FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 21 december 2012

KNMI: extreem weer door ijzel in noorden

Het KNMI heeft vrijdagavond gewaarschuwd voor extreem weer in de drie noordelijke provincies. De wegen boven de lijn Leeuwarden-Emmen kunnen 'op uitgebreide schaal' glad zijn door ijzel.

In Groningen, Friesland en Drenthe is de temperatuur onder het vriespunt aan het zakken. Bovendien regent het licht. Daardoor kunnen de wegen verraderlijk glad zijn. De ijzel houdt tot zaterdagochtend aan, aldus het KNMI.

In de rest van het land blijft het kwik ruim boven nul. Daar is dus geen gevaar voor ijzel.

KNMI: extreem weer door ijzel in noorden
KNMI: extreem weer door ijzel in noorden (Foto: ANP)

Zuidpooltoeristen zetten koers naar haven

Een Nederlands expeditieschip dat vrijdag stil was komen te liggen op de Zuidelijke IJszee, heeft zijn vaart hervat. Het mankement is verholpen. De boot moet zaterdag de haven van de plaats Ushuaia in het uiterste zuiden van Argentinië bereiken.

Door een storing in een controlekast waren de motoren uit voorzorg uitgeschakeld. Monteurs hebben een schakelaar van 200 kilo vervangen. Na de reparatie konden de motoren weer worden gestart.

Gevaar voor de 92 passagiers was er niet, zei directeur Mark van der Hulst van de Zeeuwse rederij die het schip bezit. Aan boord zijn ruim voldoende voedsel en medicijnen en de zee is kalm. De passagiers komen uit 17 landen. Onder hen zijn zes Nederlanders.

Het schip, de Plancius, was met toeristen naar de Zuidpool geweest. De problemen ontstonden op de terugweg, ongeveer 270 kilometer ten zuiden van het zuidelijkste puntje van Argentinië.

In april lag het schip ook stil. Toen kampte het met motorpech. De Plancius moest voor anker gaan in een baai van Zuid-Georgia, een Brits eiland in het zuidpoolgebied. De passagiers werden na een week opgepikt door een ander schip. Die problemen staan helemaal los van het mankement van vrijdag, aldus Van der Hulst.

Het motorschip Plancius was een onderzoeksschip van de Nederlandse marine. In juni 2004 werd het uit de actieve dienst gehaald. Rederij en touroperator Oceanwide Expeditions kocht het schip in 2006. Het is 89 meter lang en 14,4 meter breed.

Heras krijgt eindzege Vuelta 2005 terug

Het Spaanse hooggerechtshof heeft vrijdag bepaald dat Roberto Heras zijn eindzege in de Vuelta van 2005 terug moet krijgen. Een beroep van de Spaanse wielerbond en overheidsadvocaten om de voormalige wielrenner met terugwerkende kracht voor twee jaar te schorsen, werd door het hof afgewezen.

Heras raakte in 2006 zijn zege van een jaar eerder kwijt aan toenmalige Rabobank-renner Denis Menchov nadat hij positief had getest op het verboden middel epo. De 38-jarige Heras, destijds rijdend voor Liberty Seguros, was in de voorlaatste rit tegen de lamp gelopen.

De Spanjaard ging in beroep tegen zijn straf, omdat hij vond dat de monsters van zijn bloed niet goed waren opgeslagen en niet anoniem waren geanalyseerd. Het hof oordeelde vrijdag dat Heras in zijn recht staat, waardoor de Spaanse klimmer nu weer vier endzeges in de Vuelta achter zijn naam heeft. Hij won in eigen land ook in 2000, 2003 en 2004.

'Duits persbureau bood drie ton voor foto Friso'

Een Duits fotopersbureau heeft begin dit jaar aan een verpleger van het ziekenhuis in Innsbruck waarin prins Friso lag driehonderdduizend euro geboden voor een foto met daarop de prins, koningin Beatrix en prinses Mabel. Een foto van alleen Friso was een ton waard. De verpleger ging niet op het aanbod in, maar trok aan de bel bij de leiding van het ziekenhuis.

Dat zegt een woordvoerder van het Oostenrijkse universiteitsziekenhuis zaterdag in het Nederlands Dagblad. De zegsman noemt de actie immoreel.

Als iemand de foto had gemaakt, zou het ziekenhuis die persoon 'tot aan het einde van zijn leven' hebben vervolgd, aldus de woordvoerder. Achterhalen wie een opname had gemaakt, zou niet moeilijk zijn geweest, denkt hij. "Zo veel mensen werkten niet op die afdeling", vertelt de woordvoerder aan de krant.

De Nederlandse pers gedroeg zich volgens de zegsman overigens zeer beschaafd en extreem professioneel.

De Nederlandse prins werd op 17 februari tijdens een skitocht in het Oostenrijkse Lech bedolven door een lawine. Hij liep hersenschade op door zuurstofgebrek. Na bijna twee weken in het ziekenhuis in Innsbruck te hebben gelegen, werd hij overgebracht naar een ziekenhuis in Londen.

Ratelband dacht niet lang na over schansspringen

Emile Ratelband had slechts een paar minuten nodig om de knoop door te hakken over zijn deelname aan Sterren Schansspringen. "Ik heb al snel gezegd: ik doe het", vertelde de positiviteitsgoeroe vrijdag in Shownieuws.

"Je gaat toch met ongeveer 120 kilometer per uur naar beneden", peinsde de 63-jarige Ratelband. "Maar ik heb er maar even over na moeten denken." Ratelband, die dit najaar ook al ging schoonspringen voor SBS, is blij dat hij op zijn leeftijd nog mee kan doen aan avontuurlijke programma's. "Hoe ouder je wordt, hoe meer gevaren je ziet. Maar ik vind het leuk om te laten zien dat dit nog kan."

Geruchten over Sterren Schoonspringen, dat de opvolger van Sterren Springen moet worden, doen al langer de ronde. SBS zelf ontkent dat er plannen zijn voor een dergelijke show. Wel is duidelijk dat Sterren Springen, waarin BN'ers aan de slag gaan als schoonspringers, volgend jaar terugkeert.

Slovenen demonstreren tegen bezuinigingen

Duizenden Slovenen zijn vrijdag de straat opgegaan om lucht te geven aan hun onvrede over de bezuinigingsmaatregelen die de centrumrechtse regering wil treffen. In de hoofdstad Ljubljana wemelde het van manschappen van de oproerpolitie, maar de demonstraties verliepen kalm.

De betogers trokken in optocht door verscheidene steden, maakten ministers uit voor 'dieven' en betichtten de regering van corruptie. De economie van het kleine Alpenstaatje, dat ooit deel uitmaakte van Joegoslavië, zit diep in het slop. De regering waarschuwt dat slechts strenge bezuinigingen kunnen voorkomen dat Slovenië de Europese Unie om noodhulp moet vragen.

Gangnam Style als eerste miljard keer bekeken

De clip van Gangnam Style is meer dan een miljard keer bekeken via YouTube. Daarmee vestigt de Zuid-Koreaanse rapper PSY weer een record, Gangnam Style is de eerste video die de mijlpaal van een miljard views haalt.

Gangnam Style, dat sinds deze zomer op YouTube staat, werd vrijdagmiddag voor de miljardste keer bekeken. De site billioncountdown telde af naar de memorable klik. Vorige maand snoepte PSY het record van meest bekeken video al af van Justin Bieber. Zijn Baby was tot dan toe de meest bekeken YouTube-video.

"Het is een geweldig jaar geweest. Maar dit slaat echt alles, omdat het allemaal begonnen is met YouTube", reageert een verbaasde PSY. "Dat de video een miljard keer is bekeken, ik geloof niet dat ik dat record nog kan breken", zegt de rapper tegen MTV. "Toen ik de video maakte, verwachtte ik niet eens een miljoen kijkers."


Ruim een miljard keer bekeken

Vliegtuigjes toch naar het grote scherm

Planes zal hoogstwaarschijnlijk toch in de bioscoopzalen aanbelanden. De film is een spin-off van de succesvolle Cars franchise, maar verkent nu het luchtruim met pratende vliegtuigjes.

Het was oorspronkelijk de bedoeling dat de film direct op dvd en blu-ray zou verschijnen, maar Walt Disney Pictures heeft vandaag kenbaar gemaakt dat Planes ook in de bioscoop te zien zal zijn.

In de film volgen we een klein sproeivliegtuigje met hoogtevrees, je leest het goed, die luistert naar de naam Dusty. Hij droomt ervan ooit mee te doen in een race rond de wereld. Met hulp van zijn collega vliegtuigen hoopt hij de grootste uitdaging van zijn leven aan te kunnen gaan.

Het is niet de eerste keer dat Disney van gedachten verandert en een animatiefilm op de valreep naar de bioscopen stuurt. Ooit gebeurde hetzelfde met Toy Story 2. Eén zwaluw maakt nog geen zomer, maar wie weet hebben ze een mooie film voor ons in petto.

Planes wordt op 9 oktober 2013 in de Nederlandse bioscopen verwacht.

Uitslag AZ - FC Twente

FC Twente gaat de winterstop in de Eredivisie in als (gedeeld) koploper. De ploeg uit Enschede won vanavond met 0-3 uit bij AZ. De thuisclub was duidelijk de betere ploeg, maar wist niet het net te vinden. Dit lukte Twente met name uit de counters wel.

AZ

0 - 3

FC Twente

     47' Chadli
 75' Castaignos
 82' Chadli
 
 Gele kaart: Reijnen (AZ), Tadic (FC Twente)
 
Stadion: AZ Stadion, Alkmaar
Toeschouwers: 16.556
Arbiter: Liesveld
 
Opstelling:   Opstelling:
Esteban
Marcellis
Reijnen (Johansson/79)
Viergever
Wijnaldum
Henriksen
Maher
Elm
Beerens (Gudmundsson/79)
Altidore
Berghuis (Boymans/79)
  Boschker
Rosales
Douglas
Bengtsson
Schilder
Brama
Tadic
Fer (Landzaat/90)
Gyasi (Janssen/62)
Castaignos
Chadli (Bulykin/84)

Di Montezemolo: "Vers bloed in Formule 1 nodig"

Ferrari-baas Luca di Montezemolo vindt dat de tijd zo langzamerhand is gekomen dat er jongere krachten met frisse ideeën op hoge posities in de Formule 1 plaats moeten gaan nemen. In The Independant zegt hij dat het tijd wordt om een nieuwe weg in te slaan, waarbij mogelijk onder meer hijzelf en F1-baas Bernie Ecclestone een stap opzij moeten gaan zetten.

"We zijn toe aan vers bloed, mensen met een moderne visie. Bij Ferrari is het precies hetzelfde. Over een aantal jaar ben ik niet meer de kapitein op dit schip, dan zit er iemand anders op mijn plek. Ik vertel Bernie Ecclestone ook altijd dat het gedaan is met eenmansacties in deze wereld. Je hebt een team om je heen nodig. Deze vraagstukken moeten we positief benaderen. Op een dag overkomt het ook Bernie en mij."

De Italiaan vindt dat het voor de Formule 1 tijd wordt om te veranderen. De terugkeer naar de Verenigde Staten was een succes, maar wil de sport bij de mensen populair blijven dan moet deze evolueren. Hij benadrukt dat Ecclestone fantastisch werk geleverd heeft, maar dat er nu nieuwe impulsen nodig zijn. Hierbij kan geleerd worden van andere sporten of raceklasses.

"Drie jaar geleden was ik uitgenodigd om de 24 uur van Le Mans te openen en dat was een feest. In de Formule 1 lijkt de pits op sommige circuits wel een desolate woestijn. Denk je dat het goed is om in niemandsland te racen? Ver weg van het publiek, de fans, de vlaggen, de passie? Ik ben er niet kapot van, het voelt koud aan. Bernie is altijd boos als ik dat zeg."

Sabir K. mag uitgeleverd aan de VS

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) heeft de uitlevering van Sabir K. aan de Verenigde Staten goedgekeurd. Een woordvoerder van Opstelten laat vrijdagavond weten dat er volgens de minister geen gronden zijn om de uitlevering van K., die in de Verenigde Staten wordt verdacht van het voorbereiden van terreurdaden, te weigeren.

In april bepaalde de Hoge Raad al dat de Nederlander mag worden uitgeleverd. K. werd in Pakistan opgepakt en in april vorig jaar naar Nederland uitgezet. K. zou onder meer in 2010 een zelfmoordaanslag hebben beraamd op een Amerikaanse legerbasis in Afghanistan. De VS beschuldigen hem van samenwerking met Al-Qaida.

K. stelde eerder dat Amerikanen een rol hebben gespeeld bij martelingen die hij in Pakistan onderging. Als hij werd gemarteld, zou hij niet mogen worden uitgeleverd. De rechtbank stelde eerder niet vast dat dat het geval was. De Hoge Raad verwierp daarom het ingestelde beroep.

Opstelten moest uiteindelijk bepalen of K. daadwerkelijk wordt uitgeleverd. Wanneer de uitlevering gaat plaatsvinden, is nog onduidelijk, aldus de zegsvrouw van de minister.

SR haalt al bijna drie miljoen op

Serious Request heeft ook vrijdag weer een opbrengstrecord gebroken. Gerard Ekdom, Giel Beelen en Michiel Veenstra haalden door zich op te laten sluiten in het Glazen Huis al bijna drie miljoen euro op.

Vorig jaar zaten de drie dj's op de derde dag net boven een miljoen. Die mijlpaal werd donderdag al bereikt, toen stond de teller op ruim 1,1 miljoen euro. Vrijdag kregen Ekdom, Beelen en Veenstra te horen dat er inmiddels ruim 2,9 miljoen euro is opgehaald voor het Rode Kruis. Dat gebruikt de opbrengst dit jaar om babysterfte tegen te gaan.

De totaalopbrengst van Serious Request 2012 wordt maandagavond bekendgemaakt. Dan mogen de drie dj's het Glazen Huis, dat dit jaar in Enschede staat, weer verlaten. Vorig jaar werd in totaal een recordbedrag van 8,6 miljoen euro opgehaald voor moeders in oorlogsgebieden.

Ook tweede stadion WK voetbal 2014 opent deuren

Ook het tweede stadion voor het WK voetbal 2014 in Brazilië is klaar. Vrijdag opende het Estadio Mineirão in Belo Horizonte zijn deuren. Het onderkomen van Cruzeiro en Atlético Mineiro werd de afgelopen tweeënhalf jaar voor een bedrag van ongeveer 250 miljoen euro gerenoveerd.

Het Estadio Mineirão is samen met het zondag opgeleverde Estadio Castelão in Fortaleza het enige van twaalf stadions dat voor de afgesproken deadline klaar is. Het stadion in Belo Horizonte, dat plaats biedt aan 62.000 toeschouwers, is gastheer van drie wedstrijden voor de Confederations Cup en zes op het WK.

De afronding van de andere tien stadions laat nog even op zich wachten. Het stadion in Salvador volgt in februari en de voetbaltempels in Brasilia, Recife en het Maracaña in Rio de Janeiro zijn in april gereed, liet de organisatie eind vorige maand weten. Voor de overige zes stadions is nog geen specifieke openingsdatum genoemd.

Het wereldkampioenschap in het Zuid-Amerikaanse land staat over twee jaar van 12 juni tot 13 juli op het programma. Het is na 1950 de tweede keer dat Brazilië het WK organiseert.

Geen Oscar voor Kauwboy, NL uit de race

De Nederlandse jeugdfilm Kauwboy is niet geselecteerd voor een Oscar voor beste niet-Engelstalige film. Dat maakte de Academy of Motion Picture Arts and Sciences, de organisatie achter de Oscars, vrijdag bekend. De film van Boudewijn Koole hoorde bij de 71 films in de voorselectie, maar haalde uiteindelijk de shortlist van negen titels niet.

Tot de negen titels op de shortlist behoren onder meer Amour van Michael Haneke, dat namens Oostenrijk werd ingezonden en al de Gouden Palm won tijdens het filmfestival van Cannes. Ook het Franse Intouchables, over een rijke verlamde Fransman die een onwaarschijnlijke vriendschap opbouwt met zijn Senegalese verzorger, staat op de lijst.

Kauwboy viel het afgelopen jaar meermalen in de prijzen op internationale filmfestivals. De film vertelt over de 10-jarige Jojo die een gespannen relatie heeft met zijn bij tijd en wijle agressieve vader. Dankzij de vriendschap met zijn vogel weet hij zich door de zware momenten heen te slepen.

Op 10 januari wordt de definitieve selectie van vijf genomineerden bekendgemaakt. De winnaar van de Oscar voor beste niet-Engelstalige film wordt tijdens de 85e editie van de Oscaruitreiking, op 24 februari in Los Angeles, onthuld.

Kauwboy dingt mee naar Europese filmprijs (Novum)

Voortvluchtige moordenaar opgepakt

Een 34-jarige voortvluchtige man die anderhalve week geleden werd veroordeeld tot vijftien jaar cel voor een roofmoord is aangehouden. Dat meldt het Openbaar Ministerie in Amsterdam vrijdagavond. De rechtbank in Amsterdam acht de man uit Almere schuldig aan de dood van de 63-jarige Gooise aannemer Ton Boomgaard.

Boomgaard kwam in februari 2009 om het leven bij een overval op zijn huis aan de Loodijk in 's-Graveland. Zijn vrouw had de deur geopend, waarop de overvallers probeerden binnen te komen. De aannemer schoot zijn echtgenote te hulp en raakte verzeild in een worsteling met de overvallers.

Het slachtoffer werd uiteindelijk vastgebonden op een stoel en door zijn hoofd geschoten. Zijn vrouw en twee kleinkinderen werden in de kelder opgesloten en bleven ongedeerd. De overvallers gingen er met sieraden en geld vandoor.

Van de 34-jarige man is DNA gevonden in de woning. Of hij degene was die de trekker overhaalde, is onduidelijk gebleven. De rechter veroordeelde hem voor doodslag. Drie maanden na de fatale overval pleegde de man een gewapende overval op een andere woning. De rechtbank oordeelde ook dat de overvaller de weduwe van de overledene een ton moet betalen.

Verbeek veegt gedragscode van tafel

Gertjan Verbeek heeft geen zin om de verscherpte gedragscode te ondertekenen die de KNVB vrijdag aan alle clubs heeft gestuurd. De hoofdtrainer van AZ vindt het plan van de bond om de huidige regels strenger te gaan naleven "complete onzin".

Dat zei Verbeek kort voor de wedstrijd tegen Twente op Eredivisie Live.

"Het blijft altijd dubieus. Je moet gewoon zeggen: je mag niet meer protesteren. Niet: alleen functioneel. Want wat is functioneel? Nu wordt de ene trainer naar de tribune gestuurd en de andere niet, dat heeft alleen maar te maken met naam en faam. Dit zorgt voor onduidelijkheid. Ik ben dan ook niet van zins dit te ondertekenen."

Verbeek veegt'gedragscode' van tafel
Verbeek veegt'gedragscode' van tafel (Foto: ANP)

Kerstverhalenwedstrijd 2012 - Stem en win een boekenpakket!

De inzendtermijn is gesloten en de jury heeft bekendgemaakt welke 10 verhalen zijn genomineerd. Nu is het aan jullie om de uiteindelijke 5 winnaars van de Kerstverhalenwedstrijd 2012 te bepalen. 

In dit topic kun je tot 24 december 15:00 uur jouw top 5 posten. Daarbij worden punten toegekend aan de verhalen waarop je stemt. De vijf verhalen die na de stemronde de meeste punten hebben, winnen het boekenpakket. 

Win zelf ook een boekenpakket!
Dit jaar winnen niet alleen de auteurs van de vijf beste verhalen het boekenpakket, maar verloten we ook één pakket onder de mensen die hun stem uitbrengen op de kerstverhalen. Al wat je daarvoor hoeft te doen, is te stemmen! 

Meer informatie over de stemprocedure en het boekenpakket vind je in het stemtopic: KSW / Kerstverhalenwedstrijd 2012 - Stemtopic.

UCI trekt WK-prijzengeld mannen en vrouwen gelijk

Het prijzengeld op wereldkampioenschappen wielrennen wordt voortaan eerlijk verdeeld. De internationale wielerunie UCI maakte vrijdag bekend dat het prijzengeld voor mannen en vrouwen met ingang van het nieuwe jaar gelijk is.

Het besluit is van toepassing op alle fietsdisciplines, met uitzondering van de ploegentijdrit op de weg, die gefinancierd wordt met een bijdrage van het reserve-en solidariteitsfonds van de UCI World Tour.

UCI-voorzitter Pat McQuaid vindt het een goede zaak dat geen onderscheid meer wordt gemaakt tussen mannen en vrouwen op mondiale titelstrijden. "Dit is een eenvoudige, maar zeer belangrijke stap voorwaarts in onze inspanningen om een gezonde en eerlijke toekomst te kunnen garanderen voor onze sport."

Begin februari zal de beslissing voor het eerst merkbaar zijn. In het weekend van 2 en 3 februari worden in het Amerikaanse Louisville de wereldkampioenschappen veldrijden georganiseerd.

Fransman jaar geschorst voor slaan journalist

De Franse voetbalbond heeft Cyril Jeunechamp vrijdag voor een jaar geschorst. De verdediger van Montpellier sloeg half november na afloop van de wedstrijd tegen Valenciennes een journalist van de Franse krant L'Équipe, die eerder een kritisch artikel had geschreven. Jeunechamp was al voor onbepaalde tijd geschorst.

De straf heeft mogelijk tot gevolg dat Jeunechamps carrière ten einde is. De Franse verdediger is met zijn 37 jaar al in de nadagen van zijn loopbaan. Jeunechamp toog in 2009 naar Montpellier en was sindsdien een vaste waarde voor de regerend kampioen van Frankrijk.

Het incident met de bewuste journalist, José Barroso, heeft ook voor Jeunechamps ploeggenoot Geoffrey Jourdren consequenties gekregen. De doelman werd voor twee duels geschorst wegens intimiderend gedrag jegens Barroso.

