FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 18 maart 2013

Langeler: "Champagne duurt nog even"

Ard Langeler staat op de nominatie om hoofd opleidingen te worden bij PSV. De huidige trainer van PEC Zwolle heeft geduld met de ontwikkelingen in Eindhoven. Hij heeft een eerste gesprek met de Brabanders al achter de rug, meldt hij aan Voetbal International. "We hebben één gesprek gehad en in de loop van komende week volgt er nog een gesprek."

"Ik kan er daarom inhoudelijk nog niet veel over zeggen, maar er zal nog wel enige tijd overheen gaan voordat de kurk van de champagne gaat", laat hij weten. PSV hoopt Langeler vast te leggen omdat de coach over een academische achtergrond beschikt.

Langeler bevestigt daarnaast dat ook andere opties nog open zijn. FC Groningen zou hem voor volgend seizoen aan willen stellen als hoofdtrainer. "Maar ik doe wel vaker onlogische dingen. Er zijn nog een aantal dingen die spelen, maar ik ben zeker zeer geïnteresseerd in de functie bij PSV", vertelt hij.

Mishandelaars scheidsrechter langer in cel

De twee verdachten die zaterdag werden opgepakt voor de zware mishandeling van een 21-jarige scheidsrechter uit Leiderdorp blijven langer vastzitten. De rechter-commissaris van de rechtbank in Den Haag heeft maandag bepaald dat het tweetal in ieder geval nog veertien dagen mag worden vastgehouden.

Volgens een woordvoerder van de rechtbank besloot de rechter-commissaris hiertoe onder meer vanwege herhalingsgevaar.

De zware mishandeling vond vrijdag plaats na een vriendschappelijke zaalvoetbalwedstrijd in een sporthal in Leiden. De spelers, twee broers van 15 en 20 jaar oud, waren het niet eens met een van zijn beslissingen, waarna het slachtoffer, een stagiair van een jongerenwerkorganisatie die voor een avond scheidsrechter was, na het laatste fluitsignaal werd toegetakeld.

De Leiderdorper werd meerdere keren in zijn gezicht geslagen. In het ziekenhuis bleek dat zijn kaak op twee plekken is gebroken en zijn neus is zwaar gekneusd.

Franz Ferdinand en Nine Inch Nails op Lowlands

Franz Ferdinand, Nine Inch Nails en Foals staan op Lowlands 2013. De organisatie van het festival in Biddinghuizen maakte maandag een hele trits nieuwe namen bekend. Ook Kendrick Lemar, Major Lazer en Tame Impala staan in augustus op het festival.

Eerder was al bekend gemaakt dat onder anderen Slayer, Moderat en The Lumineers geboekt zijn. Lowlands vindt dit jaar plaats op 16, 17 en 18 augustus. Het festival is uitverkocht.

Castlevania: Lords of Shadow gespot op Steam

Castlevania: Lords of Shadow is gevonden in een register van Steam. Het lijkt dan ook hoogst waarschijnlijk dat deze game voor pc gaat uitkomen. 

Afgelopen weekend is ontdekt dat er plannen zijn van Steam om de titel Castlevania: Lords of Shadow uit 2010 over te brengen op pc. De link naar de pagina van Steam zie je hier.

Wanneer deze beschikbaar zal zijn voor pc is nog niet bekend. Het gerucht gaat dat deze game als pre-orderbonus zal worden gebruikt voor Castlevania: Lords of Shadow 2, welke voorlopig gepland staat voor release op PlayStation 3, Xbox 360 en pc. De gamedeveloper van Castlevania, Konami, laat over dit gerucht niks weten.

De exacte releasedatum van Castlevania: Lords of Shadow 2 is nog niet bekend, maar het is al wel bekend dat deze titel niet voor Wii U zal verschijnen. 

Fortuna zet goede reeks voort tegen Cambuur

Fortuna Sittard heeft de inhaalwedstrijd tegen SC Cambuur met 1-0 gewonnen. Ramon Voorn maakte na ruim een uur spelen het winnende doelpunt. De deze maand nog ongeslagen Limburgers klimmen daardoor in de Jupiler League van de negende naar de achtste plaats.

Nadeel voor Fortuna is dat de drie punten niet meetellen voor de vierde periode, waarin de club aan kop gaat. Fortuna - Cambuur stond aanvankelijk gepland voor 25 februari, toen de derde periode nog bezig was. Het veld was toen door sneeuwval echter onbespeelbaar.

Ook Go Ahead Eagles deed maandagavond goede zaken. Excelsior werd op de Adelaarshorst met 4-1 verslagen. Quincy Promes scoorde twee keer voor de thuisploeg, Cas Peters en Marnix Kolder deden dat ieder één keer. Sander Fischer deed namens Excelsior wat terug. Go Ahead komt in punten gelijk met Cambuur op een gedeelde zesde plaats. Excelsior, vorig jaar nog uitkomend in de Eredivisie, staat voorlaatste.

KNVB haalt complete club uit de competitie

Alle teams van Zaanse amateurvoetbalclub VV ZTS zijn voor een jaar geschorst. Dat heeft de tuchtcommissie van de KNVB maandag besloten. De schorsing is onder meer opgelegd naar aanleiding van incidenten bij een wedstrijd op 17 februari. Toen zouden leden van de club onder meer een scheidsrechter hebben beledigd.

Hoeveel teams van de club exact meededen aan een competitie, weet de zegsman van de KNVB niet precies. "Het gaat om een kleine club, met slechts een paar teams."

Wat er rondom de wedstrijd van 17 februari exact is gebeurd, weet de woordvoerder niet, maar onder meer de belangen van de KNVB zouden toen ook zijn geschaad.

Tegen de club was al een dossier opgebouwd na eerdere incidenten. Berichten dat spelers van de club in november een scheidsrechter hebben geschopt, kon de zegsman niet bevestigen.

De gemotiveerde uitspraak van de tuchtcommissie volgt binnen enkele dagen. Zodra de club die binnen heeft, gaat de schorsing officieel in. De club kan in beroep en kan daarbij ook een verzoek indienen de schorsing op te schorten. Als dat verzoek niet wordt gehonoreerd, blijft de schorsing in ieder geval van kracht tot de beroepscommissie uitspraak heeft gedaan.

Toekomst Luijckx bij NAC onduidelijk

NAC Breda hoopt Kees Luijckx snel langer aan zich te binden. Er is concurrentie van binnen- en buitenlandse werkgevers. Het Duitse Greuther Fürth heeft interesse voor Luijckx. De club volgt de verrichtingen volgens Voetbal International al langere tijd, maar wacht nog met toeslaan.

Deze zomer zou dat zo maar kunnen gebeuren, omdat de verdediger met NAC nog niet tot een vergelijk is gekomen. NAC heeft Luijckx een aanbod gedaan om voor drie seizoenen bij te tekenen in Breda. De club is tevreden over de ontwikkeling die de verdediger op dit moment doormaakt. Hij is een van de vaste waardes in de formatie van trainer Nebojsa Gudelj.

Luijckx staat sinds 2010 onder contract bij NAC. Daarvóór droeg hij het shirt van ADO Den Haag. De 27-jarige Castricummer genoot zijn jeugdopleiding bij AZ. De Alkmaarders verhuurden hem twee seizoenen aan Excelsior, waar hij zijn doorbraak in de Eredivisie kende.

Politie toont foto's van mishandelde man

De politie heeft maandag foto's verspreid van een man die zwaar mishandeld is bij een overval in het Brabantse Hoogerheide. Het slachtoffer is met een koevoet bewerkt toen hij in zijn huis werd overvallen. Dat meldt de politie.

Het hoofd van de man zit onder het bloed en een oog is volledig dicht, zo is te zien op de afbeeldingen die werden getoond in het opsporingsprogramma Bureau Brabant. Het komt niet vaak voor dat de politie beelden toont van slachtoffers.

De man werd op 16 januari in zijn woning in Hoogerheide door drie mannen overvallen. Ze waren op zoek naar geld. Een overvaller sloeg de man meerdere malen met een koevoet op zijn hoofd, terwijl de vrouw van het slachtoffer met een pistool werd bedreigd. De overvallers gingen er met een klein bedrag vandoor.

iPad-dief gesnapt door foto's

Zakenman Allen Engstram doet een poging om zijn gestolen iPad terug te krijgen door foto's van de dader te publiceren. De dader is zelf zo vriendelijk deze foto's aan te leveren.

De dief had foto's van zichzelf gemaakt en deze automatisch laten synchroniseren met de rest van de apparaten van Engstram. Na een vlucht van Phoenix naar Denver was de zakenman al bang zijn iPad nooit meer terug te zien. Totdat zijn zoon Mason opeens vreemde foto's op zijn iPhone kreeg. "Hij vroeg aan zijn moeder wie dat was. En uiteraard had moeders geen flauw idee", zo verklaart Engstram. "Op een gegeven moment hadden we door wat daar aan de hand was: dat is de persoon die mijn iPad heeft."

Hij bedacht dat de foto's worden gesynchroniseerd tussen alle apparaten van Apple binnen de familie. Deze laten nu een spoor van bewijs achter. Nu probeert Engstram met behulp van de sociale media zijn iPad te terug te krijgen. "Ik heb er geen problemen mee om dit op Facebook te zetten, want ik vind het wel grappig en blijkbaar vinden anderen dit ook. En de kans bestaat dat iemand diegene kent", zegt Engstram. "En ik wil mijn iPad terug."


Hoeveelheid personeel Rijksmuseum verdubbelt bijna

Het Rijksmuseum heeft 216 nieuwe mensen in dienst genomen. Dat meldt museumdirecteur Wim Pijbes maandagavond. Zeventig rondleiders, zeventig beveiligers, 31 publieksmedewerkers en 45 docenten treden in dienst van het Amsterdamse museum, dat op 13 april na een verbouwing van tien jaar de deuren weer opent.

"Ik ben heel blij met deze ploeg van jonge en gemotiveerde nieuwe collega's", laat Pijbes weten aan Novum Nieuws. Zesduizend sollicitanten meldden zich voor de beschikbare functies. "Dat is goed nieuws en slecht nieuws. Het laat zien dat het Rijksmuseum heel populair is, maar ook dat heel veel mensen op zoek zijn naar een baan."

De afgelopen jaren was alleen de Philipsvleugel geopend voor publiek. "We gaan straks opeens van achthonderd vierkante meter naar 22 duizend vierkante meter. Om dat goed te laten verlopen hebben we veel nieuwe mensen nodig", aldus Pijbes.

Momenteel werken bij het Rijksmuseum 224 mensen. De nieuwe werknemers krijgen een vast contract of worden oproepkracht.

Roda wil 'dure' Demouge behouden

Roda JC bekijkt de mogelijkheden om Frank Demouge ook volgend seizoen in Kerkrade te zien spelen. De spits maakt indruk sinds hij in de winterstop van het Engelse Bournemouth overkwam. Algemeen directeur Marcel van den Bunder steekt niet onder stoelen of banken dat hij Demouge graag langer in Kerkrade houdt, maar die wens lijkt niet snel te verwezenlijken.

"Zo is het salaris van Frank in Engeland voor ons te hoog gegrepen", zegt Van den Bunder tegen Voetbal International. "Hij zal dan dus sowieso een sacrifice moeten doen. Zover is het nog niet, zeker nu we nog in degradatiegevaar verkeren hebben we wel wat anders aan ons hoofd." Roda wacht de ontwikkelingen op Engelse bodem af. "Ik weet ook niet wat Bournemouth met hem van plan is. Maar als Frank blijft presteren zoals hij nu doet, en er zijn straks mogelijkheden, dan is het een open deur dat we zullen proberen hem hier te houden."

Paus gevraagd om hulp in Falklands-kwestie

President Cristina Fernandez van Argentinië heeft haar landgenoot paus Franciscus maandag tijdens zijn eerste audiëntie met een staatshoofd om tussenkomst gevraagd in het conflict met Groot-Brittannië over de Falkland-eilanden. Zij vroeg hem een 'dialoog te faciliteren'.

Het Vaticaan liet zich er niet over uit of de paus op het verzoek ingaat. Franciscus en Fernandez zijn rivalen; als hoofd van de Argentijnse rooms-katholieken heeft hij haar populistische regering demagogie verweten, terwijl zij zijn standpunten ten aanzien van adoptie door homoparen vergeleken heeft met de middeleeuwen en de inquisitie. Maar over de eilanden, die door Argentijnen Las Malvinas worden genoemd, heeft de vroegere aartsbisschop van Buenos Aires ooit gezegd dat ze door de Britten onrechtmatig zijn toegeëigend.

Groot-Brittannië en Argentinië voerden in 1982 een korte, felle oorlog om de eilanden, die door Argentinië waren bezet. In haar verzoek om tussenkomst wees Fernandez er op dat de toenmalige paus Johannes Paulus II in 1978 een oorlog tussen Argentinië en Chili over drie eilandjes in het Beagle-kanaal wist te voorkomen.

Groot-Brittannië liet weten dat het voor het Vaticaan geen enkele rol in de Falklands-kwestie ziet weggelegd. "De Heilige Stoel is er duidelijk over dat het de kwestie van de Falkland-eilanden als een bilaterale zaak tussen soevereine staten beschouwt en dat het geen rol te vervullen heeft. Wij gaan er niet van uit dat dit standpunt verandert", liet het Britse ministerie van buitenlandse zaken weten. Het wees er nog eens op dat het overgrote deel van de bevolking van de eilanden onlangs in een referendum te kennen heeft gegeven bij Groot-Brittannië te willen blijven behoren.

Keeper Groningen niet geschorst na rode kaart

Marco Bizot wordt niet geschorst voor zijn rode kaart in de wedstrijd van zondag tegen FC Twente. De aanklager betaald voetbal van de KNVB acht niet bewezen dat de keeper van FC Groningen een overtreding heeft gemaakt.

Groningen ging met tien man voor eigen publiek met 3-0 onderuit. Bizot kreeg een kwartiertje voor tijd rood en een penalty tegen nadat hij spits Luc Castaignos licht toucheerde in het strafschopgebied. Zijn vervanger Luciano kreeg nog twee doelpunten om zijn oren.

Gas gebroken leiding vat vlam: 3 gewonden

Drie monteurs van energiebedrijf Enexis zijn maandagavond in Heerlen lichtgewond geraakt doordat ontsnappend gas uit een lekkende leiding vlam vatte. Zestien naburige woningen zijn ontruimd, maakte de brandweer bekend.

Voor de ongeveer 25 tot 30 bewoners wordt naar een opvang gezocht.

De hulpdiensten hebben groot alarm geslagen.

Volgens een woordvoerder van Enexis is de gasbreuk aan de Huskensweg veroorzaakt door graafwerkzaamheden door een aannemer. Daarbij is de gasbuis beschadigd. Mogelijk is ook een vlakbij gelegen elektriciteitskabel geraakt. Die is wellicht gaan vonken waardoor het ontsnappende gas vlam vatte, aldus de woordvoerder van Enexis.

"Coolsingel niet geschikt voor huldigingen"

Feyenoord doet in de Eredivisie volop mee in de strijd om de landstitel. Burgemeester Ahmed Aboutaleb wordt echter niet enthousiast bij de gedachte aan een huldiging op de Coolsingel.

"Toen is er een rapport verschenen waaruit eigenlijk is gebleken dat de Coolsingel niet geschikt is voor huldigingen. Als het zich voordoet gaan wij er weer naar kijken en nemen we een besluit", aldus Aboutaleb bij RTV Rijnmond. "De vraag is of ik dat wil, om het hele centrum af te zetten met containers. Daar moet ik goed over nadenken".

De burgemeester wil voorlopig niet teveel vooruitkijken. "Eerst moet Feyenoord maar eens kampioen worden. Wij houden er rekening mee dat Feyenoord kampioen kan worden. Natuurlijk moeten de supporters, de club en de stad elkaar moed in blazen om dat einddoel te halen, maar over een huldiging wil ik in alle rust nadenken met de korpschef en de officier van justitie."

Team Fortress 2 eerste game die Oculus Rift officieel ondersteunt

Een programmeur van Valve heeft onthuld dat Team Fortress 2 de eerste game zal worden die de Oculus Rift, een virtual reality bril, gaat ondersteunen. Dat werd bekend nadat Engadget een week lang had meegekeken bij het bedrijf uit Washington.

Tijdens een interview met Engadget onthulde programmeur Joe Ludwig dat Team Fortress 2 de eerste game zal worden die de Oculus Rift officieel gaat ondersteunen en dat Valve binnen enkele weken een update voor Team Fortress 2 zal uitbrengen die deze support toevoegt.

Volgens Ludwig moet het voor iedereen die een Oculus Rift dev kit bezit en Team Fortress 2 bezit mogelijk zijn om de modus uit te proberen. In eerste instantie is dit alleen mogelijk voor Windows-gebruikers, Mac- en Linuxsupport wordt pas later toegevoegd. Reden hier voor is dat het bedrijf achter de virtual reality bril nog geen SDK heeft uitgebracht voor deze platforms. Valve belooft echter dat als het de SDK's in handen krijgt dat ze het zo snel mogelijk zullen porten.

Over twee weken tijdens de Game Developers Conference zal er meer worden verteld over Valves plannen met de bril. De virtual reality bril is het resultaat van een succesvol Kickstarter-project, en deze maand worden de eerste dev kits verstuurd. De rest van de backers van het project zullen in april hun Oculus Rift ontvangen. Developers die er niet een aangeschaft hebben via Kickstarter kunnen alsnog een Rift pre-orderen via de officiële site.

Het is nog niet bekend wanneer er een consumentenversie van de Rift uitkomt.

Baas van EA stapt op

John Riccitiello, CEO van Electronic Arts, stopt op 30 maart met zijn werkzaamheden bij de game publisher. Hij wordt tijdelijk opgevolgd door Larry Probst die blijft zitten totdat de board of directors een definitieve opvolger heeft gekozen.

Riccitiello begon in 2007 aan zijn baan als CEO bij EA en is eindverantwoordelijke geweest voor de verandering van bedrijfsvoering bij EA de afgelopen jaren. Onder zijn leiding zijn de kosten drastisch omlaag gegaan en is de omzet gestegen.

Riccitiello is trots op wat EA bereikt heeft en is trots op het feit dat hij er al die jaren heeft mogen werken. Hij geeft echter aan dat het tijd is om het stokje door te geven: "EA is an outstanding company with creative and talented employees, and it has been an honor to serve as the Company's CEO. I am proud of what we have accomplished together, and after six years I feel it is the right time for me pass the baton and let new leadership take the Company into its next phase of innovation and growth. I remain very optimistic about EA's future - there is a world class team driving the Company's transition to the next generation of game consoles."

Clasie niet verbaasd over selectie Vilhena

Jordy Clasie vindt het niet vreemd dat zijn ploeggenoot bij Feyenoord Tonny Vilhena zich al op 18-jarige leeftijd voor het eerst bij het grote Oranje mag melden. "Hoe ver hij al is op deze leeftijd. Zoveel techniek en inzicht en dan ook nog fysiek zo sterk. Bovendien heeft hij veel inzet en felheid. Ik heb gelezen dat deze bondscoach daarvan houdt."

