FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 4 april 2013

Huta Galung in kwartfinale Saint-Brieuc

Jesse Huta Galung heeft zich geplaatst voor de kwartfinales van challengertoernooi in Saint-Brieuc. De Nederlander had in Frankrijk bijna twee uur nodig om zich in zijn tweederondepartij met 7-6 (5) en 7-6 (5) te ontdoen van de Bosniër Mirza Basic.

In de volgende ronde neemt Huta Galung het op tegen de Fransman Stéphane Robert. De Nederlander is goed in vorm, want vorige maand won hij al een Challenger in Cherbourg.

Arrestaties en schoten na beroving Amsterdam

De politie heeft donderdagavond in Amsterdam geschoten op drie mannen die er na een beroving in vliegende vaart vandoor gingen. Niemand raakte gewond. Het trio is opgepakt.

Volgens de politie waren de drie kort daarvoor betrokken bij een beroving op het Bos en Lommerplein in de hoofdstad. Ze vluchtten in een auto, reden veel te snel en negeerden stoptekens van toegesnelde politiewagens. Op de Verlengde Stellingweg, buiten de stad, is de vluchtauto klemgereden. De politie heeft toen geschoten waarop de drie zich overgaven.

De politie kon nog niet zeggen wie of wat het doelwit van de beroving was en wat de identiteit van de mannen is.

Onderzoek bonnenregen Waalre

Het Openbaar Ministerie stuurt informatie over een nieuwe flitspaal in Waalre die sommige mensen een flink aantal keer heeft geflitst door naar de Centrale Verwerking Openbaar Ministerie (CVOM). Dat meldt een woordvoerder van het OM donderdagavond.

De informatie die wordt doorgespeeld, betreft gegevens die de verkeersofficier van justitie bij een gesprek met burgemeester van Waalre Henri de Wijkerslooth heeft gekregen. Dit gesprek vond plaats nadat De Wijkerslooth twitterde dat hij over de kwestie graag wilde praten met het OM.

De kwestie draait om de vervanging van een analoge flitspaal op de N69 in Waalre door een digitale variant. De oude flitspaal deed het een tijd niet. De nieuwe digitale paal doet dit echter wel, altijd. De communicatie rondom de vervanging van de paal is niet helemaal goed gegaan, erkent het OM. "Hoewel we er niet per se over hoeven te communiceren, iedereen hoort zich gewoon te gedragen. Maar communicatie over een flitspaal kan corrigerend werken", aldus de zegsvrouw.

Volgens Omroep Brabant zorgde de nieuwe flitspaal de afgelopen tijd voor een ware bonnenregen. Sommige mensen zouden al voor duizenden euro's aan boetes hebben ontvangen. Zo zou een vrachtwagenchauffeur uit Lommel voor in totaal vijftienduizend euro zijn beboet.

Of het CVOM met de kwestie aan de slag gaat, kan een woordvoerder van dat OM-onderdeel donderdagavond niet direct zeggen.

[EL] Uitslagen kwartfinale heenwedstrijden 4/4/2013

Vandaag werden de kwartfinales gespeeld in de Europa League. Van de acht ploegen komen er drie uit Engeland. Newcastle United ging op bezoek bij Benfica. Chelsea ontving Rubin Kazan en Tottenham Hotspur nam het thuis op tegen FC Basel. Het enige duel zonder een Engelse ploeg ging tussen Fenerbahçe en Lazio Roma. Hieronder vind je de doelpuntenmakers en eventuele bijzonderheden.

Benfica (POR) 3-1 Newcastle United (ENG)

 0-1 P. Cissé 12'
 1-1 Rodrigo 25'
 2-1 Lima 66'
 3-1 Cardozo 71' (pen)

Chelsea (ENG) 3-1 Rubin Kazan (RUS)

 1-0 Torres 16'
 2-0 Moses 32'
 2-1 Natcho 41' (pen)
 3-1 Torres 70'

Fenerbahçe (TUR) 2-0 Lazio Roma (ITA)

 Onazi(Lazio Roma, 2xg) 47' 
 1-0 Webó 78' (pen)
 2-0 Kuijt 90' 

Tottenham Hotspur (ENG) 2-2 FC Basel (ZWI)

 0-1 Stocker 30'
 0-2 Frei 34'
 1-2 Adebayor 40'
 2-2 Sigurdsson 58' 
 

Van Rijn past inkomensheffing AWBZ aan

De vermogensinkomensbijtelling in de AWBZ wordt aangepast. Staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA) zegde donderdagavond toe dat hij aan de wensen van de Tweede Kamer tegemoet gaat komen en de regeling op zeker drie punten gaat wijzigen.

Letselschadevergoeding wordt uitgesloten van het vermogen dat wordt aangeslagen voor mensen die langdurige zorg nodig hebben. De Kamer vindt het niet fair dat mensen die een vergoeding hebben gekregen omdat ze bijvoorbeeld een ongeluk hebben gehad hierdoor meer moeten gaan betalen voor de AWBZ. Van Rijn zei dat hij met een 'positieve grondhouding' naar deze wens van de Kamer kijkt. Hij schat dat het slechts om een hele kleine groep gaat die dit aangaat, en dat er dus weinig geld mee gemoeid is.

Ook wil Van Rijn een regeling treffen voor mensen die op dit moment in een zorginstelling zitten maar die hun huis nog niet verkocht hebben. De waarde van hun woning wordt nu bij hun vermogen opgeteld, maar Van Rijn wil dat voor hen gedurende vier jaar een uitgestelde betaling gaat gelden. Pas als zij hun huis verkocht hebben moeten ze dan gaan betalen. Deze aanpassing is 'budgetneutraal', beloofde Van Rijn.

Een derde aanpassing betreft mensen met een persoonsgebonden budget. Als dit in een keer wordt gestort, bijvoorbeeld eind december, dan rekent de fiscus dit als vermogen. "Het pgb is geen vermogen, dat geld is bedoeld om zorg in te kopen", merkte D66-Kamerlid Vera Bergkamp op. Volgens Van Rijn is het een 'administratief probleem' dat slechts een zeer beperkt aantal mensen aangaat.

Mogelijk dat de staatssecretaris ook met een alternatief komt voor gehandicapte jongeren die zeer langdurig in een instelling moeten zitten en die vermogen hebben gekregen. Omdat met deze regeling wel een hoop geld gemoeid gaat kon Van Rijn op dit punt nog geen harde toezeggingen doen.

Ed Kowalczyk en BlÝf bij Brabant Open Air

Ed Kowalczyk en Bløf geven een optreden tijdens Brabant Open Air. Ook onder anderen Blaudzun, Kensington, Handsome Poets en Moke staan op het podium van het tweedaagse festival, maakte de organisatie donderdag bekend.

Artiesten als Chef'Special, Kik en Douwe Bob komen ook naar Brabant voor een optreden. De vijfde editie van het festival vindt 6 en 7 september plaats in Eindhoven. Later deze maand worden nog meer namen bekendgemaakt.

Filmcriticus Roger Ebert (70) overleden

Amerikaans filmcriticus Roger Ebert is op 70-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van kanker. Dat maakte de website van de Chicago Sun-Times, waar Ebert 46 jaar met liefde voor schreef, vandaag bekend.

Ebert publiceerde zijn eerste filmrecensie in 1967 en is in de loop der jaren uitgegroeid tot een van 's werelds bekendste en meest invloedrijke filmcritici. De filmliefhebber bundelde regelmatig zijn ongezouten maar gerespecteerde meningen samen en publiceerde die in verschillende boeken. Het bekendst zijn wellicht de boeken uit de serie 'The Great Movies' waarvan er drie verschenen.

Ook verscheen Ebert regelmatig op de Amerikaanse televisie waarin hij recente en favoriete films besprak, maar ook films die hij zo slecht vond dat hij er haatgevoelens jegens ontwikkelde. Ebert stak zijn mening nooit onder stoelen of banken. Hij onderhield ook een website waar veel van zijn recensies en andere artikelen te lezen zijn voor filmliefhebbers wereldwijd.

Sinds 2002 kende Ebert verschillende gezondheidsproblemen. Zo heeft hij al eerder gestreden tegen kanker en moest hij meerdere keren het ziekenhuis bezoeken met een gebroken heup. Op 2 april jongstleden schreef hij op zijn blog dat hij een stap terug zou doen en minder regelmatig over films zou schrijven in verband met de terugkerende kanker.

Vandaag, 4 april, is Roger Ebert onverwachts overleden. Hij is 70 jaar geworden.

Roger Ebert overledenFilmcriticus Roger Ebert op 70-jarige leeftijd overleden (Foto: Eileen Ryan)

The Place Beyond the Pines

Het is opvallend dat sommige filmmakers de kijker het liefst bij de hand nemen door op een nogal geforceerde wijze hun boodschap over te brengen. The Place Beyond the Pines is verdeeld in een drietal delen, waarbij regisseur Derek Cianfrance zijn eigen glazen ingooit met de overbodige slotconclusie waarin het onvermijdelijke de waarheid wordt. Hij lijkt zich niet te beseffen dat dit soort dramafilms geen grote gebaren en melodramatische scènes nodig hebben om indruk te kunnen maken. Maar een mislukking is The Place Beyond the Pines allerminst. Filmtechnisch zit de film prima in elkaar en het verhaal bevat voldoende intense momenten om de kijker in zijn greep te houden. Ook bewijst Ryan Gosling met zijn overtuigende acteerwerk wederom waarom hij momenteel één van de meest gevraagde acteurs in Hollywood is.

PellŤ: "Nog steeds kans op de titel"

Feyenoord liep zaterdag een flinke knauw op door het verlies tegen sc Heerenveen. Toch houdt de topspits van de Rotterdammers hoop.

Feyenoord was geen schim van zichzelf tegen de Friezen en verloor met 2-0. De titelkandidaat moest het stellen zonder de Italiaanse goalgetter Graziano Pellè, die er vrijdag tegen VVV-Venlo weer bij is na zijn schorsing.

"De wedstrijd tegen VVV is van groot belang. Wij zijn geen team dat makkelijk wedstrijden wint. Maar als je naar de ranglijst kijkt, moeten wij gewoon drie punten pakken", vertelde hij aan RTV Rijnmond. "We hebben nog steeds een kans op de titel, al wordt het wel moeilijk. We moeten alles geven en zorgen dat we al onze resterende wedstrijden winnen."

Feyenoord staat nu vier punten achter Ajax, met PSV en Vitesse nog één punt boven de Rotterdammers. "Nu zou ik 'nee' zeggen tegen een tweede plek. Aan het eind van de competitie zou ik er misschien wel blij mee zijn. Als wij alles winnen, maar de concurrentie ook, dan kan je zeggen dat er misschien niet meer in zat. Maar in deze fase moeten wij nog volop voor de eerste plek gaan."

RTL-volk opgepakt in Monaco

Marielle Bastiaansen is samen met haar camerateam opgepakt in Monaco. "Overkomt ons weer!", twitterde de presentatrice. "Opgepakt door politie tijdens opname in Monaco voor Life is Beautiful, alle beelden moeten wissen."

RTL Boulevard schrijft dat ze aan het filmen waren op een anti-agingbeurs, waar ook prins Albert van Monaco aanwezig was. De cameraploeg moest naar het politiebureau om beelden van Albert te verwijderen. Volgens de politie hadden ze geen vergunning om te filmen.

Inmiddels zijn ze weer op vrije voeten en is ervoor gezorgd dat ze alsnog kunnen draaien. "Maar het is natuurlijk bizar, dat je ineens op het bureau zit. Ik schrok me dood", vertelt Marielle aan RTL Boulevard.

Beslag op zestien oldtimers in fraudezaak

Bij een bedrijf dat vermoedelijk nagemaakte nieuwe Bugatti's en Alfa Romeo's als oldtimers importeerde zijn donderdag zestien auto's in beslag genomen. Het gaat onder meer om twee Ferrari's, een Maserati, een Rolls Royce en een Lamborghini, meldt het ministerie van Financiën donderdagavond.

Een 45-jarige medewerker van het bedrijf is aangehouden wegens betrokkenheid bij het doen van onjuiste aangiften en valsheid in geschrifte. De schatkist is volgens het ministerie voor vermoedelijk zo'n zevenhonderdduizend euro misgelopen.

De replica's van de auto's werden vermoedelijk uit Argentinië gehaald. Bij de import werd aangegeven dat het ging om minstens dertig jaar oude auto's. Daarbij zijn vermoedelijk valse kentekenbewijzen gebruikt. Hierdoor hoefden geen invoerrechten te worden betaald en hoefde minder omzetbelasting te worden betaald.

Vanwege de zaak werden in de buurt van Arnhem een bedrijf en twee woningen doorzocht. De fiscale opsporingsdienst Fiod heeft beslag gelegd op een deel van de voorraad van het bedrijf, bankrekeningen en onroerend goed.

Palestijnen snijden voedseldistributie af

De Verenigde Naties hebben alle voedseldistributiecentra in de Gazastrook gesloten. Dat hebben de VN donderdag bekendgemaakt. Tientallen mensen bestormden eerder op de dag een VN-complex, omdat duizenden gezinnen geen financiële hulp meer krijgen. De distributiecentra blijven gesloten totdat de veiligheid van het VN-personeel kan worden gegarandeerd.

UNRWA helpt Palestijnse vluchtelingen en hun afstammelingen in het hele Midden-Oosten. In Gaza runt UNRWA tientallen scholen en medische klinieken. Ook wordt er voedsel verstrekt aan veel inwoners van Gaza. Dagelijks verstrekken de VN in Gaza voedsel aan zo'n 25 duizend mensen.

SNS-problemen opgelost

SNS Bank heeft de dertigduizend transacties uit het paasweekeinde die nog niet waren doorgevoerd verwerkt. Omstreeks 19.00 uur was alles weer in orde, meldt een woordvoerder van de bank. Volgens de zegsman ontstonden de problemen doordat er iets misging met twee bestanden met daarin de circa dertigduizend overboekingen.

In totaal ging het om miljoenen euro's die van andere banken naar rekeninghouders van SNS Bank moesten worden overgeschreven. Waardoor de bestanden niet waren aangeleverd, kon de woordvoerder niet direct vertellen.

De problemen bij SNS volgden op een grote storing bij ING woensdag. Klanten bij die bank kregen verkeerde saldo's te zien en konden in sommige gevallen niet pinnen. De zegsman van SNS stelt dat de problemen bij zijn bank beperkter zijn. "Er was geen sprake van een storing, maar van een vertraging in betalingen."

Facebook 'thuis' op Androidtelefoons

Facebook heeft donderdag software uitgebracht waarmee bezitters van telefoons die draaien op het Androidprogramma van Google direct berichten en andere mededelingen kunnen zien op het beginscherm. De toepassing heeft de naam 'Home' gekregen.

Het sociale netwerk komt over een paar maanden ook met een versie voor tablets. Volgens Facebook is 'Home' in eerste instantie beschikbaar op twee telefoons van HTC en drie van Samsung. HTC onthulde de 'First', een 'Facebooktelefoon' waarop het programma al is geïnstalleerd. Onderdeel van 'Home' is ook de berichtendienst van Facebook. Bij ontvangst van een bericht verschijnt het gezicht van de afzender of 'chathead' zoals het bedrijf het noemt in beeld. Door daarop te klikken opent het berichtenscherm zonder dat daarvoor een nieuwe app hoeft te worden geopend.

Facebook stond lange tijd onder druk op Wall Street vanwege vraagtekens bij het verdienmodel van het bedrijf. Facebook heeft inmiddels een aantal stappen gezet om het gebruik van het sociale netwerk op mobiele apparaten aan te jagen. 'Home' moet uiteindelijk geld op gaan leveren door er advertenties aan toe te voegen. Wanneer dat gebeurt is nog onduidelijk.

[PL Darts] Van Barneveld wint eenvoudig van Lewis

Tijdens de negende speelronde van de Premier League Darts heeft Raymond van Barneveld éénvoudig gewonnen van Adrian Lewis. Het werd in Brighton 7-2 voor de Hagenaar. Door dit resultaat moet Lewis de resultaten van overige partijen afwachten of hij nog wel in actie mag komen. Michael van Gerwen gooit als laatste vanavond, hij speelt tegen Simon Whitlock.

Lewis kreeg in het begin al kansen om legs te pakken maar hij mistte dubbels om 72 en 74 uit te gooien. Barney gooide de dubbels wel en kwam 2-0 voor. Ook op 2-1 en 3-1 kreeg Lewis kansen, maar verprutste het op de dubbels, op twaalf kansen gooide hij er slechts twee raak. Van Barneveld deed wel wat hij moest doen en gooide zijn dubbels wel om de partij met 7-2 te winnen.

Everon Jackson Hooi poseert voor homoblad

Everon Jackson Hooi heeft een fotoshoot gedaan voor het homoblad Ferry. Al langere tijd gaan geruchten dat de Goede Tijden, Slechte Tijden-acteur op mannen valt.

"Dit is puur een shoot voor het blad", laat Everon weten aan RTL Boulevard. "Dat mensen weer over mijn geaardheid gaan speculeren, doet me niet zoveel."

Journaliste Wilma Nanninga schreef vorig jaar dat het 'alom bekend' is dat Hooi op mannen valt. De acteur weigerde toen op het bericht te reageren. "Als ik er al iets over wil zeggen, dan doe ik dat zeker vandaag niet", zei Everon destijds. "Dan lijkt het alsof ik wil reageren omdat Wilma Nanninga zogenaamd zo 'moedig' geweest is om dit te publiceren."

Boonen brak rib in Ronde van Vlaanderen

Tom Boonen blijkt afgelopen zondag bij een valpartij in de Ronde van Vlaanderen een rib te hebben gebroken. De Belg ging in de klassieker al na negentien kilometer onderuit en moest de strijd staken.

Boonen had sinds de valpartij last van zijn ribben en liet daarom vandaag in het ziekenhuis voor de zekerheid een foto maken. Daarbij kwam de breuk aan het licht. Boonen bezocht direct na zijn val ook al het ziekenhuis, toen bleek hij al blessures te hebben aan zijn knie, heup en elleboog.

Boonens ploeg- en landgenoot Dries Devenys kende ook pech, hij ging onderuit in de Ronde van het Baskenland en liep een gebroken spaakbeen op. "Een grote teleurstelling, want ik was klaar voor de klassiekers door de Ardennen", zei Devenyns. "Nu kan ik niets doen, alleen wachten en hopen dat ik zo snel mogelijk herstel."

Muzikale trailer The Great Gatsby

Warner Bros. heeft opnieuw een trailer vrijgegeven voor The Great Gatsby, een nieuwe film gebaseerd op het verhaal van Francis Scott Fitzgeralds gelijknamige roman. De nog niet eerder vertoonde beelden geven ons een betere kijk op wat de film te bieden heeft.

De trailer is niet enkel een visueel spektakel. De soundtrack is even spraakmakend. Door de keuze voor moderne muziek van onder meer Lana Del Rey, Florence + The Machine en als kers op de taart Beyoncé met een cover van Amy Winehouse haar bekendste hit 'Back To Black', onderscheidt de film zich van eerdere adapties.

De film wordt geregisseerd door Baz Luhrmann, die bekend is van onder andere Moulin Rouge! en Australia. Leonardo DiCaprio speelt de rol van miljonair Jay Gatsby en Tobey Maguire neemt de rol van Nick Carraway op zich. Ook Carey Mulligan, Joel Edgerton, Isla Fisher, Elizabeth Debicki, Jason Clarke, Amitabh Bachchan en Jack Thompson hebben rollen in de film.

The Great Gatsby verschijnt op 16 mei in de Nederlandse bioscopen.

