FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 15 april 2014

FOK!toen: Somethin' Stupid

Dat de '60s een ijzersterk muziekdecennium waren hoeven we je niet te vertellen. Vandaag in 1967 steeg één van de klassiekers uit dat decennium in de Amerikaanse hitlijsten naar de eerste plek: Nancy en Frank Sinatra's 'Somethin' Stupid'.


I know I stand in line until you think you have the time

To spend an evening with me
And if we go someplace to dance, I know that there's a chance
You won't be leaving with me
And afterwards we drop into a quiet little place and have a drink or two
And then I go and spoil it all by saying something stupid like 'I love you' 

Nancy Sinatra

Frank was al decennia bekend als dé jazz-crooner van zijn generatie. Zijn dochter Nancy had haar pa en haar looks mee en wist in 1965 haar enige andere nummer één-hit te scoren met 'These Boots (Are Made for Walking)'.

Best of van Nancy Sinatra. Eigen foto.

Het nummer zou vaak worden gebruikt in de context van de Vietnamoorlog, van televisienieuws in 1966/'67 tot Stanley Kubricks meesterwerk Full Metal Jacket:


Dezelfde scene zou ook beroemd worden om het Vietnamese hoertje dat dingen roept als 'me so horny' en 'me love you long time'. Om Joker's legendarische quote niet te vergeten:
“Half of these gook whores are serving officers in the Vietcong, the other half got TB. Be sure to only fuck the ones that cough.”


Het nummer werd talloze malen gecoverd en geremixt. Deze mix, tien jaar geleden gebruikt in een Coca-Cola-reclame, is één van de betere.

'Somethin' Stupid' was het eerste én laatste vader-dochter-nummer dat op één kwam in de US Billboard Hot 100. Het kwam daarom ook wel bekend te staan als The Incest Song. Het schopte op 15 april '67 'So Happy Together' van de Turtles van de eerste plek en bleef vier weken bovenaan staan. Het zou in 2001 opnieuw een enorme hit worden in de vorm van een cover door Robbie Williams en Nicole Kidman:

De concurrentie was in de laatste jaren van de sixties moordend – moordend goed, wel te verstaan.

Een greep uit de nummer één-hits van '67:
The Rolling Stones – Ruby Tuesday
The Beatles – Penny Lane
The Beatles – All You Need Is Love
The Turtles – Happy Together
Aretha Franklin – R.E.S.P.E.C.T.
Procol Harum – A Whiter Shade of Pale
Scott McKenzie – San Francisco (Be Sure to Wear Flowers in Your Hair)
Strawberry Alarm Clock – Incense and Peppermints
The Association – Windy
The Doors – Light My Fire
The Monkees – I'm a Believer
The Monkees – Daydream Believer
The Box Tops – The Letter (remix hier)

Papa Sinatra zou uiteindelijk ruim tien jaar na 'Somethin' Stupid' zijn carrière bezegelen met het nummer waar iedereen aan denkt wanneer ze aan Sinatra óf de stad zelf denken, 'New York, New York'. Zijn cover van de soundtrack van Martin Scorsese's gelijknamige film uit 1977, werd in '79 opgenomen en besteeg de hitlijsten wereldwijd in 1980.

Best of-plaat van Nancy Sinatra, B-kant. Eigen foto.Best of-plaat van Nancy Sinatra, B-kant. Eigen foto.

Nancy heeft na het duet met vaderlief nooit meer een nummer één-hit gescoord, maar heeft dankzij Quentin Tarantino's gebruik van haar cover van Chers 'Bang Bang' in Kill Bill (2003) een revival doorgemaakt. Tot die tijd kenden de meeste mensen haar versie van de Cher-monsterhit niet, maar sindsdien heeft een hele generatie kennis gemaakt met Nancy's 'Bang Bang' door een heel aantal covers:


Audio Bullys – 'Shot You Down' is er één. Will.e.m's 'Bang Bang' gebruikte ook een sample van het origineel. En recentelijk (februari '14) kwam er nog een versie uit, ditmaal van David Guetta.

'Opvang asielzoekers handhaven'

De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan wil de hoofdstedelijke proef met de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers in de zogeheten Vluchthaven voortzetten. Maar dan zullen er wel meer van hen terug moeten keren naar het land van herkomst.

De gemeente vangt sinds enkele maanden een gedeelte van de groep vluchtelingen, asielzoekers en migranten op die al geruime tijd door Amsterdam rondzwierf. Ze verblijven momenteel in het voormalige huis van bewaring in de Havenstraat. Het idee is dat ze in ruil voor 'bed, bad en brood' meewerken aan een permanente oplossing.

In de meeste gevallen is dat terugkeer naar het land van herkomst, aldus Van der Laan. Dat geldt volgens hem voor zo'n 100 van de huidige 130 bewoners. De burgemeester wil doorgaan met dergelijke opvang, maar dan moeten er volgens hem eerst meer mensen terug dan de handvol die dat tot dusver deed.

Amsterdam weigerde eerder maandenlang gehoor te geven aan oproepen voor gemeentelijke opvang. De stad zei tot de opening van de Vluchthaven steeds dat dit een zaak van de landelijke overheid is. Ondertussen gaat de repatriëring van migranten nogal moeizaam ondat veel landen niet mee willen werken aan (gedwongen) terugkeer.

Grieken veroordeeld om racistische moord

Twee Griekse mannen zijn dinsdag door de rechtbank in Athene tot levenslange gevangenisstraf veroordeeld wegens moord op een Pakistaanse immigrant.

De verdachten van 30 en 26 jaar staken het 27-jarige slachtoffer in de Griekse hoofdstad neer toen hij naar zijn werk fietste. De verdachten reden op een motor en beweerden dat het een uit de hand gelopen verkeersruzie was. De rechtbank oordeelde echter dat het om een doelbewuste moord met een racistisch motief ging.

Het aantal racistische incidenten is in Griekenland toegenomen nadat het land in 2009 in acute financiële problemen kwam. De toegenomen haat tegen immigranten leidde tot een sterke opkomst van de neonazistische partij Gouden Dageraad.

[vid] Ex-nieuwslezeres boos om drugscontrole

Noraly Beyer vond het vernederend om op Schiphol door de marechaussee te worden meegenomen na een reis naar Suriname. De presentatrice werd klaarblijkelijk aangezien voor een drugsverdachte, vertelt ze aan Novum Nieuws. "Bang was ik niet, maar het voelde wel heel onaangenaam. Het was heel vervelend."

Beyer werd maandag bij een honderdprocentscontrole uit de rij geplukt, waarna ze werd ondervraagd, gefouilleerd en in een wachtruimte werd gezet. "Ik dacht bij mezelf: waar loopt dit op uit?", aldus de oud-presentatrice van de NOS. Na een tijdje wachten kwam er een man bij Beyer, die haar liet weten dat ze was meegenomen omdat ze op Curaçao is geboren en op reis was geweest naar Suriname.

"Ik ga een keer per jaar naar Suriname, dus ik zei: meneer, dat komt zo vaak voor. Hij vertelde me dat drugskoeriers blijkbaar die route vaak volgen. 'Dus ik ben een drugsverdachte?', vroeg ik. Maar zo moest ik het niet zien. Zo ging het een tijdje door en uiteindelijk heb ik het gesprek maar afgekapt."

Beyer besloot dinsdag over de zaak te twitteren omdat ze wil dat mensen weten dat ze aan willekeur zijn overgeleverd. "Je kunt dus als potentiële drugsverdachte worden gezien. Ik vind dat te ver gaan."

Ook is Beyer niet te spreken over het gedrag van de marechaussee. "Je moet beleefd blijven, anders kun je naar Schiphol-Oost", doelt ze op het cellencomplex bij het vliegveld. "Ze waren ook echt gepikeerd dat ik geen ticket bij me had, maar wie heeft er nu nog een ticket? Alles gaat tegenwoordig toch elektronisch?"

De marechaussee geeft geen reactie op individuele gevallen, laat een woordvoerder weten. Wel zegt hij dat de marechaussee in het algemeen afgaat op 'fingerspitzengefühl'.

Fors meer kinderen met bedreigend overgewicht

Het aantal kinderen (2-18 jaar) met een levensbedreigende vorm van overgewicht (morbide obesitas) is in 30 jaar tijd flink gestegen. Had in 1980 nog 0,08 procent van de kinderen de aandoening, in 2009 was dat 0,56 procent. Concreet komt dat neer op 18.500 kinderen met morbide obesitas.

Dat blijkt uit onderzoek van TNO in samenwerking met VUmc en het LUMC. De resultaten zijn dinsdag gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Plos One. Hoogleraar jeugdgezondheidszorg Remy Hira Sing vindt het aantal verontrustend. ,,De gevolgen kunnen ernstig zijn, kinderen met zulk overgewicht moeten zo snel mogelijk worden doorverwezen naar een specialist en geholpen worden.’’

Volgens hem was er bijvoorbeeld in 1980 geen kind boven de 100 kilo. In 2009 waren dat er al 68. De conclusies zijn gebaseerd op een analyse van de cijfers uit de zogeheten Landelijke Groeistudies die in opdracht van het Ministerie van VWS elke 10 tot 15 jaar worden uitgevoerd. De eerste was in 1955, de laatste in 2009.

Morbide obesitas komt twee tot vier keer vaker voor bij kinderen van Turkse en Marokkaanse afkomst en bij kinderen van wie de ouders relatief laag zijn opgeleid. Van de kinderen met morbide obesitas heeft 56 procent een verhoogde bloeddruk en 67 procent heeft een of meerdere risicofactoren voor hart- en vaatziekten.

Fors meer kinderen met bedreigend overgewicht
Fors meer kinderen met bedreigend overgewicht (Foto: ANP)

Fraude door honderden studenten op UvA

Honderden studenten aan de Universiteit van Amsterdam hebben gefraudeerd bij computertoetsen. Dat schrijft universiteitskrant Folia op zijn website. De fraude kwam aan het licht toen docenten ontdekten dat studenten de toetsen sneller maakten dan ervaren docenten.

Studenten aan de opleiding Economie en Bedrijfskunde maakten voor het eerstejaarsvak statistiek elke week een computertoets om hun kennis te testen. Met de toetsen kon voorafgaand aan het afsluitende tentamen een halve bonuspunt verdiend worden.

Door gelijktijdig op twee browsers in te loggen konden de studenten met het programma frauderen. Met de ene browser maakten ze de opgaven, waarna de goede antwoorden getoond werden. In de tweede browser werden de goede antwoorden vervolgens opnieuw ingevuld, waarna alleen het tweede, foutloze, resultaat geregistreerd werd.

Zo'n vierhonderd studenten hebben volgens Folia van de truc gebruikgemaakt. De examencommissie van de faculteit heeft de toets van alle studenten ongeldig verklaard. Studenten die kunnen aantonen dat ze wel een reële tijd nodig hebben gehad voor de toets kunnen bezwaar aantekenen.

F1-coureurs dreigen met staking

Enkele Formule 1-coureurs dreigen met een staking vanwege de salarissen die ze nog tegoed hebben. Ze hebben hiertoe een document ondertekend. Of en wanneer er een staking zal zijn is nog niet duidelijk.

Eén van de coureurs die nog salaris tegoed heeft is Kimi Räikkönen. De Fin reed de afgelopen seizoenen voor Lotus dat mede door de goede resultaten in de problemen kwam, omdat het The Iceman daardoor veel meer moest betalen dan verwacht. Diens manager Steve Robertson heeft in Bahrein meermalen met Lotus gesproken over de kwestie. Nu rijdt Räikkönen voor Ferrari waar hij wel zeker van zijn geld is.

Toch is hij niet een van de ondertekenaars van het document dat onder auspiciën van de GPDA, de rijdersvakbond, is opgesteld. Naast Räikkönen wachten ook Romain Grosjean (Lotus), Nico Hülkenberg (Sauber), Adrian Sutil (Force India) en Kamui Kobayashi (Sauber) nog op geld. Deze laatste drie coureurs rijden nu voor een andere renstal.

Huidig Force India-coureur Hülkenberg wilde niet ingaan op het document, omdat informatie uit de besprekingen van de GPDA intern wordt gehouden. Wel wilde hij in zijn algemeenheid iets zeggen over onderbetaalde coureurs en dat het een probleem is. "Teams zijn hiervan op de hoogte, een coureur kan namelijk makkelijk vervangen worden. Misschien niet door iemand van dezelfde kwaliteit, maar de teams halen hier voordeel uit. Het niet betalen van coureurs is niet omdat ze dat leuk vinden. Het geld is er gewoonweg soms niet. De sport is te duur."

CAS: "Nalatigheid bij Jamaicaanse dopingbestrijding"

Het Jamaicaans anti-dopingagentschap JADCO heeft stevige kritiek te verwerken gekregen van het Hof van Arbitrage voor Sport (CAS). Dat valt te lezen in een dinsdag gepubliceerd rapport over de vrijspraak van de Jamaicaanse atlete Veronica Campbell-Brown. Zij werd in februari door het CAS vrijgesproken van het gebruik van verboden middelen.

VCB testte vorig jaar positief tijdens een wedstrijd in de Jamaicaanse hoofdstad Kingston, maar kwam er in oktober vanaf met een publieke reprimande door de Jamaicaanse atletiekbond JAAA. Nadat de internationale atletiekbond, de IAAF, zich ermee ging bemoeien werd er door de Jamaicanen echter toch een schorsing van twee jaar opgelegd.

Campbell-Brown ging in beroep tegen haar straf, omdat er volgens haar advocaten niet juist was gehandeld omtrent het verkrijgen van de urinemonsters. Zo liep de atlete met een voor de helft gevuld flesje urine naar de wachtruimte, waar zich ook andere atleten bevonden. Ze zette het flesje op de grond terwijl ze water ging halen en oefeningen deed, om het flesje zo vol te kunnen krijgen. 

Volgens het CAS hebben de Jamaicaanse autoriteiten hier een grove fout gemaakt. Er zijn speciale regels waar aan voldaan moet worden om een geldig urinemonster te verkrijgen, maar op de manier die bij Campbell-Brown is toegepast is het onmogelijk te zeggen of het monster is vervuild met bijvoorbeeld water of zweet. Het beroep van de atlete werd hierdoor goedgekeurd en dinsdag publiceerde het CAS het volledige rapport.

"Het bewijs in deze zaak maakt duidelijk dat JAAA grote fouten heeft gemaakt omtrent het verkrijgen van het urinemonster en het omgaan met het monster terwijl deze nog niet volledig gevuld was. Deze fout, waarvoor geen enkele acceptabele uitleg is gegeven, geeft aanleiding tot ernstige zorgen over de integriteit van de anti-dopingprocessen van het JAAA en het omgaan met monsters en stalen door het JADCO", zo valt te lezen in de uitspraak.

"De tegenstrijdige verklaringen van getuigen van JADCO tegenover het disciplinaire panel van de Jamaicaanse atletiekbond baren ons grote zorgen over de betrouwbaarheid van genomen monsters bij Jamaicaanse atleten. Vanwege het gebrek aan goed bewijs, mede door het zeer slordig omgaan met het urinemonster, is er geen reden om aan te nemen dat de betreffende atlete de dopingregels heeft overtreden. Haar beroep wordt daardoor toegekend", zo sluit het CAS haar uitspraak af.

Barcelona, Doha en Eugene strijden om WK atletiek 2019

Drie steden zijn nog in de race voor de organisatie van het wereldkampioenschap atletiek in 2019. Het zijn Barcelona (Spanje), Doha (Qatar) en Eugene (Verenigde Staten). Dit heeft de internationale atletiekunie IAAF vandaag bekend gemaakt. 

De definitieve beslissing zal in november in Monaco worden genomen. Volgend jaar is het WK in Peking, de editie van 2017 zal plaatsvinden in Londen. Het multifunctionele stadion van Doha dient in 2022 ook als locatie van het WK voetbal.

Square werkt aan Saga- en Mana-games

Takehiro Ando, een ontwikkelaar voor mobiele games, heeft in een een interview aangegeven dat de tweede mobiele divisie van Square Enix gaat helpen bij het maken van de nieuwe 'Secret of Mana-' en 'Romancing Saga-'games.

Voor welke console, handheld of mobiele telefoon de games gemaakt worden is nog niet bekendgemaakt. Ando geeft in het interview aan zijn best te doen om de gedachte aan de 'oude games' in ere te houden. Een releasedatum is nog niet bekend maar de Saga-game moet eind dit jaar uitkomen en de nieuwe Mana-game vlak daarna.

Zusjes gewond na aanval eigen hond

Twee zusjes zijn dinsdag in Schijndel aangevallen door hun hond. De meisjes liepen bijtwonden op zijn voor behandeling naar een ziekenhuis gebracht. Het dier en twee andere honden van het gezin zijn door de politie meegenomen.

Het dier, vermoedelijk een stafford, zat volgens TV Schijndel in een bench en viel de meisjes aan toen een van hen die opende. De verwondingen van de meisjes, wier leeftijden een politiewoordvoerder niet wist, leken ernstig maar bleken achteraf wel mee te vallen.

De politie overlegt later met de eigenaren over wat er met de huisdieren moet gebeuren.

Vrije ziekenhuiskeuze op de tocht

Patiënten kunnen in de toekomst mogelijk niet meer terecht in het ziekenhuis van hun keuze. VVD en PvdA praten met de oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP over het schrappen van de vrije keuze in de ziekenhuiszorg, zeggen ingewijden.

De vijf partijen zijn rond 19.30 uur begonnen aan overleg met minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD). Zij heeft eerder voorgesteld om zorgverzekeraars meer ruimte te geven om geen zorg te vergoeden als die wordt geleverd door ziekenhuizen waarmee geen contract is afgesloten.

Naar verluidt eist de VVD dat de drie oppositiepartijen instemmen met het plan van Schippers. Nu is er geen meerderheid voor in de Eerste Kamer. In ruil gaat de grootste coalitiepartij akkoord met extra geld voor de zorgtaken die volgend jaar aan de gemeenten worden overgedragen. Volgend jaar gaat dat om 380 miljoen euro, vanaf 2017 om 200 miljoen euro per jaar.

D66-Kamerlid Vera Bergkamp zei voor aanvang van het overleg dinsdagavond dat zij openstaat voor het plan van Schippers. "Van mij hoeft het niet allemaal aan elkaar te worden gekoppeld, maar ik zal luisteren wat zij te zeggen heeft."

Het is niet duidelijk of het akkoord over de zorg dinsdagavond al definitief wordt beklonken. Dat kan ook woensdag worden.

'Paasmaandag onderhoud aan PSN'

Vandaag heeft Chris Owen, PlayStation Community Manager, een tweet de wereld ingestuurd en inmiddels alweer ingetrokken dat er Paasmaandag onderhoud zal zijn aan het PlayStation Network.

Het onderhoud aan het netwerk stond volgens de tweet gepland van 17:00 maandagmiddag tot 05:00 dinsdagochtend. Mensen die voor het onderhoud al ingelogd zijn kunnen nog gewoon gebruik maken van bepaalde onderdelen van het netwerk.

Of het onderhoud nu wel of niet zal doorgaan is niet zeker.

'Zeiler De Ridder krijgt vijf jaar schorsing'

De Nederlandse zeiler Dirk de Ridder heeft van de internationale zeilbond ISAF een schorsing van maar liefst vijf jaar opgelegd gekregen. De Ridder was een van de zeilers van het Oracle Team USA dat meedeed aan de America's Cup in 2013.

Samen met een aantal collega's werd hij nog voor het begin van de wedstrijd echter uit het schip gezet door een internationale jury. Na onderzoek bleek dat de zeilers gesjoemeld hadden met het gewicht van de boot tijdens eerdere evenementen, waardoor ze een oneerlijk voordeel verkregen voor de America's Cup, de oudste zeilwedstrijd ter wereld. Het Oracle team wist ondanks twee strafpunten en zonder onder andere De Ridder de wedstrijd te winnen, na een historische come-back.

Volgens bronnen van AP, die vanwege het nog lopen van de zaak anoniem willen blijven, is De Ridder nu voor vijf jaar geschorst voor alle internationale wedstrijden. Het besluit wordt nog aangevochten bij het Hof van Arbitrage voor Sport (CAS), maar als het beroep niet toegekend wordt is het waarschijnlijk het einde van de loopbaan van de zeiler.

Naast het feit dat De Ridder niet mee mag doen aan de America's Cup van 2017 kan hij ook het contract voor de Volvo Ocean Race op zijn buik schrijven. Hij zou daar dit jaar aan meedoen namens het Abu Dhabi Ocean Racing Team. Er lag een contract klaar ter waarde van een half miljoen dollar, maar dat gaat nu niet door. 

Noord-Korea boos op kapper

Een Londense kapper heeft een aanvaring gehad met de Noord-Koreaanse ambassade. De kapper had reclame gemaakt met een poster waarop Kim Jong Un staat afgebeeld met daarbij de tekst 'Bad Hair Day?'. De Noord-Koreanen zouden hem gevraagd hebben te poster weg te halen. Dat heeft de kapper niet gedaan; wel meldde hij het bij de politie.

Eind vorige maand gingen er geruchten dat het kapsel van Kim Jong Un in Noord-Korea verplicht was gesteld voor alle mannen. Dat verhaal lijkt een fabeltje te zijn. Op de straten van Pyongyang zijn nog allerlei andere looks te zien dan de kenmerkende opgeschoren coupe van Kim Jong Un. Desondanks maakte het verhaal wereldwijd veel los.

De Londense politie zei dinsdag contact gehad te hebben met zowel de ambassade als de kapper, maar zag geen reden voor verder onderzoek.

