FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 23 maart 2014

[vid] Rabobank wil SER-voorzitter als topman

Rabobank wil Wiebe Draijer benoemen als bestuursvoorzitter. Dat maakte de bank zondag bekend.

De 48-jarige Draijer is momenteel voorzitter van de Sociaal-Economische Raad (SER). Hij moet de opvolger worden van Rinus Minderhoud, die eind oktober de leiding van de bank overnam van Piet Moerland. Die trad af vanwege het Liborschandaal, de rentefraude die Rabobank opzadelde met een torenhoge boete.

De voordracht van Draijer moet nog worden goedgekeurd door De Nederlandsche Bank (DNB).


Bijbehorende Raboreclamemuziek (uit de legendarische bazenfilm True Romance.) 

[Serie A] AC Milan laat ook bij Lazio punten liggen

AC Milan heeft zondag in de Serie A opnieuw punten laten liggen. In Rome speelde de ploeg van trainer Clarence Seedorf met 1-1 gelijk tegen Lazio. AC Milan, dat uit de laatste vier wedstrijden slechts één punt heeft gepakt, daalt door het gelijkspel van de elfde naar de twaalfde plaats.

Onduidelijk is wat het nieuwe puntenverlies betekent voor de positie van Seedorf. De Italiaanse sportkrant Gazzetta dello Sport meldde eerder deze week dat de Nederlandse trainer, die in januari werd aangesteld, moest winnen van Lazio en Fiorentina om ontslag te voorkomen.

AC Milan kwam door een eigen doelpunt van Abdoulay Konko vlak voor rust op voorsprong. Alvaro Gonzalez maakte na een uur spelen gelijk. Bij de Rossoneri speelde Nigel de Jong de hele wedstrijd mee. Urby Emanuelson bleef op de bank.

Noord-Korea vuurt weer testraketten af

Noord-Korea heeft zondag voor de tweede dag op rij een rakettest uitgevoerd. De zes projectielen werden aan de oostkust gelanceerd en stortten na zo'n zestig kilometer in zee, liet Zuid-Korea weten.

De raketten hadden eenzelfde bereik als de dertig die zaterdag werden gelanceerd. Zuid-Korea denkt dat het gaat om FROG-raketten, oude ongeleide Sovjet-raketten die al sinds de jaren zestig deel uitmaken van het Noord-Koreaanse arsenaal.

Volgens de regering in Pyongyang zijn de raketlanceringen routine. Zuid-Korea ziet de lanceringen echter als een vorm van protest tegen de militaire oefeningen die Zuid-Korea samen met de Verenigde Staten houdt.

Voormalig wereldrecordhouder skivliegen stopt

Schansspringer Bjørn Einar Romøren heeft zondag bekend gemaakt dat hij per direct afscheid neemt van de sport. Dat betekent dat de World Cup in Planica, de laatste wedstrijd van het seizoen, zijn laatste wedstrijd is geweest. Romøren is voormalig houder van het wereldrecord skivliegen.

Romøren begon zijn internationale carrière in 2001 op twintigjarige leeftijd. Twee jaar later won hij tijdens de Vierschansentournee in Bischofshofen zijn eerste wedstrijd. Het seizoen daarop was de beste uit zijn loopbaan doordat hij de winter eindigde met de derde plek in de eindstand van de World Cup. 

Het grootste hoogtepunt uit zijn leven als schansspringer moest echter nog komen. Op 20 maart 2005 vond, zoals altijd, de afsluiting van het seizoen plaats met het skivliegen in Planica. De Letalnica-schans, ook wel de Moeder aller schansen genoemd, was de grootste schans ter wereld en precies hier liet Romøren echt zien wat hij kon.

Tijdens de oefenronde voor de wedstrijd sprong Tommy Ingebrigtsen naar 231 meter, een evenaring van het wereldrecord. Een paar minuten later was het de beurt aan zijn landgenoot Romøren en hij vloog naar 234,5 meter. In de wedstrijd sprong de Fin Matti Hautamäkki een meter verder, waarmee hij zijn wereldrecord terugpakte.

Ook dit record was echter geen lang leven beschoren, want opnieuw een paar minuten later mocht Romøren naar beneden. Hij vloog naar een onwaarschijnlijke afstand van 239 meter. Dit wereldrecord zou zes jaar later pas verbroken worden door Johan Remen Evensen, met hulp van de verbouwde schans in Vikersund, nu de grootste ter wereld. Na zijn record zou Romøren altijd met het getal 239 onder zijn ski's blijven springen.

De legendarische vlucht naar 239 meter, tijdens de World Cup-finale in Planica 2005 (Bron: YouTube)

Romøren won in totaal vijftien wedstrijden in de World Cup, waarvan acht keer individueel. Ook op toernooien was hij succesvol, maar al zijn medailles won hij met het Noorse team. In 2006 was er olympisch brons en op het WK van 2003 en 2005 pakte hij ook de bronzen medaille. In 2011 won hij met het team zilver voor eigen publiek in Oslo. Op het WK skivliegen werd hij, wederom met het team, in 2004 en 2006 wereldkampioen. 

In de zomer van 2012 raakte Romøren, die door zijn vele fans simpelweg BER genoemd werd, geblesseerd aan zijn rug. In maart van dit jaar maakte hij tijdens de Continental Cup in het Poolse Zakopane eindelijk zijn rentree door zevende te worden in de eerste wedstrijd en de tweede zelfs te winnen. Een week later werd hij achttiende op het WK skivliegen en werd hij door de bondscoach meegenomen naar de laatste World Cup van het seizoen. Deze vond uiteraard plaats in Planica, en dus sloot hij zijn carrière af op de plek waar zijn eeuwige roem haar oorsprong vond.

Romøren tijdens één van de vele landenwedstrijden waaraan hij meedeed (Foto: PRO SHOTS/GEPA)
Romøren tijdens één van de vele landenwedstrijden waaraan hij meedeed (Foto: PRO SHOTS/GEPA)

[PD] Uitslag Real Madrid - FC Barcelona

El Clásico is een prooi gebleken voor FC Barcelona. In een zinderende wedstrijd werd aartsrivaal Real Madrid met 3-4 verslagen. De arbiter speelde daarin een dubieuze rol. De belangen waren groter dan ooit en dat was in de beginfase te zien aan beide ploegen. Barcelona nam weliswaar het initiatief en had veruit het meeste balbezit, maar toch werd er slordig gespeeld.

Real stelde daar in het begin niet veel tegenover. Verder dan een beetje druk zetten en wat jagen kwam de ploeg van Carlo Ancelotti niet. Barcelona merkte al snel dat de Madrilenen het rustig aan deden en maakte daar dankbaar gebruik van.

Al na zeven minuten was het namelijk raak voor Barça. Lionel Messi stoomde mee op en zag in zijn ooghoek Andrés Iniesta vrij staan. Een balletje breed was precies op maat en Iniesta kon vrij door op het doel van Diego López. Ervaren als hij is, bleef de aanvallende middenvelder koelbloedig en met een kiezelhard schot verschalkte hij de Real-goalie: 0-1. Ook daarna bleef Barcelona het initiatief houden. Prima kansen op de 0-2 waren er voor Messi en Neymar, maar beiden waren niet scherp in de afronding.

Een aloude voetbalwet bleek vervolgens van toepassing. Wanneer je hem zelf niet maakt, is de kans erg groot dat de ander dat wel doet. En dat bleek, want binnen vijf minuten was Real Madrid twee keer trefzeker. De 1-1 kwam van het hoofd van Karim Benzema. Op aangeven van Angel Di María kopte de Fransman de bal hard binnen. Victor Valdes toucheerde de bal nog wel, maar kon de gelijkmaker niet voorkomen. Daar bleef het niet bij, want amper vier minuten later was het weer raak en dat ging volgens hetzelfde recept. De sterk spelende Di Maria zette goed door en zag de compleet vrijstaande Benzema niet over het oog. De aanvaller nam fraai aan en schoot de bal hard binnen: 2-1.

Het tempo bleef vervolgens enorm hoog, maar echte kansen kwamen er niet. Tien minuten voor rust leken beide ploegen het wel even goed te vinden, of de ene ploeg wilde de andere in slaap sukkelen. Dat lukte Barcelona, want een paar minuten voor de theepauze sloegen de Catalanen toe. Neymar zette goed door en bereikte Messi. De kleine Argentijn nam de bal aan, kapte een tegenstander uit en schoot daarna zuiver binnen. López bleek kansloos: 2-2.

De tweede helft begon net zo fraai als de eerste eindigde. Voor beide ploegen was het wel kort aftasten, maar vervolgens ging het tempo weer omhoog en toeschouwers kwamen ogen te kort om het spel te volgen. Al na zeven minuten had Benzema een hattrick op zijn schoen, nadat Bale hem vrij voor Valdes zette. De goalie lette echter goed op en bracht redding. Kort daarop was het wel raak, toen Ronaldo werd gevloerd door Dani Alves. De overtreding werd buiten het zestienmetergebied van Barça gemaakt, maar de dienstdoende arbiter oordeelde anders. Ronaldo kreeg een strafschop en benutte deze: 3-2.

Een foutje wordt wel vaker goedgemaakt en ook tijdens dit enerverende duel was dat het geval. Neymar ging alleen op het doel van Real af en leek te worden vastgehouden door Sergio Ramos. De verdediger kreeg daarvoor een rode kaart, maar daar kunnen vraagtekens bij worden gezet. Het leek eerder op een schwalbe van Neymar, maar een penalty volgde. Messi bleek koelbloedig en schoot de 3-3 hard binnen. De bezoekers bleven daarna doordrukken en het feit dat Benzema bij Real werd gewisseld bleek ook niet goed uit te pakken. Aanvallend leek Real onmachtig en op een gegeven moment stond de thuisploeg met de rug tegen de muur.

Dat resulteerde in een omsingeling en een reusachtige kans voor Alves. De Braziliaanse aanvallende verdediger haalde vernietigend hard uit en leek López te passeren, maar de paal stond hem in de weg. De druk bleef aan en Barcelona maakte uiteindelijk de winnende treffer. Iniesta zette door op de rechterflank, probeerde Carvajal en Alonso uit te spelen, maar werd naar de grond gehaald: penalty met nog vijf minuten te spelen. Messi ging er weer achter staan en schoot de strafschop stijf in de kruising: 3-4 en meteen de winnende treffer.

De titelstrijd ligt door de overwinning van Barcelona weer helemaal open. Real Madrid en Atlético Madrid hebben 70 punten, Barcelona heeft er 69. Er zijn nog negen wedstrijden te spelen.

[vid] Gezellig Gaza herdenkt dode leider

Tienduizenden aanhangers van de militante Hamas-beweging zijn zondag in Gaza de straat opgegaan om hun vroegere spiritueel leider te herdenken. Sheik Ahmed Yassin kwam tien jaar geleden om bij een Israëlische luchtaanval.

De duizenden betogers waren uitgedost in het groen van Hamas. Ze hadden Hamas-vaandels bij zich en droegen haarbanden van de militante groep. Een leider van Hamas, Mushir al-Masri, sprak de menigte toe en zei dat Hamas tegen vredesgesprekken met Israël blijft. "We hebben onze vinger op de trekker, om onze mensen te verdedigen." Ondertussen klonk er vrolijke muziek uit de luidsprekers.

Dode door explosie in Oost-TsjechiŽ

Een explosie in het oosten van Tsjechië heeft zondag aan een man het leven gekost. Drie mensen raakten ernstig gewond, aldus de autoriteiten.

De explosie in de plaats Vitkov werd veroorzaakt door een partij munitie, maar om wat voor soort het ging kon de politie nog niet zeggen. Volgens Tsjechische media hadden de vier de munitie op een nabijgelegen legerterrein gevonden.

Reddingswerkers probeerden nog 45 minuten het leven van een van de vier te redden, maar dat was tevergeefs. De andere drie zijn opgenomen in ziekenhuizen.

Historische zege voor Front National

De eerste peilingen wijzen uit dat het extreemrechtse Front National (FN) zeer hoge scores haalt bij de gemeenteraadsverkiezingen in Frankrijk. De PS van president François Hollande daarentegen krijgt in veel plaatsen forse klappen.

In Hénin-Beaumont, een stadje in het departement Nord-Pas-de-Calais, stevent het FN af op een absolute meerderheid. Daarmee zou een tweede ronde volgende week in die gemeente overbodig zijn.

Ook in veel andere steden en gemeenten gaat het FN flink vooruit. De partij bijvoorbeeld vooraan in steden als Avignon en Perpignan, alleen zal daar volgende week wel nog een tweede ronde nodig zijn. Links dreigt ook de steden Reims, Amiens en Pau te verliezen.

Marine Le Pen, partijleidster van het FN, liet in een eerste reactie weten dat 'een doorbraak op lokaal niveau het begin is van een sterke machtsbasis in het hele land'. Daarmee denkt Le Pen openlijk aan de presidentsverkiezingen van 2017. Het partijboegbeeld ziet de verkiezingsuitslag ook als het einde van de tweedeling in de Franse politiek tussen de rechtse UMP en de linkse PS.

De gemeentelijke verkiezingen in Frankrijk golden ook als een test voor de socialistische president François Hollande. De PS lijkt in deze lokale verkiezingen echter afgestraft te worden. De partij betaalt daarmee de prijs voor de ongekend lage populariteit van haar president.

De rechtse partij UMP wordt weliswaar door schandalen geplaagd, maar gaat er evengoed licht op vooruit. Voorzitter Jean-François Copé, die vorig jaar nog liet weten 'even populair te zijn als schaliegas', had in zijn thuisbasis Meaux voldoende aan de eerste ronde om de zege binnen te halen. Hij roept de FN-kiezers op in de tweede ronde voor zijn partij te stemmen.

Verder stevent de opkomst bij de stembusgang op een laagterecord af. Daarmee zullen na deze eerste ronde in Frankrijk dezelfde conclusies getrokken worden als na de Nederlandse gemeenteraadsverkiezingen. Ten eerste dat regerende partijen zwaar afgestraft worden en ten tweede dat de kiezer de politiek de rug toekeert.


Bijbehorende omineuze muziek.

Bliksem legt treinen Noord-Holland dagen plat

Door een blikseminslag zondagochtend rijden er naar verwachting tot en met woensdag geen treinen tussen Haarlem en Santpoort Noord. Dat melden de NS en spoorbeheerder ProRail zondag. De herstelwerkzaamheden duren zo lang doordat de inslaande bliksem een relaiskast beschadigde.

Om de treinreizigers op te vangen worden tussen Haarlem en Beverwijk de komende dagen bussen ingezet. Reizigers zijn daardoor wel een halfuur tot een uur langer onderweg. Naar verwachting kan donderdagochtend rond 04.00 uur de treindienst worden hervat.

Wie zondag nog van Amsterdam naar Alkmaar wil, kan omreizen via Hoorn. Reizigers moesten deze dag oorspronkelijk via Haarlem reizen vanwege geplande werkzaamheden tussen Zaandam en Uitgeest, maar door de blikseminslag kan dat nu ook niet meer.

'Chinees staatsbezoek is twee miljard waard'

Tijdens het staatsbezoek van de Chinese president Xi Jinping zijn dit weekeinde overeenkomsten met Nederlandse partners gesloten met een geschatte waarde van zo'n twee miljard euro. Dat bevestigt een woordvoerder van minister voor Buitenlandse Handel Lilianne Ploumen (PvdA) na berichtgeving door de NOS.

Het gaat in totaal om veertien intentieverklaringen die rond het hoge Chinese bezoek worden gesloten. Zeven daarvan werden zondag getekend op een Chinees-Nederlands economisch forum in Noordwijk. Maandag volgen er daar nog twee. De overige vijf werden getekend in het Catshuis.

Een van de overeenkomsten die zondag werd gesloten was tussen de KLM en de Bank of China, waardoor de luchtvaartmaatschappij hoopt gemakkelijker Chinees kapitaal aan te boren. Zaterdag werd al bekend dat Nederland China gaat ondersteunen in de zuivelsector, een sector die in het Aziatische land in recente jaren met de nodige schandalen te kampen heeft gehad.

Het tweedaagse staatsbezoek van Xi eindigde zondagmiddag. Het Chinese staatshoofd blijft nog in Nederland voor de nucleaire top, die maandag en dinsdag plaatsvindt in Den Haag. Ook bezoekt Xi maandagochtend nog de Eerste en de Tweede Kamer.

De Bakker kan niet stunten tegen Federer

Thiemo de Bakker heeft in de derde ronde van het masterstoernooi van Miami niet voor een verrassing kunnen zorgen. De Westlander verloor op het hardcourt in Florida met 3-6 en 3-6 van Roger Federer (5). De Bakker had de derde ronde bereikt dankzij overwinningen op Victor Hanescu en Fernando Verdasco.

De Bakker leverde in de eerste set op 2-1 zijn service in en wist dat foutje niet meer te herstellen. In de tweede set keek de nummer 162 van de wereld binnen de kortste keren tegen een 2-0 achterstand aan. Een nieuwe break tegen op 5-3 betekende vervolgens het einde van de wedstrijd.

Door de uitschakeling van De Bakker is het in Miami gedaan met de Nederlandse inbreng. Igor Sijsling en Robin Haase werden in de eerste ronde uitgeschakeld. Datzelfde overkwam Indy de Vroome bij het vrouwentoernooi. Kiki Bertens verloor in de tweede ronde.

'Scholen moeten praten over Marokkanen'

Tweede Kamerlid Ahmed Marcouch (PvdA) en docente Fati Benkaddour roepen docenten op om in de klas gesprekken te voeren over het bestaansrecht van Marokkaans-Nederlandse kinderen in Nederland. Hieraan is grote behoefte, zo blijkt uit de verzoeken die zij krijgen van ouders na de uitingen van PVV-leider Geert Wilders.

