FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 21 mei 2014

VS stuurt soldaten om meisjes te zoeken

De Verenigde Staten hebben ongeveer 80 militairen naar Tsjaad gestuurd. Zij moeten helpen bij de zoektocht naar de meer dan 200 Nigeriaanse meisjes die vorige maand door de terreurgroep Boko Haram in het noordoosten van buurland Nigeria werden ontvoerd.

President Barack Obama heeft dat in een brief aan de Amerikaanse volksvertegenwoordiging geschreven. De militairen zullen in Tsjaad blijven tot hun steun bij de zoektocht niet meer nodig is, aldus de president. Zij zullen onder meer verkenningsvluchten uitvoeren boven het noorden van Nigeria en de gebieden eromheen.

Ondertussen zijn er tekenen dat Boko Haram juist nu in de nasleep van de ontvoering de activiteiten opvoert, omdat de hele wereld nu naar Nigeria kijkt. Zo vielen dinsdag bij een dubbele bomaanslag op een markt ruim 180 doden. Boko Haram is tegen westers onderwijs en voor de stichting van een islamitische staat.

VS sturen militairen om meisjes te zoeken
VS stuurt soldaten om meisjes te zoeken (Foto: ANP)

Jack White vindt publiek stom en Kanye leuk

Jack White (dus niet Jack Black) vindt het publiek tegenwoordig een stuk minder leuk dan vroeger. "Mensen kunnen niet meer klappen omdat ze in hun ene hand een telefoon hebben en in hun andere hand vaak een drankje", zegt de zanger in het Amerikaanse muziekblad Rolling Stone.

De 38-jarige White ergert zich aan de minder betrokken fans bij zijn concerten. "Sommige muzikanten trekken zich daar weinig van aan, maar ik laat het publiek bepalen wat ik doe tijdens optredens", legt hij uit. "Ik heb geen setlist. Ik zeg niet dezelfde dingen als die ik de avond ervoor tijdens een andere show zei. Als ze me diezelfde energie niet terug kunnen geven, verdoe ik misschien wel mijn tijd."

Zelf gaat de voormalige zanger van The White Stripes graag naar optredens van Daft Punk en Kanye West. Laatstgenoemde vroeg White ook om mee te werken op zijn album Yeezus. West kwam hier echter niet meer op terug en daar baalde de zanger van omdat hij zo onder de indruk was van een concert van hem. "Dat is mogelijk de beste show die ik ooit heb gezien."

Van Buuren noemt belastingverhaal 'broodje aap'

Armin van Buuren vindt het verhaal dat hij nog flink wat moet betalen aan de Belastingdienst 'een broodjeaapverhaal'. Quote, dat ook het jaarverslag van de bv van de dj publiceerde, stelde woensdag dat Van Buuren nog een eventuele naheffing over de jaren 2004 tot en met 2010 krijgt. "Ik vind het vervelend dat de suggestie wordt gewekt door Quote dat ik de belastingdienst ontwijk", laat de dj weten in een verklaring.

"Er wordt gesuggereerd dat de fiscus nog een vordering op mij zou hebben. Het omgekeerde is het geval", vervolgt hij. Van Buuren zegt dat citaten uit het jaarverslag verkeerd zijn geïnterpreteerd. "Het citaat in mijn jaarverslag heeft betrekking op de mogelijkheid om belasting die ik al in het buitenland heb betaald, te verrekenen met mijn Nederlandse aangifte. Ik heb voor sommige boekingen nu dubbel belasting betaald, zowel in Nederland als in het buitenland. Dat zijn we nu aan het onderzoeken."

De 37-jarige Leidenaar, die volgens het zakenblad een vermogen heeft van zo'n achttien miljoen euro, zegt door de onzekerheid over de verschillen in de belasting eerlijk te zijn geweest in het jaarverslag. "Ik ben over dit onderwerp in goed gesprek met de Belastingdienst. Afronding zal op korte termijn plaatsvinden."

[RG] Partijen Rus en Hogenkamp niet klaar vanwege de regen

Vanwege de regenval in Parijs kon het programma op Roland Garros niet volledig worden afgewerkt. Richel Hogenkamp en Arantxa Rus kwamen op de baan, maar hun partijen konden niet worden uitgespeeld. 

Rus staat 6-2, 4-6 en 4-1 voor tegen Lyudmyla Kichenok uit Oekraïne. Rus mag donderdag serveren om op 5-1 te komen. Hogenkamp staat er minder goed voor. Ze verloor de eerste set tegen de Timea Bacsinzky met 6-2. De Zwitserse leidt ook de tweede set met 3-1. De winnaars van beide partijen spelen tegen elkaar in de tweede ronde. 

De partij van Kiki Bertens tegen Lucie Hradecka was helemaal nog niet begonnen. Indy de Vroome kon haar partij wel afmaken en met succes. Ze versloeg Katerina Bondarenko met twee keer 6-2. De Vroome speelt donderdag in de tweede ronde tegen Timea Babos. Naast de Nederlandse dames komt ook Jesse Huta Galung in actie. Hij speelt in de tweede kwalificatieronde tegen Malek Jaziri. 

Meer dan honderdduizend klachten bij LAKS

Bij de klachtenlijn van het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) is woensdag de honderdduizendste klacht over de eindexamens binnengekomen. Vooral vwo'ers die Frans op het programma hadden staan, deden woensdag hun beklag. Over dat examen kwamen bijna vierduizend meldingen binnen.

Met nog vier examendagen te gaan loopt het aantal klachten ongeveer gelijk met vorig jaar. Toen werd uiteindelijk 147.000 keer geklaagd. De meeste klachten kwamen tot nu toe binnen over het vwo-examen Nederlands (9632), gevolgd door het wiskunde A-examen op de havo met 9376 meldingen.

Deel Heinenoordtunnel weer open

De Heinenoordtunnel bij Rotterdam is weer deels opengegaan na het dodelijke ongeluk woensdagmiddag. Een van de drie rijstroken richting Rotterdam is woensdagavond vrijgegeven, meldt Rijkswaterstaat. De tunnelbuis richting Roosendaal blijft voorlopig nog afgesloten.

De weg moet voor het begin van de ochtendspits weer in zijn geheel opengaan. Tot die tijd moeten weggebruikers omrijden via de A15, A16 en A17. Mensen die donderdagochtend door de Heinenoordtunnel willen, wordt aangeraden om voor vertrek de laatste verkeersinformatie te raadplegen.

De tunnel is sinds woensdagmiddag dicht vanwege het ongeluk waarbij een dode en een gewonde viel. Daardoor liep de avondspits uit op een waar verkeersinfarct. Rond Rotterdam stond honderd kilometer file.

Rusland zet veto in tegen Syriëresolutie

Rusland zal bij de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties zijn vetorecht gebruiken om een resolutie over de crisis in Syrië tegen te houden. Met de resolutie wordt de crisis in Syrië doorverwezen naar het Internationaal Strafhof, dat in dat geval beschuldigingen van oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid door de strijdende partijen kan onderzoeken. Rusland spreekt van een 'publiciteitsstunt' en zegt dat de resolutie een politieke oplossing voor het Syrische conflict kan schaden.

Tientallen landen willen dat het ICC zich over Syrië buigt. Frankrijk verzocht om een stemming over de resolutie. Die wordt donderdag gehouden. Rusland, permanent lid van de Veiligheidsraad, heeft echter al drie keer eerder zijn veto uitgesproken over een resolutie over Syrië en de Russische VN-ambassadeur Vitali Tsjoerkin liet weten dat zijn land dat donderdag opnieuw zal doen. Rusland is de belangrijkste bondgenoot van de Syrische regering.

Deze week werd driftig gelobbyd over de resolutie. Zeker 58 landen namen de ongebruikelijke stap een beroep te doen op alle 193 VN-lidstaten zich achter de resolutie te scharen. Omdat Syrië zich nooit heeft aangesloten bij het ICC kan de crisis in het land alleen op gezag van de Veiligheidsraad worden doorverwezen. Dat gebeurde in het verleden al met conflicten in Darfur en Libië.

Syrië zelf vraagt lidstaten de resolutie niet te steunen. Het bewind in Damascus spreekt van een 'bevooroordeeld' document en een poging 'iedere kans op een vreedzame oplossing voor de Syrische crisis te saboteren'.

Stephen Hawking is in Nederland

De wereldberoemde wetenschapper Stephen Hawking is woensdagavond aangekomen in Utrecht. Daarmee is de kans een stuk groter dat hij vrijdag, zoals gepland, een lezing zal verzorgen in de Domstad.

Studenten van de studievereniging A-Eskwadraat, die de lezing organiseert, verwelkomden Hawking en zijn gevolg woensdag. De theoretische natuurkundige, die door zijn ziekte ALS aan een rolstoel is gekluisterd, reist met een verzorgend team. "Ze kwamen met de auto, via de tunnel uit Engeland. Ze zijn de hele dag onderweg geweest", vertelde Jori Hoencamp van de studievereniging woensdag.

Mensen die kaartjes hebben voor de lezing, zijn steeds nadrukkelijk gewaarschuwd dat de kans groot was dat Hawking op het laatste moment nog zou afzeggen vanwege zijn gezondheidstoestand.

Doden door felle wind in Frankrijk

Felle wind heeft in Frankrijk aan zeker twee mensen het leven gekost. Dat heeft het Franse ministerie van binnenlandse zaken woensdag gezegd. Parijs ging over tot sluiting van alle parken en begraafplaatsen.

In zo'n dertig regio's in Frankrijk werd besloten tot een weeralarm. De felle winden kunnen in Parijs en elders een snelheid van honderd kilometer per uur behalen, zeiden de autoriteiten.

In het zuidwesten van het land zijn twee mensen om het leven gekomen in het noodweer. Vanwege het risico dat mensen in dit weer lopen in parken en andere plekken met bomen en hoog struweel werd besloten deze plekken in Parijs te sluiten.

Zidane bedankt voor functie als trainer Bordeaux

Zinedine Zidane gaat niet aan de slag als trainer van zijn oude club Girondins Bordeaux. De clubleiding zag in de voormalig stervoetballer de ideale opvolger van de vertrokken Francis Gillot, maar ontving nul op het rekest. Zidane blijft naar verwachting gewoon in dienst bij Real Madrid, waar hij assistent is onder hoofdcoach Carlo Ancelotti.

"Helaas is het ons niet gelukt om hem binnen te halen", liet voorzitter Jean-Louis Triaud woensdag weten. Zidane voetbalde tussen 1992 en 1996 voor Bordeaux, dat afgelopen seizoen als zevende eindigde in de Franse Ligue 1. Naar verluidt wil de 41-jarige oud-international liever niet vertrekken bij Real Madrid, omdat zijn twee zoons daar in de jeugd voetballen.

Noor Kristoff snelste voor eigen publiek

Alexander Kristoff (Katusha) heeft woensdag de eerste etappe in de Ronde van Noorwegen op zijn naam geschreven. De winnaar van Milaan-San Remo was voor eigen publiek zijn landgenoot Sondre Holst Enger en de Belg Tom van Asbroeck te snel af in een massasprint. De voor het Nederlandse Belkin rijdende Noor Lars Petter Nordhaug finishte als vierde.

Bauke Mollema kwam na de 147 kilometer lange rit met start en finish in Larvik ook in het peloton over de streep. Hij was op de zestiende plaats de beste Nederlander. De Ronde van Noorwegen duurt tot en met zondag.

'Rutte is teruggefloten'

Premier Mark Rutte (VVD) is door de PvdA teruggefloten met zijn voorstel voor vijf kerntaken waartoe de Europese Unie zich zou moeten beperken. Dat concludeerde Alexander Pechtold (D66) naar aanleiding van de brief die Rutte samen met minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) woensdagavond naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

In die brief worden meer prioriteiten genoemd dan de vijf die Rutte eerder noemde. De lijst is uitgebreid met wensen die door de PvdA woensdag naar voren werden gebracht, zoals een focus op werk. "De premier heeft vanochtend voor zijn beurt gesproken", concludeerde Pechtold. "Hij is teruggefloten."

Pechtold sprak zijn waardering uit voor de brief en liet weten geen behoefte meer te hebben aan een snel debat. Voordat de brief er was, probeerde hij nog hemel en aarde te bewegen om Rutte nog woensdagavond te ondervragen in de Tweede Kamer. Emile Roemer (SP) dreigde met een motie van wantrouwen om een debat af te dwingen, maar prees eveneens de heldere brief. "Een debat vanavond is niet meer aan de orde."

Volgens CDA-leider Sybrand Buma is een proefballon van Rutte in zijn gezicht ontploft. Volgens Halbe Zijlstra (VVD) is de oppositie bevangen door verkiezingskoorts. "Deze klucht heeft nu wel lang genoeg geduurd", zei hij. "Het kabinet spreekt met een mond en sprak met een mond, dat is de conclusie." De grote woorden van de oppositie waren 'kennelijk even nodig' vanwege de verkiezingen, aldus de liberaal.

'Rutte is teruggefloten' (Foto: Novum)
'Rutte is teruggefloten' (Foto: Novum)

Man of Steel-vervolg bevestigt titel

Het kon ook niet veel langer meer duren: al direct na de introductie van Batman in het vervolg op Man of Steel dreef de werktitel Batman vs Superman naar boven, zonder dat ook maar iemand uit het officiële kamp had bevestigd dat dat daadwerkelijk de titel is van de film die het in mei 2016 tegen Captain America 3 (again, werktitel) gaat opnemen. Maar nu, ruim een week nadat regisseur Zack Snyder via Twitter de outfit van Ben Afflecks Batman onthulde, is daar dan eindelijk een titel: Batman v Superman: Dawn of Justice.

Logo Batman v Superman: Dawn of Justice

Opvallend is dat de titel niet veel afwijkt van wat al die tijd al gezegd is. Hoewel het niet Batman vs Superman is, komt Batman v Superman toch behoorlijk sterk in de buurt. Bijzonder is ook de ondertitel: deze verwijst onherroepelijk naar het nog titelloze (oh nee, daar gaan we weer) vervolg dat we voorlopig maar Justice League gaan noemen. En er is wellicht een hint naar de rolverdeling in de film: ja het draait om Bats en Supes, wellicht zelfs Bats versus Supes, en er begint wat te ontstaan in de richting van een supergroep, maar Gotham en Metropolis hebben de meeste aandacht. Het mag dan misschien geen classy titel zijn als Man of Steel of The Dark Knight, maar het maakt wel duidelijk waar Warner Bros mee bezig is. 

Batman v Superman: Dawn of Justice begint vandaag met de opnames in Detroit, zo meldt Warner Bros via een persbericht. De opnames vinden plaats in de Michigan Motion Picture Studios en in en om Detroit. Daarnaast staan Illnois, Afrika en gebieden in het zuiden van de Stille Oceaan op de planning. Zack, we zien graag de eerste beelden verschijnen op Comic-Con, over twee maanden. Dank je.

Armloze tafeltennisser: "Niks is onmogelijk"

Tafeltennis is een sport die voor de meesten van ons al lastig genoeg is. Er zijn echter mensen voor wie het, vanwege allerlei mankementen, nog lastiger is. Het is een sport die op de Paralympische Spelen beoefend wordt en daar zie je dan ook een zeer breed scala aan lichamelijke problemen langskomen. Zo zitten mensen om verschillende redenen in een rolstoel, de een mist een onderarm en weer een ander heeft tien centimeter verschil in beenlengte, ook lastig.

Hoofdredacteur Persdienst onterecht geschorst

Hoofdredacteur van De Persdienst Kees Pijnappels mag weer aan het werk. Uitgever Wegener heeft hem onterecht op non-actief gesteld. Dat heeft de rechtbank in Arnhem woensdag in kort geding bepaald.

Bij Wegener moesten vanwege bezuinigingen alle hoofdredacteuren opnieuw solliciteren naar hun functie. Pijnappels werd eind april duidelijk gemaakt dat hij zijn baan moest opgeven omdat voor hem een vervanger was aangesteld. Volgens Pijnappels was zijn vervanger onterecht benoemd doordat de procedure was aangepast.

De hoofdredacteur weigerde zijn baan op te geven en stapte naar de rechter. Wegener stelde hem vervolgens op non-actief.

Volgens de rechter heeft Wegener onvoldoende onderbouwd waarom niet volgens de regels uit het reorganisatieplan is gewerkt. Ook had de uitgever Pijnappels niet op non-actief mogen zetten. Hij moet daarom weer op de redactie worden toegelaten.

Pijnappels mag vanaf maandag weer aan de slag. Mogelijk is zijn terugkeer maar van korte duur. Een week later behandelt de rechtbank een verzoek van Wegener om de arbeidsovereenkomst van Pijnappels te ontbinden.

Tonny Eyk erelid Buma/Stemra

Tonny Eyk is sinds woensdag erelid van Buma/Stemra. De componist kreeg woensdag uit handen van bestuursvoorzitter Leo de Wit een oorkonde en gouden speld. De auteursrechtenorganisatie kroonde hem vanwege zijn bijzondere verdiensten voor het Nederlandse lied.

"De toewijding waarmee Tonny Eyk zich gedurende een lange periode voor de organisatie en haar leden heeft ingezet is indrukwekkend. Hieruit blijkt zijn ongelooflijke betrokkenheid bij en liefde voor de Nederlandse muziek, de bescherming en het behoud daarvan", schrijft Buma/Stemra.

Eyk was bijna dertig jaar lid van de commissie die zich bezighield met plagiaat. Ook was hij ongeveer twintig jaar bestuurslid van de Stichting Sociaal Fonds Buma.

Behalve Eyk werd ook Jan Molenaar benoemd tot erelid. Molenaar was van 1976 tot 2006 bestuurslid van Buma. "Molenaar heeft zich gedurende deze periode zeer betrokken getoond bij de bescherming van het auteursrecht en de ontwikkeling van het Nederlandse muziekproduct."

Oranje onder 17 verliest EK-finale na penalty's

Het Nederlands elftal voor spelers onder 17 jaar heeft net naast de Europese titel gegrepen. In het Nationaal Stadion van Malta werd woensdag na penalty's verloren van Engeland. In de reguliere speeltijd waren beide landen een keer trefzeker. Dominic Solanke scoorde voor Engeland, Jari Schuurman maakte gelijk.

Nederland had in de groepsfase met 2-0 van Engeland gewonnen en veegde in de halve finale Schotland met 5-0 van de mat. In de finale had de formatie van coach Maarten Stekelenburg echter moeite om dat niveau te benaderen. Chelsea-speler Solanke zette Engeland in de 25e minuut op voorsprong. Feyenoorder Jari Schuurman maakte na voorbereidend werk van Steven Bergwijn op slag van rust 1-1.

In de tweede helft waren de beste kansen voor Engeland, maar Nederland hield stand. Omdat er op het EK-17 geen verlenging wordt gehouden, moesten penalty's uitkomst bieden. Waar de spelers van Engeland over stalen zenuwen bleken te beschikken, gingen aan Nederlandse zijde Dani van der Moot en Calvin Verdonk in de fout.

Nederland had de Europese titel voor de derde keer in vier jaar kunnen bemachtigen. In 2011 en 2012 werd het jaarlijks gehouden toernooi gewonnen. Rusland zegevierde een jaar later, maar wist zich als titelhouder niet te plaatsen voor de eindronde op Malta.

Rekenkamer kritisch over overheveling zorgtaken

Het is niet duidelijk of de overheveling van de langdurige zorg, jeugdzorg en arbeidsparticipatie naar de gemeenten op 1 januari haalbaar is en verantwoord kan worden uitgevoerd. Dat zegt de Algemene Rekenkamer woensdag na onderzoek naar het effect van de maatregelen.

De rekenkamer kan niet vaststellen of het kabinet 'voldoende zekerheid kan bieden over een haalbare en verantwoorde decentralisatie voor de jeugdzorg de maatschappelijke ondersteuning en arbeidsparticipatie per 2015', zo luidt het oordeel. De rekenkamer pleit voor een extra controlemoment dit najaar en voor een tijdelijke organisatie die toeziet op de overheveling van de taken.

De kritiek is koren op de molen van oppositiepartijen GroenLinks en CDA. Zij maken zich al langer zorgen over de manier en snelheid waarmee de wetten in de Tweede Kamer zijn behandeld. Gemeenten hebben volgens hen maar een halfjaar de tijd om zich voor te bereiden.

"Dit gaat ten koste van de meest kwetsbare groepen in de samenleving", zegt CDA-Kamerlid Mona Keijzer. "De coalitie loopt met open ogen zo van de klif af." Het CDA wil de kwestie wel opnieuw aankaarten tijdens het debat hierover, komende week. Ook GroenLinks is kritisch. "Dit is het zoveelste signaal dat het mis dreigt te gaan met de overheveling van die taken", zegt fractievoorzitter Bram van Ojik, die niet begrijpt waarom het kabinet de aanbevelingen van de rekenkamer ter zijde schuift.

Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA), die de overheveling naar de gemeenten coördineert, liet de rekenkamer namelijk al weten niets te voelen voor een extra controlemoment in het najaar. Wel stuurt hij nog een voortgangsrapportage naar de Tweede Kamer. Verantwoordelijk staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA) laat weten zich achter het standpunt van Plasterk te scharen.

Koploper EP-verkiezingen waarschuwt voor fascisten

Lijsttrekker voor de christendemocratische Europese Volkspartij (EVP) Jean-Claude Juncker heeft gewaarschuwd om 'je stem niet te geven aan extremisten, xenofoben of fascisten'. Dat schrijft Juncker woensdag op Twitter. De EVP groeide en gaat aan kop in de nieuwste peilingen voor de Europese Parlementsverkiezingen, terwijl rechts-populistische partijen afgelopen week juist zetels verloren.

Het verschil tussen de twee fracties die het in zich hebben de grootste in het Europees Parlement te worden is opgelopen. In een peiling van Votewatch Europe kwam de EVP vorige week nog uit op 212 zetels, deze week groeien ze naar 217. De sociaaldemocratische PES doet het deze week met 201 zetels acht zetels slechter dan in de vorige peiling.

Votewatch denkt dat een rechts-populistische fractie met de PVV, het Front National en vijf andere partijen nog steeds tot de mogelijkheden behoort. Daarvoor zijn ten minste 25 Europarlementariërs uit zeven landen nodig, een drempel die volgens Votewatch wel genomen zal worden. Het zevental daalt dankzij het verlies van Wilders naar 38 zetels, een minder dan vorige week.

Andere groeiers deze week zijn het linkse verbond GUE/NGL, waar de SP deel van uitmaakt, en de Groenen. GUE/NGL staat op 53 zetels, één meer, de Groenen op 44, zes meer. De conservatief-christelijke ECR had deze week met 42 zetels een zetel minder, het liberale verbond ALDE, waar VVD en D66 deel van uitmaken, blijft op 59 zetels steken.

Plasterk: Geenstijl en De Hond mogen stemmen tellen

De website Geenstijl en opiniepeiler Maurice de Hond mogen donderdagavond een eigen verkiezingsuitslag publiceren. Dat schrijft minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) woensdag in een brief aan de Europese Commissie.

