FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 3 december 2013

[PL] Crystal Palace pakt drie punten in strijd tegen degradatie

Crystal Palace heeft goede zaken gedaan op de ranglijst onderin de Premier League. De hekkensluiter pakte in de derby tegen West Ham United de volle winst. In de eerste helft besliste Marouane Chamakh de wedstrijd al door het enige doelpunt te maken; 1-0.

De ploeg van coach Tony Pulis leek lang de gedoodverfde favoriet om als laatste in de competitie te eindigen, maar verloor van de laatste vier duels slechts één wedstrijd. Met de overwinning op stadsgenoot West Ham springt Palace nu over Sunderland heen en bezet het de negentiende plek, op slechts drie punten van een plek uit de degradatiezone.

West Ham ziet door het verlies de degradatiezone naderen. Zowel Fulham als Crystal Palace staan nu op drie punten van de Hammers, die net als Stoke City en Cardiff City dertien punten hebben.

Ierse agenten spanden samen met de IRA

Ierse agenten waren betrokken bij de moord in 1989 op twee Noord-Ierse politieagenten door het Ierse Republikeinse Leger (IRA). Dat is gebleken uit onderzoek waarvan de bevindingen dinsdag bekend werden gemaakt.

De twee agenten, Harry Breen en Bob Buchanan, werden in maart 1989 doodgeschoten in het Noord-Ierse Armagh. De twee, die niet gewapend waren, werden doodgeschoten toen ze de grens met Noord-Ierland overstaken, kort na een bespreking op een Iers politiebureau. Rechter Peter Smithwick, die het onderzoek leidde, zei dat de timing van de aanslag erop wijst dat de IRA getipt is door de Ierse politie.

De twee agenten kwamen volgens Smithwick niet later dan 14.20 uur aan op het bureau in Dundalk. Nog geen tien minuten later had de IRA al schutters geposteerd langs de weg waar Buchanan en Breen werden doodgeschoten. "Of de IRA had ongelofelijk veel geluk of Harry Breen was het doelwit van deze operatie. Ik ben van mening dat het bewijs wijst op het laatste."

Smithwick zei tevens dat er geen 'smoking gun' - onomstotelijk bewijs - is en dat het dan ook niet verrassend is dat er geen directe bewijzen zijn van een samenwerking. De zoon van Bob Buchanan, William, zei geschokt te zijn door het nieuws.

Ook de Ierse premier Eamon Gilmore zei 'geschokt en bedroefd' te zijn door het nieuws. Hij heeft de nabestaanden excuses gemaakt.

Ex-ministers veroordeeld voor spionage

Het Roemeense hooggerechtshof heeft dinsdag twee voormalige ministers tot vijf en zes jaar cel veroordeeld voor spionage en hoogverraad. Twee andere verdachten in de zaak kregen celstraffen tot tien jaar.

Voormalig minister van economie Codrut Seres en ex-minister van communicatie Zsolt Nagy zouden tussen mei 2005 en november 2006 geheime informatie over de verkoop van staatsbedrijven hebben doorverkocht. Dit heeft de Roemeense schatkist miljoenen euro's gekost, aldus de rechter.

Een ambtenaar die betrokken was bij het privatiseren van de staatsbedrijven en een Tsjechisch staatsburger werden ook schuldig bevonden aan spionage en kregen respectievelijk negen en tien jaar cel.

'Dit kan nooit buiten Beatrix om zijn gegaan'

Als prins Bernhard opdracht heeft gegeven om onderzoek te laten doen naar Edwin de Roy van Zuydewijn, moet de toenmalige koningin Beatrix daar van hebben geweten. Dat zegt de advocaat van De Roy van Zuydewijn, Gabriël Meijers, in een eerste reactie tegen het ANP.

"Bernhard zal dit niet hebben gedaan zonder dat zijn dochter daarvan afwist. Dit kan nooit buiten de koningin om gegaan zijn", aldus Meijers.

Premier Mark Rutte liet de Tweede Kamer dinsdag weten dat prins Bernhard in november 2000 de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging (DKDB) heeft gevraagd een onderzoek te doen naar De Roy van Zuydewijn. De DKDB was bevoegd om onderzoek te verrichten en de prins daarover te informeren, aldus Rutte in zijn brief.

Geen problemen met remmen ontspoorde trein VS

De remmen van de trein die zondag ontspoorde in New York functioneerden naar behoren. Dat heeft het onderzoek naar de ontsporing, die aan vier mensen het leven kostte, uitgewezen. De trein reed veel te hard toen hij zondag in een scherpe bocht van de rails raakte.

Onderzoekers van de Nationale Raad voor Transportveiligheid hebben gekeken naar de zeven stops die de trein voor het ongeluk maakte, maar vond geen problemen met de remmen of met de signalen langs het spoor.

Bronnen bij het onderzoek zeiden eerder dinsdag dat de machinist van de trein mogelijk was ingedommeld vlak voor het ongeluk.

[Coppa Italia] Siena stunt bij Bologna in beker

Bologna is dinsdag verrassend uitgeschakeld in de vierde ronde van de Coppa Italia. De nummer achttien van de Serie A moest in eigen huis na verlenging met 1-2 zijn meerdere erkennen in Siena. De nummer twaalf van het tweede niveau zegevierde door een goal van Zou Feddal in de 120e minuut.

De wedstrijd kwam pas laat tot ontbranding. In de 78e minuut van de reguliere speeltijd bracht Francesco Valiani Siena op voorsprong. Zeven minuten later was het alweer gelijk door een goal van Davide Moscardelli.

In de verlenging leek niet meer te worden gescoord, maar Feddal besliste bij het sluiten van de markt anders. Siena degradeerde afgelopen seizoen uit de Serie A.

[DFB Pokal] Hoffenheim elimineert Schalke uit bekertoernooi

Voor Schalke 04 is de achtste finale van het Duitse bekertoernooi het eindstation geworden. De club uit Gelsenkirchen verloor dinsdag op eigen veld met 1-3 van Hoffenheim. Schalke keek bij rust al tegen een 0-3 achterstand aan, waarna oud-PSV'er Jefferson Farfan nog iets terugdeed. Rivaal Borussia Dortmund bekerde wel verder.

Schalke 04 kende tussen de 22e en de 35e minuut een rampzalige fase. Via Kai Herdling en twee goals van Kevin Volland liep Hoffenheim uit naar 0-3. Farfan scoorde halverwege de tweede helft, maar verder kwam Schalke niet.

Bij de thuisploeg ontbrak de nog altijd geblesseerde Klaas-Jan Huntelaar. De spits staat al aan de kant sinds 17 augustus en maakt vermoedelijk pas in februari of maart zijn rentree.

Dortmund kende zoals verwacht weinig problemen met FC Saarbrücken. De runner-up van de Champions League zegevierde met 2-0 door goals van Julian Schieber en Jonas Hofmann. Saarbrücken staat voorlaatste in de Derde Bundesliga.

Mode bestaat niet

Op de catwalk loopt een wijf niet dikker dan een visgraat. Op haar tieten twee trechters met aan elk een kwastje. Op haar hoofd een knalgele lampenkap en twee papegaaien als oorbellen. Vooraan zit een seniele ouwe sok met witte handschoentjes en een bosje touw in zijn nek. Iedereen wacht met spanning af hoe hij reageert. Als hij dit waardeert, dan zullen allen aanwezigen het ook mooi vinden. Als hij het ruk vindt, dan vindt iedereen het ook ruk.

Kritiek PLO op samenwerkingsforum met IsraŽl

De Palestijnse Bevrijdingsorganisatie PLO roept de Nederlandse regering op bedrijven die zaken doen in Israëlische nederzettingen uit te sluiten van een samenwerkingsforum met Israël dat Nederland volgend weekeinde organiseert. Dat heeft PLO-bestuurder Hanan Ashrawi dinsdag gezegd.

NRC Handelsblad schreef maandag dat hoewel de Nederlandse regering officieel economische relaties met bedrijven in de nederzettingen ontmoedigt, de overheid in de praktijk dergelijke samenwerking wel degelijk ondersteunt.

Bedrijven kunnen via een koppelwebsite afspreken elkaar zondag te ontmoeten onder de paraplu van het eerste samenwerkingsforum dat Nederland met Israël organiseert. NRC ontdekte echter dat een Israëlisch kassenbouwbedrijf dat zich op de koppelwebsite van de ambassade in Tel Aviv heeft ingeschreven gevestigd is in de nederzetting Ariël.

Ook een ander bedrijf dat vanuit verschillende nederzettingen werkt krijgt promotie op de ambassadesite. De bedrijven zijn ook welkom bij werkgroepen en een netwerkreceptie die Nederland in Israël organiseert.

"Dit is onbegrijpelijk en onacceptabel", aldus Ashrawi. "Het officiële beleid van de Nederlandse regering is om economische relaties tussen Nederlandse bedrijven en nederzettingen te ontmoedigen. Hoe kan de Nederlandse regering een samenwerkingsforum met Israël houden die deze relaties juist faciliteren en feitelijk de economieën van de nederzettingen ondersteunen?"

Het kabinet legde de verantwoordelijkheid eerder deze week bij het bedrijfsleven. Deelnemers aan het forum worden door de overheid gewezen op het kabinetsbeleid, maar ze moeten zelf controleren of bedrijven actief zijn in Israëlische nederzettingen.

D66 reageerde ontstemd op het artikel. "Heel teleurstellend als dit klopt", twitterde Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma. Hij heeft samen met PvdA, SP en GroenLinks Kamervragen gesteld over de kwestie.

PvdA'er dreigt verhuurdersheffing te blokkeren

PvdA-senator Adri Duivesteijn dreigt nog altijd tegen de verhuurdersheffing voor woningcorporaties te stemmen. Om politieke problemen voor het kabinet te voorkomen oefent de top van de PvdA druk uit op Duivesteijn, meldt de NOS dinsdag.

Duivesteijn, die in het voorjaar ook al kritisch was over de verhuurdersheffing, kan het verschil maken in de Eerste Kamer. Als hij voor stemt, wordt het plan aangenomen. Stemt hij tegen, dan is het van de baan. Daarmee is ook het woonakkoord van tafel dat het kabinet dit voorjaar sloot met D66, ChristenUnie en SGP. De verhuurdersheffing is daar een onderdeel van.

Vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) is volgens de NOS aan het bemiddelen. Asscher zelf zei dinsdagavond in de wandelgangen van de Tweede Kamer dat hij een paar weken geleden inderdaad met Duivesteijn heeft 'bijgepraat', maar sprak tegen dat het om een bemiddelingspoging ging. Asscher wilde verder niet op de zaak ingaan.

Volgende week praat de PvdA-fractie in de Eerste Kamer over de kwestie. De week daarop staat de plenaire behandeling gepland.


Ron Frezen van de NOS legt het even uit

Snoopzilla digs da funk

Snoop Dogg vond het een fijne afwisseling om een funkalbum te maken. "We wilden een project doen waarbij niemand zei waar we over moesten rappen of hoe het moest klinken", zegt de rapper tegen MTV. Snoop brengt, onder zijn alias Snoopzilla, volgende week dinsdag het album 7 Days of Funk uit.

"We wilden iets maken wat goed voelde voor ons, dit is wat goed voelde", vertelt de rapper over hem en muziekproducent Dâm-Funk. De producent vond het een eer om 7 Days of Funk te produceren voor Snoop. "Ik volg zijn carrière al zo lang, dus het was geweldig om de muziek te verzorgen bij zijn geweldige stem en talenten."

De 42-jarige rapper wilde een originele funkplaat maken die ook een eerbetoon is aan zijn muzikale helden. "We houden van inspirerende funk die ons heeft gevormd", legt Snoop uit. "Het is aan de ene kant een hommage en aan de andere kant klinkt het gloednieuw." Zijn naam heeft hij overigens van de legendarische funkbassist William 'Bootsy' Collins, ook wel bekend als Bootzilla, met wie hij eerder de funkklassieker Give Up The Funk opnieuw opnam.

Snoop maakte al eerder onder een pseudoniem muzikale uitstapjes. Zo bracht hij vorig jaar onder de alias Snoop Lion een reggaeplaat uit en draait hij wel eens plaatjes als dj Snoopadelic. Als rapper bracht Snoop Dogg elf studioalbums uit. Hij zou momenteel werken aan zijn laatste hiphopplaat.

Top PvdA Amersfoort weg om sjoemelend raadslid

De top van de Amersfoortse PvdA stapt op vanwege het achteroverdrukken van ruim 64 duizend euro door het gemeenteraadslid Ramón Smits Alvarez. Dat meldt de lokale tak van de PvdA dinsdag.

Smits Alvarez beroofde zich in oktober na een vermissing van bijna twee weken in Spanje van het leven. Vlak na zijn verdwijning bleek geld te zijn verdwenen van de rekening van de fractie.

Uit onderzoek dat de AmersfoortSe PvdA heeft laten verrichten blijkt dat Smits Alvarez van 2011 tot en met halverwege dit jaar ruim 64 duizend euro verduisterde. Smits Alvarez was vanaf juli 2010 als penningmeester van de Stichting PvdA Amersfoort Aktief (PAA) verantwoordelijk voor de registratie en de verantwoording van de transacties op de bankrekeningen van de stichting. Deze stichting beheert de fractievergoeding en het spaargeld van PvdA-leden voor bijvoorbeeld campagnes.

Wethouder Rob van Muilekom, fractievoorzitter Edwin Hinloopen en afdelingsvoorzitter Marjet van Baggum leggen hun functie per direct neer. Voormalig afdelingsvoorzitter Wanda Dijkstra trekt haar kandidatuur voor het lijsttrekkerschap in. De stichting wordt opgeheven.

In een verklaring op de website van de lokale PvdA-tak staat dat het stichtingsbestuur tekort is geschoten in het vervullen van de bestuursfunctie. "Duidelijk is dat de controle op de financiële gang van zaken binnen de stichting onvoldoende was voor wat betreft het spaargeld van de fractieleden."

[Ligue 1] Lille punt achter PSG door late zege op Marseille

Lille OSC heeft weer voor een verrassende zege gezorgd. Olympique Marseille was misschien de betere ploeg, maar in blessuretijd zorgde Nolan Roux voor de winst. De thuisploeg zou bij winst de druk op koploper Paris Saint-Germain flink opvoeren, en in de slotfase greep de ploeg van René Girard de winst (1-0).

Marseille was bij vlagen sterker dan Lille, maar telkens stuitten de aanvallers op de hechte defensie van de club uit Rijsel. Met name doelman Vincent Enyeama speelde een zeer sterke wedstrijd en hield andermaal zijn doel schoon. In de eerste helft waren het André-Pierre Gignac en Mathieu Valbuena die tot kansen kwamen, maar het vizier van de de Marseille-spelers stond niet helemaal op scherp. Enyeama moest een aantal keren optreden en zo scherpte hij zijn persoonlijke record nog verder aan. De Nigeriaan heeft nu al 1035 minuten geen tegengoal hoeven incasseren en maakt nu jacht op het record van Gaetan Huard van Girondins Bordeaux uit 1992/93. Huard liet destijds 1176 minuten geen tegentreffer toe.

Ook na rust kwamen Gignac en invaller Saber Khelifa nog gevaarlijk voor het doel, maar Enyeama pareerde hun inzetten. Bij de kans van Gignac kreeg Valbuena in de rebound nog een grote kans, maar ditmaal schoot Lille-verdediger Simon Kjaer te hulp. Het leek er dan ook op dat de wedstrijd in een 0-0 gelijkspel zou eindigen.

Maar in de blessuretijd was het uiteindelijk toch raak. Niet Marseille, dat dus de beste kansen van de wedstrijd kreeg, maar Lille ging er met de drie punten vandoor. Florent Balmont kreeg de bal op de rechtervleugel aangespeeld en gaf een voorzet die door de Marseille-defensie verkeerd werd ingeschat. Aanvaller Nolan Roux maakte hier knap gebruik van en kopte de bal na de stuit in de verre hoek binnen.

Marseille kreeg hiermee een flinke domper te verwerken en moet op de ranglijst pas op de plaats maken. Lille verkleinde het verschil met koploper Paris Saint-Germain tot één punt, al komen de Parijzenaars woensdag nog in actie. L'OM blijft door de nederlaag op de vierde plek staan en ziet het gat met Lille vergroot tot negen punten.

[DFB Pokal] Van Marwijk bekert moeizaam verder met HSV

Bert van Marwijk heeft dinsdag met Hamburger SV moeizaam de kwartfinale van de DFB Pokal bereikt. De Nederlandse coach zag zijn ploeg zich pas in de slotfase ontdoen van FC Köln, de koploper van de Tweede Bundesliga. Ivo Ilicevic tekende zes minuten voor tijd voor de winnende goal: 2-1.

FC Köln was de eerste helft beter, maar HSV ging met een voorsprong rusten. Maximillian Beister schoot in de 43e minuut met een schitterende volley de openingstreffer binnen.

Kort in de tweede helft kwamen de bezoekers op gelijke hoogte. Adam Matuschyk profiteerde van geklungel in de HSV-defensie. De wedstrijd leek op een verlenging af te stevenen, maar zes minuten voor tijd besliste Ilicevic anders. In de blessuretijd raakte Köln nog de paal.

FC Kaiserslautern had beduidend minder moeite om de laatste acht te bereiken. De ploeg van coach Kosta Runjaic won met 3-0 bij FC Union Berlin. Will Orban en Simon Zoller scoorden in de eerste helft. Marcel Gaus deed dat na rust.

Centraal meldpunt voor OV-chipkaartproblemen

Reizigers die problemen hebben met hun OV-chipkaart, moeten voortaan terechtkunnen bij één klachtenloket. Dat wil de Tweede Kamer, die daartoe dinsdagmiddag een motie aannam van SP'er Farshad Bashir.

Nu weten reizigers vaak niet waar ze terechtkunnen. Een centraal loket moet ervoor zorgen dat reizigers niet langer van het kastje naar de muur worden gestuurd. Reizigers hebben recht op duidelijke informatie en een goede afhandeling van hun klachten. Het OV-chipkaartloket moet daarvoor zorgen, aldus de Kamer.

'Aanvangstijden WK voetbal niet aangepast'

De aanvangstijden van het wereldkampioenschap voetbal volgend jaar in Brazilië zullen niet worden aangepast. Vorige week was er nog sprake van dat dit zou gebeuren bij de middagwedstrijden vanwege de tropische temperaturen in sommige Braziliaanse plaatsen.

Dit liet FIFA-voorzitter Sepp Blatter vandaag weten in Costa do Sauipe, waar vrijdag de loting voor de groepsfase wordt gehouden. Hij kwam daarmee terug op zijn opmerking van vorige week en zei dat de tijden, die in 2011 werden vastgesteld, worden gehandhaafd.

Bijna anderhalf miljoen Droomboeken opgehaald

Ruim 1,45 miljoen huishoudens hebben het Droomboek opgehaald. Dat heeft het Nationaal Comité Inhuldiging dinsdag bekendgemaakt.

Het Droomboek was een initiatief van het inhuldigingscomité naar aanleiding van de troonswisseling en had als motto 'Mijn droom voor ons land, inspiratie voor onze koning'. Ruim 6500 Nederlanders stuurden een bijdrage in. In het boek zijn uiteindelijk driehonderd dromen terechtgekomen, geselecteerd door een jury van bekende Nederlanders.

De eerste oplage van het Droomboek was een miljoen exemplaren. Al snel bleek dat dit aantal niet genoeg was. Het comité besloot vervolgens om tweehonderdduizend exemplaren bij te drukken en later nog eens driehonderdduizend boeken. Daar blijft het bij.

Comitévoorzitter Hans Wijers vindt het 'fantastisch' dat zo veel mensen het Droomboek hebben opgehaald. "Het geeft aan dat een groot deel van Nederland en de Caribische delen binnen het koninkrijk dit initiatief heeft gewaardeerd", zegt hij in een verklaring. Het boek is volgens hem een 'prachtige herinnering' aan de inhuldiging van koning Willem-Alexander.

Het Nationaal Comité Inhuldiging rest nog één evenement ter afsluiting van de werkzaamheden rond de troonswisseling: de dankbetuiging aan prinses Beatrix op 1 februari in Rotterdam. Het feest was eerst voorzien op 14 september, maar werd uitgesteld na het overlijden van prins Friso.

Spotify betaalt veel meer aan artiesten

Spotify heeft dit jaar een half miljard dollar, ofwel 368 miljoen euro, uitbetaald aan artiesten. Dat is evenveel als in de vier voorgaande jaren bij elkaar. Dat maakte het bedrijf achter de gelijknamige muziekdienst dinsdag bekend. Een topartiest kan 425 duizend dollar per maand verdienen via de online muziekdienst.

Spotify biedt gebruikers de mogelijkheid via internet muziek direct af te spelen. De muziekdienst heeft 24 miljoen gebruikers. Zes miljoen van hen betalen voor de dienst, terwijl de overige 75 procent reclame krijgt voorgeschoteld tussen de liedjes door.

Auteursrechthebbenden worden niet per stream betaald, maar voor hun aandeel in het totale aantal streams. Uit de inkomsten gaat dertig procent naar Spotify. De rest wordt verdeeld over artiesten en andere partijen uit de muziekindustrie.

Toch valt de uitbetaling per stream te berekenen. Artiesten ontvangen tussen de 0,044 eurocent en 0,061 eurocent per keer dat hun liedje wordt afgespeeld. Gebruikers met een abonnement leveren echter meer op dan gebruikers die de gratis versie van Spotify gebruiken.

De muziekdienst maakte niet bekend welke artiest welk bedragen heeft ontvangen. Als voorbeeld voerde het bedrijf op dat een topartiest dankzij zijn nieuwe album in een maand tijd 425 duizend dollar mocht bijschrijven, terwijl een andere toptienartiest 145 duizend dollar ontving.

Dit jaar hebben Macklemore en Ryan Lewis waarschijnlijk het meeste verdiend met Spotify. Muziek van het tweetal is wereldwijd het meest opgevraagd. Ze worden gevolgd door onder anderen Avicii, Daft Punk, Eminem en Imagine Dragons. Ook in Nederland voeren Macklemore, Avicii en Daft Punk de lijst aan.

Bernhard liet De Roy van Zuydewijn bespioneren

Het was prins Bernhard die in november 2000 de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging (DKDB) verzocht een onderzoek te houden naar Edwin de Roy van Zuydewijn, die op dat moment al enige tijd een relatie had met zijn kleindochter prinses Margarita. Dat blijkt uit een brief van premier Mark Rutte dinsdag aan de Tweede Kamer.

Bernhard werd zelf beveiligd door de DKDB en verkeerde in de positie om de dienst informatie te vragen en van de dienst informatie te ontvangen over veiligheidsrisico's. De DKDB was bevoegd om onderzoek te verrichten en de prins daarover te informeren, aldus Rutte in zijn brief. Uit het onderzoek naar De Roy van Zuydewijn bleek vervolgens dat er geen veiligheidsrisico's waren.

Vorige week onthulde De Groene Amsterdammer dat De Roy van Zuydewijn en zijn familie grondig en lang zijn onderzocht en afgeluisterd door onder meer de AIVD (en voorloper BVD) en de DKDB. Dat gebeurde tijdens zijn relatie met prinses Margarita, met wie hij sinds 1998 bekend was en in 2001 huwde.

De kwestie komt woensdag in de Tweede Kamer aan de orde, wanneer die debatteert over het Koninklijk Huis. De Roy van Zuydewijn heeft altijd gezegd dat prins Bernhard achter de onderzoeken zat.

Bernhard vroeg onderzoek De Roy van Zuydewijn
Bernhard vroeg onderzoek De Roy van Zuydewijn (Foto: ANP)

Boek: Titanenstrijd Apple vs. Google

Ben jij een Applefanboy of juist een Android freak? Op een Windows Phone en een paar andere kleine os'jes na bepalen deze twee giganten het landschap voor mobiele apparaten zoals telefoons en tablets. Daarnaast gaan ze ook de strijd aan in de rechtbank, toch waren deze twee tech giganten ooit de beste vrienden. Hoe het zo gekomen is met deze haat kan je lezen in Titanenstrijd Apple vs. Google van Fred Vogelstein.

'Gezondheidscheck' op ringwegen

Het kabinet moet een check uitvoeren op de luchtkwaliteit en geluidsoverlast op de ringwegen rond de grote steden waar de maximumsnelheid recentelijk is verhoogd. Waar nodig moet de snelheid weer omlaag. Dat wil de Tweede Kamer, die daartoe dinsdag een motie heeft aangenomen van D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven.

Aanleiding is het besluit van de rechter dat minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) een nieuw besluit moet nemen over de bezwaren tegen de verhoging op van de maximumsnelheid op de A13 bij Overschie. De bewindsvrouw heeft de belangen van omwonenden te weinig meegenomen bij haar besluit om de snelheid te verhogen.

