FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 19 december 2013

Loting kwartfinales KNVB-beker

Zojuist heeft de loting van de KNVB-beker plaats gehad. In de kwartfinales werd Ajax gekoppeld aan Feyenoord. PEC Zwolle treft JVC Cuijk, FC Utrecht mag op bezoek bij N.E.C. Nijmegen en AZ mag afreizen naar Kerkrade voor een duel tegen Roda JC. 

De wedstrijden worden gespeeld op 21, 22 en 23 januari. De winnaars plaatsen zich voor de halve finale. 

Thuis Uit
PEC Zwolle JVC Cuijk 
Ajax Feyenoord 
N.E.C. Nijmegen FC Utrecht
Roda JC AZ

Brazilië wil meer informatie over hervorming NSA

De Braziliaanse regering wil graag van Washington horen wat de voorgestelde veranderingen zijn aangaande het spionageprogramma van de Amerikaanse geheime dienst NSA. Dat heeft minister van buitenlandse zaken Luiz Figueiredo donderdag gezegd.

Figueiredo zei dat Brazilië 'met belangstelling' de gebeurtenissen in de Verenigde Staten over het programma van de NSA volgt, waar Brazilië en de Braziliaanse president Dilma Rousseff doelwit van waren. Een van de voorstellen is dat bespioneren van buitenlandse leiders voor het plaatsvindt eerst aan een nauwkeurig onderzoek door de Amerikaanse president wordt onderworpen.

Zwaargewonde bij woningbrand Maassluis

Bij een brand in Maassluis is donderdagavond een zwaargewonde gevallen. Het slachtoffer is met brandwonden naar een ziekenhuis gebracht, laat de brandweer weten.

De brand brak even voor 21.30 uur uit op de vierde verdieping van een portiekflat aan de Jeroen Boschstraat. Het slachtoffer werd door brandweerlieden uit de woning gehaald. Omliggende woningen hebben waterschade opgelopen door de brand.

4G verlicht telefoondrukte oudejaarsavond

De introductie van 4G-internet dit jaar moet voor flink wat meer ruimte zorgen tijdens de jaarwisseling om te bellen en berichten te sturen. Het snellere mobiele internet biedt meer datacapaciteit en verlicht ook de druk op de oudere 3G- en 2G-netwerken.

Dat geven Nederlandse telefoonaanbieders desgevraagd aan. "Naast het snellere 4G komt er meer ruimte vrij op het 3G-netwerk, waardoor dat ook prettiger is in het gebruik", zei een woordvoerder van T-Mobile. Daarnaast geeft KPN aan dat de introductie van 4G is aangegrepen om bestaande apparatuur te vernieuwen. Volgens KPN zijn 2G en 3G hierdoor 'stabieler en betrouwbaarder'.

Telefoonaanbieders verwachten weinig problemen rond de jaarwisseling. Zoals elk jaar wordt de netwerkcapaciteit verhoogd door extra antennes te plaatsen, vooral op plekken waar grote drukte wordt verwacht. Op die manier kunnen meer consumenten tegelijk bellen of berichten versturen.

"Gezien de ervaring van de afgelopen jaren verwachten wij dat klanten gewoon gebruik kunnen maken van hun mobiele telefoon", voorspelt T-Mobile. Desondanks houdt KPN een slag om de arm en geeft het aan dat 'berichten later aan kunnen komen of internetverbindingen trager zijn op piekmomenten tijdens de jaarwisseling'.

Uitslagen KNVB-beker 19/12/2013

Ajax heeft zich overtuigend geplaatst voor de kwartfinales van de KNVB Beker. De Amsterdammers wonnen in Spakenburg van IJsselmeervogels met 0-3. Het thuispubliek in het knusse vissersdorp zag een bekerstunt wel zitten, maar Ajax zorgde er snel voor dat die droom ver weg was.

Viktor Fischer opende namelijk al na vier minuten de score. Een voorzet vanaf de rechterkant van Bojan Krkic werd door niemand aangeraakt, waarna Fischer kon profiteren. Nog binnen tien minuten stond het al 0-2. Een verdedigingsfout van IJsselmeervogels bracht Danny Hoesen in de gelegenheid om van dichtbij te scoren. Even later kwam de thuisploeg voor het eerst dichtbij het Amsterdamse doel. Thomas Verheijdt zag zijn kopbal echter over het doel van Kenneth Vermeer gaan.

Voor de pauze bleef Ajax de beste mogelijkheden creëren. Bij de Eredivisieclub zorgde met name Krkic vanaf de rechterflank voor veel gevaar. De eerste grote kans in de tweede helft was echter voor IJsselmeervogels. Bennie van Noord dacht de spanning in de wedstrijd terug te brengen, zijn inzet belandde op de buitenkant van de paal.

Tien minuten later was het aan de andere kant wel raak. Fischer besliste het duel met een fraai schot in de rechterbovenhoek. Daarna was het aan doelman Patrick Zonneveld te danken dat IJsselmeervogels niet op een grotere achterstand kwam.

In de slotfase mocht bij Ajax eerstejaars A-junior Jaïro Riedewald nog invallen als vervanger van linksback Daley Blind. Gescoord werd er vervolgens niet meer. Ajax plaatst zich zodoende voor de kwartfinales van de KNVB Beker.


N.E.C. heeft zich ten koste van FC Groningen verrassend geplaatst voor de kwartfinales van de KNVB Beker. Door een goal van Søren Rieks pakten de bezoekers in de Euroborg de zege.

Voorafgaand aan het duel eerde de Euroborg clubicoon Martin Koeman. De vader van Erwin en Ronald Koeman overleed woensdag op 75-jarige leeftijd. FC Groningen en N.E.C. hielden daarom een minuut stilte, terwijl de Groningse supporters Koeman met fraaie spandoeken de laatste eer bewezen.

Toen het duel eenmaal was begonnen, waren de beste scoringskansen al snel voor de thuisploeg. Via Tjaronn Chery en Filip Kostic kwam de bal bij Michael de Leeuw, maar hij kon er net niet goed bij. Even later was ook Chery dichtbij de openingstreffer. Zijn schot werd gekeerd door N.E.C.-doelman Karl-Johan Johnsson.

Nadat Eric Botteghin gevaarlijk was met een kopbal uit een vrije trap, noteerde ook N.E.C. de eerste goede kans. Even later had De Leeuw moeten scoren, maar via Johnsson en een carambole belandde de bal op het dak van het Nijmeegse doel.

Kort voor de pauze kregen de bezoekers eindelijk een goal te zien. Helaas voor het thuispubliek viel die wel aan de kant van Groningen. Botteghin en Tom Hiariej gingen opzichtig in de fout, waarvan Søren Rieks dankbaar profiteerde. Na de pauze zakte het spel van Groningen ver weg en stond de lat twee keer een treffer in de weg. Krisztian Adorjan en De Leeuw hadden pech.

Ook met de inbreng van Género Zeefuik lukte het Groningen niet de gelijkmaker te noteren. N.E.C. gaat daardoor naar de kwartfinales, voor FC Groningen zit het bekerseizoen erop.

Jaarlijks voor 75 miljoen euro aan zorgfraude

Tandartsen, huisartsen, psychologen en apothekers krijgen jaarlijks voor 75 miljoen euro aan foute en verdachte declaraties vergoed. Dat blijkt uit een donderdag gepubliceerd onderzoek van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Zeven van de elf verzekeraars hebben hun controles volgens de NZa niet op orde.

Doordat verzekeraars hun zaken niet op orde hebben, bestaat het risico dat 'evident foute' declaraties toch vergoed worden. De NZa vindt dat zorgverzekeraars fraude makkelijker moeten kunnen opsporen. Ze moeten daarvoor meer bevoegdheden krijgen van het ministeie van Volksgezondheid.

De NZA deed het onderzoek in opdracht van minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD). Die laat in een reactie weten fraude in de zorg onacceptabel te vinden en het hard te willen aanpakken. Ze gaat het toezicht op en de opsporing van zorgfraude versterken.

Het onderzoek dat er nu ligt is een tussenrapportage. De NZa komt in juli met het eindrapport.

Verkiezing: 3e ronde sporter van het jaar 2013

Het jaar 2013 loopt alweer bijna op zijn eind, wat dus betekent dat de sporters weer de vele verkiezingen kunnen aflopen. Ook wij doen hieraan mee, want in een speciaal toernooi kunnen jullie kiezen wie volgens FOK! de beste Nederlandse sporter van het afgelopen jaar was.

Er waren 64 sporters genomineerd. Deze gaan in een knock-out toernooi uitmaken wie zich uiteindelijk mag kronen tot 'FOK!sporter van het jaar 2013'.

Links naar vorige rondes:
1e ronde 
2e ronde 

Onder dit bericht en in het topic op het Sport-forum kun je stemmen. Dit kan door gebruik te maken van de [ b] en [ /b] tags. (gebruik deze zonder de spaties rond de naam van je keuze).

voorbeeld:
[b]Roger Federer[/b] - Novak Djokovic

Bij een gelijkspel zal er een tiebreak volgen van 24 uur. De 2e ronde sluit op vrijdag 20 december 2013 om 20:00 uur.

De 3e ronde:
Sven Kramer - Henk Grol
Michel Mulder - Jorrit Bergsma
Ranomi Kromowidjojo - Bauke Mollema
Marianne Vos - Jorien ter Mors
Arjen Robben - Mathieu van der Poel
Xander Bogaerts - Ireen Wüst
Ellen van Dijk - Epke Zonderland
Robin van Persie - Robert Gesink 

[PDC WK] Vos strandt in voorronde

Gino Vos is er niet in geslaagd om zich te kwalificeren voor de eerste ronde van het wereldkampioenschap darts van de PDC. In de voorronde verloor hij met 1-4 van Ting Chi Royden Lam uit Hong Kong.

Vos plaatste zich voor het WK door het kwalificatietoernooi van West-Europa te winnen. Lam deed dat hetzelfde, maar dan voor Groot-China. Vos mocht de partij beginnen, maar hij werd direct gebroken door Lam. In de derde leg neemt Vos het initiatief en gooit dubbel zestien uit voor 1-2. Het was Lam die de twee legs daarna en dus partij wist te winnen. 

In de eerste ronde zal Lam aantreden tegen Wes Newton. The Warrior is als achtste geplaatst op dit WK. 

Onno Hoes vreesde voor baan en relatie

Onno Hoes was bang dat hij zijn baan zou verliezen en dat zijn relatie voorbij was toen de foto naar buiten kwam waarop hij zoenend te zien is met de 24-jarige Ruud Schepers. Dat zei Hoes, burgemeester van Maastricht, donderdagavond in een gesprek met de Limburgse regionale omroep L1.

"Die foto kwam naar buiten. Denkt u dan: einde huwelijk, einde baan?", werd Hoes gevraagd. "Beide", reageerde Hoes daarop. Al vrij snel na het uitlekken van de foto gaven Hoes en Verlinde een verklaring uit waarin ze stelden te gaan vechten voor hun relatie.

Woensdagavond werd in een gesprek met de fractievoorzitters van de Maastrichtse gemeenteraad besloten dat Hoes mag aanblijven als burgemeester. "Ik heb gezegd: de makkelijkste oplossing is als ik nu opstap, maar ik kies liever niet voor de makkelijkste oplossing." Hoes zegt nog altijd gek te zijn op Maastricht. "De stad en de burgemeester hebben gezegd: we laten ons niet uit elkaar drijven. De landelijke media hebben de afgelopen tijd zitten wroeten, maar ze maken ons niet meer gek."

Ophef over Roemeense corruptiewet

Het Roemeense parlement heeft een wet aangenomen die politici en advocaten vrijwaart van vervolging wegens corruptie. De Roemeense president weigert te tekenen, en de Verenigde Staten en de Europese Unie zijn bezorgd.

Door de nieuwe wet kunnen politici en bestuurders niet langer worden vervolgd voor belangenverstrengeling of misbruik van hun ambt, zoals het bevoordelen van familieleden. De wet werd vorige week onverwacht door het parlement gejaagd. 'Zwarte dinsdag', kopten de Roemeense media. Honderden mensen gingen de straat op om te protesteren.

De Amerikaanse ambassade sprak in een reactie van 'een stap achteruit' voor Roemenië, melden Roemeense media. "Dit betekent dat we tien jaar teruggaan in de tijd", reageerde president Traian Basescu. Hij weigert de wet te tekenen, maar heeft niet de macht de wet definitief tegen te houden.

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt wil de kwestie volgende maand aan de orde stellen in de Raad van Europa. "Roemenië schendt met deze wet meerdere afspraken, zowel in de Raad van Europa als bij de Europese Unie. Voor een land dat niet goed staat op de corruptielijsten is dit een bijzonder slecht teken."

De wet houdt onder meer in dat de juridische definitie van belangenverstrengeling wordt aangepast. Officiële papieren vallen er niet langer onder. Ook gelden parlementsleden, burgemeesters en ministers niet langer als publieke ambtsdragers.

Onder de verdachte of veroordeelde politici die van de wet profiteren zijn oud-premier Adrian Nastase en zakenman Gigi Becali, tevens eigenaar van de voetbalclub Steaua. Ook veel zittende parlementariërs hebben er baat bij: 28 leden van het Roemeense parlement zijn veroordeeld voor corruptie of worden ervan verdacht.

Een woordvoerder van de Europese Commissie zei in reactie dat de gelijkheid van alle burgers voor de EU 'heel belangrijk' is. Hij verwees verder naar volgende maand. Dan publiceert de Europese Commissie de halfjaarlijkse rapportage over de voortgang van Roemenië in de strijd tegen corruptie. Het land is EU-lid sinds 2007.

Gouden Loeki voor Olli

De commercial Olli is donderdagavond onderscheiden met een Gouden Loeki. Het spotje van verzekeraar ASR, waarin oud-profvoetballer Giovanni van Bronckhorst wordt herenigd met zijn speelgoedolifant Olli, werd door het Nederlandse publiek bestempeld tot beste tv-reclame van het jaar.

Afgelopen maandag werd de Loden Leeuw uitgereikt, de prijs van consumentenprogramma Radar voor de irritantste reclame. Maarten van der Weijden werd uitgeroepen tot meest op de zenuwen werkende BN'er door zijn rol in een commercial voor zorgverzekeraar Menzis.

Winnie ontkent familievete Mandela's

Winnie Madikizela-Mandela, de ex-vrouw van Nelson Mandela, zegt dat er binnen de familie Mandela geen strijd gaande is over de opvolging van de oud-apartheidstrijder die op 5 december op 95-jarige leeftijd overleed. In de media verschenen de afgelopen tijd berichten over een familievete.

Madikizela-Mandela zei dat de oudste dochter van Mandela, Makaziwe Mandela, volgens de traditie nu het hoofd van de familie is.

Eerder deze week meldde The Times uit Johannesburg dat Mandela's kleinzoon Mandla onlangs werd buitengesloten van de familieranch in het dorp Qunu. Volgens het bericht zou Makaziwe de sloten hebben laten vervangen. Mandla hield op dat moment een wake bij de kist van zijn grootvader, die in Pretoria lag opgebaard.

Madikizela-Mandela haalde in een verklaring uit en zei dat wordt geprobeerd de familie in een slecht daglicht te stellen door 'apartheidachtige tactieken'. Ze zei teleurgesteld te zijn over de inmenging van de media in de familiezaken van de Mandela's.

Proef met participatieverklaring nieuwkomers

Nieuwkomers in Nederland moeten een participatieverklaring tekenen waarin ze worden gewezen op hun rechten en plichten en de fundamentele waarden van de Nederlandse samenleving. Gemeenten beginnen hiermee een proef. Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken heeft dat donderdag aan de Tweede Kamer geschreven. Hij kondigde de komst van de participatieverklaring eerder al aan. Ze is onderdeel van een breder pakket aan maatregelen om integratie van migranten te laten slagen.

Volgens de minister moet het voor iedereen die naar Nederland komt duidelijk zijn wat de rechten en plichten zijn. "Juist nieuwkomers willen de normen en waarden kennen om te weten wat er van ze verwacht wordt. Dat zorgt er ook voor dat ze makkelijker hun weg vinden in de Nederlandse samenleving en minder kwetsbaar zijn voor uitbuiting en misbruik."

Nederlanders hangen langer op Facebook

Nederlanders zijn de afgelopen tijd meer tijd gaan doorbrengen op sociale netwerken. De stijging bij Facebook en LinkedIn was zo groot, dat die de afgenomen aandacht voor Twitter, YouTube en Google+ compenseerde. Dat rapporteert marktonderzoeksbureau Multiscope donderdag op basis van een enquête onder 8500 Nederlanders.

De tijd die de gemiddelde Nederlandse gebruiker op Facebook zat steeg dit jaar met 39 procent naar een gemiddelde van zes uur en tien minuten per week, oftewel 53 minuten per dag. Vorig jaar ging het nog om vijf uur per week. LinkedIn wordt een uur en zestien minuten per week gebruikt, terwijl dat vorig jaar nog iets meer dan een uur was.

Toch wordt LinkedIn gemiddeld het minst gebruikt door Nederlanders in vergelijking met van de vier andere sociale netwerken: Facebook, Twitter, YouTube en Google+. Videowebsite YouTube scoort met iets minder dan een kwartier per dag overigens niet veel beter. YouTube zag, net als Twitter en Google+, het aantal uren dat besteed werd aan het sociale medium dalen. Het onderzoeksbureau noemde geen reden voor deze daling.

In Nederland is Facebook veruit (94 procent) het bekendste sociale netwerk. YouTube volgt met 82 procent, terwijl Twitter derde staat met 79 procent.

Nederlanders hangen volgens de verwachtingen van het bureau volgend jaar meer tijd rond op alle sociale media. Vooral voor LinkedIn en Google+ verwacht het onderzoeksbureau volgend jaar een inhaalslag.

Deze minst bekende sociale media kunnen namelijk in potentie het meest groeien. LinkedIn rapporteert al anderhalf jaar een flinke groei in het gebruik, terwijl Google zijn sociale netwerk integreert met andere diensten, waaronder zijn zoekmachine, Google Maps, YouTube, Gmail en Google Drive.

Pc-versie Metal Gear Rising in januari

Metal Gear Rising: Revengeance voor pc komt 9 januari. Het spel kun je vanaf vandaag kopen via Steam. Het spel gaat uiteindelijk 19,99 euro kosten, voor de release zijn er kortingen.

De pc-versie van Metal Gear Rising: Revengeance heeft meteen de twee uitbreidingen 'Blade Wolf' en 'Jetstream Sam'. De eerste 48 uur krijg je 33% korting dus kost het spel 13,99 euro. Daarna kost het tot aan de release 15,99 euro.

Het spel speelt zich een paar jaar na Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots af. We volgen Raiden, die na een mislukte missie wraak wenst te nemen. Het spel introduceert twee gameplaymechanieken: blade-modus en zandatsu. Je kunt daarmee respectievelijk vijanden in specifieke mootjes hakken en ruggengraten stelen.

Metal Gear Rising: Revengeance

Metal Gear Rising: Revengeance

Metal Gear Rising: Revengeance

Metal Gear Rising: Revengeance

Metal Gear Rising: Revengeance

Metal Gear Rising: Revengeance

Metal Gear Rising: Revengeance

Metal Gear Rising: Revengeance

Metal Gear Rising: Revengeance

Cubanen kunnen makkelijker auto kopen

Cuba gaat de autoverkoop op het eiland openstellen door een speciale vergunning waardoor slechts enkelen een auto van de staat konden kopen uit te bannen. Dat werd donderdag via staatsmedia bekendgemaakt.

De Cubaanse staat heeft een monopolie op de verkoop van nieuwe en gebruikte auto's en verplichtte iedere potentiële koper om een speciale kaart bij het ministerie van transport aan te vragen. Het duurde maanden of soms jaren om die kaart te krijgen, waardoor er een zwarte markt ontstond waarop de kaart soms voor meer geld werden verkocht dan de prijs van een auto.

Staatsmedia meldden dat de kaart vanwege nieuwe wetgeving komt te vervallen.

Politie schiet man neer in Slagharen

De politie heeft donderdag in Slagharen een verwarde man neergeschoten die een brandbare vloeistof over een politieauto had gegooid. De man werd niet met een kogel uitgeschakeld, maar met een zogeheten bean bag, een zakje met loden balletjes. Hij raakte daarom niet ernstig gewond.

De politie kreeg rond het middaguur een melding over een verwarde man in een woning in de Overijsselse plaats. Voor de zekerheid werd een arrestatieteam opgeroepen. Uiteindelijk kwam de man naar buiten. Toen de politie hem wilde aanhouden gooide hij met de vloeistof, waarop de man werd uitgeschakeld.