OfficiŽle site After Earth in de lucht

After Earth, de nieuwe film van regisseur M. Night Shyamalan, komt pas in de zomer van 2013 uit, maar de marketingafdeling draait inmiddels op volle toeren. Nu heeft de film zijn eigen officiële site gekregen en die oogt zeer fraai. Hopelijk geldt dat straks ook voor de film zelf.

De officiële site van After Earth is onderverdeeld in drie onderdelen. Zo is er een sectie waar informatie is te vinden over de film, waarbij de cast wordt uitgelicht, trailers bekeken kunnen worden en downloads te vinden zijn. Dit lijkt echter slechts bijzaak, want de meeste aandacht gaat uit naar het stuk dat Nova Prime heet.

In dit vernuftig gecreëerde gedeelte wordt meer uitleg gegeven over de Kirai’s, de bewoners van de planeet Kirai Raige. Hier leeft de mensheid verder nadat het de aarde heeft verlaten, nadat onze moederplaneet onbewoonbaar werd. Door met de muis naar beneden te scrollen wordt een interactief kijkje gegenereerd in onder meer de training, wapens en vijanden van de Kirais. 

Tenslotte is er het stuk Project Next Generation, een klein onderdeel dat iets zegt over waarom de mensen de gevaarlijkste plek in het universum hebben verlaten: de aarde, waar nog een overlevingskans van slechts 0,000625% geldt.

Shyamalan maakte naam als regisseur met de thriller The Sixth Sense. Het succes van die film heeft de geboren Indiër nooit kunnen evenaren, maar met Planet Earth doet hij een nieuwe poging. De hoofdrollen in de film worden vertolkt door Will Smith en zijn zoon Jaden.  

Doden door schietpartij in VS

Vier mensen zijn vrijdag omgekomen door een schietpartij bij een boerderij in Frankstown in de Amerikaanse staat Pennsylvania. Een van de doden is de schutter.

Drie agenten raakten gewond. Hun verwondingen zijn niet levensbedreigend, meldde de lokale krant The Altoona Mirror.

De doden zijn drie mannen en een vrouw. Over de oorzaken en de toedracht van het incident heeft justitie nog geen mededelingen gedaan.

Doden door schietpartij in VS
Doden door schietpartij in VS (Foto: ANP)

Gijzeling in bankgebouw Berlijn

Een overvaller heeft vrijdag in een bank aan de Potsdamer Straße in Berlijn een bankemployee gegijzeld. Hij eist geld en een veilige aftocht, zei de politie, die de omgeving van het bankgebouw heeft afgezet.

Of de bankovervaller in bezit van een wapen is, wilde de politie niet kwijt. Volgens de krant Berliner Morgenpost beschikt hij over een explosief en heeft hij gedreigd het gebouw op te blazen.

In de namiddag werden speciale eenheden opgetrommeld.

Kerstprijsvraag volgende week van start

De kerstdagen zijn in aantocht, net als het nieuwe jaar; iets wat bij FOK!games niet onberoerd blijft. Zoals elk jaar is er op FOK!games een grote kerstprijsvraag vol games en goodies die je kunt winnen.

Elke dag kun je vragen beantwoorden en logo's raden, om daarmee punten bij elkaar te sprokkelen die je uiteindelijk in kunt zetten voor game(s) of goodie(s) naar eigen keuze in de kerstveiling. Vragen beantwoorden kan vanaf dinsdag 25 december tot en met woensdag 2 januari en elke dag zullen er nieuwe vragen bij komen. Ook slechts één vraag beantwoorden kan je een prijs opleveren, dus ook als je geen vakantie hebt kun je deelnemen.

Om alvast iets te geven om naar uit te kijken: er zijn veel games die je kunt winnen, zoals Diablo III, Mass Effect 3, Transformers: Fall of Cybertron, Zone of the Enders, Monster Hunter Tri, T-shirts van allerlei games, etc.

Als hoofdprijs is er door Nokia een 808 PureView beschikbaar gesteld. Voor ieder wat wils dus! Houd FOK!games aankomende week dus goed in de gaten!

We bedanken Activision Blizzard, Bethesda, Electronic Arts, Konami, Microsoft, Nintendo, Nokia, Rockstar, Sony, Square Enix en Ubisoft voor de prijzen die ze speciaal voor deze veiling ter beschikking hebben gesteld.

Deelnemende sponsors

Nokia 808 PureViewNokia 808 PureView

School wil belagers grensrechter weren

Het Huygens College in Amsterdam ziet twee leerlingen die verdacht worden van het doodschoppen van grensrechter Richard Nieuwenhuizen begin deze maand liever niet terugkeren. "Wij denken dat het voor hun veiligheid het beste is als ze buiten de school blijven", vertelde directeur Rick d'Ancona vrijdag tegen de Amsterdamse zender AT5.

Op de vmbo-school bij het Vondelpark zitten veel leerlingen die overlast veroorzaken. Ook op de school zelf zouden problemen zijn door intimidatie en pestgedrag. Het Huygens College overlegde donderdag met de gemeente over maatregelen om de veiligheid in en om de school te verbeteren.

Een inventarisatie moet in januari duidelijk maken hoe de problemen het best kunnen worden aangepakt. De school stemt indien nodig in met een veiligheidsteam op school.

In totaal zitten nog zes jongens en een volwassen man vast voor de mishandeling van de Almeerse grensrechter begin deze maand. De jongens waren lid van de Amsterdamse voetbalvereniging Nieuw Sloten.

'Minder mensen van plan vuurwerk te kopen'

Gezamenlijk slaan Nederlandse consumenten komende week naar verwachting minder vuurwerk in voor Oud en Nieuw dan vorig jaar. Het aantal mensen dat van plan is rotjes, fakkels of pijlen te kopen, is gedaald van 25 naar 22,5 procent, blijkt uit een enquête van onderzoeksbureau Q&A onder ruim 1600 respondenten.

De hoeveelheid mensen die vuurwerk koopt, loopt al langer terug. "Het is daarom moeilijk te zeggen of deze daling door de crisis komt", stelt een woordvoerder. Volgens hem zullen mensen die wél vuurwerk aanschaffen hieraan ongeveer evenveel besteden als vorig jaar: gemiddeld zo’n 60 euro.

Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland (BPN) meldde een week geleden dat in de voorverkoop nu juist meer vuurwerk wordt verkocht dan in 2011. De branche vond het toen echter te vroeg om een voorspelling te doen voor de hele decembermaand. Vorig jaar werd er in totaal zo'n 70 miljoen euro in knallers en siervuurwerk omgezet.

Nog veel meldingen seksueel misbruik

Het nieuwe meldpunt voor seksueel misbruik is in de eerste negen weken door zo'n vijfhonderd mensen benaderd. Dat schrijven de minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) en haar staatssecretaris Martin van Rijn (PvdA) vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer.

De Hulplijn Seksueel Misbruik werd op 1 oktober geopend. Sindsdien kreeg het meldpunt vierhonderd telefoontjes en honderd e-mails. Het meldpunt kwam er na een oproep van Rieke Samson, die het misbruik in overheidsinstellingen onderzocht. In hun brief gaan Schippers en Van Rijn in op de aanbevelingen van het onderzoek van Samson.

Het rapport van Samson heeft iedereen 'doordrongen van de ernst van de problematiek van seksueel misbruik in de jeugdzorg', stellen de bewindslieden. Het kabinet maakte eerder al excuses aan de slachtoffers en is nu bezig de noodzakelijke verbeteringen in de jeugdzorg door te voeren. Zo wil het kabinet dat de jeugdzorg wordt geprofessionaliseerd.

Slachtoffers hebben behoefte aan erkenning en hulp, stellen de bewindslieden. Daarom wordt een 'adequaat aanbod' geregeld, waarbij de hulpbehoefte van het slachtoffer centraal staat. Daarbij wordt gedacht aan professionele hulpverlening, aan lotgenotencontacten, aan bemiddeling tussen slachtoffers en daders of aan een schadevergoeding.

Voor die schadevergoeding worden twee regelingen opengesteld. Een regeling is voor slachtoffers van misbruik in de jeugdzorg tussen 1945 en 2012. De regeling is van toepassing op seksueel misbruik in zowel rijksinstellingen als instellingen die zijn aangesloten bij Jeugdzorg Nederland.

Daarnaast komt er een zogeheten vangnetregeling voor slachtoffers die hun schade niet op de dader kunnen verhalen, bijvoorbeeld omdat de instelling niet meer bestaat of omdat de dader inmiddels is overleden.

Uit het rapport van Samson, dat dit najaar werd gepresenteerd, bleek dat de overheid ernstig tekort heeft geschoten bij de bescherming van kinderen die uit huis zijn geplaatst. Het onderzoek maakte duidelijk dat kinderen in overheidsinstellingen tweeënhalf keer vaker melding doen van misbruik dan kinderen in een pleeggezin.

'Gewortelde' asielkinderen kunnen blijven

Asielzoekende kinderen en de andere leden van hun gezin die al zeker 5 jaar in Nederland zijn, kunnen hier blijven als zij aan bepaalde voorwaarden voldoen. Het kabinet heeft dat vrijdag besloten op voorstel van staatssecretaris Fred Teeven van Justitie. Het gaat om een tijdelijke regeling en een definitieve regeling voor dit soort kinderen.

VVD en PvdA hadden het zogeheten kinderpardon al in het regeerakkoord opgenomen. Premier Mark Rutte wees er vrijdag op dat het pardon voor kinderen die in Nederland zijn 'geworteld' niet in het programma van zijn VVD stond, maar hij noemde het acceptabel.

De overgangsregeling geldt voor kinderen die nu al meer dan 5 jaar in Nederland zijn en op 29 oktober van dit jaar jonger waren dan 21 jaar. Daarnaast krijgen mensen die een tijdelijke verblijfsvergunning hebben op medische gronden of voor een studie de mogelijkheid om die eenmalig om te zetten in een reguliere vergunning.

Teeven verwacht dat dit ook een oplossing is voor Mauro, de jonge Angolese asielzoeker die eerder in het nieuws kwam omdat hij uitgezet dreigde te worden. Hij kreeg uiteindelijk een visum om zijn studie af te maken. Met het kinderpardon moeten dermate schrijnende situaties als die van Mauro in de toekomst voorkomen worden, aldus Teeven.

'Gewortelde' asielkinderen kunnen blijven
'Gewortelde' asielkinderen kunnen blijven (Foto: ANP)

Just Dance 4 neemt stokje Call of Duty over

Het dansspel Just Dance 4 voor de Nintendo Wii heeft de eerste plaats in de verkooptoptien overgenomen van Call of Duty: Black Ops 2. Het schietspel voor de PlayStation 3 staat deze week tweede, gevolgd door het voetbalspel FIFA 13 voor dezelfde spelcomputer. Dat blijkt uit gegevens van marktonderzoeksbureau GfK.

Het schietspel Far Cry 3 voor de PlayStation 3 een plaats gezakt en staat nu vierde. Call of Duty: Black Ops 2 voor de Xbox 360 blijft net als vorige week vijfde. Door de daling van de Xbox 360-versie van Far Cry 3, van de zesde naar de achtste plaats, staan Assassin's Creed 3 en Skylanders Giants nu zesde en zevende.

In de laatste weken van het jaar worden nagenoeg geen nieuwe spellen uitgegeven. Via downloadkanalen als Steam zijn in de periode rond kerst allerlei games in de aanbieding, maar die verkoopcijfers worden niet meegenomen in de lijsten van GfK.

De volledige top tien van week vijftig ziet er als volgt uit:
01. Just Dance 4 (Nintendo Wii)
02. Call of Duty Black Ops 2 (PlayStation 3)
03. FIFA 13 (PlayStation 3)
04. Far Cry 3 (PlayStation 3)
05. Call of Duty: Black Ops 2 (Xbox 360)
06. Assassin's Creed 3 (PlayStation 3)
07. Skylanders Giants (Nintendo Wii)
08. Far Cry 3 (Xbox 360)
09. Assassin's Creed 3 (Xbox 360)
10. FIFA 13 (Xbox 360)


Just Dance 4 neemt stokje Call of Duty over (Foto: Novum)

FOK!filmtip van de dag: O Brother, Where Art Thou?

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daaraan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te zien? Je leest het op FOK!

Een film van de gebroeders Coen. Alleen dat is reden om deze film te vernoemen in de FOK!filmtip van vandaag; O Brother Where Art Thou? Het verhaal speelt zich af in de jaren '20 en gaat over drie gevangen die zijn ontsnapt en op zoek gaan naar de buit van een van de gedetineerden. Het verborgen geld ligt in een huis dat binnen korte tijd onder water komt te staan vanwege de aanleg van een nieuwe dam. Ze hebben dus weinig tijd. 

Met hoofdrollen weggelegd voor George Clooney, John Turturro en Tim Blake Nelson. O Brother Where Art Thou? wordt vanavond om 21.00uur uitgezonden op Canvas.


NRA pleit voor gewapende wachten op scholen

De grootste Amerikaanse wapenlobbygroep NRA wil dat er gewapende politie op alle scholen in Amerika komt. De organisatie pleitte daar vrijdag voor, een week na de dodelijke schietpartij op een basisschool in Newtown, waarbij 26 mensen onder wie 20 kinderen omkwamen.

De NRA biedt daarbij zijn hulp aan. Scholen kunnen training krijgen van de organisatie om de bewapende bewaking uit te breiden. Volgens NRA-vicepresident Wayne LaPierre hadden er levens gered kunnen worden in Newtown als er bewapende wachters waren geweest in de Sandy Hook Elementary School. Het enige middel om een slechterik met een wapen tegen te houden is een goede bewapende man, aldus LaPierre.

Voorlopig geen hagel voor Venz

Een van de bekendste reclameliedjes van Nederland is voorlopig niet te horen. Hagelslagmaker Venz mag het lied 'het hagelt, het hagelt, grote korrels Venz' tijdelijk niet gebruiken.

De eigenaar van Venz moet een hogere vergoeding betalen aan de vrouw die de tekst van het liedje heeft geschreven. Pas als zij meer geld krijgt, kan het liedje terugkeren op de buis.

Dat bepaalde de rechtbank in Amsterdam vrijdag. Marijke Philips schreef de tekst van het liedje rond 1970, op basis van een oud volksliedje. Het 'hagelliedje' was in de jaren 70 en 80 veel op tv. Philips kreeg daar een vergoeding voor.

In 2010 kwam het lied terug bij een nieuwe reclamecampagne voor Venz, maar Philips was niet om toestemming gevraagd. Heinz, de eigenaar van Venz, wilde volgende maand weer een nieuwe reclamespot met het liedje op tv brengen.

Voorlopig geen hagel voor Venz
Voorlopig geen hagel voor Venz (Foto: ANP)

Ferrier niet gediend van uitlatingen Verhagen

Voormalig CDA-Kamerlid Kathleen Ferrier vindt het onterecht dat Maxime Verhagen haar de samenwerking met de PVV deels in de schoenen probeert te schuiven. Dat zegt ze vrijdag tegen de NOS in een reactie op een interview met Verhagen in de Volkskrant.

Verhagen geeft in het artikel toe dat de gedoogconstructie met de PVV een verkeerde keuze was. Ook zegt hij dat 'dissidenten' Ferrier en Ad Koppejan op een cruciaal moment hun goedkeuring gaven aan de samenwerking met Geert Wilders. Dat was op het moment dat de onderhandelingen waren stukgelopen maar Wilders opeens toch door wilde gaan.

Volgens Verhagen was dat voor Ferrier en Koppejan de kans om 'de deur dicht te slaan', maar lieten zij dit na. Ferrier ontkent dat dit het 'cruciale moment' was. "We hebben gezegd, ga de gesprekken in, maar we behouden het recht om tegen te stemmen."

Ze had al eerder gezegd tegen samenwerking met Wilders te zijn maar was loyaal aan de fractie, die voor was. "Wij hebben buitengewoon hard met de hand op de tafel geslagen", zegt Ferrier.

Het oud-Kamerlid is 'blij dat meneer Verhagen inziet dat het fout was om in deze regeringsconstructie te stappen'. Ze vindt het alleen niet in orde dat hij een deel van deze fout afschuift op haar en Koppejan.


Ferrier niet gediend van uitlatingen Verhagen (Foto: Novum)

Duitsers willen Łberkerstboom klonen

Duitse wetenschappers hopen in de nabije toekomst de jaarlijks terugkerende zoektocht van Duitsers naar de perfecte kerstboom te vergemakkelijken. Zij hebben het plan opgevat de Nordmann-spar, die van alle kerstbomen superieur wordt geacht, te klonen, liet een bioloog van de Humboldt Universität in Berlijn vrijdag weten.

De Nordmannen groeien van nature in de Kaukasus, maar staan ook op gigantische plantages in Duitsland strak in het gelid. Toch haalt van deze bomen nog altijd veertig procent niet de kapbare leeftijd van tien tot veertien jaar, aldus bioloog Kurt Zoglauer. Sommige bezwijken op jonge leeftijd in het winterweer, andere hebben de verkeerde tint groen.

Zoglauer en zijn team hopen een methode te ontwikkelen waarmee in 2016 de beste exemplaren Nordmann kunnen worden gekloond. Vol en zonder knoesten moeten de bomen zijn, aldus de wetenschappers op de website van de universiteit. Ze willen daarvoor bomen met uitzonderlijke eigenschappen combineren en die in grote aantallen produceren. De Duitse regering steunt het project met een subsidie.

Ook kabinet voor verbod nertsenfok

Ook het kabinet steunt het verbod op het houden van pelsdieren. De ministerraad heeft vrijdag de initiatiefwet van de PvdA en SP bekrachtigd, nadat ook de Eerste Kamer deze week instemde met het verbod.

De wet gaat op 15 januari 2013 in. Vanaf dat moment mogen nertsenfokkers hun bedrijf niet meer uitbreiden en mogen geen nieuwe bedrijven worden gestart. Voor bestaande nertsenfokkers wordt het verbod pas in 2014 van kracht, om hun de tijd te geven om investeringen terug te verdienen en een ander soort bedrijf te beginnen.

Vuurwerkimporteur haalt Black Cobra van markt

De Black Cobra wordt van de markt gehaald. Dat laat de Cafferata, de Udense importeur van het vuurwerk, vrijdag weten. Achtergrond is mogelijke verwarring met het illegale vuurwerk Cobra, dat op een andere manier moet worden afgestoken.

De Inspectie Leefomgeving en Transport laat vrijdag weten meerdere meldingen te hebben gehad over het vuurwerk. De instantie deelt de zorgen, met name vanwege de flirt van de Black Cobra met de illlegale Cobra. De Black Cobra moet bij het afsteken rechtop staan omdat er iets uit schiet. De Cobra blijft op zijn plek.

De importeur benadrukt dat het vuurwerk, mits op de juiste wijze afgestoken, veilig is. Door de commotie is echter besloten het product volledig uit de handel te halen. Vuurwerkhandels zijn van de beslissing op de hoogte gebracht.

Overigens kopen dit jaar naar verwachting minder mensen vuurwerk dan vorig jaar, meldde Q&A Research vrijdag op basis van een peiling onder zestienhonderd mensen. Naar verwachting schaft dit jaar 22,5 procent van de Nederlanders vuurwerk aan, negen procent minder dan vorig jaar. Gemiddeld geven ze daar zo'n zestig euro aan uit, ongeveer evenveel als in 2011.


Vuurwerkimporteur haalt Black Cobra van markt (Foto: Novum)

Casper stopt met wielrennen

Jimmy Casper stopt met wielrennen. De Franse sprinter kon voor komend seizoen geen nieuwe werkgever meer vinden en besloot daarom dat het welletjes was geweest. Hij werd in 1999 bekend door zijn vier etappezeges in de Ronde van Duitsland.

De 34-jarige Casper reed voor de ploegen Française des Jeux, Cofidis, Unibet.com, Agritubel, Besson Chaussures-Sojasun en AG2R. De Fransman eindigde tweemaal als laatste in het eindklassement van de Tour de France, maar wist in 2006 wel zijn enige Touretappe de winnen. Hij gaf vandaag een persbericht uit. "Stoppen is de enige optie. Ik wil alle teams die mij de kans gaven bedanken."

Shortlist Buitenlandstalige Film Oscars bekend

In totaal zijn er 71 inzendingen geweest voor de Oscar voor Beste Buitenlandstalige Film en vandaag is de shortlist naar buiten gekomen, waarop de uiteindelijk winnaar staat. Helaas voor ons staat de Nederlandse inzending Kauwboy niet tussen de negen overgebleven titels.

Van de negen overgebleven films lijkt het Franse Amour de grootste favoriet te zijn. De film van Michael Haneke boekt al internationaal successen op meerdere festivals en kreeg samen met The Master de meeste nominaties (7) bij de London Critics Circle. 

Uiteindelijk zullen er vijf films genomineerd worden voor Beste Buitenlandstalige Film. De nominaties worden bekengemaakt op 10 januari, de uitreiking van de Oscars vindt plaats op 24 februari. Hieronder de shortlist.

Amour (Michael Haneke, Oostenrijk)
Djúpið (The Deep) (Baltasar Kormákur, IJsland)
Dupa dealuri (Beyond the Hills) (Cristian Mungiu, Roemenië)
En Kongelig Affære (A Royal Affair) (Nikolaj Arcel, Denemarken)
L'Enfant d'en Haut (Sister) (Ursula Meier, Zwitserland)
Intouchables (Olivier Nakache & Eric Toledano, Frankrijk)
Kon-Tiki (Joachim Rønning & Espen Sandberg, Noorwegen)
No (Pablo Larraín, Chili)
Rebelle (War Witch) (Kim Nguyen, Canada)

Vrouw wil hasj via mond gevangenis in smokkelen

Een vrouw uit Nijmegen is donderdag opgepakt, omdat ze probeerde bolletjes hasj in haar mond een gevangenis in Arnhem binnen te smokkelen. De 25-jarige vrouw viel door de mand bij een controle, meldt de politie vrijdag.

De vrouw had in totaal ongeveer tien gram hasj bij zich. Dat had ze aan een gedetineerde willen geven, heeft de Nijmeegse verklaard. De vrouw is na verhoor vrijgelaten.

Kabinet: illegaliteit is strafbaar

Vreemdelingen die illegaal in Nederland verblijven, zijn voortaan strafbaar en moeten een boete betalen. Wie de boete niet betaalt, kan worden opgesloten. Dat heeft de ministerraad vrijdag besloten.

