FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 28 juni 2014

Volgende BF: Hardline-bèta voor alle platforms

De eerste Battlefield: Hardline-bèta is afgelopen en was alleen voor PlayStation 4 en pc. De volgende bèta start in de herfst en is te spelen door gamers met een PlayStation 4, PlayStation 3, Xbox One, Xbox 360 of pc. Visceral zegt dat ze nog véél meer gaan laten zien.

In de nieuwe bèta zullen we, onder andere, nieuwe gamemodi zien die meer passen bij het politiethema. Ook favoriete modi van Battlefield-fans komen terug. In de komende maanden gaat Visceral ook meer informatie bekendmaken over de single- en multiplayermodi, en het 'unieke' verhaal.

Battlefield: Hardline komt op 21 oktober uit op alle eerdergenoemde platforms.

Vliegende schotel NASA gelanceerd

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft zaterdag eindelijk zijn 'vliegende schotel' gelanceerd. Door barre weersomstandigheden, met name te hoge windsnelheden, moest de lancering eerder deze maand meerdere keren worden uitgesteld. NASA test met het ruimtevaartuig nieuwe technologie die moet worden toegepast tijdens toekomstige, eventueel bemande, missies naar Mars.

Het schotelvormige ruimtevaartuig steeg vanaf Hawaï op met behulp van een grote ballon. Eenmaal in de hogere lagen van de atmosfeer, waar de ijle lucht gelijkenissen vertoont met de atmosfeer van Mars, zal de schotel aan een grote parachute terugkeren naar het aardoppervlak. Hiermee wordt een potentiële landing op Mars nagebootst en bekeken of de parachute opgewassen is tegen zijn taak.

Sinds de jaren zeventig grijpt NASA terug op hetzelfde soort parachute om landers en rovers een zachte landing op het Marsoppervlak te laten maken. Nu de ruimtevaartorganisatie ambitieuzere plannen heeft voor missies met grotere en zwaardere ruimtevaartuigen, die ook in staat moeten zijn ruimtevaarders te vervoeren, is een geavanceerder landingsmechanisme nodig.

Na de test zullen onderzoekers van NASA de verzamelde data analyseren. Volgend jaar moeten nieuwe tests volgen.

[1/8 finale] Uitslag Colombia - Uruguay

Colombia heeft zich overtuigend geplaatst voor de kwartfinales van het wereldkampioenschap voetbal. Het versloeg vanavond Uruguay met 2-0.

Uruguay moest het doen zonder Luis Suárez, die geschorst was. Dat hij gemist werd was al vanaf het begin duidelijk, want Colombia bepaalde de wedstrijd. De Colombianen vielen aan en Uruguay kwam niet verder dan een aantal lange ballen op Suárez zijn vervanger Forlan, die voor hem onhaalbaar waren. Na een klein half uur was dan uiteindelijk raak voor Colombia. Rodriguez scoorde na een mooie aanname en een schot van 25 meter, die er via de onderkant van de lat in ging.

Daarna moest Uruguay wel gaan aanvallen, maar zonder succes. Al snel na de rust werd de wedstrijd beslist. Het was wederom Rodriguez die scoorde, en daarmee zijn totaal van dit WK op vijf brengt. Daarna slaagde Uruguay, vooral na een aantal wissels, er wel om om in de buurt van het vijandelijke doel te komen. Echte kansen leverde dat echter niet op. Cavani was met een schuiver nog het dichtst bij, maar ook hij had geen succes.

Colombia neemt het nu in de kwartfinale op tegen Brazilië. Die wedstrijd is komende vrijdag in Fortaleza.


Colombia's Abel Aguilar in duel met Uruguay's Gaston Ramirez (Foto: PRO SHOTS / Action Images)

Colombia

2 - 0

Uruguay

 28' Rodriguez
 50' Rodriguez
   
 
 Gele kaart: Armero, (Colombia), Giménez, Lugano, (Uruguay)
 
Stadion: Maracanã, Rio de Janeiro
Toeschouwers: 73.808
Arbiter: Kuipers (Ned)
 
Opstelling:   Opstelling:
Ospina
Zúniga
Zapata
Yepes
Armero
Rodríguez (Ramos/85)
Aguilar
Sánchez
Cuadrado (Guarín/81)
Gutiérrez (Mejía/68)
Martínez
  Muslera
M.Pereira
Giménez
Godín
Cáceres
A.Pereira (Ramírez/53)
González (Hernández/67)
Arévalo
Rodríguez
Forlán (Stuani/53)
Cavani

Penaltykiller César: "Carrière nog lang niet voorbij"

Júlio César was een van de grote uitblinkers tegen Chili door twee strafschoppen te keren. Hij tankt vertrouwen. De geroutineerde doelman werd nogal eens bekritiseerd voorafgaand aan het WK voetbal. Zijn transfer naar FC Toronto viel in slechte aard bij de criticasters, die stelden dat de carrière van de sluitpost spoedig voorbij zou zijn. Om revanche op hen te nemen werkte César extra hard, met een basisplaats op het WK tot gevolg.

"Het is emotioneel heel moeilijk om hier onder de lat te staan, want er staat veel druk op. Je moet Brazilië in eigen land verdedigen op een wereldwijd toernooi. Ik ben God dankbaar dat het gelukt is om me te bewijzen", zegt hij tegen ESPN.

"Vier jaar geleden gaf ik een interview waar ik erg verdrietig en geëmotioneerd was", herinnert de goalie zich. "Dat is ook vandaag zo, alleen zijn het nu tranen van geluk. Alleen God en mijn familie weten hoe lang de weg voor mij was om hier te komen. En ik zal blijven doorgaan. Ik weet zeker dat ik nog een paar jaar meekan bij de Seleção."

Cesar stelt dat het niet alleen hijzelf is die zich manifesteert. "Mijn ploeggenoten doen hun uiterste best. Zij geven mij de kracht om het uiterste uit mezelf te halen. Er zijn nu nog maar drie stappen over in de richting van ons hoofddoel, het winnen van het WK."

Na James ontbinden ook Wade en Bosh hun contract

Dwyane Wade en Chris Bosh gaan net als LeBron James hun contract bij Miami Heat ontbinden. Dat meldt persbureau AP zaterdag. Het contract van Wade en Bosh liep nog door, maar de basketballers hadden de mogelijkheid om hun contract deze of volgende zomer te ontbinden.

Het is net als bij James niet duidelijk waar het duo naartoe gaat. Het is niet uitgesloten dat de drie sterspelers een nieuw contract bij Miami gaan tekenen. Bosh zou de Heat al hebben verteld dat hij hoopt te kunnen blijven.

Udonis Haslem, van minder belang voor Miami dan James, Wade en Bosh, liet ook weten zijn contract te ontbinden. Voor Miami is het mogelijke vertrek van de vier spelers niet alleen slecht nieuws. Zo zou het het NBA-team volgend seizoen 66 miljoen dollar (ruim 48 miljoen euro) aan salaris schelen.

James, Wade en Bosh bereikten met Miami vier NBA-finales op rij. In 2012 en 2013 won het drietal de finale en veroverde het de belangrijkste prijs in het basketbal.

Roel Dekker nieuwe voorzitter KNSB

Roel Dekker is de nieuwe voorzitter van de KNSB. De it-ondernemer staat ten minste tot 1 mei volgend jaar aan het hoofd van de schaatsbond. Daar heeft de ledenraad zaterdag mee ingestemd, laat de KNSB weten. De positie van voorzitter was vacant na het vertrek van Doekle Terpstra vorig jaar augustus.

Dekker, die in mei toetrad tot het bestuur, moet de transitie naar een nieuw managementmodel soepel laten verlopen. De ledenraad ging zaterdag akkoord met de invoering van dat nieuwe model.

De ledenraad, een raad van toezicht en een directeur-bestuurder staan centraal in het nieuwe model, dat binnen twee jaar moet zijn ingevoerd. Vier jaar daarna wordt het model geëvalueerd.

Het nieuwe managementmodel is nodig omdat de sportwereld en ook de KNSB aan het veranderen zijn, stelt algemeen directeur Paul Sanders. "We staan daarom ook op een kruispunt. Maar als ik dan zie waar we als KNSB mee bezig zijn, dan zie ik de toekomst vol vertrouwen tegemoet."

De schaatsbond zit midden in de rel om de toewijzing van de nieuwe nationale schaatshal. Het Icedôme in Almere was de eerste keuze van de KNSB, maar die schaatshal kreeg de financiering niet rond. Het is nog niet duidelijk waar de nieuwe hal nu gebouwd gaat worden.

Hearthstone-uitbreiding komt in juli

Hearthstone: Curse of Naxxramas komt in juli uit. De uitbreiding voegt 30 nieuwe kaarten toe aan het kaartspel. Deze kaarten zijn te verzamelen door verschillende personages zoals Patchwerk en Kel'thuzad te verslaan in de vijf vleugels van Naxxramas.

De vijf vleugels komen over een periode van vijf weken vrij. De eerst vleugel, Arachnid, is gratis. Om toegang te krijgen tot de rest kun je in-game gold gebruiken, of betalen met geld.

Er zijn in totaal vijftien bazen die elk één kaart geven. Voor het afmaken van een hele vleugel krijg je een legendary kaart. De kans is groot dat de eindbaas ook een extra kaart geeft. Daarnaast zijn er nog negen Class Challenges.

Rock Simulator ontvangt 500 dollar

Rock Simulator 2014, een game voor liefhebbers van stenen, heeft via een Indiegogo-campagne 500 dollar opgebracht binnen twee dagen. In de game speel je een steen die in prachtige, handgemaakte natuurgebieden ligt. Dat klinkt al als een aangrijpende game.

Deze fantastische vorm van vrijetijdsbesteding geeft jou de keuze om de vorm, grootte en textuur van jouw steen te veranderen. Als steen lig je een beetje niets te doen. Als je geen zin hebt in niets doen, kun je kiezen uit andere gamemodi: sandbox en 'rock and roll'. Er komen minstens vijf levels in het spel. 

De game wordt free-to-play. Hieronder is de trailer met waanzinnige steenphysics te zien. Waarschuwing: er zit prachtige muziek bij waarvan je mogelijk emotioneel wordt. Heb je geld en weet je er geen raad mee? Geef dan snel geld en je krijgt een steen. Of drie.

Departures (2009)

Oscarwinnaar Beste Buitenlandse Film 2009 - Daigo is een getalenteerd cellist wiens orkest plotseling wordt ontbonden. Wegens geldgebrek besluit hij met zijn vrouw terug te keren naar zijn geboortedorp, waar hij door een onduidelijke advertentie per ongeluk bij een uitvaartondernemer terecht komt en wordt aangenomen. Hoewel zijn vrouw en zijn vrienden neerkijken op het werk dat hij doet, weigert Daigo zijn baan op te zeggen.

Gran Turismo 7 in de maak

Polyphony Digital werkt aan een nieuw deel in de Gran Turismo-reeks. Gran Turismo 7 komt waarschijnlijk wel pas volgend jaar uit. Het wordt dan, volgens Yamauchi van Polyphony, gelijk de volledige game en geen Prologue-voorproefje. De game komt alleen naar PlayStation 4.

Polyphony is tegelijkertijd nog bezig met updates voor Gran Turismo 6. Er zijn plannen voor een grote update die alle autogeluiden verbetert, maar waarschijnlijk komt deze pas uit na de release van Gran Turismo 7. Hierover zegt Yamauchi het volgende: "Ik denk dat de kwaliteit van geluiden in Gran Turismo 6 verbetert gaan worden, maar het meeste werk gebeurt nu in Gran Turismo 7."

Ook standaardauto's komen weer terug. Dit zijn auto's die models uit de oudere delen zoals Gran Turismo 4 gebruiken. "Het lijkt mij onwaarschijnlijk dat we de standaardauto's wegdoen. Er zijn fans voor elke auto, dus ik denk dat we ze zullen houden," zegt Yamauchi. "Het is mogelijk dat we een aantal van deze auto's veranderen in premiumauto's. We willen ons nu wel focussen op het verhogen van het aantal premiumauto's."

Van de Pas verslaat Van Gerwen in Gibraltar

In de tweede ronde van de Gibraltar Darts Trophy heeft Benito van de Pas Michael van Gerwen verslagen. In een spannende wedstrijd werd het 6-5 voor Big Ben

De 21-jarige Van de Pas debuteert dit jaar bij de PDC. Voor de tweede keer staat hij bij de laatste zestien in een toernooi van de Europese Tour. Van de Pas kwam 3-0 en 4-1 voor, maar Van Gerwen kwam toch nog terug tot 5-5. De beslissende leg ging naar de darter uit Tilburg. Van de Pas had ook een hoger gemiddelde dan Van Gerwen. Van de Pas noteerde 106,72 en Van Gerwen 103,91. 

Van de Pas speelt zondag in de derde ronde tegen James Wade. The Machine won met 6-3 van Andy Hamilton. Titelverdediger Phil Taylor kon naar huis. The Power verloor met 4-6 van Michael Smith. Zondagmiddag wordt de derde ronde gespeeld. Zondagavond wordt het toernooi afgesloten met de kwartfinales, halve finales en finale. 

Uitslagen tweede ronde Gibraltar Darts Trophy - avondsessie

Darter Darter Uitslag
Brendan Dolan Dimitri van den Bergh 6-4
Robert Thornton Daryl Gurney 6-4
Andy Hamilton James Wade 3-6
Adrian Lewis Dean Winstanley 6-5
Phil Taylor Michael Smith 4-6
Michael van Gerwen Benito van de Pas 5-6
Gary Anderson Dyson Parody 6-2
Simon Whitlock Kevin Painter 6-2 

Defour mogelijk langer geschorst

De kans is aanwezig dat Steven Defour niet alleen de achtste finale tegen de Verenigde Staten mist op het WK voetbal. De Belgische middenvelder moet nog maar zien of België zich plaatst voor de kwartfinale, maar mocht dat gebeuren dan moet hij mogelijk ook die wedstrijd aan zich voorbij laten gaan. De rode kaart die hij tegen Zuid-Korea kreeg, heeft mogelijk meer gevolgen dan één wedstrijd schorsing.

De wereldvoetbalbond FIFA maakte bekend dat Defour de wedstrijd tegen de Verenigde Staten sowieso aan zich voorbij moet laten gaan met een schorsing, maar onderzoekt nog of er verdere stappen worden genomen. De bond bekijkt de zwaarte van de overtreding op de Zuid-Koreaan Shin-Wook Kim.

Defour was in de eerste drie WK-groepswedstrijden van België geen vaste schakel in de ploeg van bondscoach Marc Wilmots. In de eerste twee duels hoefde hij niet te rekenen op een basisplaats. Tegen Zuid-Korea, waar niets meer op het spel stond voor de Belgen, mocht hij wel beginnen vanaf het eerste fluitsignaal. Na 44 minuten werd hij met een rode kaart van het veld gestuurd.

De reserverol voor Defour is niet vreemd. De middenvelder maakt al jaren deel uit van de nationale ploeg van België, maar speelde in het voorbije seizoen slechts zestien competitieduels voor FC Porto. Hij begint na de zomer aan zijn vierde seizoen bij de Portugese topclub.

"Weggestuurde Boateng heeft laatste wedstrijd gespeeld voor Ghana"

Kevin-Prince Boateng zet zich niet meer in voor de Ghanese nationale ploeg, althans zo verwacht Horst Heldt. De directeur van Schalke 04 denkt dat de speler zich niet meer bij de spelersgroep zal scharen na een incident op het WK voetbal in Brazilië.

Bondscoach Kwesi Appiah stuurde Boateng naar huis, omdat hij de oefenmeester tijdens een training zou hebben beledigd. Ook Sulley Muntari moest zijn spullen pakken.

Appiah zei na het incident dat de kans groot is dat Boateng terugkeert bij Ghana, maar Heldt gelooft daar niets van. Volgens hem heeft de middenvelder annex aanvaller zijn laatste wedstrijd voor de Ghanezen achter de rug. "Bij Schalke hebben we gezien dat hij een absolute topspeler is. Ik geloof niet dat hij ooit nog voor Ghana op zal draven na wat er in Brazilië gebeurd is", zegt Heldt tegen Bild.

"Ik weet zeker dat dit wereldkampioenschap en de schorsing hem niet zal laten afleiden van de prestaties bij zijn club. Iedereen die Boateng kent, weet dat hij zich juist meer laat motiveren door zulke situaties. Hij komt alleen maar sterker terug", aldus de directeur.

Boateng deed het incident eerder af als één groot misverstand. "Sulley Muntari en ik hadden lol na een duel. Ik zei dat hij de bal met zijn hand speelde. Hij ontkende dat. Ik moest toen lachen en zei: 'Hey, ben jij de scheidsrechter?' We moesten allebei lachen. Toen legde de trainer de training stil en vroeg waarom wij zo moesten lachen. We zeiden dat alles in orde was. Toen stuurde hij ons naar de kleedkamer."

"Na de training ben ik naar de trainer gegaan en vroeg of hij even tijd voor me had", vervolgde Boateng. "Ik vroeg hem waarom hij iets tegen mij had. Hij begon gelijk tegen me te schreeuwen. Hij beledigde me. Er vielen woorden als: fuck off."

