FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 11 februari 2014

Oud-premier TsjechiŽ verdachte in corruptiezaak

Oud-premier van Tsjechië Petr Necas wordt verdacht van corruptie in een rechtszaak die zijn regering vorig jaar ten val bracht. Dat heeft zijn advocaat Josef Lzicar dinsdag bekendgemaakt.

Behalve door corruptie kwam de regering ten val doordat Necas een affaire bleek te hebben met zijn naaste medewerkster Jana Nagyova, met wie hij inmiddels getrouwd is. Ook beloofde Necas drie parlementariërs lucratieve baantjes als zij hun verzet tegen hem zouden staken.

Als Necas wordt veroordeeld, kan hij één tot zes jaar gevangenisstraf krijgen. Necas heeft de aantijgingen van corruptie altijd ontkend en noemde gewraakte aanbiedingen een 'standaard politieke afspraak'.

FOK!toen: Leslie Nielsen

Vandaag reizen we met FOK!toen 88 jaar terug in de tijd. Het was namelijk op 11 februari 1926 dat de legendarische Canadese acteur Leslie William Nielsen werd geboren. De acteur, die in meer dan 100 speelfilms en zo'n 150 tv-series te zien was, overleed in november 2010, maar hij zal door vele filmliefhebbers nooit vergeten worden. In FOK!toen vandaag een terugblik op het leven van deze veelzijdige acteur, die vooral op latere leeftijd veel roem zou oogsten.

Leslie Nielsen

De jonge jaren
Leslie Nielsen wordt op 11 februari 1926 geboren in Regina, Saskatchewan, in Canada, als zoon van de uit Wales geëmigreerde Mabel Elizabeth Davies en de in Denemarken geboren officier van de Royal Canadian Mounted Police Ingvard Eversen Nielsen. Leslie had twee broers, zijn oudere broer Erik was van 1984 tot 1986 de vice-premier van Canada. Vader Ingvard was geen gemakkelijk mens en sloeg regelmatig zijn vrouw en kinderen. Nadat Leslie op zijn 17e was afgestudeerd was hij dan ook blij dat hij het ouderlijk huis kon verlaten. Hij meldde zich aan bij de Canadese luchtmacht en werd ondanks zijn gehoorprobleem aangenomen. Nielsen was slechthorend en droeg het grootste deel van zijn leven een gehoorapparaat.

Jean Hersholt
Oom Jean Hersholt

Leslie had een oom genaamd Jean Hersholt, een Deens acteur die in de hoogtijdagen van de stomme film naam had gemaakt in Hollywood. Het was mede door deze oom dat ook Leslie interesse begon te krijgen voor het acteervak. Nadat Leslie het leger had verlaten ging hij aan de slag als discjockey voor een radiostation in Calgary. Niet lang daarna vertrok Nielsen naar Toronto waar hij ging studeren aan de Lorne Greene Academy of Radio Arts. Nadat hij deze opleiding eveneens had afgerond vertrok naar New York, waar meer werk te vinden was voor jonge onervaren acteurs. In 1948 was Nielsen voor de allereerste keer op televisie te zien in de serie Studio One, met Charlton Heston in de hoofdrol. Nielsen ontving voor zijn bijdrage een loon van 75 dollar.

De Gouden Eeuw van de televisie
Het begin van de vijftiger jaren wordt in Amerika ook wel 'de Gouden Eeuw van de televisie' genoemd. Zo was Nielsen alleen in 1950 al vijftig keer op de televisie te zien in diverse tv-series. In 1956 maakt de sympathieke Canadees zijn debuut op het witte doek in de film The Vagabond King van Michael Curtiz. Nielsen zou later aan de regisseur terugdenken als 'een sadist, een charmante sadist, maar een sadist!' Nielsen zou later steevast zijn geflopte debuutfilm The Vagabond Turkey noemen. De film werd echter ook gezien door producer Nicholas Nayfack die Nielsen de hoofdrol aanbood in een sciencefiction-film waarmee hij bezig was. Forbidden Planet zou het begin vormen van een langdurige vruchtzame samenwerking met Metro-Goldwyn-Mayer (MGM).

Forbidden Planet
Forbidden Planet

Forbidden Planet werd een groot succes en Nielsen kreeg grote rollen aangeboden in films zoals Ransom! (1956), The Opposite Sex (1956) en Hot Summer Night (1957). Nadat hij MGM heeft verlaten is Nielsen in de serie The Swamp Fox van Disney te zien. Voor de acteur was dit een verademende ervaring aangezien er per maand maar één aflevering hoefde worden opgenomen en er bovendien belachelijk hoge budgetten beschikbaar waren voor de serie.

Ransom
Ransom

Vanaf de vroege zestiger jaren was Nielsen in series te zien zoals Alfred Hitchcock presents, The Virginian en The Wild Wild West. Ook speelde hij de hoofdrol in de politie-serie The New Breed. In 1968 doet Nielsen mee aan de pilot-aflevering van de later zeer populaire tv-serie Hawaii Five-O en zou later ook nog eens in die serie opduiken. De acteur had duidelijk een voorkeur voor het spelen van een politieagent en was in die hoedanigheid dan ook in 1969 te zien in de politie-serie The Bold Ones: The Protectors.

Zinkende schepen en brandende steden
Nielsen's doorbraak bij het grote publiek zou volgen in 1972 als hij de kapitein speelt in de grootse rampenfilm The Poseidon Adventure. Gedurende de rest van de zeventiger jaren is de acteur in tientallen series te zien, waarvan M*A*S*H, The Streets of San Francisco, Kojak, Kung Fu, Cannon, Columbo, S.W.A.T. en Fantasy Island de bekendste waren.

The Poseidon Adventure
The Poseidon Adventure

Nadat hij in 1977 al een rolletje had gespeeld in de komedie The Kentucky Fried Movie, de debuutfilm van het trio Jim Abrahams en David en Jerry Zucker, besloot Nielsen om zich meer op komische films te gaan richten. In 1980 is Nielsen in de Zucker, Zucker & Abrahams-productie Airplane te zien, als de prettig gestoorde dokter Rumack. Als tijdens een routinevlucht bijna alle passagiers en de bemanning ziek worden, is het aan de dokter om een geschikte persoon te vinden die het vliegtuig veilig kan laten landen. Dat gaat uiteraard gepaard met veel platte humor, dubbelzinnige uitspraken en gortdroge opmerkingen van Nielsen op allerlei vragen des levens.

Airplane
Airplane

Daarbij was de film een briljante parodie op de in die tijd zo populaire rampenfilms, zoals Zero Hour! en Airport. Twee jaar later zou de immens humoristische film Airplane een vervolg krijgen waarin we Nielsen wederom in de huid van de inmiddels bekende arts zien kruipen.

'I am serious. And don't call me Shirley'
Datzelfde jaar was Leslie Nielsen echter ook te zien in de rol van wellicht zijn meest bekende personage. In de klassieke komedie-serie Police Squad speelt de sympathieke Canadees voor het eerst de rol van de klunzige detective Frank Drebin. Drebin rijdt bij het inparkeren steevast parkeermeters en vuilnisbakken om en heeft de meest wonderlijke gesprekken met collega's zoals kapitein Ed Hocken (Alan North), officier Nordberg (Peter Lupus) en de wetenschapper Ted Olson (Ed Williams).

Police Squad
Police Squad

Police Squad was een heerlijke parodie op bekende politie-series zoals M-Squad en Felony Squad, maar na slechts zes afleveringen trok ABC de stekker er al uit. Zes jaar nadat de omroep de serie had geannuleerd besloten Jim Abrahams, David en Jerry Zucker om een bioscoopfilm te maken over de lotgevallen van Frank Drebin. In december 1988 draait The Naked Gun: From the Files of Police Squad! voor het eerst in de bioscopen en wordt een enorm succes. Naast Leslie Nielsen in zijn inmiddels vertrouwde rol als Frank Drebin zien we ook de personages van kapitein Ed Hocken (George Kennedy), officier Nordberg (O.J. Simpson) en de wetenschapper Ted Olson (Ed Williams) in de film terugkeren.

Uit de Leeuwarder Courant van 28 april 1989
Uit de Leeuwarder Courant van 28 april 1989

De film, die we het beste zouden kunnen omschrijven als een spervuur van zowel virtuele als woordelijke grappen, zou wereldwijd zo'n 78 miljoen dollar in het laatje brengen en kreeg een tweetal vervolgen die minstens even grappig waren als de eerste film; The Naked Gun 2½: The Smell of Fear in 1991 en Naked Gun 33: The Final Insult in 1994. Er waren ook plannen voor een vierde deel in de succesvolle reeks, maar deze zou nimmer gemaakt worden. Wel doken Frank Drebin en Ed Hocken in 1994 op in het amusementsprogramma WWF Monday Night Raw, waarin ze in de zomer van 1994 onderzoek deden naar de verdwijning van de worstelaar The Undertaker. Uiteraard zouden de sukkels hem niet vinden, terwijl ze op gegeven moment zelfs bovenop de kist stonden waarin The Undertaker verborgen was.

The Naked Gun
The Naked Gun: From the Files of Police Squad!

Vampieren, geheime agenten en golfballen
Na het immense succes van de The Naked Gun-films zou Nielsen vooral in parodiefilms te zien zijn. Zo zien we hem demonen uitdrijven in de The Excorcist-parodie Repossessed (1990), een gekloonde president ontmaskeren in de 2001: A Space Odyssey-parodie 2001: A Space Travesty (2000) - waarin we Leslie dan wel weer zien vliegen met Pan Universe Airlines, de vliegmaatschappij uit Airplane II: The Sequel (1982) - en zien we de acteur ook opduiken in de fijne Mel Brooks-film Dracula: Dead and Loving It (1995), waarin we een eerbetoon zien aan klassieke bloedzuiger-films zoals de klassieker Dracula (1931), Roman Polanskis The Fearless Vampire Killers (1967) en Bram Stoker's Dracula (1992).

Dead and Loving It
Dead and Loving It

Vanaf dat moment bleek wel dat de populariteit van de Canadese acteur tanende was en veel van zijn rolprenten, zoals Spy Hard (1996), Surf Ninjas (1993), Mr. Magoo (1997) en Wrongfully Accused (1998) verschenen meteen op vhs-band inplaats van in de bioscoop. Aan het begin van de negentiger jaren presenteerde Nielsen ook een cursus golf in de film Bad Golf Made Easier. De absoluut niet serieus te nemen instructie-film kreeg ook nog twee vervolgen met de titels Bad Golf My Way (1994) en Stupid Little Golf Video (1997), die ook in Nederland op VHS en later ook op dvd werden uitgebracht.

Stupid Little Golf Video
Stupid Little Golf Video

De comeback
Het zou tot 2003 duren voordat de witgehaarde acteur een comeback zou maken als President Harris van Amerika in de komische horrorparodie Scary Movie 3 van David Zucker. Het zou zijn meest succesvolle rol worden sinds de The Naked Gun-films en President Harris mocht ook in Scary Movie 4 terugkeren.

Scary Movie 4
Scary Movie 4

Zelfs op zijn tachtigste wist Leslie Nielsen niet van stoppen. Hij was in het theater te zien in de one-manshow Darrow, sprak stemmen in voor de tekenfilm-serie Zeroman en was een graag geziene gast in spelletjesprogramma's zoals The Price Is Right, Let's Make a Deal, Beat the Clock en Press Your Luck, als deze uitzendingen voor goede doelen steunden met hun programma. In 2007 is de acteur ook te zien op Discovery Channel in de reeks Doctor*Ology, waarin medische wetenschappen en technieken worden besproken.

In 2007 zien we Nielsen voor het eerst in tijden weer een serieuse rol spelen in het sterke drama Music Within. In het daaropvolgende jaar zien we de acteur als oom Ben schitteren in het wanproduct Superhero Movie, maar maakt dat daarna weer goed in de film An American Carol van David Zucker, waarin een documentairemaker van een drietal geesten een lesje krijgt over het fourth of July feest. In 2009 is de acteur te zien in de horror-parodie Stan Helsing en in Spanish Movie, een Spaanse variant van Scary Movie, waarin allerlei populaire Spaanse films in de zeik worden genomen. Nielsen is in de film te zien als de dokter.

Stan Helsing
Stan Helsing

De laatste jaren
Nielsen was tijdens zijn leven viermaal gehuwd, achtereenvolgend met nachtclub zangeres Monica Boyar (1950–1956), Alisande Ullman (1958–1973), Brooks Oliver (1981–1983) en Barbaree Earl (2001–2010). Uit zijn tweede huwelijk had Nielsen twee dochters, Maura en Thea Nielsen.

Naast doofheid leed de acteur ook aan osteoarthritis, een gewrichtsaandoening in zijn knie. Nielsen was zodoende ook te zien in een educatieve video van de Arthritis Research Centre of Canada (ARC), waarin hij een behandeling van een patient met de kwaal aan zijn knie liet zien.

Uit het Dagblad van het Noorden van 30 november 2010
Uit het Dagblad van het Noorden van 30 november 2010

In november 2010 werd Leslie Nielsen opgenomen in het ziekenhuis van Fort Lauderdale, Florida voor een behandeling van een longontsteking. Op 28 november maakte Doug Nielsen, een neef van Leslie, bekend dat zijn oom in zijn slaap was overleden aan complicaties, veroorzaakt door de longontsteking. Nielsen was 84 jaar. Zelfs na zijn dood wist de vriendelijke Canadees nog een glimlach op de gezichten van velen te toveren toen zijn grafsteen werd onthuld. Op de steen stond, naast de naam en de geboorte- en overlijdensdatum ook de tekst "Let 'Er Rip". De beste man had ons verlaten met een schetengrap! Briljant.

De grafsteen van Leslie Nielsen
De grafsteen van Leslie Nielsen

Wachtrij tickets Tomorrowland makkelijk te omzeilen

Drie Vlaamse bloggers zijn er vrij gemakkelijk in geslaagd de online wachtrij voor de kaartverkoop voor het festival Tomorrowland te omzeilen. Een simpele truc maakte het mogelijk om direct vooraan in de wachtrij te belanden, schrijft het drietal op hun blog.

De methode om vooraan in de wachtrij te belanden is verbluffend simpel. "Het belangrijkste is dat je op het juiste moment verbinding maakt met het ticketsysteem", aldus blogger Kristof Vosters. "We ontdekten dat de ticketpagina om de twee minuten een 'refresh' deed met een vertraging van zes seconden voor het terugsturen van een antwoord. Door in plaats van om 11 uur al om exact 10.57 uur en 54 seconden onze browsers te refreshen, kwamen we vooraan in de wachtrij te staan."

Naar eigen zeggen publiceren de drie bloggers deze informatie omdat ze vermoeden dat zwarthandelaren dezelfde methode hanteren om aan tickets te komen. Ze balen ervan dat zwarthandelaren woekerprijzen voor de tickets kunnen vragen op tweedehands verkoopsites.

De bloggers hebben voordat ze met dit verhaal naar buiten traden ook contact gehad met Paylogic, het bedrijf achter de online kaartverkoop. Volgens de krant De Morgen bevestigt het bedrijf het verhaal en stelt het dat de drie niets illegaals hebben gedaan. Paylogic geeft ook aan dat het systeem naar aanleiding van dit verhaal mogelijk verandert, al stellen de bloggers dat het wijzigen van het systeem op korte termijn een groot risico kan zijn in verband met de internationale kaartverkoop van Tomorrowland komend weekend.

Plasterk: Kamer niet verkeerd geÔnformeerd

Minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) ontkent dat hij de Tweede Kamer verkeerd heeft geïnformeerd over de inlichtingendiensten. "Ik weerspreek dat ik de Tweede Kamer verkeerd geïnformeerd zou hebben", zei hij dinsdag in een debat in de Tweede Kamer.

De bewindsman gaf toe tijdens een debat in de Tweede Kamer op 6 november te hebben "gespeculeerd" over mogelijke betrokkenheid van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA bij afluisterpraktijken in ons land, maar "dat is iets anders, het luistert nauw".

Dat de Kamer een verkeerde voorstelling van zaken kreeg, heeft hij niet gecorrigeerd toen bleek hoe de vork in de steel zat. Dat gebeurde omdat de standaardregel is dat niets over de werkwijze van de Nederlandse inlichtingendiensten naar buiten wordt gebracht.

Volgens oppositiepartijen als CDA, D66, SP en ChristenUnie had Plasterk de Tweede Kamer echter wel degelijk kunnen en moeten melden dat zijn eerdere uitlatingen niet klopten. Dat had hij desnoods vertrouwelijk kunnen doen. Maar de minister houdt vol dat dat geen optie is.

SP-Kamerlid Ronald van Raak meent dat Plasterk zich verschuilt achter staatsgeheimen en de grondwet om zijn eigen fout te verduisteren. "De minister van Binnenlandse Zaken was van plan om tot in de eeuwigheid de bevolking voor de gek te houden", zei hij. Volgens Van Raak is er sprake van onwil bij de minister.

Ook Gerard Schouw (D66) vroeg zich af of het kabinet van plan was "de leugen" voor altijd vol te houden en dus de voorstelling in stand te houden dat de Amerikanen de telefoongegevens verzamelden en niet de Nederlandse inlichtingendiensten. Volgens Gert-Jan Segers van de ChristenUnie heeft Plasterk de Kamer op het verkeerde been gezet, via de media en in de Kamer en heeft hij dat niet gecorrigeerd. "U heeft de Kamer achtergelaten met verkeerde informatie", zei hij.

Plasterk: Kamer niet verkeerd geïnformeerd
Plasterk: Kamer niet verkeerd geïnformeerd (Foto: ANP)

Celstraf voor schrappen huwelijk broer

De 50-jarige Ann Duffy is dinsdag tot 8 weken celstraf veroordeeld, omdat zij het huwelijk van haar broer zonder diens medeweten annuleerde. Dat meldde de BBC dinsdag. Duffy deed zich voor als de toekomstige vrouw van haar broer en belde het gemeentehuis van de Zuid-Engelse stad Plymouth om het huwelijk te annuleren.

De rechter noemde het gedrag van de vrouw, die had bekend, "wreed en wraakzuchtig". Duffy belde vorig jaar het gemeentehuis 20 dagen voor het huwelijk zou worden voltrokken. Vervolgens nam zij contact op met haar broer om hem te melden dat zij hem van een echtscheiding had gered. Als hij het wilde, zou zij hem een e-mail sturen waarin de annulering van het huwelijk werd bevestigd.

De broer en zijn toekomstige vrouw schakelden de politie in en besloten voorlopig niet te trouwen. Duffy zei dat ze haar toekomstige schoonzus niet mag en dat haar daarom verdriet wilde doen.

[DFB Pokal] Aubameyang kopt Dortmund naar laatste vier

Borussia Dortmund heeft zich dinsdag als eerste club bij de laatste vier van het Duitse bekertoernooi geschaard. De ploeg van coach Jürgen Klopp zegevierde moeizaam bij Eintracht Frankfurt. Het werd door een late goal van Pierre-Emerick Aubameyang 1-0 voor de bekerwinnaar van 2012.

Dortmund had het lange tijd bijzonder lastig met de nummer twaalf van de Bundesliga. Pas in de slotfase slaagden de bezoekers erin wat openingen in de vijandelijke defensie te creëren. Nadat Henrikh Mkhitaryan vlak daarvoor twee kansen had gemist, kopte Aubameyang acht minuten voor tijd uit een corner de winnende binnen.

Zaterdag Storm des Doods III

De weerliefhebbers van FOK! zitten er weer klaar voor. Zaterdag wordt er opnieuw een snoeiharde storm verwacht.

De derde 'Storm des Doods' staat namelijk voor de deur. En dat binnen iets meer dan drie maanden tijd. Eind oktober hadden we al een herfststorm, en daarna kwam natuurlijk de Sinterklaasstorm.

En zaterdag kunnen wij opnieuw een flinke storm opwachten. Er worden aan de kust namelijk windstoten voorspeld van maar liefst 150 kilometer per uur.

Deze storm komt helaas een dag te laat voor een mooie naam. Anders zou deze zeker de geschiedenisboeken ingaan als de 'Valentijnsstorm'.

Cameron maakt geld vrij voor wateroverlast

De Britse premier David Cameron heeft dinsdag door de aanhoudende overstromingen in Groot-Brittannië zijn bezoek aan het Midden-Oosten afgezegd. Het land heeft in 250 jaar niet zulk nat weer gehad. Cameron zei op een persconferentie dat 'het niet uitmaakt wat een reddingsoperatie kost' en dat de Britse regering er alles aan zal doen om slachtoffers te helpen.

De Britse premier zou Israël en de Palestijnse gebieden bezoeken, maar verklaarde dat er nu 'niets belangrijker is dan deze wateroverlast.' Er zijn nog honderden overstromingswaarschuwingen van kracht, waarvan er zestien in de categorie 'levensbedreigend' vallen. Het ergste moet mogelijk nog komen. Cameron kondigde aan dat hij het aantal militairen dat wordt ingezet bij de rampenbestrijding verhoogt naar zestienhonderd.

De Britse oppositie vindt dat Cameron veel te laat in actie komt. Linkse critici verwijten de conservatieve Cameron niet genoeg te hebben geïnvesteerd in dijkversterking en het uitbaggeren van rivieren. Aan rechterzijde vraagt men zich af waarom internationale ontwikkelingshulp niet gebruikt kan worden om Britse burgers te helpen.

Het regent in Engeland al meer dan een maand en overstromingen hebben al veel schade veroorzaakt. Honderden mensen die langs de Theems wonen hebben maandag hun woningen moeten verlaten toen de rivier buiten zijn oevers trad. Het waterpeil in de Theems steeg dinsdag verder en er wordt rekening mee gehouden dat nog eens honderden huizen overstromen.

Klooster klusflat Kleiburg

Een stukje cultuurverrijking in de Bijlmer. Een deel van Kleiburg , een flat in de Amsterdamse woonwijk, zal namelijk vanaf april dienst doen als klooster.

De K-buurt kon wel een opknapbeurtje gebruiken en hiervoor is een slimme oplossing bedacht: megaflat Kleiburg is omgedoopt tot klusflat. Alle appartementen zijn in de koop gegooid, met een soort supercasco-systeem. De woningen worden goedkoop aangeboden en een koper mag er zo ongeveer mee doen wat hij/zij maar wilt. Woningen kunnen afzonderlijk worden gekocht, maar ook in clusters en worden samengevoegd. Naast elkaar, onder en boven elkaar… het maakt niet uit.

Johannes van den Akker ziet hier wel wat in. Hij wil in april een optie nemen op zes aaneengesloten appartementen, teneinde een kloostergemeenschap te stichten. Niet zo'n ouderwetse met bruine pijen en kale, oude mannetjes die de hele dag in oude geschriften turen, maar meer iets dat lijkt op een ashram. De leefgemeenschap zal gaan bestaan uit vier huishoudens, waarvan twee gezinnen. De leden wonen in hun eigen appartementje, de overige twee ruimtes worden omgebouwd tot buurtkamer, een kapel en een gastenverblijf.

En… zoals het een zichzelf respecterend klooster betaamt, gaat men zich onder andere storten op het brouwen van bier! Dit brouwsel zal Kleibier gaan heten en het is de bedoeling dat het zo snel mogelijk na de stichting van het klooster op de markt komt.

[upd] Veel doden bij ongeluk legervliegtuig Algerije

Een transportvliegtuig van het Algerijnse leger is in de Algerijnse provincie Oum el Bouaghi, in het noordoosten van het land, neergestort. Dat heeft hoofd van de rampenbestrijding Farid Nechad gemeld.

Bij de crash zijn vermoedelijk 77 mensen om het leven gekomen. Aan boord van het toestel, een Hercules C-130, zouden vooral militairen hebben gezeten. Het toestel was vanuit de stad Tamanrasset onderweg naar Constantine. Volgens ooggetuigen heeft het toestel kort voor de landing een berg geraakt en is het vervolgens neergestort.

Eén van de inzittenden zou volgens Nachad ongeluk hebben overleefd. Hij sprak aanvankelijk van 102 doden, onder wie vier bemanningsleden. Dit werd later bijgesteld naar 77 doden. Legerwoordvoerder Lahmadi Bouguern zei dat het ongeluk het gevolg was van slecht weer. De regio waar het toestel neerstortte werd de afgelopen dagen al geteisterd door harde windstoten.

WK lonkt voor twijfelende Gudelj

Nemanja Gudelj mag hopen op deelname aan het WK. De talentvolle middenvelder van AZ staat aan de vooravond van een moeilijke keuze.

Het jeugdexponent van NAC Breda is geboren in Servië, en groeide op in Nederland. Omdat zijn ouders allebei uit Bosnië afkomstig zijn kan Gudelj kiezen tussen drie nationale ploegen waarvoor hij wil uitkomen.

"Ik ben geboren in Servië, opgegroeid in Nederland, heb van mijn twaalfde tot mijn zestiende voor KNVB-teams gespeeld en daarna alle Servische jeugdelftallen doorlopen", somt hij het verloop van zijn nog prille interlandloopbaan op tegenover Voetbal International. "Maar mijn ouders komen allebei uit Bosnië & Herzegovina, waar mijn oma's en andere familieleden ook nog wonen. Ook voor dat land zou ik kunnen uitkomen."

Bondscoach Safet Susic ziet het naar verluidt wel zitten in Gudelj. Zo zou hij de zoon van trainer Nebojsa Gudelj graag van dichtbij aan het werk zien. "Van Bosnische media heb ik nu vernomen dat de bondscoach van plan is me één dezer dagen te bellen", zegt Gudelj daarover. "Hij zou mij en nog twee andere jongens eventueel bij zijn groep willen halen."

Voorlopig schuift Gudelj een keuze nog voor zich uit. Het WK in het shirt van Bosnië is evenwel een aantrekkelijke optie. "Stel dat de bondscoach van Bosnië me er graag bij heeft en dat dan ook de enige optie is, dan ga ik daar zeker serieus over nadenken. Want hoe vaak krijg je de kans om een WK mee te maken, en dan ook nog in Brazilië? Maar het is geen kleine keuze en die zal ik dan ook niet overhaast maken. Want als ik één keer voor Bosnië speel, kan ik niet meer terug."

Sochi dag 5, de leukste tweets

Elke dag verzamelen we hier op FOK!sport de leukste tweets over de Olympische Spelen in Sochi. Een overzicht van de leukste, grappigste en opmerkelijkste berichten op Twitter zie je hieronder.

Margot Boer schreef vandaag geschiedenis door als eerste Nederlandse vrouw ooit een medaille te behalen op de olympische 500 meter, ze werd knap derde. Dit moest uiteraard gevierd worden.

In tegenstelling tot de mannen bleek deze vandaag niet nodig te zijn.

Michel Mulder, Jan Smeekens en Ronald Mulder mochten vandaag na de extreem spannende 500 meter van gisteren de medailles op komen halen.

De Nederlandse bobsleeërs Esmé Kamphuis en Judith Vis zullen in ieder geval tot op het bot gemotiveerd zijn geraakt bij het zien van dit succes.

Johnny Quinn zat in Sochi al opgesloten in zijn badkamer en in een lift, maar toen enkele van zijn landgenoten ergens niet in konden was hij nergens te bekennen.

Quinn heeft met zijn acties ook buiten Sochi wat losgemaakt.

Bij het langlaufen stond vandaag de sportiviteit hoog in het vaandel. Het finishen van een race is belangrijker dan deze ook winnen.

Voor aanvang van de sprint werd vanwege de warme omstandigheden zout op het parkoers gestrooid om de sneeuw beter te laten binden. Het ziet er alleen wat vreemd uit.

We blijven even in de bergen, want Bob de Jong werkt daar ontspannen toe naar zijn 10.000 meter die hij nog moet schaatsen.

Ook in de bergen kun je lekker relaxen, zoals diezelfde De Jong laat zien.

Vandaag was het ook de dag dat Dolf van der Wal en Dimi de Jong in actie mochten komen, helaas zonder succes.

Uiteraard mag Zdeno Chara vandaag niet ontbreken, want hij blijft populair bij de sporters in Sochi.

Ook vandaag stond er weer curling op het programma, alleen had de Russische coach meer oog voor iets anders dan voor de wedstrijd.

De Britse dames maakten tegen de Verenigde Staten in één end liefst zeven punten, een nieuw olympisch record. Per end worden er door iedere ploeg acht stenen gegooid.

Snowboardster Jamie Anderson kreeg wel een hele bijzondere brief om gemotiveerd te raken.

De Britse Katie Summerhayes mag dan wel geen medaille gewonnen hebben op de skislopestyle, maar een van haar sprongen is wel mooi in beeld gebracht.

Vandaag stond er weer een nieuwe sport op het programma. De vrouwen gingen voor het eerst in olympisch verband van de schans.

De winst was verrassend voor de Duitse Carina Vogt die tot vandaag nog maar één wedstrijd gewonnen had.

Tot slot laten we zien dat sporten maar relatief is.

