FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 5 juli 2014

Sneeuw in plaats van wedstrijd

Duizenden Oranjefans die zaterdagavond naar het Museumpark in Rotterdam waren gekomen om de wedstrijd Nederland tegen Costa Rica te zien op een scherm in de open lucht, hebben het begin van de tweede helft geen voetbal maar 'sneeuw' gezien. Het grote scherm was uitgevallen, meldde een woordvoerster van Rotterdam Festivals. De fans reageerden met boegeroep; een aantal fans ging direct weg, op zoek naar een plek waar ze de wedstrijd wel konden zien.

De organisatie kreeg het scherm een kwartier na uitvallen weer aan de praat.

Op het plein kunnen 5000 mensen terecht. Hoeveel er precies zijn is niet duidelijk. Vlak voor het begin van de wedstrijd schatte de zegsvrouw dat er zeker 3000 mensen waren.

Paus wil ruimhartiger opvang vluchtelingen

Paus Fransiscus heeft zaterdag opgeroepen meer open te staan voor vluchtelingen en mensen die wanhopig op zoek zijn naar een beter bestaan. "Ik hoop dat de betrokken instellingen, in het bijzonder die op Europees niveau, meer moed en gulheid tonen, wanneer er vluchtelingen moeten worden opgevangen", zei de paus.

Elders in Rome maakten de Italiaanse autoriteiten zaterdag bekend dat er in de afgelopen 8 maanden 73.686 mensen op zee zee zijn gered die uit Noord-Afrika kwamen en via de Italiaanse kust Europa probeerden te bereiken. Het gaat om mensen zonder identiteitsbewijzen en 95 procent koos via Libië zee.

Colombiaan ZķŮiga biedt Neymar excuses aan

De Colombiaanse verdediger Camilo Zúñiga is 'erg bedroefd en verdrietig' voor het blesseren van de Braziliaanse sterspeler Neymar. Dat schrijft de voetballer in een brief aan de Barcelona-aanvaller, die het WK met een gebroken rugwervel heeft moeten verlaten.

Zuniga zegt niet de intentie te hebben gehad Neymar uit het toernooi te schoppen. "Er was geen kwade opzet, kwaadaardigheid of onachtzaamheid van mijn kant", schrijft hij. "Ik bewonder en respecteer je en beschouw je als een van de beste spelers ter wereld. Ik hoop dat je snel herstelt en terugkeert."

Veel Braziliaanse fans zijn woedend op Zúñiga. "Ik stuur jullie een speciale dankboodschap voor jullie steun aan het Colombiaanse team tijdens elk van onze wedstrijden", richt Zúñiga zich op hen.

Brazilië versloeg Colombia vrijdag met 2-1 en bereikte de halve finale. Daarin is Duitsland dinsdag de tegenstander.

'Gouverneur Aruba hoeft begroting niet te tekenen'

Door de begroting van Aruba niet te ondertekenen handelt gouverneur Fredis Refunjol volledig binnen zijn bevoegdheden. "Hij heeft de volle steun van de Nederlandse regering", schrijft minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Ronald Plasterk (PvdA) in een verklaring.

Aruba kampt met ernstige financiële problemen. Refunjol, vertegenwoordiger van koning Willem-Alexander op het eiland, heeft de begroting nog niet getekend. Het is de vraag of Den Haag de maatregelen die in de begroting worden genomen ver genoeg vindt gaan om de problemen het hoofd te bieden.

Het kabinet verklaarde donderdag nog dat de Arubaanse regering veel werk heeft verzet om de overheidsfinanciën op orde te krijgen en daar veel vertrouwen mee heeft gewonnen. Hierbij werd wel een onafhankelijk onderzoek naar de begroting aangekondigd dat het vertrouwen zou moeten versterken.

Mogelijk wil de gouverneur de eerste resultaten van het onderzoek afwachten. Die worden binnen twee weken verwacht. Het definitieve rapport moet over twee maanden klaar zijn. Het onderzoek wordt uitgevoerd door ambtelijke begrotingsexperts.

BelgiŽ trots op Duivels ondanks uitschakeling

België mag ondanks de uitschakeling met een goed gevoel terugkijken op het WK. Dat is de algehele teneur in de Belgische media na het 1-0 verlies van zaterdag tegen Argentinië. "Dit WK-jongensboek boordenvol verwennerij, emoties en hoogstandjes wordt dichtgeklapt bij hoofdstuk vijf", schrijft Het Laatste Nieuws op de site. "Een ontgoochelend einde, maar nationale trots is hier hoegenaamd op zijn plaats."

Argentinië kwam door een goal van Gonzalo Higuain al na acht minuten op voorsprong. Wat België daar vervolgens tegenover stelde, was volgens HLN toch wat magertjes. "Ontzag, nervositeit en trillende tricolore benen zijn natuurlijk menselijk in deze benauwde omstandigheden. Volharden is dan weer des Duivels. Mààr: verder dan wat schuchtere pogingen kwam onze nationale trots niet. Argentinië zaaide dood en vernieling op de counter."

Het Nieuwsblad is van mening dat België 'slechts acht minuten kon dromen van een halve finale', maar dat toch de trots mag overheersen. "De Rode Duivels zijn uitgeschakeld, maar kunnen met opgeheven hoofd uit het toernooi. Vijf wedstrijden lang werd heel België in extase gebracht door de prestaties van onze nationale voetbaltrots."

Het Franstalige Le Soir plaatst ook een kritische kanttekening. "België kwam door een fout van Kompany wat ongelukkig op achterstand, maar kreeg daarna van Argentinië een les in realiteit." Ook pakten de wissels niet gelukkig uit. "Waar in de vorige wedstrijden nieuw bloed inbrengen goed was, werkte het deze keer niet."

Het vizier moet volgens Le Soir direct naar voren worden gericht. "Gezien de gemiddelde leeftijd van de spelers en de contractverlenging van Marc Wilmots moet het EK van 2016 het echte doel zijn."

Van Rouwendaal ook snel op 200 vlinder

Sharon van Rouwendaal heeft bij de Open Franse kampioenschappen wederom bewezen goed in vorm te zijn. Op de 200 meter vlinderslag bleef ze vandaag maar een halve seconde boven haar persoonlijk record.

Van Rouwendaal won in 2.10,50 en bleef daarmee de Hongaarse Evelyn Verraszto bijna een seconde voor. Eerder dit jaar noteerde ze in Eindhoven een tijd van 2.10,02, wat een verbetering betekende van het 26-jaar oude Nederlands record van Conny van Benthem (2.12,33). Gisteren verbeterde Van Rouwendaal al het Nederlands record op de 800 meter vrije slag.

Ranomi Kromowidjojo won vandaag de 100 vrij in 53,71. Eerder deze week besloot ze echter niet naar het EK vanwege de breuk met haar coach Christiaan Sloof. Zij richt zich nu al op de WK's en de Spelen van Rio.

Hassan verpulvert Nederlands record 1500 meter en verslaat wereldtop

Atlete Sifan Hassan heeft tijdens de Diamond League in Parijs voor een ongekende prestatie gezorgd op de 1500 meter. De geboren Ethiopische liep eerder dit jaar in Eugene naar een nieuw Nederlands record van 3:59,38 minuten, maar in Parijs werd dat record vernietigd.

In een race met een redelijk tempo bleef Hassan constant hangen rond de zesde positie. In de slotronde zag ze dat de Amerikaanse Jennifer Simpson een aanval deed en alleen de Nederlandse kon mee. Al snel passeerde ze Simpson, waarna ze in haar eentje op weg ging naar de zege en een nieuw Nederlands record van 3:57,00 minuten.

Sinds de eeuwwisseling is er slechts dertien keer sneller gelopen dan de wereldtijd van Hassan, die dit jaar de snelste ter wereld is. Ze versloeg en passant de complete wereldtop, want met wereldkampioene Abebe Aregawi, Simpson (zilver) en Hellen Obiri (brons) was het volledige WK-podium van 2013 aanwezig.

Wilmots gefrustreerd over Argentijns spel

België slaagde er tegen Argentinië niet in om een bres te slaan in de Zuid-Amerikaanse muur. Marc Wilmots kon zijn frustraties na afloop maar moeilijk verbergen.

De Rode Duivels waren lange tijd de bovenliggende partij, maar slaagden er niet in om het surplus aan balbezit om te zetten in doelpunten. Gonzalo Higuaín, daarentegen, had de bal maar heel even nodig om doeltreffend te zijn.

Na die openingstreffer probeerde Argentinië de wedstrijd 'dood te maken', en het slaagde in die opzet. Pas in de slotminuten was België dicht bij de gelijkmaker, maar toen ging de ploeg niet goed met de mogelijkheden om.

Volgens Wilmots was er maar één ploeg die op het veld stond om het spel te maken. "Argentinië wilde helemaal niet voetballen", zo vertelde hij Sporza na afloop. "We hebben alles geprobeerd en hadden veel meer balbezit. Wie was er nou de favoriet?"

Ondanks de nederlaag in de kwartfinale is Wilmots trots op zijn spelers. "We kwamen rap met 1-0 achter en moesten daarna het spel maken. Ik ben trots op mijn ploeg. We hebben enorm veel geleerd dit toernooi."

Voor België kwam er vanwege de 1-0 nederlaag een einde aan een verder succesvol WK. Alle drie de groepsduels werden winnend afgesloten, en in de achtste finale moesten de Verenigde Staten buigen.

Van Gaal wil buitenwereld af laten wachten

Louis van Gaal heeft Dirk Kuijt voor het duel met Costa Rica rechtsback gezet. Memphis Depay start voor het eerst dit WK in de basis.

In gesprek met de NOS gaf Van Gaal bij aankomst bij de Arena Fonte Nova zijn opstelling prijs: "Cillessen, Kuijt, De Vrij, Vlaar, Martins Indi. Dan Blind als linksback, maar ook op het middenveld", bleef de keuzeheer mysterieus. "Verder Sneijder en Wijnaldum op het middenveld en een voorhoede met Depay, Van Persie en Robben."

Hoe het er in de praktijk uit komt te zien, liet Van Gaal niet weten. "De buitenwereld blijf gokken, maar men moet maar afwachten hoe we precies gaan spelen. De coach van de tegenpartij zal dus ook moeten nadenken."

Voor de tweede maal is Daryl Janmaat gepasseerd. "Hij gaat daar volwassen mee om. Ik probeer dat uit te leggen natuurlijk. Hij heeft de hele kwalificatie alles voor ons gespeeld en op het môment suprême staat hij er niet in. Dat is natuurlijk lastig."

Het feit dat Oranje nu uitgesproken favoriet is, zegt Van Gaal niet veel. "Wij hebben een doel voor ogen, dat is het belangrijkste. Wat de buitenwereld zegt, doet er niet toe. Volgens velen hadden wij hier niets te zoeken, dus als we daar naar hadden geluisterd, dan hadden we hier niet eens gestaan."

"Het gaat om wereldkampioen worden. We moeten nu eerst Costa Rica verslaan, dan Argentinië en dan de finale winnen."

Kompany: "Mooi avontuur geweest"

De WK-droom van België is voorbij. De Rode Duivels werden zaterdagavond wakker geschud door Argentinië. Vincent Kompany is desondanks trots op zijn ploeg.

België hoefde weinig onder te doen voor de Argentijnen, maar kon niet verhinderen dat Gonzalo Higuaín de Zuid-Amerikanen in de eerste helft aan de leiding bracht. Ondanks verwoede pogingen kwam België niet meer langszij.

Volgens Kompany hebben de Rode Duivels in Brazilië laten zien dat België een land is om de aankomende jaren rekening mee te houden op het internationale podium. "Het is een mooi avontuur geweest voor ons. We hebben alles gegeven", zo zei hij na afloop tegenover Sporza.

De aanvoerder van onze zuiderburen denkt dat de huidige generatie Belgische internationals een mooie toekomst tegemoet gaat. "Misschien lukt het over vier jaar in Rusland. We hebben de jongste ploeg van het toernooi, dat moeten we niet vergeten. Misschien hebben we over vier jaar meer geluk en meer ervaring."

De nederlaag tegen Argentinië was de eerste wedstrijd van het WK die België niet in winst heeft weten om te zetten. Drie groepsduels werden allemaal gewonnen en in de achtste finale werden de Verenigde Staten aan de kant gezet.

[Tour] Cavendish neemt zondag beslissing over vervolg

Mark Cavendish weet nog niet of hij zondag van start gaat in de tweede etappe van de Tour de France. De Britse renner kampt na zijn val in de openingsrit met veel pijn aan zijn rechterschouder. Hij beslist zondagochtend of hij weer opstapt, laat zijn ploeg Omega Pharma-Quick-Step weten.

Cavendish hield aan de val in de massasprint, die hij zelf veroorzaakte, een dislocatie van een gewricht en scheurtjes in zijn rechterschouder over.

"Ik voel me vreselijk over de crash van vandaag", zegt de 25-voudig touretappewinnaar. "Het was mijn schuld. Ik probeerde een gat te vinden dat daar eigenlijk niet was. Ik ga zodra ik de kans krijg mijn excuses aanbieden aan Simon Gerrans." De Australische renner van Orica-Greenedge ging door toedoen van Cavendish ook naar de grond. Hij kwam er met weinig kleerscheuren vanaf.

Cavendish sloot zijn verklaring af met aardige woorden voor zijn landgenoten, die hem tijdens de rit van Leeds naar Harrogate gepassioneerd aanmoedigden. "Excuses aan al de fans die waren gekomen. Het was echt geweldig."

[vid] Friezen winnen zonnebootrace

Een race met boten op zonne-energie is gewonnen door een team uit Leeuwarden. De zonneboot van Clafis was de snelste in elke etappe, waaronder de slotrace zaterdag in de Friese hoofdstad.

"We wilden alle etappes winnen en dat is ons gelukt. Het was een pittige week. De afgelopen week hebben we ook nog averij gehad en hebben we soms hard moeten werken om de boot in orde te krijgen. Dus dit is fantastisch", zei schipper Gerard van der Schaar op de website van de Dong Energy Solar Challenge.

De zonnebotenrace begon vorige week zondag in het Groningse Blauwestad. Elke dag legden de teams een etappe af. De route voerde langs Groningen, Drachten, Sneek en Harlingen naar Leeuwarden. De boten kwamen uit de hele wereld.

Doodstraf 10 Moslimbroeders gehandhaafd

De rechtbank in Caïro heeft de doodstraffen voor tien leden van de Moslimbroederschap zaterdag gehandhaafd. Dat melden bronnen bij de rechtbank. Nog eens 38 anderen, onder wie de spiritueel leider van de groep, kregen levenslang.

Alle tien de Moslimbroeders die ter dood veroordeeld werden, waren bij verstek vervolgd. Met andere woorden, zij zitten niet in hechtenis en zijn nog voortvluchtig.

De veroordeelden hebben zich volgens de rechtbank schuldig gemaakt aan aanzetten tot geweld, aanvallen tegen veiligheidsdiensten en het blokkeren van een weg ten noorden van Caïro, vorig jaar.

De veroordelingen zijn onderdeel van een voortdurende campagne tegen de inmiddels verboden Moslimbroederschap, die begon na het afzetten van de toenmalige president Mohammed Morsi die lid was van de organisatie. Hij wordt vervolgd in meerdere strafzaken.

Oranje start met Kuijt en Depay

Mephis Depay zal aan de aftrap verschijnen van het kwartfinaleduel van het Nederlands elftal op het wereldkampioenschap in Brazilië. De 20-jarige aanvaller zal tegen Costa Rica de linkerflank voor zijn rekening moeten gaan nemen.

De keuze voor Depay is een verrassende en het betekent dat Dirk Kuijt naar de rechterzijde van het veld verhuist. Deze keuze van bondscoach Louis van Gaal gaat ten koste van de gepasseerde Daryl Janmaat en zijn vervanger rechtsachter Paul Verhaegh die tegen Mexico te licht werd bevonden.

Door de keuze van Van Gaal lijkt Oranje in een 3-5-2 formatie te gaan spelen. Daley Blind zal op het middenveld de rol van de geblesseerde Nigel de Jong op zich moeten gaan nemen.

De opstelling van Oranje: Cillessen; De Vrij, Vlaar, Martins Indi; Kuijt, Wijnaldum, Sneijder, Blind, Depay; Robben en Van Persie.

Gevallen vrouw doodgereden door auto

Een 89-jarige vrouw uit Gorinchem is zaterdag om het leven gekomen door een ongeluk in haar woonplaats. Ze verliet even na 13.00 uur een winkel en kwam op de parkeerplaats ten val. Een automobilist reed haar aan toen hij de parkeerplaats op reed. Waarschijnlijk zag hij haar over het hoofd. De vrouw raakte zwaargewond en stierf ter plekke.

De politie onderzoekt wat er precies is gebeurd. De auto werd bestuurd door een 67-jarige man uit Gorinchem.

Maldonado uit kwalificatieuitslag geschrapt

Pastor Maldonado zal morgen de Grand Prix van Groot-Brittannië van bijna achteraan de grid aan moeten vangen. De Venezolaan kwalificeerde zich vandaag op Silverstone op een vijftiende positie, maar zijn Lotus kwam echter niet door de technische keuring.

