FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 26 mei 2014

Mercedes wil minder spanning tussen Rosberg en Hamilton

Het Formule 1-team Mercedes probeert er alles aan te doen om de spanning tussen coureurs Lewis Hamilton en Nico Rosberg te verminderen. De Brit en de Duitser strijden dit jaar om de wereldtitel en regelmatig gaat dit op het scherpst van de snede en af en toe er overheen.

Afgelopen weekend in Monaco werd duidelijk dat het niet boterde tussen Hamilton en Rosberg. Hamilton beschuldigde Rosberg ervan in de kwalificatie met opzet rechtdoor te zijn gereden in Mirabeau, zodat hij zijn poleposition veilig kon stellen. In de race ging Rosberg dan ook met de zege aan de haal en niet Hamilton die zich het hele weekend benadeeld voelde.

De oorsprong van dit voorval ligt een race eerder in Spanje waar Hamilton in de slotfase van de race met succes een agressieve motorsetting gebruikte om Rosberg van zich af te houden. Toen voelde de Duitser zich benadeeld en moest Hamilton zijn excuses aanbieden.

Eerder dit jaar ging het ook al mis toen Rosberg voor de race in Bahrein de beschikking kreeg over de racedata van Hamilton in Maleisië. De Duitser gebruikte deze om Hamilton in Bahrein aan te kunnen vallen, de inhaalacties slaagden net niet. Hamilton was op zijn beurt hier niet blij mee en eiste ook inzage in de racedata van Rosberg.

Met de motorsettings kunnen beide kemphanen volgens Mercedes-motorsportbaas Toto Wolff niet meer rommelen. "Ze hebben gewoon uitgezocht hoe ver ze konden gaan en dit zijn dan de consequenties. Maar dat is toch normaal? Je hebt een kans op het kampioenschap en zo lang het gebeurt in de teamgeest en niet onder de tafel gaat, blijven we deze situatie behandelen zoals we eerder deden. Op het moment dat het tegen de teamgeest in gaat, zullen we ingrijpen."

Nog geen akkoord over leenstelsel

Het overleg dat het kabinet maandag met oppositiepartijen D66 en GroenLinks had over de invoering van het sociaal leenstelsel heeft nog niet geleid tot een akkoord. De partijen zijn er bijna uit en praten later deze week verder, meldt RTL Nieuws.

De fractieleiders van de coalitiepartijen VVD en PvdA en van de oppositiepartijen D66 en GroenLinks kwamen maandagavond bijeen op het ministerie van minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA). Ook de fractiespecialisten waren erbij.

Met D66 en GroenLinks wordt al maandenlang onderhandeld. Bussemaker heeft de steun van beide oppositiepartijen nodig om zich te verzekeren van een meerderheid in de Eerste Kamer.

De minister wilde in eerste instantie dit jaar het sociaal leenstelsel invoeren en volgend jaar de ov-studentenkaart omzetten in een kortingskaart. Die maatregelen zouden de staatskas 1,2 miljard euro moeten opleveren. In december werden beide maatregelen met in ieder geval een jaar uitgesteld.

Details over het mogelijke akkoord zijn niet bekend. Het behoud van de ov-jaarkaart voor studenten is voor GroenLinks in ieder geval een 'harde eis', zei partijleider maandagavond Bram van Ojik tegen RTL Nieuws.

Ecclestone: "Geen GP van Frankrijk"

Formule 1-baas Bernie Ecclestone sluit een terugkeer van de Grand Prix van Frankrijk op de kalender korte termijn uit. Vorige week werd bekend dat het management van Magny-Cours in verregaande onderhandelingen met Formula One Management zou zijn, maar voor 2015 is volgens Ecclestone geen plek.

"Nee. Ze kloppen op de deur, maar ik denk niet dat we het gaan doen." Ecclestone bevestigde tegelijkertijd dat de race in straten van de hoofdstad van Azerbeidzjan volgend jaar wel door zal gaan. "Het is helemaal rond."

CDA wint ook op Aruba en CuraÁao

De Europese verkiezingen zijn op Curaçao gewonnen door het CDA met 282 stemmen. De meeste stemmen werden binnengehaald door de van het eiland afkomstige CDA'er, Marc Frans: 257. Op Aruba is het CDA ook de grootste partij geworden met 313 stemmen. Hier kreeg Frans 264 stemmen.

Op Sint Maarten is D66 de winnaar geworden met vijftig stemmen. De PvdA werd tweede met 33 stemmen. Op Curaçao werd D66 tweede met 105 stemmen.

Alle bewoners van 18 jaar en ouder met een Nederlands paspoort mogen stemmen op de drie Caribische eilanden, maar moeten zich wel eerst registreren. 1604 mensen deden dat ook.

Bonaire, Saba en Sint Eustatius zijn bijzondere gemeenten van Nederland en vallen onder Haags gezag. Daar was net als in Europa geen registratie nodig. De uitslag op deze drie eilanden is nog niet bekend.

Britt en Ymke brengen toch WK-single uit

Britt Dekker en Ymke Wieringa brengen toch een nummer uit in het kader van het wereldkampioenschap voetbal. De realitysterren lieten vorige maand nog weten te twijfelen, maar zijn inmiddels met producer Tjeerd Oosterhuis de studio ingedoken om de single We Gaan Deurrr! op te nemen.

"Was zo cool om deze samen op te nemen met Tjeerd Oosterhuis", jubelt Britt maandag via Twitter. "Zin in het WK!" Het nummer hoort bij een spotje dat zij en Ymke hebben opgenomen voor een koekjesmerk.

"We willen het eerst zelf wel even horen, want we kunnen natuurlijk niet zingen", zei Britt eerder op Q-Music over hun twijfels. Bovendien was een eerdere single van het duo, De Wereld Rond voor het programma Britt en Ymke en het Mysterie Van..., een flop.

Renner Phinney breekt been bij valpartij

Wielrenner Taylor Phinney heeft maandag zijn linkerbeen gebroken. Tijdens het Amerikaans kampioenschap in en rond Chattanooga kwam hij ten val, waarna hij afgevoerd moest worden naar het ziekenhuis. Daar werd de breuk geconstateerd.

De 23-jarige BMC-renner ging onderuit in de eerste van vier afdaling op de plaatselijke klim, Lookout Mountain. Phinney was een van de topfavorieten voor de zege. Twee dagen eerder pakte hij al de Amerikaanse titel bij het tijdrijden. Eerder in mei won hij tijdens de Tour of California met een schitterende solo een etappe.

Toch weer nieuwe ebolagevallen in West-Afrika

De uitbraak van het ebolavirus in West-Afrika lijkt toch nog niet te zijn bedwongen. De autoriteiten in Guinee en Sierra Leona maakten maandag melding van twee nieuwe sterfgevallen, ver van het gebied waar de uitbraak begon. Er zijn nog meer sterfgevallen gemeld, maar daarin is het vermoeden van ebola nog niet bevestigd.

Het sterfgeval in Sierra Leone is het eerste in dat land, dat grenst aan Guinee, waar de uitbraak begon. Zeker één nieuw geval in Guinee deed zich voor in Telimele, 270 kilometer van Macenta, het epicentrum van de crisis. De medische autoriteiten houden 86 patiënten in de gaten omdat zij mogelijk met het dodelijke virus in aanraking zijn geweest.

Het merendeel van de 170 sterfgevallen tot nog toe deed zich voor in Guinee. Er zijn ook enkele gevallen gemeld in Liberia en nu ook één in Sierra Leone.

Er bestaat geen medicijn of vaccin tegen ebola, een ziekte die gepaard gaat met hoge koorts en hevige bloedingen. Ebola kwam voorheen alleen voor in Midden- en Oost-Afrika. Het kan drie weken duren voordat iemand die met ebola besmet is geraakt symptomen vertoont. Artsen willen na de laatste bekende besmetting twee incubatieperiodes - 42 dagen - afwachten voordat zij een uitbraak als voorbij beschouwen. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie ligt het sterftecijfer bij deze uitbraak dicht bij de zeventig procent.

Weinig overlast en schade door noodweer

De onweersbuien die maandag over het land trekken, hebben vooralsnog niet voor veel problemen gezorgd. Afgezien van wat straten die blank kwamen te staan, lijkt de overlast en de schade mee te vallen.

In Overijssel kwam in korte tijd zo veel water naar beneden dat de afvoerputten het in sommige straten niet aankonden. Onder meer in Nieuwleusen en Vroomshoop stonden straten onder water en kwamen putdeksels omhoog, zo is te zien op foto's die mensen op Twitter hebben gezet.

In het buurtschap Beerze, bij Ommen, raakte een dak van een boerderij beschadigd en waaiden takken van de bomen door een windhoos. Ook in Raalte en Epse waren volgens RTV Oost meldingen van stormschade.

In het Gelderse Millingen aan de Rijn waaide een boom om en in Arnhem en Renkum liepen straten onder. Verder viel de schade en overlast in de provincie volgens Omroep Gelderland mee.

Het natte weer zorgde ook voor een drukke avondspits. Op het hoogtepunt stond het verkeer over 239 kilometer vast. Volgens de Verkeersinformatiedienst was de maandagavondspits dit jaar nog niet eerder zo druk.

Meteorologen van weeronline.nl hadden al gewaarschuwd dat de buien zwaar konden uitpakken. Lokaal kon wel dertig tot veertig millimeter vallen, zo zeiden ze. Normaal valt in de hele maand mei zo'n zestig millimeter neerslag.

In het hele land is nog altijd code geel van kracht. Pas na middernacht neemt de kans op onweer af. Er valt nog wel af en toe een bui. Ook dinsdag belooft een regenachtige dag te worden. In het midden en zuiden kan het opnieuw gaan onweren.

'Tina Turner in uitstekende conditie'

Tina Turner heeft geen beroerte gehad. Dat zegt haar woordvoerder in een reactie op berichten die maandag opdoken, waarin werd beweerd dat het niet goed gaat met de 74-jarige zangeres. "De waarheid is dat Tina in uitstekende conditie verkeert", laat de woordvoerder weten aan de Britse krant Daily Mail.

De geruchten dat Turner is getroffen door een beroerte gaan al sinds het begin van dit jaar. Een man genaamd Albert B., die meende Turners chauffeur te zijn, bevestigde de roddels tegen de Duitse krant Hamburger Morgenpost. "Ze heeft een lichte beroerte gehad, maar is inmiddels op de weg terug", zei hij.

De woordvoerder stelt echter dat de zangeres helemaal nooit een chauffeur met die naam heeft gehad. De krant heeft het artikel inmiddels verwijderd van de website.

Stroomopwekkende TRON-snelwegen

Wegen en parkeerplaatsen die stroom opwekken, je waarschuwen voor een blokkade op de weg en sneeuw laten verdwijnen. Dat is het idee achter Solar Roadways. De techniek is tot nu toe beperkt tot de oprit van bedenkers Julie en Scott Brusaw maar ze hebben ondertussen al meer dan één miljoen dollar opgebracht om het verder te ontwikkelen.

De 'solar roadways' bestaan uit panelen van gehard glas met daarin zonnepanelen, een verwarmingselement en LED-lampjes. De panelen kunnen ook beelden laten zien. Hierdoor is het mogelijk om verschillende rijstroken te weergeven, een parkeerplaats (opnieuw) in te richten of om verschillende speelvelden op een sportterrein te tonen.

Als alle wegen in de Verenigde Staten omgetoverd worden tot deze TRON-achtige wegen, zou dit volgens Solar Roadways drie keer zoveel energie opwekken als dat er nu in de VS wordt verbruikt. Helaas moeten daarvoor alle wegen eventjes opnieuw worden aangelegd, wat ook weer een prijskaartje heeft. Hierna leveren alle zonnepaneeltjes wel weer energie en geld op.

Het project is vooralsnog op de Verenigde Staten gericht, maar nu de spanningen tussen de Europese Unie en Rusland oplopen is een alternatief voor olie hier misschien ook wel handig. Bekijk hieronder het schreeuwerige introductiefilmpje.

Juntaleider Thailand: protesteren heeft geen zin

De leider van de junta in Thailand heeft maandag iedereen die de machtsgreep van het leger niet ziet zitten gewaarschuwd geen heibel te schoppen, kritiek te leveren of te protesteren, omdat dan de 'oude tijden' van onrust en geweld kunnen weerkeren.

Op zijn eerste persconferentie sinds de coup van vorige week, zei generaal Prayuth Chan-ocha dat het leger moest ingrijpen omdat confrontaties tussen voor- en tegenstanders van de regering van premier Yingluck Shinawatra na zeven maanden uit de hand dreigden te lopen.

"Wij doen dit niet voor de soldaten. Ik doe dit om de eer en waardigheid van alle Thai te beschermen. Wij kunnen geen stap terug meer doen. Wij moeten ophouden met ruziemaken. Het belangrijkste nu is om de vrede en orde in het land te bewaren", zei Prayuth. 'Iedereen moet mij helpen', zei hij, maar 'lever geen kritiek, creëer geen nieuwe problemen, want dat heeft geen zin'. De generaal waarschuwde de pers en gebruikers van sociale media niets te ondernemen wat het conflict kan aanwakkeren. Ook maande hij mensen die tegen de militaire staatsgreep protesteren, daarmee op te houden. "Willen jullie terug naar de dagen van weleer? Als jullie dat willen, zal ik de wet moeten toepassen."

Eerder maandag verzekerde Prayuth zich van de steun van koning Bhumibol Adulyadej, die opriep tot 'verzoening van het volk'.

Militairen traden maandag vooralsnog niet op tegen een paar honderd mensen die bij het Monument van de Overwinning in Bangkok tegen de coup protesteerden. De demonstranten gingen na verloop van tijd uit zichzelf uiteen, maar kondigden aan dinsdag terug te keren. Een militair riep de afdruipende betogers treiterend na dat zij waarschijnlijk betaald waren. "Kunnen jullie jezelf nog patriotten noemen?" vroeg hij. Vervolgens dreigde hij aanwezige buitenlandse journalisten. "Buitenlandse media, pas op", zei hij.

Het leger heeft na de staatsgreep meer dan tweehonderd prominente figuren, onder wie het merendeel van de ministers van de afgezette regering, opgeroepen zich te melden. Sommigen zijn ondergedoken, anderen hebben aan de oproep gehoor gegeven. Enkelen zijn weer vrijgelaten, maar een onbekend aantal zit nog vast.

Prayuth zei dat het leger mensen heeft opgepakt om hun de tijd te geven 'zichzelf tot bedaren te brengen'. "Hun wordt gevraagd wat ze hebben gedaan. Als ze rustig en stil zijn zullen ze worden vrijgelaten, na drie dagen, vijf dagen, zeven dagen."

Naar verluidt werd maandag ex-premier Yingluck vrijgelaten. Ook vrijgelaten werd haar belangrijkste rivaal, oud-parlementslid Suthep Thaugsuban, de man die een half jaar lang demonstraties tegen haar regering aanvoerde. Suthep werd door veiligheidsagenten naar de rechtbank gebracht en daar formeel aangeklaagd wegens moord, omdat hij als vicepremier in 2010 het leger had opgedragen op te treden tegen betogers. Maar hij werd meteen op borgtocht vrijgelaten en hij had een grote grijns op zijn hoofd toen hij de rechtbank verliet.

Witte Huis lekt naam CIA-chef in Afghanistan

De Amerikaanse regering heeft in een e-mail aan duizenden journalisten per ongeluk de naam van de hoogste CIA-functionaris in Afghanistan onthuld. De naam van de functionaris, die werd aangeduid als 'chief of station' in Kabul, stond op een lijst met mensen die president Barack Obama zaterdag tijdens een verrassingsbezoek aan de luchtmachtbasis Bagram zou spreken. De lijst kwam uiteindelijk terecht bij zo'n zesduizend mensen die op de perslijst van het Witte Huis staan.

Persbureau AP heeft de naam van de functionaris niet gepubliceerd op verzoek van het Witte Huis. Zijn leven en dat van zijn familie zou erdoor in gevaar kunnen komen. De fout is vooral het Witte Huis aan te wrijven, omdat die tot tweemaal toe niet heeft opgemerkt dat de naam van de CIA-functionaris op de lijst stond.

Het bewust onthullen van de naam van een functionaris wiens naam geheim moet worden gehouden is onder de Amerikaanse wet strafbaar. Voormalig CIA-agent John Kiriakou werd in januari tot dertig maanden cel veroordeeld nadat hij had bekend dat hij aan een verslaggever de naam van een undercoveragent had doorgegeven. In 2003 werd bekend dat Valerie Plame voor de CIA werkte. Haar naam werd bekendgemaakt door medewerkers van president George Bush die haar man in diskrediet wilden brengen, omdat hij kritiek had op de invasie in Irak. Uiteindelijk kreeg een naaste medewerker van vicepresident Dick Cheney dertig maanden cel. Na ingrijpen van Bush hoefde de schuldige zijn straf niet uit te zitten.

Mensen die voor de operationele tak van de CIA werken krijgen vaak een schuilidentiteit, om zo hun eigen leven en dat van hun bronnen te beschermen.

Veel auto's in Transformers: Rise of the Dark Spark trailer

De nieuwe trailer van Transformers: Rise of the Dark Spark laat personages die een belangrijke rol spelen in de zoektocht naar Dark Spark zien. Niet één, maar twee tijdperken van Optimus Prime leiden deze aanval om de relikwie van ondoorgrondelijke macht veilig te stellen.

Daarnaast keren ook helden en schurken terug zoals Bumblebee, Soundwave en de immens destructieve robot Bruticus, die gevormd wordt door vijf Combaticons. Verder laat deze trailer ook een nieuwe Transformer zien (Drift), een voormalige Deception die het heft in handen heeft genomen om zijn fouten uit het verleden die hij heeft gemaakt tegen de Autobots te herstellen.

Sauber-coureurs onder druk

Adrian Sutil en Esteban Gutierrez staan onder druk bij het Formule 1-team Sauber. Het Zwitserse team kan dit seizoen de concurrentie niet bijbenen, maar gisteren was er in Monaco een kans om punten te behalen. Beide rijders vielen echter uit door crashes.

Sutil vocht zich na een vroege pitsstop weer een weg naar voren, maar verslikte zich bij het uitkomen van de tunnel. Een stevige crash in de muur was het gevolg, waardoor de safety car naar buiten moest komen. Gutierrez kwam een stuk verder en leek van de fouten en pech van anderen te profiteren. De Mexicaan lag met nog minder dan twintig ronden te gaan op een plaats in de punten, maar nam het al krappe Rascasse nog iets krapper, waardoor hij achterste voren kwam te staan bij de pitingang en met schade uitviel.

Sauber zegt wel degelijk progressie te hebben geboekt, onder meer door een lichtere auto die betere aerodynamica zou moeten hebben. Volgens Blick-correspondent Rogier Benoit is dat niet genoeg. "Veel fans eisen dat testrijder Giedo van der Garde een kans krijgt."

Gutierrez snijdt circuit op de verkeerde plaats af (Bron: YouTube)

Gewonde bij schietpartij Rotterdam

Bij een schietpartij in Rotterdam is maandag een man gewond geraakt. De politie heeft twee mannen aangehouden, maar sluit niet uit dat er meer betrokkenen waren. Het is niet duidelijk hoe het slachtoffer eraan toe is. Hij is naar een ziekenhuis gebracht.

