FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 7 juli 2014

VS beginnen met vernietiging chemische wapens SyriŽ

De vernietiging van het Syrische arsenaal chemische wapens aan boord van het Amerikaanse vrachtschip Cape Ray is begonnen. Dat heeft het Pentagon maandag bekendgemaakt. Het duurt volgens het Amerikaanse ministerie van defensie zo'n zestig dagen om de in totaal zeshonderd ton aan materiaal onschadelijk te maken.

Het vrachtschip vertrok woensdag uit de Italiaanse havenstad Gioia Tauro en is inmiddels in internationale wateren. De chemicaliën, waaronder de grondstoffen voor zenuwgas sarin en mosterdgas, worden op volle zee vernietigd. Het afval wordt vervolgens afgevoerd. Volgens de VS komen bij de vernietiging geen schadelijke stoffen in de zee of de lucht terecht.

Vorige maand droeg Syrië de laatste voorraad chemische wapens over aan het Westen. Syrië heeft bij de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) opgegeven dat het arsenaal ongeveer dertienhonderd ton chemicaliën omvatte. Technische experts gaan nu onderzoeken in hoeverre die hoeveelheid overeenkomt met de werkelijkheid.

Deskundigen van de OPCW hebben volgens Sigrid Kaag, het Nederlandse hoofd van de missie, verschillen ontdekt tussen de hoeveelheid die het Syrische regime heeft opgegeven en de daadwerkelijke hoeveelheid die afgeleid kan worden van het bewijsmateriaal dat is verzameld.

Koning en Rutte naar eventuele finale Oranje

Koning Willem-Alexander en premier Mark Rutte gaan naar de finale van het WK voetbal als het Nederlands elftal daarin komt te staan. Dat liet de RVD maandag desgevraagd weten. Koningin Máxima zal waarschijnlijk ook aanwezig zijn bij de wedstrijd.

De finale van het WK voetbal is zondagavond (Nederlandse tijd 21.00 uur). Het Nederlands elftal speelt woensdag in de halve finale tegen Argentinië. De koning en koningin wonen die wedstrijd, tegen het geboorteland van Máxima, niet bij.

De andere halve finale gaat tussen Brazilië en Duitsland; die wordt dinsdagavond gespeeld.

De koning en koningin waren wel bij de wedstrijd tussen Nederland en Australië. Het paar feliciteerde toen de spelers van Oranje na afloop van de wedstrijd in de kleedkamer.

Koning en Rutte naar eventuele finale Oranje
Koning en Rutte naar eventuele finale Oranje (Foto: ANP)

Middelkoop al klaar in Scheveningen

Voor tennisser Matwé Middelkoop is het challengertoernooi in Scheveningen op een teleurstelling uitgelopen. De Bredanaar verloor in de eerste ronde met 2-6 en 6-7 (5) van Aleksandr Nedovyesov uit Kazachstan. Eerder op de dag verloor junior Tim van Rijthoven ook al in de eerste ronde.

Robin Haase speelde een bijzondere dubbelpartij. Samen met zijn broer Eric had hij een wildcard gekregen. Stephan Fransen en Wesley Koolhof bleken echter met 6-3 en 6-1 te sterk. Jesse Huta Galung en de Oostenrijker Martin Fischer klopten het Nederlands-Spaanse duo Romano Frantzen en Enrique Lopez-Perez: 6-1 en 6-3.

Witte Huis zwijgt over Duitse spionagekwestie

Het Witte Huis is op de hoogte van het feit dat een 31-jarige Duitser is opgepakt omdat hij zou hebben gespioneerd voor de Verenigde Staten. Woordvoerder Josh Earnest wilde echter niet zeggen of de berichten kloppen. "Dit is een zaak voor de inlichtingendiensten, het is een zaak die onderzocht wordt door de Duitse justitie, dus ik ben niet in de positie hier op te reageren", aldus Earnest.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel zei eerder maandag dat als de berichten waar blijken te zijn dit haaks staat op het vertrouwen tussen beide landen. Earnest zei gevraagd naar een reactie dat de betrekkingen met Duitsland hoog worden aangeslagen door de Amerikaanse regering om een veelheid aan redenen. "Er is ons veel aan gelegen om deze kwestie met de Duitsers op gepaste wijze op te lossen."

De 31-jarige Duitser werd woensdag aangehouden. Hij zou de VS informatie hebben doorgespeeld over het Duitse onderzoek naar de spionagepraktijken van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA. Het Witte Huis heeft vooralsnog niet op de kwestie gereageerd.

Culemborg eerste gemeente waar college valt

Het college van de gemeente Culemborg is elf weken nadat het werd gevormd, al gevallen. Het is daarmee de eerste gemeente in Nederland sinds de gemeenteraadsverkiezingen van 19 maart. Dat meldt het AD maandagavond.

De krant schrijft dat na de verkiezingen in meerdere gemeenten al wethouders zijn opgestapt, maar Culemborg is de eerste waar het college zijn meerderheid verliest. VVD en D66 zegden donderdag het vertrouwen op in coalitiepartner ChristenUnie. Wethouder Dicky Voordijk stapte daarom maandagavond uit het college.

In een verklaring op de website van haar partij schrijft Voordijk dat de start van het college 'goed en vol energie was', maar de titel van het coalitieprogramma 'Verbinden' is volgens haar nooit tot uiting gekomen. "Nu ik terugkijk op de afgelopen tweeënhalve maand is dit wat mij het zwaarste valt: ondanks de goede start is dit college er niet in geslaagd de verbinding te leggen met de stad."

De politica zegt verder zich een verliezer te voelen. "Een van de vragen die mij op dit moment bezig houdt is of we als college van Burgemeester en Wethouders gezamenlijk hier al de eerste steek hebben laten vallen. Dit hadden wij als college achteraf gezien nooit mogen laten gebeuren. En nu staan we bij de scherven en zijn er vooral verliezers."

Het college is gevallen na een heftig debat en de stemming over een nieuw zwembad. VVD en D66 beschuldigden de ChristenUnie volgens het AD van 'gedraai'. De besluitvorming rond het zwembad had te lang geduurd. De schuld van de ChristenUnie, vonden de twee partijen. "Het zou onverantwoord zijn om zo verder te gaan", aldus de VVD.

De liberalen en D66 moeten deze zomer een nieuwe coalitiepartner zoeken.

Brand bij afvalverwerker Maastricht onder controle

De brand bij afvalverwerker Sita in Maastricht is onder controle. Om 21.10 uur is volgens een woordvoerder van de brandweer het sein brand meester gegeven. Brandweerlieden zijn nog wel volop aan het nablussen. "Dat kan nog enkele uren duren", aldus de zegsvrouw.

Inmiddels zijn er kranen en ander 'grof materiaal' bij het bedrijfsterrein aan de Ankerkade gearriveerd. "Zij verwijderen het plaatwerk, zodat wij goed tot de brandhaard kunnen doordringen." Het vuur ontstond maandag aan het eind van de middag in een loods nadat een chemische reactie had plaatsgevonden. In het pand lagen bijtende stoffen en zouten opgeslagen.

Sita is ondertussen bezig met het wegpompen van het bluswater. "Het gaat om het water dat in het bedrijfsriool terecht is gekomen. Dat riool is afgesloten van het openbare riool", zegt de woordvoerder. Ook staan er nog steeds meetploegen paraat, maar tot nu toe zijn geen verhoogde waarden vastgesteld.

"Wel hebben we de rook iets onderschat. Er waren toch wat mensen die last hadden van hun keel of prikkende ogen. Maar niemand heeft zich bij een dokter hoeven melden", besluit de zegsvrouw.

Willem van Oranje krijgt eigen film

Het leven van de vader des vaderlands Willem van Oranje wordt (ook) verfilmd. Dit maakte Entertainment One vandaag bekend.

De rol van Willem van Oranje zal worden gespeeld door Barry Atsma en het script zal worden verzorgd door Edward Stelder, die eerder het script voor Hemel op Aarde en Ik Omhels Je Met 1000 Armen schreef. De regie is in handen van Pim van Hoeve, die eerder de serie Beatrix maakte.

De film moet in het najaar van 2016 in de Nederlandse bioscopen gaan verschijnen.

Blu-ray: The Wolf of Wall Street

Hoewel de beste films van Scorsese met The Wolf of Wall Street net niet geëvenaard worden, is dit essentiële cinema voor de hedendaagse filmkijker. Hoe je het ook wendt of keert. Zelfs als de eerste kijkbeurt niet helemaal naar wens was, is de kans groot dat een herkijk de film goed doet. Deze blu-ray is daar de uitgelezen mogelijkheid voor: voorzien van een paar leuke extra’s kun je net wat dieper op de materie inhaken en dat komt de ervaring alleen maar ten goede.

C&C-community redt multiplayer

De Command & Conquer-franchise is bijna twintig jaar oud en loopt op zijn laatste benen. De free-to-play Generals 2 werd hernoemd naar gewoon Command & Conquer en vervolgens trok EA de stekker er helemaal uit. Sindsdien bleef het stil rond de serie en werd tot overmaat van ramp ook de multiplayersupport van GameSpy geschrapt. Nu heeft de C&C-community zelf maar actie ondernomen.

C&C: Online heet het. Het is een serviceplatform op initiatief van community-enthousiastelingen dat gebruik maakt van een soort GameSpy-emulerende server voor de recentere Command & Conquer-games. De games die ondersteund worden zijn C&C: Generals, Zero Hour, C&C 3: Tiberium Wars, Kane's Wrath en Red Alert 3. Het enige wat je hoeft te doen is je te registreren bij Revora en een launcher installeren.

Hieronder staat een instructievideo van wat je moet doen om weer online los te kunnen gaan.

Nader onderzoek in Deventer moordzaak

De Hoge Raad stelt een nader onderzoek in naar de Deventer moordzaak. Mogelijk leidt dat tot een herziening, laat het hoogste rechtsorgaan van Nederland maandag weten. Het gerechtshof in Den Bosch is bij de veroordeling van Ernest Louwes van een 'aantal verkeerde aannames' uitgegaan, denkt de advocaat-generaal van de Hoge Raad.

De zaak draait om de in 1999 vermoorde weduwe Wittenberg. Haar accountant Louwes werd tot twaalf jaar cel veroordeeld voor de moord. Hij kwam in 2009 vrij en heeft altijd volgehouden onschuldig te zijn.

Het onderzoek richt zich op het bewijsmateriaal op de blouse van het slachtoffer, het telefoonverkeer tussen de veroordeelde en het slachtoffer en het tijdstip van overlijden.

De advocaten Geert-Jan Knoops en Paul Acda hadden om nieuw onderzoek gevraagd, omdat dat volgens hen zou kunnen leiden tot nieuwe feiten en inzichten. De Hoge Raad gaat in op een aantal van hun verzoeken.

Zo wordt commentaar van het NFI gevraagd op het deskundigenrapport over de blouse. Het aangetroffen celmateriaal op het kledingstuk kan daar ook via 'vreedzaam contact' op terecht zijn gekomen, aldus de advocaat-generaal.

Ook het gsm-verkeer tussen het slachtoffer Jacqueline Wittenberg en veroordeelde Ernest Louwes wordt opnieuw bekeken. De Hoge Raad stelt dat het hof bij de veroordeling van Louwes van een 'aantal verkeerde aannames' is uitgegaan. Ook wordt het tijdstip van overlijden van Wittenberg opnieuw onder de loep genomen.

De Deventer moordzaak is een van de langstlopende en meest spraakmakende zaken van Nederland. De zaak begon bij de rechtbank in Zwolle, die Louwes in maart 2000 vrijsprak. Het hof in Arnhem oordeelde in hoger beroep echter anders en legde de accountant een celstraf van twaalf jaar op. Het cassatieberoep van Louwes hiertegen werd verworpen.

Daarna kwam de Hoge Raad opnieuw in beeld, toen een herzieningsverzoek werd ingediend. Het verzoek werd in 2003 toegewezen en het hof in Den Bosch moest de zaak opnieuw beoordelen. Louwes kwam tot die tijd op vrije voeten. De rechters in Brabant kwamen echter tot dezelfde conclusie als die in Arnhem en dus verdween Louwes in 2004 weer achter slot en grendel. Cassatie werd afgewezen door de Hoge Raad.

Het Openbaar Ministerie besloot begin 2006 'oriënterend onderzoek' te doen naar mogelijke dwalingen in het strafrechtelijk onderzoek. Een halfjaar later kwam het OM echter tot de conclusie dat daar geen sprake van was. Daarna werd nog twee keer een herzieningsverzoek ingediend en afgewezen. Louwes kwam in 2009 vrij en zoekt sindsdien rehabilitatie.

Vriendin Peter Jan Rens is weer thuis

De vriendin van Peter Jan Rens is sinds maandag weer thuis. Dat heeft de 63-jarige presentator laten weten op Facebook. Virginia, die vorige maand beviel van dochter Djelisa, lag sinds vrijdagnacht in het ziekenhuis met galstenen.

De 42 jaar jongere Virginia maakt het goed. "Alles is stabiel en de operatie kan volgende week gedaan worden", schrijft Rens. De presentator liet maandagochtend al weten dat hij hoopte dat zijn liefje snel naar huis mocht. "Ik hoop voor Djelisa dat ze snel naar huis mag want die mist haar moeder."

Jongens aangehouden voor slaan tramconducteur

Twee 17-jarige Rotterdammers zijn maandagmiddag in hun woonplaats aangehouden nadat ze een tramconducteur in zijn gezicht hadden geslagen. Dat meldt de politie. Vervoerder RET heeft het duo direct na hun arrestatie een OV-verbod voor de duur van acht weken opgelegd.

Het incident vond rond 14.15 uur plaats in lijn 23 ter hoogte van station Beverwaardseweg. Na een korte achtervolging wisten agenten de jongens aan te houden op de Molencatensingel.

[Tour] De Kort: "Kittel vrijwel niet te kloppen als wij ons werk doen"

Ook Koen de Kort had maandag een groot aandeel in de etappezege van Giant-ploeggenoot Marcel Kittel. De Duitser was in de derde etappe veel te sterk in de massasprint in Londen.

"Dit went echt nooit. Sowieso went de Tour niet, want in mijn vierde keer is het nog steeds speciaal. Winnen is echter iets waar je nooit aan went, ook al win je alles", legt De Kort uit tegenover de NOS"Het was echt heel lastig vandaag, zeker toen we via de radio hoorden dat het was geen regenen in Londen. Alle klassementsrenners hadden het schijnbaar ook gehoord, want het was ineens dringen vooraan het peloton", aldus de wegkapitein van Giant-Shimano.

Het voorin zitten van de klassementsmannen had twee zijden: "Dat mannen als Contador en Mollema voorin reden maakte het wel lastig. Aan de ene kant is het fijn, want zij rijden ook mee op kop en dus kunnen wij dan even profiteren. Aan de andere kant is het wel heel erg druk voorin. Als je rond de veertigste plek zit, wat voor ons normaal gesproken prima is, kan het in die chaos door een val ineens zomaar afgelopen zijn."

Onderweg moest het plan van De Kort en zijn ploeggenoten een beetje aangepast worden: "We wilden rond drie kilometer van de streep vooraan komen, maar we moesten door de chaos iets vroeger beginnen. Het was zo druk en zo hectisch, maar omdat iedereen zich sterk en goed voelde hebben we de kop toen maar wat eerder genomen."

"Met zo'n 1800 meter te gaan was ik even bang dat het fout zou gaan. John (Degenkolb) reed al vroeg op kop en ik zat het voor mijzelf al uit te tellen: Ik hoopte dat hij het in elk geval tot vlak voor de voorlaatste bocht zou halen. John was echter zo sterk vandaag, hoe lang hij op kop gereden heeft...ongelooflijk. Het is niet voor niks een van de beste renners ter wereld", sprak De Kort vol lof over Degenkolb.

"Door het werk van John kon ik op precies het goede moment beginnen met mijn deel. Er kwam nog een renner van Lotto voor Greipel onderdoor, wie het was kon ik even niet zien, en daar kon ik bij in het wiel duiken om nog heel even 'uit te rusten'. Zo kon ik ook mooi even wachten op Tom (Veelers), die Marcel bij zich had, waarna ik aan kon gaan tot de laatste bocht. Het was een vrij eerlijke sprint op deze manier, als wij Marcel zo goed brengen denk ik dat hij vrijwel niet te kloppen is."

[upd] Derksen gaat los op Van der Gijp

Johan Derksen vindt dat René van der Gijp juist het probleem is van het RTL-programma VI Oranje. "Sinds zijn terugkeer heb ik sterk de indruk dat hij voor de uitzending antidepressiva slikt. Dan wordt hij hyper en schreeuwt en giert hij er anderhalf uur lustig op los", schrijft de voetbaljournalist in zijn column voor het blad Voetbal International die circuleert op internet.

Derksen reageert op een interview met Van der Gijp dat zaterdag verscheen in Trouw. Van der Gijp zei hierin onder meer dat het lijkt alsof Derksen het belangrijker vindt om geld te verdienen dan plezier te beleven aan het maken van het programma. Ook zei Van der Gijp met RTL in conclaaf te willen gaan omdat hij VI Oranje anders wil aanpakken. "René vindt het allemaal niets, spreekt ons er niet op aan, maar legt zijn klacht meteen bij de directie neer. Dergelijk gedrag komt de sfeer niet ten goede", reageert Derksen.

Hoewel de professionele mopperkont naar eigen zeggen nooit boos kan worden op Van der Gijp, baalt hij er wel van dat met de 'kale lachebek' niet te discussiëren valt. "René profileert zich als een orakel en duldt geen discussie of tegenspraak, van enige chemie is geen sprake meer", vervolgt Derksen zijn tirade. "De lach was vroeger zijn wapen, dat beheerste hij als de beste. Met zijn ellenlange tirades en zijn neplach is hij intussen een karikatuur van zichzelf. Maar uitgerekend hij gaat nu een bom onder het programma leggen. En ik kan nog steeds niet boos op hem worden."

Of Van der Gijp ook daadwerkelijk rond de tafel met RTL gaat, is niet duidelijk. De zender wil geen uitspraken doen naar aanleiding van het artikel in Trouw. Voetbal International laat op zijn beurt weten dat Derksen in zijn column inderdaad reageert op het interview, maar wil niet bevestigen of het stuk de column is die dinsdag in het blad verschijnt.

Update 21:52
René van der Gijp en Johan Derksen hebben geen zin om met elkaar rond de tafel te gaan om hun ruzie uit te praten. "Waarom zou ik dat doen? Ik zit liever met mensen aan tafel die ik aardig vind", zegt Van der Gijp maandag in VI Oranje. Beide heren beschuldigden elkaar ervan 'het probleem' van het RTL-programma te zijn.

"Daar geef ik René gelijk in. We hebben bij elkaar gezeten en daar kom je niet uit. Iedereen heeft zijn eigen standpunt en denkbeeld", vult Derksen aan. Wel vindt de mopperkont dat de ruzie een 'storm in een glas water is'. "René en ik kennen elkaar al veertig jaar en het is de eerste keer dat we botsen."

