FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 3 maart 2014

[upd] Liveblog: de Krimcrisis

FOK.nl houdt in deze liveblog het nieuws voor je bij aangaande de crisis in Oekraïne. Heb je zelf nieuw nieuws? Meld het hieronder of dm superworm je linkje.

De updates van 07.00 tot 18.00 van vandaag zijn hier te vinden. Dit omwille van de lees- en laadbaarheid van deze liveblog.

De liveblog van gisteren teruglezen? Dat kan hier (18.00-23.00 uur) en hier (12.00-18.00 uur).

Andere liveblogs van vandaag: BBC / Financial Telegraph / The Guardian / NRC / Volkskrant

23.45 uur: updates liveblog stoppen
Aan alles komt een einde, zo ook aan de FOK.nl-liveblog van vandaag over de Krimcrisis. Je kunt verdere berichten over Oekraïne hier op FOK.nl vinden en daarnaast (nog even) terecht in een aantal nog actieve blogs die ook hierboven gelinkt zijn.

Morgenochtend tussen zeven en acht opent FOK.nl tevens een nieuwe liveblog.

23.42 uur: stroom, water legerbasissen afgesloten
Hoewel de Russen ontkennen een ultimatum gesteld te hebben, worden naar verluidt bij de omsingelde Oekraïense basissen elektriciteit en stromend water afgesloten.

Dat meldt het NRC op basis van een aan Poetin loyale Russische bron. Eerder vandaag zou een Oekraïense woordvoerder gesteld hebben dat de soldaten op de Krim alleen betaald worden als ze trouw (blijven) zweren aan Kiev.

23.33 uur: 'Geen OSCE op de Krim'
Merkel dacht aanvankelijk dat Poetin positief reageerde op een eventuele missie in Oekraïne van de OSCE (Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa).

Russische autoriteiten gaven echter vandaag al aan niets te zien in een 'fact finding mission' van de OSCE en ook de Russische VN-ambassadeur ontkende het zojuist op de ingelaste extra VN-Veiligheidsraadvergadering:

23.28 uur: beurzen VS onderuit door Krimcrisis
Novum meldt: De Amerikaanse beurzen zijn maandag lager gesloten vanwege de onrust in Oekraïne. De S&P 500 daalde 0,7 procent naar 1.845,73 punten. De Dow Jones verloor 0,9 procent op 16.168,03 punten en de Nasdaq sloot 0,7 procent lager op 4.277,30 punten.

Het conflict op de Krim, een schiereiland op het grondgebied van Oekraïne met veel Russische invloeden, nam de afgelopen dagen een vlucht nadat Russische militairen dit weekeinde hun greep op het gebied verstevigden.

De financiële markten reageerden wereldwijd hevig op de opgelopen spanningen. De beurs in Moskou maakte een koersval van 10,8 procent, terwijl de Russische roebel naar het laagste niveau aller tijden daalde. De Russische munteenheid daalde dit jaar al bijna tien procent in waarde ten opzichte van de euro. Op jaarbasis verloor de munt maar liefst een kwart aan waarde.

Om te voorkomen dat de verhoogde volatiliteit van de financiële markten leidt tot hogere inflatie en de financiële stabiliteit in het geding brengt, besloot de Russische centrale bank daarom maandag de rente te verhogen van 5,5 naar zeven procent.

Uit cijfers van Markit Economics bleek maandag dat de bedrijvigheid in de Amerikaanse industrie in februari in een beduidend hoger tempo steeg. De inkoopmanagersindex nam in februari toe tot 57,1 van 53,7 in januari, de sterkste stijging in 45 maanden tijd.

Ook cijfers van het Institute for Supply Management gaven aan dat de Amerikaanse industrie in een sneller tempo groeide. De index steeg voor de negende maand op rij, in februari naar 53,2 van 51,3 in januari. Eerder vandaag bleek de groei in de eurozone licht teruggevallen en nam het krimptempo in China toe.

De bestedingen van Amerikanen namen in januari toe. Volgens cijfers van de Amerikaanse overheid stegen de bestedingen van Amerikanen in januari met 0,4 procent tegen een inkomensstijging van 0,3 procent. De spaarquote bleef daarbij stabiel op 4,3 procent.

Consumentenuitgaven zijn goed voor grofweg twee derde van de nationale bestedingen, en daardoor de motor van de Amerikaanse economie. Daarom is het inkomens- en uitgavenpatroon zeer belangrijk voor beleggers.

Apple onttrok zich met een winst van 0,3 procent aan het negatieve nieuws. Het technologiebedrijf lanceerde CarPlay, specifieke software om iPhones veiliger en gebruiksvriendelijker te gebruiken tijdens het rijden in een auto. Onder meer Mercedes-Benz en Volvo zullen het systeem introduceren, terwijl ook BMW, Ford en onder meer Toyota CarPlay zullen aanbieden.

23.09 uur: 'Rusland net de Sovjet-Unie'
De gemoederen zijn verhit op de VN-Veiligheidsraadvergadering die nog steeds bezig is. Mark Lyall Grant, de Britse ambassadeur bij de VN, heeft kritiek op Janoekovitsj en Ruslands mening dat hij nog steeds de legitieme president is:

En Grants Franse ambtsgenoot Gérard Araud stelt:

22.42 uur: Russen varen heen en weer
De Russen omsingelden al dagen een douanepost en veerboothaven op de Krim. Ze hebben beide inmiddels ingenomen.

Sindsdien zijn er al enkele veerponten richting de Krim gevaren met meer Russische troepen, tot nu toe naar verluidt enkele truckladingen.

De grenspolitie werd door gewapende mannen in twee bussen gedwongen om de post af te staan, weigerde dat, en zag grenspost en veerhaven vervolgens ingenomen worden door de Russen.

Die wachtten geen moment en voeren direct de veerpont naar de overkant. Sindsdien varen zij heen en weer

Of ze ook met de troika door het eindeloze woud rijden is vooralsnog niet duidelijk.

22.35 uur: 'Janoekovitsj vroeg om Russen'
Op de VN-Veiligheidsraadvergadering stelde de ambassadeur van Rusland, Churkin, dat oud-president Janoekovitsj de Russen in een brief had gevraagd om troepen de Krim op te sturen.

De ambassadeur zwaaide vervolgens met die brief. Janoekovitsj wordt door de Russen nog steeds als de legitieme president van Oekraïne gezien.

22.15 uur: VN-Veiligheidsraadvergadering live
Bekijk de VN-Veiligheidsraadvergadering die op dit moment geschiedt hier live.

21.50 uur:  internetgrappen over Krimcrisis
We gaan er geen één verklappen, maar er worden gelukkig zodra er een crisis is ook meteen flauwe grappen over gemaakt. Buzzfeed zette er een heel stel op een rij. Ben je in een melige bui of juist kribbig als de gebroeders Krim en aan de nodige humor toe? Klik hier. 

21.38 uur: 'Rusland gaat strijd met EU, VS aan'
Wat geopolitiek commentaar van Dmitri Trenin, directeur van het Carnegie Moscow Centre, die voor The Guardian schreef:

"De afgelopen tien dagen is Moskou verschillende keren onaangenaam verrast. De nieuwe Oekraïense boodschap, vreesde Moskou, zou veranderen van het post-Sovjet 'Oekraïne is niet Rusland' naar iets als 'Oekraïne is tégen Rusland.'"

"Moskou heeft nu twee opties: een confederatie tussen de Krim en Oekraïne, of de Krim volledig geïntegreerd in de Russische Federatie (een relevante wet wordt momenteel aangepast om dit toe te staan)."

"Zelfs als er geen oorlog komt zal de Krimcrisis hoogstwaarschijnlijk de verhoudingen tussen Rusland en het Westen fundamenteel veranderen en leiden tot veranderingen in de wereldwijde machtsbalans, met een Rusland dat nu openlijk de strijd aan gaat met de EU en de VS."

21.15 uur: dinsdag 4e NAVO-noodvergadering ooit
De noodvergadering die de Noord-Atlantische raad zondag hield bleek achteraf níet op basis van Artikel 4 door Letland of Litouwen te zijn aangevraagd. Diezelfde noodvergadering (aangaande een vermeende dreiging tegen één der lidstaten) komt er dinsdag toch alsnog en blijkt niet door de Baltische staten maar door Polen aangevraagd te zijn. 

Hoewel Polen zich gezien men Artikel 4 aanhaalt bedreigd voelt in haar soevereiniteit en/of nationale veiligheid, delen andere Midden- en Oost-Europese staten die angst. Zo verzuchtte de Litouwse president Dalia Grybauskaite vandaag nog: "Godzijdank zijn we NAVO-bondgenoten." FOK.nl beschreef zaterdag wat Artikel 4 precies inhoudt:

"Artikel 4 stelt dat wanneer een land vreest dat haar nationale veiligheid of soevereiniteit in gevaar komt, er een noodbijeenkomst kan worden ingeroepen. Turkije deed in het verleden drie keer eerder een beroep op het Artikel: in 2003 aangaande de Irakoorlog en in 2012 tweemaal aangaande Syrië. Daarmee is de komende vergadering de eerste die door (compleet) in Europa liggende landen wordt aangevraagd."

21.06 uur: Situatie 'moeilijk maar onder controle'
De president van Oekraïne stelde maandagavond dat hoewel de situatie op de Krim 'moeilijk' is, de touwtjes nog in handen zijn van de Oekraïense regering.

President Oleksandr Toertsjinov: "De situatie op de Krim blijft gespannen en de Russische militaire aanwezigheid groeit. Ik doe een oproep aan de leiders van Rusland: stop met de provocatieve acties, agressie en piraterij. Dit is een misdaad en daar zal u verantwoording voor afleggen."

Volgens de president houden de Russen met hun Zwarte Zee-vloot ook Oekraïense marineschepen tegen in baaien rondom de Krim. Op eenzelfde manier zitten de Oekraïense soldaten in hun Krim-bases al enkele dagen opgesloten.

21.00 uur: VS niet bij Spelen, Oekraïne wil geld
Novum meldt: "De Verenigde Staten sturen net als de Britten geen regeringsdelegatie naar de Paralympische Spelen in Sotsji. Dat heeft het Witte Huis besloten naar aanleiding van het militaire optreden van Rusland in Oekraïne. President Barack Obama staat nochtans achter de Amerikaanse sporters die aan de spelen deelnemen en wenst hun succes."

Het ANP meldt verder nog dat Oekraïne zo snel mogelijk 2,1 miljard dollar van het IMF wil lenen. Het zou de eerste tranche van een totaal van 15 miljard dollar aan noodsteun zijn.

De Oekraïeners zouden het geld volgens een ingewijde rondom de onderhandelingen tussen Oekraïne en IMF binnen 10 tot 40 dagen op de rekening gestort kunnen krijgen. De VS hebben ook al hulp aangeboden en ook de EU is bezig aan een steunpakket.

20.52 uur: 'Rusland aan de verkeerde kant'
Momenteel is de Amerikaanse president Obama druk in overleg met Benjamin Netanyahu. De Israëlische premier is op de thee in het Witte Huis.

Daarbij gaf Obama aan: "De Russen staan aan de verkeerde kant van de geschiedenis." Verschillende reporters die in de ruimte aanwezig waren melden inmiddels dat Obama dit inderdaad heeft gezegd.

Daarnaast stelde Obama wat hij al eerder zei, namelijk dat Ruslands stappen in Oekraïne een overtreding van internationale wetgeving en Oekraïense soevereiniteit zijn.

20.40 uur: 3 (lokale) parlementsgebouwen binnengedrongen
Verslaggeefster Oksana Grytsenko schreef zojuist een update aangaande de situatie in de rebellerende gebieden.

Donetsk (lokale regering erkent Kiev niet):
"Rond het middaguur drongen zo'n 100 mensen via de achterdeur het gebouw van de regionale regering binnen en werd de Russische vlag bovenop het gebouw gehesen. Honderden mensen stonden op het plein ervoor met Russische vlaggen te wapperen terwijl ze separatistische slogans riepen."

"De separatisten kondigden aan een eigen regionale overheid te gaan creëren onder leiding van Pavel Hubarev. (...) Sommigen waren duidelijk mensen met de Russische nationaliteit. Ze ontkenden dit feit niet eens."

Lugansk (idem):
"In Lugansk braken vanmorgen ongeveer 400 mensen met Russische vlaggen in bij het lokale regeringsgebouw. (...) De bezetters zeiden de autoriteit van de regering in Kiev niet te erkennen en riepen Poetin op om Russische troepen Oekraïne in te sturen."

Odessa (regering nog trouw aan Kiev):
"Een menigte van naar schatting 3000 pro-Russische demonstranten protesteerde buiten het overheidsgebouw in de havenstad Odessa. Onder leiding van Anton Davydtsjenko's 'Alternatief des Volks' schreeuwde de menigte de leus 'referendum!'. Ze drongen volgens een lokaal verslag het gebouw binnen tijdens een parlementsvergadering, sloegen ruiten in en verwondden een medewerker. Ook hieven ze bovenop het gebouw de Russische vlag en een stadsvlag van Odessa."

"Tientallen vooral jonge mensen van de extreemrechtse beweging Pravy Sector kwamen later op de dag ten tonele en eisten dat de demonstranten de Russische vlag weg moesten halen en het gebouw moesten verlaten. Honderden pro-Kiev-activisten kwamen er later ook bij. De politie begon de twee rivaliserende groepen van elkaar te scheiden en de gouverneur van Odessa, Mykola Syrotiok, voerde achter gesloten deuren onderhandelingen aan tussen vertegenwoordigers van beide kanten."

20.25 uur: zuidoosten Oekraïne rebelleert
Aan het begin van de middag werd bekend dat er pro-Russische menigtes regeringsgebouwen zouden overnemen in het oosten en zuiden van Oekraïne. 

De regering van de Krim en de raden van de Oekraïense oblasten Luhansk en Donetsk erkennen de Kiev-regering niet langer. Daarmee is onderstaand deel van Oekraïne officieel openlijk in rebellie:

Opstandig deel Oekraïne; Kiev is de rode stip
Opstandig deel Oekraïne; Kiev is de rode stip. (Blanco) kaartje komt van Wikipedia.

Meer informatie over de situatie in o.a. Donetsk, Luhansk en Odessa wordt momenteel voor je vertaald.

19.55 uur: Britten doen helemaal niks
Het Verenigd Koninkrijk is niet van plan handel met Rusland op te schorten, het Londense financiële centrum voor de Russen dicht te gooien of mee te doen aan welke sancties dan ook. Daarnaast zijn de Britten niet van plan zich voor te gaan bereiden op militaire acties.

Dat stelt een officieel document dat is uitgelekt [foto]. Een printje van het document werd gefotografeerd terwijl een official ermee over de gang liep toen hij richting Downing Street 10 liep. 

De reden van de Britse houding is simpel: geld. De enige manier om de Russen écht aan te pakken zou de handelsbelangen van praktisch elk Westers land ook enorm schaden. Daarmee zou men vooral zichzelf in de vingers snijden wanneer men Rusland probeert te sanctioneren. 

De pragmatische Britse houding achter de schermen is opvallend, gezien juist de Britse premier Cameron en minister van BuZa Hague de afgelopen dagen in scherpe bewoordingen Rusland veroordeelden. 

19.48 uur: EU overweegt 'gerichte sancties'
Novum meldt: De Europese Unie overweegt 'gerichte sancties' tegen Rusland te treffen als het land geen maatregelen neemt om de spanningen in Oekraïne weg te nemen. Dat heeft buitenlandchef van de EU Catherine Ashton maandag gezegd op een persconferentie na overleg met de Europese ministers van buitenlandse zaken. Ze sprak onder andere van het instellen van reisbeperkingen.

Ashton zei dat Rusland direct zijn militairen moet terughalen naar de kazernes. Ze veroordeelde de schending van de soevereiniteit en de territoriale integriteit van Oekraïne en pleitte voor een vreedzame oplossing. De Russen hebben tot donderdag gekregen om hun goede wil te tonen, liet de Franse minister van buitenlandse zaken Laurent Fabius weten.

Oekraïne heeft nog altijd de mogelijkheid het associatieverdrag met de EU te tekenen en er wordt hard gewerkt aan financiële steun, aldus Ashton.

Dinsdag reist Ashton naar Madrid voor overleg met de Russische minister van buitenlandse zaken Sergej Lavrov. Voor donderdag heeft Europees president Herman Van Rompuy spoedberaad belegd. De Europese regeringsleiders bespreken dan welke de-escalerende maatregelen kunnen worden genomen. 

19.33 uur: Rusland mág 25.000 troepen hebben op Krim
De liveblog van de BBC meldt dat 't het herinneren waard is, dat de Russen toestemming hebben van de Oekraïense regering om tot 25.000 troepen op de Krim te stationeren.

Willen die troepen uit hun bases, dan hoeven de autoriteiten in Kiev formeel alleen op de hoogte gesteld te worden.

Met naar schatting 21.000 troepen op het eiland is er met het grote aantal Russen op de Krim vooralsnog dus feitelijk geen halszaak gepleegd.

Ondertussen roepen EU-buitenlandministers en andere Westerse hoge piefen Rusland op om de troepen terug de Russische bases in te sturen.   

19.25 uur: 'Poorten van de hel open'
Nee, de hel is niet à la South Park: Bigger, Longer & Uncut daadwerkelijk opengegaan. De Poolse minister van Buitenlandse Zaken, Radoslaw Sikorski, vreest echter dat de figuurlijke poorten van de hel geopend zullen worden door een in haar eigen propaganda gelovend Rusland. Dat stelde hij tegenover de BBC.

Sikorski: "Mijn grootste angst is dat de Russische autoriteiten hun eigen propaganda geloven en fatale fouten gaan maken die de poorten van de hel openen."

19.20 uur: 'Crisis van de eeuw', donderdag bijeen
Pechtold en anderen hadden al kritiek op de trage reactie van de EU op wat de Britse minister van BuZa vandaag 'de grootste crisis van de 21ste eeuw' noemde, maar die EU-reactiesnelheid wordt er niet beter op nu besloten is dat er pas donderdag (sic!) een extra vergadering zal komen:   

19.15 uur: Veiligheidsraad vanavond bijeen
Novum: De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties houdt maandag een openbare vergadering over de crisis in Oekraïne. De zitting begint om 15.30 uur (21.30 uur Nederlandse tijd).

Het wordt de derde zitting van de Veiligheidsraad sinds vrijdag, toen Russische militairen de Krim begonnen te bezetten. De vergaderingen op vrijdag en zaterdag waren besloten en beperkt tot de vijftien leden van de raad, tijdens de openbare zitting van maandag krijgen meer lidstaten de gelegenheid hun licht over de zaak te laten schijnen.

Rusland heeft vetorecht in de raad en zal iedere veroordeling van zijn optreden vrijwel zeker blokkeren. 

19.10 uur: Zwarte Zeevloot 'Ultimatum inderdaad onzin
Persbureau Interfax meldt dat ook de Russische Zwarte Zeevloot zelf nu ontkent dat er een ultimatum is uitgevaardigd. 

18.48 uur: 'Ultimatum is onzin'
De Volkskrant meldt dat het Russische ministerie van Defensie zegt dat het 04.00 uur-ultimatum dat de Russische Zwarte Zeevloot aan Oekraïne zou hebben gesteld, onzin is.

18:23 uur: Rusland eist overgave Oekraïense schepen
Van persbureau Novum het volgende: De Russische strijdkrachten op de Krim eisen dat de bemanningen van twee Oekraïense oorlogsschepen in de haven van Sebastopol zich overgeven. Dat heeft een woordvoerder van het Oekraïense ministerie van defensie maandag meegedeeld.

Volgens woordvoerder Maksim Praoeta houden vier Russische oorlogsbodems het duikbootbestrijdingsschip Ternopil en het commandoschip Slavoetytsj opgesloten in de haven. De Russen dreigen de schepen te bestormen en de bemanningen gevangen te nemen als niet onmiddellijk aan de eis wordt voldaan.

18.18 uur: Selfie met Russische soldaten helemaal hot in de Krim
Met name de vrouwen in de Krim zijn dol op de Russische militairen gezien de selfieshype, bericht de Volkskrant in woord en beeld. De soldaten worden 'mijn liefjes' of 'mijn bodyguards' genoemd en leveren veel likes op op Instagram.

Titanfall van bovenaf

Het zal je niet ontgaan zijn, Titanfall komt er bijna aan. Voor de mensen die niet kunnen wachten is er goed nieuws want alle 15 speelvelden die op release beschikbaar zijn zijn gelekt. Op de screenshots zien we alle velden van bovenaf samen met de belangrijke punten van hetzelfde veld.

Airbase - Titanfall

Boneyard - Titanfall

Colony - Titanfall

Corporate - Titanfall

De overige elf screenshots kan je hier vinden. 

Titanfall komt uit op 11 maart voor Windows en Xbox One en op 28 maart voor Xbox 360. 

FEZ eind maart op PlayStation-platformen

FEZ, de platformer waar je met dimensies kunt spelen, komt op 26 maart uit voor PS3, PS Vita en PS4. De game ondersteunt cross-buy, dus je hoeft het maar één keer te kopen. FEZ kwam oorspronkelijk in 2012 uit voor de Xbox 360.

De PS4-versie is voor deze release iets opgepoetst. De resolutie is namelijk opgeschroefd naar 1080p. "Playing it on PS4 is what we consider to be the best-looking and smoothest Fez experience you can get on a TV set, running at beautiful 1080p (and yes, 60fps too)", aldus Marie-Christine Bourdua, een producer bij Polytron. "You wouldn't think that upping the resolution would make a big difference in a game like ours, where the pixels are the size of Gomez's fist... but it really does look even crisper and blockier - in a good way."

PostNL, Imtech en AF-KLM uit AEX

PostNL, Imtech en Air France-KLM verdwijnen uit de Amsterdamse hoofdindex AEX en zullen plaatsmaken voor Boskalis, Delta Lloyd en OCI. Dat meldde beursbedrijf Euronext maandag in de definitieve selectie van de jaarlijkse herweging.

Daarmee komt Boskalis na een jaar weer terug bij de hoofdfondsen, terwijl Imtech juist na een jaar weer vertrekt uit de AEX. Imtech gaat samen met PostNL en Air France-KLM naar de MidKap-index. Ook Accell Group, Arseus, Exact Holding en Sligro worden opgenomen in de Midkap, terwijl AMG, Heijmans, Unit4 en Pharming worden verwijderd.

In de AScX-index zullen AMG, DPA, Groothandelsgebouwen, Heijmans, HES Beheer, Neways Electronics, Oranjewoud en Stern Group worden opgenomen, terwijl AND International, Holland Colours en Kardan zullen verdwijnen uit de index.

De herweging zal ingaan na het slot van de handel op vrijdag 21 maart en effectief worden vanaf de opening op maandag 24 maart.

PostNL, Imtech en AF-KLM uit AEX
PostNL, Imtech en AF-KLM uit AEX (Foto: ANP)

Rotterdam houdt 23 miljoen over

Rotterdam heeft het jaar afgesloten met een positief resultaat van bijna 23 miljoen euro. Dat schrijft burgemeester Ahmed Aboutaleb (PvdA) maandag in een brief over de voorlopige jaarrekening aan de gemeenteraad.

De kosten zijn onder meer meegevallen omdat de administratie op een andere manier werd aangepakt. Ook vielen de kosten op verschillende beleidsterreinen, waaronder volksgezondheid en verkeer, lager uit dan begroot. De definitieve jaarrekening wordt op 1 mei gepresenteerd.

Wethouder van Financiën Richard Moti (PvdA) is tevreden over het resultaat. "Er is de afgelopen periode veel verbeterd", zegt hij in een verklaring. "We hebben onze organisatie effectiever ingericht, zo hebben we onder andere één administratie voor de hele gemeentelijke organisatie gevormd. We zien nu dat deze verbeteringen leiden tot een beter financieel resultaat voor de stad."

In 2012 sloot Rotterdam het jaar ook al af met een positief resultaat. Toen hield het nog veertien miljoen euro over. Het geld wordt voor een groot deel besteed aan stedelijke vernieuwing en de aanpak van jeugdwerkloosheid.

Ook Cavendish toch in Milaan-San Remo

Mark Cavendish verschijnt in navolging van André Greipel toch aan de start van Milaan-San Remo. De Britse sprinter vond het parcours eerst te zwaar, maar hij komt daar op terug nu de renners niet over de Pompeiana hoeven. De organisatie besloot de klim vrijdag te schrappen.

"Hij is onze sprinter, maar we bepalen onze tactiek pas een dag voor de wedstrijd", zei manager Patrick Lefevere van Omega Pharma-Quick-Step maandag tegen Cyclingnews. Cavendish was in 2009 de beste in La Primavera. Met Tom Boonen heeft de Belgische ploeg nu twee troeven in handen. "Mark zal niet als helper meedoen. Ik denk dat hij kan winnen."

