FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 22 april 2014

Vermiste vrouwen in Panama niet verdwaald

De twee vrouwen die al drie weken worden vermist in Panama, zijn waarschijnlijk niet verdwaald. Dat zei een woordvoerder van de politie dinsdagavond in het programma Opsporing Verzocht. Dat Kris Kremers en Lisanne Froon slachtoffer zijn geworden van een misdrijf lijkt steeds waarschijnlijker. De autoriteiten houden rekening met verschillende scenario's.

De politie riep tijdens de uitzending mogelijke getuigen nogmaals op zich te melden. Het onderzoeksteam wil iedereen die sinds half maart in Bocas del Toro en Boquete is geweest spreken. Volgens de woordvoerder hebben Kris Kremers en Lisanne Froon waarschijnlijk met veel meer Nederlanders contact gehad dan alleen de jongens die al verhoord zijn.

De ouders van Kremers en Froon zetten dinsdagavond opnieuw een dankbrief online. Ze zeggen enorm veel steun te hebben aan de vele reacties naar aanleiding van de verdwijning.

"Langs deze weg willen wij iedereen heel hartelijk bedanken voor de woorden van steun en medeleven in de afgelopen weken. Wij zijn daar diep van onder de indruk", schrijven de ouders in een bericht op Facebook. "Het zoeken naar Kris en Lisanne gaat onverminderd door en wij hopen dat u tips en suggesties blijft sturen."

Kremers (21) en Froon (22) waren naar het plaatsje Boquete afgereisd om vrijwilligerswerk te doen. Op de dag van hun verdwijning, 1 april, liepen ze een deel van een wandeltocht maar kwamen later terug omdat ze vermoeid waren. Aan een pensionhouder vroegen ze vervolgens hoe ze het beste terug kunnen naar hun gastouders. De man, de laatste die hen gezien heeft, adviseerde de vrouwen dat ze beter een taxi dan een bus konden nemen. Wat er daarna is gebeurd, is nog onduidelijk.

Actrice Laura Prepon ontkent romance met Tom Cruise

Laura Prepon snapt niet waar de geruchten vandaan komen dat ze een relatie heeft met Tom Cruise. "Als mensen niet weten hoe iets zit, verzinnen ze maar wat. Zo ben ik blijkbaar aan het daten met Tom Cruise", zei de actrice tegen de Amerikaanse website She Knows.

"En blijkbaar wil hij niet dat ik doorga met mijn programma omdat ik een lesbiënne speel en lid ben van de Scientology-kerk", aldus de 34-jarige actrice over haar rol in de serie Orange is the New Black. "Er klopt niks van. Waar halen ze die onzin vandaan? Ik vind het ongelooflijk." Net als Prepon is ook Cruise lid van de Scientology-kerk.

Volgens Prepon kan onwetendheid van mensen ook een positieve uitwerking hebben. De actrice is altijd bereid om mensen die niks weten over Scientology het een en ander bij te brengen. "Veel mensen zeggen dan: wat jij doet, is geweldig. En als Scientology jou helpt, staan we er helemaal achter."

'Drugs en wapens in tbs-kliniek in Venray'

Een groep tbs'ers die vastzit op een gesloten afdeling in een tbs-kliniek in Venray beschikt over een grote voorraad soft- en harddrugs, telefoons, contant geld en zelfs diverse vlees- en slagersmessen. Dat blijkt uit een reportage van het EO-programma Dit is de Dag, die woensdag wordt uitgezonden. De spullen zijn mede dankzij personeelsleden naar binnen gemokkeld.

De tbs'ers zitten op een gesloten afdeling en mogen zonder toezicht van personeel geen contact hebben met de buitenwereld. Op zelf geschoten beelden met mobiele telefoons zeggen ze de beelden openbaar te willen maken uit frustratie over het veiligheidsbeleid en het gebrek aan behandeling in de kliniek de Rooyse Wissel. Het gebruik van mobiele telefoons is verboden in tbs-klinieken.

De veroordeelden willen dat de Rooyse Wissel wordt gesloten. Ze vrezen dat het binnenkort een keer misgaat. "Het is een tikkende tijdbom. Je hoeft maar een lontje aan te steken en het klapt hierbinnen", zegt een van hen. De tbs'ers zeggen zich onveilig te voelen.

De Rooyse Wissel benadrukt in een verklaring dat drugs, wapens, contant geld, mobiele telefoons, internet en handel niet geoorloofd zijn en dat er strenge controle is. Over mogelijke misstanden en of gevaar zeggen ze niets. "Wij zijn de overtuiging toegedaan dat ons beleid afdoende waarborgen biedt voor een veilig behandelklimaat voor patiënten en medewerkers", aldus de kliniek.

Nepal komt sherpa's tegemoet

De Nepalese autoriteiten komen de Sherpa-gemeenschap tegemoet om te voorkomen dat dragers en berggidsen het werk neerleggen. Het ministerie van toerisme maakte dinsdag bekend dat Nepal de sherpa's een hogere verzekeringsuitkering en meer financiële hulp voor de nabestaanden van de omgekomen gidsen geeft. Dat had de Sherpa-gemeenschap geëist.

Iedere familie van een omgekomen sherpa ontvangt driehonderd euro. De financiële hulp wordt ieder jaar verhoogd met vijf procent van de opbrengsten die Nepal aan het bergbeklimmen van toeristen verdienen. Dat is minder dan de dertig procent die de sherpa's hadden geëist. Ook wordt er een monument ter ere van de slachtoffers opgericht.

De Nepalese autoriteiten voerden dinsdag overleg met de Sherpa-gemeenschap. De sherpa's hebben met een staking gedreigd nadat bij een lawine vorige week vrijdag zeker dertien sherpa's om het leven waren gekomen. De Sherpa-gemeenschap heeft nog niet op het aanbod van de regering gereageerd. Als de sherpa's en de Nepalese regering er niet uit komen, dan kan dat grote gevolgen hebben voor het klimseizoen op de Mount Everest.

Vijf gewonden bij trambotsing Amsterdam

Bij een botsing tussen twee trams in Amsterdam zijn dinsdagavond vijf lichtgewonden gevallen. Drie van hen zijn naar een ziekenhuis gebracht, laat een woordvoerder van de politie weten.

Een passagierstram botste rond 21.30 uur op een onderhoudstram op de Cornelis Lelylaan, niet ver van station Amsterdam Lelylaan. De drie gewonden die naar een ziekenhuis zijn gebracht zijn een meisje van 9 dat haar hoofd tegen het raam stootte, een vrouw van rond de 30 jaar met knieklachten en de bestuurder van de achterste tram. Hij had last van zijn nek.

De politie onderzoekt wat er precies is gebeurd. Het tramverkeer heeft tot zeker na middernacht last van de aanrijding. Lijn 1 en 17 rijden een andere route, meldt het GVB.

Keane: "Spelers moeten zich schamen"

Roy Keane vindt dat spelers van Manchester United David Moyes in de steek hebben gelaten. De Schotse manager werd dinsdag op straat gezet. Moyes kwam vorig jaar zomer over van Everton om Sir Alex Ferguson te vervangen.

De Schot tekende voor zes seizoenen, maar is na tien maanden ontslagen. Moyes wordt verantwoordelijk gehouden voor de dramatische prestaties. United staat zevende in de Premier League en speelt volgend seizoen geen Champions League-voetbal.

Voormalig United-captain Keane vindt dat United in aanloop naar dit seizoen meer had moeten doen op de transfermarkt. "Moyes kwam niet in een gespreid bed toen hij arriveerde. De technisch directeur (Ed Woodward) kon niet de spelers halen die hij wilde", zei de Ier tegen ITV.  "Daarna kwam er veel negativiteit en een slechte start van het seizoen."

"United is daarna nooit echt gaan draaien. Ik vind het triest voor Moyes. Hij had meer tijd moeten krijgen. Sommige spelers van Manchester United moeten zich schamen. Ze hebben hem in de steek gelaten. De zevende plek is natuurlijk teleurstellend en Moyes is eindverantwoordelijke, maar je hebt ook mensen om je heen nodig die je willen helpen."

"Ik vind niet dat hij voldoende support kreeg, zeker niet van spelers", aldus Keane, die het te makkelijk vindt om naar Ferguson te wijzen. De illustere voorganger van Moyes had inspraak in de aanstelling van een opvolger. "Ik weet niet of hij echt de beslissende stem had. Maar hij heeft zeker de naam van Moyes naar voren gebracht. De club neemt echter de beslissing. Daarom moet je niet kritisch zijn op de invloed van Ferguson."

Smit hekelt actie van tv-verslaggever

Heracles Almelo-voorzitter Jan Smit is geprikkeld door een geslaagde poging van een tv-verslaggever om vuurwerk mee naar binnen te nemen in het Polman Stadion. Een verslaggever van het RTL-programma Editie NL wilde kijken of het mogelijk was om vuurwerk naar binnen te smokkelen.

Dat deed de journalist omdat komende zondag de beladen kampioenswedstrijd van Ajax op het programma staat. De koploper in de Eredivisie gaat op bezoek bij Heracles Almelo.

De verwachting is dat veel Ajacieden via Heracles-fans aan kaarten komen voor de kampioenswedstrijd. De verslaggever wist ook aan een seizoenkaart van Heracles te komen. Daarmee wandelde hij het Polman Stadion binnen en verstopte vuurwerk onder stoeltjes in het uitvak en op andere plekken.

De journalist kon dat ongehinderd doen en werd ook bij het verlaten van het stadion niet opgemerkt. Heracles-voorzitter Smit vindt de actie onzinning. De preses van de Tukkers benadrukt dat de thuishaven van Heracles zaterdag wordt doorzocht op zaken als vuurwerk en andere spullen die niet thuishoren op en rond de tribunes.

"Daar worden ook vuurwerkhonden gebruikt", zegt Smit in gesprek met RTV Oost. De voorziter van Heracles vindt de werkwijze van de journalist 'laag bij de grond'. "Als ik ik met vuurwerk de studio's van RTL of RTV Oost binnenloop, lukt mij het ook vast wel dat te verstoppen. Ik heb hier verder geen commentaar op."

Mourinho: "Ik voel mee met Moyes"

José Mourinho leeft mee met collega David Moyes. De Schot werd dinsdagochtend door Manchester United na tien maanden aan de kant gezet. Mourinho en Moyes stonden dit seizoen met hun teams twee keer tegenover elkaar in de Premier League. Op Old Trafford bleef de ontmoeting onbeslist (0-0) en op Stamford Bridge won Chelsea (3-1).

Manchester United werd vorig seizoen nog kampioen van Engeland, maar speelt deze jaargang een bijrol met de zevende plek. Het gat tussen United en nummer twee Chelsea is achttien punten. The Red Devils hebben nog wel een duel tegoed. Ryan Giggs is bij de resterende vier wedstrijden interim-manager. De Welshman (40) was dit seizoen onder de dinsdag vertrokken manager Moyes, die vorig jaar zomer de overstap maakte van Everton, assistent/speler.

Moyes tekende voor zes seizoenen bij United, maar zat uiteindelijk slechts 51 duels op de bank bij The Mancunians. In zijn laatste wedstrijd ging de Schot uitgerekend tegen vorige werkgever Everton onderuit. Op Goodison Park wonnen The Toffees zondagavond met 2-0.

Chelsea-manager Mourinho voelt mee met collega Moyes. "Ik ga er niet teveel over zeggen, maar natuurlijk leef ik met hem mee", zei de Portugees tegen ITV. "Ik voel mee met David. Eigenlijk met elke manager die zijn baan verliest", besluit Mourinho, die dinsdagavond met Chelsea aantreedt tegen Atlético Madrid in de halve finale van de Champions League.

Piquť: "Crisis niet de schuld van Martino"

Gerard Piqué neemt het op voor de bekritiseerde Gerardo Martino. De verdediger van Barcelona vindt het teleurstellende seizoen niet de schuld van Tata. Martino (51) volgde vorig jaar zomer Tito Vilanova op bij Barcelona.

De Argentijnse coach was lang in de race voor de treble met Barça. De Catalanen werden deze maand echter uitgeschakeld in de Champions League en de finale van de Copa del Rey ging verloren tegen Real Madrid. In de Primera División is het gat met koploper Atlético Madrid inmiddels vier punten.

"We hebben niet zo goed gepresteerd als we wilden", zegt Piqué (27) tegen Spaanse media. "Daar zijn geen excuses voor. Wij als spelers nemen daarvoor de verantwoordelijkheid. We moeten allemaal goed naar onszelf kijken. Ik denk niet dat Martino verantwoordelijk gehouden moet worden voor wat er gebeurt dit seizoen. Hij kwam er pas laat bij en werkt hard."

"Wij zijn Barcelona en we blijven vechten voor onze kansen. Het was niet ons beste seizoen, maar we moeten er weer bovenop komen. We kijken uit naar de toekomst en willen weer succesvol zijn. Ik heb vertrouwen in de mensen bij de club en we hebben een hele goede selectie", aldus de geblesseerde verdediger van Barcelona.

Piqué kijkt op van de kritiek die Lionel Messi de laatste weken krijgt. "Hij is de beste speler in de geschiedenis van het voetbal. Ik snap werkelijk niet waarom men hem bekritiseert. Dankzij hem hebben we zoveel prijzen gewonnen. Leo houdt van de club en de stad. Hij voelt zich hier thuis. Ik ben blij dat ik mijn kinderen kan vertellen dat ik met hem heb gespeeld", besluit Piqué.

Titelverdedigster Schiavone sneuvelt in Marrakech

Francesca Schiavone kan titelprolongatie bij het WTA-toernooi van Marrakech vergeten. De 33-jarige Italiaanse vond dinsdag al in de eerste haar Waterloo. Schiavone, als achtste geplaatst, was niet opgewassen tegen qualifier Beatriz García Vidagany uit Spanje en verloor met 6-3 en 6-2.

Schiavone, eenmalig grandslamwinnnaar, is afgezakt naar de 47e plaats op de wereldranglijst. Vorig jaar versloeg ze in de finale Lourdes Domínguez Lino. Een jaar eerder zegevierde Kiki Bertens.

[CL] Uitslag Atlťtico Madrid - Chelsea

In Madrid werd de heenwedstrijd gespeeld van halve finale in de Champions League tussen Atlético Madrid en Chelsea. Het bleef 0-0. José Mourinho behaalde met Chelsea daarmee een gunstig resultaat voor de return over acht dagen. 

In Madrid was er sprake van een ouderwets tactisch schouwspel. Chelsea was met niet al teveel aanvallende intenties naar Spanje afgereisd en focuste zich vooral op het verdedigende aspect. Atlético kreeg het balbezit en het initiatief, maar wist dat zelden in concreet doelgevaar om te zetten.

De neutrale toeschouwer was eigenlijk de grote verliezer. De eerste helft waren er nauwelijks momenten van opleving. Of het moet de blessure van Chelsea-doelman Petr Cech geweest zijn. De Tsjech kwam na een kwartier in botsing met Raul Garcia en kon niet verder. Cech werd vervangen door Mark Schwarzer.

Met de 41-jarige Mark Schwarzer onder de lat bleef Chelsea wachten op de Madrileense aanvallen. Alle ballen naar voren, was de insteek van de ploeg van Mourinho. Dat was juist niet waar spits Fernando Torres zich goed bij voelt. De Spanjaard kampeerde in zijn eentje nabij het strafschopgebied van Atlético en kwam amper in het spelbeeld voor.

Chelsea raakte in het tweede bedrijf ook nog eens aanvoerder John Terry kwijt door een blessure. Frank Lampard, die daarna de band om zijn arm kreeg geschoven, had de wedstrijd niet mogen uitspelen. Hij kreeg eerst geel voor een overtreding en maakte daarna opzichtig hands.

Het bleef bij één gele prent, al mist de middenvelder daardoor alsnog de return in Londen. Ook John Obi Mikel, die na de handsbal van Lampard een handgemeen uitlokte met Gabi, ontbreekt door een gele kaart. 

Atlético Madrid

0 - 0

Chelsea

 
 Gele kaart: Gabi (Atlético Madrid), Lampard, Mikel (Chelsea)
 
Stadion: Estadio Vicente Calderón, Madrid
Toeschouwers: 50000
Arbiter: Eriksson (Zwe)
 
Opstelling:   Opstelling:
Courtois
Juanfran
Miranda
Godín
Filipe
García (Villa/86)
Gabi
Suárez (Sosa/79)
Koke
Diego Costa
Diego (Arda/60)
  Cech (Schwarzer/18)
Azpilicueta
Cahill
Terry (Schürrle/73)
Cole
Mikel
Luiz
Lampard
Ramires
Torres
Willian (Ba/90+4)

Sharapova na marathonpartij verder in Stuttgart

Maria Sharapova heeft dinsdag na een marathonpartij de tweede ronde van het tennistoernooi in Stuttgart bereikt. De winnares van de laatste twee edities ontdeed zich na drie tiebreaks van de Tsjechische Lucie Safarova: 7-6 (5), 6-7 (5) en 7-6 (2). De wedstrijd nam drie uur en 22 minuten in beslag.

Sharapova (6) maakte het zichzelf onnodig moeilijk. De Russin, die is afgezakt naar de negende plaats op de wereldranglijst, gaf in de beslissende derde set een 5-1 voorsprong uit handen en liet drie matchpoints onbenut.

Safarova mocht bij 6-5 voor de wedstrijd serveren, maar slaagde daar niet in. In de tiebreak trok Sharapova vervolgens overtuigend de wedstrijd naar zich toe.