Meer problemen voor de bitcoin

De bitcoin kwam dinsdag nog verder onder vuur te liggen, nadat een tweede handelsplatform de handel in de virtuele valuta had stil gelegd. Het Bitstamp-platform meldde dinsdag dat er een mogelijke hackers-aanval op zijn software heeft plaatsgevonden en bevroor alle transacties, zo meldde dinsdag de krant The Wall Street Journal.

Maandag legde ook al handelsplatform Mt.Gox de handel in bitcoins stil, eveneens na problemen met de software. Mt.Gox zei onderzoek te doen naar 'ongewone activiteiten', nadat duidelijk was geworden dat een ontwerpfout het mogelijk maakt om te knoeien met bitcointransacties.

De virtuele munt kreeg de afgelopen weken meer tegenslag te verduren. Zo verbood Rusland de handel in de munt en werd in de VS een bitcoin-miljonair gearresteerd in verband met mogelijke witwaspraktijken.

[Overzicht] Uitslagen Sochi dag 4

Vandaag was de vierde dag van Olympische Winterspelen in Sochi. FOK!sport geeft je iedere avond een overzicht van de prestaties van de Nederlanders, de meest opvallende sportmomenten en de uitslagen van finales.

Vandaag werd er door Nederland voor de verandering weer eens geschiedenis geschreven op de schaatsbaan. Margot Boer won het brons op de 500 meter, wat de eerste Nederlandse medaille ooit is door een vrouw op deze afstand. Het goud ging naar Sang-Hwa Lee. Zij maakte haar favorietenrol waar door goud te winnen en ook nog eens een olympisch record te schaatsen. Het zilver ging naar de Russin Olga Fatkulina.

Bij het snowboarden was er minder succes voor Nederland. Dolf van der Wal en Dimi de Jong werden al in de kwalificaties uitgeschakeld. Grote favoriet was de Amerikaan Shaun White, de olympisch kampioen van 2006 en 2010, maar hij belandde nu net naast het podium. Het goud ging naar de Zwitser Iouri Podladtchikov. Het zilver ging naar de nog maar 15-jarige Japanner Ayumu Hirano. Diens landgenoot Taku Hiraoki was goed voor het brons.

Ook bij het schansspringen voor vrouwen, voor het eerst olympisch, won de favoriete niet. De Japanse Sara Takanashi werd vierde. De titel ging naar de Duitse Carina Vogt. 

Uitslagen Finales:

Sport Onderdeel man/vrouw Goud Zilver Brons
Biatlon 10 km achtervolging vrouwen Darja Domratsjeva (Wru) Tora Berger (Noo) Teja Gregorin (Slo)
Freestyleskiën Slopestyle vrouwen Dara Howell (Can) Devin Logan (VS) Kim Lamarre (Can)
Langlaufen Sprint vrouwen Maiken Caspersen Falla (Noo) Ingvild Flugstad Ostberg (Noo) Vesna Fabjan (Slo)
Langlaufen Sprint mannen Ola Vigen Hattestad (Noo) Teodor Pederson (Zwe) Emil Jonsson (Zwe)
Rodelen Individueel vrouwen Natalie Geisenberger (Dui) Tatjana Hufner (Dui) Erin Hamlin (VS)
Schaatsen 500m vrouwen Sang-Hwa Lee (Zko) Olga Fatkoelina (Rus) Margot Boer (Ned)
Schansspringen Normale schans vrouwen Carina Vogt (Dui) Daniela Iraschko-Stolz (Oos) Coline Mattel (Fra)
Snowboarden Halfpipe mannen Iouri Podladtchikov (Zwi) Ayumu Hirano (Jap) Taku Hiraoka (Jap)

Medaillespiegel:

# Land
1 Noorwegen 4 3 4 11
2 Canada 4 3 2 9
3 Duitsland 4 1 0 5
4 Nederland 3 2 3 8
5 Verenigde Staten 2 1 4 7
6 Zwitserland 2 0 0 2
7 Rusland 1 3 3 7
8 Oostenrijk 1 3 0 4
9 Frankrijk 1 0 2 3
10 Wit-Rusland 1 0 0 1
- Zuid-Korea 1 0 0 1
- Polen 1 0 0 1
- Slowakije 1 0 0 1

Plasterk biedt Kamer excuses aan

Minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) heeft de Tweede Kamer dinsdag zijn excuses aangeboden voor zijn uitlatingen in een Nieuwsuur-uitzending op 30 oktober vorig jaar.

Plasterk zei daarin dat het niet de Nederlandse veiligheidsdiensten waren die 1,8 miljoen data over telefoongesprekken hadden verzameld. Dat bleek later onjuist. "Ik heb een verklaring gepresenteerd, terwijl ik niet zeker wist of die correct was. Dat was beslist zeer onverstandig van mij. Ik had dat niet moeten doen. Een niet vaststaande verklaring opperen, was een verkeerde keuze. Ik had me moeten beperken tot wat ik met zekerheid kon zeggen. Ik bied daarvoor mijn excuus aan", zei Plasterk.

Hij zei dat hij het toen "van groot belang" vond om te melden dat niet de Nederlandse veiligheidsdienst AIVD tegen de Nederlandse wet in gesprekken had afgetapt. Hij had hiervoor geen alternatief moeten presenteren, maar deed dat wel, door te zeggen dat de Amerikanen de gesprekken hadden onderschept.

Plasterk erkent dat hij heeft gespeculeerd. "Speculeren was buitengewoon onverstandig, dat had ik niet moeten doen."

Plasterk verdedigt zich dinsdag samen met minister Jeanine Hennis van Defensie tegen beschuldigingen dat zij de Kamer verkeerd hebben geïnformeerd over het aftappen van metadata. De oppositie heeft een motie van wantrouwen achter de hand voor het geval Plasterk niet overtuigend antwoordt op de vragen.

Plasterk biedt Kamer excuses aan
"Sorry."

Braziliaan Adriano maakt nieuwe comeback

Adriano maakt opnieuw een rentree op de voetbalvelden. De 31-jarige Braziliaan heeft getekend bij Atletico Paranaense. Adriano trainde bij de Braziliaanse club al sinds december mee. Zijn eerste comeback liep in 2012 uit op een teleurstelling. Adriano verliet Flamengo zonder een wedstrijd te hebben gespeeld.

De 47-voudig international, die bijna twee jaar al geen duel speelde, hoopt bij Atletico Paranaense de Copa Libertadores te winnen, de Zuid-Amerikaanse tegenhanger van de Champions League. "Het is de enige titel die ik nog niet heb gewonnen", reageert Adriano.

De aanvaller speelde in Europa voor Internazionale, AS Roma, Parma en Fiorentina. Hij pakte met Inter vier landstitels en won met Brazilië de Copa America en de Confederations Cup.

Advocaten willen video plassende Bieber tegenhouden

De advocaten van Justin Bieber zijn niet blij met videomateriaal dat is opgenomen na de arrestatie van de zanger in Miami Beach. Op een filmpje zou te zien zijn dat Bieber zijn blaas leegt in de cel, schrijft de Amerikaanse entertainmentsite TMZ. Biebers advocaten proberen nu via de rechter voor elkaar te krijgen dat er geen materiaal meer naar buiten komt voor zij het hebben gezien.

Volgens een ingewijde is er filmmateriaal waarop te zien is hoe Bieber strompelt en struikelt terwijl hij een aantal tests ondergaat. Ook zouden bij het plassen in zijn cel zijn edele delen in beeld komen. "Dit lijkt me een goede reden voor zijn advocaten om te proberen te voorkomen dat het materiaal naar buiten komt", aldus de bron. "Als ik het beeld wilde schetsen dat mijn cliënt onschuldig is, zou ik ook niet blij zijn met zo'n video."

De 19-jarige Bieber werd eind vorige maand opgepakt omdat hij onder invloed van marihuana en medicijnen achter het stuur zat. Hij verzette zich tegen zijn arrestatie en reed met een ongeldig rijbewijs. Op 3 maart moet hij zich verantwoorden voor een rechter.

Politie haalt drugsmarktplaats offline

De Nederlandse politie heeft een website offline gehaald waar illegale waren werden verkocht. Op de marktplaats Utopia konden bezoekers anoniem onder meer drugs bestellen.

De site was alleen toegankelijk via het zogeheten TOR-netwerk. Daarmee kunnen mensen anoniem internetten. Utopia was sinds vorige week online. Wie de site nu bezoekt krijgt de melding dat de Nederlandse politie de marktplaats heeft geblokkeerd.

Het landelijk parket van het Openbaar Ministerie heeft opdracht gegeven de site offline te halen, liet een woordvoerder dinsdagavond weten. Dat gebeurde in het kader van een strafrechtelijk onderzoek, waarover de zegsman verder niets kwijt wilde. Justitie maakt later deze week meer over de zaak bekend.

World of Warcraft stijgt weer in kwartaalcijfers

World of Warcraft laat momenteel een stijging zien van betalende spelers. Na een lange periode van daling, is het ledenaantal het afgelopen kwartaal gestegen met tweehonderdduizend. Dit blijkt uit de jaarcijfers van Activison Blizzard.

Het spel verloor in het begin van 2013 maar liefst een ruime één miljoen betalende spelers, waarna verschillende users het somber inzagen. Inmiddels laat het spel een ander beeld zien en begint het weer te groeien. Ooit waren twaalf miljoen spelers bereid te betalen voor WoW, maar vandaag de dag zijn dat er nog maar ongeveer acht miljoen.

Ook daalt de omzet van Blizzard, dit is vooral te wijten aan het gebrek aan micro-transacties in het spel. Warlords of Draenor komt dit jaar uit en wordt dan ook de nieuwste uitbreiding, Blizzard hoopt hiermee veel goed te maken. Nieuwe dingen zijn al in de in-game store toegevoegd. Een eventuele releasedatum is nog niet bekend.

PatiŽnten blij met veroordeling neuroloog Jansen

De veroordeling van de Twentse ex-neuroloog Ernst Jansen tot drie jaar cel is 'geweldig'. Dat heeft letselschadespecialist Yme Drost dinsdag na het voorlezen van het vonnis door de rechtbank gezegd. Drost, die veel van Jansens slachtoffers bijstaat, sprak van een 'vernietigend oordeel'.

De 68-jarige Jansen zou er verstandig aan doen niet in hoger beroep te gaan, zo zei Drost. Het Openbaar Ministerie eiste zes jaar, en de straf van drie jaar kan bij een behandeling in hoger beroep zomaar hoger uitpakken. Jansens raadsman Frank van Gaal kondigde even later aan dat hij een hoger beroep 'meer dan waarschijnlijk' acht.

"Het is voor het eerst dat een medicus zo zwaar wordt gestraft voor dit soort feiten", memoreerde de Hengelose letselschadespecialist. Hij had niets dan lof voor het OM, dat de zaak op een 'uitstekende' manier had bepleit, en voor de rechtbank, die zich 'zeer deskundig' had betoond tijdens de behandeling.

Drost stelde dat hij tegenover intimi had gerekend op een celstraf van twee jaar plus een jaar voorwaardelijk. Dat de rechtbank de geëiste zes jaar zou opleggen had hij niet verwacht. Jansen werd vrijgesproken van het in hulpeloze toestand brengen en houden van patiënten.

Een oud-patiënt van Jansen die dinsdag ook in de rechtbank aanwezig was, had hem desalniettemin graag voor zes jaar achter de tralies zien verdwijnen. "Drie is ook goed, maar ik had op zes jaar gehoopt. Want wij hebben levenslang. We vergeten dit nooit meer."

De zaak tegen Jansen is de grootste medische strafzaak in de Nederlandse geschiedenis. Jansen werd veroordeeld omdat de rechtbank hem schuldig acht aan de zelfmoord van een patiënte en aan het toebrengen van zwaar lichamelijk en psychisch letsel door zijn jarenlange misdiagnoses en verkeerde behandelingen.

Jansen stelde volgens de rechters lichtvaardig diagnoses, besprak de patiënten niet met zijn collega's, deed geen aanvullend onderzoek, schreef zware medicijnen voor, hield bijwerkingen niet in de gaten en negeerde richtlijnen en protocollen. Aandoeningen die patiënten wel hadden, bleven ondertussen jarenlang onbehandeld. Veel patiënten kampen nog steeds met depressies.

Miley heeft Duits neukertje

Miley Cyrus heeft besloten te onderzoeken of de spreekwoordelijke Duitse helm op waarheid berust. Naar verluidt heeft de jonge diva namelijk een Duitser aan de haak geslagen.

Het slachtoffer zou niemand minder dan de Duitse fotograaf Cornelius Käss zijn. Deze plaatjesschieter is thans woonachtig in Londen.

De twee hebben elkaar in november ontmoet tijdens een fotoshoot. Een maand later werden ze gespot in Los Angeles.

Miley is dolblij met haar nieuwe neukertje. "Miley raakt niet uitgepraat over hem", weet een bron. Het stel is vastbesloten elkaar binnenkort weer op te zoeken in Londen.

GOATY 2014 komt deze lente

Het meest geanticipeerde spel van 2014 komt deze lente op Steam. Nu vraag jij je natuurlijk af welk spel dat is. Niets anders dan Goat Simulator. Het razendsnelle spel waarbij je een geit speelt en tegen dingen aanrent; een soort Tony Hawk zonder het skaten, maar mét geiten. 

De developers hadden eerder al alpha-gameplay laten zien en door de populariteit van de video konden ze er niet meer tegen. ''OKÉ INTERNET, HET LIJKT EROP DAT JIJ WINT, GOAT SIMULATOR WORDT ONZE VOLGENDE IP.'' Aldus de developers.

Het spel kost ongeveer tien euro en is nu al te bestellen.

 

De Second Son Collectors Edition voorgesteld

Er is een trailer opgedoken met de Collectors Edition van Infamous: Second Son. In de trailer zien we de spullen die meegeleverd worden met de game. 

In de Collectors Edition vind je het volgende:

  • de game (no shit)
  • Premium replica van Delsin's jack, waarin je de game in kunt stoppen, zodat het warm blijft
  • een flessenopener, handig voor het openen van flesjes
  • badges
  • een munt voor verzamelaars van , uh, munten
  • een Delsin-muts, voor deze koude winter
  • Cole's Legacy, een speciale DLC-missie

Infamous: Second Son komt 21 maart uit voor PlayStation 4.

Obama sust Hollande over NSA maar belooft niets

De Verenigde Staten hebben geen enkel land beloofd het niet te bespieden, maar doen hun best bij inlichtingenwerk in het buitenland de privacy te eerbiedigen. Met die geruststelling van de Amerikaanse president Barack Obama moest zijn Franse collega en gast François Hollande het dinsdag doen.

Obama onderstreepte nog eens dat de Amerikaanse diensten zich in de inlichtingengaring stevig moeten blijven weren. Zowel de VS als hun bondgenoten zijn het er immers over eens dat bepaalde terreurgroepen een gevaar blijven vormen, zei de Amerikaanse president.

Veel Europese regeringen hebben de onthullingen van de afgelopen maanden over de spionagepraktijken van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA met verontwaardiging ontvangen. Frankrijk en Duitsland beloofden het voortouw te nemen in onderhandelingen met de VS over een overeenkomst die onderlinge spionage voortaan uit de wereld moest helpen. Maar die besprekingen bleven tot dusver vruchteloos.

Obama en Hollande stonden dinsdag in Washington samen de pers te woord. Hollande is op staatsbezoek in de VS.

'Baas Roemeens strafkamp schuldig aan 115 doden'

Een Roemeens onderzoeksinstituut beschuldigt Florian Cormos, de baas van het strafkamp Cernavoda, van misdaden tegen de menselijkheid. Cormos zou ten tijde van het communistische bewind in het land betrokken zijn geweest bij de moord op 115 politieke gevangenen.

Het Roemeense Instituut voor Onderzoek naar Misdaden ten tijde van het Communisme heeft dinsdag een dossier overhandigd aan het openbaar ministerie waarin de beschuldigingen uitgebreid uit de doeken worden gedaan. Volgens Andrei Muraru van het instituut is er 'overduidelijk bewijs' dat Cormos een beleid van 'uitroeiing' hanteerde.

Cormos stond van december 1952 tot april 1953 aan het hoofd van het strafkamp. Gevangenen zouden in die tijd zijn geëlektrocuteerd. Ook zou er met paarden over de gevangenen zijn gereden. "Ze stierven met een regelmaat van één per dag", stelt Muraru.

De inmiddels 87-jarige Cormos ontkent alle beschuldigingen. Hij wijst erop dat hij zelf ook drie jaar vastzat onder het communistische bewind. Volgens Muraru strafte het regime Cormos echter omdat diens 'wreedheid te zichtbaar werd en door het Westen dreigde te worden opgemerkt'.

Cormos is de derde directeur van een strafkamp of gevangenis die ervan wordt beschuldigd betrokken te zijn bij de moord op en het martelen van politieke gevangenen. Volgens historici zaten in de jaren vijftig en zestig meer dan vijfhonderdduizend politieke gevangenen vast. Meer dan honderdduizend gevangenen kwamen om het leven.

Een ninja in tien seconde

Dan Pearce, winnaar van een BAFTA’s Young Game Designer’s Award en BAFTA Breakthrough Brit, kondigt samen met indie-uitgever Mastertronic de game 10 Second Ninja aan.

10 Second Ninja is een snelle actie-puzzelgame. Dit keer zijn er eens geen zombies, maar weer oude vertrouwde Nazi-robots uit de ruimte. Zij willen de wereld veroveren en jij, de eerste ninja op aarde, moet ze in elk level binnen tien seconde verslaan. Met veertig levels waarin 120 sterren te verdienen zijn heb je nog een uitdagingom op de leaderboards te komen.

Dan Pearce van GameDesignDan vertelt: "I’m really excited to finally get this game out. It’s been the game that taught me how to make games, and it’s been a pretty long process. It’s nice to finally be in a place where I feel confident in the game, and I genuinely feel in my heart of hearts that it’s a good time. 10 Second Ninja couldn’t have got to this stage without Mastertronic, who’ve done an amazing job at helping me wrap this game up. I can’t wait for people to get their hands on it and start making me feel bad on my own leaderboards."

10 Second Ninja komt 5 maart uit voor pc en Mac. Het spel kost tien dollar en is te krijgen via Steam en Get Games.


Dodelijke vechtpartij Zwolle niet bestraft

Een 35-jarige man uit Zwolle hoeft niet de gevangenis in voor het doodsteken van een agressieve ex van zijn schoonzus in juni vorig jaar. Volgens de rechtbank in Zwolle handelde de dader uit noodweer.

Het slachtoffer viel op de avond van 9 juni in een woning in de Sumatrastraat zijn ex-vriendin en een vriendin van haar aan. De man probeerde de vrouwen te beschermen en mengde zich in de vechtpartij. Hij zwaaide met een mes in de richting van het slachtoffer, dat daarbij dodelijke verwondingen opliep.

De rechters achten bewezen dat de messentrekker het slachtoffer heeft gedood maar hij hoeft daarvoor niet de cel in. Volgens de rechtbank handelde hij proportioneel en is een straf niet op zijn plaats. Justitie had een gevangenisstraf van zes jaar geëist.

Een niet zo'n lief dagboek van Yaiba

Tecmo Koei heeft het tweede 'lief dagboek' over Yaiba: Ninja Gaiden Z online gezet. In deze trailer zien we onder andere Yosuke Hayashi en Keiji Inafune spreken over de wereld en de personages in de game.

De makers laten het ontwikkelproces zien waarin Yaiba Kamikaze, de antiheld, geboren wordt. In Yaiba: Ninja Gaiden Z zint de antiheld op wraak op de Ninja Gaiden-held Rya Hayabusa. Hij gaat zombies te lijf, soms wel erg letterlijk, om Ryu te vermoorden.

Yaiba: Ninja Gaiden Z komt 21 maart uit op pc, PlayStation 3 en Xbox 360.

Britse curlingdames met zevenklapper langs VS

De Britse curlingdames hebben uitgehaald tegen de Verenigde Staten. In het vierde end wisten de Britse vrouwen maar liefst zeven punten te scoren. Een team heeft acht stenen en kan dus ook maximaal acht punten per end scoren. Het is voor het eerst in de geschiedenis van de Olympische Spelen dat een team zeven punten in één end maakt. 

Zwitserland heeft haar derde overwinning geboekt door Zuid-Korea met 8-6 te verslaan. China won van Rusland en Japan was te sterk voor Denemarken. De vrouwen komen woensdag weer in actie. 

Uitslagen

Land Land Uitslag
Groot-Brittannië Verenigde Staten 12-3
Zuid-Korea Zwitserland 6-8
China Rusland 7-5
Denemarken Japan 3-8

Stand

# Land Gespeeld Gewonnen Verloren
1 Zwitserland 3 3 0
2 Canada 2 2 0
3 Rusland 3 2 1
4 China 2 1 1
4 Groot-Brittannië 2 1 1
4 Japan 2 1 1
4 Zuid-Korea 2 1 1
4 Zweden 2 1 1
9 Denemarken 3 0 3
9 Verenigde Staten 3 0 3

Programma - sessie IV - woensdag 11:00 uur (Nederlandse tijd)

Land Land
Verenigde Staten China
Zuid-Korea Zweden
Japan Rusland
Canada Groot-Brittannië

Vijf jaar cel geŽist tegen onderwereldbankier

Een 49-jarige man uit Abcoude gaat als het aan justitie ligt vijf jaar de cel in voor 'ondergronds bankieren'. Hij hield zich hier volgens het OM jarenlang mee bezig en gebruikte een pizzeria als dekmantel. Er gingen bedragen van meer dan een miljoen euro in om.

Ondergronds bankieren is ook wel bekend als hawalabankieren. Hawala is een informeel bankensysteem dat is ontstaan in landen waar regulier bankieren moeilijk was of mensen weinig vertrouwen hadden in banken. Deze bankiers vragen niet naar de herkomst van het geld.

De Abcoudenaar verzamelde volgens justitie een internationaal netwerk aan mensen en diensten om zich heen om zijn imperium in stand te houden. Tegen de rechterhand van de hoofdverdachte eiste het OM een celstraf van 36 maanden. De vrouw van de hoofdverdachte hoorde een werkstraf van tachtig uur eisen.

In de zaak staan naast de hoofdverdachte zes mensen terecht. Ze hebben met hun praktijken het legale economische verkeer in gevaar gebracht, stelt de officier van justitie. De officier eiste behalve gevangenisstraffen ook boetes tot achttienduizend euro. Op de villa van de man in Abcoude en een tweede woning in Amsterdam is beslag gelegd.

Duitse Vogt eerste olympische schansspringkampioene

Carina Vogt is verrassend de eerste olympisch kampioene bij het schansspringen geworden. De vorige week 22 jaar oud geworden Duitse haalde dit seizoen al talloze malen het podium in de World Cup, maar een overwinning op het hoogste niveau was haar nog nooit gelukt. Zeer verrassend was dat de Japanse topfavoriete Sara Takanashi het podium niet haalde.

Na de eerste ronde ging Vogt al verrassend aan de leiding. Ze had een voorsprong van ruim een punt op de achttienjarige Française Coline Mattel. Derde stond Takanashi, die van de laatste negentien World Cups slechts vijf keer niet won. Daniela Iraschko-Stolz uit Oostenrijk, één van de twee vrouwen die Takanashi dit seizoen versloeg, stond na de eerste sprong op de vijfde plek.

In de tweede ronde was het vooral Iraschko-Stolz die indruk maakte. Ze sprong als eerste van de kanshebbers en pakte direct de leiding. Nadat de Italiaanse Evelyn Insam, vierde na één omloop, de Oostenrijkse niet voor wist te blijven was het de beurt aan Takanashi. De sprong van de pas zeventienjarige was echter niet goed genoeg, waardoor meteen vrijwel zeker was dat een medaille er niet in zou zitten. De laatste keer dat ze het podium niet haalde was al meer dan een jaar geleden.

Mattel kon haar tweede plek niet vasthouden, maar pakte wel verrassend het brons. Vervolgens leek Vogt net niet ver genoeg te springen, maar nadat de score bekend werd kon de Duitse toch feest vieren. Met 1,2 punten voorsprong op de zilveren Iraschko-Stolz pakte Vogt het eerste olympische schansspringgoud voor vrouwen.

FOK!toen: Deep Purple

Vandaag verhaalt FOK!toen over Deep Purple – niet de hardrockband, maar het liedje waarnaar die band vernoemd is. Dat liedje heet ook “Deep Purple” en stond precies 75 jaar geleden maar liefst negen weken op één in de VS. Wat Deep Purple, “Deep Purple” en president Kennedy met elkaar te maken hebben, lees je daarom vandaag in FOK!toen.

Big Band-leider Larry Clinton (en Betty George), die de eerste hitversie van "Deep Purple" uitbracht.Big Band-leider Larry Clinton (en jazz-zangeres Betty George), die de eerste hitversie van "Deep Purple" uitbracht.

“Deep Purple” is de start van een FOK!toen-reeks over legendarische nummers die dit jaar hun 75e verjaardag vieren (van “When the Saints Go Marchin' In” tot “We'll Meet Again”). Het liedje werd in 1933 als pianostuk geschreven door pianist Peter DeRose. In de vijf jaar erna was er steeds meer vraag naar de bladmuziek en pingelde de halve wereld reeds het deuntje.

Eind '38 schreef lyricist Mitchell Parish daarom een tekst op de melodie. Big Band-ster Larry Clinton nam samen met zijn orkest en zangeres Bea Wain het nummer in januari 1939 op en bracht het direct op single uit:


When the deep purple falls over sleepy garden walls

And the stars begin to flicker in the sky
Through the mist of a memory you wander back to me
Breathing my name with a sigh

In the still of the night, once again I hold you tight
Though you're gone, your love lives on when moonlight beams
And as long as my heart will beat, lover, we'll always meet
Here in my deep purple dreams

De single schoot als een pijl omhoog in de Amerikaanse hitlijsten en stond daar dertien weken in, waarvan negen weken op één. In de Billboard-jaarlijst van '39 kwam het op plaats vier. Daarnaast kwam het nummer in de eind 1939 samengestelde lijst der jaren '30 op plekje 98 terecht.

“Deep Purple” was zo'n succes dat het regelmatig opnieuw in de lijsten kwam in de vorm van een cover: Bing Crosby, Artie Shaw en Guy Lombardo kwamen er nog in 1939 mee op respectievelijk de veertiende, zeventiende en negende plek. In '49 volgden Paul Weston (20) en The Ravens (87), en in '57 knalde de versie van Billy Ward & The Dominoes radio's uit vanaf de 22e plek. Ook Donny en Marie Osmond deden een gooi en piekten in 1976 op plaats veertien.


 Het nummer was zo immens populair dat er begin jaren '40 zelfs een 'sound film' van werd gemaakt. Die korte muziekfilmpjes werden ook wel 'soundies' genoemd en waren een zeer vroege variant van videoclips.

Bekendste versie: Nino Tempo & April Stevens
Klik hier om te luisteren. (Embedden kan pas na 70 jaar.)
Hier vind je een live-opname.
Hier een live-opname van tientallen jaren na dato.
En hier zingen Nino en April "Hey! Baby".

De bekendste cover was in november 1963 de honderdste nummer één-hit in de Billboard Hot 100 en scoorde ook in Nederland goed; het bereikte een tweede plaats. De bovengemiddeld knappe broer en zus Nino Tempo en April Stevens [geboren Antonino en Carol LoTempio] hadden een heel eigen versie van het nummer uitgebracht en veroorzaakten daarmee nogal wat tienerliefdes: in de commentaren op YouTube stellen mannen nog altijd verliefd te zijn op April, vrouwen op Nino.

April Stevens en Nino Temple, 1965
April Stevens en Nino Temple, 1965

"Wat een kutnummer!"
Producer Ahmet Ertegun was niet erg overtuigd van de meerwaarde van hun cover van “Deep Purple” en noemde het liedje 'het meest beschamende' dat het duo ooit had opgenomen. Het kwam terecht op de B-kant van de single "I've Been Carrying A Torch For You So Long That It Burned A Great Big Hole In My Heart.” Radiozenders negeerden de A-kant echter en speelden massaal “Deep Purple.”

April en Nino mochten in de herfst van '63 bij Kennedy in het Witte Huis op de thee en beelden daarvan werden door jeugd wereldwijd gekoesterd. Het nummer stond daarnaast de week vóór de moord op Kennedy op één in de VS. Daarom herinnert dit liedje vele mensen van boven de zestig nog steeds aan de moord op JFK. “Deep Purple” won uiteindelijk in 1964 de Grammy voor Best Contemporary Song, een eer die ook o.a. “Georgia on My Mind” ('61), “Let's Twist Again” ('62) en “Bridge over Troubled Water” ('71) ten deel viel.

Nino kon de tekst niet onthouden
Nino's unieke manier van zingen (met 'oooh!'-uithalen) wordt door velen gezien als een inspiratiebron voor Paul McCartney. Een fameus aspect van het nummer is daarnaast de zwoele stem van April, die halverwege het liedje de regels hardop voorleest voordat haar broer ze zingt.