Maldonado haalde aan het einde van Q2 de pits niet omdat hij van Lotus de auto stil moest zetten vanwege een probleem met de brandstofdruk. De bolide van de Venezolaan werd na afloop van de kwalificatie aan een grondige inspectie onderworpen. Daaruit bleek dat niet de vereiste minimale liter meer in de tank zat. Hierop werd hij uit de kwalificatie geschrapt. Maldonado zal niet helemaal achteraan de grid hoeven starten, want de Caterhams van Kamui Kobayashi en Marcus Ericsson konden in Q1 geen tijd zetten die binnen de 107% van de snelste zat en vertrekken daarom vanaf plek 21 en plek 22.

Gewonden bij schietpartij op muziekfestival Houston

Bij een muziekfestival in het Amerikaanse Houston zijn vrijdagnacht zes mensen gewond geraakt. Een man opende het vuur op de plaats waar het Caribisch festival plaatsvond, meldt de politie.

Vier mannen werden geraakt door kogels. Door de schietpartij ontstond grote paniek onder de bezoekers. In het gedrang dat volgde raakten twee vrouwen gewond. De slachtoffers van de schietpartij zijn overgebracht naar ziekenhuizen. Een van de neergeschoten mannen verkeert in kritieke toestand.

Er zijn nog geen verdachten aangehouden.

Niet betalen voor EA-demo's

De demo's van FIFA 14 en EA Sports UFC voor Xbox One zijn weer gratis. EA Games (liefkozend 'Electronische Afzetting' genoemd door FOK!kers) heeft het technische foutje opgelost. De demo's waren eerst gratis, toen eventjes niet en nu weer wel.

Een vertegenwoordiger van EA zegt het volgende: "De prijzen bij de FIFA 14 en EA Sports UFC-demo's waren een technische fout. We hebben dit opgelost en beide demo's staan nu correct in de Xbox Store."

Het merendeel van de FOK!gamesbezoekers is van mening dat dit een korte test was om te zien of er inderdaad gamers waren die geld uitgaven aan demo's. Ook op het internet is dit een wijdverspreide mening. Het is vooralsnog onbekend of er iemand daadwerkelijk geld heeft uitgegeven om de demo's te downloaden.

Doden bij vliegtuigcrash Polen

Bij een crash van een vliegtuigje in het zuiden van Polen zijn zeker twee doden gevallen. Naar alle waarschijnlijkheid zijn negen andere inzittenden ook omgekomen. Een gewonde is overgebracht naar een ziekenhuis.

Het vliegtuigje met parachutisten aan boord maakte een oefenvlucht. Het stortte uiteindelijk neer in een boomgaard in de plaats Topolow en vloog in brand. Brandweermannen vonden twee lichamen. In het vliegtuigwrak lagen meer lichamen, maar een woordvoerder van de brandweer kon niet zeggen hoeveel.

[Tour] Peloton lyrisch over vele toeschouwers

De renners in de Tour de France hebben zeer enthousiast gereageerd op de massa's toeschouwers die tijdens de eerste etappe in Yorkshire langs de kant van de weg stonden. Toch vroeg een aantal renners ook om voorzichtigheid, omdat veel Britten iets te dichtbij kwamen.

"Ik waardeer het dat mensen ons komen steunen, dat geeft ons een heel bijzonder gevoel. Blijf echter alsjeblieft naast de weg en niet op de weg", aldus Lotto-sprinter André Greipel op Twitter. Belkin-renner Bram Tankink was vooral enthousiast: "Dat was nog eens een start. Elk jaar ben ik weer verbaasd over het effect van de Tour. Wat een mensen, ongelooflijk! Het leek Alpe d'Huez wel", aldus de sympathieke Tankink.

De Australiër Luke Durbridge zal de fans nog wel even horen: "Mijn oren suizen nog steeds na van de mensenmassa's vandaag. Bedankt, Yorkshire, voor een zeer warm welkom!". Ook de Oostenrijkse Sky-renner Bernhard Eisel heeft genoten: "Volgens mij heb ik een probleem met mijn oren nu. Ik heb nog nooit zo'n groot en luid publiek gezien bij een wielerwedstrijd, bedankt!"

"De Tour staat inderdaad boven alles! Wat een massa's volk, ongekend. De kop is eraf, morgen op naar een nieuwe dag", constateert Lieuwe Westra, de Fries in dienst van Astana. Mark Renshaw, de piloot van de gevallen Mark Cavendish, hoopt op revanche: "Ik heb in mijn leven nog nooit zulke mensenmassa's gezien, het was een onvergetelijke dag! Hopelijk kunnen we terugkomen met een overwinning voor Cav in Londen maandag", duidt de Australiër op de derde etappe.

Video van moskeedienst IS-leider op internet

Op internet is een filmpje verschenen waarin de leider van de Islamitische Staat een dienst voor zou gaan. Abu Bakr al-Baghdadi verschijnt zelden in het openbaar en er zijn maar een paar foto's van hem bekend.

De beelden zouden gemaakt zijn in de stad Mosul, in het noorden van Irak.

Het filmpje staat op een website die de groep vaker heeft gebruikt. Het is niet na te gaan of het inderdaad om Al-Baghdadi gaat.

[Kwartfinale] Uitslag ArgentiniŽ - BelgiŽ

Argentinië heeft België weten te verslaan in een kwartfinale met weinig kansen. Gonzalo Higuain was de matchwinner voor de Argentijnen, waardoor zij de mogelijke tegenstander van Nederland zijn als er vanavond gewonnen wordt tegen Costa Rica.

Argentinië begon scherper aan het duel en dat was meteen effectief. Balverlies van Daniel van Buyten zorgde ervoor dat Argentinië kon counteren, waarna bij toeval de bal terecht kwam voor de voeten van Gonzalo Higuain. Hij plaatste de bal mooi in de verre hoek: 1-0. België ging vervolgens op zoek naar de gelijkmaker en zo halverwege de eerste helft werden de rode duivels zo nu en dan gevaarlijk met afstandsschoten en voorzetten, maar tot grote kansen leidde het niet. De Argentijnen werden wel gevaarlijk in de tegenstoot, maar Vincent Kompany was sterk in de Belgisch defensie. Als reactie op het sterker wordende België ging Argentinië wat minder achteruit voetballen zodat de Belgen minder ruimte kregen om de bal over te spelen. Het gevaarlijkste moment was een vrije trap vanaf 17 meter van Lionel Messi. Hij schoot rakelings over. België kreeg nog wel één kans in de eerste helft via Kevin Mirallas, die een voorzet naast kopte.

Aan de tweede helft begonnen de Argentijnen sterker. Ze kregen enkele gevaarlijke momenten en doelpuntenmaker Higuain schoot op de lat. Fellaini deed wat terug voor de Belgen, hij kopte rakelings naast na een voorzet van Jan Vertonghen. België werd in de gehele tweede helft nauwelijks gevaarlijk, pas echt dicht bij een doelpunt kwamen ze door een van richting veranderd schot van Kevin de Bruyne in de 85e minuut. België probeerde het nog wel maar kwam niet meer tot het nodige doelpunt. Messi kon wel vrij op Thibaut Courtois doorlopen in de extra tijd in een counter, maar de Belgische doelman redde. Eindstand: 1-0

Argentinië

1 - 0

België

 8' Higuain    
 
 Gele kaart: Biglia (Argentinië), Hazard, Alderweireld (België)
 
Stadion: Estadio Mane Garrincha, Brasilia
Toeschouwers: 69.000
Arbiter: Rizzoli (ITA)
 
Opstelling:   Opstelling:
Romero
Zabaleta
Demichelis
Garay
Basanta
Di Maria (33' Perez)
Biglia
Mascherano
Lavezzi (71' Palacio)
Messi
Higuain (81' Gago)
  Courtois
Alderweireld
van Buyten
Kompany
Vertonghen
Witsel
Hazard (75' Chadli)
Fellaini
De Bruyne
Origi (59' Lukaku)
Mirallas (59' Mertens)

Cliff Bleszinski en Arjan Brussee starten gamestudio

Cliff Bleszinski, bekend van Gears of War, heeft samen met Arjan Brussee, mede-oprichter van Guerrilla Games, een nieuwe gamestudio opgericht. De studio heet Boss Key Productions. De twee werkten in de jaren 90 al samen aan de Jazz Jackrabbit-serie bij Epic MegaGames.

Boss Key heeft Cliff Bleszinski als CEO en Arjan Brussee als COO. De studio zal voorlopig nog klein blijven, maar het doel is om AAA-games af te leveren. De aankondiging komt een paar dagen na Bleszinski's besluit om uit zijn 'pensioen' te komen.

Een aantal dagen na de bovenstaande tweet werd de website van Boss Key gevonden. Deze linkt naar het Twitter-account bluestreak. Waarschijnlijk is dit de naam van het project waar Bleszinski nu aan werkt. De kans is groot dat dit een arena-shooter wordt, aangezien hij graag zo'n soort game wil ontwikkelen voor pc.

Een nieuwe Unreal Tournament, Gears of War of Jazz Jackrabbit van deze studio is in ieder geval uitgesloten omdat de rechten hiervoor bij anderen liggen. Voor meer informatie, en waarschijnlijk een officiële aankondiging van een nieuwe game, moeten we wachten tot 18:00 op 8 juli.

Tienduizenden Canadezen zonder stroom door Arthur

De storm Arthur heeft in de Canadese kustprovincies zaterdag voor problemen gezorgd. Door harde wind en zware regenval zitten bijna 200 duizend mensen zonder stroom.

Volgens het Canadese orkaancentrum neemt de wind, die nu nog bijna van orkaankracht is, af. In het zuidwesten van New Brunswick wordt wel meer regen verwacht.

In Nova Scotia zitten 113 duizend mensen zonder stroom, in New Brunswick 86 duizend. Op de luchthaven van Halifax zijn vluchten geannuleerd.

Arthur kwam vrijdag aan land in de Verenigde Staten en is sindsdien in kracht afgenomen.

[Tour] Lefevere: "Cavendish heeft niets gebroken"

Mark Cavendish heeft niets gebroken bij zijn harde val in de finale van de openingsetappe van de Tour de France. Dat zei de teammanager van Omega Pharma-Quick-Step Patrick Lefevere zaterdag tegen Eurosport.

Cavendish greep na zijn val, die hij zelf veroorzaakte, naar zijn sleutelbeen. Of de Britse sprinter een andere kwetsuur dan een breuk heeft opgelopen moet nog blijken. Cavendish had gehoopt in het Engelse Harrogate voor het oog zijn landgenoten voor de 26e keer een touretappe te winnen. Marcel Kittel van Giant-Shimano ging er na zijn val met de zege vandoor.

Syrische rebellen vragen Westen om hulp tegen IS

Het Vrije Syrische Leger heeft zaterdag hulp gevraagd aan de Verenigde Staten en andere bondgenoten om de opmars van de Islamitische Staat te stuiten. Volgens generaal Abd al-Ailah al-Bashir dreigt in Syrië een 'humanitaire ramp'.

Het Vrije Syrische Leger wordt gesteund door het Westen. Al-Bashir heeft de VS gevraagd om snel wapens en munitie te sturen. IS verovert volgens hem systematisch gebieden die in handen waren van rivaliserende groepen.

De oproep van Al-Bashir komt op een moment dat de gevechten van de opstandelingen onderling de strijd tegen president Bashar Assad overschaduwen.

De militanten van IS hebben grote delen van het noorden en westen van Irak en grensgebieden van Syrië ingenomen.

Nicole Scherzinger genoot niet als Pussycat Doll

Nicole Scherzinger heeft nooit echt kunnen genieten van haar tijd bij de Pussycat Dolls. "Mijn twintiger jaren waren vruchtbaar, maar niet leuk. In mijn tijd bij de Pussycat Dolls was ik eenzamer dan ooit", doet de 36-jarige zangeres uit de doeken in een interview met The Guardian.

Volgens Scherzinger was ze destijds zo eenzaam omdat ze heel kritisch en ambitieus was. "Ik was behoorlijk onverzadigbaar. Niets was goed genoeg en ik zag niet in dat een pauze nemen soms goed is." Inmiddels heeft Scherzinger geleerd dat ook zij af en toe een adempauze nodig heeft. "Als dertiger ben ik een stuk relaxter."

Scherzinger, die met de Pussycat Dolls wereldhits scoorde, vertelt dat ze van kinds af aan al erg ambitieus is. "Mijn visie en ambitie waren altijd groot. Toen ik jonger was, had ik een piepstemmetje, als een muis. Ik was heel verlegen."

Dankzij Whitney Houston ontdekte Scherzinger haar roeping in het leven. "Een van mijn vroegste herinneringen is dat ik op mijn zesde een van haar platen kreeg voor kerst. Toen ik The Greatest Love of All zong, voelde ik een connectie met haar stem. Vanaf dat moment wist ik wat ik wilde doen met mijn leven."

Nu Scherzinger eenmaal zangeres is, heeft ze hele andere toekomstplannen. "Mijn ziel is in Hawaii, waar ik geboren ben. Ik zie mezelf daar wel wonen als ik gepensioneerd ben. Dan draag ik een muumuu en slijt ik mijn dagen op een surfplank."

Silva: "Willian kan Neymar vervangen"

Thiago Silva denkt dat Willian een goede kandidaat is om Neymar te vervangen tegen Duitsland. De aanvaller ontbreekt in de halve finales vanwege een rugblessure.

Neymar hield aan een knietje in de rug van de Colombiaan Juan Camili Zúñiga een gebroken rugwervel over. De Braziliaanse ster kan dit WK niet meer in actie komen. De absentie van Neymar is een aderlating voor de Goddelijke Kanaries. Silva ontbreekt vanwege tegen Duitsland vanwege een schorsing.

De aanvoerder van Brazilië leeft mee met zijn geblesseerde teamgenoot. "Neymar is een jongen die zoveel mooie dromen had over dit WK", zei Silva tegen Braziliaanse media. "Ik weet niet of het een bewuste overtreding was van Zúñiga, maar het is niet mogelijk om op zo'n manier de bal van iemand af te pakken."

"Je moet niet zo inkomen met je knie. Hij probeerde door Neymar heen te gaan", aldus de centrale verdediger van Brazilië en Paris Saint-Germain. Silva verwacht een strijdbaar elftal tegen Duitsland. "Ik weet zeker dat er goede vervangers klaar staan. Ik heb vertrouwen in Willian als vervanger van Neymar."

"Hij heeft bijna dezelfde kwaliteiten en kan die positie goed invullen. We moeten laten zien dat we als ploeg heel sterk zijn. Het wordt heel moeilijk, maar we moeten als een eenheid opereren. Ook al missen we bepaalde spelers", besluit Silva, die tegen Colombia de openingstreffer maakte (2-1).

Ajax wint oefenduel in Oostenrijk

Ajax heeft tijdens het trainingskamp in Oostenrijk een oefenzege geboekt op FC Wacker Innsbruck. De Amsterdammers waren met 5-1 te sterk voor de Oostenrijkers.

Ajax verbleef deze week in het Alpenland en speelde zaterdag in Schwaz tegen Wacker Innsbruck. Trainer Frank de Boer hield spits Kolbeinn Sigthórsson uit voorzorg aan de kant. De IJslander had lichte klachten aan de linkerknie. Aanwinsten Arkadiusz Milik en Richairo Zivkovic deden wel mee.

De nieuwe aanwinsten van Ajax waren beiden trefzeker. De score werd geopend door Ruben Ligeon. De rechtsback vond binnen één minuut het doel voor de regerend landskampioen. Ajax zag Wacker Innsbruck daarna op gelijke hoogte komen, maar de gelijke stand bleef niet lang staan.

Davy Klaassen en Lerin Duarte brachten de Amsterdammers op een 3-1 voorsprong en nog voor de rust deed Milik er een schepje bovenop. De Pool wordt door Ajax gehuurd van Bayer Leverkusen. In de tweede helft stuurde De Boer een compleet nieuw team binnen de lijnen.

Zivkovic ging op de plaats spelen van Milik. De spits die overkwam van FC Groningen vond kort na de hervatting van de wedstrijd het doel: 5-1. Dat bleek ook de eindstand. Ajax vliegt direct na de wedstrijd terug naar Nederland. De volgende oefenwedstrijd is op 12 juli tegen Aalborg.

FIFA stelt onderzoek in naar ZķŮiga

De disciplinaire commissie van de FIFA gaat de actie van Juan Camilo Zúñiga onderzoeken. De Colombiaan gaf vrijdag een knietje in de rug van Neymar.

Zúñiga sprong in de kwartfinale tegen Brazilië vlak voor tijd tegen de rug van Neymar. De Braziliaanse ster ging naar de grond en werd per brancard van het veld gedragen. Nader onderzoek in het ziekenhuis weet uit dat de aanvaller een rugwervel brak bij de actie van zijn tegenstander.