OPCW: 86 procent chemische wapens weg uit SyriŽ

De Syrische regering heeft opnieuw een partij chemische bestandsdelen van gif- en zenuwgas afgeleverd in de havenstad Latakia, waarna de chemicaliën dinsdag op schepen zijn geladen en naar internationale wateren zijn gebracht. Dat heeft hoofd van de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) Ahmet Üzümcü gezegd.

In totaal is nu ruim 86 procent van alle chemicaliën uit Syrië verwijderd. De OPCW heeft een deadline gesteld op 30 juni voor de verwijdering en vernietiging van het Syrische gifgasarsenaal. Syrië heeft al meerdere deadlines gemist, maar beweert dat het land de uiteindelijke datum van 30 juni zal halen.

Het gifgas wordt met westerse vrachtschepen weggehaald uit Latakia. Uiteindelijk moet het worden overgeheveld naar de Cape Ray, een Amerikaans schip met een speciale uitrusting aan boord om de chemische wapens op open zee onschadelijk te maken.

Onherstelbare schade aan trekpleisters Brussel

De Grote Markt en het historische stadhuis van Brussel worden te intensief gebruikt. De twee bezienswaardigheden, die op de Unesco-werelderfgoedlijst staan, dreigen daardoor onherstelbare schade op te lopen, zeggen monumentenspecialisten tegen de Belgische krant Le Soir. Het stadsbestuur werkt aan een actieplan.

Zo mogen alleen nog maar traditionele evenementen worden gehouden op de Grote Markt met zijn kwetsbare kinderkopjes. Jaarlijks bezoeken zo'n 2,7 miljoen toeristen de stad, boven op de 1,1 miljoen inwoners die de Belgische hoofdstad telt.

Ook denkt de stad volgens de krant na over een verhuizing van de gemeentelijke administratie uit het stadhuis. De werkruimtes zitten te vol omdat het aantal ambtenaren de afgelopen jaren verdubbeld is.

Door de overbevolking slijten de vloeren en muren van het gotische stadhuis in rap tempo. Daarnaast wordt het intensief gebruikt voor gemeenteraadsvergaderingen, huwelijken en veel recepties. De oudste delen van het stadhuis stammen uit 1402.

Dijsselbloem ziet beperkte ruimte voor extra wensen

Er is weinig ruimte voor extra wensen van de vijf partijen waarmee minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) onderhandelt over de begroting van volgend jaar. Dat heeft de bewindsman dinsdag gezegd in een interview met RTL Z.

"De partijen hebben veel wensen, maar hebben me nog niet erg geholpen het geld daarvoor te vinden", zei Dijsselbloem. "Er moeten nu keuzes worden gemaakt. Als dat niet gebeurt weet ik zeker dat er straks weinig over is voor de koopkracht of extra lastenverlichting."

Dijsselbloem wil deze week in grote lijnen duidelijkheid hebben over de uitgavenkant van de begroting. Hij praat woensdag verder met de coalitiepartijen VVD en PvdA en met de oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP over de overige wensen van deze partijen.

Vorige week sloten de vijf partijen een akkoord over extra geld voor de zorg.

EritreeŽr wint alsnog Ronde van Turkije 2013

Wielrenner Natnael Berhane uit Eritrea heeft van de internationale wielerunie UCI de overwinning gekregen in de Ronde van Turkije van 2013. Die was in eerste insantie voor de Turk Mustafa Sayar, maar hij bleek eerder in het jaar EPO te hebben gebruikt en werd geschorst. Daarop besloot de 25-jarige Sayar maar helemaal te stoppen met wielrennen.

Voor het wielrennen in Eritrea is de eindzege van Berhane de grootste overwinning ooit. De 23-jarige renner van Team Europcar won eerder dit jaar al wel het eindklassement in La Tropicale Amissa Bongo, ook wel de Ronde van Gabon genoemd. Hij troefde daar oud Belkin-renner Luis León Sánchez op één seconde af.

Ook Courteney Cox sluit Friends-reŁnie uit

Courteney Cox ziet een Friends-reünie niet zitten. Producenten Marta Kauffman en David Crane lieten vorige week al weten dat een terugkeer van de sitcom is uitgesloten en ook de actrice is niet vatbaar voor de toenemende roep om een hereniging.

"Het gaat niet gebeuren", zei Cox, die Monica speelde in de serie, maandag in de talkshow van David Letterman. De zes voormalige Friends-sterren hebben het tegenwoordig te druk met eigen projecten. "Ik probeer al tien jaar lang een diner met de castleden te organiseren en het lukt maar niet."

Een film gebaseerd op de serie zou volgens de actrice ook niet werken, vanwege het beperkte aantal locaties. "De hele show speelde zich min of meer af in Monica's appartement. Hoe kan dat nou werken?", legt ze uit.

Naast Cox bestond de cast uit Jennifer Aniston, Lisa Kudrow, Matt LeBlanc, Matthew Perry en David Schwimmer. Het is dit jaar tien jaar geleden dat de laatste aflevering van Friends werd uitgezonden. De serie liep tien seizoenen.

Oppositie wil uitstel langdurige zorg

De grote verschuiving van de langdurige zorg voor ouderen en gehandicapten naar de gemeenten moet een jaar worden uitgesteld. Daarvoor pleiten oppositiepartijen SP, CDA en GroenLinks dinsdag tijdens het debat over de wijzigingen in de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) per 1 januari 2015.

Staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA) en 'de vijf regeringspartijen' kunnen volgens CDA-kamerlid Mona Keijzer niet 'doof zijn voor al die geluiden uit de samenleving'. Gemeenten weten volgens Keijzer niet wat er precies op hen afkomt.

"Sinds oktober 2012 is er een regeerakkoord, maar eigenlijk is pas sinds begin dit jaar duidelijk wat dit allemaal gaat betekenen", aldus het Kamerlid vlak voor het debat. "En elke keer komt er weer een nieuw akkoord waardoor er zaken veranderen."

Oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP sloten vorige week al een akkoord met coalitiepartijen en kabinet over de overheveling van de langdurige zorg naar de gemeenten. In ruil voor een verzachting van de bezuinigingen, stemden ze in met de plannen van staatssecretaris Van Rijn. Daarmee is er in principe een meerderheid in de Tweede en Eerste Kamer.

Desondanks vragen CDA, GroenLinks en SP Van Rijn om uitstel. Invoering op 1 januari 2015 is namelijk ook volgens GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman 'volstrekt onhaalbaar'. "Door de manier waarop we nu de Wmo door de kamer jassen hebben gemeenten straks veel te weinig tijd om de mensen om wie het gaat goed te betrekken bij de inrichting van de zorg." SP-Kamerlid Tjitske Siderius sprak zich dinsdag in haar bijdrage ook uit voor uitstel.

PVV-Kamerlid Fleur Agema heeft haar hoop inmiddels gevestigd op de Eerste Kamer, waar de VVD plots tegengas lijkt te geven. "Hier is alles al afgetikt, maar er is wel hoop", aldus Agema, die de Wmo heeft omgedoopt tot de wet 'Weg met ouderen'. "Heleen Dupuis van de VVD in de Eerste Kamer zei nog niet klaar te zijn met de wet. En ook Eerste Kamer-voorzitter Ankie Broekers-Knol heeft commentaar. Dat zijn al twee belangrijke VVD'ers in de Eerste Kamer. Daar ligt nu de mogelijkheid."

Broekers-Knol heeft premier Mark Rutte (VVD) laten weten dat de wetsvoorstellen die nog voor de zomer moeten worden behandeld, deze week de Eerste Kamer moeten bereiken. Ze zegt het slecht te vinden dat de Eerste Kamer in hoge snelheid veel wetsvoorstellen moet behandelen. Verder zei VVD-senator Heleen Dupuis eerder dinsdag kritisch naar het voorstel te zullen kijken. Dat het een voorstel van haar eigen partij is deert haar niet. "Het kan zijn dat een Eerste Kamer toch anders denkt dan in een regeerakkoord staat. Dat is niet uitgesloten."

Staatssecretaris Van Rijn gaat donderdag, op de tweede dag van het debat, in op alle voorstellen en vragen die de Kamer dinsdag aandraagt.

Honderd vierkante meter kunstwerk voor de koning

Kunstenaars David Bade en Tirzo Martha zijn met 25 Amstelveense jongeren begonnen aan een schilderij van honderd vierkante meter voor de koning. Het kunstwerk wordt op Koningsdag onthuld tijdens de bedankspeech van koning Willem-Alexander. Dat meldt het Cobra Museum dinsdag.

De afgelopen paasdagen is er al gewerkt aan het schilderij. Er is een tijdelijk atelier in het leegstaande congrescentrum tussen het Cobra Museum en het Stadshartplein in Amstelveen, een van de twee plaatsen die de koning en zijn familie zaterdag bezoeken. In het atelier was het proces ook te volgen voor publiek.

De jongeren komen van vier Amstelveense middelbare scholen en hebben allen beeldende vorming als examenvak. De opdracht is hun persoonlijke verhouding met de koning, het koningshuis en Koningsdag te verbeelden in een drieluik van tien bij tien meter.

Het initiatief komt van het Cobramuseum voor Moderne Kunst. Het museum is daarvoor de samenwerking aangegaan met het Instituto Buena Bista uit Curaçao. Dit instituut is gekoppeld aan David Bade en Tirzo Martha, beiden zijn internationale kunstenaars die werken in de traditie van de Cobra-beweging.

Lords of the Fallen laat uitdaging zien

Bandai Namco is druk bezig geweest vandaag met allerlei aankondigingen, dus er kan er nog wel één bij: een gameplaytrailer van Lords of the Fallen.

Dat deze game is geïnspireerd op Dark Souls is iets dat de makers niet onder stoelen of banken steken. Vijanden hebben hun eigen routines, waar ze vanaf wijken als ze iets verdachts horen of zien, al is het een verdieping lager. Er zijn geen klassen waar je in het begin uit moet kiezen. Je kiest een wapen, en daarmee je speelstijl, die je aan kunt passen door andere wapens te vinden. Dus ben je de sneaky speelstijl met werpmessen zat is er niets dat je weerhoudt om verder te gaan met brute bijl. In onderstaande trailer zien we de verschillende klassen een bruut te lijf gaan.

Lords of the Fallen komt uit op PlayStation 4, Xbox One en pc. Een preview is hier te lezen.

Samsom (PvdA) gelooft er 'geen bal van'

Diederik Samsom, fractievoorzitter van de PvdA in de Tweede Kamer, gelooft niet dat 43 procent van de Nederlanders minder Marokkanen in Nederland wil. 

Dat laatste is de uitslag van een recente peiling van Maurice de Hond in opdracht van de PVV van Geert Wilders. Samsom gelooft wel dat mensen zich zorgen maken over problemen, maar niet dat de Nederlandse bevolking hele bevolkingsgroepen wil wegzetten. "Als je een platte vraag stelt, krijg je een plat antwoord", aldus Samsom die van mening is dat de uitkomst met de vraagstelling te maken heeft.

Samsom is tevens van mening dat Wilders door middel van deze peiling alleen maar een vervolg wil geven aan zijn optreden op de avond van de gemeenteraadsverkiezingen. Toen vroeg hij in een zaal van een café in Den Haag of de mensen in de zaal minder Marokkanen wilden.

Overvallers leggen busgarage BraziliŽ in de as

Gewapende overvallers hebben op een busremise in het Braziliaanse Osasco 34 bussen in brand gestoken. Busmaatschappij Urubupunga had naar eigen zeggen geen bedreigingen ontvangen en tast in het duister over de beweegredenen van de daders.

Minstens zes gewapende mannen bestormden de parkeergarage van het bedrijf in de nacht van maandag op dinsdag. Ze namen een bewaker en drie chauffeurs in gijzeling en staken vervolgens de bussen in brand. Niemand raakte gewond.

Een vijfde van het wagenpark van Urubupunga is in vlammen opgegaan. Er rijden daarom voorlopig minder bussen in Osasco, zei directeur Miguel de Albuquerque dinsdag. De industriestad ligt een kilometer of zestien van de metropool Sao Paulo.

Busmaatschappijen in Brazilië zijn geregeld het doelwit van wraakzuchtige misdaadbendes en demonstrerende relschoppers. De afgelopen maanden zijn onder meer bussen vernield na de dood van een bendelid tijdens een politieactie en tijdens uit de hand gelopen protestmanifestaties voor betere publieke voorzieningen.

Plasterk wil verder met plan superprovincie

Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) gaat gewoon door met het wetsvoorstel om de provincies Noord-Holland, Utrecht en Flevoland met elkaar te fuseren. Het plan wordt binnenkort voorgelegd aan het kabinet, zegt een woordvoerder dinsdagavond naar aanleiding van de afwijzing van de drie provincies.

Inhoudelijk wil Plasterk voorlopig geen reactie geven. "Eerst moet het wetsvoorstel worden besproken", aldus de woordvoerster.

De drie commissarissen van de koning namen dinsdagavond op een persconferentie afstand van de huidige plannen van Plasterk. Ze vinden dat het kabinet onvoldoende duidelijk maakt waarom een fusie nodig is.

Zonder de steun van de provincies lijkt het onmogelijk dat de door het kabinet gewenste Noordvleugelprovincie er komt. De fusie was al eerder een jaar uitgesteld. Premier Mark Rutte (VVD) zei donderdag na de ministerraad nog dat de superprovincie er nog deze kabinetsperiode komt.

ChristenUnie-Kamerlid Gert-Jan Segers vindt dat Plasterk nu beter kan stoppen met het project. "Nu de provincies zijn afgehaakt, is dit wat mij betreft het definitieve einde van deze geldverslindende bestuurlijke bezigheidstherapie. Minister Plasterk zou er goed aan doen zijn energie te gebruiken voor echte problemen", zegt hij in een reactie. Hij denkt de samenvoeging de positie van de burger niet versterkt maar juist vervreemd van het bestuur.

'Whitmarsh krijgt 10 miljoen mee'

De bij McLaren opzij geschoven teambaas Martin Whitmarsh krijgt een schadevergoeding mee van ongeveer tien miljoen dollar, zo meldde de Daily Mail. De onderhandelingen tussen de Brit en het team uit Woking lopen nog.

Begin dit jaar nam Ron Dennis de macht bij McLaren weer in handen. Dit ging ten koste van Whitmarsh die de afgelopen jaren onder meer de Formule 1-activiteiten leidde. In deze functie is hij opgevolgd door Eric Boullier, terwijl Dennis de algehele leiding over McLaren weer in handen heeft.

Harley-dag Valkenswaard terecht afgeblazen

De burgemeester van Valkenswaard mocht de vergunning voor de Harley Davidson-dag zaterdag in de Brabantse plaats intrekken vanwege de vrees voor ongeregeldheden. Die angst is terecht omdat op het evenement altijd veel Hells Angels afkomen, zo staat in de dinsdag gepubliceerde motivering van de rechtbank in Den Bosch. De voorzieningenrechter zette donderdag al een streep door het evenement.

Volgens de rechter komen de Hells Angels jaarlijks in groten getale naar de Harley-dag. Ze gebruiken het evenement tevens als podium om zich te profileren. In de afgelopen tijd zijn er tevens ontwikkelingen en geweldsincidenten geweest rond de rivaliserende club Bandidos waar ook Hells Angels bij betrokken waren.

Beide motorclubs zochten al eerder de confrontatie met elkaar op openbaar terrein. Omdat de Harley-dag voor iedereen toegankelijk is, was het risico te groot. De burgemeester mocht daarom de vergunning intrekken.

De organisatie, die rekende op zo'n twaalfduizend bezoekers, stapte naar de rechter toen de vergunning werd ingetrokken. Opvallend genoeg mocht een paasshow van een motorzaak in Helmond afgelopen weekeinde wel doorgaan. Ook daar was geen toestemming voor gegeven vanwege mogelijke ongeregeldheden, maar de rechtbank vond die vrees onvoldoende onderbouwd.

Juf doet 4 scholieren in 3 maanden

Nolana Griffin verdwijnt voor maar liefst 25 jaar achter tralies. De 40-jarige lerares Walthall County, in de Amerikaanse staat Mississippi, heeft namelijk vier scholieren afgewerkt in slechts drie maanden tijd.

De geile juf reed zich tussen 1 oktober en 31 december klaar op vier verschillende leerlingen. Vervolgens besloot zij zichzelf aan te geven bij de politie, zo blijkt uit een eerder rapport.

Griffin is vandaag veroordeeld wegens viermaal seks met vier jongens tussen de 15 en 17 jaar oud. Met een opgelegde straf van 25 jaar toont de rechter zich nog opvallend mild. Zij had namelijk maar liefst 120 jaar achter tralies kunnen belanden, dus de geile juf mag wel even voor onze lieve heer op de knietjes.

De juf in kwestie. Niet nice, want lelijk
Foto: Walthall County Sheriff's Department

'Stapels lijken' bij bloedbad Zuid-Sudan

Toby Lanzer, de humanitaire coördinator van de Verenigde Naties in Zuid-Sudan, heeft naar eigen zeggen 'stapels en stapels lijken' gezien. De slachtoffers zijn omgekomen bij een bloedbad in Bentiu, de hoofdstad van de olierijke deelstaat Unity, aldus Lanzer. Hij meent dat het bloedbad wel eens een grote omwenteling in het conflict tot gevolg kan hebben.

In Bentiu werden vorige week meer dan tweehonderd mensen vermoord die zich in een moskee hadden verschanst. De rebellen spoorden daarnaast buitenlanders en Zuid-Sudanezen van de Nuer-stam op en doodden hen in woningen, ziekenhuizen en een kerk. Duizenden mensen zijn inmiddels het geweld ontvlucht, omdat velen vrezen voor meer geweld.

