FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 7 maart 2013

Ondergrondse hennepkwekerij ontdekt in Zeist

In Zeist is donderdag een ondergrondse hennepkwekerij ontmanteld. In een bos was volgens de politie een tunnel gegraven van ongeveer 30 meter die uitkwam in vier ruimten, waar in totaal zo'n 2000 hennepplanten stonden.

De politie heeft een verdachte aangehouden. De man was op het terrein aanwezig.

De politie had een anonieme tip gekregen over een mogelijke hennepkwekerij aan de Ericaweg. Rechercheurs die op onderzoek uitgingen, ontdekten vervolgens de ondergrondse locatie waar op professionele manier hennepplantjes werden gekweekt.

Emotionele afscheidsbijeenkomst voor Theo Bos

Supporters van Vitesse hebben donderdag tijdens een emotionele bijeenkomst in het Gelredome afscheid genomen van Theo Bos. Vrienden en oud-ploeggenoten haalden, afgewisseld met muziek, op het veld hun herinneringen op aan de vorige week op 47-jarige leeftijd overleden Mister Vitesse.

De kist van Bos werd aan het begin van de avond het stadion binnengereden en, na een klaterend applaus vanaf de Theo Bos-tribune, tussen de bloemen op het veld gezet. Na afloop werd de kist via een erehaag van supporters met fakkels uitgeleide gedaan.

Op het veld deden onder anderen oud-Vitessespelers en vrienden Nicky Hofs, Marc van Hintum, Mike Snoei, Jan Snellenburg en John van den Brom hun verhaal. "De kracht die je je hele leven hebt uitgestraald, heeft altijd veel indruk op me gemaakt", verwoordde Van Den Brom zijn gevoel. "Deze laatste wedstrijd kon je helaas niet winnen."

Ook de andere clubs waar Bos werkzaam was, gaven acte de presence. FC Den Bosch en FC Dordrecht waren met hun volledige technische staf en spelersgroep aanwezig. Bos wordt vrijdag in besloten kring gecremeerd. Vitesse maakte eerder deze week bekend dat rugnummer 4, waarmee Bos in al zijn vijftien seizoenen in Arnhemse dienst speelde, nooit meer door een speler van de club gedragen zal worden.


Emotionele afscheidsbijeenkomst voor Theo Bos (Foto: Novum)

'Jeugd zuipt meer door drooglegging'

Het drankverbod voor jongeren onder de 18 jaar leidt tot toename van het drankgebruik onder 16 en 17-jarigen. Dat vermoedt de afdeling Melderslo van de Katholieke Plattelands Jongeren.

De Limburgse jongeren zijn het dan ook niet eens met de dinsdag door de Tweede Kamer aangenomen verhoging van de minimumleeftijd met twee jaar. Dat meldt omroep L1.

Het wetsvoorstel moet nog wel door de Eerste Kamer worden goedgekeurd. Gezien de steun door diverse oppositiepartijen is dat vermoedelijk slechts een formaliteit.

'Drie spelers Nieuw Sloten mochten niet spelen'

Drie spelers van het elftal van Nieuw Sloten waren niet speelgerechtigd op de dag dat grensrechter Richard Nieuwenhuizen werd doodgeschopt. Dat meldt Nieuwsuur op basis van het strafdossier. Een van de spelers die op het veld stond tijdens de wedstrijd tegen SC Buitenboys was niet eens lid van Nieuw Sloten.

Twee voetballers die meespeelden stonden niet op het wedstrijdformulier. De KNVB erkent dat het systeem van de spelerspas, die amateurspelers moeten tonen voordat ze het veld op gaan, niet waterdicht is.

De drie die niet mochten spelen behoren tot de acht verdachten die momenteel vastzitten. Nieuw Sloten laat weten dat 'men weet wat er gebeurd is en dat dit tegen de regels van de club is'.

Kelly Osbourne in ziekenhuis na toeval

Kelly Osbourne is donderdag met spoed naar het ziekenhuis gebracht nadat ze tijdens opnamen een toeval kreeg. De dochter van rocker Ozzy Osbourne zakte in elkaar tijdens opnamen voor de E!-show Fashion Police. Dat melden diverse Amerikaanse media.

Vlak voordat Kelly uit haar stoel viel, zou ze hebben gezegd dat ze zich niet goed voelde. Vervolgens gleed de 28-jarige realityster op de grond, waar ze ongeveer een halve minuut lag te schudden.

Hulp, onder wie een ambulancebroeder die toevallig in het publiek zat, snelde toe. Toen Osbourne bijkwam werd ze met dekens bedekt, waarna ze met een ambulance naar het ziekenhuis werd gebracht.

[EL] Uitslagen achtste finale (07/03/2013)

Vanavond werden de heenduels gespeeld in de achtste finale van de Europa League.  Hieronder de uitslagen, doelpuntenmakers en eventuele bijzonderheden. De returns van de duels worden volgende week gespeeld. 

Anzji Makhachkala (RUS) 0-0 Newcastle United (ENG)

VfB Stuttgart (DUI) 0-2 Lazio Roma (ITA)
21' Ederson 0-1
56' Onazi 0-2

Viktoria Pilzen (TSJ) 0-1 Fenerbahce (TUR)
81' Webo 0-1

Steaua Boekarest (ROE) 1-0 Chelsea (ENG)
34' Resescu (pen) 1-0

Tottenham Hotspur (ENG) 3-0 Internazionale (ITA)
6' Bale 1-0
18' Sigurdsson 2-0
53' Vertonghen 3-0

Benfica (POR) 1-0 Girondins de Bordeaux (FRA)
21' Carrasso (e.d.) 1-0

FC Basel (ZWI) 2-0 Zenit St. Petersburg (RUS)
83' Diaz 1-0
90+3' Luis Neto (Zenit)
90+4' A. Frei (pen) 2-0

Levante SD (SPA) 0-0 Rubin Kazan (RUS)
52' Ansaldi (Rubin Kazan/2xg)
54' Michel (Levante) 

Chavez wordt gebalsemd

Het lichaam van de populiare overleden Venezolaanse president Hugo Chavez wordt gebalsemd en permanent tentoongesteld in een glazen lijkkist, net zoals Sneeuwwitje. Dat heeft de Venezolaanse vicepresident Nicolas Maduro donderdag gezegd.

Het lichaam van Chavez wordt tentoongesteld in het Museum van de Revolutie, vlakbij het presidentiële paleis. De komende zeven dagen wordt het lichaam nog opgebaard in de militaire academie, aldus Maduro.

Merendeel migranten komt uit nieuwe lidstaten EU

Het merendeel van de migranten die de afgelopen vijf jaar naar Nederland zijn gekomen, is afkomstig uit nieuwe EU-lidstaten zoals Polen en Roemenië. Dat blijkt uit de donderdag door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gepubliceerde Migrantenmonitor.

Het totaal aantal migranten uit EU-landen nam tussen het eerste kwartaal van 2007 en het eerste kwartaal van vorig jaar toe met ruim 150 duizend tot 587.870. Met 39 duizend migranten is het merendeel van hen afkomstig uit de uitbreidingslanden van de Europese Unie. Het aandeel migranten uit kandidaat-lidstaten als Kroatië en Turkije nam in de afgelopen vijf jaar slechts licht toe, van 196.610 in 2007 tot 198.740 begin vorig jaar.

Van alle EU-migranten werkte er in het begin van vorig jaar bijna zestig procent. Dat is hetzelfde aandeel als vijf jaar eerder. Van de migranten uit de nieuwe EU-lidstaten lag het percentage met bijna zeventig procent hoger.

Het onderzoek voor de Migrantenmonitor van het CBS werd uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

'Woordvoerder Bin Laden opgepakt'

Amerikaanse opsporingsdiensten hebben de woordvoerder van Osama bin Laden opgepakt. Dat heeft het Republikeinse Amerikaanse Congreslid Peter King donderdag gezegd.

Volgens King werd Sulaiman Abu Ghaith in de afgelopen week in Jordanië gevangengenomen. Ghaith was een schoonzoon van Bin Laden en maakte volgens King deel uit van het complot dat de aanslagen van 11 september 2001 in New York en Washington voorbereidde en uitvoerde. King noemde de aanhouding van Ghaith een 'zeer belangrijke overwinning' in de strijd tegen het terreurnetwerk Al-Qaida.

De Turkse krant Hürriyet schreef dat Ghaith uit Turkije in Jordanië op doorreis was naar Koeweit. Hij zou ruim een maand geleden al zijn opgepakt in een luxehotel in de Turkse hoofdstad Ankara. De Turkse autoriteiten besloten echter hem te laten gaan omdat hij in Turkije geen misdrijf had gepleegd, aldus Hürriyet.

[PL Darts] Van Gerwen verliest van hekkensluiter

Darter Michael van Gerwen heeft een verassende nederlaag geleden in de Premier League. Hekkensluiter Adrian Lewis won met 7-4 van de 23-jarige man uit Boxtel.

Lewis was in de voorgaande wedstrijden van de Premier League geen schim van de speler die in 2011 en 2012 wereldkampioen werd. Vanavond stond echter de oude Lewis op het podium. Met hoge scores en verzorgde finishes liep hij in een vroeg stadium al uit naar een 4-1 voorsprong. Van Gerwen speelde daarentegen niet slecht maar kon zijn niveau van de afgelopen maanden niet halen.

Mighty Mike probeerde meerdere malen zich terug in de partij te knokken maar stuitte herhaaldelijk op een ontketende Lewis. Hij kreeg geen ruimte om een break te forceren. Bij een 6-4 stand in legs besliste de Engelsman met dubbel acht de partij in zijn voordeel.

Onduidelijkheid over wapenarsenaal Gadhafi

Het is onduidelijk waar de duizenden luchtdoelraketten uit het wapenarsenaal van Moammar Gadhafi zijn gebleven. Dat heeft de Amerikaanse generaal Carter Ham donderdag gezegd in het Amerikaanse Congres.

Volgens Ham zijn sommige luchtdoelraketten, evenals explosieven en andere wapens van het Libische regime in handen van extremisten in het noorden van Mali gevallen. Andere wapens zijn mogelijk in bezit van rebellengroepen in Syrië.

Ham zei verdere details niet openbaar te kunnen maken. Wel zei hij dat pogingen van de Amerikaanse regering om draagbare luchtverdedigingswapens terug te kopen van Libië 'bescheiden succes' hadden.

'Kamerleden weten te weinig van Europa'

Europarlementariërs zijn niet onder de indruk van de kennis die Tweede Kamerleden hebben over de Europese Unie. Uit een enquête van Nieuwsuur blijkt dat Nederlandse leden van het Europees parlement hun Haagse collega's een 5 geven.

Van de 25 Europarlementariërs die aan het onderzoek meededen vinden er twintig dat het Kamerleden ontbreekt aan een visie op Europa. Wel vinden ze dat de kennis over de Europese Unie langzaam toeneemt.

Wat voor cijfers Tweede Kamerleden geven aan Europarlementariërs over hun kennis van Nederland is niet bekend.

Demi Moore wil alimentatie van Ashton Kutcher

Demi Moore wil partneralimentatie van Ashton Kutcher. Dat blijkt uit rechtbankdocumenten die de actrice heeft ingediend, schrijft het Amerikaanse blad People.

Hoeveel geld Demi van haar ex wil, is niet bekend. Kutcher zou vorig jaar alleen aan Two and a Half Men al 24 miljoen hebben verdiend. Naast alimentatie wil Moore dat Kutcher opdraait voor de advocaatkosten van de scheiding.

Het huwelijk van de 50-jarige Demi en de 35-jarige Ashton liep in november 2011 op de klippen. Kutcher, die inmiddels een relatie met actrice Mila Kunis heeft, vroeg drie maanden geleden een scheiding aan. Moore diende haar weerwoord donderdag in.

Rijksmuseum 18 maart dicht

Het Rijksmuseum in Amsterdam is vanaf maandag 18 maart 4 weken lang niet te bezoeken. In die tijd worden de topstukken vanuit de Philipsvleugel verhuisd naar het hoofdgebouw, liet een woordvoerder donderdag weten.

Koningin Beatrix zal het vernieuwde Rijksmuseum op 13 april heropenen. Het monumentale hoofdgebouw is 10 jaar dicht geweest voor een grootscheepse renovatie. Tijdens de verbouwing konden bezoekers in de Philipsvleugel terecht voor de belangrijkste werken, zoals de Nachtwacht van Rembrandt.

In de Philipsvleugel ontving het museum zo'n 1 miljoen bezoekers per jaar. Na de heropening hoopt het Rijks 2 miljoen bezoekers per jaar te trekken.

Rijksmuseum 18 maart dicht
Rijksmuseum 18 maart dicht (Foto: ANP)

Ruud Gullit nog niet bezig met verhuizing

Ruud Gullit is nog niet bezig met zijn verhuizing naar Miami. Aan weekblad Story vertelde de oud-voetballer dat hij bij zijn nieuwe liefde wil gaan wonen. "Het is nog niet aan de orde", vertelde Gullit donderdag in RTL Boulevard.

Toch is Gullit wel van plan op termijn zijn biezen te pakken. "Ik geloof niet in langeafstandsrelaties. We willen bij elkaar zijn. Als je mij vraagt: denk je dat het misschien wel een keer gaat gebeuren? Dat denk ik zeker wel."

Gullit zag vorig jaar zijn huwelijk met Estelle Cruijff na twaalf jaar stranden. Al snel na de breuk werd duidelijk dat Estelle is gevallen voor kickbokser Badr Hari. In oktober stelde Gullit zijn nieuwe liefde Margaritha voor aan de wereld. De Mexicaanse tv-kok woont in Miami.

Wanneer Ruud richting Margaritha gaat, weet de oud-voetballer nog niet. "Ik heb nog veel in Europa te doen, nog veel televisie." De zegen van zijn kinderen heeft Gullit in ieder geval. "Natuurlijk vinden ze het jammer, maar ze zijn het helaas ook gewend omdat ik vaak ergens in het buitenland aan het werk was."

ItaliŽ tegen sluiting Bridgestone-fabriek

Er is geen enkele reden om een fabriek van bandenfabrikant Bridgestone in het zuiden van Italië te sluiten. Dat heeft de Italiaanse minister van werkgelegenheid Corrado Passera donderdag gezegd. In een brief aan het Japanse bedrijf zei hij dat het bedrijf niet eens geprobeerd heeft om samen met de autoriteiten een andere oplossing te vinden.

Dinsdag maakte Bridgestone de sluiting van de fabriek wereldkundig. De fabriek, waar banden voor personenauto's werden gemaakt, sluit begin volgend jaar zijn deuren. Als reden voor de sluiting werd de dalende verkoop van auto's aangevoerd. Vorig jaar daalde de vraag naar banden met dertien procent ten opzichte van 2011. De verwachting is dat de vraag tot 2020 niet aantrekt.

In totaal werken er 950 mensen in de fabriek. Dagelijks rollen er 21 duizend banden van de productielijn.

1453 kilo cocaÔne onderschept in Caribisch gebied

In de Caribische zee heeft de kustwacht een partij van 1453 kilo cocaïne onderschept. De drugs lagen in een boot, die door een patrouillevliegtuig werd ontdekt. De drie bemanningsleden zijn gearresteerd en overgedragen aan de politie in Sint-Maarten. Dat meldt de marine donderdag.

Het bootje waarmee de cocaïne werd vervoerd werd door de Hr. Ms. Friesland achtervolgd. De kustwacht kon het vaartuig met twee bewapende bijboten overmeesteren.

De Commandant der Zeemacht in het Caribisch gebied generaal Dick Swijgman noemt de recente onderschepping 'een uit het boekje'. "Nagenoeg alle eenheden die de kustwacht en de koninklijke marine hier in het Caribisch gebied ter beschikking hebben, zijn ingezet en met succes. Kustwacht en marine hebben aangetoond uitstekend met elkaar samen te werken op het moment dat het erom gaat."


1453 kilo cocaïne onderschept in Caribisch gebied (Foto: Novum)

'Tachtig bedreigingen voor rechters en OM'

Vorig jaar zijn zo'n tachtig medewerkers van rechtbanken en van het Openbaar Ministerie bedreigd. De aard van de bedreigingen varieert van scheldpartijen tot doodsbedreigingen. Dat meldt misdaadjournalist Mick van Wely donderdag in het radioprogramma BNN Today.

Van Wely vroeg cijfers op bij de Raad van de Rechtspraak en bij justitie. Rechters en personeel van rechtbanken werden zo'n veertig keer bedreigd, bij het OM gebeurde dit even zo vaak.

Over twee weken staat York M. voor de rechtbank in Amsterdam. Hij wordt verdacht van de granaataanval op de Amsterdamse rechtbank in 2011.

Tranen om Chavez

Tienduizenden mensen hebben donderdag in de rij gestaan om afscheid te nemen van de Venezolaanse president Hugo Chavez. De rij met mensen was op zeker moment meer dan een kilometer lang. Iedereen probeerde een glimp op te vangen van het lichaam van Chavez. Bij de kist konden de meesten hun tranen niet bedwingen en sloegen ze een kruis.

Rouwenden werden gefouilleerd voordat ze de militaire academie waar Chavez ligt opgebaard mochten betreden. Daarna moesten ze door een metaaldetector en kregen ze opdracht de batterijen uit hun mobiele telefoon halen.

Niet alleen Venezolaanse burgers willen afscheid nemen van Chavez. Diverse Latijns-Amerikaanse leiders zijn naar Venezuela vertrokken om de begrafenis van Chavez, die vrijdag plaatsheeft, bij te wonen. In totaal hebben volgens de Venezolaanse minister van buitenlandse zaken Elias Jaua 54 landen een afvaardiging naar Venezuela gestuurd.

Waar Chavez wordt begraven is nog steeds onduidelijk. Voorzitter van het parlement Diosdado Cabello zei woensdagavond via Twitter dat Chavez wordt bijgezet in het Nationaal Pantheon, waar ook onafhankelijkheidsstrijder Simon Bolivar begraven ligt. Rafael Riera, secretaris-generaal van een oppositiepartij voor de deelstaat Barinas, waar Chavez is geboren, zei echter dat de nabestaanden hebben gevraagd om Chavez een laatste rustplaats in zijn geboortegrond te geven, naast zijn grootmoeder.

Joss Whedon's Much Ado About Nothing krijgt een trailer

In de afrondingsfase van The Avengers, zo rond oktober 2011, nodigde schrijver en regisseur Joss Whedon een selectie van 'zijn' acteurs en vrienden bij hem thuis uit om een film te komen opnemen. Castleden van onder andere Buffy the Vampire Slayer, Angel, FireFly, Dollhouse en The Avengers goten zichzelf in de rollen van de personages uit William Shakespeares Much Ado About Nothing, waar Whedon een filmadaptatie voor had geschreven.

Na de opnames ging Whedon weer verder met het afmaken van The Avengers en daarna had hij het druk met de promotie van die film en The Cabin in the Woods. Maar deze zomer krijgen de echte Whedonites waar ze al maanden op wachten: Much Ado verschijnt in de bioscoop. Deze week verscheen de eerste trailer.

Much Ado About Nothing kreeg op het filmfestival van Toronto al positieve reacties. De rollen worden gespeeld door Amy Acker, Alexis Denisof, Nathan Fillion, Clark Gregg, Reed Diamond, Fran Kranz, Sean Maher, Tom Lenk en anderen. De film is vanaf juni te zien.

[PL Darts] Van Barneveld wint in Nottingham

Raymond van Barneveld heeft vanavond twee punten overgehouden aan zijn partij in de Premier League. In Nottingham was de Hagenaar met 7-5 te sterk voor Andy Hamilton.

Barney en The Hammer gingen de hele partij gelijk op. Tot een 4-4 stand in gingen alle legs met de pijlen mee. Van Barneveld kreeg nog twee pijlen voor een break in de vierde leg maar faalde op tops. Zijn Engelse opponent kreeg voor diezelfde kans vanaf 170 punten één pijl voor de dubbele bull.

Bij een 5-4 stand voor Barney, produceerde Van Barneveld vanaf 216 punten een knappe 180-score. Na een gemiste dubbel van Hamilton greep Van Barneveld in de beurt erna zijn kans op dubbel negen en de break: 6-4. Hamilton leek echter niet psychologisch gebroken, want hij brak de Nederlander met een 106-finish meteen terug: 6-5. De laatste leg ging echter met eenvoud naar Van Barneveld waardoor de Nederlander de winst naar zich toe trok.

Van Barneveld kwam vanavond tot een gemiddelde van 102,22 punten. Hamilton scoorde met 100,16 punten iets lager. Barney staat nu met acht punten bovenaan de ranglijst, later op de avond komen naaste belagers Phil Taylor en Michael van Gerwen nog in actie. James Wade won eerder op de avond van Robert Thornton (7-1).

Ex-Gas Powered Games devs Kickstarten Crayon Chronicles

Twee ex-game developers van Gas Powered Games die enkele jaren geleden de studio Outer Grid Games hebben opgericht, hebben hun game Crayon Chronicles op Kickstarter gezet om de laatste hand er aan te kunnen leggen.

In een interview met Joystiq vertellen de developers dat de game al zo'n drie jaar in ontwikkeling is. Via Kickstarter probeert men nu nog $5.000 bij elkaar te krijgen om kosten als bugtesting te dekken, net als FTL eind vorig jaar deed.

Crayon Chronicles is een roguelike turn-based RPG met een waskrijt-achtig uiterlijk, net als bijvoorbeeld Crayon Physics Deluxe. Voor elke playthrough genereert het spel unieke levels, waardoor je eindeloos plezier hebt. Een playthrough duurt ongeveer 2 tot 4 uur.

Vanaf 1$ is het al mogelijk om te Kickstarten en daarmee krijg je een digitale versie van het spel. De release van de game wordt in mei van dit jaar verwacht.

Blanco-renner Goos breekt sleutelbeen

Blanco Pro Cycling kan voorlopig niet beschikken over Marc Goos. De 22-jarige renner uit Noord-Brabant heeft tijdens een trainingsrit zijn sleutelbeen gebroken. Hij ging in een afdaling onderuit, laat hij donderdag weten op Twitter.

Goos maakte dit seizoen de overstap van de opleidingsploeg van Rabobank. Hij zou volgende week van start gaan in de Ronde van Catalonië. Eerder dit jaar deed hij mee aan een reeks eendagswedstrijden op Mallorca en de Ronde van Langkawi.

Dynamo Dresden uitgesloten van bekertoernooi

Dynamo Dresden mag volgend seizoen niet meedoen aan het Duitse bekertoernooi, de DFB Pokal. De commissie van beroep van de Duitse voetbalbond handhaafde de schorsing van de club vanwege het wangedrag van zijn supporters. Dat meldt de DFB donderdag.

Vorig jaar oktober zorgden hooligans van Dresden voor ongeregeldheden tijdens een bekerduel tegen Hannover 96. Bij de rellen raakten drie politieagenten en diverse andere mensen gewond. De politie arresteerde 21 fans van de club uit de Tweede Bundesliga.

Dresden is al vaker in opspraak geraakt door het gedrag van de eigen aanhang. In 2011 liep een bekerwedstrijd tegen Borussia Dortmund volledig uit de hand. De DFB wilde Dresden toen ook uitsluiten van het bekertoernooi, maar dat werd in hoger beroep teruggedraaid.


Dynamo Dresden uitgesloten van bekertoernooi (Foto: Novum)

Facebook frist tijdlijn op

Facebook gaat de tijdlijn van de website in een nieuw jasje steken. Er komt meer ruimte voor foto's en video's en gebruikers krijgen meer mogelijkheden om de tijdlijn en de berichten die daarin verschijnen naar eigen wens aan te passen. De nieuwe mogelijkheden van de sociale netwerksite werden donderdag door directeur Mark Zuckerberg bekendgemaakt.

