FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 29 oktober 2012

PvdA-congres bespreekt akkoord zaterdag

De PvdA houdt zaterdag een congres waarop de leden zich kunnen uitspreken over het maandag gepresenteerde regeerakkoord. Dat heeft het partijbestuur maandagavond besloten, meldt een woordvoerder. Het congres vindt plaats in de Brabanthallen in Den Bosch.

Op het congres kunnen de leden ja of nee zeggen tegen het akkoord. Ze kunnen geen wijzigingen aanbrengen. Voor het congres zijn er drie regionale bijeenkomsten waar PvdA'ers het akkoord kunnen bespreken met onder anderen partijleider Diederik Samsom en partijvoorzitter Hans Spekman. De bijeenkomsten zijn dinsdag in Utrecht, donderdag in Zwolle en vrijdag in Breda.

De Tweede Kamer houdt woensdag een debat over het akkoord. Dan wordt VVD-leider Mark Rutte officieel benoemd tot formateur. Daarna kan hij gesprekken gaan voeren met de kandidaat-bewindslieden. Als het PvdA-congres zaterdag instemt met het akkoord, wordt het nieuwe kabinet mogelijk maandag beëdigd. Als dat niet lukt, wordt het donderdag. In de tussentijd brengt Rutte als premier een bezoek aan Turkije.

'Ook specialist op huisbezoek'

Laat specialisten als cardiologen, reumatologen en internisten op huisbezoek gaan bij bedlegerige patiënten in plaats van hen met de ambulance naar de specialist toe te brengen. Dat idee opperde arts-apotheker Philip Boerebach. Zijn idee is volgens zorgverzekeraar ONVZ Het beste Zorgidee van 2012.

Heel wat apparaten zijn tegenwoordig zo handzaam dat medisch specialisten ze mee kunnen nemen naar patiënten thuis. Omslachtig vervoer naar het ziekenhuis is dus niet meer noodzakelijk. ONVZ gaat onderzoeken of het idee in de praktijk toepasbaar is.

Boerebach wint 10.000 euro met zijn idee.

'Ook specialist op huisbezoek'
'Ook specialist op huisbezoek' (Foto: ANP)

Burgemeester mag uitzetting niet blokkeren

Een burgemeester mag de uitzetting van een illegale vreemdeling niet tegenhouden. De politie staat bij een uitzetting onder het exclusieve gezag van de minister voor Immigratie, Integratie en Asiel en kan dan geen beroep doen op de hulpverleningstaak van de politie en zich ook niet beroepen op angst voor verstoring van de openbare orde.

Dat schrijven de ministers Gerd Leers (Immigratie, Integratie en Asiel), Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) en Liesbeth Spies (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) aan de Tweede Kamer op basis van een advies van twee hoogleraren. De burgemeester heeft juist de plicht om met de politie een verstoring van de openbare orde te voorkomen, aldus de ministers.

Aanleiding voor het onderzoek door de hoogleraren van de Rijksuniversiteit Groningen en de Vrije Universiteit Amsterdam was de stelling eerder dit jaar van een veertigtal burgemeesters dat ze niet wilden meewerken aan uitzetting van een vreemdeling als dat zou leiden tot onrust in hun gemeente.

Burgemeester Els Boot van Giessenlanden weigerde ook echt; zij verbood de politie in haar gemeente mee te werken met de uitzetting van een Afghaanse man die wordt verdacht van oorlogsmisdaden. Leers en Boot raakten daarover in conflict.

Burgemeester mag uitzetting niet blokkeren
Burgemeester mag uitzetting niet blokkeren (Foto: ANP)

Google onthult nieuwe Nexus-serie

Google onthulde maandag een grotere versie van zijn Nexus-tablet en bracht nieuwe versies uit van de bestaande Nexus-smartphone en de 7 inch-tablet. Hiermee zette het internetconcern de concurrentie in de aanloop naar de feestdagen verder op scherp.

De afgelopen weken kwamen belangrijke concurrenten als Apple en Microsoft ook al met nieuwe smartphones en tablets naar buiten.

De Nexus 10 heeft een scherm met een doorsnede van 10 inches (25,4 cm) en is gemaakt in samenwerking met het Zuid-Koreaanse Samsung. De Nexus 4 (met een scherm van 4,7 inches of 12 cm) is de nieuwste smartphone van Google, ontwikkeld samen met LG. Draadloos opladen is één van de nieuwe mogelijkheden.

Google onthult nieuwe Nexus-serie
Google onthult nieuwe Nexus-serie (Foto: ANP)

Likud gaat lijstverbinding aan met Yisrael Beitenu

De Israëlische regeringspartij Likud gaat voor de komende verkiezingen een lijstverbinding aan met de nationalistische partij Yisrael Beitenu van minister van buitenlandse zaken Avigdor Lieberman. Het door Lieberman en premier Benjamin Netanyahu voorgestelde samengaan werd maandag op een bijeenkomst van Likud-activisten door een grote meerderheid goedgekeurd.

Een unie van Likud en Yisrael Beitenu laat de concurrentie in de parlementsverkiezingen van 22 januari volgens een peiling van onderzoeksbureau TNS/Teleseker ver achter zich. Het verbond zou kunnen rekenen op 43 van de 120 parlementszetels. Samen met de steun van de ultraorthodoxe partijen, die zich doorgaans achter Likud scharen en volgens de peilingen gezamenlijk op 24 zetels uitkomen, zou met gemak een meerderheid worden behaald.

Ook geeft een unie minister Lieberman, een geharnast tegenstander van concessies aan de Palestijnen, een belangrijke stem in het vredesproces.


Likud gaat lijstverbinding aan met Israël Beiteinu (Foto: Novum)

Alcohol en tabak pas vanaf achttien jaar

Het nieuwe kabinet wil dat jongeren pas vanaf hun achttiende alcohol en tabak kunnen kopen. Dit is opgenomen in het maandag gepresenteerde regeerakkoord van de PvdA en de VVD.

De grens gaat gelden voor mensen die na 1996 zijn geboren. De minimumleeftijd moet omhoog, omdat het gebruik van teveel alcohol en tabak 'tot grote schade leidt', aldus het regeerakkoord. Zowel in de Eerste Kamer als in de Tweede Kamer is een meerderheid voor dit voorstel. De verhoging moet samengaan met voorlichting. Naleving van de wet moet bovendien strikt worden gehandhaafd.

Geen nieuwe weigerambtenaren

Er worden geen nieuwe weigerambtenaren meer aangesteld. Dat staat in het maandag gepresenteerde regeerakkoord. Bestaande gevallen worden niet aangepakt, wat betekent dat ambtenaren van de burgerlijke stand die geen homo's willen trouwen hier niet toe worden verplicht.

Homobelangenorganisatie COC is teleurgesteld over deze 'uitsterfconstructie'. "Afhankelijk van de invulling van deze afspraak kan dat betekenen dat paren van gelijk geslacht de komende ruim veertig jaar nog steeds op de mooiste dag van hun leven geconfronteerd kunnen worden met discriminatie door de overheid. Dat is niet acceptabel", zegt COC-voorzitter Tanja Ineke.

Scholen mogen homoseksuele leraren niet ontslaan en homoseksuele leerlingen niet weigeren of wegsturen vanwege hun seksuele voorkeur. Ook moet op scholen voorlichting worden gegeven over seksuele diversiteit, zoals al eerder was afgesproken.

Met deze maatregelen is Ineke erg blij. "De overheid is een onmisbare bondgenoot in de strijd voor acceptatie, veiligheid en gelijke rechten voor lesbiennes, homo's, bi's en transgenders (LHBT's). Daarom is het COC buitengewoon gelukkig met het feit dat VVD en PvdA emancipatie en gelijke behandeling van LHBT's als prioriteit benoemen in hun regeerakkoord."

Haase op zoek naar nieuwe coach

Robin Haase moet na zeven jaar op zoek naar een nieuwe coach. De beste Nederlandse tennisser neemt afscheid van Dennis Schenk, laat hij op zijn website weten. "De keuze om niet meer door te gaan was vrij makkelijk, omdat hij niet meer fulltime wil reizen", legt de nummer 51 van de wereld uit.

Haase heeft nog geen idee met wie hij volgend jaar aan de slag gaat. "Het zal niet makkelijk worden om de juiste coach te vinden omdat er verschillende factoren meespelen, maar hopelijk lukt het op de korte termijn." Nu het seizoen er voor Haase al op zit, wil hij zo snel mogelijk beginnen met zijn voorbereiding op het nieuwe tennisjaar.

Over zijn prestaties in 2012 is Haase niet te spreken. "Het is logisch dat ik er meer van had gehoopt en verwacht. Het is alleen niet gebeurd en het enige wat ik kan doen is te proberen om het volgend jaar beter te doen." Haase won weliswaar het toernooi van Kitzbühel, maar op de grandslamtoernooien was telkens de eerste ronde het eindstation.

Boullier: "Lotus is niet te koop"

Lotus F1-teambaas Eric Boullier heeft na de Grand Prix van India ontkend dat de renstal te koop staat. In de paddock doken afgelopen weekend allerlei geruchten op dat eigenaar Genii Capital van het team af wil, maar dit blijkt niet te kloppen.

"Ik kan namens het team zeggen dat het team niet te koop staat, niet verkocht is en ook niet verkocht zal worden. Zelfs al zou er gesproken zijn met enkele partners dan is de situatie duidelijk afgehandeld door Genii." Volgens Boullier is de toekomst van de renstal duidelijk en is deze gericht op succes. "We gaan nu niet terug naar de normale situatie, maar naar een betere. De strategie van Genii is nu vrij helder en we zullen er alles aan doen om het team een mooie toekomst te geven op de lange termijn. Genii is voor een lange periode aan het team verbonden."

Derde eis Facebookmoord: 5 jaar cel en tbs

De 18-jarige Wesley C. uit Rotterdam die volgens het Openbaar Ministerie (OM) samen met zijn 16-jarige vriendinnetje Polly W. de huurmoord op de 15-jarige Arnhemse tiener Winsie Hau uitlokte, moet naar volwassen strafrecht 5 jaar cel en tbs opgelegd krijgen. Dat eiste het OM maandag voor de kinderrechtbank in Arnhem wegens uitlokking van moord.

De Facebookmoord, op 14 januari, werd uitgevoerd door de 15-jarige Jinhua K. uit Capelle aan den IJssel. De Arnhemse Polly wilde wraak op ex-hartsvriendinnetje Winsie, die op Facebook Polly’s escapades met jongens besprak. Vrijdag eiste het OM 5 jaar cel en tbs tegen Polly. Volgens jeugdrecht zouden Wesley en Polly maximaal 2 jaar jeugddetentie en jeugd-tbs kunnen krijgen.

Derde eis Facebookmoord: 5 jaar cel en tbs
Derde eis Facebookmoord: 5 jaar cel en tbs (Foto: ANP)

Kabinet maakt bier en sigaretten duurder

Een pakje sigaretten wordt per 1 maart 2014 ongeveer negen cent duurder. Hetzelfde geldt voor een pakje shag. De accijns op bier, wijn, sherry en port gaat met veertien procent omhoog, de accijns op gedestilleerd met vijf procent. Dat staat in het maandag gepresenteerde regeerakkoord.

Met de hogere belasting op alcohol denken VVD en PvdA 120 miljoen euro op te halen, met de accijnsverhoging voor tabak nog eens tachtig miljoen. Eerder dit jaar, toen vijf partijen in de Tweede Kamer een akkoord sloten over extra bezuinigingen, werd de accijns op alcohol en tabak ook al verhoogd.


Kabinet maakt bier en sigaretten duurder (Foto: Novum)

Iwata spreekt: Wii U-marketingstrategie, nieuwe IP en smartphones

Tijdens de Q&A met betrekking tot de presentatie van de kwartaalcijfers van Nintendo, heeft Satoru Iwata, president van Nintendo, meerdere onderwerpen besproken. Onder deze onderwerpen vallen onder andere de Wii U-marktstrategie, de moeilijkheid achter het verkopen van nieuwe IP's en de impact van smartphones en tablets op de videogame-industrie.

Volgens Iwata was de grote fout van de vorige concoles dat er te veel games naast de hardware werden gelanceerd. "Nintendo tends to release too many titles at the launch of a hardware system and as a result suffers a drop in new games for quite some time after launch, and for the Wii U launch, we are being very careful not to let it happen", aldus Iwata. Dankzij de grote interesse van third party-ontwikkelaars heeft Nintendo de kans om specifieke games tot volgend jaar uit te stellen.

Een vraagsteller heeft Iwata op het feit gewezen dat de verkopen van Nintendo gedomineerd worden door de bekendere series, zoals Mario en Pokemon, terwijl de nieuwe en onbekende IP's weinig kans hebben om bekend te raken. Iwata reageerde hierop door te zeggen dat de klanten de neiging hebben om sneller series te kopen die al bekend zijn, maar dat digitale verkoopplatformen zoals WiiWare en eShop nieuwe series de kans geven om groot te worden. Iwata noemt als voorbeeld Art Academy, een spel dat begonnen is als een digitale download op DSiWare. Art Academy werd goed ontvangen en is daardoor uitgebracht op fysieke media. Dit spel is nu meer dan een miljoen keer over de toonbank gegaan. Hier voegt Iwata aan toe dat hij graag meer van dat soort positieve uitkomsten mogelijk wil maken.

Naast deze onderwerpen kaartte Iwata ook de aanwezigheid van smartphones en tablets en de impact van deze op de markt van Nintendo aan. Iwata zegt dat apparaten zoals smartphones en tablets niet exclusief aan games gebonden moeten worden. Hij noemt als voorbeeld dat klanten op een Nintendo Direct-stream stuiten via de smartphone, en op deze manier interesse krijgen in de producten die Nintendo verkoopt. In deze zin helpt een smartphone dus aan de verkopen, zonder daadwerkelijk als gamehardware te dienen. Alsnog wordt er door velen voorspeld dat smartphones en tablets uitendelijk de gameconsoles van de markt zullen stoten, omdat de diverse platformen toegang bieden tot een grote hoeveelheid gratis en goedkope spellen.

Hierop herhaalde Iwata zijn argument dat de spellen van Nintendo van hogere kwaliteit zijn. "We believe that neither Nintendo nor dedicated gaming systems are worthy of existence unless our games give consumers unparalleled fun, which games for free or for 85 yen do not supply." Buitenstaanders die de dood van gamen op de consoles voorspellen is, aldus Iwata, niets nieuws, herinnerend aan het feit dat er met de opkomst van de telefoon met internet hetzelfde gezegd werd. 

"We were asked about this matter many times and answered that we would try something that cannot be done on cell phones", zegt Iwata. Die poging heeft de bekende Nintendo DS tot gevolg gehad. Iwata durft zelfs te zeggen dat Nintendo DS een demonstratie tot nieuw potentieel op smartphones was, en zelfs de inspiratie was voor de huidige smartphones en tablets. "I really feel that history is repeating itself", voegt Iwata toe. Nintendo's doel is de klanten een ervaring geven die smartphones en tablets niet kunnen creëren, en daarnaast de nieuwe apparaten te vriend te maken, en niet als vijand te zien.

Opvang wil actie om toename dakloze kinderen

Het aantal kinderen in de daklozenopvang is sinds 2009 met een derde gestegen tot ongeveer drieduizend vorig jaar. De Federatie Opvang Nederland vindt dat actie moet worden ondernomen, werd maandag duidelijk uit een uitzending van het televisieprogramma EénVandaag.

Volgens opvangcentra zijn de economische crisis, schulden, werkloosheid en strengere regels rond huisuitzetting er de oorzaak van dat meer gezinnen aankloppen bij de crisisopvang. Veel opvangcentra voor dak- en thuislozen zouden steeds vaker nee moeten verkopen tegen nieuwe gezinnen die zich melden.

Complete gezinnen opvangen zou ingewikkeld zijn, vooral omdat kinderen speciale aandacht en bescherming tegen bijvoorbeeld aan drugs verslaafde bewoners nodig hebben. Veel opvangcentra zouden daar niet op zijn toegerust.

De Federatie Opvang Nederland wil dat gemeenten eerder gaan ingrijpen om dakloosheid bij gezinnen te voorkomen. Ook zouden de wachttijden voor bijstand en eventuele andere regelingen voor ondersteuning moeten worden afgeschaft.

'Regeerakkoord slecht voor huurders en starters'

Het regeerakkoord is slecht voor de woningmarkt en huurders. Er worden maatregelen genomen die huurders zwaar treffen in de portemonnee. Dat stelt de Woonbond maandag in een reactie. Ondertussen krijgen starters op de koopwoningmarkt het nog moeilijker, stelt Vereniging Eigen Huis.

Volgens de Woonbond zorgen de plannen in het regeerakkoord er niet voor dat de woningmarkt beter gaat functioneren, maar voor een volledige investeringsstop in de huursector. De belangenorganisatie wijst onder meer naar de aanpak van scheefwoners. "Huurders moeten straks fors meer huur betalen, maar dat leidt niet tot de voor de woningmarkt zo noodzakelijke investeringen in nieuwbouw, woningverbetering en energiebesparing", stelt de bond.

Vereniging Eigen Huis (VEH) stelt onaangenaam verrast te zijn dat in het nieuwe regeerakkoord het fiscale onderscheid tussen bestaande en nieuwe hypotheken wordt gehandhaafd. Ook door onder meer een lager maximum voor hypotheken en hogere bijkomende kosten wordt de rekening vooral bij starters op de koopwoningmarkt neergelegd, aldus VEH. "Die groep krijgt te maken met een stapeling van maatregelen die het nog moeilijker maakt een huis te kopen."

De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) is minder negatief. Hoewel het kabinet versoberingen doorvoert aan de koopkant, wordt volgens NVM-voorzitter Ger Hukker geen 'greep in de kas' gedaan. "Dat geld wordt teruggegeven in de vorm van lagere belastingtarieven."

VVD-leider Rutte zei tijdens de presentatie van het akkoord dat het beperken van de hypotheekrenteaftrek een 'gevoelige concessie' is voor de VVD, maar noemde de maatregel 'in het licht van het totaalpakket aanvaardbaar'. Tijdens de campagne had hij verzekerd dat hier niet aan zou worden getornd.

Wateroverlast na zware regenval in Buenos Aires

Zware regenval heeft maandag grote wateroverlast en ten minste één dode veroorzaakt in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires. Metro- en spoorlijnen raakten overstroomd en straten veranderden in rivieren, terwijl op veel plaatsen de stroom uitviel.