De Pompeiana zou in volle finale worden toegevoegd tussen de traditionele late klimmetjes Cipressa en Poggio. De afgelopen weken regende het rond de helling echter zo veel dat aardverschuivingen een gevaar vormen. Greipel gaf zaterdag al aan de klassieker toch te rijden. Milaan-San Remo wordt 23 maart verreden.

'Terugnemen illegalen is steunvoorwaarde'

Landen die willen profiteren van samenwerking met de Europese Unie moeten in ruil daarvoor hun onderdanen terugnemen als die geen asiel hebben gekregen in Europa. Staatssecretaris Fred Teeven (Justitie) heeft dat maandag bepleit tijdens overleg met EU-collega's in Brussel.

Een woordvoerder van Teeven bevestigt berichtgeving daarover op nu.nl. Nu is het nog zo dat veel landen uitgeprocedeerde asielzoekers niet terugnemen. Europese landen hebben dan moeite ze uit te zetten. Teeven wil dat doorbreken door hierover eisen te stellen, die worden verbonden aan samenwerking op andere gebieden, zoals ontwikkelingshulp, handel of visaliberalisatie.

Polderbaan langer dicht na nucleaire top

De Polderbaan van luchthaven Schiphol blijft na de nucleaire top eind maart nog een maand langer dicht. Er wordt groot onderhoud gepleegd aan de baan, meldt de gemeente Aalsmeer maandag. Inwoners van de gemeente kunnen daardoor meer geluidsoverlast ervaren doordat andere banen worden gebruikt.

De Polderbaan gaat op 10 maart dicht in voorbereiding naar de Nuclear Security Summit (NSS) in Den Haag. De baan wordt gebruikt als parkeerplaats voor de vliegtuigen van alle regeringsleiders die naar de top afreizen. Omdat de Polderbaan verder van Schiphol ligt, is die makkelijker te beveiligen.

Het onderhoud aan de baan duurt tot 21 april. In de zes weken dat de Polderbaan dicht is, gaat het overige vliegverkeer over de Zwanenburgbaan, Buitenveldertbaan en Aalsmeerbaan.

Obama: tijd dringt voor IsraŽl en Palestijnen

De Amerikaanse president Barack Obama heeft maandag gezegd dat de tijd voor een raamovereenkomst tussen Israël en de Palestijnen begint te dringen. Een oplossing met twee staten - een voor Israëliërs en een voor Palestijnen - is nog mogelijk, maar er moeten gauw knopen worden doorgehakt, waarbij alle partijen concessies moeten doen.

Obama zei dit bij de ontvangst van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu op het Witte Huis in Washington. Hij prees Netanyahu, omdat die de 'lastige onderhandelingen' met de Palestijnen is aangegaan.

Netanyahu zei dat Israël zijn deel doet, maar de Palestijnen helaas niet hun deel.

Verder zei Netanyahu dat de grootste uitdaging voor Israël het Iraanse atoomprogramma is. "Ik zal doen wat ik moet doen om de joodse staat te verdedigen", zei hij.

FOK!toen: The Air That I Breathe

Voor de FOK!toen van vandaag gaan we precies veertig jaar terug in de tijd. Het was namelijk in de week van 2 maart 1974 dat de single 'The Air That I Breathe' van The Hollies op de hoogste plaats in de Top 40 te vinden was. Het zou eveneens de laatste grote hit zijn van de band, die gedurende de zestiger en vroege zeventiger jaren vele hits hadden gescoord. In deze aflevering van FOK!toen blikken we terug op een aantal van de bekendste versies van het liedje.

De Nederlandse single van The Hollies
De Nederlandse single van The Hollies

Het origineel
Voor de oorsprong van het nummer 'The Air That I Breathe' moeten we terug naar 1972. In dat jaar verscheen namelijk het album It Never Rains in Southern California van Albert Hammond. Naast bekende singles als 'It Never Rains in Southern California', 'Down By The River' en 'If You Gotta Break Another Heart' treffen we op het album als afsluiter een compositie aan van Albert Hammond en Mike Hazlewood, getiteld 'The Air That I Breathe'.

Albert Hammond - It Never Rains in Southern California
Albert Hammond - It Never Rains in Southern California

The Air That I Breathe

If I could make a wish I think I'd pass.
Can't think of anything I need.
No cigarettes, no sleep, no light, no sound.
Nothing to eat, no books to read.
Making love with you.
Has left me peaceful warm and tired.
What more could I ask.
There's nothing left to be desired.
Peace came upon me and it leaves me weak.
Sleep, silent angel go to sleep.

Sometimes all I need.
Is the air that I breathe.
And to love you.

Sometimes all I need.
Is the air that I breathe.
And to love you.

Sometimes all I need.
Is the air that I breathe.
And to love you.

Phil Everly - Star Spangled Springer
Phil Everly - Star Spangled Springer

De eerste cover-versie
In 1973 verschijnt de eerste coverversie van 'The Air That I Breathe' op vinyl. De door Duane Eddy geproduceerde elpee Star Spangled Springer van Phil Everly opent met een fraaie uitvoering van het liedje. Duane Eddy speelt eveneens gitaar, terwijl de toetsen worden bespeeld door Warren Zevon.

The Hollies
In 1974 verscheen het album The Hollies van de gelijknamige band, waarop we de meest succesvolle single van de groep aantreffen. Naast 'The Air That I Breathe' staat ook de single 'The Day That Curly Billy Shot Down Crazy Sam McGee' op dit album. Ook die single stond in november 1974 in Nederland twee weken op de toppositie van de Top 40.

Olivia Newton John - Have You Never Been Mellow
Olivia Newton John - Have You Never Been Mellow

Goed voorbeeld doet goed volgen en zo is het liedje in 1974 ook terug te vinden op het album In My Life van Cilla Black en de elpee Great Instrumentals van James Last. Het daaropvolgende jaar kijkt de Nieuw-Zeelandse zangeres Olivia Newton John ons verleidelijk aan op haar album Have You Never Been Mellow, waarop we ook een mooie versie van 'The Air That I Breathe' aantreffen. Olijfje zou datzelfde jaar ook 'He Ain't Heavy...He's My Brother' van The Hollies coveren.

The Shadows
In 1976 nemen The Shadows, de voormalige begeleidingsband van Cliff Richard, 'The Air That I Breathe' op voor hun album Specs Appeal. Het nummer zou het album echter niet halen en fans moesten tot 1992 wachten voordat het alsnog werd uitgebracht op de verzamel-cd More Tasty.

Orchester Anthony Ventura - 20 Traum-Melodien
Orchester Anthony Ventura - 20 Traum-Melodien

In 1977 verschijnt het easy listening-album 20 Traum-Melodien van het Orchester Anthony Ventura op het roemruchte K-Tel Records. Naast diverse medleys met populaire hits horen we ook een bombastische uitvoering van 'The Air That I Breathe'. Ook doet Ariola Records een duit in het zakje als in 1979 een tenenkrommende discouitvoering van 'The Air That I Breathe' wordt uitgebracht door de formatie Champagne.

Julio Iglesias - 1100 Bel Air Place
Julio Iglesias - 1100 Bel Air Place

In 1983 lijkt ook de countrywereld het nummer te hebben (her)ontdekt. Zo verschijnen er versies van 'The Air That I Breathe' op het album Man of Steel van Hank Williams Jr. en brengt Rex Allen, Jr. het nummer uit op single. Ook wordt het liedje in 1984 uitgebracht door de bij veel FOK!kers zo geliefde zanger Julio Iglesias op zijn album 1100 Bel Air Place. Naast Iglesias horen we ook The Beach Boys in deze mierzoete uitvoering van 'The Air That I Breathe'.

Hammond & West - Air Disaster
Hammond & West - Air Disaster

In 1986 neemt Albert Hammond het liedje opnieuw op, samen met de Nederlandse zanger Albert West. Het nummer verschijnt op de K-Tel elpee Hammond And West en wordt in 1987 ook uitgebracht als B-kant van de maxi-single waarop we ook een flitsende discomix van het liedje 'Air Disaster' aantreffen.

De negentiger jaren
Ook in de negentiger jaren wordt 'The Air That I Breathe' regelmatig door artiesten op de gevoelige band vastgelegd. Zo horen we het liedje voorbijkomen op het album Fires of Eden (1990) van Judy Collins, Summer of '78 (1996) van Barry Manilow en Drag (1997) van K.D. Lang.

In 1993 zou het liedje ook nog bijna tot een rechtszaak leiden. Dat jaar verscheen de single 'Creep' van de groep Radiohead, een liedje dat nogal wat overeenkomsten vertoonde met het nummer van Albert Hammond. Nadat Hammond en Hazlewood credits kregen op latere persingen van het album Pablo Honey was iedereen weer tevreden en zag de muzikant af van verdere vervolging.

Simply Red - The Air That I Breath
Simply Red - The Air That I Breath

De laatste keer dat 'The Air That I Breathe' in de Nederlandse hitlijsten zou verschijnen was in september 1998 als de single van Simply Red wordt uitgebracht. De single zal een vijftal weken in de Top 100 vertoeven en haalde daarbij de 82e plaats. Ook staat het liedje op het album Blue van Simply Red.

Vanaf 2000 is 'The Air That I Breathe' nog opgenomen door de voormalige BZN-zanger Jan Keizer (album Going Back in Time - 2001). De laatste keer dat we het liedje tot nu toe tegen kwamen was toen in 2010 door Albert Hammond de dubbel-cd Legend in Spanje werd uitgebracht. Op dat album staat een uitvoering van 'The Air That I Breathe', opgenomen door Albert Hammond en Cliff Richard.

Albert Hammond - Legend
Albert Hammond - Legend

NZa roept 12 ziekenhuizen op matje

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft van twaalf ziekenhuizen nog geen sterftecijfers ontvangen. Zes ziekenhuizen hadden moeite om de cijfers te berekenen en kwamen er niet uit voor de deadline. Zes andere hebben helemaal niets van zich laten horen. Dat laat een woordvoerder maandagavond weten.

Van de 89 ziekenhuizen hebben 75 ziekenhuizen de gegevens op hun website gepubliceerd. Twee daarvan hoeven geen cijfers te geven omdat zij failliet zijn gegaan - het Ruwaard van Putten Ziekenhuis in Spijkenisse - of minder dan zestig sterfgevallen per jaar tellen.

De NZa sluit niet uit dat er later deze week alsnog cijfers binnenkomen van de twaalf achterblijvers. Met de zes ziekenhuizen die niet uit de gegevens kwamen, wil de NZa in gesprek om de situatie op te lossen. Een van die ziekenhuizen is het Erasmus MC in Rotterdam.

Ook de andere ziekenhuizen worden op het matje geroepen. De NZa wil weten waarom ze niets van zich hebben laten horen. Als ze weigeren kan het tot een last onder dwangsom komen.

De ziekenhuizen zijn voor het eerst verplicht om hun sterftecijfers openbaar te maken. Zaterdag liep de deadline af. Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) wil dat consumenten aan de hand van de cijfers zelf kunnen bepalen of het ziekenhuis voldoet aan hun verwachtingen.

NRC meldde zondag al op basis van een eigen inventarisatie dat zeker elf ziekenhuizen hun gegevens nog niet openbaar hadden gemaakt. Verder bleek dat het gemiddelde sterftecijfer in het Amstelland ziekenhuis in Amstelveen het hoogst is met een sterftescore van 123. Het Martini Ziekenhuis in Groningen scoort met 62 het laagst.

Van de 75 ziekenhuizen die hun sterftecijfers openbaar maakten, deden 65 dit volledig door ook de sterftecijfers per diagnosegroep bekend te maken.

Hamas kan ambtenaren niet meer betalen

Palestijnse ambtenaren in de Gazastrook hebben er maandag bij de regering op aangedrongen hun loon uit te betalen. Ze zeggen al vier maanden lang geen salaris te hebben ontvangen. Ambtenaren worden gezien als aanhangers van Hamas en dat ze in het openbaar hun beklag doen over het niet betalen van salarissen laat zien dat de onvrede in Gaza toeneemt.

Volgens de vakbond voor ambtenaren zijn de afgelopen vier maanden de 46 duizend ambtenaren maar deels uitbetaald. De vakbond zegt begrip te hebben voor de druk waar de Hamas-regering onder gebukt gaat, maar wijst er tevens op dat ambtenaren moeite hebben om rond te komen en hun gezinnen te onderhouden.

Hamas-minister van financiën Ziad al-Zaza heeft gezegd dat de regering maandelijks rond de 33 miljoen euro nodig heeft om de salarissen te kunnen betalen en de regering draaiende te houden. Hamas komt elke maand echter ruim tien miljoen euro te kort. Al-Zaza wil echter niet spreken van een crisis, maar van 'economisch zware tijden'.

Nadat Hamas in de Gaza aan de macht was gekomen, perkten Israël en Egypte de toegang tot Gaza fors in. Jarenlang kneep Egypte echter een oogje toe als er cement, brandstof en andere goederen, waaronder wapens, naar het gebied werden gesmokkeld via tunnels onder de grens. Daar is sinds afgelopen zomer echter een einde aan gekomen. Egypte vernietigde de smokkeltunnels of sloot ze af. Door het afsluiten van de tunnels is de Hamas-regering miljoenen dollars aan belastinginkomsten misgelopen. Tegerlijkertijd komen er niet meer zoveel donaties uit het buitenland binnen; die gaan nu naar andere gebieden, zoals Syrië. Een derde probleem is dat Gaza eind 2011 uit de gratie is gevallen bij Iran.

[vid] Paus roept 'kut'

Het katholieke idee dat de paus onfeilbaar zou zijn kan op de schop. Tijdens een toespraak die paus Frans afgelopen zondag hield, riep de kerkleider namelijk voor iedereen duidelijk hoorbaar, het woordje 'kut'. Of althans het Italiaanse equivalent daarvan.

"Als eenieder van ons niet alle rijkdom voor zichzelf houdt, maar de helft gebruikt om anderen te helpen, in dat kut," <korte pauze> "in dat GEVAL zal de voorzienigheid van God zichtbaar worden dankzij dit gebaar van solidariteit," hield Frans de samengestroomde gelovigen voor.

Het Spaanstalige hoofd van de katholieke kerk heeft klaarblijkelijk wat moeite met het Italiaans. Zijn bedoeling was om het woordje 'caso' te gebruiken, dat 'geval' of 'zaak' betekenen kan. Daarvoor in de plaats kwam een kleine slip of the tongue en zei hij 'cazzo'. Het Italiaanse woord voor 'penis', dat meestal in een vulgaire context gebruikt wordt op dezelfde manier waarop Engelstaligen 'fuck' gebruiken en Nederlanders eerdergenoemde krachtterm.

Om een kort geding toch nog wat uit te rekken: de paus heeft een vunzige krachtterm gebruikt! Zelfs de spreekbuis van God kan foutjes maken.


Het zij u vergeven, Zijne Heiligheid

Pirelli maakt compounds voor eerste races bekend

Pirelli heeft bekendgemaakt welke bandencompounds er mee worden genomen naar de eerste vier races van het Formule 1-seizoen 2014. Verrassende keuzes zijn het evenwel niet, omdat de Italiaanse rubbermaker dit jaar iets conservatiever in wil gaan.

De reden voor de meer behoudende aanpak is dat de 1,6 liter V6-turbomotoren een enorm koppel genereren. Hierdoor krijgen de banden het zwaarder te verduren dan in het V8-tijdperk. Pirelli heeft er voor gekozen om conservatiever met de rubbersamenstelling te zijn om te voorkomen dat er snel lekke banden zijn en om het aantal blaren en marbles te verminderen. De banden zullen langer meegaan dan afgelopen seizoen, maar tegelijkertijd is ook het gat tussen de verschillende compounds groter geworden.

Voor Australië, Bahrein en China zullen de medium en zachte banden gebruikt worden. Voor de tweede race van het seizoen, in Maleisië, is de keuze gevallen op hard en medium. De superzachte band zal later dit jaar voor het eerst weer haar opwachting maken.

Kinderen krijgen condooms en wietlolly's

Zoals we laatst al berichtten, is er maar één manier om niet volledig depressief te worden van de trieste bedoening die carnaval heet: heel veel alcohol. Helaas mogen kinderen niet drinken. Onze zuiderburen lijken voor hen echter alternatieven te hebben gevonden: condooms en lolly's met cannabis.

In het Belgische Zonhoven deelde een groep die deelnam aan de carnavalsoptocht condooms uit. Daarbij kregen naast volwassenen ook kinderen de rubbertjes in handen gedrukt, met de mededeling 'die aan papa te geven'. Verschillende kinderen wilden de cadeautjes echter zelf houden.

Hun ouders waren daar niet zo blij mee, omdat ze niet goed wisten hoe ze hun kinderen konden overhalen de condooms af te staan. "Ik kies liever zelf wanneer ik begin met mijn kinderen seksuele voorlichting te geven," klaagt een moeder. De ouders willen nu met de betreffende carnavalsvereniging en de burgemeester spreken.

In het eveneens Belgische Genk kregen ouders een grotere schrik te verwerken. Kinderen vonden tijdens de stoet namelijk lolly's met een cannabissmaak, waarin echte cannabis verwerkt was. De ouders confisceerden de snoepjes en stapten naar de politie.

Die onderzocht de lolly's, maar er bleek geen THC - de werkzame stof in wiet - in te zitten. Desalniettemin zijn de lolly's illegaal, omdat voor het verspreiden of verkopen van producten waar hennep in zit toestemming nodig van de Federale Volksgezondheid. De politie onderzoekt dan ook waar de lolly's vandaan komen.

De Rossi geschorst voor slaande beweging

AS Roma-middenvelder Daniele de Rossi en verdediger Juan Jesus van Internazionale zijn elk voor drie duels geschorst. Beide spelers maakten zaterdag tijdens het 0-0 gelijkspel tussen de clubs een slaande beweging. De Rossi aaide in de eerste helft met zijn vuist Mauro Icardi, terwijl Jesus kort voor tijd in de fout ging ten opzichte van Alessio Romagnoli.

Beide incidenten ontging de arbitrage, maar de Italiaanse voetbalbond besloot op basis van de tv-beelden in te grijpen. De Rossi, die naast Kevin Strootman op het middenveld speelde, is door de Italiaanse bondscoach Cesare Prandelli tevens gepasseerd voor de oefeninterland tegen Spanje woensdag. Hij mist de Serie A-wedstrijden tegen Napoli, Udinese en Chievo Verona.

Sassuolo-aanvaller Domenico Berardi is eveneens voor drie duels geschorst. De Italiaan deelde zaterdag tegen Parma een minuut na zijn invalbeurt een elleboogstoot uit. De promovendus ging in eigen huis met 1-0 onderuit. Dat kostte coach Alberto Malesani een dag later de kop.

De 19-jarige Berardi is als straf ook uit de selectie van Jong Italië gezet. Hij maakte in januari indruk door vier keer te scoren tegen AC Milan (4-3).

Nederlandse Vandierendonck in Tennis Hall of Fame

De Nederlandse rolstoeltennisster Chantal Vandierendonck is opgenomen in de International Tennis Hall of Fame. Dat geldt als een van de hoogste onderscheidingen in het tennis. Vandierendonck behoorde in de jaren tachtig en negentig tot de wereldtop. Ze won vijf medailles bij de Paralympics en voerde 136 weken de wereldranglijst aan.

De 49-jarige Vandierendonck, die onder meer zeven keer de beste was op de US Open, werd in 1991 bovendien de eerste wereldkampioene in het rolstoeltennis. Een titel die ze uiteindelijk drie keer veroverde. Ze is de eerste rolstoeltennisster die wordt toegelaten tot de Hall of Fame.

Ook Lindsay Davenport kreeg een plek in de Hall of Fame. De Amerikaanse won gedurende haar loopbaan de US Open (1998), Wimbledon (1999), de Australian Open (2000) en olympisch goud in 1996. Ze voerde 98 weken de wereldranglijst aan.

De andere genomineerden zijn coach Nick Bollettieri, bestuurder Jane Brown Grimes en de Britse tv-commentator John Barrett. Bollettieri begeleidde in het verleden onder anderen Andre Agassi, Jim Courier, Monica Seles en Boris Becker.

FA klaagt Newcastle-coach Pardew aan voor kopstoot

De Engelse voetbalbond FA heeft Newcastle United-trainer Alan Pardew aangeklaagd voor de kopstoot die hij zaterdag aan een speler van Hull City gaf. Dat heeft de bond maandag bekendgemaakt. De officiële aanklacht luidt 'onbehoorlijk gedrag'. Vanwege de ernst van de zaak is die als 'niet-standaard' aangemerkt, voegt de FA er aan toe.

Pardew heeft tot donderdag 19.00 uur Nederlandse tijd om zijn reactie aan de FA te sturen. Die wordt meegenomen bij het bepalen van de strafmaat. Pardew bood direct na de wedstrijd zijn excuses aan. Zijn club legde de trainer al een boete op van honderdduizend pond, ruim 120 duizend euro.

Sassuolo ontslaat coach en haalt Di Francesco terug

Sassuolo heeft trainer Eusebio di Francesco al na zes weken teruggehaald. De Italiaanse promovendus ontsloeg maandag Alberto Malesani, die Di Francesco eind januari nog opvolgde. Onder de 59-jarige Malesani liep de club tegen vijf nederlagen op rij aan.

Sassuolo ging zondag met 1-0 onderuit bij Parma. Dat bleek voor het bestuur de druppel. De ploeg staat laatste in de Serie A en is vier punten verwijderd van de veilige zeventiende plaats. Het is al de twaalfde trainerswissel in de Italiaanse competitie dit seizoen.

Voormalig AS Roma-speler Di Francesco werd in de zomer van 2012 al eens aangesteld bij Sassuolo. Hij leidde zijn team naar het kampioenschap in de Serie B, waardoor Sassuolo voor het eerst in de historie op het hoogste niveau actief is.

Na een reeks slechte resultaten moest de 44-jarige Di Francesco echter wijken voor Malesani, die ook niet voor een ommekeer kon zorgen. Di Francesco werd eerder op de dag uitgeroepen tot coach van het jaar in de Serie B vanwege zijn verdiensten vorig seizoen.

Bertens maakt kans op speciale prijs Fed Cup

Tennisster Kiki Bertens maakt kans op een Fed Cup Heart Award. Dat heeft de internationale tennisbond ITF maandag bekendgemaakt. De Wateringse gaat de strijd aan met Simona Halep uit Roemenië in groep I van de Europees/Afrikaanse zone. Bertens hoort in het weekeinde van 19 en 20 april, als Nederland om een plaats in de Wereldgroep II strijdt tegen Japan, of ze gewonnen heeft.

De Fed Cup Heart Award wordt sinds 2009 uitgereikt. De prijs gaat naar tennissters die hun land uitzonderlijk hebben vertegenwoordigd, bijzondere moed hebben getoond op de baan en toewijding aan hun team hebben getoond tijdens de landenwedstrijd.

In totaal worden vier Heart Awards uitgereikt. In de Wereldgroep en de Wereldgroep II zijn de Duitse Angelique Kerber, de Italiaanse Karin Knapp, de Zwitserse Belinda Bencic en Agnieszka Radwanska uit Polen genomineerd. In groep I van de Amerikaanse zone maken Teliana Pereira uit Brazilië en de Paraguayaanse Montserrat Gonzalez kans op de prijs. In de Aziatisch/Oceanische zone gaat het tenslotte tussen Luksika Kumkhum uit Thailand en de Oezbeekse Sabina Sharipova.

Bezoekers van de Fed Cup-website bepalen welke vier speelsters de prijs krijgen. Tot eind maart kunnen zij stemmen.

Slob blijft kabinet chanteren

ChristenUnie-leider Arie Slob houdt vol dat het kabinet moet afzien van het strafbaar stellen van illegaliteit. Anders heeft dat 'ernstige gevolgen' voor de samenwerking met de ChristenUnie, zei Slob maandag na een gesprek met VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra over de kwestie.

Slob wil dat het wetsvoorstel wordt ingetrokken, onderop de stapel wordt gelegd of 'in de vrieskist' gaat. "Anders heeft dat ernstige gevolgen voor onze samenwerking. Dan gaan we niet meer met hen om de tafel zetten", zei Slob voor de camera van de NOS. Volgens Slob heeft de VVD kennis genomen van zijn standpunt, dat hij vorige week voor het eerst kenbaar maakte.

De ChristenUnie is een van de drie oppositiepartijen die steun geeft aan een aantal grote bezuinigingen. Het kabinet heeft die steun nodig omdat VVD en PvdA geen meerderheid hebben in de Eerste Kamer.

