FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 4 februari 2014

[FA Cup] Blamage voor Meulensteen met Fulham

Fulham is uitgeschakeld in de FA Cup. De ploeg van René Meulensteen ging na verlenging met 0-1 ten onder tegen Sheffield United. De twee ploegen maakten er op Craven Cottage geen beste wedstrijd van. Omdat het publiek maar mondjesmaat op de return was afgekomen, was er van een echte FA Cup-sfeer dan ook geen sprake.

Fulham heeft natuurlijk de handen vol aan de degradatiestrijd in de Premier League, maar iets meer inzet mag je toch wel van een ploeg uit de hoogste afdeling verwachten. Sheffield United, uitkomend in de League One, vond het eigenlijk wel best. Door de 1-1 op Bramell Lane anderhalve week geleden, was de ploeg met 0-0 nog altijd kansrijk voor de volgende ronde. Maar The Blades konden maar geen vuist maken en beperkte zich tot verdedigen.

Na een eerste helft die werkelijk geen enkele kans opleverde, greep René Meulensteen in. Damien Duff en Ashkan Dejagah vervingen Hugo Rodallega en Alexander Kačaniklić, maar alsnog werden The Cottagers niet gevaarlijk. Naarmate het duel richting een verlenging kroop, kwam Sheffield steeds vaker op de helft van Fulham. Het werd uiteindelijk toch verlengen in Londen en het duel werd met de minuut spannender. Na schietkansen voor Fulham via Kasami, was het echter Sheffield dat voor een stunt zorgde.

Na 119 minuten voetbal kreeg Sheffield een hoekschop en deze kwam op het hoofd van Maguire. Zijn kopbal kwam precies bij Shaun Miller terecht die van dichtbij de 0-1 in kopte. Fulham ligt hiermee uit de FA Cup en de druk op de postitie van Meulensteen wordt alsmaar groter.

Kus doet Parijse juwelendief de das om

De kus die een brutale overvaller de eigenaresse van een juwelenwinkel in Parijs gaf, is hem fataal geworden. Het DNA op de wang van het slachtoffer leidde tot de aanhouding van de crimineel. Dat meldde de krant Le Parisien dinsdag.

De overvaller en een handlanger hadden de vrouw vorig jaar vastgebonden in haar appartement. Ze overgoten haar met een vloeistof waarvan ze zeiden dat het benzine was en dreigden haar in brand te steken als ze de codes voor het alarm van haar zaak niet zou geven.

Een van de dieven ging daarop naar de winkel en nam daar geld en juwelen mee. Voordat de 56-jarige vrouw werd vrijgelaten gaf een van de misdadigers haar een zoen op de wang. De politie kwam na DNA-onderzoek uit bij een 20-jarige man. Als verklaring voor de kus zei hij dat hij het trauma van de vrouw had willen verzachten. Zijn compagnon is nog voortvluchtig.

Kus doet Parijse juwelendief de das om
Kus doet Parijse juwelendief de das om (Foto: ANP)

Bieber niet op Valentijnsdag voor de rechter

Justin Bieber hoeft zich niet op Valentijnsdag te melden in de rechtbank in Miami. De zaak is verschoven naar 3 maart. Het Canadese tieneridool wordt verdacht van rijden onder invloed, verzet tegen zijn arrestatie en rijden met een ongeldig rijbewijs. Het komt geregeld voor dat eerder gekozen data worden verschoven.

De 19-jarige Bieber werd eind vorige maand opgepakt in Miami Beach tijdens iets wat leek op een illegale straatrace. De zanger zat achter het stuur terwijl hij had geblowd en medicijnen had gebruikt. Bieber zegt onschuldig te zijn.

De zanger moet zich op 10 maart ook melden bij de rechtbank in Toronto. De zanger gaf zichzelf vorige week aan omdat hij vorige maand een limousinechauffeur meerdere malen zou hebben geslagen. Ook in Los Angeles houdt de politie een oogje op Bieber. De zanger zou eieren tegen het huis van zijn buurman hebben gesmeten.

Satudarah: vrees voor cluboorlog ongegrond

Politie en justitie hoeven zich geen zorgen te maken dat er een oorlog uitbreekt tussen rivaliserende motorclubs. Dat zei Satudarah-leider Xanterra Manuhutu dinsdag in het televisieprogramma Een op Een.

"Er komt geen cluboorlog. Ze hoeven zich er niet druk om te maken", zei Manuhutu. Volgens hem hebben zich altijd wel 'incidenten' afgespeeld, maar is dat geen reden om aan te nemen dat nu de vlam in de pan slaat.

Een oorlog zou dreigen omdat vorige maand hoofd van de noordelijke afdelingen van Satudarah Henk Kuipers met ruim veertig anderen overstapten naar concurrent No Surrender. Manuhutu zegt geen wrok te koesteren, maar merkt wel dat politie en justitie extra opletten. "Ik heb wel het idee dat er wat alarmbellen zijn afgegaan", stelt hij. Volgens hem wordt zijn club nauwlettend in het oog gehouden, zowel op straat als via telefoontaps.

Kuipers stapte op omdat hij zich naar eigen zeggen niet meer kon verenigen met het beleid van Satudarah. De club geldt als een omstreden motorbende. In het verleden zijn al leden opgepakt voor onder meer afpersing, witwassen en mishandeling.

Opvallend genoeg is volgens Manuhutu een veroordeling geen reden om een clublid te royeren, zelfs niet als hij een moord heeft gepleegd. Alleen kindermisbruik mag niet.

Schots parlement voor homohuwelijk

Het parlement van Schotland heeft dinsdag met overweldigende meerderheid gestemd voor een wet die huwelijken tussen mensen van hetzelfde geslacht mogelijk maakt. De eerste homohuwelijken kunnen waarschijnlijk voor het einde van het jaar gesloten worden.

De Schotse minister van gezondheid Alex Neil noemde het besluit 'een van de grote historische dagen van het parlement'. De wet werd aangenomen met 105 stemmen voor en achttien tegen. Religieuze instanties in Schotland kunnen ervoor kiezen om homohuwelijken te sluiten, maar groepen die bezwaar hebben kunnen daar niet toe gedwongen worden.

Wetgeving die het homohuwelijk mogelijk maakt in Engeland en Wales werd vorig jaar juli aangenomen. De wijziging geldt niet voor Noord-Ierland.

Weer aardbeving in Groningen

In Groningen heeft zich dinsdagavond opnieuw een aardbeving voorgedaan. Hoe zwaar de beving precies was, wordt nog berekend. Dat laat het KNMI weten.

De aardschok vond omstreeks 22.00 uur plaats. RTV Noord concludeert op basis van meldingen van inwoners dat het een vrij zware beving is geweest. De trillingen zijn door tientallen mensen door de hele provincie gevoeld.

Maandag werd ook al een lichte aardbeving gemeten bij Loppersum. De aardschok had een kracht van 1,5 op de schaal van Richter.

De beving is vermoedelijk veroorzaakt door gaswinning. De Tweede Kamer debatteert toevalligerwijs woensdag over de gaswinning in Groningen. Minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) maakte twee weken geleden bekend dat de gaswinning wordt teruggeschroefd. Ook komt er 1,2 miljard euro beschikbaar voor het versterken van gebouwen en infrastructuur en het verbeteren van de leefbaarheid.

Uitslag Vitesse - AZ

Om 20.45 uur begon de wedstrijd tussen Vitesse en AZ in de Eredivisie. De voormalig koploper wist weer niet te winnen en heeft nog maar twee punten uit de laatste drie duels gehaald. AZ was in Arnhem met 2-0 te sterk. Bekijk hieronder de karakteristieken.


Vitesse-speler Van der Heijden in duel met Gudelj (r) van AZ. (PRO SHOTS/Peter Lous)

Vitesse

0 - 2

AZ

     20' v. Aanholt (e.d.) 
 42' A. Jóhannsson 
 
 Gele kaart: Leerdam (Vitesse), Elm, Gudmundsson (AZ)
 
Stadion: Gelredome, Arnhem
Toeschouwers: 18.000
Arbiter: Wiedemeijer
 
Opstelling:   Opstelling:
Velthuizen
Leerdam
Kashia
v.d. Heijden
v. Aanholt
Pröpper
Vejinovic (Labyad/46)
Atsu (Qazaishvili/81)
Ibarra
Havenaar
Piazón (Traoré/46)
  Esteban
Reijnen
Gouweleeuw
Wuytens
Viergever
Gudelj
Ortíz
Elm
Berghuis (Gudmundsson/74)
A. Jóhannsson (Avdic/46)
Beerens

Hill & DiCaprio in Olympisch drama

Leonardo DiCaprio en Jonah Hill's laatste samenwerking was zakelijk gezien een groot succes, wat resulteerde in Oscarnominaties voor beide heren. Op persoonlijk vlak werden de acteurs vrienden en daarom wilden ze op zoek naar een nieuwe collaboratie. Die is nu gevonden; ze gaan het verhaal vertellen van Richard Jewell.

Fox heeft de rechten verkregen van Marie Brenner's artikel The Ballad of Richard Jewell, dat ze schreef voor Vanity Fair in 1997. Dit artikel vertelt over de bewaker die tijdens de Olympische Spelen van Atlanta een jaar eerder, een zelf gefabriceerde bom vond. Aanvankelijk werd hij bejubeld als held om vervolgens (ten onrechte) gezien te worden als verdachte. Meer details zijn er op dit moment nog niet bekend.

Deadline meldt dat het project wordt ontwikkeld met het idee dat Hill de hoofdrol van Jewell op zich neemt. DiCaprio zal een onroerendgoedadvocaat spelen die een bekende is van Jewell en hem helpt zijn onschuld te bewijzen. Beide mannen hebben ook getekend voor de productie met hun respectievelijke productiepartners. Voor de film is nog geen schrijver of regisseur gevonden.

De controverse rondom Jewell was in 1996 een dieptepunt in de media. Eerst noemde zij hem een held omdat hij adequaat handelde toen hij de bom vond. Echter, schreef The Atlanta Journal Constitution in een daaropvolgend verslag dat hij ook wel eens een mogelijke verdachte kon zijn. Jewell werd immers onder de loep genomen door de FBI omdat hij zogenaamd in het criminele profiel zou passen. Een paar maanden na het bombardement werd hij door diezelfde FBI vrijgesproken.

Of Jonah Hill en Leonardo DiCaprio een Oscar mogen ophalen voor hun rollen in The Wolf Of Wall Street, is te zien op 2 maart aanstaande.

Leonardo DiCaprio & Jonah Hill

NSA luisterde ook vroegere bondskanselier af

De Amerikaanse geheime dienst NSA heeft ook de vroegere Duitse bondskanselier Gerhard Schröder afgeluisterd. Dat gebeurde vanwege de kritiek van de sociaal-democraat op de plannen van de toenmalige Amerikaanse president George W. Bush om een oorlog te beginnen tegen Irak. De Süddeutsche Zeitung in München en de publieke omroep NDR hebben dit dinsdag gemeld.

Schröder werd in elk geval in 2002 afgeluisterd. SZ en NDR voeren Amerikaanse regeringskringen en 'NSA-insiders' op als bronnen. Er bestonden zorgen over de koers die Schröder voer, omdat die tot een breuk in het Noord-Atlantisch bondgenootschap kon leiden. "Wij hadden grond voor de aanname dat (Schröder) niet aan het succes van de alliantie bijdroeg", zo haalde SZ een zegsman met directe kennis van de spionageactie aan.

In Duitse regeringskringen werd er al langer van uitgegaan dat niet alleen bondskanselier Angela Merkel, maar ook haar voorganger door de NSA werd afgeluisterd. Schröder liet in een reactie aan de SZ weten dat hij toentertijd nooit op het idee zou zijn gekomen dat hij door Amerikaanse diensten zou worden afgeluisterd. "Nu verbaast mij dit niet meer."

Arrestaties Nederland en BelgiŽ bij wietactie

Bij een grote politieactie tegen wietplantages zijn in België en Nederland in totaal 27 verdachten opgepakt. Dat heeft de Belgische justitie dinsdag bekendgemaakt.

In Nederland werden bij vijf huiszoekingen vier verdachten opgepakt. In twee containers zijn wietplanten en stekken aangetroffen, een droogruimte, een cannabisplantage en 30 kilo cannabis.

Bij 29 huiszoekingen in België zijn 23 mensen gearresteerd en op 15 plekken wietplantages aangetroffen. De agenten troffen 150 kilo cannabis aan, net als hoeveelheden speed en xtc. Ook zijn enkele verboden wapens, luxegoederen, 10 voertuigen en 100.000 euro contant geld in beslag genomen.

In totaal namen ongeveer 220 agenten in België deel aan de actie. De invallen daar waren onder meer in Voorshoven, het centrum van Maaseik, Elen, Zichen, Lanaken, Genk en Hasselt

Het onderzoek kwam in de tweede helft van vorig jaar op gang toen in het Vlaamse Halen en Herk-De-Stad twee wietplantages werden ontdekt. Een 50-jarige Nederlander zat daar naar verluidt achter. Samen met een Belg en nog een Nederlander was hij de man achter verscheidene cannabisplantages in België en Nederland.

Arrestaties Nederland en België bij wietactie
Arrestaties Nederland en België bij wietactie (Foto: ANP)

Ferrari behoudt drie testrijders

Het Formule 1-team Ferrari behoudt haar drie testrijders voor het seizoen 2014, zo is bekendgemaakt. Pedro de la Rosa, Davide Rigon en Marc Gené zullen veel simulatorwerk verrichten met de F14 T, alsmede opdraven voor allerlei promotionele en raceactiviteiten.

De 36-jarige Gené is al sinds 2004 actief voor Ferrari, nadat hij eerder voor Minardi en Williams in de Formule 1 geracet heeft. De 27-jarige Rigon heeft al veel simulatorwerk voor de Italianen verricht en mocht enkele keren opdraven voor de Young Driver Test. De 42-jarige De la Rosa is de veteraan in het veld. De Spanjaard heeft verschillende malen in de F1 geracet en in het verleden veel ontwikkelingswerk voor McLaren gedaan. Nu vervult hij eenzelfde rol in Maranello.

Star Wars: The Old Republic krijgt twee uitbreidingen

Senior ontwikkelaar Brian Maclean vertelde vandaag dat de free-to-play MMORPG dit jaar twee uitbreidingspakketten krijgt. Dit is bekendgemaakt op de website van Star Wars: The Old Republic.

De komende tijd zal een aantal nieuwe updates uitgebracht worden, zo werd er verteld: “Om eventuele bugs beter op te vangen, gaan wij voortaan om de drie weken een nieuwe patch uitbrengen.” Het afgelopen jaar was dat om de acht weken.

De laatste update (2.6 –red) kwam vandaag uit, deze update bevat een aantal nieuwe attributen voor de game. Zo is de Galactic Starfighter beschikbaar geworden voor de free-to-play spelers. Er is een scorebord toegevoegd en er is een nieuw gebied geïntroduceerd. Het betreft “Kuat Drive Yards” en is beschikbaar voor spelers met een rang van 15 of hoger.

De ontwikkelaar heeft ook voor de komende maanden een tipje van de sluier gelicht. Zo is er in maart een double XP weekend en komt er in April wederom een nieuw gebied bij.

Gamer maakt Transformer in Kerbal Space Program

Als je enigszins bekend bent met Kerbal Space Program dan weet je dat het al een hele opgave is om een ruimteschip te bouwen en hem voor een paar minuten in de lucht te houden. Het is nog veel lastiger om een ruimteschip naar de ‘Mün’ te lanceren, daar te laten landen en weer terug te laten vliegen.

Maar vandaag heeft een gamer Kerbal Space Program naar een nieuw niveau gelanceerd, qua creativiteit en bouwproject-vaardigheid. Toegegeven: het geheel is niet gigantisch stabiel,en het transformeren van robot naar straaljager gaat niet heel snel. De Transformer is te zien op YouTube

Uitslag ADO Den Haag - Heracles Almelo

Om 19.45 uur begon in de Eredivisie het duel tussen ADO Den Haag en Heracles Almelo. De bezoekers wonnen met 0-3. Hieronder vind je de karakteristieken van deze wedstrijd.


Heracles-Almelo speler Simon Cziommer met een tackle op ADO Den Haag-speler Mitchell Schet (PRO SHOTS/Kay int Veen)

ADO Den Haag

0 - 3

Heracles Almelo

     2' Linssen 
 34' Uth 
 57' Uth 
 
 Gele kaart: ALberg (ADO Den Haag)
 
Stadion: ADO Den Haag Stadion, Den Haag
Toeschouwers: 10.343
Arbiter: Higler
 
Opstelling:   Opstelling:
Coutinho
Malone
Beugelsdijk
Zuiverloon
Meijers
Holla
Alberg
v. Haaren (Gouriye/46, Kanon/85)
Schet
Kramer
v. Duinen
  Pasveer
te Wierik
Schenkeveld
J. Veldmate
Davidson
Cziommer (Bruns/78)
Rienstra
Bel Hassani
Rosheuvel
Uth (Amoah/84)
Linssen (Tannane/50)

Londen maakt zich op voor staking metro

Lange rijen bij de taxistandplaatsen, overvolle bussen en lange reistijden om op het werk te komen: Londenaren weten wat hun te wachten staat als dinsdagnacht een 48-uursstaking staking begint bij de metro. Een tweede 48-uursstaking staat volgende week gepland.

Met de staking wil de vakbond zijn bezwaren onderstrepen tegen plannen om tussen nu en 2015 alle kaartjesloketten op te doeken. Volgens Transport of London koopt minder dan drie procent van de reizigers losse kaartjes; afschaffen van de loketverkoop bespaart zestig miljoen euro per jaar. Vakbond RMT zegt dat hierdoor meer dan 750 banen verloren gaan.

Dagelijks maken bijna 3,5 miljoen mensen gebruik van het 150 jaar oude netwerk, dat elf lijnen en 270 stations omvat. Door de staking zullen de treinen nog voller zitten dan normaal. In de ochtend- en avondspits kan er eigenlijk nu al niemand meer bij.

Een beperkt aantal treinen blijft rijden, maar minder frequent. Er is een lijst van diensten opgesteld die naar verwachting blijven draaien, maar het vervoersbedrijf tekent daarbij aan dat 'de situatie gedurende de dag kan wijzigen'.

Tientallen stations zullen op slot gaan en op twee van de drukste lijnen, de Central line die dwars door het centrum van Londen gaat en de Piccadilly line van en naar de luchthaven Heathrow, zullen nagenoeg geen treinen rijden.

Voor het forenzenvervoer worden op belangrijke routes meer dan honderd bussen extra ingezet. Ook de veerdiensten worden uitgebreid. Het publiek is opgeroepen te overwegen te gaan fietsen of lopen, maar het weer lijkt niet mee te werken: voor woensdag worden regen en wind voorspeld.

Bende berooft patiŽnten in ziekenhuis BraziliŽ

Minstens drie zwaarbewapende overvallers hebben maandagavond in een ziekenhuis in de Braziliaanse stad Rio de Janeiro zeker twintig patiënten en personeelsleden beroofd van mobiele telefoons, geld, horloges en sieraden. Dat heeft de politie dinsdag meegedeeld.

Bij de overval in het ziekenhuis Norte D'Or vielen geen gewonden. De politie heeft nog geen verdachten aangehouden.

Storing verkeersinformatieborden voorbij

De borden van Rijkswaterstaat boven en langs de snelwegen geven weer actuele reisinformatie. De storing is voorbij, laat Rijkswaterstaat dinsdagavond weten.

De reistijden werden sinds maandagavond niet meer getoond door een foutmelding in het systeem dat de informatie doorgeeft. Wat de storing precies heeft veroorzaakt, is nog niet duidelijk. Het onderzoek naar de mogelijke oorzaken loopt nog.

De storing betrof alleen de borden met actuele reistijden. De matrixborden met snelheden en rode kruizen werkten wel gewoon.

Werkstraf voor filmen plassende fotomodellen

Een man die stiekem filmpjes maakte van twee vrouwen in een toiletruimte moet een werkstraf van vijftig uur uitvoeren. De rechtbank in Den Haag bepaalde dinsdag ook dat hij schadevergoedingen moet betalen aan de twee. De vrouwen stonden model tijdens een badmodeshow, waar de in 1978 geboren man als fotograaf werkte.

Het tweetal werd gefilmd terwijl ze plasten en zich omkleedden. Daardoor zijn ze ernstig in hun privacy aangetast, aldus de rechtbank. Bovendien heeft de fotograaf van Filipijnse komaf het vertrouwen dat de modellen in hem hadden geschonden. Dat heeft de vrouwen behoorlijk aangrepen, aldus de rechtbank.

'Drugsafval' blijkt dieselolie

De brandweer in Maastricht onderzocht dinsdagmiddag twee vaten waarvan werd vermoed dat er chemisch afval in zat. Na onderzoek bleek het te gaan om dieselolie, meldt een woordvoerder van de brandweer dinsdagavond.

De vaten werden gevonden op een industrieterrein op de Ankerkade in de Limburgse hoofdstad. De afgelopen weken werden op verscheidene plekken in de provincie Limburg tonnen met afval uit drugslaboratoria gedumpt. Vandaar de verdenking van chemisch afval.

Monique Smit heeft een nieuwe vriend

Monique Smit heeft een nieuwe liefde. De zangeres en presentatrice heeft het sinds kort gezellig met een man die Martijn heet. "Ik kan wel zeggen dat ik op dit moment heel gelukkig ben", zegt Smit in RTL Boulevard.

De 24-jarige zangeres wil zich niet te veel uitlaten over haar nieuwe liefje. "Ik wil er niet veel over kwijt. Ik ben gelukkig en dat mag iedereen weten." Smit had sinds 2009 een relatie met voetballer Jeffrey Bok. Vorig jaar werd duidelijk dat Bok was vreemdgegaan en dat kon de zangeres niet vergeten. Smit verbrak de relatie eind vorig jaar.

Gratis Pokťmon Bank nu uit

Vanaf vandaag is de Pokémon Bank verkrijgbaar voor 3DS. Voorlopig kun je het volledig gratis downloaden, maar na de proefperiode van 30 dagen betaal je €4,99 om gebruik te maken van de Bank.

De Pokémon Bank biedt plaats voor 3000 pokémon. Bij het downloaden van de Bank krijg je gratis toegang tot de app Poké Transporter. Deze laat je toe om pokémon uit Black and White en Black and White 2 over te brengen.

Pokemon bank

Uitslag Roda JC - Feyenoord

Om 18.45 uur begon de eerste wedstrijd van de doordeweekse voetbalronde in de Eredivisie. Roda JC nam het in Kerkrade op tegen Feyenoord. De bezoekers wonnen het duel met 2-1. Bekijk hieronder de karakteristieken.