De schietpartij vond plaats op de Pretorialaan in Rotterdam-Zuid. Agenten die onderzoek deden hebben in de buurt een vuurwapen aangetroffen. De politie bekijkt camerabeelden om erachter te komen wat er precies is gebeurd.

De politie heeft de identiteit van het slachtoffer nog niet bekendgemaakt. De verdachten zijn 20 en 22 jaar en hebben geen vaste woon- of verblijfplaats.

'Akkoord over leenstelsel nabij'

Het kabinet is dicht bij een akkoord met de oppositiepartijen D66 en GroenLinks over de invoering van het sociaal leenstelsel in 2015. Dat melden bronnen in Den Haag maandagmiddag.

De fractieleiders van de coalitiepartijen VVD en PvdA en van de oppositiepartijen D66 en GroenLinks komen maandagavond bijeen op het ministerie van minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) om hierover te praten. Ook de fractiespecialisten zijn erbij. De aanwezigheid van de fractieleiders duidt op een snel akkoord, al is het de vraag of dat nog deze week wordt gesloten.

Bussemaker heeft de steun van beide oppositiepartijen nodig om zich te verzekeren van een meerderheid in de Eerste Kamer. Met D66 en GroenLinks wordt al maandenlang onderhandeld. Vanwege een gebrek aan steun bij deze partijen besloot de bewindsvrouw eind vorig jaar nog de invoering van het leenstelsel een jaar uit te stellen.

Details over het mogelijke akkoord zijn niet bekend. Eerder drong Jesse Klaver (GroenLinks) aan op het behoud van de OV-chipkaart, die Bussemaker wil vervangen door een kortingskaart. D66 eiste dat de invoering van het leenstelsel voor zowel de bachelor- als masterfase tegelijk zou worden behandeld en niet gescheiden, zoals de bewindsvrouw voor ogen had.

Bussemaker liet recent al weten dat ze voor de zomer duidelijkheid wil verschaffen rond het dossier. Het vervangen van de studiebeurs door een lening is afkomstig uit het regeerakkoord en moest 1,2 miljard euro opleveren.

'Honderden spookauto's in Amsterdam'

In Amsterdam rijden honderden auto's rond waarvan het kenteken niet staat geregistreerd. De voertuigen hebben kentekens die horen bij gesloopte of geëxporteerde voertuigen. De eigenaren van deze spookauto's ontduiken zo wegenbelasting en betalen geen flitsboetes. Dat blijkt uit een experiment waar RTL Nieuws maandag over bericht.

Een groep ambtenaren en juristen deed onder leiding van voormalig politiechef Bernard Welten een proef met kentekens die door de scanauto's van parkeerbeheerder Cition waren gefotografeerd. Normaal wordt alleen gekeken of de eigenaren hebben betaald voor het parkeren, maar nu is gekeken of er meer informatie over het kenteken bekend is.

Uit de analyse blijkt volgens RTL Nieuws dat Cition maandelijks tientallen 'spookauto's' registreert. Eigenaren daarvan zijn onvindbaar. Ook kentekens van gestolen voertuigen worden op deze manier gefotografeerd. Dat zijn er maandelijks zo'n tachtig.

[RG] GarcŪa-Lůpez stunt tegen Wawrinka

Guillermo García-López heeft op Roland Garros voor een flinke stunt gezorgd door Australian Open-kampioen Stanislas Wawrinka in de eerste ronde uit te schakelen. De nummer drie van de plaatsingslijst werd door de Spanjaard met 4-6, 7-5, 2-6 en 0-6 overklast.

De kampioen van Melbourne overleefde in Parijs sinds 1999 altijd de eerste ronde. Petr Korda was in 1998 de laatste die direct struikelde. De laatste keer dat de winnaar van de Australian Open Roland Garros op zijn naam schreef is al 22 jaar geleden. Toen haalde de Amerikaan Jim Courier dat huzarenstukje uit.

Facundo Bagnis schreef eerder maandagavond ook tennisgeschiedenis. De Argentijnse qualifier, die in de derde ronde van de kwalificaties Jesse Huta Galung uitschakelde, klopte Julien Benneteau uit Frankrijk in vijf sets. Na vier uur en 27 minuten stond de 6-1, 6-2, 1-6, 3-6 en 18-16 eindstand op de borden.

De vijfde set, die 144 minuten duurde, was wat aantal games betreft de langste in het 'open era' op Roland Garros. John Isner had in 2012 ook al eens een vijfde set met 18-16 gewonnen. Toen ging dat ten koste van Gilles Simon.

Professor moet verplicht aardbeien plukken

De Vrije Universiteit Brussel neemt een loopje met de vrijheid van meningsuiting. In 2008 werd namelijk een hoogleraar de laan uitgestuurd, vanwege een snoeihard opiniestuk over het scholenbeleid van toenmalig Onderwijsminister Frank Vandenbroucke.

Sindsdien zit Frank Thevissen achter de geraniums. Een baan kan hij, ondanks zijn expertise en ervaring niet vinden. Hij vermoedt zelf dat het te maken heeft met zijn conflict met zijn voormalig werkgever en het feit dat hij 'gemerkt' is door het gebeuren.

Maar gelukkig heb je dan altijd wel instanties die je een handje willen helpen! De OCMW, een soort maatschappelijk welzijninstantie die opkomt voor de armen en tevens allerhande diensten aanbiedt, heeft een geschikte baan voor de professor gevonden. De 52-jarige geleerde kan namelijk aan de slag als aardbeienplukker. Een beroep waarbij je nooit je broodbeleg hoeft mee te nemen.

Niets mis mee, maar Frank ziet het toch niet helemaal zitten. Hij wil dit dan ook juridisch aanvechten. Helaas lijkt het erop dat dit een kansloze missie is. De Belgische wet bepaalt namelijk dat alleen in de eerste vijf maanden na een ontslag een baan moet worden aangeboden die in de lijn van zijn beroep of studierichting ligt. Zo niet, dan zal je toch echt iets anders moeten gaan doen.

Periodetitels in Eerste Divisie anders verdeeld

De periodetitels in de Eerste Divisie worden voortaan iets anders verdeeld. Als de eerste twee ploegen op de ranglijst al een periodetitel hebben of jeugdteams zijn die geen aanspraak kunnen maken op een periodetitel, blijft de titel van die periode vacant. Aan het einde van het seizoen gaat de periodetitel dan naar de hoogst geklasseerde club die nog niet zo'n titel had.

Door het toevoegen van Jong Ajax, Jong PSV en Jong FC Twente en amateurploeg Achilles '29 zijn er vier ploegen in de Eerste Divisie die niet kunnen promoveren en dus ook niet aan de nacompetitie mee mogen doen. Dat levert soms moeilijke situaties op.

Jong PSV werd dit seizoen tweede in de tweede periode achter FC Dordrecht. De Dordtenaren hadden echter de eerste periode al gewonnen, waardoor het feestje door de Eindhovenaren kon worden gevierd. De periodetitel, en het bijbehorende ticket voor de nacompetitie, schoof vervolgens echter naar Sparta Rotterdam dat die periode als derde afsloot. In de nieuwe situatie zou de periodetitel pas aan het einde van het seizoen doorschuiven en was Excelsior de gelukkige geweest.

De wijziging geldt vooralsnog voor één seizoen. Zo lang duurt de pilot met de beloftenploegen en Achilles '29 namelijk nog.

Gele kaarten leveren minder snel een schorsing op

Spelers in de Eredivisie en Jupiler League zullen minder snel een schorsing oplopen bij een gele kaart. Pas na de vijfde en tiende gele kaart zal een speler een wedstrijd moeten missen. Nu wordt een speler bij de zevende gele kaart al voor de tweede keer geschorst.

Tevens volgt een wedstrijd schorsing als een speler zijn negende of elfde gele kaart in het seizoen ontvangt. Op de Algemene Vergadering Betaald Voetbal (AVBV) in Zeist werd besloten tot deze regelwijziging. Dit systeem van een wedstrijd schorsing bij de vijfde en tiende gele kaart wordt ook gebruikt in Engeland en Spanje.  

De KNVB is geen voorstander van deze regelwijziging, maar ze volgen het besluit van de clubs. "In een aantal andere landen gebeurt dit al", zegt directeur betaald voetbal Bert van Oostveen. "Het is democratisch besloten maar als bond zijn we hier niet voor. Het is gezien de sportiviteit en het respect in het voetbal geen goed signaal."

[RG] Sijsling, Bertens, Rojer dinsdag in actie

Igor Sijsling en Kiki Bertens spelen dinsdag in de eerste ronde van Roland Garros. Sijsling speelt tegen de Spaanse nummer vijf van de plaatsingslijst David Ferrer en zijn partij staat daarom op het Court Philippe Chatrier, het grootste stadion op het tennispark, ingepland. Sijsling en Ferrer spelen na een vrouwenpartij. Om 11.00 uur trappen Alisa Kleybanova en Simona Halep het bal af.

Kiki Bertens speelt wel al om 11.00 uur. Op baan 14, dezelfde baan waar Robin Haase maandag zijn eersterondepartij won, neemt ze het op tegen Alexandra Cadantu uit Roemenië. Bertens is de enige Nederlandse vrouw in het hoofdtoernooi. Ze plaatste zich via de kwalificaties.

Jean-Julien Rojer komt dinsdag voor het eerst de baan op in het dubbelspel. Samen met Horia Tecau uit Roemenië is de geboren Antilliaan als dertiende geplaatst. Het duo treft de Fransen Adrian Mannarino en Benoît Paire in de derde partij op baan 16. Vanaf 11.00 uur worden er eerst een wedstrijd in het mannenenkelspel en een in het vrouwenenkelspel afgewerkt.

Rodgers tekent nieuwe deal bij Liverpool

Brendan Rodgers heeft een nieuwe meerjarig contract ondertekend bij Liverpool. De clubleiding van The Reds is zeer te spreken over de werkwijze van Rodgers. De Noord-Ier was dit seizoen met Liverpool dicht bij de eerste landstitel sinds 24 jaar.

De Engelse topclub wacht al sinds 1990 op een landskampioenschap. Op de slotdag zag Rodgers hoe Manchester City uiteindelijk de eerste plaats in handen hield. Liverpool werd tweede op twee punten van The Citizens.

Verder bouwen
Rodgers (41) kwam in juni 2012 over van Swansea City en leidde Liverpool in zijn eerste seizoen naar de zesde plaats. De progressie die het team deze jaargang boekte, overtuigde de clubleiding om de manager voor langere tijd vast te leggen. Rodgers voelt zich vereerd met de contractverlenging tot medio 2018.

"Ik voel me bevoorrecht dat ik deze kans krijg bij deze geweldige club. Ik ben gelukkig dat we een fundament hebben gelegd en daarop nu verder kunnen bouwen. We gaan een nieuwe fase in en hopelijk gaan we een mooie en uitdagende tijd tegemoet. Met een gevoel van voldoening", aldus Rodgers op de clubsite van Liverpool.

Dankwoorden
"Ik wil van de gelegenheid gebruikmaken om mijn spelers en stafleden te bedanken. Ze zijn echt geweldig voor mij, al sinds de dag dat ik hier arriveerde. Ik wil ook de mensen binnen de clubleiding bedanken omdat ze mij altijd hebben gesteund. Ze delen mijn visie op het spel en zien ook dat we progressie boeken op het veld."

"Tenslotte wil ik de supporters bedanken die ons ten alle tijden steunen. Ik voel me vereerd om dit team te leiden en ik hoop dat alle fans ons blijven steunen zoals ze altijd hebben gedaan. We willen met z'n allen Liverpool Football Club weer succes brengen", besluit de geprezen manager van Liverpool.

[RG] Nadal en Djokovic simpel verder in Parijs

Titelverdediger Rafael Nadal heeft zich maandag simpel geplaatst voor de tweede ronde op Roland Garros. De Spanjaard, de nummer één van de wereld, was met 6-0, 6-3 en 6-0 te sterk voor Robby Ginepri uit de Verenigde Staten. Voor Nadal was het zijn zestigste zege in Parijs. Daar had hij slechts 61 partijen voor nodig.

Als Nadal dit jaar zijn negende titel pakt op Roland Garros wordt hij de eerste man die het Franse grandslamtoernooi vijf keer op rij wint. Novak Djokovic (2) wordt daarbij als zijn grootste uitdager gezien. De Serviër won met 6-1, 6-2 en 6-4 van João Sousa uit Portugal.

Audi heeft een nazi-verleden

Audi roept iets in de geest van: "wir haben es nicht gewusst", maar de feiten liegen er niet om. De grote held van Audi, Richard Bruhn is namelijk verantwoordelijk voor de ellende en de dood van duizenden dwangarbeiders die het concern uit concentratiekampen heeft gevist.

Dat er bij diverse Duitse bedrijven waaronder Audi, dwangarbeiders werden ingezet, is al een tijdje bekend. Nieuw is wel dat Bruhn nauwe contacten onderhield met de hoge omes van de nazi's. Dankzij deze band kon de voormalig bedrijfsleider van de voorloper van Audi, Auto Union AG Chemnitz, moeiteloos 3700 dwangarbeiders uit concentratiekampen inzetten voor allerhande werkzaamheden.

Deze vrijwel kosteloze krachten werden gehaald uit zeven door de SS bewaakte kampen. Daarnaast werden nog zo'n 16.500 andere dwangarbeiders ingezet. Arbeiders die tijdens de werkzaamheden geblesseerd raakten, of om een andere reden niet langer productief waren, werden afgevoerd naar kamp Flossenburg, waar ze geëxecuteerd werden.

Veel arbeiders werden gehuisvest in Zwickau, waar de omstandigheden erbarmelijk waren. Op het eind van de oorlog waren de kogels blijkbaar op en werden 688 kampbewoners meegenomen op een dodenmars. Ongeveer de helft van hen stierf tijdens die wandeling.

Het management van Audi zegt niets geweten te hebben van de contacten met de nazi-top. Men heeft hierop gereageerd door alles wat nog naar Bruhn ruikt in het bedrijf, weg te poetsen. Ook de gemeente Ingolstad, waar een straat genoemd is naar Bruhn, is van plan om die te hernoemen.

2014 FIFA World Cup naar next-gen

Vele fans waren teleurgesteld in EA omdat de nieuwe footy  2014 FIFA World Cup Brazil niet naar de nieuwe Xbox One en PlayStation 4 zou komen. EA zegt altijd dat ze luisteren naar hun klanten en daarom komen ze binnenkort met een update voor FIFA 2014.

De gratis update zorgt ervoor dat er toch een soort van kreupele World Cup-modus in het spel komt te zitten. In de zo gehete FIFA World Cup Kick Off mode komen alle 32 nationale teams in te zitten en je kan met de officiële bal spelen. Dit betekent dat je wel de wedstrijden kunt spelen, maar alleen Friendly Matches. Wil je de echte ervaring, dan moet je toch je last-gen console aanslingeren.

'Bethesda E3 2014 Dummy binnenkort te koop'

De E3 begint weer over enkele weken en dat levert natuurlijk veel speculaties op. Zelfs zoveel dat alles ook maar verdacht eruit ziet.  Zo heeft de Engelse tak van Amazon een Bethesda E3 2014 Dummy game op haar site gezet.

Uiteraard is dit weer een stille hint naar Fallout 4. Dat het echter om een foutje ging, dat werd al snel duidelijk omdat de game voor PS3, PS4, PC, Wii, Xbox 360, Xbox One, Nintendo 3DS en de PlayStation Vita zou uitkomen. 

Oepsie

Nicole Kidman ziet kinderen liever niet acteren

Nicole Kidman hoopt dat haar kinderen later niet gaan acteren. "Als ouder is het laatste wat je wilt dat je kind een acteur wordt. Het is namelijk een heel zwaar bestaan", zegt de actrice in de Britse krant Daily Telegraph.

Kidman, die met haar ex Tom Cruise twee kinderen adopteerde en twee dochters heeft met haar man Keith Urban, zegt dat het ook een onzeker vak is. "We zitten continu te wachten tot iemand ons kiest en in ons gelooft, er zijn maar een paar mensen die dat aankunnen."

De 46-jarige actrice zegt dat je als acteur een dikke huid moet hebben. "Een groot deel van de aanvallen in de media zijn persoonlijk en veel van de afwijzingen zijn persoonlijk", legt Kidman uit. Toch zal ze haar kinderen wel steunen, mochten ze toch in haar voetsporen volgen. "Maar ik zal ze dan ook beschermen."

De actrice, die haar filmdebuut maakte op 16-jarige leeftijd, is zelf nog geregeld onzeker over haar eigen acteerspel. "Ik denk dat ik mijn beste acteerwerk nog niet heb laten zien", zegt Kidman, die in 2003 een Oscar won. "Ik wil dat iemand fantastisch spel in mij ontdekt."


Nicole Kidman ziet kinderen liever niet acteren (Foto: Novum)

Carrie Fisher ziet nieuwe Star Wars als herkansing

Carrie Fisher is blij dat ze in de zevende Star Wars-film weer te zien is als Princess Leia. De actrice is niet helemaal tevreden over hoe ze de prinses eerder heeft gespeeld. "Nu kan ik Princess Leia goed neerzetten", zei de actrice, volgens de BBC, tijdens een lezing op het Hay Festival in Wales.

De 57-jarige actrice, die de rol in 1977 voor het eerst speelde, is vooral niet te spreken over haar accent in de films. "Ik wil nu minder Brits praten", zegt de Amerikaanse. "Ik kwam met mijn neppe accent een beetje pretentieus over."

Fisher wil wel graag weer het beroemde kapsel van de twee knotjes. "Ik heb ze gesmeekt of ze mijn grijze haren weer in dat kapsel willen steken. Dat ik aan het koken ben met dat haar, alsof ik oma Leia ben."

De actrice vindt het geweldig om met originele castleden als Harrison Ford en Mark Hamill terug te keren in de nieuwe film. "Het is heel mooi om weer allemaal samen te zijn, want het is iets unieks", legt ze uit. Fisher denkt dat meer acteurs uit filmklassiekers opnieuw samen moeten werken. "Dat ze na dertig jaar worden gedwongen om nog een film of verhaal te maken."

Hamill en Ford keren in Star Wars: Episode VII terug in hun rollen van Luke Skywalker en Han Solo. Ook veel nieuwe acteurs zijn te zien in de door J.J. Abrams geregisseerde film. Zo tekenden onder anderen Andy Serkis, Adam Driver, Domhnall Gleeson en Oscar Isaac. De film moet volgend jaar december uitkomen.


Carrie Fisher ziet nieuwe Star Wars als herkansing (Foto: Novum)

Christopher Lee lanceert nieuw heavymetalalbum

Christopher Lee komt maandag met zijn tweede heavymetalalbum. Dat liet de Britse acteur, vooral bekend van zijn rol als tovenaar Saruman in The Lord of the Rings en Bondschurk Scaramanga uit The Man with the Golden Gun, weten via een filmpje op Youtube. Het minialbum Metal Knight komt daarmee een dag voordat Lee 92 wordt.

"Het is nooit te laat om aan iets te beginnen", zegt Lee in het filmpje. Metal Knight is gebaseerd op de musical Man of La Mancha, over Don Quichot, een man die Lee zegt enorm te bewonderen.