Volgens Zuckerberg moet de tijdlijn meer gaan lijken op een digitale krant, die wordt gevuld met informatie die specifiek is afgestemd op elke gebruiker. Met de veranderingen hoopt Facebook meer te weten te komen over de gebruikers. Tevens moeten mensen de website vaker gaan bezoeken. Op deze manier kan Facebook meer advertentieruimte verkopen.


De nieuwe timeline van Facebook

Laatste kardinaal in Vaticaanstad aangekomen

De laatste kardinaal die deelneemt aan het conclaaf om een nieuwe paus te kiezen is donderdag aangekomen in Rome. De Vietnamese kardinaal Jean-Baptiste Pham Minh Man was nog op tijd om donderdagmiddag deel te nemen aan een bespreking over de financiële situatie van het Vaticaan.

Met de aankomst van Pham Minh Man zijn alle honderdvijftien kardinalen die mogen stemmen over een nieuwe paus nu in Vaticaanstad. Dat betekent dat er een datum voor het conclaaf kan worden vastgesteld. Dat dit donderdag nog gebeurt lijkt niet waarschijnlijk.

'Missie in Kunduz deze zomer ten einde'

De politietrainingsmissie in Kunduz wordt vervroegd beëindigd. De ruim vijfhonderd militairen en agenten keren aankomende zomer al terug naar Nederland, meldt RTL Nieuws. De ministerraad gaat hier vrijdag formeel een besluit over nemen.

De missie zou eigenlijk tot 2014 duren. Omdat Duitsland, dat verantwoordelijk is voor de bescherming van de Nederlanders, eerder vertrekt pakken ook de Nederlandse troepen de biezen.

"Het is dan samen uit, samen thuis", zei premier Mark Rutte (VVD) vorige maand. Hij kondigde toen aan dat het kabinet snel een knoop zou doorhakken over een eventueel vertrek.

Haartransplantatie voor Barbie's man Michael

Barbie is niet de enige in huize Van der Plas die aan zich laat sleutelen. Michael, de echtgenoot van de realityster, onderging onlangs een haartransplantatie. "Je wordt toch wat ouder hè", zei Michael donderdagavond in SBS Shownieuws.

"Ik wilde het wat voller voorop", vertelde Michael, die zijn haar al jaren scheert. Barbie liet onlangs haar borsten voor de tweede keer vergroten. De blonde Haagse vond haar voorgevel niet meer mooi na de komst van dochter Angelina.

Barbie en Michael hebben het niet alleen druk met het verbeteren van hun lijf, de twee zijn de studio ingedoken voor een danceplaat. "Het is niet zoiets als Gangnam Style", zegt Barbie over de wereldhit van PSY. "Nee, het is veel leuker dan gangbang style", vindt Michael. "Tien keer leuker dan dat."

In de eerste aflevering van Huisje Boompje Barbie, de derde realityshow rondom het wel en wee van de Haagse, was eerder deze week te zien dat Barbie en Michael knallende ruzie hadden. De twee zeiden zelfs te willen scheiden.

De aflevering zorgde voor veel ophef. Zo deed het verhaal de ronde dat in het tv-contract van Barbie en Michael is vastgelegd dat de twee niet mogen scheiden. "Onzin", zegt Michael. "Als wij zouden scheiden, gaan we individueel verder. Zo staat het in het contract."

De eerste indrukken van SimCity

Electronic Arts kondigt aan dat SimCity voor pc sinds vandaag online te spelen is op Origin. De geliefde stadsbouwsimulator werd in 2012 bekroond met 26 eerste prijzen op gameconventies en verscheen op meer dan 50 lijsten van meest gewilde games van het jaar 2013.

"SimCity inspireert al 23 jaar toekomstige burgemeesters en stedenbouwkundigen", zegt Lucy Bradshaw, senior vicepresident en algemeen directeur van het Maxis Label van EA. "De nieuwe SimCity draait op de meest geavanceerde simulatie-engine ooit, die interactiever en uitgebreider is dan ooit tevoren. In deze SimCity kan een beslissing op lokaal niveau een kettingreactie veroorzaken die gevolgen heeft voor een hele regio vol met steden. We zijn uitgegaan van de visie die de eerste SimCity zo goed maakte en hebben een game ontwikkeld waar we altijd al van droomden."

In deze nieuwe SimCity vind je ongekende simulatiediepgang dankzij de nieuwe GlassBox Engine waarin werkelijk alles wordt gesimuleerd: van alle Sims in je stad tot iedere kilowatt stroom in een regio. Dit is ook de meest uitgebreide stadsmanagementgame tot nu toe, met gameplay in meerdere steden en regio’s wat zorgt voor een groter speelveld. Je bent niet meer beperkt tot een enkele stad, want je kunt maar liefst 16 steden tegelijk bouwen die je precies zo kunt specialiseren als je zelf wilt. Steden kunnen diensten delen, elkaar voorzien van grondstoffen en elkaar helpen of juist hinderen. Iedere beslissing die je neemt in een stad heeft gevolgen voor de rest van de regio. Jij bepaalt hoe je het spel wilt spelen.

SimCity bevat voor het eerst een multiplayeroptie, wat de game een nieuwe dimensie geeft. Beslissingen hebben nu invloed op de stad en de regio, waardoor er nieuwe manieren ontstaan om samen te werken of elkaar tegen te werken en om prestaties te winnen. Daarnaast bevat SimCity nu ook een live-dienst die real-time informatiestromen simuleert en je telkens nieuwe uitdagingen en prestaties biedt. Je kunt je voortgang bijhouden of vergelijken met je vrienden en de rest van de wereld, het tegen elkaar opnemen voor de titel van meest vervuilde of rijkste stad en nog veel meer. Of je nu in je eentje speelt, met vrienden of tegen de rest van de wereld, in SimCity kun je de stad van je dromen bouwen.

Hieronder zie je de screenshots van het spel. 

SimCity

SimCity

SimCity

SimCity

SimCity

Shirt van Persie meest over de toonbank

Robin van Persie is razend populair in Engeland en dat is ook goed terug te zien in de shirtverkoop.

Het shirt van onze landgenoot werd met een grote marge het meest gekocht door voetbalfans. Uit onderzoek van kitbag.com bleek dat maar liefst 24,5% van alle verkochte Premier League-shirts de naam Van Persie achterop hadden. Vorig jaar was teamgenoot Wayne Rooney de populairste speler.

Dit jaar moet Rooney het doen met de derde plaats. Op de tweede plaats staat Steven Gerrard met ruim acht procent op ruime afstand van de Nederlander. De shirt van Manchester United doen het sowieso erg goed, want in de top tien zijn ook de namen Paul Scholes en Sjinji Kagawa terug te vinden.

Topscorer en oud-Ajacied Luis Suarez moet het doen met de vijfde plaats. Een plaatje boven de Belg Eden Hazard. De miljoenenaankoop van Chelsea eindigt op de zesde stek met 3,1% van de totale verkoop.

Wonderbook-verkopen vallen tegen

Wonderbook was vorig jaar tijdens de kerstperiode een grote titel voor de PlayStation 3. Met de Harry Potter-licentie als stormram moest het de harten van families en casual gamers veroveren. Sony geeft nu echter toe dat Wonderbook niet het succes was waarop zij gehoopt hadden.

Voglens Fergal Gara, van Sony's VK-kantoor, was Wonderbook zeker geen flop. "It could have sold better, but it sold respectively well. I am encouraged that we have more titles coming and it may just take a little longer to get it to settle in consumer's consciousness."

"It was also relatively expensive if you didn't already have a PS3 or a Move controller. But I think as people learn it's about more titles, then that would give it some added momentum." Murray Pannell, Sony's VK marketing director, zei er het volgende over: "From a marketing perspective, Wonderbook was an important step in becoming more family-focused as a platform. That is not an easy job and can take years to achieve."

De volgende Wonderbook-game, Diggs Nightcrawler, moet in mei uitkomen.

'Verdachte dubbele moord wilde op boot wonen'

De 40-jarige man die vastzit op verdenking van de moord op het echtpaar uit Aduard, wilde hun boot kopen om er op te wonen. Dat heeft zijn hospita donderdag aan RTV Noord verteld.

De man, een bekende van de politie, was op zoek naar woonruimte. Deze week had hij een afspraak voor een antikraakwoning in Leeuwarden, maar vrijdag bedacht hij het plan een boot te kopen. Daarmee wilde hij van stad naar stad varen, volgens de vrouw uit Hoogezand waarbij hij tot afgelopen weekend woonde. hij ontmoette haar via internet.

De hospita omschrijft de 40-jarige verdachte als een rustige man, die niet agressief of opvliegerig was. Dinsdag viel de politie de woning van de vrouw binnen en namen agenten de kleding en laptop van de verdachte mee.

Voordat de man bij de hospita introk zou hij volgens de regionale omroep vijf maanden in een crisisopvang voor onder meer drugsverslaafden in Leek hebben gezeten. Medebewoners daar zouden hem hebben omschreven hem als 'een zonderlinge man die wel van een pilletje of snuifje hield'.

De gemeente Zuidhorn, waar Aduard onder valt, organiseert vrijdagavond een bewonersbijeenkomst vanwege de moord op het echtpaar, meldt RTL Nieuws. Het gaat niet om een informatieavond maar om een bijeenkomst die is bedoeld voor bewoners die steun bij elkaar willen zoeken. Ook burgemeester van Zuidhorn Bert Swart (CDA) zal daar aanwezig zijn.

De sectie op de lichamen van het echtpaar wordt donderdag afgerond, liet een woordvoerder van de politie weten. Wanneer de resultaten daarvan bekend worden kon hij niet zeggen. Of de woensdag aangehouden verdachte inmiddels heeft bekend, wilde de zegsman evenmin kwijt.

Het echtpaar uit Aduard, 70 en 68 jaar oud, werd sinds maandagmiddag vermist. Zij hadden een afspraak met een potentiële koper van hun boot die in het Hoendiep bij Hoogkerk lag afgemeerd. Toen zij niet terugkeerden sloeg hun familie alarm. Op de boot vond de politie sporen die wezen op een misdrijf. Dinsdagochtend werd het lichaam van de vrouw aangetroffen in het Hoendiep. 's Middags werd ook het lichaam van de man in het water gevonden.

Sylvia Geersen: Badr Hari was goed voor mij

Sylvia Geersen heeft jaren geleden een tijdje iets gehad met Badr Hari. Het model wil echter niet van een relatie spreken. "Ik ben eventjes met Badr omgegaan ja, maar dat was heel kort", biechtte Sylvia donderdag op in RTL Boulevard.

Volgens Sylvia is Badr, die wordt verdacht van een reeks geweldsdelicten, 'best een lieve man'. "Hij was gewoon goed voor mij. Iedereen heeft zo z'n dingetje toch."

Geersen vindt Estelle Cruijff, die tot vorig jaar getrouwd was met oud-voetballer Ruud Gullit, een goede partij voor Badr. "Ik ben hartstikke blij voor Badr en Estelle. Ze passen hartstikke goed bij elkaar."

Dat Badr in juli 'een tik' uitdeelde tijdens Sensation, snapt Sylvia wel. "Hij en Estelle waren op een feestje waar echt een vervelend iemand een opmerking maakte. Dan snap ik wel dat je hem een tik geeft."

Eerste teaser The Hangover Part III

Na maanden speculatie en verwachting is het eindelijk zover: de eerste beelden van het laatste uit The Hangover trilogie staan online, en je kan ze hieronder direct bekijken!

Veel is er nog niet te zien in deze eerste teaser. Wat wel duidelijk wordt is dat het echt het laatste deel zal zijn. Er wordt een episch slot beloofd van een leven vol slechte keuzes. Het zal vast chaos opleveren, wat in deze teaser al goed te zien is. Tevens zien we al heel wat cameo's van bekende sterren langskomen. Hier zeggen we: laat maar komen!! Wat zeggen jullie?

The Hangover Part III verschijnt 30 mei in de bioscoop.

Janmaat is al gewend bij Oranje

Daryl Janmaat speelde onlangs prima interlands. De rechtsback voelt zich steeds vertrouwder in het keurcorps van Van Gaal en zet dat om in prestaties op het veld. Janmaat kende een matig debuut bij Oranje maar is inmiddels vertrouwd met de entourage die interlands met zich meebrengen.

"Zo'n debuut in Oranje is wel wat, hoor. Als jonge jongen droom je van niets anders en dan sta je ineens tussen spelers die je kent van televisie. Bij mij zorgde dat voor een beetje spanning, want alles is onwennig, maar uiteindelijk wordt Oranje dan ook een soort gewoonte. Na twee keer weet je wel hoe het werkt en is het voor een voetballer fantastisch, want alles is tot in de puntjes geregeld. Je hoeft je alleen maar bezig te houden met voetbal."

"Na dat moeilijke debuut tegen de Turken, hoop ik dat ik de afgelopen wedstrijden aan de bondscoach heb laten zien dat ik het niveau aankan. Ik bedoel: tegen Duitsland en Italië, twee toplanden, moet je laten zien wat je kunt en ik geloof dat ik dat wel redelijk heb gedaan. En nu moet ik die lijn doortrekken. Volgend jaar is het WK in Brazilië. Als je zo dichtbij bent als ik, moet dat gewoon een reëel doel zijn en dat is het dus ook", vertlde Janmaat aan Voetbal International.

Hij sprak bondscoach Louis van Gaalvoor het laatst na afloop van de gewonnen kraker tegen PSV anderhalve week geleden. "Toen hebben we even kort gesproken. 'Goed gedaan', zei hij, 'ga zo door'. Slechts een paar woorden, maar ze geven wel vertrouwen. Dat Brazilië nu een reëel doel is, zegt veel over hoe snel de ontwikkeling van een voetballer kan gaan."

Boer mist 500 meter door griep

Margot Boer komt vrijdag tijdens de wereldbekerfinale in Heerenveen niet in actie op de 500 meter. De schaatsster van Team Liga kampt met griep, meldt ze op Twitter.

De 27-jarige Zuid-Hollandse weet niet of ze later dit weekeinde wel op het ijs verschijnt. Ze heeft ook een startbewijs voor de 1000 meter, die zaterdag wordt verreden. De tweede 500 meter staat zondag op het programma. Boer staat op de kortste sprintafstand momenteel op de zesde plaats in het wereldbekerklassement. Op de 1000 meter staat ze twee plekken lager.


Boer mist 500 meter door griep (Foto: Novum)

Age of Empires II HD Edition aangekondigd

Microsoft Studios heeft vandaag Age of Empires II HD Edition aangekondigd. Het strategiespel uit 1999 heeft een volledige graphicstransformatie ondergaan om te voldoen aan de standaard van vandaag de dag.

Het spel heeft naast een online multiplayermodus achttien singleplayermissies, waaronder alle missies uit de Age of Kings- en Conquerors-uitbreiding. 

Age of Empires II HD Edition komt 9 april exclusief uit via Steam.

"Tourť vertrekt in de zomer.. voor vakantie"

Kolo Touré speelt de laatste wedstrijden erg goed, maar is normaal gesproken geen basisklant bij Manchester City. Roberto Mancini weet niet of de Ivoriaan blijft.

Sinds aanvoerder Vincent Kompany met een kuitblessure kampt, vult de Ivoriaanse international diens rol in het centrum van de verdediging uitstekend in. Dat leverde na de topper tegen Chelsea op 24 februari zelfs speciale complimenten op van manager Roberto Mancini.

De Italiaan kon echter niet aangeven of Toure volgend seizoen nog steeds hier speelt. "Hij vertrekt aan het einde van het seizoen. Net als ik, gaat hij op zomervakantie. Maar eerlijk gezegd, weet ik het nog niet. Het meest belangrijk nu is dat hij door blijft gaan met zijn goede spel. Zoals hij speelde maandag tegen Aston Villa en tegen Chelsea"

"Kolo is een echte professional en verdient het om tevredenheid te hebben over zijn optredens. Hij heeft het echt goed gedaan, precies zoals ik wil zien. Ik ben daar erg blij mee, want hij is een goede kerel."

KNVB corrigeert statistieken duel Oranje uit 1905

De KNVB heeft bijna 108 jaar na dato de eerste doelpuntenmaker van Oranje op Nederlandse bodem aangepast. In een oefenwedstrijd tegen België op 14 mei 1905 maakte niet Willem Hesselink, maar Bok de Korver de openingstreffer. Het Nederlands elftal won het duel in Rotterdam met 4-0.

De voetbalbond liet een sporthistoricus onderzoek doen naar de interland na een bericht in Voetbal International in oktober vorig jaar. Ook de maker van de vierde goal is aangepast in de statistieken. Dolf Kessler krijgt dat doelpunt alsnog op zijn naam en niet Eddy de Neve.

Stemacteurs zingen muziek in voor Bioshock: Infinite

Over een kleine drie weken komt Bioshock: Infinite uit. Mensen die de Ultimate Songbird Edition of de Premium Edition van het spel hebben gekocht krijgen daar gratis de soundtrack bijgeleverd. De meeste muziek komt, net als die van de eerdere Bioshock-spellen, uit de creatieve koker van Garry Schyman.

Om je alvast een indruk te geven van de muziek en hoe deze is ingezongen heeft ontwikkelaar Irrational Games een achter-de-schermenvideo uitgebracht van het lied Will The Circle Be Unbroken. Het wordt ingezongen en gespeeld door Troy Baker en Courtnee Draper, de stemacteurs in het spel van hoofdpersonen Booker DeWitt en Elizabeth.

Bioshock: Infinite komt 26 maart uit op PlayStation 3, Xbox 360 en pc.

FOK!filmtips van de dag: Reagan

Elke dag worden er meerdere films op televisie uitgezonden. Welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daaraan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te kijken? Je leest het op FOK! 

In december 1979 vallen de Russen Afghanistan binnen en raken in een bloedige strijd verwikkeld met Afghaanse vrijheidsstrijders; de moedjahedien. De CIA steunt in het geheim de moedjahedien om de strijd gaande te houden. Het Texaanse congreslid Charlie Wilson gespeeld door Tom Hanks, heeft een reputatie als rokkenjager en dronkenlap, maar weet als geen ander het politieke spel te spelen. Tegen de wil van de CIA weet hij het budget voor Afghanistan met honderden miljoenen dollars te verhogen en de moedjahedien om te vormen tot een modern leger van soldaten met een heilige missie, die uiteindelijk de Russen uit Afghanistan verjagen. De gevolgen van deze grootste geheime operatie uit de geschiedenis van de CIA zijn dan nog niet te overzien.

De film is een biografisch drama gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Charlie Wilson. Charlie Wilson’s War wordt uitgezonden op RTL8 om 20.30 uur.

How to Lose Friends & Alienate People is een komedie met Simon Pegg die in zijn artikelen de wereld van de celebs belachelijk maakt, hoewel niet al zijn collega's dit kunnen waarderen. De film is gebaseerd op het gelijknamige boek van de Britse journalist Toby Young die daarin verslag deed van zijn pogingen door te breken bij het Amerikaanse tijdschrift Vanity Fair.

Sidney Young is een intellectuele schrijver die teleurgesteld is in een wereld die alleen geïnteresseerd is in glitter en glamour. In zijn artikelen voor het alternatieve magazine Post Modern Review maakt hij de publiciteitsgeile celebs belachelijk. Hij trekt hiermee de aandacht van de hoofdredacteur van het conservatieve blad Sharps. Hij biedt Young een baan aan. Dit tot ongenoegen van de redactie. Om 20.30 uur op Veronica.

De documentaire Reagan kijkt terug op de loopbaan van Ronald Reagan; van badmeester en B-filmacteur tot  vertegenwoordiger bij General Electric. Van  gouverneur tot de machtigste man van de wereld; de veertigste president van Amerika (1981-1989). Zijn diep gekoesterde afkeer van communisme leidde tot een onverwachtse politieke carrière, waarvan de invloed op het Amerikaanse leven nog steeds voelbaar is.

Reagan werd verguisd en bewonderd. Zowel Democraten als Republikeinen  hopen stemmen te winnen door  zich op de ideeën Reagan te beroepen. Voorstanders zien hem als de man die de conservatieve beweging in Amerika veranderde en zo ook de Republikeinse Partij, het hele land en tenslotte de wereld. Om 00.00 uur op Nederland 2.

Teasertrailer voor Call of Juarez: Gunslinger

Ubisoft heeft een teasertrailer uitgebracht voor het volgende deel in de Call of Juarez-serie Call of Juarez: Gunslinger. In de video maken we heel kort kennis met de hoofdpersoon Silas Greaves. De volledige onthullingstrailer wordt op 14 maart uitgebracht.

Call of Juarez: Gunslinger moet gaan uitkomen op PlayStation 3, Xbox 360 en pc. Een releasedatum is nog niet bekendgemaakt.

'Eerste paal Westermoskee kan volgende week de grond in'

Er kan in principe volgende week begonnen worden met de bouw van de Westermoskee te Amsterdam. Dit laat de advocaat van de stichting Westermoskee weten aan AT5. Op een formaliteit na zijn alle voorbereidingen voor de bouw namelijk afgerond.

'Het stadsdeel en de stichting moeten alleen nog een contract tekenen over de overdracht van 3.5 miljoen euro. Dit contract wordt ergens de komende dagen getekend. De bouw kan dan zo spoedig mogelijk van start gaan. Dat zou volgende week al kunnen zijn, maar er wordt in ieder geval in de komende weken begonnen. Het aannemersteam staat te popelen', stelt de advocaat. 

Stadsdeel West heeft in het verleden beslag laten leggen op een voormalig bouwdepot van de moskee, ter waarde van zo'n 3,5 miljoen euro. Reden voor deze beslaglegging was dat het lang duurde voordat de moskeevereniging met de bouw wilde of kon beginnen. Dit geld wordt door de contractondertekening weer teruggegeven aan de stichting Westermoskee. 

Aan de bouw van Westermoskee ging een strijd van zo'n achttien jaar met zo'n beetje alle betrokkenen vooraf. kan de bouw van de Westermoskee aan de Baarsjesweg toch doorgaan. Eind vorig jaar werd duidelijk dat de moskee aan de Baarsjesweg er toch daadwerkelijk gaat komen. 

Politie in polo en met cap

Ze zijn eruit, bij de politie. Het nieuwe uniform dat in 2014 wordt ingevoerd, is donkerblauw met gele strepen en bestaat onder meer uit een polo en een cap. Dat is donderdag bekendgemaakt door het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Minister Ivo Opstelten heeft, na overeenstemming met korpsleiding en bonden, gekozen voor een nieuw operationeel uniform met "meer functionaliteit, uitstraling en comfort". Er komt ook "een soepel en comfortabel" veiligheidsvest bij.

Voor de nieuwe uitmonstering is niet over één nacht ijs gegaan. Er kon worden gekozen uit enkele modellen. Meer dan 33.000 betrokkenen gaven een reactie en daarvan sprak 65 procent zich uit voor het uniform met gele striping. Ook koos een meerderheid voor de polo (korte en lange mouwen) en de cap.

Cohen: politie faalde bij rellen Haren

De politie en de gemeente Haren hebben gefaald bij het uit de hand gelopen Facebookfeest in de Groningse plaats. Dat concludeert de commissie onder leiding van Job Cohen die onderzoek heeft gedaan naar de rellen in september, zo meldt de NOS donderdag. Het rapport wordt vrijdag officieel gepresenteerd.

De politie bleek onvoldoende verstand te hebben van sociale media om de dreiging goed in te schatten. Ook waren er veel te weinig agenten aanwezig toen op 21 september duizenden mensen naar Haren togen, omdat een meisje uit die plaats op Facebook haar verjaardagsfeestje had aangekondigd. Al snel werd gesproken van Project X, naar de gelijknamige film waarin een feestje volledig uit de hand loopt.

De commissie is uiterst kritisch over voorbereiding van de politie. Het draaiboek was onvolledig, de communicatie op de avond zelf haperde en er waren te weinig ME'ers paraat. Veel te laat werd uiteindelijk opgeschaald, waardoor pas versterking arriveerde toen de rellen al aan de gang waren.

