FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 29 mei 2012

Inter bindt trainer Stramaccioni tot 2015

Andrea Stramaccioni staat ook de komende jaren aan het roer bij Internazionale. De Italiaanse club heeft de 36-jarige coach tot de zomer van 2015 aan zich gebonden, meldt voorzitter Massimo Moratti. Stramaccioni nam sinds eind maart, na het ontslag van Claudio Ranieri, al de honneurs waar.

Onder zijn leiding verbeterden de prestaties van Inter, hoewel dat niet tot plaatsing voor de Champions League leidde. De Milanezen finishten uiteindelijk als zesde. Wesley Sneijder liet eerder al weten een vast dienstverband van Stramaccioni toe te juichen. De Oranje-international constateerde dat onder de interim-coach het plezier was teruggekomen.

Voor zijn promotie naar het eerste elftal was Stramaccioni coach van het hoogste jeugdteam van Inter, waarmee hij ten koste van Ajax de NextGen Series won. Dat toernooi geldt als de juniorenversie van de Champions League.


Inter bindt trainer Stramaccioni tot 2015 (Foto: Novum)

'Uittreding euro halveert inkomen Grieken'

Een uittreding uit de eurozone kost de Grieken ruim de helft van hun inkomen en leidt tot een dramatische stijging van de werkloosheid en inflatie. Dat zegt de grootste bank van Griekenland dinsdag in een rapport.

De Nationale Bank van Griekenland stelt dat een exit uit de euro een daling van 'minstens 55 procent van het inkomen per hoofd' tot gevolg zal hebben. De lagere inkomens zullen het hardst worden getroffen, met een 'devaluatie van de nieuwe munt met 65 procent en een financiële contractie van 22 procent, bovenop de daling van het bruto binnenlands product met 14 procent in de jaren 2009 tot 2011'.

Mocht Griekenland uit de euro treden, dan stijgt de werkloosheid tot 34 procent en de inflatie tot dertig procent en hoger. Het werkloosheidscijfer is nu 22 procent en de inflatie is 2 procent.

John Frusciante komt met twee nieuwe platen

John Frusciante komt deze zomer met twee nieuwe platen. De ex-gitarist van de Red Hot Chili Peppers brengt in juli een EP uit en in september een album. Dat kondigde Frusciante aan op zijn website. "Ik zing, bespeel de instrumenten en zet alles in elkaar", vertelt de gitarist over zijn projecten.

De EP, die op 16 juli uitkomt, gaat Letur-Lefr heten en bestaat uit nummers die Frusciante in 2010 heeft opgenomen. "Ik beschouw mijn muziek als progressieve synthesizer pop, wat niets zegt over hoe het klinkt, maar wat wel mijn werkwijze omschrijft." Het album, dat op 24 september uitkomt, heet PBX Funicular Intaglio Zone en is vorig jaar opgenomen. "De platen verschillen erg van elkaar."

Frusciante kwam in 1988 bij de Red Hot Chili Peppers, als vervanger van Hillel Slovak. Slovak stierf in dat jaar als gevolg van een overdosis. In 1992 verliet Frusciante de groep omdat hij kampte met een heroïneverslaving. Eind jaren negentig voegde hij zich weer bij Antony Kiedis, Michael 'Flea' Balzary en Chad Smith.

De 42-jarige gitarist stapte in 2009 weer uit de band omdat hij zich meer wilde richten op zijn soloprojecten. Frusciante heeft tien soloplaten uitgebracht. Zijn laatste album, The Empyrean, kwam uit in 2009.

Graphic novel toont nieuw Dead Space-personage

Er is een video verschenen waarin we kennis maken met John Carver, een nieuw personage in het Dead Space universum. We zien hoe hij telefoneert met zijn vrouw waarna er een aanval plaatsvindt op een Marker Site waar hij werkzaam is.

Vanaf dat moment breekt de pleuris uit en gaat John op zoek naar zijn vrouw in de hoop dat ze nog leeft. Of deze video een teaser is voor het aankomende derde deel in de franchise is nog niet bekend. Waarschijnlijk horen we volgende week op de E3 hier meer over.

Wilders haalt uit naar VVD

Geert Wilders heeft tijdens het debat over het begrotingsakkoord hard uitgehaald naar de VVD. De partij van demissionair premier Mark Rutte is de 'kampioen lastenverzwaring' en de VVD-kiezer wordt daar 'knettergek' van, voorspelde de PVV-leider.

Het akkoord dat de VVD sloot met CDA, D66, GroenLinks en de ChristenUnie is 'voltreffer na voltreffer op werkend Nederland'. De hardwerkende burger wordt door de VVD keihard gepakt, zei Wilders. Als voorbeeld noemde hij het afschaffen van de onbelaste reiskostenvergoeding en het verhogen van de accijnzen en de btw.

"De kiezer zal hard over u oordelen", zei Wilders richting fractieleider Stef Blok (VVD). Wilders kwam zelf opnieuw onder vuur te liggen van D66 en GroenLinks vanwege zijn besluit om na zeven weken onderhandelen de gedoogcoalitie op te blazen. Tijdens het verantwoordingsdebat zette Alexander Pechtold de PVV-voorman vorige week ook al weg als 'wegloper'.

Wilders herhaalde dat er uiteindelijk geen akkoord lag in het Catshuis. "Er was geen akkoord. Ik heb mijn handtekening niet gezet."

Sybrand van Haersma Buma (CDA) zei dat het begrotingsakkoord voor tachtig procent bestaat uit maatregelen die ook al in het Catshuis op tafel lagen. "Dat Wilders nu doet of hij er niet bij is geweest, moet hij zelf weten", zei de lijsttrekker van het CDA. "Ik heb meer met mensen die staan voor de afspraken die zijn gemaakt en staan voor het akkoord waar ze zelf bij zijn geweest."

Volgens Mark Rutte is het begrotingsakkoord noodzakelijk om het vertrouwen van burgers en financiële markten op de lange termijn zeker te stellen. Dat verklaarde de demissionaire premier over het akkoord dat zijn partij sloot met CDA, D66, GroenLinks en de ChristenUnie.

"Je moet door die zure appel heen bijten", zei Rutte. "Als je daar niet toe bereid bent, accepteer je dat de staatsschuld oploopt." En een hogere staatsschuld leidt tot hogere rente, wat miljarden kost. Dat roept op termijn een 'groot vertrouwensprobleem' op bij de Nederlanders, voorspelde hij.

De premier herhaalde dat het op orde brengen van de overheidsfinanciën niet mogelijk is zonder dat iedereen het merkt in de portemonnee. Maar niets doen is 'geen optie'. "Als je dat niet doet en mooi weer speelt en de problemen voor je uitschuift, dan is het onvermijdelijk dat je de economie in de soep laat draaien", zei hij richting PvdA, PVV en SP.

Rutte noemde de maatregel om de reiskostenvergoeding niet langer onbelast te laten vrijdag een 'haar in de soep'. Sybrand van Haersma Buma (CDA) wilde daarom weten of de premier de maatregel nog wil schrappen of de soep met haar en al gaat opeten. De premier herhaalde dat hij het geen leuke maatregel vindt, maar hij zal hem wel uitvoeren.

Volgens demissionair minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) is het Kunduz-akkoord een 'teken van leiderschap in moeilijke tijden'. "Als het echt nodig is, weten we elkaar te vinden." De Jager leidde namens het kabinet de onderhandelingen tussen de vijf partijen. De snelheid waarmee het akkoord in enkele dagen is gesloten, is ook bejubeld door de internationale pers, aldus De Jager.


Wilders haalt uit naar VVD (Foto: Novum)

Ex-vrienden: Breivik mogelijk homo

Anders Behring Breivik leek dikwijls zwaar gedeprimeerd te zijn, vertoonde vrouwelijke trekjes en wekte bij sommigen de indruk dat hij homoseksueel was. Dat hebben drie voormalige vrienden van de Noorse massamoordenaar dinsdag in de rechtbank in Oslo gezegd.

Vijf jaar voordat Breivik zijn terreurdaden pleegde trok hij in bij zijn moeder en verbrak al zijn sociale contacten, zeiden de voormalige vrienden. Vanuit een naastgelegen kamer volgde Breivik hun getuigenis.

Breivik wordt berecht voor terreurdaden die vorig jaar juli aan 77 mensen het leven kostten. Hij heeft bekend, maar de belangrijkste vraag in het proces is of hij toerekeningsvatbaar was.

De vroegere vrienden van Breivik, allen eveneens 33 jaar oud, verklaarden voor de rechtbank dat Breivik voorheen sociaal was. Ze kenden hem allemaal van school en sommige van hen hadden tot een paar maanden voor zijn daad nog af en toe contact met hem. Ze herinnerden zich dat Breivik erg op zijn uiterlijk gefocust was.

Nadat hij gepest was om zijn 'Arabisch' uitziende neus, had hij daar op 20-jarige leeftijd door de plastisch chirurg iets aan laten doen, zei een van de getuigen. In zijn manifest dat Breivik voor de aanslagen op internet verspreidde, schrijft Breivik dat hij zich had laten opereren nadat hij zijn neus in een vechtpartij met een moslim-immigrant gebroken had.

Zijn vroegere vrienden konden zich die vechtpartijen niet herinneren, noch de andere confrontaties die Breivik met moslims beweert te hebben gehad. Een vriend van de basisschool herinnerde zich Breivik als 'zeer verdraagzaam'.

De rechtbank verzocht de media de namen van de getuigen onvermeld te laten.

Nadat Breivik bij zijn moeder was ingetrokken probeerden de vrienden verschillende malen tevergeefs met hem in contact te komen, totdat Breivik in 2008 opeens zelf met enkele van hen weer contact opnam. Hij ontmoette hen af en toe en drie maanden voor de aanslagen was hij bij een vriend op de barbecue, waar hij makkelijk was in de omgang en niets van zijn plannen liet doorschemeren.