Het zwaarst getroffen werden de sloppenwijken met hun open riolen. Veel van deze wijken liggen aan de rivier de Matanza, die buiten de oevers is getreden. Het Argentijnse persbureau Telam maakte melding van één dode: een oudere man die door zijn kinderen dood werd aangetroffen in zijn woning bij de rivier.


Wateroverlast na zware regenval in Buenos Aires (Foto: Novum)

Acteur Ian Ziering wordt weer vader

Ian Ziering wordt voor de tweede keer vader. Zijn vrouw Erin is in mei uitgerekend, laat het stel weten aan het Amerikaanse tijdschrift People. Ze weten nog niet of het een jongen of een meisje wordt.

"Ik voel me gezegend, ik heb altijd een gezin gewild", zegt de 48-jarige acteur, die bekend werd door de serie Beverly Hills, 90210. "Een tweede kind is een droom die uitkomt."

Ziering heeft al een dochter, Mia Loren van achttien maanden oud. De acteur en Erin zijn sinds twee jaar getrouwd.

Financiering TV Kantine-film bijna rond

Carlo Boszhard en Irene Moors werken vol vertrouwen aan de financiering van de TV Kantine-film. In augustus was Boszhard nog pessimistisch over de financiering van de verfilming van het populaire tv-programma. Nu heeft hij goede hoop. "We investeren wel degelijk ook zelf in de film maar er moeten ook andere partijen komen", vertelt Boszhard aan tijdschrift 100 % NL. "Dat gaat de goede kant op."

"Het script ligt nu bij een heleboel mensen die bepalen of ze er geld in willen steken." Er moet nog wel wat gebeuren aan de film. "Er zitten nog een paar haken aan ogen aan", aldus Boszhard. "De meeste karakters in een film zijn fictief, maar bij ons bestaan ze echt. Dus je laat Kim Holland niet zomaar overrijden door een tractor."

"De film gaat er zeker komen", zegt Moors. "Maar niet voor 2014." In het tv-programma persifleren Carlo en Irene beroemdheden. De bedoeling is dat in de film diverse films worden geparodieerd.

Carlo en Irene werken eerst nog aan het vijfde seizoen van de TV Kantine, voor ze zich toeleggen op de film. "Carlo moet een keer Jan Smit doen, die heeft hij nog nooit gedaan."

Verdachte ontucht school Valkenswaard is directeur

De medewerker van school Agnus Dei in Valkenswaard die vastzit op verdenking van ontucht met een leerling is de directeur van de school. Dit heeft het OM maandag bevestigd tegenover het Eindhovens Dagblad.

De 48-jarige directeur werd vorige week maandag door de politie aangehouden. Donderdag besliste de rechter-commissaris van de rechtbank in Den Bosch dat hij nog twee weken in voorlopige hechtenis moet blijven. De 'gegevensdragers', die zijn aangetroffen bij doorzoekingen op de school en in de woning van de verdachte, worden onderzocht.

De school wil zelf niets loslaten over de zaak. Ondanks de bevestiging door het OM wil men 'niet ingaan op geruchten'. Agnus Dei is een school die programma's biedt voor kwetsbare kinderen van acht tot achttien jaar. Dit zijn vaak kinderen die, vanwege intelligentie, specifieke motivatie of een persoonlijke problematiek, een andere aanpak vragen in hun onderwijstraject.

Argos-Shimano dicht bij World Tour

Argos-Shimano staat op de drempel van de World Tour. De Nederlandse wielerformatie staat zestiende in een door de UCI opgesteld klassement. De eerste vijftien ploegen, waaronder de voormalige Rabobankploeg en Vacansoleil, hebben aan de sportieve eisen voor een licentie voor de World Tour voldaan. De nummers zestien tot en met twintig worden nog nader bekeken.

Naast Rabobank en Vacansoleil staan ook AG2R, Astana, BMC, Cannondale (voorheen Liquigas), Euskaltel, Garmin-Sharp, Katusha, Lampre-Merida, Movistar, Omega Pharma-Quick-Step, Orica-Greenedge, Radioshack-Nissan en Sky bij de beste vijftien. Als deze ploegen de financiën op orde hebben is hun licentie voor volgend seizoen binnen.

Achter Argos-Shimano staan Lotto-Belisol, FdJ, Europcar en Saxo Bank. Normaal gesproken komen ook die vijf ploegen volgend jaar op het hoogste niveau uit. Andere teams komen niet meer in aanmerking.

[Upd] Chat live met The Wolverine-team

Fans over de hele wereld zijn uitgenodigd om deel te nemen aan de live chat met Hugh Jackman en regisseur James Mangold vanaf de set van The Wolverine in Sydney, Australië. Via FOK!film kan je de live-chat op maandag 29 oktober volgen.

Update 20.55 uur

De chat gaat over vijf minuten van start. Hieronder is de livestream te zien.

Update 13.30 uur

Vanavond om 21.00 uur start de chat met Jackman en Mangold. Hou FOK!film dus goed in de gaten.

Origineel bericht: 23-10-2012

Op 29 oktober om 21.00 uur start er een live-chat met de twee van The Wolverine-film. Marvel Studios Agent M zal de chat hosten en de fans toegang geven tot de set van de film. Hugh Jackman en James Mangold geven zelf de details in een video, welke je hieronder kan bekijken.

Heb je vragen aan Jackman en Mangold? Via de Facebook-pagina van The Wolverine kan je vragen inzenden. Ook via Twitter worden vragen uitgezocht. Om via dit sociale netwerk vragen in te zenden kan je gebruik maken van de hashtag #TheWolverineLive.

Logan, de onsterfelijke krijger en outsider, bevindt zich in Japan. Eenmaal daar kruist hij zijn adamantium klauwen met een samuraizwaard, dat eigenaar is van een onbekende uit het verleden van Logan. Wat volgt is een epische strijd dat Wolverine voor altijd zal heugen.

The Wolverine draait vanaf 25 juli 2013 in de bioscoop.

Billy Connolly krijgt Schotse ere-Bafta

Billy Connolly krijgt een prijs van de Schotse tak van de British Academy of Film and Television Arts. De 69-jarige komiek uit Glasgow, ook bekend als muzikant en acteur, wordt onderscheiden vanwege zijn bijdrage aan de cinema en televisie, maakte de organisatie bekend.

"Ik ben erg blij met deze onderscheiding", laat Connolly in een reactie weten. "Iedereen denkt vast dat wij beroemdheden de hele tijd mooie prijzen krijgen, maar dat is dus vaak niet zo."

De Schot maakte in 1978 zijn filmdebuut en was in vele films te zien, variërend van The Last Samurai tot Boondock Saints tot Garfield: A Tale of Two Kitties. Voor zijn rol in Mrs. Brown uit 1997 werd hij genomineerd voor een Bafta voor beste mannelijke hoofdrol. Ook deed hij stemmenwerk, zoals in de animatiefilm Brave.

Connolly is niet bij de Bafta-uitreiking op 18 november aanwezig door een eerdere afspraak in San Francisco. Tijdens die avond wordt een opgenomen boodschap afgespeeld. De entertainer krijgt de prijs in december in Glasgow, als hij in het zonnetje wordt gezet tijdens Billy Connolly: A Life in Pictures. "Die avond wordt alvast tof", laat hij weten.

Connolly is de laatste tijd vaker voor de camera dan op het toneel te zien. Zo heeft hij een rol in de drie Hobbit-films, waarvan de eerste in december in première gaat. Vanaf mei is hij te zien in de komedie Quartet, het regiedebuut van Dustin Hoffman.


Billy Connolly krijgt Schotse ere-Bafta (Foto: Novum)

Ook eigen risico afhankelijk van inkomen

Het eigen risico wordt afhankelijk van de hoogte van het inkomen. Dat staat in het maandag gepresenteerde regeerakkoord van VVD en PvdA. Ook de zorgpremie wordt inkomensafhankelijk, zoals onlangs al uitlekte.

Wie zich zonder verwijzing van een huisarts meldt op de eerste hulp, moet een eigen bijdrage van vijftig euro betalen. Het nieuwe kabinet wil zo overbodige bezoeken aan het ziekenhuis terugdringen. Op langere termijn moeten huisartsenposten en eerstehulpafdelingen worden geïntegreerd.

Ziekenhuizen moeten minder gaan concurreren en meer gaan samenwerken. Zorginstellingen mogen winst gaan uitkeren, maar daar worden strenge voorwaarden aan verbonden. Alleen aan investeerders met een langetermijnperspectief mag winst worden uitgekeerd. Zorgverzekeraars mogen een aandeel verwerven in ziekenhuizen, maar geen meerderheidsaandeel.

Vanaf 2015 wordt geld uitgetrokken voor meer wijkverpleegkundigen. Het beschikbare bedrag loopt op tot 250 miljoen euro in 2017. Medisch specialisten gelden vanaf 2015 niet meer als ondernemers voor de fiscus, waardoor het voor hen minder onaantrekkelijk wordt in loondienst te gaan. Op hun inkomens wordt bovendien nog eens honderd miljoen gekort.

De AWBZ wordt versoberd, en alleen nog gericht op de zwaardere zorg voor ouderen en gehandicapten. Hulpmiddelen zoals scootmobielen en rolstoelen moeten verplicht opnieuw worden gebruikt.

Kritische reacties oppositie op akkoord

Door de aanstaande oppositiepartijen wordt overwegend kritisch gereageerd op het maandag gepresenteerde regeerakkoord. Volgens het CDA en de ChristenUnie komt de rekening vooral te liggen bij gezinnen.

Sybrand van Haersma Buma vindt dat beide partijen het 'hele verhaal' moeten vertellen. Dat betekent dus ook dat gezinnen met kinderen de grootste klappen zullen opvangen, zei de fractieleider van het CDA. Zij worden namelijk geraakt door de bezuinigingen op de kinderbijslag, een inkomensafhankelijke ziektekostenpremie, invoering van het sociaal leenstelsel voor studenten en het afschaffen van de gratis schoolboeken.

Arie Slob is het met hem eens. Er wordt volgens de fractieleider van de ChristenUnie wel een brug geslagen, maar niet naar de gezinnen. "Dat vind ik echt een gemiste kans." Vooral gezinnen met één kostwinner zijn volgens Slob de klos. Ook hekelt hij de manier waarop de nieuwe coalitie met christenen omgaat. Hij doelt onder meer op het vrijgeven van de koopzondagen.

Geert Wilders spreekt in een reactie van een 'destructief akkoord', dat vol zit met de verkeerde keuzes. Volgens de PVV-leider wordt de economische groei afgeremd, loopt de werkloosheid op en gaat de hypotheekrenteaftrek eraan. "De gewone Nederlander wordt gepakt", concludeert hij. En als 'klap op de vuurpijl' is er het generaal pardon voor kinderen.

Ook vindt hij de bezuiniging van een miljard op ontwikkelingssamenwerking te weinig. Hij kondigde aan stevig oppositie te gaan voeren.

Volgens SP-leider Emile Roemer heeft Mark Rutte (VVD) aan het langste eind getrokken bij de onderhandelingen. Het akkoord ademt namelijk een voortzetting van het liberale beleid, vindt hij. Als voorbeeld noemt hij het harde bezuinigingsbeleid, marktwerking in de publieke sector, het versoepelen van het ontslagrecht en het inkorten van de WW. "Dat zijn grote punten die de VVD heeft binnengehaald."

Roemer is te spreken over het inkomensafhankelijk maken van de zorgpremie en het kinderpardon. "Daar ben ik heel blij mee."

"D66 benadert het kabinet constructief waar het kan en kritisch waar het moet", laat fractieleider Alexander Pechtold weten. Hij is blij dat VVD en PvdA een aantal taboes doorbreken, zoals het verminderen van het aantal provincies en de hervorming van de woningmarkt. Ook is Pechtold blij dat de partijen vasthouden aan een strikt begrotingsbeleid.

Kritiek heeft hij op de plannen die werkenden en bedrijven raken. Dan gaat het om het verder beperken van de hypotheekrenteaftrek en het inkomensafhankelijk maken van de zorg. Dat leidt volgens hem tot een forste lastenstijging voor mensen en bedrijven. Ook vindt hij de plannen voor het onderwijs te mager. Het nieuwe kabinet bezuinigt volgens D66 per saldo, terwijl het huist een topprioriteit zou moeten zijn.

Bram van Ojik (GroenLinks) vindt dat de nieuwe coalitie grote kansen heeft gemist als het gaat om de vergroening van de economie. "We hebben te maken met een ouderwets grijs kabinet, met een groen sausje. Er worden wel wat groene stappen gezet, maar het is volstrekt onvoldoende om de economie op duurzame leest te schoeien", reageert hij.

Van Ojik wijst erop dat de bezuinigingen op natuurbeleid 'gewoon' doorgaan. Ook wordt er volgens hem achteloos omgesprongen met de allerarmsten in de wereld door de bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking. "Daarmee breekt de PvdA met de goede traditie om voorbij de grenzen van Nederland te kijken."

SGP-leider Kees van der Staaij heeft gemengde gevoelens bij het gepresenteerde akkoord. Het strikte begrotingsbeleid kan op zijn instemming rekenen. Ronduit bezorgd is hij over maatregelen die zijn partij na aan het hart liggen, zoals de instandhouding van het abortusbeleid en het aan banden leggen van de weigerambtenaar. Ook straalt de nieuwe coalitie minder verbondenheid met Israël uit, aldus de SGP.

Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren vindt dat het nieuwe kabinet de zwaksten in de samenleving 'in de rug' aanvalt. "Ontwikkelingssamenwerking, zorg en mensen met de minste kans op de arbeidsmarkt moeten het ontgelden", twittert ze. En VVD en PvdA verbieden weliswaar wilde dieren in het circus, maar laten de bio-industrie 'vrijwel ongemoeid', aldus Thieme.


Kritische reacties oppositie op akkoord (Foto: Novum)

Drie nieuwe games voor Nintendo Land

Zojuist zijn er drie nieuwe 'attracties', oftewel games, bekendgemaakt voor het virtuele Nintendo-gethematiseerde pretpark dat je kunt vinden in de Wii U-launchgame Nintendo Land.

We hebben het hier over Yoshi's Fruit Cart, Captain Falcon's Twister Race en Octopus Dance.

We beginnen met Yoshi's Fruit Cart. In Yoshi's Fruit Cart is het de bedoeling dat je de GamePad gebruikt om fruit op te pakken, dat om je heen verschijnt. Dit zal waarschijnlijk gedeeltelijk overeen komen met Gezichtenjacht op 3DS, waar je om je heen op de gezichten moet schieten.

In Captain Falcon's Twister Race tilt je de GamePad om een vliegtuig te besturen in een race in de stijl van de F-Zero-serie, van bovenaf gezien. Tijdens deze race zul je om obstakels zoals spikes heen moeten vliegen en door checkpoints heen moeten vliegen.

In Octopus Dance gebruik je de GamePad om dansbewegingen van een virtuele octopus na te doen, veel meer over deze game is er nog niet bekend.

Naast deze informatie heeft Nintendo de volgende screenshots naar buiten gebracht.

Een avontuur met Pikmin


Schieten met Samus Aran in Metroid Blast


Een achtervolging met Mario en zijn vrienden

Dean Saunders huilt constant

Of het ook maar iets te maken heeft met ons eerdere bericht over Justin Timberlake is niet duidelijk, maar ook niet erg waarschijnlijk. Naar het blijkt heeft ook de bekende broer van Ben, Dean Saunders last van waterlanders. 

Dean Saunders kan het niet droog houden sinds hij vader is. "Je moet niet over emoties beginnen, ik ben alleen maar aan het huilen", zei Saunders maandag in RTL Boulevard. Deans eerste kind, zoon London, werd donderdag geboren.

Ook Deans vriendin Jamie was meteen weg van hun zoon. "Hij had meteen haar hart veroverd", zegt de 31-jarige Dean. "Ik heb daar langer over gedaan. Hij is een betere casanova dan zijn vader."

Het was een heftige bevalling voor Jamie. "Het duurde in totaal 27 uur", vertelt Saunders' vriendin. "Maar ik dacht: het moet. Ik heb er bewust voor gekozen geen ruggenprik te nemen. Maar toen hij geboren was, was ik helemaal verliefd, meteen in de wolken."

Dean vertelde aan Shownieuws dat zijn broer Ben Saunders dolblij is met zijn neefje. "Oom Ben heeft een liedje voor London geschreven. Zijn eerste Nederlandstalige nummer."

Feyenoord niet naar Dubai, maar Spanje

Feyenoord gaat volgens technisch directeur Martin van Geel in de winterstop niet naar Dubai. De Rotterdammers melden zich zo goed als zeker in het Spaanse Marbella.

Er kwamen onlangs berichten dat Feyenoord een uitnodiging had gekregen om te overwinteren in Dubai. Dat is volgens Van Geel niet aan de orde. "Als het financieel aantrekkelijk was geweest voor ons om die kant op te gaan, hadden we uiteraard serieus die afweging gemaakt", zegt de directeur op de clubsite van Feyenoord.

"Er is echter nooit een concreet voorstel uit Dubai gekomen. Vandaar dat we ons nu richten op een week in Marbella", vervolgt Van Geel. De locatie in Zuid-Spanje is voor Feyenoord bekend terrein. De Rotterdammers waren halverwege vorig seizoen ook te gast in Marbella.

De stadionclub bekijkt nog of het mogelijk is om van maandag 7 januari 2013 tot en met zondag 13 januari 2013 in de Spaanse badplaats te verblijven. Feyenoord heeft voor 12 januari een oefenduel op de planning.

Kim van Kooten blijft hangen in filmpersonages

Het valt Kim van Kooten vaak zwaar om afstand te nemen van haar filmpersonages. "Als ik klaar ben met een filmscenario vind ik het altijd heel jammer dat de personages dan niet meer bestaan," vertelt de scenariste en actrice voor de camera van Novum Nieuws.

Voor haar nieuwe film Alles is Familie kon ze nog even doorfantaseren over haar personages. Met journalist Huib Stam en fotografe Jara Lucieer maakte ze Het Alles Is Familie Kookboek. "Nu kon ik bedenken wat de personages het lekkerst vinden om te eten", vertelt Van Kooten over het schrijfproces.

