FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


advertentie
Archief
Artikelen van zaterdag 21 september 2013

[Serie A] Livorno en Genoa vergeten te scoren

Livorno wist zaterdagavond geen derde competitiezege te boeken. Op bezoek bij Genoa kwamen beide clubs niet tot scoren: 0-0. Livorno heeft een goede competitiestart achter de rug. Na drie wedstrijden stond de ploeg op zes punten. Enkel van AS Roma werd in de eerste speelronde verloren (0-2). Genoa doet het met een vijftiende plaats en drie punten een stuk minder.

Dit was voorafgaande aan het duel van vanavond. In Genua had de thuisploeg het meeste balbezit, maar creëerden beide teams evenveel kansen. Het duel speelde zich grotendeels af op de helft van Livorno, maar de bezoekers zorgden in de counter voor gevaar.

Na negentig minuten stond de brilstand op het scorebord. Livorno voegde zich door de remise met zeven punten in de subtop naast Juventus, Fiorentina en Internazionale. Genoa staat met vier punten in de middenmoot, naast het matig presterende AC Milan.

[Ligue 1] Rennes en Lille winnen; Montpellier wederom niet

Stade Rennes en OSC Lille haakten zaterdagavond aan bij de Franse top. De clubs wonnen respectievelijk van AC Ajaccio (2-0) en FC Sochaux (0-2). Montpellier won wederom niet. Foued Kadir was bij Stade Rennes de grote man. De speler zette de thuisploeg binnen zestien minuten eigenhandig op een 2-0 voorsprong. Tweemaal was Jean Makoun de aangever. Bezoekers van Ajaccio wisten niet te scoren in Rennes.

Ook OSC Lille had een matchwinner in de vorm van Nolan Roux. Op bezoek bij FC Sochaux scoorde de spits tweemaal binnen drie minuten. Op aangeven van Salamon Kalou nam Roux in de 34' minuut de openingstreffer voor zijn rekening. In de 37' minuut bepaalde diezelfde Roux de eindstand op aangeven van Marvin Martin: 0-2

De overige duels eindigden allebei in een gelijkspel. Reims kwam niet verder dan 1-1 tegen Guingamp. In de 5' minuut kwam uitploeg Guingamp nog op voorsprong door een eigen doelpunt van Anthony Weber. In de 58' minuut zorgde Nicolas de Roussel de Preville voor de gelijkmaker: 1-1.

Evian toonde veerkracht tegen de bezoekers uit Montpellier. De uitploeg kwam via Victor Montano en Remy Cabella op 0-2, maar dat maakte Evian via Daniel Wass en Modou Sougou goed: 2-2

Politie Brabant zoekt Ajax-fans

De politie in Brabant is zaterdagavond bezig met het controleren van auto's met fans van Ajax die mogelijk op weg zijn naar Eindhoven. Een politiewoordvoerster zei dat er aanwijzingen zijn dat er fans in de regio aanwezig zijn. Meer wilde ze niet zeggen. De supporters zijn boos, omdat ze zondag PSV-Ajax niet kunnen bijwonen. Ze hadden aangekondigd in Eindhoven te willen protesteren.

Omroep Brabant meldt dat er controles zijn op de wegen bij Schijndel, Sint-Michielsgestel en Boxtel. Daarbij zouden ook voertuigen van de ME zijn ingezet.

Ajax en twee supportersverenigingen stapten tevergeefs naar de rechter. Een treinreis naar Eindhoven was vanwege werk aan de spoortunnel bij Best niet mogelijk en burgemeester Rob van Gijzel wilde om veiligheidsredenen geen toestemming geven voor een busreis met Ajaxfans.

Politie Brabant op zoek naar Ajax-fans
Politie Brabant op zoek naar Ajax-fans (Foto: ANP)

[Upd] Dodental aanslag Kenia loopt op

De aanslag zaterdag in een winkelcentrum in de Keniaanse hoofdstad Nairobi heeft zeker dertig mensen het leven gekost. Dat heeft het Rode Kruis gezegd. Naar verwachting loopt het dodental verder op. De Somalische terreurgroep Al-Shabaab heeft de aanslag opgeëist.

Schutters openden zaterdag even na het middaguur het vuur in het winkelcentrum. Naast automatische wapens gebruikten ze ook handgranaten. De politie en het leger proberen nog altijd een einde aan de aanval te maken. De schutters, waarschijnlijk meer dan tien, houden zich al tien uur op in het winkelcentrum. Mogelijk houden ze nog gijzelaars vast, maar het is niet duidelijk om hoeveel mensen het gaat.

Verschillende media melden dat een van de schutters is aangehouden. Hij zou later in een ziekenhuis aan zijn verwondingen zijn overleden.

Al-Shabaab liet zaterdag in een verklaring op Twitter weten dat de aanval een antwoord is op militair ingrijpen van Kenia in Somalië. De terreurgroep zegt 'het slagveld' naar Kenia te willen verschuiven.

Op het moment dat de aanval begon, bevonden zich verschillende Nederlanders in of rond het winkelcentrum. Volgens de Nederlandse ambassade in Kenia is van zes Nederlanders bekend dat zij konden ontkomen.

Update 23.04 uur
De aanslag zaterdag op het winkelcentrum Westgate in de Keniaanse hoofdstad Nairobi heeft aan zeker 39 mensen het leven gekost. Er zijn meer dan 150 gewonden. Dat heeft president Uhuru Kenyatta zaterdag in een toespraak tot de natie bekendgemaakt. Onder de doden zijn familieleden van de president.

Kenyatta zwoer dat de veiligheidsdiensten al degenen die voor de aanslag verantwoordelijk zijn, zullen oppakken. "De verachtelijke daders van deze laffe daad hoopten de Kenianen te intimideren en te verdelen en wanhoop onder hen te zaaien'', zei de president. "Wij hebben eerder aanslagen van terroristen overwonnen. We zullen ze opnieuw verslaan'', beloofde de president.

De Somalische terreurbeweging al-Shabaab heeft de verantwoordelijkheid voor de actie opgeëist.

FOK!auto: de koppakking

Een defecte koppakking is voor menig auto-eigenaar een nachtmerrie. Maar wat is het nou precies en waarom is het zo duur om de koppakking te vervangen?

De koppakking is een afdichting tussen het motorblok en de cilinderkop. De cilinderkop is als het ware een bovendeksel van de verbrandingsruimte. In de cilinderkop en het motorblok lopen de olie- en koelwaterkanalen om de smering van de motor en koeling van de motor te verzorgen. Door dat de oppervlaktes van de cilinderkop en het motorblok niet 100 procent glad zijn waardoor de kanalen niet goed op elkaar zouden sluiten, plaatst de fabrikant een afdichting. Deze afdichting staat ook wel bekend als de koppakking.

Waaraan merk je dat de koppakking lek is?
Meerdere symptomen kunnen wijzen op een kapotte koppakking. Het verlies van koelvloeistof of motorolie, al dan niet met een uitwendige lekkage. De motor kan ook onregelmatig lopen of wordt te warm. Afhankelijk van waar de koppakking lek is kan er ook overmatig veel rookontwikkeling uit de uitlaat komen.

Een nieuwe koppakking gereed voor montage. (Bron: Wikipedia)

Hoe raakt een koppakking lek?
De koppakking is samengesteld uit diverse soorten hoogwaardig materiaal. Deze verschillende materialen zijn noodzakelijk omdat de pakking te maken krijgt met extreme thermische belastingen en chemische stoffen. De pakking kan gaan lekken doordat de motor te warm is geworden. De monteur zal het koelsysteem afpersen, de compressie per cilinder meten en nog een aantal andere metingen uitvoeren om te bepalen of daadwerkelijk de koppakking lek is.

Zoals eerder al beschreven komt een defecte koppakking meestal door een te warme motor. Vaak zit de veroorzaker van het probleem ergens in het koelsysteem. Dit kan door een radiateur die door ouderdom dicht geslibd is, door een koelventilator die niet meer functioneert en dus bij lage snelheden en stationair draaien niet genoeg koeling kan leveren. Ook een defecte waterpomp kan dit defect veroorzaken.

Maar een motor die te warm is geworden kan ook komen door een te zware belasting van de auto. Denk aan een caravan heuvel op, bij route du Soleil. De hulpdiensten kunnen je precies vertellen waar je de meeste kans loopt op een kokende motor.

Zie hier een explodedview van een motor met de locatie van de koppakking.

Kan je het voorkomen?
Bij een wat ouder model auto hou je de temperatuurmeter in de gaten, deze is speciaal daarvoor in het dashboard geïnstalleerd. Nieuwere auto's hebben vaak een waarschuwingslampje dat gaat branden zodra het motormanagement vindt dat er een te hoge motortemperatuur is. Dit kun je nalezen in de handleiding van je auto. Het is zaak te stoppen voordat de meter het rode gebied ingaat en de motor de tijd te geven af te koelen.

Wat moet er allemaal gebeuren om een koppakking te vervangen?
Om een koppakking te kunnen vervangen moet eerst de cilinderkop gescheiden worden van het motorblok. Dit is een arbeids- en technisch intensieve klus omdat dan ook brandstof, uitlaat en koelsystemen gedemonteerd moeten worden. De kosten kunnen al gauw oplopen tot meer dan duizend euro, alleen al aan arbeidsloon. Na de demontage van de cilinderkop moet deze gecontroleerd worden op grotere beschadigingen zoals scheuren en dergelijke. Daarna volgt een controle of het oppervlak nog vlak genoeg is, is dit niet het geval dan moet de cilinderkop vervangen of gevlakt worden.

Ook het motorblok moet gecontroleerd worden; er zal worden gekeken of deze nog aan de specificaties voldoet en er geen andere beschadigingen zijn. Er zijn nog wel veel meer controles en afstellingen die een monteur moet uitvoeren bij het vervangen van de koppakking. Vaak zijn door de lekkage de olie en koelvloeistof vervuild en dienen deze inclusief de bijbehorende filters vervangen te worden. Afhankelijk van de schade die is aangericht door vervuiling of overdruk aan andere onderdelen zoals de radiator, thermostaat, of waterpomp, kan het gebeuren dat deze ook vervangen moeten worden om de reparatie deugdelijk uit te voeren, en zo herhaling van oververhitting door vervuiling te voorkomen.

Kremlin: Greenpeaceactivisten net piraten

Een hoge Russische functionaris heeft zaterdag op een conferentie in de Zweedse hoofdstad Stockholm Greenpeaceactivisten vergeleken met Somalische piraten. "Veel Russen vinden dat dit een vorm van piraterij is. Zware piraterij, zoals in Somalië", zei Sergej Ivanov, chef van de presidentiële administratie.

Het schip Arctic Sunrise van Greenpeace werd donderdag geënterd door gewapende leden van de Russische kustwacht. Op het schip worden 30 activisten vastgehouden, waaronder twee Nederlanders. De activisten zijn volgens Ivanov "te radicaal" te werk gegaan. Volgens Greenpeace bevond het schip zich in internationale wateren.

Kremlin: Greenpeaceactivisten net piraten
Kremlin: Greenpeaceactivisten net piraten (Foto: ANP)

Uitslag Roda JC - sc Heerenveen

Om 20.45 uur begon in Kerkrade het duel tussen Roda JC en sc Heerenveen. Beide ploegen hielden elkaar met een 3-3 gelijkspel in evenwicht. Hieronder vind je de karakteristieken van deze wedstrijd.

Roda JC

3 - 3

sc Heerenveen

 33' Donald
 60' Németh
 70' Hupperts
   26' Eikrem 
 62' Finnbogason 
 67' v.d. Berg 
 
 Gele kaart: Luijckx, Kali (Roda JC), Kruiswijk, (sc Heerenveen)
 
Stadion: Parkstad Limburg Stadion, Kerkrade
Toeschouwers: 11.924
Arbiter: Liesveld
 
Opstelling:   Opstelling:
Kurto
Dijkhuizen
Luijckx
Biemans
v. Peppen
Hupperts
Pluim
Donald
Kali (Bonevacia/90+1)
Fledderus
Németh
  Nordfeldt
v. Anholt
Otigba
Kruiswijk (Zomer/64)
Kum
Eikrem (de Kamps/80)
De Roon (Wildschut/57)
v.d. Berg
Ziyech
Finnbogason
v. La Parra

[PD] Barcelona boekt ruime zege in Madrid

FC Barcelona heeft nog steeds geen punt gemorst. De Catalanen wonnen overtuigend op bezoek bij Rayo Vallecano. Pedro was met drie treffers de grote man: 0-4. Na vier speelrondes staat Barcelona bovenaan in de Primera División. In Estadio del Rayo Vallecano won de huidige landskampioen met overtuigde cijfers van laagvlieger Vallecano.

Niet Lionel Messi, maar Pedro was de gevierde man. De buitenspeler zorgde, op aangeven van de Argentijnse sterspeler, in de 33' minuut voor de openingstreffer: 0-1. Hoewel het duel qua kansen in balans was en de thuisploeg eigenlijk meer balbezit had, toonde Barcelona zich effectiever. Vroeg in de tweede helft was het wederom Pedro die scoorde. De kleine dribbelaar verdubbelde op aangeven van Cesc Fabregas de score: 0-2.

Barca-keeper Victor Valdes liet met enkele geweldige reddingen zien, zeker niet onder te doen voor zijn concurrenten in het Spaanse elftal: Pepe Reina en Iker Casillas. Ondertussen zorgde Pedro met zijn derde treffer van de avond voor de beslissing: 0-3

Fabrigas zorgde tien minuten voor tijd voor de laatste goal: 0-4. Net als midweeks tegen Ajax wonnen de Catalanen ook nu met vier treffers verschil.

[Bundesliga] Bayern gedeeld aan kop na winst op Schalke

Bayern München heeft zich naast Borussia Dortmund aan kop van de Bundesliga genesteld. De Rekordmeister overklaste Schalke 04 door in Gelsenkirchen met 4-0 te winnen. Arjen Robben scoorde niet, maar nam wel de corner waaruit Bastian Schweinsteiger de score opende. Bij Schalke ontbrak de nog altijd geblesseerde Klaas-Jan Huntelaar.

Bayern legde Schalke het zwijgen op met twee doelpunten in twee minuten tijd. Net nadat Schweinsteiger in de 21e minuut de ban had gebroken, maakte Mario Mandzukic er 0-2 van. Franck Ribéry en Claudio Pizarro vijzelden in het laatste kwartier het doelsaldo nog wat op.

Door de overwinning profiteert Bayern maximaal van het puntenverlies van Dortmund, dat zaterdagmiddag tegen FC Nürnberg bleef steken op 1-1. Beide rivalen staan na zes wedstrijden op zestien punten en hebben een doelsaldo van plus elf. Dortmund heeft een doelpunt meer gescoord.

Uitslagen Eredivisie 21/09/2013

Vanavond stonden in de Eredivisie om 19.45 uur twee wedstrijden op het programma. FC Groningen won met 4-1 van RKC Waalwijk in een duel waarin pas laat gescoord werd, terwijl ADO Den Haag en N.E.C. Nijmegen in de Hofstad de punten deelden: 1-1.

