FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 13 november 2013

[WK kwalificatie] Mexico danst op ťťn been naar BraziliŽ

Mexico kan kwalificatie voor het WK door een ruime zege op Nieuw-Zeeland bijna niet meer ontgaan. De Mexicanen begonnen sterk aan het duel, maar slaagden er in de beginfase niet in om het overwicht in doelpunten uit te drukken. Na 32 minuten spelen brak Paul Aguilar de ban voor de Midden-Amerikanen. Uit de rebound zette hij de verdiende openingstreffer op het scorebord.

Niet lang daarna volgde de scoreverdubbeling voor Mexico. Raul Jimenez kreeg het woord, met dank aan het sprakeloze Nieuw-Zeeland. De Kiwis stonden erbij en keken ernaar toen de aanvaller uit een corner de 2-0 tegen de touwen kopte.

De voorsprong van Mexico breidde zich vlak na de rust verder uit. Met de derde treffer zetten de Mexicanen de volgende stap in de richting van het WK. Oud-FC Barcelona-speler Rafael Marquez nam zijn aandeel in het doelpunt. Hij bezorgde de bal bij Miquel Layun, die Oribe Peralta vervolgens in staat stelde om te scoren.

Het duel kwam na de 3-0 moeilijk op gang. Veel bijzonders gebeurde er niet, al nam de spanning voor Mexico toe toen Nieuw-Zeeland halverwege het tweede bedrijf iets sterker werd. Een doelpunt zou slecht uitkomen voor het land. De vrees bleek ongegrond.

Tegen het einde van de wedstrijd zette Mexico nog eens aan om de WK-kwalificatie in kannen en kruiken te zetten. Opnieuw Peralta nam de verantwoordelijkheid om dichterbij Brazilië te komen. Met een kopbal bepaalde hij de tussenstand op 4-0. Marquez maakte er niet veel later ook nog eens 5-0 van. De 5-1 van Chris James, een volley, kwam veel te laat.

Tabarez: "Niet eens goed gespeeld"

De Uruguayaanse bondscoach Oscar Tabarez is ontevreden na de 0-5 overwinning op Jordanië. De oefenmeester had meer kansen af willen maken. Onder meer Edinson Cavani scoorde voor de Uruguayanen, maar dat stemde Tabarez niet tevreden.

Hij gaf al aan in de return met dezelfde elf spelers op te draven. "We hebben niet eens goed gespeeld", merkte de keuzeheer na afloop van het duel op tijdens een persconferentie. "Misschien was het wel realistisch. Zoals gewoonlijk maakten wij het spel."

"Onze kwalificatie is al bijna in kannen en kruiken, maar we respecteren onze tegenstander en onze fans. Zij hebben een kaartje gekocht en willen waar voor hun geld. De tweede wedstrijd nemen we erg serieus", besloot de coach.

Voetbalmuseum RBC van de baan

De voormalige profclub RBC Roosendaal krijgt toch geen voetbalmuseum in Roosendaal. Het plan was om in het oude Herstaco-stadion van RBC een voetbalmuseum aan te brengen.

Stadion-eigenaar Paul Hermsen onderhandelde met initiatiefnemer Matty Verkamman, maar kwam er bij lange na niet uit. "Het was een zakenman versus een journalist met veel fantasie", legt Hermsen uit aan Omroep Brabant.

Sportjournalist Verkamman wilde samen met Hugo Borst het museum stichten door de inboedel van het noodlijdende Voetbal Experience in Middelburg te kopen. Inmiddels hoeven zij niet meer te rekenen op doorgang van hun plannen; het museum is dicht.

"Ik wilde een voetbalmuseum realiseren in een voetbalstadion met een voetbalveld erbij", legt Hermsen uit. "De samenwerking met Matty Verkamman en zijn uitgeverij over de invulling van het museum liep echter voor geen meter. Ze hadden mooie plannen, maar er werd absoluut niet zakelijk gedacht. Over financiering, planning, personeel etcetera werd niet gesproken. Ondanks alles zijn we in goede harmonie uit elkaar gegaan."

"Ik ben zeer teleurgesteld. Het was vreselijk leuk geweest om het museum naar Roosendaal te halen. In een later stadium had daar ook het wielermuseum - waar al plannen voor zijn in de regio - aan toegevoegd kunnen worden."

ArgentiniŽ niet blij met Justin Bieber

Justin Bieber heeft ook in Argentinië geen vrienden gemaakt. Tijdens het concert dat hij zaterdag in hoofdstad Buenos Aires verzorgde, schopte Bieber een Argentijnse vlag van het podium. Die actie viel bij veel Argentijnen niet in goede aarde.

De Argentijnen spreken schande van Biebers laatdunkende gedrag naar hun vlag. Op video's van het concert is te zien dat het Canadese tieneridool vlaggen die hem worden toegeworpen door fans niet oppakt, maar met zijn schoen en microfoonstandaard van het podium werkt.

Biebers manager Scooter Braun twitterde dat de 19-jarige zanger zeker terugkeert naar Argentinië. Of dat slim is, is nog maar de vraag. Het beledigen van de Argentijnse vlag kan Bieber een celstraf van maximaal vier jaar opleveren.

Bieber heeft zich tijdens zijn bezoek aan Zuid-Amerika de nodige problemen op de hals gehaald. Zo werd hij betrapt terwijl hij uit een bordeel glipte en wilde de Braziliaanse politie met de zanger spreken nadat hij een hotelmuur had bewerkt met graffiti.

Bij zijn terugkomst in de Verenigde Staten was Bieber nog niet van zijn problemen af. Zijn privéjet werd grondig doorzocht door de douane, blijkt uit foto's van paparazzibureau X17. Of er iets is gevonden in Biebers vliegtuig, is niet bekend.

De onzichtbaarheidsmantel komt eraan!

Frodo Balings en Sam Gewissies hebben 'm al gebruikt, Harry Potter heeft 'm al om gehad en zelfs onze Belgische vrienden, Suske en Wiske hebben er al profijt van gehad: een mantel waarmee je onzichtbaar wordt. Volgens wetenschappers van de Universiteit van Toronto zou dit handige kledingstuk best nog wel eens werkelijkheid kunnen worden.

Een aantal heren en dames onderzoekers zijn er al wat langer mee bezig. Tot nu toe liep men te knoeien met zogenaamde 'metamaterialen'. Dit zijn gefabriceerde stoffen met een negatieve brekingsindex. Dat klinkt erg leuk, maar die dingen zijn in de praktijk nogal onhandig. Als je bijvoorbeeld een wat groter object niet zichtbaar wilt maken, dan heb je daar meerdere mantels van metamateriaal voor nodig. En dan nog werkt het niet echt lekker. Kleinere objecten, zoals Roel van Velzen, zijn wat minder problematisch. Het laten verdwijnen van dingen op deze manier is echter totaal niet praktisch.

Knappe koppen uit het land waar iedereen in een houthakkershemd rondwandelt, hebben een andere oplossing bedacht: rond het object zetten ze minuscule antennes, die met z’n allen een elektromagnetisch veld creëren.  Golven die gewend zijn op het specifieke object af te kaatsen (waardoor het zichtbaar wordt), worden nu keurig afgebogen, zodat het object  'verdwijnt'.

De onderzoekers hebben in al hun objectiviteit al laten weten dat deze methode zeer praktisch is. De toekomstige onzichtbaarheidsmantel kan op deze manier dun blijven en zo groot als men maar wil. Er kleeft slechts één (1) klein nadeeltje aan: tot nu toe lukt het niet met licht. Tot nu toe lukt het mensen en gebouwen onzichtbaar te maken voor radarapparatuur, maar het menselijk oog blijft die mensen en gebouwen gewoon zien.

Gelukkig gloort er naar mening van de onderzoekers licht (indien zichtbaar) aan het einde van de tunnel. Nu kan het alleen nog maar met radiogolven, maar de Canadezen zijn ervan overtuigd dat deze techniek ook mogelijk gemaakt kan worden met lichtgolven. Paparazzi-journalisten moeten dus nog even geduld hebben.

Scholieren neergeschoten bij school VS

Bij een school in de Amerikaanse stad Pittsburgh zijn woensdag drie scholieren neergeschoten. De schutter is nog voortvluchtig. De slachtoffers verkeren niet in levensgevaar, aldus de politie.

De scholieren werden onder vuur genomen toen ze naar hun auto liepen. Bij twee van hen scheerde een kogel vlak langs hun hoofd, met schaafwonden als gevolg. De derde scholier werd in zijn voet en arm geraakt.

Weinig inschrijvingen op verzekeringswebsite VS

Minder dan 27 duizend Amerikanen hebben zich tot dusver ingeschreven voor een ziektekostenverzekering via de website healthcare.gov van de federale overheid. Dat heeft de Amerikaanse regering woensdag bekendgemaakt.

Het aantal inschrijvingen is een forse tegenvaller voor de regering van president Barack Obama. In september schatte het Witte Huis nog dat in oktober bijna vijfhonderdduizend mensen een verzekering zouden afsluiten.

Veertien staten hebben hun eigen digitale marktplaats, maar in 36 staten zijn mensen afhankelijk van de federale website, die sinds hij op 1 oktober in gebruik werd genomen met forse problemen kampt.

Een lichtpuntje voor de regering was er wel: in de staten die hun eigen marktplaats hebben schreven 79 duizend mensen zich in oktober in. Minister van volksgezondheid Kathleen Sebelius zegt te verwachten dat de problemen met de website binnenkort verholpen worden.

Youp van 't Hek heeft weer plannen voor conference

Youp van 't Hek heeft weer plannen voor een oudejaarsconference. Die moet volgend jaar gaan plaatsvinden, bevestigt zijn impresariaat. "Youp heeft dat inderdaad in een interview geroepen."

"Het is het plan, maar meer dan dat nog niet", zegt zijn impresariaat, dat het verhaal afdoet als 'non-nieuws'. Van 't Hek verzorgde in 2011 voor het laatst een oudejaarsconference. "Hij doet het eens in de zo veel jaar en het is nu weer twee jaar geleden."

Waar en wanneer Youp met zijn oudejaarsconference van 2014 op gaat treden, is nog niet bekend. "Die data verwachten we in mei bekend te kunnen maken."

Snoepincident krijgt mogelijk een staartje

De vrouw uit Amsterdam-West die eerder deze week geweigerd zou hebben om tijdens het Sint-Maartenfeest snoepjes aan Marokkaanse kinderen uit te delen, wil in gesprek met de desbetreffende moeders. Zij is van mening dat het hele verhaal nogal uit z’n verband gerukt is.

Naar eigen zeggen was zij die avond helemaal geen snoep aan het uitdelen. Ze zou alleen de moeders van de kinderen hebben aangesproken over het feit dat ze het behoorlijk hypocriet vindt dat een Nederlands feest alleen goed genoeg is, wanneer er gratis snoep wordt uitgedeeld. Ze maakte zich erg druk over het gedoe rond Zwarte Piet en wilde alleen maar eventjes haar mening geven. Achteraf vind ze dat niet handig.

Volgens de moeders van de slachtoffertjes waren de kindertjes erg ontdaan en overstuur van het incident. Zij hebben dan ook met gezwinde spoed een klacht ingediend bij het Meldpunt Discriminatie. Na de melding heeft een buurtregisseur met de vrouw contact gezocht. De dame in kwestie wil graag een goed gesprek beginnen met de moeders van het kroost. Mits hun echtgenoten dat goedvinden uiteraard.

Backstreet Boys in Goede Tijden, Slechte Tijden

De Backstreet Boys zijn binnenkort te zien in een aflevering van Goede Tijden, Slechte Tijden. De Amerikaanse boyband gaat optreden in de best bekeken soap van Nederland, maakte RTL woensdag bekend.

Fans van de Backstreet Boys kunnen het optreden bijwonen. Via de website van de soap zijn twee figurantenrollen te winnen. Ook de mannen zelf hebben zin in hun bezoek aan het fictieve Meerdijk. "We kunnen niet wachten totdat jullie het kunnen zien", twitterde de boyband woensdagavond.

De Backstreet Boys waren vrijdag nog in Amsterdam voor interviews en optredens bij 538 en Q-Music. Toen kondigde de band al aan later deze maand terug te komen naar Nederland. Volgend jaar zijn de Backstreet Boys weer in het land, dan staat een Europese tournee op het programma. Data voor die toer worden binnenkort bekendgemaakt.

GroenLinks wil rechtsbijstand behouden

GroenLinks wil de bezuinigingen op de door de overheid gefinancierde rechtshulp terugdraaien. In plaats daarvan kan geld worden bespaard door de vreemdelingendetentie af te schaffen. Dat zal Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren donderdag bepleiten tijdens het debat met staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) over de rechtsbijstand.

Van Tongeren vindt het belangrijk dat goede rechtsbijstand voor mensen met een laag inkomen behouden blijft. Door te bezuinigen maakt Teeven er nu een 'luxeartikel' van. "Onze rechtsstaat stelt weinig voor als je alleen maar naar de rechter kunt als je geld hebt", aldus de politica die verder van 'klassenjustitie' spreekt.

Het geld voor de bezuinigingen kan Teeven daarom beter zoeken door ongewenste vreemdelingen niet langer op te sluiten. "Veel partijen in de Kamer zijn tegen het opsluiten van mensen alleen maar omdat zij niet de juiste papieren hebben. Het kost bovendien heel veel geld. Dat geld kunnen we beter besteden aan fatsoenlijke rechtsbijstand voor mensen met een laag inkomen."

Van Tongeren zal haar voorstel officieel indienen bij de behandeling van de justitiebegroting. Het Kamerlid hoopt op steun van andere partijen.

Voedselloket Almere voor 14.000 euro bestolen

De rekening van het Voedselloket Almere is vorige week in een paar uur leeggetrokken nadat de bankpas uit het kantoor van de voedselbank was gestolen. Ondanks dat de pas snel werd geblokkeerd is zo'n veertienduizend euro gepind. De organisatie spreekt van een ramp.

De directie stelt in een verklaring het 'onvergeeflijk' te vinden dat de pas voor het grijpen heeft gelegen en heeft maatregelen genomen om herhaling te voorkomen. Het werd ondenkbaar geacht dat geld bestemd voor de allerarmsten in Almere in een vrijwilligersorganisatie 'op een zo slinkse en niets ontziende wijze gebruikt wordt voor zelfverrijking'.

Op de rekening bleef honderd euro achter. De diefstal zorgt ervoor dat het Voedselloket mensen met een marginaal besteedbaar bedrag voorlopig niet kan helpen. Bestuur, directie en vrijwilligers voelen zich echter niet verslagen, besluit de verklaring.

Zeven jaar cel voor verijdelde aanslag op Merkel

Een man in Moldavië is dinsdag tot zeven jaar cel veroordeeld, omdat hij vorig jaar probeerde een aanslag te plegen op de autocolonne van de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Dat meldt het Duitse persbureau dpa.

Merkel bracht in augustus 2012 een bezoek aan Moldavië. Toen haar autocolonne langsreed probeerde de 25-jarige man een molotovcoktail te gooien. Een politieagent greep echter in en niemand raakte gewond.

Volgens de aanklager is de man depressief en blowt hij veel.

Moslimleiders Kosovo: jongeren kom terug uit SyriŽ

Leiders van de moslimgemeenschap in Kosovo roepen de Kosovaarse jongeren die in Syrië met de rebellen zijn gaan meevechten op de strijd te staken en terug naar huis te komen. De Islamitische Gemeenschap van Kosovo zei woensdag in een verklaring dat vechten in Syrië 'niets te maken heeft met religieuze principes' en er enkel voor zorgt dat de regering van president Bashar Assad langer aan de macht blijft en het Syrische volk blijft lijden.

Volgens de autoriteiten in Kosovo zijn zo'n honderdvijftig etnische Albanezen naar Syrië getrokken om daar mee te vechten tegen Assads regime. Twaalf van hen zouden zijn omgekomen.

De Kosovaarse politie pakte vorige week zes etnische Albanezen op op verdenking van het beramen van een terreuraanval. Een van hen zou met de rebellen in Syrië hebben meegevochten.

Don Cheadle maakt regiedebuut met Miles Davis-film

Don Cheadle gaat zijn regiedebuut maken met Kill the Trumpet Player, een film over jazzlegende Miles Davis. De acteur gaat tevens de hoofdrol spelen en is al jaren bezig met het scenario. De productie heeft nu eindelijk groen licht en kan in juni van start gaan, maakte studio Bifrost Pictures woensdag bekend.

Kill the Trumpet Player gaat over de periode dat Davis de muziek vaarwel zei, om in 1979 keihard terug te keren. Cheadle is naar eigen zeggen pas enkele dagen geleden begonnen met trompetspelen om het personage extra geloofwaardig te maken.

Ewan McGregor speelt een andere hoofdrol als reporter van het tijdschrift Rolling Stone. Zoe Saldana speelt Davis' echtgenote Frances. De film kan bogen op medewerking van de erven en vrienden van Davis. Zo is zijn zoon Erin bij de productie betrokken, evenals zijn voormalig partner Herbie Hancock.

Deze film moet niet worden verward met de film van regisseur George Tillman jr. Die is gebaseerd op het boek Dark Magus: The Jekyll and Hyde Life of Miles Davis, geschreven door Gregory Davis, een andere zoon.

Miles Davis is een van de invloedrijkste musici van de vorige eeuw. In vijftig jaar tijd maakte hij 67 studioalbums, 53 livealbums en 61 compilatiealbums. Hij ontving acht Grammy Awards en een Grammy Lifetime Achievement Award en werd tot driemaal toe beloond met een Grammy Hall of Fame Award.

In juli 1991 werd Davis in Parijs tot ridder geslagen. Hij overleed enkele weken later op 65-jarige leeftijd aan de gevolgen van een beroerte, griep en ademhalingsproblemen.


Don Cheadle maakt regiedebuut met Miles Davis-film (Foto: Novum)

PremiŤre Fifty Shades of Grey verschoven naar 2015

De premièredatum van Fifty Shades of Grey is ruim een half jaar uitgesteld. De verfilming van de bestseller van E.L. James zou eerst op 1 augustus volgend jaar verschijnen, nu is de film vooruitgeschoven naar 13 februari 2015. Dat schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter woensdag.

De exacte reden voor de vertraging is niet bekend. Het lijkt waarschijnlijk dat het opnieuw casten van de mannelijke hoofdrol voor vertraging heeft gezorgd. Vorige maand werd Charlie Hunnam plotseling de wacht aangezegd, waarna filmstudio Universal razendsnel op zoek moest naar een vervanger. Dat werd uiteindelijk Jamie Dornan.

De 24-jarige actrice Dakota Johnson is Dornans tegenspeelster. Het duo wordt geregisseerd door Sam Taylor-Johnson.

Samsom beloofde schrappen strafbare illegaliteit

PvdA-leider Diederik Samsom heeft in april een aantal fractiegenoten toegezegd de strafbaarstelling van illegaliteit van tafel te halen. In ruil moesten zij tegen de motie van wantrouwen stemmen die was ingediend tegen staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD). Dat melden meerdere bronnen aan Novum Nieuws.

Samsom deed zijn toezegging aan acht fractieleden die voor de motie wilden stemmen die was ingediend in het debat over de zelfmoord van de Russische asielzoeker Aleksandr Dolmatov. De volgende dag zei Samsom echter, tot groot ongenoegen van de fractieleden, dat hij niets had beloofd, en dat sprake moest zijn van een misverstand.

In het debat over Dolmatov dienden de SP, GroenLinks en de Partij voor de Dieren een motie van wantrouwen in tegen Teeven. Ook het CDA, D66 en de ChristenUnie wilden dat de staatssecretaris opstapte.

Aanvankelijk wilden vijftien PvdA'ers ook instemmen met de motie, zo bleek uit een hoofdelijke stemming in de PvdA-fractie. Samsom eiste echter unanimiteit. In een gesprek op zijn kamer zou hij toen hebben gezegd bereid te zijn de strafbaarstelling van illegaliteit te schrappen. Dit is, ondanks fel verzet dat afgelopen voorjaar binnen de eigen partij uitbrak, nooit gebeurd.

