FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


advertentie
Archief
Artikelen van zaterdag 22 december 2012

[PDC] Lewis, Newton, Whitlock door

Vandaag werden er in het Londense Alexandra Palace zes wedstrijden gespeeld in de tweede ronde van het prestigieuze PDC World Darts Championship. Hieronder vind je de uitslagen van de wedstrijden van vandaag. Lees hier het verslag van de partij tussen Raymond van Barneveld en Brendan Dolan.

Colin Lloyd (23)* - Mark Webster (10) 4-2

Met een schitterende 10-darter heeft Colin Lloyd zich verzekerd van een plekje in de derde ronde. Hij kwam tegen Mark Webster pijlsnel met 3-0 voor in sets. Vervolgens liet hij vier matchdarts onbenut en liet hij Webster terugkomen tot 3-2. Met een fantastische leg wist hij alsnog de klus te klaren. Hij treft in de derde ronde Michael van Gerwen of Peter Wright.

Kevin Painter (15)* - Ronnie Baxter (18) 4-3

Kevin Painter heeft ten koste van Ronnie Baxter de derde ronde bereikt van het PDC WK. De Engelsman gooide alles raak en kwam zodoende snel op 3-1 in sets. Vervolgens stortte het spel van Painter volledig in elkaar en gaf Baxter de gelegenheid terug te komen tot 3-3. In de zevende set pakte Baxter een 0-2 voorsprong in legs, maar Painter herstelde zich en wist alsnog de set naar zich toe te trekken.

Wes Newton (6)*  - Scott Rand 4-0

Wes Newton, bijgenaamd The Warrior, heeft zijn bijnaam eer aan gedaan en werkelijk geen spaan heel gelaten van zijn ietwat trieste tegenstander. Rand, die welgeteld één kansje kreeg in de derde set, kwam er totaal niet aan te pas. Newton gooide finishes van 143, 140 en 130 en dat maakte al snel duidelijk dat hij stukken beter was dan zijn tegenstander. In de achtste finales neemt Newton het nu op tegen de winnaar van Justin Pipe tegen Mark Walsh.

Simon Whitlock (5)* - Colin Osborne 4-0

Ook The Wizard had weinig moeite met Osborne: 4-0. Whitlock, die nauwelijks getest werd door zijn tegenstander, had alleen in de tweede set wat tegenstand van Osborne. Daarna klaarde hij de klus vlot. Whitlock zal het in de achtste finales niet zo gemakkelijk krigen met Dave Chisnall als tegenstander.

Adrian Lewis (2)* - Denis Ovens (31) 4-1

Adrian Lewis heeft de derde ronde van het PDC WK bereikt. De titelverdediger speelde niet groots, maar won desondanks gemakkelijk van Denis Ovens. Lewis kwam snel met 2-0 voor in sets, maar moest vervolgens toezien hoe Ovens op 2-1 kwam. De nummer 31 van de plaatsingslijst kreeg kansen op 2-2, maar wist ze niet te benutten. Lewis kwam op 3-1 en besliste vervolgens in de vijfde set de wedstrijd definitief in zijn voordeel.

[Serie A] AS Roma stuit opmars AC Milan

AS Roma heeft zaterdagavond het thuisduel met AC Milan met duidelijke cijfers gewonnen: 4-2. Roma maakte daarmee een einde aan de opmars van Milan in de Serie A, na een dramatische seizoensstart van de Milanezen. De Romeinen gaan door de overwinning de winterstop in als zesde in de Serie A, Milan staat een plekje lager.

Nicolás Burdisso, Pablo Osvaldo en Erik Lamela (twee keer) brachten Roma, waarbij Maarten Stekelenburg reservedoelman was, in een uur spelen op 4-0. Daarmee was de wedstrijd eigenlijk beslist, ondanks dat Milan nog twee keer scoorde via Giampaolo Pazzini en Bojan Krkic in de laatste 5 minuten. Dat was nadat Marquinhos van Roma rood had gekregen.

Milanmiddenvelder Urby Emanuelson moest het duel vanaf de bank aanschouwen.

Uitslag NAC Breda - PSV

Vanavond begon om 20:45 uur in het Rat Verlegh Stadion het duel tussen NAC Breda en PSV Eindhoven. De Eindhovenaren wisten het Brabantse onderonsje met 1-6 te winnen en kroonden zich daarmee tot winterkampioen van de Eredivisie. Hieronder de karakteristieken.

NAC Breda

1 - 6

PSV

 18' Buijs    11' Lens
 17' Lens
 29' Wijnaldum
 37' Jørgensen
56' Narsingh
82' Locadia
 
 Gele kaart: Hooi, (NAC Breda),
 
Stadion: Rat Verlegh Stadion, Breda
Toeschouwers: 18.300
Arbiter: Nijhuis
Bijzonderheden: Lens mist pen. (17)
 
Opstelling:   Opstelling:
Ten Rouwelaar
De Roover
Luijcks (v.d. Weg/58)
Botteghin
Looms (Janse/46)
Gudelj
Gilissen
Buijs
Hadouir (Lurling/46)
Schalk
Hooi
  Waterman
Hutchinson
Derijck
Jørgensen
Bouma
v. Bommel
Wijnaldum
Strootman
Narsingh (Locadia/77)
Matavz (Depay/72)
Lens

[Primera Divisiůn] MŠlaga duwt Real dieper in zorgen

Real Madrid is er, zonder de gepasseerde Iker Casillas, niet in geslaagd Málaga te verslaan. In Andalusië verloor de ploeg van José Mourinho met 3-2.

De zorgen worden met de week groter in Madrid. Het laatste competitieduel van 2012 wordt met 3-2 verloren in en tegen Málaga. De nummer vier van de Spaanse Primera División nadert Real dankzij de zege tot twee punten.  Erger voor Mourinho & co: De Koninklijke ziet de achterstand op Barcelona groeien tot zestien punten.

Stadsrivaal Atlético heeft al zeven punten meer en Champions League-winst is het enige dat het seizoen voor Madrid nog kan redden. Of dat toernooi met of zonder Mourinho wordt hervat is nog maar de vraag. De druk op de Portugees zal na de nederlaag (gevolgd op het 2-2 gelijkspel tegen Espanyol) alleen maar groeien.

Mourinho liet in Málaga aanvoerder en de tot voor kort onbetwiste nummer één-doelman Iker Casillas op de bank. Zijn vervanger Antonio Adán keept vervolgens , op z'n zachtst geformuleerd, geen wereldpartij. Toch heeft Real mogelijkheden om te winnen in Zuid-Spanje. Zo zijn er wat gevaarlijke momenten vlak na de 1-1, die gemaakt lijkt door Karim Benzema, maar op naam komt van Málaga-verdediger Sergio Sánchez.

Isco had kort na rust de thuisclub op mooie wijze op een 1-0 voorsprong gezet. Een kwartier voor tijd beslist invaller Roque Santa Cruz de wedstrijd in het voordeel van de ploeg van Manuel Pellegrini. De Paraguyaan scoort binnen drie minuten twee keer. Tweemaal ziet doelman Adán er niet perfect uit.

Bij de 2-1 denkt de goed spelende Joaquín een voorzet van Jesús Gámez achter het standbeen langs tot doelpunt te promoveren, maar de bal komt nog in de voeten van Santa Cruz die binnentikt. De 3-1 komt opnieuw van de Manchester City-huurling die in de korte hoek schiet, die wordt opengehouden door Adán.

De aansluitingstreffer van Benzema, een kleine tien minuten voor het einde, gaf de Madrileense harten laatste hoop, maar de gelijkmaker kwam er niet.

Ander uitslag Primera División:
Osasuna - Granada CF 1-2

Tank lekt nucleaire stoffen in Haags ziekenhuis

In het Westeinde-ziekenhuis in Den Haag is zaterdagavond een tank die nucleair afval opvangt gaan lekken. Er is voor zover bekend geen gevaar, laat een woordvoerder van het ziekenhuis weten.

De brandweer heeft metingen verricht en vastgesteld dat geen sprake is van straling. In de tank wordt onder meer urine geloosd van patiënten die chemotherape ondergaan.

Het lek ontstond rond 20.30 uur door nog onbekende oorzaak op de vierde etage van het gebouw aan de Lijnbaan. Daar is het laboratorium gevestigd. Er liggen geen patiënten, dus ontruiming was niet nodig. Medewerkers zijn op de hoogte gesteld en naar een andere ruimte geleid.

Een nucleair specialist van het ziekenhuis bekijkt wat er nu moet gebeuren.

Griekse justitie pakt belastingontduikers aan

Justitie in Griekenland gaat onderzoek doen naar circa 2000 Grieken met een Zwitserse bankrekening die zich mogelijk schuldig hebben gemaakt aan belastingontduiking. Dat meldde de Griekse staatszender Net zaterdag.

De Griekse rekeninghouders staan op een lijst die al 2010 werd gelekt door een werknemer van de financiële instelling HSBC. De toenmalige Franse minister Christine Lagarde van Financiën, nu chef van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), speelde de lijst destijds door aan de Griekse regering, maar die deed er vervolgens weinig mee.

De huidige Griekse regering heeft echter te maken met toenemende druk uit de samenleving om belastingontduiking van rijken aan te pakken. Belastingontduiking is een chronisch probleem in het land dat pijnlijke bezuinigingen moet doorvoeren om niet te bezwijken onder zijn schuldenlast.

Lightning Returns te zien in twee trailers

Square Enix publiceert vandaag de eerste twee trailers van Lightning Returns: Final Fantasy XIII samen met CGI artwork van de heldin uit de game, Lightning.

Lightning Returns: Final Fantasy XIII markeert de terugkeer van de heldin Lightning in de serie, in een wereld die nog maar dertien dagen te gaan heeft tot de totale vernietiging. De nieuwe beelden geven een eerste blik op het meer actiegeoriënteerde gevechtssysteem waarbij de speler meer controle heeft over het personage, en waar we ook het gebied Luxerion voor het eerst zien.

Voor Lightning Returns: Final Fantasy XIII keren ook componisten Masashi Hamauzu, Naoshi Mizuta en Mitsuto Suzuki terug, die eerder werkten aan de gewaardeerde soundtrack van de vorige game, Final Fantasy XIII-2. De muziek uit de trailer is gecomponeerd door Masashi Hamauzu en is onder de naam “Crimson Blitz” vanaf 23 december 2012 te downloaden in de iTunes Store voor € 0,99 via deze link.

Minder zorg vergoed in Caribisch Nederland

Vanwege de fors gestegen zorguitgaven in Caribisch Nederland wordt een aantal zorgmiddelen, ingrepen en behandelingen op Bonaire, Saba en Sint Eustatius vanaf 1 januari minder of niet meer vergoed. Zo wordt de vergoeding van fysiotherapie en mondzorg eerder dan gepland gelijkgetrokken met die in Nederland.

Dat schrijft minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) in een Kamerbrief. Zij zegt daarin zich te realiseren dat deze maatregelen als ingrijpend kunnen worden ervaren. "Maar ze zijn noodzakelijk om de zorg betaalbaar te houden." Overigens biedt een overgangsregeling de mogelijkheid om lopende behandelingen tot en met juni af te maken.

De zorgkosten in Caribisch Nederland bedroegen vorig jaar zestig miljoen euro, waarvan de helft door de eilanden zelf werd opgebracht. Dit jaar zijn de zorgkosten gestegen naar zo'n tachtig miljoen euro. Nederland betaalt daarvan ongeveer vijftig miljoen en dat bedrag gaat de komende jaren stijgen.

De inwoners van de drie eilanden hoeven minder voor zorg te betalen dan Europese Nederlanders. Er is bijvoorbeeld geen eigen bijdrage voor gehoorapparaten en ook brillen zitten in het verzekerde pakket. Om de essentiële zorg te ontzien, is nu gekozen voor relatief minder ingrijpende maatregelen. Het basispakket wordt zo veel mogelijk gelijkgetrokken met dat in Nederland.

Inwoners van de eilanden konden hun gebit eenmalig zonder eigen bijdrage laten saneren, maar die mogelijkheid verdwijnt per 1 januari. Ook eenvoudige loophulpmiddelen worden uit het zogenoemde BES-pakket geschrapt, evenals de redressiehelm, Verder wordt het aantal vergoede uren dieetadvisering teruggebracht van vier naar drie.

Uitslagen Eredivisie (22/12/2012)

Vanavond begon om 19:45 uur in Den Haag het duel tussen ADO Den Haag en N.E.C. Nijmegen, terwijl in het oosten van het land op hetzelfde tijdstip werd afgetrapt bij Heracles Almelo tegen PEC Zwolle. Hieronder de karakteristieken van deze duels.

ADO Den Haag

2 - 0

N.E.C. Nijmegen

 33' Toornstra
86' Toornstra
   
 
 Gele kaart: Malone (ADO Den Haag) Pálsson, v. Eijden (N.E.C. Nijmegen)
 Rode kaart: Conboy (22) (N.E.C. Nijmegen)
 
Stadion: ADO Den Haag Stadion, Den Haag
Toeschouwers: 11.000
Arbiter: Boucaut (Bel)
 
Opstelling:   Opstelling:
Coutinho
Malone
Omeruo
Wormgoor
Supusepa
Holla
Toornstra (Visser/89)
Jansen (Vicento/60)
Poepon (Elbers/82)
v. Duinen
Meijers
  Sinouh
Will
v. Eijden
Breuer
Conboy
v.d. Velden (Ten Voorde/77)
Pálsson
Koolwijk (Foor/88)
George (Amieux/27)
Platje
Rieks

Heracles Almelo

1 - 1

PEC Zwolle

 15' Armenteros    27' Mokhtar 
 
 Gele kaart: Quansah (Heracles Almelo) Benson, Saymak (PEC Zwolle)
 
Stadion: Polman Stadion, Almelo
Toeschouwers: 8.442
Arbiter: v. Boekel
 
Opstelling:   Opstelling:
Pasveer
Te Wierik
Rienstra
Dorda
Bruns (Davidson/85)
Quansah
Overtoom
Duarte
Castillion (Gouriye/61)
Armenteros
Everton
  Boer
v. Polen
Lachman
v.d. Berg
Achenteh
Drost
Slot (Saymak/73)
Pluim
Broerse
Mokhtar
Benson

Doden bij bomaanslag Pakistan

Bij een zelfmoordaanslag op een politieke bijeenkomst zijn zaterdag in het noordwesten van Pakistan zeker negen mensen om het leven gekomen, onder wie de dader. Minstens twintig mensen raakten gewond, zei de Pakistaanse politie. De bijeenkomst was van een partij die tegen de Taliban gekant is.

De Pakistaanse Taliban hebben de verantwoordelijkheid voor de aanslag inmiddels opgeëist. Volgens woordvoerder Mohammed Afridi heeft de groep een speciale afdeling in het leven geroepen die aanslagen pleegt op leden van de politieke partijen die zijn gekant tegen de Taliban.

Thijs RŲmer dolblij met mijlpaal Alles Is Familie

Thijs Römer is er trots op dat Alles Is Familie zaterdag zijn vijfhonderdduizendste bezoeker mag verwelkomen. De romantische komedie, geschreven door Kim van Kooten, heeft er exact een maand over gedaan om die mijlpaal te bereiken.

"Fantastisch", juichte Römer zaterdag via Twitter. "Vandaag begroeten we graag de vijfhonderdduizendste bezoeker voor Alles is Familie!" Vorige week was de film al goed voor de platina status, die wordt behaald bij meer dan vierhonderdduizend bezoekers.

Naast Thijs Römer zijn onder anderen Carice van Houten en Benja Bruijning te zien in de film. De rolprent draait om de leden van de familie De Roover, die allen op een punt in hun leven zijn beland waarop het maken van cruciale keuzes onvermijdelijk is.


Thijs Römer dolblij met mijlpaal Alles Is Familie (Foto: Novum)

India overweegt doodstraf voor verkrachting

De regering in India overweegt de doodstraf in te voeren voor verkrachters. Aanleiding is een groepsverkrachting in een bus van een 23-jarige studente, een zaak die de afgelopen dagen heeft geleid tot grote woede in het land.

In de hoofdstad New Delhi liep zaterdag een grote betoging met duizenden demonstranten uit op ongeregeldheden. De politie schoot met traangas en zette waterkanonnen in om de betogers weg te houden bij het presidentiële paleis.

In een poging de woede te temperen zei de Indiase minister van Binnenlandse Zaken zaterdag op een persconferentie dat de regering gaat onderzoeken of voor uitzonderlijke gevallen een "verhoogde strafmaat" moet gelden. Daarmee doelde hij op de doodstraf. Nu geldt levenslang als maximumstraf voor verkrachting.

India overweegt doodstraf voor verkrachting
India overweegt doodstraf voor verkrachting (Foto: ANP)

Serious Request nu al op helft van vorig jaar

Serious Request heeft inmiddels ruim 4 miljoen ingezameld. De tussenstand was zaterdagavond 4.292.293 miljoen euro. Dat meldde een woordvoerster van 3FM. Vorig jaar had de inzamelingsactie na de vierde dag 1.972.140 miljoen euro opgeleverd.