"Vanochtend kreeg ik te horen dat ik geschorst was. Dat accepteer ik. Maar niemand moet geloven dat ik de bondscoach heb beledigd of ook maar iets fout heb gedaan. Ik vertrek nu en wens mijn collega's het beste voor de rest van het WK en de wedstrijd tegen Portugal", aldus Boateng eerder deze week.

Boateng en Muntari verlieten kamp-Ghana nog voordat de laatste wedstrijd tegen Portugal werd gespeeld. Ghana overleefde de groepsfase niet na nederlagen tegen de Verenigde Staten en Portugal, ondanks een verrassende 2-2 tegen groepsfavoriet Duitsland. Ook Portugal moest na drie WK-groepswedstrijden al de spullen pakken.

Verhaegh vermoedelijk basis, Janmaat bank

Paul Verhaegh mag zich op basis van de laatste training voor het duel met Mexico opmaken voor een basisplaats. Dat betekent dat Daryl Janmaat naar de bank verdwijnt. Vanwege de conditie van de grasmat trainde het Nederlands elftal zaterdag niet in het Castelão, waar zondag het duel met Mexico wordt afgewerkt. Oranje week uit naar het kleinere Estádio Presidente Vargas, ook in Fortaleza.

Op het zonovergoten complex bleek dat Paul Verhaegh een basisplaats kan verwachten ten koste van Daryl Janmaat. De rechtsback van FC Augsburg deed mee bij de basisploeg. Dat gold ook voor Dirk Kuijt. De basisploeg tegen Mexico lijkt daarmee op Verhaegh en Robin van Persie na dezelfde te worden als tegen Chili. Georginio Wijnaldum begint opnieuw op het middenveld.

Het weglaten van Janmaat is gezien zijn statistieken niet logisch. De Feyenoorder speelde negentien interlands en hij verloor nog nooit. De rechtsback van Feyenoord overtuigde in de groepsfase echter nog niet. Mogelijk wil de keuzeheer met Verhaegh een betere opbouw van achteruit bewerkstelligen.

Oranje deed het rustig aan op de training. Na een positiespel tussen basis en reserves was de sessie van in totaal drie kwartier al afgelopen. Daarna bleven de spelers alleen nog op het veld voor het oefenen van vrije trappen (Wesley Sneijder en Arjen Robben), hooghouden (Kluivert, Depay en Van Persie), een praatje (Daley Blind en Danny Blind), afwerken, overschieten of zitten in de dug-out.

Vermoedelijke basis tegen Mexico:
Cillessen; Verhaegh, De Vrij, Vlaar, Blind, Kuijt; Wijnaldum, De Jong, Sneijder; Robben, Van Persie

[WBD] Alizé Cornet stunt tegen Serena Williams

Serena Williams is zaterdag in de derde ronde van Wimbledon gesneuveld. De nummer één van de wereld boog in drie sets voor de als 25e geplaatste Française Alizé Cornet: 6-1, 3-6 en 4-6. Vijfvoudig winnares Williams is daarmee een ronde eerder klaar dan vorig jaar.

Eugenie Bouchard (13) en Simona Halep (3) maakten geen fout. Bouchard won met 6-3 en 6-4 van Andrea Petkovic uit Duitsland. De Canadese bereikte eerder dit jaar al de halve finales op zowel de Australian Open als Roland Garros. Halep was Belinda Bencic met 6-4 en 6-1 de baas.

In het mannentoernooi ging Roger Federer eenvoudig door naar de vierde ronde. Santiago Giraldo uit Colombia werd binnen anderhalf uur door de Zwitser naar huis geslagen: 6-3, 6-1 en 6-3.

Cindy Burger wint ITF-toernooi in Périgueux

Cindy Burger heeft het ITF-toernooi van Périgueux op haar naam geschreven. De als zevende geplaatste tennisster versloeg de Argentijnse Florencia Molinero (2) in de finale met 7-5 en 6-1. Burger won voor in de Franse stad het eerst in haar carrière een 25.000 dollar-toernooi.

De 21-jarige Nederlandse, momenteel de nummer 253 van de wereld, gaat door de toernooizege haar beste notering ooit op de wereldranglijst (249) verbeteren. Op welke plek Burger precies terechtkomt moet nog blijken.

Richèl Hogenkamp had minder succes op het ITF-toernooi in Stuttgart. De Nederlandse verloor in de halve finale met 7-5 en 7-6 (4) van Mariana Duque Mariño uit Colombia.

[1/8 finale] Uitslag Brazilië - Chili

Brazilië heeft zich na een uiterst vermakelijke wedstrijd geplaatst voor de kwartfinales van het WK voetbal. In de reguliere speeltijd bleef het 1-1 en ook in de verlenging werd niet meer gescoord. Uiteindelijk namen de Brazilianen de strafschoppen beter.

De eerste achtste finale op het WK voetbal in Brazilië ging tussen het gastland en Chili. Om 18.00 uur werd afgetrapt tussen deze twee Zuid-Amerikaanse landen. Na tien minuten kregen de Brazilianen de nodige zenuwen, aangezien Neymar na een overtreding van Charles Aránguiz veel last had van zijn knie. Het wonderkind hinkte nog een minuut of tien na, maar zette het duel vooralsnog wel voort.

Na twintig minuten spelen kwam Brazilië in Belo Horizonte op voorsprong door een doelpunt van David Luiz. Hiermee werd Chili opnieuw in de luren gelegd tijdens een spelhervatting, iets wat dit WK voetbal al vaker gebeurde. Toch gingen beide landen uiteindelijk met een gelijkspel de rust in.

In de 36e minuut was het Alexis Sánchez, die profiteerde van een foutje in de Braziliaanse verdediging. Het puntertje van de Chileen was niet hard, maar liet doelman Júlio César alsnog kansloos. In de slotfase van de eerste helft kregen Dani Alves, Oscar en Fred nog goede kansen op de voorsprong, maar die kwam er vooralsnog niet.


Hulk (r) in duel met Mauricio Isla (PRO SHOTS / Action Images)

Na de thee was het eerste wapenfeitje van Fernandinho, maar zijn schot bracht doelman Claudio Bravo niet in verlegenheid. Na 55 minuten leek Brazilië opnieuw op voorsprong te komen, maar arbiter Howard Webb keurde de treffer van Hulk af. De bal kwam namelijk op de bovenarm van de voetballer terecht, die daarvoor ook nog eens een gele kaart kreeg.

Niet veel later kreeg Chili een enorme kans, maar Aránguiz slaagde er niet in om te scoren. Toch had Júlio César de grootste moeite om de poging van de Chileen te keren. Brazilië kwam bovendien steeds verder in het nauw, waardoor Chili het initiatief meer en meer naar zich toe trok. Met nog een kwartier op de klok was er ineens de kans voor Jo. Hij lepelde de bal echter naast het doel, waardoor de 1-1 vooralsnog bleef staan.

In de slotfase van de wedstrijd waren Dani Alves, Oscar en Hulk nog dichtbij een doelpunt, maar keeper Bravo stond zijn mannetje en voorkwam erger. Ook Chili kwam er nog een aantal keer gevaarlijk uit. Zij slaagden er echter ook niet in om te scoren, waardoor een verlenging uiteindelijk noodzakelijk bleek.

De enige goede kans in de eerste helft van de verlenging was voor Hulk. Daarnaast was de actie van Jo niet erg handig, toen hij de bal op wilde vangen. Bravo dacht daar hetzelfde over, wat in een botsing resulteerde. Jo kreeg overigens ook nog een gele kaart, vanwege een te hoog geheven been. Na de onderbreking volgden vooral afstandsschoten, wat mogelijk wilde zeggen dat beide ploegen steeds minder kracht hadden. En zo stevende de wedstrijd af op de allesbeslissende strafschoppen. Pinilla dacht daar in de laatste minuut van de verlenging anders over en knalde de bal op de lat.

David Luiz begon de strafschoppenreeks en schoot raak, maar vervolgens faalde Mauricio Pinilla oog in oog met Júlio César. Daarna was het de beurt aan invaller Willian, maar hij schoof de bal naast het doel. Ook Sánchez miste vervolgens en zag zijn penalty gestopt worden. De derde op de lijst van bondscoach Scolari was Marcelo en maakte geen fout. Aránguiz maakte uiteindelijk de eerste strafschop voor de Chilenen, waarna Hulk het verschil weer naar twee kon brengen. Dit deed hij echter niet, dus bleef het ongemeen spannend.

Diaz was de volgende strafschopnemer en ook hij schoot raak, waarna het weer gelijk was. De laatste in de rij bij Brazilië was Neymar, die na rust nagenoeg onzichtbaar was. Hij schoot wel raak, dus was het aan Júlio César om de kwartfinale te bereiken. Jara was de laatste bij Chili en scoorde niet. Brazilië bleek dus de sterkste na 120 minuten voetbal en vijf penalties.


Brazilië *

1 - 1

Chili

 18' Luiz    32' Sánchez 
 
 Gele kaart: Hulk, Gustavo, Jo, Alves (Brazilië), Mena, Silva, Pinilla (Chili)
 
Stadion: Estádio Mineirão, Belo Horizonte
Toeschouwers: 57.714
Arbiter: Webb (Eng)
 
Opstelling:   Opstelling:
Júlio César
Alves
Silva
Luiz
Marcelo
Oscar (Willian/106)
Fernandinho (Ramirez/72)
Neymar
Gustavo
Hulk
Fred (Jo/64)
  Bravo
Silva
Medel (Rojas/108)
Jara
Isla
Aránguiz
Vidal (Pinilla/87)
Díaz
Mena
Sánchez
Vargas (Guttiérez/57)

Toch vrouwelijke coach voor Franse club

De Franse voetbalclub Clermont Foot heeft toch een vrouwelijke coach aangesteld. Vijf dagen nadat de Portugese Helena Costa besloot haar contract bij de club uit de Ligue 2 nog voor haar aantreden te verscheuren, presenteerde Clermont zaterdag Corinne Diacre als trainster.

Diacre tekent voor twee seizoenen en wordt de eerste trainster die in de hoogste twee competities van een Europese competitie aan de slag gaat. Die eer neemt ze over van Costa. Ze speelde 121 interlands voor Frankrijk en was van 2007 tot 2013 assistent-bondscoach van de Franse vrouwenploeg.

Costa werd in mei aangesteld, maar maandag maakte Clermont Foot plotseling bekend dat de Portugese van gedachten was veranderd. Costa had eerder de vrouwenteams van Qatar en Iran onder haar hoede, was jeugdtrainer bij Benfica en scout voor Celtic.

Podolski mist Duitsland - Algerije

Lukas Podolski mist het achtstefinaleduel van Duitsland tegen Algerije op het WK. Dat heeft de Duitse bondscoach Joachim Löw zaterdag bekendgemaakt. Wat de Arsenal-spits precies mankeert zei Löw niet, maar wel dat de kwetsuur niet ernstig is. Podolski moet twee tot drie dagen rust houden.

Volgens Löw is er een groot risico dat de blessure van Podolski verergert als de aanvaller tegen Algerije speelt. In volgende wedstrijden is hij wel inzetbaar 'als we er in slagen verder te komen'.

Ook verdediger Jerome Boateng heeft een pijntje. Hij heeft last van zijn knie. Volgens Löw is ook dat echter 'niets ernstigs'.

[WBD] Sharapova op haar gemak naar vierde ronde

Maria Sharapova heeft zich in de derde ronde van Wimbledon niet bovenmatig hoeven in te spannen. De als vijfde geplaatste Russin was met 6-3 en 6-0 te sterk voor de Amerikaanse Alison Riske. Sharapova treft Angelique Kerber (9) of Kirsten Flipkens (24) bij de laatste zestien.

De Wimbledon-winnares van 2004 was na afloop vooral opgelucht. "Ik ben blij om de tweede week te hebben bereikt na het resultaat van vorig jaar. Ik keek er naar uit om mezelf op Wimbledon nog een kans te geven en hier ben ik." Sjarapova werd vorig jaar al in de tweede ronde uitgeschakeld door Michelle Larcher de Brito.

Nibali sprint naar Italiaans kampioenschap

Vincenzo Nibali heeft zich tot Italiaans kampioen gekroond. De renner van Astana was Davide Formolo van Cannondale zondag te snel af in de sprint. Matteo Rabottini (Neri Sottoli) veroverde op zes tellen de bronzen medaille. Ivan Santaromita (Orica-Greenedge) werd tiende en nam afstand van zijn titel.

Nibali, die nooit eerder Italiaans kampioen werd, hoopt volgende maand mee te doen om de podiumplekken in de Tour de France. De girowinnaar van vorig jaar werd in 2012 al eens derde in La Grande Boucle.

Nationale titel voor wielrenster Slappendel

Wielrenster Iris Slappendel is zaterdag in Ootmarsum Nederlands kampioen geworden. De Rabobank-Liv-renster klopte na een lange achtervolging ploeggenote Lucinda Brand, de uittredend kampioene, op de streep. Marianne Vos maakte met een derde plaats het Rabobank-Liv-feestje compleet.

Na een uur koers was een kopgroep van vijftien vrouwen, met daarin acht Rabo-rensters, ontstaan. Een voor een kozen de Rabo-vrouwen de aanval en toen het Roxanne Knetemanns beurt was lieten de andere veertien vrouwen haar vertrekken. Knetemann pakte zo'n twee minuten voorsprong voordat de Giant-Shimano ploeg ging rijden.

Nadat Knetemann was gegrepen ontstond een nieuwe kopgroep van dertien vrouwen waaruit Brand ontsnapte. Slappendel ging in de achtervolging, eerst met twee concurrentes en daarna alleen, en knabbelde heel langzaam wat van de voorsprong van Brand af. Pas in de laatste kilometers haalde ze de titelverdedigster bij en troefde haar op de streep af.

Eerder op de dag was Tim Kerkhof (Ettix) Nederlands kampioen bij de beloften geworden. Hij bleef Dennis Bakker (Metec-TKH) en Piotr Havik (Rabobank Development Team) voor in de massasprint. Topfavoriet Mike Teunissen, ook van de opleidingsploeg van Rabobank, kwam in die sprint ten val en brak zijn sleutelbeen.

Suárez is zich van geen kwaad bewust

Luis Suárez heeft in zijn verklaring aan de tuchtcommissie van de FIFA aangegeven niet bewust te hebben gebeten naar Giorgio Chiellini. "Ik heb hem nooit gebeten en heb ook nooit de intentie gehad om dat te doen." De Uruguayaanse spits kreeg het gelijk niet aan zijn zijde en werd voor negen interlands en vier maanden geschorst.

In zijn gedetailleerde verklaring schrijft Suarez dat hij net voor het bewuste moment zijn balans verloor. "Ik viel en daardoor belandde ik boven op mijn tegenstander. Op dat moment raakte mijn gezicht zijn schouder. Het leverde mij pijn aan mijn kaak en tanden op."

De zevenkoppige tuchtcommissie verwierp de argumenten van de spits van Liverpool en gebruikte de termen opzettelijk en moedwillig. Bovendien werd Suárez voor het bewuste moment niet geprovoceerd.

FOK!toen: De aanslag op Frans Ferdinand

Het is op de kop af 100 jaar geleden dat Frans Ferdinand, aartshertog van Oostenrijk-Este, bij een aanslag om het leven kwam. Het was een moord met verstrekkende gevolgen. In FOK!toen vandaag aandacht voor de dag die zou leiden tot de Eerste Wereldoorlog, de moeder van alle oorlogen.

Frans Ferdinand
Frans Ferdinand

De jonge jaren
Frans Ferdinand wordt op 18 juli 1863 in Graz in Oostenrijk geboren als zoon van aartshertog Karel Lodewijk van Oostenrijk en Maria Annunciata van Bourbon-Sicilië. Frans was een neef van keizer Frans Jozef I en werd na de zelfmoord van kroonprins Rudolf de troonopvolger van Oostenrijk-Hongarije. Als hij 8 jaar oud is overlijdt zijn moeder. In 1889 kent het leven van de dan 26-jarige Ferdinand een drastische wending. Zijn neef Rudolf pleegt zelfmoord in zijn jachthut en vader Karel Lodewijk wordt aangewezen als wettelijke troonopvolger. Deze vond zichzelf echter te oud voor deze taak en zoon Frans Ferdinand werd zo opeens de troonopvolger van Oostenrijk-Hongarije.

Nadat in 1896 zijn vader aan de gevolgen van tyfus was overleden werd Frans Ferdinand dan ook werkelijk benoemd tot officiële troonsopvolger. Keizer Frans Jozef deed dat met de nodige tegenzin, omdat hij maar weinig vertrouwen had in Frans Ferdinand. De twee mannen hadden namelijk nogal uiteenlopende gedachten over het besturen van het keizerrijk. Frans Ferdinand was het niet eens met de speciale status die Hongarije had in de dubbelmonarchie en streefde dan ook naar een gedecentraliseerde staat met autonomie voor de diverse bevolkingsgroepen. Ferdinand was een groot voorstander van een politiek van vrede en stabiliteit, maar maakte zich daarmee niet populair bij de oorlogsgezinde partijen aan het hof.

