FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 13 september 2012

Studenten TU/e vestigen record bierkrattenbrug bouwen

Het wereldrecord bierkrattenbrug bouwen is donderdagmiddag in handen gekomen van een groep bouwkundestudenten van de Technische Universiteit Eindhoven. Met een brug die eerst 17,30 meter overspande en later zelfs 19,55 meter werd het oude record, dat op naam stond van de TU Delft, ruimschoots verpulverd.

Aan het eind van de middag was de blauwe constructie, die met hulp van een bierbrouwer uit Lieshout tot stand was gekomen, klaar voor de grote test. behoedzaam werden de steigers waar het gevaarte op rustte naar beneden geschroefd. Vervolgens werden uiterst voorzichtig de spanbanden, die om de constructie zaten, losgemaakt. Dit alles ging tergend langzaam, en uiterst precies.

De concurrentie kijkt toe
Een uitdijend publiek keek vol spanning toe. Onder hen waren ook enkele studenten uit Delft. "Onze constructie was anders. Robuuster, midden in de stad. Maar deze is wel heel mooi. Dapper dat ze hem zo neerzetten", becommentarieert de Delftse student Civiele Techniek Koen Vos het bouwwerk. Volgens Vos is het nu weer aan Delft om 'vijf meter' over het Eindhovense record heen te walsen. Maar dat is aan een jongere generatie studenten. "Ik begin binnenkort aan mijn masterstudie. En met zo'n bierkrattenbrug ben je maanden intensief mee bezig."

Sportief als ze zijn, controleren de Delftenaren op verzoek van de Eindhovense bruggenbouwers het meetlint. Inderdaad, de overspanning meet 17,30 meter. Even dreigt het nog mis te gaan, als er een paar kratten omlaag vallen, omdat een van de torens die de brug inklemmen wegschuift. Een paar extra kratten gevuld met water op de constructie brengen echter de redding, en de tijdsmeting wordt gestart.

Omdat de brug minstens een uur moet blijven staan, is er ruim tijd voor welverdiend entertainment. Twee dames poseren bevallig in blauwe jurkjes met daarop het logo van de bierbrouwer. Nadat de zestig minuten zijn verstreken is het record gevestigd en klinkt er gejoel. "Zo, nu eerst een Bavaria!!!"

Meer, meer, meer!
Alsof het allemaal nog niet genoeg is, willen de kersverse recordhouders meer. In de hoeken van de constructie worden kratten verwijderd, en het meetlint wordt weer tevoorschijn gehaald. Maar liefst 19,55 meter meet de overspanning van de brug nu. Een tweede wereldrecord is in de maak, als de brug zestig minuten blijft staan.

De recordploeg steekt de barbecue aan en neemt een biertje, terwijl de tijd wegtikt. Als ook de laatste seconde is verstreken, barst de euforie los. Een man blijft echter nuchter. Woordvoerder Douwe Stellingwerff van de bouwers. "We hebben tijdens de berekeningen vooraf hele mooie, stabiele constructies bedacht. Maar hier buiten op het veld, zijn de omstandigheden toch anders. In dat opzicht zijn we wat te optimistisch geweest. We zien er daarom vanaf om vanavond nog een derde, langere brug te bouwen. Zo is het ook heel mooi."


De bruggenbouwers in actie

Leonardo en Lindgren verbannen bij Salzburg

De voormalige Ajacieden Leonardo en Rasmus Lindgren zijn uit de selectie van Red Bull Salzburg gezet. Technisch directeur Ralf Rangnick heeft de Braziliaanse aanvaller en Zweedse middenvelder samen met een aantal ploeggenoten teruggezet naar de reserves.

Volgens Rangnick is de selectie van trainer Roger Schmidt te groot en gaat Salzburg alleen nog verder met jonge en talentvolle spelers. "Hun rol bij ons is uitgespeeld", zei Rangnick over de vijf verbannen spelers. "Het geeft geen zin om een selectie van dertig spelers te hebben."

Leonardo en Lindgren verruilden vorig jaar de eredivisie voor de Oostenrijkse competitie. David Mendes da Silva blijft wel deel uitmaken van de hoofdmacht van Red Bull Salzburg.

Clockwork

Sommige mensen zijn best goed in het bedenken van toffe constructies. De persoon die dit filmpje heeft gemaakt is zo iemand. In 8 maanden tijd heeft hij een constructie gebouwd waar maar liefst 40000 stukjes K'nex inzitten. Totaal is het daardoor 137 meter, heeft 21 verschillende paden, 8 motoren, 5 liften, een one-of-a-kind computergestuurde kraan en twee computer gestuurd verlichte K'nex ballen.

Met dank aan LostFormat voor de submit.

Recordomzet voor Spaanse landskampioen Real

Real Madrid heeft afgelopen seizoen een recordomzet gedraaid. De Madrilenen zetten 514 miljoen euro om, 34 miljoen meer dan vorig seizoen. Real claimt de eerste sportclub te zijn die de magische grens van vijfhonderd miljoen euro omzet slecht.

Opvallend genoeg is de nettowinst lager dan vorig jaar. De Spaanse landskampioen boekte een winst van 24,2 miljoen, tegenover 31,6 miljoen vorig jaar. De nettoschuld van Real is teruggebracht van een kleine 170 miljoen naar 124,7 miljoen euro.

Voor komend seizoen zet de Spaanse topclub weer in op een recordomzet. Real hoopt 516,6 miljoen euro om te zetten, en een winst van 24,4 miljoen te bereiken.

Politie beschermt maker Mohammed-film

De vermeende maker van de film waarin de profeet Mohammed wordt bespot, krijgt politiebescherming. Nakoula Basseley Nakoula, een christen uit Egypte, heeft daar zelf om gevraagd. Dat zei een politiewoordvoerder in de plaats Cerritos bij Los Angeles donderdag.

Over Nakoula is weinig bekend. Hij is 55 jaar oud en werd in 2010 veroordeeld tot 21 maanden cel voor fraude. Er komen steeds meer berichten dat hij de film Onschuld van de Moslims heeft geplaatst. Een voorstukje daarvan werd begin juli op YouTube geplaatst door iemand die zich Sam Bacile noemt.

In de film wordt de profeet Mohammed afgeschilderd als homoseksueel, vrouwenverslinder, gangster, oplichter en een dronkelap. De film leidde de afgelopen dagen tot anti-Amerikaanse protesten in meerdere islamitische landen. Bij rellen in Libië kwam dinsdag de Amerikaanse ambassadeur om het leven.

Politie beschermt maker Mohammed-film
Politie beschermt maker Mohammed-film (Foto: ANP)

Kameroen ontslaat bondscoach Lavagne

De voetbalbond van Kameroen heeft Denis Lavagne donderdag ontslagen als bondscoach van de nationale ploeg. De Fransman is weggestuurd vanwege de nederlaag van de Ontembare Leeuwen vorige week tegen Kaapverdië. 

In de strijd om een ticket voor de Afrika Cup won Kaapverdië met 2-0 van Kameroen. Jean-Paul Akono vervangt Lavagne als bondscoach. De Kameroener zal volgende maand tijdens de return op de bank zitten. De winnaar van het tweekamp gaat naar de Afrika Cup. Lavagne had sinds oktober vorig jaar de leiding over Kameroen na het ontslag van Javier Clemente. Lavagne haalde Willie Overtoom van Heracles Almelo voor het eerst bij de nationale ploeg.

'Liegliedje bij Rutte's opkomst'

Het liedje 'Viva La Vida' van Coldplay waarmee premier Mark Rutte woensdagavond opkwam na de verkiezingswinst van zijn VVD blijkt een nogal opmerkelijke songtekst te bevatten. Dit zei cabaretier Johan Fretz donderdag in de VARA-talkshow De Wereld Draait Door.

"Never an honest word, and that was when I ruled the world", zo luidt de tekst waarmee Rutte breed lachend het VVD-podium opkwam. Niet echt handig gekozen voor een premier die tijdens de afgelopen verkiezingscampagne meerdere keren het etiket van leugenaar kreeg opgeplakt.

Ook Sybrand Buma van de nette familiepartij het CDA had een vreemd liedje uitgekozen toen de lijsttrekker zijn speech hield: 'Tubthumping' van Chumbawamba. "I get knocked down, but I get up again. You're never gonna keep me down (Pissing the night away, pissing the night away)", aldus de opruiende tekst over stevig drinken.

'Liegliedje bij Rutte's opkomst'

Golfer Sluiter in subtop Italiaans Open

Golfer Tim Sluiter staat na de eerste ronde van het Italiaans Open in de subtop. Met een ronde van 68 slagen, vier onder par, staat Sluiter na de eerste dag op de gedeelde 20e plaats.

De Zweed Joel Sjöholm gaat aan kop met 64, op één slag gevolgd door de Engelsman Lee Slattery. Sluiter slaagde er vorige week niet in de cut te halen bij het KLM Open in Hilversum. In Turijn begon de 23-jarige golfer wel goed, met vijf birdies tegenover één bogey. 

De andere Nederlandse deelnemers aan het Italiaans Open zijn niet goed begonnen aan het toernooi. Joost Luiten, Robert-Jan Derksen en Maarten Lafeber hebben respectievelijk 73, 74 en 75 slagen achter hun naam staan en moeten zich vrijdag fors verbeteren om in het weekeinde nog mee te mogen doen.

Gitaarvirtuoos Carlos Santana schrijft memoires

Carlos Santana gaat zijn levensverhaal optekenen. De 65-jarige gitaarvirtuoos heeft een overeenkomst bereikt met Little, Brown and Co., de uitgever achter de twee jaar geleden verschenen autobiografie van Rolling Stone-gitarist Keith Richards.

Het nog ongetitelde boek over het leven van Santana verschijnt in 2014, is donderdag bekendgemaakt. De gitarist zal onder meer herinneringen ophalen over zijn ervaringen met muziekgrootheden als Miles Davis, Eric Clapton en Herbie Hancock.

De in Mexico geboren Carlos Santana won vijftien Grammy Awards en scoorde hits als Oye Como Va, Black Magic Woman, Smooth en Maria Maria.

Maffiabaas VS bekent schuld

Een maffiabaas in de Verenigde Staten heeft donderdag bekend leiding te hebben gegeven aan de maffia in het noordoosten van het land. Anthony L. DiNunzio werd in april opgepakt.

De 53-jarige DiNunzio erkende onder meer stripclubs in de Amerikaanse staat Rhode Island te hebben bedreigd om beschermingsgeld te krijgen. Volgens de politie nam DiNunzio twee jaar geleden de leiding over de maffia in New England over.

De strafmaat wordt 14 november bepaald.

Hongerstaker Cuba na drie dagen verzwakt

Een Cubaanse dissidente die maandag aan een hongerstaking begon zag er donderdag zwak en grijs uit. Martha Beatriz Roque zei echter niet van plan te zijn te stoppen met haar hongerstaking.

De 67-jarige Roque weigert niet alleen eten en drinken. Ze heeft ook haar diabetesmedicijnen afgezworen. Ze eist dat de regering een vrijwel onbekende dissident vrijlaat, die volgens Roque zondag al vrij had moeten komen. De Cubaanse regering heeft geen commentaar op de hongerstaking.

Roque zei woensdag bereid te zijn te sterven.

Cel voor achterlaten kinderen in auto

Een vrouw uit de Amerikaanse staat Alaska die in januari haar kinderen achterliet in haar auto terwijl het buiten ijzig koud was moet drie maanden de cel in. Dat heeft een lokale krant donderdag gemeld.

De 26-jarige Kristin Smith werd woensdag veroordeeld. Ze had eerder al bekend haar kinderen in gevaar te hebben gebracht.

Ten tijde van het incident was het in Alaska -35 graden Celcius. Smith was met haar auto van de weg geraakt en liet haar kinderen van 3 en 4 jaar, die niet warm gekleed waren, achter in de auto. Zo'n twintig minuten nadat Smith haar kinderen had verlaten zag een voorbijganger de twee spruiten in de auto zitten.

Tijdens het politieverhoor zei Smith dat ze naar het huis van haar man was gelopen, een slaapmiddel had ingenomen en in slaap was gevallen.

Co-op centraal in Fuse

Vandaag is er iets meer bekendgemaakt over de aankomende PS3- en Xbox 360-titel Fuse. De game die in 2010 al aangekondigd is onder de naam Overstrike heeft een flinke verandering ondergaan.

Isomniac Games, Ratchet & Clank en Resistance, is de ontwikkelaar achter het spel waar co-op centraal zal staan. De co-op is voor vier spelers maar ook mensen die alleen willen spelen kunnen gewoon aan de slag. Dankzij het 'LEAP'-systeem kunnen spelers makkelijk van personage wisselen en gebruikmaken van nieuwe speciale krachten en vaardigheden.

De game wordt een action-shooter waarbij een organisatie genaamd Raven de zogenaamde 'Fuse'-technologie steelt. De overheidsinstantie Overstrike 9 moet zorgen dat dit allemaal weer op goede pootjes terecht komt. De game moet in maart 2013 uitkomen.

Tientallen stroomstootwapens gevonden in Born

De politie is bij een huiszoeking in het Limburgse Born op een grote partij stroomstootwapens gestuit. Agenten telden er in totaal 46, meldt de politie donderdag. De wapens zijn in beslag genomen.

Behalve de stroomstootwapens trof de politie een grote hoeveelheid illegale pillen, waaronder viagra en kamagra, aan. De eigenaar van de woning, een 62-jarige man uit Einighausen, is aangehouden. Hij zit voorlopig vast.

Fed bezorgd over arbeidsmarkt

De Federal Reserve maakt zich grote zorgen over de Amerikaanse arbeidsmarkt en kondigde daarom donderdag een relatief kleine steunmaatregel aan. Het Amerikaanse stelsel van centrale banken gaat maandelijks voor 40 miljard dollar aan hypotheekgerelateerd schuldpapier op te zullen kopen totdat de vooruitzichten voor de arbeidsmarkt significant verbeteren.

De omvang van het opkoopprogramma valt in het niet bij de 2300 miljard dollar die de Fed in 2009 en 2010 in de economie pompte. De centrale bank gaat naast het opkopen van hethypotheekgerelateerde schuldpapier tot het einde van dit jaar door met het opkopen van langlopende obligaties en het in de markt zetten van kortlopende obligaties.

Ook maakte de Fed bekend het belangrijkste rentetarief langer op 0 tot 0,25 procent te zullen houden, in ieder geval tot medio 2015 in plaats van tot eind 2014.

Fed bezorgd over arbeidsmarkt
Fed bezorgd over arbeidsmarkt (Foto: ANP)

Honkballers eenvoudig langs Zweden

De Nederlandse honkballers hebben hun eerste duel in de finalepoule van het EK zeer eenvoudig gewonnen. Zweden werd in Rotterdam in zes innings met 17-1 in de pan gehakt.

De Zweedse ploeg liet donderdagavond niets zien. In de tweede inning gooide werper Leander de wildste pitches en in het veld schoten alle ballen door, zodat Nederland slechts één hit nodig had om vijf punten op het bord te krijgen.

Werper Markwell liet in dezelfde inning een punt toe, maar kwam vervolgens niet meer in de problemen. De Zweedse spelers bleven fouten maken en na een kolderieke zesde inning was de Scandinavische lijdensweg ten einde.

In de finalegroep werden nog twee wedstrijden gespeeld. Italië won met 3-0 van Duitsland en Spanje won met 6-5 van Tsjechië. Morgen speelt Nederland tegen Spanje. 

Asielzoekers Vlagtwedde breken kamp op

De groep uitgeprocedeerde asielzoekers die al ruim drie weken protesteren bij het gemeentehuis van Vlagtwedde in Sellingen breken hun kamp vrijdag vrijwillig af. Dat meldt RTV Noord donderdag.

De gemeente had de asielzoekers al eerder gezegd dat zij tot vrijdag mochten blijven en dat anders handhavend zou worden opgetreden. Het tentenkamp werd eind augustus opgezet door zo'n vijftien Irakezen die vinden dat het in hun thuisland niet veilig genoeg is.

Donderdag reisden drie afgevaardigden van de betogers af naar Den Haag voor een gesprek met woordvoerders van minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA). Of daar iets is uitgekomen, is onduidelijk.

In Vlagtwedde wordt de laatste maanden vaker gedemonstreerd. Omdat deze groep eerst toestemming had gevraagd kon de gemeente niet weigeren.

Casillas: "Ronaldo hebben is voorrecht"

Iker Casillas is het gedoe rondom zijn ploeggenoot Cristiano Ronaldo zat. Hij meldt dat alles weer 'als vanouds' is.

De Spaanse doelman won afgelopen dinsdag met de nationale ploeg moeizaam van Georgië met 1-0. Pas een paar minuten voor tijd scoorde Roberto Soldado. Portugal won met 3-0 van Azerbeidzjan. Ronaldo scoorde niet, maar gaf wel een assist. Ronaldo gaf vorige week aan dat hij zich niet prettig voelde bij Real Madrid.

Tegenover de Spaanse pers laat Casillas weten dat er niks aan de hand is. "Er speelt helemaal niets. De internationals zijn weggeweest en weer teruggekomen. Toen ik vanmiddag op de club arriveerde was er geen speciale bijeenkomst tussen trainer José Mourinho en Ronaldo. Alles was als vanouds."

Hij gaf zijn ploeggenoot en passant nog een flink compliment. "Voor de club en de fans is het een voorrecht om hem hier te hebben. Anderzijds is het voor hem een voorrecht om het shirt van de beste club ter wereld te mogen dragen. Natuurlijk zijn de fans veeleisend, maar dat zijn ze hier bij iedere speler."

Vulkaan Guatemala uitgebarsten

De Vuurvulkaan in Guatemala is donderdag uitgebarsten. De nationale rampendienst heeft duizenden mensen uit omliggende steden en dorpen geëvacueerd.

De lava en as die Volcan de Fuego uitspuwt is zeshonderd meter verder terechtgekomen. Volgens seismologen gaat de uitbarsting van de vulkaan, die nabij het toeristenoord Antigua ligt, gepaard met explosies.


Vulkaan Guatemala uitgebarsten (Foto: Novum)

'Personeel tbs-kliniek Oldenkotte onervaren'

Een deel van het personeel van tbs-kliniek Oldenkotte in het Gelderse Rekken is te jong en onervaren om te beslissen over proefverloven van patiënten. Dat heeft forensisch psychologe Corine de Ruiter donderdagavond gezegd in Dossier GLD op Omroep Gelderland.

De Ruiter deed haar uitspraken naar aanleiding van de ontsnapte tbs'er die zich zaterdag aan zijn begeleidster vergreep. Ze heeft het personeel van Oldenkotte les gegeven. Het viel haar op dat de medewerkers deels jong en onervaren zijn.

De tbs'er wist tijdens een fietstocht met zijn begeleidster te ontsnappen. Hij viel de vrouw plotseling aan en verkrachtte haar. Ook zou hij hebben geprobeerd de vrouw te vermoorden. De man kon na een klopjacht worden gepakt. Hij stond op het punt een begeleidwonentraject in te gaan.

Hoogste hond ter wereld woont in Michigan

De hond met de hoogste schofthoogte ter wereld woont in Otsego in de Amerikaanse staat Michigan. Dat heeft Guinness World Records donderdag bekendgemaakt.

De 3 jaar oude Deense dog genaamd Zeus is van de grond tot zijn schouder 1,1 meter hoog. Als de imposante viervoeter op zijn achterpoten staat komt hij tot 2,23 meter en is hij een flink stuk langer dan zijn baasje Denise Doorlag.

Zeus is zeventig kilo schoon aan de haak en verorbert dagelijks ongeveer een kilo hondenbrokken. Doorlag moest op een gegeven moment haar auto inruilen voor een busje om Zeus ergens mee naartoe te kunnen nemen.


Hoogste hond ter wereld woont in Michigan (Foto: Novum)

Onderzoek naar verkiezingsechec GroenLinks

De verkiezingsdreun die de kiezer uitdeelde aan GroenLinks wordt onderwerp van onderzoek. De partij heeft daarvoor donderdag de Amsterdamse wethouder Andrée van Es benaderd. Het onderzoek moet de periode sinds de vorige Kamerverkiezingen van twee jaar geleden bestrijken. Dat laat de partij donderdag weten.

Van Es, die lijstduwer was op de lijst van GroenLinks, mag voor haar onderzoek zelf een commissie samenstellen. Wie erin komen te zitten is nog niet bekend. Wel is ze gevraagd de leden bij het onderzoek te betrekken. De resultaten moeten voor het volgende partijcongres, in het voorjaar, bekend zijn.

Overigens bleek donderdag dat het verlies van GroenLinks kleiner is dan in de verkiezingsnacht nog werd gedacht. Uit een prognose op basis van alle getelde stemmen blijkt dat GroenLinks vier zetels krijgt. Aanvankelijk bleef de teller op drie steken. Die extra zetel komt van de PvdA, die nu op 38 eindigt, drie minder dan de VVD.

De partijtop is verheugd dat Jolande Sap aanblijft als politiek leider van GroenLinks, ondanks het tegenvallende resultaat. Partijvoorzitter Heleen Weening roemt de 'inhoudelijke en eerlijke campagne' van Sap. "Wij zijn trots op de passie en energie waarmee Jolande door het land is getrokken om onze idealen uit te dragen."


Onderzoek naar verkiezingsechec GroenLinks (Foto: Novum)

Britse parlement zoekt onderkomen

Het Britse parlement zal mogelijk tijdelijk elders worden ondergebracht vanwege omvangrijke renovatiewerkzaamheden aan het parlementsgebouw. Parlementsleden hebben al voorgesteld de werkzaamheden naar het Olympische park in Oost-Londen te verplaatsen.

Westminster Palace is de zetel van het Britse parlement. In het gebouw zit asbest verwerkt en dat moet worden verwijderd, zei Lagerhuis-lid John Thurso donderdag. Daarnaast moeten het elektriciteitsnet en de waterleidingen worden gemoderniseerd en moet het gebouw weersbestendig worden gemaakt.