Ook Van der Gijp vindt dat overtrokken is gereageerd. Wel kan de ruzie hem weinig schelen. "Wat moet ik er verder mee? Ik zit ermee aan tafel en verder vind ik er niks van. Het interesseert me echt geen zak." Presentator Wilfred Genee is niet te spreken over de houding van zijn collega's. "Ga gewoon heel volwassen met elkaar om de tafel."

Van der Gijp begon zaterdag met moddergooien. De grapjas zei in een interview met Trouw onder meer dat het lijkt alsof Derksen geen plezier meer heeft in VI Oranje en met RTL te willen praten over de toekomst van het programma. Derksen haalde vervolgens in zijn column in Voetbal International, die dinsdag verschijnt, uit naar Van der Gijp. Zo noemde hij hem een 'karikatuur van zichzelf'.

RTL liet maandag in een verklaring weten zich geen zorgen te maken over de toekomst van VI Oranje. "René, Johan en Wilfred zijn karakters die ook elkaar niet sparen, maar dat tegelijkertijd prima van elkaar kunnen hebben. Veel mensen schrikken daarvan, maar ik begin me juist pas zorgen te maken wanneer ze wat dat betreft op hun lauweren zouden rusten", aldus Marco Louwerens, programmadirecteur van RTL 7. "We zijn nu al in gesprek over komend seizoen en die brainstormsessies verlopen uitstekend."

FIFA noemt beschuldigingen onacceptabel

Wereldvoetbalbond FIFA heeft met verbazing gereageerd op de beschuldigingen van Duitse media aan het adres van WK-scheidsrechters.

De arbiters van dienst op het wereldkampioenschap in Brazilië zouden de kaarten te vaak op zak houden bij een zware overtreding, in de hoop dat zij een spectaculaire wedstrijd kunnen creëren. Er deden zich al verschillende incidenten voor die hevig werden bekritiseerd, waaronder overtredingen van Luis Suárez, Blaise Matuidi en Juan Zúñiga.

Laatstgenoemde vergreep zich aan Neymar en maakte daarmee een einde aan het WK voor de Braziliaanse spits, die zijn ruggenwervel brak. De arbitrage constateerde de overtreding wel, maar besloot er niet tegen op te treden. Ook een onderzoek dat was ingesteld door het disciplinaire comité van de FIFA leverde niets op.

Volgens Walter de Gregorio, hoofd communicatie bij de wereldvoetbalbond, is het schandalig hoe de media omgaan met de scheidsrechters die op het WK fluiten. "Er gaan in de Duitse pers geruchten rond dat de FIFA aan scheidsrechters vraagt om niet te hard op te treden, zodat er meer spannende duels te zien zijn", legt hij uit in een statement.

"Volgens hen zou de FIFA bewust de gezondheid van spelers op het WK in gevaar brengen door de scheidsrechters in het gareel te houden. Het is onacceptabel om het gedrag van onze arbiters op een dergelijke manier te interpreteren", vindt De Gregorio.

Pfaff: "Gedrag van Krul maakte me razend"

Oranje-keeper Tim Krul oogstte lof door twee strafschoppen te stoppen, maar kent inmiddels ook een hoop criticasters. De doelman van Newcastle United werd door bondscoach Louis van Gaal in de slotminuten van de verlenging ingezet om tijdens de strafschoppen op doel te kunnen staan.

Krul deed Jasper Cillessen vergeten door twee penalty's te stoppen. Voorafgaand aan iedere Costa Ricaanse penalty probeerde hij op eigen wijze de tegenstander uit het spel te halen.

"Schandalig was het", zei Jean-Marie Pfaff, oud-keeper van België tegen landelijke pers. "Knap dat hij twee ballen pakt, maar zijn gedrag maakte me razend."

Krul maakte er geen geheim van dat hij de Costa Ricanen hoopte af te leiden. “Ik zei van alles tegen ze. In het Engels, maar ook in het Nederlands. Ik dacht dat die Ruiz wel een beetje Nederlands zou spreken."

De goalie verklaarde na afloop dat het al begon te kriebelen toen het op extra tijd aan kwam. Hoewel het niet zichtbaar was, speelden de zenuwen flink bij hem op. "Toen de tweede helft van de verlenging aanbrak, moest ik snel naar de wc", zei hij tegen het Algemeen Dagblad.

“We zijn er de afgelopen zeven weken met de drie doelmannen en keeperstrainer Frans Hoek mee bezig geweest. Lang blijven staan en vol voor een hoek gaan, was het plan. Kennelijk vond Hoek dat ik dat het best deed", aldus Krul.

[Tour] Cavendish moet onder het mes

De Britse topsprinter Mark Cavendish moet geopereerd worden aan zijn gekwetste schouder, meldt zijn ploeg Omega Pharma-Quick-Step. Na de operatie, die woensdag gepland staat, volgt een herstelperiode van zes weken.

De sprinter viel afgelopen zaterdag in de openingsetappe van de Tour de France door eigen toedoen. Daarbij ontwrichtte hij zijn schouder. Alle banden die zijn schouderblad en sleutelbeen verbinden zijn volledig afgescheurd.

"Het was erger dan ik hoopte", vertelt Cavendish op website van de Belgische ploeg. "Meteen na de valpartij voelde ik al dat het serieus mis was. Het is erg pijnlijk, maar op dit moment kan ik niks anders doen dan me 100% te richten op mijn herstel om zo snel mogelijk weer te kunnen koersen voor Omega Pharma-Quick-Step."

Het is voor het eerst sinds 2008 dat Cavendish uitvalt in de Tour de France. Tot nu toe heeft de Britse sprinter vanaf zijn debuut in 2007 25 etappezeges behaalt in de Tour.

Bekentenissen in moord op Palestijnse tiener

Drie van de zes aangehouden verdachten van de moord op de 16-jarige Palestijnse jongen Mohammed Abu Khudeir hebben bekend. Dit meldde de Israëlische krant Haaretz maandag.

De jongen werd woensdag ontvoerd in Oost-Jeruzalem en later verbrand teruggevonden. Een woordvoerder van de Israëlische politie zei maandag dat wordt uitgezocht welke rol de verdachten precies bij de moord hebben gespeeld.

De verdachten zouden joodse extremisten zijn die Khudeir van het leven hebben beroofd uit wraak voor de recente moord op de drie Israëlische tieners op de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever.

Man klautert naar eigen balkon en valt dood

Een poging om zijn eigen balkon te bereiken vanaf het balkon van de bovenburen is een man in Almere maandagmiddag fataal geworden. Bij het afdalen van de flat aan de Cinemadreef viel hij naar beneden en kwam hij om het leven. De politie spreekt van een "noodlottig ongeval".

De man had zichzelf buitengesloten en kon zijn huis niet meer in. Toen hij via de bovenburen dacht te kunnen afdalen, ging het mis.

Kamphuis beŽindigt bobsleecarriŤre

Esmé Kamphuis heeft besloten haar carrière als bobsleester te beëindigen. De 31-jarige Kamphuis werd tijdens de Olympische Spelen in Sochi samen met Judith Vis vierde, de beste Nederlandse prestatie in de bob ooit.

Kamphuis wilde eigenlijk nog vier jaar door tot de Spelen van Peyongchang om daar wel een medaille te scoren. Volgens Kamphuis ontbreken de juiste voorwaarden om nog tot successen te komen. NOC*NSF maakte bekend het bobsleeteam niet langer financieel te ondersteunen. Vis zou sowieso stoppen na de Winterspelen van Sochi. 

Kamphuis stapt met gemengde gevoelens uit de slee. "Aan de ene kant neem ik afscheid van de topsport, iets dat ik supergraag doe en dat jarenlang mijn leven is geweest. Aan de andere kant krijg in een fantastische kans en zie er naar uit te beginnen aan een nieuwe uitdaging, namelijk de opleiding tot gynaecoloog."

De toekomstig medisch specialiste is wel bezorgd over de toekomst van het bobsleeën in Nederland nu NOC*NSF geen ondersteuning meer biedt. "Het is fantastisch wat we hebben bereikt in Sochi als vrouwen uit een land zonder bergen en bobbaan. Ik had gehoopt dat onze vierde plaats de sport juist een boost zou geven. Maar wat er ook gebeurt, ik kan terugkijken op een prachtige carrière."

The Witcher 3 valt niet in herhaling

The Witcher 3: Wild Hunt, één van de meest indrukwekkende titels van 2015 zal geen herhalende quests bevatten. Wat je vaak ziet bij developers is dat zij veel eentonige missies in een spel stoppen om zo de levensduur van het spel (onnodig) te verlengen. The Witcher 3: Wild Hunt gooit het over een andere boeg.

De developer geeft aan dat je ongeveer vijftig uur bezig bent met de main quest en de side quests zullen eveneens vijftig uur van je tijd opslokken. Maar bang voor herhalingen hoeven we niet te zijn volgens CD Projekt RED’s Community Manager Marcin Momot: “We just don’t repeat quests. Everything is handcrafted and there’s no automatic quest generator in the studio (although some people in quest design/story departments could have a nickname like that). We try to make everything as unique as we can.”

The Witcher 3: Wild Hunt komt uit op 24 februari 2015 voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Destiny collectors edition aangekondigd

Er gingen al geruchten dat Bungie op Bungie Day de collectors edition van Destiny zou onthullen. Het is nu een feit. Er zijn vanaf vandaag drie verschillende CE-edities van Destiny beschikbaar. Bungie is ook zo lief geweest om ze even op de foto te zetten.

De Ghost Edition:

 • Limited Edition SteelBook™ Case and Game Disc
 • Ghost Replica: This is your motion-sensing Ghost, featuring lights and audio from the game. May it lead you through the Darkness.
 • Letter of Introduction: These worlds were once ours. If you accept your destiny, you will be asked to do the impossible.
 • Golden Age Relics, which include a Patch, Sticker, and two Chrome slides of the Traveler
 • Guardian Folio, containing:
 • “Arms and Armament” Field Guide: Many believe the weapons and armor featured in this record are a myth. -You will learn the truth.
 • Postcards from the Golden Age: Our worlds have been claimed by our enemies. Now, it’s time to take them back.
 • Antique Star Chart: Explore the wild frontiers of our solar system. Discover all that we have lost.
 • Collector’s Edition Digital Content: The City has also provided you with a cache of items to start you on your journey, including:
 • A Unique Ghost Casing
 • An Exclusive Player Emblem
 • An Exclusive Player Ship Skin
 • Includes the Destiny Expansion Pass*

De Limited Edition:
Deze bevat alles van de Ghost Edition afgezien van de Ghost Replica.

De Digital Guardian Edition:
Deze CE heeft alle digitale content van de Limited Edition.

Er is dus al een expansion-pass aangekondigd met de volgende info: “Expand your Destiny adventure with brand new story missions, cooperative activities, competitive multiplayer arenas, and all wealth of all new weapons, armor, and gear to earn. The Destiny Expansion Pass includes Destiny Expansion I: "The Dark Below" and Destiny Expansion II: "House of Wolves." In "The Dark Below," you'll discover an ancient tomb has been unsealed. Beneath the surface of the Moon, a dark god has answered centuries of prayer, and a dark army has risen. Explore the true depths of the Hellmouth. Stop the dark Hive ritual and survive

Destiny CE

Destiny CE 2

Destiny CE 3

Destiny-bŤta informatie en trailer

Het is vandaag Bungie Day. Op deze dag geeft Bungie vaak nieuwe informatie over games die zij momenteel ontwikkelen. Bungie heeft om deze dag te vieren al een nieuwe trailer uit de Destiny-bèta de wereld in geslingerd. Dit is hopelijk een voorbode, want meer informatie over Destiny is altijd goed.

Naast deze trailer is er nog wat informatie over de bèta naar buiten gebracht:

 • PlayStation-bèta begint op 17 juli
 • Er zal onderhoud plaatsvinden op 21 en 22 juli
 • Xbox One-bèta begint op 23 juli

Op 26 juli zal er een speciale actie zijn. Bungie wil op deze dag een stress-test uitvoeren. Iedereen die op deze dag ingelogd is zal een speciaal embleem ontvangen voor de retail-versie van het spel. Door de bèta-periode heen kunnen wij leuke verrassingen verwachten volgens Bungie.

Oranje aangekomen in S„o Paulo

Het Nederlands elftal is aangekomen in São Paulo, waar woensdag om 22.00 uur Nederlandse tijd de halve finale wordt gespeeld tussen Oranje en Argentinië. Nederland heeft goede ervaringen met de Braziliaanse stad. Op 23 juni speelde Oranje in São Paulo tegen Chili, waar met 2-0 werd gewonnen. Door deze zege werd Oranje groepswinnaar.

Dinsdagavond werkt Oranje een besloten training af. Het is de vraag hoe de blessures van Oranjespelers Nigel de Jong - hij kampt met een liesblessure - Ron Vlaar (knie) en Leroy Fer (hamstring) zich houden.

[Tour] Edinburgh wil start in 2018 of 2019

De Tour de France-renners zijn nog nauwelijks het Britse schiereiland af, of er wordt alweer gerept over een terugkeer. De afgelopen dage was het Grand Départ in Yorkshire, waarna de renners na drie etappes uitkwamen in Londen. Na dit grote succes wil nu ook de Schotse hoofdstad Edinburgh de start binnenhalen.

"We zijn misschien van plan om een bid te vormen met Event Schotland (Schots promotie- en toerismebureau, red.) voor 2018 of 2019", zegt plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad, Steve Cardownie in The Scotsman. Hij was ook betrokken bij een eerder bid van Edinburgh, dat probeerde de start van dit jaar binnen te halen.

"We zullen veel beter voorbereid zijn door de eerstehands inzichten van het Grand Départ in Yorkshire. In het verleden hebben we eerder wielerevenementen ontvangen, ook andere sportevenementen en natuurlijk onze eigen fantastische festivals."

In het plan zou de Tour weer drie dagen op het Britse schiereiland verblijven. Na twee etappes in Schotland zou de derde dag dan via Wales in Engeland moeten eindigen.

Eto'o in Rome voor onderhandelingen

De transfer van Samuel Eto'o naar AS Roma zit bijna in kannen en kruiken. Trainer Rudi Garcia is een groot bewonderaar van Eto'o, die deze zomer transfervrij is en in de voetsporen kan treden van Ashley Cole. Die tekende eerder vandaag al een contract in de Italiaanse hoofdstad. De clubleiding praat nu met Eto'o om ook de tweede oud-speler van Chelsea vast te leggen, weet Goal.

Eto'o stond slechts één seizoen onder contract in Londen, waar hij er niet in slaagde om veel indruk te maken. Hij maakte twaalf doelpunten voor The Blues. Deze zomer kwam hij met Kameroen uit op het WK voetbal in Brazilië, maar lukte het hem niet om te scoren.

De naderende komst van Eto'o volgt op de komst van zijn voormalige ploeggenoot Cole naar Rome. De 33-jarige verdediger rondde zijn transfer vandaag af en gaat 48.000 euro per week opstrijken bij de club, die vorig seizoen een lange tijd meedeed om de Italiaanse landstitel.

Na het succesvolle seizoen van Roma werd een snelle leegloop verwacht, maar dat valt tot nu toe mee. Gewilde transferobjecten als Gervinho, Kevin Strootman en Miralem Pjanic staan nog steeds onder contract bij de club, die tweede werd onder Garcia.

Voetbalwereld rouwt om Di Stťfano

De voetbalwereld heeft verslagen gereageerd op het overlijden van Alfredo Di Stéfano. De Argentijns-Spaanse voetballegende speelde maar liefst elf seizoenen bij Real Madrid en wordt door velen gezien als een van de beste spelers aller tijden.

"Droevig om te horen dat Di Stéfano is overleden. Hij was de meest complete speler die ik heb gezien. Een legende is heengegaan", schreef FIFA-baas Joseph Blatter op Twitter.

Ook zijn collega, UEFA-voorman Michel Platini, reageert verslagen. "Ik ben zeer bedroefd te horen dat Alfredo di Stéfano ons ontvallen is. Hij was een geweldige technicus en bezat een geweldige snelheid. Hij hielp mee met het uitvinden van het moderne voetbal. Hij belichaamt de magie van het voetbal", aldus Platini op de website van de UEFA.

De Portugese sterspeler Cristiano Ronaldo uitte zijn medeleven via Twitter. "Het is een trieste dag. Voor mij, voor alle fans van Real, voor de hele voetballerij." Ook oud-spits Gary Lineker treurt om het heengaan van Di Stéfano. "Een van de grootse spelers aller tijden is overleden. Hij scoorde in vijf opeenvolgende Europa Cup-finales. Een prestatie die nooit meer wordt geëvenaard."

Argentijnen: "Nederland is afhankelijk van Robben"

Oranje is afhankelijk van de prestaties van Arjen Robben om woensdag Argentinië te verslaan en mogelijk zelfs wereldkampioen te worden. De stelt de Argentijnse nieuwssite La Capital maandag. Nederland is 'Robben-afhankelijk', schrijft de site.

Het Nederlands elftal is volgens La Capital zonder twijfel een van de beste voetbalteams ter wereld, maar heeft niet voor niets nog nooit de belangrijkste prijs gewonnen. Alleen Robben is nu in staat om het verschil te maken zodat Oranje voor het eerst de wereldtitel kan binnenslepen, aldus de site.

De krant La Tribuna schrijft maandag dat Argentinië zich naast Robben ook grote zorgen moet maken over keeper Tim Krul. De krant verwacht dat de 'oude vos', Louis van Gaal, mogelijk ook woensdag de Hagenaar zal inzetten om de Argentijnen 'psychologisch te ontregelen', mocht het tot penalty's komen.

Griekenland krijgt weer eens geld

Griekenland krijgt weer Europees geld. Het land heeft voldaan aan de doelstellingen en daarom besloten de eurolanden maandag Griekenland 1 miljard euro aan leningen toe te kennen. Dat maakte de voorzitter van de eurogroep Jeroen Dijsselbloem na afloop van overleg in Brussel bekend.

Er lag begin april nog zeker 10 miljard euro op de plank voor Griekenland. De eurolanden besloten toen 6,3 miljard uit te keren en de rest op te knippen in kleinere delen, mits Athene een aantal hervormingen door zou voeren. Dat heeft het land nu gedaan en dus kan er worden uitbetaald.

Griekenland heeft de andere landen verzekerd dat begin augustus ook andere doelstellingen zullen zijn gehaald, aldus Dijsselbloem. Afhankelijk van het slagen daarvan kan het Zuid-Europese land dan opnieuw rekenen op 1 miljard euro.

Na de zomer wordt bekeken of het lopende pakket voldoende is of dat er aanvullende steun nodig is. Er wordt dan gedacht aan het verlagen van rentes of verlengen van de looptijd van de leningen, vooralsnog niet aan een derde steunronde met flinke bedragen.

Tour Down Under en E3 Harelbeke t/m 2016 in WorldTour

De Tour Down Under en de E3-ro Harelbeke maken tot en met 2016 deel uit van de UCI WorldTour. Dit heeft de UCI laten weten middels een persbericht.