De 3FM-dj's Giel Beelen, Michiel Veenstra en Gerard Ekdom zitten sinds dinsdagavond in het Glazen Huis op de Oude Markt in Enschede. Ze blijven in de tijdelijke studio tot kerstavond en zamelen geld in voor de strijd tegen babysterfte.

Serious Request leverde vorig jaar in totaal een recordbedrag op van ruim 8,6 miljoen euro.

Serious Request nu al op helft van vorig jaar
Serious Request nu al op helft van vorig jaar (Foto: ANP)

Amsterdam gastheer EHL tijdens de paasdagen

Amsterdam is tijdens de paasdagen de gastheer van de Euro Hockey League. Dit maakte de organisatie van de Europese competitie zaterdagochtend bekend. Zestien ploegen strijken van vrijdag 29 maart tot maandag 1 april neer in het Wagener Stadion, waar zowel de achtste finale als de kwartfinale plaatsvinden.

Het is de derde keer dat het EHL-circus naar Amsterdam komt. In de seizoenen 2011/2012 en 2009/2010 werd de finaleronde in de hoofdstad gehouden. De loting voor de eerste knock-outfase werd vorige maand bekend. Amsterdam treft het Spaanse Atletic Terrassa, Bloemendaal ontmoet Club de Campo - ook uit Spanje - en Rotterdam kruist de degens met het Engelse Reading.

'Energiebedrijven omzeilen acceptatieplicht'

Energiebedrijven proberen klanten die mogelijk een financieel risico vormen vaak te weren door hoge voorschotten te vragen. Via borgsommen die variëren van 180 tot 1000 euro willen de maatschappijen wanbetalers en klanten die een 'betalingsrisico’ vormen afschrikken.

Dat stelde het tv-programma Kassa zaterdag. Wie naar een ander energiebedrijf wil overstappen, wordt standaard onderworpen aan een kredietcheck om te zien of hij of zij een risico vormt. Is dat het geval dan vraagt Greenchoice 400 euro en Energiedirect 1000 euro. Essent vraagt voor zover bekend geen voorschot.

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) onderzoekt volgens het VARA-programma of energiebedrijven de wet overtreden.

'Energiebedrijven omzeilen acceptatieplicht'
'Energiebedrijven omzeilen acceptatieplicht' (Foto: ANP)

Uitslag sc Heerenveen - Vitesse

In Heerenveen stond het duel van de plaatselijke sportclub tegen Vitesse op het programma. De club onder leiding van coach Marco van Basten won het duel met 2-1 van de club uit Arnhem. Djuricic en Finnbogason scoorde voor de thuisclub en Kashia scoorde namens Vitesse. 

sc Heerenveen

2 - 1

Vitesse

 30' Djuricic
 50' Finnbogason
   39' Kashia 
 
 Gele kaart: Djuricic, Kums (sc Heerenveen), v. Aanholt, Reis, Janssen, Havenaar (Vitesse)
 
Stadion: Abe Lenstra Stadion, Heerenveen
Toeschouwers: 25.126
Arbiter: Vink
 
Opstelling:   Opstelling:
Nordfeldt
Kum
Gouweleeuw
Zomer
Kruiswijk
Marecek
Kums(van Anholt/85)
De Roon
v.La Parra (De Ridder/90+1)
Finnbogason (Otigba/90+4)
Djuricic
  Velthuizen
Kalas
Kashia
Mori (Cziommer/64)
v.Aanholt
Ibarra
v.Ginkel
Bony
Janssen
Kakuta (Havenaar/74)
Reis

BarÁa-coach Vilanova weer uit ziekenhuis

Barcelona-coach Tito Vilanova is zaterdag ontslagen uit het ziekenhuis. Bij de 44-jarige oefenmeester was daar donderdag een gezwel aan een speekselklier verwijderd. Dinsdag was dat gezwel bij een routineonderzoek ontdekt. Vilanova werd vorig jaar ook al eens geopereerd aan kanker aan zijn speekselklier.

Vilanova moet de komende weken nog verder behandeld worden. Een reeks chemokuren en bestralingen moet in de komende zes weken plaatsvinden. Tijdens zijn afwezigheid neemt assistent-trainer Jordi Roura de honneurs voor Vilanova waar.


Barça-coach Vilanova weer uit ziekenhuis (Foto: Novum)

Heras: "Altijd al winnaar Vuelta gevoeld"

Oud-wielrenner Roberto Heras is blij dat hij de eindzege in de Vuelta a España van 2005 teruggekregen heeft. Het Spaanse hooggerechtshof bepaalde gisteren dat niet Denis Menchov, maar Heras de overwinning toekwam.

Heras reageerde opgetogen tegenover Marca. "Ik heb het nieuws met grote vreugde ontvangen. Natuurlijk hoopte ik hierop. Dit is een heel belangrijk besluit voor me en het stemt me gelukkig dat ik weer de Vuelta 2005 heb gewonnen. Eigenlijk heb ik me altijd de winnaar gevoeld van die ronde, ik heb nog steeds fantastische herinneringen aan die drie weken. Het deed pijn dat ik geschorst werd, maar met hulp van mijn familie ben ik er bovenop gekomen."

Dat Heras de zege kwijtraakte komt doordat hij in de voorlaatste rit betrapt werd op het gebruik van epo. De renner die destijds in dienst was van Liberty Seguros werd geschorst, maar ging in beroep tegen zijn straf. Hij vond dat de monsters van zijn bloed destijds niet goed waren opgeslagen en niet anoniem waren geanalyseerd.

Egyptische vicepresident afgetreden

De Egyptische vicepresident Mahmoud Mekki is zaterdag afgetreden. Dat heeft de Egyptische staatstelevisie gemeld. Mekki's aftreden werd bekendgemaakt op het moment dat er nog vijf uur waren te gaan in de tweede en laatste ronde van het referendum over een betwist grondwetsvoorstel.

Mekki, een rechter, heeft eerder gezegd dat hij zou opstappen wanneer het voorstel wordt aangenomen. Onder de nieuwe grondwet vervalt de post van vicepresident. Uit een verklaring van Mekki die werd voorgelezen op televisie kon echter worden opgemaakt dat zijn motieven mogelijk te maken hebben met het beleid van de islamistische president Mohammed Morsi.

Mekki zei dat hij vorige maand zijn ontslag al had ingediend, maar dat de ontwikkelingen hem dwongen aan te blijven. Hij zei ook zich een tijd geleden al te hebben gerealiseerd dat politiek niet strookt met zijn werk en aard als rechter.

Burgemeester Hilversum stuurt raddraaiers brief

Hilversummers die zich schuldig hebben gemaakt aan uitgaansgeweld, ordeverstoringen of overlast krijgen een brief van burgemeester Pieter Broertjes. In de brief staat dat de burgemeester en politie geweld niet accepteren. Als de ontvanger zijn of haar gedrag niet aanpast, dreigt een gebiedsverbod van drie maanden.

"Dit is een van de extra middelen die ik inzet om op te treden tegen misdragingen", licht Broertjes toe in een verklaring. Er zijn nu elf brieven verstuurd.

In het centrum van Hilversum is het al een tijd onrustig. Eerder dit jaar vonden zware mishandelingen plaats, waarbij de slachtoffers zomaar in elkaar werden geslagen. De gemeente kondigde in augustus maatregelen aan om geweld in het uitgaansgebied de Groest tegen te gaan. Zo wordt rond het weekend meer politie ingezet, ondersteund door particuliere beveiligers. Ook wordt strenger gecontroleerd of horecagelegenheden alcohol aan jongeren schenken.

In oktober werden bij wijze van proef zes camera's op de Groest geplaatst. Uit de eerste resultaten blijkt dat de politie gemiddeld zo'n twaalf keer per weekend actie onderneemt op situaties die worden geregistreerd. Die variëren van wildplassers, alcoholgebruik op straat en ruzies tot groepjes die op de Groest heen en weer blijven lopen.

De gemeente dicht de camera's een preventieve en de-escalerende werking toe. Dit is vooral te merken aan het gedaalde aantal wildplassers.

[Primera Divisiůn] Messi eindigt jaar op 91 goals

Lionel Messi heeft het jaar 2012 afgesloten met 91 doelpunten. De aanvaller van FC Barcelona voegde vandaag in de Primera División tijdens de met 1-3 gewonnen uitwedstrijd tegen Valladolid één treffer toe aan het record dat hij sinds enkele weken al in handen had.

Xavi zorgde vlak voor rust voor de 0-1, terwijl na een uur spelen Messi dit jaar zijn 91e goal in een officiële wedstrijd binnenschoof. Javi Guerra redde vlak voor tijd de eer voor Valladolid, voordat Cristian Herrera Tello in blessuretijd de 1-3 eindstand op de borden zette.

Doden en gewonden bij plunderingen ArgentiniŽ

Bij plunderingen op grote schaal in zeker zes steden in Argentinië zijn de afgelopen dagen zeker twee doden en tientallen gewonden gevallen. Argentijnse media meldden zaterdag dat de doden in Rosario vielen, 300 kilometer ten noordwesten van de hoofdstad Buenos Aires, bij botsingen tussen politie en plunderaars. Er zijn alleen al in Rosario meer dan 375 arrestaties zijn verricht.

De plunderaars hebben het op allerlei goederen gemunt, van luxe-artikelen tot basisvoedsel. Opvallend was dat de golf plunderingen donderdag begon in een relatief kalme en toeristische uithoek van het land, San Carlos de Bariloche, 1350 kilometer ten zuidwesten van Buenos Aires. Prins Willem-Alexander en prinses Máxima zijn niet ver van deze plaats op vakantie.

Johnny de Mol geniet van sfeer Serious Request

Johnny de Mol geniet met volle teugen van Serious Request. De acteur en presentator doet volop mee aan de actie, die dit jaar geld inzamelt tegen babysterfte. Hij verblijft in de nacht van zaterdag op zondag in het Glazen Huis en zette voor aanvang een tatoeage bij een fan. Daar haalde hij al drieduizend euro mee op.

"De hele sfeer er omheen... Als je hier kijkt in Enschede op het plein: iedereen is vrolijk en iedereen staat in de regen, maar het maakt allemaal niet uit", zegt hij tegen Novum Nieuws. "Een hele bijzondere actie. Die week voor kerst is er maar één ding dat je hoort en dat is Serious Request."

Ook in het Glazen Huis wil Johnny de nodige sfeer brengen. "Ik heb mijn gitaar meegenomen", zegt hij. "Ik ben sowieso altijd een brok positieve energie, dus het is voor mij wel geweldig om die boys zo wakker te houden."

Het lijkt Johnny wel wat om, nadat hij een al tatoeage had gezet bij iemand anders, zelf het Glazen Huis te verlaten met een piercing. Daar moet dan wel een mooie vergoeding tegenover staan. "Dan wil ik best wel misschien een piercing zetten."

Informateur wil buitenstaanders in college Wassenaar

Het nieuwe gemeentebestuur van Wassenaar moet bestaan uit ervaren buitenstaanders. Dat advies geeft informateur en voormalig senator Joop van den Berg aan de gemeenteraad, laat de gemeente zaterdag weten. Alleen buitenstaanders kunnen volgens hem een doorbraak in de 'bedorven' politieke verhoudingen bewerkstelligen.

Eerder deze maand werd het villadorp getroffen door een bestuurlijke crisis. De twee VVD-wethouders zegden het vertrouwen op in hun CDA-collega Dienke Dekker vanwege een prijzig fietstunnelproject. Dekker stapte op. De VVD'ers en D66-wethouder Fred Sanders boden ook hun ontslag aan, maar blijven voorlopig lopende zaken afhandelen.

De hoogleraar parlementaire geschiedenis adviseert de gemeenteraad om het ontslag van de nog zittende wethouders te aanvaarden en kandidaat-wethouders voor te dragen die geen lid zijn of zijn geweest van de Wassenaarse raad. Wethouderskandidaten van buiten Wassenaar zonder nauwe banden met de Wassenaarse politiek hebben de voorkeur, aldus de oud-PvdA-senator.

De informateur stelt verder voor dat de fractievoorzitters van VVD, CDA en Wat Wassenaar Wil (WWW) een formatieteam vormen, dat in de eerste dagen van januari drie wethouderskandidaten moet hebben geselecteerd. Dat leidt volgens hem tot een college van 'pacificatie'.

Van den Berg sprak zaterdagochtend met de fractievoorzitters, waaruit hij de conclusie trok dat een college van buitenstaanders nodig is om de ambtelijke fusie van Voorschoten en Wassenaar te doen slagen en het vertrouwen in de lokale democratie te herstellen.

Geschil over The Godfather-rechten ten einde

De juridische strijd tussen Paramount en de erven van The Godfather-auteur Mario Puzo is ten einde. Dat schrijft film- en tv-site Deadline. De filmstudio kocht de rechten op Puzo's boeken in 1969 en maakte er drie films over. Toen de erven een nieuw boek in de reeks wilden uitgeven stapte Paramount in februari naar de rechter, wat het begin was van bijna een jaarlang getouwtrek tussen de twee partijen.

Paramount beweerde naast de filmrechten ook de franchiserechten te bezitten van The Godfather en dus zeggenschap te hebben over het nieuwe boek The Family Corleone. De erven van Puzo stapten op hun beurt naar de rechter in een poging onder het contract met de filmstudio uit te komen.

In mei werd een tussenoplossing gevonden: The Family Corleone werd wel uitgegeven, maar de opbrengst werd in bewaring gesteld tot de twee partijen eruit zouden zijn naar wie de winst gaat. Donderdag lieten Paramount en de erven van Puzo, die in 1999 overleed, aan de rechter weten een overeenkomst te hebben bereikt. Wat die inhoudt is niet bekendgemaakt.

Criminelen krijgen makkelijk paspoort

Honderden criminelen kunnen zonder problemen aan een paspoort komen, omdat ze niet op de lijst staan die dit moet voorkomen. Gezochte en verdachte criminelen kunnen hierdoor gewoon naar het buitenland reizen. Dat meldt RTL Nieuws zaterdag op basis van eigen onderzoek.

Op dit moment zijn zestien paspoorten ingetrokken, meldt de zender op basis van cijfers die het ministerie van Binnenlandse Zaken verschafte. Van de 1566 voortvluchtige veroordeelden die daarvoor in aanmerking komen staan er 217 gesignaleerd, meldt de nieuwsrubriek. Een deel heeft overigens geen Nederlands paspoort.

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) zegt in een reactie tegen RTL dat het OM de wettelijke mogelijkheden beter moet benutten. "We hebben al gesproken met de landelijk hoofdofficier die dat in z'n portefeuille heeft, de heer Korvinus. We hebben gezegd: zorg nou eens eventjes dat je daar scherp in zit."

Teeven wil daarnaast kijken of hij de paspoortwet kan verruimen zodat meer mensen in aanmerking komen voor een signalering.

Het Openbaar Ministerie heeft onder anderen de veroordeelde oud-VVD-bestuurder Sjoerd Swane uit Maarssen niet op de zwarte lijst gezet. Daardoor moet de gemeente hem een paspoort verstrekken als hij daar om zou vragen. Swane werd in augustus 2011 bij verstek veroordeeld tot twee jaar cel wegens corruptie, fraude en valsheid in geschrifte. Hij is al bijna twee jaar onvindbaar.

Het Openbaar Ministerie stelt dat in zaken als die van Swane intrekking van een paspoort niet mogelijk is. Omdat het hoger beroep nog loopt, is het vonnis nog niet onherroepelijk. Oud-procureur Dato Steenhuis, hoogleraar strafrecht Henny Sackers en advocaat en hoogleraar Geert-Jan Knoops zeggen tegen RTL Nieuws dat dit argument niet klopt. Volgens hen komen ook verdachten in aanmerking voor intrekking van hun paspoort, op basis van artikel 18a van de Paspoortwet.

Superbrothers: Sword & Sworcery op Play Store

Voor de liefhebbers van Indie-games is er nu een nieuwe game verkrijgbaar op de Google Play Store. Mocht je Superbrothers: Sword & Sworcery EP gemist hebben tijdens de Humble Android Bundle 4, kan je hem nu alsnog kopen.

Deze versie is niet veranderd ten opzichte van zijn iOS- en Steambroertjes. Het spel loopt op Android 2.3 Gingerbread en hoger, en heeft een prijskaartje van $1,99, wat omgerekend ongeveer €1,50 zal zijn.

Boze IndiŽrs slaags met politie New Delhi

De politie in de Indiase hoofdstad New Delhi heeft zaterdag traangas en waterkanonnen ingezet tegen duizenden mensen die een mars naar de presidentiële woning probeerden te houden uit protest tegen de groepsverkrachting van een 23-jarige vrouw in een stadsbus. De politie trad hard op toen sommige demonstranten door veiligheidsbarricades probeerden te breken.

De betogers eisen de doodstraf voor de zes verdachten die zijn opgepakt voor betrokkenheid bij de brute verkrachting. Ook willen ze dat de regering maatregelen neemt om misdaden tegen vrouwen tegen te gaan. V.K. Singh, gepensioneerde legerchef, voegde zich zaterdag bij de demonstranten. Hij gaf de 'politieke en bureaucratische apathie voor misdrijven tegen vrouwen' de schuld en eiste onmiddellijke hervormingen bij de politie om agenten te trainen en te bewapenen.

