FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


advertentie
Archief
Artikelen van vrijdag 25 oktober 2013

Van Basten baalt: "Verdedigden slecht"

sc Heerenveen ging vrijdagavond met 2-1 onderuit bij NEC Nijmegen. Trainer Marco van Basten baalde na afloop als een stekker.

"We krijgen iedere wedstrijd twee of drie tegen. We verdedigen gewoon slecht", zei Van Basten tegen FOX Sports. "Als je zo slap speelt, verdien je het ook te verliezen. We hadden enorm veel balbezit, maar deden er niets mee. We speelden slap en in een te laag tempo. Als je in zo’n laag tempo speelt, win je van geen enkele tegenstander."

Aanvaller Alfred Finnbogason kan doorgaans een wedstrijd beslissen voor zijn ploeg. In Nijmegen kwam hij niet tot scoren, maar kreeg wel een flinke kans. "Alfred ging veel te makkelijk met de kansen om." Van Basten wisselde Joey van den Berg en Luciano Slagveer in de rust. "Joey was geblesseerd en Luciano zat niet in de wedstrijd, maar hij was niet de enige. Ik had er wel veel meer dan twee kunnen wisselen."

Tegen NEC had Heerenveen het verlies tegen Vitesse (2-3) van vorige week goed kunnen maken. "NEC heeft acht maanden niet gewonnen en uitgerekend van ons winnen ze wel. Dat is heel vervelend. Als je iedere keer twee of drie goals tegen krijgt, win je nooit een wedstrijd. We kunnen er nu wel weer over praten, maar je kunt praten tot je een ons weegt, maar op een gegeven moment moet je het oplossen"

22.000 banen verdwijnen in zorg

De werkgelegenheid in de langdurige zorg en de jeugdzorg neemt in 2015 af met 22 duizend voltijdbanen. Dat komt neer op 36 duizend parttime en fulltime banen, staat in de visie op de arbeidsmarkt in de zorg die minister Edith Schippers (VVD) en staatssecretaris Martin van Rijn (PvdA) van Volksgezondheid vrijdag naar de Tweede Kamer hebben gestuurd.

De daling komt doordat de zorg anders wordt georganiseerd. Taken waar eerder het rijk voor verantwoordelijk was, komen bij gemeenten te liggen. Daardoor moet de zorg dichter bij mensen vanuit wijkteams en wijkverpleegkundigen worden verleend. De veranderingen zouden noodzakelijk zijn voor een 'toekomstbestendige zorg'.

De werkgelegenheid neemt na 2015 wel weer toe door groeiende zorguitgaven en vergrijzing. In 2017 ligt de werkgelegenheid hierdoor naar verwachting op een hoger niveau dan in 2011, hoewel er dan nog steeds vijftienduizend voltijdbanen minder zijn dan dit jaar.

De verwachte daling in de werkgelegenheid kan volgens de bewindslieden deels worden opgevangen door natuurlijk verloop van personeel. Het verlies aan werkgelegenheid in de zorg zou door natuurlijk verloop in 31 maanden, in de langdurige geestelijke gezondheidszorg in ongeveer een half jaar en in de gehandicaptenzorg in ongeveer vier maanden kunnen worden opgevangen.

Een deel van de werkgelegenheid verschuift daarbij van het publieke naar het private domein, zoals de huishoudelijke hulp. Verder kunnen de effecten volgens Schippers en Van Rijn worden gedempt door gematigde loonontwikkeling.

Kleine tsunami in Japan na aardbeving

Een kleine tsunami heeft de oostkust van Japan bereikt na een aardbeving.

De dertig centimeter hoge tsunami bereikte de regio van Fukushima nadat er een aardbeving met de kracht van 7.1 op de Schaal van Richter op ongeveer tien kilometer diepte in de Stille Oceaan plaatsvond.

Direct na de detectie van de aardbeving werd er een tsunami-alert afgegeven, welke later werd opgeheven. Medewerkers bij de kerncentrale van Fukushima werd verteld dat zij het terrein moesten verlaten en een hoger gelegen gebied moesten opzoeken.

Later werd er door de persvoorlichter van Fukushima verteld dat de tsunami geen schade heeft aangericht. Er werd ook geen afwijking gemeten in de hoeveelheid straling bij de centrales.

Blatter: ik ben geen genadeloze parasiet

FIFA-voorzitter Sepp Blatter heeft zich fel verdedigd tegen kritiek op zijn integriteit. De 77-jarige Zwitser zei vrijdag dat hij geen 'genadeloze parasiet is die het levensbloed' uit het voetbal zuigt. Blatter vindt dat hij het slachtoffer is van criticasters die wensen dat hij dood was geboren.

De voorzitter sprak in Engeland voor een groep studenten van de universiteit van Oxford. Hij zei daar onder meer dat hij een zondebok is geworden voor al het foute dat er in het voetbal gebeurt. Daarnaast zei de Zwitser dat hij niet 'in het hoofdkwartier van James Bond-schurken' aan het plannen is hoe te profiteren van wereldkampioenschappen.

De reputatie van de FIFA is de laatste jaren sterk verslechterd door allerlei corruptieschandalen. Ook is er veel kritiek op het toekennen van het WK van 2022 aan Qatar. Rijke oliesjeiks zouden het toernooi daar met hun geld hebben binnengehaald. Bovendien is het volgens criticasters in de zomer veel te heet in het Arabische land.

"Je vraagt je af: wat heb ik gedaan en waarom is het zover gekomen?'", ging Blatter door. "Heeft de FIFA schuld aan alles? Zijn we niet gewoon een voetbalorganisatie die werkt ten faveure van de sport? Ik ben een dienaar van voetbal. Niet een dictator."

"In tegenstelling tot wat u misschien heeft gehoord, verwacht de FIFA niet dat de organiserende landen een koffer met geld aan de FIFA overhandigen", zei de Zwitser. " We vragen niet miljarden dollars publiek geld en begraven het dan in de Alpen."

"We zijn niet een gewetenloze multinational die er alles voor over heeft om geld te verdienen, spullen te verkopen die schadelijk voor je zijn en mensen uitbuiten alleen om een kleine groep winst te laten maken."

Ook dicators vallen wel eens (Bron: YouTube)

Nabestaanden huisarts boos op IGZ

De nabestaanden van de huisarts uit Tuitjenhorn die zelfmoord pleegde nadat hij op non-actief was gesteld na de dood van een terminaal zieke patiënt zijn niet te spreken over het optreden van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Door het bekendmaken van informatie over de handelswijze van de arts rond de zorg aan de patiënt is hun privacy en die van anderen 'nodeloos geschonden'.

Het enige doel was het vermeende gelijk van handelen van de IGZ aan te tonen, stellen de nabestaanden vrijdagavond in een persverklaring die hun advocaten hebben verstuurd.

De IGZ publiceerde vrijdag het bevel dat aan de huisarts was gegeven, waarin hem werd opgedragen geen zorg meer te verlenen. Uit het bevel bleek dat de dokter de 59-jarige kankerpatiënt uit Schagen honderd keer de reguliere dosis morfine gaf. Ook kreeg de patiënt ruim twintig keer de normale dosis van het slaapmiddel dormicum toegediend. De terminaal zieke man overleed ongeveer een halfuur later.

De nabestaanden blijven van mening dat destijds ten onrechte is besloten de arts te bevelen geen zorg meer te verlenen. Verder geven ze aan de IGZ te hebben gevraagd niet alleen het bevel aan de huisarts, maar ook zijn verweer daartegen openbaar te maken. De inspectie zou dit hebben geweigerd. Daarom hebben de nabestaanden dat verweer nu openbaar gemaakt.

Uit het verweer blijkt dat de huisarts inzag dat hij onverstandig heeft gehandeld. Hij zou zich te veel hebben laten leiden door zijn primaire impuls de patiënt zo snel mogelijk te verlossen. "Het valt hem op dat zijn intenties ondergesneeuwd dreigen te raken in een juridisch debat dat aan zijn intenties aan die intenties geen of in ieder geval onvoldoende recht doet", schreef de advocaat van de huisarts in het verweer.

Verder zou de huisarts tot drie keer toe hebben geprobeerd met zijn coassistent, die de zaak aan het rollen bracht, te praten. De coassistent weigerde echter met hem in gesprek te gaan.

Man VS veroordeeld voor familiemoord in woonwagen

Een man in de Amerikaanse staat Georgia is vrijdag veroordeeld voor de moord op zijn vader en zeven andere familieleden. De man sloeg al zijn slachtoffers dood in de woonwagen waarin hij met ze woonde. De strafmaat moet nog worden uitgesproken, maar de man ontloopt de doodstraf.

De 26-jarige Guy Heinze belde zelf de politie nadat zijn familieleden waren omgebracht. Hij werd zes dagen later opgepakt en in staat van beschuldiging gesteld. Volgens de aanklagers had Heinze op de noodlottige avond crack gerookt. Vervolgens viel hij zijn vader en de andere slachtoffers aan terwijl ze lagen te slapen. De politie denkt dat Heinze zijn slachtoffers met de loop van een jachtgeweer heeft doodgeslagen.

Heinzes advocaten betoogden tijdens de rechtszaak dat een enkel persoon niet zoveel mensen had kunnen vermoorden zonder dat iemand wist te ontkomen. Ze probeerden de jury ervan te overtuigen dat de politie niet genoeg onderzoek had gedaan naar andere potentiële verdachten.

Een van de juryleden werd vrijdag weggestuurd. Waarom is niet bekendgemaakt. Dat was voor de aanklager wel de aanleiding om niet de doodstraf te eisen.

'Niet gelijk online met PlayStation 4'

Naast dat de Xbox One een day-one-patch krijgt, zal ook de PlayStation 4 dit lot niet kunnen ontlopen. Sony heeft namelijk laten weten dat er een 300 MB systeem update klaarstaat als we de PlayStation 4 aanzetten. Men zal ook echt de update moeten installeren om alle features te kunnen gebruiken.

Zo kun je zonder de update bijvoorbeeld geen gebruik maken van Remote Play, sharing, broadcasting en online multiplayer. Daarnaast zullen ook sommige PlayStation 4-functies niet beschikbaar zijn bij de lancering, zoals de suspend / resume-modus waarmee je het systeem kunt instellen op spaarstand en later verder kunt gaan waar je gebleven was.

Hieronder kun je de volledige lijst van features bekijken die met de day-one-patch beschikbaar zullen zijn.

· Remote Play
Users will be able to access PS4 titles displayed on their living room TVs and play them on a PS Vita system over Wi-Fi networks by using PS4 Link*2*3. SCE anticipates that most PS4 titles will be playable on the PS Vita system through Remote Play*4.

· Second Screen
Users can use the PS4 Link*2 application for the PS Vita system, and PlayStation®App for iPhone, iPad, and Android™ based smartphones and tablets*5,to use these devices as second screens in supported titles. PlayStation®App has the ability to enable users to interact with games with their mobiles devices. For example onTHE PLAYROOM, a title pre-installed in all PS4 systems that requires PlayStation®Camera, users can draw pictures on their mobile device screens and flick them towards the TV. The images then appear as a 3D object within the game.

· Record, take screen shots, and upload gameplay effortlessly
The PS4 system provides dedicated, "always on" video encoding systems that enables seamless uploading of gameplay. Users can share their epic triumphs by simply hitting the "SHARE button" on PS4 Wireless Controller (DUALSHOCK®4), take screenshots or scan through the last 15 minutes of gameplay, tag it and return to the game—the video uploads as the user plays. At the PS4 system's launch in North America, users will be able to share their images and videos with friends on Facebook and screenshots with followers on Twitter*6.

· Broadcast and spectate gameplay
The PS4 system also enhances social spectating by enabling users to broadcast their gameplay in real-time to game fans around the globe, using Ustream and Twitch*7 live internet streaming services. SCE provides two ways for users to view live broadcasts. First, the Live from PlayStation® application on PS4 aggregates streams from all PlayStation® users. Second, users can spectate friends' PS4 gameplay from PCs, and applications such as Ustream, Twitch, and browsers, which are installed on their mobile devices. These applications can be easily started up via PlayStation®App, and users can also use these applications to post comments to gameplay broadcasts. Furthermore, users with PlayStation®Camera can stream camera images and microphone sounds along with their live gameplay broadcast.

· Play as you download
This feature enables users to play supported digital titles as they are being downloaded*8. When a game is purchased, users can start playing after PS4 downloads a portion of the data, while the rest of the game is downloaded in the background during actual gameplay. Games may be downloaded in stand-by mode.

· Multi log-in
A maximum of 4 users can log-in to a single PS4 system simultaneously. These players can use their own save data to play games, and also earn trophies on their own Sony Entertainment Network accounts even when playing a multi-player game together on a single PS4 system*9.

· Party (Voice chat)
By using the Mono Headset bundled with the PS4 system, users will be able to chat with up to eight friends enjoying different applications or games. Furthermore, users can use Party to chat between PS4 and PS Vita systems.

· Face recognition and voice commands*10
Users with PlayStation®Camera will be able to register their facial image onto their PS4 system, and login to their system using facial recognition instead of DUALSHOCK®4. Furthermore, users can use either the microphone of the Mono Head set connected to DUALSHOCK®4, or PlayStation®Camera to navigate through the PS4 home screen (PlayStation®Dynamic Menu) with voice commands to start up games and shutdown the system, among other features*11.

· Background music player
Users can enjoy gameplay while listening to music in the background with Music Unlimited, a cloud-based digital music service*12. Users can also voice chat with friends while listening to music.

· Online Multiplayer
PlayStation®Plus (PS Plus) members will be able to play PS4 titles online with other players via the network. PS Plus makes it easy for members to join available online multiplayer matches in a variety of ways, including the ability to easily join a game from a live stream broadcast or Party voice chats.

· Blu-ray Disc™ and DVD player
Users can enjoy not only gaming on their PS4 system, but also Blu-ray and DVD video contents*13.

Uitslag N.E.C. Nijmegen - sc Heerenveen

NEC heeft vrijdagavond voor de eerste keer dit seizoen een eredivisieduel gewonnen. De Nijmegenaren wonnen in De Goffert met 2-1 van sc Heerenveen door twee goals van Michael Higdon. Hakim Ziyech scoorde vijf minuten voor tijd de aansluitingstreffer voor de Friezen. NEC is door de zege hekkensluiter af en staat nu zestiende met acht punten.

NEC stuurde in augustus trainer Alex Pastoor weg na teleurstellende resultaten. De nieuwe oefenmeester Anton Janssen wist de ploeg echter ook niet direct naar een zege te leiden, maar daar kwam tegen Heerenveen verandering in. De Friezen blijven met vijftien punten negende staan.

Eredivisietopscorer Alfred Finnbogason kreeg na een kwartier een dot van een kans, maar de IJslandse spits wist Heerenveen niet naar een voorsprong te schieten. De ploeg van trainer Marco van Basten had luttele minuten later het geluk niet aan zijn zijde. Kenny Otigba kopte een hoekschop tegen de lat.

NEC kwam vervolgens wat beter in zijn spel en dat leidde al snel tot de openingstreffer. Higdon kopte in de 33e minuut een voorzet van Jeffrey Leiwakabessy tegen het net, nadat Heerenveener Arnold Kruiswijk had nagelaten in te grijpen.

Zeven minuten na rust was de spits uit Liverpool opnieuw succesvol. Na een bekeken voorzet van Søren Rieks liep Higdon de bal binnen. Ziyech krulde een vrije trap in de 86e minuut fraai in het doel voor Heerenveen. Doelman Kalle Johnsson redde vervolgens drie punten voor NEC door onbewust een volley van Yanic Wildschut te keren.

N.E.C. Nijmegen

2 - 1

sc Heerenveen

 33' Higdon
 52' Higdon
   85' Ziyech 
 
 Gele kaart: Higdon, (N.E.C. Nijmegen), v.La Parra, Dijks, Otigba, (sc Heerenveen)
 
Stadion: De Goffert, Nijmegen
Toeschouwers: 11800
Arbiter: Wiedemeijer
 
Opstelling:   Opstelling:
Johnsson
Vermijl
v.Eijden
Breuer
Leiwakabessy
Pálsson
Koolwijk (Jahanbakhsh/70)
Conboy
Rieks
Higdon (Stutter/90 2)
Jantscher
  Nordfeldt
v.Anholt
Otigba
Kruiswijk
Dijks
De Roon
Eikrem
v.d.Berg (Ziyech/46)
Slagveer (Wildschut/46)
Finnbogason
v.La Parra (Nwofor/75)

DC Universe Online krijgt een nieuw jasje

Sony heeft met update 31 de graphics van hun massive-multiplayer-online game, DC Universe Online een flinke poetsbeurt gegeven. Er is een video online verschenen waarin de verschillen duidelijk zichtbaar zijn.

In DC Universe Online is een mmo waarin spelers een eigen superheld of bad guy kunnen maken en daarmee elkaar op verschillende manieren te lijf gaan. De game bevat een aantal bekende locaties, zoals Gotham City en Arkham uit de Batman-serie en Metropolis uit de Superman-serie

 

'Veel rechtszaken te lang op de plank'

Slachtoffers en verdachten moeten onaanvaardbaar lang wachten op hun rechtszaak. Voor duizenden strafzaken is geen tijd. Dat heeft president van het gerechtshof in Den Haag Leendert Verhey vrijdag gezegd in RTL Nieuws. Volgens Verheij heeft dit kabinet te hard bezuinigd.

Bij het Openbaar Ministerie en de rechtbanken lopen de wachtlijsten op, constateert Verheij. Grote zaken als die van Benno L. of de grensrechterzaak kosten zo veel tijd en mankracht dat andere, kleinere zaken over bijvoorbeeld mishandelingen of verkrachtingen op de plank blijven liggen.

Bij het OM heerst daarbij een organisatorische chaos. Parketten zijn gefuseerd en dat verloopt niet goed. Dossiers zouden door de problemen incompleet zijn of te laat worden aangeleverd. "En dat betekent vertraging en natuurlijk ook een stukje ergernis", aldus Verheij.