De in Brazilië fel bekritisteerde Zúñiga zei na de wedstrijd dat hij niet de intentie had om Neymar te blesseren. De vleugelverdediger van Colombia en Napoli kreeg diverse doodsbedreigingen. Neymar kan dinsdag niet in actie komen in de halve finales tegen Duitsland. Ook de eventuele finale komt te vroeg voor de vedette van Brazilië.

Een woordvoerder van de FIFA zegt dat de wereldvoetbalbond een onderzoek instelt naar de actie van Zúñiga. "De disciplinaire commissie van de FIFA gaat alle elementen die we tot onze beschikking hebben analyseren: de beelden en het wedstrijdverslag van de scheidsrechter."

"Vervolgens wordt er besloten of er al dan niet actie wordt ondernomen", aldus de zegsman. Scheidsrechter Carlos Velasco paste de voordeelregel toe na het duel tussen Zúñiga en Neymar, maar besloot de Colombiaans international niet te bestraffen voor zijn sprong in de rug bij de spits.

'Legende Di Stťfano in kritieke toestand na hartaanval'

Alfredo Di Stéfano is opgenomen in een ziekenhuis in Madrid nadat hij werd getroffen door een hartaanval. Dat schrijft Marca zaterdag. De 88-jarige voetballegende verkeert volgens de krant in kritieke toestand.

Di Stéfano wordt algemeen beschouwd als een van de beste voetballers aller tijden. De geboren Argentijn kwam in 1947 zes keer voor zijn geboorteland uit en scoorde daarin zes goals. Twee jaar later speelde hij vier interlands voor Colombia, waarna hij tussen 1957 en 1961 31 keer uitkwam voor Spanje. Daarin scoorde hij 23 goals.

In Europa maakte hij verder vooral furore bij Real Madrid. Hij speelde van 1953 tot en met 1964 in totaal 282 wedstrijden voor De Koninklijke en scoorde daarin 216 maal. Met Madrid schreef hij geschiedenis door de eerste vijf edities van de Europa Cup I te winnen. In de eerste vier van die finales scoorde hij telkens één keer, in 1960 droeg hij met een hattrick bij aan de 7-3 overwinning op Eintracht Frankfurt.

[WBD] Italianen Errani en Vinci veroveren dubbeltitel

Sara Errani en Roberta Vinci hebben het dubbeltoernooi op Wimbledon op hun naam geschreven. Het Italiaanse duo was Timea Babos uit Hongarije en de Française Kristina Mladenovic in de finale met 6-1 en 6-3 de baas. Ze werden met hun zege het vijfde duo dat alle grandslamtoernooien heeft weten te winnen.

Errani en Vinci veroverden vijf van de laatste tien grandslamtitels. De Australian Open wonnen ze al tweemaal.

[Tour] Winnende Kittel prijst ploeggenoten

Marcel Kittel had na afloop van zijn zege in de openingsrit van de Tour de France mooie woorden over voor zijn ploeggenoten bij Giant-Shimano. "Mijn jongens hebben geweldig werk geleverd", zei de Duitser over onder anderen Tom Veelers en Koen de Kort. "Ze hebben zo ontzettend sterk gereden."

De Engelse wielerfans excelleerden volgens Kittel tijdens de rit van Leeds naar Harrogate ook. "Ze waren ongelooflijk luid", zei de renner, die voor de vijfde keer een touretappe won. "Ik ben zo, zo blij. Ik had sterke benen vandaag. Ik kan niet geloven dat ik de gele trui heb veroverd."

Choupo-Moting verhuist naar Schalke 04

Schalke 04 heeft zich versterkt met aanvaller Eric Maxim Choupo-Moting. De Kameroener heeft een contract voor drie jaar getekend bij de club uit Gelsenkirchen. Choupo-Moting is afkomstig van FSV Mainz 05.

Bij Schalke wordt Choupo-Moting ploeggenoot van Klaas Jan Huntelaar. Moting was eerder actief voor FC Nürnberg en Hamburger SV.

Choupo-Moting was de afgelopen weken actief op het WK namens Kameroen. Het werd geen succes, want het land verloor alle groepsduels.

'Gevechten bij het vliegveld van Donetsk'

De straten van de Oost-Oekraïense stad Donetsk zijn zaterdag leeg nadat de gemeente de bevolking heeft aangeraden binnen te blijven. Er is volgens de autoriteiten strijd gaande bij het vliegveld van de stad. Volgens het stadsbestuur zijn er strijders overgekomen uit Slovjansk en Kramatorsk.

Andrej Poergin van de separatistische Volksrepubliek Donetsk zegt dat zo'n honderdvijftig strijders die gewond zijn geraakt in Slovjansk naar Donetsk zijn getrokken voor medische behandeling. Slovjansk is sinds zaterdag weer in handen van het Oekraïense regeringsleger. De rebellen hebben bezworen hun strijd op een andere plek voort te zetten.

"Meer dan honderd militieleden zijn de laatste drie dagen gedood", zegt de 35-jarige Viktor die in de strijd gewond is geraakt. Hij is een inwoner van Slovjansk en heeft een wond in zijn been van granaatscherven. "De stemming is erg slecht. Het lijkt erop dat we deze oorlog hebben verloren. En Rusland maakt geen haast met hulp".

Het Russische ministerie van defensie heeft nog niet gereageerd op de nederlaag van de rebellen in Slovjansk. Wel wordt medische hulp beloofd. Over militaire steun is niets gezegd.

Rebellenleiders hebben in het verleden al hun ongenoegen geuit over de Russische terughoudendheid om in te grijpen. Enkele prominente nationalisten hebben president Vladimir Poetin publiekelijk beschimpt en hem beschuldigd van lafheid. Die taal zou weerslag kunnen vinden in Rusland, waar de regering in Kiev wordt neergezet als een 'fascistische junta' die Russischsprekenden vermoordt.

Het is nog niet duidelijk of de strijd in de nacht van vrijdag op zaterdag in Slovjansk de separatistische beweging heeft lamgelegd. Veel strijders verplaatsen zich naar andere steden. Of er nog gesprekken gaan plaatsvinden tussen de regering van Petro Porosjenko en de opstandelingen is evenmin duidelijk.

Grote stroomstoring in Hardenberg

Door een grote stroomstoring in en rond het Overijsselse Hardenberg is het voor zesduizend huishoudens vooralsnog onzeker of de wedstrijd van Oranje tegen Costa Rica zaterdag thuis op de bank kan worden gekeken. Door de stroomstoring zaten aanvankelijk twaalfduizend huishoudens zonder stroom, zegt een woordvoerder van netbeheerder Enexis.

De storing begon even voor 16.00 uur door een brand in een elektriciteitsstation. Even voor 17.30 uur had de helft van de getroffenen weer stroom. "We willen dit natuurlijk zo snel mogelijk oplossen", zegt de woordvoerder. Ze durft nog niet te voorspellen of het probleem nog voor de WK-wedstrijd, die om 22.00 uur begint, is verholpen.

[Tour] Kittel wint openingsetappe, val Cavendish

Marcel Kittel heeft de eerste etappe in de Tour de France gewonnen. De Duitse renner van het Nederlandse Giant-Shimano won een tumultueuze massasprint in de straten van het Engelse Harrogate. Mark Cavendish was het grootste slachtoffer van de val en heeft mogelijk zijn sleutelbeen gebroken.

Kittel is ook de eerste drager van de gele trui, die door hertogin Kate werd uitgereikt. De 26-jarige Duitser won vorig jaar al vier etappes in de Tour en was eerder dit jaar twee keer succesvol in de Giro d'Italia.

Achter Kittel legden de Slowaak Peter Sagan (Cannondale) en de Litouwer Ramunas Navardauskas (Garmin) beslag op de tweede en derde plaats. De Nederlandse sprinter Danny van Poppel kwam er niet aan te pas.

De 190 kilometer lange rit van Leeds van Harrogate was weliswaar indrukwekkend vanwege de enorme mensenmassa langs de kant, maar had lange tijd weinig spektakel te bieden. Jens Voigt zorgde samen met de Fransen Nicolas Edet en Benoît Jarrier voor de eerste ontsnapping van de dag. Wat later ging de Duitse veteraan alleen verder, maar op zestig kilometer van de streep werd ook hij ingerekend. Voigt hield aan zijn inspanningen wel de bergtrui over.

Het peloton deed het opvallend rustig aan en kwam een uur later dan gepland in Harrogate aan. Daar kwam een abrupt einde aan de hoop van de fans op een ritzege voor Cavendish. De Brit, in het verleden goed voor 25 ritzeges in de Tour, kwam door een eigen fout hard ten val. Kittel reed stoïcijns verder en klopte Sagan met duidelijk verschil.

Volleyballers winnen van TsjechiŽ

Het Nederlandse volleybalteam heeft in de World League een 3-1 zege geboekt op Tsjechië. Door de zege hebben de Nederlandse mannen een goede kans om door te gaan naar de tussenronde van de World League. Die wordt volgend weekeinde gehouden in Sydney.

De setstanden waren 25-15, 22-25, 25-18 en 25-18. Zondag wordt in Rotterdam opnieuw tegen Tsjechië gespeeld. Nederland heeft aan twee sets genoeg om zich te plaatsen voor de tussenronde.

Nederland moest voorafgaand aan de wedstrijd tegen Tsjechië vier punten halen om zich te kwalificeren voor de tussenronde. Met de zege hebben de Nederlanders drie punten gehaald. Zondag moet het beslissende punt gepakt worden.

Ook Crystal Fighters en Kensington op Appelpop

Crystal Fighters en Kensington zijn dit jaar van de partij op Appelpop. Ook acts als Bløf, Blaudzun en Kraantje Pappie zijn toegevoegd aan het affiche van het gratis festival op de Waalkade in Tiel. Appelpop maakte zaterdag de volledige line-up bekend.

Nielson opent de 23e editie van het festival, dat op 12 en 13 september plaatvindt. Op de eerste festivaldag staan ook VanVelzen, Skip&Die en Splendid op het podium.

Dotan mag de tweede festivaldag aftrappen. Ook Chef'Special, DeWolff, De Staat en het Oostenrijkste Russkaja zijn toegevoegd aan de line-up van zaterdag. Die dag treden ook Thomas Azier, Typhoon, Bliksem, Afterpartees en Diablo Blvd op. Eerder kondigde Appelpop de komst van Kaiser Chiefs, Jett Rebel, Di-rect en Caro Emerald al aan.

ITF-finales voor Hogenkamp en Van de Meet

Tennisster Richel Hogenkamp (WTA-182) staat in de finale van het van het ITF50k-toernooi in het Duitse Versmold. Ze won in de halve finale van de de lokale favoriete Carina Witthoeft (WTA-174). Het werd 6-3 en 6-0.

Het is de tweede ITF-finale voor de Doetinchemse, die vorige maand de finale in het eveneens Duitse Essen (ITF-25k) verloor. In de finale treft Hogenkamp de Oekraïense Kateryna Kozlova (WTA-160), die met 6-3 6-4 van Dinah Pfizenmaier uit Duitsland (WTA-116) won. 

In het Zeelandse Middelburg heeft Angelique van de Meet de finale gehaald van het plaatselijke ITF-25k toernooi. De mondiale nummer 302 versloeg in de halve finale de Braziliaanse Beatriz Haddad Maia (WTA-445) met 6-4 en 6-2.

Van de Meet haalde vorig jaar ook de finale in Middelburg. Toen verloor ze de eindstrijd. Nu wacht in de finale Evgeniya Rodina uit Rusland (WTA-293), die in de halve finale met twee keer 6-1 te sterk was voor Melanie Klaffner (WTA-256). 

Kolles: "Zonder redding geen Caterham meer"

Zonder redding had het Caterham F1 Team niet meer bestaan, zo meldt voormalig Formule 1-teambaas Colin Kolles. Eerder deze week werd de renstal overgenomen door een Zwitsers-Arabische combinatie en werd Christijan Albers benoemd tot teambaas. Verder is over de nieuwe eigenaren weinig bekend.

Kolles, die als begeleider in het proces optrad, sprak met Speed Week: "Ik verwachtte niet op deze manier in de Formule 1 terug te keren. We werkten al een tijdje aan diverse projecten en plotseling kregen de plannen rond Caterham vorm. Als wij niet waren gekomen dan was Caterham niet in Silverstone geweest. We hebben het team gered en Tony Fernandes een grote gunst verleend. Hij kan nu de Formule 1 door de voordeur verlaten, omdat het team anders voor Silverstone op de fles zou zijn gegaan."

De nieuwe investeerders in Caterham willen anoniem blijven. Kolles liet alleen los dat ze uit Dubai en Koeweit komen en in Zwitserland wonen. Het is onduidelijk hoe het ervoor staat met Forza Rossa, een Roemeens F1-team waar hij ook bij betrokken was.

Dierenpolitie redt pup uit auto bij Efteling

De dierenpolitie heeft zaterdagmiddag een puppy gered uit een auto die bij attractiepark de Efteling in Kaatsheuvel stond geparkeerd. Een voorbijganger zag de jonge versufte jack russell in de auto zitten en waarschuwde de politie. Het dier, dat al uren in de auto zat, had geen water en reageerde volgens de politie nauwelijks.

Agenten hebben een ruitje ingeslagen en de hond uit de auto gehaald. Uit de chip van het dier bleek dat hij nog maar acht weken oud was. De hond is ondergebracht in de gratis kennel met water en airco van de Efteling. De eigenaren waren daar rond 09.30 uur al geweest maar hebben uiteindelijk toch besloten om hun hond in hun auto onder te brengen.

De eigenaren zijn nog niet getraceerd maar kunnen volgens de politie een stevige reprimande verwachten.

Mogelijk duizenden spookjongeren in Amsterdam

In het Amsterdamse stadsdeel Nieuw-West wonen mogelijk duizenden jongeren tussen de 18 en 26 jaar die zich hebben laten uitschrijven bij de gemeente om zo van deurwaarders en justitie af te komen. In een rapport dat het stadsdeel heeft laten opstellen lopen de schattingen uiteen van vierhonderd tot meer dan 2900. Het rapport is zaterdag online gezet door RTL Nieuws.

Ook in steden als Rotterdam, Utrecht en Zoetermeer proberen probleemjongeren de autoriteiten te ontlopen door zich uit te schrijven, concludeert het nieuwsprogramma uit een rondgang. De problemen rond zogenoemde spookjongeren bestaan al langer, maar er is nog weinig bekend over hoeveel er zijn.

Uit eerdere onderzoeken kan volgens het rapport worden geconcludeerd dat het totale aantal spookjongeren voor heel Nederland tussen de honderdduizend en tweehonderdduizend ligt. Door de economische crisis is het aantal de laatste jaren gestegen.

Ouders schrijven hun kinderen onder meer uit omdat ze bijvoorbeeld worden verdacht van een misdrijf en de ouders steeds de politie aan de deur krijgen. Een andere reden kan zijn dat ze niet willen opdraaien voor de schulden van hun kind. Verder kunnen ouders gekort worden op hun huurtoeslag als het kind 18 wordt en een inkomen heeft.

Soms blijven uitgeschreven jongeren wel bij hun ouders wonen, maar het komt ook voor dat ze het huis verlaten en bij vrienden en familie slapen. De jongeren en hun ouders zouden de gevolgen van een uitschrijving vaak niet overzien. Zo is een adres nodig om een bankrekening te openen.

Uitschrijvingen die ontstaan uit financiële en sociale nood zouden vaak voortkomen uit gebrek aan kennis. Daarom raadt het rapport aan heldere voorlichting te geven aan ouders die hun kind willen uitschrijven. Ook zou informatie moeten worden gegeven over de gevolgen die een onterechte uitschrijving voor hun kinderen kan hebben.

Kinderopvang Estro failliet verklaard

Kinderopvangbedrijf Estro is zaterdag officieel failliet verklaard. De organisatie kondigde vrijdag al aan uitstel van betaling te hebben gekregen van de rechtbank in Amsterdam en een doorstart te willen maken.

Zo'n 250 van vestigingen van Estro gaan door onder de vlag van de Britse investeerder Smallsteps, zo was vrijdag ook al bekend. Van de in totaal 3600 medewerkers behouden er 2600 hun baan.

De 130 locaties die geen deel gaan uitmaken van de nieuwe organisatie blijven tot eind deze maand open. Ouders krijgen hulp bij het bij het vinden van een alternatief in de buurt.

De curator gaat proberen zo veel mogelijk vestigingen elders onder te brengen, laat hij zaterdag weten. Hij wil ze in een cluster bij elkaar voegen of als op zichzelf staande bedrijven verkopen. Voor geïnteresseerden is een 'virtuele dataroom' geopend waar alle informatie te vinden is. Volgens de curator hebben zich inmiddels verschillende partijen gemeld.

Islamitische Staat verwoest heiligdommen Irak

Extremisten van de Islamitische Staat hebben in Irak de afgelopen weken zeker tien heiligdommen en sjiitische moskeeën verwoest. Dat blijkt uit foto's die verspreid zijn via internet. Dat gebeurde in de gebieden in het noorden van het land, waar IS, voorheen ISIS, de touwtjes in handen heeft.