"In de film wordt heel veel gekookt en daarom is het leuk om die gerechten ook weer in het kookboek te zetten." In Alles Is Familie speelt Benja Bruijning een uitstekende kok met weinig ambities. De film met onder andere Thijs Römer en Carice van Houten draait om zijn familieperikelen.

Bruijning zelf is niet zo'n keukenprins. "Als ik mijn best doe, ben ik een goede kok, maar dat doe ik niet zo vaak." Het hoogtepunt in zijn culinaire repertoire is pompoensoep. De acteur is niet te beroerd zijn geheime ingrediënt prijs te geven. "Sinaasappel. Je moet de schil mee laten koken."

Ook collega-acteur Römer is niet vaak in de keuken te vinden. "We zijn geen echte helden in de keuken", zegt de acteur. Hij en zijn vrouw Katja Römer-Schuurman gaan vaak uit eten. "Het is een beetje decadent om te zeggen, maar het is wel waar. We koken gewoon niet zo vaak"

Alles Is Familie draait vanaf 22 november in de bioscopen. Het kookboek is al in de winkels te koop.


Kim van Kooten blijft hangen in filmpersonages (Foto: Novum)

NOC*NSF geeft hoop op Spelen niet op

NOC*NSF houdt hoop dat de Olympische Spelen in 2028 in Nederland georganiseerd kunnen worden. De sportkoepel reageert hiermee op het voornemen van het nieuwe kabinet de olympische ambitie niet langer te steunen. De organisatie brengt volgens VVD en PvdA te veel financiële risico's met zich mee.

NOC*NSF heeft er begrip voor dat de plannen voorlopig op een laag pitje komen te staan. "NOC*NSF snapt dat het komende kabinet gezien de economische situatie en het huidige draagvlak het nu niet meer over het binnenhalen van de Olympische Spelen wil hebben. Dat hoeft ook niet, daar is het later in dit decennium nog vroeg genoeg voor."

De kandidatuur hoeft pas in 2019 definitief bij het internationaal olympische comité IOC ingediend te worden. Twee jaar later wordt bekend welk land de Spelen van 2028 mag organiseren. Het vorige kabinet stond nog volledig achter de olympische droom.

In grote lijnen toont het NOC*NSF zich tevreden met de plannen over sport in het regeerakkoord. "Het nieuwe kabinet gaat meehelpen aan het verwezenlijken van onze ambitie om de sport in Nederland op olympisch niveau te brengen", zegt voorzitter André Bolhuis. "Samen gaan we realiseren dat iedereen in Nederland kan sporten en willen we zorgen voor een goed topsportklimaat."

Het kabinet is van plan om het sporten in al zijn facetten aan te moedigen. Er komt meer geld beschikbaar, onder meer uit loterijen. Wangedrag wordt hard bestraft.

Nintendo Direct-presentatie voor Miiverse op Wii U

De Wii U is over een maandje verkrijgbaar, maar veel informatie over de online functionaliteiten is nog niet naar buiten gebracht. Nintendo gaat dat binnenkort rechttrekken, en dat gebeurt door middel van een Nintendo Direct-stream met als onderwerp Miiverse.

In een besloten interview met inversteerders heeft Satoru Iwata, huidig opperhoofd van Nintendo, het hoofddoel van Miiverse beschreven als een manier om vrienden gameplaykansen te bieden, en om wat minder bekende games onder de aandacht te brengen. "As there are many excellent but buried games in the world, and you must be impressed by some of them", aldus Iwata, "the important mission of Miiverse is to create opportunities to let you know about such games without spending our finite advertising budget on it."

Het verzamelen van vrienden gaat door middel van ontmoetingen. Spelers kunnen vrienden worden met andere spelers waarmee ze in zowel een spel als in Miiverse interactie hebben gehad. Een hele stap vooruit van het Friend Code-systeem.  "As Miiverse is not confined to dedicated gaming platforms and will be available on smart devices in the near future, we hope that, even on a train where many people are using smart devices, you will know how your gaming friends are enjoying their games."

De datum van de Nintendo Direct-stream is tot op heden nog niet bekend.

De Jongh gebruikte doping, weg bij Sky

Steven de Jongh heeft tijdens zijn wielercarrière doping gebruikt. Dat heeft de oud-sprinter toegegeven tegen zijn werkgever Team Sky. Vanwege die biecht heeft de Britse ploeg het contract met de Noord-Hollander, die drie jaar ploegleider was, ontbonden.

Wanneer De Jongh doping gebruikte, is niet bekendgemaakt. Hij reed in zijn loopbaan, die van 1995 tot en met 2009 duurde, voor TVM, Rabobank en Quick-Step.

Sky herhaalde na het Usada-rapport over Lance Armstrong zijn antidopingstandpunt. De Britse ploeg wilde van alle medewerkers weten of zij ooit verboden middelen gebruikten of toedienden. Dat kostte teamarts Geert Leinders en De Jonghs collega Bobby Julich al hun baan. Sean Yates vertrok ook, maar volgens Sky was dat om persoonlijke redenen.

18 gewonden bij treinbotsing SloveniŽ

Bij een botsing van twee treinen ten noorden van de Sloveense hoofdstad Ljubljana zijn maandag achttien mensen gewond geraakt.

Het ongeluk deed zich voor nadat een trein naar een verkeerd spoor was gestuurd en op een trein botste die geparkeerd stond bij een station. Geen van de gewonden was er volgens artsen ernstig aan toe. Het ongeluk leidde wel tot grote vertragingen in het treinverkeer.

Meer blauw op straat, gokken legaal

Het nieuwe kabinet trekt jaarlijks 105 miljoen euro meer uit voor de nationale politie. Dat moet zorgen voor meer blauw op straat en meer capaciteit voor opsporing, staat in het maandag gepresenteerde regeerakkoord.

Verdachten die zijn veroordeeld tot meer dan twee jaar cel, moeten meteen aan hun straf beginnen, ook als zij in beroep gaan. Bij misdrijven met slachtoffers is dit één jaar. Er komt een apart strafrecht voor adolescenten, tussen het volwassenenrecht en het jeugdrecht in. De maximumstraf is twee jaar jeugddetentie.

Gevangenen komen niet meer automatisch vervroegd vrij. Vervroegde vrijlating moeten ze echt gaan verdienen. Ook moeten gevangenen gaan meebetalen aan hun verblijf in de cel. Details hierover staan niet in het akkoord. Voor zeden- en geweldsdelinquenten wordt levenslang toezicht mogelijk.

Het kabinet gaat verder gokken legaliseren. Online kansspelen, sportweddenschappen en pokerevenementen worden toegestaan. Wel komen er strenge regels voor. Holland Casino, nu monopolist en eigendom van de staat, wordt verkocht.

De Voetbalwet wordt aangescherpt, met hogere straffen en boetes voor clubs die te laks zijn tegen hooligans. Supporters die in de fout gaan, kunnen meteen een stadionverbod krijgen.

Schrijver Bernlef (75) overleden

Bernlef is maandag in zijn woonplaats Amsterdam na een kort ziekbed overleden. Dat laat zijn uitgeverij Querido weten. De schrijver is 75 jaar geworden.

De uit Sint Pancras afkomstige Bernlef, die in het echt Hendrik Jan Marsman heette, publiceerde romans, verhalenbundels, essays en dichtbundels. Hij debuteerde ruim vijftig jaar geleden, toen hij niet eerder gepubliceerde verhalen en gedichten instuurde voor de Reina Prinsen Geerligsprijs, een literaire prijs voor auteurs onder de 25 jaar. Hij won de prijs. De gedichten verschenen in 1960 in Kokkels en de verhalen in Stenen Spoelen.

Bernlef brak door met zijn roman Hersenschimmen uit 1984. Van dit boek zijn in Nederland en Vlaanderen inmiddels bijna een miljoen exemplaren verkocht. Ook is het in tien talen vertaald. In 1988 werd de roman verfilmd.

De auteur kreeg allerlei prijzen voor zijn werk. In 1962 won hij de Poëzieprijs van de gemeente Amsterdam voor zijn dichtbundel Morene en in 1964 de Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs voor Dit Verheugd Verval.

In 1984 werd zijn hele oeuvre bekroond met de Constantijn Huygensprijs. Voor de roman Publiek Geheim uit 1987, een eveneens zeer bekende roman van de auteur, kreeg Bernlef de AKO Literatuurprijs. In 1994 werd hem vervolgens de P.C. Hooftprijs toegekend voor zijn poëzie.

In 2008 schreef Bernlef nog het Boekenweekgeschenk, onder de titel De Pianoman. Nog onlangs verschenen een nieuwe verhalenbundel, Help Me Herinneren, en een bundel met van hem verzamelde poëzie, Voorgoed.

Uitgever bij Querido Annette Portegies zegt over Bernlef, die meer dan vijftig jaar aan Querido was verbonden, dat Nederland een geweldige schrijver verliest. "Iemand bovendien die jonge schrijvers hielp en adviseerde. We zullen hem verschrikkelijk missen."


Schrijver Bernlef (75) overleden (Foto: Novum)

Need for Speed: Most Wanted racet 12 minuten lang door

Deze week is het dan eindelijk zover: Need for Speed: Most Wanted ligt bijna in de winkel. Een goed moment om dan even nog een trailer van twaalf minuten online te gooien. De open wereld van Need for Speed doet ons denken aan Burnout Paradise. De FOK!crew vraagt zich dan ook af: Komen de bumperkusjes weer terug?

Need for Speed: Most Wanted staat voor een release op 2 november voor Android, iOS, Microsoft Windows, PlayStation 3, PlayStation Vita en Xbox 360.

Skyrim Premium Edition aangekondigd

Eerder vandaag werd op de Duitse Amazon-site de Skyrim Premium Edition voorgesteld. De editie zal naast het spel zelf een wereldkaart, een t-shirt, postkaarten, een boek en een extra disc met 'special features' bevatten. Bethesda meldde ook dat de editie enkel in bepaalde delen van Europa verkrijgbaar is.

De uitgever heeft verder bevestigd dat de Skyrim Premium Edition al zeker in Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en, jawel, de Benelux beschikbaar zal zijn. In de Verenigde Staten wordt de bundel niet verkocht.

Skyrim Premium Edition

Bedrogen door Karla

Studenten aan HBO en Universiteit moeten hun OV-kaart straks inleveren. Ze krijgen er een kortingkaart voor terug. Je zult ze dus minder in de trein zien. De lege plaatsen worden ingenomen door MBO’ertjes van onder de 18 want die krijgen straks ook korting. Zit je dan, op weg naar je lullige kantoorbaan tussen al die kauwgomkauwende sukkels met hun foute kleren en hun smerige goedkope reukwatertjes.

Djokovic sluit jaar af als nummer een

Novak Djokovic sluit het jaar voor het tweede seizoen op rij af als nummer één van de wereld. De Serviër neemt volgende week de toppositie van Roger Federer over, meldt de ATP maandag. De Zwitser kan niet meer genoeg punten verdienen om hem vervolgens te bedreigen. Djokovic is de eerste die twee keer op rij het jaar afsluit als nummer één sinds Federer dat van 2004 tot en met 2007 vier keer deed.

De Serviër dankt de eerste plaats aan het feit dat Federer, die dit jaar voor de 302e week in zijn loopbaan nummer één is, vorig jaar veel punten pakte aan het einde van het jaar. Hij won toen de toernooien van Basel en Parijs en de World Tour Finals. Zondag werd de Zwitser in Basel onttroond en meldde hij zich af voor Parijs.


Djokovic sluit jaar af als nummer een (Foto: Novum)

OV-studentenkaart wordt geschrapt

Studenten kunnen in de toekomst niet meer gratis reizen met het openbaar vervoer. De OV-studentenkaart wordt vervangen door een kortingskaart. De kortingskaart wordt in tegenstelling tot de OV-studentenkaart ook beschikbaar voor minderjarige mbo-scholieren.

Onduidelijk is wanneer de kaart wordt vervangen. In het regeerakkoord dat VVD en PvdA hebben gesloten staat zowel 'in 2015' als 'per 2016' over het schrappen van de kaart.

Al eerder was bekend gemaakt dat de langstudeerboete geschrapt wordt. Vanaf 2014 komt er een sociaal leenstelsel in het hoger beroepsonderwijs en het universitair onderwijs. Dit geldt alleen voor nieuwe studenten.

De aanvullende beurs valt buiten het sociale leenstelsel. Dit moet de toegankelijkheid van het onderwijs garanderen, zo staat in het regeerakkoord.

De opbrengsten van de maatregelen in de studiefinanciering worden geïnvesteerd in het onderwijs en onderzoek. Verder komt er 150 miljoen euro beschikbaar voor versterking van het fundamenteel onderzoek.

Cel geŽist voor beleggingsfraude met wijn

Tegen drie verdachten van het oplichten van beleggers met investeringen in een wijnbeleggingsfonds zijn maandag straffen tot vier jaar cel geëist. De twee mannen en een vrouw zouden ruim negentien miljoen euro hebben opgehaald bij circa 350 beleggers, waarvan vermoedelijk slechts tien procent daadwerkelijk is geïnvesteerd in wijnen. De rest van het geld is waarschijnlijk opgegaan aan kosten of is verdwenen.

Investeerders werden met mooie brochures, vertrouwenwekkende brieven en telefoongesprekken over de streep getrokken om te investeren in het beleggingsvehikel Bordeaux Advisory. De verdachten beloofden een jaarlijks beleggingsrendement van ongeveer dertig procent.

De officier van justitie zei maandag in de rechtbank in Amsterdam dat de verdachten halve waarheden en leugens verkondigden, om te zorgen dat geld werd ingelegd. "Bordeaux Advisory is opgestart met slechts één doel: het oplichten van beleggers om er zelf financieel beter van te worden."

Tegen de 49-jarige hoofdverdachte uit Posterholt eiste het OM vier jaar cel. Een 45-jarige vrouw uit Amsterdam, die directeur was van Bordeaux Advisory, wil het OM twee jaar achter de tralies zien verdwijnen. De derde verdachte is een 61-jarige man uit Londen. Hij hield zich volgens de officier van justitie voornamelijk bezig met het witwassen van de inleggelden. Tegen hem is eveneens een gevangenisstraf van twee jaar geëist.

Wietpas van de baan, geen verkoop aan toeristen

De wietpas wordt geschrapt. Dat staat in het regeerakkoord dat VVD en PvdA hebben gesloten. Klanten van coffeeshops moeten wel hun identiteitsbewijs of verblijfsvergunning, en een uittreksel uit het bevolkingsregister kunnen tonen. Dit betekent dat toeristen geweerd worden.

De wietpas zou op 1 januari landelijk worden ingevoerd. Veel steden hadden gepleit voor uitstel of afstel. Grote steden als Rotterdam, Amsterdam en Utrecht zeiden er niets in te zien.

Het gehalte aan werkzame stoffen in softdrugs wordt aan een maximum gebonden, zoals al eerder aangekondigd. Het nieuwe kabinet wil drugstoerisme en georganiseerde drugsmisdaad hard blijven aanpakken.

Rutte-2 trekt steun voor organiseren Olympische Spelen 2028 in

Het nieuwe kabinet Rutte-2 zal de pogingen om de Olympische Zomerspelen in 2028 naar Nederland te halen niet meer steunen. Hierdoor lijkt de mogelijkheid om de Spelen daadwerkelijk naar ons land te halen nihil, aangezien overheidssteun een vereiste is.

"We onderschrijven de ambitie om de Nederlandse sport op olympisch niveau te brengen, zonder de Olympische Spelen naar Nederland te willen halen", zo staat in het regeerakkoord, dat maandag werd gepresenteerd.

De financiële risico’s van het organiseren van de Spelen lijken te groot volgens het op handen zijnde kabinet en ook lijkt het draagvlak onder de bevolking weinig aanwezig te zijn. Het vorige kabinet (Rutte-1) had nog wel zijn steun voor het Olympisch Plan 2028 uitgesproken.

Campagneplannen VS gewijzigd wegens orkaan

De Amerikaanse president Barack Obama en zijn Republikeinse tegenstrever Mitt Romney hebben hun campagneplannen gewijzigd met het oog op de orkaan Sandy, die geen rekening houdt met de naderende presidentsverkiezingen. Obama annuleerde campagneplannen in Florida om zich terug te spoeden naar Washington en toe te zien op de federale maatregelen die met het oog op de orkaan worden getroffen.

Delen van vier zogenoemde 'swing states', staten die bepalend zullen zijn voor de verkiezingsuitslag en waar het allerminst duidelijk is of Obama of Romney met de winst aan de haal gaat, liggen op Sandy's pad. Met name kiezers die vervroegd een stem willen uitbrengen zullen hinder ondervinden van het natuurgeweld.

Ook in de staten Virginia en Colorado stopt de campagnekaravaan van Obama niet. Plannen om samen met oud-president Bill Clinton de belangrijkste swing state Ohio aan te doen verdwijnen eveneens in de prullenbak. Hoewel Sandy roet in het eten van Obama's campagne gooit, biedt de orkaan de president wel de kans zich een daadkrachtige leider te tonen die de bevolking door tijden van crisis loodst.

Romney annuleerde zondag al drie campagnebijeenkomsten in Virginia en bezocht samen met zijn running mate Paul Ryan Ohio. Maandag bezoekt hij Wisconsin. Een voor maandag en dinsdag gepland bezoek aan New Hampshire gaat niet door.


Campagneplannen VS gewijzigd wegens orkaan (Foto: Novum)

Drie pijlers onder nieuwe kabinet

Het nieuwe kabinet van VVD en PvdA zal zich baseren op drie pijlers. "De schatkist op orde, eerlijk delen en werken aan duurzame groei", zei VVD-leider Mark Rutte maandag bij de presentatie van het regeerakkoord.

Rutte zei dat zijn VVD in de onderhandelingen met de PvdA twee 'gevoelige concessies' heeft gedaan. Zo wordt de hypotheekrenteaftrek met 0,5 procent per jaar beperkt. Dat geld wordt niet gebruikt om het begrotingstekort in te zetten, maar gaat via lagere belastingen terug naar de burger. Ook kunnen starters op de woningmarkt hun restschuld meefinancieren.

Woningbouwcorporaties moeten terug naar hun kerntaken. Scheefwonen door mensen met een hoog inkomen wordt tegengegaan door de huren marktconform te maken.

Rutte noemde als tweede concessie dat het regeerakkoord de inkomensverschillen verkleint.

