FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 24 juni 2013

Maldonado: "Rijstijl Bottas past beter bij FW35"

Het Formule 1-seizoen 2013 valt tot nu toe tegen voor Williams. Er werd nog geen enkel punt gescoord en de meer ervaren Pastor Maldonado wordt regelmatig om de oren gereden voor Valtteri Bottas. Volgens de Venezolaan komt dat doordat hij worstelt met de FW35.

"We hebben verschillende rijstijlen, hij rijdt erg netjes en gaat zeer gelijkmatig met de auto om, zo doe ik het niet. Ik stop er veel energie in en hiermee was ik vorig jaar erg snel. Ik voel me nu traag, omdat ik door de limieten van de auto niet hetzelfde kan doen als vorig jaar."

Maldonado won vorig seizoen de Grand Prix van Spanje, maar dit jaar kan de Venezolaan door de mindere balans van de auto minder agressief rijden. "De auto rijdt prima als je langzaam rijdt en er niet teveel energie in stopt. Bij mijn rijstijl past meer hard remmen en meer smijten met de bolide, maar wanneer ik dat probeer werkt dat niet. De auto is voorspelbaar, maar de voorkant werkt niet met de achterzijde samen."

Williams werkt hard aan het oplossen van de problemen. Het team is volgens hoofd race-engineer Xevi Pujolar de goede weg ingeslagen en verwacht dat beide coureurs van de gekozen oplossingsrichting zullen profiteren.

Veel verzet tegen crisisheffing

Ongeveer 10.000 bezwaarschriften zijn bij de Belastingdienst ingediend tegen de crisisheffing 2012. Dat zei maandag Ton Tuinier, van accountants- en belastingadviesbedrijf Mazars maandagavond in Nieuwsuur. Het ministerie van Financiën zegt dat het getal klopt.

De crisisheffing is een van de maatregelen uit het Vijfpartijenakkoord van april 2012 en moest 500 miljoen euro opleveren. Ongeveer 18.000 bedrijven en organisaties is de crisisheffing opgelegd.

De eenmalige heffing geldt zowel voor bedrijven als voor semi-publieke instellingen zoals ziekenhuizen en woningcorporaties. Voor elke werknemer die over 2012 meer dan 150.000 euro verdiende, moest de werkgever in april van dit jaar een extra heffing van 16 procent over het loon betalen.

Veel verzet tegen crisisheffing
Veel verzet tegen crisisheffing (Foto: ANP)

Snowden nam baan om inlichtingen te winnen

Edward Snowden, de man die de wereld op de hoogte bracht van de schandalige afluisterpraktijken van de Amerikanen, is bij het consultancybureau Booz Allen Hamilton gaan werken, met als enige doel informatie te kunnen verzamelen over observatieprogramma's van de Amerikaanse geheime dienst NSA. De door de VS gezochte klokkenluider heeft dat tegen de krant South China Morning Post gezegd.

De 30-jarige Snowden werkte als ingehuurde kracht van Booz Allen Hamilton bij een kantoor van de NSA in Hawaï. Daar verzamelde hij gegevens over de spionagepraktijken van de NSA die hij doorgaf aan onder meer de kranten The Washington Post en The Guardian. De publicaties hebben wereldwijd tot ophef over de spionagepraktijken van Barack Obama en de zijnen geleid.

Celstraf geŽist voor misbruik via internet

Tegen een 23-jarige man uit Brielle heeft justitie maandag vier jaar cel geëist, waarvan een half jaar voorwaardelijk. Dat meldt het Openbaar Ministerie. De Briellenaar zou tientallen minderjarige meisjes hebben misbruikt via internet. In totaal zijn 138 mogelijke slachtoffers geïdentificeerd, van wie 45 aangifte deden.

Het onderzoek naar de man begon na een aangifte van een meisjes in februari vorig jaar. De man zou haar via internet hebben gedwongen tot het verrichten van seksuele handelingen bij zichzelf. In maart van dat jaar werd de Briellenaar aangehouden. De slachtoffers waren tussen de 11 en 17 jaar oud.

De man bekeek volgens justitie eerst de Hyves-profielen van zijn slachtoffertjes, die hij vervolgens benaderde via msn. Met de informatie die hij van Hyves haalde, won hij het vertrouwen van de meisjes. Uiteindelijk vroeg hij hen voor de webcam te komen en zich uit te kleden.

De man deed zich af en toe ook voor als vrouw en gebruikte minstens negentien e-mailadressen. Ter aanmoediging van de slachtoffers liet hij soms beelden zien van andere meisjes die zich uitkleedden. Als de slachtoffers eenmaal uit de kleren gingen, nam hij de beelden op en chanteerde hij hen ermee. Ook bedreigde hij de meisjes met verkrachting. Zo wist hij de slachtoffers tot verregaande seksuele handelingen te dwingen.

De Briellenaar hoorde ook een proeftijd van vijf jaar tegen zich eisen. Een van de voorwaarden is dat de man zich moet laten behandelen. Tegen een 22-jarige medeverdachte eiste het OM eerder deze maand dertig maanden cel, waarvan 24 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van vijf jaar en een werkstraf van 240 uur.

Thomas Berge vindt zichzelf 'pussy daddy'

Thomas Berge is helemaal in de ban van zijn zoon Jack. De 23-jarige zanger moest al vaak verhalen van vrienden aanhoren over hun kinderen, maar volgens Berge is hij nu zelf ook zo'n 'pussy daddy'.

"Ik vind alles mooi, leuk en lief aan hem", zei de zanger, die begin deze maand vader werd, in RTL Boulevard. "Ik klink nu echt als zo'n papa hè? Zo'n 'pussy daddy'."

Ook zijn vriendin Myrthe Mylius is helemaal weg van hun eerste kind. "Die kleine momentjes samen, en het gevoel dat hij troost bij je kan vinden. Dat hij in je kruipt met z'n kleine koppie, zo leuk."

Defensie neemt nieuwe drone in gebruik

Defensie neemt woensdag een nieuw onbemand vliegtuig in gebruik. Op het vliegveld Deelen bij Arnhem maakt de ScanEagle zijn eerste vlucht in Nederland. Het toestel werd al ingezet voor de antipiraterijmissie voor de kust van Somalië, maar mocht tot op heden niet boven Nederlands grondgebied vliegen.

Het toestel vervangt de verouderde Sperwer, die tot 2011 dienst deed. De Sperwer voerde in totaal 285 vluchten uit, met name in de Afghaanse provincie Uruzgan. De Unmanned Aerial Vehicles (UAV's) zoals de drones officieel heten, zijn een belangrijke aanvulling op de mogelijkheid om informatie te verzamelen. De krijgsmacht maakt er sinds 1998 gebruik van. In totaal zijn twaalf ScanEagles aangeschaft.

Het grote voordeel van onbemande toestellen is dat zij lange tijd in de lucht kunnen blijven, en daardoor het commando op de grond van een onbeperkte informatiestroom kunnen voorzien. Ook zijn ze gemiddeld genomen goedkoper dan de inzet van F-16's. Nadeel is dat de drones langzamer zijn dan jachtvliegtuigen en vaak minder goed vliegen in slechtere weersomstandigheden.

Behalve de inzet in conflictgebieden zoals Afghanistan en antipiraterijmissies worden de onbemande vliegtuigen ook gebruikt voor binnenlandse doeleinden. In het verleden werden drones van het type Raven ingezet bij de opsporing van wietplantages. De toestellen kunnen niet zomaar worden ingezet. Zo gaat er een uitgebreid proces van certificering aan vooraf en bovendien moet het luchtruim dicht op de plek waar de drones worden ingezet.

Op termijn wil de krijgsmacht ook een grotere, meer geavanceerde drone aanschaffen die hoger vliegt en grotere gebieden bestrijkt. De aanschaf daarvan wordt momenteel onderzocht en het toestel zou niet voor 2016 vliegen. Het leger heeft uitsluitend de beschikking over onbewapende vliegtuigen. Aan bewapende drones bestaat momenteel geen behoefte bij defensie.

Plagiaat door seksuologen RUG

Drie seksuologen van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) hebben zich schuldig gemaakt aan plagiaat. Dat meldt de universiteitskrant UK. Een ruim twintig jaar oud artikel is teruggetrokken door The Annual Review of Sex Research.

Het drietal vroeg onder meer geen toestemming voor gebruik van een eerder geschreven artikel aan een Amerikaanse co-auteur. Ook werd niet verwezen naar het proefschrift van de Amerikaanse onderzoekster Diana Jefferey. Volgens de UK waren twee van de drie al eerder betrokken bij een artikel uit 2009 dat werd teruggetrokken wegens 'substantiële overlap'.

Jefferey liet maandag aan het NRC Handelsblad weten dat de twee ook in vier andere artikelen haar auteursrecht geschonden. Dat zou ook gelden voor het proefschrift van het tweetal.

Een woorvoerder van het UMCG stelt maandag dat de twee meenden te kunnen volstaan met een gebruikelijke verwijzing naar de eigen literatuurreview. Daarmee schonden zij echter wel de auteursrechten van hun co-auteur. Met betrekking tot de kwestie uit 2009 zijn de onderzoekers ernstig berispt met vermelding in het personeelsdossier.

Chris Brown weer beschuldigd van mishandeling vrouw

Chris Brown wordt er weer van beschuldigd een vrouw te hebben mishandeld. De 24-jarige zanger, die eerder zijn ex Rihanna in elkaar timmerde, zou zaterdagavond in een nachtclub een meisje hebben geduwd.

De 24-jarige Deanna Gines beweert dat ze in de club rond sluitingstijd hardhandig door Brown op de grond werd geduwd. Ze vertelt aan de Amerikaanse entertainmentwebsite TMZ dat ze naar de politie is gestapt vanwege het incident.

Gines kwam naar eigen zeggen hard op haar knieën terecht. Er zijn banden in haar rechterknie gescheurd, waardoor ze mogelijk een operatie moet ondergaan. Volgens TMZ wordt de zaak door de politie onderzocht. Een woordvoerder van Brown laat echter weten niet op de hoogte te zijn van het incident.

De zanger zit nog in zijn proeftijd wegens het mishandelen van zijn ex Rihanna, vier jaar geleden. Eerder kwam hij onder meer in opspraak nadat hij slaande ruzie kreeg met sterren als Drake en Frank Ocean.

Nederlander ontkent doden Britse in India

Een 43-jarige Nederlander die wordt verdacht van de moord op een 24-jarige Britse vrouw in India heeft voor een rechtbank in het Indiase Kashmir verklaard niet schuldig te zijn. Richard de W. beweert er door de Indiase autoriteiten in te zijn geluisd, melden Britse media maandag.

Het lichaam van het slachtoffer werd begin april gevonden op een woonboot in Srinagar in Kashmir. De vrouw zat met haar vriend op een boot. De Nederlander verbleef op dezelfde boot, in een hut naast die van het slachtoffer.

De W. uit Ridderkerk zou het slachtoffer 45 keer hebben gestoken. De deur naar de kamer van de vrouw was geforceerd. Hij werd op de avond van de moord 75 kilometer verderop opgepakt in Qazigund met alleen zijn paspoort op zak. Na een behandeling in een psychiatrisch ziekenhuis werd hij naar een gevangenis gebracht, waarin hij sindsdien zit.

Aanvankelijk zou de Nederlander hebben bekend. De Britse zender Sky News meldde de bekentenis begin april op basis van de Indiase politie. De W. beweerde volgens de politie onder invloed van wiet te zijn geweest toen hij het slachtoffer stak. Hij zou hebben gedacht dat ze een spion was.

De Nederlander vertelde de rechtbank maandag echter dat hij niet schizofreen is, maar dat hij door de Nederlandse regering is vergiftigd. Het verhaal dat hij geestesziek is, zou door de Indiase politie de wereld in zijn geholpen.

Been wil graag akkoord met Genk

Mario Been heeft nog steeds geen nieuw contract bij Racing Genk. Hij wil duidelijkheid van de club waar hij tot volgend jaar onder contract ligt.

De 49-jarige trainer is sinds 2011 trainer van de Belgische club uit de Jupiler Pro League. Afgelopen seizoen werd hij vijfde na de play-offs, maar won hij de Beker van België en verzekerde hij de club zo van Europees voetbal.

Dat is nog steeds niet beloond met een nieuw contract. "Ik wil nochtans graag bij Genk blijven. Ik vind het jammer dat er nog geen akkoord is, maar misschien komen we er nog uit als we weer om tafel gaan. Alleszins is het sportieve aspect zeker geen breekpunt", vertelde hij in Belgische media.

Hij hoopt komend seizoen in elk geval de prestaties van het afgelopen seizoen minimaal te evenaren. "Natuurlijk proberen we de lat nog hoger te leggen, maar of dat realistisch is blijft de vraag."

Geen plofkip meer in babyvoeding

Vanaf begin 2014 zit er geen plofkip meer in potjes babyvoeding in Nederland. Na Olvarit, Bonbébé en de huismerken van Etos en Kruidvat maken nu ook de supermarktketens Albert Heijn en Jumbo de babyvoeding van hun eigen merk plofkip-vrij, meldt Wakker Dier maandag.

Albert Heijn vervangt eind oktober alle potjes babyvoeding van het huismerk door de 'Puur en Eerlijk' biologische variant. Jumbo gaat vrije-uitloopkip gebruiken. Begin 2014 denkt Jumbo deze wijziging in alle winkels te hebben doorgevoerd.

Wakker Dier zegt blij te zijn. "Door deze stap krijgen enorm veel kippen een beter leven. We hopen dat andere fabrikanten hierdoor ook wakker worden, en beseffen dat de goedkope plofkip steeds minder wordt geaccepteerd."

Evenement: Best Kept Secret festival 2013

Safaripark de Beekse Bergen zag er afgelopen weekend heel anders uit dan normaal. In plaats van gecamoufleerde jeeps, ouders met verrekijkers en rondrennende kinderen was het terrein omgetoverd tot festivalterrein voor de eerste en nu al uitverkochte editie van het Best Kept Secret festival. Ongeveer 15.000 ontdekkingsreizigers trokken over deze nieuwe vlakte op zoek naar de geheimen van het terrein en hun tijdelijke bewoners. Gewapend met een simpel uitvouwboekje met blokkenschema en overzichtskaart of een modernere app (helaas nu nog alleen voor de iPhone) bewogen mensenmassa's zich tussen de muziekpodia. Drie podia en een DJ-area pronkten tussen de bomen en aan het zandstrand van het meer. Hier traden meer dan zestig artiesten aan om hun kunsten te vertonen aan het toegestroomde publiek. Vanaf het campingterrein trokken de meesten te voet richting de prachtige locatie, anderen kwamen via de shuttle boat over het meer aan vanaf de bungalows. Daar had de organisatie alvast voor iedereen een sixpackje bier in de koelkast gezet, wat al een beetje aangaf hoe de sfeer en de intentie van de organisatie was voor dit fonkelnieuwe festival. Geen gehaast, gemoedelijkheid, niet te grootschalig, een scherpe muziekprogrammering met een bepaalde lijn en aandacht voor goed en duurzaam eten en drinken. Samen met zijn allen genieten was het devies, ook al regende het soms pijpenstelen. 

'Jalabert testte positief op epo in Tour 1998'

Laurent Jalabert zou in Tour de France van 1998 positief zijn getest op EPO. Dit meldt de Franse krant L'Équipe op zijn website.

Afgelopen maanden onderzocht een parlementaire onderzoekscommissie het dopinggebruik in het Franse wielrennen. Één van de bevindingen was dat Jalabert in 1998 doping zou hebben gebruikt. Dit zou pas in 2004 aan het licht zijn gekomen, toen het Franse antidopingagentschap AFLD stalen opnieuw getest had. Epo was in 1998 nog niet opspoorbaar. Dit gebeurde anoniem, maar er zouden documenten zijn die bewijzen dat het bij ten minste één van die tests om een staal van Jalabert ging.

Jaja reed destijds voor de ONCE-ploeg van Manolo Sainz. De Tour, die gewonnen werd door Marco Pantani, werd destijds overschaduwd door dopingaffaires, waarbij de Festina-ploeg uit de koers werd gezet.

Angelina Jolie strijdt voor einde seksueel geweld

Angelina Jolie zet zich in om een einde te maken aan seksueel geweld tijdens conflicten. De 38-jarige actrice heeft de Verenigde Naties opgeroepen prioriteit te geven aan de strijd tegen seksueel geweld tijdens oorlogen.

Jolie heeft de Veiligheidsraad laten weten dat er 'honderdduizenden, zo niet miljoenen vrouwen, kinderen en mannen zijn verkracht tijdens conflicten'. De actrice en speciaal gezant van de vluchtelingenorganisatie van de VN zei dat de 'horror' doorgaat als het probleem niet als prioriteit wordt gezien.

De actrice staat bekend om haar liefdadigheidswerk. Zo financierde ze eerder dit jaar nog een basisschool in de buurt van de Afghaanse hoofdstad Kabul. Ook bezocht ze onder meer vluchtelingen in Syrië, Afghanistan en Somalië.

Belkin wil Nederlandse identiteit behouden

Belkin Pro Cycling Team gaat koersen op een Nederlandse licentie. De wielerploeg zal veel overeenkomsten vertonen met voorganger Blanco Pro Cycling. Dat zegt teammanager Richard Plugge maandag. "We blijven een ploeg met een Nederlands hart. We willen jong talent opleiden, dat was altijd al het doel. Maar dat hoeven niet per se Nederlanders te zijn."