Wild wint ook tweede rit Energiewacht Tour

Kirsten Wild heeft ook de tweede etappe van de Energiewacht Tour gewonnen. De renster van Argos-Shimano was donderdag na 105 kilometer de sterkste van een kopgroep van dertien. Wild verwees in de straten van Veendam de Australische Chloe Hosking en landgenote Adrie Visser naar de ereplaatsen.

Wild verstevigt door de zege haar leidende positie in het klassement. Woensdag was ze al de sterkste in Winschoten. Toen was er een volledig Nederlands podium.

De Energiewacht Tour is een vijfdaagse internationale etappekoers. Zondag eindigt de laatste rit in Groningen.

Poort naar de hel ontdekt

Hou maar op met zoeken in Den Helder of Venlo, de poort van de hel is namelijk gevonden in Turkije. Dat beweert tenminste ene meneer D'Andria, een Italiaanse hoogleraar.

D'Andria deed deze curieuze ontdekking nabij het Turkse Pamukkale, in de ruïnes van het antieke Hiëropolis, een stad die in de oudheid onder grote Romeinse invloed stond. Het team van de universiteit van Salento kwam het zogenaamde Plutonium op het spoor door de oude route van een van de aanwezige warmwaterbronnen te volgen en zich te verdiepen in relevante literatuur over dat onderwerp. Het Plutonium wordt gezien als de plaats waar Pluto, de portier en uitbater van de hel, zich normaal gesproken ophoudt. Plutonium is overigens ook een scheikundig element dat niets met Turkije te maken heeft.

Het Plutonium was in de oudheid waarschijnlijk een bedevaartsoort en werd gezien als shortcut naar de hel vanwege de giftige gassen die daar uit een opening van de aarde kwamen. Een Griekse geograaf van rond het jaar nul schreef over deze plek: “De ruimte is gevuld met een damp, zo mistig en dicht dat men nauwelijks de grond kan zien. Elk dier dat binnengaat sterft onmiddellijk. Ik gooide er mussen in en ze slaakten onmiddellijk hun laatste adem uit en stortten neer.”

Korte film Verhoeven verkocht aan VS

Het drama Steekspel, de nieuwste film van Paul Verhoeven, is verkocht aan de Verenigde Staten. De film verschijnt in beperkte omloop in New York en Los Angeles. Over een bioscoopgang van Steekspel, waaraan het publiek meeschreef, in onder meer San Francisco, Seattle, Chicago en Austin wordt nog onderhandeld. Dat schrijft het Amerikaanse filmblad Variety donderdag.

De vijftig minuten durende film, die in de VS wordt uitgebracht als Tricked, begon als een scenario van drie minuten van Kim van Kooten. Daarna mocht het publiek verder schrijven. Uit alle inzendingen koos Verhoeven samen met scenarist Robert Alberdingk Thijm de beste bijdragen.

De korte film vertelt over een vastgoedmagnaat, een rol van Peter Blok, van wie de vijftigste verjaardag tot grote ergernis van zijn vrouw, gespeeld door Ricky Koole, wordt verstoord door twee minnaressen. Steekspel draait sinds vorige week donderdag in de Nederlandse bioscopen.

De film dingt mee naar een Digital Emmy Award in de categorie digitaal programma, non-fictie. De prijs wordt maandag uitgereikt.


Paul Verhoevens Steekspel verkocht aan VS (Foto: Novum)

Migranten maken acht miljard over naar thuisland

Migranten maken volgens officiële statistieken uit Nederland jaarlijks ongeveer acht miljard euro over naar hun thuisland. Dat blijkt donderdag uit onderzoek van De Nederlandsche Bank. In werkelijkheid is dat waarschijnlijk meer, omdat een onbekend bedrag via informele kanalen wordt gestuurd.

Uit het onderzoek onder ruim zestienhonderd migranten komt naar voren dat zij niet alleen geld overmaken via de bank of geldtransactiekantoren. Ze geven ook geld mee aan familie of vrienden die afreizen naar het thuisland, nemen het zelf mee tijdens een vakantie of nemen geld op via een geldautomaat als ze in het thuisland zijn. Migranten maken eveneens gebruik van niet-geregistreerde geldkantoren die voor een kleine commissie bedragenoverhevelen naar een andere 'bankier'.

Migranten kiezen om meerdere redenen voor dergelijke informele routes. De belangrijkste is de omvang van het te versturen bedrag. Kleine betalingen worden vaak informeel gedaan, omdat de kosten voor de officiële kanalen hoog zijn. Ook speelt mee dat de ontvanger van het geld vaak geen bankrekening heeft.

Nederland telt zo'n 2,8 miljoen migranten. De voornaamste landen van herkomst zijn Turkije, Marokko, Suriname, de Antillen, Duitsland en Indonesië. Van de respondenten geeft veertien procent aan dat ze geld overmaken naar Indonesië. Bijna de helft, 46 procent, maakt geld over naar Marokko.

Man met bijl zaait dood en verderf in dorp

Een 35-jarige gestoorde man heeft in een dorp in India met een bijl vier vrouwen en vijf meisjes tussen 2 en 10 jaar doodgeslagen. De politie arresteerde de man, meldde het Indiase persbureau IANS donderdag.

Het bloedbad vond plaats in een kleine gemeenschap in de deelstaat Chhattisgarh. De vrouwen waren tussen de 25 en 65 jaar oud. De mannen van het dorp waren op het moment van het drama op hun werk. Het dorp verkeert sinds het incident in shock.

City geeft Ivoriaan Tourť eindelijk nieuw contract

Manchester City heeft Yaya Touré langer vastgelegd. De 29-jarige Ivoriaan zette donderdag zijn handtekening onder een contractverlenging tot 2017, meldt City. De onderhandelingen over een nieuwe verbintenis liepen al maanden. Touré is bezig aan zijn derde seizoen in Manchester.

Touré had twee weken terug nog gedreigd met vertrek. "Als hij niet binnen drie of vier dagen een nieuw contract tekent, wacht ik niet langer om te gaan onderhandelen met andere clubs", stelde zaakwaarnemer Dimitri Selçuk.

De plooien zijn inmiddels glad gestreken. "Dit is waar ik wil zijn", zegt Touré op de clubsite. "Ik zal nooit vergeten hoe geweldig ik ben behandeld door de fans, de club en de eigenaren. Het zou me geen groter plezier geven dan hier mijn carrière afsluiten."

De Afrikaans voetballer van het jaar won met City naast de landstitel ook de FA Cup. Bij zijn vorige club Barcelona was Touré nog succesvoller, met onder meer twee kampioenschappen en een Champions League. Hij diende eerder ook Beveren, Metalurh Donetsk, Olympiakos en Monaco.

[Swim Cup] Kromowidjojo wint 50 vrij

Ranomi Kromowidjojo heeft donderdag bij de Swim Cup in Eindhoven de 50 meter vrije slag gewonnen. De winnares van olympisch goud op deze afstand won in een tijd van 24,30 seconden. Dat is de snelste tijd die dit seizoen gezwommen is.

Femke Heemskerk werd met een tijd van 24,90 derde en bleef hiermee onder de limiet (24,94) voor de wereldkampioenschappen in Barcelona. Kromowidjojo was door haar gouden race bij de Spelen in Londen al gekwalificeerd voor het WK. De Swim Cup is het enige kwalificatiemoment voor het WK. 

Dubbelslag Rolland in Circuit de la Sarthe

Pierre Rolland heeft donderdag een dubbelslag geslagen in het Circuit de la Sarthe. De Fransman van Europcar won de vierde etappe door na 188 kilometer Stefan Denifl en Argos-coureur Tobias Ludvigsson voor te blijven. Rolland nam bovendien de gele leiderstrui over van de Australiër Luke Durbridge. De Franse rittenkoers eindigt vrijdag met een rit van 188,7 kilometer.

De GP Pino Cerami werd gewonnen door Jonas Vangenechten. De Belg van Lotto-Belisol was na 205 kilometer de sterkste in de massasprint. De Fransman Romain Feillu, rijdend voor Vacansoleil, en Andris Smirnovs werden respectievelijk tweede en derde. De GP Pino Cerami is een eendaagse wedstrijd in België vernoemd naar de overleden Giuseppe 'Pino' Cerami.

Oeroud complex opgegraven in Ur

Archeologen hebben een enorm eeuwenoud complex blootgelegd bij de Iraakse stad Ur. Dat heeft de Britse archeoloog Stuart Campbell van de Universiteit van Manchester donderdag bekendgemaakt. Volgens een bepaald sprookjesboekje leefde aartsvader Abraham vroeger in deze stad.

Het complex is volgens Campbell zo'n vierduizend jaar oud. Fantasierijke mensen geloven dat Abraham daar in die periode in de stad zou hebben rondgelopen met zijn rollator. Vermoedelijk gaat het om een complex van het stadsbestuur. Het heeft een oppervlakte van ongeveer 6400 vierkante meter. Het komt zelden voor dat er een complex wordt gevonden dat zo oud is en zo'n enorme oppervlakte heeft.

Het is de eerste keer sinds de jaren tachtig dat Britse archeologen in het zuiden van Irak een opgraving hebben gedaan. Door de relatieve stabiliteit in het land is archeologisch onderzoek weer mogelijk.

Van de Looi ziet nieuwe job als uitdaging

Erwin van de Looi ziet zijn eerste klus als hoofdtrainer in het betaald voetbal als een uitdaging. Dat vertelde hij donderdag tijdens zijn presentatie door FC Groningen. "Ons wacht een pittige klus de komende jaren. Dit heeft te maken met de beperkte middelen en de switch naar meer eigen jeugd."

Van de Looi kent de club goed. Hij sloot er in 2002 zijn actieve spelersloopbaan af en begon in 2008 als trainer van de beloften. Momenteel is de voormalig verdediger assistent van Robert Maaskant, die het seizoen nog wel als hoofdverantwoordelijke zal afmaken.

"Ik ben blij en trots de komende twee jaar de nieuwe hoofdtrainer van FC Groningen te zijn", zegt Van de Looij, die tijdens zijn carrière ook voor Den Bosch, Vitesse, NAC en Stuttgarter Kickers speelde. "Ik ben bij deze club begonnen als jeugdtrainer en om dan door te groeien tot hoofdcoach is natuurlijk heel speciaal."

Manager technische zaken Henk Veldmate ziet het nieuwe trainersduo als een prima twee-eenheid. "Erwin is een trainer die heel gestructureerd kan denken en werken aan noodzakelijke verbeteringen binnen een team. Dick is een trainer die goed een organisatie kan neerzetten op het veld en daarnaast goed kan omgaan met individuele spelers."

FOK!filmtips van de dag: Australia

Elke dag worden er meerdere films op televisie uitgezonden. Welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daaraan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te kijken? Je leest het op FOK!

Een Engelse aristocratische dame, in de persoon van Nicole Kidman, reist af naar Australië en ontmoet daar een ruwe bolster, gespeeld door Hugh Jackman. Ze slaat met tegenzin de handen ineen met hem om het land te redden dat ze heeft geërfd. Samen leggen ze honderden kilometers af over het mooiste, doch meest meedogenloze terrein ter wereld. Uiteindelijk komen ze in Darwin terecht, dat wordt gebombardeerd door de Japanse strijdkrachten die eerder Pearl Harbor hebben aangevallen.

Baz Luhrmann maakt in deze film uitgebreid gebruik van het oneindige kleurenpalet dat het Australische landschap rijk is. Hij creëert een cinematografische ervaring waarin romantiek, drama en avontuur op spectaculaire wijze samenkomen. Australia om 20.30 uur op RTL8.

Amish: A Secret Life is een documentaire op CANVAS om 23.40 uur waarin een intiem portret wordt weergegeven van het leven van een Amish-familie. Een leven dat normaal gezien zo geheim mogelijk wordt gehouden. Miriam en David zijn lid van de Old Order Amish. Normaal verbiedt hun geloof het nemen van foto's of videobeelden dus hun beslissing om camera's een blik te gunnen in hun thuis en hun leven kan verregaande gevolgen hebben voor hen.

Laat het maar aan regisseur Wes Anderson over om een avonturenkomedie te maken rond een Jacques Cousteau-achtige onderwaterfilmer. Anderson weet namelijk telkens weer met een eigenzinnig gestileerde film op de proppen te komen. Zijn goede vriend Owen Wilson is altijd wel van de partij, soms als scriptschrijver en sinds Rushmore hoort ook Bill Murray tot de vaste klanten. Samen met Anjelica Huston zaten ze alle drie in Andersons The Royal TenenbaumsThe Life Aquatic with Steve Zissou behelst eveneens een ensemblecast want naast Murray, Huston en Wilson spelen ook Willem Dafoe, Jeff Goldblum en Michael Gambon mee. Cate Blanchett kreeg de rol van de journaliste nadat Gwyneth Paltrow en Nicole Kidman eerder al afhaakten. Om 00.30 uur op BBC1.

Geldstromen belastingparadijzen blootgelegd

De gegevens en financiële details van meer dan 120 duizend trustkantoren zijn door een lek openbaar geworden. Volgens het International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ), dat de gegevens donderdag naar buiten bracht, blijkt uit de bestanden dat grote namen in de politiek en zakenwereld gebruikmaken van zulke bedrijven in belastingparadijzen als de Britse Maagdeneilanden.

Het ICIJ wist de hand te leggen op tweeënhalf miljoen bestanden, waaronder e-mails en grootboeken. De bestanden legden niet alleen bloot wie waar een geheime rekening heeft, maar geven mogelijk ook inzicht in de locatie van verdwenen geld. Zo is de oudste dochter van de overleden Filipijnse ex-dictator Ferdinand Marcos begunstigde van een trustkantoor op de Maagdeneilanden. Filipijnse autoriteiten zijn nu benieuwd of Marcos hier zijn door corruptie verkregen vermogen stalde.

Trustkantoren die vennootschappen beheren zijn populair vanwege de fiscale voordelen en anonimiteit die ze bieden. Het blijkt echter moeilijk aan te geven hoeveel geld erin is weggezet. Volgens een studie van een voormalig econoom bij adviesbureau McKinsey gaat het wereldwijd om een bedrag tussen de 21 en 32 biljoen dollar (16 tot 25 miljard euro).

Verschillende onderzoeksjournalisten en media hebben de afgelopen vijftien maanden geholpen met het uitpluizen van de belastende bestanden. Namens Nederland heeft dagblad Trouw hieraan meegewerkt. De ICIJ twitterde rond 16.00 uur dat er snel meer gegevens worden bekendgemaakt, waaronder mogelijk namen. Of er Nederlanders tussen zitten, is nog niet duidelijk.

Colombiaanse renners heersen in Baskenland

Nairo Quintana heeft in de Ronde van Baskenland opnieuw voor Colombiaans succes gezorgd. De renner van Movistar won in de stromende regen de 151 kilometer lange vierde etappe van Trapagaran naar Eibar. Zijn landgenoot Sergio Henao, de ritwinnaar van woensdag, blijft in het bezit van de leiderstrui.

Pieter Weening en Wout Poels lieten zich op de slotklim goed van voren zien. Weening (Greenedge) werd op zestien seconden achtste en bezet die positie ook in het algemeen klassement. Poels kwam op 24 seconden als elfde over de streep. In het klassement staat de renner van Vacansoleil op de dertiende plaats.

Henao ziet Quintano door de ritzege dichterbij sluipen. Het verschil tussen de Colombianen in het klassement bedraagt nog zes seconden. Richie Porte en Alberto Contador volgen op tien tellen. De Ronde van Baskenland duurt tot en met zaterdag.

Lokale interruptie: Het Depla arrest?

Twee jaar geleden kwam een van de moeilijkere beslissingen van mijn raadsperiode op mijn bord. De redding van PSV, dat in het voorjaar van 2011 op een faillissement afstevende. Het college, bij monde van PvdA-wethouder Staf Depla, wilde PSV te hulp schieten met de aankoop- en pachtconstructie van de grond onder het stadion en het trainingscomplex. Hiermee konden de schulden worden geherstructureerd en werd PSV weer gezond voor de lange termijn.

Zwembond laat Armstrong niet meezwemmen

Lance Armstrong mag komend weekeinde toch niet deelnemen aan het regionaal zwemkampioenschap van Texas. Daar heeft de internationale zwembond FINA voor gezorgd. Armstrong werd na zijn ontmaskering als dopingzondaar levenslang verbannen uit de sport.

Armstrong dacht een maas in het net gevonden te hebben omdat bij het evenement in Texas de regels van antidopingorganisatie WADA niet zouden gelden. De FINA beweert in een brief aan de organisatie echter het tegendeel. Toen Armstrong daarvan op de hoogte werd gesteld, besloot hij zich direct terug te trekken.

50Plus in de min

De daling van 50Plus zet zich ook door in de Politieke Barometer. De egoïstische bejaardenpartij van fractieleider Henk Krol verliest vijf zetels en houdt er elf over. Dat meldt Ipsos donderdag.

Vier weken geleden stond 50Plus nog op negentien zetels. Twee weken geleden verloor de bejaardenlobby ook al drie zetels. Ook in de peiling van Maurice de Hond staat de partij op verlies. Ipsos brengt de daling in verband met de negatieve berichtgeving over Krol. Hij kwam in opspraak omdat hij als Kamerlid subsidie zou hebben aangevraagd bij het ministerie van Onderwijs.

De grootste partij blijft de VVD met 29 zetels, hoewel de liberalen ook twee zetels verliezen. Winst is er voor de PvdA (van 24 naar 25), de PVV (van twintig naar 22), het CDA (van twaalf naar dertien), de ChristenUnie (van vijf naar zes), GroenLinks (van drie naar vier) en de Partij voor de Dieren (van twee naar drie).

Bij de SP (zestien), D66 (zeventien) en de SGP (vier) verandert er niets sinds de vorige peiling van twee weken geleden.


50Plus in de min (Foto: Novum)

Air France veroordeeld voor discriminatie

Een Franse rechtbank heeft Air France donderdag veroordeeld voor discriminatie. De luchtvaartmaatschappij haalde een Palestijnse activiste van een toestel dat op weg was naar Israël. De vrouw wilde naar Israël om een demonstratie bij te wonen.

Volgens advocaat Patrick Baudouin wilde zijn cliënte naar Israël voor de betoging Welkom in Palestina. Air France vroeg volgens Baudouin zijn cliënte, Horia Ankour, of ze joods of Israëlisch was, en toen ze verklaarde geen van beide te zijn, werd ze van boord gehaald.

Het hof achtte Air France schuldig aan discriminatie. De luchtvaartmaatschappij moet dertienduizend euro betalen. Air France heeft via een advocaat al laten weten in beroep te gaan tegen het vonnis. Volgens de advocaat werd Air France door Israël op de hoogte gesteld dat de vrouw niet zou worden toegelaten tot het land. Air France zou het beste met Ankour hebben voorgehad.

Testtoestellen JSF doen voorlopig niets

De twee Nederlandse testtoestellen van de Joint Strike Fighter (JSF) worden voorlopig gestald. Dat gebeurt tot het kabinet een besluit heeft genomen over de vervanging van de F-16, schrijft minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) donderdag in een brief aan de Tweede Kamer.

De bewindsvrouw werkt momenteel aan een visie over de toekomst van de krijgsmacht. Die visie vormt de basis voor het kabinetsbesluit over de aanschaf van de JSF, dat later dit jaar moet vallen. De coalitiepartijen zijn verdeeld: de VVD wil de JSF graag aanschaffen, de PvdA niet. In het regeerakkoord is besloten om eerst een visie op te stellen.