Op een basis van de Verenigde Naties in Bentiu worden inmiddels meer dan 25 duizend mensen opgevangen. Er is weinig drinkwater beschikbaar en elke toiletvoorziening moet door 350 mensen worden gedeeld.

Opstelten neemt brandschade Veluwe op

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) bezoekt woensdagmiddag Natuurpark De Hoge Veluwe. Aanleiding is de grote brand die daar afgelopen weekeinde woedde, meldt zijn departement dinsdagmiddag.

Opstelten zal zich nader laten informeren over de brand, waarbij driehonderd tot driehonderdvijftig hectare natuurgebied verloren ging. De bewindsman zal de schade bekijken en spreken met hulpverleners die actief zijn geweest in het gebied.

Alle bezoekers Heracles - Ajax gefouilleerd

Alle bezoekers die zondag naar de wedstrijd Heracles Almelo - Ajax gaan worden gefouilleerd. Dat heeft de gemeente Almelo in samenspraak met de club besloten naar aanleiding van het vuurwerkincident afgelopen weekeinde in de bekerfinale. Ook worden extra stewards ingezet en is er meer cameratoezicht.

Normaal gesproken worden bezoekers bij Heracles steekproefsgewijs gefouilleerd, maar bij de mogelijke kampioenswedstrijd van Ajax moet iedereen worden gecontroleerd. "Ook supporters van Heracles en mensen op de eretribune", zegt een woordvoerder.

Met camera's wordt nu het hele stadion in de gaten gehouden, omdat sommige Heracles-fans hun toegangskaart hebben verkocht aan Ajacieden. Dat is volgens de gemeente geen probleem, zolang de supporters maar gemoedelijk met elkaar omgaan. "Er is geen reden tot zorgen omdat de twee clubs geen rivaliserende groepen hebben", aldus de zegsman.

Eerder dinsdag werd bekend dat Ajax zo'n honderd tot 150 toegangskaarten heeft geblokkeerd voor de uitwedstrijd tegen Heracles. De geblokkeerde kaarten waren in handen van supporters die afgelopen zondag tijdens de bekerfinale in het vak zaten waaruit vuurwerk werd gegooid.

Curtain Call voor het Westen aangekondigd

Square Enix kondigt vandaag aan dat Theatrhythm Final Fantasy Curtain Call, een ritmisch actiespel dat klassieke Final Fantasy-muziek combineert met RPG-elementen, later dit jaar exclusief zal worden uitgebracht voor het Nintendo 3DS-systeem.

Theatrhythm Final Fantasy Curtain Call is het vervolg op Theatrhythm Final Fantasy, dat in juli 2012 is uitgebracht op de Nintendo 3DS, en bevat drie keer zo veel nummers en twee keer zo veel speelbare personages als haar voorganger. Naast de nieuwe onderstaande functies heeft het vervolg tevens twee nieuwe spelmodi: Quest Medley, waarbij je afwisselend FMS (Field Music Sequence)- en BMS (Battle Music Sequence)-games speelt, en de Versus BMS-modus, waarin spelers vrienden en andere spelers kunnen uitdagen. Het spel bevat tevens een aantal configuratie- en voortgangselementen waarmee de Final Fantasy-serie zo bekend is geworden.

Met meer dan tweehonderd nummers en zestig speelbare personages uit de hele Final Fantasy-serie zitten in het spel, waaronder Final Fantasy VII: Advent Children, Final Fantasy Tactics en recentelijk uitgebrachte titels als Lightning Returns: Final Fantasy XIII en Final Fantasy XIV: A Realm Reborn.

Fans tonen opnieuw berouw voor vuurwerkincident

De Ajax-supporters die zondag tijdens de bekerfinale vuurwerk op het veld gooiden zijn daarvoor dinsdag opnieuw door het stof gegaan. "Na intern overleg bij Vak410 willen we nogmaals onze excuses aanbieden aan Ajax, de spelers en de harde kern", staat dinsdag in een korte verklaring op de eigen site van de jongere generatie hooligans.

Het zogenoemde sfeervak had eerder ook al excuses aangeboden. Toen vergoelijkten de fans het vuurwerkincident enigszins. "Vak410 staat honderd procent achter het gebruik van vuurwerk, maar altijd op een sfeerverhogende wijze en nimmer om onze, dan wel andere spelers in gevaar te brengen."

De F-side distantieerde zich maandag van de actie van Vak410. De F-side, de oude harde kern, noemde het gooien van vuurwerk naar de eigen spelers onacceptabel.

De bekerfinale van Ajax tegen PEC Zwolle moest al na enkele seconden worden stilgelegd vanwege grote hoeveelheden vuurwerk die het veld op werden gegooid. Na de 1-0 van Ricardo van Rhijn werd een nieuwe lading vuurwerk op het veld geworpen en werd het duel, waarin Ajax uiteindelijk met 5-1 verloor, andermaal gestaakt.

Justin Bieber wil uitstel in zaak-Miami Beach

Justin Bieber heeft om uitstel gevraagd in de zaak wegens rijden onder invloed, verzet bij zijn arrestatie en rijden met een verlopen rijbewijs. Advocaten van de 20-jarige zanger, die begin dit jaar werd opgepakt in Miami Beach, hebben maandag verzocht om meer tijd om de zaak voor te bereiden. De rechtszaak stond gepland voor 5 mei.

In het verzoek de motie geven Biebers raadslieden aan dat aanklagers niet negatief tegenover uitstel staan. Woensdag vindt een hoorzitting plaats over het verzoek. Hoewel de advocaten zeggen meer tijd nodig te hebben, zou er ook een andere reden kunnen zijn. Al enige tijd wordt namelijk geroepen dat Bieber en de aanklager achter de schermen werken aan een akkoordje.

De zanger werd in januari in de boeien geslagen in Miami Beach. Hij had geblowd en medicijnen gebruikt. In mei staat voor Bieber ook nog een zitting op de planning wegens mishandeling. Hij wordt ervan verdacht eind vorig jaar een limousinechauffeur te hebben geslagen in zijn vaderland Canada.

Moeder aangehouden na dood Duitse peuter (3)

De politie in Duitsland heeft de moeder van een Duits jongetje van 3 aangehouden dat vorige week in het Limburgse Vaals onder verdachte omstandigheden om het leven is gekomen. Tegen de vrouw was een Europees arrestatiebevel uitgevaardigd, meldt de Nederlandse politie dinsdag.

Wat er precies is gebeurd, wordt nog onderzocht. Omdat het onderzoek nog loopt, worden geen inhoudelijke details vrijgegeven. De politie sluit meer aanhoudingen niet uit.

'Provincies tegen vorming superprovincie'

De fusie tussen Noord-Holland, Utrecht en Flevoland in een grote superprovincie is wat deze provincies betreft van de baan. Dat maken ze dinsdagavond bekend, zo meldt RTL Nieuws. Zonder de steun van de provincies lijkt het onmogelijk om tot een de door het kabinet gewenste Noordvleugelprovincie te komen.

De gesprekken tussen kabinet en provincies over de superprovincie slepen al maanden voort. Bij de fusie zou de nieuwe provincie fors meer taken krijgen. Zo zouden ze onder meer verantwoordelijk worden voor de snelwegen en de ruimtelijke ordening. Volgens RTL vinden de provincies vinden dat het kabinet onvoldoende duidelijk maakt waarom een fusie nodig is.

Premier Mark Rutte (VVD) zei donderdag na de ministerraad nog dat de superprovincie er nog deze kabinetsperiode komt. Zonder de steun van de provincies lijkt het echter onmogelijk dat plan door te zetten. De fusie was al een jaar uitgesteld.

VVD en PvdA spraken in het regeerakkoord af dat de twaalf provincies uiteindelijk moeten worden samengevoegd tot vijf landsdelen. De fusie van Noord-Holland, Utrecht en Flevoland moest de eerste stap worden. Volgens het kabinet zijn de huidige provinciebesturen te klein in verhouding tot ingrijpende maatschappelijke veranderingen en moet de fusie provinciebesturen sterker maken.

'MŠxima met autopech langs de weg'

Koningin Máxima kwam vorige week voor een onaangename verrassing te staan toen ze met de auto onderweg was naar België. Ze was vergeten te tanken en moest daarom tussen Antwerpen en Brussel de vluchtstrook op omdat de tank leeg was, zei Albert Verlinde dinsdagavond in RTL Boulevard.

De koningin was volgens Verlinde op weg naar Edouard Vermeulen van modehuis Natan, waarvan ze regelmatig kleding draagt. Naar verluidt schoot een van Máxima's beveiligers, die achter haar reed, te hulp door benzine te halen.

Vechten op pc in Rise of Incarnates

Bandai Namco heeft vandaag Rise of Incarnates aangekondigd. Het spel is ontwikkeld door het team achter Tekken en SoulCalibur. In een 3D-arena gaan pc-spelers hakken en slaan tot de tegenstanders het loodje hebben gelegd.

Spelers zijn in deze game 'Incarnates', mensen die onnoemelijke mythische krachten hebben en vechten om een tragedie te voorkomen en zo de wereld te hervormen. Op een moment wordt ze opgedragen het tegen elkaar op te nemen om zo leider te worden en de wereld te redden van de ondergang. De gevechten zijn twee tegen twee in omgevingen die de globetrotters onder ons bekend voor moeten komen.

Rise of Incarnates wordt in de tweede helft van 2014 via Steam op pc uitgebracht.

Speciale edities van Tales of Xillia 2

Bandai Namco heeft vandaag de Collector Editie en een Day-One editie for Tales of Xillia 2 voor PlayStation 3 aangekondigd. Het spel komt 22 augustus uit.

Tales of Xillia 2 heeft twee nieuwe hoofdpersonages: Ludger Kresnik en Elle Marta. Het spel speelt zich een jaar na de gebeurtenissen van het eerste deel af.

De Tales of Xillia 2 Collector’s Edition bevat:

  • Tales of Xillia 2
  • Ludger Kresnik-figurine
  • Elle’s Pocket Watch Replica Compact
  • Tales of Xillia 2 soundtrack
  • Tales of Xillia 2 Art book
  • De kat Rollo op de metalcase

De Tales of Xillia 2 Day One Edition heeft:

  • Tales of Xillia 2
  • Tales of Xillia 2 soundtrack
  • Tales of Xillia 2 Metalcase

Collector's Edition

Taki ook in Soul Calibur: Lost Swords

Bandai Namco heeft enkele nieuwtjes over de free-to-play SoulCalibur Lost Swords losgelaten. Het bedrijf heeft een nieuwe personages en de gratis te spelen personages die vanaf het begin te kiezen zijn bekendgemaakt.

Taki maakt haar come-back in SoulCalibur Lost Swords. Helaas is ze niet meteen speelbaar, want die eer gaat naar Mitsurugi, Sophitia en Siegfried. Met deze personages kun je meer vechters vrijspelen door missies te doen. In het begin zullen dat de dames Ivy en de net aangekondigde Taki zijn. 

 SoulCalibur Lost Swords is een free-to-play fighter die 23 april uitkomt op PlayStation 3.

Emma Stone leert veel van vriend Andrew Garfield

Emma Stone is een stuk wijzer door haar relatie met acteur Andrew Garfield. "Ik heb heel veel geleerd door in zijn buurt te zijn", zegt de actrice, die sinds drie jaar samen is met Garfield, in de Amerikaanse editie van Vogue. "En hij is ontzettend belangrijk voor me."

De 30-jarige acteur, met wie Stone samen te zien is in de Amazing Spider-Man-films, is blij dat hij Stone tegen het lijf is gelopen. "Ik ben ontzettend dankbaar dat we naast elkaar staan", zegt Garfield. "We hebben allemaal een maatje nodig om te zorgen dat je vanuit je hart denkt, waar je tegen kunt klagen en grappen mee kunt maken."

De 25-jarige Stone vindt het geen belemmering voor de relatie om samen met haar vriend in een film te spelen. "Het is heel leuk om met hem samen te werken om hoe hij is als acteur en als persoon. Ik had het hoe dan ook plezierig gevonden."

John Travolta geŽerd met Indiase filmprijs

John Travolta wordt in het zonnetje gezet tijdens de International Indian Film Academy Awards. De 60-jarige Amerikaan krijgt bij de uitreiking van het Indiase equivalent van de Oscars de prijs voor populairste internationale ster in India aller tijden.

Travolta neemt de prijs in ontvangst in Tampa in Florida, waar de International Indian Film Academy Awards deze week neerstrijkt. Het is de eerste keer dat het Bollywood-evenement, dat jaarlijks plaatsvindt in een ander land, wordt gehouden in de Verenigde Staten. Negen jaar geleden was Amsterdam het decor van de prijsuitreiking.

De acteur is vooral bekend van films als Saturday Night Fever, Grease en Pulp Fiction. Eerder dit jaar was hij nog in het nieuws vanwege een blunder bij de Oscaruitreiking. Travolta kondigde zangeres Idina Menzel aan als 'Adela Dazeem'.


John Travolta geëerd met Indiase filmprijs (Foto: Novum)

John Turturro vervangt Robert De Niro in miniserie

John Turturro heeft de hoofdrol te pakken in de miniserie Criminal Justice. De 57-jarige Quiz Show-acteur vervangt Robert De Niro, die is afgehaakt wegens een volle agenda. Laatstgenoemde was op zijn beurt de vervanger van James Gandolfini, die vorig jaar overleed aan een hartaanval.

Turturro kruipt in de huid van advocaat Jack Stone, schrijft het Amerikaanse filmtijdschrift The Hollywood Reporter. Hij verdedigt een jongeman die wordt verdacht van de moord op een meisje in New York. Het door HBO uitgezonden Criminal Justice is gebaseerd op de gelijknamige dramaserie van de BBC.

Turturro is bekend van films als Quiz Show, The Big Lebowski en O Brother, Where Art Thou? Hij speelde ook in de drie tot nu toe verschenen Transformers-films.

Korte jeugdfilm Alles Mag wint Canadese filmprijs

De korte jeugdfilm Alles Mag is maandag in de prijzen gevallen op het Canadese Toronto International Film Festival (TIFF) Kids. De film, die werd geregisseerd door Steven Wouterlood, is door de jury uitgeroepen tot beste korte film van het jaar.

"We hebben voor deze film gekozen vanwege het fantastische acteerwerk, de meeslepende beelden, de creativiteit en omdat hij ons constant heeft verrast", luidde het rapport van de jury. Eerder won de Carry Slee-verfilming Spijt! al de publieksprijs van het festival.

Alles Mag vertelt het verhaal van een Brabantse jongen die op zijn nieuwe Amsterdamse school een spreekbeurt over carnaval houdt. In de film zijn onder andere Ricky Koole, Lars Jennissen en Patrick Stoof te zien.

Frauderende postbodes gearresteerd

Zes postbodes zijn dinsdag gearresteerd op verdenking van fraude met belastinggeld. Ze zouden in het geheim brieven van de Belastingdienst hebben onderschept. Dat heeft het Openbaar Ministerie dinsdag bekendgemaakt. Volgens de fiscale opsporingsdienst FIOD is met de fraude 350 duizend euro gemoeid.

De verdachten zouden in 2012 en 2013 tientallen brieven, waarin de fiscus bankrekeningnummers opvraagt van mensen die recht hebben op een teruggave, hebben geopend. Ze stuurden hun eigen rekeningnummers terug en namen vervolgens het geld op.

De zes postbodes werkten in Den Haag, Wassenaar, Voorhout en Bussum. Een zevende verdachte, die eveneens werd opgepakt, speelde waarschijnlijk een rol bij het regelen van bankrekeningen en pinpassen. Bij doorzoekingen in hun woningen in Den Haag, Bussum en Schiedam werd beslag gelegd op enkele duizenden euro's in contanten, een BMW, sieraden en administratie.

Justitie sluit niet uit dat er meer mensen geld van de bankrekeningen haalden. Het programma Opsporing Verzocht laat dinsdagavond camerabeelden zien die zijn gemaakt bij geldautomaten.

Achttien Nederlanders op voorlopige startlijst Giro

Op de dinsdag gepubliceerde voorlopige startlijst van de Giro d'Italia staan achttien Nederlanders vermeld. Belkin verschijnt volgens de lijst met liefst acht landgenoten aan de start, Australiër David Tanner is de enige buitenlander in de ploeg.

Voor Belkin staan Wilco Kelderman, Jetse Bol, Rick Flens, Marc Goos, Martijn Keizer, Steven Kruijswijk, Maarten Tjallingii en Jos van Emden op de lijst. Kelderman werd vorig jaar zeventiende in de Giro, zijn tot nu toe enige grote ronde. Kruijswijk werd in 2011 nog achtste, terwijl Bol en Goos hun debuut maken in een grote ronde. De meest ervaren man bij Belkin is Tjallingii, die volgens de lijst begint aan zijn zevende grote ronde.

Johnny Hoogerland zal voor Androni-Giocatolli starten. Hij werd in 2009 nog twaalfde in de Vuelta a España en reed totaal zes keer een grote ronde. Garmin-Sharp verschijnt met twee Nederlanders aan de start, Thomas Dekker en Tom-Jelte Slagter. Beiden reden de Giro al twee keer. Bij Omega Pharma - Quick-Step staat Wout Poels op de lijst. Na drie keer de Tour de France en twee keer de Vuelta gereden te hebben maakt hij zijn debuut in de Giro.