Het Amerikaanse Belkin heeft niet geëist dat de Nederlandse equipe bepaalde koersen in de Verenigde Staten gaat rijden. "Integendeel", reageert Plugge. "Juist in Amerika is het bedrijf enorm bekend. In Europa en Azië valt er nog winst te boeken. We zullen gewoon in de World Tour-wedstrijden actief zijn."

De manager zegt dat er mogelijk een tweede sponsor bijkomt. "Het is fijner werken met een groter budget. Vorig jaar wilde Rabobank geen co-sponsor, met Belkin ligt dat anders." De begroting in de tijd van Rabobank was zo'n dertien miljoen euro per jaar. Plugge wil geen uitspraken doen over de begroting van de Belkin-ploeg.

Huistra duidelijk: "Vol voor promotie gaan"

De Graafschap slaagde er afgelopen seizoen niet in om terug te keren in de Eredivisie. Trainer Pieter Huistra wil komend seizoen een nieuwe poging wagen. De Graafschap plaatste zich afgelopen seizoen voor de play-offs om promotie, maar moest het daarin over twee duels afleggen tegen Roda JC.

Huistra blikt met vertrouwen vooruit naar het nieuwe seizoen, maar denkt nog wel enkele versterkingen nodig te hebben. "Als we de spelers erbij hebben, waar ik vanuit ga, dan verwacht ik dat we minimaal voor die nacompetitie meedoen en weer vol voor promotie gaan", laat de keuzeheer weten aan Omroep Gelderland.

"Het is duidelijk dat we bezig zijn met het op peil brengen van het eerste elftal. Ik vind dat de spelers die er bij komen ook iets aan ervaring moeten bijdragen", besluit Huistra.

Wethouder laat broek zakken tijdens huldiging

Nederlanders houden wel van een goede Belgenmop. Wat zo mogelijk nog hilarischer is, is een Belg die zelf een grapje probeert te maken en daarbij enorm faalt. Zoals een wethouder in het Vlaamse Dilbeke, die ten overstaan van 400 mensen z'n broek 'voor de grap' liet zakken.

Schepen [Vlaams voor 'wethouder', red.] van Sport Frank De Dobbeleer (N-VA) was aanwezig op een feestje waar alle kampioenen in Dilbeek werden gehuldigd. Er waren zo'n 400 mensen aanwezig, toen De Dobbeleer de lokale petanqueclub [een soort jeu des boules, red.] mocht afroepen.

Hij greep deze kans aan om eens een mooie grol te maken. "Een sportvereniging met een Franse naam in Dilbeek", zei hij: "daar zakt mijn broek van af." En hij liet pardoes z'n broek op z'n enkels glijden. Na een rondje te hebben gedraaid, besloot hij zich weer aan te kleden.

Zijn grap is hem echter op een hoop commentaar komen te staan. De leiders van de N-VA waren in ieder geval niet blij, en gaven expliciet aan afstand te nemen van De Dobbeleer en z'n actie. De burgemeester van Dilbeek vindt het 'een volledig misplaatste grap, een schepen onwaardig, maar desalniettemin een grap'.

De Dobbeleer heeft z'n excuses aangeboden, maar blijft erbij dat het maar een grap was. Hij zou het gedaan hebben omdat één van zijn vrienden, die lid is van de petanqueclub én van de Vlaams-nationalistische N-VA, voortdurend tegen hem geklaagd zou hebben over de naam van de club.

Nu rest uw nederige verslaggever slechts om eens te informeren naar zijn usernaam, want iemand met zo'n slecht gevoel voor humor móet wel een FOK!ker zijn.

'PSV op zoek naar extra aanvaller'

Na het vertrek van Jeremain Lens en mogelijk ook Dries Mertens hoopt PSV nog een nieuwe aanvaller te kunnen verwelkomen. PSV nam onlangs afscheid van Lens, die voor negen miljoen euro naar Dynamo Kiev vertrok. Ook Mertens (Napoli) lijkt te vertrekken bij de Eindhovense club.

PSV hoopt het vertrek van het tweetal te kunnen opvangen met het aantrekken van een nieuwe aanvaller. Dat meldt het Eindhovens Dagblad. PSV lijkt zich met name op versterking voor de vleugels te zullen richten, aangezien de ploeg voor die posities alleen Memphis Depay en Luciano Narsingh tot zijn beschikking heeft.

Laatstgenoemde speler raakte afgelopen seizoen zwaargeblesseerd en is daarom nog een vraagteken voor de voorbereiding op het nieuwe seizoen.

BoŽtius: "Haalde mijn niveau niet meer"

Jean-Paul Boëtius werkt keihard aan zijn revalidatie om de voorbereiding op het nieuwe seizoen te halen. De jongeling kijkt terug op een zware periode.

Boëtius brak afgelopen seizoen door bij Feyenoord, maar raakte vlak voor het einde van het seizoen geblesseerd. De aanvaller moest zelfs onder het mes, maar kijkt nu met vertrouwen vooruit. "De blessure was voor mij een mentale tik, maar ik heb me er snel overheen gezet. Ik heb wel eens gehoord dat een positieve instelling bijdraagt aan een snel herstel. Daar hou ik me aan vast."

"Het was een bewogen jaar voor mij", vertelt Boëtius op de clubwebsite. "Hoewel ik geen last had van vermoeidheid, haalde ik in mijn laatste wedstrijden niet het niveau van de maanden ervoor. Daardoor kreeg ik soms kritiek, maar dat beschouw ik ook als een compliment."

De meniscusblessure betekende voor Boëtius dat hij het EK met Jong Oranje aan zich voorbij zag gaan. "Natuurlijk deed dat pijn, ook omdat ik eerder jeugd-EK’s vanwege een blessure heb moeten missen. Toch heb ik met veel plezier naar de jongens gekeken."

Van den Brom wil opnieuw voor titel gaan

Ondanks het vertrek van enkele bepalende spelers weigert John van den Brom zijn doelstelling met RSC Anderlecht bij te stellen.

Anderlecht nam onlangs afscheid van Milan Jovanovic en Dieumerci Mbokani en ziet mogelijk ook Lucas Biglia vertrekken. Voorzitter Roger Vanden Stock liet het woord 'overgangsjaar' vallen, maar Van den Brom wil daar niets van weten.

"Daar moet je bij spelers en zeker bij trainers niet mee aankomen. Natuurlijk moeten we een nieuwe ploeg neerzetten. Dat is een uitdaging, maar we moeten ook nu durven uit te spreken dat we voor de titel gaan", aldus de oefenmeester tegenover diverse Belgische media.

"We weten wie we willen en daar gaan we voor. En dat zullen we heel zorgvuldig doen. In dat opzicht moeten we even geduld hebben, maar het mag ook niet te lang duren."

'Geheimhouding afgedwongen rond schaliegasrapport'

Milieudefensie wordt door het ministerie van Economische Zaken gedwongen een geheimhoudingsverklaring te tekenen rond een onderzoek naar de risico's van schaliegasboringen. Dat zegt campagneleider Geert Ritsema, die weigert te tekenen.

Milieudefensie had tot en met maandag om te tekenen. Hetzelfde geldt voor andere leden van de zogeheten klankbordgroep, waaronder gemeenten, wetenschappers en waterleidingbedrijven. Wie niet tekent, wordt niet uitgenodigd voor bijeenkomsten over het onderzoek en krijgt de conceptversie niet ter inzage.

Aanvankelijk waren de besprekingen van de klankbordgroep 'in principe openbaar', stelt Ritsema. Hij vindt dat minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) de regels van het spel tijdens de wedstrijd verandert. "Hij wil het debat in achterkamertjes gaan voeren. Daar lenen wij ons niet voor. De minister blokkeert op deze manier een transparant en gelijkwaardig maatschappelijk debat over schaliegas."

Een woordvoerder van Kamp zegt in reactie dat de gang van zaken enkele maanden geleden met de Kamer is besproken. Kamp wil het rapport niet op 1 juli vrijgeven, zoals aanvankelijk de bedoeling was, maar pas aan het einde van het zomerreces. Dan stuurt hij het, voorzien van zijn eigen commentaar, naar de Tweede Kamer.

Leden van de klankbordgroep die het conceptrapport willen inzien, bijvoorbeeld om hun eigen reactie voor te bereiden, moeten een geheimhoudingsverklaring tekenen, bevestigt de woordvoerder.

GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren wil dat Kamp dinsdag in het vragenuur opheldering geeft over de kwestie. "De onderzoekers komen hun afspraak niet na. Niet de gehele klankbordgroep krijgt nu inzage in het eindrapport. Dat is raar, want dit onderzoek is juist bedoeld om tot een afgewogen oordeel over de risico's van schaliegas te komen."

Felicity Jones in film over Stephen Hawking

Felicity Jones gaat de vrouw van de Britse wetenschapper Stephen Hawking spelen in Theory of Everything. Dat schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline maandag. Hawking is al jaren aan een rolstoel gekluisterd en is bekend vanwege zijn stemmodulator, waardoor zijn spraak mechanisch en monotoon klinkt.

Hawking, die in de film wordt vertolkt door Eddie Redmayne, heeft wereldwijde faam vergaard met zijn onderzoek op het gebied van zwarte gaten en singulariteiten in de kosmologie. De film toont hoe Hawking, dan nog een gezonde man, tijdens zijn studie aan de universiteit van Cambridge zijn grote liefde Jane Wilde ontmoet, de rol van Jones.

Nog voor hun verloving wordt bij Hawking echter de zeldzame zenuwziekte ALS geconstateerd, voor de meeste patiënten een doodvonnis. Toch besluit Jones met hem te trouwen. Uiteindelijk wordt Stephen beroemder dan de meeste gezonde wetenschappers uit zijn onderzoeksgebied.

De 29-jarige Jones was al eerder te zien in The Tempest, Hysteria en Cheerful Weather for the Wedding. Ze is momenteel bezig met de opnames van haar eerste echt grote publieksfilm, The Amazing Spider-Man 2. Welke rol ze hierin speelt is echter nog onbekend.

Theory of Everything staat onder regie van James Marsh, die een Oscar won voor zijn documentaire Man On Wire uit 2008, over koorddanser Philippe Petit. De film moet in 2015 uitkomen.


Felicity Jones in film over Stephen Hawking (Foto: Novum)

Cricketer Schiferli terug in Oranje

Edgar Schiferli is terug in de Nederlandse cricketselectie. De 37-jarige Hagenaar is maandag verrassend opgeroepen voor de eendaagse wedstrijden voor de World League tegen Ierland op 7 en 9 juli in Amsterdam. Die zijn van groot belang in de kwalificatie voor het WK van 2015. Oranje staat in de WCL drie punten achter op de Ieren en drie punten voor op Schotland en Afghanistan.

Schiferli bedankte enkele jaren geleden voor het nationale team wegens een ernstige knieblessure. Bij zijn club Quick, de huidige koploper in de topklasse, draait de routinier dit seizoen echter weer zo goed dat bondscoach Peter Drinnen hem heeft gevraagd zijn rentree te maken in Oranje. De Hagenaar stemde in met een al niet meer verwachte verlenging van zijn interlandcarrière.

Amsterdam vindt 2500 spookburgers

In twee jaar tijd heeft de gemeente Amsterdam 2500 spookburgers teruggevonden. Dat zegt een woordvoerder van de gemeente maandag. Ook werd in een aantal gevallen bijstands- en toeslagenfraude geconstateerd.

Tijdens het project Schoon Schip werden 58 duizend adresverschillen bekeken tussen de gemeentelijke basisadministratie (GBA) en de bestanden van het UWV. Volgens de zegsman ontstaan de verschillen vaak doordat mensen laks zijn met het doorgeven van een verhuizing. De onvindbaarheid kan echter ook gebruikt worden om te frauderen.

De gemeente heeft echter geen onderzoek gedaan naar de omvang van eventuele fraude. Het project is vooral bedoeld om de gegevens in het GBA zo actueel mogelijk te houden.

Nordic Games koopt twee Atari-games op

Uitgever Nordic Games heeft de gamereeksen Desperados en Silver overgekocht van Atari. Wat voor een bedrag bij de overname gemoeid is, is niet bekendgemaakt. Dat laat Nordic Games maandag weten. Silver is een actierollenspel, terwijl Desperados een strategisch spel is dat zich afspeelt in het Wilde Westen.

Het is niet bekend wanneer Nordic Games met nieuwe spellen in de twee series komt. Silver werd in 1999 uitgegeven door Atari voor pc, Mac en Sega Dreamcast. Het spel draaide om een krijger die zijn ontvoerde vrouw moest terugvinden. Binnen de Desperados-reeks zijn tussen 2000 en 2007 drie spellen verschenen. In de reeks neemt de cowboy John Cooper allerlei gevaarlijke opdrachten aan in ruil voor een financiële beloning.

Nordic Games is in de laatste maanden flink aan het investeren in zijn toekomst. Eind april kocht het bedrijf voor 4,9 miljoen dollar de rechten van honderdvijftig spellen op van het failliete gamebedrijf THQ. Nordic beschikt nu onder meer over de rechten voor de actiereeksen Darksiders, Red Faction en Destroy All Humans.


Nordic Games koopt twee Atari-games op

Griekse goden bezig aan comeback

Vertel mij, o heilige dochters der Parnassos, hoe wolkverzamelaar Zeus weerom van de ambrozijn proeft en hoe Hera met de koeienogen zich verheft van uit de diepte, zoals een majestueuze pauw die, terwijl hij zaden van de grond eet, wordt opgeschrikt door een woeste wolf en zijn toevlucht neemt op de takken van de heilige eik.

Zo'n zestien eeuwen geleden werden de christenen de baas in Griekenland. Omdat hun god een jaloerse god is, werd de verering van traditionele goden al snel verboden. Het heeft de Grieken niet veel goed gedaan: na een rijk dat continu in verval was en enkele eeuwen van Ottomaanse overheersing, hebben ze nu een flinke economische crisis te verwerken.

Het is dan ook niet raar dat steeds meer Grieken hun toevlucht nemen tot de religie die hen zo'n 2800 jaar geleden aan de wieg van de Westerse beschaving deed staan. Deze mensen beschouwen Griekenland als een land onder christelijke bezetting en pleiten ervoor om opnieuw de twaalf Olympische goden te aanbidden.

De organisatie Terugkeer der Hellenen heeft daartoe de Prometheia georganiseerd, spelen ter ere van de titaan Prometheus, die de mensheid techniek en cultuur schonk. Drie dagen lang offeren, kampen en dansen de zeloten ter ere van het zogenaamde dodekatheion (van dodeka, 'twaalf', en theos, 'god').

De meesten vereren evenwel niet echt de oude Olympiërs. Ze zien hen slechts als personificaties van deugdzame waarden als moed, verstand en schoonheid. Het publiek bij de Prometheia is een gemengd gezelschap: New Age-hippies, linksen die de macht van de Grieks-orthodoxe kerk hekelen, en nationalisten die menen dat het christendom alles heeft vernietigd dat echt Grieks is.

Toch is deze organisatie geen efemeer verschijnsel. De traditionalisten proberen al enige tijd erkend te worden als religie, zodat ze ceremonies mogen houden bij de oude tempels, maar worden steeds afgewezen. Eigen tempels bouwen mag niet, daarvoor is toestemming nodig van de lokale Grieks-orthodoxe bisschop.

De devoten zien echter al vooruitgang: "In het begin lachten ze met ons en negeerden ze ons, maar nu zijn ze geïnteresseerd", zegt belastingaccountant Persis Argyros, die al vanaf het begin bij de beweging betrokken is: "We zijn te groot geworden om nog genegeerd te worden."

Uw nederige verslaggever zal alvast zijn taak doen en vanavond het nodige aan Bacchus offeren. Iakche o Iakche!

Mollema en Gesink blij met 'groen' van Belkin

Wielrenners Bauke Mollema en Robert Gesink zijn verheugd dat Belkin de voormalige Blanco-ploeg heeft overgenomen. De Nederlandse equipe rijdt vanaf zaterdag in de Tour de France in groen-zwarte shirts met een witte baan.

"Ik kijk er naar uit om in de groene shirt te rijden. Ik zal mijn ploegmaten gemakkelijker vinden dan in de blauw getinte shirts van Blanco", vertelt kopman Mollema maandag na de persconferentie in Hilversum waar de nieuwe sponsor bekend werd gemaakt.

"Ik heb zaterdag kennisgemaakt met de mensen van Belkin", zegt Gesink over de producent van onder andere elektronica-accessoires. "Ik vind het een mooie sponsor. Wielrenners zijn dol op gadgets en streven ook naar vernieuwing."

De wielerploeg moest in twee weken tijd al het materiaal voorzien van een Belkin-tintje. De fietsen zijn inmiddels overgeverfd. "Ook alle ploegleiderwagens zijn klaar voor gebruik in de Tour", aldus ploegleider Erik Dekker.

'PSV heeft bankgarantie Mertens binnen'

Niets lijkt de overgang van Dries Mertens naar Napoli nog in de weg te staan. PSV heeft inmiddels een bankgarantie ontvangen van de Italiaanse club. Dat meldt het Eindhovens Dagblad. Napoli en Mertens waren al een tijdje akkoord, maar PSV wilde eerst een bankgarantie ontvangen voordat de transfer werkelijk doorgang kon vinden. De transfer van Mertens lijkt dan ook een feit.

Mertens liet eerder al weten dolblij te zijn met zijn nieuwe club. "Rafael Benítez wilde me heel graag hebben. Dat geeft vertrouwen", aldus de vleugelaanvaller tegenover de Telegraaf. "En als mensen aan me twijfelen, omdat de Serie A iets anders is dan de Eredivisie en ik hier geen Nederlandse verdedigers tref, ben ik op mijn best."

PSV ontvangt naar verluidt negen miljoen euro voor de Belgische international, die de medische keuring bij Napoli al met succes doorstond.

