FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 20 december 2013

Het sportjaar 2013 in beeld

Het sportjaar 2013 zat weer vol met hoogte- en dieptepunten. In zes delen blikken we hier op FOK!sport terug op een bewogen sportjaar. Het overzicht is natuurlijk verre van compleet maar we hopen jullie een mooie terugblik op dit jaar te bieden. In zes delen nemen we jullie mee langs vele sportieve gebeurtenissen.

21-12: januari & februari
23-12: maart & april
25-12: mei & juni
27-12: juli & augustus
29-12: september & oktober
2-1: november & december

Winst voor Nijhuis bij Duel in the Pool

Op de eerste dag van Duel in the Pool heeft Moniek Nijhuis met het Europese team de 4x100 meter wisselslag gewonnen. Met een tijd van 3.49,14 minuten waren de Europese zwemsters ruim twee seconden sneller dan de concurrenten uit de Verenigde Staten. Europa leidt na de openingsdag van de tweejaarlijkse wedstrijd met 68-54.

Nijhuis dook tijdens de 4x100 meter in het Schotse Glasgow als tweede het water in. Ze hield de voorsprong die de Tsjechische Simona Baumrtova al had gepakt vast. Ook op de 200 meter schoolslag kwam Nijhuis in actie. Daarop eindigde ze met 2.24,78 als vijfde. De winst ging naar de Amerikaanse Micah Lawrence (2.19,15).

Femke Heemskerk deed mee aan de 100 meter vrije slag. Heemskerk finishte als vijfde in 52,86 seconden, maar zag de winst wel naar Europa gaan. De Zweedse Michelle Coleman klokte de winnende tijd met 52,65. In totaal werden veertien onderdelen afgewerkt. Zaterdag staan er nog zestien onderdelen op het programma.

Ranomi Kromowidjojo meldde zich af voor Duel in the Pool. De 23-jarige zwemster vindt zichzelf niet fit genoeg om deel te nemen, liet ze vrijdag weten. Bij de vorige editie in 2011 was ze nog wel van de partij.

Bij de eerste edities van het Duel in the Pool gingen Australië en de Verenigde Staten de strijd met elkaar aan. In 2009 werd het Australische team vervangen door zwemmers uit Europa.

[Ligue 1] AS Monaco loopt tegen zeperd op

AS Monaco heeft een pijnlijke nederlaag geleden in eigen huis. Laagvlieger Valenciennes was te sterk, ondanks dat Radamel Falcao zijn rentree maakte. De Colombiaanse spits begon nog wel op de bank, nadat hij was hersteld van een hamstringblessure. Zonder Falcao speelde Monaco een moeizame eerste helft. Spelmaker James Rodríguez speelde niet zijn beste wedstrijd en dat had zijn weerslag op het hele team van Claudio Ranieri.

De bezoekers kwamen voor rust op voorsprong, al had de ploeg daar de hulp van Monaco voor nodig. Bij een scherpe voorzet vanaf de linkerkant, raakten verdediger Raggi en doelman Subasic de bal half, waarna Eric Abdial er ongelukkig tegenaan liep. Dat resulteerde in een eigen doelpunt en dus een voorsprong voor de nummer zestien van de Ligue 1.

Monaco leek snel weer op gelijke hoogte te komen, maar toen Mounir Obbadi na een kluts van dichtbij inschoot, werd hij teruggefloten wegens buitenspel. Na rust bleef de club uit het prinsdom zoeken naar de gelijkmaker en maakte Radamel Falcao zijn rentree.

Hierdoor ontstond er ruimte voor Valenciennes en na 58 minuten leverde het zelfs een tweede doelpunt op. David Ducourtioux ontsnapte aan de buitenspelval en maakte oog in oog met Subasic geen fout: 0-2. Monaco kreeg middels een dubieus gegeven strafschop dé kans op de aansluitingstreffer, maar Falcao zag zijn inzet gekeerd door doelman Penneteau.

Vlak na de gemiste penalty maakte Rodríguez dan toch de 1-2, toen hij slim voor zijn man kwam en knap binnen kopte. De Colombiaanse dribbelaar leek daarna ook de 2-2 voor zijn rekening te nemen, maar opnieuw werd een doelpunt, terecht, afgekeurd wegens buitenspel. Zo verliest Monaco dure punten en kan Paris Saint-Germain later dit weekeinde een gat slaan van vijf punten.

'Kobayashi in beeld bij Caterham'

Kamui Kobayashi lijkt zijn rentree in de Formule 1 te kunnen maken. De Japanner moest eind 2012 het veld ruimen bij Sauber, maar is nu volgens Turun Sanomat gespot bij de fabriek van Caterham in Leafield.

Caterham is een van de renstallen die voor 2014 nog stoeltjes beschikbaar heeft. Ook Sauber en Marussia hebben nog een zitje vrij, dus is het dringen om de laatste beschikbare plaatsen. Het betekent ook dat rijders (veel) sponsorgeld mee moeten brengen willen ze kunnen rijden. Ook Giedo van der Garde en Marcus Ericsson lijken nog in de race te zijn.

Voor Charles Pic, die net als Van der Garde dit jaar voor het team van Tony Fernandes racete, lijken de kansen erg klein te zijn. "Gezien de aard van de rijdersmarkt wist ik dat het enige tijd zou kunnen duren voordat ze de knoop doorhakken. De kleinere teams wachten op de beslissingen van meer competitieve renstallen. Voor mij zou een langer verblijf bij Caterham het meest logische zijn, maar in de Formule 1 ben je nergens zeker van."

[PDC WK] Van Barneveld moeizaam naar derde ronde

Raymond van Barneveld heeft in een spannende wedstrijd de laatste zestien bereikt van het wereldkampioenschap darts van de PDC. De nummer tien van de wereld wist in het Londense Alexandra Palace de Engelsman Jamie Caven pas in de beslissende set te verslaan. Het werd 4-3 voor Barney.

Caven begon sterk en deelde Van Barneveld in de beslissende leg van de eerste set een flinke dreun uit met een 136-finish. Het werd nog spannender voor de Hagenaar toen Caven ook kansen had om op 2-0 te komen. De 37-jarige Brit miste dubbel zeventien en toen sloeg Van Barneveld toe. Het werd 1-1 in sets. 

Barney kwam met 2-1 in sets voor en leidde met 2-0 in legs in de vierde set. Er leek niets aan de hand voor de vijfvoudig wereldkampioen, maar mede dankzij een tiendarter en een twaalfdarter kwam Caven langszij. Ook in de vijfde set kwam Barney twee keer een break voor, maar weer trok Van Barneveld de voorsprong niet over de streep.

De achterstand haalde het beste in Van Barneveld naar boven want met een gemiddelde van 115 per beurt pakte hij de zesde set met 3-0. De zevende en beslissende set ging daarna ook naar de Nederlander (3-1) waardoor hij zich verzekerde van de volgende ronde. Van Barneveld gooide gemiddeld 99,65 per beurt. Dit is het hoogste gemiddelde tot nu toe op het WK. Caven gooide 96,05 gemiddeld. In de derde ronde speelt Van Barneveld tegen Mark Webster of John Henderson. 

Koeman: "Als je van Ajax wint, win je de beker"

Nu PSV, FC Twente en Vitesse het veld hebben moeten ruimen, lijken Feyenoord en Ajax de grote favorieten voor de eindzege in het toernooi om de KNVB beker. De loting van donderdagavond koppelde beide favorieten aan elkaar.

Dat had Ronald Koeman graag anders gezien. De ervaren trainer van Feyenoord vindt dat zijn ploeg het niet zwaarder had kunnen treffen. Op woensdag 22 januari wacht de Rotterdammers een reis naar de Amsterdam ArenA.

"We hadden ons geen moeilijkere loting kunnen wensen", zo citeert het Algemeen Dagblad Koeman. "Maar goed, als je van Ajax wint, win je waarschijnlijk ook de beker. En dat geldt andersom ook voor Ajax, als ze van ons winnen."

De loting, verricht door Hans Kraay jr., levert de fans van beide verenigingen een extra Klassieker op. Koeman gelooft in een Rotterdams feestje in de hoofdstad. "Het is een zware wedstrijd, maar wij kunnen winnen van Ajax. Daar ben ik van overtuigd."

Feyenoord kwalificeerde zich voor de laatste zestien door eerder deze week na strafschoppen te winnen van Heracles Almelo. Ajax was met 3-0 te sterk voor de amateurs van IJsselmeervogels. Ook de huidige houder van de KNVB beker, AZ, maakt nog kans op de zilveren Dennenappel. De Alkmaarders moeten in de achtste finales in eigen huis zien af te rekenen met sc Heerenveen.

Groene Boekje wordt dunner en dynamischer

De volgende editie van het Groene Boekje, de officiële spellinglijst van het Nederlands, wordt dunner en dynamischer. Dat zegt algemeen secretaris van de Nederlandse Taalunie Geert Joris, onder wiens verantwoordelijkheid de lijst valt. Ook ziet de Vlaming het onderscheid tussen de 'groene' en de 'witte' spelling het liefst verdwijnen.

Het huidige Groene Boekje, uit 2005, bevat ongeveer honderdduizend trefwoorden. Dat kan een stuk minder, zegt Joris in het nieuwste nummer van het tijdschrift Onze Taal, dat begin volgende maand verschijnt. "De papieren lijst van het Groene Boekje zal hooguit vijftigduizend woorden bevatten, de helft van wat het nu is."

De huidige verschijningsfrequentie van de spellingbijbel vindt de begin dit jaar aangetreden Joris te laag. "Eens in de tien jaar een nieuwe lijst - dat is niet meer van deze tijd." In de online versie van de woordenlijst worden voortaan sneller nieuwe woorden opgenomen. De nieuwe editie van het Groene Boekje komt in 2015 uit.

Over het bestaan van de concurrerende spelling van het Witte Boekje, gehanteerd door veel Nederlandse media, is hij kort. "Daar moeten we van af. Een dubbele spelling is uit educatief oogpunt slecht." De 'witte spelling' ontstond uit onvrede over het Groene Boekje uit 2005, toen de spelling toch weer bleek te zijn aangepast.

Hoe de controverse moet worden opgelost, laat Joris in het midden, al wil hij niet tornen aan de huidige regels. "Er zijn gesprekken gaande. De huidige spellingregels veranderen we nu niet."

De spelling in het Groene Boekje is verplicht in het onderwijs en voor de overheid, maar wordt vaak als richtsnoer gebruikt. Toen in 1995 de spelling werd veranderd - 'bessesap' werd 'bessensap', 'produkt' werd 'product' - spraken Nederland en Vlaanderen af dat voortaan elke tien jaar een geactualiseerde woordenlijst zou verschijnen.

Jihadgangster (15) tegengehouden in Den Haag

Een 15-jarig meisje dat naar Syrië wilde reizen is woensdag in Den Haag tegengehouden. Dat zei hoofd van de inlichtingendienst AIVD Rob Bertholee vrijdagavond in Nieuwsuur. In het televisieprogramma sprak hij zijn zorgen uit over het toenemende aantal jihadgangers naar Syrië.

Sommige jongeren die uit Syrië terugkomen in Nederland zijn 'gestaald' in de ideologie, anderen hebben gevechtservaring opgedaan of zijn getraumatiseerd. Sommigen komen terug met een combinatie van die drie, gaf Bertholee aan. Vaak gaat het om nog jonge mensen, ook vrouwen, zei hij.

Het hoofd van de AIVD zei verder dat de onthullingen van de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden het werk van de inlichtingendienst bemoeilijken en een gevaar voor de veiligheid vormen. Door de onthullingen liggen er namen van medewerkers en bronnen op straat, evenals hoe de AIVD opereert. De objecten van onderzoek kunnen daardoor nog beter op hun 'veiligheid' gaan letten dan ze deden. "Uiteindelijk is het feit dat onze werkwijzen op straat liggen een gevaar voor onze veiligheid", aldus Bertholee.

Vijf woningen ontruimd om vuurwerkvondst

Zeven bewoners van woningen in het Zuid-Hollandse Heenvliet moeten de nacht elders doorbrengen nadat in een woning en een schuur een flinke voorraad grondstoffen voor vuurwerkbommen werd gevonden. De 50-jarige bewoner van de woning waarin de grondstoffen werden gevonden, is aangehouden. Hij zit voorlopig vast, meldt de politie.

De woning aan de Driendijk werd doorzocht na een tip. De grondstoffen, waaronder flitspoeder, lijken door de hele woning te zijn opgeslagen en verstopt. Op advies van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie zijn naast deze woning ook vier andere woningen ontruimd. Voor de zeven bewoners is opvang geregeld.

Twente haalt Noorse aanvaller Børven

FC Twente heeft de selectie versterkt met aanvaller Torgeir Børven. De 22-jarige Noor komt per 1 januari over van Valerenga. Hij heeft een contract tot de zomer van 2018 getekend, meldt de eredivisieclub uit Enschede vrijdag.

Børven begon zijn loopbaan bij Odd Grenland, waarvoor hij in 2009 debuteerde in de hoogste Noorse competitie. Vorig jaar maakte hij de overstap naar Valerenga. Voor die club scoorde hij elf keer in 39 competitieduels. Børven doorliep alle jeugdelftallen van Noorwegen, maar wacht nog op zijn eerste optreden in het A-elftal.

"Torgeir is een vaardige speler die zich in de Noorse competitie goed heeft laten zien en nu de stap wil maken naar een grotere competitie", laat Twente-coach Michel Jansen weten. "We zijn tevreden over onze huidige aanvallers, maar je wilt altijd je selectie op peil houden en brengen."

[JL] Dordrecht winterkampioen, averij Sparta

FC Dordrecht gaat als koploper van de Jupiler League de winterstop in. Na drie duels zonder zege won de ploeg van coach Harry van den Ham vrijdag met 2-0 bij Almere City FC. Javier Vet en Marvin Peersman scoorden beiden na rust. Dordrecht heeft nu 46 punten, zes meer dan naaste belager Willem II dat zaterdag in actie komt.

De titelkansen van Sparta zijn verder geslonken. De Rotterdammers gingen met 1-0 onderuit bij VVV-Venlo door een treffer van Leon de Kogel. FC Eindhoven gaat Sparta voorbij op de ranglijst. De Brabanders waren met 3-1 te sterk voor Telstar. Donny de Groot, Fries Deschilder en Soufiane Dadda scoorden voor de thuisploeg, Diangi Matusiwa deed iets terug. Eindhoven heeft nu net als Willem II veertig punten. Sparta staat vierde met 38 punten, gevolgd door VVV met 36 punten.

Jong PSV is nog altijd uitstekend op dreef. De ploeg van coach Darije Kalezic rekende af met FC Oss: 2-1. Elvio van Overbeek en Peter van Ooijen waren trefzeker namens de Eindhovenaren. Gieljan Tissingh scoorde tegen voor de thuisploeg, die voorlaatste staat. PSV bezet de zevende plek met 33 punten.

Lage inkomens per januari 3 procent meer nettoloon

Lage inkomens houden in januari drie procent meer nettoloon over. Hogere inkomens houden op hun loonstrookje juist wat minder over onder de streep. Dat blijkt uit een doorrekening van nieuwe loonstrookregels en maatregelen uit het begrotingsakkoord, schrijft minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) vrijdag aan de Tweede Kamer.

Lage inkomens gaan erop vooruit door de verlaging van de eerste schijf van de inkomstenbelasting, zoals is overeengekomen in het begrotingsakkoord tussen het kabinet en D66, ChristenUnie en SGP. Ook gunstig voor de loonstrook van lagere inkomens is de hogere algemene heffingskorting en de hogere arbeidskorting. Voor ambtenaren valt de loonstrook nog gunstiger uit, vanwege de verlaging van de pensioenpremie. Dat het nettoloon voor hogere inkomens ongunstiger uitvalt, komt door de afbouw van de heffingskorting en de arbeidskorting.

Asscher waarschuwt in de brief wel dat de loonstrookjes niet het hele verhaal vertellen over de koopkracht. "Individuele personen hebben bijvoorbeeld te maken met promotie en demotie, gezinsvorming en scheiding, het vinden van een baan en ontslag", schrijft de minister aan de Kamer. "Dit is allemaal niet zichtbaar in loonstrookjes of koopkrachtplaatjes." Ook speelt bijvoorbeeld de inflatie mee. Rekening houdend met de inflatie, ligt de koopkracht volgend jaar over het algemeen anderhalf procent hoger, berekende het ministerie van Sociale Zaken.

Winnaar The Voice of Holland bekend

Het vierde seizoen van The Voice of Holland is vijdagavond gewonnen door Julia van der Toorn.

In de finale won de 18-jarige met 51,2 procent van de stemmen van Mitchell. Medekandidaten Gerrie en Jill vielen eerder in de finale al af.

Julia behoorde al vanaf haar auditie tot de favorieten. Met haar vertolking van Britney Spears' Oops!... I did it again behaalde ze de eerste plaats van de Single top 100. Haar single Age, een cover van Lianne La Havas, kwam vandaag in diezelfde hitlijst op de elfde plaats binnen.

Met haar winst volgt Julia eerdere winnaars Ben Saunders, Iris Kroes en Leona Philippo op. Ze wint daarnaast een platencontract.

'Seedorf moet Allegri opvolgen in Milaan'

Clarence Seedorf is de belangrijkste kandidaat om volgend seizoen als trainer van AC Milan aan de slag te gaan. De Nederlander geniet de voorkeur van voorzitter Silvio Berlusconi, met wie hij onlangs een ontmoeting had. Dat meldt de Gazzetta dello Sport. Volgens Sky Italia tekende Seedorf zelfs al een voorcontract.

De huidige coach Massimiliano Allegri staat onder druk door de slechte prestaties in de Serie A. Milan staat tiende en heeft al 24 punten achterstand op koploper Juventus. Door een remise tegen Ajax (0-0) plaatste de club zich vorige week wel voor de achtste finales van de Champions League.

De 37-jarige Seedorf is zeer geliefd in Milaan. Hij droeg van 2002 tot en met 2012 het shirt van de Rossoneri en won met Milan onder meer twee keer de Champions League. Momenteel speelt de 87-voudig international in Brazilië voor Botafogo, maar komende zomer zet hij naar verwachting een punt achter zijn loopbaan.

Borgman niet meer in race voor Oscar

De Nederlandse thriller Borgman maakt geen kans meer op een Oscar voor beste niet-Engelstalige film. De Academy maakte vrijdag een lijst bekend met de negen titels die nog in de race zijn. Borgman stond in eerste instantie op een 'shortlist' met nog 75 andere films.

Half januari brengt de Academy, de organisatie achter de Oscars, naar buiten welke vijf van de negen films doorgaan naar de laatste ronde. De winnaar wordt op 2 maart bekendgemaakt. België maakt nog wel kans op een Oscar met de film The Broken Circle Breakdown.

Uitslag RKC Waalwijk - FC Twente

Om 20.00 uur begon er één wedstrijd in de Eredivisie. Het duel tussen RKC Waalwijk en FC Twente eindigde in een 1-1 gelijkspel. Hieronder vind je de karakteristieken van de wedstrijd.


RKC-speler Aurelien Joachim (l) in duel met Andreas Bjellan. (Foto: Pro Shots)

RKC Waalwijk

1 - 1

FC Twente

 42' Sno    80' Castaignos 
 
 Gele kaart: Amieux (RKC Waalwijk), Mokhtar, Tadic (FC Twente)
 
Stadion: Mandemakers Stadion, Waalwijk
Toeschouwers: 6.830
Arbiter: v. Boekel
 
Opstelling:   Opstelling:
v. Dijk
Apau
v. Hoevelen
Gouano
Amieux
Najah
Duits (Jungschläger/80)
Anderson
Sno (Beauguel/86)
Schet (Braber/84)
Joachim
  Marsman
Rosales
Bengtsson
Bjelland
Schilder
Ebecilio
Tadic
Gutiérrez
Corona (Eghan/73)
Castaignos
Mokhtar (Djordjevic/83)

Jamie Lynn Spears kan zingen

Een maand geleden berichtte FOK! al dat Jamie Lynn Spears, het 22-jarige zusje van Britney dat als twee druppels water op zuslief lijkt, bezig is aan haar eerste album. Het eerste liedje is sindsdien als single uitgebracht en bestijgt de country-hitlijsten in de VS. Daarnaast staat het nummer inmiddels in de top tien in Turkije. 

