FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 16 december 2013

PvdA-dissident tegen verhuurheffing wil nog niet wijken

Bij de PvdA-fractie in de Eerste Kamer is de kogel nog niet door de kerk over het woonakkoord en de verhuurdersheffing voor woningcorporaties. Er leven nog een aantal vragen. Dinsdag wordt daarover verder gesproken. De fractie wil er echter gezamenlijk uitkomen, zei PvdA-fractievoorzitter in de Eerste Kamer Marleen Barth maandagavond.

Volgens Barth heeft de fractie, die maandagavond bijeen was, een goed gesprek gehad. "We zijn nog niet toe aan het vellen van een oordeel", zei ze. Over de vragen die nog leven wordt dinsdag verder gepraat. Barth wilde verder geen mededelingen doen over de inhoudelijke discussie en over wat PvdA-senator Adri Duivesteijn heeft gezegd. "Dat is vertrouwelijk."

Eerder werd bekend dat Duivesteijn nog altijd zou dreigen tegen de verhuurdersheffing voor woningcorporaties, onderdeel van het woonakkoord, te stemmen. Om politieke problemen voor het kabinet te voorkomen zou de top van de PvdA druk uitoefenen op Duivesteijn, die maandagavond overigens aangaf niet het idee te hebben dat de druk op hem wordt opgevoerd.

Duivesteijn wilde maandagavond nog niet zeggen of hij dinsdag in de Eerste Kamer voor of tegen het woonakkoord gaat stemmen. "Ik kan niet zeggen wat ik ga stemmen als we nog met elkaar in gesprek zijn", zei hij in Nieuwsuur. Wat voor bezwaren Duivesteijn heeft, zal dinsdag in de Kamer blijken, gaf hij aan.

Duivesteijn, die in het voorjaar ook al kritisch was over de verhuurdersheffing, kan het verschil maken in de Eerste Kamer. Als hij voor stemt, wordt het plan aangenomen. Stemt hij tegen, dan is het van de baan. Daarmee is ook het woonakkoord van tafel dat het kabinet dit voorjaar sloot met D66, ChristenUnie en SGP.

Duivesteijn stelde dat hij bijvoorbeeld het woonbeleid en het pensioenakkoord niet op het spel zet. "Ik zet niets op het spel", aldus Duivesteijn. "We zijn inhoudelijk met elkaar in gesprek. Dat is volgens mij de taak van de Eerste Kamer."


Duivesteijn speelt met vuur (NOS)

Amsterdamse bijstandsblunder hersteld

De gemeente Amsterdam meldt dat de foutieve betalingen van de woonkostenbijdrage inmiddels zijn 'teruggedraaid' en dat een excuusbrief is gestuurd naar de gedupeerden. De stad laat een onderzoek instellen naar de blunder bij het overmaken.

Het onderzoek moet worden uitgevoerd door een externe partij, meldt een woordvoerder van wethouder van financiën Pieter Hilhorst (PvdA) maandag. Welke partij de kwestie gaat bekijken moet nog worden bepaald.

"Dit is een ernstige fout en daarom wordt er in het onderzoek ook diepgaand gekeken naar de interne regels en de systematiek van betalingen", licht de gemeente toe in een verklaring.

Amsterdam maakte donderdag door een 'foutje' veel te hoge woonkostenbijdrages over aan ruim negenduizend inwoners. Zij kregen bedragen van ruim zeventienduizend tot bijna 34 duizend euro op hun rekening bijgeschreven. In totaal maakte de gemeentelijke belastingdienst voor 188 miljoen euro aan bijdragen over, door een foutje met 'komma's en punten'.

Het terugdraaien van de betalingen wil echter niet zeggen dat de gemeente de overgemaakte miljoenen inmiddels terug heeft, aldus de zegsman. Eerst moet duidelijk worden hoeveel mensen hun veel te hoge bijdrage al hebben opgenomen of hebben overgemaakt naar een andere rekening. Deze Amsterdammers zullen inmiddels flink rood staan.

Minister Schippers reageert op brief student

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid heeft maandagavond gereageerd op een open brief van student Daniël de Rijke, die het systeem van zorgverzekeringen aan de kaak stelde. De Rijke is ex-kankerpatiënt en zegt dat hij door diverse zorgverzekeraars is afgewezen toen hij zich wilde aanmelden voor een aanvullende verzekering, omdat hij ook voor fysiotherapie verzekerd wil zijn. In de basisverzekering zijn de eerste 20 behandelingen niet gedekt.

Zijn wens heeft niets te maken met het feit dat hij vorig jaar kanker heeft gehad, schreef De Rijke aan Schippers. Hij is inmiddels genezen. Maar volgens hem houden verzekeraars er wel in negatieve zin rekening mee dat hij de ziekte heeft gehad. De Rijke wil een aanvullende verzekering voor fysiotherapie, omdat hij rugby speelt en dus het risico loopt geblesseerd te raken.

Schippers wijst erop dat er ook binnen de basisverzekering mogelijkheden zijn om fysiotherapie te krijgen, bijvoorbeeld na een ernstige sportblessure. De aandoening moet dan wel op een lijst staan waarvoor langdurige fysiotherapie is aangewezen.

Minister Schippers reageert op brief student
Minister Schippers reageert op brief student (Foto: ANP)

Distributeur Soof door het stof om 'Gouden Film'

Distributeur Independent Films moet flink door het stof na de onterechte toekenning van een Gouden Film voor de Nederlandse romkom Soof. De distributeur beweerde zaterdag, twee dagen na de première, al dat de honderdduizendste bezoeker was getrokken. De teller stond toen echter pas op 76.000, en ook maandagochtend was de honderdduizend nog niet gehaald. "We zijn te enthousiast geweest", luidt de simpele boodschap van Independent Films.

Zaterdagavond kregen Chantal Janzen en Dan Karaty, die in Soof zijn acteerdebuut maakt, in het programma Holland's Got Talent al de Gouden Film-trofee overhandigd. Diezelfde avond lekte echter al uit dat die onderscheiding nogal voorbarig was geweest, wat leidde tot heftige kritiek.

"Omdat Dan en Chantal live in de uitzending van zaterdag zaten, was het de bedoeling hun de award alvast uit te reiken met de boodschap dat de honderdduizendste bezoeker pas in het weekend zou komen", zegt een woordvoerder van Independent Films. "Gezien de zeer goede openingscijfers waren de verwachtingen dat de honderdduizendste bezoeker ergens in het eerste weekend zou vallen."

Independent Films benadrukt dat er nooit kwade opzet in het spel is geweest en betreurt de reacties van pers en publiek. Hoewel de bioscoopcijfers van afgelopen weekend nog worden verzameld, heeft de distributeur nog alle vertrouwen in de film. "Hij wordt deze week sowieso goud", aldus de woordvoerder.

Het komt overigens wel vaker voor dat een distributeur op de zaken vooruitloopt en een persbericht uitstuurt waarin staat dat een titel al goud is geworden voordat de film werkelijk de honderdduizend bezoekers heeft gehaald. Het verschil is dan echter beduidend kleiner dan 24.000, waardoor het risico op blunders minimaal is.

Met de 'Soof-rel' dringt zich eens temeer de vraag op of de onderscheiding van Gouden Film überhaupt nog waarde heeft. Steeds vaker weten films de voorheen zo magische grens van honderdduizend bezoekers te overschrijden, meestal al tijdens de eerste week of zelfs al na het openingsweekend. De bekendmaking wordt steeds vaker gezien als vooral een publiciteitsstunt.

Voor de meeste Nederlandse publieksfilms is de acht à negen ton die honderdduizend bezoekers opleveren lang niet genoeg om uit de kosten te komen. Ook een relatief goedkope publieksfilm heeft al gauw een budget van een miljoen, zeker met inbegrip van promotiekosten. Daarbij komt dat ongeveer de helft van de opbrengst naar de bioscoopexploitant en aanverwante bedrijven gaat. Voor echt grote producties is een publiek van minstens driehonderdduizend bezoekers vereist.

De eerstvolgende onderscheiding na een Gouden Film is de Platina Film, voor vierhonderdduizend bezoekers. Die wordt al een stuk zeldzamer uitgereikt, meestal maar een keer of drie per jaar. De Diamanten Film, voor een miljoen bezoekers, wordt slechts eens in de paar jaar uitgereikt. De laatste twee waren New Kids Turbo en Gooische Vrouwen, allebei uit 2011.

Soof, met Lies Visschedijk en Fedja van Huêt in de hoofdrollen, draait nog volop in de Nederlandse bioscopen.


Distributeur Soof door het stof om 'Gouden Film' (Foto: Novum)

Portugees met 850.000 euro in bagage opgepakt

Bij een Portugees is vrijdag op Schiphol 850.000 euro aangetroffen. Het geld zat verstopt in aktetassen waarvan de dichtgenaaide zijwanden waren gevuld met biljetten van vijfhonderd euro. De douane ontdekte het geld toen koffers van een uitgaande vlucht naar China werden gecontroleerd.

De man is aangehouden op verdenking van witwassen. Hij had moeten melden dat hij zo veel geld bij zich had. Als een reiziger de Europese Unie binnenkomt of verlaat met tienduizend euro of meer aan contanten, dan moet daarvan aangifte worden gedaan. Doel hiervan is onder meer witwassen of het financieren van terroristische activiteiten tegen te gaan.

[Seria A] Milan en Roma gelijk bij rentree Totti

AC Milan en AS Roma hebben maandag de punten gedeeld in de Serie A. In San Siro in Milaan werd het 2-2. Roma nam twee keer een voorsprong. Bij de eerste van Mattia Destro gaf Kevin Strootman een voorzet, de tweede scoorde hij zelf vanaf de strafschopstip. Cristian Zapata en Sulley Muntari tekenden respectievelijk voor de 1-1 en de 2-2.

Goed nieuws voor Roma was de rentree van de 37-jarige Francesco Totti. De aanvaller, die al zijn hele loopbaan bij Roma speelt, viel halverwege de tweede helft in. Hij had sinds half oktober met een blessure aan de kant gestaan.

In de stand in Italië staat Roma nog altijd tweede op vijf punten van koploper Juventus. Roma won de eerste tien duels, maar speelde vervolgens vijf van de volgende zes wedstrijden gelijk. De Giallorossi zijn nog altijd wel ongeslagen. Milan, dat afgelopen week Ajax uit de Champions League knikkerde, staat met negentien punten tiende.

Wilders en Van Ojik bekritiseerden Kamervoorzitter

PVV-leider Geert Wilders is een van de acht fractievoorzitters die in de Volkskrant van afgelopen zaterdag anoniem klaagden over voorzitter van de Tweede Kamer Anouchka van Miltenburg (VVD). Wilders erkende dat maandag in EenVandaag. GroenLinks-leider Bram van Ojik zei maandagavond in Nieuwsuur eveneens met de Volkskrant te hebben gesproken.

De PVV-voorman gaf aan dat het volgens hem laf was anoniem kritiek te spuien. "Ik heb dat ook eerder openbaar gedaan", tekende hij echter aan. Van Ojik laat een soortgelijk geluid horen. Hij zegt tegenover de Volkskrant hetzelfde te hebben gezegd als wat hij eerder publiekelijk heeft aangegeven.

Onduidelijk is welke fractievoorzitters nog meer over Van Miltenburg hebben geklaagd. SGP-voorman Kees van der Staaij gaf aan niet te zijn benaderd. Arie Slob (ChristenUnie) stelt te hebben aangegeven dat hij de voorzitter niet via de krant wilde beoordelen. CDA-leider Sybrand van Haersma Buma zei niet met de Volkskrant te hebben gesproken. SP-leider Emile Roemer stelde eerder dat een functioneringsgesprek volgens hem niet via de krant hoort te worden gevoerd. "En al helemaal niet anoniem."

De Volkskrant concludeerde zaterdag na een rondgang dat acht fractievoorzitters in de Tweede Kamer geen vertrouwen meer hebben in Van Miltenburg. De vorige Kamervoorzitter, Gerdi Verbeet (PvdA), had ook een moeilijke start, maar zij herstelde zich volgens de krant. Bij Van Miltenburg zou van vooruitgang geen sprake zijn.

De reeks incidenten zou wekelijks worden aangevuld. Het bekendste voorval dateert van voor de zomer, toen Van Miltenburg huilend de Kamer uitliep omdat CDA-leider Van Haersma Buma haar 'sturend optreden' had verweten.

Van Ojik vindt dat Van Miltenburg mag blijven. "Ik hoor zeker niet bij de mensen die vinden dat ze moet opstappen. Dat is onzin. Het kan vast wat beter op een aantal punten."

Oud-Kamervoorzitter Frans Weisglas (VVD) zei zaterdag dat als hij zoiets zelf als Kamervoorzitter had meegemaakt, hij alle fractievoorzitters om tafel had gevraagd om uit hun mond te horen wat voor kritiek zij hebben. Een uitnodiging van de Kamervoorzitter om te komen praten over de kwestie, heeft Van Ojik nog niet gehad, zei hij maandag.

Gouden Xbox One te koop

Het luxueuze Londense warenhuis Harrods heeft wel iets heel speciaals op de markt gezet: een in 24-karaats goud omhulde Xbox One. De winkel verkoopt normaal gesproken meubilair, kleding en keukengerei, maar heeft nu ook besloten om een stapje in de gamingmarkt te wagen.

Harrods produceert een gelimiteerde oplage van de console, dus als je als een van de weinigen dit subliem stukje bling wil bezitten zul je linea recta naar Londen moeten vliegen, om aldaar £6000 af te tikken. Dat is omgerekend ruim 7100 keiharde euromunten, een schijntje dus voor een beetje pooier of drugsdealer.

Ondergetekende zou het overigens niet erg vinden om de gouden console binnenkort onder de kerstboom te vinden...

€€€€€€€€

[JL] Koploper Dordrecht onderuit bij Jong PSV

Koploper FC Dordrecht is maandag tegen Jong PSV de boot in gegaan in de Jupiler League. De Zuid-Hollanders liepen in een vrijwel leeg Philips Stadion tegen een 3-0 nederlaag aan. Florian Jozefzoon scoorde tweemaal voor Jong PSV. Clint Leemans was tussendoor verantwoordelijk voor de tweede treffer van de thuisclub.

De voorsprong van Dordrecht, dat 43 punten heeft, op naaste belager Willem II is nu nog drie punten. Sparta Rotterdam is derde met 38 punten, FC Eindhoven is met 37 punten vierde. Jong PSV heeft dertig punten en staat daarmee achtste.

Jong Ajax won op bezoek bij Jong FC Twente met 1-0. Lesley de Sa werd in Enschede de matchwinnaar door een benutte penalty in de 67e minuut. Jong Ajax blijft ondanks de zege achttiende, maar komt wel in punten gelijk met nummer zeventien Telstar. Jong Twente zakt met 26 punten van veertiende naar de vijftiende stek.

Van der Weijden irritantste BN'er in een reclame

Maarten van der Weijden was dit jaar de irritantste bekende Nederlander in een reclame. De oud-zwemmer kreeg voor zijn optreden in een commercial voor zorgverzekeraar Menzis de Loden Leeuw. De uitreiking van de 'prijs' was maandagavond te zien in consumentenprogramma Radar.

"Hulde aan alle Nederlanders die op mij gestemd hebben", reageerde Van der Weijden op de winst. "Feedback geeft je de mogelijkheid om jezelf te ontwikkelen en jezelf te verbeteren."

De olympisch kampioen ontving 25 procent van de stemmen. Daarmee bleef hij Sylvie Meis met haar reclamespot voor lingerieketen Hunkemöller met slechts twee procent voor. De derde plek was voor Ali B die zijn goede idee doorbelt aan de bazen van T-mobile, met 20,3 procent van de stemmen. Bram Moszkowicz en Ronald Koeman waren volgens de stemmers het minst ergerlijk.

De Loden Leeuw voor irritantste commercial van 2013 ging naar Bonprix. De reclame van de webwinkel, waarin twee vrouwen vernielingen aanrichten, ontving bijna 25 procent van de stemmen.


En dan ook nog Nordic walking aanprijzen... Tsss...

Webber: "Vettel en Alonso beter dan Hamilton"

Oud-Formule 1-coureur Mark Webber heeft zich uitgelaten over de sport waarin hij jarenlang actief is geweest. De LMP1-rijder van Porsche vindt dat Lewis Hamilton niet het niveau heeft van zijn oud-teamgenoot Sebastian Vettel of van Fernando Alonso.

Webber sprak met de BBC. "Op zondagen heb je aan Fernando de handen vol, daar is geen twijfel over mogelijk. Over één ronde kan hij niet aan Seb tippen, maar op zondagen ligt hun niveau erg dicht bij elkaar. Lewis is goed, maar waarschijnlijk niet zo veel een machine als die twee zijn. Bij Vettel en Alonso kun je letterlijk de startknop indrukken, waarna ze als de brandweer gaan."

Webber denkt dat Vettel, ondanks alle reglemenstwijzigingen, voor zijn vijfde titel op rij kan gaan. "Volgend jaar zijn de motoren belangrijker dan de aerodynamica, iets wat een aantal coureurs goed uit zal komen. De coureur heeft echter ook nog genoeg in te brengen, vooral vanwege het gebruik van de hersenen op het gebied van temporijden, met situaties omgaan en vanwege alle technologie die de auto's zullen hebben. Dat past in het straatje van Sebastian."

Van Gaal: "Zij zijn gefascineerd door mijn visie"

Volgens Louis van Gaal is zijn filosofie zijn grootste goed. Naar eigen zeggen speelde zijn voetbalfilosofie een belangrijke rol in de carrières van enkele topspelers.

De 62-jarige Amsterdammer maakt er geen geheim van dat hij zichzelf een belangrijke schakel vindt in de successen die FC Barcelona en Bayern München de voorbije jaren boekten. Volgens Van Gaal bracht zijn kijk op voetbal beide clubs een stap verder.

Gevraagd naar de eigenschap waarmee Van Gaal zich onderscheidt van andere trainers, schuift hij zijn filosofie naar voren. "Want daarmee verbind ik mijn spelers met mijn trainingsmethode", legt de bondscoach van Oranje uit op de officiële website van de FIFA.

"In mijn loopbaan heb ik veel spelers onder mijn hoede gehad die gefascineerd waren door mijn visie", stelt Van Gaal. "Zij vinden het mooi om onderdeel van uit te maken, want het is een aanvallende, tactische en technische visie. Op die manier kunnen ze hun kwaliteiten optimaal tonen."

Tijdens zijn rijke loopbaan haalde Van Gaal grote successen met achtereenvolgens Ajax, FC Barcelona, AZ en Bayern München. Gedurende die periodes liet hij bovendien grote talenten als Andrés Iniesta, Xavi, Thomas Müller en David Alaba debuteren.

De verrichtingen van zijn oogappels houdt hij nog altijd nauwlettend in de gaten, zo bekent hij. "Natuurlijk. Wanneer ik Barcelona of Bayern met vier van mijn spelers bezig zie, maakt dat me gelukkig en trots." Met name de ontwikkeling van Alaba en Schweinsteiger is volgens Van Gaal aan hem te danken. Hij was namelijk degene die beide spelers introduceerde op nieuwe posities, respectievelijk linksback en centrale middenvelder.

Ook Pep Guardiola ging ooit bij Van Gaal in de leer. "Toen ik bij Barcelona begon, was Guardiola 27 jaar oud", verhaalt de ervaren keuzeheer. "Normaal gesproken wordt in Spanje de oudste speler tot aanvoerder benoemd. Maar ik wilde hem verantwoordelijkheid geven, zodat hij mijn filosofie kon vertalen. Ik zei 'Pep, jij moet mijn aanvoerder zijn.' En hij zei 'Nee, nee.' Toen vertelde ik hem dat ik degene ben die de aanvoerder kiest. Zo is het gegaan. En kijk eens waar hij nu staat."

Studenten Egypte slaags met politie

Tientallen Egyptische studenten zijn maandag slaags geraakt met veiligheidstroepen bij de Ain Shams-universiteit in het oosten van Caïro. Agenten zetten traangas in en voorkwamen dat de studenten optrokken naar het nabijgelegen ministerie van defensie. De studenten op hun beurt gooiden met stenen of richtten barricades op met vuilnisbakken en metalen staven.

Volgens een bron bij de politie werden in totaal 25 studenten opgepakt omdat ze het verkeer blokkeerden. Een van hen zou munitie en een busje traangas bij zich hebben gehad. Op steeds meer universiteiten in Caïro breken protesten uit. Veel studenten zijn aanhangers van de afgezette president Mohammed Morsi en eisen dat hij terugkeert als president. Geregeld lopen de demonstraties uit op geweld. Met name de universiteiten Al-Azhar en de prestigieuze Universiteit van Caïro zijn protesthaarden.