Armenteros viert zijn gemaakte 0-2 voor Feyenoord. (PRO SHOTS/Marcel van Hoorn)

Roda JC

1 - 2

Feyenoord

 77' Kali (pen)    13' Immers 
 45' Armenteros 
 
 Gele kaart: Kali, Hupperts (Roda JC), Immers (Feyenoord)
 
Stadion: Parkstad Limburg Stadion, Kerkrade
Toeschouwers: 13.793
Arbiter: Makkelie
 
Opstelling:   Opstelling:
Kurto
Monteyne
Luijckx
Biemand
v. Peppen (Ramos/88)
Hupperts
Sutchuin Djoum
Donald
Kali
Jansen
Shkurtaj (Pluim/61)
  Mulder
Janmaat
De Vrij
Kongolo
Martins Indi
CLasie
Immers
Vilhena
Armenteros (Goossens/78)
Pellè
Boëtius

Het beste bier ter wereld is...

Westvleteren XII is wederom het allergoeiste biertje ter wereld. Tijdens de Ratebeer Awards bleek dat de trappist voor de vierde keer met de hoofdprijs naar huis ging.

Onze zuiderburen doen het sowieso goed in de lijst: in de top 50 staan maar liefst 10 bieren uit het biergekke landje. Met name de West-Vlaamse gemeente Vleteren blijkt een waar bierwalhalla te zijn. Naast de winnaar is ook Extra 8 uit Westvleteren in de lijst te vinden, daarnaast is brouwerij Struise Brouwers uit Oostvleteren goed vertegenwoordigt met Black Albert, Pannepot en Pannepot Reserva.

Andere populaire Belgische bierkes zijn Sint-Bernardus Abt 12, de Gouden Carolus Cuvée van de Keizer, de frambozenlambiek Hommage van 3 Fonteinen uit Beersel, de Bush de Nuits (Scaldis Prestige de Nuits) van brouwerij Dubuisson en de trappist Rochefort 10.

Pharrell zingt Happy tijdens Oscars

Pharrell Williams brengt zijn liedje Happy van de soundtrack van de animatiefilm Despicable Me 2 ten gehore tijdens de uitreiking van de Oscars op 2 maart. De r&b-zanger is voor het nummer genomineerd voor de Oscar voor beste nummer bij een film, de eerste Oscarnominatie in zijn carrière.

De andere Oscarkanshebbers in de categorie zijn Ordinary Love van U2 uit de film Mandela: Long Walk to Freedom, Let It Go van Idina Menzel uit Frozen en The Moon Song van Karen O's uit Her.

Williams viel vorige maand al in de prijzen bij de Grammy's. Toen won hij drie awards voor het nummer Get Lucky, dat hij samen met het Franse elektroduo Daft Punk maakte.

De 40-jarige zanger bracht eind vorig jaar een 24 uur durende videoclip - de eerste ooit - voor Happy uit. Hierin is te zien hoe de zanger gedurende een etmaal zijn lied zingt.


Pharrell Williams zingt Happy tijdens Oscars (Foto: Novum)

[pic] Dynasty Warriors 8 op de PS4

Repetitief of niet, er blijven telkens nieuwe delen van Dynasty Warriors uitkomen. Sterker nog, van deeltje 8 komt een 'Complete Edition' op de PS4. Ontwikkelaar Omega Force heeft nieuwe plaatjes van deze 'next-gen'-game gedeeld.

Dynasty Warriors 8 Complete Edition is aanwezig tijdens de Japanse launch van de PS4 op 22 februari. Het komt pas ergens in het tweede kwartaal naar het Westen. De Complete Edition bevat een nieuw verhaalmodus voor Lü Bu, nieuwe levels en nieuwe content voor de 'Ambition' en 'Challenge'-modi.

Jennifer Lawrence krijgt eigen strip

Jennifer Lawrence is het hoofdpersonage in een nieuw stripboek. De strip van 32 pagina's wordt deze week fysiek, digitaal en als app uitgegeven. Dat maakte Bluewater Productions, dat de strip uitgeeft, bekend.

Het boek vertelt het levensverhaal van de 23-jarige Lawrence en maakt deel uit van de Fame-reeks. Eerder maakte de uitgeverij al stripboeken over onder anderen Lady Gaga, One Direction, Robbie Williams en Katy Perry.

Mogelijk volgen in de toekomst meer strips over de actrice, bekend van onder meer The Hunger Games-films en Silver Linings Playbook. "Jennifer Lawrence is een inspiratie en een getalenteerde jonge en slimme vrouw", zegt schrijver Michael Troy. "Ik vond het heel leuk om haar verhaal te vertellen."


Jennifer Lawrence krijgt eigen strip (Foto: Novum)

Prinses Beatrix naar Sint Maarten

Prinses Beatrix reist eind mei naar Sint Maarten in het kader van de viering van 200 jaar Koninkrijk. Op het Caribische eiland komen vijf teams bijeen voor een zogenoemd Koninkrijksjeugdparlement. Zij gaan met elkaar in debat over zaken als politiek, onderwijs, gezondheid, milieu, werk en cultuur.

Het is de bedoeling dat de prinses hun bevindingen in ontvangst neemt. Voor het 'jeugdparlement’ zijn vijf teams van tien jongeren geselecteerd, uit Nederland, Aruba, Curaçao, Sint Maarten en uit Caribisch Nederland, de eilanden Bonaire, Saba en St Eustatius. De Nederlandse afvaardiging is maandag voor het eerst bijeengekomen.

Teamleider is Aster van Tilburg en Wassila Hachchi treedt op als coach van de ploeg. Onderwerpen van discussie zijn vragen als 'Wat gaat er goed in het koninkrijk en wat kan er beter? Hoe moet het koninkrijk er in de toekomst uitzien?’ De antwoorden worden vervat in een slotverklaring, waarin concrete voorstellen moeten komen voor de verschillende overheden van het Koninkrijk.

Beatrix is in november 2011 voor het laatst op Sint Maarten geweest. Het bezoek maakte deel uit van een rondreis langs alle Caribische eilanden van het Koninkrijk. Sint Maarten was een jaar eerder een zelfstandig land geworden.

Prinses Beatrix naar Sint Maarten
Prinses Beatrix naar Sint Maarten (Foto: ANP)

Voetballers KaapverdiŽ vangen bot bij CAS

Kaapverdië kan ook het laatste sprankje hoop op deelname aan het WK in Brazilië laten varen. Het Afrikaanse land verloor dinsdag het beroep dat was aangespannen bij het internationaal sporttribunaal CAS om de uitsluiting uit het kwalificatietoernooi aan te vechten. Kaapverdië werd gestraft voor het opstellen van een geschorste speler.

Begin september plaatste Kaapverdië zich voor de play-offs in Afrika door met 2-1 van Tunesië te winnen. Dat bleek echter te zijn gebeurd met behulp van Fernando Varela, die een schorsing van vier wedstrijden uit had moeten zitten. De FIFA bestrafte Kaapverdië met een reglementaire 3-0 nederlaag, waardoor het land in de groep achter Tunesië eindigde en was uitgeschakeld.

Het CAS meent dat het beroep van Kaapverdië ongegrond is en dat de regels duidelijk waren. "Officials hadden van de FIFA een lijst gekregen met daarop alle wedstrijden waarin Varela niet in actie mocht komen", staat in de schriftelijke uitspraak.

Overigens haalde ook Tunesië het WK niet. Bondscoach Ruud Krol werd met zijn ploeg in de play-offs verslagen door Kameroen.

Duitsers maken 'yoga-actieplatformer'

Grandé Games, een Duitse indie-ontwikkelaar, is bezig met een uniek concept voor een platformer. In Commander Cherry's Puzzled Journey maak je namelijk gebruik van je lichaam om platforms te maken voor je personage in beeld om op te springen.

De game is exclusief voor de PS4 en maakt zowel van de controller als van de PS4-camera gebruik. In de co-op modus kun je die twee taken ook verdelen. De game is nog volop in ontwikkeling, bekijk een prototype van de gameplay hieronder.

Cast The Hunger Games aangeslagen door dood Hoffman

De cast van The Hunger Games, waarin Hoffman speelde, is geschokt door het overlijden van de acteur. "Woorden kunnen het verschrikkelijke verlies dat wij voelen niet uitdrukken", zeiden onder anderen Jennifer Lawrence en regisseur Francis Lawrence in een verklaring namens de hele cast aan diverse Amerikaanse media. "Philip was een geweldig mens en een uitzonderlijk talent en onze harten zijn gebroken. Onze gedachten en condoleances gaan uit naar zijn gezin."

Hoffman werd zondag dood aangetroffen in zijn appartement in New York. Maandag werd bekend dat het overlijden van Hoffman geen gevolgen heeft voor de aanstaande The Hunger Games-films.

Het grootste gedeelte van de scènes met de acteur was al opgenomen. Hoffman was te zien in deel twee van de reeks, The Hunger Games: Catching Fire en is in november te zien in The Hunger Games: Mockingjay - Part 1. Deel 2 verschijnt eind volgend jaar in de bioscopen.


Cast Hunger Games aangeslagen door dood Hoffman (Foto: Novum)

Varkens slachtoffer van censuur

Een koddig groepje varkentjes staat met zwarte balken op de kopjes afgebeeld in de Maleisische editie van de New York Times. De reden hiervan laat zich natuurlijk weer simpel raden.

De drukkerij van de krant, KHL Printing, heeft namelijk besloten om bij een artikel dat over veehouden in de Verenigde Staten gaat, de meegeleverde foto maar eventjes lekker te censureren. Dit teneinde het islamitische deel van Maleisië niet voor het hoofd te stoten. Een varken wordt namelijk gezien als onrein binnen de Islam en zelfs een plaatje van zo'n schrander beestje is haram en kan blijkbaar nare gevolgen voor de krantenlezer hebben.

Hoewel het land officieel seculier is en er geen wetten bestaan die uitgevers dit soort maatregelen opleggen, kiezen steeds meer bedrijven ervoor hun oren te laten hangen naar de moslimmeerderheid. Men wil geen gelovigen beledigen en loopt liever op de teentjes in plaats van een normale bedrijfsvoering te voeren.

In het verleden heeft men in Maleisië vaker aan zelfcensuur gedaan om maar geen baarden te laten ontvlammen. Zo vond een Tv-station het nodig om een waarschuwing te geven voor een documentaire over Paus Frans en werd de uitdrukking 'Ya Allah' afgelopen maand uit een Indiase film gehakt. Ook de schijnbaar vrij onschuldige film Babe mocht niet vertoond worden. Een lief klein varkentje speelt namelijk de hoofdrol in deze film en het Maleisische woord voor varken (Babi) lijkt teveel op de titel.

Bleker wil varkensboeren te hulp schieten (Novum)

SoulCalibur Lost Swords in de lente

Bandai Namco heeft bekendgemaakt dat de free-to-play SoulCalibur Lost Swords deze lente exclusief voor PlayStation 3 uitkomt.

In SoulCalibur Lost Swords is er een nieuw item-discovery- en wapensmeedsysteem. je kunt dit keer je wapen een kracht van een van de beschikbare elementen geven. Slim kiezen welk wapen je in een volgende strijd meeneemt kan een gevecht in jouw voordeel brengen. Vuur verslaat wind, wind verslaat water, water verlaat vuur, met daarin nog light- en darkvarianten daarvan. Spelers kunnen virtuele items en wapens verzamelen door die te kopen of hun tegenstander te Soul Crushen zodat diegene items laat vallen. Bovendien kunnen in-game items worden gemaakt of verbeterd met behulp van een crafting systeem.

Spelers kunnen ook hun eigen of bestaande vechters aanpassen, waarbij wapens en kleding invloed op hun vaardigheden en stats hebben. SoulCalibur Lost Swords beschikt over tenminste acht speelbare personages, waaronder Mitsurugi, Siegfried, Sophitia, Ivy, Astaroth, Nightmare en Pyrrha.

Nederlands slavenepos wint prijzen in VS

Slavenepos Tula: The Revolt is in de prijzen gevallen in de Verenigde Staten. De internationale productie van Jeroen Leinders met onder anderen Jeroen Krabbé won in twee categorieën op het Black Filmfestival in San Diego, waar de Afro-Amerikaanse cinema centraal staat.

Tula: The Revolt werd uitgeroepen tot beste film en hoofdrolspeler Obi Abili mag zichzelf beste acteur noemen. "Uiteraard zijn we erg trots op deze prijzen en danken cast en crew voor hun bijdrage aan deze geweldige film", laten de makers weten via de Facebook-pagina van de film.

Naast Obili in de titelrol en Krabbé als gouverneur De Veer is ook Danny Glover te zien. De Lethal Weapon-acteur speelt een van de oudere slaven op de plantage van de blanke Van Uytrecht, een rol van de eind 2012 overleden Jeroen Willems.


Nederlands slavenepos wint prijzen in VS (Foto: Novum)

Ga deze maand tekeer in een retro-stad

Retro City Rampage: DX komt deze maand uit voor de Nintendo 3DS. Dat heeft ontwikkelaar VBlank via Twitter bekendgemaakt. De game kwam al eerder uit voor pc, Xbox 360, PS3, PS Vita en Wii. Deze deluxe-versie bevat echter de 'Retro+Enhanced Graphics'-modi.

De 3DS-versie kan helaas alleen in 2D gespeeld worden. VBlank heeft daarover de volgende verklaring gepubliceerd:

"The main game is 2D, just like the other platforms. While just as much as you, I would love to play RCR in 3D, with a top down angle, a conversion wouldn’t be trivial. With sidescrollers, developers can simply separate the background and foreground layers and distance them apart. However, with a top down perspective using cube-like objects such as buildings and vehicles, it would require the graphics to all be recreated as 3D objects, a new rendering engine, a camera system that players would be happy with, and further optimizations. For a new game it would be more feasible, but for an existing one, it simply would’ve taken too long."

Eye eert PSH met Happiness

Eye brengt zondag een eerbetoon aan Philip Seymour Hoffman met de vertoning van de film Happiness. "Philip Seymour Hoffman in één van zijn absolute glansrollen", schrijft het Amsterdamse filminstituut op Facebook. "Rust zacht, we zullen je missen."

Happiness is een drama uit 1998 over drie zussen. Hoffman speelt Allen, de seksueel gefrustreerde buurman van één van hen. De film is zondag eenmalig te zien in Eye om 21.00 uur.


Eye vertoont Happiness als eerbetoon aan Hoffman (Foto: Novum)

Hockeyinternational Verga loopt handbreuk op

Valentin Verga heeft zijn hand gebroken. Dat meldt de international op Twitter. De aanvaller kreeg in Zuid-Afrika tijdens een wedstrijd een stick op zijn hand, waardoor hij zijn middenhandsbeentje brak. Door de blessure staat Verga twee weken langs de kant.

De international kon deze winter al eerder niet hockeyen, omdat hij begin december een knieoperatie onderging. Hierdoor miste hij de finaleronde van de Hockey World League in India. Ondanks dat hij momenteel maar met een lichte blessure kampt, moet Verga de start van de tweede seizoenshelft aan zich voorbij laten gaan. Hij zit momenteel een schorsing uit en is in de topper op 14 maart tegen HGC - normaliter - weer inzetbaar.

Yakuza Restoration toont zwaardgeweld

Yakuza Restoration is het nieuwe spin-off project van de Yakuza-franchise. In plaats van een mafiabaas speel je nu met een samurai in de tijden dat Japan nog samurai's had. Sega heeft recent heel wat beelden van de game gepubliceerd, hieronder kun bijna het hele proloog van de game zien.

Het laatste deel van de serie, Yakuza 5, kwam niet naar het Westen. Het is nog onbekend of Yakuza Restoration wel vertaald wordt.

Isinbayeva gaat door tot en met Spelen Rio

Yelena Isinbayeva wil in 2016 opgaan voor haar derde olympische gouden medaille. De Russische poolstokhoogspringster wil in Rio de Janeiro graag een derde titel toevoegen na haar gouden plakken in Athene (2004) en Peking (2008).

Isinbayeva heeft een korte break ingelast na haar wereldtitel van vorig jaar in Moskou. Ze was al afgeschreven door de kenners nadat ze bij de Spelen in Londen slechts brons haalde. Die wist ze met de prestatie in eigen land de mond te snoeren. Ze zal pas in 2015 de training hervatten om er in Rio weer te staan. Ze heeft in ieder geval zin om naar Brazilië af te reizen. "Ik ken het Braziliaanse volk, en ze zullen geweldige Spelen hebben", zei ze.

Units en taktieken in Tribal Wars

InnoGames heeft extra informatie gegeven over de units in hun aankomende online strategiespel Tribal Wars 2. Er zullen dertien units beschikbaar zijn voor spelers om op het slagveld te gebruiken.

Natuurlijk brengt elke unit weer voor- en nadelen met zich mee. Een boogschutter is goed tegen soldaten, terwijl een stormram goed is tegen verdedigingen van een fort. Er zijn ook sterkere units zoals de beserker en trebuchet. In onderstaande video leggen de makers het allemaal zelf uit.

Tribal Wars 2 komt uit voor Android, iOS en allerlei browsers en is crossplatform. Vanwege deze functionaliteit hoeven spelers slechts één account te maken voor alle platformen. Daarna kunnen zij het spel spelen op een combinatie van platformen naar keuze. De eerste Tribal Wars begon in 2003 als een hobbyproject van de oprichters van InnoGames, Hendrik Klindworth, Eike Klindworth en Michael Zillmer. Vandaag de dag heeft dat spel meer dan 50 miljoen geregistreerde spelers.

Levend standbeeld

Ik heb mijn roeping gemist. In mijn hele jeugd heeft niemand mij op deze mogelijke beroepskeuze gewezen. Nooit. 'Ja maar wat kan ik dan worden, als ik het VWO heb afgerond?' was mijn grote vraag. 'Afhankelijk van de vakken die je kiest, in principe alles.' Dat zal best, dacht ik, maar dan weet ik nog niks. Toen heb ik zelf maar een aantal opties de revue laten passeren: astronaut, gitaarheld in een metalband of avonturier. Zoals mijn vaste lezers inmiddels weten, heb ik uiteindelijk mijn keuze laten vallen op het kantoorslaafschap.

[Vid] Trailer voor film Postman Pat/Pieter Post

Kinderen en volwassenen kunnen zich verheugen op Postman Pat: The Movie - You Know You're The One. Distributeur Lionsgate UK heeft een eerste trailer vrijgegeven. In het Nederlands kennen we de onverstoorbaar goedgehumeurde postbode natuurlijk als Pieter Post.

Alleerst krijgen Pieter en zijn film een upgrade: ze gaan van stop motion naar CG. Hierdoor kan je beter rondkijken in Groenbeek (Greendale) en wordt het universum van de postbode sowieso wat vergroot. Denk dan aan verdwijnende beren, UFO's en Unstoppable-achtige treinchaos. Ook komt er een uitbreiding van de cast waarmee Pieter zich kan onderhouden.

In de film ontdekken we dat Pieter nog een ander talent heeft, cue; een nu al hilarische persiflage op Simon Cowell. Uiteraard wordt Pieter hierbij gesteund door zijn trouwe viervoeter Smoes (Jess). Maar of dat succes hem door iedereen wordt gegund... Op 23 mei 2014 is dat te zien in de Britse bioscopen.

De stemmencast van Postman Pat: The Movie - You Know You're The One bestaat onder andere uit Stephen Mangan, Ronan Keating, Jim Broadbent, Rupert Grint en David Tennant.

Zwemmer Glaesner krijgt gouden WK-medaille terug

Zwemmer Mads Glaesner krijgt zijn afgenomen gouden WK-medaille terug. De Deen won de zaak die hij had aangespannen tegen de internationale zwembond, zo meldt het internationale sportarbitragehof CAS dinsdag. Het CAS oordeelde dat er volgens de regels die van toepassing zijn geen reden was om Glaesner uit de uitslag te schrappen.

De gouden plak die Glaesner won op de 1500 meter vrije slag op het WK kortebaan op 16 december 2012 werd van hem afgenomen nadat hij positief had getest op stimulerende middelen. Die positieve test dateerde van twee dagen eerder. De Deen vocht alleen de schrapping uit de wedstrijd op 16 december aan. De verwijdering van zijn naam uit andere uitslagen en de drie maanden schorsing die hij kreeg liet Glaesner links liggen.

De zwemmer beweerde in de zaak dat hij vanwege een ongelukkige fout de verboden middelen in zijn lichaam had gekregen. Glaesner zou in plaats van zijn Deense Vicks-inhaler een Amerikaanse gebruikt hebben. Doordat die op elkaar lijken dacht de zwemmer dat hij, in plaats van het Amerikaanse apparaatje met verboden middelen, een Deens inhaler met legale inhoud gebruikte.

Tweede Lego-film al in de maak

The Lego Movie moet overal ter wereld nog in première gaan, maar de makers zijn al bezig met een vervolg. Dat schrijft de Amerikaanse filmwebsite The Wrap. Volgens de laatste analyses wordt de film komend weekend in de Verenigde Staten met gemak de best bezochte film, met een verwachte weekendopbrengst van minimaal veertig miljoen dollar.

Dit weekend gaan in de VS ook het drama The Monuments Men, met George Clooney en Matt Damon, en de tienerfilm Vampire Academy in première. Daarvan wordt nauwelijks tegenstand verwacht.

Producent Warner Bros heeft Jared Stern gevraagd het scenario van de tweede Lego-film voor zijn rekening te nemen. Hij schreef eerder onder meer het script van de komedie Mr. Popper's Penguins, met Jim Carrey, en werkte mee aan de animatiefilms The Princess and the Frog en Wreck-It Ralph. Of regisseurs Christopher Miller en Phil Lord weer van de partij zijn, is nog onbekend.

The Lego Movie gaat over de nietsvermoedende Emmet, die wordt aangezien voor de legendarische MasterBuilder. Hij moet het opnemen tegen de tiran President Business en krijgt daarbij hulp van helden als Batman en tovenaar Gandalf.

In Nederland gaat De Lego Film volgende week woensdag in première. De stemmen in de Nederlands gesproken versie worden verzorgd door Kees Tol, Georgina Verbaan, Gerard Ekdom en Levi van Kempen.


Tweede Lego-film al in de maak

Kickstarter opent deuren voor Nederlanders

Nederlanders kunnen binnenkort ook crowdfunding voor hun projecten vragen via de populaire Amerikaanse site Kickstarter. Dat maakte de site dinsdag bekend. "We heten zeer binnenkort Nederlandse creatieven welkom", staat op een speciale pagina waar Nederlanders zich kunnen inschrijven.