Onderminister van binnenlandse zaken C.P.N. Singh riep de demonstranten, onder wie veel studenten, op vreedzaam te betogen. "De regering heeft jullie gehoord en neemt de noodzakelijke stappen om de veiligheid van vrouwen te garanderen." Vrijdag kondigden de autoriteiten een grote campagne aan om vrouwen in New Delhi te beschermen.

De oppositie heeft het politieoptreden veroordeeld.

[Premier League] Debutant Rekik wint nipt met City

Manchester City heeft zaterdag net geen puntenverlies geleden in de Premier League. De Engelse landskampioen, waar de jonge Nederlandse verdediger Karim Rekik zijn competitiedebuut maakte en tachtig minuten bleef staan, creëerde tegen hekkensluiter Reading kans na kans, maar scoorde lang niet. Pas in de 93e minuut kopte Gareth Barry de enige treffer van de wedstrijd binnen: 1-0.

Tottenham Hotspur liet wel punten liggen. De Spurs speelden thuis met 0-0 gelijk tegen Stoke City. West Bromwich Albion en Everton profiteerden van de misstap van Tottenham. West Brom won met 2-1 van Norwich City, terwijl Everton op bezoek bij West Ham United met dezelfde cijfers met de zege aan de haal ging. De Spurs, West Brom en Everton hebben nu net als Arsenal dertig punten uit achttien duels.

Newcastle United won mede dankzij Vurnon Anita met 1-0 van Queens Park Rangers. De oud-Ajacied gaf in de 81e minuut de voorzet waaruit Shola Ameobi de winnende treffer maakte. Sunderland won met 1-0 van Southampton.

[PDC WK] Van Barneveld geeft Dolan geen kans

Raymond van Barneveld heeft zaterdag de achtste finale van het PDC WK darts bereikt. De Haagse darter klopte Brendan Dolan uit Noord-Ierland met 4-1. In de achtste finale wacht Gary Anderson, die eerder al met 4-3 van John Bowles won.

Barney was in de eerste twee sets oppermachtig en Dolan pakte daarin maar een leg. In het derde bedrijf zakte het niveau van de Nederlander iets in en zag zijn opponent zijn kans schoon om iets terug te doen. Hij won de derde set en nam in de vierde zelfs een 2-0 voorsprong, maar Van Barneveld richtte zich op. Hij maakte er toch nog 3-1 van, waarna het verzet van Dolan was gebroken.

Autodief vast na grensoverschrijdende achtervolging

De marechaussee en de politie hebben zaterdagmiddag een automobilist achtervolgd in Duitsland en Overijssel. Nadat de man een politievoertuig had geramd, kon hij worden aangehouden. Het voertuig bleek vrijdag te zijn gestolen in Duitsland.

Tijdens een controle op de A1 bij Oldenzaal wilde de marechaussee het voertuig met een Litouws kenteken controleren. De bestuurder stopte eerst, maar reed daarna met hoge snelheid weg. De marechaussee zette de achtervolging in en werd geassisteerd door de politie van de gemeente Losser en het Grensoverschrijdende Politie Team.

De nog onbekende man wordt verdacht van onder meer poging tot doodslag en het zich onttrekken aan zijn aanhouding. De politie probeert zijn identiteit te achterhalen. Op het voertuig wordt sporenonderzoek verricht.

Marineschepen terug van missie tegen piraten

Na deelname aan een actie tegen piraterij voor de kust van Somalië zijn zaterdag het Nederlandse marineschip Hr. Ms. Rotterdam en de onderzeeboot Hr. Ms. Bruinvis teruggekeerd in Nederland.

In de haven van Den Helder werd de bemanning welkom geheten door familie, vrienden en minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie.

Het amfibisch transportschip en de onderzeeër maakten de afgelopen maanden deel uit van een internationale NAVO-taakgroep onder leiding van de Nederlander Ben Bekkering. Die moet een veilige doorvaart garanderen voor de 30.000 koopvaardijschepen per jaar op de scheepvaartroutes bij Somalië.

Marineschepen terug van missie tegen piraten
Marineschepen terug van missie tegen piraten (Foto: ANP)

Rapper Nas aangeklaagd wegens ontvoering

Nas is aangeklaagd door een concertpromotor die door toedoen van de rapper werd ontvoerd. De Amerikaanse Patrick Allocco werd vlak na de afgelopen jaarwisseling in Angola onder bedreiging van vuurwapens meegenomen door enkele mannen, omdat de rapper niet was komen opdagen voor een nieuwjaarsconcert in het Afrikaanse land.

Lokale impresario's wilden hun reeds aan de rapper en zijn openingsact betaalde geld, ruim driehonderdduizend dollar, terug. Daarop hielden de mannen en hun handlangers Allocco gevangen als onderpand. Na vijftig dagen werd hij vrijgelaten, nadat Nas het geld had terugbetaald.

Allocco beweert tijdens zijn ontvoering te zijn geslagen en bedreigd, schrijft de Amerikaanse entertainmentwebsite TMZ. Hij zegt daardoor mentale, fysieke en financiële problemen te hebben. Zo is Allocco zijn huis en bedrijf kwijtgeraakt, omdat hij geen zaken kon doen terwijl hij vastzat. Hij klaagt de rapper aan voor tien miljoen dollar.

Gaslucht in zwembad door koperdiefstal

Koperdieven hebben voor een gevaarlijke situatie gezorgd in het zwembad van een camping in het Groningse Ter Apel. De dieven hadden alle koperen gas- en waterleidingen uit de kleedhokjes gesloopt, waardoor een sterke gaslucht werd waargenomen.

De brandweer rukte zaterdagmiddag uit en sloot de hoofdkraan af van het zwembad van camping Moekesgat aan de Heembadweg. Nadat de boel was gelucht was de situatie weer veilig. De eigenaar doet aangifte, laat de politie weten.

Xbox-achievements op iOS dankzij Wordament

Op iOS zijn geen Xbox-achievements mogelijk, wat ook logisch is omdat het geen Microsoft-product is. Maar nu Microsoft Wordament, een gratis spel in de zin van Wordfeud, uitbrengt op iOS, kan dat wel. Dit spel heeft 50 achievements beschikbaar,

Voor Wordament is dit een kleine stap. Het spel houdt Windows Phone-gamers al vanaf april in de ban. Maar voor Microsoft is dit een erg grote stap, aangezien er nu voor het eerst achievements mogenlijk zijn op een product dat niet van Microsoft zelf is. Voor iedere achievement die je unlockt krijg je 5G.

Wordament is een verslavend woordspelletje waarin je tegen iedereen tegelijk speelt. Iedereen krijgt dezelfde letters, en dezelfde hoeveelheid tijd om woorden van te maken. Aan het einde van een ronde krijg je een leaderboard waarop je kunt zien hoe goed je het hebt gedaan ten opzichte van de rest.

'Nederland niet veilig voor zeilbroers'

Het is niet veilig voor de dyslectische zeilbroers Enrique en Hugo om terug te keren naar Nederland. Dat zegt hun advocaat Katinka Slump zaterdag, nadat de rechtbank vrijdag bepaalde dat het duo, dat volgens hun moeder hoogbegaafd is, het komende jaar onder toezicht van Bureau Jeugdzorg komt te staan. Volgens Slump bestaat de mogelijkheid dat de jongens uit huis worden geplaatst.

Tegen het vonnis wordt hoger beroep ingesteld, zegt de raadsvrouw, die 'flabbergasted' is over het vonnis. "De kust is voor hen niet veilig", zegt Slump. "Zonder de ondertoezichtstelling waren ze 10 of 15 januari naar Nederland gekomen, maar dat is nu niet zeker. We gaan nu rustig nadenken over de toekomst."

Zowel de moeder als de broers hebben geschokt gereageerd, zegt Slump. "De jongens zijn ontzettend bang en dat is terecht. Ik heb tegen de moeder gezegd dat haar zonen bij terugkeer mogelijk uit huis worden geplaatst. En naar de Middellandse zee zie ik geen politiebootje varen." De moeder vreest volgens de advocate dat de jongens in een instelling mogelijk tussen criminelen terechtkomen.

De broers van 14 en 15 jaar maken sinds eind augustus een zeiltocht langs Europese landen om aandacht te vragen voor kinderen die net als zij niet naar school zouden kunnen vanwege hun dyslexie. De tieners volgen al meer dan drie jaar geen regulier onderwijs.

De Raad voor de Kinderbescherming stapte daarom naar de rechter. In augustus werd een ondertoezichtstelling nog afgewezen, maar deze keer willigde de rechtbank het verzoek in.

"Wij willen dolgraag dat ze naar Nederland komen voor school, maar natuurlijk geen ondertoezichtstelling of uithuisplaatsing", vervolgt Slump. "Geen enkele school wil ze inschrijven. Dat moeten ze wel, maar ze doen het niet. En het ministerie van Onderwijs, de onderwijsinspectie en de VO-raad doen er niets tegen. Zo gauw ze zijn ingeschreven, komen ze terug naar Nederland."

De raadsvrouw noemt het vonnis 'een klap in het gezicht' van de ouders. "Wat kunnen we nog doen, niemand geeft advies over alternatieven. De schoolbesturen bepalen wie er wordt ingeschreven. Het recht op onderwijs is op deze manier een wassen neus, een wurggreep waar ouders in terechtkomen."

De zaak wordt voorgelegd aan een hogere rechter. "Dat in ieder geval, we moeten iets doen voor de thuiszitters, en daar de zwartepiet weghalen", zegt Slump. Volgens haar is dertig procent van de thuisblijvers hoogbegaafd.

Scholen in Haarlem willen de jongens uit Buitenhuizen niet inschrijven en houden elkaar volgens Slump de hand boven het hoofd. Ook in Amsterdam en Huizen is geen school gevonden die de broers wil inschrijven. Een school voor hoogbegaafde leerlingen in Arnhem zou wel een mogelijkheid zijn, maar dat is twee uur reizen. Bovendien staat niet vast dat de jongens inderdaad hoogbegaafd zijn. Volgens de rector van hun vorige school kunnen de jongen absoluut geen VWO-niveau aan.

Een leerplichtambtenaar heeft vrijdag aangekondigd een proces-verbaal te schrijven over de broers. Een oplossing is volgens de advocaat dat Jeugdzorg een kort geding aanspant tegen schoolbesturen die weigeren kinderen in te schrijven. "Dan zijn we eruit en komen ze terug."

Spanjaard Isco wint prijs talentvolste speler Europa

Isco heeft de Golden Boy Award gewonnen. De 20-jarige middenvelder van Malaga bleef in de verkiezing voor de beste speler onder de 21 jaar Stephan El Shaarawy van AC Milan en Atletico Madrid-doelman Thibaut Courtois voor. Isco is de opvolger van de Duitser Mario Götze, die vorig jaar met de onderscheiding aan de haal ging.

Isco, Courtois en El Shaarawy waren de drie overgebleven kandidaten van een oorspronkelijke groep van 39, waartoe ook de Nederlanders Luc Castaignos, Jürgen Locadia, Ola John en Bruno Martins Indi behoorden. Uiteindelijke winnaar Isco verruilde vorig jaar zomer Valencia voor Malaga en kwam tot dusver tot 48 competitieoptreden en acht goals voor de Spaanse club.

De Golden Boy wordt sinds 2003 door de Italiaanse krant Tuttosport uitgereikt aan de beste speler in Europa onder 21 jaar. Sportjournalisten van een aantal deelnemende media bepalen de uiteindelijke winnaar. Rafael van der Vaart won de eerste editie van de prijs. Hij blijft de enige Nederlander op de erelijst. Andere winnaars zijn onder meer Wayne Rooney, Lionel Messi en Mario Balotelli.

StarCraft 2-BŤta van start voor pre-orders

Voor de gamers die StarCraft 2 Heart of the Swarm hebben gepre-orderd kunnen vanaf nu uitgenodigd worden voor de bèta. De bèta client is nu online beschikbaar om te downloaden


Als je dit jaar nog de beta wilt spelen kan dat alleen als je voor 18 december de uitbreiding van StarCraft 2 hebt besteld. Voor degene die de uitbreiding na 18 december heeft besteld kunnen een uitnodiging voor de bèta volgend jaar verwachten. 

StarCraft 2: Heart of the Swarm is 12 maart 2013 verkrijgbaar voor de pc. 

Star Craft 2 Heart of swarm
StarCraft 2 Heart of swarm

Spanje viert trekking van loterij El Gordo

In vijftien Spaanse steden en dorpen werd zaterdag de champagne ontkurkt toen de winnaars van de loterij met het hoogste prijzengeld ter wereld bekend werden gemaakt. In die plaatsen werden de loten verkocht waarop het maximumbedrag van vierhonderdduizend euro viel. In totaal wordt dit jaar in El Gordo - De Vette - maar liefst 2,5 miljard euro aan prijzengeld uitgekeerd.

In de Madrileense wijk Alcala de Henares werd 520 miljoen euro gewonnen. Onder de grootste winnaars zijn vijftig arbeiders van een metaalfabriek die gezamenlijk loten hadden gekocht. Hun bedrijf ging failliet en stopte vijf maanden geleden met het uitbetalen van lonen. "Ik ben zo ongelooflijk blij, ik kan het nog niet helemaal geloven", zei Josefina Ortega. "Wanneer anderen winnen denk je dat dat jou nooit zal overkomen, maar het is wel gebeurd."

De Spaanse loterij - die dit jaar voor de 200e keer is gehouden - heeft altijd meerdere kleinere bedragen in plaats van enkele heel grote uitgekeerd. Daardoor vallen elk jaar duizenden Spanjaarden in de prijzen.

Bijna alle 46 miljoen Spanjaarden kijken traditiegetrouw naar ten minste een deel van de bekendmaking van de winnaars, live op televisie. Het is zo populair dat voor elke Spanjaard gemiddeld drie loten van twintig euro worden verkocht en velen beschouwen trekkingsdag als de officieuze start van de feestdagen.

Voor de crisis in 2008 toesloeg in Spanje, kochten winnaars vaak een tweede huis of een nieuwe auto van het prijzengeld. Nu gebruiken ze het geld voor hun maandelijkse uitgaven of om te voorkomen dat ze hun huis worden uitgezet. Hoewel de verkoop ten opzichte van vorig jaar met 8,3 procent afnam, vormden zich in de dagen voor de trekking rijen met honderden mensen voor de lotenverkooppunten waar in voorgaande jaren winnende loten werden verkocht.

Dolores Perez en Teresa Palacio, twee medewerkers van een lotenverkooppunt in het noorden van Madrid, verkochten een prijswinnend lot en vieren het met een fles mousserende wijn. De winnaar moet zich nog melden. "Ik heb nog nooit een 'kerst-Gordo' verkocht. Ik dacht bijna dat het niet kon", zegt Perez met een grote lach op haar gezicht. "Ik ben zo blij. Ik werk hier al dertig jaar en heb nog nooit een Gordo verkocht, tot nu."

Veel mensen kopen loten met een groep, waardoor prijzen vaak in een dorp of wijk worden uitgekeerd. Vorig jaar viel het winnende nummer op 1800 loten in het noordelijke stadje Granen, waar tweeduizend mensen wonen. De inwoners verdeelden met elkaar zo'n zevenhonderdmiljoen euro.

Op 6 januari wordt met Driekoningen nog een grote loterij gehouden, El Niño, Het Kindeke, naar baby Jezus.

Hecking nieuwe coach van Dost bij Wolfsburg

Dieter Hecking is de nieuwe trainer van VfL Wolfsburg. Dat maakte de huidige nummer vijftien van de Bundesliga zaterdag bekend. De 48-jarige Duitser komt per direct over van FC Nürnberg en tekende bij de club van Bas Dost een contract tot medio 2016.

Hecking is de opvolger van de in oktober ontslagen Felix Magath. Lorenz-Günther Köstner nam in de tussentijd de honneurs waar. Na het vertrek van Magath werden vele trainers, onder wie oud-bondscoach Bert van Marwijk, aan de kapitaalkrachtige club gelinkt. Donderdag berichtten Duitse media nog stellig dat Bernd Schuster de nieuwe keuzeheer zou worden.

Uiteindelijk viel de keuze op Hecking, die sinds eind 2009 coach van Nürnberg was. De oud-prof diende ook onder meer Alemannia Aachen en Hannover 96.

Pelikanen veroorzaken brandje in Burgers's Zoo

Pelikanen in Burgers' Zoo die er vrijdag warm bij wilden liggen, hebben een brandje veroorzaakt in hun nachtverblijf. Een woordvoerder van de dierentuin in Arnhem liet vrijdag weten dat er een kleine brand was ontstaan doordat de dieren in het hok stro en hooi tegen de kachel hadden gelegd.

Volgens de woordvoerder wilden de dieren een nest maken. Medewerkers hebben het brandje zelf geblust en de brandweer heeft nageblust.

Op het moment van de brand waren er nog twee pelikanen in het verblijf, maar zij konden het hok verlaten. Geen van de vogels liep verwondingen op en er is nauwelijks schade "Alle pelikanen fladderen vrolijk rond alsof er niets is gebeurd."