De politie bekijkt nog wat er met de man moet gebeuren. Hij zit nog vast.

Geen vervolging betogers Oekraïne

Het Oekraïense parlement heeft donderdag een wet aangenomen om mensen die tegen de regering protesteren te vrijwaren van vervolging. Oppositieleider Oleh Tjanhibok noemde de wet een overwinning voor de betogers, en riep hen op te blijven protesteren.

Tienduizenden mensen demonstreren al weken tegen de regering en tegen president Viktor Janoekovitsj. Aanleiding voor de massaprotesten is de weigering van Janoekovitsj om een samenwerkingsverdrag met de Europese Unie te ondertekenen. Een aantal betogers is gearresteerd, maar die zullen door de aanname van de wet niet worden vervolgd.

Teller Serious Request op ruim een miljoen

Giel Beelen, Paul Rabbering en Coen Swijnenberg zijn apetrots op het bedrag dat Serious Request al heeft opgeleverd. De dj's, die woensdagavond werden opgesloten in het Glazen Huis in Leeuwarden, hebben al ruim een miljoen euro bij elkaar gesprokkeld.

"Ongelooflijk", reageerde Beelen toen de eerste tussenstand bekend werd gemaakt. Nooit eerder was de opbrengst na één dag zo hoog. Vorig jaar was na een dag ruim 910 duizend euro opgehaald, het jaar daarvoor stond de teller na een dag op bijna drie ton.

De dj's zitten tot en met dinsdag in het Glazen Huis. Op twee podia in Leeuwarden zijn die avond optredens van onder anderen Krystl, Alain Clark, Nielson en De Staat te zien. Rond 21.30 uur wordt het eindbedrag van de actie bekendgemaakt.

Europa krijgt Dynasty Warriors 8 voor PS4 en Vita

De 'Xtreme Legends Complete Edition' van Dynasty Warriors 8 komt naar Europa in de lente van volgend jaar voor PlayStation 4 en PlayStation Vita. Deze editie is inclusief de uitbreiding voor Dynasty Warriors 8, genaamd Xtreme Legends.

De uitbreiding komt rond die tijd ook uit voor PlayStation 3. In Dynasty Warriors gaat het vooral om veel hack & slash-werk terwijl je tientallen vijanden tegelijkertijd een kopje kleiner moet maken. Ondertussen komen er honderden vijanden op je af stormen, die hopelijk hetzelfde lot ondergaan.

Dynasty Warriors 8 kwam al eerder in juli dit jaar uit voor PlayStation 3 en Xbox 360. Lees de review hier.

Rosberg krijgt klapband in Bahrein

Het Formule 1-team Mercedes heeft de bandentest van Pirelli in Bahrein voortijdig afgebroken. Reden hiervoor is dat Nico Rosberg vandaag met 320 kilometer per uur een klapband kreeg en de bolide zwaar beschadigd raakte. Rosberg zelf bleef ongedeerd.

Pirelli organiseerde in Bahrein een driedaagse test om het 2014-rubber aan de tand te voelen. Naast Mercedes kwamen ook Ferrari, Red Bull Racing en Toro Rosso in actie met hun 2013-auto's. Er kwam weinig informatie naar buiten, behalve een tweet van Rosberg die zei een schone onderbroek nodig te hebben na zijn klapband. Het bericht werd snel hierna weer verwijderd, maar Pirelli bevestigde dat het incident plaats had gevonden.

Duik het water in met Oculus

Rotterdamse studio Vertigo Games onthult vandaag een pre-alpha multiplayer gameplaytrailer voor de duikgame World of Diving, die onlangs op Steam Greenlight werd goedgekeurd. Het spel ondersteunt Oculus Rift.

"Toen de game werd goedgekeurd door de Steam community in September, betekende dat voor ons dat er wel degelijk een markt is voor World of Diving. Sindsdien heeft de ontwikkeling grote sprongen gemaakt", vertelt Tristan Lambert, Lead Programmer op het project. "Onlangs is de multiplayer modus toegevoegd, en ons interne test team was zo enthousiast dat we hebben besloten niet langer te wachten om er iets van te laten zien."

World of Diving is nu in pre-alpha. In afwachting van de release kunnen spelers vanaf vandaag terecht op de officiële website op, waar zij teams kunnen vormen met vrienden, al personages kunnen maken, en in-game beloningen kunnen vrij spelen. Elke speler zijn eigen Diving level. Met deze levels komen steeds interessantere extraatjes, waaronder vroegtijdige toegang tot World of Diving en exclusieve in-game beloningen.

Spelers upgraden hun level door Diving XP te verdienen in missies, deel te nemen aan community-activiteiten, en feedback en ideeën te leveren voor de ontwikkeling. In de nabije toekomst kan men ook direct upgrades aanschaffen.

"Met dit online platform, dat verfijnde feedback en beloning daarvan mogelijk maakt, hopen we de betrokkenheid van onze bescheiden, maar enthousiaste en groeiende community naar een nieuwe hoogte te brengen", zegt Richard Stitselaar, Creative Director bij Vertigo Games.

World of Diving wordt eind 2014 op Steam verwacht voor Windows, Mac-OS en Linux, en zal volledige Oculus Rift ondersteuning bieden.

Details Call of Duty: Ghosts Season Pass

Activision kondigt vandaag de officiële Call of Duty: Ghosts Season Pass-trailer aan waarmee gamers vier content packs kunnen downloaden.

De content packs 'Onslaught', 'Devastation', 'Invasion' en 'Nemisis', bieden vier episodes in Extinction aan met nieuwe multiplayermappen en een arsenaal aan handige bonuswapens. Daarnaast download je met de Call of Duty: Ghosts Season Pass ook het Team Leader Digital Pack, dat je voorziet van een unieke multiplayer character head, wapencamouflage, een vizier, player patch, player card en een player background. Bovendien heb je met de aanschaf van de Season Pass direct toegang tot bonus in-game content waaronder de te downloaden multiplayer map 'Free Fall'.

Wie vóór 31 mei 2014 de Season Pass bestelt, krijgt de benodigde content nagestuurd, zodat je direct kunt gamen en later kunt upgraden naar next-gen. De pass moet zo rond de 50 euro gaan kosten.

Klassen niet naar Sochi

Cindy Klassen zal niet meedoen aan de Olympische Spelen komend jaar in Sochi. De Canadese schaatsster liet dit vandaag weten.

Afgelopen zomer ging Klassen hard onderuit tijdens een training bij het inlineskaten. Ze liep hierdoor een trainingsachterstand op en slaagde er niet in die achterstand in te lopen.

Klassen reed in het verleden verschillende wereldrecords. Ze werd tweemaal wereldkampioene allround en is in het bezit van een gouden, twee zilveren en drie bronzen olympische medailles.

Cindy Klassen niet naar Olympische Winterspelen (Foto: Pro Shots)

Meisje van 13 baart drieling

Groot feest in Santo Domingo. Een 13-jarig meisje is daar deze week bevallen. Het kind heeft in een keer drie koters geworpen.

De kersverse moeder is dolgelukkig met haar drieling. Zij heeft haar jongens Samuel, Joshua en Jovanny genoemd.

Vaderlief is echter nergens te bekennen. Hij heeft namelijk de benen genomen. Bang voor ouwe viezerik te worden uitgemaakt, is de 61-jarige man op de vlucht geslagen.

Homohuwelijk legaal in New Mexico

Het hooggerechtshof van de Amerikaanse staat New Mexico heeft donderdag het homohuwelijk gelegaliseerd. Volgens het hof druist het in tegen de grondwet om homoseksuele stellen een huwelijkscertificaat te ontzeggen.

Een ambtenaar in New Mexico begon in augustus homoseksuelen al huwelijkscertificaten te verstrekken. Al snel volgden collega's in acht andere districten in de staat. Uiteindelijk werd het hooggerechtshof ingeschakeld om uitsluitsel te geven over de status van het homohuwelijk.

Met de beslissing van het hooggerechtshof is New Mexico de zeventiende staat waar homoseksuelen kunnen trouwen.

PVV doet niet mee aan Fyra-enquête

De PVV doet niet mee aan de parlementaire enquête naar het debacle met de hogesnelheidstrein Fyra. De partij vindt dat de enquête met 2,16 miljoen euro te duur is. De partij roept andere fracties op de commissie ook te verlaten.

Tweede Kamerlid Machiel de Graaf zat in de enquêtecommissie. "De Fyracommissie kost meer dan twee miljoen euro. Dat is in deze tijden onverantwoord", zegt hij donderdag in een verklaring. "De Fyra-treinen kostten zo'n tweehonderd miljoen euro. Dan is een commissie van twee miljoen buiten elke proportie."

CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg, die donderdag werd gekozen tot voorzitter van de enquêtecommissie, is verrast over het opstappen van De Graaf. Zij stelt dat alle leden van de commissie, dus ook De Graaf, hebben ingestemd met de opzet. In de commissie zitten verder Kamerleden van PvdA, SP, D66 en VVD.

Van Toorenburg zegt verder dat de kosten juist iets lager zijn dan bij eerdere enquêtes. "Zoals de regels voor enquêtes bepalen, is alles meegerekend, van de medewerkers tot de kopjes koffie en de uitzending van de verhoren."

De verhoren van de hoofdrolspelers in het Fyra-drama zijn in december volgend jaar, werd eerder op de dag bekend. In mei 2015 moet er een eindrapport zijn.

Vorige week werd een eerder voorstel intern afgekeurd, omdat een deel van de Kamer de kosten te hoog vond. Net als de PVV is ook GroenLinks met het nieuwe voorstel niet tevreden. "Ruim twee miljoen voor deze enquête is in crisistijd echt veel te veel", zei Kamerlid Liesbeth van Tongeren.

Schadevergoedingen seksueel misbruik in jeugdzorg

Sinds september hebben 23 slachtoffers van seksueel misbruik in jeugdzorginstellingen en pleeggezinnen een schadevergoeding gekregen. Het gaat om bedragen tussen 2500 euro en 22,5 duizend euro, zo heeft het Schadefonds Geweldsmisdrijven donderdag bekendgemaakt.

Vier aanvragen voor schadevergoeding zijn afgewezen, omdat het seksueel misbruik niet plaatsvond in een instelling van jeugdzorg of in een pleeggezin. Slachtoffers kunnen sinds september een aanvraag indienen.

Het fonds heeft in totaal 180 aanvragen gekregen voor de tijdelijke regeling, waarbij in 27 gevallen beslissingen zijn genomen. Daarnaast zijn 49 aanvragen binnengekomen voor het zogeheten statuut, waarbij de bewijslast zwaarder is, een hoorzitting komt en de uitkeringen hoger zijn.

De schadevergoedingen zijn bedoeld voor minderjarige slachtoffers van seksueel misbruik bij de jeugdinstanties tussen 1945 en 2012. Slachtoffers kunnen tot eind 2015 een aanvraag indienen.

Datum en prijs Diablo III-uitbreiding bekend

Blizzard Entertainment heeft pre-orders mogelijk gemaakt voor Diablo III: Reaper of Souls, waardoor we meteen een datum en een prijs weten van de uitbreiding.

De uitbreiding komt 25 maart uit. Er is een standaard editie voor 39,99 euro en een Deluxe Edition voor 59,99 euro. Bij de duurdere versie krijg je allerlei extra's. Je krijgt naast de digitale versie van Reaper of Souls ook drie extra save-slots voor je nieuw te maken helden. Er is ook extra ingame content:

  • een spectral hound als minion, wapens geinspireerd door Malthael en drie ageless helms, die dus indestructable zijn.
  • een treasure goblin voor World of Warcraft
  • Crusader portretten en decals voor Starcraft II
In bepaalde winkels kun je nog een Collectors Edition kopen voor 79,99 euro. Daarin zit naast alles van de Deluxe Edition een hardcover artbook, een behind-the-scenes Blu-ray/DVD two-disc set en een muismat met de afbeelding van Malthael, de Engel des Doods.
 
Wil je weten of de Crusader-klasse iets voor je is, dan kun je deze preview lezen.
 

Dierenpark Amersfoort onderzoekt 'apentaal'

Dierenpark Amersfoort heeft misschien meer soorten galago's in huis dan de dierentuin zelf weet. Opnames van de geluiden die deze apensoort onderling maakt, moeten dat uitwijzen. Dierenverzorgers hebben daarvoor donderdag een recorder verstopt in het hok van de galago's, want de apen communiceren alleen als er geen mensen in de buurt zijn.

De galago is een aapje dat in Senegal in Afrika voorkomt. Het is bekend dat er ondersoorten van de galago bestaan, maar de dieren lijken zo veel op elkaar dat dat met het blote oog niet vast te stellen valt. Elke soort maakt zijn eigen geluid.

Dierenpark Amersfoort onderzoekt'apentaal'
Dierenpark Amersfoort onderzoekt'apentaal' (Foto: ANP)

EU wil één oplader voor mobieltjes

De Europese Unie is op weg naar één standaardoplader voor alle mobiele telefoons. Dat scheelt afval en geld.

Onderhandelaars van het Europees Parlement en de EU-lidstaten sloten donderdag een principeakkoord. Fabrikanten van mobieltjes worden verplicht hun apparaten geschikt te maken voor een universele oplader. Consumenten zullen ervan profiteren, aldus parlementariërs.

Volgens het voorstel krijgen fabrikanten 3 jaar de tijd om aan de eisen te voldoen. Het Europees Parlement spreekt zich waarschijnlijk in maart uit over het principeakkoord. Ook de EU-lidstaten moeten er nog formeel mee instemmen.

Van der Wiel nieuwe voorzitter Heerenveen

Jelko van der Wiel is de nieuwe voorzitter van sc Heerenveen. Dat heeft de Friese eredivisieclub donderdag bekendgemaakt. De 47-jarige ondernemer is de opvolger van interim-directeur Gaston Sporre. Ook Hans Vonk krijgt een belangrijke rol in het nieuwe bestuur. De oud-doelman gaat aan de slag als technisch directeur.

Heerenveen was op zoek naar een nieuw bestuur na het vertrek van directievoorzitter Robert Veenstra en de volledige raad van commissarissen. Veenstra stapte in juni op na het verwijt dat onder hem een sfeer van intimidatie en angst was ontstaan. Een maand later werd Sporre aangesteld als interim-directeur.

Naast Vonk krijgen ook Wim Dijk en Ben Takkenberg de dagelijkse leiding in handen. Zij gaan zich bezighouden met respectievelijk commerciële zaken en veiligheidsbeleid. Egon Diekstra, Geert Pieter Vermeulen en Jaap Schuurmans maken als toezichthouders het nieuwe bestuur compleet.

Vonk werd al langer in verband gebracht met een terugkeer naar Heerenveen, waar hij tussen 1996 en 2004 onder de lat stond. Eerder deze maand vertrok de 43-jarige Zuid-Afrikaan als teammanager bij AZ. Hij keepte in het verleden verder voor onder meer Ajax, Ajax Cape Town en RKC.

Máxima geëerd met Duitse mediaprijs

Koningin Máxima wordt in maart onderscheiden met de Deutsche Medienpreis 2013 voor haar werk als pleitbezorger voor financiële ontwikkelingssamenwerking. Máxima werd gekozen door hoofdredacteuren van belangrijke Duitse media. Eerdere winnaars zijn onder anderen Nelson Mandela, Bill Clinton en George Clooney.

Koningin Máxima wordt geprezen om haar inzet voor microkredieten in ontwikkelingsgebieden. Ze adviseert sinds 2009 VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon over toegang tot financiële diensten. De koningin krijgt de prijs op 21 maart in Baden-Baden.

"Met een mix van authentieke betrokkenheid, overtuigende expertise en uitstraling heeft Máxima niet alleen de harten van Nederlanders gewonnen, maar weet ze haar bijzondere media-aandacht ook voor een belangrijk thema in te zetten", staat te lezen op de website van de mediaprijs.

Paul Rudd in gesprek over hoofdrol Ant-Man

Paul Rudd, bekend van onder meer Anchorman: The Legend of Ron Burgundy en Role Models, zal hoogstwaarschijnlijk de hoofdrol gaan spelen in Marvel's Ant-Man. Dit meldt Empire News.

Er waren al eerder geruchten dat Joseph Gordon-Levitt de rol van Hank Pym zou gaan vertolken, maar die heeft het naar eigen zeggen ''te druk met andere projecten''.

De film zal gaan over Henry ''Hank'' Pym, een geniale biochemicus die een formule ontwikkelt waarmee hij iets of iemand heel snel kan laten groeien of juist heel snel kan laten krimpen (zo klein als een...mier). Hij is ook een van de oprichters van The Avengers.

De film zal in Amerika op 31 juli 2015 in de bioscoop verschijnen. Een Nederlandse releasedatum is nog niet bekend gemaakt.

VN-basis bestormd in Zuid-Sudan

Een basis van de Verenigde Naties in Zuid-Sudan is donderdag bestormd. De aanvallers drongen het complex in de deelstaat Jonglei binnen. De VN vrezen dat daarbij slachtoffers zijn gevallen.

De aanvallers zouden rebellen van de Nuer-stam zijn, meldde de BBC. In de basis hadden duizenden burgers hun toevlucht gezocht voor het geweld in het land.

Bij gevechten tussen etnische groepen in Zuid-Sudan zijn de afgelopen dagen al honderden doden gevallen.

Ook olietycoon Chodorkovski krijgt gratie van Poetin

De Russische olietycoon Michael Chodorkovski wordt gratie verleend. Dat heeft president Vladimir Poetin donderdag op zijn jaarlijkse persconferentie gezegd. Chodorvoksi wordt beschouwd als de belangrijkste politieke gevangene van Rusland en zit al meer dan tien jaar vast. Poetin zei dat de olietycoon een gratieverzoek heeft ingediend en dat hij van plan is het te honoreren. Chodorvoksi zal 'zo snel mogelijk' gratie krijgen, aldus Poetin.

De gratie voor Chodorkovski staat los van de amnestiewet die woensdag door de Doema werd aangenomen. De wet geldt voor duizenden Russen, voornamelijk minderjarigen, invaliden, veteranen, zwangere vrouwen en vrouwen met kinderen. In een van de amendementen die woensdag werden aangenomen staat dat de wet ook van toepassing is op verdachten van 'hooliganisme'. Hierdoor komen ook de veroordeelde leden van vrouwenpunkband Pussy Riot vrij en gaan de opvarenden van het Greenpeace-schip Arctic Sunrise vrijuit.

Chodorkovski's advocaat ontkent overigens dat zijn cliënt een gratieverzoek heeft ingediend, meldden Russische media. Chodorkovski weigerde de afgelopen tien jaar om gratie te vragen. Zijn familie leek net zo verbaasd te zijn over Poetins aankondiging als de rest van de wereld. "Zeer goed nieuws. Hoop snel met mijn vader te praten om meer te weten te komen", twitterde Chodorkovski's zoon Pavel. De moeder van de olietycoon noemde de aankondiging 'een grote verrassing, die uit het niets kwam'.

Chodorkovski werd in 2005 veroordeeld voor belastingontduiking. In 2010 kwam daar nog eens een veroordeling voor verduistering bij. Veel critici zien de veroordeling van Chodorkovski als een straf van Poetin voor de politieke ambities van de ex-miljardair.

Dood

Met zo veel dood om je heen ga je toch anders naar het leven kijken. Op straat zag ik op een bepaald moment zelfs geen mensen meer, maar toekomstige sterfgevallen. In de spiegel zag ik niet alleen de ik van nu, maar ook de dood van later. Toen mijn vrouw en ik kinderen op de wereld zetten, hadden we niet alleen nieuw leven gecreëerd, maar ook nieuwe sterfgevallen.

Uruguay land van het jaar door wiet

Uruguay is het land van het jaar, vindt The Economist. Het Britse blad heeft het Zuid-Amerikaanse land de eretitel donderdag toegekend, omdat het in 2013 het homohuwelijk heeft ingevoerd en besloten heeft de productie en verkoop van cannabis te legaliseren.

The Economist stelt dat criminelen zo buitenspel worden gezet en de autoriteiten zich hierdoor op ernstiger misdaden kunnen concentreren. "Deze verandering is zo overduidelijk verstandig dat geen enkel ander land hem heeft gemaakt", schrijft het liberaal georiënteerde tijdschrift.

Ook de president van Uruguay, José Mujica, krijgt een compliment vanwege zijn eerlijkheid en soberheid. Mujica woont in een hut, vliegt in de goedkoopste klasse en rijdt zelf naar zijn werk in een Volkswagen Kever. "Bescheiden maar stoutmoedig, liberaal en vol van plezier, Uruguay is ons land van het jaar."

De titel 'land van het jaar' is een variant op de 'persoon van het jaar' van Time Magazine. Overigens is niet iedereen zo blij met de legalisering van cannabis in Uruguay. Buurlanden reageerden boos op het besluit.