Het countrynummer, 'How Could I Want More', verhaalt van een lief vriendje dat de ik-persoon als prinses behandelt, maar helaas niet genoeg lijkt te zijn voor zijn vriendin. Het wordt door critici gematigd positief ontvangen; Jamie zong het gisteren live op NBC's 'Today'-show. 

Of ze advies van haar zus heeft gekregen, die tien jaar ouder is en die ze naar eigen zeggen als 'tweede moeder' ziet, is bij FOK! niet bekend. Wel publiceert en verspreidt Jamie Lynn haar muziek vooralsnog in eigen beheer, dus zonder hulp van de dominante platenmaatschappijen Sony, Universal, Warner of BMG.

Jamie Lynn werd bekend met haar rol in de Nickelodeon-kinderserie Zoey 101, maar moest die show verlaten toen ze zwanger werd. Na een verhuizing naar countryhoofdstad Nashville, Tennessee en vier jaar moederschap is haar comeback in de vorm van een eerste album in de maak, waarvan naam en releasedatum nog onbekend zijn.

In een interview verklaart Spears dat 'hoewel wellicht niemand me zal geloven, er geen rivaliteit' is tussen Britney en Jamie, mede vanwege het grote leeftijdsverschil.

Gevraagd waarom ze niet de 'poproute' van haar zus inslaat, vertelt La Spears Junior dat ze specifiek voor country gekozen heeft omdat ze 'opgroeide in [de zuidelijke staat] Louisiana' en een vader heeft 'die zo zuidelijk is als maar zijn kan.' "Countrymuziek was een groot deel van de band tussen mijn vader en mij en is dat nog steeds."  

Hoeveel Spears op zus Spears lijkt en of ze beter kan zingen dan haar zus is in de videoclip te beoordelen. 

'Collectief pensioen vaak nadelig voor jongere'

De meeste collectieve pensioenregelingen zijn nadelig voor de jongeren van tegenwoordig. Dat valt op te maken uit een vrijdag door staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Jetta Klijnsma (PvdA) vrijgegeven rapport van het Centraal Planbureau (CPB).

Collectieve regelingen voor aanvullend ouderdomspensioen gebruiken in de meeste gevallen een doorsneepremie waarbij sprake is van een doorsneeopbouw. Voor bedrijfstakpensioenfondsen is deze systematiek zelfs wettelijk verplicht. Bij dit zogenoemde doorsneesysteem betalen jongeren te veel premie voor de opbouw die daartegenover staat, terwijl ouderen te weinig betalen.

Jongeren betalen zodoende mee aan de pensioenopbouw van oudere generaties. Wanneer zij zelf ouder zijn, betalen de generaties die dan jong zijn als compensatie hier weer aan mee, is het idee.

Het gebruik van deze doorsneesystematiek stamt veelal uit de tijd dat werknemers het gehele werkzame leven voltijds pensioen opbouwen. Werknemers wisselen tegenwoordig echter regelmatig van baan. Daarbij kunnen zij, omdat de werkgever een andere regeling aanhangt, ineens ook in een heel andere systematiek van pensioenopbouw terechtkomen. Ook besluiten ze vaker een deel van hun carrière als zelfstandige te werken.

Een deelnemer die tot halverwege de loopbaan pensioen opbouwt in het doorsneesysteem, kan echter al gauw met het oog op de ingelegde premies een derde te weinig pensioen ontvangen. Een deelnemer die juist in de tweede helft van de loopbaan pensioen opbouwt in het doorsneesysteem, ontvangt gemiddeld een 'subsidie' op de ingelegde premies van bijna twintig procent, aldus het CPB.

Als zuiver naar de pensioenopbouw wordt gekeken is het volgens het CPB daarbij zeer onaantrekkelijk voor een werknemer om rond de 45 jaar een loondienstverband met doorsneepensioenopbouw te verruilen voor zelfstandig ondernemerschap. Verder worden in het systeem deelnemers met een hoge levensverwachting, zoals vrouwen en hoogopgeleiden, bevoordeeld, terwijl deelnemers met een lage levensverwachting, zoals mannen en lageropgeleiden, worden benadeeld.

Het CPB waarschuwt dat het draagvlak voor dergelijke regelingen kan afnemen als de redenen om zo'n systeem te rechtvaardigen niet meer volledig opgaan. Een overgang naar een systeem waarbij de pensioenopbouw voor elke leeftijd meer in evenwicht wordt gebracht, kost echter geld en dat kan leiden tot bijvoorbeeld hogere premies.

Daley Blind kijkt terug op succesvol 2013

Voor Daley Blind was 2013 een geslaagd jaar. De middenvelder blikt terug op een aantal hoogtepunten uit de afgelopen twaalf maanden. De linkspoot werd aan het einde van afgelopen seizoen uitgeroepen tot Ajacied van het Jaar.

Op de officiële website van de Amsterdammers laat Blind weten hoe hij het afgelopen jaar heeft ervaren. "Eerst was daar in mei de uitverkiezing tot Ajacied van het Jaar. Een hele eer vond ik dat. Het gaf het derde kampioenschap op rij extra glans. Het bijbehorende beeldje heeft een mooie plaats in mijn huis gekregen."

"Wat er voor mij dit kalenderjaar met name uitsprong waren de wedstrijden in de UEFA Champions League. Ik denk dan vooral terug aan de overwinning op FC Barcelona in onze eigen ArenA", vervolgt de verdediger annex middenvelder.

"Net als in de voorgaande jaren zaten we opnieuw in een heel sterke poule. En opnieuw hebben we tot de laatste seconde kans gehouden om de volgende ronde te bereiken. Dat we het dit jaar opnieuw niet hebben gehaald, blijft natuurlijk zuur."

Blind spreekt verder van nog twee speciale momenten: "Allereerst mijn 'nieuwe' positie op het middenveld. Sinds de uitwedstrijd tegen FC Twente ben ik daar vrijwel iedere wedstrijd blijven staan. Helemaal nieuw was die rol trouwens niet, want ik heb vroeger in de jeugd ook vaak op zes gespeeld. "

"Ten tweede vond ik het heel bijzonder dat ik laatst in de uitwedstrijd tegen ADO Den Haag de aanvoerdersband mocht dragen. Daar droom je als kleine jongen van", aldus de Oranje-international.

"Als ik alles zo op een rijtje zet, lijken veel dingen samen te zijn gekomen in 2013. Ik steek goed in mijn vel en verkeer al langere tijd in een goede vorm. Gelukkig heb ik geen terugval gehad. Ik doe mijn best om dat goede gevoel zo lang mogelijk te koesteren."

Geen e-sigaret voor jongeren onder de 18

Het kabinet wil een minimumleeftijd van 18 jaar instellen voor de verkoop van e-sigaretten. Dat heeft staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid vrijdag aan de Tweede Kamer laten weten.

De staatssecretaris schrijft in antwoord op vragen van de PvdA het "onwenselijk" te vinden als "jongeren die niet roken een nicotineverslaving zouden opdoen door gebruik van de e-sigaret". Begin deze maand drongen coalitiepartijen VVD en PvdA in de Kamer al aan op de instelling van deze minimumleeftijd. Van Rijn zal de Kamer spoedig informeren over de verdere invulling van zijn voornemen.

Ook in de Europese Unie ligt de elektronische sigaret onder vuur. Daar werd deze week nog besloten dat de nepsigaret onder de regels voor medicijnen of tabaksproducten gaat vallen.

Geen e-sigaret voor jongeren onder de 18
Geen e-sigaret voor jongeren onder de 18 (Foto: ANP)

Omstandigheden WK baren Del Bosque zorgen

Nog nooit trok een Europees land aan het langste eind tijdens een WK op Zuid-Amerikaanse bodem. Vicente Del Bosque wil die ban doorbreken. De ervaren bondscoach loodste Spanje in 2010 al naar de eindzege in Zuid-Afrika, en vertrouwt erop dat zijn ploeg dat kunststukje aankomende zomer kan herhalen. De omstandigheden baren hem echter zorgen.

"Het Zuid-Amerikaanse klimaat speelt Europese teams parten", steekt Del Bosque van wal in gesprek met FIFA weekly. "De temperatuur, en vooral de luchtvochtigheid kunnen de deelnemende ploegen problemen bezorgen."

Ook het drukke speelschema kan een negatieve uitwerking hebben op de fysieke gesteldheid van zijn spelers, meent de in Salamanca geboren oefenmeester. "Het programma baart me zorgen. De Champions League-finale in Lissabon vindt plaats op 24 mei, waarna het WK al op 12 juni van start gaat. Zo blijft er weinig tijd voor voorbereiding over."

Om ver in het toernooi te geraken, moet Spanje in de groepsfase afrekenen met Nederland, Chili en Australië. De eerste wedstrijd is een weerzien tussen de finalisten van 2010, toen Spanje na verlenging afrekende met Oranje.

Volgens de publieke opinie gaan de Spanjaarden een zwaarder toernooi tegemoet dan vier jaar geleden. De gemiddelde leeftijd van de succesgeneratie is inmiddels aardig opgelopen. De Tiki-Taka strategie zou bovendien achterhaald zijn.

Daarover maakt Del Bosque zich geen zorgen. "Wij hebben de kwaliteit en ervaring om het toernooi te winnen. Het Spaanse team is als een geoliede machine, zowel op als naast het veld. Dat maakt discussie over de tactiek overbodig. Deze aanpak ligt ons het best, en ons succes bewijst ons gelijk."

Sijsling treft De Bakker in Rotterdam

Igor Sijsling is doorgedrongen tot de halve finale van de KNLTB Masters in Rotterdam. De als eerste geplaatste Amsterdammer won vrijdag met 6-2, 6-4 van Antal van der Duim. Bij de laatste vier stuit de 26-jarige titelverdediger op Thiemo de Bakker (3). Jesse Huta Galung (2) en Thomas Schoorel (4) strijden om de andere finaleplaats.

Bij de vrouwen staat Bibiane Schoofs in de halve eindstrijd. De speelster uit Ede zag Angelique van der Meet in de derde set opgeven vanwege een schouderblessure. Schoofs leidde op dat moment met 3-6, 6-2, 3-2. Haar volgende tegenstander is Olga Kalyuzhnaya (2). De andere halve finale gaat tussen Kiki Bertens (1) en Lesley Kerkhove (3).

Vorm vier weken aan de kant na geslaagde operatie

Michel Vorm moet zo'n vier weken toekijken na een geslaagde operatie aan zijn linkerknie. De doelman van Swansea City is door de ingreep verlost van een slepende blessure, die werd veroorzaakt door een beschadigde meniscus. Dat heeft de club uit Wales vrijdag bekendgemaakt.

De 30-jarige Vorm kampte al langer met knieproblemen, maar zou aanvankelijk pas in januari onder het mes gaan. Na het competitieduel bij Norwich City afgelopen weekeinde verergerden zijn klachten, waarna Swansea besloot de operatie te vervroegen.

Vorm kwam dit seizoen dusver tot dertien optredens in de Premier League. De Oranje-international wordt de komende weken waarschijnlijk vervangen door de Duitser Gerhard Tremmel.

Positieve wielrenner deed zelfmoordpoging

De 22-jarige Belgische wielrenner Jonathan Breyne, die woensdag te horen kreeg dat in zijn urine sporen van het verboden middel clenbuterol zijn gevonden, heeft donderdag geprobeerd zichzelf van het leven te beroven. Willy Teirlinck, zijn toekomstige teambaas bij de bescheiden formatie To Win-Josan, heeft dat vrijdag bevestigd tegenover persbureau Belga.

"Ik heb donderdagavond de vriendin van Jonathan Breyne aan de telefoon gehad. Zij meldde me het gruwelijke nieuws. Gelukkig was iedereen er vlug bij, zodat het leven van Breyne gered kon worden", aldus Teirlinck. Breyne zou een grote hoeveelheid pillen hebben genomen, waarna zijn maag werd leeggepompt. Hij mag mogelijk dit weekeinde al het ziekenhuis in Gent verlaten.

Breyne werd door wielerunie UCI voorlopig geschorst, wegens een positieve test in de Ronde van Taihu Lake in China. Net als de Australiër Michael Rogers, betrapt in de Japan Cup, denkt hij dat de positieve test is veroorzaakt door besmet vlees.

Koeman over KNVB: "Ongepast"

Ronald Koeman zat niet te wachten op een rol als assistent-bondscoach. De Feyenoord-trainer laat dat nu zelf ook weten. De KNVB polste Koeman of hij assistent wilde worden van Guus Hiddink, die binnen enkele weken gepresenteerd wordt als nieuwe bondscoach. Hiddink zal na het WK van 2014 de taken van Louis van Gaal overnemen.

Zijn zaakwaarnemer, Guido Albers, liet al weten dat hij de gang van zaken betreurt. "Dat is een beetje onder zijn niveau, assistent-bondscoach", aldus de belangenbehartiger tegen Algemeen Dagblad.

Ook Koeman zelf reageert vrijdag op de zaak. "Ik weet nog niet precies hoe het is gegaan, maar ik vind het ongepast dat ze me gevraagd hebben als assistent", aldus Koeman tegen RTV Rijnmond"Dat heeft me geraakt. Ik was in 1998 al assistent van Guus. Ik vind mezelf capabel genoeg om het nu alleen te doen", vervolgt de Feyenoord-trainer.

Koeman ontbrak tijdens de laatste wedstrijd van Feyenoord tegen Heracles, door het overlijden van zijn vader. Komende zaterdag zit de coach tegen PEC Zwolle wel weer gewoon op de bank. "Alle steunbetuigingen doen mij veel. De naam Koeman betekent blijkbaar iets in de voetballerij", laat de coach weten.

Ajax volgt 'interessante' Hupperts, ook Amrabat een optie

Dat Frank de Boer in de winter graag een rechtsbuiten aan zijn selectie toevoegt is inmiddels geen geheim meer. Een mogelijk transferdoelwit: Guus Hupperts. Diverse namen passeerden reeds de revue.

Zo zou Ajax overwegen in januari concreet te worden voor Ola John of Isaac Cuenca. Laatstgenoemde spendeerde ook afgelopen seizoen enkele maanden in Amsterdam, maar mede als gevolg van blessureleed liet hij geen onuitwisbare indruk achter.

Ook dichter bij huis lopen volgens De Boer kandidaten rond. Zo bekende de succesvolle oefenmeester vrijdagmiddag dat Ajax de verrichtingen van Hupperts nauwgezet in de gaten houdt.

"Hij is gewoon een interessante speler", aldus De Boer tijdens de persconferentie in aanloop naar het competitietreffen met Roda JC van zondagmiddag. De 21-jarige flankspeler is een product van de jeugdopleiding van Ajax' aanstaande tegenstander, en speelde nimmer voor een andere club.

De naam van Hupperts ontbreekt niet in het notitieboekje van de Ajax-scouts. "Wij volgen zijn ontwikkeling goed. Hij scoort vaak tegen grote clubs", weet De Boer zich te herinneren. "Als je naar de beste rechtsbuitens van de Eredivisie kijkt, dan kom je al snel bij hem uit."

Hupperts is echter niet de enige gegadigde voor de onderbezette rechterflank van de hoofdstedelingen. Volgens De Telegraaf hinkt Ajax op twee gedachten; een meerjarig contract voor een minder prijzige speler uit de Eredivisie, of een huurconstructie met een speler die zich reeds bewezen heeft.

In dat kader komen volgens het dagblad Ola John en Nordin Amrabat in aanmerking. Laatstgenoemde speelde nog korte tijd in de jeugdopleiding van Ajax, en belandde via FC Omniworld, VVV-Venlo, PSV en Kayserispor bij Galatasaray. In Turkije is de 26-jarige aanvaller geen onbetwiste basisklant.

Mannen spelen overvallertje

Twee mannen hebben vrijdag in het Limburgse Haelen gedaan alsof ze een geldtransport overvielen, zodat ze met een mobiele telefoon er een leuk filmpje van konden maken. Ze zijn opgepakt en moeten over een tijdje voor de rechter komen, maar het is nog niet bekend waar ze precies van worden verdacht. Dat meldde de politie.

De twee zijn een 46-jarige man uit Leudal en een 24-jarige Weertenaar. Ze reden vrijdagochtend over de Roggelseweg in Haelen bij Roermond. De bijrijder had een bivakmuts op en leek een dubbelloopsjachtgeweer op het geldtransport te richten. Later bleek dat hij twee buizen tegen elkaar hield. De bestuurder filmde de bijrijder met een mobiele telefoon.

Kort na de 'overval' werden de beide verdachten opgepakt. Volgens de politie hebben ze spijt "van hun misplaatste grap".

Hans Kraay junior komende zomer weg bij Cuijk

Hans Kraay junior gaat volgend seizoen aan de slag bij DOVO. De tv-presentator en oud-verdediger wordt bij de amateurclub uit Veenendaal manager van het eerste elftal. Dat meldt DOVO vrijdag op zijn website. Kraay zorgde deze week met JVC Cuijk voor een enorme stunt door MVV te elimineren in de achtste finale van de KNVB-beker.

Kraay, die zondag zijn 54e verjaardag viert, is sinds vorig jaar technisch directeur van Cuijk, dat uitkomt in de Topklasse zondag. Zijn nieuwe werkgever speelt momenteel nog in de hoofdklasse, maar wil ook graag de stap naar het hoogste amateurniveau van Nederland zetten. "Dit is een geweldige club met heel veel potentie", vertelde Kraay.

Voor Kraay wordt DOVO zijn vijfde trainersklus. Eerder had hij SV Ophemert, FC Lienden en SVZW Wierden onder zijn hoede.

Klopp roemt Nederlandse collega

Jürgen Klopp zit met Borussia Dortmund in een lastige periode. De ploeg zit al sinds begin november zonder thuisoverwinning. Dit weekeinde komt Hertha BSC op bezoek.

De trainer van Dortmund is onder de indruk van de prestaties van de Berlijners, die onder leiding staan van de Nederlander Jos Luhukay. "Ze zijn heel sterk in de counter en beschikken over uitstekende discipline. Dat is typisch Jos", aldus Klopp over zijn collega. De twee ploegen trappen zaterdag om 15:30 af in het Westfalen Stadion.

NSA: Unicef is terroristenclub

Uit nieuwe informatie die de Britse krant The Guardian publiceert op basis van gegevens van überheld en klokkenluider Edward Snowden, blijkt dat de Amerikaanse NSA en Britse GCHQ goede doelen beschouwt als terreurverdachten.

Eerder meldden deze organisaties nog dat gerichte taps en spionage nodig waren om terroristen in de kraag te vatten. Nu blijkt dat onder meer Unicef, Médecins du Monde, de Duitse overheid, Afrikaanse leiders en de minister President van Israël specifiek doelwit waren van spionage en afluisterpraktijken. Ook de vicepresident van de EU, Joaquín Almunia, werd flink afgeluisterd.

Uit de nieuwe documenten zou niet blijken waaróm werd afgeluisterd, maar gebaseerd op eerdere uitspraken moet dat welhaast terrorisme zijn geweest.

Emmens bedrijf moet handel erectiepillen stoppen

Een bedrijf uit Emmen dat handelt in erectiepillen moet daar van de Inspectie voor de Gezondheidszorg per direct mee stoppen. Erectiepillen moeten door een arts voorgeschreven worden en mogen niet vrij verkocht worden. Het bedrijf, E-Supplies, heeft geen apotheker in dienst en mag het geneesmiddel dan ook sowieso niet verstrekken.

De inspectie stuitte eerder deze maand bij een onaangekondigd bezoek aan het magazijn van E-Supplies op ruim 35.000 erectiepillen die via twaalf websites te koop werden aangeboden. Het bedrijf werd bezocht na meldingen van mensen die de pillen op de sites hadden zien staan.

De eigenaar van de webshops moet per direct stoppen met de handel en de websites sluiten of aanpassen. De inspectie gaat bestuursrechtelijke maatregelen tegen hem nemen.