FC Groningen

4 - 1

RKC Waalwijk

 68' Van der Velden
 70' Zeefuik
 90+2' Adorjan
 90+5' De Leeuw
   73' Joachim
 
 Gele kaart: Kappelhof (FC Groningen), Tavares, Beauguel (RKC Waalwijk)
 Rode kaart: Ivens (37) (RKC Waalwijk)
 
Stadion: Euroborg Stadion, Groningen
Toeschouwers: -
Arbiter: Higler
 
Opstelling:   Opstelling:
Bizot
Kappelhof
Botteghin
Troost-Ekong (Burnet/46)
Wijnaldum
Adorjan
Kieftenbeld (De Leeuw/29)
Van der Velden
Hiariej
Kostic
Zeefuik (Zivkovic/90+1)
  Seda
Apau
Van Weert
Ivens
Amieux
Tavares (Anderson/60)
Duits
Braber
Jungschläger (Van Mosselveld/42)
Castelen (Beauguel/74)
Joachim

ADO Den Haag

1 - 1

N.E.C. Nijmegen

 56' Gehrt    74' Hemlein
 
 Gele kaart: Holla (ADO Den Haag), Jahanbakhsh, Jantscher, Cmovs, Van Eijden (N.E.C. Nijmegen)
 
Stadion: ADO Den Haag Stadion, Den Haag
Toeschouwers: 8.100
Arbiter: Vink
 
Opstelling:   Opstelling:
Coutinho
Zuiverloon
Wormgoor
Beugelsdijk
Meijers
Holla
Alberg
Van Haaren
Gehrt (Kramer/76)
Van Duinen
Cabral (Supusepa/81)
  Johnsson
Vermijl
Van Eijden
Cmovs
Conboy
Foor
Pálsson
Stefánik
Jantscher
Hemlein
Jahanbakhsh (Koolwijk/65)

Enorme drugsvangst in toestel Air France

De politie op de luchthaven Charles de Gaulle bij Parijs heeft in een vliegtuig van Air France 1,3 ton pure cocaïne ontdekt. Het toestel was afkomstig uit de Venezolaanse hoofdstad Caracas. De drugs werden al op 11 september opgespoord, maar de politie maakte de vondst pas zaterdag bekend, meldde de BBC.

De cocaïne was verstopt in 30 koffers. Volgens de Franse minister van Binnenlandse Zaken, Manuel Valls, was het de grootste drugsvondst ooit in het gebied rond de Franse hoofdstad. De politie heeft zes personen aangehouden. Zij zouden behoren tot een internationale bende van drugssmokkelaars.

De straatwaarde van de drugs wordt op 200 miljoen euro geschat.

Van Marwijk nieuwe trainer HSV

Bert van Marwijk wordt de nieuwe coach van Hamburger SV. De oud-bondscoach van het Nederlands elftal volgt de ontslagen Thorsten Fink op en tekent een contract voor twee jaar met de optie voor nog een seizoen.

Met Die Rothosen gaat het dit seizoen allesbehalve van een leien dakje. Door het verlies vandaag tegen Werder Bremen (2-0) staat de ploeg op dit moment op de zestiende plek in de Bundesliga. De ploeg van Rafael van der Vaart heeft slechts vier punten uit zes duels gehaald dit seizoen.

Taak voor Van Marwijk dus om de ploeg uit de havenstad uit het dal te halen. De 61-jarige coach had in het verleden onder meer Fortuna Sittard, Feyenoord en Borussia Dortmund onder zijn hoede.

Tsonga en Simon in finale Metz

Het ATP-toernooi van Metz krijgt een compleet Franse finale. De als eerste geplaatste Jo-Wilfried Tsonga bereikte de eindstrijd door met 4-6, 6-2 en 6-3 de Duitser Florian Mayer (8) te verslaan. Gilles Simon, als tweede geplaatst, sloeg zich in twee sets langs zijn landgenoot Nicolas Mahut: 6-3 en 7-6 (2).

Tsonga maakt in Metz zijn rentree nadat hij eind juni in de tweede ronde van Wimbledon moest opgeven met een knieblessure. De nummer acht van de wereld pakte de afgelopen twee seizoenen de titel op het Franse hardcourt.

De finale van het ATP-toernooi van Sint-Petersburg gaat zondag tussen Ernests Gulbis en Guillermo Garcia-Lopez. De Let (6) won in Rusland met 6-3 en 6-3 van Michal Przysiezny, de ongeplaatste Spanjaard versloeg João Sousa met 6-1 en 6-1.

Duizenden herdenken Slag om Arnhem

De jaarlijkse herdenking van de Slag om Arnhem tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft zaterdag zeker 25.000 mensen getrokken. Tijdens de herdenking landden zo'n zevenhonderd parachutisten op de Ginkelse Heide bij Ede. Het evenement is probleemloos verlopen, zo laat de gemeente weten.

De parachutistenlandingen is jaarlijks het hoogtepunt van de herdenking. De parachutisten, grotendeels militairen, waren afkomstig uit Nederland, Engeland, Verenigde Staten, Duitsland, Canada, Polen, Italië en België. Bij de Slag om Arnhem, onderdeel van de Operatie Market Garden, waren overigens duizenden parachutisten betrokken.

Tijdens de herdenking werden verder kransen bij het monument neergelegd. De gemeente Ede spreekt van een 'geslaagde dag'. "Alles verliep zoals we dat gehoopt hadden. Het weer werkte mee en er was vanuit het hele land grote belangstelling", aldus een woordvoerder.

The Voice of Holland houdt kijkers vast

De vierde aflevering van het nieuwe seizoen The Voice of Holland heeft vrijdagavond 2,8 miljoen kijkers getrokken. Een week geleden sprong het aantal kijkers van de RTL 4-talentenjacht al naar ruim 2,7 miljoen, nadat de eerste twee shows zo'n 2,3 miljoen mensen wisten te boeien.

The Voice of Holland was met 2,8 miljoen kijkers het best bekeken programma van de vrijdagavond, blijkt uit cijfers van Stichting Kijkonderzoek. Goede Tijden, Slechte Tijden, eveneens te zien op RTL 4, trok bijna twee miljoen kijkers. De soap eindigt daarmee op de tweede plaats.

Doden bij schietpartij in winkelcentrum Nairobi

Schutters hebben zaterdag in een luxe winkelcentrum in de Keniaanse hoofdstad Nairobi het vuur geopend. Naast automatische wapens hebben ze ook handgranaten gebruikt. Zeker 22 mensen zijn omgekomen en tientallen mensen zijn gewond geraakt, aldus het Keniaanse Rode Kruis. In het Westgate-winkelcentrum was een evenement voor kinderen aan de gang toen de schietpartij begon.

Minister van interne veiligheid Mutea Iringo zei op een persconferentie dat het winkelcentrum is veiliggesteld, meldt de BBC. De autoriteiten hebben elf doden bevestigd.

Grote groepen mensen ontvluchtten het winkelcentrum nadat het geweld was uitgebroken. Velen renden naar buiten met kinderen in hun armen. Bewakers van het winkelcentrum gebruikten winkelwagentjes om een aantal gewonde kinderen in veiligheid te brengen. Een ziekenhuis in de buurt kon de stroom van gewonden niet aan en moest een deel van hen doorsturen naar een ander ziekenhuis.

Volgens een ooggetuige zeiden de schutters voordat ze het vuur openden dat moslims snel moesten vertrekken en dat ze het hadden gemunt op niet-moslims. "Ze zeiden dat moslims moesten opstaan en weglopen. Zij waren veilig, niet-moslims waren het doelwit", zei hij.

De politie kwam een half uur na de eerste schoten aan bij het winkelcentrum en bond de strijd aan met de schutters. Het vuurgevecht speelt zich al snel niet meer alleen in het winkelcentrum af, maar ook er buiten. De politiechef sprak van een terreuraanval. Hij zei dat er waarschijnlijk niet meer dan tien schutters betrokken zijn bij de aanval.

Rob van Dijk, een medewerker van de Nederlandse ambassade in Kenia, zat met zijn gezin in een restaurant in het winkelcentrum te eten toen er opeens handgranaten naar binnen werden gegooid. Vervolgens werd het vuur geopend, aldus Van Dijk. Hij bleef ongedeerd.

[PL] Chelsea revancheert zich van Europese uitglijder

Chelsea heeft zaterdagavond voor eigen publiek het midweekse verlies tegen FC Basel (1-2) in de Champions League gerevancheerd. Van Fulham werd overtuigend gewonnen: 2-0 De statistieken logen niet in het duel van Chelsea tegen Fulham.

De thuisploeg domineerde de wedstrijd op ieder vlak. The Blues waren scherper in de duels en creëerden meer kansen. Fulham zette daar enkel scherp verdedigen en goed keeperswerk tegenover. In de eerste helft kwam Chelsea, ondanks een groot overwicht, niet tot scoren. Na rust was het de jonge Oscar die de thuisploeg op voorsprong zette: 1-0.

Schoten van Andre Schurrle en Samuel Eto'o werd nog gepareerd door sluitpost David Stockdale, maar de inzet van Oscar was hem te machtig. In de 84' minuut was het basisspeler John Obi Mikel die de wedstrijd op slot gooide. De Nigeriaan verdubbelde de score door uit een corner de bal achter doelman Stockdale te schieten: 2-0. Het was tevens de eerste goal van Obi Mikel voor de Londense club.

Verdachte Griekse steekpartij langer vast

De verdachte van de steekpartij waarbij de Griekse rapper en antifascistische activist Pavlos Fyssas om het leven kwam, blijft langer vastzitten. De man heeft zaterdag zijn verhaal gedaan bij een rechter en de aanklager en zit inmiddels weer vast.

De 45-jarige verdachte heeft gezegd dat hij dinsdagnacht werd aangevallen door een groep mensen en dat hij uit zelfverdediging handelde toen hij de 34-jarige Fyssas in zijn borst stak. De man heeft erkend 'een losse band' te hebben met de extreemrechtse partij Gouden Dageraad. Hij heeft de partij naar eigen zeggen geholpen bij het uitdelen van voedsel aan armen. Eerder waren er berichten dat hij lid zou zijn van de partij.

De Griekse autoriteiten onderzoeken de telefoongegevens van leden van Gouden Dageraad om te bepalen of ze in contact stonden met de verdachte. Volgens de verdachte is hier geen sprake van. Ook Gouden Dageraad ontkent elke betrokkenheid bij de dodelijke steekpartij.

Zowel in Griekenland als in het buitenland is geschokt gereageerd op de dood van Fyssas. Het onderzoek wordt uitgevoerd door de antiterreureenheid van de Griekse politie. Daarnaast heeft de regering een dossier naar het hooggerechtshof gestuurd met misdaden die zijn gepleegd door leden van Gouden Dageraad . Minister van openbare orde Nikos Dendias wil dat de partij als geheel als criminele bende wordt vervolgd.

Tyfoon eist levens in Filipijnen

Een krachtige tyfoon heeft zaterdag voor zware regenval en rukwinden gezorgd in de Filipijnen en Taiwan. Tyfoon Usagi, die door de Straat van Luzon tussen de twee landen trok, kostte in de Filipijnen aan twee mensen het leven.

Usagi zwakte in de loop van de dag af van een supertyfoon - die gepaard ging met windsnelheden van ten minste 241 kilometer per uur - tot een tyfoon met windsnelheden van 173 kilometer per uur, en trok vervolgens naar het westen. Twee mensen in de Filipijnen worden nog vermist.

De tyfoon gaat waarschijnlijk later dit weekeinde in China aan land.

[Serie A] De Silvestri pakt punt voor Sampdoria; Udinese verliest

Cagliari heeft in de slotfase van het duel met Sampdoria de winst uit handen gegeven. Lorenzo de Silvestri bracht de bezoekers in de allerlaatste seconde langszij: 2-2 Een doelpuntrijke slotfase zorgde er uiteindelijk voor dat Cagliari en Sampdoria de punten delen. Nadat Albin Ekdal de thuisploeg al in de 26' minuut op voorsprong bracht, duurde het tot de 89' minuut voordat het tweede doelpunt van het duel viel.

Manolo Gabbiadini bracht Sampdoria vlak voor het laatste fluitsignaal op gelijke hoogte. Het duel leek daarmee te eindigen in een remise. Niets was minder waar. In de 91' minuut bracht Daniele Conti de thuisploeg weer op voorsprong: 2-1. Cagliari leek de drie punten in eigen huis te houden, tot Lorenzo de Silvestri in extremis de bezoekers langzij schoot: 2-2

Udinese wist op bezoek bij Chievo geen punten te pakken. Hoewel Maicosuel de uitploeg in de eerste minuut op voorsprong zette, kwam Chievo via Sergio Pellissier (13') en Luca Rigoni (40') nog voor het einde van het eerste bedrijf op voorsprong. In de tweede helft werd niet meer gescoord: 2-1.

Nederlander in Spanje gepakt voor xtc-smokkel

De Spaanse politie heeft een 37-jarige Nederlander opgepakt op Palma de Mallorca voor de smokkel van achtduizend xtc-pillen. Dat meldt de Spaanse politie zaterdag. Ook werd in de zaak een 34-jarige Spanjaard gearresteerd.

De politie kreeg het tweetal in het vizier na onderzoek naar de xtc-handel in het lokale uitgaansleven. Het spoor leidde volgens de politie al snel naar de Nederlander die de drugs invoerde in de hoofdstad van de Balearen.

De duizenden pillen werden aangetroffen in het huis van de Spanjaard. Naast de pillen werd er ook onder meer achthonderd gram ergotamine in beslag genomen. Dit wordt gebruikt voor het maken van lsd.

Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag zitten er in Spanje 153 Nederlanders vast voor een drugsdelict.

Spannende verkiezingen voor Angela Merkel

De Bondsdagverkiezingen in Duitsland beloven zondag zeer spannend te worden voor de coalitie van bondskanselier Angela Merkel. Het conservatieve CDU/CSU-blok van Merkel blijft volgens de peilingen ruimschoots de grootste, maar het is nog maar de vraag of Merkel opnieuw een coalitie kan aangaan met de liberale FDP van minister van buitenlandse zaken Guido Westerwelle.

Volgens de laatste peilingen kan de huidige coalitie rekenen op 299 zetels, een minder dan nodig voor een meerderheid in de Bondsdag. Als die voorspellingen bewaarheid worden zou dat betekenen dat Merkel of een grote coalitie met de sociaaldemocratische SPD moet aangaan, of samen met de FDP op zoek moet gaan naar een derde coalitiepartner. Dat laatste is overigens alleen een optie als de FDP de kiesdrempel van vijf procent haalt, iets wat nog allerminst zeker is.

Merkel leidde na de verkiezingen van 2005 al een coalitie met de SPD. De kiezers zien een dergelijke combinatie wel zitten, maar activisten in beide kampen voelen er weinig voor. De twee kampen verschillen van mening over sociale en economische kwesties en in zekere mate ook over een oplossing voor de Europese schuldencrisis.

Merkel zou ook kunnen kiezen voor een coalitie met de Groenen. Een belangrijk obstakel voor samenwerking is weggenomen door de beslissing van Merkel om de sluiting van de Duitse kerncentrales te versnellen. De combinatie ligt echter niet voor de hand; de partijculturen verschillen sterk van elkaar en ze zouden het waarschijnlijk niet eens kunnen worden over het economisch beleid. De leiders van de Groenen zouden de grootste moeite hebben om de steun van hun achterban te verkrijgen.

[PD] Levante toont veerkracht tegen Almeria

Almeria heeft in het tweede bedrijf een comfortabele voorsprong uit handen gegeven. Levante knokte zich binnen vijf minuten naar een gelijkspel: 2-2 De wedstrijd in het Estadio de los Juegos Mediterráneos was redelijk in balans. Beide ploegen genoten evenveel balbezit en ook zat er weinig verschil in het aantal scoringskansen.