De foto's werden geplaatst op een website die geregeld officiële berichten van IS verspreidt. De verwoestingen vonden plaats in Mosul en Tal Afar. Te zien is hoe bulldozers door muren heen rijden, en hoe met explosieven gebouwen worden opgeblazen.

Inwoners van zowel Mosul als Tal Afar hebben de verwoestingen bevestigd.

Soennitische extremisten beschouwen sjiieten als ketters en heiligenverering als geloofsverzaking.

[Tour] Eerste bergtrui is voor de oude Voigt

De eerste bolletjestrui van de 101ste Tour de France komt in handen van de Duitse routinier Jens Voigt. De 42-jarige renner van Trek zat tijdens zijn laatste Tour mee in de eerste ontsnapping van de ronde.

Op het eerste klimmetje moest de vader van zes kinderen Benoît Jarrier en Nicolas Edet nog voor laten gaan, maar bij een tussensprint koos Voigt het hazenpad. Op de Buttertubs en Grinton Moor, beiden van de derde categorie, kwam hij solo boven, wat hem genoeg punten opleverde voor de bolletjestrui. 

Wilders: Kamer terug vanwege jihad

PVV-leider Geert Wilders wil dat de Tweede Kamer terugkeert van reces om het kabinet ertoe aan te zetten snel maatregelen te nemen tegen het opkomend jihadisme in Nederland. Hij wil een debat daarover voeren met premier Mark Rutte. Wilders heeft zaterdag een brief met dit verzoek gestuurd aan voorzitter Anouchka van Miltenburg van de Tweede Kamer, zo laat hij weten.

Aanleiding voor zijn verzoek is onder meer het bericht over de extra maatregelen die de gemeente Den Haag neemt om de groeiende aanhang voor de jihad en de risico’s van terugkerende jihadgangers tegen te gaan. Volgens Wilders is het niet verantwoord om te wachten tot het kabinet in september met een plan van aanpak komt.

De Kamer ging donderdagavond 2 maanden met reces.

Hindoeleider: verbied Zwarte Piet

Hadden we vandaag al Zwarte Piet-nieuws gehad? Nee? Oh, nou vooruit dan, komt-ie. Zwarte Piet heeft ook in de Verenigde Staten tot ophef geleid. Een Amerikaanse hindoeleider roept Nederland op om Zwarte Piet te verbieden.

"Het is tijd voor dit negatieve, beledigende en racistische karikatuur om te verdwijnen uit de festiviteiten", aldus hindoeleider Rajan Zed op zijn website.

De president van de 'Universal Society of Hinduism' stelt dat Zwarte Piet weliswaar "een populaire Nederlandse traditie is, maar ook een racistische erfenis van de slavernij". Hij dringt er bij koning Willem-Alexander en premier Mark Rutte op aan een einde te maken aan Zwarte Piet.

Kanye West uitgejouwd om minutenlange preek

Kanye West is in Londen uitgejouwd omdat hij zijn optreden op het Wireless Festival stillegde voor een minutenlange preek. Daarin gaf West het nogmaals af op de modewereld, waarin volgens de rapper veel sprake is van discriminatie. Ook in interviews doet de rapper daarover geregeld zijn beklag.

West sloot vrijdag de eerste dag van Wireless af met een optreden van anderhalf uur. Volgens diverse Britse media, die ook filmpjes van het gejouw plaatsten, sprak West het publiek in totaal zo'n twintig minuten toe. Festivalgangers vertellen dat honderden bezoekers afhaakten tijdens de preek van de 37-jarige rapper. "Ik ga geen namen noemen, maar Nike, Louis Vuitton en Gucci discrimineer me niet omdat ik een zwarte man ben die muziek maakt", tierde West onder meer.

Ook blies de rapper nogmaals de loftrompet over Kim Kardashian. "Ik heb zeven jaar geleden al tegen Kim gezegd dat ik met haar zou trouwen en dat heb ik ook gedaan", zei West, die in mei kosten noch moeite spaarde om eeuwige trouw te beloven aan de 33-jarige realityster. "Ik wilde iets geweldigs doen en de wereld veranderen. Dat is nog steeds mijn plan." Kardashian liet op haar beurt weten haar man enorm te missen nu hij op tournee is. "Kom snel weer naar huis", twitterde de realityster.

Het is overigens niet de eerste keer dat West tijdens een optreden is uitgejouwd. In 2008 werd de rapper uitgejoeld omdat hij te laat op kwam dagen op het Bonnaroo Music Festival. Twee jaar later was het raak tijdens de Thanksgiving Parade in New York.

ZķŮiga: "Ik wilde Neymar niet blesseren"

Juan Camilo Zúñiga heeft zich niet geliefd gemaakt in Brazilië. De Colombiaan gaf tijdens de kwartfinale een knietje in de rug van Neymar, die daarbij geblesseerd raakte.

Neymar ging in de slotfase van de wedstrijd tussen Brazilië en Colombia (2-1) naar de grond. Zúñiga sprong de aanvaller van de Goddelijke Kanaries in de rug en kwam met zijn knie tegen de rug van topscorer van Brazilië. Neymar schreeuwde het uit van de pijn en werd met een brancard van het veld gedragen.

Nader onderzoek in het ziekenhuis wees uit dat hij een gebroken ruggenwervel heeft opgelopen bij de botsing met Zúñiga. Neymar mist de halve finale tegen Duitsland en de eventuele finale op 13 juli in Rio de Janeiro. In Brazilië treurt men om het wegvallen van de sterspeler. Zúñiga krijgt de hoon over zich heen.

De vleugelspeler heeft kreeg met name via social media doodsbedreigingen. Zúñiga benadrukt dat hij Neymar niet uit het toernooi wilde schoppen. "Ik wilde Neymar niet blesseren. In het voetbal maak je soms overtredingen, maar het was echt niet mijn bedoeling om hem te blesseren", aldus de Colombiaan.

"Het was geen buitensporige tackle. Ik zet mij gewoon in voor mijn land. Ik hoop dat hij snel herstelt. Neymar is een groot talent. Een mooie speler voor Brazilië en de wereld", besluit Zúñiga, speler van Napoli. Brazilië mist in Belo Horizonte tegen Duitsland behalve Neymar ook de geschorste aanvoerder Thiago Silva.

[WBD] KvitovŠ in finale veel te sterk voor Bouchard

Petra Kvitová (6) heeft voor de tweede keer de titel op Wimbledon weten te winnen. In een eenzijdige finale overklaste de Tsjechische het Canadese talent Eugenie Bouchard (13) met 6-3 en 6-0.

De 20-jarige Bouchard had op weg naar haar eerste grand slam-finale geen enkele set verloren en in al haar partijen had ze gedomineerd. In de openingsset had ze al niets in te brengen tegen de winnares van 2011. De vier jaar oudere Tsjechische speelde agressief vanaf de baseline en onder meer dankzij zeventien winners pakte Kvitová in 32 minuten de eerste set.

23 minuten later was de wedstrijd afgelopen. Bouchard had in het tweede bedrijf nog minder in te brengen en set ging met 6-0 naar Kvitová. Bouchard sloeg in de hele partij slechts acht keer een winner. Kvitová noteerde 27 winners. 

SchŁrrle zal LŲw inlichten over Chelseaspelers BraziliŽ

André Schürrle komt dinsdag tegen Brazilië verschillende ploeggenoten tegen van Chelsea. De aanvaller van Duitsland zal zijn kennis over hen delen met Joachim Löw.

Schürrle is bij Chelsea ploeggenoot van Oscar, Willian en Ramires. David Luiz was tot vorig seizoen ook in dienst van The Blues. De centrale verdediger gaat na het WK aan de slag bij Paris Saint-Germain. Tijdens dit WK heeft Schürrle geen contact gehad met zijn Braziliaanse teamgenoten.

De Duits international zal bondscoach Löw en zijn medespelers inlichten over de sterke en zwakke punten van de Braziliaanse Chelseaspelers. "Natuurlijk, als iemand mij vraagt hoe hij het beste tegen Oscar of David Luiz kan spelen, dan zal ik degene helpen", zei Schürrle tegen Duitse media.

"Ik heb ze niet gesproken sinds de start van het toernooi. We zijn hier tegenstanders en we hebben geen smsjes naar elkaar gestuurd. Ik vind het wel leuk om tegen mijn Braziliaanse vrienden te spelen", aldus de aanvaller, die vorig jaar zomer Bayer Leverkusen verruilde voor de Engelse topclub.

Duitsland en Schürrle plaatste zich vrijdag ten koste van Frankrijk voor de halve finales. "We hebben lastige wedstrijden achter de rug, maar we verdienden de winst. Op mentaliteit winnen is geen geluk. We blijven vechten en geven alles wat we hebben. Uiteindelijk gaat het er om dat je wint."

Duitse minister schrijft brief vol taalfouten

Drie typefouten, drie interpunctiefouten en nog eens vier grammaticafouten. Dat zijn de missers die de Duitse Onderwijsminister Johanna Wanka maakte in een brief aan de Onderwijscommissie en Financiële commissie. Met een rode pen heeft de krant Die Welt de fouten gecorrigeerd.

De brief ging over een nieuwe onderwijswet, wat de fouten in de tekst des te pijnlijker maakt. Fouten als 'Gymansien' in plaats van 'Gymnasien' en 'planwirtschaftlkchen' in plaats van 'planwirtschaftlichen' zouden zelfs door de spellingcontrole moeten worden opgemerkt.

Volgens het ministerie heeft Wanka de brief op het laatste moment op haar mobieltje nog bewerkt. Daarna heeft niemand er meer naar gekeken. "Op het ministerie werken ook maar mensen", zei de woordvoerder van de minister. "Maar we ergeren ons er natuurlijk wel aan."

Het is niet de eerste keer dat een Duitse minister van Onderwijs in de schijnwerpers komt te staan. In februari vorig jaar trad Wanka's voorganger Annette Schavan af omdat ze plagiaat zou hebben gepleegd in het proefschrift waarop ze was gepromoveerd.

Duitse minister schrijft brief vol taalfouten
Duitse minister schrijft brief vol taalfouten (Foto: ANP)

Protest tegen stierenrennen Spaans Pamplona

In de Spaanse stad Pamplona hebben zaterdag ongeveer 150 mensen gedemonstreerd tegen het traditionele stierenrennen in die stad. De betogers droegen de wit-en-roodkostuums van het evenement en hadden hun gezicht als Magere Hein geschminkt.

In hun 'bebloede' handen hielden zij bordjes met de tekst 'Jij rent. Stieren sterven' in verschillende talen, meldde dierenrechtenorganisatie Peta, die het evenement organiseerde. De stierenrennen zijn zondag. De betogers wilden met de actie aandacht vragen voor de wreedheid van het stierenrennen, omdat de dieren na het evenement zouden worden mishandeld en gedood.

De Nederlandse Yvonne Lemmen nam deel aan het protest. "Veel van de toeristen die naar Pamplona komen om te rennen met de stieren hebben geen idee dat ze meedoen aan een festival waarbij het mishandelen en doden van deze fantastische dieren gevierd wordt, en als ze het wisten zouden de meesten ongetwijfeld de andere kant op rennen", aldus Lemmen.

Zware ontploffing bij Somalisch parlement

Bij een aanslag met een autobom zijn zaterdag bij het Somalische parlement in Mogadishu vier mensen om het leven gekomen. Dat meldt de politie. De verantwoordelijkheid voor de aanval is opgeëist door de terreurbeweging Al-Shabab.

Volgens de politie ontplofte de bom toen de auto door Somalische veiligheidsagenten stil werd gezet bij een checkpoint. De doden waren militairen en vluchtelingen uit een nabijgelegen kamp. Zeven kinderen uit het kamp raakten gewond. Wat het doel was van de aanval heeft de politie niet gezegd.

Vrijdag werden in Mogadishu nog een Somalisch parlementslid en zijn bodyguard doodgeschoten op straat. Mohamed Mohamud Heyd was de derde politicus die in een jaar tijd is vermoord. Ook die aanvallen zijn het werk van de moslimextremisten van Al-Shabab. De organisatie viel eerder al medewerkers van de Verenigde Naties, overheidsfunctionarissen en ordetroepen van de Afrikaanse Unie aan.

Honderden tankwagens in brand gestoken bij Kabul

Demonstranten hebben bij de Afghaanse hoofdstad Kabul honderden tankwagens in brand gestoken. Dat zeggen ooggetuigen zaterdag. Boze chauffeurs die een schadevergoeding eisen hebben vervolgens een belangrijke snelweg geblokkeerd.

Honderden andere truckers keken hulpeloos toe, terwijl vlammen en vuur de vrachtwagens verzwolgen en brandweerauto's toesnelden. De Taliban hebben de verantwoordelijkheid opgeëist. Volgens een woordvoerder zijn de trucks eigendom van de NAVO.

"We konden niet zien of de aanvallers Taliban waren of andere mensen", zegt een van de chauffeurs. "Ze droegen uniforms en we begrepen niet wat er gebeurde. Ze schoten op de chauffeurs en zetten tankwagens in brand. De schutters hadden het gemunt op chauffeurs die probeerden terug te keren naar hun vrachtwagen."

Volgens de politie zijn er vrijdagavond laat vierhonderd trucks in brand gevlogen en woedde het vuur ook zaterdagochtend nog. Een woordvoerder kon niets zeggen over de oorzaak van de brand. Het ministerie van binnenlandse zaken is een onderzoek gestart.

Katy Perry voelt zich nog steeds 13 jaar oud

Katy Perry blaast in oktober dertig kaarsjes uit, maar voelt zich nog helemaal niet volwassen. "Ik voel me nog een 13-jarige", vertelt de zangeres in een interview met het Amerikaanse blad People.

Perry is van plan de mijlpaal groots te vieren. "Ik vind verjaardagen vrij belangrijk. Er is altijd een themafeestje. M'n verjaardag is voor mij een mooi excuus om helemaal los te gaan met mijn vrienden."

Na haar verjaardag op 25 oktober is Perry niet van plan al te gek te doen. "Ik wil gewoon zelfbewust blijven en me zo min mogelijk laten beïnvloeden door anderen", vertelt de popzangeres over haar leven als dertiger. "Ik wil authentiek blijven en mijn dromen blijven najagen."

Iraakse premier Al-Maliki ontslaat hoge generaals

De Iraakse premier Nouri Al-Maliki heeft het hoofd van de grondtroepen van het leger en het hoofd van de federale politie zaterdag met pensioen gestuurd. Dat heeft een woordvoerder bekendgemaakt. De premier hoopt met de maatregelen zijn krijgsmacht weer in het gelid te krijgen. Voor de hoge officieren zijn nog geen opvolgers genoemd.

De Iraakse strijdkrachten gingen vorige maand bijna ten onder aan een offensief van de Islamitische Staat. In het noorden van het land hebben sjiitische militieleden en vrijwilligers het werk van de militairen deels overgenomen, nadat het de militairen niet gelukt was zich te herpakken.

Al Maliki heeft eerder al een aantal hoge militairen de laan uitgestuurd en opgedragen ze juridisch aan te pakken. Ook kondigde hij aan het krijgsrecht in te zetten om onder meer deserteurs te executeren.

Hoffelijke NS-medewerker ziekenhuis in geslagen

Een NS-medewerker is in het ziekenhuis beland nadat hij een man had aangesproken die zich op het station van Hengelo tegenover twee vrouwen misdroeg. De 24-jarige man uit Haaksbergen reageerde volgens de politie direct agressief en gaf de medewerker een vuistslag in zijn gezicht.

Met ander NS-personeel werd de verdachte overmeesterd. De politie heeft hem meegenomen voor verhoor. In het ziekenhuis bleek de geslagen medewerker behoorlijk schouderletsel te hebben opgelopen. De politie overlegt met justitie of de man wordt voorgeleid.

'Arabische tiener werd levend verbrand'

De Arabische tiener die volgens Palestijnen is gedood uit wraak is levend verbrand. Dat blijkt uit de autopsie, meldt de Palestijnse openbaar aanklager zaterdag.

Het verkoolde lichaam van de 16-jarige Mohammed Abu Khdeir werd gevonden in een bos bij zijn huis in het oosten van Jeruzalem. Volgens Palestijnen hebben Israëlische extremisten hem vermoord uit wraak voor de dood van drie Israëlische tieners die ontvoerd en gedood werden op de Westelijke Jordaanoever.

Volgens de openbaar aanklager had Abu Khdeir brandwonden op negentig procent van zijn lichaam.

De Israëlische politie zegt de zaak nog te onderzoeken en niet te weten wie de jongen heeft gedood en waarom.

Olly Murs nog niet klaar voor huwelijk

Olly Murs is niet van plan binnen afzienbare tijd op zijn knieën te gaan. Geruchten dat de 30-jarige zanger zijn vriendin Francesca Thomas ten huwelijk wilde vragen, ontkent Murs in alle toonaarden. "Dat ben ik zeker niet van plan. Ik heb geen idee waar die verhalen vandaan komen", vertelde Murs aan het Britse blad OK! Magazine.