Jakhals Erik blijft grappig voor VARA

Zo hysterisch verschillig als de Vereniging van Arbeiders Radio Amateurs (VARA) is als het om minder Marokkanen gaat, zo slaapverwekkend onverschillig is de VARA als het om debiele acties als bierfleswerpen naar argeloze gehandicapten in een rondvaartboot gaat door een eigen broeder. Jakhals Erik wordt niet de van der Laan uitgestuurd, bericht het Algemeen Dagblad.

Er deed een gerucht de ronde dat Jakhals Erik Dijkstra op zoek zou kunnen naar een nieuwe ik-ben-erg-leuk-vind-vooral-ik-zelf werkplek nadat zijn naam op miraculeuze wijze van VARA's DWDD site verdween. Dit fenomeen trad op nadat hij, tijdens sneu haantjesgedrag om een Ramsteiner te imponeren, een halfvolle bierfles op een rondvaartboot van stichting De Zonnebloem gooide en de daarin zittende gehandicapten op een haar na raakte.

Een woordvoerdershaantje van de VARA ontkrachtte de geruchten echter en kraaide trots dat het net missen van gehandicapten of het volledig missen van gezond verstand geen belemmering is voor een dienstverband met de progressievelingen van de VARA. Een omroep die vandaag de dag net zoveel met arbeiders van doen heeft als de Partij van de Arbeid maar wel als mediaplatform voor deze partij functioneert. Een partij die overigens ook de luwte opzoekt in de oprechte burgerlijke verontwaardigingsstorm.

In tegenstelling tot het om minder Marokkanen roepen, was een zacht gemompelde sorry en wat gespeeld schaamrood op de komediantenkaken van de grapjessocialist afdoende voor de rode rakkers om de puberale kwajongensstreek te duiden en over te gaan tot de orde van de dag.

Meer liefde in Dragon Age: Inquisition

Tijdens de PAX East-beurs is tijdens een rondvraag bekendgemaakt dat er in Dragon Age: Inquisition meer soorten liefde mogelijk zijn. Zo kan de speler verliefd raken op zijn rivaal die hij ook haat maar ook op een vriend en daarmee aanrommelen.

Er is aangegeven dat het personage Cullen en Cassandra Pentaghast mogelijke liefdesinteresses zijn. Over andere personages uit het spel is nog niks bekendgemaakt maar er zullen negen compagnons beschikbaar zijn.

De game komt ergens komende herfst uit voor PS3, PS4, Xbox 360, Xbox One en Windows.

Reinout Scholten van Aschat in Nooit Meer Slapen

Reinout Scholten van Aschat gaat de rol van Alfred Issendorf vertolken in Nooit Meer Slapen. De verfilming van de roman van Willem Frederik Hermans uit 1966 wordt internationaal uitgebracht als Beyond Sleep. Boudewijn Koole, die onlangs internationaal in de prijzen viel met de jeugdfilm Kauwboy, gaat de film regisseren. Dat liet producent Keyfilm maandag weten.

Beyond Sleep gaat over een man die in het drassige noorden van Noorwegen waar de zon nooit ondergaat op zoek gaat naar meteorieten. Alfred hoopt zo een grote ontdekking te doen waarmee hij zijn naam kan vestigen in wetenschappelijke kringen, en daarmee uit de schaduw van zijn vader te kunnen komen. Maar in zijn eentje op de uitgestrekte, uitgestorven toendra ligt de waanzin op de loer.

"Ik voel me zeer vereerd", zegt de 24-jarige Aschat in een verklaring. "Dat ik Alfred Issendorf mag spelen betekent heel veel voor me, ik ben een groot Hermans-fan. Ook zie ik er naar uit om met Boudewijn Koole te werken. Samen van de zomer naar Noorwegen om door Lapland te trekken en lek gestoken te worden door de muggen! Dit wordt een waanzinnig avontuur."

De opnames gaan deze zomer van start in Noorwegen. Beyond Sleep wordt in de loop van volgend jaar in de internationale bioscopen verwacht.


Reinout Scholten van Aschat in Nooit Meer Slapen (Foto: Novum)

Ice Cube betreurt sneer naar wijlen Paul Walker

Ice Cube baalt ervan dat hij zich na de MTV Movie Awards negatief heeft uitgelaten over de overleden acteur Paul Walker. De rapper en acteur was zondag genomineerd voor de prijs voor beste filmduo en zag deze naar Walker en Vin Diesel gaan. Ice Cube was het daar in eerste instantie niet mee eens.

De rapper, die samen met Kevin Hart voor de award was genomineerd, zei na afloop dat hij zich 'beroofd' voelde en dat hij vond dat Walker voor zijn overlijden had moeten worden geëerd. Na deze uitspraak kreeg Ice Cube ladingen kritiek op Twitter en in de media. "Paul Walker-fans, rustig. Ik was ook een fan", twitterde Ice Cube maandag.

Hoewel de rapper vindt dat hij overtrokken heeft gereageerd, blijft hij erbij dat Walker niet pas na zijn dood een prijs had moeten krijgen. Wel vindt Ice Cube dat wel erg overdreven werd gereageerd op zijn uitspraken. "Jullie moeten je schamen dat jullie zoiets volledig opblazen."

De 44-jarige Ice Cube, die eigenlijk O'Shea Jackson heet, stelt dat mediaberichten dat hij niet tegen zijn verlies kan leugens zijn. De rapper is naar eigen zeggen geen 'slechte verliezer'. "Ik verlies al sinds mijn geboorte", legde hij uit. "Ik moet meer wennen aan dingen winnen."


Ice Cube betreurt sneer naar wijlen Paul Walker (Foto: Novum)

Kit Harington vindt typecasting noodzakelijk kwaad

Kit Harington snapt dat je in Hollywood snel in een hokje wordt gestopt. "Mijn rol in Game of Thrones heeft er voor honderd procent aan bijgedragen dat ik nu een hoofdrol in Pompeii heb", zegt de acteur tegen Novum Nieuws.

De 27-jarige Brit speelt de verstoten Jon Snow in de fantasyserie Game of Thrones, die bekendstaat om heftige geweld- en naaktscènes. Zijn eerste grote filmrol is in de spektakelfilm Pompeii, waarin hij een noeste, geoliede gladiator speelt.

"Natuurlijk is dat typecasting", zegt Harington nuchter. Voor de meeste acteurs is het steeds worden gevraagd voor dezelfde soort rollen de grootst denkbare vloek in de business. "Maar als dit mijn grote doorbraak in de filmwereld betekent, dan is dat maar zo."

Pompeii, volgens de makers 'een mengeling van spektakelfilm, historisch drama, rampenfilm en liefdesdrama', vertelt over de uitbarsting van de vulkaan Vesuvius in het jaar 79, waardoor de stad Pompeï onder de as wordt bedolven. De film, die vanaf donderdag in de bioscopen draait, lijkt inderdaad een fikse springplank te worden voor de acteur.

"Zoals je ziet wordt overal flink uitgepakt wat betreft de promotie", glimlacht Harington. "Dus hopelijk gaan hierdoor veel mensen de film zien en wordt die een succes. Misschien leidt dat tot andere rollen in andere films. Maar ook dan is het vast hard werken. Het lijkt heel romantisch, maar voor deze film hebben we toch drie voornamelijk weken as moeten happen."

De Brit maakt een alleszins rustige indruk en lijkt weinig last te hebben van de immense populariteit die Game of Thrones geniet. "Hier in Los Angeles is het soms wel lastig", geeft hij toe. "Maar op de set van de serie zijn we natuurlijk vaak voor langere tijd afgesloten van de buitenwereld. Daar valt het best mee met die hordes schreeuwende fans."

Het vierde seizoen trapte vorige week af en was meteen een van de trending topics op internet. "Dit seizoen wordt nog groter en gewelddadiger dan alles wat ervoor kwam. Je verwachtte natuurlijk dat ik dat zou zeggen, maar het is echt waar. Bovendien heb ik in dit seizoen ook een nog grotere rol. Jullie zijn voorlopig nog niet van me af."


Kit Harington vindt typecasting noodzakelijk kwaad (Foto: Novum)

James Cameron 'bijna klaar' met Avatar-scripts

James Cameron is nog een week of zes bezig met de scenario's van Avatar 2, 3 en 4. Dat liet hij weten tijdens een chatsessie met fans op internet. "De drie films gaan tegelijk in productie. Ze zijn nu eigenlijk allemaal al in preproductie want we zijn bezig de wezens, locaties en personages te ontwerpen."

De Canadese filmmaker, die grote films als Terminator en Titanic op zijn naam heeft staan, voelt nog steeds de zenuwen als hij met een nieuw project begint. "Die druk voel ik al mijn hele carrière. Er is altijd druk om het publiek te vermaken, of je nu een nieuwe film maakt of een vervolg."

De grootste druk voelt Cameron nog bij het snoeien in zijn scenario's. "Het moet een film worden van een enigszins realistische en betaalbare lengte. Het is in elk geval niet moeilijk steeds weer met wonderbaarlijke dingen op de proppen te komen."

De eerste Avatar uit 2009 bracht wereldwijd een astronomische 2,7 miljard dollar op, nog altijd de hoogste filmopbrengst ooit. De nieuwe films laten zien hoe het Jake, wederom gespeeld door Sam Worthington, vergaat op de planeet Pandora. Avatar 2 verschijnt in december 2016, de tweede en derde film in 2017 en 2018.


James Cameron 'bijna klaar' met Avatar-scripts (Foto: Novum)

[vid] De bal is rond in 2014 FIFA World Cup

Een nieuw wereldbekertoernooi, een nieuwe FIFA World Cup titel. Waar de Amerikanen die helemaal niets hebben met soccer nu al los mogen gaan met 2014 FIFA World Cup, moeten wij wachten tot en 17 april.

Gelukkig slingert er wel het een of ander op het internet. Zo hebben wij al gameplaybeelden van een potje Arg-Ned, beelden van de World Cup Mode en potje penalty schieten! Hup Holland!

Meeste MTV Movie Awards voor The Hunger Games

The Hunger Games: Catching Fire is zondagnacht in Los Angeles de grote winnaar geworden bij de uitreiking van de MTV Movie Awards. De tweede avonturenfilm in de reeks, over een wereld waarin tieners elkaar op leven en dood moeten bestrijden in een arena, won de prijs voor film van het jaar. Josh Hutcherson en Jennifer Lawrence wonnen voor hun hoofdrollen in de film, gebaseerd op de gelijknamige boeken van Suzanne Collins.

Hutcherson droeg zijn prijs op aan de begin februari overleden Philip Seymour Hoffman, die in Catching Fire een verzetsheld speelt. "Hij zou dit supercool hebben gevonden", zei de 21-jarige acteur. "Philip, waar je ook bent, deze prijs is ook voor jou."

Vooral voor fans van Lawrence is haar winst wellicht een mooie revanche. Eerder maakten vele van hen zich kwaad dat er alleen een categorie voor beste held was, en niet voor beste heldin. Lawrences personage Katniss Everdeen had dan vast die prijs gewonnen, zo werd geredeneerd. Ze startten zelfs een petitie op internet, maar MTV toonde zich onvermurwbaar. De prijs voor beste held ging naar Henry Cavill voor zijn rol als Superman in Man of Steel.

Mila Kunis kreeg de prijs voor beste schurk voor haar rol in Oz - The Great and Powerful. "Ik realiseer me net dat ik de enige genomineerde vrouw was. En ik heb gewonnen!", riep de actrice.

Jared Leto won voor beste transformatie. In Dallas Buyers Club speelt hij een man die zich heeft laten ombouwen tot vrouw, met aids. De acteur benadrukte dat aids nog een enorm probleem is waarvoor nog geen medicijn bestaat en dat homo's en transgenders nog altijd worden gediscrimineerd. "Hou van wie je wilt houden, leef je leven zoals jij dat wilt en laat niemand je ooit stoppen je dromen te verwezenlijken", drukte hij de kijkers op het hart.

Jonah Hill won in de categorie beste komische acteerprestatie voor zijn bijrol in The Wolf of Wall Street. "Dit is zo cool", zei de acteur. "Vroeger zat ik met mijn maten op de bank naar deze show te kijken, nu heb ik zelf zo'n award in handen." Zijn tegenspeler Leonardo DiCaprio won voor beste WTF-moment, voor zijn scène waarin hij als malafide aandelenhandelaar volkomen beneveld een peperdure Lamborghini in de prak rijdt.

Orlando Bloom won, samen met tegenspeler Evangeline Lily, de prijs voor beste gevecht, in de fantasyfilm The Hobbit: The Desolation of Smaug. Bloom bedankt de stuntmannen die vooral in de scènes te zien zijn. "Zij zweten zich elke dag suf in die rare pakken, terwijl wij acteurs er steeds weer puik bij staan voor de camera."

Zac Efron won voor beste shirtloze moment en Channing Tatum en Mark Wahlberg wonnen beiden een award voor hun hele oeuvre. De prijs voor beste zoen ging dit jaar naar een trio. Jennifer Aniston, Emma Roberts en Will Poulter werden beloond voor hun ongemakkelijke scène in de komedie We're the Millers. Will Poulter won de prijs voor beste doorbraak voor zijn rol in die film. Vin Diesel en wijlen Paul Walker werden benoemd tot beste filmduo in Fast & Furious 6.

Brad Pitt kreeg de award voor beste 'in je broek poep-moment' voor zijn scènes in de zombiefilm World War Z. Het beste muzikale moment was voor de Backstreet Boys voor hun optreden in This Is the End. Rihanna won voor haar scène in dezelfde film de prijs voor beste cameo.

De winnaars van de MTV Movie Awards worden geheel bepaald door fans, die via internet kunnen stemmen. De presentatie was dit jaar in handen van talkshowpresentator Conan O'Brien.


Meeste MTV Movie Awards voor The Hunger Games (Foto: Novum)

Brad Pitt verdiept zich in generaal McChrystal

Brad Pitt gaat de rol van de Amerikaanse generaal Stanley McChrystal spelen in The Operators. De acteur is ook verantwoordelijk voor de productie van de boekverfilming. Dat schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

The Operators, gebaseerd op het gelijknamige boek ban Michael Hastings, vertelt het verhaal van McChrystal. De generaal was tot en met juni 2010 bevelhebber van de internationale en Amerikaanse strijdkrachten in Afghanistan. Nadat McChrystal zich in een interview met het Amerikaanse muziektijdschrift Rolling Stone negatief had uitgelaten over onder anderen vicepresident Joe Biden, nam hij afscheid van het leger.

De film wordt geregisseerd door David Michôd, die tevens het scenario schrijft. Michôd is vooral bekend door de film Animal Kingdom, die hij schreef en regisseerde. Het is nog niet duidelijk wanneer The Operators in de bioscoop moet verschijnen.


Brad Pitt verdiept zich in generaal McChrystal (Foto: Novum)

Gesink laat zich opereren aan hart

Robert Gesink komt voorlopig niet meer in actie. De 27-jarige wielrenner laat zich opereren aan zijn hart, liet hij dinsdag weten op een speciaal ingelaste persconferentie. Dinsdag werd bekend dat Gesink al jaren last heeft van hartritmestoornissen. Hij overweegt niet om een punt achter zijn carrière te zetten.

Gesink zegt ongeveer eens per jaar last te hebben van boezemfibrilleren, een stoornis waarbij de boezems van het hart niet meer normaal samentrekken. Artsen hebben hem verzekerd dat het ongevaarlijk is, maar toch voelt Gesink dat het hem beperkt in zijn prestaties. "Vorig jaar in de klimtijdrit van de Giro kreeg ik er ook een hyperventilatieaanval bij. Toen heb ik besloten dat ik er iets aan zou laten doen als het weer zou gebeuren."

Vorige week in de Ronde van Baskenland staken de problemen opnieuw de kop op en stapte Gesink af. Berichten dat hij niet met de stress zou kunnen omgaan, zijn volgens de renner uit de lucht gegrepen. "Met die verhalen kan ik niet zoveel. Het heeft geen mentale oorzaak."

Een datum voor de ingreep is nog niet gepland. Ook de tijd die hij nodig zal hebben om te herstellen is nog ongewis. "Maar ik sluit niet uit dat dit seizoen wel eens te vroeg zou kunnen komen." Bang dat de ingreep het einde van zijn carrière inluidt, is hij niet. "Mijn ambitie is om volledig te herstellen en terug te keren op het hoogste niveau."

Werkgever Tristan van der V. aansprakelijk gesteld

Een aantal slachtoffers van de schietpartij in Alphen aan den Rijn heeft de voormalige werkgever van Tristan van der V. aansprakelijk gesteld. Dat heeft hun advocaat Lionel Lalji dinsdag laten weten. De werkgever was volgens hem op de hoogte van onder meer de psychische klachten en wapenbezit van de veroorzaker van het bloedbad.

Bij getuigenverhoren eerder dit jaar in de rechtbank in Den Haag kwam aan het licht dat de werkgever wist dat Van der V. een gevaar was voor andere werknemers, aldus Lalji in een verklaring. Ook wist hij van een anonieme brief waarin werd gewaarschuwd voor het gevaar van zijn werknemer, zo beweert de raadsman.

"Ondanks deze wetenschap heeft de voormalige werkgever noch de ouders van Tristan van der V. noch de politie gewaarschuwd." Lalji heeft de werkgever daarom namens een aantal slachtoffers aansprakelijk gesteld voor een 'onrechtmatige daad'.

De verzekeraar van Van der V. keert 454 duizend euro uit als schadevergoeding voor de slachtoffers van de schietpartij, zo werd eerder op de dag bekend. De slachtoffers kregen dinsdag een brief van Nationale-Nederlanden, waar Van der V. een aansprakelijkheidsverzekering had.

Bij de schietpartij in winkelcentrum De Ridderhof, vorige week drie jaar geleden, kwamen zes mensen om het leven en raakten zeventien mensen gewond. Van der V. pleegde vervolgens zelfmoord.

OnderzeeŽr vervolgt zoektocht naar vliegtuig

De op afstand bestuurbare onderzeeër Bluefin 21 is dinsdag opnieuw te water gelaten voor een zoektocht naar het verdwenen toestel van Malaysia Airlines. Een eerdere missie werd automatisch vroegtijdig afgebroken omdat het water in het zoekgebied te diep bleek.

De duikboot van de Amerikaanse marine is geprogrammeerd om zestien uur te zoeken. Daarna komt de onderzeeër weer naar boven en worden de gegevens uitgelezen. Het speuren gebeurt automatisch en wordt ook vanzelf stopgezet als het water dieper is dan 4500 meter. Dan keert de onderzeeër terug naar de oppervlakte.

Onderzoekers zijn intussen bezig met een onderzoek naar een oliespoor. Dat is aangetroffen op zo'n 5500 meter van de plek waar onder water voor het laatst signalen gehoord zijn. Bekeken wordt om wat voor olie het gaat. De resultaten zullen nog zeker enkele dagen op zich laten wachten.

Rode koersen op Damrak

De Amsterdamse beurs is dinsdag in het rood gesloten na een koersdip aan het einde van de handelsdag door hernieuwde zorgen om Oekraïne. De AEX leverde 0,7 procent in en sloot op 392,66 punten. Ook de omringende beurzen eindigden in het rood. De Franse beurs sloot 0,9 procent lager, de Duitse beurs 1,8 procent.

In de AEX werden twintig fondsen lager verhandeld tegenover vijf fondsen hoger. Het grootste verlies kwam voor rekening van ArcelorMittal. De staalreus leverde 3,5 procent in. Andere dalers waren Aegon, KPN en OCI met elk meer dan twee procent.

Onder het handjevol stijgers ging Royal Dutch Shell aan kop met een dagwinst van 0,8 procent, gevolgd door bierbrouwer Heineken, dat 0,7 procent aandikte.

In de Midkap was het beeld niet anders dan in de hoofdindex. De AMX leverde 0,7 procent in, waarbij Aperam met vijf procent het grootste verlies optekende, gevolgd door PostNL met 3,6 procent.

De grootste stijger was USG People met 4,2 procent na een koersdoelverhoging door ING. Sligro profiteerde eveneens van een koersdoelverhoging door SNS Securities, en sloot 2,4 procent hoger.

De koers van bouwbedrijf BAM steeg door de bekendmaking van een nieuwe opdracht in Duitsland. De bouwer sloot 1,3 procent hoger.

Microsoft springt de lentekortingen in

Vandaag start de Xbox Live Spring Sale, waarin Xbox Live-leden gebruik kunnen maken van aanbiedingen op Xbox 360-content, waaronder Games on Demand, add-ons, Xbox Live Arcade-games en films.

Om je een idee te geven van de games die meedoen: je krijgt onder andere korting op LEGO Marvel Super Heroes en Borderlands 2. Xbox Live leden zullen ook aanbiedingen vinden voor Season Pass van Assassin’s Creed IV: Black Flag en add-ons van Borderlands 2 en Saints Row IV. Daarnaast krijg je korting op geselecteerde films.

De Xbox Live Spring Sale is beschikbaar voor alle Xbox Live-leden op Xbox 360, en duurt tot 21 april.

Springsale

Deus Ex nu ook voor Mac

Feral Interactive heeft de Director’s Cut van Deus Ex: Human Revolution nu via Steam verkrijgbaar gemaakt voor Mac. Wie de pc-versie al had heeft nu gratis de Mac-versie erbij.

Zoals Deus Ex: Human Revolution voor pc ondersteunt de Mac-versie Steam-achievements, leaderboards en synchronisatie van savegames.