Ook kinderen van autochtone ouders vragen waarom hun Marokkaanse vriendjes huilen en bang zijn. Alle ouders moeten bij scholen aandringen op lessen en schoolgesprekken, vinden Marcouch en Benkaddour.

De twee bieden aan om de lessen of schoolgesprekken te begeleiden en om Marokkaanse opinieleiders en kaderfunctionarissen te trainen. Marcouch heeft veel docenten geholpen na de aanslagen op 11 september 2001. Benkaddour heeft een boek geschreven onder de titel Hoe overleef ik Nederland, met 99 ideeën voor Marokkaanse jongeren.

'Scholen moeten praten over Marokkanen'
'Scholen moeten praten over Marokkanen' (Foto: ANP)

[vid] Regeringsleiders op Schiphol geland

Het zal geen grote verrassing zijn, maar er zijn vandaag en gisteren tientallen regeringsvliegtuigen uit net zo veel landen geland op Schiphol. 

Van Kazachstan tot Zuid-Korea en China tot Brazilië landden de toestellen onder grote belangstelling van vliegtuigspotters.

De Volkskrant zette alle NOS-filmpjes van gelande wereldleiders op een rijtje. Ook Schiphol zelf plaatste op haar YouTubekanaal een compilatiefilmpje:


Voor de gemiddelde burger zal de NSS-top van niet veel dichterbij dan dit te bezichtigen zijn.

Franse kiezer mijdt stembureau

Lag bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen in Frankrijk in 2008 het opkomstpercentage rond 17.00 uur nog op 56,25%, vandaag had rond hetzelfde tijdstip 54,72% van de kiezers hun stem uitgebracht. Dit volgens de krant Le Parisien.

De opkomst in 2008 was al de laagste sinds 1959, en Frankrijk stevent dus op een nieuw diepterecord af.

De Franse media zien deze gemeenteraadsverkiezingen als een test voor president François Hollande. Het zijn namelijk de eerste verkiezingen sinds de socialist in mei 2012 het Elysée veroverde. Algemeen wordt verwacht dat de test slecht uitvalt voor Hollande en zijn regeringsploeg onder leiding van premier Jean-Marc Ayrault. Veel lokale mandatarissen lieten zelfs het logo van de Parti Socialiste (PS) weg van hun verkiezingsaffiche om niet met de impopulaire president geassocieerd te worden.

Ongeveer 45 miljoen kiesgerechtigden konden tot 18.00 uur stemmen. In sommige grote steden bleven de stembureaus zelfs open tot 20.00 uur. Frankrijk heeft enorm veel gemeenten en daarvan hebben er een groot aantal maar weinig inwoners. Van sommige plaatsen staat het voortbestaan op het spel omdat er zich geen kandidaten gemeld hebben. Dat kan ertoe leiden dat de betreffende gemeenten later dit jaar worden opgeheven.

Volgende week zondag is er in de gemeenten waar geen enkele partij 50% van de stemmen haalt een extra stemronde. Daar mogen dan alleen de partijen aan meedoen die vandaag minimaal 10 procent van de stemmen kregen.

Het radicaal nationalistische en extreemrechtse 'anti Europa'-front, het Front National (FN) van Marine Le Pen, mikt op een doorbraak in de gemeentepolitiek. Het Front stelde nooit eerder zo veel kandidaten op. Vooral in het zuidoosten en in noordelijke voormalige industrie- en mijnbouwstreken, hoopt het Front National op veel succes. In totaal rekent het FN op ten minste 1000 raadsleden.

In de hoofdstad Parijs strijden twee vrouwen om het burgemeesterschap, de socialiste Anne Hidalgo en de conservatieve Nathalie Kosciusko-Morizet, kortweg NKM genoemd.

[MotoGP] Uitslag Grand Prix van Qatar

Marc Marquez heeft de eerste race in de MotoGP van 2014 op zijn naam geschreven. Tijdens de Grand Prix van Qatar was de Spaanse wereldkampioen de Italiaan Valentino Rossi in een enerverend duel te snel af. Dani Pedrosa moest genoegen nemen met plek drie.

Bij de start kwam Jorge Lorenzo van plek vijf helemaal naar voren, met Bradley Smith achter hem. Marc Marquez, die van pole vertrok, viel terug naar plek vier. Halverwege de eerste ronde ging het echter al fout voor Lorenzo. De wereldkampioen van 2010 en 2012 ging hard onderuit, waardoor de Duitser Stefan Bradl op kon rukken en de leiding wist te pakken. Nog voor het einde van de eerste ronde ging ook Andrea Iannone vanaf plek vier tegen de vlakte.

Na vijf ronden leek er een klein beetje rust in de strijd te komen. Bradl lag op kop, gevolgd door Marquez en Valentino Rossi. Ook Smith, Dani Pedrosa en Alvaro Bautista konden het trio nog volgen. Deze rust was echter van korte duur, want al snel ging ook leider Bradl tegen het asfalt. Kort daarna kon Rossi na een mooie inhaalactie op Marquez de leiding pakken. 

Het duo op kop leek een gaatje te slaan, maar daar was Pedrosa het niet mee eens. Hij haalde Smith en Bautista in en begon het gat met zijn teamgenoot en Rossi te dichten. Voor Marquez was dit een extra reden om Rossi snel voorbij te willen en na enkele ronden vechten slaagde hij hierin. Vervolgens keerde de rust weer een klein beetje terug. Rossi probeerde het af en toe voorzichtig bij Marquez, terwijl daarachter Bautista en Pedrosa in gevecht verkeerden voor plek drie.

Marquez brak in februari zijn been, maar vocht nu een spannend duel uit met Rossi (Foto: PRO SHOTS/Zuma Sports Wire)
Marquez brak in februari zijn been, maar vocht nu een spannend duel uit met Rossi (Foto: PRO SHOTS/Zuma Sports Wire)

Drie ronden voor het einde barste het gevecht tussen Marquez en Rossi in alle hevigheid los. Rossi probeerde het een paar keer zonder succes, maar in de voorlaatste ronde ging hij er toch voorbij. Het duurde echter niet langer dan enkele bochten tot de Spaanse wereldkampioen hem weer gepasseerd was.

Nadat Rossi er nog een keer voorbij ging en opnieuw teruggepakt werd moest hij zich gewonnen geven. In de laatste ronde kon hij geen vuist meer maken. Pedrosa werd uiteindelijk derde, doordat Bautista, waar hij mee in gevecht was verwikkeld, twee ronden voor de finish onderuit ging. Aleix Espargaro werd, mede dankzij de vele valpartijen, vierde en pakte daarmee veruit het beste resultaat uit zijn carrière.

[PL] Winst voor Spurs en Stoke

Tottenham Hotspur en Stoke City hebben zondag in de Premier League drie punten gepakt. De Spurs wonnen mede dankzij twee doelpunten van Christian Eriksen met 3-2 van Southampton. Stoke boekte in Birmingham een 4-1 uitzege op Aston Villa.

Southampton leek op White Hart Lane op weg naar de overwinning toen Jay Rodriguez en Adam Lallana de bezoekers binnen een halfuur op een 2-0 voorsprong zetten. Goals van Eriksen in de 31e en 46e minuut brachten de wedstrijd echter weer in balans. In de allerlaatste minuut maakte de IJslander Gylfi Sigurdsson er 3-2 van.

Stoke kwam tegen Aston Villa eveneens terug van een achterstand. Na de 1-0 van Christian Benteke zorgden Peter Odemwingie, Peter Crouch, Steven Nzonzi en Geoff Cameron voor de ruime uitzege. Bij de thuisploeg stonden Ron Vlaar en Leandro Bacuna in de basis, Erik Pieters werd bij Stoke twaalf minuten voor tijd gewisseld.

[vid] Zwarte Piet bij NSS opgerakeld

Een vraag vanuit de zaal had voor een topconferentie over nucleaire veiligheid wel een heel vreemd onderwerp: een man vroeg premier Rutte over de controverse rondom Zwarte Piet en de uitspraken die Wilders afgelopen week deed.

De man vroeg zich af hoe Rutte ooit voor nucleaire veiligheid kan zorgen, als hij maatschappelijke kwesties in het thuisland niet eens aan kan pakken. Rutte reageerde (in het Engels): "Zwarte Piet is zwart en dat kan ik niet veranderen. Zo heet hij nu eenmaal. Het is een oude kindertraditie en daarin gaat het niet over een groene of bruine piet."

Volgens Rutte moeten mensen met een donkere huidskleur juist blij zijn, omdat ze Zwarte Piet kunnen spelen zonder dagenlang schmink van hun gezicht af te moeten poetsen.

Rutte: "Ik kan alleen zeggen dat mijn vrienden op de Nederlandse Antillen heel blij zijn als ze Sinterklaas vieren omdat ze hun gezicht niet hoeven te schminken. En als ik zelf Zwarte Piet moet spelen dan ben ik dagen bezig om de verf van mijn gezicht te krijgen."


De journalist moet zich in een paar bochten wringen voor deze vraag

'Whiskey 7' vliegt weer voor jubileum D-day

Op 6 juni 1944 vloog dit militaire transportvliegtuig boven Normandië om Amerikaanse parachutisten te droppen. Dit jaar vliegt het opnieuw, maar dan voor de zeventigste herdenking van D-day.

Het vliegtuig - een Douglas C-47 - kreeg na de Tweede Wereldoorlog een plekje in het National Warplane Museum in New York. De afgelopen tijd is er hard gewerkt om 'Whiskey 7'- een bijnaam ontleend aan de naam van het eskader, W-7- weer luchtwaardig te maken. Op verzoek van de Franse regering zal het toestel op 6 juni paratroopers afzetten boven het plaatsje Sainte-Mère-Église, net als zeventig jaar geleden. Er doen meer C-47's mee aan de herdenking, maar alleen Whiskey 7 komt helemaal uit de Verenigde Staten.

Whiskey-7 vliegt via het Canadese schiereiland Labrador, Groenland, IJsland, Schotland en Duitsland naar Frankrijk. Elke etappe van de vlucht zal vijf tot zeven uur in beslag nemen. Volgens Erin Vitale, voorzitter van het Return to Normandy Project, is het alsof je met een zeventig jaar oude auto van de west- naar de oostkust van de Verenigde Staten rijdt, zonder ook maar een keer panne te krijgen. "Het wordt een enorme uitdaging."

In 1944 had Whiskey-7 21 parachutisten aan boord. Een van hen, de inmiddels 89-jarige Lesie Palmer Cruise, wacht het toestel op 6 juni op in Frankrijk. "Voor mij voelt het soms aan als gisteren", zegt Cruise. D-day was voor hem zijn eerste gevechtsmissie. "Het blijft je altijd bij."

Het toestel ziet er nog grotendeels hetzelfde uit als zeventig jaar geleden, maar toch is er omgerekend al ruim 130 duizend euro in de restauratie gestoken. Het meeste geld ging naar het renoveren van de twee motoren en andere onderdelen. Het enige stukje moderne techniek aan boord zijn de gps-systemen, om ervoor te zorgen dat het toestel onderweg naar Frankrijk niet verdwaalt.

De piloten zullen het zonder een automatische piloot moeten stellen. "Dit is geschiedenis, dit is echt vliegen", zei Naomi Wadsworth, een van de vijf piloten die Whiskey-7 van de VS naar Frankrijk vliegen. Wadsworths vader is de directeur van het museum in New York. "Met alle computers en mechanische hulpmiddelen in moderne vliegtuigen vliegt het toestel zichzelf. In dit geval kunnen we niet gewoon slapen achter het stuur. Je moet echt opletten."

Wadsworth senior beaamt dit. "In deze oude bakken moet je alles aanvallen. Het vliegtuig heeft geen ziel of zo, maar je kan het niet gewoon opdragen iets te doen. Je moet het vragen."

'Turkije geen bananenrepubliek'

De Turkse premier Tayyip Erdogan heeft bevestigd dat hij persoonlijk Twitter heeft laten blokkeren in Turkije. Die blokkade is sinds vrijdag van kracht. 

Op 30 maart zijn er gemeenteraadsverkiezingen in Turkije. In het kader daarvan gaf Erdogan een speech op een campagnebijeenkomst in Istanbul.

Volgens Erdogan is Twitter geblokkeerd omdat het bedrijf niet wilde luisteren naar Turkse gerechtelijke uitspraken. Erdogan zei kort voor de blokkade de website 'met wortel en tak' uit te willen roeien.

Twitter zou er dubbele standaarden op na houden, waarbij accounts worden verwijderd als het VK of de VS daarom vragen, 'maar niet als Turkije, Oekraïne of Egypte bezorgd zijn'. Erdogan voegde daaraan toe: "Dit is geen bananenrepubliek!

Wat betreft het blokkeren van Twitter komt de regering-Erdogan niet boven het technisch vernuft van een gemiddelde bananenrepubliek uit: via proxy's, Tor en andere middelen blijven Turken gewoon druk twitteren.

[vid] Miley spuugt water op publiek

Lady Gaga was laatst in het nieuws om haar omstreden kotsact. Miley Cyrus moet hebben gedacht: dat kan ik ook. Bij een optreden in Tampa, Florida spoog ze namelijk water over het publiek heen.

Dat meldt het Belgische kwaliteitsmedium HLN. Natuurlijk zijn er ook beelden van het incident:

Recentelijk ontstond er nog controverse om Cyrus' weinig verhullende pakjes op haar Bangerz-tour. 

Cyrus is alweer tien dagen niet in het nieuws geweest. De laatste keer dat Mileynieuws zo lang op zich liet wachten was van 3 augustus tot 9 september vorig jaar, toen FOK!'ers ruim een maand van Miley verstoken waren.

Verweij: "Ik had niets meer over"

De laatste drie ronden op de 10 kilometer bij het wereldkampioenschap allround waren een martelgang voor Koen Verweij. De Nederlandse schaatser bleef puur op basis van wilskracht overeind en won het goud.

"Ik probeerde me te blijven focussen op mijn techniek, maar er zat echt helemaal niets meer achter", zo merkte Verweij. "Ik heb de laatste drie ronden gesprint. Tenminste, dat moest het voorstellen."

Het goud geeft Verweij veel voldoening. "Deze medaille komt in de buurt van het olympische goud op de ploegachtervolging. Deze plak heb ik helemaal zelf behaald. Hier droom je van."

Red Bull Salzburg kampioen van Oostenrijk

Red Bull Salzburg mag zich nu al landskampioen noemen. Het won vandaag met 5-0 van SC Wiener Neustadt en is daardoor niet meer in te halen voor de concurrentie.

Salzburg, dat eerder dit seizoen Ajax uitschakelde in de Europa League, is dit seizoen oppermachtig in de Oostenrijkse competitie. het won 22 van de 28 competitieduels en leed slechts twee nederlagen. Het heeft een voorsprong van 27 punten op de nummer twee, SV Grödig. Austria Wien, vorig jaar nog kampioen in Oostenrijk, staat nu derde.

Zeeuwse commissaris verkenner in Den Haag

De Zeeuwse commissaris van de koning Han Polman gaat in Den Haag bekijken welke partijen deel willen uitmaken van een nieuw gemeentebestuur. Dat heeft de gemeente Den Haag zondag laten weten. De D66'er hoopt de gemeenteraad binnen een week verslag te kunnen doen van zijn verkenningsronde.

Polman werd aangezocht door lijsttrekker van D66 Ingrid van Engelshoven. Dat deed zij na gesprekken met alle lijsttrekkers van de politieke partijen die in de gemeenteraad zijn gekozen.

De 51-jarige Polman moet onderzoeken wat de belangrijkste opgaven zijn voor de stad. Ook moet hij bekijken wat de voorwaarden zijn voor goede verhoudingen in de gemeenteraad en tussen de raad en het te vormen college van burgemeester en wethouders.

D66 werd bij de verkiezingen van woensdag de grootste partij in de Haagse gemeenteraad. De partij kreeg acht van de 45 zetels. De tweede en derde partij in de hofstad werden de PVV met zeven zetels en de PvdA met zes zetels.

Polman is sinds maart vorig jaar commissaris van de koning in Zeeland. Hij volgde in die functie Karla Peijs (CDA) op. Tussen 1994 en 2001 was hij gemeenteraadslid in Den Haag. Daarna was hij nog burgemeester van Noordwijkerhout en Bergen op Zoom.

Republikeinen: 'OekraÔne steunen met kleine wapens'

De Republikeinen in het Amerikaanse congres hebben zondag de regering van president Barack Obama opgeroepen om het Oekraïense leger kleine wapens te sturen, mocht het leger die nodig hebben om zich te verdedigen tegen de Russen.

Ook willen de Republikeinen medische hulp, radio- en kleine afweersystemen naar Oekraïne sturen. Dat zei Mike Rogers in een interview met de Amerikaanse zender NBC.

"Je kunt ze helpen zonder zelf mee te strijden", aldus Rogers, die benadrukte dat hij geen Amerikaanse troepen naar de regio wil sturen. Rusland annexeerde afgelopen week het schiereiland de Krim, wat internationaal tot veel ophef leidde. Als gevolg van die acties stelden de Amerikanen al economische sancties in tegen Rusland.

'Oekraïne steunen met kleine wapens'
Dikke republikein op trap omlaag (Foto: ANP)

18 vermisten na aardverschuiving VS

Achttien mensen in de Amerikaanse staat Washington worden nog vermist na de aardverschuiving die zaterdag zeker drie levens eiste. Dat hebben de autoriteiten in het plaatsje Snohomish zondag bekendgemaakt. In het getroffen gebied is de afgelopen weken veel regen gevallen.