Een woordvoerder van Samsom herhaalt dat nooit is beloofd om de strafbaarstelling van illegaliteit van tafel te halen. Wel heeft Samsom gezegd dat in het wetsvoorstel van Teeven een wijziging zou worden aangebracht. In dat oorspronkelijke wetsvoorstel stond dat illegaliteit als een misdrijf zou worden aangemerkt, terwijl in het regeerakkoord was afgesproken dat het slechts een overtreding zou zijn. Die wijziging is later ook doorgevoerd.

Rotterdammer dreigde wethouder te laten omleggen

Een 47-jarige man uit Rotterdam is woensdag opgepakt omdat hij de Rotterdamse wethouder Hamit Karakus zou willen laten ombrengen. Dat meldt de NOS. De bedreiging, die dinsdagavond binnenkwam, was zo serieus dat de PvdA-wethouder werd beveiligd en de dreiger werd gearresteerd.

De man zou een langlopend conflict over een pand hebben met de gemeente Rotterdam. Karakus heeft als wethouder onder meer wonen in zijn portefeuille.

Het Openbaar Ministerie was woensdagavond niet direct bereikbaar voor een toelichting.

UCI en WADA eens over waarheidscommissie

De UCI en het WADA staan op het punt om een waarheidscommissie in te stellen. De internationale wielerunie en het wereldantidopingagentschap hebben daarover een akkoord bereikt, maakte UCI-voorzitter Brian Cookson vandaag bekend op een congres in Johannesburg. De commissie moet de dopingpraktijken uit het verleden van de wielersport boven tafel zien te krijgen.

De roep om een waarheidscommissie kwam er eind vorig jaar na de publicatie van het Amerikaanse antidopingagentschap Usada over Lance Armstrong. De Amerikaan, die zijn zeven Tourzeges kwijtraakte na te zijn ontmaskerd als dopingzondaar, zal volgens Cookson zeker worden uitgenodigd. De levenslang geschorste Armstrong gaf deze week nog aan volledige openheid te willen geven in de hoop op een lagere straf.

De commissie gaat in ieder geval onderzoeken of de wielerautoriteiten Armstrong in het verleden de hand boven het hoofd hebben gehouden. Daarbij wordt ook de rol van voormalig UCI-voorzitters Pat McQuaid en Hein Verbruggen onderzocht. "Ik ben benieuwd of hij een speciale behandeling heeft gekregen", zegt Cookson. "Als dat waar is, wil ik het weten."

IOC-voorzitter Thomas Bach liet eerder woensdag nog weten niets te zien in strafvermindering voor Armstrong. "Ik zou me hier niet comfortabel bij voelen, omdat het te weinig is en te laat", vertelde de eveneens in Johannesburg aanwezige Duitser.

Voor het einde van volgende maand moet de waarheidscommissie worden ingesteld en begin volgend jaar moet het aan het werk gaan. Het onderzoek moet volgens Cookson binnen een jaar kunnen worden afgerond, al wil hij dat 'niet neerzetten als een strikte deadline.' Nadere details worden de komende dagen bekendgemaakt.

Dekker en Verschuren naast podium

Inge Dekker en Sebastiaan Verschuren zijn er woensdag bij wereldbekerwedstrijden in Beijing niet in geslaagd een medaille te pakken. Dekker zwom op de 100 meter vlinderslag een tijd van 57,97 seconden en werd daarmee vijfde. Verschuren (47,96) eindigde in de finale van de 100 meter vrije slag op de zevende plaats.

De overwinning op de 100 meter vlinderslag ging naar Alica Coutts. De Australische tikte aan in 56,00 seconden. De Rus Vladimir Morozov, winnaar op de 100 meter vrij, was met zijn tijd van 45,88 ruim twee seconden sneller dan Verschuren.

VN: mogelijk ruim honderd doden door storm SomaliŽ

De cycloon die zondag het noorden van Somalië trof, heeft waarschijnlijk aan ten minste honderd mensen het leven gekost. Dat hebben de Verenigde Naties gezegd. De autoriteiten in de Noord-Somalische regio Puntland vrezen zelfs voor driehonderd slachtoffers. Het gebeurt zelden dat Somalië door dergelijk noodweer wordt getroffen.

Volgens de VN worden honderden mensen nog vermist. Door het noodweer is communicatie in het gebied grotendeels onmogelijk en zijn wegen onbegaanbaar, waardoor het moeilijk is een exact dodental vast te stellen of hulp te verlenen.

De autoriteiten in Puntland hebben de noodtoestand uitgeroepen. Volgens de Somalische regering hebben dertigduizend mensen voedsel- en medische hulp nodig.

Perez vertrekt bij McLaren

Sergio Perez zal het Formule 1-team McLaren al weer na één seizoen verlaten. De Mexicaan maakte het nieuws vandaag zelf via Twitter wereldkundig. Het is nog niet bekend wat hij nu zal gaan doen, maar aangenomen wordt dat de coureur in gesprek is met Force India en Sauber voor een zitje.

De positie van Perez was al enige tijd wankel nu hij er niet vaak in slaagde om teamgenoot Jenson Button het vuur aan de schenen te leggen. Waar Button met de 'langzame' 2013-McLaren 60 punten bijeen heeft gereden is het Perez die na zeventien van de negentien wedstrijden maar op 35 punten staat. Dit voedde al de geruchten dat hij volgend seizoen vervangen zou worden door World Series by Renault-kampioen Kevin Magnussen, zoon van oud-F1-coureur Jan Magnussen.

In een verklaring op Twitter bedankt Perez McLaren voor de samenwerking en zegt hij bij het team uit Woking veel geleerd te hebben. In de laatste twee races van het seizoen wil de Mexicaan nog alles geven. Hij hoopt ook volgend seizoen weer op de Formule 1-grid aanwezig te zijn.

Eerder was Perez nog kritisch geweest op McLaren. "Ik ben zeer teleurgesteld. Als je scherpe doelstellingen formuleert en daar kan je niet aan voldoen, dan valt het tegen. Dat geldt voor beide partijen. McLaren is een geweldig team met capabele mensen, daar twijfel ik niet aan, maar organisatorisch schort er nog wel wat aan en ze ontberen de nederigheid om de realiteit onder ogen te zien. Het duurde bijvoorbeeld lang voordat ze zich realiseerden dat dit jaar overwinningen niet tot de mogelijkheden behoorden."

Turkije wil langer Patriots aan Syrische grens

Turkije heeft de NAVO verzocht of de Patriot-raketten van het bondgenootschap langer aan de grens met Syrië kunnen blijven staan. Dat meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag woensdag. Nederland stuurde begin dit jaar twee Patriot-eenheden met in totaal 250 militairen naar Turkije. Hun mandaat loopt nu tot eind januari.

De NAVO steunt het Turkse verzoek. Een functionaris vertelde persbureau Reuters woensdag dat het bondgenootschap het erover eens is dat de bedreiging van NAVO-lid Turkije nog steeds ernstig is.

"Het kabinet gaat zich over dat verzoek buigen", zo lichtte een woordvoerder van minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) toe. Voor een verlenging van de Nederlandse bijdrage aan de missie is een kabinetsbesluit nodig.

Het Nederlandse raketafweersysteem beschermt de stad Adana, die ongeveer 2,2 miljoen inwoners telt. Adana ligt op 120 kilometer van de grens. Behalve Nederland stuurden ook Duitsland en de Verenigde Staten Patriots. Het zijn de enige drie landen van het bondgenootschap die over geschikte Patriot-raketten beschikken.

NAVO-lid Turkije vroeg de andere 27 leden van het bondgenootschap eind vorig jaar zijn bevolking en grondgebied te helpen beschermen langs de grens met het door een burgeroorlog verscheurde Syrië.

3,5 miljoen euro op Giro 555

Nederlanders hebben tot nu toe 3,5 miljoen euro gestort op Giro 555 voor de Filipijnen. Dat hebben de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) woensdagavond bekendgemaakt. "Het is overweldigend om te ervaren hoeveel steun Nederlanders geven aan mensen in de Filipijnen", zegt voorzitter Henri van Eeghen in een verklaring.

Volgens de hulporganisaties hebben 11 miljoen mensen in de Filipijnen hulp nodig. Het land werd vrijdag getroffen door een zware tyfoon. Het dodental stond woensdag op 2275. De overlevenden hebben vooral water, voedsel, onderdak en medische hulp nodig.

Onder de doden is zeker één Nederlander, een 69-jarige man die op duikvakantie was. Met 19 landgenoten is nog geen contact te krijgen.

Komende maandag is er een grote televisieactie voor Giro 555 op de publieke en commerciële omroepen.

Giro 555 werd maandag opengesteld. Het geld gaat naar hulporganisaties als het Rode Kruis, Oxfam Novib, Cordaid, ICCO& Kerk in Actie en UNICEF.

3,5 miljoen euro op Giro 555
3,5 miljoen euro op Giro 555 (Foto: ANP)

Emmen vreest geld Chery mis te lopen

De transfer van Tjaronn Chery van ADO Den Haag naar FC Groningen krijgt mogelijk nog een staartje. FC Emmen eist een deel van de transfersom op. Chery verhuisde afgelopen zomer van ADO Den Haag naar Groningen.

Volgens Voetbal International vindt FC Emmen dat het recht heeft op een deel van de transfersom. De club uit de Jupiler League vreest een vergoeding voor hun oud-speler mis te lopen. Groningen heeft Chery dit seizoen op huurbasis, maar het staat al vast dat de middenvelder na deze jaargang in de Euroborg blijft.

De Hagenaars ontvangen dan 800.000 euro. Emmen is niet gelukkig met deze constructie. De eerstedivisionist verkocht Chery in 2011 aan ADO met een doorverkooppercentage van twintig procent. Emmen vreest geld mis te lopen en heeft een arbitragezaak aangespannen. De club uit Drenthe en ADO zitten op 9 december tegenover elkaar in Zeist.

'Marktverstoring door NPO Plus'

De Tweede Kamer houdt de proef met een betaalversie van Uitzending Gemist van de publieke omroep scherp in de gaten. Dat blijkt uit een rondgang van Nu.nl. "Marktverstoring ligt op de loer", zegt D66-Kamerlid Kees Verhoeven. Ook de VVD waarschuwt voor oneerlijke concurrentie met partijen als Netflix en RTL.

De NPO kondigde dinsdag aan een jaar lang te willen testen met NPO Plus. De bedoeling is dat tegen betaling online een betere kwaliteit van de tv-programma's kan worden aangeboden. Ook kunnen series langer worden aangeboden. Het is een uitbreiding van Uitzending Gemist, waarbij tv-series vaak enkele weken terug te bekijken zijn.

"Het is prima als een serie als Flikken Maastricht een jaar lang wordt aangeboden", vindt VVD-Kamerlid Matthijs Huizing. "Maar ze moeten geen Amerikaanse series aankopen die alleen via NPO Plus te zien zijn." De SP vindt dat de dienst eigenlijk gratis moet zijn. De PvdA ziet geen probleem in het plan van de publieke omroep.

Over de prijs van NPO Plus is nog niets bekend. De proef start volgend jaar. Als het goed verloopt en de politiek gaat akkoord, wordt de dienst voortgezet in 2015.

Luuk de Jong: "Ik ben geen miskoop"

Luuk de Jong wordt mogelijk verhuurd door Borussia Mönchengladbach vanaf januari, maar de spits voelt zich geen miskoop bij de Duitse club. De Jong werd vorig seizoen overgenomen van FC Twente, maar speelt steeds minder bij Mönchengladbach.

Dit seizoen zit de spits vaak op de bank. De oud-speler van De Graafschap hoopt snel op verbetering. "Ik wil voor Borussia spelen, dat is mijn doel. Als de ploeg me nodig heeft, ben ik er klaar voor", zei De Jong tegen Express.

"Het kan snel gaan wanneer een speler geblesseerd raakt of geschorst is. Dan moet ik er klaar voor zijn en mijn kans pakken", aldus de 23-jarige aanvaller, die al in verband werd gebracht met Ajax. Dat zou een hereniging met broer Siem betekenen.

De Jong kostte Mönchengladbach twaalf miljoen euro, maar de spits kan trainer Lucien Favre niet overtuigen voor een basisplaats. Toch ziet de aanvaller zichzelf niet als een miskoop van Die Fohlen. "Nee, maar ik kan niet voorkomen dat daarover wordt gesproken", besluit De Jong.

PSG-eigenaar: "Clausule Messi onrealistisch"

Paris Saint-Germain-eigenaar Nasser El-Khelaifi heeft ontkend dat zijn club de markt opgaat voor Lionel Messi. Geruchten deden de ronde dat PSG aan de clausule zou willen voldoen die in het contract van de aanvaller van FC Barcelona staat.

Naar verluidt kunnen geïnteresserde clubs de Argentijn voor 250 miljoen euro overnemen van de Spaanse grootmacht. "Ik heb Messi nooit benaderd, want ik heb geen interesse in hem", zegt El-Khelaifi volgens AS. "Ik weet zelf niet eens zeker welk bedrag er in zijn afkoopclausule staat. Dat zul je de eigenaar van FC Barcelona moeten vragen."

Als hij de geruchten moet geloven, weigert El-Khelaifi al helemaal om Messi te benaderen. "Hij is het bedrag dat nu wordt genoemd niet waard. Ik ben een realistische eigenaar. Ik zal die afkoopclausule nooit betalen, want het is een onrealistisch bedrag."

Studente Joanna opgepakt bij betoging Le Pen

Bij een demonstratie rond het bezoek van de Franse politica Marine Le Pen aan de PVV is woensdag een aantal arrestaties verricht. Onder de arrestanten bevindt zich de studente Joanna, die eerder dit jaar tot tweemaal ten onrechte toe werd opgepakt bij demonstraties tegen de monarchie.

Op het Plein in Den Haag hield een klein groepje demonstranten woensdag een 'lawaaidemonstratie'. Ze gaven daarmee uiting aan hun onvrede over de samenwerking van de PVV en de Franse partij Front National. Daarbij was veel politie op de been.

De demonstranten hadden een vlag bij zich van de Antifastistische Aktie. Deze linkse actiegroep laat vaker van zich horen bij betogingen tegen de PVV. De ME greep in toen de sfeer gespannen werd.

De studente Joanna werd eind april opgepakt op de Dam in Amsterdam tijdens de abdicatie van koningin Beatrix. In januari protesteerde ze bij het verjaardagsfeest van de koningin in Utrecht. In beide gevallen moest de politie haar excuses aanbieden voor de onterechte arrestatie.

Gratis GTA V Beach Bum-dlc komt dinsdag

Volgende week brengt Rockstar het eerste dlc-pakket uit voor zijn nieuwste kindje, Grand Theft Auto V. Het Beach Bum dlc-pakket bevat nieuwe wapens, autos en kleding voor zowel de online als offline-modi, alsmede nieuwe Jobs voor online.

Naast enkele offroad voertuigen brengt Rockstar de 'Speeder'-speedboat weer terug, die present was in alle 3D GTA's voor Grand Theft Auto IV. Onder de nieuwe wapens bevinden zich onder andere een gebroken fles en het 'SNS Pistol' (niet geaffilieerd met de financiële instelling).

Daarnaast is er een verscheidenheid aan nieuwe kleding, accessoires en tatoeages om zowel de Story Mode-personages als je online personage mee uit te dossen. De update gaat dinsdag 19 november online en is gratis te downloaden.

Alle details van de update zijn hier te vinden.

GTA V

Speeder

GTA V

GTA V

[WK kwalificatie] Uruguay vernedert JordaniŽ

Uruguay kan de tickets voor het WK boeken. De nummer zes van de FIFA-ranglijst won de eerste wedstrijd tegen Jordanië in de play-offs met liefst 0-5. Bondscoach Hossam Hassan had misschien voor de wedstrijd in Amman nog even hoop. Net als de fans in het stadion.

De prins van Jordanië droomde ook van een stunt tegen Uruguay, maar dat zat er geen moment in. De Zuid-Amerikanen, met Edinson Cavani en ex-Ajacied Luis Suarez en Nicolas Lodeiro, wonnen zeer gemakkelijk.

Nadat doelman Martin Silva van Uruguay zich moest strekken bij een voorzet van Odal Al-Saify, die even dacht te gaan scoren, kwam Jordanië na 22 minuten op achterstand. Cristian Stuani slingerde de bal goed voor. De voorzet kwam op het hoofd van Cavani, die het overzicht behield en Maxi Pereira tikte van dichtbij binnen: 0-1.

Het bleek het begin van een afgang voor Jordanië. Uruguay sprong namelijk uiterst effectief om met de kansen. Vlak voor rust viel al de beslissing in de wedstrijd. Al-Saify dook onder een voorzet van Lodeiro door, waarna Stuani de voorsprong verdubbelde. Na rust probeerde Jordanië het nog even, maar Uruguay bleek echt te sterk.

Lodeiro en Atlético Madrid-middenvelder Cristian Rodriguez tilden de score naar 0-4. Het slotakkoord was voor Cavani. Met een geweldige vrije trap bepaalde de spits van Paris Saint-Germain de eindstand op 0-5. Daarmee is de return in Montevideo een formaliteit. Officieel is het nog niet, maar Uruguay kan zich als groepshoofd gaan voorbereiden op het WK in Brazilië. Het Nederlands elftal kan de voorrangspositie bij de loting nu echt vergeten.

Stadsbestuur Toronto wil verlof burgemeester Ford

Bijna het volledige stadsbestuur van de Canadese stad Toronto wil dat burgemeester Rob Ford met verlof gaat. Aanleiding voor het dringende verzoek is Fords onthulling van vorige week dat hij in het verleden crack heeft gerookt. Ford heeft eerder al aangegeven niet te overwegen op te stappen of met verlof te gaan.

"We staan hier samen en vragen u een stapje terug te nemen en met verlof te gaan", stond in de open brief die raadslid Jaye Robinson voorlas. Eerder op de dag stemden 41 raadsleden al voor de oproep aan de burgervader. Slechts twee personen, onder wie Ford zelf, stemden tegen.

Nadat Robinson de brief had voorgelezen barstte er een luid applaus uit. Hoewel de stemming opnieuw illustreert hoe Ford in een politiek isolement is terechtgekomen, heeft ze enkel symbolische waarde. Het stadsbestuur kan Ford niet wegsturen, aangezien hij niet door een rechtbank schuldig is bevonden aan een misdrijf.

'Grote risico's aan uittreding EU'

Als Nederland uit de Europese Unie wil stappen, zijn daar grote risico's aan verbonden. Dat blijkt uit een uitgewerkte opzet van het Britse onderzoek dat wordt uitgevoerd in opdracht van de PVV, schrijft NRC Handelsblad woensdag.

Volgens de onderzoekers behoort een nieuwe kredietcrisis of kredietimplosie tot de mogelijkheden. Tegelijkertijd zouden er mogelijkheden zijn om een potentiële ramp af te wenden. Uiteindelijk zou het uittreden uit de EU een 'netto voordeel' kunnen opleveren als de regering dit 'fatsoenlijk weet te managen', aldus de krant.

Wilders bevestigde dinsdag dat hij de financiële gevolgen van een exit uit de EU laat onderzoeken. Hij hoopt het onderzoek begin volgend jaar te presenteren. "Veel mensen roepen dat het gras op de kades van de Rotterdamse haven gaat groeien als we uit de EU stappen, maar ik geloof daar niks van", zei hij daarover.

Het onderzoek kost zo'n 270.000 euro en wordt betaald uit de subsidie voor de fractie. Daarvoor heeft Wilders toestemming gekregen van het bestuur van de Tweede Kamer, zolang het rapport niet wordt gebruikt als campagnemateriaal voor de PVV.

Stutter van N.E.C. tot winterstop uit roulatie

Marcel Stutter komt dit kalenderjaar niet meer in actie. De Duitse middenvelder van N.E.C. liep woensdagochtend tijdens de training een zware enkelblessure op en is zeker tot na de winterstop uit de roulatie.

Stutter is bezig aan zijn tweede seizoen in Nijmeegse dienst en kwam deze voetbaljaargang tien wedstrijden in actie. Daarvoor kwam hij in zijn geboorteland uit voor onbekende clubs als SV Holzwickede, VfL Kamen en FC Gütersloh.