Ophef over islamstickers Wilders

Het kabinet veroordeelt de anti-islamsticker die PVV-Leider Geert Wilders donderdag lanceerde. Vicepremier Lodewijk Asscher noemt het "een walgelijke sticker met als enige doel om te kwetsen". Hij zei dat voor de camera van de NOS.

Volgens Wilders is de bedoeling van de sticker "niet om te kwetsen, wel om te choqueren. Het is mijn intentie om mensen te bevrijden van het juk van de islam. Om ze te vertellen waar die islam voor staat", stelde Wilders. Wilders liet de anti-islamstickers drukken, die mensen bij hem kunnen bestellen. Op de sticker staat: ,,De islam is een leugen. Mohammed is een boef. De koran is gif." Een van de stickers heeft hij op de deur van zijn werkkamer geplakt.

Ook minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken reageerde, vanuit de Eurotop in Brussel, voor de NOS. Hij zei dat meer dan een miljard mensen op de wereld en honderdduizenden Nederlanders gelovige moslims zijn van goede wil en zonder radicale denkbeelden. ,,Hun geloof beledigen is geen bijdrage aan de bestrijding van extremisme, maar speelt de extremisten juist in de kaart. Daar neemt de Nederlandse regering afstand van", zei Timmermans.

Kabinet neemt afstand van anti-islamsticker
Kabinet neemt afstand van anti-islamsticker (Foto: ANP)

Spray moet muurtje op afstand houden op WK

Scheidsrechters gaan op het WK in Brazilië spuitbussen gebruiken om muurtjes bij vrije trappen op afstand te houden. Dat maakte FIFA-preses Sepp Blatter donderdag bekend. Er wordt momenteel onder meer met de spray getest bij het WK voor clubteams in Marokko.

De spray wordt door de scheidsrechter op het speelveld gespoten op de plek waar de muur mag worden gevormd. Daardoor kan de arbiter zien of de spelers in de muur op afstand blijven. Na een tijdje verdwijnt de spray vanzelf. "Zelf was ik eerst sceptisch, maar na gesprekken met scheidsrechters die het systeem al gebruiken, zijn wij er allemaal blij mee", liet Blatter weten.

De spray is ontwikkeld in Argentinië en Brazilië. Het middel wordt in verschillende Zuid-Amerikaanse en Latijns-Amerikaanse landen al gebruikt.

Aston Martin en Mercedes gaan samen motoren bouwen

Aston Martin gaat samen met het moederbedrijf van Mercedes motoren maken voor zijn sportauto's. Het Britse automerk krijgt daarbij hulp van AMG, de huistuner van Mercedes. Daartoe tekenden beide bedrijven donderdag een overeenkomst.

Aston Martin en Daimler maakten eerder dit jaar al bekend dat zij mogelijk samen automotoren wilden bouwen voor nieuwe modellen van het Britse merk. Beide bedrijven zeiden ook dat ze kijken naar verdere samenwerking op het gebied van elektronische onderdelen en andere autodelen.

Scheidsrechters krijgen spuitbus bij WK voetbal

Scheidsrechters hebben tijdens het komende WK in Brazilië ook beschikking over een spuitbus waarmee ze de muur voor een vrije trap vast kunnen leggen. Er zijn al tijdens verschillende toernooien proeven mee gedaan en de FIFA is nu eindelijk overstag. De spray verdampt vanzelf na verloop van tijd.

"Wanneer de arbiter een vrije trap toekent meet hij 9,15 meter uit en spuit daar een streep op de grasmat. De dichtstbijzijnde verdediger moet minimaal die afstand aanhouden tot de vrije trap is genomen. In Zuid-Amerika, waar de spray is ontwikkeld, wordt al langer met deze oplossing gewerkt en wordt er nauwelijks nog gediscussieerd over muurtjes die te dicht bij de bal zouden staan", aldus FIFA-voorzitter Sepp Blatter tijdens een persconferentie in Marrakech.

"Ik denk dat het een goede oplossing is, al komt die in ogen van anderen misschien te laat'', vervolgt Blatter. "Ik was zelf eerst ook sceptisch, maar alle scheidsrechters die er gebruik van hebben gemaakt, reageerden positief."

Opstelten blijft tegen regulering wietteelt

Het telen van wiet blijft illegaal. Regulering van de hennepteelt biedt geen oplossing voor de problemen met illegale teelt, aangezien het merendeel is bestemd voor de export. Dat schrijft minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) donderdag in een brief aan de Tweede Kamer over het coffeeshopbeleid.

De bewindsman gaat in zijn brief in op de opvattingen die bij gemeenten leven over de hennepteelt, die hij op verzoek van de Tweede Kamer in kaart heeft gebracht. Eerder bleek al dat veel gemeenten plannen hebben om te experimenteren met wietteelt. Ook bleek dat de meeste grote gemeenten voorstander zijn van regulering. In de Tweede Kamer werkt D66 aan een wetsvoorstel daartoe.

Opstelten heeft van 25 gemeenten in totaal 21 plannen ontvangen. Ook heeft hij met alle betrokken burgemeesters persoonlijk gesproken over de ideeën. Niettemin krijgen zij nul op het rekest wat regulering betreft, ook al onderkent hij de problemen rond de illegale teelt. Opstelten vindt het echter maar de vraag of regulering die oplost.

Naar schatting tachtig procent van de hennep die in Nederland wordt geteeld is bestemd voor de export. De illegale plantages noch de achterliggende criminaliteit zullen met het reguleren van de teelt voor coffeeshops verdwijnen, stelt Opstelten.

Bovendien is regulering in strijd met internationale verdragen. "Het zal duidelijk zijn dat het verstrekken door de overheid van een vergunning buiten de doelstellingen van het verdrag en de Opiumwet zou neerkomen op een opzettelijke schending van de wettelijke en verdragsverplichtingen die op diezelfde overheid rusten", schrijft Opstelten.

Opstelten verwacht meer van het aanscherpte coffeeshopbeleid. Sinds januari geldt het zogeheten ingezetenencriterium, wat betekent dat buitenlanders geen wiet mogen kopen. In negentig procent van de 103 gemeenten met coffeeshops wordt dit criterium inmiddels uitgevoerd. Ook moet een 'krachtige aanpak' van de illegale hennepteelt de overlast tegengaan. Dat is een 'topprioriteit' van het kabinet, aldus de minister.

Duitse veroordeeld voor video vol muizenleed

In Duitsland is een vrouwelijke ex-militair veroordeeld tot een boete van vijftienhonderd euro wegens de productie van een fetishvideo waarin muizen worden verpletterd. De vrouw (29) dient het bedrag over te maken aan een dierenasiel, aldus de rechter in Koblenz.

In de video is te zien hoe de vrouw 33 muizen aan de vloer vastplakt en hen een voor een met de zool van haar schoen verpletterd. De 33-jarige man die het dierenleed vastlegde is eveneens veroordeeld tot het betalen van vijftienhonderd euro boete.

De vrouw maakte de video naar eigen zeggen voor een man die haar op internet honderdduizend euro voor het lugubere project bood. Hoewel het beeldmateriaal werd verzonden, is het nooit tot betalen gekomen, aldus de vrouw.

Investeerders pakken jeugdwerkloosheid aan

ABN AMRO en maatschappelijk investeerder Start Foundation investeren de komende twee jaar in totaal 680.000 euro om 160 werkloze Rotterdamse jongeren aan een baan te helpen. In ruil daarvoor krijgen zij van de gemeente Rotterdam geld voor het aantal uitkeringen dat op die manier wordt bespaard, zo maakte de gemeente donderdag bekend.

Beide partijen investeren de bijna zeven ton in een financiële constructie die de 'social impact bond' heet. In zo'n constructie helpen private partijen bij de aanpak van een sociaal probleem, dat de overheid veel geld kost. In ruil daarvoor betaalt de overheid hun terug met het geld dat op die manier wordt uitgespaard.

De Rotterdamse jongeren worden een halfjaar lang grondig voorbereid op de start van een eigen bedrijf. De hoop is dat zij daarna aan het werk gaan of terugkeren naar school, om meer kennis en ervaring op te doen voordat ze daadwerkelijk een bedrijf oprichten. Een klein deel kiest er ook voor om direct ondernemer te worden.

Uitvoerder van het project is het Rotterdamse bedrijf Buzinezzclub, dat werkloze jongeren weer aan het werk of naar school wil krijgen. Op basis van een onderzoek verwacht Buzinezzclub dat de jongeren door de constructie gemiddeld 211 dagen korter in de uitkering zitten. Elke dag dat iemand een uitkering heeft, kost dat de gemeente bijna veertig euro, aldus een woordvoerder.

Verantwoordelijk wethouder Marco Florijn (PvdA) noemt de social impact bond een goede manier om toch extra te investeren in maatschappelijke problemen, ook al neemt het overheidsbudget daarvoor af. "In deze tijd kan de overheid het niet meer alleen", zegt hij. Hij hoopt dan ook dat meer investeerders en ondernemers aan dergelijke initiatieven willen meewerken.

Britten wisten van marteling gedetineerden

Leden van Britse inlichtingendiensten waren op de hoogte van de mishandeling en marteling van gedetineerden door andere landen en de regering in Londen is mogelijk zelfs betrokken geweest bij de uitlevering van verdachten. Dat blijkt uit een donderdag vrijgegeven rapport over een onderbroken onderzoek naar de kwestie.

Britse agenten grepen volgens het rapport mogelijk niet in om psychologische en fysieke marteling van gedetineerden te voorkomen om de betrekkingen met bevriende landen niet op het spel te zetten.

Het onderzoek werd ingesteld om te achterhalen of Groot-Brittannië betrokken was bij de mishandeling van personen die door en in andere landen gevangen worden gehouden. Na beschuldigingen vanuit Libië dat het land ook betrokken was bij het uitleveren van verdachten werd het onderzoek in de ijskast gezet.

Hierdoor is er op diverse vragen nog geen antwoord, bijvoorbeeld op de vraag hoe melding werd gemaakt van mishandeling en of Groot-Brittannië actiever de vrijlating van Britse gedetineerden in Guantanamo Bay had moeten nastreven.

Deze en andere vragen worden nu doorgestuurd naar de inlichtingen- en veiligheidscommissie van het Britse parlement.

Levenslang geëist tegen Siert Bruins (92)

Tegen de oorlogsmisdadiger Siert Bruins (92) is donderdag in Duitsland een levenslange gevangenisstraf geëist. Bruins staat voor de rechtbank in Hagen terecht voor de moord op een Nederlandse verzetsstrijder in 1944.

De voormalige Nederlandse Waffen SS'er, die nu de Duitse nationaliteit bezit, werd in de jaren tachtig in Duitsland tot zeven jaar gevangenisstraf veroordeeld voor de moord op twee joodse broers in Groningen.

In Hagen staat hij terecht voor de moord op verzetsman Aldert Klaas Dijkema, in september 1944 in Appingedam. Bruins zat destijds - na enige tijd aan het Oostfront te hebben gevochten - bij de Sicherheitspolizei in zijn geboorteland.

Zijn eenheid had de opdracht joden en verzetsstrijders op te sporen. Hij en zijn inmiddels overleden collega August Neuhäuser worden ervan beschuldigd Dijkema naar een afgelegen plek te hebben gereden en hem daar met minstens vier kogels te hebben omgebracht. Ze meldden later dat de verzetsman was neergeschoten toen hij probeerde te ontsnappen.

Bruins nam in 1941 vrijwillig dienst in de SS nadat de nazi's Nederland in 1940 hadden bezet. Hij werd na de oorlog in Nederland ter dood veroordeeld. Voordat het vonnis kon worden uitgevoerd, vluchtte hij naar Duitsland, waar hij decennialang onder een valse naam ongestoord heeft geleefd.

Eind november werd beslist dat Bruins toerekeningsvatbaar is. Hij kampt met vergeetachtigheid, maar die is passend bij zijn hoge leeftijd, zei een medisch deskundige toen. Eerder was al vastgesteld dat Bruins gezondheidstoestand goed genoeg was om terecht te staan.

Geen Jupiler League meer tijdens interlands

De Jupiler League ligt vanaf volgend seizoen net als de Eredivisie stil tijdens interlandperioden. Dat blijkt uit de speelkalender voor het seizoen 2014-2015, die de KNVB donderdag heeft gepresenteerd.

De beloftenteams van Ajax, PSV en FC Twente hadden tijdens interlands vaak moeite om voldoende spelers op de been te brengen. Ook bijvoorbeeld FC Dordrecht moest wegens interlandverplichtingen al een paar keer eerste doelman Warner Hahn, die ook voor Jong Oranje uitkomt, missen.

"Doordat de beloftenteams en Achilles'29 in het kader van de pilot toetraden tot de Jupiler League, kregen we vier extra speelronden", zegt manager competitiezaken Gijs de Jong. "In overleg met de clubs kozen we er toen voor wedstrijden in te plannen tijdens interlandperioden. Daar stappen we vanaf."

Jelle Beuker van de Coöperatie Eerste Divisie liet vorige maand al weten dat het spelen tijdens interlandperioden waarschijnlijk zou worden vermeden vanaf volgend seizoen.

Zuckerberg krijgt zwaardere stem bij Facebook

Mark Zuckerberg wil zijn zeggenschap over Facebook vergroten van 58,8 naar bijna 63 procent. De oprichter van het Amerikaanse internetbedrijf licht een optie voor de aankoop van zestig miljoen B-aandelen. Om de daarmee gepaard gaande belastingaanslag te kunnen betalen doet hij een deel van zijn lichtere A-aandelen in de verkoop.

Ook Facebook zelf verkoopt een smak van die aandelen. Het bedrijf wil het geld dat met de verkoop van zo'n 27 miljoen aandelen wordt opgehaald gebruiken als bedrijfskapitaal. In totaal komen er zo'n zeventig miljoen A-aandelen op de markt, waarvan 41,3 miljoen van Zuckerberg. De aandelen zijn in totaal goed voor zo'n 3,9 miljard dollar (2,8 miljard euro).

Facebook ging vorig jaar naar de beurs. Na een stroef begin, waarbij het aandeel snel in waarde daalde, herstelde het zich. Op dit moment is een aandeel in Facebook ruim 53 dollar waard. Dat is zo'n 46 procent boven de initiële marktwaarde van 38 dollar.

Stemmen blijft mogelijk met verlopen id-bewijs

Stemmen met een verlopen paspoort of ander identiteitsbewijs is ook mogelijk bij de verkiezingen die de komende jaren plaatsvinden. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) donderdag bekendgemaakt.

Bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2009 gold voor het eerst een legitimatieplicht bij verkiezingen. Veel mensen, vooral ouderen, bleken daaraan niet te kunnen voldoen omdat ze alleen een verlopen identiteitsbewijs hadden. Het kabinet besloot daarop dat een maximaal vijf jaar verlopen identiteitsbewijs ook geldig is. Deze maatregel liep eigenlijk eind dit jaar af, maar Plasterk heeft hem nu met vijf jaar verlengd.

Volgend jaar gaat Nederland naar de stembus voor de gemeenteraad (19 maart) en het Europees Parlement (22 mei). In 2015 volgen verkiezingen voor de Provinciale Staten.

Sporre treedt terug bij Heerenveen

Gaston Sporre treedt terug als algemeen directeur bij sc Heerenveen. Net als de raad van commissarissen stelt hij zijn positie ter beschikking voor overdracht, meldt de Friese club donderdag. Sporre was sinds afgelopen zomer interim-directeur van de Friese club.

"In de afgelopen periode hebben ze vanuit hun tijdelijke verantwoordelijkheden de club voetbaltechnisch, commercieel en organisatorisch weer op de rails gezet", laat Heerenveen weten in een verklaring. De eredivisionist maakt later donderdag de nieuwe voorzitter en het nieuwe zevenkoppige bestuur bekend.

Eerder dood door piemelstraf

Dames van Nederland: als je je man opgeilt, zorg dan ook dat je het karwei afmaakt. Als je je echtgenoot of vriend met een kloppende roede laat zitten, is de kans groot dat hij voortijdig de pijp uitgaat.

De Universiteit van Michigan heeft onderzoek gedaan naar de relatie tussen piemelstraf en een vroege dood. en wat blijkt nu: mannen die seksueel gefrustreerd raken omdat ze er niet op mogen, verruilen eerder het tijdige met het eeuwige.

Dit hebben de onderzoekers vastgesteld na het bestuderen van het seksleven van fruitvliegjes. Hiervoor stelden ze de mannetjesvliegen bloot aan feromonen van vrouwelijke fruitvliegjes. Zij kregen echter nul op het rekest.

De botergeile vliegjes vielen af, raakten gestrest en legden eerder het loodje dan hun soortgenoten die wel mazzel hadden. Tot ieders verbazing bleken fruitvliegjes die wel met hun minilansjes mochten prikken geen van deze symptomen te vertonen.

Volgens de onderzoekers zou het ouderdomsproces van mannen worden verstoord als mannen worden opgegeild maar ze uitiendelijk de hand aan zichzelf moeten slaan. Dus dames, wees sportief, en je doet langer met je lief! Oh ja, hoofdpijn is natuurlijk geen grondige reden...

Rapport Fyra-enquête in mei 2015

De parlementaire enquête naar het debacle met de hogesnelheidstrein Fyra moet in mei 2015 een eindrapport opleveren. De openbare verhoren van de hoofdrolspelers zijn in december volgend jaar en de kosten worden begroot op 2,16 miljoen euro. Dat blijkt uit een voorstel van het presidium van de Tweede Kamer.

De enquêtecommissie, waarvan CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg waarschijnlijk voorzitter wordt, moet onderzoek doen naar 'de ontwikkelingen die ertoe hebben geleid dat het vervoer over de HSL-Zuid tot op heden niet tot stand is gekomen'.

Vorige week werd een eerder voorstel intern afgekeurd, omdat een deel van de Kamer de kosten te hoog vond. GroenLinks is ook met het nieuwe voorstel niet tevreden. "Ruim twee miljoen voor deze enquête is in crisistijd echt veel te veel", zegt Kamerlid Liesbeth van Tongeren. Volgens Van Tongeren kan het onderzoek voor twee derde minder.

De Fyra ging eind 2012 rijden, zes jaar later dan gepland. Na een paar weken werd de trein weer van het spoor gehaald, vanwege ernstige technische problemen. In juni maakte de NS bekend definitief met de Fyra te stoppen, waarna de Tweede Kamer besloot een parlementaire enquête in te stellen.

Iniesta drie jaar langer bij Barcelona

Andrés Iniesta heeft zijn contract bij FC Barcelona met drie jaar verlengd. De middenvelder ligt nu tot de zomer van 2018 vast bij de Spaans kampioen. Dat meldt Barcelona donderdag. Iniesta doorliep de jeugdopleiding van de Catalanen en maakt sinds het seizoen 2002-2003 deel uit van de eerste selectie. Hij won 21 prijzen met zijn club.

Iniesta leidde Barcelona onder meer naar drie Champions Leaguetitels en zes Spaanse kampioenschappen. De 29-jarige spelmaker speelde tot dusver 479 wedstrijden in het shirt van Barcelona, waarin hij 48 keer scoorde. In 2012 werd hij door de UEFA uitgeroepen tot voetballer van het jaar in Europa.

Ook met Spanje was Iniesta de laatste jaren zeer succesvol. Drie jaar geleden scoorde hij in de WK-finale tegen Nederland het enige doelpunt. Hij veroverde in 2008 en 2012 de Europese titel met de Spaanse nationale ploeg.

Italiaanse seriemoordenaar keert niet terug van verlof

In Italië is een klopjacht begonnen op een veroordeelde seriemoordenaar die toestemming had gekregen om de gevangenis in Genua te verlaten voor een bezoek aan zijn oude moeder, maar niet terugkeerde. De politiechef van Genua zei dat Bartolomeo Gagliano gewapend is en noemde hem gevaarlijk.

Gagliano mocht dinsdag wegens goed gedrag op verlof voor een bezoek aan zijn moeder in Savona. Tijdens zijn verlof dwong hij een autobestuurder met een pistool om hem mee te nemen. Vervolgens dwong hij de man uit te stappen en reed hij zelf verder. De vrees bestaat dat hij de grens met Frankrijk is overgestoken.

Gagliano is veroordeeld voor het doodslaan van een prostituee met een steen en het verwonden van een ander in 1981. Hij ontsnapte en doodde in 1989 nog twee mensen. In totaal ontsnapte hij zes keer uit de gevangenis.