In het eerste bedrijf leken beide ploegen niet tot scoren te komen, maar in de laatste minuut ging Levante-speler Andreas Ivanschitz in de fout. Hij legde een speler van Almeria neer en veroorzaakte een strafschop. Verza faalde niet vanaf de stip: 1-0.

In de tweede helft leek Suso het duel snel op slot te gooien door de 2-0 te scoren (51'), maar via invaller Nabil El Zhar (55') en Diop (60') kwamen de bezoekers binnen vijf minuten toch langszij. Geen van beide teams kwamen in het verloop van de wedstrijd nog tot scoren en de punten werden gedeeld: 2-2

Uitslag Heracles Almelo - FC Twente

Om 18.45 uur begon de burenruzie tussen Heracles en FC Twente. De gasten wisten het duel met 0-3 te winnen. Het duel lag enkele minuten stil vanwege boze Heraclessupporters. 

Heracles Almelo

0 - 3

FC Twente

     17' Bengtsson 
 72' Ebecilio 
 75' Tadic 
 
 Gele kaart: Quansah, Uth, Te Wierik, Koenders, Linssen (Heracles Almelo), Eghan, Ebicilio, (FC Twente)
 
Stadion: Polman Stadion, Almelo
Toeschouwers: 8500
Arbiter: Makkelie
Bijzonderheden: Wedstrijd lag enkele minuten stil vanwege boze Heraclessupporters
 
Opstelling:   Opstelling:
Pasveer
Te Wierik
Schenkeveld
Koenders
Davidson
Quansah (Bel Hassani/83)
Bruns (Cziommer/83)
Rienstra
Tannane (Rosheuvel/72)
Uth
Linssen
  Marsman
Rosales
Bengtsson
Bjelland
Koppers (Martina/81)
Ebecilio (Djordjevic/89)
Eghan (Mokhtar/59)
Gutiérrez
Promes
Castaignos
Tadic

Protest tegen prostitutiebeleid VN

Voormalige prostituees beginnen samen met actiegroepen een internationaal protest tegen het standpunt van de Verenigde Naties (VN) tegenover prostitutie. De VN adviseert in enkele rapporten om pooierschap, het houden van bordelen en het betalen voor seks niet langer strafbaar te stellen. Dat schrijft de Britse krant The Guardian zaterdag.

Decriminalisering zou volgens de actiegroepen mensenhandel en georganiseerde misdaad in de hand werken. Volgens de actiegroepen zien veel landen het standpunt van de VN als basis voor de nationale wetgeving. De actievoerders schrijven zondag een brief aan secretaris-generaal Ban Ki-moon van de VN waarin ze het beleid van de VN aan de kaak stellen.

[Ligue 1] Olympique Marseille wint niet van SC Bastia

Olympique Marseille heeft niet van SC Bastia weten te winnen. Op Corsica bleef het 0-0. Door het doelpuntloze gelijskpel verliest Marseille een klein beetje de aansluiting met de top-vier in Frankrijk. Jordan Ayew speelde zijn honderdste wedstrijd voor de bezoekers. Opvallend was dat André-Pierre Gignac door zijn trainer Elie Baup op de bank werd gehouden. De spits viel in de 79e minuut in voor jubilaris Ayew.

Maar ook Gignac wist net als zijn ploeggenoten in de eerste tachtig minuten geen doelpunt te maken. Omdat ook de spelers van SC Bastia het net niet wisten te vinden, eindigde de wedstrijd zoals die ook begonnen was: in 0-0.

Door het gelijkspel komt Marseille op elf punten uit zes wedstrijden. Ook Paris Saint-Germain staat op elf punten, maar de Parijzenaars hebben nog een wedstrijd tegoed. SC Bastia blijft hangen in de middenmoot met acht punten uit zes duels.

[PL] Eerste nederlaag Liverpool thuis tegen Southampton

Liverpool is zaterdag tegen zijn eerste nederlaag van het seizoen aangelopen in de Premier League. De ploeg van coach Brendan Rodgers ging thuis verrassend met 1-0 onderuit tegen Southampton. Dejan Lovren werd in de 53e minuut de matchwinner. Liverpool blijft wel koploper, maar kan zondag alsnog gepasseerd worden.

De Reds, die onder meer voorbijgestreefd kunnen worden door Arsenal en Tottenham Hotspur, kunnen vanaf volgende week weer beschikken over Luis Suarez. De Uruguayaan keert terug van een schorsing voor het bijten van Chelsea-speler Branislav Ivanovic. Mogelijk maakt hij in het League Cupduel tegen Manchester United zijn rentree.

Everton is door het resultaat van de stadgenoot de enige ploeg die nog geen wedstrijd verloor. De Toffees, die een punt minder hebben, waren in Londen met 3-2 te sterk voor West Ham United. Leighton Baines maakte tot twee keer toe een achterstand ongedaan, waarna de Belg Romelu Lukaku vijf minuten voor tijd voor de overwinning zorgde. John Heitinga bleef bij Everton de hele wedstrijd op de bank.

Newcastle United verloor met Tim Krul en Vurnon Anita in de basis van Hull City. De bezoekers waren ondanks twee treffers van Loïc Remy met 3-2 te sterk. Robert Brady, Sone Aluko en Ahmed Al-Muhamadi scoorden voor Hull.

West Bromwich Albion trok thuis met 3-0 aan het langste eind tegen Sunderland, waar voormalig AZ-spits Jozy Altidore als invaller in het veld kwam. Sunderland blijft door de nederlaag laatste met een punt, terwijl West Bromwich nu op vijf punten staat.

Leden PvdA steunen JSF-koers Samsom

De leden van de PvdA steunen de koers die partijleider Diederik Samsom vaart inzake de JSF. Dat bleek zaterdag tijdens een politieke ledenraad in Zwolle.

Een motie die voorstelde om uit het JSF-project te stappen en op een later tijdstip een vervanger 'van de plank te kopen', werd met ruime meerderheid verworpen. Ook een motie om een extra partijcongres te organiseren over de vervanger van de F-16 kreeg slechts de steun van een kleine minderheid.

De partij stelt een aantal eisen voor ze kan instemmen met de aankoop van 37 Joint Strike Fighters. Daarbij is voor Samsom de "cruciale vraag" of je met 37 toestellen de internationale missies kunt uitvoeren die je wilt doen.

Volgens minister Jeroen Dijsselbloem is het definitieve bestelmoment voor de Amerikaanse toestellen pas in 2015.

Leden PvdA steunen JSF-koers Samsom
Leden PvdA steunen JSF-koers Samsom (Foto: ANP)

Kanye vindt zichzelf grootste rockster

Kanye West vindt dat er geen grotere rockster dan hij rondloopt op aarde. De 36-jarige rapper verklaart zichzelf in een interview 'de nummer-1 rockster'.

"En ik ben de grootste", zegt West stellig wanneer het gesprek op het onderwerp rocksterren belandt. "Ik ben de nummer-1 rockster op de planeet."

Het filmpje waarin de rapper zijn uitspraken doet is een voorproefje van een interview dat binnenkort wordt uitgezonden door BBC Radio 1.

Zes mensen opgepakt rond acties Den Haag

De politie in Den Haag heeft zaterdag zes mensen aangehouden rondom de demonstraties tegen het kabinetsbeleid. De betogingen in de stad verliepen verder zonder noemenswaardige incidenten, zo maakt de politie de balans op.

Een persoon op de Koekamp kon zich niet legitimeren en werd daarom aangehouden. Twee anderen werden op het Spuiplein opgepakt omdat de politie hen had opgeroepen weg te gaan en zij dit bevel negeerden. Verder waren er arrestaties voor onder meer openbare dronkenschap.

In Den Haag waren zaterdag meerdere demonstraties tegelijkertijd gaande, onder meer die van de PVV op de Koekamp. Ook de Anti-Fascistische Actie (AFA) en een groep Roemenen voerden actie. Naar schatting kwamen enkele duizenden mensen op de betogingen af.

Mick Jagger wordt overgrootvader

Mick Jagger wordt overgrootvader. De 70-jarige Rolling Stone heeft te horen gekregen dat zijn kleindochter Assisi nu drie maanden zwanger is en heeft daar geen enkel probleem mee.

"Mick is in de wolken en vindt het niet naar dat hij straks overgrootvader is", zegt een bron tegen de Britse boulevardkrant Daily Mirror. "Hij grapt over dat hij een overgrootvader wordt en nog steeds op het podium staat."

De 21-jarige Assisi is de oudste dochter van Jaggers dochter Jade. Laatstgenoemde heeft er naar verluidt wel moeite mee dat ze op 42-jarige leeftijd oma wordt.

Eerste pul bier getapt op Oktoberfest

Het is niet louter Bondsdagverkiezingen wat de klok slaat in Duitsland dit weekeinde. In München is Oktoberfest, het grootste bierfestival ter wereld, zaterdag weer begonnen. Met twee hamerslagen sloeg burgemeester Christian Ude de tap in het eerste vat en verklaarde hij met de magische woorden "O'zapft is!" het festival voor geopend.

Traditiegetrouw tapte Ude de eerste pul vol en overhandigde hij deze aan de Beierse gouverneur, Horst Seehofer. Het drinkgelag, dat nog tot 6 oktober duurt, zal naar verwachting door zo'n zes miljoen mensen worden bezocht. Vorig jaar joegen de bezoekers er 6,9 miljoen liter bier doorheen.

"O'zapft is!" (Foto: Novum)
"O'zapft is!" (Foto: Novum)

Vanmarcke wel de beste in GP Impanis-Van Petegem

Sep Vanmarcke heeft de Grote Prijs Impanis-Van Petegem op zijn naam geschreven. De Belg van de Belkin-formatie was in een sprint met Pieter Weening de snelste.

Een groep van 35 man kreeg al vroeg de zegen van de overige renners. Uit die groep wist Pieter Weening te ontsnappen en in de laatste plaatselijke ronde kreeg hij gezelschap van Vanmarcke. In de sprint was de Belg, eerder dit seizoen tweede in Parijs-Roubaix, duidelijk sneller.

Vorige week liep Vanmarcke de zege in de GP Jef Scherens nog mis. Toen werd hij in een milimetersprint nog geklopt door Bert de Backer.

Iniesta en BarÁa steggelen over nieuw contract

FC Barcelona is momenteel druk bezig sterspeler Andrés Iniesta langer aan zich te binden. Een week geleden sloeg de middenvelder een lucratieve aanbieding van de Blaugranas af. Uit een jaarsalaris van twaalf miljoen euro bruto plus drie miljoen euro aan bonussen spreekt volgens de 29-jarige sleutelspeler niet genoeg waardering.

Dat de twee partijen met elkaar verder willen is geen geheim. Zowel Iniesta als Barça wil het huidige contract, dat nog tot de zomer van 2015 loopt, openbreken. De reden dat dit nog niet is gebeurd, is omdat er nog wat verschillen moeten worden weggewerkt. Een verschil van vijf miljoen euro, om precies te zijn, aldus Marca.

Voor Iniesta is het niet zozeer belangrijk dat hij één van de bestbetaalde spelers ter wereld wordt, maar dat de club laat blijken hem een belangrijke kracht te vinden. El Blanquito wil dan ook een bedrag rond de zeventien miljoen euro gaan opstrijken. De verwachting is dat beide partijen er snel uitkomen. Temeer omdat Iniesta publiekelijk heeft uitgesproken zijn loopbaan bij Barcelona te willen afsluiten.

Opnieuw etappezege Cavendish

Mark Cavendish heeft vandaag opnieuw een etappe gewonnen in de Ronde van Groot-Brittannië. De sprinter van Omega Pharma-Quickstep was in de zevende rit naar Guildford de snelste in de massasprint.

De Brit eindigde als eerste voor de Italiaan Elia Viviani en de Duitser Gerald Ciolek. De andere Brit Bradley Wiggins behield de leiderstrui. 

De Ronde van Groot-Brittannië eindigt zondag in Londen. Cavendish won eerder deze week ook al de vierde rit, toen ook al voor Viviani. 

Tweede bioscoopfilm voor tv-serie Spangas

De tv-serie Spangas leidt voor de tweede keer tot een bioscoopfilm. "De film wordt waarschijnlijk volgend jaar opgenomen en verschijnt in 2015 in de bioscoop. Misschien zelfs al eerder", zeggen de makers in dagblad Spits.

In 2009 verscheen Spangas op Survival, waarin de leerlingen van het Rotterdamse Spangalis College tijdens een woeste werkweek door de Ardennen trekken. De film trok binnen twee weken honderdduizend beszoekers en behaalde daarmee de status van Gouden Film, en werd genomineerd voor een Rembrandt voor beste Nederlandse film.

Waar de tweede bioscoopfilm over moet gaan, is nog onbekend. Het zevende seizoen van de serie is momenteel op tv te zien. De makers hebben ook al een achtste en negende seizoen aangekondigd.

[Bundesliga] HSV verliest thuis van Werder Bremen

Hamburger SV heeft zaterdag de derby tegen Werder Bremen in de Bundesliga verloren. Met aanvoerder Rafael van der Vaart in de basis ging HSV met 2-0 onderuit. Nils Petersen opende de score in de 32e minuut en diep in blessuretijd deelde hij ook de genadeklap uit. Eljero Elia werd een kwartier voor tijd gewisseld bij de bezoekers.

Door de nederlaag wordt HSV, waar interim-trainer Rodolfo Esteban Cardoso na het ontslag van Thorsten Fink op de bank zat, dieper in de zorgen gedrukt. De ploeg pakte pas vier punten in de eerste zes duels en staat zestiende. Bremen klimt naar de negende plaats met negen punten.

Borussia Dortmund liep voor het eerst dit seizoen tegen puntenverlies aan. De equipe van trainer Jürgen Klopp kwam niet verder dan een 1-1 gelijkspel bij FC Nürnberg. Marcel Schmelzer opende de score nog wel voor Dortmund, maar via Per Nilsson kwam de thuisploeg zeven minuten na rust langszij.

Bayer Leverkusen gaat door een ruime 4-1 zege bij FSV Mainz samen met Dortmund aan kop. Robbie Kruse scoorde twee keer voor Leverkusen. De andere treffers kwamen op naam van Stefan Kiessling en Lars Bender. Yunus Malli tekende voor de eretreffer. Bayern München komt als het later op de dag wint van Schalke 04 ook op zestien punten.

FC Augsburg ging ondanks een treffer van Paul Verhaegh met 2-1 onderuit tegen Hannover 96. De Nederlandse aanvoerder opende de score uit een strafschop. Door goals van Artur Sobiech en Szabolcs Huszti bleven de punten toch in Hannover. VfL Wolfsburg rekende thuis met 2-1 af met Hoffenheim.

[EK] Volleyballers verliezen ook van titelhouder ServiŽ

De Nederlandse volleyballers hebben ook hun tweede groepsduel op het Europees kampioenschap in het Deense Herning verloren. De ploeg van bondscoach Edwin Benne ging zaterdag met 3-2 onderuit tegen titelverdediger Servië: 25-19, 25-18, 15-25, 17-25 en 12-15. Een dag eerder was Finland al te sterk.

Oranje begon voortvarend. De ploeg was vooral blokkerend op dreef en liet de tegenstander er aanvankelijk nauwelijks aan te pas komen. In de derde set zakte het niveau echter drastisch. Servië, dat zijn eerste wedstrijd verrassend verloor van Slovenië, profiteerde optimaal en knokte zich terug in de wedstrijd.