De licenties van beide koersen zijn mede op aandringen van de Professional Cycling Council (PCC), verlengd. Met het oog op de hervorming van de hoogste divisie van het profwielrennen in 2017 wil men de komende jaren een stabiele WorldTour-kalender hebben.

Beide wedstrijden zijn dit jaar al verreden. In januari pakte Simon Gerrans de eindzege in Australië. Eind maart sprintte Peter Sagan naar de winst in de E3 Prijs.

Kinderen reageren op Game Boy

Ooit afgevraagd hoe kinderen van nu zouden reageren als ze het speelgoed in handen krijgen dat jij als kind had? Wellicht biedt onderstaande filmpje het antwoord. Een aantal snotneuzen met een leeftijd tussen de zes en dertien krijgt de originele 8-bit Nintendo Game Boy uit 1989 in de handen gedrukt. De reacties zijn... Eigenzinnig.

"I feel sad for the people in the past!"

 "Why can't you just get a regular magnifying glass and tape a flashlight on it?"

FIFA treft geen sancties tegen ZķŮiga

De tuchtcommissie van de FIFA heeft besloten geen actie te ondernemen tegen Juan Camilo Zúñiga. De Colombiaan zette in de slotfase van kwartfinale van het WK tegen Brazilië zijn knie in de rug van Neymar. De Spaanse scheidsrechter Carlos Velasco Carballo had niet gefloten tegen deze actie en liet het spel doorgaan

Neymar werd na die actie van Zúñiga op een brancard van het veld gedragen. Na onderzoek in het ziekenhuis bleek dat hij een breukje had opgelopen in de derde lendenwervel. Het WK is daardoor voor de Braziliaan voorbij.

FOK!toen: Forrest Gump

Het was het afgelopen weekend alweer 20 jaar geleden dat de film Forrest Gump voor het eerst in de Amerikaanse bioscopen te zien was. Een mooie reden om in deze aflevering van FOK!toen eens terug te kijken naar dit cinematische pareltje van Robert Zemeckis, dat ook al jaren in de Film Top 100 van FOK!film terug te vinden is. We kunnen ons eigenlijk niet voorstellen dat er mensen bestaan die de film niet gezien hebben, maar voor de zekerheid melden we hier maar even dat er diverse spoilers in het nu volgende verhaal staan.

Forrest Gump 1

Forrest Gump
In 1986 brengt schrijver Winston Groom zijn boek Forrest Gump uit. In het boek draait het om een enigszins autistische jongeman, vernoemd naar een beroemde generaal, die terugkijkt op zijn nogal avontuurlijke leven. Het boek is een redelijk succes en er gaan zo'n 30.000 exemplaren van over de toonbank.

Aan het begin van de negentiger jaren krijgt Paramount Pictures de filmrechten voor het boek te pakken en gaat op zoek naar een geschikte regisseur voor dit project. Terry Gilliam krijgt de film als eerste aangeboden, maar laat al snel weten dat hij geen interesse heeft. Barry Sonnenfeld heeft in eerste instantie wel oren naar het verfilmen van Forrest Gump maar kiest er dan toch voor om Addams Family Values te gaan maken.

Vervolgens komt de filmmaatschappij bij Robert L. Zemeckis terecht. Zemeckis had eerder al naam gemaakt met onder meer Who Framed Roger Rabbit, Death Becomes Her en de Back to the Future-trilogie en had daarmee bewezen dat hij wel een neus voor blockbusters bezat. Nadat Zemeckis het boek van Groom had gelezen wist hij dat hij weer een hitfilm te pakken had.

Forrest Gump 2

De productie van de film
Nadat schrijver Eric Roth het verhaal van Groom had verwerkt in een scenario gingen de opnames van Forrest Gump in augustus 1993 van start. Het leeuwendeel van de rolprent werd gefilmd in Alabama, maar ook in de staten North en South Carolina en Virginia werden opnames gemaakt. Deze opnames duurden tot december van dat jaar.

Wat Forrest Gump vooral zo'n populaire film maakte was het gebruik van allerlei historisch filmmateriaal. Het personage Forrest Gump, in de film op onnavolgbare wijze neergezet door Tom Hanks, komt tijdens zijn leven nogal eens op plaatsen terecht waar historische gebeurtenissen plaatsvinden en waarbij onze held wereldberoemde figuren tegen het lijf loopt. Zo ontmoet de naieve Gump diverse Amerikaanse presidenten en is hij samen met John Lennon te gast in de Dick Cavett Show.

Om deze historische gebeurtenissen zo mooi mogelijk in beeld te krijgen trokken de mensen van Industrial Light & Magic hun hele trucendoos open. Nu hadden de filmeffectspecialisten van George Lucas al een naam hoog te houden in Hollywood, maar met hun aandeel aan de film Forrest Gump overtroffen ze al hun voorgaande werk. Met behulp van zo'n 1500 figuranten werden er opnames van een demonstratie gemaakt. Nadat ILM deze opnames in de computer had bewerkt leek het alsof er zo'n 100.000 mensen aan de film hadden meegewerkt.

Forrest en JFK
Forrest en JFK

De cast
De eerste acteur die de rol van Forrest Gump aangeboden kreeg was John Travolta. Deze wees de rol echter af en zou daar later erg veel spijt van hebben. Ook Bill Murray en Chevy Chase hadden geen interesse voor de rol. Nadat Tom Hanks het script van Roth had gelezen was hij meteen enthousiast. Hanks had maar één eis aan de producenten; de film moest historisch gezien nauwkeurig zijn. Winston Groom, de schrijver van het gelijknamige boek, liet later weten dat hij liever een acteur als John Goodman in de rol van Gump had gezien.

Gumps beste vriend Benjamin Buford 'Bubba' Blue wordt in de film gespeeld door Mykelti Williamson. Deze kreeg de rol nadat deze was afgewezen door David Alan Grier, Ice Cube en Dave Chappelle. Gump was van plan om met Bubba een eigen garnalenbedrijf te beginnen, maar als laatstgenoemde in de oorlog in Vietnam om het leven komt wordt zijn plaats overgenomen door luitenant Dan Taylor (Gary Sinise). Taylor stamt uit een geslacht van mannen die tijdens diverse oorlogen om het leven kwamen en ook hij lijkt dit lot niet te ontlopen. Geheel tegen zijn zin weet Gump een zwaargewonde Taylor te redden, al raakte de officier wel zijn beide benen kwijt. In eerste instantie haat hij Gump maar langzaam begint hij toch het leven weer te waarderen.

Forrest en Bubba
Forrest en Bubba

Een groot deel van het verhaal is gewijd aan de zoektocht van Forrest Gump naar zijn jeugdliefde Jenny Curran. Ook haar rol wordt op zeer indrukwekkende wijze neergezet door actrice Robin Wright. Jenny is een meisje die op jonge leeftijd door haar vader wordt misbruikt en wiens leven in een stroomversnelling terechtkomt als het meisje in aanraking komt met de opkomende hippiebeweging en de daarbij behorende drugs en drank in de zestiger jaren. Ook gedurende de zeventiger en tachtiger jaren komen de twee elkaar zo nu en dan tegen. Uiteindelijk vind ze een baantje als serveerster in Georgia, waar ze samen met haar zoontje Forrest jr. in een appartement woont. Jenny en Forrest zullen uiteindelijk nog trouwen maar hun vreugde is van korte duur als Jenny aan een op dat moment nog onbekende kwaal komt te overlijden. Een kwaal die wereldberoemd zou worden onder de naam aids.

Haley Joel Osment, het jochie dat wereldberoemd zou worden met zijn rol in de film The Sixth Sense, is in de film te zien als Forrest jr., het zoontje van Forrest en Jenny. Een rol die eveneens ingelijst mag worden is die van Sally Field als de zachtaardige moeder van Forrest Gump. Een vrouw wiens teksten constant klinken als reclameslogans.

Run Forrest Run
Run Forrest Run

De ontvangst van Forrest Gump
Toen Forrest Gump op 6 juli 1994 in de Amerikaanse bioscopen ging draaien kreeg de film louter positieve reacties van de diverse media. De film, die gemaakt was met een budget van 55 miljoen dollar, was in bijna 1600 theaters te zien en bracht in zijn eerste weekend al 24 miljoen dollar in het kassalaatje. De film zou 42 weken aaneengesloten in de Amerikaanse filmzalen te zien zijn en zou uiteindelijk zo'n 330 miljoen dollar opleveren.

Uit de The Southeast Missourian van 14 juli 1994
Uit de The Southeast Missourian van 14 juli 1994

Forrest Gump laserdisc

Op E.T. the Extra-Terrestrial, Star Wars IV: A New Hope en Jurassic Park na, was Forrest Gump de meest lucratieve film op dat moment. In april 1995 wordt Forrest Gump uitgebracht op VHS-band en als een dubbele laserdisc. In augustus 2001 wordt de film ook uitgebracht op dvd, gevolgd door de Blu-ray in november 2009.

Forrest Gump dvd

In 1995 wint Forrest Gump bij de 67e editie van de Academy Awards een zestal Oscars. Zo wint de film in de categorieën Beste Film, Beste Acteur in een Hoofdrol, Beste Regisseur, Beste Visuele Effecten, Beste bewerking van een Scenario en Beste Montage. Ook ontving de film een zevental nominaties voor een Golden Globe Award, waarvan er drie werden verzilverd.

Uit de Kentucky New Era van 24 augustus 1994
Uit de Kentucky New Era van 24 augustus 1994

De soundtrack van Forrest Gump
Forrest Gump is niet alleen een lust voor het oog. De film kent namelijk een ijzersterke soundtrack, die net als de film op 6 juli 1994 verscheen. Naast de prachtige filmmuziek van Alan Silvestri horen we ettelijke hits voorbijkomen van artiesten zoals Elvis Presley, Fleetwood Mac, Creedence Clearwater Revival, Aretha Franklin, Lynyrd Skynyrd, Three Dog Night, The Byrds, The Doors, The Mamas & the Papas, The Doobie Brothers, Simon & Garfunkel, Bob Seger, Buffalo Springfield en vele anderen. Van de soundtrack van Forrest Gump werden alleen in Amerika al zo'n 12 miljoen exemplaren verkocht en is daarmee één van de meest succesvolle soundtracks aller tijden.

Forrest Gump ost

[Tour] Veelers: "Weet niet of Kittel zonder ons ook zou winnen"

Tom Veelers had maandag een erg groot aandeel in de etappezege van zijn teamgenoot Marcel Kittel. De renner van Giant-Shimano is er dan ook van overtuigd dat hij en zijn ploeggenoten het perfecte team zijn voor Kittel.

"Dit was bijna een sprint als uit het boekje", begint Veelers tegenover de NOS"Het ging aan de linkerkant even mis in de voorbereiding. We werden opgehouden door wat andere jongens en moesten er even af. Rond twee kilometer voor de finish kon ik met Marcel weer aansluiten bij Koen de Kort en John Degenkolb, die echt fantastisch werk hebben geleverd. Ze luisterden heel goed en waren de perfecte lead-out voor mij om de sprint voor Marcel aan te trekken", sprekt Veelers vol lof over zijn ploeggenoten.

De 29-jarige Veelers stak zijn handen al de lucht in op het moment dat Kittel nog een kleine honderd meter af moest leggen: "Ik zag het eigenlijk al ja, het was een gelopen koers." Gevraagd naar de rol van hemzelf en zijn ploeggenoten was Veelers duidelijk: "Ik denk dat wij het heel goed doen. Marcel is natuurlijk supersterk, maar hoe het zonder ons zou gaan...ik zou het niet willen weten eigenlijk. Zaterdag kon ik Marcel niet helpen, gelukkig kon het nu wel. Sprints voorbereiden voor hem is echt mijn ding, dan is het geweldig als het lukt."

Drie jaar voor mishandeling ernstig zieke ex

Een 46-jarige man moet drie jaar de cel in omdat hij zijn ernstig zieke ex-vriendin langdurig heeft mishandeld en haar medicijnen en zorg heeft onthouden. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam maandag bepaald. De straf is fors lager dan de acht jaar gevangenisstraf die het Openbaar Ministerie had geëist.

Dat komt vooral omdat de rechters de man hebben vrijgesproken van poging tot doodslag, iets waarvoor de officier van justitie hem wel wilde vervolgen. Volgens de rechtbank was daar echter onvoldoende bewijs voor.

Wel is de man veroordeeld voor bedreiging, mishandeling en het onthouden van medische zorg. De vrouw, die lijdt aan tbc en hiv, is door haar ex-vriend langdurig mishandeld, zowel geestelijk als lichamelijk. Zo zou de man het slachtoffer met een tafel hebben geslagen en een voorwerp tegen haar hoofd hebben gegooid.

De rechtbank stelde dat de 46-jarige met zijn handelswijze de gezondheid van de vrouw heeft benadeeld. "Hij heeft haar medische zorg en medicijnen onthouden, op een moment in haar leven dat zij ernstig ziek en verzwakt was. Dat is een zeer ernstig strafbaar feit met mogelijk grote gevolgen voor het slachtoffer."

Bovendien heeft de vrouw door de traumatische ervaringen psychische klachten opgelopen die 'mogelijk blijvend van aard zijn en langdurige behandeling noodzakelijk maken', stelden de rechters. Daarnaast heeft de man zijn ex bedreigd waardoor zij 'angstgevoelens en gevoelens van onveiligheid' heeft gekregen.

De rechtbank heeft echter 'sterke' aanwijzingen dat de verdachte lijdt aan een 'psychiatrische aandoening met psychotisch toestandsbeeld en wanen' en kwam mede daardoor tot een lagere straf.

ANWB start petitie tegen Duits tolvignet

De ANWB lanceert maandag een online petitie tegen het tolvignet dat Duitsland vanaf 2016 wil invoeren. "We verzetten ons hier met hand en tand tegen", zegt een woordvoerder.

De reacties worden gebundeld en aangeboden aan het Europees Parlement. De heffing staat volgens de belangenvereniging haaks op het principe van het vrije verkeer van goederen en personen in de Europese Unie. Bovendien leveren buitenlandse automobilisten in Duitsland volgens de bond al hun bijdrage via de accijns op benzine en diesel.

De Duitse minister van transport Alexander Dobrindt maakte maandag bekend dat hij het tolvignet voor personenauto's vanaf 2016 wil invoeren. De bewindsman vindt het onterecht dat miljoenen buitenlandse automobilisten gebruik maken van de Autobahn, maar niet bijdragen aan het onderhoud.

Nederland liet eerder weten zich niet zomaar neer te leggen bij de invoering van een tolvignet in Duitsland. Het land heft al wel tol voor vrachtwagens.

Krol: "Dit keer redden we het wel"

Ruud Krol heeft goede hoop dat Nederland dit jaar wereldkampioen wordt. De oud-international hoopt op revanche tegen Argentinië én Duitsland.

In gesprek met Voetbal International laat Krol weten dat hij vertrouwen heeft in een wereldtitel. "Ik denk we het dit keer wel redden." Oranje verloor immers al drie WK-finales, en Krol was bij de eerste twee van de partij als international.

Maandag is het exact veertig jaar geleden dat Oranje met 2-1 in en tegen West-Duitsland verloor. "Af en toe denk ik nog aan wat daar is gebeurd. Maar dan niet met idee van: hadden we het maar anders gedaan."

Vier jaar later was Argentinië het decor en opnieuw werd de finale van het gastland verloren. De aanloop naar de eindstrijd was volgens Krol niet zo rooskleurig als in '74. "De atmosfeer was toen heel anders, en dan doel ik op het buitengebeuren. In de eerste ronde zaten we in Mendoza op een berg. We keken uit op twee andere bergen, en die kwamen elke dag dichterbij."

"Daarna verkasten we naar Córdoba en leefden we op, zeker ook na de 5-1 zege op Oostenrijk. Zo'n overwinning geeft een boost. Dat is ook een parallel met dit WK. Ook toen hadden we een team dat wilde presteren", vervolgt Krol zijn verhaal.

"Nu zijn er 21 man gebruikt. Dat geeft aan dat het een homogeen team is dat per wedstrijd kan veranderen. Arjen Robben, Robin van Persie en misschien Wesley Sneijder en Ron Vlaar; verder is iedereen vervangbaar. En dat stralen ze ook uit. Dat komt ook door Louis van Gaal, als motivator en inspirator."

Krol was assistent-bondscoach van Van Gaal, toen in 2001 kwalificatie voor het WK werd misgelopen. "Hij heeft daar zeker van geleerd. We hadden een bijna uitgebluste groep. Dat heeft ons toen opgebroken. Vicente del Bosque, Bert van Marwijk en Marcelo Lippi, er zijn genoeg bondscoaches die die fout hebben gemaakt. Je moet vers bloed hebben."

Krol denkt dat Oranje in de finale tegen Duitsland komt te staan, dat in de halve finale moet afrekenen met Brazilië. "'Het wordt toch Duitsland. En dan kunnen we dit toernooi revanche nemen na Spanje en Argentinië voor alle verloren WK-finales."

Wijnaldum: "Voelt net als vroeger"

Georginio Wijnaldum is sinds de derde groepswedstrijd tegen Chili een basiskracht bij Oranje. De PSV'er is naar eigen zeggen goed bestand tegen de druk op een WK.

Wijnaldum miste een groot deel van het seizoen van PSV door een blessure, maar werd toch uitgenodigd door bondscoach Louis van Gaal voor de WK-selectie. In de duels met Spanje en Australië kwam de Rotterdammer als invaller binnen de lijnen. Daarna volgden basisplaatsen tegen Chili, Mexico en Costa Rica.

De middenvelder geniet van de speeltijd die hij krijgt op zijn eerste WK. Wijnaldum heeft geen last van zenuwen. "Eigenlijk voelt het net als vroeger toen ik als kleine jongen bij Sparta en Feyenoord speelde", zei de negenvoudig international tegen het Algemeen Dagblad.

Oranje speelt woensdag in de halve finale tegen Argentinië. Wijnaldum kijkt uit naar de confrontatie met de Albiceleste in São Paulo. "Het maakt nu niets meer uit tegen wie wij spelen. We moeten toch iedereen pakken om wereldkampioen te worden", aldus de aanvoerder van PSV.

"Nee, wereldkampioen worden is niet onmogelijk. Maar veel mensen dachten dat wij de poule niet eens zouden overleven. Nu denken diezelfde mensen dat we wel even het WK winnen. Maar ik zeg eerlijk: ik sluit het niet uit, hoor", besluit Wijnaldum, die in september 2011 voor Oranje debuteerde met een doelpunt tegen San Marino (11-0).

Onderzoek naar doofpot kindermisbruik Groot-BrittanniŽ

De Britse autoriteiten gaan onderzoeken of de regering en andere overheidsinstellingen in de jaren tachtig en negentig kindermisbruik door politici en andere machthebbers in de doofpot hebben gestopt. Premier David Cameron zei dat de onderzoekers de 'onderste steen boven zullen halen' en precies gaan uitzoeken wat er is gebeurd. De Britse minister van binnenlandse zaken Theresa May heeft maandag het Lagerhuis ingelicht over het onderzoek.