De hoogbejaarde acteur is al enkele jaren werkzaam als metalzanger. In 2010 kreeg hij de Golden God Award voor zijn album Charlemagne: By the Sword and the Cross, dat hij eerder dat jaar had uitgebracht. Ook speelde hij in de gelijknamige theatervoorstelling. De filmlegende vertelde eerder zelf af te stammen van Karel de Grote. Met kerst scoorde Lee nog een hit met het nummer Jingle Hell.


Christopher Lee lanceert nieuw heavymetalalbum (Foto: Novum)

Hadewych Minis in Duitse speelfilm Toni Erdmann

Hadewych Minis gaat een belangrijke rol spelen in de Duitse speelfilm Toni Erdmann. De Duitse filmmaakster Maren Ade schreef het scenario en gaat de film regisseren. Dat laat het management van Minis maandag weten.

De film gaat over een vader, gespeeld door Peter Simonischek, die op goed geluk zijn in het buitenland werkzame dochter, een rol van Sandra Hüller, gaat opzoeken. Eenmaal samen overstelpt hij haar met een barrage aan grappen, omdat hij bang is dat ze haar gevoel voor humor kwijt is. Minis, die vorig jaar werd bekroond met een Gouden Kalf voor haar rol in Borgman, speelt de beste vriendin en collega van Hüller's personage.

"Ik bewonder het werk van Maren Ade enorm en ook de acteurs Sandra Hüller en Peter Simonischek, dus ik ben erg dankbaar en vooral heel blij dat ik met hen ga samenwerken!", zegt de 37-jarige Minis.

Toni Erdmann wordt de derde speelfilm van Ade. Der Wald von Lauter Bäumen uit 2003 viel ze op meerdere internationale festivals in de prijzen. Voor Alle Anderen uit 2009 ontving ze op het filmfestival van Berlijn een Zilveren Beer.

De opnames van Toni Erdmann beginnen in juni en vinden plaats in Boekarest en Aken. De première staat gepland voor volgend jaar.


Hadewych Minis in Duitse speelfilm Toni Erdmann (Foto: Novum)

Hoofdrol Scholten van Aschat in film Joran LŁrsen

Gijs Scholten van Aschat, Jacob Derwig en Rifka Lodeizen gaan de hoofdrollen spelen in Publieke Werken van regisseur Joram Lürsen. Dat liet distributeur Wild Bunch maandag weten. De film, die volgend jaar verschijnt, is gebaseerd op de gelijknamige bestseller van Thomas Rosenboom, waarvoor hij in 2000 de Libris Literatuurprijs won.

Het historische drama speelt zich af in het Amsterdam van 1888 en draait om vioolbouwer Vedder, de rol van Scholten van Aschat. Hij moet verhuizen omdat zijn huis, tegenover het net opgeleverde Centraal Station, wordt gesloopt om het Victoria Hotel te kunnen bouwen. Hij weigert echter te vertrekken.

Vedders overmoedige neef Anijs, gespeeld door Derwig, is apotheker en heeft zich door ongeoorloofd medisch handelen ernstig in de nesten gewerkt. Hij zoekt een uitweg voor zichzelf en zijn vrouw Martha, de rol van Lodeizen, maar ook voor een groep arme turfstekers die hij een toekomst in Amerika belooft. Vedder en Anijs beramen een riskant plan om het onderste uit de kan te halen, met tragische gevolgen.


Hoofdrol Scholten van Aschat in film Joran Lürsen (Foto: Novum)

Jon Karthaus maakt Nederlandse variant The Hangover

Jon Karthaus gaat een Nederlandse versie van The Hangover regisseren. "Ik heb het scenario zelf geschreven en ben heel erg trots dat ik deze film mag gaan maken", vertelde de voormalig Zoop-acteur maandag aan RTL Boulevard.

De film, die volgend jaar verschijnt, heet Homie's. De opnames beginnen deze zomer. De Amerikaanse Hangover-trilogie draait om drie vrienden die avonturen beleven. Ze roepen steevast onheil over zichzelf af door, bij voorkeur voor, tijdens of na huwelijksfeesten, zich het schompes te drinken, waarna iedereen moet achterhalen wat zich tijdens het drinkgelag precies heeft afgespeeld.

Naar verluidt heeft Homie's een budget van 750 duizend euro, maar daar wil Karthaus geen uitspraken over doen. "Het gaat een grote Nederlandse speelfilm worden", zei hij over zijn speelfilmregiedebuut. Naar acteurs wordt nog gezocht.

Niet uitgesloten is dat Karthaus' Zoop-collega's Robert de Hoog, Manuel Broekman en Geza Weisz een rol krijgen. "Natuurlijk zou ik graag met mijn vrienden willen werken, maar er is ook nog een producent die natuurlijk veel te zeggen heeft", aldus de regisseur.

Karthaus is vooral bekend van de jeugdsoap Zoop en de comedy Samen. In 2011 richtte hij zijn eigen productiemaatschappij op, Johnnywood. Sinds december is hij verloofd met actrice Carolien Spoor.


Jon Karthaus maakt Nederlandse variant The Hangover (Foto: Novum)

The Grand Budapest Hotel verpulvert persoonlijke records Wes Anderson

Wes Anderson is minder 'filmhuis’ dan ooit en lijkt een steeds groter publiek te bereiken met zijn eigengereide films. Zijn vorige film Moonrise Kingdom brak al persoonlijke records, maar The Grand Budapest Hotel verpulvert ze. Andersons nieuwste trekt namelijk vandaag zijn 250.000ste bezoeker, wat er liefst 175.000 meer zijn dan Moonrise Kingdom.

Het openingsweekend van The Grand Budapest Hotel blies de beste opening van Moonrise Kingdom al weg: 27.732 versus 9.200. Het verschil in euro’s is ook indrukwekkend: bracht de film uit 2012 nog €550.000 op, The Grand Budapest Hotel heeft nu al ruim €2.000.000 in het laadje gebracht.  De film draait sinds 13 maart in de Nederlandse bioscopen en het lijkt er dus op dat de film nog steeds ontdekt wordt.

In The Grand Budapest Hotel belandt de legendarische conciërge Gustave H. (Ralph Fiennes) met zijn protegé Zero Moustafa (Tony Revolori) in een familiegevecht om de erfenis van hotelgast en goede vriendin Madame D. (Tilda Swinton), waarbij het de vraag is wie de erfenis gaat krijgen en hoe Madame D. om het leven is gekomen. Dit alles wordt verteld met de gebruikelijke Anderson visuals en mix van subtiele – en minder subtiele – humor en drama.

The Grand Budapest Hotel is momenteel nog in 54 filmtheaters te zien.

Groeten uit China

Het is algemeen bekend dat de Chinees weinig fantasie heeft en daarom alles en iedereen kopieert. iPhones, luxe auto's, tv's, kleding en zelfs nationaal erfgoed. Als je geen zin hebt om helemaal naar Italië te gaan om de Toren van Pisa te zien dan bezoek je toch gewoon een kopie om selfies bij te maken? Dan kun je thuis tenminste zeggen dat je de Toren van Pisa hebt gezien!

Beste opening ooit voor een X-Men-film

Gisteren berichtten we al X-Men: Days of Future Past het wereldwijd erg goed deed, maar nu zijn de eerste cijfers uit onze natte kikkerlandje bekend: het afgelopen weekend was de beste opening ooit voor een film uit de X-Men-reeks.

De beste opening ooit was in handen van X-Men: The Last Stand. De film uit 2006 schraapte destijds het precies bedrag van €695.586 bij elkaar, maar Days of Future Past ging daar met €728.750 met een goede €30.000 overheen. Het is de op drie na beste opening van 2014, waarmee Bryan Singers film onder meer The Amazing Spider-Man 2 en Godzilla achter zich laat.

In X-Men: Days of Future Past vechten de mutanten voor het voortbestaan van hun soortgenoten. Verspreid over twee tijdperken zijn niet alleen de nieuwe personages te zien, maar ook personages uit de oorspronkelijke filmtrilogie. Ze bundelen hun krachten om de toekomst te veranderen en te voorkomen dat zowel mens als mutant wordt uitgeroeid.

X-Men: Days of Future Past draait sinds 22 mei in de (3D-)bioscoop.

Sony zet in op Chinese consoleconsument

De Japanse elektronicareus Sony gaat samenwerken met een Chinees staatsbedrijf om PlayStations en spellen voor die console op de Chinese markt te verkopen. Dat maakte het staatsbedrijf Pearl Oriental maandag bekend. Tot januari was de Chinese markt gesloten voor consolemakers als Sony en Microsoft.

Sony zet met het Chinese bedrijf twee joint ventures op in Shanghai waarmee Sony de Chinese markt moet veroveren. In het ene bedrijf krijgt Sony een aandeel van 49 procent, in het andere zeventig procent.

In januari hief de Chinese overheid een veertien jaar oude ban op spelcomputers op. Playstation-fabrikant Sony en Xbox-maker Microsoft proberen daar sindsdien de vruchten van te plukken. Microsoft ging al eerder een samenwerking aan met het Chinese BesTV en wil de Xbox One in september op de markt brengen.

Van Gaal: "Sneijder positieve verrassing"

Bondscoach Louis van Gaal kijkt tevreden terug op het trainingskamp in Portugal. Van Gaal werd vooral positief verrast door Wesley Sneijder. Het Nederlands elftal verblijft sinds vorige week dinsdag in de Algarve voor een trainingskamp. Oranje keert dinsdag terug in eigen land.

"We hebben intensief kunnen trainen. We hadden de beschikking over een fantastische accommodatie met supervelden. We wilden ook acclimatiseren aan het weer in Rio. Dat leek de eerste dagen niet te lukken. Het was niet zo warm. Nu wel, met een koel briesje", zei Van Gaal in Portugal.

"De doelstellingen zijn behaald: conditioneel en tactisch trainen. We hebben een goede keuze gemaakt door hier naartoe te gaan", aldus de keuzeheer, die vertelde dat Rafael van der Vaart vanwege koorts niet traint. Darryl Janmaat is hersteld van een blessure en Van Gaal verwacht dat ook de blessure van Paul Verhaegh snel hersteld.

Rol Sneijder
"Een positieve verrassing van dit trainingskamp was Wesley Sneijder. Die is gewoon heel fit aangekomen hier. Daar ben ik ongelooflijk blij mee. Ik heb in de media gelezen dat dat door de bondscoach komt, maar ik denk dat het door Wesley zelf komt. Als hij nog in vorm raakt of blijft, gezien de afgelopen maanden, dan kan hij nog veel voor ons betekenen", vertelt Van Gaal.

"Als hij zo fit is en blijft laten zien wat hij nu laat zien, is de kans groter dat hij speelt", aldus de bondscoach. Van Gaal heeft de definitieve WK-selectie bijna rond. "Ik weet er twintig. Het ligt er ook nog aan hoe Jong Oranje speelt tegen Schotland. Die wedstrijd neem ik nog mee. Als die wedstrijd is geëvalueerd maak ik de de 23 bekend."

Meegaander
Van Gaal vindt dat Oranje in Portugal naar elkaar toe is gegroeid. "Ik denk dat we heel intensief met elkaar omgaan. Zowel op het veld als binnen dit gebouw. Veel overlegsituaties: individueel en collectief. We groeien naar elkaar toe, dat gevoel leeft bij mij. Uit reacties van spelers voel ik dat zij dat ook vinden. We zitten op dezelfde golflengte. Leuk om dat te ervaren."

"Deze groep is meegaander dan het Nederlands elftal van dertien jaar geleden. Dat is duidelijk. Dat kan tot iets moois leiden. Maar de weerstand is hoog", besluit Van Gaal, die daarmee verwijst naar de opponenten in de groepsfase: Spanje, Chili en Australië. Het Nederlands elftal speelt zaterdag een oefeninterland tegen Ghana in De Kuip. Uiterlijk 2 juni moet Van Gaal de 23 namen doorgeven aan de FIFA.

KroatiŽ moet Kranjcar missen op WK

De Kroaat Niko Kranjcar mist het WK in Brazilië. De 29-jarige middenvelder heeft een hamstringblessure, meldt de Kroatische voetbalbond maandag. De speler van Queens Park Rangers liep de blessure zaterdag op in de play-off voor promotie naar de Premier League tegen Derby County.

Kranjcar speelde 81 interlands voor Kroatië en scoorde zestien keer. In het verleden kwam hij onder meer uit voor Tottenham Hotspur en Portsmouth. Voor bondscoach Niko Kovac is het niet de eerste speler die wegvalt met een kwetsuur. Vorige week haakte verdediger Ivan Strinic af met een spierblessure.

Kroatië speelt op 12 juni de openingswedstrijd van het WK tegen Brazilië. De andere tegenstanders in de poule zijn Kameroen en Mexico.

Judoka Stam wordt Georgische

Judoka Esther Stam komt voortaan uit voor Georgië. Dat meldt Judo Bond Nederland maandag. De 27-jarige Stam heeft in Nederland in de gewichtsklasse tot zeventig kilo concurrentie van onder meer Kim Polling. De judoka van Kenamju is regerend Nederlands kampioen en won drie wereldbekerwedstrijden.

"Binnen Nederland is de kans zeer klein dat ik me voor de Olympische Spelen plaats", zegt Stam. "Als Georgische kan ik nu de strijd aangaan op alle toernooien." Stam is de tweede Nederlandse judoka die vlucht voor de concurrentie. Eerder liet Elco van der Geest zich tot Belg naturaliseren.

Aanhouding Gerrit Schotte was rechtmatig

Gerrit Schotte moet zijn acht dagen in voorlopige hechtenis uitzitten. Volgens de rechter-commissaris was zijn aanhouding een week geleden niet onrechtmatig.

De voormalige premier van Curaçao wordt verdacht van valsheid in geschrifte en witwassen van geld. Dit weekend werden in Italië huiszoekingen verricht bij een lid van de Siciliaanse maffia, Francesco Corallo. Die zou de MFK, de partij van Gerrit Schotte hebben gefinancierd in ruil voor een hoge positie bij de centrale bank van Curaçao en Sint Maarten.

De toetsing door de rechter-commissaris in Willemstad houdt in dat Schotte uiterlijk tot vrijdag vastzit. Tot die tijd overweegt de officier van justitie of hij Schotte nog nodig heeft voor het onderzoek. Als dat het geval is, moet hij uiterlijk vrijdag voorstellen het voorarrest met acht dagen te verlengen.

De vriendin van Schotte, Cicely van der Dijs, werd donderdag vrijgelaten door een vormfout, maar ze blijft verdachte. Van der Dijs is de directeur van het bedrijf dat de gelden van Corallo doorsluisde naar de rekening van de ex-premier.

Justitie BelgiŽ ziet aanval Brussel als terrorisme

De aanval bij het Joods Museum in Brussel lijkt een terreuraanslag te zijn. Dat heeft een woordvoerster van het Belgische openbaar ministerie maandag gezegd op een persconferentie.

De vermoedelijke dader handelde volgens het openbaar ministerie 'koelbloedig en vastberaden', pleegde de aanval in nog geen anderhalve minuut en richtte zich bewust op het Joods Museum. Derhalve gaat justitie uit van een terreuraanslag.

Het dossier is overgedragen aan de federale autoriteiten en er is een onderzoeksrechter aangewezen die zich gespecialiseerd heeft in terrorisme. De Belgische autoriteiten hebben ook de samenwerking gezocht met internationale partners.

De woordvoerster benadrukte dat er nog geen zekerheid is over het motief en dat alle opties dan ook worden onderzocht. Op de vraag of de dader een Belg is antwoordde ze dat daar nog geen duidelijkheid over is.

Taakstraf voor Brabantse ontuchtopa

Een 68-jarige man uit Den Bosch is maandag veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van een maand en een taakstraf van honderd uur voor ontucht met zijn minderjarige kleindochter. Hij moet het slachtoffer ook een schadevergoeding van vijfhonderd euro betalen.

Justitie verdenkt de man ervan tussen 2006 en 2012 meerdere keren ontucht te hebben gepleegd met zijn kleinkind. De officier van justitie had daarvoor een gevangenisstraf geëist van tien maanden, waarvan zes voorwaardelijk.

De Brabander kreeg een lagere straf omdat er volgens de rechtbank in Den Bosch maar bewijs is voor één geval van ontucht. De man heeft daar zelf ook over verklaard. Het slachtoffer gaf aan meerdere keren betast te zijn door haar opa, maar daar is verder geen bewijs voor.

De ontucht vond plaats toen het meisje bij haar opa en oma logeerde. De Brabander betastte zijn kleinkind naar eigen zeggen toen hij haar recht legde tijdens haar slaap.

Cel en tbs voor ggz-cliŽnt die medewerker neerstak

Een cliënt van een instelling voor geestelijke gezondheidszorg in Eindhoven die vorig jaar een medewerker neerstak moet een jaar de cel in. De rechtbank in Den Bosch legde de 26-jarige Eindhovenaar ook tbs met dwangverpleging op voor de poging tot moord.

De man viel de medewerker in augustus aan omdat hij wraak wilde nemen. Hij vond dat de medewerker een paar maanden voor de steekpartij niet goed had gehandeld toen de Eindhovenaar naar een separeerruimte moest worden overgebracht.

De ggz-medewerker werd in zijn borst en hals geraakt. Drie collega's raakten ook gewond toen ze te hulp schoten.

Het OM had twee jaar cel en tbs met dwangverpleging tegen de man geëist. De rechters kwamen tot een lagere straf omdat de man sterk verminderd toerekeningsvatbaar is en ze willen dat hij snel behandeld wordt.

Groen licht voor proef met geldautomaten in dorpen

De Autoriteit Consument en Markt heeft de Nederlandse banken toestemming gegeven voor een proef om geldautomaten in dunbevolkte gebieden gezamenlijk uit te baten. De test moet duidelijk maken of banken geldautomaten in de toekomst ook in kleine dorpen kunnen aanhouden. Dat schrijft minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) maandag in een Kamerbrief.

Vrijdag was nog onduidelijk of de banken wel toestemming zouden krijgen. De toestemming van de concurrentiewaakhond is nodig omdat banken in principe geen onderlinge afspraken mogen maken. Met de proef willen de banken juist kijken of ze gezamenlijk een verlieslijdende automaat in stand kunnen houden.

CDA-Kamerlid Eddy van Hijum drong eerder deze maand al bij Dijsselbloem aan op maatregelen en noemt de proef een stap in de goede richting. Het Kamerlid wil nog wel de garantie dat mensen uit deze gebieden ook in de toekomst gewoon bij hun geld kunnen. Om die reden brengt hij dinsdag alsnog een motie in stemming die het kabinet dwingt zich in te zetten voor het behoud van de pinautomaten in deze gebieden.

Uit onderzoek van het Maatschappelijk Overleg Betaalverkeer blijkt dat het aantal geldautomaten in dunbevolkte gebieden daalt. Banken constateren dat er minder behoefte is aan contant geld doordat steeds meer mensen hun bankzaken op internet afhandelen. Ook pinnen steeds meer mensen in winkels. Voor banken is het een flinke besparing om pinautomaten weg te halen.

NS Hispeed gaat verder als NS International

De NS heeft een nieuwe naam voor Hispeed, de merknaam voor onder meer de internationale treinverbindingen van de vervoerder. De tak, waar ook de problematische Fyra onder valt, wordt 15 juni omgedoopt tot NS International. Dat maakte het Nederlandse staatsspoorbedrijf maandag bekend.