De 27-jarige ex-vriendin van Breiviks 'beste vriend' getuigde dat Breivik in het jaar voor hij bij zijn moeder introk dramatisch veranderde. Zij gaf aan dat dit kwam doordat zijn bedrijfje failliet ging en hij geen relatie met vrouwen in stand kon houden. Hij was 'ziek' en verslaafd aan internetspellen. "Hij had hulp nodig, dacht ik."

Breivik reageerde aan het einde van de zitting dat hij 'nooit depressief' was en dat hij zich ook helemaal niet vrouwelijk had gedragen; het was volgens hem heel normaal dat mannen pukkeltjes camoufleerden met make-up. Op de suggestie dat hij homoseksueel is ging hij niet in.

Breivik zei dat hij voor hij bij zijn moeder introk succesvol was in zaken en dat zijn gamen op internet een dekmantel was om zijn manifest te schrijven en de aanslagen voor te bereiden. Hij wilde zijn vrienden daarin niet betrekken omdat zij ideologisch niet achter hem stonden.

Breivik verklaarde vorige week op zijn proces dat hij zijn vonnis zal aanvaarden als hij schuldig en niet krankzinnig wordt verklaard.

Nederlandse marinier komt om bij oefening

Een 21-jarige marinier is tijdens een oefening in Duitsland om het leven gekomen bij een auto-ongeluk. Een 20-jarige marinier die bij het slachtoffer in het voertuig zat, raakte gewond. Naar omstandigheden gaat het echter goed met hem, meldt het ministerie van Defensie dinsdagavond.

Het ongeval vond plaats in het Duitse Grafenwöhr. De eenheid van de mariniers was bezig met een oefening met echte munitie op een schietbaan. Volgens Defensie was sprake van een eenzijdig ongeval.

VS tegen militair ingrijpen SyriŽ

De Amerikaanse regering blijft tegen militair ingrijpen in Syrië. Het bloedvergieten zou er alleen maar door toenemen, zegt het Witte Huis.

De regering-Obama wil wel hulp bieden aan de Syrische bevolking, zei woordvoerder Jay Carney. De Verenigde Staten overleggen met hun bondgenoten over verdere stappen, maar Carney wilde niet zeggen waar die eventueel uit zullen bestaan.

Carney herhaalde de oproep aan de Syrische president Bashar Assad om de macht over te dragen. Hij zei dat de gecoördineerde uitwijzing van Syrische diplomaten door de VS en andere landen een blijk is van de 'absolute walging' van de internationale gemeenschap over het regime van Assad.

Brits besluit verwacht over uitlevering Assange

Het Britse hooggerechtshof doet woensdag uitspraak of uitlevering van Wikileaks-baas Julian Assange aan Zweden geoorloofd is.

De 40-jarige Australiër wordt verdacht van seksuele delicten begaan tijdens een verblijf in Zweden in de zomer van 2010. Asange, die bekend is vanwege de onthulling van honderdduizenden geheime Amerikaanse documenten, ontkent.

Mocht het Britse hooggerechtshof zijn uitlevering goedkeuren, dan kan Asange waarschijnlijk nog in beroep gaan bij het Europese Hof voor de Rechten van de Mens. Het is echter de vraag of zo'n beroep tot uitstel van de uitlevering zal leiden.

De uitspraak wordt kort na 10.15 uur Nederlandse tijd verwacht.

Ronaldo verwacht geen EK-verrassing

Cristiano Ronaldo denkt dat Portugal het erg lastig zal krijgen om de groepsfase van het EK voetbal te overleven.

"Ik denk niet dat er verrassingen zullen zijn op het EK. Spanje is erg sterk en daarachter zijn er nog een paar ploegen die niet te onderschatten zijn. Wij weten dat we in een moeilijke groep zitten", zegt Ronaldo op een persconferentie.

"Onze prioriteit is om de groepsfase te overleven", verklaart de aanvaller van Real Madrid. "We hebben het in een groep met Nederland, Duitsland en Denemarken niet makkelijk, maar ik denk dat we een redelijke kans maken om naar de knock-outfase te gaan."

Portugal speelt op 9 juni aanstaande tegen Duitsland het eerste groepsduel. Nederland speelt op dezelfde dag de wedstrijd tegen Denemarken. In 2004 verraste Portugal nog wél op het EK door de finale te bereiken ten koste van Nederland. Daarin was Griekenland te sterk.

'Arsenal verlegt interesse naar De Jong'

Nigel de Jong staat op het verlanglijstje van Arsenal. Naar verluidt is hij een alternatief voor Yann M'Vila, die te duur lijkt voor de Engelse topclub.

Arsenal zoekt naar versterkingen nu het middenveld van de club grotendeels met blessures kampt. Jack Wilshere, Aaron Ramsey en Mikel Arteta liggen momenteel in de lappenmand. Voor M'Vila zouden The Gunners echter twintig miljoen euro neer moeten tellen, waarmee trainer Arsène Wenger moeite zou hebben.

Wenger zou volgens The Mirror nu graag een poging ondernemen om De Jong bij Manchester City los te weken. De Nederlander heeft niet altijd een basisplaats in Manchester. Ook het ambitieuze Queens Park Rangers zou hem op het oog hebben.

De Jong verkaste in 2009 van het Duitse Hamburger SV naar Manchester City. Hij verloor in het afgelopen seizoen zijn plek als vaste waarde bij de Engelse topclub. In het afgelopen seizoen werd hij landskampioen met The Citizens.

'Mogelijk multiplayer voor Hitman: Absolution'

Square Enix heeft aangegeven dat Hitman-fans al een week voor de E3 de trailer te zien krijgen. De E3-trailer van Hitman: Absolution moet namelijk morgen online verschijnen. Hitman: Absolution komt op 20 november uit op Xbox 360, PlayStation 3 en pc.

De aankondiging van de trailer bevat daarnaast een afbeelding met een aantal dames waarvan ieder met een wapen in hun hand. Mogelijk zou de teaser hierbij aangeven dat Hitman: Absolution een multiplayer of mogelijk co-op gaat krijgen. Voor meer informatie zullen we helaas tot morgen moeten wachten.

Hitman

CD Projekt onhult morgen nieuwe game

CD Projekt, ontwikkelaar van The Witcher-franchise, laat morgen tijdens een persconferentie meer informatie los over een nieuwe project. Samen met de aankondiging heeft CD Projekt een eerste teaser afbeelding vrijgegeven van de game.

De nieuwe game is een role-playing game waarbij geweren van belang zijn, de game lijkt zich daarnaast in de toekomst af te spelen. “The major announcement on the conference tomorrow is related to the gun icon on cdpred.com career page. We will give you the first bit of information about our second AAA RPG in development. We have some really exciting news to share.”, aldus Michał Platkow-Gilewski. Sinds enkele weken is er op de website van CD Projekt een icoon van een geweer te zien, waarschijnlijk heeft dit te maken met de aankomende game.

CD Projekt Nieuwe Game

[RG] Bertens ook in dubbelspel uitgeschakeld

Kiki Bertens is er bij de de Open Franse tenniskampioenschappen op Roland Garros ook het dubbelspel niet in geslaagd de tweede ronde te bereiken. Samen met haar Hongaarse partner Katalin Marosi verloor ze van het duo Chan Hao-Ching en Chan Yung-Jan uit Taiwan.

De Nederlandse en de Hongaarse gingen in twee sets onderuit, het werd 6-3 en 6-2. Gisteren verloor Bertens in het enkelspel in de eerste ronde van de Amerikaanse Christina McHale.

[RG] S. Williams in eerste ronde onderuit

Serena Williams, één van de grote favorieten voor de titel bij de vrouwen, mag het grootste graveltoernooi ter wereld al na haar eerste wedstrijd weer verlaten. De Amerikaanse ging onderuit tegen de Française Virginie Razzano, de eerste keer dat ze een Grand Slam in de eerste ronde verliet sinds 2002.

Razzano, die zich gesteund zag door het thuispubliek, moest de eerste set inleveren met 4-6. Ook in de tweede set had de nummer 111 van de wereld moeite om mee te komen met de als vijfde geplaatste Williams, maar ze wist op de valreep een tiebreak af te dwingen. Die leek al snel in het voordeel van de Amerikaanse beslist te zijn: Williams kwam al snel op 5-1 en Razzano, die geplaagd werd door kramp, had moeite haar service te behouden. Toch won de Française alle achteropeenvolgende punten en won de tiebreak met 7-5.

In de beslissende set leek Williams de weg helemaal kwijt en Razzano stoomde al snel door naar 5-0. Williams beet echter van zich af en wist drie games terug te winnen, waarna een knotsgekke servicebeurt van Razzano volgde. Die game duurde 25 minuten en bevatte maar liefst 12 deuces. Beide speelsters verzuimden hun break- dan wel matchpoints te verzilveren en het werd dan ook een mentale uitputtingsslag. Uiteindelijk wist Razzano op haar achtste matchpoint de wedstrijd binnen te slepen.

De Française neemt het in de volgende ronde op tegen de Nederlandse Arantxa Rus.

'Van den Brom alsnog naar Anderlecht'

John van den Brom wordt zeer waarschijnlijk toch de nieuwe trainer van Anderlecht. Verschillende bronnen rondom de Belgische topclub hebben dit laten weten. De verwachting is dat de trainer morgen wordt gepresenteerd.

Vorige week liet Vitesse nog weten dat Van den Brom gewoon in Arnhem zou blijven, maar de voetbalwereld bewijst opnieuw dat alles mogelijk is. "John is de juiste man voor Vitesse", liet eigenaar Merab Jordania destijds weten.

Toch lijkt Jordania zijn woord niet te houden. Een aantal weken geleden bereikte hij namelijk al een akkoord met Anderlecht voor de overgang van Van den Brom. Het vertrek van Van den Brom zou Vitesse een bedrag van 400.000 euro opleveren.