Ex-onderdirecteur CIA komt met boek

Michael Morell, een voormalig onderdirecteur van de CIA die 33 jaar voor de inlichtingendienst werkte, gaat een boek over zijn carrière schrijven. Dat heeft uitgeverij Twelve woensdag bekendgemaakt. Het boek zal onder meer gaan over de aanslagen van 11 september 2001 en de jacht op Osama bin Laden. Het moet in 2015 uitkomen.

Morell was degene die op 11 september 2001 toenmalig president George Bush op de hoogte stelde van de aanslagen op het World Trade Centre en het Pentagon. Hij volgde in 2011 samen met president Barack Obama de operatie van Amerikaanse commando's in Pakistan waarbij Osama bin Laden werd geliquideerd.

In juni stapte Morell op, onder meer vanwege kritiek op zijn persoon in verband met de aanval op het Amerikaanse consulaat in het Libische Benghazi, vorig jaar september.

Huta Galung begint eindejaarstoernooi met zege

Jesse Huta Galung is de ATP Challenger Tour Finals voortvarend begonnen. De 28-jarige Haarlemmer (4) won in Sao Paulo zijn eerste groepsduel woensdag overtuigend van de Slowaak Andrej Martin (7). Huta Galung, de mondiale nummer 106, zegevierde op het Braziliaanse gravel met 6-3 en 6-4 over zijn twintig plaatsen lager geplaatste opponent.

Aan het eindejaarstoernooi mogen de acht spelers meedoen die afgelopen seizoen de meeste punten op de Challenger Tour verzamelden. Huta Galung schreef vier toernooien van het tweede tennisniveau op zijn naam. Hij stuit in groep A ook nog op Filippo Volandri en Alejandro Gonzalez.

Koningspaar verwelkomd op Sint Maarten

De kennismakingstournee van koning Willem-Alexander en koningin Máxima langs de Caribische eilanden is officieel van start gegaan. Op Sint Maarten, in het centrum van Philipsburg, werd het koninklijk paar woensdagochtend lokale tijd verwelkomd met militair ceremonieel. Er waren niet veel mensen op de been. Niet meer dan driehonderd, is de schatting.

Dinsdagmiddag werden Willem-Alexander en Máxima bij aankomst begroet door de gouverneur van Sint Maarten, Eugene Holiday en zijn vrouw Marie-Louise. Daarna was het de beurt aan minister-president Sarah Wescot-Williams en luchthavendirecteur Regina Labega.

Daarop volgde de officiële welkomstceremonie op het Clem Labega-plein in Philipsburg. Ook een Nederlandse delegatie met onder anderen minister van koninkrijksrelaties Ronald Plasterk (PvdA) was daarbij aanwezig. Normaal gesproken zou deze ontvangst op de luchthaven hebben plaatsgevonden, maar het organiserende comité wil zo veel mogelijk mensen de gelegenheid geven het koningspaar te ontmoeten en dat was op de luchthaven niet mogelijk.

Koningin Máxima kreeg tijdens de ceremonie een boeket bloemen van een leerling van de lagere school Prins Willem-Alexander. Na de inspectie van de wacht door de koning was er een ontmoeting met het parlement van Sint Maarten en de ministerraad van het eiland. Buiten stonden schoolkinderen met vlaggetjes te zwaaien, toen Willem-Alexander en Máxima tijdens een balkonscène vanuit het regeringsgebouw hun gezicht aan het publiek lieten zien.

Het middagprogramma bestaat uit een bezoek aan het Milton Peters-college, een middelbare school in de stad. Daarna gaan Willem-Alexander en Máxima naar het Raoul Illidge-sportcomplex. Daar ontmoeten ze de winnaars van de koningsspelen.

Aan het eind van de middag wandelt het koningspaar door de langste straat van Philipsburg, de Frontstreet. Dagelijks doen duizenden cruisetoeristen daar hun belastingvrije inkopen. Maar de straat heeft ook een aantal oude monumenten, zoals het Courthouse, het nationale symbool van Sint Maarten dat zelfs op de vlag te vinden is.

Het gerechtsgebouw werd gebouwd in 1793, en was lang bewoond door commandant John Philips, de ontdekker van Philipsburg. Sindsdien heeft het gediend als brandweerkazerne, gevangenis, postkantoor en tegenwoordig wordt het gebruikt als gerechtsgebouw.

De dag wordt afgesloten met een grote feestavond in het Festival Village. Deze locatie wordt normaal gebruikt voor de afsluiting van het jaarlijkse carnaval en optredens door artiesten. Woensdagavond treden 250 kinderen op van het National Institute of Arts. Donderdag vertrekt het koningspaar naar Saba, het kleinste Caribische eiland van het koninkrijk, op tachtig kilometer ten zuiden van Sint Maarten.

Van Gaal geeft opstelling prijs, De Jong in spits

Siem de Jong start zaterdag in de basiself van Oranje tegen Japan. Dat werd woensdag bekend toen bondscoach Louis van Gaal de opstelling alvast prijsgaf op een persconferentie.

De Jong werd als vervanger van de geblesseerde Dirk Kuijt opgeroepen. Omdat ook Robin van Persie afhaakte, kampt het Nederlands elftal met een waar spitsenprobleem. De Jong, van origine middenvelder, speelde de afgelopen twee wedstrijden als noodgreep ook al in de punt van de aanval bij Ajax.

Van Gaal maakte ook de rest van zijn basiselftal bekend. De Jong wordt voorin geflankeerd door Arjen Robben op rechts en Jeremain Lens op links. Het middenveld wordt gevormd door Nigel de Jong, Kevin Strootman en Rafael van der Vaart.

In de verdediging staan met rechtsback Daryl Janmaat en centrale verdedigers Stefan de Vrij en Bruno Martins Indi drie Feyenoorders opgesteld. Linksback Daley Blind en doelman Jasper Cillessen, ploeggenoten bij Ajax, completeren het elftal.

Op de situatie van Van Persie ging Van Gaal uitgebreid in. De spits krijgt rust omdat 'hij echt op het randje loopt'. Het ontbreken van zijn topscorer werd door Van Gaal een gemis genoemd. Tegelijkertijd levert het ook een interessante situatie op, betoogde hij. "We moeten het nu zonder Van Persie laten zien. Dat zou in Brazilië ook zomaar kunnen gebeuren, als hij bijvoorbeeld geblesseerd raakt."

Nederland speelt zaterdag eerst tegen Japan en dinsdag tegen Colombia. Van de Zuid-Amerikanen toonde Van Gaal zich niet echt onder de indruk. "Ik heb beelden gezien en eerlijk gezegd vielen ze me niet mee. Ze hebben fantastische spelers, met Falcao in de spits en James Rodriguez op de linkerflank, maar als team viel het me tegen. Dan vond ik Japan beter."

Onderzoek naar NSA-gesnuffel in betalingsverkeer

Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) gaat onderzoeken of buitenlandse inlichtingendiensten illegaal toegang hebben tot het Europese betalingsverkeer. Dat heeft de privacywaakhond woensdag bekendgemaakt. Aanleiding zijn berichten dat de Amerikaanse inlichtingendienst NSA mogelijk meekijkt.

Het onderzoek moet uitwijzen of anderen zich inderdaad toegang hebben verschaft tot de bankgegevens Europese burgers, zo licht het CBP toe. Het onderzoek spitst zich toe op het betalingsverkeer dat verloopt via de organisatie Swift, dat voor meer dan tienduizend financiële instellingen in tweehonderd landen de financiële transacties regelt.

Het onderzoek wordt gezamenlijk uitgevoerd door het CBP en zijn Belgische evenknie CBPL. Het hoofdkantoor van Swift zit in Brussel, in Nederland is een filiaal gevestigd.

In 2006 doken voor het eerst berichten op dat de VS al sinds 2001 het betalingsverkeer bespioneerden. Naar aanleiding hiervan sloten de EU en de VS in 2007 een verdrag. Volgens dat verdrag kunnen de VS via een speciale procedure gegevens over banktransacties opvragen. Dat mag alleen in het kader van terrorismebestrijding.

Vorige maand verschenen berichten in internationale media, op basis van informatie van klokkenluider Edward Snowden, dat de Amerikanen zich niet aan de voorwaarden van het verdrag houden. Dat was voor het Europees Parlement de reden om voor opschorting van het Swift-verdrag te stemmen.

World of Warplanes stijgt vandaag op

Vanaaf vandaag is het eindelijk zo ver; Wargaming.net lanceert hun nieuwste game World of Warplanes. Waar broer World of Tanks draait om massamoordende machines op de grond, draait deze game volledig om het slagveld in de lucht.

De game bevat vijf verschillende naties en meer dan honderd historisch accurate vliegtuigen. De game is gratis te downloaden op de site van World of WarplanesSpelers die al een World of Tanks-account hebben kunnen dezelfde account gebruiken voor World of Warplanes. Dit betekend voor bezitters van premium-accounts voor WoT dat hun premium ook geldig is voor World of Warplanes.

Voor spelers die al voor de release de open bèta speelden is er minder goed nieuws: om iedereen een eerlijke start te geven zijn alle statistieken gewist: je begint dus weer gewoon op het begin, hoewel sommige dingen zoals het exclusieve bèta-vliegtuig wel overdragen.

World of Warplanes

World of Warplanes

World of Warplanes

World of Warplanes

Nieuw kleurig visje ontdekt in IndonesiŽ

Wetenschappers hebben in de koraalriffen van Indonesië een nieuwe vissensoort ontdekt. Het gaat om een kleine straalvinnige met een feloranje kleur en afgeronde vinnen. Dat heeft de milieuorganisatie Conservation International woensdag bekendgemaakt.

De vissensoort werd ontdekt in de provincie Oost-Nusa Tenggara en komt, voor zover bekend, alleen voor op koraalriffen tussen het eiland Flores en het Komodo National Park. De soort is Paracheilinus rennyae genoemd.

Dit soort kleurige visjes vertoont reflecterende kleurpatronen in rood of blauw. Normaal hebben de visjes een saaie bruine kleur, maar zodra de paartijd aanbreekt - dagelijks een uur voor zonsondergang - tonen zij zich in vol ornaat, felgekleurd en met gespreide vinnen, in een poging een partner aan de haak te slaan.

Hersendode moeder baart gezond kind

In een universiteitsziekenhuis in het oosten van Hongarije is afgelopen zomer een gezond kind ter wereld gebracht door een vrouw die hersendood was en drie maanden lang door machines in leven was gehouden. Dat heeft de Universiteit van Debrecen woensdag bekendgemaakt.

De moeder van het kind kreeg een hersenbloeding toen ze vijftien weken zwanger was. Het kind kwam deze zomer ter wereld via een keizersnede. Het was toen 27 weken oud en woog 1,4 kilo. De baby, van wie het geslacht niet bekendgemaakt werd, 'is gezond en ontwikkelt zich normaal', aldus het ziekenhuis.

Vlak na de geboorte van het kind werd de hart-longmachine uitgeschakeld. Het hart, de lever, de nieren en de alvleesklier van de vrouw werden getransplanteerd.

FOK!filmtip van de dag: The Queen (2006)

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films. Valt er vandaag nog wat te zien? Je leest het op FOK!

 The Queen

Vandaag gaan we bij de FOK!filmtip van de dag voor de biografische film The Queen, die vanavond om 20.30 uur te zien is op RTL8. Op zich niet verrassend dat de film net nu wordt uitgezonden, aangezien vanaf morgen de spraakmakende film Diana in de Nederlandse bioscopen gaat draaien.

The Queen 1

The Queen, van Stephen Frears, speelt zich af vanaf het moment dat prinses Diana net is verongelukt. Het Britse volk is geschokt en verbijsterd, maar Koningin Elizabeth II kan de reactie van het volk niet bevatten en trekt zich samen met haar familie terug op kasteel Balmoral. Tony Blair, de net gekozen premier, merkt dat de emoties in het volk hoog oplopen en probeert een brug te slaan tussen de koningin en de Britse bevolking.

 The Queen 2

Een indrukwekkende film die vooral wordt gedragen door de ijzersterke rol van Helen Mirren. Op het Internationale Film Festival van Venetië ontving ze dan ook zeer terecht een vijf minuten durend staand applaus. The Queen was de opvolger van Frears' The Deal uit 2003.

Ook meehelpen aan de FOK!filmtip? Meld je aan als redacteur nieuws voor FOK!film. Stuur een bericht met motivatie naar film@fok.nl!

PVV en Front National gaan EU bevechten

De PVV en Front National gaan samenwerken. Dat kondigden Geert Wilders en Marine Le Pen woensdag aan in een gezamenlijke persconferentie.

Wilders sprak van een 'historische' dag'. "De bevrijding begint. Van de elite in Europa, van het monster uit Brussel." Wilders en Le Pen beloofden de natiestaat in ere te herstellen. Volgens Le Pen wordt de samenwerking een 'patriottische beweging'.

IOC-preses Bach wil geen clementie voor Armstrong

IOC-voorzitter Thomas Bach is fel tegen strafvermindering voor Lance Armstrong. De in ongenade gevallen Texaan zei afgelopen zondag bereid te zijn de volledige waarheid te vertellen in ruil voor verlaging van zijn levenslange schorsing op alle sportgebieden, maar voor Bach is dat geen optie.

"Ik zou me hier niet comfortabel mee voelen, omdat het te weinig is en te laat", zei Bach woensdag. Armstrong bekende in januari bij Oprah Winfrey bij al zijn zeven tourzeges doping te hebben gebruikt. De Amerikaan weigerde echter in details te treden, waardoor veel vragen onbeantwoord bleven.

Volgens Bach is Armstrongs kans verkeken. "Om nu proberen een deal te maken, nadat alles al is bewezen, dat is niet bepaald de manier om een sanctie te verlagen of mild te zijn", zei de Duitser woensdag op een conferentie over doping in de sport in Johannesburg.

Bach vertelde verder dat hij woensdag of donderdag een ontmoeting heeft met Brian Cookson, de nieuwe voorzitter van de internationale wielerunie. De UCI heeft het IOC gevraagd om een aantal dopingkwesties uit het wielrennen onder de loep te nemen.

Bach zegt dat hij positieve signalen heeft opgevangen over de UCI wat betreft het bestrijden van doping. "Ik denk dat het wielrennen van de gelegenheid gebruikmaakt om hun strijd tegen doping te versterken. Wat ik gezien en gehoord heb is de UCI op de goede weg. "

KNVB geeft Vitesse nul op rekest voor replay ADO

Het eredivisieduel ADO Den Haag - Vitesse wordt niet overgespeeld. Dat heeft de KNVB woensdag laten weten aan de Arnhemse club. Vitesse wilde een replay vanwege de erbarmelijke staat van het veld in het Kyocera Stadion op 2 oktober. Vitesse verloor die wedstrijd met 2-1.

Vitesse vroeg het KNVB-bestuur tot drie keer toe om informatie over de keuringsprocedure en de gang van zaken rondom de wedstrijd in Den Haag. De huidige koploper van de Eredivisie hoopte dat scheidsrechter Eric Braamhaar, mogelijk onder druk van het competitieschema, een inschattingsfout had gemaakt door het veld bespeelbaar te verklaren.

Vitesse kreeg echter nul op het rekest. "De KNVB heeft ons laten weten dat de beslissing van de scheidsrechter bindend is. Omdat scheidsrechter Braamhaar het veld goedkeurde en de wedstrijd ook niet heeft gestaakt, is daarmee de kous voor hen af", zegt Vitesse-directeur Joost de Wit op de clubsite.

Wrang voor de Arnhemmers is dat in het Kyocera Stadion inmiddels een kunstgrasveld ligt. ADO besloot de grasmat vervroegd te vervangen nadat de club een storm van kritiek te verwerken had gekregen. Een week na het bewuste duel tegen Vitesse werd de wedstrijd tegen Heerenveen afgelast.

Tienermonnik BelgiŽ alsnog op weg naar India

Een Belgische tiener die monnik wil worden, is woensdag alsnog richting India vertrokken. Eerder had een rechtbank zijn vertrek tegengehouden.

De 15-jarige Giel nam een vliegtuig vanaf luchthaven Zaventem bij Brussel, meldden Vlaamse media. Hij wil in India een jarenlange opleiding volgen in een boeddhistisch klooster. "Het is een droom die uitkomt", aldus de jongen bij zijn afreis.

Begin oktober kreeg hij geen toestemming. Rechters in Gent oordeelden toen dat de jongen dringend bescherming nodig had en 30 dagen moest worden geobserveerd. "Ze hebben alles onderzocht en ik ben helemaal normaal", stelde Giel.

Tienermonnik België alsnog op weg naar India
Tienermonnik België alsnog op weg naar India (Foto: ANP)

Kevin Rudd stapt uit Australische politiek

Kevin Rudd, die twee keer premier van Australië was in de afgelopen zes jaar, stapt uit de politiek. Dat heeft hij woensdag bekendgemaakt. Politieke analisten waren verbaasd over Rudds besluit. Zij hadden verwacht dat hij in 2016 voor de derde keer een gooi zou doen naar het premierschap.

"Mijn gezin heeft alles gegeven voor mijn publieke leven en het land", zei een emotionele Rudd. "Nu is het tijd dat ik ze iets teruggeef."

Rudd werd de eerste keer premier toen de Labor-partij in 2007 de verkiezingen won. Hij werd in 2010 afgezet na een interne machtsstrijd. Kort daarna kwam hij toch weer aan het roer te staan toen Julia Gillard, die Rudd van de troon had gestoten, onvoldoende steun kreeg omdat ze de populariteit van de Labor-partij niet wist op te vijzelen. Uiteindelijk moest Rudd in september dit jaar aftreden toen een conservatieve coalitie met de verkiezingswinst aan de haal ging.

'Dood spion in sporttas was een ongeluk'

De dood van een Britse spion, die naakt werd aangetroffen in een sporttas die was afgesloten met een hangslot, is hoogstwaarschijnlijk een ongeluk. Dat heeft de Britse politie gezegd. Volgens Martin Hewitt van de Londense politie kan dat echter niet met honderd procent zekerheid worden vastgesteld. Omdat de politie niets met zekerheid kan zeggen, blijft de zaak voer voor samenzweringstheorieën.

Williams werkte voor de Britse inlichtingendienst GCHQ en was in dienst bij MI6 toen zijn lijk in augustus 2010 werd gevonden. Het naakte lichaam was al aan het ontbinden. De sporttas met Williams' lijk lag in de badkuip van zijn appartement. De familie van Williams gelooft nog altijd niet dat het om een ongeluk gaat en houdt vol dat hij is vermoord. Een onderzoek van de politie heeft volgens Hewitt echter nauwelijks bewijzen opgeleverd dat er kwade opzet in het spel is geweest. De politie meent dat het 'waarschijnlijker is dat er geen andere persoon aanwezig was toen Gareth overleed'.

De conclusie van de politie is strijdig met de conclusie van een eerder onderzoek, dat stelt dat Williams vermoedelijk vermoord is. "Maar de realiteit is dat in beide hypotheses tegenstrijdigheden en gaten zitten", aldus Hewitt.

Eerder was al geopperd dat Williams zich in de tas had opgesloten als onderdeel van een seksspel. Onderzoekers weten dat Williams websites had bezocht over bondage en sadomasochisme. Sommige websites zouden gaan over claustrofilie, het verlangen naar opsluiting in kleine ruimtes. De politie meent dat het mogelijk is dat Williams in de sporttas is gekropen en deze vervolgens heeft afgesloten met een hangslot. Op het slot en de rand van het bad zijn echter geen DNA-sporen van Williams gevonden.

Fiona Wilcox, die vorig jaar onderzoek deed naar de zaak, had kritiek op MI6, omdat de dienst geen bewijs wilde afstaan aan de politie. Ze zei tevens dat hoewel het onwaarschijnlijk is dat de Britse inlichtingendienst bij de moord betrokken is, een onderzoek gerechtvaardigd is.

Hewitt zei woensdag dat er geen bewijzen zijn dat het appartement is schoongemaakt om eventuele sporen uit te wissen en bovendien wijst niets op een worsteling of een inbraak. Het idee dat de Britse geheime dienst er iets mee te maken heeft, wees hij van de hand. "Ik geloof niet dat mij een rad voor ogen is gedraaid", zei hij. "Ik denk dat we te maken hebben met een tragische dood waar geen uitleg voor is."