Murs vindt het nog te vroeg om te trouwen. "Het gaat heel goed tussen ons, maar ik ben nog niet klaar voor het huwelijk." De zanger, bekend van nummers als Heart Skips a Beat en Troublemaker, maakte zijn relatie met Thomas in september wereldkundig. De twee waren toen al ruim een jaar samen. "Dat ik een publiek figuur ben, maakte alles veel ingewikkelder. Ik wilde dit een kans geven", vertelde Murs, die in 2012 het ouderlijk huis verliet, destijds over het geheimhouden van zijn relatie.

Coffeeshop in Den Bosch gesloten

Een coffeeshop in Den Bosch van de Brabantse coffeeshopketen The Grass Company is gesloten. Bij een grote actie die vrijdag tegen de keten werd gehouden is bij deze vestiging veel meer drugs gevonden dan de vijfhonderd gram die een coffeeshop op voorraad mag hebben, zegt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie.

Op advies van het OM heeft burgemeester Ton Rombouts de coffeeshop gesloten. De woordvoerder kon nog niet zeggen of ook andere coffeeshops in Den Bosch of Tilburg worden gesloten. "Bij de shop die nu is gesloten was meteen op het oog al duidelijk dat er veel meer ligt dan is toegestaan. De vooraden van de andere shops worden nog gewogen."

De politie en vier teams van de landmacht deden zaterdag invallen bij in totaal twintig locaties. De actie richtte zich voornamelijk op een soort hoofdkantoor en vier coffeeshops. Verder werden panden in de buurt van de coffeeshops doorzocht. Mogelijk werden die gebruikt om de coffeeshops voortdurend te bevoorraden.

In een pand loopt het onderzoek nog. De onderzoeken in de andere panden zijn inmiddels afgerond. "De gevonden drugs worden nu naar een punt gebracht om alles te wegen. Ook zijn verschillende kleinere hoeveelheden geld gevonden, dat moet nog worden opgeteld", zegt de woordvoerder.

Het onderzoek naar de volgens justitie criminele organisatie begon in 2011. Eerder deze week zijn in het buitenland al panden doorzocht en is beslag gelegd op bankrekeningen. Het bedrijf wordt verdacht van georganiseerde wietteelt, witwassen, corruptie, valsheid in geschrifte en belastingfraude.

Turnster Van Gerner in voorselectie WK

Céline van Gerner is opgenomen in de voorlopige selectie voor het wereldkampioenschap turnen, begin oktober in China. De nummer twaalf op de meerkamp van de Olympische Spelen in Londen was bijna een jaar uit de running door een slepende enkelblessure. Nu is ze terug. 

Naast Van Gerner zijn ook Reina Beltman, Jin Y Hoekstra en Shirley van Deene toegevoegd aan de selectie. De selectie bestaat in totaal uit elf turners. Lisa Top, Vera van Pol, Julia Bombach, Lieke Wevers, Sanne Wevers, Noël van Klaveren en Maartje Ruikes zaten al bij de groep. 

Bondscoach Gerben Wiersma zal de komende weken met de groep gaan trainen en diverse wedstrijden afwerken. Uiteindelijk zal de groep wordenen uitgedund tot zes meiden plus een reserve. 

Van der Laan van Cambuur naar FC Groningen

Centrale verdediger Martijn van der Laan maakt de overstap van Cambuur naar FC Groningen. De 25-jarige verdediger speelde sinds 2010 bij Cambuur, waar hij 91 wedstrijden speelde en vier keer scoorde. Van der Laan doorliep de jeugdopleiding van Groningen, maakte tweemaal zijn opwachting in het eerste elftal, maar brak er nooit door in het eerste elftal.

Technisch manager Henk Veldmate is bijzonder content met de komst van Van der Laan. "Martijn heeft de afgelopen jaren bij Veendam en Cambuur een uitstekende ontwikkeling doorgemaakt. Vorig seizoen heeft hij bij Cambuur zijn kwaliteiten bevestigd op eredivisieniveau. Zoals bekend waren wij op zoek naar directe versterking van onze verdediging. Met Van der Laan hebben wij de gewenste speler weten binnen te halen", vertelt Veldmate op de website van FC Groningen.

Met het vertrek van Van der Laan verliest Cambuur opnieuw een centrale verdediger. Eerder maakte Ramon Leeuwin de overstap naar FC Utrecht.

[F1] Uitslag kwalificatie Groot-BrittanniŽ

Nico Rosberg heeft een goede stap gezet op weg naar de overwinning in de Britse Grand Prix. Hij pakte pole position in een kwalificatiesessie met wisselende omstandigheden. Zijn grote concurrent en teamgenoot Lewis Hamilton werd slechts zesde. Sebastian Vettel en Jenson Button starten vanaf plaats 2 en 3. Williams en Ferrari vielen tegen en starten vanaf de plaatsen 17 tot en met 20.

In de eerste kwalificatiesessie was er meteen de regen die ervoor zorgde dat het veld flink door elkaar geschud werd. In de eerste 10 minuten leek Hamilton duidelijk de sterkste, maar 6 minuten voor het eind besloot Button op de slicks te gaan en dit legde hem geen windeieren, maar door een tripje buiten de baan werd zijn tijd geschrapt, waardoor Marussia, die ook vroeg op de slicks stonden, zelfs kortstondig de eerste twee plaatsen in bezit namen. De meeste teams reageerden meteen, maar vooral Williams, Ferrari en Red Bull wachtten de situatie even af. Dit zorgde ervoor dat de drie teams in grote problemen kwamen. Het was dat Caterham het gebruikelijke niveau haalde door spins van Marcus Ericsson en een autoprobleem bij Kamui Kobayashi, maar anders hadden deze teams de laatste zes gevuld, omdat het weer harder ging regenen. Omdat ook Adrian Sutil van de baan spinde werd de gele vlag gezwaaid, waardoor de drie teams hun tijden op de intermediates niet meer konden verbeteren. Uiteindelijk hadden de twee Red Bull-coureurs de betere tijden neergezet, waardoor Fernando Alonso, Kimi Raikkonen, Valtteri Bottas en Felipe Massa al na twintig minuten verrassend toeschouwer waren.

In Q2 kwam het vuurwerk pas tegen het einde. Esteban Gutierrez besloot zijn teamgenoot na te doen en belandde ook in de grindbak. Marussia wist heel knap tot de twaalfde plaats te komen met Bianchi, doordat Pastor Maldonado ook nog autoproblemen had. Romain Grosjean en Max Chilton wisten de top tien ook niet te halen.

Het bleven wisselende omstandigheden in de strijd om de pole. De Mercedessen bleven de twee snelsten, maar daarachter zat het veld heel dicht bij elkaar bij de eerste snelle ronde. De tweede snelle ronde leek er voor velen niet te komen. In de eerste twee sectoren verloren de coureurs veel tijd, maar in het laatste gedeelte kwamen de coureurs zoveel sneller over de baan dat de eerste tijden er toch aan gingen. Rosberg, Vettel, Button en Nico Hulkenberg  maakten hier handig gebruik van en kwamen in de top vier terecht. Hamilton ging de pits in, verbeterde zijn tijd zo niet en werd zesde.

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 N. Rosberg Mercedes 1:35.766   21
2 S. Vettel Red Bull 1:37.386 +0:01.620 19
3 J. Button McLaren 1:38.200 +0:02.434 24
4 N. Hülkenberg Force India 1:38.329 +0:02.563 19
5 K. Magnussen McLaren 1:38.417 +0:02.651 23
6 L. Hamilton Mercedes 1:39.232 +0:03.466 19
7 S. Perez Force India 1:40.457 +0:04.691 20
8 D. Ricciardo Red Bull 1:40.606 +0:04.840 18
9 D. Kvyat Toro Rosso 1:40.707 +0:04.941 21
10 J. Vergne Toro Rosso 1:40.855 +0:05.089 21
11 R. Grosjean Lotus 1:38.496   17
12 J. Bianchi Marussia 1:38.709 +0:00.213 17
13 M. Chilton Marussia 1:39.800 +0:01.304 14
14 E. Gutierrez Sauber 1:40.912 +0:02.416 16
15 P. Maldonado Lotus 1:44.018 +0:05.522 15
16 A. Sutil Sauber -:--.--- -:--.--- 8
17 V. Bottas Williams 1:45.318   5
18 F. Massa Williams 1:45.695 +0:00.377 5
19 F. Alonso Ferrari 1:45.935 +0:00.617 6
20 K. Räikkönen Ferrari 1:46.684 +0:01.366 7
21 M. Ericsson Caterham 1:49.421 +0:04.103 7
22 K. Kobayashi Caterham 1:49.625 +0:04.307 6

Thorgan Hazard maakt overstap naar Gladbach

Thorgan Hazard speelt komend seizoen voor Borussia Mönchengladbach. Zijn werkgever Chelsea verhuurt de jongere broer van Eden Hazard voor een seizoen aan Mönchengladbach.

De 21-jarige Hazard maakte afgelopen seizoen indruk bij Zulte Waregem. Hij scoorde veertien keer en won de gouden schoen voor beste speler. Hazard maakte vorig seizoen zijn debuut voor het Belgische nationale team, maar haakte uiteindelijk af voor de WK-selectie.

Technisch directeur Max Eberl van Gladbach toonde zich in zijn nopjes met de komst van Hazard. "Thorgan is een veelbelovend talent. We zijn er erg blij mee dat hij heeft besloten bij ons de volgende stap in zijn carrière te zetten."

Podolski: "Hebben geen ster als Neymar"

Duitsland speelt dinsdag in de halve finales van het WK tegen Brazilië. Bij het gastland ontbreekt Neymar. Lukas Podolski kijkt uit naar de ontmoeting met de Brazilianen.

In Belo Horizonte staat een herhaling van de WK-finale van 2002 op het programma. Twaalf jaar geleden bleek Brazilië in Yokohama te sterk voor Duitsland. Ronaldo scoorde tweer keer in de eindstrijd (2-0). Die Nationalelf miste toen sterspeler Michael Ballack. Bij de Brazilianen ontbreekt dinsdag Neymar.

De blikvanger bij de Goddelijke Kanaries liep in de kwartfinale tegen Colombia (2-1) een rugblessure op. De afwezigheid van Neymar is een grote tegenvaller voor Brazilië, dat ook geen beroep kan doen op de geschorste aanvoerder Thiago Silva. Duitsland kan op volle oorlogssterkte aantreden.

Lukas Podolski vindt dat Duitsland niet afhankelijk is van één sterspeler, maar vooral een sterk collectief heeft. "We hebben geen spelers als Messi of Neymar, maar wij hebben een heel sterk team", zei de aanvaller tegen Duitse media. "We vormen een eenheid en dat is misschien wel het belangrijkste."

"Je kunt alleen wereldkampioen worden als je het beste team vormt. De wedstrijd tegen Brazilië is heel speciaal. Het wordt een geweldige wedstrijd voor het oog van de hele wereld. We zijn twee zeges verwijderd van de wereldtitel. We kunnen het eerste Europese land worden dat wereldkampioen wordt in Zuid-Amerika", besluit Podolski.

Uitslag derde vrije training Groot-BrittanniŽ

Sebastian Vettel heeft voor het eerst dit seizoen de snelste tijd neergezet tijdens een vrije training. In de derde vrije training voor de Grand Prix van Groot-Brittannië was de Duitser op het natte circuit van Silverstone een tiende sneller dan teamgenoot Daniel Ricciardo. Pastor Maldonado zette de derde tijd op de klokken.

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 S. Vettel Red Bull 1:52.522   6
2 D. Ricciardo Red Bull 1:52.631 +0:00.109 6
3 P. Maldonado Lotus 1:53.044 +0:00.522 10
4 R. Grosjean Lotus 1:53.566 +0:01.044 6
5 A. Sutil Sauber 1:53.585 +0:01.063 12
6 D. Kvyat Toro Rosso 1:53.654 +0:01.132 15
7 K. Magnussen McLaren 1:53.911 +0:01.389 5
8 J. Button McLaren 1:54.041 +0:01.519 6
9 V. Bottas Williams 1:54.217 +0:01.695 4
10 K. Räikkönen Ferrari 1:54.558 +0:02.036 5
11 J. Vergne Toro Rosso 1:54.602 +0:02.080 6
12 E. Gutierrez Sauber 1:54.761 +0:02.239 13
13 F. Massa Williams 1:55.003 +0:02.481 4
14 N. Hülkenberg Force India 1:55.688 +0:03.166 6
15 S. Perez Force India 1:56.918 +0:04.396 7
16 M. Ericsson Caterham 1:57.091 +0:04.569 10
17 J. Bianchi Marussia 1:57.566 +0:05.044 6
18 K. Kobayashi Caterham 1:57.914 +0:05.392 10
19 M. Chilton Marussia -:--.--- -:--.--- 1
20 F. Alonso Ferrari -:--.--- -:--.--- 4
21 N. Rosberg Mercedes -:--.--- -:--.--- 4
22 L. Hamilton Mercedes -:--.--- -:--.--- 5

Motorcrosser Roelants rest van zijn leven verlamd

Motorcrosser Joël Roelants blijft de rest van zijn leven verlamd. Dat melden verschillende Belgische media zaterdag. Roelants kwam op 15 juni zwaar ten val in de kwalificaties voor de grote prijs van Italië op het circuit van Maggiora. Hij liep daarbij een breuk in de wervelkolom op. Nu blijkt dat de schade blijvend is.

Na zijn zware val werd Roelants naar het ziekenhuis van Turijn gebracht, waar hij vijf uur lang werd geopereerd. Daarbij zijn acht bouten in zijn rug geplaatst. Bij een tweede operatie werd duidelijk dat volledig herstel onmogelijk was. De 25-jarige Belg blijft de rest van zijn leven verlamd tot vlak onder zijn borst.

[Tour] Peloton van start met twaalf kampioenstruien

De Tour de France gaat zaterdag in Leeds van start. Van de 198 renners zullen er twaalf relatief makkelijk te herkennen zijn. Deze renners zijn namelijk nationaal kampioen op de weg en dragen dus een kampioenstruitje. Sebastian Langeveld rijdt rond met de rood-wit-blauwe Nederlandse kampioenstrui.

Slechts twee van de twaalf kampioenen rijden bij dezelfde formatie. De Canadese hardrijder Svein Tuft en de Australiër Simon Gerrans vertegenwoordigen Orica-GreenEdge. Bij het volledig Franse FJD.fr rijdt kampioen Arnaud Démare rond, terwijl Ion Izagirre in zijn herkenbare Spaanse trui de aanval hoopt te kiezen voor Movistar.

Ook een van de topfavorieten voor het podium heeft een afwijkende trui aan: Vincenzo Nibali mag zich sinds kort Italiaans kampioen noemen. Lotto-Belisol heeft met sprinter André Greipel de kampioen van Duitsland in haar gelederen, terwijl het Zwitserse IAM Cycling toepasselijk de Zwitsers kampioen huisvest: Martin Elmiger.

Portugees kampioen Nelson Oliveira vertegenwoordigt de kleuren van Lampre, iets wat de Rus Alexander Porsev namens de Russische formatie van Katusha zal doen. Fränk Schleck is met zijn Luxemburgse truitje de kopman van Trek, maar de kampioen die waarschijnlijk het meest in beeld komt is afkomstig uit Slowakije. Het is echter nog maar de vraag of Peter Sagan zijn kampioenstrui veel kan laten zien, want hij is ook de topfavoriet voor de groene puntentrui.

Tineke de Nooij wil niet eindigen als 'dakhaas'

Tineke de Nooij moet er niet aan denken dat ze ooit gaat dementeren. "Ik wil niet eindigen als een achterlijke dakhaas, zeverend in een tehuis, helemaal boos op de wereld terwijl ik mijn kinderen niet herken", vertelt de 73-jarige dj en ex-presentatrice aan AD Magazine.

Dat haar man Peter IJkelenstam al jaren in een verzorgingstehuis woont, doet De Nooij dan ook pijn. "Het went nooit. Vooral door de wetenschap dat hij zo'n intelligente, geïnteresseerde man was met wie je fantastische gesprekken over muziek, boeken en kunst kon voeren." Vijf jaar geleden kwam De Nooij tot de conclusie dat ze niet meer zelf voor haar man kon zorgen nadat hij werd getroffen door een aantal beroertes. "Peet heeft niet alleen een zware hersenbeschadiging, hij is ook aan het dementeren."

Vanwege haar ervaringen met IJkelenstam is De Nooijs visie op euthanasie 'rigoureus' veranderd. "Ik vind dat iedereen de beschikking moet hebben over zijn eigen leven. Het zou mij een groot genoegen doen als ik de pil van Drion, waarmee je het einde zelf kunt bepalen, in mijn nachtkastje zou hebben." De Nooij, die op Radio 5 Nostalgia een dagelijkse middagshow heeft, wil haar kinderen en familie niet opzadelen met 'allerlei ellende'.