Vitesse lijkt zijn opvolger ook al te hebben gevonden. Bij een vertrek van Van den Brom zou Fred Rutten, die het einde van het afgelopen seizoen bij PSV niet haalde, naar het Gelredome gehaald kunnen worden.

Van den Brom zou daarmee de vierde Nederlandse trainer in Belgische dienst kunnen worden. Eerder vandaag maakte Standard Luik al bekend dat Ron Jans de nieuwe trainer wordt. Daarnaast staat Mario Been nog altijd bij Racing Genk aan het roer en verdient Adri Koster zijn boterham bij Beerschot AC.


John van den Brom viert het behalen van Europees voetbal (Foto: Pro Shots)

Dodental aardbeving ItaliŽ opgelopen tot 17

Het aantal doden als gevolg van de aardbeving dinsdag in het noorden van Italië is opgelopen tot zeventien. Reddingswerkers vonden de lichamen van nog twee slachtoffers in een ingestorte fabriek in Medolla.

In het puin van de fabriek was eerder op de dag al een omgekomen arbeider gevonden. Een persoon wordt nog vermist.

Bij de aardbeving raakten ongeveer tweehonderd mensen gewond. Duizenden zijn dakloos. Het was de tweede dodelijke aardbeving binnen negen dagen in het gebied ten noorden van Bologna.


Dodental aardbeving Italië gestegen tot 17 (Foto: Novum)

Amnesty kritisch over Nederlandse mensenrechten

Amnesty International is kritisch over de stand van zaken van de mensenrechten in Nederland. Zo zitten er te veel vreemdelingen in detentie zonder aandacht voor een alternatief. Dat staat in een rapport van de stichting in aanloop naar een oordeel van de Verenigde Naties over de Nederlandse mensenrechten.

Amnesty maakt zich verder zorgen over de tekortkomingen in de aanpak van discriminatie en de strafbaarstelling van illegaal verblijf. Ook hebben lessen over mensenrechten op Nederlandse scholen een 'te vrijblijvend karakter'.

Een comité van de VN beoordeelt om de vier jaar alle lidstaten op de situatie rondom de mensenrechten in het land. Donderdag oordeelt de Mensenrechtenraad over Nederland.

'Rockstar komt niet naar E3'

Betrouwbare bronnen hebben aan CVG verteld dat het bedrijf geen plannen heeft voor de E3. Rockstar zal dan ook niet aanwezig zijn op de beursvloer. Of er beelden van GTA V getoond zullen worden tijdens een van de drie grote conferenties is nog de vraag.

Rockstar is geen frequente bezoeker van de E3. Op dit moment werkt het bedrijf aan twee projecten: GTA V en Agent. Over beide games is nog bijna niets bekend. Overigens zal Take-Two Interactive, een bedrijf waarvan Rockstar onderdeel is, wel aanwezig zijn.

Fatale val van flatgebouw geen misdrijf

De fatale val die een 38-jarige vrouw maandag vanaf een flatgebouw in Arnhem maakte, is geen misdrijf. Een 48-jarige man die maandagavond vanwege het incident werd aangehouden, is vrijgelaten, meldt de politie dinsdag.

Agenten werden maandag rond 17.30 uur gewaarschuwd over de val van de vrouw van een flat aan het Kleefseplein. Ter plaatse bleek dat het slachtoffer al was overleden. De 48-jarige man werd opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de dood van de vrouw. Onderzoek heeft echter uitgewezen dat geen sprake is van een misdrijf. De politie heeft het onderzoek afgerond.

BNN wint kort geding om Loverboys

Loverboys mag dinsdagavond gewoon worden uitgezonden. Het BNN-programma heeft een rechtszaak gewonnen die werd aangespannen door een ex die de uitzending wilde voorkomen.

"BNN en Endemol winnen kort geding", maakte BNN dinsdagavond bekend. "Dus vanavond gewoon kijken naar Loverboys om 20.25 uur bij BNN op 3." De rechtbank was niet direct bereikbaar voor een toelichting.

Een jongen had het programma Loverboys ingeschakeld om zijn ex terug te winnen, maar zijn voormalige geliefde probeerde de uitzending tegen te houden. Volgens BNN was de ex zelf niet in beeld te zien.

Volgens presentator Valerio Zeno was er al een oplossing gevonden voor het geval de zevende aflevering van het derde seizoen door de rechter werd verboden. "Ik ben benieuwd of aflevering zeven vanavond gewoon op tv is, of dat jullie 'wegens omstandigheden' aflevering acht te zien krijgen", zei hij eerder.

Loverboys, naast Zeno gepresenteerd door Dennis Storm, staat in het teken van de liefde. In het programma krijgen mensen bijvoorbeeld steun bij een opbloeiende romance of hulp bij het beëindigen van een relatie.

Succesvolle ingreep voor Pieters

Erik Pieters heeft vandaag een succesvolle ingreep aan een gebroken middenvoetsbeentje ondergaan. Dit heeft de verdediger van PSV via Twitter laten weten.

"Operatie is achter de rug", is in het bericht van Pieters te lezen. "Alles is goed gegaan en ben klaar voor de revalidatie. Nu rustig in bedje AMC aan het bijkomen."

Pieters, die door deze blessure het EK voetbal moet missen, hoopt in september weer helemaal fit te zijn.

'GroenLinks is ongeloofwaardig'

Marianne Thieme vindt het 'onbegrijpelijk' dat GroenLinks heeft ingestemd met het begrotingsakkoord. Er is namelijk nog steeds sprake van een forse bezuiniging op het natuurbeleid, zei de fractieleider van de Partij voor de Dieren dinsdag tijdens het debat over de begroting voor volgend jaar.

Thieme noemde de partij van Jolande Sap verder 'ongeloofwaardig' als duurzame partij, omdat GroenLinks in Groningen de bouw van een kolencentrale mogelijk heeft gemaakt. Sap erkende dat zij liever meer geld zou willen investeren in de natuur, maar door het begrotingsakkoord wordt daarmee volgend jaar in elk geval een 'heel stevig begin gemaakt'.

"Voor mij is geloofwaardigheid dat je kansen grijpt als die zich voordoen", vervolgde zij. "Dat je het niet laat bij mooie woorden, maar concrete daden verricht om de natuur verder te beschermen." Sap wees er ook op dat het begrotingsakkoord met instemming is onthaald door verschillende natuurorganisaties.

Volgens Thieme is dat alleen maar omdat die organisaties blij zijn dat een verslechtering van het beleid deels is teruggedraaid. Dat landbouworganisatie LTO ook stond te juichen, moet GroenLinks tot nadenken stemmen, aldus Thieme.

Kustwacht zoekt naar vermist zeiljacht

De Nederlandse kustwacht is dinsdag op zoek naar een Noors zeiljacht dat wordt vermist. Het jacht vertrok vrijdag vanuit Zeebrugge in België en zou maandag aankomen in het Deense Hanstholm, maar is daar tot nog toe niet gearriveerd. Ook lukt het niet contact met het vaartuig te krijgen.

Aan boord van het zeiljacht zijn drie mensen, meldt het Kustwachtcentrum in Den Helder dinsdag. De kustwacht is door het Reddingscoördinatiecentrum in het Noorse Stavanger gevraagd in het Nederlandse deel van de Noordzee uit te kijken naar het vaartuig. Ook de Belgische en Deense collega's hebben zo'n verzoek gekregen.

Een vliegtuig van de kustwacht zoekt het gebied af waar het vaartuig kan zijn. Het Kustwachtcentrum vraagt de scheepvaart uit te kijken naar het jacht.

Vos hoopt volgende week weer te trainen

Marianne Vos verwacht volgende week weer op de fiets te zitten. Dit heeft de Brabantse wielrenster vandaag aan Omroep Brabant laten weten. Vorige week brak ze tijdens een wedstrijd in Valkenburg haar sleutelbeen na een valpartij.

Een controle in het ziekenhuis heeft inmiddels uitgewezen dat het om een 'mooie breuk' gaat. In de komende periode draagt Vos acht uur per dag een speciaal apparaatje, waarmee de genezing bevorderd moet worden. "Alles wat een beetje kan helpen richting de Olympische Spelen moet ik aangrijpen", aldus Vos.

Toch zal Vos af moeten wachten hoe de breuk herstelt. "Ik verwacht echter wel fit dat ik fit aan de start van de Spelen verschijn", liet ze strijdlustig weten. Op 29 juli staat de olympische wegwedstrijd op het programma. Drie dagen later volgt dan nog de individuele tijdrit.

Rangers mag toch spelers kopen

De geplaagde Schotse voetbalclub Glasgow Rangers mag volgend jaar toch spelers kopen. De rechtbank in Edinburgh bepaalde dat een door de Schotse voetbalbond SFA opgelegd transferverbod onrechtmatig is. De SFA heeft die straf namelijk niet in de eigen reglementen staan. De beroepscommissie van de SFA moet nu bepalen welke straf de Rangers wel krijgen.

Rangers kreeg het twaalf maanden lange transferverbod in april opgelegd nadat de club in februari uitstel van betaling had aangevraagd. De bond had echter alleen een boete, uitsluiting van het Schotse bekertoernooi, uitsluiting van de sport of opheffing van het bondslidmaatschap als straffen ter beschikking.

Overigens betekent de uitspraak niet dat Rangers nu direct spelers kan gaan kopen. Totdat de Schotse topclub uit surseance is, mogen sowieso geen spelers worden vastgelegd. Naar verwachting gebeurt dat pas in juli.

Janga definitief naar Excelsior

Rangelo Janga speelt ook de komende twee seizoenen voor Excelsior. Dit heeft ploeg uit Rotterdam Kralingen vandaag bekend gemaakt. Sinds januari werd de 20-jarige aanvaller door Willem II aan de derde club uit onze havenstad verhuurd.

Janga speelde in het afgelopen half jaar zestien competitiewedstrijden en trof daarin twee keer doel. Dit deed de jonge speler in de duels tegen Roda JC (2-1) en NAC Breda (3-0).