De naam verschilt daarmee nauwelijks van de vroegere naam van Hispeed, dat tot 2007 NS Internationaal heette. Op de treinen maakt het beeldmerk van NS Hispeed na medio juni plaats voor het NS-logo, aangevuld met het woord 'international'. De activiteiten van het vroegere Fyra - sinds eind vorig jaar bestempeld tot Intercity Direct - gaan dan door onder de vlag van de NS zelf.

Drukke avondspits door regen

De avondspits van maandag verloopt drukker dan normaal vanwege het noodweer waar veel plaatsen mee te maken hebben. Rond 17.00 uur stond het vast over 120 kilometer, laat de Verkeersinformatiedienst weten.

Het KNMI heeft inmiddels ook in Friesland, Drenthe en Groningen code geel afgekondigd voor gevaarlijk weer. Eerder op de dag gold de waarschuwing in die provincies nog niet.

De onweersbuien trekken van oost naar west over het land. Lokaal kan tot veertig millimeter neerslag vallen, denken de meteorologen van weeronline.nl.

Van der Valk verliest zaak om militaire nachtvlucht

Defensie mag tijdelijk nachtelijke oefeningen houden op vliegveld Gilze-Rijen, ondanks overlast voor de gasten van het naastgelegen Van der Valk-hotel. Dat blijkt uit een uitspraak van de voorzieningenrechter die maandag openbaar is geworden.

Het hotel was naar de rechter gestapt omdat defensie sinds kort traint op doorstarten in het duister. De oefeningen met helikopters vinden plaats in de uren na 22.00 en zouden onder meer nodig zijn om te trainen voor de missie in Mali en voor missies op de Antillen.

Hoewel de voorzieningenrechter aannam dat de overlast voor gasten 'aanzienlijk' is, mochten de militaire oefeningen toch doorgaan, omdat defensie genoeg maatregelen zou hebben getroffen om overlast te voorkomen. De trainingen duren vier weken, verspreid tussen april en augustus.

Timmermans verheugd over verkiezingen OekraÔne

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) is verheugd dat de verkiezingen in Oekraïne zondag goed zijn verlopen, ondanks de ingewikkelde situatie. Dat heeft Timmermans maandag laten weten.

Timmermans noemt het triest dat het kiezers 'in beperkte delen van Oost-Oekraine en op de Krim' onmogelijk was gemaakt aan de verkiezingen deel te nemen. "Maar dat laat onverlet dat een overgrote meerderheid van de bevolking naar de stembus heeft kunnen gaan."

De uitkomst is helder, constateert Timmermans: kandidaat Petro Porosjenko heeft in één ronde een meerderheid gehaald. "Hij krijgt hierdoor een stevig mandaat om de hervorming van de grondwet aan te pakken, op een manier die alle partijen en alle regio's bij het proces betrekt." Timmermans noemt het een goede zaak dat Porosjenko met Moskou wil praten.

"Het is duidelijk dat de Oekraïners hebben gekozen voor een vreedzame oplossing en tegen chaos, confrontatie en geweld. Zij verdienen steun voor die keuze en steun bij het omzetten van die keuze in concrete stappen voorwaarts", stelt Timmermans verder.

Journalist doodgeschoten in Benghazi

Een journalist in Libië die zeer kritisch was over de islamisten in het land is maandag doodgeschoten in de oostelijke stad Benghazi. Dat heeft een bron bij de veiligheidsdiensten gezegd. Moftah Abu Zeid werd onder vuur genomen terwijl hij in zijn auto door Benghazi reed.

Abu Zeids krant plaatse vorige week een foto op de voorpagina van generaal Khalifa Hifter, die de strijd heeft aangebonden met de islamisten in Libië. Hifters tegenstanders, waaronder de regering, hebben zijn optreden een staatsgreep genoemd.

Ruiten woning Jan Smit ingegooid

De ramen van Jan Smits huis in Volendam zijn afgelopen weekeinde ingegooid. "Jan is heel erg geschrokken", laat het management van de zanger maandag weten aan RTL Boulevard.

Wie de dader is, is al bekend. Het gaat om een verward familielid van Smits vrouw Liza. De man hoort eigenlijk in een inrichting te zitten. "Hoe hij er ineens uit is gekomen is onbekend", aldus het management. De man is weer opgepakt.

Merkel betreurt opkomst populisme in Europa

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft de opkomst van rechtspopulistische partijen in Europa 'opmerkelijk en betreurenswaardig' genoemd. Het beste antwoord op de toenemende populariteit van dergelijke partijen is volgens Merkel een beleid dat zich richt op het creëren van banen en het verbeteren van de concurrentiepositie.

In Frankrijk wist het Front National veel kiezers voor zich te winnen en ook de eurosceptische UKIP van Nigel Farage boekte een goed resultaat. Volgens Merkel is het nu belangrijk dat kiezers worden teruggewonnen en 'dat geldt ook voor Frankrijk'. "Een koers gericht op concurrentieverbetering, groei en banen is het beste antwoord op mensen die teleurgesteld zijn en nu hebben gestemd op een manier die niemand wil", aldus de bondskanselier.

Merkels conservatieve blok was in Duitsland de grote winnaar van de Europese Parlementsverkiezingen, maar het eurosceptische Alternative für Deutschland wist zeven procent van de kiezers achter zich te krijgen.

Celstraf voor ontucht met oud-leerlingen

Een voormalige basisschoolleraar moet zestien maanden de gevangenis in omdat hij jarenlang ontucht heeft gepleegd met drie oud-leerlingen. De rechtbank in Den Haag bepaalde maandag verder dat hij zich verplicht moeten laten behandelen en een contactverbod krijgt.

De oud-docent kreeg ook een voorwaardelijke celstraf van acht maanden en een proeftijd van vijf jaar opgelegd. Justitie had twee jaar cel geëist, plus zes maanden voorwaardelijk. De gevangenisstraf is lager omdat het bewijs niet op alle punten overtuigend genoeg is, aldus de rechtbank.

Het OM eiste ook een beroepsverbod. Maar deze extra straf is volgens de rechters niet mogelijk omdat de slachtoffers de basisschool al hadden verlaten ten tijde van de ontucht.

De man pleegde tussen 2000 en 2010 ontucht met de jongens, die vroeger in zijn klas zaten. De rechtbank rekent het de man, wiens gedrag voortkomt uit een 'ziekelijke stoornis van de geestvermogens', zwaar aan dat hij het vertrouwen van ouders en kinderen heeft beschaamd. "Verdachte heeft zijn positie als oud-leerkracht en graag geziene 'meester' misbruikt", staat in het vonnis.

MŁller: "Graag weer Gouden Schoen"

Thomas Müller werd vier jaar geleden in Zuid-Afrika topscorer van het WK. De Duitser maakte vijf goals en hoopt die prestatie te herhalen in Brazilië. Müller (24) debuteerde vier jaar geleden op een WK en deed direct van zich spreken.

De aanvaller van Bayern München vond vijf keer het net voor Duitsland. Müller scoorde net zo vaak als Diego Forlán, Wesley Sneijder en David Villa, maar ontving de Gouden Schoen omdat hij ook nog goed was voor drie assists.

De nu 47-voudig international werd in Zuid-Afrika ook nog uitgeroepen tot beste jongere van het WK. Müller liet in die verkiezing André Ayew (Ghana) en Giovani dos Santos (Mexico) achter zich. Die prijs zal de Duitser niet meer winnen in Brazilië, maar hij hoopt wel opnieuw de Gouden Schoen te winnen.

Lastig karwei
"Natuurlijk speelt dat wel door mijn hoofd. Ik wil de Gouden Schoen graag weer winnen", zegt Müller tegen SID. "Ik weet dat het heel moeilijk wordt. Misschien is het ook niet echt een realistisch doel. Niemand heeft ooit de Gouden Schoen twee keer op rij gewonnen. En er speelden op al die WK's echt geweldige doelpuntenmakers."

"Maar ik ga alles geven om mijn doelstelling te bereiken en ik hoop bovenal mijn team te helpen met het maken van doelpunten", aldus de aanvaller. Duitsland zit in groep G met Portugal, Ghana en de Verenigde Staten. Die Mannschaft start het WK op maandag 16 juni tegen Portugal in Salvador.

Giro d'Italia start in 2016 in Nederland

De start van de Giro d'Italia in 2016 is in Nederland te bewonderen. Dit bevestigt voormalig wielrenner Cees Priem, die namens Libéma Profcycling in conclaaf ging met de Giro-organisatie RCS. In welke stad de Giro start is nog niet bekend, volgens Libéma dingen meerdere steden mee naar de rol van startplaats.

In 2010 kwam door het werk van Priem de Giro ook al eens naar Nederland, toen was Amsterdam de startplaats. Daarnaast wist Priem diverse baanwielrenkampioenschappen naar ons land te halen.

De komende twee jaar is Nederland bij dezen verzekerd van de start van een grote ronde. In 2015 is Utrecht namelijk het decor voor de start van La Grande Boucle, de 102e editie van de Tour de France.

Prandelli verlengt contract met twee jaar

Cesare Prandelli blijft ook de komende twee jaar bondscoach van Italië. De keuzeheer bevestigde contractverlenging maandag tijdens een persconferentie. Prandelli (56) is sinds de zomer van 2010 bondscoach van La Squadra Azzurra.

De oud-trainer van onder meer Parma, AS Roma en Fiorentina nam vier jaar geleden het roer over van Marcelo Lippi. De ervaren coach, die in 2006 wereldkampioen werd met Italië, kwam op het WK in Zuid-Afrika niet door de groepsfase.

De Italiaanse bond besloot na de troosteloze aftocht (laatste in een groep met Paraguay, Slowakije en Nieuw-Zeeland) een nieuwe koers te gaan varen. Prandelli werd aangesteld en kreeg de opdracht de selectie te verjongen. Dat deed hij en twee jaar geleden bereikte Italië onder aanvoering van routinier Andrea Pirlo en Mario Balotelli de EK-finale.

Vertrouwen
Daarin gingen de Italianen onderuit tegen Spanje. Vorig jaar zomer bereikte Prandelli met zijn team de halve finale van de Confederations Cup in Brazilië. Daarin bleken de Spanjaarden na strafschoppen te sterken. Leonardo Bonucci miste als enige een penalty. Italië klopte Uruguay in de troostfinale na penalty's en werd derde achter Brazilië en Spanje.

Komende zomer hoopt Prandelli opnieuw hoge ogen te gooien met zijn team. In groep D moet Italië het opnemen tegen Engeland, Uruguay en Costa Rica. De Italiaanse bond heeft genoeg vertrouwen in Prandelli om de oefenmeester al voor de start van het WK voor nog eens twee jaar vast te leggen. In 2016 is het EK in Frankrijk.

[RG] Nishikori verrassend uitgeschakeld in eerste ronde

Kei Nishikori is al in de eerste ronde van Roland Garros uitgeschakeld. De Japanse nummer tien van de wereldranglijst verloor van de Slowaak Martin Klizan met 6-7 (4), 1-6 en 2-6. De 24-jarige Nishikori was de laatste tijd goed bezig op gravel. Hij won het toernooi van Barcelona en haalde de finale in Madrid. Klizan wordt de voglende tegenstander van Robin Haase, die in de eerste ronde de Rus Nikolay Davydenko versloeg.

Bij de vrouwen is Maria Sharapova wel goed begonnen aan Roland Garros. De Russische tennisster versloeg in de eerste ronde gemakkelijk haar landgenote Ksenia Pervak met 6-1 en 6-2. De winnares van 2012 komt in de volgende ronde uit tegen Tsvetana Pironkova. Vorig jaar verloor Sharapova in de finale van Serena Williams.

AustraliŽ in oefenduel niet langs Zuid-Afrika

Australië heeft in de aanloop naar het WK niet weten te winnen van Zuid-Afrika. De tweede tegenstander van het Nederlands elftal kwam voor meer dan vijftigduizend toeschouwers in het olympisch stadion van Sydney niet verder dan 1-1. Eredivisiespelers Tommy Oar van FC Utrecht en Jason Davidson van Heracles Almelo stonden in de basis.

In de dertiende minuut kwam Australië op achterstand door een doelpunt van Ayanda Patosi (KSC Lokeren). Een minuut later maakte Tim Cahill alweer de gelijkmaker door een voorzet van Oar binnen te koppen. Verdediger Ivan Franjic viel uit met een knieblessure.

Dinsdag maakt bondscoach Ange Postecoglou zijn definitieve selectie van 23 spelers bekend. Woensdag vertrekt het team al richting Brazilië. Maandag werd bekend dat verdediger Curtis Good niet mee gaat met Australië. Hij heeft te veel last van een heupblessure.

'Hoger onderwijs mist aantrekkelijke studiebeurzen'

Nederlandse universiteiten en hogescholen dreigen minder aantrekkelijk te worden voor buitenlandse studenten omdat er geen goed beurzenprogramma meer bestaat. Minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) moet hier verandering in brengen, stellen universiteitenkoepel VSNU en de Vereniging Hogescholen in een maandag gepubliceerde toekomstvisie.

De stopzetting in 2012 van het Huygensbeurzen-progamma was een slechte zaak, vinden de onderwijskoepels. "Ondertussen investeren landen als Groot-Brittannië, Duitsland, Denemarken, Zweden en Finland wel in beurzenprogramma's om buitenlands talent aan te trekken."

De organisaties benadrukken dat internationale uitwisseling essentieel is voor de kwaliteit van het hoger onderwijs. "De grootste talenten laten hun keuze om elders te gaan studeren mede afhangen van de financiële mogelijkheden die hen wordt geboden. Zonder een nieuw generiek beurzenprogramma prijst Nederland zichzelf uit de markt."

Het hoger onderwijs wil zich verder beter profileren door de nadruk te leggen op de verwevenheid tussen onderwijs en onderzoek, de vele Engelstalige opleidingen en de samenwerking met het bedrijfsleven. Internationale studenten en docenten leveren volgens de VSNU en Vereniging Hogescholen een 'belangrijke bijdrage' aan de versterking van de Nederlandse kenniseconomie.

Om het aantal Nederlandse studenten die in het buitenland aan de slag gaan te verhogen, willen universiteiten en hogescholen meer samenwerken met onderwijsinstellingen in andere landen. Zo moeten er afspraken komen over de erkenning van elkaars studiepunten om de drempel voor Nederlandse studenten minder hoog te maken.

Glasvondst Roermond mogelijk grootste in Nederland

De archeologische vondst die onlangs werd gedaan in Roermond bevat onder meer gekleurd en gebrandschilderd vensterglas. Volgens de Limburgse gemeente gaat het mogelijk om de grootste glasvondst ooit in Nederland. De kwaliteit van het glas is redelijk tot zeer goed.

Het glas, dat bij het Wilhelminaplein in de binnenstad werd aangetroffen bij het uitgraven van een sleuf voor een rioolbuis, stamt uit de periode 1300 tot 1850. Na archeologisch onderzoek van een klein deel van de fragmenten is besloten de uitgegraven grond, zo'n twintig tot dertig kubieke meter, op te slaan en te zeven.

De glasresten werden aangetroffen in een zanderige laag grond. Vermoedelijk is de grond aan het eind van de negentiende of het begin van de twintigste eeuw gestort om een oude vestinggracht op te vullen. De gemeente denkt dat dit samenhangt met de sloop van de resten van de Voogdij, het bestuurscentrum in Roermond ten tijde van de Middeleeuwen.

In 2009 werd nog geen driehonderd meter verderop ook al glas aangetroffen. Destijds ging het om zo'n 1200 kilo glas uit de periode 1200 tot 1600. De huidige vondst lijkt nog omvangrijker te zijn.

Tomasson en Vlemmings weg bij Roda JC

Roda JC Kerkrade neemt per direct afscheid van hoofdtrainer Jon Dahl Tomasson. De Deen was sinds december 2013 in dienst bij de club uit Kerkrade. Hij was de opvolger van Ruud Brood die al eerder ontslagen werd.

Roda JC ontslaat Tomasson, die een contract voor drie seizoenen had ondertekend, vanwege de teleurstellende resultaten en de daaruit voortvloeiende degradatie naar de Jupiler League. 

Ook technisch manager Leon Vlemmings pakt zijn biezen. Volgens Vlemmings valt met het vertrek van Tomasson een belangrijke schakel van het beleidsontwikkelingsplan weg. Daardoor ziet Vlemmings geen reden meer om bij de club te blijven. De oud-trainer van AEK Larnaca en Excelsior was sinds 1 september 2013 in dienst bij de Limburgse club.

[RG] Haase overtuigend langs Davydenko

Robin Haase heeft zich maandag op Roland Garros geplaatst voor de tweede ronde. De Haagse tennisser was veel te sterk voor de Rus Nikolay Davydenko: 7-5, 6-4 en 6-2. Het is het vierde jaar op rij dat Haase op het gravel van Parijs de tweede ronde bereikt. De vorige keren bleek dat ook telkens het eindstation.

Davydenko kon Haase tot 5-5 in het eerste bedrijf bijbenen, maar daarna kostte een servicebreak hem de set. Ook in de tweede set bleek één break voldoende voor Haase, waarna hij eenvoudig richting de overwinning snelde. De nummer vijftig van de wereld leverde zijn servicebeurt geen enkele keer in.

Met Davydenko verslaat Haase een speler met een goede staat van dienst op het grandslamtoernooi in de Franse hoofdstad. De voormalig nummer drie van de wereld stond in 2005 en 2007 in de halve finale. Inmiddels is de 32-jarige Rus afgegleden naar de 92e plaats.

Igor Sijsling en Kiki Bertens zijn de andere twee Nederlandse deelnemers aan het hoofdtoernooi. Zij komen dinsdag voor het eerst in actie.

Frauderende 'Klimop-notaris' moet vijf ton betalen

De rechtbank in Haarlem heeft maandag bepaald dat ex-notaris Jan K. vijf ton moet terugbetalen aan de staat voor zijn aandeel in de geruchtmakende Klimop-fraudezaak.

K. hield van 14 december 2001 tot en met 17 september 2003 als lid van een notarismaatschap geld in bewaring voor drie andere veroordeelde verdachten in de Klimopzaak. Het kantoor betaalde de op een zogeheten depotrekening ontvangen bedragen niet onmiddellijk door, de rente op dit geld was voor het notariskantoor.

Alles bij elkaar heeft K. op deze manier vijfhonderdduizend euro crimineel geld verdiend, concludeert de rechtbank. De ex-notaris werd eerder veroordeeld tot vijf maanden gevangenisstraf voor witwassen en het niet melden van ongebruikelijke transacties. Ook werd hij uit het ambt gezet.

De Klimopzaak is de grootste vastgoedfraudezaak in de Nederlandse geschiedenis. De in totaal veertien verdachten zouden meer dan tweehonderd miljoen euro van het Philips Pensioenfonds en het Bouwfonds hebben weggesluisd naar eigen rekeningen.

Hoofdverdachte Jan van V., oud-directeur van het Bouwfonds, werd veroordeeld tot vier jaar cel door de rechtbank in Haarlem. Komende dinsdag is de laatste zittingsdag van een hoger beroep in deze zaak.

'Tina Turner getroffen door beroerte'

Tina Turner is herstellende van een beroerte. Dat zegt haar chauffeur tegen de Duitse krant Hamburger Morgenpost. "Ze heeft een lichte beroerte gehad, maar is inmiddels op de weg terug", zegt de chauffeur, die als Albert B. wordt aangeduid, over de 74-jarige zangeres.