Vilhena zelf wil ondanks zijn spectaculaire progressie niet teveel op de zaken vooruit lopen. "Aan het WK wil ik nu nog helemaal niet denken. Ik hoop gewoon dat het de komende week goed gaat en dat we de twee wedstrijden kunnen winnen."

Oranje speelt vrijdag tegen Estland, vier dagen later is Roemenië de tegenstander. Beide duels worden gespeeld in Amsterdam. Nederland is na vier duels in de WK-kwalificatiereeks nog zonder puntverlies.

Kerkklokken beieren voor inauguratie paus

Katholieke kerken in Nederland laten dinsdagochtend hun klokken luiden voorafgaand aan de beëdiging van paus Franciscus. "Op de dag van de installatie van de nieuwe pontifex: een half uur voor de dienst vijftien minuten de feestelijke klokken luiden", zo luidt de instructie die het bisdom Rotterdam online heeft gezet. Parochies kunnen ook de vlag van het Vaticaan hijsen.

Met het klokgelui kunnen geloofsgemeenschappen vanaf 09.15 uur hun geluid laten meeklinken in de wereldwijde vreugde-uiting om de nieuwe paus, aldus het bisdom, dat adviseert lokale gebruiken, tradities en afspraken met de gemeente in acht nemen. Toen woensdag kardinaal Jorge Mario Bergoglio uit Argentinië tot paus werd gekozen, mochten parochies de klokken volgens het protocol gedurende vijf minuten luiden.

De 76-jarige paus Franciscus wordt geïnaugureerd in de Sint-Pietersbasiliek in Rome. Bij de viering worden een miljoen toeschouwers verwacht. De Nederlandse kardinalen Wim Eijk en Ad Simonis zijn van de partij, evenals bisschop Frans Wiertz van Roermond. Ook kroonprins Willem-Alexander, prinses Máxima en minister-president Mark Rutte wonen de inauguratie bij.

De plechtigheid op het Sint-Pietersplein in Vaticaanstad wordt vanaf ongeveer 09.30 uur rechtstreeks uitgezonden op Nederland 2. De opvolger van Benedictus XVI krijgt het pallium opgelegd en de vissersring aangereikt, het teken van zijn pauselijke autoriteit. De kardinalen beloven hem vervolgens trouw.

De uitzending van RKK op Nederland 2 begint om 09.14 uur. Om 09.30 uur wordt overgeschakeld naar Rome, waar twee verslaggevers commentaar geven tijdens de inauguratie. De uitzending duurt tot 13.00 uur.

HSV rest van seizoen zonder Marcus Berg

Hamburger SV moet het de rest van het seizoen stellen zonder Marcus Berg. De Zweedse aanvaller werd afgelopen weekeinde in zijn vaderland geopereerd aan zijn heup en moet naar verwachting drie maanden herstellen. Berg stond ook anderhalf jaar geleden al een poos aan de kant na een heupoperatie.

Berg verruilde in 2009 FC Groningen voor HSV, maar veel plezier kon zijn Duitse werkgever nog niet aan hem beleven. In 54 wedstrijden maakte de international slechts vier doelpunten. Dit seizoen sluit hij zelfs af zonder te scoren. In het seizoen 2010-2011 kwam Berg op huurbasis uit voor PSV.

Geile sm-club erkend door universiteit

Doordat 50 tinten grijs menig vagijn deed tintelen door beschrijvingen van geile sm-seks, werd sadomasochisme populair onder gezapige huismoeders met een ingekakt liefdesleven. Nu blijkt het ook populair te zijn onder studenten. Aan de universiteit van Gent is een studentenclub erkend die zich inzet voor het populariseren van sm.

FOK!kers die al naar de site van de UGent aan het surfen zijn om zich in te schrijven, teneinde de tepels van een bevallige Vlaamse studente te mogen rukken, moeten helaas teleurgesteld worden. De vereniging, Kajira genoemd, is aan strenge regels gebonden.

Zo mogen ze geen 'BDSM-activiteiten/praktijken' organiseren en ze mogen de 'BDSM-gerelateerde activiteiten' niet in het openbaar uitvoeren. Ook minderjarigen die graag heet kaarsvet van de reet van een strenge meesteres likken, moeten elders hun heil zoeken.

De mensen van de UGent doen net alsof ze niet stiekem een zwelfrikandel krijgen van het clubje: "De erkenning betekent niet dat de universiteit de ideologie van de betrokken vereniging onderschrijft." Lid van Kajira en zelfverklaard dominator Pieter Reuse geeft aan tevreden te zijn met het besluit.

Lohan accepteert toch voorstel afkickkliniek

Lindsay Lohan heeft toch een voorstel van justitie geaccepteerd. De 26-jarige Lohan kwam in de problemen omdat ze vorig jaar loog tegen de politie na een aanrijding. Nu heeft de actrice onder meer beloofd negentig dagen zich op te laten sluiten in een afkickkliniek, schrijft entertainmentwebsite TMZ.

Eerder veegde Lohan, die zich maandag bij de rechter moest melden, verschillende voorstellen van de officiers van justitie van tafel. Ze moet ook dertig dagen een taakstraf doen en achttien maanden therapie volgen. Lohan bevestigde noch ontkende schuldig te zijn. Als Lindsay zich aan de afspraken houdt, verdwijnt ze niet achter de tralies.

Lohan reed in juni haar Porsche in de prak in Santa Monica. Na het ongeval zou Lindsay gelogen hebben over de toedracht van de aanrijding. Ze werd verdacht van drie overtredingen: roekeloos rijgedrag, liegen tegen de politie en het hinderen van ambtenaren in functie.

Lindsay Lohan komt al jaren geregeld in aanraking met justitie. In 2007 werd de actrice voor het eerst gearresteerd, wegens rijden onder invloed. Lindsay kreeg één dag cel, een taakstraf en een proeftijd. De voorwaarden van die proeftijd overtrad ze geregeld, waardoor ze verschillende keren reprimandes van de rechter krijgt.

In februari 2011 maakte Lohan zich schuldig aan juwelendiefstal. Ze werd veroordeeld tot 120 dagen cel en een taakstraf van in totaal 480 uur. Wegens overbevolking in de gevangenissen hoefde Lindsay niet te brommen, maar stond ze 35 dagen onder huisarrest. Omdat Lohan zich ook nu niet aan de haar opgelegde straf hield, belandde ze meerdere malen voor korte tijd in de cel en kreeg ze een hogere straf.

In totaal is Lindsay veroordeeld tot 241 dagen cel. Daarvan heeft ze slechts een fractie daadwerkelijk moeten zitten, slechts veertien dagen, zes uur en 24 minuten. Sinds vorig jaar maart is Lindsay verlost van haar proeftijd uit 2007. Destijds had ze echter al te maken met de proeftijd die haar na de juwelendiefstal is opgelegd, die loopt nog tot volgend jaar mei.

Jantje Koopmans uitgezongen

Nederland is in diepe rouw. Een van de beste zangers die ons land ooit heeft gekend, heeft het tijdige met het eeuwige verwisseld. Jantje Koopmans heeft gisteren zijn laatste adem uitgeblazen.

Koopmans werd bijna 30 jaar geleden wereldberoemd met zijn klassieker 'Rode Rozen'. Hierna volgden nog vele onvervalste piratendeuntjes.

De in Waspik geboren volkszanger is gisteren in een rusthuis in Kaatsheuvel overleden. Hij is 89 jaar oud geworden.

Man verruilt arm voor piemel

Heeft menig FOK!ker een kinderarmpje tussen de benen, Andrew Wardle heeft binnenkort zelfs de arm van een volwassen man in de broek. De 39-jarige Brit laat namelijk zijn arm ombouwen tot piemel. De beste man is namelijk zonder eenogige slang geboren.

Wardle kwam bijna veertig jaar geleden ter wereld met zijn blaas buiten zijn lichaam. Deze ziekte, die slechts 1 op de 30 miljoen mannen treft, levert als extra handicap een huidplooitje op in plaats van een jongeheer.

In de loop der jaren hebben ze de Brit een beetje opgelapt waarna hij kon plassen door een slangetje. Het gemis aan een paarsgepunte lans deed hem enkele jaren geleden de hand aan zichzelf slaan. Na deze mislukte zelfmoordpoging heeft men besloten hem te helpen.

Ondanks het gemis van een penis, heeft Wardle naar eigen zeggen al met meer dan honderd vrouwen het bed gedeeld. Slechts een werd zo kwaad dat ze hem een portie klappen op zijn bakkes gaf.

Binnenkort is al het leed voorbij. Knappe artsen zullen een deel van zijn arm ombouwen tot een flinke piemel. Met dikke aders uiteraard. Wel zo fijn voor de dames, en hij kan voortaan eindelijk staand plassen.

Griepje kan leiden tot ontslag

Werkgevers lijken een nieuwe sluiproute ontdekt te hebben om op een goedkope manier van 'ziek' personeel af te komen. Volgens FNV Bondgenoten komt het voor dat mensen die kort ziek zijn geweest niet 100 procent beter worden gemeld als ze weer aan de slag gaan.

Administratief worden ze dan 1 procent ziek gehouden, waardoor ze na een jaar plotseling nog maar 70 of 90 procent van het laatstverdiende loon ontvangen, zegt FNV-bestuurder Gea Lotterman. De vakbond kwam hier achter via hun meldpunt Verzuimbegeleiding. De afgelopen 4 weken ontving FNV in totaal 3300 meldingen van arbeidsmisstanden. Niet alleen krijgt de werknemer minder loon, hij kan op deze wijze na 2 jaar volgens de bond ook op een goedkope manier eruit gegooid worden. "Dit is voorgekomen bij mensen die nog geen week thuis hebben gezeten met een griepje", aldus Lotterman.

Harlem Shake (Poep Editie)

In onze Submitbox vinden wij de meest bijzondere zaken. Sommis zijn ontroerend, andere zijn een repost. Soms is het bagger en soms poep. Zo ook deze submit, dit is pure poep. Hij is NSFW en eigenlijk ook NSFL bij het bekijken vraag ik me dan ook af wat de makers van dit filmpje wel niet dachten. Tevens vraag ik me af waar de submiter zoal op zoekt. Hoe dan ook, kom niet klagen dat je niet gewaarschuwd bent, maar bij deze de Harlem Shake poop edition. Met dank aan Paardlants voor de submit.

Drie jaar cel voor digitale inbraak

Een Amerikaanse man die inbrak op de servers van telecomaanbieder AT&T en meer dan honderdduizend e-mailadressen van iPad-gebruikers buitmaakte, verdwijnt ruim drie jaar achter de tralies. Dat heeft een Amerikaanse rechter maandag bepaald. Andrew Auernheimer werd in november al veroordeeld wegens identiteitsfraude en omdat hij zich zonder toestemming toegang had verschaft tot de servers.

Volgens de openbare aanklager maakte Auernheimer deel uit van een groep die de mailadressen buitmaakte. De mailadressen werden doorgespeeld aan de website Gawker, die ze vervolgens in gecensureerde vorm online zette.

Auernheimer vindt dat hij AT&T een dienst heeft bewezen door een fout in het systeem bloot te leggen, maar deze gedachtegang kon op weinig begrip van de aanklagers rekenen. "Hij had contact op kunnen nemen met AT&T en ze op de fout kunnen wijzen", aldus openbaar aanklager Zach Intrater. "Dan hadden zij het lek kunnen dichten en had de verdachte over de zaak kunnen publiceren en zijn reputatie kunnen opbouwen."

Van Bommel: "Doe ik wel vaker"

Mark van Bommel liet zich afgelopen zaterdag van zijn goede kant zien door het voor Rodney Sneijder op te nemen. Hierdoor kreeg de speler van RKC Waalwijk geen gele kaart.

PSV won afgelopen zaterdag met 2-0 van RKC Waalwijk, waardoor de ploeg nog altijd één punt achterstand heeft op koploper Ajax. Van Bommel zegt dat hij als aanvoerder een aardige rol speelt bij zijn ploeg. Toch moet zijn invloed niet worden overschat. "Als je een goede aanvoerder bent, val je niet op. Je bent gewoon onderdeel van het elftal", aldus de middenvelder tegen De Telegraaf.

Van Bommel viel zaterdag op door een sympathieke actie, toen hij scheidsrechter Jan Wegereef verzocht om tegenstander Rodney Sneijder geen gele kaart te geven na een flinke overtreding. "Als de scheidsrechter twijfelt, helpt dat. Dat doe ik wel vaker, maar dan denken jullie dat ik aan het schelden ben op de scheidsrechter."

Opnieuw dopinggeval bij voormalige Rabobank-formatie

Rolf Sørensen is de volgende voormalig wielrenner van de voormalige Rabobank-formatie, die het gebruik van verboden middelen heeft toegegeven. De Deen was in de periode tussen 1996 en 2001 actief voor de Nederlandse ploeg.

"Ja, ook ik heb regelmatig epo gebruikt in de jaren negentig. Enkele keren heb ik ook cortisonen gebruikt", liet Sørensen in een reactie weten. De Deen is de zoveelste renner, die het gebruik van stimulerende middelen opbiecht.

Eerder gaven Lance Armstrong, Michael Rasmussen, Thomas Dekker en recent ook Michael Boogerd toe van het verboden middelen gesnoept te hebben.

Teen Titans Raven vecht mee in Injustice

Raven, de duistere chick uit de comic en tv-serie Teen Titans, doet mee in het spel Injustice: Gods Among Us. In de trailer hieronder bevecht ze Catwoman.

Raven is een personage dat gebruikmaakt van de duistere krachten van het kwaad. Of dit genoeg is om de superhelden als Superman en Batman te verslaan is nog te bezien maar Catwoman merkt in ieder geval dat er meer vrouwen zijn die je niet zonder handschoenen aan kunt pakken.

Injustice: Gods Among Us komt 19 april uit in Nederland voor PlayStation 3, Xbox 360 en Wii U. Morgen staat de preview online met meer informatie over de game.

De Laurentis: "70 miljoen voor Cavani"

Edinson Cavani mag weg bij Napoli, maar alleen voor de hoofdprijs. De club heeft aan Manchester City laten weten dat 70 miljoen euro genoeg is om de spits te kopen.

Voorzitter Aurelio de Laurentis bevestigt dat City alleen op Cavani hoeft te hopen als aan de clausule in het contract van de Uruguayaan wordt voldaan. "Als een of andere gek 70 miljoen euro wil betalen, wat 63 miljoen euro netto voor ons betekent, zijn we bereid om hem te laten gaan", zegt hij tegen de pers.

"Laat het overigens duidelijk zijn dat de uiteindelijke beslissing bij Cavani ligt. Hij weet dat hij hier de waardering krijgt die hij verdient. Niet alleen vanwege alle doelpunten die hij maakt, maar ook vanwege zijn persoonlijkheid", verklaart De Laurentis.

The Citizens zouden concurrentie hebben van Real Madrid, Chelsea en Paris Saint-Germain. Volgens The Daily Mail hoopt het drietal clubs op de handtekening van de goaltjesdief, maar is de formatie van trainer Roberto Mancini de voornaamste kandidaat om hem over te nemen.

'Meer ghb-verslaafden behandeld'

Het aantal ghb-gebruikers dat zich vorig jaar liet behandelen aan verslaving is vorig jaar met dertien procent gestegen ten opzichte van het jaar daarvoor. Dat meldt televisieprogramma Eenvandaag maandag op basis van gegevens van de Stichting Informatievoorziening Zorg.

De stichting was maandagavond niet bereikbaar. Vorig jaar klopten 799 mensen aan bij een arts of afkickkliniek vanwege hun ghb-verslaving, zo zou blijken uit de nieuwe cijfers. In 2011 waren dat er nog 707. Ruim 66 procent van de afgekickte verslaafden is binnen enkele maanden opnieuw verslaafd, zou voorts blijken uit onderzoek van het Nijmegen Institute for Scientist-Practitioners in Addiction (Nispa) en de Radboud universiteit Nijmegen dat dinsdag wordt gepresenteerd.

Wetenschappelijk directeur van het Nispa Cor de Jong ligt het aantal verslaafden nog veel hoger. "We schatten dat ongeveer twintigduizend mensen ghb gebruiken in Nederland. Dat weten we niet echt zeker omdat de meeste mensen thuis gebruiken." Vooral in het zuidwesten van Brabant, Friesland, Groningen en delen van Twente zouden er veel ghb-gebruikers zijn.

Eerder maandag meldde de stichting VeiligheidNL op basis van cijfers over de periode van 2007 tot 2011 dat het aantal ghb-gebruikers dat zich moest laten behandelen op de spoedeisende hulp van een ziekenhuis in 2011 gelijk is gebleven ten opzichte van een jaar eerder. Tussen 2005 en 2011 liep het aantal ghb-gebruikers dat naar de spoedeisende hulp ging op van enkele honderden slachtoffers tot zo'n duizend. Die fikse stijging was echter in 2010 ook al zichtbaar en heeft zich in 2011 niet doorgezet.

Sneijder: "Ik ben fit"

Wesley Sneijder meldde zich maandag met een grote glimlach bij hotel Huis ter Duin in Noordwijk. De middenvelder werd door bondscoach Louis van Gaal weer opgeroepen voor Oranje, nadat hij de laatste wedstrijden tegen Italië en Duitsland aan zich voorbij moest laten gaan.

Een verrassing was het niet, meende Sneijder. "Ik ben fit, dus verbaasd ben ik niet", aldus de middenvelder tegen De Telegraaf. "Ik denk dat ik nog steeds bij Oranje hoor. Ik ben wel blij dat ik er na een half jaar weer bij ben", vervolgde Sneijder, die zich afgelopen week met Galatasaray plaatste voor de kwartfinale van de Champions League. "We zitten bij de laatste 8. Zou Galatasaray dan toch niet zo slecht zijn."

Ondanks het passeren hebben Sneijder en Van Gaal wel contact gehouden. "We belden en de bondscoach is ook in Istanbul geweest. Ik ben nog steeds aanvoerder hè. Nee, ik ga niet zeggen waarover we hebben gesproken. Ja, we hebben het ook over het WK gehad. Want het is de bedoeling dat we naar Brazilië gaan."

Gegijzeld gezin op video

De gezellige radicaalislamitische sekte Boko Haram in Nigeria heeft opnieuw een videoboodschap verspreid van een Fransman die een maand geleden met zijn gezin in het noorden van Kameroen werd ontvoerd. In de video zegt de Fransman Tanguy Moulin-Fournier dat Boko Haram de vrijlating eist van al zijn leden, in het bijzonder vrouwen en kinderen, die in Nigeria en Kameroen gevangen worden gehouden.

Volgens een bron die de video heeft gezien is de boodschap drie dagen geleden opgenomen. In het filmpje zijn de Fransman en vier van zijn kinderen te zien. De Fransman zegt dat het gezin met de dag zwakker wordt en dat de gezinsleden ziek beginnen te worden.

'NAC wil clubloze Mendes strikken'

David Mendes da Silva houdt zijn conditie op peil bij NAC Breda, naar verluidt in afwachting van een contract bij de Eredivisionist. Volgens Voetbal International heeft technisch directeur Jeffrey van As van NAC al aangegeven dat Mendes een interessante optie is om aan de selectie toe te voegen.