"Ik kan u melden dat het kabinet heeft besloten de toestellen te stallen tot er een besluit is genomen over de vervanging van de F-16 in samenhang met de visie op de toekomst van de krijgsmacht", schrijft Hennis donderdag.

De Verenigde Staten en Groot-Brittannië zijn onlangs begonnen met de vliegopleiding voor de F-35, zoals de JSF officieel heet. Daaraan neemt geen Nederlands personeel deel. Tijdens de periode dat de Nederlandse testtoestellen zijn gestald, wordt er wel 'beperkt' mee gevlogen door Amerikaanse piloten. Dat is nodig om de toestellen luchtwaardig te houden, aldus Hennis.

Van de twee testtoestellen is het eerste inmiddels overgedragen. Het tweede toestel wordt in de zomer geleverd. Hennis liet dinsdag weten dat fabrikanten van andere toestellen dan de JSF ook welkom zijn om hun waar aan te prijzen.

PVV achter Verdaas aan

De fractie van de Gelderse PVV heeft donderdag bij het gerechtshof in Arnhem de papieren ingediend in een poging oud-staatssecretaris van Economische Zaken Co Verdaas (PvdA) alsnog strafrechtelijk vervolgd te krijgen. Dat heeft de Gelderse tak van de PVV bekendgemaakt. De partij kondigde eerder al aan een zogenoemde artikel 12-procedure op te starten.

Het Openbaar Ministerie maakte vorige week woensdag bekend geen strafrechtelijk onderzoek in te stellen naar Verdaas. De PVV in Gelderland had aangifte tegen hem gedaan, omdat Verdaas in zijn tijd als Gelders gedeputeerde zou hebben gesjoemeld met declaraties van reiskosten.

Verdaas declareerde reizen tussen Nijmegen en Arnhem, terwijl hij feitelijk reisde tussen het Overijsselse Zwolle en Arnhem. Daarmee zou de PvdA'er hebben geprobeerd te verhullen dat hij in Zwolle woonde, en dus buiten de provincie woonde waar hij gedeputeerde was, iets wat niet mag.

De affaire zorgde ervoor dat Verdaas, die van 2003 tot 2006 Kamerlid was, begin december opstapte als staatssecretaris. Hij zat toen pas een maand en een dag op die post.

Het OM stelde vorige week dat Verdaas met zijn handelwijze weliswaar de verdenking van valsheid in geschrifte op zich heeft geladen, maar constateerde dat de PvdA'er er niet rijker van is geworden. Verdaas declareerde uiteindelijk minder kosten dan wanneer hij een vergoeding voor zijn werkelijke ritten zou hebben gevraagd.

Het OM stelde dat Verdaas niet zorgvuldig genoeg heeft gehandeld en wees erop dat hij om die reden is afgetreden als staatssecretaris. Vervolging voor deze 'in beginsel strafbare feiten' noemde het OM daarom 'niet opportuun'.

De PVV had ook aangifte gedaan wegens oplichting, omdat Verdaas Nijmegen als woonadres had opgegeven, terwijl hij feitelijk in Zwolle woonde. Ook deze aangifte is voor het OM geen aanleiding onderzoek in te stellen.

De PVV stelt donderdag nog steeds van mening te zijn dat Verdaas zich schuldig heeft gemaakt aan valsheid in geschrifte en oplichting. Met zijn handelwijze zou Verdaas vanaf 1 april 2008 ten onrechte salaris hebben ontvangen voor zijn werk als gedeputeerde, werk dat hij gezien zijnw woonplaats Zwolle niet had mogen doen.

Verdaas heeft eerder verklaard dat hij de gemeenschap juist kosten wilde besparen door niet zijn werkelijke reiskosten te declareren. Hij erkende dat hij dat 'dom en onhandig' heeft aangepakt.

Utrecht wacht op fiat voor aandelenstructuur

FC Utrecht hoopt snel de nieuwe aandelenstructuur te hebben beklonken. De KNVB en de gemeente Utrecht moeten nog hun goedkeuring geven. Frans van Seumeren, de grootaandeelhouder van FC Utrecht, vergrootte zijn aandeel in februari van 63 procent naar 99 procent.

Die overdracht is echter nog niet geformaliseerd, schrijft Voetbal International. De club uit de Domstad hoopt dat dat snel gebeurt. "Het betreft een statutenwijziging en daarom moet de gemeente toestemming geven", zegt Jacques van Elk, voorzitter van de raad van commissarissen van FC Utrecht. "Dat is een van de voorwaarden die tien jaar geleden zijn gesteld bij de garantstelling voor Stadion Galgenwaard."

Verder is ook de KNVB een gesprekspartner. Van Elk: "Vanuit de licentie-eisen wil de KNVB weten welke bevoegdheden er overblijven voor de club zelf via dat laatste aandeel, het zogeheten Golden Share."

Mart, doe het niet!

“Dag in dag uit zo’n programma maken heeft iets bijzonders, maar het is ook topsport. Ik voel me gelukkig goed, dus why not?” Aldus Mart Smeets op de website van de NOS over het feit dat er een nieuwe serie van De Avondetappe zal komen. Iedere Tour-dag zal Mart weer gaan afsluiten met een vaste sidekick, gasten, vermakelijke items en natuurlijk wijn. Want ja, waarom niet? Nou Mart, daar zijn genoeg redenen voor te bedenken.

Veendammers trainen bij FC Groningen

FC Groningen laat vanaf komende maandag vier spelers van het failliete SC Veendam tot het eind van dit seizoen meetrainen. Het gaat om Mitch Apau, Lars Hutten, Lars Lambooij en Tom Overtoom. "De jongens krijgen de kans tot het einde van dit seizoen op niveau te trainen en zich van dichtbij aan ons te laten zien", zegt manager technische zaken Henk Veldmate op de officiële clubwebsite.

Groningen verhuurde al enkele talenten aan Veendam en zodoende kent de technische staf het genoemde kwartet. "Ze zijn daarin in positieve zin opgevallen. Voor ons is dit een goede optie een nog beter beeld van de mogelijkheden van deze spelers te krijgen." Eerder werd al duidelijk dat Robby Holder, Luis Pedro en Jesse Renken zich aansluiten bij Jong FC Groningen. Het drietal was tot het eind van dit seizoen door Groningen verhuurd aan Veendam.

ING onderzoekt eigen communicatie bij storing

ING onderzoekt de eigen communicatie tijdens de storing van woensdag. Volgens de bank had beter gecommuniceerd moeten worden over de problemen. Dat meldt de bank donderdag. Toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) doet zelf geen onderzoek, maar kijkt wel mee met ING.

ING had woensdag te maken met een grote storing, waardoor klanten een verkeerd saldo te zien kregen of niet konden pinnen. Het duurde een tijd voordat de bank duidelijkheid gaf over het probleem. "U mag van ons verwachten dat u gemakkelijk en foutloos uw bankzaken dagelijks bij ons kunt regelen", stelt de topman van ING Nederland Nick Jue donderdag in een verklaring. "Hier zijn wij gisteren helaas niet in geslaagd."

De NOS meldde eerder donderdag op basis van een interne e-mail al dat de bank kritisch is over de eigen communicatie. "Gezien het feit dat bij dit soort storingen de precieze oorzaak niet altijd direct te achterhalen valt, heeft de communicatie enige tijd op zich laten wachten", citeert de NOS de e-mail. "Dit moeten we in de toekomst richting jullie en onze klanten verbeteren." Een woordvoerder van ING bevestigt dat de citaten kloppen.

De bank kan nog niet zeggen wanneer het onderzoek naar de storing en de eigen communicatie is afgerond. Ook is nog niet bekend of het onderzoek openbaar wordt gemaakt.

DNB stelt in een reactie op de storing dat ING moet voorkomen dat het probleem zich nog een keer voordoet. De toezichthouder wil geen oordeel geven over de communicatie van ING, omdat het onderzoek nog loopt.


ING onderzoekt eigen communicatie bij storing (Foto: Novum)

Eis: lagere straf lekkende voormalig F-16-piloot

Tegen een voormalige F-16-piloot is donderdag in hoger beroep een jaar minder celstraf geëist dan hij eerder kreeg opgelegd voor het lekken van staatsgeheimen. De man moet vier jaar achter de tralies verdwijnen, zo eiste het Openbaar Ministerie donderdag voor het gerechtshof in Den Haag.

De rechtbank in Den Haag legde de 39-jarige man in december 2011 nog vijf jaar cel op, overeenkomstig de eis van justitie. De verdachte stelde hoger beroep in. De advocaat-generaal gaf donderdag aan een gevangenisstraf van vier jaar passend te vinden. Deze eis is onder meer lager vanwege de persoonlijke omstandigheden van de verdachte.

Het OM beschuldigt de voormalig F-16-piloot ervan dat hij in 2010 nadat hij ontslag had genomen bij de luchtmacht in strijd met de regels een 'aanzienlijke hoeveelheid gevoelige informatie', waaronder staatsgeheimen, op digitale gegevensdragers in zijn bezit heeft gehouden. De informatie heeft ook een tijdje bij kennissen en een verhuisbedrijf gelegen.

In maart 2011 wilde de man tegen betaling van een half miljoen euro staatsgeheime documenten over de F-16 verkopen aan een attaché van de Russische ambassade in Nederland.

Het gerechtshof doet eind april uitspraak.

OM in beroep tegen vrijlating verdachte sarinzaak

Het Openbaar Ministerie in Maastricht heeft donderdag beroep ingesteld tegen het besluit van de rechter-commissaris een vrouwelijke verdachte in de sarinzaak niet langer vast te houden. De 52-jarige vrouw uit Maastricht zit nu nog vast op last van de officier van justitie. Het OM verzet zich niet tegen het vrijlaten van een 33-jarige vrouwelijke verdachte uit Heerlen.

De twee vrouwen werden zaterdag samen met twee mannen van 21 en 35 jaar uit Heerlen en Maastricht aangehouden. Ze worden verdacht van een poging tot het voorhanden hebben, het overdragen of gebruik van een giftige stof, mogelijk het zenuwgas sarin. Sarin werd onder meer gebruikt bij een aanslag op de metro in Tokyo in 1995. Mogelijk waren de verdachten uit op financieel gewin.

De rechter-commissaris verlengde het voorarrest van de twee mannelijke verdachten maandag met twee weken. Het voorarrest van de twee vrouwen werd niet verlengd. Zij bleven voorlopig echter vastzitten op last van de officier van justitie.

Het beroep tegen de beslissing van de rechter-commissaris in de zaak tegen de 52-jarige vrouw wordt vrijdag behandeld door de raadkamer van de rechtbank in Maastricht. Waarom het OM zich wel verzet tegen het vrijlaten van de vrouw uit Maastricht en niet tegen die van de vrouw uit Heerlen, wil een zegsvrouw van het OM donderdag in het belang van het onderzoek niet zeggen.

De politie kwam de vier verdachten woensdag op het spoor na een tip over het aanbieden van sarin. De stof zou zijn verstopt in de grond in een natuurgebied bij de Maastrichtse wijk Amby, maar een zoektocht die het hele paasweekeinde duurde leverde niets op, zo meldde het OM eerder.

Bij het zoeken aan de Bodemsweg werd gegraven in een gebied van twintig bij twintig meter, tot ongeveer een meter diep. Een van de verdachten werd zaterdagavond samen met zijn vrouw aangehouden toen hij met een schep in het bos werd aangetroffen.

Het OM meldt donderdag verder dat op het terrein in Amby camera's en hekken zijn geplaatst voor de duur van het onderzoek.

Tate verwijdert werk pedofiele kunstenaar

De Britse museuminstelling achter het Tate Modern en Tate Britain heeft 34 werken van kunstenaar Graham Ovenden verwijderd van websites van de musea. De organisatie, Tate, reageert daarmee op de veroordeling van Ovenden wegens pedofilie.

De 70-jarige kunstenaar werd dinsdag veroordeeld voor zes gevallen van ongepast gedrag met kinderen en een geval van aanranding. Aanklagers hebben Ovenden beschuldigd van misbruik van kinderen die voor hem model hebben gestaan. Hij ontkent de beschuldigingen.

Het Tate liet donderdag weten dat het meer informatie wil over de veroordeling. Tot de instelling meer informatie heeft, wordt het werk van de kunstenaar verwijderd van de sites van de musea. Op een deel van de drukwerken zijn naakte jonge meisjes te zien.

Vitesse: "Schade loopt in de miljoenen"

Erwin Kasakowski, algemeen directeur bij Vitesse, is niet blij met de plannen van de minister van Financiën over de verlengde werkgeversheffing. Deze werkgeversheffing behelst 16 procent op inkomens boven de 150.000 euro.

"Uit het niets is door de overheid besloten tot een extra crisisheffing met terugwerkende kracht. Dit besluit ontneemt ons de mogelijkheid adequaat te anticiperen", stelt Kasakowski volgens Omroep Gelderland.

"Op deze manier wordt het betaald voetbal teruggeworpen in hun proces tot financiële gezondmaking. De schade voor Vitesse loopt in de miljoenen. Het betaald voetbal is geen melkkoe voor de overheid. Wij vinden het dan ook gerechtvaardigd om de heffing juridisch te betwisten."

Eerder deed ook de KNVB, bij monde van directeur betaald voetbal Bert van Oostveen, al zijn beklag over de kwestie. "Het zijn niet de sterkste schouders maar hun werkgevers die deze lasten dragen. Wij begrijpen volkomen dat iedereen de broekriem moet aanhalen in tijden van economische recessie en we hebben de overheid in onze brief dan ook een alternatief geboden dat rekening houdt met de structuur van de topsport."

[PL Darts] Voorbeschouwing week 9

Het is erop of eronder in de Premier League of Darts. In het Engelse Brighton is het morgen 'Judgement Night', want na de negende speelronde wordt de rode streep getrokken en is het voor twee spelers einde verhaal. Mogelijke degradanten zijn Gary Anderson, Wes Newton, Simon Whitlock en Adrian lewis.

Newton stond er van hen lange tijd het slechtst voor maar door het winnen van de European Darts Trophy afgelopen paasweekend, heeft The Warrior hernieuwd vertrouwen gekregen. Opvallend is dat Anderson, Whitlock en Lewis er alle drie niet bij waren in Duitsland. Wat dat betreft heeft dat drietal dus meer voorbereidingstijd dan Newton gehad op deze cruciale avond.

Speelronde 9:

Adrian Lewis (Eng) vs Raymond van Barneveld (Ned)
Phil Taylor (Eng) vs Robert Thornton (Sch)
Wes Newton (Eng) vs Andy Hamilton (Eng)
Gary Anderson (Sch) vs James Wade (Eng)
Michael van Gerwen (Ned) vs Simon Whitlock (Aus)

  

Stand na speelronde 8:

  Speler Wed-Ptn Saldo
1. Phil Taylor 8-10 +12
2. Michael van Gerwen 8-10 +12
3. James Wade 8-10 +9
4. Raymond van Barneveld 8-10 +6
5. Robert Thornton 8-9 +5
6. Andy Hamilton 8-8 0
7. Adrian Lewis 8-7 -7
8. Simon Whitlock 8-6 -11
9. Wes Newton 8-5 -12
10. Gary Anderson 8-5 -14

  

Uit het programma valt te lezen dat geen van de vier degradatieconcurrenten spelen tegen elkaar. In vier van de vijf duels zal de spanning dus om te snijden zijn. Helemaal omdat Simon Whitlock pas als laatste in actie komt. Ook al winnen Wes Newton en Gary Anderson van respectievelijk Andy Hamilton en James Wade, dan nog zullen zij de hele avond in spanning naar het podium kijken.

Als Whitlock afrekent met Michael van Gerwen, valt in elk geval voor één van hen het doek. Winnen van Van Gerwen is lastig maar zeker niet onmogelijk, dit bewees Paul Nicholson dit weekend nog. Hij schakelde hem namelijk uit in de halve finale van de European Darts Trophy. The Wizard wist Mighty Mike, in acht pogingen, slechts tweemaal over de knie te leggen.

Adrian Lewis kan zich alle ellende besparen. Jackpot bijt morgenavond het spits af tegen Raymond van Barneveld en heeft voor handhaving genoeg aan een gelijkspel. Lewis lukte het in totaal negen keer te winnen van Barney, tegenover één gelijkspel en maarliefst zeventien nederlagen. In de Premier League is de score 3-1-6, met drie zeges voor de Engelsman. Ook morgen zal hij niets cadeau krijgen, want Van Barneveld is verwikkeld in een prachtige strijd om de koppositie. Na acht speelrondes deelt Barney de eerste plaats met Wade, Van Gerwen en Phil Taylor.

Deze week is de Premier League te zien op TV via RTL7 op 4 april vanaf ca 23.30 uur. Op vrijdag is er een ruime samenvatting van de gespeelde wedstrijden te zien rond de klok van 22.00 uur. Alle wedstrijden van de Premier league zijn elke donderdag live te volgen via de live stream van RTL7darts.nl.

Kritiek op splinternieuwe luchthaven Duitsland

De pas geopende Duitse luchthaven Kassel-Calden is geldverspilling. Dat hebben critici donderdag gezegd. Het vliegveld heeft 271 miljoen euro gekost, maar is volgens critici overbodig, omdat het te dicht bij de luchthavens van Paderborn en Hannover ligt. Bovendien ligt het vliegveld op maar twee uur reizen per trein van Frankfurt, een van de belangrijkste luchthavens van Duitsland.

Volgens lokale bestuurders moet het vliegveld helpen om meer investeringen aan te trekken, maar vooralsnog vertrekken er vooral vluchten naar vakantiebestemmingen in het Middellandse Zeegebied. Op dit moment staan er rond de tien vluchten per week gepland.

Joachim Papendick van de Alliantie van Belastingbetalers noemde de uitgaven voor luchthaven 'een discutabel gebruik van belastinggeld'. Duitsland heeft eerder kritiek geleverd op andere landen in Europa die belastinggeld over de balk zouden smijten of hebben gesmeten.

Carice van Houten wil speelfilm produceren

Carice van Houten is van plan een eigen speelfilm te produceren. Dat zegt de Nederlandse actrice in het tv-programma College Tour, laat de NTR vandaag weten. De eerste stappen richting een eigen film zijn inmiddels gezet, vertelt ze.

"Er is een idee van waaruit ik werk, maar er is nog geen script. Daar wordt aan gewerkt", zegt de 36-jarige Van Houten. "Het is een combinatie van een eigen idee en een boek."

De regie laat de actrice aan een ander over, maar ze ziet wel een rol in de film voor zichzelf weggelegd. "Misschien wil ik ooit wel zelf regisseren, maar ik zou in eerste instantie zelf een film willen produceren. Dus zelf het idee bedenken, de regisseur zoeken, het team samenstellen. En er dan zelf in spelen."

Van Houten was onlangs te zien in de romantische komedie Alles is Familie. Ook is ze als tovenares te zien in de Amerikaanse tv-serie Game of Thrones.


Carice van Houten wil speelfilm produceren (Foto: Novum)

Ierse acteur Milo O'Shea (86) overleden

Acteur Milo O'Shea is in New York overleden. Hij werd 86 jaar oud. De Ier stierf afgelopen dinsdag in een ziekenhuis na een kort ziekbed, meldt de Ierse krant The Irish Times. O'Shea was bekend van rollen in films als Barbarella en The Verdict.

O'Shea begon zijn carrière in de jaren vijftig. De acteur werd bekend in 1967 als Leopold Bloom in de verfilming van Ulysses, naar het klassieke boek van James Joyce. Een jaar later speelde hij naast Jane Fonda in de actiekomedie Barbarella. Hij was ook te zien als priester in Neil Jordans film The Butcher Boy en in Amerikaanse series als Frasier en The West Wing.