Palestijnse tiener steekt IsraŽlische soldaat dood

Een Palestijnse tiener heeft woensdag in een bus bij een halte in het noorden van Israël een Israëlische soldaat doodgestoken. De soldaat werd meerdere keren in de hals en het bovenlichaam getroffen.

De dader is een 16-jarige jongen uit Jenin op de Westoever, die illegaal in Israël aan het werk was. Dit heeft politiewoordvoerder Micky Rosenfeld gezegd.

Het incident voltrok zich bij een halte in de plaats Afula. De bus, met bestemming Tel Aviv, was daar net gestopt. De jongen is gearresteerd.

Frans onderzoek naar tijdschrift om racisme

De Franse regering heeft een onderzoek wegens racisme ingesteld naar het tijdschrift Minute. Op de cover van het tijdschrift werd de zwarte Franse minister van justitie Christiane Taubira vergeleken met een aap.

In een verklaring zei de Franse premier Jean-Marc Ayrault dat de regering de kwestie onder de aandacht heeft gebracht van het openbaar ministerie in Parijs. Het tijdschrift zou de Franse wet tegen racisme hebben overtreden.

Het magazine schreef op de cover 'Sluw als een aap, vindt Taubira de banaan weer', een verwijzing naar een eerder incident, waarbij een jong meisje Taubira toebeet 'haar banaan te gaan eten'. Ook vergeleek een politica van het extreemrechtse Front National op Facebook Taubira met een aap.

Hélène Valette, woordvoerster van Minute, zei dat de cover satirisch bedoeld was. Ze betichtte de regering ervan de aandacht af te willen leiden van de werkelijke problemen in het land. "Het is een voorpagina waarop met woorden wordt gespeeld. Daar is niets gemeen aan", aldus Valette.

ExcuusFyra gaat Intercity Direct heten

De nieuwe naam van de ExcuusFyra is Intercity Direct. De nieuwe naam wordt gebruikt vanaf 15 december, de dag dat de nieuwe dienstregeling ingaat. Dat bevestigt een woordvoerder van NS Hispeed woensdag.

De 'Fyra' rijdt alleen nog tussen Amsterdam en Breda. De NS wilde een nieuwe naam omdat veel reizigers bij de naam Fyra vooral denken aan de door problemen geplaagde V250-treinstellen van Italiaanse makelij.

Voor de naam is gekozen omdat hij duidelijk aangeeft wat de reiziger kan verwachten van de trein. "De naam moet niet voor verwarring zorgen. Het is geen gewone intercity, maar eentje die op het hogesnelheidstraject rijdt. Dat moet wel duidelijk zijn", licht de zegsman toe.

Reizigers hoeven straks alleen nog een toeslag te betalen op het traject tussen Schiphol en Rotterdam. Tussen Rotterdam en Breda en Amsterdam en Schiphol verdwijnt de toeslag. Voor de toeslag hoeven passagiers bovendien niet meer naar de automaat. Ze kunnen die op het perron aanschaffen.

'HEMA blijft onmisbaarste merk'

Het merk dat Nederlanders het meest zouden missen is nog altijd HEMA. Voor de zesde jaar op rij voert de warenhuisketen de top honderd van onmisbare merken aan. Consumenten beschouwen de HEMA als een 'icoon van de Nederlandse cultuur' en derhalve onmisbaar. Dat blijkt woensdag uit het jaarlijkse onderzoek van het Europees instituut voor merken Eurib.

Op plaats twee en drie volgen het NOS Journaal en Albert Heijn. Het instituut vroeg consumenten hoe jammer ze het zouden vinden als een bepaald merk van de markt verdwijnt. Bijna driekwart van de Nederlanders vindt het jammer als dat met HEMA zou gebeuren. Voor het NOS Journaal en Albert Heijn liggen deze scores op respectievelijk 68 en 66 procent.

De top tien wordt gecompleteerd door merken als Kruidvat, iDeal, Ikea en Buienradar. Bol.com en Marktplaats zijn uit de bovenste tien verdwenen. Nieuwkomers in de lijst is Tomtom op plaats veertig. Van de top honderd van onmisbare merken is 72 procent van Nederlandse origine.

Een onmisbaar merk moet volgens de onderzoekers door een brede doelgroep worden ervaren als vast onderdeel van de Nederlandse cultuur. Voor het merk moet veel worden geadverteerd en deze reclames moeten consistent zijn. Tot slot moet het merk mogelijkheid bieden tot interactie met de consument.

Naast een top honderd stelde Eurib ook ranglijsten samen op basis van productcategorie. Zo is C&A het onmisbaarste merk in de categorie fashion. Volkswagen is dit voor auto's en Sloggi voor lingerie. In de mobiliteitssfeer zouden Nederlanders de NS meer missen dan de ANWB.

Terrein Chemie-Pack in 2016 weer in gebruik

Het terrein van het voormalige Chemie-Pack in Moerdijk kan in 2016 weer in gebruik worden genomen. Dat meldt de provincie Noord-Brabant. De vloeren, funderingen en riolering van het chemiebedrijf kunnen volgend jaar al worden gesloopt. Dan kan de verontreinigde grond boven de grondwaterstand worden afgegraven en daarna is het terrein klaar voor gebruik.

Het saneren van het verontreinigde grondwater onder het terrein is een ander verhaal, meldde de gemeente Moerdijk vorige maand al. Dat gaat naar verwachting vijf tot tien jaar duren en kost 38,2 miljoen euro. Dit wordt openbaar aanbesteed, laat de provincie weten. Het grondwater ligt over een terrein van acht hectare tot drie meter diep. Hiervoor moet eerst een saneringssysteem in de ondergrond worden aangelegd.

Meteen na de brand bij het bedrijf in 2011 zijn maatregelen genomen om te zorgen dat het verontreinigde water niet kan wegstromen. Hierdoor was er tijd om te onderzoeken hoe alles het beste kan worden gesaneerd. Bij bedrijven in de omgeving zijn de afgelopen twee jaar al enkele kleine bodemsaneringen uitgevoerd.

School Eindhoven ontruimd vanwege gevaarlijke stof

Het Christiaan Huygens College in Eindhoven is ontruimd nadat een gevaarlijke stof is vrijgekomen. Drie van de negen personen die in aanraking kwamen met de stof, hebben last van een branderig gevoel in het gezicht. Dat bevestigt de veiligheidsregio van Zuidoost-Brabant. De getroffen personen zijn aanspreekbaar.

Het is nog niet bekend om welke stof het gaat. De stof is vrijgekomen in het scheikundelokaal. Het gaat in ieder geval om een oxiderende stof, die heftig reageert als het in aanraking komt met andere stoffen.

De leerlingen en medewerkers van de middelbare school worden opgevangen in een sportzaal. Wanneer de school weer in gebruik kan worden genomen, is nog niet bekend.

Betoging tegen PVV en Le Pen

Een klein groepje demonstranten heeft woensdag zijn onvrede geuit over de samenwerking van de PVV en de Franse partij Front National. Op het Plein in Den Haag hielden zij een 'lawaaidemonstratie'. Er is veel politie op de been.

De demonstranten hadden een vlag bij zich van de Antifastistische Aktie. Deze linkse actiegroep laat vaker van zich horen bij betogingen tegen de PVV. Na een tijdje werd de sfeer gespannen. De ME greep in en pakte een aantal demonstranten op.

Marine Le Pen is woensdag in Den Haag als gast van Geert Wilders. Ze houden woensdagmiddag een gezamenlijke persconferentie.

Koeman blij met opgeleefde Clasie

Jordy Clasie speelde de laatste maanden lang niet altijd zijn beste wedstrijden, maar de middenvelder van Feyenoord is er weer helemaal bovenop.

Feyenoord-trainer Ronald Koeman laat in gesprek met Voetbal International weten dat hij erg tevreden is over het spel van Clasie. "Ik vind Jordy echt heel goed spelen. Hij is toch onze man met de snelle oplossingen en balbezit, terwijl hij goed het moment herkent waarop hij druk moet zetten."

"Jordy rendeert als we compact spelen en de ruimtes klein zijn, zoals tegen AZ. Dan is hij op zijn best en ziet hij altijd de vrije man." Toch zijn er ook momenten waar Clasie nog tekort schiet, meent de coach.

"Als de ruimtes te groot worden, komt Jordy in de problemen. Hij mist dan nog de inhoud om die ruimtes goed te kunnen bespelen. Hij werkt hard daaraan", vervolgt Koeman, die afsluit met een positieve noot. "Zoals hij momenteel speelt, vind ik hem een genot om naar te kijken."

Rayman Legends komt ook naar Xbox One en PlayStation 4

Ubisoft heeft bekendgemaakt dat platformgame Rayman Legends ook voor Xbox One en PlayStation 4 zal verschijnen. Deze next-gen versies zullen in februari 2014 worden uitgebracht. Waar de game voorheen alleen voor Wii U beschikbaar was, is hij inmiddels ook voor Windows, PS Vita, Xbox 360 en PlayStation 3 te koop.

Ubisoft kondigde Rayman Legends tijdens de E3 van 2012 aan als exclusief voor de Wii U. De game zou november 2012 op de markt komen, tegelijk met de console van Nintendo. Die datum wist het ontwikkelteam niet te halen. Daarna besloot Ubisoft om ook versies te maken voor Windows, PS Vita, Xbox 360 en PlayStation 3. Die beslissing werd ingegeven door de slechte verkoopresultaten van Ubisoft-game ZombiU, die wel bij de introductie van de Wii U verscheen. Ubisoft besloot daarbij om de Wii U-versie uit te stellen, zodat die tegelijk met de andere versies op de markt gebracht kon worden. Die beslissing kwam de uitgever op veel kritiek te staan, onder andere van Michel Ancel, de bedenker van de serie. Om aan het protest tegemoet te komen besloot Ubisoft om in de versie voor de Wii U 30 extra levels op te nemen.

Stekelenburg: "Het begin was waardeloos"

Een soepele start kende Maarten Stekelenburg allerminst bij zijn nieuwe club Fulham. De sluitpost denkt de zorgen nu echter achter zich te laten. Stekelenburg zat op een dood spoor bij AS Roma en koos daarom voor een transfer naar Fulham.

Tijdens zijn eerste competitieduel liep hij echter een blessure op en stond hij weer lang aan de kant. "Het is een heel vervelende periode geweest. Het gaat nu lekker, maar het begin was ook waardeloos", aldus Stekelenburg tegen Metro.

"Na een goede voorbereiding raakte ik geblesseerd aan mijn schouder in de eerste competitiewedstrijd." Inmiddels is hij weer hersteld en werd de doelman ook weer opgeroepen voor Oranje. "Ik wil mijn vorm pakken en terugkomen bij Oranje. Er is wel iets veranderd onder deze bondscoach maar dat vind ik niet erg. Als je goed speelt, krijg je een kans."

Van zijn transfer naar Fulham heeft de oud-Ajacied absoluut geen spijt. "Het Engelse voetbal ligt mij beter dan het Italiaanse voetbal. Roma is een grote club en wilde onder Luis Enrique een andere weg inslaan. Op mijn eerste jaar kijk ik best wel positief terug. Maar in het tweede jaar was ik mijn plek niet zeker. Toen Fulham kwam twijfelde ik dan ook niet. Ik wilde altijd al in Engeland spelen en hier voelde ik vertrouwen. Fulham is een warme club die goed bij me past."

Maar sportief gezien zijn het zware tijden op Craven Cottage. De ploeg van Martin Jol staat achttiende en dus wordt er in de Engelse media over degradatie gesproken. "Ik heb geen clausule in mijn contract dat ik weg kan als we degraderen. Maar dat gebeurt ook niet. Ik wil gewoon lekker ballen, heb mijn portie pech wel gehad."

Jol krijgt assistentie van Meulensteen bij Fulham

René Meulensteen gaat aan de slag bij Fulham. De Brabander gaat als hoofdcoach landgenoot Martin Jol, die manager blijft, assisteren. Dat heeft Fulham woensdag bekendgemaakt. Scheveninger Jol staat vanwege een serie teleurstellende resultaten al een tijd onder druk.

In Engeland geniet Meulensteen een goede reputatie. Hij was onder Sir Alex Ferguson jarenlang de veldtrainer van Manchester United. Na het vertrek van de Schot bij de Red Devils besloot ook Meulensteen zijn heil elders te zoeken. Hij ging als opvolger van Guus Hiddink aan de slag bij Anzhi Makhachkala, maar dat avontuur was slechts een kort leven beschoren.

Meulensteen leek op weg naar Qatar, waar in hem de juiste man in aanloop naar het WK 2022 werd gezien, maar dat ketste op het laatste moment af. Inmiddels heeft Meulensteen dus onderdak gevonden bij de huidige nummer achttien van de Premier League.

De 49-jarige Meulensteen raakte naar eigen zeggen geënthousiasmeerd door de visie van voorzitter Shahid Khan en algemeen directeur Alistair Mackintosh. Ook praatte hij urenlang met Jol. "We hebben een gezamenlijke visie hoe voetbal moet worden gespeeld en hoe voetballers zich dienen te ontwikkelen. Aan ons de taak om onze visie tot leven te brengen op het veld."

Cricketers verslaan ItaliŽ in oefenduel

Het Nederlands cricketteam heeft het tweede en laatste oefenduel in voorbereiding op het WK Twenty20-kwalificatietoernooi winnend afgesloten. Nadat er afgelopen dinsdag van Ierland was verloren werd er nog wel gewonnen van Italië. De Zuid-Europeanen kwamen tot 145 runs tegen het verlies van zeven wickets. In de zeventiende over ging Nederland over het totaal van Italië heen om de partij te winnen. 

Nederland begon sterk met een wicket op de eerste bal van de wedstrijd. Het Italiaanse duo Peter Petricola en Damian Crowley kwamen samen tot 88 runs voordat Petricola uit ging. Even later werd Crowley ingerekend door aanvoerder Peter Borren.

Ook Nederland verloor snel twee wickets. Stephan Myburgh en Wesley Barresi konden na respectievelijk vier en negen ballen weer gaan zitten. Uiteindelijk kwam het goed met het cricketteam. Szwarzcysnki (59, not out) en Borren (48, not out) waren goed voor de meeste Nederlandse runs. 

Vrijdag begint het kwalificatietoernooi in de Verenigde Arabische Emiraten. Van de zestien deelnemende landen zullen er zes zich plaatsen voor het WK Twenty20 volgend jaar in Bangladesh. 

Ten Dam neemt het op voor chauffeur Belkin

Laurens ten Dam zet zijn vraagtekens bij het intern onderzoek dat zijn ploeg Belkin is gestart naar de handelswijze van Piet de Vos en Dion van Bommel. De buschauffeur en de ploegarts worden er door oud-wielrenner Michael Rasmussen van beschuldigd in hun tijd bij Rabobank een rol te hebben gespeeld bij het georganiseerde dopinggebruik binnen de ploeg.

Belkin wil opheldering van De Vos en Van Bommel over de periode van 2007 en gaat daarom met ze in gesprek. "Weet jij nog wat je ruim zes jaar geleden deed?", vraagt Ten Dam zich hardop af. "Ik was nog niet getrouwd, had nog geen kind, woonde nog in België en had nog nooit de Tour de France gereden. Dat laat zien hoe lang het geleden is."

Ten Dam heeft de twee nadat Rasmussen vorige week de beschuldigingen uitte nog niet gesproken, vertelt hij aan Novum Nieuws. "Dat komt omdat we nu buiten het seizoen zitten. Maar ik neem aan dat de chauffeur zich loyaal heeft opgesteld en heeft gedaan waarvan hij op dat moment dacht dat het beste was voor de ploeg." De Vos zou tijdens een onderzoek van de Franse politie epo in zijn onderbroek verstopt hebben.

Tegelijkertijd prijst Ten Dam Belkin vanwege de openheid. Zelf legt hij via Strava al jarenlang al zijn trainingsgegevens op tafel. Toen hij dan ook besloot mee te werken aan een boek over hem wilde hij volledige openheid geven. "Richard Plugge had daar in het begin nog wel wat moeite mee", herinnert Ten Dam zich de reactie van zijn ploegleider.

"Later hebben ze het helemaal omarmd en een cameraploeg zelfs drie weken volledige toegang gegeven tijdens de Tour de France." Ten Dam vindt die openheid de beste manier om het vertrouwen van het publiek terug te winnen. "Ik was er alleen een paar maanden eerder klaar voor dan de ploeg."

Voor Ten Dam is het geen uitgemaakte zaak dat mensen die zich met doping hebben ingelaten gelijk slecht zijn. Zo traint hij regelmatig met oud-renner Marc Lotz. Gedrag afkeuren en mensen laten vallen zijn voor hem twee verschillende zaken, maakt hij duidelijk in zijn boek. "Ik ga iemand niet uit de weg alleen maar omdat hij lang geleden fouten heeft gemaakt."

Oprah Winfrey krijgt filmprijs in Santa Barbara

Oprah Winfrey wordt op het Santa Barbara International Film Festival gelauwerd. De tv-presentatrice, producent en actrice krijgt er de Montecito Award voor haar rol in het drama The Butler, tegenover Forest Whitaker. Dat laat de organisatie weten. De prijs wordt sinds 2005 uitgereikt aan acteurs vanwege hun opmerkelijke carrière en bijdrage aan de cinema.

"Mevrouw Winfrey, de actrice, laat met haar personage Gloria Gaines het publiek vergeten dat ze Oprah de tv-beroemdheid is", zegt uitvoerend festivaldirecteur Roger Durling.

Eerder werd al bekend dat Whitaker voor zijn rol als butler Cecil Gaines de Kirk Douglas Award ontvangt en dat Cate Blanchett wordt benoemd tot artiest van het jaar voor haar rol in Woody Allens drama Blue Jasmine.

Winfrey is door haar acteerprestatie ook een van de favorieten voor een Oscarnominatie voor beste actrice. Ze werd al genomineerd voor haar bijrol in The Color Purple uit 1985, haar acteerdebuut. In 1998 was Winfrey naast Danny Glover te zien in Beloved, die ze ook produceerde.

The Butler gaat over het leven van Cecil Gaines en zijn familie. Hij is als butler werkzaam op het Witte Huis en dient onder acht presidenten. Tijdens zijn diensttijd vinden in de Verenigde Staten enkele belangrijke gebeurtenissen plaats, zoals het einde van de rassensegregatie en het uitbreken van de oorlog in Vietnam. De film verschijnt op 5 december in de Nederlandse bioscopen.

Het Santa Barbara International Film Festival vindt volgend jaar plaats van 30 januari tot en met 9 februari. Whitaker krijgt zijn prijs overigens al op 15 december. Blanchett neemt haar prijs op 1 februari in ontvangst, Winfrey die van haar op 5 februari.


Oprah Winfrey krijgt filmprijs in Santa Barbara (Foto: Novum)

'Interessante personages moeten irritant zijn'

De Franse regisseur Jean-Pierre Jeunet vindt dat personages op zijn minst één irritante eigenschap moeten hebben. "Pas dan worden ze werkelijk interessant", zegt de maker van Amélie uit 2001 tegen Novum Nieuws. Ook in zijn nieuwste film, The Young and Prodigious T.S. Spivet, zijn de personages stuk voor stuk opmerkelijk of zelfs volkomen onaangepast te noemen.

De 10-jarige T.S. Spivet is een genie en woont met zijn familie op een ranch in Montana. Hij wordt uitgenodigd op het prestigieuze Smithsonian Institute in Washington om een prijs voor uitvinders in ontvangst te nemen en reist onverschrokken in zijn eentje per trein door de Verenigde Staten. Niemand weet echter dat hij nog een kind is.

T.S. is slim, maar bij vlagen betweterig. Zijn vader is een man die gelooft dat hij een cowboy is en graag op zijn paard slaapt. Zijn moeder, een rol van Helena Bonham Carter, bestudeert liever insecten dan dat ze haar kinderen te eten geeft en zijn oudere zus vindt zichzelf geweldig en zou het liefst Miss America worden.