De Nederlandse verdediger annex middenvelder zit zonder club, sinds hij zijn contract bij Red Bull Salzburg liet ontbinden. Hij heeft zelf aangeboden om mee te trainen bij de Bredanaren. Hij heeft al twee seizoenen achter de rug bij NAC in een eerder dienstverband.

Mendes was aan zijn derde seizoen bezig bij Red Bull Salzburg. Hij kon geen onomstreden positie veroveren in Oostenrijk, waardoor hij onder meer zijn zicht op het Nederlands elftal verloor. De oud-speler van onder meer AZ, Sparta Rotterdam en Ajax speelde tot dusver zeven interlands.

Gears of War: Judgment

Gears of War: Judgment is al berecht voordat de game goed en wel in de schappen ligt. Er was groot aangekondigd dat Gears of War 3 het einde van de trilogie zou zijn. Toch weet Epic Games samen met People Can Fly er nog een deel uit te persen. Dit zien wij wel vaker bij trilogieën en dat pakt meestal nadelig uit. Weet Gears of War: Judgment toch nog leden van de jury te overtuigen dat de game meer dan een zoethoudertje is?

Van den Brom mist eerste kampioensplay-off

Anderlecht moet het in de eerste play-off voor het Belgische kampioenschap stellen zonder trainer John van den Brom. De oefenmeester is voor één duel geschorst voor zijn wangedrag tijdens de wedstrijd tussen Anderlecht en AA Gent (1-1). Hij reageerde zijn frustratie verbaal af op de arbitrage en kreeg daarvoor de straf opgelegd.

Van den Brom mist de play-off om het kampioenschap tegen Racing Genk. Naast de schorsing van één wedstrijd moet de Nederlandse coach ook een boete van tweehonderd euro betalen. Anderlecht nam Van den Brom in de voorbije zomer over van Vitesse. De Belgische topclub stevent af op de landstitel in de Jupiler Pro League. In dertig wedstrijden werden tot dusver 67 punten bijeengesprokkeld. Het verschil met nummer twee Zulte Waregem is vier punten.

Stropers doden in ťťn week 86 olifanten

Stropers hebben in het zuiden van het Afrikaanse land Tsjaad in één week tijd 86 olifanten gedood. Daaronder waren 33 drachtige vrouwtjes. Dat heeft de internationale natuurbeschermingsorganisatie IFAW maandag laten weten. Volgens de organisatie zijn er sinds begin vorig jaar niet zoveel olifanten in zo korte tijd in Afrika om het leven gebracht.

Céline Sissler-Bienvenu, directeur Frankrijk en Franstalig Afrika van IFAW, noemt de dood van de 86 dieren "absoluut schokkend". Het is volgens haar een nieuw bewijs van de wreedheid van de stropers, die de dieren afschieten om hun ivoren slagtanden.

Stropers doden inéén week 86 olifanten
Stropers doden in één week 86 olifanten (Foto: ANP)

FOK!filmtips van de dag: Ciske de Rat

Elke dag worden er meerdere films op televisie uitgezonden. Welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daaraan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te kijken? Je leest het op FOK!

In de laatste aflevering van het derde seizoen Ali B. op Volle Toeren liet Danny de Munk zien en weten dat hij nog altijd (een) Ciske de Rat is. De remake van Lil’ Kleine’s Tuig van de richel sloeg zo aan, dat de twee Amsterdammers het samen nog eens dunnetjes over deden op single. Resultaat: een dikke nummer 1-hit.

RTL8 brengt je om 20.30 uur terug naar 1984. De Munk is straatschoffie Ciske de Rat, die wat van zijn leven probeert te maken in de Amsterdamse jaren ’30. Hij moet wel, alleen, want een voorbeeldige thuissituatie heeft de jongen niet.

Weten we het nog? Zo halverwege de 00’s koos iedereen een kant. Die van Jennifer Aniston of Angelina Jolie. De ‘prijs’ was Brad Pitt. Al zijn de geruchten van een buitenechtelijke rendez-vous tijdens Mr. and Mrs. Smith nooit serieus opgehelderd, zes kinderen en een verloving later, kunnen we stellen dat Angie gewonnen heeft. Regisseur Doug Liman heeft het ontstaan van ‘Brangelina’ op zijn geweten!

Het is te hopen voor het it-koppel dat ze niet zo’n mysterieus huwelijk vol geheimen ontwikkelen als John en Jane. Kijk ernaar om 20.30 uur op SBS6.

De Amerikaanse wetenschapper Richard Feynman gaat op zoek naar de ware toedracht van de ramp met het ruimteveer Challenger in 1986. Feynman and the Challenger om 22:00 op BBC2.

Pieters hoopvol na rentree bij beloften

Erik Pieters stond maandag weer op het veld. De linksback speelde negentig minuten mee in het duel tussen Jong PSV en Jong Vitesse. Pieters stond sinds 18 januari buiten spel met een kwetsuur aan zijn arm.

De linksback liep onder meer een slagaderlijke bloeding op toen hij na een rode kaart zijn beheersing verloor en een ruit doorsloeg. Maandag kon hij zich opmaken voor zijn rentree, de verdediger was zelfs trefzeker tijdens de 2-1 overwinning. De speler hoopt nog van waarde te kunnen zijn in de ontknoping van de Eredivisie. "Ik kijk vol vertrouwen uit naar de ontknoping van de titelstrijd. Ik weet zeker dat PSV kampioen wordt", zei Pieters tegen De Telegraaf.

"Het is belangrijk dat ik weer negentig minuten heb gespeeld. Je kunt blijven trainen, maar het spelen van een wedstrijd is toch anders", aldus Pieters, die tevreden is over zijn rentree. "Al zat ik er in de tweede helft aardig doorheen." Pieters moet nog even wachten voor hij weer bij de A-ploeg kan meespelen. "Ik heb deze week een afspraak bij het handencentrum. In overleg met mijn behandelend arts gaan we dan kijken wanneer ik alles weer kan doen."

Overheid denkt mee over pensioen voor zzp'ers

Zelfstandigen zijn zelf verantwoordelijk voor hun pensioen, maar het kabinet wil dat de overheid een rol gaat spelen bij het opzetten van een vrijwillige collectieve pensioenregeling voor zelfstandigen (zzp'ers). Staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) meldt maandag dat de overheid wil meedenken met organisaties voor zelfstandigen over initiatieven om gezamenlijk vermogensbeheer voor zzp'ers meer kans van slagen te geven.

Zelfstandigen zouden beter eerder en meer aandacht kunnen besteden aan hun oudedagsvoorziening. Uit onderzoek in opdracht van het kabinet blijkt dat de helft van de zzp'ers kan rekenen op een pensioen van 70 procent van het bruto jaarinkomen.

Regisseur Neil Jordan geŽerd in Amsterdam

De Ierse regisseur Neil Jordan krijgt de Career Achievement Award tijdens het Imagine Filmfestival. De prijs wordt volgende maand aan hem uitgereikt op de openingsavond van het festival in Amsterdam. Dat maakte de organisatie maandag bekend.

De 63-jarige regisseur is bekend van films als The Company of Wolves en Interview with the Vampire. Hij levert dit jaar de fantasythriller Byzantium af met Gemma Arterton en Saoirse Ronan in de hoofdrollen. De film is tijdens het filmfestival Imagine te zien.

Naast de prijs geeft de regisseur op 9 april een masterclass in Amsterdam. Het filmfestival duurt van 8 tot 17 april.


Regisseur Neil Jordan geëerd in Amsterdam (Foto: Novum)

Compensatie serverproblemen SimCity bekendgemaakt

Uitgever EA heeft vandaag de lijst met aangeboden games als compensatie voor de serverproblemen van SimCity bekendgemaakt. Elke speler die zijn versie van SimCity voor 26 maart activeert, mag één game uit onderstaande lijst kiezen.

De volgende games worden als compensatie aangeboden:

  • Battlefield 3
  • Dead Space 3
  • Mass Effect 3
  • Bejeweled 3
  • Medal of Honor: Warfighter
  • Need for Speed: Most Wanted
  • Plants Vs. Zombies
  • Simcity 4 Deluxe Edition

De compensatie kan in Europa vanaf 21 maart gedownload worden.

Simcity 5 laat gamers samenwerken (Novum)

Cage laat innerlijke barbaar de vrije loop

Nicolas Cage heeft zich als een ware holbewoner gedragen tijdens de opnames van de nieuwe animatiefilm The Croods. De Hollywood-ster speelt de prehistorische pater familias Grug. Samen met zijn gezin ziet hij het einde der tijden komen en vlucht de wijde wereld in. Soms was de opnamecel maar net groot genoeg voor zijn innerlijke barbaar.

"Ik ben een behoorlijk fysieke persoon", vertelt Cage. "Als je mij in zo'n hok zet en ik moet mijn personage vinden, dan vliegen mijn handen alle kanten op. Ik heb een paar vreemde dingen gedaan om Grug gestalte te geven."

Het was een prima oefening voor de acteur. "Ik heb altijd gezegd dat de stem vijftig procent van acteren is", legt Cage uit. "In dat kleine aquariumachtige hokje met microfoon kon ik mijn instrument, zoals ik mijn stem zie, bespelen. Tussen het films maken door ben je soms wat stroef. Nu kon ik mezelf weer bijstemmen."

De acteur heeft zelfs één van zijn jeugdhelden geïmiteerd bij het inspreken van Grug. "Als holbewoner schreeuw ik vaak, dus ik was op zoek naar een goede schreeuw. Ik vond het altijd geweldig hoe David Lee Roth van Van Halen twee tonen tegelijk kon zingen. Ik kan het nu niet nadoen, maar zo probeerde ik Grug te laten klinken."

The Croods draait vanaf 27 maart in de Nederlandse bioscoop.


Nicolas Cage laat innerlijke barbaar de vrije loop (Foto: Novum)

VS: 21 hongerstakers in Guantanamo Bay

In de Amerikaanse gevangenis Guantanamo Bay zijn 21 mannen in hongerstaking. Dat heeft een woordvoerder van de gevangenis maandag gezegd.

Acht mannen krijgen vloeibare voeding toegediend om te voorkomen dat hun gewichtsverlies gevaarlijke vormen aanneemt, aldus de woordvoerder. Twee gedetineerden worden behandeld voor uitdroging. Volgens de woordvoerder is geen van de hongerstakers in levensgevaar.

Volgens hun advocaten staken de gevangenen omdat ze voor onbepaalde tijd worden vastgehouden. Ook ageren ze tegen de in hun ogen indringende doorzoekingen van hun korans.

De Guzman denkt aan afsluiten bij Feyenoord

Jonathan De Guzman denkt nog vaak terug aan zijn periode bij Feyenoord. De middenvelder werd grootgebracht bij de Stadionclub en debuteerde daar in het profvoetbal.

De Guzman laat weten dat hij zijn oude club nog altijd op de voet volgt. "Ze hebben alles in huis om kampioen te worden. Het is mooi om te zien dat veel jonge spelers belangrijk zijn in het eerste. Ze zijn voetballend goed, spelen constant en hebben een goed aanspeelpunt," zegt De Guzman tegenover RTV Rijnmond.

Er wordt in huize De Guzman dan ook zeker een feestje gevierd als de Rotterdammers het kampioenschap grijpen. "Zeker weten. Als ik tijd heb ga ik ook naar Rotterdam toe", vervolgt de speler van Swansea City.

De 25-jarige speler leek in 2008 een transfer te maken naar Manchester City, maar Feyenoord ging niet akkoord met een bod van twaalf miljoen euro. "Dat was een teleurstelling. Uiteindelijk zijn dat keuzes in het voetbal. Het is misschien verkeerd uitgepakt voor Feyenoord, maar dat is nu het verleden. Ik ben nu hier bij Swansea en voel me goed. Ik ben fit en heb mijn debuut gemaakt voor het Nederlands elftal. Daar doe ik het voor."

Uiteindelijk vertrok de geboren Canadees transfervrij naar Real Mallorca, hetgeen niet goed veel bij een deel van de Feyenoord-aanhang. "Dat heeft zeker pijn gedaan, maar natuurlijk kreeg ik ook goede berichten mee. Ik heb tien jaar bij Feyenoord gezeten. Het is niet alleen een club geweest voor mij, maar ook een familie. Jammer genoeg heb ik ook geen afscheid kunnen nemen. Het is moeilijk om te bepalen, maar ik zou het liefst mijn carrière willen afsluiten bij Feyenoord of Toronto FC."

Hardloper bleek doodloper

De marathon van Tel Aviv gaat vrijdag niet door nadat vorige week tijdens een halve marathon een loper overleed. Dat melden de Israëlische stad en de organisatie. Naar verwachting wordt het vrijdag 31 graden. Vorige week steeg het kwik tijdens de halve afstand naar 32 graden. Volgend jaar staat er weer een marathon op de planning.

Tijdens de halve marathon in Tel Aviv bezweek vorige week een 29-jarige soldaat. Vier anderen zakten door de hitte ook in elkaar en tientallen anderen moesten behandeld worden door artsen.

Zangeres Gossip opgepakt

Beth Ditto, zangeres van de band Gossip, is vrijdagavond gearresteerd. De 32-jarige zangeres werd in Portland aangehouden wegens verstoring van de openbare orde. Dat schreef de lokale krant Willamette Week zondag. Inmiddels is ze weer op vrije voeten.

Een bron vertelt dat Ditto flink aan het tanken was in een bar. Toen de barman haar geen drank meer wilde serveren ging de zangeres de straat op om iedereen die het wilde horen haar ongenoegen kenbaar te maken.  Op straat gooide ze haar schoenen en tas weg en riep ze de naam van Obama. Die, voor zover bekend, geen bijbaantje als barman in Portland heeft.

Vrienden probeerden de ietwat corpulente zangeres, die eigenlijk Mary Beth Patterson heet, in de auto te krijgen. "Maar toen kwam de politie", vertelt de bron. Agenten moesten in de buurt zijn omdat iemand met graffiti aan het spuiten was, toen Beth de aandacht trok. Vervolgens werd ze meegenomen.

Voet Badr Hari niet gebroken

Kickbokser Badr Hari heeft zijn voet niet gebroken. Dat zei hij maandag tegen RTL Boulevard. Wel heeft hij zijn banden verrekt. "Ik zit tot aan mijn knie in het gips", aldus Hari, die vrijdag geblesseerd raakte bij zijn comeback in de ring tijdens de K-1 World Grand Prix in Zagreb.

Het gala in de Kroatische hoofdstad werd door het ongeluk niet de glorieuze comeback in het internationale kickboksen waarop Hari had gehoopt. De hoofdprijs bedroeg 800.000 dollar.

Oudste man van Nederland overleden

De oudste man van Nederland Arie Vermeulen is zaterdag overleden. Vermeulen is 107 jaar geworden. Zijn gezondheid liet al een tijdje te wensen over. Dat meldt de gemeente Bodegraven-Reeuwijk maandag.

Vermeulen overleed in aanwezigheid van familie in het zorgcentrum Reehaven in Reeuwijk, waar hij woonde. Hij werd 10 februari 107 jaar. Vermeulen was sinds begin januari de oudste man van Nederland, nadat oud-minister Gerard Helders in zijn woonplaats Wassenaar overleed. Ook Helders werd 107 jaar.

Drentse autokrasser handelde uit frustratie

De 59-jarige man uit Emmen die vastzit voor het bekrassen van honderden auto's in zijn woonplaats, heeft bekend hiervoor verantwoordelijk te zijn. De Drent verklaarde al een jaar bezig te zijn geweest en zei zijn frustratie over privéproblemen kwijt te kunnen door de bekrassingen, meldt de politie maandag.

De man werd zaterdagnacht op heterdaad betrapt toen hij met een schroevendraaier drie voertuigen beschadigde. Op een vierde bekraste auto stond de tekst 1000BTW, wat volgens de Emmenaar staat voor '1000 euro beloning te weinig', verwijzend naar de beloning die door een gedupeerde werd uitgeloofd voor de gouden tip. Met de tekst wilde de autokrasser naar eigen zeggen zijn ongenoegen uiten over het feit dat er door de autoriteiten geen beloning werd uitgeloofd in de zaak.

De politie onderzoekt bijna zevenhonderd aangiftes van bekrassingen in Emmen.

Meersman wint eerst etappe CataloniŽ

De Belgische wielrenner Gianni Meersman is de eerste leider in de Ronde van Catalonië. De coureur van Omega Pharma-QuickStep was in de eerste etappe van de WorldTour-koers, met start en finish in Calella, na 159 kilometer de snelste in de sprint van een kopgroep. De Italiaan Valerio Agnoli werd tweede, vóór Alejandro Valverde uit Spanje. Ook Robert Gesink, zevende, behoorde tot het selecte gezelschap.

De kopgroep ontstond in de afdaling van de laatste heuvel, nadat enkele renners van de Sky-ploeg vol waren doorgetrokken. Die formatie was met onder anderen Bradley Wiggins goed vertegenwoordigd voorin. Ook kanshebbers als Joaquim Rodriguez en Michele Scarponi waren attent.

Het peloton eindigde op 28 seconden van de groep, die uit 13 renners bestond. Blanco-kopman Gesink pakte zo al vroeg belangrijke tijdwinst op klassementsmannen als Cadel Evans en Jurgen Van den Broeck. De andere Nederlandse ploegen, Vacansoleil-DCM en Argos-Shimano, waren voorin niet vertegenwoordigd.

Hillary Clinton spreekt zich uit voor homohuwelijk

De voormalige Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton heeft zich maandag uitgesproken voor de legalisering van het homohuwelijk.

Clinton zei in een videoboodschap op internet dat homoseksuelen en lesbiennes dezelfde rechten als iedere andere burger verdienen. Daar valt het huwelijk ook onder, aldus Clinton.

Met de mededeling sluit Clinton zich aan bij enkele Democraten die in 2016 waarschijnlijk een gooi zullen doen naar het presidentschap, zoals vicepresident Joe Biden en gouverneur van New York Andrew Cuomo.


Hillary Clinton spreekt zich uit voor homohuwelijk (Foto: Novum)

Guus Meeuwis sloeg Songfestival af

Guus Meeuwis is kort na zijn doorbraak gevraagd om mee te doen aan het Eurovisie Songfestival. De zanger sloeg de aanbieding echter af, onthulde hij maandag in de ochtendshow van Edwin Evers.

"Ik ben in 1996 gevraagd, ik denk voor de editie van 1997", aldus Guus. "We hadden net Kedeng Kedeng gehad. Iemand zei tegen mij: met dat internationale refrein is dat volgens mij een heel goed Songfestivalliedje. Kun je er nog zo een maken?"

Na het afhaken van Guus werd de groep Ms. Einstein gevraagd. Dat bleek geen groot succes. Het nummer Niemand Heeft Nog Tijd eindigde met slechts vijf punten op een gedeelde 22ste plaats.