Als beide kamers van het parlement elders onderdak vinden duren de renovatiewerkzaamheden twee tot drie jaar. Als het parlement blijft zitten kan alleen in vakantieperiodes worden gewerkt en zijn de werkzaamheden pas over tien jaar gereed. Labour-lid Meg Hillier riep daarom op Westminster te ruilen voor 'Eastminster' en het nu leegstaande mediacentrum in het Olympische park te gebruiken.

Derde testdag Magny Cours (13/9/2012)

Jules Bianchi heeft ook vandaag weer de snelste tijd neergezet tijdens de laatste testdag op het circuit van Magny-Cours. De Ferrari-coureur was in zijn thuisland Rodolfo Gonzalez ruim een seconde te snel af. Brendon Hartley zette de derde tijd op de klokken.

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 J. Bianchi Ferrari 1:16.985 -.--- 138
2 R. Gonzalez Force India 1:18.018 +1.033 79
3 B. Hartley Mercedes 1:18.671 +1.686 87

Totaaluitslag rookietestweek:

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 J. Bianchi Force India/Ferrari 1:16.467 -.--- 342
2 S. Bird Mercedes 1:17.482 +1.015 220
3 D. Rigon Ferrari 1:17.925 +1.458 163
4 R. Gonzalez Force India 1:18.018 +1.551 79
5 L. Razia Force India 1:18.535 +2.068 65
6 B. Hartley Mercedes 1:18.671 +2.204 87

Koeman: "Pellè scoort vijftien goals"

Graziano Pellè is terug op de Nederlandse velden bij Feyenoord. Trainer Ronald Koeman is uitermate tevreden met de komst van de Italiaan.

De 27-jarige spits was een jaartje weg na zijn periode van vier jaar bij AZ. Hij ging naar Parma, maar werd het de tweede helft van vorig seizoen uitgeleend aan Sampdoria. Technisch directeur Martin van Geel heeft een goede spits binnengehaald, meent Koeman. "Hij is een spits die een elftal beter laat spelen. De middenvelders kunnen beter aansluiten. Pellè is heel anders dan de type aanvallers die we al hebben", laat de oefenmeester weten op de website van Feyenoord.

De Italiaan staat er wel om bekend dat hij nooit veel scoorde, waar hij ook speelde. "Dat klopt. De cijfers spreken niet in zijn voordeel. Natuurlijk wil je iemand erbij halen die zekerheid geeft dat er twintig doelpunten of meer bij komen. Elk topteam heeft ook zo’n speler. Toch ben ik ervan overtuigd dat Pellè zeker vijftien goals gaat maken."

Bakkerij in centrum Tiel in brand

In het centrum van Tiel heeft donderdag een zeer grote brand gewoed in een bakkerij. Niemand is gewond geraakt, meldt een woordvoerder van de politie.

De bakkerij waar het vuur woedde ligt aan de Waterstraat. Op foto's is te zien dat een flinke hoeveelheid zwarte rook vrijkwam.

De brand brak aan het eind van de middag uit. Omstreeks 18.30 uur meldde de politie dat de brandweer het vuur onder controle heeft. Bewoners en winkeliers rondom de brand die even weg moesten vanwege het vuur, mochten niet veel later weer terug. De straat werd ook weer vrijgegeven.

De oorzaak van de brand is nog onbekend.

Slechte Spelen worden Duitse hockeycoach fataal

De bondscoach van de Duitse hockeysters, Michael Behrmann, moet het veld ruimen. De trainer krijgt geen nieuw contract, meldt de hockeybond donderdag. Behrmann wordt afgerekend op zijn slechte prestaties tijden de Olympische Spelen in Londen, waar hij zijn ploeg naar een zevende plaats leidde. De Duitsers hadden ingezet op een medaille.

Behrmann heeft begrip voor de beslissing van de Duitse hockeybond. "Je moet als trainer leven met het risico dat je contract niet verlengd wordt", zegt hij. "Ik ben erg dankbaar dat ik in staat was de ploeg te leiden op twee Olympische Spelen, een WK, zes Champions Trophy's en drie EK's. Bij tien van die twaalf toptoernooien haalden we bovendien minimaal de halve finale."

Schofterige dief ript dronken Zweed

In Zweden is grote opschudding ontstaan over een brutale beroving van een volkomen weerloze man. Het slachtoffer viel dronken van een perron en verloor, toen zijn hoofd de rails raakte, het bewustzijn. Een man sprong hem achterna, nam hem zijn kostbaarheden af en ging ervandoor. Niet veel later reed een aansnellende metro over het slachtoffer, die daarbij zwaargewond raakte.

Het bizarre voorval vond plaats op een metrostation in Stockholm. Het slachtoffer had een feestje bezocht en wachtte op het perron op de metro naar huis. Hij overleefde het ongeluk met de metro, maar artsen moesten wel de helft van zijn linkervoet amputeren, meldde de Zweedse zender TV3.

De Zweedse politie hoopt de dief te achterhalen met behulp van de videobeelden die door beveiligingscamera's van hem zijn gemaakt. Donderdag liet zij weten diverse tips te hebben ontvangen nadat de beelden door TV3 waren uitgezonden.

De dief liep na zijn daad zonder veel haast het station uit. Terwijl hij onderweg naar de uitgang een kaartjesverkoper achter het loket toezwaaide werd het slachtoffer op het spoor door de metro geraakt.


Mo the ripper in beeld. (Bron: YouTube)

Hero krijgt koekje van eigen deeg

Carlo Strijk, de nummer twee op de lijst van het Democratisch Politiek Keerpunt (DPK), stapt per direct op uit onvrede over de gang van zaken binnen de partij van Hero Brinkman. Brinkman was alleen maar bezig met zijn 'kruistocht om zijn plek in de Kamer te garanderen', schrijft Strijk in een mail die in handen is van de Volkskrant.

"De campagne kenmerkte zich voorts door volledig eigen, vaak niet overlegde, handelen van Brinkman", aldus Strijk. Ook zou Brinkman 'de inhoudelijke geloofwaardigheid van de partij te grabbel hebben gegooid' door met een plan te komen dat in strijd was met het verkiezingsprogramma.

Strijk wilde zijn positie al eerder opgeven maar besloot om Trots op Nederland, de partij die opging in DPK, toch een kans te geven. Bovendien mocht hij van Brinkman niet meer met de media praten. "Ongekend en ongehoord in een democratische partij, laat staan in Nederland in het algemeen", zegt hij daarover.

Brinkman zegt in een reactie tegen de Volkskrant dat 'als iemand egocentrisch is geweest hij het is'. "Maar ik ga niet met modder gooien. Ik denk dat zijn vertrek een verstandig besluit is."

New York doet grote bekers frisdrank in de ban

Het stadsbestuur van New York heeft donderdag de verkoop van grote bekers frisdrank verboden. Het verbod, dat eerder werd voorgesteld door burgemeester Michael Bloomberg, werd donderdag goedgekeurd.

Bekers mogen voortaan grofweg nog een halve liter frisdrank bevatten. Het verbod geldt voor fast-foodrestaurants, bioscopen, theaters, kantines en de meeste andere locaties waar eten wordt verkocht. Op overtreding van het verbod staat een boete van tweehonderd dollar.

Supermarkten worden wel ontzien. Daarnaast geldt het verbod alleen voor dranken met veel suiker. Water, light-frisdranken, alcoholische dranken en dranken die vooral uit melk of sap bestaan worden niet door het verbod getroffen.

De ban is het stadsbestuur en Bloomberg op felle kritiek komen te staan, onder meer van frisdrankproducenten. Tegenstanders van het verbod overwegen een rechtszaak aan te spannen.

Wagner en Tanner naar Rabobank

De wielerploeg van de Rabobank heeft zich versterkt met de renners Robert Wagner uit Duitsland en David Tanner uit Australië. Dat liet de formatie donderdag weten. Rabobank zei daarmee verder te bouwen aan de 'trein' die de sprinters Theo Bos en Mark Renshaw aan zeges moet helpen.

Eerder werd het contract van de Australiër Graeme Brown ook al verlengd. Hij is ook een deel van de sprinttrein.

Van der Vaart: "Geen Oranje doet pijn"

Rafael van der Vaart maakt bij Hamburger SV een nieuwe start, maar krijgt bij Oranje vooralsnog geen kans. En dat doet hem pijn. De honderdvoudig international kwam niet voor in de plannen van bondscoach Louis van Gaal voor de WK-kwalificatiewedstrijden tegen Turkije en Hongarije. Spelers als Adam Maher, Leroy Fer en Jordy Clasie kregen voorrang boven de middenvelder.

"Als je honderd interlands hebt gespeeld en dan niet opgeroepen wordt, doet dat pijn", liet de 29-jarige Van der Vaart donderdag weten aan verschillende media. "Ik zou niet fit genoeg zijn. Daar was ik erg teleurgesteld door."

Maar de oud-speler van Ajax, Real Madrid en Tottenham Hotspur heeft er vertrouwen in dat hij zijn plaats in het Nederlands Elftal terug kan winnen. "Dat is het mooie bij Van Gaal, ik krijg de kans me terug te knokken."

Enige Nederlandse Van Eyck gerestaureerd

Het enige schilderij van de gebroeders Van Eyck in Nederlands publiek bezit is binnenkort weer in volle glorie te zien. Het kunstwerk, De Drie Maria's aan het Graf werd donderdag bij Museum Boijmans Van Beuning in Rotterdam onthuld na een zeven maanden durende restauratie.

Tijdens onderzoek is gebleken dat Christus ooit rechts op het schilderij heeft gestaan, tot iemand besloot het tien centimeter brede stuk waar hij op stond afgebeeld af te zagen. Ook is nu bevestigd dat het werk, vermoedelijk gemaakt tussen 1430 en 1435, afkomstig is uit het Van Eyck-atelier. Welke van de gebroeders Van Eyck, Jan of Hubert, het schilderij heeft vervaardigd is onbekend.

Het schilderij is vanaf 13 oktober met ongeveer negentig andere belangrijke werken uit de periode van de internationale gotiek te zien in de tentoonstelling De Weg naar Van Eyck. Het Rotterdamse museum verwacht dat de expositie veel bezoekers gaat trekken.


Enige Nederlandse Van Eyck gerestaureerd (Foto: Novum)

Vrouw mazzelt met Renoir voor 40 dollar

Een vrouw die twee jaar geleden bij een vlooienmarkt in de VS 40 dollar neertelde voor een doos snuisterijen, is daarmee per ongeluk in bezit gekomen van een werk van impressionist Pierre-Auguste Renoir. Het schilderij, Paysage Bords de Seine, zou eind deze maand 75 duizend dollar, omgerekend bijna zestig duizend euro, kunnen opleveren.

Onder de frutsels in de doos, die de anonieme vrouw op de kop tikte in West Virginia, bevond zich een schilderij. Eigenlijk wilde de nieuwe eigenaresse de omlijsting houden en het werk, waarop de naam van Renoir staat, wegdoen. Ze besloot toch eerst even voor een taxatie langs te gaan bij veilinghuis Potomack in Alexandria.

De expert schone kunsten bij het veilinghuis zegt dat ze de karakteristieke kleur, lichtval en penseelstreek van de Franse schilder vrijwel direct herkende. Het schilderij uit omstreeks 1879 is opgenomen in het overzicht van alle werken die Renoir ooit heeft gemaakt en komt overeen met een vroege afbeelding van het werk.

Het veilinghuis is overtuigd van de authenticiteit van het doek en deed onderzoek naar de herkomst en eerdere eigenaren. Het spoor loopt dood in 1966, toen de laatste bekende eigenaar van het landschapswerk overleed. "Het is gewoon wat er soms gebeurt met schilderijen. Ze verdwijnen uit de omloop.


Vrouw tikt voor zeven dollar Renoir op de kop (Foto: Novum)

Waxinelichthoudergooier staat nog achter daad

Erwin L., die is veroordeeld voor het gooien van een waxinelichthouder naar de Gouden Koets op Prinsjesdag twee jaar geleden, staat nog steeds achter zijn daad. Maar L., die beweerde dat koningin Beatrix onrechtmatig op de troon zit, is wel een fan van het Koningshuis, zo heeft hij gezegd tegen Omroep West.

Zijn daad van destijds noemt L. succesvol, gezien de media-aandacht ervoor. Met zijn actie wilde L. aandacht voor de manier waarop hij door justitie was behandeld na de 'verdachte' dood van zijn moeder. Ook wilde L. dat een rechter zijn bewering dat koningin Beatrix onrechtmatig op de troon zit zou toetsen. De man wist dat hij door zijn actie in de gevangenis terecht zou komen. "Ik wilde een proces uitlokken."

De waxinelichthoudergooier vindt wel dat hij te lang heeft moeten boeten. "Ik heb wel schandalig lang vastgezeten. Het Openbaar Ministerie heeft twee valse aanklachten en valse rapporten over mijn ontoerekeningsvatbaarheid naar buiten gebracht. Dat is onterecht. Ik ben zeker niet ontoerekeningsvatbaar, want ik kan de consequenties van mijn eigen daden overzien."

L. droeg tijdens het interview met Omroep West een oranje T-shirt. "Iedereen denkt dat ik anti-Oranje ben, maar dat is niet zo. Ik ben eerder een Oranjefan, een fan van het Koningshuis. Maar ik ben niet voor erfopvolging, want dat is bijna een dictatuur."

Dat L. een waxinelichthouder als 'wapen' koos, lag volgens hem in het feit dat het een onopvallend voorwerp is. "En de zwaarte was in mijn voordeel." L. geeft toe dat een sinaasappel of een tomaat 'in principe' beter was geweest.

L., die sinds het incident vastzat totdat hij in juli vrijkwam, komt dinsdag niet naar Prinsjesdag. Dan zit hij in Amsterdam en bereidt hij naar eigen zeggen met zijn advocaat zijn zaak voor. Woensdag begint het hoger beroep in de zaak dat L. heeft aangespannen tegen de uitspraak van de rechtbank in Den Haag.

De rechtbank oordeelde vorig jaar september dat L. naar een psychiatrisch ziekenhuis moet. De rechters verklaarden hem volkomen ontoerekeningsvatbaar en legden de man daarom, overeenkomstig de eis van het Openbaar Ministerie, geen straf op.

Armenen protesteren bij FIFA

Armenië heeft bij wereldvoetbalbond FIFA een klacht ingediend over het WK-kwalficitieduel dat afgelopen dinsdag tegen Bulgarije werd gespeeld. De Bulgaren wonnen met 1-0 dankzij een goal van Manolev. De Zwitserse leidsman Stephan Studer moet het ontgelden.

Volgens de Armenen heeft hij enkele discutabele beslissingen genomen. Studer greep in de tweede helft driemaal naar de borstzak voor de rode kaart, waaronder twee keer voor Armenië. Verder vonden de Armenen dat de ontvangst door de Bulgaren een heel stuk beter had gekund. Armenië had het eerste duel tegen Malta met 1-0 gewonnen.

Schapedumper gepakt

Een boswachter heeft dinsdag een 18-jarige man betrapt toen hij een dood schaap probeerde te dumpen in een bos bij Apeldoorn. Dat meldt de politie donderdag.

De boswachter zag op de Asselseweg een auto met een open achterklep staan. Even later kwam een man het bos uit lopen, die vervolgens wilde wegrijden. Toen hij staande werd gehouden, bekende hij direct dat hij een schaap had achtergelaten.

Op het dumpen van dode dieren staat een forse boete. De man moet het schaap alsnog aanmelden voor destructie.

Nintendo Land laat meer van zich zien

Nintendo Land is voor Nintendo misschien wel de belangrijkste lanceertitel van de Wii U. Het is de game die de nieuwe mogelijkheden van de Wii U GamePad uitbuit en moet daarom bewijzen dat de nieuwe controller kan innoveren.

Nintendo liet tijdens hun Nintendo Direct-uitzending meer beelden van de game zien. Inmiddels zijn alle attracties die in het spel zitten bekendgemaakt.

Competitieve attracties:
Animal Crossing Sweet Dayo
Luigi's Ghost Mansion
Mario Chase

Solo attracties:
Takamuru's Ninja Castle
Donkey Kong's Crash Course
Balloon Trip Breeze

Team attracties:
The Legend of Zelda Battle Quest
Metroid Blast
Pikmin Adventure

FOK!filmtips van de dag: Anton Corbijn Inside Out

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daar aan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te zien? Je leest het op FOK!

Anton Corbijn Inside Out 

Vandaag gaan we weer voor een fijne documentaire. De FOK!filmtip van de dag gaat vandaag namelijk naar Nederland 2, waar om 22.55 uur de documentaire Anton Corbijn Inside Out te zien is. Anton Corbijn begon zijn carrière als fotograaf voor het muziekblad Oor in 1972. Sindsdien maakte hij portretten van onder meer Miles davis, Joy Division, Herman Brood, Clint Eastwood, Nirvana en koningin Beatrix. Corbijn brak begin jaren negentig door als regisseur van documentaires en videoclips van onder meer U2, Depeche Mode, Front 242 en Metallica. Vanaf 2007 richtte Corbijn zich op het maken van speelfilms zoals Control en The American.

Voor Anton Corbijn Inside Out heeft regisseur Klaartje Quirijns meer dan drie jaar over de wereld gereisd met Anton Corbijn. De film onderzoekt zijn complexe karakter: de opoffering van zijn privéleven versus zijn carrière, zijn artisticiteit versus een groot publiek, erkenning versus eenzaamheid. De film ging in februari 2012 in première op het Filmfestival van Berlijn. Vanavond in de serie Holland Doc: Anton Corbijn Inside Out. 22.55 uur op Nederland 2.

Ook meehelpen aan de FOK!filmtip? Meld je aan als redacteur nieuws voor FOK!film. Stuur een bericht met motivatie naar film@fok.nl!

Bron methanolvergifting Tsjechië mogelijk gevonden

De Tsjechische politie heeft in het noordoosten van het land vierhonderd liter illegale alcohol in beslag genomen en twee verdachten gearresteerd. Mogelijk hebben zij hiermee de bron te pakken van de methanol die een golf van doden door alcoholvergiftiging teweegbracht in Tsjechië, zei minister van volksgezondheid Leos Heger donderdag.

Ten minste achttien mensen overleden na het drinken van met methanol aangelengde sterke drank. Methanol wordt vooral gebruikt voor industriële doeleinden en aangezien het goedkoop is en amper te onderscheiden van echte alcohol, gebruiken criminelen het soms om alcohol mee aan te lengen die vervolgens met veel winst op de zwarte markt kan worden verkocht.

De alcohol moet nog wel worden getest om te bepalen of er methanol inzit.

Pool Majka drie jaar langer bij Saxo Bank

Rafal Majka heeft zijn toekomst verbonden aan Saxo Bank. Het contract van de 23-jarige Pool is met drie jaar verlengd tot eind 2015, meldt de Deense wielerploeg donderdag. Majka was de voorbije weken een belangrijke kracht voor Contador op weg naar diens eindoverwinning in de Vuelta. De klimmer is bezig aan zijn eerste seizoen bij Saxo Bank.

Ploegleider Bjarne Riis vindt dat Saxo Bank met Majka een parel in huis heeft. "In mijn ogen is hij een van de meest belovende klimmers van het peloton", zegt hij. "Ik geloof dat hij de komende jaren een belangrijke renner voor ons kan worden, als helper en als iemand die voor eigen succes kan gaan."

Majka zou in mei eigenlijk als kopman starten in de Ronde van Italië, maar een blessure gooide roet in het eten. Hij verscheen daardoor fris in de Vuelta en reed voor het eerst een grote ronde uit. Woensdag kregen twee andere luitenanten van Contador, Benjamin Noval en Jesus Hernandez, ook al een nieuw contract.

Tatum Dagelet maakt comeback in boerenliefdefilm

Tatum Dagelet, die furore maakte als vlotgebekte Brutale Meid, maakt haar acteercomeback in de romantische komedie Leve Boerenliefde. Dit laat de dochter van Hans Dagelet vandaag weten. Dagelet was in 2005 voor het laatst te zien in de jeugdserie Zoop.

Leve Boerenliefde wordt door regisseur Steven de Jong omschreven als een mengeling van Notting Hil, Alles is Liefde en Boer Zoekt Vrouw. Het verhaal draait om een boer die na het verlies van zijn vrouw genoeg heeft van de liefde. Wanneer er op zijn erf het datingprogramma Boerenliefde wordt opgenomen, raakt hij echter verliefd op de presentatrice van het programma. Wie naast Tatum zal schitteren als boer is nog niet bekend.

Dagelet was nogal verrast om gevraagd te worden voor de rol als Gooise presentatrice. "Ik weet dat als ik een datingprogramma zou maken, het binnen de kortste keren te grof wordt om uit te zenden", zegt Dagelet tegen Novum Nieuws. "Maar Steven wilde daar juist mee spelen, om het een beetje onvoorspelbaar te maken."

Dagelet wil alvast een tipje van de sluiter oplichten over de film. Er wordt ons volgens haar een kijkje achter de schermen bij grote tv-shows gegund. "Daar is het vaak het leukst", lacht ze. "Voor de camera is iedereen altijd voorbeeldig, achter de schermen vinden de ruzies plaats en worden de foute moppen getapt."

Het scenario van Leve Boerenliefde is geschreven door Dick van den Heuvel. Eerder werd al bekend dat Gerard Joling, Erben Wennemars en Maik de Boer hun opwachting in de film zullen maken. De opnames beginnen dinsdag op diverse locaties in Friesland. Daarnaast worden Rotterdam en Den Haag aangedaan. De film zal volgend jaar zomer in première gaan. 


Tatum Dagelet maakt comeback in boerenliefdefilm (Foto: Novum)

[Upd] Wii U-releasedatum aangekondigd

Nintendo heeft via een online persconferentie eindelijk wat details vrijgegeven over hun aankomende console. De Wii U komt op 30 november uit in Europa, twaalf dagen later dan bij onze Amerikaanse vrienden. Er worden drie bundels gelanceerd: basic, premium en ZombiU.