ProRail en NS deden te weinig aan glijdende treinen

Gladde en vervuilde sporen hebben tussen 2008 en 2012 zes treinbotsingen veroorzaakt bij het station Leiden Centraal. Dat blijkt een onderzoek naar de ongelukken door de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). De NS en spoorbeheerder ProRail deden te weinig om de botsingen te voorkomen. ProRail heeft zijn zaakjes inmiddels op orde, de NS niet.

De botsingen, waarbij geen gewonden vielen, vonden bijna allemaal plaats op hetzelfde spoor van het Leidse station. Pas na het zesde ongeluk namen de NS en ProRail passende maatregelen. ProRail deed in de tussentijd te weinig om de gladheid op de sporen tegen te gaan en de NS heeft te weinig geleerd van gelijksoortige incidenten.

Ook werkten de twee bedrijven te weinig samen en had de NS de regie in handen moeten nemen. Op dit moment moet met name de NS nog betere maatregelen nemen om ongelukken met glijdende treinen in de toekomst te voorkomen. De glijgevoelige NS-treinen zijn alle langer een bekend probleem bij de NS. Spoorbeheerder ProRail heeft al voldoende actie ondernomen.

De zes ongelukken gebeurden vooral in de herfst, door regen en vallende bladeren een gladde periode voor sporen. De NS krijgt al jaren kritiek op de dienstregeling in de herfst.

Seizoen Eredivisie 2014/2015 begint op 3 augustus

Het voetbalseizoen 2014/2015 wordt op zondag 3 augustus geopend met de strijd om de Johan Cruijff Schaal. De eerste competitieronde van het nieuwe seizoen in de Eredivisie volgt een week later in het weekeinde van 8, 9 en 10 augustus. De speeldagenkalender is tot stand gekomen in overleg met het Technisch Platform met daarin onder andere clubs en trainers en de Commissie Competitie en Openbare Orde, waarin gemeenten en politie vertegenwoordigd zijn.

"Het is ieder jaar weer een mooie uitdaging om te komen tot een zo optimaal mogelijke speeldagenkalender voor de clubs en voetballiefhebbers", aldus Gijs de Jong, manager competitiezaken van de KNVB. "Het is een volle kalender, maar met voldoende rust tussen de wedstrijden zodat clubs elke wedstrijd optimaal kunnen presteren. De speeldata staan nu vast en we kunnen gaan puzzelen om te komen tot een definitief competitieprogramma. Hoewel we achter de schermen al bezig zijn met volgend seizoen, genieten we natuurlijk ook nog volop van het huidige seizoen."

De winterstop zal plaats hebben tussen 22 december 2014 t/m 15 januari 2015. Er is één midweekse speelronde 28, 29 en 30 april 2015. In het nieuwe seizoen vinden er twee kleine veranderingen van de speeltijden plaats. Op de zaterdagen wordt er in plaats van op 18.45 uur om 18.30 uur afgetrapt en op de zondagen dagen in plaats van 16.30 uur om 16.45 uur. Dit op verzoek van zendgemachtigde FOX Sports en in overleg met de clubs, om op deze wijze wedstrijden op hetzelfde kanaal beter op elkaar te kunnen laten aansluiten. De competitie wordt op 31 mei 2015 afgesloten met de laatste wedstrijden in de play-offs. 

Door veranderde regels van UEFA is er volgend jaar in de Eredivisie één Europees ticket minder te veroveren. Daardoor gaan de nummer vier t/m zeven meedoen aan de play-offs om Europees voetbal in plaats van de nummer vijf t/m acht. Daarnaast gaat de winnaar van de KNVB-beker rechtstreeks naar de groepsfase van de Europa League. De verliezend bekerfinalist kan, op basis van deze prestatie, zich vanaf dat seizoen niet meer kwalificeren voor de Europa League. De Jong: "De veranderingen bij UEFA pakken voor ons enerzijds natuurlijk ongunstig uit, omdat we in seizoen 2015/’16 één Nederlandse club minder in Europa hebben. Anderzijds juicht de KNVB directe plaatsing voor de groepsfase van de Europa League bij winst van de KNVB beker toe. De sportieve prestatie wordt daardoor maximaal beloond en het belang van de nationale beker wordt nog groter."

Hof handhaaft straffen voor belagers grensrechter

De zeven verdachten in de zaak rond de fatale mishandeling van grensrechter Richard Nieuwenhuizen zijn donderdag in hoger beroep opnieuw veroordeeld tot celstraffen tot zes jaar. De 51-jarige Hasan D. kreeg de hoogste straf. De minderjarige verdachten kregen tot anderhalf jaar jeugddetentie.

De straffen zijn vrijwel dezelfde als die de rechtbank in Lelystad hen eerder oplegde afgelopen juni. Twee verdachten kregen nu een iets lagere straf. De straffen komen in grote lijnen overeen met de eis van justitie.

Drie minderjarige verdachten zijn veroordeeld tot 24 maanden jeugddetentie waarvan zes voorwaardelijk, net als bij de rechtbank. Een minderjarige kreeg kreeg een iets lagere straf: 24 maanden cel waarvan acht voorwaardelijk. Een 18-jarige verdachte werd veroordeeld tot twaalf maanden jeugddetentie waarvan twee voorwaardelijk. Hij was door de rechtbank veroordeeld tot 24 maanden waarvan zes voorwaardelijk.

De enige volwassene in het gezelschap kreeg dezelfde straf als bij de rechtbank. De 51-jarige voetbalvader is opnieuw veroordeeld tot zes jaar cel. Zijn zestienjarige zoon kreeg twaalf maanden jeugddetentie waarvan twee voorwaardelijk.

De verdachten werden veroordeeld voor de doodslag op Richard Nieuwenhuizen en het plegen van openlijk geweld. Het gerechtshof in Leeuwarden concludeerde dat er maar één oorzaak is voor het overlijden van de grensrechter van Buitenboys. "Door het door de verdachten uitgeoefende geweld. Hij is doodgeschopt op het voetbalveld", aldus het hof.

Nieuwenhuizen werd vorig jaar in december belaagd door spelers van de Amsterdamse voetbalclub Nieuw Sloten tijdens een wedstrijd tegen Buitenboys in Almere. De grensrechter overleed een dag later aan zijn verwondingen.

De verdachten moeten de nabestaanden van het slachtoffer ook meer dan 58 duizend euro schadevergoeding betalen.

Advocaat van Hasan D., Sidney Smeets, laat in een reactie weten teleurgesteld te zijn over het vonnis van het hof. Zijn cliënt gaat dan ook in cassatie.

Johnny de Mol gedroomde date met kerst

Vrijgezelle vrouwen in Nederland vieren het liefst kerst met Johnny de Mol. Na de presentator zijn Waldemar Torenstra en Arie Boomsma het populairst onder de vrouwen, zo meldt datingsite Relatieplanet.nl na eigen onderzoek onder duizend vrijgezellen.

Mannen brengen de feestdagen het liefst door met Daphne Bunskoek aan hun zijde. Ook Georgina Verbaan en Halina Reijn scoren hoog onder de singles. Zij eindigden in het lijstje op de tweede en derde plek.

Verder zou uit het onderzoek naar voren komen dat vrijgezelle mannen rond kerst het liefst met hun vrienden op stap gaan, terwijl vrouwen thuisblijven om naar de kerstspecial van All You Need is Love te kijken.

Poetin zweert bij gelijke voorwaarden voor sporters

De belangrijkste verantwoordelijkheid van Rusland voor de Olympische Winterspelen in Sochi is zorgen voor gelijke voorwaarden voor alle atleten. Dat zei de Russische president Vladimir Poetin donderdag tijdens zijn jaarlijkse grote persconferentie.

Door de omstreden anti-homowet die eerder dit jaar werd aangenomen in Rusland, heerst de vrees dat homo's, zowel atleten als toeschouwers, worden gediscrimineerd tijdens de Spelen. "Het belangrijkste voor ons is een goede organisatie en het creëren van gelijke omstandigheden voor alle atleten", liet Poetin weten.

President Barack Obama van de Verenigde Staten kondigde woensdag nog aan dat oud-tennisster Billie Jean King, een lesbienne en homorechtenactiviste, is toegevoegd aan de Amerikaanse delegatie voor de openingsceremonie op 7 februari. Die keuze wordt gezien als kritiek op het Russische homobeleid.

Schoorel begint met zege in Rotterdam

Thomas Schoorel heeft de halve finale van de KNLTB Masters in Rotterdam bereikt. De als vierde geplaatste Amsterdammer was donderdag in de kwartfinale met 6-3 en 6-4 te sterk voor David de Goede. Zijn volgende opponent komt uit de partij tussen Jesse Huta Galung (2) en Boy Westerhof.

De 24-jarige Schoorel, die in de eerste ronde een bye had, won het toernooi in 2010. Vorig jaar was Igor Sijsling, de nummer één van de plaatsingslijst, de beste.

'Twee Assassin's Creeds in 2014'

Het ziet er naar uit dat gamestudio Ubisoft in 2014 twee Assassin's Creed-spellen gaat uitbrengen. Dat meldt website Examiner in ieder geval op basis van bronnen dicht bij het ontwikkelteam voor de serie bij Ubisoft. Het gaat hierbij niet om een console- en een handheldvariant, maar echt om twee consolespellen.

In een eerder interview met Examiner heeft Momchil Valentinov Gindyanov, producer bij de Ubisoft-studio in Sofia, aangegeven dat twee Assassin's Creed-titels in een jaar 'definitief tot de mogelijkheden behoorde'.

Examiner is hierop niet verder genoemde bronnen bij Ubisoft gaan bellen, die aangeven dat er voor 2014 een next-gen- (PS4 en Xbox One) en een current-gen-Assassin's Creed (PS3 en X360) op de planning staan. Hierbij is Ubisoft volgens de bronnen ook naar de inhoud van de serie en de games als geheel aan het kijken. Het zou dus zo maar kunnen dat er bij een volgende game ook echt vernieuwende elementen gaan komen.

Ubisoft zelf heeft, uiteraard, nog geen officiële mededelingen gedaan over deze geruchten. We zullen dus moeten wachten voor we zeker weten of er volgend jaar twee sluipmoordenaars je huis in komen.

Meer supermarkten open op eerste kerstdag

Steeds meer supermarkten openen ook op eerste kerstdag hun deuren. Uit een inventarisatie van het AD blijkt dat volgende week woensdag bijna honderd supers in de Randstad geopend zijn. Twee jaar geleden waren dat er ruim twintig.

Veel supermarkten waren al open op tweede kerstdag. Joop Holla van onderzoeksbureau Gfk verklaart de ruimere openingstijden door de geringe omzetgroei in de branche. "Elke mogelijkheid die zich voordoet om groei te realiseren, grijpen de supermarkten met beide handen aan", stelt Holla in het AD van donderdag.

Andere winkels houden hun deuren nog wel gesloten op eerste kerstdag. Op tweede kerstdag is dat echter niet meer zo, ontdekte de krant. Waar eerst vooral woonboulevards klanten probeerden te trekken op tweede kerstdag, geldt dat nu ook voor de grote steden. Vorig jaar gingen er al winkels open in de binnensteden van Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Dit jaar openen ook winkels in Utrecht de deuren.

Derde doelman PSV mist rest van seizoen

PSV-keeper Nigel Bertrams is de rest van het seizoen uitgeschakeld met een blessure aan zijn linkerschouder. In januari ondergaat de derde doelman van de Eindhovenaren een operatie aan het gewricht. Dat meldt de club donderdag. De 20-jarige Bertrams komt in de hiërarchie bij PSV na Jeroen Zoet en Przemyslaw Tyton.

Bertrams speelde op 30 oktober in de bekerwedstrijd tegen Roda JC zijn enige duel in de hoofdmacht van de Eindhovenaren. Bij Jong PSV kwam de keeper dit seizoen acht keer in actie in de Jupiler League. Bertrams was vorig seizoen ook al een halfjaar uit de roulatie met een schouderblessure. Toen betrof het zijn rechterschouder.

Trailers kijken: de bioscoopreleases van week 51

Deze week brengt ons niet veel grote titels, maar wel diversiteit. Zo is er de biografische film over de onlangs overleden Nelson Mandela, een animatie over Tarzan, een comedy met een viertal oude rotten uit Hollywood, natuurfilms, dinosaurussen en zelfs Charlie Chaplin. Voor ieder wat wils, wellicht.

Mandela: Long Walk To Freedom

Mandela: Long Walk To Freedom, gebaseerd op de gelijknamige autobiografie, neemt je mee op de indrukwekkende levensreis van Nelson ‘Madiba’ Mandela en biedt een unieke en eerlijke visie op de ontstaansgeschiedenis van een modern icoon.

Tarzan

Tarzan is een weeskind dat in de jungle wordt opgevoed door apen wanneer zijn ouders omkomen bij een tragisch helikopterongeluk. Tarzans jarenlange leven in de jungle geven hem bijzondere vaardigheden, vaardigheden die hij hard nodig zal hebben wanneer de huurlingen van Greystoke Energies de jungle dreigen te vernielen. Gelukkig ontmoet hij de mooie Jane die hem helpt. Zij opent zijn ogen voor een hele nieuwe wereld, en hij doet hetzelfde bij haar.

Walking With Dinosaurs

Walking With Dinosaurs – The 3D Movie is het grootste 3D spektakel van de laatste 70 miljoen jaar. De tijd dat de dinosaurussen over deze planeet liepen.

Last Vegas

Een heerlijke feelgoodfilm over de vriendschap van vier vrienden, gespeeld door topacteurs: Robert DeNiro, Morgan Freeman, Michael Douglas en Kevin Kline.

Amazonia

Amazonia is een film over het bijzondere avontuur van een kleine held in de krachtige natuur.

In Bloom

Dit semi-autobiografische verhaal vertelt op een krachtige, intieme manier over een onverwoestbare vriendschap en twee meisjes die eeuwenoude tradities trotseren.

Samsara

Gefilmd over een periode van bijna 5 jaar en in 25 landen toont Samsara ons heilige plaatsen, rampgebieden, industriële landschappen en natuurwonderen. Samsara is een film zonder dialoog en beschrijvende teksten en is daardoor niet een traditionele documentaire maar een werk dat de toeschouwer inspireert, geholpen door de sublieme beelden en zinnelijke muziek die het oude en het moderne vermengt.

Modern Times

Heruitgave van deze stille film van Charlie Chaplin.

Avant L'Hiver

Paul is een gesettelde zestigjarige neurochirurg. Getrouwd met de prachtige Lucie, lijkt hij het perfecte leven te leiden. Maar plots krijgt hij thuis en op zijn werk anonieme boeketten rode rozen geleverd.

(trailer is alleen beschikbaar in het Frans en niet ondertiteld)

Al dit moois is vanaf deze week te zien in de bioscoop.

Twee mannen schuldig aan hakmesmoord Londen

Twee Britten van Nigeriaanse afkomst zijn donderdag door een jury schuldig bevonden aan de moord op de Britse militair Lee Rigby eerder dit jaar. Voor poging tot moord op een agent sprak de jury hen vrij.

Michael Adebolajo en Michael Adebowale reden Rigby op 22 mei aan en staken en hakten hem dood. De twee beschouwen zich als 'soldaten van Allah'. Hoewel ze niet ontkenden deel te hebben genomen aan de aanval zeiden ze wel onschuldig te zijn aan moord.

De 25-jarige Rigby was te voet onderweg naar de kazerne in Zuid-Londen toen hij werd aangereden. Zijn aanvallers gingen hem vervolgens met hakmessen te lijf en wisten hem bijna te onthoofden.

Voorbijgangers legden de twee mannen kort na hun gruweldaad op video vast. Adebolajo, onder het bloed en met de moordwapens nog in zijn handen, sprak in de camera van een vergeldingsactie voor mensen die in het buitenland door toedoen van Britse militairen de dood vonden.

"Oog om oog, tand om tand", zegt hij herhaaldelijk op de videobeelden.

Toen de politie arriveerde trok Adebowale een ongeladen negentig jaar oud pistool in de hoop door politiekogels de martelarendood te sterven.

De twee mannen hadden het gemunt op een militair en noemden de moordpartij een 'militaire operatie'.

KNVB bood Koeman rol als assistent aan

De KNVB heeft gepolst of Ronald Koeman assistent wilde worden van Guus Hiddink bij het Nederlands elftal. De Feyenoord-trainer zou dan na het EK van 2016 het stokje mogen overnemen van de Varssevelder, meldt het NRC Handelsblad donderdag. De 50-jarige Koeman zou vorige week voor die functie hebben bedankt.

Koeman leek lange tijd de belangrijkste gegadigde om Louis van Gaal op te volgen na het WK in Brazilië, maar Hiddink gooide roet in het eten. De voormalig trainer van Oranje, Zuid-Korea, Australië, Rusland en Turkije toonde meermaals zijn interesse in het bondscoachschap. De 67-jarige Achterhoeker zou reeds dichtbij een akkoord zijn met de KNVB.

Na de competitiewedstrijd van Feyenoord tegen FC Groningen gaf Koeman aan dat hij mogelijk in de winterstop wil reageren op de ontstane commotie. Directeur betaald voetbal van de KNVB Bert van Oostveen zei afgelopen woensdag nog dat de oud-verdediger nooit door de voetbalbond benaderd is voor de functie van bondscoach.

De KNVB wilde donderdag geen reactie geven.

[Roddelcorner] Suárez gefopt & Chilenen maken ons bang

Elke week gaan we hier op FOK!sport het roddel- en randnieuws samenbrengen in één bericht. De grappige voorvallen, opmerkelijke nieuwtjes en de beste roddels kan je in deze berichten vinden. Elke woensdag vatten we het leukste randnieuws voor jullie samen.

De Chilenen proberen ons bang te maken
Het WK voetbal werpt zijn schaduw al vooruit. Sinds de loting leeft het WK steeds meer. Het Chileense biermerk Cristal springt hier slim op in. Met een spannend reclamefilmpje waarin een Nederlandse fan tot in de douche achtervolgd wordt stoken ze het vuurtje in Chili vast een beetje op.


De reclame van Cristal (Bron: YouTube)

Sport steunt Serious Request
Vandaag is Serious Request weer van start gegaan. Giel, Coen en Paul zamelen met hun actie geld in voor de bestrijding van diarree bij kinderen in de derde wereld. Ook vanuit de sportwereld zijn er diverse initiatieven ter ondersteuning van de actie. Zo zal FC Utrecht hun bekerwedstrijd is een speciaal shirt spelen. Op de veiling zijn er veel sportitems te vinden. Ze kan je er bieden op (gesigneerde) shirts van vele clubs. Als je voetbal kijken vanuit een jacuzzi leuk lijkt dan kan je op dit item bieden. Ook kan je meebieden op dagje raften met wildwaterkanoër Maarten Hermans. En als je les wilt krijgen van een olympisch kampioen dan moet je bieden op een surfkamp met Dorian van Rijsselberghe.

Poetin pesten
Er is al tijden veel te doen over de anti-homowetgeving in Rusland en al helemaal in aanloop naar de Olympische Spelen in Sochi. In de Verenigde Staten hebben ze een subtiele manier gevonden om hun ongenoegen duidelijk te maken. Ze hebben namelijk Billie Jean King aan de Amerikaanse delegatie voor de Winterpelen toegevoegd. Jean King was in de jaren '70 een van de eerste sporters die openlijk uitkwam voor haar homoseksualiteit. Ze zal onder andere aanwezig zijn bij de openingsceremonie. Bij de sluitingsceremonie zal oud-ijshockeyster Caitlin Cahow aanwezig zijn, ook zij is lesbisch.

Klein meisje fopt Luis Suárez
Al jaren is het een mooi gebruik dat voetbalploegen het veld opkomen met kinderen aan hun handen. De laatste jaren maken die kleine mascottes steeds vaker van de mogelijkheid gebruik om spelers van de tegenstander in het ootje te nemen. Tijdens de wedstrijd tussen Tottenham Hotspur en Liverpool was Luis Suárez het slachtoffer.

En zo werd Suàrez gefopt (Bron: Vine)

Bijzonder afscheidscadeau Massa
Vorige week nam Felipe Massa tijdens de kerstlunch in Maranello afscheid van het Ferrari Formule 1-team. Van Ferraribaas Luca di Montezemolo kreeg de Braziliaan een bijzonder afscheidscadeau. Massa kreeg namelijk een motorblok, de V8 uit de Ferrari F2008. Met die auto werd de coureur, die vertrekt bij de Italianen, in 2008 bijna wereldkampioen. Hij strandde toen op punt van wereldkampioen Lewis Hamilton.

Guidetti zingt Wham!
John Guidetti is niet alleen virtuoos met zijn voeten maar ook met zijn stem. In een videoclipje dat zijn club Manchester City publiceerde zingt de aanvaller een stukje uit Last Christmas van Wham!. Eerder was Guidetti al te horen met All I Want for Christmas van Mariah Carey. Hopelijk zien we de speler van The Citizens binnenkort weer op het veld schitteren in plaats van bij de karaokemachine.