"Ik ben van mening dat de oproep van de website Geenstijl en het onderzoeksbureau Peil.nl niet in strijd is met de voorschriften die van toepassing zijn op het bekendmaken van de officiële uitslag van de stemmingen", schrijft de minisiter.

Geenstijl en De Hond hebben hun achterban opgeroepen aanwezig te zijn bij het tellen van de stemmen in stemlokalen. Op basis van doorgegeven uitslagen proberen zij een zo betrouwbare prognose op te stellen van de stembusuitslag. De voorlopige uitslag wordt namelijk pas op zondagavond bekendgemaakt, als in alle EU-landen is gestemd.

De Europese Commissie had Plasterk om opheldering gevraagd over de initiatieven van Geenstijl en De Hond. Brussel wil wachten met het bekendmaken van de uitslag totdat in elke lidstaat is gestemd om zo mogelijke beïnvloeding van kiezers te voorkomen.

De bewindsman geeft Brussel echter nul op het rekest. De stemming en de tellingen in de ongeveer tienduizend stemlokalen zijn openbaar, schrijft hij. De Kieswet schrijft daarnaast voor dat de uitslag door de voorzitter van het stemlokaal aan de aanwezigen bekend wordt gemaakt.

"De Kieswet kent geen bepalingen die het noteren of filmen en verder verspreiden van wat de voorzitter bekendmaakt, verbieden", schrijft Plasterk. "Dergelijke verboden zouden ook strijdig zijn met de openbaarheid van de tellingen."

De bewindsman wijst er verder fijntjes op dat de Europese Commissie in 2010 al per brief is geïnformeerd over de manier waarop de uitslagen dit jaar bekend worden gemaakt. Daarin stond onder meer dat de stemmen in de openbaarheid worden geteld en dat het resultaat van de tellingen wordt voorgelezen.

De officiële uitslag van de Europese verkiezingen wordt op vrijdag 30 mei bekendgemaakt door de Kiesraad.

PVV grootste bij scholierenverkiezingen

De PVV is de winnaar geworden van de scholierenverkiezingen. De partij kreeg 14,9 procent van de stemmen en won daarmee nipt van de Piratenpartij, waarvoor 14,5 procent van de scholieren kozen. Dat heeft organisator Prodemos woensdag bekendgemaakt.

ChristenUnie-SGP werd verrassend de derde partij met 11,7 procent van de stemmen. Volgens Prodemos komt dat vooral doordat een school in Veenendaal hier massaal op heeft gestemd. Door de lage opkomst weegt die zwaar mee in de uitslag. D66 werd vierde met 11,1 procent.

In vergelijking met de scholierenverkiezingen van vijf jaar geleden is de Piratenpartij de grote winnaar. Zij gaan in een klap van nul naar 14,5 procent. CDA, PvdA, GroenLinks en SP leveren allemaal tussen de vier en vijf procent in. De VVD blijft nagenoeg gelijk.

In totaal brachten 5970 jongeren van 35 scholen in het voortgezet onderwijs en het mbo, verspreid door heel Nederland, hun stem uit. In 2009 deden nog bijna 14.400 scholieren mee.

Quincy Jones vindt nieuwe cd Jackson ruk

Als het aan Quincy Jones lag, was Michael Jacksons postume album Xscape niet uitgebracht. Volgens de producent, die meerdere keren met Jackson samenwerkte, is de plaat enkel gemaakt om geld te verdienen. Dat laat Jones weten in een interview met de Canadese radiozender CBC Radio.

"Het gaat iedereen alleen maar om het geld. De nabestaanden en de advocaten", somt de 81-jarige producent op over de plaat die eerder deze maand verscheen. "Ze willen eraan verdienen en dat snap ik ook want het draait voor iedereen om geld."

Jones vindt het vervelend dat er nummers van de in 2009 overleden blijven verschijnen. "Maar dat zijn mijn zaken niet meer." De producent, die 27 Grammy Awards op zijn naam heeft staan, werkte met Jackson samen aan albums als Thriller, Off the Wall en Bad.

Nieuwe film Pitt en Jolie wordt 'rauw en open'

De film waaraan Brad Pitt en Angelina Jolie samen werken wordt zeer experimenteel. "Het is geen grote film, maar een onafhankelijk project dat we leuk vinden en waar we normaliter niet in zouden worden gecast", zegt Jolie tegen Extra TV. "We kunnen er samen in acteren en moeten rauw en open zijn met elkaar, en nieuwe dingen proberen."

De twee acteurs leerden elkaar kennen op de set van Mr. & Mrs. Smith uit 2005, waar de vonk oversloeg. Het stel heeft inmiddels zes kinderen, van wie drie geadopteerd.

"Brad is niet alleen mijn liefde en partner, wat geweldig is, maar hij is nu ook mijn familie", zegt de 38-jarige Jolie trots over haar twaalf jaar oudere partner. "We hebben samen het een en ander meegemaakt en moeten vaak keihard aan de bak om het allemaal goed te laten lopen. Net als iedereen hebben we onze strubbelingen."


Nieuwe film Pitt en Jolie wordt 'rauw en open' (Foto: Novum)

Jessica Chastain in beeld voor True Detective 2

Jessica Chastain wordt getipt als een van de grootste kanshebbers op een hoofdrol in het tweede seizoen van de tv-serie True Detective. Dat schrijft de Amerikaanse filmsite Nerdist. In het zeer succesvolle eerste seizoen vertolkten Matthew McConaughey en Woody Harrelson de hoofdrollen.

Bedenker Nic Pizzolatto liet eerder al weten in het tweede seizoen vrouwelijke detectives centraal te stellen. Het verhaal wordt dan ook geen vervolg op het eerste seizoen, maar een geheel nieuw verhaal.

Over het tweede seizoen is verder vrijwel niets bekend. Zo is nog onbekend wie naast de 37-jarige Chastain de andere vrouwelijke hoofdrol zou vertolken, of waarover het verhaal überhaupt gaat.

Chastain was de afgelopen jaren in enkele zeer succesvolle films te zien. Zo leverde haar rol in The Help haar een Oscarnominatie en een Golden Globe-nominatie op. Voor haar rol in Zero Dark Thirty, over de jacht op Osama Bin Laden, werd ze wederom genomineerd voor een Oscar en won ze een Golden Globe. Ze is vanaf 6 november te zien in het ruimtedrama Interstellar en tekende naar verluidt ook voor Mission: Impossible 5.


Jessica Chastain in beeld voor True Detective 2 (Foto: Novum)

Ryan Gosling uitgejouwd om regiedebuut

Ryan Gosling kon op weinig positieve reacties rekenen na de première van zijn regiedebuut. Lost River werd dinsdagavond op het filmfestival van Cannes vertoond, maar na afloop was naast een lauw applaus ook boegeroep te horen. Dat schrijft het Amerikaanse filmblad Variety.

De film, met Eva Mendes, Matt Smith, Christina Hendricks en Saoirse Ronan in de hoofdrollen, speelt zich deels af in een stad onder water. De film kon op voorhand rekenen op veel belangstelling en had wellicht hogere verwachtingen gewekt dan welke andere film dan ook op het Franse festival.

De 33-jarige Gosling wordt flink aangepakt door filmcritici. Pete Hammond van de Amerikaanse film- en tv-site Deadline vindt Gosling een geweldig acteur, maar noemt Lost River 'een samenraapsel van dingen die Gosling eerder op het witte doek heeft gezien, en niet werkelijk heeft meegemaakt'.

De afgezanten van het vooraanstaande filmblad Variety zijn nog snerpender. "Als Terrence Malick en David Lynch een liefdesbaby hadden verwekt die vervolgens zou worden gekidnapt en herhaaldelijk in het gezicht getrapt door Nicolas Winding Refn, dan zou je iets krijgen als Lost River", scrhijft Justin Chang. Collega Scott Foundas noemt de film 'een eersteklas geval van grootheidswaanzin'.

"Als een kapsel van tweehonderd en een zonnebril van negenhonderd dollar voor een hoop geld in Detroit op straat zouden mogen kakken, dan zou het resultaat deze film zijn", fulmineert Wesley Morris van weblog Grantland.

Drew McWeeny van website Hitfix roemt Goslings durf om zware onderwerpen te kiezen. "Maar het is wel duidelijk dat dit zijn regiedebuut is. Hij bouwt geen scènes op maar dumpt acteurs simpelweg in situaties in de hoop dat daar spontaan een diepzinnigheid uit voortkomt."

Gosling maakte zich vlak voor aanvang al de woede van enkele aanwezigen op de hals door te laat op zijn eigen première te arriveren. Toen de filmmaker een kwartier over tijd was, werd besloten de film dan maar in zijn afwezigheid te starten. Lost River draait vanaf eind oktober in Nederland.


Ryan Gosling uitgejouwd om regiedebuut (Foto: Novum)

Gebroeders Coen schrijven script voor Spielberg

Joel en Ethan Coen gaan een filmscenario schrijven voor Steven Spielberg. De thriller, met Tom Hanks als beoogd hoofdrolspeler, is gebaseerd op een waargebeurd verhaal over een Amerikaanse advocaat die tijdens de Koude Oorlog met de KGB onderhandelt over een neergestort spionagevliegtuig. Dat schrijft The Hollywood Reporter.

Het lijkt waarschijnlijk dat deze film Spielbergs eerstvolgende project wordt. Zijn film gebaseerd op De Grote Vriendelijke Reus van Roald Dahl staat voor begin volgend jaar gepland, dus hij heeft nog een paar maanden over.

Hanks en Spielberg werkten eerder al samen aan Saving Private Ryan, The Terminal en Catch Me If You Can. Ook produceerden ze samen de tv-serie Band of Brothers.

De broers Coen werken momenteel al aan een scenario voor hun eigen film, Hail Caesar. Die film gaat over een filmacteur in de jaren vijftig. George Clooney is in beeld voor de hoofdrol.


Gebroeders Coen schrijven script voor Spielberg (Foto: Novum)

Haas wil in 2015 op F1-grid staan

Gene Haas wil in 2015 met een team op de Formule 1-grid staan, zo heeft zijn teambaas Gunther Steiner aan Auto Motor und Sport laten weten. Onlangs werd bekend dat er een twaalfde team aan het veld toegevoegd zou worden en dat het bid van Haas geaccepteerd is.

Haas is baas van Haas Automation dat machines bouwt en mede-eigenaar van het NASCAR-team Stewart-Haas Racing. In september zullen in Mooresville, North Carolina, de faciliteiten voor het Formule 1-team gereed zijn en ook in Engeland wil het team een basis opzetten. Er zal volgens journalist Michael Schmidt een staf van 200 mensen komen te werken.

Het chassis dat Haas volgend jaar wil gebruiken zal hoogstwaarschijnlijk van Dallara afkomstig zijn. Over de motoren is het team nog in gesprek met diverse partijen, maar Ferrari lijkt de meest waarschijnlijke keuze, omdat dat bedrijf ook andere onderdelen wil leveren. Zodra die deal rond is kan Steiner beginnen om het team samen te stellen, de interesse in alle hoge posten is in ieder geval groot.

Ennio Morricone stelt weer concerten uit

Ennio Morricone moet weer optredens uitstellen. De Italiaanse componist kan door zijn rugblessure op 13 en 15 juni niet optreden in de Verenigde Staten. Dat heeft de 85-jarige Morricone laten weten in een verklaring aan Amerikaanse media. De componist moest zijn concerten vorige maand, waarbij hij ook naar Amsterdam zou komen, ook al verplaatsen.

Morricone, vooral bekend door het componeren van muziek voor films als The Good, The Bad and the Ugly, The Untouchables en Kill Bill, werd vorige maand geopereerd aan zijn rug, maar de herstelperiode duurt langer dan vooraf verwacht. "Ik vind het ontzettend jammer dat ik de concerten moet afzeggen", zegt de componist.

Morricone zou 15 juni voor het eerst een concert geven in Los Angeles. "Ik keek heel erg uit naar de voorstellingen. Het zou mijn eerste voorstelling in Los Angeles zijn, en pas de tweede in New York." Het is nog niet bekend wanneer de Italiaan zijn Amerikaanse optredens inhaalt.

Het eerstvolgende optreden van de componist staat vooralsnog voor 18 juni gepland in Mexico. Morricone haalt zijn optreden in de Amsterdamse Ziggo Dome, dat oorspronkelijk op 12 april zou plaatsvinden, in op 26 juni. Volgens een woordvoerder van concertorganisator Mojo gaat die show vooralsnog gewoon door.


Ennio Morricone stelt weer concerten uit (Foto: Novum)

Grote gevangenisopstand in Aruba

Gevangenen in een cellencomplex in Aruba zijn dinsdag massaal in opstand gekomen. In totaal ontvluchtten 84 gedetineerden hun cel en staken ze de vleugel van het complex in brand. Uiteindelijk keerde met hulp van Nederlandse mariniers de rust terug, meldt Defensie woensdag.

Gevangenen staken matrassen in brand en wisten uit hun afdeling te vluchten. Rond vijf uur steeg er rook op uit het cellencomplex. De brandweer rukte uit met groot materieel en politie-eenheden uit alle districten werden naar de gevangenis gestuurd. Het complex ligt op de oostelijkste punt van Aruba.

Acht gevangenen werden gearresteerd en overgebracht naar verschillende politiecellen op het eiland. Zij worden gezien als de aanstichters van de opstand. Overige gevangenen die de afdeling hadden verlaten, zijn weer teruggegaan naar hun cel.

De 43 mariniers vormden buiten de gevangenis een beveiligingsring om te voorkomen dat opstandige gevangenen wisten te ontsnappen. Ook werd een boot en helikopter van de marine ingezet.

Het is nog onduidelijk waarom de gedetineerden in opstand kwamen. Uit een recent onderzoek werd duidelijk dat de gevangenis in zeer slechte bouwkundige staat verkeerd. De relatie tussen personeel en gevangenen is slecht. Bovendien is er een groot tekort aan personeel: ruim dertig vacatures op een totaal personeelsbestand van 150. De gevangenis kent ook een hoog ziekteverzuim onder haar personeel.

Het is volgens het ministerie al dagen onrustig in de Arubaanse gevangenis. Maandag ontsnapten al twee gevangen. Zogeheten combat trackers, speciaal getrainde spoorzoekers van het korps mariniers, hebben geprobeerd ze op te sporen. Ze zijn nog altijd voortvluchtig.

Op buureiland Curaçao ontsnapten donderdag ook al twee gevangenen. Een van hen werd dinsdag weer opgepakt. Hij was bij zijn jongere broer, die in april uit een jeugdinrichting verdween.

The Common Linnets plannen toer in buitenland

The Common Linnets zijn bezig een tournee in het buitenland te plannen. "We gaan zeker promotie doen in het buitenland", zegt Ilse DeLange, die het duo samen met Waylon vormt, in RTL Boulevard.

Het is nog niet duidelijk waar en wanneer The Common Linnets gaan toeren. "We zijn druk aan het plannen", zegt de zangeres. DeLange, die samen met Waylon tweede werd tijdens het Eurovisie Songfestival, vindt het succes van het duo 'overweldigend'. "Ik heb pijn in mijn kaken van al het lachen."

The Common Linnets, dat Nederland vertegenwoordigde met Calm After the Storm, doet het goed in het overgrote deel van de Europese hitlijsten. Zo wist het duo onder meer de hoogste regionen van de Britse top 40 te bereiken.

Duizenden agenten beschermen kiezers Oekraïne

Meer dan 55.000 agenten en 20.000 vrijwilligers moeten er zondag voor zorgen dat de stemgerechtigden zondag veilig hun stem kunnen uitbrengen bij de presidentsverkiezingen in Oekraïne. Dat meldden media in het Oost-Europese land woensdag. Alleen al in de hoofdstad Kiev zullen ongeveer 8300 agenten actief zijn.

"Wij willen een dreigende agressie van Rusland en aanvallen van separatisten onmogelijk maken", aldus een woordvoerder van de regering in Kiev. In het hele land zijn ongeveer 32.000 stembureaus. De Nationale Kiesraad erkende maandag dat in het oosten van het land veel mensen hun stem niet zullen kunnen uitbrengen. In de regio Donetsk heeft slechts een kwart van de kiescolleges een lijst van stemgerechtigden ingediend en in de regio Loehansk is dat slechts 16 procent. De pro-Russische separatisten zullen daar verhinderen dat mensen gaan stemmen.

Rutte stuurt nieuwe brief over EU-prioriteiten

Onder druk van de Tweede Kamer stuurt premier Mark Rutte (VVD) nog dinsdagavond een nieuwe brief over het lijstje met EU-prioriteiten dat hij woensdag in een interview presenteerde. Dat heeft Tweede Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg (VVD) dinsdagavond gezegd.

De voltallige oppositie drong aan om nog meteen een debat te houden over de prioriteitenlijst, maar dat blokkeerden de coalitiepartijen VVD en PvdA. Daarop wilde de voltallige oppositie een spoeddebat houden over de kwestie, maar dat hield Van Miltenburg tegen. Fractieleider van de VVD Halbe Zijlstra suggereerde daarop om te vragen of Rutte een nieuwe brief kan sturen.

Verschillende oppositiepartijen menen dat de eenheid van kabinetsbeleid op het spel staat, omdat de PvdA dinsdag afstand nam van de voorstellen van Rutte. Zo noemt Rutte niet het gemeenschappelijke buitenlands beleid van de Europese Unie, terwijl minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) woensdag in een ander interview nog voor pleitte voor versterking daarvan.

SP-leider Emile Roemer schermde zelfs met de vertrouwensvraag om een debat af te dwingen. Zijlstra vroeg hem te wachten met een politiek oordeel totdat het kabinet de nieuwe brief heeft gestuurd. Ook riep hij op om Van Miltenburg niet de 'kop van jut' te maken als de oppositie haar zin niet krijgt.

Berenpak voor Gundam-preorder

Tecmo Koei Europe kondigt de preorderbonussen aan voor Dynasty Warriors: Gundam Reborn. Een robotpak en een extra missie krijg je extra als je het spel al besteld.

Mensen die preorderen krijgen een variatie op de mobile suit MSM-04 Acguy, de GPB-04B Beargguy. De naam zegt het al: het pak heeft de vorm van een beer maar dan met sterke wapens. Twee van de wapens zijn een particle gun en klauwen. Dan is er nog een extra missie. In deze missie moeten spelers twee van de beroemdste personages in de Gundam-serie, The Red Comet en de Crimson Lightning, verslaan.

Dynasty Warriors: Gundam Reborn komt uit op 27 juni voor PlayStation 3.

Bearforce One

Bearforce One

Bearforce One

Extra missie

Extra missie

Extra missie

ICC: Libië moet Seif al-Islam Gadhafi uitleveren

De zoon van voormalig dictator van Libië Moammar Gadhafi, Seif al-Islam Gadhafi, moet worden berecht door het Internationaal Strafhof (ICC). Een beroep van Libië tegen een beslissing uit 2013 om Seif al-Islam in Den Haag te berechten werd woensdag door de vijf rechters van het hof verworpen.

Gadhafi werd in juni 2011 aangeklaagd voor twee gevallen van misdaden tegen de menselijkheid - vervolging en moord. Hij zou zich daaraan schuldig hebben gemaakt in de periode in het begin van dat jaar toen de Libische autoriteiten hardhandig optraden tegen demonstranten die tegen het bewind van Moammar Gadhafi de straat waren opgegaan. De volksopstand zou uiteindelijk leiden tot de val van vader Gadhafi en de arrestatie van Seif al-Islam door een militie.

Of Gadhafi ooit voor het ICC verschijnt, is zeer de vraag. De militie die hem oppakte, houdt hem nog steeds vast in het stadje Zintan en is niet van zins hem uit te leveren.

Mentel-Spee wil historisch snowboardgoud in 2018 verdedigen

Paralympisch snowboardkampioene Bibian-Mentel Spee is van plan om nog zeker vier jaar door te gaan. De nu 41-jarige Nederlandse heeft het vizier twee maanden na de Spelen in Sochi al gericht op de Paralympische Spelen van 2018, in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang.

"Ik vind de sport nog zo leuk om te doen. Bovendien heb ik eerlijk gezegd al zoveel zin in de Spelen in Pyeongchang", aldus Mentel-Spee. Ze was zelf een van de belangrijkste mensen om snowboarden op de Paralympische Spelen te krijgen, iets waar ze jaren voor heeft gevochten. In Sochi maakte de sport haar debuut, met goud voor Mentel-Spee. 

Ook al is ze in 2018 al 45, Mentel-Spee heeft er het volste vertrouwen in dat de sport in goede, jonge handen is. Zo is ze vooral vol lof over haar zestienjarige landgenoot Chris Vos en de Australiër Ben Tudhope, met zijn veertien jaar de jongste deelnemer aan de Spelen in Sochi. 

"Ben is nog erg jong, maar hij is al zo goed. Hij gaat de wereld versteld doen staan in Zuid-Korea. En dan is er natuurlijk onze eigen Chris Vos. Hij is de laatste paar jaar zo ver gekomen, vooral omdat hij zoveel van de sport houdt. Zodra hij een tijdje vrij is van school gaat hij snowboarden. Het is heel mooi om te zien dat hij niet alleen als atleet, maar ook als mens heel erg gegroeid is", aldus de winnares van historisch goud in Sochi. 

"Ik zie nog heel erg veel mogelijkheden binnen de sport om te groeien", zo zegt Mentel-Spee. Zo zal er komend seizoen in de World Cups voor het eerst gestreden worden in een head-to-head format, zoals voor de niet-beperkte sporters al gebruikelijk is. Dat moet voor meer spanning zorgen dan de 'tijdritten', waarbij de sporters een voor een naar beneden gaan. Bovendien wordt er gekeken naar uitbreiding van het paralympische snowboardprogramma in 2018.

[Sportblog] Wozniacki vrijgezel & versiertips

Elke week brengen we hier op FOK!sport het roddel- en randnieuws samen in één bericht. De grappige voorvallen, opmerkelijke nieuwtjes en de beste roddels kan je in deze berichten vinden. Elke woensdag, vatten we het leukste randnieuws voor jullie samen.

McIlroy is te bang om te trouwen met Wozniacki
Als Sportblog volgen we het nieuws rond het het sportdroompaar Rory McIlroy en Caroline Wozniacki al een tijdje op de voet. Zo konden we begin januari berichtten over hun verloving. Een paar weken terug brachten we jullie op de hoogte van het gerucht dat er een kaper op de kust was voor Wozniacki. Radek Štěpánek, die de ene na de andere tennisbabe weet te versieren leek zijn ogen op de begeerlijke Deense hebben laten vallen. En nu lijkt de weg voor hem definitief vrij!