In de vierde set sloeg Servië snel een gaatje van vijf punten. Dat wist Nederland niet te dichten, waardoor een vijfde set noodzakelijk was. Daarin wist de Europees kampioen van 1997 de partij niet meer te kantelen. Oranje kwam van 5-9 nog wel terug tot 12-13, maar daarna drukte Servië door.

Nederland moet zondag winnen van Slovenië om in het toernooi te blijven. De groepswinnaar plaatst zich rechtstreeks voor de kwartfinale. De nummers twee en drie wacht een tussenronde.

Nederlandse zitvolleyballers opnieuw 5e op EK

De heren van het Nederlandse zitvolleybalteam gingen vandaag de strijd aan met de Polen om de vijfde plaats op het EK. Net als tijdens de editie in Rotterdam in 2011 slaagden de Nederlanders er in hun laatste EK-wedstrijd af te sluiten met winst: 25-19, 25-19 en 32-30. De overwinning werd opgedragen aan de onlangs overleden voormalig coach van het team, Joze Banfi. 

In de eerste set liep het op rolletjes aan de Oranje zijde. Sterke services van onder andere Willem Siepel, Bjorn Moris, Merijn Bruijne (16-8). Twee directe servicepunten, een harde en een geplaatste, maakten een eind aan de eerste set. 

In de tweede set opende Oranje slordig. In combinatie met de servicedruk van de thuisploeg Polen, kwam Nederland op achter stand (10-14). "Ik heb geen moment getwijfeld dat we de set zouden winnen", blikte bondscoach Hans Mater na de wedstrijd terug op de tweede set. De Nederlandse heren slaagden er in hun servicedruk op te voeren en ook aanvallend ging het beter lopen bij Oranje. Het was vooral de middenblokkering van Jacob Hoeksma die het verschil maakte in het tweede bedrijf. 

In de derde set kwam Nederland prima uit de startblokken. De Oranje heren voelden wel de druk van het veiligstellen van de vijfde plek, maar bleven telkens aan de goede kant van de score (6-2, 10-9 en 16-14). Er volgde een fase van allerlei dubieuze arbitraire beslissingen in het voordeel van de thuisploeg. Toch slaagde Nederland er in om een aantal wedstrijdpunten te pakken, maar deze werden niet benut. Pas bij 32-30 klonk het laatste signaal van de finale om plaats 5. 

Het behalen van deze vijfde plek had een behoorlijke emotionele lading voor het Nederlandse team, gezien het onverwachte verlies van voormalig hoofdcoach Joze Banfi begin augustus. Vooral de routiniers Edmir Popara, Saïd Mezlay en Medhat Nesseem droegen Joze in de voorbereiding en tijdens het toernooi in hun hart mee. Na de overwinning kwam de emotionele ontlading en droegen de Oranje heren de vijfde plek op aan hun geliefde voormalige hoofdcoach, Joze Banfi. 

PvdA-top negeert Volkelvragen JSF

Bij de PvdA-ledenraad over o.a. de JSF werden de afgelopen uren bijzonder veel kritische vragen gesteld en kanttekeningen geplaatst over de aanschaf van het toestel. De kosten, het aantal aan te schaffen vliegtuigen, de kritiek van de Rekenkamer, de betere en goedkopere alternatieven werden allemaal aangestipt.

Meermaals noemden PvdA-leden in hun vragen ook de kernwapenfunctie van de JSF. In 1959 is immers afgesproken dat de Amerikanen mogen bepalen op welke manier de door hun geleverde kernwapens mogen worden afgevuurd. Een ander noemde 'een PvdA-keuze voor de JSF op dit moment politieke zelfmoord.'

Er werd nauwelijks op de vragen ingegaan en de Volkelvragen werden volledig genegeerd. Aan het eind van de laatste vragenronde, waaronder één vraag die 'kan een JSF kernwapens vervoeren?' luidde, werden alle vragen samengevat door de defensiewoordvoerder Angelien Eijsink met 'ik heb veel vragen gehoord, en ga uw argumenten meenemen.' 

Samsom gaf daarna aan dat hij 'geen antwoorden meer [gaat] geven op de vragen, want Angelien heeft dat buitengewoon goed gedaan.'  Hij voegde toe dat de Saab niet alle missies zou kunnen doen die de JSF wel kan. Of hij hierbij doelde op het feit dat Volkelbommen niet onder niet-Amerikaanse straaljagers mogen hangen, zei hij er niet bij. De Minister van Defensie gebruikte deze week exact dezelfde woorden: niet alle missies konden door de Saab worden verricht.

Vóór het stemmen op de ingediende moties ontstond er een klein relletje. Een PvdA-lid had, zoals zovelen, geen antwoord gekregen op zijn vraag of het mogelijk zou zijn om een extra partijcongres in te plannen. Hij verweet de partijtop vervolgens van het bewust niet of heel vaag beantwoorden van belangrijke vragen.

Hans Spekman werd daar zichtbaar boos om en zei nóóit, maar dan ook nóóit iets in het midden te laten. Daarop stelde de presentator voor dat de twee elkaars handen schudden, hetgeen de vraagsteller weigerde: "Ik wil gewoon een antwoord."

Dronken man op scootmobiel ramt politieauto

De politie heeft vrijdagavond een 49-jarige Arnhemmer aangehouden nadat de man in beschonken toestand met zijn scootmobiel een politiewagen had geramd. Dat liet de politie zaterdag weten.

De man had eerder op de avond ook al overlast veroorzaakt. Hij zou hebben geürineerd in de portiek van een winkel aan de Velperbuitensingel. Hij kreeg daarvoor een bekeuring.

Later op de avond was de man op het Willemsplein op zijn scootmobiel tussen twee busbanen beland, lurkend aan een biertje. De agenten hielpen hem de stoep op vroegen hem naar huis te gaan. Daarop reed de Arnhemmer tegen de politiewagen, die flink beschadigd raakte.

Politici India opgepakt wegens opruiing

Vier parlementsleden van de Indiase oppositie zijn vrijdag en zaterdag gearresteerd wegens het aanzetten tot geweld tussen hindoes en moslims. Dat heeft de politie zaterdag gezegd. Bij de gevechten in het noorden van India kwamen eerder deze maand 48 mensen om het leven.

De vier zijn lid van de hindoeïstische partij Bharatiya Janata en de regionale partij Bahujan Samaj, aldus de politie. Ze zijn aangeklaagd wegens het geven van hatelijke toespraken gericht tegen moslims.

Het geweld brak eerder deze maand uit naar aanleiding van de dood van drie hindoes, die werden vermoord nadat ze bezwaar hadden gemaakt toen een jonge vrouw verbaal werd lastiggevallen.

Man mishandeld met stroomstootwapen

Een 34-jarige man uit Zaltbommel is in de nacht van vrijdag op zaterdag in Rosmalen mishandeld. Het slachtoffer werd onder meer bewerkt met een stroomstootwapen. Twee mannen zijn aangehouden, meldt de politie.

De man had in een sauna aan de Hoff van Hollantlaan eerder op de avond twee vrouwen lastig gevallen. Even later werd hij opgewacht door twee mannen die de taser gebruikten en hem sloegen en schopten.

De verdachten, een 24-jarige man uit Den Bosch en een 30-jarige man uit Hedel, gingen er in een auto vandoor. Omdat het kenteken was genoteerd, kon de politie de twee kort daarop alsnog aanhouden en verhoren. Het duo zat zaterdag rond het middaguur nog vast.

Rojer wint in enkelspel in Kuala Lumpur

Jean-Julien Rojer heeft zaterdag ook in het enkelspel een succesje behaald. De op Curaçao geboren dubbelspecialist sloeg zich naar de tweede kwalificatieronde van het ATP-toernooi in Kuala Lumpur. Hij versloeg thuisspeler Yew-Ming Si met 6-0, 6-4. Geen van beide spelers heeft een ranking in het enkelspel.

De volgende tegenstander van de 32-jarige Rojer is de Chinees Ze Zhang, de mondiale nummer 189. De Nederlander heeft nog twee zeges nodig om het hoofdschema in de Maleisische hoofdstad te bereiken.

Robin Haase en Igor Sijsling doen komende week mee aan het toernooi in Bangkok. Haase begint tegen de Spanjaard Daniel Gimeno-Traver, die onlangs de beste was in Alphen aan den Rijn. Sijsling treft in de eerste ronde de Fin Jarkko Nieminen. Als ze hun eerste duel winnen, spelen ze in de tweede ronde tegen elkaar.

HSV bevestigt gesprek met Van Marwijk

De kans is steeds groter dat Bert van Marwijk op korte termijn zijn rentree als coach maakt. HSV is in gesprek met de oud-bondscoach. Dat doet de club bij monde van technisch directeur Oliver Kreuzer. "Ja, we hebben een gesprek met hem gehad", zei hij tegen Sky.

"Hij is een van de kandidaten." Van Marwijk zelf bevestigt zelf ook tegen de omroep dat hij gesproken heeft met HSV, maar is in het nieuwsbericht niet geciteerd. Intern heeft de club deze week besloten dat het vol voor de oud-bondscoach van Nederland wil gaan. Zelf bevestigde Van Marwijk bij de NOS dat hij deze week 'veel gebeld' is, zonder daarbij op namen van clubs in te gaan.

Van Marwijk werkte eerder in de Bundesliga bij Borussia Dortmund. Hij was van 2004 tot 2006 werkzaam in het Westfalenstadion. Van 2008 tot 2012 was Van Marwijk bondscoach van Oranje, met wie hij in 2010 de WK-finale haalde.

Zoektocht naar slachtoffers Mexico duurt voort

Het Mexicaanse leger is nog altijd op zoek naar slachtoffers van de aardverschuiving die maandag het bergdorp La Pintada bedolf. Daarnaast zijn de autoriteiten op zoek naar een politiehelikopter die donderdag verdween tijdens een reddingsoperatie aan de westkust van het land.

Militairen en boeren uit de omgeving graven met pikhouwelen en scheppen in de dikke modderlaag, op zoek naar de resten van mensen die maandag werden verrast door de aardverschuiving. In La Pintada worden nog 68 mensen vermist. Gevreesd wordt dat zij het natuurgeweld niet hebben overleefd.

Mexico werd afgelopen weekeinde getroffen door twee tropische stormen: Manuel aan de westkust en Ingrid aan de oostkust. Het dodental is inmiddels opgelopen tot 101. Tienduizenden mensen in het vakantieoord Acapulco werden door het noodweer van de buitenwereld afgesloten. Volgens de autoriteiten zijn inmiddels 58.000 toeristen geëvacueerd.

[WK] Froome en Porte met Sky in ploegentijdrit

De Brit Chris Froome en de Australiër Richie Porte maken deel uit van de equipe waarmee Team Sky zondag start in de ploegentijdrit bij het WK wielrennen in Toscane.

Dat heeft de Britse ploeg, vorig jaar slechts negende in Valkenburg, zaterdag bekendgemaakt. De Noor Edvald Boasson Hagen, de Wit-Russen Vasil Kirijenka en Kanstantsin Sioetsoe en de Brit Geraint Thomas completeren het team.

Het zestal was ook present in de Ronde van Frankrijk, waar Sky in de ploegentijdrit derde werd achter Orica-GreenEdge en Omega Pharma-QuickStep.

Froome en Porte met Sky in ploegentijdrit WK
Froome en Porte met Sky in ploegentijdrit WK (Foto: ANP)

'Willems inzetbaar tegen Ajax'

Jetro Willems heeft de laatste training voor PSV-Ajax goed doorstaan. Als de linksback geen terugslag krijgt kan hij morgenmiddag starten in de topper. Dat meldt Voetbal International op Twitter. Willems viel donderdag uit in de Europa League-wedstrijd tegen PFK Ludogorets 1945, die de Eindhovenaren met 0-2 verloren.

Phillip Cocu kan verder niet beschikken over aanvoerder Georginio Wijnaldum en verdediger Karim Rekik. Frank de Boer heeft Lucas Andersen in zijn selectie opgenomen voor de topper tegen PSV. De jonge Deen neemt de plek over van Tobias Sana. Het is in vergelijking met de Champions League-wedstrijd tegen Barcelona de enige wijziging.

Ajax kan PSV bij winst in Eindhoven passeren op de ranglijst. De Amsterdammers staan op de vierde plaats in de eredivisie, op slechts een punt afstand van PSV. De wedstrijd begint morgen om 16.30 uur en staat onder leiding van Bas Nijhuis.

[PL] Aston Villa wint Nederlands getint duel in Norwich

Ron Vlaar, Karim el Ahmadi en Leandro Bacuna hebben met Aston Villa een kleine zege op Norwich City geboekt in de Premier League. Door een goal van Libor Kozák eindigde de wedstrijd zaterdag in 1-0. De Tsjechische spits maakte na een halfuur het enige doelpunt.

Bij de thuisploeg speelden Leroy Fer en Ricky van Wolfswinkel de hele wedstrijd mee. Ook Aston Villa-aanvoerder Vlaar, El Ahmadi en Bacuna maakten de negentig minuten vol op Carrow Road.

Robert Snodgrass liet in de vijfde minuut vanaf de strafschopstip nog na om Norwich op voorsprong te zetten. De Canaries worden op de ranglijst gepasseerd door Aston Villa, dat nu tiende staat met zes punten. Norwich blijft steken op vier punten, goed voor de zestiende plaats.

[F1] Uitslag kwalificatie Singapore

Sebastian Vettel heeft de poleposition veroverd tijdens de Grand Prix van Singapore. De Duitser van Red Bull zette in de laatste sessie slechts één snel rondje neer en dat bleek genoeg om weer van de eerste startplaats te mogen vertrekken.

Ondanks dat Vettel na zijn eerste snelle ronde zelf al vrij zeker was van de pole werd het toch nog krap voor hem. Nico Rosberg (Mercedes) wist nog op een tiende te komen, maar moest genoegen nemen met plaats twee. Roman Grosjean start als derde voor Mark Webber.

Fernando Alonso, die tweede staat achter Vettel in de stand om de wereldbeker, noteerde de zevende kwalificatietijd. De Spaanse Ferrari-coureur moest ook Lewis Hamilton (Mercedes) en zijn teamgenoot Felipe Massa nog voor zich dulden.

Giedo van der Garde zal morgen als twintigste van start gaan. Hij was langzamer dan zijn ploeggenoot Charles Pic maar wel sneller dan de twee Marussia's. De Nederlander raakte nog wel de muur bij het uitkomen van bocht 19 en dat zorgde nog voor wat vuurwerk. Desondanks kon hij wel zijn rondje afmaken.