Volgens Verheij is er te veel bezuinigd. "Rechtspraak is een kerntaak van de overheid. Je kunt niet van de rechtspraak vragen dat je minstens hetzelfde en zelfs nog meer gaat doen en er geld af moet. En dat geldt voor het Openbaar Ministerie net zo. En dat betekent dat de aantallen mensen niet kleiner moeten worden en dat er hier en daar zelfs wat geld bij zal moeten."

In een reactie laat het ministerie van Veiligheid en Justitie weten dat een programma is opgezet 'om op alle fronten de strafrechtketen te versterken'. Zaken moeten daardoor sneller, slimmer, beter en transparanter worden afgehandeld. Over de chaos bij het OM stelt het ministerie dat de strafrechtketen nu 'in verbouwing' is. "Aanloopproblemen zijn daarbij onvermijdelijk, maar worden waar ze zich voordoen meteen aangepakt." De 'taakstelling' bij het OM wordt ondertussen 'op verantwoorde en gefaseerde wijze' uitgevoerd, aldus het ministerie.

Best-of-album Ilse DeLange al platina

Ilse DeLange heeft vrijdagavond platina gekregen voor het album After the Hurricane - Greatest Hits & More. Het best-of-album verscheen vrijdag. "De plaat ligt vandaag in de winkel, maar is al zo veel verkocht dat 'ie al platina is", zei Matthijs van Nieuwkerk in De Wereld Draait Door tegen de zangeres.

"Wat mooi, dankjewel", reageerde DeLange verrast. "Fantastisch zeg." Op After the Hurricane - Greatest Hits & More staan naast de vijftien grootste hits van de zangeres vier nieuwe nummers. De 36-jarige DeLange is naar eigen zeggen nog lang niet uitgekeken op haar vak. "Ik wil nog veel beter worden in liedjes schrijven en ik vind het leuk om met andere mensen samen te werken en nieuwe uitdagingen aan te gaan."

'Raketdeal met Turkije moet geen politiek worden'

Van een omstreden voorstel om een Chinees raketverdedigingssysteem te verkopen aan Turkije, NAVO-lid en bondgenoot van de Verenigde Staten, moet vooral geen politieke kwestie worden gemaakt. Dat heeft het Chinese ministerie van buitenlandse zaken vrijdag gezegd. Eerder had de Amerikaanse ambassadeur in Turkije zijn zorgen geuit over de plannen.

Volgens een woordvoerder van het Chinese ministerie van buitenlandse zaken is de kwestie niets anders dan een 'normale samenwerking op het gebied van wapenhandel' die 'rationeel en objectief' moet worden bekeken. "Maak geen politieke kwestie van normale commerciële concurrentie", aldus de woordvoerder.

De Amerikaanse ambassadeur in Turkije, Francis Ricciardone, zei zich zorgen te maken of het Chinese raketsysteem wel aansluit bij de raketsystemen die veel NAVO-lidstaten gebruiken. De VS zijn inmiddels al in overleg gegaan met Turkije. Ankara heeft benadrukt dat de deal nog niet rond is.

Het Chinese FD-2000-systeem moet de concurrentie aangaan met het Amerikaanse Patriot PAC-3-systeem, de Russische S400-raketten en het door Italië en Frankrijk ontwikkeld SAMP/T Aster 30-systeem. Turkije wil vier lanceerinstallaties aanschaffen en 288 raketten. Volgens de Turken bood China de beste prijs. Bovendien kunnen de Chinezen het raketsysteem binnen vier jaar leveren.

Om de samenwerking tussen de verschillende systemen te garanderen moeten er gegevens over de raketsystemen worden uitgewisseld. Daarmee bestaat de mogelijkheid dat China weet krijgt van diverse NAVO-geheimen, aldus het Center for Strategic and International Studies in Washington.

Brandweer wil vergunningloos drones inzetten

De brandweer in Nederland moet zo snel mogelijk weer vergunningvrij drones kunnen gebruiken. Dat zei brandweercommandant van Midden- en West-Brabant Diemer Kransen vrijdagavond in het televisieprogramma Eenvandaag.

De inzet van lichte onbemande luchtvoertuigen zonder vergunning is sinds 1 juli verboden vanwege privacybezwaren. Brandweerlieden worden nu bepaalde gevaarlijke situaties ingestuurd om onderzoek te doen, terwijl dat veel beter en veiliger kan met drones die hier speciaal voor zijn aangeschaft. "Ik ben ervan overtuigd dat naarmate wij sneller op kunnen treden, de veiligheid vergroot wordt", zei Kransen.

Een door de brandweer aangeschafte drone van vijftigduizend euro staat nu ongebruikt in de kazerne. Om de drone te bedienen, is brandweerpersoneel opgeleid. "Hij vliegt niet, omdat wij niet mogen vliegen", aldus Kransen.

CDA-Kamerlid Sander de Rouw gaat Kamervragen stellen. "Het verbod moet van tafel en de brandweer moet hulp verlenen in plaats van vergunningen aanvragen."

Krajicek onderuit in kwartfinales Poitiers

Michaëlla Krajicek heeft zich niet weten te plaatsen voor de halve finale van het ITF-toernooi in het Franse Poitiers. De als vijfde geplaatste Roemeense Alexandra Cadantu versloeg de Nederlandse vrijdag met 6-4, 6-1.

Krajicek, de nummer 324 van de wereld, verloor eerder dit jaar al in Baku van Cadantu. De geboren Delftse werd in Poitiers voor de derde keer op rij uitgeschakeld in de kwartfinale, na eliminaties in Clermont-Ferrand en Joue-les-Tours.

Kvitova via Kerber naar halve finale Championships

Petra Kvitova heeft vrijdag de halve finale van de WTA Championships bereikt. De als vijfde geplaatste Tsjechische versloeg de Duitse Angelique Kerber (8) met 6-7 (3), 6-2, 6-3. Kvitova eindigde als tweede in de rode groep en speelt in de halve finale tegen Na Li (4), de beste van de witte groep.

Kvitova sloeg liefst 47 winners tegen Kerber, de Duitse kwam tot achttien. In de andere halve finale staan titelverdedigster Serena Williams (1) en Jelena Jankovic (7) tegenover elkaar.

Weer boete voor F1-team Williams

Het Formule 1-team Williams heeft voor het tweede grandprixweekend op rij een boete van 60.000 euro gekregen voor een loszittend wiel. Net als in Japan was het wederom Pastor Maldonado die pech kreeg met zijn bolide.

In Japan koos in de training het linker achterwiel voor een eigen leven, waarna Williams een stevige boete opgelegd kreeg en met een oplossing moest komen om het niet weer voor te laten komen. Vandaag in India bleek dat dit niet geholpen heeft, want in de tweede vrije training koos de wielmoer van het rechter voorwiel het hazenpad, waarna Maldonado de auto stil moest zetten. In tegenstelling tot de vorige keer bleef het wiel nu wel zitten, zij het losjes. Dit feit zorgde ervoor dat de boete beperkt bleef tot 60.000 euro.

Zware aardbeving bij Fukushima in Japan

De Japanse oostkust is zaterdagochtend lokale tijd getroffen door een zware aardbeving. Het epicentrum van de beving lag in zee, enkele honderden kilometers van de verwoeste kerncentrale Fukushima Dai-ichi, aldus de Amerikaanse geologische dienst USGS.

De Japanse autoriteiten hebben een tsunamiwaarschuwing afgegeven voor de prefectuur Fukushima. De beving was in Tokyo, 480 kilometer verderop, te voelen. De beving zou een kracht van 6,8 op de schaal van Richter hebben gehad.

[NK Afstanden] Ter Mors wint de 1.500 meter

Jorien ter Mors heeft bij de NK Afstanden in Heerenveen de 1.500 meter. De vrouw die het langebaanschaatsen combineert met het shorttrack bleef Lotte van Beek en Ireen Wüst voor.

Van Beek zette de toon met een scherpe tijd van 1.56,11, een tijd die tevens een kampioenschapsrecord was. Lang zou dat record niet blijven staan, want een rit later kwam Ter Mors tot een tijd van 1.55,88, wat ook een persoonlijk record betekende. Voor Wüst waren deze tijden te scherp, de wereldkampioene op deze afstand kwam tot 1.56,37 en moest genoegen nemen met het brons.

Naast de top drie plaatsen ook Marrit Leenstra en Jorien Voorhuis zich voor de wereldbekerwedstrijden. Dit zal waarschijnlijk ook gelden voor de nummer zes Anouk van der Weijden, omdat Ter Mors de World Cups aan zich voorbij zal laten gaan.

Uitslag:

# Naam Tijd
1 Jorien ter Mors 1.55,88
2 Lotte van Beek 1.56,11
3 Ireen Wüst 1.56,37
4 Marrit Leenstra 1.56,83
5 Jorien Voorhuis 1.58,67
6 Annouk van der Weijden 1.58,71
7 Margot Boer 1.58,81
8 Antoinette de Jong 1.58,87
9 Linda de Vries 1.58,97
10 Manon Kamminga 1.59,12

Assassin's Creed 4: Black Flag vanaf morgen te koop

Assassin's Creed 4: Black Flag, het volgende deel in de Assassin's Creed-serie, is vanaf morgen bij enkele grote retailers al te koop, zo blijkt uit een telefoongesprek met Game Mania en een Facebookpost van Saturn.

Assassin's Creed 4: Black Flag is het zesde deel in de Assassin's Creed-reeks, en neemt je mee naar de Caraïbische eilanden. Je speelt als Edward Kenway, een Britse piraat en lid van de Assassin Order

Assassin's Creed 4: Black Flag zou eigenlijk pas op 1 november in Europa verschijnen voor de PC, PlayStation 3 en Xbox 360. Op de PlayStation 4 komt hij op 29 november uit, tezamen met de console zelf.

Rutte: geen bootvluchtelingen naar NL

Premier Mark Rutte (VVD) is niet bereid meer asielzoekers op te nemen om zo de druk op de zuidelijke EU-landen te helpen verlichten. Dat heeft Rutte vrijdag duidelijk gemaakt na afloop van een Europese top in Brussel.

De zuidelijke landen vinden dat de noordelijke meer vluchtelingen moeten opnemen, maar Rutte wil daar niets van weten. "Ik denk niet dat dat de oplossing is", zei Rutte. "Nederland levert al een bovengemiddeld aandeel. Als je kijkt naar het aantal asielzoekers per duizend inwoners, scoort Nederland hoog als je het vergelijkt met de landen in Zuid-Europa."

Nederland stuurt wel een surveillancevliegtuig van de kustwacht, maakte Rutte bekend. Het vliegtuig gaat in december drie weken patrouilleren boven de Middellandse Zee. Details zijn nog niet bekend.

De vluchtelingenstromen, die zich concentreren rond het Italiaanse eilandje Lampedusa, waren vrijdag een van de onderwerpen van gesprek op de Europese top. De EU-leiders hebben besloten een taskforce in te stellen die met praktische aanbevelingen moet komen om de problemen het hoofd te bieden.


Rutte: buitengewoon cynische mensenhandel (beeld: NOS)

700 migranten gered bij SiciliŽ

Het afgelopen etmaal zijn meer dan zevenhonderd migranten bij Sicilië uit bootjes op zee opgepikt. Dat heeft de Italiaanse kustwacht vrijdag gezegd. De stroom van asielzoekers die per schip naar Europa willen houdt aan ondanks beloftes van Europese regeringsleiders om maatregelen te treffen tegen illegale immigratie.

De kustwacht schoot vijf schepen te hulp met aan boord 705 migranten. Bijna alle opvarenden werden gered. Een persoon kwam in het water terecht toen een Maltees vrachtschip bijstand bood. Er is een zoektocht naar de migrant gestart.

Jaarlijks proberen duizenden migranten de Italiaanse kust te bereiken. Dit gaat geregeld mis. Begin oktober kwamen 365 migranten om het leven toen hun schip nabij het Italiaanse eiland Lampedusa kapseisde. Enkele dagen geleden kwamen daar nog tientallen bij toen er opnieuw een boot omsloeg.


Weer eentje gekapseist (beeld: BBC)

Judoka Velema wereldkampioene junioren

Do Velema heeft vrijdag in het Sloveense Ljubljana de wereldtitel voor judoka's onder 21 jaar veroverd. De 17-jarige inwoonster van Voorburg rekende in de eindstrijd van de klasse tot 63 kilogram af met de Japanse Megumi Tsugane.

Met nog twintig seconden op de klok had Velema een strafje meer gekregen dan Tsugane. Velema wist toen Tsugane op haar zij te werpen en kreeg daarvoor een yuko. De Japanse kon dat in de resterende tijd niet meer rechtzetten. Velema veroverde vorige maand ook al de Europese titel voor judoka's onder 21 jaar.

[EHL] Rotterdam dankzij eindspurt naar record

De hockeymannen van Rotterdam zijn het Euro Hockey Leagueseizoen begonnen met een lastige zege op gastheer Lille. In Noord-Frankrijk werd het 4-1 voor de ploeg van coach Reinoud Wolff, die echter driekwart van de wedstrijd zijn handen vol had aan de Fransen. Door deze vier treffers is Rotterdam de meest scorende ploeg aller tijden in de EHL.

De Rotterdammers begonnen heel aardig aan alweer hun zesde EHL-seizoen. Binnen tien minuten werd het doel van Lille viermaal onder vuur genomen, maar tot treffers leidden deze kansen niet. Nadat de thuisploeg de eerste storm overleefd had, kwamen de Fransen er een paar keer uit. Aanvankelijk had Rotterdam geen moeite met deze plaagstootjes, maar in de 32ste minuut werd het gevaar een stuk serieuzer.

Lille stoomde op via de rechterkant van het veld en zag spits Thibo Fourcroy de bal binnen prikken. Rotterdam, dat tot dan een uiterst tamme indruk maakte, reageerde direct. Nog geen honderd tellen later hing Jeroen Hertzberger de bordjes in evenwicht uit een strafcorner. Een groot deel van het publiek kreeg dit niet mee: zij hadden meer aandacht voor de rook die uit een elektriciteitskastje kwam. Door deze kortsluiting moest een van lichtmasten de strijd staken. De wedstrijden werd met een mast minder voortgezet.

De ban bleek nog allerminst gebroken voor Rotterdam, dat na de lange pauze bleef ploeteren. Lille was in het derde kwart zeker niet minder en kwam tot verschillende schietkansjes. Omdat de spitsen van de Fransen hun vizier niet op scherp hadden staan en Rotterdam-goalie Pirmin Blaak wel zijn normale niveau haalde, bleef de 1-1 stand op het bord. Een stunt hing in de lucht.

Een dodelijk slippertje van Lille-keeper Matthias Dierckens hielp Rotterdam echter in het zadel. Een lange bal van Govert Soeters kwam op de paal en belandde via de bijzonder onfortuinlijke goalie achter de doellijn. Door twee treffers van Jeffrey Thys hield Rotterdam zelfs een record over aan deze moeizame wedstrijd. Rotterdam gaat Bloemendaal namelijk voorbij al meest scorende ploeg in de historie van de EHL en heeft nu 118 Europese doelpunten gemaakt. 

Doema stemt in met nieuwe antiterreurwet

De Russische Doema heeft vrijdag unaniem ingestemd met nieuwe antiterreurwetgeving. Terrorisme wordt zwaarder bestraft en nabestaanden van terroristen kunnen opdraaien voor de schade die bij aanslagen is aangericht. De verwachting is dat de wet ook in de Federatieraad, het hogerhuis van het parlement, geen tegenstand ondervind. Daarna rest alleen nog het ondertekenen van de wet door president Vladimir Poetin.

In het wetsvoorstel staat dat deelname aan trainingen voor terreurdaden kan worden bestraft met tien jaar gevangenisstraf. Ook kan iemand zes jaar achter de tralies verdwijnen als hij zich aansluit bij een buitenlandse terreurgroep. De nieuwe wet lijkt een antwoord te zijn op het feit dat Russische staatsburgers in Syrië deelnemen aan de jihad. De vrees is dat zij bij terugkeer ook aanslagen in Rusland uitvoeren.

[NK Afstanden] Smeekens Nederlands kampioen 500 meter

Jan Smeekens is vrijdag voor de vijfde keer Nederlands kampioen geworden op de 500 meter. De schaatser uit Raalte was op het NK afstanden in Thialf over twee omlopen de snelste: 34,98 seconden en 34,92 seconden. Hij bleef Ronald Mulder (34,90 en 35,06) en Michel Mulder (35,10 en 34,92) voor. De broers wonnen respectievelijk zilver en brons.

Na de beide Mulders eindigden Jesper Hospes en Kjeld Nuis op de vierde en vijfde plek. Zij verzekerden zich daarmee van deelname aan de eerste World Cups van het seizoen. 

Tweede 500 meter

# Naam Tijd
1 Michel Mulder 34,92
- Jan Smeekens 34,92
3 Ronald Mulder 35,06
4 Jesper Hospes 35,12
5 Kjeld Nuis 35,18
6 Stefan Groothuis 35,33
7 Pim Schipper 35,34
8 Lennart Velema 35,60
9 Hein Otterspeer 35,63
10 Gerben Jorritsma 35,66

Klassement 

# Naam Punten
1 Jan Smeekens 69.900
2 Ronald Mulder 69.960
3 Michel Mulder 70.020
4 Jesper Hospes 70.400
5 Kjeld Nuis 70.630
6 Stefan Groothuis 70.970
7 Pim Schipper 71.010
8 Lennart Velema 71.300
9 Hein Otterspeer 71.330
10 Mark Tuitert 71.370

Beperkte zorgmijding door hoger eigen risico

Ongeveer 1 op de 400 Nederlanders heeft dit jaar vanwege het hogere eigen risico afgezien van zorg waar ze die vorig jaar "waarschijnlijk wel of zeker" wel hadden gezocht. Dat blijkt uit onderzoek dat minister Edith Schippers (Volksgezondheid) vrijdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Ze heeft onder meer laten kijken naar de vraag of mensen onterecht zorg mijden nu het verplicht eigen risico begin dit jaar is verhoogd van 220 naar 350 euro. Het doel daarvan was onder meer om mensen bewuster te maken van de kosten van zorg die ze genieten en ze te laten afwegen of de zorg ook echt nodig is.