Vreemdelingen die twee keer of vaker worden beboet omdat zij illegaal in Nederland zijn, riskeren bovendien een inreisverbod voor de duur van maximaal vijf jaar. Het kabinet denkt dat een preventieve werking uitgaat van de maatregel. Bovendien wordt een duidelijk signaal afgegeven aan vreemdelingen die illegaal in Nederland zijn.

De maatregel, die uit het regeerakkoord van VVD en PvdA komt, geldt alleen voor meerderjarigen. Mensen die uit humanitaire redenen illegalen hulp bieden, zijn niet strafbaar.

Doema wil wintertijd terug

Het Russische lagerhuis heeft vrijdag voorzitter Sergej Narisjkin gevraagd bij de regering aan te dringen op het herinvoeren van de wintertijd. De leden van de Doema willen hiermee de extreme duisternis tijdens de Russische winter tegengaan.

Het afschaffen van de wintertijd in 2011 was een van de opmerkelijkste en onpopulaire maatregelen die president Dmitri Medvedev tijdens zijn regeringstermijn doorvoerde. Moskovieten zien de zon in de winter sindsdien iets voor 10.00 uur 's ochtends opkomen. Om 17.00 uur wordt het al weer donker.

Celstraf voor doodschieten 16-jarige fietsendief

Een 26-jarige man uit Roosendaal is vrijdag veroordeeld tot zeven jaar cel voor het doden van een 16-jarige plaatsgenoot. Hij bracht in augustus 2011 het slachtoffer met een schot om het leven. Ook acht de rechtbank in Breda de man schuldig aan poging tot doodslag op twee andere jongens.

Tegen de man was tien jaar cel geëist. Het slachtoffer had samen met drie vrienden geprobeerd een fiets te stelen voor de flat waar van de verdachte. De 26-jarige man pakte een wapen, ging naar buiten en schoot een aantal keren in de lucht.

De jongens renden weg, maar kwamen even later terug om hun eigen fietsen op te halen. Op dat moment schoot de man twee keer naast het hoofd van een van de jongens en raakte daarbij de 16-jarige Mesrop Jegojan.

De rechtbank vindt net als de officier van justitie dat er geen sprake is van moord. Omdat de man wel het risico heeft genomen dat hij Mesrop of twee van de drie andere jongens zou raken, is volgens de rechtbank wel sprake van doodslag en twee keer poging daartoe. De vierde jongen stond buiten het schootsveld van de man.

Ministerraad besluit tot kinderpardon

Het kinderpardon komt er definitief. Het kabinet heeft vrijdag besloten een regeling te treffen voor asielkinderen die minstens vijf jaar in Nederland wonen. Deze kinderen en hun gezinsleden kunnen een verblijfsvergunning krijgen als zij aan een aantal voorwaarden voldoen.

Het kabinet wil hiermee een einde maken aan de situatie van kinderen die zonder zicht op een verblijfsvergunning al langdurig in Nederland verblijven. De maatregel was al aangekondigd in het regeerakkoord van VVD en PvdA. Tijdens het vorige kabinet verzette de VVD zich nog fel tegen zo'n pardon.

Staatssecretaris van Justitie Fred Teeven (VVD) geeft later vrijdag een toelichting.

Hedwigepolder in 2019 onder water

De Hedwigepolder komt in 2019 onder water te staan. Dat heeft het kabinet vrijdag in de ministerraad besloten. Over de polder wordt al sinds 2005 gesteggeld.

In het regeerakkoord was al afgesproken dat de Zeeuwse polder onder water komt te staan. Het kabinet heeft nu een tijdspad uitgestippeld. "Deze planning biedt helderheid voor alle betrokkenen", zegt een woordvoerder van staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma (PvdA).

Het kabinet gaat zo snel mogelijk samen met de provincie Zeeland aan de slag. In januari 2014 moeten alle noodzakelijke vergunningen en ontheffingen zijn geregeld. In april 2016 moet de onteigeningsprocedure zijn afgerond en in mei kan de ontpoldering en herinrichting starten. Drie jaar later moet de polder onder water staan.

Nederland staat garant voor zorg in arme landen

Nederland staat garant voor een miljoeneninvestering van private partijen in een fonds voor leningen aan kleinschalige ziekenhuizen in ontwikkelingslanden. Dat maakte minister voor Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen (PvdA) vrijdag bekend.

Private investeerders, waaronder Deutsche Bank, hebben acht miljoen euro geïnvesteerd in het Medical Credit Fund. Dat kon volgens Ploumen omdat de overheid voor twee miljoen euro garant staat. Het fonds verstrekt leningen aan kleine klinieken in ontwikkelingslanden om bijvoorbeeld medische apparatuur te kopen.

"Dit is een mooi voorbeeld van hoe we met een krimpend overheidsbudget toch zo veel mogelijk resultaten kunnen bereiken in ontwikkelingslanden", zegt Ploumen in een verklaring over de garantiestelling. Door de nieuwe investering kan het fonds de financiering van kleine ondernemers in Afrika verder uitbreiden. Daarbij gaat het om artsen, vroedvrouwen en verpleegsters die een kleine kliniek runnen.

Ploumens ministerie wijst erop dat het Medical Credit Fund in 2010 werd geprezen door de Amerikaanse president Obama vanwege de innovatieve aanpak van de gezondheidszorg in ontwikkelingslanden.

Bloedbad herdacht in Newtown

In het stadje Newtown in de Amerikaanse staat Connecticut zijn vrijdag om 15.30 uur Nederlandse tijd de kerkklokken geluid ter nagedachtenis van de schietpartij op een basisschool, precies een week geleden. Daarbij kwamen twintig kinderen en zes volwassenen om het leven.

Gouverneur Dannel Malloy ging de inwoners van Newtown voor in een moment stilte. De klokken luidden 26 keer, eenmaal voor elk slachtoffer van het bloedbad.

Rotterdam naar rechter om snelheid A13

De gemeente Rotterdam stapt naar de rechter tegen de snelheidsverhoging op de A13 bij Overschie. Sinds juli mogen automobilisten over de weg bij de Rotterdamse wijk 100 kilometer per uur rijden. Dat was 80 kilometer per uur. Het Rotterdamse beroep blijkt vrijdag uit een brief van verantwoordelijk wethouder Jeannette Baljeu (VVD).

Minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) had volgens de gemeente beter moeten kijken naar de effecten op de volksgezondheid. Ook denkt het stadsbestuur dat er gaten te schieten zijn in de onderbouwing die de minister aanvoert met betrekking tot de luchtkwaliteit en de geluidsoverlast.

Rotterdam had in juni al bezwaar gemaakt tegen het besluit de maximumsnelheid te verhogen. GroenLinks had het stadsbestuur daartoe opgeroepen. Toen de snelheidsverhoging inging, presenteerde de partij een onderzoek waarin stond dat de milieunorm voor luchtvervuiling al bij 80 kilometer per uur wordt overschreden.

Eind november bleek dat Schultz voet bij stuk hield. Volgens haar is de luchtkwaliteit daarvoor goed genoeg.

Milieudefensie laat in een reactie weten blij te zijn dat Rotterdam naar de rechter stapt. "Met de snelheidsverhoging in deze dichtbevolkte gebieden schiet niemand iets op, maar de lucht wordt wel veel ongezonder voor de omwonenden", vindt Ivo Stumpe van Milieudefensie.

Fietsende aanrander opgepakt

Een 27-jarige man uit Bennekom is deze week opgepakt voor een reeks aanrandingen in Ede en Bennekom. Hij wordt ervan verdacht tussen maart en september zeker zes vrouwen te hebben bestast, maar de politie sluit niet uit dat hij meer slachtoffers heeft gemaakt.

De man zou steeds hebben toegeslagen bij vrouwen in de leeftijd van 18 tot en met 25 en vooral op fietspaden tussen Ede en Bennekom. Hij zou de vrouwen op de fiets hebben ingehaald en ze in het voorbijgaan onzedelijk hebben betast.

De man is inmiddels voorgeleid en onder voorwaarden geschorst uit zijn voorarrest. Hij moet zich onder meer laten begeleiden door de reclassering en gaat meteen weer de cel in als hij zich niet aan de voorwaarden houdt.

Celstraf geŽist tegen bejaarde kinderlokker

Een 74-jarige man uit Enschede gaat als het aan justitie ligt acht maanden de cel in voor het seksueel misbruiken van een minderjarig meisje. Hij zou het slachtoffer tussen september vorig jaar en september dit jaar meerdere keren hebben gelokt met snoep en koekjes en haar vervolgens hebben betast.

De man is volgens een psycholoog licht verminderd toerekeningsvatbaar en zou moeten worden behandeld in een kliniek. De reclassering denkt bovendien dat de kans groot is dat de man weer in de fout gaat en adviseert een zo lang mogelijke duur van reclasseringstoezicht op te leggen.

De officier van justitie wil dat de man een forse celstraf krijgt, omdat hij al eerder met justitie in aanraking is geweest voor seksueel misbruik. Het Openbaar Ministerie eiste naast de celstraf ook een voorwaardelijke celstraf van tien maanden met een proeftijd van vijf jaar. Als bijzondere voorwaarde bij de proeftijd eiste justitie meldingsplicht bij de reclassering en behandeling in een kliniek.

De rechtbank in Almelo doet over twee weken uitspraak.

Roger Moore keert terug in The Saint

Roger Moore heeft een rol in de tv-film The Saint. De inmiddels 85-jarige Moore speelde in de jaren zestig al de hoofdrol van Simon Templar in de gelijknamige tv-serie, maar daar is hij nu te oud voor. Welke rol Moore gaat spelen is nog onbekend, schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline.

Moore gaat de film ook produceren, met zijn zoon Geoffrey Moore. Simon West, bekend van films als Con Air en Lara Croft: Tomb Raider, gaat regisseren.

Naast Moore keert ook Tim Ogilvy terug. Hij speelde Templar in de tv-serie Return of The Saint, die eind jaren zeventig te zien was. Ook zijn rol is nog onbekend.

De rol van Templar wordt ditmaal vertolkt door de Brit Adam Rayner. Verder zijn onder anderen Eliza Dushku, Thomas Kretschmann en Beatrice Rosen in de serie te zien. De opnames zijn eerder deze maand van start gegaan, de film verschijnt volgend jaar.

The Saint werd tot nu toe vijftien maal verfilmd. De laatste keer was in 1997, toen speelde Val Kilmer de rol van de rijke misdaadbestrijder Templar.


Roger Moore keert terug in The Saint (Foto: Novum)

Salarissen en bonussen NS aan banden

Het beloningsbeleid van de NS wordt aanzienlijk versoberd. Het inkomen van bestuurders van het spoorbedrijf wordt in de toekomst 35 procent lager en de maximale bonus wordt meer dan gehalveerd. Dat maakte minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) vrijdag na afloop van de ministerraad bekend.

De bonus wordt bovendien in sterke mate gekoppeld aan het op tijd rijden van de trein en het oordeel van de reiziger. Als zich grote verstoringen voordoen, bijvoorbeeld als gevolg van winterweer, krijgen de bestuurders helemaal geen bonus.

"De NS heeft een sleutelrol in de bereikbaarheid van Nederland", zegt Dijsselbloem. "Daarom stel ik hoge eisen aan de NS. Door dit beloningsbeleid staat de reiziger, en niet financiële prestaties, voorop", aldus Dijsselbloem.

Het nieuwe bonusbeleid is vastgesteld op voorspraak van de raad van commissarissen van het bedrijf, waarvan de staat de enige aandeelhouder is.

De nieuwe regels voor de bonussen worden direct van kracht. De nieuwe regels voor vaste salarissen gelden alleen voor nieuwe bestuurders.


Salarissen en bonussen NS aan banden (Foto: Novum)

Prometheus-scenarist bedankt voor vervolg

Damon Lindelof gaat niet aan de slag met het scenario van Prometheus 2. De Amerikaan zegt geen tijd te hebben voor een dergelijk omvangrijk project. "Ik was met het script van Prometheus al een jaar bezig, en dat was slechts een herschrijving van een bestaand script", zegt hij tegen de Amerikaanse filmsite Collider.

Prometheus van regisseur Ridley Scott, dat eind mei in de Nederlandse bioscopen verscheen, was het langverwachte vervolg op Scotts sciencefictionklassieker Alien uit 1979. Hoewel de film zeer wisselend werd ontvangen duurde het niet lang voordat een vervolg werd aangekondigd.

Het eerste scenario van Prometheus was van Jon Spaihts. Hoewel Scott zei in principe klaar te zijn om met de opnames te beginnen, liet hij toch Lindelof het scenario onder de loep nemen.

"Als ik nu een vervolg moet schrijven, helemaal vanaf het begin, kost me dat waarschijnlijk twee jaar van mijn leven", gaat de 39-jarige Lindelof verder. "Daar heb ik het geduld niet voor. Ik kan me maar op een ding tegelijk concentreren, en ik heb eerst nog wat andere projecten op de planning staan."

Lindelof nam onder meer de scenario's voor zijn rekening van J.J. Abrams' sciencefictionfilm Star Trek: Into Darkness en van zombie-epos World War Z met Brad Pitt. Beide films verschijnen volgend jaar in de bioscoop. Wanneer Prometheus 2 in productie moet gaan is nog onbekend.


Prometheus-scenarist bedankt voor vervolg (Foto: Novum)

[Live] Einde van de wereld

21 december 2012. De dag des doods. Vergaan we met zijn allen vandaag of niet? Dat is de vraag die ons al sinds het begin van de mayakalender bezighoudt. 

In dit liveblog houden we je tot het einde der tijden* op de hoogte over of de aarde al vergaan is. Meepraten? Dat kan hieronder, of in het END-forum!
*Als het einde der tijden niet op 21 december 2012 blijkt te zijn, stoppen we wellicht er wat eerder mee. 
 
Update 23.50 uur:
Hoewel het in enkele delen van de wereld al 21 december is duurt het hier nog tien minuten. We gaan er gemakshalve maar even vanuit dat de Maya's de Nederlandse tijdzone aan hebben gehouden. Mochten ze een snel einde voor ons in petto hebben, dan is de kans groot dat we nu aan onze laatste tien minuten op aarde begonnen zijn. FOK! wenst jou in ieder geval alvast een prettig en pijnloos uiteinde toe!

Update 23.51 uur:
Wil je je verzekeren tegen het einde van de wereld? Het kan in ieder geval nog 9 minuten via verzekeraar Centraal Beheer Achmea

Update 21 december 2012, 0.00 uur:
Het is zover, 21 december 2012 in Nederland. Op dit moment is de aarde volgens betrouwbare bron nog niet vergaan. Opmerkelijk, sinds het in Nieuw Zeeland al twaalf uur dag des oordeels is. Meer volgt. 

Update 00.29 uur:
Inmiddels is het programma voor vandaag via Twitter uitgelekt. Tijd om naar bed te gaan want we moeten er vroeg uit vandaag!
 


Update 01.23 uur:
Helaas zullen vele FOK!kers vandaag als maagd tenonder gaan. We hebben echter wel een versiersuggestie voor de mannelijke FOK!kers die daar nog snel verandering in willen brengen: user Marble1 is naar eigen zeggen nog maagd, en heeft dat in het END-forum gemeld. Doe er je voordeel mee.

Update 8.05 uur:
In Midden-Amerika, waar de Maya's leefden, is de dag des Oordeels inmiddels ook aangebroken. Vooralsnog lijkt er weinig aan de hand. De zon komt nog op, de dagelijkse routine gaat van start en zelfs de treinen rijden nog.

Update 09.10 uur:
Volgens de voorspellingen van Nostradamus zou het einde der tijden komen als het aantal cirkels van het 'dansende paard' negen zal zijn. Het moge overduidelijk zijn dat dat over Gangnam Style gaat, en raad eens welke video er met wat pech vandaag de 1 miljard (dat zijn negen nullen/cirkels ja) views gaat halen? Juist.

Update 09.30 uur: 
Hoe we eraan gaan weten we nog niet, maar er doen al wel veel speculaties de ronde. Onze collega's van FOK!Film hebben de belangrijkste mogelijkheden die in films naar voren kwamen op een rijtje gezet.

Update 11.00 uur:
Op dit moment is het overal ter wereld 21 december, en het einde van de wereld is nu elk moment te verwachten. Zodra de wereld vergaan is lees je het als eerste op FOK!

Update 12.10 uur:
Volgens user NaturalScience vergaat de wereld ergens tussen 12.11 en 12.19. Dan zouden volgens hem het melkweg, de zon, de maan en de aarde op één lijn staan. In hoeverre dat waar is is nog even de vraag, maar als we vergaan zijn lees je het als eerste hier.

Update 12.20u:
RECTIFICATIE:
Hedenochtend om 12.10u meldden wij dat de aarde tussen 12.11 en 12.19 zou vergaan. Dit is tot op heden nog niet gebeurd. Hierom voelt de redactie van FOK! zich genoodzaakt om de eerdere berichtgeving te rectificeren. Wij betreuren de situatie en zullen onderling in overleg gaan om herhaling te voorkomen. Onze excuses voor het ongemak. Mocht het einde van de wereld zich alsnog voordoen, zullen wij u daar zo spoedig mogelijk van op de hoogte stellen.

Update 12.25 uur:
Tussen Haarlem en Voorhout rijden op dit moment geen treinen als gevolg van een aanrijding. Volgens misschien wel betrouwbare bronnen kan deze aanrijding het begin van het einde van de wereld zijn.

Update 13.18 uur:
Lokale radiozender Webfm heeft een verslaggever ter plaatse bij het einde van de wereld. Deze geeft op dit moment aan dat er nog niks aan de hand is. 

Update 14.39 uur:
Djeez' Thuishonk Niburu weet te melden dat op Nasabeelden te zien is dat er een 'groot gebied van duisternis' onze kant op komt. Het lijkt erop dat we drie dagen in het donker gaan zitten. Of het is een computerfout. Dat kan natuurlijk ook nog. 

Update 15.18 uur:
Nieuwssite news.com.au heeft inmiddels een lijst met strategische tips voor overlevenden van de apocalyps geplaatst.

Update 16.27 uur:
Zojuist heeft het nummer Gangnam Style de 1.000.000.000 views gepasseerd. Waar we eerder al over negen circels van het dansende paard spraken, blijken deze toch geen reden te zijn om onze aardkloot naar z'n grootje te helpen. Toch weer mooi meegenomen.

KNVB: meteen gele kaart bij protest tegen scheids

Spelers in het betaald voetbal die protesteren tegen een beslissing van de scheidsrechter krijgen voortaan direct geel. Alleen de aanvoerder mag om opheldering vragen. Dat heeft de KNVB vrijdag bekendgemaakt. Daarmee wordt invulling gegeven aan het eerder deze week besproken strenger handhaven van de bestaande regels.

Ook op de trainers wordt voortaan strenger gelet. Zij mogen hun spelers slechts coachen in de instructiezone. Op- of aanmerkingen op de leiding levert een waarschuwing. Een tweede waarschuwing in een wedstrijd betekent dat de trainers op de tribune plaats moeten nemen.

De strengere naleving van de regels is het gevolg van de discussie over de voorbeeldfunctie van profvoetballers. Die kwam op gang na het overlijden van de mishandelde grensrechter Richard Nieuwenhuizen van de Almeerse club Buitenboys. Woensdag sprak de KNVB daarom al met afgevaardigden van de Eredivisie, Eerste Divisie, spelers-, trainers- en scheidsrechtersvakbonden. Zij ondertekenden allemaal het vrijdag verstuurde handvest.

Alle clubs moeten bovendien de in 2007 opgestelde gedragscode betaald voetbal opnieuw ondertekenen. De aanvoerder, hoofdtrainer en directeur van de 36 profclubs moeten dat doen. Daardoor wordt ook strenger op een reeks misdragingen gelet zoals onsportief gedrag en het niet of onvoldoende optreden tegen misdragingen door fans.

Ook commentaar op de leiding in de media is uit den boze. De precieze strafmaten voor de vergrijpen, die zo veel mogelijk in schorsingen worden opgelegd, moeten nog worden besproken.

MŠlaga jaar uitgesloten van Europees voetbal

Málaga CF is voor een seizoen uitgesloten van Europees voetbal. Dat heeft de UEFA vrijdag bekendgemaakt. De Zuid-Spaanse voetbalclub krijgt die straf opgelegd vanwege overtreding van de regels voor Financial Fair Play. De straf blijft maximaal vier seizoenen staan. Het is de eerste uitsluiting op basis van de Financial Fair Play-regels.

Málaga debuteerde dit seizoen in de Champions League en haalde op simpele wijze de achtste finale. De maatregel gaat op zijn vroegst volgend seizoen in.

Daarnaast wordt Málaga nog een seizoen uitgesloten als niet voor eind maart is aangetoond dat het geen openstaande schulden meer heeft bij andere clubs of werknemers, of niet voldoende belastingen en sociale premies heeft betaald. Ook deze straf blijft maximaal vier jaar staan. Malaga moet bovendien een boete van driehonderdduizend euro betalen.

Hajduk Split heeft een vergelijkbare straf opgelegd gekregen als Málaga. Voor de Kroatische club geldt de uitsluiting echter alleen als in de komende drie seizoenen plaatsing voor Europees voetbal wordt afgedwongen. Hajduk moet tachtigduizend euro betalen. De helft daarvan hangt af van het voor eind maart aantonen dat de schulden zijn voldaan.

Het eveneens Kroatische NK Osijek doet ook een jaar niet mee als het zich binnen drie seizoenen plaatst voor Europees voetbal. Die club krijgt een ton boete. Datzelfde geldt voor de Roemeense club Rapid Boekarest en Dinamo Boekarest en Partizan Belgrado uit Servië.

FK Vojvodina, ook uit Servië, komt weg met een boete. Die club moet tienduizend euro overmaken naar UEFA. Arsenal Kiev uit Oekraïne werd met een boete van 75 duizend euro bestraft. Dertigduizend euro daarvan kunnen de Oekraïners wegwerken door voor eind maart aan te tonen geen uitstaande schulden meer te hebben. Lech Poznan werd tenslotte vrijgesproken.