Vitali Klitschko stopt met boksen

Wereldkampioen boksen Vitali Klitschko richt zich volledig op de politiek. De Oekraïner geeft zijn wereldtitel zwaargewicht bij boksbond WBC op, maakte hij maandag bekend. Hij gaf aan niet te verwachten ooit nog in de ring te stappen. De WBC besloot hem tot emeritus-kampioen te benoemen. Als hij zich ooit bedenkt kan hij daardoor de nieuwe wereldkampioen direct uitdagen.

Klitschko is al parlementariër in Oekraïne en voorzitter van de oppositiepartij Udar, wat stoot betekent. Hij maakte al eerder bekend zich kandidaat te stellen voor het presidentschap in zijn land in 2015.

Oekraïne is al weken in de ban van massale protesten tegen de huidige president Viktor Yanukovich. Die besloot de banden met Rusland aan te halen in plaats van die met de Europese Unie. De 42-jarige Klitschko heeft actief meegedaan aan die protesten.

Klitschko, die al sinds september 2012 niet meer in de ring stond, haalde in zijn carrière 45 overwinningen en verloor slechts twee maal. 41 keer sloeg hij zijn tegenstander knock-out. De WBC bepaalt binnenkort welke twee boksers om de vacante wereldtitel mogen vechten.

Snowden krijgt geen amnestie

De Amerikaanse autoriteiten hebben maandag tegengesproken dat klokkenluider Edward Snowden niet zou worden vervolgd wegens het lekken van geheimen. "Snowden wordt beschuldigd van strafbare feiten en zal zich daarvoor in een proces moeten verantwoorden", beklemtoonde maandag de woordvoerder in het Witte Huis van de geheime dienst NSA (National Security Agency).

Hij weersprak daarmee de suggestie van een andere medewerker van de NSA, Richard Ledgett, dat de NSA een deal zou willen sluiten met de voortvluchtige en naar Rusland uitgeweken Snowden. Die zou volgens Ledgett amnestie kunnen krijgen als hij zijn mond verder houdt over de schat aan informatie die hij eerder als ingehuurd systeembeheerder bij de NSA had aangetroffen en meegenomen. Vooral de kolossale omvang van de Amerikaanse spionagepraktijken gericht op moderne communicatiemiddelen schokte binnen- en buitenland.

Pussy Riot-lid niet terug naar strafkamp

Pussy Riot-lid Nadezjda Tolokonnikova hoeft niet terug naar het strafkamp waar ze eerder werd vastgehouden. De 24-jarige Tolokonnikova zit sinds enige tijd in een gevangenisziekenhuis en mag daar haar straf uitzitten. Dat heeft een woordvoerster van het Russische ministerie van justitie maandag gezegd tegen persbureau Interfax.

Tolokonnikova neemt volgens de woordvoerster deel aan het vrijetijdsprogramma van de gevangeniskliniek. "Nadezdja Tolokonnikova speelt toneel, zingt en danst."

Het Pussy Riot-lid zit een gevangenisstraf uit voor een protest tegen president Vladimir Poetin. In september ging ze in hongerstaking uit protest tegen haar leefomstandigheden in de gevangenis en kwam ze in het ziekenhuis terecht.

'EU onderzoekt staatssteun Real en BarÁa'

De Europese Commissie stelt een onderzoek in naar illegale staatssteun aan onder meer Real Madrid en FC Barcelona. Dat heeft de Spaanse minister van buitenlandse zaken Jose Manuel Garcia-Margello maandag gezegd. Garcia-Margello kondigde aan dat de Spaanse overheid 'tot het einde zal strijden om de Spaanse clubs te verdedigen'.

Real en Barça horen bij een reeks voetbalclubs die belastingvoordelen zouden hebben gekregen of ondoorzichtige gronddeals hebben gesloten. Ook de Baskische clubs Osasuna en Athletic Bilbao en Hercules Alicante en Elche zijn onderwerp van het onderzoek. Voetbalclub Valencia wordt onderzocht vanwege leningen waarvoor de provincie Valencia garant stond.

Eventuele sancties tegen Spaanse clubs kunnen grote gevolgen hebben. Een groot aantal zit al diep in de schulden.

'Verzameldrift NSA in strijd met grondwet'

Het verzamelen van telefoongegevens door de Amerikaanse geheime dienst NSA is in strijd met het grondwettelijke verbod op onredelijke doorzoekingen. Dat heeft de Amerikaanse rechter Richard Leon maandag bepaald. Vermoedelijk gaat de Amerikaanse regering in beroep tegen de uitspraak.

De zaak is aangespannen door Larry Klayman en Charles Strange. Volgens de rechter wegen de privacybelangen van Klayman en Strange zwaarder dan het belang dat de overheid heeft bij het verzamelen van de telefoongegevens. Dat betekent dat het massaal aftappen van telefoongegevens in strijd is met het vierde amendement van de Amerikaanse grondwet, dat onredelijke doorzoekingen verbiedt.

Dat de NSA telefoongegevens verzameld werd onthuld door klokkenluider Edward Snowden. De kwestie heeft geleid tot een verhit debat over burgerlijke vrijheden.

Battlefield 4-patch lost geluidsprobleem op

DICE heeft vanochtend een kleine patch uitgebracht voor Battlefield 4 die een aantal bugs moet oplossen. Zo ook de bug waarbij het geluid blijft hangen en de game crasht, een bug die velen treft.

Naast deze patch is er ook een serverpatch uitgekomen, lees beide patchnotes hieronder.

Serverpatch:

-Fix for some of the more common server crashes 
-Overall performance enhancements 
-UCAV ammo replenish time was set from 20 to 90 seconds 
-Round time limit intervals were added for the different server types

Gamerspatch:

-Fix for a crash that would cause the game to stall, resulting in a sound loop. This should eliminate most of the problems relating to this.
-Fix for the SUAV (introduced in the China Rising expansion pack) not exploding when hitting enemy soldiers. While these indeed should be deadly, they were never designed for “roadkilling” opponents.
-Fixed one of the issues related to the so-called “Netcode” (see below for details).
-Fix for an issue where 4x the damage from a vehicle's minigun would be applied to the chest when a player had the Defense specialization equipped.
-Fix for player tags not always showing when needed to, resulting in players shooting team members.
-Fix for graphical flickering appearing on terrain.
-Fixed the instance where players suddenly would transition into Spectator Mode while playing the Defuse game mode. \
-Fix for a Defuse bug where none of the teams would win a round by letting the timer run out.
-Fix for players getting stuck in the revive screen after being killed.
-Fix for players getting stuck in the kill camera after being revived.
-Fix for the game mode specific ribbons being counted twice in the multiplayer progression.
-Made NVidia 331.82 or later driver versions mandatory for all players.
-Disabled DirectX 11.1 on NVidia cards that have outdated drivers.
-Fixed driver version not being properly detected on NVidia Optimus systems.
-Fixed a minor crash that could occur when bringing up the scoreboard. 

Verbetering aan de netcode:
We’ve addressed the so-called “Kill trading”. This refers to when two players fire at each other and, seemingly, both die at the same time. The time window where a bullet could cause damage from an already dead player is now calculated as intended, decreasing the timeframe when players with high latency could get a kill, even though they should be dead according to the server.

Amsterdam kandidaat voor vier duels EK 2020

Amsterdam wordt door de KNVB kandidaat gesteld om vier wedstrijden van het EK voetbal in 2020 te organiseren. Het gaat om drie poulewedstrijden en een wedstrijd in de achtste finales. Het EK van 2020 wordt in dertien landen gespeeld. De voetbalbond wil ook het EK voor vrouwen in 2017 binnenhalen. Voor het toernooi van dit jaar was Nederland ook al kandidaat, maar dat ging naar Zweden.

De kandidaatstelling voor beide toernooien werd maandag bij de algemene vergadering betaald voetbal besloten. Een verzoek van de clubs uit de Eredivisie om een ethische commissie in te stellen, werd afgewezen. De tuchtcommissie kan die taken afhandelen.

Aanklacht om stoute tweets naar feministe

Twee Britten worden aangeklaagd voor het versturen van een stroom beledigende tweets naar Caroline Criado-Perez, een feministische activiste. Dat heeft de politie bekendgemaakt. De stroom tweets bracht een nationaal debat op gang over de grenzen van de vrijheid van meningsuiting en leidde ertoe dat Twitter wereldwijd de afhandeling van aanstootgevende tweets aanpaste.

De 23-jarige Isabella Sorley en de 25-jarige John Nimmo, beiden uit het noorden van Engeland, worden aangeklaagd voor het 'oneigenlijk gebruik van een communicatienetwerk'. Twee andere verdachten worden niet aangeklaagd en naar een vijfde loopt nog een onderzoek.

Criado-Perez was een van de vrouwen die eerder dit jaar aan de bel trok over beledigende, seksueel getinte berichten aan haar adres. Twitter besloot het daarop eenvoudiger te maken om dergelijke tweets te melden.

Verboden huisdier hoeft niet te worden afgestaan

Mensen met huisdieren die vanaf 1 juli zijn verboden, hoeven hun dier niet kwijt te raken. Wie dergelijke dieren al had voordat de nieuwe regels ingaan, kunnen ze gewoon houden, schrijft staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma (PvdA) maandag aan de Tweede Kamer.

De dieren mogen ook worden doorverkocht of worden afgestaan. Het fokken met deze dieren is niet meer toegestaan.

Op 1 juli moeten nieuwe regels voor het houden van dieren door particulieren ingaan. Op een lijst staan welke dieren wel, en welke niet mogen worden gehouden. Onder meer de woestijnspringmuis, bergkangoeroe en steppezebra mogen volgens de lijst niet meer door particulieren gehouden worden. Een argument om dieren op de lijst te zetten kan zijn dat ze niet geschikt zijn om te domesticeren.

Barbie terug met vijfde realityserie

Barbie en haar man Michael keren terug op televisie. RTL maakt een vijfde realityserie rond de avonturen van het echtpaar, maakte RTL Boulevard maandagavond bekend. Over de inhoud van de nieuwe reeks is nog niets bekend.

Barbie, oftewel Samantha de Jong, werd bekend dankzij Oh Oh Cherso. Haar populariteit in het programma over feestende jongeren was zo groot dat ze haar eigen serie kreeg, Barbie's Bruiloft over de voorbereiding op haar huwelijk. Barbie's Baby en Huisje, Boompje, Barbie volgden.

De vierde reeks getiteld Samantha en Michael Willen Rust in de Tent! was afgelopen najaar nog te zien op RTL 5.

Iran protesteert bij Kerry tegen sancties

In een telefoongesprek met de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry heeft Iran geprotesteerd tegen het uitbreiden van de Amerikaanse sancties tegen het land. Volgens het Iraanse persbureau IRNA belde Kerry met zijn Iraanse ambtgenoot Javad Zarif om de overeenkomst met betrekking tot het Iraanse atoomprogramma te bespreken. Wanneer het gesprek plaatshad is niet bekendgemaakt.

Het Witte Huis heeft eerder gezegd dat het uitbreiden van de economische sancties tegen Iran niet in strijd is met de overeenkomst die eerder in Genève werd gesloten. De uitbreiding van de strafmaatregelen is volgens Washington gebaseerd op bestaande sancties en nieuwe sancties zijn niet aan de orde.

Minecraft overmorgen naar PS3

Mojang heeft vandaag bekendgemaakt dat de PS3-versie van Minecraft overmorgen zal uitkomen op de PS3 in Europa. De PS4- en PS Vita-versie zijn nog in ontwikkeling en worden ergens volgend jaar verwacht.

De PS3-versie zal alle content bevatten die de andere console-versies ook hebben en ze zullen vanaf nu dus ook gelijk ontwikkeld worden. Of de Crossplay-feature geïmplementeerd wordt is nog niet zeker maar er zal wel DLC voor het spel uitkomen in de vorm van skins en texture-packs. PlayStation specifieke content is nog niet zeker. Bekijk een trailer hieronder.

Handbalsters stranden in achtste finale WK

De Nederlandse handbalsters zijn in de achtste finale van het WK in Servië uitgeschakeld. Brazilië was maandag met 29-23 te sterk. Nederland was in de poulefase na drie nederlagen en twee zeges vierde geworden in poule A. Brazilië had poule B ongeslagen gewonnen.

In de eerste helft gingen Nederland en Brazilië lang gelijk op. Vanaf 12-11 sloegen de Braziliaanse vrouwen echter een gaatje. Bij rust was het 16-14, in de tweede ehleft groeide de achterstand naar vier punten. Oranje kwam nog terug tot 25-22, maar scoorde vervolgens nog maar een keer tegen vier Braziliaanse treffers.

Lois Abbingh werd met zeven doelpunten topscorer bij Nederland, terwijl Cornelia Groot zes keer raak schoot. Ana Rodrigues was aan Braziliaaanse kant zeven keer trefzeker.

VN-onderzoek naar wreedheden CAR

De Verenigde Staten gaan een commissie oprichten die onderzoek moet doen naar mogelijke wreedheden die begaan zijn in de Centraal-Afrikaanse Republiek. Dat heeft secretaris-generaal Ban Ki-moon maandag gezegd. De VN-chef maakt zich grote zorgen over het 'dreigende gevaar van massale wreedheden' nu het land het afgelopen jaar is afgegleden in chaos.

In maart wierpen rebellen de regering omver. De gehele bevolking van de CAR, 4,6 miljoen zielen, heeft te lijden onder chaos. De VN hebben besloten de humanitaire hulpverlening in het land op te voeren en hebben waarnemers gestuurd die de mensenrechtensituatie in het land in de gaten moeten houden.

Afrikaanse en Franse militairen maken volgens Ban al het verschil, maar 'we moeten meer doen om deze test van de wereldwijde solidariteit te doorstaan'.

Ook tweede Hobbit-film gooit hoge ogen

The Hobbit: The Desolation of Smaug heeft qua opbrengst het beste Nederlandse openingsweekend van het jaar beleefd. De tweede film in de Hobbit-trilogie van Peter Jackson haalde ruim 1,76 miljoen euro op. De film verscheen woensdag in de Nederlandse bioscopen en had toen al de beste première van het jaar met bijna 452 duizend euro. Dat laat filmmaatschappij Warner Bros maandagmiddag weten.

Op de tweede plaats staat nu Iron Man 3. De superheldenfilm verscheen eind mei en haalde toen ruim 1,1 miljoen euro op. Net als de Hobbit-films verscheen ook Iron Man 3 in 3D. Kaartjes voor 3D-voorstellingen zijn doorgaans een paar euro duurder dan voor 'reguliere' voorstellingen in 2D. Hierdoor wordt de totale opbrengst flink opgekrikt.

Voor dit jaar staan geen andere enorme films meer gepland. Het mag dus worden aangenomen dat het record van de Hobbit-film de drie resterende weken van 2013 overleeft.

Het resultaat van de tweede Hobbit-film is vrijwel identiek aan dat van de eerste, An Unexpected Journey, die vrijwel precies een jaar geleden verscheen. Die film bracht in Nederland in het openingsweekend ruim 1,78 miljoen euro op.

De drie Hobbit-films kostten tot nu toe ruim een half miljard dollar en nog altijd is de laatste opname niet gemaakt. Ook wordt nog naarstig gewerkt aan de enorme hoeveelheid visuele effecten in het derde deel, There and Back Again, dat eind volgend jaar verschijnt. Jackson hoeft zich vooralsnog geen zorgen te maken, want An Unexpected Journey bracht wereldwijd al meer dan een miljard dollar op.

In The Desolation of Smaug komt het gezelschap bestaande uit de Hobbit Bilbo Baggins, de dertien dwergen en de tovenaar Gandalf na lange omzwervingen aan bij de Lonely Mountain, het voormalige dwergenrijk Erebor, waar nu de helse draak Smaug huist. Bilbo moet de befaamde Arkenstone onder de neus van Smaug wegkapen zodat dwergenleider Thorin Oakenshield het rijk van zijn voorvaderen op het beest kan heroveren.

The Hobbit: The Desolation of Smaug, met onder anderen Martin Freeman, Ian McKellen, Orlando Bloom en Richard Armitage, draait momenteel in 220 Nederlandse bioscoopzalen. Veel daarvan vertonen de film in 3D, en sommigen zelfs in de verhoogde frame rate van 48 in plaats van 24 beeldjes per seconde.


Ook tweede Hobbit-film gooit hoge ogen (Foto: Novum)

Wilders klaagde over Kamervoorzitter

PVV-leider Geert Wilders is een van de fractievoorzitters die in de Volkskrant van zaterdag heeft geklaagd over de voorzitter van de Tweede Kamer, Anouchka van Miltenburg. Dat erkende hij maandagavond tijdens EenVandaag. "Dat hadden we niet anoniem moeten doen, dat was laf", zei Wilders.

Zeker acht anonieme fractieleiders zeiden tegen de krant dat ze in hun maag zaten met Van Miltenburg. Een van hen noemde de toestand rond de Kamervoorzitter een 'lijdensproces' en 'een zichzelf versterkend probleem'.

Publiek vindt Geert Wilders politicus van het jaar

PVV-leider Geert Wilders is door het opiniepanel van het tv-programma EenVandaag verkozen tot politicus van het jaar. Hij kreeg zestien procent van de ruim 35.000 stemmen.

De PVV-leider wordt gewaardeerd omdat hij duidelijke taal spreekt, goed luistert naar de mensen in het land en een goede vertegenwoordiger is van zijn achterban. "Dit is de prijs van de gewone mensen in het land", reageerde Wilders maandagavond in de uitzending. "Dat is het kostbaarste wat ik kan krijgen. Een kroon op een geweldig jaar."

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) werd tweede, gevolgd door D66-leider Alexander Pechtold. Het jongerenpanel van het programma verkoos hem vorige week nog wel tot politicus van het jaar. SP-leider Emile Roemer werd vierde. Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) eindigde op de vijfde plek.

Het opiniepanel koos vorig jaar voor PvdA-leider Diederik Samsom. Hij staat nu op de zestiende plek met een procent van de stemmen. De verkiezing werd dit jaar voor de tiende keer gehouden.

Assassin Creed IV Freedom Cry-launchtrailer

De nieuwe DLC-pack voor Assassin Creed 4 voegt dit keer negen nieuwe missies toe voor diegene die nog niet genoeg hebben gekregen van piraatje spelen. Dit keer speel je met Adewale, een oude bekende van Edward Kenway. Uiteraard krijg je bij dit pakket nieuwe wapens, boten en skins voor de multiplayer.

Assassin Creed 4 Freedom Cry is te koop vana 17 december voor Xbox 360, Xbox One en pc. De volgende dag is hij te downloaden voor PlayStation 3 en PlayStation 4 en Wii U.

Alleen

Het leven is wel mooi en ook wel lelijk. Daarom is het belangrijk om al die zaken die het leven mooi maken zo dicht mogelijk tegen je aan te drukken en alles wat het leven lelijk maakt zo hard mogelijk van je af te trappen. Leven wordt wel een kunst genoemd en dat is terecht, denk ik. Het vergt nogal wat oefening en menigeen heeft het na tientallen jaren nog steeds niet onder de knie.

Amnesty erft zeven ton

Amnesty International Nederland heeft zevenhonderdduizend euro ontvangen uit twee erfenissen. Vorige maand bleek dat de mensenrechtenorganisatie wegens dalende inkomsten dertig werknemers moet ontslaan. Vlak na dit bericht kreeg Amnesty het geld bijgeschreven.

De timing is volgens een Amnesty-woordvoerder puur toeval en heeft niets te maken met de bezuinigingen. "Het gebeurt wel vaker dat wij geld ontvangen uit erfenissen, maar daar kun je geen rekening mee houden. Het is volstrekt onvoorspelbaar. Zoiets komt maar eens in de twee jaar voor."

De organisatie is blij dat het tekort van 2,65 miljoen euro iets kan worden verzacht. "We gaan dit geld puur gebruiken om het gat te dichten. Het is niet zo dat we nu ineens banen kunnen behouden", aldus de zegsvrouw.

Het gaat om nalatenschappen van twee en vijf ton. Het half miljoen komt van een overledene zonder familie die een deel van zijn vermogen aan Amnesty heeft nagelaten. Over de erfenis van twee ton valt niet veel te zeggen. "Maar vaak gaat het wel om mensen die geen familie meer hebben als ze ons dit soort bedragen nalaten."

Het bericht dat een op de drie medewerkers een andere baan moet zoeken heeft overigens ook geleid tot donaties van levende mensen. "We hebben veel positieve reacties en steunbetuigingen ontvangen", zegt de woordvoerder. "Maar een grote sponsor die ons met een flink geldbedrag wil steunen om het tekort terug te dringen, is helaas nog niet opgestaan."

P.C. Hooftprijs naar Willem Jan Otten

Willem Jan Otten krijgt de P.C. Hooftprijs. Dat heeft het bestuur van de Stichting P.C. Hooftprijs voor Letterkunde maandag bekendgemaakt. Otten krijgt de prijs voor zijn gehele oeuvre. "Willem Jan Otten kan worden gezien als een essayist pur sang", aldus het juryrapport.