Drie pijlers onder nieuwe kabinet
Drie pijlers onder nieuwe kabinet (Foto: ANP)

Van Persie genomineerd voor Gouden Bal

Robin van Persie is één van de 23 genomineerden voor de Gouden Bal 2012. In januari zal de winnaar bekend worden. De 23 namen vormen gezamenlijk de zogeheten longlist die uiteindelijk moet leiden tot drie genomineerden. Robin van Persie is de enige Nederlander op deze lijst.

In december zal bekend worden wie de drie kanshebbers zijn op de Gouden Bal (Ballon d'Or). Liefst zeven van de 23 spelers zijn Spanjaard. Real Madrid en FC Barcelona zijn met beiden vijf spelers de clubs met de meeste genomineerden in de selectie.

Alle genomineerden

Speler Nat. Club
Sergio Agüero Arg Manchester City
Mario Balotelli Ita Manchester City
Karim Benzema Fra Real Madrid
Gianluigi Buffon Ita Juventus
Sergio Busquets Spa Barcelona
Iker Casillas Spa Real Madrid
Didier Drogba Ivo Chelsea/Shanghai Shenhua
Radamel Falcão Col Atlético Madrid
Zlatan Ibrahimovic Zwe AC Milan/Paris-SG
Andrés Iniesta Spa Barcelona
Lionel Messi Arg Barcelona
Manuel Neuer Dui Bayern München
Neymar Bra Santos
Mesut Özil Dui Real Madrid
Gerard Piqué Spa Barcelona
Andrea Pirlo Ita Juventus
Sergio Ramos Spa Real Madrid
Cristiano Ronaldo Por Real Madrid
Wayne Rooney Eng Manchester United
Yaya Touré Ivo Manchester City
Robin van Persie NED Arsenal/Manchester United
Xabi Alonso Spa Real Madrid
Xavi Hernandez Spa Barcelona

Werkstraf verliefde tbs-medewerkster na ontsnapping

Een voormalig medewerkster van de Van der Hoevenkliniek in Utrecht is maandag veroordeeld tot een werkstraf van 240 uur voor het helpen ontsnappen van een tbs'er. Ook acht de rechtbank in Utrecht de vrouw schuldig aan het verbergen van de man. De vrouw zou een relatie hebben gehad met de tbs'er.

De man werd in mei 2002 veroordeeld tot tbs met dwangverpleging wegens doodsbedreiging, mishandeling, wapenbezit, afpersen, diefstal en heling. De terbeschikkingstelling van de man is steeds verlengd, onder meer in maart 2010.

In november van dat jaar wist de man echter te ontsnappen uit de tbs-kliniek door via een niet afgesloten deur naar de medische afdeling te gaan, daar een raam in te slaan en het gebouw te verlaten. De vrouw had die deur expres voor hem open laten staan, stelt de rechtbank.

Ongeveer vier uur nadat de vrouw de deur open had laten staan en weg was gegaan, werd ontdekt dat de deur niet op slot zat. De man had na zijn ontsnapping de vrouw gebeld, die hem ophaalde en de tbs'er vervolgens verborg in haar huis. Daar werd hij uiteindelijk ontdekt.

De vrouw beweert dat de tbs'er haar bedreigde en dat zij hem heeft geholpen te ontsnappen en onderdak heeft geboden om haar kinderen tegen hem te beschermen. De rechtbank gelooft dit echter niet. De vrouw heeft onder meer liefdesbrieven naar de man gestuurd. Dat zij dit deed om de man op afstand te houden, acht de rechtbank niet aannemelijk. Tegen de vrouw was acht maanden cel, waarvan vier maanden voorwaardelijk geëist. Omdat de vrouw de zorg over twee jonge kinderen heeft, heeft de rechtbank besloten haar geen celstraf op te leggen. "Hoewel dit op grond van de ernst van de feiten gerechtvaardigd zou zijn", aldus de rechtbank. Behalve de werkstraf heeft de vrouw daarom een voorwaardelijke celstraf van vier maanden opgelegd gekregen.

Informateurs bieden verslag aan

De informateurs Henk Kamp (VVD) en Wouter Bos (PvdA) hebben maandagmiddag hun verslag aangeboden aan Tweede Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg. "Onze opdracht is afgerond", zei Bos.

Volgens Bos kan VVD-leider Mark Rutte nu benoemd worden tot formateur. Bos zei verder dat de VVD zeven ministers krijgt en drie staatssecretarissen, en de PvdA zes ministers en vier staatssecretarissen. Er komen een minister voor Wonen en Rijksdienst en een minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. De speciale minister voor Immigratie en Asiel verdwijnt.

De Tweede Kamer houdt vermoedelijk dinsdag een debat over het regeerakkoord en het verslag van de informateurs. Daarbij wordt Rutte aangewezen als formateur. Hij gaat dan praten met alle kandidaat-bewindslieden, waarna het nieuwe kabinet kan worden beëdigd.


Informateurs bieden verslag aan (Foto: Novum)

Hi Flashback Tracks (adv.)

Deze week hebben de FOK!webloggers een flashback naar het verleden. Vandaag vertelt Qunix over zijn Hi Flashback Track.

De jaren '90 waren voor mij de jaren waarin ik mijn muzieksmaak ontwikkelde. Naarmate ik ouder werd, groeide mijn muzieksmaak. Nu vind ik jazz fijn om te luisteren, net als happy hardcore, surf en een hoop andere uiteenlopende genres. Ik kom uit november 1987 en dit stond op nummer 1 in de Top 40!

Ben je zelf ook benieuwd naar tracks uit jouw verleden? Vul dan op de site van Hi Flashback Tracks jouw geboortejaar in en geniet van nummers vol met goede herinneringen.

Honderden apen op Mauritius afgemaakt

Een apenfokkerij op het eiland Mauritius heeft honderden apen afgemaakt. Dat heeft dierenrechtenorganisatie BUAV maandag gezegd. De organisatie gaf foto's en videobeelden vrij waarop te zien is hoe de dieren worden omgebracht.

Volgens BUAV worden de apen gefokt voor de verkoop aan laboratoria in de Verenigde Staten en Europa. Jaarlijks worden er zo'n tienduizend apen geëxporteerd. De apen die werden afgemaakt waren te groot geworden om nog te kunnen verkopen. BUAV noemde het afmaken van de dieren 'een wrede en zinloze slachtpartij'. De dieren hadden moeten worden vrijgelaten, aldus de organisatie.


Honderden apen op Mauritius afgemaakt (Foto: Novum)

FOK!filmtip van de dag: Unbreakable

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daar aan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te zien? Je leest het op FOK!

David Dunn raakt betrokken in een groot treinongeluk. Niemand van de inzittenden overleeft het ongeluk, behalve David die geen schrammetje heeft. Hij komt na het ongeluk in contact met Elijah Price, een verzamelaar van comics die z'n hele leven al geplaagd wordt door een slechte gezondheid en snel brekende botten.

Bekijk hier alvast een trailer:

Veel kijkplezier.

Ook meehelpen aan de FOK!filmtip? Meld je aan als redacteur nieuws voor FOK!film. Stuur een bericht met motivatie naar film@fok.nl!

FA begint onderzoek naar scheidsrechter Clattenburg

De Engelse voetbalbond FA is een onderzoek begonnen naar de beschuldigingen van Chelsea aan het adres van een scheidsrechter. Dat meldt de bond maandag. De Londense club claimt dat Mark Clattenburg zondag in het duel van de Blues tegen Manchester United 'ongepaste taal' zou hebben gebruikt. Volgens Britse media gaat de beschuldiging onder meer om racisme en was de Nigeriaan John Obi Mikel een van de slachtoffers.

De verklaringen van de assistent-scheidsrechters en de vierde man worden waarschijnlijk essentieel in de zaak. Zij kunnen via de microfoon van de scheidsrechter alles horen wat hij zegt. Er wordt echter niets opgenomen.

Clattenburgs arbitrage was al niet onomstreden. Hij stuurde twee Chelsea-spelers weg en keurde de winnende 3-2 van United-spits Javier Hernandez goed ondanks buitenspel van de Mexicaan.

Clijsters speelt afscheidsduel tegen Venus Williams

Kim Clijsters speelt in december een afscheidswedstrijd tegen Venus Williams. Dat meldt de Belgische maandag op haar website. Clijsters speelde bij de US Open haar laatste wedstrijden als prof. Ze stopte in 2007 al eens, maar keerde twee jaar later terug. Clijsters won vier grandslamtoernooien.

Het duel met Venus Williams staat op 12 december op de agenda. Het Antwerpse sportpaleis is de plaats van handeling.

Conboy voor vier duels geschorst

N.E.C. Nijmegen moet Kevin Conboy vier duels missen. De Deense verdediger kreeg in het duel met Roda JC Kerkrade een rode kaart na een zware overtreding op Davy de Beule.

De schorsing valt zwaar uit omdat hij het in woord en gebaar niet eens was met die beslissing. Zo kreeg de vierde official het zwaar te verduren en was ook een deur niet bestand tegen de woede van Conboy. Hij bood nog wel zijn excuses aan in een verklaring.

Tom Cruise bedenkt actiescŤnes tijdens persreisjes

Tom Cruise komt vaak op ideeën voor nieuwe films als hij tijdens zijn promotietours door vreemde steden wandelt. "Ik neem altijd de tijd om in de steden waar ik kom rond te lopen, de architectuur en metrostations te bekijken. In mijn hoofd zie ik dan al allerlei scènes voor mijn nieuwe filmprojecten", zegt hij tegen het Britse filmweekblad Total Film.

Zo ook voor Mission: Impossible 5. "We zijn bezig de juiste toon voor de film te vinden", vertelt de acteur. "We bevinden ons nog in de conceptuele fase".

Wat Cruise betreft, mag het succes van de Mission: Impossible-films nog wel even doorgaan. "Ik maakte de eerste in de hoop dat er velen zouden volgen. Het publiek smult ervan, dat is elke keer weer geweldig om mee te mogen maken. En ik kan meegroeien met mijn personage Ethan Hunt."

Voor het verschijnen van Mission: Impossible IV - Ghost Protocol, die vorig jaar verscheen, werd druk gespeculeerd dat Jeremy Renner de hoofdrol zou overnemen omdat de 50-jarige Cruise te oud zou worden. Uiteindelijk bleek dat Cruise en Renner allebei een geheim agenten spelen in de film en dat van overname geen sprake is.

De eerste Mission: Impossible uit 1996 heeft ook een sentimentele waarde voor Cruise. "Het was destijds de duurste film ooit gemaakt en de eerste die ik produceerde", zegt hij trots. Wanneer Mission: Impossible 5 in productie moet gaan, is nog onbekend.

Platina Film voor Mees Kees

De familiefilm Mees Kees heeft sinds de première op 3 oktober in totaal 400.000 bezoekers naar de bioscoop getrokken. Daarmee behaalt de film als tweede Nederlandse filmproductie dit jaar de platina status. Dat maakte het Nederlands Film Festival maandag bekend.

Regisseur Barbara Bredero overhandigde actrice Sanne Wallis de Vries maandag de bijbehorende Platina Film.

Mees Kees is gebaseerd op de gelijknamige boekenreeks van Mirjam Oldenhave.

De eerste Nederlandse film die in 2012 de grens van 400.000 bezoekers behaalde, was New Kids Nitro, die na de première in december 2011 in de eerste maand van dit jaar een Platina Film verdiende.

Platina Film voor Mees Kees
Platina Film voor Mees Kees (Foto: ANP)

Donorweek levert 38.000 registraties op

De Donorweek heeft ruim 38.000 nieuwe donorregistraties opgeleverd. Dat maakte de Nederlandse Transplantatie Stichting maandag bekend. Tijdens de wervingsactie vorige week werd veel aandacht besteed aan het werven van nieuwe donoren. Onder meer verschillende bekende Nederlanders zetten zich daarvoor in.

Driekwart van de nieuwe aanmelders legde in het Donorregister vast dat het een of meer organen na zijn overlijden wil afstaan. Bijna twintig procent zei nee en vijf procent liet de keuze aan de nabestaanden.

In totaal hebben ruim 5,6 miljoen Nederlanders in het register laten registreren of ze wel of geen orgaan- of weefseldonor willen zijn. Zestig procent van de geregistreerden koos voor ja.

Toch is er nog altijd een tekort aan orgaandonoren. Gemiddeld wachten 1300 mensen op een orgaantransplantatie. Jaarlijks gaan 150 mensen dood tijdens het wachten op een donororgaan.

Schip met 700 ton gouderts zoek

Een schip met zevenhonderd ton gouderts en zeven bemanningsleden aan boord is voor de oostkust van Rusland, in het stormachtige deel van de Stille Oceaan, van de radar verdwenen. Het vaartuig zond zondag een noodsignaal uit.

Het schip was met de gouderts onderweg naar een plek voor verdere verwerking. De erts bevat een klein gehalte aan goud. Hoeveel de lading waard is, is niet bekendgemaakt door mijnbedrijf Polymetal, dat het schip voor het vervoer van de gouderts had gehuurd.

Marine onderschept 840 kilo coke bij CuraÁao

De marine heeft vrijdagavond 840 kilo cocaïne op de Caribische Zee onderschept. De smokkelaars wisten te ontkomen, meldt het ministerie van Defensie maandag.

Een patrouillevaartuig van de kustwacht had de snelle boot van de drugssmokkelaars ontdekt en nam contact op met marinebasis Parera op Curaçao. Op dat moment voer het marinefregat Hr.Ms. Van Amstel in de buurt van de boot op de Caribische Zee.

Het schip zette de achtervolging in, die erin resulteerde dat de smokkelaars 42 balen cocaïne overboord gooiden. Die pikte het marinefregat op.

Lampre haalt R. Ferrari voor massasprints

Roberto Ferrari maakt deze winter de overstap van Androni Giocattoli-Venezuela naar de WorldTour-formatie Lampre-Merida. De Italiaan zal daar een speerpunt worden in de massasprints, naast zijn landgenoot Alessandro Petacchi.

Ferrari wist dit seizoen al diverse zeges te halen voor zijn ProContinentale-ploeg. Daarvan boekte hij er één in de Giro d’Italia, toen hij in de elfde etappe Mark Cavendish in de sprint wist te kloppen.

Duitsland organiseert Solheim Cup in 2015

Duitsland organiseert in 2015 voor de eerste keer de Solheim Cup, de vrouwelijke tegenhanger van de Ryder Cup. Dat maakte de organistie maandag bekend. Het evenement wordt afgewerkt op de golfclub St. Leon-Rot, vlak bij Frankfurt. De tweestrijd tussen de beste vrouwelijke golfers van Europa en de Verenigde Staten vindt om de twee jaar plaats.

De golfclub organiseerde eerder meerdere malen de Deutsche Bank Open, een groot mannentoernooi met veel prijzengeld op de Europese Tour. Tiger Woods won het toernooi drie keer.

De Solheim Cup van 2013 vindt plaats in Colorado. Europa is de titelverdediger, het versloeg vorig jaar in Ierland de Verenigde Staten met 15-13.

Ehrens blijft aan als bondscoach springruiters

Bondscoaches Rob Ehrens en Martin Lips hebben hun contracten bij de hippische sportfederatie met vier jaar verlengd. Dat werd maandag bekendgemaakt. Beide coaches blijven aan tot en met de Olympische Spelen van Rio de Janeiro in 2016.

Ehrens boekte de afgelopen jaren grote successen met de springruiters. Deze zomer werden twee zilveren medailles gewonnen op de Spelen van Londen, zowel met het team als individueel met Gerco Schröder. Op het EK van 2007 in Mannheim en op de Wereldruiterspelen een jaar eerder in Aken kroonde het team onder leiding van Ehrens zich tot Europees en wereldkampioen.

Lips, die als ruiter vijftiende werd op de Olympische Spelen van Barcelona in 1992, werd deze zomer met het team voortijdig uitgeschakeld op de Spelen van Londen. Na een goede start viel derde ruiter Elaine Pen tijdens de crosscountry van haar paard, waardoor de ten doel gestelde top acht klassering niet werd gehaald.

Zaterdag werd al bekend dat Wim Ernes de nieuwe bondscoach wordt van de Nederlandse dressuurruiters. Ernes is de opvolger van Sjef Janssen. De man van Anky van Grunsven blijft wel als trainer de bond ondersteunen. Ernes was eerder bondscoach tussen 1993 en 1996.

Bemanning driemaster gered van orkaan Sandy

De Amerikaanse kustwacht heeft maandag veertien bemanningsleden van het replica-zeilschip HMS Bounty gered. De driemaster kwam voor de kust van North Carolina in de zware weersomstandigheden van orkaan Sandy terecht. Naar twee bemanningsleden wordt nog gezocht, liet de kustwacht weten.

De replica van het historische schip met dezelfde naam vertrok vorige week uit Connecticut en was onderweg naar Florida. De bemanning probeerde om de orkaan heen te varen, maar dat bleek een te lastige opgave.


Bemanning driemaster gered van orkaan Sandy (Foto: Novum)

Deel medewerkers terug in triltoren

Ongeveer zeshonderd medewerkers van Rijkswaterstaat kunnen sinds maandag weer aan de slag in het kantoorgebouw langs de A12 in Utrecht dat bekend is komen te staan als de triltoren. Enkele vleugels van de laagbouw van het pand zijn weer opengesteld, meldt Rijkswaterstaat maandag.

Toen na uitvoerig onderzoek bleek dat de trillingen in het gebouw werden veroorzaakt door een installatie van de glazenwassers, werd aangekondigd dat de in totaal vijftienhonderd medewerkers pas begin volgend jaar weer naar hun werkplek kunnen. Er waren eerst herstelwerkzaamheden nodig om de veiligheid te garanderen.

Die werkzaamheden zijn nog niet afgerond, maar het is volgens Rijkswaterstaat niet nodig de laagbouw afgesloten te houden. Daarom heeft de gemeente Utrecht een gebruikersvergunning verleend om een deel van de laagbouw van het kantoorgebouw Westraven te gebruiken.

De rest van de vijftienhonderd werknemers blijft voorlopig op alternatieve locaties werken. Zij moeten begin volgend jaar weer op hun eigen werkplek aan de slag kunnen.

'Leer weggebruikers wat te doen bij zwaailicht'

De overheid moet regels opstellen voor wat weggebruikers wel en niet mogen doen als hulpdiensten met zwaailicht willen passeren. Ook moet er bij de rijopleidingen meer aandacht komen voor hoe in zulke situaties moet worden gehandeld, concludeert het Nederlands Instituut Fysieke Veiligheid (NIFV) in een maandag uitgebracht rapport.