Nino kon de tekst namelijk niet goed onthouden bij de eerste paar keer oefenen en viel tijdens het tweede couplet steeds terug op de tekst van het eerste. April zei de teksten daarom voor, hetgeen prima werkte. Toen anderen de oefenversie hoorden waren ze direct overtuigd: die 'hulp' moest ook in de album- en single-opname worden verwerkt. Zo geschiedde, al vond Nino het aanvankelijk maar niks.

Deep Purple-gitarist Ritchie Blackmore. Copyright Wiki-user W.W. Thaler/H. Weber; Hildesheim, 1970.
Deep Purple-gitarist Ritchie Blackmore. Copyright Wiki-user W.W. Thaler/H. Weber; Hannover, 1970.

Favoriete nummer van oma
Toen de Engelse rockband Roundabout van een tour in Denemarken en Zweden terugkwam in april 1968, vergaderden ze over een nieuwe naam. Gitarist Ritchie kreeg plots een idee: zijn oma speelde haar favoriete liedje vaak op de piano. Dat liedje was, je raadt het al, de 1939-versie van “Deep Purple”. De rest is geschiedenis: de band koos voor de naam Deep Purple en werd één van de grootste hardrockbands aller tijden.

Deep Purple heeft echter helaas nooit “Deep Purple” gecoverd. Dat had een interessant experiment kunnen zijn en een minstens even andere versie van het nummer opgeleverd, als de April & Nino-versie verschilt van het origineel van 24 jaar eerder. 

Volgende keer in FOK!toen-1939: "The Lion Sleeps Tonight"

Mulder tegen Morrison, Verweij treft Davis op 1.000m

Michel Mulder komt woensdag in de zeventiende rit van de 1.000 meter in actie. De olympisch kampioen van de halve afstand is gekoppeld aan de Canadees Denny Morrison, zo wees de loting dinsdag uit. Een rit later verschijnt Koen Verweij in de baan tegen Shani Davis, de winnaar van de laatste twee olympische 1.000 meters.

Mark Tuitert moet als eerste van de in totaal vier Nederlanders opdraven. Hij rijdt in de vierde rit tegen de Canadees Muncef Ouardi. Stefan Groothuis treft in rit zestien de Duitser Nico Ihle.

Nederland wist tot dusver op alle vier de afstanden een plak te veroveren. Mocht daar op de 1.000 meter ook in worden geslaagd, dan wordt het medailletotaal van vier jaar geleden in Vancouver overtroffen. Destijds bleef de teller steken op acht medailles.

Obama: verzoening VS en Frankrijk is mirakel

De Verenigde Staten en Frankrijk hebben het ondenkbare gepresteerd door hun meningsverschillen rond de inval in Irak bij te leggen. Dat vindt de Amerikaanse president Barack Obama.

Geflankeerd door zijn Franse ambtgenoot François Hollande, die in de VS op staatsbezoek is, zong Obama dinsdag de lof van de warme banden die Washington en Parijs tegenwoordig onderhouden. Hij kondigde aan dat hij op 6 juni in Frankrijk de herdenking bijwoont van de geallieerde invasie in Normandië in 1944. Hollande had Obama voor de zeventigste verjaardag van D-Day uitgenodigd.

De Amerikaanse en Franse strijdkrachten, inlichtingendiensten en diplomaten werken elke dag broederlijk samen, zei Obama. Dat is volgens de Amerikaanse president een huzarenstukje, omdat Washington en Parijs een tiental jaren geleden nog koeltjes met elkaar omgingen. Frankrijk was het indertijd hartgrondig oneens met de invasie in Irak die de toenmalige president George W. Bush op touw zette.

De regering-Hollande spant zich in om de sindsdien al wat ontdooide betrekkingen met de VS verder aan te halen. De Franse president arriveerde maandag in Washington. Hij drukte onder meer twee Amerikaanse veteranen de hand die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Frankrijk tegen de Duitse bezetters vochten.

Eerder op de dag overlegden Hollande en Obama in het Witte Huis over buitenlandpolitieke vraagstukken als Iran, Syrië en de opmars van het moslimextremisme in Noord-Afrika. Dinsdagavond trakteert Obama zijn Franse collega op een groots staatsbanket in het Witte Huis.

[vid] Oud wordt nieuw in God of War Collection

Gisteren heeft Sony God of War Collection aangekondigd voor PlayStation Vita. Vandaag zijn er twee video's online verschenen waarin te zien is hoe de games er vandaag de dag uitzien op Sony's Handheld.

God of War Collection is een bundeling van God of War en God of War 2. Het heeft niet aleen geremasterde HD-graphics, maar Sony belooft ook een Laadvrije speelervaring, PS Trophy-ondersteuning en ondersteuning voor het touchscreen van de Vita.

God of War Collection is vanaf 8 mei te koop voor PlayStation Vita.

Russisch paar rijdt wereldrecord bij korte kŁr kunstschaatsen

Vanavond stond de korte kür voor gepaard kunstschaatsen op het programma. De top zestien van de twintig paren van deze kür gaat door naar de vrije kür van morgen.

Het Russische koppel gevormd door Tatiana Volosozhar en Maxim Trankov, van tevoren gezien als overduidelijke favoriet, eindigde uiteindelijk bovenaan in de kwalificatie. Zij behaalden op muziek van Aram Katchaturiam een score van 84.17 punten. Dit was een wereldrecord. De Duitsers Aliona Savchenko en Robin Szolkowy werden tweede met 79.64 punten. De Russen Ksenia Stolbova en Fedor Klimov maakten de top drie compleet met 75.21 punten.

Morgen zal er om de medailles worden gestreden in de vrije kür. Deze staat om 16.45 uur Nederlandse tijd op de planning.

Badmintonsters verliezen openingsduel EK

De Nederlandse badmintonsters zijn het EK voor landenteams dinsdag met een valse start begonnen. In het Zwitserse Basel werd het openingsduel met 4-1 verloren van Frankrijk. Gayle Mahulette, Alida Chen en Dorien Lups verloren hun enkelpartijen. Eefje Muskens en Selena Piek redden vervolgens in het eerste dubbelspel de eer. In de laatste partij verloren Samantha Barning en Iris Tabeling.

Op de Europese titelstrijd ontbreekt de beoogde kopvrouw Soraya de Visch Eijbergen. Zij kampt met een liesblessure. Woensdag speelt Oranje tegen het als derde geplaatste Bulgarije.

Verrassend goud Podladtchikov op halfpipe

Een grote verrassing bij de finale van de halfpipe bij het snowboarden: Iouri Podladtchikov heeft de olympische titel veroverd. In de finale was hij de beste met een score van 94,75.

Het zilver ging naar de nog maar 15-jarige Japanner Ayumu Hirano. Diens landgenoot Taku Hiraoki was goed voor het brons.

De olympisch kampioen van 2006 en 2010, Shaun White, was vooraf de te kloppen man. Hij kwam echter ten val in de eerste run en zijn tweede was niet goed genoeg. Hij eindigde uiteindelijk als vierde.

Dolf van der Wal en Dimi de Jong strandden vanmorgen al in de kwalificaties.

Groningen woest over schikkingsvoorstel van KNVB

FC Groningen gaat niet akkoord met het schikkingsvoorstel voor een boete van tienduizend euro dat de de KNVB dinsdag deed. Directeur Hans Nijland laat weten dat de club woest is over het voorstel. De KNVB verweet de Groningers niet voldoende te hebben gedaan om de afgelasting van FC Groningen - FC Twente eind januari te voorkomen. Het duel wordt woensdag ingehaald.

De aanklager betaald voetbal liet weten dat Groningen de KNVB niet tijdig op de hoogte had gesteld over mogelijke onbespeelbaarheid van het veld. Groningen bestrijdt dat. De club werd door de Groningse politie gevraagd of de wedstrijd wel door moest gaan en nam toen contact op met de bond. Manager competitiezaken Gijs de Jong liet toen weten dat het weeralarm met code oranje niet voldoende was voor afgelasting.

Volgens Nijland was er sprake van 'onvoorziene omstandigheden en overmacht'. "Dat blijkt ook wel uit het feit dat de scheidsrechter veel later dan normaal bij het stadion arriveerde. Wij krijgen nu alleen te horen dat er geen speelklaar veld lag. Wij willen graag weten wat wij dan anders hadden moeten doen."

Freestyle skiester Marino toch tevreden

Freestyle skiester Julia Marino werd dinsdag uitgeschakeld in de kwalificatie van de slopestyle. De Paraguayaanse was desondanks tevreden over haar olympische debuut. "Dit is geweldig geweest, met alle steun en liefde die ik uit Paraguay kreeg", liet de 21-jarige weten.

Marino, die de vlag van haar land droeg tijdens de openingsceremonie keek al vooruit naar Pyeongchang waar de Spelen van 2018 plaatsvinden. "Ik ben nog jong".

Marino werd in Paraguay geboren maar als peuter geadopteerd door een Amerikaans gezin. Ze groeide net buiten Boston op. Ze had dan ook voor de Verenigde Staten kunnen uitkomen, maar koos ervoor om als Paraguayaanse naar Sochi te gaan. "Ik bedacht me wat de Spelen voor mij betekenen", legt ze uit. "Ik ben in Paraguay geboren en wilde mijn vaderland vertegenwoordigen."

Congres stemt over schuldenplafond

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden stemt dinsdagavond (plaatselijke tijd) over de verhoging van het schuldenplafond van de Verenigde Staten. Dat maakte de leider van de Republikeinen in het Huis, John Boehner, dinsdag bekend. Boehner verbond geen eisen aan het doorgaan van de stemming.

Het is volgens Amerikaanse media opvallend dat Boehner bereid is om zonder voorwaarden vooraf de stemming te laten plaatsvinden. De Republikeinen eisten ook geen concessies van de regering van president Barack Obama, zoals eerder wel het geval was.

De stemming is overigens vervroegd van woensdag naar dinsdag, omdat een winterstorm het openbare leven in Washington dan dreigt te verstoren.

Kwiatkowski wint op Mallorca

Michal Kwiatkowski is dinsdag winnaar geworden van de wielerwedstrijd Trofeo Serra de Tramuntana. De Poolse wielrenner kwam na een kleine 160 kilometer solo aan bij de race op Mallorca. Kwiatkowski, in dienst van Omega Pharma-Quick-Step, bleef de Noor Edvald Boasson Hagen en de Italiaan Francesco Gavazzi voor.

De race maakte deel uit van de Ronde van Mallorca, die uit vier eendaagse koersen bestaat. In het verleden werd wel een klassement opgemaakt voor de renners die aan alle races mee hadden gedaan, maar daar is de organisatie enkele jaren geleden mee gestopt.

Eurlings huldigt Nederlands podium van 500 meter

Michel Mulder, Jan Smeekens en Ronald Mulder hebben dinsdag de medailles van de Nederlandse suprematie op de 500 meter ontvangen. De plakken werden op Medal Plaza omgehangen door het Nederlandse IOC-lid Camiel Eurlings. Michel Mulder had maandag een minieme voorsprong van twaalf duizendsten op Smeekens, die dinsdag zijn 26e verjaardag vierde.

Eurlings overhandigde maandag ook al een gouden medaille aan Ireen Wüst voor haar winst op de 3000 meter. Bij de vijf kilometer nam zondag koning Willem-Alexander de huldiging voor zijn rekening. Hij overhandigde de medailles aan Sven Kramer, Jan Blokhuijsen en Jorrit Bergsma.

Van wie Margot Boer haar op de 500 meter veroverde plak ontvangt is nog niet bekend.

De menselijke kant van Dying Light

Warner Bros. Interactive Entertainment en Techland hebben een trailer uitgebracht waarin we de menselijke kant van de zombies uit Dying Light ontmoeten. Artsen, leraren, vaders en zonen... of tenminste, dat waren ze. 

In de nieuwe trailer zien we wat er over is van de stad Harran, nadat een kwaadaardige uitbraak begint te verspreiden. De speler moet in het daglicht zich wapenen tegen zombies. Tijdens de nacht moet de speler zich dan weer verschuilen, omdat de ondoden dan veel sterker worden.

Dying Light komt 31 maart uit op pc, PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360 en Xbox One.

Thief heeft een rivaal

Square Enix heeft vandaag de trailer "The Thief Taker General’s Hunt" vrijgegeven, de derde en laatste trailer in een serie van video's die zich richten op het achtergrondverhaal en de personages van de corrupte en gehavende stad in Thief.

De Thief Taker General is commandant van de wacht van de Baron en heeft als belangrijkste doel om elke dief die hij te pakken kan krijgen op te hangen. Daarbij heeft hij zijn zinnen gezet op de grootst mogelijke prijs: Garrett, de Meesterdief.

De Thief Taker General is corrupt tot op het bot, waarbij hij gebruik maakt van angst om een buitensporige belasting te heffen in de onderwereld. Zij die niet willen betalen vinden zichzelf terug bungelend aan een strop. De Thief Taker General leidt ook een grootschalige, gruwelijke operatie waarbij de lichamen van mensen die zijn bezweken aan de mysterieuze ziekte 'The Gloom' worden verzameld en worden ontdaan van hun bezettingen zoals kleding, juwelen en zelfs kunstmatige ledematen en gouden tanden.

Thief zal verschijnen op 28 februari voor pc, PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360 en Xbox One.

Valentijnsdag

Beste mannen, let goed op. Hier volgt een gouden advies waarmee je je relatie kunt redden. Het is weer bijna Valentijnsdag en je weet wat dat betekent. Ik hoor het je denken: ‘Oja shit! Bijna vergeten.’ Het zal je maar gebeuren. Je komt nietsvermoedend beneden ‘s ochtends. Je verwacht een lekker bakje koffie en een heerlijk ontbijtje. Plotseling zie je dat er geen omelet met kaas en spek op je bord ligt, maar een kadootje. Fucking hell.

Op jacht naar demonen in Toukiden

Tecmo Koei heeft heeft vandaag de launchtrailer van Toukiden: The Age of Demons vrijgegeven. De game is ontwikkeld door Omega Force, bekend van de Dynasty Warriors-serie en komt 14 februari uit op PlayStation Vita.

In Toukiden: The Age of Demons ben je in de rol van een Slayer: een deskundige strijder die belast is met de jacht op monsterlijke Oni, dat zijn demonen die de hele mensheid bedreigen. Door monsters te verslaan kun je wapens verbeteren. Het verhaal verkent vele tijdperken van de Japanse geschiedenis, van de Asuka-periode tot de laatste dagen van het Tokugawa shogunaat. Nieuwe Slayers zullen hun reis beginnen aan het oorlogsfront in Utakata Village, bouwen een party uit diverse personages en gaan op avontuur met maximaal vier vrienden via ad-hoc multiplayer.

Russische ijshockeysters door naar halve finale

De vrouwelijke ijshockeyploeg van Rusland heeft zich vanavond geplaatst voor de halve finale van het ijshockeytoernooi in Sochi. In een spannende slotfase werd Japan met 2-1 verslagen.

Lange tijd leek er geen vuiltje aan de lucht voor de Russinnen. In de eerste periode kwamen ze op een voorsprong en hadden ze een goede controle over de wedstrijd. In de tweede periode wisten ze de score echter niet uit te breiden. Dat gaf Japan de kans om langszij te komen, wat uiteindelijk binnen een minuut van de derde periode gebeurde. In principe was er nog niets aan de hand voor de thuisploeg maar een overwinning zou zorgen voor direct plaatsing in de halve finales. Uiteindelijk wisten ze door middel van een shorthanded goal de wedstrijd toch nog te winnen.

Rusland staat nu gelijk met Zweden in poule B. De Zweedse ploeg heeft echter een beter doelsaldo. Donderdag wordt in een onderling duel bepaald wie nummer één en wie nummer twee in de poule wordt. Duitsland en Japan zijn beiden reeds uitgeschakeld.

# Poule B Gespeeld Winst Verlies Goals Punten
1 Zweden 2 2 0 5:0 6
2 Rusland 2 2 0 6:2 6
3 Japan 2 0 2 1:3 0
4 Duitsland 2 0 2 1:8 0

Onderhandelingen SyriŽ leveren weer niets op

De eerste rechtstreekse gesprekken in de tweede onderhandelingsronde tussen de Syrische oppositie en de regering van president Bashar Assad hebben dinsdag weer niets opgeleverd. Dat zei de bemiddelaar van de Verenigde Naties en de Arabische Liga Lakhdar Brahimi.

Na drie uur werden de besprekingen beëindigd. Beide zijden vertelden na afloop dat er over niets overeenstemming was bereikt, zelfs niet over de agenda. De oppositie gaf de regering van Assad hier de schuld van. "Deze mensen zijn hier niet gekomen voor een politieke oplossing, maar om door te gaan met moorden om één persoon aan de macht te houden", zei oppositiewoordvoerder Louay Safi. "Er komt een moment dat duidelijk wordt dat het regime geen oplossing wil. Dan zullen we morele druk uitoefenen op de Verenigde Naties om stelling te nemen."

De Syrische onderminister voor buitenlandse zaken Faisal Mekdad vond juist dat de oppositie zich niet productief opstelt. "Deze groep verspilt iedereens tijd hier door niets te bespreken en door te zeggen dat er geen terrorisme in Syrië is." De eerste onderhandelingsronde vond twee weken geleden plaats. Ook deze besprekingen leverden niets op.

Geisenberger maakt status waar en pakt rodelgoud

Natalie Geisenberger heeft met grote overmacht het olympisch goud gepakt bij het rodelen. De Duitse was in Vancouver nog goed voor brons, maar nam met name de afgelopen twee jaar de macht over van haar landgenote Tatjana Hüfner. Die pakte in Sochi wel het zilver, nadat ze in Vancouver 2010 goud pakte, en in Turijn 2006 brons. De Amerikaanse Erin Hamlin pakte verrassend het brons.

Geisenberger had maandag na twee runs al een grote voorsprong opgebouwd. De absolute topfavoriete wist dit in de derde run, met opnieuw een baanrecord, nog verder uit te breiden naar meer dan een seconde. Hüfner en Hamlin stonden na de eerste dag ook al op de tweede en derde plek, en dat wisten ze in run drie vast te houden. Het enige belangrijke verschil in het klassement kwam door de Russische Natalja Khoreva die terugviel van de vierde naar de achtste plek. 

In de beslissende run veranderde er bovenin het klassement opnieuw weinig. Een dolgelukkige Hamlin maakte geen fout en pakte het brons. Voor de Verenigde Staten was het de eerste individuele medaille in het olympisch rodelen. Vervolgens was het de beurt aan Hüfner om haar zilveren medaille te bevestigen, en dat deed ze zonder problemen. Geisenberger slaagde er niet in opnieuw een baanrecord neer te zetten, maar was wel opnieuw de snelste. Met meer dan een seconde voorsprong pakte ze haar eerste olympische titel.

AEX sluit 1,4 procent hoger

De AEX won dinsdag 1,4 procent en sloot op 394,96 punten. De Franse beurs won 1,1 procent en de Duitse beurs koerste zelfs bijna twee procent hoger.

In de AEX sloten vrijwel alle fondsen hoger. De hoogste winst was voor DSM met 2,7 procent. Ook Imtech had de wind in de rug met een dagwinst van 2,6 procent. De enige daler was KPN met een verlies van 0,8 procent. Verder eindigde SBM Offshore onveranderd.

De AMX sloot vlak dankzij de stevige verliezen van Arcadis en Tomtom. Het ingenieursbureau leverde 4,9 procent in en de navigatiespecialist zelfs 14,5 procent. TomTom ging hard onderuit nadat de navigatiespecialist een teleurstellende outlook voor 2014 afgaf, terwijl de resultaten over 2013 juist licht boven de verwachting uitkwamen. Voor 2014 mikt TomTom op een omzet van ongeveer negenhonderd miljoen euro en een aangepaste nettowinst per aandeel van circa twintig cent.

Ook Delta Lloyd leverde stevig in na een verkoopadvies door ABN AMRO. De verzekeraar verloor 2,6 procent aan beurswaarde. Heijmans en Aperam gingen aan kop in de Midkap, met winsten van respectievelijk 5,3 en 4,6 procent.

Smallcap ICT Automatisering sloot 3,1 procent lager nadat een nipte meerderheid van de aandeelhouders voor de overname van Brandfort stemde. Als de overname doorgaat lijkt DPA af te haken om een bod op ICT uit te brengen.

PvdA erkent dat Plasterk fout zat

Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) zat fout toen hij op televisie verkeerde uitspraken deed over het afluisterschandaal. Dat heeft PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt dinsdag gezegd in het Kamerdebat over de positie van Plasterk.

"Je moet niet iets als waarheid presenteren als het een aanname is. Dat is fout gegaan", zei Recourt. Wel wees hij op de 'context'. Volgens Recourt heeft Plasterk vooral willen weerleggen dat de Nederlandse inlichtingendiensten betrokken waren bij het aftappen van telefoongesprekken in Nederland.

Plasterk zei eind oktober in het tv-programma Nieuwsuur dat de Nederlandse inlichtingendiensten niet betrokken waren bij het opslaan van metadata over 1,8 miljoen telefoongesprekken. De Amerikaanse NSA zou daarvoor verantwoordelijk zijn. Vorige week bleek dat niet te kloppen. Maandag bleek dat Plasterk dat al sinds 22 november wist. Hij heeft het niet verteld in verband met het 'belang van de staat'.

Recourt wil dat Plasterk later in het debat 'uitvoerig onderbouwt' waarom hij de Kamer niet heeft geïnformeerd, en waarom minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) en hij vorige week alsnog met een kort briefje kwamen waarin de waarheid werd opgebiecht.

De voltallige oppositie tilt er zwaar aan dat Plasterk verkeerde informatie heeft gegeven, en dat niet meteen heeft rechtgezet zodra hij hierover werd geïnformeerd.

Producent Mimoun ondanks verlies genoten van Emmy's

Joram Willink heeft geen bittere nasmaak overgehouden aan de uitreiking van de International Emmy Kids Awards. De door hem geproduceerde korte jeugdfilm Mimoun maakte maandagavond in New York kans op de prestigieuze tv-prijs, maar greep mis. "Desalniettemin fantastisch om op het podium te staan", reageert Willink tegen Novum Nieuws.

"Geweldig, fantastisch. Ik was nog nooit naar New York geweest", gaat de producent verder. "Ik had het voor geen goud willen missen." Willink laat weten dat de Emmy-nominatie hem ook qua werk 'wel veel gebracht' heeft. Zo gaat hij een nieuw jongerenproject voor de NCRV ontwikkelen. Details kan Willink echter nog niet geven.

Mimoun gaat over een jongen die de verleiding om het criminele milieu in te gaan moet weerstaan. De korte film was genomineerd in de categorie tv-film en/of miniserie. Er was nog een Nederlandse kanshebber, het programma Mijn Vader/Moeder Is... over kinderen met een vader of moeder met een speciaal verhaal. Die productie greep mis in de categorie Factual.

De International Emmy Kids Awards zijn bestemd voor de beste jeugdprogramma's buiten de Verenigde Staten. Het was de tweede keer dat de prijzen werden uitgereikt.


Producent Mimoun ondanks verlies genoten van Emmy's (Foto: Novum)

'Twee keer zo veel woningen onder de ton verkocht'

Het aantal Nederlandse huizen met een waarde onder de honderdduizend euro is de afgelopen vijf jaar verdubbeld. Dat meldt onderzoeksbureau Calcasa dinsdag op basis van een analyse van de verkoopcijfers. Ruim 55 duizend woningen zouden eind vorig jaar minder dan een ton hebben gekost, tegen 26 duizend woningen in 2008.

In totaal is volgens het bureau 1,4 procent van de huizen in Nederland minder dan een ton waard. Vooral in de Randstad zou het aantal goedkope koopwoningen de afgelopen jaren zijn toegenomen. De meeste huizen van minder dan honderdduizend euro staan volgens Calcasa te koop in de stedelijke gebieden rond Rotterdam en Den Haag.

Calcasa ziet de daling van de woningprijzen ook in hogere segmenten terug, zegt een woordvoerder. "Zo nam het aantal huizen dat meer dan een miljoen euro kostte in 2012 met dertig procent af. Maar in het onderste segment zijn de cijfers treffender. Veel huizen waren eerst ruim honderdduizend euro waard en nu minder dan een ton."

Volgens cijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) nam de gemiddelde huizenprijs tussen begin 2008 en eind 2012 met veertien procent af. Een woordvoerder bevestigt dat meer huizen worden verkocht in een lagere prijsklasse. Of het aantal woningen met een waarde onder de ton verdubbeld is durft de NVM niet te zeggen.

Kabinet wil opheldering verdwijning droneactivist

Het kabinet heeft bij Pakistan om opheldering gevraagd over de verdwijning van de antidroneactivist Karim Khan. Dat verklaarde minister voor Ontwikkelingssamenwerking en Buitenlandse Handel Lilianne Ploumen (PvdA) dinsdag tijdens het wekelijkse vragenuurtje.

Khan zou naar Nederland komen voor een hoorzitting in de Tweede Kamer, maar zou zaterdag zijn gearresteerd in zijn huis. Dinsdagochtend is er op hoog ambtelijk niveau telefonisch contact geweest met de Pakistaanse ambassadeur in Nederland. Die heeft toegezegd dat hij de Nederlandse zorgen zou overbrengen aan de Pakistaanse autoriteiten, zei Ploumen.

Ploumen deelde de zorgen van vragensteller Harry van Bommel (SP) dat Khan onbelemmerd in Nederland moet kunnen getuigen van zijn ervaringen met onbemande vliegtuigen en aanvallen met drones in Pakistan. De Nederlandse ambassade in de Pakistaanse hoofdstad Islamabad staat verder sinds dinsdagochtend in contact met die van het Verenigd Koninkrijk en Duitsland om te kijken of gezamenlijk kan worden opgetrokken, aldus Ploumen. Die landen zou Khan ook bezoeken.

Miller had oogoperatie moeten ondergaan

Skiër Bode Miller baalt ervan dat hij geen oogoperatie heeft ondergaan voor de Winterspelen in Sochi. De 36-jarige Amerikaan maakte dinsdag bekend de ingreep nodig te hebben. Miller was in de trainingswedstrijden steeds de snelste op de olympische afdaling, maar eindigde bij de medaillerace zondag op een achtste plek.

Bij de trainingswedstrijden was er nog sprake van onbewolkte lucht. Bij de race van zondag was er echter geen zonlicht te bekennen. "Als het licht perfect is, kan ik meedoen met de besten van de wereld," zegt Miller. "Wanneer het weg is, lijdt mijn stijl er meer onder dan die van de andere jongens."

"Ik zou eerder dit jaar een operatie aan mijn oog ondergaan", vertelt de vijfvoudig medaillewinnaar op de Winterspelen. "We konden echter geen moment de tijd vinden om het te doen, omdat het raceschema zo druk was."

De Amerikaan, die vrijdag zijn titel bij de supercombinatie nog gaat verdedigen, trekt een duidelijke conclusie. "Als er geen zon is, win ik niet."

Kaalgeschoren acteur voelde zich kankerpatiŽnt

Acteur Massimo Pesik werd nadat hij zijn hoofd liet kaalscheren meteen aangezien voor kankerpatiënt. "Het was ongelooflijk, maar meteen keek iedereen me raar aan", zegt hij voor de camera van Showbizznieuws. De tiener speelt een van de hoofdrollen in het drama Kankerlijers, dat woensdag in première gaat.

"Ik ging met een kale kop en zonder wenkbrauwen naar school", gaat Pesik verder. "Ook daar dacht iedereen dat er iets mis met me was. Het heeft me een enorm inzicht gegeven in hoe het moet zijn om een ziekte als kanker te hebben. Dat heb ik zeker gebruikt bij het spelen van mijn rol."

Kankerlijers gaat over Nick, de rol van Pesik, en Iwan, twee tieners die botkanker hebben bij wie een been is afgezet. Nu dreigt met hun vriend Olivier, een rol van Gijs Blom, hetzelfde te gebeuren. Ondanks hun serieuze gevecht tegen de ziekte trappen de jongens tussen de behandelingen door vooral veel lol. Wanneer de beeldschone Gina, gespeeld door Vera van der Horst, wordt opgenomen op dezelfde afdeling, hebben de jongens echter alleen nog maar oog voor het knappe meisje.

Voor Jasha Rudge, die Iwan speelt, kwam de gevreesde ziekte helemaal dichtbij. "Tijdens de opnames werd bij mijn schoonvader kanker geconstateerd", vertelt hij, duidelijk geraakt. "Gelukkig waren deze jongens er meteen om me op te vangen", zegt hij over Pesik en Blom. "Ik heb me nog nooit zo welkom gevoeld."


Kaalgeschoren acteur voelde zich kankerpatiënt (Foto: Novum)

'Captain America lijnrecht tegenover Miley Cyrus'

Captain America kan niets met de generatie van Miley Cyrus. Dat zegt Anthony Russo, die samen met zijn broer Joe de superheldenfilm Captain America: The Winter Soldier regisseerde. "Captain America heeft nog heel klassieke normen en waarden die lijnrecht tegenover die van de generatie van Miley Cyrus staan", zegt hij volgens Britse bronnen in het tijdschrift SFX.