Uit The Evening Independent van 10 oktober 1934
Uit The Evening Independent van 10 oktober 1934

De jager
Net als de andere mannen uit het Huis Habsburg-Lotharingen ging ook Frans Ferdinand al op jonge leeftijd in het Oostenrijks-Hongaarse leger. Op 14-jarige leeftijd is Frans al luitenant, gevolgd door de rangen kapitein (22 jaar), kolonel (27 jaar) en generaal (31 jaar).

Frans Ferdinand was ook een man die van reizen hield. Ferdinand had maar weinig op met cultuur maar was een fervent jager. Zo ging hij in 1893 naar Australië omdat hij daar kon jagen op kangaroes en emoes. Ferdinand stond al snel bekend als een man met een haast ziekelijke neiging om zo veel mogelijk dieren af te schieten en werd dan ook wel eens schertsend een vredesduif met een jachtgeweer genoemd.

In 1900 trouwde de Oostenrijkse troonopvolger Frans Ferdinand zeer tegen de zin van keizer Frans Jozef met gravin Sophie Chotek, een hofdame van keizerin Elisabeth. De keizerlijke familie stond het huwelijk dan ook pas toe nadat men was overeengekomen dat Sophie geen koninklijke status zou krijgen en eventuele kinderen eveneens geen aanspraak konden maken op de troon.

Het bezoek aan Sarajevo
Op 28 juni 1914 reist Frans Ferdinand met zijn echtgenote Sophie Chotek Gräfin van Chotova, hertogin van Hohenberg, naar Sarajevo, de hoofdstad van de Oostenrijk-Hongaarse provincie Bosnië en Herzegovina. De provincie Bosnië en Herzegovina was in 1878 door Oostenrijk-Hongarije bezet nadat zij de Turken uit het land hadden verdreven. In 1908 werd het gebied door Oostenrijk-Hongarije geannexeerd. Ook Servië was in 1813 door de Turken bezet. Pas nadat troepen uit Oostenrijk-Hongarije zich met de strijd gingen bemoeien werden de Turken in 1867 hardhandig uit het land gejaagd. Servië werd hierdoor zowel politiek als economisch afhankelijk van hun bevrijders.

De Serven waren echter niet blij met de afhankelijkheid van Oostenrijk-Hongarije en er ontstonden al snel kleine conflicten tussen Servië en Oostenrijk-Hongarije. Servië streefde naar één grote Balkanstaat en ook de meeste inwoners van Bosnië en Herzegovina hadden daar wel oren naar. Ook Rusland was zeer te spreken over deze gedachtengang. Sinds 1867 was het Habsburgse rijk verdeeld in een Oostenrijks en een Hongaars landsdeel. In het rijk leefden echter ook een groot aantal Slaven, die geen eigen landsdeel hadden. Frans Ferdinand was dan ook een voorstander van een driedelige monarchie, waarbij ook de Slavische volkeren hun eigen landsdeel zouden krijgen.

Omdat zijn vrouw Sophie geen koninklijke status had mocht ze bij officiële gelegenheden niet naast hem zitten. Omdat Bosnië-Herzegovina noch onder het Oostenrijkse, noch onder het Hongaarse landsdeel viel, bestond hier deze beperking echter niet. Omdat ze samen hun 14e huwelijksjaar wilden vieren besloten ze om op 28 juni naar Sarajevo te reizen.

De Slag op het Merelveld
Op 28 juni 1389 leed het Servische leger, gesteund door Hongaren, Bosniërs, Bulgaren en Albanezen, een dramatische nederlaag bij de Slag bij Kosovo Polje. Deze dag werd in Bosnië en Herzegovina herdacht als de Slag op het Merelveld en Servische nationalisten zagen het dan ook als een regelrechte provocatie toen Frans Ferdinand bekendmaakte dat hij uitgerekend op die dag een bezoek aan Sarajevo wilde brengen. Een groep Bosniërs, gesteund door Servië, besloten dat het tijd werd om af te rekenen met de kroonprins.

Op 28 mei 1914 kwamen Gavrilo Princip, Trifko Grabe¸ en Nedeljko Čabrinović aan in de kleine havenstad Sabac nabij Belgrado. Ze namen daar meteen contact op met leden van de Servische nationalistische beweging Crna Ruka (Zwarte Hand), een geheim genootschap die bevrijding van Bosnië van het Oostenrijks-Habsburgse Rijk nastreefde en aansluiting van Bosnië en Herzegovina bij Servië. De studenten leerden omgaan met wapens en munitie en vertrokken op 6 juni 1914 naar Sarajevo, om daar bij familie te logeren.

Op 25 juni was de Oostenrijks-Hongaarse troonopvolger Frans Ferdinand begonnen aan zijn bezoek aan Bosnië en Herzegovina. Op 28 juni stond de stad Sarajevo op het programma. Ferdinand zou daar de gelegerde troepen inspecteren en werd door een grote massa toegestroomd volk verwelkomt. Ook Princip, Grabe¸ en Čabrinović hadden zich strategisch in de menigte opgesteld.

Uit de The Tuscaloosa News van 26 juni 1931
Uit de The Tuscaloosa News van 26 juni 1931

De eerste aanslag
Toen de stoet met open auto's op weg naar het stadhuis van Sarajevo ging was het de 21-jarige Čabrinović die als eerste een poging deed om de staatsman te vermoorden. De jonge anarchist gooide een bom in de auto, maar Ferdinand wist het explosief uit het voertuig te smijten. De bom kwam tot ontploffing onder de volgauto, waarbij een aantal mensen lichtgewond raakten. Čabrinović probeerde zelfmoord te plegen door een flesje cyaankali leeg te drinken, maar omdat het een oud flesje betrof had het gif niet de gewenste uitwerking. Čabrinović sprong vervolgens in de rivier om te verdrinken maar had alweer pech. Het deel van de rivier waar hij zijn laatste duik wilde nemen was namelijk maar 20 centimeter diep. Hierna werd hij gearresteerd.

De aanslag leek te zijn mislukt en Princip droop af naar een lokale bar om daar een stuk in de kraag te zuipen. De aartshertog was woedend vanwege de aanslag maar besloot dat het programma gewoon door moest gaan. Na een kort bezoek aan het stadhuis vertrokken ze naar het lokale ziekenhuis om daar de gewonden uit de volgauto te bezoeken. De chauffeur van Frans Ferdinand was niet op de hoogte van het ingelaste bezoek aan het ziekenhuis en volgde de geplande route richting het paleis van de gouverneur van Sarajevo. In de Franz-Josephgasse kwam de auto tot stilstand en reed langzaam achteruit, om de weg richting het plaatselijke ziekenhuis te kunnen inslaan.

De tweede aanslag
Precies op het moment dat de stoet van aartshertog Ferdinand achteruitrijdend de Franz-Josephgasse door kwam rijden kwam ook Gavrilo Princip een kroeg uitlopen. Princip bedacht zich geen tweemaal, sprong op de treeplank van de auto van de aartshertog en trok zijn FN Model 1910-pistool en schoot deze leeg op Frans Ferdinand en zijn vrouw. Sophie Chotek stierf vrijwel meteen en ook de aartshertog was dodelijk in zijn nek getroffen door een kogel. Čabrinović en Princip werden opgepakt en konden maar net ontkomen aan een lynchpartij van het woedende volk.

Princip bekende dat hij al een tijd rondliep met het idee om een of ander hooggeplaatst persoon vanwege nationalistische motieven te doden. Ook gaf hij aan dat hij de aanslag alleen had gepland. Ook Čabrinović gaf aan dat er geen verdere medeplichtigen waren. Vlakbij de plaats waar de aanslag had plaatsgevonden werd echter een onontplofte bom aangetroffen die waarschijnlijk afkomstig was van een derde aanslagpleger die had gezien dat Princip hem al voor was geweest. Čabrinović bekende de bom te hebben gekregen van een anarchist van wie hij de naam niet wist te noemen.

Uit Het Volk van 29 juni 1914
Uit Het Volk van 29 juni 1914

Wraak
Nadat het nieuws over de moordaanslag bekend werd reageerden de Oostenrijkers woedend. Al snel ging het gerucht dat Servië medeschuldig was aan de aanslag en een woedende menigte plunderde Servische winkels om deze daarna in de fik te steken. Ook de internationale opinie was duidelijk op de hand van Oostenrijk. In 1903 hadden Servische officieren nog hun eigen koning vermoord en ook deze aanslag werd gezien als een voorbeeld van de Servische mentaliteit. Zelfs Rusland, normaliter een trouw bondgenoot van Servië keurde deze aanslag af.

Uit de Tilburgse Courant van 11 juli 1914
Uit de Tilburgse Courant van 11 juli 1914

Op 23 juli stelde Oostenrijk een ultimatum aan Servië. Zo eisten ze dat Oostenrijkse officieren, die onderzoek naar de moord deden, ongehinderd toegang kregen tot het Servische grondgebied. Als Servië dat zou weigeren zou dat oorlog betekenen. Uiteraard kon Servië geen gehoor geven aan deze eis en zo verklaarde Oostenrijk-Hongarije, gesteund door het keizerrijk Duitsland, op 28 juli 1914 de oorlog aan Servië. De Eerste Wereldoorlog was begonnen.

'10 jihadronselaars in beeld bij politie'

De politie heeft zeker tien verdachten in beeld in een onderzoek naar het ronselen van jihadstrijders in Den Haag. Dat meldt de NOS zaterdag op basis van bronnen. Het zou lastig zijn om het netwerk op te rollen, omdat de politie moeite heeft het bewijs rond te krijgen. Ook zouden de verdachten weten dat ze worden gevolgd.

De politie wil zaterdag desgevraagd geen commentaar leveren over lopend onderzoek. Eerder deze week hield de recherche een 18-jarige Hagenaar aan. Hij wordt verdacht van het rekruteren van personen om aan de gewapende strijd in Syrië deel te nemen. De man wordt aangemerkt als terreurverdachte.

Inlichtingendienst AIVD meldde in april dat er vorig jaar meer dan honderd Nederlanders naar Syrië zijn afgereisd en er dat jaar zeker twintig zijn teruggekeerd. Jihadreizigers worden gezien als serieuze dreiging. De vrees is dat geradicaliseerde Syriëgangers na terugkeer in Nederland aanslagen plegen.

Werkgevers-voorman overvalt bonden met uitspraken

Vakcentrales FNV, CNV en VCP willen praten met de aantredend voorzitter van VNO-NCW. Het media-offensief dat Hans de Boer zaterdag lanceerde heeft volgens de werknemersorganisaties veel vragen doen rijzen over de toekomst van het overlegmodel en de afspraken uit het sociaal akkoord.

De bonden nodigen De Boer, die maandag Bernard Wientjes opvolgt als voorzitter van VNO-NCW, uit voor overleg. Dat staat te lezen in een verklaring op de website van het CNV. De Boer ontkent overigens het overlegmodel op de helling te willen zetten.

Niettemin maakt FNV-voorzitter Ton Heerts uit de vraaggesprekken op dat De Boer met VNO-NCW een 'totaal andere koers' wil varen. Heerts gaat ervan uit dat de gemaakte afspraken worden uitgevoerd. Hij doelt daarbij op de reparatie van het derde jaar van de WW in cao's die worden afgesloten. Het kabinet brengt de maximale duur van de werkloosheidsuitkering terug van drie naar twee jaar.

Ook CNV-voorzitter Maurice Limmen vindt dat afspraak afspraak moet zijn. "Wij gaan niet nog een keer onderhandelen over het sociaal akkoord of over reparatie van het derde jaar WW." Gerrit van de Kamp, van de kleinere vakcentrale VCP, laat weten dat De Boer niet aan de handtekening van de werkgevers moet tornen.

In een reeks interviews in kranten en andere media ontvouwde De Boer zaterdag zijn plannen. Over de reparatie van het derde jaar van de WW in cao's was hij tegenover dagblad Trouw duidelijk. "Het is niet de bedoeling dat het derde jaar er weer in wordt gebracht, natuurlijk. Laten we nou de schouders eronder zetten en groei brengen in de economie."

Behalve de vakbonden reageerde ook premier Mark Rutte (VVD) zaterdag op de uitspraken van De Boer. De nieuwe werkgeversvoorzitter benadrukt in de interviews weliswaar dat hij staat voor de handtekening over het sociaal akkoord, maar je kon uit de optelsom misschien wat anders concluderen, aldus Rutte.

Rutte vindt net als de bonden dat de afspraken moeten worden uitgevoerd. De afspraken zorgen volgens hem voor heel veel rust.

Lange files bij uittocht TT Assen

Vertrekkende bezoekers van de TT in Assen zorgen zaterdag aan het eind van de middag voor lange files. Volgens de ANWB stond er op de A28 tussen Assen en Dwingeloo rond 17.45 uur een file van tien kilometer. Verkeer tussen Groningen en Utrecht kan beter omrijden. Het evenement trok zaterdag negentigduizend bezoekers.

De lange file in zuidelijke richting zorgt voor een vertraging van meer dan een uur, aldus een woordvoerder van de ANWB. Wie van Groningen naar Utrecht moet, kan beter via de Noordoostpolder en Flevoland rijden, via de A7, A6 en A27.

Het motorevenement in de Drentse hoofdstad trok verspreid over drie dagen volgens de organisatie 131.000 bezoekers. Dat is hetzelfde aantal als vorig jaar. In de TT-nacht, de nacht van vrijdag op zaterdag, verrichtte de politie 29 aanhoudingen.

Giggs kijkt uit naar komst 'ervaren' Van Gaal

Ryan Giggs is in zijn nopjes met zijn nieuwe baas bij Manchester United. "Dit jaar kan ik dingen van iemand leren die al in zoveel landen in de top heeft gewerkt", verwijst de assistent-trainer naar Louis van Gaal in een interview met de Engelse voetbalbond. "Het is goed dat ik zolang met Alex Ferguson heb gewerkt, maar nu krijg ik ook andere mensen aan het werk te zien. Na David Moyes krijg ik dit jaar Van Gaal."

Giggs zette vorig seizoen een punt achter zijn spelersloopbaan en kreeg United na het ontslag van Moyes onder zijn hoede. "Toen ik begon waren er een hoop dingen waarmee ik best tevreden was, maar af en toe dacht ik ook: 'Hier ben ik nog echt klaar voor'. Nou ja, het was niet dat ik er niet klaar voor was, maar dat ik wel wat meer ervaring kan gebruiken."

Van Gaal, in het verleden coach bij FC Barcelona, Bayern München, Ajax en AZ, begint na het WK aan zijn nieuwe job bij United. De Nederlandse bondscoach moet de club van Robin van Persie weer aan de praat krijgen, nadat United vorig seizoen op de zevende plek was geëindigd en Europees voetbal misliep.

Transfer Büttner naar Dinamo Moskou afgerond

Alexander Büttner zet zijn loopbaan definitief voort bij Dinamo Moskou. De overgang van de 25-jarige linksback is volgens Manchester United in kannen en kruiken. Dinamo maakte de komst van Büttner, die voor drie seizoenen tekent, dinsdag al wereldkundig. Een transfersom is niet bekendgemaakt.

Büttner vertrok in 2012 van Vitesse naar Manchester United waar hij een contract voor vijf seizoenen tekende. Hij kreeg het op Old Trafford echter niet voor elkaar om Patrice Evra uit de basis te verdrijven. In totaal speelde Büttner 28 wedstrijden voor United waarvan dertien in de Premier League.

Van Gaal: "Hitte? Het valt mee"

Het Nederlands elftal is klaar voor de clash van zondag met Mexico. De wedstrijd in Fortaleza wordt onder moeilijke omstandigheden gespeeld. "De hitte? Het valt mee. Een jaar geleden was ik hier ook, en toen was het warmer", zei bondscoach Louis van Gaal op de persconferentie. "Maar dan nog is de luchtvochtigheidsgraad zo hoog dat het invloed heeft op de wedstrijd."

Volgens Van Gaal zullen de Mexicanen ook last hebben van de warmte. "Al zijn zij er meer aan gewend. Met Ajax heb ik wel eens in Mexico gespeeld en mijn spelers konden dat amper volhouden. Het is iets waar we rekening mee moesten houden en dat hebben we gedaan."

Het Nederlands elftal traint zaterdagmiddag op verzoek van de FIFA niet in het stadion, omdat het speelveld niet goed is. "Dat is jammer, maar ik kan dat besluit van de FIFA wel begrijpen. Ik heb de grasmat net gezien en die is inderdaad niet zo goed."

[pic] Fietsers naakt tegen luchtvervuiling

De World Naked Bike Ride is weer neergestreken in Amsterdam. Een bonte stoet blote mannen en vrouwen trok per fiets door de hoofdstad bij wijze van demonstratie tegen het toenemende autoverkeer en de luchtvervuiling.

De naakte fietstocht deed Amsterdam voor de zesde achtereenvolgende keer aan, schrijft de hoofdstedelijke zender AT5. De rijwielers koersten zatermiddag van het Amstelstation dwars door de binnenstad, naar de finish in het Vondelpark.