Bijna zestig procent van tweeduizend ondervraagde chauffeurs van voorrangsvoertuigen is bij een (bijna) ongeval betrokken geweest. Tot nu toe wordt in de rijopleiding vooral geleerd ruimte te maken voor een voorrangsvoertuig. Volgens het instituut weten echter veel automobilisten niet hoe ze dat moeten doen.

Het komt bijvoorbeeld regelmatig voor dat iemand bij een kruispunt voor een rood licht staat te wachten en dat er van achteren een ambulance nadert. De onderzoekers vroegen bestuurders van voertuigen met sirenes wat weggebruikers in zo'n situatie het beste kunnen doen.

Zij raden aan over de stopstreep te rijden en opzij te gaan, maar niet het kruispunt op te rijden. Er moet volgens de onderzoekers wel juridisch duidelijkheid komen of iemand in zo'n geval een stukje door rood mag rijden.

Ook kan het voorkomen dat iemand op de linkerbaan op de snelweg rijdt en geen ruimte heeft om rechts in te voegen als er van achter aan ambulance aan komt snellen. Het slechtste wat de automobilist in zo'n geval kan doen is hard remmen om alsnog in te kunnen voegen, hij zou dan beter extra gas kunnen geven om pas uit te voegen als daar ruimte voor is.

Verder is het belangrijk dat de automobilist duidelijk aangeeft wat hij gaat doen, zodat de hulpdiensten daar rekening mee kunnen houden. De bestuurder moet niet uitwijken naar een plaats die daar niet geschikt voor is, zoals de berm of het fietspad.

De hulpdiensten zelf zouden er goed aan doen om de richtlijnen op elkaar af te stemmen. Nu kan het bijvoorbeeld per regio verschillen of een ambulance met sirenes op de vluchtstrook of op de snelweg rijdt en dat kan voor de weggebruikers verwarrend zijn.

Trucker vervolgd om ongeluk met vier doden

Een 31-jarige vrachtwagenchauffeur moet zich voor de rechtbank verantwoorden voor een aanrijding waarbij twee jaar geleden op de A59 bij Waalwijk vier doden vielen. Justitie vindt dat hij het ongeluk heeft veroorzaakt door roekeloos rijgedrag, laat een woordvoerder maandag weten.

Bij het ongeluk kwamen een vrouw en drie kinderen om het leven. Ze zaten in een auto waar de vrachtwagen tegenaan botste. De trucker uit het Gelderse Rossum had te laat gezien dat voor hem een file stond. Hij raakte zelf gewond bij het ongeluk.

De strafzaak dient op 4 december bij de rechtbank in Breda.

Liveconcert Coldplay in de bioscoop

Coldplay Live 2012 is volgende maand eenmalig te zien in zestien Nederlandse bioscopen. Dat meldt bioscoopketen Pathé. De concertfilm is een verslag van de Mylo Xyloto World Tour van de Britse band.

"Meer plezier dan bij de Mylo Xyloto World Tour hebben we als band nooit gehad", reageert frontman Chris Martin. "Het was een feest vanaf de eerste show. Deels omdat we trots zijn op de muziek, de LED-polsbandjes, het vuurwerk, de lasers en alle snufjes, maar vooral vanwege het ongelooflijke publiek."

Opnamen voor de film zijn gemaakt tijdens optredens in Parijs en Montreal en bij het Glastonbury Festival. Coldplay Live 2012 draait op 13 november.


Liveconcert Coldplay in de bioscoop (Foto: Novum)

Jack van Gelder: Ik ben geen Ajacied

Jack van Gelder was zondagavond not amused tijdens zijn praatprogramma Studio Voetbal. Toen het ging over clubliefde en zingen in het stadion maakte vaste computeranalist Jan van Halst een opmerking naar Van Gelder: "Jij bent toch Ajacied?!?"

"Nee, ik ben AFC'er", reageerde de NOS-presentator gepikeerd, die bekend staat om zijn voorliefde voor Ajax. "Heeft er niets mee te maken, hele foute opmerking. Een hele foute opmerking", haalde Van Gelder uit naar Van Halst.

Jack van Gelder: Ik ben geen Ajacied

Kittel niet bang voor wraakacties

Wielrenner Marcel Kittel is niet bang dat zijn ploeg wraakacties uit het peloton kan verwachten. Diverse renners bleven ondanks het overweldigende dopingbewijs achter Lance Armstrong staan, terwijl de renners van Argos-Shimano dit niet deden en opriepen de omerta te doorbreken.

De 24-jarige Kittel sprak hierover met NUsport. "Ik ben helemaal niet bang voor represailles. Geen angst dat renners mij straks van mijn fiets zullen trappen. Ik heb goede mensen aan mijn kant. Dit was mijn mening en als iemand anders een andere mening heeft dan mag dat. Hij is vrij om die mening te uiten."

Kittel heeft een uitgesproken mening tegen dopinggebruik en de zondaars uit het verleden. Hij is boos dat renners als Alberto Contador, Samuel Sanchez en Alejandro Valverde Armstrong ondanks alles blijven steunen. Zij blijven volharden in de oude code van zwijgen, terwijl de jongere generatie openheid van zaken wil.

De Duitser wil dan ook dat er maatregelen getroffen worden om herhaling te voorkomen. "Maar het belangrijkste vind ik toch wel dat mensen er samen over moeten praten. We zullen moeten blijven werken en moeten blijven leren van het USADA-rapport. Je moet zien hoe het dopingnetwerk van Armstrong werkte om te voorkomen dat het in de toekomst nog eens kan gebeuren."

[Upd] Regeerakkoord definitief rond

De fractie van de PvdA steunt fractievoorzitter Diederik Samsom en heeft hem het mandaat gegeven om de gesprekken over het regeerakkoord met de VVD af te ronden.

Dat zei PvdA-leider Diederik Samsom maandag na een urenlange vergadering met zijn fractie over het conceptregeerakkoord.

Hij wilde niet zeggen of de fractie nog wijzigingen in de tekst eist. Samsom zei dat hij een "mooie discussie" had gehad met de fractie. Samsom en Rutte zitten zo meteen weer aan tafel bij de informateurs Henk Kamp en Wouter Bos.

De VVD-fractie vindt het conceptregeerakkoord 'evenwichtig'' en denkt dat Nederland er sterker mee uit de crisis kan komen. Dat zei Mark Rutte maandag na overleg over het concept met zijn eigen VVD.

Update 15.10 uur:
VVD en PvdA hebben definitief een regeerakkoord bereikt, dat maandagmiddag wordt gepresenteerd.

Informateurs Henk Kamp en Wouter Bos overhandigen het akkoord maandag om 16.00 uur aan Tweede Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg. Bij deze formatie lag de regie bij het parlement. Aansluitend zullen de partijleiders Mark Rutte (VVD) en Diederik Samsom (PvdA) hun plannen voor de komende regeerperiode toelichten. Het regeerakkoord heeft als motto 'Bruggen slaan' meegekregen.

Na de presentatie van de inhoud van de plannen is het aan de Tweede Kamer om Rutte aan te wijzen als formateur zodat die zijn tweede kabinet kan samenstellen. Dat gebeurt tijdens een Kamerdebat dat op z'n vroegst dinsdag plaatsvindt. De kandidaten voor de posten van ministers en staatssecretarissen lekten de afgelopen dagen al uit. 
 

Fracties PvdA en VVD steunen conceptakkoord
Fracties PvdA en VVD steunen conceptakkoord (Foto: ANP)

Helwegen denkt James Bond aan te kunnen

Marijke Helwegen denkt dat zij het prima zou doen als M, de baas van James Bond. "Ik zou dat heel goed kunnen, zo van kom jij eens hier jongetje, op je knieën voor me." Dat zei de socialite in Amsterdam op de zwarte loper van de nieuwe bondfilm Skyfall voor de camera van Novum Nieuws.

"Ik vind die cheffin ook altijd zo lelijk", vertelt de 62-jarige Helwegen over de 77-jarige Judi Dench, die sinds Goldeneye uit 1995 de rol van M vertolkt. "Ik voel me meteen zo mooi als ik haar zie." Helwegen heeft zelf talloze cosmetische behandelingen ondergaan.

Hoewel de ambassadrice van cosmetische chirurgie eigenlijk een hekel heeft aan gewelddadige films, kan een flink potje bloedvergieten haar niet deren. "Ik kan prima tegen bloed, vooral bij andere mensen."

Ook ex-Bondgirl Daphne Dekkers loopt niet weg voor een avondje knallen. "Ik vind geweld wel lekker. Ik hoef heus niet altijd een gewelddadige film te kijken, maar ik kan er prima van genieten."

Toch heeft Helwegen naar eigen zeggen één belangrijk minpunt voor een baan als geheim agent. "Ik kan geen geheimen bewaren, ik flap alles er meteen uit."

Daar heeft advocaat Bram Moskowicz geen last van. "Geheimpjes bewaren gaat mij wel goed af." Toch zou de CIA of MI6 niet bij hem hoeven aankloppen voor een geheime klus. "Nee, dan kies ik meteen voor de Mossad."

Gordon ziet zichzelf niet als aspirant-detective. "Ik ben geen infiltrant, maar veel meer irritant", grapt de zanger.

Martijn Krabbé, wiens vader Jeroen in The Living Daylights uit 1987 de schurkenrol vertolkte, is er nog het meest filosofisch over. "Geheimen bewaar je niet, die hoor je niet. Daar zwijg je over."

Skyfall draait vanaf woensdag in de Nederlandse bioscopen.

Mosley was tegen naam Red Bull in Formule 1

Voormalig FIA-president Max Mosley stond in 2004 niet te springen toen Red Bull het Formule 1-team Jaguar overnam. Hij vond de naam die de Oostenrijkse drankjesfabrikant aan het team wilde geven maar niks.

Mosley ging het gesprek aan met Red Bull-baas Dietrich Mateschitz die de naamswijziging toch doorzette. "Die eerste dagen was het de grote vraag hoe het team zou gaan heten. Mateschitz wilde dat zijn team Red Bull zou heten. Daarop zei ik 'Je kan een team niet Red Bull noemen! Het kan niet zo zijn dat een of ander drankje Ferrari verslaat. Uiteindelijk ging het toch door. Ik kan me niet meer herinneren welke naam het team aan het begin had. Red Bull nog wat. Afgekort wordt het dan Red Bull."

Paul McCartney pleit Yoko Ono vrij

Yoko Ono heeft The Beatles niet uit elkaar gedreven. Dat zegt Paul McCartney in een voorproefje van een interview dat binnenkort wordt uitgezonden. Veel mensen denken dat de constante aanwezigheid van John Lennons weduwe de reden was van de breuk in 1970.

"Zij heeft de groep niet uit elkaar gedreven, de groep dreef uit elkaar", heeft McCartney volgens de Britse krant The Guardian gezegd. De zanger vindt dat zangeres en kunstenares Ono zelfs aan de wieg stond van Lennons meest memorabele nummers, zoals Imagine. "Ik denk dat hij dat niet gemaakt zou hebben zonder Yoko."

McCartney, die samen met Lennon de meeste Beatles-hits schreef, koestert geen wrok over de breuk. Hij vindt dat de band 'een mooi oeuvre' heeft achtergelaten, dus het 'was niet zo'n slecht iets'.

Het interview van een uur is volgende maand te zien op de Britse editie van de Arabische nieuwszender Al Jazeera.

Stikkende taxichauffeur leeft dankzij ongeluk

Een 50-jarige taxichauffeur uit het Duitse Wuppertal is vermoedelijk nog nooit zo blij geweest dat hij tegen een geparkeerde auto is opgeknald.

De man had zich zondag zo ernstig verslikt in een snoepje dat hij achter het stuur buiten bewustzijn raakte. Door de klap van de botsing, schoot het snoepje uit zijn luchtpijp en kwam hij weer bij.

Dat meldden Duitse media maandag op gezag van de politie. De chauffeur en zijn 87-jarige passagier kwamen met de schrik vrij. De botsing zou wel 10.000 euro materiële schade hebben veroorzaakt.

Ga staan tegen de betutteling!

Wie zich als volwassen man af en toe een klein kind wil voelen kan ik aanraden om een voetbalstadion te bezoeken. Net als op de kleuterschool zijn er mensen die de hele tijd vertellen wat je wel en wat je niet mag doen. In het voetbalstadion noemen we kleuterleidsters stewards. Ten minste in ieder geval in de Amsterdam ArenA, al vrees ik dat het bij alle clubs gebeurt. Stewards zijn te herkennen aan fluorescerende jassen en een lichtverveelde, maar vriendelijke houding.

'Iran heeft luchtfoto's van legerbases IsraŽl'

Iran beschikt over luchtfoto's van legerbases in Israël. Dat heeft het Iraanse parlementslid Ismaeil Kowsari gezegd. De foto's zouden door de Libanese extremistische beweging Hezbollah zijn gemaakt met behulp van een onbemand vliegtuig dat eerder deze maand door Israël uit de lucht werd geschoten.

Het is voor het eerst dat Iran beweert over foto's van Israëlische bases te beschikken. Als het verhaal van Kowsari klopt zijn de beelden mogelijk tijdens de vlucht van de drone doorgestuurd.

Volgens Kowsari beschikt Hezbollah over meer drones van Iraanse makelij en kunnen deze met wapens worden uitgerust. De toestellen zouden de afgelopen jaren al tientallen vluchten boven Israëlisch grondgebied hebben uitgevoerd.

[Serie A] Uitslagen speelronde 9

Afgelopen weekend werd in de Italiaanse Serie A de negende speelronde afgewerkt. Hieronder de uitslagen, stand, topscorers en het programma voor komende week.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
AC Siena US Palermo 0-0
AC Milan Genoa 1-0
Catania Juventus 0-1
Bologna Internazionale 1-3
Fiorentina Lazio Roma 2-0
Pescara Atalanta 0-0
Sampdoria Cagliari 0-1
Torino Parma 1-3
Napoli Chievo 1-0
AS Roma Udinese 2-3


Stand

  Club Wed. w g v p v - t
1 Juventus 9 8 1 0 25 20-4
2 Napoli 9 7 1 1 22 15-5
3 Internazionale 9 7 0 2 21 16-7
4 Lazio Roma 9 6 0 3 18 15-10
5 Fiorentina 9 4 3 2 15 11-7
6 AS Roma 9 4 2 3 14 20-16
7 Parma 9 3 3 3 12 11-12
8 Udinese 9 3 3 3 12 11-13
9 Catania 9 3 2 4 11 9-14
10 Cagliari 9 3 2 4 11 6-11
11 Sampdoria 9 3 2 4 10 10-11
12 AC Milan 9 3 1 5 10 10-10
13 Torino 9 2 4 3 9 10-8
14 Genoa 9 2 3 4 9 10-13
15 Atalanta 9 3 2 4 9 7-12
16 Pescara 9 2 2 5 8 6-15
17 US Palermo 9 1 4 4 7 6-11
18 Chievo 9 2 1 6 7 7-16
19 Bologna 9 2 1 6 7 10-14
20 AC Siena 9 2 3 4 3 9-10


Topscorers

# Speler Club Doelpunten
1 Miroslav Klose Lazio 6
Edinson Cavani Napoli 6
Stephan El Shaarawy AC Milan 6
4 Antonio Cassano Internazionale 5
Alberto Gilardino Bologna 5
Pablo Daniel Osvaldo AS Roma 5
Stevan Jovetic Fiorentina 5
Erik Lamela AS Roma 5
Hernanes Lazio 5

Programma volgende speelronde

Datum Thuis Uit
di 30 okt, 20:45 US Palermo AC Milan
wo 31 okt, 20:45 Atalanta Napoli
wo 31 okt, 20:45 Cagliari AC Siena
wo 31 okt, 20:45 Chievo Pescara
wo 31 okt, 20:45 Internazionale Sampdoria
wo 31 okt, 20:45 Juventus Bologna
wo 31 okt, 20:45 Lazio Roma Torino
wo 31 okt, 20:45 Parma AS Roma
wo 31 okt, 20:45 Udinese Catania
do 1 nov, 20:45 Genoa Fiorentina
za 3 nov, 18:00 AC Milan Chievo
za 3 nov, 20:45 Juventus Internazionale
zo 4 nov, 12:30 Pescara Parma
zo 4 nov, 15:00 Bologna Udinese
zo 4 nov, 15:00 Catania Lazio Roma
zo 4 nov, 15:00 Fiorentina Cagliari
zo 4 nov, 15:00 Napoli Torino
zo 4 nov, 15:00 Sampdoria Atalanta
zo 4 nov, 15:00 AC Siena Genoa
zo 4 nov, 20:45 AS Roma US Palermo

'Indringer' Tom Cruise blijkt buurman

De 'indringer' die zondagavond werd opgepakt bij het huis van Tom Cruise blijkt een buurman van de acteur te zijn. Mogelijk vergiste de dronken buurman zich in het huis en probeerde hij per ongeluk de woning van Cruise binnen te dringen.

Een beveiliger van Cruise schakelde de man uit met een stroomstootwapen toen die over een hek probeerde te klimmen. Later werd de indringer geïdentificeerd als een 41-jarige buurman die in een aangrenzend huis woont, meldt City News Service.

De buurman werd na het incident gearresteerd wegens huisvredebreuk. Hij moest in een ziekenhuis worden behandeld aan de verwondingen die hij opliep door het stroomstootwapen.

Van Paassen kopvrouw EK veldrijden

Sanne van Paassen is de belangrijkste troef van de Nederlandse vrouwen bij de EK veldrijden in Ipswich. Bondscoach Johan Lammerts heeft ook Sophie de Boer en Reza Hormes aangewezen om op het EK uit te komen.

Bij de beloftes is Mike Teunissen één van de zeven aangewezen coureurs. Teunissen won onlangs de wereldbekerwedstrijd in Tabor. Corne van Kessel, die daar als tweede eindigde, gaat ook mee naar Ipswich. De overige geselecterden beloten zijn Tijmen Eising, Gert-Jan Bosman, David van der Poel en Stan Godrie, Emiel Dolfsma. Dat er maar drie vrouwen afreizen, is volgens Lammerts puur uit noodzaak. Zo komt wereldkampioene Marianne Vos voorlopig nog niet in actie en is Sabrina Stultiens geblesseerd. Arenda Grimberg heeft dan weer verplichtingen op haar werk.