De 21-jarige Cyrus was de afgelopen tijd veelvuldig in het nieuws vanwege haar volgens velen vunzige uitspattingen. Zo 'twerkte' de zangeres lustig tegen zanger Robin Thicke op tijdens de MTV VMA's en likt ze allerhande gereedschap af in de clip van haar nummer Wrecking Ball.

Steve Rogers, het alter ego van Captain America, is opgegroeid tijdens de Grote Depressie in de jaren dertig en ging daarna vechten tijdens de Tweede Wereldoorlog. "Die generatie draagt waardes uit die totaal verschillen van die van de generatie van Miley Cyrus", gaat Anthony Russo verder. "Dat is één van de grote conflicten in deze film."

In Captain America: The First Avenger uit 2011 was te zien hoe Rogers aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog wordt omgebouwd tot supersoldaat en het Amerikaanse leger naar grootse overwinningen leidt. In het vervolg moet hij zich zien te redden in de moderne wereld maar wordt hij achtervolgd door een vijand uit het verleden, de Winter Soldier. Deze Sovjetsoldaat heeft ook bovenmenselijke gaven en blijkt een geduchte tegenstander voor Captain America. De film verschijnt op 27 maart in de Nederlandse bioscopen.


'Captain America lijnrecht tegenover Miley Cyrus' (Foto: Novum)

Rogen & Gordon-Levitt weer in komedie

Seth Rogen en Joseph Gorden-Levitt gaan weer een komedie maken. Na het in 2011 verschenen komische drama 50/50 spelen ze twee hoofdrollen in een nog titelloze kerstkomedie. Jonathan Levine, die 50/50 regisseerde, is ook weer van de partij. Hij schreef het scenario en gaat de film regisseren. Dat liet Gordon-Levitt weten via Twitter.

De film gaat over drie jeugdvrienden die jaarlijks in New York bijeenkomen om daar op kerstavond te gaan stappen. De derde hoofdrolspeler moet nog worden gecast.

De opnames gaan deze zomer van start. Wanneer de film moet uitkomen is nog onbekend.


Rogen & Gordon-Levitt weer in komedie (Foto: Novum)

PSV en Rubin Kazan akkoord over Matavz

PSV en Rubin Kazan hebben een akkoord bereikt over de transfer van Tim Matavz. Dat meldt de Eindhovense club dinsdag. De Sloveense spits moet er zelf nog wel uitkomen met de Russen, en de medische keuring ondergaan. PSV maakte geen transfersom bekend, maar naar verluidt betaalt Rubin zo'n acht miljoen euro.

"Tim gaf zelf aan deze transfer heel graag te willen", zegt technisch manager Marcel Brands op de site van PSV. "Ondanks het feit dat Phillip (Cocu) de aanvaller pas liever in de zomer had zien vertrekken, is hij ervan overtuigd dat PSV voldoende aanvallers overhoudt om dit intern op te vangen."

Matavz stapte in de zomer van 2011 van FC Groningen over naar PSV. In tweeënhalf seizoen kwam de aanvaller tot 66 wedstrijden, waarin hij 24 keer scoorde.

Boer: "Het is supergaaf"

Margot Boer behaalde vanmiddag brons op de olympische 500 meter in Sochi. Na afloop kon Boer, die vier jaar geleden in Vancouver tweemaal vierde werd, haar geluk niet op.

"Het is supergaaf", aldus Boer die als eerste van de kanshebbers de tweede 500 meter moest rijden. Ze moest daarom lang wachten op het middenterrein. "Ik dacht het gaat niet genoeg zijn. Dit was zo spannend! Ik heb alles gegeven, dit is zo verrassend. Mijn starts waren vandaag minder, maar in de laatste bocht vloog ik weer. Supergaaf, hier heb ik vier jaar lang zó hard voor gewerkt met Marianne (Timmer) en Gianni (Romme)."

Oprah Winfrey Network maakt eerste tv-film

Talkshowkoningin Oprah Winfrey gaat met haar tv-zender ook tv-films produceren. Het Oprah Winfrey Network heeft de rechten gekocht voor de verfilming van de memoires van zangeres en actrice Darlene Love, getiteld My Name is Love: The Darlene Love Story. Dat schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline.

Love werd al belicht in de vorig jaar verschenen documentaire 20 Feet from Stardom, over het leven van de achtergrondzangers. Die film dingt mee naar de Oscar voor beste lange documentaire. OWN zendt de film vanaf volgend jaar in delen uit.

My Name is Love: The Darlene Love Story vertelt het verhaal van de inmiddels 72-jarige Love, die in de jaren zestig begon als achtergrondzangeres. In 1973 brak ze door met een nummer voor de film Basketball Jones van het komische duo Cheech & Chong. In de jaren tachtig en negentig werkte ze samen met grootheden als Cher en U2. Voor het filmpubliek is ze wellicht het bekendst als de vrouw van Danny Glovers personage in de Lethal Weapon-films.

Morgan Neville, die 20 Feet from Stardom regisseerde en produceerde, gaat ook The Darlene Love Story regisseren. Winfrey wordt uitvoerend producent en Love wordt zelf producent van het project.

Winfrey is allerminst een nieuwkomer als producent. Ze financierde al 32 tv-programma's en -films, waaronder haar wereldberoemde Oprah Winfrey Show. Ze legt momenteel de laatste hand aan The Hundred-Foot Journey, een drama met Helen Mirren over een Indiase familie die naar Frankrijk emigreert en een Indiaas restaurant opent tegenover een klassiek Frans restaurant met een Michelin-ster.


Oprah Winfrey Network maakt eerste tv-film (Foto: Novum)

'Schaf pensioenleeftijd af'

De pensioenleeftijd moet afgeschaft worden. Een uitspraak die je normaal verwacht van een politicus die wat liberale zieltjes wil winnen of van een industrialist die geld wil besparen. Maar deze keer komt het van academici. Volgens hen is het huidige systeem gewoonweg niet houdbaar.

Professors Yehuda Baruch, Susan Sayce en Andros Georgiou, allen gelieerd aan universiteiten in het VK, onderzochten pensioenstelsels over de hele wereld. Ze zagen daarbij steeds hetzelfde: mensen worden steeds ouder en jongeren beginnen later te werken. Daardoor ontstaat een financieringstekort.

Er is maar één oplossing, zo zegt Baruch: "Onze studie pleit voor het wereldwijd afschaffen van de standaard pensioenleeftijd. Zo kunnen mensen een waaier aan opties overwegen over hoe en wanneer ze willen stoppen met werken, en ze krijgen meer flexibiliteit in hun pensioenplannen."

Door statistische en kansberekeningsmodellen op de pensioenstelsels los te laten, ontdekten ze dat de stelsels op de lange termijn onhoudbaar zijn. Als tegenvoorbeeld analyseerden de onderzoekers de situatie in het VK, waar de standaard pensioenleeftijd in 2011 afgeschaft is. 

Volgens het team is er wel enig voorbehoud. Zo is het voordeel in veel landen pas optimaal als de attitude tegenover ouderen en hun waarde op de werkvloer verandert. Ook moeten ouderen betere mobiliteit op de arbeidsmarkt krijgen. Tenslotte zal het voorstel niet in alle landen een even groot voordeel brengen.

Baruch is alvast positief gestemd: "Onze studie suggereert dat ouderdom gezien kan worden als een vooruitzicht op langdurige en stabiele bijdragen aan de samenleving, in plaats van een aftakeling of voorbereiding op het stoppen met werken - wat kan leiden tot druk op de publieke fondsen."

Skiester Weirather niet op afdaling door blessure

Tina Weirather moet de olympische afdaling morgen laten schieten. De Liechtensteinse kanshebster schreef dat vandaag op Facebook. De 24-jarige stelt kapot te zijn van die beslissing. Ze viel zondag tijdens een training en kneusde daarbij haar scheenbeen. Gisteren moest ze in Sochi ook al de supercombinatie missen.

Weirather blijft vechten om op tijd fit te zijn voor de super-G op zaterdag, schrijft ze. "Maar realistisch gezien en vanuit een medisch oogpunt is het hoogst onwaarschijnlijk. Ik hoop op een wonder."

Piratenpartij in beroep vanwege waxinehoudergooier

De Piratenpartij stapt naar de Raad van State om te voorkomen dat waxinelichthoudergooier Erwin Lensink namens de partij meedoet aan de gemeenteraadsverkiezingen in Nijmegen. Dat bevestigt landelijk partijleider Dirk Poot na berichtgeving door De Gelderlander.

Aanvankelijk zouden beide partijen naar de Kiesraad in Den Haag stappen om te regelen dat Lensink, die in 2010 een waxinelichthouder naar de Gouden Koets gooide, op eigen titel meedoet in maart. Het landelijk bestuur wil niet dat hij onder de naam Piratenpartij deelneemt.

Maar dat is echter niet de correcte weg en dus moet de Piratenpartij uiterlijk donderdag beroep aantekenen bij de Raad van State, aldus Poot.

Afgelopen weekeinde ontstond ophef binnen de Piratenpartij toen bleek dat partijlid Lensink de partij en zichzelf in Nijmegen had aangemeld voor de gemeenteraadsverkiezingen. In overleg is toen besloten dat Lensink zou deelnemen met een eigen lijst en onder zijn eigen naam.

De Raad van State toetst of Lensink de juiste papieren en informatie heeft verstrekt aan het centraal stembureau. Als dat het geval is, bestaat volgens de krant de kans dat hij alsnog mag meedoen onder de naam Piratenpartij.

Turtle Rock komt met sfeervolle trailer van Evolve

Turtle Rock Studios komt later dit jaar met Evolve. Om alvast een beetje in de sfeer te komen is er een trailer uitgebracht.

De game draait om monsterjagers, in de game neem je het met zijn vieren op tegen een woest monster dat ook door een speler wordt gecontroleerd. Deze co-op game wordt uitgegeven door 2K Games, dat de rechten heeft overgenomen na het faillissement van THQ.

Proces Berlusconi om politieke omkoping

Voor de rechtbank in Napels is dinsdag een nieuw proces begonnen tegen Silvio Berlusconi. De drievoudige voormalige Italiaanse premier wordt ervan beschuldigd een senator drie miljoen euro te hebben betaald om van partij te wisselen. Hierdoor verzwakte hij een regering van de toenmalige premier Romano Prodi, die uiteindelijk viel.

Berlusconi wijst de beschuldiging van de hand. Zijn politieke invloed blijft groot, ondanks het verlies van zijn senaatszetel vorig jaar na een veroordeling wegens belastingfraude. In die zaak hangt hem nog gevangenisstraf boven het hoofd.

De corruptiezaak heeft in Rome een nieuwe politieke storm losgemaakt nadat de voorzitter van de Senaat had aangekondigd dat het wetgevende orgaan zich als civiele partij bij de zaak zou proberen aan te sluiten.

Meer watersnood verwacht in Groot-BrittanniŽ

De watersnood in Groot-Brittannië is nog altijd niet voorbij. Bewoners van het stroomgebied van de Theems moeten ernstig rekening houden met meer overstromingen en ook in Somerset staat het water de bevolking nog altijd aan de lippen.

Honderden mensen die langs de Theems wonen hebben maandag hun woningen moeten verlaten toen de Theems buiten zijn oevers trad. Nog eens duizenden huizen lopen het risico onder te lopen. Het waterpeil in de rivier stijgt dinsdag naar verwachting verder en er wordt rekening mee gehouden dat nog eens honderden huizen overstromen.

Het treinverkeer heeft veel last van de watersnood. Spoorwegmaatschappij First Great Western heeft reizigers geadviseerd treinreizen te vermijden. De maatschappijen South West Trains, Southeastern en Southern rijden volgens een aangepaste dienstregeling.

Minister van gemeenten Eric Pickles zei maandag dat er alles aan wordt gedaan om vitale infrastructuur te beschermen. "We doen er alles aan om de huizen en gemeenschappen te beschermen. Daarnaast besteden we extra aandacht aan strategische plekken, zoals waterzuiveringsinstallaties en elektriciteitscentrales om ervoor te zorgen dat huishoudens niet zonder deze vitale voorzieningen komen te zitten."

In het zuiden van Wales en het zuidwesten van Engeland is een waarschuwing voor meer regen van kracht. De Britse meteorologische dienst waarschuwt dat 'in verband met de overstromingen, meer regen de problemen alleen maar erger zal maken'. Niet alleen de regen is een probleem. Voor woensdag verwacht de weerdienst van de BBC zware windstoten. Als gevolg van een aantal lagedrukgebieden kunnen de Britten woensdag te maken krijgen 'met de zwaarste windstoten van deze winter'.

De Britse milieudienst (EA) krijgt felle kritiek dat er te weinig wordt gedaan om de slachtoffers van de watersnood te helpen. Minister van defensie Philip Hammond wil het echter niet hebben over het functioneren van de EA. Volgens hem is het nu eerst zaak mensen te helpen. Lord Smith, die de leiding over de EA heeft, zei dat de dienst te kampen heeft met 'extreme natuurkrachten''. "We moeten de beste oplossingen vinden om ons hiertegen te verdedigen. We hebben allemaal fouten gemaakt, iedereen heeft fouten gemaakt."

De Britse premier David Cameron bezoekt dinsdag de door het noodweer getroffen gebieden. Hij wil daarmee laten zien dat de overheid de situatie onder controle heeft.

[update] Anchorman 2 toch in de bioscoop

Het lijkt erop dat Anchorman 2: The Legend Continues toch in de Nederlandse bioscoop wordt vertoond. Dat bevestigt bioscoopgigant Pathé Nederland tegenover Novum Nieuws. Eerder deze week liet producent en distributeur Universal weten dat de komedie met Will Ferrell, Steve Carell en Christina Applegate niet in Nederland te zien zou zijn vanwege 'tegenvallende resultaten in Europa'.

"Het is een keus van de distributeur", legt een woordvoerder van Pathé uit. De film komt zeer waarschijnlijk nog dit jaar uit, maar over de specifieke premièredatum kan Pathé nog niets zeggen. Universal was niet bereikbaar voor commentaar.

In Anchorman 2: The Legend Continues is Ferrell wederom te zien als de zelfingenomen nieuwspresentator Ron Burgundy. Waar de eerste film Anchorman: The Legend of Ron Burgundy uit 2004 nog ging over een plaatselijke nieuwszender in de jaren zeventig, toont het vervolg hoe de nieuwsploeg de eerste 24-uurs nieuwszender in New York bemant.

Update 11 februari:
Ook Universal Pictures is teruggekomen op het besluit de film niet uit te brengen. De distributeur maakte vandaag bekend dat de film vanaf 27 maart te zien is in de Nederlandse bioscopen.

Anchorman 2 filmposter

Plasterk begint 'goed voorbereid' aan debat

Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) heeft zich 'goed voorbereid' op het debat over het afluisterschandaal. Dat zei Plasterk dinsdagmiddag voorafgaand aan het debat.

"Ik ga gewoon het debat voeren. Ik heb me goed voorbereid en voordien heb ik eigenlijk niets te zeggen." Plasterk wilde niet zeggen of hij vertrouwen heeft in een goede afloop van het debat. "Daar ga ik niets over zeggen."

Minister Plasterk (Foto: Novum)
Minister Plasterk (Foto: Novum)

Goud Lee, Boer pakt brons 500m

Margot Boer heeft haar olympische medaille. De Nederlandse sprintster eindigde vanmiddag als derde op de olympische 500 meter. Vier jaar geleden, bij de Spelen in Vancouver, eindigde ze nog net naast het podium op de 500 meter.

Het goud ging zoals verwacht naar Sang-Hwa Lee die over twee runs de snelste was. Lee was vier jaar geleden in Vancouver ook al de beste op de 500 meter. Het zilver was voor de Russin Olga Fatkulina.

Het is voor het eerst in de geschiedenis dat een Nederlandse vrouw een olympische medaille wint op de 500 meter.

Tweede 500 meter

# Naam Land Tijd
1 Sang Hwa-Lee ZKo 37,28
2 Olga Fatkulina Rus 37,49
3 Margot Boer NED 37,71
4 Nao Kodaira Jpn 37,72
5 Jenny Wolf Dui 37,73
9 Laurine van Riessen NED 38,35
16 Marrit Leenstra NED 38,70
17 Lotte van Beek NED 38,73


Klassement

# Naam Land Klassement Verschil
1 Sang Hwa-Lee ZKo 74,70 -
2 Olga Fatkulina Rus 75,06 +0,36
3 Margot Boer NED 75,48 +0,78
4 Hong Zhang Chn 75,58 +0,88
5 Nao Kodaira Jpn 75,61 +0,91
11 Laurine van Riessen NED 76,99 +2,29
16 Lotte van Beek NED 77,40 +2,70
19 Marrit Leenstra NED 77,74 +3,04

Uitstel van betaling verleend aan Polare

De boekwinkels van Polare hebben dinsdag zoals verwacht uitstel van betaling gekregen. Dat bevestigt de rechtbank in Amsterdam. De rechter heeft Kees van de Meent tot bewindvoerder benoemd.

De commissarissen van Polare kondigden vrijdag aan naar de rechter te stappen om bescherming te krijgen tegen de schuldeisers. Een reddingsplan, waarin zestig procent van de schulden zou moeten worden kwijtgescholden, kreeg geen groen licht van het Centraal Boekhuis, de grootste schuldeiser.

Politie sluit natuurlijke dood Borst uit

Oud-minister Els Borst is geen natuurlijke dood gestorven. In het onderzoek naar haar dood worden alleen een ongeval, zelfdoding of een misdrijf als mogelijke doodsoorzaken gezien, zegt een woordvoerder van de politie. "We hopen dat een sectie die vandaag wordt uitgevoerd meer duidelijkheid geeft."

Bekenden vonden het lichaam van Borst maandagavond bij haar woning aan de Ruysdaellaan in Bilthoven. Omdat de oorzaak van het overlijden niet kon worden vastgesteld, stelde de politie een onderzoek in. De gegevens van de recherche, de schouw en forensisch onderzoek hebben nog niet uitgewezen hoe de oud-D66-politica is komen te overlijden. Wel is volgens de woordvoerder inmiddels duidelijk dat van een dood door een langdurige ziekte of ouderdom geen sprake is.

De recherche is maandagnacht al bezig geweest met een getuigen- en sporenonderzoek. Het sporenonderzoek bij de woning gaat dinsdag ook verder.

De politie verwacht dinsdag geen uitsluitsel te kunnen geven over de precieze doodsoorzaak van Borst. Als er al resultaten binnenkomen worden die eerst nog geanalyseerd voordat ze naar buiten worden gebracht, aldus de woordvoerder.

Goud voor biatlete Domracheva

Biatlete Darya Domracheva heeft met overmacht het goud gepakt op de achtervolging. In de race over 12,5 kilometer zat ze vanaf het begin vooraan mee, en al snel had de Wit-Russische een grote voorsprong te pakken. Deze gaf ze niet meer uit handen. Het zilver was voor Tora Berger uit Noorwegen, terwijl de Sloveense Teja Gregorin verrassend brons pakte.

In de eerste schietbeurt werden door de toppers zeer weinig fouten gemaakt. Anastasia Kuzmina, de Slowaakse winnares van de sprint, kon hierdoor de leiding behouden, terwijl Olga Vilukhina uit Rusland en Domracheva de achtervolgende groep aanvoerden. In de tweede, eveneens liggende, schietbeurt maakte Kuzmina wel een fout. Domracheva bleef foutloos en kon de leiding overnemen. De Wit-Russische kwam halverwege door met een voorsprong van zo'n vijftien seconden op Anais Bescond uit Frankrijk en de Italiaanse Dorothea Wierer. 

Voor de derde schietbeurt wist Domracheva de voorsprong stevig uit te breiden, waardoor ze meer dan een halve minuut voor de rest op de schietbaan arriveerde. Wederom was ze vijf keer trefzeker en dus behield ze de leiding. Kuzmina schoof dankzij vijf treffers op naar plek twee. De als tiende gestarte Berger bleef voor de derde keer foutloos en ging naar plek drie. 

Bij de laatste schietbeurt was het uiteraard opnieuw Domracheva die met grote voorsprong aan haar afsluitende reeks begon. Het allerlaatste schot ging fout, maar door haar enorme voorsprong kwam ze geen moment in gevaar en liep ze onbedreigd naar haar eerste olympische titel. Achter Domracheva werden wel veel fouten gemaakt. De Oekraïnse Valj Semerenko was trefzeker en vertrok op weg naar zilver. Kort daarop werd ze echter al bijgehaald door Berger en Gregorin, waarna de Noorse zonder grote problemen naar het zilver kon skiën.

Aanklager wil boete voor Groningen na afgelasting

De aanklager betaald voetbal van de KNVB wil FC Groningen een boete opleggen. De Groningse club wordt verweten niet genoeg gedaan te hebben om eind januari voor het duel tegen FC Twente een bespeelbaar veld te hebben. Door sneeuw en vorst was de grasmat in de Euroborg toen onbespeelbaar. De wedstrijd wordt woensdagavond ingehaald.

Groningen had volgens de KNVB zondagochtend aan de bond kenbaar moeten maken dat er twijfels waren over de bespeelbaarheid van het veld. De aanklager betaald voetbal vond dat een boete van tienduizend euro waard. Als Groningen binnen twee jaar nogmaals de fout ingaat wordt die boete verdubbeld.

Groningen heeft tot volgende week dinsdag de tijd om het schikkingsvoorstel te accepteren. Doet de club dat niet dan moet de tuchtcommissie een oordeel uitspreken.

[WTT] Sijsling naar tweede ronde Rotterdam

Igor Sijsling heeft dinsdag de tweede ronde bereikt van het ABN AMRO World Tennis Tournament. De Nederlander was in Rotterdam met 6-2 en 6-2 te sterk voor de Russische oud-winnaar Mikhail Youzhny. In de volgende ronde komt Sijsling Michael Berrer tegen, die maandag nog Jesse Huta Galung uitschakelde.

Sijsling kreeg in de eerste set negen kansen op een break tegen de als zevende geplaatste Youzhny. De Rus zette daar één breekpunt tegenover. De Amsterdammer benutte twee van de kansen en haalde de set zonder al te veel moeite binnen.

In de tweede set brak Sijsling meteen door de opslag van de Rus heen en nam vervolgens een 4-0 voorsprong. Beiden hielden de games erna hun opslag, wat betekende dat Sijsling het op 5-2 in zijn eigen game kon uitserveren. Met wat moeite wist de Nederlandse tennisser na iets minder dan 75 minuten een einde te maken aan de partij.

Thiemo de Bakker, de derde en laatste Nederlander in het toernooi, komt woensdag in actie tegen de als vierde geplaatste Fransman Richard Gasquet. Andy Murray (2) speelt op dezelfde dag zijn eersterondepartij tegen Gasquet's landgenoot Édouard Roger-Vasselin.

'Game-avatars beÔnvloeden gedrag in werkelijkheid'

Hoe je avatar eruit ziet in een game, kan hevig verschillen. Het ene moment speel je als een ridder op het witte paard, dan weer zie je eruit als een demonische wreedaard. Maar het maakt allemaal niets uit, want het is niet echt, juist? Fout! Zo'n avatar heeft wel degelijk invloed op je gedrag in werkelijkheid.

Een team onder leiding van Gunwoo Yoon van de University of Illinois heeft een onderzoek uitgevoerd waarbij testpersonen hetzelfde spel moesten spelen, maar met verschillende personages: de een zag eruit als Superman, de ander als Voldemort, en weer een ander was gewoon een saaie cirkel.

Daarna deden de mensen een proeftest. Na afloop moesten de mensen zogenaamd het bekertje voor de volgende deelnemer inschenken. Ze hadden de keuze uit chocoladesaus en chilisaus en ze mochten zoveel inschenken als ze wilden. Daaruit bleken wat opvallende dingen.

De mensen die met Superman, de 'goede' avater hadden gespeeld, kozen twee keer zo vaak voor chocoladesaus als voor chilisaus. Ook gebruikten ze per keer meer chocoladesaus. Mensen die als Voldemort, de 'slechte' avatar, speelden, kozen juist twee keer zo vaak voor chilisaus en schonken daarvan ook meer in.

De conclusie is volgens de onderzoekers duidelijk: "Onze resultaten wijzen erop dat slechts een rollenspel als een held of een slechterik, van slechts vijf minuten in een virtuele wereld, er makkelijk voor kan zorgen dat mensen anonieme vreemden gaan belonen of straffen."

Evenwel identificeerden de spelers zich na afloop niet meer of minder met het personage waarmee ze speelden. Yoon concludeert: "Mensen hebben de neiging om zich niet bewust te zijn van de invloed die virtuele voorstellingen kunnen hebben op hun gedragmatige reacties."

Voor gamers heeft Yoon daarom nog een advies: "In virtuele omgevingen kunnen mensen een avatar kiezen die hen toelaat om deel uit te maken van een zekere entiteit, groep of situatie, of juist niet. Consumenten en spelers zouden de krachtige imiterende effecten moeten onthouden die kunnen voorkomen als mensen virtuele maskers opzetten."

Vreemdelingenpolitie mag nu ook huizen doorzoeken

Het huis van een vreemdeling mag binnenkort zonder toestemming worden doorzocht door de politie of de marechaussee. Dat staat in een wetsvoorstel van staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) waarmee de Eerste Kamer dinsdag instemde. De wet gaat 1 maart in. Nu mogen de vreemdelingenpolitie en de marechaussee alleen 'zoekend rondkijken' in een huis.

Alleen rondkijken in een huis zonder kasten of laden te kijken is niet genoeg, motiveert Teeven de aanscherping. Als de nieuwe wet van kracht is mag de politie ook matrassen optillen en tassen openmaken. De woning schade toebrengen door bijvoorbeeld een tussenmuur te slopen is niet toegestaan.

Bij de doorzoeking moet altijd een hulpofficier van justitie aanwezig zijn. Huiszoekingen dienen vaak om de identiteit van een vreemdeling vast te stellen. Dat is nodig als terugkeer naar het land van herkomst kans van slagen wil hebben. De wet Verruiming bevoegdheden vreemdelingentoezicht zal ervoor zorgen dat documenten eerder worden gevonden, denkt Teeven.

Met de nieuwe wet wordt het ook mogelijk om in het onderzoek naar identiteit, nationaliteit en verblijfsstatus een vreemdeling die in bewaring is gesteld te onderzoeken aan een lichamelijk onderzoek te onderwerpen. In zo'n geval mogen ook kledingen bezittingen zoals mobiele telefoons worden onderzocht.

Reinout Oerlemans terug naar Los Angeles

Reinout Oerlemans gaat opnieuw zijn geluk beproeven in Los Angeles. De televisieproducent vertrekt naar de Verenigde Staten om als topman aan de slag te gaan bij Eyeworks USA. Dinsdag werd bekend dat alle vestigingen van het door Oerlemans opgerichte Eyeworks buiten de Verenigde Staten worden overgenomen door Warner Bros. De Amerikaanse vestiging blijft zelfstandig.

"Voor de Eyeworks Groep is dit een ongelooflijke stap voorwaarts om een bepalende speler te worden in de wereldwijde markt van bedrijven die tv-programma's bedenken en maken en daarmee past het perfect in onze ambitie", zegt de 42-jarige Oerlemans, die aftreedt als bestuursvoorzitter, in een verklaring. "Voor mij persoonlijk markeert dit het einde van een tijdperk, maar een mooi moment om afscheid te nemen na een recordjaar van Eyeworks in 2013. Het bedrijf is sterker dan ooit."

De 42-jarige Oerlemans emigreerde al een keer eerder naar de Verenigde Staten. In 2008 pakte hij zijn koffers om vanuit Los Angeles leiding te geven aan zijn bedrijf. Hij wilde minimaal drie jaar blijven, maar ging mede vanwege de financiële crisis al in 2009 weer terug naar Nederland.

Boek: De wraak van meneer Heming - Phil Hogan

William Heming is een goed boerende maar weinig opvallende makelaar in een kleine gemeente in Engeland. Hij houdt van zijn stadje en voelt zich erg betrokken bij het wel en wee van haar inwoners. In zoverre zelfs dat hij van ieder huis waarvan hij de overdracht in behandeling heeft een reserve exemplaar van de sleutel bij laat maken. Met een voyeuristische fascinatie verschaft hij zich toegang tot huizen waarvan de bewoners niet thuis zijn. En soms ook gewoon terwijl ze aanwezig zijn... 

Lichaam vermiste Nederlander in Ierland gevonden

De Ierse kustwacht heeft aan de kust van Cork het lichaam gevonden van een van de twee vermiste Nederlandse wandelaars. Dat schrijven Ierse media dinsdag. Dinsdagochtend wordt verder gezocht naar de andere wandelaar, die waarschijnlijk ook overleden is. De mannen waren sinds zaterdagochtend spoorloos na een wandeling.

Het lichaam van een van de mannen werd maandag op een klif gevonden door de Ierse kustwacht. Met behulp van een helikopter kon het opgetakeld worden. De zoektocht naar de andere man moest maandag gestaakt worden toen het donker werd.