Wat nou het verband is tussen toenemend autoverkeer en luchtvervuiling enerzijds en naaktheid anderzijds is uw nederige verslaggever niet geheel duidelijk. Maar het trekt de aandacht, dus dat zal het dan wel zijn.

Overigens is Amsterdam wel een goeie plek voor zo'n protest. Naast auto's rijden er immers enige tienduizenden brommers en snorscooters rond, en die schijnen vervuilender te zijn dan auto's.

Kreuziger moet zich verantwoorden om bloedwaarden

De Tsjechische wielrenner Roman Kreuziger moet zich verantwoorden om afwijkende bloedwaarden uit de jaren 2011 en 2012. Dat heeft hij te horen gekregen van de UCI, heeft zijn ploeg Tinkoff-Saxo zaterdag bekendgemaakt. Kreuziger reed in 2011 en 2012 voor de Kazachse Astana-ploeg. Hij ontkent dopinggebruik.

Door de zaak mist Kreuziger de Tour de France. Vorig jaar werd hij nog vijfde in de Ronde van Frankrijk. Tinkoff-Saxo staat achter zijn renner en weigert hem voorlopig te schorsen totdat de UCI of de Tsjechische wielerbond dat eist.

De 28-jarige Kreuziger kreeg vorig jaar al te horen dat de UCI verdachte bloedwaarden had gevonden. De Tsjech liet daarop zijn gegevens door twee onafhankelijke experts controleren. Zij zeiden beiden dat de bloedwaarden niet afwijkend waren en geen dopinggebruik verklaarden.

Sinds hij die bevindingen in oktober opstuurde, hoorde de Tsjech lang niets meer van de antidopingcommissie van de UCI. Eind mei lieten ze echter ineens horen de verklaringen van zijn experts niet te accepteren.

Kreuziger nam een derde expert in de arm die ook verklaarde dat de afwijkingen niet louter door dopinggebruik zijn te verklaren. De UCI reageerde eind juni met een brief dat hij voor de tuchtcommissie moet verschijnen.

Kreuziger geldt al jaren als een groot talent. In 2011 werd hij vierde in Luik-Bastenaken-Luik en vijfde in de Giro d'Italia. In de Italiaanse ronde werd hij toen de beste jongere. Een jaar later won hij een girorit en werd hij vijftiende in het klassement.

Kreuziger boekte zijn grootste zege vorig jaar toen hij de Amstel Gold Race op zijn naam schreef. Dit jaar was een derde plaats in de Tirreno-Adriatico zijn beste resultaat.

[WBD] Nadal door ondanks setverlies

Rafael Nadal heeft zich zaterdag geplaatst voor de vierde ronde van Wimbledon. De als tweede geplaatste Spanjaard verloor opnieuw de eerste set, maar had daarna geen kind aan Mikhail Kukushkin: 6-7 (4), 6-1, 6-1 en 6-1. De rest van het programma werd behoorlijk verstoord vanwege de regen.

In de eerste set kon Kukushkin gelijke tred houden met de nummer een van de wereld. Er viel geen enkel breakpunt te noteren, waarna de Kazach de tiebreak met 7-4 won. Het was voor Nadal de derde wedstrijd op rij dat hij de eerste set verloor. Eerder slaagden Martin Klizan en Lukas Rosol daarin.

Na het verlies in de tiebreak schakelde Nadal een tandje bij en zakte het niveau bij Kukushkin. De Kazach slaagde er bij 2-0 in de vierde set voor het eerst in twee breakpoints af te dwingen. De enige twee mogelijkheden werden weggewerkt, waarna Nadal snel uitliep naar de winst.

Nadal moet voor een plaats in de kwartfinale zien af te rekenen met de winnaar van de partij tussen Nick Kyrgios en Jiri Vesely.

Martins Indi begint op de bank tegen Mexico

Bruno Martins Indi staat zondag niet in de basis tijdens de achtste finale tegen Mexico. Dat heeft bondscoach Louis van Gaal zaterdag gezegd tijdens een persconferentie. "Je weet nooit wanneer dat echt over is", verwees Van Gaal naar de hersenschudding die de Feyenoord-verdediger tegen Australië opliep.

Juist omdat het in Fortaleza zondag meer dan 30 graden wordt en er ook een hoge luchtvochtigheid is, wordt het een zware wedstrijd. Van Gaal neemt dan ook geen risico. "Ik ga Bruno niet blootstellen aan deze extreme omstandigheden." Martins Indi zou wel kunnen invallen en begint dus op de bank.

Afgezien van Leroy Fer is iedereen bij Oranje fit. De middenvelder liep deze week op de training een hamstringblessure op. Wanneer hij weer fit is, weet hij nog niet. "Ik probeer beter te worden. We bekijken het van dag tot dag."

Fer heeft al wel een tip van de bondscoach gehad. "Ik heb net van de trainer gehoord dat ik in de finale moet invallen en dan de winnende erin moet koppen."

Vluchtende automobilist eindigt in sloot

Na een wilde achtervolging door de politie is een 45-jarige automobilist uit Nijverdal in een sloot geëindigd. Hij raakte daarbij gewond.

Agenten zagen in de nacht van vrijdag op zaterdag een auto slingerend door Almelo rijden. De bestuurder negeerde een stopteken en ging er met hoge snelheid vandoor. Hij wist de agenten af te schudden, maar werd kort daarna gezien op de A1 richting Duitsland. Weer zette de politie de achtervolging in. De verdachte ging de snelweg af, waarbij hij een politieauto ramde. Daarbij raakte niemand gewond.

Na de botsing met de politieauto reed de man tegen een talud, vloog over de kop en belandde in een sloot. Hij raakte hierbij gewond. De brandweer moest eraan te pas komen om hem uit zijn auto te bevrijden. De bestuurder is naar het ziekenhuis gebracht.

Uit bloedonderzoek moet blijken of hij gedronken had. Zijn rijbewijs is hij in ieder geval kwijt.

Vluchtende automobilist eindigt in sloot
Vluchtende automobilist eindigt in sloot (Foto: ANP)

Man strandt met pantservoertuig op A28

Een man die met een voertuig van het Nederlandse leger over de snelweg A28 reed, is zaterdagochtend opgepakt. Hij had pech gekregen en het voertuig ter hoogte van 't Harde op een parkeerplaats gemanoeuvreerd, aldus een woordvoerder van de marechaussee. Op een foto is te zien dat het om een pantservoertuig met rupsbanden gaat.

Het voertuig werd zaterdagochtend aangetroffen door Rijkswaterstaat, de organisatie die de snelwegen beheert. De bestuurder werd aangehouden door de politie. Omdat het een militair voertuig betreft, werd het onderzoek vervolgens overgedragen aan de marechaussee.

Hoe de man aan het voertuig kwam, is onduidelijk. De zegsman van de marechaussee wil niet bevestigen dat het voertuig werd gestolen op een kazerne. Ook over de identiteit van de man worden nog geen mededelingen gedaan.

Ajax in dubbele cijfers bij eerste oefenwedstrijd

Ajax heeft zijn eerste oefenduel op weg naar het nieuwe seizoen met grote cijfers gewonnen. In Putten werd Sterk Door Combinatie, ofwel SDC Putten, met 1-13 verslagen. De zaterdag-hoofdklasser had weinig in te brengen tegen de landskampioen. 

Namens de Amsterdammers scoorden: Nick Viergever, Lucas Andersen, Sheraldo Becker, Arkadiusz Milik, aanvoerder Siem de Jong, Anwar El Ghazi (3), Damon Mirani, Abdelmalek El Hasnaoui, Ruben Ligeon, Kolbeinn Sigthórsson en Tobias Sana. Richairo Zivković kwam niet tot scoren. Sedan Ozan mocht namens SDC Putten bij 0-11 de eretreffer maken.

Ajax zal maandag afreizen naar Oostenrijk voor een traningskamp. Volgende week zullen ze spelen tegen FC Wacker Innsbruck. Terug in Nederland oefent de landskampioen in elk geval nog tegen het Spaanse Real Sociedad.

Opstelling Ajax 1e helft: Vermeer; Van Rhijn, Tete, Viergever, Boilesen; De Jong, Bazoer, Andersen; Becker, Milik, Kishna.

Opstelling Ajax 2e helft: Leeuwenburgh; Ligeon, Mirani, Riedewald, Dijks; Sana, Sporkslede, El Hasnaoui; El Ghazi, Zivković, Sigthórsson.

Rijbewijs Sinatra geveild voor 16.000 dollar

Het eerste rijbewijs van zanger Frank Sinatra is vrijdag in Boston geveild voor bijna zestienduizend dollar. Het gele papiertje stamt uit 1934, een jaar voor zijn grote doorbraak. De legendarische zanger was toen 19 jaar oud.

Hoewel Sinatra, die in 1998 op 82-jarige leeftijd overleed aan een hartaanval, zijn rijbewijs had ondertekend, stond er een fout in zijn naam. Het document behoort namelijk toe aan Francis Sintra, niet Sinatra.

De anonieme koper kreeg bij het rijbewijs ook een brief van de advocaat van een man die beweerde in 1940 te zijn aangereden door de zanger. Het slachtoffer eiste dat Sinatra niet meer mocht autorijden totdat hij een schadevergoeding betaalde.

Darters Huybrechts en Chisnall naar laatste zestien

De geplaatste darters hebben op Peter Wright en Mervyn King na geen fout gemaakt in de tweede ronde van de Gibraltar Darts Trophy. Er kwamen zaterdagmiddag geen Nederlanders in actie. 

Wright verloor met 4-6 van Johnny Haines en Mervyn King verloor met 3-6 van Adam Hunt. De Belg Kim Huybrechts had een makkelijke wedstrijd tegen Jyhan Artut. Het werd 6-1. Dave Chisnall boekte een gemakkelijke 6-2 overwinning op James Hubbard. Haines had met 98,54 het hoogste gemiddelde van de darters uit de middagsessie.

Vanavond staat er in de tweede ronde een Nederlands onderonsje op het programma. Michael van Gerwen speelt tegen Benito van de Pas. De titelverdediger in Gibraltar is Phil Taylor. Hij begint zijn toernooi tegen Michael Smith. 

Uitslagen tweede ronde Gibraltar Darts Trophy - middagsessie

Geplaatst Niet-geplaatst Uitslag
Ian White Wes Newton 6-4
Kim Huybrechts Jyhan Artut 6-1
Jamie Caven John Henderson 6-3
Justin Pipe Pete Dyos 6-4
Steve Beaton Andy Parsons 6-3
Peter Wright Johnny Haines 4-6
Mervyn King Adam Hunt 3-6
Dave Chisnall James Hubbard 6-2

Bondscoach Uruguay weg uit FIFA-comité

Oscar Tabárez probeert met Uruguay de kwartfinales van het WK te halen zonder Luis Suárez. De ploeg is volgens de coach zeer gemotiveerd. Uruguay neemt het zaterdagavond op tegen Colombia. Rondom het elftal van Tabárez ging het de afgelopen dagen alleen maar over Suárez.

De bondscoach vraagt zich af hoe de hoge straf voor de speler tot stand is gekomen. "Deze straf is gewoon buitensporig, zo streng", zei hij op de persconferentie.

"De uitspraak is overduidelijk voor een groot deel gebaseerd op de opinie van de media, die Suárez na de wedstrijd meteen aanvielen. Tijdens de persconferentie na het duel ging het alleen maar over Suárez. Ik weet niet uit welk land die journalisten kwamen, maar ze spraken wel allemaal Engels."

"Media focussen zich vooral op het verleden van Luis. Maar hij heeft zijn straf voor die eerdere fouten al gehad", ging Tabárez verder. "We hebben bovendien meer incidenten gezien die heel anders worden beoordeeld. Dit betekent overigens niet dat ik het wil goedpraten, want ik vind dat Suárez gestraft moet worden."

Oscar Tabárez is sinds enkele jaren lid van het strategisch comité van de FIFA. "Maar ik ga binnen enkele dagen mijn ontslag indienen. Ik kan niet langer voor een organisatie werken die andere normen en waarden heeft dan ik", besloot de 67-jarige oefenmeester.

Uitschakeling op WK kost Ghanese sportminister kop

De Ghanese minister en staatssecretaris van sport zijn slachtoffer geworden van de uitschakeling van Ghana op het WK. President John Mahama ontsloeg de twee zaterdag. Zowel minister Elvis Afriyie-Ankrah als staatssecretaris Joseph Yammin kreeg een andere post toebedeeld.

Mahama gaf geen reden voor de overplaatsingen. Ze komen echter kort nadat Ghana als laatste eindigde in poule G met één punt. Het land, in 2010 nog kwartfinalist, moest het in de laatste wedstrijd tegen Portugal bovendien doen zonder Kevin-Prince Boateng en Sulley Muntari. Die waren vanwege wangedrag weggestuurd.

Eerder hadden de spelers al gestaakt vanwege onbetaalde wedstrijdpremies. De Ghanese regering stuurde toen drie miljoen dollar in contanten per vliegtuig naar Brazilië om de premies voor te schieten.

Sneijder: we kunnen het WK winnen

Wesley Sneijder denkt dat Nederland het WK kan winnen. Dat zegt de middenvelder van Galatasaray in een interview op de website van de FIFA. "Vier jaar geleden speelden we de finale en verloren. Dat was een van de zwaarste momenten van mijn loopbaan. Maar het mooie van voetbal is dat je revanche kan nemen. Waarom kunnen we het WK deze keer niet winnen?"

De sfeer in de groep is volgens Sneijder uitstekend. "Als je wint, is de sfeer altijd fantastisch." Ook met het zelfvertrouwen zit het wel goed. Dat groeide volgens de middenvelder sinds in de voorbereiding het 5-3-2-systeem werd geïntroduceerd. "Het belangrijkste is dat je gelooft. Je moet een toernooi ingaan met de ambitie om de beker mee te nemen."

De wedstrijd tegen Mexico in de achtste finale wordt niet makkelijk, verwacht Sneijder. "Mexico heeft een goed team. Ze zijn lastig om tegen te spelen, dus we moeten ons volledig op deze wedstrijd concentreren", wuift Sneijder opmerkingen over een volgende WK-finale weg. "Daarna zien we wel wat er gebeurt."

Fledderus keert terug bij Heracles

Mark-Jan Fledderus heeft een contract voor twee jaar getekend bij Heracles Almelo. De 31-jarige middenvelder keert daarmee terug bij de club waarvoor hij tussen 2008 en 2011 ook al uitkwam. Dat meldt de eredivisionist zaterdag. Fledderus komt over van het gedegradeerde Roda JC.

Fledderus begon zijn carrière in Heerenveen en kwam verder ook uit voor FC Groningen. Bij Heracles scoorde hij tien keer in 72 wedstrijden. Ook in het shirt van Roda JC kwam Fledderus tot tien doelpunten, maar daar had hij 79 duels voor nodig.

Algemeen directeur Nico-Jan Hoogma toont zich tevreden met de terugkeer van Fledderus. "Mark-Jan is een goede speler die veel ervaring meebrengt. Hij kent de club en is een speler die strijdt voor iedere meter." Heracles versterkte zich eerder met Bram Castro, Bas Sibum, Joey Pelupessy en Ramon Zomer.

[MotoGP] Uitslag Grand Prix van Nederland

Marc Márquez heeft op het circuit van Assen ook de achtste race van het MotoGP-seizoen gewonnen. De Spanjaard was tijdens de TT ondanks een wat stroef begin duidelijk de sterkste. Het is voor het eerst sinds 1971 dat iemand de eerste acht races van het seizoen wint. Destijds voerde Giacomo Agostini dat kunststukje uit.

Valentino Rossi begon de race vanuit de pits, doordat hij direct na de opwarmronde naar binnen kwam om met regenbanden te starten. Márquez pakte de leiding in de eerste bocht, maar Andrea Dovizioso haalde hem al snel in en ging naar de leiding. Dat kon de Italiaan niet lang volhouden, want Márquez pakte hem snel terug. Daarachter ging het gevecht om de derde plek tussen polesitter Aleix Espargaró en Dani Pedrosa.

Na zeven ronden kwamen veel rijders naar binnen om toch andere banden te gaan, waaronder Márquez en Dovizioso. Hiroshi Aoyama ging hierdoor verrassend aan de leiding, maar de Japanner moest nog naar binnen en viel weer snel terug. Direct na zijn stop maakte Márquez een fout: Hij schoot rechtdoor waardoor Dovizioso hem kon passeren en een voorsprong van vier seconden op kon bouwen.

Na twaalf ronden leek er toch weer regen aan te komen boven het circuit van Assen, maar dat bleef beperkt tot wat druppels. Enkele ronden later had Márquez de aansluiting bij Dovizioso gevonden en twee rondjes verder ging hij de Italiaan relatief simpel voorbij. Ondertussen waren het daarachter nog steeds Aleix Espargaró en Pedrosa die voor de derde plek aan het vechten waren.

Met negen ronden te rijden passeerde Pedrosa zijn concurrent, die vervolgens geen serieuze aanval meer in kon zetten. Vanaf dat moment waren de voorste posities in de race beslist. Márquez had een ruime voorsprong op Dovizioso opgebouwd, terwijl Pedrosa het gat naar de Italiaan niet snel genoeg kon dichten, maar wel derde werd.