Commotie om mogelijk explosief Bergen op Zoom

Een verdacht pakketje dat vrijdag in Bergen op Zoom werd aangetroffen, is ontmanteld. Waarnemend burgemeester Ton Linssen zou tegen diverse media hebben gezegd dat het om een explosief zou gaan. De politie ontkent dat het om een explosief ging.

Het is nog niet bekend wat er wel in het pakketje zat. Het onbekende voorwerp werd om 17.20 uur ontmanteld. Vier kantoren, waaronder een filiaal van de ABN AMRO, werden naar aanleiding van de vondst ontruimd. Inmiddels is de straat vrijgegeven.

Het pakje werd bevestigd aan een hek van een pand van Parkeerbeheer. Na de eerste inspectie besloot de politie de Explosieven Opruimingsdienst Defensie nader onderzoek te laten doen. Later wordt onderzocht wat het mysterieuze voorwerp was.

Huisarts gaf 100-voudige morfinedosis

De huisarts uit Tuitjenhorn die zelfmoord pleegde nadat hij op non-actief was gesteld vanwege twijfels rond de dood van een terminaal zieke patiënt heeft die patiënt honderd keer de reguliere dosis morfine gegeven. De patiënt kreeg duizend milligram morfine ingespoten.

Ook kreeg de patiënt ruim twintig keer de normale dosis van het slaapmiddel dormicum toegediend. De terminaal zieke man uit Schagen overleed ongeveer een halfuur later, blijkt vrijdag uit informatie die de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft vrijgegeven.

GTA Online bonus komt later

De bonus van 500.000 in-game dollars voor spelers van GTA Online, is uitgesteld. Rockstar Games laat weten eerst alle bugs uit het spel te willen halen.

De bonus, die spelers van GTA Online krijgen, zouden via 2 stortingen van elk 250.000 in-game dollars gaan. Iedere speler die GTA Online in oktober heeft gespeeld zou de bonus ontvangen, omdat het spel met grote serverproblemen kampte in de eerste 2 weken.

"We hopen zeer spoedig met een update te komen", zegt Rockstar. "We willen eerst de problemen in GTA Online oplossen, voordat we alle spelers 500.000 in-game dollars schenken."

Google Glass maakt operatiedebuut bij AMC

Een chirurg van het AMC in Amsterdam opereert maandag voor het eerst met de hightech bril van Google. Met de ingebouwde camera en microfoon kan de arts contact hebben met een collega-chirurg. Het ingebouwde beeldscherm moet cruciale informatie bieden over de patiënt. Dat heeft het AMC vrijdag bekendgemaakt.

De operatie wordt uitgevoerd door chirurg Marlies Schijven. "Als het goed gaat met de patiënt hoef ik niks te weten over de hartslag en bloeddruk. Ik moet er juist op gewezen worden wanneer het stoplicht als het ware op oranje springt", zei zij in een verklaring over een signalerende functie van Google Glass.

Schijven stelt dat 'de veiligheid van de patiënt vooropstaat'. Het experiment met de hightech bril wordt direct gestaakt als Schijven het gebruik van de bril als hinderlijk ervaart.

De beelden van de operatie en de gesprekken tussen de chirurgen worden tijdens het Games of Health Europe congres in Amsterdam live uitgezonden. Daarbij komt de patiënt, die toestemming heeft gegeven voor de besloten uitzending, niet herkenbaar in beeld.

Begin deze maand maakte Philips al bekend proeven te hebben gedaan waarbij een Google Glass was aangesloten op patiëntbewakingsapparaten. Een speciale app voor de bril gaf belangrijke informatie over de patiënt door naar de opererende chirurg. Bij deze tests werden echter geen echte patiënten gebruikt.

Vier kandidaten EU-lijsttrekker PvdA

Robbert Baruch, Bernard Naron, Zita Schellekens en Paul Tang zijn kandidaat-lijsttrekker voor de PvdA bij de Europese verkiezingen. Zij zijn door het partijbestuur toegelaten als kandidaat, schrijft partijvoorzitter Hans Spekman vrijdag in een brief aan de leden.

Volgens Spekman zijn het kandidaten waarmee de partij in zijn nopjes kan zijn. De kandidaten gaan van 18 tot en met 26 november campagne voeren en daarna is het woord aan de leden, die gaan kiezen wie de lijsttrekker wordt en Thijs Berman opvolgt.

De kandidaten zouden eigenlijk zaterdag worden gepresenteerd, maar dat gaat niet door.

VN-experts geÔntimideerd in Pietenkwestie

De Zwarte Pietenkwestie heeft geleid tot intimidatie van VN-mensenrechtenexperts. Dat hebben de Verenigde Naties laten weten op hun blog.

"Hoewel er stevig debat is over kwesties die door onze onafhankelijke experts zijn aangebracht, mogen deze individuen geen doelwit worden van aanzetten tot haat, aanvallen op hun persoonlijke integriteit of enige vorm van lastigvallen of intimidatie, zoals is gebeurd in deze zaak", benadrukt de VN.

Op welke manier de experts zouden zijn geïntimideerd of lastiggevallen heeft de VN niet bekendgemaakt.

Deze week kwam VN-mensenrechtenonderzoeker Verene Shepherd groot in het nieuws met haar mening over Zwarte Piet als hulpje van Sinterklaas. "De werkgroep kan niet begrijpen waarom Nederlanders niet inzien dat dit een terugkeer naar de slavernij is en dat in de 21ste eeuw moet stoppen", zei Shepherd.

'VN-experts geïntimideerd in Pietenkwestie'
'VN-experts geïntimideerd in Pietenkwestie' (Foto: ANP)

PlayStation 4 controller werkt ook op Mac

De controller van de PlayStation 4, de DualShock 4, is te gebruiken i.c.m. Mac-besturingssystemen. De controller kan op een Mac worden aangesloten en als spelbesturing worden gebruikt.

Dit werd ontdekt door een Viner, Chris Gallizzi. Hij posste een Vine, waarop te zien is hoe de DualShock 4 gebruikt wordt om Hotline Miami mee te spelen op een Mac computer. Het is echter nog niet bekend of Sony hiervoor ondersteuning zal geven, zodat bijvoorbeeld ook de touchpad van de DualShock 4 gebruikt kan worden.

Eerder werd al bekend dat de DualShock 4 ook werkt i.c.m de Playstation 3 en PC. 

De Dualshock 4 zal in Nederland op 29 november verkijgbaar zijn voor €59,99 in de kleuren Jet Black, Magma Red en Wavy Blue.

Releasedatum Assassin's Creed: Liberation HD bevestigd

De HD-versie van de voormalige PlayStation Vita-exclusive Assassin's Creed: Liberation verschijnt in januari volgend jaar. Dat heeft Ubisoft vandaag bekendgemaakt. De titel zal vanaf 15 januari te downloaden zijn via het PlayStation Network, een exacte releasedatum voor andere platforms is nog niet bekend.

Assassin's Creed: Liberation HD verschijnt op Xbox 360, PlayStation 3 en pc, en zal 19,99 euro kosten.  

[NK Afstanden] Kramer heerst op vijf kilometer

Sven Kramer is voor de zesde keer Nederlands kampioen geworden op de 5000 meter. Hij won in 6.12,89, een kampioenschapsrecord. Het zilver en brons gingen naar de ploeg van BAM. Jorrit Bergsma noteerde 6.17,80 voor plek twee en Bob de Jong werd derde in 6.19,20. 

Vierde en vijfde zijn Jan Blokhuijsen en Koen Verweij. Zij plaatsen zich samen met de top drie voor de eerste wereldbekerwedstrijden in Salt Lake City en Calgary. Dit Nederlands kampioenschap zegt nog niets over wie er naar Sochi mag. De tickets voor de Olympische Spelen worden verdeeld op het OKT eind december. 

# Naam Tijd
1 Sven Kramer 6.12,89
2 Jorrit Bergsma 6.17,80
3 Bob de Jong 6.19,20
4 Jan Blokhuijsen 6.19,59
5 Koen Verweij 6.20,19
6 Douwe de Vries 6.23,24
7 Rob Hadders 6.23,64
8 Robert Bovenhuis 6.24,19
9 Arjen vd Kieft 6.24,39
10 Frank Vreugdenhil 6.29,57

Van Persie kan waarschijnlijk spelen tegen Stoke

Robin van Persie lijkt zaterdag aan te kunnen treden in het Premier Leagueduel tegen Stoke City. De spits van Manchester United werd woensdag in het Champions Leagueduel tegen Real Sociedad aan de kant gehouden omdat hij last had van zijn tenen en lies. Hij lijkt echter weer fit te zijn, zegt trainer David Moyes op de clubwebsite.

"Robin maakt een goede kans", stelt de Schot. "Hij heeft wat problemen gehad met zijn tenen en ook zijn lies, maar ik denk dat het goed komt met hem."

Moyes kan in het thuisduel tegen Stoke nog niet over de geblesseerden Danny Welbeck, Nemanja Vidic, Rio Ferdinand en Tom Cleverley beschikken. Regerend landskampioen United presteert dit seizoen vooralsnog onder de maat en neemt de achtste plek in. Stoke staat zestiende.

Releasedatum Burial At Sea bekend

Ontwikkelaar Irrational Games heeft de releasedatum van het eerste deel van de Bioshock Infinite-DLC Burial At Sea bekendgemaakt. De DLC verschijnt op 12 november voor Xbox 360, PlayStation 3 en pc, aan een prijs van 14,99 euro of als onderdeel van de Season Pass.

In Burial At Sea keren we terug naar de onderwaterstad Rapture uit de eerste twee Bioshock-delen. Zowel Booker DeWitt als Elisabeth maken een terugkeer in de uitbreiding.

Bioshock Infinite: Burial at Sea

Weer geweldincident homo-ontmoetingsplek Vondelpark

Een 45-jarige man is zondagavond zwaargewond geraakt bij een mishandeling op de ontmoetingsplaats voor mannen in het Vondelpark in Amsterdam. De man was op zoek naar seks. Twee mannen mishandelden hem toen hij daarvoor niet wilde betalen. Dat meldt de politie vrijdag. Vorige maand werd een 55-jarige man neergestoken in het park.

Toen de man zei dat hij niet wilde betalen voor seks werd hij vrijwel direct hard geslagen en geschopt door beide mannen. Een getuige wist een van de daders van het slachtoffer te trekken, waarna de twee belagers van de man te voet wegvluchtten. Het slachtoffer raakte zwaargewond aan zijn hoofd. Hij is inmiddels weer thuis.

De man die vorige maand het slachtoffer werd van geweld werd vijftien keer in gezicht, handen en rug gestoken. Dat gebeurde in het Rosarium in het park, een plek die bekendstaat als homo-ontmoetingsplek. De beide incidenten lijken volgens de politie los te staan van elkaar.

Sinterklaaslied bestormt hitlijsten

Sinterklaas, Wie Kent Hem Niet bestormt 31 jaar na verschijning opnieuw de hitlijsten. Radio Veronica-dj Patrick Kicken riep onlangs op het nummer van Henk Westbroek en Henk Temming te downloaden als steunbetuiging aan Zwarte Piet, die onder vuur ligt. Veel mensen gaven gehoor aan de oproep en hebben het liedje deze week terug in de Mega Top 50 gebracht.

Sinterklaas, Wie Kent Hem Niet komt binnen op nummer 22. "Cool! Helemaal te gek en mooi om te weten dat niet alleen mijn luisteraars het een mooi statement vinden, maar de rest van Nederland ook. Handen af van Zwarte Piet!", laat Kicken weten op de website van de Mega Top 50.

Het nummer komt vrijdag binnen op plek twaalf in de Single Top 100 en stond deze week in de Tipparade op nummer achttien en boven aan de iTunes-lijst.

Kurt Cobain dacht dat hij homo was

PBS Digital Studios heeft een zeldzaam interview met Nirvana-frontman Kurt Cobain in een prachtig animatiefilmpje verwerkt. In het gesprek met de Britse journalist Jon Savage van The Observer, dat in juli 1993 plaatsvond, schuwt de muzikant uit Seattle geen enkel onderwerp.

Zo horen we Cobain over zijn jeugd, pesterijen op de middelbare school, leven met chronische pijn en zijn huwelijk met Courtney Love. Daarnaast komt ook zijn seksuele geaardheid ter sprake. Cobain: "Ik dacht zelfs dat ik homo was, en dat dat de oorzaak was van het probleem dat ik veelal geïsoleerd rondliep op de school."

Terugdenkend aan zijn tijd op de middelbare school zegt Cobain tenslotte: "Ik heb me vaak alleen gevoeld in die tijd, zowel door de situatie thuis als door als de pesterijen op school. Ik werd daar bekeken als de persoon die de meest waarschijnlijke kandidaat was om een bloedbad aan te richten op een eindefeest".

Kurt Cobain zou een jaar later zelfmoord plegen, al zijn er nog steeds mensen die het vermoeden hebben dat de zanger van Nirvana werd vermoord.

Rusland claimt Noordpool via Olympisch vuur

De Olympische vlam is bezig aan de traditionele tocht door het land dat de Spelen organiseert, in dit geval Rusland vanwege Sochi 2014. De Russen lijken hun claim op de Noordpool echter nieuw leven leven in te blazen door de vlam erheen te sturen.

Er moest een ijsbreker aan te pas komen om de Noordpool te bereiken, meldt de NOS. De tocht is opvallend omdat de Noordpool officieel helemaal niet bij Rusland hoort. Het land beweert echter al enige tijd dat het recht op het gebied heeft vanwege een bergketen op de bodem van de Noordelijke IJszee die met het Russische vasteland verbonden zou zijn. Schijnbaar wil Rusland zijn claim kracht bijzetten met de tocht van de vlam.

De dragers van de Olympische vlam spraken van een 'grote eer'. Ze mochten eventjes met de fakkel op het Noordpoolijs rondrennen. De reis van de vlam duurt in totaal vijf maanden, waarin het Olympisch vuur zo'n 65.000 kilometer aflegt. De Spelen van Sochi beginnen op 7 februari.

De Noorpoolclaim is overigens niet zo symbolisch als een Olympische fakkel, maar heeft alles te maken met de vermoedde aanwezigheid van grote olie- en gasvoorraden. Zie ook het Arctic Sunrise-hoofdstuk.

FOK!filmtip van de dag: The Fighter (2010)

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films. Valt er vandaag nog wat te zien? Je leest het op FOK!

The Fighter

De FOK!filmtip van de dag gaat vandaag naar de film The Fighter die om 22.20 uur op Canvas te zien is. In de film van David O. Russell draait het om Micky Ward (Mark Wahlberg), een bokser uit Boston die op het punt staat om zijn handschoenen in de ring te gooien. Dan komt opeens zijn halfbroer Dicky Eklund (Christian Bale) na een gevangenisstraf van vijftien jaar weer vrij. Eklund wil met zichzelf in het reine komen en besluit zijn halfbroertje te trainen voor de kampioenschappen in de lichtgewichtcategorie.

The Fighter 2

The Fighter zou oorspronkelijk worden geregisseerd door Darren Aranofsky. Aranofsky, die eerder al The Wrestler had geregisseerd, schoof het project toen door naar zijn collega David O. Russell. Mark Wahlberg trainde meer dan twee jaar om goed in vorm te zijn voor zijn rol. Bij de opnames van de gevechtsscènes werd gebruik gemaakt van een cameraploeg van HBO, die normaliter ook de gevechten in World Championship Boxing in beeld brengen. Hierdoor kregen de opnames een zo mogelijk nog authentiekre uitstraling. Zowel Christian Bale als Melissa Leo zouden een Oscar aan hun rol in deze indrukwekkende biografische rolprent overhouden.

The Fighter 3

Ook meehelpen aan de FOK!filmtip? Meld je aan als redacteur nieuws voor FOK!film. Stuur een bericht met motivatie naar film@fok.nl!

Boze PellŤ verlaat training vroegtijdig

Graziano Pellè is vrijdagmiddag tijdens de training van Feyenoord kwaad van het veld gelopen. De spits had een akkefietje met Samuel Armenteros, meldt RTV Rijnmond. Trainer Ronald Koeman bevestigt het bericht. "Ik kan niet ontkennen dat er wat irritatie was. We deden een partijtje waarin veel contact zat. Daar zijn wij in Nederland aan gewend, maar Pellè in Italië niet."

Koeman liet Pellè vlak voor het einde van de training even afkoelen in de kleedkamer. "We moeten het niet groter maken dan het is. Het geeft mij aan dat hij erg bezig is zichzelf te verbeteren", sluit hij af.

Feyenoord speelt zondag de thuiswedstrijd tegen Heracles Almelo. Pellè en Armenteros zitten gewoon bij de selectie. Bij een overwinning kan Feyenoord in theorie de koppositie overnemen van FC Twente. De concurrentie moet dan wel punten verspelen.

Klaasen en Hendriks uitgeschakeld op Dutch Dart Masters

Tijdens de eerste sessie van de Dutch Dart Masters zijn het Jerry Hendriks en Jelle Klaasen niet gelukt om zich te plaatsen voor de tweede ronde. In Veldhoven verloor Hendriks met 6-2 van Colin Lloyd en Klaasen ging er met 6-5 af tegen Ross Smith. De Dutch Dart Masters is een toernooi uit de Europese Tour van de PDC. 

Hendriks was kansloos tegen Lloyd. Klaasen gooide 121 om op 5-4 te komen en miste in leg daarna bulls-eye om 167 uit te gooien. Smith won de leg en kwam op gelijke hoogte. In de beslissende leg zet Klaasen weg op dubbel 10, maar ziet Smith 83 op bullseye uitgooien voor de wedstrijd.