Alkmaar wil start Vuelta in 2015

Alkmaar wil zich opwerpen als startplaats van de Ronde van Spanje in 2015. Dat meldt de Noord-Hollandse gemeente op haar website. De Vuelta zou over tweeënhalf jaar beginnen in Emmen, maar dat is door het afhaken van de provincie Drenthe als geldschieter onzeker geworden. Eerder werd al bekend dat vijf etappes in Nederland worden verreden.

Mocht Alkmaar niet als startplaats worden gekozen, dan hoopt de stad een etappe binnen te halen. Over het financiële aspect wordt nog nagedacht. "We gaan in overleg met de provincie en met anderen. Want wat is er mooier dan zo'n ronde te zien in Noord-Holland", laat VVD-wethouder Peter de Baat weten aan RTV Noord-Holland.

De provincie Drenthe haakte eind vorig jaar af als geldschieter vanwege de vele dopingschandalen in het wielrennen. Eerder steunde Drenthe wel de start van de Vuelta in Assen in 2009.

Ahmadinejad naar uitvaart Chavez

De Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad is donderdag uit Teheran naar Caracas vertrokken om de uitvaart van zijn Venezolaanse bondgenoot Hugo Chavez bij te wonen.

De Iraanse leider prees Chavez, die hij vergeleek met een heilige, die ooit samen met Jezus Christus en de door sjiieten vereerde Imam Mahdi op aarde terug zal keren om samen met hen 'vrede, gerechtigheid en vriendschap' te vestigen.

Ahmadinejad zei ook te geloven dat iets 'verdachts' de kanker waaraan Chavez deze week bezweek heeft veroorzaakt.

De Iraanse president had een hechte band met Chavez, met wie hij in de afgelopen jaren regelmatig sprak.

Lady Gaga naar de rechter om afgeblazen show

Lady Gaga heeft een verzekeringsmaatschappij aangeklaagd. Het Britse bedrijf weigert een vergoeding te betalen voor een afgeblazen show vorige zomer in Indonesië. De zangeres zegde haar optreden af nadat moslimfundamentalisten hadden gedreigd met geweld.

De productiemaatschappij van Gaga wil minstens 75 duizend dollar zien van de verzekeraar vanwege contractbreuk, meldt de BBC donderdag. Het optreden ging niet door toen de politie de veiligheid van Gaga niet meer kon garanderen.

Conservatieve groepen hadden aangevoerd dat de zangeres de jeugd in het land verpest met haar sexy kledingstijl en provocerende danspasjes en noemden haar een duivel. De fundamentalisten beloofden dat het 'chaos' zou worden als Gaga toch het podium zou betreden. Bij het uitverkochte concert in juni werden vijftigduizend mensen verwacht.


Lady Gaga stapt naar rechter om afgeblazen show (Foto: Novum)

Kanye West is een slecht verliezer

Kanye West is pissig dat hij slechts zevende is geworden in een verkiezing van beste rapper van de wereld door MTV. De 35-jarige West vindt het onterecht dat hij zo laag is geëindigd, zegt hij tegen het Amerikaanse radiostation Hot 97.

Volgens West hebben de stemmers geen rekening gehouden met zijn gehele oeuvre. "Ik heb het gevoel dat die zevende plaats komt omdat ze te veel letten op dingen die ze niet goed vinden", aldus de rapper. Zo zou zijn relatie met Kim Kardashian wel eens kunnen meespelen, denkt hij.

West vindt overigens niet dat hij op de eerste plaats zou moeten eindigen. Die eer moet gaan naar Lil' Wayne. "Dat is veruit de beste rapper van het moment", aldus West. De immer bescheiden rapper viel enkele weken geleden ook al op toen hij zich tijdens optreden vergeleek met Picasso, Steve Jobs en Walt Disney. De hele lijst van toprappers is nog niet bekendgemaakt.

Lucas 'bevestigt' Hamill, Ford & Fisher

De geruchten over rollen voor Mark Hamill, Harrison Ford en Carrie Fisher in de nieuwe Star Wars-film blijven aanzwellen. Woensdag bevestigde Fisher haar medewerken aan Episode VII als Princess Leia om vervolgens te worden teruggefloten door haar woordvoerder, die volhield dat het een grap was. Nu lijkt Star Wars-bedenker George Lucas zijn mond te hebben voorbijgepraat.

"Mark, Harrison en Carrie hebben al getekend", zei Lucas tegen het zakenblad Bloomberg Businessweek. Blijkbaar besefte hij te laat dat hij zijn mond voorbij had gepraat. "Nou ja, we waren in een vergevorderd stadium van onderhandelen", zei hij snel, om er daarna aan toe te voegen dat hij wellicht beter helemaal zijn kaken op elkaar had kunnen houden. "Misschien had ik dit niet moeten zeggen, ze zullen het vast binnenkort met veel bombarie willen aankondigen. Ik ga niet zeggen of de onderhandelingen succesvol waren of niet."

Nadat Disney eind vorig jaar aankondigde drie nieuwe Star Wars-films te zullen maken, begon het speculeren over de scenario's en de cast. Uiteraard hopen vele fans dat de hoofdpersonages Luke Skywalker, Han Solo en Princess Leia Organa zouden terugkeren. Disney wil er in elk geval niets over kwijt.

'George Lucas gelooft dat wereld in 2012 vergaat' (Novum)

UEFA bestraft Ferdinand niet

Rio Ferdinand wordt niet bestraft voor zijn gedrag na afloop van de wedstrijd tussen Manchester United en Real Madrid. De ervaren verdediger uitte zijn onvrede over de beslissingen van arbiter Cuneyt Cakir door sarcastisch in het gezicht van de Turk te applaudiseren.

Cakir stuurde Ferdinands ploeggenoot Nani al vroeg in de tweede helft met rood van het veld, wat een uiterst discutabele beslissing bleek. Met een numeriek overwicht kreeg Madrid de overhand in de wedstrijd, waarna de Spanjaarden hun 1-0 achterstand snel wisten om te draaien in een voorsprong.

De UEFA besloot na het lezen van het scheidsrechtersrapport om de 34-jarige Ferdinand geen straf op te leggen voor zijn gebaar richting Cakir. De Mancunians worden echter wel gestraft voor een aantal andere zaken die zich na de wedstrijd voordeden. Zo weigerden Alex Ferguson en zijn spelers om met de pers te praten, waarmee ze een aantal UEFA-regels overtraden.

Ook kijkt de UEFA of Nani naast zijn reguliere schorsing van één wedstrijd verder gestraft kan worden.

Carice van Houten uitgeroepen tot 'powervrouw'

Carice van Houten is donderdag door Sky Radio uitgeroepen tot powervrouw. Ook onder anderen zangeres Miss Montreal, schrijfster Saskia Noort en zwemster Ranomi Kromowidjojo kregen een beeldje voor de positieve manier waarop zij vorig jaar in het nieuws kwamen. De awards werden uitgereikt in het kader van Internationale Vrouwendag, aanstaande vrijdag.

Van Houten ziet haar award als een 'mooie aanmoediging van het publiek' om door te gaan met muziek maken. "Heel leuk dat mensen op mij hebben gestemd", stelt ze in een reactie aan Sky Radio.

Volgens de actrice en nieuwbakken zangeres is Internationale Vrouwendag nog altijd echt nodig. "Want er is nog steeds te weinig oestrogeen in de maatschappij. Vrouwen krijgen gemiddeld minder betaald en moeten het werk vaak combineren met kinderen. Ik zou tegen alle vrouwen willen zeggen: blijf eigenwijs en laat je niet van de wijs brengen."

VS zweren zich te verdedigen tegen N-Korea

De Verenigde Staten hebben donderdag gezworen zichzelf en hun bondgenoten te verdedigen tegen een eventuele nucleaire aanval van Noord-Korea. Eerder donderdag dreigde Pyongyang met een preventieve nucleaire aanval op de VS.

De hoogste Amerikaanse gezant voor Noord-Korea, Glyn Davies, riep Pyongyang op geen misrekeningen te maken. Hij verwees naar de dreigementen van de 'afgelopen uren en dagen' en zei dat de VS samenwerken met Zuid-Korea om ervoor te zorgen dat ze klaar zijn voor elke dreiging die ontstaat. Davies legde een verklaring voor de Senaatscommissie voor buitenlandse betrekkingen, kort nadat de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties Noord-Korea nieuwe sancties had opgelegd.

Robert Menedez, lid van de Senaatscommissie, noemde de dreigementen van Noord-Korea absurd en zei dat een nucleaire aanval op de VS feitelijk zelfmoord betekent.

Tour du Dopage

“Mesdames et messieurs, geef hem une grande ovation: tweevoudig winnaar, maar eigenlijk gewoon drievoudig natuurlijk, Alberto ‘zero zero zero’ Contador!” El Pistolero komt het podium op, zet zijn handtekening op de startlijst, en zwaait even naar het publiek. De Franse speaker deed zijn uiterste best het publiek enthousiast te krijgen, maar of dat de reden voor het massale gejuich is, is niet duidelijk. De wielerfans lijken namelijk, net als hun helden, alles te slikken.

Fans vertrekken na doelpunt moslim

Gewoonlijk wordt een doelpunt van hun eigen team door voetbalfans gevierd met veel gejuich en gespring. Maar niet bij Beitar Jerusalem. Toen spits Zaur Sadayev z'n eerste doelpunt voor de club maakte, stond een deel van het publiek op en vertrok. Sadayev is namelijk moslim en daar houden ze niet zo van bij Beitar.

Sadayev, een 23 jarige Tsjetsjeen, tekende eind januari als eerste moslim bij Beitar Jerusalem. Dat viel niet in goede aarde bij de notoir rechtse aanhang van de club. Zo werd er een poging tot brandstichting gedaan op de bestuursleden van de club.

Toen Sadayev op zondag z'n eerste werdstrijd speelde, was de sfeer dan ook gespannen. Iedere keer dat hij de bal aanraakte, werd hij uitgejouwd. Maar toen Sadayev vroeg in de tweede helft ook een doelpunt zette, volgde een ware exodus. Leden van de harde kern, die zich de oer-Israëlische naam La Familia heeft gegeven, verlieten massaal het stadion.

Ondanks dat het sterk op discriminatie lijkt, is het dat volgens de fans niet. "Het is geen discriminatie, ze zouden hier gewoon niet moeten zijn", zegt een fan die zich Jacob noemt: "Beitar Jerusalem is altijd een schone club geweest, maar nu wordt ze vernietigd."

Menchov: "Ik ken Matchiner niet"

Denis Menchov heeft ontkend dat hij in zijn tijd bij Rabobank bloeddoping gebruikte met hulp van dopingdealer Stefan Matchiner. "Het is niet waar. Ik ken hem niet", zei de Rus donderdag na afloop van de vierde etappe van Parijs-Nice tegen De Telegraaf. De renner van Katusha wilde verder niet op vragen over doping ingaan.

Michael Rasmussen zei tijdens een rechtszaak in Arnhem over de hoogte van zijn ontslagvergoeding dat hij, Michael Boogerd en Menchov bloeddoping gebruikten met medeweten van de leiding van Rabobank. In de Tour de France van 2006 en 2007 zou de Oostenrijker Matchiner assistentie hebben verleend.


Menchov: "Ik ken Matchiner niet" (Foto: Novum)

Britten sturen Bonnie Tyler naar Songfestival

Groot-Brittannië heeft opnieuw een oudgediende van stal gehaald voor het Eurovisie Songfestival. Het land wordt in mei vertegenwoordigd door Bonnie Tyler. Vorig jaar stuurden de Britten met Engelbert Humperdinck ook al een routinier naar het liedjesfestijn.

De 61-jarige zangeres uit Wales vertolkt in Zweden het nummer Believe in Me, zo is donderdag bekendgemaakt. Tyler zegt in een verklaring 'vereerd en blij' te zijn het Verenigd Koninkrijk te mogen vertegenwoordigen. De zangeres is in Nederland vooral bekend van haar hits It's a Heartache en Total Eclipse of the Heart.

De Britten wachten al jaren op nieuw succes op het festival. De laatste overwinning stamt uit 1997 toen Katrina & the Waves won met Love Shine a Light. In de afgelopen tien jaar wist alleen Jade Ewen in 2009 een toptiennotering te bemachtigen. De Britten werden driemaal laatste.

Vorig jaar bracht Humperdinck met een voorlaatste plaats ook niet het gewenste succes. Hij wist slechts twaalf punten bij elkaar te sprokkelen.

Het Eurovisie Songfestival vindt dit jaar plaats op 18 mei. Groot-Brittannië is als geldschieter meteen door naar de finale. Anouk moet zich namens Nederland in de dagen ervoor nog proberen te plaatsen met het nummer Birds.


Britten sturen Bonnie Tyler naar Songfestival (Foto: Novum)

Kim Kardashian moet meer rusten

Kim Kardashian moet het rustiger aan gaan doen van haar artsen. De zwangere realityster is dinsdagnacht in allerijl naar een ziekenhuis in Los Angeles gegaan. Kardashian had buikpijn en vreesde een miskraam, vertellen ingewijden aan The New York Post.

Kim vloog zondag naar Parijs om een modeshow bij te wonen met haar geliefde Kanye West. Dinsdag keerde de vier maanden zwangere Kardashian terug uit Frankrijk en rende in tranen naar haar arts. "Kim begon zich tijdens de vlucht niet goed te voelen, ze dacht dat ze een miskraam had."

In het ziekenhuis bleek dat de kleine van Kim en Kanye in orde is. Artsen drukten de 32-jarige realityster wel op het hart het rustiger aan te gaan doen. "Kim houdt geen rekening met haar zwangerschap. Ze vliegt van hot naar haar en sport zeven dagen per week."

Volgens de ingewijde is Kim doodsbang dat de media haar afmaken vanwege de extra zwangerschapskilo's. "Ze is bang dat haar achterwerk de afmetingen van een bank krijgt", weet de goede bekende. "Maar ze heeft een zware zwangerschap en moet nu meer rust gaan nemen."

Nelom langer bij Feyenoord

Miquel Nelom blijft langer bij Feyenoord. De club heeft donderdag de optie in de verbintenis van de 22-jarige verdediger gelicht. Hij is nu tot de zomer van 2015 door Feyenoord vastgelegd. Het huidige contract van Nelom liep aan het einde van dit seizoen af.

De speler was blij. "Zowel met de club als met mezelf gaat het goed. Ik zie dat ik hier vooruit ga. Bovendien voel ik veel vertrouwen van de technische staf en van de clubleiding", zo liet hij op de website van Feyenoord weten.

PvdA verliest in peiling, 50Plus blijft stijgen

De PvdA levert in de Politieke Barometer fors in. De sociaaldemocraten verliezen drie zetels ten opzichte van twee weken eerder en houden 24 zetels over. PvdA-leider Diederik Samsom wordt bovendien minder positief beoordeeld. De geënquêteerden geven hem nu een 5,4. Een maand eerder was dat nog een 5,8.

De VVD behoudt 32 virtuele zetels. 50Plus wint opnieuw en komt uit op negentien zetels, twee meer dan twee weken eerder.

De PVV en de SP winnen allebei een zetel en komen op respectievelijk achttien en zeventien zetels uit. D66 levert een zetel in en houdt er vijftien over. Het CDA blijft stabiel op elf zetels.

Bij de kleine partijen verandert er niets. ChristenUnie behoudt vijf zetels, GroenLinks, de Partij voor de Dieren en de SGP houden ieder drie zetels.

GroenLinks wil regenboogzebrapad in Utrecht

Het centrum van Utrecht moet een zebrapad krijgen in alle kleuren van de regenboog. Dat wil de gemeenteraadsfractie van GroenLinks. Utrecht is dit jaar uitgeroepen tot Roze Stad en GroenLinks wil met het zebrapad de aandacht vestigen op gelijke rechten voor homoseksuelen.

Het zebrapad moet in ieder geval voor 29 juni, als Roze Zaterdag wordt gevierd in de domstad, zijn aangelegd. "Een uitgelezen kans om een permanent statement te maken dat Utrecht een diverse stad is waar iedereen welkom is, ongeacht geaardheid of overtuiging", zegt GroenLinks-raadslid Pepijn Zwanenberg.


GroenLinks wil regenboogzebrapad in Utrecht (Foto: Novum)

Miss Montreal vindt koningsliederen 'bullshit'

Miss Montreal is in tegenstelling tot vele andere artiesten niet van plan een speciaal lied te schrijven voor Willem-Alexander. "Ik vind dat zulke bullshit", zegt ze tegen Novum Nieuws.

"Ik vind Willem-Alexander wel heel tof", legt de 28-jarige zangeres uit. "Hij is een slimme vent. Maar ik ken hem niet persoonlijk en ik schrijf alleen liedjes over mensen die ik ken."

Miss Montreal, die eigenlijk Sanne Hans heet, gaat op 5 mei verschillende bevrijdingsfestivals langs en maakt daarvoor speciaal een lied. "Ik ben nu aan het schrijven met Simon van Nick & Simon, hij is heel sterk met teksten. Het wordt een heel mooi, klein, leuk en sensitief liedje. Het is gebaseerd op mijn opa's."


Miss Montreal vindt koningsliederen 'bullshit' (Foto: Novum)

V-raad treft nieuwe sancties tegen N-Korea

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft donderdag nieuwe sancties getroffen tegen Noord-Korea. Pyongyang wordt gestraft voor zijn kernproef van 12 februari.

De sancties zijn door de Verenigde Staten in samenspraak met China opgesteld, de belangrijkste bondgenoot van het regime in Pyongyang. Noord-Korea heeft de afgelopen dagen dreigende taal geuit voor het geval de sancties zouden worden aangenomen.

Hondenchip verplicht vanaf 1 april

Alle honden die vanaf 1 april worden geboren, moeten binnen zeven weken zijn gechipt en binnen acht weken zijn geregistreerd bij een databank. Dat heeft het ministerie van Economische Zaken donderdag gemeld.

Het chippen moet gebeuren door een dierenarts of een andere deskundige. Honden die worden geïmporteerd, moeten ook een chip hebben. Eigenaren moeten het aan de databank melden als zij verhuizen of hun hond verkopen. Ook het overlijden van een hond moet worden gemeld. Overtredingen kunnen worden bestraft met een boete.

De maatregelen moeten illegale handel en fokkerij tegengaan. Ook is van verwaarloosde of mishandelde dieren gemakkelijker de eigenaar op te sporen.

To the Moon-ontwikkelaar kondigt nieuwe game aan

Freebird Games heeft A Bird Story aangekondigd, een soort spin-off op hun indie-hit To the Moon. A Bird Story speelt zich af in hetzelfde universum, maar het heeft andere personages. De game moet over een paar maanden uitkomen.

To the Moon krijgt volgens Freebird Games een echte sequel, maar eerst willen ze een ander verhaal vertellen. “A simple, surreal short about a boy and a bird with a broken wing. Despite being story-based like most of my games, there are essentially no dialogues throughout.”

Uiteindelijk zal A Bird Story voor een aansluiting zorgen met To the Moon 2. “While Dr. Watts and Dr. Rosalene aren’t in this game (chronologically, it takes place before their time), the boy in it eventually grows up to become their patient in “episode 2″ of the series.”

Zaakwaarnemer over Blind: "Geld geen breekpunt"

Ajax heeft donderdag een eerste gesprek gevoerd met Daley Blind en zijn zaakwaarnemer, Rob Jansen Blind heeft bij Ajax een contract tot en met het einde van dit seizoen. De eerste onderhandelingen over een nieuwe verbintenis zijn goed verlopen, zo liet Jansen na afloop weten aan AT5.

"Geld is vooralsnog geen breekpunt. Er wordt naar meer factoren gekeken", aldus de belangenbehartiger van Blind. Later worden nieuwe gesprekken op de agenda gezet. Daley Blind, die zaterdag 23 jaar wordt, maakte in december 2008 zijn debuut voor Ajax op het hoogste niveau.

Dit seizoen miste Blind nog geen één van de 25 wedstrijden van Ajax in de Eredivisie. De linksback was één keer trefzeker. Alleen in de strijd om de KNVB Beker kreeg Blind niet altijd speelminuten.

Uitspraak in zaak-Rasmussen voor 25 juni

Michael Rasmussen weet uiterlijk 25 juni hoe hoog de ontslagvergoeding is die hij ontvangt van de voormalige Rabobankploeg. Voor die dag doet het gerechtshof in Arnhem uitspraak. De behandeling van het hoger beroep in de zaak vond donderdag plaats. "De uitspraak is in ieder geval voor de Tour de France", grapte de rechter.

Rasmussen werd tijdens de Tour de France van 2007 op staande voet ontslagen omdat hij gelogen had over zijn whereabouts. De Deen, die onlangs bekende bijna zijn hele carrière doping te hebben gebruikt, eist een bedrag van 5,6 miljoen euro. De rechtbank kende hem in 2008 ruim zeven ton toe. Zowel Rasmussen als Rabobank ging tegen die uitspraak in beroep.

Vrouwelijke kunstroofverdachte blijft in cel

De 19-jarige Roemeense die maandag werd opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de roof uit de Kunsthal in Rotterdam, blijft nog twee weken vastzitten. Dat heeft de rechter-commissaris donderdag bepaald. De vrouw zou betrokken zijn bij het verbergen van de zeven schilderijen die in oktober werden buitgemaakt.

Het OM verdenkt de Roemeense van heling. De kunstwerken zouden direct na de diefstal zijn ondergebracht in het huis in Rotterdam waar de 19-jarige verdachte toen woonde. De vrouw is de vriendin van de 28-jarige Roemeen die samen met twee anderen vastzit in Roemenië.

Bij de roof op 16 oktober werden werken van Claude Monet, Pablo Picasso, Henri Matisse, Paul Gauguin, Meyer de Haan en Lucian Freud meegenomen. De schilderijen zijn samen mogelijk rond de honderd miljoen euro waard. Van de doeken ontbreekt nog ieder spoor.

Tesla Motors opent showroom en kantoor in Amsterdam

Tesla Motors vestigt dit jaar een kantoor op de Amsterdamse Zuidas. Ook komt er een showroom in de buurt van het Museumplein. Dat maakte de Amerikaanse producent van elektrische auto's donderdag bekend.

Tesla Motors wil eveneens een servicecentrum openen in de hoofdstad, maar daar is de locatie nog niet van bekend. Tesla Motors heeft al verkoop- en servicecentra in Eindhoven. De autofabrikant vestigde eerder in Tilburg het distributiecentrum voor de Europese markt.

Nederland is een van de landen waar veel vraag is naar de elektrische auto's van het in Palo Alto in Californië gevestigde bedrijf. Het Europese hoofdkantoor staat in Maidenhead in het Verenigd Koninkrijk. Tesla Motors boekte in het vierde kwartaal een omzet van 306 miljoen dollar (233 miljoen euro). Het nettoverlies kwam uit op negentig miljoen dollar.

Goss winnaar tweede etappe Tirreno

Matthew Goss heeft de tweede etappe van de Tirreno - Adriatico gewonnen. De Australiër van GreenEdge was in de regen de beste in de massasprint. Manuel Beletti werd tweede voor Gerald Ciolek.

In de lange etappe van 232 kilometer was geen enkele ontsnapping die uitzicht had om de ritzege. Leider Mark Cavendish zat slecht gepositioneerd en ook André Greipel wist geen potten te breken in de sprint. Cavendish, die gisteren in de ploegentijdrit als eerste over de meet kwam, behield wel de leiding.

Huwelijk Miley Cyrus niet in gevaar

Miley Cyrus is nog steeds van plan te gaan trouwen met haar vriend Liam Hemsworth. De geruchten dat het huwelijk zou zijn afgeblazen, kloppen volgens haar niet.