Uiteraard staat Márquez in de titelstrijd nog altijd op een score van 100%. Hij wordt op grote afstand gevolgd door Pedrosa en Rossi, die in Assen als vijfde over de streep kwam. Dovizioso klom een plekje en staat nu vierde, voor Lorenzo die zwaar tegenviel tijdens de TT. Aleix Espargaró staat op de zesde positie.

Eerste halfjaar 2 graden warmer dan normaal

De eerste helft van 2014 is tot nu toe vrij warm verlopen. Het was gemiddeld twee graden warmer dan normaal. Dat meldt Weeronline zaterdag. Ook juni was een warme maand met veel zon. De zon scheen 25 uur meer dan normaal.

De meteorologen verwachten dat de gemiddelde maandtemperatuur uitkomt op 16,2 graden. Het langjarig gemiddelde ligt op 15,6 graden. Juni is daarmee de zevende te warme maand op rij. In december vorig jaar was het ook al warmer dan gemiddeld.

Ondanks de aangename temperaturen en de hoeveelheid zon waren er ook enkele stevige buien die voor veel overlast zorgden. Bijvoorbeeld tijdens het pinksterweekend. Dat begon met zomerse temperaturen waardoor veel mensen het strand opzochten. 7 juni was bovendien de warmste dag van de maand met 27,6 graden in De Bilt.

Maar nog datzelfde weekend ontstonden stevige onweersbuien, soms met grote hagelstenen en zeer zware windstoten. Pinkpop kwam met de schrik vrij, de buien die over het festivalterrein trokken, kwamen tot uitbarsting in Duitsland.

Daarna volgden enkele weken met relatief weinig neerslag en vrij veel zon. Uiteindelijk scheen de zon gemiddeld 220 uur tegenover 194 normaal. Naar verwachting sluit juni af met regen en onweer. Desondanks verwacht Weeronline dat de neerslaghoeveelheid met vijftig tot zestig milliliter iets lager uitvalt dan normaal. Dat we nog nauwelijks met droogteproblemen te maken hebben, is te danken aan het behoorlijk natte voorjaar, stelt het weerinstituut.

Rusland: VS voedt crisis Oekraïne

De Verenigde Staten moedigen Oekraïne aan zich opstandig te gedragen tegen Rusland. Dat heeft de Russische minister van buitenlandse zaken Sergej Lavrov zaterdag gezegd. "Onze Amerikaanse collega's geven er de voorkeur aan de Oekraïense leiding de confrontatie te laten zoeken", zei hij.

De Oekraïense president Petro Porosjenko besloot vrijdagavond ondertussen tot verlenging van een staakt-het-vuren met rebellen in het oosten van het land. Het bestand, dat nu maandagochtend om 10.00 uur verstrijkt, moet de mogelijkheid bieden een oplossing uit de Oekraïense crisis te vinden.

Volgens Lavrov is het een stuk eenvoudiger als de VS zich afzijdig houden en Rusland en Europa gezamenlijk een oplossing zoeken. Op een Europese top in Brussel vrijdag tekende Oekraïne een verdrag waarmee een stap richting de Europese Unie werd gezet en werd besloten Rusland nog geen nieuwe sancties op te leggen. Rusland en de pro-Russische opstandelingen krijgen tot maandagochtend de tijd de situatie in Oost-Oekraïne te verbeteren.

Bordeel Nigeria ontploft: 10 doden

Een explosie in een bordeel in Bauchi, een stad in het noorden van Nigeria, heeft aan zeker tien mensen het leven gekost. Ook vielen er veertien gewonden. Dat meldt Reuters zaterdag op gezag van de Nigeriaanse politie.

De oorzaak van de explosie is nog onbekend. De afgelopen maanden zijn in meerdere steden in het noorden en midden van Nigeria evenwel aanslagen gepleegd door terreurgroep Boko Haram.

München worstelt met vluchtelingenstroom

De Duitse stad München kampt met een overvloed aan vluchtelingen en overweegt nu tenten neer te zetten om de ontheemden in onder te brengen. Dat liet een woordvoerder van het ministerie van Sociale Zaken van de deelstaat Beieren zaterdag weten.

De stad heeft een kazerne waar de vluchtelingen tot nu werden ondergebracht. Het complex kan 2200 mensen herbergen maar puilt inmiddels uit. Volgens het ministerie kwamen alleen afgelopen donderdag al 200 vluchtelingen in de stad aan. Het gaat vooral om mensen uit Syrië en diverse Afrikaanse landen.

Onderzoek naar paard met steekwond in Beringe

De politie in Limburg doet onderzoek naar een paard dat zaterdagochtend in Beringe is aangetroffen met een steekwond. Menselijk handelen zou volgens een woordvoerder de oorzaak zijn van de wond. Hij sluit dan ook niet uit dat het dier slachtoffer is geworden van de personen die ook verantwoordelijk zijn voor de mishandelingen van tientallen andere paarden.

"We hebben geen verdachte op het oog en doen daarom onderzoek naar het voorval. Het paard maak het gelukkig goed. Het dier is gehecht door de dierenarts en heeft de aanval overleefd", vertelt de woordvoerder. Hij weet niet op welke plek het dier is gestoken. "Ik kan alleen zeggen dat de dader een scherp voorwerp heeft gebruikt."

Ook kan de zegsman niet vertellen of het om een merrie of een hengst gaat. In de grote mishandelingszaak zijn vooral merries toegetakeld met snijwonden in het achterlijf. De politie besteedde tweeënhalve week geleden aandacht aan de kwestie in het programma Opsporing Verzocht.

De uitzending leverde honderden tips op. Ook werden naast de zestig zware mishandelingen die al bekend waren nog eens tien mishandelingen gemeld. Tientallen daarvan zijn op dezelfde wijze verricht. De politie vermoedt dan ook dat de incidenten verband met elkaar hebben. De mishandelingen doen zich in het hele land voor. De politie heeft namen van meerdere personen doorgekregen die mogelijk iets met de zaak te maken hebben.

Doellijntechnologie ook op EK in Frankrijk

De UEFA gaat doellijntechnologie invoeren voor het EK van 2016 in Frankrijk. Dat beweert FIFA-voorzitter Sepp Blatter. Tot nu toe wilde de Europese voetbalbond geen gebruikmaken van technologische hulpmiddelen. Bij grote competities als de Champions League en Europa League werden extra officials ingezet. Volgens Blatter gaat UEFA-voorzitter Michel Platini nu toch overstag.

"Hij heeft me verzekerd dat ze het systeem in 2016 in Frankrijk zullen gebruiken", sprak de Zwitser volgens Belga. Op het WK in Brazilië wordt voor het eerst doellijntechnologie gebruikt en volgens de mondiale voetbalbond is dat een succes.

Overigens wil Blatter ook een plan doorvoeren waarbij trainers tweemaal per wedstrijd een beslissing van de scheidsrechter kunnen aanvechten. Voorwaarde is dat de wedstrijd al stilligt op het moment dat het verzoek wordt ingediend om de beelden nogmaals te bekijken.

Blatter is zelf een groot voorstander van deze video-arbitrage. "Dit hulpmiddel komt de gerechtigheid in omstreden situaties ten goede."

Amper klachten over WK-hamsters

Bij de klantenservice van Albert Heijn zijn vrijwel geen vragen of klachten binnengekomen over de WK-hamsters, de kleine knuffelbeestjes die gratis bij de boodschappen worden gegeven. Dat heeft een woordvoerster zaterdag gezegd.

Vrijdag waarschuwde de supermarktketen dat de stickers aan de achterkant van de Hup Holland Hup-hamsters kunnen loslaten. Kinderen onder de 3 jaar zouden erin kunnen stikken.

"Op Facebook zien we dat mensen vooral vinden dat de ouders zelf goed moeten opletten. Op Twitter reageren mensen meestal met grapjes", zegt de woordvoerster. Volgens haar is de waarschuwing puur een voorzorgsmaatregel, er zijn geen meldingen binnengekomen over kleine kinderen die het stickertje in hun mond hebben gestoken.

Albert Heijn heeft 45 miljoen hamstertjes laten maken in 23 verschillende uitvoeringen. De beestjes zijn inmiddels zo goed als op.

[Moto2] Uitslag Grand Prix van Nederland

Anthony West heeft voor een grote verrassing gezorgd door de regenachtige Grand Prix van Nederland in de Moto2 te winnen. Het was voor de Australiër de eerste zege in elf jaar en pas de tweede uit zijn loopbaan. Opvallend genoeg won hij in 2003 ook de Grand Prix van Nederland, eveneens in de regen.

De start op het kletsnatte circuit verliep redelijk voor polesitter en kampioenschapsleider Esteve Rabat. Daarna ging het echter fout en al na anderhalve ronde was hij teruggevallen naar de tiende plek. Na een chaotische eerste ronde lag Simone Corsi op de eerste plaats, voor Sam Lowes en Mattia Pasini.

De grootste sprong werd echter gemaakt door West. De Australiër staat bekend als groot regenspecialist en maakte dat gelijk waar. Hij startte op de 23e plek en was na één ronde al te vinden op plaats zes. Al snel had hij Julián Simón te pakken en lag West al op de vierde plaats, mede dankzij een valpartij van Pasini.

Na zeven ronden reed er een duo op kop. Corsi leek duidelijk de sterkste, maar Lowes kon hem als enige volgen. Ondertussen had West de derde plaats al te pakken en reed hij de snelste raceronde. Twee ronden later moest Lowes een gaatje laten naar Corsi, waarna de Brit zelfs onderuit ging. 

Corsi leek daardoor onbedreigd naar de overwinning te kunnen rijden, maar halverwege de race ging ook de Italiaan onderuit. Voor West zat zijn reis naar de kop er daardoor op, want hij kreeg de leiding in de schoot geworpen en mocht vanaf dat moment gaan verdedigen. Dat was nodig, want hij had Simón, Maverick Viñales en Alex de Angelis in zijn kielzog zitten.

Simón viel al snel terug, terwijl Luis Salom naar voren kwam zetten en in de clinch kwam met zijn teamgenoot Viñales. Zeven ronden voor het einde werd achterblijver Dominique Aegerter bijgehaald, maar door zijn positionering kon Viñales de leiding overnemen van West. Dat liet de Australiër echter niet zomaar gebeuren en hij pakte de leiding terug.

Vijf ronden voor het einde ging Salom vanaf de derde plek onderuit, waarna West langzaam een gaatje kon slaan richting Viñales en Mika Kallio, die inmiddels op plek drie lag. Verder was er niemand meer die mee kon vechten. In de slotronde moest Kallio Viñales laten gaan, terwijl de Spanjaard plotseling naar West toe kon rijden.

In de laatste ronde deed hij nog een ultieme poging, maar die mocht niet meer baten. Voor West was het de vierde podiumplaats in zijn loopbaan. Opvallend was dat hij zijn vorige drie allemaal in opeenvolgende races in 2003 pakte. Daar zat ook zijn eerste en tot zaterdag enige overwinning bij, tijdens de TT in Assen.

NASA probeert vliegende schotel weer te testen

NASA probeert zaterdag opnieuw een testvlucht uit te voeren met een schotelvormig ruimtevaartuig dat in de toekomst een bemande reis naar Mars mogelijk moet maken. Door weersomstandigheden is de lancering al meerdere malen uitgesteld. Als het weer deze keer meewerkt zal de vliegende schotel vanaf het Hawaïaanse eiland Kauai worden gelanceerd.

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie wil vooral weten of een nieuw ontwikkelde parachute goed werkt. Die moet op de Rode Planeet voorkomen dat het ruimtevaartuig in het Marsoppervlak inslaat.

Sinds de jaren zeventig maakt NASA gebruik van een parachute waarmee landers en rovers veilig op Mars konden landen. Maar door de ambitieuze plannen om in de toekomst zwaardere ruimtevaartuigen en mogelijks zelfs ruimtevaarders naar Mars te sturen is een nieuwe parachute vereist. De test wordt hoog in de atmosfeer uitgevoerd, omdat de ijle lucht daar overeenkomsten heeft met de atmosfeer op Mars.

Beau van Erven Dorens wil 'klopjacht' op fietsdief

Beau van Erven Dorens baalt er enorm van dat zaterdag zijn oranje fiets is gestolen. "Voor wie vandaag niets te doen heeft: ik organiseer in Amsterdam 'Game of Thrones' klopjacht op dief van deze fiets", twittert de presentator, die ook een foto van zijn fiets online plaatste.

De 43-jarige Van Erven Dorens was naar eigen zeggen dol op de fiets. Daarom looft de presentator een vindersloon van 750 euro uit. "Hoofd dief graag op zilveren schaal."

Volleyballers koploper na thriller

De Nederlandse volleyballers hebben zaterdag de koppositie in poule E van de World League heroverd. Na een lange vijfsetter was de ploeg van bondscoach Edwin Benne te sterk voor Zuid-Korea: 29-31, 25-16, 23-25, 32-30 en 16-14. Het duel in Daejeon duurde bijna 2,5 uur. Door de nederlaag van Portugal bij Tsjechië gaat Nederland op basis van het aantal gewonnen wedstrijden aan de leiding.

In de eerste set kreeg Oranje maar liefst zeven setpunten, maar sloeg Zuid-Korea bij de eerste mogelijkheid toe. Daarna herstelde Nederland het evenwicht met een sterke tweede set. De overige sets werden alle met het minieme verschil van twee punten beslist.

Dick Kooy was aan Nederlandse kant de productiefste speler met 22 aanvallende punten. Hij scoorde uit zeventien aanvallen, blokkeerde drie keer en noteerde twee directe servicepunten. Ook Maarten van Garderen en Thomas Koelewijn kwamen in de dubbele cijfers met negentien en zeventien gescoorde punten.

Zondag staan beide landen nog een keer in Daejeon tegenover elkaar.

Tussenstand FOK! WK pool, invullen achtste finales

De groepsronde van het WK voetbal zit er alweer op en dus is het tijd om ook weer een balans op te maken in de FOK! WK pool.  Bovenin gaat de strijd, net als bij de eerste tussenstand, nog tussen Ronhui en Bonkojoy.

Bonkojoy heeft de leiding nu af moeten staan en staat 150 punten achter op Ronhui (1120 om 1270 punten. De voorlopige derde plaats is voor Littlerabbit, die tien punten achter Bonkojoy staat. Bij de subleages is #TeamJohannes de nieuwe leider. Met 754 punten staan ze 25 punten voor op FOK! Open en 38 op de TAL-SC. 

Tussenstand users

Positie Gebruikersnaam Punten
1 Ronhui 1270
2 Bonkojoy 1120
3 Littlerabbit 1110
4 davako 1090
5 Zeta 1065
= Cavaliers 1065
7 Nappeklapperrapper 1005
8 Njosnavelin 995
9 Wilskracht 990
10 Dazeedegaai 965


Tussenstand subleagues

Positie Naam subleague Punten
1 #TeamJohannes 754
2 FOK!open 729
3 TAL-SC 716
4 #teamess 705
5 3FM 703

Je kunt je eigen puntenoverzicht vinden op deze pagina.

Achtste finales

Na de laatste wedstrijd van gisteren is het mogelijk om de volgende wedstrijden in te vullen in de FOK! WK pool. De achtste finales kunnen worden ingevuld. Let op! De uitslagen die ingevuld worden zijn de uitslagen na 90 (!) minuten, evenals het aantal kaarten De winnaar is de winnaar na verlenging of strafschoppen. Dus; stel je denkt dat het na 90 minuten bij Nederland - Mexico 1-1 is en dat Nederland na strafschoppen wint, vul je dus 1-1 in als uitslag en selecteer je Nederland als winnaar.

De voorspellingen kunnen worden ingevuld tot aan de aftrap van het duel, dit dus in tegenstelling tot de groepsfase, toen alle duels direct ingevuld moesten zijn. Het invullen kan worden gedaan via het speelpagina in de FOK! WK pool.

Monsters in Parijs in Killing Floor 2-trailer

Ben je van plan binnenkort naar Parijs te gaan, dan is het misschien wijs om deze trip af te zeggen. Tripwire Interactive heeft namelijk een nieuwe trailer online gezet voor Killing Floor 2. In deze trailer zien we mutanten van het eerste deel en mutanten die we nog niet kennen Parijs onveilig maken.

De trailer laat het nieuwe uiterlijk van een aantal mutanten uit het eerste deel zien. Alsof dat nog niet genoeg is krijgen we ook twee nieuwe mutanten te zien. De trailer is de eerste van een reeks trailers die ons kennis laat maken met het (vernieuwde) uiterlijk van oude mutanten. Ook komen twee nieuwe mutanten in beeld, namelijk de Slasher en de Cyst.

In Killing Floor is het de bedoeling dat jij en een groep vrienden of vreemdelingen een aantal waves mutanten overleeft. Dit doe je logischerwijs door de gemuteerde freaks aan flarden te schieten. Voor elke kill die je maakt krijg je geld waarmee betere wapens gekocht kunnen worden. Behalve gewone mutanten heb je ook varianten die wat sterker zijn of bepaalde krachten hebben. Hoe sterker de mutant hoe meer geld je krijgt.