De mannen van 31 en 33 kwamen vaker in het gebied en kenden de omgeving goed. Ze logeerden in een vakantiehuisje van de moeder van een van de mannen. Toen zij geen contact meer met hen kon krijgen, waarschuwde ze de autoriteiten.

Die vrezen dat de mannen zich te dicht bij de kust hebben begeven. Door de harde wind en hoge golven was het er erg gevaarlijk. Nog steeds waait het erg hard, wat de zoektocht naar de tweede man bemoeilijkt.

OM vecht vrijspraak 'insulinemoeder' aan

Justitie gaat in hoger beroep tegen de vrijspraak voor de moeder die bij haar anderhalf jaar oude zoontje insuline zou hebben ingespoten. De rechtbank in Assen sprak de 34-jarige vrouw uit Sappemeer eind vorige maand vrij omdat niet vaststaat dat zij het heeft gedaan. Justitie had 180 uur werkstraf en een voorwaardelijke celstraf van drie maanden geëist.

Het kind werd in juli overgebracht naar het ziekenhuis in Emmen. Daar ging hij snel achteruit. Uit bloedonderzoek bleek dat het glucosegehalte veel te laag was. Door snel glucose toe te dienen werd voorkomen dat het kind in een coma belandde. Als dat niet was gedaan had hij een hersenbeschadiging op kunnen lopen.

De vrouw verklaarde dat ze als enige op de kamer van het kind is geweest. Justitie concludeert daaruit dat zij de enige kan zijn die de insuline heeft ingespoten. De vrouw heeft dit altijd stellig ontkend. De rechtbank oordeelde dat niet valt uit te sluiten dat iemand anders, zonder dat de vrouw het wist, in de kamer is geweest en de insuline heeft toegediend.

Volgens het OM staat echter wel vast dat de vrouw verantwoordelijk is en dus is hoger beroep aangetekend.

Drie jaar cel voor Twentse ex-neuroloog Jansen

De Twentse ex-neuroloog Ernst Jansen moet drie jaar de cel in. Dat heeft de rechtbank in Almelo dinsdag bepaald. De rechters vinden dat hij schuldig is aan de zelfmoord van een patiënte en dat hij anderen zwaar lichamelijk en psychisch letsel toebracht. Het Openbaar Ministerie had zes jaar onvoorwaardelijk geëist.

Jansen slikte 'enorme hoeveelheden verdovende middelen' en stelde 'op zeer lichtvaardige wijze' zware diagnoses, oordeelde de rechtbank. "Hij liet zich niet corrigeren, en voelde zich met superieur medisch handelen ver verheven boven zijn collega's." De rechters achten Jansen - in tegenstelling tot deskundigen die hem onderzochten - volledig toerekeningsvatbaar.

De rechters oordeelden dat Jansen de patiënte die later zelfmoord pleegde ten onrechte vertelde dat ze een dodelijke ziekte had. Aan deze diagnose hield hij erg lang vast. Medicijnen die ze kreeg omdat ze alzheimer zou hebben, zouden nare bijwerkingen hebben gehad. Tussen de doodsangsten van de patiënte en de daaruit volgende zelfmoord ziet de rechtbank een rechtstreeks verband.

Bij andere patiënten constateerde de rechtbank keer op keer dat dat Jansen niet volgens de regelen der kunst handelde. Jansen drong volgens de rechters een behandeling op. "Man, je hebt het! Je hebt het", zo citeerde de voorzitter van de rechtbank wat Jansen volgens een van zijn patiënten zou hebben gezegd. Jansen vertelde hem dat hij aan de zware medicijnen moest, omdat hij anders nog maar twee jaar te leven zou hebben.

Jansen stelde lichtvaardig diagnoses, besprak de patiënten niet met zijn collega's, deed geen aanvullend onderzoek, schreef zware medicijnen voor, hield bijwerkingen niet in de gaten en negeerde richtlijnen en protocollen. Aandoeningen die patiënten wel hadden, bleven ondertussen jarenlang onbehandeld. Veel patiënten kampen nog steeds met depressies.

'Eyeworks definitief overgenomen door Time Warner'

De overname van tv-producent Eyeworks door het Amerikaanse entertainmentconcern Time Warner is rond. Dat schrijft Het Financieele Dagblad dinsdag op basis van ingewijden. Topman Reinout Oerlemans heeft volgens de bronnen besloten om bij Eyeworks te vertrekken. Hoeveel de Amerikanen voor het concern betalen, wordt niet gemeld.

Eerder schreef de zakenkrant al dat Time Warner tweehonderd miljoen euro over zou hebben voor het bedrijf dat Oerlemans in 2001 met twee compagnons oprichtte. Ook zou het Amerikaanse concern de schulden van Eyeworks overnemen, zeiden ingewijden toen. RTLZ schreef kort daarvoor al dat er een principeakkoord was bereikt over de verkoop.

Oerlemans was al langer op zoek naar een koper voor zijn bedrijf, die Eyeworks een financiële impuls kon geven. In 2011 nam de tv-producent zakenbank Goldman Sachs in de arm om te peilen of er interesse was. Ook Time Warner meldde zich destijds, maar haakte uiteindelijk af.

Eyeworks zette vorig jaar 250 miljoen euro om en maakte bijna veertien miljoen euro winst. Time Warner, moederbedrijf van film- en televisiemaatschappij Warner Bros, zet jaarlijks 12,5 miljard dollar (9,16 miljard euro) om. Joop van den Ende is een van de grootaandeelhouders in Eyeworks. Hij bezit met zijn investeerder Van den Ende & Deitmers ongeveer dertig procent van de aandelen.

[WTT] Cilic wacht treffen met Tsonga in Rotterdam

Marin Cilic heeft de tweede ronde bereikt van het ABN AMRO World Tennis Tournament. De Kroaat was dinsdag eenvoudig de Tsjech Lukas Rosol de baas met tweemaal 6-2. In de volgende ronde wacht de nummer 37 van de wereld een zware opgave. Hij speelt daarin tegen de als vijfde geplaatste Fransman Jo-Wilfried Tsonga.

Ernests Gulbis, die vorig jaar in zijn openingspartij in Rotterdam Robin Haase versloeg, drong eveneens door tot de tweede ronde. De Let rekende af met Denis Istomin uit Oezbekistan: 6-4 en 7-6 (4). De volgende tegenstander van Gulbis, de mondiale nummer 24, tegen de Bulgaar Grigor Dimitrov (8) of Dmitri Toersoenov uit Rusland.

Igor Sijsling komt dinsdag ook in actie in Rotterdam. De Amsterdammer speelt tegen Michail Joezjny.

Boom tweede in tijdrit Qatar, Terpstra leidt

Lars Boom is zondag als tweede geëindigd in de derde etappe van de Ronde van Qatar. De Belkin-renner finishte in een individuele tijdrit over 10,9 kilometer een seconde achter de Australiër Michael Hepburn. Hij noteerde een tijd van dertien minuten en 39 seconden. Niki Terpstra verdedigde met succes zijn leidende positie.

De Noord-Hollander van Omega Pharma-Quick-Step werd vijfde in 13.46 minuten. Daarmee finishte hij net achter de Italiaan Daniele Bennati en de Zwitser Fabian Cancellara. In het klassement leidt Terpstra met 21 seconden voorsprong op de Belg Jurgen Roelandts. Boom staat nu derde op 24 tellen.

Noorwegen wint ook sprintgoud bij de mannen

Langlaufer Ola Vigen Hattestad heeft de olympische titel op de sprint gepakt. De Noor, wereldkampioen in 2009, was in een chaotische finale te sterk voor zijn enige overgebleven concurrent, Teodor Peterson uit Zweden.

In de kwartfinale moest regerend kampioen Nikita Kriukov uit Rusland zich al gewonnen geven. Hij werd derde in zijn heat, wat niet genoeg was om door te gaan naar de halve finale. De Noor Petter Northug en Marcus Hellner uit Zweden gingen als tijdsnelsten naar de halve finale, terwijl de Zwitser Dario Cologna zich door een val gewonnen moest geven.

De grootste slachtoffers in de halve finale waren Northug en de Rus Alexey Petukhov. Sergey Ustiugov, eveneens een Rus, wist zich wel voor de finale te plaatsen. Hattestad zag zijn landgenoot Anders Gløersen zich als lucky loser bij de beste zes plaatsen, net als Hellner. Emil Jönsson, wederom een Zweed, mocht zich ook klaar gaan maken voor de eindstrijd.

De finale verliep normaal, totdat halverwege het halve deelnemersveld tegen de grond ging. Ustiugov en Hellner waren direct uitgeschakeld en al snel werd duidelijk dat ook Gløersen en Jönsson niet meer mee zouden strijden voor het goud. Die strijd ging tussen Hattestad en Peterson. De Noor was duidelijk de sterkere, en Peterson gaf zich vijftig meter voor de streep gewonnen. Het brons ging uiteindelijk naar Jönsson.

'Tekort huurwoningen door hoge grondprijs'

De komende jaren ontstaat er een tekort van betaalbare huurwoningen in de vrije sector met een huurprijs van 654 tot 800 euro. Dat komt doordat gemeenten te hoge grondprijzen vragen, waardoor voor nieuwe huurwoningen een te hoge huurprijs moet worden gerekend. Dat concluderen ABN AMRO en Capital Value in een dinsdag gepubliceerd onderzoek.

De onderzoekers verwachten dat het woningtekort in Nederland de komende jaren zal toenemen, naar driehonderdduizend woningen in 2020. Vooral het aanbod van betaalbare huurwoningen net boven de vrije-sectorgrens van 654 euro komt onder druk te staan, concluderen de bank en het adviesbureau. Meer mensen moeten namelijk, al dan niet noodgedwongen, voor een huurwoning kiezen, onder meer door de flexibilisering van de arbeidsmarkt en de strengere eisen voor hypotheken.

"Ondanks de stijgende vraag worden er in veel gemeenten nog onvoldoende huurwoningen bijgebouwd vanwege te hoge grondprijzen", licht directeur van Capital Value Marijn Snijders toe. "Bij bouwplannen wordt veelal door projectontwikkelaars en gemeenten gerekend met te hoge huurprijzen. Aanpassing van de grondprijzen door gemeenten is daarom noodzakelijk om de bouw van huurwoningen in het middeldure huursegment mogelijk te maken."

De onderzoekers zien wel een lichtpuntje. Zij verwachten dat internationale beleggers de komende jaren geld gaan steken in de middeldure huursector in Nederland. Komend jaren is in totaal drie miljard euro beschikbaar voor investeringen in huurwoningen, waarvan een miljard uit het buitenland. Corporaties kunnen daar gebruik van maken door verkoopopbrengsten van middeldure woningen te gebruiken om juist goedkopere huurwoningen te bouwen, aldus de onderzoekers.

Lee wint eerste 500m, Boer vijfde

De eerste 500 meter voor vrouwen bij het olympisch schaatstoernooi is gewonnen door Sang-Hwa Lee. De Koreaanse, vooraf gezien als de te kloppen vrouw, kwam in 37,42 over de meet. Margot Boer was met 37,77 de beste Nederlandse.

De Chinese Hong Zhang had met 37,58 lang de snelste tijd, Olga Fatkulina reed daar in de zestiende rit met 37.57 net onder, waarna Lee in de laatste rit de tijd van Fatkulina verbeterde.

Marrit Leenstra moest al in de tweede rit aan de bak. Ze won haar rit in 39,03. Lotte van Beek deed het een paar ritten later beter en kwam in 38,67 over de finish. Laurine van Riessen zette 38,64 op de klokken.

Later vanmiddag volgt de tweede en beslissende 500 meter.

Uitslag eerste 500 meter

# Naam Land Tijd
1 Sang Hwa-Lee ZKO 37,42
2 Olga Fatkulina RUS 37,57
3 Hong Zhang CHN 37,58
4 Heather Richardson VS 37,73
5 Margot Boer NED 37,77
14 Laurine van Riessen NED 38,64
15 Lotte van Beek NED 38,67
21 Marrit Leenstra NED 39,03

Russische ijshockeyers onder vergrootglas in Sochi

Het is weinig sporters gegund de 530 plaatsen tellende perszaal vol te krijgen in Sochi, maar de Russische ijshockeyers zijn erin geslaagd. Waar meestal slechts een paar dozijn stoelen bezet zijn, stroomden de verslaggevers massaal toe voor de ijshockeyers van het gastland, onder wie de NHL-sterren Alexander Ovechkin en Pavel Datsyuk.

De Russen zijn op zoek naar eerherstel na het teleurstellende optreden in Vancouver vier jaar geleden. De journalisten moeten wel geduld hebben om de spelers te kunnen vragen hoe het is om in eigen land te spelen. Zoals het de helden betaamt, verschijnen ze flink wat later in de perszaal dan gepland. Desondanks kunnen ze op een staande ovatie rekenen.

Vladislav Tretiak maakte ook deel uit van de delegatie. De voormalige doelman werd in 1972, 1976 en 1984 olympisch kampioen. Sinds het uiteenvallen van de Sovjet-Unie wisten de Russen echter geen een keer meer goud te pakken op de Spelen. Een tweede plaats in 1998 is sindsdien het beste optreden.

Daar moet in Sochi verandering in komen, zo wordt bijna geëist door de fans. "Er is een bepaalde druk", zegt Ovechkin met gevoel voor understatement. De Russen beginnen het toernooi donderdag tegen Slovenië.

'Verbied roken in auto met kinderen'

Roken is al op veel plekken verboden. In openbare gebouwen en het ov mag helemaal niet gerookt worden, in café's mag het alleen in speciale rookhokken. Veel rokers zijn dan ook blij dat ze in privé-situaties nog een sigaret mogen opsteken. Maar als het aan sommigen ligt, gaat ook dat veranderen.

Het Britse parlement heeft zich namelijk, onder meer op aanraden van 700 gezondheidsexperts, uitgesproken ten faveure van een voorstel dat roken in een auto waarin kinderen vervoerd worden verbiedt. Minister van gezondheid Jeremy Hunt, die het voorstel ook steunt, kan de maatregel nu wetsgeldig te maken.

Gezondheidsorganisaties zijn dan ook blij dat het voorstel het gehaald heeft. Woordvoerder van de British Lung Foundation, Penny Woods; zegt: "De introductie van een wet die kan verhinderen dat honderduizendend kinderen blootgesteld worden aan meeroken, ligt nu binnen handbereik."

Ook binnen België gaan nu stemmen op voor het voorstel. "Eigenlijk is de overheid verplicht om dat ook in België in te voeren," zegt Hedwig Verhaegen van de Vlaamse Liga tegen Kanker in De Standaard. Door de kleine ruimte is de concentratie schadelijke stoffen wel 27 keer hoger. Een raampje openzetten helpt daar amper tegen.

Tegenstanders claimen dat het verbod het recht op privacy aantast. De Britse schaduwminister voor gezondheid wuift dat weg: "Het is een geval van kinderbescherming, niet van volwassen keuzevrijheid." Verhaegen beaamt dat en voegt toe: "Zodra je de gezondheid van anderen schaadt, dan moet dat recht op privacy wijken voor de recht op gezondheid."

Mannenploeg begint EK badminton met winst

De Oranje-badmintonploeg bij de mannen is het EK in Basel begonnen met een zege. Oostenrijk werd dinsdag met 5-0 verslagen. Eric Pang, Nick Fransman, Erik Meijs en de duo's Ruud Bosch/Koen de Ridder en Jacco Arends/Jelle Maas wonnen allen hun partij. Later op de dag volgt het tweede groepsduel. Zweden, dat de eerste partij met 5-0 van Estland won, is dan de tegenstander.

Het als vijfde geplaatste Nederland neemt het woensdag in de poule nog op tegen Estland, waarna donderdag het laatste groepsduel plaatsvindt tegen Wales. De Nederlandse vrouwen beginnen om 14.00 uur tegen Frankrijk aan hun eerste duel op het EK.

Langlaufster Falla pakt sprintgoud

Langlaufster Maiken Caspersen Falla heeft in Sochi verrassend goud gewonnen op de sprint vrije stijl. De 23-jarige Noorse, in 2013 goed voor brons op het wereldkampioenschap, klopte in de finale haar landgenote Ingvild Flugstad Østberg en de Sloveense Vesna Fabjan. Favorieten Marit Bjørgen en Kikkan Randall werden al voor de finale uitgeschakeld.

In de kwartfinales vielen al meerdere slachtoffers. De voornaamste was de Amerikaanse Randall, samen met Bjørgen de topfavoriete. Zij zat vanwege de uitslag van de kwalificatie in de heat met Bjørgen en Denise Herrmann uit Duitsland, eveneens een grote kanshebber op een medaille. Ook de vroegtijdige uitschakeling van de Zwitserse Laurien van der Graaff was opvallend, zij werd slechts vijfde in haar heat.

De tweede halve finale was opnieuw zeer sterk bezet. Bjørgen en Herrmann zaten wederom bij elkaar, nu aangevuld met nog een Noorse, Østberg. In een zeer chaotische eindsprint werden Bjørgen en Herrmann allebei geklopt. Østberg ging naar de finale, evenals de verrassende Amerikaanse Sophie Caldwell. In de andere halve finale plaatsten de Noorse vrouwen Falla en Astrid Jacobsen, Fabjan en de Zweedse Ida Ingemarsdotter voor de finale.

In de finale ontstond - mede door een val van Caldwell - al vrij snel een groep van drie vrouwen die de strijd om de medailles zouden bepalen. Landgenoten Østberg en Falla gingen er vandoor, alleen de verrassende Fabjan kon volgen. Falla was in de eindsprint niet meer in te halen, terwijl Østberg op het laatste moment Fabjan nog voorbij wist te steken.

Miljoenenboete voor ziekenhuis om foute declaraties

Het St. Antonius Ziekenhuis heeft een boete van tweeënhalf miljoen euro gekregen van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) vanwege foute declaraties. Bij het ziekenhuis, dat vestigingen heeft in Nieuwegein en Utrecht, is tussen 2008 en 2012 voor 24,6 miljoen euro niet correct gedeclareerd.

De declaraties zijn niet met opzet verkeerd opgevoerd, laten de NZa en het ziekenhuis dinsdag weten. Het Antonius betaalt het te veel gedeclareerde bedrag terug aan zorgverzekeraars en heeft maatregelen genomen om declaratiefouten voortaan te voorkomen.

De NZa stelde vorig jaar een onderzoek in na aanwijzingen over foute declaraties. Het ziekenhuis zelf liet ook een onderzoek doen naar het declaratieproces.

Uit het onderzoek bleek onder meer dat voor patiënten die langer dan twee uur in het ziekenhuis waren soms een standaard dagverpleging in rekening werd gebracht. Dat mag echter alleen op bepaalde afdelingen. Ook bracht het ziekenhuis spiraaltjes in rekening bij zorgverzekeraars terwijl patiënten die al betaald hadden bij de apotheek.

De zorgautoriteit heeft bij het bepalen van de hoogte van de boete rekening gehouden met de medewerking en inzet van het ziekenhuis. "De manier waarop het ziekenhuis heeft gehandeld nadat het constateerde dat er fout gedeclareerd was is een voorbeeld voor andere ziekenhuizen", aldus de NZa.

Het gebeurt niet vaak dat een ziekenhuis een boete krijgt voor foute declaraties, zegt een woordvoerder van de toezichthouder. Het gebeurde slechts een keer eerder, in 2011. Toen kreeg het Ommelander Ziekenhuis in Winschoten er een boete van een half miljoen voor.

Ex-neuroloog Jansen schuldig aan dood patiŽnte

De Twentse ex-neuroloog Jansen draagt schuld aan de zelfmoord van een van zijn patiënten. Dat heeft de rechtbank in Almelo dinsdag bepaald. Andere patiënten heeft hij zwaar lichamelijk en psychisch letsel toegebracht. Welke straf Jansen krijgt opgelegd, wordt later dinsdag duidelijk.

De rechters oordeelden dat Jansen de patiënte die later zelfmoord pleegde onjuist heeft geïnformeerd dat ze een dodelijke ziekte had. Aan deze diagnose hield hij erg lang vast. Medicijnen die ze kreeg omdat ze alzheimer zou hebben, zouden nare bijwerkingen hebben gehad. Tussen de doodsangsten van de patiënte en de daaruit volgende zelfmoord ziet de rechtbank een rechtstreeks verband.

Ook bij enkele andere patiënten constateerden de rechters dat Jansen niet volgens de regelen der kunst had gehandeld. Hij besprak de patiënten niet met zijn collega's, deed geen nader onderzoek en negeerde richtlijnen en protocollen. Daarmee nam hij bewust het risico dat zijn behandeling nadelig zou uitpakken voor deze patiënten.

Dat Jansen zijn patiënten in een hulpeloze toestand bracht en hield, zoals het OM vindt, zien de rechters anders. De patiënten hadden immers ook naar een andere arts kunnen stappen voor een second opinion. Dat Jansen naam en faam genoot als neuroloog doet daar niets aan af.

Het Openbaar Ministerie eiste zes jaar onvoorwaardelijke celstraf tegen Jansen. Zijn advocaat bepleitte vrijspraak. Welke straf Jansen krijgt, blijkt dinsdagmiddag aan het eind van de uitspraak. Bij aanvang van de zitting om 13.30 uur verwachtte de voorzitter van de rechtbank anderhalf uur nodig te hebben voor het voorlezen van een samenvatting van het vonnis.

Rutjes: "Bij NAC horen geen passanten"

Graeme Rutjes is bij NAC Breda de opvolger van Jeffrey van As als technisch directeur. Hij wil een compleet nieuwe koers gaan varen. Bij NAC is het vaak gedonder. Ieder jaar komt de club in financiële problemen en daar wil Rutjes vanaf.

"Het zal de komende twee jaar nog niet lukken, maar wij willen in geen enkel jaar daarna nog in de rode cijfers eindigen", zegt Rutjes in gesprek met het Algemeen Dagblad. "Afgelopen jaren werd er telkens in de zomer pas gekeken naar het negatieve vermogen", vervolgt Rutjes. "Zo werden afgelopen zomer Nemanja Gudelj en Eric Botteghin verkocht, was het seizoen gered en was iedereen weer blij."

NAC is sterk uit de startblokken gekomen in de tweede seizoenshelft. Onder leiding van trainer Nebojsa Gudelj is de negende plaats op de ranglijst ingenomen. Nu doet NAC het nog met veel spelers die op huurbasis de clubkleuren verdedigen. Rutjes wil af van de huurlingen. "Bij NAC horen geen passanten."

"De supporters hier willen spelers met karakter én met binding met de club. De klaargestoomde eigen jeugd moet het stadion ruiken, het gevoel hebben dat zij de nieuwe Elson Hooi of Kenny van der Weg kunnen worden", aldus Rutjes.

PVV gepeild als winnaar Den Haag, PvdA tweede

De PVV zou in Den Haag de grote winnaar zijn als nu gemeenteraadsverkiezingen worden gehouden. De PvdA, nu nog de grootste, zou naar de tweede plek opschuiven, blijkt dinsdag uit een peiling van onderzoeksbureau TNS NIPO in opdracht van de gemeente Den Haag.

Bij de vorige peiling, eind vorig jaar, ontliepen PVV, PvdA en D66 elkaar weinig. De PVV stijgt nu echter in de kiezersgunst van bijna achttien procent naar ruim twintig procent van de stemmen. Dit komt neer op negen à tien zetels. De PvdA volgt met zestien procent van de stemmen, wat goed is voor zeven zetels. D66 komt uit op zes en de VVD op vijf à zes zetels.

De Haagse Stadspartij zou op drie zetels uitkomen, net als SP, CDA en GroenLinks. Vlak daarachter komen ChristenUnie-SGP en Groep de Mos/ Ouderen Partij Den Haag (OPDH). "Naast de PVV staan ook de Haagse Stadspartij en SP op winst, terwijl ChristenUnie-SGP en Groep De Mos/ OPDH in één klap zetels binnenhalen", aldus de onderzoekers.

De politieke interesse van de Hagenaren blijkt niet om over naar huis te schrijven. Minder dan de helft van de stemgerechtigden geeft nog altijd aan tamelijk tot zeer geïnteresseerd te zijn in de gemeentelijke politiek.

Iets meer dan de helft zegt 'zeker wel' te gaan stemmen. Hoger opgeleiden (63 procent) geven beduidend vaker aan zeker te gaan stemmen dan lager opgeleiden (37 procent). De zogenoemde opkomstintentie van Hagenaren van niet-westerse afkomst (45 procent) ligt iets achter bij de intentie van autochtone Hagenaren (53 procent).

Bijna achthonderd mensen deden mee aan het onderzoek.

Failliete Siebel gooit twaalf winkels weer open

De failliet verklaarde juweliersketen Siebel opent woensdag, twee dagen voor Valentijnsdag, de deuren van twaalf vestigingen, verspreid over het land. Dat heeft curator Marinus Pannevis dinsdag laten weten aan nu.nl. "We hebben de mensen, we hebben de spullen, we kunnen net zo goed wat geld gaan verdienen", zegt de curator tegen de nieuwssite.

Siebel werd in januari failliet verklaard, nadat de al financieel slecht lopende juweliersketen in de feestmaand december te weinig sieraden wist te verkopen. Het winkelpersoneel zat sinds het faillissement thuis, werknemers op het hoofdkantoor werken wel door. Het UWV betaalt voor beide het salaris.

Pannevis liet al twee weken weten dat er 'opmerkelijk' veel belangstelling is voor de keten. Hij onderzoekt momenteel de mogelijkheden voor een doorstart.

Duizenden stakers sociale werkplaatsen in Den Haag

Zesduizend stakers demonstreren dinsdag in Den Haag tegen de bezuinigingsplannen op de sociale werkplaatsen. Die schatting geeft Abvakabo FNV. De vakbond wil voorkomen dat staatssecretaris van Sociale Zaken Jetta Klijnsma (PvdA) banen schrapt voordat werknemers met een arbeidshandicap elders aan de slag kunnen.

Met de Participatiewet, een voorstel uit het sociaal akkoord, wil Klijnsma meer werknemers met een arbeidshandicap aan regulier werk helpen. De bonden vrezen dat de sociale werkplaatsen steeds kleiner worden en uiteindelijk ophouden te bestaan.

Klijnsma heeft onvoldoende respect voor de sociale werkvoorziening, zegt een woordvoerder van Akvakabo. "Duizenden mensen dreigen tussen wal en schip te raken. Daar zijn ze heel boos over. Hun rechten op koopkracht, echte banen en begeleiding staan onder druk."

De staatssecretaris sprak vorige week met werknemers- en werkgeversorganisaties af dat er eind volgend jaar vijfduizend extra banen komen voor mensen met een beperking. Maar de bond vreest dat hun bestaande werkplekken al worden afgebouwd terwijl de nieuwe banen voor mensen met een arbeidshandicap er nog niet zijn.

Abvakabo demonstreert ook tegen de werkgever van de sociale werkplaatsen, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), die het loon van de werknemers tot 2015 wil bevriezen.

De gemeenten hebben geen keus, zegt een woordvoerder van VNG. "Er is simpelweg geen geld. Vanaf volgend jaar bezuinigt het rijk fors op de sociale werkplaatsen. Er is weinig ruimte voor een efficiëntieslag, dus is een loonsverhoging een volstrekt onwerkelijke optie."

Junio staat plaats af aan Morrison

Denny Morrison mag morgen in Sochi toch uitkomen op de 1000 meter. De Canadees had zich bij de nationale trials niet geplaatst voor deze afstand, maar Gilmore Junio heeft besloten zijn plaats af te staan aan zijn landgenoot.

Volgens Junio maakt Morrison meer kans op een medaille dan hijzelf. Op de 500 meter eindigde Junio gisteren nog als tiende. Een woordvoerder van de Canadezen legt zijn besluit uit. "Gilmore deed het voor het team. Hoewel hij zich had gekwalificeerd voor de 1.000 meter, weet hij dat Morrison onze beste schaatser op deze afstand is."

Morrison zelf is blij met het cadeautje, al richt hij zich op een langere afstand. "Ik ben rustig. Ik ging niet voor de 1000 meter, dus ik zie het als een onderdeel van mijn voorbereiding op de 1500 meter."

Europees Openbaar Ministerie stap dichterbij

Ondanks verzet van Nederland en andere EU-lidstaten is een Europees Openbaar Ministerie een stap dichterbij gekomen. Het Europees Parlement sprak dinsdag zijn steun uit voor het voorstel van de Europese Commissie .

Een duidelijke meerderheid van de parlementscommissie voor justitie schaarde zich achter de plannen. Brussel wil met een Europees OM de jacht verbeteren op criminelen die fraude plegen met Europees geld.

Een reeks nationale parlementen, waaronder dat van Nederland, is echter tegen het voorstel. Zij vinden dat justitie een taak moet blijven van de lidstaten.