De basic pack bevat een wit Wii U-systeem en accessoires. Verder heeft het 8 GB opslag, voedingen en een HDMI-kabel. De premium pack komt juist met een zwart Wii U-systeem en accessoires. Deze bundel heeft 32 GB opslag, voedingen, een HDMI-kabel en je krijgt er ook NintendoLand bij.

Nintendo heeft tussen neus en lippen door een bundel met ZombiU aangekondigd, deze bundel komt met een Wii U Pro-controller. Een Europese prijs is nog niet bekendgemaakt. De Wii U gaat in Amerika 299,99 en 349,99 dollar kosten. Het verleden leert ons dat die prijzen meestal hetzelfde blijven, maar dan in euro's.

[Upd 18:08] Bol.com heeft inmiddels hun Wii U-productpagina geüpdatet. Zoals 'gevreesd' worden dollars weer naar euro's vertaald en gaat de Wii U (volgens Bol) € 299,99 (basic) en € 349,99 (premium) kosten. Games gaan € 59,99 kosten, dat is dus 10 euro duurder dan Wii-games, maar net zo duur als PS3- en Xbox 360-games. Het is nog even afwachten of dit daadwerkelijk de officiële prijzen zijn.

[Upd] Bayonetta 2 exclusief voor Wii U

Nintendo verraste vandaag door aan te kondigen dat de samenwerking met Platinum Games verder gaat dan één game. Bayonetta 2 is aangekondigd als een exclusieve Wii U-game. Opermekelijk, want de originele Bayonetta was niet beschikbaar voor de Wii.

[Upd] De game wordt uitgegeven door Nintendo, dus de kans is nihil dat het naar andere platformen gaat. Atsushi Inaba is deze keer de producer terwijl Yusuke Hashimoto de regie in handen heeft. Hideki Kamiya, die het eerste deel regisseerde, fungeert nu als supervisor.

Klaar met de verkiezingen

Zo, dat hebben we weer gehad. Het feest der democratie. Man, wat was het weer leuk. Geen tv-programma zonder politicus aan tafel, achter de desk, of waar dan ook. Dat de kranten en Knevel & Pauw & Van den Brink & Witteman het bijna over niets anders konden hebben: prima. Maar er is een grens. Zelfs Lingo en RTL Boulevard kon ik niet kijken zonder politiek geneuzel over me heen te krijgen. Aan de andere kant: weer een goede reden om voorbij RTL Boulevard te zappen. Want daar ben ik eigenlijk altijd wel klaar mee geweest.

Project P-100 heet nu The Wonderful 101

Project P-100 was de werktitel voor de Viewtiful Joe-achtige hack & slash game van Platinum Games. De game zal voortaan als The Wonderful 101 door het leven gaan. Dat is er dus ééntje meer, komt omdat ze nu de speler ook tellen.

Honderd personages (en jij) moeten in de game de wereld beschermen van een alien-invasie. Hideki Kamiya is de regisseur van deze game, de beste man was eerder verantwoordelijk voor Devil May Cry en Bayonetta. The Wonderful 101 is geen lanceertitel, maar moet ergens na 30 november uitkomen.


Monster Hunter 3 Ultimate voor Wii U

Capcom heeft vandaag Monster Hunter 3 Ultimate voor Wii U en Nintendo 3DS aangekondigd voor Europa en Noord-Amerika. Het spel zal in maart 2013 uitkomen.

In de game zijn de spelers jagers en moeten ze opdrachten vervullen terwijl ze monsters moeten zoeken en verslaan. Hierdoor krijgen ze meer ervaring, mogelijkheden en items om zichzelf nog sterkere jagers te maken. In dit spel zijn er veel monsters en meer dan tweehonderd opdrachten om op te zoeken.

Monster Hunter 3 Ultimate gebruikt de functionaliteit van Wii U en Nintendo 3DS om spelers overal te laten jagen. Het touchscreen van beide systemen wordt gebruikt om snel in boeken te lezen, wapens te selecteren, mappen te bekijken en minigames te doen. Door gebruik te maken van de 3DS kun je overal spelen en kun je je guild card met alle informatie over je jager ruilen via StreetPass.

Het spel is solo te spelen, maar ook lokaal met vier spelers door gebruik te maken van Nintendo 3DS. Deze maken dan verbinding met de Wii U door middel van een lokale draadloze verbinding. Spelers die én een Nintendo 3DS én een Wii U bezitten kunnen de voortgang opslaan en gebruiken op beide game-apparaten.

Logo

Legio manieren om Dishonored te spelen

Vandaag is de derde dagboekvideo voor Dishonored vrijgegeven genaamd 'Experience'. Het flexibele combat systeem staat je toe je eigen stijl en speelervaring te ontwikkelen. In deze video licht het team bij Arkane Studios de diepgang van de keuzevrijheid toe die je als speler hebt.

In Dishonored ben je een huurmoordenaar met bovennatuurlijke krachten, gedreven door wraak. Op creatieve manieren kun je je vijanden uitschakelen, zoals hieronder ook vertlet en getoond wordt. Door gebruik te maken van je bovennatuurlijke vaardigheden en de gadgets die tot je beschikking hebt heb je vele manieren om een probleem op te lossen of vijanden uit te schakelen. Het eindresultaat van de opdrachten hangt af van de keuzes die jij maakt.

Dishonored komt in Europa op 12 oktober voor Xbox 360, PlayStation 3 en pc.

Lagere straf voor gezinsmoord Rijswijk

De 29-jarige man die in oktober 2010 zijn 27-jarige vriendin en hun 4-jarige zoontje wurgde in hun woning in Rijswijk moet 25 jaar de cel in. Het gerechtshof in Den Haag verlaagde de straf die de Haagse rechtbank in februari oplegde donderdag met vijf jaar.

Het hof laat weten dat een enkele moord in principe maximaal wordt bestraft met veertien jaar celstraf. In dit geval gaat het om een dubbele moord. Volgens een regeling die de samenloop van strafbare feiten beschrijft, mogen maximumgevangenisstraffen niet bij elkaar opgeteld worden, motiveert het hof de strafverlaging. Het hof woog verder mee dat de Rijswijker niet eerder is veroordeeld. Het Openbaar Ministerie had dertig jaar geëist

De man heeft de moorden bekend. Hij kon het niet opbrengen zijn vriendin te vertellen dat het gezin uit het huis aan de Mandolinestraat zou worden gezet. De vrouw en haar zoontje werden in bed gevonden met een prop in hun mond. De vrouw was gewurgd met een stropdas, het jongetje met het snoer van een laptop. De Rijswijker sloeg na de moorden op de vlucht en werd in Milaan aangehouden.

Deskundigen hebben vastgesteld dat de man toerekeningsvatbaar is, maar kunnen de kans op herhaling niet inschatten. Het hof ziet de gebeurtenissen van 7 oktober 2010 vooral als een 'familiedrama'. Dit brengt mee dat het eerste doel van de straf niet de beveiliging van de maatschappij is, aldus het hof, dat daarom geen reden ziet in dit geval zwaarder te straffen dan de richtlijnen voorschrijven.

Geenstijl pikt uitspraak niet

GeenStijl gaat in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechter. De rechter oordeelde dat GeenStijl inbreuk maakte op het auteursrecht door te linken naar Playboy-foto's. Dat laat GeenStijl-blogger Peter van Vliet donderdag weten aan de website tweakers.net.

GeenStijl linkte in oktober naar naaktfoto's van Britt Dekker. De kiekjes van de realityster zouden pas zo'n twee maanden later in het mannenblad verschijnen. De Amsterdamse rechtbank oordeelde woensdag dat de website daarmee inbreuk maakte op het auteursrecht van Playboy en een schadevergoeding moet betalen.

De site stelde geen rol te hebben gespeeld bij het lekken en publiceren van de foto's, omdat het via een tip op de afbeeldingen stuitte. De rechter vond echter dat GeenStijl door meerdere malen naar de kiekjes te verwijzen de reportage openbaar maakte.

Einde aan afluisteren advocaten door politie

Het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) zorgt ervoor dat de politie binnen twee weken niet meer kan meeluisteren met telefoongesprekken van advocaten. Dat heeft Robert van Bosbeek van het KLPD op een gezamenlijk overleg laten weten, meldt de Nederlandse Orde van Advocaten donderdag.

Vorige week werd bekend dat de politie door een fout in het systeem van nummerherkenning nog steeds kan meeluisteren met telefoongesprekken tussen advocaten en cliënten. Vorig jaar was echter afgesproken dat dergelijke telefoongesprekken onmiddellijk zouden worden geblokkeerd. Advocaten moesten daarvoor hun nummer doorgeven.

Volgens het KLPD wordt slechts 0,1 procent van de duizenden telefoongesprekken van advocaten meteen tijdens het gesprek meegeluisterd. Dat gebeurt alleen bij calamiteiten of arrestaties. Desondanks is niet uit te sluiten dat daar zogeheten geheimhoudersgesprekken bij zaten.

Een woordvoerder van het KLPD heeft excuses aangeboden voor de 'stomme fout' en liet weten dat het probleem binnen twee weken moet zijn verholpen. Vanaf dan worden telefoongesprekken 'in een fractie van een seconde' geblokkeerd.

Leaderboards in Football Manager 13

We knipperen nog niet met onze ogen of Sports Interactive heeft twee nieuwe blogs online gezet over hun aankomende Football Manager 2013. In deze blogs spreken ze over respectievelijk de netwerkmogelijkheden en de leaderboards.

De networkmodus heeft een verbeterde user interface. Er zijn ook meer mogelijkheden om als manager te spelen en het opzetten en het spelen van een netwerkspel zijn een stuk directer.

Er zijn nu voor het eerst leaderboards in het spel. Miles Jacobson legt alle mogelijkheden in de volgende videoblog uit.

Football Manager 2013 komt ergens voor de kerst uit voor pc en Mac.

Black Ops 2 bevestigd voor Wii U

Call of Duty: Black Ops 2 krijgt ook een Wii U-versie. Dat heeft Activision bekendgemaakt tijdens de Nintendo Direct-persconferentie. Spelers kunnen met het tweede scherm snel hun load out verwisselen, naar een kaart kijken en kill streaks roepen.

Black Ops 2 ondersteunt naast de Wii U GamePad ook de Pro-controller en WiiMote & Nunchunck. CODBLOPS2 is geen lanceertitel, het moet ergens in de 'launchwindow' (t/m maart 2013) uitkomen.

Activision heeft naast Call of Duty ook Skylanders Giants, 007 Legends, WipeOut 3 (let op, dit is niet de racegame) en Transformers Prime voor Wii U aangekondigd.

Nintendo maakt Wii U-launchgames bekend

Nintendo heeft daarnet bekendgemaakt welke games er uit gaan komen voor de Wii U, die zelf 30 november in de winkel ligt.

Op 30 november zijn de volgende games beschikbaar voor de snelle kopers:

 • Nintendo Land
 • New Super Mario Bros. U
 • Rayman Legends
 • ZombiU
 • Mass Effect 3: Special Edition 
 • FIFA 13
 • Nano Assault Neo
 • Toki Tori 2
 • Trine 2 Director's Cut

Later komen daarbij:

 • Aliens: Colonial Marines
 • Assassin's Creed III
 • Batman: Arkham City Armoured Edition
 • Darksiders 2
 • Disney Epic Mickey 2: The Power of Two
 • Game & Wario
 • Game Party Champions
 • Just Dance 4
 • LEGO City: Undercover
 • Madden NFL 13
 • Marvel Avengers: Battle for Earth
 • Monster Hunter 3 Ultimate
 • NBA 2K13
 • Ninja Gaiden 3: Razor's Edge
 • Pikmin 3
 • Rabbids Land
 • Rise of the Guardians: The Video Game
 • Runner 2: Future Legend of Rhythm Alien
 • Scribblenauts Unlimited
 • SING party
 • Sonic & All-Stars: Racing Transformed
 • Sports Connection
 • Tank!Tank!Tank!
 • Tekken Tag Tournamen 2 Wii Edition
 • The Wonderful 101
 • Warriors Orochi 3 Hyper
 • Your Shape: Fitness Evolved 2013

Monster Hunter 3 Ultimate zal samenwerken met de 3DS-versie. Savegames zijn uitwisselbaar tussen Wii U en de handheld. Je kunt ook samen spelen op de verschillende apparaten en natuurlijk is er support om online te spelen.

'22 Formule 1-races in 2013'

Het is volgens Formule 1-journalist Joe Saward goed mogelijk dat er in 2013 22 F1-races op de kalender staan. New Jersey zou al de vervanger worden van Valencia en daarbij zouden nu Frankrijk en Turkije komen.

In het nieuwe Concorde Agreement hebben de teams afgesproken twintig races per jaar te rijden, maar er is ruimte voor enkele races extra. Hoewel dit het duurder maakt voor de teams en de belasting voor de teamleden hoger wordt is het interessant voor de renstallen, omdat het meer geld oplevert. Het schema moet wel zodanig opgesteld worden dat er races aan elkaar gekoppeld worden. Dit om de kosten enigszins aan de hand te houden.

Moord op liefdesrivaal bestraft met 15 jaar cel

Een 50-jarige Haarlemmer moet vijftien jaar de cel in voor de moord op de nieuwe vriend van zijn ex-vriendin in april. De rechtbank in Haarlem legde daarmee een flink zwaardere straf op dan de tien jaar die justitie had geëist.

De man schoot op 11 april in zijn woonplaats de nieuwe partner van zijn ex met een vuurwapen van dichtbij door zijn hoofd. Daardoor kwam het 41-jarige slachtoffer te overlijden. De man verklaarde naar de man te zijn gegaan om te praten. Uit zelfbescherming zou hij een revolver mee hebben genomen.

De rechtbank acht die verklaring echter 'zeer onaannemelijk'. Ook vinden de rechters de moord ernstiger dan de officier van justitie heeft geschetst. Daarnaast brengt dit soort zaken volgens de rechtbank 'sterke gevoelens van onrust en angst' in de samenleving met zich mee.

Omdat de man volgens deskundigen destijds depressief was, werd de Haarlemmer enigszins verminderd toerekeningsvatbaar bevonden. Ondanks dat werd alsnog de zwaardere straf van vijftien jaar cel passend geacht.

Zoon Coolio jaren de bak in

De zoon van rapper Coolio verdwijnt voor maximaal tien jaar achter de tralies. De 22-jarige Grtis Ivey is schuldig bevonden aan een beroving en is donderdag veroordeeld tot een gevangenisstraf tussen de 42 en 120 maanden, schrijft de Amerikaanse entertainmentwebsite TMZ.

Ivey, die met zijn vader was te zien in de realityshow Coolio's Rules, beroofde in november een woning in Las Vegas. Hij hield de bewoner onder schot met een vuurwapen, terwijl een bevriende prostituee het appartement doorzocht. Ivey bekende eerder al schuld aan de gewapende overval, in ruil voor het intrekken van vier andere aanklachten.

Coolio zat in maart zelf nog in de bak wegens meerdere openstaande verkeersovertredingen, zijn zoon zat toen al in voorarrest in hetzelfde complex.

Verkeer vast door defecte brug Afsluitdijk

Door een defecte brug op de A7 bij de Afsluitdijk staat het verkeer in beide richtingen vast. Door nog onbekende oorzaak wil het brugdeel aan de kant van Noord-Holland bij de Stevinsluizen niet meer dicht, meldt de Verkeersinformatiedienst.

In beide richtingen zorgt de defecte brug bij Den Oever voor enkele kilometers file. Hoelang de storing nog duurt, is onduidelijk. Een monteur is onderweg, maar die staat volgens de VID in de file.

Rutte en De Jager zwijgen over steun Griekenland

Demissionair minister-president Mark Rutte (VVD) en demissionair minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) willen niet reageren op berichten dat een derde steunpakket nodig is voor Griekenland. Amerikaanse media meldden donderdagmiddag dat een directeur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft gezegd dat een nieuwe kapitaalinjectie voor Griekenland nodig is.

"We wachten op rapportage van de trojka", zegt een woordvoerder van De Jager. De bewindsman is donderdag aangekomen op Cyprus, waar hij vrijdagochtend overlegt met zijn Europese ambtsgenoten. De rapportage van de trojka van IMF, ECB en Europese Commissie, wordt in oktober verwacht.

Een woordvoerder van Rutte laat weten dat de premier niet reageert op het bericht. In zijn hoedanigheid als VVD-leider zei Rutte dat hij niet zal instemmen met een derde steunpakket.

Concertfilm Led Zeppelin ook in Nederlandse bioscopen

Led Zeppelin brengt een film uit over het benefietconcert dat de band in 2007 gaf in de O2 Arena in Londen. De film over een van de succesvolste rockbands aller tijden draait op 17 oktober in tien Nederlandse bioscopen, laat exploitant Pathé donderdag weten.

In de film komen zestien hits van de band voorbij, waaronder Whole Lotta Love, Rock and Roll, Kashmir en Stairway to Heaven.

Het optreden van de Britse rockformatie was een eerbetoon aan hun overleden vriend Ahmet Ertegun, oprichter van Atlantic Records. Het was tegelijkertijd ook een langverwachte reünie van de band, die in 1980 na de dood van drummer John Bonham uit elkaar viel.

Tot 2007 waren de bandleden nog wel sporadisch bij elkaar gekomen, maar waren hun gezamenlijke optredens naar eigen zeggen onbevredigend. De film getiteld Celebration Day, bevat beelden van de reünie in de Engelse hoofdstad waarbij leden John Paul Jones, Jimmy Page en Robert Plant werden bijgestaan door Bonhams zoon Jason.

Ruim twintig miljoen mensen vroegen een ticket aan voor het eerste grote optreden van de band in 27 jaar. Slechts achttienduizend gelukkigen scoorden via een wereldwijde loterij een kaartje. De film wordt in HD en Dolby 5.1 vertoond in zo'n vijftienhonderd zalen in veertig landen. Zo kunnen de vele fans die geen kaartje konden bemachtigen het concert alsnog ervaren.


Concertfilm Led Zeppelin ook in Nederlandse bioscopen (Foto: Novum)

RTL gaat op zoek naar pornotalent

RTL 5 gaat de totstandkoming van een pornofilm op de voet volgen. In het nieuwe programma Passie in de Polder binden zes aanstormende pornoproducenten de strijd aan met elkaar om de ultieme pornofilm te maken. Dat maakt RTL donderdag bekend.

Passie in de Polder moet volgens de zender 'vooral een luchtig programma' worden. Het hele proces van het maken van een opwindende film wordt gevolgd. Ook is te zien hoe de zes producenten, die gedreven worden door hun liefde voor porno, omgaan met tegenslagen.

De zes deelnemers hebben al hun ideeën over hun ideale oer-Hollandse pikante film. Zo wil de Limburgse Gerrie zijn seksfilm opnemen bij de Drentse hunebedden en droomt Debby, die al jaren in erotische films schittert, van een bijzonder spelletje Bingo.

De zes pornotalenten, wier avonturen vanaf 23 oktober op televisie te volgen zijn, strijden om een 3D-videocamera. Volgens RTL is Passie in de Polder echter ook een mogelijkheid om 'eindelijk door te breken als professioneel pornoproducent'.

De Maar pakt ritzege in Groot-Brittannië

Marc de Maar heeft de vijfde etappe in de Ronde van Groot-Brittannië gewonnen. De Nederlandse wielrenner, rijdend op een Curaçaose licentie, kwam na de 147 kilometer lange rit met start en finish in Stoke-on-Trent solo over de streep. Mark Cavendish verloor veel tijd en raakt zijn leiderstrui kwijt aan Leigh Howard.

Boy van Poppel deed goede zaken. De sprinter, net als De Maar rijdend voor United Healthcare, finishte vijftien seconden achter de winnaar als derde. In het algemeen klassement schuift de zoon van voormalig topsprinter Jean-Paul op van de derde naar de tweede plaats. De Ronde van Groot-Brittannië duurt tot en met zondag.

Aanvaller Janssen langer bij RKC

RKC Waalwijk heeft het contract van Mark Janssen opengebroken en met een jaar verlengd. De 20-jarige aanvaller ligt nu tot medio 2014 vast bij de huidige nummer vijf van de Eredivisie.

Janssen speelde sinds zijn debuut in het seizoen 2010-2011 zeven competitiewedstrijden voor RKC, maar scoorde daarin niet. Wel was hij begin vorig jaar twee keer trefzeker in de achtste finale van het bekertoernooi tegen Achilles'29. Momenteel herstelt Janssen van een zware knieblessure.

'Sinister en House at the End op Halloween Horror Show'

Sinds een aantal jaar is het traditie om in een aantal Pathè-bioscopen met Halloween een uitgebreide horrormarathon te houden. Organisator Jan Doense, ook bekend van de Night of Terror tijdens het IMAGINE Filmfestival, heeft in een interview eerder dit jaar al gehint naar de vier films die gedraaid gaan worden.

Doense werd geïnterviewd na een lange slopende nacht Night of Terror en wist de titels van de films niet meer. "Ik weet dat het één film van Paradiso is en twee van Entertainment One. Het was iets met House at the End...", aldus 'Mr. Horror'. Na inspectie van het releaseschema rondom Halloween is af te leiden dat de film van Paradiso in ieder geval House at the End of the Street moet zijn met Jennifer Lawrence (The Hunger Games).

Hoogstwaarschijnlijk zal de horrorfilm Sinister ook bij het rijtje zitten, tevens een film van Entertainment One met een release op 15 november. Qua horrorfilms is het rond Halloween erg schaars in Nederland, maar een aantal dagen ervoor komt het vierde deel uit de Paranormal Activity-reeks uit. Deze kan eigenlijk niet ontbreken in de horrormarathon. Voor de laatste film gokken wij op Silent Hill 3D, een andere horrortitel van Entertainment One.

De Halloween Horror Show 2012 start in de nacht van 27 op 28 oktober met de films Sinister, House at the End of the Street en dus waarschijnlijk Paranormal Activity 4 en Silent Hill 3D.