Kickstarter is wereldwijd de grootste site op het gebied van crowdfunding. Daarbij steunen bezoekers nieuwe projecten en uitvindingen met een donatie, waarvoor ze vaak ook een product krijgen opgestuurd. Pas als het beoogde eindbedrag voor de deadline is gehaald, wordt het geld overgemaakt en komen de producten en projecten tot stand. Inmiddels hebben zo'n twintigduizend projecten hun doel behaald op Kickstarter.

Vorig jaar besteedden drie miljoen mensen in totaal 355 miljoen euro op Kickstarter. Of het voor Nederlanders mogelijk wordt via lokale betaalmethodes als iDeal te doneren is nog niet bekend.

Satya Nadella nieuwe topman Microsoft

Microsoft heeft Satya Nadella benoemd tot opvolger van topman Steve Ballmer. Dat heeft het Amerikaanse concern dinsdag voor opening van de beurs bekendgemaakt.

De 46-jarige Nadella werkt al 22 jaar bij Microsoft. Hij was tot zijn benoeming tot chief executive officer hoofd van de binnen Microsoft snel groeiende afdeling voor internetsoftware en clouddiensten.

Microsoft maakte tegelijkertijd bekend dat oprichter Bill Gates niet langer president is van het bestuur. In plaats daarvan wordt hij technologieadviseur van het bestuur. De nieuwe bestuursvoorzitter wordt John Thomson.

Gates wordt een van de belangrijke adviseurs van Nadella. Hij krijgt een grotere rol in de dagelijkse bedrijfsvoering dan voorheen, blijkt dinsdagmiddag uit een brief van Nadella aan het Microsoft-personeel.

Steve Ballmer kondigde in augustus 2013 zijn vertrek aan. De zoektocht naar een opvolger duurde langer dan verwacht. Met de keuze voor Nadella kiest Microsoft voor een man die zeer vertrouwd is met de eigen bedrijfscultuur. Nadella maakte van de zakelijke clouddienst Windows Azure een succes en leidde de afdeling van Office 365, de clouddienst van Office. Eerder werkte hij bij de advertentieafdeling en de zoekmachine Bing.

De cloud zorgt bij Microsoft voor de grootste groei, maar met de besturingssystemen Windows 8 en Windows Phone gaat het minder goed. Microsofts marktaandeel op het gebied van smartphones en tablets is nog altijd erg klein. Een van de grootste uitdagingen voor Nadella is om daar verandering in te brengen.

In de brief aan het personeel waarschuwt Nadella dat Microsoft 'moet blijven hongeren naar succes'. "Ons vakgebied respecteert geen traditie, het respecteert alleen innovatie."

Vervoerders slachtoffer nieuwe oplichtingstruc

Oplichters maken met een nieuwe truc veel slachtoffers in de transportwereld. Ze doen zich voor als inkoper van een bekend bedrijf en maken op die manier kostbare ladingen buit. Verzekeraar TVM hoort van vervoersbedrijven de laatste weken twee van zulke meldingen per dag, zo heeft een woordvoerder dinsdag laten weten.

De oplichters gaan te werk door bij een leverancier uit naam van een bekende inkoper een bestelling te doen. Vervolgens nemen ze direct contact op met de vervoerder om te vragen de lading op een andere plek dan de bedrijfslocatie af te zetten. Vaak gaat het om goed verhandelbare spullen als sigaretten en mobiele telefoons.

Pas na het verstrijken van de betalingstermijn beseffen leverancier en vervoerder te zijn opgelicht. Omdat de vervoerder de lading afzet op een andere plek dan afgesproken, draait hij voor de schade op.

Tot voor een paar maanden had TVM nog nooit van deze truc gehoord, zegt de woordvoerder. "Criminele bendes stalen voorheen vooral ladingen van vrachtwagens op parkeerplaatsen, maar die worden steeds beter bewaakt. Daarom kiezen ze voor iets nieuws met een lage pakkans."

De verzekeraar adviseert vervoersbedrijven alert te zijn op verdachte adressen en niet af te wijken van de vervoersinstructies.

AEX houdt hoofd niet boven water

De Amsterdamse beurs is dinsdag opnieuw lager gesloten, maar het verlies was wel kleiner dan een dag eerder. De AEX bleek na het sluiten van de beurs 0,2 procent te hebben ingeleverd en eindigde op 382,98 punten. De grootste daler in de AEX was KPN.

De in de ochtend gepubliceerde resultaten over het vierde kwartaal van het telecombedrijf bleken slechter dan verwacht. Het aandeel KPN werd 4,8 procent minder waard. Analist Marc Hesselink van ABN AMRO sprak van een 'heel moeilijk' kwartaal voor KPN, met name gedreven door de Nederlandse mobiele consumentenmarkt en de zakelijke markt. Het telecombedrijf kondigde dinsdag bij de jaarcijfers tot tweeduizend banen te willen gaan schrappen.

Tegenover het verlies van KPN stonden winsten voor Aegon en ING van respectievelijk 0,9 en 1,0 procent. De financiële aandelen behoorden de afgelopen handelsdagen juist tot de grootste dalers. Ze trokken zich dinsdag op aan de koersstijging van UBS. De Zwitserse bank boekte in de laatste maanden van 2013 een stevige winststijging en werd daarvoor beloond met een koerswinst van ruim vijf procent.

In de AMX, die 0,2 procent won, behoorden de bouwers tot de sterkste stijgers. BAM won 2,2 procent en Heijmans 2,1 procent. USG People boekte echter de meeste winst. De uitzender werd dinsdag 2,6 procent meer waard. De grootste daler in de Midkap was Wereldhave met een verlies van 1,3 procent, gevolgd door ASM International met 1,2 procent.

[vid] Murdered: Soul Suspect ook naar PS4

Vanochtend werd het al duidelijk dat Murdered: Soul Suspect naar Xbox One komt, maar vanavond is dan bekendgemaakt dat deze ook voor PlayStation 4 is gemaakt.

De versies voor de nieuwe consoles bieden in 1080p. Door visuele elementen met klinkende termen als 'subsurface scattering' en een groter aantal particles wordt een nog grafischere geestenwereld en personages gecreëerd. Spelers helpen de gedode detective Ronan O’Connor op zijn zoektocht naar zijn moordenaar.

Square Enix heeft meteen een nieuwe trailer uitgebracht om meer beelden van de geestige detective-game te laten zien. Murdered: Soul Suspect is ergens vroeg in 2014 uit voor PlayStation 3, pc, Xbox 360 en Xbox One.

'Voetbal moet wijken voor kerntop'

Het is goed mogelijk dat de 29e speelronde in de Eredivisie (21-23 maart, red.) grotendeels verplaatst zal moeten gaan worden. Reden hiervoor is dat op 24 en 25 maart in Den Haag een nucleaire top op het programma staat.

In Nederland worden die dagen 58 wereldleiders, 5.000 ambtenaren en 3.000 journalisten verwacht. De politie zal dan ook ongekend groot uitpakken en voor het evenement 13.000 manschappen in gaan zetten. Dit is viermaal zoveel als vorig jaar tijdens de inhuldiging van koning Willem-Alexander.

Het betekent ook dat er voor evenementen op de dagen voorafgaand aan de nucleaire top vrijwel geen politiemensen beschikbaar zijn. RKC Waalwijk heeft al laten weten dat het thuisduel op 22 maart tegen Ajax waarschijnlijk niet door kan gaan en voor Heracles Almelo - Feyenoord en FC Twente - ADO Den Haag zouden beperkingen kunnen gaan gelden. De clubs zijn in overleg met voetbalbond KNVB over het al dan niet verplaatsen van de wedstrijden in de speelronde.

Klitsjko waarschuwt: kookpunt OekraÔners bereikt

De Oekraïense oppositieleider Vitali Klitsjko heeft dinsdag na een bespreking met president Viktor Janoekovitsj gewaarschuwd dat bij de bevolking het kookpunt bijna is bereikt. Hij dringt aan op actie van de president om de politieke crisis in het land op te lossen.

Het is al twee maanden zeer onrustig in Oekraïne en Janoekovitsj is onder grote druk komen te staan de crisis op te lossen. Hoewel hij vorige week een wet door het parlement loodste die amnestie voor betogers mogelijk maakt, heeft hij verder nog geen bereidheid getoond de samenwerking met de oppositie aan te gaan.

De oppositie heeft de amnestieregeling afgewezen en dringt aan op het vertrek van Janoekovitsj. Zij eist ook vervroegde verkiezingen. "De temperatuur bij de bevolking stijgt en ik heb de president gezegd dat we direct actie moeten ondernemen", aldus Klitsjko.

'Tarantino maakt western The Hateful Eight toch'

Het lijkt erop dat Quentin Tarantino zijn western The Hateful Eight toch gaat maken. Dat twittert een journalist van de Amerikaanse filmsite The Wrap dinsdagmiddag. Eerder liet de filmmaker weten het scenario alleen in boekvorm te zullen uitbrengen nadat het in Hollywood onder acteurs was uitgelekt.

Niet lang daarna werd het script zelfs aangeboden op internet. Tarantino heeft de betreffende website aangeklaagd.

Tarantino zou afgelopen week contact hebben gezocht met Samuel L. Jackson, een van de beoogde hoofdrolspelers van The Hateful Eight. De twee maakten al diverse films samen, waaronder ook Tarantino's laatste film, de western Django Unchained.


'Tarantino maakt western The Hateful Eight toch' (Foto: Novum)

Vijf opmerkelijke incidenten tijdens Winterspelen

De Olympische Winterspelen vieren dit jaar hun negentigste verjaardag. Sinds de eerste editie van het evenement in 1924 in het Franse Chamonix zijn het niet alleen indrukwekkende sportprestaties, maar ook incidenten die de aandacht hebben getrokken. Hieronder een greep uit de opmerkelijkste momenten uit de rijke olympische historie:

1. 1936: Mysterieus telefoontje voor Nederlandse debutante

Gratia Schimmelpenninck van der Oye was in 1936 de eerste Nederlandse vrouw die deelnam aan de Winterspelen. Het had echter maar weinig gescheeld of de alpineskiester had het Duitse Garmisch-Partenkirchen voortijdig verlaten. Vlak voor de wedstrijd kreeg de Nederlandse een telefoontje dat ze naar huis moest omdat ze de destijds strenge amateurbepalingen zou hebben geschonden. Haar vader, toevallig voorzitter van de Nederlandse sportkoepel NOC, ging op hoge poten verhaal halen bij de Duitse organisatie. Die bleken echter niets af te weten van het mysterieuze telefoontje. De concentratie van de freule bleek door het voorval zo erg verstoord dat ze slechts als veertiende eindigde.

2. 1968: Rodelrel tussen West- en Oost-Duitsland

West- en Oost-Duitsland kwamen van 1956 tot en met 1964 op aandringen van het IOC met een gezamenlijke ploeg naar de Olympische Spelen. In 1968 kwam daar verandering in en werd meteen pijnlijk duidelijk dat de onderlinge verhoudingen danig waren verziekt. De Oost-Duitse vrouwen waren bij het rodelen oppermachtig en dat frustreerde hun West-Duitse concurrentes zozeer dat ze aan de jury vroegen de sleeën te controleren. Dat had het gewenste resultaat. Bij een inspectie bleken de rodelaarsters van de DDR in strijd met de regels met verwarmde ijzers te rijden. De sleeën werden snel afgekoeld in de sneeuw, maar een diskwalificatie bleek onafwendbaar, tot grote woede van het Oost-Duitse kamp.

3. 1994: De 'aanslag' op kunstschaatsster Kerrigan

De Amerikaanse kunstschaatssters Nancy Kerrigan en Tonya Harding golden in aanloop naar de Olympische Spelen van Lillehammer als de belangrijkste kandidaten voor goud. Om de kansen voor Harding te vergroten, huurde haar ex-man iemand in die met een ijzeren staaf de olympische kansen van Kerrigan aan gort moest slaan. Kerrigan herstelde echter sneller dan verwacht van de klap op haar been. Bovendien werd de ex van Harding ontmaskerd. Omdat niet kon worden aangetoond dat de schaatsster zelf op de hoogte was van de aanslag op haar concurrente, mocht Harding toch meedoen in Lillehammer. In Noorwegen zakte ze echter door het ijs met een ontluisterende achtste plaats. Ook Kerrigan pakte de titel niet. Zij werd tweede achter Oksana Bajoel uit Oekraïne. Na de Spelen werd Harding door de Amerikaanse bond alsnog voor het leven geschorst.


De 'aanslag' op kunstschaatsster Kerrigan. (Bron: YouTube)

4. 2002: Ohno vs. Zuid-Korea

Het goud van shorttracker Apolo Ohno op de Olympische Spelen van Salt Lake City deed veel stof opwaaien. De Amerikaan eindigde op de 1.500 meter als tweede achter Dong-Sung Kim, maar de Zuid-Koreaan moest zijn ereronde abrupt staken toen bleek dat hij was gediskwalificeerd. Zuid-Korea was woedend over de beslissing van de jury en dreigde zelfs de gehele olympische ploeg terug te trekken. De revanche kwam er later dat jaar, niet op de ijsbaan maar op het voetbalveld. Toen Jung-Hwan Ahn op het WK de gelijkmaker scoorde tegen de Verenigde Staten werd die treffer door de Zuid-Koreanen gevierd door het maken van schaatsbewegingen, daarmee refererend aan het incident in Salt Lake City. Zuid-Korea stoomde onder leiding van Guus Hiddink door naar de halve finale, de VS sneuvelden een ronde eerder.

5. 2010: Foute wissel Sven Kramer

De foute wissel van Sven Kramer op de tien kilometer bij de Olympische Spelen in Vancouver ligt nog vers in het geheugen. Door een blunder van zijn coach Gerard Kemkers, die zijn pupil een verkeerde instructie gaf, dook de torenhoge favoriet na 6.600 meter de verkeerde baan in. Hij reed vervolgens wel de snelste tijd, maar zag tot zijn frustratie het goud om de nek van de Zuid-Koreaan Seung-Hoon Lee gehangen worden. Bob de Jong schoof door van de vierde naar de derde plaats. De vertrouwensband tussen schaatser en coach liep door het voorval een flinke deuk op, maar de twee besloten toch met elkaar verder te gaan en zullen in Sochi ongetwijfeld enorm gebrand zijn op eerherstel.


De foute wissel van Sven Kramer met zijn eigen commentaar. (Bron: YouTube)

Ecclestone: "Nieuwe puntenregel door Ferrari"

Formule 1-baas Bernie Ecclestone is nog steeds pertinent tegen de dubbele puntenregel die geldt voor de laatste race van het seizoen. Volgens de Brit is de regel gekomen doordat Ferrari de afgelopen seizoenen ondermaats gepresteerd heeft, zo meldt hij in zakenkrant City A.M.

Ferrari-baas Luca di Montezemolo noemde de dubbele puntenfinish te kunstmatig en zei tegenstander van de maatregel te zijn, maar Ecclestone zegt nu dat de Italiaan boter op zijn hoofd heeft. "We raakten erover aan de praat en ik zei tegen hem: 'Ik zeg je één ding: het is heel simpel waarom die regel er is. Dat komt omdat jullie geen resultaten boeken. Als je zou doen wat je moet doen, zouden de dubbele punten er nooit zijn gekomen'. Toen zei hij: 'weet ik, weet ik…'."

Ecclestone wilde oorspronkelijk bij de laatste drie races van het seizoen dubbele punten invoeren, maar veel bijval heeft hij niet gekregen. Zo is Red Bull Racing faliekant tegen extra punten bij races en ook Caterham noemde het een schijnoplossing.

Negen jaar geŽist voor overvaller Brink's

Een 26-jarige man gaat als het aan justitie ligt negen jaar de gevangenis in voor zijn aandeel bij een gewelddadige overval op een geldtransport van Brink's in mei 2011. Twee handlangers werden eerder al veroordeeld tot celstraffen van negen en tien jaar.

De man was na de overval een van de meest gezochte criminelen van het land. Hij werd ruim een jaar later, in juni 2012, aangehouden.

Volgens het Openbaar Ministerie kan worden bewezen dat de man bij de overval betrokken is geweest. In de vluchtauto werden dna-sporen gevonden en diverse verklaringen bevestigen de aanwezigheid van de 26-jarige man. Dat hij ten tijde van de overval in Marokko zou zijn geweest, is volgens justitie 'flauwekul'.

De overval deed volgens het OM denken aan het Wilde Westen. De gewapende overvallers wilden het transport beroven toen de geldwagen bij een bank in Driebergen was. De overval mislukte, waarna de drie op de vlucht sloegen en zich 'schietend' een weg door Driebergen baanden.

Een kogel miste een bestuurder van een auto nipt en ging ook net langs een buurtbewoner van waaebij een ruit van haar woning werd geraakt. In de vluchtauto werden later kleding, schoenen en zelfgemaakte kraaienpoten gevonden.

De rechtbank in Utrecht doet naar verwachting over twee weken uitspraak.

Nieuwe steun Grieken 'niet onwaarschijnlijk'

Het is niet onwaarschijnlijk dat Griekenland een nieuw steunpakket krijgt. Dat heeft minister van Financiën en voorzitter van de Eurogroep Jeroen Dijsselbloem (PvdA) dinsdag gezegd tijdens zijn wekelijkse gesprek met RTL Z.

De bewindsman reageerde op het bericht dat Duitsland al werkt aan een derde steunpakket voor de Grieken. Het huidige programma loopt eind dit jaar af. "Ik heb daar eerder van gezegd dat het niet onwaarschijnlijk is dat Griekenland nog verdere steun nodig heeft", zei Dijsselbloem.

"We hebben ook vanuit de Eurogroep gezegd dat als Grieken de stappen zetten die we met ze afspreken en ze slagen er ook in om de begroting op orde te brengen, dan zijn wij ook bereid om verdere ondersteuning te bieden." Hoe die steun eruitziet en om welke bedragen het gaat, daarover wordt eind dit jaar een besluit genomen. Wel verzet Dijsselbloem zich tegen het kwijtschelden van schulden.

Ambtenaren worden 'gewone' werknemers

Ambtenaren raken hun speciale juridische status kwijt. De Tweede Kamer heeft dinsdag ingestemd met een wetsvoorstel van CDA en D66 dat dit regelt. Een uitzondering wordt gemaakt voor al het personeel van defensie en de politie.

Alle overige ambtenaren krijgen een 'gewoon' arbeidscontract, in plaats van een aanstelling door de overheid. Dat betekent onder meer dat ze gemakkelijker kunnen worden ontslagen. Voor ambtenaren blijven wel aparte regels gelden, bijvoorbeeld op het gebied van integriteit.

Dat ambtenaren nu nog een andere status hebben dan werknemers bij bedrijven, is volgens de initiatiefnemers uit de tijd. "Dat wordt met deze wet grotendeels gelijkgetrokken. Alle werknemers worden nu gelijk behandeld", zegt D66-Kamerlid Steven van Weyenbergh.

Alle medewerkers van defensie en politie houden wel een speciale status. Dat heeft te maken met hun bijzondere positie. Zo mogen ze geweld gebruiken. Ook werknemers van het Openbaar Ministerie en rechters houden hun bijzondere status.

Emile Ratelband overweegt cassatie na boete

Emile Ratelband is het niet eens met de schadevergoeding van bijna zeventienduizend euro die hij moet betalen naar aanleiding van een promotiestunt en overweegt in cassatie te gaan bij de Hoge Raad. De positiviteitsgoeroe werd dinsdag door het hof in Den Haag ook veroordeeld tot een voorwaardelijke werkstraf, maar daar kan hij zich wel in vinden.

"Die werkstraf is terecht, dat heb ik verdiend", zei de 64-jarige Ratelband tegen Novum Nieuws. Ratelband zegt echter niet te weten hoe de schadevergoeding tot stand is gekomen. "Ik wilde zelf een offerte laten maken, maar dat mocht niet. En een contra-expertise werd ook geweigerd."

Ratelband liet bijna vier jaar geleden een modelvliegtuigje over het Binnenhof vliegen. Het toestel beschadigde de windvaan van de linkertoren van de Ridderzaal.

Ratelband werd door de rechtbank eerder veroordeeld tot een voorwaardelijke taakstraf en een schadevergoeding van ruim achttienduizend euro. Hij overlegt later met zijn advocaat of hij daadwerkelijk in cassatie gaat.

Advocaat overweegt terugkeer naar Rusland

Dick Advocaat vierde zijn hoogtijdagen als trainer in Rusland. De kleine generaal heeft een terugkeer naar Rusland nog niet uit zijn hoofd gezet. Advocaat houdt het Russische voetbal nog altijd met bovengemiddelde belangstelling in de gaten.

"Afgelopen weekend heb ik via een livestream de vriendschappelijke wedstrijd tussen Zenit en CSKA Moskou bekeken", zo vertelde hij De Telegraaf. "Man, dan kriebelt het echt wel weer…"

Tussen 2006 en 2009 stapelde de huidige trainer van AZ succes op succes in dienst van Zenit Sint-Petersburg. Zo ging de landstitel voor het eerst sinds lange tijd naar een club buiten Moskou, en won hij verder de Russische Super Cup, de UEFA Cup en de Europese Super Cup.

Onder meer die goede prestaties leverden hem het bondscoachschap van Rusland op. Advocaat bewaart goede herinneringen aan zijn verblijf in het grootste land van Europa. Een terugkeer behoort dan ook zeker tot de mogelijkheden.

Advocaat kampt met een luxeprobleem. Hij zou graag nog eens in Rusland werkzaam zijn, maar ook zijn huidige werk bij AZ doet hij met veel plezier. "Het werk hier is leuk", benadrukt hij. "Het contact met de directie is goed en je bent constant aan het kijken hoe en waar je het elftal kunt verbeteren en versterken. Daarom is AZ ook bezig geweest met Guus Hupperts en Hakim Ziyech."

"Bij een grote club in Rusland is dat totaal anders. Daar draai je bovenin mee en moet je presteren met topspelers. Een heel ander werkklimaat dan in Alkmaar dus, maar allebei leuk. Ik zal moeten gaan kiezen wat ik wil, maar daar ben ik nog niet uit."

Het huidige contract dat Advocaat aan AZ bindt loopt na afloop van dit seizoen ten einde. Beide partijen hebben reeds aan tafel gezeten met als insteek om de samenwerking te verlengen. Verder dan 'een goed gesprek' kwam het tot dusver evenwel niet.

Bruma scheldt PSV-fans uit voor 'mongolen'

Jeffrey Bruma heeft zich van zijn slechte kant laten zien. De verdediger kwam in conflict met PSV-supporters tijdens de training van dinsdag en schold ze uit. Omroep Brabant meldt dinsdagmiddag dat zich een incident heeft voorgedaan op De Herdgang.