"Maar zo staan ze ook omschreven in het boek van Reif Larsen", zegt Jeunet. "Daar moest ik het wel even met de scenarist over hebben. Het is belangrijk voor het verhaal, maar ik was bang dat vooral die kleine T.S. misschien te irritant wou worden. Volgens mij heeft het echter wel gewerkt, want ik lees er geen kritiek op."

De kleine T.S. Spivet wordt gespeeld door Kyle Catlett, tijdens de opnames zelf nog een broekie van 10. En ook Catlett kan af en toe behoorlijk excentriek zijn, weet Jeunet.

"Kyle is ook in het echt ontzettend slim en spreekt naast Engels ook vloeiend Russisch en Mandarijn. Daar moeten volwassenen wel eens aan wennen", lacht de 60-jarige Jeunet.

"Kyle heeft besloten dat hij voorlopig nog even klein wil blijven, want hij weet wat er met veel kindsterren gebeurt als ze in de puberteit raken", gaat Jeunet verder. "En hij heeft al grootse plannen om te gaan regisseren. Volgens mij heeft hij al een scenario voor een korte film klaarliggen."

The Young and Prodigious T.S. Spivet gaat donderdag in première.


'Interessante personages moeten irritant zijn' (Foto: Novum)

Rupert Sanders maakt Napoleon-film

Snow White and the Huntsman-regisseur Rupert Sanders gaat een film maken over Napoleon Bonaparte. Wie de rol van de Franse veldheer gaat vertolken is nog niet bekend, maar volgens het Amerikaanse filmtijdschrift Variety heeft Warner Bros zijn zinnen gezet op Leonardo DiCaprio. Eerder had de filmmaatschappij al Martin Scorsese op het oog als regisseur.

Het scenario van de nog titelloze film is van Jeremy Doner. Hij is vooral bekend van enkele afleveringen van de tv-serie The Killing. De film richt zich niet zozeer op de veldslagen die Napoleon won en verloor, maar vooral op hoe Napoleon aan de macht kwam, keizer van Frankrijk werd en een groot deel van Europa aan zich kon onderwerpen. De vergelijkingen met Scarface worden al gemaakt.

Napoleon zou het na talloze succesvolle oorlogen afleggen tegen de Russen, wat het keerpunt voor hem betekende. Na enkele pijnlijke nederlagen wisten zijn vijanden in Europa zelfs Frankrijk binnen te dringen. Met een coalitieleger wisten zij Napoleon uiteindelijk een beslissende nederlaag toe te brengen tijdens de beruchte Slag bij Waterloo.


Rupert Sanders maakt Napoleon-film (Foto: Novum)

Jansma verbindt lot aan Van Gaal

Kees Jansma zal net als Louis van Gaal na het WK afzwaaien bij Oranje. De perschef is op dat moment tien jaar werkzaam geweest bij de KNVB. De voormalig verslaggever van de NOS begon in 2004 aan zijn avontuur bij Oranje en begeleidde de onervaren Marco van Basten met de perszaken van het Nederlands elftal.

Jansma volgde destijds Eef Brouwers op, die daarvoor actief was bij de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD). Toen Van Basten in 2008 stopte, bleef Jansma zitten en werd hij perschef van Bert van Marwijk. In 2012 gebeurde hetzelfde toen Louis van Gaal de taken van Van Marwijk overnam. Naast Perschef bij Oranje is Jansma ook werkzaam bij FOX Sports.

"Ik ben in 2004 begonnen na het EK in Portugal en het WK 2014 in Brazilië vind ik een mooi eindstation", aldus Jansma in Algemeen Dagblad. Het is nog niet duidelijk wie de opvolger van Jansma wordt.

Independence Day 2 weer vertraagd

Independence Day 2 laat nog langer op zich wachten dan gedacht. De sciencefictionfilm staat al jaren op de planning van filmstudio Fox, maar werd steeds vertraagd. De geplande premièredatum van 3 juli 2015 is inmiddels weer verschoven, nu naar juli 2016. Dat schrijft het Amerikaanse filmblad Variety.

Fox geeft aan dat de film is verschoven omdat een paar andere grote titels al rond de zomer van 2015 verschijnen. Fantastic Four wordt verschoven van maart 2015 naar juni van dat jaar, The Secret Service gaat van november 2014 naar maart 2015, en Assassin's Creed wordt vervroegd van augustus naar juni 2015.

De eerste Independence Day bracht in 1996 een riante 819 miljoen dollar op. Regisseur Roland Emmerich probeert sindsdien al een vervolg op poten te zetten. Een van de grote vraagtekens is of Will Smith, die met de eerste film internationaal doorbrak, weer van de partij is. Vooralsnog liggen er twee scenario's klaar, waarvan een zonder Smiths personage.


Independence Day 2 weer vertraagd (Foto: Novum)

De Gendt wil via rechter geld zien van Vacansoleil-DCM

Thomas de Gendt wil Vacansoleil-DCM voor de rechter slepen. De 27-jarige Belg heeft beslag laten leggen op de bezittingen van de wielerploeg, schrijft de Gazet van Antwerpen woensdag.

De Gendt wil dat Vacansoleil-DCM zijn financiële verplichtingen nakomt. De coureur had een doorlopend contract bij de wielerformatie, die door de tevergeefse zoektocht naar een nieuwe hoofdsponsor uit het wielerpeloton verdwijnt.

Daan Luijkx, teambaas van Vacansoleil, hoopt dat de zaak geen vervelend staartje krijgt. "We zijn nu in onderhandeling met Thomas", zegt hij tegen Cyclingnews. "Allereerst ben ik blij dat hij een nieuwe ploeg heeft gevonden, wat ons een klein beetje meer ruimte geeft. We discussiëren nu over het contract dat we nog hebben." De Gendt tekende begin vorige maand bij Omega Pharma-Quick Step voor een beduidend lager salaris dan bij Vacansoleil.

Kevin Smith blij met Ben Afflecks Batman-kostuum

Kevin Smith heeft al gezien hoe het kostuum van Batman voor Ben Affleck eruit gaat zien in de superheldenfilm Batman vs. Superman. Sterker nog, hij heeft al foto's gezien van Affleck die het kostuum draagt. "Zoiets heb je nog nooit gezien", zegt Smith op zijn blog Hollywood Babble-on.

Smith werkte meermaals met Affleck samen, onder andere aan films als Mallrats, Clerks II en Jay and Silent Bob Strike Back. "Voor een fan van stripverhalen zoals ik was het ongelooflijk", gaat de 43-jarige Smith verder. "Normaliter zie je Batman altijd in zijn zwarte X-Men-achtige pak. Maar Zack Snyder kan hiermee wegkomen."

Snyder blies onlangs de Superman-films nieuw leven in met zijn Man of Steel. Hij was dan ook de favoriet om Batman vs. Superman te regisseren.

Tot slot wil Smith nog eventuele criticasters op het hart drukken dat het pak er zeer stoer en vooral mannelijk uitziet. De pakken van zowel Batman als Robin werden in de films van Joel Schumacher nog voorzien van pronte rubberen tepels. "Bij dit pak is er geen tepel te zien", zegt Smith geruststellend.

De opnames voor Batman vs. Superman, met Henry Cavill als Superman, zijn al in volle gang. De film wordt medio 2015 in de bioscoop verwacht.


Kevin Smith blij met Ben Afflecks Batman-kostuum (Foto: Novum)

Ziyech: "Ik was een soort attractie"

Hakim Ziyech was afgelopen vrijdag de grote man bij sc Heerenveen - RKC Waalwijk. De middenvelder laat weten dat zijn talent op de pleintjes is gevormd. In gesprek met Voetbal International laat Ziyech weten dat hij dag en nacht met de bal bezig was.

"We voetbalden altijd. Ik ging iedere dag een half uur eerder naar school, de bal mee en voetballen. In de pauze voetbalden we en thuis was het even wat drinken, eten en de straat weer op om te voetballen."

"Ik mocht als enige met de grote jongens meedoen. Ik was een soort attractie, ze moesten altijd vreselijk lachen als ik een oudere jongen door de benen speelde", herinnert de middenvelder zich. "Het pleintjesvoetbal heeft me als voetballer enorm gevormd."

De doorbraak van Ziyech liet even op zich wachten, omdat hij in het verleden wel eens moeite had met zijn zelfbeheersing. "Er hoefde maar iets te gebeuren en ik ontspoorde. Ik heb van huis uit meegekregen dat je nooit over je heen moet laten lopen, het maakt niet uit wie er voor je staat. Maar in het voetbal moet je heel vaak dingen accepteren, ook als het onrechtvaardig is."

"Ik dacht er ook te makkelijk over. Voetbal is meer dan goed kunnen voetballen. Ik zal fysiek sterker moeten worden, goed op mijn voeding en rust moeten letten en meer voor mezelf moeten trainen. Harder werken dus", besluit de 20-jarige Ziyech.

De Mos adviseert Vitesse goaltjesdief

Aad de Mos denkt dat Vitesse kampioen van Nederland kan worden zodra er een veelscorende spits in de winterstop komt. "Vitesse heeft alles om kampioen te worden als het in de winterstop een spits haalt die goals maakt", laat de oud-trainer van Vitesse weten aan De Gelderlander.

"Ik zeg altijd: je hebt een keeper nodig die punten pakt en de nul kan houden. Met Piet Velthuizen is dat in orde. Dat zag je tegen Ajax." Maar dat is nog niet alles volgens De Mos. "Daarnaast heb je een spits nodig die in moeilijke wedstrijden het verschil kan maken, een topscorer, zoals Wilfried Bony vorig seizoen. Die heeft Vitesse nu niet."

De grootste concurrenten van de Arnhemmers komen uit Rotterdam en Amsterdam. "Feyenoord en Ajax zijn aan het terugkomen. Feyenoord heeft het goed staan. Frank de Boer heeft het nu bij Ajax weer onder controle. Hij heeft het eerder op de rails dan in de voorgaande drie seizoenen waarin hij kampioen werd. Ajax is voor mij op dit moment de grootste favoriet."

Marokko wil Formule 1-race organiseren

Marokko wil in de nabije toekomst graag terug op de Formule 1-kalender, zo meldt Bild. De laatste race in het land werd in 1958 gehouden, maar een lucratieve deal met F1-baas Bernie Ecclestone zou hier verandering in kunnen brengen.

Bild spotte bij de afgelopen race in Abu Dhabi de koning van Marokko in de nabijheid van Ecclestone. Het is bekend dat de Brit graag weer een race in Afrika georganiseerd wil zien worden, zodat op Antartica na alle continenten aangedaan worden. Ecclestone maakte juist deze week bekend een contract ter waarde van 600 miljoen dollar afgesloten te hebben. Formule 1-journalist Christian Sylt koppelt in Autoweek de feiten aan elkaar. "Het meest waarschijnlijke is dat het gaat om een Grand Prix in Marokko."

Meer circuitnieuws komt er uit Portugal en Rusland. Zo heeft Estoril van autosportfederatie FIA weer de hoogst mogelijke licentie gekregen, zodat het Formule 1-races zou kunnen organiseren. In Rusland is Hermann Tilke van het project in Sochi afgehaald, ondanks dat het circuit nog niet af is en er nog geen race verreden is. De Duitser ontwikkelt nu een baan nabij Moskou die Formule 1-waardig zou moeten worden.

Schaken aast op buitenland

Ruben Schaken ziet en avontuur in het buitenland wel zitten. De vleugelspeler van Feyenoord wil echter eerst nog kampioen worden met de Rotterdammers. Voetbal International vroeg de aanvaller wat hij nog miste in zijn carrière.

"Het buitenland. Ik heb twee keer eerder een aanbieding afgeslagen, maar nu zijn mijn zoons oud genoeg, terwijl ik bij Feyenoord na dit seizoen nog maar een jaar onder contract sta." Met een contract tot 2015 is het voor Schaken duidelijk wat er gaat gebeuren.

"De club zal moeten verlengen of ik word verkocht. Ik sta meer dan ooit open voor het avontuur, maar ik wil eerst kampioen worden." Maar dat laatste is makkelijker gezegd dan gedaan, weet ook de Amsterdammer.

"Je hoort iedereen zeggen dat als er een jaar is dat Feyenoord kampioen kan worden, het dit seizoen is. Ik denk dat die mensen gelijk hebben, alleen is het grote probleem dat we er met Feyenoord tot nu toe nooit stonden als het moest."

"We hadden allang koploper kunnen zijn en steeds geven we op cruciale momenten niet thuis. Misschien moet je dan wel concluderen dat het toch een kwestie is van kwaliteit. Dat zal aan het eind van de rit moeten blijken."

Geen recht op onderwijs in Turks

Allochtone basisschoolleerlingen hebben geen recht op onderwijs in hun moedertaal. Dat heeft de rechtbank in Den Haag woensdag bepaald in een zaak die Turkse belangenorganisaties hadden aangespannen tegen de staat.

De organisaties vinden dat de staat in strijd met verschillende internationale verdragen en Europese wetgeving handelt door het onderwijs van allochtone talen niet te ondersteunen. De rechtbank gaat daar niet in mee, omdat de staat een 'bepaalde mate van beleidsvrijheid' heeft.

Gemeenten hadden tot 2004 de mogelijkheid onderwijs van allochtone talen aan te bieden. Daarna is de overheid daarmee gestopt, volgens de organisaties een 'inbreuk op de plicht van de overheid om het belang van het kind voorop te stellen in haar overheidsdaden'.

De rechtbank erkent dat onderwijs van de moedertaal voordelen zou kunnen hebben voor allochtone kinderen. De staat mag echter zelf bepalen of het aanbieden van onderwijs van de allochtone moedertaal wenselijk is, aldus de rechtbank.

Veel daklozen Utrecht van straat door nieuwe aanpak

Door een nieuwe aanpak ondervinden inwoners van Utrecht veel minder overlast van vooral Oost-Europese daklozen. De burgemeester en wethouders willen de aanpak daarom verlengen, meldt de gemeente woensdag.

Het aantal meldingen over deze daklozen is volgens de gemeente met driekwart teruggedrongen. Ook maken ze veel minder gebruik van de nachtopvang. "Eerst werd een kwart van de bedden nog door deze groep bezet, nu is dat nog maar twee procent", zegt een woordvoerder.

Vanwege het toenemende aantal arbeidsmigranten dat op straat overnachtte en de toenemende vraag bij de nachtopvang voor daklozen experimenteerde de gemeente van april vorig jaar tot vorige maand met een nieuwe aanpak. Daarbij werd de Poolse organisatie Barka ingeschakeld. Die had eerder goede resultaten in Londen geboekt.

Die organisatie maakt gebruik van een ervaringsdeskundige die wordt bijgestaan door een psycholoog of sociaal werker. De ervaringsdeskundige weet snel het vertrouwen van de daklozen te winnen en kan hun zo voorstellen terug te keren naar hun familie of zich op te laten nemen in een verslavingskliniek.

Bij aanvang van de proef waren er vijftig tot honderd Europese daklozen, maar er kwamen voortdurend nieuwe bij. Tijdens de proef heeft Barka 85 mensen vanuit Utrecht teruggeleid naar hun familie, een eigen gemeenschap voor ex-daklozen in Polen, een opvanginstelling of een verslavingskliniek. Daarnaast werden veertig mensen aan het werk geholpen of gehouden waardoor werd voorkomen dat ze dakloos werden. Met hulp van de politie werden twaalf criminele arbeidsmigranten overgeplaatst naar een cel in het buitenland.

Van de oorspronkelijke groep zijn er nog vier of vijf in Utrecht in beeld. Als ook naar nieuwkomers wordt gekeken, zijn er 35 daklozen waar de gemeente mee in contact staat.

Door de goede ervaringen met Barka zijn volgens Utrecht inmiddels ook Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Arnhem, Eindhoven en het rijk met de organisatie in zee gegaan. In Utrecht heeft de aanpak acht ton gekost. "Dat is een goede investering geweest", zegt een gemeentewoordvoerder.

Met behulp van Nederlandse organisaties zijn ook vreemdelingen zonder verblijfsvergunning met zware medische of psychische problemen opgevangen of begeleid. In 24 gevallen werden mensen opgevangen en in drie gevallen begeleid. Daarbij wordt bekeken of iemand structureel kan worden opgevangen, een legale verblijfstatus kan krijgen of kan terugkeren naar het moederland. Utrecht wil ook deze aanpak doorzetten omdat die de problemen op straat zou verminderen. Ook wordt samenwerking gezocht met andere steden en de staat om een goede oplossing voor deze groep te vinden.

Jezus Leeft in de politiek

Jezus Leeft is geregistreerd als politieke partij. Dat heeft de Kiesraad woensdag bekendgemaakt. De partij is opgericht door de bekende evangelist Joop van Ooijen. "We willen Jezus in de maatschappij zetten, zoals hij echt is", laat Van Ooijen weten aan Novum Nieuws. Hij is van plan met Jezus Leeft deel te nemen aan de gemeenteraadsverkiezingen in maart.

Belangrijke pijlers van de partij zijn onder meer het afschaffen van de wetten die euthanasie en abortus mogelijk maken. "Abortus is moord, als je dat toestaat dan verwatert de zaak", zegt Van Ooijen. "Dat vind ik belangrijkere onderwerpen dan de hoogte van de btw."

Met zijn partij wil hij een aanvulling geven op christelijke partijen als de SGP. Die zijn volgens Van Ooijen op papier goed. "Maar als je een coalitie aangaat met partijen als D66, een partij die niet in jouw god gelooft, waar ben je dan mee bezig?" Jezus Leeft is nog in een oriënteerde fase. Van Ooijen hoopt in zo veel mogelijk gemeenten te kunnen deelnemen aan de verkiezingen volgend jaar. Hij is ook van plan mee te doen met de Tweede Kamerverkiezingen, die gepland staan voor 2017.

Van Ooijen werd bekend omdat hij met grote witte letters Jezus Redt op zijn dak had geschilderd. De gemeente Giessenlanden spande een rechtszaak tegen hem aan en dat leidde tot het compromis dat de tekst nu kleiner en in oranje dakpannen op zijn huis prijkt.

De Kiesraad moet beoordelen of een naam van een nieuwe politieke partij niet in strijd is met de wet. Met de registratie is de naam Jezus Leeft ook opgenomen in het register voor de Eerste Kamerverkiezing, de Provinciale Statenverkiezingen en de gemeenteraadsverkiezingen.

Miley Cyrus vindt zichzelf geen feestbeest

Miley Cyrus ziet zichzelf niet als iemand die alleen maar uitgaat en feest. "Dat is leuk om te doen als ik op reis ben maar als ik thuis ben, kom ik het huis niet uit", zegt de zangeres in een radio-interview met de BBC.

"In de dingen die je over me leest, klinkt het alsof ik alleen maar aan het feesten ben", legt Cyrus uit. "Maar ik ben een heel saai persoon. Ik kom de deur niet uit omdat ik een kluizenaar ben." Miley komt de afgelopen tijd regelmatig in het nieuws vanwege haar feestgedrag en niets verhullende outfits.

De zangeres was zondag het onderwerp van gesprek vanwege het opsteken van iets wat leek op een joint tijdens de MTV EMA. Ook had Miley tijdens de uitreiking van de Europese muziekprijzen in Amsterdam een pakje aan dat te strak bij haar kruis zat, waardoor ze last had van een 'cameltoe'.

De 20-jarige Cyrus had naar eigen zeggen goed nagedacht over de outfit die ze aan had getrokken. "Als ik een beetje naakt ben dan blijven mensen langer kijken", legt de zangeres uit. "En dan denken ze: oh wacht, ze kan goed zingen."

Minecraft documentaire nu op YouTube

2 Player Productions heeft de documentaire die het in 2011 maakte over Mojang (de ontwikkelaar van Minecraft) online gezet op YouTube. Voorheen was de documentaire alleen beschikbaar voor kickstarter-backers en kopers.  

In de documentaire is onder andere te zien hoe Minecraft tot stand is gekomen, hoe de ontwikkelaars inspiratie opdoen en problemen die men tegenkomt in het ontwikkelen.

"For the first time, viewers will be given an in-depth look at both the triumphs and the challenges faced by a studio during their first year in existence. We will analyze the unprecedented success of Minecraft, gain insight into its impact from journalists and industry professionals, and meet the fans whose lives have been changed by the game."