Wanneer het voorval heeft plaatsgevonden laat B. in het midden. De geruchten dat Turner is getroffen door een beroerte gaan al sinds februari, maar het is de eerste keer dat een vertrouweling het verhaal bevestigt. Turners goede vriendin Oprah Winfrey sprak de berichten eerder tegen.

De Amerikaanse What's Love Got to Do With It-zangeres woont al bijna twintig jaar in Zwitserland, met haar echtgenoot, de Duitse muziekproducer Erwin Bach.

Modi beŽdigd als premier in India

De nieuwe Indiase premier Narendra Modi is maandag officieel beëdigd. Dat meldt de BBC. De ceremonie werd bijgewoond door onder anderen de Pakistaanse premier Nawaz Sharif. De uitnodiging aan Sharif was opmerkelijk, gezien de gespannen verhoudingen tussen de twee landen. Sinds India en Pakistan in 1947 onafhankelijk werden vochten ze drie oorlogen uit.

Sharif noemde zijn bezoek aan New Delhi 'een kans om elkaar de hand te reiken'. "Beide regeringen hebben een sterk mandaat. Dit kan ons helpen om met een schone lei te beginnen in onze betrekkingen", aldus Sharif. Het was voor het eerst dat een Pakistaanse of Indiase regeringsleider de beëdiging van een ambtgenoot uit het buurland bijwoonde.

Sharif heeft dinsdag een persoonlijke ontmoeting met Modi.

IsraŽl keurt nederzettingen goed tijdens pausbezoek

Israël heeft maandag plannen voor de bouw van van vijftig nieuwe woningen in Oost-Jeruzalem goedgekeurd. Dat hebben bronnen bij het stadsbestuur bevestigd, meldt persbureau AFP. De aankondiging komt op de laatste dag van het bezoek van paus Franciscus, die dit weekend zijn steun voor de Palestijnen uitsprak.

De gebouwen komen te staan in Har Homa, een wijk van joodse kolonisten. Oost-Jeruzalem werd door Israël geannexeerd na de Zesdaagse Oorlog van 1967. De Palestijnen zien Oost-Jeruzalem als de hoofdstad van hun toekomstige staat. De internationale gemeenschap beschouwt de nederzettingen als illegaal.

Wietkweker moet 4,7 miljoen euro ophoesten

Een veroordeelde hennepteler moet de overheid bijna 4,7 miljoen euro betalen. Dat heeft de rechtbank in Alkmaar maandag bepaald. Volgens het OM is het een van de hoogste ontnemingen in het arrondissement Noord-Holland ooit.

De veroordeelde had in de periode 2004-2009 meerdere kwekerijen in Heerhugowaard, Uithoorn en Groningen met daarin vijf- tot zesduizend planten. Volgens de officier van justitie heeft hij hier grof geld mee verdiend en moet hij deze miljoenen aan crimineel geld terugbetalen.

De kweker zei echter nooit bonnetjes te hebben bewaard of er een gedegen boekhouding op na te hebben gehouden. Na de berekening van het OM kwam hij echter met een gedetailleerde eigen berekening. "Aangaande de ontnemingsprocedure lijkt veroordeelde ineens een fotografisch geheugen te hebben", is te lezen in het vonnis.

Het gerechtshof in Amsterdam veroordeelde de teler in december 2012 tot ruim vier jaar celstraf. Hij had een leidinggevende positie bij de marihuanakweek. Zijn verzoek om een lager ontnemingsbedrag omdat hij niet genoeg geld zou hebben, verwees de rechter naar de prullenbak.

In maart werd de man namelijk weer veroordeeld wegens hennepteelt. "Klaarblijkelijk beschikt veroordeelde over voldoende financiële middelen om een nieuwe kwekerij op te bouwen", aldus de rechtbank. Bovendien kon zijn partner kort na zijn aanhouding in 2009 driehonderdduizend euro van een Zwitserse rekening opnemen.

'Banken hebben ook baat bij Europese bankenunie'

Het Europese toezicht op banken gaat de sector naast een forse rekening ook substantiële baten opleveren, in de vorm van lagere rentelasten. Dat zei hoofd toezicht van De Nederlandsche Bank Jan Sijbrand maandag.

De bankenunie, waarbij het toezicht en de afwikkeling van slechte banken niet meer nationaal ligt, zorgt voor 'vertrouwen en rust', aldus Sijbrand. Hierdoor zijn de banken minder geld kwijt aan de financiële markten voor hun kapitaal, verwacht hij.

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) maakte vrijdag bekend dat de banken de Nederlandse kosten voor het toezicht voortaan zelf moeten ophoesten. De Europese Centrale Bank publiceert binnenkort een voorstel over de verdeling van de permanente kosten van het toezicht. Die kosten komen boven op de Nederlandse.

De Nederlandse banken hebben regelmatig geklaagd over de stijgende kosten nu het toezicht Europees wordt. Volgens Sijbrand zien zij echter ook het nut in. "Het is altijd vervelend om een factuur te krijgen", zei hij in het pand van De Nederlandsche Bank in Amsterdam. "Maar je krijgt er ook wat voor terug."

DNB en de ECB zijn momenteel druk bezig met de Asset Quality Review, waarin de kwaliteit van de bankbalansen wordt beoordeeld. Dat is een 'eindexamen' voor toetreding tot het toezicht onder leiding van de ECB per 4 november. Ook voeren de banken een stresstest uit. In oktober krijgen de banken hun beoordeling te horen en krijgen ze indien nodig een aantal maanden om hun kapitaalpositie te versterken.

Ex-premier Thailand op vrije voeten

De Thaise ex-premier Yingluck Shinawatra is maandag vrijgelaten. Dat heeft een anonieme medewerker van de ex-premier laten weten. Yingluck werd vastgehouden door het leger dat vorige week in het land de macht greep.

Yingluck werd begin deze maand door het hooggerechtshof uit haar ambt gezet wegens machtsmisbruik. Nadat het leger de macht had gegrepen werden zij en tientallen andere politici door het leger ontboden. Eenmaal aangekomen op de diverse legerbases werden de politici vastgezet.

Oudste autofabriek India stopt met elite-auto

De oudste autofabriek van India stopt per direct met de productie van de Ambassador sedan, lange tijd de auto van de elite van het land. Volgens Hindustan Motors heeft de fabriek een groot tekort aan geld en zijn werknemers steeds minder gedisciplineerd.

De Ambassador sedan werd in 1948 in productie genomen en stond lange tijd symbool voor de economische zelfredzaamheid van het land. Ruim vijftig jaar was de auto de norm voor premiers en andere hoogwaardigheidsbekleders. De robuuste auto is in bijna zeventig jaar echter nauwelijks veranderd en wordt inmiddels vrijwel alleen nog verkocht als taxi. Vorig jaar werden er 2214 verkocht, nog geen tiende van het niveau in de jaren tachtig.

Moederbedrijf Hindustan Motors verkeert zelf ook in financiële problemen. Hoelang de productie stil blijft liggen is niet bekendgemaakt. Het bedrijf zegt na een herstructurering weer verder te willen met de Ambassador. Ook gaan ze met schuldeisers om tafel zitten om de schuldenlast weg te krijgen.

Hindustan Motors, dat ook onder meer auto's bouwt voor Mitsubishi en Isuzu, zag de aandelenkoers maandag met tien procent inzakken.

Kim en Kanye op huwelijksreis in Ierland

Kim Kardashian en Kanye West zijn na hun huwelijk naar Ierland afgereisd. Het kersverse echtpaar kwam zondagmiddag aan in Cork en vertrok daarna in een vloot limousines. Het stel verblijft vijf dagen in het superchique Castlemyr Resort, schrijven Ierse media. De realityster en de rapper traden zaterdag in het huwelijksbootje in Florence.

Kim en Kanye boekten de presidentiële suite en alle tien de kamers van het zevende-eeuwse landhuis. De twee kunnen op het landgoed een stukje wandelen, vissen met de plaatselijke vissers, een ballonvaart maken of luisteren naar een privélezing van plaatselijke schrijvers in de omvangrijke bibliotheek van het hotel.

Het paar heeft waarschijnlijk een zwak voor Ierland. In 2012 reise Kardashian al af naar Dublin om West op te zoeken die daar een concert gaf.

Franse premier stapt niet op na nederlaag

De Franse president François Hollande heeft maandag zijn belangrijkste ministers opgetrommeld voor crisisberaad over de afgetekende overwinning van het uiterst rechtse Front National (FN) in de verkiezingen voor het Europees Parlement. Premier Manuel Valls sprak van een Franse 'identiteitscrisis', maar zei niet op te stappen. De voorvrouw van het FN, Marine Le Pen, vindt dat de grote verkiezingsnederlaag voor de regerende Socialistische Partij (PS) van Hollande vraagt om nieuwe parlementsverkiezingen.

"Ons land kent al lange tijd een identiteitscrisis, een crisis over de plaats van Frankrijk in Europa en de plaats van Europa in ons land", zei Valls. De premier zei geen plannen te hebben zijn ontslag in te dienen. Ook is de nederlaag volgens Valls geen reden om grote beleidsveranderingen door te voeren, maar moet er wel haast gemaakt worden met bezuinigingen die de economie een oppepper geven. Zo kan de onvrede worden weggenomen van kiezers die FN stemden vanwege hun frustratie over werkloosheid en economische problemen.

Le Pen wees er op dat premier Manuel Valls zich flink heeft bemoeid met de campagne van zijn partij voor de EP-verkiezingen. Ze leest in de zware klappen die de Franse kiezer de PS toediende daarom ook een motie van wantrouwen aan Valls' adres.

'Doden blijven uit bij Oranjedeceptie'

Een vroegtijdige uitschakeling van het Nederlands elftal op een groot voetbaltoernooi leidt niet tot hogere sterftecijfers. Dat meldt het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut (NIDI) na onderzoek.

Onderzoekers namen alle sterftestatistieken onder de loep rondom de uitschakeling van Oranje op de WK's en EK's tussen 1998 en 2010. Hoewel een hartverlamming niet is uitgesloten bij een gemiste kans, is het bewijs dat uitschakeling dodelijk is zeer zwak.

Tijdens de EK's van 2000, 2004 en 2008 steeg het sterftecijfer onder mannen na de uitschakeling wel maar dat is puur toeval, denken de onderzoekers. Ook tijdens de andere toernooien zijn geen opvallende cijfers ontdekt.

De onderzoekers keken alleen naar de uitschakeling van Oranje en niet naar bepaalde momenten in een wedstrijd die stressverhogend kunnen zijn. Er zijn echter ook geen afwijkende cijfers gevonden na de toernooien waarin Nederland het tot de halve finale of finale, wat vermoedelijk meer stress voortbracht, bracht.

Hoewel het Nederlands elftal tijdens het komende WK in Brazilië is ingedeeld in de 'poule des doods' kunnen de supporters daarom gewoon blijven kijken, wat er ook gebeurt.

Viergever: "Ik gun Niklas dat van harte"

Nick Viergever zette zaterdag zijn handtekening onder een vierjarig contract bij Ajax. De verdediger lijkt in Amsterdam Niklas Moisander te moeten opvolgen. Viergever (24) en Moisander kennen elkaar van hun gezamenlijke periode bij AZ.

Voordat Moisander in de zomer van 2012 terugkeerde naar Ajax vormde hij met Viergever het hart van de defensie in Alkmaar. De kans is groot dat het duo weer uiteen gaat. Vanuit Engeland is belangstelling voor Moisander.

Over een eventuele concurrentiestrijd met de Fin denkt Viergever dus niet teveel na. "Hij heeft me altijd geholpen en gesteund en heette me nu welkom bij Ajax", zegt Viergever tegen het Algemeen Dagblad. "Ik moet iedereen nog terugsms'en. Ook Niklas. Dat hij maar gauw een mooie club mag vinden bijvoorbeeld."

Transfermarkt
"Uiteraard gun ik hem dat van harte. Niklas is een geweldige gozer. En ik moet gewoon naar mezelf kijken", aldus de enkelvoudig international. Viergever verhuisde in de zomer van 2010 van Sparta Rotterdam naar AZ en groeide in Alkmaar uit tot aanvoerder. Dit seizoen kwam hij tot 56 wedstrijden voor AZ in alle competities.

Viergever is na Richairo Zivkovic (gekocht van FC Groningen) en Arkadiusz Milik (gehuurd van Bayer Leverkusen) de derde aanwinst van Ajax voor volgend seizoen. Van de kampioensselectie van het voorbije seizoen is in ieder geval bekend dat Christian Poulsen en huurling Bojan Krkic niet in Amsterdam blijven.

Wijnaldum geÔnspireerd door Atlťtico Madrid

Het succesvolle seizoen van Atlético Madrid is een bron van inspiratie voor Oranje. Dat vindt Georginio Wijnaldum. De 23-jarige middenvelder is onder de indruk van de strijdlust waarmee Atlético de Spaanse landstitel greep en bijna met de Champions League-eindzege aan de haal ging.

Toch was hij blij dat niet Los Colchoneros, maar Real Madrid de Cup met de grote oren omhoog mocht houden. "Ik ben altijd voor FC Barcelona, dus het klinkt misschien een beetje raar, maar ik was voor Real", zo tekende Metro op uit de mond van de aanvoerder van PSV. "Ik gunde het Cristiano Ronaldo, want hij werkt er zo ongelooflijk hard voor."

De verloren Champions League-finale neemt niet weg dat Atlético een droomseizoen heeft gedraaid. "Als team hebben ze het dit jaar heel goed gedaan", aldus Wijnaldum. "Van tevoren had niemand gedacht dat ze landskampioen zouden worden en in de finale van de Champions League zouden staan."

Strijdlust
Volgens Wijnaldum kan het Nederlands elftal lering trekken uit de strijdwijze van Atlético. De formatie van Diego Simeone heeft in zijn optiek aangetoond dat wedstrijden behalve op voetbaltechnische kwaliteiten ook op basis van strijdlust beslist kunnen worden.

"Atlético heeft laten zien dat je met een hecht team heel ver kunt komen", zegt hij. "Die gedachte moeten wij meenemen naar het WK. Neem de wereldkampioen van 2006. Italië had toen ook niet de beste spelers van het toernooi in huis, maar ze vormden wel het sterkste team."

Definitieve selectie
Wijnaldum maakt deel uit van de voorlopige selectie van Oranje, en hoopt ook de laatste schifting te overleven. Louis van Gaal kiest waarschijnlijk voor twee spelers uit het rijtje Wijnaldum, Rafael van der Vaart, Jonathan de Guzman en Leroy Fer.

Vitesse haalt aanvaller uit OekraÔne

Vitesse heeft na Arnold Kruiswijk een tweede aanwinst voor volgend seizoen vastgelegd: Denys Oliynyk komt transfervrij over van Dnipro Dnipropetrovsk. Oliynyk (26) tekent een contract voor twee seizoenen bij Vitesse, meldt de nummer zes van de Eredivisie van het voorbije seizoen op de clubsite.

De aanvaller speelde sinds 2011 bij Dnipro Dnipropetrovsk. Daarvoor kwam Oliynyk uit voor Arsenal Kiev en Metalist Kharkiv. De vleugelspits begon zijn profloopbaan bij Dynamo Kiev.

De zomeraanwinst van Vitesse speelde voor verschillende nationale jeugdelftallen en kwam negen keer uit voor het nationale team van Oekraïne. In augustus 2010 speelde Oliynik mee in de oefeninterland tegen het Nederlands elftal (1-1). Twee jaar geleden behoorde hij niet tot de EK-selectie van mede-gastland Oekraïne.

Oliynyk, die op 26 mei 2013 zijn laatste officiële wedstrijd speelde, meldt zich zondag 29 juni in Arnhem voor de eerste training van Vitesse.

Mutaties
Oliynyk is na Kruiswijk de tweede aanwinst van de Arnhemmers. Kruiswijk (29) kwam transfervrij over van sc Heerenveen en zette zijn handtekening onder een contract voor drie jaar. Gezien de Financial Fair Play-regels van de UEFA moet Vitesse, dat rode cijfers schreef de afgelopen seizoenen, zich vooral richten op transfervrije spelers en/of huurlingen.

Tegenover de komst van Oliynyk en Kruiswijk staat het definitieve vertrek van Patrick van Aanholt en Lucas Piazon. De Chelsea-huurlingen keren na de zomer niet meer terug naar Vitesse. Christian Atsu en Bertrand Traoré moeten zich net als Van Aanholt en Piazon weer bij Chelsea melden. Of Atsu en Traoré opnieuw worden verhuurd aan Vitesse is nog niet bekend.

West Ham contracteert Argentijnse topscorer Zarate

Mauro Zarate keert terug in de Premier League bij West Ham United. De aanvaller die afgelopen seizoen topscorer werd van de Argentijnse competitie tekent een contract voor drie jaar in Londen. In 2008 speelde de 27-jarige Argentijn al een halfjaar in Engeland, bij Birmingham City.

Zarate scoorde dit seizoen achttien keer in 28 competitiewedstrijden voor zijn club Velez Sarsfield. Daarvoor speelde hij onder meer in Italië bij Lazio en Internazionale. Zarate zei tegen het Britse Sky Sports dat West Ham een nieuwe kans is voor hem.

West Ham eindigde afgelopen seizoen op de dertiende plaats in de Premier League. Vorige week kreeg trainer Sam Allardyce van het bestuur te horen dat de club volgend seizoen aantrekkelijker voetbal moet spelen.

Fleur Agema heeft een neukertje

Helaas heren, het is niet meer mogelijk om Fleur Agema aan je blanke sabel te rijgen. De PVV-politica is sinds twee weken aan de man.

De gelukkige is niemand minder dan Léon de Jong. Hem zouden wij moeten kunnen kennen van de Haagse PVV-fractie. De donkere Adonis is daar namelijk voorzitter.

Het stel is gekoppeld door niemand minder dan De Grote Blonde Leider himself. Geert Wilders liet het stapelverliefde stel namelijk samen het Eurovisie Songfestival kijken, waarna de vonk oversloeg.

Na het zangfestijn heeft De Jong Agema met haar zatte kop in bed gelegd. Geneukt werd er echter niet, want de beste man ging zelf op de bank liggen.

"Ben inmiddels totaal verslingerd aan en stapelverliefd op donkere god", schrijft Fleur in Fab Magazine. Hier valt ook een selfie van de twee tortelduifjes te bekijken.

Vrouw krijgt herpes van McChicken

Lisa McDowell uit Michigan zal haar laatste bezoek aan de McDonald's niet snel vergeten. De 31-jarige Amerikaanse heeft er namelijk herpes opgelopen na het eten van een McChicken.

De vrouw had haar broodje kip voor de helft op, toen ze ineens een extra klodder mayo in het broodje ontdekte. Verlekkerd begon zij aan de saus te likken. Direct ontdekte McDowell dat de mayonaise echter een andere, zeer bekende smaak had.

"Ik ga niet liegen", bekent de vrouw. "Op verjaar- en feestdagen verwen ik mijn man met een pijpbeurt. Dus toen ik de mayo van het broodje likte, kwam de structuur mij bekend voor."

De vrouw deed gelijk haar beklag bij de manager, maar kreeg nul op het rekest. Zij besloot het hier niet bij te laten zitten, en stuurde de McChicken naar de plaatselijke GGD. Hier werd geconstateerd dat de kwak mayonaise inderdaad sperma was, van twee verschillende heren.