Minimale systeemspecs:

  • OS: 10.8.5
  • Processor:& 2.0Ghz
  • Memory: 4 GB RAM
  • Graphics: 512MB
  • Hard Drive: 25 GB available space
  • Additional Notes: The following graphics cards are not supported: ATI X1xxx series, ATI HD2xxx series, Intel GMA series, Intel HD3000, NVIDIA 7xxx series, NVIDIA 8xxx series, NVIDIA 9400 and NVIDIA 3xx series. The following cards require you to have 8GB of system RAM: Intel HD4000.

Deus Ex: Human Revolution kost 19,99 euro.

Djokovic overtuigend naar derde ronde in Monaco

Titelverdediger Novak Đoković heeft dinsdag met overmacht de derde ronde van het masterstoernooi van Monte Carlo bereikt. Op het gravel in Monaco was de Serviër (2) na drie kwartier klaar met qualifier Albert Montañés: 6-1 en 6-0. David Ferrer (6) gunde Jérémy Chardy twee games meer: 6-3 en 6-0.

Jo-Wilfried Tsonga moest stevig aan de bak tegen Philipp Kohlschreiber. De als negende geplaatste Fransman zegevierde uiteindelijk in zijn tweederondepartij met 6-4, 1-6 en 6-4. Ook Grigor Dimitrov (12) had drie sets nodig. Hij won zijn wedstrijd in de eerste ronde met 6-2, 4-6 en 6-2 van Marcel Granollers.

Het toernooi in het prinsdom aan de Middellandse Zee raakte dinsdag drie geplaatste spelers kwijt. Mikhail Youzhny (13) boog voor Andreas Seppi: 3-6 en 6-7 (4). Jerzy Janowicz (16) werd door Michaël Llodra naar huis gestuurd: 4-6 en 2-6. Gaël Monfils was tenslotte verantwoordelijk voor de uitschakeling van Kevin Anderson (14): 6-4 en 7-6 (4).

Seedorf behaalt trainersdiploma

Clarence Seedorf is geslaagd voor de opleiding coach betaald voetbal. Dat maakte de KNVB dinsdag bekend. Maandag haalde de trainer van AC Milan zijn examen voor het laatste cursusonderdeel. De 87-voudig international heeft nu het hoogste trainersdiploma van de voetbalbond binnen.

Begin 2013 begonnen de KNVB en Seedorf een speciaal opleidingstraject waarin alle aspecten voor de trainerscursus werden doorlopen. De middenvelder kwam daarvoor in aanmerking vanwege zijn uitzonderlijke prestaties en ervaringen binnen en buiten de voetbalwereld.

Seedorf is al sinds januari dit jaar in dienst als trainer bij AC Milan. De club staat momenteel op de achtste plaats in de Italiaanse Serie A.

Volgend jaar 360 miljoen extra voor zorg

Het kabinet en de coalitiepartijen D66, ChristenUnie en SGP trekken volgend jaar 360 miljoen euro extra uit voor de overdracht van zorgtaken aan gemeenten. Vanaf 2017 gaat het om tweehonderd miljoen euro per jaar. Ingewijden bevestigen een bericht hierover van de NOS.

Het geld gaat onder meer naar de dagbesteding van gehandicapten en dementerende ouderen en volgend jaar ook naar de jeugdzorg. Verdere details zijn nog niet duidelijk. Dinsdagavond praten de vijf partijen verder over de bestemming van het geld, nadat ze het maandagnacht eens waren geworden over de financiële contouren.

Met het geld worden eerdere bezuinigingen verzacht. De gemeenten nemen vanaf volgend jaar zorgtaken over van het rijk, maar krijgen daarvoor minder geld dan nu beschikbaar is. Diverse partijen die aan tafel zitten, waaronder coalitiepartij PvdA, wilden daarom dat er meer geld beschikbaar zou komen.

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) wilde dinsdag in een interview met RTL Z geen bedragen noemen, maar zei wel dat er in principe overeenstemming over is. Hij heeft de afgelopen weken extra geld gevonden op de begrotingen van de verschillende departementen, waardoor de extra uitgaven zijn 'gedekt'.

Dijsselbloem zei verder dat hij nog bezig is met zijn rondgang langs alle departementen, op zoek naar verdere meevallers. Eind deze maand heeft hij een 'totaalbeeld'. Het geld kan worden gebruikt voor extra uitgaven of tekortreductie, maar ook voor lastenverlichting, zei Dijsselbloem. "Daar is veel voor te zeggen", voegde hij eraan toe.

Onlangs besloten de coalitiepartijen VVD en PvdA al tot lastenverlichting van vijfhonderd miljoen euro, door de arbeidskorting te verhogen voor hogere inkomens. Er gaan stemmen op om ook voor lagere inkomens de lasten te verlagen.

'Terugval Lindsay Lohan niet onverwacht'

Het verhaal dat Lindsay Lohan afgelopen weekeinde naar de fles zou hebben gegrepen komt voor vrienden en familie niet als een verrassing. "Helaas is dit verhaal niet zo schokkend en verbaasde het niemand", zegt een ingewijde tegen de Amerikaanse entertainmentsite Radar Online.

Lohan, die vorige zomer voor de zoveelste keer een afkickkliniek verliet, goot zich naar verluidt op het Amerikaanse festival Coachella vol met wodka. "Lindsays vrienden en familie hoopten dat ze nuchter kon blijven, maar hebben allemaal wel eens meegemaakt dat ze terugviel", vervolgt de ingewijde.

De actrice zei vorige week in een aflevering van haar realityserie al dat ze sinds haar terugkeer uit de kliniek een wijntje had gedronken. Wel beweerde Lohan dat het bij één drankje was gebleven. Ingewijden spreken echter wel degelijk van een terugval. "Ze vindt het niet gemakkelijk om eerlijk te zijn tegen mensen die dicht bij haar staan."

De 27-jarige actrice zou weer drinken omdat ze geen stok achter de deur heeft. Ze hoeft zich niet binnenkort bij de rechtbank te melden. "Daardoor hoeft ze nergens verantwoording voor af te leggen." Volgens een ingewijde baalt haar familie erg van haar terugval. "Lindsay werkte heel hard om nuchter te blijven en iedereen was heel trots op haar. Ze hopen dat ze weer op het rechte pad terechtkomt."

'Russische militairen actief in OekraÔne'

Russische militairen van de 45e Luchtmachtdivisie zijn actief in de Oost-Oekraïense steden Slovjansk en Kramatorsk. Dat heeft de Oekraïense vicepremier Vitali Jarema dinsdag volgens Bloomberg gezegd.

Oekraïne begon eerder dinsdag een militaire operatie tegen pro-Russische activisten in de oostelijke regio Donetsk. Dat zei waarnemend president Oleksandr Toertsjinov in het parlement. "De antiterreuroperatie is vannacht begonnen. Zij zal geleidelijk, verantwoordelijk en zorgvuldig plaatsvinden. Ik benadruk eens te meer dat deze acties bedoeld zijn om Oekraïense burgers te beschermen en de terreur, de criminaliteit en de pogingen het land op te breken te stoppen."

Ondanks de dreigende inval in de stad, was het dinsdag rustig in Slovjansk. Op wegen richting de stad waren controleposten opgericht, op zeker een van de posten wapperde de Russische vlag. Een verslaggever van AP zag veertien pantservoertuigen, een helikopter en militaire vrachtwagens op enkele tientallen kilometers van de stad. Ook ander zwaar materieel staat in de buurt, evenals bussen vol militairen. "We wachten op orders om naar Slovjansk op te trekken", zei een van de militairen.

In Kiev gaf Toertsjinov weinig details over de 'antiterreuroperatie'. De interim-president wees nog maar eens met de beschuldigende vinger richting Moskou. "De plannen van de Russische Federatie zijn en blijven wreed. Ze willen niet alleen Donbass (de regio Donetsk, red.), maar het hele zuiden en oosten van Oekraïne zal worden verteerd door de vlammen."

Rusland heeft Kiev gewaarschuwd geen geweld te gebruiken tegen pro-Russische activisten. Geweld kan een geplande internationale bijeenkomst over Oekraïne, donderdag in Genève, in gevaar brengen, aldus Moskou. "Je kunt geen tanks sturen en tegelijkertijd overleg voeren", aldus de Russische minister van buitenlandse zaken Sergej Lavrov.

Activisten in het oosten van Oekraïne eisen een referendum over afscheiding van Oekraïne en aansluiting bij Rusland, zoals vorige maand op de Krim gebeurde. Volgens Kiev en het Westen wordt de onrust in het oosten aangewakkerd door de Russische regering. Kiev waarschuwde de activisten in diverse oostelijke steden, zoals Donetsk en Loehansk, uiterlijk maandagochtend de wapens neer te leggen en zich over te geven. De separatisten gaven echter geen gehoor aan de deadline en groeven zich dinsdag zelfs verder in. In ten minste negen steden in het oosten blijven de activisten overheidsgebouwen bezet houden.

Mali verklaart land ebolavrij

De dodelijke ziekte ebola heeft zich niet naar Mali verspreid. Minister van volksgezondheid Ousmane Kone verklaarde dinsdag dat alle tien vermoedelijke besmettingen zijn onderzocht en geen ebola bleken te zijn.

Maandag maakte de Wereldgezondheidsorganisatie bekend dat inmiddels meer dan hondertwintig mensen in West-Afrika met ebola zijn besmet. Volgens de WHO zijn zo'n tweehonderd mensen in Guinee en Liberia vermoedelijk of daadwerkelijk besmet met het dodelijke virus.

In totaal overleden 121 mensen aan de ziekte. De meeste patiënten kwamen uit Guinee. De WHO schatte vorige week dat het nog maanden kan duren voordat de uitbraak onder controle is.

Er bestaat geen vaccin tegen of een behandeling voor ebola. Het virus veroorzaakt zware koorts en hevige bloedingen. Afhankelijk van de variant van het virus komt 25 tot negentig procent van de patiënten te overlijden. Het virus kan gemakkelijk worden overgedragen als mensen in aanraking komen met lichaamsvocht van personen die besmet zijn.

Song op verlanglijstje van Manchester United

Alex Song staat in de belangstelling van Manchester United. De Engelse kampioen is echter niet de enige geïnteresseerde club. United heeft ongeveer vijftien miljoen euro klaarliggen om de oud-speler van Arsenal terug naar Engeland te halen. Liverpool, AC Milan en Atlético Madrid houden Song ook in de gaten, weet Goal. Van de middenvelder uit Kameroen wordt verwacht dat hij FC Barcelona komende zomer verlaat.

Manager David Moyes wil zijn middenveld versterken, en hij heeft daarom ook Toni Kroos (Bayern München) en William Carvalho (Sporting Clube de Portugal) op zijn lijstje staan. Moyes is onder de indruk van de kwaliteiten van Song op het middenveld, terwijl de speler ook centraal in de verdediging kan spelen.

Alex Song kwam dit seizoen in 28 van de 53 officiële duels van Barça in actie. In de competitie en Champions League kreeg hij slechts in twaalf van de 43 duels een basisplek. De 26-jarige Song zou daarom willen vertrekken, ondanks dat zijn contract nog drie jaar doorloopt.

De Spaanse grootmacht nam Song in 2012 over van Arsenal. Barça mag de komende twee transferperiodes geen nieuwe spelers aantrekken, maar spelers verkopen mag wel. Song kwam op achttienjarige leeftijd bij The Gunners terecht, waar hij in zeven jaar uitgroeide tot vaste basisspeler.

In dienst van de Noord-Londense club speelde Song in totaal 205 officiële wedstrijden. Arsenal nam hem in 2005 in eerste instantie op huurbasis over van Bastia en een jaar later werd hij definitief vastgelegd. Song ging in 2012 zijn oud-teamgenoot Cesc Fàbregas achterna, die een jaar eerder naar Camp Nou verkaste.

Antic: "Zelfde situatie als Rivaldo en Van Gaal"

Radomir Antic weet wel waarom Lionel Messi afgelopen week ongeïnspireerd oogde tegen Atlético Madrid. De Serviër kijkt vooruit op de ontmoeting tussen twee oud-werkgevers. Antic heeft een grote staat van dienst in Spanje en was trainer van onder meer Real Madrid, FC Barcelona en Atlético Madrid.

In 1992 stond hij aan het roer bij De Koninklijke, al duurde dit dienstverband niet lang. Ook bij Barcelona was de Serviër maar kort actief als trainer, toen hij Louis van Gaal als interim-trainer opvolgde, voordat Frank Rijkaard in 2003 neerstreek in Camp Nou.

Barça en Real staan woensdagavond in Valencia tegenover elkaar in de eindstrijd van de Copa del Rey. Antic laat aan Goal weten wat hij van El Clásico verwacht. "Het zal een gelijkopgaande strijd worden. Tijdens de recente ontmoeting in de competitie, de 3-4 in Bernabéu, was geen van beide ploegen echt superieur. Zowel Barça als Real vertoonde defensieve zwakheden. De coaches hebben dan ook heel wat werk te doen."

Barcelona zit momenteel in een mindere fase. Vorige week werd de ploeg door Atlético Madrid uitgeschakeld in de Champions League en afgelopen weekeinde verloor Barça met 1-0 van Granada. Met name sterspeler Lionel Messi kreeg kritiek te verwerken na deze wedstrijden. Volgens Antic ligt de oorzaak echter bij trainer Gerardo Martino.

"Weet je waarom Messi bijna niet rende tegen Atlético? Omdat de coach hem vroeg om op de vleugel te blijven. Aan de zijlijn", legt de voormalig bondscoach van Servië uit. "En Messi zei gewoon: Als je me daar wil hebben, prima. Dan speel ik daar. Dat is eerder ook gebeurd met Louis van Gaal en Rivaldo. Die vroeg hem ook om aan de zijkant te blijven. Elke bal die hij kreeg, speelde hij terug naar Bogarde."

Het probleem van Barcelona is volgens Antic de aanwezigheid van te veel sterren. "Het is duidelijk dat men niet weet wat ze met Neymar, Messi en Andrès Iniesta aan moeten. Als je ze alledrie laat spelen, moet je te veel opofferen. Maar als je Messi als vleugelspeler opstelt, na alles wat hij heeft bereikt, dat strookt niet met zijn eigen ideeën. Hij zal zeggen: Als je me daar neerzet, sta ik er. Of ik meedoe aan de wedstrijd is een ander verhaal."

Daar waar Messi in een dipje lijkt te zitten, doet bij Real Madrid steraanvaller Cristiano Ronaldo helemaal niet mee. De Portugees kampt met een hamstringblessure en wordt waarschijnlijk vervangen door Isco. Antic is een groot fan van de zomeraanwinst en vindt dat Carlo Ancelotti te streng is voor de jeugdinternational.

"Dat is oneerlijk tegenover Isco. Hij wordt telkens op zijn verdedigende kwaliteiten afgerekend, maar ik vind hem een zeer getalenteerde speler. Als de tegenstander zich ingraaft, weet hij vaak een opening te vinden. Maar ze wijzen nu steeds op zijn zwakke plekken en daarmee komt zijn kwaliteit niet naar voren."

Ook het feit dat Iker Casillas veelal op de bank zit, begrijpt Antic niet. "Vorig seizoen speelde er misschien wat tussen hem en José Mourinho, maar nu doen ze precies hetzelfde. Ik begrijp werkelijk niet waar deze beslissingen vandaan komen."

Winstdaling voor Coca-Cola

De winst van de Coca-Cola Company is in de eerste drie maanden van 2014 met acht procent gedaald naar 1,6 miljard dollar (1,2 miljard euro). Dat kwam door een zwakke Europese markt en herstructureringsmaatregelen, meldt de frisdrankfabrikant dinsdag. In Europa verkocht Coca-Cola vier procent minder frisdrank.

Wereldwijd zag Coca-Cola het volume wel groeien, met twee procent. De omzet daalde echter met vier procent naar 10,6 miljard dollar. De winst nam, naast de slechte markt in Europa, af doordat Coca-Cola vorig jaar bottelarijen in de Filipijnen en Brazilië sloot.

De verkoop in Europa en Noord-Amerika was een procent lager doordat Pasen dit jaar in het tweede kwartaal valt. De paasdagen zorgen traditioneel in een impuls van consumentenbestedingen.

Simeone: "Torres zou hier graag terugkeren"

Fernando Torres is zijn oude club Atlético Madrid nog lang niet vergeten. Dat zegt coach Diego Simeone. Torres werd opgeleid door Atlético, waar hij zes jaar in het eerste elftal speelde. In 2007 vertrok de aanvaller naar Liverpool en inmiddels draagt hij het shirt van Chelsea. Met The Blues keert Torres volgende week terug in Madrid voor de halve finales van de Champions League.

"Fernando denkt nog steeds aan ons. Ik heb hem natuurlijk berichtjes gestuurd en hij is erg blij dat het met Atlético nu zo goed gaat", vertelt trainer Simeone tegen Onda Cero. "Hij wenst ons altijd succes."

"Natuurlijk zou hij graag terugkeren naar de club waar hij opgroeide en waar hij gelukkig was." Torres is bij Chelsea aan een moeizaam seizoen bezig. In de Premier League was de Spanjaard pas vier keer trefzeker in 24 wedstrijden.

In totaal scoorde Torres in ruim drie jaar voor Chelsea slechts negentien competitiegoals. In zijn eerste seizoen voor Liverpool maakte hij er 24. De 30-jarige spits maakte voor Atlético Madrid in totaal 75 goals in vijf seizoenen op het hoogste niveau.

Japanse walvisvaartlobby: jacht wordt voortgezet

De jacht op walvissen wordt gewoon voortgezet. Dat hebben honderden Japanse regeringsfunctionarissen, parlementariërs en leden van lobbygroepen dinsdag gezegd. Een uitspraak van het Internationaal Gerechtshof (ICJ) dat de jacht op walvissen in de Zuidelijke IJszee moet worden stilgelegd brengt daar geen verandering in.

Minister van visserij Yoshimasa Hayashi zei dat Japan zijn cultuur, waarin walvissen worden geconsumeerd, moet beschermen en bovendien de levering van walvisvlees moet veiligstellen. Bij het gebouw van het Japanse parlement werden gerechten met walvisvlees geserveerd.

Op 31 maart bepaalde het ICJ dat Japan niet langer toestemming heeft om bij Antarctica op walvissen te jagen. Voorheen mochten de Japanse walvisvaarders jaarlijks rond de duizend dieren vangen. Volgens het hof kan Japan echter niet aantonen dat de jacht wetenschappelijke doelen dient en lijkt de jacht vooral commercieel van aard te zijn.

Japan heeft aangekondigd volgend seizoen niet rond Antarctica te gaan jagen, maar er is nog niet besloten of de walvisjacht in het noorden van de Stille Oceaan ook wordt stilgelegd.

Armin van Buuren op Koningsdagfeest 538

Het lijkt wel snor te zitten met het Oranjegevoel van Armin van Buuren. De dj, die vorig jaar nog optrad in het kader van de troonswisseling, staat op de eerste Koningsdag op het feest van 538 in Breda. Dat heeft de radiozender dinsdag bekendgemaakt. De dj stond al eerder op het feest dat 538 jaarlijks in Amsterdam organiseerde met Koninginnedag.

Ook de komst van onder anderen Sunnery James & Ryan Marciano, VanVelzen, Alain Clark en Kensington werd aangekondigd. Eerder werd al bekend dat Martin Garrix, Gers Pardoel en Di-rect tot het programma behoren.

De festiviteiten vinden op 26 april van 12.00 tot 22.00 uur plaats op het Chasséveld, nabij het stadscentrum. Er zijn geen kaartjes meer voor het feest te koop.

Renner Coquard wint gewicht in kaas

De Franse wielrenner Bryan Coquard heeft Parijs-Camembert gewonnen. In een sprint van een groep van 28 renners versloeg de renner van Europcar Samuel Dumoulin (AG2R) en Laurent Pichon (FDJ). De winnaar van Parijs-Camembert krijgt traditiegetrouw zijn eigen lichaamsgewicht in camembert, een kleine zestig kilo in het geval van de Fransman. Voor de 21-jarige Coquard was het al de vierde zege van dit jaar.

Lange tijd reed er een kopgroep van vijf renners vooraan maar deze werd in de finale teruggepakt. In de slotkilometers bleef er een groep van 28 renners over die streden voor de overwinning In de top tien van Parijs-Camembert stonden in totaal negen Fransen. De Belg Gerry Druyts was op de achtste plaats de enige die niet uit Frankrijk kwam.

Limburgse spoorlijnen open voor andere vervoerders

Het spoor in Limburg tussen Roermond en Maastricht Randwyck en tussen Heerlen en Kerkrade wordt vanaf eind 2016 opengesteld voor andere vervoerders dan de NS. Dat heeft staatssecretaris van Infrastructuur Wilma Mansveld (PvdA) maandag bekendgemaakt in Venlo.

De staatssecretaris heeft met de provincie Limburg afspraken gemaakt over de zogeheten decentralisatie van het spoor. Dat betekent dat naast de NS ook andere vervoerders de concessie kunnen krijgen. Na een aanbesteding, die wordt uitgevoerd door de provincie Limburg, rijden vanaf december 2016 mogelijk stoptreinen van een andere vervoerder over de lijnen.

Mansveld maakte ook bekend dat het treinverkeer tussen Nederland en Duitsland wordt verbeterd. Zo moet er vanaf december 2017 een nieuwe, rechtstreekse sneltrein van Maastricht, via Heerlen naar het Duitse Herzogenrath en Aken rijden. Het spoor tussen Landgraaf en de grens bij Herzogenrath moet om die reden eerst geschikt worden gemaakt voor elektrische treinen. Momenteel rijden op dit traject nog dieseltreinen.