Kortgeleden kwam aan het licht dat bekende en machtige figuren hun positie misbruikten en jarenlang konden wegkomen met het misbruiken van kinderen. Groot-Brittannië worstelt nu met de vraag of er sprake is geweest van het doelbewust in de doofpot stoppen van misbruikzaken.

In het onafhankelijke onderzoek wordt bekeken hoe overheidsorganen en andere instellingen, zoals scholen, meldingen over kindermisbruik hebben afgehandeld. Als de onderzoekscommissie dat nodig acht kan het onderzoek worden uitgebreid tot een groot openbaar onderzoek. In de onderzoekscommissie nemen deskundigen op het gebied van de rechtspraak en kinderbescherming plaats. "De commissie gaat na de benoeming van een voorzitter en de andere commissieleden zo snel mogelijk aan het werk", aldus May. "Gezien de omvang van de taak is het niet waarschijnlijk dat er nog voor de verkiezingen duidelijkheid komt, maar ik zal er voor zorgen dat er voor mei volgend jaar een voortgangsrapportage komt."

May benadrukte dat de onderzoekscommissie toegang krijgt 'tot alle overheidsdocumenten, rapporten en onderzoeken die nodig zijn'. Ook kunnen er getuigen worden opgeroepen.

Vorige week werd entertainer Rolf Harris veroordeeld tot zes jaar cel. Hij werd schuldig bevonden aan twaalf gevallen van misbruik. Na het overlijden van BBC-presentator Jimmy Savile in 2011 kwamen honderden mogelijke gevallen van misbruik door Savile naar boven.

Incident met chemische stoffen in Maastricht

Bij afvalverwerker Sita in Maastricht is maandagmiddag een incident gebeurd met chemische stoffen. Er zijn geen gewonden gevallen. In een van de loodsen op het bedrijfsterrein heeft een chemische reactie plaatsgevonden.

"Daardoor is brand ontstaan", vertelt een woordvoerder van de brandweer. In de loods liggen bijtende stoffen en zouten opgeslagen. De brandweer probeert het vuur met schuim te bestrijden. Meerdere korpsen zijn ter plaatse.

Ook verricht de brandweer metingen om te controleren of gevaarlijke stoffen zijn vrijgekomen. "De uitslagen daarvan verwachten we later op de avond", zegt de woordvoerder. De bluswerkzaamheden verlopen volgens haar voorspoedig. "Er staat bovendien weinig wind, waardoor de rookpluim recht omhooggaat."

De zegsvrouw verwacht dat inwoners van de Limburgse stad daardoor weinig hinder ondervinden van de brand. "Maar er vliegt wel een helikopter van de politie rond om de situatie in de gaten te houden."

Over de oorzaak van het incident aan de Ankerkade is nog niets bekend. Rond 16.30 uur gaf de brandweer groot alarm af. Het afvalverwerkingsbedrijf ligt op het industrieterrein Beatrixhaven.

Spaanse verdediger Bernat naar Bayern MŁnchen

Juan Bernat maakt de overstap van Valencia naar Bayern München. De 21-jarige verdediger heeft een contract getekend voor vijf jaar. Bernat traint donderdag voor het eerst mee met de club uit München.

Met het aantrekken van Bernat heeft Bayern zijn derde versterking voor het komend seizoen binnen. Eerder trok de club Robert Lewandowski en Sebastian Rode aan.

Technisch directeur Mathias Sammer reageert verheugd op de komst van Bernat. "Juan is een jonge, uitzonderlijke speler, die we al lang volgden", zegt hij op de clubsite. "Hij is snel, sterk aan de bal en een geweldige drang naar de goal."

Ook Bernat is zeer content met zijn transfer naar Bayern München. "Deze club is een van de grootste clubs van de wereld. Ik kan niet wachten om met spelers als Lahm, Neuer, Schweinsteiger, Robben en Ribery te spelen."

Opnieuw winst voor Van Vleuten in Giro Rosa

Annemiek van Vleuten heeft maandag de derde etappe van de Giro Rosa gewonnen. De Nederlandse kwam na 125 kilometer solo over de streep in San Donato Val di Comino. De renster van Rabobank-Liv had tien seconden voorsprong op nummer twee Elena Berlato uit Italië. Vrijdag won de 31-jarige Van Vleuten al de proloog van de Giro d'Italia voor vrouwen.

Marianne Vos, winnaar van de eerste etappe, kwam op 21 seconden als vijfde over de streep en behoudt de roze leiderstrui. Van Vleuten stijgt van de negende naar de vierde plaats in het klassement. De Giro Rosa is de belangrijkste etappekoers voor vrouwen en duurt nog tot en met zondag.

Gatto pakt tweede etappe Ronde van Oostenrijk

De Italiaan Oscar Gatto heeft de tweede etappe in de Ronde van Oostenrijk gewonnen. Hij won de massasprint in Bad Ischl van de Spanjaard Juan José Lobato (Movistar) en Oostenrijker Marco Haller van Katusha. Beste Nederlander was Wesley Kreder op de tiende plek.

Sebastian Schönberger, Hans-Jörg Leopold, Stephan Rabitsch, Frederik Backaert en Maxim Belkov waren de vluchters van de dag. Zij werden op twintig kilometer voor de finish gegrepen door het peloton. De Brit Peter Kennaugh blijft leider in het klassement.

Superdikke Super Mario theme remix

Er bestaan reeds vele varianten op de legendarische tunes van Super Mario, maar de versie van DJ Jazzy Jeff, Jeremy Ellis en Questlove (The Roots) verdient een aparte vermelding. De heren Jeff en Ellis houden een soort DJ battle waarbij beide muzikanten hun eigen versie droppen, ondersteund door de drumvaardigheden van Questlove.

Zoals bij veel herziene uitgaven van de iconische muziekjes kreeg ondergetekende, net zoals menig bezoeker van het evenement, toch weer een beetje kippenvel (en stijve tepels).

Chiggidy-check it.

Zalm dreigde Spies in Vestia-zaak

Topman Gerrit Zalm van ABN-AMRO heeft in 2012 de toenmalige minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies "not amused" opgebeld toen ze bezig was de problemen van corporatie Vestia op te lossen. Hij zou daarbij zelfs hebben gerept van het niet meer verstrekken door banken van kredieten aan andere corporaties.

Dat bleek maandag uit haar verhoor door de Parlementaire Enquêtecommissie Woningcorporaties. Die onderzoekt het corporatiestelsel in het algemeen en de incidenten die daar plaatshadden in het bijzonder.

Vestia zat zwaar in de puree door de handel in derivaten, riskante financiële producten. De bank van Zalm had er daar een hoop van aan Vestia verkocht. Het Waarborgfonds Sociale Woningbouw had, in het kader van de reddingspoging, een hypotheek gevestigd op het totale woningbezit van Vestia. Daardoor hadden de banken daar geen vat meer op als onderpand.

Zalm dreigde Spies in Vestia-zaak
Zalm dreigde Spies in Vestia-zaak (Foto: ANP)

Scripts nieuwe serie Doctor Who gelekt

De scenario's van de eerste vijf afleveringen van Doctor Who 8 zijn online gelekt. Dat bleek vandaag op social media. De scripts, in PDF-vorm, zijn online geplaatst door een BBC-medewerker of iemand met toegang tot hun systemen.

De scenario's zijn gewatermerkt met de naam van een BBC-medewerker, iemand die werkzaam is bij het kantoor in Miami. Dat is waar het lek ontstond. De scripts stonden oorspronkelijk op een openbare BBC Miami-server; onzeker is of dit een vergissing was, of dat de bestanden bewust zijn gelekt.

BBC Worldwide, de commerciële tak van de BBC en verantwoordelijk voor wereldwijde verkoop en distributie van BBC-programma's, vraagt het publiek niet op zoek te gaan naar de scripts of in ieder geval geen details uit de scenario's te delen met anderen, zoals de titels van de afleveringen, personages of gebeurtenissen. Het statement van de BBC luidt:

"BBC Worldwide is momenteel een beveiligingssituatie aan het onderzoeken rondom Doctor Who serie 8 waarin onvoltooid materiaal publiekelijk is vrijgegeven. We betreuren deze situatie ten zeerste en bieden onze excuses aan richting de fans van de show, de BBC en de cast en crew die zo hard hebben gewerkt aan deze serie.

"We willen graag een dringend verzoek doen aan iedereen die het materiaal in handen heeft en de spoilers weet om dit niet te delen met een breder publiek zodat iedereen de afleveringen kan ervaren zoals bedoeld wanneer de serie start. We weten maar al te goed dat Doctor Who-fans de beste in de wereld zijn en we danken hen voor hun hulp hierbij en hun voortdurende loyaliteit."

Deze laatste quote kan een verwijzing zijn naar mei vorig jaar, toen er een aantal volledige afleveringen lekten van het zevende seizoen van de serie. Een dvd-box van het zevende seizoen werd per ongeluk te vroeg verstuurd naar kopers die deze online hadden besteld. Zij kregen de dvd's in handen voordat de afleveringen werden uitgezonden. Mede dankzij een oproep van hoofdschrijver Steven Moffat om de details geheim te houden, is er toen bijna niets uitgelekt.

De scripts van deze afleveringen zijn door het nieuw geopende Latijns-Amerikaanse kantoor van de BBC gelekt nadat ze daar naartoe waren gestuurd voor vertalingen. De afleveringen worden in de gehele wereld ongeveer gelijktijdig uitgezonden, en vertalingen voor niet-Engelstalingen moeten dus op tijd worden voorbereid.

De eerste aflevering van de serie, die eerder al werd aangekondigd onder de titel Deep Breath met een speelduur van 60 minuten, wordt uitgezonden op 23 augustus. Het is de eerste volledige aflevering met Peter Capaldi, die in december de rol van de Doctor overnam van Matt Smith en als zodanig in november al een cameo had in de jubileumaflevering. Doctor Who bestond toen vijftig jaar.

Screencapture Doctor Who 8 teaser
Fragment uit teaser voor Doctor Who 8

Legendarische voetballer Di Stťfano (88) overleden

De legendarische voetballer Alfredo di Stéfano is maandag op 88-jarige leeftijd overleden. Dat meldt het Spaanse Marca. De erevoorzitter van Real Madrid, geboren Argentijn, werd twee dagen eerder getroffen door een hartaanval en raakte daardoor in coma. Hij overleed in het ziekenhuis in Madrid.

Di Stéfano wordt wereldwijd gezien als een van de beste voetballers ooit. Hij maakte vooral veel furore bij Real Madrid, waarmee hij de eerste vijf edities van de Europa Cup I won. In de finales van die toernooien maakte hij telkens minstens één goal, bij de laatste in 1960 scoorde hij zelfs een hattrick.

In bijna tien jaar tijd maakte Di Stéfano maar liefst 49 goals in de Europa Cup I. Pas in 2005 werd dit record verbroken door Raúl, eveneens een legende bij De Koninklijke. In totaal maakte Di Stéfano 305 goals voor de Madrileense club, een record dat ook alleen gepasseerd werd door Raúl, die in zijn loopbaan tot 323 treffers kwam.

Di Stéfano was erevoorzitter van zijn geliefde Real Madrid (PRO SHOTS/ICON SPORT)
Di Stéfano was erevoorzitter van zijn geliefde Real Madrid (PRO SHOTS/ICON SPORT)

Club en gemeente zoeken investeerders voor ADO

ADO Den Haag is op zoek naar Haagse investeerders om te voorkomen dat de club wordt overgenomen door een Chinees bedrijf. De gemeente zoekt mee. Dat meldt de NOS maandag op basis van bronnen bij de club en de gemeente.

Grootaandeelhouder Mark van der Kallen is van plan zijn aandelen te verkopen aan het Chinese bedrijf United Vansen. De clubleiding en de gemeente zijn hier bepaald niet enthousiast over. Zij vrezen dat de club een handelshuis wordt.

Het Chinese United Vansen heeft grote plannen met ADO Den Haag en wil met de club tot de Europa League reiken. Eerder werd al bekend dat de club en de gemeente een voorkeur hebben voor meerdere aandeelhouders, het liefst met binding met de club en de stad.

De stad Den Haag heeft een prioriteitsaandeel en heeft daardoor de mogelijkheid de overname te blokkeren. Voor 16 juli moet de stad haar oordeel geven over de overname. Mocht het oordeel negatief zijn, dan moet de gemeente andere investeerders aandragen die de club willen overnemen. Eerdere zoektochten naar geldschieters voor de club mislukten.

Delpierre vertrekt naar AustraliŽ

De Franse voetballer Matthieu Delpierre maakt de overstap van FC Utrecht naar het Australische Melbourne Victory. Delpierre tekent voor een jaar, meldt de Australische club. De 33-jarige verdediger speelde het afgelopen halfjaar bij FC Utrecht, waar hij veertien keer werd ingezet.

De coach van Melbourne Victory, Kevin Muscat, is zeer content met de komst van Delpierre. "Matthieu heeft een hoop ervaring en heeft tegen de beste spitsen van Europa gespeeld. Hij heeft de ervaring en de kwaliteiten om succesvol te zijn in onze competitie."

Ook Delpierre heeft zin om te gaan spelen in Australië. "Ik heb al veel goede dingen gehoord over de club en de fans. Ik kijk ernaar uit om hier te gaan voetballen."

Delpierre begon zijn carrière in Frankrijk bij Lille OSC. Vanaf 2004 speelde hij acht seizoenen bij VFB Stuttgart. In 2007 werd Delpierre met Stuttgart kampioen van Duitsland.

[Tour] Kittel: "Was verdwaald, maar Veelers bracht me terug"

Marcel Kittel won maandag de derde etappe in de Tour de France, door opnieuw oppermachtig te zijn in de eindsprint. Eerder won hij ook al de openingsetappe, waarin hij eveneens veel te sterk was voor de overige sprinters.

"Op het moment dat de laatste halve kilometer begon was het gevecht eigenlijk al achter de rug. Tot daar was het heel ingewikkeld om voorin te blijven, we moesten bij elkaar blijven maar dat was niet makkelijk", aldus Kittel na afloop. "Het was erg hectisch in de laatste tien á twintig kilometer, omdat het begonnen was met regenen. Daardoor was iedereen een beetje bang en probeerden we allemaal voorin te zitten. Aan het eind keek ik nog of iemand van achteren kwam, maar dat was niet het geval en dus ben ik de sprint maar aangegaan, met de zege als resultaat."

"De jongens hebben vandaag echt fantastisch werk verricht. Ondanks dat het heel moeilijk was is het ze gelukt om met mij voorin te blijven. Ik was op een gegeven moment zelfs een beetje verdwaald, maar Tom Veelers bracht me al snel terug naar het wiel van Koen de Kort, waarna Tom zelf ook nog de kracht had om de sprint voor mij aan te trekken", toonde Kittel zich zeer tevreden over het perfecte werk van zijn ploegmakkers bij Giant-Shimano.

Over de finish voor Buckingham Palace was de Duitser ook zeer te spreken: "De aankomst was echt geweldig, ik denk dat het wat betreft locatie een van de mooiste sprints ooit was. De fans waren hier ook weer geweldig. Ik heb echt alles gegeven, volgens mij was dit een van de snelste sprints die ik ooit gereden heb."

"Het is zo wel een perfecte start van de Tour", aldus de Duitser die na de zege in de eerste etappe ook al het geel mocht dragen. "Ik had hier natuurlijk wel van gedroomd, maar het komt allemaal niet vanzelf. Ik ben erg blij dat het zo heeft uitgepakt zoals ik hoopte." Voor Kittel staat de teller nu op twee zeges, waar hij er vorig jaar totaal vier won. De tweede kwam toen echter pas in de tiende rit.

[Tour] Kittel pakt tweede ritzege, Van Poppel knap zesde

Marcel Kittel heeft de derde etappe in de Tour de France gewonnen. De Duitser van Giant-Shimano was niet te kloppen in de eindsprint voor Buckingham Palace, na een rit van 155 kilometer tussen Cambridge en Londen. 

De ontsnapping van de dag werd gevormd door twee renners. Jean-Marc Bideau van Bretagne en Jan Barta van NetApp reden al vroeg weg uit het peloton. De twee kregen nooit veel ruimte van de Astana-ploeg van geletruidrager Vincenzo Nibali: De maximale voorsprong bedroeg ruim vier minuten.

Vanaf honderd kilometer voor de streep werd de voorsprong al langzaam teruggebracht, onder leiding van de diverse sprintersploegen. Al met veertig kilometer te rijden was de voorsprong gezakt tot een ruime minuut, maar het duurde nog tot dertien kilometer van de finish tot de voorsprong onder de minuut kwam.

Met ruim negen kilometer te rijden doken Bideau en Barta een anderhalf kilometer lange tunnel in, een halve minuut voor het peloton. De Tsjech Barta kwam als eerste weer naar buiten, de regen in, terwijl het peloton hem op schootsafstand voor zich zag rijden. Tinkoff-Saxo en Belkin voerden het peloton aan voor klassementsrenners Alberto Contador - die zelf op kop reed - en Bauke Mollema, maar al snel namen de sprintersploegen het weer over.

Met vijf kilometer te rijden waren het de treintjes van Katusha, Omega-Pharma - Quick-Step en Giant-Shimano die tempo maakten voor hun sprinters. Giant, de ploeg van Kittel, nam op ruim drie kilometer het heft in handen, terwijl ook Lotto-Belisol voor André Greipel en FDJ.fr voor Arnaud Démare voorin mee kwamen doen.

Tom Dumoulin, Roy Curvers en John Degenkolb leidden Kittel naar de laatste halve kilometer, waar de sterke Duitser al vroeg op kop kwam. Zijn topsnelheid lag echter zo hoog dat niemand ook maar uit zijn wiel probeerde te komen. Sagan zat het langst achter Kittel, maar ook de Slowaak deed niet eens een poging om langszij te gaan en werd tweede.

Mark Renshaw (Omega-Pharma) werd derde, voor Bryan Coquard van Europcar. Kristoff moest het in de slotkilometers door een val doen zonder zijn ploeggenoten, maar pakte toch nog de vijfde plek. De Nederlandse Trek-rijder Danny van Poppel, de jongste deelnemer in de Tour, haalde een knappe zesde positie. 

Nibali kwam niet in de problemen en houdt de gele trui om zijn schouders. Sagan staat in het algemeen klassement tweede op twee seconden, net zo veel als Michael Albasini. Mollema staat als beste Nederlander op de zesde plek.

Bianchi vervangt RšikkŲnen bij Silverstonetest

Kimi Räikkönen is niet fit genoeg om deel te nemen aan de Formule 1-test op Silverstone. De Fin zou woensdag met de Ferrari rijden, maar na zijn crash van gisteren in Groot-Brittannië moet hij verstek laten gaan. Marussia-coureur Jules Bianchi is zijn vervanger.