Vanavond staan de andere partijen van de eerste ronde op het programma. Michael van Gerwen neemt het op tegen Vincent van der Voort. Raymond van Barneveld speelt tegen Andrew Gilding en Gino Vos zal aantreden tegen Richie Burnett. 

Alle uitslagen van de eerste sessie. 

Naam Uitslag Naam
Brendan Dolan 6-1 Davyd Venken
Stuart Kellett 3-6 Michael Barnard
Wayne Jones 6-1 Paul Barham
Arron Monk 0-6 Ronny Huybrechts
Ronnie Baxter 6-1 Dave Ladley
Mark Walsh 4-6 David Pallett
Andy Smith 1-6 Mark Cox
Mark Webster 6-5 Jyhan Artut
Colin Lloyd 6-2 Jerry Hendriks
Justin Pipe 5-6 Jarkko Komula
Tonci Restovic 3-6 Michael Mansell
Kevin Painter 6-1 Steve Hine
James Wade 6-4 James Richardson
Jelle Klaasen 5-6 Ross Smith
Dave Chisnall 6-0 Max Hopp
Mervyn King 6-3 Dan Russell

Nintendo overweegt meer games op te poetsen

Nintendo overweegt na The Legend of Zelda: The Wind Waker HD meer oude spellen op te poetsen. Hiervoor moet het bedrijf samenwerken met externe bedrijven omdat de gamegigant zelf te druk is met het maken van nieuwe games. Dat zei topman Shigeru Miyamoto in een gesprek met de Amerikaanse website Gamespot zonder daarbij namen te noemen.

Het bedrijf kende deze maand een commercieel succes in een remake van The Legend of Zelda: The Wind Waker dat in 2003 voor de Gamecube verscheen. "Wanneer wij een ouder spel opnieuw uitgeven dan willen we het niet alleen oppoetsen. De HD-versie moet een meerwaarde bieden", gaf Miyamoto aan.

Bij The Legend of Zelda: The Wind Waker HD kunnen spelers via het internet briefflessen naar willekeurige andere spelers sturen. Daarnaast wordt de tabletcontroller gebruikt om de speler een overzicht te geven van de spelwereld. Bij het origineel moest deze kaart in een nieuw scherm opgeroepen worden.

Welke andere spellen in de toekomst opgepoetst zullen worden, is niet bekend. Twee weken geleden hintte ontwikkelaar Eiji Aonuma naar een remake van The Legend of Zelda: Majora's Mask, dat in 2000 verscheen voor de Nintendo 64. Daarnaast gaf Miyamoto in gesprek met Gamespot aan dat Super Mario Galaxy, dat in 2007 verscheen voor de Nintendo Wii, geschikt zou zijn om ook voor de Wii U te verschijnen.


Nintendo overweegt meer games op te poetsen 

Ouya gaat clouddiensten aanbieden

De Ouya-spelcomputer zal in de toekomst een groot deel van zijn rekenkracht uit de cloud kunnen halen. In een interview met techweblog Venturebeat zei topvrouw Julie Uhrman dat er zeker een rol is voor de cloud. Volgens haar zullen online servers ervoor zorgen dat consumenten games kunnen spelen die anders niet werken op een Ouya.

In vergelijking met de PlayStation 4, Xbox One en zelfs de huidige Xbox 360 is de Ouya een zwakke spelcomputer. Door online servers berekeningen te laten doen, hoeft de spelcomputer enkel beelden te ontvangen en te tonen. "Dergelijke diensten brengen content naar de Ouya die onze hedendaagse hardware niet aankan", zei Uhrman.

Gamen via de cloud valt te vergelijken met een muziekdienst als Spotify. Op online computers staat alle content die gebruikers via hun eigen apparaat kunnen opvragen. Het enige wat het ontvangende apparaat doet, is beeld en geluid afspelen en commando's van de gebruiker doorsturen naar de online computers.

De topvrouw geeft niet aan met welke partijen het bedrijf aan tafel zit, maar het zou zomaar kunnen dat gamers volgend jaar via de Android-spelcomputer moderne games als Battlefield 3 en Street Fighter 4 kunnen spelen. Internetbedrijf Playcast biedt via zijn gamedienst spellen aan van Capcom en Atari, terwijl G-Cluster een samenwerking heeft met Electronic Arts.


Ouya gaat clouddiensten aanbieden 

Winnaar Expeditie Robinson gelekt

Maxime Hartman, die tegenwoordig bijklust als semi-bekend gezicht voor GeenStijl, deed gisteren voor de tweede keer dezelfde onthullende uitspraak, waarschijnlijk omdat de eerste keer te weinig media-aandacht opleverde. 

Tijdens een live webcast verklapte hij wederom de naam van de persoon die dit seizoen Expeditie Robinson heeft gewonnen. Eerder deed Hartman zelf mee aan het programma en moest toen een geheimhoudingsovereenkomst tekenen, zo vertelt hij.

"Ik heb geen enkele binding met RTL. Kom maar op", zei hij met trillende, gespannen stem tijdens het live televisiekijken met commentaar 'experiment' van GeenStijl.

De straf voor het verklappen van de winnaar was in zijn tijd 100.000 euro, maar omdat Hartman geen contract heeft voor het huidige seizoen denkt hij dat hij geen problemen zal krijgen.

Of de winnaar ook geen problemen gaat krijgen is niet bekend. Hartman vertelde dat de winnaar in het uitgaansleven nogal eens teveel kletst na wat drankjes en dat hij het zo te weten is gekomen.

Een maand geleden riep Maxime ook al de naam van de winnaar in eenzelfde setting als gisteren.

Als je Expeditie Robinson volgt en niet wil weten wie de winnaar is, bekijk dan dit filmpje niet, en sla de comments onder dit bericht ook even over.

Klik hier voor het filmpje van 4 weken geleden, dat kennelijk niemand is opgevallen

en hier voor het filmpje van gisteren

'Blonde engel' wel degelijk Roma

De ouders van de blonde Maria, die onlangs door de politie werd weggehaald bij een Grieks Roma-stel, blijken Bulgaarse Roma's te zijn. Dat is door dna-onderzoekt bevestigd. Het meisje, genaamd Maria, werd in Griekse media bekend als de 'blonde engel'.

De ouders, Sasha Ruseva en Atanas Rusev, komen uit een Romakamp in het Bulgaarse Nokolaevo, zo meldt de Amerikaanse tv-zender CNN. Het nieuws werd bekendgemaakt door het Bulgaarse ministerie van Binnenlandse Zaken. De moeder geeft naar verluidt binnenkort een interview op de Bulgaarse televisie.


De moeder van Maria (beeld: BBC, voor de bekendmaking van de dna-match)

Bejaarde vast voor wurgen bejaarde

Een 86-jarige vrouw uit Doorn is overleden nadat haar 80-jarige echtgenoot haar wurgde. De man zit vast, zo laat het Openbaar Ministerie vrijdag weten. Hij moet donderdag voor de raadkamer van de Utrechtse rechtbank verschijnen.

De mishandeling vond zaterdag plaats. De man belde zelf de politie nadat hij zijn vrouw te lijf was gegaan. De vrouw werd naar het ziekenhuis gebracht, waar ze dinsdag overleed.

Het motief voor de fatale mishandeling is nog onbekend.

Trailers kijken: deze week nieuw in de bioscoop

Mexico, of althans Mexicaanse elementen, zijn goed vertegenwoordigd deze week; eenmaal in een serieuze, en eenmaal in een minder serieuze setting. Over minder serieus gesproken: Johnny Knoxville is terug, onder een laag make-up, in een nieuwe Jackass-film. Daarnaast is er horror en liefde te vinden in de bioscoop, deze week.

Insidious: Chapter 2

In Insidious: Chapter 2 proberen Josh (Patrick Wilson) en Renai (Rose Byrne) er achter te komen wat er in het verleden is gebeurd waardoor ze nu niet met rust worden gelaten door duistere geesten.

Jackass Presents: Bad Grandpa

Johnny Knoxville speelt Irving Zisman, een bejaarde weduwnaar die schijt heeft aan zijn omgeving. Hij moet z'n kleinzoon naar diens vader brengen, en dat betekent een road trip, Jackass-style.

Machete Kills

Tweede deel uit Robert Rodriguez' Mexploitation-trilogie over Danny Trejo's messentrekkende actieheld. Met Mel Gibson als bad guy en Charlie Sheen als President van de VS.

Workers

Verhaal over de arbeidersklasse in Mexico. Welke visie op het leven krijg je als je decennia lang op dezelfde plek hetzelfde monotone werk doet?

What Maisie Knew

Vertelling over de positie van het kind in een getroubleerde relatie.

Love & Fungi

Deze speelfilm over liefde, eten, koken en de aantrekkingskracht van de natuur was een favoriet op vele festivals, onder meer in Rotterdam en bij de Gotham Independent Film Awards.

[NK Afstanden] R. Mulder en Smeekens openen met een 34'er

De Nederlandse kampioenschappen schaatsen per afstand is begonnen met de eerste 500 meter. De snelste tijd kwam op naam van Ronald Mulder met 34,90. Tweede werd Jan Smeekens met 34,98. Michel Mulder volgt op plek drie met 35,10. 

Na de 5000 meter is de tweede 500 meter. De Nederlands kampioen is diegene die over twee keer 500 meter de snelste tijd heeft neergezet.  Nadat de mannen zijn geweest wordt de dag afgesloten met de schaatsmijl voor vrouwen. 

# Naam Tijd
1 Ronald Mulder 34,90
2 Jan Smeekens 34,98
3 Michel Mulder 35,10
4 Jesper Hospes 35,28
5 Kjeld Nuis 35,45
6 Mark Tuitert 35,57
7 Stephan Groothuis 35,64
8 Pim Schipper 35,67
9 Lennart Valema 35,70
- Hein Otterspeer 35,70

The Wolf Among Us dit najaar naar PS Vita en iOS

The Wolf Among Us verschijnt dit najaar voor zowel PS Vita als iOS. Dat heeft een woordvoerder van Telltale Games bekendgemaakt. De eerste episode 'Faith' van de nieuwe serie van Telltale verscheen twee weken geleden al voor Windows, Xbox 360 en PlayStation 3.

Dat de game ook naar iOS komt is niet heel opmerkelijk. De iOS versie van The Walking Dead, de vorige serie van Telltale Games, was namelijk een groot succes. 

The Wolf Among Us is een point-and-click adventure, gebaseerd op de stripboekenserie 'Fables' van DC Comics. In de serie speel je als detective Bigby Wolf, beter bekend als The Big Bad Wolf. 

Ook Dayer Quintana bij Movistar aan de slag

Movistar heeft Dayer Quintana aangetrokken. De Spaanse WorldTour-formatie viste de 21-jarige Colombiaan op van de amateurformatie Lizarte. Quintana is het jongere broertje van Nairo Quintana, de nummer twee van de afgelopen Tour de France.

Dayer Quintana was bij de junioren al goed bezig, maar besloot later om als politieman aan de slag gegaan. Afgelopen zomer keerde hij met succes terug op de fiets en verdiende daarmee al snel dit contract.

Xbox One laat zijn tanden zien

De strijd tussen de nieuwe next-gen consoles lijkt in England helemaal losgebarsten. Microsoft is al bezig met een ware blitzkrieg om zoveel mogelijk marktaandeel van zijn concurrent Sony af te pakken. Het is dan ook jammer dat wij in Nederland nog moeten wachten op de Xbox One.

In deze duur uitziende reclame gooit Microsoft alles in de strijd wat het heeft: Respawn Entertainment's Titanfall, FIFA 14 met Steven Gerrard, Star Trek ster Zachary Quinto als Spock, Forza 5, Dead Rising 3 en Ryse: Son of Rome.


"This is an invitation from the all-in-one Xbox One."

Michael Arndt uit Star Wars-team geknikkerd

Michael Arndt werkt niet langer aan het scenario van Star Wars: Episode VII. Regisseur J.J. Abrams en Lawrence Kasdan nemen zijn schrijftaken over. Dat heeft Lucas Films gisteren onverwacht bekendgemaakt. Kasdan, die meeschreef aan The Empire Strikes Back en Return of the Jedi, was tot nu toe adviseur.

De reden van het vertrek van Arndt, bekend van films als Little Miss Sunshine en Toy Story 3, is onduidelijk. "Ik ben heel enthousiast over het verhaal dat we in petto hebben", zegt president Kathleen Kennedy van Lucas Film. "Michael Arndt heeft ons op een geweldig punt gebracht."

Abrams is bekend van zijn Star Trek-reboots waar hij ook nog aan werkt. Over zijn aanstelling als regisseur van Star Wars zijn de meningen verdeeld. Zijn Star Trek-collega William Shatner, bekend als Captain Kirk, is in ieder geval enthousiast. "Ik vind het geweldig", zegt de acteur tegen de Amerikaanse zender TMZ.

Arndt werd vorig jaar aangesteld als scenarist van de nieuwe Star Wars-trilogie van Abrams. De opnamen van Star Wars: Episode VII staan gepland voor de lente. De film moet in 2015 uitkomen.

UEFA wil opheldering over negeren racismeprotocol

De UEFA onderzoekt waarom het racismeprotocol woensdag niet is gevolgd bij CSKA Moskou - Manchester City. Dat gebeurt op verzoek van voorzitter Michel Platini van de Europese voetbalbond. Tijdens het Champions Leagueduel werd City-speler Yaya Touré door de Moskouse fans op oerwoudgeluiden onthaald.

Volgens het protocol kan de scheidsrechter bij racisme een wedstrijd stilleggen en via de stadionspeaker de fans vragen om te stoppen met hun wangedrag. Gebeurt dit niet na hervatting van de wedstrijd dan kan de scheidsrechter de wedstrijd stilleggen en met de teams naar de kleedkamer gaan. Als na hervatting er nog steeds racistische spreekkoren zijn dan kan de arbiter de wedstrijd staken.

Er loopt ook een UEFA-onderzoek naar CSKA Moskou over de racistische spreekkoren. Een uitspraak in dat onderzoek wordt woensdag naar buiten gebracht. De bevindingen van het interne UEFA-onderzoek over het racismeprotocol volgt daarna.

Inspectie ziet geen problemen met iPadscholen

De Inspectie van het Onderwijs ziet twee maanden na het begin van het schooljaar geen reden om in te grijpen bij de iPadscholen. De inspectie laat aan Novum Nieuws weten gesprekken te hebben gevoerd met de besturen van de nieuwe basisscholen, waarbij voornamelijk les wordt gevolgd met iPads.

"We hebben vooralsnog geen ernstige signalen opgevangen", zo vertelt een woordvoerder. De inspectie is nog bezig met het verwerken van de gesprekken. Zeven scholen begonnen dit schooljaar met het iPad-onderwijs, die het concept van Onderwijs voor een Nieuwe Tijd (O4NT) hanteren, een initiatief van Maurice de Hond.

De inspectie gaf voor het begin van het nieuwe schooljaar aan de iPadscholen scherp in de gaten te houden, zoals gebruikelijk bij scholen met nieuwe onderwijssystemen. Op de basisscholen krijgen de leerlingen niet meer les van leraren, maar worden ze gecoacht. Kinderen leren veelal door educatieve apps op hun tablet.

De nieuwe onderwijsvorm werd geprezen, maar ook verguisd. Staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker (VVD) liet weten enthousiast te zijn over ' innovatieve initiatieven uit de samenleving'. Filosofe Joke Hermsen bekeek het project met argwaan en bracht het mislukte Studiehuis uit de jaren negentig te berde.

Moeder verkoopt maagdelijkheid 12 dochters

Een Colombiaanse moeder is gearresteerd omdat ze de maagdelijkheid van haar 12 dochters had verkocht voor omgerekend nog geen 150 euro per kind. Dat meldde de Britse krant The Independent vrijdag.

Margarita de Jesus Zapata Moreno (45) werd eerder deze week opgepakt nadat een van haar dochters naar de politie was gestapt. Het 16-jarige meisje was zwanger en naar verluidt boos omdat haar moeder haar dwong het kind weg te laten halen. Ook de vader (51) van de in totaal 14 kinderen zit vast.

De moeder riskeert 10 jaar gevangenisstraf, aangezien ze haar dochters zodra ze 12 werden als prostituee liet werken zodat de familie de rekeningen kon betalen. Beide ouders ontkennen alles.

De twee kinderen die (nog) niet aan de slag hoefden, een jongen van 11 en een meisje van 9, zouden zijn opgevangen door een Colombiaanse jeugdzorginstantie.

Moeder verkoopt maagdelijkheid 12 dochters
Moeder verkoopt maagdelijkheid 12 dochters (Foto: ANP)

Fifty Shades-schrijfster vindt acteur goede keuze

E.L. James is tevreden over de keuze voor Jamie Dornan voor de hoofdrol in de verfilming van Fifty Shades of Grey. "Onze man is er", twitterde de schrijfster van de boekentrilogie Fifty Shades.

"Welkom bij Team Fifty", vervolgde ze. Eerder deze week werd bekend dat Dornan, die bekend is van tv-series The Fall en Once Upon a Time, de hoofdrol van Christian Grey gaat spelen in de film. Dakota Johnson is zijn tegenspeelster.

Het eerste boek van de erotische trilogie verscheen in 2011. Het tweede en derde deel volgden een jaar later. Fifty Shades ging wereldwijd ruim zeventig miljoen keer over de toonbank. Als gevolg van het succes van de boeken over de sadistische en masochistische relatie tussen de personages, verschenen er meerdere imitaties.

EU houdt vast aan stevig bondgenootschap met VS

De regeringsleiders van de EU-landen hebben vrijdag hun steun uitgesproken voor stevige betrekkingen met de Verenigde Staten, ondanks de woede over het afluisteren van bondgenoten door de Amerikaanse geheime dienst NSA. Frankrijk en Duitsland willen wel dat er nieuwe regels voor spionage komen. Daarover moet tegen het eind van het jaar overeenstemming zijn bereikt met Washington.