De Ierse minister van cultuur Jimmy Deenihan noemt O'Shea een 'reus van het theater en scherm'. "Hij wordt herinnerd voor de kwaliteit van zijn rollen", voegde hij daaraan toe.

O'Shea werd geboren in Dublin, maar verhuisde in 1976 naar New York. Hij wordt overleefd door zijn vrouw Kitty Sullivan, twee zoons en drie kleinkinderen.

Nabestaande boos over actiekomedie Pain & Gain

De zus van een van de dodelijke slachtoffers van de Sun Gym-bende is boos over het luchtige gehalte van de op feiten gebaseerde actiekomedie Pain & Gain. Mark Wahlberg speelt een arme bodybuilder die in de jaren negentig in Miami een bende vormt. Ook agenten die betrokken waren bij het oprollen van de bende spreken schande van de komedie.

Zsuzsanna Griga is boos over de manier waarop de moordenaars van haar broer Frank en zijn vriendin Krisztina Furton in beeld worden gebracht. "Ik wil niet dat het Amerikaanse publiek de moordenaars sympathiek gaat vinden", zegt Griga tegen de krant The Miami Herald. "Het is afschuwelijk wat er met ze is gebeurd."

Daniel Lugo, gespeeld door Wahlberg, is het brein achter de bende. Hij kreeg in 1998 de doodstraf voor het ontvoeren en vermoorden van de twee. Hij wacht nog steeds op de uitvoering van zijn straf. "Dit gaat over onschuldige slachtoffers van moord", zegt de gepensioneerde politiebaas Felix Jimenez, die destijds op de zaak zat. "We hebben het hier over echte mensen."

Pain & Gain gaat over de periode voor de moord, toen de bende diverse pogingen deed de rijke zakenman Marc Schiller te ontvoeren. De mislukte pogingen worden in de film met een komische noot in beeld gebracht. Uiteindelijk slaagde de bende erin Schiller te ontvoeren en hem geld af te persen.

De bende probeerde Schiller na zijn vrijlating te vermoorden. Lungo reed twee keer met zijn auto over hem heen, maar de zakenman overleefde de moordpogingen. Hij nam privédetective Ed du Bois in de arm, in de film gespeeld door Ed Harris. Du Bois heeft zelf meegewerkt aan de film en speelt een klein rolletje.

Naast Wahlberg, speelt Dwayne 'The Rock' Johnson een grote rol in de film. Yolanthe Sneijder-Cabau maakt haar Hollywooddebuut in een kleine bijrol. De film is geregisseerd door Michael Bay en draait vanaf 5 september in de Nederlandse bioscopen.


Nabestaande boos over actiekomedie Pain & Gain (Foto: Novum)

Van de Looi nieuwe trainer Groningen

Erwin van de Looi is vanaf volgend seizoen hoofdtrainer van FC Groningen. Hij werd donderdag in de Euroborg gepresenteerd als opvolger van Robert Maaskant, die geen nieuw contract kreeg aangeboden. Van de Looi tekent voor twee jaar. Dick Lukkien wordt zijn assistent.

De 41-jarige Van de Looi werkte al bij Groningen als assistent van Maaskant. Daarvoor had hij enkele jaren de jeugd onder zijn hoede. FC Groningen wordt voor de oud-voetballer zijn eerste klus als hoofdtrainer.

Commissie moet rust terugbrengen in Meerssen

De gemeente Meerssen gaat een commissie instellen die moet evalueren wat er precies is gebeurd sinds het carnavalsfeest waarop de overleden wethouder Jo de Jong een collega tegen haar wil een tongzoen gaf. De commissie moet ook een plan maken waarmee de politieke stabiliteit weer kan worden hersteld.

De Jong pleegde vorige maand zelfmoord. In de lokale politiek van Meerssen is sindsdien veel onrust ontstaan. Diverse raadsleden zijn met de dood bedreigd. Drie leden hebben de afgelopen tijd hun zetel ter beschikking gesteld en twee zijn uit hun functie gestapt. Volgens de gemeente is sprake van een 'instabiele politieke en bestuurlijke situatie'.

De gemeenteraad van Meerssen houdt dinsdag een extra raadsvergadering over de onrust. Ook de voorgestelde commissie wordt dan besproken.

Verdeeld parlement OekraÔne vergadert apart

Een verdeeld Oekraïens parlement heeft donderdag gelijktijdig twee vergaderingen gehouden. De oppositie vergaderde apart van de regeringspartijen.

Aanleiding voor de gang van zaken was een protestactie van de oppositie. Oppositieleden bezetten het podium van de Verchovna Rada en maakten het de parlementsvoorzitter onmogelijk om de zitting te openen. Daarop stormden leden van de regeringspartij de zaal uit om elders in het parlementsgebouw te vergaderen. Beide kampen noemen de zitting van de tegenpartij in strijd met de grondwet.

De politieke situatie, die al gespannen was, dreigt door het incident verder te verslechteren. Het parlement is al sinds de verkiezingen van oktober lamgeslagen. Bij de verkiezingen kreeg de partij van president Viktor Janoekovitsj een meerderheid. De oppositie doet er echter alles aan om het regeringsbeleid, dat ze ondemocratisch acht, te dwarsbomen.

Olympisch kampioen Florijn aan de slag bij roeibond

Olympisch kampioen van 1988 en 1996 Ronald Florijn gaat aan de slag bij de Koninklijke Nederlandse Roeibond(KNRB). De 52-jarige Florijn gaat aan de slag als bondscoach van de junioren. Hij zal verantwoordelijk worden voor de selectie en begeleiding van jeugdteams voor de WK junioren. Daarnaast zal hij een landelijk programma opzetten om jonge roeitalenten op te sporen.

In januari werd Nico Rienks al aangesteld als coach. Hij won samen met Florijn in 1988 olympisch goud tijdens de Spelen in Seoul in de dubbeltwee. Beide roeiers zaten wonnen ook goud met de Holland Acht tijdens de Spelen van 1996.

Lange straffen voor ouders die zes kinderen doodden

De ouders van zes kinderen die vorig jaar omkwamen bij een brand in een huis in Derby in Midden-Engeland zijn donderdag veroordeeld tot lange gevangenisstraffen. Mick Philpott kreeg levenslang opgelegd met een minimum van vijftien jaar en Mairead Philpott werd veroordeeld tot zeventien jaar gevangenisstraf. Ook hun vriend Paul Mosley kreeg zeventien jaar cel opgelegd.

Toen rechter Kathryn Thirlwall het vonnis uitsprak zaten Mick (56) en Mairead (32) te huilen. Mosley (46) toonde geen reactie. De rechter noemde Mick een verontrustend gevaarlijke man zonder moreel kompas. "Uw richtlijn is; wat Mick Philpott wil, dat krijgt Mick Philpott," zei Thirlwall. "Ik heb er geen enkele twijfel over dat u, Michael Philpott, de drijvende kracht bent achter deze verbijsterend gevaarlijke onderneming."

Thirlwall zei tegen Mairead dat ze geloofde dat haar verdriet echt is, maar dat ze haar man boven haar kinderen stelde en 'dat ze daarom dood zijn'.

De kinderen, tussen de 5 en 13 jaar oud, kwamen in mei 2012 om bij een brand. Volgens de openbare aanklager had het stel samen met Mosley een plan bedacht om het huis in brand te steken en de schuld in de schoenen te schuiven van Philpotts minnares.

Het was niet de opzet dat de kinderen bij de brand omkwamen. Het plan was om de kinderen allemaal in één slaapkamer in bed te leggen en ze via het raam te redden. Maar volgens aanklager Richard Latham ging het plan heel snel mis, omdat de met benzine aangestoken brand veel feller was dan verwacht en het de vader niet lukte om het raam in te slaan om naar binnen te komen.

De rechter noemde het plan om het huis in brand te steken en de kinderen te redden 'wreed en gevaarlijk' en zei dat 'het het bevattingsvermogen van ieder weldenkend mens te boven gaat'. Philpotts zus zei donderdag dat gerechtigheid is geschied. De zes kinderen kunnen nu in vrede rusten, aldus Dawn Bestwick.

Voor de brand was Philpott, ook bekend onder zijn bijnaam Shameless Mick, een lokale beroemdheid. Hij had zeventien kinderen bij vijf vrouwen en presenteerde zichzelf graag als een schavuit met onorthodoxe levensstijl. De werkloze Philpott verdedigde die levensstijl in een televisieprogramma en in 2007 verbleef een Conservatieve politica een week in zijn huis voor een kritische documentaire die ze maakte over het Britse sociale stelsel.

De jury kreeg tijdens het proces een inkijkje in het chaotische leven van Philpott en zijn vrouw, zijn vriendin en elf kinderen, die gezamenlijk in een sociale huurwoning met drie slaapkamers in Derby woonden. De jury hoorde over zijn trio's en seks in het openbaar, over zijn controledrang en de bizarre bewering dat hij zich voor de brand al twaalf weken niet had gewassen. Kort voor de brand verliet zijn vriendin Lisa Willis het huis en nam haar vijf kinderen mee. Philpotts en Maireads vijf kinderen en Maireads 13-jarige zoon uit een eerdere relatie kwamen bij de brand om het leven.

Na de brand vertelden de Philpotts op televisie hoe Mick de vlammen had geprobeerd te trotseren om zijn kinderen te redden. De politie vond de zaak echter verdacht en plaatste afluisterapparatuur in de hotelkamer waar het stel verbleef. De jury kreeg een opname te horen van Philpott die zijn vrouw vroeg of ze zich nog wel aan hun verhaal zou houden. Twee weken na de brand werden ze gearresteerd en aangeklaagd voor moord, wat later werd bijgesteld naar doodslag. De jury kreeg niet te horen dat Philpott op 21-jarige leeftijd werd veroordeeld voor poging tot moord op een voormalige vriendin en haar moeder. Hij zat voor dat misdrijf zeven jaar in de gevangenis.

De veroordeling was voorpaginanieuws in Groot-Brittannië. Voor de progressieve krant The Guardian was hij een 'controlfreak wiens huiselijk geweld onopgemerkt bleef', voor de conservatieve Daily Mail 'een verachtelijk product van het Britse sociale stelsel' en voor de Daily Mirror eenvoudigweg 'het pure kwaad'.


Lange straffen voor ouders die zes kinderen doodden (Foto: Novum)

Dijsselbloem laat zich niet opjagen om Cyprus

Het is aan Cyprus zelf om actie te ondernemen tegen het wegsluizen van tegoeden naar het buitenland. Jeroen Dijsselbloem (PvdA) is niet van plan om daar zelf actiever in op te treden, zei de minister van Financiën en voorzitter van de Eurogroep donderdag tijdens een overleg in de Tweede Kamer.

Een meerderheid van de Kamer vindt dat de bewindsman zich te passief opstelt in reactie op de berichten dat rekeninghouders honderden miljoenen euro's van het eiland hebben weggesluisd om te voorkomen dat zij moeten meebetalen aan de reddingsoperatie. Dijsselbloem wil de resultaten van een Cypriotisch onderzoek afwachten, schreef hij eerder op de dag aan de Kamer.

"De brief is wellicht wat afwachtend", zei PvdA-Kamerlid Henk Nijboer. "Kan de minister daar niet wat meer bovenop zitten?" Ook Mark Harbers (VVD) wil geen maanden wachten op het onderzoek. "Kan dat niet wat sneller?" De SP hekelde eveneens de afwachtende toon.

Dijsselbloem antwoordde dat het onderzoek 'ten principale' een aangelegenheid van de Cypriotische overheid zelf is. "De nationale overheid is het bevoegd gezag. Zij moeten zorgen dat het op orde is." De trojka adviseert Cyprus daarbij. De minister zal de nieuwe minister van financiën van Cyprus wel bevragen naar de opzet van het onderzoek.

Dat er dingen 'ernstig fout' zijn gegaan, staat voor hem inmiddels vast. "Natuurlijk zijn er onoorbare praktijken geweest." Dat is 'zeer laakbaar'. Dijsselbloems allereerste prioriteit is om zeker te stellen dat het weglekken inmiddels is gestopt. "Zelfs dat kan ik van hieruit niet garanderen."

Cel en tbs voor verkrachten en doden prostituee

Een 25-jarige Rotterdammer is donderdag veroordeeld tot acht jaar cel en tbs voor het verkrachten en ombrengen van een prostituee vorig jaar in zijn woning. De man heeft een autistische stoornis. Deskundigen achten hem sterk verminderd toerekeningsvatbaar. Vandaar dat de rechtbank in Rotterdam hem conform de eis van justitie behalve een fikse celstraf ook tbs heeft opgelegd.

De verdachte heeft bekend, maar de rechtbank gaat uit van een andere lezing dan die van de Rotterdammer. De man heeft gezegd dat sprake zou zijn geweest van vrijwillige seks. De rechtbank acht dat onaannemelijk. Ook geloven de rechters niet dat de man zich zou hebben verdedigd toen de vrouw hem aanviel met een mes. In dat geval zou sprake zijn geweest van noodweer.

Vlak nadat de vrouw was gearriveerd hoorde een buurman gegil en geschreeuw van een vrouw. Dat betekent dat vermoedelijk meteen een gevecht is ontstaan tussen de verdachte en het slachtoffer.

De man zou de vrouw volgens de rechtbank vooraf zeshonderd euro betalen voor seks. De vrouw wachtte bij de deur op het geld, maar de man had niet zo veel geld op zak. Vermoedelijk trok de man haar naar binnen, om haar vervolgens in de woning te verkrachten en om te brengen.

Kuipers even terug in WRC

Dennis Kuipers zal terugkeren in het World Rally Championship. De Nederlander is door M-Sport benaderd om de Fin Juho Hänninen te vervangen in de Rally van Portugal (11 tot en met 14 april). De Finse Ford Fiesta-coureur moet vanwege privéredenen verstek laten gaan.

Kuipers is geen onbekende voor M-Sport en ook de Rally van Portugal heeft de Tukker al eens gereden. Vorig jaar werd hij in dit evenment zesde, één plaatsje minder dan vijfde plaats die hij in 2011 in Frankrijk behaalde. Dat resultaat geldt nog steeds als de beste WRC-prestatie van een Nederlander ooit.

Omslag in Griekse werkgelegenheid

Voor het eerst sinds het uitbreken van de crisis hebben bedrijven in Griekenland in maart meer mensen aangenomen dan ontslagen. Dat zei de Griekse premier Antonis Samaras donderdag aan de vooravond van een nieuwe inspectie van de trojka. Volgens de premier verkeert de economie nog steeds in 'kritieke' staat, maar worden de eerste tekenen van herstel zichtbaar.

De Griekse werkloosheid is met ruim 26 procent de hoogste in de eurozone. De economie zit al sinds de tweede helft van 2008 in een recessie.

Griekenland praat donderdag met vertegenwoordigers van de Europese Commissie, het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Europese Centrale Bank (ECB) over de voortgang van de afgesproken bezuinigingen. Griekenland krijgt een noodlening van Europa en het IMF, in ruil voor bezuinigingen en hervormingen.

Paleis Soestdijk ook in 2014 open voor publiek

Paleis Soestdijk blijft ook volgend jaar nog open voor rondleidingen, tentoonstellingen, trouwerijen en evenementen. Het rijk stelt daar geld voor beschikbaar, laat een woordvoerder van de Rijksgebouwendienst donderdag weten.

Het paleis in Baarn werd voor het laatst bewoond door koningin Juliana en prins Bernhard, die beiden in 2004 overleden. In afwachting van een nieuwe bestemming werd het paleis tijdelijk opengesteld voor het publiek. Het paleis is sinds 1971 eigendom van de staat. Twee jaar na het overlijden van Bernhard vond de eerste rondleiding plaats.

Woensdag werd nog een e-boek gepresenteerd over de herbestemming van het paleis. Burgemeester Mark Röell van de gemeente Baarn opende met het doorknippen van een lint de aparte ruimte in het souterrain van het paleis waar de recente geschiedenis van het landgoed in beeld is gebracht en waar het e-boek bekeken kan worden.

Het idee voor een digitaal boek kwam op door vragen van organisaties en overheden die bezig zijn met herbestemming. Het boek toont alle inzichten en ideeën uit inventarisaties, onderzoeken en verkenningen.

GroenLinks wil goedkopere medicijnen

GroenLinks wil dat de prijzen van geneesmiddelen worden verlaagd. Met het geld dat hiermee wordt bespaard moeten mensen worden ontzien die met een onredelijk hoge eigen bijdrage voor de AWBZ worden geconfronteerd. Ook andere partijen willen de zogeheten vermogensheffing voor chronisch zieken afzwakken.

Volgens GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman verdient de farmaceutische industrie veel geld aan mensen die afhankelijke zijn van medicijnen. "We kunnen gemakkelijk de prijs die zorgverzekeraars betalen voor medicijnen verlagen", stelt zij. Op die manier kan dekking worden gevonden voor het ontzien van mensen die onredelijk veel bij moeten betalen als zij in een instelling terechtkomen.

De Tweede Kamer vergadert donderdag over de ongewenste effecten van de vermogensinkomensbijtelling in de AWBZ. PvdA en D66 hebben al laten weten dat zij aan staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA) gaan vragen de regeling te versoepelen. Sinds 1 januari moeten mensen met een vermogen van meer dan 21 duizend euro meer betalen dan mensen die geen vermogen hebben.

Met het plan om de prijzen van medicijnen te verlagen wil Voortman het kabinet een mogelijkheid bieden om dit te bekostigen. Het is de Kamerfracties nog niet gelukt om gezamenlijk dekking te vinden.

Een Kamermeerderheid wil dat mensen die smartengeld hebben ontvangen daar niet op worden aangeslagen. "Het is rechtvaardig dat mensen met een groot vermogen wat meer betalen aan hun zorgkosten", zegt Voortman. "Maar dan moet het ook wel echt gaan om eigen vermogen, en niet om geldt dat wordt uitgekeerd voor zorg of als vergoeding voor geleden letselschade."

Atoomoverleg tussen Iran en zes wereldmachten

Iran en de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad plus Duitsland spreken donderdag met elkaar over Teherans nucleaire programma. Iran is steeds dichter bij het fabriceren van een kernwapen en vormt volgens het Westen daardoor een risico in het Midden-Oosten.

Volgens Israël is Iran slechts enkele maanden verwijderd van het moment dat het alle materialen in handen heeft om een kernbom te maken. Israël zei alles te zullen doen om dat te voorkomen. Ook de Verenigde Staten zeggen niet te zullen toestaan dat Iran een kernwapen tot zijn beschikking heeft.

Teheran ontkent een atoomwapen te willen maken en stelt dat het nucleaire programma voor vreedzame doeleinden is opgezet.

Ruby boos over tactiek in proces Berlusconi

De Marokkaanse vrouw voor wier seksuele diensten de Italiaanse oud-premier Silvio Berlusconi zou hebben betaald, heeft onderzoekers donderdag van psychologische oorlogsvoering beschuldigd. Karima el-Mahroug, beter bekend als Ruby, erkende in de rechtbank wel dat ze in het verleden heeft gelogen.

El-Mahroug las het hof een zes pagina's lange verklaring voor waarin ze ontkende een prostituee te zijn. Ze zei nooit seks met Berlusconi te hebben gehad en stond erop dat de aanklagers haar kant van het verhaal aanhoren. "Er is niets waarvoor ik me hoef te schamen en ik heb niets te verbergen", zei El-Mahroug. Ze veroordeelde de 'psychologische marteling' door mensen die deden alsof ze haar wilden helpen. Ook beschuldigde ze de media ervan haar te hebben belasterd.