Van Aartsen blijft burgemeester van Den Haag

Jozias van Aartsen blijft ook de komende jaren burgemeester van Den Haag. De VVD'er is vrijdag herbenoemd tot 2020, laat de gemeente weten. Van Aartsen was al door de Haagse gemeenteraad voorgedragen.

De ambtstermijn van de 65-jarige Van Aartsen loopt eind maart af. Hij is dan zes jaar burgemeester van de hofstad. Hij kondigde eerder dit jaar al aan nog een periode burgemeester te willen zijn.

Manchester United moet ook Nani missen

Voor Manchester United-coach David Moyes nemen de aanvallende zorgen toe. De Engelse kampioen moet het enkele weken stellen zonder Nani. De Portugees kampt met hamstringklachten en voegt zich bij Robin van Persie in de ziekenboeg. De aanvoerder van het Nederlands elftal keert pas in januari terug van een dijbeenblessure.

Wayne Rooney is nog een twijfelgeval voor de competitiewedstrijd tegen West Ham United van zaterdag. De aanvaller heeft last van zijn lies en miste deze week al de ontmoeting met Stoke City (2-0) in de kwartfinale van de League Cup. "We zullen zien hoe hij er morgen aan toe is", liet Moyes weten op de website van Manchester United.

Jaar cel en tbs voor aanvallen rechter met kapmes

Een 45-jarige man die in april in een woning in Den Haag een rechter te lijf ging met een kapmes is vrijdag veroordeeld tot een jaar cel en tbs. Dat is lager dan de eis van het Openbaar Ministerie, dat vier jaar cel en tbs tegen de man eiste.

Een psychiater concludeerde dat de man lijdt aan paranoia en autisme. De aanval vond plaats tijdens een huisbezoek van de rechter vanwege een mogelijk gedwongen opname van de man in een kliniek.

Toen de rechter vertelde hem in een kliniek te willen laten plaatsen, verloor de man zijn zelfbeheersing en greep hij naar het kapmes. De man sloeg met het mes een aantal keer in op het hoofd van de rechter. De vrouw verloor hierbij twee vingers van haar linkerhand, waarmee zij zich probeerde af te weren.

De rechtbank in Rotterdam heeft de man schuldig bevonden aan poging tot doodslag. De opgelegde straf is lager dan de eis, mede omdat de man als sterk verminderd toerekeningsvatbaar kan worden gezien.

Landelijk meldpunt voor klachten zorg

Patiënten die ontevreden zijn over de afhandeling van hun klacht bij een zorginstelling, kunnen vanaf 1 juli terecht bij het Landelijk Meldpunt Zorg (LMZ) voor advies en begeleiding. Dat heeft minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) vrijdag laten weten.

"De klachtafhandeling bij zorginstellingen gaat vaak goed, maar er zijn te veel instellingen die het niet goed doen, die moeten beter gaan presteren", zegt Schippers. "Soms heeft iemand hulp nodig bij zijn klacht, die kan dan terecht bij het Landelijk Meldpunt Zorg."

De bewindsvrouw kondigde eerder dit jaar al aan om hiervoor een speciale organisatie op te tuigen. De zorginstellingen blijven wel zelf verantwoordelijk voor de afhandeling van de klachten.

Meer tuig in vliegtuig

Het aantal meldingen van lastige passagiers aan boord van vliegtuigen van of naar Nederland is de afgelopen jaren flink gestegen. In 2010 waren er nog 417 van zulke meldingen, vorig jaar waren dat er 528. De verwachting is dat het aantal meldingen dit jaar op 530 uitkomt, meldt de Inspectie Leefomgeving en Transport vrijdag.

De grootste groep, 45 procent, maakt zich schuldig aan roken aan boord van een vliegtuig, gevolgd door dronken passagiers met achttien procent. Naarmate een vlucht langer duurt, neemt het aantal dronken passagiers sterk af van 33 procent op korte tot vijftien procent op lange vluchten.

De meeste meldingen komen voor op de route van Amsterdam naar Shanghai. Op de routes van Amsterdam naar Bangkok en van Moskou naar Amsterdam zijn relatief veel incidenten met dronken passagiers.

Kerkhove is De Vroome de baas bij KLTB Masters

Lesley Kerkhove heeft zich geplaatst voor de halve finale van de KNLTB Masters. De 22-jarige Zeeuwse, die zich dit seizoen in de top driehonderd van de wereldranglijst nestelde, was met 6-3, 1-6 en 6-1 te sterk voor Indy de Vroome. De als derde geplaatste Kerkhove strijdt zaterdag met Kiki Bertens (1) om een plek in finale.

Jesse Huta Galung rekende in Rotterdam af met Boy Westerhof. De als tweede geplaatste tennisser won met 3-6, 6-3 en 6-0. In de halve eindstrijd stuit de 28-jarige Huta Galung op Thomas Schoorel (4), die hem eerder dit jaar bij het challengertoernooi in Alphen aan den Rijn nog de baas was.

Igor Sijsling komt donderdagavond nog in actie. De titelverdediger en nummer één van de plaatsingslijst speelt tegen Antal van de Duim. De winnaar van dat duel neemt het bij de laatste vier op tegen Thiemo de Bakker (3).

[OS 2014] De schaatsers Heiden en Kos

Op 7 februari gaan de Olympische Spelen in Sochi van start. In aanloop naar de Winterspelen brengen wij jullie een reeks van specials over de vele facetten van dit grootse evenement. Elke vrijdag kun je een special lezen die gaat over Sochi, Nederlandse sporters, olympische historie en andere mooie verhalen rond dit grote evenement.

Nee, deze special gaat niet over de vijfvoudig olympisch kampioen van 1980, en ook niet over de Noor die in 1994 drie gouden plakken won. We gaan het hebben over de eerste Nederlandse schaatsers op de Olympische Winterspelen. Siem Heiden en Willem Kos vertegenwoordigden ons land op de Spelen van 1928 in het Zwitserse Sankt Moritz.

Koeman tegen Zwolle op de bank bij Feyenoord

Ronald Koeman zit tijdens het competitieduel tegen PEC Zwolle gewoon weer op de bank bij Feyenoord. De trainer ontbrak woensdag bij het bekerduel met Heracles Almelo vanwege het overlijden van zijn vader Martin. Feyenoord en Zwolle treffen elkaar zaterdagavond in de Kuip.

"Ik ga proberen om mezelf te zijn", zei de 50-jarige Koeman vrijdag op de website van de Rotterdammers. "Mijn vader had ook niet anders gewild dan dat ik met het voetbal bezig zou zijn." Supporters van Feyenoord hebben aangekondigd de familie Koeman een hart onder de riem te steken met een sfeeractie in de twaalfde minuut.

"Een prachtig initiatief", aldus Koeman. "Natuurlijk doet me dat iets, zoals ook het eerbetoon van FC Groningen indrukwekkend was. Ik ben dankbaar voor de steun. De naam Koeman betekent iets in de voetbalwereld, daar is mijn vader de grondlegger van geweest. Mijn vader hield niet van te veel poespas, maar hier zou hij trots op zijn geweest."

Koeman liet nogmaals weten teleurgesteld te zijn over het aanbod van Bert van Oostveen, directeur betaald voetbal van de KNVB. Hij mocht als assistent van beoogd bondscoach Guus Hiddink gaan fungeren om na twee jaar het stokje over te nemen. "Dat heeft me geraakt, omdat ik vind dat ik capabel genoeg ben om het alleen te doen. Ik vind: graag of niet."

Van Erven Dorens haalt uit naar Verlinde

Beau van Erven Dorens is boos over de kritiek die Albert Verlinde uitte op SBS-programma Show Laat. Verlinde wees in een gesprek met Q-Music op het verschil in kijkcijfers tussen SBS en RTL Boulevard. Hij gaf daarbij aan dat kijkers niet elke dag hetzelfde onderwerp voorbij willen zien komen, waarmee hij doelde op het gedoe rond zijn partner Onno Hoes.

"Ja, Albert, schattebout, SBS heeft slechte kijkcijfers", twittert Van Erven Dorens, die in het verleden ook aan de desk van RTL Boulevard zat. "What's new? Je probeert steeds wanhopig een kabouter de grond in te trappen." SBS kan volgens Van Erven Dorens 'niet opeens in een kijkcijferwonder' veranderen. "Net zoals jij niet in die ideale toyboy van 23 kunt veranderen", deelt de presentator een sneer uit.

"Ik begrijp, Albert, dat je wraak wilt nemen vanwege Onnogate", gaat Van Erven Dorens verder. "Zo corrupt ben je altijd al geweest, maar wij gunnen jou werkelijk het beste." De presentator zegt ondanks alles nog 'vriendschapsgevoelens' te koesteren voor Verlinde. "Nu ga ik koken voor mijn kinderen, Albert, en ik wens je een goede, liefdevolle kerst, en dat meen ik, want de liefde gaat voor alles."

Europa vindt aanpassingen Google onacceptabel

De Europese Unie vindt door Google voorgestelde aanpassingen van de weergave van zoekresultaten niet voldoende. Dat zei eurocommissaris van mededinging Joaquín Almunia vrijdagochtend in een Spaans radioprogramma. Hij noemde het voorstel 'onacceptabel'. Over de inhoud van Google's voorstel is niets bekend.

Concurrerende bedrijven, waaronder websites voor het boeken van vliegtickets, worden benadeeld door de monopoliepositie van de zoekmachine. Google's eigen diensten krijgen een voorrangspositie boven concurrerende diensten.

Google had eerder al beloofd dat bedrijven die geen gebruikmaken van Google's diensten daarvan geen consequenties zouden ondervinden in de zoekresultaten. Deze aanpassingen zouden nog niet doorgevoerd zijn. Hierdoor verschijnen concurrerende diensten pas op de tweede pagina.

Almunia leidt al drie jaar een onderzoek naar Google, dat door zo'n negentig procent van de Europeanen wordt gebruikt voor zoekopdrachten. De eurocommissaris heeft nog geen beslissing genomen over een eventuele aanklacht tegen de internetgigant. Hij geeft wel aan dat Google niet veel tijd meer heeft en dat de bal bij hen ligt.

Canadezen mogen weer naar de hoerenkast

Het hooggerechtshof van Canada heeft vrijdag unaniem alle beperkende regelgeving voor prostitutie opgeheven, zoals het bordeelverbod en het verbod op straatprostitutie. De zaak was in 2009 aangespannen door drie sekswerkers. Zij zeggen dat de verboden het voor hen moeilijker maken de eigen bescherming tijdens het werk te organiseren. Volgens de hoogste rechters van het Noord-Amerikaanse land schendt de bestaande regelgeving het grondwettelijke recht op veiligheid van de prostituees.

Het vonnis wordt over een jaar van kracht om het parlement de gelegenheid te geven desgewenst met nieuwe regelgeving te komen. Prostitutie is in principe toegestaan in Canada, maar veel eraan gerelateerde acitviteiten zijn illegaal.

Langer wachten op Nederlanderschap

Buitenlanders die Nederlander willen worden, kunnen dat straks pas na 7 jaar rechtmatig verblijf in ons land. Nu kan het al na 5 jaar, maar dat vindt de verantwoordelijke staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) te kort.

Het kabinet is het met hem eens dat met 7 jaar meer recht wordt gedaan aan de overweging dat iemand toch een aardige tijdje in Nederland moet hebben verbleven, mede omdat de kans op betaald werk dan groter is. Ook volgen mensen dan vaker een opleiding.

Heidi Klum vindt vier kinderen genoeg

Heidi Klum is niet van plan om meer kinderen te krijgen. Onlangs ging nog het gerucht dat het 40-jarige model opnieuw in verwachting is, maar vier kleintjes vindt ze meer dan genoeg.

"Ik denk het niet", zegt ze tegen entertainmentzender E! Klum is moeder van twee dochters, de 9-jarige Leni en 4-jarige Lou, en twee zoons, Henry en Johan van respectievelijk 8 en 7 jaar.

"Vier is mooi", vindt Klum, die nu al regelmatig slaaptekort heeft. "Ik slaap pas weer als ik oud ben. Daar heb ik nu geen tijd voor."

'Versoepel hypotheekregels bij scheiding'

Als huiseigenaren gaan scheiden moet degene die in het huis achterblijft recht houden op de volledige hypotheekrenteaftrek zoals die in de oude situatie ook bestond. Daarvoor pleiten de Consumentenbond en de Vereniging Eigen Huis (VEH) vrijdag in een brief aan minister voor Wonen Stef Blok (VVD). Door de nieuwe, strengere hypotheekregels kunnen achterblijvers nu nog in financiële problemen komen.

De hypotheekrente voor nieuwe hypotheken mag alleen worden afgetrokken als de hypotheekschuld binnen dertig jaar wordt afgelost. De lening die de achterblijver afsluit voor de overname van de woning zien banken vaak als een nieuwe hypotheek en valt daarom onder deze nieuwe regel. Hierdoor stijgen de maandlasten vaak aanzienlijk, stellen de organisaties. Bovendien willen banken de achterblijvende partner vaak geen nieuwe hypotheek verstrekken.

De Consumentenbond en VEH pleiten er nu voor dat vertrekkende partners de mogelijkheid krijgen om zijn of haar bestaande eigenwoningschuld over te dragen aan de partner die in het huis blijft wonen. Hierdoor blijven de maandlasten voor het huis gelijk en hoeven gescheiden huizenbezitters niet noodgedwongen hun huis te verkopen met het risico van een restschuld, aldus de organisaties.

De vertrekkende partner doet in dat geval afstand van het overgangsrecht. Dat betekent dat hij of zij bij de aankoop van een nieuw huis de nieuwe hypotheek volledig annuïtair moet gaan aflossen.

Kabinet wijst windmolenparken op zee aan

Windmolenparken op zee mogen wat het kabinet betreft verrijzen voor de kust van Noord- en Zuid-Holland en ten noorden van de Waddeneilanden. Dat is vrijdag bekendgemaakt na afloop van de ministerraad. De windmolenparken zouden nodig zijn om te voldoen aan de vraag naar 'duurzame' energie, zoals afgesproken in het energieakkoord.

Het gebied Hollandse Kust is 1225 vierkante kilometer groot en het gebied Ten Noorden beslaat tweehonderd vierkante kilometer. Beide gebieden liggen buiten de zogeheten 12 mijlszone, minimaal 22 kilometer uit de kust.

In het eerder dit jaar gesloten energieakkoord werd afgesproken dat in 2023 4450 megawatt aan windenergie moet worden opgewekt op zee. Dat betekent dat vanaf 2015 zo'n 3450 megawatt aan windmolens moet worden bijgebouwd.

De nieuwe gebieden zijn bij elkaar goed voor 8500 megawatt. Het kabinet wil medio volgend jaar definitief de knoop doorhakken over de aanwijzing van de gebieden.

Spanje legt abortus aan banden

De abortuswet in Spanje wordt veel strenger. De conservatieve Spaanse regering wil de afbreking van een zwangerschap alleen nog toestaan als die voortkomt uit verkrachting of de lichamelijke of geestelijke gezondheid van de moeder ernstig in gevaar brengt of het ongeboren kind levensbedreigende afwijkingen vertoont. Minderjarige zwangeren moeten voor een abortus opnieuw toestemming van hun ouders vragen.

Minister van justitie Alberto Ruiz-Gallardon maakte vrijdag na het kabinetsberaad bekend dat de regering het over de nieuwe abortuswet eens is geworden. Het parlement, waarin de regerende Volkspartij (PP) een ruime meerderheid heeft, moet de wet nog goedkeuren.

De PP verzette zich hevig toen de toenmalige socialistische regering in 2010 een reeks beperkingen op het recht op abortus schrapte. Het herinvoeren van deze restricties was in 2011 een van de grote verkiezingsbeloften van de conservatieven. De PP staat in ethische en sociale vraagstukken doorgaans schouder aan schouder met de in Spanje nog altijd invloedrijke rooms-katholieke kerk.

Kramer ook op 1.500m in Heerenveen

Tijdens het olympisch kwalificatietoernooi later deze maand in Heerenveen zal Sven Kramer ook op de 1.500 meter uitkomen. Dit meldt De Telegraaf.

In de prestatiematrix heeft de 1.500 meter voor mannen een lage waardering en daardoor zou het in theorie zo kunnen zijn dat een zesde plaats bij het OKT genoeg voor Kramer is om op de schaatsmijl in Sochi te morgen starten.

"Maar ik denk dat ik me op eigen kracht kan plaatsen, daar ga ik wel voor. Ik weet dat ik de snelheid heb. Of ik ’m ook kan winnen? Ja, dat denk ik wel,” aldus de Fries.

Zaakwaarnemer Koeman: "Heel jammer allemaal"

Ronald Koeman ziet het niet zitten om als assistent van Guus Hiddink aan de slag te gaan. de zaakwaarnemer van de Feyenoord-trainer betreurt de gang van zaken.

Guido Albers, de belangebehartiger van Ronald Koeman, bevestigt in Algemeen Dagblad dat Koeman het aanbod om assistent te worden heeft laten lopen. "Dat is toch ook wel een beetje onder zijn niveau", laat hij weten.

NRC Handelsblad kwam donderdag met het nieuws dat Koeman dit niet zag zitten. "Daar heb ik ze zelf over gebeld. En twee weken geleden belde ik ook al zelf om te vragen of Hiddink eerste kandidaat was. Dat kreeg ik toen al bevestigd."

Albers betreurt de gang van zaken. "Heel jammer allemaal. Ik heb de KNVB drie jaar gestalkt omdat Ronald zo graag die baan wilde. Maar het kwam er niet van dus. Dáár is Ronald niet kwaad om, overigens. Hij accepteert dat er een andere kandidaat is. Klaar uit."

Directeur voetbalzaken van de KNVB, Bert van Oostveen, wilde niet inhoudelijk reageren op de zaak. "Ik focus me op de invulling van de nieuwe technische staf en ga niet in op allerlei reconstructies", aldus de bestuurder.

De KNVB gaat na het WK van 2014 verder met Guus Hiddink als bondscoach. Danny Blind is een van de namen die ook wordt genoemd als assistent.

Alonso ziet wielerploeg vorm krijgen

Formule 1-coureur Fernando Alonso werkt achter de schermen hard aan de oprichting van zijn eigen wielerploeg. Volgens de Spanjaard verloopt zijn plan om vanaf 2015 een team in het peloton te hebben voorspoedig. Vrijdag besprak hij zijn idee met UCI-voorzitter Brian Cookson.

Alonso zag in september zijn pogingen om Euskaltel te kopen op niets uitlopen, waarna hij bekendmaakte een eigen formatie op poten te zetten. "Er is nog een jaar te gaan, maar het ziet er goed uit. Ik ben tevreden met de stappen die zijn gezet", liet de coureur van Ferrari weten.

Alonso en Cookson ontmoetten elkaar in Madrid. De Brit was in de Spaanse hoofdstad om Joaquim Rodríguez de trofee voor beste renner van de World Tour uit te reiken.

Remake I Saw The Devil aangekondigd

Na de mislukte remake van Oldboy, is er toch weer een nieuwe remake aangekondigd. Dit keer moet het (eveneens) Koreaanse I Saw The Devil uit 2010 er aan geloven. Dit meldt The Playlist.

Over de remake van de bloedige thriller is nog weinig bekend. Zo is er nog geen scenarioschrijver of regisseur bekend gemaakt. Wel is bevestigd dat de mensen achter films als Dredd en Broken City (die op nummer 5 eindigde in de lijst van de 10 grootste filmflops van 2013) er aan zullen gaan werken.

Het origineel vertelt het verhaal van een agent die wraak wil als zijn verloofde wordt vermoord door een zeer gewelddadige seriemoordenaar.

Wanneer de film uitkomt, is nog niet bekend.

Poster van de originele I Saw The Devil
Poster van de originele I Saw The Devil

Thieme geschokt door dierenleed Gaza

Marianne Thieme (PvdD) wil een onderzoek naar de brute mishandeling van Australisch rundvee in Gaza. Op videobeelden is te zien hoe runderen op gruwelijke wijze worden mishandeld en onverdoofd afgeslacht. Het gaat om runderen die door Australië zijn vescheept naar Gaza.