Politie haalt boeven en boetes thuis op

In een gezamenlijke actie hebben de politiekorpsen in Kennemerland, Zaanstreek-Waterland en Noord-Holland Noord ruim 500 boeven thuis opgezocht. In totaal waren de bezoekjes goed voor 343 dagen celstraf en ruim 32.000 euro aan openstaande boetes.

Iemand in Noord-Holland Noord had nog een boete van 33.000 euro openstaan, maar weigerde dat bedrag te betalen. Daarop kreeg hij een celstraf van 180 dagen opgelegd. De boete moet overigens alsnog worden betaald.

Veroordeling Google in ItaliŽ vernietigd

Een Italiaans hof heeft in hoger beroep de veroordeling van drie bestuurders van internetgigant Google vernietigd. De drie werden in 2010 veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van zes maanden, omdat een video waarin een gehandicapte tiener wordt gepest niet snel genoeg van een website van Google was verwijderd.

De directeuren werden niet verantwoordelijk gehouden voor het plaatsen van de video, maar volgens de rechter was de video niet snel genoeg offline gehaald. Google zei de video na twee uur te hebben verwijderd.

Google noemde de uitspraak van vrijdag een 'totale overwinning'.

Tien jaar cel voor carnavalsmoord IJsselstein

Een 23-jarige man uit IJsselstein gaat tien jaar de cel in voor het doodsteken van een plaatsgenoot tijdens carnaval. De rechtbank in Utrecht ging vrijdag mee met de strafeis van het Openbaar Ministerie, maar spreekt in tegenstelling tot justitie van moord in plaats van doodslag.

De rechtbank acht bewezen dat de man het slachtoffer in februari na een vechtpartij om het leven bracht door hem in zijn lies en buik te steken. Het slachtoffer werd opgenomen in een ziekenhuis, en bloedde daar dood.

De IJsselsteiner had weliswaar niet de intentie het slachtoffer te doden, maar nam wel het risico dat dit kon gebeuren, stelt de rechtbank. De rechters betreuren het dat de man vanaf het begin niet heeft willen meewerken aan het onderzoek en op geen enkele manier berouw heeft getoond.

Ferrari past met oog op 2014 personele veranderingen toe

Het Formule 1-team Ferrari bereidt zich nu al voor op 2014 wanneer het nieuwe technisch reglement in zal gaan. Om beter aan het vertrek te kunnen komen zijn voor 2013 en 2014 coördinatoren aangewezen die de ontwikkeling van de bolides in goede banen moeten leiden.

Teambaas Stefano Domenicali legt het tijdens de traditionele kerstlunch met de pers uit. "Een paar maanden geleden zijn we begonnen met een reorganisatie en het introduceren van een aantal nieuwe werkwijzes. Zoals bekend is onze windtunnel in Maranello tot augustus buiten bedrijf. Tot die tijd zullen we gebruik maken van de oude Toyota-windtunnel in Keulen."

"We hebben daarbij ook meteen maar besloten om een striktere scheiding aan te brengen tussen het personeel dat werkt in de windtunnel en de mensen die hoofdzakelijk creatief bezig zijn. Tot op heden moesten onze werknemers vaak veel dingen tegelijk doen, wat gewoon niet efficiënt was."

Nikolas Tombazis blijft hoofdontwerper van de bolides, maar hij krijgt een aantal mensen naast zich. "We hebben met het oog op de uitdagingen die ons in het nieuwe jaar te wachten staan, twee coördinatoren aangewezen. Simone Resta wordt verantwoordelijk voor het werk aan de auto voor volgend jaar, terwijl Fabio Montecchi de ontwikkeling van de wagen voor 2014 voor zijn rekening zal nemen."

Ook werkgevers voor onafhankelijke bedrijfsarts

Werkgevers scharen zich achter de al oudere oproep van werknemersorganisaties om de bedrijfsarts onafhankelijker te laten opereren. Dat blijkt uit het vrijdag unaniem afgegeven advies van de Sociaal-Economische Raad, waarin werkgevers en werknemers zitting hebben.

In het advies pleit de SER ervoor om het systeem om ziektes bij werknemers te voorkomen en op te lossen op de schop te nemen. SER-voorzitter Wiebe Draijer overhandigde het advies vrijdag aan minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Lodewijk Asscher (PvdA).

Volgens de SER is een goed werkend stelsel voor gezond en veilig werken nodig 'om te bereiken dat werkenden duurzaam en productief inzetbaar blijven op de arbeidsmarkt'. Nu werkt het systeem niet goed, constateert de adviesraad.

De SER raadt aan om het systeem van bedrijfsartsen te hervormen. Naast dat de arts onafhankelijker moet werken van de werkgever, moet de privacy van de zieke werknemer beter geborgd worden. De kennis van bedrijfsartsen van de branche waarvoor zij werken moet beter en bovendien moet meer worden samengewerkt met de reguliere zorg.

De adviesraad beveelt daarnaast aan meer te doen aan preventie. Kleine bedrijven moeten makkelijker hun risicoprofiel kunnen aanleveren door het systeem daaromtrent te digitaliseren. Verder moet de arbeidsinspectie voldoende middelen en personeel hebben, om zo de inspectiedruk hoog te houden. "Bedrijven mogen niet het gevoel krijgen dat er toch niet gecontroleerd wordt", schrijft de SER.

De werkgevers en werknemers pleiten er niet voor om de overheid alles te laten doen. "De doelen kunnen in regels, de middelen moeten via afspraken worden geregeld." Op deze manier kunnen werkgevers en werknemers zelf bepalen hoe aan de normen kan worden voldaan.

Hiddleston acht terugkeer als Loki onwaarschijnlijk

Tom Hiddleston denkt dat zijn optreden in The Avengers zijn laatste was als de slechte Noorse god Loki. "Ik weet het eerlijk gezegd niet, maar ik denk dat het publiek het wel gehad heeft met Loki als de schurk", zegt de Britse acteur tegen de filmsite Superherohype.

Hiddleston sloeg voor het eerst Loki's mantel om in de superheldenfilm Thor, waarin hij de gemene broer van de titelheld speelt. De eerste mogelijkheid om Loki weer tegen te komen zou Captain America: The Winter Soldier zijn, in 2014. The Avengers 2 staat pas voor 2015 op het programma.

"Ik heb nog niet met Joss Whedon gesproken", zegt Hiddleston over de regisseur van The Avengers, die momenteel bezig is met The Avengers 2. "Hij gaat die film zeker maken, dat staat vast. Wellicht hebben de Avengers nu iemand anders nodig als tegenstander. Maar ik zou het zelf fantastisch vinden om weer Loki te spelen."


Hiddleston acht terugkeer als Loki onwaarschijnlijk (Foto: Novum)

Naruto Powerful Shippuden in maart voor 3DS

Gameuitgever Namco Bandai geeft 8 maart het actiespel Naruto Powerful Shippuden uit voor Nintendo 3DS. Dat heeft de uitgever vrijdag bekendgemaakt. De tweedimensionale actiegame draait om twee personages uit de Naruto-serie, namelijk: Naruto Uzumaki en Rock Lee. Beide figuren spelen de hoofdrol in een animatieserie.

Het spel telt twee verhaallijnen, beiden gebaseerd op de avonturen van Naruto en Rock Lee in de tekenfilmserie Naruto Spin-off Rock Lee and His Ninja Pals. Naast het verhaal van het spel kunnen gamers ook een eindeloos aantal gevechten aangaan in de Endless Battle-speloptie.

Naruto Powerful Shippuden verschijnt enkel voor Nintendo 3DS. In maart ligt eveneens Naruto Shippuden: Ultimate Ninja Storm 3 in de winkel voor Xbox 360 en PlayStation 3.

Evans langer bij Manchester United

Manchester United kan twee jaar langer over Jonny Evans beschikken. De 24-jarige Noord-Ierse verdediger verlengde vrijdag zijn contract, waardoor hij tot 2016 vastligt. Evans, een product van de jeugdopleiding van United, heeft 141 wedstrijden in het eerste team gespeeld.

United-coach Sir Alex Ferguson noemt Evans 'een vast onderdeel van ons eerste team'. "Hij heeft zich tot een topspeler ontwikkeld en heeft dit seizoen ook al een aantal belangrijke doelpunten gescoord", zegt de Schot vol lof over zijn speler.

Schšuble: Dijsselbloem geschikte kandidaat

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem is een geschikte kandidaat om de Luxemburgse premier Jean-Claude Juncker op te volgen als voorzitter van de eurogroep. Dat heeft zijn Duitse collega Wolfgang Schäuble vrijdag gezegd in een vraaggesprek met persbureau DPA.

"Er is veel voor te zeggen als een minister van Financiën van een kleiner land het gaat doen. Dat kan helpen om tussen de verschillende standpunten een gezamenlijke lijn te vinden", zei Schäuble. In dat licht vindt de bewindsman zjn Nederlandse collega erg geschikt. "Bovendien is hij zeer competent en gerespecteerd", voegde Schäuble eraan toe.

Politie Egypte scheidt betogers met traangas

Voor- en tegenstanders van de nieuwe Egyptische grondwet zijn vrijdag slaags geraakt in Alexandrië. De twee kampen bekogelden elkaar met stenen. De politie zette traangas in om de kemphanen uit elkaar te drijven.

De islamisten, voorstanders van de grondwet en van president Mohammed Morsi, hadden opgeroepen tot een massale betoging bij de grootste moskee in Alexandrië. Wie de eerste steen wierp is niet duidelijk.

De gevechten zijn het zoveelste teken van de politieke crisis in Egypte. Zaterdag wordt de stemming over de nieuwe Egyptische grondwet afgerond. De helft van de bevolking stemde vorige week zaterdag al. De grondwet heeft tot grote verdeeldheid onder de bevolking geleid.

KNMI waarschuwt voor mist en gladheid

Het KNMI waarschuwt vrijdagmiddag voor mist in de provincies Noord-Holland, Utrecht, Flevoland en Gelderland. In Friesland, Groningen, Drenthe en Overijssel wordt gewaarschuwd voor gladheid door sneeuw of ijzel.

In de eerstgenoemde vier provincies is sprake van dichte mist. Lokaal is het zicht minder dan tweehonderd meter. De mist trekt naar verwachting in de loop van de middag weg. Rijkswaterstaat liet weten dat vanwege de mist de spitsstroken op meerdere plekken dichtblijven.

De gladheid in de noordelijke provincies kan nog de hele avond en nacht aanhouden.


KNMI waarschuwt voor mist en gladheid (Foto: Novum)

Paus haalt opnieuw uit naar homo's

Paus Benedictus XVI heeft zich vrijdag opnieuw negatief uitgelaten over homoseksuelen. Volgens de kerkvorst manipuleren homo's de rol die God hun heeft gegeven en vernietigen ze daarmee 'de essentie van het menselijk wezen'.

De paus deed zijn uitlatingen in zijn jaarlijkse kersttoespraak voor medewerkers van het Vaticaan. Het is een van de belangrijkste speeches voor de paus en hij sprak dit jaar vooral over het uitdragen van 'gezinswaarden'.

Benedictus citeerde onder meer Gilles Bernheim, de opperrabbijn van Frankrijk die zich de afgelopen tijd fel heeft verzet tegen de legalisering van het homohuwelijk in Frankrijk. Volgens zowel Benedictus als Bernheim is de campagne om homoseksuelen het recht te geven om te trouwen of kinderen te adopteren 'een aanval' op het traditionele gezin.

"Mensen bestrijden de gedachte dat ze een aard hebben, hun gegeven door hun lichamelijke identiteit, die als een onderscheidend element van de mens dient. Maar zij ontkennen die natuur en besluiten voor zichzelf dat die niet iets is die hun gegeven is, maar dat zij die voor zichzelf maken", zei de paus. "Het manipuleren van de natuur, wat we hekelen als het aankomt op het milieu, is nu opeens een fundamentele keuze die mensen over zichzelf willen maken", aldus Benedictus.

Het is de tweede keer in een week tijd dat de paus zich uitspreekt tegen homoseksualiteit en het homohuwelijk. In een recente toespraak zei de kerkvorst dat het homohuwelijk een bedreiging is voor de wereldvrede, net als abortus en euthanasie.


Paus haalt opnieuw uit naar homo's (Foto: Novum)

Ook VVD-bestuur wil opheldering Weekers

De kwestie rond de reclamezuil van Frans Weekers (VVD) is nog niet afgedaan. Ook het partijbestuur van de VVD wil nog een gesprek met de staatssecretaris van Financiën over de omstreden donatie. Een woordvoerder van het partijbestuur bevestigt vrijdag berichtgeving hierover van NRC Handelsblad.

Het gesprek zal onder meer gaan over de vraag of de sponsorcode van de VVD aanpassing behoeft. De woordvoerder wijst erop dat Weekers wist wat die code inhield. "Ik kreeg tijdens het debat niet de indruk dat Weekers van mening was dat de code onduidelijk is."

Weekers trok donderdag tijdens dat debat in de Tweede Kamer zelf ook al het boetekleed aan. Hij erkende dat hij had moeten doorvragen toen hij het billboard langs de A73 aangeboden kreeg van partijgenoot Jos van Rey, de van corruptie verdachte ex-wethouder van Roermond. Hij heeft 'harde lessen' geleerd, maar ontkende dat hij zich onoorbaar heeft gedragen.

De Tweede Kamer nam uiteindelijk genoegen met deze uitleg. Premier Mark Rutte (VVD) zegde toe dat hij nog eens gaat bekijken of de regels voor het aannemen van giften voor aantredende bewindslieden moeten worden aangescherpt.

Voetbalclub Leeds in buitenlandse handen

Leeds United is voor 60 miljoen euro in handen gekomen van het in Dubai gevestigde bedrijf GFH Capital. De belangrijkste aandeelhouder was de 81-jarige Ken Bates. Deze zal nog tot het eind van het seizoen het voorzitterschap van de club bekleden.

Het doel van de nieuwe eigenaren van Leeds is om de club terug naar de Premier League te brengen. Leeds kende eind vorige eeuw en begin deze eeuw hoogtijdagen met zelfs een halvefinaleplaats in de Champions League, maar dit gebeurde met geleend geld.

De club ging hierna door een diep dal en degradeerde in 2004 uit de Premier League om daarna zelfs af te zakken naar League One. Inmiddels is de club weer opgekrabbeld naar The Championship waar het zich halverwege de competitie in de middenmoot bevindt.

Taakstraf na jaarwisseling pas op 2 januari

Raddraaiers die in het kader van het lik-op-stukbeleid van politie en justitie nog in de nieuwjaarsnacht een taakstraf krijgen opgelegd, hoeven die pas op 2 januari uit te voeren. De ervaring met de afgelopen jaarwisseling heeft geleerd dat de gestraften op nieuwjaarsdag nog te dronken waren, laat het Openbaar Ministerie vrijdag weten.

Tegen veroorzakers van ongeregeldheden wordt ook dit jaar hard opgetreden. Daarbij wordt zo veel mogelijk ingezet op lik-op-stukbeleid, supersnelrecht en 'gewoon' snelrecht. Supersnelrechtzittingen vinden binnen drie dagen plaats. Daarnaast zijn er in het hele land snelrechtzittingen en themazittingen gepland voor januari.

De geëiste boetes en celstraffen in strafzaken die te maken hebben met de jaarwisseling liggen 75 procent hoger. Vooral stunters met vuurwerk worden in dat verband gewaarschuwd. Als bij een incident politieagenten, ambulancepersoneel of brandweerlieden betrokken zijn, wordt de eis verdrievoudigd. Dat is overigens niet anders dan normaal.

Uitgedeelde celstraffen en taakstraffen moeten zo snel mogelijk worden uitgevoerd. Bovendien kunnen overtreders voor volgend jaar huisarrest krijgen.

Vorig jaar gingen op 1 januari vijf mensen aan de slag met een taakstraf. Dat gebeurde in de regio's Amsterdam en Breda. Op nieuwjaarsdag liet het OM weten dat de politie in totaal 968 verdachten van 'jaarwisselingsgerelateerde zaken' had doorgespeeld.

Een overzicht over de opgelegde taak- en celstraffen van de afgelopen jaarwisseling kon het Openbaar Ministerie vrijdag niet verstrekken. Die gegevens komen volgens een woordvoerder de dag na Kerstmis beschikbaar.

Nieuwe trailer The Great Gatsby

Excentrieke personages, uitbundige mise-en-scène, expressief kleurgebruik en een cast met onder andere Leonardo DiCaprio, Carey Mulligan en Tobey Maguire kunnen van The Great Gatsby nog wel eens één van de meest filmische kijkervaringen van 2013 van maken. Deze nieuwste trailer laat dat eens te meer zien.

Het verfilmen van de succesvolle roman The Great Gatsby kon niet langer uitblijven. Baz Luhrmann, bekend van het met een Oscarnominatie bekroonde Moulin Rouge!, gaat de film in 2013 op het grote doek brengen. Hij werkte eerder al samen met DiCaprio in de eigenzinnige adaptatie van één van Shakespeares bekendste werken, Romeo + Juliet

In The Great Gatsby raakt Nick Carrawy gefascineerd door het mysterieuze verleden en de uitbundige levensstijl van zijn buurman, Jay Gatsby. Hij komt in de vriendencirkel van de Gatsby's terecht en wordt daarmee in een obsessieve en tragedische wereld getrokken. 

Zestien procent meer omzet via verkoop in app

Ruim twee derde van de inkomsten uit iPad-, iPhone- en iPod-apps komt voort uit verkoop vanuit een applicatie. Ten opzichte van januari is dat omzetpercentage met zestien procentpunt gestegen naar 69 procent. Dat blijkt uit vrijdag verstrekte gegevens van marktonderzoeksbureau Distimo. Bedragen zijn niet vrijgegeven.

Veel games, de categorie die zorgt voor een derde van alle downloads en ruim de helft van de totale omzet, worden gratis aangeboden. Tegen betaling, via een knop binnen de app, kunnen gamers bijvoorbeeld goudstukken kopen of het spel uitbreiden.

Bedrijven als Electronic Arts en Zynga zijn marktleiders op het gebied van spellen voor de iPhone en iPad. In Nederland is 38 procent van alle gedownloade apps voor de iPad. Het moet alleen Rusland, met 46 procent, voor zich dulden.


Zestien procent meer omzet via verkoop in app (Foto: Novum)

Ubisoft wil wellicht THQ kopen

De Franse gameuitgever Ubisoft onderhandelt over een mogelijke overname van gamebedrijf THQ. De Franse uitgever zou zijn portfolio willen uitbreiden. Dat schrijft het Britse gamevakblad MCV vrijdag op basis van ingewijden. THQ maakt onder meer spellen rond merken als Warhammer, South Park en de WWE-worstelcompetitie.

THQ staat op het punt om overgenomen te worden door de Clearlake Capital Group, een Amerikaanse investeringsgroep. Met de overname zou ruim zestig miljoen dollar gemoeid zijn. Ubisoft had in november al aangegeven dat het interessant zou kunnen zijn om THQ over te nemen.

Ubisoft heeft drie jaar geleden de ambitie uitgesproken de grootste uitgever te worden. Het gamebedrijf scoort dit jaar goed met games als Just Dance 4, Far Cry 3 en Assassin's Creed III. Mocht het Franse gamehuis THQ overnemen, dat krijgt het onder meer de rechten voor de actieserie Saint's Row, strategiereeks Company of Heroes en het actieavontuur Darksiders.

Dna-materiaal in zaak-Vaatstra vernietigd

Alle dna-monsters die zijn verzameld in het verwantschapsonderzoek naar de moord op Marianne Vaatstra zijn vernietigd. De mannen die vrijwillig hun dna hebben afgestaan, zijn hierover geïnformeerd, meldt het Openbaar Ministerie vrijdag.

Bij aanvang van het grootscheepse onderzoek eind september werd al aangegeven dat alle monsters vernietigd zouden worden als er match werd gevonden. Dat gebeurde amper twee maanden later toen de 45-jarige Jasper S. werd aangehouden. Hij heeft de moord inmiddels bekend.

In totaal deden meer dan zevenduizend mannen mee aan het onderzoek. Zij waren ten tijde van de moord tussen de 16 en 60 jaar oud en woonden binnen een straal van vijf kilometer. Vooraf hadden ruim achtduizend mannen een oproep gekregen.

Het lichaam van Marianne Vaatstra werd in mei 1999 in een weiland aangetroffen. Het destijds 16-jarige meisje bleek verkracht en vermoord.

Madonna brandt rokende fans af

Madonna heeft een aantal van haar fans de huid vol gescholden omdat ze rookten. De zangeres deed woensdagavond in Chili een repetitie voor haar openluchtconcert dat ze daar later zou geven. Toen de sigarettenrook van een aantal aanwezige fans in haar gezicht kwam, ontplofte ze.

"Als jullie sigaretten blijven roken, voer ik geen show op. Als jullie je niks van mij aantrekken, trek ik me niks van jullie aan", schreeuwde ze hen toe, weet de Amerikaanse entertainmentwebsite TMZ.

De rokers besloten hun sigaretje uiteindelijk toch maar te doven. Madonna maakte op haar beurt het optreden af.

Chirurgen vrezen meer vuurwerkslachtoffers

Plastisch chirurgen verwachten rond de jaarwisseling een stuk meer vuurwerkslachtoffers dan in eerdere jaren. Het aantal gewonden in aanloop naar oudjaarsdag ligt zelfs nu al hoger. De Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) luidt de noodklok. Volgens de vereniging moet het ergste nog komen.

"We merken dit in de praktijk, al vanaf begin december is sprake van een groter aantal vuurwerkslachtoffers dan voorgaande jaren", meldt plastisch chirurg Annekatrien van de Kar namens de NVPC. Volgens haar gaat het vaak om kinderen die hun hand hebben verloren of gewond zijn geraakt door een explosie in het gezicht.

"Met illegaal vuurwerk loopt men een nog groter risico, omdat het vaak niet voldoet aan de veiligheids- en kwaliteitseisen die zijn gesteld", stelt Van de Kar. De NVPC ziet het liefst dat consumentenvuurwerk wordt afgeschaft, maar pleit vooral voor betere voorlichting met name aan jongeren.