Van Veldhoven, en met haar de Kamer, denkt dat wat voor de ringweg bij Rotterdam geldt, mogelijk ook voor andere wegen geldt. Daarom moet het kabinet op die de geluidsoverlast en luchtkwaliteit meten en waar nodig 'extra maatregelen te nemen om de gezondheid van omwonenden te borgen, dan wel de snelheid te verlagen'.

Op de A13 bij Overschie mag sinds juli vorig jaar 100 in plaats van 80 kilometer per uur worden gereden. De stijging van uitstoot van stikstofdioxide is tweeënhalf keer hoger dan voorzien in berekeningen van de minister, bleek vorige maand uit onderzoek. Ook over de snelheidsverhoging op de A10-West bij Amsterdam loopt een rechtszaak.

Atlus mag verwaarloosde Sega IP's ontwikkelen

Sega heeft Atlus toestemming gegeven om games te ontwikkelen voor IP's waar momenteel niets mee gedaan wordt. Dat heeft Naoya Tsurumi, COO bij Sega Sammy bekendgemaakt.

Sega nam eerder dit jaar Index Corporation, het moederbedrijf van Atlus over. In een interview met Famitsu gaf Tsurumi aan dat Sega in het verleden weinig succes met RPG's heeft gehad en hoopt dat de huidige samenwerking met Atlus hier verandering in gaat brengen.

"I believe that the addition of genres is a crucial factor," he said. "Especially with regard to the fact that Sega have never excelled in RPG titles. With consideration towards Atlus' strengths, Japanese RPGs would be a prime example [of an added benefit]."

Ook geeft Tsurumi aan dat Atlus games mag ontwikkelen van IP's die momenteel bij Sega in de ijskast staan. Hierdoor zouden series als Sakura Wars, Skies of Arcadia en Phantasy Star een vervolg kunnen krijgen.

“We’d definitely love to have them utilize any of Sega’s dormant IPs. There are plenty that haven’t been active. However, the new company just recently got started, so there’s nothing on the table for now, but we’ll definitely be giving it more thought.”

SP wil echt geen Roemenen in Nederland

Nederland moet samenwerking zoeken met gelijkgestemde landen om tegen Europese afspraken in arbeidskrachten uit Roemenië en Bulgarije te blijven weren. Dat heeft SP-Kamerlid Paul Ulenbelt dinsdagavond betoogd in de Tweede Kamer.

Nederland moet 'de kont tegen de eurokrib gooien' en werkvergunningen invoeren voor Roemenen en Bulgaren, zei Ulenbelt in een debat met minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA). "Asscher erkent dat er problemen zijn, en toch levert hij de zeggenschap over onze arbeidsmarkt in."

Volgens Ulenbelt moet Asscher in samenwerking met landen als Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië de komst van Roemenen en Bulgaren blokkeren. "Wees een held, zeg tegen de EU dat de problemen hier te groot zijn, en voer werkvergunningen in", luidde zijn oproep aan Asscher. Volgens de SP'er hoeft Nederland geen nadelige gevolgen uit Brussel te vrezen. "Dat is allemaal symbolisch."

Volgens Europese afspraken kan Nederland de komst van Roemeense en Bulgaarse arbeidskrachten vanaf 1 januari niet langer tegenhouden. Dat Asscher gehoor geeft aan de oproep van de SP is niet waarschijnlijk. Wel probeert hij samen met Duitsland, Oostenrijk en Groot-Brittannië meer aandacht van Brussel te krijgen voor de schaduwkanten van het vrije verkeer van personen.

De VVD hekelde in de Tweede Kamer de manier waarop de Europese Commissie tot nu toe reageert op de pleidooien van Nederland en de overige drie landen. "Verkrampt en teleurstellend", zei VVD-Kamerlid Cora van Nieuwenhuizen. Zij riep Asscher op zich te scharen achter een recent pleidooi van de Britse premier David Cameron om het vrije verkeer in te perken.

Eerder dinsdag stemde de Tweede Kamer al over een motie van de PVV om Roemenen en Bulgaren ook na 1 januari te blijven weren. Alleen PVV, SP en Partij voor de Dieren stemden voor.

Groepschat Xbox One krijgt verbeteringen

Gebruikers van de Xbox One hebben geklaagd over het feit dat de groepschat, waarbij verschillende gamers in verschillende games wel met elkaar konden praten, niet functioneert. Dit was wel het geval op de Xbox 360 en Major Nelson heeft hier op gereageerd.

Nelson heeft een vergadering gehad en dit probleem wordt opgepakt maar een datum wanneer het weer naar behoren werkt is niet bekend. Naast de groepschat zijn er ook wat andere dingen die niet meer zo lekker werken zoals ze op de Xbox 360 wel deden. Er is in diezelfde vergadering meer besproken om opgepakt te gaan worden maar wat precies allemaal is niet bekendgemaakt.

Verkiezing: Kies de sporter van het jaar 2013

Het begint alweer een mooie traditie te worden, want voor het vijfde jaar op rij is er een verkiezing voor de FOK!sporter van het jaar. Een speciaal toernooi waarin jullie kunnen kiezen wie volgens FOK! de beste Nederlandse sporter van het afgelopen jaar was en in het rijtje komt van Sven Kramer, Nicolien Sauerbreij, Marianne Vos en Epke Zonderland.

In dit bericht en het topic op het sportforum kun je sporters nomineren waarvan jij vindt dat ze kans moeten maken op de titel FOK!sporter van het jaar 2013. Als er voldoende namen genoemd zijn, zal de eerste ronde van start gaan, waarna via een knock-out systeem uiteindelijk één winnaar overblijft.

Alle voor Nederland uitkomende sporters kunnen genomineerd worden. Dus zowel mannen, vrouwen als teamsporters. Bij elke nieuwe ronde zal er een nieuw bericht op FOK!sport komen en een nieuw topic in het Sport-forum.

Reageer hieronder om de sporters te nomineren waarvan jij vindt dat ze mee moeten doen.

Musical Cats wordt wellicht verfilmd

De musical Cats komt als eerste in aanmerking om te worden verfilmd. Dat zegt musicalgrootheid Andrew Lloyd Webber tegen de Britse krant The Daily Mail. Het succes van de verfilming van de musical Les Misérables, die vorig jaar verscheen, zou het enthousiasme bij filmmaatschappij Universal hebben aangewakkerd.

Universal heeft de rechten van Cats, na Phantom of the Opera de langstlopende musical op Broadway in New York en de langstlopende op het West End in Londen, al in handen. Les Misérables bracht, ondanks snerpende kritieken, wereldwijd ruim 450 miljoen dollar op. Hiermee staat de deur voor andere verfilmingen van musicalklassiekers verder open dan de afgelopen twintig jaar.

"De mensen bij Universal hebben Cats uit de la gehaald waar ze hem jaren geleden in hebben gestopt toen ze de rechten kochten", zegt Webber, die de muziek voor de musical schreef. "En nu overwegen ze ineens een verfilming."

Cats is gebaseerd op de dichtbundel Old Possum's Book of Practical Cats van de Britse schrijver T.S. Eliot. Het bleek een van de succesvolste musical aller tijden, met voorstellingen die 21 jaar lang ononderbroken werd uitgevoerd op West End en achttien jaar op Broadway. De musical werd in 2000 al op video uitgebracht.

Webber won in 1981 de Olivier Award voor beste nieuwe musical. Choreografe Gillian Lynne werd gelauwerd met een Olivier Award voor haar uitzonderlijke bijdrage aan het theater.

Toch was het niet bij voorbaat zeker dat de makers van Cats in de roos hadden geschoten. "We wisten pas dat het een succes zou worden toen de eerste Cat het podium op kwam", zegt Webber. "Het publiek had het net zo goed volkomen belachelijk kunnen vinden, waarmee we een van de grootste flops ooit zouden hebben voortgebracht."


Musical Cats wordt wellicht verfilmd (Foto: Novum)

Jihadisten ontvoeren nonnen

Twaalf nonnen en drie andere vrouwen zijn uit een klooster in het overwegend christelijke dorp Maaloula in Syrië ontvoerd. Ze zijn volgens de abdis van een ander klooster door Syrische jihadisten meegenomen naar het nabijgelegen stadje Yabroud. De patriarch van de Grieks-orthodoxe kerk in Syrië heeft aangedrongen op de vrijlating van de nonnen.

De jihadisten kregen maandag na drie dagen strijd grote delen van Maaloula, zestig kilometer ten noordoosten van Damascus, in handen. Het Syrische staatspersbureau SANA meldde dat zes nonnen, onder wie moeder-overste Pelagia Sayaf, vastzaten in hun klooster. De abdis van het Saidnaya-klooster, Febronia Nabhan, zei later van Sayaf een telefoontje te hebben gehad met de mededeling dat zij allemaal in veiligheid waren.

Patriarch John Yazigi drong dinsdag aan op vrijlating van de nonnen. "We doen een beroep op het geweten dat God ieder mens heeft gegeven, ook de ontvoerders, om onze zusters veilig vrij te laten", zei Yazigi. "We dringen er bij de internationale gemeenschap en regering wereldwijd op aan te helpen de nonnen van het Mar Takla-klooster (...) vrij te krijgen." Yazigi zei niet hoeveel nonnen er precies zijn ontvoerd.

Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten zei dinsdag dat niet duidelijk is wat het lot van de nonnen is. Bovendien zijn er volgens het Observatorium tegenstrijdige berichten over de ontvoering. Volgens sommige berichten zijn de nonnen helemaal niet naar Yabroud gebracht.

Christenen vormen een minderheid in Syrië. Ze hebben veelal de kant van president Bashar Assad gekozen of houden zich zoveel mogelijk afzijdig. Zij vrezen voor hun leven als de rebellen, veelal levensgevaarlijke moslimextremisten, aan de macht komen. Volgens sommige christenen hebben jihadistische rebellen kerken vernield.

Het Syrische minister van buitenlandse zaken heeft dinsdag de internationale gemeenschap gevraagd om de aanval op Maaloula te veroordelen. Het ministerie deed dat in een bericht aan de secretaris-generaal van de Verenigde Naties en de VN-Veiligheidsraad. "Syrië heeft te maken met een barbaarse oorlog, die begonnen is door extremisten, bendes die het voorzien hebben op het heden en de toekomst van het land", aldus het ministerie.

Hoewel eerder twee bisschoppen en een priester zijn ontvoerd door de rebellen, waren nonnen tot maandag buiten schot gebleven.

Nucleaire winter is gekomen

De teasersite voor Fallout 4 heeft een kleine update gehad. Zo is er naast een hoop vage tekst een boodschap te zien dat de nucleaire winter is gekomen. De teller telt af naar 11 december, wat er dan gebeurt is afwachten.

SPOILER! Hieronder is het ontsleutelde bericht te vinden. Doorlezen op eigen risico.

De eerste woorden "KVNGR REV ALPHA PPS VT" staan voor Keyed Vigenére Reversed Alphabet Passprase VAULTTEC. Met deze informatie kan de rest van het bericht worden ontsleuteld. De rest van het bericht luidt dan: "THE INSTITUTE IS SEALED. THEY WON'T HELP US I'M HEADING TO BLACK ROW. -TBNLS 5120-"

The Institute is een mysterieuze organisatie binnen de Commonwealth, voorheen bekend als het MIT, ofwel het Massachusetts Institute of Technology. Hierbij lijkt het steeds waarschijnlijker dat Fallout 4 zich rond Boston, waar het MIT zich bevindt, af gaat spelen.

F4

God uitschelden mag eindelijk

Het verbod op smalende godslastering wordt afgeschaft. Na de Tweede Kamer heeft nu ook de Eerste Kamer ingestemd met het schrappen van het omstreden wetsartikel. Tijdens een hoofdelijke stemming stemden dinsdag 49 senatoren voor en 21 tegen de wetswijziging, die was voorgesteld door D66 en de SP.

Tegelijkertijd nam de senaat een motie aan die de regering opdracht geeft om te onderzoeken of een ander artikel uit de wet zodanig kan worden aangepast dat gelovigen afdoende worden beschermd tegen belediging van hun geloof, zonder dat dit de vrijheid van meningsuiting onnodig beperkt. Met deze motie wordt tegemoetgekomen aan tegenstanders.

Met de stemming komt voorlopig een einde aan jarenlang discussie over het omstreden wetsartikel, dat stamt uit de jaren dertig. De politieke discussie laaide op nadat toenmalig minister van Justitie Piet Hein Donner (CDA) in 2004 had gemeld dat hij wilde onderzoeken of het verbod moest worden uitgebreid. Donner deed dat naar aanleiding van de moord op Theo van Gogh.

Naar aanleiding van het voornemen van Donner stelde D66 voor het verbod, ooit ingevoerd door de grootvader van Donner, juist helemaal te schrappen. De politieke discussie sleepte zich sindsdien voort. Tijdens de vorige kabinetsperiode trok de VVD zijn steun voor afschaffing van het verbod in, om de SGP niet voor het hoofd te stoten. De SGP was officieus gedoogpartner van het toenmalige kabinet.

Racistisch geweld veel populairder

De politie heeft vorig jaar fors meer geweldsincidenten geregistreerd waarbij racisme een rol speelde. Was in 2011 nog sprake van 250 van dergelijke incidenten, vorig jaar waren dat er vierhonderd, meldt het Verwey-Jonker Instituut dinsdagavond in het televisieprogramma Altijd Wat.

Vorig jaar registreerde de politie 23 procent meer racismegerelateerde incidenten. In 2011 waren het er 1700 en afgelopen jaar 2100. Het gaat vooral om bedreiging en belediging, maar dus ook geweld.

Onderzoeker bij het instituut Bas Tierolf zegt in het NCRV-programma dat het aantal incidenten vorig jaar op alle fronten is gestegen. Wat de toename veroorzaakt is nog onduidelijk.

Het Verwey-Jonker Instituut onderzoekt sinds 2010 in opdracht van de Anne Frank Stichting het aantal raciale incidenten dat de politie registreert.

Dordtse tandarts mag niet meer boren

Een tandarts uit Dordrecht mag niet meer werken met roterende en scherpe instrumenten. Hij kan volgens de Inspectie voor de Gezondheidszorg door gezondheidsproblemen niet veilig werken met dergelijke voor tandartsen essentiële hulpmiddelen.

Tijdens een bezoek in november aan tandartspraktijk Van Wijngaarden aan de Petunia kreeg de inspectie nieuwe informatie over de lichamelijke beperkingen van de tandarts. Die zijn volgens de IGZ zo ernstig dat sprake is van een groot risico bij het werken met snel draaiende en scherpe instrumenten.

De tandarts mag wel instrumenten gebruiken die nodig zijn om diagnoses te stellen, maar hij moet patiënten voor bijvoorbeeld wortelkanaalbehandelingen, kronen en brugwerk doorverwijzen naar zijn collega in de praktijk of naar een tandarts in Zwijndrecht. Ook bij acute pijnklachten of behandellocaties in de mond waar hij niet bij kan, wordt de patiënt naar een collega verwezen.

Wat de tandarts precies mankeert heeft de inspectie niet bekendgemaakt, maar kennelijk zijn de beperkingen van voorbijgaande aard. Het bevel is vrijdag ingegaan en is zeven dagen geldig. De minister van Volksgezondheid kan het bevel echter verlengen.

VN gaan dronen in Congo

De Verenigde Naties gaan onbemande vliegtuigen inzetten in Congo om inlichtingen te vergaren over rebellengroepen in het land. De eerste vijf drones werden dinsdag gelanceerd.

In de uitgestrekte jungles van Congo houden zich diverse rebellenbewegingen op. Hervé Ladsous, hoofd van de vredesmissies van de Verenigde Naties, noemde de drones dinsdag een 'onmisbaar instrument (...) om gewapende groepen te volgen en burgers die zijn ontheemd of op de vlucht zijn geslagen vanwege conflicten in de gaten te houden'.

Congo deelt een poreuze grens met Rwanda. Dat land wordt ervan beticht rebellengroepen in Congo van wapens en manschappen te voorzien.

The Division showt meer dit weekend

Geoff Keighley, Spike VGX-presentator en gek op Red Bull en Doritos, tweet dat de Spike VGX een plekje gereserveerd heeft in de show voor ingame beelden van Tom Clancy's The Division.

Dit is de vijfde game die bevestigd is voor een 'optreden' op de prijzenceremonie. Twee nog anonieme spellen van Square Enix worden ook getoond. Geruchten gaan dat één ervan een nieuwe Tomb Raider is. Titanfall en Quantum Break zijn met naam en toenaam bevestigd.

The Division komt uit op Xbox One, PlayStation 4 en pc in 2014. Mocht je niet weten hoe het eruit ziet, kijk de trailer hieronder.

Mogelijk serieovervaller Chinese restaurants gepakt

Met de arrestatie van een 41-jarige man zaterdagavond in Oost-Souburg denkt de politie mogelijk een reeks overvallen op Chinese restaurants op Walcheren te hebben opgelost. De man werd aangehouden nadat een voorbijganger de politie had gebeld omdat de man zich verdacht gedroeg. Hij droeg op dat moment een wapen bij zich.

Het uiterlijk van de man komt overeen met het signalement van de dader van eerdere overvallen. Tijdens zijn verhoor heeft de man bekend verantwoordelijk te zijn voor in ieder geval een daarvan, meldt de politie dinsdag. Onderzoek moet uitwijzen of de man achter meer van die overvallen zit.

De afgelopen twee jaar werden zeven Chinese restaurants op Walcheren overvallen. Steeds was sprake van een donker geklede dader en een vuurwapen. De serie overvallen veroorzaakte volgens de politie veel onrust onder Chinese ondernemers.

Lightning gaat terug achter de schermen

Er is een tweede lief dagboek van de ontwikkelaars verschenen van Lightning Returns: Final Fantasy XIII. In deze video praten ontwikkelaars over de game en geven ze ons nieuwe kijkje in de keuzes die hebben moeten maken.

Deel 3 komt later en het eerste deel hebben we voor het gemak hieronder gezet. Lightning Returns: Final Fantasy XIII komt op Valentijnsdag, 14 februari voor de niet zo romantische gamers onder ons, uit op PlayStation 3 en Xbox 360 in Europa. Japan mag al een tijdje met Lightning spelen. 

Strijd SyriŽ trekt moslimjeugd Europa steeds meer

Een nieuw regiment West-Europeanen heeft het afgelopen halfjaar de gelederen van de Syrische rebellen versterkt. De honderden rekruten zijn geronseld door nieuwe netwerken die hun een bevoorrecht leven en een heldendood in dienst van Allah voorspiegelen.

De elf West-Europese landen die de grootste contingenten Syrië-gangers leveren zijn samen goed voor 1200 tot 1700 strijders, heeft persbureau AP opgemaakt uit cijfers die hun regeringen hebben verstrekt. Afgelopen voorjaar stond de teller nog op zes- tot achthonderd rekruten. Vooral in Frankrijk, Duitsland, België en Zweden besloten veel jonge moslims de wapens op te nemen tegen het bewind van de Syrische president Bashar Assad.

Een deel van de eerste lichting Syrië-gangers is de afgelopen tijd naar huis teruggekeerd. Deze veteranen hebben een grote werfkracht. Zij bepleiten hun zaak met gezag en enthousiasme en halen veel jongemannen over hun voorbeeld te volgen.

Bovendien is de reis naar Syrië een stuk eenvoudiger geworden. Moesten de pioniers nog zelf hun weg naar het front vinden, de volgende lichtingen kunnen de gebaande weg volgen. Ze worden geholpen door tal van sympathisanten.

Met terreurnetwerk Al-Qaida verbonden strijdgroepen werven steeds intensiever onder West-Europese moslimjongeren. De Islamitische Staat in Irak en de Levant heeft een filmpje op internet geplaatst van een bataljon Britse strijders dat 'zal proberen andere Britse moslims te motiveren, inspireren en rekruteren', zegt onderzoeker Shiraz Maher van het Internationale Centrum voor Onderzoek naar Radicalisering in Londen. De Franse autoriteiten hebben naar eigen zeggen onlangs twee ronselnetwerken van Syrië-veteranen opgerold.

De propaganda levert niet alleen aspirant-rebellen op; het omgekeerde is ook waar. Elke Europese moslim die zich bij de Syrische rebellen aansluit onderstreept de bewering van radicaalislamitische opstandelingen in Syrië dat zij een heilige oorlog voeren met kosmische betekenis. Mooi meegenomen is verder dat het thuisfront van de West-Europese strijders doorgaans veel diepere zakken heeft dan dat van rebellen uit Syrië zelf of van hun strijdmakkers van elders in het Midden-Oosten. De opstandelingen hopen via de Europese rekruten een netwerk aan te kunnen spreken dat wel wat voor de strijd tegen Assad kan missen.

De strijd in Syrië trekt meer Europese strijders in spe dan alle andere brandhaarden samen, stelt Thomas Hegghammer van het Noorse Instituut voor Defensieonderzoek (FFI). "Het is moeilijk hiervan het belang te onderschatten voor de toekomst van het islamitische radicalisme in Europa. Ze radicaliseren en leiden een hele nieuwe generatie militanten op."

BŤta Project Spark' vandaag op Windows 8.1

Microsoft en Team Dakota zijn begonnen met het uitnodigen van fans die zich hebben geregistreerd voor de bèta van Project Spark, exclusief op Windows 8.1.

Sinds Project Spark op de E3 in juni is aangekondigd, hebben honderdduizenden fans zich ingeschreven voor de gesloten bèta, die vandaag van start is gegaan op Windows 8.1. De bèta zal begin volgend jaar ook beschikbaar komen op Xbox One. De beta voor beide platforms zal doorgaan tot de lancering van de game volgend jaar. Wil je je nog inschrijven, dan kan dat hier.

Project Spark is een eindeloos avontuur, waar alles aan te passen is. Stap in een openwereld sandbox, waar spelers hun eigen games, films, verhalen en meer kunnen creëren, en deze vervolgens kunnen delen met familie, vrienden, en de rest van de wereld. Project Spark zal uitkomen op Xbox 360, Xbox One, en Windows 8.

Drie WK-stadions missen opleveringsdeadline FIFA

Drie WK-stadions gaan de opleveringsdeadline van de FIFA niet halen. De wereldvoetbalbond had geëist dat alle stadions eind deze maand klaar zouden zijn, maar voor de onderkomens in São Paulo, Curitiba en Cuiaba is dat geen haalbare kaart. De FIFA maakte dinsdag bekend dat de bouwers van de stadions in die drie Braziliaanse steden vertraging hebben opgelopen.

Het Itaquerao Stadion in São Paulo zou de deadline aanvankelijk eenvoudig halen, maar kreeg vorige week te maken met een ongeval. Een hijskraan viel op de overkapping van het stadion, waardoor een gedeelte van het dak naar beneden kwam. Twee arbeiders kwamen om het leven. De FIFA zegt nog niet te kunnen inschatten wanneer het stadion nu klaar is.

De stadions in Curitiba en Cuiaba worden naar verwachting opgeleverd in februari, vier maanden voor de start van het WK. De FIFA heeft al laten weten grote vertragingen, zoals in de aanloop naar de Confederations Cup, niet te tolereren. Toen waren slechts twee stadions op tijd klaar.

De FIFA wil de stadions minimaal vier maanden van tevoren opgeleverd hebben, zodat nog testen kunnen worden uitgevoerd.

WWE 2K14 biedt extra dames aan

Uitgever 2K heeft vandaag de eerste DLC voor WWE 2K14 beschikbaar gemaakt. De content-uitbreiding biedt nieuwe WWE Superstars en WWE Diva's, en meer dan dertig nieuwe bewegingen.

Het 'WWE Superstars and Moves Pack' bevat:

  • WWE Superstars: Fandango en Big E Langston;
  • WWE Divas: Brie Bella, Nikki Bella en Summer Rae;
  • Moves Pack: Meer dan dertig nieuwe moves en taunts, zoals de Black Widowen de Koji Clutch

WWE Superstars en Divas kost samen met de Moves Pack €7.99. Summer Rae is gratis voor iedereen. Mocht je een WWE 2K14 Season Pass hebben, dan is deze uitbreiding natuurlijk ook gratis. Een Season Pass kost €19.99 waarbij je naast de komende uitbreidingen enkele exclusieve ingame personages krijgt. WWE 2K14 is al uit voor PlayStation 3 en Xbox 360.

WWE 2K14

WWE 2K14

FOK!toen: De giframp van Bhopal

Het is dit jaar alweer 29 jaar geleden dat de wereld door een tweetal chemische rampen opgeschrokken werd. Nadat op 19 november 1984 al zo'n 600 mensen om het leven waren gekomen in San Juanico in Mexico, toen 54 enorme LPG tanks waren ontploft, was op 3 december 1984 de Indiase stad Bhopal, de hoofdstad van de centraal-Indiase provincie Madhya Pradesh, de locatie van één van de allerergste industriële rampen uit de geschiedenis.