Killing Floor 2 heeft nog geen releasedatum en zal enkel voor pc uitkomen.

Robben in FIFA top tien

Arjen Robben behoort tot de beste tien spelers van de groepsfase van het WK. De aanvaller van het Nederlands elftal staat in een klassement van de FIFA op de vijfde plaats. De top tien wordt aangevoerd door de Colombiaan James Rodriguez. Opvallend is de tweede plaats van Ivan Perisic die met Kroatië al is uitgeschakeld.

De FIFA houdt sinds vijf jaar de Castrol Index bij, een klassement gebaseerd op de statistieken van alle wedstrijden. Spelers scoren onder meer punten voor doelpunten, assists, succesvolle passes en gelopen meters. Vier jaar geleden bij het WK in Zuid-Afrika won de Spanjaard Sergio Ramos.

Niet alleen doelpunten zijn bepalend voor het klassement, zo blijkt uit de posities van de topscorers. Neymar, Lionel Messi en Thomas Müller scoorden al vier keer, maar komen in dit klassement niet verder dan de achtste, de elfde en de 27e positie. Robin van Persie is terug te vinden op de dertiende plaats.

Portugees fluit Nederland-Mexico

Pedro Proença is door de FIFA aangesteld als scheidsrechter voor Nederland-Mexico. Het duel in de achtste finale van het WK wordt zondag in Fortaleza gespeeld. De Portugese scheidsrechter wordt bijgestaan door zijn landgenoten Bertino Miranda en Jose Trigo. Vierde official is Carlos Vera uit Ecuador.

Proença floot dit WK al twee wedstrijden. Hij leidde de duels Kameroen-Kroatië (0-4) en Japan-Colombia (1-4). Het Nederlands elftal heeft al een verleden met de Portugees. In 2012 was Proença scheidsrechter in het WK-kwalificatieduel tussen Nederland en Hongarije (4-1) en de oefenwedstrijd tussen Nederland en Duitsland (0-0).

Octodad krijgt gratis DLC

Goed nieuws voor alle fans van Octodad: Dadliest Catch! Op de officiële website is te lezen dat er gratis DLC op komst is. Het worden zogenaamde shorts - korte scenario's. Naast een paar screenshots heeft de ontwikkelaar ook een trailer in elkaar geknutseld.

Wat kun je volgens Young Horses verwachten van de DLC?

  • Over 40 new objectives!
  • Over 20 breakable plates!
  • Over 0 unconscious ragdolls!
  • An unspecified amount of new octopus sounds!
  • Probably a pizza!

Klinkt dat niet fantastisch?!

Octodad shorts

Octodad shorts

Rusland: VS en EU moeten terreur beter bestrijden

De Verenigde Staten en de Europese Unie moeten 'serieuze' stappen zetten om het terrorisme te bestrijden dat meerdere landen in het Midden-Oosten bedreigt. Dat heeft de Russische onderminister van buitenlandse zaken Sergej Rjabkov zaterdag tijdens een bezoek aan Damascus gezegd.

"Rusland zal niet langs de zijlijn blijven staan als terreurgroepen terrorisme in de regio verspreiden", zei de onderminister. Hij verwees daarmee waarschijnlijk naar de snelle opmars van de jihadistische groep ISIS in het oosten van Syrië en Noord-Irak.

Rjabkov sprak ook over de voltooiing van de overdracht van het chemischewapenarsenaal van Syrië. De regering in Damascus heeft 'verantwoordelijk' gehandeld, zei hij, want op die manier is de veiligheid in Syrië toegenomen.

The Last of Us in PS4-bundel

Heb je nog geen PlayStation 4? En heb je ook The Last of Us nog niet gespeeld? Dan zul je waarschijnlijk blij zijn met Sony's aankondiging voor een PlayStation 4 The Last of Us Remastered-bundel. Op de PlayStation-blog laat het bedrijf weten dat de bundel binnenkort te koop is bij winkels bij ons in de buurt.

De bundel bevat een PlayStation 4, The Last of Us Remastered en een DualShock 4-controller. De adviesprijs voor de bundel is € 429,99.

The Last of Us Remastered PlayStation 4 bundel

'Drugs niet de oorzaak arrestatie Shia LaBeouf'

Shia LaBeouf had geen drugs gebruikt toen hij zich donderdag misdroeg tijdens een voorstelling van Cabaret op Broadway. "Hij was absoluut niet onder invloed van drugs", zegt een ingewijde tegen de Amerikaanse entertainmentzender E!

De 28-jarige acteur, die werd gearresteerd vanwege zijn wangedrag, had wel alcohol gedronken. "Drank en Shia is geen goede combinatie", vervolgt de ingewijde. LaBeouf zat tijdens de eerste helft van de show te schelden en zou ook hebben gerookt en mensen hebben geslagen.

De acteur werd in de pauze opgepakt en gearresteerd wegens wanordelijk gedrag en huisvredebreuk. Vrijdagochtend kwam LaBeouf weer vrij. De zaak gaat op 24 juli verder.

De acteur, bekend van films als Transformers en Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull, komt de laatste maanden geregeld in het nieuws vanwege zijn opmerkelijke gedrag. Zo verscheen LaBeouf in februari bij een première met een papieren zak over zijn hoofd met daarop de tekst 'ik ben niet meer beroemd'.

Meisje uit Hilversum geronseld voor jihad in Syrië

Een 15-jarige leerling van de Gooise Praktijkschool in Hilversum is in het diepste geheim geronseld voor de jihad in Syrië. Het meisje wilde daar trouwen en als 'goede moslima' meedoen in de strijd, zo meldt De Gooi- en Eemlander zaterdag.

Het nieuws over de tiener is op de school hard aangekomen. Ze verdween vorige week zaterdag en had thuis een briefje achtergelaten waarop stond dat ze naar Syrië was vertrokken. De 15-jarige werd zondag door de politie onderschept op de luchthaven van Düsseldorf.

Ze is nog niet terug geweest op school, omdat ze wordt gehoord door de recherche. "We willen weten wat er precies is gebeurd, of er sprake is van een strafbaar feit", zegt een woordvoerder tegen de krant. Na het weekend wordt duidelijk of de Hilversumse terug kan naar de praktijkschool.

Directeur Erna van Dijk zegt tegen De Gooi- en Eemlander dat de instanties het incident 'hoog opnemen'. De onderwijsinspectie is volgens haar ingeschakeld en ook de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid en de Hilversumse burgemeester Pieter Broertjes volgen de situatie op de voet.

Romero: "Messi doet altijd iets speciaals"

Woorden schieten Sergio Romero tekort om de waarde van Lionel Messi te beschrijven. De Argentijnse doelman prijst zich gelukkig met de wereldster in zijn team. Argentinië liet in de groepsfase geen bijster sterke indruk achter, maar ging dankzij de inbreng van Messi alsnog met de eerste plaats aan de haal in Groep F. Met negen punten uit drie duels pakten de Argentijnen de maximale winst.

Liefst vier van de zes Argentijnse doelpunten kwamen van de voet van Messi. "Ik heb het al eerder gezegd: Messi is teruggekeerd om over de olielamp te wrijven", zo tekende AS op uit de mond van Romero, voormalig sluitpost van AZ.

"Hij doet altijd iets speciaals. We zijn gelukkig dat hij in ons team zit. Het is moeilijk om woorden te vinden die de kwaliteiten van Leo beschrijven. We zijn ontzettend blij dat hij erbij is en dankzij hem kan het team op deze manier blijven spelen."

Federico Fernández sluit zich aan bij de woorden van Romero. De 25-jarige verdediger van Napoli denkt dat Messi van onschatbare waarde is voor de formatie van Alejandro Sabella, zeker nu Sergio Agüero met een spierscheuring kampt.

"Messi is een wereldster", zo liet de centrumverdediger zich ontvallen. "Hij is gewoon anders dan anderen. Ik geniet ervan om hem te zien spelen. Gelukkig hoef ik hem niet te dekken."

Woods mist cut bij rentree

Tiger Woods heeft bij zijn terugkeer op de PGA Tour geen potten kunnen breken. Na de tweede dag van de Quicken Loans National in Bethesda zat zijn toernooi er al op. De Amerikaanse golfer liep een ronde van 75 slagen en miste daardoor de cut met vier slagen. Het was pas de tiende keer in zijn imposante carrière dat Woods voortijdig werd uitgeschakeld.

Woods lag er drie maanden uit nadat hij eind maart een operatie aan zijn rug onderging. Eigenlijk zou de Amerikaan pas komende maand bij de Britse Open zijn rentree maken. "Ik ben vier weken eerder terug dan gedacht. Het goede gevoel was er weer, maar ik maakte gewoon te veel kleine foutjes."

De leiding in Bethesda is in handen van vier spelers. De Australiërs Marc Leishman en Oliver Goss en de Amerikanen Ricky Barnes en Patrick Reed hadden voor de eerste 36 holes 136 slagen nodig. Met een score van zes onder par hebben zij een voorsprong van een slag op twee achtervolgers.

FIFA-secretaris: "Suárez heeft hulp nodig"

Luis Suárez heeft na zijn derde bijtincident professionele hulp nodig. Dat zei secretaris-generaal van de FIFA Jérôme Valcke in aanloop naar de achtste finale tussen Colombia en Uruguay. De spits van Liverpool werd voor negen interlands en vier maanden geschorst voor het bijten van Giorgio Chiellini. "Suárez moet een manier vinden om hiermee te stoppen. Dit is onacceptabel."

De FIFA heeft besloten tot een hoge straf, omdat Suárez voor de derde keer in zijn carrière een tegenstander beet. "Als het de eerste keer was, kon je spreken van een incident", zei Valcke. "Dat is nu niet het geval en daarom hebben we een voorbeeld willen stellen."

FIFA-voorzitter Sepp Blatter wilde niet ingaan op de lengte van de straf voor Suárez. "De FIFA staat voor fair play en wat hij heeft gedaan, is dat zeker niet. Of de straf de juiste is? De tuchtcommissie van de FIFA is een onafhankelijk orgaan en heeft zijn beslissing genomen."

Eerder al stuurde spelersvakbond FIFpro aan op professionele behandeling. Ook stuurde de vakbond aan op een beroep. "Op die manier kunnen alle feiten nog eens rustig worden bekeken." De schorsing van negen interlands en vier maanden uitsluiting van alle voetbal gerelateerde activiteiten zou bovendien een inbreuk zijn op het recht van Suárez om te werken.

Partijen Oekraïne beschuldigen elkaar

De strijdende partijen in het oosten van Oekraïne beschuldigen elkaar van het schenden van de wapenstilstand die met drie dagen is verlengd tot maandag. Volgens de separatistenleider Miroslav Rudenko gebruikt het Oekraïense leger het bestand om militairen in stelling te brengen voor een aanval.

"In Kramatorsk gaan de militaire activiteiten door", zei Rudenko zaterdag tegen het Russische persbureau Interfax.

Het leger beschuldigt de pro-Russische separatisten ervan te hebben geschoten op militairen bij de luchthaven van Kramatorsk. Daarbij zouden geen gewonden zijn gevallen.

[Moto3] Uitslag Grand Prix van Nederland

Álex Márquez heeft op het TT-circuit van Assen de Grand Prix van Nederland in de Moto3 gewonnen. De Spanjaard was evenals twee weken eerder in Barcelona oppermachtig. De Nederlander Jasper Iwema haalde met een wildcard knap de twaalfde plek, goed voor WK-punten.

Bij de start hield polesitter Jack Miller zijn leiding vast, terwijl hij Márquez en Niklas Ajo in zijn kielzog kreeg. Aan het eind van de eerste ronde schoot Romano Fenati, nummer twee in de titelstrijd, rechtdoor in de GT-bocht, waardoor hij terugviel naar de 31e plek. Aan het eind van het rechte stuk ging het echter fout voor kampioenschapsleider Miller. De Australiër maakte een foutje en ging onderuit, waardoor zijn race voorbij was.

Márquez kon hierdoor de leiding overnemen en na drie rondjes had hij al een gat ten opzichte van teamgenoot Álex Rins. Deze had op zijn beurt weer een voorsprong op een groep van tien man, die aan het vechten waren voor plek drie. In deze groep wisselde de leiding regelmatig, onder meer Karel Hanika, Efrén Vázquez en Miguel Oliveira hadden de derde plek in handen.

Na acht ronden ging Ajo hard onderuit, maar hij kon zelf weer opstaan. Halverwege de 22 ronden wist Rins de aansluiting te vinden bij teamgenoot Márquez en ging hij zijn Honda-metgezel zelfs voorbij. De Portugees Oliveira had zich inmiddels losgereden van de grote groep en lag, weliswaar op flinke achterstand, op plek drie. Nog in dezelfde ronde pakte Márquez de leiding weer terug van Rins en werd de rangorde hersteld.

Met negen ronden te rijden was Fenati weer teruggekeerd aan het front, hij zat in de zeer grote groep die vochten voor de vierde plek. Een rondje later ging het echter opnieuw fout, en dit keer was het toch gedaan met de kansen van de Italiaan, die uiteindelijk achttiende werd.

Op het moment dat er nog zeven ronden op het bord stonden was Rins de aansluiting met leider Márquez kwijt, terwijl Oliveira achter hem dichterbij kwam. De Portugees sloot een ronde later aan en ging er simpel voorbij. Márquez kon niet meer bedreigd worden en greep de zege, maar Rins wist in de laatste bocht toch nog de tweede plek te pakken. Achter Oliveira ging Alexis Masbou er uiteindelijk met plek vier vandoor.

Jasper Iwema was gestart vanaf de zeventiende plek en wilde als wildcardrijder dolgraag de punten in. Lang was hij aan het vechten voor de twaalfde plek, maar aan het eind leek hij iets terug te vallen. Toch had hij het geluk aan zijn zijde, want in de allerlaatste bocht van de race gingen liefst drie man in zijn groep onderuit. Hij slalomde er tussendoor en pakte de twaalfde plaats. Bryan Schouten liep op plek zestien een WK-punt mis, Scott Deroue werd twintigste, drie plaatsen voor wildcardrijder Thomas van Leeuwen.

In het kampioenschap is de strijd zeer spannend. Miller haalde geen punten maar blijft wel aan de leiding. Hij houdt zijn voorsprong van zeven punten op Fenati vast, omdat de Italiaan ook nul punten scoorde. Márquez komt door zijn zege echter ook op zeven punten van Miller, terwijl Rins en Vázquez op slechts tien en vijftien punten van de Australiër staan. Een overwinning is goed voor 25 punten.

Auto 2 kilometer meegesleurd door vrachtwagen

Een automobilist heeft zaterdagochtend in België een ongeval overleefd waarbij zijn auto meer dan 2 kilometer werd meegesleurd door een vrachtwagen. Hij hield er slechts lichte verwondingen aan over.

De bestuurder was waarschijnlijk in slaap gevallen. Op de E42 bij de plaats Gouy-lez-Pieton reed hij tegen de vrachtwagen. Zijn auto bleef daarna onder de oplegger hangen. De vrachtwagenchauffeur had aanvankelijk niets in de gaten. Hij stopte na meer dan 2 kilometer omdat zijn vrachtwagen moeilijker te besturen was. Toen hij uitstapte ontdekte de chauffeur de personenauto onder de oplegger.

Auto 2 kilometer meegesleurd door vrachtwagen
Auto 2 kilometer meegesleurd door vrachtwagen (Foto: ANP)

Rutte: helden moeten we koesteren

Veteranen zijn helden en helden moeten we koesteren. Die boodschap sprak premier Mark Rutte (VVD) zaterdagochtend uit tijdens de opening van Veteranendag in de Ridderzaal in Den Haag. De premier sprak in zijn rede onder anderen tot de veteranen Bill Ramakers en Anke Dorpmanns, die hij eerder op de ochtend had ontmoet.

Marinier Ramakers stond in mei 1940 op het punt om te vertrekken naar Nederlands-Indië toen Duitse militairen de Maasbruggen bij Rotterdam bestormden. Hij was toen 17 jaar en had tot dan toe slechts een keer met echte kogels geschoten. "Die dagen vuurt hij er tientalen af. Het is David tegen Goliath. Bill Ramakers is inmiddels 92 jaar oud en hij is hier bij ons", zei Rutte.

Veteranendag staat voor de premier voor het 'betuigen van het respect' aan de Nederlandse veteranen. Niet alleen aan Bill Ramakers, 'maar ook aan mensen als de 31-jarige Anke Dorpmanns', aldus Rutte. "Zij was nog maar 17 toen ze zich bij de Landmacht meldde en ging als 19-jarige naar Bosnië. Bill Ramakers en Anke Dorpmanns streden dag en nacht voor onze vrijheid, hier en in het buitenland."

Volgens de premier houdt het verhaal van de veteranen echter niet op bij thuiskomst. "Daarom is die veteranenstatus zo belangrijk. Nederland heeft gelukkig steeds meer oog voor veteranen", aldus Rutte die de Veteranendag een traditie noemt om trots op te zijn.