De documentaire duurt bijna twee uur, maar is een aanrader voor iedereen die geinteresseerd is in de wereld van indiegames. 

NSFW: Japanners en Oculus Rift, je kon er op wachten

Dat Japanners graag rare dingen doen is geen verrasing meer, maar kennelijk weten ze zichzelf nog steeds te overtreffen. Er zijn video's online verschenen van een game genaamd VR Tenga. Dit is een game waarin je sexuele handelingen kunt verrichten met behulp van Oculus Rift.

In deze video's zien we dat een aantal Japaners maar al te graag hun geliefde paarsgepunte lans ter beschikking stellen voor de tech-demo.

 

Doden bij plunderingen Filipijnen

Duizenden mensen hebben dinsdag op het Filipijnse eiland Leyte een pakhuis met rijst bestormd. Dat hebben de autoriteiten woensdag gezegd. Bij de bestorming kwamen zeker acht mensen om het leven toen een van de muren van het pand het begaf. Bij de bestorming werden honderdduizend zakken rijst buitgemaakt. Leyte werd zwaar getroffen door tyfoon Haiyan.

De bestorming toont het nijpende gebrek aan water, voedsel en medicijnen aan, dat maar mondjesmaat in de getroffen gebieden arriveert. Sinds de storm hebben mensen ingebroken in huizen en winkelcentra om aan voedsel, water en andere goederen te komen. De Filipijnse autoriteiten hebben moeite de plunderaars tegen te houden en volgens onbevestigde berichten zouden in sommige gevallen ook gewapende bendes bij de plunderingen betrokken zijn. Er is een avondklok ingesteld. Volgens het hoofd van een speciale eenheid van de Filipijnse politie is de situatie inmiddels gestabiliseerd en de rust hersteld.

Het officiële dodental is opgelopen tot 1883. President Benigno Aquino III zei in een interview met CNN dat het dodental vermoedelijk zal uitkomen op tweeduizend tot 2500 slachtoffers. Dat is minder dan eerdere schattingen van hulpverleners van tienduizend doden.

Oudste fossiel grote kat gevonden in Tibet

Wetenschappers hebben in Tibet het tot nu toe oudste fossiel van een grote kat opgegraven. Het vermoeden bestaat dat het roofdier - dat lijkt op een sneeuwluipaard - zijn oorsprong heeft in Azië en daarvandaan over de rest van de wereld is uitgewaaierd. De bijna volledig intacte schedel die is opgegraven is 4,4 miljoen jaar oud, een stuk ouder dan resten die eerder in Tanzania werden opgegraven. Die zijn 3,7 miljoen jaar oud en waren tot de ontdekking in Tibet de oudste resten van een grote kat.

Hoewel het dier dat in Tibet is gevonden niet de directe voorvader is van andere grote katten, zoals tijgers, leeuwen en jaguars, vertoont hij sterke gelijkenis met de sneeuwluipaard, zei Jack Tseng van het American Museum of Natural History in New York.

In 2010 trokken Tseng en enkele collega's naar de Himalaya om naar fossielen te zoeken. De vrouw van Tseng, Juan Liu, vond op een bergtop een berg botten. Toen de wetenschappers op die plek gingen graven vonden ze de schedel, die ongeveer zo groot is als een grapefruit. Op basis van het omliggende gesteente kon worden bepaald hoe oud de resten zijn.

Duidelijk is dat de grote kat een breed voorhoofd had, vergelijkbaar met een sneeuwluipaard. De tanden van het dier waren afgesleten. De schedel is niet erg groot, ongeveer net zo groot als die van een nevelpanter, die in de regenwouden van Zuidoost-Azië leeft en ongeveer 23 kilo zwaar kan worden.

Vorig jaar keerden Tseng en zijn team terug naar het gebied om meer opgravingen te doen. Ze vonden onder andere delen van de onderkaak en fragmenten van een tweede schedel.

C&A'ers blijven rijkste familie

De familie Brenninkmeijer, de eigenaren van winkelketen C&A, heeft zich ondanks een gelijkgebleven vermogen opnieuw mogen kronen tot de rijkste familie van Nederland. Volgens de Quote 500 bleef het vermogen van de familie net als vorig jaar 23 miljard euro. Gemiddeld lepelden de vijftig rijkste families twee procent meer binnen.

De vijftig rijkste families van Nederland hebben dit jaar samen een vermogen van 45,2 miljard euro. Vorig jaar was dat nog 44,1 miljard euro. Quote wijt de toename aan 'goed ondernemerschap en gunstige beurskoersen'.

In de bovenste regionen van de rijkste families volgt na de C&A-familie de familie Van der Vorm, eigenaar van investeringsmaatschappij HAL. De familie haalde 15,9 procent meer binnen, en heeft nu samen 5,1 miljard euro. De top vijf bestaat verder uit de familie De Rijcke van Kruidvat, de familie Dreesmann van V&D en de Oranjes. De koninklijke familie zag haar vermogen wel met ruim vijf procent dalen, tot negenhonderd miljoen euro.

De vijfhonderd rijkste personen bezitten samen 113,1 miljard euro. Dat is 6,14 procent meer dan vorig jaar. De Quote 500 wordt opnieuw aangevoerd door Charlène de Carvalho-Heineken. Zij zag haar vermogen met een derde toenemen tot 7,2 miljard euro. Na de Heineken-telg volgt Frits Goldschmeding, die zijn vermogen van drie miljard euro binnenhaalde met Randstad. Bouwer Dik Wessels, mediamagnaat John de Mol en auto-importeur Wijnand Pon maken de top vijf compleet.

Getuigen gehoord in zaak Demmink

In een zaak rond oud-topambtenaar van justitie Joris Demmink mogen getuigen worden gehoord die hem beschuldigen van misbruik van minderjarigen. Ook een oud-medewerkster van Demmink en twee gevangenisdirecteuren mogen worden gehoord. Dat heeft de rechtbank in Utrecht woensdag bepaald.

De oud-secretaris-generaal van het ministerie van Justitie wordt al jaren in verband gebracht met het mogelijke misbruiken van drie minderjarige Turkse jongens in de jaren negentig. Verschillende onderzoeken leverden tot nu toe geen harde bewijzen op.

Stichting De Roestige Spijker wilde een documentaire over de zaak, die ook op YouTube staat, in Nederland uitzenden. Demmink dreigde daarop met juridische stappen. De stichting wilde daarom formeel uitzoeken of ze in haar recht zou staan als ze de documentaire toch uitzendt. De Roestige Spijker vroeg de rechter hiervoor getuigen die in de documentaire aan het woord komen te horen. Maar een bijkomend en waarschijnlijk niet onvoorzien voordeel voor de stichting is dat nu getuigen onder ede kunnen worden gehoord.

Zo'n verhoor wordt volgens de rechtbank alleen in uitzonderlijke gevallen niet toegestaan. Ook in dit geval zag de rechtbank geen redenen het verhoor te weigeren. De rechter verwacht dat bij de verhoren de persoonlijke integriteit van de oud-ambtenaar aan de orde wordt gesteld. Maar daar tegenover staat het belang van de stichting om meer duidelijkheid te krijgen over de vraag of het openbaar maken van de documentaire onrechtmatig is.

Het is nog niet bekend wanneer de getuigen worden verhoord. Dat gaat de rechtbank tijdens een regiezitting op 17 december bepalen.

De oud-ambtenaar is bij verschillende rechtszaken betrokken. Zo heeft hij het AD voor de rechter gesleept omdat hij schade zou hebben ondervonden van de berichtgeving van de krant over het vermeende misbruik. Die zaak heeft de staat tot nu toe ruim 25.000 euro gekost, schreef minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) vorige week in antwoord op Kamervragen.

Ook buigt het gerechtshof in Arnhem zich over een verzoek om Demmink alsnog te vervolgen. Daarvoor heeft Demmink inmiddels ruim dertienduizend euro aan juridische kosten vergoed gekregen.

PS4 krijgt alsnog MP3- en DNLA-ondersteuning

Sony heeft bekendgemaakt dat de PlayStation 4 toch MP3 en DNLA gaat ondersteunen. Dat heeft Sony's president Shuhei Yoshida bekendgemaakt in een interview. Verwacht wordt dat de ondersteuning na de launch als update beschikbaar zal komen. 

Sony bracht onlangs een grote PlayStation 4-FAQ uit en meldde daarin dat de console geen ondersteuning biedt voor MP3 en DNLA. Wat volgde was flink wat kritiek, Sony's President Shuhei Yoshida zegt in gesprek met Giant Bomb dat een update nog het een en ander gaat veranderen. Volgens Yoshida was het bedrijf verrast met de opschudding nadat duidelijk werd dat de PS4 geen CD's kan afspelen en geen ondersteuning biedt voor DNLA en MP3. Momenteel wordt er gekeken naar wanneer deze features kunnen worden toegevoegd aan de console.

''The biggest surprise for us all internally at Sony was; there were so many people who passionately reacted to our announcement that there's no MP3 support and DLNA support on day one. As we speak, the teams in Japan and US - the systems guys - are discussing how and when we can put these features on PS4.''

Yoshida zegt dat het zeker niet de bedoeling was om gamers een abonnement op muziekdiensten als Music Unlimited op te dringen, wat door sommigen gesuggereerd werd. Hij spreekt zelfs over reacties waarbij mensen hun preorder annuleerden, iets wat de studio niet zag aankomen omdat er eigenlijk nooit over deze features wordt gesproken, totdat ze uiteindelijk niet in een apparaat bleken te zitten.

''We didn't really think about MP3 or DLNA. We always thought that we're going to do that eventually - we've been doing it with all the [PlayStation] products. So it caught us off guard. People don't really talk about these features but when we say we don't have it some people get really mad and [say], 'I cancelled the pre-order'.''

PVV-achterban positief over Le Pen

De meeste PVV-stemmers zijn positief over de samenwerking van de Geert Wilders met Front National. Uit onderzoek van EenVandaag onder 2700 PVV-stemmers blijkt dat 72 procent van hen de samenwerking een goede zaak vindt. Marine Le Pen is woensdag op bezoek bij Wilders in de Tweede Kamer.

De zorgen over de invloed van Brussel zijn groter dan de zorgen om het vermeende antisemitische karakter van de extreemrechtse Franse partij, zo blijkt uit de enquête. Van de ondervraagden is 83 procent voor meer samenwerking tussen extreemrechtse en nationalistische partijen in het Europees Parlement. Slechts negen procent ziet de toenadering tot het Front National niet zitten.

De PVV-stemmers zijn het inhoudelijk eens met Marine Le Pen als het gaat om het verbieden van religieuze symbolen op de openbare weg. 72 procent vindt dat sluiers en keppeltjes niet in het straatbeeld thuishoren. Een op de vijf is het hier niet mee eens.

Liefhebber Ten Dam wil in VS eindigen

Wielrenner Laurens ten Dam wil zijn loopbaan graag in de Verenigde Staten afsluiten. Dat zei hij dinsdag tegen Novum Nieuws bij de presentatie van een boek over hem.

"Ik vind Amerika een geweldig land. Het lijkt me mooi daar een jaar of twee te koersen in een kleine ploeg." Het tekent de liefhebber in Ten Dam die ook volgend jaar weer vooral wil genieten. "Van het wielrennen en van het afzien."

Tijd voor een verhuizing naar de andere kant van de Atlantische Oceaan is het echter nog lang niet. De woensdag zijn 33e verjaardag vierende Ten Dam rijdt de komende twee seizoenen voor de Belkin-formatie. In die twee jaar wil hij ook presteren. "Ik heb er bewust voor gekozen om voor twee jaar te tekenen", liet de nummer dertien van de laatste Tour de France weten. "Die twee jaar wil ik de druk op me hebben om goed te presteren."

Ook volgend jaar is Ten Dam weer in de Tour te vinden met als doel om dan wel bij de beste tien te eindigen. Verder weet hij nog niet hoe zijn planning eruitziet. Of hij net als vorig jaar en dit jaar de Vuelta weer rijdt, kan hij dan ook niet zeggen. "Dit jaar was het programma met de Tour, de criteriums en de Vuelta uiteindelijk te zwaar. Maar vorig jaar pakte het goed uit en werd ik achtste in de Vuelta."

Enkele wensen heeft Ten Dam wel. "Ik zou de Tirreno wel eens willen rijden. Ik koers te weinig in Italië terwijl het een prachtig land is." Ook de terugkeer van zijn ploeg in de Ronde van Californië, waar hoofdsponsor Belkin zijn thuisbasis heeft, juicht hij toe. "Ik rijd daar altijd lekker, vind het een mooie koers."

Obama en Cameron bespreken veiligheidskwesties

De Amerikaanse president Barack Obama en de Britse premier David Cameron hebben dinsdag telefonisch overleg gevoerd over de ontwikkelingen in Iran, Syrië en Afghanistan. Dat heeft het Witte Huis woensdag bekendgemaakt.

Obama en Cameron bespraken hun steun voor het overleg over het Iraanse atoomprogramma. Een week van gesprekken in Genève werd afgesloten zonder akkoord, maar het overleg gaat volgende week verder. De regeringsleiders hebben het ook gehad over de pogingen van Washington met Kabul tot afspraken te komen over het achterblijven van een kleine Amerikaanse troepenmacht in Afghanistan na 2014. Obama prees Cameron bovendien voor zijn steun voor het overleg tussen Pakistan en Afghanistan in Londen.

Ook de ontmanteling van het Syrische chemischewapenarsenaal was onderwerp van gesprek. Obama en Cameron spraken opnieuw hun steun uit voor een vredesconferentie die een eind moet maken aan de burgeroorlog in Syrië.

Wahlberg: acteurs vaak klagende watjes

Mark Wahlberg vindt dat acteurs zich vaak aanstellen als het over hun ruige rollen in oorlogsfilms gaat. "Je hoort zo vaak acteurs opscheppen over hun extreme voorbereiding bij het leger en hoe ze hebben afgezien", zei Wahlberg dinsdag tijdens het AFI Fest in Los Angeles, schrijft The Hollywood Reporter. "Onzin. Ze kunnen elke avond naar huis of hun hotel en een portie kip bestellen."

Wahlberg was op het festival, georganiseerd door het American Film Institute, voor de première van zijn nieuwe film Lone Survivor. Het op feiten gebaseerde oorlogsdrama gaat over een team Amerikaanse Navy Seals dat naar Afghanistan wordt gestuurd om Talibanleider Ahmad Shahd om te brengen. De missie loopt echter uit op een ramp, waardoor slechts een van hen, Wahlbergs personage, het er levend vanaf brengt.

"Ik ben niet de persoon om uitspraken te doen over wat die mannen hebben meegemaakt", ging Wahlberg verder. "Het zou nep en onwaarachtig zijn als wij als acteurs net doen alsof we weten hoe het er in het echt aan toe gaat."

De 42-jarige Wahlberg heeft zelf genoeg zware filmrollen gespeeld om te weten wat afzien is. "Ik heb films gedaan waarvoor ik me soms ruim vier jaar voorbereidde, zoals The Fighter", zegt hij. "Dat maakt helemaal niets uit. Ik ben blij met wat ik doe en trots op mijn werk."

Lone Survivor gaat in januari in de Verenigde Staten in roulatie. Over een Nederlandse premièredatum is nog niets bekend.


Mark Wahlberg vindt acteurs vaak klagende watjes (Foto: Novum)

Josje nog niet klaar met K3

Josje Huisman vindt het nog steeds leuk om deel uit te maken van K3. Dat de zangeres de hoofdrol gaat spelen in de Net 5-dramaserie Fashion Planet heeft daar niets aan veranderd. "Ik vind K3 nog hartstikke leuk, maar het is ook geweldig om eens een zijspoortje te kunnen doen", zegt Huisman in het AD.

Josje, die in 2009 bij de groep kwam door de talentenjacht K2 zoekt K3 te winnen, mist door de serie geen belangrijke afspraken met de meidengroep. "De opnamen voor de serie, die dit voorjaar wordt uitgezonden, vinden plaats in de vakantie van K3", legt ze uit. "We zijn nu bijna klaar met de toer, komen nog met een album en dan hebben we het even wat rustiger."

Huisman speelt in de serie de rol van Ellis, een meisje van het platteland dat stage wil lopen bij het modeblad Fashion Planet. "De modewereld is keihard en bij zo'n tijdschrift werken lijkt me enorm stressvol met al die deadlines." De 27-jarige zangeres ziet wel overeenkomsten tussen haar en het personage. "Ik ben ook een meisje dat uit een dorp komt en zich door K3 ineens in de grote wereld heeft gestort."

Warner bezig met Middle-earth: Shadow of Mordor

Warner Bros. Interactive Entertainment heeft Middle-earth: Shadow of Mordor aangekondigd. Deze next-generation, third-person action game speelt zich af in Midden-aarde.

In Middle-earth: Shadow of Mordor nemen gamers de rol aan van Talion, een jager wiens familie voor zijn eigen ogen afgeslacht werd in de nacht dat Sauron en zijn leger terugkeerden naar Mordor, enkele ogenblikken voor hij zelf gedood werd. Talion wordt weer tot leven gewekt door de 'Spirit of vengeance'. Talion, met de gaven van Wraith waagt zich naar Mordor om iedereen, die hem kwaad heeft gedaan, te vernietigen. Tijdens zijn persoonlijke wraaktocht ontdekt Talion de waarheid achter de Spirit die hem dwingt, leert hij meer over de oorsprong van de Rings of Power en gaat hij uiteindelijk de confrontatie aan met zijn ware aartsvijand.

"In Middle-earth: Shadow of Mordor ontdekken spelers het donkere en persoonlijke thema van wraak in een wereld waar elke beslissing een consequentie heeft, die zelfs na de dood blijft bestaan", aldus Samantha Ryan, Senior Vice President, Production and Development, Warner Bros. Interactive Entertainment. "De game introduceert nieuwe op maat gemaakte gameplay mechanismen in het actie genre, die zeer belonend zullen zijn voor de spelers".

Het spel is in ontwikkeling bij Monolith Productions. Het team werkt samen met Middle-earth Enterprises, Peter Jackson en de kunstenaars van Weta Workshop om ervoor te zorgen dat de setting, karakters en verhaallijn overeenkomen met het oorspronkelijke verhaal van de trilogie. Middle-earth: Shadow of Mordorwordt ontwikkeld voor PlayStation4, PlayStation 3, Xbox One, Xbox 360 en pc.

Assassin's Creed over twee jaar in bioscoop

De film gebaseerd op de gamereeks Assassin's Creed draait vanaf 7 augustus 2015 in de bioscoop. Dat schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter op basis van distributielijsten van Twentieth Century Fox. De 36-jarige Michael Fassbender is gestrikt voor de hoofdrol in Assassin's Creed.

De verfilming van Assassin's Creed stond volgens het document van de filmmaatschappij eigenlijk gepland voor juni. De film wordt echter doorgeschoven omdat een film rond superheldencollectief The Fantastic Four voorrang krijgt.

De film wordt gemaakt door New Regency in samenwerking met Ubisoft Motion Pictures. De filmtak van het Franse gamebedrijf Ubisoft behoudt creatieve inbreng in de productie van de film.

Het verhaal van de Assassin's Creed-spellen draait om een groot bedrijf dat mensen de avonturen van hun voorvaderen laat herbeleven. Op die manier wil het bedrijf kostbare voorwerpen achterhalen.

Sinds 2007 zijn vier verschillende spellen binnen de Assassin's Creed-reeks uitgegeven. De serie is goed voor vijftig miljoen verkochte exemplaren. Het laatste deel, Assassin's Creed 4: Black Flag, is sinds enkele weken verkrijgbaar voor de Xbox 360 en PlayStation 3. Daarnaast verschijnt het spel ook voor de binnenkort te verschijnen Xbox One en PlayStation 4.


Assassin's Creed over twee jaar in bioscoop 

Mbo'er vast voor cyberaanvallen op netwerk school

Een jongen van 16 uit het Brabantse Raamsdonk is aangehouden voor zogeheten DDoS-aanvallen op het computernetwerk van zijn school. Door de cyberaanvallen konden studenten meerdere weken niet of nauwelijks van het systeem gebruikmaken.