Tijdens een besloten training probeerden vijf PSV-supporters met een megafoon duidelijk te maken dat ze niet met de slechte resultaten kunnen leven. Er werd bijvoorbeeld geroepen dat er minder gelachen moet worden tijdens de training.

Dit was Jeffrey Bruma te veel en de verdediger reageerde hierop. Volgens de regionale omroep riep hij onder meer dat de supporters "hun bek moeten houden" en schold ze uit voor "mongolen". Teamgenoot Joshua Brenet bemoeide zich ook met de ruzie.

Vervolgens probeerden drie spelers van PSV de boel te sussen. Jetro Willems, Memphis Depay en Georginio Wijnaldum gingen samen met assistent-trainer Ernest Faber in gesprek met de supporters en boden hun excuses aan.

PSV heeft volgens Eindhovens Dagblad een gesprek tussen Bruma en de vijf fans ingepland. Hiermee moet de kou uit de lucht worden gehaald.

Derde deel van maffe 3DS-JRPG komt naar het Westen

The Denpa Men 3: The Rise of Digitoll komt waarschijnlijk naar het Westen. De game is recent gekeurd door de Australische keuringsdienst. The Denpa Men is een bizarre RPG-serie. Je speelt Mii-achtige mannetjes, waar je ook foto's van moet maken.
 
De eerste twee delen zijn via de Nintendo 3DS eShop verkrijkbaar. Lees eerst wel even dit en dit.
 
 
 
 

Bedrogen man neemt keihard wraak

Les een: fuck nooit met een Chinees. Een man uit het Chinese Banqiao heeft namelijk snoeihard zijn gram gehaald nadat hij door zijn vrouw was bedrogen. Hij slachtte vrijdag namelijk niet alleen een van haar minnaars af, maar ook de helft van hun familie.

Toen Shao Zongqi lucht kreeg van de buitenechtelijke relaties van zijn echtgenote, bedacht de beste man zich geen moment. De 38-jarige Chinees pakte zijn geweer en ging op weg.

Als eerste schoot hij minnaar een van zijn vrouw, Shao Zongping, naar de eeuwige jachtvelden. Vervolgens slachtte hij vrouw Zongping en hun twee zonen af. Hierna toog hij naar het huis van schuinsmarcheerder twee, Shao Zonghua.

Shao Zonghua en zijn zoon werden neergeschoten, maar overleefden de aanslag. Zijn vrouw en papalief hebben echter wel het loodje gelegd. Hierna dumpte hij het vuurwapen met veertig kogels bij een tempel.

Zongqi zette het op een lopen, maar is uiteindelijk gisteravond in de kraag gevat. De beste man kan een zware straf tegemoetzien voor zijn Charles Bronson-actie.

Kuijt: "Dit wordt mijn laatste eindtoernooi"

Dirk Kuijt rekent erop dat hij komende zomer met het Nederlands elftal actief is op het WK in Brazilië. De 33-jarige aanvaller verwacht dat het zijn laatste eindtoernooi wordt. Kuijt was er bij op het WK van 2006 en 2010. Ook was hij actief op de EK's van 2008 en 2012.

Het WK in Brazilië moet zijn laatste grote eindtoernooi worden met Oranje. "Het is heel bijzonder dat mijn laatste WK in Brazilië is", zegt hij tegen Perform. "Ik ga uit van een sterk toernooi, met Brazilië als de huizenhoge favoriet. Hopelijk kunnen wij hetzelfde bereiken als in 2010."

De aanvaller van Fenerbahçe speelde tot dusver 97 interlands. "Ik zal dan ook nooit roepen dat ik stop als international, maar ik moet realistisch zijn. Dit wordt mijn laatste toernooi. Ik word 34 jaar, andere spelers zullen mijn plek innemen", aldus Kuijt.

Onder bondscoach Louis van Gaal zit Kuijt steevast bij de selectie, maar komt hij maar weinig aan spelen toe. Op 5 maart speelt Nederland een vriendschappelijke interland tegen Frankrijk. Dan hoopt Kuijt opnieuw bij de selectie te zitten.

Kamer wil laadpalen voor mobieltje op station

Op stations moeten laadpalen komen waarmee reizigers hun telefoons, laptops en tablets kunnen opladen. Dat wil de Tweede Kamer, die dinsdag instemde met een motie hiertoe van GroenLinks en D66.

Deze partijen wijzen erop dat steeds meer treinreizigers afhankelijk worden van hun mobiele telefoon, nu de NS het aantal gele borden en informatiepunten op stations gaat verminderen. En aangezien het nog wel even duurt voordat de tweede klas is voorzien van stopcontacten, zouden als 'tussenoplossing' laadpalen moeten worden geplaatst op de stations en perrons.

Het kabinet moet samen met de NS bezien of dit mogelijk is. "Met een lege telefoon kun je niets, als er minder informatie beschikbaar is op de borden is het des te belangrijker dat je je telefoon kunt opladen op de stations", zegt Liesbeth van Tongeren (GroenLinks) ter toelichting.

Sony: "Nintendo's slechte situatie is schadelijk voor de gamesindustrie"

Dat het op dit moment minder goed gaat met Nintendo is een slechte zaak voor de gehele gamesindustrie. Dat zegt Fergal Gara, Sony-baas in het Verenigd Koninkrijk, in een interview met Trusted Reviews. Volgens Gara bedient Nintendo een vooral jonge gamers erg goed.

"[The decline of Nintendo] could be detrimental to the market, unless people like us raise our game and help tap into the younger consumer group that they serve rather well”, aldus Gara. “That is the challenge to us. We need to bring maybe more family-friendly, more casual experiences into the market. I think there’s a big market segment there that we should take the challenge to engage and I see lots of potential to do that.”


"Van Gastel is capabel genoeg om Feyenoord te leiden"

Sinds afgelopen zaterdag wordt er volop gespeculeerd over de opvolging van Ronald Koeman. Volgens de vertrekkende trainer zelf hoeft Feyenoord niet ver te zoeken. Koeman denkt dat Jean-Paul van Gastel over voldoende kwaliteiten beschikt om zijn takenpakket als eindverantwoordelijke over te nemen.

In de media wordt de huidige assistent-trainer hooguit als outsider beschouwd. Met name zijn gebrek aan ervaring lijkt de kansen van Van Gastel geen goed te doen. De 41-jarige Bredanaar stond nog niet eerder op eigen benen bij een eerste elftal. Toch hoeft dat volgens Koeman geen probleem te zijn.

"Er zijn voorbeelden dat het wel goed kan gaan met een trainer die aan zijn eerste klus begint", zo liet Koeman het Algemeen Dagblad optekenen. "Jean-Paul heeft natuurlijk wel ervaring omdat hij al heel lang bij Feyenoord werkzaam is. Hij heeft in de jeugd al gewerkt met spelers die nu in het eerste elftal spelen. Ik denk dat Jean-Paul capabel genoeg is om leiding te geven aan Feyenoord."

Sinds Koeman afgelopen zaterdag aankondigde na het seizoen te vertrekken bij Feyenoord, is de geruchtenmolen op gang gekomen. Met name Louis van Gaal, Co Adriaanse en Marco van Basten worden met regelmaat genoemd.

Koeman heeft nog geen besluit genomen over zijn vervolgstap in zijn loopbaan. Een sabbatical behoort tot de mogelijkheden. "Thuis op de bank zitten? Daar zou ik een periode van een paar maanden geen problemen mee hebben. Maar ik ben nog te jong om een langere periode niks te doen", zo liet hij Sp!ts weten.

Vanwege zijn drukke baan heeft Koeman weinig tijd gehad om te herstellen van een emotionele periode. "We hebben met het gezin het verlies van mijn vader weg moeten stoppen, misschien dat ik na dit seizoen daar goed de tijd voor neem."

Vrouw in nood blijkt geile beer

De politie van China, in de Amerikaanse staat Maine, rukte vorige week met groot materieel uit na een melding van huiselijk geweld. Eenmaal ter plaatse bleek het te gaan om een beer, die een zeer fijne tijd beleefde met vijf fokzeugen.

Bij de politie van het pittoreske plaatsje rinkelde onlangs de telefoon. Een vrouw had geschreeuw gehoord uit het huis van de buren. Omdat het klonk alsof iemand in nood was, werden maar liefst vier agenten op pad gestuurd om poolshoogte te nemen.

Eenmaal aangekomen op de plaats delict, klopte Bromsnor op de deur. De vrouw des huizes deed open en vroeg wat er mis was. "Wij dachten dat iemand hier klappen kreeg", aldus de politie.

De vrouw verwees de koddebeiers lachend door naar de stal. Daar zagen zij hoe een mannetjesvarken vijf tochtige zeugen alle hoeken van de stal liet zien. De beer schreeuwde het uit van genot. Hierop verdwenen de ijverige dienders weer onverrichter zake naar hun warme politiebureau.

SyriŽgangers mogen in vrijheid proces afwachten

Twee mannen uit Arnhem die in augustus werden opgepakt omdat ze onderweg waren naar Syrië mogen hun proces in vrijheid afwachten. Dat heeft de rechtbank in Arnhem dinsdag bepaald. De voorlopige hechtenis van de twee Syriëgangers wordt geschorst. Ze komen volgende week dinsdag vrij.

De 26-jarige Mohamed el A. en de 21-jarige Hakim B. werden in oktober door de Duitse politie opgepakt op verzoek van de Nederlandse autoriteiten. In hun huurauto vond de politie gevechtskleding, contant geld, nieuwe iPhones en simkaarten, meldde Nieuwsuur destijds. In Syrië wilden de mannen zich mogelijk aansluiten bij Al-Qaida.

Het OM verzette zich niet tegen de schorsing van de hechtenis, maar stelde daar wel voorwaarden aan. Zo krijgen de twee elektronisch toezicht, mogen ze Nederland niet verlaten en moeten ze zich regelmatig melden bij de reclassering.

Tien jongeren die naar Syrië gingen om te vechten zouden zijn gesneuveld. Ongeveer twintig Syriëgangers zijn inmiddels teruggekeerd in Nederland.

Nederlandse pater Frans houdt hoop in Homs

Hoewel Homs al maandenlang het toneel is van zware bombardementen en het Syrische regeringsleger steeds meer terreinwinst weet te boeken, houdt de Nederlandse pater Frans van der Lugt nog altijd hoop, zegt hij in een interview met persbureau AFP.

Hoewel er nog slechts enkele tientallen christenen in Homs zitten en het gebrek aan voedsel steeds nijpender wordt, denkt Van der Lugt er niet aan te vertrekken. "Ik ben het hoofd van het klooster, hoe kan ik vertrekken?", zegt Van der Lugt. "Het Syrische volk heeft me zo veel gegeven, zoveel vriendelijkheid, inspiratie en alles wat ze hebben. Als het Syrische volk nu lijdt, dan wil ik delen in hun pijn en hun lijden."

De 75-jarige Van der Lugt woont al sinds 1966 in Syrië, na eerst twee jaar in Libanon Arabisch te hebben gestudeerd. Hij beschrijft in het interview dat er nauwelijks nog eten in de stad is.

"We zijn op een punt aanbeland dat we van de lucht eten." Inwoners van de stad proberen hun kostje bij elkaar te scharrelen door zelfs planten en struiken te eten. De bewoners zijn volgens pater Van der Lugt de wanhoop nabij. "We hebben heel, heel weinig voedsel en over een week of twee, drie hebben we helemaal niets meer. (...) Wat moeten we doen? Sterven van de honger?"

Volgens Van der Lugt verlangen mensen niet alleen naar eten, maar ook naar een normaal leven. Vorige week bood het Syrische regime aan om de vrouwen en kinderen in de stad een veilige aftocht te bieden. Over de mannen in de stad werd echter niet gesproken. Van der Lugt meent dat het regime van president Bashar Assad en de rebellen naar onderling vertrouwen moeten streven. "Als er vertrouwen is, dan zullen de onderhandelingen productief zijn. Als het er niet is, dan zullen de onderhandelingen niet slagen, of ze nu in Genève, Parijs, Honolulu of Londen worden gehouden."

Russische KNMI: sneeuwgarantie in Sochi

Op de Olympische Winterspelen in Sotchi zullen zich geen problemen voordoen door een tekort aan sneeuw. Directeur Roman Viljfand van het Gidromettsentr, het Russische KMNI, geeft voor het Olympisch park in Krasnaja Poljana een sneeuwgarantie tot in ieder geval 20 februari.

"Er is voldoende sneeuw gevallen en die is compact", aldus Viljfand. Zijn plaatsvervanger Valery Lukyanov meldde dat ook op de springschans sneeuw ligt en dat de laag voldoende is om de olympische wedstrijden op te houden. "Mochten we ongunstige temperaturen krijgen, dan worden er sneeuwkanonnen in stelling gebracht. Die kunnen bij een laag positieve temperatuur een eventueel tekort opvangen," zei Lukyanov gisteren.

Journalisten rond de olympische site in Krasnaja Poljana, op zo'n 45 kilometer ten noorden van het olympisch park in Adler, waar de schaatssporten plaatsvinden, bevestigen de goede sneeuwomstandigheden. Een Australische televisieverslaggever die net op de piste was geweest toonde zich zelfs verbaasd. "Er ligt veel sneeuw, die is droog en smelt niet. Het viel me alles mee."

"Het is er niet echt koud, maar volgens snowboarders was er prima op de sneeuw te sporten", zei een andere verslaggever. Temperaturen in en om Sochi belopen momenteel tien tot twaalf graden boven nul. De afgelopen dagen was het iets frisser, rond vijf graden en was er zelfs nachtvorst. Krasnaja Poljana ligt echter hoger, waardoor de temperatuur daar lager ligt.

De toegangsweg tot de piste in Krasnaja Poljana maakt vier dagen voor het begin van de Spelen nog een rommelige indruk. Werklieden zijn nog bezig vangrails aan te leggen en de toegangspoort voor toeschouwers ligt er nog ronduit modderig bij. Overigens is de Russische president Vladimir Poetin gisteren aangekomen in Sochi om de Spelen bij te wonen. Tegen het persbureau Interfax zei hij niet van plan te zijn zelf het olympische vuur te ontsteken.

In Rusland doen geruchten de ronde dat Alina Maratovna Kabajeva het vuur zal doen ontbranden. Kabajeva is de een na beste ritmische gymnaste van Rusland en won twee keer een olympische medaille. Al jaren gaan geluiden dat ze de nieuwe liefde van Poetin is.

VS kennen ook antihomowetten zoals die in Rusland

De Amerikaanse regering is uiterst kritisch over de Russische wet die het 'propageren van homoseksualiteit' verbiedt, maar ook binnen de Verenigde Staten zijn er wetten die het verspreiden van informatie over homoseksualiteit verbieden. The Washington Post schrijft dat de wetten wellicht niet zo ver gaan als die in Rusland, maar wel vergelijkbaar zijn.

De staten die het infomeren van kinderen over homoseksualiteit verbieden of beperken liggen in het conservatieve zuiden van de VS. Het gaat om Alabama, Arizona, Louisiana, Mississippi, Oklahoma, South Carolina, Texas en Utah. In Alabama en Texas moeten leraren kinderen voorhouden dat 'homoseksueel gedrag' een misdrijf is, ofschoon het Hooggerechtshof in 2003 bepaalde dat het strafbaar stellen van homoseksualiteit indruist tegen de grondwet.

In Utah, de thuisbasis van de mormoonse kerk, is het 'bepleiten van homoseksualiteit' verboden. In Arizona mogen leraren homoseksualiteit niet omschrijven als 'een positieve alternatieve levensstijl' en geen notie maken dat er 'een veilige manier is om homoseksuele seks te hebben'.

De Russische regering drukte er vorig jaar een wet doorheen die 'homoseksuele propaganda aan minderjarigen' verbiedt. De wet gaat ervan uit dat informatie over homoseksualiteit de seksuele oriëntatie van een kind kan beïnvloeden.

De wet heeft bijgedragen aan grotere animositeit jegens homoseksuelen in de Russische samenleving; rechtenactivisten maken melding van een toename van pesterijen en geweld.

Marijke Helwegen in beeld voor Sterren Springen

Marijke Helwegen is te zien in het tweede seizoen van het SBS6-programma Sterren Springen. Dat verklapte Gerard Joling, die het programma presenteert, dinsdag in de radioshow van Gijs Staverman.

"Ik vind dat positief, heel knap en gedurfd", was het commentaar van Joling. Helwegen is de eerste kandidaat die is aangekondigd. De socialite wil zelf nog niets zeggen over haar deelname. "Ik weet van niks", reageerde ze tegen Novum Nieuws. SBS zegt dat er nog helemaal niets rond is. "We hebben met heel veel mensen gesproken."

Joling mocht eigenlijk nog niet verklappen dat Helwegen van de duikplank gaat springen. "Dat mocht ik niet zeggen, hoor ik hier." Het tweede seizoen, dat Joling presenteert met Kim-Lian van der Meij, is in april op de buis. De eerste reeks werd in 2012 uitgezonden.

Jaar cel voor verduisteren VvE-tonnen

Een administrateur die in totaal ruim 420.000 euro van twee verenigingen van eigenaren (VvE's) in Delft verduisterde moet daarvoor een jaar de cel in. Dat heeft de rechtbank in Den Haag dinsdag bepaald. De straf is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie. De man kon bijna acht jaar zijn gang gaan.

De man kon als administrateur over aanzienlijke bedragen beschikken en verduisterde geld door tussen 2004 en 2012 bedragen over te maken naar rekeningen van onder meer zijn eigen bedrijven. De administrateur werd binnen beide organisaties volkomen vertrouwd.

De VvE-medewerker zei tijdens de rechtszitting dom te hebben gehandeld, maar wekte met zijn houding volgens de rechters de indruk het vooral erg te vinden dat hij is betrapt. "Van spijt van wat hij heeft aangericht, viel niet veel te merken."

Omdat hij ook geen werk maakt van terugbetaling, wekt hij niet de indruk werkelijk verantwoordelijkheid te willen nemen voor zijn daden, aldus de rechtbank. Het duurt nog 'zeer lang' voordat beide verenigingen de enorme financiële schade hebben ingelopen.

Geld vragen voor winkeltas helpt milieu

Klanten nemen vaker een tas van thuis mee als ze in de winkel moeten betalen voor een plastic tasje. Ook helpt het als winkels het hergebruik van tassen stimuleren. Dat blijkt uit een proefproject bij negen winkelketens in drie gemeenten. Winkeliers gaven er 48 tot 77 procent minder tasjes mee.

Negen winkelketens in Tilburg, Zoetermeer en Deventer rekenden drie maanden lang minimaal een dubbeltje voor grote en middelgrote tasjes en vroegen hun klanten zelf een tas mee te nemen. Onder meer winkels van de kledingketen C&A, bouwmarkt Gamma en speelgoedzaak Bart Smit deden mee aan de proef van het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV) en de Raad Nederlandse Detailhandel.

Plastic tasjes zijn een grote belasting voor het milieu. Daarom heeft de overheid in 2012 met de verpakkingsindustrie afgesproken het aantal plastic draagtassen terug te dringen. In Nederland worden per jaar bijna 25 miljoen kilo plastic tasjes gebruikt, oftewel 260 tasjes per persoon.

Behalve het vragen van geld zijn ook een landelijke voorlichtingscampagne en het gebruik van andere materialen voor tassen mogelijkheden om het aantal plastic tasjes terug te dringen. Het KIDV onderzoekt nog welke stoffen het meest duurzaam zijn.

Man vast voor lastercampagne tegen 'kinderlokker'

De politie heeft een 55-jarige Amsterdammer aangehouden voor het verspreiden van pamfletten waarop een man uit Haarlemmermeer als kinderlokker wordt afgeschilderd. De posters werden begin deze maand verspreid in het Noord-Hollandse dorp Cruquius en omgeving.

De man over wie het ging deed aangifte van smaad en laster. De politie heeft geen aanwijzingen dat de man als kinderlokker actief is geweest.

De politie weet nog niet wat het motief is voor de lastercampagne van de Amsterdammer.

[Upd] Bertens bezorgt Nederland zege op KroatiŽ

Richel Hogenkamp heeft in Boedapest het Nederlandse Fed Cupteam op een 1-0 voorsprong gezet in de eerste groepswedstrijd tegen Kroatië. De Doetinchemse stuntte door Petra Martic te verslaan. De setstanden waren 4-6, 7-5 en 7-5. Martic is de nummer 104 van de wereld. Hogenkamp staat 101 plaatsen lager. 

Hogenkamp stond op 3-4 in de derde set zelfs een break achter. Deze break maakte ze ongedaan en wist daarna aan het langse eind te trekken. Nu komt Kiki Bertens (WTA-93) op de baan. Zij speelt tegen Donna Vekic (WTA-107). Na die singlepartij staat er nog een dubbel gepland. 

Om kans te maken op promotie naar wereldgroep II moet Nederland eerst de groep zien te winnen. Naast Kroatië speelt Oranje ook nog tegen België en Luxemburg. 

Update 14.30 uur

Kiki Bertens heeft Donna Vekic met 6-2 en 6-4 verslagen. Daarmee heeft Nederland gewonnen van Kroatië. Straks spelen Richel Hogenkamp en Misa Krajicek nog wel een dubbelwedstrijd tegen het Kroatische koppel Darija Jurak en Petra Martic. Woensdag speelt Oranje tegen België. Onze zuiderburen hebben hun eerste wedstrijd tegen Luxemburg gewonnen. 

Update 15.45 uur

Hogenkamp en Krajicek winnen het dubbelspel van Jurak en Martic. De setstanden waren 7-5 en 6-2. De overwinning was al binnen, maar deze zege is nog wel van belang voor de statistieken. Bij een gelijke stand in de poule kan deze winst van belang zijn wie er doorgaat naar de play-offs.

Utrecht CS niet volledig afgesloten

Station Utrecht Centraal wordt niet volledig afgesloten tijdens de grootschalige werkzaamheden deze zomer. Wel zal de reiziger de nodige hinder ondervinden, zei minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD) dinsdag tijdens het wekelijkse vragenuurtje.

De bewindsvrouw reageerde op vragen van Eric Smaling (SP), die vernomen had dat het grootste spoorknooppunt van Nederland negen dagen zal worden afgesloten. "Dit kan toch niet waar zijn?", vroeg hij.

Schultz antwoordde dat geen sprake is van een 'complete buitendienststelling'. Er zullen nog steeds treinen van en naar de domstad rijden, al is wel sprake van een aangepaste dienstregeling. Dat betekent langere rijtijden en soms moeten reizigers met de bus. Reizigers zullen daarom zeker hinder ondervinden.