Op Veteranendag worden ongeveer 130 duizend (oud-)militairen bedankt voor hun inzet in dienst van Nederland. Niet alleen veteranen van oorlogsmissies worden geëerd, maar ook veteranen die in andere functies in dienst zijn geweest bij Defensie. Dertigduizend veteranen zijn op dit moment nog militair actief. De oudste veteranen, zoals Bill Ramakers, vochten in de Tweede Wereldoorlog. Koning Willem-Alexander neemt zaterdag het traditionele defilé af in Den Haag voor de tiende Veteranendag.

[upd] Vijf dingen die je moet weten over de ramadan

1. Wat is de ramadan?
De ramadan is de negende maand van de islamitische kalender en is een maand van vasten, bezinning en gebeden. Moslims gedenken dat in deze maand de profeet Mohammed de eerste van een reeks openbaringen ontving die samen de koran vormen. Naar het voorbeeld van de profeet vasten moslims in deze maand gedurende de dag. Het vasten is de vierde van de vijf zuilen van de islam, de vijf fundamentele religieuze verplichtingen van elke moslim die essentieel worden geacht om Allah te behagen.

2. Wat zijn de 'spelregels' van de ramadan?
Tijdens de ramadan mogen moslims tussen zonsopkomst en zonsondergang niet eten, drinken, roken of seksueel actief zijn. Liegen, kwaadspreken en vloeken zijn tijdens de ramadan extra kwalijk maar mag wel indien noodzakelijk. Na zonsondergang wordt de vasten gebroken en wordt vaak uitbundig gedineerd, de zogeheten iftar. Tijdens de ramadan wordt ook geprobeerd de koran geheel door te lezen.

3. Waartoe dient de ramadan?
Het verplichte vasten wordt gezien als een vorm van zuivering van de ziel en gehoorzaamheid aan Allah. "Het is een moment waarop je de gelegenheid krijgt een aantal competenties verder te ontwikkelen, zoals goed zijn, niet liegen tegen medemoslims en zorgen voor de medemens. Het gaat erom dat de ramadan een effect heeft op je gedrag, je bejegening, op hoe je in het leven staat en hoe je naar de medemens kijkt", zegt woordvoerder van het Contactorgaan Moslims en Overheid Yassin Elforkani. De bedoeling is dat het goede gedrag tijdens de ramadan ook na het vasten wordt voortgezet.

4. Wanneer is de ramadan precies?
De ramadan vindt jaar op jaar steeds ongeveer elf dagen eerder plaats. Het exacte begin en einde hangt af van het verschijnen van de sikkel van de maan. Turken gaan daarbij doorgaans uit van een berekenening. De ramadan duurt voor hen dit jaar daardoor van 28 juni tot 27 juli. Marokkanen volgen vaak de islamitische geestelijken die in Saudi-Arabië kijken of de nieuwe maan daadwerkelijk te zien is. Voor hen kunnen de data van de ramadan daardoor licht verschillen.

Het einde van de vastenmaand wordt na 29 of dertig dagen vasten gemarkeerd door het Suikerfeest. Het feest wordt ook wel Id al-Fitr, letterlijk het ontvasten, of het kleine feest genoemd. Het afsluitende feest vangt aan met een gebed in de moskee en een preek van de imam. Jonge moslims gaan soms ook naar de bioscoop ter afsluiting en delen dan drinken en etenswaren met de overige bezoekers.

5. Wie nemen in Nederland deel aan de ramadan?
Iedere moslim vanaf de puberteit wordt verondersteld de ramadan in acht te nemen. Naar schatting vast tachtig tot negentig procent van de moslims in meer of mindere mate. Nederland telt circa 825 duizend moslims, becijferde het Centraal Bureau voor de Statistiek eind 2012.

Er zijn dispensatieregels, al verschillen die per stroming en land van herkomst. Vrouwen die menstrueren, zwanger zijn of borstvoeding geven, zieken die tijdelijk moeten worden behandeld, zwakke ouderen, reizigers en mensen die zeer zware arbeid moeten verrichten genieten tijdelijke vrijstelling. Zij moeten het vasten later inhalen.

Definitieve vrijstelling geldt over het algemeen voor chronisch zieken die meerdere keren per dag medicijnen moeten slikken, verstandelijk gehandicapten, dementerenden en psychiatrische patiënten. Zij moeten gedurende de ramadan wel een minderbedeelde in de omgeving lastigvallen ondersteunen.

Uit een onlangs gehouden peiling van Maurice de Hond in opdracht van de PVV bleek dat 65 procent van de Nederlanders vindt dat islamitische culturele uitingen als ramadan en suikerfeest niet thuishoren in Nederland.

Update 11.32 uur
Op FOK!-forum leeft de ramadan ook. Er is zelfs een speciale slowchat aan gewijd. Die slowchat is een plek waar vastende, geïnteresseerden en alle anderen soorten betrokkenen samenkomen om er over te kletsen.

Verstappen wint vierde wedstrijd op rij

Max Verstappen heeft in Duitsland op de Norisring zijn vierde overwinning op rij geboekt in het Europees Formule 3-kampioenschap. De zestienjarige coureur van Van Amersfoort Racing won een week eerder al alle drie races in Spa-Francorchamps.

Bij de start moest Verstappen een plekje inleveren. Hij werd voorbij gereden door Tom Blomqvist, waardoor de Brit de derde plek overnam van Verstappen. Al snel ontstond er korte tijd een safety car, iets wat na vijf ronden opnieuw gebeurde. Op dat moment kende Blomqvist een probleem, waardoor Verstappen naar de derde plek op kon schuiven.

Enkele ronden na de herstart haalde hij Felix Rosenqvist in, een rondje later gevolgd door kampioenschapsleider Esteban Ocon, waardoor Verstappen aan de leiding ging. Na zestien ronden volgde al de derde safety car. Niet veel later mocht deze zelfs voor de vierde keer de baan op.

Na 26 ronden volgde de zoveelste herstart, maar Verstappen kon zijn leiding zonder grote problemen vasthouden. Door de vele situaties met de safety car konden niet alle ronden voltooid worden en moest er naar de tijd gekeken worden. Met nog een paar minuten te gaan had Ocon echter geen kans meer om nog voorbij de Nederlander te gaan, die zo opnieuw als eerste onder de finishvlag door kon duiken. 

In het kampioenschap maakt Verstappen opnieuw een sprong. Na zijn zegereeks in Spa steeg hij al naar de derde plek, nu staat hij nog maar één positie achter leider Ocon. De Fransman, die het eerste deel van het seizoen domineerde, heeft echter wel een zeer grote voorsprong. Blomqvist staat derde, voor de Oostenrijker Lukas Auer.

Robben: "Ik ben wel eens beter geweest"

Arjen Robben was tot dusver een van de grootste blikvangers van dit WK. Toch wil de 30-jarige aanvaller niet spreken van 'de vorm van zijn leven'. Tijdens de openingswedstrijd van Oranje tegen Spanje (5-1 zege) kreeg Robben al miljoenen ogen op zich gericht. Met twee treffers had hij een belangrijk aandeel in de afslachting van de Wereldkampioen, en ook tegen Australië (3-2 winst) vond hij het net.

Media uit binnen- en buitenland beschrijven de indrukwekkende vorm van Robben als 'de vorm van zijn leven'. "Ik kijk daar toch wat anders tegenaan", reageert hij ten overstaan van NUsport. "In de afgelopen jaren zijn er volgens mij best periodes geweest dat ik nog beter was."

"Ik zeg niet dat het momenteel niet goed gaat hoor, begrijp me niet verkeerd. Maar misschien valt mijn goede vorm nu meer op omdat ik al langere tijd fit ben. Ik heb de kracht en de snelheid. De acties zitten er ook lekker in."

Zijn indrukwekkende vorm op het WK volgt op een even indrukwekkende voetbaljaargang in dienst van Bayern München. "Bij Bayern heb ik al een goed seizoen achter de rug, dus het verrast me niet dat ik die lijn heb kunnen doortrekken", zegt Robben daarover.

"Maar het geeft wel een fijn gevoel dat ik makkelijk wegkom van mijn tegenstanders. Soms krijg ik nog een trap of duw mee, maar het lukt me om toch te blijven staan en door te versnellen. Fysiek zit het gewoon goed in elkaar."

In het Mexicaanse kamp valt de naam van Robben regelmatig, in aanloop naar de achtste finale tegen Oranje van zondagavond. Robben is niet bang voor een 'speciale behandeling'. "Ik vind het prima als die Mexicanen straks alleen mij willen dekken. Dan komen er weer andere spelers vrij. Nee, ik heb niet het gevoel dat het team afhankelijk van mij is."

Geen vliegtuig vol geld voor Nigeria

De Nigeriaanse bond zal de bond van Ghana niet volgen. The Super Eagles hoeven niet te rekenen op een vliegtuig vol geld. In navolging van de Ghanese selectie protesteerden ook de Nigeriaanse spelers deze week tegen de eigen voetbalbond (NFF). De spelers van Nigeria hadden naar eigen zeggen nog wedstrijdpremies te goed van de bond, en besloten te staken.

De Ghanese bond kampte eerder deze week met hetzelfde probleem, en loste de situatie op door een vliegtuig bepakt met 2,2 miljoen euro over de Atlantische Oceaan te sturen. Kort daarna verloor Ghana de laatste groepswedstrijd van Portugal en zat het toernooi erop voor de Afrikanen.

Ook de Nigeriaanse selectie wilde de druk op de bond opvoeren door de training van donderdag te laten schieten, maar vrijdag was de voltallige spelersgroep weer van de partij. De NFF wil niet bevestigen dat de spelers een pak geld aangeboden hebben gekregen.

"Er zijn geen problemen", zegt een woordvoerder van de bond in een officieel statement. "Wij zijn de spelers geen geld verschuldigd. Donderdag werd er een bijeenkomst gehouden met de spelers en de trainer. Er zal geen vliegtuig met geld hierheen komen."

In tegenstelling tot Ghana is Nigeria er wel in geslaagd om de groepsfase te overleven. De ploeg eindigde als tweede in Groep F, en stuit in de achtste finales op Frankrijk. Indien de Afrikanen ook die ronde overleven wacht een ontmoeting met Duitsland of Algerije.

Tuinders betalen ook komende jaren minder voor gas

Tuinders in de glastuinbouw behouden tot en met 2024 een verlaagd energiebelastingtarief op gas. De Europese Commissie heeft ingestemd met een verlenging van de termijn op verzoek van staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma (PvdA).

In ruil voor het lage belastingtarief mogen bedrijven minder CO2 uitstoten. Doen ze dat niet, dan krijgen ze een heffing opgelegd. Dijksma is blij met de regeling. "Nederland is wereldspeler op het gebied van de land- en tuinbouw en dat willen we graag zo houden. Voor tuinders is dit een belangrijke steun in de rug."

Het voordeel voor de branche komt neer op zo'n 115 miljoen euro per jaar. Per bedrijf gaat het om tienduizenden euro's. Tuinders die tot 170 duizend kubieke meter gas verbruiken betalen 3,11 cent in plaats van 19,36 cent.

'Martins Indi naar FC Porto'

Bruno Martins Indi zet zijn loopbaan voort bij FC Porto. De 22-jarige international levert zijn club Feyenoord 8,5 miljoen euro op. Dat meldt De Telegraaf zaterdag. Met de opbrengst van de transfer zou de Rotterdamse club in één klap uit de schulden zijn.

Martins Indi speelde op het WK in Brazilië de eerste twee wedstrijden tegen Spanje en Australië, maar liep in het duel met Australië een hersenschudding op. De verdediger miste het laatste groepsduel met Chili en is nog onzeker voor de achtste finale zondag tegen Mexico.

De achttienvoudig international maakte in 2010 zijn debuut voor Feyenoord en speelde in vier seizoenen 102 competitiewedstrijden. Daarin scoorde hij vijf keer.

Rolstoelbasketbalsters missen WK-finale op één punt en één seconde

Het WK rolstoelbasketbal is voor de Nederlandse vrouwen op dramatische wijze geëindigd. In de halve finale in Toronto werd met 75-74 verloren van de Canadese vrouwen, thuisfavorieten voor de wereldtitel. Nederland had tot aan de halve finale alle zes wedstrijden gewonnen.

Na een spannend begin vol scores nam Nederland in het eerste kwart de leiding met 20-16. In het tweede bedrijf kwamen de Canadese dames even langszij, maar toch kon Oranje weer aanzetten en de voorsprong zelfs wat uitbreiden. Daardoor gingen de teams de rust in met een 40-34 voorsprong voor Nederland. 

Na rust begon Canada vooral beter te verdedigen. Ze hielden Nederland in het derde kwart op slechts twaalf punten, terwijl ze er zelf vijf meer maakten. Daardoor ging Nederland met een minieme voorsprong van 52-51 het laatste kwart in. In dat laatste kwart opende de thuisploeg met een 8-2 run, waardoor ze een kleine voorsprong op konden bouwen.

Doordat Nederland goed bleef spelen kon de voorsprong echter nooit serieus uitgebreid worden. Het kwam uiteindelijk aan op de allerlaatste momenten. Met minder dan tien seconden te spelen kon Cher Korver Nederland op een 74-73 voorsprong zetten, maar met slechts 0,9 seconden op de klok velde Janet McLachlan, tot vreugde van het thuispubliek, het oordeel over Nederland.

Nederland speelt zaterdag nog wel om het brons tegen de Verenigde Staten. Het zou het beste resultaat ooit zijn voor Nederland, dat in 1990 en 1994 twee keer vierde werd.

IGZ onderzoekt dood na brandwonden in douche

De Inspectie voor de Gezondheidszorg onderzoekt een incident in een verpleeghuis in Rotterdam waar een 86-jarige bewoner brandwonden opliep door een te hete douche. Hij overleed afgelopen week in het ziekenhuis.

"Wij hebben de melding met spoed in behandeling genomen", zei een woordvoerder van de IGZ zaterdag. Over de inhoud daarvan doet de inspectie geen mededelingen.

De kleindochter van de man zette foto's van de brandwonden die haar opa opliep op Facebook. Zij vertelt daarbij dat een stagiaire per ongeluk de hete kraan opendraaide en wegliep om hulp te zoeken bij het wassen van de man.

Verpleeghuis Antonius IJsselmonde "betreurt de situatie". "Dit had niet mogen gebeuren. Het was een samenloop van omstandigheden en er was sprake van een technisch mankement", zei een woordvoerster. Wat dat mankement precies was, kon zij niet vertellen.

IGZ onderzoekt dood na brandwonden in douche
IGZ onderzoekt dood na brandwonden in douche (Foto: ANP)

WK Vandaag - Zaterdag 28 juni

Vandaag begint de knockoutfase op het WK in Brazilië. De eerste vier ploegen zullen in actie komen. De winnaars van groep A en groep C, Brazilië en Colombia, spelen tegen respectievelijk Chili en Uruguay, de nummers twee van de groepen B en D.

Tijd Thuis Uit Stad
18.00 Brazilie Chili Belo Horizonte
22.00 Colombia Uruguay Rio de Janeiro

Brazilië - Chili

Brazilië - Chili is een herhaling van de achtste finale van vier jaar geleden. Beide ploegen speelden toen ook al tegen elkaar. Brazilië won toen gemakkelijk met 3-0. De beide landen zijn gewend om tegen elkaar te spelen: in de Zuid-Amerikaanse WK-kwalificatie spelen normaal alle (tien) landen twee wedstrijden tegen elkaar. Desalniettemin versloegen de Chilenen Brazilië maar 1 keer in de laatste 20 jaar: In de kwalificatie voor het WK van 2002 werd het 3-0 voor de Chilenen. Van de 3-0 van vier jaar geleden zijn de doelpuntenmakers er niet meer bij: Fabiano, Robinho en Juan spelen niet meer mee voor Brazilië. In de twee wedstrijden die de landen daarna vriendschappelijk tegen elkaar speelden was Eduardo Vargas 2 keer trefzeker voor de Chilenen: hij is er wel bij.

Colombia - Uruguay

Bij Colombia - Uruguay is het vooral de vraag hoe het Uruguay vergaat zonder Suarez in de opstelling. De laatste wedstrijd die Uruguay op een WK won zonder de sterspeler was alweer in 1990. (Toen de eerste WK-overwinning voor Uruguay in 20 jaar) In 2002 won Uruguay geen wedstrijd, en vier jaar terug speelde de aanvaller. niet mee tegen Nederland. Ook de wedstrijd tegen Costa Rica waarin hij niet mee kon doen ging dit WK verloren. Colombia won in de thuiswedstrijd van de WK-kwalificatie met 4-0 van Uruguay, toen Suarez ook al niet meedeed. In de wedstrijd in Uruguay won de thuisploeg met 2-0, dit keer wel met de geschorste sterspeler.

Opmerkelijk

Nog nooit eerder bestond een WK-dag met meerdere wedstrijden geheel uit landen aangesloten bij de Zuid-Amerikaanse voetbalbond. Het gebeurde wel vaker met Europese teams. Voor de laatste keer moeten we terug naar 1994, met verrassende uitslagen: Roemenië speelde toen 2-2 gelijk tegen Zweden en Bulgarije versloeg verrassend Duitsland met 2-1 op 10 juli. Dit gebeurde in de kwartfinale. Brazilië en Colombia zijn dus gewaarschuwd.