De opleidingen van het ROC West-Brabant kampten in september met ernstige verstoringen van het computernetwerk, dat 'ernstig' beschadigd raakte. Een ict-bedrijf ontdekte dat die werden veroorzaakt door DDoS-aanvallen, waarbij een website wordt bestookt met zo veel dataverkeer dat de server overbelast raakt.

Onderzoek van de politie wees uit dat de student uit Raamsdonk mogelijk achter de aanvallen zit. Hij volgt een mbo-opleiding in Breda en is woensdagochtend op school aangehouden. Volgens de politie heeft de onderwijsinstelling 'aanzienlijke schade' geleden door de verstoringen.

Lekker wijf trekt klanten Gamma

Gamma heeft zich de woede op de hals gehaald van een paar zure mutsen. De doehetzelfzaak lokt bij onze zuiderburen klanten naar de winkel met een paar lekkere wijven in weinig verhullende kleding.

Gamma België wil zaterdag, in het kader van aanstaande mannendag op 19 november, veel mannelijk publiek naar de winkel lokken. Onder de noemer 'kluspoezen' hebben ze een comercial gemaakt met een paar lekkere wijven. Schaarsgekleed prijzen zij gereedschap aan.

Woedende feministes klagen steen en been over het reclamespotje. "Ironisch dat dit vlak na Vrouwendag komt", jankt Sofie De Graeve van het Vrouwen Overleg Komitee. "Het bewijst dat we gelijk hadden met ons thema, namelijk dat we nog altijd de stereotype ideeën over vrouwen en mannen moeten bevechten."

Volgens de zure muts worden vrouwen afgebeeld als lustobjecten, terwijl mannen juist alleen maar uit zijn op seks. "Is dat grappig? Wij zijn voor vrije meningsuiting. Maar dat dit nog kan, is toch symbolisch voor onze maatschappij."

Gamma heeft de hand inmiddels in eigen boezem gestoken. Vanochtend heeft de gereedschapboer het spotje offline gehaald. Gelukkig staat hij nog wel op YouTube.

'Tieten, boehoe! '

Gelderse veehouder spaart dode schapen

Een man van 48 uit de Gelderse gemeente West Maas en Waal is aangehouden voor het verwaarlozen van geiten, schapen en een paard. In stallen lagen bovendien meerdere schapenkadavers. Ook in een vriezer werden dode schapen gevonden, laat de politie woensdag weten.

De dierenpolitie ging vrijdag bij de man langs na een melding bij het nummer 144. In de wei stonden ondervoede schapen. In een vieze schuur op het erf stuitten agenten op verwaarloosde schapen, geiten en een paard. Ze waren vermagerd en hadden geen drinkwater.

De eigenaar mocht na verhoor weer gaan. Hij moet zich later voor de rechter verantwoorden.

Neanderthalerkamp in Bossche parkeergarage

In het centrum van Den Bosch is onlangs een neanderthalerkamp uit de oude steentijd gevonden. Het kamp van veertig- tot zeventigduizend jaar oud werd gevonden bij de bouw van de ondergrondse parkeergarage Vonk & Vlam aan de Hekellaan, meldt Den Bosch.

De gemeente spreekt van een unieke ontdekking. Een aantal vondsten wordt woensdagmiddag getoond tijdens een persconferentie.

Neanderthalers worden over het algemeen niet als een directe voorouder van de mens gezien. Wel tonen ze sterke gelijkenissen en leefden ze enige tijd tegelijk met de cro-magnonmens, de voorloper van de hedendaagse mens. Volgens sommige wetenschappers moet ook vermenging hebben plaatsgevonden, maar anderen betwisten dat.

De neanderthaler was ruwweg 1,50 tot 1,60 meter lang, maar zwaarder gebouwd en sterker. Ook hadden ze meer herseninhoud. Uit eerdere opgravingen bleek dat neanderthalers onder meer vuistbijlen van steen maakten. Waarom ze zijn uitgestorven is niet bekend.

In Nederland werd in 2001 voor de Zeeuwse kust een stukje schedeldak met de karakteristieke wenkbrauwboog van een neanderthaler door een schelpenzuiger opgezogen. Dat het om een neanderthaler ging, bleek pas jaren later. Op diverse andere locaties zijn eerder onder meer vuistbijlen van neanderthalers gevonden.

Hulpverlening Filipijnen blijft traag

De hulpverlening in de Filipijnen komt nog altijd maar mondjesmaat op gang, vijf dagen na de verwoestende tyfoon Haiyan. In het rampgebied zijn weinig vrachtwagens om hulpgoederen te vervoeren en veel wegen zijn nog altijd niet begaanbaar. Er gloort wel hoop: twee vliegvelden in het gebied worden heropend, waardoor er meer vliegtuigen met hulpgoederen kunnen landen.

"Om eerlijk te zijn is het nogal lastig om hier spullen heen te krijgen", zei Sebastian Rhodes Stampa, die namens de Verenigde Naties op de luchthaven van Tacloban toeziet op de hulpverlening. "Er is de afgelopen dagen nogal wat beveiliging hier naartoe gekomen, maar slechts weinig andere zaken. Als het hier al komt dan is het een grote logistieke uitdaging om het weer verder te vervoeren. De reden is dat er geen vrachtwagens zijn en de wegen allemaal zijn gesloten."

De stad Tacloban is zwaargetroffen door de tyfoon en er staan nog maar weinig gebouwen overeind. De stad fungeert als uitvalsbasis voor hulpverlening in het rampgebied. Leden van het Amerikaanse leger hebben op de luchthaven van Tacloban inmiddels apparatuur geïnstalleerd die het mogelijk maakt dat vliegtuigen in de nachtelijke uren kunnen landen. "Je krijgt hier niet alleen mariniers, een paar vliegtuigen en wat helikopters. De hele Pacifische Vloot komt in actie voor deze crisis", aldus Paul Kennedy, van de Amerikaanse strijdkrachten.

Een Noors schip is inmiddels vanuit Manilla onderweg met hulpgoederen. Ook een transportvliegtuig van de Australische luchtmacht is met een team artsen vanuit Canberra onderweg en Britse en Amerikaanse marineschepen zetten koers richting de Filipijnen.

Ton van Royen ervaart scheiding als falen

Ton van Royen heeft door de scheiding van Heleen het gevoel dat hij heeft gefaald. "Het afgelopen jaar was een emotionele achtbaanrit. De scheiding gaf me een groot gevoel van falen, want ik ben echt een gezinsman", zegt de presentator in het AD. Het koppel kondigde in januari dit jaar aan na een huwelijk van 22 jaar uit elkaar te gaan.

"Je gaat een rouwproces in. Het ene moment gaat het goed, dan ben je weer even boos op elkaar", omschrijft Van Royen. Heleen van Royen heeft inmiddels een relatie met Rigby-drummer Bart Meeldijk, maar Ton heeft nog geen behoefte aan een nieuwe liefde. "Ik sta nu even niet open voor de liefde. Je weet natuurlijk niet hoe het loopt. Ik kan wel zeggen dat ik nooit meer trouw."

Ton en Heleen, die samen twee kinderen hebben, gaan nog goed met elkaar om. "We hebben niet voor niets ooit de woorden 'tot de dood ons scheidt' uitgesproken", zegt hij. "Als Heleen later in een bejaardentehuis belandt, zoek ik haar op. En omgekeerd ook."

Van Royen is vanaf het volgende voorjaar weer te zien op televisie. De presentator, die programma's als TON, De Bus en Temptation Island presenteerde, was een tijd niet op de buis te zien. "Het stopte zeven jaar terug, omdat ik klaar was met alle heftigheid."

De 52-jarige Van Royen kreeg na alle publiciteit rond zijn scheiding de vraag of hij terug wilde keren naar de televisie. "Het kriebelde weer." De presentator gaat het SBS 6-programma Het Is Wel Je Kind presenteren. In de show wordt bemiddeld tussen gescheiden ouders vanwege de kinderen. Van Royen heeft veel zin om weer voor de zender te werken. "Het is mijn oude liefde."

Twintig tips over Heulmeisje

De uitzending van Opsporing Verzocht van dinsdagavond heeft twintig tips opgeleverd over het Heulmeisje, dat in 1976 dood werd gevonden langs de A12. Er is onder meer een naam van een mogelijke verdachte en van een vermist Duits meisje genoemd, laat een politiewoordvoerder weten. Hij spreekt van een 'prima resultaat'.

De politie liet dinsdag al weten op zoek te zijn naar twee mannen die het lichaam van het meisje op de parkeerplaats De Heul bij Maarsbergen zouden hebben gedumpt. Ze waren toen tussen de 30 en 40 jaar.

Het meisje was zelf tussen de 12,5 en 15 jaar toen ze werd vermoord. Ze heeft haar eerste levensjaren vermoedelijk in Duitsland gewoond. Mogelijk is ze een tijdje gevangen gehouden voor ze om het leven werd gebracht.

IOC-baas wil dopingzondaars vier jaar schorsen

Thomas Bach steunt plannen om de standaardschorsing voor dopingovertreders te verhogen van twee naar vier jaar. Dat zei de nieuwe IOC-voorzitter woensdag op een conferentie over doping in de sport in Johannesburg. "Het beschermen van schone atleten moet ons ultieme doel zijn en absolute topprioriteit hebben", stelde de Duitser.

Bach voegde daaraan toe dat het 'besteden van geld in antidopingmaatregelen niet als een last moet worden gezien, maar juist als een investering'. Volgens Bach wil de atletencommissie van de IOC zelfs een levenslange schorsing voor serieuze dopingovertredingen.

Het wereldantidopingagentschap WADA stemt deze week over voorgestelde veranderingen. Het verlengen van de standaardstraf voor dopingzondaars wordt als de meest voor de hand liggende maatregel gezien om sporters af te schrikken.

Formule 1-bolides krijgen 'piemeltje' in 2014

De Formule 1-bolides worden er in het seizoen 2014 niet mooier op, zo heeft Autosport bekend gemaakt. Het blad liet een tekening zien hoe volgens hun de voorzijde van de bolide eruit zou kunnen komen te zien. Hierbij krijgt de neus van de auto een soort van 'piemeltje'.

De reglementen voor 2014 vereisen een hoog chassis van 525 millimeter en een neus die maximaal 185 millimeter hoog is. Omdat een lage neus de luchtstromen onder de auto sterk beïnvloedt willen veel teams de uitstulping zo smal mogelijk houden. Liever zouden de renstallen weer een hoge neus zien, niet alleen omdat dit er mooier uit ziet, maar ook veel betere aerodynamische prestaties geeft.

[GSOD] Van Gerwen door, Van der Voort en Kist uitgeschakeld

Michael van Gerwen heeft als enige Nederlander de tweede ronde bereikt van de Grand Slam of Darts in Wolverhampton. De Brabander kon de volgende ronde alleen mislopen als er een wonder zou gebeuren. Nadat Vincent van der Voort Dean Winstanley met 5-3 versloeg was Van Gerwen al zonder te spelen door naar de volgende ronde. 

Deze zege was voor Van der Voort niet genoeg om door te gaan. Hij verloor zijn eerste twee partijen in de groep. Van Gerwen werd uiteindelijk de groepswinnaar in groep D door Kim Huybrechts met 5-4 te verslaan. De Belg gaat als tweede door naar de laatste zestien. 

In de volgende ronde zal Kim het opnemen tegen broer Ronny Huybrechts. In groep C won Ronny de laatste groepswedstrijd tegen Richie George met 5-3. In dezelfde groep was Adrian Lewis met 5-3 te sterk voor Christian Kist. De Lakesidewinnaar van 2012 werd door die nederlaag uitgeschakeld. Lewis zal donderdag in de tweede ronde aantreden tegen Van Gerwen.

Wesley Harms ging ook in zijn derde en laatste groepswedstrijd onderuit. Hij verloor met 5-2 van de Engelsman James Wade, die met drie overwinningen bovenaan in poule B eindigde. Titelverdediger Raymond van Barneveld werd maandagavond al uitgeschakeld. 

Uitslagen

Groep Naam Naam Uitslag
A Phil Taylor Kevin Painter 5-0
A Paul Nicholson Stuart Kellet 5-2
B James Wade Wesley Harms 5-2
B Gary Anderson Peter Wright 5-1
C Adrian Lewis Christian Kist 5-3
C Ronny Huybrechts Richie George 5-3
D Dean Winstanley Vincent van der Voort 3-5
D Michael van Gerwen Kim Huybrechts 5-4

Achtste finales

Naam Naam Datum
James Wade Paul Nicholson Do 14/11
Ronny Huybrechts Kim Huybrechts Do 14/11
Phil Taylor Gary Anderson Do 14/11
Michael van Gerwen Adrian Lewis Do 14/11
Tony O'Shea Andy Hamilton Wo 13/11
Robert Thornton Mervyn King Wo 13/11
Simon Whitlock Ted Hankey Wo 13/11
Scott Waites Mark Webster Wo 13/11

Stoere poster voor RoboCop

Na wat teasers en een mooie trailer heeft Universal Pictures nu ook een flashy poster voor de RoboCop remake vrijgegeven. Op de poster is goed te zien hoe het nieuwe zwarte uiterlijk van RoboCop eruit ziet.

Meer dan in de trailers legt de poster de nadruk op het slanke uiterlijk van Alex Murhpy's mechanische lichaam, dat gestroomlijnder is dan Peter Wellers outfit uit het origineel. Klik op de poster voor een vergrote versie.

RoboCop: filmposter

RoboCop, met Joel Kinnaman als Alex Murphy, wordt op 13 februari verwacht in de bioscopen.

[NBA] LeBron James leidt Heat naar zege op Bucks

Miami Heat heeft in de NBA zijn vijfde zege van het seizoen geboekt. De titelhouder was in eigen stadion ruimschoots te sterk voor Milwaukee Bucks. LeBron James had met 33 punten een aanzienlijk aandeel in de 118-95 overwinning, de grootste zege van Miami dit seizoen. De Heat staan achter het nog ongeslagen Indiana Pacers momenteel tweede in de Eastern Conference.

Dallas Mavericks won ook zijn vierde thuisduel dit seizoen. Ditmaal moest Washington Wizards eraan geloven, ondanks 27 punten van Trevor Ariza. Het werd 105-95 voor de Mavericks, voor wie Dirk Nowitzki en Jose Calderon beiden negentien punten scoorden.

Ook Golden State Warriors en Los Angeles Lakers boekten ruime thuiszeges. Zij versloegen respectievelijk Detroit Pistons (113-95) en New Orleans Pelicans (116-95).

HŁlkenberg maakt seizoen af bij Sauber

Formule 1-coureur Nico Hülkenberg maakt het seizoen af bij Sauber. Dat heeft zijn manager dinsdag laten weten. De 26-jarige Duitser had een aanbieding gekregen om met onmiddellijke ingang naar Lotus over te stappen voor de laatste twee races in Austin en Sao Paulo. Hülkenberg ziet daar echter vanaf.

Hij is nog wel kandidaat om volgend seizoen alsnog naar Lotus te verhuizen, als vervanger van Kimi Räikkönen die terugkeert naar Ferrari. De Fin ontbreekt door rugproblemen in Austin en Sao Paulo. Na de afmelding van Hülkenberg moet Lotus daarom eerst nog even zoeken naar een andere coureur voor beide races.

Hülkenberg ziet af van Lotus
Hülkenberg ziet af van Lotus (Foto: ANP)

FIFA neemt schorsingen wegens matchfixing over

De FIFA heeft de sancties tegen 26 spelers en een official in een Italiaans omkoopschandaal internationaal bekrachtigd. Het gaat om 23 Italianen, een Belg, een Kroaat en een Wit-Rus. Dat heeft de wereldvoetbalbond dinsdag bekendgemaakt.

De straffen die de spelers kregen opgelegd van de Italiaanse voetbalbond liepen uiteen van twee maanden tot vier jaar. Ze hebben zich schuldig gemaakt aan matchfixing in de Serie A in het seizoen 2010-2011 dan wel in de Serie B in 2007-2008.

'Jochie is zijn eigen opa'

Het WTF-nieuwtje van de dag komt vandaag uit de VS. Een ventje dat luistert naar de naam Sam blijkt zijn eigen opa te zijn. De ouwe baas is namelijk in zijn kleinzoon gereïncarneerd.

Toen het kereltje net anderhalf jaar oud was, was zijn vader zijn luier aan het verschonen. Toen zei Sam ineens tegen zijn vader: "Toen ik zo oud was als jij, verschoonde ik ook jouw luier."

Het verhaal van Sam is bestudeerd door Dr. Jim B. Tucker van de Universiteit van Virginia. Hij heeft 2500 kinderen met herinneringen aan een vorig leven onderzocht. Sams verhaal is echter zo bijzonder, dat het is opgetekend in een video.

Sam blijkt nog veel meer herinneringen te hebben van dingen die hij niet kan weten. Zo was hij vier jaar oud toen zijn oma ineens het loodje legde. Hij bladerde het familiealbum door en kwam een foto van zijn grootvader tegen. Nog nooit eerder had hij een foto van opa gezien, zo zweren zijn ouders.

Het kereltje wees naar een foto van een auto en zei: "Dat is mijn auto." Het bleek opa's lievelingsauto, omdat deze zijn eerste voertuig was. Moederlief, die als baptist niet mag geloven in reïncarnatie, reageerde nogal sceptisch.

Ze besloot haar zoon te testen en liet een foto zien van zijn grootvader als kleine jongen met andere vriendjes. Sam wees hierop direct naar zijn opa. "Dat ben ik!", riep hij uit. "Nee, dat is jouw opa", reageerde moeder. Het ventje hield echter voet bij stuk. "Nee hoor, dat ben ik", beweerde Sam.

Dokter Tucker heeft gezegd dat Sam nog meer dingen weet die hij niet kán weten. Zo vroeg zijn moeder aan hem of hij zich nog meer dingen wist te herinneren uit zijn vorig leven. Het jongetje antwoordde hierop dat iemand zijn zus in een vis had veranderd.

"Wie dan?", vroeg moederlief. "Nare mannen", luidde het antwoord. Wat blijkt nu? De zus van zijn grootvader blijkt in een ver verleden te zijn vermoord. Haar lijk werd hierop in het water gedumpt. Een tragedie die Sam nooit van iemand kan hebben gehoord.

Er zijn meer gevallen bekend van kinderen die een locatie waar ze in een vorig leven zouden hebben geleefd tot in detail kunnen beschrijven. Onderzoekers hebben eenmaal ter plaatse vele malen kunnen bevestigen dat iemand daar onlangs is overleden. Het leven van deze persoon blijkt exact overeen te komen met datgene dat door de kinderen is beschreven.

Het verhaal van Sam, verteld door Dr. Tucker

'Seksfoto's Nicolas Cage gestolen'

Bij een inbraak in april bij een ex-vriendin van Nicolas Cage zijn seksfoto's van het voormalige stel gestolen. Dat vertellen ingewijden aan de Amerikaanse entertainmentsite TMZ.

De 49-jarige acteur had in de jaren tachtig een relatie met actrice Christina Fulton, de moeder van hun 22-jarige zoon Weston. Volgens een ingewijde heeft een voormalig klusjesman van Fulton bij haar ingebroken en vier computers en een doos seksfoto's meegenomen.

De klusjesman werd in oktober gearresteerd. Hij zit nog steeds vast, maar de foto's zijn nog niet achterhaald. Volgens TMZ is de politie druk in de weer om de gestolen waar te achterhalen.

CuraÁao wil Nederlandse hulp tegen maffia

Curaçao roept de hulp in van Nederland en de omliggende eilanden Sint Maarten en Aruba om een offensief te beginnen tegen de georganiseerde misdaad. Dat zegt de minister van justitie op het eiland, Nelson Navarro. Hij doet die uitspraak in een reactie op het voorlopige rapport dat verschenen is naar aanleiding van de dood van Luigi Florentina, alias Pretu.

Die overleed in zijn politiecel in Barber, ten westen van Willemstad, vermoedelijk als gevolg van zelfmoord. Pretu zat vast op verdenking van betrokkenheid bij de moord op politiek leider Helmin Wiels.