Om te voorkomen dat in de toekomst nog een keer brand uitbreekt, wordt de verwarming afgeschermd.

Banketverbod treft Chinese strijdkrachten

Het moet in het Chinese leger afgelopen zijn met uitgebreide banketten waar de alcohol rijkelijk vloeit. Hogere officieren in de Chinese strijdkrachten mogen geen eet- en drinkfestijnen meer aanrichten en niet meer in dure hotels slapen wanneer ze op reis zijn. Officiële media in de Volksrepubliek berichtten zaterdag dat de Communistische Partij van China deze maand een 'banketverbod' heeft uitgevaardigd waarmee de officieren tot de orde en tot eenvoud worden geroepen.

Persbureau Xinhua (Nieuw China) meldde ook dat het ophangen van speciale vaandels om officieren te verwelkomen, het uitrollen van rode tapijten, het opstellen van grote bloemstukken en het schenken van allerlei souvenirs aan bezoekers tot het verleden gaan behoren.

De maatregelen passen in de nieuwe wind die in Peking waait ten aanzien van verkwisting en corruptie bij de overheid. Ook civiele bestuurders hebben te maken met 'soberheidsoekazes' die hun extravagante of inhalige stijl moet veranderen.

Banketverbod treft Chinese strijdkrachten
Banketverbod treft Chinese strijdkrachten (Foto: ANP)

[Serie A] Internazione sluit 2012 af met gelijkspel

Internazionale is er niet in geslaagd het jaar 2012 winnend af te sluiten. In eigen huis werd er met 1-1 gelijkgespeeld tegen Genoa. 

Internazionale, wederom zonder Sneijder in de selectie, wist gedurende de wedstrijd het licht overwicht niet uit te drukken in een voorsprong. En zoals wel vaker in het voetbal, valt het doelpunt dan aan de andere kant. Een kwartier voor tijd was het Ciro Immobile die goed anticipeerde op een lange bal van Juraj Kucka en de bal vervolgens zorgvuldig achter Internazionale-doelman Samir Handanovic werkte.

Internazionale ging vervolgens met man en macht op zoek naar de gelijkmaker. Vijf minuten voor tijd was het Esteban Cambiasso die de gelijkmaker namens Internazione op het scorebord wist te zetten. Dezelfde Cambiasso kreeg in de blessuretijd nog een levensgrote kans op de 2-1, maar deze wist hij niet te verzilveren.

Internazionale loopt door dit gelijkspel opnieuw averij op in de race om het kampioenschap. Juventus heeft nu een voorsprong van negen punten.

Soepeler met Spanje

Brussel wil soepeler met Spanje omgaan ten aanzien van het terugdringen van de omvang van het Spaanse begrotingstekort. Om de Europese maxima te halen krijgt Spanje meer tijd, meldde zaterdag het Spaanse dagblad El País. El País stelt in Brussel te hebben vernomen dat het land 1 of 2 jaar extra krijgt om aan de begrotingseis te voldoen. De Europese Commissie heeft dit al aanvaard.

Het IMF is volgens de krant voorstander van 2 jaar, de Europese Centrale Bank voor 1 jaar meer. Hoe dan ook, dat Spanje meer tijd krijgt zou in Madrid door de regering van premier Mariano Rajoy zijn bevestigd.

De reden voor de flexibiliteit is simpel. Spanje kan niet aan de gestelde eisen voldoen door de enorme problemen waar het land mee kampt.

Soepeler met Spanje
Soepeler met Spanje (Foto: ANP)

Duizenden iPhones gestolen in BelgiŽ

In de Belgische plaats Kortenberg, vlakbij luchthaven Zaventem, zijn zaterdag bij een overval op een magazijn van een koeriersbedrijf duizenden iPhones buitgemaakt. De telefoons waren bestemd voor winkels van telecomaanbieder Mobistar.

Het magazijn werd overvallen door vier zwaarbewapende criminelen. Daarbij zijn geen gewonden gevallen.

Door de overval komt de bevoorrading van Mobistar-winkels ernstig in het gedrang, zeker in de drukke kerstperiode. Het bedrijf zegt de voorraad zo snel mogelijk aan te zullen vullen en vraagt klanten die een iPhone hadden besteld om begrip.

Topman ECB: geen zorgen over inflatie

Europa hoeft zich geen zorgen te maken over inflatie. Die ligt naar verwachting in 2013 onder de 2 procent, volgens een van de bestuurders van de Europese Centrale Bank, Jörg Asmussen. De 46-jarige Duitser Asmussen zei tegen de Rheinische Post dat de inflatie in de eurozone gering blijft nadat hij werd gevraagd naar angst onder landgenoten dat de redding van de Europese munteenheid gepaard zal gaan met forse geldontwaarding.

Asmussen prees voorts Griekenland dat "zich bewonderenswaardige inspanningen heeft getroost". Of het ergste voorbij is, kon hij niet direct beamen, "maar mensen die begin dit jaar zeiden dat Griekenland uit de eurozone zou treden, hebben zich in ieder geval heel erg vergist", zei Asmussen.

Guyana krijgt miljoenen voor bescherming regenwoud

Guyana krijgt van Noorwegen 45 miljoen dollar voor de bescherming van het regenwoud in het land. Dat heeft Donald Ramotar, de president van het Zuid-Amerikaanse land, zaterdag in een verklaring gezegd. Ramotar zei dat het geld zal worden gebruikt voor een waterkrachtproject in Centraal-Guyana en voor het leveren van elektriciteit en internet aan afgelegen gemeenschappen.

Guyana heeft tot nog toe 115 miljoen van een Noorse schenking van 250 miljoen dollar ontvangen. De gift werd in 2009 overeengekomen en is bedoeld als stimulans voor Guyana om de regenwouden in het land te beschermen door onder meer duurzame mijnbouw en bosbouw te ontwikkelen.

De meesten van de 730 duizend inwoners van Guyana wonen langs de kust, waardoor het binnenland goeddeels onbewoond is. Zo'n zeventig procent van het landoppervlak van Guyana is bedekt met bos.

[Premier League] Stam verliest met Wigan van Arsenal

Ronnie Stam heeft zaterdagmiddag in de Premier League met Wigan Athletic niet voor een stunt kunnen zorgen tegen Arsenal. De 28-jarige Nederlander verloor met zijn club de thuiswedstrijd met 0-1. Gunner Mikel Arteta tekende na een uur spelen uit een strafschop voor de winnende goal.

Stam mocht voor de zesde keer dit seizoen in de basis beginnen, maar net als de laatste weken ging dat niet met een goed resultaat gepaard. Wigan pakte uit de laatste vijf wedstrijden slechts een punt.

Tegen Arsenal had de ploeg van Roberto Martinez zeker geen nederlaag verdiend. In een wedstrijd met weinig kansen was het veelzeggend dat de enige goal uit een stafschop tot stand kwam. Arteta stuurde doelman Ali Al-Habsi naar de verkeerde hoek, nadat Theo Walcott door Jean Beausejour naar de grond was gewerkt. In de slotfase claimde de thuisploeg vanwege vermeend hands nog tweemaal een strafschop.

Door de derde competitiezege op rij passeerde Arsenal stadgenoten Chelsea en Tottenham Hotspur om op de derde plaats terecht te komen. Wigan is na een goede competitiestart teruggevallen en neemt met de achttiende stek een degradatieplaats in.

'Buitenland schuldig aan corruptie Afghanistan'

Landen die de Afghaanse regering en strijdkrachten meefinancieren, maken de wijdverspreide corruptie in het land mogelijk. Dat heeft president Hamid Karzai gezegd. Het ondermijnt zijn pogingen een werkend rechtssysteem op te zetten, aldus Karzai.

Afghanistan kampt met grootschalige corruptie, de grootste belemmering voor een goed functionerende overheid. Internationale donorlanden proberen naar eigen zeggen Karzais regering te helpen bij het uitroeien van corruptie, maar worden gedwarsboomd door zijn onwil om politieke bondgenoten aan te pakken.

Karzai op zijn beurt stelt dat hij niet in de gelegenheid wordt gesteld om overzicht te houden over de miljarden dollars aan buitenlands hulpgeld die het land binnenstromen. "Corruptie is de werkelijkheid, de bittere werkelijkheid", zei hij in een toespraak op televisie. "Het deel van de corruptie dat in onze kantoren plaatsvindt, is het kleine deel, dat zijn de omkopingen. Het andere deel van de corruptie, het grote deel, zijn de honderden miljoenen dollars die niet van ons zijn. We moeten onszelf daar niet de schuld van geven. Dat deel is van anderen en wordt ons opgelegd."

Volgens Karzai geven buitenlandse donoren contracten aan hooggeplaatste Afghanen of hun familieleden in een poging invloed in de regering te verwerven, waarmee de basis voor corruptie wordt gelegd.

COC verbijsterd over anti-homouitspraken Paus

De belangenorganisatie COC Nederland is verbolgen over de uitspraken van paus Benedictus XVI over homoseksualiteit. De paus zei tijdens zijn kersttoespraak te willen dat zijn kerk de krachten bundelt met andere religies tegen het homohuwelijk. Ook vorige week sprak de kerkvader al negatief over het homohuwelijk tijdens een boodschap ter gelegenheid van de Werelddag van de Vrede.

"Verbijsterend en liefdeloos’’, noemt het COC de uitspraken. De belangenorganisatie voor homoseksuele mannen, lesbische vrouwen, biseksuelen en transgenders pleit ervoor dat minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) de pauselijke nuntius in Nederland op het matje roept en dat het Vaticaan zijn bijzondere status bij de Verenigde Naties verliest.

Het COC noemt de 'obsessie' van het Vaticaan met homoseksualiteit 'opmerkelijk'. "Terwijl er oorlogen woeden en mensen sterven van de honger, kiest het Vaticaan voor het veroordelen van mensen die van elkaar houden. Als het gaat om Oeganda, waar met een beroep op het geloof de meest vreselijke anti-homowetgeving dreigt te worden ingevoerd, is het Vaticaan muisstil."

Boybands niet aansprakelijk voor val toneelknecht

Een rechter heeft een rechtszaak tegen de Backstreet Boys en New Kids on the Block verworpen. Een toneelknecht wilde vijf miljoen dollar zien van de Amerikaanse boybands, omdat hij voor aanvang van een van hun gezamenlijke concerten door een gat in het podium viel. Hij liep daarbij een schedelfractuur en hersenletsel op.

De rechter vindt dat de verantwoordelijkheid lag bij het productiebedrijf dat de man had ingehuurd en niet bij de bands, schrijft de Amerikaanse entertainmentwebsite TMZ. De Backstreet Boys en New Kids on the Block lieten eerder al weten dat de man naar hun mening gewoon beter had moeten uitkijken.

De toneelknecht hielp mee aan de voorbereidingen op het concert van 20 juni vorig jaar in Memphis. Hij viel naar eigen zeggen vier meter naar beneden.

Akkoord over locaties Patriots

Nederland, Duitsland en de Verenigde Staten hebben overeenstemming bereikt over de locaties in Turkije waar de Patriots komen te staan. Het besluit is genomen in nauw overleg met Turkije, laat de NAVO weten.

De twee Nederlandse raketafweersystemen komen te staan in Adana, die van Duitsland in Kahramanmaras en de twee Amerikaanse Patriot-systemen worden ontplooid in Gaziantep.

De NAVO benadrukt dat het systeem een uitsluitend defensieve rol krijgt. "Het wordt niet ingezet om een no-flyzone of offensieve operatie te ondersteunen." Het doel is om dreigingen tegen Turkije af te schrikken, de Turkse bevolking en grenzen te verdedigen en de crisis aan de zuidoostelijke grens van het NAVO-bondgenootschap te de-escaleren, aldus de verdragsorganisatie.

Een meerderheid van de Tweede Kamer sprak donderdagnacht steun uit voor het sturen van de Patriot-luchtafweerraketten naar Turkije. Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) beaamde dat er geen aanwijzingen zijn dat Syrië een aanval op Turkije wil uitvoeren. Hij zei dat het er vooral om gaat Turkije te beschermen tegen Scud-raketten die per ongeluk over de grens belanden.

De kosten van de missie, die vooralsnog maximaal een jaar duurt, worden geraamd op 42 miljoen euro. Dat is exclusief eventueel afgevuurde Patriots. Ongeveer driehonderd Nederlandse militairen reizen mee. De Patriots moeten eind januari operationeel zijn.

'Moore niet kapot van scheidingspapieren Kutcher'

Demi Moore is er niet kapot van dat Ashton Kutcher de scheidingspapieren heeft ingediend. De acteur deed dat vrijdag, ruim een jaar nadat hun breuk wereldkundig werd. Hij gunde de actrice de mogelijkheid als eerste de scheiding aan te vragen, maar wilde niet langer wachten. Moore probeerde de zaak echter niet te rekken, zeggen bronnen.

Bekenden van Moore en Kutcher laten aan de Amerikaanse entertainmentwebsite TMZ weten dat er een financiële kwestie tussen hen speelde. De actrice wilde die oplossen voordat ze de scheidingspapieren zou indienen. De bronnen stellen dat Moore haar leven weer heeft opgepakt en op dit moment oprecht blij is. Naar verluidt had Kutcher haar bedrogen.

Het huwelijk tussen de actrice en de vijftien jaar jongere Kutcher liep in november vorig jaar op de klippen. De twee waren zes jaar met elkaar getrouwd.

Opstelten ziet nut in raadplegen paragnost

Het Openbaar Ministerie blijft de inzet van bijvoorbeeld een paragnost onder 'zeer bijzondere omstandigheden' toestaan bij politieonderzoeken. Dat schrijft minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten in antwoord op Kamervragen van de ChristenUnie.

Sommige delicten zijn zo ernstig dat de politie en het OM alle mogelijkheden om een delict op te lossen in overweging willen kunnen nemen, schrijft de bewindsman. De 'onorthodoxe opsporingsmethode' om een paragnost in te zetten is alleen toegestaan bij een ernstig strafbaar feit waarbij het onderzoek met gebruikelijke recherchemethoden is vastgelopen. Opstelten vindt wel dat opsporingsonderzoeken zich moeten richten op feiten.

De mogelijkheden staan verwoord in de 'Instructie Onorthodoxe Opsporingsmethoden'. Die is geschreven voor gevallen waarin het OM bijvoorbeeld getuigen onder hypnose wil horen, maar ook voor de inzet van een leugendetector, een poppenspel, narcoanalyse of een paragnost. Dergelijke aanvragen komen overigens zelden voor, schrijft Opstelten.

Kamerlid Gert-Jan Segers had om opheldering gevraagd over een artikel in Trouw, waarin assistent-hoogleraar strafrecht en criminologie Jasper van der Kemp zegt dat agenten niet goed weten hoe ze om moeten gaan met paragnosten die zich mengen in onopgeloste moordzaken. Volgens Van der Kemp is genoemde instructie 'ontzettend vaag'. Opstelten kende de instructie volgens hem niet.

De VU-wetenschapper maakte melding van een peiling onder 180 agenten, van wie een kwart zei dat in hun korps gebruik wordt gemaakt van een paragnost. Opstelten schrijft dat het niet zo is dat de inzet van paragnosten verwarring in onderzoeksteams tot gevolg heeft en kostbare tijd verloren gaat. "Derhalve ziet het OM geen aanleiding om de instructie aan te passen."

Eind augustus werd buiten het OM om een paragnost op de zaak van de vermiste Tanja Groen gezet. Op zijn aanwijzing werd onder meer een fiets uit de Maas gevist die mogelijk iets met haar verdwijning te maken zouden hebben. Dat bleek na politieonderzoek niet het geval.

BMC-renner Ballan weer geopereerd

BMC-renner Alessandro Ballan is opnieuw geopereerd na zijn zware ongeval tijdens een training in het in de buurt van het Spaanse Alicante. Dit  meldt de Italiaanse krant Gazzetta dello Sport vandaag.

Ballan zou nu zijn geopereerd aan zijn gebroken linkerdijbeen. Bij een eerdere operatie werd zijn milt al verwijderd. Hiernaast liep de Italiaan ook een gebroken rib en een geperforeerde long op. Ook werd de linkernier van de wereldkampioen van 2008 geraakt en dat baart de artsen nog het meeste zorgen. De interne bloedingen zijn gestopt, maar als zijn toestand opnieuw achteruitgaat is het niet uitgesloten dat ook zijn nier wordt weggenomen. 

Verkiezing: Kwartfinale sporter van het jaar 2012

Het jaar 2012 loopt alweer bijna op zijn eind, wat dus betekent dat de sporters weer de vele verkiezingen kunnen aflopen. Ook wij doen hieraan mee, want in een speciaal toernooi kunnen jullie kiezen wie volgens FOK! de beste Nederlandse sporter van het afgelopen jaar was.

Er waren 64 sporters genomineerd. Voor deze kwartfinale zijn er nog 8 over. Deze gaan in een knock-out toernooi uitmaken wie zich uiteindelijk mag kronen tot 'FOK!sporter van het jaar 2012'.