Otten wint met de prijs zestigduizend euro. "Hij is origineel en persoonlijk in de keuzen van zijn onderwerpen. Als lezer merk je hoe hij al schrijvend op zoek is naar een ook voor hem nog onbekende uitkomst van zijn denken", staat te lezen in het rapport.

De 62-jarige Otten is behalve als essayist ook bekend als dichter, toneelschrijver en criticus. Hij was van 1989 tot 1996 redacteur van het literair tijdschrift Tirade. Hij debuteerde in 1973 als dichter met de bundel Een Zwaluw Vol Zaagsel, en was als toneel- en muziekcriticus verbonden aan Vrij Nederland.

Vorig jaar ging de P.C. Hooftprijs voor verhalend proza naar A.F.Th van der Heijden. Eerdere winnaars in de categorie essay waren H.J.A. Hofland, Abram de Swaan en Frédéric Bastet.

De jury wordt dit jaar voorgezeten door socioloog Paul Schnabel en bestaat uit filosofe Désanne van Brederode, Vrij Nederland-redacteur Elma Drayer, wetenschapper Annet Mooij en journalist Jeroen van Kan. Otten neemt de prijs op 22 mei in ontvangst in het Letterkundig Museum in Den Haag.

Kleiner goed doel haalt minder op bij collecte

Kleinere goededoelenorganisaties hebben vorig jaar 4,3 procent minder opgehaald via eigen fondsenwerving zoals collectes en donaties. In zijn geheel groeien de inkomsten uit eigen fondsenwerving voor goede doelen met 0,7 procent nauwelijks meer, meldt het Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF) maandag.

De afgelopen tien jaar stegen de baten uit collecten, nalatenschappen, giften, schenkingen, donaties, contributies en eigen loterijen nog met gemiddeld vier procent. Instellingen die meer dan tweeënhalf miljoen euro inzamelden, lieten in 2012 nog wel een lichte stijging van 1,1 procent zien ten opzichte van het jaar daarvoor. De inkomsten uit subsidies, gezamenlijke acties en beleggingsopbrengsten stegen met 4,5 procent, tegenover 4,7 procent de afgelopen tien jaar.

Per huishouden werd vorig jaar tweehonderd euro gedoneerd aan de landelijk bekende goede doelen. Nederlanders behoren daarmee tot de gulste gevers aan goede doelen.

Het CBF registreerde over vorig jaar 1,423 miljard euro aan baten uit eigen fondsenwerving en 2,352 miljard euro aan overige baten als subsidies. In totaal kwam 3,775 miljard euro beschikbaar, waarvan 3,272 miljard euro volgens het CBF werd besteed aan de doelstellingen.

Veel moslims dood bij dubbele bomaanslag Irak

Bij een dubbele aanslag met bomauto's ten zuiden van de Iraakse hoofdstad Bagdad zijn maandag 23 sjiitische pelgrims om het leven gekomen. Dat heeft de politie gezegd.

De aanval had plaats in Al-Rasheed, een voorstad van Bagdad. De bomauto's werd tot ontploffing gebracht toen een groep pelgrims passeerde. De pelgrims waren op weg naar de heilige stad Karbala. Naast de 23 doden, raakten minstens 55 mensen gewond.

Kroaat ¶imunic tien duels geschorst, mist WK

Kroatisch international Josip Šimunić is door de FIFA voor tien duels geschorst vanwege discriminatie. De 35-jarige verdediger mist daardoor het WK en een flink deel van de kwalificatiereeks voor het EK van 2016. Simunic had na de door Kroatië gewonnen play-off tegen IJsland het publiek opgehitst met een kreet die in de Tweede Wereldoorlog door de fascistische Ustase-beweging werd gebruikt.

De wereldvoetbalbond vindt dat Šimunić, die beweerde niets misdaan te hebben, de regels tegen discriminatie had overtreden. Tijdens de wedstrijden waarvoor hij geschorst is mag Šimunić ook niet in het stadion komen. Bovendien kreeg hij een boete van dertigduizend Zwitserse frank, een kleine 25 duizend euro.

Šimunić was eerder door de de Kroatische justitie al beboet. Toen moest hij ruim drieduizend euro betalen.

Sociale werkplaatsen nog altijd onveilig

Ruim zeventig procent van de door de inspectie bezochte sociale werkplaatsen is niet veilig genoeg. Dat concludeert de Inspectie SZW op basis van controles bij 41 bedrijven. Daarvan bleken 29 onveilig te zijn. Dat is een verbetering vergeleken met 2011, toen 35 werkplaatsen als onveilig werden bestempeld.

Inspecteurs kwamen onder meer gevaarlijke machines tegen en ook schortte het volgens hen aan toezicht op de werkvloer. De controles werden gehouden bij werkplaatsen waar ongevallen waren gebeurd en die slecht scoorden bij eerdere inspecties.

Volgens de inspecteurs hebben sociale werkplaatsen de arbeidsomstandigheden iets beter op orde in vergelijking met 2011. De groep die het niet voor elkaar heeft wordt langzaam kleiner.

Toch is het aantal ernstige ongevallen na een daling weer licht opgelopen. Vorig jaar telde de Inspectie zestien ernstige ongevallen, in 2011 waren het er dertien. In 2010 en 2009 lag het aantal hoger met 22 en 26 zware ongevallen.

De als onveilig beoordeelde werkplaatsen hebben inmiddels maatregelen genomen om de veiligheid te verbeteren. Volgend jaar gaat de inspectie hen opnieuw controleren.

Ruim honderdduizend mensen hebben een baan in een sociale werkplaats, waarvan Nederland er ongeveer honderd telt. Het gaat vooral om mensen met een lichamelijke of geestelijke handicap.

De Boer content met loting Ajax

Frank de Boer is tevreden met Salzburg als tegenstander in de Europa League. Dat zei de oefenmeester van Ajax maandag na de loting. "Deze loting had zeker zwaarder gekund. Al staat Salzburg er wel heel goed voor. Ze staan bijvoorbeeld strak bovenaan in de competitie. Het is een interessante tegenstander."

De Boer denkt dat Ajax tegen Salzburg de favoriet is. "Maar laten we Red Bull Salzburg vooral niet onderschatten. We moeten ook voor deze duels echt top zijn."

Als Ajax, dat in het seizoen 1992-1993 tweemaal won van het toenmalige Casino Salzburg in de UEFA Cup en twee seizoenen later in de Champions League twee keer gelijkspeelde, Red Bull Salzburg verslaat wacht de winnaar van de ontmoeting tussen Maccabi Tel Aviv en FC Basel. Aanvoerder Siem de Jong wil echter niet te ver vooruitkijken. "Laten we ons eerst focussen op de eerste wedstrijd tegen Salzburg. Onze doelstelling is om zo ver mogelijk te komen in de Europa League."

PA voor koningspaar

Koning Willem-Alexander heeft de juriste Eveline van den Bent benoemd tot persoonlijk assistent van hemzelf en van koningin Máxima. Dat meldt de Rijksvoorlichtingsdienst maandag.

De 30-jarige Van den Bent heeft notarieel recht in Leiden gestudeerd en werkt sinds 2006 in dienst van het Koninklijk Huis. In 2009 werd ze al benoemd tot persoonlijk assistent voor 'privéaangelegenheden', eerst van de toenmalige prinses Máxima en later ook van Willem-Alexander.

VN vragen 9,3 miljard voor hulp

De Verenigde Naties en andere humanitaire groepen denken volgend jaar 9,3 miljard euro nodig te hebben voor hulp aan mensen in zeventien door crises getroffen landen. De helft daarvan is nodig voor Syrië en directe omgeving alleen.

De VN-organisaties die hulpgoederen, voedsel en opvang bieden aan vluchtelingen noemen de behoefte voor 2014 'formidabel, maar haalbaar'. Ondersecretaris-generaal voor humanitaire zaken Valerie Amos zegt dat het streven is om 52 miljoen mensen te helpen.

Het beroep op hulp voor Syrië is 'het grootste ooit', zei Amos. Door het aanhoudende geweld dreigen zo'n 2,5 miljoen mensen in nood van hulp verstoken te blijven. Hulpverleners kunnen hen volgens Amos niet of nauwelijks bereiken.

"Eind volgend jaar kan een aanzienlijke meerderheid van de Syriërs wel eens op de vlucht zijn gedreven of om noodhulp verlegen zitten", denkt Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen Antonio Guterres. "Dit gaat verder dan wat we in lange tijd hebben meegemaakt. Dat maakt de noodzaak van een politieke oplossing alleen nog maar groter."

Aan het begin van het jaar meenden de hulporganisaties nog met ongeveer 6,2 miljard euro uit te kunnen. Dat blijkt nu een schromelijke misrekening. En zelfs van dat onderschatte bedrag is pas zestig procent verzameld, lieten de VN weten.

Het geldgebrek doet het ergste vrezen voor volgend jaar - voor Syrië én andere getroffen gebieden. Hulpoperaties in de Centraal-Afrikaanse Republiek, de Filipijnen, Somalië, Djibouti en Haïti hebben volgens topvrouw Jasmine Whitbread van Save the Children nog niet de helft van het benodigde geld bijeengesprokkeld.

De UNHCR richt zich komend jaar vooral op steun aan de gastheren van de uitgeweken Syriërs. Buurlanden als Turkije en Jordanië krijgen hulp bij het opzetten van opvangcentra. Libanon, dat steeds meer Syrische vluchtelingen trekt, heeft hun zelfs nog geen ruimte toegewezen en lijkt al helemaal niet opgewassen tegen de vluchtelingenvloed.

Valencia ontslaat trainer Djukic

Valencia heeft coach Miroslav Djukic ontslagen. De taken worden de komende tijd overgenomen door de trainer van het tweede elftal, Nico Estévez. Dat maakte de Spaanse club maandag bekend. De 47-jarige Djukic werd in juni aangesteld.

Valencia verloor zondag met 3-0 van Atletico Madrid. De club staat momenteel negende in de Primera Division met twintig punten uit zestien duels. In de Europa League plaatste de Spaanse ploeg zich voor de tweede ronde waar Dynamo Kiev de volgende tegenstander is. Ook in de beker doet Valencia nog mee.

Djukic volgde Ernesto Valverde op, die in juni opstapte na het mislopen van de voorronde van de Champions League. De Serviër speelde zelf voor Valencia tussen 1997 en 2003. Als trainer diende hij vanaf 2007 onder meer Partizan Belgrado, het nationale team van Servië en Hercules Alicante.

Eagles-fans opgepakt voor diefstal schaal PEC

Twee mannen uit Deventer zijn maandag gearresteerd voor het stelen van de kampioensschaal van PEC Zwolle. De mannen van 24 en 50 jaar worden ervan verdacht de trofee weggehaald te hebben uit een vitrine in het stadion van Zwolle. Dat heeft de politie bekendgemaakt.

De schaal, die Zwolle won met de titel in de Jupiler League in 2012, verdween eind november uit de centrale hal van het IJsseldelta Stadion. De eredivisieclub sprak van een 'brute inval' en deed direct aangifte bij de politie.

De diefstal bleek uiteindelijk het werk te zijn van supporters van Go Ahead Eagles, die daarmee het vuurtje voor de wedstrijd tegen PEC alvast wilden opstoken. Twee dagen voor de IJsselderby werd de schaal door een als kerstman vermomde supporter teruggeven tijdens een uitzending van TV Oost. Daarmee bleek de kous voor de politie echter niet af te zijn.

Alcoholleeftijd niet overal direct gecontroleerd

De controle op de verhoging van de alcoholleeftijd naar 18 jaar gaat bij een derde van de gemeenten niet meteen op 1 januari in. De meeste gemeenten toetsen pas later in 2014 of de nieuwe regels worden nageleefd. Dat varieert van ergens in januari tot halverwege het jaar. Dat meldt de NOS op basis van onderzoek onder bijna de helft van de ruim vierhonderd gemeenten.

Een op de tien gemeenten zegt meteen tijdens nieuwjaarsnacht te gaan controleren en boetes uit te delen. De helft van de gemeenten geeft aan bij de handhaving in eerste instantie niet met boetes, maar met waarschuwingen te gaan werken.

Tientallen gemeenten gaan helemaal niet controleren. Zij geloven dat voorlichting en preventie werken, maar straffen niet. De gemeente Weert heeft bijvoorbeeld geen ambtenaren opgeleid die moeten toezien op naleving van de wet.

Ruim de helft van de gemeenten had het handhavingsbeleid begin december nog niet klaar. Dat is dan ook de belangrijkste reden om niet meteen te gaan controleren. Grote steden die hun beleid wel al rond hebben zijn Groningen en Amsterdam. Zij hebben aangegeven wel direct actief te gaan controleren.

Vanaf 1 januari mag aan minderjarigen geen alcohol meer worden verkocht. Deze groep mag op straat en in de horeca geen alcohol meer bij zich hebben. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de handhaving van deze kabinetsmaatregel.

EU maakt 450 miljoen vrij voor spoorwegen

De Europese Commissie gaat 450 milljoen euro vrijmaken voor een onderzoeksprogramma dat moet leiden tot nieuwe spoortechnologie. Het programma moet ook worden gefinancierd door bedrijven die actief zijn in de spoorwegindustrie, zoals Siemens, Thales en Alstom. De bedoeling is dat zij eveneens 450 miljoen bijdragen, maar tot dusver is slechts 270 miljoen toegezegd.

Er moeten onder andere ontwerpen komen voor betere treinen en nieuwe software om het treinverkeer in goede banen te leiden. Ook moeten de infrastructuur en de aansluitingen tussen vracht en andere vormen van spoorvervoer worden verbeterd.

Het Europese spoornet wordt gezien als een van de beste ter wereld en Europese bedrijven zijn wereldwijd de grootste leveranciers van diensten en producten die betrekking hebben op het spoor. Zij voelen echter de hete adem van Aziatische concurrenten in de nek.

Meer geweld tegen politieagenten

Het aantal geweldsincidenten tegen politieagenten is vorig jaar gestegen met tien procent. Het percentage agenten dat te maken had met agressie en geweld steeg van 51 in 2011 naar 61 in 2012, blijkt uit een onderzoek dat minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) maandag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

De meest voorkomende vormen van agressie en geweld waarmee politiepersoneel te maken heeft zijn intimidatie (van 45 naar 49 procent) en lichamelijk geweld (van 42 naar 48 procent). Pesten (van 19 naar 22 procent) en seksuele intimidatie (van zes naar acht procent) komen minder vaak voor.

In totaal had ruim een op de drie werknemers met een publieke taak (36 procent) te maken met agressie en geweld. Dat percentage wijkt nauwelijks af van de 35 procent uit 2011. Deze 'stabilisatie' volgt op een periode van significante daling tussen 2009 en 2011.

En hoewel er bij de politie meer geweld voorkomt, neemt het aantal slachtoffers juist af in het stads- en streekvervoer (van 64 naar zestig procent). In het openbaar bestuur hebben vooral burgemeesters en wethouders te maken met een toename van agressie en geweld. Onder burgemeesters was er een stijging van vijftig procent in 2010 naar 61 procent in 2012.

Plasterk vindt agressie en geweld tegen werknemers met een publieke taak onacceptabel. Hij blijft streven naar een daling van het aantal incidenten. Daarvoor is onder meer het programma Veilige Publieke Taak in het leven geroepen. Ook is het al jaren een speerpunt van kabinetsbeleid.

Hand aangenaaid die maand aan voet zat

Een Chinees die zijn hand kwijtraakte door een arbeidsongeval heeft die weer aangenaaid gekregen - nadat de hand eerst een maand aan zijn enkel heeft vastgezeten.

Xiao Wei's collega's namen hem en de losgeraakte hand na het ongeluk mee naar het ziekenhuis, waar artsen besloten de hand weer aan te naaien. Dat kon echter niet direct, omdat zijn arm verbrijzeld was en die schade eerst moest worden hersteld. Om te voorkomen dat de hand zou afsterven door een gebrek aan bloedsomloop, werd die aan de voet vastgenaaid, meldt The Daily Express maandag.

Een maand na het ongeluk was de Chinees voldoende hersteld om de hersteloperatie te ondergaan. Zijn artsen verwachten dat nog verscheidene operaties zullen volgen, maar dat hij uiteindelijk zijn hand weer volledig kan gebruiken.

Hand weer aangenaaid die maand aan voet zat
Hand weer aangenaaid die maand aan voet zat (Foto: ANP)

Warmste 16 december in 24 jaar

Het is sinds 1989 niet zo warm geweest op 16 december als maandag. Met een temperatuur van 12,6 graden in De Bilt was het meer dan 6 graden warmer dan normaal in deze tijd van het jaar. Dat meldt weeronline.nl. In 1989 werd het 13,9 graden in De Bilt.

De hoogste temperatuur werd maandag gehaald in het Limburgse Ell. Daar werd het 13,5 graden. Volgens de meteorologen van de weerdienst is het winterse lenteweer te danken aan een zuidwestelijke stroming die warme lucht vanuit het zuiden van Europa aanvoert.

Ook was er maandag relatief veel zon. Het zachte weer zorgt er zelfs voor dat sommige knoppen al tot bloei zijn gekomen.

Ook de komende dagen blijft het warm voor de tijd van het jaar. Van winterweer is voorlopig nog geen sprake.

Ontruimingen na melding explosieven Harvard

De Amerikaanse Universiteit van Harvard bij Boston heeft maandag melding gemaakt van explosieven die in vier gebouwen van het universiteitscomplex zouden zijn geplaatst. Die gebouwen zijn ontruimd, meldde het instituut in een e-mail aan de studenten en medewerkers.

Het gaat om de afdelingen met de namen Science Center, Thayer, Sever en Emerson Halls.

Ontruimingen na melding explosieven Harvard
Ontruimingen na melding explosieven Harvard (Foto: ANP)

Moskou: raketten in West-Rusland legitiem

De stationering van korteafstandsraketten in het westen van Rusland is niet in strijd met internationale verdragen. Dat heeft het Russische ministerie van defensie maandag gezegd. Het ministerie wilde niet zeggen waar de raketten, van het type Iskander, precies zijn geplaatst.

De verklaring van het ministerie kwam in antwoord op een bericht in de Duitse krant Bild dat de raketten zijn geplaatst in Kaliningrad, een Russische exclave in het Oostzeegebied. Kaliningrad grenst aan Polen en Litouwen, beide lid van de NAVO en de Europese Unie.

Rusland dreigde al jaren met de inzet van Iskander-raketten in Kaliningrad om daarmee tegenwicht te bieden aan de plannen van de NAVO om in de regio een raketverdedigingssysteem te plaatsen. Rusland vreest dat een dergelijk systeem de afschrikwekkende werking van zijn kernwapenarsenaal ondermijnt.

Hoewel het Kremlin weinig wil loslaten over de raketten, meldt de pro-Kremlin-krant Izvestia dat de raketten al meer dan een jaar in Kaliningrad staan. "We bedreigen niemand. Dit zijn defensieve systemen", zei Viktor Zavarzin, plaatsvervangend hoofd van de defensiecommissie van de Doema tegen Izvestia.

'Minder vluchten Ryanair van Maastricht'

Ryanair vliegt vanaf maart nog maar op een paar bestemmingen vanuit Maastricht. De Ierse budgetvlieger wil zijn thuisbasis op Maastricht Aachen Airport opheffen, waarmee het aantal vluchten flink wordt teruggedrongen, zo melden ingewijden maandag aan de Limburgse regionale omroep L1.

Een woordvoerder van de luchthaven bevestigt tegen L1 dat het vliegveld geen thuisbasis van Ryanair blijft, maar kan nog niets zeggen over de gevolgen die dat besluit heeft voor het aantal bestemmingen. Op een Ryanair-basis staat doorgaans een vast vliegtuig gestationeerd. Ook wordt er op meerdere bestemmingen gevlogen.

Het cabinepersoneel van de Ierse maatschappij is volgens de zegsvrouw van de luchthaven al ingelicht. De luchtvaartmaatschappij van de heetgebakerde topman Michael O'Leary wil zelf niet reageren. De luchthaven in Beek is sinds vorig jaar een van de thuisbases van de Ieren.

Regeringspartij OekraÔne wil kabinet vervangen

De partij van de Oekraïense president Viktor Janoekovitsj heeft premier en partijgenoot Mikola Azarov gevraagd zijn kabinet te vervangen. De Partij van de Regio's wil een 'voor negentig procent' nieuwe regeringsploeg, liet parlementariër Hanna Herman maandag weten. De stemming in de regeringspartij is 'erg radicaal, erg constructief', vertelde Herman een online televisiezender.

Duizenden demonstranten houden al weken het belangrijkste plein van de hoofdstad Kiev bezet. Ze eisen het vertrek van de regering-Azarov en van president Janoekovitsj en toenadering tot de Europese Unie. De weigering van de president om een samenwerkingsverdrag met de EU te tekenen was de lont in het kruitvat.