Een ingewijde zegt tegen het Amerikaanse tijdschrift People dat er wel wat strubbelingen zijn tussen de twee, maar die zouden het huwelijk niet in de weg staan. "De trouwerij gaat door", aldus de bron. "Miley en Liam hebben wat problemen waar ze doorheen moeten, maar volgens Miley is het geen 'big deal'. Ze houdt van Liam en kan niet wachten tot ze met hem kan trouwen."

De 20-jarige Cyrus liet in een reactie op de geruchten op Twitter weten voorlopig te stoppen met sociale media. "Ik ben zo klaar met Los Angeles en alle leugens die er uit voortkomen", schreef ze. "Ik blaas mijn huwelijk niet af." Hemsworth vroeg de actrice in juni ten huwelijk. Er is nooit een trouwdatum bekendgemaakt.

Apple overweegt doorverkoop apps

In de toekomst kunnen iPhone-gebruikers apps, muziek en films mogelijk aan elkaar doorverkopen. Ze zouden toegang tot digitale content kunnen kopen en doorverkopen, waarbij de originele maker steeds een deel van de opbrengst ontvangt. Dat valt te lezen in een donderdag gepubliceerd patent van Apple.

In het patent wordt onder meer uitgelegd dat een koppeling tussen het product en de verkoper verdwijnt op het moment dat het product wordt doorverkocht. Op die manier zou maximaal een persoon per digitale kopie gebruik kunnen maken van de video, game, app of het muziekbestand.

Het is niet bekend of Apple de techniek achter het patent daadwerkelijk zal gebruiken. Het Amerikaanse techbedrijf registreert vaker patenten om ideeën vast te leggen. Eerdere patenten suggereerden onder meer dat een iPhone zich in de toekomst kan aanpassen aan de gebruiker, beschikt over beveiliging met vingerafdrukken en als afstandsbediening gebruikt kan worden voor de televisie.

Ritzege voor Albasini in Parijs - Nice

Michael Albasini heeft de vierde etappe gewonnen van Parijs – Nice. De Zwitser van GreenEdge was verreweg de snelste in de sprint van een elitegroep dat na de lastige etappe was overgebleven. Maxim Inglinskiy werd tweede. Andrew Talansky behield de leiding in het klassement.

In de vlucht van vandaag zaten onder andere Thomas Voeckler en Gianni Meersman, maar kans op de ritzege had de groep van zeven nooit. Op vijftien kilometer van de meet werd de kopgroep ingelopen door een klein peloton dat na de Côte de Talencieux (tweede categorie) was overgebleven.

Op de slotklim ging Maxime Monfort er als eerste vandoor, maar hij kreeg nauwelijks ruimte. Ook een aanval van Sylvain Chavanel werd gepareerd. In de afdaling van de klim miste Lieuwe Westra een bocht en leek kostbare tijd te gaan verliezen. De renner van Vacansoleil wist echter op drie kilometer van de streep weer aan te sluiten.

Op een dikke kilometer van de aankomst ging Robert Gesink ervandoor. Hij kreeg een klein gaatje, maar werd op tijd weer ingerekend. De daaropvolgende sprint werd gemakkelijk gewonnen door Michael Albasini.

Sofia Vergara op Machete Kills-poster

De Machete-films blinken niet uit in subtiliteit. En als we de nieuwste poster van Machete Kills als referentie mogen gebruiken is dat in dit deel van Robert Rodriguez niet anders. Sofia Vergara blijkt over levensgevaarlijke borsten te beschikken. Tenminste, wel als je een Boobgun monteert op je beha.

Jep, ook dit deel zal niet overlopen van realisme. Maar vinden we dat erg? Zeker met de lange lijst van sterren die in meer of mindere mate een rol in de film gaan vertolken, zal Machete Kills ook wel weer een feestje worden. Onder andere Danny Trejo, Amber Heard, Vanessa Hudgens, Michelle Rodriguez, Zoe Saldana, Jessica Alba, Alexa Vega, Lady Gaga, Demian Bichir, Charlie Sheen, Antonio Banderas, Cuba Gooding Jr., en Mel Gibson zullen hun opwachting maken.

Machete Kills komt in september in de bioscoop.

Twee uitstekende redenen om geen ruzie te zoeken met Sofia Vergara!
Twee uitstekende redenen om geen ruzie te zoeken met Sofia Vergara!

Paardenvlees in pastasaus Grand'Italia

In pastasaus van Grand'Italia zijn dna-sporen van paard ontdekt. Het gaat om bolognesesaus, waar eigenlijk alleen rundvlees in hoort te zitten. De betreffende partijen zijn uit de handel gehaald, laat het Nederlandse bedrijf donderdag weten.

Volgens Grand'Italia zat in de pastasaus vlees van een Frans bedrijf. Grand'Italia heeft de banden met het bedrijf verbroken vanwege de vondst van het paarden-dna.

Alleen in de bolognesepastasaus zijn sporen van paardenvlees gevonden, benadrukt Grand'Italia, dat vanwege het paardenvleesschandaal zelf tests liet doen in al zijn producten. Het bedrijf heeft de betreffende partijen weten te achterhalen.

The Walking Dead dit najaar verder

Het tweede seizoen van het avonturenspel The Walking Dead moet dit najaar verschijnen. Dat heeft gamestudio Telltale bekendgemaakt. De game wordt, net als het eerste seizoen, in losse episodes aangeboden. Spelers moeten beslissingen maken voor gamepersonages die te midden van een zombieplaag moeten overleven.

Door miscommunicatie was er eerder aangekondigd dat de game in 2014 zou uitkomen, maar Telltale heeft bevestigd dat we dit jaar nog mogen verwachten. Het eerste seizoen van The Walking Dead bestond uit vijf afleveringen van elk twee tot drie uur. Het verhaal van het eerste seizoen draaide om veroordeelde crimineel Lee Everett en het kleine meisje Clementine, die steeds weer andere mensen tegenkomen in een door zombies overgenomen wereld.

The Walking Dead won maandag een prijs voor zijn verhaal bij de Game Bafta's. Daarnaast won het vorige maand vier prijzen bij de DICE Awards en is het in januari en december door meer dan tachtig websites tot game van het jaar uitgeroepen.


The Walking Dead dit najaar verder

Karremans zeer opgelucht en blij

Thom Karremans en zijn vrouw zijn 'zeer opgelucht en blij' met de beslissing van het Openbaar Ministerie om de voormalig Dutchbat-commandant niet te vervolgen. Dat meldt advocaat Geert-Jan Knoops donderdag.

"De heer Karremans meent alleen dat het onbegrijpelijk is dat een en ander zo lang heeft moeten duren", laat Knoops verder weten.

Op de motivering van de beslissing van het OM om Karremans niet te vervolgen heeft de advocaat nog wel wat aan te merken. "Juridisch had deze nog sterker geformuleerd mogen worden", aldus Knoops.

Advocaat Liesbeth Zegveld, de drijvende kracht achter de poging Karremans te vervolgen, heeft inmiddels aangegeven de beslissing voor te leggen aan het gerechtshof, die het OM kan dwingen alsnog vervolging in te stellen.

Nabestaanden van de slachtoffers in Srebrenica deden in juli 2010 aangifte tegen Karremans en toenmalig majoor Robert Franken en personeelsfunctionaris Berend Oosterveen. Franken en Overveen worden evenmin vervolgd. Het drietal zou drie mannen de dood in hebben gejaagd door hen van de Nederlandse compound in Potocari weg te sturen. Het OM bepaalde donderdag dat de dood van de mannen hun niet te verwijten valt.

Militaire vakbonden en het ministerie van Defensie reageerden donderdag tevreden op de beslissing van justitie.

Spionageapparatuur IsraŽl in SyriŽ gevonden

Syrië heeft in zijn kustregio Israëlische spionageapparatuur gevonden. Dat meldt de Syrische staatstelevisie donderdag. Het gaat om apparaten voor gegevensverzameling die onder meer zijn uitgerust met camera's en satellietschotels. Sommige apparaten zien eruit als rotsblokken. Waar de apparatuur precies is gevonden werd niet gemeld.

Syrië en Israël verkeren in staat van oorlog en hebben het in het verleden diverse malen tot een gewapende confrontatie laten komen. In januari voerden Israëlische gevechtsvliegtuigen nog een luchtaanval uit in de buurt van Damascus.

Griekse werkloosheid daalt voorzichtig

De Griekse werkloosheid is in december licht afgenomen. Zat in november nog 26,6 procent van de Grieken zonder werk, in december was dit percentage gedaald naar 26,4. Dat blijkt donderdag uit cijfers van het Griekse statistiekbureau. In totaal zaten 1,3 miljoen Grieken zonder werk.

Volgens het statistiekbureau raakten ruim vierduizend Grieken hun baan kwijt in december. Het aantal Grieken dat in deze maand werk vond, steeg echter sterker met ruim veertigduizend. In totaal hadden 3,6 miljoen Grieken werk in december. Het aantal Grieken dat geen baan had, maar ook niet actief op zoek was naar werk, bleef gelijk met zo'n 3,3 miljoen.

Verbod op ijsberenhandel haalt het niet

Een voorstel van de Verenigde Staten voor een verbod op grensoverschrijdende handel in ijsbeerproducten, zoals pelzen, is donderdag op de internationale Conventie over de Internationale Handel in Bedreigde Soorten (CITES) afgeschoten. Canadese inheemse Inuït behaalden daarmee een belangrijke overwinning.

De VS drongen aan op wijziging van de status van de ijsbeer, om de handel in onderdelen van het pooldier aan banden te leggen. Een vergelijkbaar voorstel werd drie jaar geleden evenmin aangenomen.

Washington kreeg steun van Rusland en tientallen andere landen, maar het voorstel kreeg desondanks bij lange na niet het vereiste aantal stemmen om te worden aangenomen.

Wereldwijd leven er nog zo'n 20 tot 28 duizend ijsberen, waarvan twee derde in Canada. Volgens de VS daalt het aantal ijsberen als gevolg van klimaatverandering, maar de Inuït betwisten dat en stellen dat hun levenswijze wordt bedreigd als zij niet langer op de beren mogen jagen.

'Nationaliteit verslaat kleur in EU'

De politieke kleur van een politicus is in Europa ondergeschikt aan zijn of haar nationaliteit. Dat zegt minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) donderdag bij Room for Discussion, een discussieprogramma van Amsterdamse studenten.

"Europese politiek is in die zin anders dat het van veel meer belang is van welk land je iets aanvliegt, dan van welke kleur je bent", weet de voorzitter van de eurogroep. "Dan blijk je het snel eens te zijn met een Duitse conservatieve politicus, tot je eigen verwondering."

Volgens Dijsselbloem is hij als minister meer een Noord-Europese politicus die het vaak eens is met Duitsland en andere 'landen die van de strenge lijn zijn', dan een sociaaldemocraat.

Vier aangiften ontucht tegen orthopedagoog

Tegen een Haarlemse orthopedagoog die verdacht wordt van ontucht met minderjarige cliënten zijn inmiddels vier aangiften gedaan. De man zou ook kinderporno hebben gedownload. Het Openbaar Ministerie laat donderdag weten dat de man langer vast blijft zitten.

De 58-jarige orthopedagoog werd in 2011 veroordeeld tot achttien maanden cel waarvan negen maanden voorwaardelijk voor ontucht met een minderjarige cliënt. Ook bepaalde de rechtbank dat de man zijn beroep vijf jaar niet meer mocht uitoefenen. Na zijn vrijlating in maart vorig jaar heeft hij dat ook niet meer gedaan en heeft de man zich onder behandeling laten stellen.

Een voormalige cliënt deed in september echter aangifte tegen de man. Eind vorig jaar werd hij vervolgens opnieuw opgepakt. Het OM meldde eerder dat de man heeft bekend tussen 2004 en 2011 bij twaalf minderjarigen ontuchtige handelingen te hebben gepleegd of een poging daartoe te hebben gedaan.

Schultz onderzoekt bescheidener plan voor A27

Minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) laat onderzoeken of het mogelijk is om de A27 bij Amelisweerd uit te breiden naar twee keer zes rijstroken zonder bomen te hoeven kappen. Dat heeft Schultz donderdag laten weten in een brief aan de Tweede Kamer.

Schultz laat onderzoek doen naar een variant die afgelopen weekeinde werd aangedragen door het ingenieursbureau Witteveen en Bos. Volgens dit plan in opdracht van de gemeente wordt de weg niet verbreed, maar komen er smallere rijstroken en geen vluchtstrook. Schultz wil weten of deze variant veilig genoeg is.

Schultz wil de A27 verbreden naar twee keer zeven rijstroken. Dat zou ten koste gaan van een strook bomen in natuurgebied Amelisweerd. Veel inwoners van Utrecht hebben daar bezwaar tegen.

Het onderzoek naar de nieuwe variant wordt uitgevoerd door de commissie die in opdracht van Schultz moet nagaan of de besluitvorming rond de A27 in het verleden goed is verlopen en of alle onderzoeken goed zijn uitgevoerd. De commissie komt dit voorjaar met een rapport.

Explosief opgebaggerd in haven Hellevoetsluis

Tijdens baggerwerkzaamheden in de industriehaven in Hellevoetsluis is donderdagochtend een explosief aangetroffen. Dat meldt een woordvoerder van de politie. In eerste instantie werd gedacht aan een vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog, maar mogelijk gaat het om een granaat uit die tijd.

De omgeving is in een straal van vijftig meter rond de vindplaats afgezet. Een explosievenverkenner van de politie is ter plaatste en voert overleg met de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD).

Verbouwing Maracana opnieuw vertraagd

Wereldvoetbalbond FIFA maakt zich zorgen over de voortgang van de verbouwing van het Maracana-stadion in Rio de Janeiro. De werkzaamheden verliepen al niet soepel en dinsdag was er in Rio ook nog eens een flinke regenbui. Daardoor is een deel van het stadion onder water gelopen. FIFA moest woensdag de inspectie van het stadion schrappen.

Het WK in Brazilië is pas volgend jaar zomer, maar in juni van dit jaar moet het Maracana klaar zijn voor de Confederations Cup. "We zijn het meest bezorgd om Rio. De datum waarop het stadion klaar is, is heel belangrijk. Mei is te laat, dat kan veel problemen veroorzaken voor de FIFA, het WK en Brazilië", sprak secretaris-generaal Jerome Valcke dinsdag.

Op 2 juni staat in het gerenoveerde Maracana een oefenwedstrijd gepland tussen Brazilië en Engeland. In 2010 werd gestart met de verbouwing en in december 2012 had die afgerond moeten zijn. De deadline werd later verplaatst naar februari en nu moet het stadion in april gereed zijn.

OM: ontbonden pedovereniging kan niet in beroep

Pedofielenvereniging Martijn kan niet in hoger beroep gaan omdat de club niet meer bestaat sinds de rechtbank in Assen die in juni verbood. De vereniging moet daarom in het beroep niet-ontvankelijk worden verklaard. Dat stelde het Openbaar Ministerie donderdag in het gerechtshof in Leeuwarden.

Daarnaast is de wijze waarop de pedofielenclub naar buiten trad volgens justitie in strijd met de openbare orde. Ook is er een 'zwaarwichtig publiek belang' bij de bescherming van kinderen tegen de activiteiten van vereniging Martijn en 'vergoelijkt en verheerlijkt' de club pedoseksualiteit zonder oog te hebben voor kinderen en hun familie. Het OM blijft daarmee bij hetzelfde standpunt als tijdens de rechtszaak in juni en vraagt het hof de uitspraak van de rechtbank te bevestigen.

De rechtbank in Assen bepaalde toen dat het streven van Martijn naar de acceptatie van seksuele contacten tussen volwassenen en kinderen een ernstige inbreuk vormt op de 'heersende waarden en goede zeden' in de Nederlandse samenleving. Kinderen moeten worden beschermd tegen volwassenen die een seksuele relatie met hen wensen, oordeelde de rechtbank destijds.

Het hof in Leeuwarden doet naar verwachting uitspraak op 21 mei.

Politie slaags met Franse medewerkers Goodyear

Medewerkers van Goodyear zijn donderdag voor het Franse hoofdkantoor van de bandenfabrikant bij Parijs slaags geraakt met de oproerpolitie. Het personeel probeert wanhopig de fabriek en 1200 banen te redden. Een stapel banden werd uit protest in brand gestoken.

Goodyear probeert al vijf jaar zijn fabriek in het noorden van Frankrijk te reorganiseren of te sluiten, omdat de banden die daar worden gemaakt volgens het bedrijf niet meer worden verkocht. Terwijl buiten medewerkers en agenten het met elkaar aan de stok hadden, overlegden binnen vakbondsleden met de directie om tot een oplossing te komen.


Politie slaags met Franse medewerkers Goodyear (Foto: Novum)

Kardinalen bespreken financiŽn Vaticaan

De kardinalen die in Rome bijeen zijn voor het conclaaf om de nieuwe paus te kiezen, zijn donderdag bijgepraat over de financiën van de Heilige Stoel. Er waren nog altijd vragen over de boekhouding van het Vaticaan en zorgen over diens bank.

De hoofden van de drie belangrijkste financiële instanties praatten de kardinalen donderdag bij, zoals de regels voor de overgangsperiode tussen pontificaten vereisen. In deze periode ontmoeten de kardinalen elkaar dagelijks om kerkelijke problemen en de eigenschappen die de nieuwe paus moet hebben te bespreken.

De kardinalen hebben donderdag in hun ochtendsessie geen datum vastgesteld voor de start van het conclaaf, omdat de laatste van de honderdvijftien kardinalen die mogen stemmen nog niet is gearriveerd. De Vietnamese kardinaal Jean-Baptiste Pham Minh Man arriveert later donderdag. Tot hij er is kan geen datum worden vastgesteld.

Feyenoorder Fernandez rijdt vrouw aan op Coolsingel

Feyenoord-aanvaller Guyon Fernandez heeft woensdagavond in het centrum van Rotterdam een vrouw aangereden. De 26-jarige voetballer schepte op de Coolsingel een vrouw. Het naar verluidt 19-jarige slachtoffer zou met botbreuken naar een ziekenhuis zijn vervoerd. De aangeslagen Fernandez liet donderdag de training van Feyenoord lopen.

Fernandez noemt de aanrijding 'verschrikkelijk' en zoekt naar een verklaring. "Ik reed niet te hard, ik had niet gedronken, alleen op de een of andere manier heb ik haar niet op tijd gezien." Toch is dat niet het belangrijkste. "Het gaat er alleen maar om dat zij liefst snel weer helemaal herstelt."

Fernandez heeft contact opgenomen met de familie van het slachtoffer.

Wijffels: geen aanwijzing voor structurele doping

Oud-Rabotopman Herman Wijffels heeft geen aanwijzingen dat er structureel doping werd gebruikt bij de Rabobankploeg. Dat zei hij donderdag tegen RTLZ. "Dat lijkt ook te kloppen met wat er nu naar buiten komt. Michael Boogerd zegt ook dat hij het op eigen titel heeft gedaan."

Wijffels vindt dat de Rabobank te veel vertrouwen heeft gehad in de controles. "Blijkbaar werden toch de grenzen opgezocht." De sponsor kreeg nooit aanwijzingen dat zijn ploeg fout zat. "Integendeel, van de UCI kregen we te horen dat de ploeg goed bezig was." Wijffels heeft geen spijt van de sponsoring. "In de tijd dat wij geldschieter waren is de breedtesport enorm gegroeid en we hebben nu een generatie renners die schoon tot de wereldtop behoort."

Zover was het niet gekomen als er in de tijd van Wijffels, die tot 2002 bij Rabobank zat, naar buiten was gekomen wat nu bekend is geworden. "Dan was het over en sluiten geweest." Toch is de oud-topman geen voorstander van het terugvorderen van premies en sponsorgeld. "Dat is achteraf rekeningen vereffenen."

[PL Darts] Voorbeschouwing week 5

In week vijf van de Premier League of Darts reizen de tien deelnemers naar Nottingham waar gespeeld zal worden in de Capital FM Arena. Sinds 2007 werpen de beste darters van de wereld hier al hun pijlen. Het zal dit jaar dus alweer de zevende keer zijn dat de stad van Robin Hood het decor vormt voor de Premier League.

De stand in de competitie is na vorige week alleen nog maar spannender geworden. De nummers 1 t/m 4 staan gelijk in punten en de strijd om degradatie is ook ongemeen spannend. Michael van Gerwen en Raymond van Barneveld staan beiden met zes punten in de top-vier, wat na veertien weken kwalificatie voor de halve finales betekent. Kan een Nederlander sheriff van Nottingham worden? Wij blikken vooruit op de wedstrijden van morgen.

Programma week 5:

James Wade - Robert Thornton
Raymond van Barneveld - Andy Hamilton
Adrian Lewis - Michael van Gerwen
Phil Taylor - Gary Anderson
Wes Newton - Simon Whitlock

 

Raymond van Barneveld – Andy Hamilton

Het gaat goed met Barney. Van de vier wedstrijden die hij tot dusver in de Premier League speelde verloor hij er nog niet één van een buitenlander. Alleen in week drie was landgenoot Michael van Gerwen met 7-3 te sterk voor de Hagenaar. Maar ondanks dat de strijd om de titel ‘beste Nederlander’ voorlopig in het voordeel van Mighty Mike lijkt te zijn beslist, kan Van Barneveld fier omhoog kijken. Sinds zijn overwinning op de Grand Slam of Darts is Barney weer helemaal terug. Hij gooit weer met zijn oude setje darts, traint hard en dat werpt zijn vruchten af.

Morgenavond is de tegenstander van Barney de Engelsman Andy Hamilton. The Hammer is dit jaar wat wisselvallig in zijn spel en in zijn uitslagen. Waar hij normaal gesproken in uitblinkt, het verzilveren van kansen, laat hij er tot nu toe veel liggen. Beide heren zijn elkaar tien keer tegen gekomen voor de camera’s. Negen keer was de Nederlander de beste, alleen in de Premier League van 2012 wist Hamilton een remise af te dwingen. De laatste ontmoeting was in de halve finale van de Grand Slam of Darts en werd met 16-10 gewonnen door de Hagenaar.

Van Barneveld heeft in Nottingham alleen nog maar verloren van 16-voudig wereldkampioen Phil Taylor. Een overwinning voor de Nederlander lijkt dus vanzelfsprekend. Toch zal dat niet zo gemakkelijk gaan, want in de meeste ontmoetingen tussen Van Barneveld en Hamilton is het erg spannend. The Hammer zal zoals altijd zijn huid duur willen verkopen.

Adrian Lewis – Michael van Gerwen

Als er iemand in de hoek zit waar de klappen vallen dan is het Adrian Lewis. Hij heeft al zeven wedstrijden op rij niet meer gewonnen in de Premier League en dat past niet bij een tweevoudig wereldkampioen. Momenteel wil er bij Jackpot helemaal niets lukken en dan moet hij deze week ook nog spelen tegen de man die niets fout lijkt te kunnen doen. Michael van Gerwen is dé man in vorm en is al twintig wedstrijden op rij ongeslagen.

De slechts twee onderlinge duels die staan genoteerd, werden vorig jaar beiden gewonnen door Mighty Mike. De kwartfinale van het onlangs gehouden WK kan wellicht wat aanknopingspunten bieden voor Lewis. In die wedstrijd kreeg de Engelsman zelfs twee matchdarts. Toch was het de Nederlander die de finale zou halen.

Lewis heeft absoluut punten nodig. Hij staat met vier nederlagen hopeloos onderaan en heeft nog maar vijf wedstrijden om uit de degradatiezone te komen. Met name de wedstrijd van vorige week tegen Wes Newton was een dieptepunt. Lewis heeft weinig zelfvertrouwen en dat resulteert in een laag spelniveau. Het lijkt er dan ook niet op dat er tegen Van Gerwen deze week iets te halen valt.