Henk Kamp verkent coalities

Demissionair minister van Sociale Zaken Henk Kamp (VVD) gaat als verkenner in kaart brengen welke coalities mogelijk zijn en wie informateur moet worden. Dat is de uitkomst van donderdagmiddag gehouden overleg tussen alle fractievoorzitters en Kamervoorzitter Gerdi Verbeet.

Kamp gaat praten met alle partijen. Hij moet komen met een of meer informateurs en ook formuleren welke coalitie zij moeten gaan onderzoeken. De aanstelling van Kamp als verkenner is een voorstel van VVD-leider Mark Rutte. De andere partijleiders waren er positief over, zei Verbeet.


Henk Kamp verkenner coalitie (Foto: Novum)

Doden bij ongeluk met bouwlift in China

Een ongeluk met een lift in een gebouw in aanbouw in de Chinese provincie Hubei heeft aan zeker negentien bouwvakkers het leven gekost. De lift stortte dertig verdiepingen, ofwel ongeveer honderd meter, naar beneden. Dit heeft het Chinese staatspersbureau Xinhua donderdag gemeld.

Het ongeluk voltrok zich op een bouwplaats in de stad Wuhan. De autoriteiten hebben naar aanleiding van het ongeluk alle bouwactiviteiten in de stad stilgelegd.

Veiligheid op de werkvloer is een ernstig probleem in China, waar regels, richtlijnen en veiligheidsvoorschriften doorgaans aan de laars worden gelapt. Vorig jaar kwamen ruim 75.500 Chinezen bij aan het werk gerelateerde ongelukken om het leven.

De multiplayer van Football Manager 2013

Sports Interactive heeft eindelijk de multiplayer van Football Manager eens goed onder de loep genomen. Hierdoor is het nu veel makkelijker om tegen elkaar te spelen in Football Manager 2013. Dit laat Sports Interactive weten in een nieuwe video die geheel draait om de multiplayer.

Dankzij de servers van Steam is het dit keer veel makkelijker om een competitie te starten met vrienden. Versus mode bevat diverse mogelijkheden, waaronder een knockout tournooi, een kleine divisie waarin teams het twee keer tegen elkaar opnemen of een competitie waarin spelers het meerdere keren tegen elkaar opnemen.

Daarnaast is het mogelijk om je team uit de singleplayer te exporten naar de multiplayer. Speel je dus al vijftig jaar met FC Barcelona waarin de kleinzoon van Lionel Messi een topspeler is, dan is het mogelijk om je team te gebruiken in de multiplayer. Geniet nog snel van je vrije tijd, want rond de kerst heb je alleen nog maar tijd om je club te coachen.

'Ferdinand schudt hand van Terry niet'

Veel ogen zijn zaterdag in de Premier League gericht op de wedstrijd tussen Queens Park Rangers en Chelsea. De wedstrijd op Loftus Road werd vorig jaar overschaduwd door een racistisch incident tussen John Terry en Anton Ferdinand. Volgens de Britse krant The Telegraph zullen beide spelers elkaar voor de wedstrijd niet de hand schudden.

Ferdinand gaat donderdag nog met de leiding van QPR om de tafel zitten voordat hij een definitieve beslissing neemt. Maar volgens ingewijden is de jongere broer van Rio Ferdinand niet van plan om een verzoenend gebaar te maken. Ook Ashley Cole, die als getuige in de bres sprong voor zijn ploeggenoot Terry, zou niet op een handdruk hoeven te rekenen.

De nasleep van het incident tussen Terry en Ferdinand is nog steeds niet ten einde. De Engels international werd weliswaar vrijgesproken door de strafrechter, maar voetbalbond FA denkt genoeg bewijzen in handen te hebben om hem alsnog voor zijn vermeende racistische uitspraken te bestraffen.

Bij de wedstrijd tussen beide clubs in april vorig jaar op Stamford Bridge werd het handen schudden overgeslagen, uit angst voor een pijnlijke situatie. Mogelijk lost het probleem zich vanzelf op. Terry en Cole zijn namelijk licht geblesseerd en achter beide namen staat voor zaterdag nog een vraagteken.

Nieuwe Pokémon Mystery Dungeon op komst

Pokémon-fans met een Nintendo 3DS kunnen zich gaan opmaken voor een nieuwe Pokémon: Mystery Dungeon-game. Dit heeft CoroCoro, een Japanse blad, aangegeven in haar nieuwe maandelijkse exemplaar. De game moet nog dit jaar verschijnen voor Nintendo 3DS.

Pokémon Mystery Dungeon: Magnagate and the Infinite Labyrinth, moet deze winter in Japan in de winkels liggen. Wanneer gamers in Europa de game kunnen kopen is voorlopig niet bekend. De game is geheel te spelen in 3D en bevat augmented reality waarmee we kaartjes kunnen scannen. Door de kaartjes in te scannen verdien je nieuwe dungeons. Daarnaast is aangegeven dat er maar één versie moet verschijnen, normaal zijn Pokémon-games meestal te verkrijgen in twee versies.

In Pokémon Mystery Dungeon begin je als een personage die in een Pokémon verandert. Zo kun je kiezen om te veranderen in Pikachu, Oshawott, Axew, Snivy of Tepig. De game bevat diverse Pokémon uit de Unova-regio waaronder Gurdurr, Hydreigon en Virizion. Via deze Pokémon krijg je nieuwe quests en andere missies.

Pokemon

Maker anti-islamfilm is man met schimmig verleden

De zelfbenoemde regisseur van de anti-islamitische film 'Innocence of Muslims', die leidde tot protesten in Egypte en Libië, is niet wie hij zegt dat hij is. Dat hebben andere betrokkenen bij de film gezegd. Het lijkt erop dat de regisseur niet de 56-jarige Sam Bacile met een joods-Israëlische achtergrond is, maar een koptische christen uit Californië met een schimmig verleden die door het leven gaat als Nakoula Basseley Nakoula.

De 55-jarige Nakoula vertelde woensdag in een interview met persbureau Associated Press dat hij de logistiek heeft verzorgd voor het bedrijf dat Innocence of Muslims heeft gemaakt. In de film worden moslims en de profeet Mohammed belachelijk gemaakt. Nakoula ontkende de film te hebben geregisseerd, maar zei de echte maker, Sam Bacile, wel te kennen. Het telefoonnummer waarop AP deze Bacile wist te bereiken bleek op hetzelfde adres te staan geregistreerd als Nakoula's telefoonnummer.

Nakoula zei een koptische christen te zijn die zich zorgen maakt over de manier waarop de kopten door moslims worden behandeld. Hij ontkende zich voor te hebben gedaan als Sam Bacile. Uit papieren van een federale rechtbank uit 2010 blijkt evenwel dat Nakoula zich regelmatig heeft bediend van diverse aliassen. De meest in het oog lopende waren de pseudoniemen Nicola Bacily en Erwin Salameh. Nakoula liet tijdens het interview zijn rijbewijs zien, maar hield zijn duim over zijn middelste naam, die Basseley bleek te luiden. AP heeft deze naam teruggevonden in andere documenten en heeft verbanden ontdekt met het personage Bacile.

AP kreeg het telefoonnummer van Bacile via de Egyptische Amerikaan Morris Sadek, een conservatieve kopt. Sadek heeft de film de afgelopen dagen gepromoot op zijn website. AP sprak voorts met Terry Jones, een geestelijke in Florida die twee jaar geleden in opspraak kwam toen hij korans in brand stak. Jones verklaarde dat hij met de maker van de film over promotie van diens film heeft gesproken. Jones, maar ook anderen die contact hebben gehad met Bacile, verklaarden dat Sam Bacile niet de echte identiteit van de filmmaker is. "Ik heb hem niet ontmoet, maar Sam Bacile, dat is niet zijn echte naam", aldus Jones.

Het YouTube-account Sam Bacile, dat werd gebruikt voor het uploaden van de trailer van de film in juli, werd nog tot afgelopen dinsdag gebruikt om reacties op de videosite te geven. Met het account werd onder andere gereageerd op de film. "Het is een honderd procent Amerikaanse film, stelletje koeien", schreef de YouTube-gebruiker Sam Bacile.

Nakoula, die uiterst terughoudend was over de rol die hij dan wel zou hebben gespeeld bij de productie van de film, is in 2010 aangeklaagd voor fraude en veroordeeld tot het terugbetalen van de schade, die 790 duizend dollar beliep. Hij kreeg tevens 21 maanden celstraf en mocht tot 2015 geen gebruik maken van het internet zonder toestemming van zijn reclasseringsambtenaar.

De acteurs en actrices die hebben meegewerkt aan de film gaven woensdag een verklaring uit waarin ze zeggen dat ze zijn misleid en dat de dialogen in de postproductie van de film zijn vervangen door andere dialogen. In de Engelstalige versie van de trailer lijken de verwijzingen naar Mohammed later in de film te zijn gemonteerd. Sommige acteurs zijn niet te zien als de naam 'Mohammed' wordt uitgesproken, anderen lijken iets anders te zeggen. "De hele cast en alle medewerkers zijn enorm van slag en hebben het gevoel dat er door de producent misbruik van ze is gemaakt", schrijven de acteurs. "We staan honderd procent niet achter deze film en we zijn op grove wijze misleid over het doel van de film. We zijn geschokt door de drastische veranderingen in het script en de leugens die alle betrokkenen zijn verteld. We zijn diep bedroefd over de tragedies die hebben plaatsgehad."

AP had dinsdag een interview met Bacile, waarin deze vertelde dat hij is ondergedoken vanwege alle commotie rond de film. Al snel begon echter twijfel te ontstaan over de identiteit van de man. Hij deed allerlei onware beweringen over zijn achtergrond en de rol die hij bij de productie van de film zou hebben gespeeld.

Bacile vertelde bijvoorbeeld dat hij een in Israël geboren schrijver en regisseur van joodse komaf is. Een christelijke activist die bij de film betrokken is, Steve Klein, vertelde echter dat Bacile niet de echte naam van de maker is en dat hij geen jood is, maar een christen. In Israël verklaarden de autoriteiten dat er geen Israëlische burger bekend is met de naam Bacile.

Ook andere onwaarheden kwamen aan het licht. Bacile vertelde in het interview dat hij 56 jaar was, maar op zijn YouTube-profiel schrijft hij 74 te zijn. Bovendien verklaarde Bacile vastgoedontwikkelaar in Californië te zijn, maar bij de autoriteiten zijn daarover geen gegevens bekend.

Klein vertelde de echte naam van Bacile, die hij Sam noemde, niet te weten. Ongeveer vijftien mensen uit landen in het Midden-Oosten hebben aan de film meegewerkt. "De meesten willen me hun echte naam niet vertellen, omdat ze doodsbang zijn. Hij was hartstikke bang en nu is hij zó nerveus. Hij heeft zijn telefoon uitgezet." Klein zei de filmmaker gewaarschuwd te hebben dat hij wel eens 'de volgende Theo van Gogh' zou kunnen worden, de Nederlandse filmmaker die in 2004 werd vermoord, nadat hij met Ayaan Hirsi Ali de film Submission had gemaakt.


Maker anti-islamfilm is man met schimmig verleden (Foto: Novum)

Vierde Brothers in Arms in de maak

Een nieuw deel in de Brothers in Arms-reeks is in de maak. Gamestudio Gearbox Software werkt verschillende ideeën uit voor het schietspel, dat zich waarschijnlijk afspeelt tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dat heeft studiobaas Randy Pitchford gezegd voor de camera van IGN.

Eerdere spellen in de reeks draaiden om broederschap tussen enkele geallieerde soldaten tijdens gevechten met de Duitsers. Het derde en laatste spel in de serie verscheen in 2008 en draaide om Operation Market Garden, het geallieerde offensief op Nederlandse grondgebied in de herfst van 1944.

Begin deze maand werd bekend dat Brothers in Arms: Furious 4 een andere naam krijgt. Het schietspel zou niet passen binnen de Brothers in Arms-reeks. Hoe het spel nu heet, is niet bekend.


Vierde Brothers in Arms in de maak

Amanda Bynes weer zonder rijbewijs achter stuur

Amanda Bynes is voor de zoveelste keer de fout in gegaan. De 26-jarige actrice kroop dinsdag achter het stuur terwijl haar rijbewijs is ingetrokken. Bynes is de afgelopen maanden meerdere malen betrokken geweest bij aanrijdingen en wordt verdacht van rijden onder invloed.

Bynes zou bovendien wiet hebben gerookt in de auto, schrijft entertainmentwebsite TMZ op basis van foto's van Bynes' bolide. In de wagen is een pijpje gevonden waaruit de Hairspray-actrice de drugs zou hebben gerookt.

Amanda is geen onbekende van de verkeerspolitie. De actrice werd in april langs de kant van de weg gezet op verdenking van rijden onder invloed. Bynes weigerde een blaastest en vroeg de Amerikaanse president Barack Obama de betrokken agent te ontslaan. Na het incident nam Bynes meerdere malen de benen na aanrijdingen. Vorige maand werd haar rijbewijs ingetrokken.

Sigthórsson pas volgend jaar weer aan de bak

Ajax moet het zeker tot de winterstop stellen zonder Kolbeinn Sigthórsson. De IJslandse spits wordt vrijdag geopereerd aan zijn linkerschouder en staat minimaal vier maanden aan de kant. Het is niet voor het eerst dat Sigthórsson een lange revalidatie wacht. Vorig seizoen kwam hij door een zware enkelblessure slechts tot veertien wedstrijden.

Bij Sigthórsson schoot enkele weken geleden, niet voor het eerst, zijn schouder uit de kom. Omdat de behandeling en de rust van de afgelopen weken te weinig progressie opleverden, is besloten tot een operatie. De IJslandse international, die vorig jaar door Ajax werd overgenomen van AZ, is op zijn vroegst bij de hervatting van de competitie in januari weer beschikbaar.

Onderhandelingen Schumacher en Mercedes verlopen moeizaam

Michael Schumacher heeft nog altijd geen akkoord met Mercedes gesloten over het seizoen 2013. Bild meldt dat dit komt doordat Mercedes Schumacher een éénjarig contract biedt, terwijl de Duitser er graag een optie in wil hebben dat hij zelf kan beslissen om ook in 2014 te gaan racen.

Schumacher keerde begin 2010 na drie jaar afwezigheid terug in de Formule 1. De zevenvoudig wereldkampioen had het aanvankelijk lastig, maar lijkt langzaam weer op niveau te komen. Dit seizoen kampte hij met veel pech, maar behaalde ook een derde plaats in Valencia. Hierdoor vallen zijn resultaten in de races tegen, iets wat mogelijk ook een rol gaat spelen bij de salarisonderhandelingen.

Mercedes heeft met Lewis Hamilton een alternatief achter de hand. De Brit kent moeizame onderhandelingen met McLaren, mede vanwege zijn salariseisen van 25 miljoen euro per jaar en zou daarom wel wat voelen voor een overstap naar Mecedes.

Pitt verfilmt boek IBM and the Holocaust

Brad Pitt wil een film maken gebaseerd op het boek IBM and the Holocaust. Het boek uit 2001 gaat over de rol van de computergigant bij de jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dat schrijft het Amerikaanse New York Magazine.

Pitt wil de film produceren en wellicht ook de hoofdrol spelen. Momenteel probeert hij het scenario te verkopen aan een productiemaatschappij. Wanneer de film uit moet komen is nog onbekend.

Het boek van de Amerikaanse onderzoeksjournalist en columnist Edwin Black beschrijft de sleutelrol die IBM had bij het inventariseren van joodse gezinnen waardoor het opsporen door de nazi's werd vergemakkelijkt. IBM was al lang voordat het computers ging produceren toonaangevend in het opslaan en toegankelijk maken van informatie.


Brad Pitt verfilmt boek IBM and the Holocaust (Foto: Novum)

Wahlberg had bedenkingen scènes Ted

Mark Wahlberg had zo zijn twijfels bij sommige scènes van zijn nieuwe komedie Ted, waarin hij als volwassen man samenwoont met een pratende teddybeer. "Toen ik sommige scènes las, dacht ik al dat die te belachelijk voor woorden zouden worden", zegt hij tegen Novum Nieuws.

"Ik moet op een gegeven moment vechten met die beer, die er natuurlijk niet echt is", zegt Wahlberg over een van de vele scènes waar Ted pas later digitaal in is getekend. "En toen ik met mijn broek op mijn enkels stond omdat Ted mij met een tv-antenne op mijn kont moest slaan, vroeg ik me wel even af waar ik nou in vredesnaam mee bezig was."

Zijn vrouw dacht zelfs dat de film het einde van zijn carrière kon betekenen. "We waren op weg naar de Oscaruitreiking toen ik haar van het scenario vertelde", vertelt de acteur. "Ze voorspelde dat ik het jaar erop bij de Razzies zou staan. Tot nu toe heeft ze ongelijk."

Het enige waar de devoot rooms-katholieke Wahlberg soms de grens trok, was als er godslasterlijke teksten in het scenario stonden. "In plaats van 'godverdomme' zei ik dan 'fuck'. Je moet jezelf ook weer niet al te serieus nemen."

Ted draait vanaf donderdag in de Nederlandse bioscopen.


Mark Wahlberg had bedenkingen bij scènes in Ted (Foto: Novum)

Diederik Stapel stapelt fraude op fraude

De commissies die onderzoek doen naar de fraude van voormalig hoogleraar sociale psychologie Diederik Stapel, hebben opnieuw fraude ontdekt in publicaties van zijn hand. Het gaat om zes artikelen in wetenschappelijke tijdschriften. Een daarvan maakte deel uit van een proefschrift, meldt een woordvoerder van de Rijksuniversiteit Groningen donderdag.

De commissies, onder leiding van Pim Levelt en John Noort, verwachten de eindresultaten van het onderzoek in het najaar te kunnen presenteren. Het onderzoek duurt langer dan verwacht, omdat pas gaandeweg de omvang van de fraude duidelijk werd. Wel verleent Stapel zijn medewerking aan het onderzoek, meldt een woordvoerder van Tilburg University.

Begin september werd bekend dat oud-medewerkers van Stapel meer tijd krijgen om delen van hun onderzoek opnieuw te doen. Dat lieten de Rijksuniversiteit Groningen en Tilburg University weten, de universiteiten waar Stapel actief was als hoogleraar. Een wetenschapper van de universiteit in Tilburg stapte onlangs op, omdat veel van haar werk besmet is door de samenwerking met Stapel.

Stapel werd vorig jaar in Tilburg op non-actief gesteld toen bleek dat hij jarenlang onderzoeksgegevens had verzonnen. Inmiddels zijn meer dan honderd publicaties waar hij aan meewerkte onderzocht. Tot dusver is gebleken dat Stapel bij meer dan de helft daarvan fraudeerde.

Splijting treft Haarlemse SP-fractie

Drie van de vijf leden van de SP-fractie in Haarlem, inclusief de fractievoorzitter, zijn opgestapt. Dat hebben de drie vertrekkende leden donderdag bekendgemaakt. Het drietal, dat verdergaat als Sociaal Lokaal Haarlem, kon het niet eens worden met de rest van de fractie en het bestuur over de toekomst van de lokale afdeling.

De meningsverschillen speelden al bijna een jaar en bleken onoverbrugbaar, zegt het opgestapte SP-raadslid Peter Schouten. Het conflict zou draaien om de kandidatenlijst voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2014. "Uiteindelijk hebben we ervoor gekozen maar te vertrekken."

Behalve Schouten keren ook Ronald Hiltemann, de fractievoorzitter, en Jan van de Manakker de Haarlemse SP de rug toe. De drie weigeren hun raadszetel op te geven. Schouten wordt de fractievoorzitter van Sociaal Lokaal Haarlem.

Dat de drie de fractie verlaten, was al eerder intern bij de lokale afdeling van de SP bekend. Besloten werd echter de scheuring pas na de verkiezingen voor de Tweede Kamer wereldkundig te maken. "We wilden niet dat ons vertrek schade zou aanrichten aan de landelijke partij", zegt Schouten.

Dronken witwasser van weg geplukt in Rotterdam

De politie heeft dinsdag in Rotterdam een beschonken automobilist aangehouden met zestienduizend euro op zak. Het geld is in beslag genomen, omdat de man niet kon verklaren waar het vandaan kwam en hij bovendien een belastingschuld van 92 duizend euro bleek te hebben.

De automobilist werd gecontroleerd omdat agenten het vermoeden hadden dat hij had gedronken, laat de politie donderdag weten. Hij bleek bijna drie keer meer te hebben gedronken dan toegestaan. De man is al eerder met drank op achter het stuur betrapt.

A58 bezaaid met uien na kantelen vrachtwagen

Op de A58 in Brabant donderdagmiddag een vrachtwagen met uien gekanteld. Bij het ongeluk raakte de chauffeur lichtgewond. Hij is naar een ziekenhuis gebracht, laat de politie weten.

Het ongeluk gebeurde kort na het middaguur ter hoogte van knooppunt Markiezaat bij Woensdrecht, nadat de trucker door onbekende oorzaak de macht over het stuur was verloren. De vrachtwagen kantelde en de lading uien kwam op het wegdek terecht. Door het ongeluk werd een auto geraakt. Het voertuig liep schade op.

De weg in de richting van Zeeland blijft naar verwachting tot ongeveer 18.00 uur afgesloten. Verkeer wordt omgeleid via de N289.

Joop van Tellingen (67) overleden

Fotograaf Joop van Tellingen is overleden. Dat meldt RTL Boulevard naar aanleiding van een bericht van Joops zoon Dennis. De fotograaf is 67 jaar geworden.

Van Tellingen was al enige jaren ziek. In 2009 werd blaaskanker geconstateerd bij de fotograaf. Hij herstelde, maar dit jaar werden uitzaaiingen gevonden. In eerste instantie leken er nog lichtpuntjes te zijn, maar al snel bleek de situatie toch ernstiger te zijn. Joop overleed thuis.