"Australie verscheept dieren helemaal naar Gaza. Daar worden ze verwaarloosd en op beestachtige wijze gedood. Ik wil weten of Nederland ook runderen naar Gaza transporteert, zonder dat we weten hoe ze daar worden behandeld", zegt Thieme tegen De Telegraaf.

"We hebben geen invloed op de behandeling van dieren in het buitenland, maar Nederland moet met Australië spreken over het welzijn van deze dieren."

In Nederland haalde een wetsvoorstel dat onverdoofd slachten verbiedt het niet omdat dat tegen vrijheid van religie zou indruisen. Ook zouden moslims dieren met veel respect behandelen en zou onverdoofd slachten volgens sommigen zelfs humaner zijn.

De gecensureerde, maar nog steeds afschuwelijke beelden zijn hier terug te zien.

Cocu wil effectiviteit en eigen spel spelen

PSV-trainer Phillip Cocu wil dat zijn ploeg zondag thuis tegen ADO Den Haag zelf het spel maakt en effectief speelt. Dat zei de coach vrijdag op een persconferentie. Cocu wil dat zijn ploeg het duel vanaf het begin in handen neemt en net zo effectief voetbalt als in de uitwedstrijd tegen FC Utrecht afgelopen zondag. De Eindhovense club won dat duel met 5-1.

"Aan het idee van spelen veranderen we niet veel. De invulling kan anders zijn", vervolgt Cocu. "Tegen Utrecht hebben we er met z'n allen hard voor geknokt. We zijn in ons eigen spel blijven geloven. Daarover ben ik meer dan tevreden. Het is belangrijk dat we tegen ADO een volgende stap gaan maken."

Stijn Schaars herstelt voorspoedig van zijn blessure volgens Cocu. "De wedstrijd van zondag komt echter nog te vroeg." De coach verwacht dat Schaars weer fit is voordat de club op 6 januari op trainingskamp naar Gran Canaria vertrekt. Ook de herstellende spelers Georginio Wijnaldum en Tim Matavz gaan mee naar het Spaanse eiland.

De Boer verwachtte meer van eerste seizoenshelft

De hoge verwachtingen die Ajax-trainer Frank de Boer aan het begin van het seizoen had zijn niet ingelost. Dat zei de coach vrijdag op een persconferentie. De Boer is vooral ontevreden over de prestaties in uitwedstrijden en de Champions League. De club staat tweede in de Eredivisie op twee punten van Vitesse en strijdt internationaal nog mee in de Europa League.

"De verwachtingen die we vooraf hadden sluiten niet aan bij de uitslagen dit seizoen", liet De Boer weten. "Vooral in uitwedstrijden hebben we te veel punten verspeeld. Ook het niet behalen van de tweede ronde in de Champions League, was een teleurstelling." Ajax wist in de eerste zeven uitwedstrijden, Eredivisie en Europa, niet te winnen.

Positief was de 42-jarige trainer over het dominante spel van de Amsterdammers. "We hebben als team, zeker qua tactisch vermogen, stappen gemaakt. Uiteindelijk ben ik wel tevreden over hoe we in de meeste wedstrijden gespeeld hebben."

De coach hoopt zondag bij Roda JC beter te spelen dan vorige week in Leeuwarden. "Afgelopen week was Ajax-onwaardig." Davy Klaassen maakte in de wedstrijd tegen SC Cambuur pas in de blessuretijd de winnende treffer. "We moeten terug naar de basis. Wil je met een goed gevoel de tweede seizoenshelft in gaan, dan moet je winnen."

[PDC WK] De tweede ronde gaat beginnen

De eerste ronde van het wereldkampioenschap van de PDC is achter de rug. Van de 72 spelers die aan het toernooi deelnamen zijn er nog 32 in de race. Van de zes Nederlanders die deelnamen hebben drie de tweede ronde bereikt. Michael van Gerwen, Vincent van der Voort en Raymond van Barneveld zitten nog in de race. 

Gino Vos, Jelle Klaasen en Mareno Michels verloren respectievelijk van Royden Lam, Jamie Caven en John Part. Van de 32 geplaatste spelers hebben zeven de eerste ronde niet overleefd. Dave Chisnall was als zevende geplaatst en is de hoogst geplaatste speler die uitgeschakeld is. John Henderson was met 3-2 te sterk voor Chizzy

Ook Terry Jenkins (17), Ronnie Baxter (19), Steve Beaton (22), Colin Lloyd (24), Mark Walsh (29) en Wayne Jones (31) zijn er niet meer bij. De verliezers moeten allen genoegen nemen met zesduizend Britse pond, ongeveer 7200 euro. Vos verloor al in de voorronde en krijgt 3500 Britse pond (4200 euro).

Naast de uitgeschakelden kende de eerste ronde ook twee negendarters. Zowel Terry Jenkins als Kyle Anderson gooiden de perfecte leg. Steve Brown gooide bijna een perfecte leg, het ging mis op dubbel twaalf. Jenkins en Anderson mogen vanwege hun negendarter samen 30.000 Britse pond delen. 

De beste speler van de eerste ronde was op basis van het gemiddelde Peter Wright. Snakebite kwam tot een gemiddelde van 98,68. Kevin Painter en Raymond van Barneveld volgen met 98,59 en 98,56. Op plek vier staat Dave Chisnall. Ondanks zijn gemiddelde van 98,43 moest hij naar huis.

Programma van de tweede ronde

De tweede ronde zal worden gespeeld tussen 20 december en 27 december. Tijdens kerst zal er niet gespeeld worden. De partijen worden best-of-7, de darter die als eerste vier sets wint gaat door naar de derde ronde. 

Vrijdag 20 december 20.00 uur
Peter Wright v Per Laursen
Raymond van Barneveld v Jamie Caven
Phil Taylor v Michael Smith

Zaterdag 21 december 20.00 uur
Andy Hamilton v Richie Burnett
Robert Thornton v Beau Anderson
Kim Huybrechts v Ian White

Zondag 22 december 13.30 uur
Brendan Dolan v Gary Anderson
Kevin Painter v Paul Nicholson
Simon Whitlock v Jarkko Komula

20.00 uur
Wes Newton v John Part
John Henderson v Mark Webster
Michael van Gerwen v Kevin McDine

Maandag 23 december 20.00 uur
James Wade v Andy Smith
Mervyn King v Ricky Evans
Adrian Lewis v Vincent van der Voort

Vrijdag 27 december 13.30 uur
Justin Pipe v Devon Petersen

Het toernooischema ziet er als volgt uit.  

Speler Speler
Phil Taylor (1) Michael Smith (32)
Peter Wright (16) Per Laursen
Wes Newton (8) John Part (25)
Robert Thornton (9) Beau Anderson
Andy Hamilton (5) Richie Burnett
Kim Huybrechts (12) Ian White (21)
Simon Whitlock (4) Jarkko Komula
Kevin Painter (13) Paul Nicholson (20)
Michael van Gerwen (2) Kevin McDine
Brendan Dolan (15) Gary Anderson (18)
John Henderson Mark Webster (26)
Raymond van Barneveld (10) Jamie Caven (23)
James Wade (6) Andy Smith (27)
Justin Pipe (11) Devon Petersen
Adrian Lewis (3) Vincent van der Voort (30)
Mervyn King (14) Ricky Evans

Asscher: val kabinet was niet nabij

Vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) denkt niet dat het kabinet automatisch was gevallen als het woonakkoord deze week in de Eerste Kamer was gestrand. "Het zou wel heel grote problemen hebben opgeleverd", zei Asscher vrijdag na de ministerraad.

Het was volgens Asscher 'hartstikke spannend', maar hij deelt niet de indruk van minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) dat het kabinet zou zijn gevallen als PvdA-senator Adri Duivesteijn tegen de verhuurdersheffing had gestemd. "Dat automatisme is er niet", zei Asscher, die nauw betrokken was bij bemiddelingspogingen met Duivesteijn.

Volgens Asscher zijn de verhoudingen in het kabinet nog steeds goed. "We realiseren ons allemaal dat we in een lastige tijd de verantwoordelijkheid hebben genomen om Nederland te besturen. Het was het afgelopen jaar een aantal keer heel spannend, en het zal volgend jaar vast nog wel eens spannend zijn. Maar we zitten er niet voor de gezelligheid, maar om afspraken te maken die goed zijn voor Nederland."

Asscher zat vrijdag de laatste ministerraad van het jaar voor, omdat premier Mark Rutte (VVD) in Brussel was voor een Europese top. Asscher sprak na afloop de hoop uit dat 2014 het jaar wordt waarin Nederland het vertrouwen krijgt 'dat we de crisis te boven aan het komen zijn'.

Amsterdam blijft blunderen met bijstand

Het terugvorderen van de te hoge woonkostenbijdrages die de gemeente Amsterdam vorige week per ongeluk overmaakte aan ruim negenduizend bijstandsgerechtigden verloopt niet vlekkeloos. Een van de Amsterdammers kreeg het teruggevorderde bedrag, ruim vijftienduizend euro, vrijdag deels weer teruggestort op zijn rekening. Dat meldt stadszender AT5.

Het bedrag was wel lager dan wat de man vorige week ten onrechte kreeg gestort. Er was namelijk een correctiebedrag op ingehouden. Verder werden in de omschrijving excuses aangeboden voor het ongemak, aldus AT5. Het is onduidelijk aan hoeveel Amsterdammers nu weer onterecht geld is overgemaakt.

De gemeente Amsterdam maakte vorige week donderdag door een 'foutje' veel te hoge woonkostenbijdrages over. Amsterdamse bijstandsgerechtigden kregen bedragen van ruim zeventienduizend tot bijna 34.000 euro op hun rekening bijgeschreven. In totaal maakte de gemeentelijke belastingdienst voor 188 miljoen euro aan bijdragen over, door een foutje met 'komma's en punten'.

AOL draait Winamp de nek om

Het Amerikaanse softwarebedrijf AOL trekt vrijdagnacht de stekker uit de eens zo populaire mp3-software Winamp. De muziekspeler is vanaf dat moment niet meer via de officiële kanalen te verkrijgen en het gebruik wordt niet langer ondersteund. De muzieksoftware werd in april 1997 gelanceerd.

Het bedrijf dat Winamp produceerde, Nullsoft, werd in juni 1999 voor tachtig miljoen dollar overgenomen door AOL. In 2000 telde de muzieksoftware 25 miljoen geregistreerde gebruikers.

Tegenwoordig is Winamp veelal vervangen door smartphones, iTunes of Spotify. Winamp 5 is de laatste versie van de mp3-speler. De laatste update, versie 5.666, werd 20 november op de markt gebracht.

Spotify noemt Winamp 'een van de oudste en belangrijkste softwareapplicaties in de geschiedenis van digitale muziek'. Het bedrijf verwijst fans van de software naar Spotiamp, een onofficiële versie van Winamp die gebruikt kan worden om muziek te luisteren via Spotify.

Plasterk wil opheldering seksrel Wassenaar

Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) heeft de burgemeester van Wassenaar om opheldering gevraagd over de afgekochte 'seksrel'. Plasterk wil weten of de regeling rechtmatig is, bevestigde hij vrijdag na afloop van de ministerraad.

De burgemeester moet in een zogeheten ambtsbericht uit de doeken doen hoe de afkoopsom van anderhalve ton precies tot stand is gekomen. Tot die tijd heeft Plasterk nog geen oordeel over de gang van zaken.

Het beruchte drinkgelag in het gemeentehuis van Wassenaar vond begin vorig jaar plaats. In de nazit van een vergadering zou een wethouder seksueel ongepaste uitspraken hebben gemaakt tegen een raadslid.

De bewindsman wilde vrijdag evenmin een oordeel vellen over 'Onnogate', de soap rond de Maastrichtse burgemeester Onno Hoes, die in opspraak is vanwege zijn turbulente privéleven. "Dat ligt echt bij Maastricht", zei Plasterk.

Plasterk ziet alleen een rol voor zichzelf weggelegd als het lokale bestuur iets niet aan de orde stelt, maar daarvan is volgens hem geen sprake. De gemeenteraad sprak deze week uitgebreid over het buitenechtelijke liefdesleven van Hoes. Plasterk wilde niet zeggen of het privéleven moet meespelen bij het functioneren van een burgemeester. Ook dat vindt hij aan de gemeenteraad van Maastricht.

Eerste teaser trailer The Expendables 3

De eerste trailer van de nieuwe Expendables film is gister vrijgegeven door Lionsgate.

Zoals van een teaser verwacht kan worden, geeft het nog zeer weinig over de inhoud van de film weer. Ook bij de eerste trailer van The Expendables 3 is dit het geval. Het enige leuke aan deze trailer is wel, dat er een eerste total-shot te zien is van de nieuwe cast.

Onder de cast van The Expendables 3 zijn naast oude bekenden als Sylvester Stallone, Jason Statham, Jet Li en Terry Crews ook grote namen te bekennen als Antonio Banderas, Mel Gibson en Harrison Ford.

The Expendables 3 is vanaf 14 augustus 2014 te bewonderen in de Nederlandse bioscopen.

Eerste teaser The Expendables 3

Robin Thicke 'grootste seksist van 2013'

Robin Thicke is door verschillende Britse vrouwenorganisaties uitgeroepen tot 'seksist van het jaar'. Mensen konden stemmen op de website van de End Violence Against Women Coalition, die bestaat uit meer dan zestig verschillende organisaties die zich inzetten voor onder meer geweld tegen vrouwen.

Thicke, die onder anderen de Britse premier David Cameron verslaat, krijgt als 'prijs' een bon om het nummer Respect van Aretha Franklin te downloaden. De zanger heeft, volgens het hoofd van de End Violence Against Women Coalition gewonnen, omdat zijn lied Blurred Lines en de bijbehorende videoclip een seksistisch beeld schetsen.

De 36-jarige Thicke wordt in de videoclip omringd door naakte dansende modellen en suggereert in het liedje volgens de organisatie dat het niet erg is om je aan vrouwen op te dringen. Zowel de video als het nummer zorgde voor ophef.

"We zijn dankbaar voor het platform dat hij heeft gecreëerd om een einde te maken aan het feit dat vrouwen als objecten worden gebruikt om middelmatige popmuziek te promoten", zegt Green, die de coalitie aanvoert. "Seksisme is misschien iets wat gebruikelijk is voor sommige mensen in de muziekindustrie, maar de tijden veranderen."

Lagere straf voor dodelijke overval juwelier Hund

De 21-jarige Soufiane B. is in hoger beroep veroordeeld tot vijftien jaar cel voor het doodschieten van de Amsterdamse juwelier Fred Hund. B. werd vorig jaar veroordeeld tot achttien jaar cel.

De straf valt lager uit omdat het gerechtshof in Amsterdam B. heeft vrijgesproken van de overval op een massagesalon en de voorbereiding van een overval op een juwelier in Bleiswijk. B. werd wel veroordeeld voor een poging tot overval op een juwelier in Krommenie.

B. probeerde de zaak van Hund in oktober 2010 te overvallen en schoot daarbij de 66-jarige juwelier dood. Het hof ziet bewijs voor de doodslag in de dna-sporen die werden gevonden op een sportschoen en een tas die in de juwelierswinkel werden gevonden.

Licht op snelweg twee uur later uit

De verlichting op een aantal snelwegtrajecten gaat twee uur later uit. Minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) wil zo tegemoetkomen aan de zorgen van veel automobilisten, heeft zij vrijdag bekendgemaakt.

Sinds enkele maanden geleden gaat op een aantal relatief rustige snelwegtrajecten het licht om 21.00 uur uit. Dat wordt met ingang van volgend jaar 23.00 uur.

Utrecht zet iconen net voor kerst op straat

FC Utrecht heeft het financieel moeilijk. Dat blijkt wel uit de ontslagen die vlak voor kerst zijn gevallen bij de eredivisionist. Enkele iconen van de club hebben hun boeltje moeten pakken.

Een van hen is Evert Nagtegaal, de 62-jarige materiaalman die al 26 jaar in dienst is. Met hem zijn nog vijf andere oudgedienden de laan uit gestuurd. "Maandag deed ik nog wat klusjes voor de club op Zoudenbalch, een dag later moest ik me melden op kantoor bij de directie en hoorde ik het slechte nieuws", zegt Nagtegaal in het Algemeen Dagblad.

"Ik heb het totaal niet zien aankomen en voel me echt beroerd. Het steekt me dat ik vlak voor mijn pensioen aan de kant ben geschoven, terwijl er nooit klachten waren. De kerstdagen zijn al verpest."

Ook wedstrijdsecretaris Marian Michelakis (57) en Jan Straub (64), hoofd jeugdscouting, hebben hun ontslag gekregen. "Een paar weken geleden nog werd een presentatie gegeven over het succes van de jeugdopleiding en scouting", zegt de laatstgenoemde.

"Onze jeugdteams draaien allemaal bovenin mee. We werken met tachtig clubs samen. Nee, deze mededeling kwam echt als een donderslag bij heldere hemel. En dan ook nog op een asociaal moment, vlak voor kerst."

Suárez langer bij Liverpool

Aanvaller Luis Suárez heeft vrijdag bijgetekend bij Liverpool. De Uruguayaan tekende volgens de Premier League-club een 'langjarig contract'. De precieze duur van de overeenkomst is niet bekendgemaakt. Suárez had nog een contract tot de zomer van 2016 op Anfield Road.

De 26-jarige Suárez flirtte afgelopen zomer nadrukkelijk met andere clubs, maar Liverpool wilde hem niet verkopen. In het huidige seizoen werd duidelijk waarom: in elf wedstrijden in de Premier League scoorde hij al zeventien keer.

Suárez zegt 'trots' en 'blij' te zijn met zijn nieuwe contract. "We hebben geweldige spelers en het team groeit en wordt steeds beter. Ik geloof dat ik mijn ambities om prijzen te winnen en op het hoogste niveau te spelen bij Liverpool waar kan maken."

'Miljoenenschade door onverzekerde Oost-Europeanen'

Ziekenhuizen slaan alarm omdat duizenden onverzekerde Oost-Europeanen verleende zorg niet betalen. De schade voor ziekenhuizen loopt in de miljoenen, blijkt vrijdag uit onderzoek van RTL Nieuws. De ziekenhuizen vrezen dat het aantal onbetaalde rekeningen zal groeien door de komst van meer Oost-Europeanen.

De Oost-Europeanen wonen en werken weliswaar in Nederland, maar hebben geen zorgverzekering. Het gros van de onverzekerde EU-burgers komt binnen bij spoedeisende hulp of verloskundigenzorg, waarbij ziekenhuizen verplicht zijn zorg te verlenen.

Bij Medisch Centrum Haaglanden zijn de afgelopen vier jaar bijna vijfduizend onbetaalde behandelingen gegeven met een schadepost van 3,5 miljoen euro. Het Westfriesgasthuis in Hoorn laat onverzekerde patiënten driehonderd euro betalen bij binnenkomst. Ook heeft het ziekenhuis de hulp van de Poolse ambassadeur ingeschakeld.

Huizenprijzen bijna vijf procent gedaald

Koopwoningen waren in november 4,7 procent goedkoper dan in dezelfde maand een jaar eerder. De daling van de huizenprijzen is daarmee iets groter dan de min van vier procent in oktober. Dat blijkt uit de vrijdag gepubliceerde prijsindex van het Kadaster en het Centraal Bureau voor de Statistiek.

De gemiddelde prijs van een bestaande koopwoning was in november ruim 212.000 euro. Dat is ongeveer evenveel als in 2002. Ten opzichte van augustus 2008, toen de huizenprijzen een piek bereikten, bedraagt de prijsdaling 20,5 procent.

Het Kadaster maakte eerder deze week bekend dat het aantal verkochte huizen in november zowel ten opzichte van een jaar eerder als ten opzichte van oktober is toegenomen. Het Kadaster registreerde in november 10.576 verkochte woningen. Dat waren er 7,6 procent meer dan in november vorig jaar, en 6,5 procent meer dan in oktober.