Morgenavond is de Premier League te zien op TV via RTL7 vanaf 23.30 uur. Op vrijdag is er een ruime samenvatting van de gespeelde wedstrijden te zien rond de klok van 22.00 uur. Alle wedstrijden van de Premier league zijn elke donderdag live te volgen via de livestream van RTL7darts.nl.

Foto's buit Kunsthal op laptop

De bewijzen tegen hoofdverdachte Radu Dogaru van de kunstroof in Rotterdam stapelen zich op. De gestolen schilderijen uit de Kunsthal zijn gefotografeerd in het huis van Dogaru. Dat meldt de Roemeense televisiezender Antena 3. Foto's van de schilderijen zijn aangetroffen op de laptop die is opgegraven in een tuin in het dorpje Carcaliu, de woonplaats van de hoofdverdachte.

Die laptop werd dinsdag gevonden, samen met de koffer waarin de schilderijen zijn vervoerd na de roof. De spullen waren in plastic gewikkeld, verzegeld en begraven bij een verlaten woning, tegenover de woning van de maandag in Rotterdam aangehouden vriendin van Dogaru, Natasa.

UCI vangt geld vanwege dragen regenjassen door wielrenners

De UCI heeft een makkelijke manier gevonden om over de ruggen van de wielrenners geld binnen te krijgen. De Internationale Wielerunie besloot om alle ploegen die in Parijs – Nice aanwezig zijn te beboeten met 100 Zwitserse Frank.

Dit omdat de renners zich probeerden te weren tegen de regen en kou en regenjasjes over hun wedstrijdtenue hadden aangetrokken. Hierdoor waren bij de tussensprinten en bergsprinten de rugnummers niet zichtbaar en besloot de UCI een boete uit te delen. Dit ondanks dat alle fietsen zijn uitgerust met chips en kaderplaatjes.

"De UCI heeft geld nodig. Ze geven iedere renner die de meet overschrijdt zonder rugnummer een boete. Het is niet makkelijk om je regenvestje af te nemen in de kou", aldus wereldkampioen Philippe Gilbert op Twitter. In totaal is de UCI al 3300 euro rijker geworden door het uitdelen van boetes tijdens vier etappes in de Koers naar de zon.

Russell Brand loopt pik niet meer achterna

Russell Brand houdt zich voorlopig rustig op het gebied van vrouwen. De 37-jarige komiek zegt voorlopig zijn pik niet meer achterna te lopen en is blij dat hij even alleen is.

"Ik struin de straten niet meer af als een soort Terminator met een lasergestuurde penis", legt hij uit tegenover de Britse boulevardkrant Daily Mirror. "Ik concentreer me voorlopig op mijn werk en ben niet per se op zoek naar iemand. Ik ben single en ik geniet er van."

Hoewel Brand zegt zich in te houden, kan hij het niet laten om zijn ogen de kost te geven. Zo keek hij verlekkerd rond op het Oscarfeestje van het Amerikaanse tijdschrift Vanity Fair. "Het was een soort aanval op mijn zintuigen", zegt hij daarover. Brand was vooral gecharmeerd van Samantha Barks, die de rol van Eponine speelt in de film Les Misérables. "Ze was een soort engel. Een lieve, prachtige jonge vrouw."

Brand zag vorig jaar zijn huwelijk met zangeres Katy Perry stranden en werd sindsdien met talloze vrouwen gespot. Zo dook de naam van Geri Halliwell verschillende keren op. Volgens de komiek is er echter nooit meer geweest dan vriendschap. "Geri en ik zijn gewoon vrienden, meer is er niet geweest."

Pornoster Bobbi Eden schrijft autobiografie

Bobbi Eden komt met een boek over haar leven en werk. De Nederlandse pornoactrice heeft de rechten voor haar autobiografie verkocht aan Nijgh & Van Ditmar, meldt de uitgeverij donderdag.

In het boek vertelt Eden, die werd geboren in Den Haag, dat ze eigenlijk de ambitie had om advocaat of journalist te worden. 'Via via' rolde ze echter de porno-industrie in. Tegelijk wil Eden met de autobiografie een 'onthullende blik werpen' op de porno-industrie.

Het boek moet volgend voorjaar in de schappen liggen. Naast pornoster in Los Angeles, is Eden columnist voor mannenblad Panorama.

Omzet supermarkten blijft groeien

De supermarkten hebben in februari hun omzet 2,3 procent zien stijgen tot 2,51 miljard euro vergeleken met 2,45 miljard een jaar eerder. Dat blijkt donderdag uit cijfers van marktonderzoeksbureau GfK.

Consumenten bezochten de supermarkt iets vaker (0,7 procent) en per bezoek werd 1,6 procent meer uitgegeven. De gemiddelde waarde van de kassabon steeg op jaarbasis van 21,88 euro naar 22,23 euro.

Over de eerste twee maanden steeg de supermarktomzet met 3,2 procent tot 5,64 miljard euro, van 5,46 miljard in dezelfde periode vorig jaar.

Omzet supermarkten blijft groeien
Omzet supermarkten blijft groeien (Foto: ANP)

ProRail houdt reizigers in de gaten

ProRail gaat de reizigersstromen op station Groningen acht weken lang op een heel innovatieve manier in de gaten houden. Aan de hand van de signalen die mobieltjes en tablets afgeven, wil de spoorbeheerder achterhalen wat de meest gebruikte looproutes van reizigers zijn. Die informatie wordt vervolgens gebruikt bij de plannen om het station op te knappen.

Dat maakte ProRail donderdag bekend. Mobiele telefoons en bijvoorbeeld tablets die contact maken met internet via wifi en bluetooth zenden constant automatisch een uniek nummer uit, legt de spoorbeheerder uit. Speciale kastjes op het station pikken die nummers op, anonimiseren ze en slaan ze dan op.

Er worden ook een paar infraroodmeters opgehangen. Daarmee kan op drukke plekken in het station geteld worden hoeveel mensen er voorbij lopen.

Het is voor het eerst dat ProRail op zo'n grote schaal op een treinstation gebruikmaakt van deze technieken. Eerder werd al ervaring opgedaan op de stations van Utrecht en Amsterdam. Het alternatief is een telling met de hand en dat is minder nauwkeurig, aldus ProRail.

Van den Broek naar begrafenis Chavez

Oud-minister van Buitenlandse Zaken Hans van den Broek (CDA) gaat namens Nederland naar de begrafenis van de dinsdag overleden Venezolaanse president Hugo Chavez. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken donderdag bekendgemaakt.

Chavez wordt vrijdag begraven in Caracas, de hoofdstad van Venezuela. Behalve Van den Broek, minister van Staat sinds 2005, gaan ook de premiers van Aruba en Curaçao naar de begrafenis.

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) heeft condoleances overgebracht aan de familie van Chavez en de bevolking en de regering van Venezuela. "De betrekkingen met Venezuela zijn van groot belang, mede vanwege de nabijheid van de Caribische delen van het koninkrijk", stelt Timmermans in een schriftelijke verklaring.

Martins Indi keert terug op trainingsveld

Bruno Martins Indi heeft donderdag zijn rentree gemaakt bij de groepstraining van Feyenoord. Dat meldt de Rotterdamse club. Martins Indi viel twee weken geleden in de topper tegen PSV uit met een bovenbeenblessure. Woensdag werkte hij al een individuele training af. Trainer Ronald Koeman verwacht dit weekeinde weer over de international te kunnen beschikken.

Koeman heeft behalve Martins Indi een vrijwel fitte selectie. Terence Kongolo is een van de laatste blessuregevallen, maar ook die verdediger is op de weg terug van een knieblessure.

Weer langdurige tbs geadviseerd Robert M.

Nieuw gedragskundig onderzoek heeft niet tot een andere conclusie geleid dan eerder onderzoek: hoofdverdachte in de Amsterdamse zedenzaak Robert M. moet langdurig worden behandeld in een gesloten tbs-kliniek.

Het nieuwe onderzoek is gedaan in psychiatrisch centrum Oldenkotte in Rekken. M. heeft daaraan meegewerkt. Het oude onderzoek, waaraan M. medewerking weigerde, is gedaan in het Pieter Baan Centrum (PBC). Alle deskundigen komen tot de slotsom dat er bij M. sprake is van langbestaande pedofilie, in combinatie met hyperseksualiteit.

Het PBC adviseerde een langdurige tbs. De rechtbank nam dat advies vorig jaar over: zij veroordeelde M. tot 18 jaar cel en tbs. M. heeft meermalen de vrees uitgesproken dat hij nooit meer zal vrijkomen. Hij wil in hoger beroep in elk geval bereiken dat zijn gevangenisstraf zal worden beperkt, zodat hij snel aan een behandeling kan beginnen. M. wordt overigens in zijn huidige gevangenschap al behandeld.

Weer langdurige tbs geadviseerd Robert M.
Weer langdurige tbs geadviseerd Robert M. (Foto: ANP)

Linda de Mol bang voor IQ-test

Linda de Mol denkt wel twee keer na voor ze ja zegt tegen De Nationale IQ Test. "Om heel eerlijk te zijn zou ik het doodeng vinden om aan de IQ Test mee te doen", bekent de presentatrice voor de camera van Novum Nieuws.

De 48-jarige De Mol, die zaterdag voor het eerst te zien is met haar nieuwe quiz Weet Ik Veel, vreest niet voor een laag IQ. "Maar stel je voor dat je je dag niet hebt, dan wordt er toch gezegd: je had een hele lage score", legt ze uit. "Of met andere woorden: je hebt een laag IQ. En dat blijft dan toch voor altijd een soort label."

Met een kennisquiz in het algemeen heeft de blondine minder moeite. "Ik heb meegedaan aan Tien Voor Taal en aan Triviant, dus dat durf ik wel. Als ik een antwoord niet weet, denk ik: ik weet een hele hoop wel, dus wat kan mij het schelen", vertelt De Mol. "Maar zo'n nationaal dictee of de IQ Test vind ik toch wel griezelig."

Karremans niet vervolgd voor Srebrenica

Voormalig Dutchbat-commandant Thom Karremans wordt niet vervolgd voor de misdaden die het Bosnisch-Servische leger in 1995 in Srebrenica pleegde. Hij, toenmalig majoor Robert Franken en personseelsfunctionaris Berend Oosterveen waren er niet strafrechtelijk verwijtbaar bij betrokken, meldt het Openbaar Ministerie donderdag.

Nabestaanden van de slachtoffers in Srebrenica deden in juli 2010 aangifte tegen de drie. Zij zouden drie mannen de dood in hebben gejaagd door hen van de Nederlandse compound in Potocari weg te sturen.

Justitie stelde daarop een feitenonderzoek in. De Landelijke Reflectiekamer werd vorig jaar ingeschakeld om te adviseren of tot vervolging moet worden overgegaan. De NOS meldde toen dat die adviseerde dat vervolging opportuun is. Het OM wilde toen alleen bevestigen dat er een advies is, maar zei niet wat er in stond.

Srebrenica viel in de zomer van 1995. Nederlandse blauwhelmen hadden de opdracht de VN-enclave te beschermen, maar konden de tweeduizend zwaar bewapende Serviërs geen tegenstand bieden. Zeven- tot achtduizend mannen werden uit de enclave weggevoerd en vermoord.

In juli bepaalde het gerechtshof in Den Haag dat de Nederlandse staat aansprakelijk kan worden gehouden voor de dood van de drie moslimmannen in Srebrenica.

De regering kreeg na onderzoek van het NIOD het verwijt dat zij haar soldaten in een onmogelijke positie had geplaatst en de VN dat ze de Nederlanders geen luchtsteun hadden geboden. Het rapport leidde in 2002 tot het aftreden van de regering van premier Wim Kok (PvdA).

Schalke wil Kohlenpott-derby als keerpunt

De verhitte derby tussen Schalke 04 en Borussia Dortmund staat zaterdag niet alleen in het teken van prestige. Beide ploegen hebben veel belangen op het spel. Schalke 04 is nog lang niet zeker van een Europees avontuur volgend seizoen. Borussia Dortmund wil vasthouden aan de tweede plek en dus opnieuw Champions League-voetbal.

De club uit Gelsenkirchen heeft zijn fans dit seizoen op een achtbaanrit meegenomen. Klaas-Jan Huntelaar hoopt dat de derby verandering kan brengen, met het Champions League-duel met Galatasaray nog voor de boeg. "Het is dit seizoen zo vaak het geval: de ene keer spelen we goed, de volgende keer slechter. We zijn niet constant. Misschien is de derby tegen Borussia Dortmund een keerpunt. Tot nu toe zijn we instabiel voor de dag gekomen", vertelt de spits aan Bild.

De Bundesliga-topscorer van vorig seizoen presteert zelf ook niet zo goed, met zes goals uit 21 duels. "Het heeft te maken met het samenspel. Ik heb intern veel jongens aangesproken. Ons spel is vaak niet zo vloeiend als vorig seizoen." Toch blijft The Hunter optimistisch over de kansen van Schalke, dat met zes andere ploegen strijdt om drie Europese tickets. "Ik denk wel dat de vierde plaats haalbaar is voor ons. Nu geldt voor ons: punten verzamelen."

De tegenstander heeft zijn Europese plicht al vervuld. Dortmund won dinsdag overtuigend van Shakhtar Donetsk in eigen huis (3-0). Daardoor kan de ploeg vrijuit spelen tegen Schalke. Maar de 2-1 nederlaag eerder dit seizoen en het derbygevoel houden dat tegen, vindt middenvelder Jakub Blaszczykowski. "De derby's tegen Schalke zijn altijd speciaal. Het is voor ons de belangrijkste wedstrijd van het seizoen", legde hij uit aan Bundesliga.com.


En misschien heeft Dortmund juist die spanning nodig om goed te presteren. "In de week voorafgaand aan de derby is iedereen compleet gefocust", vertelt Blaszczykowski. "Je kunt het voelen. Als je tegen een topploeg speelt, maakt het niet uit op welke plek je op dat moment staat. Iedere wedstrijd is er één op zich. Als je een derby verliest, verlies je ook een stukje zelfvertrouwen."

De 142ste Kohlenpott-derby zorgt natuurlijk voor veel rivaliteit bij de fans. Maar beide ploegen hebben ook een speler die de rivaliteit al jaren voelt. De pas 20-jarige Mario Götze kwam in 2001 als 9-jarig jochie in de opleiding van Borussia Dortmund. Twaalf jaar later is– volgens kenners - het grootste Duitse voetbaltalent onmisbaar voor Die Borussen. Zijn Braziliaanse speelstijl leverde hem de bijnaam Götzinho op van zijn ploeggenoten. De frivole vleugelspeler was tegen Shakhtar weer goed voor een goal en een assist.

Schalke heeft ook de beschikking over een jeugdproduct met veel potentie. De sterke middenvelder Julian Draxler is pas negentien, maar al ruim twee seizoenen een vaste kracht bij Schalke, en bovendien drievoudig international. Ook hij klopte in 2001 aan bij zijn huidige club. Hij zorgde afgelopen weekend voor de tweede competitiezege op rij, met twee goals en een assist tegen VfL Wolfsburg (4-1).

"We staan er in de competitie weer wat beter voor en nu moeten we het momentum vasthouden tegen Borussia", vertelde Jule aan Duitse media. Bovendien wil Draxler een feestje vieren. "We zijn gemotiveerd en ik verdien een derbyzege in mijn honderdste duel voor Schalke."

'Fisher maakte grapje over Star Wars-rol'

Carrie Fisher was niet helemaal serieus over haar reprise als Princess Leia in de nieuwe Star Wars-film. Onlangs zei ze tegen het Amerikaanse magazine Palm Beach Illustrated dat ze de rol zeker ging spelen in Episode VII. "Ze maakte slechts een grapje", zegt haar woordvoerder tegen nieuwszender CNN. "Er is nog niets bekendgemaakt."

Het is de vraag of de 56-jarige Fisher, die bekendstaat om haar gortdroge humor en sarcasme, werkelijk een grapje maakte of is teruggefloten door producent Disney. De filmmaatschappij houdt angstvallig de lippen op elkaar over details over de film. In elk geval zijn Harrison Ford en Mark Hamill in onderhandeling om hun rollen van Han Solo en Luke Skywalker weer op zich te nemen. Dan is het niet onwaarschijnlijk dat ook Fisher is benaderd.

"Leia is nu bejaard en woont in een intergalactisch bejaardentehuis", grapte Fisher tegen het tijdschrift over haar personage. Ze zei ook dat de prinses waarschijnlijk niet zo onbesuisd zou zijn als in de eerdere films en wat minder snel met een geweer in haar handen zou staan.

Star Wars: Episode VII staat gepland voor 2015. Ook heeft Disney aangekondigd enkele losstaande Star Wars-films te willen maken. Over de plots is nog vrijwel niets bekend.


'Fisher maakte grapje over Star Wars-rol' (Foto: Novum)

Vrijspraak en veroordeling Berlusconi

De Italiaanse politicus en mediamagnaat Silvio Berlusconi is donderdag door een rechtbank in Milaan veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf voor een afluisterschandaal. De hoogste Italiaanse rechtbank in Rome sprak hem woensdagavond in een andere zaak vrij van belastingontduiking.

Volgens de rechtbank in Milaan had Berlusconi de hand in het uitlekken van telefoongesprekken over een overnamepoging van verzekeraar Unipol van de Banca Nazionale di Lavoro in 2005.

De belastingzaak had betrekking op zijn firma Mediatrade. Berlusconi werd ervan beschuldigd film- en televisierechten te hebben gekocht voor kunstmatig hoge prijzen en zo in 2004 voor 10 miljoen euro aan belasting te hebben ontdoken.

Er lopen verscheidene rechtszaken tegen de mediamagnaat. De bekendste daarvan is het Rubygate-proces, waarin hij zich moet verantwoorden wegens machtsmisbruik en het bevorderen van prostitutie van minderjarigen.

Vrijspraak en veroordeling voor Berlusconi
Vrijspraak en veroordeling voor Berlusconi (Foto: ANP)

Republikeinen: 'draag wit op 30-4'

Mensen die vinden 'dat het allemaal wel wat minder mag' met de monarchie, moeten op 30 april een wit kledingstuk dragen. Die oproep doet het Nieuw Republikeins Genootschap. De organisatie start ook een burgerinitiatief.

"Als tegenwicht tegen de oranjegekte stellen wij de neutrale en zuivere kleur wit. Wit is van geen enkele politieke partij. Wit is neutraal en historisch onbeladen", stelt het genootschap in donderdag gepresenteerde plannen. "Als je wit draagt op 30 april geeft dat een contrast met oranje en laat je weten dat je voor een democratischer Nederland bent."

Het genootschap gaat verder handtekeningen verzamelen van mensen die vinden dat de Tweede Kamer over de kosten van de monarchie moet praten. Als er minstens veertigduizend handtekeningen worden opgehaald, kan het onderwerp op de agenda van de Tweede Kamer worden geplaatst. Aan de juiste formulering van het burgerinitiatief wordt nog gewerkt.

Chastain wellicht Tarzan's Jane

Het lijkt erop dat Warner Bros. en regisseur David Yates hun Jane gevonden hebben voor de aankomende Tarzan-film. Sinds Yates getekend heeft voor het project is het relatief stil geweest rond de film. 

Afgelopen november werd nog bericht dat Alexander Skarsgård de titelrol op zich zou nemen en Samuel L. Jackson zou een oud-huurling spelen in de film, die Tarzan helpt om Congo te redden van een warlord. Nu is er het bericht dat Jessica Chastain, die genomineerd werd voor een Oscar voor haar hoofdrol in Zero Dark Thirty, de rol van Jane zou moeten spelen. 

Het is natuurlijk nog verre van zeker of de actrice daadwerkelijk zal tekenen voor de rol. Ze heeft het op dit moment in ieder geval niet heel druk. Zo tekende ze onlangs om tegenover Colin Farrell te spelen in een adaptie van het toneelstuk Miss Julie, maar verder heeft ze geen andere projecten in haar agenda.

Er is verder ook nog niets bevestigd rond het casten van Skarsgård. Er waren ook geruchten dat Henry Cavill en Charlie Hunnam de rol op zich zouden nemen. Wie van hen het uiteindelijk ook wordt, het eerste project van Yates sinds de laatste vier Harry Potter-films, is weer onderweg.

Jessica Chastain wint filmprijs in Palm Springs (Novum)

Edward Norton in Birdman

Sinds gisteren is bekend geworden dat de bekroonde regisseur Alejandro González Iñárritu (21 Grams) een mooie gorpe acteurs in het leven heeft geroepen die zijn nieuwe film, een komedie, Birdman gaan realiseren. Er is in deze vooral aandacht voor Edward Norton (American History X). 

Edward NortonEdward Norton

In deze komedie zien we Michael Keaton (Batman), een acteur die aan de grond zit en bezig is met zijn comeback op Broadway. Jammer genoeg, voor hem, is Edward Norton er om roet in het eten te gooien. Norton is de egoïstische hoofdrolspeler van het stuk, een rol die op zijn lijf is geschreven natuurlijk.

Naast deze twee zien we ook Emma Stone, Naomi Watts en Zach Galifianakis in deze nieuwe film van Alejandro Gonzále Iñárritu die, voor wie hem kennen, een wat vrolijkere toon kent dan zijn eerdere werk.

Birdman wordt in 2014 verwacht.

Nederlandse nazizombiefilm naar New York

De Nederlands-Amerikaanse horrorfilm Frankenstein's Army is geselecteerd voor het Midnight-programma van het Tribeca Filmfestival. Dat maakte het New Yorkse festival woensdagavond bekend. De film van regisseur Richard Raaphorst gaat over Russische soldaten die tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog een nazilaboratorium vinden waar gruwelijke experimenten met lijken worden gehouden.

Frankenstein's Army ging eerder dit jaar in première tijdens het Internationaal Filmfestival van Rotterdam. Het filmfestival beschrijft het werkstuk van de Rotterdamse Raaphorst als 'wilde steampunk die je altijd al wilde zien'. De film is het regiedebuut van Raaphorst.

De zombiefilm werd onlangs verkocht aan Frankrijk, Scandinavië, Zuid-Afrika, Groot-Brittannië en Canada. Wanneer de film in Nederland wordt uitgebracht, is nog onbekend.

In het programma-onderdeel Midnight zijn zeven actie-, horror-, sciencefictionfilms geselecteerd. Het Tribeca Filmfestival trapt op 17 april af met de documentaire Mistaken for Strangers over de band The National. Het festival in New York, dat is opgezet door Robert De Niro, duurt tot en met 28 april.

tribeca filmfestival

Rijbewijzen onterecht aan drankrijders verstrekt

Tientallen drankrijders en wegpiraten hebben ten onrechte een nieuw rijbewijs gehad nadat de politie hun rijbewijs had afgepakt. Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen had voor 71 personen een verklaring van geschiktheid afgegeven terwijl zij niet waren onderzocht, laat het CBR weten.

Het gaat om weggebruikers van wie het rijbewijs ongeldig was verklaard vanwege een alcohol- of drugsovertreding, gevaarlijk gedrag in het verkeer of een weigering om mee te werken aan medisch onderzoek. Ook kan het gaan om mensen die weigeren een cursus te volgen om hun gedrag te veranderen.

Om hun rijbewijs terug te krijgen moeten deze mensen eerst worden onderzocht door een medisch specialist, die beoordeelt of de situatie is verbeterd. Voor dat onderzoek moet een aanvraagformulier worden ingevuld, waarin onder meer wordt gevraagd of alcohol- of drugsmisbruik een rol speelde bij het afpakken van het rijbewijs.

Een groot deel van de 71 mensen had daar ten onrechte aangevinkt dat hier geen sprake van is, waarop ze meteen een nieuw rijbewijs bij de gemeente konden afhalen. Er werden namelijk geen redenen gezien om hun geen nieuw rijbewijs te geven.