Berlusconi wordt ervan beschuldigd voor seks met El-Mahroug te hebben betaald toen zij nog een tiener was. Die zou hebben plaatsgevonden op een van de beruchte bunga-bunga-feestjes van Berlusconi. Beiden ontkennen seksueel contact te hebben gehad.

Het schandaal kwam in 2010 aan het licht toen bleek dat Berlusconi zijn macht had aangewend om El-Mahroug te helpen toen ze werd vastgehouden door de politie in Milaan. Ze zou drieduizend euro van een vriend hebben gestolen. Berlusconi zei dat hij haar hielp omdat hij dacht dat ze een familielid was van de voormalige president van Egypte, Hosni Mubarak.

El-Mahroug liet donderdag een oud paspoort zien waarop staat dat haar achternaam Mubarak is. Bij de aanmaak van dat paspoort hadden ambtenaren een fout gemaakt. Ze zei vaak van die fout gebruik te hebben gemaakt door te zeggen dat ze familie was van de Egyptische ex-president. Ze verontschuldigde zich voor haar fantasie, maar zei dat ze het had gedaan om 'de armoede en het lijden waarin ik ben geboren en opgegroeid te ontvluchten'. De in Marokko geboren El-Mahroug verhuisde als tiener met haar familie naar Italië. Toen ze 14 was verliet zij het ouderlijk huis.


Ruby boos over tactiek in proces Berlusconi (Foto: Novum)

Yuri Rose (33) zet punt achter carriŤre

Yuri Rose heeft besloten om na dit seizoen te stoppen met profvoetbal. Dat maakte SC Cambuur, zijn huidige werkgever, donderdag bekend. Rose heeft in Leeuwarden nog een contract tot medio 2014, maar in overleg met de clubleiding wordt die verbintenis na dit seizoen ontbonden. Cambuur zegt niet verder te willen met Rose, omdat de club het middenveld anders wil invullen.

Cambuur nam de 33-jarige speler transfervrij over, nadat hij vorig seizoen ook al bij De Graafschap zijn contract inleverde. Eerder speelde Rose in het shirt van FC Volendam, Heracles Almelo, sc Heerenveen en Sparta Rotterdam. Dit seizoen speelde Rose vijftien duels voor Cambuur (geen doelpunten). Zijn carrièretotaal staat nu op 402 officiële wedstrijden in het betaalde voetbal. Daarin kwam hij 99 keer tot scoren.

Cuenca hervat groepstraining bij Ajax

Isaac Cuenca heeft donderdag de groepstraining bij Ajax hervat. De 21-jarige aanvaller is hersteld van een knieblessure die hem ruim een maand aan de kant hield. Het is niet zeker of hij zondag tegen Heracles Almelo al bij de wedstrijdselectie zit.

Cuenca werd in de winterstop door Ajax op huurbasis overgenomen van FC Barcelona. Door de in februari opgelopen knieblessure kon trainer Frank de Boer echter pas twee keer een beroep doen op de Spanjaard.

Cancellara valt tijdens verkenning Parijs-Roubaix

Fabian Cancellara is donderdag tijdens de verkenning van Parijs-Roubaix ten val gekomen. Dat meldden Vlaamse media. De Zwitser geldt als de topfavoriet voor de 'Hel van het Noorden'. Over de ernst van de blessure is nog niets bekend.

Het ongeluk gebeurde volgens Het Nieuwsblad op de kasseistrook van Waindignies-Hamage. De winnaar van de Ronde van Vlaanderen ging onderuit en stapte vervolgens niet meer op. De renner van RadioShack kwam woensdag tijdens de Scheldeprijs ook al ten val. Met schaafwonden aan knie en zitvlak reed hij de koers wel uit.

Verblijf Ten Cate bij Sparta slechts tijdelijk

Henk ten Cate heeft niet de ambitie om langer dan een paar wedstrijden als trainer voor de groep te staan bij Sparta. "Het is uitgesloten dat ik na dit seizoen blijf", liet hij weten op de persconferentie waar hij werd gepresenteerd als opvolger van de ontslagen Michel Vonk. Ten Cate zal voor zijn tijdelijke verblijf bij Sparta geen salaris ontvangen.

Ten Cate is van plan om op Ibiza te gaan wonen en was druk bezig met de verbouwing van zijn huis toen Sparta belde. Hij besloot op het voorstel in te gaan als een 'eerbetoon aan een overleden vriend.' De 58-jarige Amsterdammer zit vrijdag al als trainer op de bank in de uitwedstrijd tegen FC Dordrecht.

Onder Ten Cate wordt direct een verandering doorgevoerd. De cameraploegen van RTL zijn voor het maken van de televisieserie 'Achter de poorten van het Kasteel' niet langer welkom in de kleedkamer. "Daar kappen we mee", zegt de trainer. "De kleedkamer is privéterrein voor de spelers."

Noord-Koreaanse sites gehackt

Hackers hebben in enkele sites van de Noord-Koreaanse regering ingebroken. De Noord-Koreaanse site Uriminzokkiri.com en de Twitter- en Flickr-accounts van het regime stuurden donderdag niet langer de gebruikelijke regeringsgezinde informatie de wereld in.

In plaats van foto's van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un op bezoek bij militairen, verscheen op de Flickr-pagina van Noord-Korea een bewerkte foto van Kims gezicht met een varkenssnuit en een afbeelding van Mickey Mouse op zijn borst. Eronder stond 'Hij bedreigt de wereld met langeafstandsraketten en nucleaire wapens. Hij verspilt geld terwijl zijn bevolking van de honger omkomt.' In een ander bericht stond 'Wij zijn Anonymous' in witte letters tegen een zwarte achtergrond. Anonymous is een hacktivistengroep.

In een verklaring die van de hackers zou zijn, stond dat de gegevens van zeker vijftienduizend gebruikers van Uriminzokkiri zijn achterhaald. De site was donderdag niet bereikbaar. Op het Twitter-account verschenen berichten met de woorden 'Gehackt' en 'Tango Down', met een link naar de Flickr-pagina.

De spanningen tussen Noord-Korea en Zuid-Korea en diens bondgenoten zijn de afgelopen dagen flink opgelopen. Noord-Korea heeft gedreigd met een aanval met kernwapens op de VS en een (langeafstands)raket naar de oostkust verplaatst.

'Prijsverhoging Heineken niet fatsoenlijk'

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) noemt de prijsverhoging van Heineken 'niet fatsoenlijk'. Heineken vraagt horecaondernemers vanaf deze maand ongeveer 121 euro per vat bier van vijftig liter, een stijging van vijf procent. Per fluitje bier betekent dat een twee cent hogere kostprijs. De Amsterdamse bierbrouwer heeft dat zijn afnemers twee weken geleden per brief laten weten, bevestigt een woordvoerder donderdag.

De brouwer zegt de prijzen te verhogen om de bedrijfsvoering gezond te houden. Een gedeelte van de prijsverhoging wordt gebruikt om 'te kunnen blijven innoveren', ondanks de economische crisis. Een andere deel gaat op aan hogere kosten van grondstoffen, personeel, energie en vervoer.

KHN verwacht dat de drie andere grote brouwers, Grolsch, Bavaria en AB Inbev, snel met een soortgelijke prijsverhoging volgen. "Dat is slechts een kwestie van tijd." Vorig jaar voerde Heineken al een prijsverhoging door per vat bier van zes procent. Of de prijsverhoging wordt doorberekend aan de klant is aan de ondernemers.

Volgens KHN wijst de prijsverhoging er opnieuw op dat de biermarkt niet gezond is. "Er is geen onderhandelingsruimte voor ondernemers", zegt een woordvoerder. "Het is echt de multinational tegen de kleine ondernemer." Heineken zegt te hebben gekeken of de prijsverhoging reëel is.

Ondernemers hebben volgens de brouwer een opzegtermijn van twee maanden. KHN wijst dat van de hand. "Door de verstrengeling van ondernemers en brouwers via financiering, borgstelling en huur van tapinstallaties en biervaten is er in de praktijk geen ruimte om snel van brouwer te wisselen." Uit onderzoek van Panteia/EIM bleek afgelopen zomer dat jaarlijks slechts 2,4 procent van de Nederlandse cafés een overstap maakt.

KHN heeft de Nederlandse Mededingingsautoriteit destijds gevraagd om actie te ondernemen tegen de vier grote brouwers. De horecabelangenorganisatie helpt kleine ondernemers sinds begin dit jaar met de onderhandelingen met een rekenmodule die aangeeft hoeveel korting ze zouden kunnen krijgen. De korting kan variëren van nul tot 75 euro. "Dat scheelt nogal."


Heineken rekent ondernemers 2 cent per fluitje meer (Foto: Novum)

Vierde dode nieuwe vogelgriep in China

In China is nu een vierde persoon bezweken een een nieuwe vorm van vogelgriep. Het gaat om een 48-jarige man in Shanghai. Tot dusverre zijn in China elf mensen met het H7N9-virus besmet.

Het H7N9-virus zorgde tot voor kort niet voor grote problemen bij mensen, in tegenstelling tot het H5N1-virus dat in 2003 huishield onder de pluimveestapel in Azië en sindsdien in de hele wereld aan 360 mensen het leven heeft gekost.

Agent schiet asielzoeker in been

Een agent heeft donderdagmiddag op het terrein van een asielzoekerscentrum in Utrecht een schot gelost. Een asielzoeker werd daarbij in het been geraakt. Waarom de agent schoot kon een woordvoerder van de politie niet zeggen.

Het incident gebeurde even voor 12.30 uur bij het asielzoekerscentrum aan de Joseph Haydnlaan in de wijk Oog in Al. Op het terrein is veel politie aanwezig. Over de identiteit van het slachtoffer kon de woordvoerder niets zeggen. De politie doet onderzoek.

Armstrong maakt rentree in zwembad

Ex-wielrenner Lance Armstrong zal komend weekend deelnemen aan de US Masters Swimming. Dit is een zwemwedstrijd die wordt gehouden bij de University of Texas. De organisatie accepteerde de Texaan omdat het niet dezelfde dopingregels hanteert als het USADA.

Armstrong heeft door zijn recente dopingbekentenis een levenslange ban uit sporten gereguleerd door USADA gekregen. Dit geldt dus niet voor de US Masters Swimming. "Onze missie is al sinds de jaren '60 om volwassenen aan het zwemmen te krijgen", zei woordvoerder Rob Butcher. "Lance is lid van de USMS, dus hij mag meedoen."

Armstrong zal deelnemen aan de 500 yard, de 1.000 yard en de 1.650 yard freestyle.

Zoe Saldana wil rol in Guardians of the Galaxy

Zoe Saldana hoopt de rol van Gamora te spelen in de Marvel-film Guardians of the Galaxy. Dat schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter. Gamora is een van de hoofdpersonages van de film. Ze is een sexy huurmoordenaar en de dochter van de superslechterik Thanos.

James Gunn regisseert de film die in juni in productie gaat. De film is gebaseerd op de Marvelstrip Guardians of the Galaxy en gaat over een bonte verzameling superhelden. Parks and Recreation-acteur Chris Pratt speelt Star-Lord en Dave Bautista is te zien als Drax the Destroyer.

Saldana heeft de nodige ervaring met bovennatuurlijke personages. De 34-jarige actrice brak door als Neytiri in James Camerons Avatar en is later dit jaar te zien als Nyota Uhura in Star Trek Into Darkness.


Zoe Saldana in Guardians of the Galaxy (Foto: Novum)

Haase start tegen Ungur in Davis Cup

Robin Haase neemt vrijdag in de Davis Cup tegen Roemenië de openingswedstrijd voor zijn rekening. De kopman van Nederland neemt het op tegen Adrian Ungur. Later op de dag staan Igor Sijsling en Victor Hanescu tegenover elkaar. De ontmoeting vindt plaats in het Roemeense Brasov.

Voor het dubbelspel heeft teamcaptain Jan Siemerink gekozen voor Thiemo de Bakker en Jean-Julien Rojer. Zij gaan zaterdag de strijd aan met Marius Copil en Hora Tecau. Zondag staan er nog twee enkelspelen op het programma.

De winnaar van het duel tussen Nederland en Roemenië speelt in september een play-offwedstrijd voor promotie naar de Wereldgroep. Vorig jaar was Oranje in Amsterdam nog met 5-0 te sterk voor de Roemenen, die toen aantraden zonder de beste spelers. Zij bleven thuis uit protest tegen het ontslag van teamcaptain Andrei Pavel.

Angry Birds-knuffels zorgen voor flinke winst

De verkoop van Angry Birds-knuffels, -broodtrommels en -rugzakken heeft een flink aandeel gehad in de winstcijfers van gamebedrijf Rovio. Het Finse gamebedrijf zag de verkoop van zijn merchandiseartikelen verdrievoudigen naar 45 procent van de totale omzet. Het bedrijf maakte vorig jaar 55,5 miljoen euro winst.

Ondanks de recessie ziet Rovio zijn winst flink groeien. Ten opzichte van een jaar eerder is de winst vorig jaar met twintig miljoen euro gegroeid. Dat heeft Rovio bekendgemaakt in een financiële rapportage.

Wereldwijd zijn 1,7 miljard spelletjes van Rovio gedownload voor allerlei spelcomputers, tablets en smartphones. Het gamebedrijf denkt dat zijn winstcijfers ook dit jaar groeien, maar heeft geen voorspelling gedaan.


Angry Birds-knuffels zorgen voor flinke winst (Foto: Novum)

Bankroofspel Monaco eind april verkrijgbaar

De actiegame Monaco: What's Yours Is Mine is vanaf 24 april verkrijgbaar voor pc, Mac en Xbox 360. Dat heeft gamestudio Pocketwatch Games bekendgemaakt. In het spel kunnen maximaal vier spelers samenwerken in een poging een perfecte overval te plegen. Elk personage beschikt over unieke eigenschappen.

Monaco: What's Yours is Mine is gemaakt door de gameontwikkelaars Andy Schatz en Andy Nguyen. De muziek komt van Austin Wintory, die voor zijn muziek in het avonturenspel Journey onder meer een Grammy-nominatie kreeg.

Hoewel het spel nog niet speelbaar is voor liefhebbers, werd Monaco al verschillende malen getoond op beurzen. In 2010 ontving Andy Schatz de Seumas McNally Grand Prize bij de Independent Game Festival Awards. Daarnaast won het een prijs voor het grafische ontwerp.


Bankroofspel Monaco eind april verkrijgbaar (Foto: Novum)

Claim van honderden miljoenen tegen NAM

Een Gronings advocatenkantoor gaat namens woningbouwcorporaties een claim van honderden miljoenen euro's indienen bij de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM). Dat bevestigt advocaat Pieter Huitema van de De Haan Advocaten en Notarissen donderdag. De NAM wordt aansprakelijk gesteld voor de waardevermindering van onroerend goed als gevolg van aardbevingen door gaswinning.

Een exact onderzoek naar de waardedaling is nog niet uitgevoerd, maar het advocatenkantoor sprak met deskundigen die schatten dat zo'n tienduizend corporatiewoningen gemiddeld twintigduizend euro in waarde zijn gedaald.

De claim wordt naar verwachting eind deze maand naar de NAM gestuurd. Vooralsnog doet het advocatenkantoor dat namens twee corporaties, maar mogelijk loopt dat op tot zeven of acht corporaties.

Het Groningse advocatenkantoor maakte vorige week al bekend de NAM namens particuliere gedupeerden aansprakelijk te stellen voor geleden schade. Bij minimaal honderd aanmeldingen wordt een stichting opgericht. Tot nu toe meldden veertig gedupeerden zich. Over twee weken organiseert het advocatenkantoor een informatiebijeenkomst in een café in Loppersum.

Mogelijk wordt de staat eveneens aansprakelijk gesteld, liet het advocatenkantoor eerder weten. Die mogelijkheid wordt nog onderzocht, aldus Huitema.

NVWA vraagt Spanje om opheldering over hondenvlees

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaat de voedselwaakhond in Spanje bevragen over de verwerking van honden- en kattenvlees in gehaktballetjes. Dat meldt een woordvoerder van de NVWA na berichtgeving over de zaak in De Telegraaf van donderdag. De NVWA heeft nog geen officiële melding gekregen van de Spaanse autoriteiten.

Het is onduidelijk of de autoriteiten in Spanje inmiddels een onderzoek heeft ingesteld. "Die vraag zetten wij nu uit. Afhankelijk daarvan bekijken we of er verdere stappen moeten worden ondernomen", aldus de zegsman.

Na de paardenvleesrel zouden Spaanse instanties nu alarm slaan over de verwerking van honden- en kattenvlees in dierenvoeding, maar mogelijk ook in gehaktballetjes. Zo zouden firma's geld bieden om overleden huisdieren thuis op te halen en werden asiels benaderd. Volgens De Telegraaf zou er een link zijn met een onlangs opgedoekte vleesgroothandel in Amsterdam en zou 'jarenlang' vlees naar Nederland zijn geëxporteerd.

RIVM bezorgd om kwaliteit drinkwaterbronnen

De kwaliteit van de Nederlandse drinkwaterbronnen is voor een deel onvoldoende. Dat blijkt uit donderdag gepubliceerd onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het drinkwater is van goede kwaliteit, maar de bronnen moeten volgens de onderzoekers goed in de gaten gehouden worden.

Zestig procent van het drinkwater komt uit de grond en veertig procent uit oppervlaktewater. De kwaliteit van de helft van het grondwater voldoet volgens het RIVM niet en is vervuild door landbouw, rioleringen, industrie en oude bodemverontreinigingen.

Ook het oppervlaktewater is vervuild door onder meer geneesmiddelen, cosmetica en insecticiden. Rioolwaterzuiveringsinstallaties kunnen dit soort stoffen nog niet goed filteren, waardoor ze in bronnen van drinkwater terechtkomen. Wel gebruiken drinkwaterbedrijven steeds betere zuiveringstechnieken om dit soort stoffen te verwijderen.

Er is volgens het RIVM geen gevaar voor de volksgezondheid, maar het is wel belangrijk dat de kwaliteit van drinkwaterbronnen verbetert. Daarom adviseren de onderzoekers de drinkwaterbronnen beter te controleren.


RIVM bezorgd om kwaliteit drinkwaterbronnen (Foto: Novum)

Jennifer

Ik word steeds aantrekkelijker. Daar kan ik ook niks aan doen. Ik ben een man. En mannen worden steeds knapper als ze ouder worden. Dat is nou eenmaal een feit. Ik merkte het vanmiddag nog toen ik met mijn kinderen in het dorp liep. De aandacht van vrouwen was ongekend. Al zou dat ook kunnen komen door de aanwezigheid van onze puppy van tien weken.

Grote brand na explosie in Emmeloord

In een fabriek in Emmeloord is donderdag na een explosie een grote brand uitgebroken. Daarbij is ten minste een persoon gewond geraakt, laat een woordvoerder van de brandweer weten. Hoe ernstig de verwondingen zijn, is niet duidelijk.

De ontploffing vond even voor het middaguur plaats in het pand aan de Bedrijfsweg. Wat er precies is gebeurd, valt nog niet te zeggen. Volgens de woordvoerder is sprake van hevige rookontwikkeling, maar bestaat er geen direct gevaar voor omwonenden. De rook waait van de stad af.

Volgens Omroep Flevoland werd in het bedrijf een motor getest en is deze ontploft. Bij het bedrijf worden onder meer gels gemaakt voor de behandeling van spieren.

Plasterk wil DigiD vervangen door pas

Nederlandse burgers moeten zich over een paar jaar online kunnen identificeren met een pas met een chip. Deze pas moet veiliger zijn dan DigiD, schreef minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) eerder deze week aan de Tweede Kamer. In Duitsland en België wordt al gewerkt met een dergelijke pas.