Janoekovitsj stelt de laatste dagen alles in het werk om de protesten te sussen. Hij heeft twee regeringsmedewerkers die onder vuur lagen wegens hun aandeel in het gewelddadige optreden tegen betogers op non-actief gesteld.

Zweedse premier wil celstraf voor hoerenlopers

Mensen die een bezoek brengen aan een prostituee moeten strenger worden bestraft. Dat heeft de Zweedse premier Fredrik Reinfeldt maandag gezegd in zijn kersttoespraak. Hij wil de prostitutiewet, die prostituees moet beschermen en de klant strafbaar stelt, aanscherpen.

Reinfeldt wil dat mensen die betalen voor seks met een minderjarige hoe dan ook achter de tralies verdwijnen. Voor mensen die willens en wetens betalen voor seks met een slachtoffer van mensenhandel moet de straf worden aangescherpt.

Onder de huidige wet kunnen klanten een boete of een celstraf van maximaal een jaar krijgen. Maar volgens de premier is er in de 4782 rechtszaken die tot dusver hebben plaatsgehad nog nooit iemand veroordeeld tot gevangenisstraf.

Zweden voerde de prostitutiewet in 1999 in. Noorwegen en IJsland volgden al snel het voorbeeld van hun Scandinavische buur. Vorige maand schaarde de Assemblée Nationale in Frankrijk zich achter een vergelijkbare wet.

Spelers Bayern MŁnchen balen van loting

Bayern München is in de achtste finales van de Champions League gekoppeld aan Arsenal. Voorzitter Karl-Heinz Rummenigge had The Gunners graag ontlopen.

Bayern en Arsenal troffen elkaar vorig seizoen ook al in de achtste finales van de Champions League. Der Rekordmeister bereikte destijds met veel moeite de volgende ronde. "We hadden een minder sterke tegenstander kunnen loten", reageert Rummenigge op de loting. "Ik had liever tegen Zenit gespeeld dan tegen Arsenal. We weten nu dat we een tegenstander treffen die veel respect verdient. We moeten twee keer ontzettend goed voor de dag verschijnen."

Aanvoerder Philipp Lahm had Arsenal graag ontlopen. "Arsenal is het sterkste team dat we hadden kunnen treffen. Hier hadden we niet op gehoopt", zegt Lahm tegenover diverse media. "Arsenal heeft zich afgelopen zomer versterkt met spelers die over veel kwaliteit beschikken. Het wordt een gigantische uitdaging voor ons. Maar ons doel blijft hetzelfde. We willen de volgende ronde bereiken."

Ook Jerome Boateng verwacht een zware kluif te hebben aan Arsenal. "We hadden het niet zwaarder kunnen treffen. Zij zullen zeer gemotiveerd zijn nadat wij ze vorig seizoen hebben uitgeschakeld. Ik verwacht twee zware wedstrijden."

Co-op vereist voor Destiny-endgames

Het ziet er naar uit dat gamers die Destiny gaan spelen op zoek moeten gaan naar vriendjes en vriendinnetjes. Het is weliswaar mogelijk om volledig in je eentje door het spel heen te gaan, maar voor sommige endgame-missies ben je verplicht om in co-op te spelen. Dat heeft Jason Jones van ontwikkelaar Bungie aangegeven in een interview met Game Informer.

"You absolutely are going to be able to play Destiny by yourself and have the same kind of fun shooter-experience that you could have in a single-player campaign, which is a word that we've weeded out of our vocabulary", zegt Jones in het interview.

Jones zegt verder dat de game een geweldige spelervooruitgang biedt. Hierbij geeft het spel zo veel mogelijk kansen om met andere spelers in contact te komen. hierbij hoopt de ontwikkelaar dat het sociale aspect zo verleidelijk wordt, dat je vanzelf gaat samenspelen met anderen.

"We describe it in a lot of ways as sloping the floor towards socialization, without putting a requirement on it," gaat Jones verder "I would say that there's some sort of - if you wanted to talk about it in MMO terms, you'd say 'end-game activities', but some of the most intense non-competitive activities in the game do require cooperation. They require a group of players to tackle at once."

Je hebt gelukkig nog genoeg tijd om Destiny-vrienden te zoeken. Het spel komt namelijk pas op 9 september 2014 uit op PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360 en Xbox One.

Releasedatum FInal Fantasy X|X2 voor Vita

Square Enix kondigt vandaag aan dat Final Fantasy X|X-2 HD Remaster op 21 maart 2014 zal verschijnen voor PlayStation Vita. Zoals eerder aangekondigd zal de versie voor PlayStation 3 op dezelfde datum verschijnen.

Beide games voor PlayStation Vita zijn beschikbaar in één verpakking, waarbij Final Fantasy X HD Remaster op een PlayStation Vita-gamecard staat en Final Fantasy X-2 HD Remaster gedownload kan worden met behulp van een downloadcode.

Voor PlayStation 3 zijn beide games samen beschikbaar op één disc, waarbij je kunt kiezen tussen de standaard editie of een speciale Limited Edition met daarin een exclusief artbook met een prachtige collectie concept art uit de games, samen met notities van de oorspronkelijke Final Fantasy X- en X-2-ontwikkelteams, en een speciale boodschap van producer Yoshinori Kitase.

Rotterdam loot Poolse ploeg bij EHL

HC Rotterdam speelt in de achtste finale van de Euro Hockey League (EHL) tegen het Poolse Grunwald Poznan. Oranje Zwart neemt het op tegen het Engelse Surbiton HC, terwijl Kampong via het Belgische KHC Dragons een plek in de kwartfinale probeert te bereiken. Dat wees de loting uit, die de EHL maandag bekendmaakte.

De Nederlandse ploegen plaatsten zich via de competitie voor de poulefase van de EHL. Omdat alle drie de clubs eerste werden in hun groep, ontlopen ze elkaar in de achtste finales. De groepswinnaars werden door middel van loting gekoppeld aan de nummers twee van de poules. De knock-outfase van het toernooi wordt in april volgend jaar afgewerkt bij Oranje Zwart in Eindhoven.

De wedstrijd van regerend Nederlands kampioen Rotterdam is op 16 april. Ook het Utrechtse Kampong speelt op die datum zijn wedstrijd. Oranje Zwart neemt het een dag later op tegen de Engelse opponent. De halve finales van het toernooi vinden plaats op eerste paasdag, 20 april. De finale is op tweede paasdag.

De EHL bestaat sinds 2007 en wordt gedomineerd door Nederland en Duitsland. Beide landen leverden de helft van de in totaal zes winnaars. HGC uit Wassenaar pakte de titel eenmaal. Bloemendaal wist het toernooi tweemaal te winnen, waaronder dit voorjaar. De titelverdediger wist zich voor de lopende editie niet te plaatsen.

Advocaat Hari wil Everink en journalist horen

De advocaat van vechtsporter Badr Hari, Bénédicte Ficq, wil Koen Everink en Brandpunt-journalist Dirk Bayens horen over het lekken van het strafdossier. Ficq heeft de verzoeken maandag ingediend, laat ze weten. De rechtbank moet beslissen of de getuigenverhoren mogen plaatsvinden.

Zakenman Everink, die vorig jaar in de Amsterdam ArenA door Hari werd geslagen, heeft het strafdossier zelf aan de journalist gegeven. Die gebruikte de informatie voor een uitzending van het televisieprogramma Brandpunt. Ficq deed aangifte toen Brandpunt uit het dossier citeerde, waarna het proces in afwachting van het onderzoek naar het lek werd opgeschort.

Everink claimt het dossier te goeder trouw aan Brandpunt te hebben gegeven. Volgens zijn raadsman Alexander de Swart heeft hij zich laten overhalen door Bayens' belofte dat hij met de stukken een getuige ertoe kon bewegen een verklaring af te leggen. De zakenman was met stomheid zijn geslagen toen hij erachter kwam dat Brandpunt het dossier gebruikte voor de uitzending.

De Swart vindt dat de rechter het verzoek tot het horen van zijn cliënt moet afwijzen. "Het verhoor is niet relevant. Bovendien heeft hij er al over verklaard bij de Rijksrecherche." Ook kan Everink het gezien zijn gezondheid nog steeds niet aan om te getuigen, aldus de advocaat.

Advocaat: "Wij zien zeker mogelijkheden"

In de achtste finales van de Europa League is AZ maandag tijdens de loting in Nyon gekoppeld aan Slovan Liberec. Dick Advocaat ziet mogelijkheden tegen de Tsjechische club. "Wij zien zeker mogelijkheden om een ronde verder te komen", zegt Advocaat op de clubwebsite van AZ.

"Slovan is een ploeg die in Tsjechië elk jaar wel meedoet om de bovenste plaatsen, maar nu staan ze zesde. Misschien zijn ze dus wel net zo sterk als AZ. Dat wij eerst uitspelen is wel een voordeel, want dan weten we wat ons thuis te doen staat."

Op 20 februari gaat AZ eerst op bezoek bij Slovan Liberec. De return volgt op 27 februari in Alkmaar. Wanneer de Alkmaarders een ronde verder weten te komen, treffen zij daar de winnaar van het duel tussen Anzhi Makhachkala en Racing Genk.

Ajax neemt het in de achtste finales van de Europa League op tegen Red Bull Salzburg. De Amsterdammers spelen eerst in de Amsterdam ArenA en de return in Oostenrijk. Mocht Ajax een ronde verder komen dan treft het de winnaar van het duel tussen FC Basel en Maccabi Tel Aviv

Chinezen boos om games

Eerst viel een klein deel Chinezen over Gordon heen om de meest matige grap in 2013, nu is er weer heibel om het beeld dat we van Chinezen krijgen door computerspellen. De krant is het beu dat het Westen via computerspellen propaganda verspreidt over hoe kwaadaardig China is.

Een column in een Chinees militair nieuwskrant, Zhongguo Guofangbao, zegt dat games zoals Battlefield 4 China in een slecht daglicht zetten en dat die games de Chinese jeugd misleiden. Vooral dat laatste is apart, want Battlefield 4 is nog niet uit in China, omdat het geband is. De reden? China bant elk spel of film dat het land in een slecht daglicht plaatst.

Natuurlijk is het spel wel via de bekende illegale wegen te verkrijgen, maar waarom de militaire krant bang is dat de jeugd een verkeerd beeld krijgt van een land waar ze zelf in wonen is een raadsel. De krant haalt ook nog Command & Conquer: Generals aan, een spel uit 2003 dat ook China blijkbaar te kakken zet, want de game is ook geband. Andere spellen die volgens het stuk China minachten zijn: Operation Flashpoint 2 Dragon Rising, Call of Duty: Black Ops 2 en Football Manager 2005.

Wat de krant vond van nummer 39 met rijst is nog niet bekend. Waarschijnlijk verklaren ze de oorlog met Gordon.

Battlefield 4 - Siege of Shanghai

Vietnamese zakenlieden veroordeeld tot doodstraf

De directeuren van twee Vietnamese staatsbedrijven zijn maandag door een rechtbank in Hanoi veroordeeld tot de doodstraf. Het tweetal werd schuldig bevonden aan corruptie. Acht anderen kregen celstraffen van vier tot 22 jaar. Het proces trok veel aandacht en moet duidelijk maken dat het de Vietnamese regering ernst is met de aanpak van corruptie.

De woede van de bevolking over de corruptie dreigt de machtspositie van de communistische leiders van het land te ondermijnen. Zeker nu de economie hapert en op het internet de onvrede hand over hand toeneemt. De partijleiders willen streng optreden tegen zelfverrijking, maar de vrees is dat strenge straffen niet voldoende zijn om een eind te maken aan het diepgewortelde verschijnsel.

De twee directeuren, Duong Chi Dung en Mai Van Phuc, hebben volgens de rechtbank omgerekend 346 duizend euro verduisterd. Rechter Ngo Thi Anh verdedigde de zware straffen door te stellen dat ze een afschrikwekkende werking hebben. "Alle aangeklaagden waren partijleden en zelfs kaderleden en velen hebben successen op hun naam staan, maar ze werden verdorven figuren en schonden bewust regels van economisch bestuur", aldus de rechter.

Dung en Phuc hebben twee weken om beroep aan te tekenen tegen het vonnis. Of ze dat ook doen is nog niet duidelijk.

Dr. Wiley gaat op stage

Masahiro Sakurai, director van Super Smash Bros., laat in een Miiverse-reactie zien dat een van de arena's het kasteel van Dr. Wiley betreft. Het optrekje van de aartsvijand van Mega Man is alleen voor Wii U bevestigd.

Gamers van het eerste uur zullen vast de 'yellow devil' uit de originele Mega Man herkennen. Het is een van de gevaren in de arena in Super Smash Bros. voor Wii U. Of de arena ook op Nintendo 3DS zal verschijnen is nog niet duidelijk.

Super Smash Bros.

Super Smash Bros.

'Zwijgcultuur kerk voor het eerst doorbroken'

Met de oproep van kardinaal Wim Eijk om seksueel misbruik in de katholieke kerk te melden, wordt de zwijgcultuur in de kerk doorbroken. "Het is de eerste keer dat dit in Nederland en zelfs in de wereld gebeurt", zegt Guido Klabbers van de Stichting Koepel Landelijk Overleg Kerkelijk Kindermisbruik (KLOKK) in een reactie.

"Eerst gaf hij nog aan dat het moeilijk zou worden om meldingen te maken, omdat namen genoemd moesten worden", aldus Klabbers over de uitspraken van Eijk. "Dit is heel belangrijk voor slachtoffers van wie de zaken zijn afgewezen wegens het ontbreken van steunbewijs."

Eijk spoorde maandagochtend in een interview slachtoffers die seksueel zijn misbruikt door katholieke geestelijken aan dat door te geven aan het meldpunt. Slachtoffers kunnen nog tot 1 juli volgend jaar aangeven een melding te willen maken.

Klabbers vindt de aansporing van de kardinaal wel een beetje aan de late kant. "Het heeft absoluut te lang geduurd." Toch heeft de stichting vrede met de naderende deadline. "Mensen hebben nog een halfjaar de tijd."

Volgens KLOKK zijn enkele honderden van de ongeveer 1200 klachten ongegrond verklaard omdat de zaak onvoldoende kon worden bewezen. "Dat is een geweldige klap op de harses van mensen die het moeilijke proces van de aanklacht zijn begonnen."

Het Vrouwenplatform Kerkelijk Kindermisbruik (VPKK) vindt het jammer dat Eijk geen oproep doet om ook fysiek en psychisch geweld in de katholieke kerk te melden. Het platform zegt in toenemende mate meldingen te krijgen van vrouwen die als kind zijn mishandeld. Hoewel daar ook een schaderegeling voor is, is daar nauwelijks aandacht voor, zo stelt het VPKK

Het platform kan zich verder niet vinden in het besluit om de klachtenprocedure per 1 juli af te sluiten. Volgens het VPKK krijgen slachtoffers nu niet de ruimte om zelf te bepalen welk moment ze kiezen om met hun verhaal naar buiten te komen.

As van de Etna hindert vliegverkeer

Als gevolg van de aswolk die is ontstaan na de uitbarsting van de vulkaan de Etna is het vliegveld Catania op het oostelijke deel van het Italiaanse eiland Sicilië gesloten. Dat heeft de luchthaven maandag bekendgemaakt. De sluiting duurt in ieder geval nog de hele avond.

Diverse binnenkomende en uitgaande vluchten werden geannuleerd en twee vluchten werden omgeleid naar de luchthaven van Palermo, op het westelijke deel van het eiland.

De Etna is een van de actiefste vulkanen van Europa. De afgelopen weken hebben er diverse erupties plaatsgehad. Desondanks was evacuatie van de dorpen aan de voet van de vulkaan niet nodig.

The Hobbit-trailer is erg blokkerig

Warner Bros. Interactive Entertainment heeft de aankondigingstrailer van LEGO The Hobbit online gezet. De game beslaat de eerste twee films van de trilogie.

Vorige maand is de game al aangekondigd, maar nu met de tweede film in de bioscoop kunnen ze gerust de trailer laten zien zonder te spoileren. De spelers krijgen de kans om met LEGO-varianten van Bilbo, Gandalf en alle dwergen die op avontuur gaan te spelen. Elk speelbare personage heeft zo zijn eigen speciale kracht of vaardigheid. De speler zal ook bekende locaties uit het boek en de film bezoeken en er zal zat te doen zijn qua bouwen, vechten en puzzels oplossen. En natuurlijk is de bekende humor van de LEGO-games weer aanwezig.

LEGO The Hobbit komt uit op, diep ademhalen, PlayStation Vita, PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One, pc, Wii U en Nintendo 3DS.

Gevallen Ajax-supporter van intensive care

De Ajax-supporter die eind november tijdens de Champions League-wedstrijd tegen FC Barcelona van de tribune viel, heeft de intensive care verlaten. De 46-jarige man blijft voorlopig nog wel in het ziekenhuis, meldt Ajax maandag.

De man viel vlak voor het einde van de eerste helft uit het vak van de F-side van de tribune. Zo'n vijf meter lager kwam hij met zijn hoofd op het beton in de gracht terecht.

De toestand van de man gaat volgens de club elke dag vooruit. Er volgt nu een lange periode van herstel, waarin hij zo veel mogelijk rust moet houden.

Meer Zweedse jihadstrijders naar SyriŽ

Zeker 75 mensen zijn sinds halverwege 2012 vanuit Zweden vertrokken naar Syrië om daar deel te nemen aan de burgeroorlog. Dat heeft de Zweedse veiligheidsdienst, de SÄPO, maandag gezegd. De schatting van de SÄPO is een verdubbeling ten opzichte van een schatting eerder dit jaar.

De cijfers zijn een afspiegeling van de trend die ook elders in Europa te zien is: steeds meer mensen sluiten zich aan bij de rebellen in Syrië. Volgens SÄPO-analist Jonathan Peste reizen vanuit Zweden vooral mannen tussen de 18 en 30 jaar naar Syrië. Vaak gaat het om nieuwe rekruten die eerder nog niet in aanraking zijn geweest met extremistische groepen.

Dat Zweedse jihadstrijders nu vooral naar Syrië trekken heeft tot gevolg dat minder strijders zich aansluiten bij groepen als Al-Shabab in Somalië.

Havenmedewerkers aangehouden voor smokkel cocaÔne

Vijf medewerkers van de Rotterdamse haven worden ervan verdacht meegewerkt te hebben aan de smokkel van minstens zevenhonderd kilo cocaïne. Het vijftal en zes medeverdachten konden de afgelopen maanden worden aangehouden door rechercheurs van de zeehavenpolitie.

De vijf havenmedewerkers zijn een vrachtwagenchauffeur die containers vervoerde, uitzendkrachten die in de overslag werkten en een reparatiemonteur die op verschillende terreinen werkzaam was. De politie kreeg eerder dit jaar informatie over de vrachtwagenchauffeur en stelde een onderzoek in. De man zou mensen tegen betaling afzetten in de haven.

De eerste drie verdachten van de groep werden eind oktober al aangehouden. Zij worden gezien als de organisatoren. Het gaat om een 21-jarige man uit Rotterdam en twee Amsterdammers van 27 en 29 jaar. Bij huiszoekingen werden geld, vuurwapens en sieraden in beslag genomen.

De andere verdachten konden de afgelopen weken worden ingerekend. Het gaat om mannen in de leeftijd van 23 tot 48 jaar uit Rotterdam en Spijkenisse. Zij worden verdacht van de voorbereiding van de drugstransporten.

De cocaïne werd verpakt in sporttassen die meegingen met reguliere ladingen. Deze zogenoemde rip-off is een ontwikkeling van de afgelopen twee jaar zo melden de douane, zeehavenpolitie en de Fiod. Het betreft volgens de opsporingsinstanties een verschuiving binnen de smokkel van met name cocaïne.

Manchester City maand zonder AgŁero

Manchester City moet het in ieder geval een maand stellen zonder topscorer Sergio Agüero. Dat zei trainer Manuel Pellegrini maandag op een persconferentie. De Argentijnse aanvaller liep zaterdag tegen tegen Arsenal een kuitblessure op. Hij scoorde wel in het met 6-3 gewonnen duel.

De 25-jarige Agüero maakte dit seizoen dertien treffers in vijftien duels in de Premier League. De ploeg uit Manchester staat momenteel op een vierde plaats met 32 punten uit zestien wedstrijden. Arsenal gaat aan de leiding met drie punten meer dan City.

Door zijn blessure mist Agüero in ieder geval het drukke schema rond de kerstdagen. Manchester City speelt de komende maand nog voor de competitie tegen Fulham, Liverpool, Crystal Palace, Swansea City en Newcastle United. Daarnaast komen ze in de League Cup nog uit tegen Leicester City en in de FA Cup tegen Blackburn Rovers.

Verkiezingen Mali goed verlopen

De tweede ronde van de parlementsverkiezingen in Mali heeft zondag plaatsgevonden zonder grote incidenten. Wel was de opkomst met slechts 16,07 procent de laagste ooit, sinds het land in 1991 democratisch werd.