Meer geld voor conciŽrges en klassenassistenten

Het kabinet gaat investeren in de komst van meer conciërges en klassenassistenten. Ook krijgen scholen geld om startende docenten te begeleiden en komen er middelen om de ict-vaardigheden van leraren te verbeteren. Dat staat in een brief van minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) en staatssecretaris Sander Dekker (VVD) die maandag naar de Tweede Kamer is gestuurd.

De maatregelen zijn onderdeel van het begrotingsakkoord dat het kabinet in oktober sloot met D66, ChristenUnie en SGP. Ze spraken daarin af om vanaf volgend jaar structureel zeshonderd miljoen euro extra beschikbaar te maken voor het onderwijs.

De komst van conciërges en klassenassistenten moet er uiteindelijk voor zorgen dat de werkdruk voor leraren op basisscholen, in het voortgezet onderwijs en op het mbo wordt verlaagd. Het kabinet gaat scholen verder stimuleren om leraren een master te laten halen.

Beurzen kelderen door onrust OekraÔne

De Europese aandelenbeurzen zijn maandag met zware verliezen gesloten. De dreiging van Russisch militair ingrijpen in Oekraïne zorgde voor veel onrust op de wereldwijde financiële markten.

De AEX-index in Amsterdam eindigde 2,6 procent lager op 388,19 punten, het grootste verlies opéén dag sinds juni vorig jaar. De MidKap daalde 2 procent tot 652,19 punten. Frankfurt en Parijs leverden 3,4 en 2,7 procent in. Londen ging 1,5 procent omlaag.

"De spanningen rond Oekraïne zorgen voor veel onzekerheid en angst in de markt. Waarschijnlijk zal er uiteindelijk wel een diplomatieke oplossing worden gevonden, maar voor nu is het uitzitten en hopen dat de rust snel weer terugkeert. Onder de in Amsterdam genoteerde bedrijven valt de directe blootstelling aan de regio mee. Alleen ArcelorMittal heeft een grote staalfabriek in Oekraïne", aldus analist Tom Muller van Theodoor Gilissen.

De beurs in Moskou maakte een koersval van bijna 11 procent. De Russische centrale bank schroefde maandag de rente op van 5,5 naar 7 procent. De maatregel is waarschijnlijk ingegeven door de forse waardedaling van de roebel. De Russische munt was al enige tijd aan het dalen, maar zakte door de crisis tot het laagste punt tegenover de dollar ooit.

Europese bedrijven met grote belangen in Rusland gingen in de uitverkoop. De Deense bierbrouwer Carlsberg, die veel bier verkoopt in Rusland, zakte in Kopenhagen 5,3 procent. Ook Europese banken die veel leningen hebben uitstaan in Oekraïne en Rusland gingen achteruit. Zo verloor Société Générale ruim 5 procent in Parijs. Branchegenoot BNP Paribas ging 3,7 procent omlaag.

In de AEX was bank en verzekeraar ING de grootste daler met een min van 5,6 procent. Aegon, Gemalto en ArcelorMittal volgden met verliezen van meer dan 4 procent. Speciaalchemiebedrijf DSM was de enige stijger met een plus van 0,6 procent na een adviesverhoging door Credit Suisse.

In Londen behoorde Randgold tot de winnaars. De gouddelver profiteerde van de gestegen goudprijs en won ruim 4 procent. Het edelmetaal wordt in onrustige tijden als een veilige haven beschouwd. De goudprijs steeg tot 1353,47 dollar per troy ounce (ruim 31 gram), het hoogste niveau in 4 maanden.

De mogelijke sancties tegen Rusland zorgden voor een flinke stijging van de olieprijzen. De prijs van Amerikaanse olie steeg 2,1 procent tot 104,77 dollar per vat. Brent klom 2,1 procent tot 111,40 dollar.

De euro was 1,3765 dollar waard, tegen 1,3807 dollar bij het slot van de Europese handel vrijdag.

Peugeot 308 is auto van het jaar 2014

De Peugeot 308 is uitgeroepen tot auto van het jaar 2014. Een journalistenjury koos de Franse auto maandag uit zeven genomineerden bij de opening van een autoshow in Genève.

De jury bestond uit 58 autojournalisten uit 22 landen. Er deden dertig modellen mee aan de verkiezing. Na een voorverkiezing bleven er nog zeven gegadigden over. Naast de Peugeot waren dat de BMW i3, Citroën C4 Picasso, Mazda 3, Mercedes-Benz S-class, Skoda Octavia en de Tesla Model S. De BMW werd tweede, de Tesla derde. Die auto's zijn elektrisch.

Vorig jaar won de Volkswagen Golf de verkiezing voor auto van het jaar. Volgens voormalig juryvoorzitter Ray Hutton kiest de jury graag voor familievriendelijke auto's. "De Peugeot is een extreem goede auto, die goed is afgewerkt."

Peugeot won de verkiezing al drie keer eerder, in 2002 met de 307, in 1988 met de 405 en in 1969 met 504.

Justitie vervolgt kwakzalver voor verkoop zalf

Een 53-jarige vrouw uit Oud-Beijerland die naar eigen zeggen kankergenezende zalf verkocht, wordt door het Openbaar Ministerie vervolgd. Ze wordt verdacht van de verkoop van voor de gezondheid schadelijke waren en overtreding van de Geneesmiddelenwet.

De kwakzalver werd in september 2012 opgepakt na een reportage van het TROS-programma Radar. Ze claimde in lezingen en op internet met zogenoemde zwarte zalf bepaalde vormen van kanker te kunnen genezen. De zogenaamde medicijnen zouden zijn samengesteld op basis van 'eeuwenoude indiaanse geneeswijzen'.

Na onderzoek bleek dat er onder meer een zeer bijtende stof in de zalf zit die ernstige verwondingen kan veroorzaken. Bovendien is er helemaal geen sprake van een geneeskrachtige werking. Volgens Radar was in sommige gevallen de neus van de gebruiker totaal weggevreten door de zalf.

De zaak tegen de vrouw wordt vermoedelijk op 8 mei voor het eerst behandeld bij de rechtbank in Rotterdam.

'Leger SyriŽ doodt rebellen met gifgas'

Syrische rebellen en media van de oppositie hebben maandag geclaimd dat het regeringsleger opnieuw chemische wapens heeft ingezet. Op gezag van medische bronnen meldden ze maandag dat minstens vier rebellen door gifgas zijn gedood in de plaats Adra, dicht bij de hoofdstad Damascus. De bewering kon niet worden gecontroleerd door onafhankelijke waarnemers.

Volgens het bericht hebben militairen gifgas in een tunnel laten lopen waarin rebellen van het zogeheten 'Leger van Islam' zaten verscholen. Nog eens 20 mensen raakten volgens de oppositiebronnen gewond.

Het regime van president Bashar al-Assad heeft vorig jaar september toegezegd al zijn chemische wapens op te geven. Dat gebeurde nadat een VN-team had geconstateerd dat in de burgeroorlog dergelijke wapens zijn ingezet, met fatale gevolgen voor honderden mensen.

De onderzoekers van de VN mochten alleen vaststellenóf chemische wapens zijn gebruikt, niet welk kamp dat op zijn geweten heeft.

Accijns leverde elf miljard op in 2013

De overheid heeft vorig jaar bijna elf miljard euro aan accijnzen binnengekregen. De schatkist werd met 3,8 miljard euro gespekt door de accijns op benzine en 3,7 miljard euro op diesel. De heffing op tabak leverde bijna 2,4 miljard euro op. Dat heeft staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes (VVD) maandag aan de Tweede Kamer laten weten.

De Kamer had de bewindsman begin vorige maand gevraagd inzicht te geven in de opbrengsten uit accijns op diesel, benzine, lpg, wijn, bier, frisdrank en sterke drank over januari en in de accijnsopbrengsten in heel vorig jaar. De Kamer wil weten wat de accijnsverhoging per 1 januari 2014 met de inkomsten doet.

Wiebes kon de cijfers over januari nog niet geven omdat die pas in de tweede helft van maart beschikbaar zijn. Hij stelt in zijn brief dat cijfers over januari alleen bovendien 'niet voldoende zijn om tot een onderbouwd oordeel te komen' over de accijnsinkomsten. Wiebes komt half mei met cijfers over de invloed van de accijnsverhoging sinds 1 januari op de inkomsten uit accijnzen.

Een deel van de Kamer wil dat Wiebes de accijnsverhogingen terugdraait. Ze zouden tot omzetverlies leiden voor ondernemers in de grensstreek. Volgens een rapport van het CDA hadden zij 30 tot 35 procent minder omzet sinds de accijnzen op diesel, lpg en alcohol begin dit jaar werden verhoogd. Mensen gaan vaker tanken of alcohol kopen in Duitsland of België, aangezien dat goedkoper is. De staatssecretaris liet eerder weten vooralsnog niet op de verhoging terug te willen komen.

KroatiŽ beschuldigt ServiŽ van genocide

De eerste zitting van het Internationaal Gerechtshof (ICJ) in Den Haag van de rechtszaak van Kroatië tegen Servië gaat maandag van start. Kroatië beschuldigt buurland Servië ervan in de jaren negentig genocide te hebben gepleegd bij het uiteenvallen van Joegoslavië.

Zagreb heeft het ICJ gevraagd te bevestigen dat Servië tijdens het uiteenvallen van Joegoslavië in de jaren negentig het Genocideverdrag van 1948 heeft gebroken. Nadat Kroatië in 1991 de onafhankelijkheid had uitgeroepen probeerden de voormalige Joegoslavische strijdkrachten Kroatische inwoners uit grote delen van het land te verdrijven.

Eerder daagde Bosnië Servië al voor het Internationaal Gerechtshof voor genocide op achtduizend Bosnische moslims in onder meer de enclave Srebrenica in 1995. Het ICJ sprak Servië in 2007 van die aanklacht vrij.

Snerpende reacties op Oscarpresentatrice DeGeneres

De uitreiking van de Oscars van dit jaar staat nu al te boek als één van de slechtste ooit. Het was vast de bedoeling van de makers om de nare bijsmaak van vorig jaar, toen Seth MacFarlane menig Hollywoodster beledigde, te doen vergeten. Maar volgens vooraanstaande media wist presentatrice Ellen DeGeneres, die in haar eigen talkshow doorgaans in bloedvorm lijkt, zondagavond allerminst te overtuigen.

De BBC noemt het materiaal waarmee DeGeneres moest werken 'minder overtuigend dan het haar van John Travolta'. De Britse omroep licht een act uit waarbij DeGeneres haar stem verhief naar de 84-jarige June Squibb, zogenaamd omdat die een dove bejaarde is. Ook de grap over Barkhad Abdi, die vast een sommelier moest zijn omdat hij uit Somalië komt, kan niet op goedkeuring rekenen.

The Hollywood Reporter gaat nog een stapje verder. "Als de reclamespots tussendoor beter zijn dat de show, weet je dat er iets goed fout zit", stelt het Amerikaanse entertainmenttijdschrift.

De grap met de op slag beroemde groepsselfie, waarmee DeGeneres met onder meer Jennifer Lawrence, Meryl Streep, Kevin Spacey en Bradley Cooper op de foto ging en die Twitter deed crashen, wordt schaamteloze reclame voor telefoonfabrikant Samsung genoemd. De act waarin DeGeneres pizza's uitdeelde om tot populairste Oscarpresentatrice ooit te worden benoemd, wordt afgedaan als bloedstollend voorspelbaar.

Niet alles was echter te wijten aan DeGeneres. Zo was tijdens de avond een overdaad aan montages te zien over de Oscars en oude films, waardoor de ceremonie kunstmatig werd gerekt. De meeste muzikale optredens, sowieso door veel kijkers al jaren gezien als onnodige opvulling, duurden te lang. Bette Midler mocht haar Wind Beneath My Wings pas zingen nadat het In Memoriam van overleden filmmakers was afgelopen, in plaats van tijdens de compilatie.

De show liep al snel achter op schema, waardoor de kardinale fout werd gemaakt dat veel van de belangrijke prijzen ver na primetime werden uitgereikt. Zo kwam de tamelijk onbelangrijke Oscar voor beste originele filmmuziek pas rond kwart over elf aan bod. En daarna moesten de echt grote prijzen nog komen.

De avond stond bol van de technische fouten, zoals verkeerd gerichte of niet scherpgestelde camera's. Microfoons stonden nog open terwijl acteurs dachten dat er een reclamepauze was en dus dingen zeiden die niet voor het publiek geschikt waren. Veel van de namen van winnaars werden verkeerd uitgesproken. Dit alles duidt op een gebrekkige voorbereiding.

Toen John Travolta de naam van zangeres Idina Menzel uitsprak als Adela Dazeem, werd er al snel een twitteraccount met die naam geopend, dat binnen een paar uur elfduizend volgers had en meteen trending topic was. Het was duidelijk dat het publiek dat thuis de Oscaruitreiking volgde zich eigenlijk stierlijk zat te vervelen. Zo zal de Oscaravond van 2014 vooral de boeken in gaan als de avond waarop Ellen DeGeneres die leuke groepsfoto maakte waarmee Twitter crashte.

Ellen DeGeneres laat over zich heenlopen (Novum)

Opnames Terminator: Genesis in april van start

De opnames van Terminator: Genesis gaan over ongeveer een maand van start. Dat zegt hoofdrolspeler Arnold Schwarzenegger tegen de website TheArnoldFans. "Het wordt een draaiperiode van zo'n vierenhalve maand, op locatie in New Orleans, San Francisco en wellicht ook Los Angeles", vertelt de Oostenrijkse Eik enthousiast.

"De voorbereidingen lopen voorspoedig", gaat de 66-jarige acteur verder. "Het script is fantastisch en ik heb erg veel zin om te beginnen." Over de plot wilde Schwarzenegger echter nog niets verklappen.

De bedoeling is de film volgend jaar tijdens de viering van de Amerikaanse onafhankelijkheid, op 4 juli, in de Verenigde Staten uit te brengen. De Nederlandse premièredatum staat twaalf dagen later gepland.

Bij de vorige film, Terminator Salvation uit 2009, kon Schwarzenegger nauwelijks van de partij zijn omdat hij toen nog gouverneur van Californië was. Toen bleef zijn bijdrage beperkt tot een enkele scène waarin zijn gezicht digitaal op dat van een andere acteur was geplakt. "Maar dit keer ben ik weer helemaal terug", zegt Schwarzenegger.

Voor al wie niet zo lang kan wachten op zijn volgende dosis Schwarzenegger dient Sabotage zich aan. Die keiharde actiefilm, waarin Der Arnold de leider speelt van de Amerikaanse antidrugseenheid DEA, verschijnt 15 mei in de Nederlandse bioscopen.

Schwarzenegger 'undercover' gespot in fitnesszaal (Foto: Novum)

Stedelijk koopt werken van Steve McQueen

Het Stedelijk Museum in Amsterdam heeft twee werken aangekocht van de Britse kunstenaar en regisseur Steve McQueen, die zondag de Oscar voor Beste Film kreeg voor 12 Years a Slave. Dat heeft het museum maandag bekendgemaakt.

Het gaat om Mees, After Evening Dip, New Year's Day, 2002 (uit 2005) en Running Thunder (uit 2007). De nieuwe aanwinsten zijn vanaf 13 december te bewonderen.

"We zijn bijzonder trots op deze dubbelaankoop. Het museum koestert een lange vruchtbare relatie met McQueen en had al een prachtig werk van hem in de collectie", zegt conservator Bart Rutten.

Stedelijk koopt werken van Steve McQueen
Stedelijk koopt werken van Steve McQueen (Foto: ANP)

Lagere straf voor gijzeling en misbruik dove vrouw

De 22-jarige Robbert P. heeft van het gerechtshof in Arnhem maandag een lagere straf gekregen voor het gijzelen, misbruiken en mishandelen van de dove Freya Svasek in Hoevelaken. De man moet van het hof vijf jaar de cel in en krijgt ook tbs opgelegd. De rechtbank had hem eerder tot zeven jaar cel en tbs veroordeeld.

Vanwege zijn jonge leeftijd - P. was 19 jaar oud toen Svasek op zijn pad kwam - en vanwege de bij hem geconstateerde gedragsproblematiek vindt het hof het van belang dat de man snel met zijn tbs-behandeling begint.

De 42-jarige medeverdachte Gerrit van den H. kreeg van het hof negen jaar en tbs. Dat is dezelfde straf als eerder van de rechtbank. Het hof vindt dat Van den H. een leidende rol heeft gespeeld in de hele zaak.

Volgens het hof is bewezen dat de twee mannen de vrouw onder erbarmelijke omstandigheden ruim drie maanden van haar vrijheid hebben beroofd. Ze dwongen haar medicijnen te gebruiken en veel alcohol te drinken. Daarnaast werd ze met grote regelmaat verkracht en zwaar mishandeld. Door de mishandelingen liep Svasek onder meer een gebroken neusbeen en een breuk in haar onderkaak op. Ook moet ze enkele tanden missen.

Volgens het hof zijn de verklaringen van het slachtoffer betrouwbaar en zijn daar in het hoger beroep de belastende verklaringen bij gekomen die beide daders over elkaar hebben afgelegd. Het hof stelt dat de mannen 'voortdurend een dreigende situatie voor de vrouw hebben gecreëerd waardoor voor haar, vanwege haar doofheid en spraakgebrek, de mogelijkheid ontbrak om zich aan de mannen te onttrekken'.

Vanwege de ernst van de feiten vindt het hof lange gevangenisstraffen 'passend' en vanwege de kans op herhaling wordt bij beide mannen de maatregel tbs met dwangverpleging als 'noodzakelijk' gezien.

De destijds 31-jarige Freya Svasek verdween in november 2011 uit een psychiatrische inrichting. In februari 2012 werd ze door de politie bevrijd uit een woning in Hoevelaken. Ze was vrijwillig meegegaan naar het huis in de Gelderse plaats, maar toen ze weg wilde, bleken de deuren op slot en werd haar telefoon afgenomen.

Bobber jaar geschorst na verhuren slee aan concurrent

De Duitse bobsleeër Manuel Machata is door zijn bond voor een jaar geschorst. Machata, die zich niet kwalificeerde voor de Olympische Winterspelen in Sochi, had zijn persoonlijke bob aan de Rus Alexander Zubkov verhuurd. Zubkov won in Sochi zowel goud in de tweemansbob als in de viermansbob. Duitsland won geen bobsleemedaille.

De Duitse bobsleebond noemt de straf voor Machata 'relatief zwaar'. Die stevige bestraffing wordt echter verklaard als 'een eerste stap naar het verdedigen van nationale belangen'. Machata kreeg ook een boete van vijfduizend euro omdat hij de belangen van de Duitse bobsleebond 'grote schade' heeft berokkend.

In de bobsleesport wordt doorgaans veel geld gestoken in de ontwikkeling van nieuwe sleeën. De stap van Machata is daarom opmerkelijk.

Bouw IsraŽlische nederzettingen verdubbeld in 2013

De bouw van nieuwe huizen in Israëlische nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever is in 2013 verdubbeld. Dat heeft het Israëlische centraal bureau voor de statistiek maandag gemeld.

In 2013 werd begonnen met de bouw van 2534 nieuwe huizen. Dat waren er in 2012 nog 1133. De bekendmaking kwam enkele uren voordat de Israëlische president Benjamin Netanyahu in Washington een gesprek met de Amerikaanse president Barack Obama had. Obama vindt de Israëlische nederzettingen in strijd met het internationaal recht.

Israël veroverde de gebieden in de oorlog van 1967 op Jordanië. De Palestijnen willen ze terug en hebben lang geweigerd om met Israël te onderhandelen zolang Israël doorging met bouwen.

Nieuwe arrestaties om aanval treinstation China

China heeft maandag drie personen opgepakt die verdacht worden van betrokkenheid bij de aanval op een treinstation, afgelopen zaterdag. Het bloedbad bij het station in Kunming, in het zuidwesten van China, eiste tientallen levens.

Volgens het Chinese staatspersbureau Xinhua is een 'terreurgroep', bestaande uit acht leden, verantwoordelijk voor de aanval. Xinhua, dat zich baseerde op een verklaring van het ministerie van openbare veiligheid, zei dat de politie vier aanvallers heeft doodgeschoten. Een vrouwelijke verdachte werd vlak na de aanval al opgepakt. In totaal zou de groep bestaan uit zes mannen en twee vrouwen en afkomstig zijn uit Xinjiang, in het westen van China.

In totaal vonden bij de aanslag 29 mensen de dood. Nog eens 143 mensen liepen verwondingen op.

Venezolanen weerstaan lokkertje en betogen door

Duizenden Venezolanen hebben zondag het strand links laten liggen en zijn voor de zoveelste maal in de afgelopen twee weken in een protestmars door Caracas getrokken. Er was de demonstranten veel aan gelegen de druk op president Nicolas Maduro, die een week vakantie had afgekondigd om de protestbeweging de wind uit de zeilen te nemen, te handhaven.

Na afloop van de vreedzaam verlopen mars in de Venezolaanse hoofdstad wierpen enkele honderden betogers wegversperringen op. Ze staken autobanden in brand en bekogelden de nationale garde met stenen en vuurwerk. Die antwoordde met traangas. Twee mensen liepen schotwonden op, twitterde stadsdeelvoorzitter Ramon Muchacho.

De krachtmeting tussen demonstranten en oproerpolitie is sinds half februari uitgegroeid tot een haast dagelijks ritueel. President Maduro hoopte dat te doorbreken, door zand te strooien in de motor van de protestbeweging met een ingelaste carnavalsvakantie en de uitverkoop van gesubsidieerd voedsel in staatswinkels. ''De verbitterden zullen zwichten voor geluk'', zei Maduro op televisie. ''Het Venezolaanse volk heeft gewonnen, omdat geluk en vrede hebben gezegevierd.''

Maar lang niet elke Venezolaan liet zijn ontevredenheid varen en trok naar het strand. Sommige demonstranten richtten hun barricades en protestkampen het afgelopen weekeinde in als heuse strandtenten om de draak te steken met de poging van de regering de betogers 'af te kopen'. De dood van inmiddels achttien van hun medestanders heeft veel demonstranten vastberaden gemaakt.

De betogers protesteren tegen de inflatie van ruim vijftig procent, het gebrek aan voedsel en andere basisgoederen en de welig tierende criminaliteit. Venezuela heeft een van de hoogste misdaadcijfers ter wereld.

De Venezolaanse regering heeft de Unie van Zuid-Amerikaanse Staten gevraagd te bemiddelen in het conflict met de demonstranten. Minister van buitenlandse zaken Elias Jaua bespreekt de crisis maandag met secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties.

Pastoor nieuwe trainer Slavia Praag

Alex Pastoor wordt de nieuwe trainer van Slavia Praag. Dat heeft de Tsjechische club maandag bekendgemaakt. De 47-jarige Pastoor, die sinds zijn ontslag bij N.E.C. Nijmegen half augustus zonder werk zat, volgt de ontslagen Miroslav Koubek op.

De zeventienvoudig landskampioen staat momenteel tiende in de competitie. De achterstand op koploper Sparta Praag bedraagt na achttien duels 29 punten.

Igor Korneev wordt adviseur technische zaken bij de gevallen grootmacht. De 46-jarige Rus met een verleden bij sc Heerenveen, Feyenoord en NAC Breda was tussen 2009 en 2012 technisch directeur van Zenit Sint-Petersburg.

[vid] V.d. Laan is asielactivisten zat

Zondag demonstreerde een groep uitgeprocedeerde asielzoekers in Amsterdam bij de ambtswoning van de burgemeester. Die bleek geïnteresseerd in hun verhaal maar liet ook duidelijk merken niets te willen weten van de politieke activisten die waren meegekomen.

De groep die al zo'n anderhalf jaar door Amsterdam zwerft en eerder in onder meer de Vluchtkerk en de Vluchtflat vertoefde, werd door Eberhard van der Laan uitgebreid te woord gestaan. De burgemeester schoot echter uit zijn slof toen activisten zich in de discussie probeerden te mengen. "Met jullie praat ik niet!", beet hij ze toe.

Van der Laan was pissig over een vergelijking met razzia's uit 1941 die 'Indymedia-activisten' maakten met het gemeentebeleid. Volgens de burgervader willen de asielmilitanten de groep alleen maar bijelkaar houden en frustreren ze zo pogingen van de gemeente om mensen via individuele aanpak te helpen.

Een activiste noemde de houding van Van der Laan later een 'goedkope poging' om hen en de asielzoekers en 'uit elkaar te spelen'. Ze hebben de groep in hun eigen optiek immers steeds geholpen, onder meer door panden voor ze te kraken.

Sinds een paar maanden zit een deel van de asielzoekers in een voormalig huis van bewaring, de zogenoemde Vluchtbajes. Daar wordt samen met de gemeente gewerkt aan individuele oplossingen. Van der Laan benadrukt dat dit in het gros van de gevallen terugkeer is. Een ander deel van de groep die niet mee wilde werken zit in een ander onderkomen dat door de activisten werd gekraakt.