Eerder werd in Limburg al de Maaslijn (Roermond-Nijmegen) en de Heuvellandlijn (Maastricht-Heerlen-Kerkrade) gedecentraliseerd. Het aanbesteden van spoorlijnen vloeit voort uit afspraken die gemaakt zijn in het eerste kabinet-Rutte. Daarbij is wel vastgelegd dat de NS verantwoordelijk blijft voor het hoofdrailnet. Zo blijft de NS in Limburg verantwoordelijk voor het reizigersvervoer met de intercity's.

Oud-renner Wagtmans: "Einde loopbaan Gesink, vrees ik"

Oud-wielrenner Rini Wagtmans vreest dat de hartritmestoornissen waar Robert Gesink mee kampt wel eens het einde van de carrière kunnen zijn voor de Varssevelder. De nu 67-jarige Wagtmans moest zelf vanwege hartproblemen een vroegtijdig einde maken aan zijn wielerloopbaan. Daarin eindigde hij onder meer twee keer bij de beste tien in de Tour de France, waarin hij ook vier etappes won.

"Ik ben niet heel erg verrast door dit nieuws, want ik herkende het al meerdere keren aan onder meer zijn gedrag. Zo demarreerde hij vijf ronden voor het einde van het Nederlands kampioenschap in 2011, terwijl hij een paar kilometer verderop als een dweil aan de ploegleiderswagen hing op minuten achterstand. Daarna gaf hij op, en dat herkende ik en maakte mij zeer angstig", aldus de Brabander tegenover WielerFlits.

Vanwege de gevaren van hartproblemen hing Wagtmans al op zijn 27e zijn fiets aan de wilgen. "Je voelt je totaal niet ziek en ben gewoon zo sterk als maar zijn kan, dat is het gevaar. In mijn tijd kon ik nog niet geholpen worden, waardoor ik tot ongeveer twintig jaar geleden wel driehonderd keer flauw ben gevallen", verhaalt Wagtmans. "Nu kan ik een pilletje nemen als ik het aan voel komen, maar een coureur kan midden op een zware klim natuurlijk niet even stil gaan staan."

Wagtmans vreest dat dit het einde betekent van de loopbaan van Gesink: "Je kunt hier als topsporter bijna niet mee omgaan. Je geest kun je in tegenstelling tot je lichaam niet resetten. Het heeft mij misschien wel vijftien jaar geduurd om met dergelijke problemen om te gaan, maar als coureur heb je die tijd natuurlijk niet. Ik vrees dat de verstandigste beslissing voor Gesink is om te stoppen en niet zijn leven te riskeren. Ik heb zelfs al iemand van de ploeg gebeld en gezegd dat ze hem niet dood neer moeten laten vallen, maar hem juist moeten beschermen", besluit Wagtmans, die ook een keer derde werd in de Vuelta a España.

Wilmots langer bondscoach van BelgiŽ

Marc Wilmots heeft bijgetekend als bondscoach van het Belgische voetbalelftal. De KBVB en Wilmots hebben een akkoord bereikt over een samenwerking tot 2018. De Belg begon in 2009 als assistent bij het Belgisch elftal en is sinds 2012 hoofdcoach. Als speler kwam de middenvelder tot zeventig interlands, waarin hij 28 keer scoorde.

Wilmots is erg trots dat hij langer bondscoach mag blijven. "We hebben de laatste twee jaar zowel op als naast het terrein een heel mooie weg afgelegd", verklaart de Belg op de site van de Belgische voetbalbond. "Samen met mijn technische staf kijk ik er naar uit om de volgende vier jaar het maximum uit onze groep te halen."

Onder leiding van Wilmots plaatste België zich voor het eerst sinds 2002 weer voor het WK. In Brazilië spelen de Rode Duivels komende zomer in een poule met Rusland, Algerije en Zuid-Korea.

War of the Vikings-releasetrailer

Slijp je bijl, pak je helm en vlecht je baard, want War of the Vikings is vanaf vandaag uit de bètafase en klaar om gespeeld te worden. Om dat te vieren brengt Paradox Interactive een releasetrailer uit.

War of the Vikings is een vervolg op War of the Roses, wat ook van Paradox Interactive is. Maar in plaats van een riddertje in een glimmend harnas ben je nu een viking. Harder, bruter, sneller en vooral bloederiger, dat is het verschil tussen de twee spellen. Ook brengt het meer aanpassingen aan je personages, zowel cosmetisch als noncosmetisch.

Aston Villa schorst assistent en technisch directeur

Aston Villa heeft assistent-trainer Ian Culverhouse en technisch directeur Gary Karsa geschorst gedurende een intern onderzoek. Verdere details over het onderzoek zijn niet gegeven. Aston Villa, dat strijdt tegen degradatie, heeft keeper Shay Given en oud-speler Gordon Cowans tijdelijk naar voren geschoven als assistenten van trainer Paul Lambert.

Lambert is blij met de aanvulling van zijn staf. "Ik ben verheugd dat Gordon en Shay mij assisteren in de voorbereiding op zaterdag waar wij met de hele groep op gefocust zijn."

Met nog vijf wedstrijden te gaan staat Aston Villa vier punten boven de degradatiezone. Bij Aston Villa spelen de Nederlanders Ron Vlaar, Leandro Bacuna en Karim El Ahmadi.

Manchester City moet Tourť drie wedstrijden missen

In de strijd om de Engelse Premier League kan Manchester City twee weken niet beschikken over middenvelder Yaya Touré. De Ivoriaan hield aan de wedstrijd met Liverpool een spierblessure over en moet daardoor de wedstrijden tegen Sunderland, West Bromwich Albion en Crystal Palace missen.

In de wedstrijd met Liverpool ging Touré na negentien minuten naar de kant. Manchester City verloor de wedstrijd met 3-2. City staat in de strijd om het kampioenschap nu zeven punten achter op Liverpool met twee wedstrijden minder gespeeld.

Touré is dit seizoen erg belangrijk voor City, hij scoorde al achttien keer in de competitie. De verwachting is dat de clubtopscorer de laatste drie wedstrijden van het seizoen nog wel mee kan doen. Het WK komt voor de Ivoriaan niet in gevaar.

Hamas prijst moord op IsraŽliŽr

Hamas-premier Ismail Haniyeh heeft dinsdag zijn steun uitgesproken voor de schutter die een dag eerder een Israëlische man op de Westelijke Jordaanoever doodschoot. Dat deed Haniyeh in de door zijn partij geregeerde Gazastrook. Bij de aanval buiten Hebron raakten ook een vrouw en kind gewond.

Volgens Haniyeh heeft de aanval 'het pad van verzet weer tot leven gebracht'. De premier waarschuwde voor meer aanvallen op Palestijns grondgebied. De spanningen tussen Hamas en Israël zijn recentelijk verder opgelopen. Beide partijen vuurden de afgelopen maanden tientallen raketten op elkaar.

De schietpartij vond plaats voor sederavond, een rituele maaltijd aan het begin van het een week durende Pesachfeest die door veel Israëliërs met familie wordt gebruikt. De schutter had zich volgens de Israëlische televisie bij een overgang van Israël naar het zuiden van de Westoever aan de kant van de weg opgesteld en schoot op auto's met Israëlische kentekenplaten.

Het Israëlische leger opende na de schietpartij een klopjacht op de dader. In het nabijgelegen Palestijnse dorp Idna werd meteen een uitgaansverbod ingesteld. De verantwoordelijkheid voor de beschieting is nog niet opgeëist.

PvZ: Garden Warfare gaat naar het Wilde Westen

Plants vs Zombies: Garden Warfare krijgt vanaf vandaag gratis dlc: Zomboss Down. In de dlc zit een nieuwe map: Cactus Canyon, acht nieuwe speelbare karakters, 200 wilde 'customization items' en een verhoogde level cap.

In Zomboss Down moeten de planten het opnemen tegen zombies in een woestijn, die oprukken naar de lokale golfbaan. In deze golfbaan zit namelijk een super geheime basis van de planten verstopt. In de dlc zijn ook nieuwe karakters zoals de Archeloog Zombie, Worstel Zombie, Sheriff Pea en de Farao Sun.

McCain wil veel harder optreden tegen Rusland

De Republikeinse senator en voormalige Amerikaanse presidentskandidaat John McCain heeft de sancties van de Europese Unie tegen Rusland 'bijna een grap' genoemd. Dat zei McCain dinsdag tijdens een reis door de Baltische landen.

In Estland omschreef de senator de EU-strafmaatregelen tegen een handjevol Russische individuen en een financiële instelling als 'minimaal'. McCain deed een beroep op een 'sterk, hard Amerikaans leiderschap' om een westerse reactie op de Russische acties in Oekraïne vorm te geven. McCain bezoek met een andere senator, John Hoeven, de Baltische staten om te onderzoeken hoe de Verenigde Staten hulp en bescherming kunnen bieden aan NAVO-lidstaten.

Opstelten wil opheldering over Demmink-getuigenis

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) heeft het Openbaar Ministerie om 'duiding' gevraagd van de getuigenis van oud-politieman Emile Broersma in de zaak tegen Joris Demmink. Dat zei de minister dinsdagmiddag in de wandelgangen van de Tweede Kamer.

Broersma vertelde de rechters in Utrecht dinsdag dat de voormalig topambtenaar van Opsteltens ministerie eind jaren negentig onderwerp was van een politieonderzoek naar kindermisbruik. Zijn uitspraken zijn opmerkelijk, aangezien Opstelten altijd heeft beweerd dat Demmink niet voorkwam in het officiële onderzoek.

Opstelten liet dinsdag weten dat hij kennis heeft genomen van de getuigenis. "Ik blijf bij hetgeen ik allemaal heb gezegd tot nu toe. Dat staat", verklaarde de bewindsman. Wel heeft hij het OM 'per omgaande' om duiding te geven aan deze verklaring. "En dat wacht ik af." Volgens de minister is het een standaardprocedure om in zulke gevallen opheldering bij het OM te vragen.

Opstelten zei verder 'geen enkele aanleiding' te hebben om terug te komen op eerdere uitspraken. Demmink komt niet voor in het zogeheten Rolodex-onderzoek. "Dat heb ik gezegd, dat hebben mijn voorgangers gezegd en dat houd ik staande na kennisname van deze getuigenis."

Amstelveense scoutingleider vast voor ontucht

Een 45-jarige man uit Amstelveen zit vast op verdenking van ontucht met een minderjarige jongen. De man, die vrijwilliger was bij de scouting, wordt ook verdacht van het maken en bezitten van kinderpornografisch materiaal, laat het Openbaar Ministerie in Amsterdam dinsdag weten.

De ontucht waar de man van wordt verdacht zou in 2004 hebben plaatsgevonden met een jongen van tussen de 10 en 14 jaar. Op zijn computer werden 'erotische poseerfoto's' gevonden die de man zelf heeft gemaakt. Ook had hij gedownload materiaal op zijn computer staan.

De Amstelvener was groepsleider bij de scouting en had ook een organisatorische functie. Hij is op non-actief gesteld en betrokken ouders en vrijwilligers zijn op de hoogte gesteld. De man werd al op 1 april aangehouden. Zijn voorlopige hechtenis is maandag met dertig dagen verlengd.

'Moskou betaalt pro-Russische activisten'

De Oekraïense inlichtingendienst heeft juridische stappen ondernomen tegen een Russische bank die pro-Russische activisten in het oosten van Oekraïne zou hebben gefinancierd. Dat heeft het Oekraïense persbureau Interfax dinsdag gemeld.

Sinds maart zou de Russische bank meer dan 2,5 miljoen euro hebben overgemaakt naar pro-Russische betogers die momenteel gebouwen in een tiental Oost-Oekraïense steden bezetten. De regering in Kiev beschouwt deze demonstranten als 'terroristische groeperingen' en beschuldigt de Russische bank dan ook van het financieren van terroristen, wat strafbaar is volgens het Oekraïense strafrecht.

De inlichtingendienst meldde niet om welke Russische bank het gaat en welke juridische stappen precies worden ondernomen. De regering in Kiev probeert momenteel de pro-Russische activisten uit de bezette gebouwen in Oost-Oekraïne te verjagen.

Haas vindt 2015 te vroeg, 2016 te laat

Vorige week werd bekend dat Gene Haas met een nieuw team toe mag treden tot de Formule 1. De Amerikaan is druk bezig met de voorbereidingen om alles op te zetten, maar is wel op een probleem gestuit. Het jaar 2015 gaat hij mogelijk niet halen, maar 2016 ligt weer net te ver weg.

Haas: "Het wordt kort dag om alles op tijd op orde te krijgen voor 2015, maar 2016 is daarentegen wel weer heel ver weg. Want als we voor 2016 gaan, zijn we halverwege 2015 al klaar en verspillen we een half jaar lang geld door niets te doen. Het is dus beter om alle zeilen bij te zetten en vol voor een entree in 2015 te gaan. Het zal niet makkelijk worden om dat voor elkaar te krijgen en we moeten de komende weken uitvogelen wat ons dan nog allemaal te doen staat, maar nu we dit doel eenmaal voor ogen hebben genomen, zullen we het halen ook."

Wat in het voordeel van Haas spreekt is dat de regels vanaf 2015 toe gaan staan dat een team een groot deel van een auto af kan nemen bij een concurrent. Slechts het chassis en het bodywork zullen zelf gefabriceerd moeten worden. Haas wil voor die taak Dallara in de arm nemen, omdat dit Italiaanse bedrijf het personeel en de ervaring heeft en de Amerikaan nog moet beginnen. Ook wil hij verschillende partnerschappen met leveranciers sluiten. Later zou er meer in eigen huis moeten gebeuren.

Verder is Haas er nog niet uit welke motor hij wil gaan gebruiken. Er lopen gesprekken met Mercedes en Ferrari. De knoop zal binnen vier tot zes weken worden doorgehakt, zo heeft Gunther Steiner, de voormalig technisch directeur van Jaguar en Red Bull, laten weten. Hij wordt bij de nieuwe renstal de teambaas.

Celstraffen en vrijspraken voor groepsverkrachting

Drie meerderjarige en twee minderjarige verdachten moeten de cel in voor de groepsverkrachting van een 15-jarig meisje vorig jaar september in Zwolle. Twee andere verdachten werden dinsdag door de rechtbank in Zwolle vrijgesproken.

De vijf daders, in de leeftijd van 17 tot en met 20 jaar, hadden seks met het verstandelijk beperkte slachtoffer in het huis van de oma van een van de verdachten. Door vier van hen is het meisje daadwerkelijk verkracht, aldus de rechters. De vijfde, 18-jarige jongeman is veroordeeld voor ontucht.

De celstraffen variëren van negen maanden jeugddetentie tot zestien maanden gevangenisstraf. Twee verdachten van 18 jaar en 21 jaar oud zijn vrijgesproken, omdat er niet genoeg bewijs was.

De rechters oordeelden dat sprake was van dwang omdat de jongens 'psychisch en getalsmatig overwicht' hadden. Bovendien was het huis onbekend voor het verstandelijk beperkte meisje, kende zij de jongens niet en spraken zij met elkaar een taal die zij niet kon verstaan.

Het slachtoffer was met een smoes naar het huis in Zwolle gelokt. De groep dreigde naaktfoto's van het meisjes op Twitter te zetten als ze niet zou doen wat de groep jongens wilde. Volgens het OM kreeg ze ook kogels te zien en werd haar telefoon afgepakt.

De rechtbank stelt dat de verdachten zich hebben 'laten meeslepen door hun eigen driftleven en zo de belangen van het slachtoffer totaal uit het oog zijn verloren'. De leidende rol van een 17-jarige dader zorgt er voor dat de rechtbank hem een langere onvoorwaardelijke jeugddetentie oplegt dan het OM had geëist. Hij kreeg twaalf maanden cel, met een proeftijd van drie jaar. Hetzelfde geldt voor een andere 17-jarige verdachte, die negen maanden naar een jeugdgevangenis moet.

In de andere zaken heeft de rechtbank lagere straffen opgelegd dan geëist omdat de daders jong zijn, geen van allen eerder voor dit soort feiten met justitie in aanraking zijn gekomen en dat zij geen fysiek geweld hebben gebruikt.

Roland Garros verhoogt prijzengeld

De geldprijzen op Roland Garros zijn dit jaar verhoogd tot ruim 25 miljoen euro. Dat is drie miljoen meer dan tijdens de vorige editie van het grandslamtoernooi. De winnaars krijgen dit jaar 1,65 miljoen euro, tien procent meer dan vorig jaar. De tennissers die in de tweede en derde ronde worden uitgeschakeld kunnen 20 tot 25 procent meer prijzengeld verwachten.

"Deze stijging is onderdeel van het vierjarenplan voor 2013 tot 2016", zegt toernooidirecteur Gilbert Ysem op de site van Roland Garros. "Het is vooral gericht op de spelers en speelsters die in de eerste week worden uitgeschakeld."

Roland Garros is niet het eerste grandslamtoernooi dat meer aandacht besteed aan de vroeg uitgeschakelde tennissers. De Australian Open en de US Open verhoogden de afgelopen jaren het prijzengeld al omdat de tennissers vonden dat sprake was van oneerlijke verdeling.

Real in finale Copa zonder Cristiano Ronaldo

Cristiano Ronaldo is niet op tijd fit om met Real Madrid aan te treden in de finale van de Copa del Rey. Dat heeft Real-trainer Carlo Ancelotti dinsdag bekendgemaakt. De Portugese superster heeft last van een spierblessure in zijn been. De winnaar van de Gouden Bal probeert nu fit te zijn voor de eerste wedstrijd in de halve finale van de Champions League tegen Bayern München, volgende week woensdag.

Ronaldo was de afgelopen drie duels al afwezig. Naast een spierblessure had hij ook last van een pijnlijke linkerknie. Ancelotti hoopte dat de maker van 45 doelpunten voor Real in alle competities weer van de partij kon zijn tegen Barcelona in de bekerfinale. Dinsdag miste hij echter de laatste training.

Zidane wilde bondscoach van Frankrijk worden

Na het EK van 2012 heeft oud-voetballer Zinédine Zidane zich aangeboden bij de Franse voetbalbond om bondscoach te worden. De voorzitter van de voetbalbond, Noël Le Graët, sloeg het aanbod echter af omdat hij Zidane te onervaren vond. Le Graët vertelt dit in zijn boek dat deze week uitkomt.

Le Graët zegt dat Zidane de Franse bondscoach Laurent Blanc wilde opvolgen na het EK, waar Frankrijk niet verder kwam dan de kwartfinale. Zidane wilde een afspraak met Le Graët maar de voorzitter was niet geïnteresseerd in de wereldvoetballer van het jaar 1998. Volgens de Franse voorzitter moest Zidane eerst een team hebben getraind voordat hij bondscoach kan worden.

Zidane is nu assistent-coach bij Real Madrid. De oud-middenvelder wordt in verband gebracht met AS Monaco. Hij zou daar volgend seizoen aan de slag moeten gaan als trainer.

'EU is porno zonder grenzen'

Een Franse Europarlementariër geeft een wel heel goede reden om volgende maand naar de stembus te gaan. Volgens Joseph Daul betekent de Europese Unie namelijk ongelimiteerde porno.

Nou vooruit, we zijn overstag. Niet Alexandertje Pechtold of Rutte heeft ons doen inzien dat de EU nuttig is, maar een volslagen onbekende Fransoos. De Verenigde Staten van Europa zijn namelijk geil.

De 67-jarige Fransman, die uitkomt voor de conservatieve partij, werd vanochtend geïnterviewd over het nut van Europa. En hij legde dit even fijn uit. "Toen ik 18 was, stak ik regelmatig de grens naar Duitsland over", zo vertelde Daul. "Hier wilde ik pornofilms zien die in Frankrijk waren verboden."

"Hier moest je wel tweeënhalf uur in de rij staan", vervolgt de beste man. "Eenmaal in de zaal aangekomen, was de film al lang afgelopen. Ook vergat ik geregeld Duitse marken mee te nemen. Als je dit aan de jeugd uitlegt, snappen ze direct wat Europa betekent!"

Hoe scoor jij op de Gordon-schaal?

Tijdschrift Quest heeft samen met het Meertens Instituut een hilarische test ontwikkeld. Aan de hand van twintig verschillende moppen wordt berekend hoe hoog jij scoort op de Schaal van Gordon.

Er komen vele moppen voorbij. Negers, Turken, Marokkanen: ze komen allemaal langs. Allemaal om te meten hoe het met de humor van de Nederlander is gesteld.

Wel waarschuwen ze dat sommige moppen als kwetsend kunnen worden ervaren. Kinderen onder de 18 jaar wordt dan ook afgeraden mee te doen aan het onderzoek.

Hoewel het onderzoek net is gestart, wordt al een aantal dingen duidelijk. Zo hebben mensen die een hoge opleiding hebben genoten minder humor dan laagopgeleiden. Ook lachen mannen vaker om een mop dan iemand met tieten. En grappen over mongooltjes vinden we allemaal niet door de beugel kunnen.

Uiteraard heeft uw verslaggever alvast de proef op de som genomen. Met de volgende, niet-verrassende uitkomst:

LOL'Haha, TS zit nog in de kast!'
Zelf de test doen? Dat kan hier!

Dodental ebola passeert 120

Het aantal mensen dat in West-Afrika aan ebola is overleden is opgelopen tot meer dan honderdtwintig mensen. Dat heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) maandag bekendgemaakt. Volgens de WHO zijn zo'n tweehonderd mensen in Guinee en Liberia vermoedelijk of daadwerkelijk besmet met het dodelijke virus.