In de eerste elf maanden van dit jaar wisselden in totaal 94.631 woningen van eigenaar. Dat is een daling van 5,3 procent in vergelijking met een jaar eerder. In de afgelopen vijf maanden ligt het aantal transacties wel hoger dan een jaar eerder.

Celstraf voor meenemen dochters naar Syrië

Een 42-jarige man uit Haaksbergen moet vijf maanden de cel in voor het mishandelen van zijn vrouw en het ontvoeren van zijn minderjarige dochters naar Syrië. Dat heeft de rechtbank in Almelo vrijdag bepaald. Ook krijgt de man een voorwaardelijke straf van zeven maanden. Justitie had negen maanden cel en negen maanden voorwaardelijk geëist.

De rechters rekenen het de man zwaar aan dat hij zijn echtgenote van haar vrijheid heeft beroofd en de kinderen van 7, 8 en 11 jaar zonder toestemming meenam. Het feit dat de man zelf vond dat hij het belang van de kinderen vooropstelde en dat hij na contact met de Nederlandse politie zelf terugkeerde weegt volgens de rechters in zijn voordeel.

Dat het onvoorwaardelijke deel van de straf lager uitpakt dan geëist komt doordat de rechtbank het belangrijk vindt voor de kinderen dat het contact met hun vader zo snel mogelijk wordt hersteld. Wel mag de man drie jaar geen contact opnemen met zijn vrouw en moet hij zich laten behandelen.

De man en zijn vrouw hadden ruzie omdat de vrouw wilde scheiden. De Haaksbergenaar bond zijn vrouw na de mishandeling vast in de kelderkast. Pas enige tijd later bevrijdde hij haar. Zijn drie dochtertjes van toen 7, 8 en 11 jaar nam hij daarna mee naar Syrië, waar hij door een gesprek met zijn schoonfamilie zijn huwelijk hoopte te redden. De vrouw verkeerde in de veronderstelling dat hij met de kinderen naar Londen ging.

Tegen de man werd een internationaal arrestatiebevel uitgevaardigd. Na een week onderhandelen bleek de Haaksbergenaar bereid om onder politiebegeleiding vrijwillig terug te keren naar Nederland. Daar werd hij meteen aangehouden, waarna de meisjes met hun moeder werden herenigd.

Lingeriereclame verhoogt libido Claudia Schoemacher

Claudia Schoemachers seksleven zit in de lift. De vrouw van plastisch chirurg Robert Schoemacher is sinds kort het gezicht van een erotisch merk en heeft aan haar figuur gewerkt om zich in sexy lingerie te kunnen hullen. Dat werpt volgens haar ook in de slaapkamer zijn vruchten af.

"Bij mij persoonlijk heeft het de seksdrive zeker verhoogd", zegt Claudia voor de camera van Novum Nieuws. "Naarmate ik zekerder werd van mijn eigen lichaam, kreeg ik gewoon veel meer zin in seks. Met een beetje een hangbuik en dikke billen wil je gewoon niet allerlei standjes doen, omdat je denkt: ik ben niet echt heel flatteus. Maar nu maakt het me niets meer uit."

Manlief Robert was niet direct enthousiast over de lingerieklus van zijn vrouw. "Hij had er in het begin een beetje moeite mee, maar nu ziet hij er de lol wel van in", zegt Claudia. "Ik blijf natuurlijk exclusief voor hem, dus in dat opzicht kan hij ermee leven."

Claudia bracht eerder dit jaar een boek uit waarin haar seksleven aan bod kwam. Ze baseerde Kamer 303 deels op haar sm-verleden, maar liet weten dat de zwepen en handboeien ver zijn te zoeken in huize Schoemacher.

'Theaters Londen zijn veilig'

De vereniging van Londense theaters heeft theaterbezoekers vrijdag verzekerd dat de historische theaters in de Britse hoofdstad veilig zijn. Ongelukken als dat van donderdagavond in het Apollo Theatre, waar tijdens een voorstelling een deel van het plafond naar beneden kwam en 79 mensen gewond raakten, zijn volgens Society of London Theatre 'uiterst zeldzaam'.

Een eerste onderzoek van Westminster Council, de lokale autoriteit, heeft uitgewezen dat het gebouw bouwkundig stabiel is. Een aspect dat nader wordt bekeken is of een korte, maar hevige regenbui donderdag heeft bijgedragen aan het ongeluk.

"Elk historisch theater is uniek en wij hebben geen reden om aan te nemen dat dit anders is dan een op zichzelf staand incident", zei raadslid Nickie Aiken.

Het theater was vrijdag nog steeds afgezet. Alle voorstellingen zijn tot 4 januari komen te vervallen.

Het ongeluk gebeurde terwijl meer dan zevenhonderd mensen keken naar een voorstelling van The Curious Incident of the Dog in the Night-time, een toneelbewerking van de roman van Mark Haddon. Bijna drie kwartier na het begin klonk er gekraak.

Ooggetuigen verklaarden dat er chaos en paniek uitbrak toen grote stukken pleisterwerk en stof neerdaalden op de volle zaal. Ook delen van de balkons raakten los.

"Ik dacht, misschien hoort dit bij de voorstelling", zei Scott Daniels, een Amerikaanse bezoeker. "Opeens begon het stukken pleisterwerk te regenen, grote stukken pleisterwerk. Het licht ging uit en alles vulde zich met stof, iedereen hoestte en proestte."

De meeste bezoekers konden op eigen kracht naar buiten komen. De Londense ambulancedienst meldde 79 gewonden te hebben behandeld, van wie er 58 naar het ziekenhuis moesten worden vervoerd met ambulances en twee autobussen. Zeven gewonden hadden ernstig, maar niet-levensbedreigend letsel.

Het is nog niet bekend waardoor het plafond los raakte. Het Apollo Theatre aan Shaftesbury Avenue is in 1901 gebouwd en telt 775 stoelen. Veel theaters in het Londense West End zijn ook zo oud.

Van As terug bij Oranje na blessure

Naomi van As keert terug in de selectie van het nationale hockeyteam na maandenlang blessureleed. Bondscoach van de hockeydames, Max Caldas, maakte vrijdag de groep voor de trainingsstage in Zuid-Afrika bekend. De 30-jarige Van As scheurde in mei de voorste kruisband van haar rechterknie af.

Van As liep de blessure op tijdens de play-offs in mei om het landskampioenschap met haar team Laren. Een maand geleden keerde ze terug op het trainingsveld bij haar club. Caldas acht de tijd nu rijp om haar terug te halen bij het Nederlands team.

Ook Eva de Goede keert terug bij het nationaal team. Zij miste door een hamstringblessure de Hockey World League. De Nederlandse vrouwen wisten eerder deze maand dat toernooi te winnen.

Oranje gaat naar Zuid-Afrika als voorbereiding op het WK in Den Haag dat op 31 mei begint. Op het programma staan twee oefenwedstrijden tegen Zuid-Afrika en vier tegen Australië.

EU houdt deur op kier voor Oekraïne

De leiders van de Europese Unie hebben vrijdag opnieuw een oproep gedaan aan Oekraïne om een samenwerkingsakkoord te ondertekenen, ook al heeft president Viktor Janoekovitsj de avances van de EU al meermalen afgewezen.

Oekraïne sloot onlangs een akkoord met Rusland, dat de vroegere Sovjet-republiek elf miljard euro krediet en korting op de gasprijs in het vooruitzicht heeft gesteld. De EU zegt dat Oekraïne desondanks nog steeds een associatieverdrag met de EU kan aangaan.

"Europa staat open voor het Oekraïense volk, maar niet per se voor deze regering. Dat is de boodschap", zei president Dalia Grybauskaite van Litouwen, dat het roulerend voorzitterschap van de EU bekleedt.

Willy Selten mag vlees niet verkopen

Vleesgroothandel Willy Selten mag de in beslag genomen twee miljoen kilo vlees niet verkopen. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) hoeft het vlees niet vrij te geven, heeft de rechtbank in Den Haag vrijdag besloten. Het vlees ligt nu nog opgeslagen in vrieskisten.

De NVWA had het vlees van het bedrijf uit Oss in maart in bewaring genomen, omdat de administratie niet zou deugen en sommige partijen onveilig zouden zijn. De curator van Willy Selten spande daarop een kort geding aan, omdat het vlees miljoenen waard is en geschikt zou zijn voor consumptie.

De herkomst, traceerbaarheid en identificatie van het vlees kon volgens de NVWA niet worden aangetoond. Ook zijn partijen paardenvlees aangemerkt als rundvlees en is paardenvlees aangetroffen met het voor mensen gevaarlijke diergeneesmiddel fenylbutazon.

'Blind beoogd bondscoach 2016'

Waar Ronald Koeman een rol als assistent-bondscoach niet ziet zitten, lijkt Danny Blind wel te porren om hulptrainer onder Guus Hiddink te worden. Blind, momenteel assistent van Louis van Gaal, wordt volgens De Telegraaf door de KVNB gezien als bondscoach van de toekomst.

"Blind ontwikkelt zich volgens de beleidsbepalers bij de voetbalbond zodanig dat hij in staat moet worden geacht om na de periode Van Gaal en daaropvolgend Hiddink in 2016 zelfstandig aan de slag te kunnen bij Oranje", schrijft het medium vrijdag.

De oud-international heeft echter meerdere opties en wil wellicht op eigen benen staan. Het is tevens niet ondenkbaar dat Van Gaal zijn assistent meeneemt, zodra de huidige bondscoach een nieuwe club heeft gevonden.

De KNVB heeft in elk geval een akkoord bereikt met Guus Hiddink, zoals diverse media waaronder Goal deze week wisten te melden. Volgens NRC Handelsblad heeft de KNVB aan Ronald Koeman gevraagd om assistent te worden onder Hiddink, maar de Feyenoord-coach bedankte hiervoor.

Het leek er namelijk op dat Koeman lange tijd in beeld was om bondscoach te worden. Diverse media meldden dat de KNVB in gesprek was met de oud-international, maar KNVB-directeur Bert van Oostveen ontkende dat deze week.

Twee Russen naar Saxo-Tinkoff

Wielerploeg Saxo-Tinkoff heeft twee Russen aangetrokken. Ivan Rovny en Nikolaj Troesov treden op 1 januari in dienst bij de ploeg, die vanaf komend seizoen Tinkoff-Saxo heet. Teammanager Bjarne Riis ziet in de twee Russen versterkingen. Beiden kwamen eerder uit op Worldtour-niveau.

Eerder deze maand maakte de Rus Oleg Tinkov bekend de ploeg van Bjarne Riis over te nemen. Zowel Rovny als Troesov reed eerder al voor Tinkov, die toen de ploeg Tinkoff Restaurants sponsorde.

De 26-jarige Rovny reed eerder voor Katjoesja en Radioshack en kwam afgelopen seizoen uit voor het Italiaanse Ceramica Flaminia-Fondriest. De 28-jarige Troesov komt over van de Nederlandse ploeg Team De Rijke-Shanks. Ook hij heeft een verleden bij Katjoesja.

World Cup-zege skiër Svindal

Skiër Aksel Lund Svindal heeft in Val Gardena de super-G op zijn naam geschreven. Op de Saslong-piste was de Noor oppermachtig, waardoor hij zijn derde overwinning van het seizoen boekte.

Eerder in het seizoen wist snelheidsspecialist Svindal al de super-G in Lake Louise en de afdaling in Beaver Creek te winnen. In Val Gardena was er niemand die hem serieus kon bedreigen. Op het moment dat de grote Noor naar beneden ging stond Jan Hudec uit Canada aan de leiding. Svindal bleek bij de finish 0,58 seconde sneller op Hudec, die uiteindelijk wel tweede zou worden.

De derde plek ging naar de Fransman Adrien Theaux, die bijna een seconde toe moest geven op Svindal. Italiaan Peter Fill had een tijd die goed was voor de tweede plaats, maar hij maakte bij de laatste poort een fout en werd na bestudering van de beelden gediskwalificeerd. Een aantal toppers ging onderuit, waaronder de Amerikaan Ted Ligety en de Italiaan Matteo Marsaglia, die hard met een poortje in aanraking kwam. Marsaglia stond niet veel later echter weer op zijn benen. Ook de Nederlander Maarten Meiners, tijdens de Universiade nog goed voor de vierde plaats op de reuzenslalom, haalde de finish niet.

BlackBerry lijdt miljardenverlies

BlackBerry heeft in het derde kwartaal van dit jaar een verlies van 4,4 miljard dollar (3,2 miljard euro) geleden op een omzet die slechts 1,2 miljard dollar bedroeg. Het verlies is daarmee bijna vier keer zo hoog als in het tweede kwartaal van dit jaar, vooral doordat BlackBerry veel afschrijvingen moest doen. Dat maakte het concern vrijdag bekend.

De Amerikaanse telefoonfabrikant, die al tijdlang in moeilijkheden verkeert, moest in totaal bijna 4,6 miljard dollar afschrijven op onder meer bestelde onderdelen en al geproduceerde telefoons. Ook de kosten van recente reorganisaties en het doorlichten van het bedrijf droegen bij aan die eenmalige kostenpost.

De omzet van BlackBerry kreeg eveneens een forse dreun en daalde met meer dan de helft in vergelijking met het derde kwartaal van vorig jaar. Toch is het bedrijf 'nog altijd levensvatbaar', zo zei John Chen, eind vorige maand als interim-topman bij BlackBerry aan de slag ging.

Chen wil dat BlackBerry zich meer richt op het ontwikkelen van programmatuur en het bouwen van telefoons aan andere bedrijven overlaat. Ook maakte het Amerikaanse concern bekend dat het de komende vijf jaar gaat samenwerken met Foxconn, de grootste fabrikant van computeronderdelen ter wereld. Samen willen zij mobiele apparaten gaan maken.

Discussie over PL-winterstop laait weer op

De hectische decembermaand in de Premier League is weer in volle gang en dus komen de kritieken van managers dat het speelschema te druk is. Gus Poyet, trainer van Sunderland, wil dat er een winterstop wordt ingevoerd.

"Ik snap niet waarom we geen winterstop hebben. Het is zo simpel en je ziet het overal. De enige uitleg die ik ooit heb gehad, is dat we altijd al op Tweede Kerstdag spelen. Ik vind het goed dat we op Boxing Day spelen, maar daarna zouden we moeten stoppen. Ik wil geen winterstop voor een trip naar Dubai, maar voor mijn spelers, om wat te rusten."

"Volgens alle coachingscursussen moet je na het spelen van een wedstrijd het duel analyseren, maar daar hebben we geen tijd voor. Dat lukt ons gewoon niet", vervolgt de manager, die met Sunderland elf wedstrijden in de komende zes weken speelt.

"Zo kan iedereen die in de voetbalwereld werkt vakantie vieren met hun kinderen. Is dat zo oneerlijk? We zouden moeten beginnen in september, in december twee weken stoppen, hervatten in januari en spelen tot aan juni. Dan kunnen we in juli met de kinderen op vakantie."

Beveiliger vrijgesproken voor dood bierdief

Een beveiliger die in 2011 werd aangehouden na de dood van een winkeldief op station Tilburg, krijgt geen straf. Het slachtoffer overleed nadat de man hem in de houdgreep had gehouden. Volgens de rechtbank in Breda is het niet vast te stellen dat het slachtoffer overleed doordat hij werd vastgegrepen door de beveiliger. Hij stikte in zijn eigen braaksel.

Volgens de rechtbank is niet vast te stellen wanneer de man is gestikt en of dat het gevolg was van het vasthouden van de beveiliger. De beveiliger heeft wel juist gehandeld, al had hij de dief eerder los moeten laten.

De 21-jarige dief werd op 2 maart 2011 in de kraag gevat kort nadat hij bij de kiosk op het station enkele blikjes bier had gestolen. De 49-jarige beveiliger bracht hem naar de grond en hield hem vervolgens enkele minuten vast met een arm om de nek. Toen hij daarna losliet, was de man plotseling overleden.

Justitie kwam vorige maand terug van haar beslissing om de man niet te vervolgen. Dat gebeurde naar aanleiding van een klacht van de moeder van het slachtoffer.

Hiddink: "Ik leen me nooit voor spelletjes"

Guus Hiddink herkent zich niet in de verhalen dat hij doelbewust Ronald Koeman buitenspel heeft willen zetten als kandidaat voor het bondscoachschap van Oranje. De Feyenoord-trainer kreeg uiteindelijk een aanbod als assistent-bondscoach van de KNVB.

Daar reageerde Koeman kwaad op. Hij zag zichzelf als bondscoach en wees het voorstel van de voetbalbond dan ook direct af. Hiddink ontkent dat er sprake is van een vooropgezet plan. "De KNVB is hierin leidend. Als die in mij een geschikte bondscoach ziet voor de komende twee jaar, is dat hun keus en hun verantwoordelijkheid. En ik leen me nooit voor spelletjes en speel ze ook niet", zegt hij in het Algemeen Dagblad.

Overigens is de relatie tussen Hiddink en Koeman niet bekoeld. "Hij verwijt mij niets, er is niets tussen ons en daar ben ik zeer blij om. Ik ken die jongen al zo lang, heb hem hoog zitten als mens en als trainer, heb hem zelf als assistent naar Oranje gehaald en heb er mede voor gezorgd dat hij en jongens als Gullit, Rijkaard, Neeskens en Krol een versnelde trainerscursus konden volgen. "

"En hem zou ik van het podium willen duwen? Wie verzint zoiets belachelijks. Een serie interviewtjes, columnpjes en andere teksten om je eigen weg te bereiden?", aldus Hiddink.

Meisje (13) op Schiphol opgepakt met coke in vagina

De marechaussee heeft vrijdagochtend op Schiphol een 13-jarig meisje aangehouden voor drugssmokkel. Ze bleek, al dan niet gedwongen, een onbekende hoeveelheid cocaïne in haar vagina te hebben. De marechaussee spreekt van de 'jongste drugssmokkelaar' ooit.

Het meisje uit Curaçao werd betrapt bij een controle bij de douane. Uit een eerste onderzoek bleek dat ze mogelijk drugs in haar lichaam had. Die vermoedens bleken later juist toen duidelijk werd dat ze een zogenaamde duwersbol vaginaal haar lichaam had ingebracht.

De tiener is daarna overgedragen aan de recherche. Het team jeugd en zeden ontfermt zich later over het meisje. Ook de Raad voor de Kinderbescherming wordt ingeschakeld.

'Trainer Ruijs stapt op bij MVV'

MVV-trainer Tini Ruijs heeft ontslag genomen. Dat heeft directeur Paul Rinkens van de Maastrichtse eerstedivisionist vrijdag aan regionale zender L1 gemeld.

Ruijs werd woensdag tijdens de bekerwedstrijd tegen amateurclub JVC Cuijk, die door MVV werd verloren, bedreigd door de eigen fans. Ook kreeg Ruijs een klap. Ook Ruijs' assistent Cookie Voorn vertrekt. MVV weet daardoor nog niet wie er zaterdag bij Jong Ajax - MVV het team leidt.

Oud-neuroloog Jansen krijgt beroepsverbod

De omstreden Twentse oud-neuroloog Ernst Jansen mag niet meer werken als arts. Dat heeft het medisch tuchtcollege in Zwolle vrijdag bepaald, meldt RTV Oost. De tuchtzaak was aangespannen door vier oud-patiënten en de nabestaanden van een vijfde. De 68-jarige Jansen was officieel al geen arts meer, maar mag zich nu ook nooit meer inschrijven.

Dat Jansen zich enkele jaren geleden uitschreef, berustte op een afspraak met de Inspectie voor de Gezondheidszorg, die hem anders tuchtrechtelijk zou vervolgen. Begin dit jaar werd echter duidelijk dat Jansen wel als arts weer in Duitsland aan de slag was gegaan.

Letselschadespecialist Yme Drost diende daarop in vijf zaken een tuchtklacht in om namens de tientallen oud-patiënten die hij bijstaat te voorkomen dat Jansen ooit nog als arts aan de slag zou gaan, mede op een toekomstige Europese zwarte lijst voor artsen die over de schreef zijn gegaan.