'Spurs biedt 23 miljoen voor Benteke'

Christian Benteke is een gewilde speler in Engeland. Tottenham Hotspur zou de goaltjesdief graag willen inlijven. Volgens diverse Engelse media zou Tottenham flink de portemonnee willen trekken voor de Belgische international. 23 Miljoen euro is een bedrag dat genoemd wordt, maar dat kan minder worden als de club Emmanuel Adebayor bij de deal betrekt.

Voor Aston Villa zou het een flinke winst betekenen. De ploeg die recentelijk Leandro Bacuna inlijfde, betaalde vorige zomer 10 miljoen euro aan Standard Luik voor Benteke. De Belgische spits scoorde vorig seizoen negentien goals voor Aston Villa.

De stap naar Tottenham Hotspur zou een financiële en sportieve stap vooruit betekenen voor Benteke. Aston Villa streed afgelopen seizoen tegen degradatie, terwijl de Spurs in de Europa League uitkomen volgend seizoen. Ook Arsenal zou Benteke volgen.

'Messi stort 10 miljoen euro aan belasting'

Lionel Messi heeft volgens de Barcelonese krant La Vanguardia een flinke som geld gestort bij de Spaanse belastingdienst. Volgens de krant heeft de Argentijnse ster van FC Barcelona de afgelopen dagen 10 miljoen euro betaald aan de Spaanse belastingdienst. Het zou gaan om aanvullingen bij Messi's aangiften voor 2010 en 2011.

De belastingdienst houdt momenteel een onderzoek naar Messi en zijn vader omdat ze tussen 2007 en 2009 voor 4,1 miljoen euro aan portretrechten zouden hebben ontdoken. De voetballer dient zich op 17 september voor de rechter te verantwoorden.

La Vanguardia claimt dat Messi met deze betalingen zijn aangiftes van 2010 en 2011 wil 'corrigeren' om nieuwe onderzoeken te vermijden. Een veroordeling voor belastingontduiking kan Messi één tot vijf jaar cel opleveren en een boete tot zes keer het verschuldigde bedrag.

Isco: "Real is een prikkelende optie"

Málaga-ster Isco staat open voor een overgang naar Real Madrid. Het talent staat ook in de serieuze belangstelling van Manchester City. Isco wordt de laatste weken serieus in verband gebracht met beide clubs, maar lijkt zelf een voorkeur voor Real te hebben.

"Real is een club die mij prikkelt", geeft de Spaanse spelmaker te kennen aan AS. "Het is een van de beste clubs ter wereld." Real zou naar verluidt dertig miljoen euro over hebben voor Isco, die twee weken terug indruk maakte op het EK Onder 21 met Spanje. Ploeggenoot Nacho Monreal gaf destijds al te kennen dat de middenvelder een voorkeur zou hebben voor Real.

Isco staat nog tot medio 2016 onder contract bij Málaga, met wie hij afgelopen seizoen uitkwam in de Champions League.

Golfer Luiten niet op The Open

Golfer Joost Luiten doet niet mee aan The Open, het derde majortoernooi van het jaar. De Bleiswijker plaatste zich maandag niet tijdens een kwalificatietoernooi. Na een van de twee ronden had Luiten een score van 79, negen boven par. Hij trok zich daarop terug voor de tweede ronde.

Luiten is de beste Nederlandse golfer op de wereldranglijst. Hij staat daarop 94e. Twee weken geleden won hij in Oostenrijk het Lyoness Open.

Woedende Cavani wil praten met preses

Edinson Cavani is niet blij met de uitlatingen van Napoli-baas Aurelio De Laurentiis. De Uruguayaan eist een gesprek. De Laurentiis grapte onlangs dat hij "Cavani's hoofd zou inslaan", wanneer deze nog geen beslissing had genomen over zijn toekomst wanneer hij 20 juli bij Napoli terugkeert.

De Uruguayaanse spits geniet de belangstelling van onder meer Real Madrid, Chelsea en Manchester City. Cavani geeft aan geschrokken te zijn van de uitlatingen van de Napoli-baas en eist een uitleg. "De opmerkingen van de president waren heftig en nogal hard", zei de spits na afloop van de Conderations Cup-wedstrijd tegen Tahiti tegenover diverse aanwezige media. "Ik vond het niet leuk. Ik wil een gesprek onder vier ogen met hem."

Cavani staat nog tot 2017 onder contract bij Napoli, maar lijkt aan te sturen op een vertrek. De spits heeft een afkoopsom van 63 miljoen euro in zijn verbintenis staan.

'Relatie VS-China beschadigd door Snowden'

De weigering van Hongkong om de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden uit te leveren zal een negatieve uitwerking hebben op de relatie tussen de Verenigde Staten en China. Dat heeft het Witte Huis maandag laten weten.

"We geloven gewoonweg niet dat deze beslissing op technische gronden is genomen door een immigratiefunctionaris in Hongkong", aldus een woordvoerder. "Dit was een welbewuste keuze van de overheid om een voortvluchtige te laten gaan ondanks een geldig arrestatiebevel."

Hongkong, een autonome Chinese regio, liet eerder weten dat het Amerikaanse verzoek om Snowden te arresteren en uit te leveren, niet aan alle eisen voldeed.

'Relatie VS-China beschadigd door Snowden'
'Relatie VS-China beschadigd door Snowden' (Foto: ANP)

Schaars wil graag naar PSV

Stijn Schaars is in afwachting van zijn toekomst. Hij hoort binnenkort van zijn club Sporting of hij naar PSV kan. De 29-jarige middenvelder speelt sinds 2011 bij Sporting, maar is niet gelukkig bij de Portugese club. Schaars heeft nog een contract voor één jaar bij Sporting, maar hoopt dat de club hem wil laten gaan.

PSV heeft aangegeven Schaars graag te willen inlijven. "Ik weet dat ze me graag willen hebben en ik sta open voor PSV, maar we zijn afhankelijk van Sporting Lissabon", vertelde hij aan Voetbal International. "Ik heb nog een jaar te gaan. Sporting laat me deze week weten of ze me willen behouden of dat ze gaan meewerken."

De 19-voudige international wil op sportief vlak hoog blijven spelen. "Ik heb mijn zaakwaarnemer laten weten dat ik, als ik weg mag bij Sporting, in West-Europa, wil blijven voetballen. Duitsland en Engeland zijn opties. In Nederland zijn voor mij alleen Ajax en PSV bespreekbaar. Ik wil in de Eredivisie alleen om de prijzen spelen."

EU houdt deur voor Turkije op een kier

De Europese Unie houdt de deur voor Turkije op een kier. Duitsland heeft maandag een compromis voorgesteld waarin de EU zich vastlegt op uitbreiding van de toetredingsonderhandelingen, maar alleen op voorwaarde dat de unie met de jongste hervormingen van Ankara instemt.

Met het voorstel zegt de Duitse minister van buitenlandse zaken Guido Westerwelle te willen verzekeren dat de Turkse reactie op de protesten tegen de regering van premier Recep Tayyip Erdogan wordt meegewogen, zonder dat de langetermijnstrategie om Turkije nauwer bij de EU te betrekken in gevaar wordt gebracht.

Het voorstel zal dinsdag door de ministers van buitenlandse zaken van de EU-lidstaten worden besproken, zodat het woensdag nog aan Turkse functionarissen kan worden gepresenteerd. Ieder besluit van de EU over Turkije vereist de instemming van alle 27 lidstaten.

"Aan de ene kant kunnen wij doen alsof deze gesprekken plaatshebben zonder enige context, alsof de afgelopen dagen niet hebben bestaan", zei Westerwelle. "Aan de andere kant moeten wij er ook op toezien dat onze gezamenlijke, algemene, strategische en langetermijnbelangen overeind blijven."

Een voortgangsrapport over de geschiktheid van de Turkije voor het EU-lidmaatschap wordt half oktober verwacht.

Duitsland, met een omvangrijk Turks bevolkingsaandeel, hield een volgende stap in het toetredingsoverleg vorige week aanvankelijk tegen. Landen als Zweden en België wierpen echter tegen dat de discussie niet moest worden bepaald door de huidige politieke strubbelingen, maar door de belangen op langere termijn.

"Wij voeren geen beleid voor een dag of voor een week, maar voor jaren of tientallen jaren", zei de Zweedse minister van buitenlandse zaken Carl Bildt. "Wij kunnen niet de strategie van de Europese Unie wijzigen, omdat er hier of daar nervositeit is."

Ook EU-buitenlandchef Catherine Ashton probeerde de deur naar verdere onderhandelingen met Turkije open te houden. "Mijn algemene opvatting is dat betrokkenheid waar dat maar kan, een veel betere optie is."

Turkije begon de toetredingsonderhandelingen met de EU in 2005, maar de gesprekken zijn nog niet erg opgeschoten, door een geschil met EU-lid Cyprus en verzet in sommige Europese kringen tegen toelating van een volkrijk moslimland tot de unie.

De gesprekken van volgende week zouden gaan over regionale kwesties, een van de 35 hoofdstukken waar aspirant-lidstaten helderheid over moeten verschaffen. Sommige functionarissen toonden zich echter bezorgd dat zulk overleg kon worden opgevat als een impliciete ondersteuning van het optreden van de Turkse autoriteiten tegen de demonstranten in Istanbul en andere Turkse steden.

"Wij willen wel opmerken dat er enige beweging van de kant van Turkije moet komen voordat wij onderhandelingen over een nieuw hoofdstuk beginnen", zei de Oostenrijkse minister Michael Spindelegger. "Wij wachten op signalen van Ankara dat zij de mensen in Turkije echt hun rechten zullen geven."

De Turkse minister voor Europese zaken Egemen Bagis liet weten dat Turkije aan een antwoord werkt. "Ik kan u niet meer vertellen, behalve dat Turkije ook andere opties heeft", zei hij in een interview met de Süddeutsche Zeitung. "Wij hebben de EU nodig en de EU heeft ons nodig."

[WBD] Blamage Nadal in eerste ronde

Rafael Nadal is op Wimbledon al in de eerste ronde uitgeschakeld. De winnaar van 2008 en 2010 werd in straight serts verslagen door de Belg Steve Darcis, de nummer 135 van de wereld: 6-7 (4), 6-7 (8) en 4-6.

Het is voor Nadal de eerste keer in zijn carrière dat hij in de eerste ronde van een grandslamtoernooi wordt verslagen. Begin deze maand won de Spanjaard nog voor de achtste keer Roland Garros door in de finale zijn landgenoot David Ferrer in straight sets te verslaan.

OM in beroep in zaak kickboksgala Zijtaart

Het Openbaar Ministerie gaat in hoger beroep in de zaak rond de dodelijke schietpartij op een kickboksgala in Zijtaart. Dat meldt een woordvoerder maandag. Justitie vindt dat de schutter met voorbedachten rade handelde.

De 32-jarige Siamak S. werd eerder deze maand veroordeeld tot zestien jaar cel wegens doodslag en poging tot doodslag. Het OM had twintig jaar cel geëist wegens moord. Bij de schietpartij kwam een 37-jarige kickbokspromotor om het leven. Diens broer raakte zwaargewond.

S. zelf ging al eerder in beroep tegen zijn veroordeling. Hij heeft altijd volgehouden dat hij uit zelfverdediging handelde. Het slachtoffer was in gevecht met een vriend van de schutter. S. zei bang te zijn geweest dat zijn vriend zou worden doodgeslagen.

FOK!filmtips van de dag: A Mighty Heart

Elke dag worden er meerdere films op televisie uitgezonden. Welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daaraan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te kijken? Je leest het op FOK!

Deze romantische komedie met Vince Vaughn, Jon Favreau, Jason Bateman, Kristin Davis, Malin Akerman en Kristen Bell vertelt het verhaal van vier stellen die met elkaar op vakantie gaan naar een tropisch eiland. Terwijl één van deze stellen hier is om aan hun huwelijk te werken, houdt de rest zich vooral bezig met zonnen en feesten. Maar dan blijkt dat deze vakantie inclusief groepstherapie is geboekt en komen er bij ieder stel steeds meer relationele problemen aan het licht. Couples Retreat is te zien om 20.30 uur op SBS6.

Op 23 januari 2002 verandert de wereld van Mariane Pearl voorgoed. Haar man Daniel, bureauchef voor Zuid-Azië van de Wall Street Journal, is bezig met een verhaal over de 'shoe bomber' Richard Reid. Voor het verhaal moet hij naar Karachi, waar een tussenpersoon hem toegang heeft beloofd tot een moeilijk te grijpen bron. Wanneer Danny naar de afspraak gaat, zegt hij tegen Mariane dat hij misschien te laat voor het eten zal zijn. Hij komt echter nooit terug. Mariane begint een wanhopige zoektocht naar haar vermiste man, totdat ze erachter komt dat hij op een verschrikkelijke manier werd vermoord voor het oog van de wereld.

Regisseur Michael Winterbottom staat bekend om zijn veelzijdigheid, maar heeft toch meestal een politieke boodschap in zijn films. Zo ook in het waargebeurde drama A Mighty Heart waarin Angelina Jolie de rol speelt van Mariane Pearl. Te zien om 20.30 uur op RTL8.

Na een missie in Cuba wordt de huursoldaat Shale herenigd met zijn verloofde Jane Hetzko, een lerares op een high school. Sommige studenten van Jane blijken bij een straatbende te horen en nadat ze zwaar mishandeld is gaat Shale undercover als haar vervanger om hier meer over te weten te komen. The Substitute is om 20.30 uur te zien op RTL7.

Missing in Action 2: The Beginning en The Golden Child worden vanavond ook uitgezonden op de televisie.

Jongeren niet welkom in park na incidenten

Jongeren van 14 tot en met 21 jaar zijn vanaf vrijdag in de avond en nacht niet meer welkom in een park in Wateringen. Burgemeester van Westland Sjaak van der Tak heeft dat besloten omdat er steeds meer incidenten plaatsvinden in het Hofpark, meldt de gemeente maandag.

In 2006, 2008 en 2009 vonden ook al ongeregeldheden plaats in het park. Jongeren veroorzaakten toen zoveel overlast dat de burgemeester onder meer een gebiedsverbod instelde voor een aantal van hen.

In mei en juni vonden in en bij het park opnieuw een aantal incidenten plaats, waarbij jongeren die vaak in het park komen betrokken waren. Het gaat hierbij onder meer om een mishandeling en een beroving. Inmiddels zijn hiervoor drie verdachten opgepakt.

De burgemeester heeft nu besloten dat vanaf vrijdag tot en met 1 september van 21.00 tot 07.00 uur zich geen jongeren meer mogen ophouden in het park en in het Veld aan de Wiek in Wateringen. Als er toch jongeren zijn, maakt de politie proces-verbaal op en volgt een strafproces, waarschuwt de gemeente. "Op het niet kunnen tonen van een legitimatiebewijs staan eveneens flinke boetes." De sluiting geldt niet tijdens het Waterpopevenement op 10 augustus.

Ouya dinsdag officieel verkrijgbaar

Ouya is vanaf dinsdag verkrijgbaar in de winkel in Canada, de Verenigde Staten en Groot-Brittannië voor 99 dollar of honderd pond. De Android-spelcomputer, die via crowdfunding tot stand is gekomen, biedt gebruikers de mogelijkheid kleinere spelletjes te downloaden.

De makers van de Ouya hebben de spelcomputer zo ontworpen dat deze gemakkelijk te kraken is. Ruim honderdzestig spellen zijn in de maak. Een deel van deze spellen is vanaf dinsdag te downloaden. Daarnaast is er software beschikbaar om de spelcomputer te gebruiken als mediacenter of emulator. Hierbij wordt software ingezet om te doen alsof de Ouya een andere spelcomputer is, bijvoorbeeld een Super Nintendo.

De Android-spelcomputer werd in juli vorig jaar aangekondigd, waarna via crowdfunding 8,5 miljoen dollar werd ingezameld om de productie te bekostigen. Sinds die tijd zijn de makers bezig geweest om ontwikkelaars over te halen spelletjes te maken en om softwareproducenten aan boord te krijgen. Verschillende uitgevers geven hun klassiekers opnieuw uit voor de Android-spelcomputer. Daarnaast werken onafhankelijke ontwikkelaars aan een of meer games.

Ouya doet wat betreft zijn distributiemodel denken aan een smartphone. Van alle spelletjes is een gratis testversie te downloaden. Net als bij een Android-telefoon moeten ook op deze Android-spelcomputer de applicaties, eventueel tegen betaling, gedownload worden. In tegenstelling tot een tablet of smartphone worden de games 'gewoon' met een controller in de hand op een televisie gespeeld.

Het is niet bekend wanneer Ouya in Nederland in de winkel ligt. Wel kan de spelcomputer online via bijvoorbeeld buitenlandse webshops als Amazon en game.co.uk gekocht worden.


Ouya dinsdag officieel verkrijgbaar

Amsterdamse (26) geeft zichzelf euthanasie cadeau

Priscilla, in het uitgaansleven ook wel 'nachtvlinder' genoemd, heeft zichzelf voor haar zesentwintigste verjaardag een zeer opmerkelijk 'cadeau' gegeven.  Priscilla is namelijk belast met een dodelijke erfelijke ziekte en heeft besloten het heft in eigen hand te nemen.

Op haar zestiende werd bij Priscilla een terminale ziekte geconstateerd, dezelfde ziekte waar eerder haar moeder aan overleden was. Op dat moment besloot zij zoveel mogelijk uit het leven te halen en werd een veel geziene gast op en om het Leidseplein te Amsterdam. Lijden zoals haar moeder geleden heeft was geen optie en op het moment dat het ondragelijk werd, besloot ze haar leven te beëindigen.