Uitslag kwalificatie

# Rijder Team Tijd Ronden
1. Sebastian Vettel Red Bull 01:42.841 11
2. Nico Rosberg Mercedes 01:42.932 17
3. Romain Grosjean Lotus 01:43.058 21
4. Mark Webber Red Bull 01:43.152 12
5. Lewis Hamilton Mercedes 01:43.254 17
6. Felipe Massa Ferrari 01:43.890 19
7. Fernando Alonso Ferrari 01:43.938 15
8. Jenson Button McLaren 01:43.282 16
9. Daniel Ricciardo Toro Rosso 01:44.439 16
10. Esteban Gutiérrez Sauber geen tijd 14
11. Nico Hülkenberg Sauber 01:44.555 9
12. Jean-Eric Vergne Toro Rosso 01:44.588 14
13. Kimi Räikkönen Lotus 01:44.658 15
14. Sergio Perez McLaren 01:44.752 6
15. Adrian Sutil Force India 01:45.185 14
16. Valtteri Bottas Williams 01:45.388 13
17. Paul di Resta Force India 01:46.121 8
18. Pastor Maldonado Williams 01:46.619 10
19. Charles Pic Caterham 01:48.111 6
20. Giedo van der Garde Caterham 01:48.320 6
21. Jules Bianchi Marussia 01:48.830 6
22. Max Chilton Marussia 01:48.930 6

Scarponi verslaat ploeggenoten in Toscane

Michele Scarponi heeft de GP Costa degli Etruschi gewonnen. Na bijna 200 kilometer door Toscane bleek de renner van Lampre - Merida de sterkste van de kopgroep en kwam solo over de finish. 

Tot ongeveer twintig kilometer voor de finish reed er een groep van zes renners voorop, daarna werden ze gepakt en ontstond er een grote, nieuwe kopgroep. Hierin zaten de meeste toppers waaronder Scarponi, Ivan Basso (Cannondale), Franco Pellizotti (Androni - Venezuela) en Vincenzo Nibali (Astana). 

Met ongeveer tien kilometer te gaan reden Nibali en Scarponi samen met Patrik Sinkewitz (Meridiana Kamen), Diego Ulissi, Filippo Pozzato (beiden Lampre), Rinaldo Nocentini en Ivan Santaromita weg. De laatste twee reden allebei namens Italië, aangezien hun ploegen niet aanwezig waren in deze koers. In de slotkilometers ging Scarponi ervandoor, achter hem maakten zijn ploeggenoten Ulissi en Pozzato het feest voor Lampre compleet.

PVV'ers roepen om val van kabinet

Honderden aanhangers van de PVV hebben zaterdagmiddag in Den Haag geprotesteerd tegen het kabinet-Rutte 2. PVV-leider Geert Wilders riep onder het motto 'genoeg is genoeg' om de val van het kabinet.

Wilders herhaalde tijdens zijn toespraak op de Koekamp zijn standpunten wat betreft het huidige kabinet. Naar eigen zeggen maakt premier Mark Rutte (VVD) er een puinhoop van. Te veel mensen verliezen volgens hem hun baan, bedrijven vallen om en pensioenen komen in gevaar. Volgens Wilders worden de problemen alleen maar erger naar gelang het kabinet langer blijft zitten.

Demonstranten droegen onder meer spandoeken en ballonnen met teksten als 'weg met het kabinet' en 'Rutte 2 weg ermee'. Naar verluidt waren er duizend tot tweeduizend mensen op de protestactie afgekomen. De politie kan geen exacte cijfers geven.

Tegelijk met de demonstratie van de PVV voerde op het Spuiplein de Anti-Fascistische Actie (AFA) en een groep Roemenen actie. Daar kwamen enkele tientallen mensen op af.

De politie heeft voor zover bekend zeker drie mensen aangehouden rondom de demonstraties. Een persoon kon zich niet legitimeren. De andere twee negeerden een bevel om te vertrekken.

Spekman snapt de emoties rond JSF

PvdA-voorzitter Hans Spekman begrijpt de emoties die in zijn partij leven over de aanschaf van de Joint Strike Fighter. "We zijn tien jaar lang met een knoop in onze maag tegen de JSF geweest", zei hij zaterdag in Zwolle tijdens de politieke ledenraad van de PvdA. "En misschien gaan we ooit de beslissing nemen om het toestel aan te schaffen."

Spekman zei zelf geen voorkeur te hebben of gekozen wordt voor de JSF of voor een ander toestel. Wel onderstreepte hij het belang dat Nederland mee blijft doen aan internationale missies. "Debatten horen bij onze partij, en het gaat soms hard tegen hard", zei hij. "Maar in ons verkiezingsprogramma hebben we wel gezegd dat we een vliegtuig nodig hebben."

Op de ledenraad zal over alle maatregelen van het kabinet worden gesproken, waarbij de JSF de meest beladen is. "Ik begrijp de worsteling", zei Spekman. "Maar regelen is moeilijk." Volgens hem heeft de PvdA ook veel om trots op te zijn. "Door alleen aan de kant te staan, in de oppositie, daar bereik je ook niets mee."

Vicepremier Lodewijk Asscher sprak over de kloof tussen droom en werkelijkheid, die vaak opspeelt bij de PvdA. "We zijn een partij van dromers. Maar oh oh, wat is de kloof groot tussen droom en daad." Maar ook volgens Asscher zouden PvdA'ers ook trots mogen zijn op de prestaties van het kabinet. Hij wees onder meer op de maatregelen op het gebied van arbeidsmarkt en de financiële sector.

Stevens en Thieme ontvangen Gouden Eeuw Award

Barrie Stevens en Marianne Thieme zijn zaterdag in de prijzen gevallen tijdens de uitreiking van de Gouden Eeuw Awards. De choreograaf kreeg de prijs van organisatie Bewonder Nederland voor zijn uitzonderlijke verdiensten binnen de Nederlandse tv-wereld. De Partij voor de Dieren-politica kreeg de Michiel de Ruyter Prijs voor haar inzet en betrokkenheid bij het lot van dieren.

Acteur en zanger Leen Jongewaard werd postuum geëerd voor zijn gehele carrière. Zijn Gouden Eeuw Award werd in ontvangst genomen door Stevens, die jarenlang levenspartner was van Jongewaard. Ook actrice Ellen Vogel, zangeres Anneke Grönloh en choreograaf Hans van Manen werden gelauwerd voor hun gehele oeuvre.

Er werden ook Gouden Eeuw Awards uitgereikt aan harpiste Lavinia Meijer, presentatie- en mediadeskundige Pauline van Aken en hotelier Camille Oostwegel. Kunstenares Marte Röling werd onderscheiden met de Rembrandt van Rijn Prijs. De prijzenregen vond plaats in Amsterdam tijdens het jubileum van de Gouden Eeuw Awards, die sinds 2009 worden uitgereikt.

Van Praag verwacht kortere transferperiode

Michael van Praag doet er alles aan om de transferperiode eerder te laten sluiten. Volgens de KNVB-voorzitter, die tevens bestuurslid is van de UEFA, leidt de huidige termijn tot oneerlijke concurrentie. "Dat het gaat lukken, daar ben ik van overtuigd", zei hij zaterdag in het radioprogramma BNR Sportzaken.

"Ik denk dat het nog een halfjaar tot een jaar duurt", laat Van Praag weten. "Ik merk dat de panelen beginnen te schuiven. De clubs zijn het er wel mee eens dat het anders moet." Hij zou bovendien steun hebben gevonden bij de top van de FIFA. "Ook Sepp Blatter vindt dat het naar voren gehaald moet worden."

De transferdeadline was deze zomer pas op 2 september. De meeste competities zijn dan al begonnen. Begin deze maand spraken ook de coaches zich uit voor een kortere termijn.

Juventus-keeper Buffon krijgt rust tegen Hellas

Doelman Gianluigi Buffon komt zondag niet in actie in het Serie A-duel van Juventus tegen Hellas Verona. De 35-jarige Italiaan krijgt rust van trainer Antonio Conte. Marco Storari staat daardoor onder de lat tijdens de ontmoeting in Turijn.

"Buffon heeft twee wedstrijden op rij met Italië gespeeld en er wacht ons in de komende weken nog een druk programma", laat Conte weten op de website van Juventus. "Het past ook in ons rotatiebeleid. Als we op alle fronten mee willen blijven doen hebben we iedereen nog hard nodig."

Buffon is sinds vorige week recordinternational van zijn land. Tegen Tsjechië verdedigde hij voor de 136e keer het doel van de Azzurri.

'Vaclav Cerny gaat tekenen bij Ajax'

Het Tsjechische talent Vaclav Cerny tekent binnenkort zijn eerste profcontract bij Ajax. Het is de bedoeling dat Cerny in 2014 deel uit zal gaan maken van de jeugdopleiding van Ajax. De Amsterdammers hebben een driejarig contract klaarliggen voor de jongeling, die in oktober zijn zestiende verjaardag viert.

Cerny mocht vanwege zijn leeftijd eerder nog geen contract ondertekenen bij de landskampioen van Nederland, maar dat mag wel wanneer hij zestien jaar is. De momenteel nog vijftienjarige speler komt over van FK Pribram. De aanvaller liep de jeugdopleiding door bij de Tsjechische club en werd onlangs gescout door de Amsterdammers. Onder andere trainer Frank de Boer liet zich eerder al eens lovend uit over het talent.

Van Avermaet rekent zich tot wereldtop voor WK

Greg Van Avermaet staat volgende week zondag met ambitie aan de start van het WK op de weg. De BMC-renner is in Florence samen met titelverdediger Philippe Gilbert de kopman van de Belgische ploeg. "Ik denk dat ik tot de besten van de wereld behoor en dat ik zeker iets kan gaan doen", zegt hij tegen Novum Nieuws.

Ook over het collectief van België is Van Avermaet lovend. "Ik denk dat we met een aantal mannen de finale kunnen rijden en misschien zelfs wel de wereldtitel kunnen pakken. We hebben een heel mooie ploeg die op alle terreinen uit de voeten kan." Toch lijkt juist het parcours niet in het voordeel van het zevental van België te spreken.

De race gaat over bijna 280 kilometer van Luca naar Florence en kent vele klimmetjes. "Het is een lastige tour. Het is anders dan vorig jaar in Valkenburg, toen wisten we zeker dat we iets konden. We moeten de wedstrijd niet controleren, maar proberen in een ontsnapping te zitten. We moeten de koers een beetje ondergaan", denkt Van Avermaet.

Voor de 28-jarige Van Avermaet, die dit jaar de Ronde van Wallonië won, zijn er volgende week zondag twee uitgesproken favorieten. "Fabian Cancellara gaat echt heel goed zijn. Samen met Peter Sagan zijn dat de mannen om in het oog te houden. En dan zijn er nog de Spanjaarden, die op dit terrein altijd sterk zijn", besluit de Belg.

Naast Van Avermaet en Gilbert verschijnen namens België Jan Bakelants, Björn Leukemans, Gianni Meersman, Johan Vansummeren en Dries Devenyns aan het vertrek.

'Bayern wil middenvelder VfL Wolfsburg'

Bayern München is geïnteresseerd in Julian Brandt. De 17-jarige middenvelder van VfL Wolfsburg wordt gezien als een groot talent. De club denkt niet alleen aan spelers voor het huidige seizoen, maar is momenteel ook nadrukkelijk op zoek naar talentvolle spelers voor de toekomst. Ze kijken daarvoor onder andere bij concurrenten, zo weet Bild.

Bayern München is nadrukkelijk op zoek naar jonge spelers en heeft zijn oog ditmaal laten vallen op een speler van VfL Wolfsburg. Nadat het eerder onder andere al Mario Götze wegkaapte bij concurrent Borussia Dortmund, wil de club zich nu versterken met Julian Brandt van Wolfsburg. De jongeling heeft momenteel nog een contract tot het eind van het huidige seizoen bij VfL Wolfsburg en zou graag willen vertrekken naar München.

Schansspringer Bardal wint opnieuw, Vuik valt tegen

Schansspringer Anders Bardal heeft de eerste wedstrijd bij de Grand Prix in Almaty gewonnen. De Noor, vooraf favoriet, was duidelijk de sterkste. Vorige week was hij in Nizhny Tagil al goed voor een eerste en een derde plek.

Na de eerste ronde had Bardal al een ruime voorsprong op zijn naaste belager, Andraz Pograjc uit Slovenië. De grootste afstand in de eerste ronde kwam op naam van de Rus Dimitry Vassiliev, met 138,5 meter sprong hij ruim zeven meter verder dan Bardal en evenaarde hij bovendien het schansrecord. De Rus kreeg echter veel hulp van de wind, waardoor hij dusdanig veel punten in moest leveren dat zijn reuzensprong hem slechts een zesde plek opleverde.

In de tweede ronde werd opnieuw duidelijk dat Bardal veruit de beste was in het Kazachse Almaty. Op verzoek van de Noorse coach Alexander Stöckl vertrok Bardal vanaf een lager punt dan de rest, een mogelijkheid die vorig jaar zijn intrede heeft gedaan in het schansspringen. Vanaf een lager startpunt vertrekken levert minder gevaar op, de springer springt immers minder ver, maar ook krijgt de springer er extra punten voor. Het zijn daarom doorgaans de coaches van de beste springers die hiervoor kiezen. 

De combinatie van de bonuspunten voor het lagere startpunt, een goede afstand en een bijna perfecte landing leverde Bardal zonder problemen de overwinning op. De tweede plaats was er voor de Sloveen Jernej Damjan, die in de tweede ronde met 139,5 meter het schansrecord van Vassiliev afnam. Voor Damjan was het alweer de derde keer deze zomer dat hij het podium haalde. Bovendien staat de Sloveen in het klassement om de Grand Prix nog maar op een enkel punt van leider Andreas Wellinger. De derde plaats in Almaty was weggelegd voor de Tsjech Antonin Hajek.

Ook bij de vrouwen was er geen verrassing voor wat betreft de overwinning. De zestienjarige Japanse Sara Takanashi was evenals bij beide wedstrijden in het Russische Nizhny Tagil, een week eerder, veruit de beste. Waar de eveneens zestienjarige Française Coline Mattel in de eerste ronde nog enigszins kon volgen, moest ze in de tweede ronde toch echt buigen voor de overmacht van de Japanse. Yurina Yamada, land- en leeftijdgenote van Takanashi, haalde een knappe derde plek, haar eerste podium ooit. De Nederlandse Wendy Vuik viel tegen. In Rusland was de geboren Rotterdamse nog goed voor een twintigste en zestiende plaats, maar in Almaty kwam ze niet verder dan plek 32, niet genoeg om zich te plaatsen voor de tweede ronde.

Van den Brom snapt kritiek niet

John van den Brom snapt de kritiek niet die op hem is geuit na de verloren Champions Leaguewestrijd tegen Benfica. De trainer van Anderlecht kreeg van onder andere Demy de Zeeuw te horen dat hij tactisch de verkeerde keuze maakte. Anderlecht verloor de wedstrijd in Lissabon met 2-0.

"Wij hebben een hechte groep. Wij delen heel veel met elkaar. Ik heb het moeilijk als mensen binnen de groep zwijgen, maar naar de buitenwereld toe wel praten. Ik heb Demy meteen aangesproken en we hebben alles nu uitgepraat met de spelersgroep", aldus de 46-jarige coach. "Onze nederlaag had niks met tactiek te maken. Te veel spelers haalden hun niveau niet. Dat beseffen ze nu ook."

Analist Aad de Mos sprak ook negatief over Van den Brom, omdat hij slecht op zou kunnen schieten met speler Bram Nuytinck. "Alles wat Aad de Mos zegt, daar moet ik eerlijk gezegd om lachen. Ik weet niet wat die man tegen mij heeft, maar als ik hoor wat hij allemaal over mij zegt, dan vind ik dat niet mooi. Ik begrijp het ook niet. Ik heb zelf niks tegen hem."

Van den Brom vervolgt: "Alles wat De Mos zegt: dat gaat mijn ene oor in en komt mijn andere uit, maar het doet wel altijd wat met je. Zeker als het van een collega en een landgenoot komt. Hoewel hij op dit moment geen trainer meer is of niets meer kan vinden."

iPhone 5S binnen paar minuten gejat

Je aankoop kwijt zijn voordat je er ook maar naar hebt kunnen kijken is al lullig. Als je er ook nog eens urenlang voor in de rij hebt moeten staan is het helemaal lullig.