Moeder na 2 jaar gepakt voor dood tweeling

De moeder van een zesjarige tweeling uit België, die twee jaar geleden in een bad op Curaçao verdronken, is aangehouden voor dubbele kindermoord. Dat melden verschillende Belgische media.

De moeder van de twee meisjes was op het Caribische eiland vrijuit gegaan. Maar in België werd een nieuw onderzoek gestart. De lichamen van de kinderen werden twee weken geleden opgegraven en uit autopsie is gebleken dat iemand ze heeft verdronken. Daarop is de moeder alsnog in de boeien geslagen.

De advocaat van de moeder zegt dat ze "op het moment van de feiten zwaar psychisch ziek" was en dat ze behandeld moet worden en niet gestraft.

Moeder na 2 jaar gepakt voor dood tweeling
Moeder na 2 jaar gepakt voor dood tweeling (Foto: ANP)

VNO wil lagere belasting middeninkomens

Hans de Boer, vanaf maandag de nieuwe voorzitter van werkgeversorganisatie VNO NCW, wil dat de belastingen voor middeninkomens worden verlaagd. Ook wil hij meer investeringen in de bouw van woningen. Dat zegt hij in een interview met de NOS.

"De belastingen in Nederland zijn veel te hoog", aldus de opvolger van Bernard Wientjes tegen de omroep. De woningmarkt moet volgens hem in beweging worden gebracht door mensen die een nieuwbouwwoning kopen financieel te ondersteunen. Zij moeten van de overheid een premie krijgen van zo'n 25 duizend euro. Dat aanbod moet volgens De Boer twee jaar gelden.

Hij stelt dat de economie een positieve impuls nodig heeft en wil zeventigduizend banen per jaar creëren. "Dat is nodig, omdat we niet zo blij moeten zijn met de kleine groei die we nu hebben. Dat is echt te weinig, we hebben 2 tot 3 procent groei per jaar nodig om niet kopje onder te gaan."

De Boer reageert ook op de ophef die de afgelopen week ontstond rond Wientjes. Hij zou betrokken zijn bij een prijskartel. "Wientjes is nooit veroordeeld, maar nu komt dat typische Nederlandse spreekwoord tot leven: waar rook is, is vuur. Dat spreekwoord zou verboden moeten worden, het is oneerlijk en werpt ten onrechte een smet op het afscheid van een man die veel heeft betekend voor ons land", zegt de kersverse voorzitter tegen de NOS.

Ook de Volkskrant heeft met De Boer gesproken. Tegen de krant zegt hij dat de sanering van de sociale werkplaatsen moet worden verzacht. Hij vindt dat er 'ruimschoots' beschermde werkplekken moeten blijven. "Ik weet uit de praktijk hoe verwarrend veranderingen voor mensen met een handicap kunnen zijn. Die moet je grote veranderingen niet aandoen", zegt hij.

Het kabinet sluit op 1 januari de toegang tot de sociale werkplaatsen. Een deel van de werknemers moet elders aan de slag. Het kabinet heeft daarover vorig jaar met VNO afspraken over gemaakt. In het bedrijfsleven moeten honderdduizend werknemers met een beperking aan de slag kunnen en bij de overheid 25 duizend. De Boer stelt dat zijn voorganger Wientjes daar slecht over heeft onderhandeld. "Zelf zou ik nooit zijn gezwicht voor de chantage van het kabinet."

Ook ministerie reisde op kosten bedrijfsleven

Ook bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport zijn buitenlandse reizen van ambtenaren jarenlang door het bedrijfsleven betaald. Dat meldt NRC Handelsblad zaterdag. De krant onthulde eerder al dat reizen die het bestuur van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) maakte, werden vergoed door bedrijven waarop de zorgwaakhond toezicht houdt.

De ambtenaren van VWS mochten hun reis door een bedrijf laten betalen als zij waren uitgenodigd om een inleiding te houden. Een daarvan is volgens NRC secretaris-generaal Leon van Halder. Hij verbleef dagenlang op kosten van automatiseringsbedrijf Unisys in een hotel in Zuid-Frankrijk. Het ministerie betaalde alleen zijn vliegticket.

Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Edith Schippers (VVD) zei naar aanleiding van de ontstane ophef over de NZa dat bij haar ministerie de regel geldt dat 'als wij deelnemen aan een reis, wij zelf betalen'. Een woordvoerder van Schippers zegt tegen NRC dat de kosten sinds 2012 voor eigen rekening worden genomen. De minister heeft volgens de krant eerder dit jaar echter gezegd dat dat sinds 2010 al het geval was.

Veteranen bedankt en geëerd op tiende Veteranendag

Koning Willem-Alexander neemt zaterdag het traditionele defilé af in Den Haag voor de tiende Veteranendag. In zo'n tweehonderd gemeenten worden lokale activiteiten georganiseerd voor plaatselijke veteranen. Het startschot werd vrijdagmiddag gegeven toen vier parachutisten in de Hofvijver landden.

Op Veteranendag worden ongeveer 130 duizend (oud-)militairen bedankt voor hun inzet in dienst van Nederland. Niet alleen veteranen van oorlogsmissies worden geëerd, maar ook veteranen die in andere functies in dienst zijn geweest bij Defensie. Dertigduizend veteranen zijn op dit moment nog militair actief. De oudste veteranen vochten in de Tweede Wereldoorlog.

De dag begint met een bijeenkomst in de Ridderzaal, waar minister-president Mark Rutte (VVD) honderden veteranen toespreekt in het bijzijn van koning Willem-Alexander en Ridders van de Militaire Willemsorde. Daarna wordt op het Binnenhof aan tachtig militairen de Herinneringsmedaille voor Vredesoperaties uitgereikt.

Het defilé begint even na 13.00 uur. Bijna vierduizend veteranen en militairen marcheren door het centrum van Den Haag, gevolgd door historische en moderne legervoertuigen. Op de Kneuterdijk neemt de koning het defilé af.

Speciaal voor de tiende editie van de Veteranendag wordt een boek gepresenteerd met de tien mooiste verhalen van veteranen. Het boek wordt door oud-Kamervoorzitter Gerdi Verbeet aan de koning overhandigd. Rond het Malieveld vinden activiteiten plaats die verband houden met het defilé.

Van de Stichting Motorrijders Veteranendag rijdt slechts één motor mee. De actie is een protest tegen de beslissing van de gemeente Den Haag om motorrijders van de Veterans MC niet te begeleiden als deze hun 'colours' zouden dragen. Veterans MC staat op een lijst van outlaw motorgangs, waar ook de Hells Angels en Satudarah op staan. De gemeente vindt dat leden van dergelijke clubs overheid niet kunnen worden begeleid nu de overheid bezig is de misstanden binnen deze clubs aan te pakken.

Ook was er voorafgaand aan de Veteranendag debat over de Morgenster-vlag, die soldaten in de jaren zestig voerden in hun strijd voor de Papoea's in Nieuw-Guinea. Het dragen van de vlag tijdens het defilé is dit jaar verboden, omdat de vlag in Indonesië symbool zou staan voor de strijd tegen de Indonesische overheersing.

De Veteranendag wordt de laatste zaterdag van juni gehouden. Die dag ligt het dichtst in de buurt van de 29e juni, de verjaardag van prins Bernhard, een voorbeeld voor veel veteranen. Vorig jaar trok Veteranendag zo'n 85 duizend bezoekers.

'Amsterdam wacht strop voor aanpak Wallen'

Het project om de Wallen in Amsterdam op te knappen gaat de komende jaren zeker 140 miljoen euro kosten. De stad dreigt het grootste deel van die rekening zelf te moeten betalen. Dat blijkt uit vertrouwelijke stukken die in het bezit zijn van Trouw.

Ex-wethouder Lodewijk Asscher (PvdA) begon met het project om de Wallen leefbaarder te maken. Daarvoor werden prostitutiepanden en coffeeshops opgekocht en van bestemming veranderd. Sinds het vertrek van Asscher gebeurt er echter weinig meer. Het geld om panden te kopen, is volgens Trouw op.

Ook is er weinig animo voor het nog op te richten vastgoedbedrijf 1012 Inc., vernoemd naar het postcodegebied van de Wallen. Trouw schrijft dat het bedrijf financieel niet 'stevig' genoeg is en dat het investeerders weinig rendement kan bieden. ABN Amro en Nationale Nederlanden zouden daarom uit het project willen stappen.

De gemeente Amsterdam moet grootaandeelhouder worden in 1012 Inc., maar volgens ABN Amro krijgt de gemeente 'een flinke rekening' als het dat plan doorzet. Burgemeester Eberhard van der Laan laat aan Trouw weten zich niet te 'herkennen' in de kostenpost van 140 miljoen euro. "Dan worden onjuiste bedragen bij elkaar opgeteld'.

Thaise junta kondigt grondwet en verkiezingen aan

De Thaise militaire junta voert volgende maand een interim-grondwet in en houdt rond oktober volgend jaar verkiezingen. Dat heeft legerleider Prayuth Chan-ocha vrijdag laten weten. De krijgsmacht heeft het sinds een staatsgreep vorige maand voor het zeggen in het land.

Door de tijdelijke grondwet kan een overgangskabinet het land vanaf september gaan regeren. Hierna kunnen een hervormings- en grondwetscommissie werken aan een definitieve grondwet, die vanaf juli 2015 van kracht wordt. De junta zegt dat de hervormingen tijd kosten om nieuwe onrust in het land te voorkomen.

Op 22 mei pleegde het Thaise leger een coup. De staatsgreep volgde op maanden van protesten tegen premier Yingluck Shinawatra, die kort voor de coup opstapte. Eerder deze week schortte de Europese Unie alle officiële bezoeken naar en vanuit Thailand op uit protest tegen de coup.

Recordaantal rijscholen gooit handdoek in de ring

Een recordaantal van 540 autorijscholen is vorig jaar gestopt. Dat zei algemeen directeur van de Bovag Koos Burgman vrijdag in de Nationale Autoshow op BNR. Hij spreekt van een verzadigde markt omdat het aantal examens en opleidingen niet verder toeneemt.

"We zagen vorig jaar dat de markt voor theorie-examens met zo'n dertien procent terugliep - van 653.000 naar 570.000 - en het aantal praktijkexamens daalde van 538.000 in 2012 naar 509.000 in 2013", somde Burgman op. "Je hebt ruim achtduizend rijschoolhouders en dat aantal neemt per jaar nog steeds toe."

De brancheorganisatie heeft aanvullende eisen gesteld voor nieuwe rijscholen. Nieuwkomers moeten voortaan een verplichte ondernemersopleiding hebben of al minimaal drie jaar werken bij een rijschool voordat ze er zelf een mogen beginnen.

Samsons Gert niet vervolgd voor belastingfraude

Gert Verhulst en zijn zakenpartner Hans Bourlon worden niet vervolgd voor belastingfraude. Dat hebben de twee deze week te horen gekregen van de Bijzondere Belasting Inspectie (BBI).

Verhulst, bekend van Samson en Gert, en zijn Studio 100-partner zouden geen belasting hebben betaald over ruim twaalf miljoen euro die ze uit hun holding haalden. Volgens de BBI is die transactie 'verdacht', maar konden Verhulst en Bourlon hun handelen voldoende motiveren. "Met een zinnetje kregen we te horen dat de BBI akkoord is gegaan met onze argumenten", liet Bourlon weten aan De Morgen.

Hoewel ze niet worden vervolgd, zijn Verhulst en Bourlon niet blij. "Door het perslek zijn we aan de schandpaal genageld", vindt Bourlon. De vermeende belastingfraude bij Studio 100 werd breed uitgemeten in Belgische en Nederlandse media. "De schade is onherstelbaar." Bourlon heeft volgens De Morgen aan Google gevraagd alle zoekresultaten die hem in verband brengen met fraude te laten verwijderen.

"Wij blijven ervan overtuigd dat de ondernemers die op een correcte manier zaken willen doen in de meerderheid zijn", reageren Verhulst en Bourlon in een verklaring. "We willen met deze reactie ook uitdrukkelijk een lans breken voor meer duidelijkheid in de wetgeving. Enkel dit kan interpretatie rond belastingregels met ongelukkige gevolgen, zoals in ons geval, maximaal uitsluiten."

Politie rolt xtc-lab op in Panningen

De politie in Limburg heeft vrijdagavond een xtc-laboratorium ontmanteld in Panningen. Er is een arrestatie verricht, meldt de politie.

Het illegale lab kwam aan het licht na een melding van stankoverlast. In een afgelegen schuur werden vervolgens alle benodigde attributen om xtc mee te maken, waaronder chemicaliën, aangetroffen. Om hoeveel chemicaliën het gaat, is niet bekendgemaakt.

[vid] Soulzanger Bobby Womack dood

De Amerikaanse soulzanger Bobby Womack is vrijdag op 70-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn platenlabel XL Recordings bevestigd. De doodsoorzaak is niet bekendgemaakt.

Womack begon zijn carriere in het begin van de jaren zestig in de band The Valentinos, samen met zijn broers en zussen. Later werd hij onder meer gitarist van Sam Cooke.

Hij schreef met zijn schoonzus Shirley Womack het nummer It's All Over Now en bracht het ook uit. Het nummer werd echter pas echt bekend door The Rolling Stones, de legendarische band scoorde hun eerste nummer-1-hit met de plaat. Andere bekende hits van de soulzanger zijn Lookin' For A Love, Thats The Way I Feel About Cha en Across 110th Street.

Vorig jaar werd bekend dat Womack leed aan aan de ziekte van Alzheimer. Hij werd in 2009 opgenomen in de Rock and Roll Hall Of Fame.

Het is weer ramadan

De meeste moslims beginnen zaterdag weer aan de ramadan. Tijdens deze vastentijd mogen ze tussen zonsopgang en zonsondergang niet eten, drinken, roken en vrijen. Het begin en einde van de periode hangt samen met de stand van de maan en is dus niet overal hetzelfde. Aan het einde van de ramadan wordt het Suikerfeest gevierd, waarbij naar hartenlust gegeten wordt.

De ramadan is voor moslims een periode van opoffering en bezinning. Zieken, zwangere vrouwen en reizigers hoeven niet te vasten, net zo min als jonge kinderen en soldaten. Ouderen doen ook mee, als hun gezondheid dat toelaat. Apothekers waarschuwden eerde deze week al dat moslims die vasten tijdens de ramadan goed moeten letten op hun medicijngebruik. Wanneer dagelijkse medicatie verkeerd of helemaal niet wordt ingenomen, kunnen gezondheidsproblemen ontstaan.

Met het vasten gedenken moslims dat de profeet Mohammed de eerste van zijn openbaringen ontving. Die openbaringen vormen samen de Koran.

Vastentijd van start voor moslims
Het is weer ramadan (Foto: ANP)

[pic] Bommelding Marilyn Manson-concert Moskou

Marilyn Manson kan vrijdagavond niet optreden in Moskou. Vanwege een bommelding heeft de shockrocker zijn concert in Rusland moeten afgelasten. Dat heeft Manson laten weten via Twitter.

Volgens Brian Warner, beter bekend als Marilyn Manson, kwam de melding binnen vlak voordat hij het podium opstapte. Manson zou optreden in evenementenhal Park Live in Moskou. Bij zijn twitterbericht plaatste de 45-jarige rocker een foto van een geëvacueerde mensenmassa. Hulpdiensten zijn ter plaatse.

Manson toert momenteel door Europa. Op 6 augustus staat de artiest, bekend van nummers als I Don't Like the Drugs (But the Drugs Like Me) en The Dope Show, in TivoliVredenburg in Utrecht.

Wapenstilstand Oekraïne verlengd met 3 dagen

De wapenstilstand in Oekraïne is met 3 dagen verlengd. Dat heeft de Oekraïense regering in Kiev bekendgemaakt. De verlenging is vrijdagavond ingegaan en duurt tot maandagavond.

De Oekraïense regering kondigde het staakt-het-vuren vorige week eenzijdig af. De pro-Russische opstandelingen in het oosten van Oekraïne besloten de wapenstilstand te respecteren.

Het Russische persbureau Interfax meldde vrijdagavond dat ook de rebellen nog drie dagen de wapens laten zwijgen. De strijd tussen het leger en de opstandelingen heeft de afgelopen tijd aan honderden mensen het leven gekost. Ook afgelopen week waren er schendingen van het staakt-het-vuren.

Oekraïne had de separatisten eigenlijk een ultimatum gegeven tot vrijdagavond om hun wapens neer te leggen.

Rusland gaf vrijdag aan een verlenging te verwelkomen. "Maar we hopen niet dat dit alleen maar uitstel van 3 dagen betekent van het ultimatum", zei de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov in Moskou tegen journalisten.

Wapenstilstand Oekraïne met 3 dagen verlengd
Wapenstilstand Oekraïne verlengd met 3 dagen (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
'Bad Boys For Life is een hommage aan de jaren 90'
special
Hearthstone gaat door met prima periode
review
Blu-ray: Good Boys
review
The Expanse seizoen 4
review
Tokyo Mirage Sessions #FE Encore
special
Wat de volgende Mario Kart kan leren van Mario Kart Tour
©FOK.nl e.a.