Normaal wordt eerst automatisch gecontroleerd of het wel klopt dat er inderdaad geen alcohol of drugs in het spel is geweest, maar dat was bij deze mensen niet gebeurd. De fout kwam in februari aan het licht en is toen meteen hersteld. Het CBR controleerde daarop alle dossiers vanaf 2009. Daaruit bleek dat drankrijders sinds mei vorig jaar onterecht een nieuw rijbewijs hebben gekregen.

De onterecht verstrekte rijbewijzen worden teruggehaald. De betrokkenen worden telefonisch en per brief op de hoogte gebracht. De afspraken met medisch specialisten worden zo snel mogelijk alsnog ingepland.

Keri Russell in Dawn of the Planet of the Apes

Afgezien van een rol in Mission: Impossible III, maakt Keri Russell niet vaak haar opwachting in dure Hollywoodfilms. De actrice dankt haar bekendheid nog altijd aan de dramaserie Felicity, die eind jaren negentig op de buis verscheen. Toch heeft ze nu de hoofdrol in Dawn of the Planet of the Apes te pakken. Dit meldt Variety.

De casting van Russell komt overigens niet helemaal uit de lucht vallen: de serie Felicity werd namelijk mede gemaakt door regisseur Matt Reeves, die nu aan het hoofd staat van Dawn of the Planet of the Apes. De samenwerking beviel zo goed dat Russell op de valreep de vrouwelijke hoofdrol in zijn nieuwste film heeft gekregen. Welk personage de actrice precies zal spelen is nog niet duidelijk. 

Dawn of the Planet of the Apes pikt de draad vijftien jaar na het einde van de vorige film op. Vorige week kwam het nieuws dat Gary Oldman de leider van de mensenkolonie gaat spelen, die in opstand komt tegen de apen. Tegelijkertijd volgen we ook de beslommeringen van de intelligente aap Caesar die zijn dominante positie onder de primaten probeert vast te houden.

Afgelopen maand tekenden Jason Clarke en Kodi Smit-McPhee voor rollen in de apensequel. Andy Serkis keert terug als Caesar.

De opnames van Dawn of the Planet of the Apes beginnen deze maand en de film bereikt op 22 mei 2014 de bioscoop. 

  

Scholen kunnen ontmoeting met koning winnen

Basisscholen kunnen kans maken op een ontmoeting met koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Daarvoor moeten ze een zo origineel mogelijke invulling geven aan de Koningsspelen, de nationale sportdag op 26 april. Dat staat in plannen die het Nationaal Comité Inhuldiging donderdag heeft bekendgemaakt.

Na de inhuldiging op 30 april brengen Willem-Alexander en Máxima een bezoek aan alle provincies. In elke provincie mogen een aantal kinderen en een leraar het koninklijk paar ontmoeten. De commissaris van de koningin bepaalt welke school deze eer te beurt valt.

'Ploegleiding wist dat Rasmussen elders was'

De leiding van wielerploeg Rabobank wist al voor de Ronde van Frankrijk van 2007 dat Michael Rasmussen zich niet had voorbereid op de plaats die hij had opgegeven. Dat zei voormalig ploegarts Jan-Paul van Mantgem donderdag tijdens het hoger beroep in Arnhem.

Theo de Rooij, toenmalig ploegbaas, heeft altijd gezegd dat hij pas in de laatste tourweek via een Italiaanse tv-verslaggever hoorde dat de Deen zich in Italië in plaats van het opgegeven Mexico had voorbereid. "Iedereen wist dat hij niet op de plek was waar hij gezegd had dat hij zou zijn", verklaarde Van Mantgem, die als getuige in de zaak werd gehoord. Rasmussen stelt dat hij ten onrechte is ontslagen door Rabobank en eist een forse schadevergoeding.

'Ploegleiding wist dat Rasmussen elders was'
'Ploegleiding wist dat Rasmussen elders was' (Foto: ANP)

Assassin's Creed III The Tiranny of King Washington Episode 1: The Infamy

Al sinds de eerste Assassin’s Creed is het verhaal bij elk deel op dezelfde manier opgebouwd. De ontwikkelaars vertrekken vanuit historische gebeurtenissen, voegen daar fictieve personages aan toe die de gebeurtenissen op een of andere manier beïnvloeden, met daarbovenop enkele bovennatuurlijke elementen. Ubisoft besloot om het voor de DLC van Assassin’s Creed III eens over een andere boeg te gooien, in de vorm van een alternatieve geschiedenis.

Speler Celta de Vigo drinkt biertje op de bank

Afgelopen maandag moest Celta de Vigo-speler Enrique de Lucas op de bank plaatsnemen in het duel tegen Sevilla. De 34-jarige middenvelder besloot het duel te gaan beleven als een normale man thuis of de bank, of een reservespeler in de reserve 5e klasse; namelijk met een biertje op de bank.

De Spanjaard had na rust een bijna vol plastic bierglas meegenomen en smokkelde deze de dug-out in. Hij kon het echter niet verbergen voor de televisiecamera’s en die legden vast dat hij uit het bierglas dronk. Eerlijkheidshalve moet wel worden gezegd dat hij niet echt zijn best deed om het goed te verbergen.

De Lucas bleef echter niet de gehele wedstrijd op de bank. De speler moest een kwartier voor tijd nog invallen in het met 4-1 verloren duel.


Alleen de nootjes ontbreken nog. (Bron: YouTube)

Heemskerk snelste in series 100 vrij, Kromo vierde

Ranomi Kromowidjojo heeft donderdag in Leeds haar rentree in het wedstrijdbad gemaakt. De tweevoudig olympisch kampioen werd in de series van de 100 meter vrije slag tijdens de Britse Open kampioenschappen met 55,61 seconden vierde. Femke Heemskerk noteerde met 55,01 de snelste tijd. De Amerikaanse Natalie Coughlin en de Britse Francesca Halsall werden met 55,31 en 55,51 respectievelijk tweede en derde.

Kromowidjojo nam na de succesvolle Olympische Spelen van Londen afstand van het zwemmen. Het kortebaanseizoen in de winter heeft ze overgeslagen. De 22-jarige Groningse hervatte afgelopen november de training. In Londen veroverde Kromowidjojo goud op de 100 meter in 53,00. 

Tomb Raider op pc veroorzaakt crashes

Nvidia, bekend van de GeForce grafische kaarten, biedt haar excuses aan voor problemen met de pc-versie van Tomb Raider. Met het gebruik van een GeForce-kaart, veroorzaakt het spel performance- en stabiliteitsproblemen op de hoogste instellingen.

"Unfortunately, Nvidia didn't receive final game code until this past weekend which substantially decreased stability, image quality and performance over a build we were previously provided," aldus Andrew Burnes, woordvoerder van Nvidia. "We are working closely with Crystal Dynamics to address and resolve all game issues as quickly as possible. Please be advised that these issues cannot be completely resolved by an Nvidia driver."  

"The developer will need to make code changes on their end to fix the issues on GeForce GPUs as well. In the meantime, we would like to apologise to GeForce users that are not able to have a great experience playing Tomb Raider, as they have come to expect with all of their favourite PC games."

Op de fora van Nvidia, Steam, en het officiële Tomb Raider-forum klagen gebruikers volop over haperende en crashende games. Hierbij komt ook de nieuwste technologie van Nvidia, TressFX, onder vuur.

"What seems to be slowing the game down is TressFX which is just for Lara's hair and screen space ambient occlusion," aldus een speler. "It's actually making the game look worse at the moment by scattering random shadow artifacts all over the character models."

"TressFX is terrible," had een andere speler hierop toe te voegen. "Was cutting 20 FPS off! And looks crap. I have tried verifying the game cache and it's fine, Turned off Tressfx and even used gamebooster. Still no luck. Looks like this needs a patch double time."

Neeson wellicht in MacFarlane-film

Liam Neeson gaat misschien een rol spelen in de westernkomedie van Ted-regisseur Seth MacFarlane. Dat meldt The Hollywood Reporter.

In A Million Ways to Die Hard in the West zal MacFarlane zelf de hoofdrol gaan spelen. Actrices Charlize Theron en Amanda Seyfried hebben allebei al een rol weten te bemachtigen in de western.

A Million Ways to Die in the West vertelt het verhaal van een boer (MacFarlane) die verlaten wordt door zijn vriendin (Seyfried). Een mysterieuze vrouw (Theron) helpt hem om zijn zelfvertrouwen terug te vinden, maar wordt daarin gedwarsboomd door haar man (Neeson).

Giovanni Ribisi zal ook te zien zijn in de western.

De opnames van de film moeten beginnen in mei 2013.

Liam Neeson verleent stem aan slecht wasbeertje (Foto: Novum)

Miljoen dollar binnen zes uur voor spel

Een inzamelactie voor de RPG Torment: Tides of Numenera heeft binnen zes uur een miljoen dollar opgeleverd. Dat deed gamestudio Inxile woensdagnacht via crowdfundingwebsite Kickstarter. Het bedrijf hoopte in dertig dagen negenhonderdduizend dollar op te halen, maar de teller staat binnen een dag op anderhalf miljoen.

Inxile gebruikt crowdfunding voor het bekostigen van Torment: Tides of Numenera nadat het bedrijf vorig jaar zomer al ruim een miljoen dollar ophaalde. Toen wendde de Amerikaanse gamestudio zich eveneens tot Kickstarter om Wasteland 2 te kunnen bekostigen.

Torment: Tides of Numenera is gebaseerd op een klassiek rollenspel. De speler gaat op avontuur, maar komt tijdens zijn reis meerdere personages tegen. Sommige kunnen hem helpen, andere kunnen zich in de toekomst tegen hem keren. De ontwikkelaars willen spelers na laten denken over de waarde van een leven. Het spel moet in eind volgend jaar afgerond zijn.

'Zestien miljoen PS4's voor lancering'

Sony wil eind dit jaar wereldwijd zestien miljoen exemplaren van de PlayStation 4 op de markt brengen. Het bouwen van de nieuwe PlayStation zou in augustus van start gaan in twee Chinese fabrieken. Dat schrijft techwebsite Digitimes. De PlayStation 4 moet met de feestdagen in de Verenigde Staten in de winkel liggen.

Anonieme bronnen stellen dat de twee Chinese fabrieken, Pegatron Technology en Foxconn Electronics, bezig zijn met het aanvragen van alle onderdelen. Dat zou enkele maanden in beslag moeten nemen, waardoor het volgens de website aannemelijk is dat de bouw van de spelcomputer deze zomer van start gaat.

Eind 2006 werden in Azië en de Verenigde Staten grofweg drie miljoen exemplaren van de PlayStation 3 in de winkel gelegd. In maart 2007 lagen anderhalf miljoen PS3's in Europese schappen. De PlayStation 3 kostte toen grofweg zeshonderd euro.


'Zestien miljoen PS4's voor lancering' (Foto: Novum)

Trailer: L'ecume des Jours met Audrey Tautou

Audrey Tautou heeft vele harten veroverd nadat ze schitterde in Amélie. Sindsdien heeft ze hoofdrollen bekleed in veel films waaronder Dirty Pretty Things en The Da Vinci Code. Nu presenteert Michel Gondry haar op een soortgelijke wijze in L'écume des Jours.

Om het verhaal van L'écume des Jours zo kort mogelijk toe te lichten: Het verhaal gaat over een vrouw met een ongebruikelijke ziekte. Er groeit een bloem in haar longen. Dit is echter niet het gevolg van de ziekte, maar de oorzaak. Een ziekte die hier het dichtst bij in de buurt komt heet epidermodysplasia verruciformis of Lewandowsky-Lutz dysplasie. Maar we dwalen af. De cast van deze film zal je ook niet tegenvallen als je van arthouse houdt. Met Audrey Tautou (Amélie), Omar Sy (Intouchables), Alain Chabat (The Science of Sleep) en Romain Duris (The Beat that My Heart Skipped) mogen we toch leuke acteerprestaties verwachten.

L'écume des Jours, ook wel Mood Indigo genoemd, verschijnt in Nederland op 23 mei aanstaande.

Messi wil voor Newell's Old Boys spelen

Lionel Messi zal zijn laatste wedstrijden als profvoetballer niet spelen voor FC Barcelona. De aanvaller wil weten hoe het voelt om in zijn vaderland Argentinië te spelen. "Wanneer het gebeurt weet ik niet, maar ik keer ooit terug naar Argentinië. Dat is namelijk mijn wens", zegt Messi.

Hij zal dan waarschijnlijk gaan uitkomen voor Newell's Old Boys, de club waar hij een gedeelte van zijn opleiding genoot. "Ik zal graag eens voor die club willen spelen, omdat ik dat nooit deed op het hoogste niveau." Messi verlengde onlangs zijn contract bij Barcelona tot 2018. Hij is 31 wanneer zijn verbintenis in Catalonië afloopt.

Arrestaties op stoffenbeurs voor witwassen

Een 41-jarige Duitser en een 42-jarige vrouw uit Meppel zijn woensdag tijdens de stoffenbeurs Stoffenspektakel in Zwolle opgepakt voor belastingfraude en witwassen. Bij doorzoekingen in een woning in Meppel en een in Duitsland en twee bedrijfspanden in Meppel werd ruim driehonderdduizend euro gevonden.

De fiscale opsporingsdienst Fiod denkt dat een onderneming en onroerend goed deels zijn betaald met zwart geld, dat niet is opgegeven in aangiften inkomstenbelasting. De man en vrouw zouden ook over de jaren 2003 tot en met 2009 opzettelijk onjuiste aangiften inkomstenbelasting hebben ingediend.

Noord-Korea dreigt met nucleaire aanval

Noord-Korea heeft donderdag gedreigd met een 'preventieve nucleaire aanval' op het Westen. Het land zegt daar recht op te hebben gezien de "bedreigingen van vijandige landen".

"Omdat de Verenigde Staten op het punt staan een nucleaire oorlog te beginnen, zullen wij ons recht gebruiken op een preventieve nucleaire aanval op het hoofdkwartier van de agressor om onze belangrijkste belangen te beschermen", aldus een woordvoerder van het Noord-Koreaanse ministerie van Buitenlandse Zaken tegen het staatspersbureau KCNA.

De Veiligheidsraad van de VN beslist wellicht donderdag nog over strengere sancties tegen Noord-Korea vanwege de atoomproeven en raketlanceringen die het land heeft uitgevoerd.

Noord-Korea dreigt met nucleaire aanval
Noord-Korea dreigt met nucleaire aanval (Foto: ANP)

Vrouw verbergt revolver in vagina

De politie van het pittoreske dorpje Ada in Oklahoma heeft bij het inboeken van een arrestante een wel heel opmerkelijke ontdekking gedaan. Jennifer Delancy bleek een doorgeladen revolver in haar gleuf gestouwd te hebben.

Tijdens het inboeken bleek dat Jennifer 'opeens' nodig naar het toilet moest. De agente die haar vergezelde zag daarbij een revolver uit haar gleuf steken. Daarnaast bleek de pistoolpoes ook nog een lading amfetaminen in haar anus gepropt te hebben.

De politie meldt dat de vrouw aangeklaagd is vanwege drugsbezit en wapensmokkel. Over de manier waarop Jennifer het wapen de gevangenis in probeerde te smokkelen heeft de lokale openbaar aanklager maar één ding te zeggen: “Dit lijkt me toch een erg gevaarlijke manier om een vuurwapen te dragen.”

Jennifer zal de komende tijd, in afwachting van haar proces, in een cel doorbrengen.

Leger IndonesiŽ valt politie aan

Tientallen Indonesische soldaten hebben donderdag uit woede over de dood van een kameraad politiebureaus aangevallen. Het geweld voltrok zich in de provincie Zuid-Sumatra. Vier politiemensen werden neergestoken. Twee van hen zijn er zeer slecht aan toe. Dit heeft een politiewoordvoerder donderdag gemeld.

Het hoofbureau werd in brand gestoken en ook vier andere bureaus moesten het ontgelden, aldus de woordvoerder.

De soldaten zijn woedend over de dood van een collega, die in januari na een verkeersovertreding door een politieman werd doodgeschoten.

Davis Cup-duel RoemeniŽ - Nederland verplaatst

De aanstaande ontmoeting tussen Roemenië en Nederland in de Davis Cup vindt niet plaats in de Roemeense stad Cluj zoals gepland, maar in het centraal gelegen Brasov. Het duel in de tweede ronde van de Europees/Afrikaanse Zone I wordt gespeeld op hardcourt.

De onlangs verkozen voorzitter van de Roemeense bond Georg Cosac heeft een voorkeur voor Brasov, dat bijna 300.000 inwoners telt en op 160 kilometer van Boekarest ligt. De KNLTB ging akkoord met de wijziging nadat overeenstemming was bereikt met de ITF en de Roemeense bond over schadeloosstelling van de Oranje supporters die al een ticket naar Cluj hadden geboekt.

Jan Siemerink: "Ik ben blij dat de bonden en de ITF een oplossing hebben gevonden. Ik heb geen voorkeur voor Brasov of Cluj, als de trouwe Nederlandse supporters maar met ons mee kunnen reizen om ons in het duel met Roemenië te steunen. En dat is gelukkig het geval."

Nog dit jaar biologisch paspoort in tennis

In het tennis wordt nog dit jaar een biologisch paspoort geïntroduceerd. Dat heeft de antidopingwerkgroep van de tennisbonden ITF, ATP en WTA en de vier grandslamtoernooien donderdag bekendgemaakt. Om dat mogelijk te maken moeten meer bloedtests worden afgenomen. Bovendien wordt de totale hoeveelheid tests opgeschroefd, met name het aantal buiten competitie.

De stap komt nadat veel tennissers zich de laatste tijd positief uitlieten over dopingtests. Toppers zoals Roger Federer, Andy Murray en Novak Djokovic lieten na het schandaal rond wielrenner Lance Armstrong weten voorstander te zijn van meer tests in het tennis.

Alle betrokken bonden financieren het programma. De overkoepelende tennisbond ITF draagt zorg voor de uitvoering ervan.

Tuig (13) komt weg met slecht gedrag

Een 13-jarige onverlaat uit Dronten is woensdag door de politie van school gehaald, omdat hij tientallen valse 112-meldingen in korte tijd had gedaan. De valse meldingen gingen over ernstige aanrijdingen, zedenzaken en geweldsincidenten. De kornuit schold tijdens de telefoontjes ook politiemedewerkers de huid vol, meldt de politie.

Een aantal van de belletjes werden tijdens schooltijd gepleegd. De school heeft de kwajongen daarop strafwerk gegeven.

De politie nam de schobbejak mee naar de meldkamer, waar hij het personeel zijn excuses aanbood. Het stuk tuig is 'streng toegesproken', waarna zijn vader hem ophaalde van het politiebureau. Hij krijgt geen boete opgelegd, tenzij hij weer in de fout gaat.

Ancelotti: "Tegentreffer schudde ons wakker"

Paris Saint-Germain plaatste zich voor de kwartfinale van de Champions League door het 1-1 gelijkspel tegen Valencia in de return van de achtste finale. "Wij zijn terecht door, al hadden we wat meer problemen dan tijdens de eerste wedstrijd", zei trainer Carlo Ancelotti van de Franse topclub. PSG won de eerste wedstrijd in Spanje met 2-1.

"Ik maakte me wel wat zorgen na hun doelpunt, want toen lag alles ineens weer open", zag Ancelotti. "Die treffer schudde ons wakker." Ezequiel Lavezzi zorgde later voor de gelijkmaker. PSG mikt hoog in het miljoenenbal. "Maar of we de Champions League kunnen winnen, durf ik niet te zeggen. We doen in ieder geval ons best", aldus Ancelotti.

Simcity kampt ook in Europa met problemen

De lancering van Simcity is ook in Europa niet zonder slag of stoot gegaan. Het spel kampt sinds middernacht met serverproblemen waardoor spelers soms niet in kunnen loggen of geen steden aan kunnen maken. Uitgever Electronic Arts had beterschap beloofd na de rampzalige Amerikaanse lancering van twee dagen geleden.

Electronic Arts zegt met man en macht te werken om het spel naar behoren te laten functioneren. Servers worden geüpdatet om aan de grote vraag te kunnen voldoen. Simcity is echter niet de eerste online game van de uitgever, hetgeen de inadequate voorbereiding van het gamebedrijf ietwat vreemd maakt.

Het vijftig euro kostende pc-spel kan alleen gespeeld worden met een internetverbinding. Iedere speler moet inloggen. Naast een virtuele stad komen andere steden van andere spelers. Deze steden hebben een negatieve, maar ook positieve invloed op elkaar. Zo wordt luchtvervuiling gedeeld, maar kan ook in grondstoffen en energie worden gehandeld.


Simcity kampt ook in Europa met problemen 

Dekker houdt voorlopig zijn mond

Erik Dekker wil voorlopig niet reageren op de bekentenis van zijn oud-ploeggenoot Michael Boogerd. De ploegleider van Blanco Pro Cycling wilde gisteren geen antwoord geven op vragen van het Algemeen Dagblad, maar gaf wel aan in de toekomst openheid van zaken te geven.

Dekker, onder andere winnaar van vier etappes in de Tour de France, komt voorlopig niet met een verklaring. "Ik ben verplicht tot niets. En ik hoop dat jullie respecteren dat ik niets daarover wil zeggen", aldus Dekker, die wel aangaf in de toekomst tekst en uitleg te willen geven. "Ik ga daar geen datum op plakken nu. Maar ik ga het je een keer vertellen"

The Hangover Part III doet Harry Potter

The Hangover en de Harry Potter-reeks delen dezelfde filmstudio, namelijk Warner Bros. En wat is er nou leuker dan een knipoog maken naar elkaar door middel van een poster?

Het is op dit moment nog volledig onbekend waar het verhaal van The Hangover III over gaat. Uit de reeds vrijgegeven informatie is er deze keer geen bruiloft of vrijgezellenfeest, maar de Wolfpack is wel weer terug voor een nieuw spektakel. aar het schijnt zijn er eind februari testscreenings geweest, waarop zeer positief is gereageerd door de bezoekers.

The Hangover Part III verschijnt in Nederland op 30 mei in de bioscoop.

Landis wacht op bekentenis Pereiro

Floyd Landis betreurt het dat Michael Boogerd slechts een halve bekentenis afgelegd heeft. "Vroeg of laat zullen ze inzien dat halve bekentenissen alleen maar leiden tot nieuwe bekentenissen over die halve bekentenissen", zei de Amerikaan tegenover Cyclingnews.

Boogerd en Landis hadden in het verleden meerdere malen een akkefietje. In de Tour de France van 2006 kregen beide coureurs het aan de stok, omdat Boogerd vond dat Landis als geletruidrager meer verantwoordelijkheid hoorde te nemen in de koers. In 2011 beschuldigde Landis Boogerd van het gebruik van doping.

Landis won de Tour van 2006 maar de titel werd hem afgenomen omdat hij destijds positief testte op testosteron. De Amerikaan ontkende aanvankelijk, maar gaf in 2010 toch toe  verboden middelen te hebben gebruikt. Landis verwacht dat Óscar Pereiro Sío, die de Tourzege van 2006 toegewezen kreeg, ook met een biecht zal komen. "Er zijn mensen die mij vier jaar lang een valsspeler genoemd hebben. Ik kijk nu al uit naar de halve bekentenis van Pereiro."

Peter Jan Rens (62) doet 19-jarige

Doet 'ie het of doet 'ie het niet? Peter Jan Rens doet in ieder geval een negentienjarig meisje. De 62-jarige mijnheer Kaktus is smoorverliefd en het is wederzijds.

Virginia heet zijn liefje. Rens, die ooit Dolly Dot Angela Groothuizen bij haar lurven en kladden greep, voelt zich jong en vitaal en krijgt een kick van de liefde, zo verklaart hij in een video van Weekend. En Rens op zijn beurt laat zijn nieuwe liefde lachen. Bekijk de video met de tortelduifjes van het weekblad Weekend hieronder.