'Já, hier staat een geagiteerde burgemeester' (beeld: AT5)

Amsterdammer (25) dood door koolmonoxide

Een 25-jarige man uit Amsterdam is zondag om het leven gekomen door koolmonoxidevergiftiging. Dat meldt de brandweer maandag. In de woning in Amsterdam-Oost werd een hoge concentratie koolmonoxide gemeten.

De brandweer kreeg rond 11.30 uur een melding over het incident. In de woning gingen de koolmonoxidemeters van de brandweerlieden direct af en werd de overleden man aangetroffen.

Daarna zijn ook metingen uitgevoerd in naastgelegen appartementen. In een bovengelegen woning bleek het gas ook aanwezig te zijn. De bewoner van dat appartement was onwel geworden en is naar een ziekenhuis gebracht.

De oorzaak van het ontstaan van de koolmonoxide was een slecht functionerende geiser mogelijk in combinatie met gebrekkige ventilatie.

Nederlanders gewond bij busongeluk Colombia

Twee Nederlandse toeristen zijn in de nacht van zaterdag op zondag gewond geraakt bij een busongeluk in het noorden van Colombia. Dat meldt het Spaanse persbureau Efe. Bij het ongeluk kwamen drie mensen om het leven, de chauffeur en twee Chileense studenten. In totaal raakten negen mensen gewond.

De gewonden zijn naar een ziekenhuis in Cartagena gebracht. Ze verkeren in stabiele toestand. Het ongeluk gebeurde rond middernacht in de buurt van Lomita Arena, een plaats tussen Cartagena en Barranquilla. De passagiers hadden carnaval gevierd in Barranquilla toen hun bus vol inreed op een vrachtwagen en een taxi.

De Chileense studenten waren afkomstig van de Katholieke Universiteit van Chili. Ze waren enkele dagen in Colombia op bezoek. De Chileense president Sebastián Piñera heeft zijn medeleven uitgesproken met de familieleden van de slachtoffers.

Neuroloog Jansen Steur trekt beroep tuchtzaak in

De omstreden Twentse ex-neuroloog Ernst Jansen Steur heeft het hoger beroep in zijn tuchtzaak ingetrokken. Dat heeft het Centraal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg maandag bevestigd tegenover letselschade-expert Yme Drost. De intrekking van het beroep betekent dat Jansen Steur nooit meer mag werken als arts.

Het regionale tuchtcollege in Zwolle bepaalde in december dat Jansen Steur zich nooit meer mocht inschrijven in het zogeheten BIG-register. Het college deed uitspraak in een zaak die Drost had aangespannen namens enkele oud-patiënten. Jansen Steur ging tegen de uitspraak in beroep.

Het intrekken van het hoger beroep in de tuchtzaak staat los van het hoger beroep in de strafzaak dat Jansen Steur vorige week aankondigde. De rechtbank in Almelo veroordeelde de 68-jarige oud-arts in februari tot drie jaar cel, onder meer voor het jarenlang toebrengen van zwaar lichamelijk letsel aan zijn patiënten.

Jansen Steur stond in de strafzaak terecht voor jarenlange misdiagnoses als alzheimer, parkinson en MS van zijn patiënten in het Medisch Spectrum Twente in Enschede. Hij schreef zijn patiënten verkeerde medicijnen voor met zware bijwerkingen, en hield vast aan zijn diagnose, ook al had hij die moeten bijstellen, oordeelden de rechters.

Overheid bang voor Brenno de Winter

De politie en het ministerie van Binnenlandse Zaken hebben ten onrechte privégegevens van de onderzoeksjournalist Brenno de Winter verzameld en intern verspreid. Het gaat onder meer om 'het huisadres en de geboortedatum van de heer De Winter', schrijft de Landelijke Politie in een brief, die De Winter maandag op zijn website heeft gezet.

De gegevens zaten bij een waarschuwing aan medewerkers van politie en aan beveiligers van het ministerie. Daarin stond dat De Winter 'vermoedelijk werkt aan een artikel c.q. reportage over de beveiliging van instanties en overheidsdiensten'. Voor zijn onderzoek zou hij 'mogelijk proberen om met niet-correcte legitimatie terreinen of gebouwen binnen te komen'. Volgens de politie zette de informatie De Winter 'ongefundeerd in een verkeerd daglicht' en belemmerde het hem 'ten onrechte in de uitoefening van zijn beroep als onderzoeksjournalist'.

Overheid verspreidde privégegevens journalist
Overheid verspreidde privégegevens journalist (Foto: ANP)

Ook aanklager betaald voetbal neemt PellŤ op korrel

Feyenoorder Graziano Pellè moet na zijn schorsing door Feyenoord ook rekening houden met een straf van de KNVB. De aanklager betaald voetbal is een vooronderzoek gestart naar de elleboogstoot die de Italiaanse aanvaller zondag aan Ajacied Joël Veltman gaf. Feyenoord, Pellè, Veltman en de scheidsrechters is om een reactie gevraagd.

Als alle reacties dinsdag om 11.00 uur binnen zijn, beslist de aanklager of hij een schikkingsvoorstel doet. Pellè en Feyenoord kunnen dat dan al dan niet accepteren.

Feyenoord schorste Pellè eerder maandag al voor twee duels. Ook werd de Italiaan de aanvoerdersband ontnomen.

Kwart toeslagen Bulgarenfraude terug

Ongeveer een kwart van de ten onrechte uitgekeerde toeslagen aan Bulgaren was op 1 februari teruggevorderd door de Belastingdienst. Van de ruim vier miljoen euro die openstond aan boetes en toeslagen, was op die datum nog 3,1 miljoen euro over. Staatssecretaris van Economische Zaken Eric Wiebes (VVD) heeft dat maandag per brief aan de Tweede Kamer laten weten.

Wiebes schrijft dat de Belastingdienst in zijn inspanningen om het geld terug te krijgen 'de volledige medewerking' nodig heeft van de Bulgaarse autoriteiten. Daarom belde hij onlangs met de Bulgaarse minister van financiën, die hem toezegde zich 'actief en persoonlijk' met het dossier bezig te houden, aldus de staatssecretaris. Wiebes sprak af intensief contact te houden over de zaak.

Hoeveel geld de Belastingdienst uiteindelijk boven water kan krijgen, hangt volgens Wiebes af van de mate waarin de schade op personen is te verhalen. Wiebes vertelt de Kamer in een volgende rapportage in hoeverre dat mogelijk is.

Staatssecretaris Wiebes verving vorige maand zijn partijgenoot Frans Weekers toen een Kamermeerderheid vond dat die de problemen bij de Belastingdienst niet kon oplossen. Weekers lag onder vuur omdat de huur- en zorgtoeslagen van een groot aantal mensen ten onrechte waren stopgezet door de invoering van nieuwe maatregelen om fraude tegen te gaan.

Eerder was het functioneren van Weekers al in twijfel getrokken vanwege de fraude van honderden Bulgaren, die op grote schaal onder meer huur- en zorgtoeslagen incasseerden op niet-bestaande adressen. In totaal hielden 805 Bulgaren zich met de fraude bezig. De Belastingdienst had op 1 februari 4136 terugvorderingen in behandeling, waarvan 804 boetes.

Greenpeace wil Arctic Sunrise terug van Russen

Greenpeace vindt dat het onderzoek van de Russen naar de Arctic Sunrise lang genoeg heeft geduurd. De organisatie wil het schip terug en heeft maandag een officiële klacht ingediend bij het Russische onderzoekscomité. Dat weigert volgens Greenpeace duidelijkheid te geven over het vrijgeven van het vaartuig.

Het comité doet onderzoek naar een protestactie van Greenpeace bij een boorplatform in de Barentszzee vorig jaar. Het schip werd toen geënterd en in beslag genomen. Het ligt nog altijd aan de ketting in Moermansk maar volgens de milieuactivisten is daar 'geen enkele grond' toe.

Het laatste nieuws dat Greenpeace naar eigen zeggen heeft ontvangen over de Arctic Sunrise is dat de duur van het onderzoek met drie maanden is verlengd om de computers van het schip verder te kunnen analyseren.

Greenpeace-jursit Daniel Simons stelt dat het onderzoekscomité meer dan genoeg tijd heeft gehad. "De Russische wet stelt dat onderzoek moet worden afgrond binnen een redelijke termijn. Het is vijf maanden geleden dat de Arctic Sunrise werd geënterd. Het Internationaal Zeerechttribunaal heeft bovendien gezegd dat de bemanning en het schip moeten worden vrijgegeven en dus is er geen enkele reden meer om de Arctic Sunrise aan de ketting te houden."

De organisatie vreest voor de staat van het schip. De laatste keer dat mensen van Greenpeace het hebben kunnen controleren, is drie maanden geleden. Hoe het nu gaat, weten ze niet. "Het is uitermate vervelend dat wij geen onderhoud kunnen plegen of een onderhoudsschema kunnen opstellen. Daar moet een einde aan komen. Bovendien wachten de voormalige bemanningsleden nog op hun persoonlijke bezittingen", aldus Simons.

De Arctic Sunrise werd medio september tijdens een protestactie bij een boorplatform in de Barentszzee door de Russen geënterd en opgebracht. De bemanning, onder wie twee Nederlanders, werd gearresteerd. Eind vorig jaar besloot Rusland de aanklachten tegen de activisten te laten vallen wegens een amnestiewet die het Russische parlement had aangenomen.

Bill Gates passeert Slim weer als rijkste man

Bill Gates is na vijf jaar weer de rijkste mens op aarde. De Amerikaanse oprichter van softwarebedrijf Microsoft heeft in totaal 76 miljard dollar (55 miljard euro) aan eigendommen, zo blijkt maandag uit de nieuwste rijkenlijst van het tijdschrift Forbes. Gates passeert de Mexicaan Carlos Slim, die de lijst de afgelopen vier jaar aanvoerde.

Waar Slim zijn kapitaal in 2013 echter licht zag slinken, ging de Amerikaanse computerpionier er juist fors op vooruit. Het bezit van Gates werd negen miljard dollar meer waard in een jaar tijd, zo schat Forbes. De eigendommen van Carlos Slim verloren drie miljard dollar aan waarde en zijn nu 72 miljard waard.

Afgezien van het stuivertje wisselen in de top is de top van de rijkenlijst dit jaar weinig veranderd ten opzichte van 2013. Zara-oprichter Armancio Ortega is nog steeds de nummer drie, gevolgd door investeerder Warren Buffet en Oracle-oprichter Larry Ellison. De gebroeders Koch, van het gelijknamige Amerikaanse conglomeraat, zijn wederom zesde en zevende.

Opvallendste afwezige in de top tien is de Chinese zakenman Li Ka-shing, eigenaar van het omvangrijke concern Hutchison Whampoa , de holding waaronder onder andere de Nederlandse drogisterijen Trekpleister en Kruidvat vallen. Li daalt dit jaar naar de twintigste plaats. Vorig jaar was hij nog achtste.

Belaagd parlement LibiŽ vergadert voortaan in hotel

Het Libische parlement wijkt uit naar een hotel. Na een aanval van gewapende relschoppers, waarbij zondagavond zes parlementsleden gewond raakten en een bewaker de dood vond, was de maat voor de volksvertegenwoordiging vol.

De afgevaardigden van het Algemene Nationale Congres ruilen het parlementsgebouw in voor een vijfsterrenhotel in het centrum van Tripoli, liet plaatsvervangend voorzitter Hussein al-Ansari maandag weten. De huidige vergaderzaal is zondagavond beschadigd geraakt. De indringers staken onder meer het spreekgestoelte in brand.

Het twee jaar geleden gekozen parlement wordt verlamd door een machtsstrijd tussen islamistische en seculiere partijen en heeft het vertrouwen van veel Libiërs de afgelopen maanden verspeeld. In februari zou de ambtstermijn van de huidige lichting parlementariërs aflopen, maar het islamistische smaldeel wist voor elkaar te krijgen dat die met een jaar werd verlengd. Dat was tegen het zere been van veel Libiërs die het parlement liever vandaag dan morgen zien vertrekken.

Zondag drongen gewapende demonstranten, die de ontbinding van de volksvertegenwoordiging eisten, de vergaderzaal binnen. De relschoppers verstoorden de beraadslaging, gooiden met meubilair en sloegen verscheidene parlementsleden in elkaar.

Voorwaardelijke cel voor smaad in Vaatstra-zaak

De beschuldigingen aan het adres van twee mensen om hun vermeende betrokkenheid bij de moord op Marianne Vaatstra, heeft de 52-jarige Wim Dankbaar uit Overveen een voorwaardelijke celstraf van vier weken opgeleverd. De rechtbank in Groningen achtte maandag smaadschrift en belediging bewezen. D. moet de slachtoffers een schadevergoeding van ruim 1500 euro betalen.

Volgens Dankbaar heeft niet de inmiddels veroordeelde Jasper S. de moord op de 16-jarige Marianne in 1999 gepleegd, maar een asielzoeker die door justitie wordt beschermd.

Dankbaar meet die complottheorie breed uit op internet en noemt hierin de twee slachtoffers met naam en toenaam. De één als de neef van de vermeende moordenaar, de ander vergelijkt hij met een 'collaborerende nazi', omdat de man de vader is van het vriendje dat Marianne in de bewuste nacht van de moord alleen had gelaten.

Dankbaar moet de lasterlijke teksten verwijderen en stoppen met dergelijke publicaties. Zo niet, dan verdwijnt de man linea recta de cel in, is de belofte van de rechter.

Twitteraars steken draak met verliezende DiCaprio

Leonardo DiCaprio kan op Twitter niet alleen op steun rekenen. Nadat de acteur zijn Oscarnominatie voor beste hoofdrol in The Wolf of Wall Street niet wist te verzilveren, waren de berichten zowel meevoelend als venijnig. "Arme Leo, misschien volgend jaar, vriend!", twitterde een fan. "Arme Leo, je won geen Oscar. Je won nog geen pizza", schreef een ander.

Ellen DeGeneres, die de avond aan elkaar praatte, deelde tijdens de avond pizza uit, zogenaamd om zich tot beste presentatrice van de show ooit te laten bombarderen. Ook werd meermaals gerefereerd aan de groepsselfie die DeGeneres maakte van zichzelf en enkele grote Hollywoodsterren. Op de foto, die binnen drie kwartier een miljoen keer was geretweet, was DiCaprio niet te zien. "Ook daar zat het je niet mee, jongen", valt te lezen.

Het was sowieso niet de avond van DiCaprio. Zo kwam hij net te laat binnen voor het liveoptreden van Pharrell Williams die zijn genomineerde nummer Happy ten gehore bracht. Hierdoor schitterde DiCaprio bij het massaal dansende publiek in de zaal door afwezigheid.

De inmiddels 39-jarige DiCaprio werd tot nu toe viermaal genomineerd voor een Oscar, maar moest het telkenmale afleggen tegen acteurs die een rol speelden die hun carrière in belangrijke mate bepaalde. In 1994 was DiCaprio genomineerd voor zijn bijrol in What's Eating Gilbert Grape maar werd hij gepasseerd door Tommy Lee Jones, die met zijn bijrol in The Fugitive wereldberoemd werd.

In 2005 greep DiCaprio weer mis bij zijn nominatie voor The Aviator, toen Jamie Foxx won voor zijn doorbraakrol in Ray. Twee jaar later was zijn hoofdrol in Blood Diamond niet genoeg voor een Oscar en won Forest Whitaker voor diens rol in The Last King of Scotland. Overigens kan DiCaprio zich enigszins troosten met de wetenschap dat The Wolf of Wall Street zondagavond geen van de vijf nominaties wist te verzilveren.

De twitteraccount van DiCaprio heeft de Oscaravond geheel genegeerd. Zo prijkt een bericht van 20 februari, over een gift van de Leonardo DiCaprio Foundation van drie miljoen dollar aan een project om haaien te beschermen, nog altijd fier bovenaan.

Leonardo DiCaprio in The Wolf of Wall Street

Apple integreert smartphone met auto

Apple heeft software ontwikkeld die het mogelijk maakt voor automobilisten om de nieuwste modellen iPhone via spraak en het dashboard te bedienen. Gebruikers hoeven hun smartphone niet meer aan te raken of te bekijken om het apparaat te gebruiken. Deze week wordt de nieuwe dienst gepresenteerd. Dat maakte Apple maandag bekend.

De nieuwe dienst, Carplay geheten, werkt voor een groot deel via spraakcommando's en moet het veiliger maken om in de auto te bellen, muziek te luisteren en het navigatiesysteem te bedienen.

Siri, het spraaksysteem van Apple, reageert volgens Apple op de commando's die de bestuurder geeft. Daarnaast leest het systeem sms'jes voor en kunnen bestuurders antwoorden dicteren en verzenden zonder naar de telefoon te kijken. "Dat minimaliseert de afleiding", stelt Apple.

Ook het navigatiesysteem is te raadplegen zonder dat de telefoon hoeft te worden aangeraakt. Op het scherm op het dashboard is de interface van de telefoon te zien en te bedienen.

Apple is met een groot aantal merken een samenwerking aangegaan. Deze week wordt Carplay gepresenteerd in modellen van Ferrari, Volvo en Mercedez-Benz op een autoshow in Genève. Die merken integreren de dienst binnenkort in hun modellen. Daarna volgen BMW, Ford, General Motors, Honda, Hyundai, Jaguar Land Rover, Kia, Mitsubishi, Nissan, Peugeot Citroën, Subaru, Suzuki en Toyota.

De nieuwe dienst wordt beschikbaar als iOS 7, het besturingssysteem van Apple, een update krijgt. De dienst werkt met de iPhone 5, 5S en 5C.

Veh kondigt vertrek bij Eintracht Frankfurt aan

Trainer Armin Veh vertrekt aan het einde van dit seizoen bij Eintracht Frankfurt. Dat heeft Frankfurt maandag bekendgemaakt. Veh heeft er dan drie seizoenen opzitten in Frankfurt. Hij werd aangesteld na de degradatie van de club en zorgde in zijn eerste seizoen voor terugkeer naar de Bundesliga. Daar werd vorig jaar Europees voetbal afgedwongen. Deze jaargang staat Frankfurt twaalfde.

Het is nog niet bekend waar de toekomst van de 53-jarige Veh ligt. Vorig jaar duurde het ook al lang voor hij zijn contract verlengde bij Eintracht. Toen werd hij in verband gebracht met Schalke 04.

Veh begon zijn trainersloopbaan in 1990 bij oude liefde FC Augsburg. Daarna had hij achtereenvolgens SpVgg Greuther Fürth, SSV Reutlingen, Hansa Rostock, nogmaals Augsburg, VfB Stuttgart, VfL Wolfsburg, Hamburger SV en Eintracht onder zijn hoede. Zijn grootste succes boekte hij in het seizoen 2006-2007. Toen werd hij Duits kampioen met Stuttgart. Toen werd hij ook verkozen tot Duits trainer van het jaar.

'Dubbele zelfmoord op spoor Rotterdam'

De twee mannen die zondagavond werden aangereden door een trein bij station Rotterdam Zuid hebben waarschijnlijk zelfmoord gepleegd. Dat meldde de politie maandag op basis van getuigenverklaringen. De politie weet wie de twee zijn, maar zegt niets over hun identiteit.

Een van de twee mannen was volgens ooggetuigen met opzet tussen de rails gaan liggen, terwijl de trein van Dordrecht naar Rotterdam CS in volle vaart naderde. De machinist kon niet op tijd remmen en beide mannen waren op slag dood, meldde de politie maandag.

Eerder maandag hield de politie er nog rekening mee dat de twee mannen op de rails aan het stunten waren.

Inmiddels heeft de politie enkele famileleden gesproken. "Dat het hoogstwaarschijnlijk gaat om zelfdoding heeft vooral te maken met de combinatie van de gedragingen op het spoor van de mannen en solide getuigenverklaringen. De gedragingen waren zo omschreven dat voor ons zelfdoding het meest waarschijnlijk is", aldus een woordvoerder van de politie.

Het onderzoek gaat voorlopig door. Ook worden nog meer getuigen gehoord over het drama.

Veltman: "Dom om publiek uit te lokken"

Joël Veltman stond enkele keren in het middelpunt van de aandacht tijdens De Klassieker gisterenmiddag.
De talentvolle verdediger zorgde bij een hoekschop voor de winnende treffer, door de bal bij de tweede paal binnen te tikken. Vervolgens vierde hij die treffer door te reageren op het publiek, dat volledig uit Feyenoordfans bestond.

"Het was dom om tijdens het juichen mijn hand achter mijn oor te houden", reageerde hij na afloop tegenover De Telegraaf. "Het kwam, denk ik, doordat het een droom was om hier te scoren en ik emotioneel reageerde op mijn eerste goal in de Eredivisie. Ik heb nu eigenlijk al spijt, want het was een beetje uitlokken."

Twee weken geleden was er ook al ophef over de wijze waarop iemand een doelpunt vierde. "Luc Castaignos deed het door zijn vinger tegen zijn lip te houden en ik deed het nu ook. Onnodig, want de 1-2 was al revanche genoeg voor alles wat ze riepen. En voor hetzelfde geld was het publiek weer vol achter Feyenoord gaan staan. Je weet het niet."

In het vervolg zal Veltman anders reageren. "Je moet een doelpunt gewoon met je team vieren, bij elkaar zijn en een beetje van de kant weg blijven, want anders krijg je van alles naar je hoofd. Ik zag ze zelfs een flesje Flügel gooien. Als die vol was, kon ik proosten..."

Er was ook nog een ander moment van ophef rondom Veltman, die kort na de 1-2 een aanvaring had met Graziano Pellè. Pellè gaf de Oranje-international een elleboogstoot buiten het zicht van scheidsrechter Björn Kuipers. Volgens Veltman viel het allemaal wel mee. "Ik heb de beelden net gezien. Hij ging wel onnodig met zijn elleboog naar mijn hoofd, maar het was niet heel erg. Ik voelde het licht. Het was niet pijnlijk."

Depay: "Mijn goal gaf ons vertrouwen"

Mede dankzij een doelpunt van Memphis Depay kwam PSV zaterdagavond sterk terug op bezoek bij Go Ahead Eagles, het werd 2-3
Halverwege de ontmoeting in Deventer keek PSV nog tegen een 2-0 achterstand aan. Na een verwoestend schot van Memphis Depay dat doel trof kantelde de wedstrijd en uiteindelijk trokken de Eindhovenaren aan het langste eind. 

"Ik heb de boys gezegd 'kom op nou, nu gaan we eroverheen'", zo tekende De Telegraaf na afloop op uit de mond van de technisch begaafde flankspeler. "Die goal gaf ons heel veel power om door te gaan. Iedereen vloog erop. Je zag dat iedereen direct twintig procent meer gaf."

Depay is blij dat hij belangrijk kon zijn met een doelpunt. "Ik heb altijd al uitgesproken dat scoren belangrijk is voor mij. Misschien wil ik dat soms zelfs te graag, waardoor het even minder gaat. Daarom ben ik blij dat het nu wel lukt."

Depay is bezig aan zijn derde seizoen in de hoofdmacht van PSV. In 25 competitiewedstrijden kwam hij tot negen keer toe tot scoren. Voorts kwam hij driemaal in actie voor Oranje, waar hij nog altijd wacht op zijn eerste doelpunt.

ParalympiŽrs merken niets van onrust

De Nederlandse deelnemers aan de Paralympische Spelen in Sochi merken niets van de onrustige situatie op de Krim. "Iedereen is zich aan het voorbereiden op de dingen die hier komen gaan", aldus de woordvoerder van de ploeg. "We zijn gisteravond met drie skiërs in het dorp gearriveerd. Het gaat er hier rustig aan toe."

De vier andere deelnemers zullen donderdag naar Rusland reizen. "Bij de sporters zijn er ook geen zorgen. Ze krijgen het nieuws wel mee, maar richten zich vooral op de wedstrijden. "

Sportkoepel NOC*NSF onderhoudt intensief contact met het ministerie van Buitenlandse Zaken over de situatie. "Natuurlijk denken we na over maatregelen als er iets gaat veranderen, maar vooralsnog is daar geen reden toe", stelt de zegsman van NOC*NSF. De openingsceremonie van de Paralympics is vrijdag.

Autoverkoop trekt weer aan

De verkoop van nieuwe personenauto's is in februari weer aangetrokken na een flinke daling in januari. Ruim 33.000 nieuwe wagens reden vorige maand de wegen op, zo blijkt maandag uit cijfers van brancheverenigingen RAI, Bovag en RDC. Dat is een stijging van 5,4 procent in vergelijking met dezelfde maand van vorig jaar.