De fotograaf kan beschouwd worden als Nederlands eerste paparazzo. Op zijn 16e schoot hij al foto's voor De Telegraaf. Later werden de roddelbladen zijn grootste afnemer. Joop van Tellingen kwam vaak ook zelf in de spotlights te staan, omdat hij goed overweg kon met bekende Nederlanders.

Fer ergert zich aan uitspraken Van Geel

Leroy Fer ergert zich aan de uitspraken die de technisch directeur van Feyenoord, Martin van Geel, gedaan heeft in Voetbal International. Van Geel zei 'dat Fer nogal in de weer is met z'n mobiele telefoon'. Hij hintte naar de mogelijkheid dat de middenvelder Rotterdamse spelers warm zou maken voor een overstap naar Enschede.

Na de door Feyenoord opgeleide spelers Fer, Luc Castaignos en Jerson Cabral zou namelijk ook aan Kelvin Leerdam getrokken worden. Van laatstgenoemde loopt het contract af en Feyenoord wil dat graag verlengen. Volgens Van Geel zou Fer mogelijk proberen het verlengen van Leerdam bij Feyenoord te verhinderen.

Fer: "Dit verhaal is onzin. Ik vind dat Martin van Geel zich bezig moet houden met Feyenoord en zijn spelers en niet met FC Twente. Zoals ik mij nu ook bezig houd met FC Twente. Feyenoord zal ik altijd blijven volgen, maar dit is echt grote onzin."

Kunstwerk Sight Point terug op Museumplein

Het 11,5 meter hoge sculptuur Sight Point (for Leo Castelli) van Richard Serra keert donderdag na vijftien jaar terug op het Museumplein in Amsterdam. De plaatsing van het 'toonaangevende' kunstwerk bij de nieuwe ingang van het Stedelijk Museum neemt naar verwachting de hele dag in beslag.

Het in 1972 ontworpen beeldhouwwerk bestaat uit drie stalen platen van elk zeventien ton, van bijna twaalf bij drie meter, die aan de bovenkant een driehoek vormen. Het beeld van de post-minimalistische Serra werd in 1975 geïnstalleerd in de voormalige beeldentuin van het museum, maar moest in 1997 het veld ruimen vanwege de herinrichting van het plein.

Het staal bestaat uit een legering van ijzer waaraan koper, fosfor, silicium, nikkel en chroom zijn toegevoegd. Het beeld is recentelijk schoongespoten en heeft daarom een staalkleur, maar wordt naar verwachting binnen een jaar weer roodbruin. Sight Point fungeert bij de nieuwe entree als een markeringsbeeld dat opvallend afsteekt tegen het wit van de badkuip, schrijft het museum voor hedendaagse kunst.

Het Stedelijk ging in 2003 dicht voor een ingrijpende verbouwing en gaat 23 september weer open. Het is twee keer zo groot als voorheen en stelt zich ten doel jaarlijks een half miljoen bezoekers te trekken.

Australië houdt Nederlandse supertrawler toch tegen

De Australische overheid heeft er met nieuwe wetgeving voor gezorgd dat de omstreden Nederlandse supertrawler Margiris, herdoopt tot Abel Tasman, de komende twee jaar niet mag vissen in Australische wateren. Donderdagmiddag werd de wetswijziging van milieuminister Tony Burke goedgekeurd door het parlement, melden Australische media.

In de bestaande wetgeving kon Australië schepen alleen weigeren als met zekerheid vaststond dat ze slecht waren voor het leven in zee. In de nieuwe wet kunnen schepen twee jaar lang geweigerd worden als onduidelijk is wat hun effect op het zeeleven is. In de tussentijd moet dat effect dan worden onderzocht.

Vicepremier Maxime Verhagen (CDA) nam dinsdag nog contact op met de verantwoordelijke minister voor visserij Joe Ludwig om vragen te stellen over het visverbod voor het schip. Tegen dagblad The Australian zou Verhagen gezegd hebben dat de Nederlandse eigenaar van het schip, dat nu onder Australische vlag vaart, 'vele miljoenen dollars' geïnvesteerd heeft in het langlopende project.

De wet werd aangepast na acties van Greenpeace en recreatieve vissers. Volgens de milieubeweging zoeken grote schepen als de Abel Tasman telkens een nieuw gebied om leeg te vissen en doen Europese politici te weinig om dit tegen te gaan.

[MotoGP] Spies van Yamaha naar Pramac Ducati

MotoGP-coureur Ben Spies vertrekt bij Yamaha. De 28-jarige Amerikaan stapt aan het eind van het seizoen over naar Pramac Racing, het satellietteam van Ducati. Spies won vorig jaar de TT van Assen, zijn enige zege tot nu toe op het hoogste niveau.

Bij Pramac krijgt Spies volgend seizoen gezelschap van de Italiaan Andrea Iannone, die de overstap maakt van de Moto2. Eerder werd al bekend dat Nicky Hayden en Andrea Dovizioso het fabrieksteam van Ducati gaan vormen.

Spies is bezig aan een teleurstellend seizoen. De Amerikaan bezet de tiende plaats in de WK-stand en zinspeelde onlangs nog op een vertrek uit de MotoGP.


Coureur Spies van Yamaha naar Ducati (Foto: Novum)

Karzai niet naar Noorwegen wegens Mohammed-film

De Afghaanse president Hamid Karzai heeft zijn officiële bezoek aan Noorwegen afgezegd in verband met de onrust die in moslimlanden is ontstaan naar aanleiding van een film waarin de profeet Mohammed belachelijk wordt gemaakt.

Karzai zou oorspronkelijk woensdagavond naar Oslo zijn gevlogen. Hij zou in Noorwegen zijn handtekening zetten onder een strategisch partnerschap, zei het Noorse ministerie van buitenlandse zaken.

Karzais woordvoerder Aimal Faizi zei dat de Afghaanse president op een andere, nog te bepalen datum naar de Noorse hoofdstad zal afreizen.


Karzai niet naar Noorwegen wegens Mohammed-film (Foto: Novum)

Topmodel Adriana Lima bevallen van dochter

Adriana Lima is woensdag bevallen van een dochter. Het Victoria's Secret-model beviel in New York van Sienna, maakte ze bekend via Twitter. "Marko en ik zijn dolblij dat we Sienna in ons gezin kunnen verwelkomen."

De 31-jarige Braziliaanse en haar man, basketballer Marko Jaric, hadden al een dochter. "Valentina kijkt ernaar uit een grote zus te worden", twitterde Lima over haar 2,5 jaar oude dochter.

Lima en Jaric kondigden hun gezinsuitbreiding in maart aan. Het topmodel biechtte in mei op dat ze last had van rare eetgewoonten. "Het is heel raar, normaal houd ik niet van bier. Nu heb ik er zin in, maar mag ik het niet drinken", vertelde Lima aan People. Ook onthulde ze dat ze niet genoeg kon krijgen van eend.

Man wilde dierentuin beginnen op dak flatgebouw

Een dierentuin beginnen leek voor een 28-jarige man uit Bangkok een leuk idee. De man had echter weinig verstand van zaken aangezien hij dit wilde doen op het dak van een flatgebouw.

De politie trof op het dak kooien met vier volwassen tijgers en twee welpen aan. Tijdens zijn arrestatie verklaarde de man dat hij een dierentuin wilde beginnen. Hij kocht per maand voor 10.000 bath, omgerekend ongeveer 240 euro, aan kippenbotten als voedsel. Voor de dieren was dit echter geen voedzaam dieet wat resulteerde in ondervoeding. "Bij lange na niet genoeg en veel te eenzijdig om genoeg voedingsstoffen binnen te krijgen voor hun groei en welzijn. Daarnaast waren de tijgers zeer gestresst door de veel te kleine hokken waarin ze zaten", vertelt politiewoordvoerder Montri Neepasee. 

De eigenaar van het gebouw, toevallig een neef van de verdachte, ontkende dat hij wist dat er tijgers op het dak werden gehouden. De man wordt aangeklaagd wegens het illegaal houden van wilde dieren. Hier staat een gevangenisstraf op van maximaal vier jaar. De tijgers zijn overgebracht naar een reservaat.

Jim Bakkum in zee met Chippendales

Jim Bakkum gaat optreden met The Chippendales. De zanger en musicalster is volgende maand tijdens zes shows van de strippende heren van de partij. Bakkum is zelf echter niet van plan uit de kleren te gaan.

Bakkum, die al eens in een klein broekje poseerde voor L'Homo, brengt een aantal nummers ten gehore. De schaars geklede spierbundels van The Chippendales verzorgen de danspasjes.

De 25-jarige Jim is niet de eerste BN'er die het podium deelt met The Chippendales. Beau van Erven Dorens en Hans Klok deden met de sexy show mee voor de tv-programma's De Wereld van Beau en Try Before You Die.

Géén politieke column

Hoe kan ik  op 12 september, de dag van de verkiezingen, nou een column schrijven die niet over politiek gaat? Maar als ik in de tracker kijk, dan zijn de politieke columns al oververtegenwoordigd, dus wat moet ik daar nog aan toevoegen? Vanmiddag heeft mijn lief me opgehaald van mijn werk en zijn we wezen stemmen. En nu staat de hele avond de televisie aan met alle prognoses. Toch ga ik niet over politiek schrijven. Dat hebben al zo veel columnisten gedaan, die er bovendien nog veel zinniger dingen over kunnen zeggen dan ik. Dus geen politiek van mijn hand.

Nieuwe robots in Transformers 4

Transformers-fansite TFW2005 is recentelijk bij de UBS Best Of Americas 2012 Conference geweest, waar Hasbro-president Brian Goldner over de toekomst van het bedrijf heeft gepreekt. Hieronder viel ook de film Transformers 4, waar een rigoureuze castverandering gaat plaatsvinden.

Fans van de Transformers-reeks kunnen gloednieuwe robots verwachten. "Transformers: Dark Of The Moon deed het goed in de box office", zo spreekt Goldner. De verkoopcijfers van het speelgoed waren een stuk minder succesvol. "Over het speelgoed…Het is omdat de personages nu in alle drie de films hetzelfde zijn. Daarom zal Transformers 4 een nieuwe cast met robotpersonages hebben waar het verhaal om gaat draaien."

Transformers 4 is nog in pre-productie en wordt in de zomer van 2014 verwacht.

Werkgever en werknemer blij met verkiezingsuitslag

Zowel werknemers- als werkgeversorganisaties lijken in hun nopjes met de verkiezingsuitslag. Volgens de FNV vormt de verkiezingsuitslag de basis voor een nieuwe sociale agenda. VNO-NCW, MKB-Nederland en LTO Nederland vinden dat de uitslag goed is voor ondernemers.

FNV-voorzitter Ton Heerts zegt donderdag dat 'het duidelijk is dat veel kiezers het signaal afgeven dat het socialer en solidair moet'. "De kiezer heeft gekozen voor een andere koers."

De VVD, het CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie hebben samen geen meerderheid meer in de Tweede Kamer. De FNV stelt te verwachten dat de plannen in het Lenteakkoord van de Kunduz-coalitie naar de prullenbak gaan.

Bezuinigingen over een langere periode zijn nodig, maar op de komende begroting voor volgend jaar staan veel oneerlijke maatregelen, stelt de FNV. De vakbond wil 'slimme investeringen in mensen, banen en eerlijk delen'. "De forenzentaks, uitkleding van het ontslagbescherming en de torenhoge eigen bijdrage in de zorg zijn allemaal maatregelen waar Nederland niet beter en niet socialer van wordt", zegt Heerts.

Ondertussen vinden VNO-NCW, MKB-Nederland en LTO Nederland dat Nederland heeft gekozen voor 'het midden'. "Voor het eerst in lange tijd is het populisme op de terugweg." Volgens de ondernemingsorganisaties is de uitslag daarmee ook een keuze voor een pro-Europees beleid.

Ook constateren VNO-NCW, MKB-Nederland en LTO Nederland dat een stabiele coalitie mogelijk is. "Dat is goed voor Nederlandse ondernemers en voor onze internationale positie, waar onze economie zo sterk van afhankelijk is."

Vakcentrale CNV hamerde er woensdagnacht al op dat er snel een middenkabinet moet komen dat de arbeidsmarkt gaat hervormen. Volgens CNV-voorzitter Jaap Smit is door de monsterzege van zowel VVD als PvdA een uitgesproken links of rechts kabinet geen optie. "Er zal geregeerd moeten worden door het midden."

Heineken-rivaal brengt bod uit op Fraser & Neave

ThaiBev en TCC Group hebben een verplicht bod op alle aandelen Fraser & Neave uitgebracht. Het gaat om een bod van 8,88 Singapore dollar per aandeel in contanten. Voor Heineken lijkt het bod de overname van Asia Pacific Breweries verder te compliceren.

Fraser & Neave houdt veertig procent van de aandelen Asia Pacific Breweries (APB), de brouwer die Heineken in bezit probeert te verkrijgen. Zou Heineken het belang in APB overnemen, dan blijven bij Fraser & Neave frisdrankactiviteiten en belangen in vastgoed en media over.

Zowel ThaiBev als TTC zijn verbonden aan de Thaise miljardair Charoen Sirivadhanabhakdi. Mogelijk aast hij op het superdividend dat Fraser & Neave zal uitkeren zodra Heineken de overname van APB voltooid heeft, waaronder het opkopen van het belang dat Fraser & Neave aanhoudt. Heineken liet in een reactie weten het bod van ThaiBev te bestuderen, maar wil verder geen uitspraken doen.

ThaiBev heeft zo'n dertig procent van de aandelen van Fraser & Neave - boven de dertig procent is een bedrijf verplicht een bod op het hele bedrijf uit te brengen. Kindest Place Group, ook gelieerd aan Charoen Sirivadhanabhakdi, bracht eerder een partieel bod uit op APB. Dat was voor Heineken de prikkel om het bod op APB te verhogen van 50 naar 53 Singapore dollar per aandeel. Sirivadhanabhakdi kan hierdoor het belang dat hij heeft opgebouwd in APB met winst verkopen aan de Nederlandse brouwer.

Op 28 september stemmen de aandeelhouders van Fraser & Neave over het bod van Heineken op het belang in APB. De meest recente melding toont een direct belang van 13,94 procent van Heineken in APB en in combinatie met het indirecte belang via Fraser & Neave zou dit uitkomen op 86,0 procent.


Heineken-rivaal brengt bod uit op Fraser & Neave (Foto: Novum)

Gerard Joling opgelucht na winst VVD

Gerard Joling is opgelucht nu de VVD opnieuw de grootste partij van Nederland is geworden. "Ik ben hartstikke blij, absoluut", zegt Joling voor de camera van Novum Nieuws. De zanger waarschuwde vlak voor de verkiezingen nog voor de linkse partijen.

"De VVD heeft het fantastisch gedaan", jubelde Joling in Scheveningen bij het feestje van de partij. "Daar heb ik me ook heel hard voor gemaakt op mijn eigen site." Joling schreef eerder deze week onder meer dat hij 'doodmoe' wordt van 'meneer Samson'. "Prachtige blauwe ogen, goed ingestudeerde babbel, maar over een paar jaar heeft hij een topbaan en de kiezer mag opnieuw naar de stembus."

Spijt van zijn relaas heeft Joling niet. "Ik heb me heel breed opgesteld en alleen gezegd dat ik ontzettend bang ben als ons land helemaal links gaat regeren", licht de Topper toe. "Dat wil niet zeggen dat ik achter één partij sta, maar zoals het nu gaat, is het wel een goede keuze."

Joling, die kwam kijken naar het optreden van Gordon en zijn LA The Voices, is naar eigen zeggen 'erg gecharmeerd' van VVD-leider Mark Rutte. "Als we het over een premier hebben die zeer beschaafd en altijd netjes is, dan wint hij toch echt wel de eerste prijs."

Morsi: Egypte tolereert geen aanslagen op ambassade

De Egyptische president Mohammed Morsi heeft donderdag gezegd aanslagen op ambassades niet te tolereren. Egypte verwerpt dergelijke 'onwettige daden', zei hij.

Morsi, die op dit moment in Brussel is voor overleg met de Europese Unie, zei te hebben gesproken met de Amerikaanse president Barack Obama en de aanslag op het Amerikaanse consulaat in de Libische stad Benghazi 'in duidelijke bewoordingen' te hebben veroordeeld. Bij de aanval op het consulaat dinsdagavond kwamen de Amerikaanse ambassadeur en drie van zijn medewerkers om het leven.

Dinsdag werd ook de Amerikaanse ambassade in Caïro bestormd. Betogers klommen over de muur van de ambassade en vervingen de Amerikaanse vlag door een zwarte vlag met een Arabische tekst.

Demjanjuk krijgt paspoort VS niet postuum terug

Een poging om oorlogsmisdadiger John Demjanjuk postuum het Amerikaanse staatsburgerschap terug te geven is gestrand. Het hof van beroep in Cincinnati bevestigde een eerdere uitspraak van een rechter in Cleveland en oordeelde dat de voormalige automonteur uit Ohio het staatsburgerschap niet terugkrijgt. Dat werd hem in 2002 ontnomen.

Demjanjuk werd in mei 2011 in Duitsland veroordeeld voor medeplichtigheid aan ruim 28.000 gevallen van moord in het naziconcentratiekamp Sobibor in Polen, waar hij bewaker was. Hij bleef echter ontkennen ooit als kampbewaker te hebben gediend en ging in hoger beroep tegen zijn veroordeling. Voordat het beroep kon worden behandeld, overleed de 91-jarige Demjanjuk, in maart dit jaar. Daardoor is de veroordeling volgens de Duitse wet niet juridisch bindend. Desalniettemin oordeelden de drie rechters van het hof in Cincinnati dat Demjanjuk zijn Amerikaanse staatsburgerschap niet terugkrijgt.


Demjanjuk krijgt paspoort VS niet posthuum terug (Foto: Novum)

Amsterdam dwingt treiteraars tot verhuizen

De gemeente Amsterdam wil inwoners die worden getreiterd door hun buren betere bescherming bieden. Een stedelijk anti-treiterteam zal alle registers opentrekken om daders van intimidatie aan te pakken. Desnoods moeten daders verhuizen in plaats van de slachtoffers.

Dit schrijft burgemeester Eberhard van der Laan donderdag in een brief aan de gemeenteraad.

De treiteraanpak wordt momenteel voorbereid en gaat op 1 januari van start. Enkele schrijnende gevallen van mensen die zijn weggetreiterd door hun buren vormen de aanleiding voor de aanpak van het wangedrag.

Amsterdam dwingt treiteraars tot verhuizen
Amsterdam dwingt treiteraars tot verhuizen (Foto: ANP)

N-Korea: voedselhulp Z-Korea is een belediging

Noord-Korea heeft donderdag felle kritiek geleverd op het aanbod van Zuid-Korea om voedselhulp te verlenen aan de slachtoffers van de zware overstromingen in Noord-Korea. Volgens het noorden vormen het soort hulpgoederen en de hoeveelheid die de zuiderburen aanbieden een belediging. Dat meldden Noord-Koreaanse staatsmedia.

Seoul stelde dinsdag voor om tienduizend ton meel, 3 miljoen pakjes noedels en medicijnen te sturen. Noord-Korea heeft dit aanbod afgewezen, een besluit dat volgens Seoul 'diep te betreuren' is. Het Noord-Koreaanse Rode Kruis noemde het aanbod een 'te verwaarlozen hoeveelheid goederen'. Zuid-Korea 'heeft ons diep beledigd', aldus een woordvoerder van het Centrale Comité van het Noord-Koreaanse Rode Kruis. "Dit bewijst maar weer eens duidelijk dat het voorstel van de Zuid-Koreaanse marionettenclub om hulp te sturen niets anders is dan een gebaar met als doel dankbaarheid te verwerven en onder publieke druk zijn gezicht te redden."

Sinds juni zijn bij overstromingen meer dan honderdzeventig Noord-Koreanen om het leven gekomen. Grote stukken landbouwgrond zijn ondergelopen en duizenden huizen zijn verwoest. Een tyfoon die kortgeleden over het land raasde eiste nog eens 48 levens en 21 duizend mensen raakten ontheemd. Eerder dit jaar had Noord-Korea te kampen met een lange periode van droogte. De Verenigde Naties zeiden in juni dat twee derde van de 24 miljoen inwoners van Noord-Korea te maken heeft met een chronisch voedseltekort.


N-Korea: voedselhulp Z-Korea is een belediging (Foto: Novum)

Asielzoeker steekt drie medebewoners neer

Bij een steekpartij op het terrein van het asielzoekerscentrum in Ter Apel zijn woensdagavond drie gewonden gevallen. Een 45-jarige bewoner van het asielzoekerscentrum aan de Ter Apelervenen is aangehouden, laat de politie weten.

De man ging rond 22.00 uur door onbekende reden door het lint en sloeg onder meer een ruit van het gebouw in. Hij liep daardoor verwondingen op. Vervolgens stak hij drie andere bewoners van het centrum met een mes. Ze raakten niet ernstig gewond, maar zijn naar een ziekenhuis gebracht.

De verdachte werd door een bewaker overmeesterd en overgedragen aan de politie. Hij zit nog vast.

Pirelli maakt compounds voor races bekend

Pirelli heeft de compounds voor de Grands Prix van Japan, Zuid-Korea en India bekendgemaakt. In Korea wordt er op het Yeongam Circuit geracet met zachte en superzachte banden, terwijl in Japan en India gebruik gemaakt wordt van het zachte en harde rubber.

Pirelli licht de keuze voor de banden voor India nog even toe. "In tegenstelling tot dit jaar konden we nu onze keuze baseren op echte gegevens. Wij denken dat de harde en zachte banden voor spektakel gaan zorgen. De banden krijgen aardig wat te verduren in de snelle bochten."

Top GroenLinks vergadert over verkiezingsdreun

De top van GroenLinks vergadert donderdagochtend over de dramatische verkiezingsuitslag. Dat overleg, waarbij in ieder geval partijleider Jolande Sap en partijvoorzitter Heleen Weening aanwezig zijn, vindt plaats buiten de Tweede Kamer. GroenLinks behaalde woensdag drie zetels, een verlies van zeven.