Want opmerkelijk genoeg heeft McIlroy de verloving met de tennisster verbroken! De golfer laat via een verklaring weten nog niet klaar te zijn voor het huwelijk. De Noord-Ier besefte zich dat pas toen het stel afgelopen weekend druk bezig was de uitnodigingen voor de grote dag te versturen. "Het is mijn probleem. Ik wens Caroline alle geluk die ze verdient en bedank haar voor de geweldige tijd die we hebben gehad", aldus de gekke golfer. De jacht op een van de mooiste tennisspeelsters is dus weer geopend.

Drogba doneert miljoen euro aan nabestaanden mijnramp
Didier Drogba heeft een zeer genereus gebaar gemaakt aan de nabestaanden van de slachtoffers van de mijnramp in Turkije. De spits doneert een miljoen euro meldt Goal.com. Bij een mijnramp in het Turkse Soma kwamen vorige week dinsdag 301 mensen om het leven. Heel Turkije is in rouw na deze grootste mijnramp in de geschiedenis. Hulpverleners waren dagen bezig om de lichamen te bergen en het pijn te ruimen.

Didier Drogba draagt op zijn beurt een steentje bij. De aanvaller van Galatasaray heeft een miljoen euro gedoneerd aan de nabestaanden van de slachtoffers. "Ik ben een VN-ambassadeur en wil alles doen om de mensen in Soma te helpen", aldus de Ivoriaan tegen diverse media. "Ik doe dit niet om mezelf te promoten en mensen moeten dan ook niet met mijn naam te koop lopen. Dit alles is puur voor de nabestaanden van de slachtoffers", aldus de oud-speler van onder meer Chelsea en Olympique Marseille.

Zo versier je dus de meisjes
Een Amerikaanse jongen heeft tijdens de honkbalwedstrijd tussen de Toronto Blue Jays en de Texas Rangers een sterk staaltje versiertechniek gedemonstreerd. Alleen jammer voor hem dat zijn trucje door de camera's werd vastgelegd. De jongen kreeg een bal van Blue Jays-speler Luis Rivera toegeworpen. Soepel draaide de jonge honkbalfan zich om naar een aantal jonge dames een rij hoger en bood hen de bal aan. De dames waren duidelijk onder de indruk van het gebaar. In de herhaling bleek echter dat de jongen niet de wedstrijdbal, maar een honkbal die hij al bij zich had aan de dames gaf. De wedstrijdbal hield hij lekker zelf. Zo dacht hij twee vliegen in een klap te slaan.


De jonge Casanova in actie (Bron: YouTube)

Andy van der Meijde wordt scheidsrechter...... bij de dames in lingerie
Al een aantal voetbaltoernooien lang biedt Veronica mooi vertier in de rust. Voor wie nog niet genoeg heeft van het voetbal en niet even een kwartier zonder kan zapt snel naar die zender. Daar vindt in de rust van de WK-wedstrijden namelijk het WK penalty's in lingerie plaats. Acht landen hebben hun beste lingeriedragende dames afgevaardigd om ons te laten genieten van een stukje topsport.

Andy van der Meijde is speciaal door Veronica aangetrokken als scheidsrechter voor dit enerverende toernooi. "Ik moet natuurlijk objectief blijven als scheidsrechter. Dus ik heb nog geen favoriet. Wel mag ik de landenteams bekend maken, dat zijn: Nederland, Brazilië, Italië, Zuid-Korea, Spanje, Algerije, Duitsland en Rusland", laat de oud-voetballer in het AD weten.

Mollema en Veelers verwachten kindjes
Nee, niet samen, laten we daar meteen duidelijk over zijn. Via Twitter maakte Bauke Mollema bekend dat zijn vriendin Jane in verwachting is van hun tweede kindje. De twee hebben al een zoontje genaamd Julien.

Collega-wielrenner Tom Veelers maakte het blijde nieuws ook via Twitter wereldkundig. Hij verwacht samen met vriendin Susan rond 1 november van dit jaar hun eerste kindje.

Bondscoach Deschamps klaagt vriendin Nasri aan
De Franse bondscoach Didier Deschamps heeft de vriendin van Samir Nasri aangeklaagd wegens publieke belediging aldus Novum. De vrouw, Anara Atanes, schold de coach uit op Twitter nadat Nasri buiten de Franse selectie was gelaten in aanloop naar het WK in Brazilië.

Atanes twitterde onder meer "Fuck France and fuck Deschamps! What a shit manager!". Ze riskeert een boete als ze schuldig wordt bevonden. De Franse voetbalbond FFF staat achter Deschamps. Nasri werd vorig weekeinde kampioen met Manchester City. Deschamps erkent dat de aanvallende middenvelder een uitstekende voetballer is, maar vindt dat hij matig presteert in de nationale ploeg.

Ullrich veroorzaakt auto-ongeluk
De Duitse oud-tourwinnaar Jan Ullrich heeft maandagavond in Zwitserland een auto-ongeval veroorzaakt. Dat schrijven Zwitserse media. De oud-wielrenner reed bij een kruising op een stilstaande auto en raakte vervolgens nog een andere auto. Twee mensen moesten met verwondingen naar het ziekenhuis. Ullrich had een alcoholpromillage van 1,4, bijna drie keer de toegestane hoeveelheid.

Ullrich claimde tegen de krant Blick gestrest te zijn en geen alcohol te hebben gedronken. Wel gaf hij toe twintig kilometer te hard te hebben gereden. De renner, die meerdere dopingschorsingen uitzat, moest zijn rijbewijs inleveren. Ullrich, die al jaren in Zwitserland woont, veroorzaakte in 2002 ook al eens met drank op een ongeluk.

Voetballer redt leven van een kind
Bij de voetbalwedstrijd tussen Osasuna en Real Betis Sevilla bezweek, na de viering van een doelpunt, een hek op de tribune onder de druk van de fans. Tientallen voetbalfans vielen van de tribune en raakten gewond. Diverse spelers snelden te hulp om de gewonde supporters te helpen. Eén van hen was Alfred N'Diaye van Betis. Hij haalde een gewond en mogelijk bewusteloos kind uit de chaos van gevallen supporters en bracht het naar de hulpdiensten. Zonder het snelle optreden van de voetballer was het kind mogelijk omgekomen in de mensenmassa waar hij tussen lag. Het goede nieuws is dat het kind het inmiddels weer goed maakt. De familie van de jongen en N'Diaye hebben na het ongeluk al diverse malen contact gehad.


Alfred N'Diaye aarzelde geen moment en schoot te hulp (Bron: YouTube)

Zware avondspits rond Rotterdam na tunnelbrand

De avondspits in de regio Rotterdam is uitgelopen op een waar verkeersinfarct na het dodelijke ongeluk in de Heinenoordtunnel. Rond de Maasstad stond op het hoogtepunt honderd kilometer file, terwijl er normaal gesproken landelijk zo'n 120 kilometer staat. Dat zegt een woordvoerder van de ANWB.

Op de omleidingsroutes was het al direct druk. Vooral op de A16 van Rotterdam naar Breda was er geen doorkomen aan met zo'n 26 kilometer file. Ook op de N217 van Spijkenisse naar Dordrecht liep het vast. De vertraging liep daar op tot ruim twee uur. Rond 19.00 uur liep de drukte iets terug maar stonden nog altijd kilometerslange files.

Rijkswaterstaat waarschuwde woensdagmiddag al voor een 'zware avondspits' rond Rotterdam vanwege de afgesloten Heinenoordtunnel. Bij het ongeluk met een truck en een auto viel een dode en een gewonde. Beide tunnelbuizen blijven tot nader afgesloten voor al het verkeer.

De brand was in de buis richting Bergen op Zoom. De tunnel blijft waarschijnlijk in zuidelijke richting tot morgenochtend dicht, meldt de verkeersdienst VID. Voor de avondspits betekent dat veel overlast voor de regio Rotterdam. Doorgaand verkeer van noord naar zuid en omgekeerd kan Rotterdam beter mijden.

De naastgelegen fietstunnel is wel vrij voor het fietsverkeer. Om de doorstroming van het autoverkeer te verbeteren is de Kiltunnel tussen 's-Gravendeel en Dordrecht tolvrij.

Poetin: troepen weg in belang stembusgang Oekraïne

De terugtrekking van de Russische troepen bij de grens met Oekraïne is bedoeld om een positieve atmosfeer te creëren voor de Oekraïense presidentsverkiezingen van aanstaande zondag. Dat heeft de Russische president Vladimir Poetin woensdag gezegd. De strijd tegen pro-Russische separatisten in Oost-Oekraïne zal het echter moeilijk maken voor het Kremlin om zaken te doen met de toekomstige Oekraïense president, aldus Poetin.

Rusland heeft al weken troepen gestationeerd aan de grens met Oekraïne, zo'n veertigduizend volgens het Westen. De terugtrekking van de militairen is al meerdere keren aangekondigd, maar de NAVO en de Verenigde Staten zeggen dat de daad vooralsnog niet bij het woord is gevoegd.

Poetin roept sceptici op geduld te hebben. "Het gaat om veel troepen en pantservoertuigen en de terugtrekking vergt nogal wat voorbereidingen", zei de Russische president. "Als het goed weer is kunnen ze het allemaal vanuit de ruimte volgen."

Haase buigt voor Tursunov in Nice

Robin Haase is op het ATP-toernooi van Nice in de tweede ronde blijven steken. De Hagenaar werd in minder dan anderhalf uur tijd met 3-6 en 4-6 verslagen door Dmitry Tursunov. Eerder dit jaar was de Rus ook op het masterstoernooi van Monte Carlo al verantwoordelijk voor de uitschakeling van Haase.

Haase, de nummer vijftig van de wereld, kreeg in de hele partij twee breakpoints, maar wist deze niet te benutten. De achttien plaatsen hoger staande Rus creëerde acht kansen op de service van Haase. In beide sets sloeg hij een keer toe.

Door zijn uitschakeling kan Haase zijn vizier nu volledig richten op Roland Garros. Igor Sijsling en hij zijn de enige Nederlanders die direct tot het Franse grandslamtoernooi zijn toegelaten.

Laatste munt met beeltenis Beatrix geslagen

Koning Willem-Alexander heeft woensdag het laatste muntstuk met daarop de beeltenis van prinses Beatrix geslagen. Dat deed hij bij de Koninklijke Nederlandse Munt (KNM) in Utrecht. Het gaat om een dubbelportret waarop ook de koning is afgebeeld.

De prinses verscheen vorig jaar ook al met Willem-Alexander op een munt, maar stond toen vooraan. Op de nieuwe munt staan de koning en zijn moeder andersom. De munt is het sluitstuk in een reeks die werd uitgegeven rondom de troonswisseling.

"Vanaf 1980 zijn in een periode van 33 jaar veel verschillende portretten van koningin Beatrix verschenen op munten in zowel het gulden- als het eurotijdperk", zegt muntmeester Maarten Brouwer in een verklaring. Volgens hem wordt met de uitgifte van dit tweede koningsdubbelportret definitief afscheid genomen van het teruggetreden staatshoofd.

Op de nieuwe munten staan de hoofden van de koning en prinses overigens andersom afgebeeld. De voormalige koningin keek altijd naar links, koning Willem-Alexander kijkt naar rechts. Zo hoeven de vorsten elkaar niet in de nek aan te kijken.

Het dubbelportret verschijnt alleen op 2 eurostukken. Die worden vanaf donderdag in omloop gebracht. Ook zijn ze bij de KNM te bestellen.

Multi-screen co-op in Hyrule Warriors

In de aanloop naar E3 komt er beetje bij beetje meer informatie beschikbaar over Hyrule Warriors, de crossover van Dynasty Warriors en The Legend of Zelda. Vandaag is duidelijk geworden dat Hyrule Warriors multiplayer zal bevatten.

De multiplayer zal gebruikmaken van de Wii U Gamepad: één speler speelt op het televisiescherm, terwijl de andere speler speelt op het scherm van de Gamepad. Spelers kunnen spelen met een grote diversiteit personages, waaronder Impa. Ook zal het wapensysteem erg variërend zijn, waarbij elk wapen zijn eigen stats en specialiteit heeft. 

In Hyrule Warriors is het weer aan Link om Zelda te redden van een groot kwaad. Voor de verandering is dit niet Ganondorf, maar de heks Shia. Om bij Zelda te komen zullen bekende gebieden als Hyrule Field worden verkend. 

Hyrule Warriors wordt ontwikkeld door Omega-Force en Team Ninja onder begeleiding van Zelda-held Eiji Aonuma. Het spel ziet in Japan in augustus het licht. Wanneer Hyrule Warriors in Europa verschijnt is nog niet bekend.

Hyrule Warriors

Max redt zijn broer ook op Xbox 360

De Deense ontwikkelaar Press Play en Microsoft geven vandaag Max: The Curse of Brotherhood uit op Xbox 360. Het spel was al eerder verkrijgbaar op Xbox One.

Het spel is een ‘story-driven’ platforming game, vol actie en puzzels die op creatieve wijze opgelost moeten worden. Gewapend met slechts een Magic Marker, confronteert Max het kwaad in een fantasierijke wereld om zijn kleine broertje Felix te redden. Hij moet zich met vijf magische krachten redden door twintig levels in zeven unieke werelden.

Max: The Curse of Brotherhood is nu verkrijgbaar als download op Xbox One en Xbox 360 voor €14,99.

Always Sometimes Monsters op stoom

Indie-ontwikkelaar Vagabond Dog en uitgever Devolver Digital hebben vandaag aangekondigd Always Sometimes Monsters vandaag beschikbaar is op de pc via Steam, GOG en Humble.

Always Sometimes Monsters laat problemen van de moderne wereld de revu passeren. Als speler maak je beslissingen die invloed hebben op je spelleven en het leven van personages om je heen. Je kiest je eigen uiterlijk, geslacht, afkomst en je sexuele geaardheid voordat je de virtuele leven start. Je hebt geen geluk, geen geld en je leeft op de rand van de afgrond nadat je hoort dat je geliefde met iemand anders gaat trouwen. De bedoeling is dat je je leven weer oppakt en er het beste van maakt. Ga relaties aan, of maak het uit, verdien je geld op een eerlijke of oneerlijke manier, bouw vriendschappen en ga de vooroordelen te lijf in het leven in deze moderne tijd.

Always Sometimes Monstersis tijdelijk met 10% korting verkrijgbaar voor €8,99, daarna kost het €9,99.

Metro gaat voor 60fps op PS4

Deep Silver moet Metro: Redux nog officieelaankondigen, maar een van de ontwikkelaars van 4A Games teaset al twee video's op het Vine-account van de game. Het eerste filmpje laat zien dat de game op PlayStation 4 draait, het tweede filmpje laat een fps-teller in de hoek zien.

De remake van Metro 2033 en Metro: Last Light is al afgelopen maart bevestigd door uitgever Deep Silver na een lek. Het spel zou officieel voor E3 worden aankondigd. Dan hebben ze nog welgeteld drie weken.

Mijlpaal: meer lp's dan cd's verkocht

Voor het eerst in decennia verkoopt vinyl beter dan cd's. Dat meldt Metro op basis van platenlabel Excelsior Recordings. Het nieuwe album Absence of the Sun van de Belgische band Triggerfinger werd tot op heden meer op lp dan op cd verkocht.

Het label noemt de gebeurtenis 'een mijlpaal'. In 1985 werden er voor het eerst meer cd's dan lp's van een album verkocht: dat was het geval bij het Dire Straits-album Brothers in Arms. Sindsdien namen lp- en cassetteverkopen af en steeg de cd-verkoop. Die verkoop kreeg de afgelopen tien jaar door digitale verkoop flinke klappen te verwerken.

Hoewel de Nederlandse muziekmarkt in 2013 groeide met 1,1 procent naar 130 miljoen euro in totaal, nam de cd-verkoop met 19,2 procent af. Nog slechts 58,4 procent van de muziek wordt op fysieke geluidsdragers aangeschaft.

Vinyl neemt daarentegen al jaren een vlucht. In 2013 steeg de verkoop van 6 naar 7 miljoen euro en de eerste vier maanden van '14 noteren een verkoopstijging van 20 procent tegenover het eerste kwartaal van '13.

Volgens platenlabel PIAS wordt vooral gitaarmuziek veel op vinyl aangeschaft. Het hangt vooral ook van de band en de fans af: terwijl de Editors slechts 8 procent op lp verkopen is dat bij andere artiesten flink meer.

Genoemde voorbeelden zijn Daft Punk, Depeche Mode, Johnny Cash en Mötorhead, 'maar klassiekers van The Doors, Pink Floyd en David Bowie verkopen bijna net zo goed.'


De title track van de cd die de langspeelplaat 29 jaar geleden voor 't eerst versloeg.

Wasteland 2 komt eind augustus

Wasteland 2 stond eerst gepland voor oktober 2013 maar was uitgesteld vanwege de enorme grootte aan content. Nu zal de game eind augustus uitkomen volgens de ontwikkelaars van het spel.

De game is momenteel compleet maar er wordt nog flink aan getweakt om het te verbeteren. De ontwikkelaars hadden $900.000 nodig en kregen via crowdfunding zo'n $3.000.000 binnen. Dit zorgde voor veel meer content dan er in eerste instantie gepland was.

Halo-meneer boos vanwege lekken informatie

Frank O' Connor, baas bij 343 Studios en bezig met Halo 5, is het spuugzat dat mensen uit de gamesindustrie embargo's verbreken en zich niet houden aan gemaakte afspraken en daarmee de verrassing voor gamers en het harde werk van ontwikkelaars te niet doen.

De boze meneer reageerde in een NeoGaf-topic over het lekken van de content van Halo 5 en in het algemeen. Zo vonden enkele gebruikers de embargobrekers nog net geen heiligverklaarden.

“breaking embargoes is not prophesy. Nor does it require any particular skill or insight. Ultimately he is taking or being given information and leaking it, illegally and often erroneously.And he isn’t doing it for some noble or worthy reason. He’s doing it for attention.” aldus O' Connor.

Daarnaast gaf hij ook aan dat gamers door het lekken onnodig gehyped en teleurgesteld worden omdat gelekte informatie niet altijd meer juist is.

[upd] Meisje overleden na instorten dug-out Twijzel

In het Friese Twijzel zijn woensdagmiddag acht kinderen gewond geraakt. Zij bevonden zich op dat moment in of op een stenen dug-out op een sportveld, die instortte. Een betonnen dakplaat belandde daarbij bovenop de kinderen die zich op dat moment in de dug-out bevonden.

Eén kind moest gereanimeerd worden, weet RTL Nieuws. Anderen zijn ter plekke behandeld of naar het ziekenhuis overgebracht. De verwondingen lopen uiteen van van schaafwonden tot ernstigere verwondingen, bevestigde de Veiligheidsregio Friesland tegenover hetzelfde medium. Alle slachtoffers zijn inmiddels bevrijd. 

Op het veld van sportpark De Moune was op het moment van instorting een korfbaltoernooi gaande. Er waren honderden kinderen van een twintigtal scholen op de sportvelden aanwezig. Zij worden opgevangen door Slachtofferhulp. De gemeente Achtkarspelen heeft in het plaatselijke dorpshuis een opvanglocatie ingericht.

Update 18:15 uur: Omrop Fryslân meldt dat een meisje in het ziekenhuis in Groningen aan haar verwondingen is overleden. 

'Dertig euro voor seizoenspas Far Cry 4'

In Amerika heeft Gamestop op hun website aangegeven dat de seizoenspas van Far Cry 4 dertig dollar zal gaan kosten. Wat de content van de pas is, is nog niet bekendgemaakt maar deze prijs mag het een hoop content zijn!

In de gamesindustrie doen we niet aan verschillende valuta dus vermoedelijk wordt de pas in Nederland voor zo'n dertig euro geïntroduceerd. Het is nu alleen nog afwachten wat we er voor gaan krijgen, horse armor maybe?

Wüst wil WR op 1500 meter

Het doel voor schaatsster Ireen Wüst dit jaar is het wereldrecord op de 1500 meter. De meervoudig olympisch kampioene stapte dit jaar over van de opgeheven TVM-ploeg naar Team Continu van Marianne Timmer en Gianni Romme en wil ook daar gaan vlammen.

"Het WK allround is een groot doel voor komend seizoen. Daar wil ik een wereldrecord op de 1500 rijden." Dit wil ze bereiken door andere trainingsprikkels in een team waarin sprintsters Thijsje Oenema en Margot Boer rijden, maar ook de allroundsters Yvonne Nauta en Jorien Voorhuis die ook een TVM-verleden heeft. "Dat is anders. Maar het voelt goed. Er zit echt super veel kwaliteit in deze groep."

Het is wel wennen voor Wüst, want de sprinttraining is bijvoorbeeld heel anders ingericht. "Nu dacht ik: zijn we nu al klaar? Ik werd er ook afgesprint door iedereen. Ik ga er aan werken om mijn sprint sneller te krijgen."

Gratis content voor geiten

De meest buggy-game die er is, maar misschien ook wel daarom één van de leukste games krijgt een gratis content-patch waar je béééééh tegen zegt. We hebben het natuurlijk over Goat Simulator.

De patch komt 3 juni uit en bevat lokale split-screen multiplayer voor maximaal vier spelers, een nieuw level met de grootte van het oude level, skateboards en fietsen die je als geit kunt besturen en nog veel meer gekke shit voor je geit. Hou de gratis patch dus in de gaten!

Räikkönen had meer willen racen

Ferrari-coureur Kimi Räikkönen had naast de Formule 1 graag nog her en der wat andere races meegepikt. De Fin zei vanuit Monaco dat hij graag in de tijd van Jack Brabham had geracet. De deze week overleden Brit kwam in diverse raceklasses uit.

Räikkönen racete zelf in 2010 en 2011 in diverse raceklasses nadat hij bij Ferrari zijn stoeltje in de Formule 1 kwijt was geraakt. De Fin reed diverse rally's en kwam uit in de NASCAR Truck Series en Nationwide Series. In 2012 keerde hij bij Lotus terug in de F1. Afgelopen jaar testte The Iceman nog een GP3-bolide van Koiranen GP. Graag had hij nog meer gedaan.

Räikkönen: "Het was triest om te horen dat Brabham is overleden. De huidige tijd is anders dan in zijn tijd waarin ze in verschillende categorieën diverse races reden. Het zou mooi zijn als zoiets nu ook zou kunnen ... Het probleem is dat alles nu veel duurder is en mensen zijn meer bang dat je gewond raakt, waardoor ze jouw mogelijkheden inperken. Dat is jammer, want ik denk dat het voor iedereen veel leuker zou zijn en zowel andere sporten als de F1 zouden ervan profiteren. Het zou leuk zijn om zulke dingen te doen."

Zeldzame overwinning Spaanse stieren op toreadors

Een stierengevecht in Madrid is dinsdagavond in een overwinning voor de dieren geëindigd. De stieren namen twee toreadors op de horens en wierpen een derde de lucht in. Daarop werd besloten het evenement voortijdig af te breken.

De stieren behaalden hun zeldzame overwinning in de Las Ventas-arena in de Spaanse hoofdstad. Volgens de organisatie is het voor het eerst in 35 jaar dat een stierengevecht werd stilgelegd.