Uit de Nieuwsblad van het Noorden van 4 december 1984
Uit de Nieuwsblad van het Noorden van 4 december 1984

De voorgaande jaren

De bestrijdingsmiddelenfabriek van het Amerikaanse bedrijf Union Carbide was in 1969 in de stad Bhopal gebouwd en was zo'n tien jaar later uitgebreid voor de productie van carbaryl. Carbaryl is één stof die in insecticide wordt gebruikt. Methyl-isocyanaat (MIC) is een halffabricaat voor de productie van carbaryl. In de nacht van 3 december kwam door onbekende omstandigheden water in de opslagtanks met MIC terecht. Hierdoor ontstond een chemische reactie waarbij de druk enorm opliep. De veiligheidskleppen van de opslagtanks gingen normaal open, waardoor een grote hoeveelheid zeer giftig gas vrijkwam. Normaliter zou dat zijn opgevangen door zogenaamde gaswassers, een filter waarbij door middel van een vloeistof giftige stoffen uit (industriële) lucht- of afgasstroom wordt geneutraliseerd, maar vanwege reparaties waren deze niet in werking. Het bleek slechts één van de veiligheidsprocedures die niet waren gevolgd. Zo ontbraken afsluitplaten, waardoor er water in de opslagtanks terechtkwam, werkte de koelinstallatie niet en ontbrak eveneens de fakkelinstallatie waarmee het vrijkomende gas verbrand had kunnen worden.

Uit de Leeuwarder Courant van 29 januari 1985
Uit de Leeuwarder Courant van 29 januari 1985

Eerst een kopje thee

Kort na middernacht constateerde een medewerker een plotselinge stijging van de temperatuur en druk in één van de opslagtanks. De man dacht echter dat de wrakke apparatuur weer eens nukken had en ging eerst een kopje thee drinken. Zo'n twee uur later gingen de interne alarmen af. Het giftige gas spoot inmiddels al met kracht uit de tanks. De omwonenden van de fabriek hadden geen idee wat er aan de hand was. Wel kregen veel mensen last van hun ogen en hadden vooral ouderen en kinderen last van ademnood.

De fabrieksleiding had het ondertussen alleen maar druk met het sussen van de gemoederen. Het zou om een ongevaarlijke stof gaan en ze hadden alles onder controle. Het zou twee uren duren voordat werknemers van een naburig bedrijf er in slaagden om handmatig de tanks af te sluiten. Er was op dat moment al een wolk van zo'n 30 ton giftig gas ontsnapt, er was bijna geen wind en het was koel. Het waren deze klimatologische omstandigheden, die het mogelijk maakten dat de zware, trage en laag over de grond slepende gaswolk geruisloos en moordend door de slapende stad kon trekken.

Uit de Nieuwsblad van het Noorden van 4 december 1984 2
Uit de Nieuwsblad van het Noorden van 4 december 1984

Het was in de ochtenduren van 3 december toen de paniek pas goed toesloeg. Ooggetuige Aziza Sultan: "Om ongeveer half één die nacht werd ik wakker omdat mijn baby lag te hoesten. In het duister zag ik dat er een soort van witte wolk in mijn kamer hing. Ik hoorde buiten mensen schreeuwen. 'Rennen, rennen'. Toen begon ik te hoesten. Bij elke ademhaling voelde het alsof ik vuur inhaleerde. Mijn ogen voelden alsof ze in de brand stonden."

Mensen probeerden naar de ziekenhuizen van de stad te gaan, de straten lagen bezaaid met stervende mensen en dieren, anderen probeerden verblind zo goed als mogelijk een vluchtweg te vinden uit het rampgebied. Zowel het academische als het Hamidia-ziekenhuis lagen echter ten zuiden van de fabriek en dat was precies de richting waarin ook de gifwolk zich bewoog. Omdat er geen rampen- of evacuatieplan bestond dacht men er al helemaal niet aan om te checken wat de windrichting was. Hierdoor werden vele slachtoffers vele uren blootgesteld aan de giftige gaswolk wat de omvang van de ramp alleen nog maar zou vergroten.

De gevolgen van de ramp

Uit de Leeuwarder Courant van 6 december 1984
Uit de Leeuwarder Courant van 6 december 1984

De gifwolk zou in korte tijd aan meer dan 2500 mensen het leven kosten, in de daaropvolgende drie dagen zouden nog eens 10.000 mensen sterven. Nog eens 150.000 tot 600.000 mensen zouden gezondheidsproblemen oplopen, waarvan minstens 20.000 in een later stadium nog zouden overlijden. Union Carbide had ondertussen een leger aan topadvocaten ingeschakeld en liet weten dat het incident te wijten was aan sabotage die was gepleegd door Sikh-terroristen. Later stelden ze die mening bij en was men er bij Union Carbide van overtuigd dat het ongeluk had plaatsgevonden vanwege 'een zeldzame combinatie van ongewone gebeurtenissen'.

Volgens experts was er geen methyl-isocyanaat uit de fabriek ontsnapt maar fosgeen, een nevenproduct dat in de Eerste Wereldoorlog als strijdgas werd gebruikt. Honderden vrouwen in Bhopal kampten met ernstige lichamelijke problemen, variërend van spontane miskramen en gedwongen zwangerschapsonderbrekingen tot zware bloedingen. Tot vele jaren na de ramp zouden veel mensen last blijven houden van oogklachten, oververmoeidheid, ademnood, lichtblindheid en allerlei psychologische kwalen.

In 1999 werden bij Bhopal grondwatermetingen gedaan die een zeer verontrustend beeld gaven. In het grondwater bleek tussen de 20.000 en 6 miljoen keer zoveel kwik als dat men verwacht had. Ook trof men meerdere gifstoffen aan in het grondwater, die kanker, hersenbeschadigingen en geboortedefecten kunnen veroorzaken, zoals het giftige oplosmiddel trichloorethyleen. In de moedermelk van vrouwen die ten tijde van de ramp kinderen zoogden werd trichloorbenzeen, dichloormethaan, chloroform, lood en kwik aangetroffen.

Uit de Leeuwarder Courant van 21 maart 1985
Uit de Leeuwarder Courant van 21 maart 1985

Schadevergoeding

Op 14 februari 1989 werd er een schikking getroffen tussen Union Carbide en de aanklagers. Union Carbide moest 470 miljoen dollar schadevergoeding betalen. In 2004 bleek dat zo'n 330 miljoen dollar nooit bij de overlevenden van de ramp terecht was gekomen. Als gevolg klaagde het Indiase hooggerechtshof de regering aan en eiste dat het geld uit het schadefonds aan de slachtoffers en families van de slachtoffers uit werd betaald. De Indiase onderneming van Union Carbide werd verkocht aan een lokale batterijenfabriek. Union Carbide zou in 2001 overgenomen worden door Dow Chemical Company.

Uit de Leeuwarder Courant van 18 februari 1985
Uit de Leeuwarder Courant van 18 februari 1985

Er was slechts één schrale troost voor de mensen destijds. Door de enorme giframp waren alle malariamuggen zo goed als uitgeroeid in de regio. Er waren echter ook niet meer zoveel mensen die malaria konden oplopen.

Amsterdamse beurs fors onderuit

(Novum/ABM FN) - Het Damrak is dinsdag fors lager gesloten bij gebrek aan richtinggevend nieuws. De vierhonderdpuntengrens raakte zo verder uit zicht. De AEX kelderde 1,4 procent en sloot op 390,57 punten. Omringende beurzen verloren eveneens fors. De CAC in Parijs sloot 2,7 procent lager en de Duitse DAX gaf 1,9 procent prijs.

Voor woensdag is de beursagenda wel goed gevuld. Beleggers krijgen de inkoopmanagersindexen voor de dienstensector in China, Europa en de Verenigde Staten voor hun kiezen. Verder kijken zij uit naar nieuws van de Fed en moet het banenrapport van ADP een indicatie geven voor het officiële banenrapport van aanstaande vrijdag.

In de AEX sloten dinsdag alle fondsen lager. Air France-KLM tekende voor het grootste verlies en verloor zonder directe aanleiding 4,2 procent. Gemalto sloot 2,1 procent lager. De koers van ING Groep ging 1,4 procent omlaag. Aegon verloor 0,9 aan beurswaarde nadat stichting Woekerpolis dinsdag officieel van start ging met een ingebrekestelling tegen de verzekeraar. Dat kan mogelijk een schade van ruim achthonderd miljoen euro opleveren.

Ook op de AMX, die anderhalf procent lager sloot, daalden de meeste fondsen. Delta Lloyd verloor 1,3 procent nadat de verzekeraar de overname van ZA Verzekeringen afrondde en BAM Groep sloot 3,2 procent lager. USG People was de grootste daler met een verlies van 4,8 procent. Het Egyptische OCI was de witte raaf in de midkap met een dagwinst van 0,2 procent.

Detroit komt in aanmerking voor bankroet

Detroit mag failliet gaan. Een rechter heeft de faillissementsaanvraag van de Amerikaanse stad dinsdag goedgekeurd. Hij ging daarmee voorbij aan bezwaren van vakbonden, pensioenfondsen en gepensioneerden. Deze partijen verliezen mogelijkerwijs flink op een bankroet, omdat ze hun vorderingen niet uitbetaald krijgen.

Kevin Orr, de faillissementsexpert die in maart door de gouverneur van de staat Michigan werd aangesteld, beargumenteerde voor de rechter dat Detroit de bescherming van het bankroet nodig heeft. Daarmee kan de stad de bewoners weer de diensten bieden waar nu amper geld voor is, zoals politie, straatverlichting en vuilnisophaaldiensten.

Voor de faillissementsaanvraag in juli ging van elke dollar veertig cent naar schuldeisers. Dit kan volgens Orr oplopen tot 65 cent als de stad niet failliet gaat. De stad heeft langlopende schulden van omgerekend dertien miljard euro. Het is de grootste Amerikaanse stad die ooit bankroet heeft aangevraagd.

Tegenstanders van het bankroet stelden dat Orr nooit serieus met hen om tafel is gegaan om tot een oplossing te komen. Zij gaan dan ook in beroep tegen het besluit en willen dat het liefst direct bij een federale rechtbank doen.

De vraag is nu hoe Detroit uit het bankroet gaat komen. Een oplossing zou kunnen zijn om te snijden in de pensioenen. De rechter zei dinsdag dat dit weliswaar mogelijk is, maar niet per definitie wordt goedgekeurd als het inderdaad onderdeel wordt van de herstructurering. Ook kan Detroit kunst verkopen die in het bezit is van de stad en mogelijk miljarden waard is.

Detroit verkeert al langer in diepe financiële problemen. Tussen 2000 en 2010 trok een kwart miljoen mensen weg uit de stad, die in de jaren vijftig nog 1,8 miljoen inwoners telde. Het inwonersaantal schommelt momenteel rond de zevenhonderdduizend. Een groot deel van de middenklasse en de bedrijven is de stad ontvlucht, wat catastrofale gevolgen heeft gehad voor de belastinginkomsten.

Nexon houdt speciale kerstactie

Nexon Europe heeft een speciaal evenement aan te kondigen, waarin ze de meest toegewijde community-leden met een pakket van 1,5 miljoen euro belonen. Het evenement vindt plaats vanaf tot en met 2 januari.

Het evenement bestaat uit drie verschillende onderdelen genaamd 'Drievoudige Bonus Actie'.

  1. Bonus Nexon Cash (NX): Het eerste onderdeel kijkt naar de uitgaven van spelers over heel 2013, en beloont hen met bonus Nexon Cash (NX) in verhouding tot dat bedrag. Hoe meer een speler heeft uitgegeven, hoe meer bonus Nexon Cash de speler terugkrijgt. Nexon Europe heeft 1,5 miljoen euro voor deze bonus gereserveerd, en spelers kunnen live inzien hoeveel hiervan is uitgegeven.
     
  2. Bonus Voorwerpen bij Aankoop: Verder zullen aanvullende bonusvoorwerpen beschikbaar zijn voor spelers die gebruikmaken van bepaalde betalingssystemen, zoals Boku, DaoPay, InComm, KarmaKoin, Skrill, Mopay, MopayCall, PayPal, Paysafecard, PaytoGo, Paymentez en GameSultan. Afhankelijk van het bedrag dat een speler uitgeeft gedurende de evenementperiode, zullen diverse Nexon Cash voorwerpen gratis aan hen cadeau worden gedaan.
     
  3. Bonus Punten voor Beloningsvoorwerpen: En het laatste onderdeel neemt de hoeveelheid Nexon Cash die gedurende het evenement is uitgegeven in beschouwing en spelers kunnen bonuspunten verdienen die kunnen worden ingeruild voor beloningsvoorwerpen voor hun favoriete spel. De beloningsvoorwerpen zijn tussen de €2 en €50 waard, afhankelijk van de totale uitgaven tussen 2 december en 2 januari.

Nexon Cash is het universele betaalmiddel in alle Nexon Europe-titels en dit aanbod geldt dan ook vanaf vandaag voor spelers van alle titels, zoals Combat Arms, Atlantica, MapleStory, Vindictus, War Rock, Dekaron en Navy Field 2.

Nexon kerstactie

[Video] Tiefustuig verziekt sinterklaasfeestje

In het pittoreske Zoetermeer in de Idyllische Hovenbuurt zijn opnieuw een Sinterklaas en Zwarte Piet lastig gevallen door straattuig. In de beelden van Omroep West is te zien hoe een groep grote kinderen eerst pepernoten aannemen, maar vervolgens verbaal losgaan op Sint en Piet. Ook wordt het duo bekogeld met onder meer een kiwi.

Sint en Piet blijven dapper in hun rol en doen hun best het asotuig te negeren, terwijl zij werden uitgemaakt voor onder meer 'Homo' en 'Chinees'. De aanval vond plaats in het bijzijn van jonge kinderen.

Gisteren vond een soortgelijk voorval plaats in dezelfde wijk. Hierbij werd onder meer met stenen gegooid en werden Sint en Piet met de dood bedreigd.

Nederland in vierde pot bij WK-loting

Het Nederlands elftal zit vrijdag bij de WK-loting in de vierde pot. Dat heeft de FIFA dinsdag bekendgemaakt. Oranje viel op basis van de wereldranglijst van 17 oktober net buiten de eerste pot. Daar zitten wel gastland Brazilië, Spanje, Duitsland, Argentinië, Colombia, België, Uruguay en Zwitserland in.

Nederland krijgt in de vierde pot gezelschap van acht andere Europese landen die niet geplaatst zijn. Dat zijn Italië, Rusland, Bosnië-Herzegovina, Engeland, Kroatië, Portugal, Griekenland en Frankrijk. In pot twee zitten zeven landen: de vijf Afrikaanse deelnemers Algerije, Kameroen, Ivoorkust, Ghana en Nigeria en de overgebleven Zuid-Amerikaanse landen Chili en Ecuador.

In de derde pot zitten de Aziatische landen Iran, Zuid-Korea, Japan en Australië. Ook de vier deelnemers uit Noord- en Midden-Amerika, de Verenigde Staten, Costa Rica, Honduras en Mexico, zitten in deze pot.

Om toch vier gelijke potten te hebben, wordt voor de eigenlijke loting één van de negen Europese landen getrokken en in pot twee geplaatst. Dat land wordt vervolgens direct bij een van de vier Zuid-Amerikaanse landen uit de eerste pot geloot. Daarmee moet voorkomen worden dat er meer dan twee Europese landen in een poule zitten. Van alle andere continenten mag maximaal één land in een poule zitten.

Het WK wordt van 12 juni tot 13 juli afgewerkt. Het is na 1950 de tweede keer dat het titeltoernooi in Brazilië wordt gehouden en de vierde keer in Zuid-Amerika.

Juventus breekt contract Vidal open

Juventus heeft het contract van Arturo Vidal opengebroken. De Chileen tekende dinsdag voor een jaar bij, waardoor hij nu tot medio 2017 vastligt. Vidal kwam in de zomer van 2011 bij Juventus terecht en pakte direct twee keer de landstitel. Ook dit seizoen gaat de Turijnse club aan kop in de Serie A.

Naar verluidt gaat Vidal zo'n vier miljoen euro per jaar verdienen. De 26-jarige Chileen heeft inmiddels 78 competitieduels en 22 goals voor Juventus achter zijn naam. Vorige week scoorde de middenvelder nog een hattrick in het Champions Leagueduel tegen FC Kopenhagen, waardoor Juve nog altijd zicht heeft op het bereiken van de achtste finale.

Vidal speelde eerder vier seizoenen voor Bayer Leverkusen. Hij brak door bij Colo Colo uit zijn geboorteland.

'Leger Sri Lanka executeerde hulpverleners'

Sri Lankaanse veiligheidstroepen hebben tijdens de burgeroorlog in 2006 een aantal medewerkers van een liefdadigheidsorganisatie in noorden van het land geëxecuteerd. Dat zegt de Franse organisatie Actie Tegen Honger (ACF) in een dinsdag gepubliceerd rapport. De groep baseert zich onder meer op verklaringen van getuigen en vertrouwelijke documenten. Sri Lanka ontkent in alle toonaarden.

Volgens ACF werden zeven medewerkers in de stad Muttur tegen een muur gezet, gedwongen te knielen en vervolgens in hun hoofd geschoten. De organisatie spreekt van een 'gruwelijke' oorlogsmisdaad. De veiligheidstroepen waren in 2006 nog in een strijd met de Tamil Tijgers verwikkeld. Alle slachtoffers, wier namen en foto's in het rapport zijn opgenomen, waren Tamils, aldus ACF. Volgens het rapport had het leger opdracht alle burgers die Tamil spraken dood te schieten.

Het contact dat ACF had met haar kantoor in Muttur werd op 4 augustus 2006 verbroken. Op dat moment woedden er gevechten tussen het leger en rebellen in de stad. Enkele dagen later werden de zeventien medewerkers dood gevonden. "Ze bleven weg van de gevechten en de medewerkers van ACF kwamen niet om door verdwaalde kogels", aldus het rapport. "Ze waren bewust tot doelwit gemaakt, terwijl ze witte ACF t-shirts droegen en niet gewapend waren."

De Sri Lankaanse autoriteiten zouden vervolgens hebben geprobeerd een onderzoek te blokkeren. De lichamen mochten pas op 7 augustus worden opgehaald. Organisaties als het Rode Kruis werd toegang tot het gebied ontzegd.

ACF noemt in het rapport geen namen van de vermoedelijke daders. Diverse onderzoeken in Sri Lanka zijn volgens ACF op niets uitgelopen. De organisatie roept de internationale gemeenschap op een onafhankelijk onderzoek in te stellen.

Een woordvoerder van het Sri Lankaanse leger spreekt de aantijgingen van ACF tegen. Het feit dat bewijsstukken niet in het rapport zijn opgenomen roept volgens de woordvoerder vragen op over de motieven van ACF. "Sinds het einde van het conflict is er een patroon ontstaan, waarbij bepaalde organisaties de regering van zaken betichten zonder genoeg details te leveren om een onderzoek mogelijk te maken. Dit is het zoveelste incident in die reeks."

Donderdag komt 'Storm des Doods'

Vond je het op 28 oktober al hard waaien, houd je dan maar goed vast: donderdag komt de Storm des Doods Nederland aandoen. De Duitsers hebben hem inmiddels al Xaver gedoopt.

In het WKN-forum zit men al enkele dagen met samengeknepen billen op hun zolderkamer. De orkaan die op pakjesavond komt, zal nog veel zwaarder zijn dan die van ruim een maand geleden. Vooral het noorden van Nederland krijgt het zwaar te verduren.

Het zwaartepunt komt te liggen op het einde van de middag. Hierbij zijn windstoten mogelijk tot maar liefst 160 km per uur. Normaal zouden we dit makkelijk overleven, ware het niet dat het dan net springtij is.

Duitse meteorologen waarschuwen dat Xaver hetzelfde verloop kent als een andere storm in 1962. Ook toen was het stormvloed, waarna vele dijken in het noorden van Duitsland braken. Meer dan driehonderd Duitsers vonden toen de dood in de rivieren Elbe en Wezer.

Of de storm nog niet genoeg is, gaat het nog eens sneeuwen ook. U bent gewaarschuwd, de Storm des Doods komt eraan!

Boete voor internetpost over politie

Onze Zuiderburen hadden een probleem. De lokale Fred Teevens en Ivo Opsteltenen konden wel zien dat mensen kritiek op het internet plempten, maar ze konden het niet voorkomen. Gelukkig hebben ze daar nu iets op gevonden: geef de criticasters gewoon een fikse boete.

In het Waalse plaatsje Verviers crashtten twee politiewagens tijdens de achtervolging van een scooter, die vervolgens ontkwam. Een site met regionieuws schreef erover en vijf mensen uitten daarop kritiek op de politie. Eentje schreef: "Het is toch gemakkelijker versperringen op te trekken, pv's uit te schrijven voor stommiteiten en vooral zich Lucky Luke te wanen door de slimmerik uit te hangen tegenover eerlijke burgers."

Kennelijk heeft de politie van Verviers niet zo'n dikke huid, want ze voelden zich hierdoor beledigd. Ze schakelden het OM in, maar die wilden niet overgaan tot vervolging. Daarop stuurden ze het dossier door naar de ambtenaar die boetes uitschrijft. Die ambtenaar, Pierre Demolin, wilde wél stappen nemen tegen de klagers.

"Ze hebben de politie beledigd en dat is strafbaar in Verviers," verdedigt Demolin zich. Hij zegt dat een sociaal netwerk 'een openbare ruimte die is onderworpen aan het politiereglement' is. Hij zegt: "Die sociale netwerken moeten beter beheerd worden en GAS-boetes kunnen daarbij helpen." Vandaar kregen de vijf criticasters een zogenaamde GAS-boete op de mat: of ze even 250 euro wilden aftikken.

GAS staat voor gemeentelijke administratieve sanctie. Hij zijn straffen, veelal boetes, die zonder tussenkomst van een rechter uitgeschreven kunnen worden voor overtredingen van het gemeentereglement. De sancties worden enorm bekritiseerd, omdat ze uitgeschreven worden voor de raarste dingen, volkomen willekeurig zijn en exorbitant hoge boetes met zich meebrengen.

Pas ťťn procent materiaal Snowden gepubliceerd

Er is pas één procent gepubliceerd van het materiaal dat klokkenluider Edward Snowden heeft doorgespeeld aan de Britse krant The Guardian. Dat heeft de krant dinsdag bekendgemaakt.

The Guardian heeft een reeks artikelen gepubliceerd op basis van het materiaal dat Snowden, voormalig medewerker van de Amerikaanse geheime dienst NSA, heeft gelekt. Uit de documenten van Snowden wordt duidelijk dat de Britse en Amerikaanse geheime diensten op grote schaal mensen afluisteren en gegevens verzamelen. In totaal heeft Snowden ongeveer 58 duizend documenten in zijn bezit, aldus hoofdredacteur Alan Rusbridger.

The Guardian heeft volgens Rusbridger 'zeer zorgvuldige afwegingen' gemaakt over welke documenten worden gepubliceerd. Bovendien zijn de namen van betrokken medewerkers van de inlichtingendiensten weggelaten. "We hebben geen namen gepubliceerd."

Rusbridger wordt maandag gehoord door een commissie van het Britse parlement. De zitting is onderdeel van een bijeenkomst over contraterrorisme. Volgens bronnen bij de Britse overheid en inlichtingendiensten hebben de stukken van The Guardian de Britse staatsveiligheid in gevaar gebracht en terroristen juist in de kaart gespeeld.

Franse experts: Arafat niet vergiftigd

Franse deskundigen die onderzoek hebben gedaan naar de dood van de Palestijnse leider Yasser Arafat bestrijden dat hij is vergiftigd. Dat heeft de Franse radiozender France Inter gemeld.

Arafat stierf in 2004 op 75-jarige leeftijd in een ziekenhuis in Parijs. Volgens de Franse onderzoekers is vergiftiging met het radioactieve polonium-210 echter uitgesloten. De conclusie van de onderzoekers is opvallend: eerder zeiden Zwitserse onderzoekers juist dat ze onnatuurlijke hoeveelheden van het radioactieve polonium hebben aangetroffen in monsters van Arafats lichaam en kleding. Volgens hen onderschrijven de bevindingen in zekere mate de stelling dat Arafat is vergiftigd.

Over de doodsoorzaak van Arafat wordt al jaren gediscussieerd. De Palestijnen beschuldigen Israël ervan Arafat te hebben vergiftigd en wijzen op het onderzoek van de Zwitsers. Het is nu wachten op de uitslag van het onderzoek dat Russische deskundigen hebben uitgevoerd.

Dode bij enorme kettingbotsingen BelgiŽ

Bij een grote kettingbotsing bij Zonnebeke, in de Belgische provincie West-Vlaanderen, zijn zeker 132 auto's betrokken geraakt. Er viel reeds één dode. 76 mensen raakten gewond, waarvan zes ernstig. De oorzaak was een plotse en erg plaatselijke dichte mist.