Over de precieze invulling van de werkzaamheden vindt nog overleg plaats tussen de NS, spoorbeheerder ProRail en reizigersorganisaties. Schulz zei verder dat gezien de omvang van de werkzaamheden hinder voor de reiziger niet te voorkomen is. ProRail moet af en toe het spoor af kunnen sluiten in verband met de veiligheid van de medewerkers, aldus de bewindsvrouw. Uit berichten van de spoorbeheerder blijkt dat het spoor vooral 's nachts wordt afgesloten.

Nieuwe staatssecretaris Wiebes wil eerst nadenken

De nieuwe staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes (VVD) weet nog niet wat hij gaat doen aan de problemen bij de Belastingdienst die zijn voorganger Frans Weekers de kop hebben gekost. "Ik ga eerst nadenken, en dan conclusies trekken", zei Wiebes dinsdagmiddag.

Wiebes, tot dinsdag wethouder in Amsterdam, zei wel te verwachten dat het moeilijk wordt. "Maar ik heb nog niet één minuut bij mijn nieuwe werkgever doorgebracht, dus ik kan er verder niet zo veel over zeggen. Ik wil nu eerst in goede samenwerking op zoek naar wat er aan de hand is", zei Wiebes voordat hij voor het eerst over de drempel stapte bij het ministerie van Financiën.

Wiebes werd dinsdagochtend benoemd tot staatssecretaris. Na beëdiging door koning Willem-Alexander arriveerde Wiebes bij het ministerie van Financiën, waar minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) hem welkom heette.

ReRoll: gamen in de echte wereld

Pixyul kondigt ReRoll aan, een survival action rpg die plaats moet vinden in de echte wereld. Door middel van drones wil de ontwikkelaar uiteindelijk de gehele aarde als speelbare locatie toevoegen aan het spel.

Pixyul wil door middel van kleine drones grote gebieden in kaart brengen, of zoals ze het zelf zeggen: "Recreate the entire planet one square kilometer at at time." Afgaand op de trailer zal het spel uiteindelijk speelbaar worden in een isometrisch perspectief.

ReRoll moet ook realistisch worden door middel van 'Reality System Sync.' Met dit systeem wil men ervoor zorgen dat dag- en nachtcycli aansluiten op de echte wereld. Ook het weer zou precies hetzelfde als in het echte leven zijn: in Nederland zal het dus lekker regenachtig zijn. Verder zou je character altijd actief zijn: via je mobiel kun je dan opdrachten blijven geven.

Om de ontwikkeling van het spel te betalen, lanceert Pixyul vandaag een crowdfunding campaign. De losse characters variëren in prijs tussen $19,99 en $99,99. Bij elk character krijg je toegang to alle 'BRICKS' (locaties) die ReRoll uiteindelijk krijgt en afhankelijk van welke character je kiest ook enkele voorwerpen en skills.

Volgens de officiële website wordt het eerste speelbare gedeelte van de game halverwege volgend jaar verwacht. Vooralsnog lijkt ReRoll alleen op pc uit te komen.

Twintig gezochte criminelen op Antillen

Op Curaçao, Aruba en Sint Maarten houden zich twintig criminelen schuil die zijn veroordeeld voor een gevangenisstraf van minimaal 120 dagen. Dat heeft minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) dinsdag gezegd tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer.

De bewindsman was naar de Kamer geroepen door PvdA'er Ahmed Marcouch, die opheldering eiste over een artikel in De Telegraaf van vorige week, waaruit bleek dat de drie eilanden een paradijs zijn voor tientallen voortvluchtige criminelen. Er zouden meer dan dertig criminelen zitten, met het nodige op hun kerfstok.

Marcouch herinnerde Opstelten aan zijn belofte om van 'straat tot straat, van portiek tot portiek en van deur tot deur' te gaan om deze criminelen op te pakken. Het gaat om 'hele zware jongens' die zich schuldig hebben gemaakt aan drugshandel en roofovervallen. De minister moet er alles aan doen om hen alsnog op te pakken.

Opstelten zei dat het om minder criminelen gaat dan de krant meldde. Er zijn 91 vonnissen tegen Antillianen met een celstraf van 120 dagen of meer. "Het Openbaar Ministerie vermoedt dat van hen twintig op de Antillen zitten. Het zouden er ook minder kunnen zijn."

De minister verzekerde Marcouch dat hij 'alles in het werk' zal stellen om deze criminelen terug te halen naar Nederland om ze achter slot en grendel te krijgen. "Het zijn er twintig te veel en we zullen ze vinden."

Opnieuw Nederlanders opgepakt voor megabankroof

Drie Nederlanders die worden verdacht van een grote online bankroof zijn dinsdagochtend aangehouden door de Haagse politie. Bij de roof in februari vorig jaar, waarbij zo'n dertig miljoen euro werd buitgemaakt, hackte de groep servers van een bank in Oman. Daardoor kregen ze de beschikking over gegevens van creditcards en bankrekeningen.

Het gaat om een 30-jarige vrouw en twee mannen van 35 en 43 jaar. Ze zijn aangehouden op verzoek van de Duitse autoriteiten, die het onderzoek naar de roof doen. Het Nederlandse drietal zou in Duitsland 1,8 miljoen euro hebben opgenomen met een aantal landgenoten, meldt de politie. Eerder werden in de zaak zes andere Nederlanders aangehouden.

Een Nederlandse vrouw en haar zoon werden vorig jaar in mei tot vier jaar en drie maanden cel veroordeeld door de rechtbank in Düsseldorf. Zij werden in februari vorig jaar opgepakt, nadat ze in Düsseldorf waren betrapt bij het pinnen van 170 duizend euro met valse creditcards.

De aanklager sprak tijdens de rechtszaak van een uitstekende voorbereide roof. De criminelen wisten met een hack betaalpassen te skimmen. De gegevens die daarop stonden werden op magneetstrips gezet, die op andere passen werden gekopieerd. Binnen 24 uur werd de dertig miljoen euro uit geldautomaten getrokken in 27 landen.

Weer blessuregevallen op slopestylebaan Spelen

De snowboarders Shaun White en Marika Enne zijn dinsdag geblesseerd geraakt bij een val op de olympische slopestylebaan. De Amerikaan White liep een polsblessure op, terwijl de Finse Enne met een hersenschudding van de baan werd afgedragen. De piste werd maandag al aangepast na klachten van atleten.

In tegenstelling tot de Noor Torstein Horgmo, die maandag op de baan zijn sleutelbeen brak, kan White wel nog deelnemen aan de Spelen. Of Enne op tijd zal herstellen van haar val is nog niet bekend.

"Ik hoop dat de bouwers veranderingen kunnen aanbrengen en dat de baan wat vriendelijker wordt", liet White, tweevoudig olympisch kampioen op de halfpipe, na zijn val weten. "Maar ik kan de baan niet veranderen. Ik kan alleen maar mijn best doen."

Slopestyle debuteert dit jaar als olympische discipline. In twee aparte categorieën proberen snowboarders en skiërs punten te scoren door trucs en sprongen uit te voeren tijdens de afdaling op de baan. In die afdaling zijn schansen opgenomen, waar de atleten vanaf springen. Maandag werden de schansen boven aan de baan afgeschaafd om ze minder steil te maken.

Cheryl Maas is de enige Nederlandse atleet die aan het onderdeel meedoet. Zij probeert donderdag, een dag voor de openingsceremonie, bij de kwalificatieseries van het slopestylesnowboarden een plekje in de halve finale te verdienen.

Duizenden guldens gevonden op Hoornse afvalstort

Bij een afvalstation in Hoorn hebben medewerkers vorige maand 46.000 gulden gevonden. De biljetten zaten vermoedelijk in oud meubilair van een kantoor van het Amsterdamse stadsdeel Zuid.

Medewerkers vonden het geld aan toen ze een volle bak met afvalhout met een shovel aan het aandrukken waren, bevestigt een woordvoerder van afvalbedrijf HVC dinsdag na berichtgeving in Het Parool. Er kwamen geldkistjes tevoorschijn waarin oude bankbiljetten zaten.

Degene die vermoedelijk het hout heeft ingeleverd waarin het geld zat was nog op het afvalscheidingsstation toen de medewerkers de vondst deden. Hij vertelde te zijn ingehuurd door het stadsdeel om afgedankt kantoormeubilair weg te brengen.

De woordvoerder benadrukt dat het voor HVC niet zeker is dat het geld uit een meubel van het stadsdeel komt. "Er ligt zo veel hout in zo'n bak dat je als dat samengedrukt niet goed kunt zien waar dat geld vandaan komt." Het is volgens haar sowieso vreemd dat het Amsterdamse afval in Hoorn is weggebracht. "Dat moet in Amsterdam worden gestort."

Het stadsdeel was niet direct bereikbaar voor commentaar. Volgens Het Parool mist het stadsdeel geen geld.

Supergoedkope alcohol Engeland en Wales in de ban

De Britse regering doet de verkoop van supergoedkope alcohol in Engeland en Wales in de ban. Dat heeft het ministerie van binnenlandse zaken bekendgemaakt, meldde The Guardian dinsdag.

De maatregel wordt op 6 april van kracht en moet alcoholmisbruik door jongeren tegengaan. Veel jongeren die in beschonken toestand worden aangehouden hebben voor het uitgaan thuis op grote schaal 'ingedronken' met goedkope alcohol uit de supermarkt.

In sommige supermarkten is een blikje bier goedkoper dan een fles water. Voortaan mag een gewoon blik bier - 440 ml - niet lager geprijsd zijn dan 50 pence (0,61 euro). De nieuwe 'bodemprijs' voor een fles wijn wordt 2,24 pond (2,71 euro), voor een fles gedestilleerd 10,16 pond (12,30).

Onderzoek in 2008 wees uit dat in zes van de zeven supermarkten alcohol tot twaalf procent onder de kostprijs aan de man werd gebracht.

Spaanse politie vist rugzakken met cocaÔne uit zee

De Spaanse politie heeft 37 rugzakken gevuld met negenhonderd kilo cocaïne voor de oostkust van het land onderschept. De Guardia Civil liet dinsdag weten dat drugssmokkelaars een ingewikkeld systeem van drijvende rugzakken hebben ontwikkeld om de drugs het land in te smokkelen. De rugzakken waren aan elkaar vastgemaakt en waren uitgerust met zendertjes zodat handelaren aan land ze konden opsporen en meenemen. De drugs waren vanaf een schip in zee geworpen. Vijf Spanjaarden zijn gearresteerd. De politie nam 72 duizend euro aan contanten en een partij sieraden in beslag.

Europarlement wil actieplan tegen homofobie

De Europese Unie moet een actieplan opstellen om de rechten van homoseksuelen, lesbiennes en transseksuelen te beschermen. Dat staat in een resolutie die het Europees Parlement dinsdag in Straatsburg heeft aangenomen.

Het EP ging akkoord met een rapport van de Oostenrijkse Groene Eva Lunacek, dat de Europese Commissie, de lidstaten en EU-agentschappen oproept om gezamenlijk homofobie te bestrijden. "Wij hebben te lang in angst geleefd", aldus Lunacek - die in eigen land de eerste parlementariër was die voor haar lesbische geaardheid uitkwam. "Mijn rapport zegt dat de EU in actie moet komen zodat wij ook kunnen genieten van de rechten die allen in de EU zijn toegezegd."

Het EP ging daar met 394 tegen 176 stemmen mee akkoord, 72 leden onthielden zich van stemming. Buiten het parlement kreeg het voorstel tegenwind van de Franse beweging tegen het homohuwelijk, Manif Pour Tous, dat 200.000 handtekeningen tegen het voorstel had verzameld.

Volgens het EU-Agentschap voor Fundamentele Rechten kreeg 47 procent van alle homo's, lesbiennes en transseksuelen in de EU te maken met discriminatie gedurende de afgelopen vijf jaar. Daarnaast werd 26 procent aangevallen of bedreigd.

De Europese Commissie moet nu beslissen of het de niet-bindende resolutie opvolgt en regels voorstelt. Volgens het parlement is de EU gebonden om discriminatie te bestrijden. Voor gehandicapten, Roma en gendergelijkheid zijn al aparte programma's, maar voor homoseksuelen niet.

'Zoutwinning Waddenzee gevaar voor natuur'

Het winnen van zout onder de Waddenzee is een gevaar voor het natuurgebied. Dat zeggen Natuurmonumenten, de Vogelbescherming en de Waddenvereniging dinsdag. De organisaties willen dat staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma (PvdA) een aanvraag van het bedrijf Frisia om zout te winnen afkeurt.

Dijksma is momenteel op een conferentie in het Deense Tønder, waar Duitsland, Denemarken en Nederland met elkaar praten over de bescherming van de Waddenzee. Die staat sinds 2009 op de werelderfgoedlijst van de Unesco staat. Naar verwachting neemt Dijksma nog voor de zomer een besluit over de vergunning.

Frisia wil twintig jaar zout oppompen, waardoor veel flora en fauna verloren gaat, stellen de organisaties. Door de zoutwinning daalt de bodem van de Waddenzee, waardoor wadplaten die normaal droogvallen onder water blijven staan. Deze platen zijn voedselgebieden voor tienduizenden trekvogels, die het loodje leggen zonder eetplek, aldus de organisaties.

Moskou: chemische wapens op 1 maart uit SyriŽ

Syrië kan op 1 maart klaar zijn met het weghalen van de chemische wapens uit het land. Dat heeft de Russische onderminister voor Buitenlandse Zaken Gennadi Gatilov dinsdag gezegd. Volgens de bewindsman gaat Syrië vaart zetten achter het verwijderen van de wapens.

Het verschepen van de chemische wapens uit Syrië verloopt veel langzamer dan gepland. Het proces ligt 6 tot 8 weken op het schema. De Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) liet vorige week weten dat meer dan 95 procent van het arsenaal nog in het land ligt.

Volgens de Syrische regering is de vertraging te wijten aan logistieke en veiligheidskwesties, maar westerse landen namen geen genoegen met die verklaring. Eind vorige week nam de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, contact op met zijn Russische ambtgenoot Sergej Lavrov. Kerry vroeg Lavrov de Syrische regering te bewegen meer vaart te zetten achter het weghalen van de chemische wapens in het land.

Flinke boete voor laten slingeren asbestplaten

Een Overijssels aannemersbedrijf heeft een boete van bijna vijftigduizend euro gekregen voor het bewust verkeerd verwijderen van asbestplaten op Terschelling. Dat heeft de Inspectie SWZ dinsdag bekendgemaakt. Het bedrijf was op de hoogte van het asbest, maar ging desondanks niet zorgvuldig te werk.

De sloop vond plaats rond de bouw van een ligboxstallencomplex op het Waddeneiland. Bouwvakkers van het bedrijf sloopten daarbij een asbesthoudend golfplatendak van zo'n 760 vierkante meter. Dat deden ze met hamers, waardoor asbestdeeltjes mogelijk zijn vrijgekomen. De resten van de golfplaten werden op een afvalberg gegooid en achtergelaten.

In totaal overtrad het bedrijf de Arbowet en de regels voor het verwijderen van asbest tien keer. Bij nieuwe overtredingen wil de inspectie het bedrijf sluiten. Het gebruik van asbest is in Nederland sinds 1994 verboden. Nederlandse bedrijven die asbest verwijderen, moeten dat vooraf bij de Inspectie SWZ melden.

Erdogan wil Duitse steun bij EU-koers Turkije

De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan wil meer steun van Duitsland bij de Turkse onderhandelingen voor toetreding tot de Europese Unie. Dat heeft hij dinsdag in Berlijn in een toespraak gezegd.

Turkije is bereid hervormingen door te zetten die door de EU worden verlangd, aldus Erdogan. Maar daar staat tegenover dat Duitsland zich sterk maakt voor de Turkse toetreding.

De banden met Turkije zijn ook hecht, zegt de premier. Jaarlijks gaan vijf miljoen Duitsers in Turkije op vakantie. Drie miljoen mensen in Duitsland zijn van Turkse afkomst. Van hen mag de helft in de zomer zijn stem uitbrengen in de Turkse presidentsverkiezingen.

Turkije is sinds 1999 kandidaat voor een lidmaatschap. In 2005 werden de onderhandelingen opgestart. Echte voortgang is er sindsdien niet meer geboekt, omdat er in Europa veel kritiek is op met name het probleem van corruptie.

Het is niet zo dat Turkije alleen de EU nodig heeft, de EU heeft Turkije ook nodig, aldus Erdogan. De Turkse economie groeit gestaag door en het land vormt met zijn 77 miljoen inwoners een belangrijke brug tussen Noord-Afrika en de Balkan, benadrukte hij. Turkije kan daarom volgens hem een bijdrage leveren aan vrede en stabiliteit in de regio.

Beckham dicht bij oprichting voetbalteam Miami

David Beckham geeft woensdag een persconferentie over zijn vorderingen bij het opzetten van een voetbalclub in Miami. De burgemeester van de Amerikaanse stad en de baas van de Major League Soccer (MLS) zijn ook aanwezig bij het persmoment. "Het ziet er veelbelovend uit", zei NBA-superster en potentiële investeerder LeBron James maandag.

"Hopelijk kan het allemaal doorgaan zoals we gepland hebben", liet de basketballer weten. "Miami is een prachtige plek voor voetbal." Vanaf 1998 kwam voetbalclub Miami Fusion gedurende drie jaar uit in de MLS. Het team, dat haar thuiswedstrijden in het nabijgelegen Fort Lauderdale afwerkte, stopte uiteindelijk door een gebrek aan belangstelling.

De terugkeer van een voetbalclub in Miami hangt af van een financieel plan en de locatie voor een nieuw stadion. Beckham heeft potentiële bouwlocaties bezocht en is op zoek naar investeerders om de opstartkosten te kunnen betalen. De ploeg zou vanaf 2015 deel moeten uitmaken van de Amerikaanse voetbalcompetitie.

Theo Janssen succesvol geopereerd

Vitesse-speler Theo Janssen heeft maandagavond met succes een operatie aan zijn knie ondergaan. Bij de 32-jarige middenvelder werd een stukje van de buitenmeniscus in de rechterknie weggeknipt, zo meldt de Arnhemse club dinsdag. Janssen komt dit jaar niet meer in actie en beraadt zich de komende maanden op zijn toekomst.

De routinier raakte donderdag tijdens een training van de beloften opnieuw geblesseerd aan zijn knie. Janssen scheurde begin oktober al zijn voorste kruisband af. Zijn revalidatie verliep tot donderdag boven verwachting. Gevreesd werd dat de gereconstrueerde kruisband beschadigd zou zijn. Dat bleek niet het geval.

Oostenrijkse olympiŽrs bedreigd met ontvoering

De Oostenrijkse skiester Marlies Schild en skeletonster Janine Flock worden bedreigd met ontvoering tijdens de Olympische Spelen van Sochi. Dat heeft het Oostenrijks olympisch comité ÖOC dinsdag gemeld. Een anonieme dreigbrief uit Rusland werd maandag op het kantoor van het ÖOC in Wenen bezorgd. "We hebben direct de politie gewaarschuwd die de zaak onderzoekt", stelde ÖOC-preses Peter Mennel.

Mennel besprak de dreiging met de 25-jarige Flock toen ze dinsdag naar Sochi vlogen. "Ze maakt zich geen zorgen", weet de bondspreses. "Ze heeft vertrouwen in onze veiligheidsmaatregelen." De 33-jarige Schild reist pas volgende week af naar Rusland.

De Oostenrijkse sporters worden buiten het olympisch dorp vergezeld door commando's van het EKO Cobra. Die Oostenrijkse elitelegereenheid houdt zich bezig met contraterrorisme.

In de noordelijke Kaukasus sluimert al jaren een islamitische opstand. Geregeld voeren moslimrebellen aanslagen uit. Zij hebben al gedreigd zich rond de Spelen in Sochi te laten gelden.

Internetbedrijven VS presenteren aftapcijfers

Grote technologie- en internetbedrijven in de Verenigde Staten hebben in de jaren 2012 en 2013 tienduizenden keren opdracht gekregen van de overheid informatie over hun klanten te delen. De bedrijven benadrukken dat slechts geringe aantallen klanten door de overheid worden geschaduwd, maar zelfs dan gaat het nog altijd om duizenden Amerikanen.

Google, Microsoft, Yahoo, Facebook, LinkedIn en Tumblr hebben brede inzage gegeven in de wijze waarop inlichtingendiensten gebruik maken van internetgegevens. Google en Microsoft zeggen in een tijdsbestek van zes maanden soms wel tienduizend keer een verzoek om informatie te hebben ontvangen. Bij Yahoo vielen in dezelfde periode veertigduizend verzoeken op de mat.

Voorheen lieten de bedrijven zich maar mondjesmaat uit over dit soort informatie, maar daar kwam vorige week verandering in toen zij van het ministerie van justitie juridische toestemming kregen het publiek in te lichten. Daarmee werd de onvrede niet weggenomen, omdat alleen bij benadering cijfers mogen worden genoemd. De bedrijven zeggen te zullen blijven aandringen op vrijgave van specifiekere cijfers.

Overigens ontkennen de bedrijven de overheid onbelemmerde toegang tot gebruikersinformatie te hebben gegeven.

City-Pier-City Loop strikt wereldkampioen veldlopen

Wereldkampioen veldlopen Japhet Korir doet dit jaar mee aan de City-Pier-City Loop. Dat heeft de organisatie van de halve marathon in Den Haag dinsdag bekendgemaakt. De eveneens uit Kenia afkomstige titelverdediger Edwin Kipyego is weer van de partij. De wedstrijd vindt plaats op zondag 9 maart.

Naast de Ethiopiër Atsedu Tsegay, met een persoonlijk record van 58,47 minuten de nummer vier op de wereldranglijst aller tijden, heeft de organisatie nog vier lopers met een persoonlijk record onder het uur vastgelegd. De Kenianen Ezekiel Chebii (59,05), Jacob Kendagor (59,36), John Mwangangi (59,45) en Cyprian Kotut (59,59) legden de halve marathon ooit binnen het uur af.

Martins Indi moet zich verantwoorden bij aanklager

De aanklager betaald voetbal is een vooronderzoek begonnen naar de actie van Feyenoorder Bruno Martins Indi in de wedstrijd tegen Vitesse. Dat maakte de voetbalbond dinsdag bekend. De verdediger ging in het duel van vrijdag op het lichaam van Renato Ibarra staan. Het voorval ontging scheidsrechter Serdar Gözübüyük.

Op basis van beelden besloot de aanklager een onderzoek te starten naar de 21-jarige verdediger. Feyenoord en Martins Indi hebben tot woensdag 11.00 uur de tijd om een verklaring af te geven.