Veruit de meest ervaren van alle Nederlanders is Pieter Weening. Met deelname in twaalf grote rondes zal hij voor Orica-GreenEdge starten. Hij wordt daar onder andere vergezeld door Jens Mouris, die zowel de Giro als de Vuelta één keer reed. Trek Factory Racing start met Boy van Poppel, die vorig jaar de Tour reed. 

Het tweede Nederlandse team, Giant-Shimano, verschijnt waarschijnlijk met drie Nederlanders aan het vertrek. Tom Stamsnijder en Albert Timmer zijn bekend met de Giro, Tom Veelers maakt er zijn debuut.

De Italiaan Michele Scarponi vertrekt vermoedelijk met het nummer 1. Hij is de kopman van Astana, het team dat met Vincenzo Nibali vorig jaar de winnaar in de gelederen had. Alleen Frankrijk (19) en Italië (58) hebben meer rijders aan de start dan Nederland.

Vogelspotster spot rukeend

Een Zweedse vogelspotster kreeg onlangs wel iets heel bijzonders voor de lens. Zij stond namelijk oog in oog met een levensgrote trekvogel. De beste man had op een toren in Getterön de hand aan zichzelf geslagen.

De vogelliefhebster kon echter niet lachen om de man, die vrolijk zijn familiewapen tevoorschijn haalde en er een slinger aan gaf. Zij stapte dan ook direct naar de politie.

Vandaag moest de 29-jarige rukeend voor de rechter verschijnen. Hij ontkende echter alle aantijgingen. De rechter heeft zijn inspanningen beloond met een dikke prent, die ook kan worden voldaan door tachtig dagen te brommen.

Relikneuzen censureren biebboeken

In Renkum en andere bibliotheken in de Bijbelgordel, hebben moraliserende reliegekkies er een sport van gemaakt om op eigen houtje erotische passages uit literatuur te schrappen. Vooral Nederlandse literatuur, die uiteraard bol staat met allerlei vieze woordjes waar god niet tegen kan, zijn het slachtoffer.

Volgens Astrid Klein, opperboekenwurm van bibliotheek Veluwezoom, is het verschijnsel niet nieuw. Ze heeft het eerder meegemaakt in andere regio's waar ze gewerkt heeft. "Complete hoofdstukken uit Turks Fruit worden zwart gemaakt. Dat vinden sommige lezers te erotisch. Het is van alle tijden. Dit werd vroeger al gedaan, nu nog steeds."

De bieb is niet van plan om actief achter de vandalen aan te gaan. Het is lastig om te bewijzen wie verantwoordelijk is voor het vernielen van staatseigendommen. Het kan ook zijn dat het censureren binnen de muren van de bibliotheek gebeurd is, zonder dat het boek überhaupt is uitgeleend aan een belerende moraalridder. "We kiezen er dus voor niet achter degenen aan te gaan die dit doen. De kans dat we iemand vals beschuldigen is dan aanwezig. Als boeken te veel bewerkt zijn, dan vervangen we ze na verloop van tijd maar gewoon," aldus de directrice van de bibliotheek.

Batman heeft het koud in april

Warner Bros. Interactive Entertainment geeft vandaag Cold, Cold Heart vrij, de uitbreiding voor Batman: Arkham Origins. De DLC vindt plaats op Nieuwjaarsavond en laat de tragische oorsprong van het verhaal van Mr. Freeze zien.

Deze uitbreiding introduceert nieuwe locaties, waaronder Wayne Manor en CothCorp. Spelers krijgen toegang tot nieuwe gadgets, waaronder 'Thermocharged Batarangs' en 'Thermal Gloves' om tegen de kou van Mr. Freeze te kunnen. Batman is daarnaast uitgerust met een krachtige 'Extreme Environment'-pak, om Mr. Freeze en zijn ijskoude handlangers te verslaan.

Cold, Cold Heart is vanaf vandaag beschikbaar voor het Playstation Netwerk, Xbox Live Games Store en Steam voor € 9,99 en is gratis oor spelers die de Season Pass voor Batman: Arkham Origins hebben.

PVV en D66 aan kop Europese verkiezingen

De PVV en D66 gaan aan kop bij de komende Europese verkiezingen. Beide partijen zouden allebei vier van de 26 Nederlandse zetels in het Europees Parlement in de wacht slepen, blijkt dinsdag uit een peiling van het televisieprogramma Eenvandaag en onderzoeksbureau GfK.

VVD, PvdA, SP, CDA en de combinatie ChristenUnie-SGP krijgen elk drie zetels. GroenLinks, de Partij voor de Dieren en 50Plus blijven steken op één zetel.

Op Nederlands niveau herstelt de PVV zich ten opzichte van de vorige peiling eind vorige maand. Toen zakte de partij van Geert Wilders na zijn beruchte uitspraak over 'minder Marokkanen' van 27 naar twintig zetels. Nu krijgt Wilders er weer vijf zetels bij. D66 verliest twee zetels, maar blijft met 26 stuks virtueel de grootste partij,.

Winst is er verder voor de PvdA (van 11 naar 13) en de ChristenUnie (van 7 naar 8). Verlies is er voor de VVD (van 25 naar 23), het CDA (van 17 naar 16), de SP (van 24 naar 23) en 50Plus (van 7 naar 6). Bij de SGP (3) en Partij voor de Dieren (2) verandert er niets.

Dragon Age: Inquisition komt in oktober

Electronic Arts heeft bekendgemaakt dat Dragon Age: Inquisition vanaf 9 oktober verkrijgbaar is voor pc, Xbox 360, Xbox One, PlayStation 3 en PlayStation 4.

"Ons doel met Dragon Age: Inquisition is de next-generation van role-playing-games in te luiden", zegt Aaryn Flynn, General Manager van ontwikkelaar BioWare. "Spelers zullen rijke verhaallijnen en personages ervaren zoals ze verwachten van BioWare, in een uitgebreide wereld met grote open omgevingen die smeken om verkend te worden."

Ondertussen is er ook een nieuwe trailer uitgegeven om ons een kijkje in die uitgebreide wereld te gunnen.

Pownews stopt dagelijks programma

Omroep Powned stopt met de dagelijkse uitzending van Pownews. Het programma gaat door tot eind dit jaar en keert daarna terug als wekelijks actualiteitenprogramma, meldt de omroep dinsdag op zijn website. Zenderbaas en presentator van Pownews Dominique Weesie wil zo meer geld vrijspelen om andere programma's te maken. Alle huidige verslaggevers blijven in dienst.

Pownews was het 'stokpaardje' van de rebelse omroep en destijds de reden om toe te treden tot het omroepbestel. De aandachtsgebieden zijn (binnenlands) nieuws, sport, internet, media, economie en entertainment.

Powned zag het levenslicht in januari 2009. In november van dat jaar kreeg de zender een vijfjarige licentie als aspirant-omroep. Het voortbestaan is niet verzekerd. Powned is op zoek naar een partner in omroepland.

Mirallas mist competitieslot Everton

Everton moet de jacht op een Champions League-ticket vervolgen zonder Kevin Mirallas. De Belg staat met een scheurtje in zijn lies drie weken buitenspel, meldt de Engelse club maandag. Mirallas liep de blessure zondag op in het duel tegen Manchester United, waarin hij de beslissende 2-0 maakte. Het WK in Brazilië komt voor de 26-jarige aanvaller niet in gevaar.

Mirallas mist de laatste drie competitiewedstrijden tegen Southampton, Manchester City en Hull City. Everton moet daarin een punt zien goed te maken op Arsenal, dat nu de vierde plaats in handen heeft. Die positie geeft recht op deelname aan de voorrondes van de Champions League.

Mirallas, bezig aan zijn tweede seizoen op Goodison Park, scoorde zondag zijn achtste competitietreffer. Hij mocht van coach Robert Martinez 28 keer in de basis beginnen en viermaal invallen.

Blessure Djokovic valt mee

De polsblessure van Novak Djokovic is niet ernstig. Dat meldt de Servische tennisser dinsdag op zijn site. Djokovic, die zaterdag aangaf er enige tijd uit te zijn, hoeft slechts een aantal dagen rust te houden. De Serviër keert 4 mei terug op het masterstoernooi van Madrid. Ook Roland Garros komt niet in gevaar.

"Gelukkig, de situatie ziet er beter uit dan het leek", schrijft de nummer twee van de wereld. "De dokters verzekerden mij ervan dat ik klaar zal zijn voor de toernooien van Madrid, Rome en Roland Garros." Roland Garros, de tweede grandslam van het jaar, begint 25 mei van start.

Begin vorige week klaagde Djokovic op het masterstoernooi van Monte Carlo over pijn in zijn pols. Nadat hij een dag vrij had genomen tussen de wedstrijden van dinsdag en donderdag ging het beter. Vrijdag verergerde de pijn echter weer na de meer dan twee uur durende wedstrijd tegen Guillermo García-López. Na de verloren halve finale van zaterdag tegen Roger Federer gaf Djokovic uitleg over de blessure.

BMC wint ploegentijdrit in Trentino

BMC heeft dinsdag in de Giro del Trentino de ploegentijdrit gewonnen. De Amerikaanse formatie voltooide de 14,3 kilometer lange openingsetappe van Riva del Garda naar Arco in 17:03 minuten. Netapp eindigde op 15 seconden als tweede, de derde plaats ging naar Team Sky.

De Italiaan Daniel Oss drukte bij BMC zijn wiel als eerste over de streep en is daardoor de eerste leider. Er doen dit jaar geen Nederlandse renners mee aan de rittenkoers, die tot en met vrijdag duurt.

The Greenery schrapt 350 banen

The Greenery, een handelsonderneming die in handen is van een coöperatie van telers van groente en fruit, schrapt 350 van de 1645 banen. Dat maakte de onderneming dinsdag bekend.

De banen verdwijnen voor het grootste deel in Nederland, verspreid over de hele organisatie. Het groente- en fruitbedrijf maakte eind vorig jaar al bekend dat er een reorganisatie doorgevoerd zou worden. Hoeveel banen er geschrapt gingen worden, was toen niet bekend.

De reorganisatie maakt onderdeel uit van een aangescherpte strategie om het handelsbedrijf weer winstgevend te maken.

The Greenery schrapt 350 banen
The Greenery schrapt 350 banen (Foto: ANP)

Mogelijk ook avondspits zonder treininfo op perron

De storing waardoor op de helft van de treinstations geen actuele vertrekinformatie op de perrons is te zien duurt mogelijk voort tot in de avondspits. De storing heeft te maken met de aansturing van de informatieborden, maar hoelang het herstel nog op zich laat wachten kan een woordvoerder van de NS nog niet zeggen.

Door de storing staan de borden die de vertrektijden en eventuele vertragingen weergeven op zwart. Ongeveer de helft van de stations, waaronder de grote stations in Utrecht, Amsterdam, Rotterdam, Eindhoven, Arnhem en Breda, kampt met het probleem.

De gevolgen voor reizigers lijken mee te vallen. Bij reizigersorganisaties komen wienig klachten binnen, zo laat de Maatschappij voor Beter OV weten.

Veel mensen maken gebruik van apps of internet op hun telefoon om vertrekinformatie op te vragen. Daarnaast zijn er nog de gele vertrekstaten op stations en zet NS extra middelen in. Zo is op videoschermen op grote stations vertrekinformatie te zien en worden tijden daar omgeroepen.

'Nederland moet schaliegas winnen'

Nederland moet alle economische kansen aangrijpen om de resterende gasreserves te ontwikkelen, waaronder het omstreden schaliegas. Dat schrijft het Internationaal Energieagentschap (IEA) in een rapport over het Nederlandse energiebeleid dat dinsdagmiddag in Den Haag is gepresenteerd.

Het agentschap onder leiding van voormalig CDA-minister Maria van der Hoeven wijst erop dat Nederland de komende jaren onder meer geconfronteerd wordt met een snelle vermindering van de productie van eigen gas in Groningen. Hierdoor wordt het land rond 2025 van netto-exporteur een netto-importeur van gas.

Om de energievoorziening tijdens de overgangsfase zeker te stellen, moeten de resterende, kleine gasvelden worden aangeboord. Daarbij gaat het ook om het omstreden schaliegas. "Aangezien de regering een belangrijke rol voor gas op de lange termijn verwacht, moet het daarom de kans grijpen om kleine gasvelden en schaliegas tijdig te ontwikkelen."

Van der Hoeven wijst erop dat Nederland geschikt is voor de winning van schaliegas en dat internationale investeerders interesse tonen. Het IEA is zich er ook van bewust dat het kabinet hierbij maatschappelijk het tij tegen heeft. Als gevolg van de aardbevingen in Groningen is de gasproductie teruggeschroefd en een besluit over de winning van schaliegas is na groot maatschappelijk verzet uitgesteld.

"De toekomst van schaliegas in Nederland hangt af van het vermogen van de overheid om alle betrokken partijen erbij te betrekken, in het bijzonder de burger en de industrie", concludeert het IAE, dat wijst op het belang van een transparant besluitvormingsproces.

In het rapport krijgt het kabinet er verder flink van langs. Nederland loopt achter als het gaat om het halen van de streefdoelen hernieuwbare energie. Het aandeel is weliswaar toegenomen van 2,3 procent in 2005 tot 4,5 procent in 2013, maar dat is nog ver verwijderd van het ambitieuze doel van veertien procent in 2020.

Daarnaast blijft Nederland een grootverbruiker van fossiele brandstoffen en is het land een 'intensieve CO2-economie' vergeleken met de overige leden van het IEA. "Binnen de industrie zien we een trend om aardgas te vervangen door olie en olieproducten, wat de CO2-uitstoot versterkt." Nederland mag dan wel op koers liggen om de Kyoto-doelstellingen te halen, maar de uitstoot van CO2 neemt toe.

Nederland moet er daarom meer aan doen om de uitstoot van het broeikasgast te verminderen, aldus Van der Hoeven.

Schultz houdt verlichting langs snelweg uit

De verlichting op snelwegen gaat in de nachtelijke uren niet weer aan. Dat heeft minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD) dinsdag gezegd tijdens het wekelijkse vragenuur. Een Brits onderzoek, aangedragen door de PVV, over de verkeersveiligheid is volgens de bewindsvrouw niet bruikbaar.

Uit het onderzoek dat door PVV'er Machiel de Graaf werd genoemd zou blijken dat het uitzetten van de verlichting geen goed idee is. Het aantal dodelijke ongelukken in het Verenigd Koninkrijk is met 39 procent toegenomen, zei De Graaf. Hij verzocht daarom Schultz om de snelwegverlichting weer aan te zetten.

Schultz is dat niet van plan. De Graaf vergelijkt appels met peren, zei zei. Want het Britse onderzoek betreft het uitzetten van de verlichting op stedelijke wegen, niet op autosnelwegen. Het effect op stedelijke wegen is heel anders dan op snelwegen. "Het onderzoek is niet bruikbaar", zei de bewindsvrouw.

Volgens Schultz is naar het uitknippen van de lampen uitgebreid onderzoek gedaan. Het effect op de verkeersveiligheid is naar verwachting 'nihil'. Wel wordt in de gaten gehouden of dat daadwerkelijk zo is. Uiteindelijk moet de maatregel een structurele bezuiniging van zes ton per jaar opleveren.

Free Record Shop opnieuw op de fles

Het moederbedrijf van winkelketen Free Record Shop, Fresh Entertainment Nederland, is dinsdag failliet verklaard. Dat bevestigt een woordvoerder van de rechtbank Midden-Nederland. Door het tweede faillissement van de keten sluiten nu ook de laatste pakweg veertig vestigingen van de keten hun deuren.

Een jaar geleden gingen al ruim honderd Nederlandse vestigingen dicht, toen Free Record Shop een doorstart maakte na een eerste faillissement. Dat bankroet was toen volgens oprichter en eigenaar Hans van Breukhoven te wijten aan de tegenvallende resultaten. Ook de pakweg zeventig winkels in België werden bij de doorstart overgenomen.

De nieuwe eigenaar van Free Record Shop werd Fresh Entertainment, dat voor driekwart in handen was van investeringsmaatschappij Procures. Het overige deel bleef eigendom van Van Breukhoven. Vorige maand kondigde FRS nog aan zijn strategie te veranderen. De keten wilde zich als outlet in het vervolg richten op de verkoop van restpartijen van cd's en dvd's.

Het faillissement van de laatste Nederlandse winkels volgt enkele maanden na de ondergang van de Belgische tak. Die gingen vorig najaar al voor de tweede maal failliet. Een reddingspoging met de Britse investeerder Hilco liep begin dit jaar op niets uit, waarna de 67 winkels in België hun deuren sloten.

Fresh Entertainment Nederland wilde dinsdag niet reageren op het faillissement en de oorzaak daarvan. De curator van de winkelketen, Rob Boers, was niet beschikbaar voor een reactie.

KNZB introduceert alternatief zwemdiploma

De Koninklijke Nederlandse Zwembond (KNZB) heeft dinsdag een eigen zwemdiploma geïntroduceerd. De bond heeft een eigen lesmethode ontwikkeld waarbij kinderen eerst de borstcrawl leren in plaats van de veiligere schoolslag.

De aankondiging van het nieuwe diploma leidde in september tot discussie welke methode beter zou zijn. Het Nationaal Platform Zwembaden (NPZ), die achter de huidige ABC-diploma's zit, reageerde kritisch omdat borstcrawl veel minder lang vol te houden is. Kinderen zijn daarom minder zelfredzaam als ze te water raken.

Volgens de KNZB is het nieuwe diploma veel sneller te halen. Binnen tien maanden kunnen kinderen zwemmen op C-niveau, beweert de bond. Omdat schoolslag volgens de KNZB een te ingewikkelde slag zou zijn, gaan kinderen vaak niet door met zwemles na het behalen van hun A of B-diploma.