Net zoals de filosoof Seneca een kleine 2000 jaar geleden, ontnam deze levenslustige vrouw zichzelf het leven na met vrienden een feestje te hebben gegeven. 

Vanavond om 20.25 uur is er op Nederland 2 een documentaire te zien van de laatste dagen van Priscilla. 

Britse politie arresteert verdachte Alpenmoord

De Britse politie heeft maandag de broer opgepakt van een Britse Irakees die vorig jaar met zijn vrouw en schoonmoeder bij het Franse Meer van Annecy werd vermoord. De politie verdenkt de 54-jarige Zaid al-Hilli van het beramen van de moordpartij.

Het echtpaar Saad en Ikbal al-Hilli, Ikbals moeder Suhaila al-Allaf en de onfortuinlijke voorbijganger Sylvain Mollier werden in september 2012 doodgeschoten op een bergweg in de Franse Alpen. De twee dochtertjes van het stel overleefden het bloedbad.

De politie van Surrey maakte de identiteit van de arrestant niet bekend, maar bediende zich van een formule die volgens de Britse pers neerkomt op 'wie zwijgt stemt toe'. De broer van de vermoorde Brits-Iraakse man past in de omschrijving van de politie. De vijftiger woont in Surrey.

Hij heeft steeds ontkend dat hij iets van doen had met de moord op zijn broer, met wie hij ruziede over hun vaders erfenis. Andere familieleden opperden na de moorden dat de broedertwist tot het drama zou kunnen hebben geleid.

Duits onderzoek naar SS-commandant

De Duitse autoriteiten zijn een verkennend onderzoek gestart naar een commandant van een beruchte SS-eenheid die zich schuldig zou hebben gemaakt aan gruweldaden en die al minstens sinds 1949 in de Verenigde Staten woont. Het openbaar ministerie gaat bekijken of er voldoende bewijs is om de 94-jarige Michael Karkoc aan te klagen.

Volgens persbureau Associated Press kwam Karkoc in 1949 de VS binnen door te liegen over zijn rol in het door de SS geleide Oekraïense Zelfverdedigingslegioen. Het legion zou zich schuldig hebben gemaakt aan het in brand steken van dorpen en de moord op burgers in Polen. Uit bewijsmateriaal dat in handen is van AP, blijkt dat Karkoc in het gebied was toen de gruweldaden werden begaan. Er zouden geen directe aanwijzingen zijn dat Karkoc betrokken was bij de wreedheden.

Kurt Schrimm van een speciaal onderdeel van het openbaar ministerie dat onderzoek dat naar misdaden uit het nazitijdperk zei dat er een verkennend onderzoek is geopend. Het OM gaat de kwestie nader bekijken en documentatie verzamelen. Hoe lang dit onderzoek gaat duren is niet bekend. Als er voldoende bewijsmateriaal is, dan kan het openbaar ministerie overgaan tot een volledig onderzoek en worden er mogelijk aanklachten ingediend.

Duitsland meent dat mensen die betrokken zijn geweest bij misdaden uit het nazitijdperk berecht moeten worden, ongeacht hun leeftijd of hun gezondheidstoestand.

Karkocs zoon zei dat zijn vader 'nooit een nazi is geweest'. Hij wees erop dat in het bewijsmateriaal van AP nergens staat dat Karkoc direct betrokken was bij wreedheden. Zijn familie wil niet meer op de kwestie ingaan, totdat zij zelf alle documenten heeft gelezen.

Berlusconi krijgt zeven jaar cel

De Italiaanse ex-premier Silvio Berlusconi is veroordeeld tot een celstraf van zeven jaar. Hij is schuldig bevonden aan het betalen voor seks met de minderjarige Marokkaanse Karima el Mahroug, beter bekend als Ruby, tijdens zijn beruchte bunga bunga-feesten. Hij heeft bovendien zijn macht misbruikt om de kwestie in de doofpot te krijgen. Dat heeft de rechtbank in Milaan bepaald. Berlusconi en Ruby ontkennen seks met elkaar te hebben gehad.

De 76-jarige Berlusconi heeft niet alleen een celstraf gekregen, hij mag ook de rest van zijn leven geen openbaar ambt meer bekleden. Dat kan betekenen dat er een eind is gekomen aan zijn ruim twee decennia omvattende politieke carrière. Berlusconi kan echter nog twee keer in beroep gaan tegen het vonnis.

Op dit moment bekleedt Berlusconi geen post binnen de Italiaanse regering. Hij heeft echter nog steeds veel invloed op de wankele coalitie die na de onbesliste verkiezingen van februari werd gevormd.

Ryse: Son of Rome geen eenmalig experiment

De actiegame Ryse: Son of Rome voor de Xbox One moet het eerste deel van een grotere serie worden. Studiobaas Cevat Yerli laat in een gesprek met gameweblog Polygon weten dat het spel zeker geen eenmalig experiment is. Ryse: Son of Rome is inmiddels zeven jaar in productie en moet eind dit jaar voor de Xbox One in de winkel liggen.

In de actiegame stappen gamers in de schoenen van een Romeinse krijger. Midden op het slagveld moeten spelers vanuit een leidinggevende rol het leger naar de overwinning leiden. De actiegame maakt niet alleen gebruik van Kinect, maar vereist ook het gebruik van een normale controller. Lichaamsbewegingen kunnen gebruikt worden om een schild op te houden of een zwaardaanval te ontwijken.

Ryse: Son of Rome begon als een actiegame voor de Xbox 360, waarna Yerli in samenspraak met Microsoft besloot de bewegingsbesturing van Kinect te gebruiken. Vorig jaar werd besloten het spel door te schuiven naar de Xbox One omdat die spelcomputer over een betere versie van Kinect beschikt. De game en de nieuwe spelcomputer moeten in november op de markt verschijnen.


Ryse: Son of Rome geen eenmalig experiment 

Ajax legt De Graafschap-talent vast

Ajax heeft de 18-jarige spits Sam Hendriks aangetrokken. Dat meldt de landskampioen maandag. Hendriks wordt overgenomen van De Graafschap. Bij de eerstedivisionist werd de in Doetinchem geboren speler opgeleid en groeide hij uit tot jeugdinternational.

Hendriks tekent een contract voor vier seizoenen in de Amsterdam Arena. In zijn eerste jaar zal hij met Jong Ajax in de Eerste Divisie uitkomen. Ajax wil de nieuweling volgens technisch directeur Marc Overmars 'rustig de tijd' geven om zich te ontwikkelen.

"Sam is onlangs perfect hersteld van een langdurige knieblessure en is inmiddels weer op het niveau van voor zijn blessure. We hebben hem daarom snel aangetrokken voordat hij straks echt zou doorbreken", verklaart Overmars de snelle handelswijze van Ajax.

Zeven jaar cel voor doden ex-schoonzoon

Een 63-jarige man uit Leiden is maandag veroordeeld tot zeven jaar cel voor het doden van zijn ex-schoonzoon. Een vechtpartij in het clubhuis van een postduivenvereniging in Leiden tussen het tweetal mondde in september uit in een fatale steekpartij. De rechtbank in Den Haag acht de 63-jarige man schuldig aan doodslag.

De 63-jarige man was zijn voormalige schoonzoon onverwacht tegen het lijf gelopen in het clubhuis. De mannen hadden elkaar al veertien jaar niet gezien. Ze hadden elkaar vermeden, omdat hun verstandhouding heel slecht was. Na een pijnlijke relatiebreuk met zijn dochter was de ex-schoonzoon woedend op de 63-jarige man.

De voormalige schoonzoon begon de verdachte na een korte ruzie te slaan. Na de vechtpartij liep de ex-schoonzoon naar buiten. De 63-jarige man rende naar de keuken en pakte een mes. Daarmee liep hij naar buiten, waar opnieuw een confrontatie volgde. Hierbij stak de 63-jarige man zijn ex-schoonzoon drie keer. Het slachtoffer werd onder meer in zijn hart geraakt en overleed ter plaatse.

Tegen de man was acht jaar cel geëist. De opgelegde straf valt mede vanwege de vechtpartij in het clubhuis vlak voor de steekpartij iets lager uit. Verder ziet de rechtbank in de langdurige verstoorde familierelatie reden voor een lagere straf. Daarbij valt een langdurige celstraf veel zwaarder voor een ouder dan een jonger iemand, aldus de rechtbank.

Heerenveen haalt Yanic Wildschut

sc Heerenveen heeft zich voor de komende drie jaar versterkt met Yanic Wildschut. De 21-jarige aanvaller komt over van VVV-Venlo, waar hij twee seizoenen speelde. Daarvoor stond hij onder contract bij FC Zwolle. Wildschut doorstond maandag een medische keuring en ondertekende zijn contract. Daarin is een optie voor nog twee seizoenen opgenemen.

Ook de Noor Magnus Wolff Eikrem zette maandag zijn handtekening. De 22-jarige middenvelder werd bij Molde FK opgehaald. Eikrem speelde in de jeugd enkele jaren bij Manchester United en werd door Heerenveen voor vier jaar vastgelegd.

Bergbeklimmers verongelukt in Zuid-Tirol

In Zuid-Tirol zijn zondag zes bergbeklimmers verongelukt. De mannen waren in de leeftijd tussen de 22 en de 45 jaar. Dat hebben Italiaanse media maandag gemeld. Hoe de mannen precies zijn verongelukt is niet bekend.

De mannen waren zondag in twee groepen van drie bezig met de beklimming van de Gran Zebrù op de grens van de Italiaanse provincies Sondrio en Bolzano. De eerste groep verongelukte zondagochtend. De alpinisten stortten zo'n vijfhonderd meter naar beneden. Volgens berichten in de media waren de mannen aan elkaar gezekerd. De andere groep verongelukte enkele uren later, nog geen vijftig meter onder het punt waar de eerste drie klimmers om het leven kwamen.

[Tour] Gesink heeft geen last van ribben

Robert Gesink verwacht geen last te hebben van zijn ribben tijdens de Tour de France. Dat zei de Varssevelder maandag tijdens de presentatie van Belkin als de nieuwe sponsor van Blanco. Alleen bij diep ademhalen heeft hij last van de gekneusde botten. Maandagochtend zat hij echter al weer op de fiets.

Gesink viel zondag in het geneutraliseerde eerste deel van het NK. Daarbij kneusde hij zijn ribben. Ook na nader onderzoek bleken de botten tot opluchting van Gesink niet gebroken. "Het gaat beter dan verwacht. Ik verwacht in orde te zijn in de Tour."

Vervolg gepland voor World War Z van Brad Pitt

Een vervolg op de zombiefilm World War Z met Brad Pitt in de hoofdrol staat in de startblokken. Dat zegt Rob Moore, vicevoorzitter van filmstudio Paramount, tegen het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

De film haalde dit weekend alleen in de Verenigde Staten al ruim 66 miljoen dollar op. Het is daarmee na Avatar de beste opening ooit voor een speelfilm met een origineel scenario. In de rest van de wereld bracht de film 45,8 miljoen dollar op. Daarmee is al een groot deel van het budget van 190 miljoen terugverdiend. De film gaat in Nederland op 4 juli in première.

In World War Z speelt Pitt een medewerker van de Verenigde Naties die een zombiepandemie een halt moet toeroepen. Moore denkt dat de film vooral zo succesvol is door Brad Pitt, die de film ook coproduceerde. Volgens de studiobaas heeft Pitt niet alleen wederom laten zien een voortreffelijk acteur te zijn, die het zombiegenre vanuit een nieuwe invalshoek benaderde. "Brad heeft ook laten zien dat hij een geweldige productiepartner is, die zich voor honderd procent op de film toelegde." Ook zegt Moore dat de film zeer goed scoorde bij het vrouwelijke publiek, nog een verdienste van Pitt.

De uitspraak van Moore komt niet helemaal als een verrassing. Pitt suggereerde tijdens de première in Moskou al dat het boek van Max Brooks, waarop de film is gebaseerd, nog genoeg materiaal bevat voor een volgende film.


Vervolg gepland voor World War Z van Brad Pitt (Foto: Novum)

[WBD] Haase redt het niet tegen hinkende Youzhny

Robin Haase is in de eerste ronde van Wimbledon uitgeschakeld. De Hagenaar kon het net niet bolwerken tegen Mikhail Youzhny. De nummer twintig van de plaatsingslijst ging met een 6-4, 7-5, 7-5 zege aan de haal. Een val in de derde set en een achillespeesblessure konden Youzhny niet stoppen.

Zowel in de eerste als de tweede set ging Haase lang gelijk op met zijn Russische tegenstander. Youzhny kreeg weliswaar veel breakkansen, maar de Hagenaar werkte de ene na de andere weg. In de eerste set sloeg Youzhny op 5-4 toe. In het tweede bedrijf werkte Haase bij die stand drie setpunten weg om twee games later alsnog te buigen.

In de derde set ging het zeven games gelijk op. Toen stond Haase zwaar onder druk op eigen opslag, maar gleed Youzhny uit. Na een minutenlange blessurebehandeling speelde de hinkende Rus verder, maar Haase kon niet profiteren en leverde op 6-5 achter zijn opslag voor de derde keer in.

Justin Bieber van de trap gevallen

Justin Bieber is van de trap geduikeld. De 19-jarige zanger pronkt in een filmpje op Instagram met de verwonding die hij overhield aan de valpartij.

"Ik besloot dat ik van de trap ging vallen, dus dat is wat ik heb gedaan", grapt hij. Vervolgens laat Bieber de schaafwond in zijn nek zien.

De duikeling vond plaats vlak voordat hij aan een fotoshoot voor Adidas begon, weet MTV. De zanger ging enige tijd geleden een samenwerking aan met het merk.

Langer wachten op Toki Tori

Op 11 juli komt Toki Tori 2+ uit op Steam. Dit is een week later dan oorspronkelijk gepland. Deze port met meer gameplay kost €14,99. Ontwikkelaar Two Tribes legde ook uit dat de game gedurende de eerste dag na de launch goedkoper zal zijn.

Ook liet de ontwikkelaar weten dat gamers die reeds een game van de ontwikkelaar op Steam hebben gekocht een coupon zullen krijgen die hen een korting op de game geeft.

Toki Tori 2+

Guardiola vindt Bayern 'een geschenk'

Pep Guardiola is maandag door Bayern München gepresenteerd als nieuwe trainer. De Spanjaard noemde zijn contract bij de Duitse Rekordmeister op een drukbezochte persconferentie 'een geschenk'. Guardiola stond de pers in het Duits te woord. De belangrijkste reden voor Guardiola om voor Bayern te kiezen is de spelersgroep, gaf hij aan.

De 42-jarige Guardiola is de eerste Spaanse trainer van Bayern München. Hij nam na het seizoen 2011-2012 afscheid van FC Barcelona, zijn eerste ploeg als hoofdtrainer. Na een sabbatical van een jaar werd hij door Bayern binnengehaald.

Karl-Heinz Rummenigge verklaarde dat de eerste contacten er waren toen Guardiola nog bij Barcelona speelde. "Toen hij daar weg was werd het contact intensiever. We zijn er lang mee bezig geweesten het werd al snel duidelijk dat dit iets was wat wij wilden en wat Pep ook wilde."

Gratis hectisch plezier in Bam Fu

De nieuwe game Bam Fu van Fingle-ontwikkelaar Game Oven Studios is nu gratis beschikbaar voor iOS en Android. In deze hectische en snelle game is het zaak om zo veel mogelijk keer op gekleurde bollen op het scherm te drukken om zo je tegenstander te verslaan.

Ondertussen is de ontwikkelaar al bezig aan een nieuw project, waaraan het maar een week zal werken. Deze minimalistische game voor twee spelers wordt geteased met onderstaande afbeelding.

Oven Studios

[EL] Utrecht naar AlbaniŽ of Luxemburg

FC Utrecht neemt het in de tweede kwalificatieronde van de Europa League op tegen een Albaanse of een Luxemburgse tegenstander. De domstedelingen werden maandag bij de loting in het Zwitserse Nyon gekoppeld aan de winnaar van het treffen tussen KF Laçi en Differdange 03.

Utrecht begint zijn Europese campagne op 18 juli. De return staat een week later op het programma. Utrecht weet pas op 11 juli wie de tegenstander is. Dan spelen Laçi en Differdange namelijk hun return. Op 4 juli gaat het Europese toernooi voor beide clubs van start.

[WBD] Federer moeiteloos voorbij Hanescu

Roger Federer heeft de eerste ronde van Wimbledon zonder problemen overleefd. De Zwitser, als derde geplaatst op het heilige gras in Zuidwest-Londen, gunde Victor Hanescu uit Roemenië maar vijf games: 6-3, 6-2, 6-0.

Fabio Fognini (30) overleefde de eerste ronde niet. De Italiaan won tegen Jürgen Melzer de eerste set nog wel, maar moest de zege daarna aan de Oostenrijker laten: 6-7 (5), 7-5, 6-3, 6-2.

Op de eerste dag van Wimbledon zorgde Monica Puig al voor de eerste stunt in het vrouwentoernooi. De 19-jarige Puerto Ricaanse sloeg Sara Errani met 6-3, 6-2 naar huis. De Italiaanse was als vijfde geplaatst.

Koster gaat toch in op aanbod uit TunesiŽ

Adrie Koster gaat toch aan de slag bij het Tunesische Club Africain. Vorige week leek de deal al rond maar dat ketste af, omdat de club uit Tunis niet wilde voldoen aan de eisen van de de 58-jarige trainer. Koster tekende maandag voor twee jaar bij Club Africain, zo melden de Tunesiërs.