Europees Openbaar Ministerie stap dichterbij
Europees Openbaar Ministerie stap dichterbij (Foto: ANP)

Lotus beleeft probleemloze 'filmdag'

Het Lotus F1 Team heeft afgelopen zaterdag een probleemloze shakedown van de nieuwe bolide gehad, zo is nu bekendgeworden. In Jerez stond een filmdag op het programma en de maximaal toegestane 100 kilometer werd met gemak gehaald.

Motorenfabrikant Renault gebruikte de test van Lotus om te kijken of de problemen met de motoren opgelost waren. Bij de eerste wintertest in Jerez hadden alle teams die de motoren van de Franse fabrikant gebruikten veel problemen, waardoor ze veel minder meters maakten dan de krachtbronnen van Mercedes en Ferrari. Kleine aanpassingen aan de hardware, verholpen bugs in de software en verbeteringen in de callibratie hebben ervoor gezorgd dat coureur Pastor Maldonado zijn programma af kon werken.

Zweedse curlingheren met laatste steen langs Canada

De Zweedse curlingheren hebben met de laatste steen Canada verslagen. Het werd 7-6. De Canadezen hadden in het laatste end één steen in het links van het midden in het huis. Skip Niklas Edin kon de laatste Zweedste steen zo in het huis parkeren dat het land het een miniem verschil won van Canada. Het is de derde overwinning voor de huidige wereldkampioen. 

Noorwegen bracht Rusland zijn derde nederlaag toe. China won met gemak van de Verenigde Staten en de Britten wisten in het laatste end de Duitsers te passeren. Woensdagochtend komen de heren het ijs op die pas twee duels gespeeld hebben. 

Uitslagen

Land Land Uitslag
Noorwegen Rusland 9-8 
Canada Zweden 6-7 
Verenigde Staten China 4-9 
Groot-Brittannië Duitsland 7-6 

Stand

Land Land Gespeeld Gewonnen Verloren
1 Zweden 3 3 0
2 China 2 2 0
2 Noorwegen 2 2 0
4 Groot-Brittannië 3 2 1
5 Denemarken 2 1 1
5 Zwitserland 2 1 1
7 Canada 3 1 2
8 Duitsland 2 0 2
8 Verenigde Staten 2 0 2
10 Rusland 3 0 3

Programma - sessie IV - woensdag 6:00 uur (Nederlandse tijd) 

Land Land
Denemarken Verenigde Staten
China Zwitserland
Noorwegen Duitsland

'Colombia las mails Nederlandse journalisten'

De militaire inlichtingendienst van Colombia heeft duizenden e-mails onderschept van onder andere Nederlandse journalisten. Het gaat om correspondentie tussen journalisten en woordvoerders van de guerrillabeweging FARC, die in Havana vredesbesprekingen voert met de Colombiaanse regering. Dat meldt de Spaanstalige televisiezender in de Verenigde Staten Univión.

Op een lijst met 38 journalisten van wie de mails zijn onderschept staan zeker zes Nederlanders. Ze werken voor onder meer NRC Handelsblad, de Volkskrant, Eenvandaag, RTL Nieuws en Novum Nieuws. Van de internationale media zijn onder meer mails van AP, Reuters het Duitse DPA en het Franse AFP onderschept.

De e-mails betreffen vooral aanvragen voor interviews en algemene informatie over de FARC. De meeste interviewverzoeken richtten zich op de in Nederland geboren guerrillastrijdster Tanja Nijmeijer.

In totaal werden ruim 2600 mails onderschept. Vorige week ontstond al ophef in het land omdat toen bleek dat de militaire inlichtingendienst de vredesdelegatie van de regering had afgeluisterd.

Aanslag op gaspijpleiding in SinaÔ

Vermoedelijke Al-Qaidastrijders hebben dinsdag een gaspijpleiding in de Sinaï opgeblazen. Dat hebben bronnen bij de Egyptische veiligheidsdiensten gezegd.

De explosie had plaats in een gebied ten zuiden van de stad El-Arish. De gaspijpleiding die doelwit was van de aanslag vervoert gas naar Jordanië en de zware industrie in de Sinaï. De gastoevoer is inmiddels afgesloten om de brand die na de aanslag uitbrak onder controle te kunnen krijgen.

De pijpleiding is sinds 2011 al meermaals aangevallen. Diverse aanslagen werden opgeëist door de militante beweging Ansar Beit al-Maqdis.

Zweedse ijshockeyvrouwen dienen Duitsland genadeklap toe

De Zweedse vrouwelijke ijshockeyploeg heeft vanmiddag de Duitse ploeg met 4-0 verslagen. Door deze overwinning neemt de ploeg uit Zweden de eerste plek over in poule B van Rusland. Rusland komt later op de dag nog in actie tegen Japan.

De Zweden hadden weinig moeite met de Duitsers. Al na één minuut speeltijd werd de 1-0 gescoord. Dit leek het teken te zijn voor een forse overwinning, maar deze bleef uit. Pas in de derde periode kwamen de Zweden weer aan scoren toe. Na zeven minuten spelen in deze periode wisten ze de 2-0 te scoren. Daarna leek het verzet van de Duitsers gebroken en wisten de Zweden er nog twee bij te prikken.

Door de overwinning pakken de Zweden de koppositie in poule B. Duitsland is na twee verliespartijen uitgeschakeld voor de volgende ronde. Om 16.00 uur Nederlandse tijd zal Rusland het gaan opnemen tegen Japan. Mocht Rusland die wedstrijd winnen zal ook Rusland doorgaan. 

# Poule B Gespeeld Winst Verlies Goals Punten
1 Zweden 2 2 0 5:0 6
2 Rusland 1 1 0 4:1 3
3 Japan 1 0 1 0:1 0
4 Duitsland 2 0 2 1:8 0

Sochi vandaag - dinsdag 11 februari

Alweer de zesde dag van de Olympische Spelen in Sochi. Het belooft weer een spannende dag te worden met vandaag een primeur op het programma. Voor het eerst in de geschiedenis van de Olympische Winterspelen verschijnen er vrouwen aan de start van het schansspringen. 

Overzicht evenementen

Tijd (NL) Sport Onderdeel Medaille
06.00 uur Curling Vrouwen voorronde: Zuid-Korea - Japan Nee
06.00 uur Curling Vrouwen voorronde: Zwitserland - Denemarken Nee
06.00 uur Curling Vrouwen voorronde: Zweden - Canada Nee
06.00 uur Curling Vrouwen voorronde: Rusland - Verenigde Staten Nee
7.00 uur Freestyle Skiën Slopestyle vrouwen run 1 kwalificatie Nee
7.45 uur Freestyle Skiën Slopestyle vrouwen run 2 kwalificatie Nee
10.00 uur Freestyle Skiën Slopestyle vrouwen run 1 finale Nee
10.29 uur Freestyle Skiën Slopestyle vrouwen run 2 finale Ja
11.00 uur Curling Mannen voorronde: Canada - Zweden; Nee
11.00 uur Curling Mannen voorronde: Verenigde Staten - China Nee
11.00 uur Curling Mannen voorronde: Groot Brittannië - Duitsland Nee
11.00 uur Curling Mannen voorronde: Noorwegen - Rusland Nee
11.00 uur Langlaufen Vrouwen sprint, vrije stijl Ja
11.00 uur IJshockey Groep B vrouwen: Duitsland - Zweden Nee
11.00 uur Snowboard Halfpipe mannen heat 1 kwalificatie Nee
11.25 uur Langlaufen Mannen sprint, vrije stijl Ja
13:00 uur Snowboarden Halfpipe mannen heat 2 kwalificatie Nee
13.45 uur Schaatsen 500m vrouwen, race 1 Nee
15.30 uur Rodelen Individueel run 3 vrouwen Nee
15.34 uur Schaatsen 500m vrouwen, race 2 Ja
16.00 uur Biatlon 10 km achtervolging vrouwen Ja
16.00 uur Curling Vrouwen voorronde: Groot Brittannië - Verenigde Staten Nee
16.00 uur Curling Vrouwen voorronde: Zuid-Korea - Zwitserland Nee
16.00 uur Curling Vrouwen voorronde: Denemarken - Japan Nee
16.00 uur Curling Vrouwen voorronde: China - Rusland Nee
16.00 uur Kunstrijden Paren, gemengd Ja
16.00 uur IJshockey Groep B vrouwen: Rusland - Japan Nee
16.00 uur Snowboarden Halfpipe mannen run 1 halve finale Nee
16.34 uur Snowboarden Halfpipe mannen run 2 halve finale Nee
17.20 uur Rodelen Individueel run 4 vrouwen Ja
18.30 uur Schansspringen Kleine schans vrouwen individueel 1e ronde Nee
18.30 uur Snowboarden Halfpipe mannen run 1 finale Nee
18.59 uur Snowboarden Halfpipe mannen run 2 finale Ja
19:20 uur Schansspringen Kleine schans vrouwen individueel eindronde Ja

Nederlanders in actie

Vandaag komen er opnieuw een flink aantal Nederlanders in actie. Bij de heren staan Dolf van der Wal en Dimi de Jong aan de start op het onderdeel snowboard halfpipe. Ook tijdens het schaatsen komen er weer een flink aantal Nederlandse deelnemers in actie. Margot Boer lijkt de grootste kanshebber op ere-metaal op de 500 meter bij de vrouwen. De andere dames die in actie komen zijn Laurine van Riessen, Marrit Leenstra en Lotte van Beek. 

Dimi de Jong brak eerder deze maand zijn pols, maar toch komt hij in actie in de halfpipe. (PRO SHOTS/GEPU Actions)

Prominenten in actie

Kikkan Randall en Marit Bjørgen komen in actie bij het onderdeel langlauf sprinten. Van beide dames wordt veel verwacht. Biatlete Kuzmina kan de eerste vrouw worden die na de sprint ook het onderdeel achtervolging wint. Hierbij moet wel aangetekend worden dat het onderdeel achtervolging pas sinds 2002 op het programma staat.

Lost Saga bŤta-inschrijvingen open

Nexon Europe, uitgever van MapleStory, heeft verkondigd dat het nu mogelijk is om te registreren voor de gesloten bèta van Lost Saga, die 27 februari van start gaat. Mocht je een code bemachtigen, dan kun je de 25ste de client downloaden zodat je de 27ste gelijk kunt spelen.

Lost Saga is een MMO-brawler waarbij je uit honderden personages uit verschillende settings als fantasy, sciencefiction en zelfs werkelijke geschiedenis kunt kiezen allemaal in anime-stijl. 

FOK! geeft deze week ook codes weg, dus wil je ook kans maken om dit spel te spelen? Kom later dan terug!

Auto gaat bij ongeluk zelf 112 bellen

Auto's krijgen vanaf oktober 2015 een kastje dat bij een ongeluk automatisch naar de alarmcentrale belt, zelfs als de bestuurder bewusteloos is. Een commissie van het Europees Parlement stemde dinsdag in met het voorstel om de apparaatjes bij nieuwe automodellen te verplichten. Het volledige parlement en de lidstaten moeten nog wel instemmen.

Parlementariër Wim van de Camp (CDA), betrokken bij de onderhandelingen, is blij met de uitkomst. "Dit apparaat kan levens redden", aldus Van de Camp. "Sommige fabrikanten zeggen niet op tijd klaar te kunnen zijn, maar dit is geen nieuws voor hen. We praten al tien jaar over invoering, nu is het tijd om dat af te ronden."

Het zogeheten eCall-systeem brengt ambulance, brandweer en politie in de toekomst op de hoogte van de exacte locatie van een ongeluk. Niet iedereen is echter even enthousiast over het systeem. Sommige alarmcentrales hebben namelijk nu al moeite met het draaiende houden van het 112-systeem, stelt Parlementariër Dennis de Jong.

"Het verwerken van de noodoproepen van eCall kan nog erg lastig worden", zegt De Jong, die vreest dat de alarmcentrales van sommige lidstaten de extra oproepen niet aankunnen. Ook vindt hij het bezwaarlijk dat de kastjes niet uit te zetten zijn. "Alleen zo kunnen automobilisten er helemaal zeker van zijn dat er geen data wordt opgeslagen of verzonden."

HŲfl-Riesch kan zich recordboeken in skiŽn

Maria Höfl-Riesch kan het record van meeste gouden olympische skimedailles evenaren als ze woensdag de afdaling wint. De 29-jarige Duitse, die maandag haar titel op de supercombinatie prolongeerde, heeft nu drie gouden plakken. Alleen Janica Kostelic en Kjetil André Aamodt deden het met elk vier gouden plakken ooit beter.

Höfl-Riesch stelt niet met het record bezig te zijn. "Ik denk niet zo veel aan statistieken en ranglijsten. Natuurlijk is het wel een geweldig gevoel als het gebeurt."

De statistieken van dit seizoen zijn in ieder geval positief voor Höfl-Riesch. De Duitse won drie van de zeven afdalingen in de wereldbeker. De andere vier werden door verschillende skiesters gewonnen. In de training op de olympische piste was ze echter pas vijfde.

Regering SyriŽ laat mannen uit Homs gaan

De Syrische regering heeft dinsdag 111 mannen toestemming gegeven de belegerde stad Homs te verlaten. De mannen, allen in de leeftijd waarop ze in staat zijn om te vechten, zijn ondervraagd en hebben volgens de regering van president Bashar Assad geen banden met rebellen.

Op de Syrische staatstelevisie zei de gouverneur van Homs dat de mannen, in de leeftijd tussen de 16 en 54 jaar, maandag de stad hebben verlaten. Ondertussen proberen hulpverleners nog meer mensen te evacueren uit Homs. Ongeveer achthonderd inwoners, overwegend vrouwen en bejaarden, zijn sinds vrijdag, toen een wapenstilstand van kracht werd, uit de stad gehaald.

De giraffe en de chihuahua

Ondertussen, op de Eeuwige Jachtvelden:
Marius plaatst zijn lange benen in een split in een poging om zijn lange nek weer bij het heldere bronwater te krijgen. Je zou toch verwachten dat dingen makkelijker werden als je in het paradijs terecht zou komen, maar helaas: de anatomie van een giraffe verandert niet na zijn dood. Andere dingen zijn er flink op vooruitgegaan: eindelijk voelt hij de grote gele zon op zijn geblokte huid. Ook proeft hij de verse bladeren van de nieuwe bomen, waarvan hij dacht dat het slechts een mythe was die zijn familie in Denemarken hem altijd had verteld. Marius kijkt om zich heen en is gelukkig.

Brabants sektelid steekt dissident neer

Een lid van de christelijke Orde der Transformanten zit vast voor het neersteken van een voormalig lid van de sekte. De 26-jarige man uit Hoeven viel het 43-jarige slachtoffer vorige week aan bij zijn huis in het Noord-Hollandse Laren.

Het slachtoffer en zijn vrouw en kinderen zaten een tijdje bij de Brabantse orde. De Noord-Hollander vertrok volgens Omroep Brabant toen zijn vrouw in de ban raakte van de leider en nagelde de orde aan de schandpaal. Het slachtoffer ligt inmiddels niet meer in het ziekenhuis en verblijft tijdelijk op een onderduikadres.

De Brabander zit nog zeker twee weken in de cel, laat een justitiewoordvoerder dinsdag weten. Hij wordt verdacht van een poging tot moord. Het OM wil verder geen details over de zaak geven.

Twee leden van de sektarische orde werden in 2008 in verband gebracht met een moordaanslag op een zakenman uit Rotterdam. Het slachtoffer denkt dat de sektarische orde uit Hoeven achter de aanslag zit, omdat hij eerder een relatie had met een van de leden. De rechtbank sprak de twee echter vrij wegens gebrek aan bewijs.

Stelend Twents raadslid opgepakt in Portugal

Het raadslid van de gemeente Dinkelland dat ervan wordt verdacht tonnen te hebben gestolen uit de kas van een begrafenisvereniging is aangehouden in Portugal. Nederland heeft om overlevering gevraagd, laat een woordvoerder van de politie dinsdag weten.

De 53-jarige Arwin van G. uit Denekamp was naast raadslid penningmeester bij begrafenisvereniging Helpt Elkander in de Twentse plaats. Vorige maand vertrok hij met de kas.

Maandag werd hij aangehouden in een hotel in de Portugese kustplaats Milfontes. De Nederlandse hotelmanager herkende hem en schakelde de politie in. De politie weet nog niet wanneer hij in Nederland wordt verwacht.

De Denekamper heeft waarschijnlijk een half miljoen euro buitgemaakt, zo bleek vorige week. Eerder werd nog uitgegaan van een bedrag van 21 duizend euro.

Fed Cupteam treft Japan om promotie naar wereldgroep II

Het Nederlands Fed Cupteam zal voor promotie naar wereldgroep II moeten spelen tegen Japan. Dat heeft de loting in Londen dinsdag uitgewezen. Nederland zal op 19 en 20 april thuis spelen. De locatie zal zo snel mogelijk bekendgemaakt worden. 

Het Fed Cupteam onder leiding van captain Paul Haarhuis had geen enkele wedstrijd verloren in de Europees/Afrikaanse zone. Daardoor mag de ploeg nu spelen om promotie naar wereldgroep II. Kiki Bertens en Richel Hogenkamp wonnen elk vier enkelspelen. Misa Krajicek won samen met Bertens of Lesley Kerkhove de dubbelspelen. 

Japan verloor de eerste ronde van wereldgroep II van Argentinië en moet deze play-off spelen om niet te degraderen. Japan heeft met Kurumi Nara, Ayumi Murita en Kimiko Date-Krumm drie speelsters in de top honderd van de wereldranglijst. Misaki Doi staat net buiten de top honderd op plek 102. Bertens is met plek 124 de beste Nederlandse op de ranking. De laatste keer dat Nederland in de wereldgroep II uitkwam was in 1999.

Sectie op stoffelijk overschot Borst

Het Nederlands Forensisch Instituut NFI verricht dinsdag sectie op het stoffelijk overschot van oud-minister Els Borst (81). Dat is volgens een woordvoerder van de politie nodig, omdat forensisch onderzoek en een schouw geen duidelijkheid hebben verschaft over de doodsoorzaak van de minister van Staat.

De politie houdt dinsdag nog steeds rekening met een misdrijf, maar het is ook mogelijk dat de oud-politica om het leven is gekomen door een ongeluk. Dat concludeert de recherche uit sporen die zijn aangetroffen in de garage van haar woning aan de Ruysdaellaan in Bilthoven.

Sectie op stoffelijk overschot Borst
Sectie op stoffelijk overschot Borst (Foto: ANP)

Eerste slopestylegoud voor Howell

De Canadese freestyleskiester Dara Howell is de eerste olympisch kampioen op de slopestyle geworden. In de kwalificatie was ze al ruim de beste, maar in de finale stond er geen enkele maat op haar. Na één zilveren medaille op het WK en drie keer brons op de X-Games was het de eerste grote titel voor Howell.

Met een weergaloze eerste run nam de negentienjarige Howell in de finale direct de leiding met 94,20 punten. De Amerikaanse Devin Logan, in 2012 goed voor zilver op de X-Games, moest met 85,40 bijna tien punten toegeven, maar pakte wel de tweede plek. Enigszins verrassend was de derde plek in de tussenstand van Anna Segal. De Australische moest met 77,00 punten wel veel toegeven op Howell en Logan.

In de tweede run ging Segal onderuit, waardoor ze haar score niet kon verbeteren. De Canadese Kim Lamarre, elfde na de eerste run, liet een verrassend sterke tweede afdaling zien en ging met 85,00 punten naar de derde plek. Nadat ook Logan onderuit ging en zich dus niet verbeterde was Howell zeker van het goud. Ze ging zonder risico naar beneden in de tweede run, omdat ze kort daarvoor haar landgenote Yuki Tsubota hard had zien vallen. De twintigjarige heeft waarschijnlijk een blessure aan haar kaak opgelopen. 

EpiCon biedt gaming en cosplay

Nederland is een nieuwe conventie rijker. Van 4 tot en met 6 juli a.s. staan de Brabanthallen in Den Bosch geheel in het teken van EpiCon, een 3-daagse conventie waar de werelden van gaming, cosplay en meer samenkomen.

Tijdens EpiCon kun je de nieuwste games en downloadbare content (DLC) spelen, meedoen met eSports-wedstrijden waaronder Call of Duty: Ghosts, de première van een nieuwe film of tv-serie zien, een concert bijwonen, deelnemen aan cosplay-wedstrijden, of de creaties bekijken. Daarnaast is er een dealerroom met gespecialiseerde winkels die filmprops en zeldzame comics te koop aanbieden.

De komende maanden krijgt het programma een definitieve vorm met namen en rugnummers. Welke games er te zien en te spelen zijn, om welke games er eSports-kamopioenschappen zijn en natuurlijk welke films en concerten er zijn. Tickets kosten 22,50 euro per dag of 55 euro voor alle drie de dagen.

Epicon

Van der Wal en De Jong klaar in Sochi

Dolf van der Wal en Dimi de Jong zijn er niet in geslaagd zich voor de halve finales te plaatsen op de olympische halfpipe bij het snowboarden.

Van der Wal kwam in de eerste run ten val, maar wist zijn tweede run wel af te maken waarmee hij een score van 62,50 wist neer te zetten. Dit was echter niet genoeg voor een plek in de halve eindstrijd.

De Jong was ook in de eerste run ten val gekomen. Net als Van der Wal bleef hij in de tweede wel overeind. Zijn score van 64,25 was echter net niet genoeg om door te mogen.

Veel deelnemers gingen onderuit. Dat had vooral te maken met de omstandigheden op Extreme Park, waar het enkele graden boven nul is. Hierdoor is de sneeuw erg zacht.

Oppositie en regering SyriŽ aan onderhandelingstafel

Onderhandelaars van de Syrische regering en de oppositie zijn dinsdag bij elkaar gekomen voor direct overleg. Het is de eerste keer dat er directe gesprekken worden gevoerd sinds de tweede ronde van het vredesoverleg in Genève maandag begon. Het overleg werd gevoerd onder leiding van de speciale gezant voor Syrië, Lakhdar Brahimi.

Maandagavond waarschuwde de Syrische oppositie dat een derde gespreksronde uitgesloten is als er geen concrete resultaten worden geboekt. De oppositie meent dat de enige oplossing voor de burgeroorlog het aanstellen van een interim-regering is, waarin president Bashar Assad geen plaats heeft. De Syrische regering houdt echter vol dat de positie van Assad niet ter discussie staat.

Ondertussen heeft Rusland woensdag felle kritiek geuit op een conceptresolutie die enkele westerse landen hebben ingediend bij de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. In het concept wordt met sancties gedreigd als de Syrische regering geen maatregelen treft om humanitaire hulp door te laten.

De Russische minister van buitenlandse zaken Sergej Lavrov noemde het een 'eenzijdige' poging om de humanitaire crisis vooral in de schoenen van het regime-Assad te schuiven. Lavrov wees erop dat ook rebellen humanitaire hulp hebben tegengehouden. Volgens de ministers proberen bepaalde krachten het vredesoverleg in Syrië te laten ontsporen door te blijven hameren op de kwestie van humanitaire hulp.

Rusland heeft, samen met China, al drie keer eerder sancties met een veto geblokkeerd.

Nijmegenaar grijpt zwaard om geweigerd voetbalpotje

Bouwvakkers zijn maandagmiddag bedreigd met een zwaard of kapmes door een 23-jarige Nijmegenaar. Hij wilde een partijtje voetbal met ze spelen, maar toen de bouwvakkers weigerden kwam de man terug met het wapen. De politie heeft hem enige tijd later aangehouden op station Nijmegen.

De bouwvakkers moesten de deur van het pand aan de Molenstraat waar ze aan het werk waren barricaderen om te voorkomen dat ze verwondingen zouden oplopen. De deur vertoonde sporen van inslagen van een scherp voorwerp. Ze belden om 17.30 uur de politie, die na buurtonderzoek langs ging bij het huis van de man. Hij bleek niet thuis te zijn.

Toen de bouwvakkers onderweg waren naar het politiebureau om aangifte te doen zagen ze de man weer lopen. Hij werd met hulp van beveiligers aangehouden op het station. De man was waarschijnlijk onder invloed van alcohol of drugs, aldus een woordvoerder van de politie.

Favorieten door in kwalificatie langlaufsprint

De kwalificatie voor de sprint bij het langlaufen heeft geen grote slachtoffers geëist. Alleen Hanna Erikson bij  - vanwege een val -de vrouwen en Josef Wenzl bij de mannen vielen tegen door zich niet bij de beste dertig te plaatsen.

Bij de vrouwen werd de kwalificatie gewonnen door de Noorse Maiken Caspersen Falla, die 0,40 seconden sneller was dan Katja Visnar uit Slovenië. Marit Bjørgen, samen met Kikkan Randall de absolute topfavoriete, legde beslag op de derde plek op iets meer dan een seconde van haar landgenote. Voor de Amerikaanse Randall liep het nog niet helemaal lekker, maar met de achttiende plek gaat ze wel door naar de kwartfinales. Opvallend is dat de drie grootste favorieten, Bjørgen, Randall en de Duitse Denise Herrmann alle drie in de vijfde en laatste kwartfinale zitten.

De kwalificatie bij de mannen werd ook gewonnen door een Noor, namelijk Ola Viggen Hattestad. Hij was 1,91 seconden sneller dan de Rus Sergey Ustiugov, één van de grote favorieten. De Italiaan Federico Pellegrino werd op 2,03 seconden derde. Regerend olympisch- en wereldkampioen Nikita Kriukov werd voor eigen publiek elfde en mag ook naar de kwartfinales. 

Nazistische PVV-aanhanger sneed Mocro open

BNN presentator Tim Hofman kreeg, zoekende naar een item en een kop koffie, wel een heel straffe bak pleur voor zijn kiezen. Een jongeman met een opvallende profielfoto nodigde hem uit. Tijdens het koffiegeleuter vertelt de knul eerst spontaan een autistische nazi PVV-er te zijn om vervolgens te bekennen ooit eens een Marokkaan een 'facelift' te hebben gegeven.


YouTube: De Social Club #VJVMJHH - Tim bij David

Webcamseks 3 vriendinnen viral

In Nieuw-Zeeland gaat sinds enige dagen een pikant filmpje rond. Een filmpje waarop drie jonge vrouwen elkaar bevredigen voor de webcam, gaat als een lopend vuurtje over het internet.

In het seksfilmpje is een hoofdrol weggelegd voor drie jongedames uit Blenheim. Zij zijn zo te zien rond de twintig jaar.

De dames hebben het zichtbaar naar hun zin. De bewuste sekstape duurt maar liefst anderhalf uur. Duidelijk een amateuropname, gemaakt met de webcam in een slaapkamer.

Sinds vorige week wordt het filmpje verspreid via Facebook. Tot groot verdriet van de dames. Twee van hen zijn er zo slecht aan toe, dat ze een psychiater in de arm hebben genomen. Ook overwegen zij naar de rechter te stappen.

Een plaatsgenoot van de dames kreeg donderdag lucht van de pornofilm via een vriend die een link had geplaatst. "Ineens dook de film overal op", vertelt hij. Hoewel de sekstape al binnen een halfuur was verwijderd, was het kwaad al geschied. Het filmpje is vele malen gedownload en opnieuw online gezet.

In een paar uur hadden al zeker vijftig personen de sekstape geüpload. Ook was de film al doogedrongen tot buurland Australië. "Het was gewoon viral gegaan. Iedereen praatte erover."

Internetexpert Lee Chisholm wil nu roet in het eten gooien om dergelijk leed in de toekomst te voorkomen. Hij wil benadrukken dat alles wat je op internet doet, kan worden opgenomen en verspreid. De politie is niet van plan stappen te ondernemen, aangezien er niets strafbaars is gebeurd.

Shirley Temple (85) overleden

Hollywoodster Shirley Temple is overleden. De actrice werd als kind bekend door haar talloze filmrollen. Ze is 85 jaar geworden. Temple stierf een natuurlijke dood in haar huis in Woodside in de Amerikaanse staat Californië. 

"Ze was omringd door haar familie en verzorgers", staat te lezen in een verklaring die haar familie aan de BBC stuurde. "We herinneren haar om haar bijzondere prestaties als acteur, diplomaat en onze geliefde moeder, grootmoeder en overgrootmoeder."

Temple begon haar carrière in op 3-jarige leeftijd en werd al snel beroemd. Temple kon niet alleen acteren, maar ook zingen en dansen. Met haar blonde pijpenkrullen werd ze een geliefd en veel gevraagd actrice. Ze speelde op jonge leeftijd al naast grote filmsterren als Clark Gable, Bing Crosby en Joan Crawford. 

Van haar 7e tot haar 10e wist de filmster de meeste bezoekers naar de bioscopen te trekken. Met het succes wist ze filmmaatschappij 20th Century Fox te redden van de ondergang. 

Temple is altijd bekend gebleven door haar rollen als kind. Toch heeft ze ook later nog films gemaakt. Zo was ze op 20-jarige leeftijd te zien naast John Wayne en Henry Fonda in de western Fort Apache. In de jaren veertig kwam haar carrière aan een einde. Haar laatste film, A Kiss for Corliss, maakte ze in 1949. Daarna werd ze actief in de politiek en heeft ze een aantal diplomatieke posten gehad. 