 
De tortelduifjes, Bron: Weekend

'Nederlanders claimen vaker kleine schades'

Nederlanders claimen door de economische crisis vaker kleine schades. Dat kost verzekeringsmaatschappijen miljoenen. Dat meldt het Algemeen Dagblad donderdag. "Door de crisis hebben mensen het geld harder nodig. En ze zijn er immers voor verzekerd", stelt ASR-topman Jos Baeten in de krant.

Bij de genationaliseerder verzekeraar ASR komen duizenden extra claims binnen. "Waar mensen vroeger zeiden 'laat maar zitten', of 'het is toch mijn eigen schuld', kiezen ze er nu voor om bij ons te claimen", zegt Baeten in het AD. Ook andere grote verzekeraars zoals Delta Lloyd, SNS Reaal en Univé hebben volgens de krant te maken met een stijging van het aantal claims, soms van enkele tientallen euro's groot.

Door het toegenomen aantal elektronische apparaten in huis, gaat het steeds vaker om schades aan zaken zoals iPads en laptops. De Consumentenbond reageert in de krant enthousiast op de trend. "Goed dat mensen hun voorwaarden beter hebben bestudeerd. In het verleden werd misschien wel te weinig geclaimd."

ASR maakte woensdag zijn jaarcijfers bekend. De omzet bij de schadeverzekeringen steeg met door de groei van Ditzo met zes procent tot tweeënhalf miljard euro. De winst op de schadeverzekeringen daalde echter fors van 145 miljoen euro naar 59 miljoen euro.

Onervaren ouders laks met veiligheidsmaatregelen

Ouders met een eerste kind nemen vaak pas laat maatregelen om de kans dat hun kind thuis verongelukt te verkleinen. Driekwart van deze ouders bergt schoonmaakmiddelen niet veilig op en heeft nog geen traphekje geïnstalleerd terwijl het kind al wel kan kruipen, concluderen onderzoekers van het Erasmus MC uit vragenlijsten die zij door ruim veertienhonderd ouders lieten invullen. Ruim veertig procent bergt medicijnen niet veilig op.

Jaarlijks belandden ongeveer 3700 kinderen tot vier jaar op de eerste hulp nadat ze thuis van de trap zijn gevallen. Nog eens veertienhonderd kinderen worden behandeld voor een vergiftiging die ze thuis hebben opgelopen. De meeste ongelukken gebeuren met 1- en 2-jarigen. "Ieder kind dat een ongeluk krijgt wat eenvoudig voorkomen kan worden, is er één te veel", stelt hoogleraar jeugdgezondheidszorg Hein Raat.

Ouders met jonge kinderen moeten volgens Raat op tijd maatregelen nemen. Hij wijst erop dat schoonmaakmiddelen vaak in een keukenkast zonder veiligheidshaakje staan. "Dat is een plaats waar kruipende kinderen al snel bij kunnen. Ons advies aan ouders is om niet te wachten met voorzorgsmaatregelen totdat het kind gaat kruipen, want dan loopt het al onnodig gevaar."

Ouders met meerdere kinderen nemen vaker veiligheidsmaatregelen. Van deze groep heeft 'maar' een kwart geen traphekje en bergt veertig procent schoonmaakmiddelen onveilig op. Bij de medicijnen is dat een kwart. "Dit zijn aanzienlijk lagere percentages dan in gezinnen met een eerste kind, maar het kan nog beter", zegt Raat.

Waarom ouders met meer kinderen vaker de nodige veiligheidsmaatregelen nemen, is niet onderzocht. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Plos One.

Huwelijk biedt geen meerwaarde voor GTST-koppel

Een huwelijk voegt niets toe aan de relatie van Erik de Vogel en Caroline de Bruijn. Na een verloving van twaalf jaar en de komst van een dochter hebben de Goede Tijden, Slechte Tijden-sterren nog altijd geen behoefte aan een bruiloft.

De acteur ging ruim twaalf jaar geleden op zijn knieën voor de actrice. "Natuurlijk heb ik 'ja' gezegd. Maar eenmaal weer thuis ontbrak de tijd voor een bruiloft en raakte ik in verwachting van Solane", legt de actrice donderdag uit in het AD.

De Vogel en De Bruijn zien een bruiloft inmiddels 'niet zo snel gebeuren'. "Het voegt niets toe aan het geluk dat we nu hebben", onderbouwt de acteur, die met de actrice het nieuwe reisprogramma Romancing the Globe maakt.

Indonesische vulkaan spuwt as

Een rokende vulkaan op het Indonesische eiland Java die populair is bij toeristen wordt door wetenschappers nauwlettend in de gaten gehouden. Ze hebben bezoekers en bewoners nadrukkelijk geadviseerd zich niet op de hellingen van de Tangkuban Perahu te begeven.

Vulkanoloog Hendra Gunawan zei donderdag dat de actieve vulkaan op West-Java sinds maandag rook en as tot vijfhonderd meter hoogte de lucht in spuwt. De wetenschappers hebben code oranje, het op een na hoogste dreigingsniveau, afgekondigd.

Brokstukken en lava zijn nog niet erg ver terechtgekomen en nabijgelegen steden en dorpen zijn voorlopig veilig. De autoriteiten hebben toeristen gewaarschuwd om op ten minste anderhalve kilometer van de krater te blijven vanwege de giftige gassen binnenin.

De 2084 meter hoge vulkaan is een van de populairste toeristische bestemmingen van Java. Hij barstte voor het laatst in 1983 uit. Normaal gesproken kunnen bezoekers naar de rand van de krater klimmen.

Vermist dienstwapen agent ligt op politiebureau

Het dienstwapen dat een agent woensdagmiddag tijdens een surveillance in het Gelderse Groesbeek kwijtgeraakt dacht te zijn, is teruggevonden op het politiebureau. De zoekactie naar het wapen is gestaakt. Dat meldt de politie.

De agent merkte woensdag aan het einde van zijn dienst dat hij zijn wapen miste en sloeg alarm. Daarop zette de politie een zoekactie op, waarbij onder meer een speurhond werd ingezet. Donderdagochtend werd de speurtocht voortgezet, waarbij het wapen op het politiebureau in Groesbeek is aangetroffen.

Willem-Alexander blijft uniform dragen als koning

Willem-Alexander kan als koning dan wel geen militair blijven, maar hij blijft bij en na de troonswisseling een uniform dragen. De rangonderscheidingstekens worden vervangen door een koninklijk distinctief, een wapenbeeld bestaande uit de drie symbolen van de koninklijke macht: de rijksappel, het rijkszwaard en de scepter. Dat meldt het ministerie van Defensie donderdag.

De aanstaande koning krijgt nog voor de troonswisseling eervol ontslag verleend. Omdat de koning ook tot de regering behoort kan hij niet tegelijk in het leger zitten. Het ontslag wordt op verzoek van Willem-Alexander verleend.

Bij andere bijzondere ceremoniële gelegenheden blijft Willem-Alexander ook zijn uniform met de koninklijke onderscheiding dragen. In de Defensiekrant zegt de aanstaande koning donderdag dat hij zijn trots voor Defensie onverminderd blijft tonen 'in woord, daad en ceremonieel'. "Wij zijn en blijven immers voorgoed aan elkaar verbonden. Defensie, het Huis van Oranje en de Nederlandse samenleving."

De prins was bijna 28 jaar in dienst van het leger. Het is voor het eerst sinds 1849 dat Nederland een koning krijgt die als militair heeft gediend. In dat jaar nam Willem III de troon over van Willem II.

Willem-Alexander wijst er in de Defensiekrant op dat zijn voorvader koning Willem I er ook voor koos zich buiten de hiërarchie van de krijgsmacht te plaatsen. Ook hij droeg een generaalsuniform zonder de daarbij behorende onderscheidingstekens. Aan het eind van de achttiende eeuw had Willem I als officier ervaring opgedaan in de strijd tegen de Fransen.


Willem-Alexander blijft uniform dragen als koning (Foto: Novum)

[NBA] Heat en Lakers trekken overwinning uit het vuur

Miami Heat heeft een nieuwe overwinning geboekt. Het sterrenteam uit de NBA had het niet makkelijk tegen Orlando Magic, maar won dankzij LeBron James alsnog met 97-96. Het was alweer de zestiende zege van de Heats op een rij.

De Los Angeles Lakers kenden ook geen makkeijke dag. De ploeg stond 25 punten achter tegen de New Orleans Hornets, maar wist deze in het laatste kwart teniet te maken; 108-102. De Hornets wisten de laatste zes minuten geen score meer te maken, terwijl de Lakers er twintig maakten. Daarvan kwamen er dertien uit de handen van Kobe Bryant.

Overige uitslagen
Charlotte – Brooklyn 78-99
Cleveland – Utah 104-101
Indiana – Boston 81-83
Atlanta – Philadelphia 107-96
Detroit – New York 77-87
Memphis – Portland 91-85
Minnesota – Washington 87-82
Dallas – Houston 112-108
San Antonio – Chicago 101-83
Phoenix – Toronto 71-98
LA Clippers – Milwaukee 117-101
Golden State – Sacramento 87-83

Celtic-manager trots ondanks uitschakeling

Celtic speelde een kansloze achtste finale in de Champions League tegen Juventus. Na de 3-0 nederlaag in eigen huis verloor de Schotse ploeg woensdag met 2-0 in Turijn. Toch was manager Neil Lennon trots. "De spelers hebben de club trots gemaakt. Of de 2-0 van vanavond terecht was? Uiteindelijk is het de klasse die de doorslag geeft, dat zag je in beide duels. De terechte ploeg bekert dus door", vond Lennon.

"Juventus was uitermate klinisch", vervolgde de coach. "Wij kwamen zo nu en dan wel tot het zestienmetergebied van hen, maar onze afronding of de laatste pass liet te wensen over."

"Ik hoop dat mijn jongens veel geleerd hebben van deze editie van de Champions League. In de zomer zien we wel wat er gebeurt en met wat voor team we volgend jaar op de proppen kunnen komen."

Sjef Janssen manager dressuur Belgische bond

Sjef Janssen wordt technisch manager dressuur bij de Belgische Ruitersportfederatie. De echtgenoot van Anky van Grunsven krijgt de taak dat Belgïe een sterke ploeg afvaardigd naar de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro. Janssen (63) heeft in eerste instantie een contract voor één jaar ondertekend. Mocht de samenwerking bevallen, dan is er de optie om het contract te verlengen.

De Limburger stopte na de Olympische Spelen in Londen als bondscoach van de Nederlandse dressuurequipe. Onder zijn leiding sinds 2005 won Anky van Grunsven goud in 2008. Daarnaast zorgde hij voor vier zilveren en één bronzen medaille. Tevens won de dressuurploeg vier wereldtitels onder zijn leiding. Janssen combineert zijn nieuwe baan in België met het begeleiden van de Duitse ruiter Matthias Rath, die rijdt op Totilas, het voormalige wonderpaard van Edward Gal.

Mogelijk parlementair onderzoek kinderopvang

Het CDA overweegt een parlementair onderzoek naar de problemen bij de kinderopvang als minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken donderdag geen uitzicht biedt op een blijvende oplossing. Tweede Kamerlid Pieter Heerma zal dat donderdag naar voren brengen tijdens een overleg met de minister.

Uit cijfers die Asscher deze week naar de Kamer stuurde, blijkt dat het gebruik van kinderopvang vorig jaar met 10 procent is gedaald. Veel organisaties in de kinderopvang kunnen het daardoor niet bolwerken en moeten hun deuren sluiten. Heerma vreest grote knelpunten als de economie straks aantrekt en meer ouders opvangplekken willen.

Eind vorig jaar diende het CDA in de Kamer een voorstel in om 90 miljoen euro minder te bezuinigen op de kinderopvang. Dat haalde het niet, maar er werd wel een motie aangenomen die Asscher opriep in het voorjaar met maatregelen te komen. Heerma is bang dat daar weinig van terecht komt. Hij wil nu hom of kuit.

Mocht het antwoord van de minister onvoldoende blijken, dan moet de Kamer zelf het initiatief nemen, vindt hij. De CDA’er denkt aan een hoorzitting en een parlementair onderzoek.

Zoektocht naar politiepistool gaat door

De politie zoekt donderdagochtend in Groesbeek verder naar het dienstpistool dat een agent woensdag tijdens zijn dienst kwijtraakte. Volgens een woordvoerster is nu de ME ingezet.

Het is nog niet duidelijk hoe de man zijn pistool is verloren. Hij had het in zijn holster zitten. Volgens de politie kan wel worden uitgesloten dat het wapen is afgepakt tijdens een incident omdat de agent een rustige dienst had. Een zoektocht met onder meer een speurhond leverde woensdagavond niets op.

Zoektocht naar politiepistool gaat door
Zoektocht naar politiepistool gaat door (Foto: ANP)

Bijna 1 miljoen kijkers voor Michael Boogerd

Ongeveer 960.000 kijkers waren er woensdagavond voor de extra uitzending van Studio Sport waarin wielrenner Michael Boogerd bekende doping te hebben gebruikt. Dat maakte de Stichting KijkOnderzoek donderdagmorgen bekend.

Het best bekeken programma was het Journaal van 20.00 uur met bijna 2 miljoen belangstellenden. Daarna volgen Tussen Kunst en Kitsch en Goede Tijden Slechte Tijden. De uitzending van de voormalige Rabo-renner staat op de 14e plaats van de best bekeken programma's van de woensdag.

Bijna 1 miljoen kijkers voor Michael Boogerd
Bijna 1 miljoen kijkers voor Michael Boogerd (Foto: ANP)

Bolsjoi-danser betaalde 1250 euro voor zuuraanval

De danser van Russische Bolsjoi-ballet die het brein was achter de zuuraanval op Sergej Filin, de artistiek leider van het ballet, heeft twee mannen ongeveer 1250 euro betaald voor het uitvoeren van de aanval. Dat heeft de politie van Moskou donderdag gezegd.

Politiewoordvoerder Maxim Kolosvetov zei dat Pavel Dmitritsjenko niet alleen opdracht voor de zuuraanval heeft gegeven, maar die ook heeft georganiseerd. Een rechter zal donderdag bepalen of de drie mannen langer in voorarrest moeten blijven.

Volgens de staatstelevisie kwam Dmitritsjenko tot zijn daad, omdat Filin had geweigerd zijn vriendin, ook danseres bij het Bolsjoi, een belangrijke rol te geven.

Filin (42) kreeg op 17 januari in Moskou zwavelzuur over zich heen gegooid toen hij onderweg was van zijn werk naar huis. Hij liep verwondingen op aan zijn gezicht en ogen. Het is niet zeker of hij zijn zicht terugkrijgt. Hij wordt nu behandeld in Duitsland.

'Schaatsploeg Van Veen fuseert met Corendon'

De sponsorloze schaatsploeg van trainer Jan van Veen gaat na dit seizoen op in Team Corendon, de vrouwenploeg van coach Renate Groenewold. Dat meldt De Telegraaf donderdag. Van Veen maakt de aanstaande fusie later op donderdag in Heerenveen bekend. Koen Verweij gaat niet mee naar Corendon, hij is vanwege een verschil van inzicht per direct vertrokken bij Van Veen en gaat volgend seizoen waarschijnlijk weer aan de slag bij TVM.

Na het vertrek van Verweij heeft Van Veen met Marrit Leenstra, Lotte van Beek, Renz Rotteveel en Maurice Vriend voorlopig vier schaatsers over. De ploeg is dit seizoen zeer succesvol, ook al zorgde het uitblijven van een hoofdsponsor voor de nodige onrust.

'Schaatsploeg Van Veen fuseert met Corendon'
'Schaatsploeg Van Veen fuseert met Corendon' (Foto: ANP)

Mariska van Kolck vecht voor nieuwe start

Mariska van Kolck heeft nog niet de nieuwe start kunnen maken waar ze op hoopte. De afgelopen jaren kreeg ze te maken met een scheiding en de dood van haar vader. Met de viering van haar vijftigste verjaardag en haar dertigjarig artiestenjubileum leek 2013 de ommekeer te brengen, totdat twee weken geleden haar huis werd leeggeroofd.

"Ik vecht voor een frisse start", zegt Van Kolck, die tijdens de roof op vakantie was, donderdag in De Telegraaf. "Ik dacht dat ik na mijn scheiding van de vader van mijn kinderen en de dood van mijn eigen vader de afgelopen twee jaar wel alles had gehad. Maar dit was een enorme klap na."

"Ik voel me alsof ergens is bepaald: ze begint helemaal opnieuw, maar dan echt van de grond af aan", vervolgt de musicalactrice. "Mijn realiteit is: ik moet een nieuwe start maken met de schoonste lei die ik ooit heb meegemaakt."

Miljoenenverlies voor BAM

BAM heeft vorig jaar een verlies geleden van 187 miljoen euro. Een jaar eerder was nog sprake van 126 miljoen euro winst. Het slechtere resultaat komt door een afschrijving van bijna vierhonderd miljoen euro. Het operationele resultaat daalde conform de verwachting van het bedrijf van 143 miljoen naar 107 miljoen euro. Dat maakte BAM donderdag bekend.

BAM moest de miljoenenafschrijving nemen, omdat het slechter gaat met de vastgoedmarkt dan verwacht. Topman Nico de Vries stelt in een verklaring dat de Nederlandse markt vorig jaar is verslechterd en dat de omstandigheden in de andere vier thuismarkten stabieler zijn, maar toch 'uitdagend'.

De omzet van het bouwbedrijf daalde met vier procent tot 7,4 miljard euro. De marge die het bedrijf behaalt op zijn bouwactiviteiten daalde van 1,9 naar 1,4 procent.

Het bedrijf stelt dat het nog te vroeg is een verwachting uit te spreken over het lopende jaar. Wel zegt het bedrijf geen reden te hebben aan te nemen dat de resultaten dit jaar erg zullen afwijken van 2012, exclusief de forse afschrijving.

'Sociaal akkoord niet meer van deze tijd'

Het sluiten van een sociaal akkoord tussen werkgevers, werknemers en kabinet is niet meer van deze tijd. Om uit de crisis te komen, is het juist nodig om te innoveren en te investeren in onderwijs. Dat zeggen twintig deskundigen donderdag in Trouw.

"Het kan helpen, maar we moeten er geen wonderen van verwachten", stelt oud-minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Willem Vermeend (PvdA) over het sociaal akkoord. Volgens directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau Paul Schnabel is het belangrijker dat de uitgaven aan onderzoek flink omhoog gaan, van 1,6 procent van de economie, naar drie of vier procent.

De meeste van de geïnterviewde topmensen willen dat de innovatie zich voornamelijk richt op de landbouw en het waterbeheer, sectoren waar Nederland al sterk in is.

Voorzitter Ton Heerts van vakcentrale FNV kreeg maandag een mandaat van de aangesloten bonden om te onderhandelen met werkgevers en het kabinet over een sociaal akkoord. De hoop is dat door de duidelijkheid die een polderakkoord biedt, het vertrouwen van consumenten weer toeneemt.

Trouw sprak onder meer met oud-topman van Rabobank Herman Wijffels, oud-CNV-voorzitter Doekle Terpstra, hoogleraar Louise Fresco en Menzis-topman Roger van Boxtel.

Strenge nachtvorst na weekeinde

Na het winterweer in het weekeinde wacht Nederland nog ergere kou. In het binnenland kan het begin volgende week tot 10 graden vriezen, meldt Meteo Consult donderdag.

Het temperatuurverschil met de afgelopen dagen loopt daarmee op tot bijna 30 graden. In vrijwel heel Nederland werd het woensdag 15 graden of meer en in Gelderland, Noord-Brabant en Limburg werd het plaatselijk zelfs 19 graden.

In de loop van het weekeinde keert de winter terug en kan het regionaal sneeuwen. Daarna blijft het volgens Meteo Consult ijskoud. Maandagnacht wordt de eerste strenge vorst in het binnenland verwacht. Op sommige plekken blijft het ook overdag vriezen. Een troost is dat de zon zich wel vaker laat zien, maar toch kan nog een enkele sneeuwbui vallen.


Strenge nachtvorst na weekeinde verwacht (Foto: Novum)

Lokale interruptie: Emoties en het duikteam

Er moet een nieuwe begroting voor de veiligheidsregio worden opgesteld. Het gaat dan vooral om de brandweer in de regio Eindhoven. Samen met de omliggende gemeenten beheren we een brandweerkorps met enkele kazernes. Ook daar zijn enkele bezuinigingen en hervormingen aan de orde. Een is het aanpassen van de werkroosters, die momenteel erg inefficiënt waren. Een ander punt is meer aandacht voor brandpreventie, iets waar niemand het oneens mee kan zijn en waar je ook nog veel geld plus leed mee kan besparen.

Hof bespreekt nieuw onderzoek Robert M.

Op de tweede dag van de behandeling van het hoger beroep tegen Robert M., die terechtstaat voor het misbruiken van 67 zeer jonge kinderen, staat donderdag het onderzoek naar de psychische gesteldheid van de verdachte centraal. Anders dan bij eerder onderzoek door het Pieter Baan Centrum (PBC) werkte M. aan het onderzoek mee.

Het hof in Amsterdam besloot in november dat de hoofdverdachte in de Amsterdamse zedenzaak opnieuw moest worden onderzocht bij tbs-kliniek Oldenkotte in Rekken. Ondanks zijn eerdere weigering om mee te werken aan het PBC-onderzoek werd M. veroordeeld tot achttien jaar cel in combinatie met tbs.

Het nieuwe rapport wordt donderdag toegelicht door de twee opstellers. Ook wordt een brief besproken van een psychiater van de gevangenis in Vught met wie Robert M. veel spreekt. Bovendien wordt een korte compilatie vertoond van de 225 uur aan verhoren die na zijn arrestatie in 2010 bij M. zijn afgenomen, waar het hof dinsdag niet aan toekwam.

De 29-jarige hoofdverdachte ging na het vonnis van de rechtbank in mei vorig jaar in beroep tegen de opgelegde straf. Hij keerde zich tegen het opleggen van tbs, waarvan de duur onbepaald is, zeker in combinatie met een lange celstraf. Hij zou snel aan een behandeling willen beginnen, iets wat M. dinsdag herhaalde.

De zitting werd dinsdag beëindigd nadat de rechters Robert M. hadden ondervraagd over het misbruik. Ze wilden met name van hem weten of hij medelijden had met zijn tegenstribbelende slachtoffers en of hij gedurende de jaren dat hij het ene na het andere kind misbruikte andere keuzes had kunnen maken.

M. zelf benadrukte keer op keer dat hij de interne strijd tegen zijn lustgevoelens voor kinderen had verloren. Hij zei geen alternatief meer te hebben gezien. Hij trok - net als bij de rechtbank - openlijk de onpartijdigheid van de rechters in twijfel, die hij verweet hem niet te willen begrijpen.

Voor het hoger beroep, dat plaatsvindt in het nieuwe Paleis van Justitie in Amsterdam, zijn ten minste tien zittingsdagen uitgesproken. Het vonnis wordt verwacht in mei.


Hof bespreekt nieuw onderzoek Robert M. (Foto: Novum)

Regisseur ziet Stallone als fysiek mirakel

Sylvester Stallone mag gerust een fysiek wonder worden genoemd. Dat vindt regisseur Walter Hill, die hem regisseert in de keiharde actiefilm Bullet to the Head. "Sly is inmiddels 66 en had dagelijks last van blessures, maar ik moest hem steeds intomen", zegt de regisseur tegen Novum Nieuws.

De film speelt zich af in de straten van New Orleans, met Stallone als de ruige huurmoordenaar James Bonomo. Nadat zijn partner door een andere huurmoordenaar, een rol van Jason Momoa, is omgelegd, besluit hij de handen ineen te slaan met een detective uit Washington. De samenwerking verloopt voorspelbaar stroef, maar toch ontdekken ze dat de opdrachtgevers van de moord machtige mannen zijn in de lokale politiek.