Een van de toreadors lag woensdag nog in een ziekenhuis, maar verkeert niet meer in levensgevaar. De andere twee zijn er minder ernstig aan toe.

Het is overigens niet de eerste 'overwinning' deze week. In het Mexicaanse Seybaplaya kwam maandag een toreador om het leven toen hij door een stier op de horens werd genomen. Ingewanden en een slagader van de man werden daarbij doorboord.

Rutte: doorgaan met hervormen

De komende jaren moeten in het teken staan van de daadwerkelijke invoering van de verschillende hervormingsvoorstellen van het kabinet. Dan voldoet het Nederlandse stelsel van publieke voorzieningen weer aan de eisen van de tijd en kan de economie blijven groeien, schrijft premier Mark Rutte (VVD) woensdag in de zogeheten verantwoordingsbrief.

De premier legt in de brief verantwoording af over het gevoerde kabinetsbeleid van het afgelopen jaar. 2013 stond in het teken van het zoeken naar draagvlak voor het kabinetsbeleid. Zo sloot het kabinet een begrotingsakkoord met de oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP, om zich te verzekeren van voldoende steun in de Eerste Kamer.

Ook werd een aantal grote hervormingen met succes door de Tweede Kamer geloodst, zoals de langdurige zorg. Rutte ziet de behandeling van deze voorstellen in de senaat 'met vertrouwen' tegemoet.

De premier hamert op de doorvoering van deze hervormingen. "De komende jaren moeten de jaren van de daadwerkelijke implementatie en uitvoering van de hervormingsvoorstellen van het kabinet worden, zodat het Nederlandse stelsel van publieke voorzieningen structureel weer voldoet aan de eisen van deze tijd en de economie kan blijven groeien."

Voor het eerst in jaren klinkt ook weer optimisme door in de verantwoordingsbrief. Hoewel de groei vorig jaar nog achterbleef bij de verwachtingen, lijkt de economie zich nu voorzichtig te herstellen en is weer zicht op economische groei, schrijft Rutte.

Ook minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) is optimistisch. "Als je op het strand staat en staart naar de branding zie je niet het moment dat eb overgaat in vloed", zei Dijsselbloem bij de aanbieding van de verantwoordingsstukken in de Tweede Kamer. "Maar als je achteraf de getijdentabel erbij pakt, weet je dat je er met je neus bovenop stond."

Dat geldt ook voor 2013. Het was zwaar, maar de basis voor het herstel is gelegd, aldus Dijsselbloem.

'Merkel wil VN-chef worden'

Bondskanselier Angela Merkel zou de opvolger van VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon willen worden. Dit meldt de Duitse krant Bild woensdag op basis van geruchten die door Berlijn gonzen.

De Zuid-Koreaan Ban is in 2016 na twee ambtstermijnen niet meer herkiesbaar als hoofd van de volkerenorganisatie. De kansen van Merkel zijn niet slecht: na een Zuid-Amerikaan, twee Afrikanen en een Aziaat is weer eens een Europeaan aan de beurt om de VN te leiden. Duitsland is een machtig land, als grootste economie van Europa en volkrijkste lidstaat van de EU.

Merkel zou het Witte Huis al hebben gepolst. Als zij op 1 januari 2017 zou verhuizen naar New York, zou in Berlijn minister van Financiën Wolfgang Schäuble de nieuwe regeringsleider kunnen worden, aldus Bild. Merkel zou de eerste vrouwelijke VN-secretaris-generaal zijn. Nu is zij de eerste vrouwelijke bondskanselier.

'Enorme tieten door lullig koekje'

Vrouwtjes die niet zijn gezegend met een flinke voorgevel, zullen even naar Azië moeten afreizen. Daar vinden namelijk borstvergrotende koekjes gretig aftrek.

De koekjes in kwestie heten in Japan 'F Cup' cookies. Inderdaad, volgens de makers krijg je er een F-cup van. Waar de 'F' staat voor 'Flinke jongens'.

De lekkernij bevat 50mg Pueraria Mirifica. Dit is een natuurlijke stof die is verwant aan oestrogeen. En dit hormoon zorgt voor de borstontwikkeling van vrouwen.

Helaas zijn er nog geen bewijzen opgedoken dat de koekjes echt werken. Maar FOK!sters staat het geheel vrij om voor- en nafoto's te plaatsen tijdens het eten van deze koekjes en deze op te sturen...

Zuinige auto's kosten fiscus 5 miljard

Het stimuleren van de aanschaf van zuinige auto's met fiscale voordelen heeft de overheid miljarden gekost aan misgelopen belastingen en accijnzen. In de periode tussen 2007 en 2013 gaat het om mogelijk vijf miljard euro. Tegelijkertijd is de CO2-reductie lager dan verwacht, blijkt uit onderzoek van de Algemene Rekenkamer.

Op papier lijken de maatregelen effectief: consumenten kiezen vaker voor een zuinige auto met een lage uitstoot. De praktijk is weerbarstiger: de testresultaten geven een veel te rooskleurig beeld van de CO2-uitstoot van nieuwe auto's. Die kan in de praktijk tot 35 procent hoger zijn. Dat geldt ook voor het brandstofgebruik.

Daarnaast zijn de maatregelen relatief duur. Volgens berekening van het ministerie van Financiën gaat het om duizend euro per vermeden ton aan CO2. "Met een andere besteding van dit geld had het kabinet vermoedelijk meer CO2 kunnen besparen", aldus de rekenkamer.

De overheid stimuleert sinds 2006 het gebruik van zuinige auto's met verschillende fiscale maatregelen. Hiermee wil het kabinet de CO2-uitstoot van personenauto's verminderen en de elektrische aandrijftechnologie stimuleren.

[Giro] Rogers solo naar ritzege in Savona

Michael Rogers heeft woensdag de elfde etappe in de Giro d'Italia gewonnen. De drievoudig wereldkampioen tijdrijden van Tinkoff-Saxo sprong op 25 kilometer van de streep weg en soleerde naar de finish. Simon Geschke won namens Giant-Shimano de sprint van het peloton. Cadel Evans (BMC) behoudt de roze trui.

Veertien man gingen in de bijna 250 kilometer lange rit op avontuur, maar op de flanken van de Naso di Gatto, het laatste klimmetje van de dag, viel de kopgroep uit elkaar. Julián Arredondo sprong naar de vluchters toe en kwam als eerste boven, waarmee de Trek-renner zijn bergtrui steviger om de schouders kreeg.

Ook het peloton naderde de kopgroep op het laatste klimmetje en Rogers was na de hergroepering de man die demarreerde. De Australiër, die vorig jaar na de Ronde van Beijing werd betrapt op clenbuterol maar werd vrijgesproken omdat dat middel vermoedelijk via Chinees vlees in zijn lichaam was gekomen, reed vervolgens in de lange afdaling een soort tijdrit die hij bekroonde met de winst. Voor de 34-jarige was het zijn eerste etappezege in een grote ronde.

Ook woensdag werd weer geregeld gevallen. Fabian Wegmann (Garmin-Sharp) en Luke Durbridge (Orica-GreenEdge) waren daarbij de voornaamste slachtoffers. Wegmann zou zijn hamstring volledig hebben afgescheurd, Durbridge brak waarschijnlijk zijn sleutelbeen. Ook Diego Ulissi viel en liep daardoor achterstand op in het klassement.

In dat klassement blijft Evans de nummer één voor Rigoberto Uran (Omega Pharma-Quick-Step). Wilco Kelderman (Belkin) profiteerde van het tijdverlies van Ulissi. De beste Nederlander van de Giro steeg van de achtste naar de zevende positie.

Donderdag moeten de klassementsrenners aan de bak. Dan wordt de renners een 42 kilometer lange tijdrit over licht geaccidenteerd terrein voorgeschoteld.

Teruggekeerde Syriëganger plande overval voor jihad

Een 21-jarige teruggekeerde Syriëganger is donderdagavond aangehouden voor het voorbereiden van een gewapende overval. Dat meldt het Openbaar Ministerie woensdag. De Delftenaar zou met de opbrengst de internationale jihad, de islamitische heilige oorlog, hebben willen ondersteunen.

De man verbleef in 2013 een halfjaar in het door burgeroorlog verscheurde Syrië, waar hij deelnam aan de jihad. Na zijn terugkeer zocht hij manieren om een groot bedrag bij elkaar te krijgen voor de strijd in Syrië, zo zou zijn gebleken uit informatie van de inlichtingendienst AIVD. Het OM begon september vorig jaar een politieonderzoek.

In een undercoveroperatie van de politie vertelde de verdachte dat hij over vuurwapens kon beschikken, meldt het OM. De man regelde vorig week een shotgun met een doos patronen, een zogenoemde ladykiller met munitie en een revolver van het merk Magnum inclusief munitie. De verdachte werd aangehouden toen hij onderweg was naar de haven van Scheveningen, waar de overval zou worden gepleegd.

De man werd woensdag voorgeleid voor de rechter-commissaris in Rotterdam. Die bepaalde dat hij twee weken mag worden vastgehouden.

Wilders distantieert zich van uitspraak Le Pen

PVV-leider Geert Wilders neemt afstand van de uitspraak van Front National-oprichter Jean-Marie Le Pen dat het Franse immigratieprobleem in drie maanden opgelost kan zijn door het ebolavirus. Wilders wijst er opnieuw op dat Le Pen senior niet meer de dienst uitmaakt bij de partij.

"Als die uitspraak door hem is gedaan dan is het een onzinnige en te verwerpen uitspraak die de PVV nooit zal doen. Gelukkig is Marine Le Pen de baas bij het Front National", reageert Wilders, die met het Front National wil samenwerken in het Europees Parlement.

Le Pen, erevoorzitter van het Front National en Europarlementariër, zei dinsdag volgens Franse media dat de 'demografische explosie': "Mijnheer Ebola kan dat in drie maanden oplossen."

Woensdag voegde Le Pen daaraan toe dat hij zijn uitspraak slechts bedoelde als een 'demografische observatie', meldt de krant Libération. "Ik zie niet hoe men over zo'n onderwerp kan discussiëren."

Jean-Marie Le Pen is ook bij de Europese verkiezingen van de komende dagen kandidaat voor het Front National. PVV-leider Wilders wil proberen met de Franse partij en enkele andere rechtse anti-Europese partijen een fractie te vormen in het nieuwe Europees Parlement.

Timmermans hekelt 'puberaal gedrag' Wilders

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) roept Saudi-Arabië op niet heel Nederland af te rekenen op het 'puberale gedrag' van PVV-leider Geert Wilders. Dat heeft Timmermans woensdag gezegd in reactie op het bericht dat Saudi-Arabië sancties instelt tegen Nederlandse bedrijven.

"Door zo'n actie wordt de dialoog over mensenrechten onmogelijk gemaakt en is er mogelijk ook nog schade voor Nederlandse bedrijven en banen. Dan vraag je je toch af: wat hebben we eraan?" zei Timmermans over de stickeractie van Wilders.

Tegelijkertijd zei de bewindsman dat Wilders het recht heeft gebruik te maken van zijn vrijheid van meningsuiting. Timmermans rekent niet op excuses van Wilders. "Ik denk dat de kans groter is dat het vanmiddag zwart gaat sneeuwen."

Timmermans zei niet te kunnen bevestigen dat Saudi-Arabië daadwerkelijk sancties heeft ingesteld. Dat wordt uitgezocht via de Nederlandse ambassade in Riyad. De Saudische overheid heeft dat tot nu toe niet bevestigd, zei Timmermans. Zondag en maandag gaat een topambtenaar van zijn ministerie naar Saudi-Arabië. Kort daarna wil Timmermans het land zelf bezoeken.

Wilders liet in een reactie weten dat hij de eventuele Saudische sancties ziet als een 'frontale aanval op onze vrijheid van meningsuiting'. "Geen democraat kan dit accepteren. We mogen ons niet monddood laten maken door een barbaars land dat het woord mensenrechten niet eens kan spellen."

De Saudische ambassade in Den Haag liet woensdag desgevraagd weten geen commentaar te hebben.

Kamer wil uitleg van Rutte en Timmermans

De Tweede Kamer wil opheldering van premier Mark Rutte (VVD) en minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) over het lijstje met EU-prioriteiten dat Rutte woensdag in een interview heeft gepresenteerd. De Kamer wil een debat voordat Rutte dinsdag afreist naar Brussel.

De oppositie ziet verschillen tussen de opvattingen van Rutte en die van Timmermans. Zo noemt Rutte niet het gemeenschappelijke buitenlands beleid van de Europese Unie, terwijl Timmermans woensdag in een ander interview nog voor pleitte voor versterking daarvan.

Rutte en Timmermans moeten per brief opheldering geven. Verder wil de Kamer dinsdag een debat. Dinsdagavond heeft Rutte in Brussel een diner met zijn collega-regeringsleiders. Hij wil daar, enkele dagen na de Europese verkiezingen, de eerste afspraken maken over de EU-prioriteiten.

Rutte heeft de Kamer woensdagmiddag gemeld dat het kabinet later deze week een brief stuurt met de inzet voor de bijeenkomst in Brussel.

Brand in Heinenoordtunnel eist een dode

Hulpverleners hebben een lichaam gevonden in de uitgebrande truckcabine in de Heinenoordtunnel. De brandweer gaat ervan uit dat het de vermiste chauffeur is, aldus een woordvoerder woensdagmiddag. "Maar identificatie heeft nog niet plaatsgevonden."

De truckchauffeur was urenlang spoorloos, nadat zijn voertuig vanmiddag was geschaard en in botsing kwam met een personenwagen. Twee inzittenden van de auto zijn zwaargewond naar een ziekenhuis gebracht.

De vrachtwagen ligt op zijn kant in de tunnel. Hulpdiensten onderzoeken momenteel hoe groot de schade aan de tunnelconstructie is.

De tunnel in de A29 is aan beide zijden afgesloten. De precieze oorzaak van de brand is nog onbekend, aldus de zegsman. Hoe lang de tunnel dicht blijft, kon hij nog niet zeggen.

Rijkswaterstaat waarschuwt voor een 'zware avondspits' rond Rotterdam vanwege de afsluiting. Op de omleidingsroutes is het erg druk. Het advies is om later te vertrekken als dat mogelijk is.

Over Nazi's en kettingzagen

Vanaf vandaag ligt Wolfenstein: The New Order in de winkels. In het spel neem je het in de jaren 60 op tegen de Nazi's die in deze versie van het verhaal de oorlog hebben gewonnen en de wereld in hun macht houden.

Dat Wolfenstein van oudsher een shooter is waar je vooral zo bruut mogelijk met de Duitse vrinden omgaan is al bekend, maar website vg247.com heeft ontdekt dat er ook een prima manier is om een Nazi aan het praten te krijgen. Kijk, geniet en zorg ervoor dat er geen kleine kinderen meekijken.

Wolfenstein: The New Order is te koop voor PlayStation 3 en 4, Xbox 360, Xbox One en pc.

Transfer Falkenburg zorgt voor vraagtekens

De overgang van Erik Falkenburg van AZ naar NAC Breda zorgt voor grote vraagtekens bij de concurrenten van de ploeg uit Breda. Go Ahead Eagles dat de speler afgelopen seizoen huurde van AZ wilde Falkenburg graag behouden maar speler en club konden het niet eens worden over een jaarsalaris van onder de 200.000 euro (het salarisplafond bij de Deventenaren).

Ook Willem II en Cambuur hadden zich volgens Voetbal International gemeld bij de middenveler maar ook hier bleek het salaris het struikelblok. De concurrenten van NAC Breda noemen dit hoogst merkwaardig aangezien de club uit Breda een salarisplafond heeft van 180.000 euro. Bovendien staan de Brabanders ook onder curatele bij de KNVB. NAC Breda wil niet reageren op de aantijgingen en ook is niet duidelijk of de concurrentie nog iets aan de transfer kan doen.

NAC Breda heeft Falkenburg transfervrij overgenomen van AZ en in Breda heeft de Leidenaar ondertussen een krabbel gezet onder een contract voor twee seizoenen.

Enrique wil nieuw FC Barcelona

Luis Enrique heeft bij zijn presentatie gezegd te willen bouwen aan een nieuw FC Barcelona. "We geloven dat dit het begin is van een nieuw Barcelona dat mensen weer laat genieten", zei de coach, die woensdag zijn handtekening onder een tweejarig contract zette.

Enrique wacht een zware taak bij Barcelona. Afgelopen seizoen werd voor het eerst in zes jaar geen grote prijs gepakt. Na een moeizaam jaar onder Gerardo Martino hopen de Catalanen terug te keren naar de successen die onder Pep Guardiola werden gehaald. Enrique hoopt echter niet dat hij veel wordt vergeleken met zijn generatiegenoot. De 44-jarige coach gaat zich niet te veel richten op tactische kennis maar vooral op het 'managen van ego's'.

Ook Lionel Messi moet weer terugkeren naar zijn oude vorm onder Enrique. De Spaanse coach voelt zich vereerd om de Argentijn in zijn team te hebben. "Ik hoop hem weer op zijn best te krijgen. Maar niet alleen Messi, ook Andres Iniesta, Neymar en de rest van het team."

Batman: Arkham Knight laat gameplay zien

Vandaag onthullen Warner Bros. Interactive Entertainment en DC Entertainment de eerste gameplayvideo van Batman: Arkham Knight. De trailer genaamd 'Evening the Odds' toont de terugkeer van Scarecrow naar Gotham City.

Scarecrow plant de vereniging van de Rogues Gallery om Batman voor eens en altijd te vernietigen. Terwijl de burgers vluchten en criminele bendes de controle nemen, trekt Batman de kansen gelijk door met de legendarische Batmobile de straat op te gaan, om de strijd aan te gaan voor de toekomst van de stad die hij heeft gezworen te beschermen

Batman: Arkham Knight komt beschikbaar voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Diego Costa vestigt hoop op paardenplacenta's

In een uiterste poging om Diego Costa klaar te maken voor de Champions League-finale laat Atletico Madrid de spits in Belgrado behandelen door Marijana Kovacevic. De Servische arts staat bekend om haar behandelingen met paardenplacenta's om beschadigde cellen extra snel te laten herstellen.

Afgelopen zaterdag liep Costa in de kampioenswedstrijd van Atletico een scheurtje op in zijn hamstring. Aankomende zaterdag staat de Champions League-finale tegen Real Madrid op het programma. Costa maakte dit seizoen 36 doelpunten voor Atletico.

Kovacevic is geen vreemde in de voetbalwereld. Eerder hielp ze onder anderen Robin van Persie en Frank Lampard.

Bayern roept op tot invoering doellijntechnologie

Bayern München heeft opgeroepen tot invoering van doellijntechnologie in de Bundesliga. De winnaar van de Duitse dubbel deed dat door middel van een brief die voorzitter Karl-Heinz Rummenigge aan president Reinhard Rauball van de Deutsche Fussball Liga (DFL). "We moeten het voetbal en de scheidsrechter beter beschermen."

Rummenigge reageert daarmee op de ophef die in Duitsland is ontstaan na een afgekeurd doelpunt van Borussia Dortmund in de finale om de DFB Pokal. "Het is onverdraagbaar hoe de scheidsrechters, die geen gebruik kunnen maken van herhalingen, slow motion en zelfs wiskundige berekeningen, aan de schandpaal worden genageld", schrijft Rummenigge.

In maart besloten de clubs van de DFL voorlopig nog geen proef met het systeem te doen. "Zoals in de media te lezen was, waren vooral de leden uit de Tweede Bundesliga uit kostenoverwegingen tegen. Vandaar dat onze aanvraag vandaag louter voor de clubs uit de Bundesliga geldt."

De aanvraag van Bayern komt nu bij de eerstvolgende vergadering op de planning te staan. Dan wordt er ook over gestemd.

Beugelsdijk vertrekt naar FSV Frankfurt

Tom Beugelsdijk verruilt ADO Den Haag voor FSV Frankfurt. De centrale verdediger tekende woensdag een contract voor twee seizoenen bij de club uit de Tweede Bundesliga, maakte Frankfurt bekend. De 23-jarige Beugelsdijk was de afgelopen twee jaar een vaste waarde bij ADO. Hij had een aflopend contract.

FSV-directeur Uwe Stöver denkt dat de Haagse publiekslieveling goed bij zijn ploeg past. "Tom is een robuuste, kopsterke speler die het duel niet schuwt. Hij versterkt onze verdediging." Beugelsdijk zelf kijkt uit naar de nieuwe uitdaging. "Ik hoop op een succesvol seizoen met zo min mogelijk tegendoelpunten."

De geschiedenis van de Game Boy

Het is een van de eerste handheldconsoles ter wereld en nog steeds wordt er veel mee gespeeld en vooral veel voor betaald. YouTube-kanaal Did You Know Gaming heeft de geschiedenis van Nintendo's Game Boy in een informatief filmpje gezet met een hoop leuke weetjes over de handheld.

Zo is de Game Boy de eerste console die in de ruimte is gespeeld en is de handheld ontstaan uit de Game & Watch-spellen van Nintendo.

In mond plassen tóch ongezond

Het vormt een onderdeel van vele perverse filmpjes: een vrouw die op het moment suprême een gewillige seksslaaf in zijn wijdopen mond plast. Lang werd namelijk gedacht dat dit geen kwaad kon, want urine zou steriel zijn. Uit nieuw wetenschappelijk onderzoek is echter vast komen te staan dat dit niet klopt.

Onderzoekers van de Stritch School of Medicine in Chicago hebben voor de studie negentig vrouwen onderzocht. Sommige van hen bleken ware zeikerds. Dankzij een overactieve blaas moeten zij veelvuldig de aardappels afgieten.

Voor het onderzoek hebben de wetenschappers gebruikgemaakt van een nieuw meetinstrument. Hiermee hebben zij weten aan te tonen dat er toch bacteriën kunnen leven in de blaas van een gezonde vrouw. De mythe over steriele urine bij mensen is dus 'busted'.

"Al die jaren werden dokters aangemoedigd om te geloven dat urine vrij is van bacteriën", aldus een van de onderzoekers. "Maar dit onderzoek bewijst het tegendeel en creëert nieuwe behandelingsmogelijkheden voor patiënten met een overactieve blaas."

Financiële risico's voor overheid flink gedaald

De Nederlandse overheid loopt veel minder financiële risico's dan een jaar geleden. Dat komt onder meer doordat de staat niet langer garant staat voor de Amerikaanse rommelhypotheken van ING. De nationalisatie van SNS Reaal heeft wel tot extra risico's geleid, zo staat in het woensdag gepubliceerde financieel jaarverslag van het rijk.

In totaal stond de overheid eind vorig jaar voor 214 miljard euro garant. Dat is 44 miljard minder dan een jaar eerder. Het aantal leningen en achterborgstellingen - een garantie die niet is afgegeven door het rijk, maar waarvoor de staat wel garant staat - bleef grofweg gelijk.

Nederland loopt vooral minder risico omdat de staatsgaranties op de problematische hypotheekportefeuille van ING zijn afgebouwd. De overheid nam in 2009 via een staatsgarantie tachtig procent van het risico op de Amerikaanse hypotheken over van de bank, die door die hypotheken in de problemen dreigde te komen.