In de eerste maand van dit jaar zagen autoverkopers de klandizie nog teruglopen. De verkoop daalde die maand met ruim zeven procent naar ongeveer 44.500. Dat kwam mede doordat op 1 januari de fiscale stimuleringsmaatregelen voor ondernemers zijn versoberd en de bijtellingspercentages zijn aangescherpt. Om die reden kochten veel Nederlanders eind vorig jaar nog snel een auto.

In februari leken de gevolgen van die verhoging echter al weer uitgewerkt. Vooral de Suzuki Alto was populair met 2300 verkopen. Het Japanse model werd op de voet gevolgd door de Kia Picanto en de Hyundai i10. Het populairste merk was opnieuw Volkswagen, met hun veel verkochte modellen Golf en Up.

Ecclestone verwacht doorgaan Australische GP

Formule 1-baas Bernie Ecclestone verwacht dat de Grand Prix van Australië ook in de toekomst op de Formule 1-kalender zal staan. Het huidige contract met Melbourne loopt in 2015 af, waardoor een nieuwe deal afgesloten moet worden.

Ecclestone benadrukt in de Herald Sun dat een nieuw contract met Melbourne slechts een kwestie van tijd is. "Het zal voor elkaar komen, daar hoeft niemand zich zorgen over te maken." De gesprekken zouden inmiddels al niet meer over geld gaan. "Bij mijn weten is daar een akkoord over. Het zijn nu nog de plooien die gladgestreken moeten worden. Het komt voor elkaar."

'Twee derde werknemers niet bevlogen bezig'

Bijna twee op de drie werknemers in Nederland zouden hun baan net zo lief inruilen voor een andere. Een derde van de werknemers is bevlogen met zijn werk bezig. Dat stelt onderzoeksbureau Effectory na onderzoek onder vierhonderdduizend werknemers.

Een gemiddeld Nederlands bedrijf heeft iets meer dan 37 procent 'bevlogen' medewerkers in huis. Volgens de onderzoekers zijn dit werknemers die passie hebben voor wat ze doen en energie krijgen van hun werkzaamheden. De overige 63 procent is minder passievol. Die groep doet weliswaar zijn werk, maar zou net zo graag ergens anders aan de slag zijn.

Volgens Effectory kunnen bedrijven de bevlogenheid van hun werknemers vergroten door beleidsaanpassingen door te voeren die werkplezier, verantwoordelijkheid en uitdaging bieden.

Rebellen Filipijnen slaan toe met landmijnen

Communistische rebellen op de zuidelijke Filipijnen hebben zich zondag in gevechten met het regeringsleger bediend van landmijnen. Guerrillero's van het Nieuwe Volksleger (NPA) wisten elf militairen en vijf hulpverleners verwondingen toe te brengen. Volgens dorpelingen uit de buurt zijn ook vier opstandelingen gesneuveld.

De rebellen stuitten zondagochtend in de provincie Davao del Sur op legereenheden. Er volgde een urenlang vuurgevecht. Toen de militairen een charge uitvoerden brachten de guerrillero's een landmijn tot ontploffing. Na aankomst van drie burgerambulances, die de gewonde soldaten te hulp schoten, lieten de opstandelingen een tweede mijn afgaan.

De bevelhebber van de regeringstroepen ter plaatse, kolonel Marcos Norman Flores, veroordeelde de strijdmethode van het Nieuwe Volksleger scherp. De communistische opstandelingen schenden het internationaal recht, zei hij.

De communistische guerrilla sleept zich al sinds de jaren zestig voort. Van een zootje ongeregeld met een enkel vuurwapen groeide het NPA tijdens de dictatuur van Ferdinand Marcos uit tot een heus leger van duizenden beroepsrebellen. Die hoogtijdagen lijken echter voorbij. Een reeks gevoelige nederlagen, desertie en onmin in eigen gelederen spelen het NPA parten.

Aanhang El Chapo trotseert arrestaties

De Mexicaanse politie heeft zondag tevergeefs geprobeerd een demonstratie te beletten van aanhangers van drugsbaron Joaquin 'El Chapo' Guzman. De politie van het noordelijke Culiacan arresteerde een honderdtal betogers, maar de mars voor de vrijlating van de topcrimineel ging door.

Zondagmiddag verzamelden ongeveer honderdvijftig medestanders van de drugsbaron zich in Culiacan bij de schrijn van de volksheilige die geldt als de schutspatroon van de drugshandelaren. Ze scandeerden 'Lang leve Chapo!'.

Gealarmeerde agenten probeerden de betogers bij het heiligdom van Jesus Malverde uiteen te drijven. Toen die zich verzetten verrichte de politie een veertigtal arrestaties. Ook later op de dag, toen El Chapo-aanhangers zich opsplitsten om in verschillende kleinere deelmarsen de politie te vlug af te zijn, rekende die nog tientallen mensen in.

Woensdag betuigden in Culiacan, niet alleen de hoofdstad van de noordelijke deelstaat Sinaloa maar volgens velen ook van het imperium van El Chapo, ook al zo'n duizend betogers hun steun aan de drugsbaron. Guzman wist dertien jaar lang uit handen van de politie te blijven, maar werd eervorige week dan toch opgepakt. Hij is in Sinaloa betrekkelijk populair omdat hij voor banen, geld en orde zou hebben gezorgd.

Zondag leken verscheidene demonstranten echter slechts te zijn komen opdraven tegen betaling. De huurlingen rekenden na afloop van de protestmars af met de organisatoren.

Tweetal opgepakt voor dodelijke steekpartij Zaandam

De politie heeft twee verdachten aangehouden voor het doodsteken van een 39-jarige man uit Zaandam. De man overleed zondagavond aan zijn verwondingen op de Lobeliusstraat. De verdachten, een 38-jarige vrouw en een 36-jarige man, zouden kort voor het incident een conflict met de Zaandammer hebben gehad, meldt de politie maandagochtend.

De man werd rond 21.45 uur gewond aangetroffen in een auto. Hij werd gereanimeerd, maar overleed ter plekke aan zijn verwondingen. De twee verdachten en de man hadden volgens de politie ruzie gehad op de Rietschoot in Oostzaan.

Wat er precies is gebeurd, is nog niet bekend, aldus de politie.

Iran bouwt voorraad hoogverrijkt uranium af

Iran heeft vooruitgang geboekt bij het afbouwen van zijn voorraad hoogverrijkt uranium. Dat heeft het hoofd van het Internationaal Agentschap voor Atoomenergie Yukiya Amano maandag gezegd. Volgens hem is het proces 'halverwege'.

Iran heeft de helft van zijn voorraad tot twintig procent verrijkt uranium omgezet in uranium met een lagere verrijkingsgraad, dat gebruikt kan worden als brandstof voor een kerncentrale. De andere helft moet worden omgezet in een vorm die moeilijk opnieuw te verrijken is tot twintig procent. Uranium dat tot twintig procent is verrijkt is eenvoudiger verder te verrijken, tot negentig procent. Die verrijkingsgraad is nodig voor een kernwapen.

Teheran ontkent te werken aan een atoombom, maar heeft desalniettemin ingestemd met het afbouwen van zijn atoomprogramma in ruil voor versoepeling van de sancties die tegen de Islamitische Republiek zijn getroffen. Ondertussen werken Iran en de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad plus Duitsland aan een definitief akkoord.

Call of Duty 2014 zoekt sollicitanten

Vacatures zijn altijd handig om te zien wat er verwacht wordt van de sollicitanten. Zo ook voor de nieuwe Call of Duty dit jaar uit moet komen. Ontwikkelaar Sledgehammer Games heeft een paar vacatures online gegooid waarin we wat mogelijke features van de aankomende Call of Duty kunnen lezen.

Te lezen valt dat "The candidates will have the opportunity to contribute in various areas of in-game effects including but not excluding weaponry effects, vehicle destruction, large-scaled rigid body simulations and environmental effects such as fire, smoke, water, and weather system."

Het lijkt erop dat Activision PlayStation 3 en Xbox 360 nog niet afschrijft, ondanks het eerdere bericht dat next-gen de prioriteit heeft.  De kandidaat moet "minimaal 2-3 jaar van next-gen visuele effecten hebben ontwikkeld op console hardware (360, PS3)" en "ervaring met en een goede kennis van de beperkingen en verwachtingen van de huidige generatie hardware (360, PS3)."

Call of Duty 2014 is nog niet officieel aangekondigd, al weet iedereen dat er een nieuw deel komt aan het eind van dit jaar. Sledgehammer is de eerste van drie studio die Call of Duty ontwikkelt met de driejarige cyclus die Activision aangekondigd heeft.

'DigiD-kaart niet veiliger dan oude systeem'

De DigiD-kaart, een pasje waarmee Nederlanders zich vanaf 2015 kunnen identificeren op internet, is niet veiliger dan het bestaande systeem en bovendien erg duur. Dat stellen ict-deskundigen maandag in De Telegraaf. De overheid zou de dure kaart willen invoeren zonder hier goed over na te denken, zeggen de specialisten.

De ict'ers schrijven in een brief aan de Tweede Kamer dat minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) burgers een kaart opdringt waar geen enkele ervaring mee is en die bovendien miljarden kost. De overheid doet er alles aan om zonder deugdelijk onderzoek en zonder kennis van zaken de kaart er door heen te drukken, zegt directeur van ict-bedrijf AET Reinoud Weijman in de krant. Dat zou blijken uit stukken die Weijman via de WOB opvroeg.

"In de brief die Plasterk in december aan de Kamer stuurde en waarin hij de DigiD-kaart aankondigde, staan pertinente fouten", stelt een andere specialist. "De DigiD-kaart zou het veiligste middel zijn om online met burgers en bedrijven te communiceren, maar dat is niet waar. De overheid gebruikt nu al een systeem dat net zo veilig is."

Het besluit om over te gaan op de DigiD-kaart is genomen omdat het huidige DigiD erg fraudegevoelig bleek. Zo werden in januari 150 inwoners van Amsterdam-Zuidoost het slachtoffer van DigiD-fraude. Vermoedelijk visten de boosdoeners nieuwe DigiD-wachtwoorden uit de brievenbussen van de Amsterdammers. Minister Plasterk besloot daarop dat bewoners van gebieden met meer kans op fraude hun wachtwoorden niet meer per post moeten krijgen.

In Groningen kwam vorig jaar juni ook een zaak over DigiD-fraude aan het rollen. De DigiD van zo'n zeventig studenten was buiten hun medeweten opnieuw aangevraagd. Verdachten konden zo zorg- en huurtoeslagen op hun eigen rekening laten overmaken.

Aantal slachtoffers criminaliteit gelijk aan 2012

Het aantal mensen dat in 2013 het slachtoffer was van criminaliteit zoals gewelds-, vermogens- en vandalismedelicten is gelijk gebleven aan 2012. Dat blijkt uit de maandag gepubliceerde Veiligheidsmonitor van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Een op de vijf inwoners van 15 jaar en ouder zei slachtoffer van criminaliteit te zijn geweest.

Zeven procent van de mensen heeft vorig jaar te maken gehad met vandalisme. Dat aantal ligt iets lager dan in 2012, toen nog acht procent daar het slachtoffer van was. De daling wordt vooral veroorzaakt door minder vernielingen aan voertuigen.

Het aantal mensen dat het slachtoffer was van geweldsdelicten en vermogensdelicten is met 2,4 procent en veertien procent vrijwel gelijk gebleven aan een jaar eerder. Iets meer mensen gaven daarentegen aan te maken te hebben gehad met cybercrime. Het aandeel steeg van twaalf naar dertien procent. Dat had vooral te maken met de toename van koop- en verkoopfraude via internet.

Inwoners van de Randstad hadden in 2013 het vaakst te maken met criminaliteit. Amsterdam gaat aan kop met dertig procent, gevolgd door Midden-Nederland (Utrecht) met 21 procent en Den Haag met 21 procent.

Net als in 2012 voelde 37 procent van de mensen zich wel eens onveilig. Het gevoel van veiligheid in de eigen buurt nam echter wel iets toe. Negentien procent voelt ze daar nu veilig ten opzichte van achttien procent een jaar eerder. Over het contact met de politie zijn 58 procent van de mensen tevreden. Dat percentage is gelijk aan 2012.

De Veiligheidsmonitor wordt samengesteld op basis van ervaringen en belevingen van burgers. Cijfers over criminaliteit van de politie worden niet meegenomen.

'Twee keer meer huizen verkocht in februari'

De hoeveelheid verkochte woningen lag in februari twee keer hoger dan een jaar geleden. Veertienduizend woningen veranderden van eigenaar. Dat blijkt uit een indicatie van de woningmarkt van Makelaarsland, op basis van eigen cijfers.

In januari werden al twaalfduizend huizen verkocht. Begin 2013 bleef het aantal verkochte huizen in beide maanden steken onder de zesduizend. De huizenmarkt zat toen op een dieptepunt.

Potentiële huizenkopers kwamen in februari 170 duizend keer langs voor een bezichtiging. De vraag naar woningen in de eerste maanden van 2014 op het hoogste niveau van de afgelopen vijf jaar. Het niveau van voor de crisis is echter nog niet bereikt. "Voor de huizencrisis lag het aantal verkopen nog dertig procent hoger, rond de tweehonderdduizend per jaar", zegt directeur van Makelaarsland Jeroen Stoop in een reactie.

Makelaarsland voorziet een verdere groei van het aantal verkochte woningen in de rest van het jaar. "Veel potentiële kopers willen nu kopen om te profiteren van gedaalde huizenprijzen en lage hypotheekrente", zegt Stoop.

Makelaarsland verkoopt vooral bestaande huizen. Stoop heeft de indruk dat ook de nieuwbouwmarkt aantrekt, maar minder hard dan de bestaande huizenmarkt. "De kosten van bestaande woningen is omlaag gegaan, maar bij nieuwbouw is dat moeilijker. De bouwkosten en de prijs die voor de grond is betaald, moeten worden terugverdiend, waardoor zakken in prijs niet even eenvoudig is."

Watch Dogs komt 30 juni volgens PlayStation

In de PlayStation Store van Noord-Amerika was even te zien dat Watch Dogs op 30 juni dit jaar uit zal komen. Of het nu een placeholder was, of niet, geheel onverrassend is de pagina nu offline gehaald. 

Watch Dogs is eerder uitgesteld van november 2013 naar ergens in de lente van dit jaar, maar sindsdien is het erg stil over een definitieve datum. Vorige week schemerde de PlayStation-site van het Verenigd Koninkrijk al door dat er een nieuwe trailer aan zit te komen met daarin een releasedatum. Die trailer moet nog verschijnen. De Wii U-versie van het spel komt sowieso later dan de rest van de platformversies.

Watch Dogs komt uit op pc, Xbox 360, Xbox One, PlayStation 3, PlayStation 4 en pc. 

Feyenoord straft PellŤ voor gedrag

Feyenoord heeft Graziano Pellè disciplinair gestraft. Dat meldt FOX Sports vanmiddag op zijn website. De Italiaan wordt de komende twee wedstrijden niet opgesteld en verliest ook zijn aanvoerdersband.

Volgens Martin van Geel, technisch directeur van Feyenoord, volgen de maatregelen op het gedrag van Pellè. Zowel binnen als buiten de lijnen ging de Italiaan in de afgelopen weken te ver.

"Pellè is een geweldige voetballer, maar zijn recente gedrag past niet", aldus Van Geel.

Keniaanse president prijst Nyong'o voor Oscar

Duizenden Kenianen zijn dolblij met hun landgenote Lupita Nyong'o die zondagavond in Los Angeles de Oscar won voor haar bijrol in het slavernijdrama 12 Years a Slave. Zelfs president Uhuru Kenyatta feliciteerde de actrice persoonlijk. "Jij bent de trots van Afrika", liet hij weten via Twitter.

Zondag, enkele uren voor de Oscaruitreiking, liet Kenyatta al weten hoe trots hij was op de net 31-jarige Nyong'o. Hij prees haar verdiensten als actrice en benadrukte hoe haar doorzettingsvermogen en bereidheid om keihard te werken noodzakelijk zijn voor succes.

Nyong'o won in een van de zwaarst bevochten categorieën, met onder anderen Jennifer Lawrence en Julia Roberts als medegenomineerden. De winst van de Afrikaanse actrice gold ontegenzeggelijk als de grote verrassing van de avond.

In 12 Years a Slave is Nyong'o te zien als slavin op een plantage met een zeer sadistische eigenaar, een rol van Michael Fassbender. Als hij haar voor de zoveelste keer heeft misbruikt, vraagt ze medeslaaf Solomon Northup, de rol van de eveneens genomineerde Chiwetel Ejiofor, om haar van het leven te beroven.

winners 9

Feyenoord-fans sceptisch over aanstelling Rutten

Veel Feyenoord-fans hebben op Twitter sceptisch gereageerd op het nieuws dat Fred Rutten de nieuwe trainer van hun club wordt. 'Oprutten' is een veelgelezen kreet. Ook wordt er geregeld op gewezen dat Rutten in zijn trainersloopbaan nauwelijks prijzen pakte.

Feyenoord Loyals, een twitteraccount van de harde kern van Feyenoord-supporters, reageerde fel. "Geen persoonlijkheid, geen uitstraling, geen binding met de club", was het harde oordeel. "Schande, eerlijk waar." Iets positiefs weet Feyenoord Loyals ook te zeggen. "Wel mooie initialen." Rutten deelt de initialen FR met Feyenoord Rotterdam.

Veel Feyenoorders vinden de aanstelling van Rutten ook een klap in het gezicht van Jean-Paul van Gastel. Zij vinden dat de oud-middenvelder voldoende vlieguren heeft gemaakt als assistent van Koeman om een kans te krijgen als eerste trainer, al dan niet samen met Giovanni van Bronckhorst. Het is nog onduidelijk of zijn volgend jaar assistent blijven onder Rutten.

Oscars passeren overleden Monteith, Avery & Clancy

Het segment Oscars In Memoriam heeft enkele belangrijke namen overgeslagen van filmmakers die het afgelopen jaar zijn gestorven. Zo ontbraken Glee-ster Cory Monteith, The Fresh Prince of Bel-Air-acteur James Avery en schrijver Tom Clancy op de lijst. Wel werden veel minder bekende personen als camera-assistent Sarah Jones genoemd.

Overigens is Monteith wel te zien in de fotogalerij van overleden personen op de website van de Oscars. Die omvat echter foto's van 111 overleden personen, veel te veel om tijdens het Oscargala op televisie de revue te laten passeren.

In januari leidde het eerbetoon aan Monteith bij de Grammy Awards ook al tot controverse. Toen werd zijn naam verkeerd gespeld als 'Montieth', wat vele fans in het verkeerde keelgat schoot.

Het is niet voor het eerst dat de Academy, de organisatie achter de Oscars, kritiek krijgt wegens het 'overslaan' van bepaalde namen. Zo leidde het weglaten van acteurs Jeff Conaway en Farah Fawcett al tot onvrede bij kijkers van de Oscarceremonie.

Één van de problemen bij het vaststellen van de namenlijst bij de Oscars is in elk geval dat nergens duidelijk wordt omschreven welke personen in aanmerking moeten komen. Een commissie moet een lijst samenstellen van zo'n dertig personen die het afgelopen jaar een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de filmindustrie. Daarmee is de keus om een overleden persoon wel of niet te noemen per definitie een persoonlijke.

Oscaruitreiking in het teken van muziek (Foto: Novum)

Sneeuwvrij voor ambtenaren Washington

Een sneeuwstorm heeft de Amerikaanse regering in Washington gedwongen maandag de deuren te sluiten. Al het personeel dat gemist kan worden krijgt een dag vrij. Voor werknemers van nooddiensten die paraat moeten blijven is er een protocol.

In de Amerikaanse hoofdstad is de hele werkdag een stormwaarschuwing van kracht. De meteorologen van de Nationale Weerdienst houden rekening met een laag van misschien wel 25 centimeter sneeuw. De sluiting van de overheidskantoren scheelt tienduizenden forenzen een vermoedelijk moeizame heen- en terugreis.

Disney stopt sponsoring Boy Scouts om homobeleid

Mediagigant Disney stopt in de Verenigde Staten per 2015 met het sponsoren van de Boy Scouts. Reden is het antihomobeleid van de Amerikaanse padvinders. De Boy Scouts weren homoseksuelen als groepsleider.

De Boy Scouts lieten zondag weten teleurgesteld te zijn over Disney's besluit. "We geloven dat elk kind de kans verdient om deel uit te maken van de Boy Scouts. We zijn teleurgesteld omdat dit besluit beïnvloedt hoe wij kinderen van dienst kunnen zijn", zei een woordvoerder van de Boy Scouts.

Disney doneert niet rechtstreeks aan de nationale leiding van de Boy Scouts, maar sponsort wel zijn eigen medewerkers als ze als vrijwilliger bij de Boy Scouts werken.

Disneyland en reclame goed voor winst Walt Disney (Novum)

'Actievoerders verven scheuren op hoofdkantoor NAM'

Actievoerders zeggen zondagnacht scheuren te hebben geverfd op het hoofdkantoor van de Nederlandse Aardolie Maatschappij in Assen. De actiegroep GroenFront zegt zo actie te voeren voor forse vermindering van de gaswinning in Groningen.

Een woordvoerder van de NAM laat maandagochtend in een reactie weten dat ze de 'scheuren' voorbij heeft zien komen op Twitter, maar dat het bedrijf nog bezig is met een inventarisatie. "We zijn op de hoogte, maar moeten de geverfde scheuren zelf nog bekijken."

Op de website van GroenFront wordt ook met geverfde scheuren gedreigd bij de hoofdkantoren van Shell en ExxonMobil, de aandeelhouders van de NAM. Ook gaswinningslocaties in het noorden zouden scheuren kunnen verwachten.

De actiegroep biedt op zijn website gekscherend aan alvast schade-experts naar de hoofdkantoren en gaswinningslocaties te sturen. GroenFront! is het niet eens met het besluit van de Nederlandse regering om de gaswinning door te zetten, aldus de actiegroep.

Pistorius houdt onschuld vol

De Zuid-Afrikaanse atleet en moordverdachte Oscar Pistorius heeft ook tijdens de openingszitting van de moordzaak rond zijn vriendin Reeva Steenkamp volgehouden dat hij onschuldig is. De verdediging eist niet alleen vrijspraak van moord, maar ook van de drie andere delicten die Pistorius maandag ten laste zijn gelegd.

De van zijn voetstuk gevallen paralympiër betrad maandagochtend onder grote belangstelling de rechtszaal van het gerechtshof in Pretoria. Het openbaar ministerie breidde de aanklacht tijdens de zitting uit. De 27-jarige Pistorius staat, behalve voor de moord op het fotomodel met wie hij samenwoonde, ook terecht voor verboden munitiebezit en het tweemaal afvuren van een vuurwapen in de openbare ruimte.

De zitting begon anderhalf uur later dan gepland doordat een tolk verstek liet gaan. Ook een vrouw die beweerde in contact te staan met Pistorius' overleden moeder, en de rechter enkele van Sheila Pistorius' moederlijke inzichten wilde toevertrouwen, hield het proces enige tijd op.

De atleet schoot Steenkamp vorig jaar op Valentijnsdag dood. Volgens justitie deed Pistorius dat na een ruzie, maar hijzelf zegt dat hij zijn vriendin hield voor een inbreker. Als de rechter hem schuldig bevindt kan zij hem een levenslange gevangenisstraf opleggen.

Enschede treft maatregelen tegen diefstal beelden

Om de diefstal van bronzen beelden te bemoeilijken, neemt de gemeente Enschede maatregelen. Van de veertig bronzen beelden in de gemeente zijn er daarom vanaf maandag 32 tijdelijk niet te zien.

De beelden worden uit parken en straten verwijderd en opgeslagen. De bedoeling is dat ze over vier tot zes weken naar hun plek terugkeren. In de tussentijd werkt de gemeente aan veiligheidsvoorzieningen om diefstal van de beelden in de toekomst te bemoeilijken.

Of dat gaat om cameratoezicht of andere maatregelen wil een woordvoerder van de gemeente niet zeggen. "We gaan in ieder geval niet werken met replica's. De beelden zijn de beelden", stelt de zegsman.

Enschede heeft zelf nog niet te maken gehad met de diefstal van bronzen beelden, maar verschillende buurgemeenten wel, zo vertelt de woordvoerder. "Daarom hebben we uit voorzorg besloten om maatregelen te treffen."

Acht beelden kunnen gewoon op hun plek blijven staan. De beelden zijn te groot om te vervoeren, zijn geïntegreerd in een muur of worden al beveiligd.

Enschede is overigens niet de eerste gemeente die maatregelen treft tegen de diefstal van bronzen beelden. De gemeenten Veghel en Wierden gingen de Twentse gemeente daarin al voor. De gemeente Berkelland maakte vorige maand bovendien bekend dat alle beelden daar vanwege diefstal voorlopig helemaal achter slot en grendel gaan.