"Maar met Sanne hebben we zeker kansen", liet Lammerts weten. "Ik heb alle vertrouwen dat we ten minste in één categorie een goed resultaat halen." Bij de junioren zijn Richard Jansen, Mathieu van der Poel, Martijn Budding en Bjorn van der Heijden geselecteerd.

Cliffy B wil bijdragen aan Resident Evil

Cliff Bleszinski liet via zijn Twitter-account weten dat hij graag wil bijdragen aan het 'fixen' van de Resident Evil-reeks. Bleszinski, gaf echter achteraf wel toe dat zijn opmerking wel 'een beetje arrogant' was.

Bleszinski, die deze maand nog bij Epic Games vertrok, is het kennelijk niet helemaal eens over het eindresultaat van Resident Evil 6 aangezien hij twitterde: "Hey Capcom. Bel me. Dan kunnen we Resident Evil samen fixen. :-)" Capcom reageerde vervolgens grappend door te melden dat Bleszinski maar pizza mee moest nemen.

Cliffy B vindt 'Natal' beter dan 'PlayStation Move' (Novum)

Justin Timberlake maakt mannen aan het huilen

Justin Timberlake heeft er tijdens zijn bruiloft voor gezorgd dat menige aanwezige een traantje wegpinkte. Verschillende gasten begonnen te huilen toen Jessica Biel naar het altaar liep terwijl Timberlake een romantisch lied voor haar zong.

De zanger wilde tijdens de ceremonie iets speciaals doen voor zijn geliefde en besloot haar daarom zingend naar het altaar te begeleiden. "Volwassen mannen huilden", onthulde Timberlake volgens Daily Mail aan Hello!, dat een aantal trouwfoto's plaatste van het kersverse paar. Naar verluidt vingen de zanger en de actrice zo'n driehonderdduizend dollar voor de kiekjes.

De 31-jarige bruidegom vond zijn bruid, die een roze jurk droeg van Giambattista Valli, 'het mooiste wat hij ooit had gezien'. De twee trouwden anderhalve week geleden in Italië. "Het hoogtepunt van de ceremonie was toen we onze vrienden en familieleden keihard hoorden juichen. Het voelde perfect. Het was alsof alles samenkwam."

Gameontwikkelaar steunt piraten

De Zweedse gameontwikkelaar Jonatan Söderström heeft piraten zijn hulp aangeboden om het actiespel Hotline Miami zonder foutmeldingen te kunnen spelen. De ontwikkelaar heeft een update voor het spel en vraagt de illegale softwareverspreiders de juiste versie van de game te distribueren. Dit doet hij op het forum van torrentsite The Pirate Bay.

Via Twitter laat Söderström weten het niet te waarderen dat mensen zijn game illegaal downloaden, maar er wel begrip voor te hebben. "Ik was tot voor kort ook volledig platzak. It sucks", schreef hij.

Hotline Miami is sinds vorige week verkrijgbaar en is een van de meest gedownloade spellen via gamedienst Steam. Recensenten hebben het spel gemiddeld een 8,7 gegeven. Hoeveel exemplaren in een week tijd gedownload zijn, is niet bekendgemaakt.

Windows 8 omarmt 18-pluskeuring

Games die door keuringsorgaan Pegi zijn bestempeld met een 18-plusclassificatie zijn eind dit jaar toch te downloaden voor Windows 8. Dat heeft topman Antoine Leblond van Microsoft gezegd tegen techweblog Gizmodo. Op dit moment zijn via de Windows 8 Shop alleen spellen te downloaden maximaal met een 16plus-keuring.

Door verschillen in de leeftijdskeuringen in Europa en de Verenigde Staten moest Microsoft tijdelijk een lijn trekken bij de 16plus-classificatie. Wanneer het 18-plus had toegestaan, zou dat betekenen dat pornografische spellen in de Verenigde Staten verkrijgbaar waren via de webshop van Microsoft. Dit wilde het bedrijf volgens het weblog voorkomen.

Het euvel rond de keuringen moet in december opgelost zijn, denkt de topman. Leblond benadrukt dat gamers niet gebonden zijn aan de Windows 8-winkel. Zij zijn vrij om via andere kanalen, zoals Steam, games te kopen. Daar zijn spellen als Skyrim en Call of Duty wel gewoon beschikbaar.

McIlroy klopt Woods in lucratief duel in China

Golfer Rory McIlroy heeft maandag een demonstratiepartij in China tegen Tiger Woods gewonnen. De huidige nummer een van de wereld versloeg de voormalige beste golfer met een slag verschil: 67 om 68. Het was de eerste keer dat de twee golfers tegenover elkaar stonden zonder dat daar andere golfers bij betrokken waren.

Voor beide mannen was de trip naar de baan van Jinsha Lake in Zhengzhou, ongeveer 500 kilometer ten zuiden van Beijing, zeer lucratief. Woods kreeg voor zijn komst naar verluidt twee miljoen dollar, ruim 1,5 miljoen euro. Voor de Amerikaan is dat zo'n tachtigduizend euro per hole. McIlroy toucheerde de helft van dat bedrag.


McIlroy klopt Woods in lucratief duel in China (Foto: Novum)

Cinekid voor film Ernest & Cťlestine

De Franse animatiefilm Ernest & Célestine is vrijdagavond tot beste internationale kinderfilm uitgeroepen op het festival Cinekid in Amsterdam. Zowel het publiek als de vakjury bekroonde de film met een Cinekidleeuw. Aan de juryprijs is een geldbedrag van 15.000 euro verbonden.

Ernest & Célestine was een van de openingsfilms van Cinekid en viel dit jaar ook tijdens het filmfestival van Cannes in de prijzen. De Franse film is gebaseerd op de beroemde tekeningen van de in 2000 overleden Belgische illustrator en schrijfster Gabrielle Vincent. Haar boeken worden in Nederland verkocht onder de naam Brammert en Tissie.

De film Brammetje Baas van Anna van der Heide kreeg vrijdagavond de UPC-juryprijs voor beste Nederlandse kinderfilm. De publieksprijs voor beste Nederlandse kinderfilm ging naar Mees Kees van Barbara Bredero.

De UPC Gouden Kinderkast voor het beste Nederlandse televisieprogramma ging naar Mijn vader is.... Dit VPRO-programma won ook de juryprijs in de categorie non-fictie. De publieksprijs in deze categorie ging naar het EO-programma Checkpoint. In de categorie fictie won de kinderserie Hoe overleef ik... (AVRO) de juryprijs en Mina Moes (VPRO) de publieksprijs.

In de categorie nieuwe media won de tentoonstelling Papiria van het Kinderboekenmuseum de juryprijs. De publiekprijs voor beste nieuwe mediaproductie ging naar de workshop Sprong in het diepe. Met behulp van een groene achterwand in deze studio voor special effects konden kinderen stunts nabootsen.

Virtuele wapens te koop voor Assassin's Creed III

Gamers kunnen virtuele wapens kopen voor de actiegame Assassin's Creed III. Het is de eerste keer dat een spel binnen de reeks deze verdienmethode omarmt. Uitgever Ubisoft biedt zogenaamde Erudito Credit-pakketten tegen betaling aan voor de Xbox 360- en PlayStation 3-versies. Met het tegoed kunnen de gamewapens gekocht worden.

De uitgever heeft de Erudito Credit-pakketten niet aangekondigd. Ze zijn uitgelekt via updates van de online shops voor de Xbox 360 en PlayStation 3. Ubisoft is niet het enige bedrijf dat zijn spellen voorziet van een mogelijkheid om sneller betere wapens te krijgen. Bij iPhone-spellen gebeurt dit regelmatig en ook de pc-game Football Manager 2013 introduceert deze mogelijkheid dit jaar.

Ubisoft ziet het aanbieden van extra's als een service voor gamers. In zijn laatste financiële rapport liet het bedrijf weten dat het verkopen van virtuele voorwerpen steeds vaker belangrijk wordt voor het bedrijf. "Dit komt de winstgevendheid van onze spellen ten goede", liet het bedrijf toen weten in het verslag.

Succes Skyfall leidt tot Bondtweeluik

John Logan heeft succes geboekt met zijn scenario van Bondfilm Skyfall. De Amerikaan is aangenomen om Bond 24 en 25 te maken. De films moeten een tweeluik worden, schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

Vorige week werd bekendgemaakt dat Logan al de volgende film zou schrijven, maar pas vandaag is vrijgegeven dat hij ook het 25e filmscript schrijft. De Bondfilms van Logan zijn niet gebaseerd op het werk van Ian Fleming. Waar de films over gaan, is nog niet bekend. De 51-jarige Logan is bekend van scenario's als Rango, The Last Samurai en Gladiator.

Skyfall, de nieuwste Bondfilm, is afgelopen weekend in 25 landen in première gegaan. In Groot-Brittannië heeft de film al 32,4 miljoen dollar opgehaald volgens de Amerikaanse website Box Office Mojo. Daarmee komt de 23e Bondfilm op een tweede plek voor beste Britse openingsweekend ooit, vlak onder Harry Potter And The Deathly Hallows Part 2.

In Skyfall speelt Daniel Craig wederom geheim agent 007. In de film wordt Bonds loyaliteit aan zijn baas M, een rol van Judi Dench, op de proef gesteld door haar verleden. De film van regisseur Sam Mendes draait vanaf 31 oktober in de Nederlandse bioscopen.

Hoeveel 007 aan belastinggeld kost

Met Skyfall om de hoek heeft Fancydresscostumes.co.uk een berekening gemaakt van James Bond. Hoeveel zou de geheim agent de Britse belastingbetaler ongeveer kosten?

Naast de opleiding van Bond moeten natuurlijk ook de wapens, gadgets en de idioot grote schade aan huizen en gebouwen worden meegerekend. De eindsom: 5,7 miljoen dollar. Ach, je moet iets overhebben om de wereld overeind te houden.

007

Oranje onder 17 naar eliteronde

Het Nederlands elftal voor spelers onder 17 jaar heeft zich zondag geplaatst voor de Eliteronde van de EK-kwalificatie.Vlak voor tijd scoorde Yassin Ben Mohamadi de 2-1 tegen gastland België en daarmee was de groepswinst een feit.

KNVB-coach Albert Stuivenberg baalde donderdag enorm na de 0-0 tegen Litouwen. Oranje kon zich tegen België geen misstap veroorloven, omdat Litouwen met een overwinning op het al uitgeschakelde Letland langszij kon komen. Letland nam zondag in het andere duel echter al na acht minuten de leiding en zou deze voorsprong niet meer weggeven. Hierdoor bleek achteraf het duel tussen de lage landen alleen nog om de groepswinst te gaan wat op papier een voordeel geeft voor de loting. 

Na een kwartier was Doelman Indy Groothuizen ongelukkig bij een op het oog houdbaar schot van afstand van Chelsea-talent Charly Musonda 0-1. Onder 17 liet zich echter niet van de wijs brengen, de ploeg was het sterkst van die twee. Hoewel België af en toe dreigend was, waren de grootste kansen voor Oranje. Issa Kallon raakte de lat en Justin Mathieu schoot in kansrijke positie over en vond even later de Belgische doelman Gregory de Boel op zijn pad.

In de tweede helft bleef Nederland zoeken naar de gelijkmaker waarbij Kallon opnieuw het houtwerk raakte. De 1-1 viel een kwartier voor tijd alsnog. Gilles de Waele trok invaller Yassin Ben Mohamadi in het strafschopgebied onderuit waarna aanvoerder Riechedly Bazoer vanaf elf meter raak schoot. In de slotminuten viel ook de verdiende 2-1 voor Nederland. Na een aantal corners op rij kopte Ben Mohamadi binnen.

Stuivenberg was na afloop opgelucht en tevreden. "We waren tijdens deze eerste EK-kwalificatieronde zichtbaar goed op weg. We maakten de kansen echter niet af waardoor we het onnodig spannend hebben gemaakt. Gelukkig is nu alles goed gekomen. De overwinning was dik verdiend. Zo zie je maar dat wanneer je ondanks het wedstrijdverloop blijft doen wat je van tevoren hebt afgesproken, het uiteindelijk goed komt. Ik geef het team daarvoor een compliment. We hebben deze week een goede basis gelegd voor de tweede seizoenshelft."

RšikkŲnen seizoen langer bij Lotus

Kimi Räikkönen zal ook in 2013 rijden voor Lotus. Dit heeft de renstal vanochtend via een filmpje op YouTube bekendgemaakt. Het zal het tweede seizoen worden voor de 33-jarige Fin bij de renstal, die dit jaar zijn rentree maakte in de Formule 1.

Räikkönen, die in 2010 en 2011 in het WK rally reed, maakte een succesvolle rentree in de koningsklasse van de autosport. Hij eindigde al zesmaal op het podium en staat momenteel derde in de tussenstand om het wereldkampioenschap. De kans op een tweede wereldtitel na 2007 zijn echter klein, aangezien hij met nog drie races te gaan 67 punten achter staat op leider Sebasitan Vettel.


Het bewuste YouTube filmpje (Bron: YouTube)

Einde tennisseizoen Bertens

Het seizoen voor Kiki Bertens zit er op. De 20-jarige speelster maakte dit jaar een sprong van plaats 184 naar plaats 59 op de wereldranglijst. Op de planning stond nog een ITF-toernooi in Groot Brittannië, maar vanwege schouderproblemen zal ze deze niet spelen. 

Bertens verraste in april alles en iedereen met een overwinning tijdens het WTA-toernooi in het Marokkaanse Fes. Bovendien haalde ze tijdens Wimbledon en de US Open de tweede ronde.

Nijhuis blijft achter kaarten staan

Scheidsrechter Bas Nijhuis stuurde Niklas Moisander met twee gele kaarten weg tijdens de Klassieker tussen Feyenoord en Ajax. De arbiter staat nog steeds achter die beslissing. De spelers en staf van Ajax vonden de tweede gele kaart van de Fin na een overtreding op Graziano Pellè te zwaar bestraft.

"Ik snap dat dit overkomt als een heel lichte overtreding. Maar de tv-beelden bevestigen wat ik in de wedstrijd zag", zei Nijhuis in De Telegraaf"Pellè draait weg. Moisander pakt hem vast. Ik dacht ook direct: hier geef ik geel voor. Dat had er niks mee te maken dat er direct veel Feyenoorders om me heen stonden en dat de fans tekeer gingen."

Moisander vond zelf de eerste gele kaart na een kwartier spelen ook niet terecht. "Moisander raakt inderdaad de bal en van een gestrekt been is geen sprake, maar ik vind dat hij er veel te hard ingaat op Jordy Clasie. Daarbij loopt hij het risico hem te blesseren. Ik sta achter die gele kaart. Het is onzin dat ik die alleen maar gaf, omdat het publiek dat wilde", aldus Nijhuis

Chelsea dient klacht in tegen scheidsrechter Clattenburg

Chelsea heeft in navolging van diverse Nederlandse clubs ook geklaagd over de scheidsrechter van hun wedstrijd van afgelopen weekend. De Londenaren gaan echter verder en hebben een klacht ingediend tegen Mark Clattenburg vanwege 'onwelvoeglijk taalgebruik’.

De scheidsrechter zou tijdens de topper tussen Chelsea en Manchester United (2-3) twee spelers van de Champions League-winnaar onheus hebben bejegend. De club wou verder niet ingaan op wat Clattenburg gezegd zou hebben.

Ook coach Di Matteo had kritiek op de leidsman. Hij vond dat die de wedstrijd had 'geruïneerd' door Fernando Torres ten onrechte een tweede gele kaart te geven en na te laten de winnende treffer van Javier Hernandez af te keuren wegens buitenspel.

Nederland mogelijk doorvoerland kindslaven

De marechaussee onderzoekt of Nederland een van de doorvoerlanden is voor Afghaanse kindslaven. "Wij komen de laatste jaren veel Afghanen tegen die op doorreis zijn naar Scandinavië en dit is een van de mogelijkheden", zegt een woordvoerder maandag na een verhaal hierover in de Volkskrant.

In het noorden van Afghanistan komt tienerslavernij voor onder rijke beschermheren. Zij hebben zogenoemde dancing boys, die als vrouw verkleed dansen en zingen en soms ook seksueel worden misbruikt. De jongens zijn vaak rond de 14 jaar oud. De marechaussee onderzoekt nu of rijke Afghanen in Europa illegaal dancing boys invoeren.

De woordvoerder benadrukt dat er ook andere mogelijke verklaringen zijn waarom de laatste jaren veel jonge Afghanen worden onderschept. "Er kan sprake zijn van mensenhandel of mensensmokkel. Ze kunnen ook op reis zijn naar hun familie." Verder bestaat de mogelijkheid dat de Afghanen worden aangetrokken door een vertrekpremie die Noorwegen geeft aan Afghaanse asielzoekers die het land vrijwillig verlaten.

Donderdag is een grootscheepse controle uitgevoerd om meer duidelijkheid te krijgen. Daarbij is gecontroleerd op treinstations, in treinen, bussen, auto's, vrachtwagens en op Schiphol. Vijf Afghanen zijn onderschept. "Wij onderzoeken wie ze zijn, waar ze vandaan komen, waar ze naartoe gingen en waarom. Die analyse delen we mogelijk met het buitenland."

'Horrorfilms verbranden calorieŽn'

Films kijken en vet verbranden, wie wil dat nou niet? Uit onderzoek van University of Westminster blijkt dat je door het kijken van horrorfilms calorieën kan verbranden.

Gemiddeld gezien verbrand je 133 calorieën per horrorfilm, hetzelfde als een halve melkchocoladereep. Van de tien films die zijn onderzocht blijkt The Shining het beste voor de lijn. De film zorgt er voor dat je 184 calorieën verbrandt. Dr. Richard Mackenzie heeft de studie naar het onderwerp onder leiding van Lovefilm gestart. "Als de hartslag versnelt en het bloed sneller door het lichaam pompt, maakt het lichaam adrenaline aan", zo zegt Mackenzie. "Door deze snelwerkende adrenaline, die wordt gemaakt door korte momenten van intense stress (of in dit geval angst), wordt de eetlust verlaagd en de Basal Metabolic Rate verhoogd. Hierdoor verbranden er meer calorieën."