De aan medicijnen verslaafde arts stelde jarenlang verkeerde diagnoses als alzheimer, MS en parkinson, schreef jarenlang zware medicijnen voor en voerde volgens zijn oud-patiënten onnodige tests uit met ernstige gevolgen. Zijn dossiervorming was volgens de klagers ondermaats en een eenmaal gestelde foutieve diagnose werd niet herzien.

Tegen Jansen loopt ook een strafzaak, waarin het OM deze maand zes jaar cel eiste. Hij wordt daarin verdacht van het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel, diefstal en valsheid in geschrifte. De uitspraak in die zaak wordt in februari verwacht.

Jansen kan nog in beroep gaan tegen de uitspraak van het tuchtcollege.

Microsoft gaat E.T. opgraven

Als er één game in de geschiedenis als slechtste ooit word beschouwd dan is dat eigenlijk ET: The Extra-Terrestrial, van Atari. Zelfs Atari kon de game na release niet verdragen en heeft duizenden exemplaren begraven in een woestijn en Microsoft wil deze nu gaan opgraven.

Microsoft en Lightbox zijn letterlijk van plan om op een stortplaats in New Mexico op zoek te gaan naar de duizenden begraven cassettes van de game, ET: The Extra-Terrestrial. Filmmaker Zak Penn, medeschrijver van X-Men: The Last Stand, zal binnenkort beginnen met graven naar de game, die Atari er vermoedelijk zo'n dertig jaar geleden in het midden van de nacht heeft begraven.

De game wordt beschouwd als één van de slechtste games aller tijden. Microsoft wil de titel gebruiken voor één van hun nieuwe documentaires die exclusief zal verschijnen op Xbox 360 en Xbox One.

ET


Varkenskop aan hek Limburgse moskee

Onbekenden hebben donderdagnacht een varkenskop aan het toegangshek van een moskee in Geleen bevestigd. Op het terrein werd een tweede varkenskop gevonden, meldt de politie. Er is aangifte gedaan van belediging.

De lugubere vondst is voor moslims extra beledigend omdat varkens volgens de koran onreine dieren zijn. Daarom eten moslims ook geen varkensvlees. De politie heeft een onderzoek ingesteld en is op zoek naar getuigen.

Twintig mensen dakloos na brand Deventer

Vijftien tot twintig mensen zijn vrijdagochtend bij de grote brand in Deventer hun woning kwijtgeraakt. Dat laat een woordvoerder van de gemeente weten.

De gemeente inventariseert of er vervangende woonruimte moet worden gezocht of dat de gedupeerden bij vrienden of familie onderdak vinden. Volgens de woordvoerder is het belangrijk dat de mensen weer een huis hebben zo vlak voor de feestdagen.

De brand brak uit in een woning boven een grillroom aan de Grote Overstraat en sloeg daarna over naar naastgelegen appartementen. In totaal zijn drie panden door het vuur verwoest.

Het is nog niet duidelijk wanneer geëvacueerde omwonenden terug naar hun huis kunnen. De brandweer verricht eerst metingen om te controleren of de situatie veilig is.

Vermeer denkt in de winterstop na over toekomst

Kenneth Vermeer kreeg in de bekerwedstrijd tegen IJsselmeervogels weer eens de voorkeur boven Jasper Cillessen. Omdat hij reservedoelman is bij Ajax, speelt hij in principe alleen in de KNVB beker. "Het was weer een poosje geleden. Van elke wedstrijd die ik mag keepen geniet ik", zei Vermeer na de 0-3-zege op de Westmaat tegen AT5.

Trainer Frank de Boer sprak na afloop de hoop uit dat de doelman bij Ajax wil blijven. "Het is heel belangrijk om twee goede doelmannen te hebben. Ik hoop dat Kenneth blijft, al moet je ook realistisch blijven als er een heel mooie club voor hem komt. Maar ik ben blij met Vermeer. Van mij hoeft hij zeker niet weg."

Vermeer liet zich zelf nog niet over zijn toekomst uit. "Ik heb nog niet met mijn zaakwaarnemer gesproken, dat komt nog wel. We hebben eerst Roda-uit, daarna gaan we even zitten", aldus de goalie. "Natuurlijk wil je spelen. Als dat niet bij Ajax is, moet je verder kijken. Maar nu speelt er niks. Ik heb er nog niet met mijn zaakwaarnemer over gesproken. Het is afwachten."

Vermeer werd na de 4-0-nederlaag bij PSV gepasseerd door De Boer. Hij keepte dit seizoen daardoor slechts zeven competitiewedstrijden, waarvan er maar drie gewonnen werden.

Kromowidjojo niet bij Duel in the Pool

Ranomi Kromowidjojo doet vrijdag en zaterdag niet mee aan het Duel in the Pool in Schotland. Ze vindt zichzelf niet fit genoeg om deel te nemen, zo meldt de 23-jarige zwemster vrijdag op Twitter. Het Duel in the Pool is een tweejaarlijkse wedstrijd waarbij sinds 2009 de beste zwemmers van Europa en de Verenigde Staten tegen elkaar uitkomen.

Kromowidjojo won afgelopen weekend nog twee gouden medailles, op de 50 en 100 meter vrij, bij het EK kortebaan in Denemarken. Dinsdag ontbrak ze bij het Sportgala van de NOS om zich te kunnen voorbereiden op het Duel in the Pool. Ze was genomineerd voor sportvrouw van het jaar 2013, maar moest de prijs aan wielrenster Marianne Vos laten.

Moniek Nijhuis en Femke Heemskerk zijn de andere Nederlanders in de Europese delegatie.

Duitsland oefent in juni tegen Kameroen

Het Duitse nationale voetbalelftal speelt op 1 juni een oefenwedstrijd tegen Kameroen als voorbereiding op het WK. De wedstrijd vindt plaats in Mönchengladbach. De Afrikaanse ploeg, die zich ook heeft gekwalificeerd voor het WK, wordt gecoacht door de Duitser Volker Finke.

Duitsland is tijdens de groepsfase van het WK ingedeeld bij Ghana, Portugal en de Verenigde Staten. De trainersstaf van de Duitse ploeg wilde een sterke Afrikaanse ploeg als tegenstander in de oefenwedstrijd van 1 juni, zo gaf de president van de Duitse voetbalbond, Helmut Sandrock, aan.

De drievoudig wereldkampioen speelt op 13 mei een oefenduel tegen Polen en is nog op zoek naar een tegenstander voor de uitzwaaiwedstrijd 6 juni. De volgende dag reist het team af naar Brazilië.

'Trainer Cardiff City moet opstappen'

Cardiff City-trainer Malky Mackay moet ontslag nemen. Doet hij dit niet dan wordt hij ontslagen. De Maleisische clubeigenaar Vincent Tan zou zijn Schotse trainer dat maandag in een e-mail te kennen hebben gegeven, melden diverse Britse media. Mackay, die Cardiff naar de Premier League leidde en daarin met de club vijftiende staat, heeft eerder al aangegeven niet op te zullen stappen.

Tan reageerde maandag ook al publiekelijk op een opmerking van Mackay. Die had gezegd te hopen in de wintertransferperiode drie spelers aan zijn selectie toe te kunnen voegen. Tan liet daarop weten 'extreem van slag' te zijn geraakt door de woorden van zijn coach.

Mackay en Tan liggen elkaar al geruime tijd niet. Toen de eigenaar in oktober technisch directeur Iain Moody ontsloeg hielden veel mensen al rekening met het ontslag van Mackay, die sinds juni 2011 trainer is. Dat bleef tot nu toe echter uit. Dit weekeinde wordt Tan verwacht bij de wedstrijd van Cardiff tegen Liverpool en dat wordt mogelijk Mackay's zwanenzang.

Tan is omstreden bij de fans. Hij stak veel geld in de club uit de Welshe hoofdstad waardoor de weg naar boven kon worden ingezet. Hij veranderde echter ook de clubkleur van blauw naar rood en zette de Welshe draak op het clublogo waardoor de zwaluw die al vele jaren symbool was van de club nog maar heel klein in het logo aanwezig is.

Ook het vertrek van Moody is omgeven door controverse. De 23-jarige Kazach Alisjer Apsaljamov, een vriend van Tans zoon die eerder stage liep bij de club, werd zijn vervanger.

Bittorrent werkt aan chatten zonder luistervinken

Bittorrent werkt aan een manier om te chatten zonder dat hackers of geheime diensten berichten en afbeeldingen kunnen achterhalen. Door berichten en afbeeldingen niet via een centrale server te versturen en voor elke chat een nieuwe tijdelijke beveiligingssleutel te gebruiken, moeten pottenkijkers buiten de deur worden gehouden.

Om in te loggen zijn geen gebruikersnamen nodig. Het chatnetwerk van onderling verbonden apparaten herkent de gebruiker aan de hand van een individuele beveiligingssleutel. Om te kunnen chatten moeten gebruikers eerst die permanente sleutel hebben uitgewisseld. Bovendien zou de controle steeds op een andere manier verlopen.

Bestaande applicaties zoals Facebook Messenger en Whatsapp maken gebruik van gecentraliseerde servers om te chatten en bestanden te versturen of zelfs op te slaan. Ook anonieme berichtendiensten als Snapchat en Kik maken gebruik van servers. Al die berichten kunnen volgens Bittorrent worden ingezien door hackers en geheime diensten.

De manier waarop met Bittorrent Chat moet kunnen worden gechat is afgeleid van de bestandenuitwisselingstechniek Bittorrent, die evenmin gebruikmaakt van centrale servers.

Bittorrent Chat moet beschikbaar komen voor pc's, tablets en smartphones. Een vroege versie van wordt vanaf begin volgende jaar getest. Op de website van Bittorrent kunnen geïnteresseerden zich inschrijven. Het is nog niet bekend wanneer de volledige versie van Bittorrent Chat op de markt moet verschijnen.

Waarschuwing voor toekomstige partners prinsessen

Wie een relatie krijgt met een lid van de koninklijke familie moet voortaan tijdig te horen krijgen dat zijn of haar achtergrond wordt nagetrokken. Dat staat in een advies van de CTIVD, de commissie die toezicht houdt op de veiligheidsdiensten, schrijft minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) in een brief aan de Tweede Kamer.

Volgens de commissie is het nu voor de partners op voorhand niet duidelijk op welk moment hun relatie aanleiding is voor onderzoek door inlichtingendienst AIVD. Het onderzoek moet onder de verantwoordelijkheid van de premier vallen.

Een waarschuwing naar de partners zou een zaak zoals rond Edwin de Roy van Zuydewijn, de voormalige partner van prinses Margarita, moeten voorkomen. Hij zou achter zijn rug om gescreend zijn door de veiligheidsdiensten.

Onderzoek instorting plafond Apollo Theatre Londen

De autoriteiten in Londen zijn vrijdag een onderzoek begonnen naar de bouwkundige staat van het Apollo Theatre, waar donderdagavond tijdens een voorstelling een deel van het plafond naar beneden kwam. Bij de instorting raakten meer dan 75 mensen gewond, zeven van hen ernstig.

Ooggetuigen verklaarden dat er chaos en paniek uitbrak toen grote stukken pleisterwerk en stof neerdaalden op de volle zaal. Ook delen van de balkons raakten los.

Het ongeluk gebeurde terwijl meer dan zevenhonderd mensen keken naar een voorstelling van The Curious Incident of the Dog in the Night-time, een toneelbewerking van de roman van Mark Haddon. Bijna drie kwartier na het begin klonk er gekraak.

"Ik dacht, misschien hoort dit bij de voorstelling", zei Scott Daniels, een Amerikaanse bezoeker. "Opeens begon het stukken pleisterwerk te regenen, grote stukken pleisterwerk. Het licht ging uit en alles vulde zich met stof, iedereen hoestte en proestte."

De meeste bezoekers konden op eigen kracht naar buiten komen. De Londense ambulancedienst meldde 76 gewonden te hebben behandeld, van wie er 58 naar het ziekenhuis moesten. Zeven hadden ernstig, maar niet-levensbedreigend letsel.

Het is nog niet bekend waardoor het plafond los raakte. Het Apollo Theatre aan Shaftesbury Avenue is in 1901 gebouwd en telt 775 stoelen.

'Hoofdklasseduels hockey straks live in India te zien'

Hockeywedstrijden uit de Hoofdklasse zijn binnenkort live aan de andere kant van de wereld zien. Dit meldt het Eindhovens Dagblad. Volgens de krant zijn de duels van het hoogste hockeyniveau waarschijnlijk na de winterstop te volgen in India, Pakistan en Maleisië.

Het dagblad schrijft dat Oranje Zwart en Rotterdam het verst in de onderhandelingen zijn met de initiatiefnemer, Dutch Hockey League tv, over betaalde internetuitzendingen in die drie landen. OZ-voorzitter Simon van den Boomen verwacht geld te verdienen. "In India wonen een miljard mensen. Laat nou één procent interesse hebben in hockey. Dat is een markt die potentie heeft."

OZ had afgelopen seizoen een totale begroting van twee miljoen euro, breedtesport en tophockey bij elkaar. De club hield een buffer over van slechts 5.000 euro. Aangezien het sponsorklimaat momenteel niet meezit, zoekt Oranje Zwart naar nieuwe verdienmodellen. "Als we hier vijf procent van onze inkomsten uit kunnen halen, dan zou dat mooi zijn", aldus Van den Boomen.

Het Bussumse Dutch Hockey League tv is een initiatief van Bas Brinkmann. De ondernemer kwam op het idee vanwege de Hockey India League, die vorig jaar voor het eerst in India werd gehouden tijdens de Nederlandse winterstop. "Die wedstrijden werden live uitgezonden en daar was enorm veel belangstelling voor", aldus Brinkmann.

Het plan is dat er per weekend één Hoofdklassewedstrijd live in India, Pakistan en Maleisië via internet te zien is. De overige duels worden ook opgenomen, maar later als samenvatting op een betaalkanaal gezet.  Geschatte aanschafprijs: 70 eurocent per uitzending. "We gokken op de massa. Massa is kassa", aldus de initiatiefnemer.

Brabant minst geraakt door economische crisis

De Brabantse economie is het minst gekrompen sinds het uitbreken van de economische crisis in 2008. Drenthe heeft de economie juist het meest zien afnemen. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek berekend.

Gemiddeld kromp de economie van Nederland tussen 2008 en en 2012 met 2,6 procent. In de provincie Noord-Brabant bleef de krimp beperkt tot anderhalf procent. In de provincie krompen bijvoorbeeld de ict- en vastgoedsector minder hard dan gemiddeld. De zorg en de overheid groeiden daarnaast bovengemiddeld.

Drenthe zag het bruto binnenlands product in die periode met 4,3 procent afnemen. De industrie is in Drenthe relatief omvangrijk en kromp met zes procent veel sterker dan gemiddeld, verklaart het statistiekbureau. Ook het krimpende openbaar bestuur in de provincie droeg bij aan de afname van het bbp. Landelijk groeide de overheid juist wel.

In alle noordelijke provincies kromp de economie harder dan gemiddeld. Dat geldt ook voor Gelderland, Zuid-Holland en Limburg. De economieën van Zeeland, Overijssel, Noord-Holland, Flevoland en Utrecht presteerden juist beter.

Dodelijke schietpartij op luchthaven Manilla

Bij een schietpartij op de luchthaven van Manilla zijn vrijdag een burgemeester uit het zuiden van de Filipijnen, diens vrouw en twee andere personen om het leven gekomen. Minstens vijf mensen raakten gewond.

Burgemeester Ukol Talumpa van Labangan en zijn vrouw werden bij het verlaten van terminal 3 neergeschoten door mannen op een motorfiets, zei luchthavendirecteur José Angel Honrado. Ook twee andere mensen kwamen om het leven; een man van 25 en een jongetje van 1 jaar. Volgens Filipijnse radiostations was de man een neef van de burgemeester, maar behoorde het kind tot de omstanders.

De daders ontkwamen.

Filipijnse kranten meldden dat Talumpa, toen nog locoburgemeester van Labangan, en een van zijn neven bij een soortgelijke aanslag in Manilla gewond waren geraakt. Vorig jaar bleven Talumpa en zijn vrouw ongedeerd toen een onbekende een handgranaat naar hen gooide.

Er was niets bekend over een mogelijk motief, maar politieke moorden komen vaak voor in de Filipijnen.

Zware sneeuwval verwacht in de Alpen

Wintersporters die de komende week richting de Alpen gaan kunnen genoeg verse sneeuw tegemoetzien. Hoewel de skipistes er nu nog wat karig bij liggen, komt daar snel verandering in, voorspelt Weerplaza vrijdag. Met kerst valt er op duizend meter hoogte mogelijk zware sneeuw.

In de Franse Alpen, Zwitersland en het noorden van Italië valt vrijdag en zaterdag al tien tot dertig centimeter sneeuw op vijftienhonderd meter hoogte. Tijdens de feestdagen volgt nog meer sneeuw, waar ook Oostenrijk en het zuiden van Duitsland mee te maken krijgen. De winterse buien kunnen plaatselijk voor grote overlast zorgen, waarschuwt de weerdienst.

Van winter in Nederland is alleen officieel sprake. Op eerste kerstdag lijkt het met 12 graden meer voorjaar. Het is geregeld wisselvallig met vooral aan zee ook veel wind. Het wisselvallige weer houdt zeker tot de jaarwisseling aan.

Succesverhaal Twitter wordt tv-serie

De oprichting en de prille jaren van Twitter worden bewerkt tot een tv-serie. Dat laat de tv-tak van productiemaatschappij Lionsgate, ook bekend van de Hunger Games-films, weten. De serie wordt gebaseerd op het boek Hatching Twitter: A True Story of Money, Power, Friendship, and Betrayal van Nick Bilton, die ook het script gaat schrijven.

Hatching Twitter, zoals de serie vooralsnog wordt genoemd, laat zien hoe het er achter de schermen aan toeging bij een klein maar baanbrekend bedrijf in Silicon Valley. "Ik kan geen boeiender verhaal bedenken om op dit moment een tv-serie over te maken", zegt Kevin Beggs, voorzitter van Lionsgate Television Group.

"Twitter heeft bijna elk aspect van ons dagelijks leven ingrijpend veranderd, van politiek tot zakendoen tot vriendschappen", gaat Beggs verder. "Nicks boek heeft alle elementen van een spannend drama met complexe personages, heftige machtsstrijd en verraden vriendschappen."

Een vergelijking met de Facebook-film The Social Network uit 2010 ligt op de loer. Daarin werd getoond hoe de Harvard-student Mark Zuckerberg een website ontwerpt die razend populair blijkt op de universiteit en leidt tot een internationaal netwerk dat vele miljoenen waard is. Ook is te zien hoe Zuckerberg wordt aangeklaagd door twee broers die beweren dat hij hun idee gestolen heeft en hoe hij zijn medeoprichter uit het bedrijf weet te werken.

"The Social Network was een perfecte film", zegt uitvoerend producent Alli Shearmur. "Bij deze serie kunnen we echter iets meer de tijd nemen om te laten zien wat voor persoonlijke offers door de medewerkers werden gebracht en hoe hun leven ingrijpend werd veranderd."

Wanneer de serie op tv moet verschijnen is nog onbekend, evenals wie de hoofdrollen gaan spelen.

Dark Souls 2 krijgt waarschijnlijk geen DLC

Producent Takeshi Miyazoe heeft geen plannen om downloadable content uit te brengen voor Dark Souls 2. In plaats daarvan proberen ze een spel op de markt te zetten die geen extra content nodig heeft. 

"For Dark Souls 2, we don't even expect any additional downloadable content because we want to deliver a full game, the full experience, to fans who purchase the package from day one. We did do additional content for Dark Souls, but generally downloadable content for Dark Souls 2 is not really being considered. Buy the package and you'll get the full experience, and you'll have as much fun as anybody else."

Op de vraag of er ook een free-to-play versie in de Dark Souls serie zal komen is Miyazoe duidelijk. "Spending a couple dollars on certain items does not help the experience. So no free-to-play yet!"

Dark Souls 2 is vanaf 11 maart verkrijgbaar voor pc, PlayStation 3 en Xbox 360.