Guus heeft ook nu nog geen trek in het liedjesfestijn. "Ik denk niet dat ik zou meedoen. Ik heb nu nog niet zoiets van: dat lijkt me onwijs leuk. Ik denk ook niet dat dat nog komt."

Dit jaar gaat Anouk een poging wagen om een einde te maken aan een teleurstellende reeks. Nederland wist zich in de afgelopen zeven jaar niet te plaatsen voor de finale. Het festival vindt plaats op 18 mei.


Guus Meeuwis sloeg Songfestival af (Foto: Novum)

÷calan meldt vooruitgang in overleg met Turkije

De gevangen Koerdische rebellenleider Abdullah Öcalan zegt dat er 'positieve vooruitgang' is geboekt in het vredesoverleg met de Turkse regering. Ter gelegenheid van het Koerdische lentefeest wil hij een 'historische' bekendmaking doen. Dat zeggen Koerdische leden van het Turkse parlement die de PKK-leider maandag in zijn gevangenis op het eiland Imrali hebben gesproken.

Verwacht wordt dat Öcalan de PKK-strijders donderdag gaat oproepen een staakt-het-vuren in acht te nemen en een begin te maken met een terugtrekking uit Turkije. In ruil daarvoor zou Turkije grondwettelijke hervormingen willen doorvoeren om de rechten van de Koerden te verbeteren. Ook zouden honderden Koerdische activisten die wegens banden met de PKK gevangen zijn gezet vrij kunnen komen.

De PKK maakte vorige week een belangrijk gebaar door acht gevangen Turkse soldaten en functionarissen vrij te laten die werden vastgehouden in Noord-Irak.

De Koerden maken ongeveer twintig procent uit van de Turkse bevolking van 75 miljoen. De opstandelingen namen in 1984 de wapens op om te vechten voor zelfbestuur. Turkije en het Westen hebben de PKK bestempeld als een terroristische organisatie. Murat Karayilan, die de leiding over de PKK heeft overgenomen nadat Öcalan in 1999 gevangen werd genomen, heeft tegen het persbureau Firat gezegd dat zijn groep het vredesinitiatief wil steunen, ondanks niet nader omschreven bedenkingen.

FIFA bezorgd over gebruik ontstekingsremmers

De FIFA vindt het misbruik van ontstekingsremmers een groter probleem dan dopinggebruik. Dat heeft Michel D'Hooghe, de baas van het medische comité van de wereldvoetbalbond, maandag gezegd. Vooral het toenemende gebruik van de middelen onder jongeren baart D'Hooghe zorgen.

Volgens de Belg worden ontstekingsremmers door jeugdspelers steeds vaker gebruikt bij een kneuzing of overbelasting van een spier. Dat kan in het latere leven ernstige effecten hebben op de nieren, maag en darmen.

De toename van het gebruik van ontstekingsremmers was voor het eerst te merken bij het WK onder 17 in 2011 in Mexico. Sindsdien is het gebruik alleen maar verder gestegen.

Paus Franciscus krijgt simpele ring en wapenschild

Het nieuwe wapenschild van paus Franciscus is een mengeling van zijn Argentijnse achtergrond en zijn nieuwe functie in Rome. Van uitbundige versieringen is echter geen sprake. Ook de pauselijke ring blijft eenvoudig. Dat heeft het Vaticaan maandag bekendgemaakt.

Het wapenschild dat Franciscus gaat gebruiken is hetzelfde als het wapenschild dat hij gebruikte als aartsbisschop van Buenos Aires. Er wordt een bisschoppelijke mijter aan toegevoegd en de gekruiste gouden en zilveren sleutels van het Vaticaan. Op een helder blauwe achtergrond staan een gouden ster, die de Heilige Maagd Maria vertegenwoordigt, en een afbeelding van het narduskruid, een plant die vaak wordt gebruikt om Jozef mee aan te duiden. Daarboven staat het symbool van de Jezuïeten, de orde waartoe Franciscus behoort. De drie symbolen vertegenwoordigen Jezus, Maria en Jozef.

De pauselijke ring is een zilveren ring die met bladgoud is omkleed. De ring werd in de jaren zestig aangeboden aan paus Paulus VI.

Tot drie maanden cel voor uitbuiten Chinese kok

Vijf mensen van Chinese afkomst zijn veroordeeld voor het uitbuiten van een Chinese kok. Twee van hen moeten drie maanden de cel in, allen kregen drie maanden voorwaardelijk en werkstraffen variërend van 120 uur tot 240 uur. Dat bepaalde de rechtbank in Amsterdam.

De kok kwam eind 2007 naar Nederland, waar hij aan de slag moest in een keuken in de Chinees restaurant in Arnhem. Daar moest hij voor drie van de daders lange dagen werken zonder behoorlijk te worden betaald. De restauranthouders eigenden zich het salaris, dat via het uitzendbureau aan hem werd overgemaakt, toe door zijn bankpas af te pakken en zijn rekening leeg te halen. De kok kon door geldgebrek en zijn onbekendheid met de taal en het land geen kant op.

Na een half jaar werd de kok naar Amsterdam overgeplaatst, waar de twee anderen hem in hun restaurants lieten werken. Ook daar moest hij het grootste deel van de tijd onder erbarmelijke omstandigheden in een opslagruimte onder het restaurant verblijven, zonder ventilatie en met een vriezer naast zijn slaapplek.

Pas na een jaar meldde de man zich met hulp van vrienden bij de politie. Hij was toen ernstig verzwakt.

Kadirov betuigt spijt voor schreeuwen naar scheids

De Tsjetsjeense leider Ramzan Kadirov heeft maandag zijn excuses aangeboden voor het schreeuwen naar een scheidsrechter door een omroepinstallatie. Hij blijft echter bij zijn beschuldiging dat de arbiter tegen zijn ploeg Terek Grozny floot. De Russische voetbalbond heeft aangekondigd het incident te onderzoeken.

De 36-jarige Kadirov ging zondag door het lint toen in de competitiewedstrijd tegen Rubin Kazan Terek-aanvoerder Rizvan Utsiev zijn tweede gele kaart kreeg. Kadirov greep daarop een microfoon en schreeuwde 'de scheids is omgekocht! Je bent een eikel'. De stem van de man die Tsjetsjenië sinds 2005 met harde hand regeert, galmde door het stadion.

Bij zijn excuses liet Kadirov maandag weten dat zijn reactie 'een kreet vanuit de ziel van alle Tsjetsjeense fans' was. Hij beschuldigde de scheidsrechter er nogmaals van op de hand van Rubin te zijn. Kadirov is behalve leider van Tsjetsjenië ook eigenaar van Terek.

KNVB blokkeert kaartjes Oranjeduels

De KNVB heeft ongeveer vierhonderd kaartjes voor de komende twee WK-kwalificatiewedstrijden van het Nederlands elftal geblokkeerd. Van de kaartjes was het zeker dat ze via de zwarte markt zouden worden verhandeld, meldt de voetbalbond maandag. Voor Nederland - Estland op vrijdag gaat het om ruim tweehonderd tickets, voor Nederland - Roemenië de dinsdag erna om bijna tweehonderd.

Op de website onsoranje.nl biedt de bond een lijst met de geblokkeerde tickets aan. De bond wijst erop dat gedupeerde fans via hun geen geld terug kunnen krijgen en zich tot de verkoper moeten wenden.

De KNVB heeft al langer de strijd aangebonden met zwarthandelaren. Ook voor eerdere wedstrijden werden vanuit Zeist kaartjes geblokkeerd. De bond wil daarmee voorkomen dat het interessant blijft voor zwarthandelaren om kaartjes voor het Nederlands elftal te verkopen. De wedstrijden van Oranje moeten daarmee 'betaalbaar blijven voor alle Oranjefans'.

Zieke Locadia meldt zich af voor Jong Oranje

Jürgen Locadia heeft zich afgemeld voor Jong Oranje. Dat meldt de KNVB maandag. De aanvaller is ziek en mist daardoor de oefeninterlands donderdag tegen Israël en maandag tegen Noorwegen. Bondscoach Cor Pot heeft besloten geen vervanger op te roepen. Hij heeft dus achttien spelers tot zijn beschikking.

Jong Oranje speelt de oefenwedstrijd tegen Israël in het Hamoshava Stadion in Petach Tikva. Daar speelt de ploeg van Pot tijdens het EK deze zomer ook twee groepsduels. De ontmoeting met Noorwegen wordt maandag in het Mandemakers Stadion van RKC Waalwijk afgewerkt.

Doden door aardverschuivingen BraziliŽ

Modderstromen veroorzaakt door zware regenval hebben in Brazilië aan ten minste tien mensen het leven gekost. Dat hebben de Braziliaanse autoriteiten maandag gezegd.

De slachtoffers vielen bij het stadje Petropolis, ten noorden van Rio de Janeiro. Volgens de autoriteiten viel binnen 24 uur meer dan 35 centimeter regen. Dat is meer dan normaal gesproken in een maand valt. In het gebied wordt nog meer regen verwacht.

De aardverschuivingen hadden plaats in hetzelfde gebied waar overstromingen en modderstromen twee jaar geleden aan meer dan negenhonderd mensen het leven kostten.

Belgen rijden rond met geladen pistool

Twee mannen van 19 en 32 jaar uit het Belgische Binche zijn zaterdag aangehouden voor verboden wapenbezit. De marechaussee trof onder de passagiersstoel een geladen pistool aan.

De marechaussee controleerde het voertuig op de A4 bij Hoogerheide, waarbij bleek dat de mannen geen identiteitsdocumenten bij zich hadden. Wachtmeesters besloten hierop de auto te doorzoeken. Ze troffen geen identiteitsdocumenten aan, maar wel een kleine hoeveelheid softdrugs en onder de passagiersstoel een geladen pistool met kaliber 22. Het tweetal werd hiervoor aangehouden en in een cel gezet.

Filmrechten requiemroman Tonio verkocht

De requiemroman Tonio van A.F.Th. van der Heijden wordt verfilmd. De filmrechten van het boek zijn verkocht aan NL Film. De roman wordt daarnaast uitgegeven in het Engels, maakte uitgeverij De Bezige Bij maandag bekend.

De Engelse vertaalrechten voor Tonio, dat gaat over de overleden zoon van de auteur, zijn verkocht aan Scribe. De uitgeverij gaat de vertaling uitbrengen in Engeland, Australië en Nieuw-Zeeland. Eerder verscheen Tonio in het Duits, later dit jaar worden de Hongaarse en Chinese edities gepubliceerd.

Tonio werd bekroond met de Libris Literatuur Prijs en de NS Publieksprijs. Voor zijn hele oeuvre kreeg Van der Heijden de Constantijn Huygens-prijs 2011 en de P.C. Hooftprijs 2013 toegekend.

P.C. Hooft-prijs voor A.F.Th. van der Heijden (Foto: ANP)

Politie zoekt eigenaar gestolen PSP via alias

Het zal je maar gebeuren: je PlayStation Portable wordt door een onverlaat gejat. En gelukkig vindt de politie ook eens wat terug. De politie is dan ook op zoek naar de eigenaar van een gestolen PSP. Dit proberen ze te doen aan de hand van de profielen die op de PSP staan, namelijk Bart en Joost.

Vorige week werd in Alphen aan de Rijn een 22-jarige man uit Ter Aar aangehouden. Hij was in het bezit van een gestolen fiets en de gevonden PSP. De man viel op omdat hij met de gestolen fiets bijna de twee dienstdoende agenten aanreed. Bij fouillering kwam de PSP naar boven die later gestolen bleek te zijn. Wie de profielnamen (Bart en Joost) of de PSPalias P343 herkent, wordt verzocht om contact met de recherche van Alphen aan de Rijn op te nemen.

Sylvie ervaart geen stress als single moeder

Sylvie van der Vaart ervaart geen stress rondom het alleenstaand moederschap. "Ik heb nog tijd om te doen wat ik leuk vind", vertelt de presentatrice, die begin dit jaar aankondigde te gaan scheiden van voetballer Rafael van der Vaart, aan de Duitse boulevardkrant Bild.

Ondanks de scheiding hebben Sylvie en Rafael nog steeds goed contact. "We hebben een goede relatie", vertelt de 34-jarige presentatrice, die nog geregeld wordt gespot met haar ex. "Ik ben ook heel trots op hem dat hij weer is geselecteerd voor de nationale ploeg."

Sylvie heeft geen behoefte haar uiterlijk drastisch te veranderen nu ze weer vrijgezel is. "Ik had mijn haar kort kunnen laten knippen of rood laten verven, maar na mijn kanker heb ik al genoeg verschillende kapsels gehad. Ik heb nu behoefte aan stabiliteit, in ieder geval wat mijn haar betreft."

'Brand in fotostudio Erwin Olaf'

De Amsterdamse brandweer is maandagmiddag uitgerukt voor een brand in de Oude IJselstraat in De Pijp. Het zou gaan om de studio van fotograaf Erwin Olaf, meldt stadszender AT5.

Een woordvoerder van de brandweer kon dat niet bevestigen. "Ik weet alleen dat we zijn uitgerukt voor een brand in die straat, maar het is nog onduidelijk of het om een brand in een woning, op een dak of op een binnenplaats gaat."

Acteur Captain Peacock overleden

De Britse acteur Frank Thornton, die Captain Peacock speelde in de tv-serie Word u al geholpen?, is zaterdag op 92-jarige leeftijd in zijn slaap overleden. Dat heeft de BBC maandag gemeld.

De serie, die zich afspeelde op de dames- en klerenafdeling van het warenhuis Grace Brothers, werd in Nederland door de TROS uitgezonden. Thornton speelde de afdelingschef verkoop, een oud-militair, die om zijn hooghartige gedrag voortdurend door het personeel wordt bespot. De serie was in Groot-Brittannië te zien van 1972 tot en met 1985.

Thornton speelde ook in andere series, waaronder Steptoe and Son, in Nederland bewerkt tot Stiefbeen en Zoon. Ook speelde hij in diverse films.

Acteur Captain Peacock overleden
Acteur Captain Peacock overleden (Foto: ANP)

Bow Wow moet pornoster betalen

Bow Wow moet flink in de buidel tasten voor een Franse pornoster. De 26-jarige rapper moet Celine Tran tachtigduizend dollar betalen omdat hij beelden van haar zonder toestemming heeft gebruikt. Dat schrijft de Amerikaanse entertainmentwebsite TMZ.

Tran, ook wel bekend als Katsuni, klaagde Bow Wow vorig jaar aan. De pornoster deed een paaldansact waarvan de beelden bestemd waren voor de videoclip van de Franse band Electronic Conspiracy. Bow Wow gebruikte dit materiaal vervolgens voor zijn eigen clip van Drank in My Cup.

Bow Wow heeft nooit gereageerd op de aanklacht, waarop de rechter besloot hem de boete op te leggen.

Universiteit rekent op komst Erdogan

De Islamitische Universiteit Rotterdam rekent erop dat de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan donderdag de instelling gewoon bezoekt. Het bezoek staat al een tijdje gepland, maar na de ophef rondom de 9-jarige Yunus die in Den Haag wordt opgevoed door twee lesbische pleegmoeders, was het twijfelachtig of het bezoek wel door zou gaan.

Algemeen secretaris van de universiteit in Rotterdam Ahmet Dundar laat maandag desgevraagd weten dat Erdogan gewoon een bezoek brengt aan de onderwijsinstelling. "Het staat gepland." Wat de premier er precies gaat doen en hoe laat het bezoek plaatsvindt, is nog onbekend.

Bij de universiteit vindt donderdag mogelijk ook een demonstratie plaats naar aanleiding van de kwestie. Op Facebookpagina's waarop Nederland in het Turks wordt opgeroepen niet aan hun kinderen te komen, wordt over de demonstratie gesproken.

Turkse media melden dat ruim vijfduizend demonstranten naar de bijeenkomst in Rotterdam zullen gaan. Waarop dit is gebaseerd, is onduidelijk.

Een woordvoerder van de gemeente Rotterdam meldt maandagmiddag dat de gemeente nog geen kennisgeving heeft ontvangen van een demonstratie. "We proberen in contact te komen met de initiatiefnemers." Vooralsnog is dat echter niet gelukt, geeft de zegsman aan. Momenteel is daardoor nog onduidelijk of er wel echt een demonstratie gaat plaatsvinden en hoe laat die zou beginnen.

Mocht er geen kennisgeving komen, maar komen er wel demonstranten opdagen, dan is de gemeente niet bij voorbaat van plan de demonstranten weg te sturen. "De kans dat we zo'n demonstratie gaan verbieden, is heel klein. Het is niet onze intentie. In Nederland is er een demonstratierecht."

Een kennisgeving is enkel bedoeld zodat logistieke voorbereidingen kunnen worden getroffen, legt de zegsman uit. Het gaat hierbij onder meer om het aantal agenten dat wordt ingezet. De gemeente is inmiddels maar begonnen met voorbereidingen voor het geval de demonstratie wel plaatsvindt.

De 9-jarige Yunus werd als klein kind vanwege een vermoeden van kindermishandeling uit huis geplaatst. Hij kwam terecht bij twee lesbische pleegmoeders in Den Haag. De biologische moeder van Yunus accepteert echter niet dat haar zoon bij een lesbisch stel woont. De afgelopen week ontstond hierover ophef.

De biologische moeder van de jongen heeft via de Turkse televisie de hulp van Erdogan ingeroepen, waarbij ze heeft aangegeven haar zoon terug te willen. Het pleeggezin is uit angst voor ontvoering ondergedoken.

Zaak Facebookmoord achter gesloten deuren

Het hoger beroep tegen de 17-jarige Polly W. en de 18-jarige Wesley C. in de zogenoemde Facebookmoordzaak wordt achter gesloten deuren behandeld. Dat heeft het gerechtshof in Arnhem maandag bepaald. De rechtbank behandelde de zaak tegen C. in november nog grotendeels in het openbaar.

Het hof is van oordeel dat het belang van de bescherming van de persoonlijke levenssfeer van de beide verdachten en de ouders zwaarder weegt dan het belang van de openbaarheid van de zitting. De twee werden in november veroordeeld tot twee jaar jeugddetentie en jeugd-tbs.

Hoewel Polly en Wesley beiden minderjarig waren ten tijde van de moord, eiste justitie tegen beiden vijf jaar cel en tbs op basis van het volwassenenstrafrecht. Beide partijen gingen in beroep tegen die uitspraak.

De zaak draait om de moord op de 15-jarige Winsie Hau, in januari vorig jaar. Het slachtoffer werd neergestoken in de deuropening van haar ouderlijk huis in Arnhem, in opdracht van Wesley en Polly. Winsie, de voormalige hartsvriendin van Polly, zou op Facebook hebben geroddeld over Polly. Het meisje overleed enkele dagen na de steekpartij. Haar vader raakte bij de aanval gewond.

De steker, die destijds 14 jaar was, wordt tijdens het proces als getuige gehoord. Hij werd veroordeeld tot een jaar jeugddetentie en twee jaar jeugd-tbs. Dat vonnis is definitief.

De inhoudelijke behandeling gaat van start op 11 juli.