Räikkönen crashte gisteren in de eerste ronde van de race op Wellington Straight toen hij na wijd te zijn gegaan terug de baan op stuurde en over een heuveltje stuiterde. De Fin verloor de controle over zijn Ferrari en stuiterde met een kracht van 47G in de muur. Hij liep kneuzingen op en moet de test op Silverstone aan zich voorbij laten gaan. Aan de Grand Prix van Duitsland zal hij wel deel gaan nemen.

Pedro de la Rosa zal morgen voor Ferrari de openingsdag voor zijn rekening nemen. De Spanjaard voert een bandentest voor Pirelli uit. Een dag later is het de beurt aan Bianchi om het stuur over te nemen. De Fransman rijdt voor Marussia, maar is lid van de Ferrari Driver Academy.

Bussemaker roept vmbo'ers op verder te leren

Vmbo'ers die geslaagd zijn voor hun eindexamen moeten niet vergeten zich in te schrijven voor een vervolgopleiding. Dat is de strekking van een boodschap die tienduizenden vmbo'ers deze week ontvangen van minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) en haar staatssecretaris Sander Dekker (VVD).

Met een vervolgopleiding maken vmbo'ers twee keer zo veel kans op een baan, schrijft Bussemaker in de boodschap. Op dit moment komt het volgens beide bewindspersonen nog te vaak voor dat jongeren zich vergeten in te schrijven voor een vervolgopleiding. "Het is belangrijk dat jongeren zich bewust zijn dat verder leren loont," aldus Bussemaker. "We moeten daarom alles op alles blijven zetten om ook hen bij de les te houden."

Hoewel de schooluitval afgelopen jaar daalde van 7,6 naar 6,2 procent, vielen toch zo'n 9500 jongeren af bij de overstap van de middelbare school naar het mbo. Samen met staatssecretaris Dekker maakt Bussemaker daarom extra werk van de aanpak van schooluitval. Decanen en leerplichtambtenaren moedigen jongeren in het vmbo inmiddels meer aan zich in te schrijven voor een vervolgopleiding in het mbo.

De felicitatiekaart met de oproep valt dinsdag in de bus bij vmbo'ers die hun diploma hebben gehaald.

Turkse agent opgepakt om doden betoger

De Turkse politieagent die vorig jaar tijdens de grootschalige protesten in Ankara een betoger doodschoot is maandag gearresteerd. Dat meldt het Turkse persbureau Dogan. Activisten roepen al maanden op tot de arrestatie, maar de autoriteiten wilden daar lange tijd geen gehoor aan geven. De openbaar aanklager vroeg de rechter maandag de agent te laten oppakken. Hij wees het betoog van de advocaat van de agent - die zei dat zijn cliënt uit zelfverdediging handelde - van de hand.

De advocaten van het slachtoffer willen al maanden dat de agent wordt opgepakt, maar kregen nul op rekest van de rechtbank. In de aanklacht stond dat de agent 'iemand had gedood door onbewust de grenzen van zelfverdediging te overschrijden'. De aanklager wil de agent nu echter vervolgen voor moord, een straf waar hij twintig tot 25 jaar cel voor kan krijgen.

Problemen Kanaaltunnel leiden tot schrappen treinen

Eurostar heeft maandag treinen geschrapt en raadt niet-noodzakelijke reizen via de Kanaaltunnel af. De hogesnelheidstreindienst verbindt Londen met Parijs en Brussel.

Het bedrijf besloot de diensten te laten uitvallen nadat een bovenleiding in de Kanaaltunnel beschadigd raakte en er problemen met de seingeving optraden in Noord-Frankrijk. Zes treinen tussen Londen en Brussel en tussen Londen en Parijs vielen hierdoor uit, meldt de Vlaamse omroep VRT. Gedupeerden krijgen het aankoopbedrag van hun tickets terug.

Gestrande reizigers klaagden op social media steen en been over de vervoersproblemen. Door de geschrapte treinen konden mensen vanuit het Verenigd Koninkrijk niet naar de fietsroute van de Tour de France reizen.

Naast de uitgevallen ritten kregen ook veel treinreizigers te maken met vertragingen. Het seinprobleem in Frankrijk is inmiddels verholpen.

Man overlijdt tijdens vlucht voor politie

Een man is maandagmiddag in Utrecht om het leven gekomen toen hij voor de politie probeerde te vluchten. Hij sprong van een balkon op de tweede verdieping van een flatgebouw en kwam verkeerd neer, meldde de politie maandag.

De politie kwam aan de deur na een melding over een mogelijke wietplantage in de woning aan de Fazandadreef. Twee mannen sprongen daarop aan de achterzijde van het balkon af. In de woning werd een wietplantage aangetroffen.

De tweede man is met verwondingen aan zijn arm naar een ziekenhuis gebracht. De man was bij kennis en is aangehouden, licht een woordvoerder toe.

De politie weet nog niet of de mannen de bewoners van het pand waren. Ook is het nog niet duidelijk waarom de mannen van het balkon sprongen, maar 'het zou wel heel toevallig zijn als de hennepkwekerij er niets mee te maken zou hebben', aldus de politie.

Kuijt: "Van Gaal op alles voorbereid"

Het Nederlands elftal kan woensdag voor de tweede keer op rij de WK-finale halen. Dirk Kuijt is niet bevreesd voor de opponent in de halve finale: Argentinië.

Oranje plaatste zich zaterdag voor de halve finales door Costa Rica te verslaan na strafschoppen. Kuijt was één van de penaltynemers. Net als Arjen Robben, Robin van Persie en Wesley Sneijder vond ook de Katwijker het net. De kans is groot dat de routinier ook tegen Argentinië in de basis start.

Sinds de laatste groepswedstrijd tegen Chili heeft Kuijt een basisplaats als vleugelverdediger. De speler van Fenerbahçe kijkt uit naar de confrontatie met de Argentijnen in São Paulo. "We zijn enorm fit en ook in het hoofd is dat het geval", zegt de 101-voudig international tegen het Algemeen Dagblad.

"Dit team heeft veel kwaliteit. Dat gaan we hopelijk ook tegen de Argentijnen laten zien. De winst tegen Costa Rica geeft weer volop vertrouwen. Van Gaal is echt fantastisch, van de eerste tot de laatste seconde is hij op alles voorbereid. Dat zal ook woensdag zo zijn", aldus voormalig Feyenoorder Kuijt.

Kuijt hield tijdens de kwartfinale tegen Costa Rica (0-0) het vertrouwen in een goede afloop. "Ik heb zelf eigenlijk geen seconde aan uitschakeling gedacht. Nooit", aldus de oud-speler van FC Utrecht en Liverpool. Vier jaar geleden bereikte Kuijt met het Nederlands elftal de WK-finale in Zuid-Afrika.

Bertens naar hoofdtoernooi in Boekarest

Kiki Bertens heeft het hoofdschema van het WTA-toernooi van Boekarest bereikt. In de laatste kwalificatieronde won de Wateringse maandag met 7-5 en 6-4 van de Kazachse Yulia Putintseva. Bertens was als eerste geplaatst voor het kwalificatietoernooi. Het is de vierde keer dit jaar dat de 22-jarige tennisster zich via de kwalificaties plaatst voor een hoofdtoernooi.

Indy de Vroome (8) overleefde de laatste kwalificatieronde niet. De Kazachse Sesil Karatancheva (3) was met 7-5 en 6-2 te sterk voor de 18-jarige Nederlandse. De Vroome nam in haar nog jonge carrière één keer deel aan een WTA-toernooi.

Kakitani maakt overstap naar FC Basel

FC Basel heeft zich versterkt met de Japanse international Yoichiro Kakitani. De Japanse voetballer komt over van Cerezo Osaka. Kakitani was vorig seizoen 21 maal trefzeker. Dit jaar was de Japanner minder op dreef, met een doelpunt in veertien wedstrijden.

Het Zwitserse Basel speelt dit jaar in de Champions League. De ploeg werd de afgelopen vijf seizoenen kampioen. Kakitani speelde op het WK in Brazilië twee wedstrijden. Japan werd uitgeschakeld in de groepsfase met een punt in drie wedstrijden.

Volop tips over fatale overval Winterswijk

De politie heeft tot nu toe 145 tips binnengekregen over de fatale woningoverval van vorige week in Winterswijk. Vanwege het grote aantal tips kan het even duren voordat tipgevers worden benaderd, laat de politie maandag weten. De 52-jarige bewoner werd dood aangetroffen na de overval.

De vrouw van het slachtoffer werd woensdagavond vastgebonden in de woning, maar wist zich na een tijdje te bevrijden. Na de overval werd in de tuin het levenloze lichaam van de 52-jarige bewoner gevonden. Waardoor de man is omgekomen, is nog onbekend. Vrijdag is sectie verricht, maar de politie heeft nog niets bekendgemaakt over de resultaten.

Met een pinpas uit de woning is woensdagavond een paar minuten na de overval gepind in het centrum van Winterswijk. De politie is op zoek naar mensen die hier iets van hebben gezien. Ook wil de politie weten wat het slachtoffer de middag en avond voor zijn dood heeft gedaan.

Advocaat: "Van Gaal beste Nederlandse coach ooit"

Guus Hiddink en Dick Advocaat zijn onder de indruk van de prestaties van Oranje op het WK in Brazilië. De ervaren trainers zijn lovend over hun collega Louis van Gaal.

Hiddink volgt na het WK Van Gaal op als bondscoach van Oranje. De Achterhoeker vervulde die functie ook tussen 1994 en 1998. Hiddink bereikte met het Nederlands elftal tijdens het WK in Frankrijk (1998) de halve finales. Daarin bleek Brazilië te sterk na een strafschoppenserie.

Van Gaal staat woensdag met Oranje in de halve finale tegen Argentinië. De aanstaande opvolger van de Amsterdammer vond de keeperswissel (Tim Krul voor Jasper Cillessen) in de kwartfinale tegen Costa Rica een slimme zet van de technisch staf. "Ze hebben zich geweldig voorbereid", zei Hiddink tegen De Telegraaf.

"Een geweldig staaltje teamwork. Maar ik wil ook nog wel even de redding van Jasper Cillessen noemen, vlak voor het einde. Ook die is heel belangrijk geweest", aldus de oud-trainer van onder meer PSV en Real Madrid en voormalig bondscoach van Zuid-Korea, Australië en Rusland.

Advocaat, gedurende twee periodes bondscoach van Oranje, noemt Van Gaal de 'beste Nederlandse coach ooit'. "Dat heb ik ook al voor het WK gezegd. Louis heeft successen gekend bij alle clubs waar hij heeft gewerkt. Bovendien heeft hij, in elk opzicht, altijd de moeilijkste weg gekozen."

"Als er een coach iets met deze groep kon doen, dan was het Louis wel", aldus de Hagenaar, die het Nederlands elftal leidde tijdens het WK in 1994 en het EK in 2004. Van Gaal staat sowieso nog twee duels aan het roer bij Oranje. Na de wedstrijd tegen Argentinië wacht nog de finale of de troostfinale.

Activisten vast voor besmeuren gevel Microsoft

Ruim twintig actievoerders van Milieudefensie zijn maandag aangehouden nadat ze het hoofdkantoor van Microsoft Nederland in Hoofddorp hadden besmeurd. De 24 activisten protesteerden tegen de tinwinning van het computerbedrijf, laat de milieuorganisatie maandag weten. De marechaussee bevestigt de aanhoudingen.

Milieudefensie kwam tot de actie met de naam 'vuile handen' omdat Microsoft volgens de activisten te weinig doet om de negatieve effecten van de tinwinning op het Indonesische eiland Bangka tegen te gaan. Op de gevel zijn rond en op het logo van Microsoft handjes te zien.

"Microsoft heeft geen toezeggingen gedaan om zich in te zetten voor duurzame tin", licht een woordvoerder toe. "We hebben geprobeerd hen om de tafel te krijgen, maar dat lukte steeds niet. Ze moesten zich uitspreken en dat was voor ons het punt om actie te voeren."

Volgens Milieudefensie heeft Microsoft geen oog voor de slechte arbeidsomstandigheden in de tinmijnbouw en houdt het techbedrijf geen rekening met milieuschade. "Het eiland wordt verwoest en jaarlijks vallen tientallen doden", aldus de woordvoerder. Tin wordt gebruikt in tablets, telefoons en laptops. Op Bangka wordt ongeveer een derde van de totale hoeveelheid tin ter wereld gewonnen.

De actievoerders zitten maandagmiddag nog vast op Schiphol.

Meer reizigers vliegen via Eindhoven Airport

Eindhoven Airport heeft in de eerste zes maanden van dit jaar een kleine twintig procent meer passagiers afgehandeld dan in dezelfde periode van vorig jaar. Ruim 1,8 miljoen reizigers vertrokken of arriveerden dit jaar al op de Brabantse luchthaven, zo blijkt maandag uit de halfjaarcijfers van het regionale vliegveld.

Het aantal passagiers is vooral gegroeid doordat vanuit Eindhoven Airport op meer bestemmingen wordt gevlogen. Waar in het eerste halfjaar van vorig jaar nog 63 bestemmingen vanuit Brabant werden aangedaan, is dat aantal inmiddels gestegen naar 67. Daarnaast waren vliegtuigen gemiddeld groter dan in 2013 en zaten ze in de regel ook voller.

Het aantal vluchten dat vertrok of landde steeg eveneens, met tien procent op jaarbasis. Het aantal 'vliegbewegingen' steeg daardoor naar bijna veertienduizend. Eindhoven Airport verwacht dat er eind dit jaar zo'n 29.000 vliegtuigen zijn aangekomen of vertrokken. Het aantal passagiers moet dan uitkomen op 3,8 miljoen.

Doden na explosie in kolenmijn China

Een gasexplosie in een kolenmijn in China heeft aan zeventien mijnwerkers het leven gekost. Dat heeft het Chinese staatspersbureau Xinhua maandag gemeld.

De explosie vond zaterdag plaats bij Urumqi, de hoofdstad van de noordwestelijke provincie Xinjiang. Drie kompels konden worden gered. De oorzaak van de explosie is nog niet bekend, maar de Chinese mijnsector is berucht als de onveiligste ter wereld. In geen enkel ander land komen er zoveel mijnwerkers om als in China.

Man op de horens bij stierenrennen Pamplona

Bij het jaarlijkse stierenrennen in het Spaanse Pamplona is maandag een man op de horens genomen. In totaal zijn vier Spanjaarden voor verwondingen naar een ziekenhuis gebracht, aldus het Spaanse Rode Kruis. De ongelukkige waaghals werd ingehaald door de stier, die zijn hoorn door het dijbeen van de man joeg. Volgens de regionale autoriteiten zijn geen van de vier er ernstig aan toe.

Het negendaagse San Fermin-festival begon zondag met vuurwerk en een feest, maar alles draait in feite om het stierenrennen. De komende acht dagen om 08.00 worden de stieren losgelaten in de smalle straatjes van Pamplona. Aan het einde van het parcours ligt de arena, waar een toreador het vervolgens opneemt tegen de stier. Ondanks de vele gewonden die er elk jaar vallen en het verzet tegen de stierengevechten door dierenrechtenactivisten, is het evenement nog altijd mateloos populair.

De meeste gewonden vallen als mensen struikelen en worden overlopen door de massa. Sommigen worden echter door de ruim zeshonderd kilo wegende stieren op de hoorns genomen of vertrapt. Sinds 1924 zijn daarbij vijftien mensen om het leven gekomen.

Meer geld voor mbo-techniekonderwijs

Het mbo krijgt vanaf volgend jaar 75 miljoen euro extra per jaar voor techniekonderwijs. Dat heeft minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) maandag bekendgemaakt.

"Dit is een extra stimulans voor scholen om technische opleidingen aan te bieden en andere kostbare opleidingen waar de arbeidsmarkt om vraagt," licht Bussemaker toe. Het extra geld wordt geïnvesteerd op advies van een commissie die eerder dit jaar de bekostiging van het mbo-onderwijs onder de loep nam. Het geld komt uit de begrotingsafspraken die het kabinet vorig jaar maakte met D66, ChristenUnie en SGP.

Eerder maakte het kabinet al geld vrij voor het middelbaar beroepsonderwijs via een regionaal investeringsfonds. Volgens Bussemaker komt daarmee in totaal driehonderd miljoen euro beschikbaar voor het middelbaar beroepsonderwijs.

Paus smeekt slachtoffers misbruik om vergiffenis

Paus Franciscus heeft maandag mensen die seksueel misbruikt zijn door katholieke geestelijken om vergiffenis gesmeekt. Dat heeft het Vaticaan laten weten.

Franciscus hield maandag een privémis met zes mensen die zijn misbruikt door katholieke geestelijken. De kerkvader liet de zes weten 'bedroefd' te zijn over de 'zonden en ernstige misdaden' die door de geestelijken zijn begaan. "Ik smeek jullie om vergiffenis, ook voor de nalatigheid van de kerleiders, die niet adequaat reageerden."

Duitsland wil tolvignet personenauto's in 2016

De Duitse minister van transport Alexander Dobrindt wil in 2016 een tolvignet voor personenauto's invoeren. Dat heeft hij maandag gezegd. Dobrindt vindt het oneerlijk dat miljoenen buitenlandse auto's door Duitsland rijden zonder bij te dragen aan onderhoud van de Autobahn.

Duitsland heft al tol voor vrachtwagens, maar in tegenstelling tot andere Europese landen ontsprongen personenauto's tot dusver de dans. Dobrindt noemt dit een 'eerlijkheidsgat' dat hij met deze beslissing wil sluiten.

Buitenlandse bestuurders kunnen stickers voor de korte termijn via internet of bij tankstations verkrijgen. Een afzonderlijke autobelasting wordt verlaagd zodat Duitse autobezitters niet meer geld hoeven te betalen.

Nederland liet eerder weten zich niet zomaar neer te leggen bij de invoering van een tolvignet in Duitsland. Oostenrijk kondigde al aan de invoering zo nodig aan te vechten en Nederland overweegt zich bij de Oostenrijkers aan te sluiten.

Miljoenen voor spoorlijn Groningen-Bremen

Het rijk wil zeventien miljoen euro bijdragen aan een spoorverbinding tussen Groningen en het Duitse Leer en Bremen. Dat heeft staatssecretaris van Infrastructuur Wilma Mansveld (PvdA) maandag bekendgemaakt.

Met de spoorlijn, waarin de provincie 85 miljoen euro investeert, willen rijk en provincie bevorderen dat inwoners vaker over de grens trekken om te studeren, werken en recreëren. De reistijd wordt tot minder dan twee uur verkort. "Door de reistijd te verkorten, brengen we Groningen en de Duitse steden dichter bij elkaar," aldus Mansveld.

Om aanspraak te kunnen maken op het geld moet de provincie voor 1 juli 2016 aan een reeks voorwaarden voldoen. Zo moet de provincie verschillende varianten van de spoorlijn onder de loep nemen. Ook moet worden onderzocht hoe de kosten tussen Nederland en Duitsland kunnen worden verdeeld. Mansveld heeft toegezegd de provincie te helpen bij het vinden van financiering in Duitsland.