Ondanks het flinke aantal vermisten zijn reddingswerkers momenteel niet op de plaats des onheils aan het zoeken. Volgens de brandweer is het simpelweg te gevaarlijk. Brandweerchef Travis Hot zei zondag dat de modderstroom 'feitelijk drijfzand is'. Er wordt wel met helikopters gezocht en het plan is om reddingswerkers daarmee af te zetten als er ergens een teken van leven wordt waargenomen.

De modderstroom kwam zaterdagochtend op gang. Bomen werden door de vloed ontworteld en zeker zes woningen werden overspoeld. Meerdere gewonden liggen nog in het ziekenhuis. Zeker een van hen, een jongetje van zes maanden oud, verkeert in levensgevaar.

Franse winnaar bij Indoor Brabant

Kevin Staut heeft bij Indoor Brabant de Grand Prix voor springruiters gewonnen. De Fransman zette met zijn in Nederland gefokte merrie Silvana de snelste tijd van 42,96 neer in de barrage. De Duitser Marco Kutcher werd op slechts één honderdste van een seconde tweede. Pénélope Leprevost was de tweede Franse ruiter op het podium.

De Nederlandse springruiters stelden teleur in Den Bosch en haalden geen van allen de barrage. Albert Voorn bracht het er met zijn twaalfde plaats het beste vanaf.

[pic] Inbreker faalt hard met selfie

Een 25-jarige Britse inbreker moet twee jaar brommen nadat hij was gearresteerd vanwege de diefstal van een mobiele telefoon. De man verraadde zichzelf door een selfie naar de WhatsApp-contacten van het slachtoffer te sturen.

Ashley Keast was nog wel zo snugger om een andere (eveneens gegapte) simkaart in het toestel te schuiven, maar hij vergat WhatsApp opnieuw in te stellen. Daardoor belandde zijn mugshot niet bij zijn eigen collega's maar bij die van de rechtmatige eigenaar van de telefoon.

Zij namen contact op met de politie en die herkende Ashley. Daarop werden de prutscrimineel en een medeplichtige van hun bed gelicht. In hun huizen troffen agenten gestolen goederen ter waarde van tienduizenden ponden aan.

[Moto2] Uitslag Grand Prix van Qatar

Esteve Rabat is het seizoen in de Moto2 begonnen met een zege tijdens de Grand Prix van Qatar. De 24-jarige Spanjaard vertrok vanaf pole position en was vooraf al favoriet om de zege te pakken. Takaaki Nakagami uit Japan en de Fin Mika Kallio vergezelden Rabat op het podium.

De start was een prooi voor Rabat, maar de Spanjaard verloor door een duel in de eerste bocht direct een aantal plaatsen. Aan kop sloegen Nakagami en Kallio een gat met de achtervolgende groep. Al binnen twee ronden had Rabat zich weer naar voren gewerkt, waardoor hij de jacht op de twee koplopers kon openen. Na zes ronden had Rabat de aansluiting weer gevonden met de Japanse en Finse koplopers.

De drie aan de leiding leken enkele ronden een wapenstilstand te hebben, maar zodra Nakagami een gat leek te slaan ging Rabat voorbij zijn teamgenoot Kallio. Een halve ronde later was ook het gat met de Japanner weer gedicht, maar een eerste aanval van Rabat slaagde niet. Een ronde later lukte het wel om Nakagami in te halen. 

Nadat Rabat de leiding pakte stond hij deze niet meer af. Nakagami probeerde het nog wel een paar keer, maar geen enkele aanval bleek succesvol. In de laatste bocht kroop de Japanner nog in de slipstream bij Rabat, maar hij kon daar niet meer op tijd uitkomen om hem voor de streep voorbij te gaan. Kallio kon zich niet meer in de strijd mengen, maar hij werd wel derde. Maverick Viñales, wereldkampioen in de Moto3, maakte bij zijn debuut direct indruk en werd knap vijfde. 

Doden bij aanslag kerk bij Mombasa

Bij een aanslag op een kerk bij de Keniaanse kuststad Mombasa zijn zondag zeker drie mensen om het leven gekomen. Minstens tien mensen raakten gewond.

Volgens het Keniaanse ministerie van Binnenlandse Zaken openden drie mannen het vuur in de Joyland Church in Likoni. Twee mensen overleden ter plaatse, een derde bezweek in het ziekenhuis. Hoewel de politie in de buurt was toen het schieten begon en snel reageerde, wisten de daders te ontkomen.

Het is niet bekend wie achter de aanslag zit. In het kustgebied van Kenia bestaan veel spanningen tussen christenen en moslims. Ruim een week geleden onderschepte de politie bij Mombasa een auto vol explosieven waarmee vermoedelijk een aanslag zou worden gepleegd.

Gewonden door koolmonoxide sportkantine Rotterdam

Zes personen zijn zondagmiddag afgevoerd naar een ziekenhuis omdat ze in een sportkantine in Rotterdam koolmonoxide hadden ingeademd. Dat meldde de veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond. De giftige stof kon vrijkomen doordat de afvoer van de verwarmingsinstallatie was losgeraakt.

Toen de hulpdiensten arriveerden bij de sportkantine aan de Zuiderparkweg, maten ze een hoge concentratie koolmonoxide. Hoeveel personen aanwezig waren toen de stof vrijkwam kon een woordvoerder van de veiligheidsregio rond 15.15 uur niet zeggen.

Inmiddels is de afvoer van de cv-installatie vastgezet. Daarna werd overgegaan tot het ventileren van het pand.

Zwitserland onderzoekt naasten Janoekovitsj

De Zwitserse justitie is twee onderzoeken gestart naar vertrouwelingen van de verdreven Oekraïense premier Viktor Janoekovitsj in verband met witwassen. Dat heeft een woordvoerder van de openbaar aanklager zondag gezegd, meldt persbureau Reuters.

Een van de twee onderzoeken is toegespitst op twee vertrouwelingen van Janoekovitsj. Over het andere onderzoek trad de woordvoerder niet in detail. Zwitserland bevroor eerder al de tegoeden van 29 Oekraïners, onder wie Janoekovitsj. Het is nog niet duidelijk hoeveel naasten van Janoekovitsj geld hebben weggesluisd naar Zwitserse bankrekeningen.

De nieuwe premier van het land, Arseni Jatsenjoek, heeft al wel laten weten dat er gedurende het bewind van Janoekovitsj bijna 27 miljard euro uit de staatskas is verdwenen.

Gekaapte olietanker terug in LibiŽ

De olietanker Morning Glory is terug in Libië. Dat meldt een ooggetuige zondag. De tanker, met aan boord 200.000 vaten ruwe olie, werd deze maand gekaapt door drie gewapende Libiërs vanuit de havenstad Es Sider. Die stad is in handen van de rebellen, die strijden tegen de Libische regering.

Amerikaanse Navy Seals enterden vorige week zondag het gekaapte schip en hielden tijdens de terugtocht naar de Libische hoofdstad Tripoli toezicht op het schip. De Morning Glory en zijn lading zijn volgens het Pentagon eigendom van de Libische overheid.

[Bundesliga] Verbeek met NŁrnberg onder degradatiestreep

Gertjan Verbeek is met FC Nürnberg aan een slechte serie bezig. De club van de Nederlandse trainer werd in eigen huis met 5-2 verslagen door Eintracht Frankfurt en leed zo al de vierde nederlaag op rij. Omdat Stuttgart en Freiburg eerder dit weekeinde wonnen, komt Nürnberg daardoor in de Bundesliga onder de degradatiestreep terecht.

Tranquillo Barnette, Joselu en Alexander Madlung zetten Frankfurt nog voordat er een uur was gespeeld op een 3-0 voorsprong. Josip Drmic en Jose Campaña brachten de spanning nog wel terug, maar na een rode kaart voor Javier Pinola stokte de comeback van Nürnberg. Joselu en Vaclav Kadlec maakten er in de slotminuten nog 2-4 en 2-5 van.

Nürnberg staat na 26 wedstrijden op 23 punten en houdt alleen hekkensluiter Eintracht Braunschweig onder zich. HSV heeft een beter doelsaldo dan de ploeg van Verbeek en staat zestiende. Stuttgart en Freiburg zijn met respectievelijk 24 en 25 punten ook nog lang niet uit de problemen.

Japanse premier bezoekt Anne Frank Huis

De Japanse premier Shinzo Abe is zondagmiddag aangekomen bij het Anne Frank Huis in Amsterdam. Abe besloot het museum aan de Prinsengracht te bezoeken in verband met de vernieling van honderden boeken van en over Anne Frank in Tokyo vorige maand.

Abe arriveerde iets voor 15.45 uur bij het Anne Frank Huis, waar de jongste dochter van de joodse familie Frank in het Achterhuis haar beroemde dagboek schreef, tot ze werden ontdekt en afgevoerd door de Duitse bezetter. De Japanse premier is in Nederland vanwege de top over nucleaire beveiliging die maandag en dinsdag plaatsvindt in Den Haag.

In bibliotheken in Tokyo werden vorige maand uit honderden Anne Frank-boeken pagina's gescheurd. De politie wist in verband met de zaak vorig week een verdachte aan te houden.

Ambassades IsraŽl dicht door staking

Alle Israëlische ambassades en consulaten zijn zondag gesloten vanwege een staking van het personeel. De medewerkers liggen met de Israëlische regering in de clinch over een gewenste salarisverhoging, meldt persbureau Reuters.

Het is voor het eerst sinds de stichting van Israël in 1948 dat de diplomaten het werk neerleggen. Alle 102 Israëlische diplomatieke posten in het buitenland worden door de staking getroffen. "Alle werkzaamheden bij het ministerie van Buitenlandse Zaken en bij buitenlandse posten worden gestaakt", zei een woordvoerder van het ministerie van buitenlandse zaken.

De diplomaten krijgen momenteel omgerekend tussen 1230 en 1880 euro betaald en dat vinden ze te weinig. Daarnaast willen ze dat partners die hun baan opgeven als een diplomaat naar het buitenland verhuist gecompenseerd worden. Volgens de vakbond van de diplomaten is een derde van hen de afgelopen vijftien jaar opgestapt vanwege de lage salarissen.

Minister van buitenlandse zaken Avigdor Lieberman heeft geen goed woord over voor de staking. Hij noemde de actie 'onverantwoordelijk', een 'slechte beslissing en een gebrek aan controle van de vakbond'. "We zullen alles op alles zetten om de schade voor ons land en onze burgers tot een minimum te beperken", aldus Lieberman.

Spaanse ex-premier Suarez overleden

De Spaanse voormalige premier Adolfo Suarez is zondag op 81-jarige leeftijd overleden. Suarez was de eerste democratisch gekozen regeringsleider in Spanje na de dictatuur van generaal Francisco Franco. Premier Mariano Rajoy heeft drie dagen van nationale rouw afgekondigd.

Een woordvoerder van de familie liet weten dat Suarez zondagmiddag in een ziekenhuis in Madrid zijn laatste adem uitblies. De ex-premier leed al zo'n tien jaar aan de ziekte van Alzheimer. De precieze doodsoorzaak is niet bekendgemaakt, maar Suarez werd maandag in het ziekenhuis opgenomen met een longonsteking.

Suarez was een van Spanjes meest gerespecteerde politici. In 1976 koos koning Juan Carlos hem om de weg naar een constitutionele parlementaire monarchie in te zetten. Ondanks het verzet van linkse en centrumpartijen wist Suarez een jaar later de eerste democratische verkiezingen te winnen. In 1978 nam het Spaanse parlement een nieuwe grondwet aan.

Suarez trad in 1981 af, maar zou nog een rol spelen bij een sleutelmoment in de Spaanse geschiedenis. Niet alle Spanjaarden waren blij met de invoering van democratie en een maand na het aftreden van Suarez stormden agenten van de Guardia Civil het parlementsgebouw binnen. In de zaal werd op dat moment gedebatteerd over de opvolging van Suarez. De agenten, uit op een coup, schoten met hun machinegeweren in de lucht.

De meeste parlementariërs zochten dekking, maar Suarez was een van de politici die geen vin verroerde. Hij bleef zitten en liet zich niet intimideren door het optreden van de agenten. De couppoging zakte niet veel later als een kaartenhuis in elkaar.

Koning Juan Carlos bedankte Suarez in een televisietoespraak voor zijn 'loyaliteit aan de kroon' en zei verdrietig te zijn. "Suarez was een staatsman voor wie de Spaanse natie belangrijker was dan zijn persoonlijke belangen of die van zijn partij", aldus de Spaanse vorst. Rajoy zei in een reactie dat 'een van de grootste mensen uit onze tijd is heengegaan'.

Regeringskantoren Taiwan bestormd

Honderden demonstranten in Taiwan hebben zondag de kantoren van de regering bestormd. De betogers zijn fel gekant tegen een handelsverdrag tussen Taiwan en China.

Volgens een fotograaf van persbureau AP deden zo'n achthonderd demonstranten mee aan de bestorming. De politie stond opgesteld bij het gebouw. De confrontatie bleef beperkt tot duw- en trekwerk tussen de agenten en betogers. Tot echte gevechten kwam het niet.

Het verdrag werd vorig jaar juni al ondertekend, maar de oppositie in Taiwan heeft met vertragingstactieken de ratificatie tot dusver weten te voorkomen. Als het voorgestelde handelsverdrag wordt aangenomen kunnen Chinese en Taiwanese bedrijven voortaan op elkaars grondgebied vestigingen openen. Volgens tegenstanders van de deal zou het verdrag tienduizenden banen in Taiwan kosten en is het een indirecte poging van China om Taiwan volledig in te lijven.

KakŠ: "We staan achter Seedorf"

Kaká benadrukt dat de selectie van AC Milan vertrouwen heeft in Clarence Seedorf. De druk op de coach is toegenomen na vier nederlagen op rij.

AC Milan besloot in januari Massimiliano Allegri te ontslaan en Seedorf (37) aan te stellen als nieuwe coach. De ex-speler van de Rossoneri begon redelijk aan zijn eerste klus als hoofdtrainer, maar de laatste vier wedstrijden gingen verloren. Daarmee staat de teller voor Seedorf op zeven nederlagen in twaalf duels op de bank.

De Italiaanse grootmacht is uitgeschakeld in de Champions League en de Coppa Italia. In de Serie A bezet AC Milan de twaalfde plaats. Het uitzicht op Europees voetbal is nagenoeg verdwenen. De teleurstellende resultaten voeden geruchten dat Seedorf weer plaats moet maken. Voormalig teamgenoot Filippo Inzaghi wordt genoemd als opvolger.

Seedorf en AC Milan nemen het zondagavond op tegen Lazio. Kaká hoopt dat de spelers een signaal kunnen afgeven richting de viervoudig Champions League-winnaar, tussen 2002 en 2012 actief voor de club uit Milaan. Kaká (31) speelde zes jaar samen met zijn huidige trainer van AC Milan.

"Ik kan net als mijn teamgenoten niet gelukkig zijn met de resultaten", zei de Braziliaan tegen Mediaset. "Maar als groep zijn we een eenheid. We proberen uit deze situatie te komen. Dat is aan ons, want wij moeten het doen op het veld. Mijn boodschap aan de fans is dat we samen uit deze moeilijke tijd moeten komen."

"Seedorf wil net als wij naar betere tijden. Maar dit soort periodes horen ook bij het leven. AC Milan blijft altijd een geweldige club. We hebben het niet moeilijk, maar AC Milan wordt weer een grote club. Ik heb ook zeker geen spijt ik teruggekomen ben", aldus de 87-voudig international, die vorig jaar zomer terugkeerde na vier jaar bij Real Madrid.

Iran ontbreekt om praktische redenen op NSS

Het ontbreken van onder meer Iran op de top over nucleaire beveiliging (NSS) heeft praktische redenen. Bij de eerste editie van de NSS in 2010 hebben de Verenigde Staten gekozen voor een groep landen die representatief én slagvaardig genoeg was om succes te boeken, zei premier Mark Rutte (VVD) zondag. Nederland zag er geen heil in voor de top die maandag in Den Haag begint nieuwe landen uit te nodigen.

Premier Rutte sprak zondagmiddag de pers toe die voor de topconferentie, waaraan tal van wereldleiders deelnemen, naar Den Haag is afgereisd. De NSS is geslaagd als de kans dat nucleair materiaal in de handen van kwaadwillenden valt kleiner is geworden, zei minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) bij diezelfde gelegenheid.

Timmermans kan zich voorstellen dat sommige deelnemers aan de top liever hadden gezien dat ook het terugdringen van kernwapens op de agenda zou staan. Die landen, die vaak zelf geen atoomwapens bezitten maar hun buren wel, hebben Timmermans' oor. "Het is voor hen vast moeilijk te verteren, maar het gaat op de NSS om civiel nucleair materiaal." Voor het uitbannen van kernwapens zijn andere bijeenkomsten, aldus Timmermans.

'Ruzie Jagger en zus L'Wren Scott om uitvaart'

Mick Jagger heeft zich de woede op de hals gehaald van de zus van zijn overleden vriendin L'Wren Scott. Hij heeft een begrafenis georganiseerd die waarschijnlijk maandag of dinsdag plaatsvindt in Los Angeles. De adoptiezus van Scott wil echter dat ze wordt begraven in Utah. Daar staat het huis waarin ze opgroeiden en de grafsteen van hun ouders, waarop de namen van alle gezinsleden staan. Dat schrijft de Amerikaanse krant Daily News.

Scotts zus Jan zou alle ontwikkelingen rond de uitvaart moeten vernemen uit de kranten. Jagger heeft wel gesproken met hun broer, maar die zou zijn zus bewust niet betrekken bij de gesprekken. "Ik weet zeker dat het pijn doet, ze gefrustreerd is en gewoon wil weten wat er aan de hand is", zegt een bron over Jans situatie.