"Wat op het spel staat zijn de betrekkingen met de VS", zei de Franse president François Hollande eerder vrijdag. Hij benadrukt dat 'het vertrouwen moet worden hersteld en verstevigd'. De meeste Europese leiders delen de mening van Hollande dat goede betrekkingen zwaarder wegen dan de afluisterkwestie. "Het belangrijkste is dat we naar de toekomst kijken. De transatlantische betrekkingen waren en zijn van groot belang", zei de Litouwse president Dalia Grybauskaite.

Donderdag ging de top in Brussel van start. Op de openingsdag waren de Europese leiders eensgezind in hun kritiek op de afluisterpraktijken van de VS, nadat bekend was geworden dat de Amerikaanse inlichtingendienst de mobiele telefoon van de Duitse bondskanselier Angela Merkel had afgeluisterd.

De Duitse regering zei vrijdag dat hoge functionarissen binnenkort naar de VS afreizen voor gesprekken op het Witte Huis en met de NSA. De Duitse regering wil opheldering over de kwestie. Volgens regeringswoordvoerder Georg Streiter nemen ook de bazen van de Duitse binnen- en buitenlandse veiligheidsdienst deel aan het overleg.

Niet alleen Merkel, ook Hollande dringt aan op volledige openheid van zaken. Bovendien willen Merkel en Hollande regels voor afluisteren opstellen, die niet in strijd zijn met de fundamentele rechten van landen. "De VS en Europa zijn bondgenoten, maar dit bondgenootschap moet kunnen bouwen op vertrouwen en respect", zei Merkel vrijdag. "Daar valt ook het werk van de inlichtingendiensten onder."

Perschef van het Witte Huis Jay Carney zei vrijdag dat de Amerikaanse regering 'op het hoogste diplomatieke niveau' overleg voert over de zorgen van de Duitse regering. Ook met andere bondgenoten die bezorgd zijn over de spionagepraktijken wordt gesproken. Hoeveel dat er precies zijn is niet bekend, maar uit stukken die in handen zijn van de Britse krant The Guardian staat dat de NSA in staat was om de communicatie van 35 wereldleiders af te luisteren.

Lisa Monaco, adviseur van president Barack Obama op het gebied van binnenlandse veiligheid, schreef in de krant USA Today dat de inlichtingendiensten niet 'zomaar hun gang kunnen gaan'. Voor de Amerikaanse inlichtingendiensten gelden volgens Monaco strenge regels en bovendien is er meer toezicht dan in andere landen. "We luisteren niet elk telefoontje af en we lezen niet elke e-mail. Bij lange na niet."

Treinverkeer Deventer hele dag stil na vondst bom

Een bij de spoorbrug van Deventer aangetroffen vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog zorgt al de hele dag voor flinke overlast voor het treinverkeer. Tussen Apeldoorn en Deventer rijden vanaf vrijdagochtend geen treinen nadat bij graafwerkzaamheden een bom van vijfhonderd pond was aangetroffen. Onduidelijk is nog wanneer de treinen weer kunnen rijden.

De bom lag aan de linkeroever van de IJssel, waar in het voorjaar al veertien bommen werden gevonden. Die werden eerder al onklaar gemaakt.

Rond 12.00 uur werd de IJssel ook voor het scheepvaartverkeer afgesloten. De lucht boven de vindplek is als verboden gebied bestempeld, meldt de politie. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie is bezig met het onklaar maken van het projectiel.

Veel stofzuigers binnenkort verboden

Betutteling gevoed door milieulobby kent geen grenzen. Na de gloeilamp dreigt binnenkort ook een verbod op stofzuigers met een energieverbruik van meer dan 900 Watt. De Europese Commissie zou het besluit al in augustus hebben genomen.

De nieuwe regels zullen stapsgewijs worden ingevoerd. Vanaf 2017 zouden alle lidstaten zich aan de nieuwe regels moeten houden.

James Dyson, van de bekende Dyson stofzuigers, is tegenstander van de regel en zal deze in de rechtbank aanvechten.

Voor mensen die ook na 2017 nog fatsoenlijk hun huis willen kunnen stofzuigen is het zaak om voor die tijd voldoende stofzuigers in te slaan voor de rest van hun leven.

Georgina Verbaan heeft Verliefd op Ibiza niet gezien

Georgina Verbaan heeft de film Verliefd op Ibiza nog niet gezien. De actrice speelt een rol in de gelijknamige tv-serie die is gebaseerd op de film. "Ik heb de film tot mijn schaamte nog niet gezien", zegt de actrice in het AD.

"Ik dacht gewoon: draaien op Ibiza? Dat lijkt me leuk", legt ze haar keuze voor de rol in de tv-serie uit. Verliefd op Ibiza kreeg kritiek te verduren omdat hij veel zou lijken op andere films van regisseur Johan Nijenhuis. "Ik snap dat mensen dat vergelijken. Weer Nijenhuis, weer in de zon", zegt de 34-jarige actrice, die eerder een rol had in de Nijenhuis-films Costa! en Volle Maan. De eerste aflevering van Verliefd op Ibiza wordt zaterdag uitgezonden.

Hoewel de actrice het leuk vond om voor de opnames op Ibiza te verblijven had ze wel heimwee naar haar 3-jarige dochter Odilia. "Ik bleef daar zo kort mogelijk, want ik wil zo veel mogelijk bij mijn dochter zijn." Verbaan kreeg Odilia met trompettist Rob van der Wouw. De twee gingen afgelopen zomer uit elkaar. "Mijn ex en ik hebben co-ouderschap en dat gaat echt heel goed."

Blatter ziet gelijkenissen met Roth

Sepp Blatter is zeer vereerd dat de Britse acteur Tim Roth hem vertolkt in een film over de geschiedenis van de wereldvoetbalbond FIFA. Die Franse productie moet volgend jaar te zien zijn tijdens het WK voetbal in Brazilië.

"De casting is heel goed gedaan. Ik zag zeker gelijkenissen", aldus de 77-jarige Zwitser na een ontmoeting met de 52-jarige Roth, bekend van films als Pulp Fiction, Reservoir Dogs en The Incredible Hulk.

De Franse steracteur Gérard Depardieu is ook gestrikt voor de film. Hij speelt Jules Rimet, voorzitter van de FIFA tussen 1921 en 1954. Blatter is sinds 1988 de hoogste baas van de grootste sportbond van de wereld.

Blatter ziet gelijkenissen met Roth
Blatter ziet gelijkenissen met Roth (Foto: ANP)

Zieke Cillessen gewoon onder de lat

Ajax-doelman Jasper Cillessen staat zaterdag gewoon onder de lat bij Ajax - RKC Waalwijk. Dat verwacht trainer Frank de Boer van de Amsterdammers. Cillessen verliet vrijdag de training omdat hij ziek is. "Hij was verkouden. En had een beetje last van zijn rug, geloof ik, maar dat kan komen omdat hij wat grieperig is. We verwachten geen problemen voor zaterdag."

Niklas Moisander en Lerin Duarte zijn er nog niet bij tegen RKC. Moisanders herstel duurt langer dan verwacht. "Hij voelt zich nog niet comfortabel met het binnenbandje waar hij last van heeft", liet De Boer weten. "Als je te vroeg begint kun je ook zo maar weer een terugslag van twee weken oplopen."

De Boer verwacht tegen RKC geen makkelijke wedstrijd. "Ze wachten op onze fout. Ze hebben discipline en vrij aardige spelers. Dat is lastig als je niet de vorm van de dag hebt." Een plan van aanpak heeft De Boer wel. "Dit soort tegenstanders moet je proberen stuk te spelen. Je moet zo snel mogelijk op voorsprong proberen te komen zodat zij meer ruimte moeten weggeven."

Uitslag tweede vrije training India

Sebastian Vettel heeft ook bij de tweede vrije training voor de Grand Prix van India de snelste tijd neergezet. De Duitser van Red Bull was net als vanmorgen zijn teamgenoot Mark Webber te snel af. De derde plaats was voor de Fransman Romain Grosjean. 

Pastor Maldonado had net als vanmorgen weer een momentje. Nu had de rijder van Williams last van een losrakend wiel, die ook nog eens lek raakte. Giedo van der Garde was weer de snelste rijder van de langzame teams en eindigde op plaats negentien.

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 S. Vettel Red Bull 1:25.722   35
2 M. Webber Red Bull 1:26.011 +0:00.289 38
3 R. Grosjean Lotus 1:26.220 +0:00.498 36
4 L. Hamilton Mercedes 1:26.399 +0:00.677 36
5 F. Alonso Ferrari 1:26.430 +0:00.708 39
6 N. Rosberg Mercedes 1:26.582 +0:00.860 40
7 F. Massa Ferrari 1:26.601 +0:00.879 41
8 K. Räikkönen Lotus 1:26.632 +0:00.910 32
9 S. Perez McLaren 1:26.857 +0:01.135 40
10 J. Button McLaren 1:26.972 +0:01.250 39
11 D. Ricciardo Toro Rosso 1:27.304 +0:01.582 17
12 A. Sutil Force India 1:27.375 +0:01.653 36
13 V. Bottas Williams 1:27.429 +0:01.707 31
14 N. Hülkenberg Sauber 1:27.491 +0:01.769 40
15 P. di Resta Force India 1:27.608 +0:01.886 38
16 P. Maldonado Williams 1:27.720 +0:01.998 23
17 E. Gutierrez Sauber 1:27.949 +0:02.227 34
18 J. Vergne Toro Rosso 1:28.431 +0:02.709 30
19 G. van der Garde Caterham 1:28.692 +0:02.970 39
20 J. Bianchi Marussia 1:28.799 +0:03.077 32
21 C. Pic Caterham 1:29.366 +0:03.644 37
22 M. Chilton Marussia 1:30.164 +0:04.442 27

'Ferrari bouwt nieuwe F1-faciliteiten in Maranello'

Het Formule 1-team Ferrari zet alles op alles om zo snel mogelijk weer een nieuwe wereldtitel te kunnen pakken. Volgens Bild worden hiervoor in Maranello zelfs nieuwe F1-faciliteiten opgetrokken.

De nieuwe drie verdiepingen tellende fabriek wordt een aanvulling op de compleet gerenoveerde windtunnel en de nieuwe rijderssimulator. Het gebouw moet over een jaar klaar zijn en plaatsbieden aan 700 werknemers.

Volgens Bild kan het een poging zijn om Sebastian Vettel voor het seizoen 2015 los te weken bij Red Bull Racing dat momenteel over de beste faciliteiten beschikt. Tegenover Speed Week ontkent Red Bull-adviseur Helmut Marko dat Vettel van plan kan zijn om de Oostenrijkse renstal te verlaten.

Kromowidjojo ontkent ruzie met Wouda

Ranomi Kromowidjojo heeft geen ruzie gehad met coach Marcel Wouda. Dat schrijft de olympisch kampioene vrijdag in een verklaring op haar website. Donderdag werd bekend dat Kromowidjojo na minder dan een jaar al breekt met Wouda. Dat leidde tot de nodige speculaties over de aanleiding van de breuk.

"Ik heb enorm veel geleerd en plezier gehad. Maar het was voor mij helaas niet voldoende om de samenwerking voort te zetten", schrijft de Groningse die het opneemt voor Wouda. "Marcel is absoluut een goede trainer. Hij en ik hebben geen ruzie."

De redenen voor de breuk blijven in Kromowidjojo's verklaring onduidelijk. Wel stelt ze dat ze 'lang en goed' heeft nagedacht over de stap. Toen Jacco Verhaerens vertrek naar de Australische zwembond vorige week bekend werd gemaakt, belde Kromowidjojo met Verhaeren.

Samen kwamen ze tot een plan van aanpak. "Ik heb eerst met Marcel gesproken, vervolgens met het team." Daarna moest het nieuws snel wereldkundig worden gemaakt omdat de zwemster bang was dat het uit zou lekken. "Het was noodzakelijk om duidelijk te zijn om misverstanden te voorkomen."

Kromowidjojo laat de Aziatische wedstrijden om de wereldbeker in Singapore, Tokyo en Beijing schieten." Deze tijd besteed ik liever om rust te creëren voor mijzelf, mijn team en mijn directe omgeving. Zodat iedereen zo snel mogelijk weer de draad op kan pakken."

Blatter wil meer plaatsen Afrika op WK

FIFA-voorzitter Sepp Blatter vindt dat Afrika meer plaatsen op het WK voetbal moet krijgen. Op die manier krijgen landen van dat continent meer kans om het WK te winnen. Dat schrijft hij vrijdag in een nieuw wekelijks magazine van de wereldvoetbalbond. "Zoals het nu is wint een Afrikaans land misschien wel nooit het WK."

Blatter vergelijkt Afrika met Europa. De 53 UEFA-leden strijden voor het WK van 2014 om dertien startbewijzen. De 54 leden van de Afrikaanse bond CAF moeten het met vijf startbewijzen doen. Volgens de Zwitser is Afrika 'pijnlijk ondervertegenwoordigd'.

Ook Azië moet meer startbewijzen krijgen, vindt Blatter. Hij herhaalt een oproep om de Aziatische landen meer dan vier tickets te gunnen. Overigens heeft de nummer vijf van Azië al een kans om zich ten koste van de nummer vijf van Zuid-Amerika te plaatsen voor het WK.

Roermondse vondeling heeft zusje

De baby die in juni te vondeling werd gelegd in Roermond heeft een zusje. Het meisje werd eveneens achtergelaten op straat, in 2011 in Duitsland. Uit dna-onderzoek blijkt dat de twee dezelfde biologische moeder hebben. Dat heeft het Openbaar Ministerie vrijdag bekendgemaakt.

Het meisje werd op 20 oktober 2011 te vondeling gelegd op een parkeerplaats in het Duitse Hürth, een kleine honderd kilometer van Roermond vandaan. Justitie onderzoekt nog of de twee kinderen ook dezelfde vader hebben en zo een volle broer en zus van elkaar zijn.

In het onderzoek hebben de recherche en forensische opsporing in Limburg nauwgezet samengewerkt met de Duitse politie en justitie. Vooralsnog hebben zoektochten naar de moeder van het jongetje en het meisje niets opgeleverd.

Het jongetje werd op 18 juni gewikkeld in een handdoek gevonden in een plantsoen aan de Wilhelminalaan in het stadsdeel Maasniel in de Limburgse plaats. De baby was toen een paar dagen oud. Hij maakte het naar omstandigheden goed. De politie gaf na de vondst een foto vrij van het jongetje in de hoop de moeder te vinden.

Politie en justitie overwegen binnenkort op televisie een oproep te doen in de hoop de ouders van beide kinderen te achterhalen.

Defensiebond: armzalige krijgsmacht

Het extra geld dat in het begrotingsakkoord is vrijgemaakt voor de krijgsmacht, is een doekje voor het bloeden. Wat overblijft is een armzalige krijgsmacht, stelt de grootste vakbond voor defensiepersoneel VBM vrijdag in reactie op de bezuinigingsmaatregelen die minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) terugdraait.

Door het begrotingsakkoord krijgt de krijgsmacht er vanaf 2015 115 miljoen euro bij, waardoor minder hoeft te worden bezuinigd. Zo wordt het bevoorradingsschip Karel Doorman niet verkocht en blijven de Johan Willem Frisokazerne in Assen en het 45 Pantserinfanteriebataljon behouden.

VBM is weinig enthousiast en spreekt echter van 'minimale stappen in het ongedaan maken van de sterfhuisconstructie'. De bond wijst erop dat nog altijd tweeduizend defensiemedewerkers worden ontslagen als gevolg van alle bezuinigingsmaatregelen sinds 2011. Ook kunnen de militairen 'fluiten' naar een volledige compensatie van de inkomstendaling als gevolg van het nieuwe loonstrookje.

Bovendien gaat het behoud van het pantserinfanteriebataljon ten koste van een groot deel van de slagkracht van de landmacht, stelt de bond. En de Karel Doorman gaat in de eerste plaats een ander bevoorradingsschip vervangen. "Dat vormt geen reële bijdrage aan de slagkracht van wat je intussen toch wel een armzalige krijgsmacht kunt noemen."

Kiezers TsjechiŽ ruziŽn over comeback communisten

Tsjechische kiezers moeten vrijdag en zaterdag op weg naar de stembus de geest van hun communistische verleden passeren. Landgenoten die vrezen dat de tweedaagse parlementsverkiezingen de terugkeer van de communistische partij (KSCM) inluiden, hebben onder meer in Praag portretten van slachtoffers van de communistische dictatuur opgehangen om medekiezers van een stem op de KSCM te weerhouden.

Van een heuvel in het hart van Praag kijkt een reusachtige Vladimir Poetin neer op de hoofdstedelingen die hun stem willen uitbrengen. Met de afbeelding van de Russische president willen anticommunistische actievoerders waarschuwen tegen een nieuwe 'wending naar het oosten'. Tsjechië, dat decennialang met Slowakije deel uitmaakte van het Oostblok, verliest volgens hen opnieuw zijn vrijheid als het de communistische partij weer aan de macht helpt en aanschurkt tegen Rusland.

De kans dat de KSCM na de verkiezingen van vrijdag en zaterdag een stem krijgt in de regering is niet denkbeeldig. De sociaaldemocratische oppositie mag volgens opinipeilers hopen op een ruime verkiezingsoverwinning. Maar de Sociaaldemocraten moeten waarschijnlijk wel op zoek naar een regeringspartner. De partij wil geen coalitie aangaan met de communisten, maar voelt er wel voor gedoogsteun van hen te accepteren.

Zo'n minderheidsregering zou de KSCM voor het eerst sinds 1989 invloed geven op de regering. Sinds de Fluwelen Revolutie van dat jaar, die een eind maakte aan veertig jaar van communistische dictatuur, stond de partij aan de kant. De KSCM werd niet verboden, maar verlegde evenmin haar koers. Anders dan veel zusterpartijen hebben de Tsjechische communisten vastgehouden aan het oude gedachtegoed. De partij is een fel tegenstander van de NAVO en bleef bevriend met onder meer het stalinistische regime in Noord-Korea.