Links naar vorige rondes:
nominaties
1e ronde
2e ronde
3e ronde

Onder dit bericht en in het topic op FOK!sport kun je stemmen. Dit kan door gebruik te maken van de [ b] en [ /b] tags. (gebruik deze zonder de spaties rond de naam van je keuze).

voorbeeld:
[b]Roger Federer[/b] - Novak Djokovic

Bij een gelijkspel zal er een tiebreak volgen van 24 uur. De 1e ronde sluit op zaterdag 22 december 2012 om 20:00uur.

De kwartfinale:

Esther Vergeer - Marianne Vos
Stefan Groothuis - Rick van de Ven
Jeffrey Herlings - Ranomi Kromowidjojo
Epke Zonderland - Dorian van Rijselberge

Leipheimer: Leinders verzorgde dopingprogramma Rabo

Ploegarts Geert Leinders van de voormalige Rabobank-wielerploeg heeft een centrale rol gespeeld bij het dopinggebruik in het team. Renner Levi Leipheimer verklaarde dat tegenover het Amerikaanse antidopingagentschap Usada, zo blijkt uit de ongecensureerde versie van zijn verklaring die NRC Handelsblad heeft ingezien.

Leipheimer verklaarde onder ede dat hij in zijn Rabo-tijd (tussen 2002 en 2004) epo gebruikte en daarbij ondersteund werd door Leinders. De Belgische arts verzorgde volgens Leipheimer 'het dopingprogramma bij Rabobank'. Leinders ontkent dat in alle toonaarden. "Ik heb als ploegdokter nooit gebruik gemaakt van producten of methodes die op de dopinglijst staan", zegt hij in de krant.

De getuigenis van Leipheimer was al eerder naar buiten gekomen, maar onduidelijk was wie hem aan de doping had geholpen. De naam van de betreffende ploegarts was, net als die van een collega-renner, op de website van het Usada onleesbaar gemaakt. De getuigenis van Leipheimer en het vernietigende Usada-rapport in zijn geheel, waren voor Rabobank reden om na zeventien jaar te stoppen als sponsor. De bank zei het geloof in een schone wielersport verloren te hebben.

Verder blijkt uit onderzoek van NRC dat diverse kopstukken van de Rabobank verboden bloedtransfusies ondergingen in Oostenrijk. Zo zouden Michael Boogerd, Thomas Dekker, Denis Menchov en Michael Rasmussen tot de klantenkring van de veroordeelde dopinghandelaar Stefan Matschiner behoren. De dopinghandelaar heeft tegen de politie verklaard dat hij Rasmussen, Boogerd en Dekker in het dorpje Steyrermühl heeft behandeld.

In tegenstelling tot 2009 geeft Boogerd nu wel toe contact met Matschiner gehad te hebben. De Hagenaar zou de dopinghandelaar in Wenen in een wijnbar ontmoet hebben. Volgens Boogard was dat 'niet voor doping, maar voor vitamines'. De oud-coureur kreeg diverse rekeningen van Matschiner en zou die ook betaald hebben.

Eerste officiŽle foto The World's End

Gisteren zou de wereld ten einde komen. Ieder rationeel levend wezen op aarde wist uiteraard wel beter, maar het was een ideale dag om met ongein en promotiemateriaal te komen dat met ‘het einde’ te maken had. Zo dacht ook Simon Pegg, door de eerste foto uit zijn nieuwste film The World’s End op zijn twitteraccount te plaatsen.

The World’s End geldt als laatste film uit de “Three Flavours Cornetto trilogy” (ook bekend als de “Blood and Ice Cream trilogy”) van regisseur Edgar Wright. Hierbij staat iedere film voor een afzonderlijke smaak van Cornetto-ijs die in de film gekocht wordt door een personage: Shaun of the Dead representeert Cornetto Aardbei, terwijl Hot Fuzz voor Cornetto Classico staat. 

Op de foto zijn naast Simon Pegg ook zijn voornaamte medespelers te zien: Martin Freeman, Nick Frost, Paddy Constantine en Eddie Marsan. Hun overtuigende onwetende gezichtsexpressies doen weer erg denken aan de eerste twee films uit de trilogie.

In The World’s End worden vijf vrienden herenigd om voor het eerst in twintig jaar hun epische kroegentocht te herbeleven. Dit gebeurt echter gelijktijdig met de Bijbelse apocalyps. De vrienden moeten hierdoor vechten voor hun leven, terwijl ze uiteraard ook hun kroegentocht moeten zien af te maken.

De Nederlandse release van de film staat gepland voor 10 oktober.

Eerste foto The World's End
Eerste officiële foto The World's End.

Wimlex aangekomen in ArgentiniŽ

Prins Willem-Alexander is zaterdagmiddag (Nederlandse tijd), zonder prinses Máxima, aangekomen in de hoofdstad van Argentinië, Buenos Aires. Het prinselijk paar wordt zondag met hun kinderen Amalia, Alexia en Ariane verwacht in de plaats Villa La Angostura, in het Andesgebergte op de grens tussen Argentinië en Chili. Daar brengen ze de kerstvakantie voor de derde keer in 4 jaar door bij familie en vrienden.

In de hoop dat de Argentijnse media hen met rust zullen laten tijdens het verblijf, is er zondag een fotosessie georganiseerd in de tuinen van El Messidor, de aan het nationaal park Nahuel Huapí gelegen residentie van de gouverneur van de provincie Neuquén. De fotosessie begint om 15.00 uur Nederlandse tijd.

Of prinses Máxima al in het land is of dat zij haar man later volgt, daarover doet de RVD geen uitspraken.

Paus verleent gratie medewerkers

Paus Benedictus XVI heeft gratie verleend aan twee medewerkers van het Vaticaan die werden veroordeeld wegens het stelen van vertrouwelijke documenten van de paus. De roemruchte zaak werd ook bekend als het 'Vatilek'.

De voornaamste dader bleek een naaste medewerker en butler van de paus, de 46-jarige Paolo Gabriele. Hij kreeg in oktober anderhalf jaar cel. De paus heeft hem zaterdag bezocht in zijn cel en verteld dat hij hem gratie heeft verleend en zal helpen werk voor hem te zoeken buiten het Vaticaan, zodat Gabriele en zijn gezin een nieuw leven kunnen beginnen.

De woordvoerder van het Vaticaan, Federico Lombardi, heeft dit wereldkundig gemaakt. Een medeplichtige van Gabriele, Claudio Sciarpelleti, is ook gratie verleend.

"On My Own" trailer Les Misťrables

Tom Hooper beleefde zijn wereldwijde doorbraak met het met vier Oscars bekroonde The King's Speech. Zijn eerste grote productie na dit succes wordt Les Misérables. De musicalverfilming beleeft zijn wereldwijde première op 25 december, snel tijd dus voor nog een laatste trailer.

In de laatste trailer voorafgaand aan de film zingt Éponine, gespeeld door Samantha Barks, het nummer "On My Own". Dit wordt ondersteund door enkele sfeervolle impressies van het uiterlijk van de film.

In Les Misérables wordt ex-gevangene Jean Valjean (Hugh Jackman) achtervolgd door agent Javert (Russell Crowe). Zijn leven verandert op slag wanneer hij de zorg op zicht neemt voor het meisje Cosette (Amanda Seyfried), dochter van alleenstaand moeder Fantine (Anne Hathaway). 

De Nederlandse première van Les Misérables gaat plaatsvinden op 10 januari 2013.

Rusland: SyriŽ heeft chemische wapens verplaatst

De Syrische regering heeft haar chemische wapens verplaatst naar één of twee locaties. Dat heeft de Russische minister van buitenlandse zaken Sergej Lavrov zaterdag gezegd.

Rusland houdt het chemische arsenaal van Syrië nauwlettend in de gaten. Het Syrische regime heeft de wapens van allerlei verschillende plekken overgebracht naar 'één of twee centra' om ze beter te kunnen bewaken, aldus Lavrov.

Volgens Amerikaanse inlichtingendiensten heeft het Syrische regime de chemische wapens in gereedheid gebracht en zou het wanhopig genoeg kunnen zijn om ze te gebruiken.

Lavrov zei ook dat landen in de regio Rusland hebben gevraagd president Bashar Assad een veilige aftocht aan te bieden.

Laatste trailer Django Unchained

De release in Nederland vindt plaats op 17 januari 2013, maar in Amerika gaat Django Unchained zijn première tegemoet op Eerste Kerstdag. De eerste reacties zijn overwegend positief, maar zo vlak voor de eerste wereldwijde publieke vertoning werd er nog snel een nieuwe trailer uitgebracht.

In de trailer is weinig nieuws te zien, het lijkt een compilatie van eerder vrijgegeven trailers en clips. Deze trailer is ongetwijfeld bedoeld om het publiek nog snel hun Kerstmisplannen te veranderen naar een bioscoopbezoek.

Eerder werd de première nog afgelast, naar aanleiding van de de dodelijke schietpartij op de basisschool in Newton, in de Amerikaanse staat Connecticut. Django Unchained scoort 92% na 60 reviews op Rotten Tomatoes en werd onder meer genomineerd voor vijf Golden Globes. 

Syrische rebellen stellen dorpen ultimatum

Syrische rebellen hebben gedreigd twee overwegend christelijke dorpen in Centraal-Syrië te bestormen. Het Syrische leger zou de steden als uitvalsbases voor aanvallen gebruiken.

De opstandelingen hebben Mahrada en Sqailbiyeh in de provincie Hama een ultimatum gesteld, meldt het in Groot-Brittannië gevestigde Syrische Observatorium voor de Mensenrechten zaterdag. De bewoners wordt in een video opgeroepen de 'bendes van Assad te verdrijven' anders worden ze aangevallen. Het is een verwijzing naar de militairen van president Bashar Assad.

Veel christenen, die zo'n tien procent van de Syrische bevolking uitmaken, vrezen dat Syrië het nieuwe Irak wordt, waar christenen vast kwamen te zitten tussen geweld tussen rivaliserende islamitische groepen.

Evenement: Red Bull Soundclash the Series: GBTTZ vs. De Jeugd

Ken je de scène uit de film Scott Pilgrim vs. The World waarin Scott Pilgrim met zijn band moet battelen tegen een andere band? Dit muzikale schouwspel kun je nu zelf bewonderen in Nederland. Het van oorsprong Nederlands concept bleek internationaal al een succes met onder andere The Ting Tings en Snoop Dogg. Na de Belgische soundclash tussen Triggerfinger en De Jeugd van Tegenwoordig komt er eindelijk een groots opgezette Nederlandse versie in samenwerking met Red Bull.

Grant schikt met News of the World

Hugh Grant heeft geschikt in de zaak tegen News of the World. De acteur stapte onlangs naar de rechter omdat de Britse boulevardkrant voicemails van een groot aantal sterren, onder wie de acteur, afluisterde.

Hoeveel Grant ontvangt is onduidelijk, maar zijn advocaat spreekt van een 'aanzienlijk' bedrag. De Notting Hill-acteur doneert het ontvangen geld aan Hacked Off, een organisatie die zich inzet voor een strengere controle van de Britse pers.

Andere sterren kwamen eerder al tot een overeenkomst met News International, het mediabedrijf van Rupert Murdoch, de uitgever van de inmiddels opgeheven schandaalkrant. Onder hen waren Jude Law, Dannii Minogue en Sienna Miller.

Leers moest luisteren naar Wilders

Toen Gerd Leers nog minister van Immigratie en Asiel was, werd hij door gedoogpartner Geert Wilders van de PVV onder druk gezet om het aantal immigranten omlaag te brengen. Dat zegt Leers zaterdag in een uitzending van EenVandaag.

"Hij kwam met regelmaat op het departement (...) en dreigde dat hij mij daar op zou afrekenen", aldus de oud-minister van het CDA. VVD en CDA regeerden samen in het kabinet-Rutte I en hadden gedoogsteun van de PVV, die hecht aan een streng immigratiebeleid.

Leers zat daardoor in de knel, omdat hij probeerde "om de smalle marges die ik had, te verbreden. Ik wilde zoeken naar mijn eigen weg". In de wandelgangen werd al langere tijd gesuggereerd dat Leers door Wilders de les werd gelezen.

Leers: onder druk gezet door Wilders
Leers: onder druk gezet door Wilders (Foto: ANP)

Elf mensen gedood in zuidwesten van Pakistan

Gewapende lieden hebben in het zuidwesten van Pakistan elf Afghanen en Pakistanen gedood. Dat hebben de Pakistaanse autoriteiten gezegd. De slachtoffers, illegale migranten, probeerden de grens met Iran over te steken op weg naar Europa.

Het is onduidelijk wie achter de aanslag zit, maar elk jaar worden honderden Pakistanen en Afghanen op doortocht opgepakt door Iraanse grenswachten. Iran zet de migranten na ondervraging het land uit.

Krol ongelukkig met naam 50Plus

50Plus-fractieleider Henk Krol vindt dat de naam van zijn partij misschien anders had gemoeten. Wat hem betreft wordt 50 voortaan weggelaten en wordt het simpelweg Plus, zei hij zaterdagochtend in het radioprogramma Kamerbreed.

Volgens Krol lijkt het nu alsof 50Plus een one-issuepartij is en dat de grootste zorg uit gaat naar ouderen. "Ik ben er ook voor jongeren, ook voor de middengroep. Iedereen die in de knel komt", aldus Krol. "Wat dat betreft had de naam misschien anders gemoeten."

Krol beseft dat zijn partij daarom niet veel verschilt van bestaande partijen die ouderen vertegenwoordigen. Wel worden die vaak binnen de partij vergeten, denkt Krol. "Ik hoef nu alleen maar op te staan en iedereen heeft zoiets van: o ja. Dat gebeurt ook bij de Partij voor de Dieren."

Noors hof keurt uitzetting kinderen goed

Twee jonge asielzoekers die bijna hun hele leven in Noorwegen hebben gewoond moeten terug naar hun land van herkomst. Dat heeft het Noorse hooggerechtshof bepaald. Hiermee heeft het hof een eerdere beslissing van een Noorse rechter bekrachtigd.

De zaak draaide om een 9-jarige Iraanse jongen die de afgelopen zeven jaar bij familieleden in Noorwegen woonde, en een 10-jarig meisje dat in Noorwegen werd geboren maar eerder dit jaar met haar ouders naar Bosnië werd teruggestuurd.

De asielverzoeken van beide gezinnen werden afgewezen, maar de ouders wilden een verblijfsvergunning voor hun kinderen, aangezien Noorwegen praktisch gezien hun thuisland is.

Duitse bankovervaller laat gijzelaar vrij

Een man die vrijdagavond een bank in de Potsdamer Straße in Berlijn overviel en een bankemployee gijzelde, heeft zijn slachtoffer na negen uur vrijgelaten en zich overgegeven. Dat heeft de Duitse politie gezegd. Niemand raakte gewond.

Er waren vrijdagavond honderden agenten op de been en een groot deel van de wijk waar de bank is gelegen was afgezet. De overvaller had geld en een veilige aftocht geëist. Volgens lokale media had hij gedreigd de bank met een bom op te blazen, maar dat wilde de politie niet bevestigen.

Menigte Pakistan lyncht man om verbranden koran

In het zuiden van Pakistan heeft een woedende menigte een politiebureau bestormd en een mentaal beperkte man, die er werd ondervraagd omdat hij een koran in brand zou hebben gestoken, doodgeslagen en zijn lichaam in brand gestoken. Dat heeft de Pakistaanse politie zaterdag gezegd.

Meer dan tweehonderd mensen bestormden het politiebureau in de zuidelijke stad Dadu en namen de man mee. De politie heeft volgens politiewoordvoerder Bihar-ud-Din haar uiterste best gedaan de man te redden, maar was niet bij machte de furieuze menigte tot bedaren te brengen. Dertig mensen zijn opgepakt voor betrokkenheid bij het geweld, zei Din. De chef van het politiebureau en zeven agenten zijn geschorst.

In Pakistan gelden strenge straffen voor het beledigen van de islam. Iemand die daarvoor wordt veroordeeld hangt een levenslange gevangenisstraf of de doodstraf boven het hoofd. Volgens critici kan alleen een beschuldiging of onderzoek echter al tot doden leiden, omdat mensen het recht in eigen hand nemen. Politiebureaus en zelfs rechtbanken zijn in het verleden door woedende menigten bestormd.

Luxe-goederen Ben Ali te koop in Tunis

Een hele reeks dure auto's, juwelen, jachten, tapijten, serviesgoed en tal van andere zaken van de Tunesische ex-dictator Ben Ali staan vanaf zaterdag te koop in het chique centrum Espace Cléopâtre in de kustplaats Gammarth, aan de rand van de hoofdstad Tunis.

De spullen van Zine al-Abidine Ben Ali en diens vrouw Leïla Trabelsi en meer dan 100 naaste familieleden zijn in beslag genomen na de val van Ben Ali, op 14 januari 2011. Zijn regime, dat in 1987 begon, werd op den duur vooral berucht door buitensporige vriendjespolitiek en corruptie. Vooral de familie Trabelsi zou daarvan hebben geprofiteerd.

Het ministerie van Financiën hoopt minstens 10 miljoen euro te kunnen krijgen voor de aangeboden zaken.