Door het aantrekken van de huizenmarkt kunnen veel Amerikanen hun hypotheek wel weer terugbetalen. De garantie van 28 miljard euro is daardoor niet meer nodig en in stukken afgebouwd. Ook de risico's bij gemeenten, provincies en waterschappen zijn afgenomen, vooral door het invoeren van schatkistbankieren, waarbij ze hun geld bij de staat moeten stallen in plaats van bij banken.

De redding van SNS Reaal in februari van vorig jaar heeft de overheid juist iets meer risico's opgeleverd. Sinds de bank en verzekeraar werd overgenomen staat Nederland garant voor de problematische vastgoedportefeuille Property Finance - sinds kort Propertize geheten - voor vijf miljard euro.

Waar het aantal garanties in totaal echter daalde, ligt het aantal achterborgstellingen hoger dan een jaar geleden. Het aantal 'indirecte garanties' steeg van 250 naar 259 miljard euro. Dat komt vooral door de Nationale Hypotheekgarantie (NHG), waar huiseigenaren kunnen aankloppen als ze na verkoop van hun woning een restschuld overhouden.

Omdat de huizenprijzen vorig jaar verder zijn gedaald, lopen steeds meer huizenbezitters met een hypotheekgarantie het gevaar een restschuld over te houden. In totaal stond de Nederlandse staat voor 164 miljard euro garant voor NHG-hypotheken, tegen 154 miljard euro vorig jaar.

Vietnam wil dat wereld China veroordeelt

Vietnam wil dat de wereld het Chinese optreden in de Zuid-Chinese Zee veroordeeld. China is in een territoriaal dispuut verwikkeld met een aantal Aziatische landen over een eilandengroep in het gebied en delen van de zee. Volgens de Vietnamese premier Nguyen Tan Dung heeft de regering in Beijing een 'extreem gevaarlijke' situatie gecreeërd.

De premier deed de oproep tijdens een bezoek aan de Filipijnen, in het bijzijn van de Filipijnse president Benigno Aquino III. De Filipijnen liggen ook met China in de clinch over enkele territoriale claims. Dung zei dat zijn regering en die van de Filipijnen vastbesloten zijn om zich te verzetten tegen wat zij Chinese schendingen van het internationaal recht noemen.

China plaatste onlangs een boorplatform in een deel van de Zuid-Chinese Zee dat ook door Vietnam wordt geclaimd. Het optreden van Beijing leidde tot felle anti-Chinese protesten in Vietnam, waarbij vier werknemers van Chinese bedrijven omkwamen.

Huren flink omhoog door verhuurdersheffing

Sociale huurwoningen stijgen de komende vier jaar per jaar gemiddeld 4,2 procent in prijs omdat corporaties meer belasting moeten betalen. Een gemiddelde sociale huurwoning kost in 2018 572 euro per maand, tegen 466 euro nu. Dat heeft het Waarborgfonds Sociale Woningbouw woensdag gemeld op basis van een analyse van plannen van woningcorporaties.

Vooral voor nieuwe huurders stijgen de prijzen de komende jaren. Zittende huurders betalen 3,1 procent meer per jaar. Corporaties verhogen de huren omdat ze sinds dit jaar een extra verhuurdersheffing moeten betalen over de waarde van hun huurwoningen onder de 699 euro per maand. Samen met de vennootschapsbelasting gaat veertien procent van de inkomsten van de operationele inkomsten naar de fiscus, stelt de stichting, die corporaties helpt zich zo goed mogelijk te financieren.

De huurverhogingen voor nieuwe huurders kunnen gevolgen hebben voor de doorstroom, omdat huurders minder snel van woning wisselen als dat een forse huurverhoging betekent. Ook worden woningen minder betaalbaar, vreest het WSW.

Om de extra kosten te compenseren bouwen corporaties minder nieuwbouwwoningen dan eerder gepland, zegt het WSW. Twee jaar geleden wilden ze nog 150 duizend nieuwe woningen bouwen in vijf jaar, nu zijn dat er honderdduizend. Ook besparen corporaties op personeels- en bedrijfskosten.

De heffing is onderdeel van het woonakkoord en is voor dit jaar vastgesteld op 0,381 procent van de waarde van de woningen. Jaarlijks loopt dat percentage op tot 0,536 procent in 2017. De jaarlijkse heffing is begrensd op vijftien miljoen euro.

[RG] De Vroome begint kwalificatie met zege

Indy de Vroome heeft zich eenvoudig geplaatst voor de tweede kwalificatieronde van Roland Garros. De speelster uit Cromvoirt won met twee keer 6-2 van Katerina Bondarenko uit Oekraïne. De Vroome probeert zich voor het eerst te kwalificeren voor het hoofdtoernooi van een grandslamtoernooi.

De Vroome zal in de tweede kwalificatieronde spelen tegen Timea Babos (Hon, 3). Vanwege de regen kon er pas vanaf half twee gespeeld worden. Richel Hogenkamp, Arantxa Rus en Kiki Bertens komen woensdag nog in actie op het gravel in Parijs. De wedstrijd van Jesse Huta Galung tegen Malek Jaziri is al verplaatst naar donderdag.

Child of Light komt naar PlayStation Vita

Gameuitgever Ubisoft heeft bekendgemaakt dat hun turn-based-rpg Child of Light naast alle huidige platformen ook gaat uitkomen op PlayStation Vita. Vanaf 2 juli kun je de zoektocht naar het licht ook onderweg voeren.

Child of Light is nu al beschikbaar op PlayStation 3 en 4, Xbox 360, Xbox One, Wii U en pc. Wil je meer weten over de game, dan kun je hier onze review lezen.

'Ebola goed tegen migratie'

Front National-oprichter Jean-Marie Le Pen heeft tijdens een debat over Europa dinsdagavond in Marseille voor opschudding gezorgd. De Franse politicus sprak over de vloedgolf van migranten naar Europa en de "demografische explosie in de wereld" en zei daarbij dat "meneer Ebola dat in 3 maanden kan regelen".

Dat was een verwijzing naar het dodelijk ebola-virus dat de afgelopen maanden mensenlevens heeft geëist in West-Afrika. Mensen die ziek worden sterven een gruwelijke dood.

Jean-Marie Le Pen (85) is erevoorzitter van het nationalistische Front National. Zijn dochter Marine Le Pen leidt de partij. De oude Le Pen is vaak in opspraak geweest vanwege discriminerende uitspraken. In december werd hij nog tot een boete veroordeeld omdat hij met een 'grapje' had gesteld dat Roma van nature dieven zijn.

De PVV werkt in Europa samen met Front National. Beide partijen zijn anti-EU en willen de migratie inperken.

Le Pen: ebola goed tegen migratie
Le Pen: ebola goed tegen migratie (Foto: ANP)

Zedenverdachte Cuijk ontkent dwang bij seks

Zedenverdachte Frank R. uit Cuijk zegt zijn slachtoffers niet gedwongen te hebben tot seksuele handelingen. "Ik heb niemand gedwongen, hooguit doorgezeurd", verklaarde de 49-jarige tijdens de eerste zittingsdag in de rechtbank in Assen.

Wel gaf hij toe seks met zijn minderjarige slachtoffers te hebben gehad, met wie hij in eerste instantie contact had gezocht op een chatsite. Hij deed zich daar voor als een tienerjongen. Vanaf de chat verplaatste het contact zich naar de telefoon, waarna de meisjes R. vertrouwden. Daarop volgde fysiek contact, alwaar hij op grove wijze seks had met de slachtoffers.

De verklaring van R. staat haaks op de filmbeelden die de rechter tijdens de zitting beschreef. Op die beelden was te zien hoe een 12-jarig slachtoffertje tegenstribbelde. Naast die beelden werden nog ruim 26.000 filmpjes en 144.000 afbeeldingen van kinderpornografische aard op de computer van R. aangetroffen.

Negen meisjes deden aangifte van seksueel misbruik en ook kwamen twaalf aangiftes binnen van seksueel misbruik via de webcam. In zijn totaliteit wordt R. verdacht van 21 strafbare feiten, waaronder verkrachting, grooming en ontucht met minderjarigen.

De rechter heeft vier dagen uitgetrokken om de zaak te behandelen. Vrijdag maken enkele slachtoffers achter gesloten deuren gebruik van hun spreekrecht.

Franck Ribéry begint aan laatste WK

Franck Ribéry speelt in Brazilië zijn laatste WK. Dat heeft de 31-jarige aanvaller van Bayern München tegen het Franse radiostation RTL gezegd. Ribéry werd in 2006 met Frankrijk vicewereldkampioen. Vier jaar geleden vlogen Les Bleus te midden van intern gekrakeel er al in de eerste ronde uit.

Sinds zijn debuut in 2006 kwam Ribéry tot tachtig interlands voor de Franse nationale ploeg. Daarin scoorde de rappe linksbuiten zestien doelpunten. Dit seizoen won hij met Bayern München de Duitse titel, de Duitse beker, de Europese Supercup en het WK voor clubteams.

De vleugelspeler meldde zich woensdag in het Franse trainingskamp in Clairefontaine. De selectie van bondscoach Didier Deschamps is daarmee bijna compleet. Alleen Real Madrid-spelers Karim Benzema en Raphaël Varane ontbreken nog. Zij spelen zaterdag de Champions League-finale.

Eintracht Frankfurt stelt Schaaf aan als trainer

Thomas Schaaf is de nieuwe coach van Eintracht Frankfurt. De 53-jarige Duitser volgt Armin Veh op die vertrekt naar VfB Stuttgart. Schaaf tekent een contract voor twee jaar bij de club, die afgelopen seizoen als dertiende eindigde in de Bundesliga. Afgelopen jaar zat hij zonder club.

Schaaf voetbalde zijn hele carrière bij Werder Bremen. Tussen 1978 en 1995 speelde de verdediger 281 wedstrijden bij de Duitse club. Van 1999 tot 2013 was Schaaf trainer bij de club uit Bremen. In 2004 werd hij landskampioen. Ook pakte hij drie keer de Duitse beker en bereikte hij in 2009 de finale van de UEFA Cup.

NS is overlast door stakende schoonmakers zat

De NS is de troep in de treinen en op de stations door de staking van de schoonmakers zat. Het vervoerbedrijf gaat daarom meer druk uitoefenen op de vakbonden en de schoonmaakbedrijven die het inhuurt op om snel tot een cao te komen. Dat heeft de NS woensdag laten weten.

De NS is in gesprek met de belangrijkste schoonmaakbedrijven. Daarmee hoopt de NS dat er zo snel mogelijk een sectorbrede cao komt, of een op bedrijfsniveau. Daarmee hoopt het spoorbedrijf dat 'de onacceptabele overlast voor reizigers snel kan worden beëindigd'. De schoonmakers voeren sinds eind maart acties.

FNV Bondgenoten wordt door de NS 'op hun verantwoordelijkheid gewezen'. Het bedrijf zegt er klaar mee te zijn als podium te worden gebruiktvoor acties vanwege de landelijke zichtbaarheid. Naar eigen zeggen is het vervoersbedrijf juist een van de opdrachtgevers die al jaren laten zien hoe er verantwoordelijk met schoonmakers kan worden omgegaan, door bijvoorbeeld niet in te zetten op prijs.

Volgens de NS worden de schoonmakers die wel werken nu geïntimideerd. De NS overweegt naar de rechter te stappen als dit zich vaker voordoet. FNV Bondgenoten claimde dinsdagavond nog dat er uitzendkrachten worden ingezet als 'stakingsbrekers'. Het vervoerbedrijf zegt alleen uitzendkrachten te gebruiken voor noodreiniging.

Verder worden vrijwilligers ingezet en zijn papieren tasjes opgehangen, zodat reizigers hun afval kunnen meenemen. Door de wel beschikbare schoonmakers, ongeveer zestig procent, slim in te zetten zijn naar eigen zeggen onveilige situaties in de treinen voorkomen. De enige stations met overlast zijn volgens de NS Amsterdam Centraal en Bergen op Zoom.

Geen tropisch weer voor Oranje in Portugal

De temperatuur voor het Nederlands elftal op het trainingskamp in Portugal zal niet veel hoger komen dan 20 graden, voorspelt weeronline.nl. Ook worden woensdag nog buien verwacht. Oranje traint nog tot en met dinsdag in Lagos. Het doel van het trainingskamp was om de weersomstandigheden in Brazilië na te bootsen.

Het weer in Portugal is echter moeilijk te vergelijken met Brazilië. Vooral in de eerste WK-wedstrijd in Salvador zal de temperatuur aanzienlijk hoger zijn dan in Lagos. Tegen Spanje krijgt Nederland te maken met 30 graden en een hoge luchtvochtigheid.

In de tweede wedstrijd, die in het zuidelijk gelegen Porto Alegre plaatsvind, zal de temperatuur bijna 10 graden lager liggen, rond de 20 graden. De omstandigheden tijden de laatste poulewedstrijd tegen Chili in Sao Paolo zullen ertussenin liggen.

Bavaria-jurkje toch in grotere maten

Bierbrouwer Bavaria heeft goed geluisterd naar de kritiek op het WK-jurkje. De brouwer heeft besloten om het jurkje nu ook in maat 42 op de markt te brengen. Dat meldt Omroep Brabant.

Volgens Jeanette van Bergen van kledingketen Eigen Wijs is het jurkje te krap. Door het jurkje slechts in de maten 34 tot 40 te leveren, zou de Lieshoutse brouwer grotere vrouwen uitsluiten. "Een groot gedeelte van de Nederlandse vrouwen wordt uitgesloten", luidde de kritiek van Van Bergen.

De brouwer is blij met de ophef rond het jurkje: "We zien het als een compliment dat de HolánDress op zoveel belangstelling kan rekenen en dat er zoveel over gesproken wordt." Bavaria zei in eerste instantie dat het jurkje het beste tot haar recht komt in maten kleiner dan 40. Nu heeft de brouwer echter toch een manier gevonden om ook grotere exemplaren te maken van het geelgebloemde kleinood dat al dragende tot oranje jurkje te transformeren is.

Wie nu hoopvol naar de winkel sprint voor een kratje slootwater en een HolánDress in een grote maat komt echter bedrogen uit. De jurkjes in maat 42 zullen alleen via de webshop te bestellen zijn. "Vanaf deze week ligt de HolánDress in de winkel. Het is simpelweg niet mogelijk om op de winkelvloer verschillende maten aan te bieden, maar gezien alle reacties hebben we besloten om, nu de jurkjes in de winkel liggen en we woensdag ook onze tv-commercial lanceren, de HolánDress ook in maat 42 aan te bieden in onze webshop", meldt Bavaria aan Omroep Brabant.

Eerste in China gemaakte vliegtuigen klaar

Staatsbedrijf Comac levert het eerste in China gefabriceerde kleinere passagiersvliegtuig binnenkort op. Een groter toestel, dat moet gaan concurreren met de toestellen van Airbus en Boeing, wordt in 2018 verwacht. Dat heeft financieel topman Tian Min woensdag gezegd in de fabriek van Comac in Shanghai.

De eerste twee vliegtuigen van het type ARJ21-700 worden geleverd aan Chengdu Airlines. Alleen de laatste certificering moet nog worden afgerond. Comac heeft naar eigen zeggen al 252 orders binnen voor het toestel dat maximaal 3700 kilometer vliegt en negentig passagiers vervoert. Comac mikt met het vliegtuig op de Chinese en Zuid-Aziatische regionale markt. "We willen eerst onze activiteiten in China ontwikkelen en daarna willen we langzaam de internationale markt op", zei Tian.

Het grotere vliegtuig, de C919, krijgt één gangpad en kan maximaal 168 passagiers herbergen. De geplande actieradius is 4000 tot 5100 kilometer. Naar eigen zeggen heeft het Chinese staatsbedrijf al vierhonderd bestellingen gekregen van zestien klanten, waaronder Ryanair en British Airlines.

Het Chinese vliegtuigproject werd in 2002 gelanceerd. Bedoeling is om de dominantie van het Amerikaanse Boeing en het Europese Airbus te doorbreken. Vanwege technische problemen werd de lancering van het eerste toestel, dat stond gepland voor 2007, flink vertraagd.

Comac gaat samenwerken met Rusland om op de langere termijn een vliegtuig maken met twee gangpaden. Hierover werd dinsdag een eerste overeenkomst gesloten met president Vladimir Poetin. Volgens Tian werkt Comac nu aan een haalbaarheidsstudie.

Prijzen energie in EU minder hard gestegen

De prijs van gas is in de Europese Unie vorig halfjaar minder hard gestegen dan in dezelfde periode een jaar eerder. Aardgas was in de laatste zes maanden gemiddeld een procent duurder, zo blijkt woensdag uit cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat. Een jaar eerder stegen de prijzen nog met 8,2 procent.

Ook de elektriciteitsrekening steeg in het laatste halfjaar van 2013 minder hard, met 2,6 procent. Een jaar eerder was dat nog een toename van zes procent, aldus Eurostat. In Nederland was zowel de prijsstijging op gas als die op elektriciteit lager dan in de rest van de Europese Unie.

Nederlanders betaalden gemiddeld namelijk 1,1 procent meer voor elektriciteit en 0,2 procent meer voor gas. Wel lag de prijs voor gas tussen juli en december vorig jaar nog altijd ruim boven het Europese gemiddelde. In Nederland kostte honderd kilowattuur gas - afhankelijk van het soort gas iets minder dan tien kubieke meter - 8,50 euro, tegen 7,10 euro in de EU.

Gas is in Nederland daarmee ook duurder dan in de eurozone, waar honderd kilowattuur eind vorig jaar gemiddeld 7,90 euro kostte. De prijs van honderd kilowattuur aan elektriciteit koste in Nederland 19,20 euro. Dat is negentig cent minder dan gemiddeld in de Europese Unie.

Duitse rechter beveelt overlevering gangsterduo

De Nederlandse criminelen Marcos van der P. en Enise B. moeten aan Nederland worden overgeleverd. Dat heeft een rechtbank in Duitsland bepaald, meldt de NOS. Marco van der P. en Enise B. zitten sinds eind februari vast in Duitsland. Aan een snelle overleveringsprocedure wilde het stel niet meewerken.

De twee werden eind februari in de Duitse stad Schwerte aangehouden na een klopjacht. De Nederlandse politie had kort daarvoor hun identiteit bekendgemaakt, omdat ze werden gezocht voor een reeks gewelddadige overvallen. Tijdens de klopjacht, die in Nederland begon, gijzelde het stel een Nederlands gezin en ontvoerde het de vader. De man werd later in de Duitse grensstad Ahaus vrijgelaten.

B. is tot nu toe in een vrouwengevangenis in Keulen ondergebracht, Van der P. zit in Wuppertal in de cel.

Inbrekers slaan slag na komst ambulance

Inbrekers hebben in Amsterdam hun slag geslagen nadat een 94-jarige Amsterdammer door een ambulance was afgevoerd. Ze braken de voordeur van de woning van de man open en haalden die overhoop, meldt de politie woensdag. De man overleed enkele dagen later in een ziekenhuis.

De hoogbejaarde raakte op een zaterdagnacht in februari gewond en vervolgens onwel. Een ambulance bracht hem naar een ziekenhuis.

De volgende ochtend ontdekten de buren van de man dat bij hem was ingebroken. De voordeur was beschadigd. Ook bleken geld en waardevolle spullen uit de woning te zijn gehaald.

De politie brengt de zaak nu pas naar buiten omdat getuigen worden gezocht. De inbraak wordt woensdagavond behandeld in een lokaal opsporingsprogramma op stadszender AT5.

Rechter: bitcoin geen geld maar ruilmiddel

De virtuele munt bitcoin is geen geld zoals de euro, maar een ruilmiddel zoals goud en zilver dat ook zijn. Dat heeft een rechter in Almelo woensdag bepaald in een rechtszaak over het niet leveren van bitcoins.

Volgens de rechter is bitcoin geen geld, omdat de portemonnees niet worden beheerd door een bank maar door de eigenaar zelf. Ook is bitcoin geen wettig betaalmiddel: in de eurozone is alleen de euro dat.

De zaak draaide om de levering van 2750 bitcoins voor 22.000 euro in augustus 2012. De koper kreeg uiteindelijk maar 990 exemplaren van de virtuele munt geleverd. Omdat de koers van de bitcoin inmiddels met achthonderd procent is gestegen, eiste de man naast terugbetaling ook een schadevergoeding van bijna 133.000 euro.

De rechter heeft nu bepaald dat de man het te veel betaalde bedrag terugkrijgt. Omdat bitcoin geen geld is, heeft hij echter geen recht op een vergoeding vanwege de gestegen waarde van de bitcoin. Bij het niet-leveren van een wettig betaalmiddel kan iemand wel een schadevergoeding krijgen.

De Nederlandsche Bank schreef eerder deze maand dat het ook voor de toekomst geen rol ziet weggelegd voor de bitcoin als alternatief voor normaal geld. Volgens de centrale bank zijn er namelijk te veel veiligheidsproblemen, fluctueert de waarde te sterk en kan op nog te weinig plaatsen met de munt betaald worden.

'Bols destilleert weer zelf'

Drankproducent Bols gaat zelf weer jenever en gin produceren. Dat schrijft Het Financieele Dagblad woensdag. De laatste jaren maakte Bols uitsluitend gebruik van externe toeleveranciers.

Bols heeft nieuwe destilleerketels geplaatst bij een destilleerderij in Amsterdam, die jaarlijks vijftigduizend liter moet produceren. Volgens bestuursvoorzitter Huub van Doorne krijgt Bols hiermee meer productiemogelijkheden. Bovendien geeft zelf stoken volgens hem het bedrijf weer 'hart en ziel'.

Bols ontstond in 1575 en werd in 2000 eigendom van het Franse Rémy Cointreau. In 2006 werd Bols weer zelfstandig.

'Intro Stairway to Heaven is gepikt'

De intro van Stairway to Heaven van Led Zeppelin is geplagieerd van de band Spirit. Dat beweert althans advocaat Francis Malofiy, die Spirit-gitarist en -schrijver Randy California vertegenwoordigt. "Deze zaak zat er al een hele tijd aan te komen", zegt Malofiy tegen het tijdschrift Bloomsberg Businessweek.

Geruchten over het plagiaat circuleren al jaren. Op YouTube is een hele reeks filmpjes te bekijken waarin de vermeende overeenkomsten tussen Stairway to Heaven en het nummer Taurus van Spirit worden benoemd. Led Zeppelin toerde in 1968 zelfs met Spirit, twee jaar voordat Jimmy Page naar eigen zeggen de intro van Stairway to Heaven schreef.

"Met deze rechtszaak willen we bewerkstelligen dat California wordt vermeld als een van de schrijvers van Stairway to Heaven", zegt Malofiy. Het nummer is verreweg de grootste hit van Led Zeppelin.