Een Londenaar stond urenlang voor de Apple Store om de nieuwste iPhone in zijn bezit te krijgen. Na aankoop stak de inwoner van de Britse hoofdstad de smartphone in zijn zak. Eenmaal buiten bleek deze daar niet meer te vinden.

Vanwege de lancering van de nieuwe iPhones was er al extra beveiling aanwezig. In een reactie zegt de politie 'niet te weten wat er is gebeurd' en 'dat er op zulke dagen helaas altijd wel mensen worden bestolen'.

Preud'homme: "Ik heb geen toverstok"

Michel Preud'homme is blij om terug te zijn in de Belgische competitie. De oefenmeester tekende tot 2016 bij Club Brugge. De nieuwe coach van Club Brugge is echter wel voorzichtig over zijn ambities. "Ik heb geen toverstok", zei de oud-doelman zaterdag bij zijn officiële presentatie. "Succes boek je door hard te werken en altijd op zoek te gaan naar verbetering."

Preud'homme, die zijn contract bij het Saoedische Al Shabab lieten ontbinden, tekende tot juni 2016. Club Brugge en Preud'homme hadden de voorbije jaren al meerdere malen contact met elkaar, maar tot een akkoord kwam het nooit. "Ik ben blij dat het nu eindelijk zo ver is", aldus Preud'homme.

Hij maakte zaterdag kennis met de spelers, maar hij zit nog niet op de bank zondag in de topper tegen Anderlecht. Voor zijn avontuur in Saoedi-Arabië was de oud-doelman coach van onder meer Standard Luik, AA Gent en FC Twente.

James: de perfecte barman

Een barman die steeds op dezelfde plek klanten bedient? Mensen die voordringen aan de bar? Expliciet moeten aangeven dat ‘je wel een biertje zou lusten’? In de toekomst is dat niet meer nodig. James, de robotbarman kan namelijk feilloos zien wie wil bestellen en geeft irritante gasten die voordringen geen kans.

Twee wetenschappers verbonden aan de universiteit van Bielefeld hadden het helemaal voor elkaar: in naam van de wetenschap doken zij de kroeg in. Het geweldige excuus was: 'om menselijk gedrag te bestuderen'. Voor hun onderzoek hebben ze ook nog eens subsidie los kunnen weken bij de Europese Unie.

Het onderzoek vermeld niet hoe vaak men de kroeg moest induiken om tot hun bevindingen te komen, maar de wetenschappers ontdekten dat bargangers die drank bestellen willen, dit voornamelijk uitdrukken  in lichaamstaal. Bijna niemand staat met een portemonnee aan de bar of steekt z’n vingertje op zo van 'ik zou graag… eventueel…', maar dat we bier willen drukt zich meer uit door dichtbij de bar te staan en vervolgens oogcontact te maken met de barman. Een goede barman ziet dat en speelt daarop in, maar helaas is niet elke medewerker van een kroeg een goede barman te noemen.

Aan de hand van hun spectaculaire ontdekkingen gingen de wetenschappers vlijtig knutselen en ontwikkelden James. James is een volledig geautomatiseerde barman. James weet precies wanneer iemand behoefte aan een biertje heeft. James weet exact in welke volgorde klanten aan de bar kwamen. James heeft geen moeite met grote groepen. James negeert klanten met een grote bek. James is perfect.

James maakt deel uit van het JAMES-project (Joint Action for Multimodal Embodied Social Systems). In dit project doet men onderzoek naar welke cognitieve vaardigheden een toekomstige R2D2 moet hebben om op een sociaal geaccepteerde manier met mensen om te gaan.

Booy ontevreden over optreden Antonia

Go Ahead Eagles-trainer Foeke Booy noemt het een logische keuze dat hij smaakmaker Jarchinio Antonia tegen SC Cambuur naar de kant haalde. Antonia was in de Jupiler League een van de opvallende spelers bij Go Ahead.

Ook dit seizoen gooit hij hoge ogen, maar hij kon Booy tegen Cambuur niet tevreden stellen. "Er was een moment dat Sjoerd Overgoor ongeveer vijf minuten riep om de bal", zegt de oefenmeester tegen Voetbal International.

"Als je tegen een muur van verdedigers oploopt zoals in deze wedstrijd moet je de bal laten rollen. Antonia dribbelde ook nog eens steeds naar het midden, terwijl de ruimte op flanken gezocht moest worden. Hij had er gezien het spelbeeld veel meer uit moeten halen."

Go Ahead speelde de wedstrijd uit tegen tien man van Cambuur. Toch slaagde de club uit Deventer er niet in om drie punten te pakken. De wedstrijd eindigde, ondanks veel kansen aan beide kanten, in een doelpuntloos gelijkspel.

Soldaten Colombia verkopen lijken van burgers

Wat is een mensenleven waard? Volgens sommige Colombiaanse soldaten niet meer dan een paar tientjes en een vrije dag. Om soldaten in de strijd tegen het FARC extra te motiveren, heeft de Colombiaanse regering  soldaten die lichamen van vermoorde FARC-rebellen leveren, extra vrije dagen en meer geld beloofd.

Deze dubieuze maatregel zorgt inderdaad voor een toename van lijken, waarvoor verantwoordelijke dan ook inderdaad beloond wordt. Een minpuntje: meestal betreft het geen lijk van een FARC-strijder. Slechts een op de vijf lichamen lijkt bij een militant van de linkse rebellengroep te horen.

Alleen al in 2012 kon de regering 3000 keer een beloning uitkeren en soldaten met verlof sturen. De bijhorende lichamen behoren meestal bij arme jongemannen die zijn meegelokt en afgeschoten. Men trekt ze een rebellenpakje aan, legt ze eventueel een wapen in de hand en… weer een vrije dag! Alleen al in Sochao, een buitenwijk van Bogota, hebben 19 moeders op deze manier hun zoon verloren. Eentje daarvan was zwakzinnig. Als ‘bewijs’ van dit specifieke geval zou een foto met een wapen in zijn rechterhand zijn, hoewel de moeder ervan overtuigd dat haar zoon linkshandig zou zijn. Ook de beschuldiging dat haar zoon geld zou ophalen voor het FARC verwijst zij naar het rijk der fabelen: zoonlief heeft het verstand van een 5-jarig kind en snapt niets van dat soort zaken.

De lichamen die zijn teruggevonden zijn vaak zwaar verminkt.

De Colombiaanse regering ontkent uiteraard iedere betrokkenheid, maar neemt in de tussentijd wel allerlei nieuwe wetten aan die moeten voorkomen dat de mogelijke verantwoordelijken ooit voor de rechter hoeven te verschijnen. Tot nu toe is er niemand veroordeeld voor de moord op een onschuldige burger in Colombia.

Politie Wit-Rusland mag niet meer roken

Politieagenten in Wit-Rusland mogen niet meer in uniform roken. Het gebruik van sigaretten is "niet verenigbaar met de rang van een politieagent of een lid van de paramilitaire eenheden". Dat zei een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken, meldde de Wit-Russische krant Nasja Niva zaterdag.

Ook is het gebruiken van alcohol niet meer toegestaan. De beambten dienen met een gezonde levensstijl een voorbeeld voor de rest van de bevolking te zijn. De maatregel moet er ook voor zorgen dat de agenten fysiek meer in vorm raken.

Rokende politieagenten vinden dat het verbod inbreuk doet op hun burgerrechten. Ze vrezen dat beambten gedwongen ontslag moeten nemen, omdat roken in de gebouwen van de politie en veiligheidsdiensten ook niet meer is toegestaan.

Vijf vragen aan Samsom over de JSF

Niet wrijven in een vlek, luidt een politieke wet. Is dat niet wat u aan het doen bent in het JSF-dossier?

"Dit is ook een typische politieke vraag. Het gaat niet om wel of niet wrijven in een vlek, dit gaat om een belangrijke beslissing die het kabinet wil nemen en waar wij een aantal vragen over hebben die we beantwoord willen zien. Pas daarna nemen wij een besluit."

Is het besluit niet allang genomen?

"Nee. Ik snap de redenering van het kabinet wel dat de F-16 een keer vervangen moet worden en dat we een goed vliegtuig nodig hebben die de mannen en vrouwen kan beschermen als ze moeilijk werk aan het doen zijn en de JSF lijkt daarvoor de meest logische keuze. De vraag is of je met die 37 toestellen wel de missies kan uitvoeren die we willen en daar heeft de Algemene Rekenkamer een aantal grote vraagtekens bij geplaatst. Daar willen we nu helderheid over."

Kan het besluit ook worden uitgesteld?

"Uitstellen om het uitstellen is geen goed idee. We nemen een besluit als we overtuigd zijn. Wel worden de toestellen pas in 2015 besteld. Dus dan is er nog een moment om de situatie opnieuw te beoordelen.

Is dit een kabinetscrisis waard?

"Ik praat niet in termen van een kabinetscrisis. Het gaat om de inhoud. Bovendien zit niemand nu te wachten op een politieke crisis. We moeten maatregelen nemen die nodig zijn en die Nederland uit de crisis helpen."

U bent nu in Heerenveen bij een lokale ledenbijeenkomst en gaat zo naar de ledenraad in Zwolle. Wordt het lastig om uw achterban mee te krijgen?

"Een ledenraad van de PvdA is nooit makkelijk. Maar ik ga mijn best doen."

Inbraak in Belgische opslag bewijsmateriaal

Brutale inbrekers hebben in België hun slag geslagen in een depot waar bewijsmateriaal van justitie ligt opgeslagen. De inbraak was vorig weekeinde al in Jupille-sur-Meuse, meldde de Franstalige omroep RTBF.

De precieze buit is nog onbekend maar de kans is groot dat er wapens en waardevolle goederen bij zitten. Er zijn ook enveloppen en mappen geopend, maar de politie weet niet of er documenten zijn meegenomen of gekopieerd.

Of de inbrekers een specifieke zaak op het oog hadden is niet duidelijk. Om erachter te komen wat er weg is, moet de inventaris dossier per dossier opnieuw worden opgemaakt.

Politie vindt wapens in Haagse woning

Bij een inval in een woning aan de Moerweg in Den Haag is donderdag een aantal vuurwapens gevonden. Dat maakte de politie zaterdag bekend.

De politie ging af op een melding dat er iemand in het huis zou worden bedreigd met een vuurwapen. De man die de deur opendeed wilde er direct vandoor gaan, waarop hij werd aangehouden. Hij bleek een doorgeladen revolver op zak te hebben. Bij doorzoeking van het huis kwam nog een revolver tevoorschijn en ook een automatisch pistool en een geluiddemper. Ook werd er munitie en pepperspray gevonden.

Zes mensen in het huis, onder wie de twee bewoners, zijn meegenomen voor verhoor.

Brabant legt veehouders bouwverbod op

Veehouders in Noord-Brabant mogen geen nieuwe stallen meer bouwen. Dat heeft de provincie vrijdag besloten in aanloop naar strengere regels voor veehouderijen die volgend jaar ingaan. De provincie wil zo voorkomen dat veehouders hun bedrijf nu nog uitbouwen om onder de nieuwe regels uit te komen.

Door het besluit van Provinciale Staten, dat per direct geldt, mogen gemeenten het komende halfjaar geen aanvragen tot uitbreiding in behandeling nemen. Bedrijven die wel aan de nieuwe regels voldoen worden uitgezonderd van de bouwstop.

De nieuwe regels in de veehouderij moeten de sector duurzamer maken. Zo moeten bedrijven bijvoorbeeld meer maatregelen treffen ten behoeve van dierenwelzijn en de uitstoot van fijnstof, ammoniak en de stank verminderen.

Zhang pakt titel in Guangzhou

Tennisster Shuai Zhang heeft zaterdag het WTA-toernooi in Guangzhou op haar naam geschreven. De 24-jarige Chinese was in de finale te sterk voor de Amerikaanse qualifier Vania King. Het werd 7-6 (1), 6-1 voor Zhang, die in eigen land een wildcard had gekregen.

Voor Zhang, die 112e staat op de wereldranglijst, is het de eerste titel in haar loopbaan. Haar tegenstander King boekte haar enige toernooizege in Bangkok in 2006.

Hogenkamp dicht bij hoofdtoernooi in Ningbo

Richel Hogenkamp is doorgedrongen tot de tweede kwalificatieronde van het WTA-toernooi in het Chinese Ningbo. De Doetinchemse schakelde zaterdag de Française Mathilde Johansson uit in drie sets met 3-6, 6-0 en 7-5.

In de tweede en beslissende kwalificatieronde neemt de 21-jarige Hogenkamp het op tegen Oksana Kalashnikova uit Georgië.

De nummer 178 van de wereld speelt voor de twee week op rij kwalificaties voor een WTA-toernooi. Ze haalde afgelopen week het hoofdschema in Guangzhou, waar ze in de eerste ronde verloor van de Britse Johanna Konta.

Radwanska naar finale in Seoul

Agnieszka Radwanska heeft de finale van het WTA-toernooi in Seoul bereikt. De als eerste geplaatste Poolse was in de halve eindstrijd overtuigend te sterk voor de Spaanse Lara Arruabarrena met 6-0, 6-2. De nummer vier van de wereld kan in Zuid-Korea haar derde titel van het jaar en de dertiende in haar loopbaan veroveren.

De 24-jarige Radwanska, die in januari de beste was in Auckland en Sydney, moet in de finale dan wel zien af te rekenen met de als derde geplaatste Anastasia Pavlyuchenkova. De 22-jarige Russin rekende via twee tiebreaks af met de Italiaanse Francesca Schiavone met 7-6 (11), 7-6 (6).

Pavlyuchenkova won tot dusver vijf WTA-toernooien. De mondiale nummer 32 legde dit jaar beslag op de titel in Monterrey en Oeiras.

'Nederland opent deur voor NSA'

Telecom- en internetaanbieders, aangesloten bij het Amsterdamse internetknooppunt AMS-IX, zijn bezorgd over de veiligheid en privacy van hun netwerken, omdat AMS-IX een dochteronderneming in de VS wil openen. Dat meldt NRC Handelsblad zaterdag, op basis van interne maildiscussies bij AMS-IX die de krant in handen heeft.

De providers zijn bang dat het belangrijkste internetknooppunt van Nederland daardoor binnen het bereik van Amerikaanse wetgeving komt. Aangesloten telecombedrijven zouden machteloos komen te staan vanwege de Amerikaanse Patriot Act, waarmee politie- en opsporingsdiensten toegang kunnen krijgen tot servers van IT-bedrijven als ze een vermelding in de VS hebben. Ook buitenlandse bedrijven met een vermelding in de VS vallen onder die wet.

Directeur Job Witteman van AMS-IX noemt de zorgen van de leden tegenover de krant 'begrijpelijk'. Volgens hem is het knooppunt echter voldoende beschermd. Volgens de advocaat van AMS-IX is er nog wel onduidelijkheid of 'de extraterritoriale werking van de wet een risico vormt voor AMS-IX'.

AMS-IX is een van de grootste internetknooppunten ter wereld, met zo'n zeshonderd aangesloten netwerken. Telecomaanbieders, maar ook bedrijven als Amazon, Facebook en Google huren er poorten om verbindingen te maken met andere partijen.