De club meldde woensdag al dat een akkoord was bereikt, maar Africain lijkt water bij de wijn te hebben gedaan. "Ze hebben alles voor elkaar gebracht wat ik wilde", zegt Koster in De Telegraaf. Dat betekent dat hij keeperstrainer Harald Wapenaar en conditietrainer Jan Van Winckel zal meenemen naar Noord-Afrika.

"Het wordt een heel mooie uitdaging. Ze gaan daar alles professioneler aanpakken, qua organisatie en op technisch gebied, van de jeugd tot aan het eerste." Koster werd afgelopen seizoen op straat gezet bij Beerschot AC. Daarvoor was hij coach van onder meer Club Brugge en Ajax.

[Tour] Movistar zet in op Valverde

Alejandro Valverde is de kopman van Movistar in de Tour de France. Dat maakte de Spaanse ploeg maandag bekend. De Spaanse viervoudig etappewinnaar krijgt steun van Rui Costa, Nairo Quintana, Andrey Amador, Jonathan Castroviejo, Ruben Plaza, Imanol Erviti, Ivan Gutierrez en Jose Joaquin Rojas.

Ook Eukaltel-Euskadi maakte maandag zijn tourploeg bekend. Igor Anton en Mikel Nieve zijn bij afwezigheid van Samuel Sanchez de kopmannen van de Basken. Ook Mikel Astarloza, Gorka Izagirre, Ion Izagirre, Juan Jose Lobato, Juanjo Oroz, Ruben Perez en Romain Sicard verschijnen zaterdag op Corsica aan de start.

Koran en Bijbel blijven in kamer

Het voorstel van Tweede Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg (VVD) om schoon schip te maken en de Koran samen met een paar andere boeken van de voorzitterstafel weg te halen, is in slechte aarde gevallen bij een groot deel van de Kamer. Van Miltenburg slikte daarop haar voorstel in.

Van Miltenburg reageerde op het pleidooi van PVV'er Joram van Klaveren. Hij vindt dat een boek dat volgens hem oproept tot geweld niet thuishoort op de voorzitterstafel. De Kamervoorzitter zei dat ze de opdracht zou geven om deze zomer 'schoon schip te maken met alle boeken die daar staan'. Behalve om de Koran gaat het om de Bijbel, een humanistisch boek, het reglement van orde en enkele andere geschriften.

Van Miltenburg wees erop dat ze alleen gebruik maakt van het reglement van orde. Bovendien kunnen andere zaken tegenwoordig ook snel worden opgezocht via de computer, die ook al een plek heeft op de voorzitterstafel. Van Klaveren toonde zich in zijn nopjes met Van Miltenburgs reactie. "Het is hartstikke mooi dat de Koran verwijderd wordt." Hij riep op om de andere boeken vooral te laten staan.

De overige partijen reageerden als door een wesp gestoken. Gerard Schouw (D66) zei dat Van Miltenburg hiermee een verkeerd signaal afgeeft, omdat zij gehoor lijkt te geven aan het verzoek van de PVV. Pierre Heijnen (PvdA) sprak van een 'buitengewoon ongelukkige suggestie' dat wordt geluisterd naar de PVV. Een partij 'die zoals we weten de pik heeft op moslims'.

Heijnen vroeg Van Miltenburg om deze indruk weg te nemen. Ook de SP, het CDA en de ChristenUnie vroegen haar om de boeken te laten staan. Hierop gaf Van Miltenburg toe. "Het was bedoeld als opruimactie, maar u heeft laten merken dat het u op die manier niet zint", zei ze. "Voorlopig laat ik die tafel maar even zoals die is."

Kerry: vlucht Snowden is zorgwekkend

Als Rusland of Hong Kong op de hoogte waren van de plannen van klokkenluider Edward Snowden om te vluchten naar een land dat hem asiel wil verlenen en hem toch hebben laten gaan, dan is dat 'zeer zorgwekkend'. Dat heeft de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry maandag gezegd.

Snowden stapte zondag op een vlucht van Hong Kong naar Moskou toen de Verenigde Staten stappen hadden ondernomen om hem uitgeleverd te krijgen. De autoriteiten in de VS willen hem aanklagen voor spionage. De verwachting is dat Snowden asiel aanvraagt in Ecuador. Maandag zou Snowden van Moskou naar Cuba vliegen, maar naar verluidt bevond hij zich niet aan boord van het toestel. Waar hij nu wel is, is niet duidelijk.

De Verenigde Staten hebben het paspoort van Snowden ingetrokken.

Ziggo start actie tegen glasvezelinternet

Internet- en televisieaanbieder Ziggo is een lobby gestart tegen glasvezelinternet. Volgens het bedrijf doet kabelinternet niet onder voor glasvezel. Ziggo probeert klanten te weerhouden van een overstap.

Op diverse locaties probeert KPN-dochter Reggefiber het glasvezelnetwerk aan de man te brengen met een promotiecampagne. De internetsnelheden die via glasvezel gehaald worden, zouden hoger liggen. Klanten hebben dat nodig, stelt Reggefiber, om in de toekomst goed gebruik te kunnen maken van de 'cloud'.

Ziggo stelt dat kabelinternet hetzelfde kan leveren en is een tegenactie gestart. "Het is puur een marketingstrategie van ze, maar onze diensten zijn gelijkwaardig", zegt een woordvoerder.

Het netwerk van Ziggo bestaat voor 98 procent uit glasvezelkabels. Alleen de connectie van de wijkcentrale naar een woning, gemiddeld zo'n 250 meter, gaat via een standaard coaxkabel. Die laatste meters vervangen met glasvezel zou onnodig zijn en bovendien zorgen voor 'onnodige extra kosten' voor Ziggo en de consument.

Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat de downloadsnelheden van kabel en glasvezel elkaar niet ontlopen, maar dat de uploadsnelheid bij glasvezel veel beter is. Met glasvezel zouden de upload- en downloadsnelheid gelijk zijn aan elkaar. "Dat kunnen wij ook bieden, maar daar is op dit moment geen vraag naar en dus is het zonde bandbreedte te investeren in een dergelijke dienst", meent Ziggo.

Reizigers gewaarschuwd om hondsdolheid in Spanje

Nederlandse reizigers moeten oppassen dat ze geen rabiës oplopen in Spanje. De ziekte is vastgesteld in het Spaanse plaatsje Argés, dat zo'n tien kilometer van de stad Toledo ligt. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde (KNMvD) waarschuwen reizigers daarom de komende tijd extra op te passen met dieren in dit gebied.

De NVWA en de KNMvD adviseren Nederlanders die een huisdier meenemen naar Spanje te vermijden dat hun dier in contact komt met Spaanse honden of andere zoogdieren. Rabiës is ook wel bekend als hondsdolheid. De ziekte kan voor mensen dodelijk zijn. Het rabiësvirus kan worden opgelopen door dieren die bijten, krabben of likken aan een hand waar een wondje op zit.

De Spaanse autoriteiten hebben na de ontdekking van de rabiësbesmetting beperkingen ingesteld die in eerste instantie voor een halfjaar gelden. Zo geldt in sommige gebieden een aanlijnplicht voor honden en een vaccinatieplicht voor honden, katten en fretten. Het gaat hierbij om een gebied van twintig kilometer rond Argés in de provincie Castilla, in de gemeenten Banyoles, Porqueres en Montcadai Reixac y Piera in de provincie Catalonië en in de gemeente Monzon in de provincie Aragon. Ook worden loslopende honden en katten in deze gebieden onderzocht op rabiës en in quarantaine geplaatst of afgemaakt.

Hondsdolheid komt in de meeste West-Europese landen niet meer voor. Incidenteel komt een besmetting echter toch voor. Het rabiësvirus kan meekomen met huisdieren die door reizigers worden meegenomen uit hun vakantieland. De NVWA en de KNMvD adviseren reizigers daarom geen dieren mee naar huis te nemen.

Olympische toorts gaat de ruimte in

In de aanloop naar de Winterspelen van Sochi stuurt Rusland een olympische toorts de ruimte in. De toorts gaat begin begin november mee op een vlucht van een bemande Soyuz-capsule. De kosmonauten Sergei Ryazansky en Oleg Kotov zullen er vervolgens een ruimtewandeling mee maken. De vlam zal uiteraard niet worden ontstoken.

"Niemand heeft dit nog gedaan. De ruimtewandeling door de twee Russische kosmonauten met de olympische toorts van Sochi 2014 wordt een historisch moment in de geschiedenis van de olympische fakkelestafette", zei de voorzitter van het olympische organisatiecomité, Dmitry Chernyshenko. De estafette begint 7 oktober en duurt vier maanden.

D66 wil ondervraging nieuwe minister door Kamer

De Tweede Kamer moet nieuwe ministers en staatssecretarissen in de toekomst eerst horen om te beoordelen of hij of zij wel geschikt is voor de functie. Dat stelt D66-Kamerlid Gerard Schouw voor.

"De Kamer gaat een uur of anderhalf in gesprek met een kandidaat en kijkt dan of er geen gekke dingen in het verleden zijn gebeurd, en of de kandidaat voldoende geschikt en gepassioneerd is voor zijn of haar rol", legt Schouw uit. Op basis daarvan wordt de formateur van het nieuwe kabinet geadviseerd. Het Kamerlid denkt dat zo de beste kandidaten voor de belangrijke functies worden geselecteerd.

Maandag staat in de Tweede Kamer een debat gepland over het eigen functioneren.

'North West niet vernoemd naar windrichting'

Kim Kardashian en Kanye West hebben zich bij hun opmerkelijke babynaam niet laten inspireren door een kompas. De realityster en rapper noemden hun vorige week zaterdag geboren dochter North West.

Het meisje kreeg de bijzondere naam omdat haar ouders duidelijk willen maken dat 'niets boven haar gaat'. "Wat ligt ten noorden van het noorden? Niets", legt een bekende van het stel de babynaam uit aan entertainmentwebsite TMZ.

Kim en Kanye zouden North zien als metafoor voor opwaarts. Baby North is hun hoogtepunt als koppel. De 32-jarige realityster en de 36-jarige rapper zouden even overwogen hebben het meisje North Star te noemen.

Na de geboorte van North gingen geruchten dat Kanye op zijn knieën was gegaan voor Kim. Die verhalen worden tegengesproken door ingewijden, hoewel Kim en Kanye wel van plan zijn te trouwen. "Ik kan me niet voorstellen dat ze niet trouwen", vertelt een bekende van het stel aan het Amerikaanse blad People. "Dat ligt zeker in hun toekomst."

Koorddanser huppelt biddend over rivierkloof VS

De Amerikaanse waaghals Nik Wallenda is zondag heelhuids over een stalen kabel naar de overkant van de door de Little Colorado uitgesleten kloof gewandeld. De koorddanser overbrugde het vierhonderd meter brede en honderden meters diepe ravijn in nauwelijks meer dan 22 minuten. Hij bedwong de afgrond, niet ver van de beroemde Grand Canyon, zonder zekering.

Wallenda legde de laatste stappen op een holletje af, maar kon zich dat soort lichtzinnigheden even eerder nog niet veroorloven. Honderden toeschouwers en talloze televisiekijkers hielden hun adem in toen de wind, met naar schatting kracht zes, de koorddanser te veel werd en hij halt moest houden. Tweemaal dwongen windstoten Wallenda op de knieën, maar hij krabbelde even zo vaak weer op.

De 34-jarige nazaat van circusartiesten riep de hemel te hulp om 'het ritme uit het koord te halen'. Bijna onafgebroken prevelde hij schietgebedjes. De grillige wind bracht hem niet alleen uit zijn evenwicht, maar blies ook hinderlijke stofdeeltjes in zijn ogen.

Vorig jaar danste Wallenda al eens op een koord over de Niagara-watervallen. Hij staat zevenmaal genoteerd in het Guinness Book of World Records. Zijn volgende uitdaging is het Empire State-gebouw of het Chryslergebouw in New York.

Satudarah moet uit clubhuis Eindhoven

Motorclub Satudarah mag een pand op een bedrijventerrein in Eindhoven niet gebruiken als clubhuis. De gemeente Eindhoven heeft daarom terecht dwangsommen opgelegd om de leden uit het pand te krijgen. Dat heeft de rechtbank in Den Bosch maandag besloten.

De gemeente wil het pand sluiten, op straffe van dwangsommen van vijfduizend euro per week. Het gebruik als clubhuis valt onder horeca-activiteiten en dat is in strijd met het bestemmingsplan.

Volgens de rechter staat vast dat de leden van Satudarah het als clubhuis gebruiken. Dat viel af te lezen aan de inrichting. Zo was er een bar met drank en motorclubattributen te vinden.

Extra vaccinatie om mazelen

Kinderen die een verhoogd risico lopen om met mazelen besmet te raken, kunnen een extra vaccinatie krijgen. Dat meldt het Rijksinstituut voor Zorg en Milieu (RIVM) maandag. Aanleiding voor de extra vaccinatie is de uitbraak van de ziekte in de bible belt, die loopt van Zeeland tot de Veluwe. Relatief veel ouders in de strenggelovige bijbelgordel laten hun kinderen niet inenten.

Twee groepen kinderen komen in aanmerking voor de prik. Het gaat om kinderen van zes tot veertien maanden oud die wonen in gemeenten waar minder dan negentig procent van de kinderen is ingeënt tegen de ziekte. Kinderen van een half tot 19 jaar oud die behoren tot de reformatorische gezindte, krijgen ongeacht hun woonplaats een uitnodiging.

Kinderen ouder dan zes maanden worden niet langer tegen de ziekte beschermd door antistoffen van de moeder. De reguliere prik tegen de mazelen volgt echter pas als kinderen veertien maanden oud zijn. De extra prik moet die periode overbruggen. Kinderen die de reguliere prik niet hebben gehad, wordt geadviseerd deze alsnog te halen.

De mazelen worden veroorzaakt door een virus, dat wordt verspreid met hoesten en niezen. De meest voorkomende ziekteverschijnselen zijn hoge koorts, verkoudheid, vlekken en rode ogen. De ziekte kan ook tot hersenontsteking of sterfte leiden, maar dat komt in ontwikkelde landen weinig voor.

Ellen Page niet blij met gelijkenis in actiegame

Het zint de Canadese actrice Ellen Page niet dat een van de hoofdrolspelers uit de actiegame The Last of Us op haar lijkt. "Het wordt niet gewaardeerd", zei ze in een interview op communitywebsite Reddit. Hoewel Page niet heeft meegewerkt aan The Last of Us, zijn haar gelijkenis en stem wel gebruikt voor de thriller Beyond Two Souls. Beide spellen worden uitgegeven door Sony Computer Entertainment.

Toen gamestudio Naughty Dog de actiegame The Last of Us onthulde voor de Playstation 3, leek Ellie duidelijk op Ellen Page. In een verklaring liet Naughty Dog vorig jaar weten dat de gelijkenis een toevalligheid was en dat Ellie is aangepast ten behoeve van het verhaal, niet omdat het moest van uitgever Sony Computer Entertainment.

The Last of Us staat al twee weken bovenaan in de Nederlandse de verkooptoptien. Recensenten hebben de actiegame wereldwijd een 9,5 gemiddeld gegeven, waarmee het een van de hoogst gewaardeerde spellen ooit is.

Sony Computer Entertainment heeft Beyond Two Souls gepland voor oktober. De thriller, waarin een het leven van een meisje met bovennatuurlijke krachten wordt verteld, is in de maak voor de PlayStation 3.


Ellen Page niet blij met gelijkenis in actiegame 

Agent niet vervolgd voor neerschieten collega

Een agent die half februari een collega per ongeluk neerschoot bij een schietincident op de A50 wordt niet vervolgd. Dat heeft het Openbaar Ministerie besloten na onderzoek door de Rijksrecherche. Het slachtoffer raakte zwaargewond. De agent schoot in de veronderstelling dat het om een gewapende verdachte ging.

Het schietincident ontstond na een achtervolging. Agenten surveilleerden in de nacht van 15 op 16 februari op de A50 tussen Apeldoorn en Zwolle toen een automobilist niet wilde meewerken aan een controle. Ter hoogte van knooppunt Hattemerbroek kon hij worden gestopt, waarna vijf agenten hun dienstwapen trokken. De politie vermoedde dat de verdachte mogelijk een vuurwapen op zak had.

Een van de agenten schoot daarop bewust op een silhouet met wapen in de berm omdat hij dacht dat de verdachte uit de auto was gestapt. Het bleek echter om een van zijn collega's te gaan.

De politieman schoot omdat hij dacht dat zijn collega's in direct gevaar verkeerden. Volgens de Rijksrecherche is zijn handelwijze 'gezien de omstandigheden' niet onbegrijpelijk. Hij wordt daarom niet strafrechtelijk vervolgd. De 37-jarige verdachte uit Wolvega bleek overigens geen wapen bij zich te dragen.

Trucker opgepakt om schietpartijen op Autobahn

De Duitse politie heeft een vrachtwagenchauffeur opgepakt die ervan wordt verdacht verantwoordelijk te zijn voor meer dan zevenhonderd schietincidenten op de Duitse snelwegen in de afgelopen vijf jaar.

Volgens de politie gaat het om een 57-jarige man. Hij werd zondag in het westen van Duitsland in de kraag gevat. Bij zijn arrestatie werden diverse wapens in beslag genomen. De man is maandag voorgeleid.

Vanaf midden 2008 werden vrachtwagens die auto's vervoerden onder vuur genomen. Ook andere voertuigen en gebouwen werden beschoten, vaak vanuit tegengestelde richting. Een persoon liep daarbij verwondingen op. Vorig jaar november werd een beloning van honderddduizend euro uitgeloofd voor informatie over de beschietingen.