Rond half tien vanochtend gebeurden in snelle opeenvolging drie kettingbotsingen op de A19, één in de richting van Ieper en twee in de richting van Kortrijk. Automobilisten reden een gebied in waar door de mist het zicht verminderd was tot 0 meter. Volgens betrokkenen was het alsof ze 'tegen een muur reden'.

De provincie heeft direct het rampenplan in werking gesteld, dat is rond 15.00u weer stilgezet. De weg blijft nog zeker tot morgen afgesloten. Alle auto's die bij de botsing betrokken waren, zijn in beslag genomen en worden momenteel weggetakeld.

De gewonden zijn naar ziekenhuizen in de omgeving verplaatst. Voor anderen is een veldhospitaal inclusief psychosociale hulp opgericht. Betrokkenen kunnen naar het nummer 09-2418930 (voor Nederlanders +32 92418930) bellen voor meer informatie. Ook is er een Facebook-pagina geopend.

Dijsselbloem waarschuwt voor bitcoin

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën sluit zich aan bij waarschuwingen van De Nederlandsche Bank (DNB) voor virtuele valuta als de bitcoin. "Je hebt geen enkele garantie dat ze hun waarde houden. Op het moment dat je instapt, besef dan wel dat het morgen niets meer waard kan zijn", zei Dijsselbloem dinsdag in zijn wekelijkse gesprek bij RTL Z.

Op de bitcoin, de litecoin en andere vergelijkbare virtuele valuta wordt geen toezicht gehouden door DNB. Het zijn ook geen erkende betaalmiddelen en garanties of waarborgen zijn er evenmin. Dijsselbloem zei dat de bitcoin enerzijds 'hip en leuk' is, maar dat de munt hem tegelijk zorgen baart.

Dijsselbloem waarschuwt voor bitcoin
Dijsselbloem waarschuwt voor bitcoin (Foto: ANP)

HŁlkenberg keert terug bij Force India

Nico Hülkenberg zal komend Formule 1-seizoen gaan racen voor Force India. De coureur komt over van Sauber waar hij een goed tweede deel van 2013 kende. De rijder uit Emmerich kwam in 2012 ook al uit voor Force India en was het jaar daarvoor testrijder bij de renstal van Vijay Mallya.

Hülkenberg: "Ik ben blij met mijn terugkeer naar Force India. Het team mikt hoog volgend seizoen en ik denk dat de ervaring die ik de afgelopen jaren heb opgedaan kan helpen om die doelen te bereiken. Ik ken dit team en ik zie hun vastberadenheid: het is een fantastische groep mensen en we delen dezelfde ambities."

Volgens Bild heeft Hülkenberg voor Force India gekozen omdat het team van Mallya hem meer bood dan Sauber. Eerder werd de Duitser gelinkt aan Ferrari dat voor Kimi Räikkönen koos en Lotus dat in de financiële problemen verkeert. Daarom koos die renstal voor het geld van Pastor Maldonado.

Het is nog niet bekend wie de teamgenoot van Hülkenberg zal zijn in 2014. Zeer waarschijnlijk gaat het om Sergio Perez die bij McLaren plaats moest maken voor Kevin Magnussen. Niet uitgesloten is dat het toch Adrian Sutil wordt die dit seizoen voor Force India reed. Paul di Resta lijkt op zoek te moeten naar een stoeltje buiten de Formule 1.

Onderzoek naar controle op geheime dienst

Het kabinet moet in kaart brengen hoe de parlementaire controle op de inlichtingendiensten in andere landen is geregeld. Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft dinsdag steun uitgesproken voor dit voorstel van een groot deel van de oppositie.

Het kabinet moet een internationale vergelijking maken en op basis daarvan bezien hoe de controle op de AIVD en de MIVD kan worden verbeterd. Ook moet de commissie die toezicht houdt op de Nederlandse geheime diensten, de CTIVD, voortaan 'een precies oordeel vellen' over de rechtmatigheid van de manier waarop AIVD en MIVD aan hun informatie komen.

Naar aanleiding van het afluisterschandaal is bij veel Kamerleden onvrede ontstaan over de controle op AIVD en MIVD. Dat komt onder meer doordat minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) niets loslaat over de activiteiten van de diensten. Daarnaast ligt de CTIVD onder vuur, omdat de commissie niet onafhankelijk genoeg zou zijn.

De Tweede Kamer wil verder een brief van het kabinet met een visie op de 'fundamentele vraagstukken' rond het werk van de inlichtingendiensten, met name op de verhouding tussen veiligheid en het recht op privacy.

Zes jaar geŽist tegen neuroloog Jansen

De Twentse oud-neuroloog Ernst Jansen zou veroordeeld moeten worden tot zes jaar onvoorwaardelijke celstraf. Die strafeis formuleerde de officier van justitie op de negende zittingsdag van het proces tegen de 68-jarige Jansen in de rechtbank van Almelo. De verslaafde arts zou met zijn handelen opzettelijk zwaar lichamelijk en psychisch letsel hebben toegebracht. Ook zou Jansen nog deze maand moeten worden gearresteerd.

Jansen slikte in de periode voor hij eind 2003 de laan uit werd gestuurd een naar eigen zeggen 'torenhoge dosering' slaapmiddelen. Desondanks bleef hij patiënten behandelen. "Elke dag besloot hij opnieuw dat hij in staat was patiënten te behandelen", betoogde de officier van justitie, ook al wist Jansen als arts welke gevolgen het gebruik van de slaapmiddelen kon hebben.

Volgens de officier heeft de zaak ook tien jaar nadat Jansen werd ontslagen aan impact nog weinig ingeboet. Vanwege de ernst van de feiten is er volgens haar geen ruimte voor een deels voorwaardelijke straf. De eis tot een beroepsverbod wordt niet gedaan: in Nederland zou hij niet meer aan de slag gaan.

De officier vindt dat er een grote verantwoordelijkheid ligt bij artsen zelf om aan de bel te trekken. Dat geldt dus ook voor de verslaafde Jansen, toen hij merkte dat zijn functioneren achteruitging. "We hebben het hier niet over een kwestie van een aantal weken, maar over een kwestie van een aantal jaren."

Omdat justitie vreest dat Jansen zich wel eens aan de tenuitvoerlegging van de straf zou kunnen onttrekken vroeg de officier de rechtbank om hem ter terechtzitting gevangen te nemen. Jansen woont in Duitsland. De gevangenneming zou nog deze maand moeten gebeuren, wanneer op 17 december de officier van justitie en de verdediging op elkaars verhaal kunnen reageren.

De arts behandelde jarenlang patiënten, bij wie hij verkeerde diagnoses als alzheimer, MS en parkinson stelde. Hij schreef ze vervolgens zware medicijnen voor. Hij opereerde volgens het OM solistisch, wenste niet te worden tegengesproken, informeerde zijn patiënten onvoldoende, en kwam - ook al was daar alle reden toe - niet terug van eerder gestelde diagnoses.

Jansen handelde volgens de officier uit persoonlijke interesse en met een wetenschappelijk motief, maar niet in het belang van de patiënten, die daardoor 'proefkonijnen' waren. Tegelijkertijd, zo betoogde het OM, heeft hij geen enkele publicatie over vroegdementie op zijn naam staan. Jansen schond volgens de officier de eed die hij als arts aflegde.

Volgens de officier disfunctioneerde Jansen op grote schaal, en dat niet alleen bij de patiënten voor wier gevallen de neuroloog nu wordt vervolgd. Voor de zaak maakte het OM een selectie van de zaken van negen van de circa veertig patiënten of nabestaanden die zich met hun verhaal bij justitie meldden.

Bij het type alzheimer dat Jansen constateerde past een relatief korte levensverwachting. "De aangevers die vandaag in de zaal aanwezig zijn hadden er volgens de verdachte niet meer mogen zijn." Hun eigenlijke kwalen - zoals epilepsie, burn-out of een hernia - bleven jarenlang onbehandeld, wat bij een aantal tot blijvende schade heeft geleid.

Een voor een nam de officier de dossiers van de negen patiënten die de afgelopen weken al de revue passeerden nog eens door. Keer op keer zou Jansen een foutieve diagnose hebben gesteld. Volgens deskundigen deed hij dat ongefundeerd en week hij niet meer af van het ingeslagen pad.

Jansen staat overigens niet alleen terecht voor de misbehandeling van zijn patiënten. Ook moet hij zich verantwoorden voor de diefstal van blokken met receptpapier, valsheid in geschrifte en de verduistering van bijna negentigduizend euro onderzoeksgeld.

Deskundigen die Jansen onderzochten constateerden ADHD en narcisme. Die laatste stoornis leidde tot grootheidsfantasieën waarbij de arts zich zag als perfect neuroloog, die neerkeek op anderen.

Jansens gedrag zou kunnen voortkomen uit zijn verslaving of het gevolg kunnen zijn van de gevolgen van een ernstig auto-ongeluk in 1990. Ook zou, ironisch genoeg, een vorm van vroege dementie of een autismestoornis niet kunnen worden uitgesloten. Volgens een psychiater en een psycholoog die Jansen onderzochten moet hij als verminderd toerekeningsvatbaar worden beschouwd. Het OM nam dit oordeel over.

Nu na meer dan een maand de strafeis in de grootste medische strafzaak in de Nederlandse geschiedenis op tafel ligt, is het aan raadsman Frank van Gaal om Jansens kant van het verhaal te belichten. Het pleidooi van de verdediging staat voor maandag op het programma. Het vonnis wordt in februari verwacht.

Kamer wil kindersekstoeristen aanpakken

Nederlanders die in het buitenland kinderen hebben misbruikt, moeten in eigen land kunnen worden geweerd uit het onderwijs, de kinderopvang en sportverenigingen. Het kabinet moet daarom meer werk maken van het uitwisselen van gegevens over veroordeelde kindermisbruikers, wil de Tweede Kamer.

De voltallige Tweede Kamer stemde dinsdag in met een voorstel van CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt om het kabinet in kaart te laten brengen met welke landen Nederland nu gegevens uitwisselt. Als er landen zijn waarmee nog geen uitwisseling is, moet die er zo snel mogelijk komen. Dat geldt zeker voor landen met veel kindersekstoerisme, zegt Omtzigt.

Nu kunnen Nederlanders die in andere landen zijn veroordeeld voor kindermisbruik, in Nederland toch een verklaring van goed gedrag (VOG) krijgen omdat de buitenlandse veroordeling hier niet bekend is. Daar wil de Tweede Kamer verandering in brengen.

Gemeente Breda helpt NAC

Voetbalclub NAC Breda krijgt hulp van de gemeente Breda. De gemeente wil de huur van het stadion van de club met maximaal 325.000 euro per jaar verlagen. De gemeente stelt dit voor aan de gemeenteraad van Breda. NAC klopte bij de gemeente aan voor hulp vanwege acute financiële problemen.

In het voorstel staat dat het huurcontract per 1 januari zal worden aangepast en dat NAC daarnaast ook niet meer de enige, exclusieve gebruiker is van het stadion. "De aanpassing van het huurcontract is het maximale wat de gemeente kan en wil doen", aldus wethouder Alfred Arbouw.

Ter Stegen beslist deze week over Barcelona

Marc Ter Stegen neemt één dezer dagen een beslissing over een eventuele transfer naar FC Barcelona. De 21-jarige doelman van Borussia Mönchengladbach staat hoog op het verlanglijstje van de Catalanen, die een sterke keeper achter Victor Valdés zoeken.

Ter Stegen wil maar al te graag een einde maken aan alle speculaties over zijn toekomst, zo verklaarde hij tegenover boulevardkrant Bild. "In de aankomende dagen komt er een beslissing. Degenen die verantwoordelijk zijn weten al wat er gaat gebeuren. (...) Ik ga praten over mijn contract en alles zal snel z'n verloop nemen."

De sportief directeur van die Fohlen liet echter weten nog niets te hebben gehoord van Ter Stegen. "We weten op dit moment nog niet wat Marc gaat beslissen, maar (...) we gaan ervanuit dat hij ons meteen op de hoogte stelt zodra hij een besluit genomen heeft."

KPN gaat breedbandinternet via 4G testen

KPN wil volgend jaar proberen 4G als breedbandverbinding in te zetten. In gebieden waar het duur is internetkabels te vervangen wil het bedrijf routers testen die ADSL-verbindingen combineren met 4G-internet. De test moet in het eerste zes maanden van volgend jaar van start gaan, kondigde KPN dinsdag aan.

Het telecombedrijf benadrukt dat het gaat om een test. De telecomaanbieder kan nog niet aangeven waar de nieuwe techniek wordt getest. Wel zei een woordvoerder dat de test in samenwerking met klanten van KPN plaats zal vinden.

Wanneer klanten gebruikmaken van de gecombineerde internetconnectie wordt 4G niet beperkt door een datalimiet. De router bepaalt zonder beperking welke connectie, ADSL of 4G, nodig is om de opgevraagde data binnen te halen.

KPN denkt eind maart zijn 4G-netwerk in heel Nederland uitgerold te hebben. Naast het bedienen van mobiel internet en breedbandinternet zou het netwerk in de toekomst gebruikt kunnen worden om bijvoorbeeld televisie aan te bieden. Volgens de woordvoerder is dat echter nog koffiedik kijken.

Klanten met een geschikte smartphone zijn sinds de introductie van 4G flink meer data gaan verbruiken. Vooral het bekijken van video's en het versturen van beelden blijkt uit eigen onderzoek van KPN in populariteit toe te nemen. Bij de introductie van 4G werd 250 megabyte per maand gebruikt en dat is zes maanden later gestegen naar een gemiddelde van 1400 megabyte per maand.

Leven Laurel en Hardy wordt verfilmd

De BBC gaat een biografische film maken over het komische duo Stan Laurel en Oliver Hardy. Stan and Ollie, zoals de film gaat heten, gaat over de theatertoer die het duo in 1953 door Groot-Brittannië maakte, toen de twee al jaren op hun retour waren. Over de cast en opnames is nog niets bekend.

De anderhalf uur durende film moet een eerbetoon worden aan twee van de bekendste en meest baanbrekende komieken uit de filmgeschiedenis, zegt Shane Allen, hoofd van de afdeling comedy bij de BBC. Zo wordt de diepe emotionele band uitgediept die de twee met elkaar hadden, ondanks hun verschillende karakters en afkomst.

Laurel werd in 1890 geboren in het Engelse Ulverston en was lange tijd werkzaam als komiek in het Britse theater, waar hij zelfs even de understudy was van Charlie Chaplin. In 1917 vertrok hij naar de Verenigde Staten, waar hij in films ging spelen en de overstap overleefde van stomme films naar films met sprekende acteurs.

In 1927 ontmoette Laurel de Amerikaanse acteur Oliver Hardy. Laurels bedeesde en minimalistische humor en kleine postuur bleken de perfecte tegenhanger van de veel uitgesprokener en zwaarlijvige Hardy. Het duo, in Nederland bekend als De Dikke en de Dunne, maakte vooral furore in de late jaren twintig en jaren dertig. In 1951 maakten de twee hun laatste film, Atoll K, die ook het einde van hun afzonderlijke filmcarrières was.

Laurel ontving in 1961 een Oscar voor zijn hele oeuvre. Hardy stierf in 1957 op 65-jarige leeftijd. Laurel overleed acht jaar later.
Hij werd 74 jaar.

Het scenario van Stan and Ollie wordt geschreven door Jeff Pope, die ook het script van Philomena schreef. Die film gooit hoge ogen en won al de publieksprijs op het filmfestival van Toronto en de prijs voor beste scenario op het filmfestival van Venetië. Philomena verschijnt op 9 januari in de Nederlandse bioscopen. Wanneer Stan and Ollie verschijnt, is nog niet bekend.

Man castreert lijk, begrafenis uitgesteld

In het Zuid-Afrikaanse Limpopo moest een begrafenis onlangs enige tijd worden uitgesteld. Een man had namelijk het complete klokkenspel van het lijk gejat.

Joel Ranoto was juist ingehuurd om het lichaam van de overleden man netjes aan te kleden. De politie betrapte hem echter met de lijkbleke lans en balzak van de dooie. De beste man bekende het zaakje te willen verkopen aan een gebedsgenezer.

De teraardebestelling had door het incident de nodige vertraging opgelopen. De rechter heeft Ranato gisteren op borgtocht vrijgelaten. Op 18 maart zal hij zich voor de rechter moeten verantwoorden.

VS steunen Japan in conflict met China

De Verenigde Staten staan achter Japan in het conflict dat dat land heeft met China over het luchtruim boven een eilandengroep in de Oost-Chinese Zee. De Amerikaanse vicepresident Joe Biden zei dinsdag in Tokyo dat de VS zich 'ernstig zorgen' maken over de Chinese poging om unilateraal de status quo in het gebied te veranderen.

China kondigde onlangs een veiligheidszone af boven een aantal eilanden in de Oost-Chinese Zee, waar zowel Japan als China aanspraak op maakt. Beijing eist dat alle vliegtuigen die over de betwiste eilanden - die door Japan Senkaku en door China Diaoyu worden genoemd - vliegen zich melden bij de Chinese autoriteiten. Als piloten dat niet doen of zich niet houden aan de regels van Beijing, dan kunnen er maatregelen worden getroffen door het leger.

De VS en Japan hebben al aangegeven de claim van de Chinezen niet te erkennen. Biden zei dinsdag op een persmoment met de Japanse premier Shinzo Abe dat hij de zaak donderdag zal aankaarten tijdens zijn ontmoeting met de Chinese president Xi Jinping.

Ruim een op drie werknemers weet hoogte WW niet

Nederlanders in loondienst zijn niet goed op de hoogte van de financiële gevolgen als zij hun baan verliezen. Zo'n 37 procent heeft geen idee hoe hoog de werkloosheidsuitkering zou worden. Ruim vier op de vijf Nederlanders hebben geen idee wat de maximale duur is van deze uitkering.

Dat blijkt dinsdag uit een peiling door Ipsos in opdracht van het UWV. De instantie vindt dat werknemers onvoldoende zijn voorbereid op een uitkeringssituatie.

Ruim de helft van de ondervraagden is wel bekend met de hoogte van de WW-uitkering. Die is zeventig procent van het laatstverdiende loon, na 75 procent in de eerste twee maanden. Ruim veertig procent van de respondenten weet dat er een maximum zit aan de hoogte van de WW. Slechts zeventien procent weet dat ze bij ontslag maximaal 38 maanden WW krijgen.

De uitkeringsinstantie liet het onderzoek uitvoeren in aanloop naar een campagne die deze maand loopt over de gevolgen van werkloos raken en langdurige ziekte. De peiling is uitgevoerd onder vijfhonderd Nederlanders in loondienst.

OM legt zich neer bij uitspraak overval juwelier

Het Openbaar Ministerie gaat niet in cassatie tegen de uitspraak in de zaak rond de fatale overval op de Haagse juwelier Ruud Stratmann. Na bestudering van het arrest ziet justitie onvoldoende aanknopingspunten voor een kansrijke cassatie, zo laat het OM dinsdag weten.

De twee mannen die de overval vorig jaar pleegden, kregen maandag in hoger beroep lagere celstraffen. Hun chauffeur werd vrijgesproken omdat het onzeker is of hij van de overvalplannen wist.

Schutter Sandro G. kreeg van het gerechtshof in Den Haag tien jaar cel. De rechtbank veroordeelde hem eerder nog tot dertien jaar. Mede-overvaller Ziya B. werd door het hof veroordeeld tot acht jaar cel, eveneens drie jaar minder dan de rechtbank eerder bepaalde. De door het hof vrijgesproken chauffeur kreeg van de rechtbank eerder nog vijf jaar cel.

Het Openbaar Ministerie had celstraffen van eenmaal zestien jaar en tweemaal veertien jaar geëist. Een woordvoerder reageerde maandag al teleurgesteld op de uitspraak. Ze liet toen weten dat cassatie een lastige zaak zou worden omdat de Hoge Raad vooral kijkt naar de procedure en de zaak niet opnieuw behandelt.

Ex-gedeputeerde Hooijmaijers krijgt drie jaar cel

Oud-gedeputeerde Ton Hooijmaijers moet drie jaar de cel in. Dat heeft de rechtbank in Haarlem bepaald. Tegen de 52-jarige voormalig bestuurder van de provincie Noord-Holland was vier jaar cel geëist wegens corruptie, witwassen en valsheid in geschrifte.

De rechtbank acht bewezen dat Hooijmaijers als bestuurder geld aannam van bedrijven, die zaken wilden doen met de provincie. Hij deed ondernemers beloftes en liet zich daarvoor via een omweg en met valse facturen betalen. Het geld kwam terecht op rekening van zijn bedrijf Move Consultants, dat op naam stond van zijn vrouw, Jocelyn P.

P. werd dinsdag vrijgesproken. Volgens de rechter is haar betrokkenheid niet bewezen. Het Openbaar Ministerie had tegen haar drie maanden voorwaardelijke celstraf, een werkstraf van 240 uur en 25.000 euro boete geëist.

De rechtbank sprak de oud-gedeputeerde vrij van één feit op de aanklacht en ontsloeg hem van rechtsvervolging voor het witwassen van twee bedragen, zaken die het OM wel bewezen achtte. In totaal heeft Hooijmaijers volgens de rechtbank zo'n 350 duizend euro aan crimineel verkregen geld witgewassen.

De rechters vinden dat Hooijmaijers het vertrouwen van burgers in een integere overheid op ernstige wijze heeft geschaad. Hij gaf aan de buitenwereld de indruk dat hij geen advieswerk meer deed met zijn bureau om iedere schijn van belangenverstrengeling te voorkomen. "De werkelijkheid was volstrekt anders", stelt de rechtbank in het vonnis. "Doordat hij tijdens zijn baan als gedeputeerde geld van bedrijven ontving en dit niet meldde bij de provincie."

Hij nam geld aan van ondernemers die hem als gedeputeerde gunstig wilden stemmen, meent de rechtbank. Hooijmaijers ziet bovendien 'het laakbare van zijn handelen niet in', vindt de rechtbank. Die hield er rekening mee dat Hooijmaijers een blanco strafblad had, dat hij en zijn gezin lijden onder de grote media-aandacht voor de zaak, dat hij financiële problemen heeft en geen baan kan vinden op zijn niveau.

Hooijmaijers liet dinsdag meteen weten in beroep te gaan. In een reactie op het vonnis zei de voormalig VVD'er dat 'barbertje moet hangen'. Hij vergeleek zijn zaak met die van ten onrechte veroordeelden zoals Lucia de Berk.

'Opnieuw avondfinish Tour in 2014'

De Tour de France van volgend jaar finisht waarschijnlijk opnieuw 's avonds. De ronde kreeg toestemming van het de Parijse stadsregio om net als vorig jaar rond de Arc de Triomphe te rijden en dan rond 20.30 uur te finishen, melden Franse media dinsdag.

Eerder was nog gemeld dat de avondaankomst eenmalig zou zijn omdat dit jaar de honderdste Tour werd verreden. Tijdens de presentatie van het etappeschema voor volgend jaar afgelopen oktober werd ook nog specifiek gezegd dat het keerpunt op de Champs Élysées net als de voorgaande jaren voor de Arc de Triomphe zou liggen.

De Tour van 2014 start op 5 juli in Leeds. Ruim drie weken later, op 27 juli, staat de slotetappe op het programma. Het startschot voor die rit wordt in de Parijse voorstad Évry gegeven.

Kraay: "Er is in de zomer iets misgegaan bij PSV"

De reeks teleurstellende resultaten van PSV heeft de alarmbellen doen rinkelen bij eenieder die de Eindhovense club een warm hart toedraagt. Zo ook bij Hans Kraay sr. De voormalige oefenmeester, tussen 1985 en 1987 als trainer én technisch directeur verbonden aan PSV, weet waar het zijn ex-werkgever aan schort: ervaring.

Volgens Kraay doet de clubleiding er goed aan om zich in de winter richting de transfermarkt te begeven. "Deze zomer is er iets misgegaan in het samenstellen van de selectie", opent hij in gesprek met het Algemeen Dagblad. "Iedereen is gek op jonge elftallen, maar alleen talent is niet zaligmakend. In de winterstop moet er in elke linie een routinier worden aangetrokken, want dit team mist ervaring."

Tijdens de zomerse transfermarkt nam PSV afscheid van ervaren krachten als Mark van Bommel, Wilfred Bouma, Kevin Strootman, Jeremain Lens en Dries Mertens. Daartegenover stond de komst van talenten als Jeffrey Bruma, Karim Rekik, Florian Jozefzoon en Adam Maher.

Wat betreft de mogelijkheid tot een ontslag van Phillip Cocu schaart Kraay zich achter het meerendeel van de kenners. Ook hij ziet een congé van de 43-jarige trainer niet als de oplossing voor alle problemen.