Vorig jaar moesten minstens 25 slachtoffers met ernstig vuurwerkletsel worden geopereerd door plastisch chirurgen. Het ging met name om handletsels, verwondingen in het gelaat en brandwonden. Bij vijf mensen werd een hand geamputeerd, bij een groter aantal een of meerdere vingers of een deel daarvan.


Chirurgen vrezen meer vuurwerkslachtoffers (Foto: Novum)

[Upd] Definitief geen downloadverbod

Het downloadverbod is definitief van de baan. Een Kamermeerderheid schaarde zich donderdag achter een motie van PvdA en D66 tegen het verbod.

Er komt nu een thuiskopieheffing. De heffing betekent dat een deel van de het geld dat consumenten uitgeven aan lege cd's of dvd's, smartphones en mp3-spelers bestemd is voor rechthebbenden. Dit kunnen bijvoorbeeld componisten of muzikanten zijn.

De positie van de PvdA ten opzichte van het downloadverbod was lange tijd onduidelijk. Vorige maand schaarden de sociaaldemocraten zich achter een voorstel van staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) om tot een downloadverbod te komen. Begin deze maand verklaarde Kamerlid Jeroen Recourt echter dat de PvdA ieder voorstel van het kabinet dat het recht op downloaden voor burgers op wat voor manier dan ook beperkt nooit zal steunen.

De enige manier waarop een downloadverbod er toch nog door kan komen is als het Europese hof besluit dat dit moet. Nederland heeft dan zelf niets meer in te brengen. Ook kan natuurlijk een nieuw wetsvoorstel worden ingediend. Hierover moet dan wederom gestemd worden. Ook vorig jaar werd al over het downloadverbod gestemd. Ook toen haalde deze wet bij lange na geen meerderheid.

Update 13.30 uur:
Aanvulling met betrekking tot Europese wetgeving toegevoegd.

Lisse ontsnapt aan ramp

Bijna was het vrijdag gedaan met het mooie plaatsje Lisse. Op de dag dat de apocalyps is voorspeld, klapte een trein op een spoorwegovergang tegen een met gas geladen tankauto.

Bij de botsing raakte de cabine van de truck beschadigd, maar wonder boven wonder bleef de tank ongedeerd. Als deze geraakt was, waren de gevolgen mogelijk niet te overzien geweest, meldt Dichtbij.nl.

De oorzaak van het ongeval is nog niet bekend. Er zijn geen gewonden gevallen, de circa vijftig passagiers hebben de trein veilig kunnen verlaten. Wel is het treinverkeer tussen Haarlem en Voorhout ernstig gestremd. Dit duurt naar verwachting nog tot het eind van de middag.

Warren Spector wil meer Epic Mickey-spellen maken

Warren Spector, het brein achter beide Epic Mickey-spellen, heeft aangegeven graag nog meer spellen in de serie te willen maken. Spector heeft namelijk nog ideeën zat. 

"I'd love to see the Disney Epic Mickey series continue – there are plenty of stories still to tell about Wasteland and Oswald the Lucky Rabbit and Mickey Mouse", zegt Spector. "I'd love to see some Oswald games, where he's on his own. He deserves a shot at solo stardom. Then there are the 'duck' games – Donald, Scrooge, etc. – that are just waiting to be made. And a bunch of us at Junction Point have thoughts about Goofy and the Gremlins and a hundred others."

Om zijn punt nog even wat sterker te maken, zegt Spector dat Disney genoeg materiaal heeft verzameld de afgelopen tachtig jaar, waar de gevierde ontwikkelaar nog wel tachtig games van zou kunnen maken. "I should probably keep some secrets, but I'd love to do something with all the rejected versions of Tinkerbell [from Peter Pan] we saw in the archives – I think fans would get a huge kick out of that."

Een vijfde meer bedrijven over de kop in 2012

Het aantal bedrijven dat dit jaar in Nederland failliet ging, is flink gestegen ten opzichte van vorig jaar. Het totaal aantal faillissementen komt naar verwachting uit op 8350, een stijging van 20 procent vergeleken met 2011. Flevoland en Zuid-Holland zijn de enige provincies waar de toename onder 10 procent is gebleven, blijkt uit vrijdag gepubliceerde cijfers van adviesbureau Dun & Bradstreet.

Het aantal faillissementen piekte dit jaar in oktober met 818 faillissementen. December wordt naar verwachting de minst slechte maand met 518 omgevallen bedrijven. In de eerste drie kwartalen steeg het aantal faillissementen met meer dan 20 procent. In het vierde kwartaal zwakte de groei af tot 7 procent.

Van alle sectoren werd de zorg dit jaar het hardst getroffen, met meer dan een verdubbeling van het aantal faillissementen. Vooral veel kinderdagverblijven gingen over de kop.

Een vijfde meer bedrijven over de kop in 2012
Een vijfde meer bedrijven over de kop in 2012 (Foto: ANP)

De preppers zijn er klaar voor

Voor Aloysius en Teutje is het al heel lang zeker dat vandaag het einde van de wereld is. De kalender van de Maya's loopt af. Nostradamus zag een rode lucht eind 2012. Er is een zonnestorm voorspeld in 2012, dus dat zou die rode lucht kunnen zijn. Volgens de Hopi-indianen komt er een poolverschuiving. Er is een galactische uitlijning voorspeld in 2012. De planeet Nibru gaat ons misschien rammen en er is grote kans op een uitbarsting van de supervulkaan in het Yellowstone Park; ook al een rode lucht.

Angela Groothuizen vindt The Voice Kids lolliger

Angela Groothuizen vindt het werken met kinderen enorm lollig. Ze is vanaf vrijdagavond weer te zien als coach in The Voice Kids. Een jaar geleden kreeg Groothuizen nog te horen dat er bij de 'volwassen versie' van de talentenjacht van RTL 4 voor haar geen plaats meer was.

"Als tv-maker zeg ik: de grote Voice is absoluut interessanter. Er staat meer op het spel, je maakt veel live-uitzendingen en je bent als coach intensiever met je artiesten bezig", zegt ze vrijdag in het AD."Maar werken met kinderen is zoveel lolliger. Ze zijn zo grappig, eigenwijs en oorspronkelijk. Ik moet keihard lachen om die mensjes."

"Verder verbaas ik me over hun ongelooflijke talent", vervolgt ze. "Misschien is het wel logisch dat de kids zo veel kunnen. Wij fietsten vroeger een keer per week naar de platenzaak om te kijken of er nog iets nieuws was. Nu heb je op elk tijdstip van de dag de beschikking over een gigantisch muziekaanbod."

Cowbeam krijgt einde-van-de-wereld-update

Roy van de Mortel, lead level designer en programmeur bij de Nederlandse studio Digital Dreams, heeft bekendgemaakt dat hun iOS-titel Cowbeam nu een apocalyptische update gekregen heeft.

Om het einde van de wereld te vieren released Digital Dreams Cowbeam voor Mac OS en een korte trailer over hoe de wereld ten einde komt.  

Na de succesvolle release op iOS, maakt Cowbeam nu haar debuut op Mac OS in nog hogere resolutie! Om het iedereen nog naar naar zijn zin te laten hebben op onze laatste dag als civilisatie, is de prijs van Cowbeam voor iOS verlaagd en een nieuwe Apocalypse Modus toegevoegd. 

Cowbeam is vanaf vandaag beschikbaar in de Mac appstore voor 2.69,- euro en te downloaden vanaf de iOS appstore als een universele app in HD voor iPhone, iPod Touch en iPad voor slechts €0.89,- euro.

Joe Danger voor iOS 'komt eraan'

Sean Murray, van de Britse onafhankelijke ontwikkelaar Hello Games die eerder dit jaar tijdens Game in the City een workshop heeft gegeven, heeft gezegd dat de iOS-versie van Joe Danger 'eraan zit te komen'.

"Things are going really well though", zegt Murray. "And to all that people who keep asking us when it will be finished, the answer is real soon! It's all falling into place."

Gamers die zich afvragen waarom het zo lang moet duren, mogen van Murray de schuld neerleggen bij Apple met hun vele mobiele apparaten. "We've tried to optimise and enhance the game specifically for each device", legt Murray uit.

"What that means is adding loads of things like widescreen support and enhanced graphics for iPhone 5 and new iPad, and normal mapping and gorgeous lighting [for] newer devices like the iPad mini."

Joe Danger voor iOS zal ook gebruiken maken van Game Center-uitdagingen en Hello Games neemt de tijd ervoor om die functionaliteit goed in het spel te implementeren.

Dat houdt direct in dat je je vrienden kunt uitdagen om per level jouw highscore te verbeteren. Mocht je zo'n notificatie ontvangen, dan neemt het spel je direct mee naar de uitdaging, ook al heb je dat level nog niet vrijgespeeld.

Verwacht wordt dat het spel volgende maand uitkomt.

Vijf jaar cel voor ontucht met ponymeisjes

Een 43-jarige man uit Tiel moet vijf jaar de cel in voor ontucht met minderjarige meisjes. De rechtbank in Arnhem acht bewezen dat hij vier meisjes die zijn pony's verzorgden meerdere keren heeft misbruikt en verkracht. De straf is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie.

De meisjes hielpen de man met het verzorgen van zijn pony's en het organiseren van kinderfeestjes. In zijn woning heeft hij zich meerdere keren aan de meisjes vergrepen. Hij werd in augustus opgepakt nadat de ouders van de meisjes aangifte hadden gedaan.

De rechtbank rekent het de man zwaar aan dat hij inbreuk heeft gemaakt op de 'lichamelijke integriteit' van de meisjes door toe te geven aan zijn seksuele lusten. Ook weegt de rechtbank bij de strafmaat mee dat de man de slachtoffers heeft aangezet om tegen hun ouders en de politie te liegen. Toen de slachtoffers uiteindelijk toch een belastende verklaring over hem aflegden, verklaarde de man dat het initiatief voor de seksuele handelingen vanuit de meisjes kwam.

Slachtoffers Alphen vragen financiŽle steun

Slachtoffers en nabestaanden van de schietpartij in Alphen aan den Rijn vragen om financiële steun in de rechtszaak tegen de staat. Op een website kunnen bedragen van twee tot tien euro worden gedoneerd.

"Het inhuren van 's lands betere letselschadeadvocaten en -juristen kost veel geld, wij vragen u om uw steun hierbij", staat in een verklaring op de site. "Wij kunnen dit niet alleen en hebben uw hulp hierbij hard nodig. Wij willen de verantwoordelijken aansprakelijk stellen en zijn ervan overtuigd dat het recht vroeg of laat zal zegevieren."

De slachtoffers en nabestaanden maakten eerder deze maand bekend naar de rechter te stappen. Ze eisen in een kort geding onder meer inzage in een onderzoeksrapport van de Rijksrecherche. Het gaat volgens hun advocaat Orlando Kadir niet in de eerste plaats om een schadevergoeding. "Wat wij hopen te vinden is waarheid", zei hij eerder.

Bij de schietpartij in winkelcentrum Ridderhof in april vorig jaar schoot Tristan van der V. zes mensen en zichzelf dood.

'Schuster nieuwe trainer Wolfsburg'

Bernd Schuster wordt de nieuwe trainer van VfL Wolfsburg. Dat meldt het Duitse sporttijdschrift Kicker. Interim-trainer Lorenz-Günther Köstner, die de ploeg van Bas Dost sinds het ontslag van Felix Magath eind oktober onder zijn hoede had, keert per begin volgend jaar terug als coach van Jong VfL Wolfsburg.

Voor de 52-jarige Schuster zou in de stad van Volkswagen een contract tot de zomer van 2015 klaarliggen. Technisch directeur Klaus Allofs van Wolfsburg bevestigde donderdag al dat Schuster een belangrijke kandidaat is. "Maar niet de enige. Een beslissing is nog niet gevallen. We willen het wel zo snel mogelijk rondbreien."

Schuster zit sinds maart vorig jaar zonder werk nadat hij opstapte bij Besiktas. De oud-middenvelder coachte eerder Fortuna Köln, FC Köln, Deportivo Xerez, Shakhtar Donetsk, Levante, Getafe en Real Madrid.

Wolfsburg boekte onder leiding van Köstner vier competitiezeges en plaatste zich woensdag voor de kwartfinale van de DFB Pokal. De ploeg staat nu vijftiende, zeven punten boven de degradatiestreep.

Dead Space 3 toont alle achievements

Vanaf vandaag zijn alle achievements onthult van de survival horror-game Dead Space 3. De achievement lijst zit ramvol met spoilers, dus bij deze ben je gewaarschuwd als je liever niets te weten wilt komen over de game.

Hieronder staan een aantal achievements van Dead Space 3, voor de hele lijst kun je hier terecht.

  • Aren't you thankful - Speel de game uit op hardcore.
  • Dropping acid - Dood vijftig vijanden met zuur. 
  • Shoot bang - Dood dertig soldaten door headshots.

Vanaf 8 februari 2013 is Dead Space 3 verkrijgbaar voor PlayStation 3, Xbox 360 en pc.

Dead space 3
Dead space 3

OM in hoger beroep in Chemie-Pack zaak

Het Openbaar Ministerie (OM) gaat in hoger beroep tegen de taakstraffen die de rechtbank in Breda vrijdag oplegde aan drie medewerkers van Chemie-Pack. Het OM vindt dat de directeur, de productieleider en de veiligheidscoördinator gevangenisstraffen verdienen.

Een woordvoerster zei wel blij te zijn dat de rechtbank de visie van het OM deelt dat de drie leidinggevenden verantwoordelijk zijn voor de veiligheidscultuur binnen het bedrijf dat op 5 januari 2011 in vlammen op ging.

Ruim vier procent staat sociaal aan de kant

Ruim vier procent van de Nederlanders van 16 of ouder was in 2010 sociaal uitgesloten. Deze mensen deden nauwelijks mee aan sociale of maatschappelijke activiteiten en hebben slechte toegang tot instanties. Ook hebben ze het op materieel gebied moeilijk. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek vrijdag.

Er zijn meer mannen dan vrouwen die sociaal en materieel aan de kant staan. Onder jongeren gaat het om zo'n acht procent. Zij hebben het vooral op materieel gebied moeilijk. Maar weinig 65-plussers staan sociaal aan de kant.

De kans dat gescheiden mensen sociaal zijn uitgesloten, is een op tien. Deze mensen hebben vaak minder te besteden en zijn minder maatschappelijk actief. Ze onderscheiden zich volgens het CBS vooral van de getrouwde mensen en mensen wier partner is overleden, van wie slechts een klein deel maatschappelijke problemen heeft.

Ook herkomst en opleiding zijn van belang. Van de autochtonen is slechts een krappe vier procent sociaal uitgesloten, tegenover negen procent bij niet-westerse allochtonen. Van mensen met alleen basisonderwijs en vmbo of mavo is bijna acht procent sociaal uitgesloten. Met een middelbare opleiding is dit vier procent en onder academici slechts een procent.

Verder blijkt uit de cijfers dat sociale uitsluiting gepaard gaat met een slechtere gezondheid. Van de groep die sociaal uitgesloten is, zegt ongeveer de helft een goede gezondheid te hebben. Bij de totale bevolking is dat percentage tachtig procent.

Disney Infinity wordt virtuele speeltuin

Disney Infinity is de naam van een nieuwe actiegame waarbinnen gamers in een open wereld kunnen bouwen, schieten, slopen en racen. Dit alles met Disney- en Pixar-personages. Het spel moet regelmatig worden uitgebreid met extra bouwstenen en nieuwe personages. Dat schrijft gameweblog Polygon op basis van bronnen binnen Disney.

Binnen de spelwereld kunnen spelers rondreizen in auto's, vliegtuigen of gewoon te voet. Volgens het weblog is het een virtuele speeltuin. De game wordt dan ook gemaakt door Avalanche Software, het bedrijf verantwoordelijk voor de actiegame Just Cause en diens opvolger.

Het weblog stelt dat Disney Infinity moet worden gezien als een platform waarbinnen verschillende spellen te spelen zijn. De game wordt gemaakt voor verschillende spelcomputers, maar ook voor tablets en smartphones. Disney Infinity wordt begin volgend jaar officieel uit de doeken gedaan.


Disney Infinity wordt virtuele speeltuin (Foto: Novum)

Malala wil geen school met haar naam

De Pakistaanse Malala Yousufzai, die door de Taliban werd neergeschoten omdat zij onderwijs voor meisjes bepleitte, wil dat het besluit om een school naar haar te vernoemen wordt teruggedraaid. Zij is bang dat anders leerlingen van de school doelwit kunnen worden van extremisten. Dat heeft zij volgens bestuurder Kamran Rehman telefonisch laten weten uit Engeland, waar zij van haar verwondingen revalideert.

Leerlingen van de school in Mingora voerden het zelfde argument aan toen zij onlangs in de school inbraken om foto's van Malala en het nieuwe naambord te verwijderen.

De 15-jarige Malala raakte zwaargewond toen ze op 9 oktober werd neergeschoten. Zij was eerder in het nieuws gekomen met een oproep voor meisjesonderwijs. De Taliban zeiden haar juist daarom te willen vermoorden.


Malala wil geen school met haar naam (Foto: Novum)

Brama: "Beeld van McClaren 180 graden gedraaid"

Steve McClaren bracht FC Twente in 2010 het eerste kampioenschap, maar wordt tijdens zijn tweede periode in Enschede vooral bekritiseerd.

Volgens Wout Brama is McClaren echter niets veranderd ten opzichte van zijn succesperiode. "Dit is een geweldig voorbeeld hoe iemand neergezet kan worden. McClaren doet nog niet eens 0,1 procent anders dan hij in zijn eerste periode deed, maar het beeld van hem is wel honderdtachtig graden gedraaid", zegt de middenvelder in De Telegraaf.

"Het is bijna om te lachen, als je ziet hoe dat in zijn werk gaat. Ineens worden er filmpjes gemaakt, waarin al zijn uitspraken achter elkaar worden gezet. Nu was het bijvoorbeeld ineens een probleem, dat hij naar binnen liep, maar dat deed hij ook al in zijn eerste periode. Toen werd zijn drukke coachen langs de lijn uitgelegd als emotioneel betrokken, nu als iets negatiefs."

"Het enige wat tussen toen en nu echt veranderd is, zijn de resultaten. Blijkbaar zijn die in het voetbal zo bepalend, dat die van invloed zijn op het beeld dat van iemand bestaat", aldus Brama.

Emotioneel voetbalsucces voor SyriŽ

De voetballers van Syrië hebben een bijzonder succes geboekt. De ploeg won donderdag voor het eerst het West-Aziatische kampioenschap door in Koeweit Irak met 1-0 te verslaan. De enige treffer kwam in de 75e minuut op naam van Ahmad Al Salih.

De spelers droegen hun overwinning op aan hun landgenoten die in de greep zijn van de burgeroorlog. "Deze zege en deze titel is voor de mensen in Syrië. Ik dank God dat we vandaag hebben mogen winnen om een beetje plezier te kunnen geven aan de verdrietige mensen in ons land", aldus aanvaller Omar Al Soma na afloop.

Syrië haalde twee keer eerder de finale in 2000 en 2004.

Zvonareva niet naar Australian Open

Vera Zvonareva moet de Australian Open aan haar voorbij laten gaan. De voormalige nummer twee van de wereld kampt met een schouderblessure.

De organisatie van het eerste grandslamtoernooi van 2013 liet vandaag weten dat de RUssische daardoor niet in actie zal komen. Zvonareva zou ook haar opwachting maken in Auckland, maar ook hier heeft ze zich voor afgemeld.

De 28-jarige Zvonareva was in 2010 finaliste op Wimbledon en de US Open.

Politiechef Kekerdom had meer drugs in huis

In het huis van politiechef Jan Petter, die zichzelf en twee anderen in september van dit jaar doodschoot in Kekerdom, heeft de politie 186 xtc-pillen, amfetamine en een hoeveelheid van de partydrug GHB gevonden. Ook had hij verschillende oudere vuurwapens in huis.

Dat is gebleken uit het onderzoek dat de rijksrecherche naar het incident heeft ingesteld, aldus het Openbaar Ministerie in Arnhem vrijdag.

Eerder was al bekend dat in de woning van de inspecteur in Kekerdom een hennepkwekerij met 224 plantjes stond en dat hij tegen de regels in zijn dienstwapen in huis bewaarde. Met dit dienstwapen pleegde hij de moorden en de zelfmoord. Met de man en de vrouw die hij doodschoot, onderhield de politiechef een driehoeksrelatie die kort voor het drama was beëindigd.

De 59-jarige Petter kwam eerder in een onderzoek van een ander politiekorps naar voren als een contact van een verdachte. Dit korps liet dat weten aan de korpsleiding van de regiopolitie Gelderland-Zuid, maar vroeg tevens in het belang van hun onderzoek geen apart onderzoek te starten naar Petter. Dat is ook niet gebeurd, aldus het OM.

Politiechef Kekerdom had meer drugs in huis
Politiechef Kekerdom had meer drugs in huis (Foto: ANP)

'Tevreden Ajax wil contract Overmars verlengen'

Ajax is tevreden over de werkzaamheden van directeur voetbalzaken Marc Overmars. De club wil het contract van de oud-voetballer verlengen.

Overmars begon afgelopen zomer aan zijn klus bij Ajax. Hij tekende destijds een éénjarige verbintenis. De club wil Overmars nu vastleggen tot de zomer van 2017. Volgens Voetbal International zou Overmars op jaarbasis 225.000 euro gaan verdienen, exclusief eventuele bonussen.

Op 31 januari 2013 heeft Ajax een buitengewone aandeelhoudersvergadering uitgeschreven om de statutaire benoeming van Overmars, Michael Kinsbergen en Edwin van der Sar te formaliseren.

Meer dan twintigduizenden vermisten in Mexico

Een Mexicaanse burgerorganisatie heeft donderdag een database met ruim twintigduizend namen online gezet van mensen die de afgelopen zes jaar spoorloos zijn verdwenen in Mexico. In dezelfde periode kwamen tienduizenden mensen om door het geweld dat het gevolg was van de strijd tussen de regering en de machtige drugskartels.