Lion Air koopt 234 vliegtuigen van Airbus

Lion Air koopt voor 18,4 miljard euro vliegtuigen van Airbus. De vliegtuigfabrikant produceert 169 A320-toestellen en 65 exemplaren van de A321 voor de Indonesische luchtvaartmaatschappij. Dat maakten beide partijen maandag bekend. Het is de grootste deal in de geschiedenis van Airbus.

De eerste vliegtuigen worden in 2014 geleverd. Met de opdracht zegt Airbus banen van vijfduizend medewerkers te kunnen garanderen in Frankrijk, in een tijd dat de Franse werkloosheid rond de tien procent ligt. Airbus is de burgerluchtvaarttak van ruimtevaart- en defensieleverancier EADS.

Ruim driehonderd bekeuringen rond race in Assen

De politie heeft zondag ruim driehonderd bekeuringen uitgedeeld bij een controle rondom een autorace-evenement op het TT-circuit in Assen. In totaal waren er 305 snelheidsovertredingen, meldt de politie maandag.

Bij geluidsmetingen werden 29 mensen aangehouden omdat hun auto te veel herrie maakte. Tegen de eigenaren is proces-verbaal opgemaakt. Bij vijftien van hen werd het kentekenbewijs ingenomen. Van de 46 bestuurders die moesten blazen, bleek niemand te hebben gedronken.

Een automobilist bleek verder een auto te hebben waarvan de accu loszat, een deur niet meer open kon, de uitlaat kapot was en de banden te glad waren. Die auto is ingenomen. Ook is het rijbewijs ingenomen van een bestuurder die te hard reed en rechts inhaalde. Verder werd een bekeuring uitgedeeld voor het met drie auto's naast elkaar rijden op de snelweg.

Tijdens het evenement Automaxx Street Power worden onder meer straatraces gehouden voor opgevoerde auto's en is er een prijs voor de mooist 'getunede' auto.

Persiflage Jobs-films over maand online

De Amerikaanse videosite Funny or Die heeft een komedie gemaakt over Apple-oprichter Steve Jobs. De film is getiteld iSteve en is een persiflage op de twee drama's die over het leven van de overleden Jobs worden gemaakt. Dat schrijft de Amerikaanse krant The New York Times.

Justin Long speelt de titelrol in iSteve. De film duurt ruim een uur en wordt op 15 april op de website geplaatst. "In de ware traditie van internet is geen onderzoek gedaan", zegt regisseur en scenarist Ryan Perez over het filmproject. "We hebben eigenlijk alleen vluchtig op de Wikipediapagina van Jobs gekeken."

Twee grote filmproducenten werken aan een film over het leven van Jobs. Ashton Kutcher speelt hem in het drama jOBS van Joshua Michael Stern, dat later dit jaar uitkomt. Daarnaast werkt Aaron Sorkin aan het scenario over het leven van Jobs, maar wanneer die film uitkomt is nog onbekend.

iSteve gaat over het hele leven van Jobs die in 2011 op 56-jarige leeftijd overleed aan de gevolgen van kanker. Het wordt de langste video die Funny or Die ooit op de website heeft gezet. Normaal duren de video's een paar minuten. De website is in 2006 opgericht door onder anderen Will Ferrell.


Persiflage op Steve Jobs-films over maand online (Foto: Novum)

Spitsstrook A12 blijft open om technisch probleem

De spitsstrook op de A12 in de richting van Den Haag blijft voorlopig tussen Gouda en Zoetermeer dag en nacht open vanwege een technisch probleem. Wel geldt een snelheidsbeperking van 90 kilometer per uur, meldt de Verkeersinformatiedienst.

Na een software-update ontstonden in de ochtendspits in beide richtingen problemen met de spitsstroken op de A12 tussen Den Haag en Utrecht, waardoor de stroken dicht bleven. In de richting van Utrecht werkte het camerasysteem niet naar behoren, terwijl in tegenovergestelde richting het besturingssysteem niet meer in verbinding stond met de matrixborden boven de weg.

De storing aan het camerasysteem was in de loop van de ochtend verholpen, maar het oplossen van de storing in het besturingssysteem heeft meer voeten in aarde. Volgens de VID blijft de spitsstrook tot zondag dag en nacht open om verkeershinder te voorkomen.

Doodsoorzaak in vijver gevonden Fries onderzocht

De Friese politie onderzoekt de dood van een 57-jarige man uit Luinjeberd. De Fries werd zondagmiddag dood gevonden in een vijver achter zijn huis, maar de doodsoorzaak is onzeker, meldt de politie maandag.

Op het lichaam van de man wordt maandag sectie verricht om de doodsoorzaak vast te stellen. De politie wil graag in contact komen met getuigen of mensen die andere informatie hebben.

Schotse eilanden willen zelfbestuur

Terwijl Schotland zich voorbereidt op het referendum over Schotse onafhankelijkheid van Groot-Brittannië, dat in 2014 gehouden wordt, bereiden de Schotse eilanden ten noorden en westen van het vasteland zich stilletjes voor op het betreden van een eigen pad richting zelfbestuur. Dat meldt de Britse krant The Guardian.

De Orkneys, Shetlands en Buiten-Hebriden zouden een model nastreven zoals dat ook is toegepast op het Isle of Man, de Kanaaleilanden en de Falklands. Dat zijn alle Britse kroondomeinen die hun zaken grotendeels onafhankelijk van de Britse regering bestieren. Een ander voorbeeld zijn de Faeröer, die binnen het koninkrijk Denemarken een autonome status hebben.

"Het is zinloos als Westminster bevoegdheden overdraagt aan Edinburgh en in Edinburgh stopt", zei Malcolm Bell, vertegenwoordiger van de eilandraad van de Shetlands. "Of je nu op vijfhonderd kilometer afstand van Edinburgh bent of op elfhonderd van Londen, op die afstanden voelt Edinburgh even ver weg als Londen."

De leiders van de drie eilandengroepen komen volgens The Guardian op 25 maart bijeen om hun plannen verder uit te werken.

Vooronderzoek naar klap Mertens aan Sneijder

De aanklager betaald voetbal is een vooronderzoek begonnen naar Dries Mertens. Dat meldt de KNVB maandag. De aanvaller van PSV zou zaterdag tegen RKC Waalwijk een slaande beweging naar Rodney Sneijder hebben gemaakt. Beide clubs is om een verklaring gevraagd naar wat er is gebeurd. Ze hebben tot dinsdag de tijd om die in te leveren.

Op basis van de verklaringen en de televisiebeelden besluit de aanklager of hij een zaak kan beginnen. Als dat zo is dan volgt een schikkingsvoorstel voor Mertens. Als de Belg dat niet accepteert, dan wordt de zaak door de tuchtcommissie van de KNVB behandeld.

Jaar cel geŽist tegen moeder cokesnoepende baby

Tegen de 22-jarige moeder wier baby vorig jaar op de intensive care belandde nadat hij van rondslingerende cocaïne had gesnoept, heeft justitie maandag een jaar cel geëist. De vrouw uit Amsterdam wordt naast het toebrengen van letsel aan het kind ook verdacht van het bewerken van cocaïne, het voorbereiden van de handel ervan en witwassen.

Het destijds zestien maanden oude jongetje was in oktober alleen thuisgelaten door de moeder, waardoor het kind cocaïne, versnijdingsmiddelen en chemicaliën kon opeten. Het jongetje raakte zwaargewond en werd opgenomen in het ziekenhuis. Inmiddels gaat het goed met hem, liet de moeder weten.

Justitie rekent de vrouw aan dat zij nalatig heeft gehandeld door het kind bloot te stellen aan de drugs en chemicaliën die door het hele huis lagen. Deskundigen achten de moeder verminderd toerekeningsvatbaar. Om die reden eist het OM naast de celstraf van een jaar een voorwaardelijke straf van een halfjaar cel met twee jaar proeftijd waarin de vrouw behandeld en begeleid moet worden.

Naar verwachting doet de rechtbank in Amsterdam over twee weken uitspraak.

Handelstekort eurozone loopt terug

De handelsbalans van de eurozone met de rest van de wereld liet in januari een tekort zien van 3,9 miljard euro. Dat blijkt maandag uit de eerste schatting van statistiekbureau Eurostat. Een jaar eerder was het tekort nog 9,1 miljard euro. De import en export namen in januari toe met respectievelijk 3,1 en twee procent.

Voor de 27 landen van de Europese Unie kwam de eerste schatting voor januari uit op een tekort van 16,5 miljard euro. In januari 2012 was dit nog 24,9 miljard. De export van de EU steeg met 2,9 procent, de import met 1,3 procent.

Over heel 2012 had Groot-Brittannië het grootste handelstekort met een waarde van 164,3 miljard euro. Frankrijk en Spanje volgden op gepaste afstand met 81,5 en 31,8 miljard. Duitsland, Nederland en Ierland hadden vorig jaar juist te maken met een handelsoverschot.

Waterkoker zorgt voor ontruiming flat

Een waterkoker heeft er maandag voor gezorgd dat de bewoners van een flat in Leeuwarden hun woning moesten verlaten. Doordat de waterkoker bleef stomen ging het brandalarm af.

Toen het alarm afging werden meteen voorzorgsmaatregelen genomen. Ongeveer alle bewoners van de Dunantflat aan de Borniastraat moesten het gebouw verlaten. Al snel bleek het om een waterkoker te gaan. "Niet heel spectaculair dus", zei een woordvoerder van Noorderbreedte, een zorgorganisatie die in de flat zit.

De bewoners konden al vrij snel weer naar binnen. "Het was in ieder geval een goede oefening", aldus de woordvoerder.

Waterkoker zorgt voor ontruiming flat
Waterkoker zorgt voor ontruiming flat (Foto: ANP)

Crowdfunding Sluizer Speaks van start

De filmproductie Sluizer Speaks is op zoek naar gelden om daadwerkelijk de film van de grond te krijgen. Je kunt als filmliefhebber je bijdrage al leveren vanaf €5,00 via de website www.cinecrowd.nl/sluizer-speaks en daar een mooie beloning voor terugkrijgen.

Regisseur Dennis Alink zegt over het project “Als je de namen Paul Verhoeven, Jan de Bont of Anton Corbijn laat vallen weten veel Nederlanders wel over wie je het hebt. Een naam die ook in dat rijtje thuis hoort is die van George Sluizer. Een Nederlander die over de gehele wereld films heeft gemaakt, maar onbekend is in zijn eigen land. Sluizer Speaks vertelt het verhaal van een man die zijn leven volledig heeft toegewijd aan film. De film neemt een kijkje terug in de tijd terwijl Sluizer bezig is met de afronding van zijn film Dark Blood, de laatste film met River Phoenix. Onze documentaire is het verhaal van een man die bezeten is van film en die zich niet laat tegenhouden door zijn gezondheid. Waar heeft zijn passie voor film hem eigenlijk naar toegebracht?"

De voor velen onbekende Sluizer haalde voor zijn verfilming van het Harry Mulisch-boek Twee Vrouwen internationale sterren als Bibi Andersson en Anthony Perkins naar Nederland, had rijen van meer dan 100 meter staan voor bioscopen in New York toen daar zijn film Spoorloos uitkwam en rondde onlangs de laatste film met River Phoenix af.

"Sluizer is ernstig ziek en sommige doktoren zeggen zelfs dat hij geen dag meer te leven heeft. Als we willen dat zijn verhaal niet verloren gaat, is er nog maar een moment geschikt om het te vertellen. En dat is nu. Daarvoor is steun nodig", vervolgt Alink.

De crowdfunding voor Sluizer Speaks loopt nog tot 5 mei aanstaande. Er wordt gezocht naar een bedrag van €7,500.

George Sluizer
George Sluizer (foto: Martijn Savenije)

'Nieuw voedselschandaal in Duitsland'

In Duitsland dreigt een nieuw voedselschandaal. Vis, schaaldieren en zeevruchten uit de diepvries zijn door producenten opzettelijk zwaarder gemaakt door water toe te voegen om zo meer geld binnen te halen. Dat blijkt uit onderzoek van de Noord-Duitse regionale zender NDR. De omstreden producten zijn te koop in supermarkten en bij discounters.

De toevoegingen worden in veel gevallen niet op het etiket gezet, aldus het programma 'Markt'. Bij een kwart van de onderzochte schol- en pangasiusfilets en garnalen werd water aangetroffen dat er later aan is toegevoegd. Slechts een producent vermeldde op het etiket dat er stoffen en water zijn toegevoegd.

"Het is niet verboden om aan een product water toe te voegen. Maar men moet het duidelijk maken zodat consumenten deze producten kunnen onderscheiden van onbehandelde producten", stelt het verbond van Duitse chemici in een reactie.

De Consumentenbond in Nederland is in het verleden ook op dergelijke praktijken gestuit.

Banken zeggen Ziggo herfinanciering toe

Ziggo heeft toezeggingen gekregen van meerdere banken voor de herfinanciering van een aantal leningen. De nieuwe kredietfaciliteit heeft een waarde van achthonderd miljoen euro. Dat maakt de kabelaar maandag bekend.

De financiering zal voor de helft bestaan uit een doorlopende lening en voor de helft uit een gewone. Bij de nieuwe kredietfaciliteit zijn onder meer ABN AMRO, Rabobank, Goldman Sachs en JPMorgan betrokken. De laatste twee banken zijn daarnaast door Ziggo gevraagd om investeerdersbijeenkomsten te organiseren om eventueel nog meer geld op te halen, eventueel van de kapitaalmarkt.

In het persbericht herhaalt Ziggo de eerder afgegeven verwachting voor dit jaar om een groei van bedrijfsresultaat (EBITDA) te realiseren van tussen de 2,5 en 3,5 procent.


Banken zeggen Ziggo herfinanciering toe (Foto: Novum)

Spaanse premier verwelkomt IOC-inspecteurs

Madrid heeft een groot deel van de infrastructuur voor de Olympsiche Spelen al af. Dat heeft de Spaanse minister-president Mariano Rajoy maandag aan inspecteurs van het IOC laten weten. De evaluatiecommissie is de komende vier dagen in de Spaanse hoofdstad om zich een oordeel te kunnen vormen over de bieding van Madrid voor de Zomerspelen van 2020.

Volgens Rajoy is tachtig procent van de sportfaciliteiten die nodig zijn voor de Spelen al gebouwd. Bovendien heeft Madrid volgens de premier een uitstekend transportsysteem. Overigens wordt het openbaar vervoer door stakingen op dinsdag en woensdag gedeeltelijk stilgelegd.

Madrid is de tweede stad die de evaluatiecommissie van het IOC ontvangt na Tokyo. De derde kandidaatstad Istanbul krijgt volgende week bezoek van de olympische koepel. Op 7 september wordt de stad gekozen die de Spelen van 2020 mag organiseren.

LŲw wil voorkwalificatie voor voetbaldwergen

De Duitse bondscoach Joachim Löw zou graag zien dat kleine voetballanden een voorkwalificatie moeten doorlopen voordat ze mee mogen doen aan kwalificatiereeksen voor EK's en WK's. De internationale kalender is namelijk overvol en het aantal wedstrijden moet worden teruggedrongen, zegt hij in voetbaltijdschrift Kicker.

Löw vraagt zich hardop af of het sportief zinvol was om tweemaal tegen teams als 'Kazachstan, Andorra, San Marino of de Faeröer' te spelen. Löw deed dat voorafgaand aan de twee WK-kwalificatieduels vrijdag en dinsdag tegen Kazachstan. De Faeröer zitten ook bij Die Mannschaft in de poule.

Meerdere Duitse voetbalbobo's hebben al eerder vergelijkbare plannen gepresenteerd. DFB-voorzitter Wolfgang Niersbach laat echter weten dat dergelijke ideeën geen kans hebben om door de UEFA te worden geaccepteerd.

Uitkering in ruil voor telefoonseks

Een ambtenaar van uitkeringsinstantie UWV heeft uitkeringsgelden aan een cliënte geschonken in ruil voor telefoonseks. Dat zegt het Openbaar Ministerie (OM) in Groningen. Het OM eiste maandag wegens machtsmisbruik een celstraf van acht maanden, waarvan vier maanden voorwaardelijk tegen de 46-jarige man uit Kollum. Ook mag hij drie jaar geen ambtenaar meer zijn, als het aan justitie ligt.

Volgens het slachtoffer, dat om psychische redenen niet kon werken, wilde haar ziektebeoordelaar haar graag ontmoeten. De ambtenaar regelde extra toeslagen en liet haar uitkering langer doorlopen. Hij sprak met haar af om in ruil voor het geld twaalf keer telefoonseks te hebben.

Zij wilde dat niet, maar had het geld nodig voor haar nog jonge kind. Ze moest steeds over de telefoon toneelspelen terwijl hij de hand aan zichzelf sloeg. De ambtenaar stuurde honderden mailtjes met erg persoonlijke, seksueel getinte teksten.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak in de zaak.

Bowie na twintig jaar weer aan top in thuisland

David Bowie heeft na twintig jaar weer de eerste plaats in de Britse albumlijst bereikt. Zijn nieuwe plaat The Next Day is binnengekomen aan kop van de lijst en troeft daarmee Bon Jovi's What About Now af. Dat meldt The Official Charts Company.

Bowie voerde de lijst voor het laatst in 1993 aan met Black Tie White Noise. Vorige week scoorde de 66-jarige zanger al zijn eerste top tien-hit in twintig jaar met Where Are We Now?

Ook in de Nederlandse hitlijsten doet The Next Day het goed. Het album kwam net als in Groot-Brittannië binnen aan kop van de albumlijst.

Explosieven op campus universiteit Orlando

Op de campus van de Universiteit van Central Florida in Orlando zijn explosieven en een wapen gevonden. Het wapentuig werd gevonden bij het lijk van een jongeman, die vermoedelijk de hand aan zichzelf heeft geslagen.

De politie heeft uit voorzorg zo'n vijfhonderd studenten gelast hun kamer op de campus te verlaten en naar het activiteitencentrum van de universiteit te gaan. Ook een parkeergarage is gesloten. De universiteit heeft alle colleges van maandagmiddag geannuleerd.

Maandagmorgen ging er een brandalarm af in 'Tower 1', één van de vier wooncomplexen van de universiteit. Toen de politie poolshoogte kwam nemen, vonden ze naast het lijk ook een aanvalsgeweer en zelfgemaakte explosieven. De politie en de FBI doen op dit moment nog onderzoek.

League of Legends piekt op vijf miljoen

Het strategiespel League of Legends werd vorige week door vijf miljoen gamers tegelijk gespeeld. Dat is een record voor het gratis te spelen pc-spel, waarvoor dagelijks twaalf miljoen gamers inloggen. Dat heeft gamestudio Riot Games bekendgemaakt. In oktober lag de piek nog op drie miljoen spelers die tegelijk ingelogd waren.

Niet alle bedrijven geven gegevens vrij over hun serveractiviteit. Zo maakte Wargaming vorige week dinsdag bekend dat achthonderdduizend gamers ingelogd waren op de Russische servers, terwijl uit gegevens van Microsoft blijkt dat Call of Duty: Modern Warfare 3 door 1,4 miljoen spelers tegelijk gespeeld wordt.