Tweede ronde Egyptisch referendum over grondwet

In Egypte vindt zaterdag de tweede en laatste ronde van een referendum over een betwist grondwetsvoorstel plaats. Zeventien van de 27 provincies gaan naar de stembus. Vorige week zaterdag wonnen in de eerste ronde volgens onofficiële resultaten de voorstanders van de grondwet met 56 procent van de stemmen. De opkomst was 32 procent.

De kans is klein dat het referendum een einde maakt aan de politieke crisis waarin het land is gedompeld. Sommige voorstanders hopen dat een ja-stem de situatie in Egypte na bijna twee jaar van onrust zal normaliseren. Tegenstanders vrezen dat de seculiere tradities van het land op het spel staan en denken dat president Mohammed Morsi en zijn Moslimbroederschap de grip op de macht met de nieuwe grondwet verder zullen verstevigen.

Amnesty bezorgd om strafbaar stellen illegalen

Amnesty International is teleurgesteld in het besluit van het kabinet dat vreemdelingen die illegaal in Nederland verblijven voortaan strafbaar zijn. De mensenrechtenorganisatie maakt zich zorgen dat de maatregel schadelijke gevolgen voor illegalen kan hebben.

Amnesty vindt dat het voorstel niets toevoegt aan 'de effectiviteit van het terugkeerbeleid dat de regering voor ogen staat'. Wel hebben illegalen verhoogde kans om in contact te komen met uitbuiting en mensenhandel en is de kans kleiner dat ze daarvoor naar de politie stappen, stelt de organisatie zaterdag in een verklaring.

Ook kan strafbaarstelling vreemdelingen afschrikken om bij officiële instanties aan te kloppen om noodzakelijke medische zorg of andere basisbehoeften. Amnesty hoopt dat 'deze schadelijke en disproportionele' gevolgen worden tegengehouden en roept het parlement op om het voorstel te verwerpen.

De ministerraad ging vrijdag akkoord met het strafbaar stellen van illegale vreemdelingen. Zij moeten een boete betalen tot maximaal 3900 euro en anders de gevangenis in. Vreemdelingen die twee keer of vaker worden beboet, riskeren bovendien een inreisverbod.

A. Schleck rijdt Strade Bianche

Andy Schleck zal in 2013 deelnemen aan de de Italiaanse eendagskoers Strade Bianche. Dat meldt Het Nieuwsblad. De Luxemburger heeft de Italiaanse tegenhanger van Parijs-Roubaix in zijn programma opgenomen. "Ik wil tonen dat ik nog altijd goed met een fiets kan rijden," aldus Schleck.

De jongste van de gebroeders Schleck maakte eerder bekend dat zijn seizoen in januari te starten in Australië met de Tour Down Under. Daarna rijdt hij de Ronde van de Middellandse Zee (6-10 februari) en de Tour du Haut Var (16-17 februari). In Italië zal hij naast de Strade Bianchi (3 maart) ook de GP Nobili (23 februari) en de Tirreno-Adriatico (6-12 maart) rijden.

De Strade Bianche is een eendagskoers door de Italiaanse streek Toscane die voor een groot deel gaat over onverharde wegen. In 2012 werd de wedstrijd gewonnen door Fabian Cancellara.

Rolling Stone Ronnie Wood voor derde keer getrouwd

Ronnie Wood heeft eeuwige trouw beloofd aan Sally Humphreys. De 65-jarige Rolling Stone en de 34-jarige theaterproducent trouwden vrijdag in het Londense Dorchester hotel, schrijft de Britse boulevardkrant Daily Mirror.

Woods begint daarmee aan zijn derde huwelijk. Zijn collega en vriend Rod Stewart trad op als getuige tijdens de intieme ceremonie. Onder de gasten bevond zich onder anderen ook Paul McCartney.

'Vitesse wil Bruma en Armenteros inlijven'

Fred Rutten gaf onlangs te kennen dat hij voor iedere linie graag een versterking ziet komen tijdens de winterse transferperiode, die spoedig haar deuren opent.

Inmiddels claimt het Algemeen Dagblad twee van de drie spelers op het Arnhemse verlanglijstje te kennen. Zo zou Rutten eigenaar Merab Jordania een wensenlijst hebben voorgehouden met daarop de namen van Samuel Armenteros en Jeffrey Bruma.

Armenteros is aankomende zomer transfervrij, dus indien Heracles Almelo een transfersom wil ontvangen voor de Zweedse aanvaller dient hij aankomende januari verkocht te worden. Ook Ajax wordt al geruime tijd aan de Heraclied gelinkt.

Wat betreft de verdediging hoopt Rutten dat Bruma hem meer opties kan verschaffen. De 21-jarige centrumverdediger komt nauwelijks aan bod bij HSV (dat hem voor twee jaren huurt van Chelsea) en zou wel oren hebben naar een stap naar de Eredivisie met het oog op het jeugd-EK in Israël van aankomende zomer.

Carice van Houten wil ook verder in muziek

Carice van Houten is nog lang niet klaar met haar zangcarrière. De 36-jarige actrice en zangeres bracht dit jaar haar debuutalbum See You on the Ice uit en dat smaakt naar meer.

"De twee weken dat we in de studio mijn cd opnamen, waren, denk ik, tot nu toe de gelukkigste van mijn hele leven", zegt ze zaterdag in De Telegraaf. "Ik wil beslist verder met muziek. Mijn debuutalbum See You on the Ice is in elk geval niet mijn laatste cd geweest." Van Houten geeft volgend jaar sowieso een concert in de Amsterdamse Paradiso.

"Ik ben ooit actrice geworden omdat het in de eerste jaren, denk ik, gemakkelijker voor me was. Het was fijn om me in de huid van een ander te verschuilen. Ik ben een vrij verlegen type", legt ze uit. "Het acteren ging goed en muziek raakte daardoor steeds meer op de achtergrond."

Plan Olympische Spelen zonder discussie geschrapt

Het plan om de Olympische Spelen van 2028 in Nederland te organiseren is tijdens de kabinetsformatie zonder pardon geschrapt. Dat gebeurde in een sessie over onderwerpen die als klein en onomstreden werden beschouwd. Dat schrijft Het Parool zaterdag in een reconstructie.

Volgens de krant was informateur Wouter Bos niet eens aanwezig toen de VVD en PvdA met een enkele pennenstreek tijdens een 'veegsessie' het plan waar acht jaar lang aan was gewerkt en gelobbyd werd geschrapt. Een betrokkene zegt dat dat vrijwel zonder discussie ging. "Iedereen vond het een disproportioneel avontuur en risico", aldus de ingewijde.

Het schrappen van de plannen rondom de Spelen kwam voor veel betrokkenen onverwacht. Ambtenaren die lijstjes met bezuinigingsmogelijkheden hadden opgesteld voor de formatie hadden die mogelijkheid er dan ook niet op gezet.

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD), een van de voorstanders van de Spelen, was verrast. Dat gold ook voor minister van Sport Edith Schippers (VVD), zegt voorzitter André Bolhuis van NOCNSF in de krant.


'Plan Olympische Spelen zonder discussie geschrapt' (Foto: Novum)

Van den Ham weg als interim-trainer Dordrecht

Interim-trainer Harry van den Ham heeft per direct zijn functie neergelegd, zo maakte technisch manager Marco Boogers via Twitter bekend. Van den Ham verving in de eerste helft van het seizoen Theo Bos, die al maanden vecht tegen alvleesklierkanker.

Hij zat vrijdag tegen FC Emmen (0-0) voor het laatst op de bank. Na achttien wedstrijden staat FC Dordrecht vierde in de Jupiler League op 6 punten van koploper MVV. "FC Dordt zal zo spoedig mogelijk een nieuwe trainer aanstellen", aldus Boogers.

Chadli dacht: Ik ga stiften

Nacer Chadli werd met twee doelpunten man van de wedstrijd bij AZ -€“ FC Twente. De 23-jarige Belg opende de score en maakte op schitterende, en ook doordachte, wijze de 0-3.

Pas deze maand keerde Chadli terug van een enkelblessure, maar hij toonde vorige week tegen Heracles Almelo al aan weinig wedstrijdritme nodig te hebben om zijn klasse te tonen. Vrijdag was hij tegen AZ andermaal in goeden doen. "Ik ben net terug en voel me nog niet eens topfit", zei Chadli na afloop van de wedstrijd tegen verschillende media. "Maar op het veld gaat het goed, anders maak je geen twee doelpunten. Het belangrijkste is echter dat we drie punten hebben gepakt. Het is lang geleden dat Twente hier heeft gewonnen (tien jaar, red.)"

Chadli startte vanaf de linkerkant, maar maakte beide doelpunten toen hij naar binnen was getrokken. Bij zijn tweede treffer verschalkte hij doelman Esteban met een tergend langzame stift van buiten het strafschopgebied. Hij beschreef zijn moment: "Wijnaldum kopte de bal weg en ik zag dat de keeper wat voor zijn doel stond. Daarna nam ik de bal aan en keek ik nog een keer. Ik zag de keeper weer te ver voor zijn doel staan. Toen dacht ik: Ik ga stiften. De bal leek op de lat te gaan, maar gelukkig viel hij nog in het doel. Een heerlijk gevoel."

Zijn derde was fraai, maar zijn eerste treffer van de avond was veel belangrijker. Hij schoot vlak na rust raak op een moment dat AZ de dominerende partij was. "We begonnen de wedstrijd goed, maar daarna zakten we weg. In de tweede helft scoren we snel en die goal heeft ons geholpen. We speelden uit tegen een sterke ploeg als AZ. Dan is het zaak om bij een voorsprong slim en compact te spelen. Zij kregen met Altidore een goede kans op de gelijkmaker, maar daarna hebben we gewacht op onze kansen. We hebben dit seizoen veel blessures gehad, maar hebben dat aardig opgevangen. Nu wordt iedereen weer fit en moeten we doorgaan zoals vanavond."

B. De Jong doet mee aan NK allround

Stayer Bob de Jong over anderhalve week meedoen aan het NK allround in Heerenveen. De rijder uit de BAM-formatie van coach Jillert Anema liet het toernooi de afgelopen jaren aan zich voorbij gaan. In een verder verleden eindigde hij tweemaal als derde.

 "Ik heb niet de illusie een fantastisch klassement te kunnen rijden, maar dit is voor mij een goed moment om wedstrijden te rijden", aldus De Jong. Behalve de voormalig olympisch kampioen op de tien kilometer zal ook De Jongs teamgenoot Jorrit Bergsma de NK allround rijden.

Kramer wil 1500m schaatsen

Sven Kramer heeft bij de KNSB een verzoek neergelegd of de schaatsbond hem een aanwijsplek wil geven voor de selectiewedstrijd voor de 1500m op 2 januari in Heerenveen. Tijdens die selectiewedstrijd worden de tickets verdeeld voor het tweede deel van het wereldbekerseizoen. 

De Fries wil met het oog op de allroundkampioenschappen in het nieuwe jaar wedstrijdritme op de schaatsmijl opdoen. Mocht hij zich plaatsen voor de wereldbeker op die afstand, dan zal hij die gaan schaatsen. "Als ik er toch ben, is dat mooi meegenomen", zei Kramer gisteren.

De Boer wees aanbod Spartak Moskou af

Frank de Boer sprak reeds diverse malen zijn intentie uit om zich voor een langere periode aan Ajax te binden. Interesse in een buitenlands avontuur heeft hij niet.

Daar weet de clubleiding van Spartak Moskou sinds kort alles van. Volgens De Telegraaf wilde de Russische topclub De Boer graag aantrekken als hoofdtrainer, maar wees de voormalige verdediger het aanbod resoluut van de hand.

"Spartak Moskou wilde onze trainer per direct overnemen en een aantal clubs zag per komende zomer de ideale trainer in hem", geeft directeur voetbalzaken Marc Overmars toe tegenover het dagblad. "Maar hij heeft helemaal geen interesse."

Eerder liet Overmars al ontvallen zijn voormalige ploeggenoot graag langer te binden: "Iedereen bij Ajax heeft nu één belang. En Frank is hét gezicht, het uithangbord van de nieuwe structuur en filosofie van Ajax. De prestaties laten bovendien helemaal niets te wensen over."

Mulenga wil naar Engeland

FC Utrecht-spits Jacob Mulenga is dicht bij een overstap naar de Premier League. Dat zegt de 28-jarige Zambiaan tegen de BBC. "Hopelijk kan ik snel verhuizen, zodra alles met mijn zaakwaarnemers en iedereen is geregeld", laat de aanvaller weten. "De meeste Zambianen hebben als ambitie om in Engeland te spelen, want het is de sterkste competitie ter wereld."

Mulenga speelt sinds 2009 bij Utrecht. De Zambiaan kwam door een aantal zware blessures in 3,5 seizoen pas tot 64 competitieoptredens voor de domstedelingen. Daarin scoorde hij 25 keer.

Een verhuizing naar de Premier League kwam pas in Mulenga op na een gesprek met zijn vader toen die eerder dit jaar op sterven lag. "Hij zei 'je speelt nu goed, het is tijd dat je verkast'." Sindsdien gaat het crescendo met Mulenga, stelt hij. "Ik speel goed en maak doelpunten waarvan ik nooit verwacht had dat ik ze zou scoren. Alles gaat heel erg goed."

Mulenga wil zich tijdens de komende Afrika Cup in januari bewijzen als Zambia probeert de begin dit jaar veroverde titel te prolongeren. Toen ontbrak de speler van Utrecht nog door een knieblessure. "De Afrika Cup betekent veel voor me. We wonnen, maar er waren zoveel gemengde gevoelens. Je bent erg blij, maar ook erg droevig want als je niet geblesseerd was geweest had je deel uitgemaakt van het team en had je kunnen helpen."


Jacob Mulenga wil naar Engeland (Foto: Novum)

David verovert zevende squash wereldtitel

Nicol David heeft zaterdag voor de zevende keer in acht jaar tijd de wereldtitel squash veroverd. De Maleisische versloeg in de finale op de Kaaimaneilanden de als derde geplaatste Engelse Laura Massaro met 11-6 11-8 en 11-6.

Massaro wist de nummer één van de wereld al twee keer eerder te verslaan. In de tweede game ging het lang gelijk op, maar toch kon de Engelse de 29-jarige David niet bedreigen. De speelster uit Maleisië was dol gelukkig met haar titel. "Ik kan het gewoon niet geloven', zei ze na afloop. 'Ik ben zo blij met mijn wedstrijd. Laura heeft mij voor ieder punt laten vechten. Ze speelde heel goed."

De in Amsterdam woonachtige David won in 2005 haar eerste wereldtitel. Alleen in 2007 wist ze het belangrijkste evenement op de World Tour niet te winnen.

Gemeente acht AGOVV-plan onhaalbaar

AGOVV heeft vrijdagavond misschien wel zijn allerlaatste wedstrijd in het betaalde voetbal gespeeld. Het faillissement van de club lijkt dichterbij te komen.

Directeur Henk Timmer had een plan opgesteld om de Apeldoornse club van de ondergang te redden. Timmer verzocht de gemeente om mee te denken over een stadionuitbreiding en de mogelijkheid een tenniscomplex en skeelerbaan ernaast te bouwen. Volgens de gemeente is het plan echter niet uit te voeren.

Het lijkt nu slechts een kwestie van tijd voordat AGOVV ophoudt te bestaan. Op 8 januari staat een faillissementszitting gepland bij de rechtbank. AGOVV staat na achttien wedstrijden op de elfde plaats in de Jupiler League. Het elftal van coach Andries Ulderink verzamelde tot nu toe twintig punten.

Rebellen Mali beloven geweld af te zweren

De rebellen die de lakens uitdelen in het noorden van Mali hebben vrijdag beloofd het geweld af te zweren. Na het radicaalislamitische Ansar Dine zegt ook het seculiere NMLA de wapens neer te leggen. De opstandelingen deden die toezegging tijdens onderhandelingen in buurland Algerije.

Ansar Dine en het NMLA zullen zich bovendien inspannen voor de vrijlating van gijzelaars. De Noord-Afrikaanse tak van Al-Qaida heeft met tal van ontvoeringen in Noord-Mali al miljoenen aan losgeld verdiend.

Donderdag gaf de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties een mandaat af voor een Afrikaanse troepenmacht om de orde en rust in Mali te herstellen.

Scissor Sisters op plaat Queens of the Stone Age

Scissor Sisters-frontman Jake Shears is te horen op de nieuwe plaat van Queens of the Stone Age. De zanger, die eerder al hintte op een samenwerking, bevestigde zijn bijdrage aan de nieuwe plaat via Twitter.

"Ik heb net iets onwijs gaafs gedaan met een aantal pittige Queens", twitterde Shears donderdag. Later verduidelijkte hij zijn bericht met een foto van hemzelf en de Queens of the Stone Age. Shears is geen onbekende van de rockband. Begin dit jaar nam Queens of the Stone Age-frontman Josh Homme een promofilmpje voor het nieuwe album van Scissor Sisters op.

Wanneer de nieuwe plaat van Queens of the Stone Age moet verschijnen, is nog niet helemaal duidelijk. Geruchten over een verschijningsdatum in maart werden deze week door het management tegengesproken. De opvolger van Era Vulgaris uit 2007 moet wel volgend jaar in de winkels liggen.