De zingende John Guidetti (Bron: YouTube)

Van der Garde in het huwelijksbootje gestapt
Afgelopen weekend trad Giedo van der Garde in het huwelijk met Denise Boekhoorn, dochter van zakenman en N.E.C.-fan Marcel Boekhoorn. Met zo'n schoonvader zal het aan niets ontbreken op het huwelijksfeest. Zo was oud-premier Jan Peter Balkenende aanwezig om als buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand het stel in de echt te verbinden. De ceremonie vond plaats in driesterrenrestaurant De Librije.

Bij het aansluitende feest in hotel Lumen waren vele bekenden uit de racewereld aanwezig. Jos Verstappen, Tom Coronel en Christijan Albers waren de vertegenwoordigers van de Nederlandse toppers. Ook was er een afvaardiging van Caterham, het team waarvoor Van der Garde afgelopen seizoen racete. Xander de Buisonjé mocht het feest met een optreden afsluiten.

Berry van Aerle, de musical
Als er over diverse grootheden een musical gemaakt wordt dan mag Berry van Aerle niet ontbreken moeten ze in Helmond hebben gedacht. Stichting De Helmondse Musical wil vanaf komend jaar elke twee jaar een musical op de planken brengen over een Helmonds onderwerp. Het moet een nieuwe traditie worden en waar kan je beter mee beginnen dan een uitvoering over de oud-PSV'er. Fans moeten nog even geduld hebben want de musical gaat pas 26 december 2014 in première. Wil je meespelen? Je kan je hier inschrijven voor de audities. Van Aerle zelf vindt het een leuk idee: "Als ik uitgenodigd zou worden voor die musical over mij, dan zou dat wel leuk zijn. Anders koop ik gewoon een kaartje."

Het NK tegenwindfietsen
Deze week kon je op de Frontpage al lezen over het NK tegenwindfietsen; Bart Brentjens eerste winnaar NK tegenwindfietsen. Voormalig olympisch kampioen Bart Brentjens ging met de titel aan de haal. Pro Shots was aanwezig om foto's te maken en we willen jullie een paar mooie kiekjes niet onthouden.

Vol overgave stort deze deelneemster zich op de tocht tegen de wind in (Foto: Pro Shots)
Vol overgave stort deze deelneemster zich op de tocht tegen de wind in (Foto: Pro Shots)

Op de Oosterscheldekering had de wind helemaal vrij spel (Foto: Pro Shots)
Op de Oosterscheldekering had de wind helemaal vrij spel (Foto: Pro Shots)

Een poncho lijkt ons niet het handigste kledingstuk om tegen de wind in te fietsen (Foto: Pro Shots)
Een poncho lijkt ons niet het handigste kledingstuk om tegen de wind in te fietsen (Foto: Pro Shots)

Geen tietencheck bij Polizei meer

De bedrijfsarts van de politie van Bielefeld had jarenlang een van de mooiste beroepen ter wereld. Dagelijks gingen er vele prammen van agentes door zijn handen, om te controleren of zij hun voorgevel stiekem hadden laten verbouwen. De verantwoordelijke minister van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen heeft er nu echter een stokje voor gestoken.

Bij onze oosterburen moet de politie iedere vijf jaar bij de bedrijfsarts komen. Hij controleert of je nog fit genoeg bent om achter het stuur van een snelle politieauto te kruipen. Ook een tietencontrole hoorde daarbij, zo oordeelde de arts in kwestie.

Normaal vindt een dergelijk borstonderzoek enkel plaats bij de aanstelling van een agente. Neptieten zijn namelijk gevaarlijk als je op straat hardwerkende burgers bekeurt. De implantaten kunnen namelijk ontploffen als een tiet wordt vastgepakt, zo luidt de verklaring. Ze hebben echter geen reet te maken met de rijvaardigheid van Bromsnol.

Een 50-jarige agente kon echter niet lachen om het onderzoek en trok aan de bel. De zaak leidde tot kamervragen in het deelstaatparlement. Minister Ralf Jäger heeft de politiearts dinsdag verboden zijn praktijken voort te zetten. Het handmatig controleren op implantaten is volgens de minister ongepast, dus de agentes mogen hun bh voortaan aanhouden tijdens het onderzoek.

Commissaris Katharina Giere van de politie van Bielefeld is het daar absoluut niet mee eens. Volgens haar kan de dokter nooit een goed oordeel vellen over zijn vrouwelijke collega's. Ook niet als zij schaarsgekleed zijn.

Drie trainingskampen voor Oranje op weg naar Brazilië

In aanloop naar het WK in Brazilië bereidt het Nederlands elftal zich voor in drie trainingskampen: twee in Nederland en één in Portugal. Louis van Gaal verwelkomt zijn selectie op 7 mei in Hoenderloo.

Het eerste trainingskamp wordt afgesloten op 17 mei met een oefenwedstrijd. De bondscoach wil drie oefenwedstrijden spelen op weg naar Brazilië. De tegenstanders zijn nog niet bekend, maar Van Gaal wil in ieder geval nog oefenen tegen een Afrikaans land.

Na twee vrije dagen vliegt de selectie van Oranje naar het zuiden van Portugal voor een trainingsweek in de Algarve. Voor deze streek is gekozen omdat het klimaat er gelijkenis vertoont met een aantal Braziliaanse WK-steden. Op 27 mei eindigt het traininskamp in Portugal en vliegt de hele ploeg terug naar Nederland.

Op 29 mei gaat het derde trainingskamp van start. Deze wordt op 4 juni afgesloten met een uitzwaaiwedstrijd. Een dag later vertrekt het Nederlands elftal naar Brazilië.

De belangrijkste data op een rij gezet door het Algemeen Dagblad:
Trainingskamp 1: 7-17 mei in Hoenderloo, oefenduel op 17 mei
Trainingskamp 2: 20-27 mei in Portugal, Algarve.
Trainingskamp 3: 29 mei- 4 juni in Hoenderloo

Oefenduels: 31 mei en 4 juni.

Vertrek Brazilië: 5 juni, aankomst 6 juni

Eerste WK-duel, met Spanje: 13 juni.

Opvolger DigiD vanaf 2015

De opvolger van DigiD moet vanaf 2015 te gebruiken zijn. Het systeem, genaamd eID, werkt niet alleen bij de overheid, maar kan ook bij webwinkels en andere bedrijven worden gebruikt. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) donderdag bekendgemaakt.

Het nieuwe systeem moet veiliger worden dan DigiD en gaat werken met een pasje, dat er ongeveer zo uitziet als een bankpas. Behalve bij de overheid kan het systeem gebruikt worden door webwinkels die de leeftijd van klanten moeten controleren, bijvoorbeeld bij de verkoop van alcohol. De online slijter krijgt dan alleen te zien of iemand oud genoeg is. Andere gegevens komen niet in beeld.

Het kabinet werkt aan een nieuw identificatiesysteem. DigiD is te kwetsbaar gebleken. Eerder dit jaar lag het systeem plat als gevolg van een cyberaanval.

Dure geneesmiddelen blijven voorlopig vergoed

De vergoeding voor 28 dure geneesmiddelen blijft voorlopig bestaan. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) schrapte de middelen van een lijst met medicijnen die voor bekostiging in aanmerking komen, maar de rechter heeft dat besluit donderdag teruggedraaid. Verzekeraars en ziekenhuizen konden zich niet op tijd op voorbereiden.

De NZa kondigde de wijziging, die voor patiënten overigens geen gevolgen zou hebben, half oktober aan. Dat was te laat om nog te worden meegenomen bij de zorgonderhandelingen tussen verzekeraars en ziekenhuizen, oordeelt het College van Beroep voor het Bedrijfsleven. De zorgautoriteit zou niet goed genoeg hebben onderbouwd waarom de wijziging zo snel moest worden doorgevoerd.

De kosten van medicijnen worden doorgaans meegenomen in de totale kosten van de behandeling van een patiënt. Sommige medicijnen zijn echter zo duur dat ze boven op de behandeling mogen worden gedeclareerd. Dat gebeurt als ze meer dan tienduizend euro per jaar per patiënt kosten. Dit onderscheid moet in 2015 verdwijnen, onder meer om te voorkomen dat ziekenhuizen voor de behandeling expres duurdere medicijnen kiezen om die bovenop de behandeling te kunnen declareren.

Vooruitlopend op het schrappen van de hele lijst wilde NZa alvast enkele medicijnen van de lijst schrappen. De rechter vindt dat de NZa met betere argumenten had moeten komen om nu al wijzigingen door te voeren, terwijl de regeling in 2015 toch al wordt aangepast.

De medicijnen op de lijst kostten vorig jaar in totaal 1,1 miljard euro. De 28 medicijnen die de NZa wilde schrappen waren samen goed voor 130 miljoen euro.

Minder mensen boeken wintersportvakantie

Het aantal Nederlanders dat komende winter op wintersportvakantie gaat, is lager dan vorig jaar. Naar verwachting blijft het aantal vakanties mede door de crisis onder het miljoen. Veel wintersporters kiezen verder voor een korter verblijf, meldt de ANWB donderdag.

Het aantal vakantiegangers kan overigens nog oplopen als dichtbij huis, zoals in het Duitse Sauerland of in de Belgische Ardennen, veel sneeuw valt. Een meerderheid van 58 procent van de wintersporters kiest voor Oostenrijk. Vooral Tirol en Salzburgerland zijn populaire bestemmingen Daarna volgen Frankrijk (zestien procent) en Duitsland (twaalf procent).

De meeste wintersportvakanties zijn overigens pas in februari. Iets meer dan zeventien procent staat al voor de jaarwisseling op de ski's.

Onno Hoes neemt geen stappen tegen Privé

Onno Hoes gaat geen aangifte doen tegen roddelblad Privé. Dat heeft de woordvoerder van de burgemeester van Maastricht donderdag bevestigd naar aanleiding van berichtgeving van RTL Boulevard. Het blad plaatste dinsdag een interview met de 25-jarige Danny, die beweerde een affaire met Hoes te hebben gehad.

Hoes, die getrouwd is met Albert Verlinde, praat wel over een eventuele aangifte tegen Danny. "Er wordt nu gekeken wat er juridisch kan", vervolgt de woordvoerder. Of er daadwerkelijk stappen komen tegen Danny is nog niet duidelijk. Raadslid Jan Hoen beweerde eerder dat Hoes aangifte zou doen tegen Danny.

De Maastrichtse burgervader werd twee weken geleden gefotografeerd toen hij zoende met de 24-jarige Ruud Schepers. Hoes en Verlinde lieten vervolgens weten dat het ging om een eenmalige kus en hard te werken aan hun huwelijk. Schepers zei echter in een interview met Show Laat dat het ging om een langere affaire, op dat interview reageerde het koppel niet.

Danny beweerde in Privé dat hij Hoes in 2011 had leren kennen op Grindr, een datingapp voor homo's. De burgemeester gaf dinsdagavond in RTL Boulevard toe de applicatie te hebben gebruikt en een keer wat gedronken te hebben met Danny, maar ontkende dat de twee het bed hebben gedeeld. De Maastrichtse politiek blijft Hoes steunen, woensdag werd besloten dat Hoes burgemeester mag blijven.

Vader Luuk de Jong: "Nog niets besloten"

Luuk de Jong zit op een zijspoor bij Borussia Mönchengladbach. De Nederlandse spits heeft intussen een gesprek met de club achter de rug over zijn rol binnen het team. Borussia Mönchengladbach staat open voor een verhuur van de spits.

"Maar er is nog niets besloten", zegt vader George de Jong in gesprek met Kicker. "We hebben een gesprek achter de rug met de clubleiding en hebben het seizoen tot nu toe besproken. Luuk moet nu goed nadenken over wat hij wil. Hij heeft het naar zijn zin bij Gladbach maar hij wil wel aan spelen toekomen."

Er is genoeg interesse in de bankzitter. Vanuit Nederland werden Ajax en PSV al gelinkt aan de spits. "Veel clubs zien dat Luuk niet aan spelen toekomst. Het plaatje moet er perfect uitzien, anders denken we er nog niet eens over na. En dan moet ook Borussia Mönchengladbach toezeggen."

Trainer Lucien Favre heeft voorlopig weinig redenen om te sleutelen aan zijn elftal. BMG staat momenteel op de vierde plaats in de Bundesliga. Afgelopen zaterdag mocht De Jong nog invallen tegen FSV Mainz (0-0). De voormalige aanvaller van FC Twente kwam twee minuten voor tijd in het veld als vervanger van zijn concurrent Raffael.

De Jong liet in oktober nog tegenover Goal weten te willen slagen in Duitsland. Maar hij weet inmiddels dat zijn situatie sinds een uitduel bij VfB Stuttgart (april) niet is veranderd. "Ik weet niet waarom ik sinds die uitwedstrijd bij Stuttgart geen basisspeler meer ben. Het ging in dat duel iets minder, maar daarvoor was ik nog wel belangrijk. Maar goed, een coach die wint heeft altijd gelijk. Never change a winning team, zeggen ze", zei hij twee maanden geleden.

"Ik heb nog geduld, wat moet ik anders? Ik kan de trainer alleen maar laten zien dat ik wil spelen. Hij zei dat ik hem en zijn assistenten op trainingen moet overtuigen. Ik heb het gevoel dat ik goed train. De trainer is bekend met mijn kwaliteiten. Die heb ik in mijn carriere ook al laten zien. Dat zal het niet zijn. Maar als het zo blijft moeten we in de winterstop kijken. Ik wil gewoon voetballen. De kansen voor mij op het WK zijn nu heel klein geworden."

Roda JC kan huur stadion niet betalen

Roda JC heeft een huurachterstand bij de gemeente Kerkrade. De Limburgse eredivisionist moest in november en december in totaal acht ton betalen voor de huur van het stadion, maar kwam niet verder dan tweehonderdduizend euro. Er zijn met de gemeente nieuwe afspraken gemaakt, waardoor de huurachterstand geen directe gevolgen heeft.

De nummer veertien van de Eredivisie heeft tot maart respijt gekregen, zegt een woordvoerder van de gemeente donderdag. De club heeft aan de gemeente aangegeven minder geld in kas te hebben doordat doordat verstuurde facturen te laat of nog niet zijn betaald. Roda wilde zelf geen toelichting geven op de huurachterstand.

De huur van het stadion bedraagt volgens de gemeentewoordvoerder 1,6 miljoen euro. Roda betaalt normaal gesproken in november de huur van het derde kwartaal en een maand later die van het vierde kwartaal.

Joaquin Phoenix speelt slechterik in Batman vs. Superman

Joaquin Phoenix zal de rol van slechterik op zich nemen voor de nieuwe film Batman vs. Superman. Dat meldt Variety.

Phoenix zal waarschijnlijk de rol van Lex Luthor gaan vertolken, de aartsvijand van Superman. Deze zou een hele belangrijke rol gaan spelen in het vervolg van Man of Steel.

Ben Affleck was al gecast als Batman, Henry Cavill zal zich weer in het strakke Superman pak hijsen. Ook is bekend geworden dat Gal Gadot, bekend van de Fast & Furious films, Wonderwoman zal gaan spelen.

Batman vs. Superman draait vanaf 17 juli 2015 in de Amerikaanse bioscopen. De Nederlandse releasedatum is nog niet bekend gemaakt.

Joaquin Phoenix speelt slechterik in vervolg Man of Steel (Foto: Novum)Joaquin Phoenix speelt slechterik in vervolg Man of Steel (Foto: Novum)

Kwart meer racistische voorvallen gemeld

Het aantal racistische incidenten in Nederland is vorig jaar met een kwart toegenomen tot bijna 2100. Het aantal antisemitische incidenten is juist afgenomen, blijkt uit een onderzoek van het Verwey-Jonker Instituut naar meldingen bij de politie. Het onderzoek werd gedaan in opdracht van de Anne Frank Stichting.

Voor de stijging van het aantal racistische voorvallen is volgens de onderzoekers geen eenduidige verklaring te geven. "In ieder geval gaat het niet om een andere registratiewijze of meer aandacht voor het onderwerp binnen de politie", schrijven zij.

Het aantal gevallen van antisemitisch schelden was in 2011 al afgenomen tot 1098. Vorig jaar daalde het verder naar 931. Het aantal gevallen van intentioneel antisemitisme, zoals het kladden van een hakenkruis op een synagoge, nam juist toe van dertig naar 58.

In alle politieregio's steeg het aantal meldingen van racisme, behalve in de regio Zaanstreek-Waterland. De regio Amsterdam-Amstelland telde de meeste incidenten, namelijk 283.

Veel antisemitische incidenten zijn voetbalgerelateerd. Vooral fans van ADO Den Haag en Feyenoord willen bij wedstrijden tegen Ajax het woord 'jood' nogal eens in kwetsende vorm gebruiken, constateerden de onderzoekers. Ajaxfans gebruiken 'joden' vaak als geuzennaam. Het schelden met dit woord komt vooral voor in de drie politieregio's in Zuid-Holland.

In een eerder onderzoek werd al geconcludeerd dat zogenoemd voetbalgerelateerd antisemitisme zich ook op middelbare scholen manifesteert. Directeur Ronald Leopold van de Anne Frank Stichting is hier bezorgd over. Hij schrijft dat met scholen, de overheid en voetbalorganisaties wordt overlegd over hoe dit probleem moet worden aangepakt.

Eerste gameplaybeelden Tribal Wars 2

InnoGames heeft vandaag de eerste gameplay trailer vrijgegeven voor Tribal Wars 2. De trailer toont alpha-gameplay van de iOS-, Android- en browserversie. Tevens toont de trailer een interview met leden van het ontwikkelingsteam en mede oprichter Hendrik Klindworth.

In Tribal Wars 2 krijgen spelers de leiding over een klein middeleeuws dorpje. Als speler is het jouw taak om het dorp uit te laten groeien tot een groot rijk. In het met oorlog verscheurde landschap moet je als speler zien te overleven. De focus van deze MMO ligt op real-time strategische gevechten samen en tegen andere spelers.

Tribal Wars 2 zal als cross-platform game op de markt gebracht worden voor Android, iOS en alle browsers. Vanwege deze functionaliteit hoeven spelers slechts één account te maken voor alle platformen. Daarna kunnen zij Tribal Wars 2 spelen op een combinatie van platformen naar keuze.

De eerste Tribal Wars begon in 2003 als een hobbyproject van de oprichters van InnoGames, Hendrik Klindworth, Eike Klindworth en Michael Zillmer. Vandaag de dag heeft Tribal Wars meer dan 50 miljoen geregistreerde spelers.

De inschrijving voor de bètaversie van Tribal Wars 2 is al begonnen.

Lekkere lerares naakt in pornoblad

Olivia Sprauer heeft besloten haar reputatie in klinkende munt om te zetten. De 26-jarige dame uit Florida, die onlangs werd ontslagen als lerares Engels wegens een paar pikante kiekjes, heeft een pornoshoot gedaan voor Hustler.

De bloedmooie juf werd in mei wereldnieuws. De docente Engels aan de Martin County High School in Florida kreeg de zak omdat er bikinifoto's van haar waren opgedoken. De stoute juf, die beter bekend is onder de naam Victoria James, kreeg diverse aanbiedingen voor blootreportages.

Ook 's werelds bekendste pornoboekje, Hustler, wilde haar strikken voor een geile fotoshoot. Ze bedankte echter vriendelijk. "Ik doe geen fotoshoots met een wijdopenstaande gleuf", luidde haar commentaar.

Het kan echter raar lopen. Ook bij huize Sprauer moet de schoorsteen blijven roken, dus hapte ze alsnog toe. In het maartnummer is de stoute juf bloot te zien in een naaktshoot van veertien pagina's. Inclusief beavershots, uiteraard.

Pics van de juf zijn te zien in het bronartikel

Vier agenten gewond bij voetbalrellen Cuijk

Bij de ongeregeldheden woensdagavond rond het bekerduel tussen JCV Cuijk en MVV zijn vier agenten gewond geraakt. Een 38-jarige man uit Maastricht is aangehouden, meldt de politie. Hij wordt onder meer verdacht van opruiing. De politie sluit meerdere aanhoudingen niet uit.

Een van de agenten raakte gewond toen hij op zijn neus werd geslagen, een ander kreeg een fles tegen zijn hoofd. Een derde agent kreeg een hekwerk op zijn voet. De vierde agent liep zijn verwonding op doordat hij door een politiehond werd gebeten.