De lesmethode werd dinsdag in Den Haag gepresenteerd door algemeen directeur Jan Kossen en voormalig technisch directeur en zwemcoach Jacco Verhaeren, die nu bondscoach is in Australië.

Bos gaat strijd aan met Cavendish en Greipel

Theo Bos zal tijdens de Ronde van Turkije vanaf 27 april de strijd aangaan met medesprinters Mark Cavendish en André Greipel. Dat heeft het team van Bos, Belkin, dinsdag bekend gemaakt op haar officiële site. 

"Theo zal onze man zijn in Turkije. Er zijn als het goed is vier of vijf etappes die in een sprint eindigen en op die dagen zullen we het treintje voor Theo opzetten", aldus ploegleider Michiel Elijzen. "We weten dat Cavendish meedoet, maar daar worden we niet bang van. Op een goede dag kan Theo iedereen pakken. Het lijkt me een mooi en realistisch doel om in Turkije voor twee etappezeges te gaan", spreekt Elijzen vol vertrouwen.

Maandag ging Bos nog onderuit tijdens Rund um Köln, maar zijn deelname in Turkije kwam niet in gevaar: "Ik ben in orde ondanks mijn val, maar het is jammer dat ik op moest geven. Ik had graag nog wat extra kilometers gemaakt richting de Ronde van Turkije", aldus de sprinter.

"In Köln werd wel duidelijk dat het trainingskamp met de sprinters erg goed geholpen heeft. We reden sterk en uiteindelijk wist Barry Markus zelfs tweede te worden in de eindsprint. De manier waarop het team gereden heeft geeft mij veel vertrouwen richting Turkije", besluit Bos. De Nederlander won in 2012 de eerste en de laatste etappe.

Bos zal onder meer de strijd aangaan met Cavendish, die zijn debuut maakt, en Greipel. De Duitser kende al wel succes in Turkije, hij won er de laatste vier jaar totaal negen etappes. Bos zal steun krijgen van Jetse Bol, Graeme Brown, Rick Flens, Nick van der Lijke, Barry Markus, Robert Wagner en Dennis van Winden.

Niet alleen Belkin heeft Nederlanders aan de start. Naast de zes Belkin-landgenoten doen ook Pim Ligthart (Lotto-Belisol), Jens Mouris (Orica-GreenEdge), Martijn Maaskant (UnitedHealthcare), Wouter Wippert en Floris Goessinen (Drapac) en Martijn Verschoor (Team NovoNordisk) mee in Turkije.

Qatar schroeft aantal WK-stadions terug

De organisatie van het wereldkampioenschap voetbal in 2022 in Qatar heeft het aantal stadions waar gespeeld zal worden teruggeschroefd van twaalf naar acht. Dat zegt Ghanim Al-Kuwari, de voorzitter van het organisatiecomité tegen Bloomberg

Al-Kuwari gaf geen reden, maar de waarschijnlijke oorzaak voor de wijziging in de plannen is het uit de hand lopen van de kosten en de vertragingen in de bouw. Het land is van plan om zeker 145 miljard euro uit te geven voor het organiseren van het toernooi. Zo'n 25 miljard daarvan is bedoeld voor het openbaar vervoer, naast 5 miljard voor een haven en ruim 12 miljard euro voor een vliegveld. 

Het land met twee miljoen inwoners ligt flink achter op schema. Zo werd later dan gepland begonnen aan de bouw van de metro en ligt het vliegveld maar liefst zes jaar achter op de geplande data. "Zoals altijd bij een WK wordt er door de FIFA nog eens goed naar het gekozen land gekeken om de definitieve speelsteden en stadions te bepalen. Die plannen worden dan bevestigd door het uitvoerend comité van de FIFA", aldus een woordvoerder van de organisatie. "Het minimum aantal stadions is acht, tegenover een maximum van twaalf."

Het budget van de Qatari's voor het komende jaar is gedaald, terwijl de verwachte uitgaven juist flink gestegen zijn. De organisatie is, waarschijnlijk om die reden, al een tijd in overleg met de FIFA om het aantal stadions terug te schroeven naar acht of negen. Naast de stadions worden bijna honderd trainingsfaciliteiten gebouwd.

Het is nog niet duidelijk wanneer het WK precies wordt gespeeld. Vanwege de extreme temperaturen in de zomer gaan er al tijden stemmen op om het te verplaatsen naar de winter. Een beslissing daarover wordt waarschijnlijk pas eind 2015 genomen door de FIFA. 

Haase klopt Ebden in Boekarest

Tennisser Robin Haase is doorgedrongen tot de tweede ronde van het ATP-toernooi in Boekarest. Op het Roemeense gravel klopte de Nederlander in de eerste ronde de Australiër Matthew Ebden met 6-4 en 6-3.

Haase (ATP-50) speelde voor het eerst tegen Ebden (ATP-62). De wedstrijd werd in de eerste set even onderbroken door regen, maar dat deerde de Nederlander niet. Hij verloor eenmaal zijn service, maar brak zijn tegenstander tweemaal. In het tweede bedrijf ging de zonder coach spelende Haase op de stand van 3-3 door de opslag van zijn tegenstander heen en op de stand van 5-3 nogmaals, waardoor de Nederlander zijn tweede zege in zes toernooien wist te boeken. In de tweede ronde neemt hij het op tegen de als tweede geplaatste Rus Mikhail Youzhny.

13 Bulgaarse wietknippers betrapt in Heerlen

De politie heeft dinsdag in Hoensbroek (gemeente Heerlen) 13 Bulgaren opgepakt die bezig waren met het knippen van wietplanten. Agenten betrapten hen op heterdaad in een wietplantage met ruim 1000 planten, maakte de gemeente bekend.

De Bulgaarse mannen en vrouwen zijn illegaal in Nederland. De politie houdt er rekening mee dat ze werden gedwongen om wiet te knippen en dat sprake is van mensenhandel.

De plantage in een voormalig atelier werd ontdekt na een anonieme tip. De stroom bleek illegaal afgetapt. De kwekerij is geruimd.

De Bulgaren worden het land uit gezet, aldus de politie.

'Oud-prof Bodde (31) in kunstmatig coma'

Oud-profvoetballer Ferrie Bodde wordt sinds vijf dagen in een kunstmatig coma gehouden. Dat meldt amateurclub Haaglandia, waar Bodde de jeugd traint, aan Omroep West. De 31-jarige Delftenaar kampt met een verwaarloosde longinfectie. Hij werd vorige week in het ziekenhuis opgenomen nadat hij bloed had overgegeven.

Bodde maakte in het seizoen 2000-2001 bij ADO Den Haag zijn debuut in het betaald voetbal. Hij kwam daar in zeven seizoenen tot 161 duels. Vervolgens ging de middenvelder in Wales aan de slag bij Swansea City.

Na een sterk eerste seizoen moest Bodde in 2012 op 29-jarige leeftijd na een reeks van blessures noodgedwongen zijn carrière beëindigen.

Klokkenluiders ondervinden hinder van melding

Drie op de vier klokkenluiders hebben het afgelopen jaar hinder ondervonden van het melden van een misstand. Het gaat dan onder meer om pesten, buitengesloten worden of ontslag. De wettelijke bescherming voor klokkenluiders moet daarom worden uitgebreid, stelt het Adviespunt Klokkenluiders in zijn dinsdag verschenen jaarverslag.

In 2013 namen 435 mensen contact op met het adviespunt. Van hen werden er uiteindelijk 61 aangeduid als klokkenluiders, van wie er 48 hun melding daadwerkelijk doorzetten. Inmiddels zijn veertig zaken afgerond. In die gevallen werd een onderzoek ingesteld of is het beleid van het bedrijf aangepast.

"Alle 61 klokkenluiders zijn werknemers die een maatschappelijke misstand hebben aangekaart", licht een woordvoerder toe. "Driekwart van hen heeft negatieve gevolgen ondervonden, zoals pesten, buitengesloten worden of ontslag. Het perspectief voor werknemers dat zij als klokkenluider te boek komen te staan, is voor een deel van van hen aanleiding geweest af te zien van het doen van een melding."

Het Adviespunt Klokkenluiders wil een uitgebreidere bescherming voor werknemers die een maatschappelijke misstand melden. Zo moet het wettelijk mogelijk worden gemaakt om misstanden in de media kenbaar te maken. Ook wil de organisatie dat werknemers in de private sector beter worden beschermd. Op dit moment is dat in Nederland alleen wettelijk vastgelegd voor ambtenaren.

In veruit de meeste gevallen hadden de meldingen betrekking op de zorgsector (31 procent). Andere sectoren waarin veel misstanden zijn aangekaart zijn in het jaarverslag aangeduid als 'gemeente' en 'industrie' (beide tien procent). De aard van de misstanden variëren van 'fraude, verduistering en diefstal' tot 'machtsmisbruik' en 'corruptie en steekpenningen'.

Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) zei in een reactie de komende tijd goed naar de adviezen te zullen kijken. De genoemde aantallen vielen 'hem mee'. Een evaluatie waarin het Adviespunt Klokkenluiders onder de loep wordt genomen moet voor de zomer klaar zijn. Die uitkomsten hoopt hij mee te kunnen nemen bij verdere besluitvorming over het klokkenluidersdossier.

Het in oktober 2012 opgerichte Adviespunt Klokkenluiders is een onafhankelijk meldpunt dat mensen die misstanden aan het licht willen brengen adviseert en waar nodig begeleidt.

Geen WK voor hockeysters Magis, Pheninckx, Verschoor en Cox

Hockeysters Valerie Magis, Malou Pheninckx, Maria Verschoor en goalie Maartje Cox maken niet langer deel uit van de WK-trainingsgroep van de Oranjevrouwen. Bondscoach Max Caldas maakte dinsdag de de voorlopige selectie van 21 speelsters bekend, waarmee hij zich verder gaat voorbereiden op het mondiale toernooi.

Pheninckx en Verschoor gingen afgelopen december nog met Oranje mee naar Argentinië, waar de HWL werd gespeeld. De aanvaller van Amsterdam, die nog werd uitgeroepen tot Wereldtalent van het Jaar 2013, sluit aan bij Jong Oranje.  Voor Jong Oranje staat er komende zomer een EK op het programma. De definitieve selectie van achttien vrouwen maakt Caldas op woensdag 7 mei bekend. 

Voorlopige selectie WK Hockey

Naam Club
Naomi van As Laren
Merel De Blaey Den Bosch
Willemijn Bos Laren
Frederique Derkx Oranje Zwart
Carlien Dirkse van den Heuvel SCHC
Roos Drost SCHC
Margot van Geffen Den Bosch
Eva de Goede Amsterdam
Ellen Hoog Amsterdam
Kelly Jonker Amsterdam
Marloes Keetels Den Bosch
Kim Lammers Laren
Caia van Maasakker       SCHC
Kitty van Male Amsterdam
Larissa Meijer (goalie) Oranje Zwart
Maartje Paumen Den Bosch
Jacky Schoenaker Amsterdam
Joyce Sombroek (goalie) Laren
Charlotte Vega Amsterdam
Xan de Waard Kampong
Lidewij Welten Den Bosch

[WK Snooker] Higgins redt het niet tegen McManus

Viervoudig wereldkampioen snooker John Higgins is het niet gelukt om zich te plaatsten voor de tweede ronde van het wereldkampioenschap. Higgins werd met 10-7 verslagen door Alan McManus. 

De als elfde geplaatste Higgins stond maandag na de eerste sessie 6-3 achter. Dinsdag was de start van Higgins niet beter, McManus kon eenvoudig uitlopen naar 9-4. Met breaks 111, 67 en 94 kon Higgins nog wel terugkomen naar 9-7. McManus werd in het slot van de wedstrijd zenuwachtig en maakte daardoor fouten. De Schot kon zich uiteindelijk bijeenrapen en wist toch de partij te winnen.

McManus speelt in de tweede ronde tegen Ken Doherty. Op de andere tafel heeft Marco Fu een 6-3 voorsprong genomen tegen Martin Gould. Beide heren komen woensdag terug om de partij uit te spelen.  

Feyenoord druk bezig met herstellen grasmat

De grasmeesters in de Kuip zijn dinsdag begonnen met het herstellen van het veld dat beschadigd raakte tijdens de bekerfinale. De verwachting is dat alles voor de thuiswedstrijd van Feyenoord zondag tegen SC Cambuur weer zal zijn hersteld.

Het gras in de Kuip had zondag zwaar te lijden onder het vuurwerk dat vanuit het Ajax-vak naar beneden werd gegooid. Een deel van de door vuurwerk verbrandde stukken moet uitgroeien. Andere delen worden gerepareerd met nieuwe stukken gras.

"Alleen de brandplekken op het kunstgras achter het doel zullen we niet voor zondag kunnen herstellen", meldt stadiondirecteur Jan van Merwijk. "Maar het belangrijkste is dat de grasmat zondag weer optimaal is."

In de Kuip werden zondag ook toiletten en wasbakken vernield. De totale schade wordt geraamd op zestigduizend euro. De rekening zal via de KNVB op de burelen van Ajax belanden. De Amsterdammers proberen de schade vervolgens weer te verhalen op de relschoppers. Een woordvoerder liet dinsdag weten dat een onderzoek naar de schuldigen nog in volle gang is.

McDonald's blijft minder verdienen in thuisland

McDonald's heeft in het eerste kwartaal opnieuw minder burgers, friet en frisdrank weten te verkopen in de Verenigde Staten. De groei die de Amerikaanse fastfoodketen in Europa wist te behalen werd hierdoor gedeeltelijk tenietgedaan. Dat blijkt uit de dinsdag gepubliceerde kwartaalcijfers.

De hamburgerketen boekte in de eerste drie maanden van het jaar een omzet van 6,7 miljard dollar (4,8 miljard euro), een stijging van een procent ten opzichte van een jaar eerder. Klanten rekenden gemiddeld meer af per bezoek, maar het aantal bezoeken in de VS en in de regio Azië, Afrika en het Midden-Oosten (Apmea) nam wel af.

De verkopen in het thuisland liepen met 1,7 procent terug. In het vierde kwartaal verkocht de keten al 1,4 procent minder in de VS. In Europa stegen de verkopen in het eerste kwartaal juist met 1,4 procent, vooral door Britse, Franse en Russische klanten. In Apmea stegen de verkopen met 0,8 procent.

McDonald's behaalde in het eerste kwartaal een nettowinst van 1,2 miljard euro, vijf procent minder dan een jaar eerder. Volgens het bedrijf kwam de daling vooral doordat vorig jaar eenmalige belastingbaten werden ingeboekt.

OnderzeeŽr blijft zoeken naar resten MH370

De zoektocht naar vlucht MH370 vanuit de lucht is dinsdag vanwege slecht weer een dag stilgelegd. Het speuren op de zeebodem gaat echter onverdroten door en is de tweede week ingegaan. Nog altijd is het verdwenen toestel van Malaysia Airlines spoorloos.

Het was de bedoeling dat tien vliegtuigen dinsdag een gebied van 49,5 duizend vierkante kilometer af zouden zoeken, maar dat kon door een tropische cycloon, die zich ten noorden van het zoekgebied ontwikkelt, niet doorgaan. "Vastgesteld is dat de huidige weersomstandigheden leiden tot zeer ruwe wateren en slecht zicht, en dat een zoektocht vanuit de lucht daardoor zinloos en mogelijk gevaarlijk wordt," aldus het coördinatiecentrum van de zoektocht in een verklaring.

Intussen zijn op zee tien schepen op zoek naar brokstukken, een autonoom opererende onderzeeër scant de bodem. Van de 310 vierkante kilometer die door de Bluefin 21 onderzocht zou worden is meer dan tachtig procent in kaart gebracht. Er is niets interessants ontdekt. Waarschijnlijk wordt het onderzoek deze week afgerond.

Vlucht MH370 verdween op 8 maart. Er waren 239 mensen aan boord.

'Bewijs van Russische militairen in OekraÔne'

De Verenigde Staten zeggen bewijs te hebben dat Russische militairen actief zijn in Oekraïne. Volgens Duitse media dinsdag heeft Amerika foto's overhandigd aan de Oekraïense regering met daarop Russische militairen of officieren van de Russische geheime dienst in het oosten van Oekraïne.

Enkele van de beelden zijn ook overhandigd aan de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) die met waarnemers in Oekraïne actief is. Volgens de VS is Rusland de kwade genius achter de onrust in het oosten van Oekraïne. De Russische president Vladimir Poetin heeft al diverse malen ontkend dat Russische militairen in Oekraïne actief zijn.

Portret Willem-Alexander in De Rijp beklad

Een groot portret van koning Willem-Alexander in het Noord-Hollandse De Rijp is tijdens het paasweekend beklad. Het portret van stenen is in de straat gelegd. De beeltenis was speciaal voor Koningsdag gemaakt, meldt een woordvoerder van de gemeente Graft-De Rijp. De koninklijke familie brengt dan een bezoek aan het dorp.

Of het portret van ongeveer vier bij zes meter voor zaterdag is te herstellen, is nog maar de vraag. De straatklinkers zijn deels voorzien van een verfachtige stof die in de stenen is getrokken. Geprobeerd wordt het kunstwerk te reinigen. Als dat niet lukt, wordt het tijdens Koningsdag afgedekt.