Ten opzichte van DigiD worden bij een zogenoemde eID-pas twee aanvullende maatregelen genomen: een uitgifte in persoon bij bijvoorbeeld een balie en een digitaal middel dat aan de hoogste veiligheidsnormen voldoet, zoals een chip. Volgens een woordvoerder lijkt het systeem op dat van internetbankieren, waarvoor bij de meeste banken een pas en een apart kastje nodig zijn.

De eID moet veiliger worden dan de huidige DigiD, in reactie op 'veranderende technologische mogelijkheden en bedreigingen'. Bij DigiD is geen fysiek bewijs nodig, alleen een wachtwoord eventueel aangevuld met een sms-code.

Plasterk schrijft in de Kamerbrief dat identiteitsfraude, zowel off- als online, de afgelopen jaren is toegenomen. Uit een steekproef blijkt dat tussen 2007 en 2012 13,3 procent van de Nederlandse burgers hier slachtoffer van is geweest. Een op de zeven heeft daarvan ook echt financiële schade ondervonden. De totale financiële schade bedroeg vorig jaar tussen de 393 en 508 miljoen euro, schrijft Plasterk.

De minister kondigt in de brief aan later dit jaar meer informatie te geven over het nieuwe eID-stelsel. Pas over enkele jaren wordt het systeem ook echt ingevoerd, denkt de woordvoerder.

Lachen met Adam Sandler in Grown Ups 2

Fans van de altijd hilarische acteur Adam Sandler hebben weer iets om naar uit te kijken. Zojuist is de eerste trailer verschenen voor Grown Ups 2, het vervolg op Dennis Dugans kassucces uit 2010.

De film wordt net als het eerste deel geregisseerd door Dennis Dugan. Ook alle hoofdrolspelers keren terug om hun bijdrages te leveren. Dit zijn Adam Sandler, Kevin James, Chris Rock, David Space, Salma Hayek, Steve Buscemi en Maria Bello. Nieuw in het tweede deel zijn de gezichten van Taylor Lautner, Steve Austin en Andy Samberg.

Grown Ups was een commercieel succes ondanks dat de film wereldwijd werd neergesabeld door critici. Dit lijkt echter geen aanleiding te zijn geweest om een andere richting in te slaan. De eerste trailer voor Grown Ups 2 geeft de impressie vrolijk verder te gaan waar de eerste film eindigde.

Bekijk de trailer hieronder en oordeel zelf. Grown Ups 2 moet 18 juli in de Nederlandse bioscopen verschijnen.

Kim Kardashian niet bij eerste zittingsdag

Kim Kardashian laat de eerste zittingsdag in haar scheidingszaak verstek gaan. De realityster had gevraagd om de inhoudelijke behandeling op 3 mei te laten beginnen in plaats van de geplande 6 mei, schrijft de Amerikaanse entertainmentsite TMZ. De rechter ging daar echter niet mee akkoord.

De 32-jarige Kardashian, die formeel nog getrouwd is met Kris Humphries maar inmiddels een kind verwacht van Kanye West, heeft op 6 mei verplichtingen in New York vanwege haar parfumlijn. De inhoudelijke behandeling van de zaak, die naar verwachting een week duurt, vindt plaats in Los Angeles.

Kim werd onlangs negen uur lang ondervraagd door de advocaat van haar ex. De twee steggelen al meer dan een jaar over de beëindiging van hun huwelijk. Humphries stelt dat Kardashian enkel met hem trouwde vanwege de publiciteit en wil het huwelijk daarom nietig laten verklaren. Kim wil een scheiding.

Cameron wil kernonderzeeŽrs houden

Het zou 'dom' zijn om de kernonderzeeërs van Groot-Brittannië weg te doen nu de dreiging van een Noord-Koreaanse aanval is toegenomen. Dat heeft de Britse Conservatieve premier David Cameron donderdag gezegd.

Cameron zei in de Daily Telegraph dat de nucleaire dreiging tegen Groot-Brittannië sinds het einde van de Koude Oorlog is toegenomen. Hij noemde Iran en het 'zeer onvoorspelbare en agressieve regime' in Noord-Korea 'evoluerende dreigingen'.

De premier zei dat als Pyongyang raketten ontwikkelt die uiteindelijk Europa kunnen treffen, het 'dom zou zijn om Groot-Brittannië weerloos te laten tegenover een voortdurende en groeiende nucleaire dreiging'.

Vriendin slachtoffer zwembadmoord niet vervolgd

De voormalige vriendin van het slachtoffer van de zwembadmoord in Marum wordt niet vervolgd. Ook haar broer gaat vrijuit, laat het Openbaar Ministerie Noord-Nederland donderdag weten. Er is geen bewijs voor hun betrokkenheid bij de dood van de 40-jarige Groninger.

De twee werden begin december aangehouden omdat belastende verklaringen tegen de broer en zus waren afgelegd. Een eerder opgepakte verdachte had verklaard dat de vrouw de opdrachtgever was van de moord in juli. Een kleine twee weken na hun aanhouding werden de twee weer op vrije voeten gesteld.

Het slachtoffer werd op 10 juli doodgeschoten vanuit een auto voor de ingang van het zwembad in de Groningse plaats. Voor de moord zitten nog twee verdachten vast. Een van hen is een 35-jarige Zwollenaar, die bekend zou hebben de schutter te zijn geweest. Hij gaat voor onderzoek naar het Pieter Baan Centrum, zo bepaalde de rechtbank in Groningen vorige maand.

Door overvallers neergeschoten man stabiel

De man die woensdagmiddag in Utrecht werd neergeschoten na een overval op een juwelier verkeert niet in levensgevaar. Hij werd geraakt in zijn been en is woensdagavond geopereerd. Hij ligt nog in het ziekenhuis en zijn toestand is stabiel, laat de politie donderdag weten.

De 29-jarige man werd rond 15.30 uur neergeschoten toen hij de twee vluchtende overvallers van de juwelier in het winkelcentrum aan het Hammarskjoldhof in de wijk Kanaleneiland probeerde tegen te houden. De kogel raakte een slagader en de man moest met spoed worden geopereerd.

Kort na de overval verrichtte de politie twee arrestaties, maar deze mensen bleken niets met de overval te maken te hebben. De politie heeft inmiddels tientallen getuigen gehoord, maar is nog steeds op zoek naar getuigen van de overval, waarbij een onbekende buit werd gemaakt.

Ten Cate tijdelijk trainer Sparta

Sparta heeft in Henk ten Cate de opvolger van Michel Vonk het Kasteel binnen gehaald. De trainer keert daarmee terug naar de ploeg waar hij tussen 1995 en 1997 werkzaam was.

Afgelopen maandag vierde Sparta het 125-jarig bestaan maar verloor het van FC Emmen waarna de sfeer in Spangen omsloeg. Ze zakte van de eerste naar derde plaats op de ranglijst. Dit was voor de club de reden om Vonk en Pascal Jansen, assistent-trainer, op straat te zetten. Op Helmond Sport, die hebben twee wedstrijden meer gespeeld, is de achterstand vijf punten. FC Volendam staat tweede met twee punten meer dan de Rotterdammers.

Het contract loopt tot einde van dit seizoen en het is een vriendendienst. Ten Cate vraagt namelijk geen salaris. Verder trainde de 58-jarige oefenmeester onder andere Vitesse, NAC Breda, Ajax en Panathinaikos. Bij Barcelona en Chelsea was hij assistent.

Eye Film Instituut bestaat een jaar

Het is donderdag precies een jaar geleden dat koningin Beatrix het Eye Film Instituut officieel opende. Het nieuwe onderkomen van het filmmuseum heeft de eerste elf maanden ruim 334 duizend betalende bezoekers getrokken. Het filminstituut wilde in zijn eerste jaar meer dan tweehonderdduizend bezoekers trekken.

Het gebouw aan de Amsterdamse IJ is ontworpen door het Oostenrijkse Delugan Meissl Associated Architects. Het gebouw is genomineerd voor de Amsterdamse Architectuur Prijs 2013. De winnaar wordt in april bekendgemaakt.

Het filmmuseum viert zijn eenjarig bestaan met een driedaags publieksfestival dat vrijdag van start gaat. Tijdens het festival zijn de hoogtepunten uit de programmering van het afgelopen jaar te bekijken en voorpremières van nieuwe films.

Ook neemt Eye deel aan het Nationaal Museumweekend van 6 en 7 april. In dat kader is de expositie over de Amsterdamse filmmaker Johan van der Keuken voor één euro te bezoeken.


Eye Film Instituut bestaat een jaar (Foto: Novum)

Brad Pitt in oorlogsdrama Fury

Brad Pitt is van plan de hoofdrol te spelen in het oorlogsdrama Fury. Dat schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline. De film speelt zich af in 1945 en gaat over vijf Amerikaanse soldaten die het vanuit een tank genaamd Fury opnemen tegen het verzwakte Duitse leger.

Welke rol Pitt op het oog heeft, is nog onbekend. De 49-jarige Pitt was in 2009 te zien als Amerikaanse luitenant die op nazi's jaagt in Quentin Tarantino's oorlogsfilm Inglourious Basterds. De Hollywoodster komt later dit jaar met World War Z, waarin een wereldoorlog tegen zombies centraal staat.

Het scenario van Fury is geschreven door David Ayer, die ook de regie op zich neemt. Hij is bekend van de rauwe misdaadfilm End of Watch die vorig jaar uitkwam. "Ik ben van plan om tankgevechten tot leven te wekken op een manier die aankomt bij het moderne publiek", beschrijft de regisseur zijn film.

"Fury is niet de WOII-film die je vader graag keek", vult producent Bill Block aan. "De film graaft diep in de ingewikkeldheid van heldendaden tijdens de oorlog." De film moet in de herfst in productie gaan.


Brad Pitt in oorlogsdrama (Foto: Novum)

Rentree MichaŽlla Krajicek aanstaande

Michaëlla Krajicek maakt over anderhalve week haar rentree op de tennisbaan. De 24-jarige speelster doet op 15 april mee aan het ITF-toernooi in het Griekse Heraklion, maakte ze via Facebook bekend. Krajicek kampte een tijd met problemen aan haar hart en kwam daarom sinds september niet meer in actie. Inmiddels is ze volledig hersteld.

Krajicek speelt de komende tijd nog enkele ITF-toernooien, onder meer in Trnava en Praag. Daarnaast komt ze in competitieverband uit voor haar club ALTA Amersfoort. Vervolgens stort ze zich volledig op het grasseizoen.

Door haar langdurige afwezigheid mag Krajicek gebruikmaken van een beschermde ranking. Ze wordt daardoor rechtstreeks toegelaten tot het hoofdtoernooi van Wimbledon.

Will and the People en La Pegatina naar Pinkpop

Ook Will and the People, La Pegatina en Trixie Whitley staan in juni op Pinkpop. Dat maakte de festivalorganisatie donderdag bekend. De line-up van het Limburgse festival is daarmee compleet. Eerder werd de komst van onder meer The Killers en Kings of Leon bevestigd.

Ook Stereophonics, Thirty Seconds to Mars en Green Day zijn van de partij. Pinkpop, dat in Landgraaf plaatsvindt op 14, 15 en 16 juni, wordt dit jaar voor de 44e keer gehouden.

Palestijn dood na confrontatie met IsraŽl

Bij een militaire post op de Westoever is donderdagochtend het lichaam van een Palestijn gevonden. Dat meldt het Palestijnse persbureau Wafa. Woensdag vonden er hevige confrontaties plaats tussen Palestijnse demonstranten en Israëlische militairen.

De protesten liepen uit de hand toen de betogers brandbommen naar de militairen gooiden, die één betoger doodschoten. Het leger zei de dood van de demonstrant te onderzoeken.

Het was woensdag de tweede opeenvolgende dag waarop werd gedemonstreerd vanwege de dood van een Palestijnse gevangene in een Israëlische gevangenis. De man, die aan kanker overleed, zat levenslang vast vanwege een verijdelde aanslag op een drukbezocht café in Jeruzalem in 2002.

Donderdag vinden de begrafenissen plaats en worden meer protesten verwacht.

Raad van State pleit voor lastenverlichting

Tegenover de bezuinigingen moet ook lastenverlichting staan. Dat bepleit de Raad van State in het jaarverslag over 2012, dat donderdagochtend is gepresenteerd door de vicepresident van het hoogste adviesorgaan van de regering, Piet Hein Donner.

Door de bezuinigingen kunnen burgers minder vaak een beroep doen op collectieve regelingen. Maar dan moet er wel uitzicht zijn op lastenverlichting, staat te lezen in de inleidende beschouwing bij het jaarverslag. "Anders worden burgers wel met een eigen verantwoordelijkheid opgezadeld, maar wordt de noodzakelijke bestedingsruimte daarvoor nog steeds wegbelast."

Ook als lastenverlichting op korte termijn niet mogelijk is, omdat het kabinet snel opbrengsten wil genereren om het tekort terug te dringen, moet ze 'op afzienbare termijn reëel in het vooruitzicht' worden gesteld. Gebeurt dat niet, dan zullen mensen bovendien meer gaan sparen dan nodig is en dat is slecht voor de economie.

De Raad van State stelt dat lastenverhoging tot dusverre een groot aandeel heeft gehad bij het terugdringen van het tekort. "Het lijkt erop te wijzen dat de grenzen van een oplossing voor het overheidstekort door verhoging van de collectieve lastendruk zijn bereikt."

De Raad van State schrijft verder dat de huidige crisis niet van voorbijgaande aard is, maar structurele hervormingen en aanpassingen vergt. Niet alleen aanpassingen aan een nieuwe situatie, maar ook aan een 'nieuwe dynamiek waarin Europa vooralsnog steeds verder achteropraakt'.

Nederland verkeert daarbij momenteel in een overgangsfase. Daarbij moet worden voorkomen dat het land 'langdurig vastloopt' in het proces van overgang. "Dat kan het functioneren van de staat ernstig aantasten, zoals de ervaring in andere Europese landen in 2012 heeft laten zien", waarschuwt de raad. Bij de aanpak van de crisis is Europese samenwerking verder een 'wezenlijke voorwaarde'.

Het adviesorgaan waarschuwt verder voor de gevolgen van de voortgaande decentralisatie en de overdracht van taken aan gemeenten, zoals op het gebied van de jeugdzorg en sociale zekerheid. Het risico ligt op de loer dat de overheid daar in veel gevallen een 'steeds beperktere greep' op heeft.

De Raad van State heeft in 2012 meer wetgevingsadviezen (566) uitgebracht dan in 2011 (510), blijkt verder uit het jaarverslag. De gemiddelde adviesduur bedroeg 39 dagen. Bijna tachtig procent van alle adviesaanvragen werd binnen twee maanden afgehandeld. In 7,2 procent van de gevallen had de Raad van State ingrijpende kritiek op een voorstel.

'Jon Bon Jovi behandelt Sambora als oud vuil'

Richie Sambora treedt de komende tijd niet op met Bon Jovi omdat frontman Jon Bon Jovi hem als oud vuil behandelt. Dat vertellen ingewijden aan de Amerikaanse entertainmentsite TMZ. De rockband kondigde woensdag aan dat Sambora om 'persoonlijke redenen' voorlopig verstek laat gaan.

Volgens bronnen zijn er al jaren spanningen tussen Richie en Jon en barstte de bom onlangs. "Het is een klassieke Jagger/Richards-situatie", aldus een ingewijde, die verwijst naar Mick Jagger en Keith Richards van de Rolling Stones. De zanger en de gitarist zouden het met elkaar aan de stok hebben over geld. Daarnaast zou Jon zijn collega voortdurend kleineren.

De 53-jarige Sambora laat het huidige deel van de toer Because We Can, dat tot eind deze maand duurt, schieten. Het is niet duidelijk of hij er vanaf volgende maand, als Bon Jovi gaat toeren in Zuid-Afrika en Europa, wel weer bij is.

PEC mag dromen van Europees voetbal

PEC Zwolle gaat volgend seizoen mogelijk voor het eerst in het bestaan Europees voetbal spelen. De eredivisionist gaat mogelijk de Europa League in door het Fair Play-klassement.

Op 25 mei maakt de UEFA bekend welke drie landen een extra Europees ticket krijgen toegewezen op basis van de Fair Play-ranking. Nederland bezette in de winterstop de vijfde plaats. Als de top-drie wordt gehaald, lijkt PEC het ticket te krijgen.

De Zwollenaren hebben in Nederland 'concurrentie' van Ajax en Vitesse, maar die zullen zich rechtstreeks plaatsen voor Europa. Willem II en FC Utrecht volgen op ruime afstand.

"Als we veilig zijn, pakken we geen kaart meer", droomt trainer Art Langeler voorzichtig.

Wolfenstein-bedenker gaat voor mobiele games

Gameontwikkelaar Tom Hall gaat voor gamebedrijf Playfirst aan de slag. Hall, vooral bekend van zijn werk aan Wolfenstein en Commander Keen, krijgt een leidinggevende functie in het productieproces van verschillende laagdrempelige spellen voor smartphones en webbrowsers. Dat heeft Playfirst woensdagnacht bekendgemaakt.

Aan welke spellen de gameontwikkelaar gaat werken is niet bekendgemaakt. Playfirst is vooral bekend van zijn Dash-reeks, waaronder Diner Dash, Cooking Dash en Hotel Dash.

"Tom weet wel wat over het maken van spelletjes", zei topman Brian Booker van Playfirst in een verklaring. Hall heeft meer dan honderd games op zijn naam staan, variërend van schietspellen tot puzzelspellen gemaakt voor pc's, spelcomputers en mobiele apparaten. Voorheen werkte Hall onder meer voor gamestudio Loot Drop, KingsIsle Entertainment, Monkeystone Games, Ion Storm en Id Software.


Wolfenstein-bedenker gaat voor mobiele games (Foto: Novum)

Sno: "Streep onder het verleden"

Evander Sno en NEC zijn met onmiddellijke ingang uit elkaar gegaan. De middenvelder is blij dat hij nu rustig op zoek kan naar een nieuwe werkgever.

"Er staat een streep onder het verleden", reageert Sno in De Telegraaf. "Ik ben blij dat er een oplossing is die alle partijen tot tevredenheid stemt. Het allerbelangrijkste is dat de littekens die de hartritmestoornissen veroorzaakten zijn weggebrand en ik weer kerngezond ben. Ik kan niet wachten om een nieuwe start te maken. Ik richt mijn blik alleen nog maar vooruit."

Sno zal dit seizoen nog niet voor een nieuwe club kunnen spelen. "Hoewel het contract per 1 april is ontbonden, mag hij pas in het volgende seizoen voor een nieuwe werkgever uitkomen", legt zaakwaarnemer Brian Berkleef uit. "Maar Evander mag wel onderhandelen en eventueel al ergens tekenen. Als hij dat doet, kan hij vast in zijn nieuwe omgeving trainen. Of hij een voorkeur heeft voor het binnen- of buitenland? We houden alle opties open."

Sno, die verlost is van hartproblemen, is bereid om eerst een stage af te werken bij een club, alvorens hij tekent. "Evander is eventueel bereid clubs te overtuigen van zijn fitheid en kwaliteiten. Maar gezien de verklaringen van de medici in het UMC en zijn uitstekende periode bij RKC denk ik niet dat dit nodig is. Bij zijn vertrek uit Waalwijk had hij de clubs voor het uitkiezen."