Gedeputeerde Mark Boumans uit Groningen is tevreden met het geld dat het ministerie wil vrijmaken voor de spoorlijn. "Een investering in deze verbinding geeft een enorme impuls aan beide regio's en in het verlengde daarvan een goede verbinding tussen de metropolen Amsterdam en Hamburg."

Van Rijthoven snel uitgeschakeld in Scheveningen

Tim van Rijthoven is in de eerste ronde van het challengertoernooi van Scheveningen uitgeschakeld. De Serviër Filip Krajinovic won maandag met 6-2 en 6-4. De 17-jarige Van Rijthoven had een wildcard gekregen voor het toernooi. Vorige week haalde de Nederlander de kwartfinales van het juniorentoernooi van Wimbledon.

Bobbie de Goeijen werd in de kwalificaties uitgeschakeld. De Rus Aleksandr Roemjantsev was met 6-2, 3-6 en 6-1 te sterk voor de 22-jarige Nederlander. Roemjantsev was als eerste geplaatst voor het kwalificatietoernooi.

Prandelli nieuwe trainer Galatasaray

Coach Cesare Prandelli wordt de nieuwe trainer van de Turkse topclub Galatasaray. Prandelli was beschikbaar nadat hij na het mislukte WK in Brazilië zijn baan als bondscoach van Italië had opgezegd. De Italiaan zet dinsdag zijn handtekening onder een contract dat hem twee jaar aan de club bindt, meldt Galatasaray.

Prandelli volgt Robert Mancini op, die in juni na negen maanden trainerschap opstapte bij de Turkse club. De 56-jarige Prandelli was sinds 2010 bondscoach van Italië. Op het WK was de eerste ronde het eindstation. Op het EK van 2012 wist hij met Italië de finale te bereiken, die met 4-0 verloren ging tegen Spanje. Eerder was Prandelli trainer van onder meer Parma en Fiorentina.

Djokovic al zeker van World Tour Finals

Het tennisseizoen is nog lang, maar Novak Djokovic heeft zich nu al geplaatst voor de ATP World Tour Finals. De Serviër won gisteren voor de tweede maal in zijn carrière Wimbledon en heeft dit jaar al zodanig goed gepresteerd dat hij niet meer buiten de top acht kan vallen.

Aan het eindejaarsevenement doen de best acht tennissers van het jaar mee. Djokovic klopte gisteren op Wimbledon in een zinderende finale Roger Federer en plaatste zich zo voor de World Tour Finals. Bovendien nam de Serviër de eerste plaats op de wereldranglijst over van Rafael Nadal.

'Oud-manager ziekenhuis toucheert tonnen'

Een oud-manager van de Isala-klinieken in Zwolle heeft dit jaar bij zijn ontslag een 'opmerkelijk hoge' vergoeding meegekregen. Hij ontving na zijn gedwongen vertrek een vergoeding van 340 duizend euro. Daarnaast kreeg hij een jaarinkomen van net geen 167 duizend euro mee, zo meldt RTL Z maandag na eigen onderzoek.

De ziekenhuismanager heeft meer geld gekregen dat het geval zou zijn geweest als de Isala-Klinieken het contract via de kantonrechtersformule zou hebben ontbonden. In dat geval had hij maximaal anderhalf jaarsalaris gekregen, zo berekende RTL Z. Onduidelijk is waarom de vergoeding hoger is uitgevallen.

Het is niet voor het eerst dat het ziekenhuis uit Overijssel in het nieuws komt vanwege hoge vertrekpremies. In 2011 werd 160 duizend euro uitgekeerd aan een psychiater, na een langlopend intern conflict. Een jaar later moest de kliniek 1,6 miljoen euro betalen aan een thoraxchirurg. Een woordvoerder van het ziekenhuis kon tegen RTL Z niets zeggen over de omstandigheden rond het ontslag.

Politie wil drone uit de lucht kunnen halen

Het ministerie van Veiligheid en Justitie en de politie willen drones uit de lucht kunnen halen door de besturing op afstand over te nemen. Ook wordt gezocht naar manieren om de onbemande vliegtuigjes te kunnen misleiden en de locatie van de bestuurder te bepalen. Dat schrijft NRC Handelsblad maandag.

Volgens het ministerie is er geen actuele dreiging, maar bestaan er wel risico's. "Drones kunnen een gevaar vormen voor de veiligheid van de luchtvaart, omdat ze zeer lastig zijn waar te nemen. Daarnaast kunnen ze een risico opleveren bij de bewaking en beveiliging van personen, evenementen en objecten", zegt een woordvoerder in de krant. Het ministerie heeft daarom een aanbesteding uitgeschreven.

In het afgelopen jaar zijn 'enkele tientallen' bekeuringen uitgedeeld aan mensen die met een drone aan het vliegen waren. Bij de Inspectie Leefomgeving en Transport stijgt het aantal meldingen van waargenomen drones door helikopter- of vliegtuigpiloten. In 2010 ging het nog om een melding, vorig jaar waren dat er al zeventien.

Man ligt twee jaar dood in huis Amsterdam

De politie heeft woensdag in een woning in Amsterdam het lichaam gevonden van een man die waarschijnlijk al ruim twee jaar dood was. Dat bevestigt een woordvoerder maandag. De man is een natuurlijke dood gestorven.

Zijn identiteit is nog niet bekend, maar de politie gaat ervan uit dat het om de bewoner van het pand aan de Burgemeester van de Pollstraat in de wijk Slotermeer gaat. De familie is ingelicht. Hoe het kan dat de man al die tijd niet is opgemerkt, is nog onduidelijk.

In november werd in Rotterdam een vrouw gevonden die al tien jaar dood in haar huis lag. Ook zij stierf een natuurlijke dood.

Oslo, Peking en Almaty kandidaten Spelen 2022

Oslo, Peking en Almaty gaan uitmaken wie de Olympische Winterspelen van 2022 mag organiseren. Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) maakte maandag in Lausanne officieel bekend dat de steden uit respectievelijk Noorwegen, China en Kazachstan de kanshebbers voor het sportevenement zijn. Het IOC beslist op 31 juli 2015 in Kuala Lumpur welke stad de gastheer wordt.

Oslo, Peking en Almaty waren de enige drie steden die nog in de race waren voor de 'shortlist'. Eerder hadden ook Krakau (Polen), Stockholm (Zweden) en München (Duitsland) plannen voor de organisatie. Die steden trokken zich echter terug omdat de bevolking tegen de organisatie was. Lviv (Oekraïne) besloot zich eveneens terug te trekken, vanwege de roerige situatie in het land.

Oslo, Peking en Almati kandidaten Spelen 2022
Oslo, Peking en Almaty kandidaten Spelen 2022 (Foto: ANP)

Treinreizigers geŽvacueerd uit Kanaaltunnel

Honderden passagiers zijn maandag uit de Kanaaltunnel geëvacueerd nadat hun trein was stilgevallen. Dat heeft de Britse nieuwszender Sky News gemeld. De trein was op weg van Groot-Brittannië naar Frankrijk. Na ongeveer een kwart van de afstand kwam de trein tot stilstand door een probleem met de bovenleiding.

Bijna 400 treinreizigers en vier honden zijn uit de trein gehaald en overgebracht naar de Franse kant van de tunnel. Door de kapotte trein zijn vertragingen ontstaan. De treinen onder het Kanaal rijden nog wel, maar kunnen slechts gebruikmaken van een van de twee tunnelbuizen.

Treinreizigers geëvacueerd uit Kanaaltunnel
Treinreizigers geëvacueerd uit Kanaaltunnel (Foto: ANP)

'NL medeplichtig bij schending rechten Congo'

Het is teleurstellend dat Nederland riskeert medeplichtig te worden aan mogelijke mensenrechtenschendingen door drie Congolese mannen uit te zetten. Dat heeft Géraldine Mattioli-Zeltner van Human Rights Watch maandag laten weten in een reactie op hun uitzetting.

De drie getuigen van het Internationaal Strafhof in Den Haag zijn zondag naar de Democratische Republiek Congo overgebracht. Human Rights Watch had er bij staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) op aangedrongen de drie nog niet uit te zetten.

"Voordat de getuigen werden uitgezet, had Nederland van de autoriteiten in Congo moeten eisen dat ze extra maatregelen zouden nemen om hun recht op een eerlijk proces te beschermen", aldus Mattioli-Zeltner.

'NL medeplichtig bij schending rechten Congo'
'NL medeplichtig bij schending rechten Congo' (Foto: ANP)

Kinect v2 naar Windows

In de Microsoft Store is de Windows-variant van Kinect verschenen met de naam Kinect for Windows v2-sensor. Een pre-order van het sensor-apparaat is al mogelijk, echter moet er afzonderlijk nog een SDK-licentie worden afgenomen.

De Kinect v2 heeft als doelgroep ontwikkelaars en is dus geen plug-and-play-speelgoed. Microsoft hoopt op deze manier ontwikkelaars te triggeren om apps te bouwen met behulp van hun Kinect for Windows-softwareontwikkelingspakket (SDK) 2.0. Het sensor-apparaat wordt zonder software geleverd, het is onbekend of en hoeveel een SDK-licentie gaat kosten; het softwareontwikkelingspakket zelf is gratis te downloaden.

De sensor kan als pre-order gereserveerd worden en heeft als releasedatum 15 juli. De sensor kost € 199,00.

Thuiszorgbedrijf TSN voorziet massaontslag

Bij thuiszorgorganisatie TSN dreigt een 'sociaal slagveld' als de Eerste Kamer instemt met het overhevelen van de thuiszorg naar gemeenten. Daarvoor waarschuwt directeur Zion Jongstra maandag, een dag voor de stemming. Jongstra verwacht dat de wetswijziging leidt tot een 'forse personele krimp' bij zijn bedrijf, dat zo'n twintigduizend medewerkers heeft.

"Gemeenten worden straks verantwoordelijk voor thuiszorg, maar zijn daar totaal niet op voorbereid", zo stelt de TSN-directeur in een brief naar de medewerkers. "De regering wil de zorg en het budgetbeheer klakkeloos over de schutting gooien. Ze kan zo een bezuiniging inboeken, maar heeft werkelijk geen idee wat dit betekent voor de kwaliteit van de thuiszorg."

Jongstra denkt dat de gevolgen van de nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), waarover de senaat dinsdag stemt, 'schrijnend' zijn. Hij houdt rekening met de 'meest ingrijpende reorganisatie uit de geschiedenis'. "Wij moeten dan afscheid nemen van enkele duizenden medewerkers", stelt hij. "Tijdelijke contracten verlengen wij dan sowieso niet."

TSN is niet de enige die zijn zorgen uit over het overhevelen van de huishoudelijke zorg, dat gepaard gaat met flinke bezuinigingen op thuishulpen. Werkgeversorganisatie Actiz liet vorige maand al weten te verwachten dat de komende anderhalf jaar zo'n 55 duizend werknemers in de zorg hun baan verliezen.

Abvakabo FNV verwacht zelfs dat ongeveer honderdduizend thuiszorgers hun baan verliezen als gevolg van de nieuwe wet. Volgens staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Martin van Rijn (PvdA) liggen die schattingen echter te hoog. Hij verwacht dat tot eind 2015 zo'n zestienduizend voltijdbanen in de zorg verdwijnen. Het gaat daarbij om banen in de hele zorgsector, maar het zwaartepunt ligt volgens hem wel in de huishoudelijke hulp.

Drie op vijf kinderen krijgen geld voor rapport

Drie op de vijf basisschoolleerlingen krijgen rapportgeld. Doorgaans bedraagt dat zo'n vijf euro per rapport. Aan verjaardagscadeaus besteden ouders doorgaans vijftig euro per kind. Dat meldt budgetinstituut Nibud maandag na onderzoek.

Veertien procent van de ouders geeft op geen enkele manier een beloning voor het rapport. Een kwart van de ouders geeft een cadeau in plaats van geld, terwijl 63 procent doorgaans vijf euro geeft voor het rapport. De meeste ouders doen dit om hun kind te belonen voor de prestaties.

Bij cadeaus speelt het inkomen van de ouders een rol. Ouders die meer dan drieduizend euro netto per maand te besteden hebben geven hier doorgaans 65 euro aan uit. Ook speelt mee wat een kind wil hebben. De helft van de ouders zwicht daarnaast wel eens als hun kind vraagt ze iets te kopen wat anderen hebben. Hoe hoger het inkomen, hoe sneller ouders tegemoetkomen aan de wensen van hun kinderen.

Het Nibud raadt ouders aan vooral standvastig te zijn en niet te snel te zwichten voor de wensen van hun kinderen."Voor de financiële opvoeding is het belangrijk dat kinderen leren dat er grenzen aan hun wensen zitten."

Rapportgeld is voor de financiële opvoeding volgens het Nibud niet nodig. Zakgeld is wel 'leergeld' en het Nibud stelt dat kinderen vanaf 6 jaar zakgeld moeten krijgen. Hoe hoog dat bedrag moet zijn moet volgens het instituut afhangen van wat de ouders kunnen betalen en wat ze vinden dat het kind ervan moet kopen. Ook voor verjaardagscadeaus moeten ouders vooral kijken naar wat ze kunnen betalen.

Braziliaanse voodoo tegen Duitsland

Het is verre van zeker of Brazilië aan thuislandvoordeel en vriendelijke arbitrage genoeg heeft om zonder sterspeler Neymar de halve finale tegen Duitsland te winnen. Daarom halen de Brazilianen alles uit de kast om de finale te halen: zelfs voodoo.

Zwarte magiër Helio Sillman heeft een in voodoo gespecialiseerde winkel in Rio de Janeiro en 'jinxt' de tegenstander voor aanvang van elke wedstrijd.

"Ik neem hun beste speler en bind zijn benen vast zodat hij niet kan rennen op het veld", geeft Sill(y)man te kennen terwijl hij een voodoopoppetje van één van de Duitse spelers in handen heeft.

Een doos in de vorm van een voetbalveld is het altaar van de magiër. Hij stopt er brandende kaarsen in de kleuren van de vlag van de tegenstander in en mikt de sterspelervoodoopop er bij.

Vooralsnog lijkt de magie niet altijd het gewenste effect te hebben. De Colombiaanse sterspeler James Rodriguez scoorde tegen de Brazilianen in de kwartfinales. In dezelfde wedstrijd brak Kanariegod Neymar een rugwervel.

Tegen Kameroen, Chili, Kroatië en Mexico werkte de voodoo volgens Sillman echter wél. Of Müller, Neuer, Hummels, Özil en anderen dinsdag ook ten ondergaan aan zwarte Braziliaanse magie, zal vanzelf blijken.


Hoogstwaarschijnlijk danst Sillman om zijn altaar heen met deze betoverende muziek op de achtergrond.

Schreuder verwacht transfer Tadic

Dusan Tadic vertrekt zo goed als zeker bij FC Twente. De Serviër is dicht bij een overgang naar Southampton. Het management van Tadic is met Southampton in gesprek over een meerjarig contract. Southampton-manager Ronald Koeman wil de Servisch international naar The Saints halen. Koeman wil ook Feyenoord-spits Graziano Pelle meenemen naar de Engelse havenstad.

FC Twente-trainer Alfred Schreuder denkt dat de overgang van Tadic naar Southampton snel wordt beklonken. Hij deed zondag geen beroep op de aanvallende middenvelder. De Tukkers wonnen de eerste oefendwedstrijd in de voorbereiding overtuigend van VV Oldenzaal (14-1).

Tadic zat niet bij de selectie. "Ik hou geen rekening meer met Dusan Tadic", aldus Schreuder tegen Voetbal International. "De clubs komen er wel uit en Dusan kan in Engeland drie keer zoveel verdienen als bij ons. Ik kan me eerlijk gezegd niet voorstellen dat deze transfer niet doorgaat."

De verwachting is dat FC Twente vijftien miljoen euro ontvangt voor Tadic, die in de zomer van 2012 de overstap maakte van FC Groningen. De technicus speelde 85 wedstrijden voor FC Twente en scoorde daarin 32 doelpunten. Tadic was daarnaast goed voor 36 assists.

Utrecht mocht prostitutieboten sluiten

De gemeente Utrecht heeft in 2013 terecht de exploitatievergunning ingetrokken voor de prostitutieboten aan het Zandpad in die stad. Volgens de gemeente waren er aanwijzingen van mensenhandel.

De rechtbank in Utrecht oordeelde maandag dat de gemeente die aanwijzingen voldoende heeft aangetoond. De rechter deed uitspraak in een beroepsprocedure die was aangespannen door een van de exploitanten van de prostitutieboten. Die had eerder bezwaar gemaakt tegen de gemeentelijke beslissing om de vergunningen in te trekken. Utrecht verklaarde dat bezwaar ongegrond waarop de exploitant in beroep ging.

Auto ramt gasverdeelstation in Susteren

Een vrachtauto heeft maandagochtend een gasverdeelstation bij een rotonde in Susteren (Limburg) geramd. Volgens de brandweer is daardoor een behoorlijk gaslek ontstaan.

Het ongeluk gebeurde tijdens werkzaamheden aan de weg, toen de vrachtauto achteruit reed en het gasstation ramde.

De brandweer is uitgerukt om verspreiding van het gas met een waterscherm tegen te gaan. Netbeheerder Enexis is ter plaatse om de gaskraan af te sluiten en het lek te dichten. De omgeving is afgezet.

Niemand raakte gewond. De rotonde ligt buiten bewoond gebied.

Rechter moet beslissen over verkoop LA Clippers

De rechter moet beslissen of de verkoop van basketbalclub Los Angeles Clippers aan oud-Microsoft-baas Steve Ballmer doorgaat. Clubeigenaar Donald Sterling claimt dat zijn vrouw Shelly niet eigenhandig een deal had mogen sluiten uit naam van het trustfonds van de familie. Bovendien heeft Donald Sterling het trustfonds op 9 juni ontbonden. Daardoor is de status van de verkoop onduidelijk. Maandag is de eerste zittingsdag.

Shelly had haar 80-jarige man door twee artsen laten onderzoeken die verklaarden dat hij geestelijk niet meer bij was. Volgens de regels van het trustfonds kon ze dankzij die verklaring eigenhandig de deal sluiten. Donald en zijn advocaten claimen echter dat ze dat onder valse voorwendselen had gedaan en dat hij beter uitgerust zou zijn gekomen als hij had geweten waar het voor was. De advocaten van Shelly menen echter dat er geen noodzaak was Donald van het doel van de onderzoeken op de hoogte te stellen en wijzen erop dat hij vrijwillig meewerkte.

Daarna komt de vraag op tafel wat de opheffing van het trustfonds betekent voor de nog niet afgeronde verkoop. Volgens Shelly Sterling zijn dat de lopende zaken die moeten worden afgehandeld. Donald Sterling en zijn adviseurs bezweren juist dat lopende zaken afhandelen betrekking heeft op passieve acties als het verdelen van de inhoud van het trustfonds.