Ongelukken door gladheid in noorden

De gladheid in het noorden door ijzel heeft vrijdagnacht niet voor grote problemen gezorgd. Wel gebeurden er een aantal eenzijdige ongevallen. Daarbij vielen voor zover bekend geen gewonden, zei een woordvoerder van Rijkswaterstaat zaterdagochtend op Radio 1.

Het KNMI kondigde vrijdagavond code oranje af voor extreem weer in de drie noordelijke provincies. In Friesland, Groningen en Drenthe was op grote schaal sprake van gladheid door ijzel. Zaterdagochtend werd die waarschuwing voor de provincie Friesland ingetrokken. In Groningen en Drenthe kan het nog tot halverwege de ochtend glad zijn, denkt het KNMI.

Rijkswaterstaat raadt weggebruikers aan om goed voorbereid de weg op te gaan. "Pas je rijstijl naar de omstandigheden aan", aldus de woordvoerder. "Voorzichtig rijden en houd afstand."

Barroso voorspelt topfunctie voor Nederland

Nederland bemachtigt op korte termijn een Europese topfunctie. Dat zegt voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie zaterdag in een interview met de Volkskrant.

"Nederland krijgt heel binnenkort een erg belangrijke Europese toppositie. Dat is mijn voorspelling", aldus Barroso. "En mijn voorspellingen komen gewoonlijk uit."

Het gaat vermoedelijk om minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) en het voorzitterschap van de eurogroep, zeggen nauw betrokken EU-ambtenaren tegen de krant. De Duitse bondskanselier Angela Merkel, de Franse president François Hollande en EU-president Herman van Rompuy hebben daar afgelopen week afspraken over gemaakt met premier Mark Rutte.

Barroso was bij enkele overleggen aanwezig. Een woordvoerder van premier Rutte benadrukt in de krant dat er nog geen officieel besluit is genomen.

De naam van Dijsselbloem wordt al langer genoemd in verband met de functie. Afgelopen week volhardde hij nog zijn stilzwijgen over een mogelijke benoeming. Duitse media schreven maandag al dat Dijsselbloem vrijwel zeker de Luxemburgse premier Juncker opvolgt als voorzitter van de eurogroep.


Barroso voorspelt topfunctie voor Nederland (Foto: Novum)

Zeilbroers onder toezicht gesteld

De dyslectische zeilbroers Enrique en Hugo komen onder toezicht van Bureau Jeugdzorg. De kinderrechter heeft dat vrijdag besloten. De broers moeten daardoor terug naar Nederland, zegt hun advocaat zaterdag in het AD.

De hoogbegaafde tieners maken sinds eind augustus een zeiltocht langs onder meer Engeland, Spanje en België om aandacht te vragen voor kinderen die net als zij niet naar school kunnen vanwege hun dyslexie. De broers volgen al meer dan drie jaar geen onderwijs.

De Raad voor de Kinderbescherming wil dat de jongens van 15 en 14 jaar naar school gaan en stapte naar de rechter. Een eerdere onder toezichtstelling werd in augustus afgewezen, waardoor de broers toch aan hun zeilreis konden beginnen.

Vermoedelijk komt er nu een gezinsvoogd, zegt advocaat Katinka Slump. Ze heeft er een hard hoofd in dat de voogd voor elkaar krijgt wat haar, de ouders en de onderwijsinspectie niet is gelukt: een school zo ver krijgen dat ze de zeilbroers aanneemt.

Volgens Slump is de oplossing heel simpel. "Een school moet ze inschrijven, doen wat in de wet staat. Ik stel voor dat Jeugdzorg een kort geding tegen een school aanspant om af te dwingen dat die school de jongens inschrijft." Ze verwacht dat de jongens volgende maand terug in Nederland zijn.

Argentijnen boos om 'Elizabeth' op Antarctica

De regering van Argentinië protesteert tegen het besluit van Groot-Brittannië om een deel van Antarctica te vernoemen naar de Britse koningin Elizabeth II. Dit 'Elizabeth Land' omvat ongeveer een derde deel van de pool. Volgens de Argentijnen is dat gebied echter van hen.

Groot-Brittannië had het gebied zichzelf in 1908 toegeëigend als de British Antarctic Territory. De Argentijnen menen bovendien dat de Britten door de naamsverandering 50 jaar oude afspraken schenden waarin ze, samen met tientallen andere landen, beloofden territoriale ruzies te zullen voorkomen.

Dertig jaar geleden voerden beide landen oorlog om de Falklandeilanden vlakbij de pool. De eilanden werden bezet door de Argentijnen, herovert door de Britten en zijn sindsidien weer in handen van het Verenigd Koninkrijk. Argentinië. claimed de eilanden mog steeds. De spanningen tussen de twee landen zijn onlangs weer opgelopen, schijnbaar omdat er olie in het gebied is gevonden.

Argentijnen boos om'Elizabeth' op Antarctica
Argentijnen boos om 'Elizabeth' op Antarctica (Foto: ANP)

Drie Square-Enix-spellen nu uit op Android

Square-Enix heeft laten weten dat Final Fantasy II, Final Fantasy Dimensions en Demon's Scorge THD vanaf nu verkijgbaar zijn op Android. Alleen het laatste spel is geen rpg.

Final Fantasy II wordt nog wel eens gezien als één van de moeilijkste binnen de Final Fantasy-serie. Het grootste verschil met andere delen is dat je poppetjes niet traditioneel sterker worden. Speel je bijvoorbeeld veel met je zwaard, dan wordt dat poppetje goed in zwaardvechten. Een mechanisme dat sterk vertegenwoordigd is in bijvoorbeeld het vorig jaar uitgekomen Elder Scrolls V: Skyrim.

De tweede rpg op de lijst, Dimensions, is wel een role playing game van de oude stempel. De iOS-versie heeft hoge ogen gegooid, dus is dit wellicht best een spel dat je eens zou kunnen proberen. Demon's Scorge THD is een ritme- en muziekspel, waarin je op de maat van de muziek afrekent met allerhande vijanden. 

Zoals altijd zijn de spellen van Square-Enix op Android niet goedkoop: beide rpgs kosten je zeven euro en Demon's Scorge THD vraagt meer dan het dubbele daarvan.

Final Fantasy II

Teeven: illegalen moeten gewoon weggaan

Staatssecretaris Fred Teeven van Immigratie hoopt dat illegalen sneller Nederland zullen verlaten nu zij een boete riskeren. Dat zegt Teeven in de Volkskrant van zaterdag.

"Het gaat erom dat illegaal verblijf hier onaantrekkelijk wordt. Dan krijg je een verdrijvingseffect", zegt Teeven. Dat illegalen vanaf nu een boete of gevangenisstraf riskeren, heeft volgens de staatssecretaris niet als gevolg dat zij zich zullen schuilhouden of ten prooi vallen aan uitbuiting.

"Het begint ermee dat die mensen weg moeten gaan. Als je gewoon vertrekt, word je ook niet uitgebuit", aldus Teeven.

Alcoholprobleem zichtbaar tijdens feestdagen

Tijdens de feestdagen wordt vaak pijnlijk duidelijk dat sommige familieleden een alcoholprobleem hebben. Die ene oom stapt na de nodige biertjes nog in de auto, moeder schenkt wel heel vaak haar glas bij en zwager wordt erg vervelend tegen zijn kinderen na zijn derde whisky. Het Trimbos Instituut richt zich in de campagne Verslaafd aan jou op de omgeving van verslaafden.
 
"December is voor de omgeving van verslaafden een lastige tijd. Het is immers geaccepteerd om tijdens de feestdagen te drinken of zelfs veel te drinken. En dan vlieg je als verslaafde vaak uit de bocht", aldus projectleider Nathalie Dekker van de Alcohol en Drugs Infolijn van het Trimbos Instituut.

Eind december wordt ook vaak teruggekeken op het afgelopen jaar en goede voornemens voor het nieuwe jaar gemaakt. "De informatielijn wordt in januari meer dan in andere maanden gebeld, zien we ieder jaar terug in de cijfers."

Alcoholprobleem zichtbaar tijdens feestdagen
Alcoholprobleem zichtbaar tijdens feestdagen (Foto: ANP)

Samsom bezorgd om weerstand tegen bezuinigingen

PvdA-leider Diederik Samsom is bezorgd over de weerstand en de spanningen die het regeerakkoord tussen de PvdA en de VVD oproept. Hij ligt vooral wakker van het verzet tegen de bezuinigingsgolf en vreest daardoor dat het kabinet geen lang leven is beschoren.

Dat zegt Samsom zaterdag in een interview met NRC Handelsblad. "Ik vrees wel eens dat we over een jaar zeggen: het was mooi, jammer dat het over is", aldus Samsom.

De pijnlijke bezuinigingen zijn volgens hem nodig maar hij betwijfelt of het wel lukt omdat door de grote maatschappelijke ophef ook al de inkomensafhankelijke zorgpremie sneuvelde. "Ik heb wakker gelegen van de vraag: houd je vol of niet? Want er moeten nog twintig van zulke moeilijke maatregelen door. Als dit al niet lukt", zegt Samsom daarover.

De PvdA-voorman twijfelt niet aan de noodzaak van hervormen. Hij vreest dat het land anders de afgrond instormt. "Na tien jaar van eerst ontkenning en daarna onmacht moeten we nu Nederland klaarmaken voor een nieuwe realiteit. We moeten de maatschappij voorbereiden op lagere groei, een vergrijzende bevolking, klimaatverandering en de energiecrisis."

Volgens Samsom zit Nederland in zwaarder weer dan de bevolking zelf wil toegeven. "We hebben altijd tegen elkaar gezegd: het gaat nu slecht, maar structureel zijn we op orde. Misschien is dat helemaal niet zo en is onze samenleving aan grondiger herziening toe dan mensen tot nu toe dachten."


Samsom bezorgd om weerstand tegen bezuinigingen (Foto: Novum)

Politie vindt zeven ton in Haagse woning

In een woning in Den Haag heeft de politie donderdag een bedrag van 730.000 euro gevonden. Drie verdachten zijn aangehouden, een vierde is ontsnapt, meldt de politie zaterdag. Hoe ze aan het geld kwamen is nog niet duidelijk.

Agenten kwamen het geld op het spoor toen een getuige meldde dat er mogelijk werd ingebroken in het pand aan de Repelaerstraat. In de woning werden vier mensen aangetroffen. Op tafel lag de grote hoeveelheid geld.

Drie verdachten, een 31-jarige Hagenaar, een 41-jarige vrouw en een 42-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats, konden worden aangehouden. De vierde verdachte sprong via een raam naar buiten en wist te ontkomen. De politie heeft een onderzoek ingesteld.

Verhagen vindt Rutte veel te haastig

Premier Mark Rutte (VVD) is veel te haastig bij onderhandelingen en kijkt alleen maar hoeveel een maatregel oplevert. Dat zegt oud-CDA-voorman Maxime Verhagen zaterdag in een interview in De Telegraaf.

"Ik heb tijdens het Catshuis-beraad nachtenlang wakker gelegen van de zorgbezuinigingen. Wat het voor de mensen zou betekenen; we hadden de onderhandelingen er bijna op laten mislukken", zegt Verhagen over zijn aandeel. "Rutte niet, die kijkt gewoon of een bezuiniging genoeg oplevert. Hij hecht aan snelheid."

Volgens Verhagen mochten de onderhandelingen in het Catshuis, die eerder dit jaar na zeven weken mislukten, maar vier weken duren en de formatie eigenlijk ook. "Snelheid is volgens Rutte een teken van daadkracht. Mij zou het een zorg wezen hoe lang iets duurt. Ik vind het veel belangrijker dat een akkoord goed is."

Verhagen benadrukt verder wel dat hij goed heeft samengewerkt met Rutte. "We zijn heel verschillend, en toch lijken we op elkaar. We wisselen snel van stemming, kunnen het ene moment uitgelaten zijn en het volgende moment ontploffen. Alleen op heel verschillende momenten. Ik ontplof bij onderhandelingen als ik nog iets kan veranderen, hij als een besluit al is genomen."

De CDA'er liet zich vrijdag in de Volkskrant al uit over zijn ervaringen met de PVV. Hij gaf toen toe dat zijn partij een inschattingsfout maakte door met de partij in zee te gaan.


Verhagen vindt Rutte veel te haastig (Foto: Novum)

Sap maakte inschattingsfout met Kunduz-missie

Jolande Sap heeft onderschat hoe gevoelig het lag in haar partij dat ze instemde met de missie in Kunduz en zo een deal sloot met het minderheidskabinet dat werd gedoogd door de PVV. De voormalig leider van GroenLinks vindt dat het een strategische misser was, zegt ze zaterdag in een interview in de Volkskrant.

"Kunduz hebben we fout ingeschat. Maar op dat moment leek het niet zo ingewikkeld", legt ze uit. "Het was ons voorstel, de missie stond in het verkiezingsprogramma. Niks wees erop dat de weerstand in de partij zo heftig zou worden."

Hoewel Sap het moment waarop ze instemde met de missie betreurde, neemt ze er geen afstand van. "Als we puur strategisch hadden gedacht, hadden we er überhaupt niet aan moeten beginnen. Dan hadden we bij het aantreden van het door Wilders gedoogde kabinet moeten zeggen: we doen geen zaken met jullie, ook niet over de missie. Maar ik ben een door de inhoud gedreven politica."

Terugkijkend op haar tijd als fractieleider, zegt ze dat het eigenlijk te vroeg kwam. Ze nam het roer eind 2010 over van Femke Halsema en werd meteen geconfronteerd met de Kunduz-missie. "Achteraf denk ik: geen goede timing."

Sap kondigde in oktober haar vertrek uit de Kamer aan. De partijtop had het vertrouwen in haar opgezegd. GroenLinks ging bij de verkiezingen terug van tien naar vier zetels.


Sap maakte inschattingsfout met Kunduz-missie (Foto: Novum)

GroenLinks-fracties openen vuurwerkmeldpunt

Een aantal lokale GroenLinks-fracties hebben een meldpunt geopend voor vuurwerkoverlast. Ze vinden dat de overheid te weinig doet om die overlast tegen te gaan en vinden het belangrijk het probleem zichtbaar te maken.

"We merken dat steeds meer mensen zich storen aan de jaarlijks toenemende vuurwerkoverlast. Wij vinden het belangrijk dat zichtbaar wordt wat voor overlast de doorgeslagen vuurwerktraditie allemaal met zich meebrengt", staat in een verklaring. De GroenLinks-fracties zeggen geen vuurwerkhaters te zijn maar vinden wel dat het anders moet.

Op de website vuurwerkoverlast.nl kunnen mensen klagen over bijvoorbeeld het voortijdig afsteken van vuurwerk, vandalisme, afval en geluids- en stankoverlast. De meldingen worden na de jaarwisseling gebundeld en aan de Tweede Kamer aangeboden.


GroenLinks-fracties openen vuurwerkmeldpunt (Foto: Novum)

FOK! wat een weer...Eerst ijzel in het noorden, daarna zacht

Goedemorgen! In het noorden van het land heeft ijzel plaatselijk voor veel problemen gezorgd. In eerste instantie viel daar sneeuw, maar dit ging later over in regen wat bij temperaturen rond nul voor ijzelvorming heeft gezorgd. In het westen en midden kwam kwam plaatselijk dichte mist voor, terwijl er in het zuidwesten een glimp van de zon te zien was.

Vandaag is het vrijwel overal weer bewolkt en in de middag gaat het vanuit het zuidwesten regenen. Verder lijkt de zon heel weinig kans te gaan krijgen dit weekend, want morgen kan er nóg meer regen gaan vallen. De temperatuur gaat vandaag ook in het koude noorden langzaam oplopen. In het zuidwesten kan het plaatselijk al 10 graden gaan worden, terwijl het in het noorden eerst nog iets boven 0 is. De zuidoostelijke wind draait vanmiddag naar zuid- tot zuidwest en neemt toe tot vrij krachtig.

Het gaat een groene en zachte kerst worden en dit weerbeeld houden we de rest van de week vast. We hoeven dus niet bang te zijn dat de winter nét 1 of 2 dagen te laat ons land binnenviel. Helaas is er ook de komende week maar heel weinig ruimte voor de zon.

Wij zouden graag zien waar onze users vandaag uithangen en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's verschijnen bij het weerbericht van morgen.

Wil je eindelijk wel eens weten waarom het steeds precies boven jouw hoofd regent? Of waarom de zon altijd lijkt te schijnen op het moment dat jij met een kater wakker wordt? Mail je vragen over het weer naar weer@fok.nl en de weercrew maakt je weer wijzer.

Winterplaatje HaarlemDit soort plaatjes zie ik bij mij in Haarlem maar heel zelden. Leuk om terug te blikken.IGZ stelt inspecteur voor Ruwaard aan

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft een buitengewoon inspecteur benoemd die gaat helpen het verscherpte toezicht op het Ruwaard van Putten Ziekenhuis in Spijkenisse uit te voeren. De inspecteur, oud-bestuurder van twee ziekenhuizen Peter Holland, is benoemd vanwege de problemen die bij het ziekenhuis spelen, meldt de IGZ vrijdag.