Desondanks zou De Nooij niet willen dat haar echtgenoot dood was. "Nee, dat kun je niet zeggen. Maar ik had hem beter gegund. Ik weet dat hij zelf wil inslapen, dat hij niet meer wakker wil worden. Maar dat gebeurt dus niet. Als hij zich zou realiseren hoe hij zich gedraagt... Dat zou hij verschrikkelijk vinden. Hij verdient beter."

De Nooij redt zich naar eigen zeggen prima in haar eentje. "Vrolijkheid zit in mijn karakter. Bovendien doe ik nu weer leuke dingen zonder schuldgevoel." Ook van haar radioshow geniet De Nooij volop. "Het is een mooi programma en ik ben blij met wat ik doe. Ondanks Peet zijn er momenten dat ik me hartstikke goed voel. Bijna tegen het geluksgevoel aan. Ik mag zeggen dat ik een bevoorrecht mens ben."

Pro-Russische separatisten verdreven uit Slovjansk

Oekraïense regeringstroepen hebben de oostelijke stad Slovjansk weer ingenomen. Dat zegt president Petro Porosjenko zaterdag. Andrej Poergin van de separatistische Volksrepubliek Donetsk bevestigt dat de rebellen de stad hebben verlaten.

In Slovjansk is de hele nacht gevochten, zegt de president. Volgens Poergin heeft het leger de stad geruïneerd. Porosjenko heeft zijn militairen opgedragen de 'regeringsvlag' te hijsen.

Een rebellenleider met de nom de guerre Pinochet zegt dat de rebellen naar de dichtbijgelegen stad Kramatorsk zijn getrokken.

Vrijdag zei Petro Porosjenko dat hij bereid was tot een nieuwe ronde gesprekken met vertegenwoordigers uit Oekraïne en Rusland en de rebellen.

Utrechter meldt zich na schietpartij

Een 19-jarige man uit Utrecht heeft zich vrijdagnacht op een politiebureau gemeld na een schietpartij in zijn woonplaats eerder op de dag. De politie weet nog niet of hij het slachtoffer of de dader is. Hij zit vast voor verhoor, zegt een politiewoordvoerder zaterdag.

In de wijk Overvecht vond vrijdag aan het einde van de middag een schietpartij plaats. Toen agenten op de Atlasdreef aankwamen troffen ze daar niemand aan. Aan de hand van sporen weet de politie echter dat bij de schietpartij iemand gewond moet zijn geraakt.

De politie is nog op zoek naar de andere betrokkene bij de schietpartij. Getuigen wordt verzocht zich te melden.

Spanjaard en Duitser vast voor smokkel EritreeŽrs

Op de A76 bij Stein zijn vrijdagavond twee mannen aangehouden voor mensensmokkel. Bij de 40-jarige Spanjaard, die de auto bestuurde, en de 29-jarige Duitser zaten zes mensen uit Eritrea in de auto. Dat meldt de marechaussee zaterdag.

De twee liepen kort voor 21.00 uur tegen de lamp bij een controle. De Eritreeërs hadden geen geldige reisdocumenten bij zich en hebben asiel aangevraagd. De Spanjaard en de Duitser zijn in verzekering gesteld.

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) sloeg in mei alarm omdat ongeveer duizend asielzoekers per week naar Nederland kwamen. Een groot deel van hen was afkomstig uit Eritrea. Hierop werd het aantal mobiele grenscontroles uitgebreid. Inmiddels zijn al tientallen verdachten aangehouden voor mensensmokkel. Het aantal asielzoekers uit Eritrea neemt ondertussen steeds verder af.

Zijlstra wil eerder lastenverlichting

VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra vindt dat er na volgend jaar al lastenverlichting moet komen voor burgers als het economisch herstel doorzet. Eerder zei hij nog dat daar op z'n vroegst in 2017 ruimte voor is. Maar mensen snakken naar meer financiële lucht, zegt Zijlstra zaterdag in De Telegraaf.

De VVD'er wijkt met zijn idee af van zijn partijleider en premier Mark Rutte. Die wil eerst de staatsschuld aflossen. Zijlstra onderschrijft het belang daarvan, maar vindt het 'tijd om mensen iets terug te geven'. "Je moet ook politiek oog hebben voor alles wat de mensen hebben moeten dragen."

Zijlstra vindt dat mensen die het meeste hebben bijgedragen als eerste de voordelen moeten krijgen als er ruimte voor lastenverlichting ontstaat. Voor het zover is zullen mensen de gevolgen van de bezuinigingen nog wel even voelen, aldus Zijlstra. Hij denkt dat dan in de loop van 2015 en 2016 een 'keerpunt' bereikt wordt.

Petitie FNV tegen overheveling zorgtaken

FNV is een petitie gestart tegen de overheveling van de meeste zorgtaken van het rijk naar de gemeenten. De vakcentrale wil dat de wet wordt uitgesteld, omdat het anders 'helemaal misgaat' in de zorg.

Voorzitter Ton Heerts heeft de Eerste Kamer, waar het onderwerp volgende week op de agenda staat, een brief gestuurd waarin hij zijn zorgen uit. "De Eerste Kamer mag deze wet niet zomaar laten passeren", zegt hij zaterdag in een verklaring.

Heerts noemt het aantal ontslagen in de zorg 'nauwelijks bij te houden' en er staan nog eens meer dan honderdduizend banen op de tocht. Hij wijst ook op de onrust bij ouderen, gehandicapten en hun familieleden over de verzorgingshuizen die sluiten. "De Eerste Kamer mag niet wegkijken."

Maradona vindt BelgiŽ beter dan ooit

De kwartfinale tussen Argentinië en België neemt Diego Maradona mee terug naar een eerdere onderlinge confrontatie, waarin hij zelf op het veld stond.

Het Argentijnse voetbalicoon kijkt uit naar de wedstrijd tussen Argentinië en België, die zal beslissen wie er naar de halve finale van het WK voetbal in Brazilië gaat. In 1982 maakte Maradona zijn WK-debuut in een duel met de Rode Duivels. In zijn column voor Times of India haalt hij herinneringen op.

"Wij waren de regerend wereldkampioen en werden door hen afgetroefd. Vier jaar later kwam mijn persoonlijke revanche met twee doelpunten in de halve finale. We wonnen met 2-0. Dat was knap, want België had met Jean-Marie Pfaff een van de beste keepers van de wereld op dat moment. Enzo Scifo was de vedette van de ploeg en Eric Gerets hield het achterin dicht."

"Deze Belgische generatie is echter beter dan ooit", stelt Maradona in zijn column. "Courtois is een van de meest veelbelovende keepers ter wereld. De vier verdedigers worden perfect in toom gehouden door Vincent Kompany en Jan Vertonghen is een gevaar op de linkerflank."

"De Bruyne is een sterke factor op het middenveld, terwijl Eden Hazard zich uitstekend heeft ontwikkeld in de Premier League. Het middenveld speelt in dienst van de ploeg. Daar kunnen Origi en Lukaku van profiteren. Zij maken het plaatje compleet. Marc Wilmots, die als speler ook al fantastisch was, heeft er een compacte ploeg van gemaakt."

Argentinië en België staan om 18.00 uur tegenover elkaar in de kwartfinale van het WK. De winnaar van het duel meet de krachten met Nederland of Costa Rica, afhankelijk van het resultaat later op de avond.

Cole Train komt terug

Augustus 'Cole Train' Cole, één van de personages uit Gears of War komt terug! De stemacteur, Lester Speight, heeft aangegeven dat hij terugkomt in zijn rol van de Cole Train!

Wat de stemacteur precies zal gaan doen is nog niet bekend maar er zijn twee mogelijkheden naar het lijkt. De stemacteur gaat enkele nieuwe regels inspreken voor bijvoorbeeld een collectie van de voorgaande games. Of er wordt aan een game gewerkt waarbij zijn personage een rol zal spelen, Gears of War 4 misschien?

[Vid] [Tour] De Kort eerste 'cameraman' in het peloton

De Nederlander Koen de Kort heeft de eer om tijdens de Tour de France de eerste 'cameraman' in het peloton te worden. De organisatie heeft besloten om dit jaar met een nieuw experiment te komen: Tijdens elke etappe krijgen vier renners een zeer licht cameraatje op hun fiets gemonteerd.

Tijdens belangrijke momenten kunnen de renners de camera aanzetten, zodat er achteraf niet door vier uur onbelangrijk materiaal gespit hoeft te worden. Het plan van de organisatie is dat na elke etappe iemand de beelden bekijkt en aan elkaar monteert om er een mooi filmpje van te maken. Deze wordt vervolgens op de site van de Tour gezet zodat fans, teams en renners ze kunnen bekijken.

De Kort, renner van Giant-Shimano, kon vrijdag melden dat hij één van de eerste vier renners was met een 'onboardcamera'. Zijn camera zal naar achteren gericht zijn, wat vooral in de slotfase voor mooie beelden kan zorgen. De Kort is een belangrijk onderdeel van de sprinttrein van Marcel Kittel en John Degenkolb en dus zal de camera een goed inzicht geven in dat werk.

Het is voor de Nederlander niet nieuw om met een camera op zijn fiets te rijden. Tijdens de Ronde van Zwitserland, vorige maand, had hij in de vijfde etappe twee cameraatjes op zijn fiets, die al zeer mooie beelden opleverden van de laatste twee kilometer.

Het slot van de vijfde etappe van de Ronde van Zwitserland, gefilmd vanaf de fiets van Koen de Kort (Bron: YouTube)

Van Persie begrijpt discussie over systeem

Robin van Persie is begripvol over de discussie die nog steeds gevoerd wordt over het systeem dat het Nederlands elftal hanteert. Bondscoach Louis van Gaal introduceerde een paar maanden voor aanvang van het WK voetbal het 5-3-2-systeem. Daarover ontstond veel discussie. Zelfs nu Oranje de kwartfinale van het wereldkampioenschap heeft behaald, wordt er nog over gesproken hoe het beter kan.

"Aan de ene kant heb je de supporters die genieten van ons succes, aan de andere kant is er de discussie met journalisten over het 5-3-2- of 4-3-3-systeem", zegtt Van Persie tegen De Telegraaf. "Dat moet vooral zo blijven, want dat is jullie vak. Ik begrijp de discussie volkomen, maar waar gaat het om? Om winnen."

"Ook wij zien in dat we ons moeten blijven verbeteren om ons doel te bereiken. Daarom is het wegvallen van Nigel de Jong echt een tegenvaller. Tegen Mexico kon je dat al zien. Hij is iemand die zowel binnen als buiten het veld het verschil maakt",aldus de aanvaller van Manchester United.

Van Persie betwijfelt of De Jong al moet worden afgeschreven voor het toernooi. "Alleen in zijn manier van praten zit al zo veel energie. Een winnaar, die alles en iedereen wil 'opvreten'. Een echte vechter die tegen ons heeft gezegd dat hij het niet opgeeft, hoewel de artsen gezegd hebben dat zijn herstel twee tot vier weken gaat duren. Maar met iemand als Nigel zijn de wonderen de wereld niet uit", blijft Van Persie hopen.

Scolari: "Niemand geloofde in ons"

Felipe Scolari was na afloop van de kwartfinale tegen Colombia te spreken over de arbeid van de Braziliaanse nationale ploeg. Brazilië versloeg Colombia met 2-1 en wist zich zo te plaatsen voor de halve finale van het WK voetbal in eigen land.

Aanstaande vrijdag staat de wedstrijd tegen Duitsland, dat Frankrijk uit het toernooi knikkerde, op het programma. In 2002 won Brazilië de finale van Duitsland.

Scolari vond het niet kunnen dat de Braziliaanse media voorafgaand aan het duel met Colombia zo negatief was over het spel dat de Brazilianen tijdens het wereldkampioenschap vertonen.

"Niemand geloofde in ons", zegt de bondscoach tegen pers. "Onze spelers zijn begenadigd met veel vaardigheden. Ze doen alles voor elkaar. We hebben een uitermate lastig duel op het programma staan, maar daar hebben we rekening mee gehouden. We wisten dat we Duitsland ooit zouden tegenkomen op weg naar de finale."

De 65-jarige keuzeheer maakt zich zorgen over de fitheid van zijn selectie. Volgens hem is dat aan de spelers zelf te wijten. "Ik hoop dat ze op tijd herstellen", aldus de oefenmeester. "Na de 2-0 was het helemaal niet nodig om te versnellen. We hadden rustig aan moeten doen."

Brazilië kwam tegen Colombia al na zeven minuten spelen op voorsprong door een doelpunt van Thiago Silva. De centrale verdediger scoorde uit een corner. David Luiz verdubbelde de score in de tweede helft door een vrije trap binnen te schieten.

[Tour] Ten Dam begint in Leeds met verkoudheid

Laurens ten Dam zal zaterdag niet 100% fit aan de start van de 101e Tour de France verschijnen. De renner van Belkin is verkouden en wordt behandeld met antibiotica. Ten Dam moet de rol vervullen van voornaamste knecht voor kopman Bauke Mollema.

"Ik zal je de ranzige details besparen, maar het is vooral wat rochelen en alles wat bij een verkoudheid hoort", aldus Ten Dam vrijdag tegenover de NOS"Ik heb wat last van astma, wat op dit moment mijn zwakke punt is. Mijn longen zijn gevuld met wat troep, maar dat is over een weekje wel weg denk ik", hoopt Ten Dam, die na het NK wielrennen in de regen last kreeg.

"Wel heb ik er eigenlijk alleen last van als ik stil zit, dus we moeten er geen drama van maken. Op de fiets merk je er niet heel erg veel van." Zijn strijdmakker Mollema is wel helemaal fit en voelt zich uitstekend. "Ik kan niet zeggen of ik beter ben dan vorig jaar, maar na een goede voorbereiding in Zwitserland voel ik me in elk geval goed. Misschien ben ik conditionieel eigenlijk wel iets beter dan vorig jaar", spreekt Mollema vol vertrouwen.

[Tour] Etappe van vandaag

De 101e Tour de France gaat vandaag van start in het Britse Leeds. Dit jaar is er geen proloog, maar een openingsetappe over 190,5 kilometer naar Harrogate. De eerste gele trui zal waarschijnlijk naar een sprinter gaan, hoewel het slot nog verraderlijk kan zijn.

Startplaats
Voor de tweede keer in de geschiedenis zal de Tour de France starten in Groot-Brittannië. In 2007 was Fabian Cancellara de beste in de proloog in Londen. De Britse hoofdstad doen we ook dit jaar aan, maar het Grand Départ vindt dit jaar plaats in Leeds. Het is de omgeving waar Elizabeth Armitstead werd geboren, die tijdens de Spelen in 2012 klop kreeg van Marianne Vos. De stad is geen onbekende in de wielerwereld, want van 1994 tot en met 1996 werd er de Wincanton Classic gehouden, een heuse wereldbekerkoers.

De stad kent ruim 750.000 inwoners en heeft een rijke sportgeschiedenis. Voetbalclub Leeds United werd drie keer kampioen, hoewel de laatste titel alweer dateert uit 1992. Leeds is ook het thuis van de Yorkshire County Cricket Club, wat met liefst 31 landstitels het absolute record in handen heeft. De stad zelf is al meer dan duizend jaar een belangrijke plaats in dit deel van Engeland.

Finishplaats
Net als Leeds zal Harrogate voor het eerst betrokken zijn bij de Tour de France. Het stadje kent ruim zeventigduizend inwoners en leeft voor een groot deel van het toerisme. Mensen komen met name af op de spa's in Harrogate, wat daar de belangrijkste plaats in Groot-Brittannië voor is. Het is niet nieuw in het wielrennen, want er kwamen geregeld etappes aan in de Milk Race, de voorloper van de huidige Tour of Britain. In 1986 won Djamolidine Abdoujaparov hier een etappe, voordat hij uiteindelijk zeventien etappes zou winnen in de drie grote rondes.

Etappebeschrijving
Deze eerste etappe kent gelijk drie klimmetjes, die voor de sprinters misschien voor problemen kunnen zorgen. Na 68 kilometer gaan de renners de Cray op, 1,6 kilometer klimmen á 7,1%. Tussen 100 en 130 kilometer volgens twee klimmen van de derde categorie, één zwaarder dan de Cray. De eerste is de Buttertubs, 4,5 kilometer tegen bijna 7% stijging. De naam van de heuvel komt van de 'Buttertubs', de diepe gaten langs de weg. Volgens de lokale folklore lieten reizende boeren hun boter daarin zakken, om te voorkomen dat de boter tijdens de pauzes te warm zou worden.

De laatste klim zou wel eens gevaarlijk kunnen worden voor de niet-klimmers. De weg naar Grinton Moor gaat over 3 kilometer en gemiddeld 6,6%. Er zit echter een halve kilometer in met een tenenkrommend stijgingspercentage van 16%. Voor de sprinters is het dus zaak om voorin te zitten en alles te doen om eraan te blijven. Wel is het na de afdaling nog vijftig kilometer tot aan de finish, dus er is alle tijd om terug te keren in het peloton, mocht dat nodig zijn.