Tot vier jaar cel voor leiders jeugdbende Culemborg

De leden van een jeugdbende in Culemborg hebben celstraffen tot vier jaar gekregen. De zaak draait om de zes zogenoemde kernleden van de groep. De tientallen inbraken die de bende pleegde gingen veelal gepaard met grof geweld. Een 17-jarige kreeg een fors hogere straf dan geëist omdat de rechtbank in Arnhem hem dinsdag als volwassene berechtte.

De 17-jarige heeft volgens de rechtbank een leidende rol gehad, waarbij hij onder meer deelnam aan tien inbraken. Hij kreeg drie jaar cel terwijl justitie 21 maanden jeugddetentie had geëist.

De hoogste straf die de rechtbank oplegde, vier jaar cel voor een 19-jarige Culemborger, wijkt niet veel af van de vijftig maanden die justitie had geëist. Deze man heeft volgens de rechtbank onder meer dertien woninginbraken gepleegd.

Een 21-jarige verdachte was eerder vrijgelaten om hem de kans te geven zijn school af te maken. De rechtbank oordeelde dat zijn misdrijven ernstig genoeg zijn om hem direct weer op te sluiten. Hij kreeg twee jaar cel voor zeven inbraken.

De laagste straf die de rechtbank dinsdag oplegde was acht maanden, met daarnaast acht maanden voorwaardelijke celstraf voor een 17-jarige die zeven inbraken had gepleegd. Hij moet een traject volgen waarin jongeren in samenwerking met het gezin onder begeleiding worden gesteld. De rechtbank volgde hierin de eis van justitie.

Naast inbraken worden de bendeleden verdacht van heling, witwassen en het vormen van een criminele organisatie. Het aantal woninginbraken in Culemborg verdrievoudigde in de eerste helft van 2012 in vergelijking met het jaar daarvoor. Bij sommige bewoners werd zes keer op rij ingebroken.

In de zaak werden opgenomen gesprekken als bewijs gebruikt. De advocaten vonden dat dit niet kon omdat niet vast zou staan dat de stemmen van de verdachten zelf waren, maar volgens de rechtbank kon in dit geval stemherkenning worden gebruikt.

"Cambuur doet niet onder voor PSV"

Wim de Ron, voormalig doelman bij zowel Cambuur als PSV, heeft in een interview gezegd dat Cambuur zich op dit moment moet kunnen meten met PSV. De twee ploegen spelen in de midweekse speelronde van de Eredivisie tegen elkaar.

PSV staat op een voor hun doen magere zevende plaats. Volgens De Ron zitten ze in een mindere fase van de competitie waarbij het aan het sterke keeperswerk van Jeroen Zoet ligt dat PSV na de winterstop al een overwinning heeft behaald. De 44-jarige sluitpost verwacht dat er nog een hoop moet veranderen voordat PSV sterker wordt en betwijfelt of dat dit jaar al zal gaan gebeuren.

De Ron is echter positiever over de Leeuwarders. Ondanks de zestiende plaats die de ploeg bezet gelooft hij dat Cambuur zich zal handhaven in de Eredivisie. “In het begin van de competitie had ik er een hard hoofd in, maar de staf heeft er aardig voetbal in gekregen.” De doelman roemt tevens de aanvallende versterkingen die de ploeg binnen heeft gehaald. Desalniettemin verwacht hij dat Cambuur slechts een punt over zal houden aan de wedstrijd.

De wedstrijd tussen Cambuur en PSV zal woensdagavond om 18.45 uur gespeeld worden in het Cambuurstadion.

Doden bij bombardement moskee SyriŽ

Het Syrische leger heeft dinsdag een moskee in Aleppo gebombardeerd. Het gebedshuis stond in een wijk die in handen is van de rebellen. Zeker vijf mensen kwamen om het leven, zeiden Syrische activisten.

Het leger zette een van de zelfgemaakte bommen in die de laatste maanden vaker worden gebruikt: een olievat gevuld met explosieven en scherven metaal. De getroffen moskee deed ook dienst als school en onder de slachtoffers zijn ook kinderen, zeiden de activisten van het Aleppo Media Centrum.

Mogelijk vervroegde verkiezingen OekraÔne

Er lijkt een kleine opening te komen voor de crisis in Oekraïne. President Viktor Janoekovitsj sluit namelijk vervroegde parlements- en presidentsverkiezingen niet langer uit. Dat zei een naaste medewerker van de president.

"Als wij politici het niet eens kunnen worden, dan zijn vervroegde verkiezingen de enige democratische oplossing", zei de president volgens een partijgenoot tijdens een fractievergadering.

De oppositie eist al maanden het vertrek van de Russisch gezinde Janoekovitsj.

Mogelijk vervroegde verkiezingen Oekraïne
Mogelijk vervroegde verkiezingen Oekraïne (Foto: ANP)

Militairen Zuid-Sudan stelen tasjes van kinderen

Rugtassen en hulpmiddelen die bedoeld waren voor kinderen in Zuid-Sudan zijn gestolen door militairen van het regeringsleger. Unicef, de kinderorganisatie van de Verenigde Naties, zei maandag zich ernstig zorgen te maken over de diefstal, schrijft persbureau AFP.

Eerder deze week doken foto's op van de zwaarbewapende militairen met de lichtblauwe schooltassen op hun rug. "We maken ons natuurlijk ernstig zorgen over het flagrante misbruik van onderwijsmateriaal door strijders", zei Unicef-woordvoerster Sarah Crowe.

Niet alleen Unicef, maar ook andere organisaties die proberen te helpen in Zuid-Sudan zijn de afgelopen tijd bestolen. "Dit soort diefstal toont aan dat er geen respect is voor humanitair werk of voor het principe om burgers te beschermen", aldus Crowe. Ze roept de strijdende partijen in het land op 'passend op te treden tegen de diefstal van goederen die bedoeld zijn voor burgers, zeker waar het kinderen betreft'.

Wethouder Wiebes krijgt geen vervanger in Amsterdam

Eric Wiebes wordt niet vervangen in het college van burgemeester en wethouders van Amsterdam. Dat meldt de VVD Amsterdam dinsdag na de benoeming van Wiebes tot staatssecretaris van Financiën. Volgens de partij weegt de 'financiële last' van een nieuwe wethouder zwaarder dan een paar weken wachten tot de gemeenteraadsverkiezingen.

Alle lopende zaken in de Amsterdamse portefeuille van Wiebes, die onder meer over verkeer en vervoer ging, zijn volgens de VVD in de afrondende fase. Daarnaast heeft Wiebes 'goed werk' afgeleverd. "We zijn trots op zijn benoeming. De afgelopen vier jaar heeft Wiebes in Amsterdam bewezen een bekwaam bestuurder te zijn", zo staat in een verklaring.

De 50-jarige politicus was overigens kandidaat-wethouder voor de periode na de gemeenteraadsverkiezingen van volgende maand. De oud-consultant en voormalig topambtenaar was met een vijftigste plaats op de kandidatenlijst van de VVD lijstduwer.

Wiebes werd dinsdag benoemd tot staatssecretaris van Financiën. Hij wordt om 14.00 uur op Paleis Noordeinde ontvangen voor de beëdiging door de koning, meldt de Rijksvoorlichtingsdienst.

De VVD'er volgt in Den Haag Frans Weekers op. Zijn partijgenoot trad vorige week af tijdens een Kamerdebat over de problemen bij de Belastingdienst bij het uitbetalen van toeslagen. Weekers hield de eer aan zichzelf toen duidelijk werd dat de voltallige oppositie hem niet meer steunde.

Inflatie rijke landen neemt iets toe

Consumenten in de 34 rijkste landen van de wereld betaalden in december gemiddeld 1,6 procent meer voor producten. De inflatie in de ontwikkelde economieën ligt daarmee iets hoger dan in november, toen de geldontwaarding uitkwam op anderhalf procent. Dat blijkt uit dinsdag gepubliceerde cijfers van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO).

De hogere inflatie is vooral het gevolg van energieprijzen, die in december 1,7 procent hoger lagen dan een jaar eerder. De prijzen van voedsel bleven daarentegen stabiel. De inflatie in Nederland steeg in december naar 1,7 procent. Een maand eerder was dat nog 1,5 procent, aldus de OESO.

Beatrix is verhuisd naar Drakensteyn

Prinses Beatrix gaat per direct wonen op kasteel Drakensteyn in Lage Vuursche. Ze heeft zich dinsdag officieel bij de gemeente Baarn laten inschrijven, waaronder Lage Vuursche valt.

Dat liet de RVD dinsdag weten. Beatrix schreef zich in bij de gemeente in aanwezigheid van de burgemeester van Baarn, Mark Röell. Beatrix woonde al eerder op het kasteel, van 1963 tot 1981. Eerder werd al bekend dat voormalig koningin Beatrix dit jaar naar het kasteel zou verhuizen. Ze woonde tot nu toe op Paleis Huis ten Bosch in Den Haag.

Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en hun drie dochters, prinses Catharina-Amalia, prinses Alexia en prinses Ariane, zullen op termijn van landgoed De Horsten in Wassenaar naar Paleis Huis ten Bosch verhuizen. Prins Friso, de overleden zoon van Beatrix, is vorig jaar begraven op het kerkhof bij de Stulpkerk in Lage Vuursche, vlak bij kasteel Drakensteyn.

Beatrix kocht het kasteel in 1959. Na een grondige verbouwing woonde zij daar vanaf 1963. In 1981 verhuisde zij met Prins Claus en haar drie zoons naar Den Haag. Het kasteel is privébezit van prinses Beatrix.

Beatrix verhuisd naar Drakensteyn
Beatrix verhuisd naar Drakensteyn (Foto: ANP)

Uitlevering Vietnamese student niet uitgesteld

Een Vietnamese student die wordt verdacht van grootschalige internetfraude kan gewoon worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Nederland hoeft daarmee niet te wachten tot de student zijn opleiding heeft afgerond. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag dinsdag bepaald. De rechtbank vond dat hij de tijd moest krijgen om zijn studie af te maken.

Het hof erkent dat uitlevering 'nadelige gevolgen' voor de student heeft, maar vindt dat het aan de minister is om te bepalen of uitstel op zijn plaats is. De minister heeft 'in redelijkheid' geconcludeerd dat in dit geval niet aan het daarvoor geldende vereiste wordt voldaan. Het is bovendien onvoldoende aannemelijk geworden dat de student na een eventuele vrijspraak in de VS niet alsnog zijn studie in Nederland zal kunnen afronden.

De VS verdenken Lee Vu, die in Deventer studeert, van betrokkenheid bij fraude waarbij Amerikaanse bedrijven voor tonnen zouden zijn opgelicht. Hij werd in augustus 2012 aangehouden op verzoek van de VS.

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) heeft het Amerikaanse verzoek om uitlevering vorig jaar toegestaan. Daarop vroeg de student om uitstel om zijn studie te kunnen afronden. De rechtbank bepaalde vorig jaar hij die kreeg, maar het hof is het daar niet mee eens.

De student zou in juli kunnen afstuderen. Hij kan nog in cassatie gaan tegen de uitspraak.

Man vast om steekpartij waarbij vrouw kind verloor

Een 32-jarige Rotterdammer is dinsdag aangehouden voor betrokkenheid bij een steekpartij waarbij zijn vriendin vorig jaar haar ongeboren kind verloor. De man raakte bij het incident zelf ook gewond.

De steekpartij vond op 8 juni plaats in de Aegidiusstraat in Rotterdam. De politie meldde destijds dat de twee waren aangevallen door twee onbekenden. De destijds 31-jarige man en 29-jarige vrouw raakten gewond in hun buik. De vrouw lag een aantal dagen in kritieke toestand op de intensive care en ook de man moest een tijdje in het ziekenhuis blijven.

De man werd aangehouden 'dankzij nieuwe aanknopingspunten', laat de politie dinsdag weten. Hij zit vast voor verhoor.

Gordon nijdig om uitblijven nominatie TV-beeld

Gordon vindt het 'een aanfluiting van jewelste' dat Gerard Joling en hij niet zijn genomineerd voor een TV-beeld. De zanger kan het niet verkroppen dat Geer en Goor: Effe Geen Cent te Makken niet tot de kanshebbers voor de televisievakprijs van Beeld en Geluid behoort.

"Miljoenen kijkers, duizenden vrijwilligers rijker. Wat een afgang voor dat Beeld en Geluid", twittert Gordon over het programma dat hij met Joling maakte voor het Nationaal Ouderenfonds. "Of Geer en ik wel een award uit willen komen reiken. Dan loop je met een plaat voor je harses, of niet?"

De nominaties voor de TV-beelden werden maandagavond bekendgemaakt. Onder anderen All You Need Is Love, The Voice of Holland en Ik Hou van Holland zijn wel in de race. Die gaan op in de categorie beste grote showprogramma. De prijzen worden op 3 maart uitgedeeld.

The Monuments Men - gaat verder

Nomnomnom: Matt Damon, Bill Murray, Cate Blanchett en niet te vergeten George Clooney, met ogen waarvan ik als meisje al smolt bij het kijken van E.R… dat wordt smullen met de cast van The Monuments Men, de film die deze week in de bioscoop komt. De film gaat over een groep bijzondere soldaten die duizend keer meer wisten over kunst dan over militaire strategieën. Achter de frontlinie kregen zij de opdracht om de geroofde kunst veilig te stellen. Hun taakl: red de cultuur en breng de kunst terug naar de rechtmatige eigenaar. Deze mannen zijn met deze missie begonnen. Maar nu, vele jaren later, is hun werk nog steeds niet voltooid.

[Eredivisie] Preview speelronde 22

Vanavond start speelronde 22 in de Eredivisie. Daarmee is deze ronde de enige midweekse van het seizoen 2013/2014. En uiteraard is er ook weer een wedstrijd, die we extra uitlichten: Go Ahead Eagles - RKC Waalwijk.

Zowel Go Ahead Eagles als RKC Waalwijk hebben een ruim verleden in de Jupiler League. Beide ploegen hebben daar een aantal seizoenen doorgebracht. Nu staat dit duel eindelijk weer eens op het programma in de hoogste afdeling van het Nederlands betaald voetbal.

Mitch Apau (RKC Waalwijk) in duel met Xander Houtkoop (Foto: PRO SHOTS / Erik Pasman)

RKC Waalwijk heeft in elk geval een prima weekend achter de rug. De ploeg won met 2-0 van een zwalkend PSV, waarbij Evander Sno zich tot matchwinner kroonde. De aanvaller nam beide doelpunten, die in de tweede helft vielen, voor zijn rekening.

Voor Go Ahead Eagles was het een minder goed weekend. Zij wisten niet te winnen van N.E.C. Nijmegen, dat al geruime tijd in de onderste regionen van de Eredivisie bivakkeert. Na 90 minuten stond er 1-1 op het scorebord, wat voor de ploeg uit Deventer een lichte teleurstelling opleverde. De ploeg had gedurende de wedstrijd steeds een veldoverwicht.


Erik Falkenburg verschalkt keeper Jan Seda en scoort (Foto: PRO SHOTS / Erik Pasman)

In 1996 speelden Go Ahead Eagles en RKC Waalwijk voor het laatst in de Eredivisie aan de Vetkampstraat. De Waalwijkers wonnen uiteindelijk met 3-1 door goals van Regilio Vrede, Zeljko Petrovic en Clyde Wijnhard. Toine Rorije scoorde nog wel tegen, maar dat hielp de Deventenaren niet in het zadel.

Overigens is RKC Waalwijk momenteel aan een prima reeks bezig. De ploeg verloor sinds 9 november maar één van de acht duels. De laatste zege van Go Ahead Eagles daarentegen dateert van 22 december. Toen werd met 2-1 van FC Utrecht gewonnen.

Onderlinge resultaten sinds het seizoen 2000/2001:

Go Ahead Eagles vs. RKC Waalwijk
2 Winst 2
2 Gelijk 2
10 Gemaakte doelpunten 12


Er worden ook in deze midweekse speelronde nog veel meer wedstrijden gespeeld. Wat dacht je bijvoorbeeld van de clash tussen Vitesse en AZ? Verder neemt ADO Den Haag het in eigen huis op tegen Heracles Almelo, krijgt FC Utrecht bezoek van PEC Zwolle en speelt N.E.C. Nijmegen tegen NAC Breda. Hoe de stand er na deze ronde uitziet, weten we donderdagavond rond de klok van 22.30 uur.

Welk programma wordt waar en wanneer uitgezonden?

Aanvang Wedstrijd/Programma Zender  
4 feb om 18.45 uur Roda JC Kerkrade - Feyenoord FOX Sports 1  
4 feb om 19.45 uur ADO Den Haag - Heracles Almelo FOX Sports 3  
4 feb om 20.45 uur Vitesse - AZ FOX Sports 1  
4 feb om 22.20 uur NOS Studio Sport: Eredivisie Nederland 1  
5 feb om 01.20 uur NOS Studio Sport: Eredivisie Nederland 3  
5 feb om 18.45 uur sc Cambuur Leeuwarden - PSV FOX Sports 1  
5 feb om 19.45 uur N.E.C. Nijmegen - NAC Breda FOX Sports 3  
5 feb om 19.45 uur Go Ahead Eagles - RKC Waalwijk FOX Sports 5  
5 feb om 20.45 uur sc Heerenveen - FC Twente FOX Sports 1  
5 feb om 22.10 uur NOS Studio Sport: Eredivisie Nederland 1  
6 feb om 01.15 uur NOS Studio Sport: Eredivisie Nederland 3  
6 feb om 18.45 uur FC Utrecht - PEC Zwolle FOX Sports 1  
6 feb om 20.45 uur Ajax - FC Groningen FOX Sports 1  

Australian Open-kampioen Wawrinka niet in Rotterdam

Stanislas Wawrinka heeft zich vanwege een blessure afgemeld voor het ABN AMRO World Tennis Tournament. Dat meldt de organisatie dinsdag. De Zwitser, die vorige maand de Australian Open won, heeft last van zijn been en moet rust houden. De Oezbeek Denis Istomin, de nummer 43 van de wereldranglijst, vervangt Wawrinka.

Toernooidirecteur Richard Krajicek baalt van de afzegging van de kersverse grandslamwinnaar. "Het is natuurlijk heel jammer voor ons en de fans dat Stan het advies heeft gekregen om tijdens ons toernooi rust te nemen", laat hij weten. Toch houdt hij de moed erin. "Met zes spelers uit de top twaalf verwacht ik nog steeds een uiterst spannende week toptennis."

[NBA] Durant leidt Oklahoma City wederom naar zege

Oklahoma City Thunder heeft maandag een overwinning geboekt in de NBA. Memphis Grizzlies werd met 86-77 verslagen door de koploper in de Western Conference. Kevin Durant was met 31 punten wederom de grote man. Indiana Pacers, lijstaanvoerder in het oosten, won eveneens.

De Grizzlies waren met een prima reeks bezig. De ploeg had voor maandag zes wedstrijden op rij gewonnen en staat negende in de Eastern Conference. Oklahoma City bleef voor het zevende achtereenvolgende duel ongeslagen in eigen huis. Vooral Durant steekt dit seizoen in grootse vorm. In de laatste tien wedstrijden scoorde hij in ieder duel minimaal 26 punten.

Indiana Pacers was met 98-79 te sterk voor Orlando Magic. De ploeg uit Florida bleef een groot gedeelte van het duel dicht in de buurt van de Pacers, maar kwam in het laatste kwart van de wedstrijd op een onoverbrugbare achterstand. Nummer twee in de Eastern Conference, Miami Heat, versloeg Detroit Pistons met 102-96. Dwyane Wade scoorde dertig punten, terwijl LeBron James daar niet veel voor onder deed: 24.

Overige uitslagen
Washington Wizards - Portland Trail Blazers 100-90
Brooklyn Nets - Philadelphia 76ers 108-102
Milwaukee Bucks - New York Knicks 101-98
New Orleans Pelicans - San Antonio Spurs 95-102
Dallas Mavericks - Cleveland Cavaliers 124-107
Denver Nuggets - Los Angeles Clippers 116-115
Utah Jazz - Toronto Raptors 79-94
Sacramento Kings - Chicago Bulls 99-70

Kromowidjojo tegen mannen bij 100 meter vrije slag

Ranomi Kromowidjojo komt bij de KNZB Challenger in Drachten uit op de 100 meter vrije slag bij de mannen. Dat heeft de zwembond dinsdag bekendgemaakt. Het toernooi, dat volgende week zaterdag plaatsvindt, is een voorbereidingswedstrijd op het internationale seizoen. Femke Heemskerk, Inge Dekker en Sebastiaan Verschuren doen ook mee in Drachten.

Bij het evenement hebben regionale zwemmers de mogelijkheid uit te komen tegen nationale toppers. Het is, afgezien van de trainingsstage in Thailand, de eerste wedstrijd dit seizoen voor de nationale zwemploeg.

Wiebes staatssecretaris van FinanciŽn

Koning Willem-Alexander heeft Eric Wiebes (VVD) dinsdag benoemd tot staatssecretaris van Financiën. Hij wordt om 14.00 uur op Paleis Noordeinde ontvangen voor de beëdiging, meldt de Rijksvoorlichtingsdienst.

Wiebes was tot dinsdag wethouder van Amsterdam. Hij werd al veelvuldig genoemd als meest waarschijnlijke opvolger van Frans Weekers (VVD). Die trad vorige week af vanwege de problemen met toeslagen bij de Belastingdienst.

Je eigen wereld creŽren in Just Cause 2-multiplayer

Just Cause 2, een singleplayer shooter van origine, krijgt naast de talloze servers met multiplayer-support nu ook een server waar men hun eigen huizen, gebouwen, dorpen etc. kan bouwen. Dat niet alleen, het is ook mogelijk om je eigen gamemodi te creëren met gebruik van LUA-scripts. 

Hoe gaat dat allemaal te werk? Jman100, de schepper van deze mod, toont je hoe.

Link naar de mod staat in de bronvermelding.

Windtunnelproblemen Ferrari voorbij

De problemen die het Formule 1-team Ferrari met de windtunnel heeft gehad zijn voorbij, zo heeft coureur Fernando Alonso gemeld. De Italianen hebben enige jaren geworsteld met windtunneldata die niet overeenkwamen met de gegevens op het circuit.

Ferrari heeft de windtunnel nu compleet gerenoveerd en opnieuw gecorrelleerd. In de tussentijd weken de Italianen regelmatig uit naar Keulen waar faciliteiten van Toyota gebruikt konden worden. De test vorige week in Jerez met de nieuwe F14 T heeft uitgewezen dat de problemen voorbij zijn, zo heeft teambaas Stefano Domenicali gemeld.