L'Wren Scott werd maandag dood aangetroffen in haar woning. Ze pleegde zelfmoord op 49-jarige leeftijd.

Zorg over telefoontje piloot vermiste Boeing

In het onderzoek naar het spoorloos verdwijnen van een Maleisische Boeing 777 speelt nu ook een mysterieuze vrouw een rol. Britse en Australische media meldden zondag dat de piloot van het op 8 maart verdwenen toestel, Zaharie Ahmad Shah, kort voor hij met de Boeing vertrok, een telefoontje kreeg van een vrouw.

Hij werd gebeld met een toestel waarvan de simkaart onder een valse identiteit was aangeschaft. In Maleisië is het in de strijd tegen het terrorisme verplicht je te identificeren bij de aankoop van zo'n kaart. Het is onduidelijk waarom de simkaart onder een valse naam is gekocht.

De 53-jarige Zaharie was formeel gescheiden van zijn vrouw Faizah Khan, maar ze woonden nog in hetzelfde huis. Hij had een vluchtsimulator thuis.

Volgens de Londense Mail on Sunday vinden Amerikaanse onderzoekers hun collega's in Maleisië te aarzelend. Zo is Faizah Khan uit respect voor haar rouw nog niet ondervraagd, terwijl ze licht zou kunnen laten schijnen over de gemoedstoestand van de piloot.

Zorg over telefoontje piloot vermiste Boeing
Basisschool steunt opsporing MH370 (Foto: ANP)

[Moto3] Uitslag Grand Prix van Qatar

Jack Miller heeft op het Losail International Circuit de eerste Grand Prix van 2014 gewonnen. De Australiër kwam na een fantastische laatste ronde als eerste over de finish, voor de Spanjaarden Alex Marquez en Efren Vazquez. Voor Miller was het niet alleen zijn eerste Grand Prix-zege, maar ook zijn eerste keer op het podium.

De start verliep dramatisch voor Alex Rins. De Spanjaard vertrok van pole position, maar viel terug naar de twaalfde plaats. Hiervan konden Miller en Marquez optimaal profiteren, want zij lieten de rest al snel achter zich. Na enkele ronden werd het verschil tussen de koplopers en de grote groep daarachter niet meer groter, maar de achtervolgers kwamen ook niet dichterbij.

Het duurde ongeveer vier ronden tot Rins zich weer vooraan de grote groep kon laten zien. Daar vocht hij vooral met zijn landgenoot Vazquez om de derde plek, want dichter bij Miller en Marquez kwamen ze nog altijd niet. Dat veranderde ongeveer zeven ronden voor het einde. Vanaf dat moment begon de groep, onder leiding van Rins, Vazquez en Miguel Oliveira, in rap tempo het gat te dichten. 

Marquez sloeg inmiddels een klein gaatje met Miller, terwijl Rins bijna de aansluiting met de Australiër gevonden had. Bij het ingaan van de laatste ronde leek iedereen dicht bij elkaar te zitten, maar het leek net niet genoeg om serieus aan te vallen. Dat veranderde halverwege de laatste ronde, waar Marquez door een grote fout terugviel naar plek vier. Dat gaf Miller de ruimte om naar zijn eerste overwinning te rijden, terwijl achter hem hard gevochten werd om plek twee en drie.

In de laatste meters wist Marquez toch nog naar de tweede plek te rijden, vier honderdsten voor Vazquez. Oliveira baalde, want de Portugees liep een podiumplek mis op 0,015 seconden. Namens Nederland stonden Scott Deroue en Bryan Schouten aan de start. Deroue reed in de eerste ronden rond de achttiende plek, waar hij van vertrok, maar moest door een uitstapje in het gras de grote groep laten gaan. Debutant Deroue werd uiteindelijk toch negentiende, Schouten pakte plek 25.

Honderden betogers in wandeltocht tegen NSS

Enkele honderden mensen hebben zondag in Den Haag meegelopen in een wandeltocht tegen kernwapens en kernenergie. De tocht ging van het Hobbemaplein naar het stadhuis aan het Spuiplein.

Een van de sprekers, Fatima Faid van de Haagse Stads Partij zei het heel erg te vinden dat miljoenen worden uitgegeven aan de top "terwijl in Den Haag 30.000 kinderen onder de armoedegrens leven". De demonstratieve tocht voerde de deelnemers door de Haagse Schilderswijk waar veel mensen wonen die het niet breed hebben. "Het bedrag dat voor de top wordt uitgetrokken is een grove schande", aldus Faid. De wandeltocht verliep zonder incidenten.

In Den Haag waren zondag verschillende demonstraties in de aanloop naar de nucleaire top (NSS), maandag en dinsdag in het World Forum.

Honderden betogers in wandeltocht tegen NSS
Honderden betogers in wandeltocht tegen NSS (Foto: ANP)

Kristoff wint Milaan - San Remo

Alexander Kristoff is vandaag de winnaar de geworden van de 105e editie van Milaan - San Remo. In regenachtige omstandigheden won de Noor de sprint van een grote groep.

De slechte weersomstandigheden hielden Belkin-renner Maarten Tjallingii niet tegen. Al na een paar kilometer ging hij in de aanval, terwijl de wedstrijd bijna 300 kilometer lang is. Hij kreeg gezelschap van nog een aantal renners, waaronder Marc de Maar. Al laatste van de kopgroep werd Tjallingii gegrepen. Het was Vincenzo Nibali die in een vluchtpoging de Nederlander inhaalde.

Op de Poggio, de laatste beklimming van de dag, werd Nibali weer gegrepen. Er waren daarna nog een paar renners die het probeerden, maar niemand kwam weg. Uiteindelijk ging er een groep van ongeveer 30 renners naar de finish, waar Kristoff uiteindelijk de sprint van won. Fabian Cancellara werd tweede, Ben Swift eindigde als derde. Sebastian Langeveld was op de dertiende plaats de beste Nederlander.

'PvdA geeft middelvinger naar kiezers'

Zo'n 85% van de mensen die stemden op onze poll vindt dat de PvdA verkeerd bezig is door op voorhand, ongeacht de inhoud, tegen elk voorstel van de PVV te stemmen

De PvdA maakte naar aanleiding van de ontstane ophef over uitspraken van PVV-leider Geert Wilders bekend met geen enkel PVV-voorstel meer in te stemmen, en 'sluit daarmee een deel van de bevolking die zij vertegenwoordigt bij voorbaat al uit', aldus gebruiker Energie in een reactie.

User Drakkuz: "De PvdA probeert nu over de rug van Wilders zieltjes te scoren. ze zijn zo hard op hun murfke gegaan bij de verkiezingen dat ze nu alles proberen om stemvolk naar hun kant te krijgen..."

ToySoldier1992 is er duidelijk over: "Lekker de democratie neerhalen, lekker bezig PvdA!"

"Ik snap het wel, de PVV heeft, ondanks de niet altijd slimme uitspraken van Wilders, regelmatig goede punten mbt het behouden van verpleeghuizen, zorg, ziekenhuizen etc.. Ze zijn daar best wel sociaal in. Dit in tegenstelling tot de PvdA, die hebben alle sociale principes laten vallen om maar mee te mogen doen met Rutte." voegt DrXLTrouble daaraan nog toe.

"Het is kinderachtig, een ondermijning van de democratie en een middelvinger naar de kiezers. Politiek onwaardig, die lui." reageert Angry_Bird.

Er zijn ook voorstanders. Zo stelt HarryVanDeSunwep dat het een goede zaak is. "laat het een boodschap zijn voor de potentiele PVV stemmers. Dan weet je dat een stem op de PVV zinloos is."

[WK] Verweij pakt eerste titel, Blokhuijsen tweede

Koen Verweij heeft voor het eerst in zijn schaatscarrière de wereldtitel allround gewonnen. De Nederlander hield in Thialf in de slotrit op de 10.000 meter stand tegen landgenoot Jan Blokhuijsen die tweede werd. De Rus Denis Yuskov eindigde op de laagste trede van het podium.

De laatste rit op de tien kilometer beloofde vuurwerk te worden met Verweij die een voorsprong van tien seconden moest verdedigen op Blokhuijsen. Lang ging het gelijk op, waarbij Verweij in het begin van de race een kleine voorsprong had. Blokhuijsen viel in de slotfase aan, maar had niet de macht om het gat met Verweij te slaan. Het verschil tussen de twee bedroeg uiteindelijk vijf seconden (13.13,93 om 13.19,12). In het eindklassement had Verweij 0,24 punt voorsprong op Blokhuijsen.

Een rit eerder had Yuskov zichzelf overtroffen door met 13.17,84 zijn persoonlijk record aan te scherpen en zijn derde positie in het kampioenschap veilig te stellen. Håvard Bøkko gaf door een matig optreden zijn vierde plaats nog weg aan zijn Noorse landgenoot Sverre Lunde Pedersen. Bart Swings klom ten koste van Bøkko nog naar de vijfde plaats, terwijl Renz Rotteveel genoegen moest nemen met een zevende plaats. Wouter Olde Heuvel haalde de laatste afstand niet en werd tiende.

Uitslag

# Schaatser Land Tijd
1 Jan Blokhuijsen Ned 13:13.93
2 Denis Yuskov Rus 13:17.84
3 Koen Verweij Ned 13:19.12
4 Bart Swings Bel 13:29.42
5 Sverre Lunde Pedersen Noo 13:30.10
6 Renz Rotteveel Ned 13:36.52
7 Håvard Bøkko Noo 13:40.88
8 Konrad Niedzwiedzki Pol 14:10.58


Klassement

# Schaatser Land Punten Verschil
1 Koen Verweij Ned 149.365 -
2 Jan Blokhuijsen Ned 149.600 +0.24
3 Denis Yuskov Rus 150.030 +0.67
4 Sverre Lunde Pedersen Noo 151.217 +1.86
5 Bart Swings Bel 151.519 +2.16
6 Håvard Bøkko Noo 151.611 +2.25
7 Renz Rotteveel Ned 151.631 +2.27
8 Konrad Niedzwiedzki Pol 153.820 +4.46
10 Wouter Olde Heuvel Ned 111.505 -

NAVO: Rusland bedreigt MoldaviŽ met 'enorme troepenmacht'

Na de formele annexatie van de Krim op vrijdag hebben de Russen mogelijk hun pijlen gericht op de Moldavische regio Transnistrië. Volgens NAVO-generaal Philip Breedlove hebben de Russen een grote legermacht op de been gebracht op Oekraïens grondgebied, nabij de grens met Moldavië.

"Het Russische leger dat bij de grens van Oekraïne met Moldavië is gestationeerd heeft een enorme omvang en is zeer goed voorbereid op actie. Ze zijn er klaar voor, mocht de beslissing vanuit Moskou gemaakt worden om Transnistrië binnen te vallen", aldus Breedlove. "Dat baart ons enorme zorgen."

Afgelopen week verscheen er op FOK.nl nog een verdiepend artikel over de geschiedenis en toekomst van de regio. Daarin werd de vrees al uitgesproken dat Transnistrië (en daarna heel zuidoost-Oekraïne) het volgende annexatieproject van Poetin zal zijn.

Moldavië en Transnistrië (bron: Wikimedia)
Moldavië (donkergrijs) en Transnistrië (groen)

[vid] 'Big Bang'-Penny verkoopt huis

De bloedmooie Amerikaanse actrice Kaley Cuoco, bekend van haar rol als het welgevallige buurmeisje Penny in The Big Bang Theory, heeft in januari het huis van Khloe Kardashian gekocht

Daar betaalde ze de lieve som van 5,5 miljoen dollar voor. Da's anderhalf miljoen meer dan Kardashian er in 2009 voor neertelde.

Nu ze is verhuisd heeft 'Penny' haar oude huis op de markt gezet. Het zeer stijlvol ingerichte optrekje is bijna 500 vierkante meter groot en bevat o.a. vijf badkamers en vijf slaapkamers. Cuoco's nieuwe stulpje is overigens anderhalf keer zo groot.

Haar oude huis staat te koop voor 2,8 miljoen dollar, 'slechts' 400.000 dollar meer dan ze er ooit voor betaalde. In het bronartikel staan een aantal foto's. 

Gezien de actrice elk jaar in achttien afleveringen van The Big Bang Theory speelt en daar 300.000 dollar per aflevering mee binnenharkt, heeft ze de meerkosten van haar nieuwe huis over een half jaar weer terugverdiend.


Cuoco's pluspunten. 

[Eredivisie] Uitslagen speelronde 29 - deel 1

Dit weekend stonden de eerste vier wedstrijden van de 29e speelronde van de Eredivisie op het programmaVitesse werd met grote cijfers verslagen door FC Groningen, waardoor ze weer punten mislopen in het gevecht om de tweede plaats. PSV deed daar wel goede zaken voor door te winnen van Roda JC. In ieder geval tot volgende week staan ze op de tweede plaats, met zes punten achterstand op Ajax.

Het eerste duel van de eerste helft van deze speelronde werd gespeeld in Groningen, waar Vitesse op bezoek kwam. Groningendoelman Bizot voorkwam een vroege voorsprong door inzetten van Atsu en Qazaishvili te stoppen. Vlak daarna schoot Zivkovic zijn ploeg op voorsprong. Groningen had op 2-0 kunnen staan, maar de vrijgekomen kansen werden niet benut. De bezoekers gingen wel beter met hun kansen om, want vijf minuten voor rust maakte Atsu met een stiftje de gelijkmaker. Na rust had de ploeg uit Arnhem meer balbezit, maar de Groningers waren efficiënter. Van der Velden scoorde de 2-1 na zwak verdedigen van Vitesse bij een corner van Chery. Binnen tien minuten maakte Chery zelf de 3-1 door de bal binnen te schuiven.

Nummer zeventien N.E.C. Nijmegen ging op bezoek bij de nummer zes, sc Heerenveen. In de eerste helft viel er weinig te beleven en werd er vooral veel balverlies geleden. Vijf minuten voor rust kwam Heerenveen op voorsprong doordat Basacikoglu vanaf twintig meter met links hard uithaalde. In de blessuretijd van de eerste helft werd Van la Parra neergehaald door Van Eijden. Scheidsrechter Van Sichem wees naar de stip en het was Finnbogason die zijn 24e doelpunt van dit seizoen maakte. In de tweede helft miste Heerenveen twee kansen op de 3-0, en vervolgens was het N.E.C. dat via Higdon terugkwam in de wedstrijd. Van Eijden kreeg in de slotfase zijn tweede gele kaart en moest vroegtijdig het veld verlaten. De thuisploeg profiteerde hier niet van, want in de blessuretijd maakte Rieks zelfs de gelijkmaker voor N.E.C..

PSV ging na het verlies van Vitesse op jacht naar de tweede plaats in de wedstrijd thuis tegen Roda JC. De ploeg uit Kerkrade staat laatste in de Eredivisie en moet ondertussen vrezen voor directe degradatie. In het eerste halfuur was PSV de betere ploeg, waar na een kwartier Locadia wist te scoren. Vlak voor rust kwam Roda op gelijke hoogte via Paulissen. Na rust kwamen de Eindhovenaren maar moeizaam op gang. Ruiz scoorde na een uur spelen de 2-1 waarna de weerstand van Roda wel was gebroken. Een kwartier voor tijd gooide Bruma het duel definitief op slot door de beslissende 3-1 binnen te koppen. PSV heeft nu de afgelopen acht duels gewonnen en heeft in 2014 de meeste punten van de eredivisieploegen behaald.

Nummers zeven en acht, AZ en PEC Zwolle, namen het zondagmiddag tegen elkaar op. Het onderlinge verschil is drie punten, waardoor PEC bij winst op gelijke hoogte kan komen. Dat idee konden ze al snel in de ijskast zetten, want na een kwartier stond het al 2-0 voor de thuisploeg. Eerst was het Berghuis die een pass op Jóhannsson plotseling in het doel zag verdwijnen en Gudelj profiteerde bij de 2-0 van het zwakke verdedigen van PEC. AZ kreeg vervolgens nog meer kansen op een grotere voorsprong, maar scoorde niet. Vlak voor rust deden de Zwollenaren iets terug: uit een voorzet van Drost kopte Saymak raak. Na rust kreeg AZ een penalty toen Jóhannsson onderuit werd gehaald door Broerse. Doelman Boer stopte weer een penalty waardoor het 2-1 bleef. Ook kansen van Gudelj (naast) en Gudmundsson (lat) werden niet benut.