De top tien vetverbranders is volgens de studie als volgt:

1. The Shining: 184 calorieën
2. Jaws: 161 calorieën
3. The Exorcist: 158 calorieën
4. Alien: 152 calorieën
5. Saw: 133 calorieën
6. A Nightmare on Elm Street: 118 calorieën
7. Paranormal Activity: 111 calorieën
8. The Texas Chain Saw Massacre: 107 calorieën
9. The Blair Witch Project: 105 calorieën
10. [Rec]: 101 calorieën

Schoorel boekt flinke winst op wereldranglijst

Tennisser Thomas Schoorel is door zijn halvefinaleplaats op het challengertoernooi van Porto Alegre flink gestegen op de wereldranglijst. De 25-jarige Amsterdammer boekte 25 plaatsen winst ten opzichte van vorige week en staat nu op plaats 229 van de mondiale ranking.

Robin Haase is nog altijd de beste Nederlander. Hij zakte een plek en staat nu op de vijftigste plaats. Igor Sijsling moest eveneens een plek prijsgeven en vindt zijn naam terug op plaats 75.

Roger Federer leidt nog altijd, maar wordt op de hielen gezeten door Novak Djokovic. De 32-jarige Zwitser wordt waarschijnlijk volgende week afgelost door de Serviër. Federer heeft zich afgemeld voor het masterstoernooi in Parijs dat hij vorig jaar won. Andy Murray blijft derde en Rafael Nadal, die dit jaar niet meer in actie komt, staat nog altijd vierde.

Bij de vrouwen veranderde er weinig. Alleen de top acht van de wereldranglijst kwam afgelopen week in actie bij de WTA Championships in Istanbul. Serena Williams blijft ondanks haar titel derde, achter Maria Sharapova en Victoria Azarenka. De laatste voert nog steeds de ranking aan en sluit het jaar af op de eerste plaats.

Kiki Bertens blijft de beste Nederlandse. Bertens klom een plek naar de 58e positie. Arantxa Rus staat daar tien posities achter op plaats 68. Michaëlla Krajicek gaf tien posities prijs en staat op de 145e plaats.

Moszkowicz schikt met fiscus

Advocaat Bram Moszkowicz en de Belastingdienst hebben een schikking getroffen over de boetes die hem waren opgelegd voor belastingontduiking. Moszkowicz heeft dat maandag aan het ANP laten weten. Hij heeft de hoogte van het schikkingsbedrag niet bekend gemaakt. "Dat heb ik zo afgesproken met de fiscus", aldus de advocaat. De Belastingdienst had Moszkowicz voor 4 ton aan boetes opgelegd.

De boetes komen voor rekening van Moszkowicz' eigen BV. De maatschap Moszkowicz Advocaten, die wordt geleid door zijn broers, hoeft geen boete te betalen en de naheffingen van de Belastingdienst zijn daarvoor komen te vervallen. De bekende strafadvocaat heeft zich in mei uit het familiebedrijf losgemaakt.

Moszkowicz en fiscus schikken belastingboetes
Moszkowicz en fiscus schikken belastingboetes (Foto: ANP)

[MLB] San Francisco Giants winnen World Series

De honkballers van de San Francisco Giants hebben zondag voor de zevende keer in hun bestaan de World Series gewonnen. Dankzij een 4-3 zege tegen Detroit Tigers verzekerde de ploeg zich van de titel in de Major League. Het is voor San Francisco de tweede titel in drie jaar. Vorig jaar was Saint Louis Cardinals de beste.

In het spannende vierde duel in Detroit was het Marco Scutaro die in de extra tiende inning het winnende punt binnensloeg voor de Giants. Op de klap van de tweedehonkman, die werd uitgeroepen tot meest waardevolle speler in de National League, scoorde Ryan Theriot het winnende punt.

Derdehonkman Pablo Sandoval werd uitgeroepen tot meest waardevolle speler van de World Series. De 26-jarige Venezolaan van San Francisco sloeg in het openingsduel drie homeruns, iets dat slechts drie spelers in de historie eerder presteerden Alleen Babe Ruth (1926, 1928), Reggie Jackson (1977) en Albert Pujols (2011) gingen Sandoval voor.

Kung Fu Panda, zoals de bijnaam van Sandoval luidt vanwege zijn forse postuur, kon het na de wedstrijd nog steeds niet geloven. "Ik wil het team bedanken dat ik de kans heb gekregen om hier te staan. Ik ben heel blij. Er zijn hoogte- en dieptepunten geweest, maar ik heb nooit opgegeven."

Een nieuwe titel voor de Giants leek na een 3-1 achterstand in de finale van de National League tegen Saint Louis ver weg. Met zeven zeges op rij toonde de ploeg veerkracht. "Het is fantastisch wat een groep spelers kan doen als ze als team spelen", zei manager Bruce Bochy. "Ze hielden van elkaar en speelden voor elkaar en de fans. Ze hebben een over-mijn-lijkmentaliteit getoond."

Voor Detroit zijn de druiven zuur. Na 2006 is het de tweede verloren finale op rij. Na een 4-0 zege op de New York Yankees in de finale van de American League verloor het nu zelf vier duels op rij. Tigers-werper Justin Verlander verwoordde het verschil tussen beide ploegen. "Zij speelden beter honkbal toen het erom ging, en daar draait het allemaal om."

Veel geklaag over Nederlandse scheidsrechters

De trainers van de Eredivisieploegen zijn niet te spreken over het niveau van de arbitrage in Nederland. De leidsmannen eisten dit weekend in een aantal wedstrijden weer een hoofdrol voor zich op, waarbij in alle gevallen deze niet positief was.

Afgelopen vrijdag had scheidsrechter Eric Braamhaar de aandacht op zich gericht tijdens FC Utrecht-FC Groningen (1-0) omdat hij in de slotfase van het duel Groningen-speler Michael de Leeuw een zuivere strafschop onthouden had. Een dag later kreeg Reinold Wiedemeijer kritiek toen hij Willem II in het duel tegen ADO Den Haag (2-0) een penalty weigerde te geven, terwijl de bal aan de andere zijde wel gemakkelijk op de stip ging na een overtreding.

Gisteren had Ajax-trainer Frank de Boer na het uitduel tegen Feyenoord (2-2) reden tot klagen. Hij betwistte de twee gele kaarten die verdediger Niclas Moisander van Bas Nijhuis had gekregen. Een week eerder moest Kevin Blom het ontgelden toen hij Heracles-speler Bruns niet met rood van het veld stuurde en een goal van Ryan Babel afkeurde. De Amsterdammers verloren hierdoor twee punten (3-3).

Tot slot voelde PEC Zwolle zich bekocht door leidsman Ed Janssen. Die zou in het duel tegen PSV (1-2) de Zwollenaren bij de stand van 1-0 in het voordeel van de thuisclub een strafschop niet toegekend hebben.

Blessure Kramer ernstiger dan gedacht

De rugblessure die schaatser Sven Kramer opgelopen heeft bij een valpartijtje in de tuin blijkt ernstiger dan gedacht. Het herstel van de Fries verloopt minder voorspoedig dan gewenst, waardoor hij mogelijk het NK afstanden van 9 tot en met 11 november aan zich voorbij moet laten gaan.

Kramer zou dit weekend in Inzell een trainingsrit over 3.000 meter moeten hebben gereden, maar liet deze volgens TVM-trainer Geert Kuiper vanwege de blessure schieten. "Hij heeft heel hard gewerkt, maar viel toch wat terug. Dus hebben we besloten het niet te doen. Sven is niet wedstrijdfit en heeft meer tijd nodig."

Zijn deelname aan het NK afstanden is hierdoor nog niet zeker. "Dat is voor ons ook de vraag. Het is nog niet zeker dat hij de NK niet rijdt. Dat besluit nemen we de komende week. Als Sven meedoet, rijdt hij vermoedelijk alleen de vijf kilometer. Maar het is onduidelijk of hij het gaat redden."

17-jarigen doen het beter bij rijexamens

Ruim 10.500 17-jarigen hebben het afgelopen jaar het praktijkexamen voor hun rijbewijs met succes afgelegd. Dat maakte het ministerie van Infrastructuur en Milieu maandag bekend.

Van de 17-jarigen slaagde 56,5 procent, tegen net geen 50 procent van mensen van 18 jaar en ouder. Ook bij het theorieexamen doen de 17-jarigen het beter: ruim 51 procent slaagt, bij mensen die ouder zijn is dat percentage 44,7.

Sinds 1 november vorig jaar mogen 17-jarigen examen doen. Als ze slagen mogen ze tot ze 18 zijn geworden, onder begeleiding van een volwassene achter het stuur zitten.

Miyamoto ontvangt de Principe de Asturias-award

Senior Marketing Director van Nintendo Shigeru Miyamoto kan weer een nieuwe award aan zijn lijstje toevoegen. Hij heeft namelijk de Principe de Asturias-award voor communicatie en humaniteit in ontvangst mogen nemen.

Deze Principe de Asturias-award wordt ieder jaar uitgereikt en bestaat uit een aantal categorieën: kunst, communicatie en humaniteit, internationale samenwerking, literatuur, sociale wetenschap, technische en wetenschappelijk onderzoek, sport en vrede.

Miyamoto  principe de asutrias award

Indringer opgepakt bij huis Tom Cruise

De politie heeft zondag een indringer in de boeien geslagen bij het huis van Tom Cruise in Beverly Hills. De acteur was op het moment van de arrestatie niet thuis, schrijft de Amerikaanse krant Los Angeles Times.

Een beveiliger in dienst van Cruise gebruikte een stroomstootwapen om de verdachte in bedwang te houden. Volgens een woordvoerder had de indringer geprobeerd over een hek te klimmen om zo toegang tot de woning van Cruise te kunnen krijgen.

Na zijn arrestatie werd de indringer naar het ziekenhuis gebracht in verband met de stroomstoten die hij had gekregen. Het is niet bekend hoe hij eraan toe is.

Eigenaar Hedwigepolder blijft zich verzetten

De eigenaar van de Hedwigepolder blijft zich verzetten tegen het onder water zetten van het gebied. Dat liet zijn juridisch adviseur maandag weten. Concrete stappen neemt grootgrondbezitter Gery de Cloedt nog niet, hij wil wachten tot het regeerakkoord er echt ligt.

"Dit krijgt ook een planologisch vervolg, met inspraakmogelijkheden. Die gaan we benutten", aldus de adviseur. De Cloedt stapte in 2009 al naar de rechter om het toenmalige kabinetsbesluit om de polder onder water te zette, aan te vechten. 'Die civiele procedure is toen in de ijskast gezet. Het zou best kunnen dat we die voortzetten."

Eigenaar Hedwigepolder blijft zich verzetten
Eigenaar Hedwigepolder blijft zich verzetten (Foto: ANP)

'Zeemeermin' Kim Kardashian maalt niet om orkaan

Kim Kardashian maakt zich niet druk om orkaan Sandy. Haar vriend Kanye West kan haar 'varend' in veiligheid brengen als dat nodig is, grapte de realityster zaterdag tijdens een Halloweenfeestje in New York. Kardashian ging gekleed als blonde zeemeermin, terwijl de rapper in een zeemansoutfit verscheen.

Kardashian had zich voor haar uitdossing laten inspireren door de film Splash uit 1984, waarin Daryl Hannah een zeemeermin speelt. De 32-jarige Kim is naar eigen zeggen twee maanden bezig geweest met het regelen van haar outift.

Het was het tweede jaar op rij dat de realityster het gezicht was van de Midori Green Halloween Party.

Stelling: Tijd voor een alternatief op Windows

Sinds afgelopen vrijdag is Windows 8 beschikbaar in de winkels en de reacties zijn niet geheel positief. Eén van de meest gehoorde kritieken is dat het uiterlijk zich vooral richt op tablets en de (zakelijke) pc-markt daarmee vergeten wordt.

De stelling voor deze maandag luidt daarom als volgt:

Met de komst van Windows 8 is het tijd om te kijken naar een alternatief als MacOS en Linux.

'Mila Kunis in verwachting'

Mila Kunis is gespot met een bolle buik. De actrice, die sinds enkele maanden een relatie heeft met Ashton Kutcher, zou zwanger zijn.

De 29-jarige Kunis werd zaterdag op de gevoelige plaat vastgelegd toen ze met Kutcher door Los Angeles wandelde. De actrice droeg een spijkerbroek en een gestreept shirt waaronder duidelijk een bolling te zien is, blijkt uit een foto die entertainmentsite Radar Online plaatste.

De actrice leerde haar geliefde veertien jaar geleden kennen op de set van That '70s Show. De 34-jarige Kutcher trouwde in 2005 met Demi Moore, maar de twee gingen vorig jaar uit elkaar.

Nieuwe vijandelijkheden IsraŽl en Gaza

Het Israëlische leger heeft maandagochtend raket- en granaatbeschietingen vanuit de Gazastrook beantwoord met een luchtaanval. Een gevechtsvliegtuig schakelde een Palestijnse raketlanceerinstallatie uit en opende het vuur op een strategische positie van Palestijnse opstandelingen. Dat deelde de Israëlische krijgsmacht mee.

Volgens het leger vuurden opstandelingen in totaal elf raketten en granaten af op het zuiden van Israël. Daarbij vielen geen slachtoffers.

Vorige week kwamen Israël en Hamas, dat in Gaza aan de macht is, nog onder Egyptische bemiddeling een informeel bestand overeen. Zij beloofden de vijandelijkheden te staken die eerder die week nog in alle hevigheid losbarstten.

Seksuologen willen virtuele kinderporno voor pedo's

Als pedofielen virtuele kinderporno in bezit mogen hebben is de kans groot dat het echte kindermisbruik daalt. Ook wordt de markt voor kinderporno dan een gevoelige slag toegebracht, stellen de seksuologen Erik van Beek en Rik van Lunsen maandag in Trouw. Zij behandelen mannen met pedofiele gevoelens.

Voor een deel van de pedofielen zou het een uitlaatklep zijn als een onafhankelijke producent onder strenge controle materiaal maakt waarvoor geen kinderen worden misbruikt. "Hopelijk zorgt het er ook voor dat de echte kinderporno, waarvoor kinderen worden misbruikt, minder populair wordt", zegt Van Beek.

Het zien van kinderporno zou niet tot nabootsen leiden. "Er is inmiddels meer bewijs voor het tegendeel", zegt Van Lunsen. Hij verwijst naar een wetenschappelijk onderzoek dat suggereert dat een verbod op kinderporno zelfs tot meer kindermisbruik leidt. De pedofiele voorkeur bij volwassenen is volgens hem nauwelijks nog te veranderen.

Virtuele kinderporno is sinds 2002 verboden. Van Beek pleit voor een uitzondering voor een onderzoek om te bekijken of pedofielen daadwerkelijk minder vaak de fout ingaan als ze legaal over virtueel materiaal beschikken.

[Bundesliga] Uitslagen speelronde 9

In de Bundesliga werd afgelopen weekend de negende speelronde gespeeld. Hieronder vind je alle uitslagen en andere statistieken.

Uitslagen:

Thuis Uit Uitslag
FC Augsburg Hamburger SV 0-2
SC Freiburg Dortmund 0-2
FSV Mainz 05 1899 Hoffenheim 3-0
SpVgg Greuther Fürth Werder Bremen 1-1
FC Schalke 04 1.FC Nürnberg 1-0
Düsseldorf VFL Wolfsburg 1-4
VFB Stuttgart Eintracht 2-1
Bayern München Bayer Leverkusen 1-2
Hannover 96 M'gladbach 2-3

Stand:

# Club Wed. w g v p v - t
1 Bayern München 9 8 0 1 24 27-4
2 FC Schalke 04 9 6 2 1 20 18-8
3 Eintracht Frankfurt 9 6 1 2 19 20-13
4 Borussia Dortmund 9 4 3 2 15 20-11
5 Bayer Leverkusen 9 4 3 2 15 15-12
6 FSV Mainz 05 9 4 2 3 14 12-10
7 Hamburger SV 9 4 1 4 13 11-11
8 VFB Stuttgart 9 3 3 3 12 10-15
9 Borussia Mönchengladbach 9 3 3 3 12 12-18
10 Hannover 96 9 3 2 4 11 18-16
11 Werder Bremen 9 3 2 4 11 15-14
12 SC Freiburg 9 3 2 4 11 13-12
13 Fortuna Düsseldorf 9 2 4 3 10 7-12
14 1899 Hoffenheim 9 2 2 5 8 13-20
15 1.FC Nürnberg 9 2 2 5 8 7-15
16 VFL Wolfsburg 9 2 2 5 8 6-16
17 FC Augsburg 9 1 3 5 6 5-13
18 SpVgg Greuther Fürth 9 1 3 5 6 6-15

Programma volgende speelronde:

Datum Thuis Uit
vr 2 nov, 20:30 Eintracht SpVgg Greuther Fürth
za 3 nov, 15:30 Dortmund VFB Stuttgart
za 3 nov, 15:30 M'gladbach SC Freiburg
za 3 nov, 15:30 Hannover 96 FC Augsburg
za 3 nov, 15:30 1.FC Nürnberg VFL Wolfsburg
za 3 nov, 15:30 1899 Hoffenheim FC Schalke 04
za 3 nov, 18:30 Hamburger SV Bayern München
zo 4 nov, 15:30 Bayer Leverkusen Düsseldorf
zo 4 nov, 17:30 Werder Bremen FSV Mainz 05

Topscorers:

# speler club goals
1 Mandzukic Bayern München 8
2 Szalai FSV Mainz 05 7
3 Kiessling Bayer Leverkusen 6
3 Meier Eintracht Frankfurt 6
3 Müller Bayern München 6

Our idiot brother

Ned (Paul Rudd) is een verkoper van biologische groenten op een boerenmarkt en af en toe verkoopt hij ook wiet onder de toonbank. Hij is zo goed van vertrouwen dat hij een vriendelijke agent in uniform wiet verkoopt als deze hem erom vraagt. Ned belandt in de gevangenis en als hij weer vrijkomt, blijkt dat hij niet meer welkom is op de boerderij waar hij woonde omdat zijn vriendin Janet (Katherine Hahn) inmiddels een ander heeft. Wat nu gedaan? Hij logeert korte tijd bij zijn moeder (Shirley Knight), maar besluit al snel naar Liz (Emily Mortimer) te gaan, een van zijn drie zussen. Het duurt niet lang voor hij haar leven en dat van haar man Dylan (Steve Coogan) volledig overhoop gooit. Ook zijn andere twee zussen Miranda (Elizabeth Banks) en Natalie (Zooey Deschanel) krijgen te maken met de ontregelende aanwezigheid van hun bebaarde broer Ned die ondanks zijn goede bedoelingen al hun levens totaal overhoop haalt.