Dat kan volgens de woordvoerder op allerlei manieren. "Met aarde of met een zeil. Het portret ligt niet aan de route dus het hoeft niet op een heel mooie manier." Hij zegt verder het incident te betreuren, maar dat de organisatie van Koningsdag geen tijd heeft om lang bij de gebeurtenis stil te staan. "We willen ons nu richten op dingen die echt belangrijk zijn en concentreren op een goede voorbereiding voor zaterdag."

Vallende sterren best te zien in Noord-Nederland

De meteorenzwerm Lyriden bereikt dinsdagnacht de aarde, maar of in heel Nederland veel vallende sterren zijn te zien is nog afwachten. Het KNMI voorspelt voor de nacht mistbanken en bewolking die vanuit het zuiden over het land trekt. "Maar er worden ook brede opklaringen verwacht", laat een woordvoerder van het weerinstituut weten.

In het noorden van het land is de kans op weinig wolken het grootst. In andere delen van het land kunnen mistbanken en nevel het zicht troebleren, aldus de woordvoerder.

De aarde komt elk jaar rond april in de buurt van de Lyriden. De meteoriden die in de atmosfeer verbranden kunnen met het blote oog worden gezien. De grootste kans om een vallende ster te zien is dinsdag. Tijdens het hoogtepunt, rond 22.00 uur, zijn tot zo'n twintig vallende sterren per uur te zien als wolken of mistbanken die niet aan het zicht onttrekken.

'United hoopt stiekem op komst Guardiola'

Manchester United gaat een poging ondernemen om Pep Guardiola los te weken bij Bayern München. Dat meldt de Britse krant Daily Telegraph dinsdag. Pas als de Spaanse succestrainer laat weten geen interesse te hebben, wordt serieus gekeken naar de meer voor de hand liggende kandidaten om de ontslagen David Moyes op te volgen.

De Engelse topclub wil Guardiola op korte termijn op discrete wijze polsen. De Spanjaard is een goede bekende van oud-trainer Alex Ferguson. Kort na het vertrek van Guardiola bij FC Barcelona spraken de twee elkaar uitgebreid tijdens een diner in New York. De oud-international is echter pas een jaartje werkzaam bij Bayern, waar hij nog een contact heeft tot medio 2016.

De bookmakers geloven voorlopig nog niet in de komst van Guardiola. De Catalaan komt niet voor op het lijstje van wedkantoor Sky Bet, waar de naam van Louis van Gaal bovenaan prijkt. Jürgen Klopp, Ryan Giggs, Laurent Blanc, Diego Simeone, Roberto Martinez en Carlos Quieroz worden wel genoemd.

Van Klopp lijkt Van Gaal overigens weinig concurrentie te duchten te hebben. De huidige trainer van Borussia Dortmund gaf dinsdag direct aan zijn onlangs tot medio 2018 verlengde contract te respecteren. "Manchester is een geweldige club", reageerde hij bij de Britse krant The Guardian. "Maar mijn belofte aan Borussia Dortmund en de mensen daar zal ik niet breken."

Vink arbiter bij Heracles - Ajax

Pieter Vink heeft zondag de leiding over de eventuele kampioenswedstrijd van Ajax tegen Heracles. Dat meldt de KNVB dinsdag. Als Ajax een punt pakt in Almelo is de vierde landstitel op rij een feit. Bij verlies zijn de Amsterdammers afhankelijk van het resultaat bij Feyenoord.

Eric Braamhaar fluit Feyenoord tegen Cambuur. Bij winst is Feyenoord zeker van de tweede plaats, die recht geeft op de voorronde van de Champions League. Alle wedstrijden van de voorlaatste speelronde van het seizoen beginnen zondag om 14.30 uur.

De strijd om een plaats boven de nacompetitiestreep tussen NAC Breda en RKC Waalwijk wordt gefloten door Bas Nijhuis. N.E.C. Nijmegen tegen FC Twente staat onder leiding van Pol van Boekel. Richard Liesveld is scheidsrechter bij de wedstrijd van hekkensluiter Roda JC tegen FC Groningen.

WK 2018 kost stad Moskou bijna zes miljard euro

Het wereldkampioenschap voetbal van 2018 in Rusland zal Moskou bijna zes miljard euro kosten. Dat heeft het bestuur van de stad deze week bekend gemaakt. Het grootste deel daarvan bestaat uit geld wat niet afkomstig is van de overheid of subsidies.

Van de 291 miljard roebel, omgerekend 5,8 miljard euro, komt slechts 22% voor rekening van de stad Moskou. Opvallend is dat de federale overheid van Rusland een schamele 2200 euro betaald. Net als met de Olympische- en Paralympische Winterspelen zal het grootste deel van het geld gebruikt worden voor de infrastructuur in en rondom de stad. 

Elf procent zal gebruikt worden voor faciliteiten rondom de sport zelf, zoals het vernieuwen van het Luzhniki-stadion. Daar worden in 2018 zowel de openingswedstrijd als de finale van het WK gespeeld. Het vernieuwen van de infrastructuur en het openbaar vervoer zal 66% van het budget opeisen.

De kosten zijn veel hoger dan de eerdere schatting. Nog geen maand geleden zei Alexei Vorobyov, de hoogste sportbestuurder van Moskou, dat de kosten uit zouden komen op ongeveer 73 miljard roebel, omgerekend zo'n anderhalf miljard euro. Volgens Vorobyov zou ongeveer driekwart van dat geld uit het budget van de stad zelf komen.

Ook de totale kosten voor alle stadions die in 2018 het WK te gast krijgen is hard gestegen. Twaalf stadions in elf steden zullen van de grond af worden opgebouwd of zullen grote vernieuwingen ondergaan. De kosten hiervoor worden inmiddels geschat op zo'n vijftien miljard euro. Dat is het dubbele van het door president Putin genoemde bedrag ten tijde van de promotie om het WK naar Rusland te krijgen.

Voorlopig lijkt het tempo in Rusland wel hoger te liggen dan in Brazilië, waar dit jaar het WK gehouden gaat worden. Daar is nog lang niet zeker of alle stadions wel op tijd klaar zullen zijn. De Russische minister van Sport, Vitaly Mutko, gaf vorige maand echter ook aan zich enige zorgen te maken over het tempo waarmee de stadions in zijn land ontworpen worden.

Inbrekers plunderen vakantieschip Rode Kruis

De Henry Dunant, het vakantieschip van het Rode Kruis, is afgelopen weekeinde door dieven leeggeroofd. Onbekenden hebben in de nacht van zaterdag op zondag onder meer een kluis meegenomen uit het schip, meldt een woordvoerder van de politie. Het schip lag op zijn vaste aanmeerplek bij de Utrechtse wijk Kanaleneiland.

De dieven kwamen volgens de regionale zender RTV Utrecht binnen door een deur te forceren en hebben ook geld en laptops meegenomen. De politie wilde dit niet bevestigen. Met geweld hebben ze enkele tv's van de muren willen losrukken, maar dat is niet gelukt. De geplande vakanties voor zieken en ouderen zouden gewoon doorgaan.

Het Rode Kruis was dinsdag niet direct bereikbaar voor een toelichting.

'Planten tuincentra vaak giftig voor bijen'

Tuincentra moeten de telers waar zij mee samenwerken oproepen niet langer met gifstoffen te werken. Dat stelt Greenpeace. De milieuactivisten deden onderzoek naar de sierplanten die tuincentra verkopen. Daaruit blijkt dat op de planten vaak giftige bestrijdingsmiddelen zitten die schadelijk zijn voor bijen en hommels. In veel gevallen gaat het om middelen die illegaal zijn.

Met name Intratuin, die als slechtste uit het onderzoek kwam, moet volgens Greenpeace gehoor geven aan de oproep. Ook moet de overheid het gebruik van giftige bestrijdingsmiddelen verbieden en vraagt Greenpeace de Nieuwe Voedsel- en Warenautoriteit om een dergelijk verbod te handhaven.

De organisatie kocht voor het onderzoek 69 populaire planten, bollen en heesters bij Intratuin, Groenrijk en Boerenbond/Welkoop. Het ging om planten die aantrekkelijk zijn voor bijen en hommels. Het groen werd in een laboratorium getest op bestrijdingsmiddelen.

De milieuorganisatie noemt de uitkomsten 'schokkend'. Slechts een monster bevatte geen giftige stoffen. Op alle andere monsters werden schadelijke pesticiden aangetroffen. Op 38 van de 69 planten werden middelen aangetroffen die illegaal zijn of niet toegelaten.

"Zonder het te weten, zetten mensen planten en bloemen in hun tuin die vol bestrijdingsmiddelen zitten. En dat terwijl een aantal van de geteste planten nota bene worden aangeprezen als bijvriendelijk", zegt een woordvoerder. "Het gif dat op de planten wordt gespoten, verspreidt zich in ons milieu en ons oppervlaktewater. Bijen en andere insecten gaan daardoor voor de bijl."

Nadat het jarenlang niet goed ging met bijen en hommels, hebben imkers de afgelopen twee winters minder bijenvolken verloren dan de winters daarvoor, meldde Wageningen University begin april. Wat de oorzaak daarvan is, is niet bekend. Vermoedelijk ligt het niet aan het weer, want de winter van dit jaar was extreem zacht en die van vorig jaar juist streng. Bedreigingen voor bijen zijn parasieten, het gebrek aan bloemen op het platteland en het pesticidengebruik van boeren.

Kwestie over verkeersboetes Hari opgelost

De kwestie over openstaande verkeersboetes van Badr Hari is opgelost. Dat meldt een woordvoerder van incassobureau Straetus uit Bussum dinsdag. Hij kan echter niet met zekerheid zeggen of de boetes met een totaalbedrag van 5800 euro zijn betaald. "Ik weet alleen dat de zaak in een eerder stadium is opgelost, maar ik weet niet wat dat inhoudt."

Er is dinsdagmiddag dan ook geen werknemer van het incassobureau aanwezig bij de presentatie van een boek over de kickbokser in Amsterdam. "In ieder geval niet om geld te innen, hooguit om een boek te kopen", zegt de woordvoerder. Hari's advocaat Bénédicte Ficq was dinsdagmiddag niet bereikbaar voor commentaar.

Haar cliënt zou bij de presentatie van zijn boek in het American Hotel worden opgewacht door het incassobureau, schreef De Telegraaf dinsdagochtend. Het bedrijf trad op namens een autoverhuurbedrijf uit Naarden, waar Hari maandenlang een Mercedes en een Porsche Cayenne huurde. Snelheids- en parkeerboetes had hij echter niet betaald.

Hari werd eind februari veroordeeld tot een jaar cel voor de mishandeling van zakenman Koen Everink op dancefeest Sensation en een reeks andere geweldsincidenten in het Amsterdamse uitgaansleven. De rechtbank legde hem ook een voorwaardelijke celstraf van een halfjaar op. Het OM, dat vier jaar cel waarvan een jaar voorwaardelijk had geëist, gaat in beroep. De kickbokser heeft zelf ook hoger beroep aangetekend.

Rusland weert leider Krimtataren uit Krim

Moestafa Dzjemilev, een van de leiders van de Krimtataren, mag de komende vijf jaar niet meer terug naar de Krim. Dat meldt het vertegenwoordigend orgaan van de bevolkingsgroep dinsdag op zijn website. Dzjemilev, die ook lid is van het Oekraïense parlement, werd de deur gewezen toen hij dinsdag van de Krim naar Kiev reisde.

In het document dat de 70-jarige Dzjemilev bij het passeren van de grens tussen het geannexeerde schiereiland en het vasteland van Oekraïne zou zijn uitgereikt, wordt de staatsveiligheid van de Russische Federatie als reden opgevoerd voor het inreisverbod.

In een toelichting verklaarde Dzjemilev dat hij ondanks het verbod om Rusland te bezoeken toch naar de Krim zal reizen. Hij was van 1991 tot 2013 voorzitter van de Medzjlis, het orgaan dat de Krimtataren vertegenwoordigt. Sinds 1998 is de partijloze Dzjemilev lid van de Verchovna Rada, het Oekraïense parlement.

De islamitische Tataren moeten weinig hebben van bemoeienis van Rusland, waarmee zij een lastige geschiedenis hebben. In 1944 werden alle Tataren door de Russen van de Krim verbannen, waarbij velen van hen het leven lieten. Pas in de jaren tachtig mochten zij weer terugkeren. Zij zijn samen met de Oekraïense inwoners van de regio meer gesteld op een onafhankelijk Oekraïne dat zich richt op het Westen.

Simeone nog niet tevreden over seizoen Atlťtico

Het seizoen van Atlético Madrid is volgens trainer Diego Simeone nog niet geslaagd. "We moeten pas aan het einde van het seizoen oordelen," zei de Argentijn maandag op de persconferentie in de aanloop naar de halve finale in de Champions League tegen Chelsea. "Het team groeit elke wedstrijd, maar we hebben nog niets gewonnen."

Simeone heeft vertrouwen in de wedstrijd met Chelsea. "Zij hebben misschien betere spelers maar ik weet niet of ze spelers hebben met meer enthousiasme en passie dan wij." Atlético kan weer beschikken over middenvelder Arda Turan. De Turkse speler raakte begin deze maand geblesseerd maar is voor de wedstrijd van dinsdag opgenomen in de selectie. Topscorer Diego Costa, die de tweede wedstrijd in de kwartfinale tegen FC Barcelona miste, is ook weer van de partij.

Ook middenvelder Koke kijkt erg uit naar de wedstrijd. "De halve finale in de Champions League spelen met het team waarmee ik ben opgegroeid is spectaculair. We zullen zien hoe het gaat, maar we hebben er zin in en kunnen niet wachten." Bij Chelsea speelt ook een speler die is opgegroeid bij Atlético . Fernando Torres begon in 1995 in de jeugd en vertrok in 2007 bij de club uit Madrid.

Chelsea-coach José Mourinho is zich bewust van de klasse van Atlético . "Geen enkel team plaatst zich voor de halve finale als ze niet goed zijn, dus om hier te komen moeten zij een goed team zijn, een team waar we respect voor hebben, een team dat we hebben bestudeerd."

De club uit Londen kende dit weekend geen goede generale repetitie. In de competitie werd zaterdag met 2-1 verloren van Sunderland. Atlético Madrid ligt nog altijd op koers om kampioen te worden van Spanje. De Madrilenen zijn al twaalf wedstrijden ongeslagen. De laatste keer dat Atlético en Chelsea tegenover elkaar stonden was in 2012 in de strijd om de Europese Super Cup. Die wedstrijd werd toen met 4-1 gewonnen door Atlético .

Kwakkuiken geadopteerd door lesbisch vogelstel

Een kwakkuiken in Dierenpark Amersfoort wordt opgevoed door twee vrouwelijke vogels. Dat meldt de dierentuin dinsdagmiddag. Een woordvoerder spreekt van een bijzondere situatie. "Het is voor het eerst dat bij ons een kuiken door twee andere vogels wordt opgevoed en dat twee vrouwtjes samen een nest hebben gemaakt."

De twee situaties kwamen toevallig samen. De twee vrouwelijke vogels konden dit jaar geen man vinden en besloten daarna samen een nest te bouwen. Ze legden hierin samen negen eieren, maar die waren onbevrucht. Dat ze nu toch samen de zorg voor een kuiken op zich nemen, heeft te maken met het nest van een ander kwakpaar.

Die hadden twee jongen, maar een daarvan werd onvoldoende gevoerd. Om de taak van de ouders te vergemakkelijken en het kuiken een grotere kans op overleven te bieden, werd het dier in het nest bij de twee vrouwtjes geplaatst. "Dat ging niet direct vlekkeloos. Het heeft twee dagen geduurd voor ze het kuiken accepteerden, maar hij groeit nu als kool", zegt de woordvoerder.

Waarschijnlijk blijven de twee vrouwtjes alleen dit jaar bij elkaar. "In onze groep kwakken leven meer vrouwen dan mannen. Wanneer ze volgend jaar wel een mannelijke partner vinden, gaan ze vermoedelijk uit elkaar en kiezen ze voor een man", laat de hoofdverzorger weten. "Ze kunnen dan hun eigen kuikens grootbrengen."

De Hond: 43 procent wil minder Marokkanen

43 procent van de Nederlanders wil 'liever' minder Marokkanen in ons land, 48 procent maakt het aantal niet uit. Dat valt op te maken uit een peiling onder 2500 mensen die Maurice de Hond afgelopen vrijdag heeft gehouden in opdracht van de PVV.

PVV-leider Geert Wilders vroeg op de avond van de verkiezingen van 19 maart aan zijn gehoor of dat meer of minder Marokkanen wilde. "Minder, minder, minder!", scandeerden de aanwezigen. De gebeurtenis leidde tot grote commotie in de samenleving en talrijke aangiftes tegen Wilders.

De Hond deed onderzoek in opdracht van de partij, volgens een telefonische toelichting tegenover het ANP precies zoals hij zijn onderzoeken altijd verricht. Hij plaatste ook een verantwoording op zijn site. "Juist gezien mijn positie vind ik dat ik bij partijen vertegenwoordigd in de Tweede Kamer geen selectie mag toepassen, voor wie ik dat onderzoek wel of niet doe", aldus De Hond.

"Dat zoveel mensen geschokt waren door de wijze van optreden van Wilders op de avond van 19 maart jl begrijp ik zeker. Ik was dat ook. Maar laat men zich niet in slaap sussen door de vele - terecht - verontwaardigde reacties die daarop volgden? Want dit uitgevoerde onderzoek laat zien dat onder de oppervlakte een forse problematiek leeft", aldus De Hond.