Uiteraard staat de film bol van explosief fysiek geweld. Zeker voor een officieel bejaarde man als Stallone geen lichte opgave. "Volgens mij leefde Sly van de pijnstillers", gaat Hill verder. "Hij verscheen elke ochtend klagend op de set. Maar als hij dan eenmaal bezig was, was hij niet te stoppen. Zelfs niet na een fikse rugblessure."

De 71-jarige Hill maakte zijn grootste films in de jaren tachtig en begin jaren negentig. Zo stond hij aan het roer van Red Heat met Arnold Schwarzenegger en Last Man Standing met Bruce Willis. Zo werkte hij dus met de grote actiesterren uit die tijd, die onlangs hun comebacks maakten in het actiegenre. Schwarzenegger is momenteel te zien in The Last Stand en Willis in A Good Day to Die Hard.

Volgens de regisseur heeft Stallones doorzettingsvermogen te maken met zijn wens om beroemd te blijven. "Hij vindt het heerlijk om een echte filmster te zijn en is bereid daar grote offers voor te brengen", zegt Hill. Stallone heeft zelf in elk geval al meermaals toegegeven eigenlijk een bloedhekel te hebben aan trainen.

Overigens vindt Hill het volkomen terecht dat Stallone een ster van wereldformaat is. "Hij kan een film dragen. Dat kunnen alleen de allergrootsten." Volgens hem onderschatten veel mensen Stallones acteerkwaliteiten. "Sly weet als geen ander zijn emoties over te brengen aan het publiek. En hij heeft zijn meters echt wel gemaakt. Hij heeft een gedegen acteursopleiding genoten, audities gedaan, honger geleden. Hij kent het klappen van de zweep."

Bullet to the Head draait vanaf donderdag in de Nederlandse bioscoop.

Schippers wil openheid van Boogerd

Wielrenner Michael Boogerd moet volledige openheid van zaken geven over wat hij weet van dopinggebruik in de wielersport. "Hij is het aan de nieuwe generatie verplicht", zegt minister van Sport Edith Schippers (VVD) donderdag in De Telegraaf.

Boogerd biechtte woensdag in verschillende media op dat hij gedurende zijn hele carrière doping heeft gebruikt. Tussen 1997 en 2007 gebruikte hij epo en cortisonen en onderging hij bloedtransfusies. Hij heeft aangegeven niet van plan te zijn uit de school te klappen over collega's en begeleiders in ruil voor strafvermindering. "Ik ben geen verrader en hou mijn principes overeind", zei hij daarover in De Telegraaf.

"Hij moet eens goed nadenken over wat hij de nieuwe generatie wielrenners aandoet, die keihard werkt en door het verleden belast wordt", zegt Schippers in de krant. "Bovendien moet hij aan het overleven van de sport denken."

De bekentenis van Boogerd was voor de minister geen grote verrassing. "Dat zegt natuurlijk wel wat. In die periode was dopinggebruik een groepsproces." De minister verwacht dat meer wielrenners schoon schip maken.


Schippers wil volledige openheid van Boogerd (Foto: Novum)

Generaal: Chavez overleden aan hartaanval

De Venezolaanse president Hugo Chavez is overleden aan een zware hartaanval. Ook heeft hij erg geleden en wilde hij niet sterven. Dat heeft generaal José Ornella, hoofd van de presidentiële garde, tegen persbureau AP gezegd. "Hij kon niet meer praten, maar hij zei het met zijn lippen: 'Ik wil niet sterven. Laat mij niet sterven', want hij hield van zijn land, hij offerde zich op voor zijn land."

Ornella zei dat hij de laatste twee jaar, waaronder de laatste momenten, met Chavez heeft doorgebracht. Ornella sprak buiten de militaire academie waar Chavez' lichaam ligt met AP. Hij zei dat de kanker in een vergevorderd stadium was toen Chavez overleed, maar wilde geen details geven. Ornella antwoordde niet op de vraag of de kanker was uitgezaaid naar de longen.

De generaal zei niet precies te weten aan wat voor soort kanker Chavez leed, maar 'hij leed erg'. Volgens hem wist Chavez toen hij het volk op 8 december, drie dagen voor zijn laatste operatie, toesprak dat er 'heel weinig hoop was dat hij die operatie zou overleven'.

Ornella herhaalde de zorgen van vicepresident Nicolas Maduro dat er iets verdachts is aan de kanker van Chavez. "Ik denk dat ze over vijftig jaar het document vrijgeven en dat dan blijkt dat de vijand er de hand in heeft gehad." De generaal zei niet wie die vijand zou kunnen zijn, maar Maduro suggereerde dinsdag dat de Verenigde Staten erbij betrokken zouden zijn. Het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken noemde die aantijgingen absurd.

Amerikanen eten minder, worden dikker

Hoewel het aantal te dikke mensen in de Verenigde Staten toeneemt, zijn Amerikaanse volwassenen de afgelopen jaren minder calorieën gaan innemen. Dat blijkt uit onderzoek van de Amerikaanse gezondheidsdienst CDC.

De onderzoekers analyseerden het eetgedrag van Amerikanen tussen 1971 en 2010. Tussen 2003 en 2010 daalde de dagelijkse energie-inname gemiddeld met 74 calorieën. In de jaren daarvoor was dit nog met 314 calorieën gestegen.

De resultaten zijn volgens de onderzoekers moeilijk te rijmen met het stijgende aantal Amerikanen met obesitas. Sinds 1999 is ongeveer 35 procent van de Amerikaanse vrouwen te dik. In diezelfde tijd is het percentage van mannen met obesitas gestegen van 27 naar 35 procent.

Amerikanen eten minder maar worden dikker
Amerikanen eten minder maar worden dikker (Foto: ANP)

Ploumen trekt knip voor vrouwenlobby Midden-Oosten

De vrouwenorganisaties die voorop liepen bij demonstraties in het Midden-Oosten krijgen 5,8 miljoen euro om zich te scholen in lobbyen en het maken van wetten. Dat maakt minister voor Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen (PvdA) donderdag bekend in aanloop naar de Internationale Vrouwendag, die vrijdag wordt gehouden.

Samen met PricewaterhouseCoopers en ontwikkelingsorganisatie Hivos wordt het bedrag de komende drie jaar gebruikt om vrouwen in landen als Syrië, Bahrein, Irak, Egypte en Libië hun stem en invloed te kunnen laten gelden. Dat moet gebeuren in de politiek, het bestuur en de maatschappij.

PricewaterhouseCoopers is erbij betrokken om jonge vrouwen te scholen in organisatie en financieel management. Zo kunnen de vrouwen onder meer leren hoe ze andere donoren kunnen vinden.

Ploumen wijst erop dat vrouwen een belangrijke rol kunnen spelen na een oorlog of een burgeroorlog. Als voorbeeld wordt Leymah Gbowee genoemd, de oprichtster van een vrouwenbeweging die in 2003 een einde maakte aan een burgeroorlog in Liberia. Ook in Sudan en Zuid-Sudan zaten vrouwen aan tafel bij het vredesproces. "Het is belangrijk om te zorgen dat dit zo snel mogelijk na een conflict of oorlog gebeurt."


Ploumen trekt knip voor vrouwenlobby Midden-Oosten (Foto: Novum)

'Nazaten Heineken niet in top'

De familie Heineken heeft geen plannen om het bierconcern weer te gaan leiden. Dat zegt Michel de Carvalho donderdag in het Financieele Dagblad (FD).

De Carvalho is commissaris bij het bedrijf en de echtgenoot van Charlene de Carvalho-Heineken, de enige dochter van Freddy Heineken. "Het zou verkeerd zijn als wie dan ook uit onze familie het bedrijf zou gaan leiden. Dat zal niet gebeuren zolang Heineken aan de beurs is genoteerd", zo geeft hij aan. "Bij een beursgenoteerd bedrijf moet de familie niet opnieuw de leiding nemen. Dat is een les die ik in de loop der jaren heb geleerd. In de geschiedenis van familiebedrijven is dat een van de belangrijkste redenen waarom ze falen of slagen."

Heineken droeg onlangs de oudste kleinzoon van Freddy Heineken, Alexander de Carvalho, voor als niet-uitvoerend bestuurder van de Heineken holding. Die stap is vooral bedoeld om de betrokkenheid van de familie te onderstrepen.

Revengeance-DLC zijn prequels

Metal Gear Rising: Revengeance krijgt binnenkort twee stuks DLC die je de mogelijkheid geven met twee eindbazen te spelen: Jetstream Sam en Blade Wolf. De DLC moet gaat meer licht schijnen op het verleden en de motivaties van deze personages.

Etsu Tamari van Kojima Productions onthulde deze informatie in een interview met Polygon. “We don’t directly explain why Sam works with Desperado in the main story. So that content goes a little bit more into detail on it. The Blade Wolf sub-story depicts a mission it’s running with Mistral before the encounter with Raiden. Both of them serve as prequels to their roles in the main game.”

Tamari geeft ook een opmerkelijke verklaring voor het feit dat Blade Wolf je partner wordt. “I told people that a cyborg needs a canine partner, and I stood really firm on that. I had trouble figuring out what sort of position it would take in the game, and eventually I came up with the idea that Raiden would take over the ‘teacher’ role for Blade Wolf, the way that Snake was his mentor in MGS2.”

Wanneer we de DLC precies mogen verwachten is niet bekendgemaakt.

NZa: strengere controle declaraties

Ziekenhuizen en zorgverzekeraars moeten meer werk maken van de controle op declaraties. Bij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) blijven klachten binnenkomen over te hoge ziekenhuisrekeningen, zegt de autoriteit donderdag volgens De Telegraaf in een nieuwsbrief.

De NZa waarschuwt hard in te grijpen als zaken bij ziekenhuizen niet kloppen. "Onterecht hoge declaraties leiden tot een onnodige stijging van de kosten in de zorg", zegt bestuurslid Eitel Homan in de nieuwsbrief. Ook zouden zulke declaraties het vertrouwen in de zorg schaden.

Al meerdere keren zijn ziekenhuizen er op betrapt dat ze veel te veel rekenen voor een behandeling. Dat kan bijvoorbeeld door een bezoek van een halfuur te rekenen als een dagopname.

Zorgverzekeraars zouden controletechnieken waarmee foute declaraties kunnen worden opgespoord sneller moeten invoeren. De NZa waarschuwt dit jaar boetes uit te delen als ze dat niet doen.

'Ruim 1400 tijgers gestroopt in 12 jaar'

Minstens 1400 tijgers zijn de afgelopen 12 jaar gestroopt voor illegale handel. Dat blijkt uit een onderzoek van monitoringsorganisatie TRAFFIC en het Wereld Natuur Fonds (WNF) dat donderdag in Thailand is gepresenteerd.

De onderzoekers analyseerden in beslag genomen tijgerdelen als huid, botten, tanden en schedels. Het gaat om in totaal 654 inbeslagnames uit de 13 landen waar tijgers in het wild voorkomen. "Omgerekend zijn er sinds het jaar 2000 elke week twee tijgers gedood voor de illegale handel", zegt Gert Polet van het WNF.

Volgens Polet vormt de illegale handel in delen van tijgers een enorme bedreiging voor het voortbestaan van de soort. "Het aantal in het wild levende tijgers is waarschijnlijk minder dan 3.200. In de Amerikaanse staat Texas kun je meer tijgers in gevangenschap vinden", aldus Polet.

FOK! wat een weer...Later wat regen

Goedemorgen! De winter weet maar niet van opgeven! Wie dacht dat de kou nu wel uit de lucht was, komt mooi bedrogen uit. We mogen blij zijn als we vanaf zondag met moeite 3 graden halen overdag en in de nachten gaat het uiteraard weer flink vriezen. Ook zullen er enkele maartse buien vallen en daarbij is sneeuw zeker wel mogelijk. Vooruit, dan doen we er ook een klap onweer bij.

Vandaag is het nog niet zover, maar het mooie weer zijn we wel kwijt nu. Gisteren was het al grotendeels bewolkt en vandaag zal dat niet anders zijn. Vanuit het zuiden gaat er in de loop van de dag ook wat regen vallen. De temperaturen zakken al en liggen vanmiddag tussen de 9 en 12 graden. In het noorden van het land neemt de oostenwind toe tot vrij krachtig en op de Wadden tot krachtig.

Kijk ik nog wat verder op de weerkaarten dan ben ik bang dat de lente héél ver weg is. Ik zie werkelijk helemaal niets wat erop wijst dat we op langere termijn warmer weer gaan krijgen.

Wij zouden graag zien waar onze users vandaag uithangen en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's verschijnen bij het weerbericht van morgen.

Wil je eindelijk wel eens weten waarom het steeds precies boven jouw hoofd regent? Of waarom de zon altijd lijkt te schijnen op het moment dat jij met een kater wakker wordt? Mail je vragen over het weer naar weer@fok.nl en de weercrew maakt je weer wijzer.

Lenteweer1 Prachtig weer was het ook bij qltel en hij maakte tijdens een wandeling een aantal fraaie foto's.

Lenteweer2
De opkomende flora gaat het flink lastig krijgen in de komende tijd.

Lenteweer3
Het zou mij niets verbazen als qltel misschien weer in de sneeuw gaat wandelen. Het zou leuk zijn als we dan de twee plaatjes naast elkaar kunnen leggen.

Veel meer zonvakanties door koude weer

Het aantal geboekte meivakanties ligt dertig procent hoger dan vorig jaar. Veel mensen lijken schoon genoeg te hebben van de kou, regen en natte sneeuw die ze de afgelopen maanden hebben moeten verduren, schrijft de Volkskrant donderdag.

Vooral bestemmingen in warme oorden zijn dit jaar populair. Het aantal boekingen in Spanje steeg met 41 procent, in Turkije was de stijging een kwart en naar Frankrijk gaan zeventien procent meer toeristen. Ook Griekenland en Italië doen het goed, zegt de Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen in de krant.

Van alle boekingen is 71 procent een vliegvakantie. De stijging van het aantal boekingen komt volgens de ANVR ook doordat het dit jaar gemakkelijker is om voor een verre bestemming te kiezen . Hemelvaartsdag valt in de tweede week van de meivakantie en daardoor hoeven werknemers maar een paar extra vrije dagen op te nemen om een week langer weg te kunnen blijven.

Het aantal geboekte zomervakanties ligt nog zeven procent lager dan vorig jaar. De reden daarvoor is volgens de ANVR dat mensen hun vakantie steeds later boeken.

Het warme weer van de afgelopen dagen houdt niet aan. In het weekeinde wordt winterweer verwacht.

The 7th Guest 3 op komst

Goed nieuws voor de liefhebbers van hersenkrakerpuzzels: Trilobyte maakt bekend dat ze met een nieuwe The 7th Guest bezig zijn. Het vervolg op de puzzels in het huis van Stauf komt uit op iOS, Android, pc en Mac.

The 7th Guest is een puzzelspel dat zich afspeelt in een huis waarin jij als speler allerlei hersenkrakers moet oplossen om te weten te komen wat er voor vreemde dingen in datzelfde huis gebeurd zijn. Het was een groot succes voor een pc-spel in de vroege jaren '90 die alleen beschikbaar was op CD-ROM. De opvolger, The 11th Hour, was geen financieel succes en het werd stil. Er is alleen nog een iOS-versie verschenen van het spel.

The 7th Guest: 3 brengt ons terug naar de Stauf Mansion, geeft Charlie McHenry van Trilobyte aan. Het herenhuis krijgt nieuwe spelletjes en puzzels, en natuurlijk is het nog een spookhuis. McHenry zegt dat het team dat aan de game werkt een mix is van oudgedienden en nieuwe mensen, en ze hopen om het project volgend jaar af te hebben. Ze zijn nog steeds bezig met het regelen van de financiering en ze denken erover om een Kickstarter op te starten volgende maand.

Een screenshot van een puzzel uit het nieuwe spel staat hieronder.

The 7th Guest 3

Co-op in God of War: Ascension

Er is een nieuwe trailer uitgebracht van God of War: Ascension, waarin we de multiplayermodus 'Trial of the Gods' in actie zien. In deze modus speel je co-op om steeds moeilijker wordende vijanden te verslaan in en een arena.

In Trial of the Gods kom je vijftien verschillende soorten vijanden tegen, zoals de Satyr, Cerberus en de eenogige Cyclops. Elke ronde heeft een tijdslimiet en je wint tijd door het doden van vijanden. Het doel is om vijf golven te overleven voordat de tijd op is. Op het eind krijg je een eindbaas te bevechten. Ben je geen pussy, dan kun je deze modus ook solo doen.

God of War: Ascension komt 13 maart uit op PlayStation 3.

Rosberg over Hamilton

Bij Mercedes zijn Lewis Hamilton en Nico Rosberg weer teamgenoten. In de karts waren ze dat dertien jaar geleden ook en ze hebben er goede herinneringen aan.

Het is fijn om weer met Lewis te werken. De herinneringen van vroeger zijn allemaal teruggekomen. Het is alweer een poos geleden, maar het voelt echt hetzelfde als dertien jaar geleden. Het zal een geweldige uitdaging zijn om tegen Lewis te strijden, maar daarvoor zijn we hier. Hij is een van de beste coureurs die er in de pitstraat te vinden is, maar we kunnen goed samenwerken en het team vooruithelpen,” aldus de Duitse Fin in The Sun.

In de karts werd Hamilton eerste voor Rosberg. Iets wat gepaard ging met veel grappen over en weer. “We hebben nog geen practical jokes met elkaar uitgehaald, maar ik ben er zeker van dat dat nog wel zal gebeuren,” zei Rosberg.

Samaras: "We speelden met het hart"

Ondanks de kansloze Champions League-uitschakeling hield Georgios Samaras een goed gevoel over aan Celtic's ervaring in het miljoenenbal.

De Schotse kampioen reikte tot de achtste finales, waarin Juventus over twee wedstrijden uiteindelijk veel te sterk bleek (5-0). Desondanks stond Samaras na afloop van het duel in Turijn de pers met opgeheven hoofd te woord.

"We hebben met z'n allen hard gewerkt om zo succesvol mogelijk te zijn", aldus de Griek tegenover Sky Sports. "Ik denk dat het hoogtepunt in deze campagne de twee wedstrijden tegen FC Barcelona waren. De manier waarop we gespeeld hebben, met ons hart, was iets geweldigs."

De voormalige aanvaller van sc Heerenveen wilde het dan ook niet over zijn eigen spel hebben. "Het gaat niet om mij, maar om het hele team."

Ramsteijn wil zich bewijzen bij Feyenoord

Kaj Ramsteijn vertrouwt erop dat hij het nog kan maken bij Feyenoord. Dit seizoen speelt hij op huurbasis bij VVV-Venlo.

"Ik had maanden nodig om het vertrouwen in mijn eigen lichaam terug te krijgen. In november, december voelde ik me weer helemaal vrij in mijn hoofd. Ik kon weer voetballen zonder remmingen, zonder angst voor een nieuwe blessure", zegt Ramsteijn tegen Voetbal International.

"Ik baalde ervan dat ik geen kans kreeg in het eerste. Had gehoopt dat ik op zijn minst hier en daar een invalbeurtje zou meepakken", aldus de verdediger. "Koeman zei in het begin van het seizoen dat hij zag dat ik nog veel schrik had voor die knie. Toen ik die angst overwonnen had, bleef mijn situatie echter hetzelfde. Het team draaide goed, dus ik kan de trainer niets kwalijk nemen."
 
Hij denkt aan een terugkeer bij Feyenoord, waar hij nog een contract tot medio 2014 heeft. "Eerst wil ik belangrijk zijn voor VVV. Daarna zal ik me weer richten op mijn andere doel, dat is nog steeds slagen bij Feyenoord. Ik denk dat ik de kwaliteiten in huis heb om de Nederlandse top te halen."

Hij weet wat zijn kracht is. "Ik ben een sterke verdediger, die vaak op de goede plaats staat en daarnaast voetballend wat extra's kan brengen. Maar dat kan ik allemaal wel vinden of denken, ik moet het laten zien", stelt hij.

Washington zet zich schrap voor sneeuwstorm

Honderden vluchten rondom de Amerikaanse hoofdstad Washington zijn woensdag geannuleerd in verband met een sneeuwstorm. Daarnaast is een aantal overheidskantoren dichtgegaan en zijn ambtenaren naar huis gestuurd.

Het hevigste deel van de storm trekt waarschijnlijk woensdagmiddag lokale tijd over Washington. De storm is eerder al over het middenwesten van de Verenigde Staten getrokken. Op luchthavens in Chicago werden meer dan elfhonderd vluchten geschrapt.

'Donderdag alle stemmende kardinalen in Rome'

Donderdag zijn naar verwachting eindelijk alle 115 kardinalen die deelnemen aan de verkiezing van de nieuwe paus, gearriveerd in Rome. Dit heeft het Italiaanse persbureau ANSA woensdagavond gemeld op gezag van het Vaticaan.

Eigenlijk zou het kardinaalcollege dinsdag al compleet zijn. Maar de Pool Kazimierz Nycz en de Vietnamees Jean-Baptiste Pham Minh Mân ontbraken nog.

Pas als alle 115 'kiezers' aanwezig zijn, wordt een besluit genomen over eventuele vervroeging van het begin van het conclaaf. Dat staat nu nog nog voor 15 maart op de agenda.

'Donderdag alle stemmende kardinalen in Rome'
'Donderdag alle stemmende kardinalen in Rome' (Foto: ANP)

VS hielden toezicht op martelcentra Irak

Twee Amerikaanse oorlogsveteranen hielpen bij het opzetten van geheime gevangenissen waar de Iraakse politie terreurverdachten martelde. De twee rapporteerden in Washington als speciaal adviseur op het hoogste niveau.

Dit heeft de Britse krant The Guardian woensdag gemeld. Kolonel James Steele, die tussen 2003 en 2006 in Irak actief was, rapporteerde rechtstreeks aan minister van Defensie Donald Rumsfeld. Kolonel James Coffman rapporteerde rechtstreeks aan de generaal en latere CIA-directeur David Petraeus.

The Guardian heeft geen bewijs gevonden dat de Amerikanen zelf meemartelden, maar zij waren wel enkele keren aanwezig in de detentiecentra.

VS hielden toezicht op martelcentra Irak
VS hielden toezicht op martelcentra Irak (Foto: ANP)

Snooki twintig kilo lichter na bevalling

Snooki is na haar bevalling bijna twintig kilo afgevallen. De realityster, die verloofd is met Jionni LaValle, beviel eind augustus beviel van zoon Lorenzo.

"Ik heb het voor mezelf gedaan", zegt de 25-jarige Snooki tegen het Amerikaanse blad Us Weekly. "Maar ik wilde Jionni ook laten zien dat ik ook als moeder nog sexy kan zijn."

Snooki verloor de eerste kilo's gemakkelijk door het geven van borstvoeding, maar schakelde later een personal trainer in. Ze volgt nog steeds een aangepast dieet en drinkt stukken minder dan ze deed in haar Jersey Shore-periode. "Ik heb er minder zin in", bekent Snooki. "Na een eerste slok wijn hoef ik niet meer. En als drink, kom ik weer aan."

Hebben dieren in games evenveel rechten als dieren in het echte leven?

Poeh, da's een lange titel. Waar het op neer komt is dit: afgelopen week was PETA weer aan het stoken vanwege het feit dat in de trailer van Assassins's Creed IV mensen te zien waren die op walvissen aan het jagen waren. Eerder stond PETA op hun achterste poten omdat je tegen kippen kon schoppen in andere spellen. Rest ons de vraag: heeft PETA gelijk? Moeten we met game-dieren evenveel rekening houden als met dieren in het echte leven?

Laatste reviews en specials
review
Frozen II
review
Halo: the Master Chief Collection (pc)
review
Romancing Saga 3
special
Fun met Funda #175 - Een pareltje, rijp voor de sloop
review
Star Wars Jedi: Fallen Order
review
Age of Empires II: Definitive Edition
©FOK.nl e.a.