"De leiding moet geen gekke dingen gaan doen", stelt hij. "Laat Cocu rustig zijn werk doen. Hij heeft een grote voetbalcarrière achter de rug. Al is het raadselachtig waarom hij zoveel wisselt, hij moet kiezen voor een vaste formatie." Met vijftien speelronden achter de rug bekleedt PSV de teleurstellende tiende plaats op de ranglijst. Met twintig punten is de oogst voor de Brabanders uitzonderlijk mager.

Ooms lang de cel in voor 'slavenjeugd' neefje

Twee mannen van 51 en 45 jaar moeten de gevangenis in voor het uitbuiten van hun minderjarige neefje. Het jongetje werd door zijn ooms in plaats van naar school gestuurd aan het werk gezet op de markt en kreeg daarvoor nauwelijks betaald. De rechtbank in Amsterdam legde de mannen dinsdag een straf van respectievelijk twee jaar en acht maanden en een jaar en negen maanden op.

Het 14-jarige slachtoffer werd in 1999 vanuit Marokko naar Nederland gehaald. Hij verwachtte naar school te gaan om een opleiding te volgen en op zijn achttiende met een Nederlandse vrouw van Marokkaanse komaf te trouwen. In plaats daarvan moest hij op de Dappermarkt in Amsterdam in de kraam van zijn ooms werken.

Volgens de rechtbank verrichtte de jongen daar tien uur per dag en zes dagen in de week zwaar werk. Hij kreeg pas na vier jaar honderd euro in de maand voor zijn gezwoeg, waarvan hij bovendien nog een deel aan een van de ooms moest afstaan. Nadat hij aangifte had gedaan werd hij verstoten en had hij geen woonruimte of familie meer.

De rechter spreekt in haar vonnis over een moderne vorm van slavernij. Het feit dat de jongen uitgerekend door zijn familie werd uitgebuit rekent de rechtbank de broers zwaar aan. Ze hebben bovendien zijn jeugd en familie afgepakt.

Het Openbaar Ministerie laat in een reactie weten tevreden te zijn met de uitspraak. Justitie had voor beide mannen een maand meer celstraf geëist.

Betogers dringen regeringscentrum Bangkok binnen

Terwijl de politie toekeek zijn betogers dinsdag het terrein binnengedrongen van het kantoor van de premier in Bangkok. De demonstranten zwaaiden met Thaise vlaggen en bliezen op fluitjes.

De betogers eisen het aftreden van premier Yingluck Shinawatra. Eerder liet de politie weten dat zij de demonstranten geen strobreed in de weg zal leggen. Afzettingen bij het hoofdbureau van politie werden door de politie zelf met kranen verwijderd. Na een uur op het terrein te hebben doorgebracht, vertrokken de demonstranten weer en werden de hekken van het terrein weer gesloten. De premier was niet in haar kantoor, dat sinds vrijdagavond al gesloten is.

Vicepremier Surapong Tovichakchaikul zei dat er voor is gekozen om 'met vriendelijkheid en mildheid problemen op te lossen', zodat de spanningen in het land afnemen en mensen donderdag de verjaardag van de Thaise koning Bhumibol Adulyadej kunnen vieren.

De ommezwaai van de regering wordt door velen gezien als een uitweg voor de betogers om zonder gezichtsverlies een eind te maken aan de betogingen. Protestleider Suthep Thaugsuban zei echter te blijven strijden. "Wees gerust, deze overwinning is slechts een gedeeltelijke overwinning, want de tirannieke regering van Thaksin duurt gewoon voort", aldus Suthep. "We moeten blijven vechten."

Suthep verwees naar de broer van premier Yingluck Shinawatra, Thaksin Shinawatra. De oppositie beschuldigt Yingluck ervan de marionet van haar broer te zijn, die feitelijk de macht in handen zou hebben.

Lies Visschedijk vindt afleiding in werk

Lies Visschedijk, die in de zomer haar man Marc van Uchelen verloor, vindt het fijn om aan het werk te zijn. "Vooral thuis op de bank heb ik het moeilijk", zei de actrice gisteravond bij de première van romkom Soof, waarin ze de hoofdrol speelt, tegen De Telegraaf.

Voor aanvang van de première was de 39-jarige Visschedijk naar eigen zeggen bloednerveus. "In de middag was ik heel zenuwachtig, maar nu laat ik het maar over mij heenkomen. Mijn collega's zijn zo lief. Nog dagelijks ontvang ik een kaartje of een sms om mij een hart onder de riem te steken. Ik word echt omringd door liefde. Dat geeft me zo veel steun."


Lies Visschedijk vindt afleiding in werk (Foto: Novum)

Vijfde Bourne-film verschijnt zomer 2015

De vijfde Bourne-film verschijnt in de zomer van 2015. De nog titelloze film met Jeremy Renner als de voormalig geheim agent Aaron Cross wordt een vervolg op The Bourne Legacy, die vorig jaar verscheen. Dat schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

Justin Lin, vooral bekend van zijn Fast & Furious-films, voert de regie en gaat de film ook coproduceren. Tony Gilroy, die de scenario's schreef van de vier bestaande Bourne-films en de vierde regisseerde, keert niet terug. Het scenario van deel vijf wordt geschreven Anthony Peckham.

Het wordt de tweede keer dat Renner de hoofdrol speelt. In de eerste drie films was Matt Damon te zien als de titelheld Jason Bourne, die nu van het toneel lijkt te zijn verdwenen.

De eerste drie film werden losjes gebaseerd op de boeken van Robert Ludlum, maar het scenario van The Bourne Legacy kwam vrijwel geheel uit Gilrots koker. Het is nog onduidelijk waar de vijfde film over gaat. De boeken van Eric Van Lustbauer, die na Ludlums dood meerdere boeken schreef met Jason Bourne in de hoofdrol, zijn tot nu toe overgeslagen.


Vijfde Bourne-film verschijnt zomer 2015 (Foto: Novum)

Zangeres Rita Ora heeft rol in Fifty Shades of Grey

De Britse zangeres Rita Ora heeft een rolletje in de boekverfilming van Fifty Shades of Grey. Ze speelt de geadopteerde zus van hoofdpersoon Christian Grey, de rol van Jamie Dornan. Dat schrijft het Amerikaanse filmblad Variety.

De 23-jarige Ora heeft nog geen noemenswaardige acteerervaring. Ze was eerder te zien in enkele tv-series, had een bijrol in de film Spivs en een naamloos bijrolletje in de actiefilm Fast & Furious 6. Ze werd bekend met het nummer 'Hot Right Now', een samenwerking met DJ Fresh. De single werd vorig jaar een nummer 1-hit in Groot-Brittannië. Haar nieuwste album Ora werd daar al bij verschijnen platina.

De regie van de film is in handen van Samantha Taylor-Johnson, vooral bekend van het drama Nowhere Boy over de jonge jaren van John Lennon. Tot de cast behoren verder Dakota Johnson, Jennifer Ehle en Luke Grimes. De film verschijnt in 2015.

Het boek Fifty Shades of Grey van E.L. James werd in 2011 een enorme hit, voornamelijk vanwege de expliciete sekspassages. Of de twee vervolgen, Fifty Shades Darker en Fifty Shades Freed, ook worden verfilmd is nog niet zeker.


Zangeres Rita Ora heeft rol in Fity Shades of Grey (Foto: Novum)

KNVB wil Kramer (ADO) vier wedstrijden schorsen

ADO-speler Michiel Kramer heeft dinsdag een schikkingsvoorstel van de KNVB ontvangen van vier wedstrijden. Dit naar aanleiding van de elleboogstoot die hij gaf aan Ajax-keeper Jasper Cillessen in de wedstrijd van zondag. Kramer en ADO Den Haag hebben tot dinsdag 17.00 uur om te reageren.

Scheidsrechter Reinold Wiedemeijer gaf een gele kaart aan Kramer na de overtreding op Cillessen. Normaal gesproken kan geen schorsing worden opgelegd als de leidsman de overtreding heeft beoordeeld. Wiedemeijer gaf na de wedstrijd toe de elleboogstoot niet gezien te hebben en alleen maar op de benen van Kramer te hebben gelet.

Omdat Wiedemijer de elleboogstoot niet had waargenomen, mocht de KNVB volgens de regels van de FIFA alsnog een vooronderzoek instellen. Hier vloeide het schikkingsvoorstel van vier wedstrijden uit voort.

Galifianakis vervangt Carrey in geldwagenkomedie

Zach Galifianakis is in de laatste fase van onderhandeling om Jim Carrey te vervangen in een nog titelloze komedie over een malafide bestuurder van een geldwagen. Dat schrijft de Amerikaanse film- en tv-site The Wrap. Carrey heeft voor de rol moeten bedanken vanwege een overvolle agenda. Owen Wilson tekende al voor de andere hoofdrol.

Galifianakis en Wilson zijn geen vreemden van elkaar. Ze waren onlangs nog samen te zien in de komedie You Are Here.

Het Unarmored Car Project, zoals de werktitel luidt, is gebaseerd op een waargebeurd verhaal uit 1997 over een gefrustreerde geldwagenbestuurder die besluit samen met enkele onervaren handlangers twintig miljoen dollar achterover te drukken. Helaas geven ze daarna in korte tijd zo veel geld uit dat het voor de politie een koud kunstje is de daders te achterhalen.

De regie is in handen van Jared Hess, de maker van de cultkomedie Napoleon Dynamite. De opnames vinden komende zomer plaats in North Carolina. Wanneer de film uitkomt, is nog onbekend.


Galifianakis vervangt Carrey in geldwagenkomedie (Foto: Novum)

Platini: "Misschien wilde de FIFA Ronaldo plezieren"

Nu de uitreiking van de Gouden Bal met rasse schreden nadert, neemt de spanning toe voor de drie hoofdgegadigden: Lionel Messi, Cristiano Ronaldo en Franck Ribéry. Volgens Michel Platini lagen de kanshebbers nooit eerder zo dicht bij elkaar als dit jaar.

Messi was met name vorig seizoen op dreef voor FC Barcelona, en zag zijn uitmuntende doelpuntenproductie uitmonden in de Spaanse landstitel. Ronaldo presteert sinds de winterstop beduidend beter dan de behendige Argentijn, maar kon zijn uitstekende vorm niet opleuken met eremetaal. Juist op dat vlak is Ribéry de grote uitblinker. De Franse flankspeler leidde Bayern München met uitstekend spel naar de treble.

"Het lijkt erop dat Messi, Ronaldo en Ribéry de favorieten zijn", steekt Platini van wal in gesprek met AS. "De eerste twee spelers zijn erg goed en Ribéry is degene die alles heeft gewonnen."

Platini durft geen topfavoriet aan te wijzen uit het trio grootheden. "Het zijn drie geweldige spelers. De keuze voor de Gouden Bal van dit jaar is de moeilijkste in de geschiedenis van de trofee", stelt de voorzitter van de UEFA.

De FIFA veroorzaakte onlangs ophef, door de stembussen langer open te houden. De aanleiding voor deze beslissing was het belangrijke aandeel dat Ronaldo had in de uitschakeling van Zweden in de play-offs richting het WK in Brazilië. Platini, lachend: "Misschien heeft de FIFA dat gedaan om Ronaldo tevreden te stemmen."

Messi krijgt de kans om zijn vijfde Gouden Bal binnen te slepen. Dat de Argentijnse doelpuntenmachine in 2010 met de felbegeerde prijs aan de haal ging, heeft Platini verbaasd. "Ik vraag me af waarom een Spaanse speler toen niet won. Ik vind dat de Gouden Bal toen naar een Spanjaard had moeten gaan."

[HWL] Hockeysters simpel langs Zuid-Korea

De Nederlandse hockeyvrouwen hebben dinsdag ook hun derde duel bij de Hockey World League Finals gewonnen. In het Argentijnse San Miguel de Tucuman werd Zuid-Korea met 3-1 aan de kant gezet. Door de derde overwinning is Nederland groepshoofd in poule A. In de kwartfinale is de nummer vier uit de andere poule daardoor de tegenstander.

Nederland was vooral in de eerste helft een klasse beter dan de Zuid-Koreaanse vrouwen. Lidewij Welten zette de ploeg van bondscoach Max Caldas al in de tweede minuut op voorsprong en twee minuten later had ook Kitty van Male het net gevonden.

Na een angstig momentje toen Malou Pheninckx door de stick van een tegenstander was geraakt en met een hevig bloedende mond naar de kant moest, zette Oranje weer door. Vlak na de 3-0 van Welten een kwartier in de eerste helft keerde Pheninckx weer terug in het veld.

In de tweede helft was de scherpte bij Nederland wat weg. Acht minuten voor tijd kon Zuid-Korea pas profiteren. Eun-Bi Cheon scoorde toen de eretreffer voor de Aziaten.

Verbod op mobieltjes voor machinisten Spanje

Spanje gaat het gebruik van mobieltjes door treinmachinisten verbieden. Alleen in noodgevallen mogen de machinisten hun mobiele telefoon gebruiken.

Aanleiding voor het verbod is het dodelijke treinongeluk eerder dit jaar bij Santiago de Compostella. Bij dat ongeluk kwamen 79 mensen om het leven. De machinist verklaarde dat hij vlak voor de trein ontspoorde aan de telefoon was met een collega. De trein reed veel te hard en liep in een bocht uit de rails.

De Spaanse minister van openbare werken Ana Pastor zei dat de Spaanse autoriteiten ook van plan zijn om het gebruik van zwarte dozen in treinen in te voeren. Deze recorders moeten een completer beeld geven in het geval van een ongeval.

Kabinet grijpt niet in om drankbeleid Katwijk

Het kabinet is niet van plan om de gemeente Katwijk te dwingen hard op te treden tegen 16- en 17-jarigen die aan de drank zitten. Dat heeft minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) dinsdag gezegd in de Tweede Kamer.

De ChristenUnie eiste ingrijpen van het kabinet, omdat Katwijk niet van plan is het drankverbod voor 16- en 17-jarigen in het café te handhaven. Burgemeester Jos Wienen (CDA) wil zo voorkomen dat jongeren in clandestiene keten aan het drinken slaan.

Bussemaker, die de vragen van de ChristenUnie beantwoordde namens staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA), zei dat gemeenten de vrijheid hebben handhavingsprioriteiten te stellen. Wat niet mag is een eigen overgangsregeling invoeren, zoals Wienen aanvankelijk wilde. Van Rijn heeft Wienen daarop gewezen. Inmiddels is dat plan van de baan.

Volgens Bussemaker is het niet nodig dat het kabinet alle gemeenten per brief wijst op de noodzaak om het drankverbod te handhaven. Wel zal Van Rijn de situatie in Katwijk en andere gemeenten nauwlettend in de gaten houden, zei Bussemaker. Het drankverbod voor jongeren onder de 18 wordt op 1 januari van kracht.

Buitenneukers blijven komen in Den Bosch

Alle maatregelen ten spijt, kan de gemeente niet voorkomen dat het Engelermeer in Den Bosch overspoeld wordt door buitenneukers. Het natuurgebied trekt steeds meer gasten die in de vrije natuur hun partner alle hoeken van het veld laten zien.

Al enkele maanden regent het klachten van bezoekers van het natuurgebied. Buurtbewoners zijn het beu constant te worden geconfronteerd met een paar blote konten. Omdat er ook sprake zou zijn van betaalde seks, besloot de politie met ingang van september scherp te controleren.

Tot op heden heeft Bromsnor nog niemand weten te betrappen. Omdat ook verkeersborden met hierop een neukverbod nog geen einde hebben gemaakt aan buitenseks in het gebied, heeft de gemeenteraad gisteren besloten per april 2014 een algeheel naaktverbod in te stellen voor de noordkant van het gebied. Aan de zuidkant mag je echter nog wel in je blote kont blijven rondlopen.

Vrba krijgt vierjarig contract bij TsjechiŽ

De nieuwe Tsjechische bondscoach Pavel Vrba krijgt een contract voor vier jaar. Hij neemt vanaf 1 januari de taken over van de opgestapte Michal Bilek. Dat maakte de voetbalbond van Tsjechië dinsdag bekend.

De voorzitter van de bond, Rudolf Repka, maakte verder bekend dat in het contract een optie is opgenomen waardoor het dienstverband met twee jaar kan worden verlengd.

Bilek stapte op nadat Tsjechië zich niet had weten te plaatsen voor het WK 2014. De bond kondigde de overgang van de 49-jarige Vrba van zijn club Viktoria Plzen naar het nationale team al eerder aan. De eerste wedstrijd van de nieuwe bondscoach is een vriendschappelijke wedstrijd tegen Noorwegen op 5 maart.

Belounis wil Qatarese clubs aanklagen

Zahir Belounis wil zijn twee voormalige Qatarese voetbalclubs aanklagen voor fraude, afpersing en onmenselijke werkomstandigheden. Dat maakte de Frans-Algerijnse voetballer dinsdag bekend op een persconferentie.

Belounis keerde afgelopen week terug in Frankrijk na anderhalf jaar geen toestemming te hebben gekregen Qatar te verlaten. Hij wil de president van de Military Sport Association en de president van Al-Jaish aanklagen.

In Qatar ligt de verantwoordelijkheid voor buitenlandse werknemers in handen van de bedrijven die de ze tewerkstellen. Werknemers moeten hun identiteitspapieren inleveren bij het bedrijf en kunnen zonder toestemming van de werkgever het land dus niet verlaten.

Boete voor islamitische nepuniversiteit

De islamitische Alhuraa Universiteit in Den Haag moet een boete betalen van vijftigduizend euro, waarvan de helft voorwaardelijk, voor oplichting en het vervalsen van diploma's. Dat heeft de rechtbank in Den Haag dinsdag bepaald.

De universiteit heeft zich jarenlang ten onrechte voorgedaan als onderwijsinstelling. De school heeft wel 'universiteit' in de naam staan, maar heeft geen geaccrediteerde opleidingen en mag dus geen wettelijk erkende diploma's verstrekken. Tussen april 2007 en juli 2010 kregen echter ruim honderd leerlingen toch een diploma.

Hoewel het ministerie van Onderwijs al in 2008 liet weten dat Alhuraa geen diploma's mocht verstrekken, ging de school hier toch mee door. Hierdoor hebben veel studenten schade geleden, aldus de rechtbank.

De universiteit moet aan een van de gedupeerde studentes een schadevergoeding betalen van 4640 euro, oordeelde de rechtbank. De studente was dat bedrag kwijt aan studiekosten, naar nu blijkt voor een diploma dat niets waard is. De school moet verder op zijn website een tekst in het Engels en Arabisch plaatsen dat de instelling niet bevoegd is om bachelor- en masterdiploma's uit te reiken. De site wordt momenteel vernieuwd.

Het OM had een boete van zeventigduizend euro geëist, waarvan twintigduizend voorwaardelijk. De rechtbank vond een lager bedrag passender, mede omdat het lang heeft geduurd voordat de zaak aan de rechter is voorgelegd.

Ruim 33,5 miljoen binnen voor Filipijnen

De opbrengst van de Giro 555-actie voor de slachtoffers van tyfoon Haiyan op de Filipijnen is inmiddels opgelopen tot bijna 33,5 miljoen euro. Dat hebben de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) dinsdag bekendgemaakt. Volgens de organisaties worden er nog steeds volop acties gevoerd.

SHO-actievoorzitter Henri van Eeghen is sinds maandag op de Filipijnen. Hij bezocht dinsdag in Cebu een opslagloods met hulpgoederen van onder meer Unicef en Cordaid en een sporthal waar vijftig gevluchte families uit Tacloban verblijven. "Wat ik vandaag vooral heb ervaren is saamhorigheid tussen de Filipijnen. Mensen steunen elkaar waar mogelijk", stelt Van Eeghen in een verklaring.

De tussenstand was vorige week dertig miljoen euro. Na de actiedag op 18 november stond de teller al op 18,5 miljoen euro.

Meer restaurants failliet ondanks hogere omzet

Hoewel restaurants en hotels hun omzet vorig kwartaal opnieuw zagen toenemen, groeit ook het aantal faillissementen onder de horecagelegenheden. Vooral restaurants gingen tussen juli en september veel vaker op de fles dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat liet het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag weten.

In totaal gingen in het derde kwartaal 55 restaurants failliet, een kleine vijftig procent meer dan een jaar eerder. Ook hotels hadden het vorig kwartaal overigens zwaar. Het aantal faillissementen bereikte in die sector met vijftien het hoogste niveau in twee jaar tijd. Vorig jaar moesten twaalf hotels hun deuren sluiten.

Het toenemende aantal faillissementen is opvallend, aangezien juist in deze horecagelegenheden de omzet weer stijgende is. Restaurants boekten vorig kwartaal een omzetgroei van 2,6 procent op jaarbasis, terwijl de inkomsten van hotels zelfs 6,7 procent opliepen. Cafés zagen hun omzet daarentegen flink teruglopen, met 4,7 procent ten opzichte van vorig jaar.

Die daling had echter weinig gevolgen voor het aantal drankgelegenheden, blijkt uit de CBS-cijfers. Anders dan bij hotels en restaurants nam bij cafés het aantal faillissementen vorig kwartaal juist af. Waar in 2012 nog een kleine veertig cafés ten onder gingen, waren dat er in het derde kwartaal van dit jaar slechts 23.

'NL steunt IsraŽlische bedrijven in bezet gebied'

De hele Israël/Palestina-kwestie is nogal een heikele zaak. Daarom zijn de meeste landen extreem voorzichtig als het gaat om zakendoen met bedrijven uit die regio. Veel landen hebben besloten dat ze best zaken willen doen met Israëlische bedrijven, zolang die niet vanuit bezet gebied opereren.

Ook Nederland stelt dat het zakendoen met Israëlische bedrijven uit de bezette gebieden ontmoedigt. Minister van Buitenlandse Zaken Timmermans schreef aan de Tweede Kamer dat overheidsinstellingen 'geen diensten aan bedrijven die gevestigd zijn in Israëlische nederzettingen' leveren.

Maar uit onderzoek van het NRC Handelsblad blijkt dat niets minder waar is: de Nederlandse staat verleent zulke bedrijven juist steun. Zondag organiseert Nederland het eerste samenwerkingsforum met Israël. Daarbij kunnen Nederlandse bedrijven samenkomen met Israëlische bedrijven, waaronder bedrijven uit de illegale nederzettingen.

Minister Timmermans weigert de bedrijven van het forum te weren. Hij stelt dat de overheid niet kan controleren wat de bedrijven in de nederzettingen doen, noch iets kan afdwingen. Hij zegt ook dat Nederlandse bedrijven die zaken in de nederzettingen willen doen, niet mee mogen doen aan het forum.

De bedrijven kunnen echter vrijwel onmogelijk controleren of een Israëlisch bedrijf gevestigd is in de nederzettingen. Onbewust toch zaken doen met een bedrijf in bezet gebied kan leiden tot een reprimande van de Nederlandse overheid of zelfs flinke straffen wegens het overtreden van internationaal recht.

Man doet al 84 jaar met zelfde kerstboom

De prijs van oudste kerstboom ter wereld gaat waarschijnlijk naar die van Douglas Hewitt. De hoogbejaarde Brit doet al sinds 1929 met dezelfde kerstboom.

Hewitts vader kocht de boom in 1929 bij een speelgoedwinkel in Sheffield. Zoon Douglas was toen net een paar maanden oud.

Al die jaren stond het 120 centimeter hoge boompje iedere kerst bij de Hewitts in huis. Toch is dit mogelijk het laatste jaar dat de kunstboom in hun huis staat. "Hij heeft zijn beste tijd nu wel gehad", verklaart de 84-jarige Brit.

Nederland passeert AustraliŽ op corruptie-index

Nederland heeft Australië ingehaald op de index van minst corrupte landen. Dat betekent echter niet dat Nederland minder corrupt is geworden. De winst komt vooral doordat Australië vier van de honderd te scoren punten verloor. Nederland verloor een punt en heeft er nu 83, meldt opsteller van de lijst Transparency International.

De lijst wordt aangevoerd door Denemarken en Nieuw Zeeland, die ieder 91 punten halen. Afghanistan en Somalië staan met ieder acht punten onderaan.

Dat Nederland een punt verliest, komt doordat sprake zou zijn van 'achterstallig onderhoud'. "Onder andere geldt dit voor de bescherming van klokkenluiders, de financiering van politieke partijen of de transparantie van lobbyisten", stelt voorzitter van Transparancy International Nederland Paul Arlman. De hoge score van Nederland is volgens de organisatie geen reden om achterover te leunen.

Wereldwijd zouden publieke instanties transparanter moeten zijn over hun werkzaamheden. Politici zouden meer openheid moeten geven over hoe ze tot bepaalde beslissingen zijn gekomen.

Bij het opstellen van de lijst wordt onder meer gekeken naar de mate waarin een kleine groep mensen invloed heeft op het overheidsbeleid, de ondoorzichtige financiering van campagnes voor politieke partijen en nalatigheid op het gebied van publieke aanbestedingen. Een land kan beter scoren door informatie toegankelijker te maken en meer gedragsregels voor mensen in publieke functies in te voeren. Inefficiënte publieke instellingen en een gebrek aan verantwoordelijkheid verlagen de score juist.