De democratie werd vorig jaar opgeschort nadat een burgeroorlog uitbrak tussen Toearegrebellen die in het noorden van Mali de onafhankelijke staat Azawag uitriepen, en de centrale Malinese regering die die onafhankelijkheid niet erkende en probeerde het noorden onder controle te krijgen.

Het Malinese leger was niet te spreken over de pogingen van de in de hoofdstad Bamako gezetelde overheid om de opstand in het noorden neer te slaan. Toen de Toearegrebellen ook zuid-Malinese steden begonnen in te nemen, wierpen gefrustreerde soldaten de Bamako-regering omver en kwam daarmee een einde aan twintig jaar bloeiende democratie.

Na een storm aan internationale kritiek kwam daar een half jaar geleden verandering in met het verkiezen van een nieuwe president, Ibrahim Keita geheten. De parlementsverkiezingen die voor 2012 gepland stonden gingen aanvankelijk niet door wegens de militaire coup d'etat, maar werden eind vorige maand alsnog gehouden. 

De opkomst was ook eind november laag met slechts 19,23 procent. In maar 16 van de 160 kiesdistricten was een duidelijke winnaar. In de overige districten werd gisteren voor de tweede keer gestemd. Resultaten zijn nog niet te vinden, maar zullen snel volgen.

Meer achtergronden over het al eeuwenoude conflict in Mali vind je hier.

Vermiste Nederlander op Filipijnen terecht

Een Nederlander die sinds begin november werd vermist in de Filipijnen is terecht. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft contact met hem of haar gehad, laat een woordvoerder maandag weten. Het lot van de twee laatste vermiste Nederlanders is nog altijd onduidelijk.

De Nederlanders, die al geruime tijd op de Filipijnen wonen, raakten vermist nadat de tyfoon Haiyan over het land trok. Kort na de storm waren nog vijftien Nederlanders vermist. Een Nederlandse toerist kwam om het leven.

Haiyan eiste in totaal meer dan zesduizend doden. Vrijdag werden nog altijd 1779 mensen vermist.

Bronzen reuzen-Mandela onthuld in Pretoria

Voor het Zuid-Afrikaanse regeringscentrum in Pretoria is maandag een reusachtig standbeeld van Nelson Mandela onthuld. De feestelijke plechtigheid op de nationale 'Verzoeningsdag' werd geleid door president Jacob Zuma.

De negen meter hoge bronzen Mandela is voor het Uniegebouw in Pretoria verrezen. Die regeringszetel was decennialang het symbool van het apartheidsbewind, tot Mandela in 1994 de presidentsverkiezingen won en er zijn inauguratierede hield.

De onthulling van de beeltenis van het zondag begraven boegbeeld van de strijd tegen apartheid werd opgeluisterd met saluutvluchten van gevechtsvliegtuigen, gejuich, gezang en fanfare.

OM eist opnieuw 7 jaar voor doodsteken dochter (16)

Het Openbaar Ministerie wil dat de 43-jarige vrouw die in januari haar 16-jarige dochter doodstak in IJsselstein alsnog wordt veroordeeld tot zeven jaar cel. Dat heeft justitie maandag geëist in hoger beroep. De moeder kreeg in juli van de rechtbank in Utrecht drie jaar gevangenisstraf.

Justitie kondigde toen direct aan in hoger beroep te gaan omdat ze de straf van drie jaar veel te laag vond. De straf die de vrouw kreeg viel onder meer lager uit dan de geëiste zeven jaar omdat de vrouw verminderd toerekeningsvatbaar is. Ook woog voor de rechtbank mee dat de andere kinderen van de vrouw hun moeder niets verwijten.

De vrouw stak haar dochter in hun woning dood tijdens een ruzie. Volgens de rechter deed ze dat in een 'gemoedsopwelling'.

Martino niet gelukkig met loting

FC Barcelona neemt het in februari en maart op tegen Manchester City. Trainer Gerardo Martino had op een gunstiger loting gehoopt. FC Barcelona zal eerst afreizen naar Manchester om enkele weken later The Citizens te ontvangen.

"Er waren zes mogelijke tegenstanders en komen nu City tegen. Bij een loting heb je nu eenmaal niet zoveel in te brengen. We zullen het er mee moeten doen. Ik denk dat zij ook liever niet tegen ons spelen."

"Het belangrijkste is dat we in goede vorm steken zodra we naar Engeland reizen", vervolgde Martino op een speciaal ingelaste persconferentie. "We moeten in hun stadion een goed niveau halen en dat vervolgens vasthouden."

"We gaan niet te veel naar de tegenstander kijken, we moeten daar naar toe gaan om ons eigen spel te spelen en dat zo goed mogelijk doen." City verkeert momenteel in prima vorm, getuige de 6-3 zege op Arsenal afgelopen weekeinde.

"We moeten kijken hoe de teams er in februari voor staan. Ik ben benieuwd hoe deze goede tegenstander met goede spelers er tegen die tijd aan toe is. Hoe fit blijven ze? Dat is heel belangrijk."

Over collega-trainer Manuel Pellegrini zei Martino het volgende: "Ik ben altijd geïnteresseerd geweest in zijn werkwijze. Wat mij betreft is hij een van de beste coaches ter wereld."

Genomineerden Sportman van het Jaar 2013

Dinsdag 17 december vindt het traditionele NOS / NOC*NSF Sportgala weer plaats. Op deze avond zullen de sportprijzen voor beste sportman, sportvrouw, gehandicapte sporter, talent, ploeg en trainer worden uitgereikt. In aanloop naar deze avond zullen we in zes specials alle genomineerden de revue laten passeren en nog eens terugblikken op hun prestaties in het afgelopen jaar. Vandaag bekijken we de genomineerden voor de Sportman van het Jaar.

Duikers in vijver Eindhoven voor zaak dode Venlose

Duikers doen maandagmiddag sporenonderzoek in een vijver in Eindhoven in de zaak van een omgebrachte vrouw uit Venlo. De 33-jarige vrouw werd op 14 oktober zwaargewond aangetroffen in haar woning in Venlo en overleed later in een ziekenhuis. De politie gaat uit van een misdrijf.

Uit rechercheonderzoek is informatie naar boven gekomen die naar de vijver in het Eindhovense Henri Dunantpark heeft geleid. Wat deze informatie precies is en waarnaar de duikers van het leger zoeken kan een woordvoerder van de Limburgse politie niet zeggen.

Mogelijk houdt de zaak verband met drugs, maar dat kan de woordvoerder niet bevestigen. "Het is nog niet duidelijk in welke kring deze zaak zich afspeelt en er is nog altijd niemand aangehouden." Omdat de vijver vrij groot is, kan de zoekactie van de duikers enkele dagen in beslag nemen.

Gordon heeft geen trek in nummer 39

Gordon heeft geen zin in Chinees met korting. 39 Chinese restaurants geven deze week in reactie op Gordons opmerking in Holland's Got Talent 39 procent korting op nummer 39 van de menukaart. Gordon is door het Haagse sterrenrestaurant Han Ting uitgenodigd eend te komen eten, maar slaat die uitnodiging af.

"We zijn op de hoogte van de uitnodiging, maar doen daar niets mee", zegt Gordons woordvoerder maandagmiddag. Reageren op de ludieke actie van de Chinese restaurants, die aandacht willen vragen voor discriminerende stereotyperingen, wil Gordon evenmin. "Wij reageren nergens meer op."

Gordon lag de laatste weken behoorlijk onder vuur. In Holland's Got Talent wilde de zanger de lachers op zijn hand krijgen door een Chinese deelnemer te vragen of hij 'nummer 39 met rijst' ging zingen. Die opmerking zorgde internationaal voor ophef. In onder meer China en de Verenigde Staten werd schande gesproken van de racistisch getinte opmerking.

Vorige week maakte Gordon het weer bont. Tijdens een benefietgala dat live op televisie werd uitgezonden riep de zanger het 06-nummer van Connie Breukhoven, met wie hij ruzie heeft. Zij werd vervolgens overspoeld met telefoontjes en berichtjes en dreigde met juridische stappen.

Velthuizen vindt versterkingen overbodig

Vitesse hoeft wat doelman Piet Velthuizen betreft de komende transferperiode geen nieuwe spelers te halen. Dat zegt de 27-jarige keeper tegen NUsport. "Waarom zouden we versterkingen nodig hebben?", aldus Velthuizen.

"Er wordt zoveel gespeculeerd. Ik denk dat we tegen NAC weer aangetoond hebben dat we op dit moment geen nieuwe spelers nodig hebben." Vitesse won tegen de Bredanaars met 3-2 en bleef daardoor aan kop in de Eredivisie. Woensdag speelt de ploeg van coach Peter Bosz alweer. Dan is Roda JC de tegenstander in het bekertoernooi.

"We onderschatten de bekerwedstrijd zeker niet. Dat hebben we zondag ook niet gedaan tegen NAC. We zijn juist gefocust en hongerig. Deze bekerwedstrijd benaderen we zoals elk ander duel. De KNVB-beker is namelijk een mooie prijs die we kunnen winnen."

"Onderschatting kan wel onze valkuil zijn, maar dat heb ik dit seizoen nog niet gezien. Ook in de titelstrijd moeten we blijven bikkelen en gewoon doen wat we al weken doen", aldus Velthuizen.

Beloning voor goed scorende mbo's

Mbo's die goed presteren worden vanaf 2015 extra beloond. De scholen krijgen meer geld als ze het onderwijsniveau verhogen, voortijdig schoolverlaten terug weten te brengen en goed aansluiten op het bedrijfsleven. Dat heeft minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) maandag bekendgemaakt.

Voor het extra belonen van goede mbo's is ongeveer 250 miljoen euro beschikbaar. Dat is zeven procent van het totale budget voor het middelbaar beroepsonderwijs. Het geld was al opzijgezet in het regeerakkoord.

De zeventig roc's in Nederland moeten bij iedere opleiding duidelijk maken wat het arbeidsperspectief is. Dat moet ook het aantal 'pretstudies' verkleinen. Volgens Bussemaker is het belangrijk dat studenten een gerichte studiekeuze kunnen maken door duidelijk te krijgen wat opleidingen precies te bieden hebben.

"Dat vraagt om betrouwbare, inzichtelijke en vergelijkbare informatie over opleidingen", aldus Bussemaker in een schriftelijke toelichting. Ze wil ook dat toptalenten meer kansen krijgen in het middelbaar beroepsonderwijs.

Bussemaker probeert het mbo-onderwijs op verschillende manieren te verbeteren. Eerder deze maand legde ze hoge salarissen van mbo-bestuurders aan banden.

Natuurliefhebbers tegen bijvoeren wild in winter

Wilde dieren hoeven in de winter wat natuurliefhebbers betreft niet te worden bijgevoerd. Sterfte door voedselgebrek vinden ze acceptabel, mits dieren die uitzichtloos lijden worden afgeschoten. Dat blijkt maandag uit een onderzoek van Natuurmonumenten. Afschot om te voorkomen dat dieren honger krijgen wil de helft van de natuurliefhebbers niet.

De meeste ondervraagden laten de natuur het liefst zelf bepalen hoeveel dieren in een gebied leven. Afschot om te voorkomen dat dieren honger krijgen, om de verkeersveiligheid te vergroten of schade aan landbouw te verminderen is omstreden. De meeste ondervraagden zijn dan ook tegen zogeheten nulstandbeleid, dat inhoudt dat herten en zwijnen moeten worden afgeschoten als ze buiten een bepaalde aangewezen natuurgebieden komen.

De ondervraagden verschillen van mening over de prikpil als alternatief voor afschot. Natuurmonumenten wil die optie de komende tijd 'nader verkennen' met de achterban.

Aan het onderzoek, dat werd gehouden door onderzoeksinstituut Alterra, deden bijna veertigduizend mensen mee. Driekwart van de respondenten is lid van Natuurmonumenten.

Akkoord over dekking pensioenakkoord nabij

De coalitiepartijen en D66, CU en SGP hopen het dinsdag eens te worden over de financiering van het pensioenakkoord. Dat zei Arie Slob (ChristenUnie) maandagmiddag na afloop van het overleg op het ministerie van Financiën.

Het gaat over extra bezuinigingen die nodig zijn om het akkoord te bekostigen. Over de invulling van de maatregelen zijn de partijen het nog niet eens. Daarover wordt na dinsdag weer verder gesproken en dan zijn ook CDA en GroenLinks weer welkom. Die partijen zaten tot vorige week aan tafel.

Tottenham stuurt trainer Villas-Boas weg

André Villas-Boas is ontslagen als trainer van Tottenham Hotspur. Dat maakte de Engelse club een dag na de 5-0 thuisnederlaag tegen Liverpool bekend. Tottenham is bezig aan een teleurstellend seizoen en staat zevende in de Premier League.

De Portugees werd in 2012 aangesteld bij de Londense club, nadat hij eerder bij stadsgenoot Chelsea had gewerkt. Met FC Porto won Villas-Boas eerder de treble. 

Over de opvolging van de ontslagen trainer wordt in de Engelse pers druk gespeculeerd. Onder meer de namen van Guus Hiddink, Fabio Capello (bondscoach Rusland) en Glenn Hoddle worden genoemd.

Goed jaar voor vlinders

Het was een goed jaar voor de vlinder. Dat concludeert De Vlinderstichting uit telgegevens van het Landelijk Meetnet Vlinders. In vergelijking met de afgelopen drie jaar was in 2013 een forse piek te zien in het aantal gevleugelde insecten. De meest getelde vlinder was het bruin zandoogje.

Hoewel 2013 een goed jaar was, valt het met een vierde plaats toch net buiten de top drie van de afgelopen 24 jaar. De vlindertelling begon in 1990 en kent achtereenvolgens 1995, 1992 en 2003 als topjaren.

Met name het mooie zomerweer was dit jaar van invloed op de hoeveelheid vlinders. Na het bruin zandoogje werd het heideblauwtje het vaakst geteld. Het klein geaderd witje sluit de top drie af.

Het Landelijk Meetnet Vlinders is een samenwerkingsproject van De Vlinderstichting en het Centraal Bureau voor de Statistiek.

[EL] Ajax treft Salzburg, AZ ontmoet Slovan Liberec

Ajax en AZ zaten samen met dertig andere clubs in de koker voor de loting van de zestiende en achtste finales van de Europa League. Deze 32 clubs komen uit negentien landen. Italië en Oekraïne hebben beiden nog vier clubs in het toernooi. 

Ajax speelt tegen Red Bull Salzburg. De Amsterdammers spelen eerst thuis. AZ werd gekoppeld aan Slovan Liberec en mag beginnen met een uitwedstrijd. Deze wedstrijden staan gepland voor 20 en 27 februari.

Mocht Ajax de wedstrijd tegen Salzburg weten te winnen, dan speelt het in de volgende ronde tegen Maccabi Tel Aviv of FC Basel. Als AZ Slovan Liberec weet te verslaan, dan wacht een ontmoeting met Anzhi Makhachkala of KRC Genk. 

Loting zestiende finales

Thuis Uit
Dnipro Dnipropetrovsk (Oek) Tottenham Hotspur (Eng)
Real Betis (Spa) Rubin Kazan (Rus)
Swansea City (Eng) Napoli (Ita)
Juventus (Ita) Trabzonspor (Tur)
Maribor (Slo) Sevilla FC (Spa)
Viktoria Plzeň (Tsj) Shakhtar Donetsk (Oek)
Chornomorets Odesa (Oek) Olympique Lyon (Fra)
Lazio (Ita) Ludogorets (Bul)
Esbjerg (Den) Fiorentina (Ita)
AFC Ajax (Ned) Red Bull Salzburg (Oos)
Maccabi Tel Aviv (Isr) FC Basel (Zwi)
FC Porto (Por)  Eintracht Frankfurt (Dui)
Anzhi Makhachkala (Rus) KRC Genk (Bel)
Dinamo Kiev (Oek) Valencia (Spa)
PAOK Saloniki (Gri) Benfica (Por)
Slovan Liberec (Tsj) AZ (Ned)

Achtste finales 

Thuis Uit
Slovan/AZ Anzhi/Genk
Lazio/Ludogorets Dynamo Kiev/Valencia
Porto/Eintracht Frankfurt Swansea/Napoli
Chornomorets/Ol. Lyon Viktoria Plzeň/Shakhtar Donetsk
Maribor/Sevilla Real Betis/Rubin Kazan
Dnipro/Tottenham PAOK/Benfica
M. Tel-Aviv/Basel AFC Ajax/Salzburg
Juventus/Trabzonspor Esbjerg/Fiorentina

Franse politie pakt bende paardenvleesfraudeurs

De politie in het zuiden van Frankrijk heeft maandag een netwerk van zwendelaars in paardenvlees opgerold. Honderden als proef- of rijdier afgedankte paarden zouden met valse papieren zijn doorverkocht en op het bord van de consument zijn geëindigd. Een twintigtal verdachten is aangehouden.

De politie kwam de vleesfraude eind vorig jaar op het spoor dankzij een anonieme tip, meldt televisiezender France 3 op gezag van een bron bij de politie. Het zwendelnetwerk verhandelde onder meer gepensioneerde manegepaarden en door medicijnfabrikant Sanofi afgeschreven proefdieren.

Minister Benoît Hamon van Consumentenzaken noemde het nieuwe voedselschandaal maandag ernstiger dan eerdere onthullingen over vleesfraude in Frankrijk. Ditmaal zou de volksgezondheid in het geding kunnen zijn, vreest hij.

De politieoperatie van maandagochtend vroeg bestreek liefst elf departementen. Ook kantoren van Sanofi en een slachthuis in het Spaanse Girona zijn doorzocht. De vermoedelijke spil van het netwerk zou in Narbonne zijn aangehouden.

[NFL] Bengals laten grote kans liggen in Pittsburgh

De Cincinnati Bengals hebben vannacht niet weten te profiteren van de nederlaag die de New England Patriots leden bij de Miami Dolphins zondagavond. In Pittsburgh verloren de Bengals met 30-20 van de Steelers. Zo blijven ze vierde in de AF Conference.

Het verschil werd direct in het eerste kwart gemaakt. De Bengals kwamen niet lekker in de wedstrijd en het ging van kwaad tot erger. Bengals' punter Kevin Huber werd na vijf minuten spelen vlak voor zijn eigen endzone getackled. Le'Veon Bell profiteerde van die fout door de touchdown voor de Steelers een play later binnen te rushen. De tweede touchdown kwam van Antonio Brown. Steelers' quarterback Ben Roethlisberger moest even uitwijken maar gaf daarna een fantastische pass op Brown die in de endzone stond. Niet veel later kwam de genadeklap al. Brown ving de punt van de Bengals en rushte deze terug de endzone in. Het werd daardoor niet alleen 21-0, maar er vielen ook grote klappen aan de kant van de Bengals. Huber kreeg een dusdanig harde hit te verduren dat hij het spel moest verlaten. Hij hield er een gebroken kaak aan over.

Daarna zakte de wedstrijd wat in. In het tweede kwart scoorden de Steelers twee field goals en de Bengals één touchdown en in het derde kwart scoorden de Steelers nog een field goal. De score was daarmee opgelopen tot 30-7. Het leek onoverbrugbaar maar de Bengals geloofden er nog in.

In het vierde kwart gingen ze daarom nog een keer furieus van start. Dat resulteerde binnen de minuut in een touchdown van Tyler Eifert op aangeven van quarterback Andy Dalton. Dat gaf de Bengals weer wat hoop. In een alles of niets situatie vond Dalton Marvin Jones in de endzone in een 4th down conversion. De two-point conversion na de touchdown mislukte echter wel. Door goed spel van de Steelers en wat defensieve fouten van de Bengals kwam er geen verandering meer in de score.

De Bengals lieten zo de kans liggen om mogelijk morgen al de AFC North Division champions te worden. Daarvoor moest er gewonnen worden van de Steelers en moesten de Lions aankomende nacht winnen van de Ravens. Nu blijft het in die divisie nog even spannend.  

Overige uitslagen:

Thuis Uit Score
Denver Broncos San Diego Chargers 20 - 27
New York Giants Seattle Seahawks 0 - 23
Atlanta Falcons Washington Redskins 27 - 26
Indianapolis Colts Houston Texans 25 - 3
Jacksonville Jaguars Buffalo Bills 20 - 27
Miami Dolphins New England Patriots 24 - 20
Minnesota Vikings Philadelphia Eagles 48 - 30
Cleveland Browns Chicago Bears 31 - 38
Tampa Bay Buccaneers San Francisco 49ers  
Carolina Panthers New York Jets 30 - 20
Oakland Raiders Kansas City Chiefs 31 - 56
Dallas Cowboys Green Bay Packers 36 - 37
St. Louis Rams New Orleans Saints 27 - 16
Tennessee Titans Arizona Cardinals 34 - 37 (na overtime)
Detroit Lions Baltimore Ravens (wordt vannacht gespeeld)

Slechtste Slogan 2013 voor modezaak De Cock

'It's de Cock that makes the man' van modezaak Jan de Cock uit Tilburg heeft de verkiezing Slechtste Slogan van 2013 gewonnen. Dat is maandag bekendgemaakt in het programma Studio MAX Live.