"We moeten het hoofd koel houden, maar dat er iets moet gebeuren is wel duidelijk", zei het afzwaaiende Kamerlid Ineke van Gent donderdagochtend. Ze wilde niet speculeren op een eventueel vertrek van Sap of Weening, maar noemt 'zelfreflectie op z'n plaats'.

Volgens een woordvoerder van het partijbureau zal Weening Sap niet dwingen om op te stappen. "Het is aan Jolande zelf om daar over te beslissen."

Onduidelijk is of Sap donderdag nog naar Den Haag komt. Kamervoorzitter Gerdi Verbeet ontvangt later op de dag alle fractievoorzitters. Of Sap daarbij is is onbekend.

De nummer drie van GroenLinks, Liesbeth van Tongeren, praat donderdagochtend met de fractiemedewerkers. Bram van Ojik, nummer twee op de lijst, is niet in het Kamergebouw.

Kanye verzamelt 17 nominaties BET Hip-Hop Awards

Kanye West maakt eind deze maand de meeste kans op een BET Hip-Hop Award. De rapper, die in 2010 zijn laatste soloplaat uitbracht, is zeventien keer genomineerd. De BET Hip-Hop Awards worden op 29 september uitgereikt in Atlanta.

Hoewel Kanye geen solomateriaal uitbracht, zat hij niet stil. Hij produceerde nummers voor anderen, regisseerde een korte film en bracht met Jay-Z het album Watch the Throne uit. Met zijn collega reisde Kanye de wereld over voor concerten.

Niet alleen Kanye sleepte meerdere nominaties voor de Hip-Hop Awards van televisiezender BET in de wacht. Ook 2 Chainz en Drake maken kans op meerdere prijzen. 2 Chainz is dertien keer genomineerd, Drake dingt mee in elf categoriën.

Mortensen mogelijk Doctor Strange in Thor-sequel

Een opmerkelijk nieuwtje: het is erg goed mogelijk dat Doctor Strange een cameo heeft in Thor: The Dark World. De rol zou worden gespeeld door Viggo Mortensen.

Het gerucht begon bij het Twitter-kanaal van Roger Wardell, een persoon die eerder lekte dat Falcon in Captain America: The Winter Soldier figureerde en dat Sebastian Stan zijn rol als Bucky Barnes weer ging spelen. Nu heeft hij twee tweets verstuurd die weinig aan de verbeelding overlaten.

"Inside News: There’s something “Strange” about Thor: The Dark World"

"Inside News: Marvel is negotiations with Viggo Mortensen for an unspecified role in one of their Phase 2 films”

Er van uitgaande dat de twee tweets waar zijn is het vooralsnog niet zeker of Mortensen de rol van de dokter gaat spelen. We komen er op de releasedag van Thor: The Dark World in november 2013 definitief achter.

Dronken trambestuurder van tram geplukt

De politie heeft woensdag een vermoedelijk dronken trambestuurder in Leidschendam van lijn 2 geplukt. De 37-jarige man reed volgens passagiers onvoorzichtig en onverantwoordelijk door het verkeer en was doorgereden bij een aantal haltes. Een van de passagiers drukte uiteindelijk op een noodknop, waardoor de tram tot stilstand kwam en de politie werd opgeroepen.

De tram kwam stil te staan op de Graaf Willem de Rijkelaan. De politie dacht aanvankelijk dat de trambestuurder onwel was geworden. Ook de GGD werd daarom opgetrommeld. Even later bleek dat de trambestuurder vermoedelijk onder invloed was van alcohol of drugs.

De trambestuurder is aangehouden op verdenking van rijden onder invloed. Een bloedproef moet uitwijzen wat de man precies heeft gebruikt. Het rijbewijs van de bestuurder is ingetrokken.

Fontein: "Alleen jeugdopleiding houdt clubs gezond"

Het door de Europese voetbalbond ingevoerde Financial Fair Play begint langzaam zichtbaar te worden voor de voetbalclubs. Eerder deze week werd het prijzengeld van 23 clubs al bevroren omdat ze niet aan de verplichtingen voldeden. Om dit te voorkomen zal er geïnvesteerd moeten worden in de jeugdopleidingen.

De UEFA heeft onder leiding van Maarten Fontein een onderzoek gehouden naar de jeugdopleidingen van veel clubs. De conclusie uit het rapport ondersteunt de stelling dat één miljoen euro steken in de jeugd meer loont dan het voor vier miljoen aantrekken van spelers van buitenaf.

Fontein: "Gemiddeld geven clubs in Europa 70 procent van hun omzet uit aan salarissen en amper 5 procent aan de jeugdopleiding. In Spanje zijn clubs die 125 procent in salarissen stoppen. Dat kan niet en is totaal ongezond. Het Spaanse voetbal is feitelijk ook failliet omdat de clubs in totaal een schuldenlast van vier miljard hebben. Het is niet voor niets dat Nederlandse clubs nog wachten op transfergeld van clubs uit Spanje, Italië en Portugal."

Het is dan ook de verwachting dat er een aantal clubs failliet zal gaan, zoals in Nederland onder meer met RBC Roosendaal is gebeurd en in Schotland met de Rangers. Om dure transfers uit de weg te gaan zijn er al clubs die in de jeugdopleidingen van andere clubs shoppen. UEFA-voorzitter Michel Platini wil hier een einde aan maken en die clubs zelf speler op laten leiden, zodat het voetbal op termijn er veel gezonder dan nu voor staat.

Val uit boom wordt geocacher (62) fataal

Een 62-jarige man uit Almelo is woensdagavond om het leven gekomen nadat hij uit een boom was gevallen in het Drentse Alteveer. De man was bezig met geocaching, waarbij verborgen 'schatten' worden opgespoord met een gps-ontvanger. 

Vermoedelijk is hij onwel geworden en uit de boom gevallen, laat de politie weten.

Het slachtoffer was in de boom geklommen om daar een briefje met coördinaten uit te halen, vertelde zijn 65-jarige zus die bij hem was. De politie doet geen verder onderzoek.

Mika onder druk gezet om uit de kast te komen

Mika is naar eigen zeggen enorm onder druk gezet om uit de kast te komen. "Eigenlijk beledigend", concludeert de 29-jarige zanger in een interview met het AD. "Wat halen anderen voor vreugde uit zo'n mededeling? Klinkt mijn muziek er anders door?"

De zanger, bekend van hits als Grace Kelly en Big Girl, biechtte deze zomer op dat hij op mannen valt. "Nee, dat is voor mij heus geen recente ontdekking", geeft Mika toe. "Maar het kiezen van het moment erover te vertellen was aan mij en niemand anders. De tijd is nu rijp, omdat ik een geweldige relatie heb. Met wie, dat houd ik voor mezelf, maar dankzij hem voel ik me vrij mijn seksualiteit te bevestigen."

Zijn nieuwe relatie gaf Mika, die werd geboren als Michael Penniman, naar eigen zeggen vleugels. "Het cliché luidt dat depressieve songwriters de beste liedjes maken; ik ben op mijn best als ik dolgelukkig ben."

Ook het zware ongeluk van zijn zus, die van vier hoog uit een raam op een ijzeren hek viel, veranderde de zanger. "Ik voelde me tot het ongeluk van Paloma al een jaar lang mat en inspiratieloos", biecht Mika op. "Het plotselinge succes van de jaren ervoor had m'n ego opgeblazen."

Terwijl zijn zus voor haar leven vocht, werd Mika wakker geschud. "Wat heb je aan een enorm ego als iemand ligt te vechten voor haar leven? Ik besefte me dat ik niet moest zeuren over wat anderen van me dachten, maar gewoon aan de slag moest."

Helft Nederlanders heet wolf welkom

Voor ongeveer de helft van de Nederlanders is de wolf een welkome gast in Nederland. Een derde is tegen de komst van het roofdier. Dat blijkt uit onderzoek dat staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA) liet uitvoeren. Donderdag lichtte hij de Tweede Kamer daarover in met een brief.

Voorstanders vinden dat de dieren zorgen voor natuurlijk evenwicht. Ook vinden zij dat het een verrijking is van de natuur en dat de natuur de vrije hand moet worden gegeven als de wolf in Nederland wordt gesignaleerd. Tegenstanders vinden de wolf een gevaar voor mens en dier en denken dat de beesten voor overlast zorgen. Ook vrezen ze dat Nederland te klein is voor de wolf.

Omdat deze zomer op ongeveer tweehonderd kilometer van de Nederlandse grens in Duitsland een nest jonge wolven werd aangetroffen, is het volgens wetenschappers zeer waarschijnlijk dat de wolf zijn leefgebied uitbreidt naar Nederland.

Om goed voorbereid te zijn werkt Bleker daarom aan een 'wolvenplan'. Daarin staat onder meer dat de wolf in de lijst van beschermde inheemse diersoorten moet worden opgenomen en wordt beschreven welk leefgebied het meest geschikt is voor het dier. Ook komt in het plan te staan hoe om te gaan met een 'probleemwolf', een wolf die voor overlast zorgt in de landbouw of 'zich opvallend gedraagt tegenover de mens'.

Vorig jaar werd in september een wolf gesignaleerd bij Duiven, vlak bij de Duitse grens. Kort daarop werd hetzelfde dier gespot op de Veluwe, tussen Loenen en Hoenderloo. Die waarnemingen zijn echter nooit bevestigd. Daarvoor werd de wolf voor het laatst meer dan honderd jaar geleden gezien, in Noord-Brabant.

Pardoel en Doe Maar doen soundtrack Alles Is Familie

Gers Pardoel en Doe Maar verzorgen samen de soundtrack van de film Alles Is Familie. De rapper en de band hebben Doe Maars hit Liever Dan Lief nieuw leven ingeblazen voor de opvolger van Alles Is Liefde.

De band Doe Maar, die eerder al bekendmaakte oude nummers opnieuw in te spelen met verschillende rappers, staat in oktober vier keer met Symphonica in Rosso in het Gelredome. Ook Pardoel heeft een uitnodiging gekregen als gastartiest. "Ik heb daar keizin in", vertelt de rapper woensdag in RTL Boulevard.

Pardoel maakt in Alles Is Familie ook zijn opwachting als acteur. "Ik heb een heel klein rolletje, ik heb niet veel tekst hoor." Alles Is Familie draait vanaf 22 november in de bioscoop.


Pardoel en Doe Maar doen soundtrack Alles Is Familie (Foto: Novum)

Hagenaar gepakt met 150 valse buskaartjes

Een 22-jarige man uit Den Haag is woensdag op Schiphol aangehouden omdat hij 150 valse buskaartjes in zijn bagage had. De man kwam terug van vakantie en viel door de mand toen de douane diverse stapels met buskaartjes aantroffen. De marechaussee stelde vast dat het om vervalsingen ging, waarop de Hagenaar werd aangehouden.

De kaartjes zijn in beslag genomen. De man moet zich voor de rechter verantwoorden.

Twijfels over identiteit maker Mohammed-film

Er zijn woensdag twijfels gerezen over de identiteit en nationaliteit van de man die heeft gezegd de schrijver, producent en regisseur van een film te zijn die de profeet Mohammed belachelijk maakt.

De twee uur durende film Innocence of Muslims van Sam Bacile ontlokte woedende reacties van moslims in onder meer Libië en Tunesië. In Libië werd dinsdag het Amerikaanse consulaat bestormd en kwam ambassadeur Chris Stevens om het leven. De VS onderzoeken of de oorzaak daadwerkelijk de film was of dat het om een terreuraanslag ging.

Bacile zei eerder per telefoon tegen persbureau AP dat hij een Israëlische jood is. Hij zei niet op dergelijke woedende reacties te hebben gerekend, maar gaf wel toe dat zijn film is bedoeld om te provoceren. Bacile, die sinds dinsdag zou zijn ondergedoken, noemde de islam een gezwel en zei te geloven dat hij met zijn film Israël helpt. Israël heeft zich inmiddels gedistantieerd van de film.

Een christelijke activist die naar eigen betrokken was bij de film zei woensdag dat Bacile een pseudoniem is en dat de man niet joods of Israëlisch is. De Israëlische autoriteiten hebben bevestigd dat er geen Israëlisch staatsburger met die naam is.

De Bakker opent Davis Cup tegen Federer

Thiemo de Bakker bijt vrijdag in de Davis Cupontmoeting tussen Nederland en Zwitserland het spits af tegen Roger Federer. Dat heeft de loting in de Westergasfabriek in Amsterdam donderdag uitgewezen. De andere enkelpartij op de openingsdag gaat tussen Robin Haase en Stanislas Wawrinka.

Voor zaterdag heeft teamcaptain Jan Siemerink zoals verwacht gekozen voor het koppel Haase/Jean-Julien Rojer. Zij nemen het op tegen Federer en Wawrinka. De ontmoeting wordt zondag afgesloten met de enkelpartijen Haase-Federer en De Bakker-Wawrinka.

Nederland en Zwitserland strijden de komende drie dagen voor een plaats in de Wereldgroep. De partij wordt gespeeld op een speciaal aangelegde gravelbaan op het terrein van de Westergasfabriek.


De Bakker opent Davis Cup tegen Federer (Foto: Novum)

Kleine, moedige broodrooster hoofdrol in live-action film

Nee, je bent niet high of dronken, je hebt de titel goed gelezen. Er komt inderdaad een live-action film met een kleine, moedige broodrooster in de hoofdrol.

Productiebedrijf Waterman Entertainment heeft de rechten van The Brave Little Toaster gekocht en is van plan om er een live-action kinderfilm van te maken. Het verhaal komt van schrijver Thomas M. Disch die in 1980 een boek schreef over de keukenapparatuur. Met een lamp, elektrisch deken, een radio en een stofzuiger gaat de moedige kleine broodrooster op zoek naar hun eigenaar gemaand De Meester.

In 1987 was het broodroostertje al eerder te zien in de tekenfilm The Brave Little Toaster. Hoewel deze eerste film nog steeds veel dvd’s verkoopt waren vervolgfilms The Brave Little Toaster Goes To Mars (een adaptie van het boek van Disch) en The Brave Little Toaster To The Rescue (een film die tussen de gebeurtenissen van de andere twee films afspeelt) verre van populair. Waterman Entertainment wil van deze vierde film een nieuwere versie maken. Dus wie weet zien we deze keer naast een broodrooster een LED-televisie, iPhone en een koelkast met ijsblokjesmachine die de wereld redden…

In ander nieuws: het productiebedrijf heeft ook de rechten gekocht van Born Free, een film waarin een koppel in Afrika een verstoten leeuwtje opvoeden en uiteindelijk vrijlaten in de wildernis van Kenia. Een prachtige film, maar Waterman gaat er nu een andere kant mee op. Deze keer wordt het verhaal verteld vanuit het perspectief van de leeuw.

Broodrooster

Omzet detailhandel gekrompen

De omzet in de detailhandel was in juli vier procent minder dan in dezelfde maand vorig jaar. De prijzen stegen met 1,7 procent en het volume kromp met 5,6 procent, blijkt donderdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De omzet werd volgens het CBS sterk negatief beïnvloed door een andere samenstelling van de koopdagen vergeleken met juli vorig jaar. Na een correctie hiervoor blijft een omzetdaling van een procent over. Het volume krimpt dan met ruim twee procent.

Bij non-foodwinkels nam de omzet bijna zeven procent af vergeleken met juli vorig jaar. Alleen drogisterijen sloten de maand af met een hogere omzet. In alle andere non-foodbranches was sprake van een lagere omzet, voor woninginrichtingartikelen, bovenkleding en consumentenelektronica werd minder verkocht.

Winkels in voedings- en genotmiddelen boekten ruim een procent minder omzet dan een jaar eerder. Vooral hier werd de omzet gedrukt door een minder gunstig koopdagenpatroon. Zonder het koopdageffect zou sprake zijn van een omzetgroei van ruim vier procent.

Postorderbedrijven en internetwinkels realiseerden met een omzetstijging van dertien procent de grootste toename sinds januari vorig jaar. Tankstations zetten ruim drie procent minder om.

Michael Madsen doet arrestatie af als 'misverstand'

Michael Madsen stelt dat zijn arrestatie een groot misverstand is. De 54-jarige acteur werd woensdag in de boeien geslagen op verdenking van rijden onder invloed. Madsen wijt zijn torenhoge alcoholpromillage aan een gebrekkige blaastest, laat de advocaat van de Kill Bill-acteur weten aan entertainmentwebsite TMZ.

Madsen werd bij Malibu van de weg geplukt omdat zijn rijgedrag opviel. Uit een alcoholtest bleek dat de acteur meer dan twee keer de toegestane hoeveelheid alcohol achter de kiezen had. Madsen werd aangehouden en moet vijftienduizend dollar borg betalen om op vrije voeten te komen.

De acteur, die in meer dan 150 films speelde, zegt zelf dat hij helemaal niet te veel heeft gedronken. Via zijn advocaat wil hij zijn fans op het hart drukken dat hij niet door het ijs zakte door een blaastest. Volgens Madsen was de test gebrekkig.

Madsen reed in een knalrode Pontiac GTO met gele vlammen. Die wagen is door de politie weggesleept en volgens TMZ nog niet vrijgegeven.

Di Montezemolo acht Perez nog niet klaar voor Ferrari

Ferrari-president Luca di Montezemolo denkt dat Sauber-coureur Sergio Perez op korte termijn nog niet de overstap naar zijn Formule 1-team zal gaan maken. De Italiaan vindt dat de Mexicaanse rijder nog wat ervaring mist om voor het team uit Maranello uit te kunnen komen.

Perez maakt onderdeel uit van de Ferrari Driver Academy en drukte dit seizoen zijn neus goed aan het venster met onder meer vorige week een tweede plaats op Monza. Di Montezemolo sprak met Sky Sports over de Mexicaan. "Volgend seizoen komt te vroeg voor hem. Ik ben blij dat Sergio het zo goed doet, want het toont aan dat we een goede keuze hebben gemaakt toen we hem als coureur selecteerden voor ons talentenprogramma, maar hij is nog te jong om met de druk die komt kijken bij het rijden voor Ferrari, om te gaan. Hij heeft nog wat meer ervaring nodig."

De woorden van Di Montezemolo maken duidelijk dat Ferrari er nog niet uit is wie in 2013 naast Fernando Alonso moet gaan racen. Momenteel rijdt Felipe Massa op deze plaats, maar de Braziliaan heeft in de afgelopen jaren weinig laten zien. Er worden vele coureurs genoemd en aan dat lijstje kan mogelijk ook weer Red Bull-coureur Sebastian Vettel toegevoegd worden.

De tweevoudig wereldkampioen heeft nog een contract tot 2014 bij Red Bull, maar Di Montezemolo ziet hem graag voor Ferrari rijden. "Sebastian is een jonge, zeer goede coureur die al over de nodige ervaring beschikt. Dit is natuurlijk hypothetisch, maar als je me nu vraagt om een naam te noemen, kies ik voor Sebastian."

Sexy teasersite voor Project Omega

Sega heeft een teasersite geopend voor een mysterieus nieuwe game, Project Omega. De game wordt ontwikkelt door het team achter Jet Set Radio HD. Tot 20 september moet er dagelijks een nieuwe screen vrijkomen, daarna is het afwachten op verdere informatie.

Op de screens zien we een vrouw in een zwarte jurk in diverse poses. Wat het meest opvalt is de tatoeage en het logo die de vrouw toont op haar lichaam. Op de website valt daarnaast onder het getal dertien in het Japans "de" te staan, het lijkt er dus op dat we ook dagelijks letters krijgen die iets moeten gaan vormen.

Project OmegaProject OmegaProject OmegaProject OmegaProject OmegaProject Omega

In het duister met Star Trek 2-naamswijziging

Star Trek 2 heeft nu een officiële naam gekregen. Op 17 mei 2013 is de film te zien onder de titel Star Trek Into Darkness.

Acteur Chris Pine vertelde eerder deze maand dat de film een stuk donkerder wordt dan de voorganger. De film gaat dus de titel dus waarmaken, als we Pine moeten geloven. "Er zit komedie in, waarvan ik denk dat J.J. daar een geweldig stukje werk van maakt, maar net zoals in het eerste deel zijn er grote problemen waaraan gewerkt moet worden. En ik durf te zeggen dat het gevaar nu nog groter is dan voorheen."

"De troepen [crew van de Enterprise] ontmoeten een veel angstaanjagendere kracht. De film zit vol met actie en de personages worden uitgediept op manieren die je niet verwacht", zo zegt Pine. "De persoonlijke verhalen zijn enorm vullend voor vele personages. Het is écht een groot verhaal, ik kan het niet genoeg benadrukken."

Star Trek Into Darkness verschijnt op 16 mei 2013 in de bioscoop.

Buitenlandse media: Nederland kiest voor Europa

Pro-Europese partijen hebben in Nederland een ruime meerderheid gehaald. Dat is de voornaamste conclusie van de berichtgeving in buitenlandse media over de verkiezingen van woensdag.

"Pro-Europese partijen winnen een meerderheid", schrijft het Duitse weekblad Der Spiegel. De 'rechtspopulist Wilders' komt als duidelijke verliezer uit de bus. "Wat duidelijk is: de Nederlanders wilden niet meedoen met zijn anti-Europese koers", concludeert Der Spiegel.

De Britse omroep BBC heeft het over de 'pragmatische Nederlanders', die Wilders en andere anti-Europese stemmen overweldigend hebben verworpen. "Ze hebben in groten getale steun gegeven aan de twee voornaamste middenpartijen. Die hebben samen genoeg gewonnen om een solide coalitie te vormen, als ze dat willen."

De Franse krant Le Monde schrijft dat de uitslag zowel verrassend als in lijn met de verwachtingen is. Dat VVD en PvdA zouden winnen was bekend, 'maar de omvang van hun score heeft alle verwachtingen overtroffen'. De krant ziet verder een 'praktisch verplichte alliantie tussen Rutte en Samsom'.

Ook de Frankfurter Allgemeine Zeitung signaleert het verlies van Wilders. "Grote verliezen voor rechtspopulisten", kopt de conservatieve krant.