Enkele ochtenden later werd de vrouw wakker met een bultje in haar mondhoek. Dit mondde al snel uit in een serie blaasjes over haar hele mond. Herpes, zo constateerde de dokter. McDowell speelde direct de veredelde snackbar de zwarte piet toe. Door hun 'McSperma' loopt zij nu rond met een herpesbakkes.

De McDonald's-vestiging heeft inmiddels de twee betrokken medewerkers ontslagen. "We kunnen niet altijd een oogje in het zeil houden", luidt hun reactie. "We kunnen slechts hopen dat wij voortaan personeel treffen dat wel voldoet aan onze kwaliteitseisen."

Passenger vindt schaamhaar scheren maar onzin

Passenger is niet zo van de kale erogene zones. "Scheer jij, net als de meeste Nederlandse mannen, je schaamhaar?", vroeg Giel Beelen hem onomwonden. "Die vraag had ik dan weer niet op de ochtendradio verwacht", zei de Britse zanger. "Maar ik doe niet aan schaamhaar afscheren. Ik vind het zonde van mijn tijd."

Michael Rosenberg, zoals Passenger eigenlijk heet, is niet vies van een glaasje meer of minder. Op de vraag of hij wel eens rode wijn drinkt, antwoordde hij: "Ja hoor, ik heb net al drie flesjes weggetikt. Ik voel me wel lekker." Uit onderzoek blijkt dat dat beter is dan 's ochtends je tanden poetsen, vertelde Beelen. "Ah, kijk. Ik doe het dus goed", lachte de 30-jarige Rosenberg.

Passenger gaf zondag een verrassingsoptreden in het Amsterdamse Vondelpark en is de komende tijd wel vaker in Nederland te zien. Eind juni is hij van de partij tijdens het Zeeuwse festival Concert at Sea en in oktober verzorgt Passenger een concert in de Heineken Music Hall.

Koning Thailand schaart zich achter coupplegers

De staatsgreep van het Thaise leger heeft maandag de zegen gekregen van koning Bhumibol Adulyadej. Het staatshoofd droeg legerleider Prayuth Chan-ocha het bestuur over het land op en drong aan op 'verzoening van het volk'.

De voorman van de junta, die vorige week de regering en het parlement terzijde schoof en de grondwet opschortte, waarschuwde met de koninklijke ruggensteun op zak dat demonstranten, politici en de pers geen verdeeldheid moeten zaaien. Anders dreigt Thailand terug te keren naar 'de dagen van weleer', zei de generaal. De pers 'moet op zijn tellen passen'. "Een ieder die iets opruiends op Facebook plaatst handelt in mijn ogen tegen de rust en vrede in het land."

Koning Bhumibol sprak maandag zijn zorg uit over het toenemende geweld tussen aanhangers van de inmiddels afgezette premier Yingluck Shinawatra en haar tegenstanders, van wie velen de afgelopen tijd aandrongen op ingrijpen van het leger. Juntaleider Prayuth greep dat geweld aan om zijn machtsgreep te rechtvaardigen. "Toen het conflict zich verdiepte en er geweld dreigde moesten we wel ingrijpen", aldus de generaal.

Sinds vrijdag houdt het leger tientallen politici, bestuurders en opinieleiders vast, onder wie ex-premier Yingluck Shinawatra. Waar zij verblijven en hoe het hun vergaat is onbekend.

Lijk Japanse vrouw als pop per post verstuurd

Het lichaam van een vermoorde vrouw is per post door Japan verstuurd. Dat meldt persbureau AFP vrijdag. Op de doos stond dat het pakket een pop bevatte. Moordonderzoekers buigen zich over de vreemde zaak.

Het lichaam van de 29-jarige Rika Okada werd gevonden in een opslagplaats, evenals de twee meter lange doos waarin het was verstuurd. Het lijk reisde zo'n vierhonderd kilometer van Osaka naar Tokyo. De rekening voor de verzending werd met de creditcard van Okada betaald.

Okada werd al twee maanden vermist. Haar lichaam bevatte tientallen steekwonden, maar vertoonde geen tekenen van verzet. Japanse media melden dat een oud-klasgenoot van de vrouw eerder deze maand met Okada's paspoort per vliegtuig uit Tokyo is vertrokken. De politie weigert hier informatie over te geven.

Jeremy Clarkson verlengt voor drie jaar bij BBC

Jeremy Clarkson is in de laatste stadia van onderhandeling om voor drie jaar bij te tekenen bij de BBC. Het contract is omgerekend 14,8 miljoen euro waard, schrijft de boulevardkrant Daily Mirror. De Britse tv-presentator raakte deze maand in opspraak vanwege een vermeende racistische opmerking, waarna enkele politici opriepen hem te ontslaan.

BBC-voorzitter Christopher Bland liet toen al weten vierkant achter Clarkson te blijven staan. "Wie wel ontslagen zou moeten worden is diegene die de opname aan de Daily Mirror heeft gelekt zodat deze hele zaak weer wordt opgerakeld en veel meer aandacht krijgt dan hij verdient", zei hij toen.

Het huidige contract van Clarkson loopt nog tot in volgend jaar, maar om hem te behouden zijn de onderhandelingen al vroeg begonnen, zegt een woordvoerder van de BBC. Volgens de omroep is Clarkson simpelweg niet weg te denken bij Top Gear, verreweg het populairste programma dat Clarkson presenteert. "We vinden het allemaal geweldig dat het programma na 2015 nog drie jaar blijft", zegt de bron.

Clarkson is waarschijnlijk niet de enige die langer mag blijven. Richard Hammond en James May, zijn medepresentatoren bij Top Gear, zouden ook bezig zijn met contractbesprekingen.

De 54-jarige Clarkson ontkent het beruchte n-woord ooit in de mond te hebben genomen. "Het was iets van nuh-nuh. Alles behalve dat woord", zei hij over het uitgelekte filmpje. Daarnaast beweert Clarkson er juist alles aan gedaan te hebben om de opnames nooit op tv te laten verschijnen. "Ik smeek om vergiffenis vanwege het feit dat mijn pogingen blijkbaar niet afdoende zijn geweest", liet hij eerder weten via Twitter.

One Direction - Reaching For The Stars

Als je een onofficiële biografie zou maken over een celebrity, wie zou je dan kiezen? Natuurlijk, de populairste boyband van het moment: One Direction. Dat is waarschijnlijk wat de makers van de onofficiële biografie Reaching For The Stars dachten. Not only sex sells, 1D does too. Voor de mensen onder ons die niet bekend zijn met One Direction en graag wat meer willen leren over de band, is Reaching For The Stars een oké documentaire. Het verhaal is niet chronologisch en wat rommelig, maar licht wel de belangrijkste hoogtepunten uit. Maar als je een beetje bekend bent met de band en je wilt liever een kijkje in het leven van de jongens zelf, raad ik je aan om de officiële One Direction-fim This Is Us te kijken. Voor dat deel van de mensheid is Reaching For The Stars niet veel meer dan een grappige decoratie op de One Direction-plank aan de muur.

Schietpartij Joods Museum is terreuraanslag

De schietpartij die zaterdag in en bij het Joods Museum in Brussel plaatsvond is aangemerkt als een vermoedelijke terreuraanslag. Dat meldt het Belgische persbureau Belga maandag op gezag van het Brusselse parket. Het dossier wordt doorverwezen naar het federaal parket.

Dat houdt waarschijnlijk in dat onderzoekers ervan uitgaan dat het om een terroristische aanslag gaat. Maandag wilde het Brusselse parket dit nog niet bevestigen. Het federaal parket geeft om 17.00 uur een persconferentie.

De dader is nog altijd voortvluchtig. De politie heeft beelden van de aanval verspreid en roept burgers op de schutter te identificeren. Hoewel de motieven van de man niet bekend zijn, wordt vermoed dat het om een antisemitische aanslag gaat.

Bij de schietpartij kwamen vier mensen om het leven.

EP-fractie PVV op het spel door misgreep Slowaken

Het voornemen van de PVV en geestverwante partijen om in het Europees Parlement samen een fractie te vormen staat op losse schroeven. De Slowaakse bondgenoot SNS is er vrijwel zeker niet in geslaagd een zetel te halen. De eurosceptische rechtspopulisten in het EP zijn daarom vooralsnog maar met zes, en voor een eurofractie zijn partijen uit zeven landen nodig.

De belangrijkste bondgenoot van de PVV, het Franse Front National, behaalde zondag een afgetekende overwinning. Ook de Oostenrijkse geestverwanten van de FPÖ en de Zweedse Democraten boekten winst. Om in het EP te kunnen samenwerken in een fractie, die de leden veel meer bevoegdheden en invloed verschaft, zijn zij echter afhankelijk van het Belgische Vlaams Belang en de Slowaakse SNS.

De Slowaakse Nationale Partij (SNS) gooit vermoedelijk roet in het eten. Met bijna alle stemmen geteld staat de ultranationalistische partij op nog geen vier procent, ver verwijderd van het benodigde stemmental voor een EP-zetel. Het Vlaams Belang lijkt wel een europarlementariër te behouden, maar de partij van Filip Dewinter durfde daarop zelf maandagmiddag nog niet te rekenen.

Ook het Italiaanse Lega Nord verloor zondag enkele zetels. De zesde rechtspopulistische partner blijft echter vertegenwoordigd in het nieuwe Europarlement.

[Giro] Veel sneeuw op de Gavia

Morgen staat in de Giro d'Italia de koninginnerit op het programma. De wielrenners krijgen 139 loodzware kilometers in de Dolomieten voor de wielen met de Gavia, Stelvio en de finish bovenop de Val Martello.

Met name de Gavia zullen de renners vrezen, want op de 2618 meter hoge berg liggen nog hoge muren van sneeuw en is morgen nog sneeuw voorspeld. Mogelijk ziet de organisatie er nog vanaf om deze berg in het parcours op te nemen, al is hier nog geen zekerheid over. Vorig jaar stond dezelfde rit ook al op het programma, maar werd toen geannuleerd vanwege zware sneeuwval.

Geblesseerde Good valt af bij AustraliŽ

Curtis Good gaat niet met Australië mee naar het WK. De 21-jarige verdediger is niet op tijd hersteld van een heupblessure, meldt de Australische krant The Herald Sun. Australië is in Brazilië de tweede tegenstander van het Nederlands elftal.

Good liep de blessure op in maart bij zijn debuut voor het Australische elftal tegen Ecuador. Sindsdien is de speler, die het laatste halfjaar door Newcastle United werd verhuurd aan het Schotse Dundee United, niet meer in actie gekomen. Hij zat wel in de voorlopige selectie van bondscoach Ange Postecoglou.

De wedstrijd tegen het Nederlands elftal wordt op 18 juni gespeeld in Porto Alegre. De andere tegenstanders zijn Chili en Spanje.

Inwoners Krakau stemmen tegen kandidatuur Spelen

Krakau heeft zich teruggetrokken als kandidaat voor de Olympische Winterspelen van 2022. Inwoners van de Poolse stad stemden zondag in een referendum massaal tegen de plannen om het evenement te huisvesten. Dat maakte burgemeester Jacek Majchrowski, zelf een fervent voorstander van de olympische plannen, maandag bekend.

Bijna zeventig procent van de stemmers maakte duidelijk geen boodschap te hebben aan de olympische ambities. De opkomst was met 36 procent voldoende om het referendum rechtsgeldig te maken. Het stadsbestuur gaf eerder al aan dat de uitslag van het referendum als bindend zou worden ervaren.

De burgemeester heeft het IOC van de uitslag op de hoogte geteld. Door het afhaken van Krakau blijven Oslo, Almaty, Beijing en Lviv over als kandidaten. Op 31 juli volgend jaar maakt het IOC bekend op welke stad de keuze is gevallen.

Museumkaart wordt opnieuw duurder

De prijs van de Museumkaart gaat opnieuw omhoog vanwege het grootschalige gebruik van de kaart. Dat heeft de Museumvereniging maandag bekendgemaakt. De kaart, die onbeperkt toegang geeft tot musea, kost vanaf juli vijf euro meer voor volwassenen en 2,50 euro voor jongeren tot 18 jaar. Vorig jaar ging de prijs ook al met vijf euro omhoog.

Vorig jaar legden zo'n een miljoen kaarthouders in totaal 6,4 miljoen bezoeken af met de Museumkaart. Naar verwachting stijgt dat aantal dit jaar verder tot zeven miljoen bezoeken. Vorig jaar leverde de Museumkaart de aangesloten musea een bedrag van veertig miljoen op.

"We vinden het geweldig dat zo veel Nederlanders musea een warm hart toedragen door musea te bezoeken", zegt algemeen directeur van de Museumvereniging Siebe Weide in een verklaring.

Abonnementhouders betalen per 1 juli 54,95 euro en jongeren 27,50 euro. In de losse verkoop blijft de kaart 4,95 euro duurder.

Porosjenko: Krim is van OekraÔne

Het schiereiland de Krim maakt nog altijd deel uit van Oekraïne, ondanks de annexatie van de Krim door Rusland. Dat heeft de kersverse Oekraïense president Petro Porosjenko maandag gezegd.

Porosjenko won de verkiezingen die zondag werden gehouden. Volgens de voorlopige tellingen stevent hij zelfs af op een beslissende absolute meerderheid in de eerste ronde. Een van Porosjenko's belangrijkste prioriteiten wordt 'het oplossen van de Krim-kwestie', zei hij. De nieuwe president wil het schiereiland terughalen, en de Oekraïners die er nog wonen beschermen.

Volgens Porosjenko, die vanwege zijn zakenbelangen ook wel de chocoladekoning wordt genoemd, lijden Oekraïners op de Krim, omdat ze Oekraïners zijn.

Doden bij treinbotsing Noord-India

Een intercity heeft zich maandag in het noorden van India in een stilstaande goederentrein geboord. Bij de botsing vielen zeker twintig doden en een vijftigtal gewonden, zegt het Indiase ministerie van spoorwegen. De politie is op zoek naar de plaatselijke stationschef, die na het ongeval is verdwenen.

Zes wagons van de passagierstrein van spoorwegmaatschappij Gorakhpur Express zijn volgens het ministerie bij Sant Kabir in de noordelijke deelstaat Uttar Pradesh ontspoord. Reddingswerkers proberen de overlevende inzittenden uit het wrak van de intercity te bevrijden. Onder de gewonden zijn de eerste en tweede machinist. Zij zijn er slecht aan toe.

Luiten stijgt twee plaatsen op wereldranglijst

Joost Luiten is na zijn twaalfde plaats op de BMW PGA Championship twee plaatsen gestegen op de wereldranglijst. De 28-jarige golfer staat nu 44e, nog drie plekken verwijderd van zijn hoogste positie. De winnaar van het toernooi in Engeland, Rory Mcllroy, maakte een sprong in de top tien. De Noord-Ier ging van de tiende naar de zesde plaats.

Tiger Woods, die vorige week de koppositie verloor, zakte verder weg naar de derde plek. De Amerikaan komt al een paar maanden niet in actie vanwege een rugblessure. Henrik Stenson uit Zweden staat nu tweede. De Australiër Adam Scott blijft de lijst aanvoeren.

Marussia viert feest na eerste punten

Het Formule 1-team Marussia heeft na de Grand Prix van Monaco een groot feestje gebouwd. De Brits/Russische renstal pakte haar eerste punten sinds het in 2010 onder de naam Virgin de F1 betrad. Gisteren kwam coureur Jules Bianchi als achtste over de streep, maar stond na een straf als negende in de uitslag.

Bianchi had een straf van vijf seconden aan zichzelf te danken nadat hij de verkeerde plaats op de startopstelling had ingenomen na het wegvallen van Pastor Maldonado. De Fransman loste de straf in tijdens de eerste safety car, maar dat is volgens de regels niet toegestaan. Daarom kreeg hij extra tijd opgeteld bij zijn eindtijd. Het deed hem zakken naar de negende positie, maar die leverde toch twee punten op.

Om hiertoe te komen had Bianchi veel mazzel. Verschillende coureurs schakelden zichzelf uit of kregen te maken met pech. Ook plaatste de Fransman bij Rascasse een succesvolle inhaalactie op Caterham-coureur Kamui Kobayashi die bij het voorbijlaten van Kimi Räikkönen de deur open liet staan. Teamgenoot Max Chilton had veel pech en werd veertiende en laatste.

Bianchi was na afloop uitzinnig van vreugde. "We wachten hier al zo lang op, dus het voelt geweldig eindelijk onze eerste punten te behalen! Dit is een fantastisch resultaat voor ons. Het voelt enorm goed dat ik het team dit resultaat kan schenken, want ik ben heel trots op al onze jongens en het geweldige werk dat ze doen."

Senator AustraliŽ neemt nepbom mee naar werk

Een Australische senator heeft zijn collega's maandag flink laten schrikken met een nepbom. Bill Heffernan had het nepexplosief naar binnen gesmokkeld om de in zijn ogen gebrekkige beveiliging van het parlementsgebouw aan de kaak te stellen.

De 71-jarge Heffernan haalde zijn nepbom tevoorschijn tijdens een hoorzitting waarin op dat moment Tony Negus, de chef van de Australische federale politie, werd gehoord. Negus beaamde dat met de huidige veiligheidsmaatregelen niet kan worden voorkomen dat iemand de ingrediënten voor een bom het parlementsgebouw in smokkelt.

Tot vorige week moest bijna iedereen in het Australische parlement door een metaaldetector en werden tassen gecontroleerd met een röntgenscan. De beveiliging is echter versoepeld, waardoor alleen nog journalisten, diplomaten en sommige onderaannemers worden gecontroleerd. Parlementariërs, hun staf en hun familieleden mogen voortaan direct doorlopen. Volgens de voorzitter van de senaat is de versoepeling deels een bezuinigingsmaatregel.

Negus liet later weten dat Heffernan hem van tevoren op de hoogte had gesteld van de actie. Heffernans collega's wisten echter van niets. "Ik hoop dat je niet iets illegaals doet, waar wij nu medeplichtig aan zijn", zei parlementariër Ian Macdonald.

ChristenUnie: beveiligen joden taak van overheid

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) moet de beveiliging van joodse instellingen voor zijn rekening te nemen. Daarvoor pleitte ChristenUnie-Kamerlid Gert-Jan Segers maandag op Radio 1.

Segers vindt het 'onbestaanbaar' dat organisaties zelf voor beveiliging moeten betalen terwijl de dreiging hoog is. Opstelten zou daarom de portemonnee moeten trekken en een bijdrage moeten leveren. Dat moet volgens Segers wel 'structureel en op lange termijn en niet alleen na een incident'. Hij vindt het de taak van de overheid om 'een schild' te zijn.

Het Kamerlid sluit niet uit dat net als in België ook in Nederland 'een gek' opstaat. "Je hebt er maar een nodig. Je weet dat ze hier ook in Nederland rondlopen. De gevolgen zijn dan niet te overzien."

Volgens Segers heeft geen enkele andere gemeenschap te kampen met zo veel 'extreme haat'. Wel geeft hij toe dat ook iedere andere gemeenschap beveiliging zou moeten krijgen als ze op dezelfde manier zouden worden bedreigd.