De Hond: 43 procent wil minder Marokkanen
De Hond: 43 procent wil minder Marokkanen (Foto: ANP)

GRID Autosport komt al deze zomer

Race-serie GRID gaat terug naar zijn roots in GRID Autosport. De ontwikkelaar heeft geluisterd naar de feedback van fans en de game zal een stuk lastiger worden. Men geeft aan bij GRID 2 fouten gemaakt te hebben die ze nu recht willen zetten.

Zo krijgt de game twee verschillende cockpit-views, grote verschillen tussen de verschillende klassen auto's en ook het tunen van de auto's keert terug, zodat je de besturing van de auto's flink kan aanpassen naar jouw stijl.

Verder krijgt het spel 22 verschillende locaties en een aantal daarvan kun je in de announcement trailer al spotten. De game komt 27 juni uit voor pc, PlayStation 3 en Xbox 360.

Ryan Giggs interim-trainer Manchester United

Ryan Giggs staat voorlopig als trainer voor de groep bij Manchester United. De 40-jarige Welshman neemt de taken over de dinsdag ontslagen David Moyes tot een definitieve opvolger is aangesteld, maakte de Premier League-club bekend.

Giggs is een van de clubiconen van United. Hij begon er in het seizoen 1990-1991 zijn profcarrière en speelt er nog steeds. Dit voetbaljaar kwam de middenvelder tot elf competitieduels, waarvan zes als basisspeler.

Louis van Gaal geldt als een van de topfavorieten om de definitieve opvolger van Moyes te worden. De naam van de bondscoach van het Nederlands elftal staat bovenaan op de lijstjes van de wedkantoren, gevolgd door Giggs en Borussia Dortmund-trainer Jürgen Klopp.

Mokotjo: "Ik voetbal als een Spanjaard"

Kamohelo Mokotjo was zondag in de bekerfinale een van de uitblinkers aan de kant van PEC Zwolle. De Zuid-Afrikaan denkt na over een stap hogerop. Mokotjo (23) tekende vorig jaar zomer een contract tot medio 2016 bij PEC Zwolle. De middenvelder kwam over van Feyenoord, waar hij geen basisplaats had.

Onder trainer Ron Jans is Mokotjo opgebloeid. De 2-voudig international is één van de sterkhouders van PEC Zwolle, dat zondag de KNVB Beker veroverde.  Na de bekerstunt van PEC Zwolle kreeg de Zuid-Afrikaan vragen over zijn toekomst. Mokotjo gaf aan dat hij een nieuwe uitdaging ziet zitten. De Primera Division trekt hem wel. "Spanje? Ja! Ik voetbal als een Spanjaard, hè?", zegt de middenvelder tegen Sp!ts.

De oud-Feyenoorder wil naar een club waar hij speeltijd krijgt. Mokotjo wil niet meer zoals in zijn tijd bij Feyenoord vooral langs de kant staan. "Ook nu gaat het er vooral om dat de club voetbal speelt dat bij mijn stijl past", aldus Mokotjo, die dit seizoen in 25 competitieduels en zes bekerwedstrijden in actie kwam voor PEC Zwolle.

Een overstap naar Ajax sluit de middenvelder niet bij voorbaat uit. Maar hij weet dat in Amsterdam al twee spelers in aanmerking komen voor zijn positie. "Ik houd erg van de filosofie van de club, maar ze hebben al spelers als Blind en Poulsen rondlopen", besluit Mokotjo, die met PEC Zwolle zondag in eigen huis aantreedt tegen PSV.

Opa, pa ťn zoon verkrachten zuster

In Taiwan dient momenteel een bizarre rechtszaak. Een 70-jarige man, zijn 45-jarige zoon en zijn 15-jarige kleinzoon hebben namelijk alle drie een verpleegster verkracht. In totaal werd de vrouw maar liefst 81 keer in één jaar aangerand.

De Indonesische vrouw kwam in 2010 in dienst bij de familie Hu. Zij moest de ernstig zieke overgrootmoeder, de moeder van de 70-jarige man, verplegen.

Al na een maand verkrachtte opa de zuster. Hierna dreigde hij haar terug te sturen naar Indonesië als zij naar de politie zou stappen. Even laten randde ook zijn zoon de weerloze vrouw aan. En ook hij uitte hetzelfde dreigement. Terug naar land van herkomst als zij zijn vrouw zou inlichten.

Pas toen de verpleegkundige in 2011 haar salaris ontving, deed zij haar beklag bij het ministerie van Arbeid. Hierna werd het drietal in de boeien geslagen.

Volgens de rechtbank heeft opa de vrouw in een jaar tijd 43 keer seksueel misbruikt. Zijn zoon deed het met 35 keer ook niet best. Kleinzoonlief deed het met drie keer nog eens dunnetjes over.

Opa verweerde zich nog door te zeggen dat de seks vrijwillig was. Desondanks zette de rechter hem voor tien jaar op water en brood. Zijn zoon draait negen jaar de bak in. De zaak tegen de minderjarige kleinzoon is echter nog steeds aan de gang.

Massa: "Druk is uitdaging voor Vettel"

Formule 1-coureur Sebastian Vettel staat onder druk bij het Formule 1-team Red Bull Racing, zo vindt zijn Williams-collega Felipe Massa. De viervoudig wereldkampioen worstelt dit seizoen met de bolide, terwijl zijn nieuwe teamgenoot Daniel Ricciardo het veel beter naar zijn zin heeft en betere resultaten dan zijn kopman boekt.

Volgens Massa is Ricciardo op het juiste moment ingestapt. "De beste tijd om over te stappen is wanneer alles verandert. Ik weet zeker dat het lastiger voor hem zou zijn geweest als hij vorig jaar al ingestapt was, toen Vettel al jaren aan de auto gewend was. Dit helpt Ricciardo nu, maar hij is ook een fantastische coureur met veel talent."

Het zal volgens de Braziliaan voor de viervoudig wereldkampioen lastig worden om de situatie snel weer om te draaien. "Toen hij het team naar zijn hand had gezet, in de jaren dat hij met Webber samenreed, was het leven veel makkelijker voor Vettel. Nu staat hij meer onder druk en dat verandert de situatie, het effect van druk."

"Ik haal het talent dat Vettel heeft en de coureur die hij is niet onderuit, want alles dat hij tot nu toe heeft laten zien verdient waardering. Nu bevindt hij zich in een situatie waar hij zich uit moet knokken. Het laat zien dat Ricciardo zonder twijfel een coureur is die goed en snel is en erbij zit. Hij zit nu bij een groot team en heeft tot nu toe laten zien dat hij het goed doet."

Tijgers vreten 'paaskonijn' op

Dierenpark Nuenen is er goed in geslaagd om de paasdagen van enkele van haar bezoekers flink te verzieken. Dat deden ze door de tijgers in het park een wit, onschuldig konijntje met van die grote oren, voor te schotelen.

Het Dierenpark organiseerde een 'paasloterEI' voor kinderen waarbij de winnaars een paasbrunch voor de tijgers of de leeuwen op Eerste Paasdag klaar mochten zetten. De winnaars en andere bezoekers wisten blijkbaar niet dat een brunch voor tijgers niet bestaat uit eieren of warme broodjes...

De tijgers kregen namlijk gewoon een pluizig wit konijntje om te verorberen. De waarheid dat wilde dieren ook 'wild eten' was voor de toeschouwers een onaangename 'verrassing'. Het hele gebeuren is uiteraard op film vastgelegd.

Konijnen aan de tijgers voeren is op Eerste Paasdag wellicht wat ongepast wanneer daar kleine kinderen bij zijn. Het is daarnaast natuurlijk wel grappig.

[pic] Gejank om bier en tieten

In Engeland is ophef ontstaan rond een opmerkelijke promotiecampagne van bier. Kroeg The Victoria in Birmingham had namelijk de tieten van een barjuffrouw ingezet om hun bierassortiment te promoten. Tot grote woede van enkele tientallen humorloze trutten.

Kroegbaas Ian Cole heeft enkele butienlandse biertjes, waaronder Amstel Bier, toegevoegd aan de bierkaart. Om deze aan de man te brengen, werd serveerster Lucy Wedge bij de tap gezet voor een foto. Hierin toont de 21-jarige haar weelderige boezem en je ziet een paar biertjes.

Vervolgens werd het kiekje via social media gedeeld. Dit was zeer tegen het zere been van woedende feministes. "De foto was maar liefst 7500 keer bekeken en er waren slechts 37 klachten", aldus Cole. "Het had een man of vrouw kunnen zijn op de foto, maar toevallig had Lucy die dag dienst."

De foto werd de volgende dag al weer verwijderd, waarna de pub zijn excuses heeft aangeboden. Lucy zelf snapt de ophef niet. "Het was absoluut geen provocerende foto", vindt de serveerster. "Er is niets mis met een beetje inkijk."

Het bewuste kiekje en de serveerster in kwestie

Huizenprijzen verder gedaald

Koopwoningen die in maart van eigenaar wisselden, waren gemiddeld 2,1 procent goedkoper dan in dezelfde maand vorig jaar. De prijsdaling was daarmee groter dan in februari, toen koopwoningen 1,7 procent goedkoper waren. Dat blijkt dinsdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster.

Gemiddeld kostte een bestaande woning in maart even meer dan 214 duizend euro. Dat is ruim zesduizend euro minder dan een jaar geleden. De afgelopen maanden zijn de prijzen van woningen echter vrij stabiel. Afgezien van januari lag de verkoopprijs de afgelopen maanden tussen de 213 en 215 duizend euro, zo meldt het statistiekbureau.

De prijs van een verkochte woning lag daarmee ongeveer op hetzelfde niveau als in november 2002, ruim elf jaar geleden. Vergeleken met augustus 2008, toen de Nederlandse huizenmarkt een piek bereikte, lagen prijzen vorige maand echter nog altijd 20,5 procent lager. Tijdens het dieptepunt op de huizenmarkt, in januari en juni van vorig jaar, gingen huizen voor gemiddeld 206 duizend euro van de hand.

Vrachtwagenchauffeurs vertragen Lidl-distributie

De voor een betere cao strijdende vrachtwagenchauffeurs hadden het dinsdagochtend opnieuw gemunt op een supermarktketen. Tussen 02.00 en 06.00 uur blokkeerden ongeveer vijftig chauffeurs het distributiecentrum van Lidl in Heerenveen, meldt FNV Bondgenoten.

Donderdag en vrijdag voerden de truckers ook al actie voor de poorten van distributiecentra in het noorden van het land. Hierdoor was voor Pasen de levering van brood aan C1000 en Coop vertraagd. Volgens Lidl heeft de blokkade dinsdag ook voor enige vertraging gezorgd.

De chauffeurs voeren actie voor drie procent loon. Ook willen ze voorkomen dat meer chauffeurs met een vast contract worden verdrongen door goedkope buitenlandse chauffeurs die via schijnconstructies werken. De komende weken volgen meer regionale acties. Op 10 mei staat een landelijke actiedag gepland.

Vicepresident Biden in gesprek met Toertsjinov

De Amerikaanse vicepresident Joe Biden voert dinsdag overleg met de Oekraïense president Oleksandr Toertsjinov. Later op de dag staan gesprekken gepland met volksvertegenwoordigers uit alle delen van het land en met de premier. Naar verwachting kondigt Biden later dinsdag plannen aan om de Oekraïense regering te steunen bij hervormingen op het vlak van economie en milieu.

Het overleg met Biden komt op een belangrijk moment voor Oekraïne. Een aantal dagen geleden werd in Genève een overeenkomst gesloten die een eind moet maken aan het geweld in het land. Volgens de hoogste Amerikaanse diplomaat in Oekraïne heeft Rusland heeft nog 'dagen, geen weken' om zich aan die afspraken te houden. In het oosten worden nog altijd belangrijke gebouwen bezet door pro-Russische betogers. Er zouden zelfs bewijzen zijn dat daar Russische elitetroepen bij zijn. Moskou ontkent dat en zegt zich aan het Geneefse akkoord te houden.

Nepal probeert staking sherpa's af te wenden

De Nepalese autoriteiten zijn dinsdag in overleg getreden met de Sherpa-gemeenschap om te voorkomen dat dragers en berggidsen het werk neerleggen. De sherpa's hebben met een staking gedreigd nadat bij een lawine vorige week vrijdag zeker dertien sherpa's om het leven waren gekomen. Ze eisen een hogere verzekeringsuitkering en meer financiële hulp voor de nabestaanden van de omgekomen gidsen.

Als de sherpa's en de Nepalese regering er niet uit komen, dan kan dat grote gevolgen hebben voor het klimseizoen op de Mount Everest. Maddhu Sudan Burlakoti van het Nepalese ministerie van alpinisme zei dat alle eisen worden besproken en dat later dinsdag een aanbeveling wordt gedaan aan de regering.

Families zien af van samenwoonplannen met ouders

Families die plannen hadden om met hun hulpbehoevende ouders te gaan samenwonen, komen terug op die plannen. Dat schrijft de Volkskrant dinsdag. Gepensioneerden die met hun kinderen gaan samenwonen, ontvangen vanaf 1 juli volgend jaar namelijk een lagere AOW-uitkering.

Volgens de krant krijgen de gepensioneerden een korting van driehonderd euro op een volledige AOW-uitkering, die 1040 euro is. Dat betekent dat ze nog maar de helft van het minimumloon krijgen. De zogenoemde kostendelersnorm blijkt kinderen te frustreren, zegt een woordvoerder van Mezzo, de landelijke vereniging voor mantelzorgers en vrijwilligers.

De regel heeft al de bijnaam 'mantelzorgboete'. Mezzo geeft aan er steeds meer bezorgde telefoontjes over te krijgen. "Meerdere families hebben door de angst voor een korting op het basispensioen hun plannen in de ijskast gezet. Sommige ouders en kinderen die al samenwonen, vrezen de kosten niet meer op te kunnen brengen. De maatregel wordt als onrechtvaardig ervaren, als een straf, een belemmering."

Ook ouderenbond ANBO ontvangt berichten van ouder die de korting op de AOW vrezen. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten voorspelde bovendien al eerder dat de wet de mantelzorg eerder zal afremmen in plaats van stimuleren. De maatregel, opgenomen in de Wet werk en bijstand, is in februari door de Tweede Kamer aangenomen. De Eerste Kamer moet de wet nog behandelen.

[NBA] Memphis trekt stand gelijk tegen Oklahoma

Memphis Grizzlies heeft in de play-offs in de Western Conference van de NBA de stand tegen Oklahoma City Thunder weer in evenwicht gebracht. In een zenuwslopend duel viel de beslissing pas na overtime: 111-105. De basketballers van Memphis eindigden in het reguliere seizoen als zevende en gelden daarom tegen Oklahoma, dat tweede werd, als underdog.

Zach Randolph werd topscorer bij de Grizzlies met 25 punten. Bij thuisclub Oklahoma waren de 36 punten van Kevin Durant niet genoeg om een nederlaag te voorkomen.

Ook bij Los Angeles Clippers en Golden State Warriors is er na twee duels in de best-of-sevenserie nog geen tekening in de strijd. De Clippers wonnen maandag met 138-98 en brachten de stand daarmee op 1-1.

Moyes ontslagen als trainer Manchester United

David Moyes is dinsdag ontslagen als trainer van Manchester United. De 50-jarige Schot werd afgelopen zomer voor zes seizoenen aangesteld als opvolger van Sir Alex Ferguson toen die na 26 seizoenen met pensioen ging. Na minder dan een jaar zijn de eigenaren van United, de Amerikaanse familie Glazer, echter uitgekeken op Moyes.

United staat momenteel zevende in de Premier League en verloor zondag in eigen huis met 2-0 van Moyes' vorige ploeg Everton. Geruchten over een eventuele opvolger voor Moyes deden al een tijd de ronde. Zo wordt onder andere Louis van Gaal, tot en met deze zomer nog bondscoach van het Nederlands elftal, genoemd als kandidaat.

Tien jaar schorsing voor Johan Bruyneel

Voormalig ploegleider Johan Bruyneel is voor liefst tien jaar geschorst door een Amerikaanse geschillencommisie, de American Arbitration Association (AAA). In die jaren mag hij geen enkele functie uitvoeren binnen de wielersport. Dat meldt de Belg in een statement op zijn website. Bruyneel was betrokken bij het dopingschandaal rondom Lance Armstrong en de US Postal-ploeg, waar hij ploegleider was.

"Ik ontken niet dat er elementen in mijn carrière zijn waarvan ik wens dat ze anders waren. Ook ontken ik niet dat doping jarenlang simpelweg een onderdeel van het leven in het peloton was. Echter ben ik het er niet mee eens dat slechts een klein deel van ons gestraft wordt vanwege de fouten van een hele generatie", begint Bruyneel aan zijn statement.

De Belg, die in 2012 ontslagen werd als ploegleider bij RadioShack-Nissan-Trek, vraagt zich af of US Postal wel echt het meest ontwikkelde dopingprogramma in de geschiedenis van het wielrennen had. "Die beschuldiging heeft flink wat boeken en dus geld op tafel gegooid, maar verder laat het alleen maar zien dat USADA goed is in niks anders dan het zichzelf groter maken dan zij is."

De werkelijkheid ligt anders volgens Bruyneel: "Op zijn tijd zal ik zelf een volledig verslag geven van hoe alles gegaan is, voor zover ik dat kan weten. Tot die tijd zou ik u willen vragen om alles wat het USADA zegt met een korrel zout te nemen, want zij dienen alleen zichzelf."