De linkse president Milos Zeman heeft voor de verkiezingen zijn steun uitgesproken voor een sociaaldemocratische minderheidsregering met gedoogsteun van de KSCM. Dat kwam Zeman op een opgestoken middelvinger van de Tsjechische kunstenaar David Cerny te staan. Cerny, een felle tegenstander van de communisten, maakte van paarse kunststof een reusachtige middelvinger en liet die in de Moldau te water. Het protestbeeld dobbert nu voor de Praagse Burcht, waar de president kantoor houdt.

Vervroegde parlementsverkiezingen waren nodig omdat de regering van premier Petr Necas in juni viel. Zijn centrumrechtse regeringscoalitie viel uiteen na beschuldigingen van spionage, corruptie en echtelijke ontrouw. De Democratische Burgerpartij (ODS) van Necas moet volgens opiniepeilers vrezen voor een afstraffing. Veel kiezers hebben genoeg van de eindeloze reeks schandalen en de strenge bezuiningsmaatregelen die zijn kabinet nam.

Karel Doorman toch niet verkocht

Het in aanbouw zijnde bevoorradingsschip van de marine Karel Doorman wordt toch niet verkocht zodra het van stapel is gelopen. Het begrotingsakkoord zorgt ervoor dat het schip behouden kan blijven, heeft minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) vrijdag bekendgemaakt.

Er blijkt interesse te zijn van andere landen om het schip mede te gebruiken, aangezien het logistieke ondersteuningsschip een schaars goed is binnen de NAVO en EU. Hennis gaat de mogelijkheden voor internationale samenwerking onderzoeken. Het huidige bevoorradingsschip Zr. Ms. Amsterdam wordt wel afgestoten, zodra de Karel Doorman in de vaart kan worden genomen.

Hennis komt met dit besluit tegemoet aan de wens van D66, die het begrotingsakkoord mede ondertekende. Op Prinsjesdag maakte de bewindsvrouw nog bekend dat de Karel Doorman zou worden verkocht zodra het schip gereed was. Toen was dit besluit nog ingegeven door extra bezuinigingen ter grootte van 350 miljoen euro. Dit zou leiden tot een verlies van nog eens 2400 banen.

Door het akkoord dat de coalitie sloot met D66, ChristenUnie en SGP krijgt de krijgsmacht er vanaf 2015 weer 115 miljoen structureel bij, waardoor Hennis uiteindelijk 282 miljoen euro extra moet bezuinigen. Door het geld van het begrotingsakkoord blijft het banenverlies naar verwachting beperkt tot duizend arbeidsplaatsen.

Eerder werd al bekend dat hierdoor de Johan Willem Frisokazerne in Assen open kan blijven en het 45 Pantserinfanteriebataljon behouden blijft. Ook wordt de komende jaren onder meer extra geïnvesteerd in een simulator voor de Chinook-helikopter en blijven er mariniers gestationeerd op Aruba.

Twee doden bij steekpartij in Verboden Stad

Een steekpartij in een theehuis voor werknemers in de beroemde Verboden Stad in Beijing heeft vrijdag aan twee mensen het leven gekost. Een verdachte in de zaak is gewond geraakt.

Volgens de politie van de Chinese hoofdstad gaat het bij de slachtoffers en de dader om mensen die in de toeristische trekpleister werken.

De Verboden Stad, het voormalige keizerlijke paleis, met de bouw waarvan in 1406 werd begonnen, telt meer dan 980 gebouwen. Het complex wordt dagelijks bezocht door rond de zestigduizend toeristen.

Britse politie vindt pistool uit 3D-printer

De Britse politie heeft vrijdag bij een huiszoeking in Manchester onderdelen van een pistool, gemaakt met een 3D-printer, in beslag genomen. De politie onderzoekt nu of met de onderdelen, een magazijn en een trekker, daadwerkelijk geschoten had kunnen worden.

Eerder dit jaar maakte een bedrijf in Texas bekend dat het met succes een wapen had gefabriceerd met behulp van een 3D-printer. De blauwdrukken voor het ontwerp werden online gezet. Mensen die de beschikking hebben over een 3D-printer, die plastic objecten laagje voor laagje 'uitprint', konden daarna eenvoudig zelf een wapen printen.

De autoriteiten waarschuwen al enige tijd voor plastic wapens, omdat die niet door metaaldetectors worden opgemerkt. "Dit kan de volgende generatie vuurwapens worden en er moet nog een hoop werk worden verzet om een beter inzicht te krijgen in de technologie en de omvang van het probleem", aldus Chris Mossop van de afdeling georganiseerde misdaad van de Britse politie.

Cilic mag weer tennissen van CAS

Tennisser Marin Cilic mag vanaf zaterdag weer tennissen van het CAS. De dopingschorsing van de Kroaat werd door het sporttribunaal teruggebracht van negen tot vier maanden. Volgens het CAS was de opgelegde straf 'te zwaar met het oog op de overtreding'.

Cilic testte in mei in München positief op het verboden middel nikethamide. Volgens de Kroaat zat de substantie in glucosetabletten en had hij het niet bewust genomen. In juni werd hij voorlopig geschorst en vervolgens kreeg hij een straf van negen maanden. Tennisbond ITF eiste bij het CAS juist een straf van twee jaar.

Cilic stond twaalfde toen hij geschorst werd en zakte weg naar de 47e positie.

Koerden slaags met jihadisten in SyriŽ

In het noordoosten van Syrië, bij de grens met Irak, zijn Koerdische strijders vrijdag slaags geraakt met jihadisten. Dit meldt het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten.

Koerdische militieleden zijn het stadje Yaaroubiyeh binnengedrongen, waarna gevechten uitbraken met jihadisten die zich daar bevonden. Het gaat bij de jihadisten om strijders van de aan Al-Qaida gelieerde facties Jabhat al-Nusra en de Islamitische Staat in Irak en de Levant. Bij de confrontaties zijn slachtoffers gevallen. Er werd melding gemaakt van zeker twee doden.

Bij eerdere gevechten tussen Koerden en jihadisten in het noorden van Syrië zijn de afgelopen maanden honderden doden gevallen. Yaaroubiyeh ligt vlak bij een van de belangrijkste grensovergangen naar Irak.


Ruw beeldmateriaal vanuit het Koerdische kamp

Michael Prins: ťcht leven van muziek

Michael Prins hoeft niet stinkend rijk of een bekende Nederlander te worden. "Ook met hits ben ik niet bezig", vertelt de winnaar van het tweede seizoen van De Beste Singer-songwriter van Nederland aan Novum Nieuws. "Het gaat mij erom dat ik mijn muziek naar buiten kan brengen en dat ik daarvan kan leven."

Dat wil Prins gaan doen met zijn debuutalbum Rivertown Fairytales, dat vanaf vrijdag in de winkels ligt. De plaat was al af voordat de 27-jarige zanger besloot deel te nemen aan De Beste Singer-songwriter van Nederland. "Het album moest alleen nog gemixt worden. De plaat en het programma zijn twee heel andere dingen."

Met de plaat op zak en een tournee voor de deur hoopt Prins 'een beetje los te komen van De Beste Singer-songwriter'. "Mensen kennen je kop van het programma, maar ik hoop dat ze verder kijken naar wat goed is." De zanger wil zich bewijzen. "Ik moet nog steeds hard werken voor mijn publiek. Ik wil laten zien wat ik kan."


Officiële promo van Rivertown Fairytales

Tim Knol en Miss Montreal op MTV Music Week

Tim Knol en Miss Montreal gaan optreden tijdens de MTV Music Week. De zanger en zangeres staan op 9 november tijdens de muziekweek in Club Ziggo in Amsterdam, maakte de muziekzender vrijdag bekend. De muziekweek vindt plaats van 6 tot en met 9 november in aanloop naar de MTV EMA.

Ook Niels Geusebroek is aan de line-up in Club Ziggo toegevoegd. Hij staat op 8 november met Caro Emerald op het podium. Het Oostenrijkse duo Klangkarussell beklimt op 8 november het podium van AIR. Nicky Romero draait een dag later in dezelfde Amsterdamse club.

Eerder werd bekend dat tijdens de MTV Music Week onder anderen Caro Emerald, Sandra van Nieuwland, Alain Clark en Mr. Probz in Club Ziggo optreden. De MTV EMA worden dit jaar uitgereikt in Amsterdam, op 10 november. Voorafgaand aan de uitreiking van de Europese muziekprijzen organiseert MTV in de hoofdstad diverse concerten. Eerder werd bekend dat onder anderen The Opposites, Kensington en White Lies tijdens de muziekweek op het podium staan.


Heeft Caro de deur nou op een kier of wordt hier VERITCAAL GEFILMD?

Barcelona kiest voor Winterspelen 2026

Barcelona doet geen gooi naar de organisatie van de Olympische Winterspelen van 2022. De Catalaanse hoofdstad kiest ervoor om zich op de Winterspelen van 2026 te richten. Dat heeft burgemeester Xavier Trias vrijdag bekendgemaakt. De stad denkt zo een betere kans te hebben om de Spelen daadwerkelijk te mogen organiseren.

Barcelona zou als het de Winterspelen toegewezen kreeg de eerste stad zijn die zowel de Zomerspelen als de Winterspelen organiseerde. De stad was in 1992 gastheer van het zomerevenement. München kan nu het unicum voor de neus van Barcelona wegkapen. De Duitse stad is van plan een gooi te doen naar de Winterspelen. Een referendum moet nog uitwijzen of de bevolking een kandidatuur steunt.

Tot nu toe is Alma Ata de enige officieel aangemelde kandidaat. Ook Oslo heeft interesse getoond. Verder wordt verwacht dat Oekraïne een stad zal aanwijzen als kandidaat en zouden Polen en Slowakije gezamenlijk een gooi willen doen naar de organisatie van de Spelen. Het toernooi wordt pas in 2015 toegewezen. De deadline voor een officiële kandidatuur is 14 november.

[OS 2014] Curling: het schaken op ijs

Op 7 februari gaan de Olympische Spelen in Sochi van start. In aanloop naar de Winterspelen brengen wij jullie een reeks van specials over de vele facetten van dit grootse evenement. Elke vrijdag kun je een special lezen die gaat over Sochi, Nederlandse sporters, olympische historie en andere mooie verhalen rond dit grote evenement.

Op de Spelen in Sochi staan er naast de welbekende ski- en schaatsonderdelen ook enkele minder bekende sporten op het programma. Hier is curling er één van, ondanks dat het onder de FOK!sportcrew leden wel een populair onderdeel is. Aan ons de taak om ook jullie als lezer enthousiast te maken en vooral te informeren over deze sport.

Johnny Hoogerland naar Androni

Johnny Hoogerland fietst vanaf komend seizoen voor de Italiaanse ploeg Androni Giocattoli-Venezuela. De ploeg, die deels gesponsord wordt door de Venezolaanse overheid, komt uit in het procontinentale circuit en heeft Gianni Savio als teammanager. Hoogerland moest op zoek naar een nieuw team nadat bekend werd dat zijn oude ploeg Vacansoleil-DCM ophoudt te bestaan.

Bij Androni zal Hoogerland zich vooral richten op Italiaanse wedstrijden, met nadruk op de Giro d'Italia. Er waren ook nog andere ploegen in gesprek met de Zeeuw, maar door het enorme aanbod van renners koos Hoogerland voor de zekerheid bij Androni.

"Wij hebben een ploeg die zich al jarenlang profileert met een aanvallende manier van koersen. Hoogerland is het typische voorbeeld van een renner die altijd strijdlust toont en zich in de ontsnappingen waagt. Bij ons gaat hij zich thuis voelen en mooie dingen laten zien", aldus Savio.

Jantje Smit vond beroemde studio tof

Jantje Smit was zeer vereerd dat hij een album mocht opnemen in de befaamde Rockfield Studios in Wales. "Je voelt als je daar binnenkomt in die studio dat er historie geschreven is, dat Queen daar Bohemian Rhapsody heeft geschreven", vertelt de zanger voor de camera van Novum Nieuws. "De anekdotes die je hoort zijn eigenlijk te mooi om waar te zijn."

De 27-jarige Volendammer, die vrijdag zijn cd Unplugged - De Rockfield Sessies uitbrengt, heeft niet de illusie dat hij zelf historie schrijft in de studio. "Maar dat ik daar nu mocht zijn, da's al meer dan genoeg." Grote bands als Oasis, Simple Minds en Coldplay gingen de Nederlander voor.

Voor zijn nieuwe schijfje stak hij wat oudere, onbekendere nummers in een nieuw jasje. Dat bracht leuke herinneringen naar boven. "Ik merk het met name in de teksten die ik bijvoorbeeld tien jaar geleden opnam", legt hij uit. "Liedjes die ik met Simon maakte in die tijd. Het was soms wat oppervlakkiger, wat onbevangener. Later, als je meer succesvol wordt, ga je er meer over nadenken: o, we moeten weer een hit maken. Dan schrijf je heel anders. Ik denk dat je dat heel goed terughoort in die oudere liedjes."

Smit bracht een week door in Wales voor de opname van zijn cd. "Je zit daar echt in de middle of nowhere. Er zijn echt geen mensen. Alleen maar schapen en paarden en dieren om je heen. Je hoort de vogels fluiten, 's ochtends is er de haan die kraait en je wakker maakt, dus je vergeet alles om je heen."


Ook Jantje draait zijn hand hier vast niet voor om

Sophia Loren wint na 40 jaar belastingruzie

Actrice Sophia Loren heeft na bijna 40 jaar een conflict met de Italiaanse belastingdienst gewonnen. De hoogste rechter oordeelde dat de 79-jarige actrice in 1974 voldoende belasting heeft betaald over haar inkomen van omgerekend 276.000 euro.

Volgens haar accountants heeft ze over dit bedrag terecht minder belasting betaald, namelijk 60 procent in plaats van de 70 procent die ze volgens de belastingdienst moest betalen. De rechter is het dus eens met haar accountants.

Het is niet het eerste belastinggeschil dat de Oscar-winnares heeft. In 1982 moest ze 17 dagen naar de vrouwengevangenis vanwege problemen met haar belastingaangifte.

Sophia Loren wint na 40 jaar belastingruzie
Sophia Loren wint na 40 jaar belastingruzie (Foto: ANP)

Nog 5% krimp kinderopvang verwacht

Ondanks de teruggedraaide bezuinigingen, krimpt ook volgend jaar de vraag naar kinderopvanguren in Nederland. De daling zal met vijf procent wel minder hard zijn dan afgelopen jaren. Dat stelt het economisch bureau van ING in een vrijdag gepubliceerd rapport.

Vorig jaar daalde de vraag met tien procent. In de eerste zes maanden van dit jaar lag de vraag dertien procent lager, berekende ING. Volgens de bankeconomen komt dat naast de overheidsbezuinigingen en de aanhoudende economische tegenwind ook door een elk jaar dalend geboortecijfer.

Door het begrotingsakkoord met D66, ChristenUnie en de SGP wordt volgend jaar minder hard beknibbeld op de kinderopvang dan het kabinet in eerste instantie van plan was. Toch daalt de vraag naar kinderdagopvanguren nog wel, volgens ING.

"Hoewel het gebruik van kinderopvang ongeveer op het niveau van 2008 ligt, zijn de kosten voor ouders in 2014 nog twee keer zo hoog als in 2008", schrijven de onderzoekers. "Dit betekent dat ouders blijvend op zoek zullen gaan naar goedkopere alternatieven."

Veel kinderdagverblijven hebben de afgelopen jaren hun deuren gesloten vanwege de gedaalde vraag, bleek eerder deze week uit cijfers van de Kamer van Koophandel opgevraagd door Novum Nieuws. Vorig kwartaal gingen meer dan vierhonderd vestigingen dicht, tweemaal zo veel als een jaar eerder.

Het merendeel van de sluitingen vond overigens vrijwillig plaats. "Ondernemers besluiten er zelf maar mee te stoppen omdat de vooruitzichten negatief zijn", legde een woordvoerder van Brancheorganisatie Kinderopvang eerder deze week uit. De kinderopvangorganisaties geven aan ING aan dat ze hun capaciteit de komende jaren ook nog licht zullen terugbrengen.

Proces eindexamenfraude in november van start

Het proces tegen de 11 jongeren die worden verdacht van de eindexamenfraude op de Rotterdamse school Ibn Ghaldoun, gaat 7 november van start. Er wordt dan een zogenoemde regiezitting gehouden, meldde de Rotterdamse rechtbank vrijdag.

De jongeren worden verdacht van het stelen en helen van de eindexamens op de islamitische scholengemeenschap afgelopen zomer. Alle 11 verdachten moeten op 7 november voorkomen voor de rechtbank in Rotterdam. Acht van hen waren eindexamenkandidaten van de school zelf. In totaal werden 27 eindexamens uit de kluiskamer gestolen.

Op een regiezitting wordt de zaak niet inhoudelijk behandeld, maar worden eventuele onderzoekswensen van het OM of de advocaten van de verdachten besproken.

Tina Maze gekozen tot skiŽr van het jaar

De Sloveense skiester Tina Maze is door journalisten gekozen tot skiër van het jaar. De 30-jarige winnares van de wereldbeker allround won de Skieur d'Or - Serge Lang Trofee. Ze is de veertiende skiester die de prijs wint en de eerste sinds Lindsey Vonn dat in 2009 deed. De Oostenrijker Marcel Hirscher kreeg de prijs afgelopen seizoen.

Maze won afgelopen seizoen voor het eerst de wereldbeker allround. Ook was ze de beste op de super-G en de reuzenslalom in de wereldbeker. Ze werd bovendien wereldkampioene op de super-G tijdens het WK in het Oostenrijkse Schladming.

Wambach kan weer beste voetbalster worden

De Amerikaanse voetbalster Abby Wambach kan net als vorig jaar de Ballon d'Or winnen. De spits van Team USA is weer genomineerd voor de FIFA-prijs voor beste voetbalster van het jaar. Ook de Braziliaanse Marta, die van 2006 tot en met 2010 werd verkozen tot beste voetbalster van de wereld staat op de shortlist.