Liga stopt met sponsoren schaatsploeg Timmer

Aan het eind van dit seizoen zal koekjesfabrikant Liga de sponsoring van de schaatsploeg van Marianne Timmer en Gianni Romme stopzetten. Liga sponsort deze ploeg inmiddels vier jaar.

Volgens een woordvoerder lopen er al gesprekken met potentiële nieuwe sponsors. "We verwachten daar binnen enkele weken wel uit te zijn. Een van de sponsors neemt mogelijk de rol van Liga als hoofdsponsor over."

Team Liga was erg succesvol. Tijdens de Olympische Spelen in Sochi won Margot Boer twee bronzen medailles op de 500 en 1000 meter en afgelopen weekend veroverde ze de Nederlandse sprinttitel. Yvonne Nauta won de NK Allround en werd tweede tijdens de EK Allround.

Oranje voetbalt met retro-embleem op borst op WK

Het Nederlands elftal voetbalt op het WK in Brazilië in een oranje shirt en een witte broek. Op het shirt prijkt links op de borst groot een logo met een witte leeuw. Daarmee wordt het 125-jarig bestaan van de KNVB gevierd.

De leeuw staat al sinds 1907 op de shirts van het Nederlands elftal, maar de laatste jaren werd alleen de kop in het KNVB-logo afgebeeld. In de jaren zestig en zeventig was de leeuw zwart.

Het shirt is verder voorzien van een aantal Nederlandse details. In de kraag is een rood-wit-blauwe vlag opgenomen en een kroontje. Grafisch ontwerper Wim Crouwel ontwierp speciaal voor het shirt een lettertype voor de namen en rugnummers. Ook die verwijzen terug naar de jaren zeventig.

Serena Williams net zo lang op ťťn als Seles

Serena Williams staat deze week voor de 178e week op nummer één van de wereldranglijst. De Amerikaanse komt daarmee naast haar landgenote Monica Seles op de vijfde plaats van tennissters die de meeste weken op de eerste plek staan. Volgende week gaat Williams Seles voorbij. Omdat deze week het toernooi van Indian Wells begint, komt er volgende week geen nieuwe ranglijst uit.

De eerste positie blijft voorlopig buiten bereik voor Williams. Steffi Graf stond in totaal 377 weken bovenaan de wereldranglijst. Ook Martina Navratilova (332 weken) en Chris Evert (260 weken) blijven nog buiten bereik. Nummer vier Martina Hingis, die 209 weken de lijst aanvoerde, kan dit jaar wel worden bijgehaald. Dan moet Williams wel tot het einde van het seizoen de nummer één blijven.

Maher: "Verwachtingspatroon is anders"

Adam Maher heeft nog niet zijn stempel kunnen drukken op het spel van PSV. De talentvolle middenvelder moest de voorbije wedstrijden genoegen nemen met een plek op de reservebank.

Juist nu Maher geen deel meer uitmaakt van de basisopstelling, boekt PSV weer succes. De voorbije vijf competitiewedstrijden werden allemaal winnend afgesloten. Maher moest het doen met invalbeurten.

Phillip Cocu besloot na een moeizame periode over te stappen op een meer defensieve samenstelling van het middenveld, met hoofdrollen voor Oscar Hiljemark, Ji-Sung Park, en Stijn Schaars. Maher kan die keuze van zijn trainer goed begrijpen.

Sterker nog, het jeugdexponent van AZ denkt dat hij kan profiteren van de rust die hij momenteel krijgt. Naar eigen zeggen leert hij dit seizoen pas echt om te gaan met de druk die komt kijken bij een titelkandidaat.

"Ik krijg nu voor het eerst met de druk van een topclub te maken", zo vertelde hij het Algemeen Dagblad na de 3-2 zege op Go Ahead Eagles. "Het verwachtingspatroon is zó anders dan bij AZ. Maar uiteindelijk ga ik hier veel van leren. Ik denk dat het voor mijn toekomst alleen maar goed is wat er dit jaar allemaal gebeurt."

Tennisser Huta Galung duikelt top honderd uit

Jesse Huta Galung behoort niet meer tot de beste honderd tennissers van de wereld. De geboren Haarlemmer zakt deze week achttien plaatsen van de 95e naar de 113e positie. Robin Haase zakte van 45 naar 46 maar blijft de beste Nederlander. Igor Sijsling ging van 53 naar 55. Thiemo de Bakker (152) en Thomas Schoorel (194) staan ook in de top tweehonderd.

In de top tien waren bij de mannen ook de nodige verschuivingen. Tomas Berdych (van 6 naar 5) en Andy Murray (van 7 naar 6) profiteerden van een daling van twee plaatsen van Juan Martin del Potro. Rafael Nadal blijft nummer één voor Novak Djokovic, Stanislas Wawrinka en David Ferrer.

MichaŽlla Krajicek stijgt fors op ranglijst

Michaëlla Krajicek is deze week flink gestegen op de wereldranglijst. De tennisster profiteerde van haar zege bij het ITF-toernooi in Kreuzlingen twee weken geleden en ging van de 275e naar de 235e positie. Kiki Bertens zakte van 119 naar 126. Zij blijft wel de beste Nederlandse tennisster van het moment.

Arantxa Rus steeg minimaal. Zij ging van 156 naar 155. Richel Hogenkamp ging van 204 naar 205, Indy de Vroome van 232 naar 228.

In de top tien, aangevoerd door Serena Williams, veranderde niets. Na Li staat tweede, Agnieszka Radwanska derde. Dominka Cibulkova steeg van de dertiende naar de elfde positie, haar hoogste positie ooit. De verliezend finaliste van de Australian Open won afgelopen week het WTA-toernooi in Acapulco.

Rutten nieuwe trainer van Feyenoord

Louis van Gaal en Co Adriaanse bedankten eerder voor de functie, maar de nieuwe trainer van Feyenoord is dan nu echt bekend. Na het huidige seizoen neemt Fred Rutten het stokje van Ronald Koeman over.

Rutten tekent in Rotterdam een contract voor de duur van een jaar en liet aan Voetbal International weten blij te zijn met deze kans. "Als coach van de tegenpartij ben ik natuurlijk al vaak in De Kuip geweest. Elke keer dat je arriveerde bekroop je dan weer dat bijzondere gevoel niet alleen van de selectie van Feyenoord te moeten winnen maar ook van De Kuip met haar unieke sfeer en van het hondstrouwe legioen. Toen al dacht ik regelmatig: wat moet het toch geweldig zijn om voor deze club te mogen werken. Straks is het dus zo ver en daar kijk ik echt naar uit."

De technische man van Feyenoord, Martin van Geel, was erg content met de aanstelling van Rutten. "Fred Rutten is een ervaren oefenmeester die heeft aangetoond spelers beter te kunnen maken en teams vaak aantrekkelijk en goed te laten voetballen. De clubleiding was dan ook unaniem van mening dat hij de juiste man is om het straks, na een paar mooie jaren, over te nemen van Ronald Koeman."

Rutten stond eerder al aan het roer van FC Twente, Schalke 04, PSV en Vitesse en mag het nu dus bij Feyenoord gaan proberen.

Rabou tweede in vijfde rit Langkawi

De Nederlandse wielrenner Thomas Rabou is maandag tweede geworden in de vijfde etappe van de Ronde van Langkawi. De renner van het OCBC Singapore-team verloor de sprint van Bradley White uit de Verenigde Staten (UnitedHealthcare). De Zuid-Afrikaan Louis Meintjes (MTN-Qhubeka) werd op vier seconden derde. Kenny van Hummel (Androni Giocattoli) kwam als zevende over de streep.

De leiderstrui blijft om de schouders van de Iraniër Mirsamad Poorseyedigolakhour (Tabriz Petrochemical), die zondag de macht greep. Hij heeft een voorsprong van vier seconden op Merhawi Kudus (MTN-Qhubeka) uit Eritrea. Belkin-renner Steven Kruijswijk is op 52 seconden van Poorseyedigolakhour zevende en daarmee de beste Nederlander.

RIVM waarschuwt voor huidpeeling door visjes

Visjes die huidschilfers en dode huidcellen van handen en voeten afknabbelen in sauna's en wellnessresorts kunnen infecties overdragen. Dat blijkt uit een onderzoek van het RIVM dat in opdracht van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit is uitgevoerd.

Door het geknaag van de zogenoemde garra-rufavissen voelt de huid zachter aan, maar volgens het RIVM heeft het baden met de visjes een groot nadeel. Volgens het gezondheidsinstituut kunnen mensen via de baden huidinfecties oplopen. Infecties kunnen worden overgedragen van vissen op mensen of van mens op mens via de vissen of het water.

Het risico voor gezonde mensen met een gave huid en zonder ernstige ziektes is volgens het RIVM verwaarloosbaar. Mensen die al lichte huidproblemen hebben, lopen een klein risico op een huidinfectie. Het gezondheidsinstituut ontraadt mensen met gezondheidsklachten of een verminderde weerstand gebruik te maken van de zogenoemde garra-rufabaden.

Voor het onderzoek is onder meer de waterkwaliteit van baden bij zestien bedrijven in Nederland onderzocht. Bij de meeste daarvan werden vier soorten bacteriën aangetroffen.

Gevangenen moeten activiteiten gaan verdienen

Gevangenen die hun huidige activiteitenprogramma willen behouden, moeten zich voortaan houden aan een lijst van gedragsregels. Dat meldt het ministerie van Veiligheid en Justitie maandag. Als gedetineerden zich misdragen, worden ze gekort op hun activiteiten. Het nieuwe beleid moet ervoor zorgen dat gedetineerden gedrag aanleren dat nodig is om te functioneren in de maatschappij.

In het oude systemen hadden gedetineerden nog recht op 48 uur aan activiteiten per week, zoals onderwijs. Nu is dat 43 uur. Gevangenen die hun cel en zichzelf goed schoonhouden, beleefd zijn en geen drugs gebruiken, krijgen na zes weken een 'upgrade' naar het zogenaamde plusprogramma van 48 uur.

Dat betekent meer bezoek, meer onderwijs en leuker werk. Gedetineerden die bijvoorbeeld geweld en drugs gebruiken, moeten vijf uur aan activiteiten inleveren. Ook worden hun andere rechten versoberd en moeten zij meer tijd in de cel doorbrengen. De regeling geldt niet op gesloten afdelingen, waar bijvoorbeeld terroristen verblijven.

De nieuwe regels worden aangegeven met kleuren. Groen gedrag levert meer uren op, oranje gedrag een waarschuwing van de directeur en bij rood gedrag volgen sancties. Zo wordt het gedrag van gedetineerden beloond of bestraft, aldus het ministerie.

Baanrenner Pervis pakt wereldtitel sprint

De Franse baanwielrenner François Pervis is zondag wereldkampioen geworden op de sprint. In de finale versloeg hij Stefan Bötticher uit Duitsland twee keer. Ook de strijd om het brons was al na twee manches beslist. De Rus Denis Dmitrijev was daarin Matthew Glaetzer uit Australië de baas. Jeffrey Hoogland was al eerder als zevende geëindigd.

Spanje won de koppelkoers bij de mannen. David Muntaner Juaneda en Albert Torres Barcelo vergaarden achttien punten en hielden zo de Tsjechen Martin Blaha en Vojtech Hacecky met twaalf punten achter zich. De Zwitsers Stefan Küng en Théry Schir werden met zeven punten derde. Jasper De Buyst en Kenny De Ketele uit België waren verreweg het succesvolst met 31 punten, maar zij hadden een rondje achterstand ten opzichte van de top drie en Oostenrijk en moesten dus genoegen nemen met de vijfde stek.

Bij de keirin voor vrouwen werden Shanne Braspennincx en Elis Ligtlee gedeeld dertiende. Beiden waren na de eerste ronde op de herkansing aangewezen en werden daarin derde in hun rit. De Duitse Kristina Vogel werd uiteindelijk wereldkampioen voor Anna Meares uit Australië en de Britse Rebecca James.

Bij het omnium voor de vrouwen bleek de Amerikaanse Sarah Hammer de beste. Van de zes onderdelen won ze de puntenkoers, de afvalrace en de achtervolging. Op de vliegende ronde werd ze bovendien tweede, zodat ze aan een vijfde plaats op de scratch en een vierde plaats op de tijdrit ruimschoots voldoende had. De Britse Laura Trott werd tweede en het brons was voor Annette Edmondson uit Australië.

Ultra Street Fighter is ook arcade en super

Het selectiescherm van Ultra Street Fighter IV geeft je de mogelijkheid om te kiezen welke Street Fighter IV-versie van je favoriete personage je wil gaan spelen.

Street Fighter IV is ondertussen enkele keren uitgebracht met telkens aanpassingen aan personages bij elke versie. In de Ultra-versie van de game kun je nu kiezen of je de versie uit Street Fighter IV, Super Street Fighter IV, Super Street Fighter IV Arcade Edition of de nieuwe Ultra-versie wil spelen. Alleen de Ultra-versie van personages kunnen nieuw geïntroduceerde gamemechanieken gebruiken, zoals de twee ultra's die je per gevecht kunt gebruiken in plaats van te kiezen welke je gaat gebruiken.

Iets zegt ons dat de eerste Street Fighter IV-versie van Sagat veel gekozen gaat worden, aangezien deze veel krachtiger was dan de latere versies, waar hij stevig aangepakt is om het eerlijk te houden.

Ultra Street Fighter IV komt uit op de Xbox 360 en PlayStation 3 in juni, de pc-versie komt in augustus.

Stilte in nieuwe Batman van Rocksteady

Hush zou wel eens een nieuwe vijand kunnen zijn in de nieuwe Batman-game waarmee ontwikkelaar RockSteady bezig is. De Facebookpagina Batman: Hush, gerund door Warner, begint na maanden stilte opeens actief te worden.

Hush kwam al eerder voor in Batman: Arkham City. Daar was hij een van de zijmissies van de game. Batman moest allerlei moorden onderzoeken om uiteindelijk erachter te komen dat Hush onderdelen van de slachtoffers had gebruikt om zichzelf te opereren en zo op Bruce Wayne te lijken. Batman gaat in Arkham City niet verder op zoek naar Thomas Elliot, de echte naam van Hush, maar geeft wel aan Oracle door dat hij dit verder gaat onderzoeken als alle heisa rondom The Joker is opgelost. Die tijd lijkt nu te gaan komen.

Er gaan geruchten dat de nieuwe titel van Rocksteady deze week aangekondigd gaan worden, maar zoals altijd: een gerucht is een gerucht. Jan Meijroos was in ieder geval ook van plan deze maand wat te gaan schrijven over zijn bezoek bij Rocksteady.

 

'Studenten gearresteerd bij Witte Huis'

De Amerikaanse politie heeft zondag honderden mensen aangehouden die zich hadden vastgeketend aan het hek bij het Witte Huis. De mensen, veelal studenten, wilden met hun actie protesteren tegen de aanleg van een oliepijpleiding van Canada naar de Verenigde Staten.

De demonstratie begon bij Georgetown University. Van daaruit liepen de betogers door de stad naar het Witte Huis. Ze scandeerden 'nu klimaatgerechtigheid' en ketenden zich aan het hek om de ambtswoning van de president.

De demonstranten verzetten zich niet toen ze werden opgepakt. Ze waren van tevoren al gewaarschuwd dat ze zouden worden ingerekend als ze het trottoir zouden blokkeren of zich aan het hek zouden vastmaken. In totaal werden 372 mensen opgepakt.

President Barack Obama zei onlangs binnen enkele maanden een knoop te willen doorhakken over de zogenoemde Keystone XL-pijpleiding. Volgens tegenstanders zal de winning en het transport van teerzand in Canada de opwarming van de aarde verergeren.

Loadout in twee weken meer dan twee miljoen gebruikers

Loadout, de online free-to-play third-personshooter, heeft in de eerste twee weken na release meer dan twee miljoen unieke gebruikers weten aan te trekken. Dit meldt CEO van Edge of Reality, Rob Cohen.

De populariteit van de shooter, met absurde humor en veel mogelijkheden om zelf wapens aan te passen, kwam als een verrassing voor de ontwikkelaar. ''The incredible surge of interest at launch shattered all our expectations, and it unfortunately just became too much for our servers to handle in the beginning. We’re committed to delivering an excellent game to our community, and we continue to work hard to ensure that our servers provide all our players with the same fluid, responsive, and enjoyable experience across the board.'' 

Loadout is te downloaden via Steam. Een gebrek aan spelers is in ieder geval geen probleem.

DayZ-ontwikkelteam wordt twee keer zo groot

De populariteit van DayZ is niemand ontgaan. Eerder berichtten we nog dat de alpha-versie ruim één miljoen spelers heeft. Ontwikkelaar Bohemia Interactive maakt nu bekend de grootte van het ontwikkelteam te verdubbelen.

''We are inducting a large number of new people to the team, effectively doubling the whole project'', zo valt te lezen in de wekelijkse update over DayZ. Waar zij zich precies mee bezig zullen houden binnen het project is niet bekend, al zal het de ontwikkeling ongetwijfeld ten goede komen.

De alpha-versie van DayZ is nu te koop. Een beta-versie van de game staat op de planning voor het einde van 2014.

DayZ


CD: Dearworld - Observe Absorb Evolve

Afgelopen jaar heb je het viertal uit Oss, dat optreedt onder de naam Dearworld, al op een flink aantal festivalweides kunnen zien losgaan. Eind 2013 werd er een pauze ingelast, aangezien frontman en zanger Robin Borneman op Amerikaanse tournee ging met het Trans-Siberian Orchestra. Maar sinds het begin van dit jaar wordt de publiciteit weer opgezocht om het debuutalbum van het kwartet te promoten. 

'UWV dwarsboomt vrijwilligerswerk'

Mensen met een uitkering die vrijwilligerswerk willen doen, worden vaak tegengewerkt door uitkeringsinstantie UWV. Dat blijkt maandag uit een rondgang van de Telegraaf langs verschillende vrijwilligerscentrales en zorginstellingen. Het UWV wil werkverdringing door vrijwilligers voorkomen, maar slaat hier volledig in door, stellen de organisaties.

De vereniging voor vrijwilligerswerk NOV inventariseerde het afgelopen jaar honderden afwijzingen en stelt dat in sommige regio's er überhaupt geen vrijwilligerswerk gedaan mag worden in zorgcentra of in ziekenhuizen. Dit omdat instellingen een economisch belang zouden hebben bij het vrijwilligerswerk.

Al het werk zou daarom volgens het UWV door betaalde krachten moeten worden gedaan, stelt een woordvoerder in de krant. Wekelijks een kopje koffie drinken met een verstandelijk beperkte of gitaarspelen voor ouderen in een verzorgingstehuis zou ook niet mogen.

De Werkloosheidwet zou daarom aangepast moeten worden, aldus de krant.

Overzicht van alle Oscars 2014

In Hollywood zijn zondag voor de 86e keer de Oscars uitgereikt, de felbegeerde en meest prestigieuze filmprijzen ter wereld. Hieronder alle winnaars op een rijtje.

Beste film: 12 Years a Slave
Beste regie: Alfonso Cuaron - Gravity
Beste acteur: Matthew McConaughey - Dallas Buyers Club
Beste actrice: Cate Blanchett - Blue Jasmine
Beste mannelijke bijrol: Jared Leto - Dallas Buyers Club
Beste vrouwelijke bijrol: Lupita Nyong’o - 12 Years a Slave
Beste bewerkte scenario: 12 Years a Slave
Beste originele scenario: Her
Beste camerawerk: Gravity
Beste editing: Gravity
Beste muziek: Gravity
Beste song: Frozen
Beste kostuums: The Great Gatsby
Beste art direction: The Great Gatsby
Beste make-up: Dallas Buyers Club
Beste effecten: Gravity
Beste geluidsmixage: Gravity
Beste geluidsediting: Gravity
Beste lange animatie: Frozen
Beste documentaire: 20 Feet from stardom
Beste buitenlandse film: La Grande Bellezza
Beste korte animatie: Mr Hublot
Beste korte film: Helium
Beste korte documentaire: The Lady in Number 6
Aantal Oscars per film:
Gravity 7
Dallas Buyers Club 3
12 Years a Slave 3
The Great Gatsby 2
Frozen 2
Blue Jasmine, 1
20 Feet from Stardom 1
La Grande Bellezza. 1
Her 1

Overzicht van alle Oscars 2014
Overzicht van alle Oscars 2014 (Foto: ANP)

Achteraf betalen voor OV op de proef in Rotterdam

Reizigers in Rotterdam kunnen vanaf maandag achteraf betalen met hun ov-chipkaart. Dat meldt vervoerder RET op zijn website. Ze krijgen dan een maand later een factuur thuisgestuurd. Het gaat om een proef van zes maanden waarvoor mensen zich kunnen aanmelden op de website van de vervoerder.

De proef, genaamd 'Achteraf Betalen voor Consumenten', laat groepen mensen het nieuwe systeem testen. Nu moeten reizigers zonder abonnement nog geld op hun ov-chipkaart zetten voordat ze gaan reizen. Bij vervoerders wordt dan bij het instappen vier, tien of twintig euro afgeschreven van de ov-chipkaart als starttarief.

In de Londense metro kunnen mensen al op rekening rijden, net als zakelijke reizigers van de NS en Arriva.

Ontsnapte gevangene doodgeschoten op Sint Maarten

Drie gevangenen op Sint Maarten zijn in de nacht van zaterdag op zondag ontsnapt uit de Point Blanche gevangenis. Een van hen is tijdens een zoektocht door de politie doodgeschoten. Dat maakt het Openbaar Ministerie op het Caribische eiland maandag bekend.

De drie mannen van 23, 26 en 29 jaar werden kort na hun ontsnappen gesignaleerd in Philipsburg. Bij de aanhouding schoot de politie een van hen dood. De twee anderen wisten te ontkomen, maar werden even later in de stad alsnog gevonden en gearresteerd.

Ook een vrouw is aangehouden, zij zou geholpen hebben met de ontsnapping. Waarom de mannen vastzitten, is niet bekend. De politie onderzoekt hoe het drietal heeft kunnen ontsnappen.

'Rotterdams treinongeluk veroorzaakt door stunt'

De twee mannen die zondagavond verongelukt zijn op het spoor bij station Rotterdam Zuid, zouden expres tussen de rails zijn gaan liggen bij wijze van stunt. Dat schrijft het AD maandag. De politie laat weten dat 'het verhaal de ronde gaat'. Andere scenario's worden op dit moment nog niet uitgesloten, laat een woordvoerder weten.

Een getuige verklaart in het AD dat de twee mannen aan het stunten waren bij het spoor toen de trein over hen heen reed. De politie kan dat nog niet bevestigen. "We onderzoeken op dit moment verschillende scenario's, waarvan dit er een is", zegt de woordvoerder. "Het onderzoek is nog in volle gang."

Het incident gebeurde rond 18.00 uur bij de Rosestraat, ongeveer een kilometer van de Kuip. Daar werd eerder zondagmiddag de wedstrijd tussen Feyenoord en Ajax gespeeld. Het treinverkeer tussen Rotterdam Centraal en Dordrecht heeft enkele uren stilgelegen door het ongeluk.

Groepsselfie DeGeneres miljoen keer geretweet

De groepsselfie die Ellen DeGeneres bij de Oscars maakte met onder anderen Jennifer Lawrence, Bradley Cooper, Jared Leto, Brad Pitt, Angelina Jolie en Meryl Streep, wordt in razend tempo geretweet. De foto was binnen drie kwartier meer dan een miljoen keer geretweet.

Twitter lag even plat door toedoen van DeGeneres. "Twitter is gecrasht, we hebben het kapotgemaakt", zei de presentatrice met zichtbaar genoegen.

DeGeneres riep kijkers van te voren op de foto zo vaak mogelijk te retweeten. Binnen enkele minuten was dat al ruim 130 duizend keer gebeurd. De presentatrice wilde de foto in eerste instantie alleen met Meryl Streep maken, maar al snel verzamelden talloze filmsterren zich voor de lens. De populaire foto werd genomen door Cooper.

Eerste titel voor Delbonis in Sao Paulo

Federico Delbonis heeft zondag het ATP-toernooi in Sao Paulo gewonnen. De Argentijnse tennisser versloeg in de finale de Italiaan Paolo Lorenzi met 4-6, 6-3, 6-4. Het is voor de 23-jarige Delbonis de eerste titel in zijn loopbaan.

Ook Lorenzi had op het Braziliaanse gravel zijn eerste toernooizege kunnen boeken. Hij plaatste zich ten koste van Tommy Haas voor de eindstrijd. De als eerste geplaatste Duitser moest geblesseerd opgeven.

Vorig jaar pakte Rafael Nadal de titel in Sao Paulo. De Spaanse nummer één van de wereld deed dit jaar niet mee.