ANWB waarschuwt voor drukke pakjesspits

Automobilisten die donderdag op tijd thuis willen zijn om Sinterklaas te vieren moeten rekening houden met een drukke avondspits. Veel werkenden gaan naar verwachting eerder naar huis en het onstuimige weer zal het verkeer bovendien parten spelen. Dat verwacht de ANWB dinsdag.

Vanwege pakjesavond begint de avondspits van 5 december traditiegetrouw eerder dan gewoonlijk. De eerste files worden al rond 15.00 uur verwacht. Het drukste moment is waarschijnlijk rond 17.00 uur, een uur eerder dan normaal.

Donderdagmiddag is normaal gesproken al de drukste middag op de weg. Omdat nu ook nog veel regen en wind wordt voorspeld, worden de files nog wat langer dan gewoonlijk.

Volgens een woordvoerder van weeronline.nl wordt het een zware avond voor Sinterklaas. De kansen op een zware storm tot windkracht 10 nemen toe. Dat geldt vooral voor het noordwestelijk kustgebied. Dieper landinwaarts waait het minder hard. Plaatselijk kunnen windstoten voorkomen van meer dan honderd kilometer per uur.

De storm houdt tot vrijdag aan. "In combinatie met winterse buien wordt het een onstuimig koude winterdag", aldus de woordvoerder. In een groot deel van het land wordt het eerste laagje sneeuw van betekenis verwacht. "Dat gaat vermoedelijk wel problemen opleveren voor het verkeer en openbaar vervoer."

'Tegenvaller Fyra toch voor rekening NS'

Het kabinet gaat onderzoeken of de NS toch niet zelf kan opdraaien voor de tegenvaller van de Fyra van 119 miljoen euro. Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) gaat daarover samen met staatssecretaris van Infrastructuur Wilma Mansveld (PvdA) in gesprek met het spoorbedrijf, schrijft hij dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Het debacle met de hogesnelheidstrein zorgt ervoor dat de staat 119 miljoen euro misloopt aan dividend. Dit bedrag zou ten koste gaan van het infrafonds en dus van nieuwe wegen en spoorwegen. Dit was echter tegen het zere been van de Kamer, die wilde weten of de NS dit bedrag niet zelf kan ophoesten, door efficiënter te werken.

Dijsselbloem zei eerder nog dat dit onmogelijk was: de 119 miljoen zou ten koste gaan van de investeringscapaciteit, omdat de rek er bij het spoorbedrijf al uit is. De NS moet in 2017 namelijk al honderd miljoen euro per jaar efficiënter gaan werken. Daarbij komt een bedrag van 221 miljoen aan maatregelen waarmee het spoorbedrijf het vermogensverlies van de Fyra moet compenseren. Al met al krijgt de NS al een 'forse klap' te verduren, zei Dijsselbloem eerder.

De Kamer geloofde dit niet dwong per motie echter een onderbouwing af van wat de minister zei. En nu lijkt het toch mogelijk wat het parlement wil. Dijsselbloem wil met Mansveld gaan kijken naar 'concrete aanvullende efficiencymaatregelen', schrijft hij. "De 119 miljoen bovenop de eerdere maatregelen verhalen op de NS acht ik niet onmogelijk, maar het is alles bij elkaar wel een behoorlijke opgave."

Over de uitkomst van deze inventarisatie wordt de Kamer in het voorjaar geïnformeerd. "Op dat moment kan ik ook uitgebreider en concreter ingaan op de vraag in welke mate het vermogensverlies als gevolg van de Fyra ten koste gaat van de langetermijninvesteringscapaciteit van de NS", aldus Dijsselbloem.

Arnhem sluit club na inval politie

De Arnhemse uitgaansgelegenheid Club 8 blijft voorlopig gesloten. Dat heeft de gemeente maandag bepaald. Bij een inval in de club vond de politie zaterdagnacht drugs en een vuurwapen. Bij de inval, rond 02.00 uur, werden alle 85 bezoekers gecontroleerd op drugsbezit. Acht mensen werden aangehouden.

De club aan de Varkensstraat heeft geen beste naam. Bij de politie komen al langer signalen binnen dat er veelvuldig drugs wordt gebruikt en verhandeld. Ook zou het er regelmatig tot vechtpartijen komen. De politie waarschuwde de eigenaar van de zaak begin dit jaar al dat hier een eind aan moest komen.

De resultaten van de inval zijn voor de gemeente aanleiding de club voor onbepaalde tijd te sluiten. Verder zegt de woordvoerder er nog niets over te kunnen zeggen.

10 jaar cel voor geitenneuker

Katana Kitsao Gona uit Kenia is voor tien jaar op water en brood gezet. De beste man is op heterdaad betrapt terwijl hij een geit stond aan te duwen.

De buurman van Gona wilde vorige week buiten tegen een boom pissen, toen hij ontdekte dat er kleren in de boom hingen. Hierop ging hij op onderzoek uit.

Al gauw ontdekte hij zijn 28-jarige buurman, die een geit snoeihard achterlangs nam. Het arme dier zat vastgebonden om te grazen.

Buurmanlief waarschuwde de eigenaar van de geit. Ook andere dorpelingen werden opgetrommeld, die allemaal toekeken hoe Gona de geit uitwoonde.

Een dierenarts constateerde dat er bloed uit de schede van het dier kwam. Rechter Muthoni Nzibe toende dan ook geen genade. Hij veroordeelde de geitenneuker tot tien jaar achter de tralies.

De mobiele Hulpsinterklazenrij

Voorgaande jaren wist ik de rijen bij de kassa’s rond de feestdagen vaak te omzeilen, maar als fulltime werker viel het dit keer tegen. Daardoor bevond ik mij afgelopen zaterdag in de ellenlange lijn van een pas geopende voordeelwinkel in Leeuwarden. Dat had natuurlijk niet gehoeven als mijn tijdsindeling anders was geweest: als ik bijvoorbeeld een week eerder inkopen had gedaan. Of als ik bij één webshop alle artikelen had kunnen vinden, zodat ik als krenterige Hollander maar eenmaal de verzendkosten hoefde te betalen (of beter nog: helemaal geen verzendkosten door net een euro over het minimum te gaan voor een gratis verzending). Maar helaas: nu stond ik dan toch in de Hulpsinterklazenrij. Net als al die honderden andere mensen met fulltimebanen en een slechte inkooptiming.

Makkelie fluit Ajax, PSV-Vitesse krijgt Blom

Scheidsrechter Danny Makkelie fluit zaterdag de wedstrijd Ajax - NAC Breda. PSV - Vitesse van zaterdag staat onder leiding van Kevin Blom. Makkelie floot zondag de wedstrijd Feyenoord - PSV die eindigde in 3-1. Daarin gaf hij twee strafschoppen aan de Rotterdammers en een rode kaart aan Bruma van PSV.

Björn Kuipers is aangesteld voor de wedstrijd sc Heerenveen - Feyenoord van zondagmiddag. De topper AZ - FC Twente op zaterdag wordt geleid door Pieter Vink.

Garrido nieuwe trainer Real Betis Sevilla

Juan Carlos Garrido is de nieuwe trainer van Real Betis Sevilla. Dat meldt de Spaanse club. Hij volgt de maandag ontslagen José Mel op en blijft tot het einde van het seizoen. Garrido zat sinds september thuis nadat hij bij het Belgische Club Brugge ontslagen werd. De oefenmeester was al eerder werkzaam in Spanje, bij Villareal.

De 44-jarige Garrido werd geboren in Valencia. Hij was verschillende jaren coach van Villareal B voordat hij in februari 2010 de teugels in handen nam bij het eerste elftal van de club. Dat hield Garrido vol tot december 2011, toen hij ontslagen werd na een serie slechte resultaten.

In november vorig jaar werd hij de eerste Spaanse coach in de Belgische competitie toen Club Brugge hem aanstelde. Ondanks goede prestaties werd hij in september van dit jaar uit zijn functie ontheven door de Belgische club. Brugge stond op dat moment op een tweede plek in de competitie.

'Neuroloog Jansen verminderd toerekeningsvatbaar'

De Twentse oud-neuroloog Ernst Jansen moet verminderd toerekeningsvatbaar worden geacht. Dat is de conclusie van psychiatrisch en psychologisch onderzoek naar Jansen. Zijn medicijnverslaving en een ernstig auto-ongeluk beïnvloedden diens functioneren. Ook is sprake van stoornissen, waaronder egocentrisme en narcisme.

Volgens de deskundigen lijkt sprake te zijn geweest van 'restverschijnselen na hersenletsel'. Die leidden bij Jansen tot cognitieve en gedragsveranderingen. Behalve zijn verslaving - vanaf eind jaren negentig - en de gevolgen van het auto-ongeluk uit 1990 achten de deskundigen het niet uitgesloten dat het gedrag van Jansen kan voortkomen uit beginnende dementie, een autismestoornis of een lichte depressie.

Het IQ van Jansen ligt volgens een van de onderzoekers lager dan je op basis van zijn beroep mag verwachten en schat in dat zijn intelligentieniveau vroeger hoger lag. Verder zou Jansen nauwelijks in staat zijn zich te verplaatsen in het perspectief van de ander.

Jansens zoon en een bevriende vakgenoot zeggen dat hij na het ongeval veranderde. Hij zou niet langer een flamboyante en spontane man zijn geweest, maar iemand die zich monomaan op zijn werk stortte, waarbij het correctiemechanisme faalde.

Zelf zei Jansen in de rechtbank zich in het rapport te herkennen. Wel vindt hij dat er te weinig aandacht is geweest voor zijn positie als 'kind van foute ouders' in de Tweede Wereldoorlog. "Dat heeft in publicitair en rechtskundig Nederland veel te weinig aandacht gekregen." Volgens hem was dat een 'taboe', dat in de puberteit en daarna schade berokkent.

Jansen stemde in juli in met het onderzoek. Eerder weigerde hij nog zijn medewerking. Een verzoek van advocaat Frank van Galen om aanvullend onderzoek werd door de rechtbank dinsdag afgewezen.

Heitinga over Ajax: "Geen optie"

Johnny Heitinga lijkt bezig aan zijn laatste maanden in dienst van Everton. Een terugkeer naar Ajax behoort evenwel niet tot de mogelijkheden.

Nu hij in de Premier League niet aan spelen toekomt, weet Heitinga dat hij zijn vleugels zal moeten uitslaan om weer in aanmerking te komen voor een basisplaats. Verschillende clubs zitten naar verluidt op het vinkentouw voor de ervaren verdediger.

Zo worden Napoli, Fiorentina en West Ham United genoemd als mogelijke bestemming voor Heitinga. "Alles draait bij mij om de club waar ik de meeste kans maak op speelminuten. En dat op een zo goed mogelijk niveau", vertrouwt hij Voetbal International toe.

Dat niveau is in ieder geval niet de Eredivisie. Frank de Boer, die eerder aangaf Heitinga ooit graag terug te zien in de Amsterdam ArenA, kan zich de moeite van een telefoontje besparen. "Ik ben pas dertig jaar en wil nog een paar jaar in het buitenland spelen", aldus het jeugdexponent van Ajax. "Nederland is dus nog geen optie voor mij."

Van Breukelen: "Moeten de eenheid bewaren bij PSV"

De onrust neemt zienderogen toe bij PSV. Als het aan Hans van Breukelen ligt, wijkt de club echter niet af van de uitgestippelde koers. De voormalige doelman, tegenwoordig als lid van de raad van commissarissen verbonden aan de Eindhovenaren, wil niets van drastische maatregelen weten. Hij predikt rust.

"Het doet pijn hoe het gaat, maar we moeten juist nu de eenheid bewaren", steekt hij van wal in het Algemeen Dagblad. "Meer dan ooit moeten we uitstralen dat we deze zomer bewust voor een lijn hebben gekozen. Met z'n allen, dus de commissarissen, directie en de trainers. En we moeten vasthouden aan die lijn. Uit ervaring weet ik inmiddels dat opportunistisch reageren geen bal helpt."

Hij lijkt daarmee te reageren op een mogelijk ontslag van Phillip Cocu. De 43-jarige oefenmeester kende een sterke start bij PSV, maar ligt steeds meer onder vuur. Uit de wandelgangen van het Philips Stadion klinken steeds vaker geluiden door die de oud-international in verband brengen met een vertrek.

De teleurstellende resultaten, PSV staat tiende in de Eredivisie en moest het toernooi om de KNVB beker reeds vaarwel zeggen, betekenen volgens Tiny Sanders niet automatisch dat er sprake is van een crisis.

"Met crisis is het maar net hoe je dat woord uitlegt", zegt de algemeen directeur in de ochtendkrant. "De resultaten zijn op dit moment niet goed, dat ziet iedereen. Maar er is geen crisis in de zin dat we het intern oneens zijn over de te varen koers. Dus er is geen crisis in de verhoudingen tussen trainersstaf en directie."

Er breken spannende tijden aan voor PSV. Na de 3-1 nederlaag bij Feyenoord treedt de ploeg een moeilijk programma tegemoet. Zaterdag wacht een ontmoeting met koploper Vitesse, gevolgd door duels met FC Utrecht, ADO Den Haag, Ajax en AZ.

Aafje stuurt topman weg

De Rotterdamse thuiszorgorganisatie heeft bestuursvoorzitter Constant van Schelven de bons gegeven. Men denkt dat een andere samenstelling van de Raad van Bestuur nodig is waar Van Schelven niet meer in past.

Eerder dit jaar werd bekend dat Van Schelven meer verdient dan de Balkenende-Norm. De Abvakabo FNV publiceerde een lijst waar deze grootverdiener op voorkwam. Hij was sinds 1996 bestuursvoorzitter en bouwde Aafje uit tot een grote zorgorganisatie. Hij krijgt een half miljoen oprotpremie mee maar zier verder wel af van een vertrekregeling.

'Godverdomme moet mogen'

De JOVD en de Jonge Socialisten (JS), de jongerenorganisaties van de VVD en de PvdA, willen dat de Senaatsfracties van hun moederpartijen vandaag vóór het afschaffen van elk verbod op godslastering stemmen. De politieke jongeren geven in een persbericht aan dat het verbod ouderwets en achterhaald is.

De Eerste Kamer stemt dinsdag over het schrappen van het verbod op godslastering. De Senaat heeft het kabinet opgeroepen om te onderzoeken of godslastering alsnog via een ander artikel strafbaar gesteld kan worden. JS-voorzitter Toon Geenen is verbaasd over deze keuze: "Godslastering blijft dan nog steeds strafbaar, feitelijk verandert er niets." Volgens Geenen is het hoog tijd om godslastering te legaliseren: "Kwetsen en gekwetst worden past bij een vrij land als Nederland, het verbod is echt on-Nederlands."

De Eerste Kamer wil een verbod op godslastering in stand houden om gekwetste gelovigen te beschermen. De liberale jongeren vinden het verbod op godslastering echter een onnodige inperking van de vrijheid van meningsuiting. "Godverdomme hoort anno 2013 toch echt niet meer strafbaar te zijn", aldus JOVD-voorzitter Christiaan Kwint. Volgens Kwint rammelt de argumentatie om het verbod te behouden: "De vrijheid van meningsuiting geldt voor alle Nederlanders, extra bescherming voor gelovigen is onnodig."

Facebook drukt internetgrappen weg

Facebook-gebruikers zullen binnenkort minder internetgrappen meer voorbij zien komen op de startpagina van het sociale medium. Facebook wil het algoritme van zijn nieuwspagina aanpassen zodat interessante artikelen de voorkeur krijgen boven grappige plaatjes. Dat maakte het bedrijf maandagnacht bekend.

De aanpassingen zijn volgens Facebook vooral relevant voor mensen inloggen via hun mobiele telefoon. "Eigen onderzoek toont aan dat mensen in de regel de voorkeur geven aan links naar kwaliteitsartikelen", aldus het sociale medium. Nadat een gebruiker een artikel heeft gelezen, wil Facebook maximaal drie andere interessante artikelen tonen.

In tegenstelling tot Twitter, waar berichten altijd chronologisch worden getoond, verkiest Facebook standaard een berichtenvolgorde op basis van relevantie voor de gebruiker. Via de instellingen kunnen gebruikers alsnog kiezen voor een chronologische volgorde.

Fors meer vuurwerkincidenten in Engelse stadions

Het aantal vuurwerkincidenten in Engelse stadions is in twee jaar tijd explosief gestegen. Dat blijkt dinsdag uit een onderzoek door Britse voetbalautoriteiten. In het seizoen 2010-2011 waren er acht voorvallen in de Engelse competities en beker. Dat cijfer steeg naar 172 in 2012-2013. Tussen augustus en oktober van dit jaar vielen er al 96 incidenten te noteren.

Uit het onderzoek komt ook naar voren dat kinderen worden ingezet om het vuurwerk het stadion in te krijgen. Kinderen van slechts 8 jaar worden door volwassenen ingezet als smokkelaars.

De Premier League, Football League en The Football Association zijn een campagne gestart over de gevaren van vuurwerk, aangezien 86 procent van de ondervraagde supporters aangaf zich zorgen te maken over hun veiligheid bij wedstrijden. Tijdens een wedstrijd in de Premier League tussen Aston Villa en Tottenham Hotspur op 20 oktober werd een grensrechter geraakt door een rookbom.

Vergrijzing zorgt nog niet voor veel extra banen

De vergrijzing zorgt de komende jaren voor veel minder vacatures dan eerder was voorzien. Dat komt mede doordat werknemers door de recente gewijzigde pensioenregels tot een hogere leeftijd blijven doorwerken. Dat concludeert het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) van de Universiteit Maastricht in een dinsdag gepubliceerd rapport.

De vraag naar vervangers op de werkvloer bedraagt de komende jaren jaarlijks gemiddeld 2,8 procent ten opzichte van de werkgelegenheid tijdens de start van de meting in 2012. Twee jaar geleden werd nog een vervangingsvraag van 3,7 procent op de middellange termijn voorzien, zegt onderzoeker van het ROA Didier Fouarge.

De vervangingsvraag wordt grotendeels bepaald door de uitstroom van werknemers die hun gepensioneerde leeftijd hebben bereikt. Deze pensioenleeftijd is in de afgelopen twee jaar verhoogd. Het ROA neemt nu bovendien beter in de rekenmodellen mee dat het gebruik van prepensioen en VUT de afgelopen jaren flink is gedaald, legt Fouarge uit.

Een ander deel van de vervangingsvraag wordt bepaald doordat mensen een ander beroep kiezen. Door de economische crisis is dat de afgelopen jaren echter afgenomen. "Een beroepswisseling blijkt procyclisch te zijn", licht Fouarge toe. "In tijden van een slechte economie zie je minder mensen van beroep wisselen. Men verzekert zich dan liever van een baan. Bij economische groei wordt er juist meer gewisseld."

De lagere vervangingsvraag zorgt er mede voor dat het aantal baanopeningen de komende jaren laag is. Dat wordt echter ook bepaald doordat er minder nieuwe banen bijkomen. Voor de periode 2013-2018 voorziet het ROA een afname van de werkgelegenheid met veertienduizend banen.

Het ROA spreekt door banenkrimp en de lage vervangingsvraag van een 'somber' arbeidsmarktperspectief, vooral voor schoolverlaters. Dat scheelt echter wel per sector. Voor mensen die een zorgopleiding hebben afgerond zijn de perspectieven nog wel goed, als is de zorg een minder grote 'banenmotor' dan afgelopen jaren. Mensen met een economiediploma hebben een veel minder goed arbeidsmarktperspectief.

Jansen: ik was niet bekwaam als arts

De Twentse oud-neuroloog Ernst Jansen vindt dat hij ernstige steken heeft laten vallen. "In verschillende opzichten ben ik niet bekwaam geweest. Als man niet, als arts niet, als vader niet", zo citeerde de rechtbank in Almelo uit een psychiatrisch rapport dat dinsdag werd besproken.

"Als ik bij zinnen was geweest, was ik niet tot foute diagnoses gekomen", aldus Jansen. "Ik dacht dat ik het allemaal kon." Centraal staat de periode na een ernstig auto-ongeval in 1990. Het jaar daarop ging Jansen weer aan de slag als neuroloog. Eind jaren negentig kwam daar een medicijnverslaving bij.

Door die verslaving stond het werk 'iets minder centraal'. Jansen slikte op het laatst - hij werd eind 2003 de laan uit gestuurd - ongeveer acht tabletten van het slaapmiddel dormicum per dag. "Het was een dag- en nachttaak om te zorgen dat je je medicatie krijgt." De scherpte van de diagnosestelling leed daaronder.

Het gedrag van Jansen veranderde na het ongeval, verklaarde zijn zoon tegenover de gedragsonderzoekers. Hij stortte zich volledig op het werk. Het werd dwangmatig. Maar volgens zijn zoon viel vooral opdat sprake was van 'geringe zelfkritiek'.

Ook een bevriende vakgenoot merkte tegen de gedragsonderzoekers op dat er geen correctiemechanisme meer was. "Juist als je ervaren bent moet je drie keer nadenken voor je iemand een bepaald etiket geeft."

Tegenover deze verklaringen staan ook uitspraken van een collega-neuroloog in het Medisch Spectrum Twente en een secretaresse. Die zeiden na het auto-ongeluk geen gedragswijziging te hebben bespeurd. Jansen was altijd al een moeilijke man geweest om mee samen te werken.

Dinsdag worden in de rechtbank de zogeheten persoonlijke omstandigheden van Jansen besproken. Hij wordt verdacht van het jarenlang verkeerd stellen van diagnoses als alzheimer, MS en parkinson, en het verkeerd voorschrijven van de bijbehorende zware medicijnen. Een psychiatrisch rapport moet meer duidelijkheid geven over de invloed van de medicijnen waar hij verslaafd aan was.

Later op de dag houdt de officier van justitie haar requisitoir. Dat moet resulteren in de strafeis in de zaak.

Fans twitteren Bieber-film naar Nederland

De film Justin Bieber's Believe komt toch naar Nederland. Daar hebben ijverig twitterende fans voor gezorgd. De documentaire over de zanger zou eerst niet in de Nederlandse bioscopen verschijnen, maar gaat begin volgende maand in première. Dat laat distributeur Dutch Film Works dinsdagochtend weten.

Onder de hashtag #believemovie verschenen talloze fantweets, 681 retweets en honderden favorites. Hiermee wilden de Beliebers, zoals de Bieber-fans worden genoemd, filmdistributeurs onder druk zetten om de film toch ergens in de Benelux te laten verschijnen.

Justin Bieber's Believe gaat over hoe de Canadese kindster uitgroeide tot een van de populairste tieneridolen ter wereld. De film bevat een flinke dosis beelden uit Biebers jeugd en opnames van zijn Believe-concerttoer, zowel backstage als op het podium.

Richard van O. volgende week vrij

Richard van O., de ex-man van kindermisbruiker Robert M., komt uiterlijk volgende week vrij. Dat bevestigt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie na een bericht van de kranten van HDC Media hierover.

Van O. werd eerder dit jaar in de Amsterdamse zedenzaak in hoger beroep veroordeeld tot 4,5 jaar cel. Als verdachten zich in de cel niet ernstig misdragen komen ze vrij zodra ze twee derde van hun straf hebben uitgezeten. Omdat Van O. al sinds december 2010 vastzit, komt hij nu dus vrij.

Het OM wil niet zeggen onder wat voor voorwaarden Van O. vrijkomt. Het is ook niet gebruikelijk om dat te openbaren.

De rechtbank had zes jaar opgelegd, maar het hof achtte niet bewezen dat hij medeplichtig is aan het misbruik door Robert M. op oppasadressen. Volgens het hof kan hij echter slechts in één geval als medeplichtige worden gezien, en wel in het geval van een kind dat M. in de echtelijke woning misbruikte. Justitie had twaalf jaar cel geëist, maar zag geen aanknopingspunt om in cassatie te gaan.

M. kreeg negentien jaar cel en tbs opgelegd. Hij heeft bekend 87 kinderen te hebben misbruikt.

Apple koopt socialmediadatabase

Tweets en andere berichten op sociale media blijken interessant te zijn voor Apple. De Amerikaanse techgigant heeft een onderzoeksbureau overgenomen dat statistieken en data verzamelt op onder meer Twitter, Facebook en Google+. Dat heeft het bedrijf bevestigd tegenover onder meer The New York Times en The Guardian.

Het door Apple overgenomen bedrijf heet Topsy. Het zou onder meer een database hebben met miljarden tweets. Naar verluidt is er rond de tweehonderd miljoen dollar, omgerekend 147 miljoen euro, betaald voor het bedrijf. Wat Apple precies wil met Topsy is niet duidelijk.

De Amerikaanse gadgetgigant koopt geregeld kleine bedrijven op. Zo nu en dan zorgen deze overnames voor innovaties in Apple-producten. De stemherkenningssoftware Siri en de vingerafdruksensor in de iPhone 5S komen voort uit dergelijke overnames. Vorige maand werd Primesense, dat onder meer de bewegingssensor Kinect voor Microsoft maakte, opgekocht.