Rootserver-mirror bij AMS-IX
Rootserver K-mirror bij AMS-IX (foto: Bas van Schaik, licentie: CC-BY SA)

Golfer Stenson loopt uit in Atlanta

Henrik Stenson heeft bij de Tour Championship in Atlanta zijn leidende positie verstevigd. De 37-jarige golfer uit Zweden liep vrijdag een tweede ronde van 66 slagen, vier onder par. Daarmee staat hij op een totaal van 130. Hij heeft vier slagen voorsprong op zijn naaste belager, de Australiër Adam Scott.

Als Stenson of Scott de Tour Championship op zijn naam schrijft, dan legt diegene ook beslag op de FedExcup, waaraan een bonus van omgerekend 7,3 miljoen euro is verbonden. Momenteel leidt Tiger Woods in dat klassement, maar de nummer één van de wereld heeft al een achterstand van veertien slagen op Stenson.

Woods kende een teleurstellende eerste ronde van 73 slagen en op dag twee ging het niet veel beter. Met een ronde van 71 slagen staat hij op de gedeelde 26e plaats.

Wind werkt Team New Zealand tegen in America's Cup

Team New Zealand leek zich vrijdag tot winnaar van de America's Cup te kronen, maar de wind gooide roet in het eten. De Kiwi's leidden in de dertiende race in de Baai van San Francisco, maar slaagden er niet in binnen de limiet van veertig minuten over de finish te komen. Na een herstart won Oracle Team USA.

De Amerikanen, die één minuut en 24 seconden sneller waren, hebben nu vier van de laatste zes races gewonnen. De achterstand in de serie werd daarmee verder teruggebracht tot 8-3. In totaal won de titelverdediger tot dusver vijf races, maar het team begon met twee strafpunten vanwege vals spel in de voorrondes.

De Nieuw-Zeelanders staan sinds woensdag op wedstrijdpunt. Het is ze echter nog niet gelukt het beslissende punt te pakken en daarmee voor het eerst sinds 2000 de prestigieuze zeilwedstrijd te winnen. Team USA heeft nog zes overwinningen nodig om een miraculeuze comeback te bewerkstelligen.

Onvrede over hoge kosten in de F1

De teams in de Formule 1 balen van de hoge kostenstijging volgend seizoen in de koningsklasse van de autosport. "Ik denk dat komend jaar waarschijnlijk het duurste jaar ooit wordt", aldus Tony Fernandes, eigenaar van Catherham, de renstal van Giedo van der Garde. "Er gaat hier iets fundamenteels mis. De teams zijn er niet in geslaagd de kosten onder controle te krijgen en we zijn er ook niet in geslaagd om daar gezamenlijk goede afspraken over te maken."

Komend seizoen zijn de teams meer geld kwijt voor andere motoren. Teambaas Bob Fernley van Force India is ook niet blij. "Maar de teams hebben laten zien dat ze niet in staat zijn de kosten te controleren", stelt Fernley. Hij eist van de internationale automobielfederatie FIA maatregelen om de uitgaven te reguleren.

Eenverdiener 3x meer belasting kwijt

Het al bestaande verschil in belastingdruk tussen kostwinners en tweeverdieners is door de kabinetsplannen geëxplodeerd. Zo betaalt een alleenverdiener in 2017 tot drie keer meer belasting dan tweeverdieners met hetzelfde gezinsinkomen. Dat meldt het Reformatorisch Dagblad zaterdag op basis van berekeningen die de krant liet uitvoeren.

Het toenemende verschil in belastingdruk hangt samen met de wijzigingen die het kabinet wil doorvoeren in de arbeids- en algemene heffingskorting. Die worden beide flink verhoogd en inkomensonafhankelijk. In combinatie met de bestaande afbouw van de overdraagbare algemene heffingskorting voor de niet-werkende partner, worden met name kostwinners flink gedupeerd.

Hoogleraar staats- en bestuursrecht aan de Open Universiteit in Heerlen Jos Teunissen voerde de berekeningen op verzoek van de krant uit. Een tweeverdienersgezin waarin beide partners twintigduizend euro verdienen, betaalt hierdoor in 2014 4750 euro aan belasting. Een alleenverdiener met een inkomen van veertigduizend euro is onder de streep 10.750 euro kwijt aan de fiscus, ruim 125 procent meer. De verschillen lopen tot 2017 nog verder op.

Teunissen spreekt in de krant van een 'flagrante inbreuk' op het universele mensenrecht om als burger zelf je leven in te richten.

FOK!filmtips van de dag: WarGames + David Bowie: Five Years

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films. Valt er vandaag nog wat te zien? Je leest het op FOK!

WarGames

Vandaag hebben we een dubbele FOK!filmtip van de dag voor jullie op het programma staan. Voor de eerste filmtip van vandaag moeten we naar de zuiderburen van Één. Op die zender is om 13.35 uur de klassieker WarGames (1983) van John Badham te zien. Een jonge computerfreak genaamd David (Matthew Broderick) logt nietsvermoedend in op een computer van de Amerikaanse defensie om een oorlogspelletje te gaan spelen. Wat David echter niet weet is dat computer de beschikking heeft over het complete nucleaire wapenarsenaal van Amerika. Samen met zijn vriendin moet David zien te voorkomen dat er een Derde Wereldoorlog uitbreekt tussen Amerika en Rusland.

WarGames 1
Waar heb ik die GTA-V floppies ook alweer?

WarGames was een heerlijke anti-oorlogsfilm uit de vroege jaren tachtig, de tijd van de anti-kernwapen protesten. Wat meteen opvalt in deze cultfilm zijn de ouderwetse computers die in deze film gebruikt worden. Iedereen die is opgegroeid in het Atari en Commodore tijdperk zal deze film zeker weten te waarderen.

David Bowie Five Years

Voor de tweede FOK!filmtip van de dag gaan we voor een mooie documentaire over de Britse muzieklegende David Bowie. Op Nederland 3 is om 21.35 uur de documentaire David Bowie: Five Years te zien. David Bowie was één van de weinige artiesten die uitgebreid gebruik maakte van alter-ego's zoals Ziggy Stardust en The Thin White Duke. In de documentaire van Francis Whately ligt de focus op 1971, 1975, 1977, 1980 en 1983, een vijftal sleuteljaren uit zijn grootse carrière. Wil je dus wel eens wat meer weten over de artiest, die hits scoorde met onder meer 'Heroes', 'Fame' en 'China Girl', dan mag je deze documentaire zeker niet missen.

David Bowie Five Years 1

Ook meehelpen aan de FOK!filmtip? Meld je aan als redacteur nieuws voor FOK!film. Stuur een bericht met motivatie naar film@fok.nl!

SP: VVD te rechts, PvdA moet eruit

SP-leider Emile Roemer roept de PvdA op uit het kabinet te stappen. Het beleid van het kabinet bevat geen PvdA-standpunten meer, waardoor PvdA-kiezers zich niet meer in het beleid herkennen, aldus Roemer. De SP-leider deed zijn oproep zaterdagochtend tegenover de NOS voorafgaand aan een grote manifestatie tegen de bezuinigingen van het kabinet in Amsterdam.

Roemer denkt dat onder meer vanwege de druk die het kabinet opvoert naar de PvdA over de JSF, dat de partij zich niet meer kan herkennen in een beleid van 'eerlijk en sociaal'. "Dan kun je wat mij betreft nog maar een ding doen: dat is uit het kabinet stappen."

De VVD zou een nog verdere 'verrechtsing' van het kabinet willen, terwijl de PvdA al op veel terreinen zou hebben ingeleverd. Volgens Roemer is nu een grens bereikt. "Stap eruit en ga samen met anderen werken aan een sociaal alternatief dat Nederland nodig heeft."

De protestmanifestatie begint om 13.00 uur op het Beursplein in Amsterdam. Naast de SP steunen onder meer GroenLinks, 50Plus en Abvakabo FNV het initiatief. Roemer, een van de sprekers, zei zaterdagochtend enkele duizenden aanwezigen t verwachten.

17-jarigen slagen vaak voor rijexamen

In 2013 zijn tot nu toe al meer 17-jarigen geslaagd voor hun rijexamen dan in heel 2012. Dat blijkt uit cijfers van het CBR (Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen). Verder blijkt dat de crisis nauwelijks invloed heeft op het aantal jongeren dat examen doet en slaagt.

Sinds 1 november 2011 mogen jongeren al met rijlessen beginnen als ze 16,5 jaar zijn, dankzij het experiment 2toDrive. Vanaf 17 jaar mogen ze afrijden, waarna ze tot hun 18e onder begeleiding van bijvoorbeeld een familielid de weg op kunnen. In 2012 slaagden er 17.000 jongeren van 17 jaar succesvol. Tot en met augustus dit jaar waren dat er al 22.700, waardoor het totaal dit jaar ruim boven de 30.000 zou moeten uitkomen.

17-jarigen slagen vaak voor rijexamen
17-jarigen slagen vaak voor rijexamen (Foto: ANP)

Maffialid opgepakt in Nieuwegein

De politie heeft vrijdag op verzoek van de Italiaanse justitie een voortvluchtig maffialid aangehouden. De 39-jarige Francesco N. behoort tot de 'Ndrangheta, een gewelddadige maffiaorganisatie in de Zuid-Italiaanse provincie Calabria. Hij wordt gezocht voor moord, vuurwapenbezit en lidmaatschap van de maffia, meldt het OM. In Italië werd hij veroordeeld tot levenslang cel voor moord.

De Italiaanse justitie had aanwijzingen dat de sinds 2007 gezochte man in Nederland zou zijn. Vorige week werd daarom de Nederlandse politie ingeschakeld. De man, die vermoedelijk al langere tijd ondergedoken was in Nederland, verbleef in een galerijflat in Nieuwegein.

Ook vier andere verdachten werden aangehouden, onder wie een 28-jarige Italiaan. De politie trof verder veertig kilo cocaïne en achttienduizend euro aan.

Witschge sluit terugkeer in betaalde voetbal uit

Rob Witschge verwacht niet meer als coach in het betaalde voetbal terug te keren. "Ik ben er nu al twee of drie jaar uit. Het wordt steeds moeilijker", vertelt Witschge tegen Novum Nieuws. "Zeg nooit nooit, maar ik denk het eerlijk gezegd niet." Witschge was tussen 2004 en 2009 assistent van Marco van Basten, eerst bij Oranje en later bij Ajax.

De 47-jarige Witschge werkt inmiddels naar volle tevredenheid bij sportmarketingbureau Players United. "Ik zit midden in het wereldje, daar ligt het niet aan. Maar op gegeven moment heb je ook wel een keuze gemaakt, ik ga met Players United verder", zegt de oud-speler van onder meer Ajax en Feyenoord.

Regelmatig kriebelde het nog bij de dertigvoudig international. "Zeker in het begin, als je net hebt gekozen om wat anders te gaan doen, mis je het af en toe wel om op het veld staan en met de jongens bezig te zijn."

Witschge ziet naar eigen zeggen voor- en nadelen. "Als trainer ben je gewoon 24/7 bezig. Met dit werk kun je wel eens bepalen om een keer een weekeinde geen wedstrijd te bezoeken en andere leuke dingen te gaan doen."

[Ligue 1] Toulouse wint knap van Saint-Etienne

Toulouse FC heeft een knappe overwinning geboekt op Saint-Etienne. De nummer twee uit de Ligue 1 verloor in eigen huis met 1-2. Vooraf leek Saint-Etienne een simpele avond te krijgen. Toulouse bungelt ergens onderin de Franse competitie, terwijl subtopper Saint-Etienne een uitstekende seizoenstart kent door zich als tweede achter koploper AS Monaco te vestigen.

Lang werd dat beeld bevestigd door de tussenstand. Etienne begon voortvarend aan het duel. Hamouna zorgde dan ook al snel voor de 1-0. Na iets meer dan een kwartier spelen zat de thuisploeg op rozen.

Doordat het verzuimde verder uit te lopen hielden de bezoekers hoop op een goed resultaat. Na ruim een uur spelen realiseerde Braithwhite die hoop. Hij maakte 1-1. Tien minuten later bracht Sylla Toulouse in extase door het winnende doelpunt te maken.

De kans is groot dat Saint-Etienne wegzakt uit de top van de Ligue 1. Geen schande, al was het tegen Toulouse onnodig om te verliezen. Die ploeg klimt naar de middenmoot en staat nu op een gedeelde dertiende plaats.

[PD] Osasuna pakt eerste punten tegen Elche

Osasuna heeft vrijdag de laatste plaats in de Spaanse competitie verlaten. Emiliano Armenteros en Oriol Riera bezorgden de club met hun goals een 2-1 thuisoverwinning op Elche CF. De ploegen hebben nu allebei drie punten verzameld.

Elche promoveerde vorig seizoen na 24 jaar weer terug naar het hoogste niveau, maar wacht nog steeds op zijn eerste zege deze jaargang. Osasuna werd vorig seizoen zestiende en ontsnapte zo op het nippertje aan degradatie.

[Bundesliga] L. De Jong ziet Gladbach vanaf de bank winnen

Borussia Mönchengladbach heeft vrijdag in de Bundesliga simpel afgerekend met promovendus Braunschweig: 4-1. De club van Luuk de Jong staat nu, met een duel meer gespeeld dan de concurrentie, vierde met negen punten. Zevenvoudig Oranje-international De Jong bleef negentig minuten lang op de bank zitten.

De Braziliaan Raffael legde er twee in voor Gladbach, dat samen met koploper Borussia Dortmund de meest productieve ploeg van de Bundesliga is. De andere doelpunten kwamen op naam van Oscar Wendt en Max Kruse. Braunschweig wacht nog steeds op zijn eerste zege dit seizoen.

Dooi tussen Washington en Teheran

Na een briefwisseling tussen de presidenten Barack Obama en Hasan Rouhani lijken de ijzige betrekkingen tussen de Verenigde Staten en Iran te ontdooien. Iran wil praten over zijn atoomprogramma, om van de verlammende internationale sancties af te komen.

Obama en Rouhani zijn volgende week allebei in New York voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Ze zouden elkaar daar tegen het lijf kunnen lopen. Het Witte Huis zegt dat er geen ontmoeting gepland staat, maar sluit de mogelijkheid van een direct gesprek niet uit.

Obama zegt al langer dat hij open staat voor gesprekken met zijn Iraanse evenknie, als Teheran oprecht bereid is zijn atoomprogramma te beperken. Iran zegt dat dit programma uitsluitend vreedzame doeleinden heeft, maar de VS, andere westerse landen en Israël verdenken het land ervan stiekem te werken aan een atoombom.

Iran heeft steeds gezegd dat eerst de sancties moeten worden verlicht. De door de VS en Europa ingestelde strafmaatregelen hebben geleid tot een sterke stijging van de inflatie en werkloosheid in Iran.

Of er schot komt in de nucleaire kwestie kan afhangen van de onderhandelingen over de ontmanteling van het arsenaal chemische wapens van Syrië. Iran is een belangrijke bondgenoot van de Syrische president Bashar Assad, wiens regering volgens Amerikaanse en andere westerse inlichtingendiensten verantwoordelijk was voor een gifgasaanval op 21 augustus bij Damascus.