Shelly Sterling en Ballmer hebben nog een poging gedaan om de rechtszaak tegen te houden. Zij spanden een kort geding aan bij een federale rechtbank, maar het is nog niet duidelijk wanneer die uitspraak doet.

Een beslissing moet hoe dan ook snel volgen. De NBA-eigenaren komen op 15 juli samen en moeten dan de verkoop goedkeuren. Ook Ballmers bod van twee miljard dollar vervalt op die dag. Als de verkoop op 15 september nog niet is afgerond kan de NBA naar eigen zeggen het team afpakken van Sterling en veilen. Ook dat zal zeer waarschijnlijk echter met de nodige rechtszaken gepaard gaan.

Donald Sterling raakte eerder dit jaar in opspraak door racistische uitspraken. De NBA beboette de advocaat en vastgoedmagnaat en schorste hem voor het leven. Vervolgens werd bekendgemaakt dat de basketbalcompetitie Sterling weg wilde hebben. Sterling zelf kondigde eerst aan dat aan te vechten, besloot zich er toen bij neer te leggen, maar veranderde vervolgens opnieuw van gedachten.

Nieuwe gridstraf voor Gutierrez

Formule 1-coureur Esteban Gutierrez heeft opnieuw een gridstraf opgelopen. De Mexicaan moest met de Sauber op Silverstone een stukje terug op de grid na zijn straf in Oostenrijk en een bakwissel in Engeland. Hier is voor de race in Duitsland een nieuwe straf bijgekomen.

Gutierrez streed met Jules Bianchi en Pastor Maldonado om de twaalfde positie in de race toen de Mexicaan vlak voor het opgaan van het start/finishgedeelte een gaatje dacht te zien bij Maldonado. Hij probeerde de Sauber naast de Lotus te zetten, maar beide coureurs raakten elkaar, waarna Maldonado even door de lucht vloog. Gutierrez liep schade aan de voorzijde van zijn auto op en strandde in de grindbak. De onbesuisde actie leverde hem voor Duitsland een gridstraf van drie plaatsen op.

Albers tevreden over eerste weekend

Christijan Albers is redelijk tevreden over zijn eerste werkdagen als teambaas van Caterham. De Nederlander zag tijdens de Grand Prix van Engeland Marcus Ericsson met een kapotte wielophanging uitvallen, terwijl Kamui Kobayashi vijftiende werd. De Japanner had in de eerste ronde nog een uitstapje door het gras toen hij de crashende Kimi Räikkönen ontweek.

Albers: "We zijn uiteraard niet tevreden met deze uitslag, maar voor mijn eerste weekend bij het team was het toch heel behoorlijk. Het nieuwe hoofdstuk voor Caterham is nog geen week oud, maar we hebben al gezien dat iedereen op het circuit en in de fabriek bereid is hard te werken om deze renstal vooruit te stuwen."

Een team van Zwitserse en Arabische investeerders nam Caterham afgelopen week over van Tony Fernandes en moet ervoor zorgen dat de renstal vooruitgang boekt. "We zijn allemaal vastberaden om onze doelstellingen voor dit seizoen waar te maken. We hebben veel werk te verzetten, maar we zijn klaar voor de uitdaging en we kijken ernaar uit om over twee weken in Duitsland weer progressie te boeken. Dat is het plan, stapje voor stapje blijven verbeteren."

Mascherano angstig voor Oranje

Javier Mascherano speelt woensdag met Argentinië tegen het Nederlands elftal. De verdedigende middenvelder kent de kracht van Oranje. De Argentijnen bereikten de halve finales door afgelopen zaterdag België te verslaan. Tot dusver wist de ploeg maar mondjesmaat indruk te maken op het WK, en Javier Mascherano gaat dan ook niet zomaar uit van een finale plaats.

De verdediger/middenvelder van FC Barcelona kent de kwaliteiten van Oranje. "Zodra ze eruit komen, zijn ze een stuk sneller en sterker dan wij", zegt hij tegen Argentijnse media. "Dat moeten we dus zien te voorkomen, en dat kan door de bal in het bezit te houden."

"Als we dan het spel kunnen controleren, kunnen we gedoseerd de aanval zoeken", vervolgt de oud-speler van Liverpool. "Die speelwijze hebben we ook tegen de Belgen gehanteerd en dat werkte goed. We moeten de spelers van Nederland heel kort dekken."

De aanloop van Argentinië naar de halve finale in São Paulo is overigens niet zonder problemen. Zo is Ángel Di María uitgeschakeld door een bovenbeenblessure en is het de vraag of aanvaller Sergio Agüero eindelijk is hersteld van een hamstringkwetsuur.

Keeperstrainer Hoek: "Ik gaf voorzet voor de wissel"

Frans Hoek deed na afloop van het duel tussen Oranje en Costa Rica een boekje open over de geniale keeperswissel van Louis van Gaal. Hoek laat in gesprek met De Telegraaf weten dat hij samen met Van Gaal al enige tijd bezig was met deze aparte keeperswissel. "Ik geef de voorzet, we bespreken het met de staf en Louis neemt de eindbeslissing."

"Dit is speciaal voor deze wedstrijd besloten, maar we trainen al sinds de eerste training op strafschoppen en bekijken iedere keer weer alle kwaliteiten van de keepers", vervolgt de keeperstrainer zijn verhaal.

Wat Van Gaal al eerder aangaf, wordt nu door Hoek nog eens onderstreept. Jasper Cillessen blijft gewoon eerste doelman bij Oranje. "Beide keepers hebben het fantastisch gedaan. Cillessen pakte die ene belangrijke bal en Krul wist alle hoeken van de penaltynemers, bleef goed lang staan en reageerde alert op alle inzetten."

Cillessen was overigens niet blij met zijn wissel. De Ajacied trapte bij het verlaten van het veld een waterzak om, maar bood later zijn excuses aan voor de gehele selectie.

Halilhodzic vertrekt ondanks steun bij Algerije

Vahid Halilhodzic vertrekt als bondscoach van Algerije. De trainer laat op de site van de Algerijnse voetbalbond weten dat hij toe is aan een nieuwe uitdaging. De 61-jarige Bosniër had een aflopend contract, maar na zijn goede prestaties op het WK wilden veel Algerijnen de coach behouden.

Halilhodzic loodste Algerije in Brazilië door de groepsfase door als tweede te eindigen achter België. In de achtste finales had Duitsland een verlenging nodig om de Noord-Afrikaanse ploeg te verslaan.

Onder anderen president van Algerije Abdelaziz Bouteflika vroeg Halilhodzic te blijven. Ook waren Algerijnse supporters een petitie gestart voor het behoud van de trainer. Halilhodzic laat weten dat de steun hem diep heeft geraakt. De voormalig spits was drie jaar actief bij Algerije.

Forza Horizon 2 heeft een AI

Playground Games werkt momenteel aan Forza Horizon 2 voor Xbox One. Er is nu aangekondigd dat je tijdens je race-avontuur vergezeld zal worden door een AI-partner genaamd ANNA. In deze arcade-racegame kun je rondrijden in een groot gebied in Zuid-Europa.

Hekjes en afzettingen zullen je niet tegenhouden, de developer heeft beloofd dat je van volledige vrijheid kan genieten. ANNA, die zal worden aangestuurd door Kinect, komt hier dan goed van pas. Zij kan namelijk advies geven over evenementen en activiteiten van je vrienden doorgeven. Daarbovenop is ze ook nog jouw persoonlijke 'TomTom'. Of ANNA een gezellig praatje met de speler kan maken is nog niet bekend.

'Kromme': "Louis lacht er zelf ook om"

Willem van Hanegem is kritisch over het optreden van het Nederlands elftal tegen Costa Rica. De oud-international is blij dat de wissel van de keepers goed uitpakte.

Oranje plaatste zich via Costa Rica voor de halve finales. "Het Nederlands elftal speelde niet heel goed, kreeg kansen doordat de middelmatige spelers van Costa Rica fouten maakten en we finishten op 0-0 na 120 minuten", zei Van Hanegem tegen het Algemeen Dagblad.

“Niet een uitvoering om trots op te zijn. Toch?", aldus de oud-trainer van onder meer Feyenoord en AZ én voormalig assistent-bondscoach. De wissel van Tim Krul voor Jasper Cillessen pakte goed uit. "Er wordt nu gedaan of Louis van Gaal een soort Einstein is maar ik weet zeker dat hij daar zelf ook om moet lachen."

"Hij weet net als ik dat Frank de Boer bij Ajax al een tijdje met Cillessen traint op penalty's stoppen omdat die jongen daar niet goed in is. Dan is het logisch om de lange, sterke Krul in te brengen bij een strafschoppenserie", verklaart Van Hanegem.

"Ik ben blij dat het goed uitpakte, die wissel. Want je wil niet weten wat Van Gaal anders over zich heen had gekregen", besluit De Kromme. Het Nederlands elftal speelt woensdag tegen Argentinië om een finaleplek. Mocht Oranje winnen in São Paulo dan wacht de winnaar van Brazilië-Duitsland in de eindstrijd.

Forse stijging tennisster Hogenkamp op ranglijst

Tennisster Richel Hogenkamp heeft een forse winst geboekt op de wereldranglijst. De Doetinchemse steeg dankzij een finaleplaats in het ITF-toernooi van Versmold 29 plaatsen en is de nieuwe nummer 153. Zo hoog stond Hogenkamp nog niet eerder.

Kiki Bertens blijft de beste Nederlandse. Zij ging van 86 naar 85. Arantxa Rus klom van 142 naar 139. Indy de Vroome klom van 194 naar 190 en evenaarde daarmee haar beste prestatie.

Serena Williams blijft ondanks haar vroegtijdige uitschakeling in Londen de nummer één van de wereld. De Amerikaanse heeft nog altijd een ruime voorsprong op Na Li. Simona Halep uit Roemenië staat achter de Chinese derde. Wimbledon-winnares Petra Kvitova klimt van de zesde naar de vierde plaats en dat gaat ten koste van Agnieszka Radwanska die naar de vijfde plaats zakt.

Verliezend finaliste Eugenie Bouchard stormt de top tien binnen. De Canadese klom van de dertiende naar de zevende positie, haar hoogste stek ooit.

Zanka terug naar FC Kopenhagen

Mathias 'Zanka’ Jørgensen keert terug naar zijn oude club FC Kopenhagen. Vanmorgen bij het ontbijt nam hij afscheid van de staf en spelers van PSV. De club zit momenteel in Oostenrijk voor een trainingskamp. Ook FC Kopenhagen verblijft in Oostenrijk als voorbereiding op het nieuwe seizoen.

De 24-jarige Jørgensen kwam in de zomer van 2012 naar PSV, maar wist in Eindhoven nooit een vaste positie in de basis te veroveren. Vandaag zal de Deen in Oostenrijk medisch worden gekeurd en worden de laatste stukken verder uitgewerkt. Hoofdcoach Phillip Cocu bedankte hem voor zijn jaren in Eindhoven en wenste hem eveneens veel succes in de toekomst. Jørgensen zal een contract voor drie jaar tekenen bij de Deense club. 

[Tour] Ploegleiders Belkin bestolen in Leeds

Wielerteam Belkin kreeg zondagmorgen enkele rechercheurs op bezoek. Uit de hotelkamers van de ploegleiders Nico Verhoeven en Frans Maassen en bij trainer Louis Delahaije bleek geld uit de portemonnees te zijn gestolen.

"We hadden dat eerst nog niet in de gaten omdat de portemonnee op precies dezelfde plek is terug gelegd en er voor de rest niets anders is meegenomen", aldus Verhoeven. "Gelukkig hadden we alle drie niet teveel cash mee, maar dit blijft natuurlijk vervelend. De politie neemt dit heel hoog op." 

Na het kijken van de WK-wedstrijd van het Nederlands elftal was de politie op bezoek in het rennershotel. "Bij mij was zeker 850 euro gestolen: 500 van de ploeg en 350 van mezelf", zei Verhoeven

Djokovic lost Nadal af als nummer ťťn

Novak Djokovic is na zijn tweede overwinning op Wimbledon de nieuwe nummer één van de wereld. De Serviër lost Rafael Nadal af, die nu de tweede positie inneemt. Roger Federer is de nieuwe nummer drie. De Zwitser wisselt van positie met zijn landgenoot Stanislas Wawrinka, die naar de vierde plaats ging.

Tomas Berdych ging van zes naar vijf en Milos Raonic van negen naar zes. David Ferrer en Juan Martin del Potro blijven respectievelijk zevende en achtste van de wereld. Daarachter komt de Bulgaar Grigor Dimitrov voor het eerst de top tien binnen. Hij klimt van dertien naar negen. Andy Murray is de grote verliezer. De kampioen van vorig jaar levert vijf plaatsen in en staat nu tiende.

Robin Haase komt dankzij het behalen van de tweede ronde op Wimbledon de top vijftig binnen. De Hagenaar wint vier plaatsen en staat nu 49e. Igor Sijsling leverde juist negen plaatsen in en is de nummer 68 van de wereld. Thiemo de Bakker ging van 127 naar 125 en Jesse Huta Galung van 138 naar 151.

[Tour] Etappe van vandaag

Na een wat hectische finale van gisteren, waar de klassementsrenners zich al lieten zien, wordt het vandaag gewoon een massasprint. Dat kan alleen voorkomen worden door een renner die een hele gekke actie uithaalt, maar in een volledig vlakke rit over slechts 155 kilometer lijkt dat een utopie.

Startplaats
Het startschot zal vandaag gegeven worden in de stad van een van de beste universiteiten ter wereld. De Cambridge University werd al ruim 800 jaar geleden opgericht en biedt tegenwoordig plaats aan bijna twintigduizend studenten. De universiteit staat ook bekend om haar sportieve bezigheden. Zo vindt elk jaar in Londen, de aankomstplaats van vandaag, The Boat Race plaats. Deze wereldberoemde roeiwedstrijd over de Thames, die al sinds 1829 gehouden wordt, gaat tussen teams van de universiteiten uit Cambridge en Oxford. De twee rivaliserende universiteiten houden ook al sinds de 19e eeuw een jaarlijkse rugbywedstrijd. In 1856 werden in Cambridge voor het eerst ter wereld regels voor het nieuwe spelletje 'voetbal' op papier gezet.

Finishplaats
We nemen in Londen afscheid van het Britse eiland. Het is natuurlijk een stad met een enorme sporthistorie, want alleen in Londen werden drie keer de Olympische Spelen gehouden. Het is niet de eerste keer dat de Tour de France de Britse hoofdstad aandoet, want in 2007 vond het Grand Départ hier plaats. Fabian Cancellara won destijds de proloog voor Buckingham Palace, de plek waar vandaag de aankomst ligt. Dat was ook het geval tijdens de Olympische Spelen in 2012, waar Mark Cavendish het goud op zou komen halen. Dat liep echter anders en dus was de sprinter dit jaar gebrand op revanche. Inmiddels weten we dat dat niet gaat gebeuren, want hij ligt er al uit.

Etappebeschrijving
Vandaag is de eerste dag waarop een echt duidelijke sprintersetappe gereden gaat worden in deze Tour. Met 155 kilometer is het de kortste 'normale' etappe van dit jaar, alleen de slotrit en twee bergritten zijn korter. Een paar kilometer na de start rijden we door Great Shelford. Deze plaats kwam in het nieuws toen bleek dat een deel van de familie van de Amerikaanse president Barack Obama hier haar oorsprong vond.

Na ruim honderd kilometer passeert het peloton Epping Forest, waar de tussensprint van de dag getrokken ligt. Koningin Elizabeth I graag verbleef hier in de zestiende eeuw graag, volgens de verhalen. In de achttiende eeuw had de beruchte struikrover Dick Turpin hier een schuilplaats, maar daar hopen we vandaag weinig van te merken. De slotkilometers voeren langs de Thames, waarna we richting Buckingham Palace gaan om uiteindelijk te gaan sprinten op de brede Mall.

Profiel etappe 3 (Bron: letour.fr)
Profiel etappe 3 (Bron: letour.fr)

Favorieten
Het wordt een sprint en dus is er maar één topfavoriet. Marcel Kittel gaat hier in alle waarschijnlijkheid zijn tweede dagzege ophalen. Het gaat op deze brede weg om pure topsnelheid en daarin is hij niet te kloppen. Hooguit door Cavendish, maar die zit al thuis. Greipel lijkt net zo zeker van de tweede plek, want hij is een slag beter dan de mannen achter hem. Toch zal Kittel normaal gesproken te snel zijn. Daarachter kun je een strijd verwachten tussen Bryan Coquard, die zich in Harrogate al goed liet zien, en Peter Sagan, die in elke massasprint mee zal doen om punten te pakken voor de groene trui. Ook Arnaud Démare en Alexander Kristoff zijn in goede vorm, zij sluiten het contingent topsprinters. Wellicht heeft Danny van Poppel een kansje, of kan Mark Renshaw - de locomotief van Cavendish - nu voor eigen gewin gaan.

Sandra Schuurhof wil taboe doorbreken met show

Sandra Schuurhof hoopt met haar nieuwe tv-programma de ogen te openen van mensen die het financieel moeilijk hebben. "Kijk eerlijk naar je eigen situatie en speel open kaart", zegt de presentatrice maandag in De Telegraaf. Maandagavond is op SBS6 de eerste aflevering te zien van Geld Maakt Gelukkig, waarin mensen die krap bij kas zitten hun verhaal doen.

"Geld uitgeven dat je niet hebt, is het stomste wat je kunt doen", gaat Schuurhof verder. "Erover praten kan helpen. Soms kun je het niet alleen oplossen." De presentatrice zelf kocht in haar studententijd eens een auto op rekening. "Als student heb ik destijds mijn lesje geleerd. Praat erover. Je kop in het zand steken, lost niets op."

De mensen die zijn te zien in Geld Maakt Gelukkig worden geholpen door een deskundig panel. Onder anderen advocaat en tv-persoonlijkheid Prem Radhakishun maakt daar deel van uit.

'Vrouwen en meisjes ontsnappen aan Boko Haram'

Ruim zestig vrouwen en meisjes zijn ontsnapt aan de Nigeriaanse terreurbeweging Boko Haram. Dat hebben bronnen bij de veiligheidsdiensten gezegd, meldt de BBC.

De vrouwen werden vorige maand ontvoerd. De ontsnapte vrouwen maakten deel uit van een groep van 68 die vorige maand ontvoerd werd in de noordoostelijke staat Borno. Ze wisten te ontkomen toen hun kidnappers vrijdag een legerbasis bij het stadje Damboa aanvielen, aldus de bronnen. Een lokale burgerwacht zei 'bericht te hebben gekregen dat 63 van de ontvoerde vrouwen en meisjes hun weg naar huis hebben gevonden'.

Boko Haram ontvoerde in april meer dan tweehonderd meisjes. Een aantal van hen wist de afgelopen maanden te ontsnappen, maar het merendeel wordt nog altijd vastgehouden. Het Nigeriaanse leger zegt te weten waar de meisjes zich bevinden, maar durft geen actie te ondernemen omdat de meisjes dan wellicht worden gedood.