Tijdens de voetbalwedstrijd was het volgens de politie al onrustig in het stadion. MVV-supporters richtten vernielingen aan en staken vuurwerk af. Na het laatste fluitsignaal keerde een groep MVV'ers zich tegen de politie en de stewards en werd trainer Tini Ruijs van de Maastrichtse club belaagd. De supporters werden uiteindelijk naar hun bussen begeleid en keerden onder politiebegeleiding terug naar Maastricht.

Ruijs wordt al langer bedreigd. Donderdagnacht kreeg hij politiebewaking bij zijn huis, liet hij weten aan L1. Naar aanleiding van de ongeregeldheden schrapte MVV de training van donderdagochtend. De Limburgers gingen woensdag in de achtste finales van de KNVB-beker met 2-1 onderuit tegen de Brabantse amateurs.

'Rogers moet zware straf vrezen'

De Australische wielerbond CA zal ervoor pleiten wielrenner Michael Rogers de maximale straf op te leggen als hij schuldig wordt bevonden aan doping. Dat zei interim-directeur Adrian Anderson donderdag. Rogers (33) is voorlopig geschorst door de internationale wielrenunie UCI nadat bij hem sporen van het verboden middel clenbuterol waren aangetroffen.

De drievoudig wereldkampioen tijdrijden ontkent opzet en zegt dat "vervuild voedsel" de oorzaak is van zijn positieve test. "We respecteren Rogers' recht zich te verdedigen, maar we ondersteunen de maximaal mogelijke sancties wanneer hij schuldig wordt bevonden", aldus Anderson. "Het feit dat er nog steeds sprake is van positieve gevallen, moet een waarschuwing zijn aan alle renners dat ze, wanneer ze doping gebruiken, gepakt zullen worden." Rogers kan voor 2 jaar worden geschorst.

'Rogers moet zware straf vrezen'
'Rogers moet zware straf vrezen' (Foto: ANP)

Man steekt zich in brand bij Vaticaan

Een man heeft zich donderdag op het Sint-Pietersplein in Vaticaanstad met benzine overgoten en in brand gestoken. De 51-jarige man is naar een ziekenhuis overgebracht waar hij aan ernstige brandwonden aan zijn bovenlijf wordt behandeld, als het Vaticaan.

Een jezuïetenpriester probeerde de vlammen volgens een verklaring van het Vaticaan te doven. Kort daarna werd hij daarbij geholpen door twee agenten die de vlammen met een brandblusser doofden. De agenten zijn in het ziekenhuis behandeld voor het inademen van rook en brandwonden aan hun handen.

Het is onduidelijk waarom de man tot zijn daad overging. De man had een stukje papier met het telefoonnummer van zijn dochter bij zich.

SP wil referendum over bankenunie

Het verdrag dat de EU-landen gaan sluiten om de bankenunie te regelen, moet in een referendum worden voorgelegd aan de Nederlandse bevolking. Dat heeft SP-Kamerlid Arnold Merkies donderdag bepleit in de Tweede Kamer.

De Europese ministers van financiën bereikten woensdagavond in Brussel een akkoord over de vorming van een Europese stroppenpot voor noodlijdende banken. De regels omtrent de stroppenpot, in jargon het single resolution mechanism, worden daarbij vastgelegd in een verdrag tussen de lidstaten.

De SP vindt dat over het verdrag een referendum moet worden gehouden, omdat er sprake is van een 'verregaande overdracht van bevoegdheden richting Europa'. "Of wordt het volk weer de mond gesnoerd als het gaat om de overdracht van macht aan Europa?" vroeg Merkies aan minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA).

De EU-ministers hebben afgesproken dat er in 2026 een Europese stroppenfonds van 55 miljard euro moet zijn. Dat geld moet worden opgebracht door de banken zelf. Tot die tijd bestaat het fonds uit 'nationale compartimenten' en moeten nationale overheden bijspringen als er een bank omvalt en er niet genoeg geld in het fonds zit.

Turken en Marokkanen vaakst depressief

Van de grote allochtone groepen in Nederland zijn Turken en Marokkanen het vaakst depressief. Dat blijkt donderdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Vooral Turkse vrouwen (waar ruim een kwart van depressief is) en Marokkaanse mannen (ruim twintig procent) steken uit. De hogere percentages bij deze groepen zijn volgens een woordvoerder van het CBS deels te verklaren door een samenhang met andere omstandigheden. "Zo is deze groep gemiddeld jonger en komen depressies meer bij 25- tot 35-jarigen voor. Ook zijn ze vaker laag opgeleid en hebben ze vaker een laag inkomen."

Verder is er vaker sprake van eenoudergezinnen, wat depressies in de hand werkt. "Maar ook als je dit allemaal meeneemt en hiervoor corrigeert, dan nog zijn er meer depressies bij deze groep dan je zou mogen verwachten." Een verklaring hiervoor is volgens de woordvoerder moeilijk te geven.

De Marokkaanse vrouwen volgen na de Marokkaanse mannen met zo'n achttien procent. Daarna volgen de Turkse mannen met vijftien procent.

Van de autochtone mannen kampt zeven procent met depressies, van de vrouwen elf procent. Inwoners uit de voormalige Nederlandse Antillen en Aruba waren van de allochtonen het minst vaak depressief. Ruim tien procent van de mannen en ruim vijftien procent van de vrouwen kampte hiermee. Antillianen en Arubanen gebruiken van alle bevolkingsgroepen ook het minst vaak antidepressiva.

Uit de cijfers blijkt verder dat het gebruik van antidepressiva in de loop der jaren met minimale stapjes toeneemt. In 2006 gebruikte nog 5,12 procent deze middelen. In 2011 was dat 5,64 procent.

Bosz: "Kashia vertelt lulverhaal"

In de competitie gaat het voortvarend met Vitesse, maar woensdagavond kwam het bekeravontuur van de Arnhemmers wel voortijdig ten einde. Roda JC was met 3-1 te sterk.

Aanvoerder Guram Kashia zei na afloop dat Vitesse misschien niet voldoende energie heeft om drie wedstrijden in de week te spelen. "Dat is een lulverhaal, gewoon echt onzin", reageerde trainer Peter Bosz furieus. "Als je geen drie wedstrijden in een week kan spelen, moet je een ander vak gaan kiezen."

"Ik vond ons niet agressief genoeg spelen. Het was slap, een te laag tempo en dan roepen we het over onszelf af dat we verliezen", vervolgde Bosz, die Roda ook een compliment gaf. "Zij waren veel beter. Een Vitesse in goeden doen mag hier niet verliezen, maar dan doen we de spelers van Roda tekort."

Voor Roda JC was de overwinning op Vitesse een grote opluchting, na een moeilijke week waarin trainer Ruud Brood werd ontslagen. "We zijn als ploeg goed opgestaan denk ik", zei aanvaller Guus Hupperts tegen het ANP.

Hupperts vond de zege verdiend. "Dat kwam denk ik omdat we nu wel in de duels durfden te komen. Een stukje groepsmentaliteit."

Oranje sluit jaar af op negende plek FIFA-ranglijst

Het Nederlands elftal gaat 2014 in als de nummer negen van de wereld. Dat is te zien op de decembereditie van de wereldranglijst van de FIFA die donderdag werd bekendgemaakt. In de top 10 van de lijst veranderde niets ten opzichte van november. Spanje blijft koploper, gevolgd door Duitsland en Argentinië.

In augustus van dit jaar stond Nederland nog op een vijfde plek. Na de gelijke spelen tegen Portugal (1-1) en Estland (2-2) en de 2-0 overwinning op Turkije zakte het team in september naar de negende plaats op de ranglijst. In oktober steeg Oranje een plek, maar dit was niet voldoende om een positie als groepshoofd te veroveren voor het WK van komende zomer in Brazilië.

Colombia, Portugal, Uruguay, Italië en Zwitserland staan ook nog boven het Nederlands elftal. De top tien wordt gecompleteerd door Brazilië, terwijl België op de elfde plek staat.

Vorm donderdag al onder het mes

Michel Vorm wordt donderdag geopereerd aan zijn linkerknie. De doelman van Swansea City, die al langer kampt met problemen aan het gewricht, zou pas in januari worden geholpen, maar na het duel tegen Norwich City van zondag namen de klachten toe. Daardoor is besloten de ingreep niet langer uit te stellen.

Hoelang de Oranje-international precies uit de roulatie is, wordt pas na de operatie duidelijk, meldt de Premier Leagueclub uit Wales. Het WK in Brazilië komt niet in gevaar voor de 30-jarige Vorm.

Pintér bondscoach Hongarije

Attila Pintér wordt de nieuwe bondscoach van Hongarije. Hij volgt Sándor Egervári op, die na de ontluisterende 8-1 nederlaag in de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Oranje opstapte.

De keuze voor de 47-jarige trainer van Györi ETO is opmerkelijk. De bond leek voor een buitenlander te zullen kiezen. Naast de Braziliaan Dunga, de Zweed Sven-Göran Eriksson en de Roemeen Laszlo Bölöni was ook Rutten een kandidaat. In de Hongaarse media werd al gesproken over een akkoord met de Nederlandse trainer, die dat vervolgens tegensprak.

Pintér werd afgelopen seizoen met Györi ETO kampioen van Hongarije. Hij zal het team naar het EK van 2016 moeten loodsen. 

Robben: "Begrijp niet dat ik niet heb gewonnen"

Arjen Robben werd dinsdag niet verkozen tot Sportman van het Jaar. De award ging naar turnkampioen Epke Zonderland. De aanvaller van Bayern München had graag verkozen geworden tot Sportman van het Jaar.

"Ik begrijp niet dat ik niet heb gewonnen, want iedereen die ik hier tegenkwam, zei dat hij op mij had gestemd", zegt Robben in het Algemeen Dagblad. De stem van de Nederlandse topsporters telde voor vijftig procent, de overige vijftig procent werd bepaald door de vakjury.

"Ik ben een sportman, dus ik wil altijd winnen. Maar ik was al trots op mijn nominatie. Dat is toch een blijk van waardering. Ik had het erg naar mijn zin tussen de mensen uit de andere sporten", aldus Robben.

Volgend jaar hoopt de aanvaller weer als genomineerde aanwezig te zijn op het gala. "Laten we hopen dat we het met het Nederlands elftal volgend jaar goed doen bij het WK. Dan verdienen we misschien een nominatie."

Robben was genomineed vanwege zijn rol in het succesjaar van Bayern München. Met de Duitse club won hij de Champions League, de landstitel en de Duitse beker.

Aangeslagen Ruijs schrapt training MVV

MVV heeft de training van donderdagochtend geschrapt. Trainer Tini Ruijs is te aangeslagen na de ongeregeldheden die woensdag plaatsvonden rond het bekerduel tegen JVC Cuijk, laat hij weten aan L1. De Limburgse eerstedivisionist ging in de achtste finales van de KNVB-beker met 2-1 onderuit tegen de Brabantse amateurs.

De nederlaag leidde tot frustraties bij de fans van MVV, die Ruijs en enkele spelers belaagden. "Ik heb toen gelukkig geen klappen gekregen. Maar toen ik na rust het veld op kwam voor de tweede helft kreeg ik wel een klap", vertelt Ruijs. "Ik heb vannacht politiebewaking bij mijn huis gehad, mijn familie is daardoor zeer aangeslagen. Wij hebben tijd nodig om dit te verwerken."

De coach van MVV zegt al eerder te zijn bedreigd. "Dit is al weken aan de gang. Ik word door de fans verantwoordelijk gehouden voor de slechte resultaten. Dat kan, maar ze moeten wel van me afblijven." Het bestuur van de club heeft aangegeven dat er harde sancties volgen.

Aan zijn eigen toekomst bij MVV wil Ruijs nog niet denken. "We moeten nu eerst even tot rust komen. Zaterdag spelen we nog de laatste wedstrijd voor de winterstop tegen Jong Ajax, vanaf morgen richten we ons daar weer op", aldus Ruijs.

Minder executies VS

In de Verenigde Staten zijn dit jaar 39 mensen terechtgesteld. Het is pas de tweede keer in negentien jaar dat er minder dan veertig mensen zijn geëxecuteerd. Verder werden dit jaar tachtig nieuwe doodvonnissen uitgesproken, drie meer dan in 2012, maar beduidend minder dan de 315 in 1996. Dat meldt het Death Penalty Information Center, een non-profitorganisatie die tegen de doodstraf is.

De 39 terechtstellingen vonden plaats in negen staten: zestien in Texas, zeven in Florida, zes in Oklahoma, drie in Ohio, twee in zowel Arizona als Missouri, en een elk in Alabama, Georgia en Virginia.

Maryland schafte dit jaar de doodstraf af.

Een verklaring voor het relatief geringe aantal executies is dat veel middelen die daarvoor gebruikt worden uit Europa komen, waar veel landen de export daarvan voor executiedoeleinden verbieden. Maar volgens directeur Richard Dieter van het informatiecentrum wordt de doodstraf ook minder vaak geëist en opgelegd door onthullingen dat soms blijkt dat mensen onterecht veroordeeld zijn.

Mass Effect 4 is al speelbaar

De volgende Mass Effect-game, die door de gamewereld vooralsnog Mass Effect 4 wordt genoemd, is al zo ver in ontwikkeling dat het spel al een speelbare vorm heeft. Dat blijkt uit een tweet van Aaryn Flynn, general manager voor BioWares studio's in Montreal en Edmonton.

Flynn zegt in zijn tweet: "Great time playing the next Mass Effect game in Montreal. Ambitious. Beautiful. Fresh but recognizable. And fun!" Hierbij heeft hij een foto gedaan van een pc-scherm met het BioWare-logo er op.

Er is nog bijzonder weinig bekend over de game. Wat we wel weten is dat Shepard, of zelfs Shepard 2, niet in het spel verwerkt zit en dat de game draait op de Frostbite 2-engine, waarbij een aantal spelmechanieken worden gebruikt uit Dragon Age: Inquisition. Het is ook niet bekend of het verhaal van Mass Effect 4 zich voor of na de bestaande trilogie afspeelt. Wel heeft BioWare aangegeven de verhaal lijn uit de drie bestaande games te respecteren.

 

[NBA] Koplopers verliezen allebei

Indiana Pacers en Portland Trail Blazers zijn woensdag onderuitgegaan in de NBA. Miami Heat was met 97-94 te sterk voor de koploper in de Eastern Conference Indiana Pacers. In de Western Conference verloor lijstaanvoerder Portland in Minnesota met 120-109 van de Timberwolves.

De Pacers kregen in Miami met nog vier seconden op de klok de kans op de gelijkmaker via Paul George, maar die miste ruim. Indiana had bij de titelverdediger in Miami vooral last van Dwyane Wade, die 32 punten scoorde. Ook LeBron James was op dreef met 24 punten en negen rebounds.

De Pacers blijven wel aan kop in de Eastern Conference met twintig overwinningen en vijf verliespartijen. Miami volgt op de tweede plek met negentien zeges en zes nederlagen.

Minnesota Timberwolves bracht Portland het eerste verlies in zes wedstrijden toe. Kevin Love scoorde 26 punten en pakte vijftien rebounds voor de Timberwolves. Bij de Trail Blazers was Damian Lillard goed voor 36 punten en zes rebounds. Portland verloor door de nederlaag de koppositie aan Oklahoma City Thunder dat niet in actie kwam.

Overige uitslagen
Orlando - Utah 82-86
Toronto - Charlotte 102-104 (n.v.)
Atlanta - Sacramento 124-107
Boston - Detroit 106-107
Brooklyn - Washington 107-113
Milwaukee - New York 101-107 (n.v.)
Dallas - Memphis 105-91
Phoenix - San Antonio 101-108
Houston - Chicago 109-94
LA Clippers - New Orleans 108-95

South Park-game gecensureerd in Australië

De Australische versie van South Park: The Stick of truth is, na twee eerdere afwijzingen, alsnog goedgekeurd door de Australian Classification Board. Om de game in Australië te kunnen uitbrengen hebben de makers echter wel een deel van het spel moeten verwijderen.

Het gaat naar verluidt om een scène waarin de hoofdpersoon een alien anal probe krijgt toegediend, een heel bekende scène uit de South Park-serie. In plaats van de cutscene krijgen Australische gamers straks een plaatje van een huilende koalabeer te zien met een tekst die beschrijft wat er gebeurt.

Ondanks dat Australië sinds enige tijd een 18+-rating heeft, is de Classification Board van mening dat games die seks, drugsgebruik of verslaving, geweld of opstand en/of stuitende dingen afbeelden of uiten die tegen de geaccepteerde moraal van volwassenen ingaat, niet zijn toegestaan.

Nadat de eerste, onbewerkte versie van de game al was afgewezen hebben de makers een tweede versie gemaakt waarin de betreffende scène 'milder' werd getoond. Ook deze bijgewerkte versie is afgewezen door de Classification Board, waardoor de makers gedwongen waren de scène in zijn geheel te verwijderen uit de Australische versie van de game.

South Park: The Stick of Truth komt in maart 2014 uit op PlayStation 3, Xbox 360 en pc.

Bouw WK-stadion Manaus hervat

De bouw van het WK-stadion in Manaus mag worden hervat. Dat heeft een Braziliaanse rechter woensdag bepaald. De bouw van de Arena Amazonia was stilgelegd, nadat zaterdag een man om het leven was gekomen. Hij viel tijdens werkzaamheden aan het dak van 35 meter hoogte naar beneden.

Inspecties toonden maandag en dinsdag aan dat aan alle voorschriften is voldaan om de veiligheid van de bouwers te garanderen. De werkzaamheden aan het dak mogen van de rechter alleen overdag worden uitgevoerd. Het ongeluk van de 22-jarige man gebeurde rond 04.00 uur.

Het stadion in Manaus is tijdens het WK voetbal gastheer van vier groepsduels. Engeland en Italië spelen er op 15 juni hun openingswedstrijd. Ook de Verenigde Staten en Portugal treffen elkaar in het complex dat plaats moet bieden aan 42 duizend toeschouwers.

De Arena Amazonia wordt door het incident en het stilleggen van de bouw waarschijnlijk later opgeleverd dan gepland. De precieze vertraging is nog niet bekend.

De WK-stadions hadden eigenlijk voor het einde van dit kalenderjaar opgeleverd moeten worden aan de FIFA. De bouwwerkzaamheden hebben in enkele stadions flinke vertraging opgelopen. In totaal zijn er nu vijf doden gevallen bij bouwwerkzaamheden in aanloop naar het WK.

Roemeense bedelaar heeft luxe auto's

Van bedelen kun je met een beetje geluk goed leven. Dat blijkt uit het verhaal van een 25-jarige Roemeen die gisteren door de politie van straat is gehaald, zo meldden Roemeense media donderdag.

De politie beboette de man, omdat hij om geld vroeg op een plek waar dat niet was toegestaan. Bij nader onderzoek bleek de jonge man in het bezit van drie luxe auto's, waaronder een BMW waarin Swarovski-kristallen in het interieur waren verwerkt. Hij zei te leven in hotels verspreid door het hele land, afhankelijk van waar hij 'werkt'.

De Roemeen zei dat hij begon te bedelen, nadat hij bij een treinongeluk een been had verloren en zijn baan in de IT was kwijtgeraakt. De politie veroordeelde hem tot 100 lei boete, omgerekend ruim 22 euro, wat hij uit zijn achterzak betaalde voor hij zijn 'werkzaamheden' kon hervatten.

Roemeense bedelaar heeft luxeauto's
Roemeense bedelaar heeft luxeauto's (Foto: ANP)

Succesvolle lancering ESA-sonde Gaia

De Europese ruimtevaartorganisatie ESA heeft donderdag om 10.12 uur Nederlandse tijd met een Russische Sojoezraket de wetenschappelijke sonde Gaia gelanceerd. De lancering vond plaats in Kourou, in Frans-Guyana, waar ESA een lanceerbasis heeft.

Gaia heeft als taak een driedimensionale sterrenkaart van het Melkwegstelsel te maken. Daartoe dient de sonde de positie van meer dan een miljard sterren te bepalen, een fractie van het totale aantal sterren in de Melkweg. De kennis moet bijdragen aan het inzicht in de samenstelling, de vorming en de ontwikkeling van ons sterrenstelsel. Daarnaast gaat Gaia op zoek naar planeten, asteroïden en kometen buiten ons zonnestelsel.

De ruimtesonde begint zijn meetwerk op een specifiek punt in de ruimte, L2, waar hij in een baan om de zon wordt gebracht en het zicht helder is en niet wordt verstoord door bijvoorbeeld eclipsen.

Bastille op Pinkpop

Bastille gaat optreden op Pinkpop. De Britse band is toegevoegd aan het zaterdagprogramma van het pinksterfestival, maakte Buro Pinkpop donderdagochtend bekend. Bastille, bekend van hits als Pompeii en Things We Lost in the Fire, stond afgelopen editie als vervangende act op het podium.