Temple won gedurende haar carrière meerdere prestigieuze prijzen. Ze ontving onder meer een Juvenile Academy Award, een ere-Oscar voor minderjarige filmsterren, en een Kennedy Center Honor, de hoogste culturele onderscheiding in de Verenigde Staten. Daarnaast werd ze in het zonnetje gezet met een ster op de Hollywood Walk of Fame en een prijs voor haar gehele carrière van de Screen Actors Guild.

Oudere Shirley Temple

Huldiging schaatsers trekt meer kijkers dan race

De gouden 500 meter van Michel Mulder is maandag door bijna 2,1 miljoen kijkers gezien. De wedstrijd, waarin Michel op het podium werd geflankeerd door Jan Smeekens en zijn tweelingbroer Ronald, staat op de achtste plaats van best bekeken programma's maandag, meldt Stichting Kijkonderzoek. De huldiging van de sprinters trok de meeste kijkers.

Zo'n 3,37 miljoen mensen zagen hoe de Nederlanders na afloop de bloemen in ontvangst namen in de Adler Arena. De medailleceremonie van de 3000 meter, gewonnen door Ireen Wüst, staat op de tweede plaats met 3,14 miljoen. De nabeschouwing van de 500 meter volgt met bijna 2,98 miljoen kijkers.

De sportprogramma's domineren in de top 25. Er staan dertien niet-sportprogramma's in de lijst. Radar is op de zesde plek het best bekeken programma dat niets met sport te maken heeft. Daar keken 2,3 miljoen mensen naar.

Woensdag overleg Noord- en Zuid-Korea

Hoge delegaties van Noord- en Zuid-Korea komen woensdag bijeen voor besprekingen in een grensdorp. Dat zijn de twee Korea's volgens Zuid-Korea overeengekomen.

Volgens de woordvoerder van het Zuid-Koreaanse ministerie voor eenwording is er geen agenda afgesproken, maar Zuid-Korea verwacht dat er gesproken zal worden over de geplande hereniging van Koreaanse families die door de oorlog in de jaren vijftig van elkaar gescheiden zijn geraakt.

Noord-Korea dreigde onlangs de familiereünies niet te laten doorgaan vanwege de aanstaande militaire oefeningen van Zuid-Korea en de Verenigde Staten. Analisten namen het dreigement met een korreltje zout, omdat Noord-Korea de betrekkingen met Zuid-Korea moet verbeteren om buitenlandse investeringen en hulp aan te trekken.

Familiereünies hebben al drie jaar niet meer plaatsgevonden. In september werden ze door Noord-Korea op het laatste moment geschrapt.

Fan sleept Skrillex voor de rechter na stagedive

Skrillex is aangeklaagd door een van zijn fans. De vrouw beweert serieuze verwondingen over te hebben gehouden aan een show van de Amerikaanse dj en producer, schrijft entertainmentwebsite TMZ. Tijdens het optreden sprong Skrillex in het publiek en landde hij op de vrouw.

Jennifer Fraissl liep door Skrillex' stagedive verschillende verwondingen op en kreeg later nog een beroerte. Ze eist een onbekend bedrag aan schadevergoeding van de 26-jarige dj. Fraissl wil niet alleen geld van Skrillex. Ook de nachtclub waar het voorval in februari 2012 plaatsvond is aangeklaagd.

Skrillex en de nachtclub hebben nog niet op de aantijgingen gereageerd. De dj, die werd geboren als Sonny John Moore, staat erom bekend tijdens shows het publiek in te duiken. Skrillex komt volgende week naar Nederland. Hij geeft vijf shows in Amsterdam en Groningen. Later dit jaar is de dj weer in Nederland voor een optreden tijdens Lowlands.

Vier procent werknemers heeft relatie met collega

Een op de 25 werknemers in Nederland heeft een relatie met een collega. Daarmee zijn er 148 duizend stellen op de werkvloer, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag. Vooral in de landbouw en de financiële dienstverlening komen relatief veel paren voor, maar ook de overheid scoort hoog. Het statistiekbureau nam als meetdatum Valentijnsdag 2012.

Het aandeel is het kleinst in de bedrijfstakken energievoorziening en delfstofwinning. Hier vormt twee procent van de werknemers een paar. De samenstelling van het personeelsbestand naar leeftijd en geslacht is van invloed op de berekening van de kans, net als de grootte van het bedrijf.

Hoe langer iemand in dienst is, hoe groter de kans is dat hij of zij een relatie met een collega heeft. Ook het aantal tijdelijke contracten binnen een bedrijf speelt een rol. Hoe korter een werknemer in dienst is, des te kleiner de kans dat zijn of haar partner bij hetzelfde bedrijf werkt.

'Hans Smits waarschijnlijk nieuwe topman KLM'

Voormalig Schiphol-topman Hans Smits is de grootste kanshebber om de nieuwe voorzitter van de raad van commissarissen te worden van KLM. Dat heeft Het Financieele Dagblad (FD) dinsdag gemeld op basis van bronnen rond de luchtvaartmaatschappij. In april vertrekt voorzitter Kees Storm.

Smits laat de krant via een woordvoerder weten 'dat niets hem in de weg staat om voorzitter te worden'. Smits is sinds 2004 lid van de raad van commissarissen van KLM en was voorheen onder meer topman van Schiphol en de Rabobank. Tot eind vorig jaar leidde hij het Havenbedrijf Rotterdam.

KLM noemt de berichtgeving prematuur en wil de status van Smits als kandidaat-voorzitter bevestigen noch ontkennen.

Borderlands 2-Vitabundel aangekondigd voor Amerika

Sony kondigde vorig jaar een port van Borderlands 2 aan voor PlayStation Vita. John Koller, vice president marketing voor SCE Amerika, brengt nu nieuwe informatie naar buiten. Borderlands 2 zal gebundeld worden met de nieuwe PlayStation Vita Slim.

De bundel bestaat uit een zwart PlayStation Vita Slim, een downloadbare versie van Borderlands 2 en een 8 GB geheugenkaartt. Koller geeft verder aan dat Borderlands 2 komt met de DLC packs die tot nu toe zijn uitgebracht door Gearbox Software. Dit betekent dat Captain Scarlett and Her Pirate's Booty, Mr. Torgue's Campaign of Carnage, de Psycho- en Mechromancer personages, Ultimate Vault Haunter Upgrade Pack 1 en de Collector's Edition Pack allemaal beschikbaar zijn bij aanschaf van Borderlands 2.

Of de bundel naar Europa komt is nog niet bekend. De bundel en Borderlands 2 moeten in de lente te koop zijn.

BL2

KNVB vraagt om uitzondering voor verplaatste duels

De KNVB wil alsnog proberen de door de nucleaire top verplaatste eredivisieduels in de avond te laten spelen. De voetbalbond heeft de UEFA om een uitzondering gevraagd, meldt de KNVB dinsdag. Volgens de regels van de UEFA mag 's avonds niet worden gespeeld als er ook Europees voetbal is.

Door de nucleaire top in Den Haag op 24 en 25 maart zijn voor vijf wedstrijden in de Eredivisie niet voldoende agenten beschikbaar. Heracles Almelo - Feyenoord, FC Twente - ADO Den Haag, Go Ahead Eagles - NAC Breda, FC Utrecht - SC Cambuur en RKC Waalwijk - Ajax werden daardoor verplaatst naar 2 en 3 april.

De KNVB plande de duels van speelronde 29 's middags in, maar dat 'supportersonvriendelijke' tijdstip stuitte op weerstand van de clubs. Als de UEFA toestemming geeft om in de avond te spelen, wordt er om 20.30 uur afgetrapt.

'Een op vijf zzp'ers uit noodzaak ondernemer'

Een op de vijf zzp'ers kiest uit noodzaak voor een ondernemersbestaan. Dat heeft ZZP Barometer, een initiatief van online marketing- en administratiekantoor Victor Mundi, dinsdag gemeld. Nederland kende volgens het CBS vorig jaar bijna achthonderdduizend zzp'ers. Dat zou betekenen dat 150 duizend zelfstandigen voor zichzelf zijn begonnen omdat ze geen andere keuze hadden.

Volgens de enquête onder ruim zeshonderd zzp'ers kiest iets meer dan achttien procent voor een bestaan als zelfstandige omdat andere opties ontbreken. Tien procent van de ondervraagden zegt niet over andere inkomsten te beschikken.

Zelfstandigheid is met 79 procent de vaakst genoemde reden om te starten als ondernemer. Ook vrijheid (61 procent) en flexibiliteit (57 procent) zijn belangrijke motieven. Een kwart van de ondervraagden wordt zzp'er om meer te verdienen.

Volgens oprichter van Victor Mundi Jeroen Sakkers laat het onderzoek zien dat zzp'ers veel vaker bewuste ondernemers zijn dan schijnzelfstandigen. "De discussie vanuit belangenbehartigers en politieke partijen focust zich te veel op deze minderheid. De grote meerderheid is gestart uit positieve redenen."

Uit de enquête komt ook naar voren dat zelfstandigen fors besparen op het verzekeren van inkomensverlies. Sinds eind 2012 is het aantal zzp'ers met een arbeidsongeschiktheidsverzekering teruggelopen van 51 tot 39 procent. Een jaar geleden meldde verder meer dan de helft van de ondervraagden zijn pensioen goed te hebben geregeld. Nu is dat 48 procent.

Hoogleraar creatief ondernemerschap aan Tilburg University Arjan van den Born stelde vorige week in de Telegraaf dat bijna zestig procent van de kleine zelfstandigen moeite heeft om kostendekkend te draaien. Veel zzp'ers kunnen volgens onderzoek van de hoogleraar op de lange termijn alleen overleven als zij besparen op pensioen, sociale verzekeringen en ontwikkeling.

Al meer dan 1000 dopingcontroles in Sochi

De Olympische Spelen in Sochi mag dan nog maar een paar dagen oud zijn, de dopingcontroleurs hebben in ieder geval niet stilgezeten. Er zijn al 1116 controles uitgevoerd, waarvan 891 bij de trainingen en 225 bij wedstrijden.

Het Internationaal Olympisch Comité heeft in totaal 2453 controles gepland. Uitslagen van de tot nu toe afgenomen tests zijn nog niet bekend. Voor de Spelen werd al wel duidelijk dat drie biatleten positief zijn getest.

Sochi vult stoeltjes met vrijwilligers

De organisatie van de Olympische Winterspelen in Sochi heeft hopelijk de oplossing gevonden voor het probleem van lege stoeltjes in de verschillende olympische stadions. Vrijwilligers die geen dienst hebben kunnen nu gebruik maken van gratis tickets voor de evenementen die nog niet uitverkocht zijn.

Alhoewel zo'n 70 procent van alle tickets verkocht waren bij aanvang van het toernooi zijn de soms lege tribunes een punt van zorg voor de organisatie. Vanwege de strenge veiligheidsmaatregelen en hoge kosten zijn een deel van de bezoekers niet gekomen.

Daarnaast doet ook een ander probleem zich voor. De hoofdzakelijk Russische bezoekers vullen het stadion, maar vertrekken zodra hun lokale helden klaar zijn. Bij het schansspringen was de bezettingsgraad in het begin nog 85 procent, maar nadat de laatste Rus had gesprongen en een teleurstellende tweede sprong had afgeleverd, vertrokken de Russen bij bosjes, waardoor olympisch kampioen Kamil Stoch (Polen) voor halflege tribunes weer geëerd.

Ook bij het schaatsen was dit fenomeen al zichtbaar. Sven Kramer won zaterdag de 5000 meter, maar tijdens zijn huldiging was het merendeel van het publiek al naar huis.

Ook bij eerdere spelen deed dit probleem zich overigens voor. Tijdens de 2012 spelen in Londen was het de eerste dagen ook een probleem, terwijl in 2008 in Beijing ook vrijwilligers werden opgetrommeld om in de eerste fases van de competities de tribunes te bemensen.

Project Gotham Racing 5-geruchten duiken weer op

Even leek het er op dat de Project Gotham Racing-serie een stille dood zou sterven en dat Microsoft zich volledig wilde richten op de Forza-serie. Toch duiken er nu weer nieuwe geruchten op dat er aan Project Gotham Racing 5 wordt gewerkt voor Xbox One.

De belangrijkste aanwijzing is dat Microsoft enige tijd geleden het trademark van Project Gotham Racing heeft vernieuwd. Daarnaast zijn er geruchten dat Microsoft een third-partystudio heeft gevonden waarmee zij samen aan het werk zijn om de serie nieuw leven in te blazen.

Welke studio dit is blijft vooralsnog een mysterie. Vorig jaar verschenen er vanuit ontwikkelaar Lucid Games een aantal teasers die zouden duiden op Project Gotham Racing. Dit zou op zich een logische keuze zijn. Een hoop mensen bij Lucid Games werkten voorheen bij Bizarre Creations, de oorspronkelijke ontwikkelaar van de serie.

Vanuit Microsoft zelf blijft het angstvallig stil rondom de racegame. Mogelijk dat de uitgever groots wil uitpakken op de komende E3-beurs.

[Upd] Kwalificatie halfpipe gaat toch door

De kwalificatie van de halfpipe bij het snowboarden is afgelast. De staat van de baan verslechtert vanwege de stijgende temperaturen. De kwalificatie stond voor elf uur vanmorgen op het programma.

Alle deelnemers, met daarbij de Nederlanders Dimi de Jong en Dolf van der Wal, zijn nu direct door naar de halve finales die voor vanmiddag 15.30 staan geprogrammeerd. De beste twaalf uit de halve finales plaatsen zich voor de eindstrijd vanavond.

Update 10.20 uur

De snowboarders komen dinsdag toch wel in actie in de kwalificaties van de halfpipe. De organisatie kwam terug op de beslissing om de kwalificatie te schrappen en later op de dag direct de halve finales af te werken.

Slachtofferhulp pleit voor luisterplicht verdachte

Verdachten moeten verplicht aanwezig zijn als slachtoffers in de rechtszaal gebruikmaken van hun spreekrecht. Dat vindt Slachtofferhulp Nederland. Nu kunnen verdachten toestemming vragen aan de rechter om de zaal te verlaten, maar dat getuigt van weinig respect jegens de slachtoffers, schrijft de organisatie dinsdag op haar website.

Het gerechtshof in Leeuwarden gaf een moordverdachte vorige week toestemming te vertrekken uit de zaal. Dit zou in het vervolg moeten worden voorkomen, zegt Slachtofferhulp. Een slachtoffer kan zo zijn verhaal niet kwijt, wat belangrijk is voor de verwerking van een misdrijf.

Bij misdrijven waarop een gevangenisstraf van acht jaar of langer staat hebben slachtoffers spreekrecht. Ook bij ernstige mishandeling en bedreigingen mag een verklaring worden afgelegd in de rechtszaal.

Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid Fred Teeven (VVD) wil dat het spreekrecht wordt uitgebreid. Nu mogen slachtoffers in de rechtbank alleen zeggen wat een misdrijf met hen heeft gedaan. Teeven wil hun de mogelijkheid geven te praten over de bewijsvoering, de schuldvraag en de strafmaat.

Cyberaanval op winkels VS niet gecoŲrdineerd

Een reeks cyberaanvallen gericht tegen Amerikaanse winkelketens was geen gecoördineerde aanval die tot doel had de Amerikaanse economie te ontregelen. Dat heeft een taakgroep van de Amerikaanse regering gezegd in een rapport. Volgens de National Cyber Investigative Joint Task Force mogen de wereldwijde gevolgen en de economische impact voor bedrijven en burgers niet worden onderschat.

Het rapport van de taakgroep is in handen gekomen van persbureau AP. In het document worden de winkelketens niet met naam genoemd, maar eerder werd wel bekend dat Target en Neiman Marcus slachtoffer zijn geworden van een cyberaanval. De taakgroep schrijft dat diverse overheidsdiensten het gebruik van Kaptoxa volgen, kwaadaardige software die het vooral gemunt heeft op internetbetaalsystemen. Ook andere vormen van malware die door criminelen gebruikt worden, worden in de gaten gehouden.

Steve Chabinksy, een expert op het gebied van cyberveiligheid die vijftien jaar voor de FBI heeft gewerkt, onderschrijft de conclusie van het rapport. "Simpel gezegd: diegene die dit heeft gedaan wil gewoon een heleboel geld verdienen."

Hartsgeheimen Barbie geen probleem voor man

De man van Barbie heeft geen probleem met de onthullingen die zijn vrouw doet in haar boek. In de volgende week te verschijnen bundel over haar leven staan 'wel een paar dingetjes, over vriendjes en zo', maar de 24-jarige realityster maakt zich daar niet druk over.

"Het meeste wist hij wel", zegt Barbie, die werd geboren als Samantha de Jong, dinsdag in De Telegraaf. "Ik ben altijd wat losbandig geweest, maar hij ook, dus dat mag het probleem niet zijn."

Een biografie wil Barbie haar boek niet noemen. Ze tekende haar verhaal vooral op voor dochtertje Angelina, 'zodat zij weet wie haar moeder is'. "En natuurlijk voor alle mensen die in me geïnteresseerd zijn en ook wel eens willen weten hoe het eigenlijk allemaal zo gekomen is. De titel zegt het al: Samantha, van Bimbo naar Business Babe."

Sly en Kratos komen met collecties naar PS Vita

Sony heeft bekendgemaakt dat zij komend voorjaar met collecties van twee grote series naar PlayStation Vita komen. In respectievelijk april en mei komen The Sly Cooper Collection en God of War Collection naar Sony's handheld.

Beide collecties waren al enkele maanden geleden aangekondigd, maar tot op heden zijn er weinig verdere details bekendgemaakt. Nu komt Sony met alle details.

The Sly Cooper Collection verschijnt op 16 april en bevat Sly Cooper and the Thievius Racconus, Sly 2: Band of Thieves en Sly 3: Honor Among Thieves. De game heeft geremasterde HD-graphics en bevat PS Trophy-ondersteuning.

God of War Collection is vanaf 8 mei te koop en bevat God of War en God of War 2. Naast geremasterde HD-graphics belooft Sony ook een Laadvrije speelervaring, PS Trophy-ondersteuning en ondersteuning voor het touchscreen van de Vita.

Iran viert 35e verjaardag Islamitische Revolutie

Honderdduizenden Iraniërs zijn dinsdag in Teheran samengekomen om de Islamitische Revolutie van 1979 te vieren. Ook in andere Iraanse steden gingen mensen de straat om de 35e verjaardag te gedenken van de omwenteling die de pro-Amerikaanse sjah Reza Mohammed Pahlavi ten val bracht en de ayatollahs onder leiding van Ruhollah Khomeini in het zadel hielp.

Bij de vieringen werden de aloude leuzen 'Weg met Amerika' en 'Dood aan Israël' geroepen. De traditionele anti-Amerikaanse retoriek klonk ondanks een duidelijke politieke verschuiving in Teheran, na de verkiezing vorig jaar van president Hassan Rouhani, die de betrekkingen met het Westen wil verbeteren.

Rus verliest van wildcardspeelster

Arantxa Rus heeft in het tennisjaar 2014 nog geen wedstrijd in een hoofdtoernooi weten te winnen. In het Braziliaanse São Paulo (ITF-25k) verloor ze van de Braziliaanse wildcardspeelster Eduarda Piai (WTA-389) met 6-1 en 6-4. Rus is de nummer 155 van de wereld. 

Rus was als vijfde geplaatst in São Paulo. In Brazilië speelde ze haar vierde toernooi van het jaar. Alleen in het kwalificatietoernooi voor het WTA-toernooi van Brismane wist ze één wedstrijd te winnen. 

Luchtaanval op Gaza na raketbeschieting

Israëlische vliegtuigen hebben dinsdagochtend twee doelen in de Gazastrook aangevallen nadat vanuit het gebied raketten waren afgeschoten. In Gaza noch Israël werd melding gemaakt van gewonden.

Volgens het Israëlische leger werden in verschillende delen van de kuststrook een ondergrondse raketlanceerinstallatie en een 'terreurbasis' geraakt.

Na een periode van betrekkelijke rust na de veldslag van 2012 tussen Israël en het Hamas-bestuur in Gaza is het geweld aan de grens tussen Israël en Gaza in de voorbije weken toegenomen. Sinds het begin van dit jaar werden volgens het leger meer dan dertig raketten naar Israël afgeschoten. Een man die voor een groot deel van deze beschietingen verantwoordelijk wordt gehouden, Abdallah Kharti, raakte deze week zwaargewond toen hij door Israël op de korrel werd genomen.

Ex-marineman VS krijgt 30 jaar voor spionagepoging

Een voormalige officier van de Amerikaanse marine uit Virginia is maandag tot dertig jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens een spionagepoging.

Robert Hoffman had levenslang kunnen krijgen voor het doorspelen van geheimen aan personen die hij hield voor Russische agenten; in werkelijkheid waren het agenten van de FBI.

Hoffman was een expert op het gebied van versleutelen van informatie en had veel toegang tot geheime informatie. In november 2011 ging hij met pensioen. Het grootste deel van zijn twintigjarige loopbaan bij de marine was hij werkzaam op onderzeeboten.

'Nederlanders zijn het minste vrij'

Nederlanders hebben de minste wettelijk bepaalde vakantiedagen en feestdagen van West-Europa. Met 28 vrije dagen per jaar staat Nederland helemaal onder aan de lijst. Dat schrijft De Telegraaf dinsdag op basis van een onderzoek van adviesbureau Mercer. Finland neemt met bijna veertig vrije dagen de eerste plaats in.

De rode lantaarn dankt Nederland vooral aan het kleine aantal nationale feestdagen. Waar Nederlanders slechts acht officiële feestdagen hebben, zijn dat er in Finland bijvoorbeeld vijftien. Britten hebben verhoudingsgewijs de langste vakantie. Zij hebben gemiddeld 28 vakantiedagen naast de nationale feestdagen. Ook hier scoort Finland met 25 dagen hoog.

Het terugdringen van het aantal vrije dagen zou voor sommige landen een goede manier zijn om de crisis het hoofd te bieden, zo meldt een woordvoerder van Mercer in de krant. Nu vragen veel ondernemingen hun werknemers nog om een loonoffer. Portugal heeft onlangs besloten om de loonkosten de komende vijf jaar te drukken door vier nationale feestdagen te schrappen.

Sexy juf (24) doet 3 scholieren

De politie van Tacoma, in de Amerikaanse staat Washington, heeft ene Meredith Claire Powell in de boeien geslagen. De 24-jarige wiskundelerares op de Lincoln High School aldaar heeft namelijk seks gehad met maar liefst drie minderjarige scholieren.

De mooie blondine heeft naar verluidt een vijftienjarig ventje getrakteerd op een pijpbeurt. Een zestienjarige knaap heeft haar zelfs aan zijn spermaspeer geregen. Dit terwijl de rest van de klas op een bijeenkomst was.

Een derde leerling had Powell een pikant sms'je gestuurd. Hij schreef haar dat hij botergeil was geworden door aan haar te denken. De sexy juf, op dat moment flink in de olie, antwoordde hierop dat hij ook een lekker ding was.

De geile onderonsjes lekten uit nadat de geile docente haar excuses had gemaakt aan de vriendin van een van de knapen. Zij verontschuldigde zich voor het uitwisselen van 'onprofessionele' sms'jes.

Alle geile uitstapjes hebben vorige maand plaatsgevonden. Powell is gearresteerd en op borgtocht vrijgelaten. Uiteraard heeft zij ontslag gekregen.

Haar advocaat omschrijft haar als 'angstig, zeer jong en verward'. Powell had voorheen geen enkel strafbaar feit gepleegd. Op 24 april moet zij voor de rechter verschijnen.

Nice! Vieze verkrachtster, pek en veren!

Terrorismewaakhond wil islamitische zender stoppen

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) wil een Nederlandse radiozender uit de lucht te halen die 'jihadistisch gedachtegoed' verspreidt. Dat blijkt uit een e-mail van de NCTV die de islamitische zender Ghurabaa op zijn website heeft gezet. Een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie bevestigt dat de mail is gestuurd.

Ghurabaa (Arabisch voor vreemdelingen) zendt volgens de NCTV preken uit die antiwesterse sentimenten aanwakkeren en moslims aanmoedigen om een heilige oorlog te voeren. De NCTV zond de e-mail naar hostingbedrijf Versio, dat het bericht doorstuurde naar de zender. Ghurabaa zou terroristische organisaties zoals Al-Qaida verheerlijken door het uitzenden van preken van de terrorist Anwer al Awlaki.

Daarnaast worden mensen die 'naar een jihadistisch strijdtoneel' willen reizen daartoe aangemoedigd, schrijft de NCTV. Ghurabaa zou een bipolair wereldbeeld willen neerzetten, waarbij het 'ongelovige westen' een vijand is van de islam. Juist omdat het station op subtiele wijze propaganda verspreidt, zou het het een gevaar vormen voor nietsvermoedende luisteraars.

De zender ontkent moslims op te roepen tot de jihad, omdat dat een 'individuele keuze is'. "Wij willen niemand discrimineren, hatelijk bejegenen of oproepen tot geweld!", schrijft de zender. Ghurabaa vraagt zich af of de NCTV nu ook geschiedenislessen over de Tweede Wereldoorlog gaat kenmerken als haat zaaien richting de Duitsers.

De ministeriewoordvoerder noemt het vervelend dat de e-mail is uitgelekt. "De e-mail was bedoeld voor de provider van het radiostation. We doen verder geen mededelingen over de gang van zaken rond het eventueel uit de lucht halen van de website."

De PVV heeft inmiddels Kamervragen gesteld aan minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD). De partij wil weten of de zender uit de lucht gehaald gaat worden en of er meer islamistische zenders zijn. Tot slot wil de partij van Geert Wilders weten of Opstelten nu 'het gewelddadige karakter van de islam erkent'.

[NBA] Indiana heeft geen last van Denver

Indiana Pacers heeft zich hersteld van de nederlaag bij Orlando Magic zondag in de NBA. De lijstaanvoerder van de Eastern Conference won een dag later in Indianapolis met 119-80 van Denver Nuggets. David West droeg met 25 punten in belangrijke mate bij aan de hoogste score van de Pacers dit seizoen.

Voor Indiana is het al de veertigste overwinning. Daartegenover staan elf verliespartijen, het laagste aantal in de Amerikaanse competitie. De ploeg houdt titelhouder Miami Heat, dat 35 keer won en veertien keer verloor, knap achter zich.

San Antonio Spurs liep averij op. De nummer twee van de Western Conference ging met 100-109 onderuit bij Detroit Pistons, waar interim-coach John Loyer na het ontslag van Maurice Cheeks voor het eerst op de bank zat.

Het was Detroits vijfde zege in zeven wedstrijden. Brandon Jennings was topscorer met 21 punten.

Overige uitslagen:

Thuis Uit Score
Toronto Raptors New Orleans Pelicans 108 - 101
Milwaukee Bucks Boston Celtics 86 - 102
Minnesota Timberwolves Houston Rockets 89 - 107
Golden State Warriors Philadelphia 76ers 123 - 80

Queen schrijft geschiedenis met verzamelalbum

Het zes miljoenste exemplaar van Queen - Greatest Hits is over de toonbank gegaan. Nooit eerder werd in Groot-Brittannië een album zo vaak verkocht. Eén op de vier Britse huishoudens heeft de cd uit 1981 nu in zijn bezit. Dat meldt de Official Charts Company, de organisatie die de Britse muziekverkoop bijhoudt.

Queen-gitarist Brian May vindt het 'geweldig nieuws'. "Prachtig. Wie had dat ooit kunnen denken", voegt drummer Roger Taylor toe. "Een geweldige eer!" Het verzamelalbum van de Britse rockband bevat onder meer de klassiekers Bohemian Rhapsody, We Will Rock You en Another One Bites The Dust.

Twentse ex-neuroloog Jansen hoort vonnis

De rechtbank in Almelo doet dinsdagmiddag uitspraak in de strafzaak tegen de Twentse ex-neuroloog Ernst Jansen. De grootste medische strafzaak in de Nederlandse geschiedenis draait om het jarenlang verkeerd stellen van diagnoses als alzheimer en MS en de gevolgen daarvan. Het Openbaar Ministerie eiste begin december zes jaar cel. Jansens advocaat eiste vrijspraak.

Tijdens de elf zittingsdagen van het proces in november en december schetste het OM het beeld van een solistisch opererende arts die niet wenste te worden tegengesproken. Jansen had een broertje dood aan het bijhouden van dossiers en informeerde zijn patiënten slecht. Hij vervalste testuitslagen, schreef zware medicijnen voor en kwam - ook al was daar alle reden toe - niet terug van eerder gestelde diagnoses.

Het OM stelt dat het medisch onzorgvuldig handelen van Jansen bij het Medisch Spectrum Twente (MST) in Enschede geschaard kan worden onder opzet. De nu 68-jarige Jansen - die zich jarenlang Jansen Steur noemde - was vanaf eind jaren negentig tot zijn ontslag in december 2003 zwaar verslaafd aan slaapmedicijnen en had aan de bel moeten trekken toen hij merkte dat hij niet goed meer functioneerde.