Volgens de organisatie, Propuesta Civica, is de database samengesteld door Mexicaanse aanklagers tijdens de regeringstermijn van president Felipe Calderon, die eind november officieel ten einde kwam. Een woordvoerder van de Mexicaanse justitie zei niets te weten over de database.

Onder de vermisten zijn politieagenten, bouwvakkers, huisvrouwen, advocaten, scholieren, zakenlieden en meer dan twaalfhonderd kinderen jonger dan 11 jaar. De database bevat namen en leeftijden, maar ook het geslacht van de vermisten en de datum waarop en plaats waar ze zijn verdwenen.

Propuesta Civica zegt de database te hebben gekregen van een verslaggever van de Los Angeles Times. De Washington Post publiceerde onlangs een artikel waarin werd geschreven dat de lijst was opgesteld door Mexicaanse aanklagers.

Volgens Pilar Talavera, het hoofd van Propuesta Civica, bevat de database niet genoeg details om vast te stellen hoeveel verdwijningen te maken hebben met de drugsoorlog. Ook is het nog maar de vraag of alle vermisten in de lijst zijn opgenomen. Ondanks de onvolledigheden is de database toch uitgebracht, om te proberen de regering onder druk te zetten meer informatie vrij te geven over de vermisten, aldus Talavera.

Toen Calderon in 2006 aantrad verklaarde hij de Mexicaanse drugskartels de oorlog. Geschat wordt dat de strijd tussen 2006 en 2012 aan zeker zeventigduizend mensen het leven heeft gekost.

Noord-Korea pakt Amerikaan op

Noord-Korea heeft een Amerikaan van Koreaanse afkomst opgepakt die niet nader omschreven 'misdaden' heeft bekend. Volgens Zuid-Koreaanse activisten gaat het om iemand die een toeristenbedrijf runt dat in Noord-Korea gespecialiseerd is.

Het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA meldt dat Bae Jun Ho op 3 november het land was binnengekomen als toerist. Zwitserse diplomaten hebben Bae vrijdag gesproken. De Verenigde Staten en Noord-Korea onderhouden geen diplomatieke betrekkingen, maar Zwitserland behartigt de Amerikaanse belangen en geeft ook consulaire bijstand aan Amerikaanse staatsburgers in Noord-Korea.

Haren al kwart miljoen euro kwijt aan Project-X

De gemeente Haren is inmiddels zo'n 250.000 euro kwijt aan de Project X-rellen. Dat blijkt uit een eerste inventarisatie van de gemeentelijke kosten, meldt een woordvoerder vrijdag. Het grootste deel van het bedrag, zo'n 217.000 euro, is bestemd voor nazorg en onderzoek.

Ambtenaren maken ook nog steeds overuren. Ook de inhuur van externe specialisten is een forse kostenpost, blijkt uit de inventarisatie. De verwachting is dat de kosten blijven stijgen, totdat het eindrapport van de onderzoekscommissie onder leiding van Job Cohen klaar is.

De Project X-rellen in de Groningse plaats ontstonden in september toen een meisje op Facebook aankondigde haar verjaardag te willen vieren. Duizenden ongenode gasten kwamen naar Haren. Bij de rellen die uitbraken, raakten tientallen mensen gewond en werd veel schade aangericht.

KNVB haalt elftal uit competitie na vechtpartij

Het tweede zaterdagelftal van Haaglandia uit Rijswijk is door de KNVB uit de competitie gehaald. Ook zijn drie spelers van de club voor het leven geschorst. Dit heeft de tuchtcommissie van de KNVB vandaag besloten.

Op 20 oktober werd een speler van tegenpartij PGS/Vogel mishandeld door een drietal spelers van Haaglandia. De speler van PGS/Vogel liep hierbij een gebroken oogkas op. Na het gevecht verrichte de politie vier arrestaties.

Haaglandia had de spelers al geroyeerd, maar de KNVB gaat een stap verder en heeft nu drie spelers levenslang geschorst.

Milt verwijderd bij Ballan na val

De milt van wielrenner Alessandro Ballan is donderdag in een spoedoperatie verwijderd. De 33-jarige Italiaanse wielrenner van BMC was eerder op de dag tijdens een trainingskamp van zijn ploeg in Spanje ten val gekomen. Bij de crash in een afdaling liep Ballan verder een dijbeenbreuk, een gebroken rib en een geperforeerde long op.

In een lokaal ziekenhuis werd Ballan met spoed geopereerd aan zijn milt. "Dat was een medisch noodgeval", verklaarde teamarts Dario Spinelli. Later wordt gekeken wanneer de wereldkampioen van 2008 aan zijn beenbreuk wordt geopereerd.

Ballan is een klassiekerspecialist. In 2007 won hij de Ronde van Vlaanderen. In de kasseienrit Parijs-Roubaix stond hij drie keer als derde op het podium.

Rampenoefening afgelast uit angst voor paniek

Een rampenoefening die vrijdag plaats zou vinden in Waalwijk is afgelast. De gemeente is bang dat burgers in paniek raken door het luchtalarm dat deel uitmaakt van de oefening.

Bij de planning van de oefening is geen rekening gehouden met mensen die door een voorspelling van de Maya-kalender geloven dat op 21 december de wereld vergaat, meldt het Algemeen Dagblad. "Via Twitter is de bal gaan rollen en kreeg de oefening veel aandacht. Het was niet onze bedoeling om de inwoners van Waalwijk schrik aan te jagen", zegt een woordvoerder van de firma Stahl Europe, waar de oefening plaats zou vinden.

'Maradona wil met Irak naar WK 2014'

Diego Armando Maradona lijkt een nieuwe baan gevonden te hebben. De Argentijnse legende gaat mogelijk aan de slag in één van de meest onrustige landen ter wereld; Irak. Volgens manager Hernan Tofoni staat hij op het punt om bondscoach te worden van het land.

"Diego is heel erg enthousiast en belt ons elke dag. Hij wil er ook niet voor een paar maanden aan de slag, maar voor een lange tijd. Hij wil met Irak naar het WK", aldus Tofoni. Irak zoekt een opvolger van de Braziliaanse Zico, die onlangs de handdoek in de ring gooide.

Irak is nog volop in de race voor een WK-ticket. Momenteel staat het land derde in een groep met onder meer Japan en Australië, een positie die aan het eind van de rit leidt tot een plaatsje in de play-offs. De laatste keer dat Irak meedeed aan een WK was in 1986.

Twee versterkingen voor Heracles Almelo

Heracles Almelo krijgt na de winterstop twee nieuwe aanvallers tot zijn beschikking. De transfers van Jaroslav Navratil en Mathias Schamp zijn afgerond.

Navratil wordt voor een half jaar gehuurd van de Tsjechische club FK Viktoria Zizkov. In de overeenkomst is een optie tot definitieve overname opgenomen. Wanneer Heracles die licht, zal de rechterspits na dit seizoen nog drie seizoenen vastliggen aan de club.

De Belg Schamp komt over van KSV Oudenaarde en tekende een contract voor 2,5 jaar met een optie op nog een seizoen. De 24-jarige aanvaller kwam in het verleden onder meer uit voor FC Brugge en Lokeren.

Directeur Nico-Jan Hoogma toont zich tevreden. "Het gaat hier om twee talentvolle aanvallers die zich bij ons kunnen doorontwikkelen. We spelen op deze manier alvast in op de toekomst, want het is geen geheim dat er veel belangstelling is voor een aantal van onze spelers."

Einde dreigt voor schaatsteam Van Veen

Het einde dreigt voor het succesvolle schaatsteam van coach Jan van Veen. Als hij voor 1 januari geen sponsor vindt, moet hij stoppen met de naar hem genoemde ploeg. "Als er nu geen sponsor instapt, is het voorbij", zegt Van Veen vrijdag in AD Sportwereld. "Je kunt het niet nog een maand uitstellen."

Zijn schaatsers zijn op de hoogte van de situatie. Ook de schaatsbond KNSB en NOC*NSF zijn geïnformeerd. Van Veen heeft de sportkoepel om financiële steun gevraagd. "Als we geen sponsor vinden, is dat onze laatste strohalm."

De coach is wel in gesprek met twee partijen die interesse hebben, maar Van Veen durft niet te speculeren of dit tot iets gaat leiden.

Bij de ploeg rijden onder anderen Koen Verweij, Marrit Leenstra en Lotte van Beek, die successen boekten in de wereldbeker. Team Van Veen zit sinds dit voorjaar zonder sponsor, toen Hofmeier stopte. "Het wordt voor ons een uitermate spannende kerst", aldus Van Veen.

Aantal kerkgangers fors afgenomen

Het aantal Nederlanders dat een kerk, moskee of religieuze bijeenkomst bezoekt, is de laatste jaren fors afgenomen. In 2010 en 2011 bezocht een op de zes regelmatig een religieuze dienst. Tussen 1997 en 1999 was dat nog een op de vier, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Vooral ouderen gingen minder vaak naar de kerk. Onder de 55- tot 65-jarigen liep het bezoek aan religieuze diensten terug van 33 naar 17 procent en bij de 65-tot 75-jarigen van 39 naar 25 procent. Onder de 18- tot 35-jarigen is nauwelijks sprake van een afname, maar die leeftijdsgroep ging met 13 procent al weinig naar de kerk of moskee.

Ruim de helft van de bevolking rekent zich tot een kerkelijke gezindte of levensbeschouwelijke groepering. Katholieken vormen met 28 procent de grootste groep.

Van de mensen die zich tot een godsdienstige groepering rekenen, gaat een op de drie minstens een keer per maand naar de kerk of moskee. Gereformeerden zijn de meest trouwe kerkgangers. Van hen bezoekt 64 procent minstens een keer per maand een kerk. Onder katholieken is dat percentage 19 procent. Van de moslims bezoekt 38 procent wel eens een moskee.

'Nissan stopt als sponsor Radioshack'

Autofabrikant Nissan stopt als co-sponsor van de Radioshack-Nissan-Trek-wielerploeg. Dat schrijft de Luxemburgse krant Le Quotidien. Het Japanse bedrijf, dat nog een contract had tot het einde van volgend jaar, voldoet wel aan de financiële verplichtingen, maar verdwijnt van de shirts van de Luxemburgse formatie en zou ook geen autosponsor meer zijn.

De Radioshack-Nissan-Trek-ploeg is direct gelinkt aan het schandaal rond Lance Armstrong. De fusieploeg, die vorig jaar voortkwam uit Radioshack en Nissan-Trek, werd tot enkele maanden geleden geleid door Johan Bruyneel. De Belgische ploegleider wordt door de Amerikaanse antidopingautoriteit Usada ook aangeklaagd. Hij heeft echter wel besloten zich te verdedigen.

Radioshack was de laatste ploeg van de in ongenade gevallen Armstrong. De Amerikaan werkte jarenlang samen met Bruyneel.

Radioshack-Nissan-Trek is bovendien de ploeg van de broers Schleck. Fränk werd tijdens de Tour de France betrapt op een middel dat als maskeringsmiddel kan worden gebruikt. Hij hoort eind januari of dat hem een schorsing oplevert.

Nissan is de tweede grote sponsor die zijn biezen pakt uit de wielersport. Rabobank ging de Japanners voor.

Berkhout en Cabout in atletencommissie

Zeilster Lobke Berkhout en waterpoloster Mieke Cabout zijn de nieuwe leden van de atletencommissie van NOC*NSF. De sportkoepel maakte dit vrijdag bekend.

Vanwege het vertrek van handbalster Jokelyn Tienstra en vanwege de gewenste uitbreiding van de commissie waren er twee vacatures. Afgelopen tijd hebben alle sporters met een A- of B-status hun stem uit kunnen brengen.

Berkhout, winnares van brons bij de Spelen in Londen, is blij met haar uitverkiezing. "Na twaalf jaar fulltime topsport is het tijd voor andere zaken. Maar ik blijf een sporter in hart en nieren en daarom wil ik dichtbij de topsport blijven." Dat geldt ook voor Cabout, die met de waterpolosters in 2008 de olympische titel won. "Graag lever ik, met mijn ervaringen uit de praktijk en vanuit mijn teamsport, een gerichte bijdrage aan het verbeteren van het topsportklimaat in Nederland."

De Boer zeer tevreden met spel Ajax

Frank de Boer liet gisteren voor de camera's van Eredivisie Live weten zeer trots te zijn op zijn elftal. Ajax won het bekerduel op bezoek bij FC Groningen simpel met 0-3.

"Ik heb vandaag een heel goed Ajax gezien. Het eerste kwartier was Groningen nog een beetje gelijkwaardig aan ons, maar daarna hadden we het duel onder controle en scoorden we drie schitterende doelpunten. We waren veel beter. FC groningen mocht uiteindelijk blij zijn met de 0-3", aldus een blije De Boer.

De oefenmeester was ook tevreden over het spel van Joël Veltman. De jonge verdediger kreeg de kans van De Boer centraal achterin. "Hij is met vlag en wimpel geslaagd. Hij heeft goed gespeeld. Ik ben ook tevreden over het spel van Siem de Jong. Hij deed het goed in de spits", besloot de trainer, die in de kwartfinales met zijn ploeg aantreedt tegen Vitesse.

HAK schrapt 35 banen

Bij conservenfabriek HAK verdwijnen 35 banen. Reden is dat de fabriek zich alleen nog maar gaat richten op het eigen merk en stopt met het maken van huismerkproducten. Dat maakte de groente- en fruitfabrikant vrijdag bekend.

Het bedrijf laat de bestaande contracten met supermarkten voor het maken van huismerken aflopen, meldt HAK. De verplichtingen worden wel nagekomen.

HAK maakte pas sinds drie jaar producten voor huismerken. "Dat gaf ons schaalvoordelen, maar inmiddels moeten we vaststellen dat de markt ons heeft ingehaald." Het bedrijf meldt klem te zitten tussen stijgende grondstofprijzen en afnemers die steeds lagere prijzen willen bedingen.

"Voor de continuïteit van de onderneming kiezen wij dan ook puur voor de toegevoegde waarde van ons merk", verklaart algemeen directeur Timo Hoogeboom. Met het HAK-merk wordt ingezet op uitbreiding naar België en Duitsland.


HAK schrapt 35 banen (Foto: Novum)

Seizoen voorbij voor skiester Schild

De Oostenrijkse skiester Marlies Schild komt dit seizoen niet meer in actie. Bij een val tijdens een training in het Zwitserse Are heeft ze een knieband in haar rechterknie gescheurd.

Schild heeft zeker drie maanden nodig om te herstellen. Dit maakte de Oostenrijkse skibond vandaag bekend. Hierdoor kan ze in februari haar wereldtitel op de slalom nier verdedigen bij de WK in Schladming.

Tot nu toe won Schild 33 wereldbekerwedstrijden op de slalom. Komende vrijdag zal de 31-jarige Oostenrijkse onder het mes gaan.

Christina Curry wil weer in Nederland wonen

Christina Curry wil zich zo snel mogelijk in Amsterdam vestigen. De 22-jarige dochter van Patricia Paay en Adam Curry heeft na de breuk met haar Mexicaanse vriendje Juan Francisco Liñan geen reden meer om in Los Angeles te blijven wonen. "Ook ben ik die eeuwige palmbomen en hoge temperaturen zo langzamerhand spuugzat." Dat vertelt ze vrijdag in het AD.

Christina vertrok in 2009, na de scheiding van haar ouders, naar de Verenigde Staten. "Achteraf was die verhuizing naar Amerika een misrekening. Nu de boosheid over de scheiding van Patricia en Adam weg is, wil ik terug naar Nederland. Lekker dicht bij mijn moeder en de rest van de familie wonen."

Zwemster Moravcova beŽindigt loopbaan

De Slowaakse zwemster Martina Moravcova heeft haar zwemloopbaan beëindigd. De zevenvoudig wereldkampioene en tweevoudig winnares van zilver bij de Olympische Spelen maakte dit donderdagavond bekend.

"Ik heb niets meer te bewijzen. Ik heb daarom besloten te stoppen. Ik dank iedereen die mij al die jaren heeft gesteund", aldus de 36-jarige zwemster.

Moravcova werd zes keer uitgeroepen tot sportster van het jaar in Slowakije.

Zwemster Moravcova beëindigt loopbaan
Zwemster Moravcova beëindigt loopbaan (Foto: ANP)

Linda de Mol verkozen tot homomoeder

Linda de Mol is de nieuwe 'homomoeder' van Nederland. De presentatrice kreeg de meeste stemmen in de jaarlijkse enquête van website Gay.nl. "Wat een enorme eer, ik vind het te gek", reageert de blondine, die Patricia Paay opvolgt.

Cabaretière Claudia de Breij is volgens bezoekers van de website de leukste lesbienne. Goede Tijden, Slechte Tijden-acteur Ferry Doedens is zowel het stijlicoon als gay tv-icoon van 2012. The Voice of Holland-kandidaat Paul Turner kwam als irritantste homo uit de bus.

De titel Gay Icon ging naar Mathijs Beugelink. Hij richtte de Stichting tegen Homogeweld op, nadat hij van een trap werd geduwd. Comédienne Ellen DeGeneres is verkozen tot het internationale Gay-icoon.

Wegereef en Bossen stoppen na dit seizoen

Jan Wegereef en Ruud Bossen stoppen na dit seizoen met fluiten van wedstrijden in het betaald voetbal. Het contract van de twee, beiden 50 jaar, wordt niet verlengd.

Volgens de KNVB is hier vorig jaar in de winterstop al over gesproken en is deze beslissing in goed overleg tot stand gekomen. "Het beleid van de KNVB is erop gericht door middel van een continue doorstroming van jonge, talentvolle scheidsrechters de kwaliteit aan de top te waarborgen. Dit betekent helaas ook dat er zo nu en dan afscheid genomen moet worden van arbiters die een zekere leeftijd bereiken en al een ruime tijd actief zijn in het betaald voetbal", aldus de voetbalbond.

Wegereef debuteerde in 1988 in het betaald voetbal. Bossen is sinds 1992 actief op het hoogste niveau.

Wegereef en Bossen stoppen na dit seizoen
Wegereef en Bossen stoppen na dit seizoen (Foto: ANP)

Wel financieel succes voor Heerenveen

Sportief maakt sc Heerenveen een moeizaam seizoen door, maar financieel boekte de club wel succes. De licentiecommissie van de KNVB maakte bekend dat de club een categorie is gepromoveerd.

Heerenveen zit nu weer in categorie III van het financiële ratingsysteem van de voetbalbond. Daarmee hoort het bij de gezondste clubs van Nederland. De formatie zakte bij de vorige waardering naar categorie 2, wat door de nationale voetbalbond nog steeds als voldoende wordt beoordeeld. Wanneer een club in categorie 1 belandt, wordt dat gezien als een club in financiële nood.

Spugende Meireles moet elf duels brommen

Raul Meireles is door de Turkse voetbalbond voor elf wedstrijden geschorst. De middenvelder van Fenerbahçe kreeg de straf omdat hij spuugde richting een arbiter.

Dat deed Meireles tijdens de topper tegen Galatasaray van afgelopen weekend. De Portugees kreeg in die verloren wedstrijd een tweede gele kaart en was het niet eens met die beslissing. Hij spuugde in de richting van de scheidsrechter.

Meireles leek zeven wedstrijden te moeten brommen na zijn actie, maar de tuchtcommissie van de Turkse bond vond het vergrijp zo zwaar, dat het een schorsing van elf wedstrijden oplegde. Overigens ontkent Meireles zelf dat hij gespuugd heeft.

Cuba Gooding Jr. en Vanessa Williams op Broadway

Cuba Gooding Jr. en Vanessa Williams hebben een rol te pakken in de Broadwayproductie The Trip to Bountiful. Het toneelstuk werd in 1953 voor de eerste keer opgevoerd in de New Yorkse theaterstraat en keert er komend voorjaar terug.

Oscarwinnaar Gooding Jr. en zangeres en actrice Williams voegen zich bij Cicely Tyson, de Amerikaanse theateractrice die de hoofdrol vertolkt. De voorstelling gaat op 23 april in première.

The Trip to Bountiful is een toneelstuk van schrijver Horton Foote, waarin de thema's acceptatie en huiswaarts keren centraal staan. Het stuk werd in 1985 ook gemaakt voor het witte doek.


Cuba Gooding Jr. en Vanessa Williams op Broadway (Foto: Novum)

[NBA] Thunder-machine stokt tegen Timberwolves

Minnesota Timberwolves heeft donderdag een einde gemaakt aan de zegereeks van Oklahoma City Thunder in de NBA. In Minneapolis werd het 99-93 voor de thuisploeg. Oklahoma leunde zwaar op Kevin Durant en Russell Westbrook die respectievelijk 33 en 30 punten scoorden. Bij de Timberwolves scoorden Kevin Love, Nikola Pekovic en Alexey Shved een double-double.

Miami Heat won op bezoek bij Dallas Mavericks met 110-95. Miami was veel beter dan Dallas en had na drie periodes dertig punten voorsprong, voordat het LeBron James en Dwyane Wade rust gaf. James scoorde 24 punten. De sterspeler scoorde dit seizoen iedere wedstrijd meer dan twintig punten.

Portland Trail Blazers won thuis van Denver Nuggets: 101-93. Nicolas Batum was met 22 punten topscorer bij Portland. J.J. Hickson tekende voor achttien punten en achttien rebounds.


Thunder-machine stokt tegen Timberwolves (Foto: Novum)

The Incredible Burt Wonderstone trailer

Komend jaar mogen we ons te goed doen aan weer een hilarische komedie met een cast die zeer tot de verbeelding spreekt. De voornaamgenoten Carrell en Buscemi spelen samen met Jim Carrey in The Incredible Burt Wonderstone. Een film waarmee Don Scardino nu al een lach op ons gezicht weet te toveren.

Burt is niet populair. Hij is het ondergeschoven kindje die geïnteresseerd raakt in de wereld van illusies en al op vroege leeftijd wordt zijn lot bezegeld. Samen met zijn enige vriend Anton besluit hij een act te beginnen en mensen te verwonderen met zijn goochelkunsten. Na jarenlang op te treden in Vegas begint zijn act oud nieuws te worden. En alsof dat nog niet genoeg is verschijnt er ook nog een straatartiest die hun, toch al gedoofde, licht onderschept. Jim Carrey speelt de rol van Steve Gray - ja, nóg een Steve - die de show steelt door middel van de gekste capriolen en verbale uitspattingen, zoals alleen Jim dat kan.