Tekken Tag Tournament 2 verwijdert beledigende tekst

Eerder deze maand werd de multiplayer-map Favela van Call of Duty: Modern Warfare onder handen genomen wegens een beledigende Islamitische tekst. Nu is het de beurt aan uitgever en ontwikkelaar Namco Bandai met hun vechtspel Tekken Tag Tournament 2.  

Namco Bandai is er namelijk achter gekomen dat er op de vloer, in het level Saudi Arabia van Tekken Tag Tournament 2, een Arabische tekst is gevonden die beledigend zou zijn voor Moslims. Namco Bandai zal er meteen werk van maken om de tekst uit Tekken Tag Tournament 2 te halen. 

“We didn’t know that. We will change stage design data as soon as possible. We couldn’t read that”, aldus Tekken directeur Katsuhiro Harada.
 

Tekken tag tournament 2 Saudi Arabia

'Te grote dadendrang overheid'

De burger is niet gebaat bij de grote dadendrang in het regeerakkoord van VVD en PvdA. De Rijksdienst kan de vele voorgaande wetswijzigingen al nauwelijks aan en de doelen van nieuw beleid worden zelden gehaald, waarschuwt de Nationale ombudsman Alex Brenninkmeijer maandag in Trouw.

In Den Haag is volgens Brenninkmeijer veel te weinig oog voor de uitvoering en gevolgen van de nieuwe wetten. Uitvoeringsdiensten zoals belastingdienst, UWV en gemeenten geven volgens hem wel eens aan dat de nieuwe regelgeving doorvoeren in dit tempo niet mogelijk is. "Maar daar hebben de ministers geen boodschap aan."

De partijen hebben verkiezingsbeloften gemaakt en komen daarom met nieuwe wetgeving, maar met gedegen wetgeving zijn burgers volgens Brenninkmeijer meer gediend. Nu zouden ze nauwelijks weten waar ze aan toe zijn omdat er steeds nieuw beleid wordt ingevoerd. "Hoe kun je als arbeidsgehandicapte in het hier en nu je thuiszorg organiseren, wanneer pas twee jaar later vast komt te staan welk budget je daarvoor hebt?", vraagt Brenninkmeijer zich af.

Ook voor studenten is de onzekerheid groot omdat de studiefinanciering van jaar tot jaar verandert. Verder is er de laatste jaren veel onduidelijkheid geweest over de AOW-gerechtigde leeftijd. "Als ministers denken dat het doel van de wet niet gehaald wordt, stellen ze het beleid vaak zo weer bij en ontstaat een nog grotere chaos. Ja, het is echt heel erg."

'Trojka wil weer afschrijving Griekse schuld'

De trojka van EU, ECB en IMF wil een nieuwe afschrijving op Griekse staatsschulden, waarbij vooral overheden een groot deel van hun Griekse bezittingen moeten afboeken. Dat meldde het Duitse blad Der Spiegel op basis van inzage in een voorlopig rapport van de trojka over Griekenland.

Eerder schreven private schuldeisers al een flink deel van hun Griekse schulden af, maar nu zouden onder meer de eurolanden een zogenoemde 'haircut' moeten doen. Dat zou betekenen dat belastingbetalers opdraaien voor de afschrijving. De Europese Centrale Bank (ECB) blijft volgens Der Spiegel echter buiten schot, omdat dan de ECB direct de Griekse staat zou financieren en dat druist in tegen de Europese regels.

Het Duitse ministerie van Financiën  liet zondag weten niet op de hoogte te zijn van dergelijke voorstellen van de trojka. De Duitse minister van Financiën  Wolfgang Schäuble zei zaterdag op de Duitse radio nog dat van een afschrijving van Griekse schulden in overheidsbezit geen sprake kan zijn. De Duitse wet verbiedt een wanbetaler zoals Griekenland ook nog van nieuw belastinggeld te voorzien. "Daarom is dit een discussie die weinig te maken heeft met de realiteit in de lidstaten van de eurozone", aldus Schäuble.

'Trojka wil weer afschrijving Griekse schuld'
'Trojka wil weer afschrijving Griekse schuld' (Foto: ANP)

'Vrijwel alle gemeenten moeten fuseren"

Nederland moet over een paar jaar alleen nog maar gemeenten met meer dan honderdduizend inwoners tellen. Gemeenten met minder inwoners moeten fuseren. Dat staat in het conceptregeerakkoord van VVD en PvdA, schrijft De Telegraaf maandag.

Als dit plan doorgaat, heeft dat gevolgen voor bijna alle gemeenten. Nu tellen maar 25 van de 415 gemeenten meer dan honderdduizend inwoners.

De partijen willen verder de provincies Noord-Holland, Utrecht en Flevoland samenvoegen. De Noordoostpolder zou daarvan kunnen worden losgekoppeld. Het totaal aantal provincies zou moeten worden teruggebracht tot vijf landsdelen.

De Tweede Kamerfracties van VVD en PvdA worden maandagochtend geïnformeerd over het conceptregeerakkoord. De verwachting is dat begin deze week een definitief akkoord wordt bereikt.

'Kilometerheffing van de baan'

Onder het nieuwe kabinet van VVD-leider Mark Rutte wordt geen kilometerheffing ingevoerd. Dat staat in het concept-regeerakkoord van VVD en PvdA, meldt de NOS maandag.

De PvdA wilde een heffing per gereden kilometer voor personen- en vrachtverkeer invoeren om zo files tegen te gaan. Volgens de ingewijden die de NOS heeft gesproken is het tot 2020 niet nodig zo'n heffing in te voeren. Door investeringen in asfalt en de lage economische groei zou de filedruk al beperkt blijven.

De Tweede Kamerfracties van VVD en PvdA worden maandagochtend geïnformeerd over het concept-regeerakkoord. De verwachting is dat begin deze week een definitief akkoord wordt bereikt. De formatie zou zich in de laatste fase bevinden.

Begin deze maand werd een andere maatregel die automobilisten zou treffen geschrapt; de forenzentaks. Die zou per 1 januari worden ingevoerd. De maatregel uit het Kunduz-akkoord hield in dat werknemers belasting moesten gaan betalen over de vergoeding voor de kosten voor woon-werkverkeer.


'Kilometerheffing van de baan' (Foto: Novum)

FOK! wat een weer...Regenachtig

Goedemorgen! We krijgen een sombere en vrij natte dag vandaag. Met name later op de dag kan het zelfs even flink doorregenen en dat vooral in het westen en noordwesten. De neerslaghoeveelheden kunnen hier gaan oplopen tot rond de 20 mm en plaatselijk nog meer. Onweer is hierbij ook mogelijk. Elders in het land zal het ook geregeld regenen, maar zijn de hoeveelheden iets kleiner.

Dat de zon weinig kans maakt vandaag lijkt me wel vrij duidelijk. Er staat vanmiddag een zuid-tot zuidwestenwind en langs de kust neemt deze toe naar vrij krachtig tot krachtig. In het binnenland staat er een meest matige wind. De temperatuur loopt op deze sombere dag uiteen van 7 graden in het oosten tot 11 graden langs de kust. Morgen lijkt het een iets rustiger dag te gaan worden, maar vooral na woensdag lijken de regen en wind ons humeur weer aardig te gaan verpesten. Nachtvorst zit er voorlopig niet meer in.

Eigenlijk is het in heel Europa erg onrustig weer. Op de Balkan viel dit weekend plaatselijk meer dan 250 mm regen, in de Alpen viel er vanaf 1000 meter hoogte een dik pak sneeuw en in Frankrijk werden windstoten van ruim 170 kilometer per uur gemeten.

Wij zouden graag zien waar onze users vandaag uithangen en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's verschijnen bij het weerbericht van morgen.

Wil je eindelijk wel eens weten waarom het steeds precies boven jouw hoofd regent? Of waarom de zon altijd lijkt te schijnen op het moment dat jij met een kater wakker wordt? Mail je vragen over het weer naar weer@fok.nl en de weercrew maakt je weer wijzer.

TreinDJMO zag deze buienwolk hangen vanuit de trein en maakte deze foto in een mooie omgeving.

Weinig actie in Tales of Xillia 2-launchtrailer

Namco Bandai heeft de launchtrailer uitgebracht voor Tales of Xillia 2. In de video is verrassend weinig actie te zien, terwijl het spel deze wel bevat. De makers schermen namelijk met het feit dat het spel een uiterst interessant gevechtssysteem heeft.

Tales of Xillia 2 komt op 1 november uit op PlayStation 3 in Japan. Het eerste Tales of Xillia-spel staat gepland voor een Westerse release in 2013. Het is nog niet bekend of en wanneer Tales of Xillia 2 gaat uitkomen.

De touchcontrols van AC III: Liberation

Ubisoft heeft een trailer uitgebracht voor Assassin's Creed III: Liberation. In de video legt één van de ontwikkelaars uit hoe het spel gebruik maakt van het touchpad achterop de Vita. Deze gebruik je onder andere om te zakkenrollen en om een actie uit te voeren die de makers chain kills noemen. 

Daarnaast legt de ontwikkelaar uit hoe je met Connor uit Assassin's Creed III kunt spelen wanneer je beide spellen aanschaft.

Assassin's Creed III: Liberation komt 31 oktober uit op PlayStation Vita.

Basistraining mechbesturing in Hawken-trailers

Adhesive Games heeft de eerste twee delen uitgebracht van hun basic trainingvideo's voor Hawken. In de eerste video krijg je als speler uitleg over hoe de garage werkt en hoe je je mech daarin kunt aanpassen. De tweede video leert je de basis van de gevechten.

Hawken is een free-to-play first-personshooter. Het spel draait momenteel in een gesloten bèta en staat gepland voor een release op pc  op 12 december.

Evian: joden zwartepieten

'Evian is de thuisbasis van de beroemde bron van niet-bruisend en weinig opwindend tafelwater. Na een week van veel warme idealistische woorden tegenover weinig praktische suggesties, lijkt het Intergouvernementeel Comité voor Politieke Vluchtelingen dezelfde eigenschappen aangenomen te hebben. '

'Niemand wil ze hebben
Het is schandelijk om te zien hoe de hele democratische wereld sympathie wasemt voor het arme getergde joodse volk, maar dat ze hardvochtig en hardnekkig blijven weigeren diezelfde joden te helpen.'

VS zet zich schrap voor superstorm

Het oosten van de Verenigde Staten zet zich schrap voor een superstorm. Het dagelijks leven in een gebied met vijftig miljoen inwoners, een strook van dertienhonderd kilometer lengte van de kust tot aan de grote meren, dreigt vanaf maandag door wind- en wateroverlast te worden ontwricht. Vooral voor de stad New York vrezen de autoriteiten het ergste.

"De tijd van voorbereiden en bespreken is nu wel voorbij", zei Craig Fugate van de federale rampenbestrijdingsdienst FEMA. "Mensen moeten nu in actie komen."

De superstorm zal volgens de weersverwachtingen ontstaan door een botsing van de overblijfselen van de orkaan Sandy met twee andere stormen boven de Atlantische Oceaan. Van North Carolina tot aan Connecticut is de noodtoestand uitgeroepen. Luchtvaartmaatschappijen hebben meer dan vijfduizend vluchten geannuleerd en spoorwegmaatschappij Amtrak is begonnen het personentreinverkeer in het hele noordoosten van de VS op te schorten. De steden New York en Philadelphia troffen maatregelen om zondagavond het openbaar vervoer stil te leggen en de scholen maandag gesloten te houden. Ook Boston, Washington en Baltimore laten kinderen en leraren maandag thuis blijven.

President Barack Obama liet zich zondag door federale rampenmanagers bijpraten over de verwachte koers van de storm en de mogelijke gevaren. Hij noemde Sandy een 'serieuze en grote storm' die langzaam voorbij zal trekken. De overheid zal 'groot en snel reageren' als het zover is, beloofde hij.

Tienduizenden bewoners van kustgebieden van Maryland tot Connecticut hebben zondag opdracht gekregen een veilig heenkomen te zoeken. Onder hen vijftigduizend inwoners van Delaware en dertigduizend van Atlantic City in New Jersey, waar de twaalf gokpaleizen door gouverneur Chris Christie gedwongen werden te sluiten.

Sandy veroorzaakte eerder in het Caraïbisch gebied ten minste 65 doden, van wie minstens 51 in Haïti. Verwacht wordt dat de storm maandagavond of dinsdagochtend de kust bereikt, waarschijnlijk bij New Jersey. Een botsing wordt gevreesd met een winterstorm vanuit het westen en een koude luchtstroming uit het Noordpoolgebied. De storm die hieruit kan ontstaan zal volgens weerkundigen veel regen met zich meebrengen en mogelijk een stormvloed, die bij New York City, Long Island en het noorden van New Jersey een hoogte van 3,30 meter zou kunnen bereiken. In Kentucky, North Carolina en West Virginia kan er ook sneeuw vallen.

Burgemeester Michael Bloomberg van New York heeft inwoners van laaggelegen delen van Manhattan en Queens dringend gemaand te vertrekken. "Doet u dit niet, dan brengt u niet alleen uw eigen leven in gevaar, maar ook die van hulpverleners die u moeten redden. Dit is een serieuze en gevaarlijke storm", zei hij.

De 1,1 miljoen scholieren in New York hoeven maandag niet naar school en het openbaar vervoer, waar dagelijks vijf miljoen mensen gebruik van maken, wordt stilgelegd. De New York Stock Exchange houdt de beursvloer gesloten, maar laat de elektronische aandelenhandel gewoon doorgaan. Als de elektriciteit uitvalt in Manhattan heeft de NYSE nog een eigen noodstroomvoorziening en de servers die de transacties afhandelen staan in Mahwah in New Jersey.

Niet alleen aan de kust, maar ook in het binnenland worden problemen verwacht, zoals wateroverlast en stroomuitval. President Obama en uitdager Mitt Romney moesten hun campagneschema's voor de presidentsverkiezingen aanpassen. "In tijden als deze tonen Amerikanen saamhorigheid en helpen wij elkaar", zei Obama in Washington. "Er kunnen ouderen zijn in uw buurt. Kijk naar uw buurman, kijk naar uw vriend. Zorg dat ze voorbereid zijn. Als wij dat doen, dan zullen wij deze storm doorstaan."


Oosten VS zet zich schrap voor superstorm (Foto: Novum)

Obama op 49%, Romney 46%

President Barack Obama heeft zijn nipte voorsprong op zijn Republikeinse rivaal Romney iets vergroot. Dat blijkt uit een opiniepeiling van Reuters/Ipsos zondag, 9 dagen voor de verkiezing.

Obama krijgt steun van 49 procent van de ondervraagden, Romney 46 procent. Het verschil is 1 procentpunt groter dan zaterdag, maar nog steeds binnen de foutmarge van 4 procent voor deze enquête. De verhouding kan de komende dagen nog veranderen, omdat 15 procent van de geregistreerde kiezers nog zegt te twijfelen tussen de twee kandidaten.

Conceptregeerakkoord is klaar

De onderhandelingen over het conceptregeerakkoord zijn afgerond. Dat laat het Bureau Woordvoering Kabinetsformatie zondag weten. VVD en PvdA waren er vrijdagavond al uit. De fracties worden maandagochtend geïnformeerd over de inhoud van het akkoord.

Als de fracties hebben ingestemd met de plannen, zullen fractievoorzitters Mark Rutte (VVD) en Diederik Samsom (PvdA) hierover verslag uitbrengen bij informateurs Henk Kamp en Wouter Bos.


Conceptregeerakkoord is klaar (Foto: Novum)

[Primera Divisiůn] Real Madrid ruim voorbij Mallorca

Real Madrid heeft zondagavond met ruime cijfers van Real Mallorca gewonnen. Op Mallorca werd het mede door twee treffers van Gonzalo Higuain en twee van Cristiano Ronaldo 5-0. Beide aanvallers scoorden zowel in de eerste als de tweede helft. Jose Maria Callejon bracht de eindstand op de borden.

Atletico Madrid won eerder op de dag met 3-1 van hekkensluiter Osasuna en staat in punten weer gelijk met Barcelona. Beide ploegen haalden 25 punten uit negen duels. Joao Miranda, Raul Garcia en Radamel Falcao scoorden voor de Madrilenen. Tussendoor maakte Roland Lamah de 2-1 namens de Baskische ploeg.

Athletic Bilbao ging in eigen huis onderuit tegen Getafe: 1-2. Levante, midweeks nog te sterk voor Twente in de Europa League, won thuis simpel met 3-1 van Granada.


Real Madrid ruim voorbij Mallorca (Foto: Novum)

[Serie A] Hamsik houdt Napoli in spoor Juventus

Marek Hamsik heeft Napoli zondag aan een zege geholpen in de Serie A. De door een omkopingsschandaal bedreigde Italiaanse ploeg won door zijn doelpunt met 1-0 van Chievo Verona. Het gat met koploper Juventus blijft daardoor drie punten. De ploeg uit Turijn won eerder zondag met 1-0 van Catania.

AS Roma verloor met 3-2 van Udinese. Met Maarten Stekelnburg in de goal nam Roma via twee doelpunten van Erik Manuel Lamela een 2-0 voorsprong, maar Maurizio Domizzi zorgde al snel voor de aanluitingstreffer. In de tweede helft werd Stekelenburg nog tweemaal gepasseerd. Antonio di Natale scoorde vlak na rust de gelijkmaker en twee minuten voor tijd uit een strafschop de winnende treffer.

Internazionale won zondagmiddag met 3-1 bij Bologna. De nummer drie van de Serie A kwam via Andrea Ranocchia en Diego Milito op 2-0 voordat Nicolo' Cherubin iets terugdeed. Esteban Cambiasso bracht de zege van de Nerazzuuri vervolgens in veilige have.

Lazio Roma liet kostbare punten liggen bij Fiorentina. In Florence werd het 2-0 voor de thuisploeg door treffers van Adem Ljajic en Luca Toni.


Hamsik houdt Napoli in spoor Juventus (Foto: Novum)

Laatste reviews en specials
review
Bad Boys For Life
review
Star Trek: Picard
special
'Bad Boys For Life is een hommage aan de jaren 90'
special
Hearthstone gaat door met prima periode
review
Blu-ray: Good Boys
review
The Expanse seizoen 4
©FOK.nl e.a.