Barton door het stof na beledigende tweets

Joey Barton heeft zijn excuses aangeboden voor beledigende berichten op Twitter aan het adres van Thiago Silva. Dat staat in een verklaring op de website van zijn club Olympique Marseille. Barton zette berichten op internet waarin hij de speler van Paris Saint-Germain onder meer als een 'transseksueel' en een 'ladyboy met overgewicht' betitelde.

Olympique Marseille en Joey Barton willen graag excuses aanbieden voor het ongepaste gedrag van de speler in de afgelopen 36 uur", staat in de verklaring. "We hebben Barton gevraagd om een einde te maken aan deze controverse. Hij heeft ons toen beloofd er onmiddellijk mee te stoppen."

PSG had eerder, eveneens in een statement op de website, te kennen gegeven de zaak zeer hoog op te nemen. De club sluit niet uit dat stappen worden ondernomen tegen de Engelsman.

Barton maakt er een gewoonte van om zijn mening te spuien over andere voetballers. Het enfant terrible liet onlangs op Twitter geen spaan heel van de Braziliaan Neymar. Thiago nam het in een interview op voor zijn landgenoot en noemde Barton 'iemand die grote spelers moet beledigen om te bewijzen dat hij bestaat.' Die woorden schoten Barton kennelijk in het verkeerde keelgat.

Strenge wapenwetgeving in Connecticut

De Amerikaanse staat waar in december twintig schoolkinderen werden doodgeschoten is een stap dichter bij de invoering van enkele van de strengste wapenwetten van de Verenigde Staten. Woensdag stemde de senaat van Connecticut in met de maatregelen. Verwacht wordt dat ook het Huis van Afgevaardigden van de staat zal instemmen. Onderwijl riep president Barack Obama op om op landelijk niveau gelijksoortige actie te ondernemen.

Connecticut worstelde met zijn wapenwetgeving sinds de 20-jarige Adam Lanza eind vorig jaar een bloedbad aanrichtte op een basisschool in Newtown.

In de nieuwe wetgeving zouden onder andere nog eens meer dan honderd vuurwapens onder het verbod op aanvalswapens vallen. Samen met Californië, New York, New Jersey en Massachusetts krijgt Connecticut de strengste wapenwetgeving van het land. Voorstanders van vuurwapenbezit vragen zich af of de maatregelen iemand als Lanza hadden tegengehouden.

Smeets presenteert Avondetappe opnieuw

Liefhebbers van Mart Smeets kunnen deze sportzomer hun hart ophalen, want de 66-jarige presentator heeft besloten om ook dit jaar de uitzendingen van het NOS-programma De Avondetappe te gaan verzorgen. De show voor liefhebbers van de Tour de France is al sinds 2003 op televisie.

Smeets kondigde in 2011 aan er een punt achter te willen zetten, maar presenteerde vorig jaar gewoon De Avondetappe. Opnieuw kondigde de Haarlemmer zijn afscheid aan, maar hij komt hier nu wederom op terug. Dit seizoen zullen journalisten Edwin Winkels, Thijs Zonneveld en Bert Wagendorp als vaste gasten aan gaan schuiven.

Wel zal de show een minder 'romantische' opzet gaan krijgen. De recente dopingbekentenissen van onder meer Michael Boogerd en Lance Armstrong hebben hieraan bijgedragen. Smeets denkt naar eigen zeggen steeds aan doping als hij naar het wielrennen kijkt, maar aan weigeren heeft hij niet gedacht toen hem gevraagd werd om De Avondetappe opnieuw te gaan presenteren. "Het zal minder vrijblijvend zijn. De onderwerpen zullen meer zijn toegespitst op hoe wij nu naar het wielrennen kijken."

Noord-Korea heeft raket naar oostkust verplaatst

Noord-Korea heeft een raket met een 'aanzienlijk bereik' verplaatst naar de oostkust van het land. Dat heeft de Zuid-Koreaanse minister van defensie donderdag gezegd. Volgens Kim Kwan-jin kunnen de Verenigde Staten echter niet worden bereikt met de raket. Eerder dreigde Noord-Korea met een aanval op de VS.

Kim verwierp berichten in Japanse en Zuid-Koreaanse media dat de raket mogelijk een KN-08 is, een langeafstandsraket die de VS wel zou kunnen raken. Hij zei niet te weten waarom de raket is verplaatst, mogelijk voor 'tests of oefeningen'.

Volgens analisten heeft Noord-Korea vermoedelijk geen langeafstandsraketten die een precisiebombardement kunnen uitvoeren. Sommigen vermoeden dat de langeafstandsraketten die vorig jaar tijdens een parade werden getoond nepraketten waren.

'TNO: operatieafdeling Haga sterk verouderd'

De operatieafdeling van het Hagaziekenhuis in Den Haag is sterk verouderd. Daarnaast houdt het personeel zich niet altijd aan de voorschriften en is er twee keer een vleermuis gesignaleerd in het complex. Dat meldt het AD donderdag, op basis van een conceptrapport van onderzoeksinstituut TNO dat de krant in handen kreeg.

Onderzoekers van TNO zagen dat in het ziekenhuis ramen open konden. In een operatiekamer werd een vlieg op een lamp aangetroffen. Ook waren er lekkages waarbij het water in emmers werd opgevangen. Dat betekent 'hoge risico's en voedingsbodem betreffende de groei van micro-organismen', luidt het oordeel van TNO. Personeel zou verder met hetzelfde mondkapje waarmee ze op de gang lopen ook een operatiekamer binnenstappen.

Het Hagaziekenhuis erkent in de krant dat het operatiecomplex oud is. Het ziekenhuis investeert drie ton in de verbeteringen, waarmee twee maanden geleden werd gestart. Over twee jaar verhuist de afdeling naar een nieuwbouwcomplex.

Het ziekenhuis kwam recent in opspraak toen radioprogramma Argos meldde dat het sterftecijfer bij cardiochirurgische operaties al jaren hoger ligt dan bij andere hartcentra. Een week geleden werd bekend dat het ziekenhuis per direct stopte met het uitvoeren van hartoperaties omdat bij een operatie niet volgens protocol zou zijn gehandeld. Ook kreeg een cardiochirurg een time-out die onlangs werd verlengd.

Meer meldingen van online kinderporno

Op internet zijn vorig jaar een stuk meer meldingen van kinderporno gedaan. In totaal kwamen bij het Meldpunt Kinderporno op Internet (MKI) bijna twintigduizend meldingen binnen, bijna anderhalf keer zoveel dan een jaar eerder. Dat blijkt donderdag uit het jaarverslag van de stichting.

''Met 260 werkdagen in het jaar betekent dit 76 meldingen per dag'', aldus het meldpunt. Van de meldingen bleken er meer dan elfduizend inderdaad strafbaar, daarvan stonden er bijna 9700 op Nederlandse servers. Die meldingen zijn ook doorgegeven aan de politie, zei een woordvoerder donderdagochtend op Radio 1. Het meldpunt kreeg ruim vijfduizend meldingen van meldpunten uit het buitenland.

In driekwart van alle meldingen was het slachtoffer een meisje. In vijftien procent van de gevallen ging het om een jongen en in zeven procent waren jongens en meisjes samen te zien. Bij twee procent kon niet worden vastgesteld of het om een meisje of jongen ging.

Volgens de woordvoerder komen veel melders onbewust bij de kinderporno terecht. Via de sociale media worden gemakkelijk afbeeldingen of filmpjes gedeeld. Volgens haar is kinderporno, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, 'wel degelijk' makkelijk te vinden.

Twee aanhoudingen na grote brand Haarlem

De politie heeft woensdagavond twee mannen opgepakt die mogelijk iets te maken hebben gehad met de grote brand op een bedrijventerrein in Haarlem. De twee hebben het vuur mogelijk aangestoken, denkt de politie.

Een agent zag vlak na het uitbreken van de brand in een bedrijfspand aan de Conradweg een verdachte bestelauto wegrijden. De auto werd even later aan de kant gezet. In de auto werd een brandlucht geroken, waarop de inzittenden, Haarlemmers van 59 en 71 jaar, werden aangehouden.

Het pand brandde volledig uit. Vanwege de hevige rookontwikkeling moesten bewoners hun woning tijdelijk uit. Voor zover bekend raakte niemand gewond.

Telltale doet King's Quest van de hand

Gamebedrijf Telltale Games heeft de licentie voor het avonturenspel King's Quest teruggegeven aan Activision. Dat heeft topman Steve Allison gezegd tegen techwebsite Digital Trends.

Het bedrijf kocht begin 2011 een licentie voor het spel en wilde samenwerken met een andere gamestudio, maar heeft besloten van die plannen af te zien. Activision heeft niets bekendgemaakt rond King's Quest. Volgens Digital Trends zou het gamebedrijf zelf iets met de reeks gaan doen. Mocht dat niet het geval zijn, dan zou gamestudio Replay Games interesse hebben het klassieke avonturenspel nieuw leven in te blazen.

De eerste King's Quest werd in 1984 gemaakt en uitgegeven door Sierra Entertainment. De laatste verscheen in 1998. Tien jaar later werd Sierra's moederbedrijf Vivendi samengevoegd met Activision, dat sindsdien eigenaar van de reeks is.

Klopp: "Met die ene nul heel gelukkig"

Borussia Dortmund kon ondanks een overwicht bij Malaga niet het verschil maken in de eerste ontmoeting in de kwartfinale van de Champions League. Het werd 0-0 en daar was Dortmund-trainer Jürgen Klopp niet ontevreden over. "Met die ene nul ben ik heel gelukkig en met die andere niet ongelukkig", zei de Duitser. "Het is nu eenmaal voetbal."

Klopp had niet het gevoel dat zijn ploeg zichzelf tekort deed door een reeks aan grote kansen onbenut te laten. "In deze fase van het toernooi ga je niet meer als een mes door de warme boter."

"We hebben tegen een goed georganiseerde tegenstander, die niet van slag raakte door onze kansen en zelf ook gevaarlijk werd, een 0-0 van hoge kwaliteit behaald. We hebben geen blessures en schorsingen en kennen onze tegenstander nu weer wat beter. Het eerste duel zit er op, op naar de tweede", aldus Klopp.

KNVB verzet zich tegen crisisheffing

De KNVB is tegenstander van het verlengen van een crisisheffing die het betaald voetbal onevenredig hard raakt. De voetbalbond heeft een alternatief voorgesteld aan de politiek. De minister van Financiën wil de werkgeversheffing, zestien procent op inkomens van boven de honderdvijftigduizend euro verlengen.

Clubs met langlopende contracten niet hebben kunnen anticiperen op de maatregel. "Sportorganisaties hebben het kapitaal op de werkvloer staan, in plaats van in de directiekamer", zegt directeur van de KNVB Bert van Oostveen tegen Voetbal International. "Dit maakt dat clubs onevenredig hard worden getroffen. De crisisheffing zal voor een aantal betaaldvoetbalorganisaties de loonkosten doen stijgen met wel tien procent."

"Wij begrijpen volkomen dat iedereen de broekriem moet aanhalen in tijden van economische recessie en hebben de overheid in onze brief dan ook een alternatief geboden dat rekening houdt met de structuur van de topsport", aldus Van Oostveen, die heeft voorgesteld een maximum van 0,5 pocent van de totale fiscale loonsom in te stellen.

Kabinet pompt miljoenen in aanpak dementie

Het kabinet trekt in de komende vier jaar 32,5 miljoen extra uit voor de strijd tegen dementie. Het geld wordt gestopt in het Deltaplan Dementie, dat de explosieve groei van de hersenaandoening moet indammen. In totaal wordt in de komende jaren tweehonderd miljoen geïnvesteerd. Behalve de overheid zijn ook maatschappelijke organisaties en bedrijven betrokken.

Het actieplan wordt donderdag naar de Tweede Kamer gestuurd. Het doel is om de ziekte sneller te signaleren, meer wetenschappelijk onderzoek en een betere behandeling. Er moet onder meer een Nationaal Dementie Register komen en een online zorgportaal voor patiënten en verzorgers.

Volgens Maria van der Hoeven, voorzitter van de raad van toezicht bij Alzheimer Nederland, is de bijdrage van het kabinet ?in deze tijd van bezuinigingen een krachtig signaal waarmee demente erkend wordt als een groot maatschappelijk probleem?. Volgens haar is het belangrijk dat er nu wordt ingegrepen nu het nog kan.

?We moeten gezamenlijk, publiek en privaat, een oplossing vinden?, aldus Van der Hoen in een verklaring. ?De impact van de explosieve groei van het aantal dementiepatiënten is in de toekomst onbetaalbaar en onbeheersbaar voor de maatschappij. Een dam is nodig tegen dementie om het tij te keren nu het nog kan." Alzheimer Nederland draagt zelf 12,5 miljoen euro bij aan het plan.

In Nederland wordt het aantal mensen met dementie geschat op 256 duizend mensen. Tot 2040 loopt dit aantal vermoedelijk op tot ten minste een half miljoen en wereldwijd tot 115 miljoen mensen. Dementie is nu al de ziekte met de hoogste zorgkosten. Dit jaar bedragen de kosten ruim vier miljard.

Obama levert vijf procent salaris in

De Amerikaanse president Barack Obama levert vijf procent van zijn salaris is. Dat heeft het Witte Huis woensdag bekendgemaakt. Obama doet dit uit solidariteit met zijn federale ambtenaren die door de miljardenbezuinigingen van zijn regering worden getroffen.

Honderdduizenden ambtenaren kunnen worden gedwongen met onbetaald verlof te gaan als het Congres niet snel overeenstemming bereikt over het ongedaan maken van de bezuinigingen van 85 miljard dollar, die het gevolg zijn van het feit dat de regering en het Congres geen andere oplossing konden vinden om de enorme schuldenlast van het land aan te pakken.

Obama verdient vierhonderdduizend dollar per jaar, wat betekent dat hij twintigduizend dollar zal inleveren. "Het salaris van de president is, net als dat van Congresleden, in de wet vastgelegd en kan niet worden aangepast", zei Obama's woordvoerder Jay Carney woensdagavond. "De president heeft echter besloten om te delen in de offers die ambtenaren bij de federale regering brengen." De president zal het bedrag dat hij wil inleveren zelf elke maand moeten overmaken.

Een dag eerder liet minister van defensie Chuck Hagel weten zijn salaris te laten korten met een bedrag gelijk aan veertien dagen werk, wat overeenkomt met de kortingen die andere medewerkers van het ministerie van defensie treffen.

Meer stimuleringsmaatregelen economie Japan

De Japanse centrale bank draait de geldkraan verder open om de economie te stimuleren. De nieuwe bankgouverneur Haruhiko Kuroda kondigde donderdag aan fors meer obligaties te gaan opkopen, in een poging de deflatie in het land een halt toe te roepen. Japan kampt al zo'n 15 jaar met dalende prijzen, wat een rem zet op de economische groei.

Gemiddeld kocht de centrale bank van Japan (BoJ) in de afgelopen maanden voor 3,4 biljoen yen (ruim 28 miljard euro) per maand aan staatsobligaties. Kuroda heeft laten weten deze hoeveelheid te willen verdubbelen.

Kuroda, die sinds afgelopen maand aan het roer staat bij de BoJ, heeft eerder gezegd te streven naar een inflatie (prijsstijging) van 2 procent. Dat doel zou binnen 2 jaar bereikt moeten worden. Zijn eerste grote maatregel leek donderdag de goedkeuring van de financiële markten te krijgen. De Japanse yen daalde direct in waarde, wat gunstig kan zijn voor de export van het land.

Meer stimuleringsmaatregelen economie Japan
Meer stimuleringsmaatregelen economie Japan (Foto: ANP)

Wilders wil juni eenmalig btw-vrij maken

De PVV wil dat consumenten in juni een hele maand geen btw hoeven te betalen. Het is een van de tien maatregelen uit een donderdag gepresenteerd plan om de economie uit het slop te trekken en de koopkracht te stimuleren.

Door een maand lang geen btw te heffen denkt partijleider Geert Wilders 'een enorme boost' te geven aan de economie. Hij wil dat het kabinet het geld dat Nederland dit jaar aan ontwikkelingshulp besteedt, ruim 4,3 miljard, daarvoor gebruiken. "Met dat geld kunnen we juni btw-vrij maken. We moeten kiezen voor de belangen van Nederland en onze eigen economie", aldus Wilders.

De PVV wil ook dat de belastingen en de accijnzen worden verlaagd en de pensioenen niet worden gekort. Verder herhaalt de partij dat Oost-Europeanen niet meer welkom zijn, dat geen cent meer mag worden besteed aan Zuid-Europa en dat de gulden terug moet komen. Ook moet er meer asfalt komen, de volledige hypotheekrenteaftrek worden hersteld en mogen er geen huurverhogingen komen die hoger zijn dan de inflatie. 

Volgens Wilders zijn de maatregelen een uitweg uit de crisis. "Die uitweg is groei. De Nederlandse economie moet weer groeien", stelt hij. "We willen de koopkracht stimuleren. Want de koopkracht is de smeerolie van de economie." Veel vooraanstaande economen delen die mening.


Wilders wil juni eenmalig btw-vrij maken (Foto: Novum)

Opbrengst tv-actie SyriŽ nog lager

De opbrengst van de tv-actie voor Syrië lag in werkelijkheid nog lager dan de 1,2 miljoen euro die eerder bekend werd gemaakt. Dat zei Jan Bouke Wijbrandi, voorzitter van de actie 'Help slachtoffers Syrië' woensdag tegen Nieuwsuur.

Er werd maar 1 miljoen ingezameld. Iedere tv-actie begint namelijk met een startbedrag dat is overgebleven na de vorige actie van de Samenwerkende Hulporganisaties. In dit geval was dat 180.000 euro. Er kwam dus maar 1 miljoen euro bij dankzij de televisie-actie.

Bij eerdere televisie-acties kwamen vaak tientallen miljoenen euro's binnen. Zo werd in 2004 213 miljoen euro opgehaald voor de slachtoffers van de tsunami in de Indische Oceaan.

Opbrengst tv-actie Syrië nog lager
Opbrengst tv-actie Syrië nog lager (Foto: ANP)

Koningsbal bevat 'een mix hele emotionele stukken'

Op het Koningsbal komt onder meer 'een mix hele emotionele stukken' voorbij. "Voor Beatrix doen we Time to Say Goodbye met prachtige beelden van haar leven, voor Máxima Don't Cry for Me Argentina", lichtte André Rieu woensdagavond toe. De violist werkt aan het programma van het feest dat 30 april op het Museumplein plaatsvindt.

"We zijn nog helemaal niet klaar met het programma, we zijn het ter plekke aan het verzinnen", zei Rieu in De Wereld Draait Door. Ook het nummer Droomland is toegevoegd aan het programma. Dat wordt gezongen door André van Duin. Martijn Fischer, die André Hazes vertolkt in de musical over zijn leven, is ook van de partij. "Joop van den Ende vindt het leuk als er drie André's op het podium staan."

Rieu heeft een koningswals geschreven voor de gelegenheid. Het album waar de compositie op staat, Rieu Royale, heeft al voor de release de gouden status bereikt. De violist werd woensdag door presentator Matthijs van Nieuwkerk verrast met de Gouden Plaat. Later dit jaar treedt Rieu ook op tijdens een feest voor de Britse koningin. "In een of andere stad met allemaal Engelse artiesten."

FOK! wat een weer... Iets meer wolkenvelden.

Goedemorgen! Nog even doorbijten mensen! De wind was gisteren toch weer heel irritant aanwezig en ook al weet je dat er toch een einde aan komt, toch kon ik een enkele vloek niet onderdrukken toen ik gistermiddag weer pal tegenwind had. Ik ben het echt meer dan zat nu! Dus ik zei tegen mijzelf: even tot tien tellen en dan weer rustig ademhalen...