WŁst op vier afstanden van start in Berlijn

Ireen Wüst doet komend weekeinde bij de wereldbeker in Berlijn mee op vier afstanden. De schaatsster van TVM zou vanwege haar trainingsplanning in eerste instantie de wedstrijden in Duitsland overslaan, maar besloot afgelopen week na overleg met coach Gerard Kemkers toch van start te gaan.

Wüst rijdt in Berlijn de 1000, 1500, 3000 meter en de ploegachtervolging, zo maakte de KNSB dinsdag bekend. Het vrouwendeelnemersveld is in Nederlands opzicht veel sterker dan afgelopen weekeinde in Astana. Net als Wüst ontbraken in Kazachstan schaatssters als Margot Boer, Marrit Leenstra, Lotte van Beek en Jorien ter Mors. Zij doen in Berlijn allemaal weer mee.

Wüst op vier afstanden van start in Berlijn
Wüst op vier afstanden van start in Berlijn (Foto: ANP)

Asielzoekers niet meer geboeid naar ziekenhuis

Asielzoekers die in detentie zitten worden niet meer met handboeien om naar een ziekenhuis gebracht als zij zorg nodig hebben. Dat gebeurt alleen nog als de kans groot is dat zij proberen te ontsnappen. Hiermee neemt staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) aanbevelingen van de Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer over.

Teeven laat ook onderzoeken of de beschikbaarheid van ziekenvervoer vanuit asielzoekerscentra kan worden verbeterd. De wachttijden wil hij ook verkorten. Verder gelden minder scherpe criteria voordat vreemdelingen in asielzoekerscentra recht hebben op ziekenvervoer. Als asielzoekers met een arts spreken, krijgen ze meer privacy. Die wordt volgens het ministerie verbeterd met 'nieuw meubilair en extra wanden'.

De ombudsman was in oktober kritisch op de medische zorg van vreemdelingen in asielzoekerscentra. Instanties denken volgens hem te vaak aan de kosten en te weinig aan de mensen die medische hulp nodig hebben. Brenninkmeijer startte het onderzoek naar aanleiding van een klacht die een arts in februari indiende. Die constateerde dat in het tentenkamp in Ter Apel vorig jaar vreemdelingen tal van aandoeningen hadden en het langdurig moesten stellen zonder medische zorg.

Verhagen helpt bedrijven bij binnenhalen JSF-orders

Het Nederlandse bedrijfsleven krijgt hulp van oud-minister van Economische Zaken en Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen (CDA) bij het binnenhalen van orders rond de nieuwe straaljager JSF. Dat heeft de huidige minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) dinsdag aan de Tweede Kamer laten weten.

Verhagen, momenteel voorzitter van belangenvereniging Bouwend Nederland, wordt 'bijzonder vertegenwoordiger industriële inschakeling F-35'. De F-35 is een andere naam voor de JSF. Als vertegenwoordiger zal Verhagen optreden als boegbeeld van de Nederlandse overheid en industrie om bij 'relevante bedrijven in de Verenigde Staten op hoog niveau deuren te openen', aldus Kamp. Op die manier moeten orders worden binnengehaald.

Volgens Kamp heeft de JSF Nederland tot nu toe 1600 arbeidsjaren en omgerekend 295 miljoen euro aan omzet opgeleverd. De totale productiefase kan volgens het Nederlandse bedrijfsleven tussen de 5,9 en 7,4 miljard euro omzet opleveren en ongeveer 52 duizend arbeidsjaren. Het onderhoud van de vliegtuigen, mits deze orders worden binnengehaald, levert volgens de industrie nog twee keer zo veel op.

De Tweede Kamer gaf vorige maand groen licht voor de aanschaf van de JSF. Op de aanschaf bestaat veel kritiek, onder meer omdat de prijs fors hoger uitvalt dan eerder werd voorgespiegeld en omdat nog altijd niet bekend is wat precies van het vliegtuig mag worden verwacht. Een van de argumenten om het Amerikaanse vliegtuig toch te bestellen is steeds de economische impact op de Nederlandse industrie geweest.

'Gerard Joling loog over kaakontsteking'

Gerard Joling kampt, in tegenstelling tot wat hij vorige week beweerde, niet met een kaakontsteking. Volgens Albert Verlinde is de zanger het slachtoffer geworden van mislukte plastische chirurgie, waardoor zijn gezicht 'zo blauw als een smurf' is. Joling zei vorige week dat hij door een ontsteking een optreden moest afzeggen.

De zanger zou voor zijn optreden in de Ziggo Dome in oktober botox hebben laten inspuiten. Kort daarna liet hij volgens Verlinde opnieuw aan zijn gezicht sleutelen vanwege het benefietconcert van het Nationaal Ouderenfonds, dat volgende week woensdag plaatsvindt. Hij zou de botoxingreep hebben verzwegen voor de artsen die later aan zijn gezicht sleutelden, waardoor het misging. Toen Verlinde de zanger confronteerde met geruchten over een mislukte ingreep, ontkende Joling per sms. Verlinde las die sms maandag voor in de uitzending van RTL Boulevard.

Na de uitzending kreeg Verlinde naar eigen zeggen een tip van iemand die hij 'honderd procent' vertrouwt, met de mededeling dat er wel degelijk iets was misgegaan. "Ik denk dat hij zoiets heeft van: ik ben stom geweest, ik had het moeten weten", lichtte Verlinde dinsdagochtend toe op Q Music. "Dat hij hier zo vreemd over doet, heeft er volgens mij alles mee te maken dat hij zich schaamt."

Brabantse babyverwisseling na zestig jaar opgelost

Twee mannen die als baby vlak na hun geboorte werden verwisseld, hebben hun biologische familie na zestig jaar teruggevonden. Dat schrijft BN De Stem dinsdag.

De baby's werden in 1953 op de kraamafdeling in het voormalig Sint Ignatiusziekenhuis in Breda verwisseld. Een van de mannen trok vorige maand aan de bel bij de redactie van de Brabantse krant. Hij had een dna-test gedaan met twee van zijn zussen, die geen familie bleken te zijn. Bovendien had zijn 'moeder' wel eens gezegd dat ze mogelijk de verkeerde baby mee had gekregen.

Nadat het verhaal in BN De Stem verscheen, meldde zich de broer van een man die ook in februari 1953 in hetzelfde ziekenhuis was geboren. Uit een dna-test bleek vervolgens dat de mannen op jonge leeftijd inderdaad waren verwisseld.

Bekking schipper van Nederlandse boot Ocean Race

Zeezeiler Bouwe Bekking wordt de schipper van Team Brunel, de Nederlandse deelnemer aan de Volvo Ocean Race. De deelname aan de zeilrace rond de wereld werd dinsdag bekendgemaakt. De 50-jarige Bekking doet voor de zevende keer mee aan de monstertocht. Daarmee evenaart hij het record van meeste deelnames. Al twee keer eerder was hij schipper.

Bekking zette Sailing Holland, dat Brunel als sponsor binnensleepte, samen met Gideon Messink en Gerd Jan Poortman. Messink deed drie keer aan de zeilrace mee en Poortman was in twee edities actief.

Detacheringsbureau Brunel is sponsor van de boot. Het bedrijf was ook sponsor bij de edities van 1997-1998 en 2005-2006. De volgende editie van de Ocean Race start op 4 oktober volgend jaar met een havenrace in de Spaanse stad Alicante. Op 27 juni 2015 wordt de laatste havenrace in finishplaats Göteborg gevaren.

Er zijn nu vier teams bekend voor de race van 2014-2015. Naast Team Brunel zijn dat de vrouwenboot Team SCA, Abu Dhabi Ocean Racing en het Chinese Team Dongfeng. De komende maanden worden meer aanmeldingen verwacht.

Vermeer bij Jong Ajax: "Ik ben professioneel genoeg"

Het is een flinke omslag die Kenneth Vermeer moet maken. De 27-jarige doelman ruilde het podium van de Champions League dit seizoen in voor de Jupiler League. Geen betoverende hymne meer voorafgaand aan een duel, maar enkel geluid geproduceerd door enkele duizenden toeschouwers.

Toch was de meervoudig international verheugd dat hij afgelopen weekend tussen de palen kon staan tegen Almere City FC. Tegen die club kwam Jong Ajax niet verder dan een gelijkspel (1-1). "Ik speel niet elke week een wedstrijd, dus als ik dan weer een keer een wedstrijd kan spelen geniet ik er wel van", zo liet Vermeer FOX Sports na afloop weten. "Het is natuurlijk wel anders dan ik gewend was. Maar als ik ik dan een keer mag meespelen is dat altijd wel leuk."

Na een reeks fouten bij de start van het seizoen moest Vermeer zijn basisplaats afstaan aan Jasper Cillessen. Sindsdien kwam hij niet meer in actie in de Eredivisie en raakte hij ook zijn plaats bij Oranje kwijt.

Het jeugdexponent van de Ajax is veruit de meest ervaren speler bij het beloftenteam. "Ik heb natuurlijk een x-aantal wedstrijden gespeeld in Ajax 1, daar doe je het voor. Als je dan een stapje terug moet doen in Jong Ajax, waar je eigenlijk niet meer wilt spelen, dan is dat lastig", geeft hij toe. "Maar ik ben onderdeel van het team en schik me nu in mijn rol. Wie weet wat de toekomst gaat brengen."

Zolang hij in Amsterdam onder contract staat, zal Vermeer strijden voor een plek als eerste keuze in de pikorde van Frank de Boer. "Ik ben professioneel genoeg om met deze situatie om te gaan. Ik train zoals ik altijd doe."

Op trainingen werken aan een kans onder de lat is Vermeer niet vreemd. Eerder in zijn loopbaan moest hij jarenlang genoegen nemen met een rol als back-up, achter Maarten Stekelenburg. Na een huurperiode bij Willem II keerde hij sterker terug, om vervolgens het shirt met nummer 1 te veroveren.

PSV stemt transferpolitiek af op herstel Wijnaldum

Hoe de transferpolitiek van PSV er in januari zal uitzien is voor een groot deel afhankelijk van Georginio Wijnaldum. Dat bevestigt Marcel Brands. Volgens de technisch manager van de Eindhovenaren zal PSV de transferstrategie afstemmen op de wijze waarop Wijnaldum herstelt van zijn rugblessure.

Een rentree voor de winterstop beschouwt de club als uitgesloten. In Eindhoven rekent men op eind januari, of begin februari. Halverwege december staat een nieuw medisch onderzoek op de planning voor de aanvoerder van PSV. De uitkomst van dat onderzoek zal voor een groot deel bepalen met welke intenties Brands de transfermarkt betreedt.

"Als met Wijnaldum alles op schema blijft verlopen, heeft dat inderdaad invloed op de manier waarop wij onze selectie gaan versterken", zo tekende Voetbal International op uit de mond van de sportbestuurder.

"Op dit moment zijn we met niemand concreet in gesprek omdat we niet precies weten hoe het met Gini verder gaat", aldus Brands. "Maar op dit moment is er geen reden om een terugslag te vermoeden. Zijn herstel verloopt goed en hij ligt op schema."

Het aanvallende deel van het PSV-middenveld is sterk bezet. Naast Wijnaldum geven ook Adam Maher en Ola Toivonen de voorkeur aan een rol als aanvallende middenvelder. Laatstgenoemde verraste vorige week door zijn aflopende verbintenis met een jaar te verlengen. Toch lijkt een winters vertrek van de Zweed een optie.

Na een sterk begin zakte PSV dit seizoen ver terug. In de competitie bekleedt de formatie van Phillip Cocu de teleurstellende tiende plaats, in de KNVB beker werd men thuis uitgeschakeld door Roda JC, en ook in Europees verband gaat het niet bijster soepel. De volgende ronde van de Europa League heeft PSV nog wel in eigen hand.

'Interesse Vitesse bezorgde Van Geel opslag'

Als het aan Vitesse had geleden was Martin van Geel dit seizoen niet in Rotterdam, maar in Arnhem werkzaam geweest. De ervaren technisch directeur sloeg een aanbod in de wind. Dat beweert het Algemeen Dagblad dinsdagochtend.

Volgens de krant klopte Vitesse in de zomer aan bij Van Geel, met als doel om hem te verleiden tot een overstap naar Gelderland. De 53-jarige bestuurder voelde er echter weinig voor om Feyenoord te verlaten.

Toch meldde Van Geel zich vervolgens bij de raad van commissarissen van zijn werkgever. Hij zou een salarisverhoging hebben geëist. "Ik wil er nu helemaal niets over kwijt", zegt hij in gesprek met het AD. "Clubs hebben bij mij aangeklopt, maar ik heb het naar mijn zin bij Feyenoord."

Naar verluidt bedroeg het beloofde jaarsalaris bij Vitesse zeven ton, een fikse verbetering ten opzichte van zijn jaarlijke honorering bij Feyenoord. Van Geel lijkt geslaagd in zijn missie: na onenigheid stemde de rvc toch in met een salarisverhoging.

Van Geel weet inmiddels hoe het voelt om de ene bestuurskamer in te ruilen voor de andere. Tijdens zijn loopbaan stond hij al aan het technische roer bij achtereenvolgens Willem II, AZ, Ajax en Roda JC.

Vitesse was op zoek naar een nieuwe technisch directeur, omdat de prestaties van Ted van Leeuwen de eigenaren niet geheel tevreden stemden. De keuze viel, na het wegvallen van Van Geel, uiteindelijk op Mohammed Allach. Hij ruilde de KNVB in voor een dienstverband in Arnhem.

Strafeis in proces Twentse neuroloog Jansen

Een maand na het begin van de grootste medische strafzaak in de Nederlandse geschiedenis moet dinsdag duidelijk worden welke straf justitie gepast vindt voor de Twentse oud-neuroloog Ernst Jansen. Die staat terecht voor het jarenlange misdiagnoses, het onterecht voorschrijven van zware medicijnen, en van diefstal, valsheid in geschrifte en verduistering.

Op de tenlastelegging van de 68-jarige Jansen staan 21 feiten. Jansen zou sinds 1996 ten onrechte ziektes als alzheimer, MS en parkinson hebben vastgesteld. Aan die diagnoses hield hij vast, ook al gaven experimenten en tests reden daaraan te twijfelen. De medicijnen die hij desondanks voorschreef hadden heftige bijwerkingen.

Het Openbaar Ministerie, dat de zaak sinds 2009 onderzoekt, maakte voor de zaak een selectie van negen van de circa veertig slachtoffers die met hun verhaal naar justitie stapten. De maximumstraf voor de ten laste gelegde feiten is twaalf jaar, maar de geëiste straf kan lager of deels voorwaardelijk zijn.

Voordat de officier van justitie haar strafeis formuleert, komt op de negende zittingsdag ook het psychiatrisch onderzoek aan de orde waarmee Jansen na een aanvankelijke weigering eerder dit jaar toch instemde. De arts was jarenlang verslaafd aan medicijnen, en verklaart bijvoorbeeld de diefstal van receptenblokken en de verduistering van bijna negentigduizend euro onderzoeksgeld aan verslavingsgedrag.

"Ik was de weg kwijt", zei de 68-jarige Jansen daar zelf over aan het begin van het proces. Tegelijkertijd houdt hij vol dat hij ondanks zijn verslaving - die gepaard ging met een naar eigen zeggen 'torenhoge dosering' - wel kon functioneren als arts.

Precies zijn functioneren als arts werd tijdens het proces echter op de korrel genomen door de Groningse hoogleraar Jos Snoek, die als getuige-deskundige optrad. Volgens hem lag de manier waarop Jansen neurologie bedreef in de bewuste jaren 'ver onder de geaccepteerde professionele standaard van de beroepsgroep'.

Snoek hekelde de slordige, 'hapsnap gestelde' diagnoses die vervolgens niet meer werden bijgestuurd en de experimentele therapieën die niet systematisch werden geëvalueerd. De zware medicijnen hadden een grote impact op het leven van de patiënten en hun familie. "Pseudowetenschap over de ruggen van patiënten, wat mij betreft."

De impact van de diagnoses en de behandeling van Jansen stonden vorige week centraal. Tijdens een emotionele zitting deden de patiënten - en in een geval de nabestaanden van een patiënte die zelfmoord pleegde - hun verhaal voor de rechters.

Als de officier van justitie de strafeis heeft geformuleerd duurt het nog een week voordat Jansens advocaat Frank van Gaal zijn visie geeft. Een uitspraak in de omvangrijke zaak wordt in februari verwacht. Voor die tijd, op 20 december, doet eerst nog het medisch tuchtcollege uitspraak in een tuchtzaak die tegen Jansen is aangespannen.

Ajax wil Denswil belonen met nieuw contract

Stefano Denswil kan rekenen op een nieuw contract bij Ajax. De clubleiding wil hem belonen voor zijn ontwikkeling die hij de laatste tijd doormaakt. Het huidige contract van de 20-jarige verdediger loopt af in de zomer van 2015.

Ajax wil die verbintenis opwaarderen en verlengen. Technisch directeur Marc Overmars had daar maandag een gesprek over met de zaakwaarnemer van Denswil, Winny Haatrecht. "We zijn zeer tevreden over de ontwikkeling van Stefano en willen hem daarvoor belonen", aldus Overmars in gesprek met De Telegraaf.

In oktober 2012 maakte Denswil zijn debuut in de hoofdmacht van Ajax. In de bekerwedstrijd tegen ONS Sneek maakte hij zijn eerste minuten en tevens zijn eerste doelpunt. Dit seizoen kwam hij al regelmatig in actie in het eerste elftal als vervanger van Toby Alderweireld. Afgelopen zondag kreeg Denswil nog de voorkeur boven Niklas Moisander in het hart van de verdediging.

Overmars is ook bezig om de 18-jarige Ricardo Kishna langer vast te leggen. De speler van de A1 wordt gevolgd door de Europese top en heeft een aflopend contract. Hij ontving deze week een aanbod voor drie jaar van Ajax. "De club en mijn zaakwaarnemer, Mino Raiola, zijn daarover in gesprek. Ik richt me alleen op het voetbal", aldus Kishna. Eerder wist Overmars Joël Veltman (2017), Daley Blind (2016) en Viktor Fischer (2016) langer aan Ajax te binden.

Ritsma hekelt World Cups schaatsen

Rintje Ritsma heeft in de Telegraaf forse kritiek geleverd op het wereldbekercircuit in het schaatsen. Afgelopen week reden er in Astana weinig Nederlanders in de A-groep, terwijl ook komend weekend in Berlijn vele (Nederlandse) toppers afwezig zullen zijn.

"Het World Cupcircuit zou korter en als kwalificatie voor de Olympische Spelen óf de WK afstanden moeten gelden. Let maar op, dan staan alle grote toppers gelijk aan de start. Daarmee wil ik ook graag benadrukken dat je in het seizoen van de Spelen gelijk een WK allround moet schrappen. Na de Spelen is de druk er echt af en twee grote toernooien moet je nooit zo kort op elkaar organiseren."

Het seizoen moet volgens de allroundkampioen dan ook beter opgezet worden. "Je kan niet twee World Cups in Noord-Amerika organiseren en twee weken later in Kazachstan zitten. Je blaast schaatsers op door jetlags. Daar is helemaal niemand bij gebaat. Hou de eerste vier World Cups in Europa. Banen genoeg. We beginnen net als vroeger in Berlijn, dan Inzell, Heerenveen en voor mijn part Erfurt."

Het seizoen zou dan afgesloten kunnen worden in Noord-Amerika waar in Calgary en Salt Lake City aan het eind van het jaar nog even flink hard gereden kan worden. "De World Cups kunnen heel mooi zijn, maar nu gebruiken de schaatsers ze louter voor trainingsprikkels richting het grote doel, de Spelen. Dat kan nooit de bedoeling zijn."

Gebouw ingestort bij Sao Paulo

In de voorstad Guarulhos bij Sao Paulo in Brazilië is maandagavond een gebouw van vijf verdiepingen ingestort. Het gebouw was nog in aanbouw, maar het ongeluk gebeurde nadat de meeste bouwvakkers al naar huis waren. Er is vooralsnog geen melding gemaakt van slachtoffers.

Vijf dagen eerder kwamen in Sao Paulo twee bouwvakkers om toen een hijskraan omviel op de bouwplaats van een stadion waar volgend jaar de openingswedstrijd van het wereldkampioenschap voetbal moet worden gespeeld.

Vluchtelingen uit gekraakt kantoorpand Amsterdam

Alle uitgeprocedeerde asielzoekers die in een gekraakt kantoorpand in Amsterdam verbleven hebben het pand maandag verlaten. Dat laat een woordvoerder van de gemeente dinsdag weten.

De gemeente had een groep van 159 asielzoekers eerder voor een halfjaar 'bed, bad en brood' aangeboden in een voormalig huis van bewaring aan de Havenstraat. Aanvankelijk voelden de asielzoekers hier weinig voor omdat ze in detentie hebben gezeten en het gebouw traumatische ervaringen zou oproepen, maar uiteindelijk zijn er rond de 75 alsnog op het aanbod ingegaan.

Dat betekent niet dat de rest sinds maandag weer op straat zwerft. Een deel is eerder al op zoek gegaan naar een ander heenkomen. Zo zou een groep naar Duitsland zijn vertrokken, waar ze in vreemdelingendetentie zouden zijn gezet. Nadat de gemeente had besloten om de zaken van de 159 asielzoekers individueel te bekijken, sloten zich meer asielzoekers bij de groep aan. Een deel daarvan zou onlangs richting een kraakbolwerk in Frankrijk zijn vertrokken.

Met de asielzoekers die nu worden ondergebracht in het pand aan de Havenstraat kan het nog alle kanten op. De kans dat ze alsnog een verblijfsvergunning krijgen is echter klein.

Burgemeester Eberhard van der Laan stuurt dinsdag of woensdag een brief naar de gemeenteraad met de laatste stand van zaken.

Visser dood na aanval haai

Een man die bij het eiland Maui aan het vissen was in een kayak, is overleden nadat een haai in zijn buiten boord bungelende voet had gebeten.

De man probeerde maandag met kunstaas vissen te vangen die hij als aas wilde gebruiken. Een andere man die bij hem was legde een tourniquet aan en wenkte een passerende rondvaartboot om hulp. Deze bracht de onfortuinlijke visser de wal, maar bij aankomst in het ziekenhuis bleek het slachtoffer te zijn overleden.

Bij Maui in Hawaï zijn dit jaar acht aanvallen door een haai geregistreerd. Afgelopen vrijdag raakte een vrouw bij zo'n aanval gewond en in augustus stierf een 20-jarige Duitse toeriste nadat een haai haar rechterarm had afgebeten. In de afgelopen twintig jaar vonden in Hawaï gemiddeld vier aanvallen door haaien per jaar plaats. De autoriteiten onderzoeken waardoor het aantal aanvallen bij Maui zo sterk is toegenomen.

'Ook Renault test nieuwe V6 op circuit'

Na Ferrari lijkt ook Renault een mogelijkheid te hebben gevonden om op het circuit te testen met de nieuwe 1,6 liter V6-turbomotor die komend seizoen in de Formule 1 geïntroduceerd zal gaan worden. Dit meldt het Italiaanse OmniCorse.

Volgens het magazine heeft Renault een bolide uit de World Series gebruikt om op Magny-Cours de nieuwe motor aan de tand te voelen. De opvolger van de V8 wordt in 2014 geleverd aan Red Bull Racing, Toro Rosso, Lotus en Caterham.

[NBA] Pacers verliezen voor de tweede keer

Indiana Pacers heeft maandag zijn tweede verlies geleden in de NBA. De lijstaanvoerder van de Eastern Conference verloor met 106-102 van de Portland Trail Blazers. Door de nederlaag kan nummer twee Miami Heat dinsdag dichterbij komen in de wedstrijd tegen Detroit Pistons.

Ondanks het verlies wist Paul George toch 43 punten te maken voor de Pacers. Bij de Blazers was LaMarcus Aldridge de grote man met 28 punten en tien rebounds. Damian Lillard kwam tot 27 punten voor de club uit Portland.

Indiana heeft nu twee nederlagen na achttien wedstrijden. Miami volgt met één verliespartij meer na zeventien wedstrijden. Daarna volgt op grote achterstand de nummer drie Washington Wizards. Zij hebben van achttien partijen de helft verloren.

Overige uitslagen
Washington - Orlando 98-80
Chicago - New Orleans 128-131
San Antonio - Atlanta 102-100
Utah - Houston 109-103

Next-gen boobies zijn apart

Nu de next-gen consoles 'wereldwijd' verkrijgbaar zijn is het wachten op de grafische pracht van de next-gen games. Hierbij horen natuurlijk ook next-gen physics, maar Crytek heeft wel een heel raar idee bij hoe next-gen borsten behoren te  bewegen.

In de huidige generatie games zijn er legio tietels te noemen waarbij men extra gelet heeft op deze specifieke physics, maar kennelijk heeft Crytek toch bedacht dat het anders hoort te zijn.