In totaal overleden 121 mensen aan de ziekte. De meeste patiënten kwamen uit Guinee. In Mali wordt al een tijd vermoed dat mensen met ebola zijn besmet, maar tot nu toe is nog geen ziektegeval in het land bevestigd. Eerder bleken vermoedelijke besmettingen in Ghana en Sierra Leone vals alarm te zijn. De WHO schatte vorige week dat het nog maanden kan duren voordat de uitbraak onder controle is.

Er bestaat geen vaccin tegen of een behandeling voor ebola. Het virus veroorzaakt zware koorts en hevige bloedingen. Afhankelijk van de variant van het virus komt 25 tot negentig procent van de patiënten te overlijden. Het virus kan gemakkelijk worden overgedragen als mensen in aanraking komen met lichaamsvocht van personen die besmet zijn.

Katja Schuurman staat open voor gastrol GTST

Katja Schuurman ziet een terugkeer in Goede Tijden, Slechte Tijden best zitten. "Als dat een heel grappig gastrolletje is zou ik dat best willen doen", zei ze dinsdagochtend in Koffietijd. De actrice was in de jaren negentig in de RTL-soap te zien als Jessica.

"Er zijn mensen die nog steeds zeggen: hé Jessica, terwijl het twintig jaar geleden is", vertelt Schuurman. Een terugkeer is mogelijk, want haar personage leeft nog. "Ik ben achter op de motor gestapt bij Cas Jansen, Julian, de wijde wereld in getrokken."

Afghaanse onderminister ontvoerd in Kabul

De Afghaanse onderminister van openbare werken is dinsdag ontvoerd in de Afghaanse hoofdstad Kabul. Dat heeft een woordvoerder van het ministerie gezegd.

Ahmad Shah Wahid was dinsdagochtend op weg naar zijn werk toen zijn auto werd geramd en naast de weg belandde. Zeker vijf schutters trokken Wahid uit zijn auto, stopten hem in hun terreinwagen en gingen ervandoor. Wahids chauffeur probeerde in eerste instantie nog door te rijden, maar werd neergeschoten.

De kidnapping is vooralsnog niet opgeëist, maar ontvoeringen in Afghanistan zijn vaak het werk van de Taliban. Ook criminele bendes kidnappen geregeld mensen om vervolgens losgeld te eisen. Wahids ontvoerders hebben tot dusver niet van zich laten horen.

Syrische voetballer overleden na mortieraanval

In de Syrische stad Homs is dinsdag een voetballer van het nationale jeugdelftal om het leven gekomen bij een mortieraanval. Dat heeft de Syrische Voetbalbond bekendgemaakt.

De 15-jarige Tarek Ghrair stierf toen een mortiergranaat ontplofte bij zijn huis in de wijk Ghouta, waar het belangrijkste voetbalstadium van Homs staat. Het is niet bekend of de aanval op Ghrair was gericht. Rebellen die vechten tegen de regering van de Syrische president Bashar Assad hebben de afgelopen tijd vaker mortieraanvallen uitgevoerd op steden die onder regeringsbewind staan.

'Noord-Koreaanse regering smokkelt drugs'

De Noord-Koreaanse regering maakt zich op grote schaal schuldig aan criminele activiteiten, waaronder drugssmokkel, valsemunterij en handel in verboden middelen. Dat blijkt uit een rapport van het Comité voor Mensenrechten in Noord-Korea (HRNK).

Volgens het rapport produceerde en smokkelde de Noord-Koreaanse regering verschillende soorten verboden drugs. Ook handelde het regime in bedreigde diersoorten, nepmedicijnen en nagemaakte sigaretten en bankbiljetten. Volgens HRNK-vicevoorzitter Andrew Natsios is er 'bewijs dat zich een criminele markteconomie in Noord-Korea heeft ontwikkeld die teert op het lijden en de onderdrukking van de bevolking'.

De illegale activiteiten zijn volgens het rapport op zo'n grote schaal mogelijk, omdat er geen onafhankelijk rechtssysteem bestaat in het land. Zelfs legale economische Noord-Koreaanse activiteiten bevinden zich vaak in een grijs gebied, omdat dikwijls gebruik wordt gemaakt van dwangarbeiders en gevangenen die onder erbarmelijke arbeidsomstandigheden moeten werken.

Noord-Korea begeeft zich vooral in het criminele circuit om harde valuta te verdienen voor zijn noodlijdende economie. De opbrengsten gaan voornamelijk naar de regering, die een speciale afdeling heeft opgezet om zoveel mogelijk buitenlands geld aan te trekken. Het HRNK-rapport is gebaseerd op interviews met Noord-Koreaanse vluchtelingen.

Sparta Rotterdam kiest voor kunstgras

Sparta Rotterdam speelt vanaf volgend seizoen op kunstgras. Dat heeft de Rotterdamse eerstedivisionist dinsdag bekendgemaakt. De overstap moet leiden tot een forse kostenbesparing. Dit jaar stevent Sparta af op een tekort van tweeënhalf miljoen euro. Daarvan moet anderhalf miljoen worden bespaard.

Kunstgras speelt een grote rol in de besparingen. Door af te stappen van echt gras kunnen de jeugdelftallen ook op het Kasteel trainen en kunnen de kosten voor het jeugdcomplex omlaag worden gebracht. Ook de vervoerskosten voor jeugdspelers nemen af.

"Kunstgras in het Sparta Stadion heeft bij weinig Spartanen de voorkeur", beseft voorzitter Rob Westerhof van de Stichting Sparta 1888. "Er zijn echter veel noodzakelijke bezuinigingen en beslissingen afhankelijk van de aanleg van een kunstgrasveld."

Een definitieve overstap is de keuze voor kunstgras nog niet, meldt Westerhof. "Het is tevens van belang om te vermelden dat dit een keuze is voor de komende vijf jaar. Uiteraard evalueren we deze situatie uitgebreid de komende jaren."

Stapels babylijkjes in ziekenhuis Rio

Justitie in Brazilië is in een ziekenhuis in Rio de Janeiro gestuit op tientallen babylijkjes. Het gaat om de stoffelijke resten van kinderen die tijdens of kort na de geboorte zijn overleden in het academische ziekenhuis. De ouders hebben volgens televisiezender Globo de lichamen simpelweg achtergelaten.

"De situatie is verschrikkelijk: gestapelde, slecht opgebaarde lijken. Het is bijna niet te beschrijven wat we hier hebben aangetroffen", aldus een officier van justitie tegen de zender. Sommige lichamen liggen al 4 jaar in de koeler, van 15 kinderen is de identiteit nog niet vastgesteld.

The Rolling Stones geven extra shows in AustraliŽ

The Rolling Stones hebben twee extra concerten aan hun tournee in Australië vastgeplakt. De rockers beklimmen nu ook op 1 november het podium in Perth en op 15 november in Cessnock. Dat heeft concertorganisator Frontier Touring maandag bekendgemaakt. Ook onthulde de band de precieze data van de verschoven tournee door Australië en Nieuw-Zeeland.

De Stones zouden in eerste instantie vorige en deze maand down-under op het podium staan. De band annuleerde de zeven concerten echter vanwege de zelfmoord van de vriendin van zanger Mick Jagger. De kaartjes voor de verschoven concerten blijven geldig. Gedupeerde fans die niet naar de vervangende concerten kunnen, kunnen voor het einde van de maand het geld van hun tickets terugkrijgen.

Het eerstvolgende concert dat The Rolling Stones geven, staat vooralsnog gepland voor 26 mei in Oslo. De rockers beklimmen tijdens hun tournee ook het podium in onder meer Parijs, Berlijn en Madrid. De Britten doen ook Nederland aan. Ze verzorgen op 7 juni een optreden op Pinkpop.

De 49-jarige L'Wren Scott, die sinds 2001 een relatie had met de 70-jarige Jagger, werd vorige maand levenloos aangetroffen in haar appartement in New York. De modeontwerper had zichzelf met een sjaal aan een deurknop opgehangen.

Dead Nation komt morgen naar PS Vita

Vanaf morgen is de top-down zombieshooter Dead Nation te spelen op PlayStation Vita. De game was eerder al speelbaar op PlayStation 4 en komt nu dus ook naar de handheld van Sony.

Als je de game al in je bezit hebt op de PlayStation 4 kun je hem 'gratis' spelen op jouw PlayStation Vita. Het originele Dead Nation is ontwikkeld door Housemarque, maar de versies voor PlayStation 4 en PS Vita komen uit de stal van Climax Studios.


Voor 7,99 kun je de game online aanschaffen. De DLC genaamd Road to Devastation is voor 3,99 euro te krijgen. Als je de game en de DLC tegelijk aanschaft kost het je 9,99 euro.

Boekenkast Anne Frank na 54 jaar achter glas

De boekenkast van Anne Frank verdwijnt achter glas. Bezoekers van het Anne Frank Huis konden de kast die de toegang tot het Achterhuis afschermde de afgelopen 54 jaar aanraken, maar vanaf volgende week is dat verleden tijd. Om verdere beschadigingen te voorkomen verdwijnt de kast achter een glazen plaat van acht millimeter dik.

De kast, in 1942 getimmerd door Johannes Voskuijl, heeft de afgelopen jaren veel te verduren gehad. Bezoekers schuren met hun tas langs de kast of kunnen het toch niet laten om de kast even aan te raken.

Met het groeiende aantal bezoekers, zo'n 1,2 miljoen vorig jaar, ontstonden er steeds sneller beschadigingen en kon een glazen plaat niet uitblijven stelt het Anne Frank Huis. De plaat wordt volgende week aan de boven-, achter- en zijkant gemonteerd.

Voorlopig is de glazen plaat een proef. Directeur Ronald Leopold zocht het afgelopen halfjaar met tien experts naar een oplossing die zowel de kast beschermt als de bezoekers de mogelijkheid geeft om de kast van dichtbij te bekijken. Het komende halfjaar brengt een onderzoeksbureau in kaart hoe bezoekers de glazen platen ervaren.

Bloemendaalse bommen 'spectaculair' ontploft

Twee van de vijf WOII-bommen die in de duinen bij Bloemendaal zijn gevonden, zijn dinsdag rond het middaguur met succes tot ontploffing gebracht. Het leverde een spectaculair gezicht op met een knal die tot zo'n vijftig meter verderop te horen was, meldt een woordvoerder van gebiedsbeheerder PWN.

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) was verantwoordelijk voor de explosie. "Iedereen is erg tevreden over hoe het gegaan is", zegt de woordvoerder. De bommen waren bedekt een hoop zand om de klap te dempen. "Op de plek waar ze lagen zit nu een flinke krater."

Het gebied waar de bommen lagen was sinds 07.00 uur afgesloten. Recreanten konden dus niet komen kijken. "We hebben informatieborden neergezet en de instructies zijn goed opgevolgd", meldt de zegsvrouw. "Niemand is over de afzetting geklommen om te gaan kijken."

De overige drie bommen van vijfhonderd kilo per stuk worden donderdag tot ontploffing gebracht. De vliegtuigbommen werden vorige week gevonden bij een zogenoemd opsporingsonderzoek voor een geplande vernieuwing van een fietspad. Naast de explosieven werden nog eens vijftien betonbommen gevonden.

De dikke IndiŽr

Iedere morgen als ik naar mijn werk fiets, kom ik hem tegen: de dikke Indiër. De dikke Indiër is een goedlachse jongen die altijd kneiterhard fietst, zonder dat het hem enige moeite lijkt te kosten. Met zijn oordopjes in en de telefoon in de hand, belt hij iedere ochtend tijdens zijn fietstocht. Ik vang alleen maar flarden op. “Dat is goed”, “een videoclip”, “leuke muziek”. Meer hoor ik niet als ik keihard achter hem aanfiets om aansluiting te vinden.

OM wil geen straf voor schietende agent

Een agent die in augustus 2011 tweemaal op een vluchtende auto schoot, moet geen straf krijgen. Het Openbaar Ministerie acht poging tot doodslag bewezen maar eiste dinsdag desondanks ontslag van alle rechtsvervolging. De agent handelde volgens justitie uit noodweer.

De man was samen met een collega op een melding van een woninginbraak afgegaan. De daders stopten op de A1 op de vluchtstrook toen ze de politie in het vizier kregen. De bijrijder was uitgestapt en sloeg op de vlucht.

De verdachte agent rende achter hem aan, maar kon hem niet bijhouden. Op hetzelfde moment reed de auto op hem af. De bestuurder week pas op het laatste moment uit. De agent schoot vervolgens tweemaal op de auto. Een van de inzittenden raakte daarbij zwaargewond aan rug en knie.

De officier van justitie vindt dat de agent heeft gehandeld in een noodweersituatie en onder invloed van een hevige gemoedsbeweging. Een straf is daarom niet passend, aldus het OM. De rechtbank in Lelystad doet vermoedelijk over twee weken uitspraak.

'Fluwelen handschoen werkt niet bij dreigtweets'

Het 14-jarige meisje dat een dreigtweet naar American Airlines stuurde verdient een strenge aanpak. "De fluwelen handschoen werkt niet", zegt Remco Pijpers van Mijn Kind Online, een kenniscentrum op het gebied van jeugd en nieuwe media. "De politie moet wel onderzoek doen, want je weet nooit of er toch een serieuze dreiging achter zulke tweets zit."

"Bijna altijd gaat het om een grap, maar dat moet de politie wel controleren. Ze hebben hun handen vol aan dit soort grappenmakers", zegt Pijpers, die scholen adviseert over leerlingen en social media.

Uit cijfers van de politie blijkt dat in Nederland dagelijks zo'n 35 duizend bedreigingen via Twitter worden verstuurd. Tweehonderd daarvan zijn zo ernstig dat de politie ze onderzoekt. "Je moet er niet aan denken dat de dreiging echt blijkt", zegt Pijpers. "Dat er bijvoorbeeld na een dreigtweet een schietpartij op school plaatsvindt."

De strenge aanpak dient ook om andere tieners te waarschuwen voor ondoordachte acties. "Tieners maken nu eenmaal fouten, dat is waar", zegt Pijpers. "Vaak willen ze gewoon weten: goh, leest iemand mij? Word ik gezien? Ze denken dat hun berichtje toch niet serieus wordt genomen."

Maar dat gebeurt dus wel. American Airlines kondigde aan de gegevens van het meisjes door te sturen aan de FBI, ook al liet de Rotterdamse weten dat haar tweet als grap was bedoeld. Het is te vergelijken met het roepen van het woord 'bom' op een luchthaven. "Daar is iedereen allergisch voor, er wordt niet om gelachen", aldus Pijpers. "Zo'n meisje in de gevangenis stoppen gaat te ver. Maar ik denk dat haar medeleerlingen nu wel uitkijken."

De politie doet er volgens hem verstandig aan vaker op scholen langs te gaan om te vertellen hoeveel impact zo'n dreigtweet kan hebben. Ook scholen zouden hier vanuit preventief oogpunt meer aandacht aan kunnen besteden, aldus Pijpers. "Uiteraard hebben ouders hier ook een rol in. Maar de reacties verschillen. De een vindt het allemaal poeha, de ander wordt heel boos op zijn of haar kind."

Het meisje is na een politieverhoor inmiddels weer thuis. Ze is echter nog niet af van de zaak, laat een woordvoerder van de politie dinsdag weten.

Getuige in Demmink-zaak moet vragen beantwoorden

Voormalig politieman Emile Broersma moet vragen beantwoorden tijdens de getuigenverhoren in de zaak Demmink. Dat heeft de onderzoeksrechter bepaald nadat Broersma dit eerder dinsdag had geweigerd. Volgens de rechter weegt waarheidsvinding zwaarder dan het ambtsgeheim van de getuige.

Broersma was eind jaren negentig hoofd van de afdeling terrorisme en bijzondere taken van de CRI, de voorloper van het KLPD. Toen onderzoeksrechter hem vroeg of hij Demmink heeft geobserveerd, beriep hij zich op zijn ambtsgeheim.

De advocaat van de Roestige Spijker maakte bezwaar. De stichting wil een film verspreiden over kindermisbruik door voormalig topambtenaar Joris Demmink.

KNVB kiest voor Nijhuis in bekerfinale

De KNVB heeft scheidsrechter Bas Nijhuis aangesteld voor de bekerfinale tussen Ajax en PEC Zwolle. De Tukkers is zeer gelukkig met de uitverkiezing. Nijhuis (37) kijkt uit naar finale om de KNVB Beker. De ontmoeting tussen Ajax en PEC Zwolle is zondag om 18.00 uur in De Kuip.

"Het is fantastisch dat ik tijdens de finale op het veld sta. Bekerwedstrijden staan bekend als sfeervol en sportief", zegt de arbiter uit Enschede via de officiële kanalen van de KNVB.

"Naast dat het mijn eerste bekerfinale wordt, is het extra speciaal doordat het de eerste keer in het Nederlandse voetbal is dat de arbitrage met zowel doellijntechnologie als de vijfde en zesde official werkt. Ik kijk erg uit naar aanstaande zondag", aldus Nijhuis, die sinds 2005 de A-status heeft bij de nationale bond.

De arbiter, op zijn vijftiende begonnen met het fluiten van voetbalwedstrijden, wordt tijdens de bekerfinale geassisteerd door Rob van de Ven en Charles Schaap. Berry Simons is vierde man bij het duel. Ed Janssen en Jochem Kamphuis zijn door de KNVB aangesteld als vijfde en zes official.

Boer: "Huldiging alleen leuk als we beker winnen"

De spelers en technische staf van PEC Zwolle wordt maandag ongeacht de uitslag van de bekerfinale gehuldigd. Bij een verlies zit Diederik Boer er niet op te wachten. PEC Zwolle hoopt zondag in De Kuip geschiedenis te schrijven door voor het eerst in de clubhistorie de KNVB Beker te winnen.

De ploeg van trainer Ron Jans moet dan afrekenen met Ajax, koploper in de Eredivisie. De Zwollenaren krijgen ongeacht de uitslag in Rotterdam een rondvaart door de grachten.

"Als we die beker winnen, is dat hartstikke leuk. Maar als we met dikke cijfers verliezen, mag er van mij een bakzeil over die boot heen", zegt keeper Boer tegen De Telegraaf. De ervaren doelman (33) hoopt dat de bekerfinale het hoogtepunt van zijn loopbaan wordt. "Heel veel jongens van deze groep komen waarschijnlijk niet of niet vaak meer in de finale te staan."

"Dan moet je ervan genieten, maar het allerbelangrijkste is dat je die beker ook echt probeert te winnen. Die mogelijkheden liggen er altijd, ook tegen Ajax", aldus Boer, die met PEC Zwolle in de Eredivisie op de negende plek staat. De formatie van Jans is al verzekerd van een ticket voor de voorronde van de Europa League omdat mede-finalist Ajax verzekerd is van een Champions League-ticket.

In de competitie pakte PEC Zwolle in februari thuis een punt tegen Ajax (1-1). In de Amsterdam ArenA gingen de Zwollenaren in september nipt onderuit (2-1). Vanuit Overijssel gaan naar verwachting 15.000 supporters mee. Ajax verkocht pas 8.000 tickets voor de bekerfinale in Rotterdam.

Brama: "Voor vijftien jaar bijtekenen?"

Wout Brama mag van FC Twente zelf bepalen hoe lang hij in Enschede wil blijven. De middenvelder heeft een aflopend contract bij de nummer drie in de Eredivisie. Brama (27) maakte in 2005 zijn debuut in de hoofdmacht van FC Twente. De middenvelder bleef de Tukkers sindsdien trouw.

De controleur stond dit seizoen lange tijd buitenspel met een slepende hielblessure, maar Brama kwam de laatste drie wedstrijden van Twente weer in actie als invaller.

De Almeloër heeft een aflopend contract bij Twente. De clubleiding heeft hem verteld dat hij zelf kan bepalen voor hoe lang hij bij wil tekenen. "Ik weet dat ik in een luxepositie zit en dat vind ik mooi van FC Twente", zegt Brama in De Volkskrant. "Ik wil ook geen misbruik van de situatie maken."

"Maar voor vijftien jaar bijtekenen? Dan kom ik op de leeftijd van Sander Boschker uit. Als keeper kan zoiets misschien nog net", aldus de drievoudig international. Brama gaf in het verleden al eens aan richting het buitenland te willen gaan, maar de hielblessure gooide vorig jaar zomer al roet in het eten.

"Zonder die blessure had ik vorig jaar al de stap naar een andere club kunnen maken. En nog steeds ga ik alleen weg naar een betere competitie. Maar ik ga deze club niet zomaar verlaten", besluit Brama, die met Twente de komende weken nog strijd om de tweede plaats in de Eredivisie. De Tukkers gaan op 27 april langs bij N.E.C.

Kongolo: "Ik wil een aanvaller killen"

Terence Kongolo heeft zich sinds eind januari in de basis geknokt bij Feyenoord. De jonge verdediger droomt stiekem van een uitverkiezing voor het WK. Kongolo (20) zat voor de winterstop vooral op de bank bij Feyenoord, maar in het nieuwe kalenderjaar krijgt hij het vertrouwen van trainer Ronald Koeman.

In de laatste twaalf competitiewedstrijden van de Rotterdammers stond Kongolo in de basis. Feyenoord staat na 32 duels stevig op de tweede plaats achter koploper Ajax.

De talentvolle verdediger is bezig aan sterke reeks en zijn naam wordt inmiddels gelinkt aan het Nederlands elftal. Kongolo kan zowel in het centrum als op de linksbackpositie uit de voeten. Bondscoach Louis van Gaal liet al eens weten nog geen definitieve keuze te hebben gemaakt voor de plek links achterin.