Tbs'er krijgt cel voor verkrachten begeleidster

Een 28-jarige tbs'er is maandag tot vijf jaar celstraf veroordeeld voor het verkrachten van zijn begeleidster tijdens begeleid verlof. Ook kreeg hij opnieuw tbs met dwangverpleging opgelegd. Dat heeft de rechtbank in Almelo bepaald, laat zijn advocaat weten.

De man, die in de kliniek Oldenkotte in Rekken zat, vergreep zich in september aan zijn begeleidster. Hij sloeg haar tijdens een fietstochtje bewusteloos en verkrachtte haar vervolgens in een maisveld, net over de Duitse grens bij Haaksbergen.

De rechtbank oordeelde verder dat sprake was van een poging tot doodslag en geen poging tot moord, zoals justitie vindt. De man wurgde zijn begeleidster, maar zou dat alleen hebben gedaan om haar uit te schakelen om daarna zelfmoord te plegen. Dat mislukte echter, waarna hij de kliniek op de hoogte bracht.

De tbs'er ging voor zijn daad goed voorbereid op pad. Zo had hij 's nachts al besloten touw en plakband mee te nemen tijdens zijn verlof. De nacht voor het verlof nam de man twintig ritalinpillen in, terwijl hij wist dat hij daar agressief van zou worden.

De man is drie keer eerder veroordeeld wegens verkrachting, aanranding en poging tot verkrachting. Hij kreeg eerder ook al tbs opgelegd. De behandeling liep voorspoedig, waardoor hij in aanmerking kwam voor begeleid verlof.

Belkin nieuwe hoofdsponsor Blanco-ploeg

Het Amerikaanse bedrijf Belkin is de komende tweeënhalf jaar sponsor van de Blanco-wielerploeg. Dat heeft de ploeg maandag in Hilversum bekendgemaakt. De Belkin-ploeg verruilt het blauw waarin Blanco rondreed voor wit met groene shirts.

Het gerucht dat Belkin Rabobank zou opvolgen als sponsor werd de laatste tijd steeds sterker. De fabrikant van kabels, randapparatuur en accessoires voor computers, tablets en smartphones legde eerder deze maand al het webdomein belkinprocyclingteam.net vast. Ook werd maandag door oplettende twitteraars een vrachtwagen van het Belkin Pro Cycling-team al op de foto gezet.

De Blanco-ploeg is de voortzetting van de Rabobank-formatie. De Nederlandse bank besloot eind vorig jaar na het verschijnen van het rapport in de zaak rond Lance Armstrong de handen van de wielerploeg af te trekken. Wel werd de sponsorbijdrage voor 2013 gestort zodat de ploeg op zoek kon naar een nieuwe sponsor.

Zero tolerance
Belkin hanteert een zerotolerancebeleid voor doping. Dat heeft oprichter en directeur Chet Pipkin van het Amerikaanse technologiebedrijf maandag gezegd in een interview met Associated Press. Belkin werd maandag gepresenteerd als nieuwe hoofdsponsor van Blanco.

Volgens Pipkin zet de Belkin-ploeg zich in om 'zaken op een zeer zichtbare, eerlijke manier te doen'. Blanco presenteerde zich na het opstappen van Rabobank als geldschieter al als een uithangbord van het nieuwe wielrennen.

Rabobank stak jaarlijks vijftien miljoen euro in de wielerploeg. Of Belkin dat evenaart, wil Pipkin niet zeggen. Wel stelt hij dat het bedrag dat zijn bedrijf in de wielerploeg steekt 'het grootste bedrag is dat we ooit aan marketing hebben uitgegeven'.

Belkin stelde tijdens de presentatie in Hilversum veel banden met Nederland te hebben. Zo staat het Europese hoofdkantoor van het Californische bedrijf in Amsterdam. "Belkin past dus bij Blanco", verklaarde vice-president Reinier Jens.

Vijf spelers voor tuchtcommissie om duel Alphen

Vijf voetballers moeten zich verantwoorden bij de tuchtcommissie van de KNVB vanwege hun rol bij de vechtpartij na een duel tussen Alphense Boys en Haaglandia begin juni. Dat meldt een woordvoerder van de voetbalbond maandag.

Het gaat om drie spelers van de Alphense Boys en twee spelers van Haaglandia. De tuchtcommissie komt volgens de zegsman binnen enkele weken met straffen tegen de vijf. De voetbalclub uit Alphen werd eerder al teruggezet naar de eerste klasse.

De knokpartij ontstond vlak na het laatste fluitsignaal bij de wedstrijd in Alphen aan den Rijn bij een opstootje op het veld. Tien tot vijftien supporters en voetballers raakten slaags. Er vielen twee gewonden. Tien mensen werden aangehouden voor betrokkenheid bij de vechtpartij.

ChristenUnie wil Fairphone voor Kamerleden

De ChristenUnie wil dat Kamerleden in de toekomst een Fairphone krijgen. Momenteel bellen, sms'en en twitteren parlementariërs met reguliere smartphones, maar als het aan ChristenUnie-Kamerlid Gert-Jan Segers ligt kunnen ze dit binnenkort doen met duurzame telefoons.

De Fairphone is een Nederlands initiatief. De telefoons worden gemaakt in een fabriek waar een speciaal opgericht fonds ervoor zorgt dat de werknemers een fatsoenlijk loon ontvangen. Ook de materialen in de telefoon zijn volgens de makers duurzaam.

Segers opperde zijn voorstel maandag tijdens een overleg over de eigen begroting van het parlement voor 2014. Ook de Partij voor de Dieren hamerde op groene initiatieven. Kamerlid Esther Ouwehand wil dat een 'coherente duurzaamheidsnota' wordt opgesteld, aan de hand waarvan de Tweede Kamer duurzamer kan functioneren. Zo moeten de restaurants in het Kamergebouw als het aan haar ligt meer biologisch voedsel serveren.

Twee jaar geleden werd het mineraalwater al in de ban gedaan. Op initiatief van CDA'er Gerdi Verburg is in het Kamergebouw alleen nog kraanwater te bestellen.

Ook op de reizen die Kamerleden maken is winst te boeken, vindt Ouwehand. Ze vindt het belachelijk dat parlementariërs alleen per trein mogen reizen als de trip korter dan vijfhonderd kilometer is. "Naar Berlijn en naar Londen hoef je heus niet te vliegen, dat kan ook met de trein."

Madeleine van Toorenburg (CDA) wil dat de parlementariërs minder vaak eerste klas vliegen. Bovendien vindt zij het absurd dat Kamerleden een vergoeding krijgen voor de buitenlandse reizen die ze maken.

'Paris Jackson ondernam al eerder zelfmoordpoging'

Paris Jackson snijdt geregeld in haar polsen. De 15-jarige dochter van wijlen Michael Jackson ligt sinds begin deze maand in het ziekenhuis na een zelfmoordpoging. Ingewijden vertellen entertainmentwebsite TMZ dat Paris al eerder uit het leven wilde stappen.

"Paris deed absoluut een poging een einde aan haar leven te maken", reageert een bekende van de Jacksons op geruchten dat de politie Paris' zelfmoordpoging ziet als een schreeuw om aandacht. "En het was niet de eerste keer."

De tiener zou zwaar depressief zijn en nog zeker maanden behandeld moeten worden. Uit haar Tumblr-pagina blijkt dat Paris al langer gefascineerd is door zelfverminking. De 15-jarige plaatste meerdere foto's waarop te zien is hoe meisjes in hun lijf snijden. Ook plaatste Paris plaatjes van tieners met een vuurwapen in hun mond.

Paris heeft het volgens geruchten nog steeds erg moeilijk met de dood van haar vader Michael, die in juni 2009 stierf. Sindsdien zou ze haar verjaardag niet meer hebben gevierd.

Bronnen binnen de familie Jackson laten TMZ weten dat het inmiddels beter gaat met Paris. De tiener zou echter niets voelen voor therapie. Binnenkort wordt ze waarschijnlijk overgebracht van het UCLA Medical Center, het ziekenhuis waar haar vader dood werd verklaard, naar een ander behandelcentrum. Daar moet ze mogelijk drie maanden verblijven.

'Snowden niet aan boord geboekte vlucht naar Cuba'

Klokkenluider Edward Snowden was maandag niet aan boord van de vlucht naar Cuba die hij had geboekt. Een zegsvrouw bij de Russische luchtvaartmaatschappij Aeroflot heeft dat maandagmiddag gezegd.

Eerder maandag meldde Aeroflot dat Snowden de vlucht van 12.05 uur Nederlandse tijd van Moskou naar Havana had geboekt. Volgens Aeroflot had Snowden voor de boeking van zijn vlucht zijn Amerikaanse paspoort gebruikt. Dat paspoort is overigens door de Amerikaanse autoriteiten ingetrokken.

Volgens het persbureau Interfax heeft Snowden de nacht van zondag op maandag op de internationale luchthaven van Moskou doorgebracht.

Snowden heeft in Ecuador asiel aangevraagd. Hij zou via Havana naar Ecuador willen dooreizen. Zondag vloog Snowden, de man die het grootschalig aftappen van telefoon- en internetverbindingen door de Amerikaanse geheime dienst NSA en de Britse GCHQ onthulde, van zijn onderduikadres in Hong Kong naar Moskou.

Wikileaks, dat juridische bijstand geeft aan Snowden, liet zondag weten dat het asielverzoek van de Amerikaan formeel in behandeling wordt genomen zodra hij in Ecuador is aangekomen. Volgens Wikileaks zal hij 'via een veilige route' en vergezeld door diplomaten en juridische adviseurs van de klokkenluidersgroep naar Ecuador reizen.

Ecuador heeft ook asiel aangeboden aan Julian Assange, de man achter Wikileaks, die door de VS ook wordt gezocht wegens het onthullen van staatsgeheimen. Assange verblijft al een jaar in de Ecuadoraanse ambassade in Londen.

Deel gestolen festivaltelefoons terug

Zo'n veertig mensen van wie de mobiele telefoon vorige week werd gestolen op het Noord-Hollandse festival Indian Summer hebben hun telefoon weer terug. Veertig anderen kunnen hun mobieltje deze week ophalen. De politie is nog op zoek naar de eigenaar van 62 andere gevonden telefoons. Dat heeft de politie maandag gemeld.

Vorige week maakte een bende dieven meer dan tweehonderd telefoons buit op het muziekfestival bij Broek op Langedijk. Bij de politie kwamen in week tijd 230 aangiftes binnen. Acht van de negen verdachten, die al op de dag van het festival werden opgepakt, zitten nog vast.

Islamitische schoolbesturen: behoud Ibn Ghaldoun

De Rotterdamse scholengemeenschap Ibn Ghaldoun moet blijven bestaan. Dat stelt de Islamitische Schoolbesturen Organisatie (ISBO) maandag. De organisatie, die 37 van de 44 islamitische scholen in Nederland vertegenwoordigt, vindt dat er voldoende draagvlak is voor het voorbestaan van de school.

"Het bestaansrecht van de school valt en staat bij enerzijds draagvlak van de ouders, anderzijds draagvlak van het bestuur van de school. In beide gevallen is daar nog sprake van", meldt directeur van de organisatie Yusuf Altuntas. De Rotterdamse onderwijswethouder Hugo de Jonge (CDA) zei eerder dat 'er geen levensvatbare toekomst is voor de school'.

De directeur denkt dat het imago van de Rotterdamse school wel te redden valt, maar dat dit een proces van lange adem wordt. De organisatie adviseert onder meer de naam van de school te veranderen, omdat daar nu negatieve associaties aan kleven.

De school is in opspraak omdat er 27 examens zijn gestolen. Negen personen werden aangehouden, zeven van hen zitten nog vast. ISBO noemt de diefstal ontoelaatbaar en betreurt dat dit invloed heeft gehad voor landelijke eindexamenkandidaten.

Op de school zijn echter ook tal van andere problemen. In het verleden werd de kwaliteit van het onderwijs door de inspectie beoordeeld als zeer zwak en verder staat de school miljoenen in het rood.

Het royeren van de school als lid van de organisatie behoort tot de opties, maar is nu nog niet aan de orde voor ISBO. De organisatie wil de onderzoeksresultaten van het OM afwachten en niet vooruitlopen op de zaken. "Mocht blijken dat medewerkers van de school bij de diefstal betrokken zijn geweest, dan verwachten wij wel dat zij per direct worden ontslagen", aldus Altuntas. Over het huidige bestuur zegt hij tevreden te zijn.

Ruwaard van Putten Ziekenhuis failliet

Het Ruwaard van Putten Ziekenhuis in Spijkenisse is maandag failliet verklaard. De rechtbank in Den Haag sprak het bankroet maandag uit, meldt een woordvoerder. Directe aanleiding voor het faillissement is dat het ziekenhuis niet in staat is de salarissen over juni te betalen. In december werd al duidelijk dat het ziekenhuis niet langer zelfstandig kon voortbestaan vanwege forse financiële tekorten.

Sindsdien werden overnamegesprekken gevoerd, onder meer met het Maasstad Ziekenhuis, het Ikazia en het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis. De onderhandelingen met die partijen mislukten echter. Vorige week meldde het Ruwaard van Putten Ziekenhuis nog dat gesprekken met een of meerdere nieuwe kandidaten in een vergevorderd stadium verkeerden.

Het ziekenhuis laat maandag weten dat twee curatoren zijn aangesteld. De beide curatoren onderzochten sinds 5 juni als stille bewindvoerders de mogelijkheden voor een doorstart, melden zij in een verklaring. Eind deze week moet daar meer duidelijkheid over zijn. Als geen doorstart mogelijk blijkt, wordt een datum bepaald waarop een afbouwplan in werking treedt. De zorg wordt dan overgebracht naar andere zorgverleners.

De zorg aan patiënten gaat voorlopig nog onveranderd door, aldus de curatoren. In verband met het faillissement krijgt het personeel formeel ontslag, maar de medewerkers blijven wel nog aan het werk. Het UWV draagt zorg voor de betaling van het loon van juni.

Berichten dat het Ruwaard van Putten Ziekenhuis het eerste Nederlandse ziekenhuis is dat failliet gaat, kloppen niet, aldus een woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen. Zo werd in 1993 het ziekenhuis Berg en Bosch failliet verklaard. Eind maart liet minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) weten dat failliete ziekenhuizen niet op hulp van de overheid hoeven te rekenen.

Het Ruwaard van Putten Ziekenhuis kwam in november ook onder verscherpt toezicht te staan van de Inspectie voor de Gezondheidszorg, vanwege problemen op de afdeling cardiologie. De sterftecijfers op die afdeling zouden een paar jaar geleden bijzonder hoog zijn geweest. Het toezicht werd eind mei opgeheven, omdat de patiëntveiligheid volgens de IGZ weer gewaarborgd was.

Om 16.00 uur wordt een persconferentie gehouden in het gemeentehuis van Spijkenisse.

Bing Music nu ook in Nederland

Tot op heden was het wereldwijd nog beperkt beschikbaar, maar vanaf vandaag ook mogelijk om in Nederland gebruik te maken van Microsoft's muziek zoekfunctie, Bing Music, op Windows Phone. 

Windows Phone-eigenaren hebben er vanaf vandaag weer een leuke feature bij: Als je nu op de zoekknop van je toestel drukt krijg je een nieuw icoontje te zien. Met dit icoontje kun je het toestel naar muziek in de buurt laten luisteren en als deze herkend wordt, krijg je vervolgens automatisch de artiest en album als resultaat.

Er zijn natuurlijk ook apps, zoals Shazam die een soortgelijke functie hebben, maar het is goed om te zien dan Microsoft nog steeds druk bezig is met het beschikbaar maken van Windows Phone-features in verschillende landen.

Bing Music

Schwarzenegger krijgt zombiedochter

Arnold Schwarzenegger gaat de hoofdrol spelen in de zombiefilm Maggie. Hij speelt een vader wiens dochter wordt besmet met een virus en langzaam in een zombie verandert. De voormalig gouverneur van Californië gaat de film ook coproduceren, schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

Maggie staat onder regie van Henry Hobson, die zijn sporen vooral heeft verdiend als regisseur en grafisch ontwerper in de tv-wereld. De opnames gaan dit najaar van start.

De 65-jarige Schwarzenegger heeft het druk. Zo is hij betrokken bij zowel Expendables 3 als Terminator 5. Van laatstgenoemde film zijn de opnames volgens de Oostenrijkse Eik al in volle gang.

De trouwe Schwarzenegger-fans moeten nog even wachten voor ze hun held weer op het witte doek kunnen bewonderen. Op 17 oktober verschijnt Escape Plan, voorheen bekend als The Tomb, in de Nederlandse bioscoop. Hierin spelen Schwarzenegger en Sylvester Stallone twee gedetineerden in een zwaarbeveiligde gevangenis.


Arnold Schwarzenegger krijgt zombiedochter (Foto: Novum)

Onder druk wordt alles vloeibaar

Maar wat als er helemaal geen toilet in de buurt is? Wat als je in 'the middle of nowhere' opeens heel nodig moet? Het was de zomer van 1988. Ik was dertien jaar oud. Tijdens een zomerkamp liepen we met een man of twintig door de Belgische Ardennen. Nieuwe omgeving, vreemd eten, ander ritme. Mijn darmen hadden wat aanpassingsmoeilijkheden. Al wandelend, nam de druk in mijn buik langzaam maar zeker toe. Het zou nog minstens een paar uur duren voordat we weer in de bewoonde wereld zouden zijn. En ik moest. Nodig. Heel nodig. Enkel al de gedachte eraan, maakte dat ik nog nodiger moest. Ik kon het niet meer ophouden. Dus ik meldde mij bij de leiding en vroeg of ze even op mij wilden wachten. Hij stak mij een rolletje toiletpapier toe. Als een hond draaide ik net zo lang totdat ik de juiste plek had gevonden om mijn behoefte te doen.