League of Legends is een Moba-strategiespel. In een dergelijk spel worden twee of meer spelers tegenover elkaar geplaatst waarbij ieder beschikt over een krachtig personage, een hero. Samen met de hero en de rest van het leger moet de speler proberen zijn tegenstanders te verslaan.

'Akkoord over toezicht op Britse pers'

De drie belangrijkste politieke partijen in Groot-Brittannië zijn het op hoofdlijnen eens geworden over de oprichting van een nieuwe onafhankelijke organisatie die toezicht moet gaan houden op de Britse pers. Dat meldden Britse media maandag.

Het akkoord komt na maanden van gesteggel tussen vooral de huidige regeringspartijen, de Conservatieve Partij en de Liberaal-Democraten, en oppositiepartij Labour.

De partijen onderhandelden sinds november over de uitvoering van de aanbevelingen van een commissie die de Britse media onder de loep nam.

De commissie, geleid door rechter Brian Leveson, wilde dat het nieuwe persorgaan een wettelijke status zou krijgen. Dat stuitte op verzet van de Conservatieve Partij, onder leiding van premier David Cameron. Als compromis is nu gekozen voor de oprichting van een 'perswaakhond' op basis van een statuut, dat wordt ondersteund door een wettelijke bepaling die het wijzigen van het statuut bemoeilijkt.

'Akkoord over toezicht op Britse pers'
'Akkoord over toezicht op Britse pers' (Foto: ANP)

Watson heeft geen plannen voor 50 Shades-film

Emma Watson wil niet in de verfilming van de hitroman 50 Shades of Grey spelen. "Wie hier denkt dat ik serieus een 50 Shades of Grey-film zou maken?" vroeg de Britse Harry Potter-ster zich op Twitter af. "Ik bedoel, echt. Serieus. In het echte leven." Vervolgens verwees de actrice het gerucht naar het rijk der fabelen.

Sinds een paar dagen gonsde het bericht dat de 22-jarige Watson de rol van Anastasia Steele zou spelen. Filmstudio Universal werkt sinds vorig jaar aan de verfilming van de succesvolle trilogie van E.L. James, maar heeft nog geen scenarist of regisseur aangesteld. De film zou volgend jaar moeten verschijnen.

Het erotisch getinte boek gaat over de jonge Anastasia die valt voor de charmes van een miljardair met een voorliefde voor sm. Eerder liet Mila Kunis al weten geen interesse hebben in de rol.


Emma Watson heeft geen plannen voor 50 Shades-film (Foto: Novum)

Nieuwe auto voor HŁlkenberg

Formule 1-renstal Sauber bouwt voor coureur Nico Hülkenberg een nieuwe bolide op. De Duitser zal daarmee komend weekeinde rijden in de tweede race van dit seizoen, de Grand Prix van Maleisië.

Hülkenberg mocht afgelopen zondag niet starten in de openingsrace van het seizoen in Melbourne. Het team ontdekte een probleem in het brandstofsysteem en achtte het niet veilig genoeg om er het circuit mee op te gaan.

Sauber heeft de bolide inmiddels op transport gezet naar de fabriek in het Zwitserse Hinwil voor een uitgebreide inspectie.

Nieuwe auto voor Hülkenberg
Nieuwe auto voor Hülkenberg (Foto: ANP)

Record Missile Command na dertig jaar verbroken

Voor het eerst in ruim dertig jaar is er een nieuwe wereldrecordhouder voor het actiespel Missile Command. De Zweed Victor Sandberg speelde het spel uit de jaren tachtig 56 uur lang en haalde 81,7 miljoen punten. Dat is ruim 1,2 miljoen meer dan het vorige record van Victor Ali uit 1982.

Sandberg heeft zijn succesvolle recordpoging live uitgezonden via de videowebsite Twitch TV. Zijn topscore is nog niet erkend door Twin Galaxies, de instantie die alle recordpogingen op echtheid controleert.

In Missile Command heeft de speler de controle over een luchtafweersysteem. Steden moeten beschermd worden door aanvallen vanuit de lucht te stoppen. Het spel werd in 1980 gemaakt door Atari, daarna is het voor vele spelcomputers opnieuw uitgegeven. De rechten voor een Missile Command-film liggen sinds 2011 bij 20th Century Fox. Of en wanneer er een film verschijnt, is niet bekend.

Woningmarkt weer in de plus

Na de flinke dip in januari is de woningmarkt in februari weer iets hersteld. Het aantal bij het Kadaster geregistreerde verkochte woningen kwam uit op 7897. Dat is 1,2 procent meer dan een jaar eerder, blijkt uit maandag gepubliceerde cijfers. In januari was nog sprake van een dip van 11,6 procent. Tussen februari en januari steeg het aantal verkochte woningen met 26,2 procent.

Tussen februari van dit jaar en vorig jaar deden vooral tussenwoningen het beter, met een plus van 4,1 procent. Vrijstaande woningen vonden juist bijna zestien procent minder aftrek.

Wat betreft provincies steeg het aantal verkochte woningen op jaarbasis het hardst in Flevoland (30,2 procent), maar ook in Noord-Holland, Gelderland en Zuid-Holland werden meer huizen verkocht. In alle andere provincies daalden het aantal geregistreerde verkopen.

Het Kadaster en het Centraal Bureau voor de Statistiek publiceren donderdag nog meer woningmarktcijfers. Dan wordt bijvoorbeeld ook de gemiddelde verkoopsom bekendgemaakt.


Woningmarkt weer in de plus (Foto: Novum)

IJsselsteiner vast voor doden honden

Een 40-jarige man uit IJsselstein is aangehouden op verdenking van het doden van twee honden. Ook onderzoekt de politie of de man onzedelijke handelingen met de dieren heeft gepleegd.

De man werd zaterdagavond aangehouden in een woning in Utrecht, waar de politie was gevraagd naartoe te komen omdat er een man zou zitten die had verteld honden te hebben gedood. De IJsselsteiner vertelde de agenten dat op internet stond dat hij onzedelijke handelingen met honden zou hebben verricht en de dieren zou hebben omgebracht. Hij verklaarde inderdaad twee honden te hebben gedood.

De man gaf aan bij een bekende in Utrecht te zijn ondergedoken vanwege de berichten op internet. Volgens de agenten kwam de man verward over. Ze namen hem mee naar het bureau, waar hij voor onderzoek is vastgezet.

AH onderhandelt niet meer met FNV

Albert Heijn wil en kan niet meer onderhandelen met FNV Bondgenoten over een nieuwe cao voor distributiemedewerkers. "Het kan niet omdat we al een akkoord hebben gesloten met CNV Dienstenbond", zegt een woordvoerster van de supermarktketen maandag. "Het zou vreemd zijn om nu opnieuw de onderhandeling in te gaan."

Albert Heijn zegt zich verder aan de regels te houden met betrekking tot het vervangen van stakende uitzendkrachten. "Een uitzendkracht die staakt, mag niet worden vervangen door een andere uitzendkracht", aldus de woordvoerster. Op het moment dat de uitzendkracht niet meldt dat hij staakt, maar gewoon wegblijft, geldt de regel niet.

Het verwijt van de vakbond dat vakkenvullers in de distributiecentra aan het werk worden gezet om de gevolgen van staking op te vangen, wordt door Albert Heijn genuanceerd. "Het gaat om incidentele inzet van winkelmedewerkers. Zij worden niet op de heftruck gezet, maar helpen bijvoorbeeld met laden en lossen."

Ondertussen zet FNV Bondgenoten de stakingen en acties voort. Op maandagochtend wordt er bij vier van de zes distributiecentra gestaakt. Volgens AH gaat het om zo'n honderd medewerkers. Op deze manier kan de Zaanse super de schappen vol houden, maar de woordvoerster durft niet vooruit te kijken naar Pasen.


AH onderhandelt niet meer met FNV (Foto: Novum)

Spekman enthousiast over 'primaries'

PvdA-voorzitter Hans Spekman is enthousiast over het idee van vier afdelingen om zogeheten primaries te houden in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen volgend jaar. Dat bevestigt zijn woordvoerder maandag naar aanleiding van berichtgeving in De Telegraaf.

Bij zulke voorverkiezingen kunnen alle inwoners uit de gemeente - ook niet-partijleden - meebepalen wie de lijsttrekker wordt. De afdelingen Amsterdam, Groningen, Utrecht en Zoetermeer hebben een voorstel hiertoe ingediend bij het partijbestuur. Dat moet zich er nog over uitspreken.

Spekman, die zich al eerder voorstander verklaarde van het houden van primaries, juicht het idee in elk geval al toe. Deze vorm van voorverkiezingen, overgewaaid uit Amerika, brengt mensen dichter bij de politiek, is de gedachte. Wanneer het landelijk bestuur zich erover buigt, is nog niet bekend.

Poetin noemt reddingsplan Cyprus 'oneerlijk'

De Russische president Vladimir Poetin is erg kritisch over de flinke heffing op Cypriotische spaartegoeden, zoals voorgesteld in het reddingsplan voor het euroland. Volgens zijn woordvoerder noemde Poetin het plan 'oneerlijk, niet professioneel en gevaarlijk.' Russische bedrijven hebben miljarden in het land gestald.

De eurolanden keurden vrijdagnacht een noodpakket van tien miljard euro goed. Door een eenmalige heffing van 6,75 procent op spaartegoeden onder een ton en 9,9 procent op tegoeden boven dat bedrag moet Cyprus zelf nog eens zes miljard euro ophalen.

Russische bedrijven hebben naar schatting ongeveer vijftien miljard euro op rekeningen staan bij Cypriotische banken. Het eiland wordt door veel Russen gebruikt om geld tegen een laag belastingtarief te stallen. Ook de soepele banktoezichtregels op Cyprus spelen mee. Hierdoor wordt vermoedelijk veel geld witgewassen via het eiland.

Op de heffing op spaartegoeden, vooral op die van onder de honderdduizend euro, kwam al direct veel kritiek. Tot nu toe werden de spaartegoeden van de bevolking ontzien bij de Europese reddingsplannen van banken en landen.

Het is nog onduidelijk of het Cypriotische parlement met het plan instemt. Op maandag, een feestdag voor de orthodoxe Cyprioten, is er een spoedzitting gepland. De president van het land stelde zondag voor de heffing voor de kleine spaarders te verlichten.


Poetin noemt reddingsplan Cyprus 'oneerlijk' (Foto: Novum)

Van Ass selecteert 27 hockeyers voor World League en EK

Paul van Ass heeft 27 spelers geselecteerd voor de Nederlandse hockeyploeg die 20 maart gaan starten met de voorbereidingen op de World League in Rotterdam(13-23 juni) en het Europees Kampioenschap in Antwerpen(17-25 augustus). Robert van der Horst en Mink van der Weerden keren terug in de selectie nadat ze eind vorig jaar de Champions Trophy moesten missen. 

Constantijn Jonker van Kampong is ook weer opgeroepen. Hij speelde in juli 2010 zijn laatste interland. Nieuw in de trainingsgroep is Goof van der Kamp van HGC. Hij is oud-speler van Jong Oranje.

Volledige selectie:
Sam van der Ven (HGC), Jaap Stockmann (Bloemendaal), Pirmin Blaak (Rotterdam), Seve van Ass (HGC), Sander Baart (Oranje Zwart), Billy Bakker (Amsterdam), Marcel Balkestein (Oranje Zwart), Roel Bovendeert (Bloemendaal), Jan Willem Buissant (Amsterdam), Quirijn Caspers (Kampong), Jelle Galema (Oranje Zwart), Jeroen Hertzberger (Rotterdam), Rogier Hofman (Bloemendaal), Robert van der Horst (Oranje Zwart), Tim Jenniskens (Bloemendaal), Wouter Jolie (Bloemendaal), Constantijn Jonker (Kampong), Goof van der Kamp (HGC), Robbert Kemperman (Kampong), Floris van der Linden (HGC), Diede van Puffelen (Bloemendaal), Glenn Schuurman (Bloemendaal), Valentin Verga (Amsterdam), Klaas Vermeulen (Amsterdam), Bob de Voogd (Oranje Zwart), Mink van der Weerden (Oranje Zwart), Sander de Wijn (Kampong)

Vettel weet niet waar hij staat

Na de race in Melbourne is het voor Sebastian Vettel nog niet duidelijk wie er om de titel gaan strijden. De Duister werd derde achter Kimi Raikkonen en Fernando Alonso.

"Melbourne is maar zelden een goede graadmeter. Wat we zondag hebben gezien, was slechts een glimp van hoe de zaken er echt voor staan", aldus de wereldkampioen op de officiële Formule 1-website. "We hebben nog lang geen idee van hoe de krachtsverhoudingen dit jaar werkelijk zijn. De volgende race is in Maleisië, waar we over een compleet ander circuit rijden dan in Melbourne en waar de omstandigheden ook totaal anders zullen zijn. Alles zal afhangen hoe iedereen daar met de banden omgaat. De race in Melbourne is de laatste jaren ook maar zelden een goede graadmeter gebleken voor de wedstrijden die daarna kwamen."

"We hebben nog maar één race gehad en hebben er nog achttien te gaan. Het is veel te vroeg om ook maar iemand tot favoriet te bombarderen."

Chavanel nieuwe leider World Tour

De Fransman Sylvain Chavanel is de nieuwe leider op de ranglijst van de UCI World Tour. De renner van Omega Pharma-Quick-Step neemt dankzij zijn vierde plaats in Milaan-San Remo de eerste plaats over van Richie Porte. Blanco-coureur Tom Jelte Slagter blijft de nummer drie van de ranglijst.

Gerald Ciolek, de winnaar in San Remo, ontbreekt op de lijst. Hij rijdt voor MTN-Qhubeka, een Afrikaanse Procontinental-ploeg en kan dus geen punten voor de World Tour pakken.

Op de ploegenranglijst zakt Blanco van de tweede naar de vijfde positie. Sky blijft nummer één, maar ook Omega Pharma, Radioshack-Leopard en Katusha nestelen zich nu voor de Nederlandse ploeg die zondag in de finale van de Primavera ontbrak.

Ook op de landenlijst zakt Nederland weg. Van de derde plaats staan de Oranje-renners nu op de zesde positie. Spanje blijft het meest succesvolle land voor de Verenigde Staten. Groot-Brittannië, Italië en Frankrijk halen Nederland in.

Sauber teleurgesteld na openingsrace

Het seizoen 2013 is erg slecht begonnen voor Sauber. Er werden geen punten bij elkaar gereden in Australië.

Nico Hülkenberg ging door problemen met het brandstofsysteem helemaal niet van start. “Ik ben erg teleurgesteld over de gebeurtenissen van vandaag, al neem ik het natuurlijk niemand kwalijk. Dit kan gebeuren. Waar ik vooral boos over ben, is dat ik vandaag geen kilometers heb kunnen maken, wat aan het begin van het seizoen heel belangrijk is. Het zou ons veel data voor de komende races hebben opgeleverd. Melbourne en ik hebben geen fijne relatie. Ik heb hier nu al drie keer gereden en ik heb de finishvlag nog niet gezien. Gelukkig is de volgende race al over een week.

Ook debutant Esteban Gutierrez haalde geen punten maar zag in elk geval het zwart-wit geblokt. “Mijn doel was om de finish te halen en het is erg fijn dat me dat is gelukt. Ik wil het hele team bedanken, want gisteren in de kwalificatie hadden we een goede kans verspeeld en vandaag hebben we ons hier goed van hersteld. We zullen in de toekomst pushen om wat betere resultaten te scoren.

Greg Kinnear ook in Anchorman 2

Greg Kinnear heeft zich gevoegd bij de cast van Anchorman 2: The Legend Continues. Eerder was al bekend dat Harrison Ford en Kristen Wiig in de komedie te zien zullen zijn. De 49-jarige Kinnear speelt een tv-producent in de film. Dat schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline.

Will Ferrell keert terug als de ijdele journalist Ron Burgundy en Christina Applegate speelt wederom zijn ambitieuze collega en liefje. Waar de film precies over gaat is nog niet bekend. Wel is duidelijk dat Wiig het vriendinnetje van de domme weerman Brick speelt, een rol van Steve Carell.

Anchorman 2: The Legend Continues wordt momenteel opgenomen. De film wordt in december uitgebracht in de Verenigde Staten en op 14 februari volgend jaar in Nederland.


Greg Kinnear ook in Anchorman 2 (Foto: Novum)

De Bakker bijna in top honderd

Thiemo de Bakker heeft de top honderd van de wereld in zicht. De in Haarlem wonende tennisser steeg dankzij zijn finaleplaats bij het challengertoernooi in Santiago vorige week van de 111e naar de 102e plaats. Robin Haase zakt van de 47e naar de 50e plaats, Igor Sijsling gaat van de 72e naar de 74e positie.

Bij de vrouwen is Kiki Bertens de beste Nederlandse. Zij stijgt twee plaatsen en kruipt richting de beste veertig speelsters van de wereld: 42e. Arantxa Rus daalt vijf posities en staat nu 75e.

Rafael Nadal keert terug in de top vier. De Spanjaard ging ten koste van David Ferrer van de vijfde naar de vierde plaats. Novak Djokovic blijft eerste voor Roger Federer en Andy Murray.

Maria Sharapova is bij de vrouwen de nieuwe nummer twee. De Russin klimt over Victoria Azarenka heen. Serena Williams blijft de nummer één van de wereld. Agnieszka Radwanska en Na Li maken de top vijf vol.

Beckinsale in race voor thriller

Kate Beckinsale hoopt de hoofdrol te kunnen bemachtigen in de psychologische thriller Eliza Graves. De Britse actrice zou een patiënt spelen in een psychiatrische inrichting, die is overgenomen door de cliënten. Beckinsale is in onderhandeling voor de rol, schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

Als een nieuwe dokter in dienst treedt bij de inrichting, krijgt hij een oogje op Graves. Hij heeft echter geen idee wat de psychiatrische patiënten met de inrichting hebben uitgespookt. Het verhaal van de film is losjes gebaseerd op een kort verhaal van Edgar Allen Poe uit 1845 getiteld The System of Doctor Tarr and Professor Fether.

Eliza Graves wordt geregisseerd door Brad Anderson, die dit jaar ook met de thriller The Call komt. De 39-jarige Beckinsale is bekend van haar rol als Selene in de Underworld-films en was vorig jaar te zien in de remake van Total Recall. Eliza Graves gaat in juni in productie.

Makers Total Recall willen Beckinsale (Novum)

'Jans voor twee jaar naar PEC Zwolle'

Ron Jans wordt de komende twee seizoenen trainer van PEC Zwolle. Dat melden diverse media maandag. De Zwolse eredivisionist houdt om 13.00 uur een persconferentie met als onderwerp het hoofdtrainerschap. De club was al enige tijd in gesprek met de oud-trainer van FC Groningen, sc Heerenveen en Standard Luik.

Eerder had Jans nog aangegeven alleen bij PEC aan de slag te willen als de club in de Eredivisie blijft. Dankzij een zege op Roda JC op vrijdag staan de Zwollenaren dertiende met 29 punten. Daarmee staat de club vier punten boven de degradatiestreep.