Mokotjo (m) in duel met Ortíz (AZ). (PRO SHOTS/Jasper Ruhe)

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
FC Groningen Vitesse 3 - 1
sc Heerenveen N.E.C. Nijmegen 2 - 2
PSV Roda JC Kerkrade 3 - 1
AZ PEC Zwolle 2 - 1


Stand

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 Ajax 28 17 8 3 59 57 - 22
2 PSV 29 16 5 8 53 54 - 36
3 FC Twente 28 14 10 4 52 59 - 29
4 Vitesse 29 15 7 7 52 56 - 38
5 Feyenoord 28 15 6 7 51 59 - 37
6 sc Heerenveen 29 12 8 9 44 58 - 48
7 AZ 29 13 4 12 43 49 - 44
8 PEC Zwolle 29 9 10 10 37 42 - 42
9 FC Groningen 29 9 9 11 36 46 - 48
10 SC Cambuur 28 9 7 12 34 33 - 38
11 NAC Breda 28 8 9 11 33 38 - 43
12 Heracles Almelo 28 9 6 13 33 38 - 48
13 ADO Den Haag 28 9 5 14 32 33 - 56
14 FC Utrecht 28 8 7 13 31 37 - 53
15 Go Ahead Eagles 28 8 7 13 31 39 - 57
16 RKC Waalwijk 28 6 9 13 27 41 - 55
17 N.E.C. Nijmegen 29 5 12 12 27 47 - 71
18 Roda JC Kerkrade 29 6 7 16 25 40 - 61


Topscorers

Speler Club Goals Wedstrijden
Alfred Finnbogason sc Heerenveen 24 26
Graziano Pellè Feyenoord 20 24
Aron Jóhannsson AZ 16 28
Luc Castaignos FC Twente 14 27
Michael Higdon N.E.C. Nijmegen 13 27
Dusan Tadic FC Twente 12 27
Quincy Promes FC Twente 11 25
Bryan Linssen Heracles Almelo 11 26
Jürgen Locadia PSV 11 26
Lucas Piazón Vitesse 11 26


Programma

Thuis Uit Datum Tijd
NAC Breda FC Utrecht 28 mrt 2014 20.00
Vitesse sc Heerenveen 29 mrt 2014 18.45
N.E.C. Nijmegen Heracles Almelo 29 mrt 2014 19.45
PSV FC Groningen 29 mrt 2014 20.45
Feyenoord Go Ahead Eagles 30 mrt 2014 12.30
Ajax FC Twente 30 mrt 2014 14.30
Roda JC Kerkrade RKC Waalwijk 30 mrt 2014 14.30
SC Cambuur AZ 30 mrt 2014 14.30
ADO Den Haag PEC Zwolle 30 mrt 2014 16.30

Rutte wil wereld beetje veiliger maken

Premier Mark Rutte (VVD) hoopt dat de nucleaire top die maandag en dinsdag plaatsvindt in Den Haag ertoe bijdraagt dat de wereld 'een beetje veiliger' wordt. Dat heeft hij zondag gezegd op een persconferentie in de aanloop naar de Nuclear Security Summit (NSS).

Zo'n zestig wereldleiders komen in Den Haag bijeen om afspraken te maken over nucleaire veiligheid. "We zullen proberen de kans te verkleinen dat nucleair materiaal in de verkeerde handen valt, de hoeveelheid gevaarlijk materiaal te verminderen en het materiaal dat al bestaat, beter te beveiligen", zei Rutte.

Volgens minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) is de top 'een groot succes' als de kans wordt verkleind dat nucleair materiaal in verkeerde handen valt. "Niet alleen voor onszelf of voor Nederland, maar voor de mensheid als geheel."

Zowel Rutte als Timmermans refereerden aan de crisis rond Oekraïne, die in de marge van de top volop wordt besproken. Zo vergaderen maandagmiddag de G7, de zeven grootste industrielanden, in het Catshuis over de kwestie. "Een conferentie als deze is vaak een goede gelegenheid om lopende zaken te bespreken. Oekraïne is nu een van deze kwesties", zei Rutte.

Ook Timmermans zei dat nucleaire veiligheid niet het enige onderwerp is dat wordt besproken. "Als gastheren is het ons doel om ervoor te zorgen dat alle deelnemers de mogelijkheid hebben te bespreken wat zij willen, met wie zij willen."

Wegen dicht voor nucleaire top

In verband met de nucleaire top die maandag en dinsdag plaatsvindt in Den Haag zijn zondag rond 16.00 uur snelwegen in de Randstad geheel of gedeeltelijk afgesloten. Het gaat om wegen in de buurt van Schiphol en op het traject tussen de luchthaven en Den Haag. Bij de afsluiting en beveiliging wordt ook het leger ingezet.

De A44 en de N44 werden zondagmiddag in hun geheel afgesloten. De A44 takt ten zuiden van Schiphol af van de A4, gaat in Wassenaar over in de N44 en voert tot in het centrum van Den Haag, waar de NSS met tal van staatshoofden en regeringsleiders plaatsvindt.

Langs de route waren zondagmiddag pantservoertuigen van het leger te zien. Ook worden militaire vrachtwagens ingezet. Politie en marechaussee rijden op motoren heen en weer.

Op de A4 zijn tussen knooppunt Burgerveen en de A44 minder rijstroken beschikbaar. De rijstroken op de A4 worden met grote zakken afgesloten. Het wegrestaurant aan de A4 ten zuiden van Schiphol is zondagmiddag niet bereikbaar. Ook enkele afritten naar Hoofddorp en Nieuw-Vennep zijn afgesloten.

Tot de wegen die zondagmiddag werden afgesloten behoort ook de A5 ten zuiden van knooppunt Raasdorp. Die weg loopt tussen de Polderbaan en de Zwanenburgbaan door. De Polderbaan werd eerder al buiten gebruik gesteld voor de NSS om de vele vliegtuigen van de buitenlandse delegaties te parkeren.

De meeste wegen die zondag werden afgesloten gaan maandag rond 16.00 uur weer open. Op dinsdag gaan ze om 13.00 uur weer dicht tot de volgende ochtend om 05.00 uur. Alleen de N14, die in Den Haag de N44 en de A4 verbindt, blijft tot woensdagochtend permanent gesloten.

'PVV'ers wilden eerder al weg bij de partij'

De PVV'ers die de afgelopen dagen zijn opgestapt, hebben de uitspraken van Geert Wilders over Marokkanen aangegrepen om de partij de rug toe te keren.

"Ik hoorde al langer gezucht en gesteun onder PVV'ers. Ze vonden het niet meer leuk onder Wilders, zochten een uitweg. Hij gedraagt zich als een vorst die zich omringt met lakeien, maar die mensen willen op een gegeven moment ook wat", zegt politicoloog en hoogleraar Rinus van Schendelen zondag. "De uitspraken zelf zijn niet nieuw. Wilders zei eerder hetzelfde over de Polen in ons land."

De leegloop bij de PVV kost Wilders zeker kiezers, denkt Van Schendelen. "De aanhang zal denken: als er een hele pluk tegelijk vertrekt, dan zal er wel iets aan de hand zijn. Ik schat in dat Wilders een 'harde kern' overhoudt van een derde van zijn huidige aanhang." Kiezers die geen vertrouwen meer hebben in de PVV, gaan terug naar hun 'oude' partij of keren zich af van de politiek, vermoedt de politicoloog. "Tenzij er rechts van de VVD een nieuwe partij opkomt. Dat kan onder leiding van Rita Verdonk zijn, of van iemand anders."

Voor de PVV'ers die na hun vertrek bij de partij op zoek moeten naar een andere baan, ziet Van Schendelen het somber in. "Zij hebben met de PVV de verkeerde keuze gemaakt en hebben maatschappelijk weinig alternatieven."

Fourcade sluit biatlonseizoen winnend af

Biatleet Martin Fourcade heeft het seizoen afgesloten met zijn zevende overwinning van het seizoen. In Oslo was de Fransman op de beroemde Holmenkollen de beste op de massastart. 

Na de eerste twee schietbeurten was er nog geen echte tekening te zien in de strijd. Ruim twintig van de dertig deelnemers zaten op dat punt nog binnen een halve minuut van leider Dominik Landertinger uit Oostenrijk. Na de derde schietbeurt was er echter een eenzame koploper, Andrejs Rastorgujevs. 

De Let kwam als eerste aan bij de laatste keer schieten, maar daar kon hij slechts twee schijven raken waardoor hij drie strafrondes moest lopen. Hiervan profiteerde vooral Fourcade. Hij sloot af met totaal één fout en vertrok een kleine tien seconden voor Landertinger. De Oostenrijker kon niet meer bij Fourcade in de buurt komen, maar zijn tweede plek kwam geen moment in gevaar. Derde werd uiteindelijk de Sloveen Jakov Fak.

Fourcade was de biatlonkoning van Sochi, hij won twee keer goud en één keer zilver (Foto: PRO SHOTS/Bildbyran)
Fourcade was de biatlonkoning van Sochi, hij won twee keer goud en één keer zilver (Foto: PRO SHOTS/Bildbyran)

Vlaams Belang-leden scanderen 'minder minder'

Aanhangers van het Vlaams Belang toonden zich zondag solidair met PVV-leider Geert Wilders. Tijdens een toespraak van Vlaams Belang-kopstuk Filip Dewinter op het partijcongres in Antwerpen begon een deel van de 2.000 deelnemers 'minder, minder’ te scanderen, zo melden Belgische media.

Dewinter uitte felle kritiek op de islam en de immigratie. "Als Wilders het niet kan of mag, zeggen wij het in zijn plaats. De sluizen moeten toe, de kranen dicht. De grenzen moeten op slot. Kortom, de immigratie moet stoppen." Wilders zou eigenlijk ook aanwezig zijn op het congres maar heeft op het laatste moment afgezegd vanwege de interne PVV-perikelen.

Vlaams Belang-leden scanderen'minder minder'
Vlaams Belang-leden scanderen 'minder minder' (Foto: ANP)

Ebola eist 29 doden

Een deel van de ruim vijftig mensen die de afgelopen weken in Guinee na koorts en bloedingen zijn overleden was besmet met het ebolavirus. Dat heeft een regeringswoordvoerder zondag bekendgemaakt.

Volgens Artsen zonder Grenzen zijn er 49 besmettingen bevestigd. Daarvan zijn 29 mensen overleden. Het ministerie van volksgezondheid liet zaterdag al weten dat er tachtig meldingen zijn binnengekomen uit het zuiden van het land.

Het is voor het eerst dat er in West-Afrika een uitbraak van ebola is vastgesteld. Ebola is een virusinfectie die zorgt voor bloedingen uit alle lichaamsopeningen en leidt in veel gevallen tot de dood.

Uitslag AZ - PEC Zwolle

Om 14.30 uur begon de laatste wedstrijd van dit ingekorte voetbalweekend. AZ nam het thuis op tegen PEC Zwolle en won de wedstrijd met 2-1. Bekijk hieronder de karakteristieken.


Gouweleeuw schiet de bal en van Hintum probeert het schot tegen te houden (PRO SHOTS/Ed van de Pol)

AZ

2 - 1

PEC Zwolle

 6' Berghuis
 14' Gudelj
   43' Saymak 
 
 Gele kaart: v. Polen, Broerse (PEC Zwolle)
 
Stadion: AZ Stadion, Alkmaar
Toeschouwers: 15.285
Arbiter: Nijhuis
Bijzonderheden: A. Jóhannsson mist penalty (54')
 
Opstelling:   Opstelling:
Esteban
M. Johansson
Gouweleeuw
Viergever
S. Poulsen
Gudelj (Henriksen/76)
Ortíz
Elm
Berghuis (Gudmundsson/73)
A. Jóhannsson (Avdic/73)
Beerens
  Boer
v. Polen
v.d. Werff
Lachman (Broerse/46)
v. Hintum
Saymak
Mokotjo (Klich/46)
Drost
Karagounis
Benson
Mahmudov (Hiwat/73)

PatiŽntendossiers dwarrelen over straat

In Nederland is er voortdurend gedoe over het Elektronisch Patiëntendossier. Maar dat de papieren variant ook heel wat risico's met zich meebrengt bewijst een zaak in Engeland.

De ziekenhuisdirectie van een ziekenhuis in Bristol gelastte namelijk onmiddellijk een onderzoek toen bleek dat de dossiers uit hun instelling door de straten van het 65 kilometer verderop gelegen Cardiff dwarrelden.

De paperassen bevatten bijzonder privacygevoelige informatie, zoals naam, leeftijd en medische historie van 49 patiënten.

In een aantal gevallen had het verplegend personeel er nog zaken bijgekriebeld, zoals 'tekenen van kanker, patiënt weet het zelf nog niet'. De vinder van de paperassen vertelde aan de Daily Mail: 'Ze vlogen rond in de wind, letterlijk iedereen zou ze kunnen hebben opgeraapt.'

Het North Bristol NHS Trust, beheerder van het ziekenhuis, bood haar 'welgemeende excuses' aan en beloofde een diepgaand onderzoek.

 

[WK] WŁst pakt vijfde allroundtitel, Nauta derde

Ireen Wüst is voor de vijfde keer in haar carrière wereldkampioene allround geworden. De Nederlandse won in Thialf de eerste drie afstanden en werd op de afsluitende vijf kilometer tweede. De Russin Olga Graf werd tweede, voor Yvonne Nauta die op de slotafstand haar slag sloeg.

Wüst wist zich al ver voor de slotafstand verzekerd van de titel. Ze hoefde hiervoor alleen maar te blijven staan. Een tijd van 6.59,07 was dan ook ruim voldoende voor titelprolongatie. Nauta stond na drie afstanden zevende en ging in de aanval om toch nog op het podium te belanden. De Friezin won de vijf kilometer in 6.57,59 en stootte hiermee de Russin Yuliya Skokova van het podium. Graf was onbereikbaar na haar 7.00,01 op de slotafstand. Diane Valkenburg klokte de vierde tijd, voor Irene Schouten.

In het klassement zette Wüst met 158.615 punten een nieuw baanrecord voor Thialf neer. Het verschil met Graf was uiteindelijk 2,7 punten, terwijl Nauta 3,88 punten toegaf. Skokova werd vierde en bleef hiermee Valkenburg en Schouten voor.

Uitslag

# Schaatser Land Tijd
1 Yvonne Nauta Ned 6:57.59
2 Ireen Wüst Ned 6:59.07
3 Olga Graf Rus 7:00.01
4 Diane Valkenburg Ned 7:08.11
5 Irene Schouten Ned 7:11.56
6 Yuliya Skokova Rus 7:18.50
7 Katarzyna Bachleda-Curus Pol 7:19.97
8 Natalia Czerwonka Pol 7:26.98


Klassement

# Schaatser Land Punten Verschil
1 Ireen Wüst Ned 158.615 -
2 Olga Graf Rus 161.315 +2.70
3 Yvonne Nauta Ned 162.488 +3.88
4 Yuliya Skokova Rus 162.946 +4.34
5 Diane Valkenburg Ned 163.275 +4.66
6 Irene Schouten Ned 163.896 +5.29
7 Katarzyna Bachleda-Curus Pol 164.248 +5.64
8 Natalia Czerwonka Pol 165.234 +6.62

[upd] SyriŽrs woedend, piloot leeft

Een Syrische straaljager die het Turkse luchtruim binnengevlogen zou zijn, is door de Turkse luchtmacht neergeschoten.

Dat melden officials op de Turkse tv. Ook premier Erdogan heeft het inmiddels bevestigd. Of de piloot van het toestel nog in leven is, is niet bekend.

Erdogan: "Een Syrisch vliegtuig heeft ons luchtruim geschonden. Onze F-16's zijn opgestegen en hebben het vliegtuig neergehaald. Waarom? Wie ons luchtruim schendt, wordt daarvoor hard gestraft."

Update 15.31 uur: 
De Syrische autoriteiten zijn woest, blijkt uit hun reactie. Dat meldt RTL Nieuws. 

De Syriërs geven aan het Turkse neerschieten van een Syrisch gevechtsvliegtuig als 'een onverholen daad van agressie' te zien.

Syrië ontkent dat het toestel boven Turkije vloog en geeft aan dat het gewoon binnen de Syrische grenzen is gebleven en ook op Syrisch grondgebied is neergestort.

Het toestel zou zijn gevonden nabij het stadje Kasab, dat nabij de Turkse grens en de Middellandse Zee gelegen is.

De piloot van het toestel heeft de schietstoel gebruikt en is volgens zijn meerderen niet gewond geraakt.

Chinese presidentsvrouw doopt tulp op Keukenhof

Peng Liyuan, de vrouw van de Chinese president Xi Jinping, heeft zondagmiddag op de Keukenhof in Lisse een tulp gedoopt. De doop van de Cathaytulp vond plaats in het kader van het staatsbezoek dat het Chinese staatshoofd en zijn echtgenote dit weekeinde aan Nederland brengen.

Bij de plechtigheid op het terrein van de bloemenattractie in de Bollenstreek waren ook koning Willem-Alexander en koningin Máxima aanwezig. Na de doop vertrok het gezelschap voor een privélunch naar Kasteel Keukenhof.

Eerder op de dag werd Xi al ontvangen op het Catshuis door premier Mark Rutte (VVD). Daar spraken ze over de economische, politieke en culturele samenwerking tussen Nederland en China. Ook was het Chinese staatshoofd in Noordwijk op een economische conferentie.

Het staatsbezoek van zaterdag en zondag gaat vooraf aan de nucleaire top NSS, die maandag en dinsdag in Den Haag plaatsvindt. Hoewel de koning en koningin zondagmiddag officieel afscheid nemen van de Chinese president en zijn vrouw blijft Xi voor de NSS-top nog in Nederland.

'Mick Jagger is een heel slechte kerel'

Mick Jagger heeft een grafisch ontwerper die voor hem werkte bijna tot zelfmoord gedreven. "Als ik niet zo sterk was geweest en zulke geweldige vrienden had, had ik mezelf misschien ook wel opgehangen", zegt ontwerper Ruby Mazur. Hij doelt daarmee op Jaggers vriendin L'Wren Scott, die maandag dood werd aangetroffen. Ze had zichzelf van het leven beroofd.

Mazur noemt de rocker in de Amerikaanse krant New York Post een 'heel slechte kerel', 'erg egoïstisch' en 'egocentrisch'. Hij ontwierp voor Jagger in de jaren zeventig voor tienduizend dollar de cover van de Stones' Tumbling Dice. Het ontwerp wordt sindsdien ook afgebeeld op tal van andere The Rolling Stones-producten, maar volgens Mazur weigerde Jagger hem zijn deel van de opbrengst te geven. Hij raakte daardoor in een depressie.

"Ik heb geprobeerd mijn appartement vol te laten open met gas. Als mijn broer me niet had gebeld, was ik nu waar L'Wren is", zegt Mazur. "Als ik Mick hoor zeggen 'ik was haar zielsverwant', dan zeg ik 'je praat onzin'."