Het is niet voor het eerst dat Led Zeppelin is aangeklaagd wegens plagiaat. In het verleden werd al geschikt met muzikanten als Willie Dixon en Ritchie Valens, respectievelijk voor de nummers The Lemon Song en Boogie With Stu.

Fouilleren Rotterdammers levert meer wapens op

Ondanks een daling van het aantal mensen dat in Rotterdam preventief werd gefouilleerd zijn vorig jaar meer wapens van straat gehaald. Dat komt doordat gerichter wordt gefouilleerd, meldt de gemeente woensdag.

Het aantal mensen dat preventief werd gefouilleerd daalde met 45 procent. Tegelijk steeg het aantal van straat gehaalde wapens met dertig procent. In totaal steeg het aantal gevonden wapens van 117 naar 155.

In het verleden werd preventief fouilleren vooral op grote schaal toegepast, waarbij bijvoorbeeld alle mensen in een bepaald gebied gedurende een uitgaansnacht werden gefouilleerd. Nu gaat het steeds vaker om korte en kleine acties op plaatsen en tijdstippen waar het relatief vaak tot geweld komt.

Dat is ook terug te zien in de cijfers. Het aantal keren dat de politie een actie hield waarbij preventief werd gefouilleerd steeg van 112 naar 127. Maar het aantal mensen dat bij die acties werd gecontroleerd halveerde bijna, van ruim 8800 naar ruim 4800.

Dat het vaker raak is, komt volgens de gemeente ook doordat minder vaak personen worden gecontroleerd waarvan op grond van politie-informatie mag worden verwacht dat zij geen wapens bij zich hebben. De politie mag alleen preventief fouilleren als de burgemeester een gebied heeft aangewezen als veiligheidsrisicogebied. Dat gebeurt als uit informatie blijkt dat de veiligheid in gevaar is.

Vorig jaar wees burgemeester Ahmed Aboutaleb (PvdA) zes keer een gebied aan als veiligheidsrisicogebied. Het ging om delen van Charlois, IJsselmonde, Hoogvliet en het centrum.

Rechter zet streep door pelsdierverbod

De rechtbank in Den Haag heeft voorlopig een streep gezet door de wet die de fok van pelsdieren verbiedt. De wet zou vanaf 2024 gelden voor alle fokbedrijven, maar de nertshouders worden 'ernstig financieel' getroffen en de compensatie hiervoor is onduidelijk, heeft de rechter woensdag bepaald.

"Op dit moment kan niet worden vastgesteld dat hen daarvoor enige, laat staan adequate, vergoeding is/zal worden geboden", stelt de rechtbank in een verklaring over het lot van de pelsdierhouders. Het aanstaande verbod zou extra pijnlijk zijn omdat de pelsdierenhouders veel geld hebben moeten investeren in maatregelen om de gezondheid en leefomstandigheden van de beestjes te verbeteren.

Houders die niet aan deze eisen zouden voldoen, kregen meteen het verbod aan hun broek. De rechter vindt echter dat de balans zoek is en heeft de wet daarom 'buiten werking' gesteld.

De zaak was aangespannen door de Nederlandse Federatie van Edelpelsdierenhouders en enkele pelsdierhouders. Zij stellen dat de overheid een gezonde en bloeiende bedrijfstak de nek omdraait. In deze sector wordt jaarlijks zo'n driehonderd miljoen euro verdiend, is te lezen in het vonnis.

De overheid heeft de pelsdierhouderij met ingang van 2013 verboden. De gedachte hierachter is dat in Nederland geen dieren worden gehouden en gedood om hun vacht. Bovendien is de pels geen eerste levensbehoefte, het is een luxegoed.

Bestaande bedrijven mochten echter nog tien jaar hun werk blijven doen. In die tijd zouden zij hun investeringen kunnen terugverdienen en een buffer aanleggen voor moeilijke tijden.

Westerhof en Van der Duim verliezen in Oezbekistan

Boy Westerhof en Antal van der Duim zijn in de tweede ronde uitgeschakeld op het challengertoernooi in Qarshi. Op het Oezbeekse hardcourt was de Japanner Yasutaka Ushiyama met 6-4 en 7-6 (4) te sterk voor Westerhof. Van der Duim verloor met 6-7 (4) en 2-6 van Saketh Myneni uit India.

De als vierde geplaatste Ushiyama had aan een breakpunt genoeg tegen de 28-jarige Westerhof om de wedstrijd naar zich toe te trekken. Bij Van der Duim ging het lang gelijk op. In de eerste set behielden beide spelers hun eigen games. In de tweede set kon de 26-jarige Nederlander een keer zijn tegenstander breken maar werd zelf drie keer gebroken.

Slachtoffers zedenzaak Cuijk spreken niet openbaar

De slachtoffers in de Cuijkse zedenzaak, die gebruik gaan maken van hun spreekrecht, zullen hun verhaal niet in het openbaar doen. Dit heeft de rechtbank in Assen woensdag beslist. Vier vrouwen vertellen vrijdag achter gesloten deuren over het misbruik door de 49-jarige zedenverdachte Frank R. Tien slachtoffers hebben een schadevergoeding ingediend. Ook deze vorderingen worden achter gesloten deuren behandeld.

De rechtbank vindt de persoonlijke levenssfeer van de slachtoffers belangrijk. Ook wil de rechtbank dat ze zonder remmingen kunnen vertellen over de impact die dit misbruik op hen heeft gehad. De slachtoffers waren minderjarig toen zij met de zedenverdachte in aanraking kwamen.

Frank R. wordt 21 strafbare feiten verweten waaronder verkrachting, grooming en ontucht met minderjarige meisjes. Dit gebeurde onder meer via de webcam en in levenden lijve. R. wordt ook verdacht van het bezit van ruim 5500 kinderpornografische afbeeldingen en ruim vierduizend filmpjes. Die maakte hij met zijn webcam.

Justitie wist de identiteit van twaalf meisjes te achterhalen met wie de man lijfelijk contact heeft gehad. Negen deden uiteindelijk aangifte. Via het beeldmateriaal konden 81 slachtoffers, onder wie dertien jongens, worden getraceerd met wie R. ontuchtige handelingen via de webcam heeft gehad. Twaalf van hen deden aangifte.

De man werd op 19 mei vorig jaar in Middelstum aangehouden met een 12-jarig meisje dat hij aan het ouderlijk gezag had onttrokken. Het Openbaar Ministerie beschuldigt hem ervan het kind op een gewelddadige wijze te hebben verkracht.

De rechtbank trekt vier dagen uit voor de inhoudelijke behandeling van deze zaak. R. verscheen woensdagochtend voor het eerst in het openbaar voor de rechters. De man maakte een gespannen indruk. Hij zei mee te willen werken aan het proces, 'behalve als het te confronterend is'.

Saudische sancties Nederlandse bedrijven

Saudi-Arabië is begonnen met de invoering van handelsmaatregelen tegen Nederlandse bedrijven in reactie op de stickeractie van Geert Wilders. Dat meldden lokale media op basis van een verklaring van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Riyad.

De maatregelen worden op aangeven van koning Abdullah ingevoerd. Wilders introduceerde de stickers enkele maanden geleden. Het gaat om een afbeelding van de vlag van Saudi-Arabië met de anti-islamitische tekst: "de islam is een leugen. Mohammed is een boef. De Koran is gif."

Saudische sancties Nederlandse bedrijven
Saudische sancties Nederlandse bedrijven (Foto: ANP)

Touriya voorspelt eenzame toekomst voor Sylvie

Touriya Haoud voorziet eenzaamheid voor haar voormalige vriendin Sylvie Meis. "Op onze leeftijd zijn familie en hechte vriendschappen belangrijk. Maar zij heeft niets meer", concludeert het 36-jarige model in een interview met Story. "Wat als ooit de glitter en glamour ook wegvalt? Op deze manier eindigt zij eenzaam."

Haoud was jarenlang bevriend met de eveneens 36-jarige Meis, maar aan die vriendschap kwam eerder dit jaar abrupt een einde. Meis beschuldigde Haoud ervan dat ze privéverhalen aan de media wilde verkopen. "Ik zou me nooit verlagen tot hetgeen waarvan ik beschuldigd word", vertelt Haoud. "Als ik een verhaal over haar had willen verkopen, dan had ik dat jaren geleden kunnen doen. Ik had een boek kunnen schrijven."

Ook de verhalen dat Haoud tegen Meis samenspant met Sabia Engizek, de nieuwe liefde van Meis' ex Rafael van der Vaart, zijn volgens Haoud onzin. "Sabia en ik hebben geen monsterverbond gesloten."

Haoud heeft wel nog steeds contact met Van der Vaart. "Rafael is een lieve, leuke jongen. En ik gun hem en Sabia alle geluk van de wereld. Dat Rafael voor Sabia viel, was misschien niet de meest ideale situatie. Sabia was toch Sylvies beste vriendin. Maar we zijn allemaal mensen, en gevoelens heb je niet in de hand."

Van der Vaart is volgens Haoud dolgelukkig. "Ik denk dat Rafael bij Sabia heeft gevonden wat hij bij Sylvie miste. Rafael is een echte familieman. Sylvie ging volledig voor haar carrière. Ze was altijd weg. Dat kan niet goed gaan. Dan maak je je relatie kapot. Sabia geeft Rafael nu wat Sylvie hem niet kon geven. Met Sabia kan hij het hechte, warme gezinsleven leiden dat hij altijd zo graag wilde."

Onlangs maakte Haoud bekend dat ook haar huwelijk is gestrand. Desondanks zijn het model en de Amerikaanse acteur Greg Vaughn niet van plan te scheiden. "Al dat gedoe met advocaten, daar hebben we geen zin in." Bovendien sluit Haoud niet uit haar huwelijk weer nieuw leven in te kunnen blazen. "Misschien komen we er wel achter dat er nog genoeg liefde is overgebleven om de draad weer op te pakken."

Red Bull moet neus RB10 aanpassen

Het Formule 1-team Red Bull Racing heeft de neus van de RB10 aan moeten passen. Reden hiervoor is dat de camera's die aan de voorzijde van de auto zitten niet in de neus mogen zitten, maar aan de buitenzijde ervan moeten hangen.

Hoofdontwerper Adrian Newey maakte voor het seizoen 2014 gebruik van een maas in de regels. Daarin staat dat de verplichte camera niet aan de binnenzijde van de carbonstructuur mag zitten. Er werd echter niets gezegd over het paneel dat bedoeld was om de getrapte neus af te dekken. Red Bull had daar de camera aan gemonteerd, zodat deze vanuit de bolide naar voren gericht beelden kon maken.

Hoewel het aan de regels voldeed was commerciële rechtenhouder Formula One Management minder blij, omdat de camera niet meer naar achteren kon filmen. Ook de naar voren gerichte beelden waren van mindere kwaliteit dan bij de rest van de teams. Hierdoor moest Red Bull er voor de Grand Prix van Spanje al iets aan doen, maar dit leverde geen bevredigend resultaat op. Daarom moet Red Bull vanaf Monaco teruggrijpen op de standaard bevestigingsmethode aan de buitenzijde van de neusstructuur van de auto.

'Prins Charles vergeleek Poetin met Hitler'

De Britse kroonprins Charles heeft tijdens een bezoek aan een Canadees museum de Russische president Vladimir Poetin vergeleken met Adolf Hitler. Dat schrijft de Britse krant The Daily Mail woensdag.

Prins Charles sprak met een vrouw wier familieleden omkwamen in de Holocaust. "En nu doet Poetin ongeveer hetzelfde als Hitler", zou hij gezegd hebben. De prins lijkt daarmee te doelen op de Russische inmenging in Oekraïne.

Een woordvoerder de kroonprins wil het nieuws volgens Britse media niet bevestigen, omdat het om een privégesprek ging.

Een op veertig huizen al lange tijd leeg

Het aantal woningen in Nederland dat al meer dan anderhalf jaar leeg staat bedraagt 190 duizend, oftewel een op de veertig huizen. Dat concludeert het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag op basis van cijfers van juli 2013.

Van leegstand is sprake als er niemand op het adres staat ingeschreven. Huizen die als tweede woning worden gebruikt, voor eigen gebruik of voor verhuur, vallen er hierdoor ook onder. De leegstand is dan ook relatief hoog in toeristische gebieden.

Naast het gebruik als tweede woning is echter ook de onaantrekkelijkheid van de woning of het gebied een belangrijke reden voor leegstand. In veel krimpregio's is de leegstand dan ook hoger dan in andere gebieden. In Oost-Groningen staan bijvoorbeeld meer dan 3,5 procent van de woningen al langere tijd leeg.

In Zuid-Limburg is de leegstand 3,7 procent, met uitschieters in Vaals, Onderbanken en Simpelveld van meer dan zes procent. Zuid-Limburg is echter naast krimpgebied ook een toeristisch gebied. "Een deel van de leegstaande woningen kan dus ook verhuurd worden aan vakantiegangers", verklaart het CBS.

In de vier grote steden ligt de langdurige leegstand ook hoger dan gemiddeld in Nederland. In Utrecht is de leegstand met minder dan drie procent het laagst. Den Haag heeft met vijf procent de meeste leegstaande woningen. Volgens het statistiekbureau is dat echter verklaarbaar omdat een deel van de woningen wordt bewoond door diplomaten die niet bij de gemeente staan ingeschreven.

In totaal stonden in de zomer van 2014 vierhonderdduizend woningen voor kortere of langere tijd leeg. Een op de drie woningen was binnen zes maanden weer bewoond. Deze kortdurende leegstand komt vaak door verhuizingen en verbouwingen. "Enige leegstand is nodig voor een goede doorstroming op de woningmarkt", schrijft het statistiekbureau.

Braziliaanse sportvakbond wil WK-duels later

De Braziliaanse vakbond van professionele sporters eist dat de FIFA meer dan een derde van de WK-wedstrijden later afwerkt. De bond liet dinsdag weten de wereldvoetbalbond voor de rechter te hebben gedaagd. Wedstrijden die om 13.00 uur lokale tijd gepland staan zijn volgens de vakbond door de hitte en luchtvochtigheid te gevaarlijk voor de voetballers. De bond eist dat 16.00 uur lokale tijd het vroegste tijdstip voor WK-duels wordt.

De vakbond baseerde zich voor de rechtszaak op Braziliaanse richtlijnen. Ook haalt het een onderzoek van de gerenommeerde Braziliaanse sportarts Turibio Leite aan. Dat onderzoek was in opdracht van de vakbond en de internationale voetballersvakbond FIFPro uitgevoerd.

De soep wordt overigens niet zo heet gegeten als zij wordt opgediend. Als de middagwedstrijden, die om 18.00 uur Nederlandse tijd worden afgewerkt, niet kunnen worden verplaatst neemt de Braziliaanse sportersbond genoegen met drinkpauzes van twee minuten tijdens iedere helft. De FIFA had al eerder gezegd dat het afhankelijk van de weersomstandigheden drinkpauzes toe wil staan.

Het is weliswaar winter in Brazilië, maar in veel van de twaalf speelsteden wordt het toch warm en vochtig. Met name Manaus, in het Amazonegebied, wordt gevreesd. De stad ligt slechts enkele honderden kilometers van de evenaar. Ook elders in het noorden en noordoosten van het land worden hoge temperaturen verwacht.

Te weinig woningen voor ex-asielzoekers

Gemeenten hebben grote moeite om asielzoekers die in Nederland mogen blijven aan een woning te helpen. Gemeenten moeten nog bijna 4500 mensen een onderkomen geven, terwijl er alweer 5500 extra asielzoekers zijn bijgekomen. Dat bevestigt een woordvoerder van Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) woensdag na berichtgeving in dagblad Trouw.

De verwachting is dat hun aantal nog flink zal groeien gezien de toename van het aantal asielzoekers de afgelopen weken. Velen komen uit Eritrea, een land waar de omstandigheden zo erbarmelijk zijn dat veel van deze mensen een Nederlandse verblijfsvergunning zullen krijgen en dus een huis nodig hebben.

"Het is niet zo dat gemeenten hun best niet doen", aldus de COA-woordvoerder. "Het is gewoon lastige materie. De taakstelling van gemeenten om een huis te geven is vorig jaar verhoogd en dit jaar nog eens." Daarnaast is het moeilijk inschatten welke huizen er precies nodig zijn, aangezien de samenstelling van de groep asielzoekers telkens wisselt. Soms hebben gemeenten gerekend op eengezinswoningen, terwijl er huizen nodig zijn voor mannen alleen, aldus het COA.

Trouw meldt verder dat van de 403 gemeenten er maar 76 in slagen om hun streefgetal te halen. "Maar dat cijfer kan bijna niet kloppen, het is te laag", zegt een woordvoerder van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Wat het correcte cijfer is, kon zij echter niet direct zeggen.

De VNG onderschrijft wel dat het lastig is om asielzoekers snel een woning te geven. Door stagnatie op de woningmarkt wordt dit alleen maar moeilijker. "De woningmarkt zit op slot, mensen blijven mede door de economische crisis zitten waar ze zitten", aldus de woordvoerder. "Bovendien neemt het aantal sociale huurwoningen af. Verder gaat het telkens om maatwerk, is het een alleenstaand persoon, een gezin of juist een gehandicapte. Dat maakt het lastig."

Wanneer een asielzoeker mag blijven koppelt het COA deze persoon aan een gemeente. Deze moet vervolgens binnen twaalf weken een huis zoeken, veelal in de sociale sector omdat een asielzoeker met een bijstandsuitkering niet meer kan betalen.

Vluchtelingenwerk Nederland stelt in de krant dat er snel een oplossing moet komen. Want ten eerste raken de asielzoekerscentra overvol, omdat de mensen nergens heen kunnen. Ten tweede remt het de inburgering van asielzoekers.

[Giro] Voormalig rozetruidrager Matthews naar huis

Michael Matthews gaat woensdag niet meer van start in de elfde etappe van de Giro d'Italia. Dat laat zijn ploeg Orica-GreenEdge weten op Facebook. De 23-jarige Australiër viel zondag in de negende etappe. Eerder deze Giro won Matthews nog de zesde etappe. Ook mocht hij zes dagen de roze leiderstrui dragen.

GreenEdge schrijft dat Matthews een aantal kneuzingen heeft. "Het is het verstandigst om Matthews uit de Giro te halen." Dinsdag sprintte de gehavende Australiër nog naar de derde plaats in Salsomaggiore Terme. Voor de ploeg van Pieter Weening is het al de derde uitvaller. Eerder moesten de geblesseerde Brett Lancaster en de zieke Cameron Meyer afstappen.

Eerste prijsstijging huizen in vijf jaar

De prijzen van koopwoningen zijn in april voor het eerst in vijf jaar gestegen. Met 0,1 procent op jaarbasis was de stijging wel minimaal. Dat blijkt woensdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

De huizenprijzen liggen al een jaar op ongeveer hetzelfde lage niveau. In april lagen de prijzen even hoog als in begin 2003. Ten opzichte van de huizenprijspiek in augustus 2008 lagen de prijzen vorige maand 19,9 procent lager.

De vraag naar woningen trekt wel aan. Het Kadaster maakte vorige week al bekend dat het aantal geregistreerde woningverkopen in april 10.780 bedroeg, bijna 65 procent hoger lag dan een jaar geleden. Ten opzichte van maart lag het aantal kadastrale registraties 7,5 procent hoger. In de eerste vier maanden wisselden bijna veertigduizend woningen van eigenaar, ruim 34 procent meer dan een jaar eerder.

'Nederlanders kraken iCloud'

Een bende Nederlandse hackers heeft de beveiliging van Apple gekraakt. Hierdoor kan de vergrendeling van gestolen iPhones ongedaan worden gemaakt, schrijft De Telegraaf woensdag.

Van de hackers zit er één in Nederland en één in Casablanca. Ze zouden vijf maanden aan de hack hebben gewerkt. Een van hen, die zichzelf AquaXetine noemt, zegt volgens de krant niet op geld uit te zijn. Ze zouden de Apple-gebruiker alleen bewust willen maken dat de iPhone en iCloud niet altijd veilig zijn.

De hackers, die onder de naam Doulci operereren, stellen dat de afgelopen dagen dertigduizend gestolen iPhones zijn ontgrendeld. Chinese handelaren zouden vergrendelde Apple-apparaten massaal op veilingsites kopen voor 50 tot 150 dollar en ze vervolgens in ontgrendelde staat doorverkopen voor 450 tot 700 dollar.

Beveiligingsexpert Mark Loman vermoedt volgens de krant dat de hackers een computer hebben geplaatst tussen de iPhone en de systemen van Apple. De telefoon zou daardoor ten onrechte denken dat die met een Apple-server communiceert. Vanuit de nepcomputer wordt vervolgens opdracht gegeven de telefoon te ontgrendelen. Loman vreest dat de hackers tot meer in staat zijn, zoals het lezen van iMessage-berichten.

De twee zouden Apple al eind maart op de hoogte hebben gebracht van het lek, maar het bedrijf zou nog niet hebben gereageerd.

Zuinige auto's al snel de grens over

Zuinige auto's die met een belastingvoordeel kunnen worden aangeschaft worden vrij snel naar het buitenland verscheept. Het positieve effect op het milieu van de overheidsmaatregel is hierdoor minder groot. Dat concludeert TNO uit de exportgegevens van auto's van de afgelopen negen jaar.

Vooral zakelijke auto's worden door handelaren in Nederland gekocht en geëxporteerd. Zo zag TNO relatief meer zuinige benzineauto's de grens over gaan sinds in 2005 deze worden gestimuleerd via fiscale regelingen. Sinds 2013 is ook een relatief grote export op gang gekomen van elektrische auto's.

TNO raadt de overheid aan om bij het fiscaal stimuleringsbeleid er rekening mee te houden dat een grote groep zuinige auto's, en dan met name auto's die hybride of op diesel rijden, niet de gehele levensduur in Nederland blijven. In een reactie aan De Telegraaf laat staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Wilma Mansveld (PvdA) weten de exodus een 'ongunstige ontwikkeling' te vinden. Ze gaat de vinger aan de pols houden.

Het Planbureau voor de Leefomgeving stelde recent dat het gunstige belastingregime voor zuinige auto's tot een minder groot milieueffect in Nederland heeft geleid dan op basis van de testresultaten had mogen worden verwacht. Waar vier tot vijf procent daling van de CO2-uitstoot was verwacht, is maar twee procent gerealiseerd. Het planbureau vermoedde dat dit komt doordat er meer auto's zijn verkocht en auto's minder zuinig blijken.

[NBA] Miami Heat trekt stand gelijk tegen Pacers

Miami Heat heeft dinsdag het tweede duel in de Eastern Conference Final in de NBA gewonnen. In Indianapolis ging de titelverdediger met een 87-83 zege aan de haal. Omdat Indiana het eerste duel had gewonnen is de stand in de best-of-sevenserie nu 1-1. Zaterdag spelen de beide ploegen het derde duel. Dan gaat het circus naar Miami.