Even terzake nu. Net als gisteren zullen er af en toe wat wolkjes voor de zon schuiven, maar over het algemeen hebben we toch nog een redelijk zonnige dag voor de boeg. Een paar dagen geleden leek het er nog op dat de bewolking zou gaan toenemen, maar de hogedruk is zo standvastig dat al ' het weer'  steeds weer een paar dagen wordt uitgesteld. Toch zal het vandaag weer iets kouder zijn dan gisteren, want meer dan 6 graden zit er niet in. Dat de wind uit het noordoosten komt is eigenlijk al geen nieuws meer.

Wat mij op dit moment zorgen baart is dat de onzekerheid zelfs op korte termijn al vrij groot is. Er zijn behoorlijk wat modellen die toch weer voor een koude oplossing kiezen. Op tweede paasdag leek alles wel veilig te zijn, maar bij de laatste uitvoer kon ik wederom een enkele vloek niet onderdrukken...

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

Ooievaars
Lente! KlapMongeaul was getuige van de paringsdans van twee ooievaars. Heel bijzonder!

Ooievaars
En toen was het tijd om een nestje te bouwen...

 

En...
Speciale dank aan KlapMongeaul voor deze mooie serie.

Agenten BraziliŽ verdacht van moord

Acht Braziliaanse politieagenten worden ervan verdacht twee tieners in Sao Paulo te hebben vermoord. Dat heeft een bron bij de Braziliaanse autoriteiten woensdag bekendgemaakt. De twee tieners werden 16 maart vermoord.

Volgens de bron zijn de acht maandag gearresteerd, maar zitten ze inmiddels niet meer vast. Zolang het onderzoek loopt worden ze niet de straat opgestuurd en mogen ze louter bureauwerk verrichten.

De agenten werden gearresteerd nadat de tv-zender Globo beelden had uitgezonden van de moord, die werden vastgelegd door een bewakingscamera. Op de beelden was te zien dat een politiewagen vlak bij het plaats delict stond geparkeerd. Twee mannen schoten meerdere keren op drie jongeren. Twee tieners stierven ter plaatse. De derde wist te ontkomen.

Ex-playmate stapt uit Amerikaanse Sterren Springen

Kendra Wilkinson is uit Splash, de Amerikaanse versie van 'Sterren Springen', gestapt. De ex-playmate kon haar hoogtevrees toch niet overwinnen, bleek dinsdagavond tijdens de liveshow. "Het spijt me", zei Kendra, die van de zevenmeterplank wilde springen.

"Dit is de eerste keer in m'n leven dat ik met iets ben gestopt. Dit achtervolgt me de rest van mijn leven." Wilkinson liep volgens verschillende Amerikaanse media met tranen in haar ogen van de duikplank. Na afloop van de show twitterde Wilkinson dat ze een grote fout had gemaakt door te tekenen voor Splash.

Wilkinson vergaarde roem dankzij Playboy-baas Hugh Hefner, met wie ze jarenlang een relatie had. Haar leven met Hefner en zijn andere vriendinnen was te zien in de realitysoap The Girls Next Door. Na haar vertrek uit de Playboy Mansion, in 2009, kreeg Kendra haar eigen realityshow.

Draken zijn gevaarlijk in Dragon's Crown

Uitgever Atlus heeft een tailer uitgebracht voor hun actie-RPG Dragon's Crown. Naast een stuk cinematics en sfeervolle muziek zien we heel kort ook wat gameplay voorbij komen. Een ding is wel duidelijk: naast dansende muizen met hoedjes moet je toch vooral oppassen voor de draken.

Dragon's Crown komt komende zomer in Amerika uit op PlayStation 3 en PlayStation Vita. Het is nog niet bekend of en wanneer de game in Europa uitkomt.

'Arts, bespreek reanimatiewens met oudere'

Reanimatie doet bij kwetsbare ouderen vaak meer kwaad dan goed. Daarom moeten artsen met kwetsbare oudere patiënten het gesprek aangaan over al dan niet reanimeren bij een hartstilstand. In zo'n gesprek moeten artsen ouderen duidelijk maken wat voor risico's er aan een reanimatie kleven. Dat staat in een richtlijn waar Verenso, het Nederlands Huisartsen Genootschap en Verpleegkundigen& Verzorgenden Nederland (V&VN) donderdag mee komen.

Hoe ouder mensen zijn en hoe meer aandoeningen ze hebben, hoe kleiner de kans dat ze zonder grote schade een reanimatie overleven. Van de 70-plussers die buiten het ziekenhuis een hartstilstand krijgen, overleeft gemiddeld 8 van de 100 een reanimatie. De helft van de overlevenden houdt bovendien nog eens ernstige blijvende neurologische schade over. Ze krijgen bijvoorbeeld hersenschade of belanden in coma.

"Er zijn mensen die gereanimeerd zijn na een hartstilstand die achteraf zeggen: als ik dit van tevoren geweten had, had ik niet gereanimeerd willen worden", stelt Corinne de Ruiter van Verenso, de vereniging voor specialisten in de ouderengeneeskunde.

De opstellers van de richtlijn vinden het van belang dat ouderen zelf, in overleg met hun arts, kunnen beslissen of ze al dan niet gereanimeerd worden. "Nu zijn er nog instellingen die sowieso niet reanimeren bij een hartstilstand. Dat hoort de keuze van de oudere zelf te zijn, niet van de instelling", vindt De Ruiter.

FOK!sport foto-onderschrift maandag 1 april

FOK!sport zal in 2013 van start gaan met een foto-onderschriftcompetitie. Een concept dat goed is gejat van het FOK!forum, waar onder meer Sport en Voetbal al eerder met het idee aan de haal zijn gegaan. FOK!sport zal elke zondag en woensdag een nieuwe foto plaatsen.

Afgelopen donderdag was de 21e ronde. De winnaar van de vorige ronde (volgens de FOK!sport redactie) was Bijbal met het volgende onderschrift: "Ja motte gij goed oplette want voor je het weet is de sprong voorbij."

Opgave van maandag 1 april
Gisteren verstevigde Ajax zijn leidende positie aan de Eredivisie, ondanks dat Siem de Jong hier ernstig gehinderd werd door N.E.C. speler Marcel Stubbe. (Foto: Pro Shots)

Verwarde man doodt baby op Sint Maarten

Een 26-jarige man heeft in de nacht van dinsdag op woensdag op Sint Maarten een baby van twee maanden oud gedood. Dat meldde de politie.

De man drong rond half twaalf 's avonds het huis binnen, greep de baby en liep ermee de straat op. Toen hij de door omstanders gewaarschuwde politie zag, liet hij het kind vallen. Daarbij overleed het ter plekke.

De man was voordat hij het huis binnendrong met zijn auto hard tegen een muur naast het huis geknald. Volgens de moeder van het kind kende zij de man niet. Hij is afkomstig van het Caribische eiland Dominica en woonachtig op Sint Maarten.

Volgens lokale media was de man voor het incident in een nachtclub door het lint gegaan. Hij had ruzie gemaakt met verschillende mensen en met zijn auto verschillende auto’s aangereden. De politie kon dat woensdag nog niet bevestigen.

Sneijder: "Natuurlijk baal ik"

Wesley Sneijder had zich veel voorgesteld van zijn terugkeer in het Estadio Santiago Bernabéu, maar de wedstrijd tegen zijn oude club Real Madrid duurde voor de spelmaker van Galatasaray slechts 45 minuten. "Natuurlijk baal ik", zei Sneijder na de kansloze nederlaag (3-0) bij de NOS. "Zeker hier, waar ik gespeeld heb, wilde ik de wedstrijd volmaken. Dat kon niet en daar baal ik van."

Sneijder werd in de rust, naar eigen zeggen om tactische redenen, al gewisseld door coach Fatih Terim. "Ik ben fit en voelde me goed. Maar ik merkte toch dat wat kleine pijntjes terugkwamen omdat ik veel moest lopen en doen. Dat is geen excuus, want het is duidelijk dat ik meer had moeten brengen."

Volgens de aanvoerder van Oranje sloop de angst in de ploeg na de snelle openingstreffer van Real Madrid. "Normaal gesproken krijg ik wel de bal tussen de linies als ik net even 1, 2 seconden vrij sta, maar nu niet. Als dat te weinig gebeurt, ben je onzichtbaar. Dan lijkt het net alsof het allemaal heel slecht was, maar zo is het ook weer niet."

Sneijder: natuurlijk baal ik
Sneijder: natuurlijk baal ik (Foto: ANP)

Injustice: Gods Among Us naar iOS

Injustice: Gods Among Us krijgt een iOS-versie. Over twee weken is de game uit voor PlayStation 3, Xbox 360 en Wii U later deze maand, maar de iOS-versie van de DC-vechter is al te downloaden.

De iOS-versie van Injustice: Gods Among Us is ontwikkeld door dezelfde afdeling van NetherRealm Studios die Batman: Arkham City Lockdown naar iOS bracht. De iOS-versie van Injustice: Gods Among Us is een mix van kaarten verzamelen en drie-tegen-drie gevechten. Door het verzamelen van kaarten verbeter je de personages zelf, door bijvoorbeeld een kaart om je speciale bewegingen meer schade te laten doen of een kaart dat levensmeter onttrekt aan je tegenstander. Natuurlijk is er de mogelijkheid om deze upgrades te kopen via microtransacties. Je begint met drie beschikbare personages en door munten te verdienen met vechten, of te kopen, speel je meer personages vrij.

Als je je registreert bij Warner Bros kun je het iOS-spel synchroniseren met de console-versie om items over te hevelen van en naar console en heb je de mogelijkheid items vrij te spelen voor beide platformen. Hoeveel exclusieve items er uiteindelijk gaan zijn is niet bekend.

Injustice: Gods Among Us op iOS is nu beschikbaar als gratis download. De versies voor Xbox 360, PlayStation 3 en Wii U komen 19 april in Europa.

Huta Galung naar tweede ronde Saint-Brieuc

Jesse Huta Galung heeft de tweede ronde van het challengertoernooi van Saint-Brieuc bereikt. De Haarlemmer was op het Franse hardcourt met 7-5 en 7-6 (6) te sterk voor de Fransman Marc Gicquel, die als derde was geplaatst. In de volgende ronde is de Bosniër Mirza Basic zijn tegenstander.

Van de drie Nederlandse deelnemers in Saint-Brieuc is Huta Galung de enige die de eerste ronde heeft overleefd. Matwé Middelkoop en Boy Westerhof gingen direct onderuit.

'Bravely Default: Flying Fairy toch naar het Westen'

Square Enix heeft nog niet aangekondigd dat Bravely Default: Flying Fairy in Europa of Amerika uitkomt, maar er is hoop dat de turnbased role-playing game naar het westen gaat.

Tijdens de Game Developers Conference heeft website Siliconera meerdere betrouwbare bronnen gevraagd naar Bravely Default: Flying Fairy. Deze bronnen bevestigen dat Bravely Default: Flying Fairy wordt gelokaliseerd voor Engelstaligen.

Bravely Default: Flying Fairy is in oktober vorig jaar uitgekomen in Japan en deed het daar erg goed. De Nintendo 3DS-game wordt gezien als de opvolger van Final Fantasy: The 4 Heroes of Light.


[Upd] Klant bij ING? Geld weg!

ING heeft woensdag te kampen met een grote storing. Veel mensen kunnen niet internetbankieren, of krijgen een verkeerd saldo door. Sommige klanten melden dat hun saldo precies €0,- is.

ING zelf reageert alsof haar neus bloedt. De afdeling Webcare geeft op Twitter alleen aan dat er een 'vertraging in de transactieverwerking' is, en tegenover NOS en Nu.nl blijven ze bij hoog en laag beweren dat het saldo zou moeten kloppen.

Update 17.00 uur:
Rabobank is solidair met ING en geeft aan ook een storing in de internetbankier-systemen te hebben. Of dit ook saldofouten tot gevolg heeft is nog niet bekend.

Update 17.20 uur:
Het probleem lijkt wat omvangrijker te zijn dan in eerste instantie gedacht. Klanten melden dat ook bij pinautomaten en in winkels verkeerde saldi worden weergegeven. Sommige klanten komen hierdoor in de problemen omdat ze niet meer kunnen afrekenen terwijl ze nog genoeg geld op hun rekening hebben staan. Ook zijn er klanten met een negatief saldo, waar ze normaal niet rood zouden moeten kunnen staan.

Update 17.40 uur:
Een woordvoerder van de grommende leeuwenbank heeft in het Radio 1-journaal gereageerd dat het saldo in alle gevallen juist is, maar dat niet alle transacties in de lijst staan. Uit kort onderzoek blijkt dat dit niet in alle gevallen klopt, omdat in veel gevallen transacties juist wel, maar dubbel in de lijst staan, met nog steeds een verkeerd saldo als resultaat.

De consumentenbond heeft ING opgeroepen om beter naar klanten te communiceren over zowel de omvang van het probleem als de verwachting wanneer deze zal zijn opgelost. Er is veel kritiek op de communicatie van ING; er is immers nergens terug te lezen dat er überhaupt een storing is. Ook de Nederlandsche Bank is alert en heeft laten weten de situatie nauwlettend in de gaten te houden.

Update 18.40 uur:
Inmiddels melden een aantal klanten dat het saldo-probleem is opgelost. ING heeft inmiddels laten weten dat alle verkeerde transacties momenteel alsnog verwerkt worden, waardoor het probleem in de loop van de avond in omvang af moet gaan nemen.

Update 18.45 uur:
ING heeft inmiddels ook een melding op haar website gezet: "Klanten van ING krijgen op dit moment niet de volledige af- en bijschrijvingen te zien in Mijn ING en via de Mobiel Bankieren App. Deze zijn wel verwerkt in het saldo. Op dit moment worden alle betalingen verwerkt waardoor het saldo weer in lijn is met de bij- en afschrijvingen. Het kan zijn dat de incasso-afschrijvingen nog niet allemaal zichtbaar zijn. Ook is het mogelijk dat er een dubbele afschrijving zichtbaar is, dit zal worden gecorrigeerd."

Ook heeft de bank gerageerd op het feit dat sommige mensen rood staan terwijl ze dat niet zouden moeten kunnen: "Door de storing van vandaag zijn de incasso-afschrijvingen gecontroleerd op het saldo van afgelopen nacht en pas vandaag geboekt. Dit kan er toe leiden dat klanten die vandaag geld hebben uitgegeven (pinnen of geld overschrijven) te maken krijgen met (ongeoorloofde) roodstand, omdat beide type betalingen zijn afgeschreven."

Update 21.05 uur:
Een groot deel van de klanten van ING lijkt inmiddels weer correcte saldo- en transactieinformatie te hebben. De winnaar van de 'ING-tombola' lijkt Michel Rijnders te zijn. Hij twitterde een screenshot van een gezamelijke bankrekening met een gedeeld saldo van €171.690.641. Of dat ook echt zo was of een kwestie van wat handig gebruik van de webrowser is niet bekend.

Update 01.45 uur:
Inmiddels hebben alle klanten het correcte saldo weer terug. Of er credit- en/of debetrente berekend gaat worden over de verkeerde saldi is nog niet bekend.

(afbeelding: @vic23)
(afbeelding: @vic23)

Ben je klant bij ING en klopt jouw saldo wel of juist niet? Geef het hieronder aan in de reacties!

Rolling Stones geven extra jubileumoptredens

The Rolling Stones hebben woensdagmiddag extra jubileumconcerten aangekondigd. De rockers verzorgen in diverse Amerikaanse steden shows die in het teken staan van hun vijftigjarig bestaan.

In een Youtube-video lieten de rockers doorschemeren concerten in onder meer Los Angeles, Chicago, Toronto, Boston en Philadelphia te geven. De Stones, die vorig jaar hun vijftigjarige jubileum vierden, traden in het najaar al op in Groot-Brittannië en de oostkust van de Verenigde Staten.

Het lijkt er vooralsnog niet op dat The Rolling Stones ook naar Nederland komen. De laatste keer dat de rockers op leeftijd in Nederland optraden was in juni 2007. Toen stonden ze in het kader van de Bigger Bang-tournee in het Nijmeegse Goffertpark.

Wanneer de Stones weer op het podium staan, wordt uit de woensdag geplaatste video niet duidelijk. Volgens Billboard staan de eerste concerten al begin volgende maand gepland. Volgens het muziekblad, dat vorige maand al over de shows schreef, geven de Stones in totaal acht concerten. Naar verluidt volgen er daarna nog tien.

The Rolling Stones telden al dagenlang af naar de aankondiging van woensdag. Fans van de band hoopten dat een nieuwe tournee werd aangekondigd. De Stones trokken tussen 2005 en 2007 voor het laatst over de wereld. Geruchten over een op handen zijnde tournee doen al maanden de ronde. Tot nu toe moesten fans het echter doen met de vijf jubileumconcerten van eind november en december.

Autoverkopen in sneltreinvaart achteruit

De autoverkopen in Nederland zijn hard achteruit gehold in het eerste kwartaal van dit jaar. In totaal werden er 115.843 nieuwe auto's verkocht, een daling van ruim 30 procent vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. Dat hebben de brancheorganisaties Bovag en RAI Vereniging woensdag bekendgemaakt.

In de maand maart versnelde de daling in verkopen nog iets. Toen verlieten er slechts 35.890 auto's de showroom, ofwel 31,4 procent minder dan in dezelfde maand vorig jaar.

Door de tegenvallende verkoopcijfers in de eerste maanden van het jaar hadden de Bovag en RAI de verkoopverwachtingen voor heel 2013 eind vorige maand al naar beneden bijgesteld. De voorspelling voor het aantal verkochte personenauto’s werd met bijna 15 procent teruggeschroefd van 480.000 stuks naar 410.000.

Autoverkopen in sneltreinvaart achteruit
Autoverkopen in sneltreinvaart achteruit (Foto: ANP)

Ministers AlbaniŽ treden af

Een van de partijen in de Albanese regeringscoalitie heeft zich teruggetrokken uit de regering. Als gevolg daarvan zijn drie ministers van de partij woensdag afgetreden.

Het gaat om de ministers van economie, volksgezondheid en buitenlandse zaken. Hun partij, de Socialistische Beweging voor Integratie (LSI) had eerder al aangekondigd zich terug te trekken uit de regering van premier Sali Berisha. De LSI wil in de aanloop naar de verkiezingen van 23 juni een verbond aangaan met een socialistische oppositiepartij.

Snitch, hoe ver ga jij?

Hoe ver ga jij om je zoon te redden?
Zakenman John (Dwayne Johnson) maakt een deal met de DEA om de onterechte celstraf van zijn tienerzoon te reduceren. Hij moet hiervoor undercover gaan om een beruchte drugsdealer te ontmaskeren. Om te infiltreren in de drugswereld schakelt hij de hulp in van één van zijn jonge werknemers, die beter bekend is met deze wereld.

Binnenkort in de bioscoop!
Deze zinderende actiethriller, met onder anderen Dwayne Johnson, Susan Sarandon, Jon Bernthal en Nadine Valazquez, is vanaf 18 april in de bioscoop te zien! Kijk op FaceBook of op de site van Independent Films voor meer informatie.

Wil jij ook naar deze film? Ga dan naar deze pagina om te kijken hoe je aan gratis kaarten kan komen!

Laatste reviews en specials
special
Fun met Funda #175 - Een pareltje, rijp voor de sloop
review
Star Wars Jedi: Fallen Order
review
Age of Empires II: Definitive Edition
review
Death Stranding
review
Blu-ray: Fast & Furious: Hobbs & Shaw
review
Ring Fit Adventure
©FOK.nl e.a.