In het Joods Museum in Brussel vielen zaterdag vier doden bij een schietpartij. Na de aanval, die zeer waarschijnlijk een antisemitische grondslag heeft, is de beveiliging van joodse gebouwen in België direct aangescherpt. Ook in Nederland worden joodse gebouwen extra bewaakt.

Rus nog boven Bertens op wereldranglijst

Arantxa Rus blijft op de wereldranglijst van de WTA de hoogste genoteerde Nederlandse. De tennisster klimt van 145 naar 144 en staat daarmee vier plaatsen boven Kiki Bertens, die oprukt van de 151e naar de 148e positie.

De kans is groot dat de rollen snel omgekeerd zullen zijn. Bertens plaatste zich als enige Nederlandse voor het hoofdtoernooi van Roland Garros. Ze komt daar dinsdag in actie tegen de Roemeense Alexandra Cadantu. Rus, die vorig jaar net als Bertens bleef steken in de eerste ronde, sneuvelde in de kwalificaties.

Richel Hogenkamp is de derde Nederlandse in de top tweehonderd. Ze blijft staan op plaats 192. Indy de Vroome en Michaëlla Krajicek staan respectievelijk op plek 203 en 209.

In de top van de wereldranglijst zijn geen verschuivingen. Serena Williams staat nog altijd bovenaan, voor Na Li, Agnieszka Radwanska, Simona Halep en Victoria Azarenka.

[NBA] Oklahoma verkleint achterstand in play-offs

Oklahoma City Thunder heeft in de finale van de play-offs van de Western Conference zijn eerste overwinning geboekt. Na twee kansloze uitnederlagen tegen San Antonio Spurs werd zondag voor eigen publiek met 106-97 gewonnen. Oklahoma brengt de achterstand in de best-of-sevenserie daarmee terug tot 2-1.

Russell Westbrook was de uitblinker met 26 punten, acht rebounds en zeven assists. Kevin Durant tekende voor 25 punten. Serge Ibaka, die eerder dan verwacht hersteld was van een kuitblessure, luisterde zijn rentree op met vijftien punten.

Oklahoma krijgt dinsdag in eigen huis de kans om de stand gelijk te trekken. De ploeg eindigde in de reguliere competitie als tweede, vlak achter San Antonio. De Spurs hebben daarom in een eventuele zevende wedstrijd het thuisvoordeel.

Miljardair Porosjenko wint OekraÔense verkiezingen

Miljardair Petro Porosjenko heeft de presidentsverkiezingen in Oekraïne al in de eerste ronde gewonnen. Na het tellen van veertig procent van de stemmen maandagochtend staat de chocoladefabrikant op bijna 56 procent. De 48-jarige Porosjenko heeft de overwinning al opgeëist. De opkomst was, met zo'n zestig procent, hoog.

Porosjenko zei dat zijn eerste daad als president een bezoek aan de oostelijke regio's wordt, waar pro-Russische separatisten onlangs eenzijdig twee onafhankelijke 'volksrepublieken' uitriepen. Hij beloofde regionale autonomie te verruimen en amnestie aan activisten te verlenen die geen geweld hebben gebruikt. Ook wil hij zo snel mogelijk een nieuwe veiligheidsverdrag met Rusland sluiten. De Russische president Vladimir Poetin heeft vooraf laten weten dat hij 'de keuze van het Oekraïense volk' zou respecteren.

Voormalig premier Joelia Timosjenko neemt met 13 procent van de stemmen op grote afstand de tweede plaats in. Als deze cijfers blijven staan en Porosjenko inderdaad meer dan de helft van de stemmen heeft gekregen is een tweede stemronde niet nodig.

"Het land heeft een nieuwe president", zei Porosjenko zondagavond tegen enkele honderden journalisten bij zijn campagnehoofdkwartier. "Ik ben ervan overtuigd dat deze verkiezingen eindelijk vrede brengen in Oekraïne en een einde maken aan de wetteloosheid, de chaos en de terreur van bandieten in het oosten. Mensen met wapens moeten weg uit Oekraïense straten, Oekraïense dorpen en steden", zei Porosjenko.

Voor de stembureaus in Kiev stonden zondag lange rijen, maar in het oosten intimideerden zwaarbewapende pro-Russische separatisten de kiezers. Ze sloegen stembussen kapot, sloten stemlokalen en uitten dreigementen. Door hun optreden was nog geen twintig procent van de stemlokalen in het oosten open.

Voor de verkiezingen waren 35,5 miljoen Oekraïners stemgerechtigd, van wie 5,1 miljoen in de oostelijke regio's Donetsk en Loehansk. Volgens de separatisten hoefde daar niet gestemd te worden, omdat ze zich na een omstreden referendum op 11 mei onafhankelijk hebben verklaard en volgens hen geen deel meer uitmaken van Oekraïne.

In het oosten werd inderdaad weinig gestemd. Het regionale bestuur in Donetsk zei dat zondag maar 426 van de 2430 stemlokalen in de regio open waren en in de stad Donetsk, waar een miljoen mensen wonen, geen een. Ook in de stad Loehansk werd niet gestemd, al waren er in de regio wel enkele stembureaus open.

In Novoajdar, vijftig kilometer ten noorden van Loehansk, werd zondag gevochten. Er zouden verscheidene slachtoffers zijn gevallen.

'Prijsstabiliteit blijft hoofddoel centrale bank'

Het stimuleren van prijsstabiliteit moet het belangrijkste doel blijven van het monetaire beleid van centrale banken. Dat heeft voorzitter van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) Christine Lagarde zondag gezegd op een congres van de Europese Centrale Bank (ECB) in Portugal.

De laatste maanden wordt er vanuit verschillende hoeken geroepen dat bijvoorbeeld de ECB zich moet gaan bezighouden met de wisselkoers van de euro. Veel Europese bedrijven die exporteren hebben namelijk last van de dure euro.

Volgens Lagarde kunnen centrale banken wel een ruimer mandaat krijgen, maar moet het hoofddoel, het in de hand houden van inflatie, dan wel goed bewaakt worden. Centrale banken kunnen volgens Lagarde alleen goed werken als het mandaat duidelijk is, er consistente beslissingen worden genomen en er overeenstemming is over het doel.

Het toevoegen van bijvoorbeeld 'stabiliteit van het financiële systeem' als doel zou volgens de Française het mandaat van centrale banken veel vager maken. Dat komt doordat de einddoelen moeilijk te definiëren zijn en de vooruitgang moeilijk te meten is. "Vaak is er een crisis nodig om te laten zien hoe instabiel een financieel systeem is", zei Lagarde. "En dan is het te laat."

Lagarde pleitte verder voor meer samenwerking tussen de centrale banken, nu het financiële systeem in de wereld steeds complexer en onderling afhankelijk is geworden. Zo had de beslissing van de Federal Reserve om in de Verenigde Staten veel geld in de economie te pompen en om daarmee weer te stoppen, grote gevolgen voor opkomende landen.

"Als het beleid alleen vanuit het nationale perspectief wordt gezien, kunnen we in een wereld belanden met alleen ad-hocbeslissingen, minder stabiliteit en het gevaar dat financiële stabiliteit wordt geëxporteerd", betoogde Lagarde. Centrale banken zouden gezamenlijk moeten gaan analyseren wat de effecten zijn monetair beleid, ook in andere landen en voor de welvaart in de hele wereld.

A15 nog uren dicht na truckongeval Leerdam

De A15 tussen Nijmegen en Rotterdam blijft naar verwachting tot 15.00 uur afgesloten na het vrachtwagenongeluk van maandagochtend. Het onderzoek, de berging en het repareren van het wegdek en de vangrails nemen veel tijd in beslag, zegt een woordvoerder van de ANWB. De weg is tussen knooppunt Deil en de afrit Leerdam afgesloten.

Een vrachtwagen onderweg richting Nijmegen schoot door nog onbekende oorzaak door de middenberm en belandde op zijn kant in de sloot langs de rijbaan richting Gorinchem.

Omrijders kunnen de drukte mijden via Den Bosch over de A27 en A59.

Duitsers redelijk positief over economisch klimaat

Duitse consumenten zijn vrij positief gestemd over de economie. Het consumentenvertrouwen blijft in juni voor de vierde maand op rij stabiel. Dat blijkt maandag uit de maandelijkse index van onderzoeksbureau GfK. De graadmeter kwam voor juni opnieuw op 8,5 punten uit.

De bestedingen kunnen in juni wellicht toenemen. De Duitsers hebben iets meer koopbereidheid dan in mei. Toch zijn consumenten wel iets negatiever over hun inkomsten in de komende maand. In april waren consumenten juist nog positiever over hun inkomsten geweest ten opzichte van een maand eerder.

In vergelijking met een jaar eerder blijft de inkomensindex volgens GfK echter op hoog niveau staan. De komende maanden kunnen Duitse huishoudens een groei van hun inkomen tegemoet zien omdat veel cao-lonen met drie procent stijgen en de inflatie onverminderd laag blijft.

Groot deel pubers overschrijdt belbundel

Vier op de tien jongeren overschrijdt regelmatig zijn of haar belbundel. Opvallend genoeg maken ze zich bijna nooit zorgen over geldproblemen. Zo schieten ouders regelmatig te hulp als er te veel is gebeld. Dat meldt stichting Weet Wat Je Besteedt (WWJB) maandag na onderzoek onder 1500 jongeren tussen de 12 en 24 jaar.

Volgens de onderzoekers hebben jongeren een haast onverzadigbare behoefte om met vrienden te communiceren en voelen ze maar weinig urgentie om hun belkostenprobleem aan te pakken. Een hoge telefoonrekening vinden ze vervelend maar is ook zo weer vergeten. Ruim de helft van de jongeren die hun bundel overschrijdt, denkt zelfs goed met zijn of haar telefoonkosten om te kunnen gaan.

"Wij willen niet op de stoel van de ouders zitten. Maar het zou wel verstandig zijn als ouders hun kinderen leren met vallen en opstaan de gevolgen van hun gedrag zelf op te lossen", zegt voorzitter van WWJB Marijke Vos in een verklaring. "Dat voorkomt dat het overschrijden van de belkosten als geaccepteerd gedrag wordt gezien door jongeren."

Verkiezingsuitslag matig bekeken op tv

De tv-uitzending over de uitslag van de Europese verkiezingen is zondagavond zeer matig bekeken. 634.000 mensen keken naar Nieuwsuur op Nederland 2, waarin vanaf half elf’s avonds de uitslagen aan bod kwamen. Dat blijkt uit maandag gepubliceerde kijkcijfers van Stichting Kijkonderzoek.

Van de best bekeken programma’s zondag, komt Nieuwsuur pas op de twaalfde plek. Het Journaal om 20.00 uur is met 1,9 miljoen kijkers het best bekeken, daarna volgen onder meer de serie Divorce, het spelprogramma Een tegen 100 en het reportageprogramma Ontvoerd.

Verkiezingsuitslag matig bekeken op tv
Verkiezingsuitslag matig bekeken op tv (Foto: ANP)

Pechtold 'ongelooflijk blij'

D66-leider Alexander Pechtold is "ongelooflijk blij" dat zijn partij met één europarlementariër meer in het Europees Parlement komt dan de afgelopen periode. Zijn partij haalde bij de verkiezingen van afgelopen donderdag de meeste stemmen, maar het CDA kreeg met dank aan de lijstverbinding met de ChristenUnie/SGP een zetel meer.

De PVV verliest minder dan Pechtold had gehoopt. "Het zal zaak zijn om in het Europees Parlement het blok van anti-Europese partijen goed weerwerk te blijven bieden."

Pechtold'ongelooflijk blij'
Pechtold 'ongelooflijk blij' (Foto: ANP)

Roemer: SP is morele winnaar

SP-leider Emile Roemer heeft een dubbel gevoel over de uitslag van de Europese verkiezingen in Nederland. Zijn partij maakt een flinke sprong van 7,1 procent naar 9,6 procent van de stemmen. De SP is in stemmen ook groter dan de PvdA maar verliest door de lijstverbinding tussen PvdA en GroenLinks een zetel.

"Vooropgesteld: dit zijn voor ons de beste Europese verkiezingen ooit. We zijn 2,5 procent gestegen en dat is ontzettend knap en daar ben ik ontzettend trots op. We zijn ook de grootste partij op links, maar door lijstverbindingen verliezen D66 en wij een zetel en ik zal niet onder stoelen of banken steken dat ik dat niet leuk vind. Maar moreel zijn wij de winnaar met een grote sprong omhoog."

Roemer is wel blij met de groei van de Verenigd Linkse fractie in het Europees Parlement. "We zijn nu ongeveer net zo groot als de liberalen."

Roemer: SP is morele winnaar
Roemer: SP is morele winnaar (Foto: ANP)

Van Baalen 'trots' op VVD

"De VVD heeft 3 dikke zetels op eigen kracht behaald. Daar mogen we trots op zijn", aldus VVD-lijsttrekker Hans van Baalen zondag in een eerste reactie op de uitslag van de verkiezing voor het Europees Parlement.

De liberale partij haalde een kleine winst van 0,5 procentpunt en kwam uit op 11,9 procent van de stemmen. De partij blijft daarmee met drie zetels vertegenwoordigd in het Europees Parlement.

Van Baalen'trots' op VVD
Van Baalen'trots' op VVD (Foto: ANP)

Samsom enigszins tevreden

PvdA-leider Diederik Samsom is "enigszins tevreden" dat zijn partij tegen de verwachting in toch 3 zetels heeft gehaald bij de verkiezingen van het Europees Parlement. "Maar het is duidelijk dat we nog een lange weg te gaan hebben." Samsom zei dat zondag in een eerste reactie. De PvdA haalde bij de vorige Europese verkiezingen in 2009 ook 3 zetels.

"De komende periode zullen we op alle niveaus, niet in de laatste plaats ook in Europa, alles op alles zetten om resultaten voor mensen te boeken", aldus Samsom.

Samsom enigszins tevreden
Samsom enigszins tevreden (Foto: ANP)

CDA-leider Buma dolblij met uitslag

CDA-leider Sybrand Buma is "dolblij" met de uitslag van de Europese verkiezingen. Zijn partij heeft 5 zetels gehaald en is daarmee in zetelaantal de grootste. "We zijn de grootste Nederlandse partij in het Europees Parlement. Het geluid van het CDA blijft het sterkste in Brussel."

Buma wees erop dat het CDA hetzelfde aantal zetels gehaald heeft als bij de vorige Europese verkiezingen in 2009, terwijl de partij in de afgelopen jaren zware nederlagen heeft geleden bij Tweede Kamerverkiezingen. "We hebben de stijgende lijn weer te pakken."

De vijfde zetel dankt het CDA aan een lijstverbinding. Procentueel is D66 de grootste partij. Buma feliciteerde zijn collega Alexander Pechtold daarmee.

CDA-leider Buma dolblij met uitslag
CDA-leider Buma dolblij met uitslag (Foto: ANP)

Wilders blij met uitslag

PVV-leider Geert Wilders is blij met de uitslag van de Europese verkiezingen in Nederland. Zijn partij verliest een zetel ten opzichte van de uitslag 5 jaar geleden, maar krijgt er één meer dan in de exitpoll van afgelopen donderdag. De PVV gaat met vier europarlementariërs naar Brussel en Straatsburg.

Wilders reageerde donderdag op Twitter: "GEWELDIG TOCH 4 ZETELS!!! Op naar een grote eurokritische fractie in het EP samen met de volgende President van Frankrijk, Marine Le Pen!"

Wilders blij met uitslag
Wilders blij met uitslag (Foto: ANP)

'Europa rechtsaf, Anti-Europa grote winnaar'

De overwinningen van de anti-Europese partijen bij de verkiezingen staan maandag centraal in de ochtendkranten. 'Europa rechtsaf', zo schrijft De Telegraaf. 'Anti-Europa grote winnaar', concludeert ook de Volkskrant.

Daarbij staan foto's afgebeeld van eurosceptici als Heinz-Christian Strache uit Oostenrijk (FPÖ), de Duitser Bernd Lucke (AfD), Marine Le Pen uit Frankrijk (FN), de Brit Nigel Farage (UKIP) en de Deen Morten Messerschmidt (DF).

Eurosceptici achten de tijd rijp voor een totaal andere EU, legt de Volkskrant uit. "De eurosceptici blijven met iets minder dan 30 procent van de stemmen in het europarlement niettemin ver achter bij de pro-Europese fracties van de christen- en sociaaldemocraten, liberalen en groenen - samen goed voor ruim 70 procent van de zetels."

De Telegraaf schrijft: "De anti-Europese krachten binnen de Europese Unie zijn sterker geworden. Vooral in Frankrijk is er sprake van een ware politieke aardverschuiving."

Het AD kopt: 'Nee tegen Europa wint fors'. "In bijna alle lidstaten veroverden extremisten, populisten en eurosceptici zetels op de klassieke middenpartijen. Van de 751 zetels gaan in Brussel zo'n 143 naar anti-Europese partijen. Dat is een ruime verdubbeling."

Trouw kiest voor 'Front National zet Europa o z'n kop' en schrijft verder: "De rechtse eurosceptici in de grote EU-landen Frankrijk en Groot-Brittannië hebben grote overwinningen geboekt in de Europese verkiezingen. Samen met geestverwanten in andere landen slagen ze er echter niet in de dominante positie van de traditionele centrum-partijen in het Europees Parlement in gevaar te brengen."

NRC Next schrijft juist 'Bye bye Europa? Dat valt wel mee'. Met als uitleg: "Europa heeft minder eurosceptisch gestemd dan verwacht."

RTL-baas heeft schoon genoeg van kritiek

RTL-baas Erland Galjaard is de kritiek op de programma’s van 'zijn’ zenders zat. Volgens hem kan alles wat die maken "op een ongelofelijke dosis wantrouwen rekenen’’, zegt hij in een interview met het AD.

,,Nog voordat er 1 minuut beeld is uitgezonden, schreeuwen zogenaamde deskundigen moord en brand. Dat wij over de rug van mensen, kinderen zelfs, kijkcijfers willen scoren. Dat we alleen maar geld willen verdienen. En het publiek gelooft het, want ja, het is op Nieuwsuur. Uiteindelijk volgen de scheldpartijen op websites.’’

De programmadirecteur spreekt voor het eerst over de ophef rond pestprogramma Project P. omdat RTL steeds een ,,bak stront over zich heen krijgt" bij de lancering van nieuwe shows. "Je moest de mailtjes eens lezen van die kinderen van Project P. Over hoe ontzettend geholpen die zich voelen." De pesters waren naar zijn zeggen zelfs blij met de beelden omdat ze zo groot verdriet konden voorkomen. "En we doen ook aan nazorg. Maar ach, dat wil niemand meer horen."

Galjaard: "De hele sfeer is constant: wij verdienen over de rug van die mensen. Zo is het niet. Wij lezen gewoon de krant, kijken wat er gebeurt in de wereld. Ja, we maken amusement met programma’s als Ik hou van Holland, maaróók programma’s waarin we maatschappelijke thema’s aankaarten. Waar mensen nu mee worstelen. Overgewicht, de financiële crisis, pestgedrag, de Voedselbank."

Bij de publieke omroep zou hij volgens hem overal mee wegkomen. ,,Nu is het: 'die klootzak wil overal geld mee verdienen'.’’

RTL-baas heeft schoon genoeg van kritiek
RTL-baas heeft schoon genoeg van kritiek (Foto: ANP)

Politie schiet man in been in ziekenhuisapotheek

De politie in Den Haag heeft zondagnacht een man in zijn been geschoten die in het holst van de nacht de apotheek van een ziekenhuis binnenstormde. Hij zwaaide rond met een 'slagvoorwerp', meldt de politie.