Jans volgt in Zwolle Art Langeler op die aan het einde van het seizoen vertrekt. Langeler is volgens veel media in beeld bij PSV. De Eindhovense club zou hem vast willen leggen als het nieuwe hoofd van de jeugdopleiding.

Ron Jeremy in clip Armin van Buuren

Pornolegende Ron Jeremy heeft een rol te pakken in de nieuwe videoclip van dj Armin van Buuren. De acteur, die normaal gesproken op heel andere sets staat, speelt de eigenaar van een wegrestaurant waar Van Buuren en gastzanger Trevor Guthrie de degens kruisen.

Van Buuren en Guthrie racen in de video van This Is What It Feels Like om de hand van een meisje. De clip is opgenomen in de Nevada-woestijn tussen Los Angeles en Las Vegas. Het nummer is afkomstig van het nieuwe album Intense. De cd komt op 3 mei uit.

Sutil tevreden met punten tijdens rentree

Na een jaar afwezigheid keerde Adrian Sutil afgelopen weekend terug in de Formule 1. De Duitser behaalde een zevende plek en lag zelfs even aan kop.

Wat een fantastische race! Ik startte in tegenstelling tot de auto's voor me op de mediumbanden en dat was voor ons de juiste beslissing. De snelheid was goed, net als de auto, waardoor ik de rest van het veld bij kon houden", sprak de 30-jarige coureur. “Ik wist dat de anderen vroeg zouden stoppen en daardoor kon ik voor het eerst in mijn carrière een Formule 1-race leiden. Na mijn tweede pitstop lag ik opnieuw aan de leiding en ik wist toen dat een goed resultaat mogelijk zou zijn.

Mijn laatste stint op superzachte banden was veel moeilijker, omdat de banden snel begonnen te slijten en dat kostte me een paar plaatsen. Ik dacht op een gegeven moment zelfs dat ik nog een keer binnen moest komen, maar gelukkig werden de banden in de laatste ronden weer wat beter, waardoor ik de zevende plaats nog vast kon houden. Dit is een fantastisch resultaat om het seizoen mee te beginnen en ik wil het team hiervoor bedanken.

De andere Force India, met Paul di Resta aan het stuur, kwam als achtste over de streep.

Times erkent blunder Dream Football League

Er zijn geen plannen om in Qatar een competitie met de 24 grootste voetbalploegen op te zetten. Dat heeft de Engelse krant The Times maandag toegegeven. The Times had dat woensdag bericht, maar al snel rezen twijfels over de waarheid van het bericht, dat erg leek op dat op een satirische Franse website. De krant hield toen echter nog vast aan de berichtgeving.

De Qatarese voetbalbond QFA ontkende woensdag al bij de plannen betrokken te zijn, maar The Times bleef achter het verhaal staan. Hoofd voetbal, Oliver Kay, die het verhaal schreef, hield vol dat zijn artikel niet op een website gebaseerd was.

Nu meldt The Times dat hij misleid is door een bron die zich voordeed alsof hij banden had met Qatar Sports Investment, het bedrijf dat eigenaar is van Paris Saint-Germain. "Er zijn momenten waarop je fouten toegeven het enige is dat je kunt doen", schrijft de krant nu.

Volgens het artikel zou Qatar vanaf 2015 ieder jaar een zomercompetitie willen spelen in de Golfregio. De 24 deelnemende teams zouden als startgeld elk zo'n 200 miljoen euro krijgen.

Steeds meer ouderen aan het werk

Steeds meer 60- tot 65-jarigen zijn actief op de Nederlandse arbeidsmarkt. Sinds 2002 is het aantal werkenden in deze leeftijdsgroep meer dan verdubbeld. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek maandag.

Vorig jaar lag de arbeidsdeelname in de leeftijd 60 tot 65 jaar op ruim 38 procent. Tien jaar eerder lag dat nog rond de vijftien procent. De grootste stijging in de arbeidsdeelname heeft zich voorgedaan na 2006, toen de regelingen om eerder te stoppen met werken werden versoberd.

Het aantal 55- tot 65-plussers op zoek naar een baan lag vorig jaar meer dan twee keer zo hoog als tien jaar daarvoor. In 2012 waren er 143 duizend werkzoekenden in deze leeftijdscategorie, tegen ongeveer 60 duizend tien jaar eerder.


Steeds meer ouderen aan het werk (Foto: Novum)

[NBA] Miami Heat simpel naar 22e zege op rij

Miami Heat heeft zondag de zegereeks verlengd naar 22 wedstrijden. Onder aanvoering van LeBron James (22 punten, twaalf rebounds, acht assists) en Dwyane Wade (24 punten, negen assists) denderde de ploeg uit Florida over Toronto Raptors heen: 108-91.

Met 22 zeges komt Miami Heat op de gedeelde tweede plaats van langste zegereeksen in de NBA. In het seizoen 2007-2008 bereikte Houston Rockets dat aantal ook. Los Angeles Lakers heeft het record met 33 nog altijd stevig in handen. Dat record stamt uit het seizoen 1971-1972.

Los Angeles Lakers won thuis met 113-102 van Sacramento Kings en staat daardoor voorlopig weer op de achtste plaats in de Western Conference. De Lakers behaalden hun zege zonder Kobe Bryant, die nog last had van zijn enkel en daarnaast grieperig was.

Overige uitslagen NBA zondag
Milwaukee Bucks - Orlando Magic 115-109
Los Angeles Clippers - New York Knicks 93-80
Houston Rockets - Golden State Warriors 78-108
Minnesota Timberwolves - New Orleans Hornets 97-95
Dallas Mavericks - Oklahoma City Thunder 101-107
Brooklyn Nets - Atlanta Hawks 93-105


Miami Heat simpel naar 22e zege op rij (Foto: Novum)

Johnny de Mol deed auditie in kroeg

Johnny de Mol heeft weinig hoeven doen voor zijn rol in de film Valentino. Hij kreeg de rol in zijn schoot geworpen door zichzelf te zijn in de kroeg. Dat zegt de acteur en presentator maandag in De Telegraaf.

"De regisseur wilde zien of Najib en ik echt vrienden konden zijn. Nou na een paar pilsjes zaten we te gieren samen", aldus Johnny over zijn bijrol in de film van cabaretier Najib Amhali. Hij zegt de acteerklus vooral te hebben aangenomen omdat hij de vriend van Yolanthe Sneijder-Cabau mag spelen.

"Ik heb om eerlijk te zijn vooral ja gezegd tegen de rol omdat ik mocht zoenen met Yolanthe", biecht hij op. Johnny is goed bevriend met Wesley Sneijder en vindt het prachtig om hem zo een hak te kunnen zetten. "We hebben die scène, ik schat, zo'n tien keer overgedaan. Het probleem was dat het licht steeds weer niet helemaal goed was. Nee hoor, het was een 'one taker'", verzekert hij.

De film Valentino gaat maandagavond in première in Amsterdam.


Johnny de Mol deed auditie in kroeg (Foto: Novum)

Nieuwe Nvidia-driver kan problemen Tomb Raider oplossen

Als je nog steeds problemen ervaart in Tomb Raider ondanks de laatste patch, dan raden wij je aan om de laatste bètadrivers van Nvidia te proberen. De nieuwe NVIDIA R314.21 BETA-drivers lossen de meeste problemen op volgens Nvidia die samen heeft gewerkt met Crystal Dynamics om de patch te maken.

Meer informatie hierover is terug te lezen op de Nvidia-forum. Daar staan ook de links waar je de nieuwe drivers kan downloaden. De patch zou Lara weer een normale haarcoupe moeten geven, de stabiliteit in de game moet verbeteren en nog een paar videokaartgerelateerde problemen.

Langeler: "Gevleid door interesse PSV"

PSV heeft zijn zinnen gezet op Art Langeler. De Eindhovense club wil de huidige PEC Zwolle-trainer aanstellen als hoofd jeugdopleidingen. PSV benaderde eerst Wiljan Vloet en Adrie Koster, maar die hadden geen trek in de functie bij de club. Daarom is Langeler in beeld gekomen. De coach verlaat na dit seizoen PEC Zwolle met een aflopend contract.

"Ik voel me gevleid door de interesse van PSV", zegt Langeler in De Telegraaf. "De beleidsmatige kant van het voetbal trekt mij, maar ik sluit ook niet uit dat ik volgend seizoen ergens anders hoofdtrainer ben. Ik houd alle opties open." PSV zit zonder hoofd jeugdopleidingen sinds het vertrek van Jelle Goes, die koos voor een dienstverband bij het Anzhi Makhachkala van Guus Hiddink.

'VS moet voorzichtig zijn met N-Korea'

China vreest dat de plannen van de Verenigde Staten om hun raketafweer te versterken in reactie op provocaties van Noord-Korea, alleen maar leiden tot intensivering van de vijandschap tussen de VS en Noord-Korea. Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken drong er maandag bij Washington op aan voorzichtiger te opereren.

De VS kondigden afgelopen vrijdag aan de raketafweer in Alaska uit te breiden om eventuele Noord-Koreaanse projectielen te kunnen onderscheppen.

De Noord-Koreaanse heerser Kim Jong-un dreigt de laatste tijd voortdurend met offensieve militaire acties. Hij zei onder meer preventieve bombardementen op de VS te willen uitvoeren. China geldt als de enige bondgenoot van Noord-Korea.

'Kankertest is Fyra van de poeptesten'

Een test die vanaf september gebruikt gaat worden in het bevolkingsonderzoek naar darmkanker is de 'Fyra onder de poeptesten'. Dat zeggen hoogleraren maag-, darm- en leverziekten maandag in de Volkskrant.

Het onderzoek wordt gehouden onder ruim vier miljoen Nederlanders en wordt vanaf september gefaseerd ingevoerd voor iedereen tussen de 55 en 75 jaar. Met een plastic buisje moet thuis een monster van de ontlasting worden genomen. In een laboratorium wordt het monster getest op bloedsporen, die mogelijk op een darmtumor kunnen wijzen.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu koos na een aanbesteding voor een goedkope testbuis van de Italiaanse fabrikant FOB Gold en niet voor een test waar jarenlang al proefbevolkingsonderzoeken mee worden uitgevoerd, de duurdere OC-Sensor van de Japanse fabrikant Eiken.

Hoogleraar maag-, darm- en leverziekten in het UMC St. Radboud Jan Jansen noemt die keuze tegenover de krant 'verrassend', omdat in Nederland geen ervaring is met die test en onderzoek elders uitwijst dat de OC-Sensor-test vaak veel beter scoort dan de FOB Gold. Jansen maakte daarom de vergelijking met de Italiaanse probleemtrein Fyra, als voorbeeld van 'goedkoop is duurkoop'.

"Het gevaar bestaat dat de gekozen test veel minder gevoelig reageert", denkt Jansen. Daardoor zouden veel dure vervolgonderzoeken nodig zijn of blijft een hoger aantal tumoren onopgemerkt.

Hoogleraar maag-, darm- en leverziekten Chris Mulder en klinisch chemicus Rien Blankenstein, beiden verbonden aan het VUmc, zijn het met Jansen eens. Blankenstein noemt het tegenover de krant een 'wetenschappelijke doodzonde' dat er van de Italiaanse test FOB Gold geen validatierapporten te vinden zijn.

Het RIVM stelt in de krant dat er geen significante verschillen tussen de poeptesten zijn. Beide testen voldeden aan de kwaliteitseisen. Het instituut zegt rekening te moeten houden met de kosten en daarop scoorde FOB Gold veel beter.

De Gezondheidsraad schat met het bevolkingsonderzoek naar darmkanker jaarlijks veertienhonderd sterfgevallen te voorkomen.

[Upd] Besmettingsgevaar in eurozone

Het besluit om alle spaarders bij Cypriotische banken mee te laten betalen aan de financiële reddingsoperatie voor de eilandstaat heeft de relatieve rust rond de schuldencrisis afgelopen weekeinde bruut verstoord. De bankrun die zaterdag plaatsvond in Cyprus voedt de angst dat ook spaarders in andere Zuid-Europese landen eieren voor hun geld zullen kiezen. De Cypriotische regering zou daarom inmiddels werken aan een aangepast plan.

Volgens kredietbeoordelaar Moody's hebben Europese politici met hun besluit laten zien dat de bescherming van spaarders en andere schuldeisers van banken in Europa steeds minder voorstelt. Daarbij toont het besluit volgens het kredietbureau dat de beleidsmakers bereid zijn om onrust op de financiële markten te veroorzaken om betalingsproblemen van een euroland te voorkomen.

De kritiek richt zich op het besluit om ook spaarders met deposito's van minder dan 100.000 euro aan te slaan voor de reddingsoperatie. De Cypriotische regering zou nu werken aan een voorstel dat een groter deel van de rekening legt bij spaarders met een vermogen boven die grens.

Update 09:12
Internationaal wordt met ontzetting en ongeloof gereageerd op het besluit om spaarders bij Cypriotische banken deels te laten opdraaien voor de noodsteun aan het land. Dat blijkt uit een rondgang langs buitenlandse kranten en uit de reacties van vooraanstaande economen.

Zo schrijft de Britse krant The Independent dat door de maatregel moet worden gevreesd voor een bankrun in andere landen. ,,Als spaarders zich gaan afvragen of hun bankrekeningen in zwakke eurolanden nog wel veilig zijn, kan dat leiden tot een bankrun in Griekenland, Italië en Spanje. De EU beweert dat Cyprus een apart geval is en de Cypriotische president stelt dat de noodsteun zijn land heeft gered. Maar als de prijs daarvoor een verwoest vertrouwen van spaarders in het bankensysteem in Zuid-Europa bedraagt, dan is dat het niet waard.''

De Duitse topeconoom Peter Bofinger pleit in de Passauer Neue Presse ervoor dat de maatregel wordt teruggedraaid. ,,Deze quasi-onteigening van spaartegoeden brengt niet alleen het bankensysteem in Cyprus in gevaar, maar is een bedreiging voor het financiële systeem in de gehele eurozone. Het moet worden aangepast, anders zal het fatale gevolgen hebben. De eurocrisis zal wederom worden versterkt. Het gevaar bestaat dat spaarders in andere landen onzeker worden en hun spaarrekeningen leeghalen.''

De Amerikaanse winnaar van de Nobelprijs voor de economie, Paul Krugman, schrijft in zijn blog dat met de maatregelen wordt opgeroepen tot het leegtrekken van spaarrekeningen door nerveuze consumenten. ,,Het lijkt alsof de Europeanen in neonletters in het Grieks en Italiaans schrijven dat het tijd is om een bankrun te doen.''

Holger Schmieding, topeconoom bij Berenberg Bank in Londen, stelt dat door de heffing de eurozone in onbekend terrein is gekomen. ,,Gezien de fragiele staat van de banksystemen in vooral Griekenland en Spanje, kan elke maatregel die het herbouwen van vertrouwen in deze systemen dwarsboomt, mogelijk leiden tot financiële en economische schade.''

De Russische staatskrant Rossijskaja Gaseta stelt dat de heffing een teken van wantrouwen in het Europese financiële systeem inhoudt. ,,Niemand kan garanderen dat morgen niet hetzelfde in elk ander willekeurig probleemland plaatsvindt, en daarvan zijn er genoeg in de eurozone. Welke zin heeft het om geld te sparen als vervolgens 10 procent kan worden weggenomen om andermans problemen op te lossen?''

Besmettingsgevaar terug in eurozone
Besmettingsgevaar terug in eurozone (Foto: ANP)

China betreedt top wapenexporteurs

China heeft in de periode 2008-2012 vijf procent van de wapens wereldwijd verhandeld, een stijging van drie procentpunt. Daarmee stoot het land Groot-Brittannië van de vijfde plaats op de ranglijst van wapenexporteurs. Dat blijkt maandag uit onderzoek van het Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI).

De top vijf van wapenexporterende landen wordt al sinds jaar en dag aangevoerd door de Verenigde Staten. Tussen 2008 en 2012 waren zij goed voor dertig procent van de export. Rusland staat tweede met 26 procent, Duitsland en Frankrijk derde en vierde.

De top vijf van landen die internationaal wapens importeren, bestaat geheel uit Aziatische landen. China staat hierin op de tweede plek, na India dat goed is voor twaalf procent van de import. Pakistan, Zuid-Korea en Singapore completeren de top vijf.

Lampard scoort 200ste goal voor Chelsea

Frank Lampard schoot zondag tegen West Ham United zijn tweehonderdste treffer voor Chelsea tegen de touwen. De middenvelder maakte dat indrukwekkende aantal goals sinds zijn komst in 2001 naar Stamford Bridge. "Het is bijzonder. Vanzelfsprekend is het een mijlpaal, maar ik ben er ook blij mee omdat het een belangrijke goal voor het team was", aldus Lampard, die de eerste treffer scoorde tijdens de 2-0 zege op West Ham.

De middenvelder dankte de goal vooral aan goed voorbereidend werk van Eden Hazard. "Ik heb het voorrecht al lange tijd voor deze club te met geweldige voetballers te spelen", zegt Lampard, die waarschijnlijk komende zomer moet vertrekken bij Chelsea.

"Er zijn spelers die het vermogen hebben de bal op een presenteerblaadje voor je klaar te leggen, zoals Hazard dat deed. Hij heeft de wereld aan zijn voeten, maar kan die druk aan omdat hij zo goed is."

'Politie zet steeds vaker drones in'

De politie gebruikt steeds vaker in het geheim onbemande vliegtuigjes. De zogenoemde drones worden onder meer ingezet om inbrekers op te sporen, vluchtauto's van criminelen te volgen en wietplantages op te sporen. Dat schrijft het AD maandag.

Uit cijfers van de ministeries van Infrastructuur en Milieu, Binnenlandse Zaken en Veiligheid en Justitie blijkt volgens de krant dat de drones in zeker veertig plaatsen zijn uitgevlogen. Dat gebeurde sinds 2009 op zeker 132 verschillende dagen. Het aantal vluchten zou bovendien toenemen.

Stichting Privacy First spreekt van 'illegale operaties' omdat de vluchten niet bekend worden gemaakt en mensen de stille vliegtuigjes met camera's niet opmerken. D66 eist opheldering. "De inzet moet wettelijk en controleerbaar zijn", zegt Tweede Kamerlid Gerard Schouw in de krant. "Nu weten we niets."

Drones zijn eigenlijk oorlogswapens, maar het type dat de politie gebruikt is onbewapend. Deze vliegtuigjes maken wel camera- en warmtebeelden. De drones zijn onder meer ingezet in Arnhem, Amsterdam, Rotterdam en Almere.

Estelle trots na rentree Badr Hari

Estelle Cruijff is trots dat haar vriend Badr Hari zo snel na zijn vrijlating alweer in de ring stond. Ondanks zijn pijnlijke rentree is ze vooral ook opgelucht omdat hij geen ernstigere blessure heeft opgelopen, schrijft De Telegraaf maandag.

Hari maakte vrijdag zijn comeback als K1-vechter. Hij kwam zes weken geleden vrij na sinds de zomer vast te hebben gezeten. Zijn rentree liep echter uit op een teleurstelling. Hoewel Hari zijn eerste partij winnend afsloot, brak hij ook zijn voet en kon hij niet verder spelen.