De Süddeutsche Zeitung merkt nog op dat bondskanselier Angela Merkel tot nu toe in haar Europapolitiek werd gesteund door Rutte. Daar heeft Samsom nu een 'verstandig alternatief' tegenover gezet, zegt een bestuurder van de Duitse zusterpartij SPD van de PvdA in de krant.

Het Spaanse dagblad El País noemt de uitslag een 'opluchting voor Europa', maar stelt ook dat Nederland op weg is naar politieke onzekerheid.

Mexico: vermoedelijke leider Golf-kartel opgepakt

Mexicaanse mariniers hebben een man opgepakt van wie wordt aangenomen dat hij de leider is van het Golf-drugskartel. De arrestatie had plaats in de Mexicaanse deelstaat Tamaulipas. Dat heeft de marine woensdagavond bekendgemaakt.

In een korte verklaring zei de marine dat het gaat om kartelbaas Jorge Eduardo Costilla Sanchez. Verdere details wilde de marine vooralsnog niet vrijgeven.

Als de mariniers daadwerkelijk Costilla hebben opgepakt, dan is dat opnieuw een klap voor het Golf-kartel. Dat kartel is al verzwakt door de strijd met het rivaliserende Zetas-kartel, dat bezig is het territorium van het Golf-kartel over te nemen.

Mother Russia schopt kont in Kick-Ass 2

Wees bang. Ren weg nu het nog kan. Vlucht en verstop je. Mother Russia gaat de boel kort en klein slaan in Kick-Ass 2.

De rol wordt gespeeld door Oekraïense bodybuilder Olga Kurkulina. Zij mag zich voegen naast de eerder aangekondigde Jim Carrey, Donald Faison en John Leguizamo. Castleden Aaron Taylor-Johnson, Christopher Mintz-Plasses en Chloë Grace Moretz keren terug als respectievelijk Kick-Ass en Hit-Girl.

Tayler-Johnson heeft in een interview met Total Films News iets meer gezegd over zijn aartsvijand Red Mist en natuurlijk zijn eigen personage. "Het is behoorlijk verrassend hoe het avontuur voor hem verloopt, het is een hele sterke rol voor hem." (…) "In de stripboeken behandelen ze een paar zeer schokkende onderwerpen die wij niet in de film gaat stoppen, maar ik denk dat het meer in een vertellende vorm wordt gebruikt."

Het verhaal gaat verder met Kick-Ass, die een team van 'echte' superhelden probeert te vormen om Red Mist te bestrijden. Deze vijand is op zijn beurt weer bezig om een team met superschurken te verzamelen om Kick-Ass en Hit-Girl uit de weg te ruimen.

Kick-Ass 2 gaat op 24 juli 2013 in première.

Mother Russia

Acteur Christopher Mintz-Plasses (The Red Mist) ziet het niet meer zitten met Olga.

Nintendo wil downloaden stimuleren met korting

Nintendo wil graag dat gamers spellen gaan downloaden voor Wii U. Gamers met de duurdere versie van de Wii U krijgen automatisch tien procent korting op gedownloade spellen. Het Japanse gamebedrijf noemt dit gratis voordeel Nintendo Network Premium. Dat heeft de gamegigant donderdagochtend bekendgemaakt.

De Wii U wordt op 8 december in Japan op de markt gebracht in twee versies. De duurdere Wii U, die beschikt over 32GB opslaggeheugen en is gekoppeld aan de korting, kost omgerekend 314 euro. Het voordeel van Nintendo Network Premium geldt tot en met december 2014. Waarom het bedrijf het voordeel maar een beperkte tijd aanbiedt, is niet bekend.

Op de Nintendo Wii is het ook mogelijk spellen te downloaden. Het Japanse gamebedrijf had echter geen rekening gehouden met wensen van gameontwikkelaars en de benodigde opslagruimte, waardoor de dienst geen succes is gebleken. Met de Wii U en de Nintendo 3DS wil het Japanse gamebedrijf het downloaden van spellen omarmen.


Nintendo wil downloaden stimuleren met korting (Foto: Novum)

Japanse Wii U-release bekendgemaakt

De Japanse Nintendo Direct heeft eindelijk licht in de duisternis omtrent de Wii U gebracht. De nieuwe console komt 8 december uit in Japan.

De Wii U gaat 2GB geheugen krijgen. Daarvan is 1GB voor games en 1GB voor het systeem zelf. De Wii U-gamediscs krijgen een maximale cpaciteit van 25GB aan content. Het systeem blijft backwards compatible met de Wii-accessoires: dus Wiimote, Balance Board en de rest in je Wii-accessoriekast gaan werken op de Wii U.

In Japan zullen New Super Mario Bros en Nintendoland launchtitels zijn. Nintendo Japan heeft twee bundels aangekondigd: de basisbundel bevat een witte Wii U-console, een controller en een 8GB harde schijf. De 'premium'-bundel bevat de zwarte versie met 32GB harde schijf, een HDMI-kabel en oplaadstations voor de Wii U GamePad. De basisversie kost 26.250 yen, zo'n 260 euro kosten. De premiumversie gaat 31.500 yen, zo'n 310 euro, kosten.

Een losse Pro Pad kost 5.040 yen, zo'n 50 euro, de Wii U Pad kost los 13.440 yen, zo'n 130 euro. Vanmiddag horen we de plannen en prijzen voor Europa, maar dit is in ieder geval de richting waarin we mogen gaan denken.

Wii U

Arsenal wil Wenger langer binden

Arsenal wil ook de komende jaren gebruik gaan maken van de diensten van manager Arsène Wenger. De 62-jarige Fransman heeft de ploeg al sinds 1996 onder zijn hoede en is ondanks een gebrek aan prijzen van plan de samenwerking te verlengen.

De algemeen directeur van Arsenal, Ivan Gazidis, sprak met de Daily Mirror over de coach die nog een tweejarige verbintenis heeft. "Wenger zit in ons DNA. Bovendien is hij nog hartstikke fit. We zijn vol vertrouwen over de koers die de club vaart en we hopen en geloven dat Arsène ons vooruit zal blijven helpen."

Toch zwol afgelopen periode de kritiek op, omdat de prijzenkast de laatste jaren niet aangevuld wordt en topspelers als Robin van Persie en Alex Song van de hand werden gedaan. "We worden beschuldigd van een gebrek aan ambitie. Men zegt dat Arsenal al genoegen neemt met een plek in de Engelse top vier. Dat is totale onzin. Dit is de meest ambitieuze club die ik ken." Daarom wil Arsenal ook graag met Wenger verder die in de boeken staat als de meest succesvolle coach van de club na de Tweede Wereldoorlog.

Arsenal wil aan de speelwijze van het team in ieder geval niets wijzigen. "We zijn trots op ons type spel. We proberen te winnen op een stijlvolle manier. Ik weet dat dit de laatste jaren niet veel heeft opgeleverd, maar we zijn erg optimistisch over het huidige seizoen. Ondanks het gemis van een belangrijke speler als Robin van Persie."

Gratis rat ontleden in Dishonored: Rat Assassin

Altijd al een rat willen ontleden? Dat kan tegenwoordig op je iPhone of iPad. Dishonored: Rat Assassin is namelijk nu gratis verkrijgbaar voor iOS. Eerder was de game al beschikbaar voor iPhone, maar sinds vandaag valt de game ook te downloaden op iPad.

In de game is het de bedoeling om ratten doormidden te snijden in de stijl van Fruit Ninja. Hoe beter je dat doet, hoe meer punten je verdient. Met de punten kun je nieuwe zwaarden kopen om de ratten nog beter kapot te snijden. Dishonored ligt vanaf 12 oktober in de winkels voor PlayStation 3, Xbox 360 en pc.

Formule 1-arts Sid Watkins (84) overleden

Voormalig Formule 1-arts Sid Watkins is op 84-jarige leeftijd overleden. Watkins was in de belangrijkste klasse van de autosport een pionier op het gebied van medische zorg en veiligheid. Hij legde pas vorig jaar officieel zijn functie neer.

De in 1928 in Liverpool geboren Watkins maakte van 1978 tot 2004 deel uit van de medische staf van de Formule 1, waarvan lange tijd als voorzitter. Hij was als eerste ter plaatse bij de dodelijke crash van Ayrton Senna in 1994. Bij onder anderen Mika Häkkinen en Rubens Barrichello mocht zijn optreden nog wel baten.

Na het fatale incident met Senna werd Watkins voorzitter van de nieuw in het leven geroepen veiligheidscommissie. Hij maakte veel werk van het veiliger maken van circuits en kan zich erop beroepen dat sindsdien geen enkele Formule 1-coureur meer is verongelukt. Na zijn vertrek in 2011 werd Watkins benoemd tot erevoorzitter.

Singapore wil Europese teams verleiden

Singapore wil Europese topclubs naar Zuid-Oost Azië halen. Het land bouwt voor een miljard euro een multifunctioneel stadion waarin jaarlijks een voetbaltoernooi moet worden georganiseerd. Er is plaats voor 55.000 toeschouwers in de accommodatie die in 2014 opgeleverd zal worden.

Naast voetbal zal er in het National Stadium ook het internationale rugby en cricket (Twenty20) een plaats krijgen. Verder worden er popconcerten gehouden en moet het stadion de meest prominente rol krijgen in de Zuid-Oost Aziatische Spelen van 2015.

Tweede testdag Magny-Cours (12/09/2012)

Jules Bianchi heeft gisteren ook op de tweede testdag op Magny-Cours de snelste tijd gereden. De Fransman was dinsdag met de Ferrari de snelste en gisteren met de Force India. Voor dat team is hij dit seizoen derde coureur. Vandaag zal hij weer voor Ferrari uit gaan komen.

Waar Bianchi 1.16,467 klokte was Mercedes-testrijder Sam Bird een seconde langzamer. De Brit testte volop met het nieuwe DRS en het nieuwe uitlaatsysteem. Productiefste man van de dag was Davide Rigon met de Ferrari. Hij reed tijdens het testen van de aerodynamica 163 ronden.

Uitslag

Pos Rijder Team Tijd Ronden
1 Jules Bianchi Force India F1 1:16.467 117
2 Sam Bird Mercedes Grand Prix 1:17.482 125
3 Davide Rigon Ferrari 1:17.925 163

Whedon druk bezig met The Avengers 2

Josh Whedon heeft het er maar druk mee. Naast de creatieve ‘godfather’ voor Marvel Phase 2-projecten is Whedon zeer druk bezig met het vervolg op The Avengers.

Het werk aan het script is inmiddels begonnen, maar Whedon wil zeer weinig kwijt over de inhoud van het werk. "Het ontstaan van het team is geen vrolijk einde", zo zegt hij. "Is het slechts het ebgin van iets dat moeilijk en complex is, nu kan ik een stuk dieper graven. Misschien, tijdens dat graven, maak ik het gewoon nog lastiger. En dat vind ik erg leuk om te doen."

Hoe diep Whedon wil gaan laat hij nog niet kwijt, we zijn erg benieuwd naar het eindresultaat. Tot die tijd kunnen we het doen met Phase 2, een serie films van Marvel met wederom superhelden in de hoofdrollen. Wij kunnen in deze tweede fase Iron Man 3 (mei 2013), Thor: The Dark World (november 2013), Captain America: The Winter Soldier (april 2014), Guardians of the Galaxy (augustus 2014) en Ant-Man (release onbekend) verwachten. Whedon heeft er alle vertrouwen in dat de regisseurs deze films goed gaan neerzetten. "Zeer getalenteerde mensen schrijven en regisseren deze films, wat ik niet wil zijn is een luis in hun pels, dus niet dat ik binnen kom en zeg ‘Oh, maar ik heb de macht om dit te veranderen.’ Zo ben ik niet."

The Avengers 2 staat gepland voor een release op 1 mei 2015.

Cibulkova en Wickmayer onderuit in Quebec

Dominika Cibulkova en Yanina Wickmayer zijn op het tennistoernooi van Quebec al in de eerste ronde gesneuveld. De als eerste geplaatste Slowaakse verloor in drie sets van de Belgische Kirsten Flipkens: 6-2, 3-6 en 5-7. Flipkens landgenote Wickmayer (2) ging kansloos onderuit tegen qualifier Lauren Davis: 1-6 en 1-6.

De nummer drie van de plaatsingslijst, Mona Barthel, liet zich niet verrassen. De Duitse, 36e op de wereldranglijst, plaatste zich ten koste van de Sloveense Petra Rampre simpel voor de kwartfinale: 6-2 en 6-1.

Obama overlegt met presidenten Libië en Egypte

De Amerikaanse president Barack Obama heeft telefonisch gesproken met de presidenten van Libië en Egypte en heeft hen opgeroepen om samen te blijven werken met de Verenigde Staten om de veiligheid van diplomatiek personeel te waarborgen. Dat heeft het Witte Huis donderdag gezegd.

Dinsdagavond werd het Amerikaanse consulaat in het Libische Benghazi aangevallen. Daarbij kwamen ambassadeur Chris Stevens en drie van zijn medewerkers om het leven. Obama bedankte de Libische president Mohammed el-Megarif voor zijn medeleven en de twee hebben afgesproken om de daders voor de rechter te brengen.

Dinsdag werd ook de Amerikaanse ambassade in Caïro bestormd. Betogers klommen over de muur van de ambassade en vervingen de Amerikaanse vlag door een zwarte vlag met een Arabische tekst. In het telefoongesprek met Obama beloofde de Egyptische president Mohammed Morsi dat Egypte 'de verplichting om de veiligheid van het Amerikaanse personeel te garanderen eerbiedigt'.

Real Racer 3 ook voor iPhone 5

Electronic Arts heeft gisteravond de eerste live demo gegeven van Real Racing 3 opeen iPhone 5. Het spel komt uit op iOS en wordt later ook naar de iPhone 5 gebracht.

Real Racing 3, gemaakt door EA Firemonkeys, krijgt dynamische reflecties, plus een geheel nieuwe achteruitkijkspiegel dat spelers informatie over de tegenstanders geeft, evenals nieuwe multiplayerfunctionaliteiten.

"De technologie van Apple gaat verder om de mobile game-ervaring door te ontwikkelen, en we geloven dat games als Real Racing 3 het best tonen wat consumenten te wachten staan met deze vorderingen",  zei Rob Murray, Executive Producer bij de EA Firemonkeys studio. "De dynamische reflecties van de game, scherpe spoor schaduwen en andere prachtige gedetailleerde assets maken volledig gebruik van de nieuwe visuele kwaliteiten en betere prestatie van de iPhone 5 om een mobile game ervaring te leveren die vele console games doet evenaren."

Naast Real Racing 3, heeft EA ook plannen om andere top titels voor de iPhone 5 te optimaliseren die dit najaar zullen uitkomen.

Real Racer

Tweeënhalf miljoen kijkers zien verkiezingsuitslag

Ruim tweeënhalf miljoen televisiekijkers hebben woensdagavond de verkiezingsuitslagen gevolgd. Het NOS-programma Nederland Kiest werd door bijna 2,1 miljoen mensen bekeken, de uitslagenshow op RTL 4 trok ruim 430 duizend kijkers. Dat blijkt donderdag uit cijfers van Stichting Kijkonderzoek. Het programma Nederland Kiest trok vanaf even voor 20.30 uur 2.093.000 kijkers naar Nederland 1. Daarmee versloeg het uitslagenprogramma van de NOS achtuurjournaal, dat ruim 1,8 miljoen kijkers trok.

De uitslagenavond op RTL 4 verloor de strijd om de verkiezingskijkers van de NOS. Daar zagen 433 duizend televisiekijkers de VVD de grootste partij worden.

Verdachte genocide Cambodja vrij om gezondheid

Ieng Thirith, een lid van het voormalige Rode Khmer-regime in Cambodja dat onder andere verdacht wordt vanwege genocide, wordt niet vervolgd en wordt op vrije voeten gesteld. Het speciale Cambodja-tribunaal oordeelde dat Thririth niet terecht kan staan, omdat ze vermoedelijk lijdt aan de ziekte van Alzheimer.

Het tribunaal zei donderdag in een verklaring dat door de ziekte de geestelijke vermogens van de 80-jarige Thirith zijn aangetast. Als de aanklagers geen beroep aantekenen tegen het besluit van het tribunaal wordt Thirith binnen 24 uur op vrije voeten gesteld.

Thirith was minister van sociale zaken in het regime van de Rode Khmer. De oud-minister zou leiding hebben gegeven aan zuiveringen in Cambodja en was aangeklaagd wegens misdaden tegen de menselijkheid, volkenmoord, moord, marteling en religieuze vervolging. Onder het schrikbewind van de Rode Khmer kwamen naar schatting 1,7 miljoen Cambodjanen om het leven.

Acht 14-jarige meisjes verdrinken in Vietnam

Een poging van Vietnamese tieners om een klasgenote van de verdrinkingsdood te redden, is zeven 14-jarige meisjes fataal geworden. Zij verdronken. De meisjes konden niet zwemmen. Dat meldde de politie donderdag.

Ook het 14-jarige meisje dat in eerste instantie door nog onbekende oorzaak in het meer in de buurt van de Vietnamese hoofdstad was gevallen, verdronk.

De slachtoffers hoorden bij een groep van 11 tieners die langs het meer was gelopen.

Stelling: Het Nederlandse recht snapt niets van het internet

Nadat Geenstijl een link had geplaatst naar foto's van Britt Dekker in de Playboy werden ze aangeklaagd door Sanoma, het bedrijf achter de Playboy. De rechter keurde de eis van Sanoma goed, ondanks het feit dat er alleen een link geplaatst was naar de foto's en de foto's niet door Geenstijl gehost werden.

De stelling voor vandaag luidt daarom als volgt:

Het Nederlandse recht snapt niets van het internet.

Staatsmedia noemen verdwenen Chinese vicepresident

Chinese media hebben donderdag voor het eerst iets gezegd over Xi Jinping, de gedoodverfde nieuwe president van China die twaalf dagen geleden van de radar verdween. Er gaan geruchten dat Xi ziek is; hij zou een hartaanval of een beroerte hebben gehad.

Donderdag berichtten de staatsmedia over de dood van de voormalige Chinese generaal Huang Rong. Volgens de staatsmedia hebben president Hu Jintao, diverse hoogwaardigheidsbekleders, maar ook Xi hun medeleven betuigd. Details ontbraken echter. Op de websites van de Communistische Partij verschenen gelijksoortige berichten.

Het is niet duidelijk waarom Xi van de radar is verdwenen en waarom hij gesprekken met onder andere de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton, de Singaporese premier Lee Hsien Loong en de Deense premier Helle Thorning-Schmidt heeft afgezegd.

De 59-jarige Xi is vicepresident en werd vijf jaar geleden uitverkoren om president Hu Jintao later dit jaar op te volgen. De troonopvolger verscheen voor het laatst in het openbaar op een bijeenkomst van een opleidingsinstituut van de Communistische Partij op 1 september. Dat de vicepresident opeens vermist wordt is het zoveelste in een reeks incidenten die de vraag oproept of de machtsoverdracht op het Congres van de Communistische Partij later dit jaar soepel zal verlopen. Eerder toonde de val van de hoge partijfunctionaris Bo Xilai al aan dat er gerommel is binnen de partij, vorige maand kwam daar het plotselinge ontslag van een assistent van Hu bij.

Nieuwe Libische premier gekozen

Het Libische parlement heeft woensdagavond een nieuwe premier gekozen. Mustafa Abu-Shakour, die lange tijd streed tegen de dictatuur van wijlen Moammar Gadhafi, moet het land in rustiger vaarwater zien te krijgen na de aanval op het Amerikaanse consulaat waarbij de Amerikaanse ambassadeur om het leven kwam.

Abu-Shakour, die nu actief is als vice-premier, wordt gezien als een compromis; hij ligt goed bij zowel conservatieve moslims als bij de liberalen. Hij is de eerste gekozen regeringsleider sinds de val van Gadhafi en wist zijn tegenstrever Mahmoud Jibril voor te blijven. Abu-Shakour kreeg 96 stemmen, Jibril bleef steken op 94 stemmen.

De eerdere interim-regeringen in Libië werden fel bekritiseerd. Ze zouden inefficiënt zijn en niet in staat zijn de problemen op te lossen waar het zwaar verdeelde land mee kampt. Een van de grootste problemen is de macht van gewapende milities. Ze hebben soms complete steden onder controle en ondermijnen de autoriteit van de centrale regering in Tripoli.

Rutte en Samsom tot elkaar veroordeeld

De VVD en de PvdA zijn na hun grote verkiezingsoverwinning van woensdag bij de formatie op elkaar aangewezen. Dat concluderen de ochtendkranten donderdag.

"Kiezer veroordeelt tegenpolen tot smeden coalitie", kopt Het Financieele Dagblad. De krant denkt echter dat het niet ondenkbaar is dat de partijen een of twee middenpartijen vragen voor regeringsdeelname, omdat de VVD en de PvdA op sommige onderwerpen mijlenver uit elkaar staan. D66 of het CDA liggen volgens het FD het meest voor de hand als 'een soort oliemannetje'.

Ook het AD denkt dat gezien de uitslag bijna geen coalitie denkbaar is waarin VVD en PvdA niet samenwerken. De krant schrijft dat de partijen er mogelijk een derde partij bij zoeken om ook een meerderheid in de Eerste Kamer te hebben.

Ook de Volkskrant schrijft dat de partijen van Diederik Samsom en Mark Rutte niet om elkaar heen kunnen. "De stemmentrekkers Rutte en Samsom zijn voor elke denkbare coalitie op elkaar aangewezen", aldus de krant.

Volgens De Telegraaf komt een 'oranjecoalitie' van VVD, PvdA en CDA 'nadrukkelijk in beeld', zeker omdat VVD en PvdA samen geen meerderheid hebben in de senaat. De krant schrijft dat het echter nog maar de vraag is of het CDA na de voor de partij 'desastreuze verkiezingsuitslag' weer in het kabinet wil plaatsnemen.