De Britten, die hun debuutalbum in maart uitbrachten, vervingen toen de band Grouplove. Bastille staat in maart ook in de Heineken Music Hall in Amsterdam.

Eerder werd bekendgemaakt dat Arcade Fire en Metallica op het festival in Landgraaf staan, dat volgend jaar van 7 tot 9 juni plaatsvindt. De kaarten voor het festival gaan zaterdag 15 maart in de verkoop. De traditionele perspresentatie met bekendmaking van het hele programma vindt plaats op woensdag 12 maart in Paradiso in Amsterdam.

Alle spoorseinen krijgen verbeterde beveiliging

Alle seinen op het spoor worden uitgerust met een verbeterde beveiliging. Dat gaat 112 miljoen euro kosten. Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Wilma Mansveld (PvdA) heeft ProRail gevraagd hier zelf geld voor vrij te maken, schrijft ze in een Kamerbrief. Met de verbeterde beveiliging moeten ongelukken zoals vorig jaar april bij Amsterdam Centraal worden voorkomen.

Sinds 2006 zijn zo'n 2500 seinen uitgerust met het zogenoemde ATBvv-systeem, waarbij vv staat voor 'verbeterde versie'. Het gewone ATB-systeem stopt treinen die met meer dan 40 kilometer per uur een rood sein naderen. De verbeterde versie doet dit ook als ze langzamer rijden.

Zo'n 2800 seinen hebben dit systeem nog niet. Sommige trajecten stappen binnenkort over op het nieuwe betere Europese beveiligingssysteem ERTMS. Alle trajecten die niet binnenkort met dit systeem worden uitgerust, krijgen ATBvv. Dat is volgens Mansveld een zinvolle investering om de veiligheidsrisico's op het spoor te beperken zolang ERTMS niet breder is uitgerold. Bij dat systeem kunnen treinen ook veilig dichter op elkaar rijden. Hiervoor is eerder twee miljard euro gereserveerd.

Mansveld verwacht dat de resterende seinen tussen 2015 en 2018 worden uitgerust met ATBvv. Bij de invoering van ATBvv was gekozen voor een systeem zonder monitoring omdat de invoering dan sneller en goedkoper was. Later werd besloten dit alsnog in te voeren, zodat kan worden gecontroleerd of het systeem wel is ingeschakeld en of het werkt.

Spoorbeheerder ProRail stelde vorige maand dat dit niet betekent dat het systeem eerder niet veilig was. De staatssecretaris schrijf nu dat de ATBvv-systemen die nog niet zijn uitgerust met het monitoringsysteem dit in de tweede helft van volgend jaar krijgen.

Bij het ongeluk in Amsterdam botsten een intercity en sprinter op elkaar nadat de sprinter een rood sein miste. Van de ongeveer 425 inzittenden raakten er ten minste 190 gewond, van wie ruim twintig ernstig. Een vrouw overleed.

De machinist en de verkeersleiding merkten niet dat een rood sein was gepasseerd. Na een onderzoek van de Onderzoeksraad voor Veiligheid kondigden de NS en ProRail aan vijftig miljoen euro te investeren in extra waarschuwingssystemen.

Man verorbert kerstpakket

Je moet erg slim zijn om een diploma Organische Scheikunde te halen. Helaas bereidt zo'n diploma een mens niet goed voor op de alledaagse valkuilen. Een medewerker van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) bewees dat nog maar eens: hij at per ongeluk het verkeerde deel van zijn kerstpakket op.

De man, een medewerker van de afdeling enzymologie, heeft zijn eigen speekselenzymen op de proef gesteld door de vulling van het pakket op te eten. De man, vermoedelijk een buitenlandse medewerker, had de beschermende schuimstukjes aangezien voor snoepgoed.

"Ik moet zeggen dat de stukjes vulling ook wel en beetje op wokkels lijken", zegt woordvoerster van de RUG Mariëlle Zwaanenburg: "Als je uit het buitenland komt, is een vergissing misschien snel gemaakt." Hoewel totnogtoe slechts één iemand de fout heeft gemaakt, hebben ze toch een waarschuwing uitgegeven.

De mannen en vrouwen van de universiteit hebben overigens wel snel uit kunnen vorsen dat de vulling niet schadelijk is voor het menselijke lichaam.

Werkloosheid flink gedaald

De werkloosheid in Nederland is in november flink gedaald in vergelijking met vorige maand. Vorige maand zaten ruim 650 duizend Nederlanders zonder werk. Dat is 8,2 procent van de beroepsbevolking, zo maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag bekend. In oktober kwam de werkloosheid nog uit op 8,5 procent.

Het aantal mensen dat geen baan heeft, daalde in een maand tijd met 21 duizend. De daling is daarmee veel scherper dan in oktober, toen het aantal werklozen met elfduizend daalde. Over de afgelopen drie maanden kromp het aantal werklozen gemiddeld met tienduizend per maand, mede doordat steeds meer mensen zich terugtrekken van de arbeidsmarkt.

Fossiel van zaagvis gevonden in Limburgse groeve

In een mergelgroeve in Maastricht is de fossiele snuit van een zaagvis gevonden. Dat schrijven regionale media donderdag. De vis, een zogeheten Ganopristis leptodon, leefde naar schatting 66 miljoen jaar geleden.

De snuit is nog grotendeels verborgen in kalksteen. Om te voorkomen dat het fossiel stukgaat, wordt in het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch een scan gemaakt. Onderzoekers hopen door middel van een driedimensionale beeld de snuit onbeschadigd uit het gesteente halen.

De zaagvis is een enorme rog met een lange, platte snuit. Omdat de beesten geen botweefsel hebben, worden vaak alleen de tanden van de vis teruggevonden.

Dennis Rodman naar Noord-Korea voor basketballes

Oud-basketballer Dennis Rodman is onderweg naar Noord-Korea om het nationale basketbalteam te trainen. Het is zijn derde bezoek aan het land.

De flamboyante Amerikaan lijkt zich niet te storen aan de recente ontwikkelingen in het land. Hij wil niet ingaan op de executie van Jan Song Thaek, de mentor en oom van leider Kim Jong Un. "Ik ben hier om te basketballen en plezier te maken", zei de 52-jarige Rodman tegen persdienst Reuters.

De sportman gaat ook een vriendschappelijke wedstrijd organiseren tussen het Noord-Koreaanse team en oud-spelers uit de Amerikaanse basketbalcompetitie. De wedstrijd moet plaatsvinden op 8 januari, op de 31e verjaardag van Kim Jong Un.

Rodman zei tijdens een eerder bezoek dat hij kwam omdat hij basketbal op de kaart wilde zetten en om de relatie tussen Noord-Korea en de Verenigde staten te verbeteren. Hij noemde Kim Jong Un een 'vriend voor het leven'.

'Tottenham Hotspur benadert De Boer'

Frank de Boer is door Tottenham Hotspur benaderd om de nieuwe trainer te worden. Technisch directeur Franco Baldini van de Engelse club zette al de eerste stappen om de succesvolle Ajax-coach binnen te halen, meldt De Telegraaf donderdag. De Boer kan in Londen André Villas-Boas opvolgen.

De zaakwaarnemer van de 43-jarige De Boer, Guido Albers, wilde tegenover de krant niet ingaan op de vermeende interesse van de nummer zeven van de Premier League. De Noord-Hollander werd in december 2010 trainer van Ajax na het ontslag van Martin Jol. Onder zijn leiding pakten de Amsterdammers drie landstitels op rij.

Tottenham, waar onder anderen oud-Ajacieden Jan Vertonghen en Christian Eriksen spelen, zette Villas-Boas maandag op straat. De Portugees kreeg een dag na de ontluisterende 5-0 nederlaag tegen Liverpool zijn congé.

Laatste vergaderdag Kamer voor kerstreces

De Tweede Kamer komt donderdag voor het laatst bijeen voor het kerstreces. Op de agenda staat nog het debat over de najaarsnota en het pensioenakkoord. Na de stemmingen kunnen de Kamerleden zich onder de kerstboom drie weken lang bezinnen op het afgelopen en het nieuwe jaar, dat in het teken zal staan van de Europese en gemeenteraadsverkiezingen.

Met het reces komt een eind aan een spannend politiek najaar. Nog deze week lag een kabinetscrisis op de loer omdat PvdA-senator Adri Duivesteijn het woonakkoord dreigde te torpederen dat de coalitie heeft gesloten met de oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP. Duivesteijn nam uiteindelijk genoegen met de toezeggingen van het kabinet, waarmee een crisis werd afgewend.

Tegelijkertijd sloot het kabinet deze week ook het langverwachte pensioenakkoord, eveneens met D66, ChristenUnie en SGP. Deze partijen gaven in oktober ook al hun steun aan het begrotingsakkoord, waarmee premier Mark Rutte (VVD) en coalitiepartner Diederik Samsom (PvdA) zich verzekerd weten van steun in de Eerste Kamer voor het belangrijkste deel van het regeerakkoord.

Rutte kan dus tevreden terugblikken op de afgelopen maanden. Dankzij de steun van de oppositie kan het kabinet volop aan de slag met een aantal hervormingen. Maar vooruitkijken zullen Rutte en Samsom ook, net als alle andere partijen in de Tweede Kamer. Het komende jaar is een verkiezingsjaar en hoewel het om lokale en Europese verkiezingen gaat worden die alom beschouwd als een eerste lakmoesproef voor het kabinet.

Vooral de Europese verkiezingen zullen Rutte zorgen baren. De VVD is intern verdeeld over het overdragen van bevoegdheden naar Brussel en voelt de hete adem van de eurosceptische partijen onder aanvoering van PVV-leider Geert Wilders in de nek. Bovendien kreeg VVD-lijsttrekker Hans van Baalen veel kritiek omdat hij vaak afwezig is bij stemmingen in het Europees parlement.

Die verkiezingen zijn pas in juni. Eerst zijn de gemeenteraadsverkiezingen in maart. Ook daar kan een slechte stembusuitslag de verhoudingen in de coalitie onder druk zetten. Het is te hopen voor Rutte en Samsom dat het economisch herstel doorzet en er niet nog eens extra moet worden bezuinigd om te voldoen aan de Brusselse begrotingsnormen.

Bovendien toont het optreden van Duivesteijn aan dat er geen garantie is dat de Eerste Kamer klakkeloos zal instemmen met akkoorden die tussen partijen uit de Tweede Kamer zijn gesloten. Het wordt opnieuw een spannend jaar voor Rutte.

'Overheid mag illegaal op straat zetten'

De overheid is niet verplicht om uitgeprocedeerde asielzoekers van eten, kleding en onderdak te voorzien. Dat staat in een nog niet gepubliceerd advies van de Raad van State aan staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD), schrijf De Telegraaf woensdag op basis van ingewijden.

De Raad van Europa oordeelde vorige maand dat Nederland een zorgplicht voor de uitgeprocedeerde asielzoekers heeft. Teeven noemde die voorlopige uitspraak 'onwenselijk' en betwijfelde of deze wel bindend is. Hij vroeg de Raad van State om advies.

Die zou nu stellen dat de uitspraken van de raad weliswaar gezaghebbend, maar niet bindend zijn. Asielzoekers kunnen er geen rechten aan ontlenen.

Uitgeprocedeerde asielzoekers verbleven in Nederland onder meer in tentenkampen, kraakpanden en vluchtkerken. In Amsterdam kregen ongeveer honderd asielzoekers van de gemeente onderdak in een voormalig huis van bewaring aan de Havenstraat. Ze mogen daar een halfjaar blijven.

[PDC WK] Lewis en Pipe naar de tweede ronde

Woensdagavond was de voorlaatste sessie met eerste ronde wedstrijden. De eerste ronde van het PDC WK wordt op donderdagavond afgesloten. Tweevoudig wereldkampioen Adrian Lewis kwam als laatste het podium op. Hij sloot de dag af tegen Dennis Smith. 

Andy Smith (27)* v Steve Brown

Andy Smith heeft zich naar de tweede ronde geploeterd. Tegen Steve Brown werd het 3-1. Brown won de eerste set met 1-3. Smith opende de partij met 180, maar het lukte niet in acht kansen om de dubbel uit te gooien. Brown pakte uiteindelijk de eerste leg wel. 

The Bomber leek door te drukken in de tweede set. Hij kwam op 0-1, voor Smith gelijk maakte met een 76-finish. Met behulp van een 180'er kwam Brown weer op voorsprong (1-2), om vervolgens in de vijfde leg de druk niet aan te kunnen. Hij vond geen triples, waardoor Smith terugbrak voor 1-1 in sets. 

In de derde set kon de derde negendarter van dit WK gegooid worden. Brown miste echter dubbel twaalf voor de perfecte leg. Een beurt later pakte hij die leg wel. De set ging echter met 3-2 naar The Pieman. Brown was gezien en de vierde set ging met 3-0 naar Smith.

Morihiro Hashimoto* v Paul Lim (v)

Deze voorrondewedstrijd ging tussen de qualifier uit Japan en de leider van de Dartslive Softtip Ranking. Voor Morihiro Hashimoto is het zijn tweede deelname aan het WK. Paul Lim speelde zijn zijn eerste WK al in 1990. Lim kwam nog wel 1-2 voor, maar uiteindelijk was het Hasimoto die het duel met 4-2 won.  

Justin Pipe (11)* v Arron Monk

Justin Pipe heeft in een gezapig duel Arron Monk met 3-0 verslagen. Alle drie de sets gingen met 3-1 naar The Force. Pipe gooide op zijn bekende trage manier en Monk leek daar niet tegen te kunnen. Monk zat niet goed in zijn vel en dat leverde een gemiddelde op van 78,6. Pipe kwam tot een gemiddelde van 87,9. 

Michael Smith (32)* v Morihiro Hashimoto

De eerste set ging verrassend naar Hashimoto (1-3). Hij strafte de missers van Michael Smith op de dubbels af. Smith won de tweede en derde set met 3-2. Smith won de vierde set met 3-0. Het was een slechte wedstrijd. Beiden hadden een finishpercentage van rond de twintig procent. Smith gooide tien dubbels raak op 48 kansen en voor Hashimoto was het 7 dubbels raak op 35 kansen. Dit zorgden ook dat de gemiddelden van beide heren onder de tachtig dook. 

Adrian Lewis (3)* v Dennis Smith

Adrian Lewis had er zin in en gunde zijn tegenstander geen enkele kans op de dubbel. Het werd drie keer 3-0 voor de tweevoudig wereldkampioen. Met een gemiddelde van 95,2 gooide hij een aardig gemiddelde voor de eerste ronde. Hij staat daarmee twaalfde over alle eerste rondespelers. In de tweede ronde treft Lewis Vincent van der Voort. 

PVV wil preventieve detentie

De PVV wil Nederland weer een stapje dichter bij een politiestaat brengen. De partij pleit donderdag in de Tweede Kamer voor de invoering van 'administratieve detentie in de strijd tegen het islamitisch terrorisme', zo meldt zij in een persbericht.

"In navolging van landen als de VS, Engeland, Israël en Australië moet Nederland terreurverdachten preventief kunnen vastzetten. Op grond van aanwijzingen van veiligheidsdiensten wordt een verdachte voorgedragen bij de minister van Binnenlandse Zaken. Die tekent uiteindelijk voor het vastzetten. Na een half jaar kan een bestuursrechter toetsen of verlenging noodzakelijk is."

"Met deze maatregelen kunnen o.a. terugkerende jihadisten uit Syrië, die nu vrij rondlopen, direct opgepakt en vastgezet worden. Het strafrechtelijke onderzoek gaat ondertussen uiteraard door. Verder blijven denaturalisatie en uitzetting het doel", aldus PVV-Kamerlid Joram van Klaveren.

Finland koopt 100 tanks Nederland

Finland koopt 'zo goed als zeker' honderd tanks van Nederland. Dat zei minister van Defensie Jeanine Hennis Plasschaert (VVD) woensdagavond in Pauw & Witteman.

Nederland wil al langer van zijn Leopard-tanks af. Dat ze in Finland nog wel nut kunnen hebben, zou komen doordat de situatie daar anders is. "De Finnen leven in een andere omgeving. Ze hebben ook een ander dreigingsbeeld met een andere buur", zei de minister, doelend op Rusland.

Het ministerie van Defensie wilde de tanks vorig jaar voor tweehonderd miljoen euro aan Indonesië verkopen, maar een Kamermeerderheid stak daar toen een stokje voor uit vrees dat ze zouden worden ingezet bij mensenrechtenschendingen. Hennis wilde niet bevestigen dat Finland tweehonderd miljoen euro voor de tanks betaald. "Dat gaat u niets aan. Dat is commercieel vertrouwelijk."

Na het mislukken van de deal tussen Nederland en Indonesië verkocht Duitsland uiteindelijk 104 tanks, zestig pantservoertuigen en ondersteunende voertuigen aan Jakarta.

Ymke Wieringa maakt veertig fouten in Dictee

Ymke Wieringa heeft veertig fouten gemaakt in het Groot Dictee der Nederlandse Taal. "Het valt mee", oordeelde de realityster. De winnaar van het dictee, een Vlaming, maakte dertien fouten. De 24e editie van het Groot Dictee der Nederlandse Taal werd woensdagavond uitgezonden.

Met haar veertig fouten zit Ymke precies op het gemiddeld aantal fouten dat de BN'ers maakten. De bekende Vlamingen deden het iets beter, zij maakten gemiddeld 31 fouten.

Hoogleraar en oud-directeur van het SCP Paul Schnabel maakte de schrijftoets het best van alle Nederlandse prominenten. Hij maakte 21 fouten. Een Vlaamse maakte het dictee het beste van alle prominenten. Woordkunstenares Maud Vanhauwaert ging eveneens 21 keer de fout in. Omdat zij minder spelfouten maakte dan Schnabel eindigde ze als beste prominent.

De tekst voor het Groot Dictee werd dit jaar geschreven door Kees van Kooten. Hij gaf de schrijftoets een bijzondere draai door de nadruk niet op spel- maar op taalfouten te leggen.

Niet alleen bij de prominenten gaf het aantal spelfouten de doorslag. De Vlaamse winnaar van het dictee maakte net als de Nederlandse nummer twee dertien fouten. Vlaming Dirk Bosmans maakte zeven spelfouten, eentje minder dan de Nederlandse grafisch ontwerpster Joke Beltman.

'Dataverzameling NSA moet worden beperkt'

De Amerikaanse geheime dienst NSA moet niet langer de mogelijkheid hebben om de telefoongegevens van Amerikanen op te slaan. Ook moet de dienst voor het verzamelen van telefoon- en internetgegevens van individuen een rechter om toestemming vragen. Dat heeft een presidentiële adviescommissie aanbevolen in een rapport dat woensdag is verschenen.

De commissie vindt niet dat de NSA in het geheel moet stoppen met het verzamelen van telefoon- en internetgegevens, maar wel dat er beter zicht op de verzameling moet komen.

President Barack Obama had de commissie opdracht gegeven met aanbevelingen voor hervorming van de dienst te komen nadat openbaar was geworden op welke schaal de NSA heeft afgeluisterd. Obama is niet verplicht de adviezen over te nemen. Het rapport verscheen enkele weken eerder dan gepland.

Timmermans eerste winnaar taalprijs

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) is verkozen tot Taaltalent 2013. Het is de eerste keer dat de verkiezing wordt gehouden, meldt organisator Education First.

Timmermans, die vloeiend Engels, Duits, Frans, Russisch en Italiaans spreekt, haalde 68 procent van de stemmen. De vakjury waardeert het dat hij zijn streektaal, Limburgs, ook uitstekend spreekt en zette hem eveneens op de eerste plaats. De minister is volgens de jury een 'natuurlijk ambassadeur van meertaligheid'.

De minister stelt in een schriftelijke reactie dat taal meer is dan een instrument om te communiceren. "Je krijgt er de cultuur bij. Het is alsof je een boek koopt en er een complete boekenkast bij krijgt."

Actrice Carice van Houten werd vanwege het vloeiend Engels dat ze in Game of Thrones spreekt tweede. Acteur en muzikant Michiel Huisman werd derde. Verder waren onder anderen koningin Máxima, model Doutzen Kroes, actrice Famke Janssen, voetballer Clarence Seedorf en zanger Jan Smit genomineerd.

Justine Pelmelay ziet kans op verzoening verloofde

Justine Pelmelay ziet nog een kleine kans dat het weer goed komt met haar verloofde Ronald van Driel. "Dat kan alleen als hij kiest voor mij en voor mij alleen", zegt de zangeres in De Telegraaf. Van Driel liet woensdag weten dat hij en Pelmelay al een paar weken uit elkaar zijn.