"Ik wacht rustig af of de bondscoach mij wil meenemen", zegt Kongolo tegenover het Algemeen Dagblad. "En anders komt het later wel, denk ik. Ja, ik ben overtuigd van mijn kwaliteiten, al besef ik heus wel dat ik nog veel moet leren om een Europese topverdediger te worden", aldus de Rotterdammer.

"Ik ben een echte verdediger, ik wil een aanvaller 'killen'. Mijn voorkeurspositie is centrale verdediger, maar het is handig om op meerdere posities uit de voeten te kunnen", besluit jeugdinternational Kongolo, die bij Feyenoord Het Been wordt genoemd, vanwege zijn lange en 'uitschuifbare' benen.

Orica-GreenEdge zet in op Matthews tijdens Giro

Orica-GreenEdge richt haar pijlen tijdens de sprints in de Giro d'Italia op succes met Michael Matthews. Dat meldt Cyclingnews dinsdag op basis van een gesprek met mensen binnen het team. De selectie van de 23-jarige Australiër betekent ook dat zijn landgenoot Matthew Goss de Giro aan zich voorbij ziet gaan.

In zijn eerste grote ronde, de Vuelta a España van vorig jaar, maakte Matthews indruk door twee etappes te winnen. Dit jaar boekte hij al twee zeges, waaronder deze maand tijdens de Ronde van het Baskenland, een World Tour-koers. 

"Hij reed ook een heel sterke Parijs-Nice, maar de meeste etappes daar waren net even te zwaar voor Michael", aldus ploegleider Matt White. De beslissing over welke sprinter meegenomen zou worden werd gemaakt op basis van de huidige vorm. Het lijkt erop dat dat ook voor de Tour de France zal gelden. "Het team voor de Tour is nog niet bekend, we moeten er nog over nadenken waar we ons het meest op gaan richten. Misschien gaan we voor sprints, maar het kan ook zijn dat we ons meer op aanvallen richten".

Meeste jeugdzorg in Heerlen, Kerkrade en Den Helder

Het grootste percentage jongeren dat jeugdzorg krijgt, woont in de gemeenten Kerkrade, Heerlen en Den Helder. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag. In totaal ontvingen in 2012 ruim honderdduizend jongeren jeugdzorg. Dat is 2,9 procent van het totaal aantal jongeren in Nederland.

Amsterdam telt in absolute aantallen de meeste jongeren met jeugdzorg, namelijk zo'n 7500. Dat is 4,9 procent van het totaal. Daarna volgt Rotterdam met 5500, Den Haag met 3800 en Utrecht met tweeduizend jongeren.

Procentueel wonen de meeste 'jeugdzorgjongeren' in Kerkrade (6,5 procent), Den Helder (5,9 procent) en Heerlen (5,7). In de gemeenten Tubbergen, Blaricum en De Wolden lag dit aandeel juist heel laag, namelijk onder de een procent, berekende het CBS.

Van de ontvangers is 57 procent jongen. De gemiddelde leeftijd van zowel jongens als meisjes is 12 jaar. Bij meer dan de helft van de jongeren met jeugdzorg ging het om ambulante zorg. Ondertoezichtstelling kwam voor bij bijna veertigduizend jongeren. Verder ontvingen ongeveer twintigduizend jongeren pleegzorg.

Op dit moment is de jeugdzorg nog provinciaal gefinancierd, maar op 1 januari 2015 gaat de verantwoordelijkheid over naar de gemeenten. Met die maatregel wil het kabinet de zorg en hulp aan kinderen, jongeren en ouders verbeteren. Jeugdwerkers zouden op lokaal niveau betere zorg voor minder geld kunnen leveren.

De meerderheid van de gemeenten zei begin deze maand nog geen afspraken gemaakt te hebben met instellingen over de inkoop van jeugdzorg omdat ze niet weten hoeveel budget er precies beschikbaar is. Ook zijn tegenstanders bang dat de kwaliteit van de zorg afhankelijk wordt van de woonplaats.

CD: Triggerfinger - By Absence Of The Sun

Het gaat de heren van Triggerfinger de afgelopen jaren voor de wind. De mannen rockten er al stevig op los op hun eerdere platen, maar de grote doorbraak in Nederland kwam met de cover van 'I Follow Rivers' waarin met kopjes en lepeltjes geïmproviseerd werd en er een bloedstollende versie uit rolde. Daarna bracht het drietal een fijne liveplaat uit en gingen ze aan de slag voor een nieuwe plaat. 

Een op vijf jongeren via internet gepest

Een op de vijf jongeren tussen de 10 en 18 jaar wordt gepest via internet. Van deze groep denkt zeventien procent wel eens aan zelfmoord. Dat melden BNN en KRO op basis van een onderzoek van Motivaction onder 620 jongeren in het kader van de Dag tegen Pesten.

De effecten van cyberpesten zijn volgens de onderzoekers groot. Meer dan een kwart van de gepeste tieners zegt niet meer naar school of naar buiten te willen. Ruim 28 procent voelt zich bedreigd.

Het pesten via internet gebeurt veelal via sociale media als Twitter en Facebook maar ook anoniem via speciale pestapps. Zo weet achttien procent van de slachtoffers niet door wie ze gepest worden.

De twee omroepen besteden dinsdagavond gezamenlijk aandacht aan het pesten via internet in een speciale thema-uitzending.

De cijfers van het aantal pestslachtoffers in het onderzoek van Motivaction liggen hoger dan cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek van oktober. Toen werd ongeveer tien procent van de jongeren tussen de 15 en 18 jaar wel eens gepest op internet.

Gesink voorlopig niet in actie door hartproblemen

Wielrenner Robert Gesink zal voorlopig niet in actie komen. De 27-jarige Condor van Varsseveld kampt met hartritmestoornissen, zo meldt het Algemeen Dagblad. Hoe zijn programma er voor de komende maanden precies uit zal zien is nog niet duidelijk.

Stress is een belangrijk probleem voor Gesink. Vooral in koersen waar de belangstelling en dus de druk groot is, zoals grote rondes, heeft hij er heel veel last van. Dit zorgt ook voor fysieke problemen, want in de laatste jaren gebeurde het meer dan eens dat Gesink door de stress last kreeg van zijn hart dat op hol sloeg.

De problemen aan zijn hart en de paniekaanvallen die daarop volgden waren de redenen voor het uitstappen tijdens het Nederlands kampioenschap van 2011 en de Giro d'Italia van vorig jaar. Destijds sloeg zijn hart op hol tijdens de achttiende etappe, een klimtijdrit. Gesink stond voor die etappe nog op de tiende plaats in het klassement.

Door de ploegarts werd hij na de opgave in de Giro naar huis gestuurd, zodat hij onderzocht kon worden. Ondanks een bij zijn hart geplaatste chip werd er geen fysieke oorzaak gevonden voor de hartritmestoornissen. Daardoor moest het wel tussen zijn oren zitten en dus werden de druk, stress en nervositeit binnen de sport als boosdoener aangewezen.

In koersen buiten Europa, waar Gesink minder in de schijnwerpers staat, heeft hij veel minder last van de problemen. Zo won hij al de Rondes van Oman en Californië, terwijl hij het in de Grand Prix de Québec in Canada doorgaans ook uitstekend doet.

In Europa verloopt het dit jaar veel minder. Tijdens de Tirreno-Adriatico moest hij afstappen vanwege urinewegproblemen, terwijl hij in de Ronde van het Baskenland ook de finish niet haalde.  Daar gaf hij nog aan dat hij zich na een dag met rugpijn opnieuw niet goed voelde. Volgens het AD was er in het Baskenland echter ook sprake van hartritmestoornissen. 

Om 18.00 uur zal Gesink een persconferentie geven om het verhaal nader toe te lichten.

Groningse rechtbank ontruimd om bommelding

De rechtbank in Groningen is dinsdagochtend ontruimd vanwege een bommelding. De omgeving van de rechtbank aan het Guyotplein is uit voorzorg afgezet. Dat laat een woordvoerder van de politie weten.

Het gebouw werd rond 10.30 uur geëvacueerd. Volgens de woordvoerder is het tijdstip waarop de bom volgens de melding af zou moeten gaan inmiddels verstreken. De politie gaat daarom uit van een valse melding. Wie daarvoor verantwoordelijk is, is nog niet bekend.

Duitse internetdrugshandelaar overgeleverd

Justitie in Duitsland heeft de 21-jarige man die drugs zou hebben verhandeld via anonieme websites overgeleverd aan Nederland. Dat meldt het Openbaar Ministerie dinsdag.

De Duitser zou via zogeheten TOR-netwerken drugs hebben verkocht. Hij is maandag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Utrecht, die zijn voorarrest met veertien dagen heeft verlengd.

De man werd half februari aangehouden in Bad Nauheim, ten noorden van Frankfurt. Tegelijkertijd werden in Nederland vier mannen aangehouden uit Enschede, Utrecht en Woerden.

Undercoveragenten kwamen de marktplaatsen op het spoor door zelf bestellingen te plaatsen. Behalve drugs wisten ze wapens te bestellen en kregen ze ook een opdracht voor het plegen van een huurmoord.

Obama en Poetin geen stap dichterbij over OekraÔne

De Russische president Vladimir Poetin heeft maandag met zijn Amerikaanse ambtgenoot Barack Obama gebeld om de crisis in Oekraïne te bespreken. Het was voor het eerst in twee weken dat de twee elkaar spraken, maar ze kwamen niet nader tot elkaar. Obama riep Poetin op pro-Russische activisten in Oost-Oekraïne een halt toe te roepen, maar Poetin houdt vol dat Rusland niets te maken heeft met de onrust bij zijn westerbuur.

Na de annexatie van de Krim vorige maand zijn de spanningen in Oekraïne afgelopen week weer opgelopen. In een tiental steden hebben pro-Russische activisten overheidsgebouwen bezet. Ze eisen een referendum over meer autonomie of zelfs afscheiding van Oekraïne, zoals vorige maand op de Krim gebeurde.

Het Witte Huis liet na afloop van het gesprek weten dat Obama zich ernstig zorgen maakt over de situatie. "De president heeft zich extreem bezorgd getoond over de steun van de Russische regering voor de bewapende, pro-Russische separatisten die de regering van Oekraïne dreigen te ondermijnen en destabiliseren", aldus het Witte Huis. "De president benadrukte dat alle niet-militaire groepen in het land de wapens moeten neerleggen en riep Poetin op zijn invloed aan te wenden om deze (...) groepen te overtuigen de bezette gebouwen te verlaten."

Het Kremlin kwam met zijn eigen lezing van het overleg. Poetin zei tegen Obama dat de berichten over Russische betrokkenheid bij de onrust in Oost-Oekraïne 'gebaseerd zijn op onbetrouwbare informatie'. Obama moet de regering in Kiev er verder van weerhouden geweld te gebruiken tegen de betogers in de oostelijke steden, aldus Poetin.

Zowel Obama als Poetin wil topoverleg over de crisis, donderdag in Genève, door laten gaan. Obama plaatste hier echter wel een kanttekening bij. Een diplomatieke oplossing geniet de voorkeur, maar 'kan niet slagen in een situatie waarbij Rusland Oekraïne intimideert met zijn leger bij de grens, de gewapende provocatie in Oekraïne doorgaat en de retoriek van het Kremlin blijft escaleren', aldus het Witte Huis.

Extra geld voor dagbesteding en jeugdzorg

Het kabinet trekt de komende jaren extra geld uit voor in elk geval de dagbesteding van demente ouderen en de jeugdzorg. Dat bleek dinsdagochtend voor aanvang van nieuw overleg tussen de coalitiepartijen VVD en PvdA en de drie oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP.

Maandagnacht bereikten de vijf partijen op het ministerie van Financiën overeenstemming over de 'financiële contouren' van de overdracht van zorgtaken naar gemeenten. Ze zijn het eens over de bedragen. Het overleg van dinsdag is bedoeld om de precieze invulling uit te werken.

Ricciardo blijft geschrapt uit uitslag AustraliŽ

Formule 1-coureur Daniel Ricciardo krijgt zijn tweede plaats uit de Grand Prix van Australië niet terug. Dat heeft het beroepshof van de internationale autosportbond FIA dinsdag bepaald. Ricciardo had te veel brandstof verbruikt. Red Bull claimde dat de brandstoftoevoermeter in de wagen van de Australiër kapot was.

Sinds dit seizoen is het brandstofverbruik van Formule 1-wagens beperkt tot honderd kilo per uur. Dat wordt door de FIA gecontroleerd met een meter die bepaalt hoeveel brandstof de auto daadwerkelijk verbruikt. De volledige beslissing van de FIA is nog niet gepubliceerd. Die komt pas later in de week.

Wout Poels toch van start in Amstel Gold Race

Wielrenner Wout Poels doet zondag mee aan de Amstel Gold Race. Dat heeft de Limburger van Omega Pharma-Quick-Step dinsdag bekendgemaakt via Twitter. Vorige week had Poels nog gezegd dat hij de Nederlandse klassieker over zou slaan met het oog op de Waalse Pijl drie dagen later.

Poels boekte vorige week een knappe zege in de koninginnenrit van de Ronde van Baskenland. Het was zijn eerste zege in dienst van Omega Pharma-Quick-Step. Die ploeg nam hem afgelopen winter in dienst nadat zijn Nederlandse werkgever Vacansoleil ter ziele was gegaan.

In de Amstel Gold Race is de 82e plaats die hij in 2011 behaalde Poels' beste resultaat. In 2012 en 2013 miste hij de koers.

Schorsing badmintontopper Yong-Dae Lee teruggedraaid

De schorsing voor badmintonners Yong-Dae Lee en Ki-Jung Kim is per direct teruggedraaid. De twee Zuid-Koreanen waren voor een jaar geschorst vanwege het niet goed doorgeven van hun whereabouts en het missen van dopingtests. De Badminton World Federation heeft op basis van nieuw bewijs besloten de schorsing terug te draaien.

Tijdens de eerste behandeling van de zaak in januari kon niet worden bewezen dat Lee en Kim niet zelf verantwoordelijk waren voor de gemiste tests. De Zuid-Koreaanse badmintonbond BKA nam in het beroep echter de schuld op zich. Bondsmedewerkers hadden naamstempels van de badmintonners gebruikt om brieven te ondertekenen waar de sporters niets van afwisten.

Lee en Kim waren niet de enige slachtoffers in de zaak. Zes andere badmintonners hebben twee gemiste tests achter hun naam staan. De BKA moet die zaken ook onderzoeken.

Lee is een grote naam in het badminton. Op de Olympische Spelen van Beijing in 2008 won hij goud bij de gemengde dubbels en vier jaar later in Londen pakte hij brons bij de mannendubbel. Kim won eenmaal brons op het wereldkampioenschap in 2013 bij de mannendubbel.

Indiaas hooggerechtshof erkent transgenders

Indiase burgers hoeven zich niet langer verplicht als vrouw of als man te identificeren, maar kunnen zich ook als transgender op officiële documenten kenbaar maken. Dat heeft het Indiase hooggerechtshof dinsdag bepaald.

Volgens de rechter is het een universeel mensenrecht om je eigen geslacht te kiezen en je potentieel te verwezenlijken, ongeacht in welke kaste, sekse of geloofsgroep je geboren wordt. Het hof sommeerde de federale en regionale regeringen om transgenders op te nemen in alle sociale zekerheidsprogramma's voor armeren. Door hen meer te laten participeren in het onderwijs, de gezondheidszorg en de arbeidsmarkt kunnen zij sociale en economische obstakels overwinnen. Volgens activisten is de beslissing van de rechter een grote steun voor miljoenen transgenders die veel worden gediscrimineerd en gemarginaliseerd in de conservatieve Indiase kastenmaatschappij.

"Deze uitspraak komt als een enorme opluchting voor ons allen", aldus Laxmi Tripathi, een van de transgenderactivisten die de rechtszaak hadden aangespannen. "Ik ben vandaag trots om Indiër te zijn."

Voor dinsdag moesten transgenders zich verplicht in officiële documenten als man of vrouw identificeren. Wel hoeven Indiërs zich al sinds het van start gaan van de verkiezingen vorige week bij het stemmen niet verplicht als man of vrouw kenbaar te maken. Voor het eerst in de Indiase geschiedenis konden mensen in een derde categorie stemmen: 'anders'. Ongeveer 28 duizend Indiërs maakten hier tot nu toe gebruik van. Er wonen naar schatting zo'n drie miljoen transgenders in India.

RKC'er Sno gaat voor topzes Eredivisie

Evander Sno is bezig aan zijn laatste maanden in dienst van RKC Waalwijk. Na dit seizoen wil de middenvelder een stapje hogerop. Sno is bezig aan zijn tweede termijn in Waalwijk. Net als in 2012 speelt hij zich ook nu in de kijker bij verschillende clubs uit de Eredivisie.

Waar hij twee jaar geleden koos voor N.E.C. Nijmegen, kan hij nu kiezen uit ADO Den Haag, PEC Zwolle en Heracles Almelo. Sno hoopt echter op een nog betere club. "Hij is zeer gewild", zegt zijn zaakwaarnemer Chiel Dekker in gesprek met Voetbal International.

De 27-jarige middenvelder heeft geen haast bij het uitkiezen van zijn nieuwe werkgever. "Evander neemt alles in overweging, maar heeft een stap naar de topzes in de Eredivisie als eerste doel. We weten dat er clubs zijn die hem volgen, nu is het afwachten of ook die concreet worden."

Sno zat aan het begin van dit seizoen nog zonder club. In oktober vorig jaar kreeg hij de kans om mee te trainen in Waalwijk en maakte indruk op trainer Erwin Koeman. Hij kreeg een contract en speelde tot dusver een belangrijke rol in het elftal van RKC. In 21 wedstrijden scoorde hij vier keer. In het restant van de competitie moet Sno RKC voor degradatie behoeden. De ploeg van Koeman staat op de zestiende plaats.

Blind: "Ik was er niet blij mee"

Daley Blind en Ricardo van Rhijn kunnen toch in actie komen tijdens de kampioenswedstrijd van Ajax. Het tweetal was afgelopen zondag geschorst. Blind en Van Rhijn stonden tegen Vitesse op scherp en kregen in dat duel een gele kaart van scheidsrechter Björn Kuipers. Hierdoor waren de twee Ajacieden geschorst voor de wedstrijd tegen ADO Den Haag, wat toen de mogelijke kampioenswedstrijd was.

Doordat Feyenoord afgelopen zondag won van PSV, moet Ajax het kampioensfeest nog even uitstellen. Zodoende kunnen Blind en Van Rhijn volgende week toch in actie komen tijdens de kampioenswedstrijd.

Tegen Heracles Almelo kan Van Rhijn weer in actie komen. "Ik ben sowieso blij dat ik weer mag spelen. En dat het de kampioenswedstrijd betreft, is een bonus", zegt de rechtsback in De Telegraaf. Wat Blind betreft was Ajax zondag al kampioen geworden. "Ik was er niet blij mee. Het is voor mij sowieso een speciaal seizoen. Natuurlijk wil ik graag de kampioenswedstrijd spelen, maar als we tegen ADO Den Haag de titel hadden gepakt, was het voor mij niet minder speciaal geweest."

Tegen ADO Den Haag werden Van Rhijn en Blind vervangen door respectievelijk Ruben Ligeon en Christian Poulsen. "Ruben heeft een heel goede prestatie geleverd. Maar we staan elke dag samen op het veld, dus dat was voor mij geen verrassing", aldus Van Rhijn.

Koeman: "Zou prima werken met Guus"

Ronald Koeman had bij het Nederlands elftal best onder Guus Hiddink willen werken. De KNVB koos echter voor Danny Blind, die in 2016 Hiddink opvolgt. Koeman (51) voelde zich niet te groot voor een rol als assistent van Hiddink, die Nederland naar het EK in Frankrijk moet leiden.

"Het enige waarmee ik problemen heb, is de manier waarop alles is gelopen. Ik weet het nog steeds niet. Zodra ik Guus tegen het lijf loop, vraag ik hem dat nog een keer", aldus Koeman tegen Voetbal International.

"Wist hij er niet van dat Bert van Oostveen (directeur betaald voetbal, red.) mijn zaakwaarnemer belde met de mededeling dat ik twee jaar onder hem kon werken om het daarna zelf te doen? Of was hij wel op de hoogte en waarom belde hij me dan zelf niet?", aldus de 78-voudig international en huidige coach van Feyenoord, waar hij na dit seizoen vertrekt.

Een gesprek met Hiddink had mogelijk uitkomst geboden. "Natuurlijk. Als Guus mij een beeld zou hebben geschetst waarin ik goed kan functioneren… Wat maakt mij het nou uit wie de persconferentie doet? Sterker: ik zou zo prima kunnen werken met het type coach dat Guus is. Voel ik me absoluut niet te groot voor. Ik had het best wel gewild", besluit Koeman.

De oud-speler van FC Groningen, Ajax, PSV, FC Barcelona en Feyenoord werkte in het begin van zijn trainersloopbaan al samen met Hiddink. Koeman ging samen met Frank Rijkaard als assistent mee naar het WK in Frankrijk (1998). De Zaandammer stond daarna op eigen benen bij Vitesse, Ajax, Benfica, PSV, Valencia, AZ en Feyenoord.

Gerrard: "Spirit van Istanbul gebruiken"

Steven Gerrard is met Liverpool hard op weg naar zijn gedroomde landstitel. De aanvoerder van The Reds hoopt de resterende vier competitieduels te winnen. Liverpool gaat na 34 duels aan de leiding in de Premier League.

De ploeg van manager Brendan Rodgers boekte zondag tegen concurrent Manchester City de tiende overwinning op rij. De eerste landstitel sinds 24 jaar komt daarmee weer dichterbij. De koploper in Engeland gaat zondag op bezoek bij Norwich City (met Leroy Fer en Ricky van Wolfswinkel).