Alonso is het met hem eens, zo laat hij CNN weten. "De auto laat enkele goede dingen zien en de auto gedraagt zich volgens de data precies zoals deze ontworpen is. Op dat vlak is niets meer mis, niets om zorgen over te maken, maar we hebben nog veel werk voor de boeg."

GTA V schiet omzet Take-Two de ruimte in

Dat Grand Theft Auto V een immens populair spel is geworden wist iedereen al, maar nu blijkt pas echt hoe winstgevend het spel is geweest voor uitgever Take-Two Interactive. Bij de presentatie van hun kwartaalcijfers over het vierde kwartaal maakte het bedrijf bekend dat het spel 32,5 miljoen keer over de toonbank is gegaan.

Het kwartaal is, voornamelijk dankzij GTA V, afgesloten met een omzet van 1,86 miljard dollar en een winst van 578,4 miljoen dollar. Ter vergelijking, in hetzelfde kwartaal in 2012 kwam de omzet uit op 415,5 miljoen dollar en de winst op 70,9 miljoen dollar.

Take-Two-baas Strauss Zelnick gaf aan dat de cijfers, naast de gigantische boost van GTA V, ook te danken waren aan de goede verkopen van NBA 2K14 en WWE 2K14 en de groeiende online opbrengsten vanuit GTA Online.

Met de releases op Xbox One en PlayStation 4 en hoogstwaarschijnlijk op pc van Grand Theft Auto V lijkt het erop dat het spekken van de kas voorlopig nog wel even doorgaat. Grand Theft Auto V is momenteel beschikbaar op Xbox 360 en PlayStation 3.

Seksfilm naakte studentes online

Gawker heeft de hand weten te leggen op een uiterst smakelijk filmpje. Hierin heeft een vijftal uiterst lekkere studentes seks met elkaar in een Amerikaanse universiteitsbibliotheek.

Het seksfilmpje is al in novermber gemaakt maar pas nu in omloop gebracht. Het is geschoten in de bibliotheek van de prestigieuze Columbia-universiteit.

In de seksfilm, die 'Initiatiøn' is gedoopt (Inwijding), hebben de studentes drie minuten lang seks met rijzwepen, een kippenlijk, melk en eieren. En uiteraard krijgen we veel tieten te zien. En een paar twerkende studentes.

Volgens Gawker zit er nog een verhaal achter het filmpje ook. Voor zo ver het boeiend is, natuurlijk. De makers wilden namelijk de rituelen van geheime studentengenootschappen op Amerika's meest toonaangevende universiteiten onderzoeken. Zij hebben met het korte pornofilmpje een feministische vuist willen maken.

Benieuwd naar de video? Deze is hier te zien! (Zwaar NSFW, uiteraard...)

'Disney Infinity krijgt Marvel- en Star Wars-poppetjes'

Ouders en grootouders kunnen alvast gaan sparen, want volgens meerdere bronnen komt Disney Interactive in de nabije toekomst met twee nieuwe sets speelpoppetjes voor hun sandboxgame Disney Infinity. Het zou gaan om een set Marvel-poppetjes en een set Star Wars-poppetjes.

Met de nieuwe sets moet het spel gaan zorgen voor een acceptabele winstgevendheid bij Disney Interactive. In het derde kwartaal van 2013, het kwartaal dat Disney Infinity uitkwam, wist het met een omzet van 396 miljoen dollar te zorgen voor een nettowinst in het kwartaal. Dit was echter pas het tweede winstgevende kwartaal voor de vijf jaar oude divisie van Disney.

De geruchten gaan dan ook dat Disney Interactive niet alleen meer gaat investeren in Disney Infinity, maar dat er ook een ontslaggolf van enkele honderden medewerkers aan zit te komen. Kort geleden gaf Disney Interactive-baas Jimmy Pitaro in een intern memo ook al aan dat hij de divisie gaat reoganiseren. De ontslaggeruchten lijken dus niet helemaal uit de lucht gegrepen.

Of de Marvel- en Star Wars-sets voor Disney Infinity inderdaad voor meer winst gaan zorgen moet nog gaan blijken. Er is namelijk nog niets bekend over wanneer ze te koop zijn. Volgens berichten zijn de poppetjes op dit moment in ontwikkeling bij Disney.

Hollandse kroketten niet welkom in Sochi

Nederlandse snackfabrikanten kunnen geen kroketten bij het Holland Heineken House in Sochi krijgen. Rusland houdt de Nederlandse producten bij de grens namelijk tegen, meldt snackfabrikant Van Dobben. "De Russen hebben allerlei restricties op de invoer van vlees uit Nederland", zegt een woordvoerder van het bedrijf.

"Daarom was het onmogelijk onze kroketten in te pakken en op te sturen, zoals we normaal doen", gaat de woordvoerder verder. Hoewel in de kroketten van het bedrijf geen varkensvlees zit, kunnen andere snacks lijden onder het importverbod dat Rusland heeft afgekondigd op varkensvlees uit de Europese Unie, omdat in Litouwen Afrikaanse varkenspest werd aangetroffen.

Toch hoeven Oranje-bezoekers van de Olympische Winterspelen niet bang te zijn dat ze het moeten doen met iets 'wat de boer niet kent'. Van Dobben-kok Piet Brink, die in Sochi is, heeft een Russische chef-kok op pad gestuurd om de benodigde ingrediënten lokaal in te kopen. De kroketten worden straks ter plekke door Brink en enkele medewerkers met de hand gerold, zegt een woordvoerder van de fabrikant.

Normaal worden de kroketten in een fabriek gemaakt. "Brink moet er straks honderden per dag rollen, dus het wordt flink aanpoten", zegt de woordvoerder. "Maar gelukkig heeft hij hier veel ervaring in en dus we hebben er alle vertrouwen in dat de kwaliteit er niet onder zal lijden."

Lingo loopt moeilijk

Lucille Werner maakt zich geen zorgen over de kijkcijfers van Lingo. Het TROS-spelprogramma verhuisde eerder dit jaar van Nederland 1 naar 2 en naar een nieuw tijdstip. Van de zevenhonderdduizend kijkers vorig jaar hield de show er de afgelopen weken vierhonderdduizend over. "Er is hier geen stress", verzekert de presentatrice dinsdag in De Telegraaf.

Volgens Werner hebben Lingo-kijkers 'wat meer tijd nodig' om mee te verhuizen. "Nederland 2 is simpelweg een heel ander kanaal dan Nederland 1", gaat ze verder. Heimwee naar haar nieuwe plek, die is ingenomen door De Wereld Draait Door, heeft ze niet. "Die hoort daar, dat zie je ook aan de kijkcijfers die ontzettend zijn toegenomen. Wij bouwen ondertussen verder."

Reisinformatieborden langs snelweg werken nog niet

De storing bij de digitale borden met actuele reisinformatie langs de snelwegen is dinsdag aan het eind van de ochtendspits nog niet verholpen. Rijkswaterstaat weet ook niet wanneer ze het weer doen, omdat de oorzaak van de storing nog niet duidelijk is.

Het gaat om de borden waarop bijvoorbeeld wordt aangegeven hoeveel minuten het nog duurt voor de weggebruiker bij een bepaald knooppunt is. "Die informatie wordt automatisch gegenereerd maar dat werkt sinds maandagavond niet meer", legt een woordvoerder uit.

Rijkswaterstaat kan nog wel handmatig teksten op de borden zetten, bijvoorbeeld over omleidingsroutes. De matrixborden, waarop bijvoorbeeld een maximumsnelheid of een rood kruis kan worden weergegeven, doen het wel gewoon.

Weggebruikers wordt aangeraden de laatste informatie over files en andere vertragingen te volgen via radio, internet of op navigatiesystemen.

Woning Hoffman bezaaid met pakketjes heroÔne

De woning van Philip Seymour Hoffman lag vol met drugs. In eerst instantie kwam naar buiten dat de politie tien zakjes heroïne vond in het appartement waar de acteur dit weekeinde dood werd aangetroffen met een naald in zijn arm. Het gaat echter om 'minstens vier dozijn kleine pakketten', die allemaal heroïne bevatten.

In Hoffmans appartement werden ook voorwerpen voor drugsgebruik aangetroffen, zoals ongebruikte naalden en een verkoolde lepel. Daarnaast zijn er meerdere soorten medicijnen gevonden. De resultaten van de autopsie op het lichaam van de acteur, die 46 jaar is geworden, worden dinsdag verwacht.

Bruno Mars' Super Bowl-show best bekeken ooit

Bruno Mars heeft geschiedenis geschreven met zijn optreden tijdens de Super Bowl. Zijn show in de pauze van de finale van het American footballseizoen is bekeken door 115,3 miljoen Amerikanen. Nooit eerder stemden zoveel kijkers af op de Super Bowl-pauzeshow.

Mars snoept het record af Madonna, schrijft de Amerikaanse film- en tv-website Deadline. Het optreden dat zij twee jaar geleden gaf met Nicki Minaj en M.I.A. wist 114 miljoen mensen te boeien. Mars werd zondag vergezeld door de Red Hot Chili Peppers.

Facebook viert tiende verjaardag

Het is de blauwdruk van elk internetsucces: begonnen op een zolderkamer door jonge, ambitieuze techneuten, omarmd door miljoenen gebruikers en sindsdien uitgegroeid tot een miljardenbedrijf. Facebook, dat dinsdag zijn tiende verjaardag viert, volgde alle gebruikelijke stappen en behoort inmiddels tot de grootste internetbedrijven ter wereld.

Het sociale medium van wonderkind Mark Zuckerberg krijgt maandelijks bezoek van meer dan 1,2 miljard gebruikers, ruim een zesde van de totale wereldbevolking. Allemaal zien zij - via hun computer, tablet of telefoon - de strategisch geplaatste advertenties, die Facebook vorig jaar een omzet van bijna 7,9 miljard dollar (5,9 miljard euro) bezorgden.

Dat Zuckerberg op 4 februari 2004 al van zo'n goudberg durfde dromen, lijkt echter onwaarschijnlijk. De oprichter en topman begon toen samen met enkele kamergenoten een sociaal netwerk voor studenten aan de prestigieuze universiteit van Harvard. Vanwege het grote succes besloten zij de site ook open te stellen voor andere Amerikaanse studenten.

In september 2006 werden ook niet-studenten toegelaten tot Facebook en amper twee jaar later verscheen een Nederlandstalige versie van de site. Waar het netwerk aan het einde van zijn eerste jaar ongeveer een miljoen leden had, waren dat er vijf jaar later een slordige 350 miljoen. En elk kwartaal kwamen daar ongeveer honderd miljoen nieuwe gebruikers bij.

Gedurende die periode van enorme groei toonden verschillende bedrijven interesse voor de snelgroeiende internetonderneming. In 2006 zou Yahoo een bod van een miljard dollar hebben gedaan op Facebook, terwijl ook Google en Microsoft achter het internetconcern aanzaten. Een overname ketste echter telkens af.

Toen Facebook acht jaar bestond, besloot Zuckerberg het bedrijf gedeeltelijk naar de beurs te brengen. De aandelen in het bedrijf gingen voor 38 dollar per stuk over de toonbank, waardoor het sociale medium zijn waarde zag stijgen naar ruim honderd miljard dollar. Facebook kende daarmee de grootste beursgang van een internetbedrijf ooit.

Kort na de aandelenuitgifte zakte het aandeel in het internetbedrijf echter tot ver onder de introductiekoers. Beleggers maakten zich zorgen omdat Facebook nauwelijks geld verdiende aan advertenties op de mobiele versie van zijn site, terwijl het aantal mobiele bezoekers juist stevig steeg.

Vorig jaar kwam daar plots verandering in. De inkomsten uit mobiele advertenties namen steeds verder toe tot ruim 1,3 miljard dollar in het vierde kwartaal van vorig jaar. Dat was ruim de helft van de totale advertentie-inkomsten. Een jaar eerder was dat nog maar 23 procent van de totale inkomsten.

Toen beleggers doorkregen dat Facebook ook aan het groeiende mobiele gebruik kon verdienen steeg het aandeel weer fors. Waar het sociale medium in de eerste maanden van vorig jaar rond de 25 dollar koerste, steeg het aandeel in het laatste half jaar tot ver boven de introductiekoers.

Na de meest recente presentatie van de jaarcijfers vorige week was het waardepapier van het sociale netwerk even 62,57 dollar waard. Hoewel de koers sindsdien weer iets inzakte, lijkt Zuckerberg de twijfel bij beleggers na de beursgang voorlopig te hebben weggenomen. Tijdens het presenteren van de jaarcijfers keek de oprichter dan ook vol optimisme naar de toekomst, waarin hij 'ook de rest van de wereld' op zijn netwerk wil aansluiten.

Nieuwe problemen met PlayStation 4

Er zijn nieuwe problemen voor PlayStation 4 opgedoken. Diverse gebruikers melden namelijk dat ze last hebben van een probleem wat resulteert in geen geluid, een controller die niet meer werkt en een oneven raster-achtige weergave dat op het scherm verschijnt.

Overschakelen naar de veiligemodus helpt in dit geval niet en het probleem doet zich gelijk voor zodra de console is ingeschakeld. Diverse gebruikers, zijn inmiddels geconfronteerd met soortgelijke probleemen, variërend in games zoals Battlefield 4, Killzone: Shadow Fall en Assassin's Creed 4. Het is niet altijd zo goed zichtbaar als op de onderstaande foto's, maar nog steeds erg merkbaar.

PlayStation 4 probleem

Ass. Creed 4 Grid

BF4 Grid

Skobrev en Yuskov sneller dan Kramer

Gisteren hebben de Russische schaatsers een goede generele gehad voor de vijf kilometer aanstaande zaterdag. Ivan Skobrev en Denis Yuskov waren tijdens een trainingswedstrijd in de Adler Arena in Sochi sneller dan Sven Kramer op de 3000 meter, die vorige week in Thialf een trainingswedstrijd aflegde. 

Skobrev won gisteren de internationale trainingswedstrijd over drie kilometer in 3.43,49 minuten, Yuskov werd tweede in 3.43,53. De Nederlanders deden niet mee aan deze wedstrijd. De 1000 meter werd gewonnen door de Kazak Denis Kuzin in 1.09,85 minuten. 

Kramer reed afgelopen zaterdag in Thialf 3.44,02 op de drie kilometer. Daarbij moet wel gezegd worden dat de omstandigheden in Sochi beter waren dan in Heerenveen. 

KPN schrapt komende twee jaar 1500 tot 2000 banen

KPN schrapt de komende twee jaar nog eens vijftienhonderd tot tweeduizend banen in Nederland. Dat heeft het telecombedrijf dinsdag gemeld in de jaarcijfers. KPN wil inkrimpen door producten, klantprocessen, netwerken en IT-systemen te vereenvoudigen. Hierdoor moet vanaf 2016 jaarlijks meer dan driehonderd miljoen euro worden bespaard aan operationele kosten en investeringen.

In 2011 maakte de telecomreus al bekend een vier- tot vijfduizend Nederlandse banen te schrappen over de volgende vijf jaar, tot wel een kwart van het totale personeelsbestand. Die reorganisatie is nu afgerond. 4.650 banen verdwenen in totaal, maar dat is voor KPN dus niet voldoende.

KPN maakte dinsdag bekend 108 miljoen euro verlies te hebben geleden in het vierde kwartaal. Dat is wel minder dan in dezelfde periode een jaar eerder, toen het 263 miljoen euro verlies leed. KPN had last van groeiende concurrentie, met name op de mobiele markt. Over heel 2013 boekte KPN 293 miljoen euro winst, 6,7 procent minder dan in 2012.

Kinderen doodgeschoten in zuiden Thailand

Gewapende lieden hebben maandagavond een huis in het zuiden van Thailand onder vuur genomen. Drie jongetjes werden doodgeschoten, hun ouders raakten gewond, zei de politie.

Het gezin was onderweg naar huis van de moskee. Vlak voordat ze naar binnen wilden gaan, werden ze vanaf de weg beschoten. De politie onderzoekt of de aanval het werk was van islamitische opstandelingen, die actief zijn in het roerige zuiden van Thailand. De opstandelingen hebben in het verleden vaker geloofsgenoten aangevallen die in hun ogen te welwillend zijn ten opzichte van de autoriteiten.

Sinds moslims in Zuid-Thailand in 2004 in opstand kwamen, zijn meer dan vijfduizend mensen om het leven gekomen.

Knegt is geen toerist meer in Sochi

Voor Sjinkie Knegt wacht maandag bij de Olympische Spelen de eerste kans op mogelijk eeuwige roem. De mannen openen het shorttracktoernooi met de 1500 meter, de afstand waarop de 24-jarige Fries individueel de beste papieren heeft. De slechte generale onlangs bij de EK heeft hij uit zijn hoofd gezet.

Knegt struikelde in Dresden in de finale over de Fransman Thibaut Fauconnet, een van de frustratiemomenten die uiteindelijk leidde tot het 'middelvingerincident' dat hem op de slotdag na de aflossing diskwalificatie opleverde. Daarover is genoeg gezegd en geschreven, vindt Knegt die er een dag later naar eigen zeggen 'klaar' mee was.

Maar dat verrassend matige optreden op 'zijn' afstand had hem verbaasd. "Ik was nerveus, dat snapte ik zelf niet. Het ging niet best, misschien was ik te scherp." Zijn coach Jeroen Otter weet dat de slechte ervaring in Dresden geen belemmering hoeft te zijn als er maandag in Sochi om de eerste shorttrackmedaille wordt gestreden. Zijn pupil heeft "een soort Alzheimer" zegt de bondscoach. Knegt: "Ik blijf niet lang hangen in fouten, in een toernooi ben ik niet snel van mijn stuk te brengen."

In de wereldbekerwedstrijd van Turijn - het eerste olympisch kwalificatietoernooi - keerde hij in november terug na een knieblessure met een bronzen plak op de 1500 meter. "Ik kan gewoon lange, hoge snelheden aan en ik heb in de laatste drie ronden normaal nog een versnelling over. De 1000 meter is voor mij lastiger omdat vanaf de start het tempo zo hoog is dat je er bijna niet langs komt. Je moet bij de start meteen op de juiste positie uitkomen."

Het worden zijn tweede Spelen. Vancouver was wennen voor de shorttracker die gewoon is dat bij grote toernooien in 3 dagen alle prijzen worden verdeeld. Ook in Sochi, waar de ploeg zondag al arriveerde, zitten er 10 dagen tussen de eerste en de laatste dag van het shorttracktoernooi. "Het was in Vancouver 3 weken vrijwel niets doen. Ik ging vooral te veel eten, want dat kon daar 24 uur per dag. Eén keer trainen op een dag en af en toe een wedstrijdje. Het was best saai."

In 4 jaar heeft hij veel geleerd. "Het kan in alle opzichten nog beter. Ik ben nog niet heel oud maar ervaring heb ik inmiddels wel. Ik moet alleen nog iets verzinnen zodat ik me in Sochi niet stierlijk zal vervelen."

In Vancouver strandde hij op de 1500 meter in de halve fnale. "Maar alles was anders toen. Ik ging erheen als toerist, had niks te verliezen. Nu doe je mee om de medailles. Misschien word ik toch nog wel zenuwachtig."

[Foto] Maaike Ouboter in het Utrechtse Vredenburg Leeuwenbergh

Hoewel ze het tv-programma “De Beste Singer-Songwriter van Nederland” niet won, domineerde Maaike Ouboter vorig jaar de Nederlandse hitlijsten. Haar nummer “Dat ik je mis” werd al een maand na de audities platina. Gedurende de maand januari deed Maaike een korte tour langs intieme, bijzondere locaties om nieuwe liedjes voor het publiek uit te proberen. Uitverkochte zalen. En dat is best knap als je bedenkt dat er nog geen debuutalbum uit is en de meeste liedjes nog nooit te horen zijn geweest op internet of tv.

Van Calker heeft goed gevoel bij baan in Sochi

Edwin van Calker denkt dat hij op de Olympische Spelen van Sochi hoge ogen kan gooien. De baan lijkt volgens de Nederlandse bobsleeër in niets op die van vier jaar geleden in Vancouver, waar hij niet naar beneden durfde met de viermansbob. Dat kwam Van Calker in Nederland op veel kritiek te staan.

Voor een herhaling van vier jaar geleden hoeft niemand bang te zijn, belooft Van Calker. "De baan in Sochi is minder technisch. De banen in Noord-Amerika en Canada zijn erg technisch met veel bochten. In Europa kun je meer snelheid maken. De Russen hebben er in Sochi een geweldig bouwwerk neergezet."

De prestaties van Van Calker vielen dit seizoen flink tegen, maar hij schijnt net op tijd in vorm te zijn. Op het EK in Königssee werd Van Calker vijfde met de viermansbob, en tijdens de tweede run zetten Van Calker en zijn mannen zelfs de snelste tijd neer.

"We hebben in Königssee mooie dingen laten zien. Die bobbaan ligt mij gewoon", zegt de 34-jarige piloot. "Dit geeft mij een erg goed gevoel, na de dip die wij hebben gehad aan het begin van dit jaar. De stijgende lijn hebben we te pakken. Dit is een mooie afsluiting van het wereldbekerseizoen."

Vooruitblikkend op Sochi ziet Van Calker kansen voor zichzelf. "De baan lijkt een beetje op die van La Plagne. In het verleden hebben wij daar goed gepresteerd. Het materiaal is op deze banen erg belangrijk. Ons materiaal loopt goed, dus we gaan met vertrouwen naar Sochi toe. Er kunnen daar mooie dingen gebeuren."

Aan een voorspelling wil Van Calker zich niet wagen. Goede runs sleeën, daar gaat het de bobsleepiloot om. "We moeten gewoon hard starten, verstand op nul en gewoon genieten. Dan zien we wel waar het eindigt."

De bobsleeërs komen pas laat in actie. Op 17 februari worden de eerste medailles verdeeld bij de tweemansbob mannen. Van Calker en zijn team - remmers Bror van der Zijde, Sybren Jansma, Arnold Klaassen en Yannick Greiner - komen dan ook pas op 10 februari aan in Sochi. "Op 10 februari vliegen we pas naar Sochi. De wedstrijd voor de viermansbob is pas in het laatste weekend, en ook de tweemansbob komt pas laat aan bod. Het heeft geen zin om dan al begin februari te gaan. We kunnen in Europa beter trainen."

Nederlandse journaliste weg uit Egypte

Een Nederlandse journaliste die in Egypte werd aangeklaagd zit in een vliegtuig op weg naar Nederland. Het gaat om freelancer Rena Netjes, die onder meer voor Het Parool, BNR Nieuwsradio en als producer voor de NOS werkt, meldt de NOS dinsdagochtend.