Vermeende rechtbankschutter Breda weer vrij

De 41-jarige man uit Sint Willebrord die dinsdag werd aangehouden voor het schietincident vorige maand in de rechtbank van Breda is weer op vrije voeten. De officier van justitie heeft onvoldoende bewijs om hem nog langer vast te houden. De man blijft wel verdacht, meldt het Openbaar Ministerie vrijdag.

Bij het incident, dat plaatsvond in het trappenhuis bij de ingang van de publieke tribune, vielen op 4 november geen gewonden. Waar de schutter het op had gemunt is onduidelijk.

Wennemars niet naar OKT

Erben Wennemars zal eind deze maand niet deel gaan nemen aan het olympisch kwalificatietoernooi in Thialf. De 37-jarige Dalfsenaar kreeg een aanwijsplek voor de 1500 meter, maar maakt hier geen gebruik van.

De analist van de NOS liet weten: "Ik moet gewoon werken." Wennemars nam deel aan drie Olympische Winterspelen en was in 2006 het meest succesvol met een bronzen medaille op de 1000 meter en eenzelfde medaille op de ploegenachtervolging. Hij nam afscheid van het wedstrijdrijden, maar keerde dit seizoen even terug om zo een startbewijs voor een mogelijke Elfstedentocht veilig te stellen.

'Ymere kan geen topman vinden door salarisplafond'

Woningcorporatie Ymere is er nog altijd niet in geslaagd een nieuwe topman te vinden, omdat het salaris dat bij de functie hoort te laag is. Dat stelt Guido van Woerkom, president-commissaris bij de corporatie, vrijdag tegen RTL Z. Meerdere kanshebbers zouden om die reden zijn afgehaakt.

Ymere zit zonder topman sinds Roel Steenbeek begin deze maand vertrok, omdat hij 'de balans tussen werken en privé' wilde herstellen, aldus vakblad Cobouw. Steenbeek kondigde zijn vertrek in mei aan. Sindsdien hebben de commissarissen met verscheidene kandidaten gesproken, maar telkens zou het salarisplafond een probleem zijn geweest.

De oud-topman verdiende een slordige 250 duizend euro op jaarbasis voor het besturen van de woningcorporaties. Vanuit Den Haag wordt het inkomen van toplieden in de semipublieke sector sinds begin dit jaar aan banden gelegd. Bij een woningcorporatie met de omvang van Ymere ligt die grens bij een kleine 190 duizend euro.

Voor woningcorporaties is dat salarisplafond een heikel punt. De verenigingen van bestuurders en toezichthouders van woningcorporaties daagden eerder met succes dit jaar minister van Wonen Stef Blok (VVD) voor de rechter, omdat ze vonden dat de bewindsman het salarisplafond voor corporatiedirecteuren te sterk had verlaagd. Daarop paste Blok eind vorige maand de regeling aan.

[NBA] Oklahoma City boekt achtste overwinning op rij

Oklahoma City Thunder behoudt met de achtste overwinning op rij de koppositie in de Western Conference van de NBA. De basketbalploeg uit Oklahoma was thuis met 107-95 te sterk voor Chicago Bulls. Oklahoma City is het enige team in de NBA dat thuis nog geen wedstrijd verloor.

Kevin Durant scoorde 32 punten en pakte negen rebounds voor Oklahoma City. Russell Westbrook maakte twintig punten. Met de overwinning op de Bulls heeft Oklahoma City 21 partijen gewonnen en vier verloren. Het team kreeg woensdag de koppositie in de schoot geworpen toen Portland Trail Blazers verloor van Minnesota Timberwolves.

In de enige andere wedstrijd van donderdag won San Antonio Spurs van Golden State Warriors met 104-102. Met nog iets meer dan twee seconden op de klok, maakte Tiago Splitter na een rebound het winnende punt voor de Spurs. Marco Belinelli was topscorer bij San Antonio met 28 punten. De Spurs staan derde in de Western Conference met 21 overwinningen en vijf nederlagen.

Kerkbanken blijven vaker leeg

Steeds minder mensen gaan regelmatig naar de kerk of moskee. Vorig jaar ging ruim zestien procent van de volwassenen naar een religieuze bijeenkomst, terwijl dat in 1999 nog een kwart was. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Ondanks het geringe kerkbezoek rekent toch ruim de helft van de volwassenen zich tot een kerkelijke gezindte of levensbeschouwelijke groepering. Dat was dertien jaar eerder met zestig procent nog iets hoger. De meeste Nederlanders zijn katholiek (27 procent), protestants (achttien procent) of hervormd (acht procent). Vier procent beschouwt zichzelf gereformeerd en evenzoveel mensen zijn islamiet.

Het kerkbezoek liep vooral terug onder ouderen. Zo liep het aantal 55- tot 65-jarigen die minstens een keer in de maand gaan in de afgelopen dertien jaar met de helft terug. In de leeftijdscategorie 18 tot 34 was de afname veel kleiner.

Overigens geldt de afname niet voor niet-westerse allochtonen. Drie op de tien uit die groep gaat minimaal een keer per maand naar een religieuze dienst. Dat zijn er nauwelijks minder dan vijftien jaar terug.

[PDC WK] Newton, Painter, Wade en Webster door

Op donderdagavond maakte de laatste spelers zijn opwachting op het wereldkampioenschap darts van de PDC. Mark Webster, James Wade, Wes Newton en Kevin Painter mogen allemaal het podium op. Alle geplaatste spelers van deze avond zijn door naar de tweede ronde. 

Mark Webster (26)* v Mensur Suljovic

Mark Webster heeft zich met heel veel moeite weten te plaatsen voor de tweede ronde. Hij won pas in de verlenging van de Oostenrijker Mensur Suljovic. Webster won de openingsleg, maar Suljovic sloeg direct toe en won de eerste set met 1-3. In de tweede set trok de Oostenrijker de lijn door en won legs één en twee. In leg vier en vijf kreeg Suljovic meerdere kansen om de set te pakken, maar dat deed hij niet. Een matig spelende Webster kwam goed weg en maakte 1-1. 

Het missen van dubbels vatte de derde set goed samen. In de tweede leg miste Webster tien pijlen op de dubbel en Suljovic negen. Uiteindelijk pakte de Oostenrijker die leg en later ook de set met 2-3. Webster, de winnaar van Lakeside in 2008, schakelde de vierde set een tandje bij en won de set eenvoudig met 3-0. 

Suljovic opende de beslissende set met een 130 finish. Webster wint leg twee met elf pijlen en wint ook leg drie. Suljovic gooit 71 uit om een tie-break eruit te slepen. In de beslissende set moet er met twee legs verschil worden gewonnen. Het is uiteindelijk Suljovic die onder de druk bezweek en de vijfde set met 4-2 verloor. 

Gino Vos v Royden Lam*

Voor Gino Vos houdt het toernooi op in de voorronde. Royden Lam uit Hong Kong was met 1-4 te sterk.  

James Wade (6)* v Darren Webster

James Wade is tijdens de openingsronde van het PDC WK darts door het oog van de naald gekropen. De als zesde geplaatste Engelsman zag zijn landgenoot Darren Webster zes matchdarts op rij missen, waarna hij zelfs toesloeg: 3-2.

Wade kwam moeizaam op gang. Set één won hij nipt met 3-2. Set twee ging met dezelfde cijfers naar Webster. Set drie leek gewoon naar The Machine te gaan, maar vijf kansen bleken niet genoeg. Webster sloeg toe en won de set met 2-3. Op 2-2 in de vierde set krijgt Webster krijgt tweemaal drie pijlen vanaf 40, maar hij mist. Wade doet dit niet en komt zo op 2-2 in sets.

Wade pakte de laatste set met 3-1 en won de partij. In de tweede ronde zal hij aantreden tegen Andy Smith.

Wes Newton (8)* v Royden Lam

Wes Newton heeft zich voor de tweede ronde weten te plaatsen na een 3-1 zege op Royden Lam uit Hong Kong. Lam was in de voorronde nog te sterk voor onze landgenoot Gino Vos. De eerset set ging moeizaam met 3-2 naar Newton, maar won de tweede set eenvoudig met 3-0. 

De nummer acht van de plaatsingslijst zakte wat in moest een set afstaan aan de excentrieke Lam (1-3). Lam brak Newton nog wel in het begin van de vierde set via dubbel tien. Via dezelfde dubbel brak Newton terug. Lam miste dubbel acht om 101 uit te gooien. Newton gooide zijn dubbel wel en kwam 2-1 voor. Newton gooide één sterke leg en gooide 69 uit om de partij te winnen. 

Kevin Painter (13)* v Tomas Seyler

Kevin Painter had geen moeite om Tomas Seyler te verslaan. De eerste leg gaat nog wel naar de Duitser, maar daarna was het gedaan. Painter won de sets met 3-1, 3-0 en 3-0. 

Mariah Carey onder vuur vanwege concert Angola

Het optreden dat Mariah Carey zondag in Angola gaf voor het Rode Kruis ligt niet lekker bij mensenrechtenactivisten. Carey zou hiermee president José Eduardo dos Santos steunen, die in de ogen van de De Human Rights Foundation een dictator is. Dos Santos' dochter is het hoofd van het nationale Rode Kruis in het Afrikaanse land.

"Ze betuigt openbaar haar steun aan een van Afrika's grootse mensenrechtenschenders ", zegt Thor Halvorssen, het hoofd van de organisatie die zich wereldwijd inzet voor mensenrechten, in een verklaring. "Mariah Carey lijkt niet genoeg te krijgen van het geld dat dictators haar aanbieden. Vijf jaar geleden trad ze ook al op voor de familie van de Libische dictator Gadhafi."

Halvorsson vindt het niet kunnen dat Carey een smak geld heeft gekregen terwijl de meerderheid van de Angolese bevolking moet rondkomen van minder dan twee dollar per dag. "Dos Santos is verantwoordelijk voor de dood van veel politici, journalisten en mensen die protesteerden tegen zijn regime." De zangeres, die een miljoen dollar zou hebben gekregen voor het optreden, heeft nog niet gereageerd op de kritiek.

De 71-jarige Dos Santos is sinds 1979 president van Angola. In 2010 werd een nieuwe grondwet van kracht waarin staat dat de leider van de grootste partij in het parlement automatisch president wordt. De MPLA, de partij van Dos Santos, won de verkiezingen met meer dan zeventig procent van de stemmen. Critici zeggen dat de verkiezingen niet eerlijk waren omdat veel mensen niet konden stemmen.

Dierenpartij hekelt palingsound

De dierenliefde bij de Partij voor de Dieren gaat wel heel erg ver. Kamerlid Ouwehand heeft namelijk de nieuwe kerst-cd van Nick en Simon geweigerd aan te nemen. De dierenliefhebster heeft een hekel aan de palingsound uit Volendam.

De Buma Stemra is deze week weer eens aan het lobbyen gegaan bij de Tweede Kamer. Ze willen dat de politiek dowloaden ook in Nederland verbiedt, want de artiesten hebben het al zo moeilijk. Om de actie kracht bij te zetten, heeft de auteursrechtenwaakhond de nieuwe cd van Nick en Simon aan de honderdvijftig Kamerleden gegeven, compleet met jankbrief van de Volendammers.

Een schijfje kwam echter onbeluisterd retour. Esther Ouwehand weigert te luisteren naar de gladjakkers."Geen kwaad woord over Nick & Simon hoor, maar je maakt mij er niet blij mee", luidt haar reactie. Kattengejank wil ze het nog net niet noemen, wel geeft ze aan graag naar hardere muziek te luisteren. Buma zal de cd nu geven aan iemand die het gekweel van Nick en Simon nog wel kan waarderen.

Europa is triple-A-rating kwijt

De Europese Unie heeft niet langer een triple-A-rating bij Standard & Poor's (S&P). Dat heeft de kredietbeoordelaar vrijdag bekendgemaakt. Het lagere oordeel is een gevolg van de recent verlaagde ratings van de EU-lidstaten, waaronder Nederland, Frankrijk en Italië.

De gemiddelde rating van de landen die bijdragen aan het EU-budget, gewogen aan de hand van het bruto binnenlands product, is sinds januari vorig jaar gedaald van AA+ naar AA. Nog maar zes EU-lidstaten hebben een AAA-rating bij S&P.

De EU heeft voor langlopende leningen van S&P nu het stempel AA+ gekregen. De vooruitzichten zijn wel stabiel. "We zijn van mening dat het financiële profiel van de EU is verzwakt, en dat de cohesie tussen de EU-lidstaten is verminderd", verklaart S&P de verlaging.

Volgens de kredietbeoordelaar kan de EU door het lagere uitgavenplafond in de nieuwe meerjarenbegroting minder flexibel aan haar verplichtingen voldoen. Verder trekt S&P in twijfel of de triple-A-landen wel bij willen springen als de slechter presterende landen moeite hebben hun afdracht aan de EU op te brengen.

De lagere rating zou kunnen betekenen dat de unie op de kapitaalmarkten een hogere rentevergoeding moet betalen. Een AA+-rating is echter nog altijd zeer hoog, waardoor het effect waarschijnlijk klein is. De EU heeft via haar fondsen momenteel 56 miljard euro aan leningen uitstaan, waarvan tachtig procent aan Ierland en Portugal.

Minder overstappers zorgverzekering

Het aantal Nederlanders dat dit jaar van zorgverzekering wisselt, ligt aanmerkelijk lager dan vorig jaar. Dat stellen zorgverzekeraars VGZ en Univé en onderzoeksbureau Nivel vrijdag op basis van een enquête. De verzekeraars verwachten dat ongeveer een miljoen consumenten de overstap van verzekering maken, bijna tweehonderdduizend minder dan vorig jaar.

Waar vorig jaar nog 7,2 procent van alle verzekerden koos voor een andere verzekeraar, wisselt dit jaar naar verwachting slechts 5,5 procent van de Nederlanders. Een derde van de overstappers maakt de keuze pas tussen kerst en oudjaar, zo voorzien de onderzoekers. Dat betekent dat ruim driehonderdduizend Nederlanders de komende dagen nog switchen.

Ook neemt het aantal mensen met een aanvullende verzekering licht af, verwachten Univé en VGZ, die volgens de Volkskrant samen goed zijn voor vier miljoen verzekerden. De verzekeraars zien bovendien dat mensen die vorig jaar hun eigen risico verhoogden, dat nu juist weer verlagen. Ze constateren eveneens dat het aantal mensen, dat via een vergelijkingssite een verzekering afsluit, daalt.

Grote brand in binnenstad Deventer

In een pand in de binnenstad van Deventer is vrijdagochtend een grote brand uitgebroken. Dat laat de brandweer weten. De hulpdiensten zijn met groot materieel uitgerukt.

Het vuur woedt in een woning boven een winkelpand aan de Grote Overstraat. De brandweer heeft moeite om de brand te bestrijden omdat de ruimte in de binnenstad beperkt is. Volgens een woordvoerder zijn er geen meldingen van slachtoffers. Omwonenden zijn uit hun huizen gehaald en worden voorlopig opgevangen in een café in de buurt.

Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend. De brandweer adviseert omwonenden en andere nieuwsgierigen weg te blijven van de brand vanwege de grote rookontwikkeling. Ook kunnen ramen en deuren daarom beter gesloten blijven, aldus de brandweer.

'Geen NSA-achtige praktijken bij AIVD'

De verontwaardiging over de activiteiten van de Nederlandse inlichtingendiensten is overtrokken. Dat betoogt de vertrekkende voorzitter van de toezichthouder voor de inlichtingendiensten (CTIVD) Bert van Delden in een vrijdag gepubliceerd interview met De Persdienst. "KPN kan precies nagaan dat wij nu hier dit gesprek hebben. En waar we straks naartoe gaan. Misschien zit dáár wel het grote privacyrisico."

De toezichthouder deed de afgelopen tijd onderzoek naar de activiteiten van de Nederlandse diensten. "NSA-achtige praktijken" kwam Van Delden daarbij niet tegen. De werkwijze van de Amerikanen is volgens hem niet vergelijkbaar met die van de Nederlanders. Dat verschil is niet alleen een kwestie van cultuur, maar komt volgens hem ook door het "bijna onbeperkte budget" van de Amerikaanse afluisterdienst NSA.

"Je moet niet bezuinigingen op onze veiligheidsdiensten, maar je moet ze ook geen honderden miljoenen geven, want dan gaan ze zulke dingen doen", waarschuwt de vertrekkende CTIVD-voorzitter. Van Delden heeft naar eigen zeggen geen bezwaar tegen meer openheid bij de AIVD, maar benadrukt dat zoiets ook nadelig kan uitpakken. "Een dienst wil lieden die iets in hun schild voeren, afschrikken. Dan helpt het als het lijkt alsof ze alles kunnen volgen."

Door onthullingen van de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden is het inlichtingenwerk wereldwijd in een kwaad daglicht komen te staan. Toch valt het afluisteren in Nederland wel mee, vertelt Van Delden. Diensten als de AIVD en MIVD zouden jaarlijks onderzoek doen naar "enkele honderden mensen", fors minder dan de politie. De mensen die worden onderzocht doen bij de toezichthouder zelden alarmbellen afgaan. "Dan denk ik bijna altijd: dat kan ermee door."

Van Delden noemt het "noodzakelijk" dat de wet wordt aangepast om het aftappen van kabelgebonden internetgegevens mogelijk te maken. De diensten zijn nu nog gebonden aan een wet uit 2002. "Toen waren er nog geen Twitter of die 'Face-dingen'. We zetten als burgers heel veel van onszelf op internet en beginnen dan boos te roepen dat de veiligheidsdienst aan onze privacy zit."

'Automobilisten bang op donkere snelwegen'

Automobilisten die 's nachts op onverlichte snelwegen rijden maken zich grote zorgen om hun veiligheid. De bezuinigingsmaatregel zorgt onnodig voor gevaarlijke situaties omdat er minder zicht is. De ANWB en enkele gemeenten hebben daar tientallen klachten over binnen gekregen, schrijft het AD vrijdag.

De bestuurders zijn bang voor ongelukken nu ze bochten vaak laat zien en op- en afritten onoverzichtelijk zijn. De gemeenten Vlaardingen, Midden-Delftland en Maassluis hebben hun zorgen geuit in een brandbrief aan Rijkswaterstaat. De ANWB, waar de afgelopen tijd zo'n zestig klachten binnenkwamen, wil het liefst in gesprek met de wegbeheerder.

Sinds september worden de verkeerslichten op grote delen van het snelwegennet om 21.00 uur uitgeschakeld. Dat zou voor de verkeersveiligheid niets uitmaken, omdat het op veel trajecten dan rustig is. Rijkswaterstaat wil met de maatregel 35 miljoen euro besparen.

Vorige maand bleek echter dat de kans op ongelukken onderschat was. Op snelwegen waar 's avonds het licht uitgaat, zou het drukker zijn dan Rijkswaterstaat suggereert.

Theorie-examen op de schop om fraude

Het theoretisch rijexamen wordt vanaf 2015 alleen nog digitaal en individueel gemaakt. Het Centraal Bureau Rijvaardigheid (CBR) gaat de regels veranderen omdat te veel mensen frauderen, schrijft het AD vrijdag.

Dit jaar zijn al 43 examenkandidaten betrapt terwijl ze de juiste antwoorden kregen ingefluisterd. Vorig jaar werden veertien mensen gesnapt met afluisterapparatuur.

Door examens achter computers af te nemen kunnen er verschillende vragen aan kandidaten worden gesteld, waardoor spieken ook niet meer kan. Nu moet nog iedereen klassikaal dezelfde vragen beantwoorden.

De stijging van het aantal fraudeurs is te danken aan nieuwe opsporingstechnieken van het CBR. Met apparaatjes kan het instituut eenvoudig naar zendverbindingen zoeken die bijvoorbeeld via smartphones tot stand komen.

Wordt Utopia de ideale samenleving?

Op 31 december aanstaande gaat op SBS6 een nieuwe 'real life soap' van start; Utopia. Utopia staat heel simpel gezegd voor een groep mensen die het met elkaar moeten zien te redden in een afgesloten gemeenschap. Op het terrein van Utopia gelden geen regels en is dus bijna alles mogelijk. 