In de strijd om de landstitel gaan de gedachten van aanvoerder Gerrard (33) terug naar een mei-avond in 2005. Toen won Liverpool de Champions League-finale in Istanbul van AC Milan. De Engelsen keken bij rust tegen 0-3 achterstand aan, maar kwamen terug tot 3-3 en wonnen de Europese hoofdprijs uiteindelijk na een strafschoppenserie.

"De wedstrijden worden steeds belangrijker richting het einde van het seizoen. Het duel met Manchester City was sowieso erg intens omdat ze een concurrent zijn. Maar we moeten Norwich nu zien als Manchester City. Of als Chelsea of Manchester United. We moeten beseffen hoe belangrijk deze wedstrijd is", zegt Gerrard tegen Engelse media.

"We moeten de wedstrijd tegen Norwich benaderen als die tegen AC Milan in 2005. We moeten de spirit van Istanbul gebruiken. Zo hoor je in de top te voetballen. We moeten spelen alsof we de beste ploeg van de wereld tegenover ons hebben staan", aldus de routinier, die met Liverpool de Champions League, UEFA Cup, UEFA Super Cup, FA Cup en League Cup won, maar nooit de landstitel.

Liverpool is in bloedvorm met tien zeges op rij. "Het is een mooie serie, maar we hebben er nog niets aan. Als voetballer wil je uiteindelijk iets in handen hebben om jezelf te belonen. We kunnen dertien wedstrijden op rij winnen en uiteindelijk door een nederlaag in de laatste wedstrijd met lege handen achterblijven. Dan heeft niemand het meer over de serie."

"De mensen herinneren de goede serie alleen als we kampioen worden. We moeten vergeten op welke positie we staan en wat we tot nu toe hebben bereikt. We moeten ons focussen op het duel met Norwich. We moeten dat duel ingaan alsof het de laatste wedstrijd van onze loopbaan is. Dat moet onze mentaliteit zijn", besluit Gerrard.

Getuige in zaak-Demmink beroept zich op ambtsgeheim

Het getuigenverhoor in de zaak-Demmink ligt op dit moment stil. De getuige die is opgeroepen door stichting De Roestige Spijker, de 48-jarige Emile Broersma, weigert vragen van de rechter-commissaris te beantwoorden.

De stichting wil een film verspreiden over kindermisbruik door voormalig topambtenaar Joris Demmink. Broersma was eind jaren negentig hoofd van de afdeling terrorisme en bijzondere taken van de CRI, de voorloper van het KLPD. Toen de rechter-commissaris hem vroeg of hij Demmink heeft geobserveerd, beriep hij zich op zijn ambtsgeheim. De advocaat van de Roestige Spijker maakte bezwaar.

De rechter-commissaris beraadt zich nu of de oud-politieman mag zwijgen.

Arie Boomsma: Ook ik doe iets met pesten op tv vanavond

Arie Boomsma wordt zelf ook regelmatig getreiterd via social media. "Het boeit me eigenlijk niks", zegt de presentator in Spits. "Ik heb daar wel een dikkere huid voor gekregen en zie het niet als pesten. Het is sowieso moeilijk te definiëren wanneer iets pesten is."

Boomsma en Sophie Hilbrand praten dinsdagavond op Nederland 3 het programma Dag tegen Pesten aan elkaar. Daarin staat cyberpesten centraal, pesten via internet.

De presentator ontvangt via die weg ook veel nare berichten. "Als ik een nieuw programma presenteer, komen daar leuke reacties op en ook altijd wel een paar minder leuke. En als ik aankondig dat er weer een nieuw seizoen van Uit De Kast aankomt, dan weet ik dat er altijd een paar mensen sturen: wanneer komt hij zelf eens uit de kast?"

'Telefůnica paait Brussel met creŽren concurrent'

Telefónica is bereid om een vierde speler op de Duitse telefoniemarkt aan bereik te helpen, om zo de Europese Commissie te verleiden de overname van E-Plus toe te staan. Dat schrijft de Financial Times dinsdag op basis van vertrouwelijke documenten.

Door een nieuwe speler in het zadel te helpen, hoopt de Spaanse telecomgigant de bezwaren van eurocommissaris Joaquín Almunia weg te nemen. Die vreest dat de Duitse consument de dupe wordt van de overname van E-Plus, omdat er dan te weinig concurrentie overblijft. Het Spaanse bedrijf wil E-Plus, dat nu nog in handen is van KPN, samenvoegen met de Duitse dochter O2.

Telefónica zou volgens de documenten bereid zijn een deel van zijn mobiele spectrum aan een nieuwe vierde speler te verhuren. Het aanbod biedt echter wel beperkt bereik, alleen in de grote steden. In de rest van het land is Telefónica bereid om de nieuwe speler toegang tot het eigen netwerk te geven, maar wel met een maximum van tien procent van de capaciteit en tegen commerciële voorwaarden.

De Europese Commissie heeft de documenten naar de concurrenten van Telefónica gestuurd, zo schrijft de Britse zakenkrant. Die moet dan een oordeel vellen of er met een vierde speler voldoende concurrentie overblijft.

Volgens bronnen van de Financial Times zou het document een 'openingszet' kunnen worden in moeizame onderhandelingen. Brussel zou een aantrekkelijkere aanbieding willen voor Telefónica. Zo zouden de Spanjaarden ook bereid moeten zijn klanten af te stoten.

KPN maakte vorig jaar juli bekend een overeenkomst met Telefónica te hebben bereikt over de verkoop van E-Plus. De Nederlandse telefoonaanbieder krijgt in totaal 8,6 miljard euro aan contanten en aandelen voor de Duitse aanbieder van mobiele telefonie. De combinatie E-Plus/O2 zou na de aankoop in Duitsland net zo groot worden als concurrenten Vodafone en T-Mobile.

Vorige week werd bekend dat de Europese Commissie langer de tijd heeft genomen om het onderzoek naar de overname af te ronden. De deadline is verschoven van eind mei naar 23 juni.

Luiten wil meedoen aan Ryder Cup

Golfer Joost Luiten heeft zich voor dit jaar ten doel gesteld om deel te nemen aan de Ryder Cup. In deze prestigieuze tweejaarlijkse wedstrijd nemen in september in Schotland de twaalf beste golfers van Europa het op tegen hun evenknieën uit de Verenigde Staten.

Luiten is de laatste jaren goed op dreef en hij staat inmiddels bij de vijftig beste golfers ter wereld. De Nederlander deed afgelopen weekend mee aan de Masters in Augusta en eindigde daar na een ijzersterke slotronde op een gedeelde 26e plaats. Eerder dit jaar nam hij al deel aan het EurAsia-toernooi waarin de Europeanen het opnamen tegen spelers uit Azië. Daarin liet de Bleiswijker een goede indruk achter.

Het Europese team voor de Ryder Cup wordt samengesteld door de Ier Paul McGinley die ook in Augusta aanwezig was. Luiten heeft hem afgelopen weekend niet gesproken en weet niet hoe hij ervoor staat. "Nee, daar wil ik het niet over hebben. Er zijn zoveel jongens, het is nog ver weg. Er komen nog drie Majors aan. Je moet er één of twee goed spelen of één of twee normale toernooien winnen. Dan zit je in het team. Dus dat is mijn doel voor dit jaar. Ik heb hier ook weer aardig wat punten gepakt."

Om je voor de Europese ploeg te kwalificeren zijn drie mogelijkheden. De eerste is eindigen bij de eerste vier op de Europese Tour. Daarna worden via de geschoonde wereldranglijst de vijf beste Europeanen aangewezen. Tot slot zijn er nog drie wildcards. De Verenigde Staten kiest de beste negen golfers op de ranglijst en geeft daarnaast nog drie wildcards uit.

[NBA] Memphis Grizzlies als laatste naar play-offs

Memphis Grizzlies heeft zich maandag als laatste ploeg voor de play-offs in de NBA geplaatst. In een uitduel tegen directe concurrent Phoenix Suns werd met 97-91 gewonnen. Zach Randolph was de grote man bij de Grizzlies met 32 punten, zijn hoogste score van het seizoen.

De Grizzlies spelen woensdag tegen Dallas Mavericks. De verliezer van dat duel gaat als nummer acht de play-offs in en neemt het in de eerste ronde op tegen San Antonio Spurs, dat het beste seizoen draaide in de Western Conference.

In de Eastern Conference gaat de eerste plaats naar Indiana Pacers. Miami Heat verloor namelijk maandag, zonder LeBron James en Chris Bosh die rust kregen, met 114-93. Trevor Ariza tekende bij de Wizards voor 25 punten, Nenê voegde er daar achttien aan toe. Marcin Gortat viel verder op met dertien rebounds, terwijl John Wall dertien assists gaf.

Overige uitslagen
Philadelphia 76ers - Boston Celtics 113-108
Toronto Raptors - Milwaukee Bucks 110-100
Atlanta Hawks - Charlotte Bobcats 93-95
Chicago Bulls - Orlando Magic 108-95
Houston Rockets - San Antonio Spurs 104-98
New Orleans Pelicans - Oklahoma City Thunder 101-89
Utah Jazz - Los Angeles Lakers 104-119
Golden State Warriors - Minnesota Timberwolves 130-120

Nederlandse Panamagangers gehoord

Twee Nederlandse mannen die net terug zijn uit Panama, worden dinsdag gehoord door de politie in Nederland. De mannen zijn geen verdachte, zo benadrukte een woordvoerder.

De twee jongemannen waren op vakantie in het land en hadden daar contact met twee Nederlandse meisjes, die inmiddels twee weken vermist zijn. Ze hebben een dag voordat de meisjes voor het laatst gezien zijn nog met ze gesproken en de politie wil graag weten wat er gezegd is en waar het gesprek over ging.

Over de identiteit van de jongens doet de politie geen mededelingen.

Jamaica schorst hoogspringer Robinson

Het Jamaicaanse antidopingbureau heeft hoogspringer Demar Robinson voor een jaar geschorst. Hij is betrapt op het gebruik van een chemische anabole steroïde. De schorsing voor de 20-jarige is met terugwerkende kracht ingegaan vanaf juni 2013, waardoor hij vanaf 17 juni weer in actie mag komen.

Eerder werden al een aantal andere Jamaicaanse atleten geschorst. Zo kreeg voormalig wereldrecordhouder op de 100 meter Asafa Powell achttien maanden toen hij werd betrapt op een verboden middel en ook sprintster Sherone Simpson kreeg eenzelfde straf opgelegd. Beiden zijn in beroep gegaan tegen hun schorsing.

Eindhoven wil wereldkampioenschap ijshockey

De Nederlandse ijshockeybond (NIJB) wil volgend jaar het wereldkampioenschap ijshockey voor B-landen organiseren. De bond heeft zich officieel gemeld bij de International Ice Hockey Federation (IIHF) om het toernooi te mogen organiseren. Het toernooi heeft in april 2015 plaats. 

Alle wedstrijden zullen plaats hebben in Eindhoven. Er was ook de optie om het toernooi te verdelen tussen Eindhoven en Tilburg, maar vanwege de kosten daar niet voor gekozen. Of de ijshockeybond het WK krijgt toegewezen, wordt eind mei bekend gemaakt. Dit is ook afhankelijk van de resultaten van het Nederlands team op het WK dit jaar. Als Oranje promoveert of degradeert zal de NIJB de kandidaatstelling intrekken. 

Het WK voor B-landen dit jaar begint op 20 april en heeft plaats in Vilnius, de hoofdstad van Litouwen. Nederland neemt het op tegen Kroatië, Groot-Brittannië, Litouwen, Polen en Roemenië. 

Speciale PSG Xbox One-console

Hoewel wij in Nederland, samen met een paar andere landen, tot september moeten wachten op Xbox One. Krijgt de console van Microsoft in Frankrijk al een speciale Paris Saint-Germain limited edition, genaamd Xbox One Blue Bundle.

Het pakket zal €580,- euro gaan kosten en zal bestaan uit een speciale Xbox One, gesigneerd shirt, drietal stickers en een abonnement voor PSG TV seizoen 2014-2015.

Twittertrutje dat dreigtweet plaatste weer vrij

Een Rotterdams meisje dat een tweet zou hebben verstuurd waarin ze dreigde met een aanslag op een vliegtuig van American Airlines is weer vrij. Ze blijft verdachte.

Via een tweet liet de politie Rotterdam dinsdagochtend weten dat het 14-jarige meisje een "valse melding bij American Airlines" deed. Ze is verhoord en daarna mocht ze weer gaan. In een tweet in het Engels meldde de politie nog dat het onderzoek voortduurt.

Het meisje meldde zichzelf maandag op een politiebureau in Rotterdam. Ze twitterde: "Hallo mijn naam is Ibrahim en ik kom uit Afghanistan. Ik maak deel uit van al-Qaeda en op 1 juni ga ik echt iets groots doen, dag." American Airlines was snel met een antwoord: "Sarah, we nemen deze dreigementen zeer serieus. Jouw IP-adres en andere gegevens zullen aan de beveiliging en de FBI worden doorgegeven."

De politie ging vervolgens zelf op onderzoek uit.

Meisje dat dreigtweet plaatste weer vrij
Meisje dat dreigtweet plaatste weer vrij (Foto: ANP)

Zesvoudig 'kinder' moordenaar eist opnieuw onbegeleid verlof

De man die in 1983 tot levenslang is veroordeeld voor een zesvoudige moord in Delft maakt zich opnieuw hard voor onbegeleid verlof. Hij spant een kort geding aan tegen de staat, zegt zijn advocaat dinsdag in Trouw.

De Turkse man, Cevdet Y., schoot in april 1983 in het Delftse café 't Koetsiertje twaalf kogels af na een ruzie. Onder de doden was een 12-jarig meisje. Ook vielen verschillende gewonden. In het kader van een tbs-behandeling ging hij sinds 2002 op begeleid verlof.

Sinds 2006 heeft Y. de staatssecretaris van Justitie meermalen verzocht om onbegeleid op verlof te gaan. De laatste keer gebeurde in oktober, maar de huidige staatssecretaris Fred Teeven (VVD) heeft nog niets van zich laten horen.

"Voor de verdere resocialisatie van Y. is onbegeleid verlof noodzakelijk", zegt advocaat R. Wybenga in de krant. "Het is nu aan de rechter om te bepalen wat er gebeurt. De staatssecretaris blijkt geen liefhebber van verlof in publicitair gevoelige zaken."

In 2011 bepaalde het gerechtshof in Den Haag nog dat Y. niet op onbegeleid verlof mocht. Y. had gepleit dat er dergelijke verwachtingen waren gewekt, maar het hof was het daar niet mee eens. Ook speelden de belangen van de nabestaanden en slachtoffers mee.

De zaak dient woensdag bij de rechtbank in Den Haag.

Zoektocht naar vliegtuig met onderzeeŽr mislukt

De kleine onderzeeër die maandag in de Indische Oceaan werd ingezet om te zoeken naar het verdwenen vliegtuig van Malaysia Airlines is teruggekeerd naar het oppervlak. Na enkele uren overschreed de zogenoemde Bluefin de maximumdiepte die hij aankan, waardoor hij automatisch terugkeerde van zijn zoektocht op de zeebodem.

De Bluefin had zestien uur lang de zeebodem moeten afspeuren. Na zes uur dook hij echter dieper dan 4500 meter, de maximale diepte die de onderzeeër aankan. Door een ingebouwde veiligheidsmaatregel brak de Bluefin zijn missie automatisch af.

De organisatie die de zoektocht naar vlucht MH370 coördineert, wist van tevoren dat het vliegtuigwrak mogelijk dieper dan 4500 meter ligt. De zeebodem in het zoekgebied ligt op ongeveer die diepte, maar er kunnen diepere dalen zijn die vanaf het oppervlak moeilijk waarneembaar zijn.

De Bluefin is niet beschadigd geraakt. De kleine onderzeeër wordt opnieuw geprogrammeerd om rekening te houden met de variatie in diepte op de zeebodem.

Ruim 4500 discriminatieklachten over Wilders

Bij de antidiscriminatiebureaus in het hele land zijn tot dinsdag 4529 klachten binnengekomen naar aanleiding van de uitlatingen van PVV-leider Geert Wilders over Marokkanen. Dat blijkt uit een inventarisatie van de Stichting Meldpunt Discriminatie.

Veel melders zeggen, ongeacht hun afkomst, ongerust te zijn en bang. Het meldpunt stuurt de klachten door naar het Openbaar Ministerie in Den Haag.

Bij het OM kwamen tot begin deze maand vijfduizend aangiften van discriminatie binnen. Verder kwamen via de website van de politie nog eens meer dan vijftienduizend meldingen van discriminatie binnen. Het is nog niet duidelijk of justitie tot vervolging over gaat.

De golf van klachten en aangiften volgde op de vraag die Wilders stelde aan zijn achterban op de avond van de gemeenteraadsverkiezingen. Hij vroeg of ze minder of meer Marokkanen wilden. Toen het publiek meermaals 'minder!' scandeerde, zei hij dat te gaan regelen.

Presidentskandidaat OekraÔne aangevallen

De Oekraïense presidentskandidaat Oleh Tsarev is in Kiev door radicale betogers in elkaar geslagen. Hij liep daarbij ernstige verwondingen op, liet zijn perswoordvoerder weten. Na de aanval werd via Twitter een foto van Tsarev verspreid waarop te zien is dat hij in ieder geval een blauw oog heeft opgelopen.

Een video van de aanval op Tsarev werd op internet verspreid, maar daarop is niet precies te zien wat er gebeurt. Zijn aanvallers zouden hebben geëist dat hij zijn kandidatuur voor het presidentschap intrekt, maar Tsarev liet volgens zijn woordvoerder weten dat allerminst van plan te zijn.

Tsarev is lid van de voormalige regeringspartij Partij van de Regio's, waar ook voormalig president Viktor Janoekovitsj lid van was.

'AC/DC stopt ermee'

Zeer slecht nieuws uit Australië. AC/DC zal vandaag bekendmaken ermee te stoppen. Dit beweren diverse bronnen rond de legendarische rockband.

Malcolm Young zou terminaal ziek zijn, zo blijkt uit een e-mail aan de Australische radiozender 6PR. De bron, die zichzelf 'Thunderstruck' noemt, heeft bevestigd dat de 61-jarige gitarist en tekstschrijver terug naar Australië is gevlogen. Hij zou niet meer in staat zijn verder te spelen.

"Mijn informatie is dat Malcolm Young en zijn familie zijn teruggevlogen naar Australië", aldus 'Thunderstruck' vandaag. "Hij is zeer ernstig ziek. AC/DC is binnenkort verleden tijd." Hij zegt zich te baseren op bronnen die zeer dicht bij de band staan.

Peter Ford, entertainmentspecialist bij een ander radiostation, denkt ook dat de rockers ermee stoppen. Zo werd vorig jaar een wereldtournee aangekondigd. Sindsdien is het echter stil rond de band. "Dit duidt erop dat de concertreeks nooit zal plaatsvinden. We kunnen AC/DC nooit meer zien optreden of een plaat opnemen", aldus Ford.

De geruchten lijken nog meer te worden aangewakkerd door Albert Music. Het bedrijf, dat al sinds 1973 de belangen behartigt voor de band, weigert namelijk met de pers te praten.

'We salute you!'

De Boer zit niet te wachten op Sneijder en Van der Vaart

Frank de Boer zit niet op een terugkeer van Wesley Sneijder en Rafael van der Vaart bij Ajax te wachten. "Zoiets is in het verleden vaker mislukt dan geslaagd. Als pure middenvelders zie ik ze dan niet meer", legt de succesvolle trainer van Ajax uit in het Algemeen Dagblad.

"Ik heb heel veel respect voor hen, maar in de manier waarop wij nu spelen, kunnen zij dat in mijn ogen niet meer opbrengen. Alleen misschien incidenteel."

De twee Nederlandse internationals zouden eventueel wel op een andere positie uit de voeten kunnen. "In dat geval zou Van der Vaart bij ons goed als een soort valse spits kunnen spelen, als een slim aanspeelpunt. Sneijder zou heel goed hangend vanaf de zijkant kunnen spelen. Spelers van die leeftijd kunnen natuurlijk wel iets toevoegen aan een jong elftal, met al hun ervaring. Sneijder en Van der Vaart zijn wel spelers die daarvoor in aanmerking komen, al ben ik er nog niet helemaal uit wanneer daar een goed moment voor is. Nee, contact is er niet geweest."

De Boer heeft zijn twijfels bij spelers die in de herfst van hun loopbaan terugkeren bij hun eerste club. "Het blijft een heel zware last voor een oud-speler. Zoiets is in het verleden vaker mislukt dan geslaagd. Ik zeg niet dat de terugkeer van Mark van Bommel mislukt is, maar hij had het zich wel anders voorgesteld. Uiteindelijk is hij ook neergesabeld."

Zelf stond De Boer aan het einde van zijn loopbaan ook nog voor een lastige keuze. "Toen ik in Qatar speelde, polste Ajax mij ook voor een eventuele terugkeer. Of ik nog fit was. Ik had voor mijn gevoel nog nooit zo strak in mijn lichaam gezeten. Maar mijn broer zei: 'Dat je daar überhaupt nog over nadenkt, dat moet je helemaal niet willen. Iedereen denkt dat je nog die 25-jarige Frank de Boer bent. Je kunt alleen maar afgaan'. Als het goed gaat, is het normaal. Doe je het slecht, dan hakken ze je kop eraf. Je neemt een groot risico. Eigenlijk is alleen de terugkeer van Frank Rijkaard en Phillip Cocu echt geslaagd", besluit De Boer.