De oud-ploegleider vraagt zich zelfs af in hoeverre USADA en de AAA enige macht over hem heeft: "Ik ben een Belg en ik woon in Groot-Brittannië. Ik ben nooit lid geweest van de Amerikaanse wielerbond of enige andere Amerikaanse sportbond. Ik heb nooit iets getekend waarmee ik USADA of de AAA enige macht over mij gaf. Geen enkele overtreding waarvan USADA zegt dat ik die begaan heb vonden plaats op Amerikaanse bodem. Het kan dan niet correct zijn dat USADA, een Amerikaanse bond, zulke autoriteit over mij denkt te hebben."

Volgens Bruyneel heeft USADA de andere bonden ernstig in de weg gezeten: "De bonden met echt gezag, waar ik mijn hele loopbaan lid van ben geweest, zijn aan de kant geschoven door de Amerikanen. Ik ben bovenal ernstig teleurgesteld in de gang van zaken door USADA, wat erop gericht was om mij koste wat het kost aan de schandpaal te nagelen."

Bruyneel sluit af door te zeggen dat hij nog over zijn volgende stap nadenkt: "Ik kan in beroep gaan bij het Hof van Arbitrage voor Sport (CAS), maar dan moet ik opnieuw mijn vertrouwen leggen in het rechtssysteem, wat lastig is na deze uitspraak van het AAA. Ik zal binnenkort beslissen of ik door blijf vechten of dat ik de ogen van mensen zal openen over USADA en wat zij mij en anderen aangedaan hebben."

Cruijff: "Nederlaag tegen PEC een geschenk uit de hemel"

De ruime nederlaag in de finale van de KNVB Beker tegen PEC Zwolle (5-1) komt volgens Johan Cruijff "als een geschenk uit de hemel" voor Ajax. Dat zegt de oud-voetballer in zijn column in De Telegraaf.

"Ik heb het vaak over het leerproces binnen Ajax gehad. Na het derde landskampioenschap gaf ik al aan dat de club pas op 65 procent zit van wat het zou moeten zijn. Dan kan je wel blijven roepen dat dingen niet goed gaan, als Ajax de Johan Cruijff Schaal en de beker wint en dan ook nog voor de vierde keer achter elkaar de titel pakt, dan praat je toch tegen een muur aan."

"Daarom ben ik eigenlijk blij met de afstraffing tegen PEC", vervolgt Cruijff. "Omdat heel veel zaken nu wel duidelijker dan ooit aan de oppervlakte zijn gekomen. Een beter voorbeeld van hoe het niet moet, kan je niet bedenken."

Volgens Cruijff lieten de Ajacieden het na om hun taken uit te voeren. "Je mag dan een basisplaats in het eerste hebben, dat wil nog niet zeggen dat je er dan bent. Als je ziet dat de meeste spelers niet eens vanuit een taak kunnen spelen, dan kan het geen kwaad dat ze een keer keihard met de neus op de feiten worden gedrukt."

[WK Snooker] Ding verliest van debutant Wasley

Ding Junhui is in de eerste ronde van het wereldkampioenschap snooker uitgeschakeld. De 27-jarige Chinees was met titelverdediger Ronnie O’Sullivan als één van de topfavorieten gestart, maar struikelde maandag al over de eerste horde. De 24-jarige debutant Michael Wasley stuntte door met 10-9 te winnen. 

Ding was zondag met een 3-6 voorsprong uit de eerste sessie gekomen, maar haalde maandag lang niet het niveau waarmee hij eerder dit seizoen vijf rankingtoernooien won en naar de tweede plaats op de wereldranglijst opklom. In het slotframe zat het Ding ook niet mee en Wasley won de partij. 

Ook de nummer drie van de wereld Mark Selby balanceerde op de rand van de uitschakeling. De vicewereldkampioen van 2007 redde het echte wel met een 10-9 zege tegen op de Welshman Michael White, die tot twee keer toe een achterstand van vier frames ophaalde.

Viervoudig wereldkampioen John Higgins zal maandag een 3-6 achterstand goed moeten maken op Alan McManus. Het duel tussen de Schotten wordt maandagmorgen hervat.

Uitslagen/tussenstanden maandag 21 april

Naam Naam Uitslag
Joe Perry Jamie Burnett  10-7
Mark Selby Michael White  10-9
Ding Junhui Michael Wasley  9-10
John Higgins Alan McManus  3-6
Ricky Walden Kyren Wilson  6-3

Programma dinsdag 22 april

Sessie Tijd Naam naam
Eerste sessie 11.00 Marco Fu Martin Gould
Finale sessie 11.00 John Higgins Alan McManus
Eerste sessie 15.30 Barry Hawkins David Gilbert
Eerste sessie 15.30 Judd Trump Tom Ford
Finale sessie 20.00 Ricky Walden Kyren Wilson
Eerste sessie 20.00 Mark Allen Michael Holt

Judoka Polling: "Ben af en toe een beetje een kneus"

Kim Polling begint vrijdag als torenhoge favoriet in de klasse tot 70 kilogram aan de Europese kampioenschappen judo in Montpellier. Na verscheidene blessures, die ze zelf veroorzaakte, is de titelverdedigster eindelijk weer fit. "Ik ben gewoon een beetje een kneus af en toe", stelde ze in aanloop naar het EK.

Polling blesseerde zich onder meer aan beide knieën, maar liep die kwetsuren steeds op met het inzetten van dezelfde techniek. "Dat is zo stom van mezelf. Ik beheers die worp niet, tenminste niet als ik 'm over links doe. Het begint al bij de pakking, als die verkeerd is dan kan ik niet meer terug. Daar moet ik beter op letten. Die worp over links moet eruit."

Mede door die blessures is Polling pas anderhalve maand in volle training. "Ik heb een jaar bijna niets anders gedaan dan revalideren. Daar ben ik nu eindelijk klaar mee. Ik kan alles weer. De voorbereiding was wat korter, maar ik ben er wel volledig klaar voor", stelt ze gerust.

BlÝf: wij zijn de beste

Bløf denkt dat er geen andere Nederlandse bands zijn, die aan de Zeeuwse band kunnen tippen. "We hebben geen midlifecrisis gehad, beginnen niet aan onze tweede jeugd en zitten al helemaal niet in onze nadagen", zegt zanger Paskal Jakobsen in het AD.

"We worden juist steeds beter, beheersen onze instrumenten beter, spelen makkelijker samen, we groeien als band nog altijd", aldus Jakobsen. Bløf was daarom teleurgesteld dat het eerder deze maand geen 3FM Awards in de wacht sleepte. "We wonnen dit jaar niets en waren oprecht teleurgesteld", zegt drummer Norman Bonink.

Hoewel Bløf baalt buiten de prijzen te zijn gevallen, put de groep er ook motivatie uit. "Geen frustratie, maar wel reden om even te vloeken en elkaar aan te moedigen: volgend jaar is hij weer voor ons", zegt Bonink over de 3FM Award voor beste band, die de groep in 2007 voor het laatst won. "We willen nog steeds aan de top van Nederland staan."

De band, die vrijdag zijn twaalfde studioplaat 'In het Midden van Alles' uitbrengt, probeert steeds vernieuwend te blijven. "We hebben uitgesproken dat we alleen bestaansrecht hebben als we nieuwe dingen blijven maken waarop we trots zijn", zegt Jakobsen. "En als dat niet meer zo is, hebben we ook afgesproken, houden we ermee op."

Netflix verhoogt prijs voor nieuwe leden

Netflix gaat deze zomer nieuwe abonnees een hogere abonnementsprijs voorschotelen. Met de eerste prijsverhoging in drie jaar wil de online videodienst het eigen aanbod van series uitbreiden. Dat maakte het Amerikaanse bedrijf maandagavond bekend bij de eerstekwartaalcijfers.

De prijsverhoging van een tot twee dollar (circa 0,72 tot 1,44 euro) per abonnee moet ingaan per juli. De ongeveer 36 miljoen bestaande abonnees blijven in ieder geval nog tot en met volgend jaar dezelfde prijs betalen. In Nederland is de prijs 7,99 euro per maand. In de Verenigde Staten zijn abonnees acht dollar kwijt.

Na de vorige prijsverhoging, in 2011, verloor het bedrijf achthonderdduizend abonnees en tachtig procent van de beurswaarde. Na de aankondiging maandagavond koerste het aandeel Netflix in de handel nabeurs juist 6,6 procent hoger op 371,50 dollar. Met het extra geld wil de dienst meer eigen series maken, zoals het al succesvol deed met House of Cards.

De online videodienst zette in de eerste drie maanden van het jaar 24 procent meer om dan een jaar eerder, met 1,3 miljard dollar. De winst bedroeg 53 miljoen dollar. Vorig jaar verdiende het bedrijf slechts 2,7 miljoen dollar.

Man doodgeschoten door agent in rechtbank VS

In het Amerikaanse Salt Lake City is maandag een 25-jarige man doodgeschoten door een agent in een rechtszaal. De FBI maakte bekend dat Siale Angilau, die lid was van een criminele bende, in het ziekenhuis overleed aan zijn verwondingen.

Angilau zou tijdens de rechtszaak op "bedreigende en agressieve" wijze een getuige hebben willen aanvallen met een pen. Daarop werd hij meerdere keren in zijn borst geschoten door een agent.

De getuige verklaarde over de werkwijze van de bende waar Angilau deel van uitmaakte. Hij werd onder meer verdacht van overvallen en mishandelingen en zat sinds september 2007 vast.

Elf gewonden bij woningbrand in Den Haag

Bij een brand in een portiekflat in Den Haag zijn maandagavond elf gewonden gevallen. Zij zijn allemaal naar een ziekenhuis gebracht. Dat meldt de veiligheidsregio. De bewoners van zes woningen moesten door rook- en roetschade de nacht ergens anders doorbrengen. De gemeente heeft opvang voor hen geregeld.

De brandweer kreeg rond 21.20 uur melding van een uitslaande brand op de derde etage van het pand aan de Schipborgstraat. Toen brandweerlieden arriveerden, bleek er nog iemand in het gebouw aanwezig te zijn. Na een zoekactie werd deze persoon gevonden en nagekeken door ambulancepersoneel.

Onder de gewonden zijn naast bewoners van de portiekflat ook een aantal buurtbewoners die hulp hadden geboden. Tijdens de bluswerkzaamheden heeft bovendien een hulpverlener lichte verwondingen opgelopen. Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend. De politie doet hier samen met het onderzoeksteam van de veiligheidsregio onderzoek naar.

Prominenten: stop bezuiniging zorg

Een groep prominenten heeft dinsdag middels een advertentie in de Volkskrant een oproep gedaan aan het kabinet om af te zien van grote bezuinigingen in de zorg. Ook wordt gevraagd om de behandeling van de twee grote zorgwetten in ieder geval een jaar uit te stellen.

Onder anderen Sonja Barend, Britta Böhler, Wijnand Duyvendak, Arnold Heertje, Jan Marijnissen, Freek de Jonge, Jan Pronk, Maarten 't Hart en Ebru Umar hebben de oproep ondertekend.

"Het kabinet van PvdA en VVD wil dat ouderen langer thuis blijven wonen. Daarom is er voor veel ouderen die zorg nodig hebben geen plek meer in een verzorgingshuis: 800 verzorgingshuizen worden met sluiting bedreigd. Maar tegelijkertijd wordt er door het kabinet óók flink bezuinigd op de thuiszorg, huishoudelijke verzorging en de dagbesteding en begeleiding. Dit kan niet. Je kunt niet de verzorgingshuizen sluiten, terwijl ook in de thuiszorg wordt gesneden."

De verklaring is een initiatief van Abvakabo FNV.

Prominenten roepen op: stop bezuiniging zorg
Prominenten roepen op: stop bezuiniging zorg (Foto: ANP)

Baby beweegt te weinig en krijgt te veel calorieŽn

Behalve jongeren en volwassenen blijken ook baby's en peuters te weinig lichaamsbeweging te krijgen en bevat hun voeding te veel calorieën. Dat zegt voorzitter van de Artsen Jeugdgezondheidszorg Nederland (AJN) Lucy Smit dinsdag in het AD. Smit maakt zich zorgen over het gebruik van bijvoorbeeld maxi-cosi's en wat zij noemt 'pyjamapapjes' voor het slapen.

Het bestrijden van obesitas bij jongeren is volgens de voorzitter een van de grootste uitdagingen van de jeugdzorg. Ook consultatiebureaus moeten zich daar volgens haar mee bezig houden. Daarnaast zijn ouders zich volgens Smit onvoldoende bewust van het feit dat jonge kinderen vrij moeten kunnen bewegen om calorieën te verbranden.

"Baby's moeten genoeg tijd in een box of op een boxkleed door kunnen brengen om met hun benen en armen te zwaaien of om te leren rollen." Dat leren ze volgens Smit niet als ze vastzitten in een 'maxi-cosi, wippertje of zo'n kuipje'. Ook moeten baby's en peuters niet wennen aan te veel eten of eten dat veel calorieën bevat.

Nieuwe Fatal Frame komt naar Wii U

Tecmo Koei en Nintendo werken samen aan een nieuw deel in de Fatal Frame-serie. Ook komt er een film, boek en strip gebaseerd op de serie. Dit hebben de twee grootmachten bekend gemaakt.

Het laatste deel in de horror-serie stamt alweer uit 2012. De enige informatie die nu bekend is gemaakt, is dat de game uit moet komen voor Nintendo Wii U. Verder wordt er gewerkt aan een film met, voor de kenners, modellen Ayami Nakajo en Aoi Morikawa en director van Bilocation, Mari Asato. 

Het boek zal worden geschreven door Eiji Otsuka, bekend van Kadokawa Horror Bunko en Multiple Personality Detective Psycho. De strip zal worden gemaakt door Shin Kibayashi. bekend van Kindachi Case Files.

Wanneer meer informatie vrijkomt is nog niet bekend, maar de aanstaande E3 is een goede mogelijkheid.

FatalFrame

Joakim Noah beste verdediger in de NBA

Basketballer Joakim Noah is de beste verdediger van dit seizoen. De Franse center van Chicago Bulls kreeg 555 van de mogelijke 1125 punten van een panel van sportjournalisten. Van de 125 eerste plaatsen, kreeg Noah er honderd. Roy Hibbert van Indiana Pacers werd met 166 punten tweede, voor DeAndre Jordan van Los Angeles Clippers. beiden werden acht keer als eerste op de lijstjes ingevuld.

Noah, de zoon van oud-tennisser Yannick Noah, is de eerste Bulls-speler die de prijs wint sinds Michael Jordan in 1988. De Fransman hielp de ploeg uit Chicago naar 48 zeges in het reguliere seizoen. De Bulls, die het zonder de geblesseerde Derrick Rose en de verkochte Luol Deng moeten doen, bereikten de play-offs waarin ze het in de eerste ronde opnemen tegen Washington Wizards.

Tijdens het reguliere seizoen kwam de 29-jarige Noah gemiddeld tot 12,6 punten, 11,3 rebounds en 5,4 assists. Dat zijn de beste cijfers uit zijn loopbaan. Bovendien maakte hij gemiddeld anderhalf block en 1,2 steals per wedstrijd.

[PD] MŠlaga na zege op Villarreal dicht bij lijfsbehoud

Málaga heeft maandag een grote stap gezet op weg naar lijfsbehoud. De Zuid-Spaanse ploeg was met 2-0 te sterk voor Villarreal. Roque Santa Cruz en Sergi Darder scoorden voor de thuisploeg. Die laatste deed dat op aangeven van Nordin Amrabat. De oud-PSV'er kreeg een kwartier voor tijd rood toen hij een brilgebaar maakte naar de scheidsrechter.

Málaga staat na 34 gespeelde wedstrijden tiende met 41 punten. Dat zijn er negen meer dan Getafe dat als nummer achttien net aan de verkeerde kant van de degradatiestreep staat. Voor Villarreal kwam de nederlaag zeer ongelegen. Met 52 punten uit 34 wedstrijden blijft die ploeg zevende. Nummer zes Real Sociedad, dat de laatste plaats bezet die recht geeft op Europees voetbal, heeft twee punten meer.

Legerbaas zwaait militairen Mali-missie uit

Ongeveer 100 militairen vertrekken dinsdagavond vanaf vliegbasis Eindhoven naar Mali. De Nederlanders gaan in dat West-Afrikaanse land meedoen aan een VN-vredesmissie. De Commandant der Strijdkrachten, generaal Tom Middendorp, zal hen voor vertrek toespreken.

De militairen van de land- en luchtmacht, marine en marechaussee zijn onderdeel van de hoofdmacht die inlichtingen gaat verzamelen en analyseren voor het militaire deel van de VN-operatie. Vorige week vertrok de eerste lichting van ruim 70 militairen al naar Mali.

In de afgelopen maanden waren er tientallen andere collega's in dat land, onder meer om bij de noordoostelijke stad Gao een kamp te bouwen. In totaal zullen er circa 450 Nederlanders aan de missie deelnemen. Onder hen zijn commando's, informatieanalisten, piloten van vier Apache-gevechtshelikopters en veel ondersteunend personeel. De meeste Nederlanders worden gelegerd in Gao, de rest in de hoofdstad Bamako. De Nederlandse missie duurt in elk geval tot eind volgend jaar.

Oud-minister Bert Koenders leidt de hele VN-missie Minusma. De vredesmacht zal bestaan uit 11.200 militairen uit zo'n 30 landen.

Legerbaas zwaait militairen Mali-missie uit
Legerbaas zwaait militairen Mali-missie uit (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Hearthstone gaat door met prima periode
review
Blu-ray: Good Boys
review
The Expanse seizoen 4
review
Tokyo Mirage Sessions #FE Encore
special
Wat de volgende Mario Kart kan leren van Mario Kart Tour
review
The Grudge
©FOK.nl e.a.