Het bedrijf krijgt een Delftsblauw tegeltje met de eigen slogan. Dit moet volgens de initiatiefnemers van de prijs voorkomen dat De Cock in de toekomst nog eens met een slechte slagzin voor de dag komt.

Eigenaar Jan-Hein de Cock laat weten dat hij aan de 'ene kant heel blij is met de prijs' maar toch ook verrast was over de nominatie. "Daar ben ik heel eerlijk in, want het is helemaal geen slechte slogan. Wij krijgen er bijna uitsluitend positieve reacties op".

Het publiek kon tot zondag stemmen op twaalf slogans die door een jury waren geselecteerd. Onder de genomineerden waren 'Ei love you' van het Productschap Pluimvee en Eieren, 'Zonder Heem kunde nie' van Heemkunde Werkgroep Reusel, 'Want alleen uw hond weet waarom' van HondenVoeding Den Bosch, 'Peter van der Peet, voor al uw electriciteet' van Peter van der Peet en 'We do our business in your mouth' van Howard Family Dental.

De verkiezing werd dit jaar voor de tweede keer georganiseerd door de website Slechte Slogans. Vorig jaar was de winnaar 'De worst musical ever' van HEMA de Musical.

Honderden oldtimers op het Malieveld

Het Malieveld in Den Haag stroomt vol automobilisten in oldtimers. Ze komen uit alle hoeken van het land om te protesteren tegen de motorrijtuigenbelasting. De auto's kwamen rond het middaguur aan. "We mogen van de politie niet de stad in", vertelt een van de initiatiefnemers van de actie. "We zijn nu al met honderden."

"We zijn zwaar teleurgesteld. Dit is niet zoals we het hadden voorgesteld", aldus de initiatiefnemer. De groep had graag door de stad gereden om een statement te kunnen maken. De politie leidt de automobilisten naar het Malieveld.

Burgemeester Jozias van Aartsen was niet op de hoogte van de actie. "We hebben geen noodverordening afgekondigd, maar ze hebben deze demonstratie niet aangekondigd dus hebben we ad hoc maatregelen moeten treffen", laat een woordvoerder van de burgemeester weten. Ongeveer vierhonderd oldtimers worden in de binnenstad verwacht.

Voorlopig neemt de gemeente nog geen andere maatregelen dan de oldtimers naar het Malieveld te leiden. "De openbare orde en veiligheid krijgen voorrang", laat de gemeentewoordvoerder weten. "Er moeten natuurlijk nog wel ambulances door de straten kunnen rijden."

De oldtimersbezitters willen om 17.45 uur een petitie aanbieden aan minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA). De groep protesteert tegen de aanpassing van de wet waardoor veel oldtimers weer motorrijtuigenbelasting moeten betalen. De petitie is ruim zeventienduizend keer ondertekend.

Rouwstoet bekeurd in Gent

In het Belgisch Gent is een rouwstoet op de bon geslingerd wegens fout parkeren. Zo bericht de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws maandag.

Een Gentse agent zag vrijdag dat een lijkenwagen en vier auto's op het plein voor de Sint-Michielskerk geparkeerd stonden. Aangezien er niet op het plein geparkeerd mag worden en er een parkeergarage in de buurt is, slingerde de agent de voertuigen op de bon.

Een woordvoerder van de politie noemt de actie maandag krant terecht. "Het is nu eenmaal verboden om daar te parkeren. Dus als ons personeel het nodig acht hen te bekeuren, dan moet ze dat doen."

De begrafenisondernemer gaat in ieder geval de boete aanvechten.

Rouwstoet bekeurd in Gent
Rouwstoet bekeurd in Gent (Foto: ANP)

Duitse werknemers Amazon staken opnieuw

Honderden Duitse werknemers van internetwinkel Amazon hebben maandag hun werk neergelegd uit onvrede over hun lage loon. Het gaat om een eendaagse staking, zo meldt vakbond Verdi. Later op de dag protesteren ook werknemers bij het hoofdkantoor in Seattle, uit solidariteit met hun Duitse collega's.

De onenigheid tussen de Duitse distributiemedewerkers en het Amerikaanse internetconcern duurt al maanden. De werknemers van vestigingen in Leipzig, Graben en Bad Hersfeld willen hetzelfde gaan verdienen als andere werknemers in de Duitse detailhandel. Volgens Amazon valt het personeel echter onder de cao voor de logistieke sector en zijn de lonen daarom niet te laag.

Eind november legden honderden distributiemedewerkers ook al hun werk neer. Verdi waarschuwde toen dat in de drukke periode vlak voor kerst nieuwe stakingen zouden volgen, tenzij Amazon de lonen verhoogde. De internetwinkel wilde echter alleen een kerstbonus betalen.

Zijlstra rekent op PvdA in Eerste Kamer

VVD-fractieleider Halbe Zijlstra rekent erop dat de PvdA en de overige partijen die het woonakkoord hebben gesloten tijdens het debat over de verhuurdersheffing in de Eerste Kamer 'keurig zullen leveren'. Dat zei Zijlstra maandagochtend voorafgaand aan het coalitieoverleg op het ministerie van Financiën. D66 en de ChristenUnie willen eerst de uitkomst van dit debat afwachten voordat ze hun handtekening onder het pensioenakkoord zetten.

"Ik heb er alle vertrouwen in dat coalitiepartijen en woonakkoordpartijen keurig in de Eerste Kamer zullen leveren", zei Zijlstra. Verder wilde hij niet ingaan op de kwestie rond PvdA-senator Adri Duijvestein, die de verhuurdersheffing dreigt te blokkeren. Daarmee staat het hele woonakkoord, dat het kabinet sloot met D66, ChristenUnie en SGP, op losse schroeven. Met die partijen wordt nu ook gepraat over de pensioenen.

"Ik ben fractievoorzitter in de Tweede Kamer en ik laat de Eerste Kamer gewoon zijn werk doen", zei hij daarover. "Ik ga niet speculeren over wat in de Eerste Kamer gebeurt." De senaat heeft verder een 'eigenstandige positie' en het debat moet daar plaatsvinden. De Eerste Kamer debatteert dinsdag over de verhuurdersheffing.

Zijlstra kwam rond 10.30 uur aan voor overleg met coalitiepartner PvdA op Financiën. Om 12.00 uur schoven ook de fractieleiders Alexander Pechtold (D66), Arie Slob (ChristenUnie) en Kees van der Staaij (SGP) aan om verder te praten over het pensioenakkoord.

De verwachting is niet dat maandag al een deal wordt gepresenteerd. Beide partijen willen eerst duidelijkheid over de verhuurdersheffing, bleek uit de woorden van Pechtold en Slob. "Ik wil ook nog even horen wat er morgen gebeurt", zei Pechtold. Die wees erop dat zowel het pensioenakkoord als de verhuurdersheffing allebei van invloed zijn op de begroting en de plannen van het kabinet.

"Ik denk dat het goed is om op beide dossiers voor de kerst helderheid te hebben, maar het moet wel op verantwoorde wijze gebeuren en ik wil ook zeker weten dat het allebei dan ook op steun kan rekenen." Ook Slob heeft geen haast. Hij wees erop dat er nog een paar dossiers naast het pensioenakkoord lopen die 'om aandacht vragen'. "En we hebben ook nog even de tijd."

Van der Vaart loopt weer blessure op

Rafael van der Vaart is niet ongeschonden uit het duel met Bayern München gekomen. De middenvelder kreeg een tik tegen zijn knie. Van der Vaart speelde zaterdag met Hamburger SV tegen Bayern München, dat met 3-1 te sterk was.

Hoewel de middenvelder het duel uitspeelde, liep hij toch een blessure op. "Rond de middenlijn botste ik met Thiago", zegt Van der Vaart tegen Bild. "Mijn knie doet daarom nu behoorlijk pijn. Ik hoop dat het snel over is, want de wedstrijd tegen Mainz komt eraan en die komt misschien in gevaar." Die Rothosen spelen komende zaterdag tegen FSV Mainz 05 en het is nog onduidelijk of Van der Vaart kan meespelen.

Toch heeft de Oranje-international goede hoop. "Anders had ik niet 93 minuten kunnen meedoen, maar wie weet....", vervolgt hij zijn verhaal. Van der Vaart zit momenteel in een moeilijke periode. De vriendin van de linkspoot kreeg onlangs een miskraam, iets wat uiteraard hard aankwam in huize Van der Vaart.

Nu de oud-Ajacied weer kan voetballen, zorgt dat in elk geval voor enige afleiding. "Het was fijn om weer op het veld te staan. Het spelen van voetbalwedstrijden helpt me", besluit de middenvelder, die tegen Bayern zijn rentree maakte na een enkelblessure.

Lost Saga gevonden door Nexon

Nexon Europe heeft vandaag Lost Saga aangekondigd. Het spel is een free-to-play multiplayer online vechtspel ontwikkeld door I.O. Entertainment.

Met meer dan honderd personages, waaronder een Robin Hood en ninjakrijgers die in twintig omgevingen tot hun beschikking hebben om in te spelen, hebben zestien gamers het tegelijkertijd op elkaar voorzien.

Er zijn verschillende gevechtmodi in Lost Saga. In de 'Crown Control'-modus moeten spelers de kroon van hun team te beschermen tegen hun tegenstanders, en in de 'Prisoner'-modus kunnen spelers de vijand op het strijdtoneel in gevangenschap nemen. De 'Power Stone'-modus daagt spelers uit om hun vaardigheden te beschermen door hun Power Stone te verdedigen en de 'Boss Raid'-modus verheft één speler tot de ultieme eindbaas, die tegenstanders door middel van samenwerking willen te vernietigen.

Uitrustingen en wapens in Lost Saga zijn elk verbonden aan specifieke vaardigheden, en winnende spelers kunnen zich de uitrusting en wapens van hun tegenstanders en de daarbij behorende vaardigheden toe-eigenen. Een wisselsysteem laat spelers in de strijd personages uitwisselen om zo van tactiek te veranderen en enorme combo’s te behalen.

Lost Saga zal beschikbaar zijn in zes talen, namelijk Engels, Duits, Frans, Italiaans, Pools en Turks. De gesloten bètatest start begin 2014.

Die pet past ons allemaal

Het duurt ruim een kwartier voordat we het kruispunt veilig zijn gepasseerd. Hoofdschuddend heb ik om mij heen zitten kijken. Aarzeling bij de één. Overmoed bij de ander. Rechts van ons botsen twee auto's bijna tegen elkaar aan. Twee dames achter mij in de bus houden hun adem in. "Dat ging maar nét goed, zeg!" Er wordt links en rechts geclaxonneerd. Twee keer kort lijkt te betekenen: "Hallo, rij eens door!" Eén keer lang staat voor: "Mens, kijk toch uit je doppen!"

Geen goed bod voor Kingdoms of Amalur

Op 11 december was de veiling voor allerlei 38 Studio-materiaal en licenties, waaronder Kingdoms of Amalur. Er is alleen geen acceptabel bod gekomen voor het spel zelf.

Op Kingdoms of Amalur: Reckoning, een vervolg en het al gedeeltelijk ontwikkelde MMO Copernicus werden alleen niet geboden. De eigenaar, Heritage Global Partners, heeft geen acceptabele biedingen gekregen, geven ze aan. Onderhandelingen met geïnteresseerden gaan door.

De games Rise of NationsRise of Legends en het handelsmerk Big Huge Games hebben 320.000 dollar opgeleverd bij de veiling. Big Huge Games was een dochteronderneming van 38 Studios, gesticht door baseball-ster Curt Schilling.

Kingdoms of Amalur

Gratis Ford Mustang voor Need for Speed Rivals

Kort geleden heeft autofabrikant Ford de 2014-versie Ford Mustang aan de wereld getoond. Direct hierop is de auto als gratis update beschikbaar gemaakt in Need for Speed Rivals. Zo kun je alvast een virtuele indruk krijgen van de Mustang voordat je hem volgend jaar in het echt gaat kopen.

Ford geeft aan een intensieve samenwerking te hebben gehad met het team van Electronic Arts. Maanden voordat de rest van de wereld de auto te zien kreeg, heeft EA van Ford al de visuele en de technische specificaties van de nieuwe Mustang gekregen.

In vijftig jaar tijd is de Ford Mustang al negen miljoen keer van de loopband gerold. De auto zit in verschillende varianten ook verwerkt in elke Need for Speed-game sinds 2005.

Bomen moeten kapot in MapleStory 2

Nexon heeft een nieuwe trailer uitgegeven van MapleStory 2, de free-to-play MMO die in november aangekondigd is.

MapleStory 2 speelt zich in een andere tijd af dan het eerste spel, met andere personages en monsters. De game zal er ook anders uitzien. In plaats van de 2D sidescrolling gameplay gaat het spel over naar 3D, waarschijnlijk met een isometrisch camerastandpunt. De gameplay gaat ook verschillen van het originele MapleStory.

De bèta van MapleStory 2 zal in 2014 plaats gaan vinden.

Super Smash Bros.-gerucht extra de kop ingedrukt

Het gerucht ging dat een medewerker van Nintendo Duitsland heeft gezegd dat de volgende Super Smash Bros. in het voorjaar zou uitkomen op Nintendo 3DS en Wii U. Nintendo Duitsland heeft hier direct op gereageerd en het gerucht ontkracht. Nu doet Nintendo Japan ook nog een extra duit in het geruchtenzakje.

De reactie kwam van Masahiro Sakurai zelf, de director van de Super Smash Bros.-serie. Via zijn Twitter-account laat hij weten dat de informatie niet juist is en dat Super Smash Bros. voor Nintendo 3DS en Wii U nog altijd 'ergens in 2014' uitkomt.

Extra multiplayermodus voor Batman: Arkham Origins

Batman: Arkham Origins heeft een extra multiplayermodus gekregen. De modus heeft Hunter, Hunted en is een 3-tegen-3 last-man-standing-modus. Hunter, Hunted is te vinden in het multiplayermenu van de game.

In de modus nemen drie Bane-schurken, drie Joker-schurken en Batman het tegen elkaar op. Doordat de modus geen respawns kent geeft het betere rewards dan de andere multiplayermodi.

[CL] Bayern treft Arsenal, Barcelona tegen Man. City

In het Zwitserse Nyon is er geloot voor de achtste finales van de Champions League. Titelverdediger Bayern München is gekoppeld aan Arsenal. Barcelona zal het op moeten nemen tegen Manchester City. Real Madrid mag spelen tegen Schalke 04. 

De nummers twee uit de groepsfase spelen allen de heenwedstrijd thuis. De heenwedstrijden worden gespeeld op 18, 19, 25 en 26 februari. De returns hebben plaats op 11, 12, 18 en 19 maart. 

Thuis Uit
Manchester City (Eng) Barcelona (Spa)
Olympiakos (Gri) Manchester United (Eng)
AC Milan (Ita) Atlético Madrid (Spa)
Bayer Leverkusen (Dui) Paris Saint-Germain (Fra)
Galatasaray (Tur) Chelsea (Eng)
Schalke 04 (Dui) Real Madrid (Spa)
Zenit Saint Petersburg (Rus) Borussia Dortmund (Dui)
Arsenal (Eng) Bayern München (Dui)

Marvel vs Capcom binnenkort niet meer te koop

Gameuitgever Capcom biedt op korte termijn de games Ultimate Marvel vs. Capcom 3 en Marvel vs. Capcom 2 niet meer te koop aan via PlayStation Store en Xbox Live Arcade. De studio heeft niet aangegeven wat de reden is voor het verwijderen van de games.

De laatste dag dat de games en de bijbehorende DLC nog te koop zijn is 19 december voor PlayStation 3 en 26 december voor Xbox Live Arcade. Op dit moment worden de games nog met vijftig porcent korting aangeboden.

Ultimate Marvel vs Capcom 3

Quintana twijfelt over deelname aan Tour

Nairo Quintana weet nog niet of hij in 2014 zal deelnemen aan de Tour de France of zijn debuut gaat maken in de Giro d'Italia. De Colombiaan werd dit jaar tweede in de Tour.

"De Giro is perfect voor mij, maar de Tour is de Tour”, zo zei de renner van Movistar die komend jaar zijn eerste koers zal rijden tijdens de Ronde van San Luis. Daarna volgen optredens de Ronde van Mallorca, Parijs-Nice en de Ronde van Catalonië waar hij aan de start verschijnt.

Aanstelling Hiddink kwestie van tijd

Het is een kwestie van tijd voordat Guus Hiddink wordt aangesteld als bondscoach van het Nederlands elftal. Hij is de enige overgebleven kandidaat. In januari, als hij terugkeert van zijn reis in Afrika, ontvangt hij een contractvoorstel van de KNVB.

"Ik denk nu al na over de invulling", laat Hiddink aan het Algemeen Dagblad weten. Hij zal vermoedelijk voor twee jaar tekenen. De voetbalbond wil bij monde van directeur betaald voetbal Bert van Oostveen nog niets bevestigen. "Ik bevestig niks en ontken niks. Dat doet de KNVB nooit in een kwestie als deze. Iedereen moet de feiten afwachten. Wij melden ons pas als er een opvolger voor Louis van Gaal is."

Hiddink bevestigt dat er contact is geweest met de KNVB. Volgens het AD is er twee keer gesproken. In januari wordt er over concrete voorstellen gesproken. Dan is Hiddink terug uit Afrika. "Daarna ga ik ook nog naar Zuid- en Noord-Korea. Maar die reis stel ik even uit. Ik bereid me voor op een nadere invulling van het contract met de KNVB. Dan heb je het over de technische staf en dergelijke."

Duidelijk is dat Ronald Koeman in ieder geval geen bondscoach van Oranje wordt. Hij is nog wel in beeld als toekomstig bondscoach. In 2016 zou hij weer in aanmerking kunnen komen.

Harting verslaat Vettel opnieuw in Duitsland

Discuswerper Robert Harting mag zich de beste Duitse sportman van 2013 noemen. De 29-jarige krachtpatser uit Cottbus kreeg zondagavond tijdens het jaarlijkse sportgala in Baden-Baden de voorkeur boven Sebastian Vettel, die voor de vierde keer op rij wereldkampioen in de Formule 1 werd. Bij de vrouwen ging de titel naar de wereldkampioene speerwerpen Christina Obergföll.

Harting, die in Moskou voor de derde keer de wereldtitel veroverde, werd in 2012 ook al boven Vettel verkozen door de Duitse journalisten. Obergföll volgt de inmiddels gestopte biatlete Magdalena Neuner op. Zoals verwacht werd Bayern München zondag gekozen tot sportploeg van het jaar. De 'Rekordmeister' veroverde niet alleen de landstitel en de Duitse beker, maar won ook de Champions League.

Harting verslaat Vettel opnieuw in Duitsland
Harting verslaat Vettel opnieuw in Duitsland (Foto: ANP)

Ubisoft registreert Battle of Heroes

Gamestudio Ubisoft heeft twee trademarks en twee domeinnamen geregistreerd. Het gaat om Battle of Heroes (battleofheroesgame.com) en Battle of Heroes: Land of Immortals (battleofheroeslandofimmortals.com). Buiten de registraties heeft Ubisoft nog niets bekendgemaakt over de inhoud er van.

De trademarks geven wel enig idee over de inhoud. Volgens de registraties op 10 december gaat het om:
"Entertainment services namely providing an on-line computer game for others over global and local area computer networks and providing information on-line relating to computer games and video games"

en

"Game software and electronic game programs, namely, software games recorded on CD-ROM and digital video discs for computers; software games recorded on CD-ROMs, digital video discs, and cartridges for console and individual, portable gaming systems; software games that are downloadable from a remote computer site and electronic game software for mobile phones, personal digital assistants, and handheld computers."

De trademarks geven geen inzicht over de inhoud van de mogelijk nieuwe game. De geruchten op het internet luiden op dit moment dat het zou gaan om een MOBA-spel (Multiplayer Online Battle Arena). Op dit moment kunnen we niets anders doen dan wachten op de eerste officiële woorden van Ubisoft zelf.

Steeds minder basisschoolleerlingen

Het aantal kinderen in de basisschoolleeftijd loopt in de komende acht jaar naar verwachting terug. Het aantal kinderen tussen de 4 en 12 jaar is dan nog 1,43 miljoen, bijna honderdduizend minder dan nu. Dat blijkt maandag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Volgens het CBS is sinds 2008 al sprake van een dalende trend. In de afgelopen vijf jaar daalde het aantal basisschoolleerlingen al met 75 duizend. Het CBS verwacht na 2022 weer een voorzichtige toename.

Het aantal kinderen in de basisschoolleeftijd daalt vooral doordat sinds de eeuwwisseling het aantal geboorten is afgenomen. Immigratie en emigratie hebben er minder invloed op, aldus het CBS.