Duitsland is met doelvrouw Nadine Angerer en middenvelder Lena Gössling twee keer vertegenwoordigd, terwijl Zweden met Nilla Fischer en Lotta Schelin ook twee kansen heeft. De Japanse vrouwen Saki Kumagai en Yuki Ogimi maken ook kans op de prijs. Wambachs landgenote Alex Morgan is de tweede Amerikaanse op de shortlist. Christine Sinclair uit Canada is de laatste naam op de lijst van tien kanshebbers.

Ook bij de coach van het jaarverkiezing voor vrouwenteams kan de titel in dezelfde handen blijven. Pia Sundhage won vorig jaar de trofee nog voor haar werk met de Amerikaanse ploeg, maar de Zweedse kan nu ook voor haar werk met de Zweedse nationale ploeg beloond worden.

Ook de Duitse bondscoach Silvia Neid, die in 2010 al eens won, maakt weer kans op de prijs. Ralf Kellerman, de coach van de vrouwenploeg van VfL Wolfsburg is namens Duitsland ook genomineerd. Voor Frankrijk zijn Gilles Eyquem (Frankrijk onder 19) en Patrice Lair (Olympique Lyon) genomineerd. Shelley Kerr (Arsenal Ladies) is de enige Engelse op de lijst. Cindy Parlow Cone (Portland Thorns) vertegenwoordigt de Verenigde Staten.

Naast Sundhage is ook de Zweedse bondscoach van Schotland Anna Signeul genomineerd. De Noorse bondscoach Even Pellerud en de Deense bondscoach Kenneth Heiner-Møller geven met hun nominaties aan dat Scandinavië een machtsblok is in het vrouwenvoetbal.

De nominaties voor beste mannelijke voetballer en beste coach van een mannenploeg worden dinsdag bekendgemaakt. De uitreiking van de Ballons d'Or is op 13 januari in Zürich.

Super Mario 3D World gameplay video

In Super Mario 3D World probeer je met een loodgieter, een chickie, een bange poeperd en een pratende schimmel dit keer een pratende fee uit de handen van de Koopa koning te krijgen. Dit keer kan je met vier personen tegelijk spelen, wat vier keer meer plezier of frustratie oplevert.  

Verder leggen ze uit waar de stempels voor dienen en spelen ze twee werelden met en tegen elkaar. FOK!Games adviseert dan ook om ten alle tijden het polsbandje van de Wii remote straks om de pols te houden voordat deze door de lucht heen vliegen omdat iemand de boel bij elkaar trolt.

 

'Miljoenen aan toeslagengeld verdwenen'

De Belastingdienst kan 290 miljoen euro aan onterecht betaalde toeslagen niet meer terugkrijgen. Met dwangbevelen en beslagleggingen wordt geprobeerd voor nog eens tweehonderd miljoen euro aan te veel betaalde toeslagen terug te halen. Dat meldt RTL Nieuws vrijdag op basis van cijfers van de Belastingdienst.

De Belastingdienst verloor vooral veel geld via huurtoeslag. Het gaat sinds 2006 om 118 miljoen euro. Het is niet duidelijk hoeveel van het geld door fraude is verdwenen. Het bedrag kan nog verder oplopen omdat van honderdduizenden uitgekeerde toeslagen nog niet is vastgesteld of de ontvanger er wel recht op had.

Het toeslagensysteem werd in 2006 in gebruik genomen. Sindsdien is voor bijna tachtig miljard euro aan toeslagen uitgekeerd. Anderhalf miljard is waarschijnlijk onterecht uitgekeerd. Toeslagen worden zonder controle vooraf uitgekeerd. Dat maakt het systeem kwetsbaar voor fouten en fraude.

Orlando Bloom gaat scheiden

Orlando Bloom en zijn vrouw Miranda Kerr gaan scheiden. Een woordvoerder van de acteur en het model vertelde aan entertainmentzender E! dat de twee al een paar maanden uit elkaar zijn.

De twee hadden sinds 2007 een relatie en trouwden in 2010. Samen hebben ze een 2-jarige zoon. "Hoewel dit het einde is van hun huwelijk steunen en respecteren ze elkaar", zegt de woordvoerder. "Zowel als ouders en als een familie."

Het is niet duidelijk waarom de 30-jarige Kerr en de 36-jarige Bloom een einde maken aan hun huwelijk. Volgens de woordvoerder zijn ze als vrienden uit elkaar gegaan.

Onstuimig herfstweer op komst

Na enkele zeer zachte dagen staat Nederland onstuimig weer te wachten. Zondag en vooral maandag wordt het stormachtig, met harde wind en veel buien. Dat meldt weeronline.nl vrijdag.

Zondag begint het herfstweer met een stevige zuidwestenwind. In de kustgebieden waait het krachtig tot stormachtig met windkracht 6 tot 8. Ook is er kans op zware windstoten. Vooral 's ochtends regent het hard.

De volgende dag is het weer naar verwachting nog onstuimiger. Aan de kust is maandag kans op een zware storm, met zeer zware windstoten van meer dan 100 kilometer per uur. Daarna wordt het wat rustiger. De middagtemperatuur ligt rond de 13 graden.

Echtpaar koopt Romababy voor 4000 euro

Een Grieks echtpaar is door de politie gearresteerd omdat zij voor 4000 euro een baby hadden gekocht van Roma. De politie kwam het echtpaar op het spoor toen de vrouw zonder succes het kind wilde registreren bij de burgerlijke stand. De man van 53 en vrouw van 48, die zelf geen kinderen konden krijgen, kochten het kind in maart via een tussenpersoon.

Dinsdag werden twee Ierse Romakinderen weggehaald bij hun families omdat ze totaal niet op hun ouders leken. Toen DNA-testen de biologische banden met hun ouders bewezen, werden ze teruggebracht. Vorige week bleek dat het meisje 'Maria' in een Grieks Romakamp geen biologisch kind van haar ouders was, maar een ontvoerde baby zou kunnen zijn. De controle op Griekse Romakampen is na deze gevallen aangescherpt.

'Teaser Far Cry 4'

Fans van de Far Cry 3 kunnen mogelijk hun geluk niet op. Er is namelijk een teaser afbeelding met Vaas online verschenen. De tekst rechtsonderin laat verder weinig aan de verbeelding over.

Hoewel het onwaarschijnlijk lijkt dat Vaas terugkeert, na de gebeurtenissen in Far Cry 3, biedt het verhaal natuurlijk legio aan mogelijkheden waarin dit wel het geval zou kunnen zijn.

Far Cry 3 kwam eind 2012 uit en kreeg in het algemeen goede recensies. De game verkocht  grofweg zes miljoen exemplaren, dit was ver boven de verwachting van Ubisoft. Ook de DLC-uitbreiding Far Cry 3: Blood Dragon is een groot succes. Ubisoft gaf aan dat dit de best verkochte DLC ooit voor het bedrijf is.

Far Cry 4

Man: 'brandweer moet opkankeren'

De brandweer in Leiden werd donderdag de toegang ontzegd nadat het brandalarm was afgegaan. Dat meldt het Leidsch Dagblad.

In het betreffende appartementencomplex gaat vaker een brandweeralarm af en de man is een bekende van de politie. Maar de man wilde donderdag de brandweer niet toelaten en zei dat ze moesten opkankeren. En dus bleef de brandweer braaf buitenstaan en ook de politie greep niet in. Later ging de brandweer toch nog even spieken of het allemaal in orde was.

De video staat hier. 

Man en vrouw steeds gelijkwaardiger

Wereldwijd worden mannen en vrouwen als steeds gelijkwaardiger gezien. Vrouwen blijven emanciperen en seksisme komt minder voor. Ze hebben vaker toegang tot onderwijs en gezondheidszorg en het verschil in economische status wordt kleiner. Dat blijkt uit onderzoek van het Wereld Economisch Forum.  

In een overzicht van 163 landen dat het Forum maakte, doen de Scandinavische landen het zoals gebruikelijk weer prima. In IJsland, Finland en Noorwegen zijn man en vrouw het meest gelijkwaardig. Nederland komt er met een dertiende plaats ook niet erg slecht vanaf, maar is ten opzichte van twee jaar geleden wel twee plaatsen gezakt. België neemt nu de elfde plek in.

Dat de landen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika onderaan de lijst staan mag geen verrassing heten. Door religieuze en culturele redenen is de vrouw daar nog altijd flink minderwaardig aan de man. Jemen scoort van de 163 onderzochte landen het slechtst.

Guardiola en Robben leggen ruzie bij

Arjen Robben en Pep Guardiola kunnen weer door één deur. De speler en trainer van Bayern München lagen met elkaar overhoop in een 'penalty-soap'. Guardiola riep Robben terug toen hij afgelopen weekend een strafschop wilde nemen en toen Bayern München in de Champions League tegen Viktoria Plzen weer vanaf elf meter mocht aanleggen, weigerde de Nederlander achter de bal plaats te nemen.

Volgens de Spaanse coach zijn de problemen nu echter uit de wereld. "Arjen weet waarom ik zaterdag voor Thomas Müller koos en nu weet hij ook waarom ik in de Champions League voor hem koos. Maar Arjen moet eerst vrij in zijn kop zijn. Dat was hij kennelijk niet", zegt hij in De Telegraaf. Het is niet bekend of Robben nu bovenaan het penaltylijstje van Guardiola staat.

Acteurs improviseren in film IJspaard

Een film die tot stand kwam op basis van improviserende acteurs. Voor het mysterydrama IJspaard kregen spelers als Teun Kuilboer, Waldemar Torenstra en Juda Goslinga de vrije hand van schrijver en regisseur Elan Gamaker, maakte producent Revolver Amsterdam donderdag bekend.

Volgens de producent is het de eerste volledig geïmproviseerde Nederlandse speelfilm. De acteurs konden zo hun eigen personages vormgeven. De regisseur bouwde daaromheen vervolgens het verhaal. Ze kregen tijdens de opnames op sommige momenten informatie of juist niet, waardoor ze vooraf nooit wisten hoe de scènes zouden eindigen of hoe de film zou verlopen.

IJspaard moet volgend jaar in de bioscopen draaien. De Amerikaanse muzikant Moby en de Zweedse componist Anton Arnby hebben bijgedragen aan de soundtrack.

Acteurs improviseren in film IJspaard
Acteurs improviseren in film IJspaard (Foto: ANP)

GP van India gaat gewoon door

De Grand Prix van India, die voor dit weekend op het programma staat, zal gewoon doorgaan. De race was gisteren op losse schroeven komen te staan nadat een rechtszaak was aangespannen tegen de organisatie. Die zou geen belasting hebben betaald over de race van vorig jaar.

De eiser Amit Kumar wilde door de zaak aan te spannen, ervoor zorgen dat de Formule 1-race niet door zou gaan. Het hooggerechtshof in India besloot om de hoorzitting uit te stellen tot een later moment, waardoor de race gewoon doorgang kan vinden. Het is sowieso voorlopig de laatste race in India, omdat F1-baas Bernie Ecclestone besloot de race voor 2014 te schrappen.

Dordrecht krijgt topless bezoek

Activisten van Femen zijn van plan om vrijdag de Nationale Synode te verstoren in Dordrecht. De feministische actiegroep hoopt, door te verschijnen met blote borsten en het lichaam beschreven met teksten, de aanwezigen ervan te doordringen dat de kerk vrouwen onderdrukt. Dat bevestigt de groep naar aanleiding van berichtgeving hierover in Trouw.

"Femen eist totale verwerping van het patriarchaat. Het christendom is nog steeds het boegbeeld van sekseongelijkheid in onze samenleving", stellen de activisten.

Tijdens de Nationale Synode komen honderden christenen bijeen om te spreken over kerkelijke eenheid. Op de sprekerslijst staan dit jaar alleen maar mannen. Volgens Femen is de enige vrouw die is uitgenodigd zangeres Pearl Jozefzoon. "Mannen spreken en vrouwen verzorgen het entertainment", aldus de groep.

De organisatie van de Nationale Synode betreurt de voornemens van Femen. Volgens een woordvoerder is de stelling dat de kerk vrouwen onderdrukt nogal uit de lucht gegrepen. "Ik denk dat ze zich beter kunnen verdiepen in onze organisatiestructuur waarin ook vrouwen zitten", aldus de zegsman.

"We komen bovendien niet eens bij elkaar om over de positie van vrouwen te praten", zo gaat de woordvoerder verder. "We kijken op welke manier we dichter bij elkaar kunnen komen en een eenheid kunnen vormen. Daarin is zowel ruimte voor de man als voor de vrouw."

Dat er helemaal geen vrouwelijke sprekers zijn, is volgens hem puur toeval. "Daar is niet speciaal over nagedacht. Dat is misschien jammer." De woordvoerder benadrukt dat er wel degelijk vrouwen aanwezig zijn.

Femen is ontstaan in Oekraïne en heeft inmiddels wereldwijd vertakkingen. De vrouwen slaan toe op plekken waar ze onderdrukking van vrouwen of homo's menen waar te nemen. Hoe laat het protest plaatsvindt, wil Femen niet zeggen.

Weer GroenLinkser in opspraak

De fractievoorzitter van GroenLinks in de Provinciale Staten van Limburg Margriet van Tulder is in opspraak geraakt omdat ze gelobbyd zou hebben voor steun aan een educatiecentrum dat door haar en haar partner is opgericht. Coalitiepartijen CDA en VVD hebben de kwestie aangekaart bij gouverneur Theo Bovens.

Van Tulder zou financiële steun los hebben willen krijgen voor het noodlijdende Ithaka Science Centre in Tegelen. Hiervoor benaderde ze de fracties van het CDA en de VVD, meldt de Volkskrant vrijdag.

Tegenover de krant zegt Van Tulder dat ze niet uit eigenbelang handelde, maar Ithaka wilde redden omdat er ook gemeenschapsgeld verloren dreigde te gaan. Ithaka is inmiddels failliet.

Kwaliteit vijftig opleidingen niet goed genoeg

Bijna vijftig opleidingen in het hoger beroeps- en wetenschappelijk onderwijs zijn sinds 2010 op de vingers getikt door de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO). Dat bevestigt een woordvoerder vrijdag na berichtgeving hierover in Trouw. De opleidingen hebben allemaal een of twee jaar de tijd gekregen om orde op zaken te stellen. Elf zijn na herbeoordeling inmiddels alsnog goed bevonden.

Het gaat om 38 opleidingen van door de overheid gefinancierde hogescholen en universiteiten en tien opleidingen die door een particuliere instelling worden aangeboden. De scripties waren er matig of zelfs onvoldoende, er werden 'genadezesjes' gegeven en studenten wisten soms niet hoe ze onderzoek moesten doen.

Trouw noemt het opvallend dat er niet alleen kritiek is op hbo-opleidingen. Ook universitaire studies, waarop doorgaans weinig kritiek is, werden op de vingers getikt. "Daar moeten ze aan wennen. Men vindt dat niet leuk", aldus NVAO-voorzitter Anne Flierman in de krant. "In een aantal gevallen dachten ze misschien te gemakkelijk dat het wel goed zat."

Dat er meer opleidingen onder vuur komen te liggen, komt door een wetswijziging uit 2011. Beoordelingscommissies mogen opleidingen sindsdien een herkansing geven. In het oude systeem konden opleidingen alleen slagen of zakken. Scholen werd toen vaak een hand boven het hoofd gehouden.

Tribunaal buigt zich 6 november over Arctic Sunrise

Het Internationale Zeerechttribunaal in Hamburg buigt zich over twee weken over het opbrengen door Rusland van het Nederlandse Greenpeace-schip Arctic Sunrise. De zaak begint op 6 november, meldt het Duitse persbureau dpa op gezag van de president van het tribunaal.

Nederland heeft het tribunaal ingeschakeld om de vrijlating af te dwingen van de door Rusland opgepakte bemanning van de Arctic Sunrise. Die wilde uit protest tegen oliewinning in de Noordelijke IJszee een spandoek bevestigen aan een booreiland van het Russische staatsbedrijf Gazprom. Rusland verijdelde dat echter, rekende de bemanning in en legde het schip aan de ketting.

Omdat Rusland een voorbehoud heeft gemaakt toen het land het Internationale Zeerechttribunaal erkende is het maar de vraag of een Hamburgse uitspraak de kwestie zal oplossen. Tribunaalpresident Shunji Yanai waarschuwde vrijdag dat het Russische voorbehoud een 'groot probleem' is.

Wouda vrijwel zeker weg uit Eindhoven

Het ligt niet voor de hand dat Marcel Wouda zwemtrainer blijft in het nationale trainingscentrum (NTC) in Eindhoven. "Maar we willen hem niet kwijt, want Nederland loopt niet over van goede trainers", zei directeur Jan Kossen van de zwembond KNZB vrijdag in het Radio 1-journaal. Mogelijk gaat Wouda dan aan de slag in het andere NTC in Amsterdam.

De bond spreekt na het weekeinde met Wouda over zijn toekomst. De zwemtrainer kreeg donderdag onverwachts te horen dat olympisch kampioene Ranomi Kromowidjojo niet langer met hem wil samenwerken. "De klik is er niet meer", zei de tweevoudig winnares van goud in Londen.

Kromowidjojo gaat verder met Christiaan Sloof. "Hij is een getalenteerde coach en krijgt het vertrouwen van Ranomi. Wij zullen haar wensen inwilligen en haar goed faciliteren. We zullen kwaliteit om Sloof heen bouwen in Eindhoven", aldus Kossen.

FOK!filmblik: The Amazing Colossal Man (1957)

In het FOK!filmblik komen we vandaag weer een prachtige B-film uit de vijftiger jaren tegen. Op het succes van The Incredible Shrinking Man, die eerder in 1957 was verschenen, wilde men maar al te graag meeliften en zo verscheen op 25 oktober 1957 de film The Amazing Colossal Man voor het eerst op het witte doek.