Winkeldievegge niet vervolgd voor achterlaten kind

De 22-jarige vrouw die vorige week kleding uit de fanshop van Feyenoord probeerde te stelen, wordt niet vervolgd voor het achterlaten van haar acht maanden oude baby. Volgens justitie is er geen gevaar ontstaan omdat omstanders zich direct over het kind ontfermden.

De vrouw wordt daarom alleen vervolgd voor winkeldiefstal. Maandagmiddag moet ze zich voor de rechter verantwoorden op een supersnelrechtzitting.

De Rotterdamse zou in de winkel bij de Kuip kleding ter waarde van enkele honderden euro's in haar kinderwagen hebben gedaan en wilde er vandoor gaan. Toen ze werd betrapt liet ze in haar vlucht de wagen met de baby staan.

Bureau Jeugdzorg bekijkt inmiddels de gezinssituatie van de vrouw. De politie heeft het kind aan hen overgedragen.

Hamas zweert wraak op IsraŽl

De militante Hamas-beweging heeft gezworen wraak te nemen op Israël voor de luchtaanvallen die maandag aan zeven van haar leden het leven kostten. "De vijand zal een enorme prijs betalen' voor de luchtaanvallen, zei Hamas over Israël.

Volgens Hamas kwamen de strijders om in een tunnel die vanuit de lucht werd bestookt. De luchtaanvallen zijn een vergelding voor de vele raketbeschietingen op Israël van de afgelopen dagen. Het Israëlische leger zei zeker 'veertien terreurlocaties' te hebben bestookt, waaronder een aantal raketinstallaties. Een woordvoerder noemde de voortdurende raketbeschietingen onacceptabel.

De spanningen in de regio zijn flink opgelopen sinds de ontvoering van en moord op drie Israëlische tieners. Na de moord op de drie tieners werd een Palestijnse jongen gekidnapt en vermoord. Israël heeft zes mensen gearresteerd in verband met die moord en volgens de Jerusalem Post heeft een van de verdachten zondag bekend. Aangenomen wordt dat het vergelding was voor de moord op de drie tieners.

Volgens een bron bij het onderzoek zijn alle zes verdachten jonge mannen en zijn enkelen zelfs minderjarig. Ze wonen allen in en rond Jeruzalem, aldus de bron.

Badr Hari slachtoffer identiteitsfraude

Badr Hari is het slachtoffer van identiteitsfraude. Iemand die zich op Facebook voordoet als de 29-jarige kickbokser schreef zondag dat hij voorlopig niet meer in de ring is te vinden omdat hij een pauze voor onbepaalde tijd inlast.

"Dat bericht komt niet van mij. Ik stop ook niet met kickboksen", zegt Hari maandag in het AD. De kickbokser laat verder weten geen idee te hebben wie er achter de berichten zit en dat de zaak inmiddels is neergelegd bij de politie.

Depla: Van Rijn moet zich mengen in wietdebat

Staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA) moet zich mengen in het lopende debat over het wel of niet toestaan van gecontroleerde wietproductie. Dat zegt burgemeester van Heerlen Paul Depla (PvdA) maandag in de Volkskrant. Volgens hem is gereguleerde wietteelt beter voor de volksgezondheid.

Depla vindt dat Van Rijn zich nu ten onrechte stilhoudt. "Hij laat zich de kaas van het brood eten door VVD-minister Opstelten van Veiligheid en Justitie", zegt hij. "Cannabisbeleid gaat over volksgezondheid, net als alcoholbeleid. Van Rijn, laat je toch eens horen. Gereguleerde wietteelt is beter voor de volksgezondheid."

Depla, die met tientallen andere burgemeesters al langere tijd pleit voor gereguleerde wietteelt, stelt dat het niet alleen een passend middel is in de strijd tegen de georganiseerde misdaad. Cannabis kan zo ook gecontroleerd worden op het gehalte THC. Wiet met een hoog THC-gehalte kan gevaarlijk zijn en kan zelfs leiden tot psychoses.

"Nu is er geen enkele kwaliteitscontrole op de wiet die aan de coffeeshops wordt geleverd. Dat is onacceptabel", aldus Depla. "Niemand weet wat erin zit, omdat het illegaal wordt gekweekt en door niemand wordt gecontroleerd."

Van Rijn zegt in een reactie in de krant dat hij het eens is met Depla dat cannabisbeleid ook over volksgezondheid gaat. "Daarom werken mijn collega Opstelten en ik aan de invoering van een maximum-THC-gehalte in cannabis", aldus de staatssecretaris. Hij stelt verder dat het gemiddelde THC-gehalte al vijftien jaar wordt gecontroleerd."


Doe Maar Nederwiet (Bron: Youtube)

'Overleg steden over terugkeer jihadstrijders'

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) Dick Schoof overlegt dinsdag met acht Nederlandse en drie Belgische burgemeesters over de terugkeer van jihadstrijders. Samen willen ze kijken hoe ze de naar schatting 750 teruggekeerde Syriëgangers in Europa in het vizier kunnen houden. Dat schrijft het AD maandag.

Het gaat volgens de krant om de burgemeesters van Den Haag, Zoetermeer, Delft, Leiden, Rotterdam, Amsterdam, Arnhem en nog een stad waarvan de naam niet bekend wordt gemaakt. Namens België is in ieder geval de burgemeester van Antwerpen er bij. Het overleg vindt plaats op een geheime locatie.

AIVD-topman Rob Bertholee zegt in de krant dat het van groot belang is om gezamenlijk alle teruggekeerde jihadstrijders in de gaten te houden. "De Schengenlanden zijn een open gebied, waar geen grenscontrole voor personen plaatsvindt", zegt hij. "Jouw terrorist is mijn terrorist."

Vorige week maakte de AIVD bekend dat de gewapende strijd in Syrië het leven heeft gekost aan veertien Nederlandse jihadstrijders. In totaal zijn sinds 2012 130 mensen uit Nederland afgereisd naar het land, van wie er bijna dertig zijn teruggekeerd. Vanwege de toegenomen dreigingen krijgt de AIVD volgend jaar 25 miljoen euro meer.

Japan maakt zich op voor extreme tyfoon

Japan zet zich schrap voor tyfoon Neoguri. Volgens het Japanse KNMI is de superstorm er één uit een categorie die slechts eens in de tientallen jaren voorkomt. Nu al produceert de storm, die koerst richting het zuidelijke eiland Okinawa en vervolgens vermoedelijk de eilanden Kyushu en Shikoku aandoet, windstoten van 250 kilometer per uur. Mogelijk wordt hij nog krachtiger en groeit hij dinsdag uit tot een "extreem intense" storm, waarschuwen meteorologen.

Mensen op Okinawa krijgen het advies in een vroeg stadium een veilig heenkomen te zoeken. Op het eiland staan geen kerncentrales. Op Kyushu en Shikoko staan wel twee nucleaire installaties. Beiden zijn in verband met Neoguri stilgelegd. Bewoners van de stad Amakusa niet ver van Nagasaki op het eiland Kyushu, zijn al opgeroepen zich in veiligheid te brengen.

Meteorologen waarschuwen niet alleen voor de harde wind van Neoguri, met aanhoudende snelheden tot 180 kilometer per uur, maar ook voor hevige regenval. Er bestaat gevaar voor aardverschuivingen en overstromingen.

Japan maakt zich op voor extreme tyfoon
Japan maakt zich op voor extreme tyfoon (Foto: ANP)

Inspectieresultaten lunchrooms openbaar

Honderden inspectieresultaten van horecabedrijven zijn sinds maandag openbaar. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft een app ontwikkeld waarin de beoordelingen van ruim 1600 lunchrooms staan.

Consumenten die het programma hebben kunnen direct op hun mobiele telefoon zien welke broodjeszaken in de buurt positief scoren op onder andere hygiëne. Doel is om binnen een jaar ook andere horecabedrijven in beeld te brengen, zoals bijvoorbeeld shoarma, döner- en kebabzaken. De NVWA wil over een aantal jaar alle inspectieresultaten van de 45 duizend horecabedrijven delen.

In de app wordt gewerkt met drie verschillende beoordelingen: groen, oranje of rood. Als een ondernemer groen scoort, dan gaat de keuken veilig om met voedsel en is de hygiëne en ongediertepreventie in orde. Bij oranje zijn er tekortkomingen gesignaleerd en rood staat voor verscherpt toezicht.

Geen enkele broodjeszaak heeft een rode beoordeling. Wel hebben er 32 een oranje kleur. 711 lunchrooms hebben nog geen beoordeling omdat hier het afgelopen jaar geen inspectie is geweest.

Generaal ontslagen om pikante sms'jes

Defensie heeft een generaal ontslagen vanwege ongewenste intimiteiten. Dat schrijft De Telegraaf maandag. Een woordvoerder bevestigt in een reactie zijn vertrek maar wil om privacyredenen niet zeggen wat er is gebeurd.

De 56-jarige topmilitair zou volgens de krant 'onwelvoeglijke' sms'jes hebben gestuurd naar een vrouwelijke collega. In 2012 werd hij als plaatsvervangend commandant al eens geschorst na een klacht van ongewenst gedrag. De ontsporingen richting ondergeschikten zouden toen van een zwaarder kaliber zijn geweest.

De generaal wil tegenover De Telegraaf niet ingaan op de beschuldigingen. Hij zit momenteel thuis.

Merkel: spionage VS zeer serieus

De recente onthullingen over Amerikaanse spionage in Duitsland zijn zeer serieus en gaan - als de verhalen waar zijn - lijnrecht in tegen wat een partnerschap tussen twee landen hoort te zijn. Dat heeft de Duitse bondskanselier Angela Merkel maandag gezegd tijdens een bezoek aan China, meldt Reuters.

Vorige week werd bekend dat een medewerker van de Duitse inlichtingendienst BND is opgepakt op verdenking van spionage voor de Verenigde Staten. De 31-jarige Duitser werd woensdag aangehouden. Hij zou de VS informatie hebben doorgespeeld over het Duitse onderzoek naar de spionagepraktijken van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA. Het Witte Huis heeft vooralsnog niet op de kwestie gereageerd.

Productie Star Wars stilgelegd voor Ford

De opnamen van de nieuwe Star Wars-film worden in augustus even stopgezet. De twee weken worden gebruikt om het productieschema aan te passen naar aanleiding van Harrison Fords blessure, heeft producent Disney bekendgemaakt. De 71-jarige acteur brak vorige maand zijn been op de set.

Ford liep de blessure op toen een deur van een ruimteschip op zijn been viel. Disney zei eerder nog dat het incident geen vertraging zou opleveren. De producent benadrukt echter dat de opnamen in het najaar zijn afgerond en de film in december volgend jaar verschijnt, zoals was gepland.

Ford kruipt in Star Wars: Episode VII weer in de huid van Han Solo. Ook oude bekenden Mark Hamill en Carrie Fisher keren terug.

Militanten gedood op Gazastrook

Israëlische luchtaanvallen op de Gazastrook hebben zondagavond en maandag aan negen militanten het leven gekost. Zeven van hen waren lid van Hamas, zegt de Palestijnse beweging zondag.

Volgens het Israëlische leger zijn de luchtaanvallen vergelding voor de recente raketbeschietingen vanuit de Palestijnse gebieden. Zondag werden zeker 25 raketten op Israël afgevuurd, aldus het leger.

De spanningen in de regio zijn flink opgelopen sinds de ontvoering van en moord op drie Israëlische tieners. Na de moord op de drie tieners werd een Palestijnse jongen gekidnapt en vermoord. Israël heeft zes mensen gearresteerd in verband met die moord en volgens de Jerusalem Post heeft een van de verdachten zondag bekend. Aangenomen wordt dat het vergelding was voor de moord op de drie tieners.

Volgens een bron bij het onderzoek zijn alle zes verdachten jonge mannen en zijn enkelen zelfs minderjarig. Ze wonen allen in en rond Jeruzalem, aldus de bron.

Willian lijkt vervanger Neymar te gaan worden

Het lijkt erop dat Willian dinsdag eerste keus is om Neymar te vervangen in de halve finale van Brazilië tegen Duitsland. De middenvelder van Chelsea speelde zondag tijdens een oefenpartijtje van de reserves tegen een lokaal team op de positie van Neymar, die door een gebroken rugwervel dit WK niet meer in actie komt. De andere opties voor bondscoach Luiz Felipe Scolari zijn Ramires, Bernard en Hernanes.

De basiself bleef in de sportschool en kwam niet in actie op het veld. Willian werd voor de verdedigende middenvelders centraal geposteerd, op de plek waar normaliter Neymar speelt.

Willian benadrukte dat hij en Neymar niet vergeleken kunnen worden. "Je kunt Neymar met geen enkele speler vergelijken, hij heeft veel kwaliteit. Ik heb een totaal andere stijl. Hij is meer een spits, scoort ook meer. Mijn sterke punt is om met mijn teamgenoten betrokken te zijn."

Brazilië treft dinsdag Duitsland. Bayern München-verdediger Dante vervanger normaliter de geschorste aanvoerder Thiago Silva. In de andere halve finale treft Oranje Argentinië.

WK eindigt voor Kuipers na drie duels

Het WK voor scheidsrechter Björn Kuipers zit erop. De wereldvoetbalbond FIFA heeft de Nederlander laten weten hij geen duels meer zal fluiten in Brazilië.  Omdat het Nederlands elftal in de halve finales actief is en nog de finale of troostfinale speelt, besloot de FIFA geen beroep meer te doen op het Nederlandse arbitrale trio.

Voor het WK werd Kuipers gezien als een grote kandidaat om de WK-finale te fluiten. In Brazilië leidde de arbiter uit Oldenzaal de groepswedstrijden Engeland-Italië (1-2) en Zwitserland-Frankrijk (2-5). In de achtste finale moest de Nederlander Colombia-Uruguay (2-0) in goede banen leiden. Dit deed hij samen met zijn vaste assistenten Erwin Zeinstra en Sander van Roekel.

De Nederlandse delegatie kan de koffers pakken door de goede prestaties van Oranje, dat komende woensdag in Sao Paulo tegen Argentinië speelt. Kuipers floot vorig jaar zomer de finale van de Confederations Cup en in mei werd hij aangesteld voor de Champions League-finale tussen Real Madrid en Atlético Madrid.

De FIFA heeft voor de halve finale tussen Brazilië en Duitsland de Mexicaan Marco Rodriguez aangesteld. Rodriguez floot eerder dit WK de groepswedstrijden België - Algerije (2-1) en Italië - Uruguay (0-1). De krachtmeting tussen de Goddelijke Kanaries en Die Mannschaft is dinsdag in Belo Horizonte.

Di Maria definitief niet tegen Oranje

De Argentijn Angel Di Maria kan woensdag definitief niet meedoen tegen het Nederlands elftal in de halve finale van het WK. Dat heeft teamarts Daniel Martinez zondag gezegd. Di Maria kampt met een bovenbeenblessure, die hij zaterdag tegen België opliep. De linkspoot werd na 33 minuten vervangen.

De speler van Real Madrid was van groot belang voor het team van Alejandro Sabella. Di Maria zorgde tegen de Belgen voor de assist waaruit Gonzalo Higuain de enige goal scoorde. In de achtste finale tegen Zwitserland (1-0 zege) schoot hij Argentinië in de verlenging een ronde verder.

Er was ook positief nieuws voor de Argentijnen. Sergio Aguero is fit verklaard en kan wel meespelen tegen Oranje. De kleine aanvaller kampte ook met een spierblessure.

El-Sissi verhoogt accijns sigaretten en alcohol

De Egyptische president Abdel-Fattah el-Sissi heeft zondag middels een decreet de accijns op sigaretten, bier en wijn verhoogd. De beslissing is onderdeel van een reeks maatregelen die tot doel hebben het gigantische begrotingstekort van Egypte omlaag te brengen. De afgelopen drie jaar kwam het begrotingstekort uit op zo'n twaalf procent.

El-Sissi heeft gezegd de kwakkelende economie met stevige maatregelen er weer bovenop te willen helpen. Hij heeft eerder al de accijns op brandstof verhoogd, een politiek gevoelige kwestie.

In Egypte leeft bijna de helft van de bevolking onder de armoedegrens. De Egyptische overheid geeft subsidies op zaken als energie en basisvoeding, maar dat slokt bijna een kwart van de schatkist op.

Iraanse piloot omgekomen in Irak

Een Iraanse piloot is vorige week om het leven gekomen bij de verdediging van enkele sjiitische heiligdommen in de Iraakse stad Samarra. Dat heeft het Iraanse staatspersbureau IRNA zondag gemeld. De piloot, Shoja'at Alamdari Mourjani, is vrijdag al begraven in het zuiden van Iran.

In welke hoedanigheid de piloot in Irak was en hoe hij precies om het leven is gekomen, is niet duidelijk. Wel heeft Iran, een belangrijke sjiitisch machtsblok in de regio, eerder gezegd dat het alles zal doen om Irak te helpen in de huidige crisis. De Iraanse regering en de sjiitische regeringsleiders in Irak onderhouden nauwe betrekkingen sinds de val van de soennitische dictator Saddam Hoessein.

Wielrenster overleden na botsing

Een 51-jarige wielrenster is zondag overleden aan de verwondingen die ze op had gelopen door een ongeval eerder op de dag. Ze raakte zwaargewond bij een valpartij in Zeeland. Ze botste tegen een tegemoetkomende auto aan. Dat liet de politie weten.

De vrouw was met zeven anderen aan het fietsen over de Waanweg bij Hoedekenskerke, ten zuiden van Goes. Op de smalle weg kwam een auto ze tegemoet. Iedereen remde hard, ook de automobilist, maar daarbij verloor de vrouw haar evenwicht. Ze viel hard tegen de auto.

Demonstratie in MacedoniŽ na uitspraak moordproces

De politie in Macedonië heeft zondag in de plaats Tetovo traangas ingezet tegen honderden betogers. Die waren de straat opgegaan om hun onvrede over de uitspraak in een moordproces kenbaar te maken. Ook vrijdag, toen de rechter zijn vonnis uitsprak, was het al onrustig.

In de rechtszaak werden zes moslims veroordeeld tot levenslange celstraffen voor de moord op vijf christelijke vissers. De zes daders zouden hebben samengezworen in een poging het land te destabiliseren. Alle zes ontkennen schuld.

In Tetovo gingen zondag zo'n zeshonderd jongeren de straat op. Ze gooiden stenen naar agenten. De politie gebruikte uiteindelijk geweld om een eind te maken aan de demonstratie. Volgens lokale media raakten daarbij twee mensen gewond.

Ook in andere steden werd gedemonstreerd tegen de uitspraak van de rechter, maar daar ging het er volgens de politie rustig aan toe.

Laatste reviews en specials
review
Bad Boys For Life
review
Star Trek: Picard
special
'Bad Boys For Life is een hommage aan de jaren 90'
special
Hearthstone gaat door met prima periode
review
Blu-ray: Good Boys
review
The Expanse seizoen 4
©FOK.nl e.a.