Trouw concludeert uit de verkiezingsuitslag dat de kiezer Samsom en Rutte 'nauwelijks keus laat'. "Mark Rutte heeft eigenlijk geen andere optie, wil hij blijven regeren, dan de samenwerking met de PvdA te zoeken." De partijen zoeken volgens krant 'ongetwijfeld' een derde partner, om een meerderheid te halen in de Eerste Kamer. Het CDA ligt volgens Trouw het meest voor de hand.


Kranten: Rutte en Samsom tot elkaar veroordeeld (Foto: Novum)

VS sturen oorlogsschepen naar Libië

De Verenigde Staten hebben woensdagavond twee marineschepen naar de Libische kust gestuurd in verband met de aanval op het Amerikaanse consulaat in Benghazi. Dat hebben bronnen bij het Pentagon gezegd. Bij de aanval op het consulaat kwamen ambassadeur Chris Stevens en drie van zijn medewerkers om het leven.

De torpedojager USS Laboon koos woensdag positie voor de Libische kust en de USS McFaul is nog onderweg en moet binnen enkele dagen voor de kust van Libië zijn aangekomen. De schepen, die de beschikking hebben over kruisraketten, hebben geen specifieke missie meegekregen. Ze zijn naar de kust gestuurd om snel te kunnen reageren als president Barack Obama opdracht geeft tot een bepaalde missie.

"Zonder in te gaan op specifieke scheepsbewegingen, wil ik zeggen dat het Amerikaanse leger regelmatig voorzorgsmaatregelen neemt als zich mogelijk onvoorziene omstandigheden voordoen in een bepaalde situatie. Dat is in bepaalde omstandigheden niet alleen een logische stap, maar het is ook een verstandige stap", aldus een Pentagon-woordvoerder.

Amerikaanse na 5 dagen gered uit vriezer

Een vermiste Amerikaanse is woensdag levend teruggevonden in een vrieskist. Daar had ze zich 5 dagen eerder verscholen, mogelijk voor een tornado. Door de kou zijn haar benen bevroren.

Dat heeft de politie van de stad Tulsa in Oklahoma woensdag (lokale tijd) laten weten aan plaatselijke media. Het is niet bekend hoe ze het voorval heeft overleefd.

Familieleden waren sinds zaterdag op zoek naar de 59-jarige vrouw. Volgens haar zoon nam ze de telefoon niet op en reageerde ze niet toen er op haar voordeur werd geklopt. Dinsdag ging haar broer naar binnen, maar hij hoorde niets en ging weer weg. Woensdagochtend deed haar zoon een nieuwe poging. "Ik hoorde haar zeggen 'help me, help me'. Zo vonden we haar", zei de zoon.

FOK! wat een weer...Licht wisselvallig

Goedemorgen! Het is licht wisselvallig weer in Nederland vandaag. Afgelopen nacht vielen vooral in het noorden en westen een aantal stevige buien, waarbij soms ook onweer voorkwam. In het binnenland waren de buien wat lichter van aard en bereikten soms onze landsgrenzen niet eens. In de loop van de middag zullen de buien overal grotendeels verdwenen zijn.

Vandaag is er op de meeste plaatsen wel wat minder zon dan gisteren. Het zal niet geheel bewolkt zijn, maar vergeleken met gisteren ziet het er wel wat somberder uit. De wind die vannacht tijdelijk uit een noordelijke richting kwam en even flink toenam langs de kust, zal vandaag weer gaan draaien naar een westelijke richting en weer in kracht afnemen. Bij dit alles loopt de temperatuur vanmiddag op naar een bescheiden 16 graden.

Gisteren was het zeker niet overal droog. Met name in de noordelijke helft vielen een paar buien en lokaal waren deze nog vrij stevig. In Noord-Holland kwam het in Zaandam zelfs tot onweer en hier en daar viel tussen de 5 en 10 mm aan neerslag. Op veel andere plekken scheen de zon tot het einde van de middag en was het heerlijk weer om naar de stembus te gaan.

Wij zouden graag zien waar onze users vandaag uithangen en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's verschijnen bij het weerbericht van morgen.

Wil je eindelijk wel eens weten waarom het steeds precies boven jouw hoofd regent? Of waarom de zon altijd lijkt te schijnen op het moment dat jij met een kater wakker wordt? Mail je vragen over het weer naar weer@fok.nl en de weercrew maakt je weer wijzer.

Ochtendspits in de regen.Regen, zon en een regenboog in de ochtendspits.Ynske bezag het in de file.


New Little King's Story komt in oktober

Konami heeft een Westerse releasedatum bekendgemaakt voor New Little King's Story. Het spel komt in oktober naar Amerika en Europa toe. De rpg is in Japan al vanaf afgelopen maart te spelen.

In New Little King's Story nemen spelers de rol aan van koning Corobo. Via een avontuurlijke reis door zeven koninkrijken moet hij het land zien te heroveren op de kwaadardige Devil King.

New Little King's Story komt 2 oktober uit op PlayStation Vita.

New Little King Story

Ik waarschuw u vast

Ik waarschuw u vast. Dit stukje is best een lap tekst. Daarom druk ik regelmatig op Enter en voeg ik witregels in. Hierdoor ontstaan alinea's en wordt de tekst wat overzichtelijker. Toch was ik aanvankelijk van plan het niet te doen. Waarom niet? Omdat het eigenlijk niet nodig is. Als je eenmaal begint met lezen, is het hele verhaal een vloeiend geheel. Bovendien heb ik kramp in de pink van mijn rechterhand.

Tweede Kamerverkiezingen #2

Het is zover! Na een korte maar intensieve campagnemaand is Nederland massaal naar de stembus gegaan. Gisteren hebben we met het rode potlood geprobeerd om binnen de lijntjes te blijven, en daarmee stelden we ook nog even een nieuwe Tweede Kamer samen. Niet geheel onbelangrijk.
Liveblog Tweede Kamerverkiezingen 2012

In dit liveblog houden we gedurende de nacht alle reacties van partijen en natuurlijk ook alle uitslagen bij.

Overigens is er nog veel meer te doen op FOK! Zo is in het Verkiezingen-forum een slowchat, is er de grote FOK!verkiezingen exitpoll  (laat ons even weten wat je gestemd hebt!) en lees je op de Frontpage natuurlijk alles over wat er allemaal gebeurd is rondom de verkiezingen.

[00:00u] Deel 2: De donderdag!
Zie ook deel 1 van dit liveblog

[00:01u] Uitslagenkaart beschikbaar
Google heeft een kaart met alle uitslagen per gemeente gepubliceerd.  Bekijk hem hier.

[00:20u] Voorlopig stemmingsbeeld
ANP heeft een prognose gemaakt van de uitslag met behulp van alle inmiddels getelde stemmen:

Prognose 00:10

Partij Prognose 2012 2010
VVD 41 31
PvdA 37 30
PVV 15 24
CDA 13 21
SP 15 15
D66 12 10
GL 3 10
CU 4 5
SGP 4 2
PvdD 3 2
50Plus 2 N.V.T.


[01:10u] CDA'ers blijven massaal thuis
Verrassend, oud-CDA'ers geven er volgens Ferry Mingelen de brui aan en blijven massaal thuis. Opvallend omdat het CDA normaliter een zeer trouwe achterban heeft of in ieder geval had.

[01:30u] Voorlopig stemmingsbeeld
ANP heeft een prognose gemaakt van de uitslag met behulp van de inmiddels getelde 63,9% van alle stemmen:

Prognose 01:30u

Partij Prognose 2012 2010
VVD 39 31
PvdA 38 30
PVV 15 24
CDA 13 21
SP 14 15
D66 12 10
GL 4 10
CU 5 5
SGP 4 2
PvdD 3 2
50Plus 3 N.V.T.


[01:34u] Veel strategische stemmers

Ipsos Synovate stelt vast dat er relatief veel strategisch gestemd is. Slechts vijf procent van de stemmers volgde echt hun eigen gevoel.


[01:34u] Reactie Dirk Poot (Piratenpartij)
Dirk Poot: "De Piratenpartij gaat nog niet voor anker, maar enteren van het binnenhof zit er ook nog even niet in."

[01:54u] Geen stemmen op Piratenpartij in Rozendaal
Het is de Piratenpartij gelukt om in de gemeente Rozendaal welgeteld 0 stemmen te krijgen. Gezien de bevolking van het piepkleine plaatsje Rozendaal over het algemeen gezien vrij elitair is misschien geen enorme verrassing. Toch hebben we vooralsnog geen andere partijen gevonden die het in een van de gemeenten waar ze verkiesbaar zijn zonder stemmen moet doen.

[02:06u] Niet heel Nederland laat PVV vallen
In enkele kleine gemeentes in het zuiden des lands won de PVV wel. In de plaatsen met omgerekende Tweede Kamerzetels scoort de PVV in Onderbanken (34), Stein (32), Echt-Susteren (33) en als koploper Rucphen (41). Opvallend is dat dit allemaal kleine grensplaatsjes zijn.

Wilders: we zetten een stap achteruit
Wilders: we zetten een stap achteruit (Foto: ANP)

[02:21u] 'Bible belt' wederom zichtbaar op kaart
Net als voorgaande jaren begint de 'Bible belt' zichtbaar te worden op de kaart. Zowel het CDA als de SGP hebben relatief veel stemmen gehaald in dit gebied. In de bible belt wonen relatief veel bevindelijk gereformeerden, ook wel aangeduid als de "zwartekousenkerken". In 2010 was de strook ook duidelijk zichtbaar op de kaart.

Bible Belt

[02:33u] Telling stemmen Rotterdam gestaakt
Volgens een tweet van Pauw en Witteman-redacteur @JaapJansen is men in rotterdam gestopt met tellen. Waarom is vooralsnog onduidelijk.


[02:43u] Diederik Samsom (PvdA) geeft wederom toespraak
Zojuist heeft Samsom in een toespraak zijn verlies van de VVD erkend. "Dank u wel! Wat het ook wordt, PVDA is terug waar het hoort. We zijn weer een grote partij. Een fantastisch resultaat! Ik heb net Mark Rutte gebeld en hem gefeliciteerd met het feit dat de VVD wederom de grootste is geworden, en dat verdiend een felicitatie. Wat er morgen gaat gebeuren weet ik niet, maar ik weet wel dat het roer om moet. Het beleid van de afgelopen tijd kan niet worden voortgezet. Wij willen Nederland sterker en socialer uit de crisis halen. En daar gaan wij vanaf morgen keihard aan werken."

Samsom feliciteert Rutte
Samsom feliciteert Rutte (Foto: ANP) 

[02:55u] Mark Rutte (VVD) spreekt partij toe
Mark Rutte heeft zijn partij zojuist nogmaals toegesproken. Hij is blij met de winst, maar wil vooral zo snel mogelijk aan de slag: "Ik heb zojuist telefoon gehad van Samsom, hij heeft ons gefeliciteerd. Ik heb hem gecomplimenteerd met feit dat hij van 15 naar 39 zetels is gegaan in slechts 2 weken. Ik wil al onze kiezers bedanken voor het vertrouwen. De kiezers kunen erop dat wij ons best gaan doen om onze idealen zoveel mogelijk in een volgend kabinet te kunnen realiseren. Het is een bijzondere avond die volgend jaar 65 jaar bestaat heeft vanavond de beste uitslag gehaald in zijn geschiedenis en is voor de tweede maal de grootste partij van Nederland geworden. Dat komt omdat duizenden mensen als vrijwilliger zich voor de partijen hebben ingezet. Onze partijen, maar ook andere partijen. Laten we vanavond van dit resultaat genieten, morgen gaan we aan de slag om zo snel mogelijk aan een stabiel kabinet te krijgen. Daarmee willen wij Nederland sterker uit de crisis halen."

Rutte: beste uitslag ooit
Rutte: beste uitslag ooit (Foto: ANP)

[03:00u] Voorlopig stemmingsbeeld
ANP heeft een prognose gemaakt van de uitslag met behulp van de inmiddels getelde 92,4% van alle stemmen:

Partij Prognose 2012 2010
VVD 40 31
PvdA 37 30
PVV 15 24
CDA 13 21
SP 15 15
D66 12 10
GL 4 10
CU 5 5
SGP 3 2
PvdD 3 2
50Plus 3 N.V.T.


[04:00u] Einduitslag FOK!Exitpoll
De einduitslag van de grote FOK!Verkiezingen Exitpoll is hier te vinden.

[04:30u] Einde Liveblog donderdag
Tot zover deze liveblog over de verkiezingsuitslag. Ook wij duiken ons bed in. Zowel de VVD als de PvdA hebben de afgelopen dag een enorme winst gemaakt, waar CDA en PVV de grote verliezers zijn. Of en hoe dit een coalitie gaat vormen zullen de de komende weken leren. 

Aan dit liveblog hebben meegewerkt: timmmmm, jigzoz, harry64, Mouthman, MPG, iBenny en WebHawkjuh

[Upd] iPhone 5: 28-09 in Nederland

Tijdens een persevenement heeft Apples senior vice president Phil Schiller de iPhone 5 aangekondigd. Volgens Schiller is de nieuwe smartphone "een absoluut juweel, het mooiste product dat we ooit hebben gemaakt."

De iPhone 5 wordt met 7,6 millimeter de dunste smartphone ter wereld, twintig procent lichter dan de iPhone 4S. Het heeft een vier inch scherm met 326ppi retinadisplay en een resolutie van 1136x640. De smartphone wordt dus net zo breed als de iPhone 4S, maar wel iets groter.

"iPhone 5 is volledig gemaakt van glas en aluminium", zegt Schiller. "Het is ontworpen om een niveau neer te zetten waarop noch wij noch iemand anders in onze industrie ooit iets heeft geproduceerd. Ik denk dat het niet overdreven is om te zeggen dat de hardware- en softwareontwikkeling die in dit product is gaan zitten ongeëvenaard is door iets wat wij ooit hebben gemaakt."

Update 04.06 uur
De iPhone 5 is aan het einde van de maand al in Nederland verkrijgbaar. Op 28 september ligt het toestel in de schappen. De lancering in Amerika is een week eerder.

Politiek begint aan ongewisse kabinetsformatie

Politiek Den Haag begint donderdag direct met de formatie, na verkiezingen die de VVD vooralsnog 41, en de PvdA 39 zetels hebben opgeleverd. Deze formatie krijgt een ander karakter dan na voorgaande verkiezingen. De koningin heeft geen rol meer, maar hoe het wel moet is nog onduidelijk.

Zeker is wel dat alle fracties donderdag bijeenkomen. Dit zijn de nieuwgekozen Kamerleden, maar ook vertrekkende Kamerleden zijn aanwezig. Kamervoorzitter Gerdi Verbeet zal alle fractievoorzitters bellen. Daarna neemt Mark Rutte als leider van de grootste partij naar verwachting het initiatief.

Pas maandag wordt de officiële uitslag van de verkiezingen bekendgemaakt. Een dag later is het Prinsjesdag, waarbij de Tweede Kamer in de oude samenstelling bijeenkomt. Op woensdag 19 september worden de nieuwe Kamerleden geïnstalleerd.

Vervolgens zal naar verwachting zo snel mogelijk een Kamerdebat volgen, waarin een informateur wordt aangesteld. Dit wordt waarschijnlijk iemand uit de PvdA- of de VVD-hoek. De kans is groot dat VVD en PvdA met elkaar gaan samenwerken, mogelijk aangevuld met kleinere partijen.

De Kamer heeft besloten Beatrix buitenspel te zetten om de procedure meer transparant te maken. Het is echter niet helemaal uitgesloten dat zij alsnog bij de formatie betrokken wordt. Als de Kamer er zelf niet uitkomt staat de fracties niets in de weg om de regie opnieuw bij Beatrix te leggen. PvdA-leider Diederik Samsom heeft al gezegd dat hij een uitnodiging van de koningin niet afslaat.

SGP-leider Kees van der Staaij is niet gelukkig met de nieuwe procedure. "Wie gaat wat doen? De nieuwe Kamer gaat pas een dikke week na de verkiezingen aan de slag, terwijl de koningin al eerder de fractievoorzitters consulteerde en een informateur benoemde. Je gaat dus tijd en verliezen." Hij vreest ook dat de nieuwe werkwijze juist minder transparant is.

D66-Kamerlid Gerard Schouw ziet vooral voordelen. "Een week na de verkiezingen hebben we een eerste debat. Daar moeten twee afspraken worden gemaakt: wat wordt de formatieopdracht en wie wordt de informateur. Ter voorbereiding daarop is het heel logisch dat de fractievoorzitter van de grootste partij een rondje maakt langs de andere fractievoorzitters." Hij vreest niet dat de procedure juist minder doorzichtig wordt.

Einduitslag FOK!Exitpoll

Het stemgedrag van de gemiddelde FOK!ker blijkt geen goed peilmateriaal voor de rest van Nederland. Hier is, bijna net zo accuraat als die van ome Maurice, de uitkomst van de FOK!Exitpoll in zetels versus de daadwerkelijk gehaalde zetels.

Hieruit valt vooral op te maken dat FOK!kers de Piratenpartij een enorm aantal zetels toewensten. Helaas voor hen, volgens de huidige prognose staan ze nog steeds op nul zetels.

FOK! Exitpoll versus Uitslag Verkiezingen

Partij Huidige Prognose FOK!Exitpoll
VVD 39 26
PvdA 38 23
PVV 15 17
CDA 13 2
SP 14 15
D66 12 17
GL 4 2
CU 5 2
SGP 4 1
PvdD 3 4
Piratenpartij 0 30

Steeds minder kinderen gaan dood

Steeds minder kinderen overlijden voor hun 5e verjaardag. De kindersterfte is sinds 1990 bijna gehalveerd. Dat blijkt uit cijfers die VN-kinderorganisatie Unicef donderdag heeft vrijgegeven.

In 1990 stierven wereldwijd ongeveer 12 miljoen jonge kinderen. Vorig jaar was dat gedaald naar 6,9 miljoen. Dat betekent dat elke dag 14.000 kinderen minder sterven dan in 1990. Die daling is te zien in alle delen van de wereld.

Belangrijkste reden voor de daling is de succesvolle strijd tegen dodelijke ziektes als polio, mazelen en malaria, aldus Unicef. De dodelijkste ziektes voor kinderen zijn nu longontsteking en diarree. Zuid-Azië en Afrika ten zuiden van de Sahara zijn de gevaarlijkste regio's voor jonge kinderen.

Nederland hoort bij de wereldtop. Er zijn slechts een paar landen waar minder kinderen overlijden.

Steeds minder kinderen gaan dood
Steeds minder kinderen gaan dood (Foto: ANP)

'200 miljoen genoeg voor komst Ronaldo'

Real Madrid zou ingaan op een bod van tweehonderd miljoen euro voor Cristiano Ronaldo, ondanks zijn vertrekclausule van een miljard euro, zo weet goal.com te melden.

Ronaldo juichte niet na zijn twee doelpunten tegen Racing Santander. Daarna verklaarde hij dat hij ongelukkig is in Madrid. Mocht de situatie niet veranderen, dan is Real bereid om de topspeler van de hand te doen. Trainer José Mourinho en voorzitter Florentino Perez nemen voorlopig geen genoegen met de onvrede van Ronaldo. Zij hopen binnen afzienbare tijd de gemoedstoestand van de vedette te veranderen. Hij gaf eerder al aan dat de huidige situatie niets te maken heeft met geld.

Volgens geruchten is de onvrede van Ronaldo wél een geldkwestie. Hij zou ontevreden zijn over zijn jaarsalaris van tien miljoen euro, omdat Samuel Eto'o en Zlatan Ibrahimovic meer dan hij verdienen. ABC meldt dat alleen Paris Saint-Germain en FC Anzhi bereid zijn om Ronaldo de bestbetaalde speler ter wereld te maken.

Cultuur ook vaak virtueel opgesnoven

Veel Nederlanders die geen gebruikmaken van het fysieke culturele aanbod in bijvoorbeeld musea en theaters, blijken toch vaak met cultuur bezig te zijn. Zij doen dit via de media en internet. Vooral muziekliefhebbers vinden online en via traditionele media, zoals kranten en tv, manieren om zich te informeren of naar muziek te luisteren, maar gaan daarna niet per se over tot een bezoek aan een concert.

Toch is het zo dat de meeste volwassenen die via de media bezig zijn met cultuur, dit combineren met een bezoek aan het theater of een concert. Dat blijkt uit onderzoek dat het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) donderdag heeft gepubliceerd.

Van de popmuziekliefhebbers die geen concerten bezoeken, beluistert of bekijkt maar liefst zeventig procent via allerlei kanalen opnames, valt te lezen in De Virtuele Kunstkar van het SCP. Voor klassieke muziek is dat 36 procent, terwijl van de filmliefhebbers die niet naar de bioscoop gaan, 39 procent wel kranten, tijdschriften tv of internet raadpleegt over films.

'Willibrord Frequin gaat voor vierde keer trouwen'

Willibrord Frequin gaat voor de vierde keer trouwen. Albert Verlinde onthulde woensdag in RTL Boulevard dat zijn vriendin Gesina 'ja' heeft gezegd toen hij haar ten huwelijk vroeg.

Frequin liet vorig jaar nog weten dat hij en zijn vriendin dichter naar elkaar waren toegegroeid door zijn ziekte. Frequin balanceerde naar eigen zeggen op het randje van de dood toen hij werd getroffen door zeer hoge koorts. Maar volgens de presentator heeft Gesina hem door de moeilijke periode geholpen.

De 71-jarige tv-persoonlijkheid was al drie keer eerder getrouwd. Zijn vorige huwelijk met Susan Rastin liep in 2010 na 2,5 jaar op de klippen.

Laatste reviews en specials
review
Romancing Saga 3
special
Fun met Funda #175 - Een pareltje, rijp voor de sloop
review
Star Wars Jedi: Fallen Order
review
Age of Empires II: Definitive Edition
review
Death Stranding
review
Blu-ray: Fast & Furious: Hobbs & Shaw
©FOK.nl e.a.