[PD] Osasuna krijgt wederom klop

Osasuna heeft zich zondag in de Priméra Division niet kunnen revancheren voor de monsternederlaag tegen Barcelona. De ploeg, die vorige week van de landskampioen met 7-0 klop kreeg, ging in eigen stadion met 1-2 onderuit tegen Sevilla. Jairo en Carlos Bacca zorgden voor een 0-2 ruststand. Carlos Acuña deed pas in blessuretijd iets terug.

Sevilla steeg door de tweede opeenvolgende zege van de zevende naar de vijfde plaats, met 47 punten uit 29 duels. Osasuna staat zestiende met 29 punten.

Berger gooit World Cup weg in laatste race, afscheid Henkel

Biatlete Tora Berger is er niet in geslaagd haar carrière af te sluiten met een nieuwe World Cup-titel. De Noorse leek tijdens de massastart in Oslo hard op weg om voor eigen publiek haar loopbaan te beëindigen met de beker, maar moest zich toch gewonnen geven. De titel ging naar de Finse Kaisa Mäkäräinen.

Vooraf was duidelijk dat Berger de beker zou winnen als ze voor de Finse zou eindigen. Halverwege leek het die kant op te gaan, want Berger lag met één fout op de zevende plek, bijna tien plaatsen voor Mäkäräinen. Bij de derde keer schieten ging het echter helemaal fout voor Berger. Ze wist slechts twee van de vijf schijven te raken en viel terug tot tien plaatsen achter Mäkäräinen.

De Finse maakte nog wel een fout bij de laatste keer schieten, maar daar had Berger niks meer aan. Mäkäräinen kwam als zevende over de finish, een teleurgestelde Berger sloot op plek veertien haar loopbaan af. Kort na de finish hoorde de Finse dat zij net als drie jaar eerder winnares was van de World Cup.

De wedstrijd werd gewonnen door de Slowaakse Anastasia Kuzmina. Heel lang ging de jonge Duitse Laura Dahlmeier aan de leiding, maar zij liet in de twee laatste beurten een fout noteren en werd daardoor uiteindelijk zesde. De tweede plek ging verrassend naar Teja Gregorin. Ook voor de Sloveense was het de laatste wedstrijd na tien jaar biatlon op het hoogste niveau. Met haar tweede plek evenaarde ze het beste resultaat uit haar carrière, nadat ze vijf jaar eerder ook eens tweede werd. Marie Dorin-Habert werd derde in haar voorlopig laatste race. De Française gaat er tussenuit omdat ze zwanger is.

Naast Tora Berger nam ook een andere grootheid afscheid van het biatlon. Andrea Henkel nam na zestien volledige World Cup-seizoenen afscheid van de sport. De Duitse is een van de grote namen van de afgelopen jaren. In 2002 won ze in Salt Lake City olympisch goud in de individuele wedstrijd en de estafette, waarmee ze in Turijn en Vancouver zilver en brons pakte. 

Naast haar olympische successen werd Henkel maar liefst acht keer wereldkampioen. Vier titels pakte ze met de estafette en vier keer werd ze individueel wereldkampioen. In 2007 won ze de World Cup, waarin ze in totaal maar liefst 46 wedstrijden won. De 36-jarige Henkel (foto) gaat in de Verenigde Staten samenwonen met haar collega en verloofde Tim Burke.

[WK] Verweij vergroot voorsprong op Blokhuijsen

Koen Verweij heeft tijdens het wereldkampioenschap allround in Heerenveen zijn voorsprong in het klassement op Jan Blokhuijsen uit weten te breiden. De TVM-rijder werd in een tijd van 1.46,47 tweede achter Denis Yuskov, waar Blokhuijsen zesde werd.

De omstandigheden leken zwaar te zijn op de schaatsmijl, want Yuskov won met een tijd van 1.46,12 ruim een halve seconde langzamer dan zijn winnende tijd van vorige week. Achter de Rus werden Verweij en de Belg Bart Swings gedeeld tweede. Blokhuijsen reed 1.47,15 na in zijn rit tegen Verweij in de aanval te zijn geweest. Renz Rotteveel was met zijn tijd va 1.46,94 zelfs iets sneller. Wouter Olde Heuvel werd slechts veertiende in 1.48,92 minuten.

In het klassement heeft Verweij voor de afsluitende 10.000 meter een voorsprong van 9,9 seconden op Blokhuijsen. Yuskov staat op ruim veertien seconden derde. Rotteveel kan met zijn 28 seconden nog omhoog kijken. Olde Heuvel kan de slotafstand vergeten en is uiteindelijk tiende geworden in het klassement.

Uitslag

# Schaatser Land Tijd
1 Denis Yuskov Rus 1:46.12
2 Koen Verweij Ned 1:46.47
2 Bart Swings Bel 1:46.47
4 Sverre Lunde Pedersen Noo 1:46.86
5 Renz Rotteveel Ned 1:46.94
6 Jan Blokhuijsen Ned 1:47.15
14 Wouter Olde Heuvel Ned 1:48.92


Klassement

# Schaatser Land Punten Verschil 10000 meter
1 Koen Verweij Ned 109.409  
2 Jan Blokhuijsen Ned 109.904 +9.90
3 Denis Yuskov Rus 110.138 +14.58
4 Håvard Bøkko Noo 110.567 +23.16
5 Sverre Lunde Pedersen Noo 110.712 +26.06
6 Renz Rotteveel Ned 110.805 +27.92
7 Bart Swings Bel 111.048 +32.78
8 Konrad Niedzwiedzki Pol 111.291 +37.64
10 Wouter Olde Heuvel Ned 111.505 -

Dodental protesten Venezuela blijft oplopen

Gevechten tussen tegen- en medestanders van de Venezolaanse regering hebben de afgelopen dagen opnieuw drie mensen het leven gekost. Geweld tussen demonstranten en ordetroepen en regeringsgezinde vechtersbazen is de laatste vijf weken aan de orde van de dag in Venezuela. Het dodental is inmiddels de dertig gepasseerd.

Een van de slachtoffers viel zaterdagmiddag in de zuidwestelijke stad Merida. Een groep van vermoedelijk radicale regeringsaanhangers opende daar het vuur op deelnemers aan een protestmars tegen president Nicolas Maduro. Ene Jesus Orlando Labrador werd in zijn borst getroffen en bezweek, deelde burgemeester Carlos Garcia mee.

In Valencia, een bolwerk van de protestbeweging tegen de regering-Maduro, ging het vrijdag al mis. Een motorrijder die op een snelweg even buiten de stad op een wegversperring van betogers was gestuit, trok een wapen en schoot demonstrant Argenis Hernandez in de maagstreek. De getroffen actievoerder stierf niet veel later in het ziekenhuis.

Diezelfde avond sloegen Maduro-aanhangers op motorfietsen ook al toe in San Cristobal, de bakermat van de protesten. Ze scheurden door een oppositiegezinde wijk en schoten lukraak om zich heen, liet stadsbestuurder Sergio Vergara weten. Een van de kogels werd buschauffeur Wilfredo Rey fataal.

Een flink aantal Venezolaanse steden is al weken in de greep van antiregeringsdemonstraties. De betogingen, veelal op initiatief van studenten, hebben onder de middenklasse veel gehoor gevonden. De deelnemers zijn woedend over de inflatie, die vorige maand op liefst 57 procent uitkwam, de toenemende criminaliteit en de schaarste van producten als wc-papier en kookolie.

CocaÔnecondooms voor Vaticaan onderschept

De Duitse douane heeft cocaïne onderschept die in condooms was verstopt en naar het Vaticaan was gestuurd. Volgens de Duitse krant Bild am Sonntag is het pakket in Colombia verstuurd naar een postbusnummer van het Vaticaan.

Het bevatte 14 condooms waar 340 gram cocaïne in was verstopt. Het pakket werd in januari op het vliegveld van Leipzig ontdekt. De vondst is niet eerder door de douane bekend gemaakt vanwege het onderzoek. De Duitse politie en de Vaticaanse gendarmerie zijn er echter niet in geslaagd te achterhalen voor wie het pakket was bestemd. Van de verzenders ontbreekt ook elk spoor.

Interpol is ingeschakeld.

Bieber laat zich tatoeŽren op 12 kilometer hoogte

Justin Bieber heeft zich op een hoogte van zo'n twaalf kilometer laten voorzien van een nieuwe lichaamsversiering. De 20-jarige zanger liet aan boord van een vliegtuig een tatoeage zetten door de bekende New Yorkse tatoeëerder Bang Bang.

Rechts op Biebers onderbuik staat nu het woord 'forgive', het Engelse woord voor vergeven. Bang Bang moest te werk gaan terwijl het vliegtuig werd geteisterd door flinke turbulentie. "Zonder twijfel de moeilijkste tatoeage die ik ooit heb gezet", zegt de tatoeëerder, die ook Rihanna en Katy Perry voorzag van een tattoo, tegen de Amerikaanse entertainmentsite TMZ.

Het opmerkelijke gebeuren vond al eerder dit jaar plaats, tijdens een vlucht van de Verenigde Staten naar Canada, vlak nadat Bieber eind januari in Miami Beach was opgepakt wegens rijden onder invloed.

Rutte ontvangt Chinese president Xi Jinping

Premier Mark Rutte (VVD) heeft zondagochtend de Chinese president Xi Jinping ontvangen op het Catshuis in Den Haag. De ontmoeting staat in het teken van de economische, politieke en culturele samenwerking tussen Nederland en China.

Na de ontmoeting met Rutte staat het Sino-Dutch Economic Forum in Noordwijk op de agenda van Xi. Dat forum, dat door de koning wordt geopend, brengt ruim tweehonderd Chinese bedrijven en tweehonderd vertegenwoordigers van het Nederlandse bedrijfsleven bij elkaar. Daarna vertrekt het koninklijk echtpaar met de president en zijn vrouw Peng Liyuan naar de Keukenhof.

De Chinese president arriveerde zaterdag op Schiphol en werd ontvangen door koning Willem-Alexander en koningin Máxima. De president en zijn echtgenote werden zaterdagavond in het Koninklijk Paleis op de Dam in Amsterdam getrakteerd op een staatsbanket.

Tijd dringt voor slachtoffers moddervloed VS

Reddingswerkers zijn in de Amerikaanse staat Washington verwikkeld in een race tegen de klok in hun zoektocht naar overlevenden van de moddervloed die zaterdag minstens drie levens eiste. Zaterdagavond klonk er nog hulpgeroep vanonder de dikke laag modder en puin, maar de tijd dringt.

De reddingswerkers geven de moed nog niet op en zullen 'extreme risico's nemen' om slachtoffers uit hun benarde positie te bevrijden, zei brandweercommandant Travis Hots van de getroffen gemeente Snohomish. Hoeveel mensen er nog op redding wachten is onduidelijk.

Zaterdagochtend raakte in Snohomish een modderstroom los die bomen ontwortelde en meevoerde en zeker zes woningen overspoelde. In het getroffen gebied is de afgelopen weken veel regen gevallen.

Meerdere gewonden liggen nog in het ziekenhuis. Zeker een van hen, een jongetje van zes maanden oud, verkeert in levensgevaar.

User van de dag: Djeez

User van de dag

Djeez, het eerste 'slachtoffer' voor de User van de dag-interviews hier op de weblog, zoals ik hem benaderde via DM. De meeste van jullie zullen hem wel kennen van de FP, daar schrijft hij al een tijdje nieuws, columns en nog veel andere dingen, waarschijnlijk? Ja, Ik moet eerlijk toegeven dat ik amper op de FP kom. Ik kende Djeez niet heel goed; ik heb zojuist een paar items van hem gelezen (voor het eerst ), je moet de persoon die je vragen gaat stellen een beetje kennen natuurlijk. Maar goed, genoeg onzin gepraat. We beginnen maar met het eerste interview op de weblog!

[WK] WŁst ook op schaatsmijl klasse apart

Ireen Wüst heeft bij het wereldkampioenschap allround in Heerenveen ook de 1500 meter op haar naam geschreven. De Nederlandse kwam niet in de buurt van haar eigen baanrecord, maar zette met 1.54,13 wel weer de concurrentie op fikse achterstand.

Na Wüst was Olga Graf de beste van de rest. De Russin reed de schaatsmijl met slechts een zeer klein verval en liet de klokken op 1.55,67 stilstaan. Daarmee was ze 32 honderdsten sneller dan haar landgenote Yuliya Skokova. Yvonne Nauta pakte in 1.57,32 een mooie vijfde plaats. Diane Valkenburg (1.58,45) en Irene Schouten (1.59,49) verloren terrein.

In het klassement heeft Wüst na drie van de vier afstanden voor de vijf kilometer een voorsprong van bijna 24 seconden op nummer twee Skokova. Graf moet voor de tweede plaats in het klassement bijna twee seconden goedmaken op haar landgenote. Valkenburg, Nauta en Schouten kunnen met een goede race nog de vierde positie van Katarzyna Bachleda-Curus afpakken.

Uitslag

# Schaatser Land Tijd
1 Ireen Wüst Ned 1:54.13
2 Olga Graf Rus 1:55.67
3 Yuliya Skokova Rus 1:55.99
4 Natalia Czerwonka Pol 1:56.91
5 Yvonne Nauta Ned 1:57.32
9 Diane Valkenburg Ned 1:58.45
11 Irene Schouten Ned 1:59.49


Klassement

# Schaatser Land Punten Verschil 5000 meter
1 Ireen Wüst Ned 116.708 -
2 Yuliya Skokova Rus 119.096 +23.88
3 Olga Graf Rus 119.314 +26.06
4 Katarzyna Bachleda-Curus Pol 120.251 +35.43
5 Diane Valkenburg Ned 120.464 +37.56
6 Natalia Czerwonka Pol 120.536 +38.28
7 Yvonne Nauta Ned 120.729 +40.21
8 Irene Schouten Ned 120.740 +40.32

Arbiter maakt excuses voor verkeerde rode kaart

Arbiter Andre Marriner heeft zijn excuses aangeboden, Hij stuurde in de wedstrijd tussen Chelsea en Arsenal de verkeerde speler weg.

Alex Oxlade-Chamberlain, speler van Arsenal, sloeg de bal na een schot van Eden Hazard uit de doelmond weg en hij maakte dat ook duidelijk kenbaar bij Marriner. Desalniettemin was het zijn ploeggenoot Kieran Gibbs die van het veld werd gestuurd. Marriner zegt dat hij teleurgesteld is dat hij zo'n grove fout heeft gemaakt.

Chelsea won de wedstrijd met 6-0.

'PVV niet isoleren of negeren'

Je moet niet samenwerken met de PVV, maar je moet die partij ook niet isoleren of negeren. GroenLinks-leider Bram van Ojik zei dat zondag in het tv-programma Buitenhof. Hij werd bijgevallen door voormalig VVD-leider Hans Wiegel en oud-senator Han Noten van de PvdA.

Van Ojik vindt dat de ideeën van de PVV bestreden moeten worden. "Je moet het niet met die partij op een akkoordje gooien, bijvoorbeeld om het wetsvoorstel voor strafbaarstelling van de illegaliteit door de Senaat te loodsen."

Maar helemaal negeren van de PVV is verkeerd, vindt Van Ojik. Hij wil ook niet per definitie uitsluiten dat zijn partij moties van de PVV steunt. Als het om goede voorstellen gaat, ziet hij daartoe geen reden. Hij wijkt daarmee af van de PvdA, die geen enkel voorstel van de partij van Geert Wilders meer wil steunen, hoe de inhoud ook luidt.

Wiegel nam afstand van de uitingen van Wilders, die deze week zijn aanhang 'minder Marokkanen’ liet scanderen, maar vindt dat de politiek zich wel moet bekommeren om de kiezers van de PVV. "Je moet die kiezers perspectief bieden." Van Ojik herhaalde zijn oproep om een Kamerdebat te houden over het omstreden optreden van Wilders.

'Twitter staat niet boven de wet'

De twitterban in Turkije is wel degelijk gerechtvaardigd. Dat zegt de Turkse minister Mehmet Şimşek (Financiën) in een zondag gepubliceerd interview met de BBC. Twitter zou volgens de bewindsman gerechtelijke bevelen naast zich hebben neergelegd.

Het blokkeren van de berichtensite heeft in Turkije geleid tot woedende reacties. Şimşek erkende dat het in de ban doen van sociale media niet goed is voor het aanzien van de regering. Toch zou geen sprake zijn van een aanval op de vrijheid van meningsuiting.

Twitter weigerde volgens de minister herhaaldelijk om berichten te verwijderen, ook als de rechter daar opdracht toe had gegeven. "Ik denk niet dat enig wereldwijd bedrijf moet denken dat het boven de wet staat", zei Şimşek tegen de Britse omroep.

Twitter weigerde volgens de minister herhaaldelijk om berichten te verwijderen, ook als de rechter daar opdracht toe had gegeven.

[Eredivisie] Preview speelronde 29

Komend weekend worden er slechts vier wedstrijden in de Eredivisie afgewerkt. Dit heeft allemaal te maken met de nucleaire top, die in Den Haag wordt gehouden. De resterende duels staan voor 2 april op de rol. Wij beschouwen in elk geval voor op het duel tussen AZ en PEC Zwolle.

AZ is de enige Nederlandse ploeg, die nog in een Europees toernooi actief is. Donderdagavond slaagde de Alkmaarder formatie er namelijk in om door te dringen tot de achtste finales van de Europa League. In Rusland hield de ploeg van trainer Dick Advocaat FC Anzhi Makhachkala op een doelpuntloos gelijkspel, waardoor de 1-0 zege in het AFAS-stadion voldoende bleek.