Iran heeft de inzet van chemische wapens in Syrië fel veroordeeld. In een opiniestuk donderdag in de Washington Post zegde Rouhani toe zich te zullen inzetten voor een dialoog tussen het Syrische regime en de oppositie. "Maar om langs de impasses te komen, met betrekking tot Syrië of het nucleaire programma van mijn land of de betrekkingen met de Verenigde Staten, moeten wij ons doel hoger stellen", schreef Rouhani. "In plaats van ons te richten op hoe wij kunnen voorkomen dat zaken erger worden, moeten wij erover nadenken, en erover praten, hoe wij dingen beter kunnen maken. Wij moeten daarom de moed opbrengen om duidelijk, bondig en oprecht over te brengen wat wij willen, en om dit bekrachtigen met de politieke wil om de noodzakelijke stappen te zetten."

In een interview met NBC riep Rouhani deze week op tot 'de eliminatie van alle massavernietigingswapens uit de gehele regio'. Hij zei ook dat Iran nooit zal streven naar massavernietigingswapens, waaronder kernwapens.

Volgens de vroegere Amerikaanse onderhandelaar Robert Einhorn kan het nucleaire overleg op niets uitlopen als het plan voor Syrië mislukt. Maar als er een akkoord komt, en als de Syrische chemische wapens snel, geloofwaardig en verifieerbaar worden ontmanteld, zonder dat er militaire actie aan te pas hoeft te komen, 'denk ik dat dit een zeer positieve uitwerking kan hebben op de diplomatie en de bereidheid om daar in het geval van Iran een risico in te nemen'.

Sinds de verkiezing van Rouhani in juni hebben Obama en hij brieven uitgewisseld. Rouhani wordt als een gematigder en diplomatieke figuur gezien dan zijn voorganger Mahmoud Ahmadinejad. Bovendien lijkt hij de steun te hebben van de opperste leider, ayatollah Ali Khamenei.

Van Gaal: geen kans zonder hecht team

Volgens Louis van Gaal maakt alleen een eensgezind Nederlands elftal volgend jaar zomer kans op de wereldtitel. "We moeten zorgen dat we het beste team krijgen, alleen dan maken we enige kans", vertelt de bondscoach vrijdag tegen Novum Nieuws. "Ons individuele talent is niet zo hoog als dat van landen als Brazilië en Argentinië."

Volgens Van Gaal heeft Nederland 'twee spelers van de buitencategorie'. "Dat zijn Robben en Van Persie", stelt hij. "Sneijder was dat twee jaar geleden, maar is dat niet meer." Oranje plaatste zich eerder deze maand voor het WK in Brazilië. Van Gaal temperde vervolgens de verwachtingen. Volgens hem maakt Nederland twintig procent kans op de kwartfinale.

Van Gaal benadrukte nog maar eens het belang van een goede opleiding. "Dat is in Nederland het belangrijkste van de voetbalpiramide. Als je Nederland afzet tegen de rest van de wereld zijn landen als Spanje en Duitsland veel groter. Daarom is een goede jeugd- en trainersopleiding van cruciaal belang."

Van Gaal deed zijn relaas bij een ING selectiedag in Heerhugowaard, waar veertien ballenjongens en ballenmeisjes voor een oefeninterland van Oranje werden gekozen. Volgens de keuzeheer zijn ballenjongens een belangrijk onderdeel van het spel. Toch hoeven zij volgens Van Gaal niet van advies te worden voorzien. "Die jongens zijn zelf heel slim. Zij begrijpen hoe het spelletje gespeeld wordt."

Vorig jaar vergreep Chelsea-speler Eden Hazard zich nog aan ballenjongen van Swansea City, die naar de mening van de Belg te lang treuzelde met het afstaan van de bal. Van Gaal begreep de actie van Hazard, maar keurde het wel af. "Ik kan me dat wel voorstellen, maar het mag niet. Het is onderdeel van ons vak dat je jezelf weet te beheersen. Dat geldt voor een trainer, maar ook voor een speler."

Gesprek Obama en Palestijnse president 'in de marge'

De Amerikaanse president Barack Obama heeft volgende week dinsdag, in de marge van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York, een gesprek met de Palestijnse president Mahmoud Abbas. Dat heeft Ben Rhodes, adviseur van Obama, vrijdag gezegd. Enkele dagen na het overleg heeft Obama een onderhoud met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu.

Volgens Rhodes gaat Obama het dinsdag met Abbas hebben over de kortgeleden hervatte vredesgesprekken met Israël. De afgelopen weken heeft ook de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry geregeld met Abbas en Netanyahu gesproken.

De Algemene Vergadering is een uitstekend moment voor overleg. Zo spreekt Obama dinsdag ook met de Libanese president Michel Suleiman over de instroom van vluchtelingen uit Syrië in Libanon. Maandag heeft hij een onderhoud met de Nigeriaanse president Goodluck Jonathan.

Prof geschorst na tweet over schietpartij Washington

De tentakels van de Amerikaanse wapenlobby NRA reiken kennelijk ook tot in het bestuur van de universiteit van Kansas. Die heeft namelijk een hoogleraar voor onbepaalde tijd geschorst na een tweet over de schietpartij op een marinebasis in Washington, waarbij maandag dertien doden vielen. Daarin haalde hij ook uit naar de belangengroep van triggerhappy Amerikanen.

Vertaald twitterde David W. Guth, die journalistiek doceert: "NRA heeft bloed aan zijn handen. Laat het de volgende keer JULLIE zonen en dochters treffen". Guth hoopte zo de discussie over vrij wapenbezit weer aan te kunnen zwengelen. "En dat is zeker gelukt", aldus Guth die dat bevestigd zag door de ophef op de social media om zowel de tweet als de schorsing.

Nieuw album 'therapie' voor Britney

Britney Spears verwerkte de breuk met haar verloofde in de studio. "Het was fijn op om die manier een beetje therapie te hebben", vertelde de popprinses vrijdag in de radioshow van Ryan Seacrest.

"Dit is mijn meest persoonlijke album", vertelde Britney over de invloed die de breuk met Jason Trawick had op de plaat. Britney en Jason, haar voormalig agent, gingen in januari uit elkaar. De twee, die ruim een jaar waren verloofd, hadden sinds het voorjaar van 2010 een relatie. "Na de breuk kon ik mijn ei kwijt in de studio. Dat was fijn en het is fijn om het met mijn fans te kunnen delen."

Bij het maken van haar achtste studioplaat liet Britney haar gevoelens de vrije loop. "Wat recht uit het hart komt is meestal het beste. En het helpt je ook nog eens de breuk te verwerken, omdat je erover kunt zingen. Het is een therapeutische manier van met een breuk omgaan."

Dat ze straks tijdens haar concerten avond na avond over haar ex moet zingen, deert Britney niet. "Dan denk ik: oké, ik ben aan het optreden. En dan is het oké." Spears trapt eind dit jaar haar eigen show in Las Vegas af. De zangeres treedt de komende twee jaar op in de Amerikaanse gokstad.

FOK!filmblik: Narrow Margin (1990)

In het FOK!filmblik van vandaag treffen we een film aan die op 21 september 1990 voor het eerst in de bioscoop te zien was. Narrow Margin van Peter Hyams was een aangename remake van de klassieke thriller van Richard Fleischer uit 1952.

Narrow Margin

Carol Hunnicut (Anne Archer) is een jonge vrouw die een blind date heeft. Ze is die avond echter getuige van een moord, gepleegd door een grote baas van de mafia. De vrouw duikt onder in Canada en officier van justitie Robert Caulfield (Gene Hackman) krijgt de taak om haar veilig naar Los Angeles te brengen. Als Caulfield in Canada aankomt wordt hij meteen al verwelkomt door een helicopter vol met tot de tanden bewapend tuig. Caulfield en Hunnicut besluiten om met een trein aan de belagers te ontsnappen. Het is het begin van een dodelijk kat-en-muis spel, waarbij niemand lijkt te weten wie er goed of slecht is.

Narrow Margin 1

Met Narrow Margin leverde Peter Hyams een prima thriller die alleen wat aan de korte kant was. Hyams is een filmmaker die altijd leuke details in zijn film verwerkt. Zo vernoemde hij het personage Robert Caulfield naar een oude baas van hem, uit de tijd dat Hyams nog op de televisie als reporter actief was. in 1978 had Hyams de naam Robert Caulfield ook al eens gebruikt voor een personage in de sciencefiction thriller Capricorn One. Voor Narrow Margin werden opnames gemaakt in British Columbia en Alberta in Canada.

Narrow Margin 2

Narrow Margin zou in 2007 door Optimum Releasing op dvd worden uitgebracht, met een aantal aardige extra's. Waar de andere uitvoeringen waren uitgebracht met alleen de film, kende de Amerikaanse dvd als bonusmateriaal B-Roll opnames, een korte documentaire over de film, een aantal soundbites van de cast en crew, een trailer en zeer informatief commentaar van regisseur Peter Hyams.

 

50PLUS loost bestuurslid en partijlid

Adriana Hernández maakt niet langer deel uit van de top van 50PLUS. Het bestuurslid, onder andere verantwoordelijk voor de interne communicatie, is door de babyboomerpartij geloosd vanwege een 'integriteitsschending'. Ook is ze en passant uit de partij gegooid. Wat de integriteitsschending in zou houden is vooralsnog in raadselen gehuld.

Hernández is niet het enige kersverse ex-lid van de partij. Ook Dick Schouw is geschrapt omdat hij 'de grenzen die de partij heeft vastgesteld meerdere malen aantoonbaar heeft overschreden' volgens vicevoorzitter Marion Schobre. Schouw zelf houdt het erop dat hij een bedreiging zou kunnen vormen voor voorzitter Willem Holthuizen.

Wat wellicht ook wel een klein beetje meespeelt: Schouw wil, in tegenstelling tot 50PLUS, meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen in maart volgend jaar. Daartoe heeft hij een nieuwe partij opgericht, Ouderen Politiek Actief (OPA).

'D66 en CU bereid coalitie te steunen'

D66 en ChristenUnie zijn bereid de coalitie van VVD en PvdA in de Eerste Kamer aan een meerderheid te helpen, als het kabinet de lasten voor werkgevers en werknemers verlaagt. Dat stellen D66-leider Alexander Pechtold en ChristenUnie-leider Arie Slob zaterdag in een interview met het Nederlands Dagblad.

De partijen willen dat arbeid goedkoper wordt en werk moet lonen. Zo hopen de fractievoorzitters dat de economie een impuls krijgt. "Ik vind het lastenpakket en de nivellering van het kabinet te groot; het vernietigt banen", aldus Pechtold.

Slob wil vooral gezinnen ontzien, Pechtold wil lagere lasten voor werknemers deels betalen uit het naar voren halen van hervormingen op de arbeidsmarkt, zodat mensen daarover zekerheid krijgen.

Hoewel beide partijen het onderling niet helemaal eens zijn, zijn ze bereid elkaar tegemoet te komen. Daarvoor vinden ChristenUnie en D66 het wel nodig dat premier Rutte tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen komende week ook over de brug komt. Hij zal daarbij 'een andere toon moeten aanslaan dan die van luchtigheid en relativering', aldus Pechtold in de krant.

Bij de handreiking aan het kabinet kijkt Slob ook naar de SGP. D66, ChristenUnie en SGP hebben samen precies genoeg zetels om VVD en PvdA aan een meerderheid in de senaat te helpen.

'Sociaal akkoord niet heilig'

VVD-fractieleider Halbe Zijlstra sluit het openbreken van het sociaal akkoord niet uit. Dat meldt de Telegraaf zaterdag op basis van een interview met de fractievoorzitter.

Zijlstra sluit aanpassing van de deal tussen kabinet, werkgevers en werknemers niet uit als dat noodzakelijk is om steun van de oppositie te krijgen voor hervormingen. Zijlstra zegt in de krant dat het sociaal akkoord niet heilig is. "Bij mij is in die zin niks heilig. Het doel is heilig, en dat is dat we dit land klaarstomen voor de toekomst."

Voor de VVD-fractieleider is een breed draagvlak belangrijk. "Maar er moeten ook besluiten worden genomen. Dat weten de sociale partners ook. Die hebben geen sociaal akkoord gesloten zodat daarmee géén besluiten worden genomen", aldus Zijlstra.

In het sociaal akkoord is onder meer afgesproken de WW-duur in te korten en het ontslagrecht aan te passen. Die hervormingen kunnen echter alleen worden doorgevoerd met steun van oppositiepartijen in de senaat, door het ontbreken van een meerderheid van VVD en PvdA in de Eerste Kamer. Partijen als CDA en D66 vinden dat de hervormingen te lang op zich laten wachten en willen sneller actie.

Actievoerders opgepakt in Den Haag

De politie heeft vrijdagavond in Den Haag 25 demonstranten opgepakt omdat ze weigerden te vertrekken. Ze hadden eerder op de dag meegedaan aan een demonstratie bij de Tweede Kamer en vertrokken daarna naar het Malieveld, waar ze in tenten wilden overnachten.

Burgemeester van Den Haag Jozias van Aartsen (VVD) gaf de actievoerders geen toestemming om te kamperen. Hij liet ze wel tot 18.00 uur op het Malieveld demonstreren. Daarna stuurde de politie ze weg. Een deel vertrok daarop naar het Koningin Julianaplein en weigerde daar weg te gaan. Daarop hield de politie ze aan.

Pakistan laat hoge Talibanleider vrij

Pakistan gaat een van de leiders van de Afghaanse Taliban, Mullah Abdul Ghani Baradar, zaterdag op vrije voeten stellen om zo het vredesproces in Afghanistan verder op gang te helpen. Dat heeft het Pakistaanse ministerie van buitenlandse zaken vrijdag gezegd.

De Afghaanse regering heeft herhaaldelijk geëist dat Pakistan Baradar vrijlaat, zodat het haperende vredesoverleg een impuls krijgt. Sommige analisten betwijfelen echter of de vrijlating veel uithaalt.

Baradar werd in 2010 in Karachi onder nogal schimmige omstandigheden opgepakt. Pakistan werkte daarbij samen met de Amerikaanse inlichtingendienst CIA. Volgens Afghanistan voerde Baradar op dat moment gesprekken met de Afghaanse regering over vrede. Pakistan zou hem hebben opgepakt om het vredesproces te saboteren. Anderen zeiden weer dat de Verenigde Staten de drijvende kracht achter de arrestatie waren.

Veiling Scheveningse pier afgeblazen

De openbare veiling van de Scheveningse pier is afgeblazen door de curator. Geen enkele van de geïnteresseerde partijen had zich officieel aangemeld voor de veiling. De curator onderzoekt nu of de pier onderhands kan worden verkocht.

De veiling zou dinsdag plaatsvinden. Gegadigden hadden tot vrijdag 16.00 uur de tijd om zich als bieders bij de notaris te registreren. Volgens de curator zijn er nog wel serieuze gegadigden, maar hebben zij meer tijd nodig om een bod voor te bereiden. Voor deelname was onder meer een verklaring van kredietwaardigheid vereist.

Het veilinghuis dat de pier onder de hamer zou krijgen verklaarde in augustus nog dat er meer dan honderd geïnteresseerden zich hadden gemeld. Daarna bleek uit onderzoek van Royal Haskoning dat een nieuwe eigenaar eenmalig 1,3 miljoen in het onderhoud van de pier moet steken, en daarna jaarlijks vijftigduizend euro kwijt is.

Laatste reviews en specials
review
Pillars of Eternity II: Deadfire - Ultimate Edition
review
Atelier Dusk Trilogy Deluxe Pack
review
AO Tennis 2
review
Bad Boys For Life
review
Star Trek: Picard
special
'Bad Boys For Life is een hommage aan de jaren 90'
©FOK.nl e.a.