Profiel etappe 1 (Bron: letour.fr)
Profiel etappe 1 (Bron: letour.fr)

Favorieten
Er lijken vooraf twee favorieten te zijn om de eerste gele trui te mogen gaan dragen. Voor het thuispubliek is dat uiteraard Mark Cavendish, die al 25 touretappes op zijn naam heeft staan. Hij heeft de Giro d'Italia laten schieten, zodat hij in eigen land de gele trui kon veroveren. Het zal niet makkelijk worden, want vooral de Duitser Marcel Kittel heeft heel veel indruk gemaakt dit jaar. De renner van Giant-Shimano won in de Giro beide massasprints, voordat hij naar huis ging. Volgens de bookmakers gaat het vooral tussen deze twee, maar ook André Greipel, Peter Sagan en de Franse revelatie Arnaud Démare maken een prima kans. Namens Nederland zou Danny van Poppel, de jongste renner in koers, wellicht voor een verrassing kunnen zorgen. De twintigjarige Tilburger is de sprinter van dienst bij Trek.

ISIS-vlag wappert in Den Haag

In de Haagse Schilderswijk, aka shariadriehoek, heeft een groep aanhangers van de terroristenorganisatie ISIS vrijdag openlijk gedemonstreerd voor de vrijlating van Oussama C., bij de AIVD ook wel bekend als Abou Yazeed, die vastzit op verdenking van ronselen voor de jihad in Syrië. Dat meldt Omroep West.

Op de terreurbijeenkomst sprak onder anderen Azzedine C., die de AIVD weer kent als Abou Moussa. Veel van de aanwezige moslims op het terreurfeestje deden de nodige moeite om uit het vizier van de AIVD te blijven en wensten anoniem te blijven.

De groep ronselaarfans hadden hun feestje netjes aangekondigd en toestemming gekregen van 'vriend' Van Aartsen, burgemeester van Den Haag. Of Jozias van Aartsen door deze steun aan ISIS nu ook op het lijstje van de AIVD prijkt is onbekend.

Omroep West heeft nog een leuke video in het bronartikel en laat in een redactioneel nootje weten graag te zwaaien met de vaandel der vrijheid van meningsuiting, maar die onder dat artikel halfstok te hangen wegens veelvuldige overtreding van de huisregels van de omroep door gevoelige en gekwetste reageerders.

[vid] Ongelukken in Coentunnel nemen toe

In en rond de Coentunnel op de ringweg van Amsterdam gebeuren nog altijd veel ongelukken. Het aantal ongevallen nam het afgelopen jaar zelfs toe, schrijft De Telegraaf zaterdag op basis van cijfers van de VerkeersInformatieDienst (VID).

Sinds de opening van de Tweede Coentunnel in mei vorig jaar gebeuren opvallend veel ongelukken rond de tunnel. Rijkswaterstaat stelde daarom onder meer al een inhaalverbod in, verlaagde de maximumsnelheid en verbeterde de verlichting en de bewegwijzering. Volgens de VID hebben die maatregelen echter 'niet het beoogde effect gehad'.

Volgens de VID ging het tussen mei vorig jaar en mei dit jaar 2,3 keer vaker mis dan een jaar eerder. De tunnel moest in zuidelijke richting met 49 afsluitingen ook veel vaker dicht dan in 2012-2013. Toen ging het om veertien afsluitingen.

Vooral opvallend zijn de problemen op de buitenring. Na de opening van de nieuwe tunnel ging het daar bijna tweeënhalf keer vaker mis dan voor de opening. Op de binnenring daalde het aantal aanrijdingen juist van 71 naar 49 en het aantal afsluitingen van zestien naar tien.

Rijkswaterstaat hoopt dat de problemen voorbij zijn als de oude Coentunnel later deze maand weer opengaat. Die was sinds de opening van de nieuwe tunnel dicht voor een renovatie. Als de oude tunnel klaar is rijdt het verkeer over drie banen Amsterdam in. De Tweede Coentunnel wordt dan gebruikt om het verkeer de stad uit te leiden.

Delft deed niets met melding over SyriŽgangers

De gemeente Delft kreeg twee jaar geleden een melding van een moskee over radicaliserende moslimjongeren, maar deed daar niets mee. Het groepje van zo'n tien Delftse vrienden reisde een paar maanden later af naar Syrië. Dat schrijft NRC Handelsblad zaterdag.

De jihadstrijders werden een tijdje voor hun vertrek uit de plaatselijke moskee gezet vanwege hun gedachtegoed. De moskee meldde dit bij de politie, die de informatie doorspeelde aan onder meer de gemeente.

De gemeente bevestigt tegenover de krant dat er niets met de melding is gedaan. "We waren er ons toen absoluut niet van bewust dat radicalisering een probleem is", zegt het hoofd veiligheid van de gemeente in de krant.

Dat blijkt ook wel uit een notitie waarin de gemeente kort voor het vertrek van de Syriëgangers schreef dat radicalisering 'geen hoge prioriteit heeft'. Anders dan in andere steden zouden er 'geen alarmerende situaties bestaan' op grond waarvan actie nodig was.

De Delftse jihadisten zouden zijn geradicaliseerd na de mislukte overval op een supermarkt in Moerkapelle in 2010, waarbij enkelen uit de groep betrokken waren. Een van de overvallers kwam daarbij om het leven. De vriendengroep was ontdaan door zijn dood en zocht de moskee op, waar ze volgens de NRC overtuigd raakten van het nut van de jihad.

WK vandaag - Zaterdag 5 juli

België en Nederland zullen vandaag proberen om de halve finale van het WK te bereiken. Nederland lukte dit al vier keer, de laatste keer was vier jaar terug in Zuid-Afrika. Voor België moeten we terug naar 1986 voor dit resultaat.

Tijd Thuis Uit Stad
18.00 Argentinië België Brsilia
22.00 Nederland Costa Rica Salvador

Argentinië - België

De laatste keer dat België en Argentinië tegen elkaar speelden was ook op dat WK in 1986, in de halve finale. Argentinië won uiteindelijk met 2-0 en werd de beste op het toernooi, terwijl België met een vierde plaats achter bleef. Dit was revanche op vier jaar ervoor, toen België in de groepsfase verraste door Argentinië met 1-0 te verslaan. Dit is ook meteen de enige overwinning die de Belgen ooit op Argentinië haalden. Beide ploegen steken nog niet in grootse vorm, hoewel de Belgen een uitstekende wedstrijd speelden tegen de Verenigde Staten. Bij de Argentijnen moet het voorlopig vooral van sterspeler Lionel Messi komen. De voetballer van FC Barcelona scoorde al vier maal en was ook belangrijk bij het doelpunt van Angél Di Maria tegen de Zwitsers in de achtste finale.

Nederland - Costa Rica

De allereerste wedstrijd tussen Nederland en Costa Rica zal de belangrijkste wedstrijd uit de geschiedenis van Costa Rica zijn. Zij haalden voor het eerst de kwartfinale door Griekenland te verslaan na strafschoppen, waarin zij uit leken te blinken. Ondanks dat Nederland na de gescoorde penalty van Klaas-Jan Huntelaar inmiddels op 9 gescoorde penalties op een WK staat (100%) lukte het niet in de penaltyreeks tegen Brazilië in 1998. Nederland is dus gewaarschuwd. De aanvoerder van Costa Rica is geen onbekende met het Nederlandse voetbal: Bryan Ruiz was misschien wel dé grote naam in het kampioensjaar van FC Twente en speelde het afgelopen halfjaar bij PSV.

Opmerkelijk

Nederland moet waakzaam zijn tijdens de komende WK-kwalificatiereeks. Ze bereikten tot nog toe zes keer de kwartfinale, in 1974, 1978, 1994, 1998, 2010 en 2014. Echter, na elke keer dat er op twee toernooien twee keer de kwartfinale werd gespeeld kon Nederland het toernooi erna toekijken. In 1982 verloor Nederland van België en Frankrijk in een poule met ook Ierland en Cyprus. In 2002 was het opnieuw raak: Portugal en Ierland werden eerste en tweede in een poule waar Nederland derde werd, waar Cyprus opnieuw ook deel van was. Danny Blind zal ongetwijfeld vrezen als Cyprus opnieuw geloot wordt.

Den Haag trekt 1,5 miljoen uit voor aanpak jihadi's

De gemeente Den Haag trekt bijna anderhalf miljoen euro uit om terugkerende Syriëgangers op te vangen en het vertrek van nieuwe jihadisten te voorkomen. Dat schrijft het AD zaterdag. De hofstad wil er de komende jaren 350.000 euro per jaar aan uitgeven. Waar het geld precies aan wordt besteed wil de gemeente niet zeggen.

De afgelopen jaren vertrokken ruim dertig Haagse jihadstrijders naar Syrië. Zes van hen zijn inmiddels teruggekeerd. Drie jongeren die naar Syrië wilden afreizen zijn tegengehouden en vermoedelijk zijn ook enkele Hagenaren bij de strijd om het leven gekomen.

De stad zit volgens de krant ook in zijn maag met zo'n tweehonderd radicalen die openlijk voor hun gedachtegoed uitkomen en steun betuigen aan de terreurgroep ISIS. De groep radicale moslims in Den Haag is daarmee 'groter en gevaarlijker' dan ooit. De politie en de veiligheidsdiensten zou ze 'onmogelijk' allemaal in de gaten kunnen houden.

Kinderarts wil leeftijdsgrens euthanasie schrappen

Voor doodzieke kinderen onder de 12 die ondraaglijk lijden moet euthanasie mogelijk worden. Dat zegt kinderarts Eduard Verhagen van het Universitair Medisch Centrum in Groningen zaterdag in Nieuwsuur. Nu is euthanasie In Nederland mogelijk vanaf 12 jaar.

Voor ernstig zieke en zwaar gehandicapt geboren kinderen tot 1 jaar is afgesproken dat ouders met de artsen beslissen of het leven actief wordt beëindigd. De rechter zal dan niet tot vervolging overgaan. In de wet staat echter niets over actieve levensbeëindiging voor kinderen tussen de 1 en 12. Kinderartsen vinden dit een gat in de wet.

De discussie laaide begin dit jaar op toen in België de leeftijdsgrens voor euthanasie werd geschrapt. Nederlandse kinderartsen komen in september bij elkaar om tot een gezamenlijk standpunt te komen.

Costa Rica maakt zich op voor 'historische' dag

De Costa Ricaanse hoofdstad San José kleurt zaterdag blauw-wit-rood in aanloop naar wat wordt gezien als een historische wedstrijd tegen Oranje. Naar verwachting kijken zaterdag honderdduizenden fans in het hele land gezamenlijk naar het duel op grote schermen en in kroegen.

Huizen in San José zijn rood geverfd en complete gebouwen en auto's zijn behangen met Costa Ricaanse vlaggen. En hoewel er in de Costa Ricaanse pers optimisme heerst over de kansen van La Sele, lijkt het behalen van de kwartfinale al als een finale te worden gevierd en is er veel ontzag voor Oranje.

Als Costa Rica van Nederland weet te winnen is het de eerste keer dat de Midden-Amerikanen doorstoten naar de halve finale. Zo'n 25 duizend fans zagen zondag in San José, Costa Rica op een enorm scherm winnen van Griekenland. Naar verwachting zal de opkomst zaterdag nog groter zijn.

Niet alleen in het bijna vijf miljoen inwoners tellende Costa Rica loopt men warm voor het duel tegen Nederland. Veel andere Centraal-Amerikaanse landen scharen zich achter Costa Rica. En ook in Mexico, dat zondag ten onder ging tegen Oranje en waar de nederlaag op met name sociale media nog niet verwerkt lijkt, worden de ticos massaal gesteund.

Samsom is openlijke kritiek binnen PvdA zat

PvdA-leider Diederik Samsom baalt van de kritiek die zijn partij heeft op zijn functioneren. Dat zei hij zaterdag in een interview met de regionale kranten van De Persdienst. "Nu zien mensen PvdA'ers die met de koppen tegen elkaar staan en dus met de rug naar de kiezer."

Samsom reageerde daarmee op oud-partijvoorzitter en Eerste Kamerlid Ruud Koole. Die luidde woensdag de noodklok over de PvdA. Volgens hem is er een 'vertrouwenscrisis' met de kiezer die niet 'zomaar goed zal komen'. De partijleiding heeft volgens hem onverschillig gereageerd op de nederlagen bij de gemeenteraads- en Europese verkiezingen dit voorjaar.

Samsom erkent dat er een vertrouwensprobleem is, maar keurt de openlijke aanval van prominenten af. "We zouden een partij kunnen zijn die zich bezighoudt met wat mensen nodig hebben, niet met elkaar."

Tiener dood bij geweld in CaÔro

Geweld tussen aanhangers van de verdreven president van Egypte Mohammed Morsi en de Egyptische veiligheidstroepen heeft aan een tiener het leven gekost. De 15-jarige jongen vond vrijdag de dood toen hij tijdens straatprotesten in Caïro getroffen werd door hagelkogels. Dat heeft een bron bij de veiligheidsdiensten gezegd.

Twee dagen van geweld in Egypte hebben nu twee levens geëist. Aanhangers van de Moslimbroeder Morsi gingen donderdag de straat op om te herdenken dat hun president vorig jaar door het leger werd afgezet. De herdenkingen gingen in meerdere delen van het land gepaard met demonstraties en kleine bomaanslagen.

De 15-jarige vond de dood in het stadsdeel Zeitoun. Onduidelijk is of hij deelnam aan een betoging of dat hij een omstander was.

Elders in de hoofdstad zou met scherp zijn geschoten op betogers die een protestmars hielden. Daarbij viel volgens de bron een zwaargewonde.

HEMA roept weer onveilige voetbalprullaria terug

De HEMA haalt opnieuw een onveilige WK-gadget terug. Naast de gevaarlijke sambaballen blijken ook de oranjefluitjes gevaarlijk voor jonge kinderen. Dat laat de winkelketen vrijdagavond weten.

De zijkant van het fluitje kan loslaten waardoor een klein balletje vrijkomt. Bovendien is het fluitje zelf te klein als het touwtje loslaat. In beide gevallen zorgt dat voor verstikkingsgevaar. Mensen die het WK-fluitje hebben aangeschaft, kunnen het terugbrengen naar de winkel. Ze krijgen dan het aankoopbedrag terug.

Eerder waarschuwde HEMA al voor sambaballen die een gevaar op kunnen leveren. Ook Albert Heijn, Bart Smit, Dirk van den Broek en Etos hadden onveilige voetbalgadgets in de schappen. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit waarschuwde eerder vrijdag ouders om hun kroost niet met de oranjespullen te laten spelen.

Van der Sloot getrouwd in gevangenis

Joran van der Sloot en de Peruaanse Leidy Figueroa zijn in de echt verbonden. Dat laat zijn advocaat Máximo Altez, die als getuige bij de plechtigheid aanwezig was weten. De aanstaande dochter van het echtpaar zal volgens de raadsman Van der Sloot Figueroa heten.

Figueroa had een witte trouwjurk aan en Van der Sloot droeg een nette blouse. "De ceremonie was binnen vijf minuten voorbij, maar zij zagen er heel gelukkig uit", zegt Altez. Het huwelijk in de Piedras Gordas-gevangenis begon rond 12.00 uur plaatselijke tijd, waarna de vrouw van Van der Sloot weer naar haar huis in de buurt van de gevangenis vertrok. Het was verboden om foto's te maken en zowel Van der Sloot als Figueroa spraken naast het jawoord niet.

De vrouw van Van der Sloot behoudt de beide achternamen van haar ouders: Figueroa Uceda, zoals dit in Latijns-Amerikaanse landen gebruikelijk is. De Nederlander zit in Lima een celstraf van 28 jaar uit voor de moord op de studente Stephany Flores in mei 2010. Zijn advocaat verwacht echter dat zijn cliënt wegens goed gedrag al in 2019 vrij kan komen.

Natuurgeweld verstoort feestdag VS

Orkaan Arthur, die vrijdag aan de Amerikaanse oostkust aan land is gekomen, heeft in de staat North Carolina overstromingen en stroomuitval veroorzaakt. Dat heeft het Amerikaanse Nationale Orkaancentrum meegedeeld. De orkaan is inmiddels afgezwakt.

Arthur is de eerste orkaan aan de Amerikaanse oostkust dit seizoen. Amerikanen vieren op 4 juli hun onafhankelijkheidsdag, maar bewoners van de oostkust zagen het natuurgeweld hun feestje versjteren.

Ondertussen is in Nova Scotia, in Canada een waarschuwing voor een tropische storm uitgegaan. Arthur, die langzaam afzwakt tot een dergelijk natuurfenomeen, vervolgt zijn pad in die richting.

Deodoranttruck uitgebrand op A73

Op de A73 bij Boxmeer is vrijdagavond een vrachtwagen geladen met busjes deodorant in vlammen opgegaan. De weg richting Nijmegen is voorlopig afgesloten, meldt de ANWB.

De rijbaan ging in eerste instantie dicht vanwege ontploffingsgevaar. Nu het vuur geblust is moet de opgelopen schade aan het wegdek worden hersteld. Dat duurt naar verwachting de hele avond.