Het Ruwaard van Putten Ziekenhuis kwam de afgelopen tijd veelvuldig in het nieuws, nadat bekend was geworden dat de sterftecijfers op de verpleegafdeling cardiologie in 2010 hoger lagen dan gemiddeld. Mogelijk maakten cardiologen fouten.

Dinsdag meldde Nieuwsuur dat bij het ziekenhuis niet alleen op de afdeling cardiologie, maar ook op andere afdelingen patiënten mogelijk onnodig zijn gestorven. Minstens zes sterfgevallen zouden niet zijn overleden op de afdeling cardiologie, maar op de longafdeling, de intensive care of interne geneeskunde. Volgens het ziekenhuis waren dit overigens geen nieuwe feiten.

Donderdag meldde het ziekenhuis te stoppen als zelfstandig ziekenhuis. De slechte financiële positie zou het hospitaal ertoe hebben gedwongen verder te gaan als satelliet van het Maasstad Ziekenhuis, Ikazia Ziekenhuis en het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis. Hoe de samenwerking met de drie andere ziekenhuizen eruit gaat zien, wordt nog besproken.

De IGZ stelt dat deze ontwikkeling om specifieke expertise bij het toezicht vraagt. Ook moet de inspecteur in de gaten houden of het ziekenhuis verbeteringen voldoende doorvoert.

Actrice Diane Lensink (62) overleden

Diane Lensink is woensdag overleden. De actrice, die 62 jaar is geworden, stierf aan de gevolgen van kanker. Dat meldt de NOS vrijdag.

Lensink, dochter van acteurskoppel Ton Lensink en Henny Orri, was onder meer te zien in tv-series als Baantjer, Pleidooi en 12 Steden, 13 Ongelukken. Lensink studeerde in 1974 af aan de Toneelschool in Amsterdam en sloot zich vier jaar later aan bij toneelgroep Globe.

De laatste jaren richtte Lensink zich volgens de NOS op het beheren van vakantiehuisjes in Italië.

Oud-premier Thatcher verlost van 'klein gezwel'

De Britse oud-premier Margaret Thatcher heeft vrijdag een blaasoperatie ondergaan. De 87-jarige IJzeren Dame is verlost van een 'klein gezwel' dat haar hinderde, liet haar vertrouweling Tim Bell weten.

De ingreep is volgens Bell 'geheel naar tevredenheid' verlopen. Bijzonderheden over de operatie kon Bell naar eigen zeggen niet verstrekken. Ook liet hij niet los in welk ziekenhuis Thatcher is geopereerd en nu nog verblijft om te herstellen. Thatcher kwakkelt de laatste jaren met haar gezondheid.

Monti opgestapt als premier van ItaliŽ

De Italiaanse premier Mario Monti heeft president Giorgio Napolitani vrijdag zijn ontslag aangeboden. Napolitano heeft het ontslag geaccepteerd. Hiermee komt de regeerperiode van Monti's kabinet van technocraten na dertien maanden ten einde.

De president verzocht Monti aan te blijven als premier van een demissionair kabinet totdat, naar verwachting in februari, verkiezingen worden gehouden.

Monti liet eerder al weten plaats te maken zodra het parlement de begroting voor volgend jaar had goedgekeurd. Eerder vrijdag liet hij weten dat zijn regering het vertrouwen in het land heeft vergroot. Hij verwees daarbij naar maatregelen om concurrentie te verbeteren en diensten te privatiseren en de onlangs goedgekeurde anti-corruptiewet.


Monti opgestapt als premier van Italië (Foto: Novum)

Obama draagt Kerry voor als opvolger Clinton

De Amerikaanse president Barack Obama heeft senator John Kerry vrijdag voorgedragen als de volgende minister van buitenlandse zaken. Als de Senaat met de benoeming instemt volgt Kerry begin volgend jaar Hillary Clinton op.

Verwacht wordt dat Kerry met gemak de steun van de Senaat krijgt. Kerry werd de belangrijkste kandidaat voor de functie nadat VN-ambassadeur Susan Rice zich had teruggetrokken. Rice lag onder vuur van enkele Republikeinse senatoren, die haar bekritiseerden om haar reactie op de aanval op het Amerikaanse consulaat in het Libische Benghazi op 11 september.

Kerry heeft geen inwerkperiode nodig, zei Obama vrijdag, want zijn hele leven 'heeft hem klaargestoomd voor deze rol'. De president roemde Kerry om zijn lange politieke loopbaan, die hem volgens Obama wereldwijd respect heeft gebracht.

De 69-jarige Kerry is een van de trouwste bondgenoten van president Obama op Capitol Hill. De senator uit Massachusetts, voormalig Democratisch presidentskandidaat en groot kenner van het Amerikaanse buitenlandbeleid is al vaak in allerijl naar Afghanistan en Pakistan gevlogen om diplomatieke problemen op te lossen. Hij heeft urenlang thee gedronken en gewandeld met de Afghaanse president Hamid Karzai en deelgenomen aan delicate onderhandelingen in Islamabad. Het was een ongebruikelijke functie voor de voorzitter van de buitenlandcommissie van de Senaat: speciaal gezant zonder specifiek takenpakket.

Gedurende de recente verkiezingsstrijd greep Kerry elke mogelijkheid aan om de Republikeinse presidentskandidaat Mitt Romney door de mangel te halen. Tijdens de debattrainingen van president Barack Obama vervulde hij Romney's rol en hij was een van de zichtbaarste pleitbezorgers van de president.

Nu Obama voor Kerry kiest is de cirkel rond. Het was Kerry die als presidentskandidaat in 2004 Obama vroeg om de belangrijkste toespraak op de Democratische conventie te geven, waarmee Obama nationale naamsbekendheid vergaarde. Kerry verloor de verkiezingen destijds van George W. Bush, maar vier jaar later lukte zijn protegé waarin Kerry zelf niet was geslaagd: de verovering van het Witte Huis.

Senatoren uit beide partijen lijken weinig bezwaren te hebben tegen Kerry. Het Republikeinse vertrouwen in Kerry is opmerkelijk, aangezien zij Kerry acht jaar geleden nog afschilderden als een windsurfende, draaiende politicus die de medailles voor zijn diensttijd in Vietnam niet had verdiend.

Volgens de Republikeinse senator Kelly Ayotte, een van de felste critici van Rice, 'kan er geen twijfel over bestaan dat Kerry heel veel weet van' buitenlandbeleid. Senator John McCain begon Kerry enkele weken geleden alvast schertsend minister te noemen.

Obama zoekt niet alleen een opvolger voor Clinton. Ook afzwaaiend minister van defensie Leon Panetta en de na uitgelekt overspel afgetreden CIA-directeur David Petraeus moeten worden vervangen.


Obama draagt Kerry voor als opvolger Clinton (Foto: Novum)

Advocaat: verklaring Poch in maart

Julio Poch legt naar verwachting 11 maart in zijn proces een verklaring af waarmee hij aan de rechters zijn onschuld wil aantonen. Dat zegt zijn Argentijnse advocaat Gerardo Ibañez vrijdag. De geplande datum kan volgens de raadsman overigens nog verschuiven.

Ibañez verwachtte eerder dat Poch, wiens proces op 28 november begon, al in februari zijn verklaring kon voorlezen. In de megazaak staan 68 verdachten terecht. De Nederlands-Argentijnse oud-transaviapiloot wordt in 27 zaken verdacht van misdaden tegen de menselijkheid tijdens de laatste Argentijnse dictatuur.

Hij zou deel hebben genomen aan zogenoemde 'vluchten des doods', waarbij tegenstanders van het regime gedrogeerd uit vliegtuigen in het water werden gegooid. Poch heeft dit altijd ontkend.

Nadat Poch en de andere verdachten die dit willen, hun verklaring hebben voorgelezen, worden de zaken onafhankelijk van elkaar behandeld. Het kan nog jaren duren voordat de zaak van Poch, die al drie jaar vastzit, aan bod komt.


Advocaat: verklaring Poch in maart (Foto: Novum)

Sterren willen strengere wapenwet

Een groep van Amerikaanse film- en popsterren, waaronder Beyoncé en Cameron Diaz, pleit in een gezamenlijke video voor een strengere wapenwet in de Verenigde Staten. Naar aanleiding van de schietpartij op de basisschool in Newtown vorige week willen de artiesten een verbod op automatische en semi-automatische wapens. Ook willen ze dat potentiële wapenkopers gecontroleerd worden op een mogelijk crimineel verleden.

In de zwart-witvideo sommen onder anderen Jennifer Aniston, Reese Witherspoon en Gwyneth Paltrow de massaschietpartijen van de afgelopen jaren op. ,,Hoeveel meer zullen er nog volgen? Hoeveel meer scholen? Hoe veel meer bioscopen? Hoeveel meer kerken? Hoeveel meer winkelcentra?" volgt daarna. Met deze campagne roepen ze president Barack Obama en het Amerikaanse Congres op om snel met een plan tegen vuurwapengeweld te komen.


Amerikaanse sterren willen strengere wapenwet (Foto: ANP)

[PDC] Taylor eenvoudig naar volgende ronde

Phil Taylor heeft zich eenvoudig geplaatst voor de derde ronde van het PDC World Darts Championship. De nummer een van de plaatsingslijst was de Nederlander Jimmy Hendriks met 4-1 de baas. Taylor neemt het in de volgende ronde op tegen Robert Thornton.

Hendriks kwam sterk uit de startblokken en schreef de eerste set op zijn naam. Daarna leek het kruit bij de Nederlander verschoten te zijn, want hij begon slordiger te spelen. Taylor voerde zijn scores iets op, maar had geen groots spel nodig om twaalf games op rij en hiermee de partij op zijn naam te schrijven.

[Primera Divisiůn] Kleine thuiszege Atletico op Celta

Atletico Madrid heeft zich vrijdagavond hersteld van de nederlaag tegen Barcelona. De Madrilenen waren in eigen stadion met 1-0 te sterk voor Celta de Vigo. Adrian tekende dertien minuten voor tijd met een afgemeten afstandsschot in de kruising voor de enige treffer. Door de zege verkleinde Atletico het gat met koploper Barcelona tot zes punten. De Catalanen spelen zaterdag nog bij Real Valladolid.

Het andere Primera Division-duel dat vrijdag gespeeld werd, eindigde in een zege voor Valencia. Het thuisduel tegen Getafe werd met 4-2 gewonnen.

Uitslagen Jupiler League Speelronde 18

MVV heeft in de Jupiler League in de laatste speelronde voor de winterstop uitstekende zaken gedaan. De koploper van de Eerste Divisie won vrijdagavond zelf moeizaam met 3-2 van FC Eindhoven en zag de drie achtervolgers allemaal punten verspelen. Daardoor groeide de voorsprong van MVV op nummer twee Sparta tot zeven verliespunten.

Hekkensluiter Eindhoven kwam in Maastricht via een eigen goal van Bryan Smeets verrassend op voorsprong. Mark Veldmate en Danny Schreurs stelden nog voor rust orde op zaken, maar in het tweede bedrijf kwamen de bezoekers terug door een goal van Serhat Koç. Halverwege de tweede helft maakte Tom Van Hyfte de winnende goal.

Sparta ging in de slotfase verrassend onderuit bij SC Veendam. Twee minuten voor tijd maakte Robby Holder de winnende goal: 2-1. Vroeg in de wedstrijd was de thuisploeg op voorsprong gekomen door Lars Hutten, maar Spartaan Sandro Calabro tekende voor de gelijkmaker.

Nummer drie FC Dordrecht kwam in eigen huis niet verder dan een doelpuntloos gelijkspel tegen FC Emmen en werd op de ranglijst gepasseerd door Helmond Sport. De Brabanders versloegen Telstar thuis met 1-0 door een goal van topscorer Emrullah Güvenc, een kwartier voor tijd. Ook SC Cambuur liep averij op. FC Volendam keerde met een punt huiswaarts: 2-2.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
MVV Maastricht FC Eindhoven 3-2
SC Veendam Sparta Rotterdam 2-1
SC Cambuur FC Volendam 2-2
FC Dordrecht FC Emmen 0-0
Helmond Sport Telstar 1-0
Excelsior De Graafschap 1-3
AGOVV Apeldoorn Fortuna Sittard 0-2


Stand

# Club Wedstrijden Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 MVV Maastricht 17 11 5 1 38 39 - 20
2 Sparta Rotterdam 18 10 4 4 34 36 - 23
3 Helmond Sport 18 9 6 3 33 34 - 27
4 FC Dordrecht 18 9 5 4 32 36 - 26
5 SC Cambuur 17 9 4 4 31 33 - 25
6 Fortuna Sittard 18 9 4 5 31 26 - 18
7 FC Volendam 17 9 1 7 28 34 - 24
8 De Graafschap 18 7 6 5 27 30 - 25
9 Go Ahead Eagles 16 7 5 4 26 36 - 26
10 SC Veendam 17 8 2 7 26 26 - 25
11 AGOVV Apeldoorn 18 5 5 8 20 28 - 29
12 FC Den Bosch 16 6 0 10 18 20 - 28
13 Almere City FC 17 6 0 11 18 23 - 36
14 Telstar 18 4 5 9 17 17 - 24
15 FC Oss 17 4 4 9 16 23 - 40
16 FC Emmen 17 2 7 8 13 17 - 30
17 Excelsior 18 3 4 11 13 24 - 40
18 FC Eindhoven 17 3 3 11 12 25 - 41


Topscorers

# Speler Club Doelpunten
1 Jack Tuyp FC Volendam 13
2 Michiel Hemmen SC Cambuur 12
= Emrullah Güvenç Helmond Sport 12
= Joey Godee AGOVV Apeldoorn 12


Programma

Datum Thuis Uit
22/12 Go Ahead Eagles Almere City FC
23/12 FC Den Bosch FC Oss
17/1 Go Ahead Eagles SC Veendam
17/1 FC Den Bosch FC Eindhoven
18/1 FC Volendam FC Dordrecht
18/1 Fortuna Sittard SC Cambuur
18/1 FC Emmen Excelsior
18/1 FC Oss MVV Maastricht
18/1 Almere City FC Helmond Sport
18/1 Telstar AGOVV Apeldoorn
20/1 Sparta Rotterdam FC Den Bosch
20/1 De Graafschap Go Ahead Eagles
21/1 MVV Maastricht FC Volendam
21/1 FC Emmen SC Cambuur
21/1 FC Eindhoven SC Veendam

A. Schleck rijdt veel wedstrijden in 2013

Andy Schleck zal in de aanloop naar de Tour de France van 2013 veel wedstrijden gaan rijden. De Luxemburger houdt zich normaal in het voorjaar vrij rustig, maar de bekkenbreuk dit jaar in Criterium du Dauphiné zorgt ervoor dat hij weer veel wedstrijdhardheid op moet doen.

Schleck zal het jaar in januari beginnen in de Tour Down Under, waarna hij de Ronde van de Middellandse Zee, de Tour du Haut Var, de Ronde van het Baskenland, een aantal klassiekers, Ronde van Californië en de Ronde van Zwitserland zal gaan rijden. Het hoofddoel volgend jaar is de Tour de France.

[Serie A] Cagliari buigt in extra tijd voor Juve

Juventus heeft vrijdagavond op de valreep de eerste seizoenshelft met een overwinning afgesloten. In een enerverend duel bij Cagliari scoorden Mirko Vucinic en Alessandro Matri in de blessuretijd, waardoor met 3-1 gewonnen werd. Matri had even daarvoor ook al de vroege openingstreffer van Mauricio Pinilla weggepoetst. Cagliari speelde de laatste 25 minuten met tien man.

Arbiter Antonio D'Amato speelde een hoofdrol met twee makkelijk gegeven strafschoppen. De Chileen Pinilla was voor Cagliari in de eerste helft vanaf de stip doeltreffend, terwijl zijn landgenoot Arturo Vidal, spelend voor Juventus, in het tweede bedrijf zijn zenuwen niet in bedwang wist te houden. De thuisploeg speelde op dat moment al met tien man, na het wegzenden van Davide Astori.

Toch kwam de titelhouder langszij. Cagliari-doelman Michael Agazzi kon nog redding brengen op een afstandsschot van Vucinic, maar was kansloos op de rebound van Matri. In de slotfase maakte Juve vol overgave jacht op de zege en uiteindelijk kreeg het loon naar werken. In de tweede minuut van de extra tijd scoorde Matri, waarna Vucinic op aangeven van Kwadwo Asamoah de marge nog naar twee tilde.

Juventus heeft na achttien wedstrijden 44 punten, tien meer dan nummer twee Internazionale. De Milanezen komen zaterdag nog wel in actie tegen Genoa. Het tweede Serie A-duel van vrijdag werd een prooi voor Pescara. Catania werd met een 2-1 nederlaag huiswaarts gestuurd.


Cagliari moet pas in extra tijd buigen voor Juve (Foto: Novum)

Laatste reviews en specials
review
Atelier Dusk Trilogy Deluxe Pack
review
AO Tennis 2
review
Bad Boys For Life
review
Star Trek: Picard
special
'Bad Boys For Life is een hommage aan de jaren 90'
special
Hearthstone gaat door met prima periode
©FOK.nl e.a.