Estelles moeder zegt in de krant voorlopig klaar te zijn met de gevechten. "Ik heb het nu een keer gezien en dat was geweldig. Maar ik kan er toch moeilijk naar kijken. Ik ga echt nooit meer mee."

[WBC] Puerto Rico houdt Japan uit finale

Puerto Rico heeft zondag verrassend Japan uitgeschakeld bij de World Baseball Classic. In de halve finale in San Francisco werd het 3-1 voor de Puerto Ricanen. Japan won in 2006 en 2009 de eerste twee edities van de WBC en gold ook nu weer als favoriet.

De tegenstander van Puerto Rico in de finale komt uit de halve eindstrijd tussen Nederland en de Dominicaanse Republiek. Dat duel staat maandagnacht om 02.00 uur Nederlandse tijd op de rol.

Al in de eerste inning kwam Puerto Rico, dat in de tweede ronde verantwoordelijk was voor de uitschakeling van de Verenigde Staten, op voorsprong door Irving Falu. De 1-0 bleef vervolgens tot de zevende inning staan. Toen sloeg Alex Rios een homerun terwijl Mike Aviles op het eerste honk stond: 3-0.

Ook in de achtste inning waren er scoringskansen voor Puerto Rico, maar verder weglopen lukte niet. Het tegendeel was waar. Takashi Toritani zorgde voor een Japanse run. Met een line drive naar de rechterkant van het veld bereikte hij het derde honk. Een honkslag van Hirokazu Ibata was daarna voldoende voor een punt.

De 3-1 bleek ook de eindstand. In de negende inning gaven beide ploegen geen kansen meer weg.

Slagter baalt van opgave in Milaan-Sanremo

Tom-Jelte Slagter was gisteren een van de slachtoffers van een erg zware editie van Milaan-San Remo. De Groninger van Blanco Pro Cycling ging na de neutralisatie niet meer van start in La Primavera. Slagter was een van de kopmannen van zijn ploeg.

"In het begin regende het alleen maar. Daarna kwam er eerst natte sneeuw, maar begon het vervolgens écht hard te sneeuwen. Dan blijft dat overal op zitten. Op je vingers, op je handschoenen, op je helm, in je helm. Hierdoor raakte ik steeds meer verkleumd." Aldus Slagter tegenover Wielerflits. "Ik kon nog met pijn en moeite zelf fietsend bij de bus komen."

"Ik ben heel snel in de douche gaan staan, maar dat deed overal zo'n pijn. Ik kakte daarna helemaal in toen ik op temperatuur kwam. Ik had een leeg gevoel in mijn maag. Mijn voorhoofd deed zeer, mijn handen deden zeer. Ik wilde echt heel graag finishen, maar mijn ploegleider Erik Dekker zei ook al: 'We hebben het wel gezien. Blijf maar binnen. Dat is het beste'."

Slagter schatte zijn kansen voor Milaan-San Remo hoog in. De jongeling zal zich nu gaan richten op de Ronde van Baskenland en de andere wielerklassiekers: "Dat worden mijn koersen."

'Omstreden prediker Yasin sprak op school'

De omstreden islamitische prediker Klahid Yasin heeft zaterdag in de aula van een openbare school in Vlissingen gesproken. Dat meldt De Telegraaf maandag. Het is volgens de krant voor het eerst dat een school in Nederland de deuren opent voor een radicale islamitische prediker.

Het bestuur van de plaatselijke Touba moskee zou Yassin als spreker hebben geweigerd vanwege zijn radicale mening. Het Scheldemondcollege, dat regelmatig zijn aula verhuurt, zou niet hebben geïnformeerd naar de spreker. Zo'n tachtig jongeren kwamen op de lezing af.

De Amerikaanse sjeik Yasin was in 2009 ook in Nederland. Kamerleden stelden toen vragen over zijn komst aan de toenmalige minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA). Zo vond de PvdA dat de sjeik onverdraagzaamheid tussen moslims en niet-moslims propageerde. De minister zag toen echter geen bezwaar tegen Yasin's komst.

Zes aanhoudingen verkrachtingszaak India

De politie in India heeft zes mannen opgepakt die worden verdacht van betrokkenheid bij de groepsverkrachting van een Zwitserse vrouw. Dat meldt nieuwszender CNN.

De vrouw werd door een groep mannen verkracht toen zij met haar man op fietsvakantie was in India. Ze werden aangevallen toen ze aan het kamperen waren in een dorpje in het district Datia in centraal India.

India is berucht vanwege seksueel geweld tegen vrouwen. Eind vorig jaar ontstond daarover grote verontwaardiging in het hele land, nadat een studente was bezweken aan de verwondingen die ze had opgelopen bij een brute groepsverkrachting in een bus.

'Geldautomaat verdwijnt uit dorpen'

In kleine dorpen verdwijnen steeds meer geldautomaten. In vijf jaar tijd zijn er duizend geldautomaten opgeheven en duizend bankkantoren gesloten. Dat meldt de Volkskrant maandag op basis van cijfers van De Nederlandsche Bank en onderzoeksbureau RBR.

Het aantal geldautomaten daalt sinds 2008 en is sindsdien met dertien procent teruggelopen naar 7569. Per miljoen Nederlanders zijn dat zo'n 450 pinautomaten. In andere West-Europese landen zijn dat er volgens de krant veel meer, namelijk ruim 780.

Het aantal bankkantoren neemt eveneens flink af. Het aantal filialen liep de laatste jaren met dertig procent terug naar 2466 vorig jaar. Verwacht wordt dat die daling doorzet, omdat de Rabobank onlangs bekendmaakte bijna de helft van haar kantoren te sluiten.

Consumenten regelen meer bankzaken via internet en mobiele applicaties, waardoor er minder behoefte aan contant geld is, legt een woordvoerder van ING uit in de krant. Volgens geldtransporteur Brink's zouden er minder geldautomaten zijn omdat deze te kostbaar gevonden worden door banken.

FOK! wat een weer...Perioden met zon

Goedemorgen! Het afgelopen weekend verliep grotendeels bewolkt, maar veel regen viel er niet. Pas gisteren aan het einde van de middag kwamen er enkele buien tot ontwikkeling en deze trokken de afgelopen nacht verder over ons land. In het zuidwesten kwam het plaatselijk tot onweer, terwijl er in het noordoosten lokaal nog wat natte sneeuw viel.

Vanochtend trekken de buien weg en dan volgt er een mooie middag. Er zijn flinke perioden met zon en tot de avond blijft het verder op de meeste plaatsen droog. In de avond kan er dan weer wat neerslag vallen. Met 9 graden is het vandaag niet zo heel erg koud. De wind draait later op de dag naar een oostelijke richting en is matig tot vrij krachtig. De komende dagen moeten de temperauren helaas weer wat inleveren, terwijl ook de zon zich weer wat vaker verstopt achter de wolken.

De kijkers naar Milaan-San Remo konden zien dat de renners het niet makkelijk hadden. Bakken met regen vielen er in een groot deel het land en op grotere hoogte was dat uiteraard sneeuw. Niet alleen daar was het bar en boos, want ook in het zuiden van Spanje vielen er behoorlijk heftige onweersbuien. In Spanje waren er trouwens een paar plaatsen waar in een week tijd maar liefst 500 millimeter naar beneden kwam.

Wij zouden graag zien waar onze users vandaag uithangen en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's verschijnen bij het weerbericht van morgen.

Wil je eindelijk wel eens weten waarom het steeds precies boven jouw hoofd regent? Of waarom de zon altijd lijkt te schijnen op het moment dat jij met een kater wakker wordt? Mail je vragen over het weer naar weer@fok.nl en de weercrew maakt je weer wijzer.

Ganzen
Gezellig hé? KlapMongeaul was op visite bij de familie gans. Het zou grappig zijn geweest als er een paar per ongeluk.......

Zwanen
De liefde is mooi. KlapMongeaul pinkte bij het zien van dit tafereeltje toch een traantje weg.


 
'Call of Duty heeft bijna een generatie FPS-spelers verpest.'

In een interview met PC Gamer geeft John Gibson, president van Tripwire Games (bekend van Killing Floor en Red Orchestra 2), zijn visie over de huidige staat van multiplayergames. Volgens Gibson zijn veel mensen die gewend zijn Call of Duty te spelen niet goed 'opgevoed' om FPS-games serieus te spelen.

"One of the things that Call of Duty does, and it’s smart business, to a degree, is they compress the skill gap. And the way you compress the skill gap as a designer is you add a whole bunch of randomness. A whole bunch of weaponry that doesn’t require any skill to get kills. Random spawns, massive cone fire on your weapons. Lots of devices that can get kills with zero skill at all, and you know, it’s kind of smart to compress your skill gap to a degree. You don’t want the elite players to destroy the new players so bad that new players can never get into the game and enjoy it."

Dit is natuurlijk leuk voor de speler die zich meteen vanaf het begin af aan een Chuck Norris-gelijkende Navy Seal voelt, maar je leert door de grote randomness-factor niet de daadwerkelijke skills die nodig zijn om werkelijk goed te worden in FPS-games, vindt Gibson.

"But the skill gap is so compressed, that it’s like a slot machine. You might as well just sit down at a slot machine and have a thing that pops up an says "I got a kill!" They’ve taken individual skill out of the equation so much. So you see these guys—I see it all the time, they come in to play Red Orchestra, and they’re like “This game’s just too hardcore. I’m awesome at Call of Duty, so there’s something wrong with your game. Because I’m not successful at playing this game, so it must suck. I’m not the problem, it’s your game.

"Players like Elliot [Cannon, Lead Designer] and I, back in the Quake and Unreal days, you know, we had to get good at aiming. These guys don’t have to anymore. The skill gap is so compressed that like, the game makes me feel that I’m awesome. These guys, when I actually watch them play, they’re actually very poor FPS players. And I don’t think it’s because they’re incapable of getting good, I think it’s because they never had to get good. They get enough kills in Call of Duty to feel like they’re awesome, but they never really had to develop their FPS skills beyond that. And it’s a shame because when you do that, when you create a shooter like that, you’re very limited on the amount of depth that you can give the game. It’s all gotta be very surface level, like I’m sitting there eating cotton candy and I never get any meat and potatoes. And it’s frustrating for me as a designer to see players come in and they’re literally like In Call of Duty it takes 0.15 seconds to go into ironsights. In RO2 it takes 0.17 seconds to go into ironsights. I hate this."

Kortom: Call of Duty leert mensen niet de juiste skills aan om ook succesvol te worden in andere shooters, wat wellicht de grootste stroke of genius is die Activision heeft met Call of Duty-games want dat betekent dat de gamers terug zullen blijven komen naar het welvertrouwde moederschip.

Nederland 89 rijksmonumenten rijker

Nederland krijgt er maandag 89 rijksmonumenten bij. De bouwwerken uit de late wederopbouwperiode (1959-1965) zijn gekozen uit een totaal van 700 suggesties.

Staatssecretaris Jet Bussemaker (Cultuur) maakt de keuzes maandagochtend bekend in Eindhoven in het Evoluon, een van de gebouwen die rijksmonument wordt.

Vanwege hun schoonheid of cultuurhistorische betekenis kunnen gebouwen als rijksmonument beschermd worden. Ze moeten wel minimaal 50 jaar oud zijn.

In 2007 werden al 100 monumenten uit de vroege wederopbouwperiode (1940-1958) aangewezen.

Nederland 89 rijksmonumenten rijker
Nederland 89 rijksmonumenten rijker (Foto: ANP)

Parlement Cyprus stemt over noodplan

Het parlement van Cyprus komt maandag in spoedzitting bijeen om te stemmen over het reddingsplan voor het noodlijdende land, waarover de ministers van Financiën van de eurozone zaterdagochtend overeenstemming bereikten.

Het plan, dat voorziet in noodleningen ter waarde van 10 miljard euro, heeft tot grote commotie geleid in Cyprus omdat spaarders er via een heffing aan moeten meebetalen.

Cyprus zou met internationale geldschieters in gesprek zijn over aanpassing van het plan om kleine spaarders te ontzien. Dat zou ook de reden zijn waarom is besloten de stemming in het parlement uit te stellen van zondag naar maandag.

Zonder tegemoetkoming aan kleine spaarders lijkt het noodplan kansloos in het Cypriotische parlement.

President Nikos Anstasiades zei zondag in een televisietoespraak tot de natie dat Cyprus zijn ernstigste crisis doormaakt sinds decennia. Hij riep de politieke partijen op zich achter het noodplan te scharen omdat er geen andere keus is. Het alternatief is een bankroet van het financiële systeem en een vertrek uit de eurozone.

Parlement Cyprus stemt over noodplan
Parlement Cyprus stemt over noodplan (Foto: ANP)

Dead State toont de gevechten

Gameontwikkelaar Doublebear heeft via een Kickstarterupdate een video uitgebracht voor hun zombiesurvival-rpg Dead State. In de video legt Brian Mitsoda van de studio uit hoe de gevechten in het spel gaan werken.

Het doden van zombies en mensen is geen doel op zich in het spel legt Mitsoda uit, maar in je zoektocht naar spullen voor je schuilplaats zijn gevechten wel onvermijdbaar.

In de video is te zien dat je als speler onder andere te maken hebt met line of sight en dus niet alles op de kaart kunt zien. Ook wordt duidelijk dat Dead State een geluidsmeter gaat krijgen. Hoe meer geluid je maakt, hoe meer zombies er op je af komen.

Dead State gaat uitkomen voor Windows en mogelijk op Mac en Linux. Er is nog geen releasedatum bekendgemaakt.

Japanner Ito wint 'Nobelprijs voor architectuur'

De Japanse architect Toyo Ito heeft dit jaar de Pritzker Prijs voor architectuur gewonnen. De 71-jarige Ito verdiende de 'Nobelprijs voor de architectuur' met de soepele schoonheid van zijn ontwerpen en het evenwicht tussen de tastbare en denkbeeldige wereld dat hij daarin vindt, legde de jury uit.

Met de onderscheiding treedt Ito toe tot een illuster gezelschap. Onder meer Rem Koolhaas, Frank Gehry, Tadao Ando, Norman Foster en Renzo Piano gingen hem voor. Ito is de zesde Japanner die de prijs ten deel valt.

Behalve de Ito-toren aan de Amsterdamse Zuidas ontwierp Ito onder meer de veelgeprezen mediatheek in de Japanse universiteitsstad Miyagi. Die transparante mediatheek, de Londense Serpentinegallerie en de Witte O, een wenteltrapvormige zomerhuis in Chili, gelden als enkele van zijn beste werken.

Ito mag op 29 mei een prijzengeld van een ton in dollars (ongeveer 77 duizend euro) en een bronzen eremedaille in ontvangst nemen.

Portret Rembrandt blijkt zelfportret

In Engeland is een schilderij van Rembrandt ontdekt. Het gaat om een zelfportret waarvan lang werd gedacht dat een leerling van de Hollandse meester het had gemaakt. Dat heeft de Britse National Trust, eigenaar van het werk, maandag bekendgemaakt.

Na onderzoek van de Nederlandse Rembrandt-expert Ernst van de Wetering is het werk toegeschreven aan Rembrandt. Het werk is gemaakt in 1635, toen de schilder 29 jaar oud was.

Het schilderij, met een geschatte waarde van 23 miljoen euro, hing sinds drie jaar in de abdij van Buckland.

Portret Rembrandt blijkt zelfportret
Portret Rembrandt blijkt zelfportret (Foto: ANP)

[Primera Division] Messi scoort opnieuw bij zege Barcelona

FC Barcelona is zondag weer een stapje dichter bij de Spaanse landstitel gekomen. De thuiswedstrijd tegen Rayo Vallecano werd met 3-1 gewonnen. Bovendien scherpte Lionel Messi zijn record aan door al voor de achttiende keer op rij in een competitiewedstrijd te scoren.

Barcelona had midweeks een grote voetbalshow opgevoerd tegen AC Milan, maar was vervolgens ook tegen het minder aansprekende Vallecano bij de les. Met zijn achtste seizoenstreffer opende David Villa de score. De assist werd op magistrale wijze geleverd door Messi.

Vervolgens voerde de Argentijnse grootheid zijn duizelingwekkende gemiddelde verder op. Messi tilde met treffers vlak voor en na de rust de marge naar drie. Het waren zijn 41e en 42e competitiegoal. In de slotfase redde Raúl Tamudo de eer voor Vallecano.

De voorsprong van Barcelona op Real Madrid bedraagt dertien punten. Atletico Madrid, dat met 2-0 won bij Osasuna, staat daar nog een punt achter. De Braziliaan Diego Costa scoorde beide Atletico-goals.

Met Hedwiges Maduro als invaller boekte Sevilla een royale thuiszege op Real Zaragoza. Mede door twee goals van Coke werd het 4-0. Maduro kwam halverwege de tweede helft in het veld. Granada - Levante eindigde in 1-1.

Nadal schrijft Idian Wells op zijn naam

Rafael Nadal is er zondag (lokale tijd) in geslaagd om het toernooi van Indian Wells, onderdeel van de Masters Series, te winnen. De Spanjaard was in de finale te sterk voor de Argentijn Juan Martin del Potro: 4-6, 6-3 en 6-4.

Nadal won het Amerikaanse hardcourtevenement ook al in 2007 en 2009. De voormalig nummer 1 van de wereld maakte na een slepende knieblessure dit jaar zijn rentree in het wedstrijdcircuit na een afwezigheid van 7 maanden. Nadal was al enkele weken met succes bezig op de tennisbaan, maar dat was op gravel, een zachtere ondergrond.

Nadal schrijft Idian Wells op zijn naam
Nadal schrijft Idian Wells op zijn naam (Foto: ANP)

[Serie A] Stekelenburgs Roma wint weer in eigen huis

Maarten Stekelenburg heeft met AS Roma de derde thuiszege op rij geboekt. De Romeinen stuurden zondagavond Parma met een 2-0 nederlaag huiswaarts. Alessandro Florenzi en clubicoon Francesco Totti scoorden voor Roma, waar Stekelenburg voor de zesde opeenvolgende competitiewedstrijd onder de lat stond.

Roma steeg door de zege naar de zesde stek en passeerde onder meer op doelsaldo Lazio Roma. De stadgenoot verloor met 1-0 bij Torino. De rivalen verzamelden beide 47 punten uit 29 duels.

MOORD EN BRAND!

NRC bracht in het jaar 2000 een boek uit met de 20e eeuw in krantenpagina's. Van elk jaar was de voorpagina van de belangrijkste nieuwsgebeurtenis gekozen. Als elfjarige vond ik het fascinerend om al die pagina's te lezen en dat is nog steeds zo. Niet alleen de artikelen van toen over gebeurtenissen van de dag ervoor wekken de interesse, maar vooral ook de ontwikkeling van de lay-out zelf. 

Laatste reviews en specials
special
Hearthstone gaat door met prima periode
review
Blu-ray: Good Boys
review
The Expanse seizoen 4
review
Tokyo Mirage Sessions #FE Encore
special
Wat de volgende Mario Kart kan leren van Mario Kart Tour
review
The Grudge
©FOK.nl e.a.