De verdediging van Jansen vindt dat hij moet worden vrijgesproken. Dat Jansen in de loop van de jaren negentig de weg kwijtraakte, komt volgens zijn raadsman voort uit een auto-ongeluk waarbij Jansen in 1990 betrokken was. De oud-arts zou een hersenbeschadiging hebben, maar dat is nooit goed onderzocht.

Verder vindt advocaat Frank van Gaal dat een groot deel van de feiten zijn verjaard en dat het maar de vraag is of de toestand van Jansens oud-patiënten wel zijn schuld is. Bovendien had het OM al in 2004 een onderzoek moeten instellen, iets wat het uiteindelijk pas in 2009 deed, na jarenlang aandringen van letselschadespecialist Yme Drost.

Door de inspanningen van Drost en van regionale media werd in de loop der jaren duidelijk in welke mate de flamboyante Jansen - die jarenlang een bloeiende praktijk had en door zijn patiënten op handen werd gedragen - had gedisfunctioneerd. Onderzoekscommissies constateerden dat zowel het ziekenhuis als de Inspectie voor de Gezondheidszorg ernstige steken had laten vallen.

Ook de impact van de verkeerde diagnoses op het leven van Jansens patiënten werd pas in de loop der jaren duidelijk. Geconfronteerd met diagnoses als alzheimer, parkinson en MS zagen ze zich bijvoorbeeld gedwongen te verhuizen naar een aangepaste woning of hun baan op te zeggen. Eén patiënte pleegde zelfmoord. Later bleek vaak dat er geen aanwijzingen voor de geconstateerde aandoeningen waren.

Jansen zelf sprak in de rechtszaal van 'diepe schaamte'. "Ik besef dat er voor de slachtoffers een vreselijke periode in hun leven tot stand is gekomen", zo sprak hij in zijn laatste woord. Tegelijkertijd hield Jansen vol dat hij te goeder trouw handelde en dat hem weinig te verwijten valt.

Behalve voor medische wanpraktijken staat Jansen ook terecht voor de diefstal van blokken met receptpapier, valsheid in geschrifte en de verduistering van bijna negentigduizend euro onderzoeksgeld. Een eventuele veroordeling hiervoor accepteert hij, zo zei zijn advocaat bij de behandeling van de zaak.

Los van de strafzaak spanden enkele oud-patiënten vorig jaar ook een tuchtzaak aan tegen Jansen. In die zaak deelde het medisch tuchtcollege Jansen in december een beroepsverbod uit. Hij mag zich in Nederland nooit meer inschrijven als arts. Jansen kondigde vorige maand aan dat hij tegen die uitspraak in beroep gaat.

Flinke daling in aantal faillissementen

Het aantal faillissementen is vorige maand flink gedaald ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. In totaal gingen er in januari 954 bedrijven op de fles, een daling van achttien procent in vergelijking met 2013. Vooral in de transport en de bouw gingen minder bedrijven failliet, zo maakte de website Faillissementsdossier.nl dinsdag bekend.

Vorig jaar bereikte het aantal faillissementen een nieuw record. Over heel 2013 gingen bijna dertienduizend bedrijven failliet. In juli vroegen 1200 bedrijven hun bankroet aan, het hoogste aantal in een maand sinds 2011. Na die piek daalde het aantal bedrijven dat failliet ging echter 'gestaag', aldus Faillissementsdossier.

Onder transportbedrijven daalde het aantal faillissementen met ruim een derde naar 41. Transport en Logistiek Nederland (TLN) vindt die daling geen verrassing, gezien het toenemende optimisme onder de leden. Toch waarschuwt de brancheclub voor al te veel enthousiasme. De omzet loopt weliswaar op, maar de bedrijven verdienen vooralsnog niet meer aan die hogere inkomsten.

Ook bouwbedrijven gingen veel minder vaak failliet. Het aantal bankroeten daalde daar met 32 procent naar 108. Die daling is volgens Faillissementsdossier opmerkelijk, omdat de bouwsector volgens het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) heel dit jaar nog onder druk blijft staan.

'Bezuiniging op jeugdzorg onzorgvuldig en te snel'

De bezuinigingen en veranderingen in de jeugdzorg worden zo snel en onzorgvuldig ingevoerd dat kinderen niet meer de hulp krijgen die ze nodig hebben. In korte tijd zijn tientallen meldingen van verontruste jeugdzorgmedewerkers binnengekomen, meldt vakbond Abvakabo FNV dinsdag.

In een nieuwe wet komt de verantwoordelijkheid voor de jeugdzorg volledig bij gemeenten te liggen. Tegelijk wordt er een fikse bezuiniging doorgevoerd. Die loopt op van tachtig miljoen euro in 2015 tot driehonderd miljoen vanaf 2017.

De veranderingen brengen volgens de vakbond ontslagen en een hoge werkdruk met zich mee. "Voor veel jeugdzorgwerkers, kinderen en ouders is het volstrekt onduidelijk welke zorg er volgend jaar nog is. Kwetsbare kinderen zijn hiervan de dupe, zij krijgen niet de hulp die zij nodig hebben", schrijft voorzitter Corrie van Brenk van Abvakabo FNV.

De wet heeft volgens de vakbond een paar goede uitgangspunten, maar zou op een aantal punten 'echt' moeten worden aangepast. "De invoering gaat te snel en onzorgvuldig en er is te weinig geld om bestaande zorg te behouden", vindt de voorzitter.

De bezuinigingen zouden daarom moeten worden geschrapt. Aanbieders van jeugdzorg die de taak van een andere aanbieder overnemen, zouden moeten worden verplicht het personeel ook over te nemen. "Zo blijft deskundige, goede zorg behouden", aldus Van Brenk.

Een van de jeugdzorgmedewerkers meldde bij de bond dat alle mensen met een tijdelijk contract zijn vertrokken. "De impact voor achterblijvers is groot", zegt de voorzitter. "Zij hebben al het werk van de vertrekkende collega's erbij gekregen. Zij werken zich over de kop en veel melden zich ziek. Het is wachten op het eerste slachtoffer."

De Eerste Kamer behandelt de nieuwe wet dinsdag. De vakbond overhandigt met een groep jeugdzorgmedewerkers een petitie een Eerste Kamerleden.

Indiase sporters weer onder eigen vlag

De Indiase sporters mogen weer onder hun eigen vlag uitkomen op de Olympische Winterspelen. Het IOC heeft een schorsing van het olympisch comité van India opgeheven. De sporters van het land hoeven daardoor niet langer als 'onafhankelijke atleten' deel te nemen in Sochi. Dat meldt de mondiale sportkoepel dinsdag.

Na meermaals te zijn gewaarschuwd werd het Indiaas olympisch comité in december geschorst wegens overheidsinmenging. De straf kon pas na nieuwe verkiezingen ongedaan worden gemaakt. Die stembusgang vond zondag plaats onder toezicht van het Internationaal Olympisch Comité.

India is met drie sporters vertegenwoordigd in Sochi. Rodelaar Shiva Keshavan, alpineskiër Himanshu Thakur en langlaufer Nadeem Iqbal mogen weer voor hun eigen land uitkomen en zullen ook tijdens de sluitingsceremonie achter de nationale vlag lopen.

Curlingdames Canada winnen opnieuw

De Canadese curlingdames hebben de Zweedse curlingdames een flinke nederlaag bezorgd. De herhaling van de olympische finale van Vancouver eindigde in een 9-3 overwinning voor Canada, het land zat vier jaar geleden zilver pakte. 

Zwitserland was in het laatste end te sterk voor Denemarken. Het werd 7-6. Zuid-Korea was in een Aziatisch onderonsje te sterk voor Japan en Rusland won voor eigen publiek van de Verenigde Staten. Vanmiddag om 16:00 uur komen er weer acht vrouwenteams op het ijs. 

Uitslagen

Land Land Uitslag
Zuid-Korea Japan 12-7 
Rusland Verenigde Staten 9-7 
Zwitserland Denemarken 7-6 
Zweden Canada 3-9

Stand

Land Land Uitslag Gewonnen Verloren
1 Zweden 2 2 0
1 Rusland 2 2 0
1 Zwitserland 2 2 0
4 Zuid-Korea 1 1 0
5 Canada 2 1 1
6 China 1 0 1
6 Groot-Brittannië 1 0 1
6 Japan 1 0 1
9 Denemarken 2 0 2
9 Verenigde Staten 2 0 2

Programma  - sessie III - dinsdag 16:00 uur

Land Land
Zuid-Korea Zwitserland
Groot-Brittannië Verenigde Staten
China Rusland
Denemarken Japan

Favoriet Turski onderuit in kwalificatie slopestyle

De freestyleskiesters zijn met het onderdeel slopestyle begonnen aan hun olympisch toernooi. De kwalificaties werden als eerste afgewerkt, met enkele verrassende resultaten. Zo haalden twee van de favorieten, Lisa Zimmermann uit Duitsland en Kaya Turski uit Canada, de finale niet.

In de eerste kwalifcatierun liet één van de grote favorieten direct zien wat ze waard was. Met een score van 88,80 punten was de Canadese Dara Howell al direct vrijwel zeker van kwalificatie voor de finale. Haar landgenote Kim Lamarre stond knap op de tweede plek. Ook de Amerikaanse Devin Logan stond er met 79,40 direct goed voor. Drie andere favorieten deden het een stuk minder. Keri Herman, landgenote van Logan, ging onderuit en stond slechts zestiende. Zimmermann kon ook niet op haar ski's blijven staan en stond achttiende. Kaya Turski, viervoudig X-Games-kampioene, ging hard tegen de vlakte.

In de tweede run nam Zimmermann opnieuw zeer veel risico, maar bij de laatste sprong ging het fout. Ze kon wel landen, maar moest zich met haar handen afzetten in de sneeuw om te blijven staan en werd daardoor slechts veertiende. Herman wist zich te verbeteren en haalde de finale, maar Turski wist het opnieuw niet waar te maken. Ze leek goed onderweg, tot ze in de aanloop naar de laatste sprong een fout maakte, te weinig snelheid had en viel bij de landing.

'Supertrio' zorgt voor 'Grieks schaatsdrama'

De broers Michel en Ronald Mulder en Jan Smeekens sieren dinsdag prominent de voorpagina's van de landelijke ochtendkranten. "Uniek supertrio", kopt De Telegraaf over de drie schaatsers, die goud, zilver en brons wonnen op de 500 meter bij de Olympische Spelen in Sochi. "Historisch", meldt het AD met vette letters, want Michel Mulder is ook nog eens de eerste Nederlandse olympisch kampioen op de sprintafstand.

De kranten wijzen ook op het minimale verschil tussen het goud van Michel Mulder en het zilver van Smeekens. "17,3 centimeter", heeft De Volkskrant berekend. Het AD komt uit op 20 centimeter. "Michel Mulder was op de 500 meter 12/1000 seconde sneller dan Jan Smeekens, bij een snelheid van 60 km/uur (op de streep) is dat 20 centimeter: een halve schaats."

Uiteraard reppen de kranten ook over de spannende ontknoping, waarin een tijdcorrectie kort na de laatste rit de eindstand bepaalde. "Een minuut waande Jan Smeekens zich olympisch kampioen. Michel Mulder bleek een fractie sneller", schrijft De Volkskrant, om daarna te concluderen: "Nederland is nu echt een sprintland".

"Een Grieks drama op schaatsen", kopt het AD in het sportkatern. "Maandag 10 februari groeide uit tot een onvergetelijke door het onwaarschijnlijke drama dat werd opgevoerd door Michel, Ronald en Jan, stoere schaatsers uit Nederland."

Trouw noemt op de voorpagina het Oranjepodium op de 500 meter "historisch" en is het eens met De Volkskrant: "In één klap is Nederland een sprintland".

'Dertigduizend alzheimerpatiŽnten ondervoed'

Dertigduizend van de 260.000 alzheimerpatiënten in Nederland zijn ondervoed. Dat blijkt volgens Trouw uit een rapport van de internationale koepel Alzheimer Disease International dat dinsdag verschijnt.

Door ondervoeding verloopt dementie sneller en hebben patiënten meer gezondheidsklachten. Daardoor moeten ze eerder worden opgenomen. De meeste ondervoede patiënten wonen nog thuis, maar in verzorgingstehuizen kampen ongeveer tienduizend dementerenden ook met ondervoedingsverschijnselen.

Ondervoeding kan al in een vroeg stadium optreden. Soms zou ondervoeding zelfs eerder worden vastgesteld dan dementie. Dementerenden vergeten soms simpelweg te eten, maar de ondervoeding komt ook door een gebrekkige aansturing vanuit de hersenen. Hierdoor voelen dementerenden vaak geen honger meer.

Alzheimer Nederland, dat voor het onderzoek cijfers van de Gezondheidsraad aanleverde, vindt dat meer onderzoek moet worden gedaan naar de relatie tussen alzheimer en ondervoeding. Ook zouden familieleden of verzorgers beter in de gaten moeten houden of de patiënt genoeg eet.

Achtstegroepers aan de slag met Citotoets

Bijna 165 duizend leerlingen van groep 8 concentreren zich vanaf dinsdag op de Citotoets. Net als voorgaande jaren neemt ongeveer 85 procent van de basisscholen de toets af. Het is het laatste jaar dat een eindtoets nog facultatief is voor scholen. Vanaf 2015 wordt die verplicht en afgenomen in april.

De scholieren worden drie dagen onderworpen aan tweehonderd meerkeuzevragen op het gebied van taal, rekenen en studievaardigheden. Tachtig procent doet ook het onderdeel wereldoriëntatie, dat niet verplicht is. De uitslag wordt bekendgemaakt in de week van 10 maart.

Het is de laatste keer dat scholen ervoor kunnen kiezen geen toets te organiseren. Vanaf april 2015 moeten alle leerlingen in groep 8 op alle scholen in Nederland een toets maken ter afsluiting van de basisschool. Scholen houden wel de vrijheid zelf een toets te kiezen. Daartoe besloot staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker (VVD) vorig jaar met de gedachte dat scholen dan beter vergelijkbaar zijn. Alternatieven voor de Citotoets zijn bijvoorbeeld de Niotoets en de Drempeltoets.

De toetsscores worden niet gepubliceerd. RTL Nieuws publiceerde vorig jaar vorig jaar alle toetsscores na een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur bij het ministerie van Onderwijs. Volgens een woordvoerder van Dekker is ook de staatssecretaris voorstander van openheid van schoolgegevens, maar moeten de scores wel in perspectief worden geplaatst. Daarom gaat het ministerie van Onderwijs de scores niet zelf publiceren.

De koepel voor alle basisscholen doet dat wel. De PO-raad is begonnen met scholenopdekaart.nl. Daar kunnen ouders niet alleen citoscores zien, maar ook onder meer hoeveel kinderen op een school zitten en aan welke terreinen extra aandacht wordt besteed. De website wordt in de loop van het jaar aangevuld, aldus een woordvoerder van de raad.

Een aantal basisscholen vindt dat de Citotoets onvoldoende vaardigheden test. Een groep schooldirecteuren pleitte begin januari in Trouw voor afschaffing. Creativiteit, technisch inzicht en sportief talent worden niet getoetst, stellen ze. Cito reageerde daarop dat het niet de bedoeling is om alle vaardigheden te testen.

Bijna 28 duizend leerlingen die naar verwachting een advies krijgen voor de zogenoemde basisberoepsgerichte- of kadergerichte leerweg van het vmbo buigen zich over een eenvoudigere toets. Deze sluit beter aan bij hun vaardigheden en is daarom goed voor hun zelfvertrouwen. Daarnaast maken vijftien blinde leerlingen een brailleversie van de toets.

Ruim tweeduizend kinderen maken de digitale Citotoets. Die wordt afgenomen op twee momenten om ervoor te zorgen dat computerservers de drukte aankunnen. De digitale toets wordt ook als gebruikt als inhaaltoets voor leerlingen die de 'normale' toets een of meerdere dagen niet kunnen maken.

Vorig jaar ontstond ophef toen bleek dat de toets op Marktplaats te koop was aangeboden. De geplande toets ging gewoon door, omdat de organisatie vond dat de vragen nog betrouwbaar waren. De opgaven waren volgens Cito niet in de openbaarheid verschenen. Dit jaar is de toets niet uitgelekt.

Uit de Citotoets komt een onafhankelijk advies, dat mede het schoolniveau van een kind bepaalt. Ook het advies van de basisschool en de wens van de ouders en de leerling zelf spelen daarbij een rol.

Belg Kaisen stopt door hartproblemen

Wielrenner Olivier Kaisen heeft door hartproblemen per direct een punt moeten zetten achter zijn carrière. De 30-jarige Belg kreeg in de Tour Down Under in januari last van zijn hart, waarna onderzoek uitwees dat verder koersen geen optie is. Kaisen reed sinds 2006 voor Lotto-Belisol.

Er werd half november al een lichte afwijking van het hartritme vastgesteld bij Kaisen. Dat was echter van een andere aard en nog geen belemmering voor topsport, stelt Lotto in een verklaring. "Ik had graag nog enkele jaren gekoerst, maar ik moet luisteren naar mijn lichaam en het besluit van de dokters respecteren, hoe hard dit ook aankomt", laat Kaisen weten.

Kaisen reed bij de Belgische ploeg vooral in dienst van de verschillende kopmannen. In 2007 schreef hij de GP Gerrie Knetemann op zijn naam.

Laatste training afdaling vrouwen afgelast

Door de milde temperaturen en zachte sneeuw is de laatste training voor de afdaling op de Winterspelen dinsdag afgelast. De vrouwen zouden een dag voor hun olympische race voor een vijfde en laatste test naar beneden mogen, maar het parcours kreeg het maandag tijdens de supercombinatie zwaar te verduren en wordt gespaard.

De supercombinatie werd in Sochi gewonnen door de Duitse Maria Höfl-Riesch, die haar titel prolongeerde. Na de afdaling ging de Amerikaanse Julia Mancuso nog aan de leiding, maar zij moest uiteindelijk genoegen nemen met het brons.

'Online casino's worden al verkapt gedoogd'

Achter de schermen zijn al afspraken gemaakt over het gedogen van de activiteiten van online gokreuzen zoals Unibet en Pokerstars. Dat concludeert het AD dinsdag uit gesprekken met ingewijden en interne documenten van het ministerie van Veiligheid en Justitie.

De toezichthouder in de branche, de Kansspelautoriteit, heeft volgens de krant veertig online gokaanbieders in 2012 een brief gestuurd met voorwaarden om niet direct te worden aangepakt. In de brief stond onder meer dat de goksites niet mochten adverteren op papier en op tv, geen Nederlandsetalige sites mochten opzetten en geen nl-websites mochten beheren

"Het leek op een niet-aanvalsverdrag", zegt advocaat Justin Franssen in de krant. Hij treedt op voor verschillende casino's. De Kansspelautoriteit zou ontkennen dat sprake is van een 'verkapt gedoogbeleid'.

Het zou gaan om het stellen van prioriteiten, al blijft onduidelijk hoe dat in de praktijk anders uitpakt dan gedogen. In mei vorig jaar zou de top van de Kansspelautoriteit zelfs hebben afgesproken dat een van de bestuursleden uitzoekt of nou sprake is van gedogen of van 'prioriteren'.

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) wil online goksites met ingang van volgend jaar legaliseren, maar de wet die dat regelt is nog niet langs de Tweede Kamer. Regeringspartij PvdA en oppositiepartijen CDA, SP en D66 eisen volgens het AD opheldering.

PlayStation 4 krijgt 100 games dit jaar

PlayStation heeft via Twitter laten weten dat de eigenaren van de console zo'n honderd games mogen verwachten dit jaar. PlayStation 4 is wereldwijd nog steeds lastig te krijgen, maar Sony geeft aan dat er nieuwe pallets binnenkort verscheept worden.

Dit is allemaal tijdens een media-evenement gemeld. "PlayStation 4 is overal uitverkocht al komen er geregeld nieuwe consoles binnen", zegt Sony. De Amerikaanse Sony-marketingbaas  John Koller zegt dat Sony weet dat het de voorraden op een constant niveau moet houden, en zegt erbij dat de launch van PlayStation 4 niet zoals eerdere launches van PlayStation producten is. "Dit is een verhaal van betrokkenheid", zei hij. "Wanneer de vraag groter is dan het aanbod, dan is de belofte van wat komen gaat echt van cruciaal belang."

Wat er komt? Honderd games dus. Sony had nog wat lijstjes te delen tijdens het evenement. Tot nu toe zijn Call of Duty: Ghosts, FIFA 14 en Battlefield 4 de bestverkopende titels op PlayStation 4. Assassin’s Creed 4, Don’t Starve en NBA 2K14 zijn de meest populaire Remote Play-titels voor wie de PlayStation Vita gebruikt met de console.

PlayStation 4-gamers hebben gezamenlijk gemiddeld 34 miljoen uur per week aan speeltijd, en 50 miljoen uur aan algemeen gebruik, inclusief entertainment functies. Er zijn 48 miljoen screenshots en videos tot nu toe gedeeld, met 1,7 miljoen uur aan Twitch en Ustream-video's.

Negentig procent van de consoles zijn verbonden met het internet, wat veel hoger is dan bij PlayStation 3, die na drie jaar na uitkomst zeventig procent haalde. Er is 172 miljoen uur online gegamed op PlayStation 4 tot nu toe. Meer dan de helft van de eigenaren is lid van PlayStation Plus. De verkoop van PSN-kaarten is met 120 procent gestegen ten opzichte van vorig jaar, en er zijn 90% meer PlayStation Plus abonnees sinds de PlayStation 4-launch.

PlayStation 4

FOK! wat een weer...Af en toe regen

Welkom! Het viel gisteren toch een klein beetje tegen. De bewolking overheerste de hele dag en zo her en der spetterde het wat. Toch scheen er ook wel een waterig zonnetje, maar ik had op iets meer opklaringen gerekend. Enfin, voor vandaag staat er een nieuwe storing op het programma.

We beginnen de dag nog heel aardig met enkele opklaringen, maar de bewolking neemt in de ochtend alweer toe en uiteindelijk gaat er ook weer af en toe regen vallen. Voor de verandering gaat het ook weer hard waaien. Langs de kust mogelijk weer stormachtig en ook in het binnenland waait het flink. Daarbij komen er ook weer flinke windvlagen voor. Verder wordt het ook vanmiddag weer een graad of 8.

De rest van de week blijft het nog zeer wisselvallig. Op de langere termijn lijkt er een weersverbetering aan te komen, maar dat wil echter niet zeggen dat de temperaturen omlaag gaan.

Hieronder heb ik de pluim van gisteren neergezet en we zien dus duidelijk dat ook februari flink zacht en wisselvallig blijft.

 Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

 

 

 Pluim
Het blijft maar te zacht voor de tijd van het jaar. De sneeuwkansen zijn uiteraard niet groot. (klik voor de grotere versie) Bron:KNMI

 

 

 

 

 

 

 

Nieuwe Call of Duty vooral next-gen

In een interview met IGN heeft Eric Hirshberg, de CEO van Activision Blizzard, aangegeven hoe de ontwikkelstudio Sledgehammer de ontwikkeling van de volgende Call of Duty aanpakt.

"Sledgehammer benadert dit allereerst als een next-gen ontwikkeling. Het is duidelijk dat iedereen die voor het console-overgangsjaar een cross-generatie game ontwikkeld had, te maken had met het feit dat de technologie van de next-gen platforms pas duidelijk in beeld kwam en nogal veranderd is tijdens het ontwikkelproces.... Nu we de next-gen hardware in de markt en dus duidelijk hebben, is dat nu onze primaire ontwikkeling", voegde hij eraan toe.

De uitgever heeft al eerder aangekondigd dat elk Call of Duty-spel vanaf nu een driejarige cyclus van de ontwikkeling krijgt, in plaats van de gebruikelijke cyclus van twee jaar. Sledgehammer, Infinity Ward en Treyarch zullen elkaar afwisselen.

Hirshberg heeft daar nog iets op te zeggen: "met het niveau van content die we in de games stoppen werd het iedere keer een echte paardenrace om alles gedaan te krijgen dat we wilden, hebben we meer mogelijkheden met next-gen dan ooit tevoren om mee te spelen en we willen ervoor zorgen dat onze ontwikkelaars de tijd hebben om te innoveren, dingen uitproberen, om elke keer de beste creatieve visie en de best mogelijke gepolijste spel te brengen."

Een nieuwe Call of Duty komt er ook dit jaar aan, al is daar nog niets over bekend dan het hier bovenstaande.

COD:Ghosts

Lords of the Fallen beweegt eens

IGN heeft voor ons een gameplaytrailer van de RPG Lords of the Fallen. In deze trailer zie je nogmaals dat deze game geïnspireerd is op Dark Souls, iets dat de makers niet onder stoelen of banken steken.

Sinds de E3 is het erg stil rond de titel, en zijn er nog geen gameplayvideo's aan het publiek getoond. Er is nog weinig bekend over het verhaal, maar de ontwikkelaars doen er alles aan om de sfeer in de game leidend te laten zijn. Vijanden hebben hun eigen routines, waar ze vanaf wijken als ze iets verdachts horen of zien, al is het een verdieping lager. Er zijn geen klassen waar je in het begin uit moet kiezen. Je kiest een wapen, en daarmee je speelstijl, die je aan kunt passen door andere wapens te vinden. Dus ben je de sneaky speelstijl met werpmessen zat is er niets dat je weerhoudt om verder te gaan met brute bijl.

Lords of the Fallen komt ergens dit jaar uit op pc, PlayStation 4 en Xbox One.

[PD] Celta bouwt thuisserie uit tegen Athletic

Celta de Vigo is in de Primera Division voor de vijfde keer op rij ongeslagen gebleven. De ploeg van coach Luis Enrique hield maandag een puntje over aan het duel tegen Athletic Bibao. Beide ploegen scoorden niet in Estadio Balaidos.

Een bloedeloze 0-0 was het niet. Beide ploegen zochten de aanval, wat leidde tot een open wedstrijd. Desondanks kregen de supporters geen goals te zien. Mario Bermejo had dat kunnen voorkomen, maar zijn kopbal ging in blessuretijd over.

Celta neemt met 26 punten de tiende positie in. Athletic staat verdienstelijk vierde, dertien punten achter het onaantastbare trio koplopers Barcelona, Atlético Madrid en Real Madrid.

Barcelona en Cruijff in gesprek

De relatie tussen Johan Cruijff en FC Barcelona raakte tijdens het voorzitterschap van Sandro Rosell ernstig bekoeld. Daar komt binnenkort mogelijk verandering in. Nu Rosell vanwege veiligheidsredenen afscheid heeft genomen van de Catalaanse grootmacht, is de weg vrij voor een terugkeer van Cruijff.

De opvolger van Rosell, Josep Maria Bartomeu, heeft de intentie uitgesproken om de legendarische nummer 14 weer bij de club te betrekken. Tijdens een persconferentie maakte Bartomeu zojuist bekend dat hij met mensen uit het kamp Cruijff in gesprek is over een hernieuwde samenwerking. "We hebben mensen rondom Cruijff gesproken, en blijven in gesprek", zo tekende onder meer Goal op.

Volgens Bartomeu kan Cruijff van grote waarde zijn voor de clubcultuur van Barcelona. "Hij is een bijzonder belangrijke persoon voor de club. Langzaam maar zeker zal alles weer zoals voorheen worden."

Cruijff stopte als adviseur van Barcelona vanwege een conflict met Rosell. De onlangs vertrokken voorzitter zou financiële afspraken met betrekking tot de Johan Cruijff Foundation niet nakomen, en nam Cruijff zelfs zijn erevoorzitterschap af.

Voorts kwam Bartomeu te spreken over Lionel Messi. De Argentijnse sterspeler kreeg de voorbije weken te maken met kritiek. Zo zou hij zijn liefde voor de sport zijn kwijtgeraakt. "Daarover maken wij ons geen zorgen. Wij staan dichter bij Messi dan degenen die dat schreven", aldus de nieuwbakken preses.

'Matavz medisch gekeurd in MŁnchen'

De transfer is nog niet rond, maar weinig lijkt een definitieve overstap van Tim Matavz naar Rubin Kazan nog in de weg te staan. De Sloveense aanvaller heeft toestemming gekregen van de clubleiding van PSV om naar München te reizen. Daar zal hij een medische keuring ondergaan, zo weet het Eindhovens Dagblad maandagmiddag te melden.

Rubin Kazan heeft zich onlangs officieel gemeld bij PSV, om de transfer van Matavz te bespreken. De Eindhovenaren verwezen een eerste bod naar de prullenbak, maar hebben inmiddels naar verluidt ingestemd met een transfersom ter hoogte van acht miljoen euro.

Volgens het Eindhovens Dagblad vertrouwt PSV erop dat Rubin Kazan aan de afgesproken vergoeding kan voldoen, en heeft de club daarom toestemming verleend voor een medische keuring. Als hij de fysieke test met succes doorstaat, staat niets meer een transfer in de weg.