Selectie Roda verrast door ontslag Brood

De spelersgroep van Roda JC zag het ontslag van trainer Ruud Brood niet aankomen. Dat zegt aanvoerder Mark-Jan Fledderus een dag later. Roda JC-trainer Ruud Brood werd zondag ontslagen door de clubleiding, vanwege aanhoudende, tegenvallende prestaties.

Roda verloor zaterdagavond met 4-3 van N.E.C. Nijmegen, nadat de ploeg een 0-2 voorspong had weggegeven. Het bestuur heeft assistenten Regilio Vrede en Rick Plum de verantwoordelijkheid gegeven voor de laatste twee duels van dit kalenderjaar.

"Het vertrek van Ruud kwam voor de spelersgroep enerzijds als een verrassing, omdat wij door de directie niet in het besluit zijn gekend", vertelt de middenvelder aan De Telegraaf. "Anderzijds zijn de resultaten de laatste weken natuurlijk niet goed en weet je dat dit kan gebeuren."

"Ik had een heel goede relatie met de trainer. Dat ik die twee ballen er tegen Sparta in schoot en Roda JC in de eredivisie hield, was heel speciaal en schept natuurlijk een band."

Fledderus laat verder weten dat hij enorm baalt van het ontslag. "Ik waardeer hem als trainer en mens en vind het erg dat we met z’n allen het tij niet hebben kunnen keren. Die gevolgen zijn heel ingrijpend. Maar zo eerlijk moet je wel zijn: de laatste anderhalf jaar is het natuurlijk niet goed gegaan met Roda JC."

"Vorig jaar speelden we ons op de laatste play-offdag veilig en nu zijn we naar de veertiende plaats gezakt. Qua resultaten heeft de directie toch misschien wel een punt."

Politie schiet bij aanhouding dieseldieven

Bij de aanhouding van een 38-jarige man uit Musselkanaal heeft de politie afgelopen nacht waarschuwingsschoten gelost. De Groninger wordt ervan verdacht samen met een andere man diesel te hebben gestolen.

Het incident vond rond 01.20 uur plaats in de Badstraat in Musselkanaal. De politie had een melding gekregen over twee mannen die bij een tankstation in Tweede Exloërmond brandstof hadden gestolen en er vervolgens in een auto met aanhangwagen vandoor waren gegaan.

Toen agenten het duo zagen rijden, keerden zij de politiewagen en werd de achtervolging ingezet. In de tussentijd wisten de verdachten de aanhangwagen van hun auto te ontkoppelen. De twee negeerden een stopteken en lichtsignalen en de politieauto werd zelfs tot twee keer toe geramd door de vluchtende dieven.

Uiteindelijk verloor de bestuurder van de auto de macht over het stuur en het voertuig kwam in de bosjes terecht. Beide verdachten gingen er vervolgens te voet vandoor, waarop een agent twee waarschuwingsschoten loste. De bijrijder van de auto, de 38-jarige man uit Musselkanaal, kon daarna worden aangehouden. De nog onbekende bestuurder wist te ontkomen.

Cruijff niet rouwig om uitschakeling Ajax

Johan Cruijff vindt het niet nadelig dat Ajax na de winterstop niet in de Champions League maar in de Europa League actief is. Ajax liep overwintering in de Champions League mis door het 0-0-gelijkspel tegen AC Milan.

"Direct na AC Milan - Ajax constateer je twee dingen", schrijft Cruijff in zijn column in De Telegraaf. "De teleurstelling en het gevoel dat je in bijna alle opzichten de bovenliggende partij bent geweest. Het gevoel dat je op de goede weg zit."

"Daarom zie ik toch voordelen. In deze fase moet Ajax de stap maken van mogen naar moeten winnen. In de eredivisie is de ploeg daar al mee bezig, internationaal niet. Daar stonden de afgelopen twee jaar in het teken van het mogen winnen. Als Ajax wel van AC Milan had gewonnen, dan was dat in de tweede ronde van de Champions League weer het geval geweest."

"Daarom ben ik niet zo rouwig om in de Europa League te spelen. Omdat het team dan moet winnen. De tegenstanders zijn niet van het niveau Barcelona en AC Milan, dus moet je juist nu laten zien dat je de bovenliggende partij bent. Dit verplicht de ploeg om tenminste de volgende ronde te halen en eigenlijk ook de ronde daarna."

"In deze fase heeft bij Ajax de opbouw van het voetbal voorrang, ook omdat de club de financiën onder controle heeft. Daarom moet de ploeg in de Europa League laten zien dat het in de Champions League thuishoort", besluit Cruijff.

Zestien miljoen Tales over de toonbank

Gamestudio Namco Bandai heeft, naast de aankondiging van een volgende Tales of-game, meer informatie gegeven over de serie als geheel. Zo worden de games in ruim honderd landen verkocht en staat de teller van de serie als geheel op meer dan zestien miljoen verkochte exemplaren.

De Tales of-serie begon in 1995 met Tales of Phantasia. Het heeft in de hoofdserie inmiddels veertien rpg's uitgebracht. Daarnaast is er nog een grote hoeveelheid spin-offs uigebracht zoals de subserie Tales of The World, Tales of Mobile en Tales of Fandom.

De volgende Tales of-game is recent aangekondigd in de vorm van Tales of Zestiria. Er is nog niet veel bekend over het spel. Het speelt zich af in Green Wood en de hoofdpersonages zijn de man Slay en de vrouw Alicia. Wanneer Tales of Zestiria uitkomt is nog niet bekend.

KNVB wil Jonker bij scoutingstaf Oranje

Andries Jonker wordt waarschijnlijk toegevoegd aan de scoutingstaf van het Nederlands elftal. De KNVB is daarover in gesprek met de assistent-trainer van VfL Wolfsburg, laat een woordvoerder maandag weten. Jonker zou voor en tijdens het WK wedstrijden van tegenstanders of mogelijke tegenstanders van Oranje moeten analyseren.

Jonker is een goede bekende van Louis van Gaal. De Amsterdammer werkte bij zowel Bayern München als FC Barelona samen met de huidige bondscoach. Bij de KNVB was Jonker in het verleden werkzaam als technisch directeur.

Het team van scouts bestaat momenteel uit Ronald Spelbos, Edward Metgod en Marcel Bout. De KNVB meldt voorlopig geen plannen te hebben om de staf na de komst van Jonker nog verder uit te breiden.

Open brief aan minister Schippers

Daniël de Rijke stuurde een open brief aan minister Edith Schippers, bericht nieuws.nl, waarin hij aangeeft dat de marktwerking in de zorg uitsluiting en verhuftering in de hand werkt. Zo zag het ONVZ hem zelfs als ‘een brandend huis’.

Daniël heeft een Hodgkinlymfoom gehad en is hiervoor succesvol behandeld. Hij wilde overstappen op een andere verzekeraar omdat zijn huidige niet meer alles vergoede. Verschillende verzekeraars reageerden alsof zij met een melaatse te doen hadden. “Het Zilveren Kruis, Avéro en ONVZ weigeren mij ronduit.” schrijft Daniël in zijn brief.

De belangrijkste vraag van de Rijke aan Edith Schippers is: "worden de doelen die u voor ogen had wel bereikt met marktwerking in de zorg?" In een update op de open brief trekt Daniël de volgende conclusie: "En zo word je dus de beste zorgverzekeraar van Nederland: door alleen maar verzekerden toe te laten die geen zorg nodig hebben. Lekker."

Er is veel bijval uit diverse hoeken. Zo vertellen er ook mensen geen hypotheek te krijgen wegens kanker. Daar schrok Daniël van omdat hij later ook wel graag een huis zou willen kunnen kopen.

Nu de open brief viraal gaat op internet en diverse media er aandacht aan hebben besteed kan er ineens wel worden gedacht in mogelijkheden in plaats van onmogelijkheden en heeft Daniël verschillende aanbiedingen van verschillende verzekeraars gehad.

Aantal overvallen daalt verder

Het aantal overvallen is in het afgelopen jaar verder gedaald. In de eerste elf maanden van 2013 werden ongeveer 1700 overvallen gepleegd, zeventien procent minder dan een jaar eerder. Dat blijkt maandag uit cijfers van het ministerie van Veiligheid en Justitie. Ook het aantal straatroven is vergeleken met vorig jaar gedaald van ongeveer 8700 tot rond de zevenduizend.

Sinds het ministerie in 2009 begon met het terugdringen van het aantal overvallen werden elk jaar minder overvallen gepleegd. In 2009 stond de teller nog op bijna drieduizend.

De daling van de overvallen is dit jaar vooral sterk bij benzinestations, supermarkten en tankstations. Alleen het aantal overvallen op vrachtwagens is licht gestegen. Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) wil met Transport en Logistiek Nederland (TLN) bekijken hoe het aantal overvallen op trucks kan worden teruggebracht.

Het aantal overvallen is volgens het ministerie teruggedrongen door de inzet van speciale overvalteams en helikopters. Ook wordt er meer gefocust op potentiële daders en is er een scherper toezicht op overvallers die vervroegd vrij zijn gekomen.

[NBA] Portland blijft winnen en behoudt koppositie

Portland Trail Blazers staat nog steeds aan kop in de Western Conference van de NBA. Ze versloegen Detroit Pistons zondag met 111-109 en boekten daarmee de vierde overwinning op rij. De basketbalploeg uit Portland heeft nu 21 overwinningen en vier nederlagen.

Na de reguliere speeltijd stonden beide teams op 99 punten. In de verlenging wist Damian Lillard in de allerlaatste seconde de zege binnen te halen. LaMarcus Aldridge werd topscorer bij de Trail Blazers met 27 punten. Detroit Pistons komt door de nederlaag op elf zeges en veertien verliespartijen en staat daarmee vijfde in de Eastern Conference.

In de met 106-91 gewonnen wedstrijd van Sacramento Kings tegen Houston Rockets speelde Rudy Gay een hoofdrol. De speler die vorige week overkwam van de Toronto Raptors en zijn thuisdebuut maakte bij de ploeg uit Sacramento werd meteen topscorer. Gay scoorde 26 punten en pakte vijf rebounds.

De Kings verloren acht van hun laatste tien wedstrijden en staan voorlaatste in de Western Conference. In totaal wonnen ze zeven wedstrijden en verloren er vijftien. De Rockets staan vijfde met zestien zeges en negen verliespartijen.

Uitslagen:

Detroit Pistons - Portland Trail Blazers 109 - 111
Memphis Grizzlies - Minnesota Timberwolves 93 - 101
Sacramento Kings - Houston Rockets 106 - 91
Oklahoma City Thunder - Orlando Magic 101 - 98
Denver Nuggets - New Orleans Pelicans 102 - 93
Phoenix Suns - Golden State Warriors 106 - 102

'Een procent Nederlanders bezit bitcoins'

Een procent van de Nederlandse bevolking zegt bitcoins te bezitten. Daarnaast hebben drie op de vier Nederlanders van de virtuele munt gehoord. Dat maakte marktonderzoeker Multiscope maandag bekend. Door waarschuwingen van De Nederlandsche Bank en grote koerswisselingen was de bitcoin de laatste tijd geregeld in het nieuws.

Mannen zouden beter bekend zijn met de virtuele munt dan vrouwen. Daarnaast zijn volgens het onderzoeksbureau, dat via internet duizend mensen ondervroeg, mensen uit de drie grote gemeenten en de in leeftijdscategorie 25 tot 34 jaar het bekendst met de munt.

Drie procent van de Nederlanders verwachten dat de door computerberekeningen gegenereerde munt het huidige geldsysteem zal vervangen. Een op de vijf ondervraagden houdt een slag om de arm, terwijl een kwart het idee van een valuta zonder tussenkomst van banken compleet wegwuift.

China en Zuid-Korea weigerden deze maand de bitcoin te erkennen als munteenheid. De Noorse overheid deed vorige week hetzelfde. Wel vindt Noorwegen dat de munt waarde heeft, waardoor Noorse bitcoinhandelaren inkomstenbelasting moeten betalen over de winst uit de digitale handel.

Ondanks negatieve berichten rond bitcoins neemt de vraag naar de munt toe. Had een bitcoin in 2010 nog een waarde van een vijftig eurocent, maandagochtend is diezelfde munt 651 euro waard.

RšikkŲnen betrokken bij overnamepoging Sauber

Ferrari-coureur Kimi Räikkönen was vorig jaar betrokken bij een overnamepoging van Sauber, zo meldt Blick. Een groep investeerders onder de leiding van de Fin wilde de Zwitserse renstal kopen, al was volgens mede-eigenaar Peter Sauber The Iceman niet meer dan een tussenpersoon in het geheel.

Sauber verkeert al enige jaren in de financiële problemen, waardoor potentiële investeerders welkom zijn. De poging van deze investeringsgroep strandde omdat ze de teamleiding geheel wilde vernieuwen, maar daar wilden de Zwitsers niet aan meewerken.

Eerder dit jaar leek het team door een groep rond de pas 18-jarige Russische coureur Sergey Sirotkin een behoorlijke financiële injectie te krijgen, maar voorlopig lijken de Russen niet met geld over de brug te komen, waardoor die plannen lijken te stranden. Inmiddels zijn er weer nieuwe investeerders bij Sauber opgedoken waarmee gepraat wordt.

Werkloosheid sterkst gestegen onder laagopgeleiden

Laagopgeleide Nederlanders lijken het voornaamste slachtoffer van de economische crisis. Zij raakten de afgelopen vier jaar vaker hun baan kwijt dan middelbaar of hogeropgeleiden. Dat blijkt maandag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

De werkloosheid onder laagopgeleiden kwam eind 2012 uit op 8,8 procent van de beroepsbevolking. Vier jaar eerder was dat nog maar 5,3 procent. Vooral onder laagopgeleiden met een technische of bouwkundige achtergrond steeg het aantal mensen zonder werk flink, van 2,2 procent in 2008 naar 7,2 procent in 2012.

Onder hoogopgeleiden - mensen met een opleiding aan het hbo of de universiteit - steeg de werkloosheid lichter. Eind vorig jaar zat 4,1 procent van hen werkloos thuis, tegen 2,4 procent in 2008.

"Het wordt wennen zonder Verhaeren"

Het Nederlandse zwemmen begint in 2014 aan een nieuwe periode. Jacco Verhaeren vertrekt dan definitief naar Australië om zijn carrière daar voort te zetten. De bewondering voor de 'kampioenenmaker' is groot. Maar vooral de zwemmers zijn benieuwd wat de komende periode hen gaat brengen.

Moniek Nijhuis, die dit weekend nog een bronzen medaille haalde op de EK kortebaan, denkt dat het wennen zal worden zonder Jacco Verhaeren. "Hij heeft zo'n enorme staat van dienst. Pas als hij echt weg is, zullen we de gevolgen merken. Het zal best omschakelen zijn. Er valt toch een gat. Joop Alberda zal wel in staat zijn om zijn plek in te nemen. Maar ik hoop wel dat alles door zal gaan'', vertelt de schoolslagspecialiste. 

Sebastiaan Verschuren maakte Verhaeren vooral mee als bondscoach en technisch directeur van de zwembond. Verschuren ziet de toekomst zonder Verhaeren met vertrouwen tegemoet. "Verhaeren is een icoon in het Nederlandse zwemmen. Ik weet wel zeker dat hij hier alles zo goed mogelijk achterlaat. Hij heeft in het zwemmen een hele goede basis neergezet, met goed lopende trajecten. Dat is heel knap gedaan. We kunnen hier mee verder gaan en zullen dat ook zeker doen."

Inge Dekker trainde enige tijd onder Verhaeren, maar botste regelmatig met hem. "We hebben wel wat meningsverschillen gehad, maar daar zijn we wel altijd goed uitgekomen. Dat is ook tekenend voor Jacco. Hij is de beste coach die we ooit in Nederland hebben gehad.'' Dekker is niet helemaal verrast over het vertrek. "Het was voor mij een kwestie tijd. Er kwamen zoveel andere leuke dingen voor hem voorbij. Ik snap heel goed dat hij deze keuze heeft gemaakt. Dit biedt weer de kans voor andere mensen om iets te laten zien. Jacco laat het ook goed achter. Joop Alberda is een heel capabele man. Er zijn ook genoeg mensen die het vertrek van Jacco kunnen opvangen.''

Nijhuis maakt zich wel zorgen over de doorstroming van de talenten. "Het is voor de jeugd toch lastig om aansluiting te krijgen, terwijl alles super voor ze is geregeld. Ik heb soms het idee dat ze niet inzien wat voor kansen er liggen. We moesten in het verleden echter schipperen om genoeg trainingsuren te krijgen. Nu zijn alle faciliteiten er en dan moeten ze er ook wel wat mee doen. Ik heb soms wel het gevoel dat er makkelijk over wordt gedacht.''

Directeur Jan Kossen van de KNZB hoopt dat Verhaeren toch nog op de achtergrond betrokken kan blijven bij zwemmend Nederland. "We hopen dat hij op afstand toch nog wat kan doen voor het traject dat we hebben ingezet met het leszwemmen. We willen dat beiden graag en ik hoop dat dit gaat lukken.''

OM blijft aanhangers beboeten

Automobilisten met aanhangers blijven snelheidsboetes krijgen als alleen de aanhanger wordt geflitst. Dat laat het Openbaar Ministerie maandag weten naar aanleiding van een uitspraak van de kantonrechter in Haarlem vorige week. "Die uitspraak is letterlijk en figuurlijk niet te volgen", aldus een woordvoerder.

Justitie verwacht niet dat de zaak - waarbij de kantonrechter oordeelde dat een automobilist een boete niet hoeft te betalen omdat op de foto niet te zien is dat zijn auto de aanhanger trekt - een hausse aan nieuwe rechtszaken aanwakkert. "Ik denk niet dat iemand met succes een beroep kan doen op deze uitspraak."

De kantonrechter gaf de beboete man gelijk, omdat de aanhanger niet te hard kan rijden en dat de boete moet worden uitgedeeld aan de bestuurder van het trekkende voertuig. Het OM ziet vooralsnog niets in een hoger beroep. "Dat is een grote stap, dan moeten we naar de Hoge Raad", aldus de woordvoerder. "Het gaat om een kleine boete van 45 euro."

FlOw komt naar Amerikaanse PS4's

Sony en Thatgamecompany hebben aangekondigd dat na een kort uitstel het spel FlOw in Amerika uitkomt op PlayStation 4. Vanaf 17 december is het spel via het Amerikaanse PlayStation Network beschikbaar als onderdeel van de PSN-update.

Het spel, dat in 2007 uitkwam op PlayStation 3, zou oorspronkelijk een launchtitel zijn voor Sony's nieuwe console, maar heeft het blijkbaar toch niet weten te halen. Het spel kost 5,99 dollar in de PS Store. De enige DLC van het spel komt ook dinsdag beschikbaar voor 1,99 dollar. Het is nog niet bekend of FlOw ook buiten Amerika beschikbaar komt als download.

In FlOw moet je in een microscopische wereld zorgen dat even zo microscopische wezens zich ontwikkelen en evolueren. Het oorspronkelijke spel werd een grote hit en groeide uiteindelijk uit tot het meest gedownloade spel op PlayStation 3 in 2007.

Bus valt van viaduct in Manilla

In de Filipijnse hoofdstad Manilla is maandagochtend een bus van een viaduct gereden en op een bestelbusje gevallen. Bij het ongeluk zijn zeker zeventien mensen om het leven gekomen en zestien gewond geraakt, melden politie, ziekenhuizen en lijkbezorgers.

Het ongeluk in de voorstad Paranaque deed zich voor toen het nog donker was en het regende. Een automobiliste verklaarde tegen een radiostation dat zij net door de bus was ingehaald toen deze van de weg raakte en viel. Op de weg reed op dat tijdstip weinig ander verkeer, zei zij.

De chauffeur van de bus lag zwaargewond in het ziekenhuis, zei de politie.

The Voice-finaliste gaat voor eigen stijl

Gerrie Dantuma wil het na de finale van The Voice of Holland rustig aan doen. "Ik vind dat je na zo'n programma de tijd moet nemen om een eigen stijl te ontwikkelen", vertelt de 29-jarige zangeres maandag aan Spits.

Bang voor een zwart gat na de eindstrijd van vrijdag is Dantuma dan ook niet. "Mensen zeggen wel eens: oh, maar van die en die hebben we na The Voice niks meer gehoord. Ik zie dat niet als falen", gaat de Friese zangeres verder. "The Voice is een opstap, daarna moet je het zelf doen."

Zo denken ook de andere finalisten erover. Allemaal hopen ze op een carrière in de muziekindustrie als gevolg van The Voice. "Ik wil heel graag doorbreken", vertelt Jill Helena. "The Voice is dan de talentenjacht, want ik heb nu een platform vanwaar ik verder kan werken."