[pic] Vrouw duwt vliegtuigje in vagijn

US Airways zit in haar maag met een historische blunder. De Amerikaanse vliegmaatschappij heeft namelijk een behoorlijk pikante foto getwitterd. Op het kiekje duwt een vrouw een miniatuurvliegtuigje in haar flamoes.

Gisteren kreeg de luchtvaartgrootmacht een zeikende klant te verwerken. Om hiermee voorgoed af te rekenen, beantwoordde men de klacht met een tweet. "Wij verwelkomen feedback, Elle", luidt de tweet. "Als je reis is afgerond, kun je hier terecht voor een review en de opvolging."

Vervolgens was hieraan het bewuste kiekje gekoppeld. Een enorme faalactie, die vervolgens ruim een uur bleef staan. Hoewel de foto hierna offline werd gehaald, was het kwaad al geschied. De actie ging als een lopend vuurtje over het internet.

Een woordvoerder van US Airways heeft intussen gemeld dat ze de zaak zullen onderzoeken. Inmiddels hebben ze via een tweet hun excuses aangeboden.

De bewuste excuustweet

Benieuwd naar de foto in kwestie? Deze is hier te zien! (Zwaar NSFW, uiteraard...)

Bayern-verdediger Rafinha drie duels geschorst

De Braziliaan Rafinha van Bayern München is voor drie duels geschorst. De rechtsback kreeg zaterdag tijdens de 3-0 nederlaag tegen Borussia Dortmund kort voor tijd een rode kaart. Hij duwde zijn hand in het gezicht van Henrich Mchitarjan.

De 28-jarige Rafinha is er niet bij tegen Eintracht Braunschweig, Werder Bremen en Hamburger SV, maar keert terug voor de laatste wedstrijd van het seizoen, thuis tegen VfB Stuttgart. Bayern is al zeker van het kampioenschap.

Tussendoor kan Rafinha wel meedoen in de halve finales van de DFB Pokal en de Champions League. Daarin neemt de Rekordmeister het op tegen respectievelijk FC Kaiserslautern en Real Madrid.

18-jarigen krijgen brief met donorvraag

Jongeren die zijn geboren in 1995 kunnen deze week een brief van minister Edith Schippers (Volksgezondheid) verwachten. Daarin wordt hen gevraagd of ze donor willen worden. De brief gaat naar ruim 180.000 18-jarigen die hun keuze nog niet hebben geregistreerd.

Volgens de Nederlandse Transplantatie Stichting hebben opvallend meer jongeren dan vijf jaar geleden hun keuze al geregistreerd voordat ze een brief daarover krijgen. Bijna 10 procent van de 18-jarigen heeft al vastgelegd of ze na hun dood organen willen afstaan. 5 jaar geleden was dat nog maar 5 procent. Negen op de tien van deze vroege registreerders zeggen ja tegen orgaandonatie.

Registreren in het donorregister mag al vanaf 12 jaar. Pas vanaf hun achttiende worden jongeren hier actief voor benaderd. Naast de brief worden jongeren ook via social media aangesproken over orgaandonatie, onder het motto 'je kiest toch liever zelf'.

Programma Pinkpop 2014 rond

Kraantje Pappie, Brother & Bones en Gecko zijn toegevoegd aan het programma van Pinkpop. Daarmee is de line-up van de 45e editie van het festival in Landgraaf rond.

Ook Powerman 5000, Intergalactic Lovers, Afterpartees, Birth Of Joy, Nina Nesbitt en Paceshifters behoren tot de als laatste toegevoegde namen. De nieuwe acts zijn te bewonderen op het nieuwe, kleinere podium Stage 4. Met de komst van het podium is ook een nieuwe presentator toegevoegd: Heideroosjes-rocker Marco Roelofs.

Het was al bekend dat onder meer The Rolling Stones, Limp Bizkit en John Mayer dit jaar op Pinkpop staan. Het festival vindt op 7, 8 en 9 juni plaats.

Geld voor gezinnen Groningse aardbevingsgordel

Zo'n 35 gezinnen in het Groningse aardbevingsgebied krijgen hulp omdat ze psychische of zware financiële problemen hebben. Dat meldt RTV Noord dinsdag. De regeling, genaamd 'bijzondere situaties', moet ervoor zorgen dat deze mensen snel geholpen worden. In totaal is zo'n vijftien miljoen euro beschikbaar, staat op de website van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) te lezen.

Het is niet uitgesloten dat de groep die financiële hulp krijgt de komende tijd verder groeit. De gezinnen kunnen bijvoorbeeld psychische hulp krijgen. Ook kan het fonds bijdragen aan achterstallig onderhoud aan de woning of het huis van bewoners opkopen in uitzonderlijke gevallen.

"De regeling kan bijvoorbeeld worden ingezet in situaties waarin de eigenaar van een woning kampt met gezondheidsklachten waardoor in redelijkheid niet kan worden gevergd dat de bewoner nog langer in zijn woning blijft wonen", aldus de NAM op zijn website.

Liverpool herdenkt 25 jaar Hillsborough-ramp

Liverpool herdenkt dinsdag in eigen stadion dat 25 jaar geleden de Hillsborough-ramp plaatsvond. In het stadion van Sheffield Wednesday, waar Liverpool Nottingham Forest in 1989 ontmoette in de halve finale van de FA Cup, werden 96 supporters van de Reds doodgedrukt.

Het is nog altijd de grootste stadionramp in het Engelse voetbal. De herdenking is dit jaar extra emotioneel omdat momenteel een onderzoek loopt naar de doodsoorzaak van de slachtoffers.

Componist Michael Nyman schreef bovendien een symfonie voor de slachtoffers. Het werk, met de naam Symphony No. 11: Hillsborough Memorial?, bevat de namen van alle slachtoffers. Het wordt evenwel pas op 5 juli voor het eerst gespeeld in de kathedraal van Liverpool.

De nabestaanden van 'de 96', zoals de slachtoffers doorgaans worden aangeduid, strijden al jaren voor eerherstel van hun geliefden. Oorspronkelijk oordeelde de politie dat de fans zelf begonnen te duwen en ze dus medeverantwoordelijk waren.

In 2012 werd dat oordeel door een onafhankelijke commissie naar het rijk der fabelen verwezen. De politie had veel te veel mensen een tribune opgestuurd, waardoor onrust ontstond. De nooduitgangen waren echter afgesloten door de politie. Omdat Liverpool-supporters geen goede naam hadden, deed de politie er alles aan om zijn eigen straatje schoon te vegen en de schuld bij de fans neer te leggen.

Afgelopen weekeinde werd bij alle wedstrijden in het Engelse betaalde voetbal al een minuut stilte gehouden. De duels begonnen bovendien allemaal zeven minuten later. De wedstrijd op Hillsborough werd destijds na zes minuten stilgelegd toen fans in doodsnood over de hekken klommen en duidelijk werd dat zich een ramp aan het voltrekken was.

De Hillsborough-ramp heeft grote gevolgen gehad voor het Engelse voetbal. Het meest zichtbare was dat de hekken in de stadions, die daar als gevolg van hooliganisme waren geplaatst, weer verdwenen. Statribunes werden bovendien in de ban gedaan. Dat voorbeeld werd later door heel Europa gevolgd.

Partijen eens over 'contouren' zorg

De coalitiepartijen en D66, ChristenUnie en SGP zijn het eens geworden over de 'financiële contouren' voor de langdurige zorg. Dat maakten de partijen maandagnacht bekend na afloop van het overleg op het ministerie van Financiën. De financieel specialisten gaan dit de komende week verder uitwerken.

Premier Mark Rutte (VVD) wilde na afloop van het overleg niets kwijt over de inhoud. Eerst moeten de details verder worden ingevuld. "En als dat gebeurd is, zal een en ander ongetwijfeld naar buiten komen." De fractiespecialisten komen dinsdagochtend om 11.00 uur al bijeen om verder te praten.

D66 leider Alexander Pechtold heeft er 'vertrouwen' in dat de voorstellen volgende week kunnen worden besproken in de Tweede Kamer, zei hij na het overleg. Als de vijf partijen daadwerkelijk een akkoord sluiten, dan kan de coalitie ook op de steun van een meerderheid in de Eerste Kamer rekenen.

De hoofdlijnen staan, zei ook VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra. "De contouren moeten verder uitgewerkt worden, dan hoop ik dat we volgende week aan akkoord hebben."

PvdA-fractievoorzitter Diederik Samsom toonde zich na afloop van het overleg een tevreden man. "We zijn eruit op het punt van de zorg. Ik ben tevreden dat we met elkaar een pakket hebben kunnen afspreken", aldus Samsom. De deal komt volgens hem flink in de richting van de eisen die de PvdA eerder op tafel had gelegd - 200 tot 250 miljoen euro extra voor de overheveling van de langdurige zorg naar gemeenten.

De partijen hebben ook gesproken over de tegenvaller van de huishoudentoeslag van 1,2 miljard euro. Dat zadelt minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) volgend jaar al op met een tegenvaller van zeshonderd miljoen euro. Hij kondigde maandagavond aan op zoek te gaan naar alternatieven.

Volgens minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) is geeft dit echter 'geen algemeen probleem voor de financiën van de overheid', zei hij maandagnacht. De bewindsman toonde zich verder optimistisch over het maandagnacht bereikte resultaat. "Het gaat zeker lukken", zei de minister over een akkoord.

NVWA hekelt navulverpakking e-sigaret

Op zeven op de tien navulverpakkingen van elektronische sigaretten staat niet vermeld dat de inhoud giftig is. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) onderzocht 151 verpakkingen met nicotine en ontdekte dat op 108 het bekende doodshoofdje ontbreekt. Hierdoor worden consumenten onvoldoende gewaarschuwd voor de gevaren van het gebruik van elektronische sigaretten, schrijft de NVWA dinsdag.

In totaal onderzocht de NVWA 206 verpakkingen met en zonder nicotine. Navulverpakkingen zonder kindveilige sluiting met een nicotinegehalte van meer dan één procent zijn uit de handel gehaald.

De ondernemers die de regels overtreden, moeten van de NVWA hun etiketten aanpassen. Ze kunnen binnenkort rekenen op een herkeuring. Als ze weer fout zitten, riskeren ze een dwangsom, aldus de NVWA.

Maagchirurg Nick R. voor de rechter

Voormalig maagchirurg Nick R. van het Scheper Ziekenhuis in Emmen moet zich dinsdag verantwoorden in de rechtbank in Assen. De 62-jarige arts wordt verdacht van mishandeling met zwaar lichamelijk letsel tot gevolg. De rechtbank heeft een dag uitgetrokken voor de inhoudelijke behandeling van de zaak.

Een patiënte, die in februari 2009 een maagbandje liet verwijderen had een klacht ingediend. R. zou een wondgaasje in haar buik hebben achtergelaten, waarna de vrouw maandenlang pijnklachten had. Hoewel operatiekamerpersoneel R. erop attent had gemaakt dat er na de operatie een gaasje ontbrak, zou de arts niets hebben ondernomen.

Ook wilde hij geen röntgenfoto's laten maken. Toen de vrouw een week na de operatie voor controle langskwam, zou R. de grote zwelling op haar buik hebben afgedaan als een bloeduitstorting. Volgens het Openbaar Ministerie had de vrouw drie maanden lang hevige pijn vanwege zwellingen en ontstekingen in haar buik.

Zestien andere ex-patiënten en nabestaanden van overledenen patiënten van de voormalig maagchirurg hebben eveneens aangifte van dood door schuld of mishandeling gedaan. In strafrechtelijk onderzoek is voor deze gevallen echter te weinig bewijs gevonden.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft de arts in Nederland uit het BIG-register laten schrappen. De chirurg mag daardoor nergens meer in Nederland als arts aan de slag.

'Mogelijk nog een vierde dader juwelier Deurne'

De zus van een van de doodgeschoten overvallers van de juwelier in Deurne heeft de politie niet alleen informatie gegeven over een derde, maar ook mogelijk een vierde dader. Dat zei advocaat Peter Plasman maandagavond in RTL Late Night. Plasman staat de nabestaanden van een van de overvallers bij, Abdel H.

De zus van de overleden man zegt zeker te weten dat meer daders bij de overval betrokken zijn, zei Plasman. ''Ze is ervan overtuigd dat andere daders zwaarder in deze zaak zitten dan haar broertje.'' Al voor de begrafenis van haar broer is de zus verhoord. "Ze heeft de betrokken personen op naam aangewezen, niet met adres en geboortedatum, maar wel zo dat eruit te rechercheren was wie het zijn.''

De juwelier in Deurne werd eind vorige maand door twee mannen overvallen. Na een worsteling werden de daders doodgeschoten door de juweliersvrouw. Achteraf ontstond ophef over de schuldvraag.

Overvaller schiet bewoner neer in Kerkdriel

Een man uit het Gelderse Kerkdriel is maandagavond rond 22.30 uur door een overvaller neergeschoten. De man is met spoed overgebracht naar een ziekenhuis en geopereerd. Hij verkeert buiten levensgevaar, laat een woordvoerder van de politie weten. Het is niet duidelijk wat zich precies heeft afgespeeld in het huis.

Drie gemaskerde overvallers waren het huis van de man binnengedrongen. Wat ze buit hebben gemaakt, is niet bekend. "We hebben de daders nog niet te pakken gekregen", zegt de woordvoerder. "Als de bewoner aanspreekbaar is, willen we duidelijk krijgen wat hem precies is overkomen."

'Schadevergoeding slachtoffers Alphen a/d Rijn'

Slachtoffers van de schietpartij in Alphen aan den Rijn krijgen een schadevergoeding via de aansprakelijkheidsverzekering van dader Tristan van der V. Diens verzekeraar keert hen in totaal 454 duizend euro uit. Dat schrijft het AD dinsdag. Dat geld wordt verdeeld onder onder andere 54 slachtoffers die vertegenwoordigd worden door een advocaat.

Ook andere mensen die zich nog niet gemeld hebben, kunnen aanspraak maken op een schadevergoeding. Een zogenaamde vereffenaar moet dan vaststellen wie waar recht op heeft. Een zaak tegen de staat en de politie loopt nog, omdat de slachtoffers van mening zijn dat Van der V. vanwege zijn psychische problemen nooit een wapenvergunning had mogen krijgen, aldus de krant.

Bij de schietpartij in een winkelcentrum in Alphen aan den Rijn kwamen op 9 april 2011 zes mensen om het leven. Zeventien mensen raakten gewond. Van der V. pleegde na zijn daad zelfmoord.

Euthanasieartsen leggen werk neer vanwege druk

Twee artsen die moeten beoordelen of een euthanasieverzoek aan de wettelijke eisen voldoet, leggen hun werk tijdelijk neer. Ze ervaren steeds meer druk en dwang van patiënten en vakgenoten om in te stemmen met een verzoek tot euthanasie. Dat zeggen ze dinsdagavond in het televisieprogramma Dit is de Dag.

De artsen van Steun en Consultatie bij Euthanasie in Nederland (SCEN) zeggen dat er steeds minder ruimte is om 'nee' te kunnen zeggen. "Ik dwing niemand ergens toe, iemand dwingt mij", zegt een van de artsen, Jeannette van Andel, in het programma.

De dilemma's rond de doodswens van patiënten worden steeds groter, aldus Van Andel. "Er komen steeds meer aanvragen van dementerenden, psychiatrische patiënten en mensen die zeggen klaar met leven te zijn. Ik denk niet dat we hier als maatschappij op moet antwoorden door deze mensen te helpen met doodgaan."

Euthanasieaanvragen van dementerenden en psychiatrische patiënten liggen vaak gevoelig omdat deze mensen wilsonbekwaam kunnen zijn.

De tweede arts was eerder dit jaar betrokken bij een ruzie over een euthanasieverzoek van een 35-jarige vrouw met psychiatrische problemen. Hij werd op het matje geroepen door de toetsingscommissie nadat hij de aanvraag had afgewezen. De affaire was mede aanleiding voor zijn beslissing zijn werk als SCEN-arts neer te leggen.

Artsenorganisatie KNMG erkent in een reactie dat de veranderende euthanasiepraktijk, waarbij ook dementerenden en psychiatrische patiënten een beroep doen op de euthanasiewet, extra druk met zich mee kan brengen voor de betrokken artsen.

Beyond Good & Evil 2 duikt weer op

De langverwachte Beyond Good & Evil 2 is weer eens opgedoken. In onderstaande video over Rayman Legends zien we bedenker Michel Ancel heel even de hoofdpersonage Jade van het eerste deel teasen door concept art te tonen. Beyond Good & Evil 2 is in 2008 aangekondigd.

De nieuwe look van Jade ziet er niet geheel apart uit na vorige teasers, al heeft ze in onderstaande concept art meer samurai-invloeden waaronder een katana. Michel Ancel heeft er nooit een geheim van gemaakt dat hij Beyond Good & Evil 2 als een prima 'serieuzer' project ziet na het jolige Rayman Legends-project. Het vervolg zou dan voor de PlayStation 4 en Xbox One uitkomen, omdat ze allerlei ideeën nu wel kunnen uitwerken op de nieuwe consoles.

Jade is iets na twee minuten te zien in onderstaande video. De componist van het eerste deel, Christophe Heral, zet nog een a-capella in van de theme van Beyond Good & Evil na anderhalf minuut. Een tip voor de ontwikkelaars: zeg jullie contract nog niet op in ruil voor een zangcarrière.

Vliegmaatschappijen VS bestookt met bomtweets

Tientallen mensen hebben maandag Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen bestookt met tweets waarin bomexplosies in vliegtuigen worden aangekondigd. Ze reageerden daarmee op het bericht dat een Nederlands meisje van 14 is aangehouden nadat ze in het weekeinde voor de grap aan American Airlines had geschreven ze een aanslag zou plegen.

In de tweet, geschreven in het Engels, deed het meisje zich voor als Ibrahim uit Afghanistan. Ze zei dat ze deel uit maakte van Al-Qaida en dat ze op 1 juni 'iets groots gaat doen'.

American Airlines reageerde direct op de tweet. De luchtvaartmaatschappij stelde de dreigementen serieus te nemen en haar gegevens door te spelen naar de FBI.

Het meisje liet snel weten dat het een grap was en dat ze een stommiteit had begaan. Ze gaf aan spijt te hebben en bang te zijn.

Het meisje werd aangehouden nadat ze zich op een politiebureau in Rotterdam had gemeld. Een woordvoerder wilde niet ingaan op de vraag of ze na verhoor nog vast blijft zitten.

Twittergebruikers haalden meteen hun gram, niet alleen bij American Airlines, maar ook bijvoorbeeld bij Southwest, allemaal onder het mom van een 'grap'.

The Washington Post schrijft op zijn website dat vliegmaatschappijen dreigementen altijd serieus moeten nemen, hoe kinderachtig ze ook lijken. Ze moeten door politie en maatschappijen worden nagetrokken. De krant stelt dat dit niet alleen een verspilling van belastinggeld en mankracht is, maar ook bij maatschappijen iedere lust doet vergaan om via Twitter met hun klanten te communiceren. "Wat, zoals menig Twitter-gebruikende reiziger weet, zo'n beetje het enige fatsoenlijke kanaal voor klantenservice is dat nog is overgebleven."

Duitse aanklagers geloven Ecclestone niet

De Duitse aanklagers geloven niet in het verhaal dat Formule 1-baas Bernie Ecclestone gechanteerd zou zijn. De 83-jarige Brit betaalde 44 miljoen dollar aan voormalig bankier Gerhard Gribkowsky, maar van afpersing is volgens hen geen sprake.

De betaling vond plaats rond de verkoop van de aandelen van de Formule 1 aan CVC Capital. Gribkowsky begeleidde de verkoop namens zijn werkgever BayernLB en ontving hiervoor geld van Ecclestone. Welt am Sonntag weet te melden dat in het 223 tellende document voor de rechtszaak niets over de chantagetheorie van de Brit staat, maar dat de aanklagers het plausibel achten dat Gribkowsky is omgekocht om ervoor te zorgen dat Ecclestone aan de macht kon blijven.

Ecclestone liet aan Sky weten alle vertrouwen te hebben in de rechtszaak die volgende week van start gaat. "We gaan ons best doen om de sport te runnen terwijl deze zaak loopt. De rechter is wat dat betreft bereid om mee te denken, dat is goed. De zittingen vinden alleen op dinsdagen en woensdagen plaats. Dan kan ik in elk geval blijven doen wat ik doe."

[PD] Athletic blijft op Champions League-koers

Athletic Bilbao is weer een stap dichter bij een plek in de voorronde van de Champions League. De Basken wonnen maandag met 3-0 van Málaga. Daardoor bedraagt de voorsprong van Athletic op nummer vijf Sevilla weer zes punten. Málaga staat elfde in de Primera Division.

Athletic kwam in eigen huis al na vier minuten op voorsprong dankzij Aduriz. De spits verdubbelde de score kort na rust, waarna Ander Herrera een klein halfuur voor tijd voor de beslissing zorgde.

Bij Málaga had Nordin Amrabat een basisplaats. De voormalige aanvaller van PSV werd dertien minuten voor tijd gewisseld. Mounir el Hamdaoui deed niet mee.

Laatste reviews en specials
review
Need for Speed Heat
review
Atelier Ryza: Ever Darkness & the Secret Hideout
review
Blu-ray: The Secret Life of Pets 2
review
Blu-ray: Hellboy 4K
review
Blu-ray: Yesterday
special
Interview Team Paraluna op DreamHack Rotterdam
©FOK.nl e.a.