The Incredible Burt Wonderstone wordt in maart 2013 in Amerika verwacht, een datum voor Nederland is nog niet vrijgegeven.

Weer wedstrijd Buitenboys en Nieuw Sloten

Voetbalclubs sc Buitenboys en Nieuw Sloten spelen binnenkort gewoon weer tegen elkaar. Dat hebben beide besturen besloten na een gesprek donderdagavond over de fatale mishandeling van een 41-jarige grensrechter van Buitenboys.

"Het was een open en eerlijk gesprek. Ik had er een goed gevoel over toen we klaar waren", zei voorzitter van Buitenboys Marcel Oost na afloop tegen Omroep Flevoland. Volgens hem was het in het begin lastig en soms ook emotioneel. "Zij schamen zich voor wat gebeurd is", aldus Oost.

Binnenkort spelen de twee clubs voor het eerst weer tegen elkaar. De C1 van Buitenboys gaat dan op bezoek bij Nieuw Sloten. Beide besturen zijn dan aanwezig om het duel zo goed mogelijk te begeleiden. "Het is toch een aparte wedstrijd voor allebei de verenigingen. Daar zullen we op een gepaste manier mee omgaan", zegt Oost.

De twee verenigingen gaan verder samenwerken om incidenten in de toekomst te voorkomen. Bij het incident begin deze maand kwam de grensrechter Richard Nieuwenhuizen om het leven toen hij werd mishandeld door spelers van Nieuw Sloten. Zes jongens en een man van 50 zitten nog vast.

Geen celstraffen voor leiding Chemie-Pack

Drie leidinggevenden van Chemie-Pack hoeven niet de cel in. De directeur, een productieleider en een veiligheidscoördinator zijn vrijgesproken van opzettelijke brandstichting. Wel krijgen ze een taakstraf voor brand door schuld. Dat heeft de rechtbank in Breda vrijdag bepaald, meldt de NOS.

Het OM had om celstraffen tot vier jaar gevraagd en eiste om een boete van een miljoen euro. De officier van justitie stelde eerder dat het niet zozeer de vraag was of het bedrijf zou afbranden, maar wanneer.

Bij de grote brand in Moerdijk, bijna twee jaar geleden, kwamen chemicaliën vrij en kwam bluswater met chemische stoffen in de omgeving en in het grondwater terecht. Er vielen geen gewonden. De totale schade wordt geschat op bijna 72 miljoen euro. Chemie-Pack werd vorig jaar augustus failliet verklaard.

Het vuur ontstond toen een werknemer een pneumatische pomp probeerde te ontdooien met een gasbrander. De pomp was aangesloten op chemicaliën. Volgens de werknemer in kwestie zou dat wel vaker zijn gebeurd en was de leiding daarvan op de hoogte.


Geen celstraffen voor leiding Chemie-Pack (Foto: Novum)

Automobilist raakt te water en overlijdt

Een 21-jarige automobilist uit het Friese Drogeham is donderdagavond om het leven gekomen toen hij door nog onbekende oorzaak te water was geraakt. Een 20-jarige bijrijder raakte lichtgewond, meldt de politie.

De auto kwam op de kop in een diepe sloot terecht op de Oude Dijk in Buitenpost. De passagier wist op eigen kracht uit de wagen te klimmen en haalde hulp bij buurtbewoners. Die hulp kwam echter te laat voor de bestuurder.

Negen op tien Nederlanders voelt zich gelukkig

Bijna negen op de tien volwassen Nederlanders voelen zich ondanks de financiële crisis gelukkig. Dat geldt vooral voor mensen die samenwonen met een partner, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag.

Van alle volwassenen die samenwonen met een partner is 92 procent gelukkig. Van de mensen die niet samenwonen met een partner geeft ruim tachtig procent aan gelukkig te zijn. Alleenstaande ouders zijn vaker gelukkig (85 procent) als ze kinderen in huis hebben.

Jongeren tot 25 jaar zijn over het algemeen het meest gelukkig met of zonder partner. In hogere leeftijdsgroepen wordt het steeds belangrijker voor het geluk om een wederhelft te hebben. Het verschil is vooral bij de 45 tot 65-jarigen groot met 21 procentpunten. Zo'n dertig procent in die leeftijdsgroep is niet gelukkig.

Het geluksgevoel is verder onder hoogopgeleiden iets hoger dan laagopgeleiden. Bovendien hangt bij laagopgeleiden het hebben van een partner sterker samen met dat gevoel dan voor middelbaar- of hoogopgeleiden.

Ontbreken van ultieme kerstfilm valt niet op

Het aanbod van films in de kerstvakantie is dit jaar overweldigend groot. Bioscopen hebben de grootste titels opgespaard tot aan het einde van het jaar, maar een ultieme kerstfilm zit er dit jaar niet tussen. Daarvoor moet de Nederlandse filmliefhebber wachten tot 2013. Dan komt de Nederlandse familiefilm Midden in de winternacht uit, gebaseerd op het succesvolle boek over een pratende eland van Andreas Steinhöfel.

Was het vorig jaar nog Arthur Christmas, dit jaar moet de bioscoopbezoeker het zonder kerstfilm met sneeuw of de Kerstman stellen. Dat zal weinigen opvallen, want er zijn tot vlak voor de kerstvakantie grote filmtitels uitgebracht. Deze week kwamen daar nog Life Of Pi, Het Bombardement en Hotel Transylvania bij. "Het aanbod is dit jaar overweldigend groot. We hebben de indruk dat het aantal films in de kerstvakantie nog groter is dan voorgaande jaren", zegt Daniella Koot van Pathé. "Alleen de familiefilms bestaan bij Pathé al uit zeven titels", zegt Koot.

Een van de familiefilms die nog het dichtst in de buurt komt van het klassieke genre kerstfilm is Groeten van Mike! van de makers van Kruimeltje en Pietje Bell. Het verhaal speelt zich ook af in de kerstperiode. De familiefilm, waarin The Voice-winnares Leona Philippo een rol speelt, draait in 114 zalen.

Filmdistributeurs richten zich met het brede aanbod op verschillende doelgroepen, merkt een woordvoerster van Independent Films op. Deze filmdistributeur bracht deze week de tienerfilm So Undercover uit, met Miley Cyrus in de hoofdrol. "Typisch een film voor tienermeiden. Voor de families met kleine kinderen hebben we K3 Bengeltjes", zegt de woordvoerster. Volwassenen kunnen kiezen tussen The Hobbit en Life Of Pi. Filmdistributeur Sony Pictures verwacht veel van de animatiefilm Hotel Transylvania die in Amerika al records heeft verbroken.

Pathé verwacht op basis van voorverkoopcijfers dat The Hobbit: An Unexpected Journey komende kerstvakantie de meeste bezoekers zal trekken. De James Bondfilm Skyfall staat in de voorverkoop op de tweede plaats, gevolgd door de Nederlandse film Alles is familie. Koot zegt dat ook Het Bombardement het ondanks kritische recensies erg goed doet in de voorverkoop. De film met Jan Smit in de hoofdrol, die deze week uitkwam, staat op de vierde plaats in de voorverkoop bij Pathé.

Ontbreken van ultieme kerstfilm valt niet op
Ontbreken van ultieme kerstfilm valt niet op (Foto: ANP)

Ridley Scott maakt dramaserie over Vaticaan

Ridley Scott heeft groen licht gekregen om zijn serie The Vatican te gaan maken. De tv-serie laat een beeld zien van de mysteries en wonderen achter een van de meest gesloten organisaties ter wereld, laten de producenten weten aan de Amerikaanse film- en tv-site Deadline.

Verder wordt de serie omschreven als een provocatieve moderne thriller over spiritualiteit, macht en politiek tegen de achtergrond van de hedendaagse politieke wereld van de katholieke kerk. Vergelijkingen met de maffiaserie The Sopranos en Upstairs Downstairs, over het vooroorlogse Engeland van 1936, worden al gemaakt.

Het Vaticaan lijkt een populair onderwerp voor makers van tv-series. Vorig jaar verscheen de dramaserie The Borgias, die zich afspeelt in het Italië van de 15e eeuw. Hierin is Jeremy Irons te zien als pater familias Rodrigo Borgia, die later paus Alexander VI wordt. Het derde seizoen verschijnt volgend jaar.

Scott gaat de pilotaflevering van The Vatican regisseren en de serie coproduceren. Naar verluidt bestaat de cast uit grote namen, hoewel deze nog niet bekend zijn gemaakt.

The Vatican verschijnt volgend jaar bij de Amerikaanse betaalzender Showtime. Of de serie ook naar Nederland komt, is nog onbekend.


Ridley Scott maakt dramaserie over Vaticaan (Foto: Novum)

Bioscopen maken zich op voor vroege kerstpiek

De bioscoopbranche bereidt zich voor op een vroege piek in het aantal bezoekers in de komende kerstvakantie. Omdat Eerste Kerstdag dit jaar op een dinsdag valt, houdt onder meer de keten Wolff Bioscopen komend weekeinde al rekening met uitverkochte zalen door de kerstdrukte.

"Traditioneel gezien begint de drukte in de kerstvakantie op Tweede Kerstdag en blijft het druk tot en met 30 december. Nu kerst dit jaar op dinsdag en woensdag valt en veel mensen al op maandag vrij hebben, begint de drukte waarschijnlijk al voor de kerstdagen. Dat is eerder dan gebruikelijk", zegt marketingmanager Martijn Visscher van Wolff Bioscopen, een keten met vestigingen in onder meer Utrecht, Enschede, Groningen en Rotterdam.

Bioscoopketen Pathé verwacht dat het komend weekeinde goed zal lopen, maar Daniella Koot, die bij Pathé verantwoordelijk is voor de programmering, verwacht dat het echt druk wordt op Tweede Kerstdag. "Wie zeker wil zijn van een goede zitplaats, moet vooraf een kaartje kopen", waarschuwt Koot.

Visscher verwacht dat de film The Hobbit: An Unexpected Journey de meeste bezoekers zal trekken in de kerstvakantie. "De film staat al op nummer 1 en is niet meer van de troon te stoten", zegt de exploitatiemanager van Wolff Bioscopen. De posities 2 en 3 worden volgens Visscher een strijd tussen de films Skyfall en Alles is familie. De James Bondfilm draait nu 7 weken in de bioscopen en heeft ongeveer 1,8 miljoen bezoekers getrokken. De Nederlandse film Alles is familie bereikt dit weekeinde de grens van 500.000 bezoekers, verwacht een woordvoerster van filmdistributeur A-Film.

Republikeinen fluiten voorman terug

De Republikeinen in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden hebben hun 'Plan B' voor het voorkomen van automatische belastingverhogingen en bezuinigingen per 1 januari ingetrokken. Zij wilden een verhoging van de belastingen voor inkomens van meer dan een miljoen dollar per jaar toestaan, maar werden door hun achterban teruggefloten. Het voorstel maakte ook weinig kans om door de Senaat te worden aangenomen, waar de Democraten in de meerderheid zijn.

Het besluit tot intrekking is een gevoelige nederlaag voor John Boehner, de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden. In een korte verklaring liet Boehner weten dat het voorstel 'onvoldoende steun van onze leden heeft' en dat het nu aan president Barack Obama en de leider van de Democraten in de Senaat Harry Reid is om de 'fiscale afgrond' te voorkomen. Die term slaat op het aflopen van belastingverlagingen die onder de vorige president George Bush werden doorgevoerd.

Het Witte Huis liet in een reactie weten dat het Obama's voornaamste zorg is 'te verzekeren dat de belastingen niet over een paar dagen omhoog gaan voor 98 procent van de Amerikanen en 97 procent van de kleine bedrijven'. Obama wilde de belastingen voor inkomens vanaf vierhonderdduizend dollar per jaar laten stijgen. Obama en Boehner hebben allebei aangegeven de komende dagen verder te willen onderhandelen.

Jacht Steve Jobs aan de ketting

Het net afgebouwde jacht van de overleden topman van Apple Steve Jobs is aan de ketting gelegd. De Italiaanse ontwerper Philippe Starck heeft beslag laten leggen op de 'Venus' vanwege een openstaande rekening. Dat schrijft Het Financieele Dagblad vrijdag.

De beslaglegging op verzoek van de rechtbank vond woensdag al plaats in de haven in Amsterdam, schrijft de krant. Het havenbedrijf zou zijn verzocht niet mee te werken aan een eventuele poging om uit te varen.

De Venus is gebouwd door twee Nederlandse werven en ging twee maanden geleden te water. De vorig jaar overleden Steve Jobs werkte voor het ontwerp van het aluminium schip samen met Starck. De ontwerper zou negen miljoen euro betaling beloofd zijn, maar hij heeft slechts zes miljoen gekregen. Het jacht is nu in handen van de weduwe van Jobs.

Cameron bij Britse troepen in Afghanistan

De Britse premier David Cameron is in Afghanistan voor een bezoek aan de Britse militairen in dat land. In een verklaring die donderdag werd uitgebracht zegt hij dat het in Afghanistan beter gaat dan verwacht.

Onlangs werd bekend dat het aantal Britse militairen in Afghanistan volgend jaar met ongeveer de helft wordt teruggebracht tot 5200, vooruitlopend op een volledige terugtrekking in 2014.

Reisje via internet vaak duurder dan gedacht

Mensen die een reis boeken via internet, kunnen nog steeds voor een onaangename verrassing komen te staan als ze de eindprijs zien. Reisaanbieders op het net geven de prijzen niet helemaal duidelijk en correct weer; ze nemen een loopje met de regels voor eerlijke en duidelijke prijzen, stelde de Consumentenbond vrijdag na onderzoek.

De bond bekeek 60 websites van luchtvaartmaatschappijen, vliegticketverkopers, aanbieders van pakketreizen, bungalowparken en busreizen. "Geen enkele site geeft de prijzen helemaal duidelijk en correct weer."

In ruim de helft van de gevallen ging er iets niet goed met de reserveringskosten; die waren of niet verwerkt in de beginprijs of er werd niet vermeld dat reserveringskosten van toepassing waren.

Reisje via internet vaak duurder dan gedacht
Reisje via internet vaak duurder dan gedacht (Foto: ANP)

'Criminelen frauderen via website UWV'

De website van het UWV wordt door criminelen nog steeds gebruikt om werklozen te misbruiken door ze te laten witwassen. Bij de Fraudehelpdesk kwamen het afgelopen halfjaar zeventien meldingen binnen over fraude via de UWV-site werk.nl, schrijft Spits vrijdag.

Werkzoekenden wordt bijvoorbeeld een administratieve baan aangeboden en krijgen dan geld op hun eigen rekening dat ze vervolgens moeten overmaken naar andere rekeningen. Als het nietsvermoedende slachtoffer een paar keer heeft witgewassen, wordt hij onder druk gezet en moet hij ook het verdiende salaris overmaken. De Fraudehelpdesk luidde begin dit jaar al de noodklok over het fenomeen.

André Vermeulen van de Fraudehelpdesk zegt in de krant dat de zeventien meldingen die de afgelopen zes maanden zijn binnengekomen het topje van de ijsberg zijn. Hij vindt het niet kunnen dat er nog steeds gefraudeerd wordt op werk.nl. "Er staat UWV naast en je moet inloggen met je DigiD. Dat geeft mensen vertrouwen. Je wordt eigenlijk bestolen in het huis van de instantie die zegt dat je daar werk moet zoeken."

De website van het UWV kwam afgelopen weekeinde ook al negatief in het nieuws, toen uit onderzoek van RTL Nieuws bleek dat de site vol fouten zit en vaak niet functioneert. Ook zouden aangeboden vacatures vaak verlopen zijn of niet geschikt.

Enkele maanden daarvoor kwam de site onder vuur te liggen vanwege verkeerde baansuggesties. Zo kreeg een maatschappelijk werkster bijvoorbeeld een baan als lasser of cipier aangeboden. Ook waren er onbegrijpelijke foutmeldingen en lag de site vaak plat.

Verhagen onderschatte verbond met PVV

Voormalig CDA-voorman Maxime Verhagen geeft toe dat zijn partij een inschattingsfout maakte door in 2010 een samenwerking aan te gaan met de PVV. De gedoogconstructie werd vaak uitgelegd als een regering met de partij van Geert Wilders, wat Verhagen vooraf niet had voorzien. Dat zegt hij in een interview met de Volkskrant.

"Ik heb niet voorzien dat de scheiding tussen regeren en gedogen onvoldoende zichtbaar zou zijn voor de buitenwacht. Dat hebben we onvoldoende kunnen markeren. Dat heb ik onderschat", zegt Verhagen daarover. Volgens hem is er een groot verschil tussen meeregeren en gedogen. "Anders zou ik er niet aan zijn begonnen."

Verhagen zegt verder dat hij oud-premier Jan Peter Balkenende ruim voor de landelijke verkiezingen in 2010 adviseerde zich terug te trekken als CDA-leider. Volgens hem was Balkenende van te veel waarde geweest en moest hij nog een verkiezing zichzelf niet aan doen.

Balkenende stond daadwerkelijk op het punt om op te stappen maar SP-leider Agnes Kant was hem voor. "Dat gaf een dynamiek en maalstroom in de media: ik denk dat Jan Peter daar geen zin in had", aldus Verhagen.

De latere samenwerking met de PVV ging eigenlijk tegen het gevoel van Verhagen in, zegt hij nu. "Zoveel van wat ik vind, staat haaks op wat de PVV uitdraagt. Mensen uitsluiten, die enge nationale blik van eigenbelang op korte termijn. Die weerzin is zo sterk, dat ik niet met die partij in een regering wilde zitten."


Verhagen onderschatte verbond met PVV (Foto: Novum)

Republikeinen trekken plan fiscal cliff terug

Het voorstel van de Republikeinse partij in Amerika om de overheidsfinanciën aan te pakken, gaat niet door. John Boehner, leider van de Republikeinen, trok donderdag het plan terug waarin hij stelde dat gezinnen met een inkomen van boven de 1 miljoen dollar (750.000 euro) meer belasting moeten gaan betalen. Reden daarvoor is het ontbreken van voldoende steun voor het voorstel in het Huis van Afgevaardigden.

Boehner wilde daarmee de zogenoemde 'fiscal cliff' afwenden. "Dat is nu aan president Barack Obama", aldus de Republikein. Het terugtrekken van het voorstel maakt verdere onderhandelingen tussen de Democraten en de Republikeinen onzeker. Obama wil de belastingverhoging invoeren voor inkomens vanaf 400.000 dollar (300.000 euro).

De herkozen president gaf eerder al aan dat, wanneer het plan van Boehner zou worden goedgekeurd door het Huis van Afgevaardigden en de Senaat, hij het zou vetoën. De Democraat vindt het tegenvoorstel slecht voor de middenklasse.

De Democratische partij moet samen met de Republikeinen voor het einde van het jaar een akkoord zien te bereiken over maatregelen voor het terugdringen van de Amerikaanse staatsschuld. Slagen ze daar niet in, dan wordt de 'fiscal cliff' automatisch van kracht. Die houdt in dat er belastingverhogingen en bezuinigingen van in totaal 600 miljard dollar worden doorgevoerd. Economen voorspellen daardoor een zware rem op de groei van de Amerikaanse economie.

Republikeinen trekken plan fiscal cliff terug
Republikeinen trekken plan fiscal cliff terug (Foto: ANP)

Amerikaanse scholiere dreigt met massamoord

De politie in Arizona heeft donderdag een 16-jarige scholiere gearresteerd die dreigde 'iedereen te vermoorden' op haar middelbare school. Daarna zou ze zelfmoord plegen.

Het meisje was leerling van Red Mountain high school in de staat Arizona. Ze uitte de bedreigingen in een filmpje dat gedeeld werd via het YouTube-kanaal van een transgendergroep in Toronto, Canada. De eigenaar van die groep nam kort daarna contact op met de politie.

De tiener refereerde in haar dreigvideo aan de massamoord op de basisschool in Newtown, maar zei ook haar plan al lang voor die schietpartij te hebben bedacht. "Nu heb ik echt het plan om mensen pijn te doen en te vermoorden in mijn school."

Tweede Kamer steunt Patriot-missie

Een meerderheid van de Tweede Kamer steunt het sturen van Patriot-luchtafweerraketten naar Turkije, bleek donderdagnacht na een debat met minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans en minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD).

Met name de oppositie had donderdag nog veel vragen. Diverse partijen wezen erop dat er helemaal geen aanwijzingen zijn dat Syrië een aanval op Turkije wil uitvoeren. Timmermans beaamde dat, en zei dat het vooral gaat om Turkije te beschermen tegen Scud-raketten die per ongeluk over de grens belanden. "Stel dat zo'n raket op een grote stad terechtkomt. We kunnen zo veel ellende voorkomen."

Timmermans benadrukte verder dat de Patriots niet mogen worden ingezet om een noflyzone af te dwingen boven Syrië, of als bescherming voor Turkije als dat land een aanval op Syrië begint. Timmermans heeft geen aanwijzingen dat Turkije plannen in die richting heeft, maar kan het ook niet uitsluiten. "Je kunt niet van te voren een soort vetorecht afspreken."

Ook waren er vragen over de kosten, die volgens sommige partijen met 42 miljoen euro (exclusief eventueel afgevuurde Patriots) wel erg hoog uitvallen. Hennis antwoordde dat er ruim begroot is. Zo gaat het kabinet uit van 360 militairen, maar zullen het er waarschijnlijk minder worden. Dan dalen ook de kosten. Bovendien wordt een deel van de kosten mogelijk door Turkije betaald.

De Patriots moeten eind januari operationeel zijn. Ze worden gestationeerd bij de stad Adana. Het kabinet houdt de mogelijkheid open om ze versneld in te zetten, maar ziet daar momenteel geen aanleiding toe.