12 Years a Slave Beste Film bij de Oscars

Vannacht zullen voor de 86e keer de Academy Awards worden uitgereikt. De strijd lijkt vooral te gaan tussen de film American Hustle en Gravity, die elk maar liefst tien nominaties ontvingen. Maar ook van films zoals 12 Years a Slave, Dallas Buyers Club en The Wolf of Wall Street heeft men hoge verwachtingen. Vanaf 02.30 uur kun je in dit live-blog precies zien wie er allemaal hebben gewonnen. (m.a.w: De winnende namen en titels worden onderstreept!)

Laten we maar beginnen met een overzicht van alle nominaties van dit jaar:

Genomineerde films
Genomineerde films

Beste Film:
American Hustle
Captain Phillips
Dallas Buyers Club
Gravity
Her
Nebraska
Philomena
12 Years a Slave
The Wolf of Wall Street

winners 19

Genomineerde actrices
Genomineerde actrices

Beste Mannelijke Hoofdrol:
Christian Bale in American Hustle
Bruce Dern in Nebraska
Leonardo DiCaprio in The Wolf of Wall Street
Chiwetel Ejiofor in 12 Years a Slave
Matthew McConaughey in Dallas Buyers Club

winners 18

Genomineerde acteurs
Genomineerde acteurs

Beste Mannelijke Bijrol:
Barkhad Abdi in Captain Phillips
Bradley Cooper in American Hustle
Michael Fassbender in 12 Years a Slave
Jonah Hill in The Wolf of Wall Street
Jared Leto in Dallas Buyers Club

jared leto in Dallas Buyers Club

Beste Vrouwelijke Hoofdrol
Amy Adams in American Hustle
Cate Blanchett in Blue Jasmine
Sandra Bullock in Gravity
Judi Dench in Philomena
Meryl Streep in August: Osage County

winners 17

Beste Vrouwelijke Bijrol:
Sally Hawkins in Blue Jasmine
Jennifer Lawrence in American Hustle
Lupita Nyong'o in 12 Years a Slave
Julia Roberts in August: Osage County
June Squibb in Nebraska

winners 9

Genomineerde regisseurs
Genomineerde regisseurs

Beste Regisseur:
David O. Russell - American Hustle
Alfonso Cuarón - Gravity
Alexander Payne - Nebraska
Steve McQueen - 12 Years a Slave
Martin Scorsese - The Wolf of Wall Street

winners 16

Beste Niet-Engelstalige Film:
The Broken Circle Breakdown (België)
The Great Beauty (Italië)
The Hunt (Denemarken)
The Missing Picture (Cambodja)
Omar (Palestina)

winners 6

Beste Animatiefilm:
The Croods
Despicable Me 2
Ernest & Celestine
Frozen
The Wind Rises

winners 1

Beste Korte Animatiefilm:
Feral – Daniel Sousa en Dan Golden
Get a Horse! – Lauren MacMullan en Dorothy McKim
Mr. Hublot – Laurent Witz en Alexandre Espigares
Possessions – Shuhei Morita
Room on the Broom – Max Lang en Jan Lachauer

Beste Korte Film:
Aquel no era you
Avant que de tout perdre
Helium
Pitääkö mun kaikki hoitaa?
The Voorman Problem

winners 3

Beste Originele Script:
American Hustle - Eric Warren Singer en David O. Russell
Blue Jasmine - Woody Allen
Dallas Buyers Club - Craig Borten en Melisa Wallack
Her - Spike Jonze
Nebraska - Bob Nelson

winners 15

Beste Bewerking van een Scenario:
Before Midnight - Richard Linklater, Julie Delpy, Ethan Hawke
Captain Phillips - Billy Ray
Philomena - Steve Coogan and Jeff Pope
12 Years a Slave - John Ridley
The Wolf of Wall Street - Terence Winter

winners 14

Beste Visuele Effecten:
Gravity - Tim Webber, Chris Lawrence, Dave Shirk and Neil Corbould
The Hobbit: The Desolation of Smaug - Joe Letteri, Eric Saindon, David Clayton and Eric Reynolds
Iron Man 3 - Christopher Townsend, Guy Williams, Erik Nash and Dan Sudick
The Lone Ranger - Tim Alexander, Gary Brozenich, Edson Williams and John Frazier
Star Trek Into Darkness - Roger Guyett, Patrick Tubach, Ben Grossmann and Burt Dalton

winners 2

Beste Cinematografie:
The Grandmaster
Gravity
Inside Llewyn Davis
Nebraska
Prisoners

Beste Visuele Effecten:
Gravity
The Hobbit: The Desolation of Smaug
Iron Man 3
The Lone Ranger
Star Trek Into Darkness

Beste Montage:
American Hustle
Captain Phillips
Dallas Buyers Club
Gravity
12 Years a Slave

winners 10

Beste Muziek:
Alone Yet Not Alone - Bruce Broughton, Dennis Spiegel (Alone Yet Not Alone) < GEDISKWALIFICEERD!
Happy - Pharrell Williams (Despicable Me 2)
Let It Go - Kristen Anderson-Lopez, Robert Lopez (Frozen)
The Moon Song -  Karen O., Spike Jonze (Her)
Ordinary Love - Paul Hewson, Dave Evans, Adam Clayton, Larry Mullen, Paul Hewson (Mandela: Long Walk to Freedom)

winners 13

Beste Documentaire:
The Act of Killing – Joshua Oppenheimer en Signe Byrge Sørensen
20 Feet from Stardom – Morgan Neville, Gil Friesen en Caitrin Rogers
Cutie and the Boxer – Zachary Heinzerling en Lydia Dean Pilcher
Dirty Wars – Richard Rowley en Jeremy Scahill
The Square – Jehane Noujaim en Karim Amer

winners

Beste Korte Documentaire:
CaveDigger – Jeffrey Karoff
Facing Fear – Jason Cohen
Karama Has No Walls – Sara Ishaq
The Lady in Number 6: Music Saved My Life – Malcolm Clarke en Nicholas Reed
Prison Terminal: The Last Days of Private Jack Hall – Edgar Barens

winners 4

Beste Filmmuziek:
The Book Thief – John Williams
Gravity – Steven Price
Her – William Butler and Owen Pallett
Philomena – Alexandre Desplat
Saving Mr. Banks – Thomas Newman

winners 12

Beste Geluidsmontage:
All Is Lost
Captain Phillips
Gravity
The Hobbit: The Desolation of Smaug
Lone Survivor

winners 7
winners 7

Beste Geluidsmix:
Captain Phillips
Gravity
The Hobbit: The Desolation of Smaug
Inside Llewyn Davis
Lone Survivor

winners 8

Art Direction:
American Hustle
Gravity
The Great Gatsby
Her
12 Years a Slave

winners 11

Beste Kostuums:
American Hustle
The Grandmaster
The Great Gatsby
The Invisible Woman
12 Years a Slave

Beste Make-Up en Styling:
Dallas Buyers Club
Jackass Presents: Bad Grandpa
The Lone Ranger

Upd. 02.51 uur
En het eerste beeldje is uitgereikt aan Jared Leto voor zijn ondersteunende rol in Dallas Buyers Club.

Ook Brad en Angelina zijn van de partij

Hier wordt Dekatophetspek nou helemaal blij van. Jullie toch ook?

Upd. 03.13 uur
Ach kijk, Ellen Degeneres maakt een Selfie!

Frozen wint een Oscar voor Beste Animatiefilm.

Upd. 03.26 uur

Karen O zingt The Moon Song
Karen O zingt het liedje 'The Moon Song' uit de film Her

Upd. 03.42 uur

Kevin Spacey mag ook een beeldje uitreiken
Kevin Spacey mag ook een beeldje uitreiken

Verrassend: De muzikale documentaire 20 Feet of Stardom wint de Oscar voor beste Documentaire in plaats van The Act of Killing.

Ook de Italiaanse film The Great Beauty heeft een Oscar in de pocket!

Upd. 03.58 uur

Brad Pitt kondigt U2 aan
Brad Pitt kondigt U2 aan

The Edge en Bono van U2
The Edge en Bono van U2

Upd. 04.06 uur

Dit zijn de betere selfies!
Dit zijn de betere selfies!

De eerste twee Oscars voor Gravity zijn binnen!

Upd. 04.37 uur

Pink is Over The Rainbow
Pink is Over The Rainbow

Ellen deelt ondertussen een paar pizza's uit
Ellen deelt ondertussen een paar pizza's uit

Upd. 04.43 uur

Nieuwe stream HIER

Bats! Daar is de 2e Oscar voor The Great Gatsby

Upd. 04.55 uur

Filmhelden die het afgelopen jaar overleden
Filmhelden die het afgelopen jaar overleden

Goldie Hawn
Goldie Hawn

Upd. 05.13 uur

John Travolta
John Travolta

Kristen Anderson-Lopez zingt Let It Go uit de film Frozen
Kristen Anderson-Lopez zingt Let It Go uit de film Frozen

Upd. 05.30 uur

Robert de Niro en Penelope Cruz richten zich op de scenarioschrijvers
Robert de Niro en Penelope Cruz richten zich op de scenarioschrijvers

En dan is het nu tijd voor de beste regisseur en die mag worden aangekondigd door Angeline Jolie en Sidney Poitier.

Angelina Jolie en de legendarische Sidney Poitier
Angelina Jolie en de legendarische Sidney Poitier

Upd. 05.40 uur

Nog 3 categorieën en we weten wat de beste film van 2014 is geworden

Daniel Day Lewis mag de Beste Actrice bekendmaken
Daniel Day Lewis mag de Beste Actrice bekendmaken

Beste Actrice 2014 - Cate Blanchett
Beste Actrice 2014 - Cate Blanchett

Upd. 05.50 uur.

Leonardo wacht vol spanning af wie de Beste Acteur wordt
Leonardo wacht vol spanning af wie de Beste Acteur wordt

en ziet Matthew Macconaughy met de prijs weggaan
en ziet Matthew Macconaughy met de prijs weggaan

Upd. 06.00 uur
De winnaar van de Beste Film van 2014 is de film 12 Years a Slave van Steve McQueen.

Een dolblije Steve McQueen
Een dolblije Steve McQueen

Tot zover ons live-blog van de Oscars 2014. Bedankt voor het meelezen en een hele fijne maandag toegewenst. Dekatophetspek gaat zijn mand opzoeken.

Noord-Korea vuurt raketten af

Noord-Korea heeft maandag twee raketten afgevuurd. De korteafstandsraketten kwamen in zee voor de oostkust terecht, meldde het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie.

Dat Noord-Korea korteafstandsraketten afvuurt, is niet ongewoon. Het land lanceerde donderdag al vier soortgelijke projectielen. Ook deze werden afgeschoten vanaf de oostkust van Noord-Korea, meldden Zuid-Koreaanse media. De acties zijn onderdeel van Pyongyangs militaire oefenprogramma.

Noord-Korea vuurt raketten af
Noord-Korea vuurt raketten af (Foto: ANP)

Auto rijdt bewust in op carnavalsvierders

Een auto is in de nacht van zondag op maandag bewust ingereden op een groep mensen die carnaval aan het vieren waren in Stampersgat (Noord-Brabant). Zes mensen raakten gewond, van wie er vier naar het ziekenhuis zijn gebracht. Twee verdachten zijn gearresteerd voor poging tot doodslag.

De bestuurder van de auto reed rond 00.30 uur de carnavalsvierders aan in de Dennes Leestraat. De dader reed hierna weg, maar kon later met een andere verdachte worden aangehouden. Zoals het er nu naar uitziet, is er een ruzie vooraf gegaan aan het incident, meldde de politie.

Over de toestand van de slachtoffers is niets bekend.

Auto rijdt bewust in op carnavalsvierders
Auto rijdt bewust in op carnavalsvierders (Foto: ANP)

William en Kate met George naar AustraliŽ

De Britse prins William en zijn vrouw Kate nemen hun zoontje George mee op reis naar Australië en Nieuw-Zeeland in april. Dat schrijft de BBC. Het prinsje is acht maanden oud als hij zijn eerste overzeese reis maakt.

De 31-jarige William en 32-jarige Kate, die een reis maken van drie weken, komen op 7 april aan in Nieuw-Zeeland, waar ze onder meer een bezoek brengen aan Wellington, Auckland, Hamilton en Cambridge. Op 16 april gaan ze naar Australië, waar zes steden op het programma staan, waaronder Sydney, Adelaide en Canberra.

Een entourage bestaande uit elf personen, onder wie een nanny en een kapper, reist met William, Kate en George mee.

'Noodzaak Gay Pride neemt toe'

Het organiseren van homo-evenementen als de Amsterdamse Gay Pride is nog altijd hard nodig. De situatie voor homo's en lesbiennes wordt er niet beter op nu naast de anti-homopropagandawet in Rusland ook in Uganda een nieuwe wet tegen homo's is getekend. Dat heeft de Stichting Amsterdam Gay Pride zondag gezegd tijdens de loting van de botenparade.

"Ieder jaar verwelkomen en omarmen wij duizenden lesbiennes, biseksuelen, homoseksuelen en transgenders in Amsterdam, die in het land van herkomst niet voor hun geaardheid uit kunnen komen. Voor hen is het belangrijk dat de Pride ook de komende jaren blijft gewaarborgd", stelt directeur Irene Hemelaar in een verklaring. "Dit soort evenementen zijn pas overbodig, ook in een voorlopersstad als Amsterdam, wanneer zij waar ook ter wereld veilig uit de kast kunnen komen."

Hemelaar stelt dat ook in Nederland nog altijd werk te verzetten is. "Nederland mag internationaal dan wel bekend staan als tolerant en vrij, toch zijn er ook in onze samenleving bevolkingsgroepen te vinden die niet vrij zijn om te kiezen voor het eigen geluk." Volgens de directrice zijn die mensen ook te vinden 'in onze eigen buurten en wijken'.

Tijdens de loting voor de Canal Parade werd duidelijk dat dit jaar in ieder geval een joodse, Marokkaanse en Amerikaanse boot meevaren. Voor het evenement hadden zich 120 boten ingeschreven, waarvan er veertig moesten afvallen. De Canal Parade vindt op 2 augustus plaats.


Om alvast in de stemming te komen

Liveblog: archief updates

Hier vind je de liveblog-updates van maandagochtend t/m 12.00 uur.

Lees hier verdere updates in de liveblog zelf.

17.35 uur: Tsjechen boos op Russen
Van persbureau Novum het volgende: De Tsjechische minister van defensie Martin Stropickny kan zich na het Russische militaire optreden in Oekraïne 'nauwelijks voorstellen' dat een miljardencontract voor de bouw van twee nieuwe kernreactors in Tsjechië nog aan een Russische onderneming wordt gegund. Dat heeft Stropickny maandag gezegd.

Een consortium onder leiding van het Russische Atomstrojeksport was evenals het Amerikaanse Westinghouse Electric in de race voor de uitbreiding van de kerncentrale van Temelin. Met het contract is ruim zeven miljard euro gemoeid. De Tsjechische staat heeft in het bedrijf dat de centrale runt een meerderheidsbelang. Tsjechische leiders hebben het Russische ingrijpen op de Krim vergeleken met de inval van het Warschaupact in 1968 in Tsjechoslowakije.

16.45 uur: ultimatum gegeven aan Oekraïense troepen in de Krim 
Persbureau Interfax meldt dat een militaire bron aan hen heeft aangegeven dat de Zwarte Zeevloot van Rusland de Oekraïense troepen in de Krim tot 04.00 uur vannacht (Nederlandse tijd) de tijd heeft gegeven om zich over te geven. Doen ze dit niet, dan zal Rusland overgaan tot een militaire aanval.

16.25 uur: Krim-tv en radio uit de lucht
Het grootste tv-station op de Krim, TDK ofwel the Black Sea TV-Radio Company, is door de Russen gedwongen haar uitzendingen stil te leggen. De Volkskrant meldt dat ook de website uit de lucht is.

16.10 uur: Russen boos op Kerry
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry bezigde gisteren harde taal door te stellen dat de Russische inval op de Krim een ‘ongelooflijke daad van agressie was’, en te benadrukken dat indien Rusland doorzet met haar militair handelen, de Westerse wereld genoodzaakt is om op alle mogelijke manieren sancties te gaan opleggen.

De Russen zijn niet erg gelukkig met Kerry’s woorden. Het Russische ministerie van BuZa stelt dat Kerry ‘onacceptabele opmerkingen die bedreigingen aan Rusland bevatten’ nuttigde. Inderdaad werd de dreigende taal niet bepaald verhuld. De Russen vinden het opschorten van de G8-top die in juni in Sochi zou plaatsvinden ‘ongegrond’ en stellen dat het opschorten ‘niet alleen de landen die de G8 vormen, maar de hele internationale gemeenschap’ schade berokkenen.

15.42 uur: betogers Kiev toegesproken
Novum meldt: De Russische inval op de Krim is geen teken van kracht, maar van angst. Dat heeft de Georgische oud-president Michail Saakasjvili zondag gezegd in een toespraak in de Oekraïense hoofdstad Kiev. Ook de Franse schrijver Bernard-Henri Lévy en de Oekraïense oppositieleider Vitali Klitsjko spraken de Oekraïners toe.

"Jullie hebben enorme offers gebracht om de vernietiging van Oekraïne te voorkomen", zei Saakasjvili. "Poetin weet niet dat het Oekraïense volk uit helden bestaat. Jullie zijn sterke patriotten en Poetins dromen zullen stuklopen op Kiev." Saakasjvili was president van Georgië toen Rusland dat land in 2008 aanviel en de Georgische provincies Abchazië en Zuid-Ossetië losweekte en hielp onafhankelijke staten te worden. Veel analisten vrezen dat Rusland op de Krim een soortgelijk scenario in petto heeft.

Ook Lévy stak de aanwezigen een hart onder de riem. "Konden de Europeanen maar de helft van de moed opbrengen die jullie hier hebben laten zien!", zei Lévy. "Jullie zetten je af tegen Poetin! Als jullie niet bang zijn, waarom zouden Europeanen dan bang moeten zijn?"

Klitsjko zei dat hij zeker weet dat Oekraïne een Europees land zal worden. "Dit is onze taak en ik weet zeker dat we die kunnen volbrengen", aldus Klitsjko.

Rusland heeft de afgelopen dagen extra troepen naar de Krim gestuurd en zou het schiereiland inmiddels volledig onder controle hebben. De Krim, dat veel Russischtalige inwoners telt, herbergt de thuishaven van de Russische Zwarte Zeevloot. Kiev en andere steden in het westen van Oekraïne moeten niets van Russische inmenging hebben.

14.55 uur: voorstel voor inlijving Krim
Novum: De Doema gaat zich buigen over de inlijving van de Krim. Enkele leden van het Russische parlement hebben een iniatiefwet ingediend dat de overname van het Oekraïense schiereiland regelt, schrijft de Oekraïense krant Pravda maandag.

Rusland heeft de afgelopen dagen extra troepen naar de Krim gestuurd en zou het schiereiland inmiddels volledig onder controle hebben. De Krim, dat veel Russischtalige inwoners telt, herbergt de thuishaven van de Russische Zwarte Zeevloot.

14.10 uur: extra debat in Tweede Kamer
Novum: De Tweede Kamer bespreekt de situatie in Oekraïne dinsdagochtend tijdens een ingelast overleg met minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA). De Kamer bespreekt dan onder meer de uitkomst van de spoedvergadering van de Europese ministers van buitenlandse zaken die maandag in Brussel wordt gehouden.

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) vindt niet dat de Europese Unie machteloos staat tegenover Rusland vanwege het gas dat dat land levert. Als het tot sancties over en weer komt, is de schade voor Rusland volgens hem uiteindelijk groter.

"Wij kunnen ons op andere markten richten als het moet, maar Rusland zal moeite hebben snel andere klanten te vinden", zei Timmermans maandag voor aanvang van een spoedvergadering met zijn EU-collega's in Brussel. "Soms zijn Russen bereid dat soort consequenties te aanvaarden, maar de schade voor Rusland zal altijd groter zijn, zeker op de lange termijn."

Timmermans herhaalde dat hij het te vroeg vindt voor sancties. Volgens Timmermans is een diplomatieke oplossing nog mogelijk en moet de internationale gemeenschap alles op alles zetten om dat voor elkaar te krijgen. Dat begint ermee dat Rusland en Oekraïne met elkaar gaan praten, met bemiddeling door bijvoorbeeld de Verenigde Naties of de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE).

Timmermans schaarde zich achter zijn Duitse ambtgenoot Frank-Walter Steinmeier. Die herhaalde bij aankomst in Brussel het Duitse voorstel om een factfindingmissie in te stellen en Rusland en Oekraïne via internationale contactgroepen met elkaar in gesprek te brengen. "Diplomatie is geen teken van zwakte", zei Steinmeier.

EU-buitenlandcoördinator Catherine Ashton sprak voor aanvang van de vergadering haar 'zeer, zeer diepe bezorgdheid' uit over de situatie. De-escalatie is absoluut noodzakelijk, zei Ashton. De ministers bespreken 'politieke kwesties' en steun aan de bevolking van Oekraïne, zei Ashton verder.

14.07 uur: regeringsgebouw Donetsk bezet
ANP meldt: Pro-Russische betogers zijn in de Oost-Oekraïense stad Donetsk een gebouw van de lokale regering binnengedrongen. Dat hebben getuigen maandag gemeld aan het persbureau Reuters.

De betogers konden niet meteen het hele gebouw innemen. De trappenhuizen en liften naar boven zijn geblokkeerd. Op het gebouw wappert al enkele dagen de Russische vlag in plaats van de Oekraïense.

In het oosten van Oekraïne bestaat verzet tegen de nieuwe prowesterse regering in Kiev. Die nam onlangs de macht over van de gevluchte pro-Russische president Viktor Janoekovitsj, maar heeft in gebieden met veel Russische en Russisch sprekende inwoners weinig te zeggen.

13.48 uur: Russen 'beschermen burgers' op Krim
Novum: De Russische militairen die naar Oekraïne zijn gestuurd zijn daar om Russische burgers te beschermen. Dat heeft de Russische minister van buitenlandse Sergej Lavrov maandag gezegd. De aanwezigheid van de Russische troepen is noodzakelijk 'totdat de politieke situatie is genormaliseerd', aldus Lavrov.

Lavrov sprak maandag op een bijeenkomst van de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties in Genève. Hij zei dat Rusland is toegewijd aan het beschermen van de mensenrechten.

Lavrov zei in een afzonderlijke verklaring dat hij maandag een telefoongesprek met zijn Chinese ambtsgenoot Wang Yi heeft gehad. Daaruit bleek volgens Lavrov dat Rusland en China 'grotendeels dezelfde standpunten' hebben over de situatie op de Krim.

Rusland heeft sinds vorige week duizenden extra militairen op de Krim, een schiereiland dat tegenwoordig bij Oekraïne hoort maar vroeger onderdeel van Rusland uitmaakte. Veel burgers op de Krim zijn etnische Russen en hebben meer op met de machtige oosterbuur dan het landsbestuur in Kiev.

Oekraïne heeft Rusland beschuldigd van een militaire invasie en eist dat Moskou zijn militairen terugtrekt.

13.25 uur: Russische jagers in Oekraïens luchtruim
ANP schrijft: Russische straaljagers hebben in de nacht van zondag op maandag twee keer het Oekraïense luchtruim geschonden boven de Zwarte Zee. Dat heeft het Oekraïense ministerie van Defensie maandag gemeld.

Een Oekraïens gevechtsvliegtuig is daarop de lucht ingestuurd om de toestellen te onderscheppen. Volgens Oekraïne zijn zo 'provocaties'  door de Russische vliegtuigen voorkomen. Het Russische leger heeft sinds vorige vorige week de macht overgenomen op de Krim.

13.15 uur: 'Gevaarlijkste moment sinds einde Koude Oorlog'
De Ruslandkenner van de BBC, Dmitri Trenin, stelde tegenover zijn werkgever dat de huidige crisis 'in mijn optiek het meest gevaarlijke moment is in Europa sinds het einde van de Koude Oorlog.'

Angela Merkel zou verder volgens ingewijden in het Witte Huis in een telefoongesprek met Obama hebben gezegd, dat 'Poetin alle voeling met de werkelijkheid kwijt lijkt te zijn.'

12.51 uur: 'Russische ambassadeur VS terugroepen'
Novum: De Russische Federatieraad, de Eerste Kamer van het Russische parlement, wil dat de ambassadeur in de Verenigde Staten wordt teruggeroepen. Dat meldt het Russische persbureau ITAR-Tass maandag. De Federatieraad heeft daartoe een officieel verzoek ingediend bij president Vladimir Poetin.