Voor Andrea Fileccia was er minder goed nieuws. Door een aantal blessures kon de Belgische speler zich bij Excelsior niet bewijzen. Na goed overleg zal het doorlopende contract van de speler per 1 juni beëindigd worden.

Schleck heeft eindelijk gele trui

Andy Schleck is dinsdag gehuldigd als winnaar van de Tour de France van 2010. De Luxemburger kreeg de gele trui omgehangen tijdens een ceremonie in zijn woonplaats Mondorf. Daar was tourbaas Christian Prudhomme bij aanwezig.

Schleck kreeg de zege in de Tour in februari toegekend, nadat Alberto Contador door het sportarbitragehof CAS voor twee jaar werd geschorst en zijn zege moest inleveren.

Contador werd tijdens de laatste rustdag van La Grande Boucle in 2010 betrapt op een minieme hoeveelheid clenbuterol. Dat werd echter pas na de Tour duidelijk. De Spaanse bond achtte niet bewezen dat Contador het middel bewust had genomen en sprak hem vrij.

Na een beroepszaak van de mondiale antidopingwaakhond WADA en wielerunie UCI bij het CAS werd Contador alsnog met terugwerkende kracht geschorst. Hij raakte daardoor ook de eindzege in de Giro van vorig jaar kwijt.

Schleck heeft herhaaldelijk laten weten weinig waarde aan zijn eindzege te hechten omdat hij die niet tijdens de race veiligstelde.


Schleck heeft eindelijk gele trui (Foto: Novum)

Casillas waakt voor favorietenrol op EK

Iker Casillas denkt dat Spanje de te kloppen ploeg is tijdens het EK. Het elftal zal met deze rol om moeten leren gaan.

Op de officiële website van Real Madrid laat Casillas weten dat er weinig verrassingen in het spel van de Spanjaarden zitten. "Ons doel is om net als in 2008 het EK te winnen", aldus de sluitpost van La Furia Roja. "Toen verrasten we echt iedereen."

Casillas denkt dat het komende zomer een ander verhaal wordt. "Op dit EK kunnen we niet verassen, want iedereen weet hoe we spelen. Elke tegenstander zal het ons moeilijk weten te maken", vervolgt de doelman van Real Madrid.

Casillas denkt dat Duitsland, Nederland en Frankrijk goede kans maken op de titel. "Duitsland heeft een goede ploeg. Behalve dat ze het de laatste jaren goed doen, spelen ze altijd voor de titel. Nederland speelde erg goed in de WK-finale van 2010 en ook Frankrijk heeft zeer goede spelers. Daarnaast hebben de Fransen nog de blamage van het WK in 2010 weg te poetsen."

Bootje Efteling slaat om, jongen bijna verdronken

Een jongen uit Den Bosch moest dinsdag worden gereanimeerd nadat het groepje waartoe hij behoorde een Gondoletta-bootje in de Efteling had laten omslaan. Het slachtoffer was weer aanspreekbaar toen hij per ambulance naar het ziekenhuis werd gebracht.

"De jongens gingen aan het dak van het bootje hangen, waarna het omsloeg", aldus een getuige tegen Omroep Brabant. Drie van de inzittenden konden snel de kant bereiken, maar de vierde bleek onder de boot vast te zitten. Een speedboot met medewerkers en ambulances waren snel ter plaatse, waarop de drenkeling onder de boot vandaan werd gehaald.

Getuigen stellen dat de jongen enkele minuten in het water heeft gelegen en moest worden gereanimeerd. Daarop werd hij in de ambulance, en zijn vrienden met een politieauto afgevoerd. Volgens een zegsman van de Efteling moeten inzittenden 'heel erg hun best doen' om een Gondoletta om te laten slaan.

Omgeslagen Gondoletta, Efteling
Omgeslagen Gondoletta, Efteling (foto: boudog, Twitter)

Donkey Kong wordt moeilijker

Dr. Hank Chien hoeft vermoedelijk weinig patiënten te bespreken want hij heeft zijn eigen wereldrecord Donkey Kong verbroken. Op dit moment staat het record op 1.110.100 punten en hij probeert het hoger te krijgen.

Chien geeft aan dat hij weet dat er anderen zijn die op het record jagen. Het probleem is alleen dat de originele 1981 arcademachine niet zo veel meer te vinden is. Chien weet van zichzelf dat hij nog hoger kan en is daar druk mee bezig. Daarnaast is Chien ook bezig met de klassieker Centipede om een record neer te zetten.

VVD: akkoord geldt tot nieuw kabinet

Het begrotingsakkoord geldt tot het aantreden van het nieuwe kabinet. Dat verklaarde VVD-fractieleider Stef Blok dinsdag tijdens het debat over het akkoord dat hij sloot met CDA, D66, GroenLinks en de ChristenUnie.

De VVD is goed voor zijn handtekening, betoogde Blok. "Wij zullen ons daaraan houden totdat er een nieuw kabinet is." Een nieuw kabinet zal 'andere keuzes' maken, zei hij. "Dat is democratie." Blok herhaalde dat hij niet blij is met een aantal maatregelen uit het akkoord. Hij had liever gezien dat meer zou zijn gesneden in de overheidsuitgaven, zoals de ontwikkelingshulp, de omroepen en een kleinere overheid.

Maar niets doen was erger geweest. Het gevaar lag op de loer dat het vertrouwen van de financiële markten wegzakt, wat zich vertaalt in een hogere rente die Nederland moet betalen, zei Blok. "De VVD loopt niet weg voor die realiteit. Wij willen nu handelen."

In VVD-kringen valt steeds meer kritiek te beluisteren op het akkoord. Partijcoryfee Hans Wiegel noemde het Kunduz-akkoord een grote strategische fout. Het kabinet had nooit zijn ontslag moeten indienen. Demissionair premier Mark Rutte (VVD) is het niet met hem eens. Er lag een groot risico dat de begroting voor 2013 niet rond zou komen, wat desastreuze gevolgen zou hebben, aldus Rutte.

VVD: akkoord geldt tot nieuw kabinet (Foto: Novum)

Voetbalkijkende bouwvakkers kosten 130 miljoen

De bouwproductie in Nederland daalt in maanden dat een groot voetbaltoernooi wordt gehouden doordat bouwvakkers dan liever naar voetbal kijken. Dat kost de sector 130 miljoen euro aan omzet. Dat blijkt uit dinsdag gepubliceerd onderzoek van ING. Voor de economie kan Nederland het best zo vroeg mogelijk worden uitgeschakeld. Alles bij elkaar heeft een groot voetbaltoernooi overigens nauwelijks effect op de economie.

In de bouw wordt in de maand dat een WK of EK plaatsvindt gemiddeld 1,7 procent minder geproduceerd. In de oneven jaren, wanneer geen grote voetbalevenementen worden georganiseerd, stijgt de productie juist met ongeveer eenzelfde percentage.

Econoom Maurice van Sante van ING verklaart de lagere productie in de bouw uit het feit dat in de sector relatief veel voetbalminnende mannen werken. Negentig procent van de werknemers in de sector is man. "Bovendien vallen toernooien vooral in juni, wat een relatief drukke maand is voor de bouw."

Ook restaurants zien hun omzet tijdens voetbaltoernooien dalen, gemiddeld met 3,5 procent. Elektronicawinkels zien in een EK-maand hun omzet juist met zeven procent stijgen, doordat dan veel meer televisies worden verkocht.

Supermarkten boeken tijdens een groot toernooi tussen de dertig en zestig miljoen euro meer omzet. Dat bedrag is echter sterk afhankelijk van hoe ver Nederland komt. Gemiddeld is elke wedstrijd van Oranje goed voor tien miljoen euro extra omzet in de supermarkten.

Per saldo is de invloed van een EK op de Nederlandse economie overigens te verwaarlozen, concludeert Van Sante. Voor de economie is het echter het best als Nederland zo vroeg mogelijk wordt uitgeschakeld. "Hoe langer het toernooi duurt, hoe negatiever het effect op de economie."

Dat komt doordat de positieve effecten van een EK of WK, zoals de aankoop van oranjegadgets en televisies, vooral aan het begin van het toernooi plaatsvinden. De negatieve effecten, zoals verzuim, vinden meer gespreid over het toernooi plaats.


Voetbalkijkende bouwvakkers kosten 130 miljoen (Foto: Novum)

KroatiŽ zonder geblesseerde Lovren op EK

Kroatië moet het op het naderende EK stellen zonder de geblesseerde Dejan Lovren. De verdediger van Olympique Lyon is door bondscoach Slaven Bilic niet opgenomen in de definitieve selectie. Ook Goran Blazevic, Sime Vrsljako en Nikola Kalinic haalden de 23-koppige groep niet.

De Ieren doen het in Polen en Oekraïne zonder Kevin Foley. De verdediger van Wolverhampton Wanderers is vervangen door Hull City-speler Paul McShane. Paul Green nam al eerder de plaats in van de aan zijn lies geblesseerde Keith Fahey. In de aanval kan bondscoach Giovanni Trapattoni beschikken over de ervaren Robbie Keane.

Bondcoach Oleg Blokhin liet vlak voor het begin van het toernooi in eigen land Oleksandr Bandura, Vitaly Mandziuk en Taras Stapanenko afvallen. Gisteren versloegen de Oekraïners Estland met 4-0. Vrijdag oefent het team van sterspeler Andriy Shevchenko tegen Oostenrijk.