Kopp: "Doping door Gerolsteiner aangeboden"

Bij de in 2008 opgeheven Gerolsteiner-wielerploeg was doping verkrijgbaar, zo heeft oud-renner David Kopp laten weten. Hij sprak vandaag voor de rechtbank als getuige in de zaak tegen Stefan Schumacher die beschuldigd wordt van oplichting.

Kopp zei onder ede dat hij in het verleden naar de verboden middelen heeft gegrepen. "Ik kreeg 'turbomiddel' voor de eindsprint aangeboden. Met de artsen kon je ook praten over de juiste dosering. Ik heb Synacthen gebruikt, maar niet in mijn Gerolsteiner-tijd. Ik kreeg het bij die ploeg wel aangeboden." Hij heeft bij de kleine ploeg Lamonta bekend doping te hebben gebruikt.

Ook Schumacher greep in het verleden naar de verboden middelen. Zijn voormalig teammanager Hans-Michael Holczer claimt een bedrag van 150.000 euro omdat Schumacher hem bedrogen zou hebben. De tijdrijder claimt echter dat Holczer van het dopinggebruik op de hoogte is geweest.

[CL] Loting eerste en tweede voorronde

In het Zwitserse Nyon heeft zojuist de loting voor de eerste en tweede voorronde van de Champions League plaats gehad. Het is het 22ste seizoen van de Champions League. In totaal doen er 76 clubs mee, waarvan 32 aan de groepsfase.

Ajax is direct geplaatst voor de groepsfase en PSV zal in de derde kwalificatieronde instromen. De finale is komend seizoen op 24 mei 2014 in het Estádio da Luz in Lissabon.

Eerste voorronde (wedstrijden op 2/3 en 9/10 juli)

FC Shirak (ARM) v SP Tre Penne (SAN)
FC Lusitans (AND) v EB/Streymur (FAR)

Tweede voorronde (wedstrijden op 16/17 en 23/24 juli)

Neftçi PFK (AZE) v KS Skënderbeu (ALB)
FC Steaua Bucureşti (ROU) v FK Vardar (MKD)
FC Viktoria Plzeň (TSJ) v FK Zeljezničar (BOS)
FC Sheriff (MOL) v FK Sutjeska (MON)
Birkirkara FC (MAL) v NK Maribor (SLV)

Sligo Rovers FC (IER) v Molde FK (NOO)
IF Elfsborg (ZWE) v FC Daugava Daugavpils (LET)
HJK Helsinki (FIN) v JK Nõmme Kalju (EST)
FK Ekranas (LIT) v FH Hafnarfjördur (IJS)
The New Saints FC (WAL) v Legia Warszawa (POL)
Celtic FC (SCH) v Cliftonville FC (N-I)

GNK Dinamo Zagreb (KRO) v CS Fola Esch (LUX)
Győri ETO FC (HON) v Maccabi Tel-Aviv FC (ISR)
FC BATE Borisov (W-R) v FC Shakhter Karagandy (KAZ)
FC Shirak/SP Tre Penne v FK Partizan (SER)
ŠK Slovan Bratislava (SLW) v PFC Ludogorets Razgrad (BUL)
FC Dinamo Tbilisi (GEO) v FC Lusitans/EB/Streymur

Meisje (15) zwanger van oom, neven en vriend

In Zimbabwe zijn vier mannen en jongens opgepakt omdat zij een 15-jarig meisje zwanger hebben gemaakt. Het gaat hier om de oom, neefjes en het vriendje van het tienermeisje. Ook heeft het meisje van een van hen een SOA opgelopen.

Het meisje heeft de politie verteld dat ze sinds september vorig jaar door haar 40-jarige oom wordt misbruikt. Toen de minderjarige zoons hun vader in een 'compromitterende houding' aantroffen met hun nichtje, besloten zij het kind ook om beurten tot seks te dwingen.

De tante van het meisje is vanwege haar werk veel van huis. Volgens de politie was haar man 'hongerig' en nam hij hierdoor zijn nichtje geregeld te grazen. En als de beste man weg was, gingen zijn zoons om beurten over het arme kind heen.

Het meisje is uiteindelijk naar haar vriendje gevlucht, met wie zij uiteraard ook veelvuldig seks heeft gehad. Zij blijkt nu echter inmiddels vier maanden zwanger te zijn en een SOA te hebben opgelopen.

Omdat het meisje zwanger kan zijn van haar oom, neefjes of vriend, zijn allen aangehouden. Laatstgenoemde is opgepakt omdat zijn vriendin minderjarig is. Het is nu afwachten tot de kleine spruit over vijf maanden ter wereld komt, om uit te zoeken op wie het kind lijkt.

MKB klaagt over gemeentelijke regels

Veel Nederlandse gemeenten handhaven overbodige of al afgeschafte regelgeving voor het midden- en kleinbedrijf. Vooral in de horeca blijft de regeldruk hoog. Dat stelt MKB Nederland maandag op basis van eigen onderzoek onder gemeenten. De meeste gemeenten dringen regeldruk wel actief terug.

De vrijstelling van de horeca-exploitatievergunning wordt door twee op de drie gemeenten niet toegepast. Door deze vrijstelling hebben horecazaken zolang ze geen overlast geven, geen vergunning nodig voor de verkoop van drank en eten. De helft van de gemeenten houdt vast aan de terrasvergunning.

Volgens MKB Nederland vraagt bijna veertig procent van de gemeenten om een uittreksel van de Kamer van Koophandel. De brancheorganisatie verwijt deze gemeenten gemakzucht, omdat ze zelf toegang hebben tot het register. Gemeenten vervangen ook te weinig de welstandscommissie voor een snellere toetsing.

De totale administratieve lasten voor het MBK werden onlangs nog door onderzoeksbureau Panteia geschat op ruim acht miljard euro op jaarbasis. Aan het onderzoek van MKB Nederland werkten 163 van de 375 benaderde gemeenten mee.

Inge de Bruijn heeft vrede met vrijgezellenbestaan

Inge de Bruijn is niet langer actief op zoek naar een partner. De 39-jarige zwemkampioene, die verschillende relaties zag stranden, heeft zich erbij neergelegd dat ze nog geen levensgezel heeft. "Het is zoals het is", zegt ze maandag in het AD.

"Ik heb een verschrikkelijke hekel aan daten. Verder ben ik van nature een type dat niet snel verliefd wordt", motiveert Inge. "Somber ben ik absoluut niet. Ik leid een gelukkig leven, waarin ik mijn medailles voorlopig maar beschouw als mijn baby's."

SP wil 'actualiteitenuurtje' met premier

De SP wil het wekelijkse vragenuur vervangen door een 'actualiteitenuurtje' met premier Mark Rutte (VVD) en de fractievoorzitters. Dat voorstel lanceerde Tweede Kamerlid Ronald van Raak maandag tijdens een overleg over de eigen begroting van het parlement voor 2014.

Volgens Van Raak is het huidige vragenuurtje 'niet leuk', niet aansprekend en veel te technisch. In de huidige opzet komen dinsdag tussen 14.00 en 15.00 uur gemiddeld zo'n zes ministers langs die aan de tand worden gevoeld door de fractiespecialisten van de verschillende partijen. Dat wordt live uitgezonden op tv.

De SP'er wil een vragenuurtje dat wel leuk is en dat kan volgens hem worden bereikt door de premier over de actualiteit te laten debatteren met de fractieleiders. Die zijn ook bij het grote publiek bekend. Bovendien zijn de fractievoorzitters geneigd om meer op hoofdlijnen te debatteren. Van Raak denkt dat zo'n actualiteitenuurtje er ook toe kan leiden dat er minder spoeddebatten worden aangevraagd.

Tijdens het debat over de eigen begroting doen vrijwel alle partijen voorstellen om het eigen functioneren te verbeteren. Zo wil D66 nieuwe ministers en staatssecretarissen in de toekomst eerst in de Kamer horen voordat zij kunnen aantreden. De ChristenUnie wil mensen voortaan in de Kamer onder ede kunnen horen zonder dat sprake is van een parlementaire enquête.

PVV'er Joram van Klaveren vindt het nog steeds een schande dat er geen Nederlandse vlag in het parlement hangt. Dat is in de Verenigde Staten en Duitsland wel het geval, wist hij. Bovendien wil hij dat de koran van de voorzitterstafel verdwijnt.

De Tweede Kamer moet verder ook enkele miljoenen bezuinigen. Als het aan Pierre Heijnen (PvdA) ligt, wordt vooral gesneden in de afdeling communicatie en voorlichting. Madeleine van Toorenburg (CDA) wil dat de parlementariërs minder vaak eerste klas vliegen. Bovendien vindt zij het absurd dat Kamerleden een vergoeding krijgen voor de buitenlandse reizen die ze maken.

Fiks minder straatroven in Nederland

Het aantal straatroven in Nederland is in de eerste vijf maanden van 2013 met twintig procent afgenomen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De pakkans is met ruim 42 procent toegenomen. Dat heeft de voorzitter van de taskforce overvallen, burgemeester van Rotterdam Ahmed Aboutaleb, maandag bekendgemaakt in Rotterdam.

In de eerste vijf maanden zijn 2877 straatroven gepleegd, tegenover 3632 in die periode vorig jaar. In mei was sprake van een daling van bijna een kwart ten opzichte van mei 2011. In Rotterdam nam het aantal straatroven zelfs met veertig procent af.

Aboutaleb liet weten trots te zijn op de vermindering. "Iedere straatroof is er natuurlijk een te veel maar ik ben er trots op dat het ons gelukt is het aantal straatroven landelijk met bijna twintig procent terug te brengen." De oorzaak ligt volgens de Rotterdamse burgemeester in hard werken van de politie, maar ook omdat burgers steeds beter opletten en straatroven melden bij de politie.

De taskforce overvallen gaat verder met Koninklijke Horeca Nederland samenwerken om het aantal straatroven rondom uitgaansgebieden verder in te perken. De aard van problemen wordt lokaal bekeken, waarna passende oplossingen worden gezocht.

De taskforce werd in 2009 opgericht om het aantal overvallen terug te dringen. Begin dit jaar kwam daar het terugdringen van het aantal straatroven bij. Het doel is om het aantal straatroven volgend jaar te hebben teruggedrongen tot maximaal 6557.

Homoseksuelen voelen zich vaak onveilig

Drie op de tien lesbiennes voelen zich wel eens onveilig. Onder homoseksuelen is dat 22 procent. Dat blijkt maandag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Homo's voelen zich vooral onveilig op plekken waar jongeren rondhangen, bij lesbiennes is dat het geval in winkelgebieden. Ook in het openbaar vervoer voelen homoseksuelen zich aanzienlijk vaker onveilig dan heteroseksuelen.

Uit de cijfers blijkt dat het onveilige gevoel niet onterecht is. Homoseksuelen waren vorig jaar veel vaker slachtoffer van criminaliteit dan hetero's. Vandalisme, diefstal en inbraak kwamen bij homo's anderhalf keer vaker voor. Verder werden ze tot twee keer vaker slachtoffer van geweldsdelicten.

Van Rhijn loopt in Diamond League-wedstrijd

Atlete Marlou van Rhijn zal op 6 september voor 50.000 mensen in Brussel haar debuut gaan maken in de Diamond League. Op die dag zal Blade Babe uitkomen op haar favoriete 200 meter. Bij deze wedstrijd is het prijzengeld voor de valide en de mindervalide atleten aan elkaar gelijk gesteld.

Van Rhijn sprak met NUsport over deze unieke kans. "Dat is echt heel vet. Ik neem na de wereldkampioenschappen (eind juli in Frankrijk, red.) eerst vakantie. En dik ook! Want ik heb na de Spelen van Londen eigenlijk geen pauze genomen, dus ik ga er nu echt een paar weken tussenuit. Maar daarmee is het seizoen nog niet over. Er volgen nog een paar wedstrijden waaronder dus de Diamond League in Brussel. Er staan twee paralympische nummers op het programma. Eén voor een Belgisch meisje (de 100 meter rolstoel voor vrouwen, red.) en dus de 200 meter. Dat is echt heel cool!"

Van Rhijn geldt als de snelste vrouw op blades. De Nederlandse verbeterde onlangs het wereldrecord op de 100 meter in de categorie T43 tot 12,96 seconden. Op de dubbele afstand liep ze in Londen een toptijd met 26,18 seconden en eerder dit seizoen liet ze zien dat ze ook op de 400 meter uit de voeten kan door het wereldrecord op de 400 meter aan te scherpen tot 61,18 seconden.

Kick-Ass-regisseur haalt uit naar Jim Carrey

Regisseur Mark Millar begrijpt niets van de spijtbetuiging van Jim Carrey over zijn rol in hun nieuwe film Kick-Ass 2. De acteur twitterde zondag dat hij nooit meer zo'n gewelddadige film wil maken na de gebeurtenissen in december, toen een man in Sandy Hook in Connecticut twintig kinderen en zes volwassenen doodschoot. "Ja, er vallen veel doden in de film maar met zo'n titel kan het ook niet anders", schrijft Millar op zijn blog.

De 51-jarige Carrey gaf aan geen spijt van de film te hebben, die voor december werd opgenomen. Wel zei hij nu anders over geweld te denken. "Ik kan nu niet meer met een goed geweten achter zo veel geweld staan." Carrey speelt de rol van Colonel Stars and Stripes, een voormalige maffioos die christelijk is geworden en samen met zijn hond Sophia de misdaad bestrijdt.

Millar is echter onvermurwbaar. "Het scenario was ruim voor de opnames bij iedereen bekend", zegt de regisseur. "Bij een film met een personage als Hit-Girl in de hoofdrol komt er natuurlijk bloed op de wanden, dat mag geen verrassing zijn voor iemand die zo genoten heeft van de eerste film." Carrey heeft er nooit een geheim van gemaakt de eerste Kick-Ass uit 2010 geweldig te vinden.

De Britse filmmaker zegt dat Kick-Ass 2 juist veel eerlijker is over geweld dan de meeste kaskrakers in de bioscoop. "Deze film laat zien wat de gevolgen zijn van geweld. We vermijden juist het simpele, bloedeloze geweld wat je in zo veel andere zomerfilms ziet. Als filmmakers moeten we het publiek vermaken. Dan kunnen we niet aan banden worden gelegd door een verbod op vuurwapens in actiefilms."

Kick-Ass 2 verschijnt op 22 augustus in de Nederlandse bioscopen.


Kick-Ass-regisseur haalt uit naar Jim Carrey (Foto: Novum)

'Xbox One wordt goedkoper als PlayStation 4 domineert'

Michael Pachter, analist bij Wedbush Morgan, zegt dat Microsoft al rekening houdt met een prijsdaling indien de verkoopcijfers van PlayStation 4 die van Xbox One gaan domineren.

Nu de prijzen sinds de afgelopen E3 definitief bekend zijn is er al veel om te doen geweest: Xbox One kost straks 499 euro en PlayStation 4 399 euro. Hoewel de nieuwe Kinect 2.0 inbegrepen is bij Xbox One en de PlayStation 4 Eye-camera los verkrijgbaar zal zijn voor 59 euro is het gat van 100 euro het eerste waar consumenten naar zullen kijken.

De reserveringen van de Xbox One zijn wel omhoog geschoten sinds Microsoft vorige week bekendmaakte dat het DRM-systeem komt te vervallen, maar PlayStation 4 heeft nog steeds een aanzienlijke voorsprong.

"De intentie van Microsoft is om een volwaardiger hardwarepakket aan te bieden dan Sony en Microsoft is ervan overtuigd dat consumenten uiteindelijk de prijs zullen kunnen waarderen."

"We zijn ervan overtuigd dat als Microsoft de komende zes maanden gebruikt om hun boodschap beter over te brengen, Microsoft het gat met Sony kan dichten. Als dit niet gaat lukken dan vermoeden wij dat Microsoft zich voorbereidt op een prijsverlaging volgend jaar", aldus Pachter.

Michael Pachter


[Video] Man heeft seks met fiets

Op internet is een pikant filmpje opgedoken uit het Zweedse Östersund. Een man heeft daar vorige week de liefde bedreven met een damesfiets.

De video is geschoten door de verborgen camera van ene Per Edström. De beste man had de camera opgehangen omdat de banden van de fiets van zijn vriendin telkens werden lekgestoken.

Afgelopen donderdag was het raak. Een man met een caupuchon over zijn hoofd loopt op de fiets af en steekt de banden lek. Vervolgens pakt hij een foto en rijdt zichzelf tegen het zadel klaar.

Edström en zijn vriendin zitten nu in de rats. Ze zijn bang dat de foto in de hand van de fietsfapper een kiekje is van de vriendin in kwestie. "Je weet maar nooit of hij haar al die tijd in de gaten heeft gehouden", uit de Zweed zijn zorgen.

De politie onderzoekt de beelden. Zij hopen uit te vinden of deze zaak verband houdt met een bizarre zaak in 2007. Toen werden meer dan twintig fietszadels ondergefapt met klodders zaad.

Fietsfappende FOK!ker?

Booy nieuwe coach Go Ahead Eagles

Foeke Booy wordt de nieuwe trainer van Go Ahead Eagles. Dat meldt zijn zaakwaarnemer Sport Promotion maandag. De promovendus uit Deventer zat zonder trainer sinds Erik ten Hag besloot op een aanbod van Bayern München om trainer van het tweede team te worden in te gaan. Booy tekent voor een seizoen met een optie voor nog een jaar.

Booy en Go Ahead zijn snel tot overeenstemming gekomen. "De concrete interesse van Go Ahead is zaterdag gaan spelen", zegt hij. "Zondag zijn we er met een positief gevoel uitgekomen."