Van Driel heeft de 55-jarige zangeres, met wie hij begin dit jaar in ondertrouw ging, bedrogen met haar nichtje. "Ronald heeft het aangelegd met de dochter van mijn overleden broer. Zij was een vertrouweling voor me." Pelmelay denkt dat het misschien goed kan komen als Van Driel haar nichtje niet meer ziet. "Dan zal de snoeppot, zoals ik mijn nichtje zie, weer dicht moeten gaan. En dan nog zal het veel van mij vergen om dit achter me te laten."

De zangeres is kapot van de affaire die volgens haar de familie heeft verscheurd. "Dit jaar had het herstel moeten worden van de klappen die ik in 2012 kreeg. Maar het venijn zat duidelijk in de staart. Er is nu niemand meer die thuis op mij wacht", zegt Pelmelay, die lijdt aan een zeldzame beenmergziekte.

De zangeres heeft door de breuk wel weer contact gekregen met haar oudste dochter Naomi. Pelmelay had al langere tijd geen contact met Naomi en haar andere kinderen, de tweeling Quincy en Gingy. "Dat ze om me geeft en dat de deur kennelijk nog niet helemaal dicht is, geeft me kracht om door te gaan."

CDA wil opheldering over afdracht aan EU

Het CDA wil opheldering van minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) over de Nederlandse afdracht aan de Europese Unie. Dijsselbloem meldde in zijn najaarsnota dat er per saldo sprake is van een meevaller van ongeveer 200 miljoen euro, maar volgens het CDA stijgt de afdracht dit jaar juist met 400 miljoen ten opzichte van de oorspronkelijke begroting.

CDA-Kamerlid Eddy van Hijum zal Dijsselbloem daarover donderdag aanspreken in het Kamerdebat over de najaarsnota, het tussentijdse overzicht van de lopende rijksbegroting. Volgens hem is de Nederlandse afdracht aan de EU de afgelopen jaren sterk gestegen. Dit jaar liep de bijdrage op naar 7,4 miljard euro, 400 miljoen meer dan geraamd en 900 miljoen meer dan vorig jaar. Nederland ontving volgens Van Hijum dit jaar 2 miljard euro aan subsidies uit Brussel.

Volgens Van Hijum is volkomen onduidelijk hoe de EU-afdracht wordt berekend. Hij wijst er op dat ook de Algemene Rekenkamer al jaren kritiek uit op de ondoorzichtige berekening van de afdracht, die gebaseerd is op een raming van het bruto nationaal inkomen.

Van Hijum vindt dat Dijsselbloem het advies van de Rekenkamer moet overnemen dat de EU-landen jaarlijks verantwoording afleggen over de EU-afdrachten en de kwaliteit van de statistische gegevens die daarbij worden gebruikt. "Als nettobetaler hebben we er een groot belang bij om de toedeling van lasten aan de lidstaten scherp te kunnen controleren."

Nederland is nettobetaler sinds 1991; in de 10 jaar ervoor waren we een netto-ontvanger. Sinds 2007 krijgt Nederland een jaarlijkse korting van 1 miljard euro op de afdracht aan Brussel.

CDA wil opheldering over afdracht aan EU
CDA wil opheldering over afdracht aan EU (Foto: ANP)

Driehonderd varkens omgekomen bij stalbrand Aalten

Bij een grote stalbrand in Aalten zijn woensdagnacht ruim driehonderd varkens omgekomen. Toen de brandweer arriveerde, sloegen de vlammen al uit het dak van de stal aan de Gendringseweg, meldt de brandweer. De varkens waren toen niet meer te redden.

De brandweer wist te voorkomen dat het vuur oversloeg op de boerderij en een andere stal. Bij het bestrijden van de brand werden vijftig brandweermannen ingezet.

Politie schiet twee Rotterdammers in been

De politie heeft woensdagavond bij twee verschillende incidenten iemand in het been geschoten. Beide gewonden zijn naar een ziekenhuis afgevoerd, meldt de politie.

Eerst belde iemand vanuit een woning aan de Van Speykstraat die vertelde dat een familielid hem wilde neersteken. Bij het adres hoorden agenten veel herrie uit het pand komen. Plotseling stond de verdachte met twee messen in zijn hand voor hen. Toen hij daarmee een beweging maakte werd hij in zijn been geschoten.

Enkele minuten later gingen agenten naar een woning aan de Agniesestraat omdat een vrouw daar continu zou gillen. De verwarde vrouw stond met een mes in de woning. Toen ze op de agenten afliep, werd ze ook in haar been geschoten. Later vond de politie een doodgestoken hond in het pand. Buiten lag een gewonde kat van de vrouw.

Zoals gebruikelijk onderzoekt de rijksrecherche of de agenten terecht hebben geschoten.

FOK! wat een weer... Af en toe zon

Goedemorgen luitjes! De meeste neerslag valt de laatste week steeds in de nacht en vroege ochtend en vandaag is dat niet anders. De regenliefhebbers balen, want die slapen meestal in de nachtelijke uren. Ik dus ook. Een troost is dat de hoeveelheden niet zo groot zijn.

Maar laten we eerlijk zijn, de afgelopen nachten is er toch wel bijna 20 millimeter gevallen. Steeds een beetje, maar vele beetjes maken toch een redelijke som. Als we geluk hebben zien we vanmorgen bij het opstaan nog wat regen vallen. Dit trekt echter al vrij rap naar het oosten toe, dus in het westen moeten ze er vroeg bij zijn. Aan het begin van de middag klaart het vanuit hetzelfde westen weer op. Er kan dan nog wel een enkele bui vallen op de passage van een zwakke buienstoring. Later in de middag wordt het overwegend droog. De maxima liggen rond de 9 graden en de wind draait naar het zuidwesten toe en neemt af naar matig tot vrij krachtig.

Veel mensen willen inmiddels op de schaatsen gaan staan of een sneeuwpop maken, maar ik kan ze uit de droom helpen: winterweer is in de verste verte nog niet zichtbaar op de weerkaarten.

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

 

 

 Rozen
In de tuin van D-tje bloeien er nog rozen. Die zullen stand houden, want het gaat beslist niet koud worden.

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

Dark Souls II teaset met live action

Namco Bandai teaset met een nieuwe Dark Souls II-trailer naar een live action evenement in 2014. Wat het betekent? Geen idee. Een film, een webserie zoals Halo 4 Forward Until Dawn, een nieuwe trailer met acteurs of een flauwe woordspeling: we gaan het in 2014 meemaken.

Dark Souls II is een direct vervolg op het eerste deel. Er is weinig bekend over het verhaal, alleen dat het zich niet in Lordran afspeelt. De grootte van de wereld zal ongeveer hetzelfde zijn als het eerste deel, maar er is meer content in elk gebied. Het spel is toegankelijker gemaakt, er is een moraalsysteem toegevoegd en er zijn monsters die genetisch gekruist zijn door een doorgedraaide wetenschapper. En je gaat dood in het spel. Als het meezit vaak en anders belachelijk vaak.

Dark Souls II komt 11 maart uit op pc, PlayStation 3 en Xbox 360.

EU-landen bereiken akkoord over bankenunie

De Europese ministers van financiën hebben woensdagavond een akkoord bereikt over de manier waarop falende banken in de toekomst worden ontmanteld. Ze stemden in met een Europees saneringsfonds en een autoriteit die moet bepalen hoe een bank wordt afgewikkeld. Dat maakte eurocommissaris Michel Barnier (interne markt) bekend.

Barnier sprak even na middernacht van een van de snelste Europese besluitvormingsprocessen ooit. Hij noemde het akkoord een 'gedenkwaardige stap op weg naar een bankenunie'. "Maar die weg is nog niet ten einde", aldus de eurocommissaris, die erop wees dat het Europees Parlement eerst nog moet instemmen met het voorstel.

Na eerdere overeenkomsten over een toezichthouder op de grootste Europese banken en een spaargarantiefonds komt een gezamenlijke bankenunie wel steeds dichterbij. Dat depositogarantiefonds moet overigens nog wel worden goedgekeurd, maar dinsdagavond werd alvast een voorlopig akkoord gesloten door het Europees Parlement, de Europese Commissie en de EU-landen.

In het woensdag gesloten akkoord over de afwikkeling van Europese banken, ook wel het 'single resolution mechanism' (SRM), is afgesproken dat de bankensector in eerste instantie zelf moet betalen voor een falende bank. Daartoe wordt een gezamenlijk fonds opgericht, waar de Europese banken geld in moeten storten en waar een bank in nood een beroep op kan doen.

Het fonds moet voorkomen dat de belastingbetaler moet opdraaien voor de kosten wanneer een bank omvalt, zoals dat bij ABN AMRO en SNS Reaal bijvoorbeeld het geval was. Het saneringsfonds is pas in 2026 volledig gevuld. Tot die tijd moet het ontmantelen deels worden bekostigd uit nationale fondsen, zoals nu al gebeurt.

Het Europees Parlement komt donderdag en vrijdag bij elkaar en zal dan waarschijnlijk ook spreken over de laatste twee pijlers van de bankenunie, het SRM en het spaargarantiefonds. Zowel de ministers als het Europees Parlement hopen zo snel mogelijk tot een akkoord te komen.

Ninja Gaiden-vervolg bevestigd

Yosuke Hayashi, baas van Team Ninja, heeft bevestigd dat de ontwikkelaar bezig is met een nieuwe Ninja Gaiden. In other news, Nintendo is bezig met een Mario-spel.

In een videodiscussie met Keiji Inafune, bedenker van Ninja Gaiden Z, zegt Hayashi dat met het bestaan van deze titel het niet betekent dat de serie vergeten wordt. "Team Ninja denkt over de volgende Ninja Gaiden", zegt hij. "Als games bijvoorbeeld eten zou zijn, dan zou de Ninja Gaiden-serie een rijk hartige entree zijn en Ninja Gaiden Z het toetje. Elke gang van de maaltijd zou in dezelfde Ninja Gaiden-wereld zijn, maar gamers zullen andere manieren van spelen ervaren. Zo anders is Yaiba: Ninja Gaiden Z."

Inafune gaf aan dat Hayashi hiermee bevestigd had dat Team Ninja inderdaad met een nieuw deel bezig waren. "Dus mensen die wachten voor de volgende Ninja Gaiden: het komt eraan." In een interview met FOK!games hebben de twee al uitgelaten dat ze ook denken aan een next-gen Yaiba, maar ze kijken eerst de reacties op het eerste deel aan.

Yaiba: Ninja Gaiden Z komt uit op pc, PlayStation 3 en Xbox 360 op 28 februari.

Watch Dogs is eigenlijk een overblijfsel

Ubisoft heeft aangegeven dat de engine van Watch Dogs eigenlijk bedoeld was voor een game dat een andere kijk op racegames moest geven. De titel zou uiteindelijk de Driver-franchise moeten vervangen.

"Watch Dogs is niet begonnen als Watch Dogs. Ze waren bezig met een engine, aan het werken aan iets. We hadden Driver. Dit was jaren geleden. Toen dachten we 'nee, dit is niet de manier waar we heen willen gaan met een race-spel' dus hebben we het geannuleerd en opnieuw gestart", zegt Ubisoftbaas in Noord-Amerika, Laurent Detoc. "Het is niet alsof Watch Dogs begonnen is als Watch Dogs. Het Watch Dogs-project was aanvankelijk een ander spel. Op een gegeven moment is het veranderd. Dat is tenminste drie jaar geleden, en vervolgens herbruikt Watch Dogs een deel van het werk dat was gedaan aan deze engine."

Detoc benadrukt dat het geen Driver-deel moest worden, want Ubisoft had besloten die franchise te laten rusten. "De beslissing werd genomen dat er nog een race-spel gemaakt kon worden en dat dit een open-wereld game moest worden waar komt de speler uit de auto komt en andere dingen doet. Dan besluit het team om zich volledig aan te passen. Een paar andere mensen komen, zoals een nieuwe creative director, en vervolgens beginnen ze een nieuw spel", zei hij .

"Ik zou niet zeggen dat Driver Watch Dogs is geworden, want dat is niet waar. Dat is niet echt wat er gebeurt. Wat er gebeurd is, is dat een spel werd geannuleerd, en dan heb je stukjes spel 'over' om een nieuwe te maken . We konden een andere engine van een ander team hebben gehad op een andere plaats, en dan zou het zijn gebruikt door de Watch Dogs-team."

Ondertussen zijn er ook nieuwe screenshots uitgegeven, zodat het wachten alleen maar langer lijkt te duren. Watch Dogs komt uit op pc, PlayStation 3, PlayStation 4, Wii U, Xbox 360 en Xbox One in de eerste helft van volgend jaar.

Watch Dogs

Watch Dogs

Watch Dogs

Uitspraak hof hoger beroep grensrechterzaak

De zeven verdachten in de zaak rond de gewelddadige dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen horen donderdag de uitspraak van het gerechtshof in Leeuwarden. In hoger beroep heeft het Openbaar Ministerie (OM) 6 jaar cel geëist tegen de enige meerderjarige verdachte, El Hassan D. Tegen de zes minderjarigen is tot 2 jaar jeugddetentie geëist, waarvan een half jaar voorwaardelijk.

Richard Nieuwenhuizen (41) werd op 2 december vorig jaar ernstig mishandeld na een thuiswedstrijd van de B-jeugd van zijn club Buitenboys uit Almere tegen Nieuw Sloten uit Amsterdam, de club van de verdachten. Nieuwenhuizen had de wedstrijd gevlagd. Er ontstond een vechtpartij op het veld, waarbij de grensrechter onder meer tegen zijn hoofd en nek werd getrapt. Later die dag werd Nieuwenhuizen onwel, hij overleed de volgende dag in het ziekenhuis. Heel Nederland was geschokt door het incident.

De rechtbank legde eerder dit jaar nagenoeg gelijke straffen op als in hoger beroep geëist. Het OM meent dat de verdachten Nieuwenhuizen niet opzettelijk hebben doodgeschopt, maar dat ze dat risico wel op de koop toe hebben genomen.

Uitspraak hof hoger beroep grensrechterzaak
Uitspraak hof hoger beroep grensrechterzaak (Foto: ANP)

[Copa del Rey] Real en Atlético verder

Real Madrid en Atlético Madrid hebben woensdag de kwartfinale van de Copa del Rey bereikt. Real won thuis met 2-0 van Olimpic de Xativa, nadat de heenwedstrijd in 0-0 was geëindigd. Atlético won ook het tweede duel van Sant Andreu.

Voor Real scoorde Asier Illarramendi zijn eerste goal in dienst van de Koninklijke. Nog in de eerste helft verdubbelde Angel Di Maria de marge.

Voor Atlético was de return tegen Sant Andreu een formaliteit na uit met 4-0 te hebben gewonnen. Ditmaal werd het 2-1. Oud-Ajacied Toby Alderweireld scoorde in blessuretijd de winnende. Ook Real Betis, Real Sociedad, Almeria en Racing Santander bekerden verder. Laatstgenoemde club, inmiddels uitkomend op het derde niveau, verraste Sevilla.

De Vroome in drie sets verder op Masters

Tennisster Indy de Vroome heeft woensdag de kwartfinale van de KNLTB Masters bereikt. Het Brabantse talent was in drie sets te sterk voor Eva Wacanno: 4-6, 6-2 en 6-2. De wedstrijd nam een uur en driekwartier in beslag. Bij de laatste acht treft De Vroome de als derde geplaatste Lesley Kerkhove.

De als tweede geplaatste Olga Kalyuzhnaya drong alvast door tot de laatste vier. Ze had absoluut geen moeite met Nicole Thijssen en was met tweemaal 6-1 na iets meer dan een uur klaar.

Nederlander Bouy debuteert in bekerduel voor Juve

Ouasim Bouy heeft woensdagavond zijn debuut gemaakt voor Juventus. De 20-jarige Amsterdammer kwam in het met 3-0 gewonnen bekerduel tegen Avellino in de 68e minuut binnen de lijnen. Bouy verruilde vorig jaar februari de jeugdopleiding van Ajax voor die van de Oude Dame.

Juventus won het duel met 3-0. Sebastian Giovinco, Martin Caceres en Fabio Quagliarella scoorden tegen Avellino, dat uitkomt op het tweede niveau. Bouy pakte nog een gele kaart. Juventus bereikte door de zege de laatste acht.

United bekert verder bij Stoke zonder Nederlanders

Manchester United is zonder Nederlandse inbreng doorgedrongen tot de halve finale van de League Cup. De Engelse landskampioen won woensdag met 2-0 bij Stoke City. Ashley Young was met een goal en een assist bij de 2-0 van Patrice Evra de grote man. West Ham United zegevierde bij Tottenham Hotspur.

Zonder de geblesseerde Robin van Persie en met Alexander Büttner de gehele wedstrijd op de reservebank tankte United vertrouwen. In de competitie gaat het de Red Devils bepaald niet voor de wind. Bij Stoke hadden Erik Pieters en Oussama Assaidi een basisplaats en was Marko Arnautovic invaller. Het duel werd in de eerste helft enige tijd stilgelegd vanwege een hevige hagelbui.

Het ontslag van André Villas-Boas leidde niet tot een schokeffect bij Tottenham Hotspur. De eerste wedstrijd na het vertrek van de Portugees ging thuis met 1-2 verloren tegen West Ham United. Emmanuel Adebayor bracht de Spurs nog wel op voorsprong, maar in de laatste tien minuten stelde de stadsgenoot via Matt Jarvis en Modibo Maïga orde op zaken.

Manchester United en West Ham United voegden zich bij Manchester City en Sunderland, die zich dinsdag al schaarden bij de laatste vier.

Raja Casablanca tegen Bayern in WK-finale

Raja Casablanca heeft zich woensdag geplaatst voor de finale van het WK voor clubteams. De Marokkanen waren voor eigen publiek in Marrakech met 3-1 te sterk voor Atletico Mineiro. Een doelpunt van Ronaldinho mocht voor de Brazilianen niet baten. Raja Casablanca stuit zaterdag in de eindstrijd op Bayern München, dat dinsdag achteloos Guangzhou Evergrande opzij zette.

Na een doelpuntloze eerste helft barstte het spektakel na rust los. Mouhcine Iajour scoorde voor Raja de openingstreffer. Het antwoord van Zuid-Amerikaans kampioen Mineiro liet middels voormalig wereldvoetballer van het jaar, Ronaldinho, niet lang op zich wachten.

In de 84e minuut bracht Mouhcine Moutouali Raja opnieuw op voorsprong. Vianney Mabide maakte diep in blessuretijd aan alle onzekerheid een einde.

Het is voor het eerst dat de finale van het WK voor clubteams niet tussen een Zuid-Amerikaanse en Europese ploeg gaat. De mondiale titelstrijd bestaat sinds 2000 in zijn huidige vorm. Vorig jaar verraste het Braziliaanse Corinthians Chelsea in de finale.

'MVV-coach Ruijs krijgt klappen van supporters'

MVV-trainer Tini Ruijs is na afloop van de verloren bekerwedstrijd tegen JVC Cuijk aangevallen door eigen fans. De supporters zouden na het laatste fluitsignaal naar de dug-out van MVV zijn gelopen en Ruijs enkele klappen hebben verkocht. Dat meldt de regionale omroep L1 woensdagavond.

Ook een Maastrichtse steward raakte gewond en werd per ambulance afgevoerd. Ruijs staat vanwege teleurstellende prestaties al enige tijd onder druk. MVV staat in de Jupiler League dertiende. Een nederlaag tegen een amateurclub zou voor de supporters de druppel zijn geweest die de emmer deed overlopen.

Ook vlaggen van de stad Cuijk en van JVC Cuijk zouden in brand zijn gestoken.

Porsche-experts ingevlogen voor onderzoek Walker

De politie van Los Angeles laat experts van Porsche overvliegen naar de Verenigde Staten. Onderzoekers hopen dat de medewerkers van de Duitse sportautofabrikant kunnen helpen bij het vaststellen van de oorzaak van de crash waarbij Paul Walker omkwam. De acteur was passagier in een Porsche die vorige maand tegen een lantaarnpaal en boom knalde en vervolgens vlam vatte.

De Amerikanen willen dat de Duitsers zich buigen over de banden, remmen, motor en carrosserie van de Carrera GT, weet de Amerikaanse entertainmentwebsite TMZ. Ook moeten zij helpen bij het bepalen van de snelheid van de wagen op het moment van het ongeluk. Walker overleed op 40-jarige leeftijd aan de verwondingen die hij opliep bij de klap en de daaropvolgende brand.

Laatste reviews en specials
review
Blu-ray: Good Boys
review
The Expanse seizoen 4
review
Tokyo Mirage Sessions #FE Encore
special
Wat de volgende Mario Kart kan leren van Mario Kart Tour
review
The Grudge
review
Charlie's Angels
©FOK.nl e.a.