Definitieve selectie Kroatië:

Stipe Pletikosa (FC Rostov), Ivan Kelava, Josip Simunic, Domagoj Vida, Milan Badelj, (Dinamo Zagreb), Danijel Subasic (AS Monaco), Jurica Buljat (Maccabi Haifa), Vedran Corluka (Tottenham Hotspur), Danijel Pranjic (Bayern München), Gordon Schildenfeld (Eintracht Frankfurt), Darijo Srna, Eduardo (Shakhtar Donetsk), Ivan Strinic (Dnjepr Dnjepropetrovsk), Tomislav Dujmovic (Dinamo Moskou), Ivo Ilicevic (Hamburger SV), Niko Kranjcar, Luka Modric (Tottenham Hotspur), Ivan Perisic (Borussia Dortmund), Ivan Rakitic (Sevilla FC), Ognjen Vukojevic (Dynamo Kiev), Nikica Jelavic (Everton), Mario Mandzukic(VfL Wolfsburg).

Definitieve selectie Ierland:

Shay Given, Richard Dunne, (Aston Villa), Keiren Westwood, John O'Shea, James McClean (Sunderland), David Forde (Millwall), Stephen Ward, Stephen Hunt, Kevin Doyle, (Wolverhampton Wanderers), Sean St Ledger (Leicester City), Darren O'Dea (Celtic), Stephen Kelly, Damien Duff (Fulham), Paul McShane (Hull City), Glenn Whelan, Jonathan Walters (Stoke City), Keith Andrews, Shane Long, Simon Cox (West Bromwich Albion), Aiden McGeady (Spartak Moskou), Darron Gibson (Everton), Paul Green (Derby County), Robbie Keane (LA Galaxy).

Definitieve selectie Oekraïne:

Oleksandr Goryainov, Marko Devic (Metalist Charkov), Maxym Koval, Andriy Shevchenko, Taras Mikhalik, Yevhen Khacheridi, Olexandr Aliyev, Denys Garmash, Andriy Yarmolenko, Oleh Gusev, Artem Milevskiy (Dynamo Kiev), Andriy Pyatov, Olexandr Kucher, Yaroslav Rakitskiy, Vyacheslav Shevchuk, Yevhen Seleznyov (Shakhtar Donetsk), Bohdan Butko (Illychivets Mariupil), Yevhen Selin (Vorskla Poltava), Yevhen Konoplyanka, Ruslan Rotan (Dnjepr Dnjepropetrovsk), Serhiy Nazarenko (Tavriya Simferopol), Anatoliy Tymoshchuk (Bayern München), Andriy Voronin (Dinamo Moskou).

Konami trapt E3 vrijdag al af

Konami heeft bekendgemaakt dat ze aanstaande vrijdag hun jaarlijkse persconferentie zullen organiseren. Vrijdagochtend 09:00 uur zal Konami alles tonen. Of de show live is, of eerder opgenomen zoals vorig jaar is nog niet bekendgemaakt.

Vorig jaar toonde Konami ook al op vrijdag voor de E3 hun aankomende games en kwam toen met Zone of Enders HD Collection en de Metal Gear Solid HD Collection. Dit jaar wordt er meer verwacht van Metal Gear Rising, PES 2013, Zone of Enders 3 en misschien wel wat van Kojima's Project Ogre.

Metro: Last Light nog niet naar Wii U

THQ heeft vandaag bekendgemaakt dat Metro: Last Light nog niet in ontwikkeling is voor Wii U. De ontwikkelaar geeft ook zelf aan dat het niet meer zeker is dat hij er ook gaat komen voor de Wii U.

Vorig jaar is de game getoond tijdens een presentatie voor de Wii U en THQ heeft aangegeven dat dit zeker geen fout was. Tijdens de ontwikkeling van de game hebben ze besloten om te blijven bij wat ze kennen: Xbox 360, PS3 en Windows. Als er een Wii U-versie nog zal komen, dan komt deze later dan de andere versies.

Metro: Last Light staat gepland voor een release begin 2013 met een Wii U-versie voor later, of helemaal niet.

Uchebo vervolgt loopbaan bij Cercle Brugge

Michael Uchebo verruilt VVV-Venlo voor Cercle Brugge. Dit liet de Belgische ploeg vandaag weten op hun clubsite.

De 22-jarige Nigeriaan tekende een contract voor twee seizoenen bij de Belgische middenmoter. In deze verbintenis is een optie voor nog een seizoen opgenomen. De 1.94 meter lange spits was in Venlo goed voor tien doelpunten in 63 wedstrijden. Hij speelde drie seizoenen voor VVV, dat hem in 2009 bij zijn jeugdclub Enugu Rangers ophaalde.

Premier ItaliŽ overweegt time-out Serie A

De Italiaanse premier Mario Monti stelt voor het betaald voetbal in zijn land twee tot drie jaar stil te leggen. Hij denkt dat die tijd nodig is om schoon schip te maken na het zoveelste omkoopschandaal. "Het is geen voorstel van de regering, maar gewoon iets dat ik me afvraag."

Justitie in Italië verrichtte maandag huiszoekingen bij diverse spelers, trainers en bestuurders. Lazio-aanvoerder Stefano Mauri werd zelfs gearresteerd, terwijl Domenico Criscito het trainingskamp van de Italiaanse ploeg moest verlaten. Ook Juventus-trainer Antonio Conte wordt genoemd in het schandaal.

De acties maken deel uit van het onderzoek 'Last Bet.' Dat spitst zich toe op 33 wedstrijden die in de afgelopen seizoenen in de Serie A en B zouden zijn gemanipuleerd. Vlak voor het WK van 2006 werd het Italiaanse voetbal ook geteisterd door een omkoopschandaal. De Azzurri gingen toen desondanks wel met de wereldtitel aan de haal.

[RG] Haase maakt gehakt van Dodig

Robin Haase heeft zijn eerste partij op Roland Garros kinderlijk eenvoudig gewonnen. Onze landgenoot gunde zijn Kroatische opponent Ivan Dodig slechts vijf games; 6-2, 6-2 en 6-1.

In de eerste set wist Haase zijn Kroatische opponent bij een stand van 1-1 te breken. Dit lukte hem ook bij een stand van 4-2. Uiteindelijk won de Nederlander de eerste set met 6-2 van Dodig. In de derde game van de tweede set kreeg Haase opnieuw vijf breakkansen, maar Dodig wist zich telkens veilig te spelen.

Bij een stand van 2-2 kreeg onze landgenoot opnieuw breakkansen en ditmaal sloeg hij wel toe. Haase weet vervolgens Dodig bij een stand van 4-2 opnieuw te breaken en pakte vervolgens ook de tweede set met 6-2. In de derde set was Haase niet meer te stoppen en liep rap uit naar een 4-0 voorsprong.

Dodig wist nog 4-1 te maken, maar wist vervolgens niet te voorkomen dat Haase hem bij een stand van 5-1 opnieuw brak. Haase won daardoor de derde set met 6-1 en besliste daarmee definitief het duel. Onze landgenoot treft in de volgende ronde de winnaar van de partij tussen de Amerikaan James Blake en de Rus Mikhail Youzhny. Hij is als 27e geplaatst op Roland Garros.

Van Paassen en Stultiens versterken gelederen Rabobank

De vrouwenploeg van Rabobank doet vanaf volgende maand een beroep op Sanne van Paassen en Sabrina Stultiens. Het tweetal komt over van BrainWash Kappers, dat sinds kort samenwerkt met Rabobank.

Van Paassen en Stultiens zijn vooral bekend als veldrijdsters, maar komen ook op de weg in actie. Met ingang van 19 juni dragen de wielrensters het tricot van Rabobank. Oud-profwielrenner Jeroen Blijlevens, viervoudig ritwinnaar in de Tour de France, is ploegleider van het vrouwenteam.

Jan Smeets tevreden met 43e editie Pinkpop

Festivaldirecteur Jan Smeets is tevreden met de 43e editie van Pinkpop. "Het is over de hele linie goed gegaan", vertelt de 67-jarige Smeets dinsdag aan Novum Nieuws. "Er heerste een goede sfeer en het was mooi weer."

Ook over de bands die afgelopen weekeinde naar Landgraaf kwamen is Smeets te spreken. "Het was een succes." Zelf zou de festivaldirecteur graag Neil Young op Pinkpop zien. "Dat zou ik persoonlijk erg leuk vinden, maar we willen wel jong blijven programmeren."

Smeets wil het programma wel zo veel mogelijk vernieuwend houden en niet te veel in herhaling vallen. "Soms spelen bands te vaak." Dit jaar zagen muziekliefhebbers onder meer The Cure, Bruce Springsteen, James Morrison en Anouk optreden.

Ouders kinderen brand Derby opgepakt

De ouders van zes Britse kinderen die op 11 mei bij een brand in hun huis omkwamen zijn dinsdag gearresteerd. De politie ziet de 55-jarige Mick Philpott en zijn 31-jarige vrouw Mairead als moordverdachten.

De brand in de centraal gelegen stad Derby, die de kinderen van 5 tot 13 jaar het leven kostte, is volgens de politie aangestoken. Er zou een brandbare vloeistof door de brievenbus naar binnen zijn gegoten. Vijf kinderen kwamen direct om, het zesde kind overleed later in het ziekenhuis.

Philpott heeft zeventien kinderen en was al eens het onderwerp van een Brits tv-programma over zijn abnormaal grote gezin.


Ouders kinderen brand Derby opgepakt (Foto: Novum)

Gewonden bij brand gevangenis Rotterdam

In gevangenis Noordsingel in Rotterdam heeft dinsdagmiddag een brandje gewoed. De gevangene die in de cel zat waar de brand woedde raakte gewond aan zijn hand, meldt een woordvoerder van het ministerie van Justitie. De brand was binnen twee minuten onder controle.

Volgens RTV Rijnmond moesten zo'n twintig medewerkers vanwege ademhalingsproblemen naar het ziekenhuis. Ze waren ook misselijk en duizelig. Hoe de brand is ontstaan wordt onderzocht.

Coffeeshoplid voortaan zonder uittreksel in Limburg

Lid worden van een Limburgse coffeeshop kan voortaan als inwoner van Nederland ook alleen met een paspoort. Burgemeesters van Limburgse coffeeshopgemeenten hebben dat met coffeeshophouders in hun provincie afgesproken, meldt een woordvoerder van de gemeente Sittard-Geleen dinsdag. De maatregel moet de straatverkoop terugdringen.