Het verzoek van de Federatieraad betekent op zich weinig. Alleen Poetin kan beslissen of de ambassadeur in Washington wordt teruggeroepen of niet.

12.30 uur: liveblog gearchiveerd
De updates van vanochtend 07.44 uur tot en met vanmiddag 12.00 uur zijn hier bijeengebracht. Dit in het kader van de lees- en laadbaarheid van deze liveblog.

12.24 uur: spoedberaad EU ophanden
Aangaande de traag reagerende EU schrijft ANP: Mogelijk komt er een speciale top van Europese leiders over de crisis in Oekraïne. In Brussel wordt overwogen snel spoedberaad te houden met de staatshoofden en regeringsleiders van de 28 EU-staten.

Dat maakten diplomaten maandag bekend. De voorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Barroso, sprak eerder maandag over een vergadering van de EU-leiders die 'heel binnenkort' plaatsvindt. Het crisisoverleg zou nog moeten plaatsvinden voor de geplande EU-top van 20 en 21 maart.

Maandagmiddag houden de EU-ministers van Buitenlandse Zaken hun tweede spoedberaad in korte tijd over Oekraïne. Naar verwachting zullen de lidstaten gaan proberen te bemiddelen en spanning wat weg te nemen.

12.21 uur: 'Oekraïne zal Krim nooit opgeven'
En meer van het ANP: Oekraïne zal de door Rusland bezette Krim nooit opgeven. Dat heeft de Oekraïense premier Arseni Jatsenjoek maandag benadrukt. "Niemand zal de Krim opgeven aan wie dan ook", sprak de onlangs aangetreden regeringsleider.

Russische troepen zijn het Oekraïense schiereiland in de Zwarte Zee binnengevallen. Het Oekraïense leger heeft zaterdag het bevel gekregen om zich klaar te maken om te vechten. Alle reservisten zijn opgeroepen. Oekraïense troepen op de Krim zijn omsingeld door Russische militairen.

12.18 uur: ook Margriet en Pieter naar Sochi
ANP meldt: Ook prinses Margriet en haar man Pieter van Vollenhoven gaan in principe 'gewoon' naar Sochi voor de Paralympics. "De prinses en de heer Van Vollenhoven zijn immers voor de sporters in Sochi, de prinses is lid van het erebestuur van het Internationaal Paralympisch Comité. De Nederlandse regering volgt de ontwikkelingen vanzelfsprekend op de voet", zo liet de RVD desgevraagd weten.

Ook minister Edith Schippers (Sport) gaat vooralsnog naar de Paralympics, de Spelen voor gehandicapte sporters in Sochi, zo werd eerder maandag bekend.

De Paralympics beginnen op 7 maart. 4 dagen later gaan Margriet en Pieter weer naar huis. Ze kijken in de tussentijd niet alleen bij verschillende wedstrijden. Zo gaat het tweetal onder meer ook nog naar het paralympisch dorp en praten ze met de Nederlandse deelnemers.

12.15 uur: nieuw ultimatum, 'dreiging van bombardementen'
Meerdere media geven aan dat het Russische leger een nieuw ultimatum heeft gesteld aan de Oekraïense troepen op het Belbek-vliegveld.

Wordt er niet vóór vier uur vanmiddag (lokale tijd) trouw gezworen aan de pro-Russische Krimregering, dan zouden de Russen 'zware maatregelen' gaan nemen.

Eén van de tweets omtrent de situatie stelt dat de Russen met 'zware maatregelen' bedoelen dat zij om vier uur vanmiddag het vliegveld zullen gaan bombarderen.

Bevestiging hiervan wordt momenteel gezocht. Meer volgt.

12.00 uur: video Russische inval marinehoofdkwartier
De Russische inval in het Oekraïense marinehoofdkwartier in Sebastopol is gefilmd. Bekijk het Oekraïense BBC-filmpje hieronder:

11.45 uur: Russen vervolgen Oekraïense oppositieleider
En persbureau Novum meldt: het Russische Onderzoekscomité is een strafrechtelijk onderzoek begonnen naar Dmitro Jarosj, de leider van de extreemrechtse Oekraïense Rechtse Sector. Dat melden Russische media maandag. Jarosj wordt gezocht voor het oproepen tot terroristische acties.

Jarosj zou op VKontake, de Russische versie van Facebook, de hulp van de Tsjetsjeense krijgsheer Dokoe Oemarov hebben ingeroepen. Hij zou zich hiermee schuldig hebben gemaakt aan 'het publiekelijk oproepen tot terroristische en extremistische handelingen via de media', wat strafbaar is volgens het Russische wetboek van strafrecht. Een perswoordvoerder van de Rechtse Sector ontkent de beschuldigingen en zegt dat het VKontakte-account van de organisatie is gehackt. De oproep is inmiddels van internet verwijderd.

"De onderzoekers geloven dat het hoofd van de ultranationalistische Oekraïense groep Rechtse Sector Dmitro Jarosj anti-Russische strijders publiekelijk oproept om terroristische en extremistische handelingen op Russisch grondgebied te verrichten", aldus een woordvoerder van het Onderzoekscomité.

Volgens Markin zal Jarosj bij verstek worden berecht. De onderzoekers willen hem ook op een internationale lijst van gezochte terroristen laten zetten. Jarosj heeft nog niet op de aantijgingen gereageerd.

Oemarov is de leider van het zogeheten Kaukasische Emiraat, een los verband van rebellengroepen die in de Noordelijke Kaukasus een onafhankelijke islamitische staat willen vestigen. Hij heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor een reeks aanslagen in Rusland, waaronder de zelfmoordaanslag op de luchthaven Domodedovo in 2011. Daarbij kwamen 37 mensen om het leven en raakten er meer dan 180 gewond. Oemarov dreigde vorig jaar met aanslagen op de Olympische Winterspelen in Sochi.

Jarosj is de leider van de extreemrechtse oppositiegroep Rechtse Sector. Deze organisatie demonstreerde in Kiev tegen de vorige maand afgezette regering van president Viktor Janoekovitsj en was een van de groepen die verantwoordelijk was voor aanvallen op de Oekraïense politie.

11.43 uur: goud en olie duurder, beurzen onderuit
Het ANP schrijft dat de beurzen in heel Europa flink onderuit gaan, terwijl de prijzen van olie en goud omhooggestuwd worden:

De dreigende situatie in Oekraïne zorgde maandagochtend voor veel onrust op de financiële markten. Aandelenkoersen gingen van Moskou tot Amsterdam over een breed front stevig omlaag, terwijl de prijzen van goud en olie opliepen. De waarde van de Russische roebel zakte tot het laagste punt ooit.

De markten reageerden op de dreigende militaire interventie van Rusland op de Krim, het in meerderheid door Russen bewoonde Oekraïense schiereiland dat het middelpunt is geworden van de machtsstrijd tussen Moskou en de nieuwe regering van Oekraïne. Westerse leiders hebben afgelopen weekeinde gedreigd met sancties tegen Rusland.

De mogelijke sancties tegen de belangrijke energieleverancier zette maandag druk op de oliemarkt, waar de prijs van een vat Brentolie met bijna 2 procent opliep tot 110,85 dollar. De oorlogsdreiging maakte ook goud duurder. De prijs van het edelmetaal, gezien als een veilige haven in financieel onrustige tijden ging met ruim 1 procent omhoog tot 1343 dollar per troy ounce (ruim 31 gram).

De roebel zette de daling van de afgelopen maanden door en bereikte daarbij het laagste punt ten opzichte van de dollar ooit. In een poging de aanhoudende devaluatie te stoppen verhoogde de Russische centrale bank maandag het belangrijkste rentetarief in het land inéén keer van 5,5 naar 7 procent.

Aandelen gingen in heel Europa in de uitverkoop. De Russische beurs was met een tussentijdse min van 10 procent op weg naar het grootste verlies sinds november 2008, terwijl de hoofdgraadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs 1,2 tot 2,2 procent inleverden. In Amsterdam stond de AEX-index net na 11.00 uur 1,6 procent onder de slotstand van vrijdag.

11.35 uur: 'Russen bouwen brug naar Krim'
Russische media melden dat premier Dimitri Medvedev bevel heeft gegeven tot het bouwen van een brug van vasteland-Rusland naar de Krim.

Daarmee zou de militaire inname infrastructureel wind in de zeilen krijgen. Daarnaast is het vanzelfsprekend een verdere provocatie van de situatie en zet het de Russische claims op een door Rusland gedomineerde Krim kracht bij:

11.25 uur: Janoekovitsj 'wanted'
Op de website van het Oekraïense ministerie van Binnenlandse Zaken is officieel een pagina aangemaakt over oud-president Janoekovitsj.

Hij wordt officieel 'gezocht', maar verkeert naar alle waarschijnlijkheid momenteel veilig in Rusland:

11.20 uur: Russen vinden VS hypocriet
Volgens een bron binnen het Russische buitenlandministerie kan Susan Rice, de veiligheidsadviseur van het Witte Huis, beter met haar eigen Witte Huis gaan overleggen dan met de Russen. Rice gaf eerder aan dat Russische interventie in Oekraïne 'een enorme fout zou zijn.'

In reactie daarop stelt de bron: "We hebben de evaluatie van Susan Rice gezien, die is gebaseerd op herhaaldelijke militaire interventies van de VS op verschillende plekken in de wereld; vooral waar de VS-regering van mening is dat de normen van de Westerse democratie in gevaar zijn, of waar heersende regimes te duidelijk 'uit de hand' beginnen te lopen."

Daarmee sneren de Russen vrij duidelijk naar het Amerikaanse buitenlandbeleid. Daarbij noemen ze nog net niet expliciet Vietnam, Irak en andere landen waar de VS het nodig vonden om zich plots weinig meer aan te trekken van de soevereiniteit en territoriale integriteit waar ze nu mee schermen.

11.11 uur: Oost-Oekraïne steunt Kiev niet meer
Ook de lokale autoriteiten van het Oost-Oekraïense oblast Donetsk steunen niet langer de regering in Kiev.

Afgelopen weekend gaf ook het oblast Luhansk aan de regering niet als legitiem te beschouwen en gaf het parlement van de Krim aan de Russische inval te steunen.

Dat betekent dat inmiddels de hele oosterse schil van het land van Wit-Rusland tot aan de Krim, voornamelijk pro-Russisch en door Russen bewoond, niet meer achter de landelijke regering staat.

11.03 uur: Russen blokkeren sites over Oekraïne
Persbureau Novum schrijft: De Russische autoriteiten hebben dertien pagina's op het Russische sociale netwerk VKontakte geblokkeerd waarop in positieve bewoordingen over de machtswissel in Oekraïne werd gesproken. Dat heeft de Russische internetautoriteit Roskomnadzor maandag bekendgemaakt.

Roskomnadzor zei in een verklaring dat de openbaar aanklager opdracht gaf tot de blokkade. Op de pagina's zouden groeperingen 'propaganda verspreiden voor de activiteiten van Oekraïense nationalisten, terrorisme aanmoedigen' en 'deelnemen aan massale acties waar geen toestemming voor is gegeven', aldus Roskomnadzor.

10.55 uur: 50% rente op Oekraïens staatspapier
De rente op Oekraïens staatspapier is krankzinnig aan het stijgen. Zojuist is de rente op overheidsleningen met een loopduur van zes maanden tot boven de 50 procent gestegen, aldus Ed Conway van Sky News:

10.45 uur: 'hoogverraad'-chef bezoekt hoofdkwartier
De gisteren wegens vermeend hoogverraad ontslagen marinechef Denis Berezovski heeft een kort bezoek afgelegd aan het Oekraïense marinehoofdkwartier in Simferopol. Hij werd geflankeerd door Russische soldaten.

'Praktisch ongewapende' Oekraïense officieren dwongen hen weer naar buiten te gaan na opnieuw geweigerd te hebben om naar de Russische kant over te lopen. Dat meldt persbureau Interfax op basis van een bron in datzelfde hoofdkwartier.

10.40 uur: OSCE vergadert momenteel
De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OSCE) houdt op dit moment een spoedvergadering over de crisis in Oekraïne.

Bij die vergadering zitten Rusland, Oekraïne en de kritiek leverende Westerse landen uit Europa en Noord-Amerika samen om de tafel. Wanneer meer bekend is over het beraad, lees je dat hier direct.

De Verenigde Staten hebben de organisatie daarnaast gevraagd om 'direct' personeel af te vaardigen om de situatie in Oekraïne ter plaatse te monitoren.

Ook Duitsland en Frankrijk hebben gesuggereerd dat de OSCE een rol zou kunnen spelen om verdere spanningen te deëscaleren.

10.25 uur: veerbootterminal bezet
Persbureau Novum meldt: Pro-Russische militairen hebben maandag een veerbootterminal in de stad Kertsj, op het oostelijkste puntje van de Krim, ingenomen. Veel schepen van en naar Rusland vertrekken uit Kertsj.

De militairen hadden de terminal maandagochtend volledig onder controle. Ze wilden zich niet identificeren, maar spraken Russisch en hun voertuigen hadden Russische nummerborden.

Kertsj ligt op slechts twintig kilometer afstand van de grens met Rusland. De inname van de terminal kan een teken zijn dat Rusland meer militairen naar de Krim wil overbrengen.

10.20 uur: Nederland wel naar Paralympische Spelen
ANP schrijft: Minister Edith Schippers (Sport) gaat vooralsnog naar de Paralympics die later deze week beginnen in het Russische Sochi. Dat liet een woordvoerder van de bewindsvrouw maandag desgevraagd weten.

"Minister Schippers houdt de internationale ontwikkelingen scherp in de gaten en kan onder invloed daarvan haar plannen om de Spelen bij te wonen nog wijzigen", aldus de woordvoerder. Verder wilde hij er niets over zeggen.

De Britse regering kondigde zondag aan geen minister naar Sochi te sturen vanwege de Russische inval in Oekraïne. De Paralympics worden vrijdag geopend. Eerder werd al bekend dat prinses Margriet en haar man Pieter van Vollenhoven van plan zijn naar Sochi te reizen.

09.55 uur: China steunt Rusland
Persbureau ANP meldt dat China vindt dat het Westen het oplossen van de crisis in Oekraïne maar beter aan Rusland kan overlaten. Dat melden Chinese staatsmedia.

Het is begrijpelijk dat Vladimir Poetin zegt dat hij het recht heeft de belangen van Rusland en de Russisch sprekende bevolking in Oekraïne te beschermen”, aldus een commentaar van staatspersbureau Xinhua.

Volgens Xinhua sluiten westerse landen Rusland uit van de onderhandelingstafel, terwijl ze zelf met hun 'partijdige bemiddelingspogingen' Oekraïne hebben gepolariseerd. Volgens het staatspersbureau moet het Westen de 'unieke rol' van Rusland accepteren in het bepalen van de toekomst van Oekraïne.

Ook volgens de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov zijn Rusland en China het eens zijn over de situatie in Oekraïne. Lavrov maakte dat maandag bekend na een gesprek met zijn Chinese ambtgenoot Wang Yi.

09.50 uur: Hague eert slachtoffers Maidan
De Britse buitenlandminister William Hague arriveerde zoals al gesteld gisteravond in Kiev voor besprekingen met Oekraïense politici.

Daarbij legde hij ook een bezoek af aan het Maidanplein om bloemetjes neer te leggen ter nagedachtenis aan de ruim honderd mensen die er anderhalve week geleden werden vermoord:

09.40 uur: ook AEX onderuit door Oekraïne
Zoals al verwacht ging ook de Nederlandse beurs onderuit door de crisis in Oekraïne. ANP meldt dat 'ook andere Europese beurzen begonnen met stevige verliezen aan de nieuwe beursmaand.' "Beleggers deden hun aandelen van de hand door de dreiging van Russisch militair ingrijpen in Oekraïne en gingen op zoek naar veiligere havens."

"De AEX-index in Amsterdam noteerde kort na aanvang van de handel 1,8 procent lager op 391,44 punten. De MidKap daalde 1,8 procent tot 653,01 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs verloren tot 2,5 procent. De beurs in Rusland ging circa 10 procent onderuit."

"Alle 25 fondsen in de AEX gingen omlaag. Grootste dalers waren staalconcern ArcelorMittal en bank en verzekeraar ING met verliezen van meer dan 3 procent. Uitzender Randstad en verzekeraar Aegon volgden met minnen van 2,7 procent."

09.30 uur: 'Grootste crisis 21ste eeuw'
De Britse minister van Buitenlandse Zaken, William Hague, stelt in een interview met BBC Radio 4 dat 'de grootste crisis in Europa van de 21ste eeuw' op het moment gaande is.

Net als de Amerikanen zegt Hague: "Dit is geen acceptabele manier om internationale relaties te onderhouden. Er zal een significante prijs voor betaald gaan worden."

Hague heeft zich ter plaatse in Kiev op de hoogte laten stellen en sprak gisteravond met Oekraïense politici. Hij stelt dat de Krim nu volledig onder Russische controle is en dat de situatie nog steeds zeer gespannen en gevaarlijk is.

09.20 uur: Krim afgesloten van buitenwereld
BBC-verslaggever Mark Lowen is in Sebastopol en geeft aan: "Oekraïense grenswachten stellen dat Moskou mobiele telefoonnetwerken in bepaalde gebieden blokkeert."

Lowen: "Duizenden Russische elitetroepen zijn inmiddels gearriveerd en zijn veel talrijker dan de Oekraïense militaire aanwezigheid hier. De Krim is effectief afgesloten met wegversperringen en voertuigen worden de toegang tot het schiereiland geweigerd."

De twee grote Oekraïense bases op de Krim zijn nog steeds omsingeld door Russen, die eisen dat de Oekraïeners de wapens neerleggen en trouw zweren aan de regionale, pro-Russische Krimregering. Tot op heden weigeren de Oekraïeners dat.

09.10 uur: Oekraïne domineert voorpagina's
Net als in de Nederlandse kranten overheerst Oekraïne vandaag de voorpagina's in het Verenigd Koninkrijk. Journalist Nick Sutton plaatste een collage online:

De Britse kwaliteitskrant The Sun brengt het nieuws op haar karakteristiek rellerige manier:

09.01 uur: Centrale Bank verhoogt rente
De Russische Centrale Bank heeft vannacht de standaardrente verhoogd van 5,5 naar 7 procent. Dat schrijft persbureau AFP.

De komende tijd zal de discussie gaan draaien om meer dan Russische troepen op de Krim, stelt journalist Kevin Bishop:

08.58 uur: Russische pantservoertuigen aangevoerd
Oekraïense grenspatrouilles hebben vannacht opgemerkt dat er steeds meer pantservoertuigen bijeenvergaard worden aan de Russische kant van het nauwe Kerchkanaal, dat het Russische vasteland en de Krim van elkaar scheidt.

Dat meldt BBC op basis van persbureau Reuters. Tevens blijkt na overleg tussen het Russische en Chinese Buitenlandministerie dat de visie van de twee landen op Oekraïne 'breed uiteenloopt.' Volgens BBC-journalist Steve Rosenberg is dat 'diplomatieke taal voor "we zijn het nergens over eens".'

08.22 uur: Russen schoppen tegen schenen
De Russische staatstelevisie van Rossiya 1, ofwel Kanaal Eén, zond gisteravond programma's over de crisis in Oekraïne uit in plaats van op de Oscars te focussen.

Er werd stevige taal gebezigd in het actualiteitenprogramma Nieuws van de Week. Zo werd er zeer sterk gehint naar verdere militaire actie op de Krim.

Presentator Dmitri Kiselev ridiculiseerde de dreigementen die het Westen uitte en sneerde naar Oekraïne: "Ik wil niemand tegen het zere been schoppen, maar het beste dat gezegd kan worden over het leger van Oekraïne is dat het niet bestaat."

De demonstranten in Kiev werden 'bandieten' genoemd die 'democratie op haar knieën dwongen'. "Wij laten de onzen niet alleen", stelde de presentator herhaaldelijk.

"RuslandLaatDeZijnenNietAlleen" werd als hashtag direct populair en is inmiddels meer dan 80.000 keer getweet.

Journalist Kevin Bishop twittert een foto van een Russisch oorlogsschip dat vanochtend in de haven van Sebastopol lag:

08.10 uur: Roebel, beurzen onderuit
John Kerry dreigde er gisteren al mee: de Russische economische belangen hebben niet bepaald baat bij de inval op de Krim.

Dat blijkt uit de beurzen vannacht. De MICEX-index van Moskou leverde bij de opening vanochtend 5 procent in. Ook de Japanse Nikkei-index draaide rode cijfers.

Ook de Russische roebel ging onderuit met ruim 2,5 procent en bereikte daarmee het nieuwe dieptepunt van 36,5 roebels voor 1 Amerikaanse dollar.

Het ANP meldt aangaande de opening van de beurzen in het Westen: "De Europese aandelenbeurzen beginnen maandag naar verwachting met verliezen aan de nieuwe beursmaand. Beleggers houden de ontwikkelingen in Oekraïne scherp in de gaten. Een militaire strijd dreigt nu Rusland troepen naar de Krim heeft gestuurd."

"Een militair ingrijpen van Rusland in Oekraïne is afgelopen weekeinde realistischer geworden. De Russische Federatieraad gaf president Vladimir Poetin toestemming om de veiligheid van Russische burgers in Oekraïne en militaire belangen te beschermen. De Russische onderminister van Buitenlandse Zaken Grigori Karasin liet zondag op de Russische staatstelevisie weten dat Rusland geen oorlog wil met Oekraïne."

08.02 uur: Russia Today 'nazi's'
Gisteren is Russia Today tijdelijk niet bereikbaar geweest. Kon je er wel op komen, dan zag je overal nazisymbolen op de site staan.

Het was het werk van hackers, stelt het op de hand van Poetin zijnde staatsmedium op Twitter:

07.57 uur: Rusland 'wil geen oorlog'
Gisteravond meldden de Russen bij monde van de staatstelevisie dat zij geen oorlog met Oekraïne willen. "We zijn erop tegen dat deze term gebruikt wordt als het gaat om onze verhouding met Oekraïne, dat dicht bij ons staat," stelde de Russische onderminister van Buitenlandse Zaken Grigori Karasin.

Rusland wil er alles aan gaan doen om de onderlinge band te verstevigen, "temeer omdat de stabiliteit in Europa ervan afhangt."

07.48 uur: Reizen naar Oekraïne ontraden
En eveneens van de hand van persbureau ANP:

Het ministerie van Buitenlandse Zaken ontraadt niet alleen alle reizen naar het Oekraïense schiereiland de Krim, maar sinds zondag ook naar gebieden oostelijk van de lijn tussen de steden Sumy (in het noorden) en Mykolayiv (in het zuiden) op het vasteland. Dat liet het ministerie zondagavond weten op de website.

"Vanwege ernstige ongeregeldheden en demonstraties in de grote steden, ten oosten van de lijn tussen Sumy en Mykolayiv worden alle reizen naar dit gebied ontraden'', aldus Buitenlandse Zaken.

Het ministerie noemt de situatie op de Krim onvoorspelbaar en adviseert Nederlanders die op de Krim verblijven het schiereiland op eigen gelegenheid te verlaten. In andere delen van het land is extra waakzaamheid geboden. "Vermijd grote menigten en samenscholingen'', adviseert het ministerie.

07.45 uur: G7 veroordeelt Rusland, G8 opgeschort
ANP meldt het volgende bericht:

Na Canada, Frankrijk, Groot-Brittannië en de VS gaan ook Duitsland, Italië en Japan voorlopig niet meer naar besprekingen die de top van de G8 moeten voorbereiden. Dat maakte de zeven grote industielanden (G7) dit weekeinde bekend. Op deze manier protesteren zij tegen de Russische militaire acties op de Krim. De 40e topconferentie van het forum G8 staat gepland voor 4 en 5 juni in het Zuid-Russische Sochi.

"De leiders van de landen, de president van de Europese Raad en de president van de Europese Commissie veroordelen Rusland voor het schenden van de soevereiniteit en territoriale integriteit van Oekraïne", schrijft de G7 in een verklaring. Ze roepen Rusland op in gesprek te gaan met Oekraïne.

De G8 is onstaan als een informele praatclub van westerse industriële mogendheden waar vooral de economie ter sprake komt. De eerste top was in 1975 in een kasteel bij Parijs op initiatief van de Franse president Valéry Giscard D'Estaing. Toen waren Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Italië, Japan en de VS van de partij (G6). Canada schoof in 1976 aan (G7) en sinds 1998 mag Rusland ook meepraten (G8).

Westen niet naar voorbereiding G8
Obama en Cameron overleggen. (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Hearthstone gaat door met prima periode
review
Blu-ray: Good Boys
review
The Expanse seizoen 4
review
Tokyo Mirage Sessions #FE Encore
special
Wat de volgende Mario Kart kan leren van Mario Kart Tour
review
The Grudge
©FOK.nl e.a.