De Fries heeft vertrouwen in zijn nieuwe ploeg. "Het is een jonge, talentvolle ploeg die met fris voetbal promotie heeft afgedwongen", weet hij. Handhaving is voor de Eagles het belangrijkste doel. "n in het verlengde daarvan zullen we gezamenlijk proberen ons verder te ontwikkelen. De groep heeft niet veel ervaring met de Eredivisie."

Booy werkte afgelopen seizoen bij Cercle Brugge. Hij werd in november bij de Belgische ploeg aangesteld, maar begin april alweer ontslagen. De 51-jarige Fries was in Nederland eerder werkzaam bij FC Utrecht en Sparta Rotterdam.

Fabrikanten onverminderd somber

Ondernemers in de industrie blijven somber gestemd. Het producentenvertrouwen steeg in juni nauwelijks van -4,2 naar -4,1 procent. De fabrikanten verwachten wel een toename van het aantal orders. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek maandag.

De industriële ondernemers waren in juni negatiever over zowel de toekomstige productie als de voorraden. De orderpositie verbeterde echter ten opzichte van mei. Het producentenvertrouwen is al twee jaar overwegend negatief.

Ook over de werkgelegenheid zijn de ondernemers onveranderd somber. Achttien procent verwacht minder personeel nodig te hebben in de komende drie maanden. Zeven procent verwacht juist een groei.

Balotelli ontbreekt in halve finale tegen Spanje

Mario Balotelli mist donderdag de halve finale tegen Spanje op de Confederations Cup. De Italiaanse aanvaller liep in het laatste groepsduel tegen Brazilië (2-4 verlies) een blessure op aan zijn linkerdij. De Italiaanse arts hoopt dat hij eventueel wel beschikbaar is voor de finale. De 22-jarige Balotelli maakte twee goals op het toernooi voor Italië.

Bondscoach Cesare Prandelli gaat ervan uit dat middenvelder Andrea Pirlo na een spierblessure wel weer beschikbaar is. Ook Riccardo Montolivo, die geblesseerd raakte aan zijn hoofd, is waarschijnlijk inzetbaar. Vleugelverdediger Ignazio Abate haakte al eerder af in de selectie. Hij ging naar huis nadat zijn schouder uit de kom was geraakt.

Italië - Spanje was vorig jaar het affiche van de EK-finale. Toen wonnen de Spanjaarden met 4-0.

Krajicek maakt reuzensprong op wereldranglijst

Michaëlla Krajicek heeft maandag een flinke sprong gemaakt op de wereldranglijst. De Nederlandse tennisster steeg 354 plaatsen en staat nu 575e. Krajicek luisterde haar eerste wedstrijd op WTA-niveau op met een zege in Rosmalen. Kiki Bertens moest een plekje inleveren en is nu de nummer zestig van de wereld.

Aranxta Rus, de derde Nederlandse deelneemster bij de dames op Wimbledon, verloor vijf plaatsen en staat 156e. De winnares van de Topshelf Open, Simona Halep, ging van de 45e naar de 32e stek. Serena Williams, Victoria Azarenka en Maria Sharapova voeren de ranglijst aan.

Bij de mannen daalden de drie hoogst genoteerde Nederlanders op de ranking. Robin Haase verloor een positie, hij staat 58e. Igor Sijsling ging van de 59e naar de 65e plaats. Thiemo de Bakker is de nummer 93 van de wereld. Novak Djokovic voert de ranglijst aan, voor Andy Murray en Roger Federer. Nicolas Mahut, winnaar van het ATP-toernooi in Rosmalen, steeg ruim honderd plaatsen naar de 124e plek.

De Nederlandse tennissers maken deze week hun opwachting in Londen op Wimbledon. Haase speelt maandag tegen Mikhail Youhzny en Bertens komt in actie tegen Yaroslava Shvedova.

Henkjan Smits: ik ben niet ziek

Henkjan Smits is naar eigen zeggen niet ziek. Vorige week werd bekend dat er prostaatkanker is geconstateerd bij de 51-jarige talentscout. Hij is echter positief en strijdvaardig, laat hij maandag weten in De Telegraaf.

"Het enige waar ik tegenop zie, is de operatie waarbij mijn prostaat wordt verwijderd", zegt hij over de 'heel ingrijpende operatie', waarvoor hij een maand of twee de tijd moet nemen. "Het is zo vreemd te weten dat ik er binnen nu en twee weken heel anders bij zal zitten. Want ik voel me op dit moment fysiek niet anders dan anders. Ik zeg ook steeds: ik ben niet ziek, ik heb alleen een tumor. Ik definieer ziek zijn als disfunctioneren, vandaar."

Smits verzorgt veelvuldig lezingen en coaching, wat hij tijdelijk stil moet leggen. "Natuurlijk is dat altijd lastig, maar de bedrijven waar ik de komende tijd zou verschijnen hebben allemaal laten weten: we wachten op jou", vertelt hij. "En dat is een grote geruststelling. Want ik zal de komende tijd al mijn energie nodig hebben voor mijn herstel." Smits gaat op 2 juli onder het mes en hoopt in september weer aan het werk te kunnen gaan.

Moeder Julian en Ruben bedankt Nederland

De moeder van de vermoorde broertjes Ruben en Julian uit Zeist bedankt iedereen voor het helpen bij de zoektocht naar haar zoons. Dat schrijft zij in een brief die verschillende media maandag publiceren. Iris van der Schuit stuurde de brief op de dag dat Julian 8 jaar zou worden.

Van der Schuit zegt 'heel dankbaar te zijn' voor het massaal zoeken door 'bekenden en onbekenden'. De organisatoren van de burgerzoekacties, Remco Meijer en Wanda van de Bovenkamp, worden in de brief met naam bedankt.

"Dat zoveel mensen wilden helpen met het vinden van mijn jongens had ik niet verwacht toen ik het berichtje op Facebook plaatste", schrijft de moeder verder. In de brief worden verder onder meer rechercheurs, militairen en brandweer bedankt. Ook de oprichters van een speciale stichting voor de broertjes, RuJu, worden bedankt.

De lichamen van de broertjes Julian en Ruben werden vorige maand gevonden in een afwateringsbuis in Cothen. De jongens waren bijna twee weken vermist. Grootschalige zoektochten naar de broertjes werden opgezet, nadat het lichaam van hun vader was gevonden bij Doorn. Hij had zelfmoord gepleegd.

'Scholen voor autisten dicht door bezuinigingen'

Deze zomer sneuvelen de eerste basisscholen voor speciaal onderwijs als gevolg van bezuinigingen. Dat meldt de Volkskrant maandag. In Breda wordt een school voor kinderen met een autistische stoornis opgeheven, in Zwolle en Brielle gaat het om scholen voor kinderen die extra zorg nodig hebben.

Schoolbesturen lopen daarmee vooruit op de invoering van het zogenoemde passend onderwijs volgend jaar. In dat nieuwe systeem moeten leerlingen die nu nog naar het speciaal onderwijs gaan, vaker naar reguliere scholen.

Het kabinet wil met het passend onderwijs de groei van het aantal leerlingen die naar speciale scholen gaan beperken. In 2003 ging het nog om 54 duizend kinderen, in 2011 waren het er 69 duizend.

Sony toont meer PS4 op gamescom

Jim Ryan, CEO van Sony Europa, heeft aangegeven dat niet alles getoond is op de E3 omdat ze ook nog wat moesten achterhouden voor de aankomende gamescom in Duitsland.

Momenteel heeft Sony zo'n dertig games in ontwikkeling bij hun eigen studio's. Twintig daarvan moeten in het eerste jaar uitkomen voor  PlayStation 4 en van die twintig zijn er twaalf een nieuwe IP. Ryan gaf ook aan dat er bewust voor is gekozen om veel nieuwe games te tonen bij de bekendmaking van de PS4 zodat er tijdens de E3 een update van die games getoond kon worden.

De PlayStation 4 moet ergens dit jaar nog uitkomen. De gamescom is dit jaar van 22 augustus tot en met 25 augustus.

Dead Rising 3 krijgt exclusieve Smartglass-features

Dead Rising 3 krijgt een exclusief personage met missies voor gebruikers van de Smartglass-feature op Xbox One. Wie Smartglass gebruikt tijdens het gamen krijgt een skin 'over' zijn telefoon alsof hij zo uit de game zelf komt.

Op de telefoon zul je gebeld worden door een exclusief personage dat alleen via de Smartglass communiceert. Maak je geen gebruik van Smartglass dan mis je dus een personage en enkele missies. De missies en het personage zijn verwoven in het verhaal van de game, maar zonder Smartglass kun je het spel alsnog volledig uitspelen.

De missies zijn dus niet noodzakelijk voor het verhaal of de progressie die de speler maakt, ze zijn extra. Via de Smartglass-feature kun je ook speciale codes verkrijgen na het behalen van missies. Deze codes vertalen zich naar extra's die je tijdens het spel kunt gebruiken. Alles wordt gedaan via behaalde punten binnen het spel en niet via microtransacties buiten het spel om.

Dead Rising 3 is een exclusieve game voor Xbox One.

Kojima toont interesse in Kinect

Hideo Kojima, de man achter Metal Gear Solid, heeft aangegeven interesse te hebben in de Kinect- en Smartglass-features op de Xbox One voor zijn aankomende Metal Gear Solid 5

Kojima is bij de Kinect vooral geïnteresseerd in de stemcommando's die een speler kan geven of de handbewegingen die je kunt maken. Bij het gebruik van Smartglass hoopt de ontwikkelaar verschillende apparatuur te kunnen gebruiken om de 'hardcore'-gameplay naar verschillende media te brengen.

'Meer scholieren kunnen niet goed fietsen'

Steeds meer scholieren die naar de middelbare school gaan, kunnen niet goed fietsen. Dat meldt Veilig Verkeer Nederland (VVN) maandag in het AD. Ook worden vooral in grote steden steeds minder fietsexamens afgenomen.

Kinderen kunnen niet goed fietsen of hebben geen fiets, aldus een woordvoerder van VVN in de krant. Onder meer ouders die hun kinderen met de auto naar school brengen, zijn schuldig aan deze ontwikkeling, zegt verkeersdocent Ronald Wittenberg in de krant. Hij spreekt van een 'achterbankgeneratie'.

Uit cijfers van de Fietsersbond blijkt dat het aantal kinderen tussen de 12 en 18 jaar dat na een fietsongeluk in het ziekenhuis belandt, veel hoger is dan dat van kinderen onder de 12 jaar. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt verder dat het aantal dodelijke fietsslachtoffers onder de 15 jaar is toegenomen. In 2010 waren dat er nog negen, vorig jaar ging het om dertien slachtoffers.

Minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) belooft in een brief aan de Tweede Kamer het probleem onder de aandacht van gemeenten te brengen, aldus het AD.

Project Spark start met bŤta

Gamestudio Microsoft is gestart met het aannemen van bèta-aanmeldingen voor Project Spark. Het spel is op de afgelopen E3 aangekondigd en maakt het mogelijk om via Xbox One, Windows 8-tablet en Windows 8-pc een geheel eigen spelwereld te maken.

Er is nog niets meer bekend over Project Spark dan de presentatie die de makers op de E3 hebben gegeven. De beste manier lijkt dan ook om je aan te melden voor de bèta. Dat kan via de officiële website.

FOK! wat een weer... Iets minder buien

Goeiemorgen! De meningen over het weer van gisteren zullen verdeeld zijn. Sommige plaatsen kregen voortdurend buien over zich heen, terwijl er op andere plekken weinig tot niets viel. In de loop van deze maandag zullen de meeste buien langzaam weg moeten gaan trekken.

Nachtelijke buien brachten gisterochtend in het westen plaatselijk (niet overal!) meer dan tien millimeter. Vervolgens verplaatste de neerslag zich meer naar het binnenland toe en op een enkele plek onweerde het ook even. Bij mij thuis bleef het overdag droog en dit plaatje zullen we vanmiddag ook zien. De meeste nattigheid komt in het binnenland voor, en de meeste zon vinden we in het westen. Later op de dag moet het dan op veel meer plaatsen droog gaan worden. De wind komt uit een westelijke richting en neemt af naar matig. Met 16 graden is het nu niet bepaald heet te noemen.

De komende dagen is het licht wisselvallig. Er is af en toe wat zon en er kan een lichte bui vallen. De temperatuur blijft met 15 tot 17 graden ondermaats.

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

kikvors
Een kikker die op zijn dooie gemak naar de wereld kijkt. Hij wist niet dat KlapMongeaul hem op de foto heeft vastgelegd.

 

 

 

Tekken Revolution mogelijk naar Vita

Het free-to-playvechtspel Tekken Revolution zou zomaar de overstap kunnen maken naar PlayStation Vita. Voorwaarde hiervoor is wel dat de PlayStation 3-versie genoeg keer gedownload gaat worden.

Dat heeft de bedenker van de serie Katsuhiro Harada op Twitter tegen fans gezegd. "If the number of downloads of PS3 becomes large, I’ll port to Vita." Uitgever Namco Bandai zelf heeft de port op nog geen enkele wijze bevestigd.

Tekken Revolution is sinds een kleine drie weken te downloaden via PlayStation Network. Veel meer publiciteit dan de onderstaande E3-trailer heeft de game niet gehad. Het is niet bekend bij welke downloadaantallen het spel wordt gemaakt. Het is dus nog maar de vraag of deze er ook daadwerkelijk ooit gaat komen.


Star Citizen-trailer toont in-enginegraphics

Er is een trailer uitgebracht voor de aanstaande ruimtesimulator Star Citizen. De beelden uit de video zijn niet alleen mooi, ze zijn ook nog eens gemaakt met de game-engine en zijn uit de spelwereld zelf.

Er is redelijk veel kritiek gekomen over de authenticiteit van de beelden, maar ontwikkelaar Roberts Space Industries heeft meerdere malen aangegeven dat de beelden echt in-engine zijn.

Star Citizen is een spel dat via crowdfunding ruim tien miljoen dollar heeft opgehaald voor de ontwikkeling. Het is de bedoeling om als speler in squadron 42 te komen. Dit is een soort vreemdelingenlegioen in de ruimte.

Star Citizen komt ergens in 2014 uit op pc.

Volkel = JSF

Beide onderwerpen waren vorige week weer in het nieuws: JSF en Volkel. De één een duur vliegtuig waar niemand op zit te wachten, de ander een militaire basis in Brabant, bewaakt door Amerikanen en gevuld met (rond de 22) kernwapens. Het jammere is dat we deze discussies onafhankelijk van elkaar voeren. Feitelijk gaan de twee zaken namelijk hand in hand, of beter, vliegtuig in bom. JSF kan niet zonder Volkel en Volkel niet zonder JSF. De échte vraag is aangaande beide kwesties dus niet: willen we de JSF?, maar: willen we nog kernwapens voor de VS stallen?

VS: teleurgesteld in Hongkong omwille Snowden

De Verenigde Staten zijn teleurgesteld in Hongkong (en de rest van de wereld is teleurgesteld in de VS) omdat de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden ondanks herhaalde verzoeken niet is gearresteerd. Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft zondag (lokale tijd) bekendgemaakt het niet eens te zijn met die beslissing.

Ook laat Amerika weten dat er in de onderlinge contacten op geen enkel moment door Hongkong is gewezen op fouten in het uitleveringsverzoek. Het verzoek van de Verenigde Staten aan Hongkong om Snowden te arresteren en uit te leveren, voldeed volgens Hongkong niet aan alle eisen.

Een Amerikaanse regeringsfunctionaris zei zondag dat de Verenigde Staten het paspoort van Snowden hebben ingetrokken. Snowden, die Ecuador om politiek asiel heeft gevraagd, reisde eerder op de dag van Hongkong naar Moskou.

Amerika heeft zelf nog niet formeel gereageerd op de verzoeken van diverse landen om meer opheldering over de grootschalige, wereldwijde afluisterpraktijken, anders dan te zeggen dat het 'noodzakelijk' zou zijn. Ook zouden er - naar eigen zeggen - tientallen aanslagen zijn voorkomen.

Nepagenten aangehouden voor poging beroving

Vier Roemenen die zich voordeden als politieagenten zijn zondag in Rotterdam opgepakt. De politie meldde dat drie van hen een 53-jarige Taiwanees probeerden te beroven door hem een hoekje in te drukken, terwijl ze 'politie' riepen en iets lieten zien dat leek op een politiebadge.

De man, die het niet vertrouwde, wist te vluchten en even verderop echte agenten aan te spreken die collega’s inschakelden. De drie verdachten wilden bij een vierde man in een auto stappen, maar konden allen worden aangehouden.

Het gaat om Roemenen van 31, 40, 51 en 51 jaar.

Doden bij busongeluk Montenegro

In Montenegro is zondag een bus van een brug over de rivier de Moraca gereden en in een diep ravijn gevallen. Daarbij zijn volgens de autoriteiten zeker dertien mensen om het leven gekomen.

Het ongeluk voltrok zich ongeveer dertig kilometer ten noorden van de hoofdstad Podgorica. Volgens de plaatselijke officier van justitie kwam de bus uit Roemenië of Oekraïne, maar de nationaliteit van de slachtoffers is nog niet bekend.

Het ongeluk gebeurde tijdens een zware regenbui.

Laatste reviews en specials
special
Hearthstone gaat door met prima periode
review
Blu-ray: Good Boys
review
The Expanse seizoen 4
review
Tokyo Mirage Sessions #FE Encore
special
Wat de volgende Mario Kart kan leren van Mario Kart Tour
review
The Grudge
©FOK.nl e.a.