Bij de invoering van de wietpas op 1 mei was voor een lidmaatschap van een coffeeshop in de zuidelijke gemeenten in Nederland nog een uittreksel van de gemeentelijke basisadministratie (GBA) vereist. De gemeente Sittard-Geleen denkt dat onder meer door deze verplichte handeling weinig mensen lid zouden zijn geworden van de coffeeshops.

Bij de laatste controle waren er in Sitaard-Geleen zestig leden geregistreerd bij de ene coffeeshop en ruim honderd bij de andere. Nog een coffeeshop bleek gesloten en een andere bleek een ledenlijst te hebben die niet aan de eisen voldeed. De straatverkoop in de regio is gestegen volgens de woordvoerder. "Het doel van deze wijziging is dan ook die verkoop terugdringen."

Als twijfel ontstaat over softdrugsliefhebbers op de ledenlijst dan volgt een extra controle door de gemeente bij de GBA. " De verantwoordelijkheid voor de leden van de coffeeshop komt met deze regeling nog duidelijker bij de coffeeshophouder te liggen," volgens de gemeente Sittard-Geleen.

In de gemeente Eindhoven werd al eerder afgestapt van het GBA-uittreksel als vereiste voor lidmaatschap bij een coffeeshop. Na een proef in mei zag de gemeente een sterke stijging in het aantal leden. Om die reden wordt de proef ook doorgezet in juni, laat een woordvoerder van burgemeester van Eindhoven Rob van Gijzel weten.

De gemeente Eindhoven kwam tot de beslissing het uittreksel niet verplicht te stellen omdat er geen juridische verplichting is voor coffeeshops de GBA-gegevens te bewaren.

Zoetermeerder steekt vrouw neer

Een 51-jarige man uit Zoetermeer heeft dinsdagochtend een tien jaar jongere vrouw neergestoken. De dader werd even later aangehouden op station Centrum-West. De vrouw ligt zwaargewond in een ziekenhuis maar is buiten levensgevaar, meldt de politie.

De steekpartij vond rond 11.15 uur plaats in de woning van het slachtoffer aan het Hoevenbos in Zoetermeer. De politie heeft diverse plekken afgezet voor onderzoek. Waarom de man de vrouw heeft toegetakeld en of ze elkaar kenden is nog onduidelijk.

Krul wil zich bewijzen bij Oranje

Tim Krul wil zich, na een uitstekend seizoen bij Newcastle United, ook laten zien bij het Nederlands elftal. De 24-jarige Hagenaar speelde zaterdag tegen Bulgarije de hele wedstrijd. "Maarten Stekelenburg en Michel Vorm zitten er al langer bij, dus is het aan mij om te laten zien dat ik net zo goed of misschien wel beter ben", zegt hij tegen Novum Nieuws.

Krul baalt ervan dat Nederland met hem op doel verloor van Bulgarije. "Normaal gesproken mogen we niet verliezen van Bulgarije", beseft hij. "Maar we zitten nog in de voorbereiding en hebben een zware trainingsweek in Zwitserland gehad", weet Krul ook. "Pas op het EK moeten we in vorm zijn."

Rechtzetten wil Krul de nederlagen tegen Bayern München (3-2) en Bulgarije (2-1) wel. "We willen woensdag tegen Slowakije winnen en zaterdag tegen Noord-Ierland ook. Verliezen moeten we niet te vaak doen."

FIA beslist deze week over legaliteit Red Bull RB8

Autosportfederatie FIA zal nog deze week gaan beslissen of de nieuwe vloer van de Red Bull Racing RB8 legaal is. Ferrari, Mercedes en McLaren twijfelen of het concept van een gat in de vloer vlak voor de achterwielen wel volgens de regels toegestaan is.

De teams wilden in Monaco geen protest indienen, maar zochten helderheid bij de FIA die dit voor de Grand Prix van Canada wil verschaffen. Tegen Autosport werd gemeld dat alle betrokkenen nog deze week gehoord zullen worden. "Red Bull Racing is niet gevraagd om iets aan te passen. Echter, er is een verschil van mening over de interpretatie van de regels en wij zijn van plan om binnen enkele dagen opheldering te geven. Voor beide kanten valt wat te zeggen, dus het is aan ons om een standpunt in te nemen."

Nederlandse vrouwen zijn het speelst

Nederland is het eerste land ter wereld waarbij evenveel vrouwen als mannen spelletjes spelen op pc, console, smartphone of tablet. In totaal telt Nederland nu zo'n vier miljoen gamende vrouwen en ongeveer evenveel gamende mannen.

Dit blijkt uit het Nationaal Gaming Onderzoek 2012 dat is uitgevoerd door Newzoo in samenwerking met GameHouse, bekend van de gameportaal Zylom.

Sinds vorig jaar zijn vrouwen 18 procent meer tijd aan gamen gaan besteden, wat neerkomt op een extra 7,4 uur per week voor elke gamende vrouw.

Hard werken
Opvallend is dat gamen het populairst is onder fulltime werkende vrouwen. 59 procent van de vrouwen met een fulltime baan speelt games, tegenover 49 procent van de vrouwen zonder werk en 46 procent van de vrouwen die met pensioen zijn. Ook heeft het onderzoek aangetoond dat samenwonende vrouwen en moeders meer gamen dan alleenstaanden.

Van de totale Nederlandse bevolking speelt 56 procent games op de console, pc, smartphone of tablet. Bij vrouwen tussen de 20 en 65 jaar ligt dat percentage zelfs nog net iets hoger: 57 procent van hen speelt games.

Lekker ontspannen
De belangrijkste reden waarom vrouwen gamen is om te ontspannen. "Er wordt vaak gedacht dat mensen gamen uit verveling. Uit dit onderzoek blijkt dat gamen vooral invulling geeft aan de behoefte tot ontspanning. De Nederlandse vrouw speelt meer spelletjes dan dat zij tijdschriften leest, wat een belangrijke verschuiving in het mediaconsumptiegedrag is," aldus Madelon Hoekstra-Fortuin, General Manager Advertising Sales Europe bij Gamehouse.

Naast de 18 procent van hun tijd die zij extra besteden aan gamen, spendeert de gemiddelde Nederlandse vrouw ook 12 procent meer tijd op het internet sinds vorig jaar. Vooral de opkomst en populariteit van de smartphones en tablets is een belangrijke reden voor de groei in het gamen.

Rutte verwerpt kritiek Wiegel

Demissionair premier Mark Rutte (VVD) kan zich niet vinden in de kritiek van zijn partijgenoot Hans Wiegel. Die zei dinsdag dat het Kunduz-akkoord het gevolg is van een grote strategische fout. Rutte werpt de kritiek verre van zich.

Volgens VVD-coryfee Wiegel heeft het kabinet veel te snel zijn ontslag ingediend. VVD en CDA hadden tot half september zelf de miljoenennota moeten schrijven en dan zaken moeten doen. Bij de onderhandelingen met D66, GroenLinks en ChristenUnie hebben de liberalen fors ingeleverd.

"Ik ben het heel vaak met de heer Wiegel eens", zei Rutte dinsdag. "Maar dit keer niet." Volgens de premier was er een groot risico dat de begroting voor 2013 niet rond zou komen, wat desastreuze gevolgen zou hebben.

Kangoeroe ontsnapt in Stompwijk

In Stompwijk huppelt een kangoeroe rond. Het is volgens een woordvoerder van de politie Haaglanden niet de eerste keer dat het beest door Leidschendam-Voorburg, waar Stompwijk een deel van is, springt.

Volgens de zegsvrouw is het dier al vaker ontsnapt. Medewerkers van de politie en de dierenambulance proberen het beest te vangen. Eerder deze maand haalde een andere ontsnapte kangoeroe het landelijke nieuws. Het beest dat toen werd gezien in Schaarsbergen bleef ruim anderhalve week op vrije voeten.

Naar aanleiding daarvan stelde Tweede Kamerlid Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren kamervragen. Zij wilde toen onder meer weten of het kopen van een kangoeroe niet moeilijker gemaakt zou moeten worden.

Man met bivakmuts steekt vrouw

Een 20-jarige vrouw is dinsdag in Amstelveen met een mes gestoken door een man met een bivakmuts. Ook bedreigde hij haar met een vuurwapen. Ze raakte lichtgewond en is naar een ziekenhuis overgebracht, meldt een politiewoordvoerder. De dader is nog spoorloos.

De man viel het slachtoffer rond het middaguur aan in een garagebox van een flat aan het Groenhof. Een arrestatieteam heeft daarna de hele flat doorzocht, maar kon de dader niet vinden. Waarom hij de vrouw aanviel is nog onduidelijk. De politie doet verder onderzoek en is hard op zoek naar de man.

Kamer keert zich tegen ACTA-verdrag

Nederland moet niet akkoord gaan met het omstreden ACTA-verdrag. Een Kamermeerderheid sprak zich dinsdag uit tegen ondertekening van het verdrag voor bescherming van intellectueel eigendom.

Het ACTA-verdrag is al lang onderwerp van controverse. Het verdrag zou een einde maken aan de internetvrijheid, beweren tegenstanders.

De Europese Unie heeft begin dit jaar de ratificatie van het ACTA-verdrag opgeschort. De tekst van het verdrag wordt eerst voorgelegd aan het Europees Hof van Justitie, dat moet bekijken of het verdrag in strijd is met Europese rechten. Het verdrag beoogt de handel in illegale producten tegen te gaan en intellectueel eigendom te beschermen.

Mol en Keetels vallen af bij hockeyselectie dames

Hockeysters Emilie Mol en Marloes Keetels gaan niet mee naar de Olympische Spelen. Bondscoach Max Caldas heeft het duo van Den Bosch dinsdag af laten vallen van de voorlopige selectie. Mol blijft nog wel meetrainen met het team, terwijl Keetels verder gaat bij Jong Oranje.