The Amazing Colossal Man

In de sciencefiction-klassieker van Bert I. Gordon draait het om Glenn Manning, een Amerikaanse kolonel die aanwezig is bij een experiment met een nucleaire bom. Kort voor de detonatie stort een vliegtuigje in het testgebied neer en Glenn verlaat de bunker om de piloot te kunnen redden. Hij is echter te laat en wordt ook nog eens getroffen door een fikse lading nucleaire straling. Manning groeit uit tot een reus die eens flink huis gaat houden in Las Vegas.

The Amazing Colossal Man 2

The Amazing Colossal Man was een heerlijke B-film van Bert Ira Gordon. Gordon had eerder al naam gemaakt met King Dinosaur (1955), Beginning of the End (1957) en The Cyclops (1957). Vanaf 1957 zou de filmmaker zijn films uitbrengen bij American International Pictures. In 1958 zou The Amazing Collosal Man een vervolg krijgen met War of the Colossal Beast. The Amazing Colossal Man was in de Nederlandse bioscopen te zien onder de titel De Atoomreus.

The Amazing Colossal Man 3

Hofland pakt tweede etappezege Hainan

Wielrenner Moreno Hofland heeft vrijdag de zesde etappe in de Ronde van Hainan gewonnen. Na een 115 kilometer lange rit tussen Sanya en Wuzishan klopte hij Belkin-ploeggenoot Lars Boom in de sprint. Hofland, die ook de eerste rit al won, verstevigt zijn grip op het algemeen klassement.

De Belkin-ploeg heerst dit jaar in de Ronde van Hainan. Hofland won de eerste en de zesde etappe van de Chinese rittenkoers, Theo Bos schreef de vier tussenliggende ritten op het eiland in de Zuid-Chinese Zee op zijn naam.

Tourť sluit boycot WK Rusland niet uit

Yaya Touré denkt dat het niet ondenkbaar is dat spelers het WK van 2018 in Rusland gaan boycotten als er geen maatregelen worden genomen tegen racisme. De middenvelder van Manchester City werd tijdens de Champions League-wedstrijd tegen CSKA Moskou bejegend door de Russische fans, die oerwoudgeluiden maakten als hij aan de bal kwam.

Touré vindt dat de autoriteiten in Rusland maatregelen moeten nemen, anders gaat dat problemen opleveren tijdens het WK in 2018. "Natuurlijk, dit is heel belangrijk. Als we ons er niet goed bij voelen om naar het WK te gaan, als we geen vertrouwen hebben, dan komen we niet", zegt de Ivoriaanse middenvelder. Touré vindt steun bij de instantie Football Against Racism in Europe.

"Hij heeft absoluut gelijk met het oproepen van het spookbeeld dat spelers niet naar het WK gaan - zonder hen zal er geen WK zijn. In dit tijdperk hebben spelers de meeste macht. De situatie in Rusland is niet goed", zegt uitvoerend directeur Piara Powar.

[EL] Cocu: "Overwintering in eigen hand"

PSV-trainer Phillip Cocu kon wel leven met het 0-0-gelijkspel in de Europa League bij Dinamo Zagreb. "Ik ben wel tevreden met dit punt", zei de coach na afloop voor de camera van RTL7. "Soms zit er in een wedstrijd niet meer in. Als je als ploeg dat gevoel hebt, moet je het punt zien vast te houden. Die opdracht heeft mijn team goed uitgevoerd. Dit was het maximaal haalbare resultaat."

Over de eerste helft was Cocu niet tevreden. "We hadden totaal geen controle over de wedstrijd, ook omdat de concentratie bij ons niet optimaal was. Niemand in mijn ploeg haalde in de eerste helft zijn normale niveau."

Na rust was dat beter. "We hadden in de tweede helft meer vastheid in ons spel en daardoor ook meer grip op de wedstrijd. Tot grote kansen heeft het echter niet geleid. We hebben echter ook niet veel weggegeven. Met vier punten nemen we in onze groep nu een goede positie in. We hebben de kans op overwintering nu in eigen hand."

Del Potro klopt Baghdatis in Basel

Juan Martin del Potro heeft op het ATP-toernooi van Basel de kwartfinale bereikt. De nummer één van de plaatsingslijst was met 6-1 en 6-2 veel te sterk voor Marcos Baghdatis uit Cyprus. De Franse qualifier Paul-Henri Mathieu is de volgende tegenstander van de Argentijn.

Vasek Pospisil was na zijn zege op Robin Haase ook Ivo Karlovic de baas. De Canadees klopte de Kroaat met 6-3 en 6-4. In de kwartfinale krijgt hij met Ivan Dodig opnieuw een Kroaat tegenover zich. Roger Federer (3) komt vrijdag pas in actie en speelt dan tegen de Bulgaar Grigor Dimitrov (8).

In Valencia bereikte de hoogst geplaatste speler eveneens de kwartfinale. David Ferrer versloeg Julien Benneteau met 6-2 en 6-1. In de volgende ronde stuit de Spanjaard, die het toernooi in 2008, 2010 en vorig jaar wist te winnen, op de als vijfde geplaatste Pool Jerzy Janowicz.

[MLB] Cardinals slaan terug met zege in Boston

Saint Louis Cardinals heeft zich donderdag goed hersteld in de World Series. Na de 8-1 oorwassing in het eerste duel wonnen de bezoekers de tweede wedstrijd van Boston Red Sox met 4-2. De komende drie wedstrijden in de finale van de Amerikaanse honkbalcompetitie zijn in Saint Louis.

De wedstrijd op Fenway Park was vele malen spannender dan het eerste duel. Het publiek in Boston moest drie innings wachten op een score en vervolgens lijdzaam toezien hoe Matt Holliday, die even daarvoor een driehonkslag had geslagen, scoorde toen Yadier Molina sloeg.

Twee innings later kantelde de wedstrijd. David Ortiz sloeg net als woensdag opnieuw een homerun en zorgde er nu voor dat ook Dustin Pedroia kon scoren: 2-1.

In de zevende inning ging het alweer mis toen Red Sox-achtervanger Jarrod Saltalamacchia niet bij een wilde aangooi van werper Craig Breslow kon. Pete Kozma en Jon Jay profiteerden namens de Cardinals en brachten de score op 3-2. Even later kwam ook Daniel Descalso over de thuisplaat: 4-2.

Xander Bogaerts stond weer de hele wedstrijd op het derde honk van de Red Sox. Aan slag kon hij geen potten breken. Twee keer kreeg hij drie slag. Bij zijn derde slagbeurt raakte hij de bal wel, maar ging hij meteen uit.

Het derde duel in de World Series wordt zaterdagnacht gespeeld in Saint Louis. Ook de vierde wedstrijd op zondag en de vijfde op maandag worden daar gespeeld. Eventuele zesde en zevende duels zijn in Boston voorzien.

Uitslag eerste vrije training India

Sebastian Vettel heeft in het weekend dat hij zijn vierde wereldtitel kan pakken gelijk de koe bij de hoorns gevat. De rijder van Red Bull bleef in de eerste vrije training zijn teamgenoot Mark Webber voor. Fernando Alonso, de enige die Vettel nog van de titel kan houden, kwam door versnellingsbakproblemen niet verder dan de twaalfe plaats.

Giedo van der Garde kwam in zijn Caterham tot de negentiende plaats.

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 S. Vettel Red Bull 1:26.683   24
2 M. Webber Red Bull 1:26.871 +0:00.188 17
3 N. Rosberg Mercedes 1:26.899 +0:00.216 23
4 R. Grosjean Lotus 1:26.990 +0:00.307 20
5 L. Hamilton Mercedes 1:27.227 +0:00.544 21
6 J. Button McLaren 1:27.335 +0:00.652 23
7 S. Perez McLaren 1:27.416 +0:00.733 23
8 F. Massa Ferrari 1:27.692 +0:01.009 21
9 N. Hülkenberg Sauber 1:27.770 +0:01.087 19
10 V. Bottas Williams 1:27.800 +0:01.117 23
11 J. Vergne Toro Rosso 1:28.035 +0:01.352 25
12 F. Alonso Ferrari 1:28.214 +0:01.531 6
13 D. Ricciardo Toro Rosso 1:28.336 +0:01.653 18
14 P. Maldonado Williams 1:28.342 +0:01.659 21
15 A. Sutil Force India 1:28.468 +0:01.785 20
16 E. Gutierrez Sauber 1:28.538 +0:01.855 18
17 K. Räikkönen Lotus 1:28.730 +0:02.047 18
18 J. Calado Force India 1:29.197 +0:02.514 22
19 G. van der Garde Caterham 1:29.413 +0:02.730 24
20 J. Bianchi Marussia 1:29.560 +0:02.877 20
21 C. Pic Caterham 1:30.026 +0:03.343 23
22 M. Chilton Marussia 1:30.471 +0:03.788 17

Geile vissen houden buurt wakker

Inwoners van Southampton in Hampshire, zitten al een tijdje met een probleem. Elke avond vanaf een uur of tien tot aan het ochtendgloren klinkt er een nogal penetrerende bromtoon in de omgeving. Sommige inwoners hebben hun huis al verlaten omdat ze er met geen enkele mogelijkheid de slaap kunnen vatten. Geleerden hebben onderzoek naar de zaak gedaan en hebben het vermoeden dat de oorzaak gezocht kan worden bij geile kikvorsvissen die op zoek zijn naar een gewillig vrouwtje.

De zaak kwam aan het rollen toen opvallend veel mensen zich bij hun huisarts kwamen melden voor slaappillen of omdat ze dachten dat ze last hadden van oorsuizen. Ook beklaagden veel mensen zich over de doordringende herrie. Linda Zammit uit Woolston, Southampton: "Ik dacht eerst dat ik gek was geworden. Ik hoor het geluid elke avond, ongeacht of het hard waait of regent. Het houdt me niet wakker, maar het stopt me wel om weer in slaap te vallen als ik toevallig wakker ben geworden."

Ook Maria Dennett in Sholing, Southampton ligt regelmatig wakker door de vozende vissen: "Wij ervaren 's nachts regelmatig een zoemend geluid. Een paar keer dachten we nog dat het de vaatwasser of de wasmachine van de buren was, maar het is zo regelmatig te horen dat we die optie nu hebben uitgesloten. Het is een ontzettend lage bromtoon die door het huis heen lijkt te pulseren."

Grootste hond ter wereld overleden

Giant George, een trouwe viervoeter die volgens Guinness World Records de grootste hond ter wereld was, is overleden. De Deense dog uit Tucson in Arizona had een schofthoogte van 1 meter en 10 centimeter en was als hij op zijn achterpoten ging staan ruim 2 meter lang.

George werd geboren als de kleinste puppie in een nest van 13, maar zou uitgroeien tot een stevig bakbeest van zo'n 111 kilo. De hond was ook meerdere malen te gast in de show van Oprah Winfrey en in ABC's Good Morning America. Het treurige nieuws werd via de facebook-pagina van Giant George naar buiten gebracht.

Giant George is bijna acht jaar oud geworden.


Giant George in betere tijden

'Bad Grandpa-acteurtje is geboren exhibitionist'

Jackson Nicoll, de inmiddels 11-jarige acteur die in de komedie Bad Grandpa de rol van kleinzoon speelt, is een geboren exhibitionist. Dat zegt regisseur Jeff Tremaine voor de camera van Novum Nieuws. "Hij trok altijd zo gauw hij kon zijn kleren uit en liep dan rond in zijn onderbroek."

Bad Grandpa gaat over een oversekste oude man, gespeeld door een met latex protheses volgeplakte Johnny Knoxville, die tegen wil en dank met zijn kleinzoon een roadtrip door de Verenigde Staten maakt. De twee raken verzeild in allerlei vreemde en komische situaties.

Zo is in de film te zien hoe Nicoll, verkleed als meisje met een enorme blonde pruik, deelneemt aan een schoonheidswedstrijd. Het begint met een zoet dansje maar ontaardt al gauw in een vunzige stripact. Daarbij was het een onverdeeld voordeel dat Nicoll er geen probleem mee heeft schaars gekleed door het leven te gaan.

"We hebben er wel op gehamerd dat hij die dans zo goed mogelijk moest leren", vertelt Tremaine. "Het is niet grappig tenzij het heel professioneel gedaan is, dus het mocht er niet halfbakken uitzien. Jackson nam zijn act heel serieus en vond het geweldig om al die veel te fanatieke moeders in de maling te nemen."

Bad Grandpa draait vanaf donderdag in de Nederlandse bioscopen.


De trailer voor Bad Grandpa voor alle liefhebbers!

Acteur Peter Post in Hollywoodfilm over Heineken

Peter Post heeft een rol te pakken in Kidnapping Freddy Heineken. De 42-jarige acteur, vooral bekend als Martijn Huygens in Goede Tijden, Slechte Tijden, voegt zich bij een internationale cast die bestaat uit onder anderen Anthony Hopkins en Sam Worthington.

"Wat ik erover mag zeggen is dat ik een wapenhandelaar speel", zei Post gisteren in het SBS6-programma Show Vandaag. "Dit is toch wel iets speciaals. Ik ben er heel blij mee dat ik de kans krijg."

De film is gebaseerd op het boek De Ontvoering van Alfred Heineken van Peter R. de Vries. Hopkins speelt de biermagnaat, Worthington ontvoerder Willem Holleeder. Ook de Nederlandse acteur Mark van Eeuwen is te zien in de Amerikaanse productie, als ontvoerder Frans Meijer.

Robocop wil je Valentijn zijn

Goed nieuws voor filmliefhebbers die volgend jaar op Valentijnsdag met hun scharrel naar de bioscoop willen. Via de website van Dread Central vernemen we namelijk dat de remake van Robocop vanaf 12 februari 2014 in de Amerikaanse bioscopen te zien zal zijn. Nederlandse fans van de remake van de klassieker van Paul Verhoeven uit 1987 zullen een dag langer moeten wachten.

De nieuwe Robocop-film wordt geregisseerd door Jose Padilha en kent een sterke cast met Joel Kinnaman (als Robocop), Samuel L. Jackson, Gary Oldman, Jay Baruchel, Michael Keaton, Michael Kenneth Williams, Marianne Jean-Baptiste, Abbie Cornish, Aimee Garcia en Jackie Earle Haley.


Werp hier alvast een blik op de eerste beelden uit Robocop.

'Jansen Steur voelt zich moreel schuldig'

De omstreden oud-neuroloog Ernst Jansen Steur voelt zich "moreel schuldig aan het aanwezige leed" van veel ex-patiënten. Dat schrijft Jansen Steurs advocaat namens hem in een brief die half oktober naar de slachtoffers is gestuurd.

Advocaat Frank van Gaal schrijft tevens dat de ex-neuroloog nog altijd zeer begaan is met het welzijn van zijn voormalige patiënten en dat hij openstaat voor een persoonlijk onderhoud. Overigens wil de raadsman benadrukken dat Jansen Steur niet de "zaken goed wil praten" of sympathie wil wekken bij de rechtbank.

'Jansen Steur voelt zich moreel schuldig'
'Jansen Steur voelt zich moreel schuldig' (Foto: ANP)

Rode Kruis teleurgesteld in kernwapenbrief

Het Nederlandse Rode Kruis vindt het zwak dat de Nederlandse regering in de kwestie rondom kernwapens blijft vasthouden aan het NAVO-beleid, dat kernwapens niet uitsluit. Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timermans (PvdA) liet donderdag in een brief aan de Tweede Kamer weten te streven naar een 'wereld zonder kernwapens'.

"We zijn teleurgesteld in het feit dat hij geen concrete uitspraken of acties daaraan koppelt", zegt Hanneke van Sambeek van het Rode Kruis in een verklaring. "Noodhulpverlening na een nucleair incident is zo goed als onmogelijk", gaat ze verder. "Overal ter wereld staan we ook als Rode Kruis dan machteloos."

Timmermans liet in zijn brief weten bij zijn Amerikaanse ambtsgenoot John Kerry te hebben aangedrongen om het aantal tactische kernwapens in Europa terug te dringen. Volgens openbare bronnen bevinden zich op aarde ruim zeventienduizend kernwapens. Het grootste deel daarvan is in Russische en Amerikaanse handen.

Militairen neergeschoten bij Amerikaanse basis

Bij een marinebasis in de Amerikaanse staat Tennessee heeft een voormalige medewerker van de Nationale Garde twee militairen neergeschoten. De slachtoffers zijn met verwondingen aan een been en een voet naar het ziekenhuis gebracht. De schutter is snel overmeesterd door andere militairen.

De schietpartij vond plaats in een wapenopslagplaats vlakbij de basis in Millington, waar 7500 militairen en burgers werken. Volgens een woordvoerder van de lokale politie hadden er meer slachtoffers kunnen vallen als de dader niet zo snel was ingerekend.

De schutter was volgens een betrokkene bij het onderzoek een medewerker van een ondersteunende dienst die personeel werft. Over het motief is nog niets bekend.

De marinebasis vijftien kilometer van de stad Memphis is uit voorzorg kort afgesloten geweest.

Zes weken eerder vielen bij een schietpartij op een basis in Washington twaalf doden. De dader kwam om het leven bij een vuurgevecht met de politie.

Aandeel Twitter gaat 17 tot 20 dollar kosten

Als Twitter straks naar de beurs gaat, moet tussen de zeventien en twintig dollar per aandeel worden neergeteld. In totaal wil Twitter zeventig miljoen aandelen uitgeven, waarmee ruim 1,6 miljard dollar kan worden opgehaald met de beursgang. Dat blijkt uit documenten die zijn ingediend bij beurstoezichthouder SEC.

Sinds de aankondiging van de beursgang vorige maand heeft Twitter slechte cijfers naar buiten gebracht. Vorige week werd bekend dat in het tweede kwartaal een verlies van zo'n 65 miljoen dollar is genoteerd.

Ongeveer 232 miljoen mensen zijn actief op Twitter. In het tweede kwartaal waren dat er nog 218 miljoen.

Laatste reviews en specials
review
Atelier Dusk Trilogy Deluxe Pack
review
AO Tennis 2
review
Bad Boys For Life
review
Star Trek: Picard
special
'Bad Boys For Life is een hommage aan de jaren 90'
special
Hearthstone gaat door met prima periode
©FOK.nl e.a.