De weg wordt vermoedelijk pas rond middernacht vrijgegeven. Het verkeer kan omrijden bij knooppunt Zaarderheiken via Eindhoven.

Politie zwijgt over doodsoorzaak Winterswijker

Het blijft voorlopig nog onduidelijk hoe de man die woensdag dood werd gevonden na een overval in Winterswijk om het leven is gekomen. De politie heeft vrijdag sectie gedaan op zijn lichaam, maar wil geen mededelingen doen over de resultaten.

De 52-jarige man werd dood in de tuin aangetroffen nadat meerdere vermoedelijk buitenlandse mannen een overval op zijn woning hadden gepleegd. Zijn vrouw werd binnen vastgebonden en wist zich na enige tijd te bevrijden.

De recherche is sindsdien bezig met een uitgebreid onderzoek. De daders zijn nog spoorloos. Ze spraken gebrekkig Engels en onderling in een voor de vrouw onduidelijke taal.

Bij de politie zijn inmiddels veel tips binnengekomen naar aanleiding van een passantenonderzoek. Mensen hebben de daders mogelijk gezien toen ze na de overval met een gestolen pinpas gingen pinnen.

[Upd] Einde WK voor Neymar door gebroken rugwervel

De Braziliaanse bondscoach Luiz Felipe Scolari vreest Neymar te moeten missen in het halvefinaleduel tegen Duitsland op het WK. De aanvaller liep vrijdag tijdens de 2-1 zege op Colombia een rugblessure op na een stevige overtreding van Juan Zúñiga. "Hij huilde van de pijn", zei Scolari na afloop.

Neymar is voor onderzoek naar een ziekenhuis. "Het zal niet meevallen om op tijd te herstellen als je ziet hoeveel pijn hij had", vervolgde Scolari, meldt de FIFA. "Laten we hopen dat het goedkomt." De speler van FC Barcelona liep de blessure kort voor tijd op. Brazilië neemt het dinsdag op tegen Duitsland.

Update 2.06 uur

Inmiddels is bekend geworden dat Neymar zo goed als zeker de rest van het WK aan zich voorbij moet laten gaan. Volgens teamarts Rodrigo Lasmar heeft de Braziliaanse sterspeler een rugwervel gebroken. Er worden nog steeds tests gedaan, maar voorlopig lijkt het erop dat de aanvaller vier tot zes weken rust moet nemen. 

Neymar werd na de charge van Zúñiga met een brancard van het veld gedragen en kwam huilend aan bij de kliniek binnen het stadion. Daar werd hij onderzocht en doorgestuurd naar een ziekenhuis in Fortaleza, waar hij gelijk pijnstillers toegediend kreeg. Volgens Lasmar is het niet zo ernstig dat er een operatie nodig is, maar de wervel moet met een korset wel op zijn plaats gehouden worden en dus is rust noodzakelijk. "Spelen zal komende week zeker onmogelijk zijn", aldus de arts.

Doelman Julio César reageerde geschrokken: "Het is erg droevig voor ons team om te horen dat hij vrijwel zeker klaar is voor dit WK. We weten allemaal hoe graag Ney wilde schitteren op dit toernooi, omdat hij niks liever doet dan de Brazilianen vreugde en plezier bezorgen. Ik kan nog niet geloven dat hij er dinsdag niet bij kan zijn", aldus de keeper. Neymar zal gedurende de rest van het toernooi wel bij de Braziliaanse selectie blijven.

Coach Colombia: "Onze wil was niet genoeg"

José Pekerman was uiteraard erg teleurgesteld na de uitschakeling van Colombia tegen Brazilië. De Argentijnse coach zag dat het er simpelweg niet in zat. Pekerman liet na afloop zijn licht schijnen over het met 2-1 verloren duel.

"Het is niet makkelijk om alles wat er gebeurd is te analyseren. Dit is een moeilijk moment voor ons. We hebben altijd de droom gehad om deze wedstrijd te winnen en we zijn daarin blijven geloven."

"Het klopt dat deze wedstrijden op details worden beslist. Daardoor kan je ineens zijn uitgeschakeld, ondanks dat je het in een wedstrijd goed doet", gaat de keuzeheer verder. "Brazilië heeft het goed gedaan bij twee dode spelmomenten. Onze wil om te winnen bleek helaas niet genoeg."

Maar Pekerman kon ook trots zijn op zijn selectie. "Als je ziet hoe we het hebben gedaan, nadat we zolang afwezig waren op het WK, dan kunnen we tevreden zijn. We hebben veel talent laten zien en altijd alles gegeven. We zijn naar het WK gegaan en hebben niet alleen meegedaan."

Door de uitschakeling zien we ook Colombia's sterspeler James Rodríguez niet meer terug. De stylist kon zijn tranen na de uitschakeling niet bedwingen. "Hij heeft een geweldig WK gespeeld, maar we hadden dit van hem verwacht. Hij heeft enorm veel talent. Ik heb hem getroost, want hij verdient respect na deze optredens."

Geschorste Silva niet eens met gele kaart

Thiago Silva mist volgende week dinsdag de halve finale tegen Duitsland. De captain van Brazilië kreeg een gele kaart tegen Colombia (2-1 zege). Silva wees het gastland de goede weg in Fortaleza.

De captain werkte al vroeg in de kwartfinale tegen Colombia de bal over de doellijn vanuit een corner. In de tweede helft hinderde Silva de Colombiaanse doelman David Ospina bij een uittrap. Silva is daardoor geschorst voor de halve finale tegen Duitsland.

"Het was een gekke gele kaart", zei de verdediger tegen Rede Globo. "Ik rende terug en de keeper gooide de bal voor zich uit. Ik liep tegen de bal aan, maar kon er eigenlijk niet veel aan doen. Ik weet zeker dat mijn vervanger het goed gaat doen", aldus Silva. Voor het duel nam de mandekker van Paris Saint-Germain het woord in de kleedkamer.

"Mensen zeiden dat wij niet goed zouden niet presteren omdat we te emotioneel zijn voor de wedstrijd. Ik heb voor de wedstrijd gezegd dat ook Brazilianen als Ayrton Senna en Oscar Schmidt zich altijd voor de volle honderd procent hebben ingezet. Met alles wat ze in zich hebben. Daarom werd ik emotioneel na de wedstrijd. Omdat we alles hebben gegeven."

Teamgenoot Hulk vond de zege op Colombia meer dan terecht. "Zonder twijfel. We hebben het heft in handen genomen aan het begin van de wedstrijd. We scoorden voor rust één keer, maar dat hadden er nog meer moeten zijn", aldus de aanvaller van Brazilië en Zenit Sint-Petersburg. "Nu op naar de halve finales. Duitsland is een geweldige tegenstander."

Wilmots: "Dit is een galawedstrijd"

Marc Wilmots kijkt uit naar de kwartfinale tussen België en Argentinië. De bondscoach van de Rode Duivels ziet kansen voor zijn team tegen de Argentijnen met Lionel Messi.

"Dit is een galawedstrijd en mijn spelers weten dat ze geschiedenis kunnen schrijven", zei Wilmots op een persconferentie. De Belgische oefenmeester gaat de tactiek niet wijzigen voor de clash met de Argentijnen. "We willen onze filosofie behouden en vooruit voetballen en we gaan niet alleen maar verdedigen."

"De laatste jaren zijn we uitgegroeid tot een heel sterk collectief dat compact staat en weinig weggeeft. Ook zaterdag gaan we ons eigen spel spelen. Mijn spelers hebben geen druk meer en beschikken allemaal over een echte winnaarsmentaliteit", aldus de oud-international, die actief was op de WK's van 1998 en 2002.

"Beide landen hebben het potentieel om door te stoten naar de laatste vier. Als we uitgeschakeld worden en alles gegeven hebben, hebben we België toch op de wereldkaart gezet en kunnen we met een goed gevoel, en zonder zure nasmaak, huiswaarts keren", besluit Wilmots.

België plaatste zich ten koste van de Verenigde Staten voor de kwartfinales. De Amerikanen werden in een verlenging aan de kant gezet (2-1). De winnaar van de ontmoeting tussen België en Argentinië treft de winnaar van Nederland - Costa Rica. De halve finale is op 9 juli in São Paulo.

Depay wil niet te gespierd worden

Memphis Depay hoopt zaterdag weer belangrijk te kunnen zijn voor het Nederlands elftal. De aanvaller blijft na zijn succesvolle invalbeurten kritisch op zijn eigen spel.

Depay kwam in de groepsfase na invalbeurten tegen Australië en Chili tot scoren. In de achtste finale tegen Mexico kwam de PSV'er ook in de tweede helft binnen de lijnen. "Ik ben na die wedstrijd gaan kijken wat er beter kan. Ik heb beelden teruggekeken", zegt Depay tegen Helden Online.

"Ik ben kritisch op mezelf, dat klopt. Heel kritisch. Ik wil iedere wedstrijd en iedere training laten zien dat ik goed ben. Maar ik probeer ook wat meer te genieten. Je kan niet te lang stilstaan bij een mindere pot. Je moet verder. Ik ben nooit nerveus. Voetballen is alles voor mij. Dan ga ik niet stressen, dan ga ik genieten."

"Met stress voetbal je niet lekker. Je blijft in het veld rustig in sommige situaties. Alleen op de bank ben ik nerveus. Als er een kans voor de tegenstander is. Of als we achter komen. Je kunt er geen invloed op hebben. Je bent machteloos op de bank, het enige wat je kan doen is je ploeggenoten oppeppen."

Depay valt op met zijn brede borstkas. "Ik vind het normaal dat een topsporter een fit lichaam heeft. Ik houd het bij en heb het een beetje van mezelf, die spieren. Ik zit niet iedere dag in het krachthonk, ik wil niet te gespierd worden, want ik moet souplesse, wendbaarheid en snelheid houden."

De Moordrechter leerde het voetbal op straat en maakt daar gebruik van. "Het zal altijd in me blijven, dat heeft me zo ver gebracht. Mijn voetbal is een man opzoeken en die passeren. Ik doe wel eens een truc, maar het moet wel functioneel zijn. Ik doe het op gevoel, ik weet niet van tevoren wat ik doe."

LŲw: "Neuer sinds 2010 beste keeper"

Joachim Löw bereikte vrijdag met Duitsland de halve finales van het WK. De bondscoach van Die Nationalelf sprak na de winst op Frankrijk lovende woorden over Manuel Neuer.

Duitsland won in Rio de Janeiro dankzij een doelpunt van Mats Hummels. Keeper Neuer hield zijn doel vervolgens schoon. "Iedereen heeft veel vertrouwen in Manuel. Het is voor de defensie ook heel fijn om te weten dat hij binnen en buiten het strafschopgebied goed meedoet", aldus Löw op een persconferentie.

"Manuel is een geweldige keeper. Hij heeft de balbehandeling van een veldspeler. Ik vind hem sinds 2010 de beste doelman van de wereld. Hij is zo rustig aan de bal. Manuel geeft andere spelers ook vertrouwen", zei de bondscoach van Duitsland, die tevreden was over het spel van zijn formatie tegen Frankrijk.

"Beide teams stonden verdedigend goed. Er waren niet veel doelpogingen. We wisten de dreiging van Benzema te beperken. Het was een tactische wedstrijd. Frankrijk ging op het laatst op de aanval spelen. Toen hadden ze niets meer te verliezen", verklaarde Löw, die in de halve finales Brazilië treft.

"Ik denk dat de Zuid-Amerikaanse landen een voordeel hebben in deze omstandigheden. Zij zijn bekend met het klimaat. Het was vandaag ook weer erg warm. Na drie of vier sprints zijn de spelers moe. Maar we gingen daar goed mee om. Gelukkig is de volgende wedstrijd later op de dag", besluit de Duitse keuzeheer.

Rechtsback lijkt enige vraagteken bij Oranje

Op de afsluitende training van het Nederlands elftal werd vrijdagavond veel duidelijk over de opstelling tegen Costa Rica. Bondscoach Louis van Gaal, die tijdens de persconferentie niets wilde zeggen over zijn strijdwijze, leek alleen in het midden te laten wie rechtsback staat in het kwartfinaleduel op het WK.

Negen spelers kregen een hesje in Salvador, onder wie Bruno Martins Indi. Daardoor lijkt Daley Blind de positie van de geblesseerde Nigel de Jong op het middenveld in te nemen. Ook Ron Vlaar, Stefan de Vrij, Dirk Kuijt, Georginio Wijnaldum, Robin van Persie en Arjen Robben kunnen zich waarschijnlijk opmaken voor een basisplaats.

Paul Verhaegh en Daryl Janmaat kregen geen hesje. Janmaat speelde in de groepsduels, maar werd in de achtste finale tegen Mexico verrassend vervangen door Verhaegh.

FIFA overweegt Nigeria te schorsen

De FIFA overweegt Nigeria een schorsing op te leggen. Dat heeft de wereldvoetbalbond vrijdag laten weten. Na de uitschakeling op het WK ontsloeg de Nigeriaanse regering officials van de nationale bond en werd de voorzitter gearresteerd. De regels van de FIFA staan overheidsinmenging echter niet toe.

Hoewel het ministerie van sport al iemand naar voren heeft geschoven om leiding te gaan geven aan de bond, eist de FIFA dat alle veranderingen worden teruggedraaid.

Nigeria verloor in de achtste finale van het WK met 2-0 van Frankrijk. Vier jaar geleden reageerde de regering ook al furieus op de uitschakeling van de Super Eagles. Toen greep de FIFA in, nadat president Goodluck Jonathan had gedreigd het team op te heffen.

Vleesleverancier neemt gamestudio over

Het bedrijf Perfect World werkt samen met kippenvleesleverancier Sumpo Food Holdings Limited om ontwikkelaar Digital Extremes over te nemen. De twee bedrijven hebben een gezamenlijk bod uitgebracht en zijn nu bezig met een due dilligence-onderzoek.

Tijdens een due dilligence-onderzoek wordt bekeken of de kopers de juiste informatie hebben ontvangen over het bedrijf, de kansen en risico's. Perfect World bezit al veel studio's die zich voornamelijk richten op free-to-play games. Wanneer de deal rond is krijgt het bedrijf er dus een soortgelijke ontwikkelaar bij. 

Digital Extremes is de studio achter de free-to-play shooter Warframe. De ontwikkelaar heeft zich in het verleden vooral gericht op het porten van grote titels als Unreal Tournament, BioShock en The Darkness II.

Van Vleuten wint proloog Ronde van ItaliŽ voor vrouwen

Annemiek van Vleuten heeft vrijdagavond de proloog van de Ronde van Italië voor vrouwen op haar naam geschreven. De wielrenster van Rabo Liv won de tijdrit over 2,05 kilometer in Caserta in een tijd van 2.26,22. Dit is een gemiddelde snelheid van 50,4 kilometer per uur.

Van Vleuten was bijna een seconde sneller dan Marianne Vos (2.27,03). De Française Pauline Ferrand-Prevot werd derde vóór Anna van der Breggen. Wereldkampioene tijdrijden Ellen van Dijk moest genoegen nemen met de negende plaats. Zaterdag is de eerste etappe. De dames rijden morgen elf rondjes rond de kerk van Santa Maria a Vico. De totale afstand is 95 kilometer. 

Oculus Rift niet meer verkocht in China

De Oculus Rift-devkits worden tijdelijk niet meer verkocht aan ontwikkelaars in China. Veel ontwikkelaars die er een hadden besteld kregen te horen dat er leveringsproblemen waren. Nu blijkt dat er veel devkits zijn opgekocht om deze vervolgens door te verkopen aan consumenten.

Met de devkits kunnen ontwikkelaars programma's en games maken voor de virtual-realitybril. Veel pre-orders zijn echter geannuleerd en het is niet meer mogelijk om een Oculus Rift te bestellen vanaf een Chinees adres.

TheTwistgibber, een vertegenwoordiger van Oculus VR op Reddit, kan geen exacte cijfers geven over de hoeveelheid doorverkochte devkits. Wel zegt hij dat het probleem extreem groot is: "We waren genoodzaakt om de verkoop aan een heel land stop te zetten. Trek daar maar je conclusies uit."

Overigens zijn niet alle bestellingen geannuleerd en deze ontwikkelaars zullen dan ook alsnog een Oculus Rift ontvangen. Op dit moment is Oculus VR op zoek naar een manier om te verifiëren of Chinese bestellers echt ontwikkelaars zijn, of personen die snel geld willen verdienen door de Oculus Rift door te verkopen. Wanneer dit gelukt is zal het bedrijf de verkoop weer opstarten.

Enthousiaste fans van de Oculus Rift worden opgeroepen om vooral nog even te wachten op de consumentenversie. "Het zal het wachten waard zijn," schrijft TheTwistgibber.

Laatste reviews en specials
review
Bad Boys For Life
review
Star Trek: Picard
special
'Bad Boys For Life is een hommage aan de jaren 90'
special
Hearthstone gaat door met prima periode
review
Blu-ray: Good Boys
review
The Expanse seizoen 4
©FOK.nl e.a.