De selectie bestaat nu nog uit 24 speelsters. Achttien van hen spelen begin juni een zeslandentoernooi in Londen. Merel de Blaey, Kim Lammers, Lidewij Welten, Margot van Geffen en Maartje Goderie reizen wel af naar Engeland, maar doen niet mee. Zij draaien een alternatief trainingsprogramma.

Uiteindelijk worden zestien speelsters geselecteerd voor de Spelen. Twee dames fungeren tijdens het olympisch toernooi als reserve.

Voorlopige selectie Olympische Spelen

Naomi van As, Willemijn Bos, Joyce Sombroek, Merel de Blaey, Kim Lammers (Laren), Frederique Derkx, Sabine Mol, Maartje Paumen, Margot van Geffen, Maartje Goderie, Lidewij Welten (Den Bosch), Floortje Engels, Eva de Goede, Ellen Hoog, Kelly Jonker, Kitty van Male, Sophie Polkamp, Marieke Veenhoven (Amsterdam), Carlien Dirkse van den Heuvel, Caia van Maasakker, Claire Verhage (SCHC), Marilyn Agliotti, Daphne van der Velden (Oranje Zwart).

VVD: werklozen helpen door aanleg wegen

Volgens VVD-fractievoorzitter Stef Blok hebben Nederlandse werklozen helemaal geen behoefte aan banenplannen vanuit de politiek. Daarentegen zouden werklozen vooral baat hebben bij concrete maatregelen: zoals het aanleggen van wegen, betoogde Blok maandag in de EO-talkshow Knevel & Van den Brink.

Ook geld voor onderwijs en een niet te hoge rente zouden werklozen helpen, denkt Blok. De VVD wil 'mensen en bedrijven meer ruimte geven' om zo de Nederlandse economie weer op orde te krijgen, aldus de fractievoorzitter van de liberalen.

VVD: werklozen helpen door aanleg wegen

[RG] Rus naar tweede ronde

Arantxa Rus heeft de tweede ronde van Roland Garros bereikt. De 21-jarige Monsterse zag haar tegenstandster Jamie Hampton in de tweede set opgeven. Rus stond op dat moment met 6-4 en 4-3 voor. Het is voor Rus de derde keer dat ze in Parijs minimaal de tweede ronde haalt. Eerder deed ze dat in 2009 en 2011.

Rus werd in de eerste set twee keer gebroken, maar zag Hampton haar service drie keer inleveren. In de tweede set maakten beide speelsters het nog bonter. Alle zeven games leverden een servicebreak op. Bij een stand van 30-30 in de achtste game gooide Hampton, die last had van haar been, de handdoek in de ring.

In de volgende ronde stuit Rus, de nummer 88 van de wereld, mogelijk op Serena Williams. De als vijfde geplaatste Amerikaanse moet dan dinsdag wel zien af te rekenen met Virginie Razzano.

Francesca Sciavone, die de afgelopen twee seizoenen de finale bereikte op Roland Garros, zette Kimiko Date-Krumm opzij. De winnares van 2010 klopte de 41-jarige Japanse met 6-3 en 6-1.

OekraÔne kwaad om programma BBC

Berichten in de Britse media over racisme onder Oekraïense voetbalfans schetsen een onjuist beeld van Oekraïne. Dat heeft het Oekraïense ministerie van buitenlandse zaken dinsdag gezegd.

De BBC zond maandag een aflevering uit van het programma Panorama over voetbalfans in Oekraïne en Polen die de Hitlergroet geven en zwarte spelers onthalen op oerwoudgeluiden. Ook werden beelden getoond van Oekraïense hooligans die Aziatische fans aanvallen en in elkaar slaan.

Voormalig verdediger van het Engelse nationale elftal Sol Campbell riep Engelse supporters in het programma op niet naar Oekraïne en Polen te reizen, omdat ze het 'risico lopen in een kist terug te keren'.

Het Oekraïense ministerie verwierp de berichtgeving van de BBC en zei dat Oekraïne 'een van de voorlopers in Europa' is als het gaat om religieuze en etnische tolerantie.

Aanhouding voor moord op Rotterdamse

In Rotterdam is dinsdagochtend een 20-jarige man aangehouden in verband met de gewelddadige dood van een vrouw uit die stad. De recherche onderzoekt zijn rol bij dit misdrijf en sluit meer aanhoudingen niet uit.

Agenten troffen het stoffelijk overschot van Marigret Fullinck 22 maart aan in het kanaal de Vliet bij Rijswijk. Het 20-jarige slachtoffer was op 20 februari voor het laatst gezien. Sectie wees uit dat ze door geweld om het leven is gebracht.

Het Openbaar Ministerie loofde vorige week tienduizend euro uit voor de tip die zou leiden tot de aanhouding van de dader. Voor de aanhouding van dinsdag was geen tip binnengekomen. Het onderzoek is nog in volle gang.

ItaliŽ schrapt oefenduel na aardbeving

De Italiaanse voetbalploeg oefent dinsdagavond niet zoals gepland tegen Luxemburg. Het oefenduel in Parma werd door de Italiaanse voetbalbond FIGC geschrapt na twee aardbevingen in Noord-Italië. De regio werd dinsdagochtend getroffen door een aardbeving met een kracht van 5,8, aan het begin van de middag volgde een nieuwe beving met een kracht van 5,1.

Het epicentrum van de eerste aardbeving bevond zich zestig kilometer van Parma. Bij die beving kwamen ten minste tien mensen om. Het spelershotel van de Italiaanse ploeg werd even geëvacueerd. Ruim een week geleden was de regio ook al getroffen door een aardbeving.

Voor de Azzurri is het schrappen van de oefenwedstrijd een nieuwe tegenvaller op weg naar het EK. Maandag was er een politie-inval in het trainingskamp in verband met een omkopingsschandaal.

Nederlander verdronken in Gentse haven

In de haven van Gent is maandagnacht een man verdronken. Hij sloeg overboord toen zijn boot tegen een onverlichte ponton botste, meldt een woordvoerder van de Gentse politie. Volgens Belgische media gaat het om een Nederlandse man.

Het ongeluk vond plaats rond 01.45 uur. De Nederlander werd later door duikers gevonden, maar reanimatie mocht niet meer baten. Hij zat met drie Tsjechen op de werkboot. Een van hen is naar een ziekenhuis worden overgebracht met onderkoelingsverschijnselen. De politie onderzoekt wat er precies is misgegaan.

Vrijspraak voor fatale scooterrit Nijmegen

De twee mannen die in januari 2010 met een gestolen scooter een dodelijk ongeval veroorzaakten in de Nijmeegse binnenstad worden daar niet voor bestraft. Het gerechtshof in Arnhem veroordeelde de twee dinsdag wel tot respectievelijk twee jaar en en zestien maanden cel voor onder meer het voorbereiden van een overval op een hotel in Nijmegen.

Volgens het Arnhemse hof is niet te achterhalen wie van de twee mannen de scooter bestuurde. Het duo schuift elkaar de schuld in de schoenen. Daarom kan het medeplegen van doodslag juridisch niet worden bewezen, aldus de rechters, die de uitspraak 'onbevredigend' noemden. "Het hof realiseert zich dat deze uitspraak in de samenleving en bij de nabestaanden van het slachtoffer onbegrip en verontwaardiging kunnen oproepen."

Justitie had in hoger beroep zeven en vier jaar cel geëist tegen het tweetal. Het duo, Mohamed el G. (22) en Mohamed S. (20), was op de vlucht voor de politie. Volgens justitie reden de twee met hoge snelheid door de drukke binnenstad van Nijmegen en schonden ze alle verkeersregels.

Aan de dollemansrit op 15 januari kwam een einde toen de twee een 50-jarige man uit Arnhem aanreden op een zebrapad aan de St. Canisiussingel. Het slachtoffer overleed later in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. El G. werd in december 2010 door de rechtbank nog veroordeeld tot acht jaar cel. Zijn kompaan kreeg ook toen zestien maanden gevangenisstraf.

S. uit Nijmegen werd in hoger beroep opnieuw veroordeeld tot zestien maanden cel voor het voorbereiden van een gewapende overval op een hotel. Bij hun aanhouding trof de politie onder meer gezichtsbedekkende kleding en een vuurwapen aan.

De 22-jarige El G. uit Beuningen kreeg dinsdag 24 maanden cel opgelegd. Hij werd ook veroordeeld voor het bedreigen van personeel van het UMC St Radboud ziekenhuis in Nijmegen. Het tweetal kwam daar na het scooterongeval op de eerste hulp terecht. Ook hield het hof rekening met een eerdere veroordeling wegens huiselijk geweld.

Het Openbaar Ministerie bestudeert het arrest om te kijken of er aanknopingspunten zijn voor cassatie bij de Hoge Raad.

Hiddink ambassadeur F1-race Zuid-Korea

Guus Hiddink is nog steeds een volksheld in Zuid-Korea en daarom wordt zijn naam in het Aziatische land nu ook al aan de Formule 1 verbonden. De Nederlandse voetbaltrainer moet ervoor zorgen dat meer mensen de Grand Prix van Zuid-Korea gaan bezoeken.

Het in 2010 Yeongam circuit is nog niet erg populair bij de fans en de organisatie van de race kampt met grote verliezen. Daarom wordt Hiddink erbij geroepen om meer fans naar het gebied te lokken. De huidige oefenmeester van Anzhi Makhachkala dankt zijn beroemdheid in Zuid-Korea aan het met het Aziatische land behalen van de halve finale van het wereldkampioenschap in 2002.

Btw op Britse hartige snacks van de baan

De Britse regering heeft onder druk van boze burgers een plan voor btw op hartige snacks en andere versgebakken hapjes geschrapt. Dat maakte de regering maandagavond bekend.