De Nederlandse ambassade zou hebben bemiddeld bij haar vertrek. In een onderzoek dat zich richt op nieuwszender Al-Jazeera worden Netjes, twee Britten en een Australiër in Egypte verdacht van het verspreiden van valse geruchten waarmee de nationale veiligheid in gevaar zou zijn gebracht. Nog eens zestien Egyptenaren worden verdacht van lidmaatschap van een terreurorganisatie.

Al-Jazeera zou gekleurde journalistiek bedrijven en vooral de kant van de Moslimbroederschap kiezen. Die organisatie werd in december bestempeld als terreurorganisatie. De journalisten zouden beelden zo hebben 'gemanipuleerd' dat de buitenwereld de indruk kreeg dat er een burgeroorlog gaande is. Die beelden zouden de Moslimbroederschap hebben moeten helpen zijn doelen te bereiken.

Netjes zegt volgens de NOS zelf dat ze alleen een achtergrondgesprek heeft gehad met een medewerker van Al-Jazeera die goed is geïnformeerd over radicale groepen. Ze heeft zelf nooit voor Al-Jazeera gewerkt.

Netjes werd een jaar geleden al eens in Egypte gearresteerd voor het opleggen van de westerse cultuur aan Egyptenaren terwijl ze een reportage over werkloosheid onder jongeren maakte. Ze zat toen een nacht vast in een cel.

Aanpassingen Frans familierecht op lange baan

De Franse regering heeft geplande wijzigingen aan het familierecht op de lange baan geschoven. Dat gebeurde nadat zondag tienduizenden mensen de straat op waren gegaan om te protesteren tegen 'homovriendelijke hervormingen' die volgens hen ingaan tegen het traditionele gezin.

De demonstranten keerden zich onder meer tegen het legaliseren van kunstmatige inseminatie voor vrouwenkoppels en draagmoederschap voor homostellen. Hoewel de regering van president François Hollande stelt geen plannen in die richting te hebben, hebben parlementariërs aangekondigd die hervormingen wel in de nieuwe wet te willen verwerken.

De regering liet daarop maandag weten dat nieuwe regels niet voor het einde van dit jaar te verwachten zijn.

Tientallen doden bij gevechten in CAR

Gevechten tussen christenen en moslims in de Centraal-Afrikaanse Republiek hebben de afgelopen dagen aan zeker 75 mensen het leven gekost. Dat heeft een priester in het stadje Boda, waar de gevechten plaatsvonden, gezegd.

De vlam sloeg vijf dagen geleden in de pan in Boda, een stadje op zo'n honderd kilometer van de hoofdstad Bangui. Veel gesneuvelde islamitische strijders werden snel begraven, wat volgens de priester betekent dat het dodental van de afgelopen dagen nog hoger kan uitvallen.

In de hoofdstad Bangui raakten vredestroepen uit Burundi slaags met islamitische milities. Het waren de zwaarste gevechten sinds Frankrijk in december militairen naar de CAR stuurde om het geweld een halt toe te roepen.

Islamitische milities pleegden vorig jaar in maart een coup in de overwegend christelijke CAR. Christelijke milities, de zogenoemde anti-Balaka, vormden zich en bonden de strijd aan met de nieuwe machthebbers. In december probeerden de christenen een coup te plegen. Bij het sektarische geweld dat volgde kwamen in enkele dagen meer dan duizend mensen om in Bangui. De islamitische president Michel Djotodia, die vorig jaar de macht greep, nam uiteindelijk vorige maand de benen.

De moslimbevolking raakt nu hun leider is verdreven steeds verder in het nauw. Mensenrechtenorganisatie Amnesty luidde maandag de noodklok over het plaatsje Yaloke, in het noordwesten van het land. Christelijke strijders stelden de islamitische inwoners van het stadje zondag voor een ultimatum: ze hadden 24 uur de tijd om de stad te verlaten. "Zo'n tweeduizend mensen probeerden zich in tien trucks te proppen", aldus Joanne Mariner van Amnesty. Een van de trucks viel om omdat zoveel mensen een plekje probeerden te veroveren. "Iedereen rende voor zijn leven. Het was totale paniek."

CD: The Temperance Movement - The Temperance Movement

Wellicht ken je ze van een roadtrip door het zuidwesten van de VS of simpelweg van televisie; de ietwat aftandse, doorleefde kroegen waar op vrijdag- en zaterdagavonden de lokale bluesrock de toon zet. Neonlichten van drankmerken bekleden de muren en geven het donkere hol nog wat sfeer. Houten, gammele barkrukken flankeren de bar die versierd is met hoge taps. De spiegelwand erachter wordt grotendeels bedekt door krachtige destillaten van eigen bodem. Getatoeëerde arbeiders vieren het einde van een vermoeide werkweek. Vrouwen met een schel 'Southern' accent vechten om de aandacht van deze mannen en moeten wedijveren met een handjevol televisies die de sportprestaties van de afgelopen dagen samenvatten. In de hoek staat een eenvoudige verhoging waar later op de avond een aantal bebaarde mannen met John Deere-petjes en geruite overhemden in het weekend stoom komen afblazen en vuige maar troostende bluesrock uit de speakers laten schallen.

'Sta testen medicijn op ziek kind toe'

Het moet gemakkelijker worden om nieuwe medicijnen op ernstig zieke kinderen uit te testen. Die oproep doen kinderartsen, academische ziekenhuizen, ouders en patiëntenorganisaties in een brandbrief aan de Tweede Kamer, schrijft de Volkskrant dinsdag.

In een wetsvoorstel van minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) blijven de regels rond het testen van medicijnen op kinderen streng. De minister vindt dat kinderen kwetsbaar zijn en moeten worden beschermd. Maar hierdoor hebben ernstig zieke kinderen ook geen toegang tot veelbelovende medicijnen omdat die hier niet mogen worden getest, zegt kinderarts-oncoloog Michel Zwaan van de Nederlandse Vereniging voor Kinderartsen in de krant.

Pas als medicijnen tien jaar geregistreerd staan, mogen ze in Nederland worden toegediend. In landen als Groot-Brittannië, Duitsland en Frankrijk zou veel meer medicijnonderzoek op kinderen worden toegestaan. Nederland neemt volgens Zwaan in Europa een uitzonderingspositie in.

Kinderen met een ernstige ziekte zouden vaak versneld volwassen worden en goed in staat zijn om de risico's af te wegen. Een commissie met onder meer ouders van zieke kinderen die door Schippers werd opgericht om de kwestie te onderzoeken concludeerde eerder dat de mogelijkheden juist moeten worden verruimd. Toch legde Schippers dat advies naast zich neer.

Schippers zegt in de krant onverminderd achter het voorstel te staan. Volgens haar is in het wetsvoorstel een balans gevonden tussen bescherming van kinderen enerzijds en de ontwikkeling van nieuwe therapieën voor ernstig zieke kinderen anderzijds.

Kabinet verbiedt combi drugs en drank achter stuur

Het wordt verboden om onder invloed van drugs en alcohol in de auto te stappen. Dat staat in een wetsvoorstel van minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) en minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD), schrijft De Telegraaf dinsdag.

Nu is het nog toegestaan om voor het rijden een kleine hoeveelheid drugs te gebruiken en een beetje te drinken. Voor drugs en drank gelden namelijk afzonderlijke limieten. In de wet wordt er nog geen rekening mee gehouden dat de rijvaardigheid achteruit holt als de twee worden gecombineerd. Dat willen Opstelten en Schultz nu veranderen.

Het blijft toegestaan om onder invloed van een kleine hoeveelheid drugs of drank te rijden, maar zodra iemand de drugs en drank of meerdere drugs combineert is hij altijd in overtreding. Dan geldt namelijk een nullimiet.

De nieuwe wet moet halverwege volgend jaar ingaan. De wet regelt ook dat agenten weggebruikers kunnen verplichten een speekseltest te doen.

Muziek in Steam

Valve is bezig met het testen van de nieuwe ‘Steam Music’ functie. Deze functie voegt muziek toe aan het Steam platform welke je kunt afspelen tijdens het gamen. Er zal geen muziek verkocht worden en het wordt geen betaalde streaming dienst zoals Spotify.

Het idee is simpel, je vertelt Steam waar je muziek collectie staat opgeslagen en alles zal toegevoegd worden in Steam, inclusief album hoesjes mochten die aanwezig zijn. Hierna kun je via de ‘Steam overlay’ je muziek afspelen.

De Steam Music bèta is op dit moment alleen beschikbaar voor SteamOS en ‘Big Picture mode’ waarbij de normale desktop interface later aan bod komt. Je kunt je aanmelden door lid te worden van de ‘Steam Music’ Steam-groep, waar willekeurige leden uitgekozen worden om te testen.

Steam Music 1

Steam Music 2

Steam Music 3

[vid] Murdered: Soul Suspect naar Xbox One

Square Enix heeft bekendgemaakt dat Murdered: Soul Suspect uitkomt op Xbox One. Eigenaren van de geïmporteerde console kunnen dus binnenkort een spookachtige detective spelen.

Het spel draait om een politieagent die zijn eigen moord onderzoekt als geest. De speler moet hierbij in de lichamen van levenden duiken en praten met andere geesten om meer te weten te komen over de moord. Ondertussen zijn er demonen die uitgeschakeld moeten worden.

Murdered: Soul Suspect is ergens vroeg in 2014 uit voor PlayStation 3, pc, Xbox 360 en Xbox One. Er wordt over een PlayStation 4-versie gerept, maar daar wilde de uitgever geen zekerheid over geven.

PSV wees eerste bod op Matavz af

PSV raakt Tim Matavz mogelijk nog deze maand kwijt. Rubin Kazan heeft zich officieel gemeld voor de Sloveense spits. Dat bevestigt PSV bij monde van technisch directeur tegenover Voetbal International.

De huidige nummer elf van de Russische Premjer Liga ziet in Matavz de gewenste versterking voor de voorhoede. De ploeg wist in de eerste 19 competitieduels slechts 21 doelpunten te maken.

In de meeste Europese landen is de transfermarkt inmiddels reeds gesloten, maar dat geldt niet voor Rusland. Clubs uit Rusland mogen nog tot 27 februari nieuwe spelers inschrijven bij de nationale voetbalbond.

Brands verklaarde tegenover VI dat Rubin Kazan de voorkeur gaf aan een tijdelijke overgang. PSV heeft een aanbod tot verhuur echter afgewezen. Een nieuw voorstel, van definitief karakter, behoort volgens het weekblad tot de mogelijkheden.

Bij Rubin Kazan moet Matavz de opvolger worden van José Salomon Rondón. Laatstgenoemde werd afgelopen vrijdag voor achttien miljoen euro overgedaan aan competitiegenoot Zenit Sint-Petersburg.

Matavz is momenteel herstellende van een knieblessure. Voordat die kwetsuur hem afgelopen november velde, was hij in een hevige concurrentiestrijd verwikkeld met Jürgen Locadia. Beide aanvallers mochten met regelmaat in de basis aantreden van Phillip Cocu.

Advocaat over toekomst: "Weet het ťcht nog niet"

Het contract van Dick Advocaat bij AZ loopt af aan het einde van het seizoen. Waar de coach volgend seizoen aan het roer staat is ook voor hem zelf een raadsel. AZ wil graag nog een seizoen door met de Haagse trainer.

"Ik krijg steeds de vraag of ik langer bij AZ blijf, maar dat weet ik écht nog niet. Daar ben ik eerlijk in", zei Advocaat maandag op de persconferentie in aanloop naar het duel met Vitesse.

"Ik moet de keuze maken tussen dit en een grote club in het buitenland", vervolgt de trainer. "Dat tweede kriebelt ook wel, als ik wedstrijden op tv zie. Ik ben nu met de clubleiding van AZ bezig om te kijken hoe dit elftal zich kan verbeteren. Er zit nog groei in deze ploeg. Dat proeven de spelers ook. Het kan zijn dat ik daar onderdeel van wil blijven uitmaken."

Afgelopen weekend gaf Advocaat aan nog altijd veel aanbiedingen te krijgen vanuit het buitenland. "Je moet perspectief zien om in de competitie mee te doen. Ik heb nog steeds aanbiedingen die komen. Ongelofelijk, maar het gebeurt nog steeds. Mijn leeftijd gaat nu ook een beetje meespelen. Ik heb het enorm naar mijn zin. Het is een geweldige club om bij te werken. We moeten afwachten."

Boer vindt vrouw

Het zevende seizoen van Neerlands grootste kijkcijferhit is ten einde. Het waren weer negen prachtige weken. De media stonden de afgelopen maanden vol van het nieuwe concept. Geen kleibeukers uit Baflo, Spierdijk of Meddo deze keer, maar een stel vrijgevochten gelukszoekers die ons koude kikkerlandje lang geleden achter zich hebben gelaten, ten faveure van het grote buitenlandse avontuur.

Het enige verschil dat ik heb opgemerkt is een enkel watervalletje in de kantlijn, want de boeren waren volledig inwisselbaar voor hun honkvaste evenknieën uit eerdere seizoenen.

Barcelona wil beste complex ter wereld

FC Barcelona is van plan het Camp Nou in een nieuw jasje te steken. In april moeten de socios over het plan stemmen. Maandag gaf de Catalaanse topclub een presentatie over de plannen voor een grondige renovatie.

Volgens vertegenwoordigers van Barcelona zou het nieuwe Camp Nou het beste sportcomplex van de wereld worden. De regerend Spaans landskampioen zal diep in de buidel moeten tasten om de plannen te realiseren. Met de verbouwing is een prijskaartje van 600 miljoen euro gemoeid. Die kosten moeten deels gedekt worden door de verkoop van de stadionnaam.

Als de clubleiding haar zin krijgt, zal de wereldberoemde voetbaltempel over enkele jaren liefst 105.000 supporters kunnen herbergen. Het stadion moet bovendien worden voorzien van een verschuifbaar dak.

Tijdens de persconferentie naar aanleiding van de renovatieplannen deed vice-voorzitter Javier Faus geen moeite om zijn enthousiasme te verbergen. "Geen enkele stad ter wereld heeft een complex van het type dat wij willen bouwen. Niet Londen, niet Parijs, niet New York en niet Madrid", zo liet hij weten.

Omdat een commerciële partij zijn naam aan het stadion kan verbinden, vallen de kosten volgens Faus te overzien. "De 'tweede naam' van het stadion zal 150 miljoen euro opbrengen. Wie het betreffende bedrijf zal worden, wordt via een internationale competitie bepaald."

PSV houdt vertrouwen in technische staf

Dat de functie van Phillip Cocu bij een deel van de PSV-aanhang ter discussie staat behoeft geen uitleg. Marcel Brands wil echter niets weten van een vertrek van de trainer. De resultaten die PSV dit seizoen boekt stroken niet met het verwachtingspatroon dat er jaarlijks in Eindhoven heerst.

Afgelopen weekend kreeg de ploeg tijdens de uitwedstrijd tegen RKC Waalwijk de volgende domper te verwerken. Voor het derde opeenvolgende seizoen ging PSV onderuit bij de provinciegenoot (2-0). Het puntentotaal na 21 speelronden is historisch laag, zo becijferde NUsport. Het is 41 jaar geleden dat PSV slechts 29 punten oogstte na 21 competitieduels. De zevende plek op de ranglijst stemt weinig hoopvol voor de Eindhovense aanhang.

Brands loopt niet weg voor die realiteit. Hij houdt echter vertrouwen in de kwaliteiten van de huidige technische staf, aangevoerd door Cocu. "Natuurlijk hadden we op meer gehoopt", geeft de technisch directeur toe tegenover het Eindhovens Dagblad. "Toch is er geen reden om op dit moment iets aan de staf te veranderen."

Woensdagavond wacht de volgende opgave voor PSV. Dan gaan de Noord-Brabanders op bezoek bij SC Cambuur. Die ploeg staat momenteel vijftiende, met twee punten voorsprong op hekkensluiter ADO Den Haag.

[PL] Ivanovic knalt Chelsea naar kleine zege op City

Chelsea heeft maandag in de Premier League de topper bij Manchester City gewonnen. Door een schitterend afstandsschot van Branislav Ivanovic zegevierden de Londenaren met klein verschil: 1-0. Door de overwinning achterhaalde Chelsea de opponent op de ranglijst. Beide ploegen hebben 53 punten, twee minder dan koploper Arsenal.

City begon sterk en kreeg direct kansen via Yaya Touré en David Silva. Vervolgens nam Chelsea met een uitgekiende speelwijze het initiatief over. De ploeg van coach José Mourinho hield achterin de gelederen gesloten en kwam er steeds razendsnel uit.

Op schitterende wijze opende Ivanovic na 32 minuten de score. De Servische verdediger pegelde met links van buiten het strafschopgebied binnen. In het vervolg bleef Chelsea kansen creëren. In totaal werd liefst driemaal het aluminium geraakt. Samuel Eto'o, aankoop Nemanja Matic en Gary Cahill ontbeerden geluk.

Pas in de slotfase richtte City zich iets op. Beide keren trad doelman Petr Cech handelend op. Na 73 minuten tikte hij een vrije trap van Silva uit de kruising en in blessuretijd volgde een identieke redding op een knal van Stevan Jovetic.

Met de nederlaag kwam een ongeslagen reeks van twintig officiële wedstrijden voor City ten einde. Bovendien wist de ploeg van coach Manuel Pellegrini voor het eerst sinds november 2010 niet te scoren in een thuiswedstrijd.

[Serie A] Sampdoria wint stadsderby bij Genoa

Sampdoria heeft maandag in de Serie A de stadsderby tegen Genoa gewonnen. De ploeg van coach Sinisa Mihajlovic was op bezoek bij de rivaal met 1-0 te sterk. Maxi Lopez maakte zich geliefd door in zijn eerste wedstrijd na zijn terugkeer op het oude nest de winnende goal te scoren.

Met de zege nam Sampdoria revanche voor de smadelijke nederlaag eerder dit seizoen. Genoa was toen met 0- 3 te sterk. Naast de onderlinge rivaliteit kon Sampdoria de zege ook goed gebruiken om weg te geraken uit de onderste regionen van de Italiaanse competitie. Sampdoria klom twee plekken naar de dertiende stek, met 25 punten uit 22 duels. Genoa staat met twee punten meer elfde.

[JL] Kruys pakt eerste zege met Sparta bij Jong PSV

Gert Kruys heeft zijn eerste overwinning als coach van Sparta Rotterdam te pakken. De Utrechtenaar zag zijn ploeg maandag met 2-1 winnen bij Jong PSV. Stef Peeters en Mimoun Mahi waren doeltreffend voor Sparta. Rai Vloet maakte zes minuten na rust gelijk. Kruys was zijn dienstverband in Rotterdam begonnen met twee thuisnederlagen.

Peeters opende halverwege de eerste helft de score door een vrije trap schitterend in de winkelhaak te krullen. Vlak na rust kwam Jong PSV op gelijke hoogte. Vloet deed de club waar zijn vader Wiljan technisch directeur is pijn met de 1-1. Uiteindelijk zorgde Mahi ervoor dat de Rotterdammers als laatst konden lachen.

Sparta blijft ondanks de zege vijfde, maar verkleinde het gat met koploper Dordrecht tot negen punten. Jong PSV staat met 33 punten twaalfde.

EU biedt OekraÔne financiŽle steun aan

De Europese Unie treft voorbereidingen om het economisch noodlijdende Oekraïne financieel te steunen. Dat heeft president van de Europese Commissie Jose Manuel Barroso maandag gezegd. Hij voegde hieraan toe dat de EU geen biedingenstrijd met Rusland zal beginnen om de loyaliteit van Kiev te kopen.

Barroso zei dat Oekraïne voor 'enorme uitdagingen' staat. Volgens Barroso willen de EU en haar internationale partners Oekraïne helpen op voorwaarde dat het land zijn economie hervormt. Ook moet het land zijn politieke crisis oplossen voor het aanspraak kan maken op Europese financiële steun. Dat zei een woordvoerder van EU-vertegenwoordiger voor buitenlandse zaken Catherine Ashton maandag.

Barroso zei dat het EU-aanbod voor een vrijhandelsverdrag met Oekraïne nog steeds geldt. In november zag de Oekraïense president Viktor Janoekovitsj opeens van een samenwerkingsakkoord met de Europese Unie af en haalde in plaats daarvan de banden met Rusland aan. Dit leidde tot grootschalige protesten die sindsdien de hoofdstad Kiev in hun greep houden.

Syrisch regime zet bombardementen op Aleppo voort

Het Syrische regime is maandag voortgegaan met het bombarderen van door rebellen beheerste delen van de noordelijke stad Aleppo. Activisten meldden dat zeker achttien mensen om het leven kwamen, onder wie vijf kinderen.

De luchtmacht van president Bashar Assad bestookt de door diens tegenstanders beheerste wijken van de verdeelde stad sinds half december. Vaten gevuld met explosieven, brandstof en schroot worden uit helikopters gegooid totdat hele wijken zijn weggevaagd. Zondag kwamen bij soortgelijke bombardementen in het oosten van Aleppo bijna veertig mensen om het leven.

Volgens de oppositie bewijzen de bombardementen dat Assad niet uit is op vrede, ook al stuurde hij vorige maand een delegatie naar Zwitserland voor onderhandelingen over een einde aan de burgeroorlog die aan meer dan 130.000 mensen het leven heeft gekost. Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten zegt dat januari de dodelijkste maand was in het bijna drie jaar oude conflict. De groep zegt bewijs te hebben van zeker 5794 sterfgevallen. Daarnaast heeft het Observatorium weet van nog eens ongeveer duizend doden, van wie echter namen, foto's of video's ontbreken.

Het hoge dodencijfer komt voor een deel ook door felle gevechten tussen groepen rebellen onderling. Bij de strijd tussen de extremistische Islamitistaat Staat van Irak en de Levant tegen ultraconservatieve islamitische brigades en gematigder opstandelingen kwamen meer dan 1400 mensen om.

De door het Westen gesteunde Syrische Nationale Coalitie meldde maandag de dood van een zoon van Faiz Sara, een belangrijk lid van de coalitie. De 28-jarige Wissam Sara stierf onlangs in een 'gevangenis van de inlichtingendienst van het regime', nadat hij ruim twee maanden geleden was opgepakt. Zijn zus kreeg te horen dat zij het stoffelijk overschot kon ophalen als ze een verklaring ondertekende waarin stond dat haar broer door 'terroristen' was gedood.

Laatste reviews en specials
review
Bad Boys For Life
review
Star Trek: Picard
special
'Bad Boys For Life is een hommage aan de jaren 90'
special
Hearthstone gaat door met prima periode
review
Blu-ray: Good Boys
review
The Expanse seizoen 4
©FOK.nl e.a.