Stef Nijland probeert te midden van drie AZ-spelers een ploeggenoot te bereiken (PRO SHOTS / Peter Lous)

Direct effect is wel dat AZ in de Eredivisie niet heel goed meedraait. De ploeg staat daar op de zevende plaats en heeft 40 punten. Dat zijn er negentien minder dan koploper Ajax en maar drie meer dan PEC Zwolle, dat komend weekend naar Alkmaar zal afreizen.

De Zwollenaren kennen voor hun doen een prima seizoen. Na 28 speelronden staat de ploeg van trainer Ron Jans op de achtste plaats en boekte tot dusver negen keer een zege. Aan het begin van de competitie draaide de Zwollenaren zelfs in de top mee en stond in de vierde, vijfde en zesde speelronde op nummer één.

Als we een blik op de geschiedenis werpen, dan blijkt dat niet AZ maar PEC Zwolle in het verleden de grootste onderlinge overwinning boekte. In het seizoen 2002/2003 wonnen de Zwollenaren in eigen huis met 5-1 van de Alkmaarders. Marino Promes was verantwoordelijk voor drie doelpunten en was daarmee de gevierde man. De andere treffers kwamen op naam van Maarten Schops en Pascal Bosschaart. Kenneth Perez redde in die editie de eer voor AZ.

Robin Nelisse (AZ) probeert twee tegenstanders te slim af te zijn (PRO SHOTS / Jan Kanning)

Naast dit duel treft FC Groningen in eigen huis Vitesse, gaat N.E.C. Nijmegen op bezoek bij sc Heerenveen en krijgt PSV bezoek van Roda JC. Hoe de stand er na deze vier wedstrijden uitziet, weten we zondagavond rond de klok van 16.30 uur. De overige duels worden allemaal op 2 april om 18.45 uur gespeeld.

Welke wedstrijd/programma wordt waar en wanneer uitgezonden?

Aanvang Wedstrijd/Programma Zender
21 mrt om 20.30 uur Voetbal International RTL7
22 mrt om 18.45 uur FC Groningen - Vitesse FOX Sports 1
22 mrt om 19.45 uur sc Heerenveen - N.E.C. Nijmegen FOX Sports 3
22 mrt om 20.45 uur PSV - Roda JC FOX Sports 1
22 mrt om 22.35 uur NOS Studio Sport: Eredivisie Nederland 1
23 mrt om 02.09 uur NOS Studio Sport: Eredivisie Nederland 1
23 mrt om 14.30 uur AZ - PEC Zwolle FOX Sports 1
23 mrt om 19.00 uur NOS Studio Sport: Eredivisie Nederland 1
23 mrt om 20.00 uur 90 Minutes FOX Sports 1
23 mrt om 22.15 uur NOS Studio Voetbal Nederland 1

TiŽsto ontroerd door steunbetuigingen

Het doet Tiësto goed dat hij van alle kanten steunbetuigingen krijgt. De 45-jarige dj had vrijdag een ongelukje waar hij een hersenschudding en een paar hechtingen aan overhield. "Het raakt mijn hart dat al mijn vrienden, familie en fans me een heleboel positieve berichten sturen. Bedankt allemaal. Dat betekent alles voor me", twittert hij.

De wereldberoemde Nederlander, die eigenlijk Tijs Verwest heet, stootte voorafgaand aan zijn show in het Amerikaanse San Jose zijn hoofd tegen een scherm. Daarbij liep hij een hoofdwond op. Dokters adviseerden Tiësto vervolgens een paar dagen vrij te nemen, waarop zijn optreden werd afgeblazen.

Dikste man van Engeland krijgt hartaanval

Liam Johnson, een van de dikste mannen van Groot Brittannië, is overleden aan een hartaanval.  Johnson was pas 22 jaar en woog 420 kilo. Hij verkeerde in een dermate slechte conditie dat de hartaanval verwacht werd.

De hulpdiensten probeerden Liam nog te reanimeren, maar even later moest hij worden doodverklaard. 

Vervolgens moest de hulp van twee teams brandweerlieden worden ingeroepen om het stoffelijk overschot van de jongeman te vervoeren en verschillende deur- en raamstijlen moesten worden uitgebroken.

De zaak wijst nog maar eens op de verschrikkelijke tol die obesitas in Groot-Brittannië jaarlijks eist. En dat op een moment dat een recordaantal mensen wordt gediagnosticeerd als obees. Meer dan een kwart (26%) van de volwassen bevolking heeft een gevaarlijk overgewicht, tegen 8% in 1980. In 2007 waarschuwde een overheidsinstantie nog dat tegen 2050 de helft van de Britse bevolking obesitas ontwikkeld zal hebben, hetgeen de economie 60 miljard euro zal kosten.

In januari van dit jaar bracht de National Obesity Forum een rapport uit, waarin ze deze voorspellingen ‘optimistisch’ noemen en dat politiek en maatschappij ‘de ware omvang van het probleem onderschat’.

Onder wetenschappers groeit steeds meer de consensus dat de voedingsindustrie een grote rol speelt in de obesitas-epidemie in de Westerse wereld, met producten die te veel zout, zoet en vet bevatten. Wel is er nog discussie of de producenten van voedingsmiddelen de mensheid opzettelijk afhankelijk houden of dat het gaat om noodzakelijke ingrediënten voor bereiding en conservering. 

Franse satelliet ontwaart sporen vermist vliegtuig

Op Franse satellietbeelden zijn voorwerpen te zien die mogelijk afkomstig zijn van het Maleisische passagiersvliegtuig dat al twee weken wordt vermist. Dat hebben de Maleisische autoriteiten zondag laten weten.

De Boeing-777 van Malaysia Airlines met 239 mensen aan boord verdween ruim twee weken geleden tussen Maleisië en Vietnam van de radar. Sindsdien is een grote zoekoperatie op touw gezet. De speurders concentreren zich inmiddels op een deel van de zuidelijke Indische Oceaan.

De afgelopen weken werd al meermalen hoopvol gemeld dat het spoorloze toestel op satellietbeelden te zien zou zijn. Dat liep echter steeds uit op een teleurstelling.

A2 deels dicht door overlijden motorrijder

De A2 tussen Waardenburg en Zaltbommel in zuidelijke richting is gesloten door het overlijden van een motorrijder. De bestuurder werd onwel, waarna een ambulance werd ingeschakeld. Het is niet duidelijk of de motorrijder betrokken was bij een ongeluk. Dat laat de ANWB zondag weten.

Op de weg staat drie kilometer file. Hoe lang die nog dicht blijft is onduidelijk, omdat de politie nog bezig is de zaak te onderzoeken. De ANWB raadt automobilisten die naar Brabant willen aan via Gorinchem te reizen.

'L'Wren Scott had geen miljoenen aan schulden'

L'Wren Scott kampte niet met een miljoenenschuld. Dat laat een pr-bedrijf dat Scotts modebedrijf LS Fashion vertegenwoordigt weten in een verklaring. De modeontwerper en vriendin van Mick Jagger pleegde vorige week zelfmoord. De reden zou zijn dat ze gebukt ging onder miljoenen aan schulden.

PR Consulting ontkent dat het bestaan van het bedrijf in gevaar was. Hoewel het nog niet op elk vlak liep als gehoopt, waren de vooruitzichten op lange termijn positief. Bovendien was Scott juist van plan LS Fashion te herstructureren.

De ontwerper werd maandag dood aangetroffen in haar New Yorkse appartement. Ze is 49 jaar geworden. Scotts uitvaart vindt plaats in Los Angeles, weet het Amerikaanse tijdschrift Us Magazine. Jagger is momenteel druk in de weer met de organisatie.

'Bussen vol inspecteurs naar Schiphol'

Schiphol heeft de afgelopen weken 'bussen vol inspecteurs' op bezoek gehad om de veiligheidssituatie van de luchthaven te controleren. Talloze wereldleiders arriveren op Schiphol om de nucleaire top van maandag en dinsdag bij te wonen. "Alle landen sturen mensen vooruit", zei Schipholdirecteur Ad Rutten in het programma WNL op Zondag.

"Uiteindelijk werd wat wij gedaan hebben, geaccordeerd", zegt Rutten over de bezoekjes. "Geen enkel land wilde iets speciaals hebben." Toch hebben sommige landen van tevoren aangegeven niet naast vliegtuigen van bepaalde andere landen te willen staan. Op de top komen veel rivaliserende landen samen, zoals India en Pakistan.

Schiphol is al driekwart jaar bezig met de voorbereidingen voor de NSS. De Polderbaan is speciaal gereserveerd voor de gasten van de top. De organisatie is een hele klus. "We draaien een dubbele operatie", vertelt Rutten. "Dus alle bedrijven die eraan meewerken hebben extra mensen rondlopen." Voor de top is een speciale uitgang gemaakt die rechtstreeks naar de A5 leidt.

Omwonenden hebben al geklaagd over geluidsoverlast. "Met name in Aalsmeer", vertelt Rutten. Hij verwacht maandag geen klachtenregen, mits de weersvoorspellingen kloppen. "Dan kunnen we het geluid goed verspreiden."

Martino over El Clasico: onze laatste kans

Barcelona-coach Gerardo Martino heeft nogmaals het belang van de kraker tegen Real Madrid onderstreept. "Dit is waarschijnlijk onze laatste kans", sprak de Argentijn in de aanloop naar de krachtmeting in de Priméra Division.

De landskampioen is gezien de achterstand van vier punten genoodzaakt te winnen. "Na deze wedstrijd zijn er nog negen speelronden. Het is nogal een verschil of je één, vier of zeven punten moet goedmaken."

"De topteams wankelen meestal niet in deze fase van het seizoen, in ieder geval niet veel", vervolgt Martino, die bezig is aan zijn eerste seizoen in Camp Nou. De coach won zijn eerste Clasico en is vastberaden ook de tweede tot een goed einde te brengen. "We zullen er alles aan doen om het gat met Real te verkleinen."

Schansspringer Prevc wint laatste wedstrijd

Schansspringer Peter Prevc heeft in Planica voor eigen publiek de laatste World Cup van het seizoen gewonnen. De Sloveen was vooral dankzij een geweldige tweede sprong niet te kloppen. 

Na de eerste ronde ging Kamil Stoch aan de leiding. De Pool, die de World Cup al binnen heeft, had een kleine voorsprong op de Noor Anders Bardal en Prevc. Ook de Duitser Severin Freund en de Japanner Noriaki Kasai hadden nog goede kans op het podium. 

In de tweede ronde werd duidelijk dat deze vijf springers, ook de beste vijf in de stand om de World Cup, het duel om de dagzege uit zouden vechten. Kasai was als eerste aan de beurt, maar hij kon niet overtuigen en werd vijfde. Freund liet wel een sterke sprong zien, en dat bracht hem uiteindelijk naar de tweede plek. Alleen Prevc wist de score van de Duitser te verbeteren. Bardal werd derde, terwijl Stoch het seizoen afsloot met de vierde plek.

Prevc tijdens de Olympische Spelen in Sochi, waar hij zilver en brons won (Foto: PRO SHOTS/GEPA)
Prevc tijdens de Olympische Spelen in Sochi, waar hij zilver en brons won (Foto: PRO SHOTS/GEPA)

Blake meteen snel bij rentree

Yohan Blake heeft bij zijn rentree op de atletiekbaan meteen laten zien weer snel te kunnen zijn. De Jamaicaan liep in zijn eigen land tijdens de UWI Invitational in Mona de 200 meter in een tijd van 20,49 seconden. Hiermee bleef hij Daniel Bailey uit Antigua (20,77) ruim voor.

Blake kampte een groot deel van vorig seizoen met een dijbeenblessure en moest daardoor het wereldkampioenschap in Moskou laten schieten. De wereldtitel op de 100 meter kon de Jamaicaan hierdoor niet verdedigen. "Ik voel me goed, maar ik heb nog veel werk te doen om helemaal fit te worden. Op dit moment zit ik pas op 60 procent."

Marokkanen belaagd: 'Minder, minder, minder!'

Onder het motto 'wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat vooral ook een ander aan' worden (niet-criminele) Nederlanders van Marokkaanse afkomst sinds de gemeenteraadsverkiezingen op straat belaagd door groepen Nederlandse jongeren.

Dat melden jongeren in elk geval op Facebook. Een jongen stelt dat de vriendin van zijn zusje vrijdag naar verluidt het volgende overkwam. Ze typte het meteen uit: "Ik dacht mijn vrijdagavond rustig te starten met een koffie van de Mac. Samen met een vriendin liepen we rustig naar binnen. We stonden achter een groepje jongens van Nederlandse komaf. Het waren zeker acht jongens van rond de 20 à 25 jaar."

"Ze draaiden zich om en keken ons aan met een grijns op het gezicht, waarop een van de jongens riep: 'Minder of meer Marokkanen?' Het groepje reageerde luid in koor: 'Minder, minder, minder!'"

"Ik dacht dat ik droomde. Gebeurt dit nou echt of ben ik terug in de tijd, terug in 1939? Walgelijk gedrag. Dit is vandaag de tweede keer dat dit gebeurt. Eerst bij mijn moeder en nu bij mij."

Een vrouw reageert in de comments: "Vreselijk dit soort dingen. Ik maak om de dag wel soortgelijke dingen mee, alleen het ergste is dat mijn dochter van tien er vaak ook bij is en die kruipt nog net niet onder mijn jas om haar tranen en angst te verbergen. Bespuugd, uitgescholden; (...) niet alleen wij maar onze kinderen zijn hier ook slachtoffer van helaas."

FOK!sport foto-onderschrift week 12

Elke week hebben we hier op FOK!sport een nieuwe ronde van het FOK!sport foto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we opzoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week (volgens de FOK!sport redactie) was 3rr0r met het volgende onderschrift: "Eelco overtuigt met Stervende Zwaan balletuitvoering"

De opgave van deze week:

Marco van Basten is boos op Pieter Vink, wat zegt de trainer van sc Heerenveen hier tegen de scheidsrechter? (PRO SHOTS/Jasper Ruhe)
Marco van Basten is boos op Pieter Vink, wat zegt de trainer van sc Heerenveen hier tegen de scheidsrechter? (PRO SHOTS/Jasper Ruhe)

Kashia: "Het ging helemaal mis"

Guram Kashia kan er met zijn verstand niet bij dat Vitesse gisteren werd afgeslacht door FC Groningen. Groningen was met 3-1 te sterk voor de Arnhemmers, die dit seizoen meedoen in destrijd om de landstitel.

Een mentale klap, want Ajax heeft nu de mogelijkheid om uit te lopen als er vandaag wordt gewonnen van FC Twente. Bovendien is PSV de club gepasseerd op de ranglijst van de Eredivisie. Voor Kashia zat er een extra zuur smaakje aan de nederlaag. Door een persoonlijke fout stond hij aan de basis van de eerste treffer van Groningen.

"Het is altijd teleurstellend om te verliezen. Vandaag dus ook", stelt Kashia in gesprek met Omroep Gelderland. "We speelden niet goed. Het ging helemaal mis; individuele fouten, eerst van mij. Die dingen gebeuren."

Kashia durft niet meer met zekerheid te zeggen waar de slotfase van het seizoen Vitesse heen gaat brengen. Door de teleurstellende prestaties van de afgelopen periode sluit hij niets uit. "Het loopt tegen het einde van het seizoen. De komende vijf duels zullen bepalen hoe hoog we eindigen."

De hoogst haalbare plek voor Vitesse lijkt op dit moment de tweede plek. De strijd om het vice-kampioenschap is dit seizoen hevig. Feyenoord, FC Twente, PSV en Vitesse zijn nog in de race om een ticket voor de voorrondes van de Champions League te bereiken.

Cocu: "Tweede plaats is lang geleden"

Trainer Philip Cocu kan tevreden zijn nu hij met PSV is opgestoomd naar de tweede plek in de Eredivisie. De oefenmeester boekte zaterdagavond met PSV een solide 3-1 overwinning op Roda JC. Het betekende al de achtste overwinning op rij voor de Eindhovenaren.

In plaats van vrees voor het rechter rijtje, doet PSV binnen twee maanden ineens weer helemaal mee om een Champions League-ticket. Ook de landstitel is nog in zicht. "We zijn van ver gekomen en hebben hier met z'n allen hard voor gewerkt.", benadrukte Cocu in gesprek met pers. "Goed om te zien dat we weer even op de tweede plaats staan, dat is lang geleden. We proberen dit zo lang mogelijk vol te houden."

Cocu zag Memphis Depay als een van de uitblinkers tegen Roda. De aanvaller speelde uit voorzorg met een masker maar dat weerhield hem er niet van om constant het doel van de tegenstander op te zoeken.

"Memphis was heel gevaarlijk, hij had veel afwisseling in zijn spel. Voorzetten met links en rechts; steeds was hij dreigend. Alleen een doelpunt ontbrak. Ik kijk alweer uit naar de volgende wedstrijd, dan mag hij die bal er wel in schieten."

Mocht koploper Ajax punten laten liggen tegen FC Twente, dan blijft het verschil met PSV zes punten. Die kans is aannemelijk, omdat de Amsterdammers de laatste twee competitiewedstrijden gelijk speelden. Met nog vijf speelrondes op het programma is de kans dus aanwezig dat PSV in de slotfase van het seizoen met de landstitel aan de haal gaat.

[Vid] Engelaar scoort vanaf eigen helft

Nadat Wayne Rooney gisteren in de wedstrijd tegen West Ham United scoorde vanaf net voorbij de middenlijn, moet Orlando Engelaar gedacht hebben dat dat wel beter kon.

De oud-speler van onder andere NAC Breda, FC Twente en PSV scoorde in de wedstrijd van zijn ploeg Melbourne Heart tegen Central Coast Marines in de Australische A-League vanaf de eigen speelhelft. Heart verloor de wedstrijd overigens met 2-1.