De wedstrijd ging lang gelijk op, maar in de vierde periode sloeg Miami een gaatje. Dat was voor een groot deel te danken aan Dwyane Wade en LeBron James. De twee sterren van Miami hadden in de eerste drie kwarten samen slechts 23 punten gescoord. In het vierde kwart kwamen de twee tot 22 punten. De laatste twintig punten van Miami werden zelfs door het duo gescoord.

'Britten saboteerden olympisch bid Madrid vanwege Gibraltar'

Groot-Brittannië zou de poging van Madrid om de Olympische en Paralympische Spelen van 2020 binnen te halen gesaboteerd hebben vanwege de problemen rondom Gibraltar. Dat beweert Graham Watson, Europarlementariër namens onder meer Gibraltar, in een interview met de Gibraltar Broadcasting Corporation.

Volgens Watson heeft de regering van premier David Cameron een lijst gemaakt met manieren om Spanje dwars te zitten. Dit werd gedaan naar aanleiding van de onenigheden over Gibraltar, waar Spanje voor urenlange wachttijden bij de grens heeft gezorgd. Gibraltar maakt officieel deel uit van het Verenigd Koninkrijk.

Eén van de speerpunten van de lijst van Cameron en zijn regering was om ervoor te zorgen dat Madrid de Olympische en Paralympische Spelen van 2020 niet toegewezen zou krijgen. "Als jullie door blijven gaan met het zorgen voor problemen bij de grens, zorgen wij ervoor dat jullie de Spelen niet krijgen", zou Cameron volgens Watson gezegd hebben tegen de Spaanse premier Mariano Rajoy.

Naarmate het stemmoment voor de Spelen van 2020 dichterbij kwam leek Madrid steeds meer steun te krijgen. In de eerste stemronde werd de Spaanse hoofstad echter al uitgeschakeld, na een 'vote-off' met Istanbul. De Spelen werden uiteindelijk toegewezen aan de Japanse hoofdstad Tokyo. 

Tijdens de beslissende sessie van het IOC moest het Spaanse team zich verantwoorden over de reeks Spaanse dopinggevallen in de laatste jaren. Opvallend daarbij was dat de voorzitter van het Spaans Olympisch Comité, Alejandro Blanco, flink ondervraagd werd door met name Adam Pengilly, een van de vier Britse IOC-leden.

Het was al de derde keer op rij dat Madrid de strijd om de Spelen verloor. In 2012 werd het evenement in Londen gehouden en in 2016 zal Rio de Janeiro, als alles volgens plan verloopt, de Spelen organiseren. 

Een woordvoerder van de Britse regering heeft alle aantijgingen ontkend. "De heer Watson sprak als lid van het Europees Parlement en niet als lid van de Britse regering. Zoals altijd heeft de Britse regering geen van de uiteindelijke kandidaten enig voor- of nadeel gegeven. Ook was er absoluut geen Britse poging om een van de drie bids dwars te zitten."

Van Aanholt: "Systeem ideaal voor mij"

Patrick van Aanholt is gelukkig met het nieuwe speelsysteem van het Nederlands elftal. De linksback hoopt mee te gaan naar het WK in Brazilië. Op 2 juni moet bondscoach Louis Gaal de definitieve selectie van 23 spelers bekendmaken. Van Aanholt (23) wil zich in de kijker spelen voor de linksback positie.

Tegen Ecuador (1-1) deed de verdediger van Chelsea, vanaf januari 2012 gehuurd van Vitesse, een helft mee als invaller voor Terence Kongolo. Van Aanholt voelt zich thuis in het nieuwe speelsysteem, door Van Gaal 3-4-3 genoemd. De Bosschenaar kan als linkervleugelverdediger uit de voeten. "Dit systeem is ideaal voor mij", zegt Van Aanholt tegen het Algemeen Dagblad. "Ik ben zeer aanvallend ingesteld en aan de zijkanten zoekt de bondscoach naar dergelijke types."

"Toen de voorbereiding van Oranje begon, was ik bij Vitesse nog volop bezig een ticket voor Europees voetbal te behalen. Natuurlijk las ik in de kranten dat er plannen waren om het spelsysteem aan te passen. Ik realiseerde mij dat die switch niet nadelig voor mij zou zijn", aldus de Brabander.

"Het was echter eerst zaak om bij de beste dertig spelers van Nederland te komen. Dat is gelukt. Nu heb ik nog ruim twee weken om de bondscoach te overtuigen van mijn kwaliteiten", vertelt Van Aanholt. Vitesse-trainer Peter Bosz adviseerde hem nog even te wachten met het boeken van de zomervakantie.

"De trainer had het gevoel dat er misschien nog een uitnodiging zou komen. En die kwam woensdag inderdaad. Ik heb altijd geroepen dat ik er in de zomer van 2014 bij wilde zijn. Het is nu dichtbij, maar ik weet ook: ik ben er nog niet", besluit Van Aanholt, die kans maakt op zijn eerste eindtoernooi met Oranje.

'Executie Amerikaan op de valreep stilgelegd'

De ter dood veroordeelde Amerikaan Russell Bucklew lijkt voorlopig te zijn ontsnapt aan de dodelijke injectie. Enkele uren voordat de doodstraf werd uitgevoerd, floot de rechtbank de staat Missouri in hoger beroep terug. Dat meldde NBC News woensdag.

Bucklew zou om het leven worden gebracht met een dodelijke combinatie van medicijnen. Hij lijdt aan een zeldzame aandoening waardoor hij mogelijk een zeer pijnlijke dood sterft. De moordenaar en verkrachter ving in eerste instantie bot bij de rechter, maar kreeg vlak voor de uitvoering van het vonnis in hoger beroep alsnog gelijk.

De rechters concludeerden dat de staat onvoldoende heeft gedaan om te ontkrachten dat Bucklew ondragelijk zal lijden. De doodstraf is in de VS weer volop onderwerp van debat, sinds eind april een executie mislukte in Oklahoma. Clayton Lockett (38) kreeg de prik, maar overleed niet direct. Dat gebeurde pas toen hij een half uur later een hartinfarct kreeg.

'Helft minder kindermishandeling over 3 jaar'

De komende drie jaar moeten gemeenten ervoor zorgen dat het aantal kinderen dat met mishandeling te maken krijgt, met de helft afneemt. Dat is een van de aanbevelingen uit een rapport dat de Kinderombudsman woensdag presenteert.

Om dit te bereiken is er een scala aan maatregelen die gemeenten kunnen inzetten. Ze kunnen bijvoorbeeld voorlichtingsbijeenkomsten houden en zwangere vrouwen informeren over huilgedrag van baby's en over de risico's van het door elkaar schudden van hun pasgeborene. Gemeenten kunnen ook informatiebijeenkomsten organiseren voor hulpverleners en voor ouders. Daarnaast zijn er een aantal programma's die ingezet kunnen worden, bijvoorbeeld in het onderwijs, waarmee kinderen voorgelicht worden over verwaarlozing, geweld en misbruik.

Professionals schatten dat jaarlijks 118.000 kinderen slachtoffer worden van mishandeling, verwaarlozing of misbruik, of getuige zijn van geweld tussen partners. Jaarlijks overlijden ongeveer 50 kinderen aan de gevolgen van kindermishandeling.

De meeste gemeenten in Nederland hebben beleid dat gericht is op de preventie van kindermishandeling, maar ze bereiken nog niet genoeg ouders en kinderen, volgens de Kinderombudsman. Veel gemeenten hebben geen zicht op het aantal mishandelde kinderen dat binnen de gemeentegrenzen ligt en ook niet op de groepen met een verhoogd risico op kindermishandeling. Ook wordt niet goed gemonitord wat de effecten zijn van preventieprogramma's op dit gebied.

Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de preventie van kindermishandeling. Vanaf 1 januari 2015 moeten ze ook mogelijke situaties van kindermishandeling gaan onderzoeken en worden ze verantwoordelijk voor de hulp aan ouders en mishandelde kinderen.

'Helft minder kindermishandeling over 3 jaar'
'Helft minder kindermishandeling over 3 jaar' (Foto: ANP)

Rutte wil vijf kerntaken voor Brussel

De Europese Unie moet zich de komende vijf jaar beperken tot vijf taken, zegt premier Mark Rutte (VVD): een sterkere interne markt, minder regels, meer vrijhandel, één energiemarkt en de aanpak van misstanden op de gezamenlijke arbeidsmarkt.

Tijdens een diner met zijn collega-regeringsleiders, aanstaande dinsdag, wil Rutte afspraken maken over een strikte 'prioriteitenagenda', zegt hij in een woensdag verschenen interview met de kranten van De Persdienst. "Ik wil absoluut voorkomen dat we na de verkiezingen doorgaan alsof er niets gebeurd is", zegt Rutte.

Rutte heeft al eerder gezegd dat hij na de verkiezingen een akkoord wil sluiten om ervoor te zorgen dat de Europese Commissie zich beperkt tot de belangrijkste taken, maar hij heeft niet eerder duidelijk gemaakt wat die kerntaken volgens hem precies zijn.

Rutte wil niet zeggen in hoeverre hij steun krijgt van andere landen. "Het is geen gelopen race. Hier moeten we hard voor knokken", zegt hij.

Overvaller Brinks opgepakt in Marokko

Een van de mannen die wordt verdacht van de gewelddadige overval op een filiaal van geldtransportbedrijf Brinks in 2011 is onlangs opgepakt in de Marokkaanse hoofdstad Rabat. Dat bevestigt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie in Amsterdam woensdag.

De overvaller, Ali A., is volgens WNL Vandaag de Dag aangehouden op verzoek van de Belgische justitie. In België wordt hij namelijk gezocht vanwege een in Brussel gepleegde diamantroof.

Bij de overval op Brinks in Amsterdam Zuidoost werd met automatische wapens op de politie geschoten. Het is volgens de politie puur geluk dat daar toen geen doden of gewonden bij vielen. Na een wilde achtervolging over de A2 crashten zij, waarna ze de inzittenden van een andere auto onder schot namen en de vlucht met die wagen voortzetten. De politie brak de achtervolging uiteindelijk af toen de overvallers stopten en wachtten tot de achtervolgende agenten in het bereik van hun automatische wapens kwamen.

Ali A. stond sinds september 2012 op de Nationale Opsporingslijst omdat hij bij de roof betrokken zou zijn geweest. Marokko levert in principe geen onderdanen uit, maar heeft in het verleden wel de vervolging van verdachten op verzoek van Nederland overgenomen. De woordvoerder van justitie kon niet zeggen of dat in dit geval ook gebeurt. "We moeten eerst nagaan of hij een Marokkaans paspoort heeft."

Netflix ook naar Duitsland, Frankrijk, België

Netflix gaat zijn diensten in de loop van dit jaar ook aanbieden in Duitsland, Frankrijk en België. Ook inwoners van Zwitserland, Oostenrijk en Luxemburg kunnen nog in 2014 gebruik maken van de online videodienst. Dat heeft het Amerikaanse bedrijf, dat sinds september vorig jaar in Nederland actief is, woensdag bekendgemaakt.

Het bedrijf uit Californië maakte de precieze releasedata en de kosten voor het abonnement niet bekend. Eind april kondigde het bedrijf aan de prijzen voor nieuwe klanten te verhogen. De prijs in Nederland gaat hierdoor van 7,99 euro naar 8,99 euro. Voor dat bedrag kunnen klanten onbeperkt kijken naar films en televisieseries, zoals het speciaal voor Netflix gemaakte House of Cards.

Na de toevoeging van de zes landen is Netflix actief in bijna vijftig landen, waarvan dertien in Europa. Ierland en Groot-Brittannië waren in 2012 de eerste Europese landen die werden aangesloten. Netflix sloot maart af met 12,7 miljoen abonnees buiten de Verenigde Staten. Op de lange termijn wil het bedrijf honderd miljoen mensen bedienen buiten de thuismarkt.

'Duur ziekenhuis doet te vaak werk van huisarts'

Ziekenhuizen voeren jaarlijks tienduizenden behandelingen uit die ook veel goedkoper door een huisarts zouden kunnen worden gedaan. De behandelingen in het ziekenhuis zijn tot tien keer zo duur, schrijft de Volkskrant woensdag. Het gaat bijvoorbeeld om patiënten bij wie bijvoorbeeld een wond moet worden gehecht (wat 405 euro kost) of een pleister moet worden geplakt (gemiddeld 165 euro).

De krant had inzage in het overzicht van alle ziekenhuisbehandelingen dat de organisatie DBC Onderhoud woensdag online zet. De organisatie wil patiënten zo bewuster van de zorgkosten maken. Ook zou het openbaar worden van de prijzen van belang kunnen zijn bij de onderhandelingen tussen ziekenhuizen en zorgverzekeraars.

Ook voor andere handelingen die een stuk goedkoper bij een huisarts zijn wenden veel patiënten zich tot een ziekenhuis. Zo lieten zestigduizend mensen in het ziekenhuis een wond hechten en ontsmetten. Nog eens 21 duizend patiënten kregen een pleister opgeplakt. "Als een patiënt met een bloedende snee voor een eerste hulp arts staat, kan die hem natuurlijk niet meer terugverwijzen naar de huisarts", legt zorgeconoom en bestuurder van het Westfriesgasthuis in Hoorn Hugo Keuzenkamp in de krant uit.

Pas achteraf merken patiënten dat ze beter naar de huisarts hadden kunnen gaan. Bij een behandeling in het ziekenhuis moeten ze door het eigen risico de eerste 360 euro zelf betalen. Het consult van de huisarts is vrijgesteld van het eigen risico.

Dat ziekenhuizen vele malen duurder zijn, komt onder meer doordat zij met een systeem werken waarbij alle kosten worden berekend in de prijs van de behandelingen. Wie een pleister haalt, betaalt daardoor dus ook mee aan het onderhoud van het gebouw, de administratie en ondersteunende diensten.

Minder Nederlanders op zomervakantie

Het aantal Nederlanders dat op zomervakantie gaat, ligt dit jaar een half procent lager dan vorig jaar. Zo'n 7,5 miljoen Nederlanders gaan naar het buitenland en 2,5 miljoen Nederlanders gaan in eigen land op vakantie. Dat meldt een samenwerking van het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen en Nipo Research woensdag.

Het aantal Nederlanders dat naar het buitenland gaat, ligt dit jaar twee procent lager. Frankrijk is net als in voorgaande jaren de populairste bestemming. Daar gaan 1,3 miljoen vakantiegangers heen. Daarna volgt Spanje, waar achthonderdduizend Nederland heen trekken.

Het aantal vakantiegangers dat in Nederland blijft, stijgt dit jaar met twee procent. De populairste provincie is Gelderland, dat naar verwachting 335.000 vakantiegangers trekt. Daarna volgen Limburg en Zeeland, ieder goed voor 275.000 vakantiegangers.

Een half miljoen mensen hebben nog niet bepaald of ze in het binnen- of buitenland op vakantie gaan. Vorig jaar waren dat er vierhonderdduizend.

Onderhandelingen Philip Morris en vakbonden mislukt

De gesprekken tussen de directie van Philip Morris en de vakbonden over een sociaal plan voor de werknemers van de sigarettenfabriek in Bergen op Zoom zijn gestrand. Dat hebben de vakbonden woensdagnacht bekendgemaakt.

De bonden en de sigarettenfabrikant hebben vier dagen onderhandeld. Volgens de vakbonden is het aanbod van Philip Morris dat nu voorligt voor de 1230 werknemers die worden ontslagen 'uiterst mager'. De fabriek heeft bij de aankondiging van de sluiting begin april beloofd om een ruim sociaal plan te hanteren.

Volgens de vakbonden houden de werknemers maar dertig procent over van de nu voorgestelde schadeloosstelling. Dat komt door extra belastingen en geen WW-opbouw en pensioenindexatie. De toegezegde begeleiding naar ander werk wordt daarnaast bekostigd vanuit het budget voor de schadevergoedingen en is volgens de bonden te kort van duur.

"De bonden kunnen dus geen andere conclusie trekken, dan dat Philip Morris niet wil bewegen en de werknemers aan het lijntje houdt", zo luidt het persbericht. "Het vertragen is nu genoeg geweest." De bonden leggen het laatste bod van de fabrikant woensdagmiddag voor aan hun leden.

CBS presenteert vertrouwen en consumptie

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) publiceert woensdag een flinke stapel cijfers over de Nederlandse economie. Het consumentenvertrouwen en de uitgaven van consumenten zijn daarvan misschien wel de belangrijkste, mede omdat consumenten al pakweg drie jaar hun geld diep in de zakken houden, in plaats van het uit te geven.

Zo lagen de bestedingen van consumenten in februari - het laatste meetmoment - 1,2 procent lager dan een jaar eerder. Die daling is al sinds het begin van 2011 gaande, zo blijkt uit CBS-cijfers. Opvallend genoeg is het vertrouwen van consumenten sinds vorige zomer wél aan een flinke opmars bezig.

De graadmeter voor vertrouwen bereikte in februari namelijk het hoogste punt sinds het najaar van 2011. In de maanden daarop nam het pessimisme onder Nederlandse consumenten nog verder af, en steeg de vertrouwensindex naar -4. Bij een stand van 0 zijn evenveel Nederlanders pessimistisch als optimistisch.

Het stijgende vertrouwen lijkt dus niet of nauwelijks door te werken in het bestedingspatroon van consumenten, een verband dat wel vaak wordt aangenomen. Wie optimistischer is over de economie en verwacht dat zijn eigen financiële situatie er de komende tijd alleen maar op vooruit gaat, geeft immers meer uit, zo is de gedachte.

Uit een onderzoek van het CBS uit 2003 blijkt dat verband gecompliceerder dan gedacht. Het is namelijk de koopbereidheid - een van de onderdelen van het consumentenvertrouwen - die het nauwst samenhangt met de bestedingen van consumenten. En die bereidheid is al sinds begin 2012 betrekkelijk laag. Het is vooralsnog vooral optimisme over de economie dat het consumentenvertrouwen aanjaagt.

In het eerste kwartaal van dit jaar steeg de bereidheid om uitgaven te doen voor het eerst in lange tijd tot boven de -15, na een tijd lang tussen de -20 en -25 te hebben geschommeld. Dat ook die toename nog niet zichtbaar is in de recentste bestedingscijfers komt doordat een stijging van de koopbereidheid pas met een vertraging van negen tot twaalf maanden doorwerkt in de uitgaven.

Mocht het CBS woensdag dus een flinke stijging in koopbereidheid presenteren, dan is het aannemelijk dat het nog wel even duurt voordat die toename doorwerkt in de uitgaven van consumenten. Als de sprong in bereidheid al invloed heeft, zo nuanceert een woordvoerder van het statistiekbureau.

"Er is zeker sprake van samenhang, maar er zijn nog meer factoren die een rol spelen", aldus de zegsman. "Als je geld wilt uitgeven, moet je natuurlijk wel eerst geld hebben." Naast de bereidheid om producten te kopen is dus ook het inkomen van huishoudens - en daarmee indirect de werkloosheid - van invloed op de consumentenbestedingen.

Nederland volgens Dijsselbloem klaar met hervormen

Het heeft in Nederland geen zin om meer grote hervormingen door te voeren. Nieuw wijzigingen leiden amper tot extra economische groei, stelt minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) woensdag in het AD.

Nederland is volgens de minister, tevens voorzitter van de eurogroep, al heel ver met het moderniseren van de economie. "Critici kunnen zeggen dat het sneller moet of nog verdergaand, maar het zal niet meer veel extra economische groei opleveren." Bij andere eurolanden zou op dit vlak meer te winnen zijn dan bij Nederland.

De krant noemt de uitlatingen van Dijsselbloem opmerkelijk omdat het kabinet nog een grotschalige hervorming van het belastingstelsel wil doorvoeren. Ook wil de VVD de zorgkosten verder terugdringen. De Europese Commissie vindt dat Nederland de hypotheekrenteaftrek moet aanpassen.

Maar volgens Dijsselbloem kan Nederland vooral economische winst boeken door ontwikkelingen in andere landen. "Als de eurolanden zich moderniseren, kan de economie in de eurozone met zes procent extra groeien tot 2025. Als exportland kunnen we daar van profiteren."

In het interview zegt Dijsselbloem verder dat het niet gaat gebeuren dat hij wordt gevraagd als voorzitter van de Europese Commissie. Hij noemt de Europese Unie 'vaak ingewikkeld, afstandelijk en ver weg', maar benadrukt dat de verkiezingen donderdag echt uitmaken.

Leiders SP en D66 eens met Wilders over NOS-debat

De leiders van SP en D66, Emile Roemer en Alexander Pechtold, doen woensdagavond in navolging van PVV-fractievoorzitter Geert Wilders niet mee aan een verkiezingsprogramma van de NOS. Ze hebben er net als Wilders bezwaar tegen dat minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) ook aanwezig is. Daardoor zou het programma niet in evenwicht zijn.

Voor het programma had de NOS alle Europese lijsttrekkers, de fractievoorzitters van de zes grootste partijen in de Tweede Kamer, premier Mark Rutte (VVD) en minister Dijsselbloem uitgenodigd. Voor de laatste twee werd gekozen vanwege hun functie, stelt de NOS. Hun politieke achtergrond speelde geen enkele rol.

De VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra en Rutte lieten al eerder weten niet mee te willen doen. De SP en PVV lieten eind vorige week al weten dat ze niet aanwezig zijn. Dinsdag volgde ook D66.

NOS-hoofdredacteur liet eerder dinsdag al weten verbaasd te zijn over het afzeggen van Wilders. "De NOS wil een journalistiek programma maken en zijn publiek zo goed mogelijk en compleet informeren over alles wat er met betrekking tot de Europese verkiezingen aan de orde is. Het is erg jammer dat een aantal belangrijke politici daarbij ontbreken", zegt hij nu.

Zedenverdachte Cuijk voor de rechter

De rechtbank in Assen buigt zich vanaf woensdag over de zaak tegen de 49-jarige zedenverdachte Frank R. uit Cuijk. Hij staat terecht voor 21 zedenmisdrijven met meisjes tussen de 10 en 17 jaar. Ook zou hij in acht jaar tijd bijna driehonderd meisjes hebben verleid om voor de webcam seksuele handelingen met zichzelf te verrichten.

Frank R. is volgens het OM aanwezig in de rechtszaal. De rechtbank heeft vier dagen ingepland voor de inhoudelijke behandeling.

Het Openbaar Ministerie beschuldigt R. van ten minste één verkrachting, ontucht met tien slachtoffers, onder wie vijf uit België, en het maken van kinderporno. De politie heeft meer dan 26 duizend filmpjes en 144 duizend afbeeldingen van meisjes achterhaald. Ook werd een grote hoeveelheid chatgesprekken gevonden. De Brabander had die onder meer verstopt in een verborgen ruimte in de gangkast van zijn woning en in zijn auto.

Ook een aantal minderjarige jongens werd slachtoffer van R. Hij gebruikte hun afbeeldingen om zich voor te doen als jongen.