In Ryse: Son of Rome zien we hoe de dappere strijder Marius Titus opstaat om wraak te zoeken voor de moord op zijn familie, en om het Romeinse Rijk te redden van de ondergang. De game is vanaf nu verkrijgbaar voor de Xbox One.

Ook Mario is corrupt

Bijna iedereen heeft wel eens Mario 64 gespeeld of op zijn minst gezien, maar heel waarschijnlijk nog nooit op deze manier. Vinesauce heeft namelijk met hun zogenaamde 'corruptor' deze, bijna perfecte, game omgetoverd in iets afschuwelijks.

Deze merkwaardige beelden worden gemaakt met de 'Vinesauce ROM Corruptor'. Dit is een speciaal programma waarin je een ROM kunt laden en deze vervolgens als een corrupt bestand kunt opslaan. Wil je weten hoe je dit doet? Kijk dan eens hier.

PlayStation 4 verkoopt 2,1 miljoen keer

PlayStation 4 is afgelopen maand in Noord-Amerika, Europa en Latijns Amerika uitgebracht en is ondertussen 2,1 miljoen keer verkocht. Dat bevestigt Sony op zijn Europese blog.

In Groot-Brittanië is een nieuwe record gevestigd: er werden een kwart miljoen exemplaren verkocht in 48 uur. Dat alleen al leverde Sony 87 miljoen pond op. Op 15 november kwam de console uit in Noord-Amerika, waar er een miljoen exemplaren over de toonbank vlogen in 24 uur. Andrew House, baas van Sony PlayStation, bevestigt:  "Nu, met de wereldwijde lancering van PlayStation 4 in een totaal van 32 landen over de hele wereld, waaronder Europa en Latijns-Amerika, ben ik trots te kunnen aankondigen dat er meer dan 2,1 miljoen PS4s zijn verkocht."

House volgt met: "Het is een indrukwekkend prestatie en een record voor ons bedrijf en voor onze industrie, en we konden het niet hebben gedaan zonder jullie. Ik wil de PlayStation-fans persoonlijk bedanken, zowel oude als nieuwe, voor jullie vertrouwen. Het beste deel: de PS4-reis is pas begonnen. Naast een ongelooflijke line-up van de PS4-games van de beste ontwikkelaars in de wereld, zullen we doorgaan met waardevolle nieuwe functies en diensten te introduceren voor PS4 in de komende maanden en jaren."

PlayStation 4

Nieuwe versie The Abominable Snowman in de maak

Er is een nieuwe versie van The Abominable Snowman in de maak. Het project komt onder hoede van de fameuze Hammer studio’s in samenwerking met Ben Holden (The Quiet Ones, The Woman in Black: Angel of Death).

In de nieuwe versie wordt de Yeti gestoord wanneer een illegale expeditie zich in een nog onontgonnen berggebied begeeft. Het scenario komt van Matthew Read, bekend van Pusher, Hammer of the Gods en Jon Croker die we kennen van onder meer The Woman In Black: Angel of Death, Desert Dancer.

De originele film stamt uit 1957 en kwam toen ook uit onder hoede van Hammer.

'Elektrische fietsen steeds vaker gestolen'

Het aantal gestolen elektrische fietsen is vorig jaar opgelopen naar zo'n 25.000. Dat schat verzekeraar Enra in het AD. Vorig jaar werd veertien procent van de bij Enra verzekerde e-bikes gestolen, een jaar eerder was dat nog zeven procent. Een andere grote fietsenverzekeraar, Unigarant, bevestigt in de krant dat het aantal diefstallen toeneemt.

De totale waarde van de vorig jaar gestolen fietsen ligt rond de 45 miljoen euro. De diefstallen zouden vooral worden gepleegd door professionele dievenbendes. Die laden de fietsen in een busje en rijden dan naar een afgelegen loods om ze daar in alle rust te ontdoen van de sloten.

Elektrische fietsen hebben een gemiddelde waarde van 1800 euro. Het verzekeren van zo'n fiets kost jaarlijks vijftig euro, maar directeur van Enra Henk van den Berg zegt in de krant dat de premies door het stijgend aantal diefstallen omhoog moeten. Hij stelt dat ruim tachtig procent van de kopers een diefstalverzekering afsluit. In Nederland zijn al ruim een miljoen e-bikes verkocht.

Agent vindt ruim 10.000 euro op straat

Een politieagent heeft in de Duitse stad Waiblingen vorige week meer dan 10.000 euro op straat gevonden. De rechtmatige eigenaar heeft zich tot op heden nog niet gemeld, aldus de Duitse politie maandag.

De agent liep voor het stadsdeelkantoor toen hij een stapel papieren op de grond zag liggen. Hij dacht in eerste instantie dat het flyers waren, maar zag al snel dat het om bankbiljetten ging. Volgens een bank zijn de briefjes echt.

Het geld werd het afgelopen weekeinde op het politiebureau bewaard in de hoop dat de eigenaar het kwam ophalen. Omdat dat nog niet is gebeurd, liggen de biljetten nu op het bureau voor gevonden voorwerpen.

Agent vindt ruim 10.000 euro op straat
Agent vindt ruim 10.000 euro op straat (Foto: ANP)

'Nederland streeft Finland voorbij in wiskunde'

Nederlandse scholieren zijn beter in wiskunde dan Finse scholieren. Dat blijkt uit het driejaarlijkse wereldwijde onderzoek PISA naar de kennis en vaardigheden van 15-jarige scholieren, schrijft de Volkskrant dinsdag.

Als het om wiskunde gaat stijgt Nederland van de elfde naar de tiende plaats, waardoor Finland uit de top tien wordt gegooid. Dat Nederland Finland op dit vlak voorbijstreeft, lijkt vooral te komen doordat Finland harder achteruit is gegaan. De score die Nederland haalt is namelijk lager dan de vorige keer. Omdat de Finnen op andere vlakken beter presteren staat Finland wereldwijd nog wel op een gemiddelde vierde plaats.

Nederland presteert slechter dan drie jaar geleden als naar het totaalbeeld wordt gekeken. In 2009 eindigde Nederland gemiddeld als tiende, vorig jaar stond Nederland op de dertiende plaats. De top drie is volledig Aziatisch. De stadstaat Shanghai voert de lijst aan. Nieuw is dat Estland en Polen een hoge notering halen. Die presteren volgens het onderzoek beter dan Nederland en eindigen net achter Finland.

Parlement benoemt koningin MŠxima tot regent

Als koning Willem-Alexander overlijdt terwijl kroonprinses Amalia nog minderjarig is, wordt koningin Máxima waarnemend staatshoofd. Alle leden van de Eerste en Tweede Kamer komen dinsdagmiddag bijeen in de Ridderzaal om de aanwijzing van Máxima als regentes te bezegelen.

Het kabinet maakte de beoogde regentregeling in september bekend. Ze neemt het werk van haar echtgenoot niet alleen over als hij overlijdt, maar ook als hij afstand van de troon doet voor Amalia 18 is of ongeschikt is gebleken. Ook als hij, bijvoorbeeld door ziekte, tijdelijk niet in staat is zijn werk te doen neemt Máxima de honneurs waar.

Mocht ook Máxima overlijden voordat Amalia meerderjarig is, dan wordt prins Constantijn regent. Amalia bereikt op de leeftijd van 18 op 7 december 2021. Vanaf dan is zij automatisch koningin als haar vader overlijdt.

Een commissie van Eerste en Tweede Kamerleden die zich boog over de wetsvoorstellen waarmee Máxima wordt benoemd, brengt dinsdag eerst verslag uit. Daarna stemt de verenigde vergadering over de voorstellen.

Een woordvoerder van de Eerste Kamer verwacht dat het binnen een halfuur beklonken is. "Het zal geen uitgebreid debat worden, maar er kunnen Kamerleden zijn die het woord willen of tegenstemmen." De vergadering is live via internet te bekijken.

De laatste keer dat Nederland een regent kende was van 1890 tot 1898. Toen Willem III in 1890 stierf, werd de 10-jarige Wilhelmina koningin. Tot haar achttiende verjaardag nam haar moeder Emma als regentes het koningschap waar.

'Porsche Paul Walker reed ruim 160'

Roger Rodas reed ruim 160 kilometer per uur toen de Porsche waarin hij en acteur Paul Walker zaterdag zaten, crashte. Dat schrijft entertainmentwebsite Radar Online op basis van schattingen van de politie. Op de locatie van het ongeluk geldt een maximumsnelheid van 72 kilometer per uur.

Daarnaast heeft de politie van Los Angeles maandag gezegd dat ooggetuigen hebben gemeld dat er geen sprake was van een race. ''De betrokken wagen reed op hoge snelheid zonder andere auto's in de buurt'', aldus de getuigen. De politie heeft daarnaast laten weten dat Walker en Rodas beiden in de riemen zaten.

Inmiddels is ook beeldmateriaal van een beveiligingscamera opgedoken waarop de crash in de verte is te zien. Met name de rook- en vuurontwikkeling komen duidelijk in beeld.

Armoede rukt op in Nederland

De opmars van de armoede in het welvarende Nederland lijkt vooralsnog onstuitbaar. In 2012 nam de armoede evenals het jaar ervoor sterk toe. Dat concluderen het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) in het Armoedesignalement 2013. De rapportage wordt dinsdag gepubliceerd.

Het Armoedesignalement schetst voor honderdduizenden Nederlanders een beeld van te weinig geld in de portemonnee voor eten en drinken, voor kleren en vakantie. Vooral ook wonen drukt op de uitgaven van de mensen met een klein inkomen. De achterstand op huur of hypotheek groeit, aldus het CBS. Acht op de tien huishoudens met risico op armoede ondervindt directe financiële problemen en ziet zich steeds vaker genoodzaakt geld te lenen.

Beide instanties komen tot de conclusie dat de armoede de komende jaren zal blijven groeien, maar dat dat minder snel zal gaan. Voor zowel 2013 als 2014 geldt dat de groei zal afzwakken. In hun ramingen hanteren CBS en SCP een verschillende benadering van het begrip armoede. Het CBS bekijkt het aan de hand van de lage-inkomensgrens (LIG) en het SCP van het zogenoemde niet-veel-maar-toereikendcriterium (NVT). Het LIG vindt zijn basis in een vast koopkrachtbedrag en kijkt naar de huishoudens. Het NVT hanteert een norm op grond van minimaal vereiste uitgaven voor voedsel, kleding, wonen en sociale participatie en kijkt naar het individu.

De effecten op armoede van de recessie die in 2008 inzette, accelereerden pas in 2011; vorig jaar ging het pas echt snel. Het CBS kwam uit op 664.000 huishoudens met 'een kans op armoede' in 2012. Dat is 9,4 procent van alle huishoudens. In totaal moesten afgelopen jaar ruim 1,329 miljoen mensen rondkomen van een laag inkomen, aldus het CBS. Het SCP telde 1,197 miljoen mensen met een inkomen volgens het LIG-criterium, ofwel 7,6 procent van de bevolking. In 2012 kwamen er 152.000 'arme personen' bij. Vorig jaar verkeerden 551.000 huishoudens onder deze norm.

Slecht nieuws, beseffen de onderzoekers, maar er gloort dus een beetje hoop omdat de ramingen de armoedegroei over 2013 zien teruglopen. Het SCP denkt dat er dit jaar 16.000 armen bijkomen. De berekening volgens de CBS-criteria is wat somberder: er komen 40.000 huishoudens met kans op armoede bij. Wordt dat laatste aantal waarheid, dan lijdt bijna (9,9 procent)één op de tien huishoudens armoede.

Ruim 170.000 huishoudens hadden in 2012 ten minste 4 jaar achtereen een laag inkomen, hetgeen binnen de grenzen van langdurige armoede valt. De armoede onder kinderen groeide sterk. Sinds 2007 kwamen er liefst 100.000 arme kinderen bij, staat in het Armoedesignalement. Volgens de NVT-telling waren er in 2012 384.000 kinderen (0-17 jaar) arm. Daarmee iséén op de drie armen in Nederland jonger dan 18 jaar.

Het CBS concludeerde op basis van zijn LIG-criterium dat in 2011 bijna een kwart van de arme huishoudens in een van de vier grote steden woonde. Amsterdam is de trieste koploper, waar 15,4 procent van de huishoudens het moeilijk heeft. Op basis van zijn NVT-raming constateerde het SCP dat de armen vooral in de drie grootste steden wonen. Opmerkelijk genoeg scoort Vaals in Zuid-Limburg volgens beide criteria hoog. Het planbureau schrijft in de rapportage dat in 2011 de wijk Heechterp-Schieringen in Leeuwarden het hoogste armoedepercentage telde: 25,6 procent. Het aantal armen is het hoogst in de Schilderswijk-West in Den Haag, 3600 mensen.

Armoede rukt op in Nederland
Armoede rukt op in Nederland (Foto: ANP)

Roy Donders gokt op vervolg realityserie

Roy Donders gaat ervan uit dat er een vervolg komt op zijn realityserie Roy Donders: Stylist van het Zuiden. "Niet alleen voor mezelf", zegt de Tilburger in het AD. "Ook omdat de serie negatieve clichés ten aanzien van het leven in volksbuurten wegneemt."

De 22-jarige Donders is zelf afkomstig uit de Tilburgse wijk Broekhoven. "Er zouden hier alleen gekken en asocialen wonen, mensen met wie je niet moet omgaan omdat je er niks wijzer van wordt. Onzin", meent Donders. "Men kent de positieve kanten van onze levenswijze niet. Net zo min als ik weet hoe de rest van Nederland leeft. En kijk naar mij: ook 'volksmensen' zijn in staat iets moois te bereiken in het leven."

Sinds het begin van zijn serie op RTL 5 heeft Donders, die afgelopen weekeinde zijn eigen huispakkenlijn lanceerde, het naar eigen zeggen 'knetterdruk'. "Tijd om in m'n eigen winkeltje te staan is er niet meer. De kapsalon achterin is gesloten. Ik doe alleen nog af en toe het haar van een communicantje of bruidje. Ik heb echt grenzen moeten stellen, anders worden mijn dagen te lang."

Tussenlanding op Schiphol om agressieve passagier

Een vliegtuig dat op weg was van Israël naar de Verenigde Staten heeft maandagnacht een tussenlanding gemaakt op Schiphol om een agressieve Amerikaan van boord te zetten. De 34-jarige man gedroeg zich volgens de marechaussee agressief, bedreigend en beledigend tegen de bemanning en de passagiers.

De bemanningsleden zagen zich uiteindelijk gedwongen de Amerikaan vast te zetten. De piloot besloot een tussenlanding op Schiphol te maken om zich van de lastige passagier te ontdoen.

Kort na de landing werd de passagier door de marechaussee aangehouden. Hij bleek onder invloed van alcohol en is opgesloten. De piloot doet aangifte.

Zeer grote brand in Amsterdam Westpoort

In het Westelijk Havengebied van Amsterdam woedt dinsdagochtend een zeer grote brand. Aan de Heining staan vier loodsen in brand, maar daarachter liggen meer loodsen die ook in brand staan, zegt een brandweerwoordvoerder.

Op het terrein staan erg veel kleine aan elkaar geschakelde loodsen. "Daardoor is het heel lastig ertussen te komen", zegt de woordvoerder. "We kunnen de brand nu alleen van boven blussen." De brandweer laat de loodsen daarom gecontroleerd uitbranden.

In de loodsen zitten verschillende kleine bedrijfjes. "We zien al wel dat er veel autobedrijven bij zitten. Dat is ook te horen aan de banden die hier en daar ontploffen." Er wordt ook rekening mee gehouden dat er gasflessen in de loodsen kunnen zitten.

De brandweer meet of er meer gevaarlijke stoffen in de rook zitten dan normaal. "Ik heb nog niet gehoord dat daar sprake van is", laat de woordvoerder weten. De brand werd rond 05.30 uur ontdekt. De woordvoerder verwacht dat het blussen nog uren gaat duren.

De brand geeft veel rook en stank. Doordat er geen wind staat, blijft de stank hangen. "De stank is vervelend maar niet gevaarlijk", meldt de brandweer op Twitter.

Ziekenhuismedewerker VS besmette patiŽnten

Een technisch medewerker die in verschillende ziekenhuizen in de Verenigde Staten patiënten besmette met hepatitis-C is maandag door een rechtbank in New Hampshire tot 39 jaar gevangenisstraf veroordeeld. De aan pijnstillers en alcohol verslaafde David Kwiatkowski stal injectiespuiten die voor patiënten klaar lagen en legde er met zijn bloed vervuilde spuiten met zoutoplossingen voor terug.

Kwiatkowski, nu 34, kon jarenlang zijn gang gaan. Hij werkte in achttien ziekenhuizen in zeven verschillende staten voordat hij in 2011 in dienst kwam bij het Exeter Hospital in New Hampshire, waar hij vorig jaar tegen de lamp liep. Hij vond steeds weer een baan in een ziekenhuis, hoewel hij ten minste vier keer was ontslagen wegens drugsgebruik en diefstal.

De man zou 46 mensen hebben besmet met hepatitis-C, een virus dat de lever aantast en chronische gezondheidsklachten kan veroorzaken. Volgens de autoriteiten heeft de ziekte tot ten minste een sterfgeval geleid. Hij bekende in augustus al schuld.

'Vaak geen compensatie na arbeidsongeval'

Slachtoffers van arbeidsongevallen en beroepsziekten krijgen vaak geen compensatie voor de financiële schade die ze hebben opgelopen. Ze raken vaak in een sociaal isolement, concludeert een onderzoeker aan de Universiteit van Amsterdam.

Van de 125 duizend werknemers die door zijn werk ziek wordt zit zo'n tien procent na een halfjaar nog steeds ziek thuis. Een deel kan nooit meer in de oude functie aan het werk. Vaak durven werknemers de schade die zij hierdoor lijden niet te verhalen op hun werkgever uit vrees voor een lange juridische lijdensweg. Ook zijn ze bang hun baan te verliezen. Vaak doen ze dit pas als ze ontslagen zijn of een arbeidsongeschiktheidsuitkering ontvangen.

De onderzoeker, Wim Eshuis, ontdekte dat na een ongeval of beroepsziekte zoals RSI nauwelijks maatregelen worden genomen om de werkplek veiliger of gezonder te maken. Soms worden werknemers gedwongen weer aan het werk te gaan op de onveilige werkplek waar ze eerder gewond raakten.

Bedrijven zouden daarom door de arbeidsinspectie moeten worden gedwongen preventieve maatregelen te nemen. Financiële prikkels en zelfregulering zijn volgens Eshuis niet genoeg om voor een veilige werkplek te zorgen.

De onderzoeker wijst erop dat Nederland onlangs op de vingers is getikt door de internationale arbeidsorganisatie ILO, omdat niet genoeg is gedaan om arbeidsongevallen te voorkomen en te weinig is geregeld rond schadevergoeding. Het afhandelen van arbeidsongevallen en beroepsziekten moet volgens Eshuis worden geregeld in bijvoorbeeld de cao. Dan is volgens hem geen ruzie nodig over hoe veel de werknemer moet krijgen. "Zo'n regeling doet recht aan de slachtoffers, en is ook bevorderlijk voor het herstel. Want een slepende procedure is niet goed voor de gezondheid."

Hodgson wil tropisch noorden mijden met Engeland

Nu de WK-loting voor de deur staat, is de tijd van wensenlijsten aangebroken. Roy Hodgson hecht vooral waarde aan de speelsteden die Engeland toebedeeld krijgt.

Met de mogelijke tegenstanders houdt de ervaren keuzeheer zich minder bezig. "Wij zullen naar Brazilië gaan met de gedachte dat we iedere groep kunnen overleven", zo tekende Sky Sports op uit de mond van de zelfverzekerde oefenmeester.

"Hoe goed we daar zullen spelen bepaalt hoe het toernooi zal verlopen", vervolgde Hodgson. "De plek waar we zullen spelen houdt me het meest bezig, in aanloop naar de loting. Dit zal grote gevolgen hebben voor de Noord-Europese ploegen."

Als het aan Hodgson ligt blijft Engeland uit de buurt bij de noordelijke regio's van Brazilië. "We denken dat de weersomstandigheden in het noorden de grootste rol zullen spelen. Daar is het namelijk meer tropisch."

"Hetzelfde zeiden we over Zuid-Afrika. Uiteindelijk komt het erop neer dat je moet spelen waar de loting je heen stuurt. We zullen ervoor moeten zorgen dat alle voorbereidingen optimaal verlopen en gewoonweg aan de slag gaan."

Engeland wacht al ruime tijd op een succesvol eindtoernooi. De voorbije WK's en EK's konden The Three Lions de torenhoge verwachtingen nimmer waarmaken. De voorbije kwalificatiecampagne besloot Engeland als groepshoofd, vóór nummer twee Oekraïne.

FOK! wat een weer...Grijs en kil

Welkom! Na een zeer aangename maandag met behoorlijk wat zon en prima temperaturen, duiken we vandaag weer de grijsheid in. Dit alles in afwachting van een zéér onstuimige pakjesavond...

Gisteravond drong kille en vochtige lucht ons land binnen en daardoor ontstond er op uitgebreide schaal nevel, mist en laaghangende bewolking. De minima lagen op de meeste plekken iets onder het vriespunt. Het zou me niets verbazen als de mist ook hier en daar een beetje uitsneeuwt. Dit weerbeeld houden we vandaag vast. Het is overwegend grijs en nevelig met hier en daar een spatje motregen. De kans op zon is vandaag niet zo groot, maar niet uitgesloten. Met name langs de kust en in het zuiden kunnen er een paar opklaringen voorkomen. Bij dit alles is het koud met in nevel of laaghangende bewolking maar temperaturen van een graad of 3. Mocht de zon even doorbreken dan kan het nog 5 of 6 graden worden. Wind is er nauwelijks.

Morgen hebben we ook grijs weer met wat motregen, maar het 'echte'weer krijgen we op onze feestavond. Donderdag volgt er regen en juist als de Sint en zijn pieten op stap gaan wakkert de wind misschien wel even aan tot stormkracht 9. 

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

 

 

 Boswandeling1
Het afgelopen weekend maakte qltel een fikse wandeling en maakte daar deze uitgebreide reportage van.

 boswandeling2

Boswandeling3
De omgeving van Goch is heerlijk rustig.

 Boswandeling4

 Boswandeling5
Het weer was ook uitstekend.

Boswandelingq6

Boswandelingq7
Wat een mooi verslag qltel!

 

 

 

 

 

Nieuwe Naruto krijgt ultieme jutsu

Namco Bandai heeft Naruto Shippuden: Ultimate Ninja Storm Revolution aangekondigd. Het spel komt in 2014 uit voor Xbox 360 en PlayStation 3.

De ontwikkelaar CyberConnect2 heeft dit keer nieuwe vaardigheden, zoasls 'Combination Ultimate Jutsu'-aanvallen en honderd speelbare personages. Er is zelfs een nieuw personage bedacht door de schrijver van Naruto zelf, Masashi Kishimoto.

"We’re excited to continue in the Naruto Shippuden: Ultimate Ninja Storm Revolution tradition, and bring a new game with such a rich and renewed content to fulfil all of our fans’ expectations!", zegt Mathieu Piau, EMEA Marketing Director for Namco Bandai Games Europe, "Boasting an unprecedented number of characters, plus a Kishimoto-sensei exclusive, Naruto Shippuden: Ultimate Ninja Storm Revolution will have a lot on offer for fans of the NARUTO series!".

Square Enix gaat los op Spike TV VGX

Square Enix gaat minstens twee trailers tonen tijdens de Spike VGX-show eind deze week. Dat zegt Karl Stewart, marketing VP bij Square Enix Europe en Noord-Amerika via Twitter.

Daar valt te lezen dat hij net de laatste versies van beide trailers bekeken heeft die de uitgever zaterdag tijdens de Spike TV VGX gaan tonen. Natuurlijk spoilert hij niets over welke games, maar er is grote kans dat we meer van Thief gaan zien. Andere kandidaten zijn Murdered: Soul SuspectFinal Fantasy 13: Lightning Returns en Final Fantasy XV. En dan zijn er games waar er veel geruchten over zijn. Een nieuwe Tomb Raider en Hitman zouden in de maak zijn, maar we weten niet of ze al ver genoeg zijn om er iets van te tonen. En wie weet hebben ze nog iets geheel nieuws voor ons in petto.

Op 7 december gaan we het meemaken, dan is de show live te volgen via internet. Meer informatie en beelden van Titanfall en Quantum Break zijn al bevestigd.

Tomb Raider-preview (Foto: Square Enix)

Laatste reviews en specials
review
AO Tennis 2
review
Bad Boys For Life
review
Star Trek: Picard
special
'Bad Boys For Life is een hommage aan de jaren 90'
special
Hearthstone gaat door met prima periode
review
Blu-ray: Good Boys
©FOK.nl e.a.