Volgens de Justitieminister wordt Curaçao momenteel gedestabiliseerd door de georganiseerde misdaad en kan Curaçao de strijd daartegen niet meer alleen aan. In het justitieel overleg in januari zal er met Nederland, Sint Maarten en Aruba gesproken worden over zo'n gezamenlijk offensief van het Rijk tegen de georganiseerde misdaad. Het onderzoek naar de moord op Helmin Wiels wordt grotendeels uitgevoerd door het Nederlandse Recherchesamenwerkingsteam.

Eerder meldde de fractievoorzitter van de regeringspartij PAIS, Alex Rosaria, al dat de lokale maffia was doorgedrongen tot de hoogste politieke regionen op het eiland, zelfs tot in regeringskringen. Hoewel de moord op politiek leider Helmin Wiels, in mei van dit jaar, technisch is opgelost, weet Justitie nog altijd niet wie de opdracht tot de liquidatie heeft gegeven.

Verkiezingen in negen gemeenten

De inwoners van negen gemeenten in Friesland en Zuid-Holland gaan woensdag naar de stembus om een nieuwe gemeenteraad te kiezen. Politieke partijen zien in de tussentijdse verkiezingen een belangrijke graadmeter in de aanloop naar de landelijke gemeenteraadsverkiezingen op 19 maart.

In Zuid-Holland wordt gestemd in de gemeenten Alphen aan den Rijn, Boskoop en Rijnwoude. De laatste twee gemeenten gaan op 1 januari op in Alphen aan den Rijn. Ook in Friesland zijn er dan gemeentelijke herindelingen, waardoor er verkiezingen zijn in de huidige gemeenten Heerenveen, Leeuwarden, Skarsterlân, Lemsterland, Gaasterlân-Sleat en Boarnsterhim. Van deze zes gemeenten blijven er na 1 januari drie over.

Voor het kabinet zijn de herindelingsverkiezingen de eerste electorale test. Met name voor de PvdA, van oudsher sterk in Friesland, staat er veel op het spel. De partij scoort zeer slecht in de peilingen en vreest een gevoelig verlies. Vandaar dat PvdA-leider Diederik Samsom de afgelopen tijd volop campagne heeft gevoerd in Friesland. Ook kopstukken van andere partijen lieten zich zien, onder wie premier Mark Rutte (VVD).

De rest van Nederland gaat op 19 maart volgend jaar naar de stembus om een nieuwe gemeenteraad te kiezen. De daaropvolgende stembusgang staat gepland voor 22 mei. Dan worden de 26 Nederlandse leden van het Europees Parlement gekozen.

'Straks werknemerstekort door laaggeletterdheid'

De toenemende laaggeletterdheid leidt over vijf jaar tot grote tekorten op de arbeidsmarkt. Dat zeggen taalvaardigheidsdeskundigen woensdag in de Volkskrant. Het aantal 45-plussers dat alleen heel eenvoudige en korte teksten begrijpt stijgt volgens hen onrustbarend snel.

Van de beroepsbevolking boven de 55 jaar is 21 procent laaggeletterd. Als naar de hele beroepsbevolking wordt gekeken, steeg het percentage laaggeletterden de afgelopen zeventien jaar van 9,4 naar twaalf procent.

Onder 45-plussers is de stijging het sterkst, bleek in een vorige maand verschenen onderzoek. Vaak verleren mensen het schrijven en het lezen omdat ze dit na hun schooltijd nauwelijks nog doen. Als de babyboomgeneratie over vijf jaar met pensioen gaat kan een gebrek aan mensen die redelijk kunnen lezen of schrijven ontstaan.

Dat is een demografische tijdbom, zegt prinses Laurentien, echtgenote van prins Constantijn en voorzitter van de Stichting Lezen & Schrijven in de krant. De breder wordende kloof tussen laaggeletterden en geletterden bedreigt volgens haar de sociale cohesie.

Laaggeletterdheid komt veel voor onder migranten en vrouwen zonder werk. Maar ook bij mensen met een baan. Een werkverslag kunnen ze niet maken, zegt hoogleraar onderwijs aan lager opgeleiden Maurice de Greef in de krant. Sommige magazijnmedewerkers sorteren producten bijvoorbeeld op kleur. Dit zou werkgevers miljoenen euro's per jaar kosten.

'Estelle Cruijff breekt met Badr Hari'

Estelle Cruijff en Badr Hari hebben besloten afstand te nemen van elkaar. Dat schrijft Privé woensdag. Estelle heeft volgens het weekblad tijd nodig om voor zichzelf wat zaken op een rijtje te zetten.

De 35-jarige Estelle was afgelopen weekeinde nog bij een wedstrijd van de 28-jarige Badr in Moskou, die daar op punten won van Alexey Ignashov. Op een ochtend daarna zouden zij en Badr hebben besloten in ieder geval voorlopig weer hun eigen weg te gaan. Estelle zegt volgens Privé dat ze rust, tijd en aandacht voor zichzelf en haar twee kinderen wil.

Eerder nog beweerde Estelle dat Badr de liefde van haar leven was en ze nog nooit zo gelukkig was geweest. Badr hangt momenteel mogelijk een celstraf boven het hoofd wegens zware mishandeling en poging tot doodslag. 

FOK! wat een weer... Af en toe zon

Na een uitermate sombere dinsdag ziet het er vandaag weer wat beter uit. Wel moeten nevel en mist eerst even oplossen, maar uiteindelijk verwacht ik op de meeste plekken toch wel enkele zonnige momenten. In het zuidoosten kan het iets langer duren voordat de zon er doorheen prikt.

Op de meeste plaatsen lijkt het dus een heel aardige middag te worden en dat mocht ook wel weer eens een keer.  De temperatuur ligt op hetzelfde niveau als gisteren, ongeveer 10 graden. De wind draait weer naar het zuidwesten toe en is zwak tot matig. Morgen hebben we weer te maken met bewolking en regen.

Na morgen blijft het een aantal dagen droog met af en toe zon. Pas na het weekend lijkt het weer wisselvalliger te gaan worden. De temperatuur blijft de hele periode rond de 10 graden schommelen, maar de nachten worden geleidelijk aan wel wat kouder en aan de grond kan het misschien wel licht gaan vriezen.

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

 

 

 Winsum
Een rustige morgen op het station van Winsum, maar na een paar minuten was het echter weer helemaal grijs en somber. Moonkin maakte deze fraaie foto uit het hoge noorden.

 

 

 

 

 

Wilders ontvangt Marine le Pen

De voorzitter van het Franse Front National, Marine Le Pen, komt woensdag op bezoek bij Geert Wilders van de PVV. De partijen vinden elkaar op meerdere fronten, onder meer in hun euroscepsis.

Wilders kijkt uit naar samenwerking met eurosceptische partijen uit andere landen, zoals het Vlaams Belang en de Italiaanse Lega Nord. Partijen als deze zouden in de toekomst samen een sterk anti-blok kunnen vormen in het Europees Parlement.

"Marine Le Pen is een charismatische politica. Partijen als Front National en de PVV kunnen de eurofiele elite bij de Europese verkiezingen wat toontjes lager laten zingen", aldus Wilders eerder in Nieuwsuur. Le Pen keek toen al naar de ontmoeting uit, bleek in hetzelfde programma: ,,Ik heb al vaak mijn wens geuit om Wilders te ontmoeten, om een persoonlijk oordeel over hem te vormen, ver van het duivelse beeld dat media en politici schetsen. Toen we elkaar voor het eerst spraken, zagen we dat we erg veel overeenkomsten hebben."

Volgens Wilders dinsdag willen zowel veel Fransen als veel Nederlanders weer zelf de dienst uitmaken in hun land. Dat zou 'geweldig' zijn. "Genoeg is genoeg als het gaat om Europa."

Alexander Pechtold van D66 vindt dat waakzaamheid is geboden tegen de 'nieuwe vrienden' van Wilders. De D66'er wees er zondag nog op dat de nog altijd actieve vader van Marine le Pen een antisemiet zou zijn. Daar verdenkt Pechtold Wilders niet van, maar die zou zich er niet mee moeten inlaten. Wilders zei dinsdag dat het Front onder Marine le Pen een heel andere partij is.

Le Pen komt maar voor één dag uit Parijs op en neer. In de middag geeft ze met Wilders een persconferentie.


Wat is het geheim van het Front National? (beeld: NOS)

Verfgroothandel volledig afgefikt in Nuth

Een grote brand heeft een verfgroothandel in het Zuid-Limburgse Nuth volledig verwoest. De brand die dinsdagnacht uitbrak, is onder controle. Er zijn geen gewonden gevallen. Wel is er asbest vrijgekomen, maar dat levert geen gevaar op voor de omgeving, aldus de brandweer.

Het nablussen gaat nog een paar uur duren en de asbest, dat alleen op het terrein voor het bedrijf ligt, wordt woensdag opgeruimd.

De brand brak rond 23.30 uur uit in een pand op een industrieterrein. Brandweerkorpsen uit de hele regio rukten uit om de brand te bestrijden. Zij hebben kunnen voorkomen dat de brand oversloeg naar naastgelegen panden. Ook werden de toegangwegen naar het terrein afgesloten en werd het verkeerd vanaf de snelweg A76 omgeleid.


Brandweer rukt uit om te blusen (beeld: Limburgreporter)

Kerry: geen nieuwe sancties Iran

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry wil dat het Amerikaanse Congres geen nieuwe sancties instelt tegen Iran zolang het Westen met de regering in Teheran onderhandelt over haar atoomprogramma. Dat heeft een woordvoerster van Kerry dinsdag gezegd.

Iran heeft de afgelopen weken met de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad en Duitsland in Genève onderhandeld over zijn atoomprogramma. Het Westen vreest dat Iran aan een kernwapen werkt. Teheran ontkent dit in alle toonaarden.

Kerry praat woensdag met de bankcommissie van de Amerikaanse Senaat, die over het Amerikaanse sanctiebeleid gaat. Volgens zijn woordvoerster zal Kerry de senatoren vertellen dat het 'een vergissing zou zijn' om nu nieuwe sancties in te stellen. Kerry heeft in het verleden voor sancties tegen Iran gestemd, maar nu stemmen over nieuwe sancties zou volgens zijn woordvoerster feitelijk 'een stem voor of tegen diplomatie zijn'.

Alle partijen hebben zich optimistisch getoond over het verloop van de gesprekken tot dusver. Overeenstemming is nog niet bereikt, maar volgende week wordt verder gepraat.


Kerry: vooruitgang bij besprekingen Iran (beeld: AP)

VS: Boko Haram terroristische groep

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de Nigeriaanse terreurbeweging Boko Haram woensdag officieel aangewezen als een "buitenlandse terroristische organisatie", meldde CNN.

De Verenigde Staten blokkeren hiermee alle zakelijke en financiële zaken met de islamitische terreurgroep, die is gelieerd aan al-Qaeda en van Nigeria een islamitische staat wil maken. Zo wordt het bijvoorbeeld verboden om materiële steun te verlenen, kunnen de VS al hun geld bevriezen en een reisverbod opleggen aan leden van Boko Haram.


Nigeria voert luchtaanvallen uit tegen Boko Haram (beeld: CIKATV)

Maduro: complot VS tegen Venezuela

De Venezolaanse president Nicolas Maduro zegt over bewijzen te beschikken dat de Amerikaanse ambassade in Caracas probeert het land te destabiliseren. Maduro liet dinsdag weten het bewijs binnenkort openbaar te maken.

Maduro deed de uitspraak op een proregeringsbijeenkomst in Caracas. In september stuurde de president de hoogste Amerikaanse diplomaat in Caracas en twee andere medewerkers van de ambassade al het land uit. Zij zouden hebben samengezworen met rechtse oppositiebewegingen in Venezuela.

Meeste politie inzet was bij Feyenoord

De voetbalwedstrijden van Feyenoord vroegen in het seizoen 2011/2012 verreweg het meeste van de politie. In totaal ging het om meer dan 27.000 uur aan inzet. Dat meldt het KRO-programma De Rekenkamer dinsdag op basis van cijfers van het Centraal Informatiepunt Voetbalvandalisme (CIV). FC Utrecht en Ajax completeren de top drie met respectievelijk 16.488 en 16.161 uur.

Na Feyenoord, Utrecht en Ajax kwam alleen ADO Den Haag ook boven de tienduizend. PSV (9772), FC Twente (9451) en Vitesse (8686) eindigden in de middenmoot. Bij Heracles Almelo was twee seizoenen geleden de minste politie nodig. In het relatief kleine stadion waren agenten 2700 uur bezig. RKC, De Graafschap, NEC, Excelsior en FC Groningen bleven allemaal onder de vijfduizend uur.

Het gaat volgens de Rekenkamer om politie-inzet tijdens de wedstrijden. De voorbereiding en afwikkeling is niet meegerekend. In de aflevering van donderdag wordt duidelijk hoeveel hooligans de samenleving en de voetbalclubs kosten.

Hotelgasten op straat door brand

De gasten van hotel De Vos in het Limburgse dorp Echt hebben dinsdagavond hun kamers moeten verlaten als gevolg van een brand. Die was rond 21.45 uur door nog onbekende oorzaak uitgebroken in een van de hotelkamers. Niemand raakte gewond, maakte de brandweer bekend.

Rond half elf had de brandweer het vuur onder controle. De vier gasten stonden na het uitbreken van de brand op straat. In de loop van dinsdagavond wordt beslist of ze terug kunnen of elders opgevangen moeten worden. De brandweer is begonnen met het ventileren van het hotel.

Franse minister vergeleken met aap

De Franse premier Jean-Marc Ayrault heeft justitie in zijn land gevraagd onderzoek te doen naar het extreem rechtse blad Minute. In de editie van deze week vergelijkt het tijdschrift de donkere minister van Justitie, Christiane Taubira, met een aap.

"Handig als een aap, vindt Taubira de banaan terug", schrijft Minute. Taubira is geboren in Frans Guyana en heeft een donkere huidskleur. Eerder liet het Front National van Marine Le Pen een kandidaat voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart vallen, nadat die Taubira met een aap had vergeleken.

Ayrault noemde de racistische uitlatingen dinsdag schandalig en onacceptabel.

Parijs wil onderzoek naar racisme tijdschrift
Parijs wil onderzoek naar racisme tijdschrift (Foto: ANP)

Netanyahu trekt bouwplannen in

De Israëlische regering staakt haar onderzoek naar de mogelijke bouw van duizenden nieuwe woningen in Israëlische nederzettingen. Dat heeft premier Benjamin Netanyahu dinsdag gezegd. De regering liet eerder op de dag weten plannen te hebben voor de bouw van honderdduizenden nieuwe woningen, onder meer op de bezette Westelijke Jordaanoever. De Palestijnen dreigden naar aanleiding hiervan uit het vredesoverleg te stappen.

Netanyahu liet in een verklaring weten dat de plannen geen 'bijdrage' zouden leveren aan de nederzettingen en dat ze de joodse zaak alleen maar zouden schaden. De aankondiging leidde volgens de premier tot een 'onnodig conflict' met de internationale gemeenschap, net op het moment dat Israël probeert steun te verwerven om de druk op Iran hoog te houden.

Het Israëlische ministerie van volkshuisvesting meldde eerder op de dag haalbaarheidsonderzoeken te laten doen naar de bouw van zeshonderdduizend woningen. Volgens de Israëlische actiegroep Peace Now hadden de plannen niet alleen betrekking op de Westoever, maar ook op Oost-Jeruzalem, de door de Palestijnen beoogde hoofdstad van een toekomstige Palestijnse staat.

De Palestijnse hoofdonderhandelaar Saeb Erekat deed zijn beklag over de plannen bij de Verenigde Staten, Rusland, de Europese Unie, de Verenigde Naties en de Arabische Liga. "Ik heb ze meegedeeld dat als Israël deze plannen doorzet, dat het einde van de onderhandelingen en het einde van het vredesproces betekent", zei hij eerder dinsdag.

Kamer eist onderbouwing tegenvaller NS

De Tweede Kamer wil precies weten waarom de NS niet zelf kan opdraaien voor de tegenvaller van de Fyra van 119 miljoen euro. De Kamer schaarde zich dinsdagmiddag achter een motie van Stientje van Veldhoven (D66) waarin opheldering wordt geëist.

Door het debacle met de spaghettiboemel loopt de staat 119 miljoen euro mis aan dividend. Vorige week werd duidelijk dat dit bedrag ten koste gaat van het zogenoemde infrafonds. Veel partijen in de Tweede Kamer willen dat de NS dit bedrag zelf opbrengt door efficiënter te gaan werken.

Volgens minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) is dat niet mogelijk. Het spoorbedrijf krijgt door de afwikkeling met de Fyra al een 'forse klap' in het vermogen. Ook ligt er al een efficiencytaakstelling van honderd miljoen euro, wat al een hele klus zal worden. Nog meer bezuinigen gaat daarom ten koste van de investeringscapaciteit van de NS, waarschuwde hij.

De Kamer gelooft de minister niet op zijn blauwe ogen, bleek dinsdag. De minister wordt met de motie opgedragen om te onderbouwen op welke wijze 'het verhalen van de tegenvaller van 119 miljoen euro op de NS ten koste zou gaan van de investeringscapaciteit van de NS'. Op basis daarvan kan dan worden besloten of de tegenvaller voor rekening komt van de staat of niet.

'Medisch Tuchtcollege schiet doel voorbij'

Het Medisch Tuchtcollege schiet zijn doel voorbij en is bezig zichzelf uit te hollen. Doordat de vijf regionale tuchtcolleges veel klachten krijgen voorgelegd die er eigenlijk niet thuishoren, worden veel klachten ongegrond verklaard. Dat zei hoogleraar gezondheidsrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen Joep Hubben dinsdag in het televisieprogramma Nieuwsuur.

Een commissie onder leiding van Hubben stelde in opdracht van minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) een evaluatierapport over de tuchtcolleges op. Uit het rapport blijkt dat gemiddeld slechts veertien procent van alle klachten door de tuchtcolleges voor de gezondheidszorg gegrond wordt verklaard.

Volgens Hubben komen bij de tuchtcolleges veel klachten binnen die thuishoren bij klachtencommissies van ziekenhuizen, bijvoorbeeld als sprake is van communicatieproblemen tussen de arts en de patiënt. "Het tuchtcollege is eigenlijk bedoeld voor zware, medisch ingewikkelde zaken." Hubben bepleit daarom dat tuchtcolleges de bevoegdheid krijgen klachten door te verwijzen naar de klachtencommissies.

Het onderzoek wijst verder uit dat 41 procent van de patiënten denkt dat de colleges zorgverleners de hand boven het hoofd houden. Hubben zegt dat hij zich dat kan voorstellen, maar stelt dat dit beeld ontstaat doordat een groot deel van de klachten nu ongegrond wordt verklaard omdat ze bij de verkeerde instantie zijn aangebracht.

Hubben tekent ook aan dat patiënten en nabestaanden die een klacht indienen vaak onvoldoende medische kennis in huis hebben om te begrijpen waar de zaak over gaat. Klagers moeten daarom ook meer geholpen worden, vindt Hubben. Zo moeten klagers die ingewikkelde zaken moeten laten uitzoeken financieel worden ondersteund.

Ook moeten tuchtcolleges meer mogelijkheden krijgen om in te grijpen, bijvoorbeeld door de klacht voorafgaand aan een zitting aan te kunnen passen. Als bijvoorbeeld een klacht is ingediend tegen een verkeerde arts, dan leidt dat nu nog tot een ongegrondverklaring van die klacht, terwijl door ingrijpen van het tuchtcollege de klacht tegen de juiste arts wel direct kan worden behandeld.

De tuchtcolleges moeten ook meer hun tanden kunnen laten zien. Artsen die echt een bedreiging vormen voor de gezondheidszorg, moeten direct kunnen worden geschorst. Nu nog moet worden gewacht tot de procedure ten einde is, wat jaren kan duren.

Laatste reviews en specials
special
Hearthstone gaat door met prima periode
review
Blu-ray: Good Boys
review
The Expanse seizoen 4
review
Tokyo Mirage Sessions #FE Encore
special
Wat de volgende Mario Kart kan leren van Mario Kart Tour
review
The Grudge
©FOK.nl e.a.