De zaak kwam begin oktober in de openbaarheid. R. zat toen al bijna vijf maanden vast. Hij werd op 19 mei opgepakt na de verdwijning van een van zijn slachtoffers, een 12-jarig meisje uit Middelstum. Het kind was een dag eerder als vermist opgegeven. De twee werden in het Groningse Bedum in een auto aangetroffen.

R.'s voormalige advocaat Robert van Haarst stelde in november in een pro-formazitting dat zijn cliënt een internet- en seksverslaving heeft. Hij zou echter geen pedofiel zijn, zo concludeerde hij uit psychiatrisch onderzoek. Volgens buurtbewoners leidde R. een eenzaam bestaan.

Van Haarst legde in maart de verdediging neer omdat de Brabander meerdere keren informatie voor hem zou hebben achtergehouden. Het vertrouwen was daardoor weg. Tjalling van der Goot, eerder raadsman van kindermisbruiker Robert M., werd daarna aangesteld als zijn nieuwe advocaat.

Vrijdag krijgen de slachtoffers van R. de kans om van hun spreekrecht gebruik te maken. Zes slachtoffers hebben tot nu toe aangegeven dit te gaan doen. Vier slachtoffers willen een schriftelijke verklaring indienen. De rechtbank beslist woensdagochtend of dat achter gesloten deuren gebeurt.

Tien dingen om op te letten bij de Europese verkiezingen

Van donderdag tot en met zondag gaan alle EU-landen naar de stembus om een nieuw Europees Parlement te kiezen. Hier volgen tien punten om op te letten.

01- De verkiezingen duren vier dagen. Veel andere landen stemmen traditiegetrouw op zondag, terwijl in onder meer Nederland verkiezingen juist altijd vallen op een doordeweekse dag. Nederland stemt samen met Groot-Brittannië als eerste, op donderdag. Donderdagavond mogen geen officiële uitslagen worden gepubliceerd. Dat mag pas op zondagavond vanaf 23.00 uur. In Nederland komt er donderdagavond wel een exitpoll, om 21.00 uur. Omdat dat de allereerste indicatie van de uitslag is, zullen in heel Europa veel ogen op Nederland zijn gericht.

02- Nederland krijgt straks 26 van de 751 zetels in het Europees Parlement. Volgens de laatste peiling van Maurice de Hond maken drie partijen de kans de grootste te worden: D66, PVV en CDA. De PVV kan voor het eerst de grootste worden als Geert Wilders erin slaagt genoeg kiezers ertoe te bewegen te gaan stemmen.

03- Voor de PvdA, nu nog met drie zetels in het Europees Parlement, dreigt opnieuw verlies, met alle gevolgen van dien voor de toch al wankel geworden positie van partijleider Diederik Samsom. De SP, nu met twee zetels vertegenwoordigd, lijkt te gaan profiteren.

04- Over heel Europa bezien vechten de sociaaldemocraten en de christendemocraten om de eerste plaats. De liberalen moeten naar verwachting flinke verliezen nemen, vooral in Duitsland en Groot-Brittannië. Ook de Groenen staan op verlies. De eurokritische 'kleinlinkse' groep GUE-NGL, waar de SP bij zit, rekent op winst.

05- Veel aandacht gaat uit naar de PVV en andere rechts-populistische partijen die na de verkiezingen mogelijk een blok gaan vormen in het Europees Parlement. Of dat blok er komt, hangt er onder meer van af of alle beoogde partners een zetel halen. Een van de voorwaarden voor het vormen van een fractie is dat partijen uit minstens zeven landen meedoen. Bij enkele partijen lijkt dat niet zeker: het Vlaams Belang, de Zweedse Democraten en de Slowaakse partij SNS halen mogelijk de kiesdrempel niet.

06- Ook andere partijen, zoals de Vlaams-nationalistische N-VA, het nieuwe centrumlinkse Potami in Griekenland en de Partij voor de Dieren, moeten nog politiek onderdak vinden. De fracties moeten worden gevormd in de weken na de verkiezingen.

07- Bij enkele Nederlandse partijen hopen kandidaten op een onverkiesbare plaats toch te worden gekozen met voorkeurstemmen. Bij het CDA is dat het voormalige Kamerlid Annie Schreijer-Pierik, nummer 25 op de lijst en bijgenaamd 'de koningin van Twente'. De PvdA heeft Sander Terphuis, asielactivist en luis in de pels van partijleider Diederik Samsom. Bij 50Plus staat het gevallen boegbeeld Henk Krol onder aan de lijst.

08- Het Europees Parlement wordt gekozen sinds 1979. Tot nu toe is de opkomst in Nederland bij elke verkiezingen lager. De vorige keer in 2009 maakte 36,8 procent van de kiezers de gang naar de stembus. In heel Europa was dat 43 procent. Ter vergelijking: bij de laatste verkiezingen voor de Tweede Kamer was de opkomst 74,6 procent.

09- Na de verkiezingen begint de stoelendans rondom de Europese topfuncties. De grote Europese blokken hebben ieder een kandidaat-voorzitter van de Europese Commissie naar voren geschoven. Het idee is dat het grootste blok de nieuwe voorzitter levert: dat wordt de sociaaldemocraat Martin Schulz of de christendemocraat Jean-Claude Juncker. De nieuwe voorzitter van de Commissie wordt echter benoemd door de regeringsleiders, en of zij zich in deze gang van zaken kunnen vinden moet nog blijken. Dinsdag komen de regeringsleiders bijeen om de zaak te bespreken.

10- Ook de overige posten in de Europese Commissie moeten worden verdeeld. De Nederlandse kandidaat wordt als gevolg van een afspraak in de coalitie een PvdA'er, ondanks het dreigende verlies van die partij. Namen die worden genoemd zijn die van minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) en minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA). Na de zomer moet het parlement de nieuwe Europese Commissie goedkeuren.

NOC*NSF schrapt nominatie en vormbehoud

In de kwalificatieprocedure voor Olympische Spelen verdwijnen de termen nominatie en vormbehoud. Dat blijkt uit de voorgestelde statutenwijziging van NOC*NSF waarover dinsdag tijdens de algemene vergadering echter nog niet gestemd werd. Het vereiste aantal leden ontbrak net.

Technisch directeur Maurits Hendriks noemde het tonen van vormbehoud niet meer van deze tijd. "We streven naar een ideale voorbereiding. Daarin past het niet dat een sporter met een nominatie nog kort voor de Spelen moet pieken om vormbehoud te tonen. We gaan daarom de term nominatie afschaffen en directe kwalificatie-eisen opstellen", aldus Hendriks.

In eerste instantie bepaalt het IOC de kwalificatie-eisen voor Olympische Spelen, NOC*NSF stelt vervolgens met de sportbonden een aanvullend selectiesysteem samen. Dat gaat voor Rio 2016 deels op de schop; het systeem wordt gericht op directe kwalificatie.

NOC*NSF schrapt nominatie en vormbehoud
NOC*NSF schrapt nominatie en vormbehoud (Foto: ANP)

FOK! wat een weer... Iets minder warm, lokale bui

Welkom! Het weer verliep gisteren toch iets anders dan gepland. Er kwamen wel buien, maar niet op de plaatsen waar ze het meest verwacht werden. Met name in een lijn over het midden van het land ontstonden er een aantal actieve onweersbuien, terwijl er elders meer verspreid ook buien ontstonden. Ik kreeg echter een kater van de zeewind die opstak en de energie voor de buien volledig ontnam.

Vandaag loopt het kwik in het oosten nog op tot ruim 26 graden. Het westen moet het doen met maximaal 23 graden. Verder hebben we een afwisseling van wolkenvelden en perioden met zon. De buienkans is er ook vandaag weer, al lijkt nu de voorkeur voor het oosten van het land te zijn. Tegen de avond neemt dan ook elders de kans op onweer toe, maar zoals je ziet, het is ontzettend moeilijk om aan te geven of en waar er buien gaan vallen. 

De wind is vandaag nadrukkelijk aanwezig met kracht 4 tot 5 en komt uit het zuid tot zuidoosten. Daarbij zijn er soms flinke windvlagen te verwachten.

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

ZoOP
Een prachtige ochtendlucht op de foto gezet door Dumpiej. Een gevalletje van middelbare onstabiliteit, maar in de westelijke regio's kwam het niet tot buien.

 

 

 

 

Sportbonden krijgen opnieuw minder geld

De Nederlandse sportbonden worden de komende jaren getroffen door nieuwe bezuinigingen. Dat bleek dinsdag tijdens de algemene vergadering van sportkoepel NOC*NSF. De bonden gingen daar noodgedwongen akkoord met de nieuwe bezuinigingen, die het gevolg zijn van de teruglopende opbrengsten uit de Lotto.

NOC*NSF kondigde een nieuwe inkrimping van de uitgaven aan van acht procent voor 2015 en 2016. Die volgt op eerder genomen bezuinigingen voor dit jaar met vijf procent. Technisch directeur Maurits Hendriks liet weten zich zorgen te maken over die ontwikkeling.

De opbrengsten uit de Lotto vormen een belangrijke bron van inkomsten voor de sportwereld. De laatste jaren nemen deze echter zienderogen af. Waar er in 2011 nog ruim 53 miljoen euro werd opgehaald, daalt die bijdrage de komende jaren naar verwachting naar veertig miljoen.

Door de komst van de nieuwe Kansspelenwet zou de situatie verder kunnen verslechteren. Veel geld verdwijnt dan door de concurrentie mogelijk naar het buitenland. Minister Edith Schippers (VWS) zei ernaar te streven dat de afdracht aan NOC*NSF niet verder daalt.

Chili zonder Fernandez tegen Oranje

Chili moet het op het WK in Brazilië stellen zonder Matias Fernandez. De middenvelder van Fiorentina heeft al een tijd last van zijn rechterenkel en moet daaraan geopereerd worden. Chili is op 23 juni de derde tegenstander van het Nederlands elftal in de groepsfase.

Fernandez voegde zich nog wel bij het Chileense trainingskamp in Santiago. Daar bleek uit onderzoek dat alleen een operatie hem van de pijn in zijn enkel kan verlossen. Fernandez speelde zestig interlands en scoorde daarin veertien keer. In 2006 werd de middenvelder verkozen tot beste voetballer van Zuid-Amerika.

Wolfenstein 3D in nieuwe Wolfenstein

Er zit een nostalgische easteregg in Wolfenstein: The New Order. Wolfenstein 3D zit in de game verborgen. Mocht je dus weer even terug in pixelhistorie willen dan moet je het volgende doen.

Het geheim is op de bovenste verdieping van de "Safehouse" te vinden, enkele uren verder in de game. Er ligt een matras op de grond met een Wolfenstein 3D-poster erboven aan de muur. Door te focussen op de matras krijg je de mogelijkheid om een "nachtmerrie" te beleven. En dat is dan het allereerste level van Wolfenstein 3D. Je loopt rond met de wapens uit The New Order en blaast de sprites uit het origineel op.

Wolfenstein: The New Order is nu uit op pc, PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360 en Xbox One.

Geestige screenshots Murdered: Soul Suspect

Square Enix heeft via Twitter nog enkele screenshots van hun detectivespel Murdered: Soul Suspect de wereld in geholpen. De screenshots spelen zich af op een kerkhof, waarin genoeg demonen rondwaren om de actie erin te houden.

Het spel draait om een politieagent die zijn eigen moord onderzoekt als geest. De speler moet hierbij in de lichamen van levenden duiken en praten met andere geesten om meer te weten te komen over de moord. Ondertussen zijn er demonen die uitgeschakeld moeten worden.

Murdered: Soul Suspect komt 6 juni uit op PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360 en Xbox One.

Murdered: Soul Suspect

Murdered: Soul Suspect

Murdered: Soul Suspect

Murdered: Soul Suspect

Nintendo gestopt met WiFi-Connection

Nintendo is gestopt met Nintendo Wi-Fi Connection voor Wii en DS. DIt betekent dat alle games op de platformen geen internet functionaliteit meer hebben, waaronder Mario Kart en Pokémon.

Een gehele lijst van games die hierdoor niet meer 100% werken is hier te bekijken. Online functionaliteit voor games die voor Wii U en Nintendo 3DS zijn uitgekomen werkt nog. Alleen games die in Wii-modus op Wii U of DS-games in je 3DS kunnen niet meer online gespeeld worden. De Wii Shop Channel, de Nintendo DSi Shop en video-on-demand werken nog wel.

Wii

Dead Island Epidemic krijgt vroege toegang

Dead Island: Epidemic is beschikbaar gekomen via Steam Early Access. De zelfbedachte ZOMBA van uitgever Deep Silver is een kruising tussen een MOBA en een zombieslasher.

Er zijn verschillende packs te koop:

Het Patient Zero Pack kost €14,99 en bevat drie personages, vijf wapens en een hamer, bonusboosters, ingame geld en ingame punten voor personage en wapentuig. Het DEADicated Pack kost €34,99 en heeft naast het bovengenoemde ook zes Tier 2-wapens, een shotgun en een nog pijnlijkere hamer. Je krijgt meer ingame punten en geld. Een van de personages die je erbij krijgt is Sam B, een van de hoofdpersonages van de eerste Dead Island. Dan is er nog het Contagion Pack. Dat gaat voor €39,99 de digitale snelweg over en is eigenlijk vier keer het DEADicated-pakket, zodat je het aan vrienden kunt geven om samen te spelen. Een flinke korting dus.

Wanneer Dead Island: Epidemic officieel uitkomt is nog niet bekend.

Drakengard 3 laat bloed kracht zijn

Drakengard 3 is vandaag alleen digitaal uit in Europa, dus besluit PlayStation een launchtrailer online te zetten van deze PlayStation 3-exclusive titel die door Square Enix uitgegeven wordt.

Drakengard 3 speelt zich ongeveer honderd jaar voor de gebeurtenissen van Drakengard, als een prequel van de eerste twee games in de serie. In vroegere tijden werd het land geteisterd door conflict tussen krijgsheren. Op het hoogtepunt van de oorlog kwamen vijf mysterieuze figuren genaamd Intoners uit de hemel, met klinkende namen als One, Two, Three, Four en Five. Met behulp van hun magie te gebruiken door middel van zang, versloegen zij de krijgsheren. Ze werden aanbeden door de mensen en werden heersers van de verschillende regio's van het land.

Een hele tijd later wil de sterkste Intoner, One, de vijf herenigen om weer vrede in het land te brengen. Zero, de gehate zus, wil haar zussen vermoorden om hun krachten, die de wereld in gevaar brengen, voorgoed uit te schakelen. Jij speelt Zero en gaat met hulp van een draak je zussen om brengen.

'Ouder moet kind van beeldscherm weghalen'

Buiten schooltijd zouden kinderen eigenlijk niet meer dan 2 uur per dag achter een beeldscherm moeten doorbrengen. Een uur voor bedtijd zijn gamen, televisie kijken of het gebruiken van een smartphone sowieso af te raden. Veel ouders weten hun kind in dat opzicht niet goed te begeleiden. Dat meldt Medisch Contact woensdag.

Artsen waarschuwen dat kinderen dik en ongelukkig kunnen worden van overmatig beeldschermwerk. Na maximaal twee uur moeten ze achter het scherm vandaan, zo luidt hun advies.

Augustus vorig jaar waarschuwden orthopeden al voor de zogenoemde gameboy-rug, die het gevolg kan zijn van intensief gamen. Maar langdurig op een beeldscherm turen kan ook leiden tot slaapproblemen, onder meer door het directe effect van het felle licht. Slaapgebrek kan zorgen voor verminderde schoolprestaties, overgewicht en stemmingsstoornissen, stellen de artsen. Ook branderige, droge of juist tranende ogen, hoofdpijn, wazig en dubbel zien komen vaak voor.

De deskundigen adviseren ouders de totale schermtijd terug te brengen tot hooguit twee uur per dag, geen tv-toestellen op kinderkamers te zetten en 's avonds geen smartphone toe te laten op hun slaapkamer.

De laatste 30 jaar zijn er steeds meer kinderen te dik en dat komt onder meer door het flink toegenomen beeldschermgebruik, betogen de artsen. Een echte cultuurverandering is nodig voor de kleintjes: de artsen adviseren om kinderen onder de 2 jaar helemaal geen tv te laten kijken. Uit onderzoek uit 2013 blijkt dat bijna alle 3-jarigen tv, video of dvd kijken.

Medisch Contact is een website en weekblad voor artsen, uitgegeven door de Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst (KNMG).

Columnist in disguise

Ken je de Transformers nog? De gehele basisschoolperiode heb ik transformertje gespeeld. Op het schoolplein. Uiteraard was ik altijd Optimus Prime. Wie niet. Tijdens het spelen schreeuwden we het uit: 'Transformers, robots in the sky!' Pas jaren later kwam ik tot de ontdekking dat die leus niet helemaal juist was. Robots in disguise, niet robots in the sky. Maar dat wist niemand. Iedereen riep 'in the sky'. Zelfs de directeur van mijn basisschool, de grootste taal- en spellingsbeul uit mijn jeugd, heeft ons er nooit op aangesproken. Die dacht dus ook dat het 'in the sky' was. Hij vond het vast al heel goed dat we een beetje Engels spraken, op die leeftijd.

'Banken frauderen bij internationale valutahandel'

De Duitse financiële toezichthouder BaFin heeft concrete bewijzen dat banken hebben geprobeerd de markt voor internationale valuta te manipuleren. Dat meldt de Financial Times dinsdag. Het zou vooral gaan om kleinere valuta en niet om de dollar en de euro.

Bankiers die met de FT spraken zeiden bang te zijn dat de zaak tot een nieuwe ronde van miljardenboetes voor banken zal leiden, zoals in het Libor-schandaal. Die kwestie, die draaide om het manipuleren van de rente die banken elkaar betalen voor onderlinge leningen, heeft de financiële industrie tot dusver al 5,8 miljard dollar aan boetes gekost.

Het is niet de eerste keer dat er gesproken wordt over een mogelijk schandaal in de internationale valutahandel. Martin Wheatley, het hoofd van de Britse financiële waakhond FCA, waarschuwde eerder dit jaar al dat de al rondzingende aantijgingen 'net zo erg waren' als die rond het Libor-schandaal. Hij zei toen echter niet of de FCA over concrete bewijzen beschikte.

VN: dwangarbeid goed voor 109 miljard euro

Met dwangarbeid wordt jaarlijks omgerekend ruim 109 miljard euro euro verdiend. Zo'n 21 miljoen mensen worden dagelijks gedwongen tewerkgesteld. Dat staat in een rapport van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO), een agentschap van de Verenigde Naties. Bijna twee derde van al het geld wordt verdiend met gedwongen prostitutie.

Vrouwen zijn het vaakst slachtoffer in de seksindustrie en bij gedwongen huishoudelijk werk. Mannelijke dwangarbeid komt vooral voor in de land- en mijnbouw en in de bouw. Guy Rider, het hoofd van de ILO, zei dinsdag dat het rapport de noodzaak aantoont 'om deze fundamenteel kwaadaardige, maar zeer lucratieve praktijken zo snel mogelijk uit te bannen'. Volgens Rider moeten regeringen, werkgevers en vakbonden veel meer doen om deze moderne vorm van slavernij aan te pakken.

Ongeveer een derde van al het geld, ruim 34 miljard, wordt verdiend in de zogenoemde eerste wereld, waar onder meer de Europese Unie mee wordt bedoeld. Oost- en Zuidoost-Azië is goed voor bijna 38 miljard euro. Dwangarbeid in de seksindustrie is veruit het lucratiefst.

Teeven bekritiseert Italië om asielzoekers

Italië moet meer werk maken van de identificatie en registratie van asielzoekers uit Eritrea. Dat vindt staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD), die daarover dinsdagochtend heeft gebeld met de Italiaanse minister van justitie.

"Mij is verzekerd dat al het mogelijke wordt gedaan, maar tegelijkertijd moet ik constateren dat nagenoeg iedereen uit Eritrea niet eerder is geïdentificeerd", zei Teeven dinsdag in de Tweede Kamer. Op grond van Europese afspraken moeten alle binnenkomende vluchtelingen worden gecontroleerd, maar Italië zegt de toestroom niet aan te kunnen.

Teeven praat de komende tijd verder met de Italianen. Begin volgende maand is er Europees overleg over de kwestie. Teeven vindt het in dit stadium te ver gaan om Italië uit de Schengenzone te zetten, zoals de VVD bepleit.

De bewindsman reageerde verder op verwijten van het CDA. De partij verwijt Teeven niet streng genoeg op te treden aan de landsgrenzen. Anders dan Nederland zou Duitsland namelijk wel asielzoekers terugsturen.

"We moeten niet doen of wij gekke Henkie zijn en mensen nooit terugsturen naar Duitsland", aldus Teeven. Nederland heeft volgens de bewindsman het afgelopen jaar 550 mensen teruggestuurd over de grenzen met België en Duitsland. Volgens hem gaat het om een normale gang van zaken die is vastgelegd in afspraken met de buurlanden.

Teeven luidde vorige week de noodklok over de toestroom van asielzoekers, die de afgelopen tijd fors is toegenomen. Vooral Eritrese vluchtelingen komen massaal naar Nederland, vermoedelijk via mensensmokkelaars.

General Motors roept weer miljoenen auto's terug

Het Amerikaanse autobedrijf General Motors roept om veiligheidsredenen nog eens 2,4 miljoen auto's in de Verenigde Staten terug. Hiermee komt het totaal dit jaar op 13,6 miljoen voertuigen, een nieuw record voor GM.

Onder de dinsdag teruggeroepen auto's zijn 1,3 miljoen oudere modellen die onveilige gordels hebben. Ook gaat het om een miljoen sedans die een versnellingskabel hebben die kapot kan gaan. Ten slotte worden veertienhonderd nieuwe Cadillac met onbetrouwbare airbags teruggeroepen.

Auto's die eerder werden teruggeroepen hadden een defect in het contactslot. Naar schatting zijn door deze productiefout dertien mensen om het leven gekomen bij auto-ongelukken. GM riep deze voertuigen pas in februari terug, terwijl het defect al jaren bij hen bekend was.

Vorig jaar riep het bedrijf 758 duizend Amerikaanse auto's terug. Naar verwachting gaat het repareren van de auto's ongeveer 300 miljoen euro kosten.

Channing Tatum vindt zichzelf alcoholist

Channing Tatum houdt wel van een drankje. Zo veel zelfs, dat de 34-jarige Magic Mike-acteur zelf spreekt van een drankprobleem.

"Ik drink waarschijnlijk te veel", geeft hij toe in het Amerikaanse mannenblad GQ. "Ik denk dat ik een redelijk goed functionerende alcoholist ben."

De komende herfst moet Tatum zich even inhouden, dan stort hij zich op de opnamen van het vervolg op Magic Mike. "Maar daarna, als de opnamen erop zitten, ga ik weer los."

Laatste reviews en specials
review
Frozen II
review
Halo: the Master Chief Collection (pc)
review
Romancing Saga 3
special
Fun met Funda #175 - Een pareltje, rijp voor de sloop
review
Star Wars Jedi: Fallen Order
review
Age of Empires II: Definitive Edition
©FOK.nl e.a.