Het incident gebeurde in het Hagaziekenhuis. Agenten wisten hem niet te kalmeren waarna hij uit voorzorg in zijn been werd geschoten. Over zijn identiteit en motief is niets bekendgemaakt. Ook is niet bekend of er schade is.

'Ziekenvervoer blinden en rolstoelers op de schop'

De vergoeding van ziekenvervoer voor blinden, slechtzienden en mensen die afhankelijk zijn van een rolstoel verdwijnt mogelijk uit de zorgverzekering. Gemeenten zouden hier dan verantwoordelijk voor worden. Patiëntenverenigingen vrezen dat hun leden te maken krijgen met hoge vervoerskosten, te laat komen voor afspraken in het ziekenhuis of zelfs zorg gaan mijden, zeggen woordvoerders maandag in het Nederlands Dagblad.

De maatregel moet 33 miljoen euro besparen. Het ziekenvervoer kost nu jaarlijks 129 miljoen euro, maar blijft als het aan Zorginstituut Nederland ligt alleen beschikbaar blijven voor nier- en kankerpatiënten. Visueel gehandicapten en rolstoelafhankelijken zouden dan een beroep moeten doen op de Wet maatschappelijke ondersteuning, waardoor deze groepen afhankelijk worden van de gemeente om naar het ziekenhuis of behandelcentrum te worden vervoerd.

Zorginstituut Nederland heeft dit geadviseerd aan minister van Volksgezondheid en Welzijn Edith Schippers (VVD), schrijft de krant. Zij neemt volgens het dagblad waarschijnlijk eind juni een besluit over het advies, als ze de samenstelling van het basispakket van de zorgverzekering bekendmaakt.

De Oogvereniging vindt dat het Zorginstituut een 'te rooskleurig beeld' schetst van het vervoer dat gemeenten aanbieden. "Een regiotaxi is voor ziekenvervoer bijvoorbeeld niet geschikt, want voor een afspraak in het ziekenhuis, revalidatiecentrum of specialistisch zorginstituut kun je niet een aankomstmarge hebben van een uur. Je moet op tijd komen", zegt de coördinator zorgtransitie van de Oogvereniging in de krant.

De belangenvereniging voor mensen met een beperking, Ieder(in), benadrukt het belang van een betrouwbare en voor patiënten betaalbare vervoersvoorziening. "Wij vinden het onverstandig dat men van een goed werkende regeling wil afstappen, terwijl de beoogde oplossing onzeker is", zegt een woordvoerder.

De taxibranche is er ook niet gerust op. Volgens Koninklijk Nederlands Vervoer brengt het Zorginstituut met het advies de goede samenwerking tussen verzekeraars en taxibedrijven in gevaar.

A9 bij Amstelveen deels dicht na ongeluk

De A9 tussen Alkmaar en Amstelveen is maandagochtend deels afgesloten na een ongeluk met meerdere auto's. De weg is er tussen knooppunt Raasdorp en Amstelveen dicht, zegt een woordvoerder van de ANWB.

Rijkswaterstaat verwacht dat de opruimwerkzaamheden zeker twee uur duren. Volgens de ANWB gaat dat zeker voor problemen zorgen in de ochtendspits. Rond 07.00 uur stond er al tien kilometer file.

'Tweedeling onder verzekeraars in duurzaamheid'

Van de tien grootste verzekeraars in Nederland heeft de helft de afgelopen maanden zijn duurzaamheidsbeleid verbeterd. Vooral ASR, maar ook Achmea, SNS Reaal en Aegon hebben grote stappen gezet. De vijf andere grote hebben echter geen enkele meetbare verbetering in hun investeringsbeleid doorgevoerd. Dat concluderen de makers van de Eerlijke Verzekeringswijzer.

De verzekeringswijzer is maandag voor de tweede keer gepubliceerd. Vooral ASR scoort veel beter dan in september. Zo kreeg de genationaliseerde verzekeraar een 8 voor zijn beleid op het gebied van 'belastingen en corruptie', terwijl in het najaar nog een 3 werd gehaald. Ook op het mensenrechtenbeleid scoort de verzekeraar nu veel beter. Delta Lloyd, ING en de buitenlandse verzekeraars Allianz, Generali en Legal 7 General hebben hun duurzaamheidsbeleid helemaal niet verbeterd.

"Verzekeraars beginnen zich te onderscheiden," stelt projectleider Titus Bolten. "Hierdoor krijgt de consument echt iets te kiezen." De andere verzekeraars zullen nu hun best moeten doen om aan te haken, denken de makers. "Steeds meer mensen willen graag klant zijn bij een verzekeraar die transparant en maatschappelijk verantwoord investeert. Stilzitten is geen optie."

Ondanks de betere rapportcijfers voor vijf partijen valt er nog genoeg te verbeteren, vindt de Eerlijke Verzekeringswijzer. Alle verzekeraars halen nog onvoldoendes. Zo haalt alleen Achmea een magere 6 op het beleid voor klimaatverandering.

De Eerlijke Verzekeringswijzer is een initiatief van Amnesty International, Dierenbescherming, FNV, Milieudefensie, Oxfam Novib en PAX. Deze organisaties zitten ook achter de Eerlijke Bankenwijzer.

FOK! wat een weer... Lokaal forse buien

De zon had het gisteren niet overal even gemakkelijk. Langs een zeewindfront ontstond er boven Noord- en Zuid-Holland een lange rij met stapelwolken die de zon behoorlijk temperde. Op een enkele plek viel daar zelfs een buitje uit. Elders was er wel vrij veel zon, al nam de bewolking ook daar uiteindelijk wel wat toe. Vandaag staan er soms stevige buien op het menu.

Vanochtend regent het al in het zuiden en oosten en geleidelijkaan trekt dat naar het noorden en westen toe. Het gaat niet zo heel hard, dus het noorden en noordoosten kunnen het nog lang droog houden. Vanmiddag ontwikkelen er zich in de zachte lucht lokaal forse regen- en onweersbuien. De praktijk heeft de laatste tijd geleerd dat lokaliseren weinig zin heeft. Even afwachten dus, maar er zullen zeker plaatsen zijn waar het even flink tekeer gaat. Er kunnen grote hoeveelheden regen vallen en ook hagel en zware windstoten zijn niet uitgesloten. 

Het wordt ongeveer 21 graden en de noordoostenwind neemt toe naar matig tot vrij krachtig. Langs de kust is er zelfs een windkracht 6 mogelijk.

Ook morgen en deels woensdag valt er nog geregeld regen, maar daarna blijft het een aantal dagen overwegend droog.

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

Aalscholver1
Een nest Aalscholvers. Prachtig vastgelegd door KlapMongeaul

 Aalscholver2

Aalscholver

Sijsling levert drie plaatsen in op wereldranglijst

Igor Sijsling heeft drie plaatsen ingeleverd op de wereldranglijst. De tennisser uit Amsterdam, die deze week in de eerste ronde van het toernooi in Düsseldorf bleef steken, staat nu 55e, vijf plaatsen achter Robin Haase. De Hagenaar bekleed dezelfde positie als vorige week. Hij reikte in Nice tot de tweede ronde.

Haase komt maandag in de eerste ronde van Roland Garros in actie tegen de Rus Nikolaj Davydenko. Sijsling moet een dag langer wachten op zijn eerste optreden in Parijs. Hij treft dinsdag David Ferrer.

Thiemo de Bakker klimt van 128 naar 124 op de ATP-ranking. Jesse Huta Galung (146), die zich net als De Bakker niet wist te kwalificeren voor Roland Garros, en Thomas Schoorel (194) staan ook nog in de top tweehonderd.

In de top tien van de wereldranglijst veranderde niets. Rafael Nadal is de nummer een, voor Novak Djokovic en Stanislas Wawrinka. Roger Federer blijft vierde.

Teleurstelling Nederlandse sprinters en wereldrecord Kenia

De Nederlandse estafetteploeg op de 4x100 meter is er niet in geslaagd zich vroegtijdig te plaatsen voor het WK in 2015. Tijdens de World Relays op de Bahama's was een plek bij de beste acht gevraagd, maar dat lukte niet.

Giovanni Codrington, Churandy Martina, Jorén Tromp en Hensley Paulina werden in de heats uitgeschakeld en moesten in de B-finale acteren. Daar leken ze op weg naar de winst, tot Tromp in de fout ging, waardoor ook de wissel op slotloper Paulina mislukte. 

Jamaica ging met de overwinning aan de haal. Nesta Carter, Nickel Ashmeade, Julian Forte en Yohan Blake liepen naar een wat teleurstellende tijd van 37,77 seconden, langzamer dan in de series. Trinidad & Tobago werd tweede, voor het Britse team. 

Op de 4x400 meter bij de vrouwen ging de winst naar de Verenigde Staten. Deedee Trotter, Sanya Richards-Ross, Natasha Hastings en Joanna Atkins liepen in 3:21,73 minuten naar de zege. De strijd om de tweede plek was spannend tot het einde. Uiteindelijk wist de Jamaicaanse slotloopster Shericka Jackson haar Nigeriaanse concurrente Patience Okon George nipt voor te blijven.

Net als de vrouwen pakten ook de Keniaanse mannen het wereldrecord op de 4x1500 meter. Gezien de samenstelling van de ploeg werd dit verwacht, maar de vier moesten het eerst waarmaken. Startloper Collins Cheboi sloeg nog geen gat met de concurrenten, Silas Kiplagat deed dat wel.

James Magut wist het tempo vervolgens goed door te zetten, waarna Asbel Kiprop met een fantastische race naar een totaaltijd van 14:22,22 minuten snelde. Daarmee waren ze liefst veertien seconden sneller dan het oude record, eveneens in Keniaanse handen. De Amerikanen pakten de tweede plek, doordat Leo Manzano de aanstormende Ethiopiër Aman Wote nog net achter zich wist te houden.

De Amerikaanse vrouwen wisten met speels gemak de zege te pakken op de 4x800 meter. Chanelle Price, wereldkampioene indoor, begon al uitstekend, waarna Geena Lara de leiding nipt vast kon houden. Vervolgens waren de twee sterkste Keniaanse vrouwen aan de beurt, maar Janeth Kepkosgei moest de Amerikaanse Ajee Wilson laten gaan. Brenda Martinez kon het vervolgens afmaken doordat wereldkampioene Eunice Sum niet in de buurt kwam. De Amerikaanse vrouwen wonnen in 8:01,58 minuten, voor Kenia en Rusland.

De 4x400 meter bij de mannen werd een prooi voor de Verenigde Staten, net als bij de vrouwen. Al na twee lopers was duidelijk dat het tussen de VS, de Bahama's en Trinidad & Tobago ging, mede door een foute wissel van Jamaica. David Verburg en Tony McQuay brachten Christian Taylor in positie.

Taylor, de olympisch kampioen hinkstapspringen, liet een uitstekende race zien en wist het stokje als derde over te geven aan de slotloper, LaShawn Merritt. In een zeer fel gevecht rekende hij op het laatste rechte stuk af met Michael Mathieu uit het thuisland. Jarrin Solomon bracht de derde plek binnen voor Trinidad.

Ook op de 4x200 meter bij de vrouwen ging de overwinning naar de Verenigde Staten. Shalonda Solomon, Tawanna Meadows, Bianca Knight en Kimberly Duncan liepen in 1:29,45 minuten naar de winst. De Britse vrouwen werden tweede, voor Jamaica.
 

Spaans dorp 'Dood Joden' wijzigt naam

Het Spaanse dorp Castrillo Matajudios, dat 'Fort Dood Joden' betekent, gaat de naam veranderen. Dat is de uitkomst van een stemming zondag in het gehucht in het noorden van Spanje.

29 van de 59 bewoners stemden voor de naamsverandering, 19 personen waren tegen. De overige inwoners, veelal ouderen, stemden niet of blanco.

Een meerderheid is voor Castrillo Mota Judios als nieuwe naam, ofwel Heuvel van Joden. Volgens de burgemeester is besloten de naam te wijzigen omdat het dorp werd beschuldigd van antisemitisme.

Het dorp stond in 1035 al te boek als Mota Judios, maar heette in 17e-eeuwse documenten ineens Matajudios. Mogelijk was de naam veranderd toen alle Joden waren vertrokken of zij zich in de 15e eeuw onder dwang tot het katholicisme hadden bekeerd.

Spaans dorp'Dood Joden' wijzigt naam
Spaans dorp'Dood Joden' wijzigt naam (Foto: ANP)

Belastingdienst bezoekt Samson-baasje Gert

Gert Verhulst lijkt toch niet alleen maar het onschuldige baasje van het hondje Samson te zijn. De grote man achter Studio 100, een Belgische entertainmentgroep, zou samen met collega Hans Bourlon verzuimd hebben belasting te betalen over een holding.

Belgische media meldden vrijdag dat de twee een bedrag van 12,1 miljoen euro aan een persoonlijke holding hebben onttrokken. Daarover zou nog een bedrag van drie miljoen euro aan belastingen moeten worden afgedragen. Bourdon ontkent tegenover de Vlaamse zakenkrant De Tijd echter dat er sprake is van fraude.

Studio 100 geniet internationale bekendheid en richt zich vooral op kinderen. O.a. Kabouter Plop, het daaraan gelieerde Plopsaland en de dames van K3 behoren toe aan het bedrijf.

Belastingdienst bezoekt Samson-baasje Gert
Belastingdienst bezoekt Samson-baasje Gert (Foto: ANP)

EP-fracties bakkeleien na sluiting stembussen

Meteen na het sluiten van de stembussen voor de Europese verkiezingen zondagavond gingen de grote fracties in het Europees Parlement de strijd aan om de Europese Commissie te leiden. Zowel centrumrechts als centrumlinks zoekt hiervoor steun in het parlement.

De centrumrechtse Europese Volkspartij (EVP) hoopt in het nieuwgekozen EP een meerderheid te vinden voor haar kandidaat om de Commissie te leiden, de Luxemburgse oud-premier Jean-Claude Juncker. EVP-fractieleider Joseph Daul zei dit meteen nadat zijn blok in de voorspellingen als grootste uit de bus was gekomen.

Maar de sociaaldemocratische kandidaatcommissievoorzitter, huidig EP-voorzitter Martin Schulz, verklaarde dat hij ook een meerderheid wil zoeken. Zijn programma voor de Commissie zal inzetten op bestrijding van jeugdwerkloosheid en belastingontduiking.

"Er is geen meerderheid mogelijk zonder de sociaaldemocraten", beklemtoonde Schulz. Hij wees erop dat centrumrechts zestig zetels heeft verloren.

Eerder leek de sociaaldemocratische fractieleider Hannes Swoboda steun aan Juncker niet uit te sluiten. Maar dan moet de EVP wel ophouden met zijn strenge bezuigingskoers.

De liberale voorman Guy Verhofstadt, eveneens kandidaat om de Commissie aan te voeren, zei dat het ondenkbaar is als niet een van de kandidaten van het Europees Parlement commissievoorzitter wordt. "Anders is deze democratische exercitie niet meer dan een spelletje geweest."

In de regel wijzen de lidstaten van de Europese Unie de voorzitter van de nieuwe Commissie aan, waarna het parlement de voordracht moet bekrachtigen. Ditmaal echter moeten de regeringsleiders in hun keuze 'rekening houden met de uitkomst van de Europese verkiezingen'. De partijen in het EP hebben dit aangegrepen om eigen kandidaten voor te dragen als commissievoorzitter.

Het is echter onduidelijk of de lidstaten zich die keuze door het EP laten opdringen. Dinsdag komen ze op een EU-top in Brussel bijeen om te bespreken hoe de procedure verder moet verlopen.

UKIP kan zich opmaken voor Britse verkiezingszege

De eurosceptische partij UKIP stevent af op een grote overwinning in de Europese verkiezingen in Groot-Brittannië. Dat blijkt zondag uit voorlopige uitslagen. De partij krijgt dertien procentpunten meer dan in 2009 en wordt daarmee groter dan de traditionele partijen Conservatieven en Labour.

UKIP heeft geen zetels in het Britse parlement, maar is de laatste maanden steeds populairder geworden onder Britten die de traditionele partijen uit onvrede de rug toekeren.

Partijleider Nigel Farage verklaarde dat een verkiezingszege voor zijn partij een 'aardbeving' teweegbrengt in de Britse politiek.

Deense Volkspartij wendt zich af van Front National

De rechtspopulistische Deense Volkspartij, de grote winnaar van de Europese verkiezingen in Denemarken, wil niet samenwerken met het Franse Front National. Partijleider Morten Messerschmidt toonde zich zondag zelfs bezorgd over de opkomst van extreemrechts.

De opkomst van partijen als het Front National en de neonazi's van Gouden Dageraad in Griekenland zijn het bewijs dat de gevestigde partijen in Europa hun plichten naar de Europese burgers hebben verzaakt, aldus Messerschmidt. Hij wil niets men hen te maken hebben en pleit voor een samenwerking tussen 'democratische, beschaafde en EU-kritische partijen' zoals de Britse Conservatieven om de EU weer op het juiste spoor te krijgen.

Messerschmidts uitlatingen tonen de verdeeldheid tussen de partijen in het populistische en extreemrechtse deel van het EP. Veel van deze partijen hebben fors gewonnen in de Europese verkiezingen: zo ook de Deense Volkspartij, die met bijna een kwart van de stemmen de grootste van het land is.

De onderlinge samenwerking zal echter moeilijk zijn. De PVV van Geert Wilders had voorheen goede banden met de Deense Volkspartij, maar die lijken wat verwaterd nu hij aansluiting zoekt bij het FN.

Martina en ploeggenoten uitgeschakeld op 4x100 meter

De Nederlandse mannen zijn tijdens de World Relays op de Bahama's uitgeschakeld in de series van de 4x100 meter. Het is de eerste editie van het officieuze WK voor estafetteteams, en op de 4x100 en 4x400 meter konden landen zich nu al kwalificeren voor het WK in 2015.

Giovanni Codrington, Churandy Martina, Jorén Tromp en Hensley Paulina leken een goede kans te hebben om zich voor de finale te plaatsen, maar mede door een moeilijke laatste wissel lukte dat niet. Met 38,52 seconden werden ze vijfde. 

De Jamaicanen liepen in 37,71 naar de beste wereldjaarprestatie en plaatsten zich als snelsten voor de finale, waar kopman Yohan Blake zich bij de ploeg zal voegen.

CDA grootste, gevolgd door D66 en PVV

Het CDA is donderdag bij de verkiezingen voor het Europees Parlement de grootste partij geworden, met vijf zetels. D66 en PVV volgen met beide vier zetels. Dat blijkt uit de voorlopige uitslag, gebaseerd op gegevens aangeleverd door de kieskringen.

PvdA en VVD halen elk drie zetels, GroenLinks, SP en ChristenUnie-SGP ieder twee, en de Partij voor de Dieren één. 50Plus haalt geen zetel.

Laatste reviews en specials
review
Blu-ray: Good Boys
review
The Expanse seizoen 4
review
Tokyo Mirage Sessions #FE Encore
special
Wat de volgende Mario Kart kan leren van Mario Kart Tour
review
The Grudge
review
Charlie's Angels
©FOK.nl e.a.