Het vierde seizoen van de talentenjacht winnen, is voor de finalisten dan ook niet het allerbelangrijkste. "Als ik niet win, heb ik hier het mooiste avontuur van mijn leven gehad", vertelt Julia van der Toorn. "Ik weet niet of ik trots op mezelf mag zijn, maar stiekem ben ik dat wel een beetje." De drie dames strijden vrijdagavond met Mitchell Brunings om de winst.

Brunings zette zich internationaal op de kaart met zijn Bob Marley-cover. "Ik kreeg een telefoontje van Ky-Mani Marley, de zoon van Bob", vertelt Brunings aan het AD. "Ky-Mani had de video van mijn auditie op internet bekeken en zei dat hij het geweldig vond dat ik een nummer van zijn vader had gezongen." Voor Brunings is het telefoontje 'toch wel een van de hoogtepunten'.

Ook Van der Toorn scoorde met haar auditie. Met haar versie van Britney Spears' hit Oops... I Did It Again bereikte ze in september de top van de Single Top 100. Ze is dit jaar de enige The Voice-finaliste met een nummer 1-hit op haar naam.

[EL] AZ geplaatst bij loting, Ajax niet

AZ zal maandag bij de loting voor de knock-out fase van de Europa League in de pot van de geplaatste teams zitten. De Alkmaarders werden eerste in hun groep en kreeg daardoor deze privilege, samen met de andere elf groepswinnaars.

Daarnaast zijn ook de beste vier nummers drie van de Champions League in de geplaatste pot geplaatst. Ajax hoort daar niet bij en zit dus bij de niet geplaatste teams. De Amsterdammers kunnen AZ nog niet loten in de Europa League, maar kunnen wel onder andere Napoli of Tottenham Hotspur treffen. AZ maakt ondanks de geplaatste status nog wel kans om bijvoorbeeld Juventus, Lazio Roma of FC Porto te loten. De loting zal maandag om 13 uur plaatsvinden.

Overzicht van de potten

Geplaatst Niet geplaatst
AZ (Ned) Ajax (Ned)
Valencia (Spa) Chornomorets Odesa (Oek)
Ludogorets (Bul) Esbjerg (Den)
Red Bull Salzburg (Oos) Maribor (Slo)
Fiorentina (Ita) Dnipro Dnipropetrovsk (Oek)
Eintracht Frankfurt (Dui) Maccabi Tel Aviv (Isr)
Racing Genk (Bel) Dinamo Kiev (Oek)
Sevilla FC (Spa) Slovan Liberec (Tsj)
Olympique Lyon (Fra) Real Betis (Spa)
Trabzonspor (Tur) Lazio (Ita)
Tottenham Hotspur (Eng) Anzhi Makhachkala (Rus)
Napoli (Ita) PAOK Saloniki (Gri)
Benfica (Por) Juventus (Ita)
Shakhtar Donetsk (Oek) FC Porto (Por) 
FC Basel (Zwi) Viktoria Plzeň (Tsj)
Rubin Kazan (Rus) Swansea City (Eng)

[CL] Pottenindeling achtste finales

Om twaalf uur heeft de loting voor de achtste finales van de Champions League plaats. De groepswinnaars zijn geplaatst bij deze loting. De heenwedstrijden worden gespeeld op 18, 19, 25 en 26 februari. De returns hebben plaats op 11, 12, 18 en 19 maart. 

Een groepswinnaar zal in deze ronde niet gekoppeld kunnen worden aan zijn groepsgenoot. Clubs uit hetzelfde land zullen elkaar ook niet treffen. Voor Manchester United zijn er dus vijf mogelijke opties in de achtste finales: Galatasaray, Olympiacos, Schalke 04, Zenit St. Petersburg en AC Milan. 

Geplaatst Niet-geplaatst
Manchester United (Eng) Bayer Leverkusen (Dui)
Real Madrid (Spa) Galatasaray (Tur)
Paris Saint-Germain (Fra) Olympiacos (Gri)
Bayern München (Dui) Manchester City (Eng)
Chelsea (Eng) Schalke 04 (Dui)
Borussia Dortmund (Dui) Arsenal (Eng)
Atlético Madrid (Spa) Zenit Saint Petersburg (Rus)
Barcelona (Spa) AC Milan (Ita)

Murray Brits sportman van het jaar

Tennisser Andy Murray is in Groot-Brittannië gekozen tot sportman van het jaar. In juli werd hij de eerste Britse man in 77 jaar die Wimbledon op zijn naam schreef. Die prestatie leverde hem de titel 'Sports personality of the year' op. Murray is daarmee de opvolger van Bradley Wiggins, die vorig jaar die titel kreeg.

In de verkiezing van de BBC eindigde de rugbyer Leigh Halfpenny als tweede. Tourwinnaar Chris Froome kwam slechts tot de zesde plaats. Murray was niet aanwezig tijdens de uitreiking in Leeds. De 26-jarige Schot bereidt zich in Miami voor op het nieuwe tennisseizoen. Daar kreeg hij de trofee uitgereikt van 18-voudig grandslamwinnares Martina Navralitova. 

'SNS moest loon topman terugvorderen'

SNS Reaal heeft in het voorjaar de opdracht gekregen van het ministerie van Financiën om loon terug te vorderen van Ronald Latenstein. De in februari opgestapte topman kreeg bij zijn vertrek 250 duizend euro mee, een half jaarsalaris. Dat schrijft Het Financieele Dagblad maandag op basis van het boek De Val van SNS Reaal dat dinsdag verschijnt.

De bank en verzekeraar zou er vervolgens vanaf hebben gezien om de eveneens opgestapte financieel topman Ference Lamp ook aan half jaarsalaris mee te geven, aldus het FD. Het ministerie zou in de veronderstelling zijn dat de opgestapte topmannen niets mee zouden krijgen.

Dat het salaris van Latenstein moest worden teruggevorderd, zou onrust hebben veroorzaakt bij de commissarissen van SNS Reaal. Zij vonden dit geen bonus, maar het naleven van een contractueel overeengekomen opzegtermijn. Het ministerie zou echter onvermurwbaar zijn geweest.

Ook het salaris dat Latenstein en Lamp ontvingen over februari moest worden terugbetaald. De commissarissen boden daarop aan het loon voor die maand uit eigen zak te betalen. Latenstein zou dat hebben geaccepteerd, Lamp zou hebben geweigerd.

Kardinaal: meld seksueel misbruik

Kardinaal Wim Eijk roept mensen op zich te melden als ze informatie hebben over seksueel misbruik in de katholieke kerk. Hij moedigt slachtoffers, maar ook priesters, religieuzen en medewerkers van kerkelijke instellingen aan hun verhaal te doen. Eijk doet zijn oproep in een aantal regionale dagbladen.

"In kleine gemeenschappen wordt het slachtoffers soms kwalijk genomen als ze melding willen doen tegen een populaire pastoor", legt Eijk uit aan De Gelderlander. "Leg hen niets in de weg, de slachtoffers hebben genoeg geleden."

Cees van Dam, voorzitter van de Konferentie Nederlandse Religieuzen, sluit zich bij het verzoek van Eijk aan. De kerk doet de opmerkelijke oproep op verzoek van slachtofferverenigingen. Stichting Koepel Landelijk Overleg Kerkelijk Kindermisbruik noemt de oproep baanbrekend.

Eijk hoopt dat de kerk een punt kan zetten achter het internationale kindermisbruikschandaal. Twee jaar geleden concludeerde de commissie-Deetman dat tussen 1945 en 1981 tussen de tien- en twintigduizend kinderen zijn misbruikt en dat het misbruik bekend was binnen de ordes en bisdommen. Klachten die na 1 juli 2014 op de mat vallen, worden niet meer behandeld.

Actrice Joan Fontaine overleden

De Brits-Amerikaanse actrice en Oscarwinnaar Joan Fontaine is gisteren op 96-jarige leeftijd overleden in haar woonplaats Carmel in Californië. Het treurige nieuws werd bekendgemaakt op de website van The Hollywood Reporter.

Joan de Beauvoir de Havilland werd op 22 oktober 1917 geboren in Tokio. In 1919 verhuisd ze samen met haar ouders en haar oudere zus Olivia de Havilland naar Californië. Vanaf 1935 stond ze als Joan Fontaine onder contract bij de RKO studio. Fontaine werd vooral bekend door haar rol in de Hitchcock-film Rebecca, waarmee ze in 1940 haar grote doorbraak maakte. Een jaar later was ze te zien in de film Suspicion, eveneens geregisseerd door Hitchcock, waarmee ze een Oscar zou winnen.

Andere bekende films met Joan Fontaine waren onder meer The Constant Nymph (1943), Jane Eyre (1944), Ivy (1947) en Letter from an Unknown Woman (1948).


Joan Fontaine in betere tijden

39% korting op nr. 39 bij 39 Chinezen

39 Chinese restaurants geven deze week 39 procent korting op nummer 39 van de menukaart, met of zonder rijst. Dat schrijft de Volkskrant maandag. De kortingsactie is een reactie op Gordon, die dacht grappig te zijn door een Chinese deelnemer aan Holland's Got Talent als jurylid te vragen of hij 'number 39 with rice' ging zingen.

Chinezen in Nederland willen met de actie aandacht vragen voor discriminerende stereotyperingen, maar willen ook nog steeds excuses van Gordon, die hevig onder vuur kwam te liggen. Veel mensen noemden zijn uitlatingen racistisch.

De kortingsactie komt uit de koker van drie Chinese jongerenorganisaties, in samenwerking met de Vereniging Chinese Horeca Ondernemers (VCHO). Die heeft haar negenhonderd leden gevraagd mee te doen.

Veel Nederlandse Chinezen willen een definitief einde aan het oubollig etiketteren van Chinezen zoals 'sambal bij'. "We willen laten zien dat Chinezen niet vies zijn van een grap, zolang beide partijen erom kunnen lachen", zegt Yan Ting Yuen, een van de initiatiefnemers. "Maar het is wel degelijk serieus. We hebben jarenlang onze mond gehouden en zeggen nu: luister naar ons."

De 39 restaurants die meedoen zijn vanaf maandagavond te vinden op de website nummer39metrijst.nl. Daaronder is ook het Haagse restaurant Han Ting, dat een Michelinster heeft. "We snappen best dat veel Chinezen gekwetst zijn", zegt eigenaar Han Ji in de krant. "We begrijpen niet dat Gordon niet mans genoeg is om zijn excuses te maken, al was het maar omdat deze grappen door mensen anders worden uitgelegd dan hij bedoelt."

De menukaart van Han Ting heeft echter geen nummers. Deze week staat er wel een nummer 39 op de kaart van het sterrenrestaurant. "Nummer 39 wordt bij ons Golden Duck, als eerbetoon aan de Gouden Eeuw en als symbool voor geluk. Zonder rijst, maar met een prachtige rode wijn en bijzondere amuses." Gordon is welkom om een hapje te komen eten.


Chinese waiter contestant (China Take News)

FOK! wat een weer... Beetje eentonig.

Zo. De week gaat weer beginnen, maar het weer is blijkbaar aan zijn winterslaap begonnen. Het is echt 'vlees noch vis' weer. De afgelopen nachten trokken er twee storingen over met regen. Overdag bleef het dan meestal droog, echter de bewolking bleef overheersen.

Vandaag schijnt in het oosten af en toe de zon, terwijl in het westen de bewolking overheerst. Tegen de avond kan er in het noordwesten wat regen vallen. Het is met maximaal 10 graden behoorlijk zacht buiten. De zuidwestenwind is matig, maar langs de kust vrij krachtig tot krachtig.

Ook voor de komende dagen zit er nog weinig schot in het weer. Wolkenvelden worden afgewisseld met wat zon en er kan af en toe een beetje regen vallen. Méér regen lijkt er pas op donderdag te gaan vallen.

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

 

 

 Nevlmis
De afgelopen tijd kwam er regelmatig mist voor en soms leverde dat leuke plaatjes op, zoals deze van KlapMongeaul.

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

Leider FARC gedood bij gevecht met leger

Op de eerste dag van de wapenstilstand tussen de FARC en de Colombiaanse regering is een leider van de rebellenbeweging gedood door veiligheidstroepen. Dat heeft het ministerie van Defensie zondag (lokale tijd) bekendgemaakt.

Diego Tabares, ook bekend als Andres, kwam bij een gevecht in het departement Cauca om het leven. Hij wordt gezien als het brein achter de mislukte aanslag op de voormalige minister van Binnenlandse Zaken, Fernando Londoño, waarbij vorig jaar vijf mensen omkwamen.

Zondag ging een wapenstilstand van 30 dagen in, eenzijdig uitgeroepen door de FARC. De regering en de rebellen, die al sinds 1960 met elkaar in de clinch liggen, voeren sinds eind vorig jaar vredesonderhandelingen in Cuba.

Kabinet wil goed cultuuronderwijs

Ieder kind moet goed cultuuronderwijs krijgen. Om dat mogelijk te maken wordt maandagochtend een intentieverklaring getekend door een groot aantal betrokken partijen. Het is voor het eerst dat het belang van goede cultuureducatie zo breed wordt erkend. Culturele instellingen, gemeenten en scholen kunnen op basis daarvan concrete afspraken maken.

In het 'bestuurlijk kader Cultuur en Onderwijs' staat de gezamenlijke ambitie voor het cultuuronderwijs van rijk, gemeenten, provincies en schoolbesturen voor de komende tien jaar beschreven. Tot de ondertekenaars behoren minister van Cultuur Jet Bussemaker (PvdA), staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker (VVD), PO-raad-voorzitter Rinda den Besten en veel bestuurders van gemeenten en provincies.

"Cultuuronderwijs heeft alles te maken met wat je op school leert: goed leren lezen, schrijven en rekenen", lichten Bussemaker en Dekker toe in een verklaring. "Wie literatuur leest, ontwikkelt zijn woordenschat, voor wie een museum bezoekt, wordt geschiedenis zichtbaar, tastbaar en voelbaar."

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) gaat proberen schoolbesturen en schoolleiders enthousiast te maken en ervoor te zorgen dat leraren kunnen worden bijgeschoold. De cultuurkaart voor het voortgezet onderwijs en het vak Culturele en Kunstzinnige Vorming (CKV) blijven behouden.

De PO-raad, de koepel voor primair onderwijs, roept zijn achterban op mee te doen met de lokale afspraken. Het Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst en het Fonds voor Cultuurparticipatie gaan de uitvoering daarvan ondersteunen. "School is meer dan taal en rekenen, cultuureducatie hoort daarbij", zegt voorzitter van de PO-Raad Rinda den Besten. "Dit kader geeft scholen de mogelijkheid om daar invulling aan te geven, zodat de leerlingen maximaal tot hun recht komen en zich breed kunnen ontwikkelen."

In een aantal gemeenten hebben scholen en culturele instellingen al afspraken gemaakt. Zo werken in Den Haag negentien erfgoedinstellingen mee aan museumlessen in het basisonderwijs. Eindhoven, Helmond, Tilburg en Den Bosch ontwikkelden samen 'de Culturele Ladenkast' en in Leiden werken twaalf musea samen waardoor basisschoolleerlingen in die plaats elk jaar minstens één museum bezoeken.

In Enschede heeft de gemeente een samenwerkingsovereenkomst getekend met alle basisscholenbesturen en de grote culturele instellingen. En in Amsterdam heeft de gemeente afspraken gemaakt met schoolbesturen over wekelijks twee tot drie uur cultuuronderwijs voor de kinderen in groep 1 tot en met 8. Het gaat om een uur muziekles en een uur beeldende vorming of cultureel erfgoed. Het derde uur vullen de basisscholen zelf in met bijvoorbeeld theater of dans.

Libanees doodt IsraŽlische soldaat

Een Israëlische soldaat is zondag doodgeschoten door een Libanese sluipschutter. Dat gebeurde bij de grens tussen beide landen, meldde een woordvoerder van het Israëlisch leger.

De schutter van de Libanese strijdkrachten zou het vuur hebben geopend op een voertuig waarin het slachtoffer zat. Dat gebeurde in de buurt van grensovergang Rosh Hanikra.

Israel heeft een klacht ingediend bij de VN. "We tolereren geen agressie tegen de staat Israël", aldus de woordvoerder. "En we behouden het recht op zelfverdediging tegen daders van aanvallen tegen Israël en zijn burgers."

Israëlische soldaat gedood door Libanees
Israëlische soldaat gedood door Libanees (Foto: ANP)

'Kosten omvallen bank delen met eurolanden'

De kosten voor het opdoeken van een bank uit een land in de eurozone zullen geleidelijk worden gedeeld met andere eurolanden. Dat staat in een voorstel van EU-voorzitter Lithouwen waar maandag in Brussel over zal worden vergaderd.

De financiële gevolgen van een omgevallen bank zijn momenteel nog voor individuele eurolanden. Na 10 jaar zal deze verplichting met andere eurolanden worden gedeeld. De afspraken horen bij een bredere discussie binnen de Europese Unie over de oprichting van een bankenunie.

'Kosten opdoeken banken delen met eurolanden'
'Kosten opdoeken banken delen met eurolanden' (Foto: ANP)

Mali: tekst en uitleg

Inmiddels weten nieuwslezers dat er een conflict is tussen Toearegrebellen en de Malinese overheid. We weten dat er troepen vanuit allerlei landen heen worden gestuurd om de overheid bij dat conflict te helpen. Verder wordt er in de dagelijkse ANP-berichtjes hierover weinig uitgelegd. Toch was ik benieuwd en las ik me (zo goed als dat kan op een zondagmiddag) in. Het resultaat leest u hieronder: een beknopte samenvatting van de (recente en vroegere) geschiedenis van het land, alsook een toelichting op de huidige oorlog.

[PDC WK] Henderson te sterk voor Chisnall, Dolan wint van Osborne

Raymond van Barneveld heeft zich geplaatst voor de tweede ronde van het wereldkampioenschap darten van dartbond PDC. John Henderson, Brendan Dolan en Jamie Caven plaatsen zich ook voor de volgende ronde. 

Dave Chisnall (7) v John Henderson*

Chisnall is in de eerste ronde van het WK darts tegen een pijnlijke nederlaag aangelopen. De nummer zeven van de wereld kreeg vier matchdarts, maar moest uiteindelijk zijn meerdere erkennen in John Henderson, de Schotse mondiale nummer 48.

Chisnall verloor de eerste twee sets en leek zich op te kunnen maken voor een snelle uitschakeling. De Engelsman knopte zich echter terug tot 2-2 en kreeg in de vijfde set vier pijlen voor de zege. Die miste hij echter allemaal, waarna Henderson toesloeg.

Dennis Lindskjold v Colin Osborne* (v)

Colin Osborne mocht aan het WK deelnemen omdat Edward Santos zijn visum niet rond kreeg. Osborne was de eerste reserve als hoogst geplaatste speler op de wereldranglijst die zich nog niet gekwalificeerd had. Hij staat op plek 35. Dennis Lindskjold won het Scandinavische kwalificatietoernooi. Osborne won de wedstrijd eenvoudig met 1-4 en zal het later opnemen tegen Brendan Dolan. 

Raymond van Barneveld (10)* v Jamie Lewis

Van Barneveld had geen moeite met Jamie Lewis. Hij won de partij met 3-0. Alle drie de sets gingen met 3-1 naar de Hagenaar.  

Brendan Dolan (15)* v Colin Osborne

Dolan heeft zich eenvoudig geplaatst voor de tweede ronde. De Noord-Ier won met 3-0 van qualifier Osborne. Het hoogtepunt uit de wedstrijd kwam uit de tweede set. Dolan gooide in leg twee 120 uit en in leg vier 167 uit om op 2-2 te komen. Hij won de set met 3-2. Dolan was ook sterk op zijn dubbels. The History Maker had een checkoutpercentage van 75%. 

Jamie Caven (23)* v Jelle Klaasen

Klaasen had wel een beter gemiddelde dan Caven, maar Klaasen verzuimde om dubbels te gooien. Caven won de partij met 3-1. De setstanden waren 3-0, 3-0, 1-3 en 3-1. Caven mag het in de tweede ronde opnemen tegen Van Barneveld. 


[PDC WK] Klaasen moet buigen voor Caven

Jelle Klaasen heeft zich niet kunnen plaatsen voor de tweede ronde van het WK darts. De darter had niets in te brengen tegen Jamie Caven. Het werd 3-1. De als 23e geplaatste Caven mag het in de tweede ronde opnemen tegen Raymond van Barneveld.

Klaasen scoorde nog wel redelijk, maar op de dubbels liep het niet. Sets één en twee gingen met 3-0 naar Caven. Set drie ging met 1-3 naar Klaasen, de dubbels liepen nu wel. Set vier ging met 3-1 naar Caven en besliste daarmee de partij. 

Laatste reviews en specials
review
Blu-ray: Good Boys
review
The Expanse seizoen 4
review
Tokyo Mirage Sessions #FE Encore
special
Wat de volgende Mario Kart kan leren van Mario Kart Tour
review
The Grudge
review
Charlie's Angels
©FOK.nl e.a.