De deelnemers zullen volledig in hun eigen onderhoud moeten voorzien door op wat voor manier dan ook aan geld en voedsel te komen. Hoe zij dat doen is volledig hun eige keuze. Wij als kijkers krijgen uiteraard alles te zien wat deze groep mensen doet en mee zal maken. Zover nu bekend is zal de groep bestaan uit ongeveer vijftien kandidaten met elk een verschillende achtergrond. 

Utopia zal in tegenstelling tot eerdere RLS'en heel weinig 'structuren' kennen. Er zijn geen spelopdrachten, er worden geen verhaallijnen gecreëerd. De enige spelstructuur is dat de bewoners eens per maand de gelegenheid krijgen om iemand te vervangen. Wat deze groep uitverkorenen de hele dag mag doen is aan henzelf om te bepalen. 

Utopia zal op 31 december beginnen en is vanaf 6 januari dagelijks te zien op SBS6. Wie niets wil missen en vooral op de hoogte wil blijven moet gewoon hier op FOK! blijven hangen. In het speciale RLS-forum worden het programma en de deelnemers continu in de gaten gehouden door de livestreams op internet te bekijken. 

FOK! kreeg een rondleiding op het terrein waar Utopia zich af zal spelen en was na afloop aanwezig bij een vragenuurtje met de grote baas achter het programma, John de Mol. Lees hier alles over deze nieuwe RLS. 

'Een loods op het terrein van Utopia.'

[Copa del Rey] Bilbao herstelt schade tegen Celta

Athletic Bilbao heeft de achtste finales van de Copa del Rey bereikt. De Basken wonnen thuis met 4-0 van Celta de Vigo en poetsten daarmee de 1-0 nederlaag uit het eerste duel overtuigend weg. Aanvaller Iker Muniain speelde de hoofdrol door twee keer te scoren en een doelpunt voor te bereiden.

De goals van Muniain vielen in de 21e en tachtigste minuut. Markel Susaeta (44e) en Aritz Aduriz (85e) wisten eveneens het net te vinden. Bilbao, de nummer vier in de Primera Division, speelt in de volgende ronde van het Spaanse bekertoernooi tegen Real Betis, dat laatste staat.

Valencia voegde zich met de nodige moeite bij de laatste zestien. Na een 0-0 gelijkspel uit bij Gimnastic werd thuis met 1-0 gewonnen. Rayo Vallecano schakelde Real Valladolid uit door met 3-1 te winnen. Espanyol bereikte de volgende ronde dankzij een 2-0 zege op tweedeklasser Jaen.

De Boer verkiest Ajax boven Tottenham

Frank de Boer wordt niet de nieuwe trainer van Tottenham Hotspur. De coach van Ajax is door de Engelse club benaderd als mogelijke opvolger van de ontslagen André Villas-Boas, maar heeft geen interesse. "Spurs is op dit moment geen club die me aan het twijfelen kan brengen", vertelde hij aan De Telegraaf na de 3-0 zege in de beker op IJsselmeervogels.

De Boer geeft wel toe zich vereerd te voelen door de belangstelling uit Londen. "Het betekent dat ik er goed op sta. Voor de rest kan ik er weinig mee, want ik ben zeer tevreden hier. Ik ga gewoon bij Ajax aan de slag." De Boer stond vorig seizoen al in de belangstelling van Liverpool. Ook toen bedankte hij voor de eer.

Het telefoontje uit Londen kwam binnen bij de zaakwaarnemer van De Boer, Guido Albers. "Die weet hoe ik erover denk, maar heeft me toch even gebeld." De 43-jarige oud-international heeft bij Ajax nog een contract tot medio 2017.

FOK! wat een weer... Aardig weer

Een regenstoring trok gisteren in de vroege ochtend van west naar oost over ons land. In de kustprovinvies klaarde het rond 10 uur al breed op en werd het vervolgens zelfs vrij zonnig. In het oosten bleef het nog lang bewolkt en klaarde het pas aan het einde van de dag op. Vandaag lijken we overal een vrij aardig weerbeeld te krijgen.

In de vroege ochtend vallen er in het noordwesten nog een paar buien, maar die trekken dan vrij snel weg door de nadering van een rug van hogedruk. Zodoende schijnt vanmiddag vrijwel overal de zon een aantal uur. Het kwik ligt rond de 7 of 8 graden en de zuidwestenwind is matig tot krachtig.

De komende dagen blijft het wisselvallig en op kerstavond kan het misschien wel méér dan 10 graden worden!

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

 

 

 ScheA
Deze fotoreeks maakte ADQ al op 1 december op het strand van Scheveningen.

 Schestr2
Het was een dag met buien en veel wind, maar ook met een regenboog.

 Schestr4
De zee was ook vrij onrustig.

 Schsert3
Dit is wel een bijzonder plaatje. Erg mooi.

 Schestr5
En ik bied ADQ mijn excuses aan voor de late plaatsing. Dat gebeurtme niet vaak dat ik iets vergeet.

 


 

 

 

 

 

 

Multiplayer Killzone tijdelijk gratis

PlayStation Plus-leden kunnen de multiplayer van Killzone: Shadow Fall gratis uitproberen in het laatste weekend van het jaar. Van 28 december tot 31 december is het gratis online knallen geblazen.

Je moet wel het hele spel downloaden, maar mocht je het een toffe game vinden en alsnog kopen scheelt je dat weer extra downloadtijd en heb je nog een singleplayer om je mee te vermaken. Het verhaal speelt zich dertig jaar na de gebeurtenissen van Killzone 3 af. Helghan, de thuisplaneet van de Helghast, is in puin achtergelaten, maar de oorlog gaat nog steeds door. De Interplanetary Strategic Alliance geeft toestemming dat Helghast-vluchtelingen zich vestigen op de planeet Vekta. De Vektan- en Helghas-facties leven in een stad die wordt gescheiden door een grote veiligheidsmuur. De Helghast vechten voor hun recht om te bestaan, terwijl de Vektans vechten om te overleven.

Killzone: Shadow Fall is uit voor PlayStation 4.

Nog geen besluit over lidstaatcontracten

De Europese regeringsleiders hebben op een top in Brussel geen besluit genomen over de invoering van contracten die EU-lidstaten dwingen tot het doorvoeren van hervormingen. Wel is uit de officiële verklaring na afloop het woord 'bindend' geschrapt, mede op aandringen van Nederland.

EU-president Herman Van Rompuy gaat het idee van de contracten verder uitwerken, zei premier Mark Rutte (VVD) donderdagavond laat. In oktober volgend jaar moet Van Rompuy met voorstellen komen. Rutte herhaalde dat hij niets in de contracten ziet, maar de discussie ook niet wil blokkeren, omdat Duitsland wel een voorstander is.

Rutte zei niet tegen hervormingen te zijn, maar vindt de contracten een 'te licht instrument'. "Het voegt te weinig toe aan wat we al hebben. Tegelijk leidt het er wel toe dat de Nederlandse beleidsbevoegdheid wordt beperkt."

Rutte herhaalde het Nederlandse voorstel: uitstel om te voldoen aan de drieprocentsnorm koppelen aan het doorvoeren van hervormingen. Daar is belangstelling voor van andere landen, zei Rutte. Hij wilde niet kwijt om welke landen het gaat.

Van Rompuy sprak donderdagavond van 'wederzijds overeengekomen contracten', waaraan 'financiële prikkels' verbonden moeten zijn. Volgens Van Rompuy zijn de contracten een volgende stap in de economische coördinatie tussen de eurolanden.

De contracten zijn in Nederland omstreden, omdat het woord 'bindend' zou kunnen betekenen dat Brussel ze aan lidstaten kan opleggen. De Duitse bondskanselier Angela Merkel is juist een warm voorstander van bindende contracten.

Drie Indiase vredesmilitairen gedood in Zuid-Sudan

Bij de bestorming van een VN-post in Zuid-Sudan door gewapende jongeren zijn donderdag drie Indiase blauwhelmen gedood. Dat heeft de Indiase ambassadeur bij de Verenigde Naties bekendgemaakt.

De VN-post in de deelstaat Jonglei werd donderdag onder de voet gelopen. De indringers waren op jacht naar burgers die daar hun toevlucht hadden gezocht voor het afgelopen week opgelaaide geweld tussen verschillende bevolkingsgroepen in Zuid-Sudan.

De onlusten in het jongste land ter wereld hebben voor het eerst ook vredessoldaten het leven gekost. De Indiase militairen 'lieten donderdagochtend het leven in de handen van militieleden', zei VN-ambassadeur Asoke Mukerji. Hij en zijn collega's namen vervolgens op het VN-kantoor in New York een minuut stilte in acht.

Jolla Sailfish-telefoon te koop voor Nederland

Jolla gaat de verkoop van hun Sailfish-smartphone uitbreiden naar meer Europese landen. Op dit moment wordt de telefoon enkel in thuisland Finland verkocht. Je kunt je Jolla via de webshop kopen voor 399 euro en er geldt een levertijd van drie à vier weken.

Sailfish is een besturingssysteem dat in eerste instantie gebaseerd op Linux en komt voort uit de restanten van MeeGo OS dat mee ging met een aantal oud-Nokia werknemers.

De Jolla-smartphone heeft een 540x960 pixels 4,5"-scherm, een Qualcomm Snapdragon 400 cpu op 1,4GHz en 1GB RAM. De interne opslag telt 16GB. Er zitten een front- en backcamera op van resp. twee en acht megapixels. Geheel in old-skool Nokia-tijl is de achterzijde te wisselen voor andere kleuren.

'Interventie CAR mogelijk EU-missie'

De Franse interventie in de Centraal-Afrikaanse Republiek kan een gezamenlijke EU-missie worden. Dat heeft de Franse president François Hollande donderdagavond gezegd.

Hollande sprak na afloop van de vergadering van regeringsleiders van de Europese Unie die donderdag begon. Vrijdag bespreken de Franse president en zijn collega's of andere lidstaten ook gaan deelnemen aan de interventie in de CAR. Polen zou ook troepen willen bijdragen.

De hulp van de EU bestaat vooralsnog vooral uit logistieke steun. Frankrijk heeft een troepenmacht van 1600 man in de CAR om de vrede en stabiliteit in het land te herstellen door christelijke en islamitische milities te ontwapenen en burgers te beschermen. Ook een vredesmacht van de Afrikaanse Unie draagt aan dit doel bij.

Nederland stuurt geen troepen, maar is wel bereid op een andere manier bij te dragen.

[NBA] Kobe Bryant opnieuw tijd uit roulatie

Los Angeles Lakers moet het opnieuw een tijd stellen zonder Kobe Bryant. De sterspeler kampt met een knieblessure die hem ongeveer zes weken aan de kant zal houden. Dat bleek donderdag uit een mri-scan. Bryant had eerder deze maand juist zijn rentree gemaakt na een hardnekkige achillespeesblessure.

De afwezigheid van Bryant, die al sinds 1996 is verbonden aan de club, lijkt zijn weerslag te hebben op de prestaties van de Lakers. De zestienvoudig landskampioen won dit jaar in de Amerikaanse basketbalcompetitie NBA pas twaalf van zijn 25 wedstrijden.

'Definitief geen Android voor Nokia'

Hoewel Nokia overgenomen gaat worden door Microsoft en ze al geruime tijd Windows Phone als besturingssysteem gebruiken voor hun smartphones blijven er geruchten komen over een Android-telefoon van Nokia. De meest recente status is echter dat het project geschrapt lijkt.

De Android-telefoon van Nokia zou als projectnaam Nokia Normandy hebben en men is hieraan blijven werken ondanks de samenwerking met Microsoft. Volgens TheVerge zou de Normandy zelfs in 2014 op de markt verschijnen. Bronnen bij het Chinese CTech geven nu echter aan dat het hele project geschrapt is en de Nokia-tak die niet overgenomen wordt door Microsoft gaat werken aan 'draagbare techniek'. Denk hierbij aan smart watches en brillen als Google Glass.

Officieel heeft Nokia overigens altijd aangegeven niet te kiezen voor Android omdat in die markt teveel concurrentie is. 

EU-leiders achter deal bankenunie

De Europese regeringsleiders hebben zich donderdag op een top in Brussel geschaard achter het akkoord van de ministers van financiën over de vorming van een stroppenfonds voor banken. Dat heeft EU-president Herman Van Rompuy gezegd.

De EU-leiders willen dat de bankenunie helemaal rond is voor de verkiezingen voor het Europees Parlement in mei volgend jaar. "Het is de grootste sprong voorwaarts sinds de invoering van de euro zelf", stelde Van Rompuy. "Dit betekent enorm veel voor de markten en de bankwereld, en zal helpen de economie weer op gang te brengen."

Premier Mark Rutte (VVD) noemde het akkoord een 'goede zaak', omdat overheden niet meer de buidel hoeven te trekken zodra een bank in problemen raakt. De uiteindelijke deal draagt volgens Rutte een 'sterk Nederlands-Duits stempel'.

De ministers van financiën bereikten woensdag een akkoord over het stroppenfonds. Daarover moet nog worden onderhandeld met het Europees Parlement, dat het plan niet ver genoeg vindt gaan. Pas daarna is er een definitieve deal. Ook over de bijdrage van grote spaarders aan het redden van banken (de zogeheten 'bail in') wordt nog onderhandeld.

Microsoft doneert 10.000 dollar via Zoo Tycoon-actie

Microsoft gaat 10.000 dollar weggeven aan een goed doel. Het goede doel wordt gekozen door gamers van Zoo Tycoon, de recente dierentuingame voor Xbox 360 en Xbox One. In totaal maken drie goede doelen kans op het geldbedrag van Microsoft.

In Zoo Tycoon kunnen gamers via challenges 'stemmen' op hun favoriete goede doel. De drie goede doelen zijn Rhino Rescue, Komodo Survival Program en Tiger Species Survival Program. Als je wil dat er geld gaat naar de neushoorns is het de bedoeling dat er 1000 neushoorns in het wild vrijgelaten worden in de game terwijl je komodo varaans kunt adopteren in je Zoo Tycoon-dierentuin om geld te werven voor de draken. Het doel dat het eerste de challenge bereikt heeft wint het geld.

De actie loopt tot 31 december. Zoo Tycoon is beschikbaar voor Xbox One en Xbox 360.


Rasmussen: meer defensiesamenwerking EU

De lidstaten van de Europese Unie moeten nauwer gaan samenwerken op het gebied van defensie. Als dat niet gebeurt zullen de Verenigde Staten de van oudsher nauwe militaire banden met Europa schaden. Dat heeft NAVO-baas Anders Fogh Rasmussen donderdag gezegd.

"Als wij onze veiligheid niet serieus nemen, zullen de Noord-Amerikanen zich terecht afvragen waarom zij dat zouden moeten doen," aldus Rasmussen.

De NAVO-baas kreeg bijval van Martin Schulz, de voorzitter van het Europees Parlement. "We staan onszelf toe om zestien scheepswerven te onderhouden waar oorlogsbodems worden gemaakt. De VS hebben er twee", zei Schulz. "We hebben negentien verschillende gepantserde transportvoertuigen en veertien soorten tanks. De VS hebben er van elk eentje."

Ondanks de oproep tot meer eenheid van Rasmussen legden de reacties nog maar eens bloot hoe groot de verschillen tussen de lidstaten zijn. Zo is Frankrijk - altijd al een voorstander van nauwere Europese integratie - voor meer samenwerking op het gebied van defensie. President François Hollande wil onder meer de hulp van andere EU-lidstaten voor de Franse operatie in de Centraal-Afrikaanse Republiek.

De Britse premier David Cameron sloot zich in principe aan bij Rasmussens oproep, maar trok ook meteen een grens. Samenwerking is een ding, aldus Cameron, maar 'de EU moet niet zelf de capaciteiten hebben, zoals een leger, een luchtmacht en alles wat daarbij hoort'. "We moeten dat wel goed afbakenen", aldus Cameron.

Super Mario Bros. 3 is het Kerstcadeautje van Nintendo

Super Mario Bros. 3 verschijnt 26 december in de Virtual Console voor zowel Wii U als 3DS. De welbekende Mario-platformer zal in de eerste week tegen een speciaal tarief te koop zijn. Het is echter nog niet bekend hoeveel de game gaat kosten die eerste week.

Voor Wii U zijn uiteraard save states en remote play beschikbaar terwijl je met 3DS tegen elkaar kunt spelen met slechts één game. Nintendo heeft ook een trailer uitgegeven voor iedereen die zich weer even 8 jaar oud wil voelen.

Uitgezet ziek meisje mag terug naar Nederland

Het zieke Georgische meisje Renata dat in november vorig jaar naar Polen is teruggestuurd, mag met haar familie naar Nederland komen om zich hier te vestigen. Dat zei een woordvoerder van staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) donderdagavond naar aanleiding van berichtgeving van het EO-programma De Vijfde Dag. Dat weet ook nog te melden dat de familie gebruik zal maken van het aanbod en terug zal komen.

Renata kwam met haar familie in juni 2012 vanuit Polen naar Nederland. Nederland stuurde de familie terug, omdat volgens Europese verdragen het land waar asielzoekers zich als eerste melden, verantwoordelijk is voor de beoordeling van het asielverzoek.

Het toen 6-jarige meisje bleek bij aankomst in Polen acute leukemie te hebben.

Georgisch meisje mag terug naar Nederland
Georgisch meisje mag terug naar Nederland (Foto: ANP)

Gratis Mario voor 3DS-gamers

3DS-gamers die een Nintendo Network id koppelen aan hun 3DS handheld krijgen gratis Super Mario Bros. Deluxe van Nintendo. Deze Game Boy Color-port van de klassieke Super Mario Bros. komt uit 1999 en was één van de games die exclusief voor de GameBoy Color verscheen.

Om de game gratis te krijgen zijn er wel wat voorwaarden natuurlijk. Gelukkig heeft Nintendo alles duidelijk op een rijtje gezet.

Bertens in halve finale, Krajicek uitgeschakeld

Kiki Bertens heeft bij de KNLTB Masters in Rotterdam de halve finale bereikt. De als eerste geplaatste tennisster won met 7-6 en 6-4 van Quirine Lemoine. Michaëlla Krajicek werd al in de eerste ronde uitgeschakeld. De met een wildcard toegelaten Bibiane Schoofs was met 7-5, 2-6 en 6-3 te sterk.

Bertens speelt in de halve finale tegen de winnares van de partij tussen Lesley Kerkhove (3) en Indy de Vroome. Schoofs heeft eerst nog een overwinning nodig op Angelique van der Meet (4) om in een eventuele halve finale aan te kunnen treden tegen Olga Kalyuzhnaya (2).

Bij de mannen voegde Thiemo de Bakker zich bij de laatste vier. De nummer drie van de plaatsingslijst won met 6-2, 3-6 en 6-4 van Matwé Middelkoop. Antal van der Duim of titelverdediger Igor Sijsling (1) is zijn volgende tegenstander. Thomas Schoorel (4) speelt in de halve finale tegen Boy Westerhof of Jesse Huta Galung (2).

Cranky in 1080p met 60 fps

Donkey Kong Country: Tropical Freeze voor Nintendo Wii U loopt in 1080p met 60 frames per seconde. Waar we wekenlang gezever en gezeur hebben gehoord over PlayStation 4 en Xbox One-games die wel of niet in die resolutie lopen doet de aap van Nintendo het gewoon.

Dit nieuws wordt gemeld door GameXplain die een previewversie in handen heeft. Ze melden bovendien dat de volledige soundtrack door David Wise gecomponeerd is. Wise was al verantwoordelijk voor de soundtrack in de klassieke Donkey Kong Country-trilogie voor Super Nintendo.

Qua personages weten we dat Donkey, Diddy, Dixie en Cranky een belangrijke rol spelen, maar ook Funky keert terug. Hij zal de item-shop beheren. 

Naast deze feitjes heeft GameXplain ook een korte preview online gezet met gameplaybeelden:

Laatste reviews en specials
special
Hearthstone gaat door met prima periode
review
Blu-ray: Good Boys
review
The Expanse seizoen 4
review
Tokyo Mirage Sessions #FE Encore
special
Wat de volgende Mario Kart kan leren van Mario Kart Tour
review
The Grudge
©FOK.nl e.a.