De 34-jarige middenvelder brak zeven maanden geleden nog zijn been, maar sinds zijn rentree is hij een vaste waarde geworden in het team dat onder leiding staat van John van 't Schip. Ook Rob Wielaert, oud-speler van onder andere N.E.C. Nijmegen, speelt bij Heart. De ploeg staat momenteel voorlaatste in de A-League.


Volgens velen de goal van het jaar in Australië. (Bron: YouTube)

FOK!toen: Resident Evil

Toen in 1995 de Sony PlayStation en SEGA Saturn op de markt waren, had Capcom al een aardige naam voor zich zelf gecreëerd met titels als Street Fighter, Darkstalkers en Megaman. Echter, ze wilden ook graag een geheel nieuwe franchise starten die een meer horror-thema had.

 

Shinji Mikami haalde daarom zijn inspiratie voornamelijk uit de zombiefilms van George Romero en science fiction-horror boeken. Juist door deze twee te combineren kwam hij op het idee van de originele Resident Evil. Resident Evil 1 verscheen achttien jaar geleden op 23 maart 1996 voor zowel Sony PlayStation als SEGA Saturn en zette het survival-horror-genre opnieuw op de kaart.

 

RE eerste zombie

 

Het verhaal van Resident Evil speelt zich af in juli 1998, in een fictieve stad genaamd "Raccoon City". Er hebben bizarre moordzaken plaatsgevonden, waarin hele families het slachtoffer zijn geworden van kannibalisme. Het lokale STARS Alpha-team bestaande uit Chris Redfield, Jill Valentine, Barry Burton en Albert Wesker wordt ingeschakeld om in de bergen nabij de stad op zoek te gaan naar degene die achter die gruwelijke misdaden zit en om de ontbrekende Bravo-team leden te vinden. 

 

Het noodlot slaat echter toe wanneer de helikopter waarin alpha-team zit technische problemen krijgt en een noodlanding moet maken. Nauwelijks bekomen van de schrik wordt het team aangevallen door gemuteerde honden en wordt de piloot, Joseph, verslonden. Een wilde achtervolging volgt, totdat ze net op tijd kunnen schuilen in een groot landhuis. Echter, in het landhuis gaat het pas echt goed mis en voor je het weet ben je je team kwijt en sta je er alleen voor.

 

re1

 

In dit spel speel je met de jonge Chris Redfield of Jill Valentine die elk hun eigen vaardigheden hebben. Jill heeft bijvoorbeeld minder health, maar kan meer items dragen en bij Chris is dat precies andersom. Het spel draait voornamelijk het oplossen van puzzels, zoeken naar munitie, wapens, herbs en het vinden van de beruchte sleutels. Tijdens het zoeken moet je jezelf op elke mogelijke manier zien verdedigen tegen monsters, zoals zombies, kraaien, een reuzenslang en natuurlijk de beruchte hunters.

 

Naarmate de game vordert, vind je een geheim laboratorium en kom je erachter dat de Umbrella Corporation achter de verdwijningen in de stad zit. Er is namelijk een levensgevaarlijk virus, T-Virus, ontwikkeld dat op uitbreken staat. Op dit moment blijkt tevens dat je teamgenoot Albert Wesker een dubbelrol speelt. Wesker laat een groot monster, Tyrant, los om voor eens en altijd met jou af te rekenen. Het team moet er dus alles aan doen om dit monster te verslaan en te voorkomen dat het T-Virus verder uitbreekt, wat uiteindelijk resulteert in de totale vernietiging van het landhuis en de omgeving.

 

re1-2

 

Hoewel de game nu zal overkomen als een goede B-film was Resident Evil voor die tijd heel vooruitstrevend. De sfeer in het landhuis en de “levensechte” omgevingen maakten veel indruk. De soundtrack zorgde er nog eens extra voor dat je iedere keer weer op het puntje van je stoel zat. Door de vaste camerapunten leek het of je de game door het oog van een beveiligingscamera speelde en was je extra voorzichtig met net dat ene hoekje om lopen, want je kon niet zien of er iets liep dat je te grazen wilde nemen. Gelukkig kon je vaak nog wel de voetstappen horen, waardoor je enigszins wist wat je kon verwachten.

 

re1-3

Ik weet nog goed dat ik deze game samen met mijn broer speelde en hoeveel indruk Resident Evil maakte. Tot op de dag van vandaag is dat gevoel niet minder geworden en dat is toch heel bijzonder als een game dat voor elkaar krijgt. Op een gegeven moment waren we zo goed in de game dat we hem binnen drie uur uit wisten te spelen en daar een ‘Unlimited Rocket Launcher’ voor kregen. Door de game daarnaast op de beste manier uit te spelen, kregen we ook nog eens een speciale sleutel, The Mansion Key, waarmee je een extra kostuum kreeg voor je personages. 

 

Inmiddels zijn we vijf delen, een aantal films, wat spin-offs en heel wat hoogte- en, met name, dieptepunten verder, maar de eerste Resident Evil zal bij veel mensen nog steeds speciale en nostalgische gevoelens oproepen die tot op heden maar weinig games hebben kunnen evenaren. Momenteel is het erg stil omtrent de franchise en is het wachten op een echt nieuw deel in de serie dat de fans verdienen. Een heruitgave van de Nintendo Gamecube-versie van deel één en een remake van deel twee, Resident Evil 2 wordt namelijk door velen gezien als de beste Resident Evil tot op heden, zouden in ieder geval een grote stap in de goede richting in zijn.

PVV verliest vijf zetels in peiling

De Marokkanen-uitspraak van Geert Wilders heeft hem, in ieder geval bij de meest recente peiling van Maurice de Hond, deze week vijf zetels gekost. De partij van Wilders zou, indien er nu verkiezingen zouden worden gehouden, naar schatting 22 zetels halen en daarmee niet langer de grootste partij zijn in de peiling.

D66 wint drie zetels en zou uitkomen op 23 zetels in de Kamer. De SP blijft op 23 zetels staan. Het CDA heeft er twee zetels bijgekregen en komt op 21 zetels, evenveel als de VVD. De PvdA verliest nóg een zetel ten opzichte van vorige week en komt op een schamele dertien zetels uit.

Wilders vroeg woensdagavond zijn achterban of deze meer of minder Marokkanen wilde, waarop het publiek luid 'minder' scandeerde. Wilders verzekerde hun ervan dat te zullen gaan regelen door criminele Marokkanen met een dubbel paspoort naar Marokko te sturen, immigratie uit niet Westerse culturen te beperken en vrijwillige remigratie naar het land van herkomst te stimuleren. Tot voor kort kregen remigrerende burgers een heenreisvergoeding en levenslange uitkering.

Van de ondervraagden vindt 72 procent dat de uitspraak van Wilders niet acceptabel is en 23 procent kan er wel mee leven. De vraag of hij strafrechtelijk moet worden vervolgd, kwam uit op 46 procent voor en 46 procent tegen.

Van de ondervraagden vindt 29 procent dat de Tweede Kamer met een cordon sanitaire moet komen. PvdA-Kamerleden Duco Hoogland en Roelof van Laar lieten zaterdag weten dat hun partij geen enkel voorstel van de PVV meer zal steunen, ongeacht de inhoud ervan.

De Hond legde ook een aantal stellingen voor naar aanleiding van de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen. Daaruit blijkt dat 47 procent vindt dat PvdA-leider Diederik Samsom moet aftreden. De PvdA haalde een historisch lage score bij de gemeenteraadsverkiezingen van dinsdag.

Michigan staakt homohuwelijken

Het homohuwelijk in de Amerikaanse staat Michigan is tijdelijk weer verboden. Een rechter bepaalde vrijdag dat het verbod onwettig is, maar de staat is daartegen in beroep gegaan. De rechtbank heeft daarop besloten dat in afwachting van het beroep homoseksuelen de komende dagen niet mogen trouwen.

Homoseksuele stellen hebben zaterdag de kans gepakt om snel te trouwen. De bevolking van de Amerikaanse staat stemde in 2004 in een referendum voor een verbod op het homohuwelijk. In de tussentijd is de publieke opinie verschoven richting het pro-kamp.

Twee verpleegsters uit Michigan startten in 2012 een rechtszaak over het homohuwelijk, omdat zij elkaars kinderen niet konden adopteren. Gezamenlijke adoptie is alleen voor getrouwde stellen in de Amerikaanse staat wettelijk mogelijk. De twee zijn zaterdag niet snel getrouwd. "We gaan trouwen als we weten dat het huwelijk voor altijd geldig is", aldus April DeBoer.

Nadal maakt korte metten met Hewitt in Miami

Rafael Nadal heeft probleemloos de derde ronde van het masterstoernooi van Miami bereikt. De Spanjaard (1) gunde voormalig nummer één van de wereld Lleyton Hewitt slechts vier games: 6-1 en 6-3. Het pleit was binnen zeventig minuten beslecht. Nadal stond gedurende de wedstrijd geen enkel breakpoint af.

In het vrouwentoernooi kende Maria Sharapova aanmerkelijk meer moeite. De als vierde geplaatste Russin ontdeed zich in drie sets van de Tsjechische Lucie Šafářová (26): 6-4, 6-7 (7) en 6-2. Sharapova liet in de tiebreak van de tweede set twee matchpoints onbenut, maar stelde in het derde bedrijf orde op zaken. Het duel nam een kleine drie uur in beslag.

[NBA] Philadelphia 76ers nadert bedenkelijk record

Voor Philadelphia 76ers komt een bedenkelijk record in de NBA steeds dichterbij. De ploeg slikte op bezoek bij Chicago Bulls de 24e nederlaag op rij: 81-91. Philadelphia heeft nog twee wedstrijden om een evenaring van de slechtste reeks uit de NBA-historie te voorkomen. In het seizoen 2010-2011 ging Cleveland Cavaliers 26 keer op rij onderuit.

San Antonio Spurs, de ploeg met het beste gemiddelde in de NBA, verkeert wel in goede vorm en boekte tegen Golden State Warriors de dertiende opeenvolgende zege: 99-90. De twee beste ploegen van het oosten gingen op vreemde bodem onderuit. Indiana Pacers slikte een nederlaag bij Memphis Grizzlies (82-71), terwijl titelhouder Miami Heat zijn meerdere moest erkennen in New Orleans Pelicans: 105-95.

Overige uitslagen
Charlotte Bobcats - Portland Trail Blazers 124-94
Cleveland Cavaliers - Houston Rockets 111-118
Utah Jazz - Orlando Magic 89-88
Los Angeles Clippers - Detroit Pistons 112-103 

NAC-'supporters' opgepakt na Belgische bekerfinale

Na de bekerfinale tussen Lokeren en Zulte Waregem in Brussel heeft de Belgische politie zaterdag vijf 'supporters' van NAC Breda aangehouden. In de auto van de voetbalaanhangers werden 61 pakjes vol witte poeder gevonden, vermoedelijk cocaïne. Er werd ook veel geld gevonden, melden Belgische media zondag.

De Nederlanders waren niet de enigen die in de boeien werden geslagen rond de bekerfinale. De politie hield nog drie 'voetbalfans' aan voor geweldpleging en drie voor dronkenschap. In totaal werden 23 mensen afgevoerd naar het ziekenhuis. De wedstrijd werd gewonnen door Lokeren.

Rellen na demonstratie in Spanje

Een demonstratie in Madrid tegen bezuinigingen is zaterdag uitgelopen op rellen. Tienduizenden mensen waren naar de Spaanse hoofdstad gekomen om hun onvrede over de regering te uiten. De demonstranten gooiden later op de dag met flessen en andere objecten naar de politie. Een politiewagen werd door de demonstranten vernield.

De politie liet in een verklaring weten dat zes agenten gewond raakten bij de uit de hand gelopen demonstratie en twaalf mensen werden gearresteerd. Volgens de Spaanse krant El Pais verrichtte de politie 24 arrestaties en raakten 88 mensen gewond.

Volgens de demonstranten heeft de Spaanse premier Mariano Rajoy de gezondheidszorg en het onderwijssysteem uitgehold en Spanje opgezadeld met een hoog werkloosheidscijfer en een hoge staatsschuld. De demonstratie begon zaterdagochtend vroeg en in de namiddag stond de brede boulevard Paseo del Prado tjokvol.

De Spaanse economie viel in 2008 in een vrije val nadat de vastgoedsector instortte. Het land raakte vorig jaar uit de recessie, die twee jaar lang duurde. Van de Spaanse beroepsbevolking is 26 procent werkloos, waardoor veel Spanjaarden hun heil over de grenzen zoeken.

[PD] Athletic Bilbao nipt langs Getafe

Athletic Bilbao heeft zich zaterdag steviger op de vierde plaats in de Primera División genesteld. De Basken waren in eigen huis nipt te sterk voor Getafe met 1-0. Markel Susaeta scoorde in de veertigste minuut. De vierde plaats levert aan het einde van het seizoen een Champions League-ticket op.

Real Valladolid, de nummer achttien, kroop iets dichter naar Getafe, dat zeventiende staat. Valladolid speelde thuis met 1-1 gelijk tegen Rayo Vallecano. Yacine Brahimi was de matchwinner voor Granada, dat voor eigen publiek moeizaam met 1-0 won van Elche. De bezoekers speelden de laatste twintig minuten met tien man na een rode kaart voor Ionut Sapunaru.

Espanyol bleef in Barcelona steken op een doelpuntloze remise tegen Levante, dat het duel met tien man beëindigde. Invaller Victor kreeg in de 88e minuut rood. Beide teams hebben 37 punten en staan daarmee achtste en negende.

Microsoft heeft te veel materiaal voor E3-persconferentie

De laatste jaren heeft de E3 weer meer focus weten te plaatsen op games in plaats van verkoopcijfers en zaken waar gamers niet op zitten te wachten. Microsoft bevestigt deze trend dit jaar door te zetten.

Middels een tweet reageert Phil Spencer op de vraag of de E3-persconferentie net als vorige jaren op games gericht zal zijn. Spencer geeft hierop aan dat er weinig executives op het podium zullen verschijnen en dat games centraal staan. Microsoft wil zelfs zoveel tonen dat er nu materiaal geknipt moet worden om binnen de tijdslimiet van anderhalf uur te blijven. Dat belooft wat.

De E3 vindt dit jaar plaats van 10 tot en met 12 juni.

FOK! wat een weer... Enkele buien

Goeiemorgen allemaal! Daar ben ik weer even. Morgen is het dan zover, want dan verhuis ik naar het centrum van Haarlem. Alles staat inmiddels klaar, dus de verhuiswagen kan komen. De nieuwe internetverbinding is er nog niet, maar daar had ik al rekening mee gehouden. Ik kan dus nog geen datum noemen wanneer ik weer actief aanwezig kan zijn. Enfin, laten we maar eens even kijken naar het weer.

Ik zal afscheid moeten nemen van mijn geliefde regenmeter en dat doet toch wel een beetje pijn. Afgelopen vrijdag kreeg ik als afscheidscadeau nog 25 millimeter. De 'winter' is inmiddels ook weer voorbij en dat vierden we de afgelopen week met veel zon en maxima tot 22 graden. Dit zit er de komende dagen absoluut niet meer in. Niet dat het heel slecht zal worden, maar we zullen het moeten doen met temperaturen die rond de 10 graden liggen.

Dit weekend is het wisselend bewolkt en vallen er enkele buien. Onweer en hagel komen hierbij ook voor. Het is wel zo dat de buien overdag in het binnenland actief zijn, terwijl ze de afgelopen nacht en vanochtend vooral in de kustprovincies voorkomen. De meeste zon vinden we vanaf het middaguur dus in de westelijke helft van het land. Het kwik loopt op tot ongeveer 10 graden en de (zuid)westelijke wind is matig tot vrij krachtig.

De komende week is het licht wisselvallig weer. Tegen het einde van de week zou er een hogedrukgebied tot ontwikkeling moeten komen en dan komt er meer zon en lopen de temperaturen weer een paar graden op. De minima zijn overigens wel vrij fris, want de komende nacht kan het zelfs tot lichte vorst komen.

Tot binnenkort!

 Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

 

 

 Lente1
Ook bij N.I.M.B.Y is het al volop lente.

Lente2
N.I.M.B.Y was aan het wandelen rondom de Reeuwijkse Plassen.

 

 

 

 

 

 

Casinobezoeker Enschede wint 'recordbedrag'

Een gast van Holland Casino in Enschede heeft zaterdag vermoedelijk het hoogste jackpotbedrag uit de Nederlandse casinogeschiedenis gewonnen. De bezoeker stopte 7,50 euro in een speelautomaat en won bijna 3 miljoen euro, bevestigde een medewerker van de vestiging.

De medewerker zegt 'voor 99 procent zeker te weten' dat de gast naar huis gaat met een recordbedrag voor een Nederlands casino. De bezoeker speelde op de zogenoemde Mega Millions-speelautomaten. 'Hoe meer erop gespeeld wordt, hoe meer de jackpot oploopt.'

De identiteit van de kersverse rijkaard wordt nog niet bekendgemaakt. De bezoeker was volgens de casinomedewerker "zo overdonderd" dat hij nog even wil nadenken over de vraag of hij de publiciteit wil zoeken. Het casino wil daarom zelfs het geslacht van de mysterieuze winnaar niet prijsgeven.

Casinobezoeker Enschede wint'recordbedrag'
Casinobezoeker Enschede wint 'recordbedrag' (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
review
Bad Boys For Life
review
Star Trek: Picard
special
'Bad Boys For Life is een hommage aan de jaren 90'
special
Hearthstone gaat door met prima periode
review
Blu-ray: Good Boys
review
The Expanse seizoen 4
©FOK.nl e.a.