Tweede Kamer steunt Patriot-missie (Foto: Novum)

Assange spreekt aanhangers toe

WikiLeaksoprichter Julian Assange heeft donderdag zijn aanhangers toegesproken. In een toespraak vanaf het balkon van de Ecuadoraanse ambassade in Londen prees hij onder meer de Amerikaanse militair en klokkenluider Bradley Manning.

De 41-jarige Assange zag er uitgerust en gezond uit, ondanks het feit dat hij al meer dan zes maanden vastzit in een klein appartement dat hij deelt met de Ecuadoraanse diplomatieke staf. Ecuador heeft hem asiel verleend.

De Zweedse justitie wil Assange verhoren over twee aangiftes van verkrachting en seksueel wangedrag, maar de Australiër vreest dat de zedenzaak onderdeel is van een Amerikaans opzetje om hem in de Verenigde Staten te vervolgen voor zijn werk bij WikiLeaks en is ondergedoken in de Ecuadoraanse ambassade. Medestanders van Assange zeggen dat hem in de VS een slechte behandeling en mogelijk zelfs de doodstraf wacht.

Het grootste applaus kwam donderdag toen Assange over Manning sprak. Hij zei dat de 25-jarige klokkenluider 'zijn waardigheid heeft behouden na meer dan tien procent van zijn leven in de gevangenis te hebben doorgebracht, soms in een kooi, naakt en zonder zijn bril'. Manning staat in de Verenigde Staten terecht voor het lekken van geheime overheidsdocumenten.


Assange spreekt aanhangers toe (Foto: Novum)

Geen steun voor motie tegen Teeven

De motie van afkeuring die de SP indiende tegen staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) is niet aangenomen. SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen diende de motie in omdat de staatssecretaris weigert om opvang te regelen voor uitgeprocedeerde asielzoekers. Zoals verwacht kreeg ze geen meerderheid.

Gesthuizen en Teeven kregen het woensdag met elkaar aan de stok in een debat over de asielzoekers die in tentenkampen in Amsterdam en Den Haag hadden gedemonstreerd. Teeven wil hen geen opvang aanbieden omdat ze weigeren mee te werken aan hun terugkeer.

In een eerder aangenomen Kamermotie werd het kabinet opgedragen om opvang te regelen voor asielzoekers die niet terug kunnen keren naar hun land van herkomst en op straat dreigen te belanden. Volgens Teeven willen de Irakezen en de Somaliërs die demonstreerden in de tentenkampen niet meewerken aan hun terugkeer, en slaat de motie dus niet op deze groep.

Al tijdens het debat bleek dat een ruime Kamermeerderheid van VVD, PvdA, PVV en CDA vindt dat Teeven de motie wel heeft uitgevoerd.


Geen steun voor motie tegen Teeven (Foto: Novum)

Slachtoffers vliegramp Faro dagen staat

Slachtoffers van de vliegramp in Faro in 1992 hebben de staat voor de rechter gedaagd. Zij stellen dat de toenmalige Raad voor de Luchtvaart bewust informatie achterhield over het ongeluk, schrijft het AD vrijdag. Ook vliegmaatschappij Martinair moet voor de rechter verschijnen.

De nabestaanden willen dat Martinair alsnog schuldig wordt verklaard, dat de staat haar fouten erkent en dat alle schade wordt vergoed. Bij de ramp in Portugal, vrijdag precies twintig jaar geleden, kwamen 56 mensen om het leven. De dagvaarding was al verwacht omdat de zaak na twintig jaar zou verjaren.

De slachtoffers wijzen op onderzoek van luchtvaartonderzoeker Harry Horlings. Hij stelt dat de piloten diverse fouten hebben gemaakt. Zo hadden ze tot vijf keer toe de landing moeten afbreken, maar deden ze dat niet.

"Het handelen van de gezagvoerder en de co-piloot kan als bewust roekeloos worden gekwalificeerd. Door toedoen van beide piloten is het ongeval veroorzaakt", staat in de dagvaarding die in handen is van het AD.

Volgens de dagvaarding stond de landingsbaan onder water, was de zijwind te hard om te landen, volgde het toestel niet de voorgeschreven route, kwam het te schuin op de baan aangevlogen en werd het gas te vroeg dichtgedraaid. Het officiële onderzoek spreekt echter van een onverwachte windvlaag. Wanneer de zaak begint, is nog niet bekend.

Details first-person in Dead or Alive 5 Plus

Team Ninja heeft meer details over Dead or Alive 5 Plus, de Vita-versie van het vechtspel, bekendgemaakt. De first-person speel je verticaal met touch-controls.

De Vita-versie ondersteunt Cross Play met de PlayStation 3-versie. Het meest opmerkelijke is de nieuwe verticale modus, waarmee je het spel in first-person speelt. Deze modus is speelbaar met twee controlemethoden. De eerste modus is simpel maar doeltreffend: gewoon het scherm aanraken als je wil aanvallen. Met de tweede controle-mogelijkheid kun je meer en geavanceerdere bewegingen maken door te swipen of andere bewegingen op het scherm te maken. "Beide methoden bieden spelers een instinctieve manier om te vechten, terwijl ze hun tegenstander in de hoogste grafische details zien", geeft de uitgever aan.

Tecmo Koei zei dat de Vita-versie heeft drie keer zoveel frames per bewegingheeft in vergelijking met de console-versie. Dit levert niet alleen betere animaties, hardcore-spelers kunnen ook veel beter timen. Voor de mindere vechtersbazen onder ons  is er een volledige training mode met verschillende missies.

Dead or Alive 5 Plus komt 22 maart uit op PlayStation Vita.

Dead or Alive 5 Plus

Dead or Alive 5 Plus

Dead or Alive 5 Plus

Dead or Alive 5 Plus

Dead or Alive 5 Plus

Dead or Alive 5 Plus

Maaskant realistisch: "Ajax was beter"

FC Groningen kreeg donderdagavond met 0-3 klop van Ajax en is daardoor uitgeschakeld in het bekertoernooi. Trainer Robert Maaskant erkent dat zijn ploeg de mindere was.

"Ik sta hier met een slecht gevoel", zei een teleurgestelde Maaskant in gesprek met Eredivisie Live. "We hebben volkomen terecht verloren. We hadden helemaal niets te vertellen. Ajax was veel beter. Zo simpel is het. Ajax is op elke positie gewoon de betere", vervolgt hij.

Ondanks het klasseverschil baalt Maaskant van de verloren partij. "Het is zuur en vervelend, maar de beker gaan we ook dit seizoen niet winnen", aldus de keuzeheer. Maaskant zag een kantelpunt in de wedstrijd. "Tot 0-1 zaten we in de wedstrijd", analyseert hij.

Daarna ging het mis voor zijn ploeg. "De bal kan dan nog goed vallen. Na de 0-2 was het eigenlijk al over. Een fantastische goal van Eriksen, daar niet van, maar het was wel onnodig. Dan is het over en uit", besluit de keuzeheer.

FOK! wat een weer...In het noorden kans op gladheid

Goedemorgen! We hebben de komende 2 tot 3 dagen een tweedeling in het weer. In het noorden is het koud en kunnen er problemen gaan optreden door gladheid, terwijl het in het zuiden zacht weer is. Voor het zuiden van het land kunnen we dan ook verder vrij kort zijn.

In het hele land zal er af en toe neerslag vallen. Dit zal in het noorden deels sneeuw zijn, maar er is ook kans op ijzel. Nu is het vooral de vraag tot hoever deze problemen zich gaan voordoen. Voor de 3 noordelijke provincies zijn we wel vrij zeker, maar Overijssel en Flevoland zitten ook nog in de gevarenzone. In het midden lijkt het al zachter te worden en in de zuidelijke provincies kan bijna de barbecue aan.

De temperaturen liggen hierbij tussen de 0 graden in het noorden en 8 graden in het zuiden. Dus voor het noorden is het de komende dagen echt even goed uitkijken en we zullen dit dan ook blijven volgen. De wind komt in het zuiden uit het zuidwesten, maar in het noorden staat juist een oostenwind en die kan daar gemeen koud gaan aanvoelen.

Wij zouden graag zien waar onze users vandaag uithangen en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's verschijnen bij het weerbericht van morgen.

Wil je eindelijk wel eens weten waarom het steeds precies boven jouw hoofd regent? Of waarom de zon altijd lijkt te schijnen op het moment dat jij met een kater wakker wordt? Mail je vragen over het weer naar weer@fok.nl en de weercrew maakt je weer wijzer.

Zwarte WoudBegin dit jaar was ik in het Zwarte Woud en was het heerlijk wandelweer in de sneeuw.'Rerelease Earthbound in de maak'

Er is een mogelijkheid dat er een remake van de RPG-serie Earthbound, ook bekend onder de naam Mother, komt. De schrijver en ontwerper van de serie, Shigesato Itoi, is opeens druk bezig met Twitter.

"Since it's now okay to blurt this out, here goes: the Mother republication thing I mentioned briefly before is making progress", tweette hij. "It's not Mother 4, though! This has to do with making Mother playable. I can't give out any details just yet, but I do at least need to say that it isn't 4."

Itoi heeft het ook over het speelbaar maken van Earthbound. Of dit de hele serie is of het eerste deel is niet duidelijk. Voor de jongere gamers onder ons: van Earthbound zijn er drie RPG's verschenen. De eerste werd uitgebracht voor de NES in Japan in 1989, maar een geplande lokalisatie is nooit afgemaakt. Earthbound 2 kwam uit voor SNES in Japan in 1994 en verscheen later in de VS als Earthbound in 1995. Het derde deel kwam alleen in Japan voor de Game Boy Advance uit in 2006.

De serie had nogal aparte humor en de tijd waarin het zich afspeelde: gewoon in de moderne tijd. In plaats van zwaardjes en schilden werden er honkbalknuppels en magie werd vervangen door psychische krachten.

Mother 3Mother 3 speelde zich af op een apart eiland.

Alle World of Tanks-feiten op een rij

Gamestudio Wargaming.net heeft het jaar 2012 afgesloten met een infographic over hun spel World of Tanks. In een grote afbeelding heeft de studio alle feiten over de free-to-play-mmo op een rijtje gezet.

Zo wordt World of Tanks blijkbaar echt letterlijk overal ter wereld gespeeld, want zelfs in het Vaticaan zijn spelers geregistreerd. Het zou dus zomaar kunnen zijn voorgekomen dat je de tank van de paus kapot hebt geschoten afgelopen jaar.

Daarnaast is het spel twee miljard uur gespeeld, zijn er 13,2 miljard voertuigen vernietigd en heeft World of Tanks dit jaar haar 45 miljoenste spelers mogen verwelkomen.

Van Helsing hakt alle monsters in de pan

Gameontwikkelaar Neocore Games heeft een trailer uitgebracht voor hun actie-RPG The Incredible Adventures of Van Helsing. In de video zien we hoe de wereldberoemde vampierenjager er lustig op los hakt met zijn gigantische zwaard.

Er is nog geen releasedatum bekendgemaakt, maar het spel wordt in 2013 verwacht. The Incredible Adventures of Van Helsing komt uit op Xbox 360, PlayStation 3, Mac en pc.

Kabinet en media moeten met elkaar in overleg

Het kabinet moet zich gaan buigen over het zelfregulerend vermogen van de journalistiek. De Tweede Kamer wil dat het kabinet met de sector in overleg treedt om uitwassen zoals die zich in Engeland bij News of the World voordeden te voorkomen. Een Kamermeerderheid sprak zich hier donderdag voor uit.

De Kamer benadrukt dat de journalistiek onafhankelijk moet zijn en daarom geen overheidscontrole behoeft. Maar tegelijkertijd wordt geconstateerd dat de Raad voor de Journalistiek onder druk staat, nu steeds meer media deze niet meer erkennen.

In Engeland ligt de journalistiek onder zware kritiek na uitwassen van de roddelpers. Die bleek onder meer jarenlang mensen af te hebben geluisterd.

De Kamer droeg staatssecretaris van Media Sander Dekker (VVD) ook op om de publieke taak die de publieke omroep heeft scherp in de gaten te houden. Dekker wil dat publieke omroepen meer eigen inkomsten genereren. De Kamer eist dat hierbij de kerntaak van de publieke omroep niet uit het oog wordt verloren.

Ook wil de Kamer dat regionale en nationale omroepen meer gaan integreren en dat er speciale aandacht blijft voor Omroep Friesland. Die heeft volgens het parlement namelijk een 'bijzondere positie in het waarborgen van de Friese taal als tweede rijkstaal'.

Kamer wil lagere salarissen voor bankiers

Banken moeten minder hoge salarissen uitbetalen. Dat wil een meerderheid van de Tweede Kamer. Het kabinet moet banken aansporen om de lonen van werknemers te matigen zodat de kredietverlening op peil blijft.

Volgens GroenLinks-Kamerlid Jesse Klaver, die de motie indiende, zijn de salarissen van bankiers in Nederland de afgelopen jaren ondanks de crisis flink gestegen. "Deze onevenredig hoge beloningen spelen een belangrijke rol in de problemen die banken hebben met hun kredietverlening", stelt hij. "Banken moeten laten zien hun maatschappelijke functie serieus te nemen en hun lonen matigen."

Alle fracties schaarden zich donderdag ook achter een voorstel om banken een risicolabel te geven. Het moet voor consumenten helder zijn of ze kiezen voor een bank met een hoog of met een laag risicoprofiel, vindt de Kamer.

Carrť haalt jubileumavond in april in

Koninklijk Theater Carré gaat zijn 125-jarig jubileum alsnog vieren. De speciale galavoorstelling, die begin deze maand werd afgelast, vindt nu op woensdag 3 april plaats. Dat maakte Carré donderdag bekend.

125 jaar Carré zou op 3 december in het bijzijn van koningin Beatrix worden gevierd. Tijdens de repetities werd acteur Jeroen Willems echter onwel, hij stierf aan een hartstilstand. Daarop besloot de directie van Carré de gala-avond af te gelasten. "Dit moet een feestelijke avond zijn, dat kan niet met dit sterfgeval", lichtte een woordvoerder destijds toe.

De galavoorstelling wordt in april ingehaald, wederom in bijzijn van koningin Beatrix. Mensen die kaarten hadden voor de avond worden op de hoogte gesteld. De verkoop van eventuele geannuleerde kaarten start op 1 februari.

VN stemmen in met militaire actie Mali

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft donderdag ingestemd met militaire actie om Mali te herenigen, maar eist wel eerst vooruitgang op het gebied van politieke verzoening, verkiezingen en de training van Afrikaanse troepen.

In de resolutie, die unaniem werd aangenomen door de raad, wordt benadrukt dat er zowel politiek als militair actie moet worden ondernomen om de controle in het noorden van het land te heroveren op islamitische militanten.

Ook is verdere militaire planning nodig voordat de troepenmacht onder Afrikaanse leiding naar Noord-Mali wordt gestuurd. De Veiligheidsraad moet de geplande militaire operatie wel eerst goedkeuren.

'Syrische regime blijft Scuds inzetten'

De Syrische regering blijft Scud-raketten inzetten tegen rebellen en andere tegenstanders van het regime. Dat heeft de Amerikaanse regering donderdag gezegd.

Washington is ervan op de hoogte dat het regime van president Bashar Assad de afgelopen dagen Scud-raketten heeft ingezet, ondanks waarschuwingen uit de internationale gemeenschap om de crisis niet te laten escaleren, zei een bron bij het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken.

Vorige week meldden de Verenigde Staten en de NAVO ook al dat het Syrische leger Scud-raketten had afgevuurd op gebieden die in handen van de rebellen zijn.

[PDC WK] Rand verrast Huybregts, Walsh heeft moeite

Vanavond werden de laatste vier partijen afgewerkt in de eerste ronde van het PDC World Darts Championship. Zowel Vincent van der Voort als Michael van Gerwen kwamen vanavond in actie. Hieronder een kort verslag van de gespeelde partijen.

Mark Walsh (22)* - Darren Webster

Zonder al te veel moeite heeft Mark Walsh zich voor de tweede ronde van het PDC WK geplaatst. Special Brew profiteerde optimaal van de fouten van zijn opponent Darren Webster. Walsh kende in de derde set een inzinking, maar herstelde zich knap in de vierde set. Walsh won uiteindelijk met 3-1. In de tweede ronde treft hij Justin Pipe.

Kim Huybrechts (27) - Scott Rand*

Scott Rand heeft voor een verrassing gezorgd door Kim Huybrechts, vorig jaar nog kwartfinalist, met 3-2 te verslaan. De partij schommelde steeds heen en weer, maar in de beslissende vijfde set wist Rand de partij naar zich toe te trekken. De Engelsman was in de eerste set ook dicht bij een 9-darter, maar op de zevende pijl ging het helaas mis. Rand treft in de tweede ronde Wes Newton.

Vincent van der Voort (19)* - Stuart Kellett

Vincent van der Voort heeft de tweede ronde bereikt. Hij versloeg in de eerste ronde Stuart Kellett met 3-0. In de volgende ronde wacht Dean Winstanley. Lees hier het verslag terug van deze wedstrijd.

Michael van Gerwen (7) - Paul Lim

Michael van Gerwen trof in Paul Lim een taaie. De Amerikaan opende ijzersterk de partij, maar wist deze vorm niet vast te houden. Van Gerwen won uiteindelijk met 3-0. Hij treft in de tweede ronde Peter Wright. Lees hier het verslag terug van de partij tussen Van Gerwen en Lim.

[PDC WK] Ook Van Gerwen naar tweede ronde

Michael van Gerwen heeft het aantal Nederlanders in de tweede ronde van het PDC World Darts Championship op vier gebracht. Onze landgenoot rekende in de eerste ronde af met Paul Lim. Mighty Mike won met 3-0.

Van Gerwen trof in de 58-jarige Lim een qualifier. Lim, die tijdens de Embassy van 1990 een 9-darter gooide, won eerder vandaag in de voorrondes met 4-1 in legs van Mohd Latif Sapup. Met een 11-darter wist Lim zeer verrassend Van Gerwen in de eerste leg te breaken. Onze landgenoot werkte de achterstand de volgende leg weer weg. Hij brak Lim direct terug en kwam op 1-1 in legs. Lim wist echter ook in de derde leg Van Gerwen te breaken en kwam daardoor op een 2-1 voorsprong. Van Gerwen toonde echter opnieuw veerkracht en brak Lim in de vierde leg direct weer terug. Mighthy Mike wist de vijfde leg te behouden en zodoende won onze landgenoot moeizaam de eerste set.

Lim mocht de tweede set beginnen en wist zijn eigen leg te behouden. Van Gerwen wist vervolgens 'zijn' tweede leg te behouden en brak Lim in de derde leg. Ook de vierde leg, die Van Gerwen zelf begon, ging naar de Nederlander en daarmee kwam hij op 2-0 in sets. In de derde set kwam Van Gerwen op 1-0 in legs, maar Lim wist met een prachtige 170-finish 1-1 te maken. Met een 116-finish kwam Van Gerwen vervolgens op 2-1 en zodoende had Van Gerwen aan één leg genoeg om de winst te pakken. Hij kreeg in de vierde leg pijlen voor de wedstrijd, maar wist ze niet te benutten. Lim vond de dubbel wel en kwam op 2-2. In de vijfde leg wist onze landgenoot alsnog het karwei te klaren en plaatste zich daarmee voor de tweede ronde.

This Is The End toont eerste beelden

Er is geen toepasselijkere dag om de trailer voor This Is The End uit te brengen dan vandaag. Dit is daarom ook de reden voor Sony om de eerste beelden van de komische film vrij te geven.

Als tijdens een Hollywood-feestje in James Franco zijn huis de drank rijkelijk begint te vloeien, start buiten de deuren de apocalyps. De groep bekenden moeten proberen in leven te blijven in steeds erger wordende omstandigheden, zowel binnen- als buitenshuis.

De film heeft een waslijst aan bekende acteurs die zichzelf spelen, waaronder Seth Rogen, Jay Baruchel, James Franco, Emma Watson, Paul Rudd, Jason Segal, Michael Cera, David McBride, Rihanna en Kevin Hart . This Is The End verschijnt op 22 augustus 2013 in de bioscoop.

Tourť Afrikaans voetballer van het jaar

Yaya Touré is donderdagavond in de Ghanese hoofdstad Accra uitgeroepen tot Afrikaans voetballer van het jaar. De 29-jarige Ivoriaan van Manchester City kreeg de voorkeur boven landgenoot Didier Drogba en Kameroen-international Alexandre Song.

Touré ging vorig jaar ook met de titel aan de haal. De oud-speler van onder meer Barcelona werd dit jaar met Manchester City kampioen van Engeland.

NHL schrapt alle duels tot 14 januari

De Noord-Amerikaanse ijshockeycompetitie NHL heeft alle wedstrijden tot 14 januari geschrapt. Dat werd donderdagavond bekendgemaakt. Door de beslissing zijn dit seizoen inmiddels 625 wedstrijden afgelast. Vorige week werd al besloten dit kalenderjaar niet meer te beginnen.

De NHL had eigenlijk op 11 oktober van start moeten gaan, maar de spelers en teameigenaren steggelen nog altijd over een verdeling van de inkomsten. De vele onderhandelingen hebben vooralsnog niet tot een oplossing geleid. In 2004 was er zo veel onenigheid dat het hele seizoen niet doorging.

Volgens commissaris Bill Daly van de NHL is de kans klein dat het seizoen nog gered kan worden als er half januari geen akkoord is.

De Apocalyps volgens FOK!film

Vandaag vergaat de wereld. We hebben nog geen idee op welke manier, hoe laat en of het snel zal gaan of niet. Wat wij wel weten is dat we de afgelopen jaren veel aan films hebben gehad. Mocht het einde der tijden inderdaad van start gaan, hoe zouden wij dan proberen te overleven? De FOK!filmcrew beroept zich op de jarenlange ervaring die is opgedaan door films en probeert jou te helpen in de naderende tijden van nood.

Laatste reviews en specials
special
Hearthstone gaat door met prima periode
review
Blu-ray: Good Boys
review
The Expanse seizoen 4
review
Tokyo Mirage Sessions #FE Encore
special
Wat de volgende Mario Kart kan leren van Mario Kart Tour
review
The Grudge
©FOK.nl e.a.