Minister van financiën George Osborne wilde een maas in de belastingwet dichten, die de makers van etenswaren zoals pasteien en worstenbroodjes in staat stelt het btw-tarief van twintig procent te ontlopen. De nieuwe belasting leidde echter tot een stortvloed van kritiek van zowel de Britse oppositie als de tabloids, die meenden dat de belasting een aanval was op het favoriete eten van de Britse arbeider.

Vooral het belasten van de populaire Britse pasties, hartige pasteitjes die meestal gevuld zijn met rundvlees, ui en aardappel, schoot de Britten in het verkeerde keelgat.

Robert Pattinson heeft genoeg van Twilight-films

Robert Pattinson zal er niet rouwig om zijn als hij zijn personage Edward Cullen uit de Twilight-films de rug kan toekeren. De Britse acteur speelde de vampier met het engelengezichtje in alle vijf de films en heeft er inmiddels genoeg van. "Op een gegeven moment is het op", zei hij tegen het Britse tijdschrift Shortlist.

"Als je een tijdlang hetzelfde personage speelt, raken je ideeën op", vertelt de 26-jarige acteur over zijn 107 jaar oude personage. "Je voelt je een beetje nutteloos en hebt geen idee meer waar je mee bezig bent."

Dat wil niet zeggen dat Pattinson niet trots is op zijn personage. "Ik probeer er zeker niet van weg te vluchten, dan zou ik mezelf tekortdoen. Ik heb mijn acteerwerk in de Twilight-films nooit slecht gevonden. Maar mijn inspiratie is op."

Ook bevestigt de acteur expliciet wat velen al lange tijd over hem zeggen. "Ik wil geen films meer maken voor een tienerpubliek", zegt Pattinson simpelweg. Zijn hoofdrol in het drama Cosmopolis van regisseur David Cronenberg is alvast een stap in de goede richting. Die film gaat op 7 juni in première.

Daarna is het echter weer tijd voor een Twilight-film, zij het voor het laatst. The Twilight Saga: Breaking Dawn - Part 2 verschijnt op 14 november in de Nederlandse bioscopen.


Robert Pattinson heeft genoeg van Twilight-films (Foto: Novum)

[RG] Sharapova laat geen spaan heel van opponente

Maria Sharapova heeft in de eerste ronde van Roland Garros geen spaan heel gelaten van haar opponente, de Roemeense Alexandra Cadantu. De Russin gunde haar geen enkele game en won de wedstrijd met het minimale aantal games met 6-0 en 6-0.

Cadantu wist over de hele wedstrijd slechts 18 punten binnen te halen, waaronder geen enkele winner zat. De beide sets duurden bij elkaar dan ook nog geen vijftig minuten. De als vierde geplaatste Sharapova kan deze makkelijke overwinning goed gebruiken, want de 25-jarige tennister haalde nog nooit de finale van de French Open. In de tweede ronde neemt ze het op tegen de Japanse Ayumi Morita.

Dibi blijft achter bij Sap in peiling

De populariteit van Tofik Dibi onder kiezers van GroenLinks blijft beperkt. Uit een dinsdag gepubliceerde peiling van Maurice de Hond blijkt dat 24 procent van de GroenLinks-achterban Dibi het liefst als lijsttrekker ziet. Jolande Sap krijgt de voorkeur van 58 procent van de GroenLinks-stemmers.

Drie weken geleden bleek uit een peiling van De Hond nog dat Dibi op steun van veertig procent van de GroenLinks-stemmers kon rekenen. Een week later was de aanhang voor de uitdager van Sap geslonken naar 23 procent. Nu lijkt de daling van zijn populariteit te zijn gestagneerd, maar het gat tussen Dibi en Sap blijft aanzienlijk.

De Hond heeft geen peiling gedaan onder leden van GroenLinks. Zij zijn het die sinds zaterdag mogen stemmen op Sap of op Dibi. Op 6 juni wordt bekendgemaakt wie de lijst voor GroenLinks gaat trekken bij de verkiezingen op 12 september.


Dibi blijft achter bij Sap in peiling (Foto: Novum)

Utrechtse brigadier opgepakt voor fout gedrag

De Utrechtse politie heeft maandag een van haar eigen medewerkers aangehouden. Het gaat om een 36-jarige brigadier die wordt verdacht van niet-integer gedrag. Wat de man precies heeft gedaan, willen politie en Openbaar Ministerie niet zeggen.

Tijdens een strafrechtelijk onderzoek kwamen de feiten over de brigadier naar voren. De brigadier is met onmiddellijke ingang geschorst. Het onderzoek wordt voortgezet.

GGD helpt vierduizend Pinkpop-gangers

Door de felle zonneschijn had de GGD dit jaar zijn handen vol aan bezoekers van Pinkpop. In de drie dagen die het festival duurde hebben ongeveer vierduizend bezoekers zich bij een van de behandelposten van de GGD gemeld, laat een woordvoerder weten. Op een totaal van 79.000 bezoekers is dat een op de twintig bezoekers.

Het aantal ligt wat hoger dan vorig jaar. "Maar er waren dit jaar ook meer bezoekers", legt de woordvoerder uit. De festivalgangers hadden vooral last van verbranding door de zon. Verder kampten ze met diarree, blaren of geïrriteerde ogen door pollen of doordat zonnebrandcrème door het zweet in de ogen kwam. Een handvol mensen werd doorgestuurd naar een ziekenhuis.

De GGD-woordvoerder benadrukt dat lang niet iedereen die zich meldde medische hulp nodig had. "Sommige mensen bedenken op het festivalterrein bijvoorbeeld dat ze geen zonnebrandcrème bij zich hebben en vragen dan aan ons of wij het hebben."

Ook is dit jaar een afkolfruimte voor moeders ingericht. "Ieder jaar ontdekken we nieuwe dingen waar behoefte aan is. Daar passen we ons op aan en daardoor stijgt het aantal mensen dat we helpen ook."

Het aantal mensen met een alcoholvergiftiging viel net als vorig jaar erg mee. Het aantal aanhoudingen is volgens de politie ook minimaal. In drie dagen werden 35 mensen aangehouden. Het ging vooral om bezoekers die een kleine hoeveelheid harddrugs bij zich hadden.


GGD helpt vierduizend Pinkpop-gangers (Foto: Novum)

PvdA-kiezers willen regeren met SP

PvdA-leider Diederik Samsom moet na de verkiezingen proberen om een regering te smeden met de SP van Emile Roemer. Dat vindt 72 procent van de PvdA-kiezers een goed idee, blijkt uit een peiling van Maurice de Hond.

Ook de SP-stemmers hebben wel oren naar een dergelijke coalitie: 87 procent is voorstander van een coalitie waar zowel hun partij als de PvdA deel van uitmaakt.

De Hond hield de peiling naar aanleiding van een interview van Samsom met weekblad Elsevier. Daarin kwam de PvdA-leider met een 'liefdesverklaring' aan de SP. Hij noemde Roemer een mogelijke coalitiepartner.

Ook de PvdA-stemmers kijken door een roze bril naar Roemer: 62 procent vindt de SP de 'natuurlijke partner' van de PvdA. Dat vindt ook 76 procent van de SP-stemmers. De PvdA moet een lijstverbinding aangaan met de SP, vindt 54 procent van de PvdA-stemmers. 69-procent van de SP-achterban is het daarmee eens.

Niettemin zijn de inhoudelijke verschillen groot. Bijna zeven op de tien PvdA-stemmers vinden niet dat hun partij maar weinig verschilt van de SP. 61 procent van de SP-achterban ziet ook een fors onderscheid.

Verder blijkt dat een nipte meerderheid (51 procent) van de PvdA-aanhang zich verzet tegen regering met de VVD. Precies de helft vindt dat Samsom niet in zee moet gaan met het CDA.

Inazuma Eleven naar Europese Wii

Het rollenspel Inazuma Eleven verschijnt binnenkort ook voor Nintendo Wii. Gamebedrijf Level-5 heeft de merknaam Inazuma Eleven Strikers geregistreerd in Europa. Dat blijkt onlangs vrijgegeven gegevens van het Europees patentbureau EPO.

Inazuma Eleven draait om de prestaties van een voetbalteam. Spellen in de reeks zijn in Europa al verkrijgbaar voor Nintendo DS. De Wii-versie is sinds vorig jaar zomer in Japan te koop als Inazuma Irebun Strikers.

De voetbalreeks van Level-5 is zeer populair in Japan. Naast de spellen is er ook een animatieserie. Wereldwijd zijn sinds 2008 meer dan vier miljoen spellen van de reeks verkocht.


Nederland verdeeld over ESM-verdrag

Het aantal voor- en tegenstanders van het ESM-verdrag ontloopt elkaar weinig. Uit een peiling van Maurice de Hond blijkt dat 42 procent het een goede zaak vindt dat dit verdrag is gesloten, 47 procent vindt het tegenovergestelde.

De weerstand tegen het permanente noodfonds voor de euro is verreweg het grootst onder PVV-stemmers: 92 procent van hen is tegen. Bij de achterban van de VVD (54 procent), CDA (63 procent), D66 (76 procent) en GroenLinks (64 procent) is een meerderheid voor het ESM-verdrag.

De helft van de respondenten van de enquête vindt dat de ratificatie over de verkiezingen van 12 september heen moet worden getild. In het kort geding dat Geert Wilders tegen de staat heeft aangespannen bepleit hij dit. Veertig procent vindt het een goede zaak dat de PVV-leider naar de rechter is gestapt.

Uitbreiding Binding of Isaac beschikbaar

Team Meat heeft maandag de uitbreiding voor het actiespel The Binding of Isaac uitgebracht. The Binding of Isaac: Wrath of the Lamb biedt nieuwe vijanden, eindbazen en voorwerpen. De uitbreiding is voor drie euro te koop via Steam. Het spel zelf is, zonder de uitbreiding, tot en met 2 juni verkrijgbaar voor maar twee euro.

Naast de nieuwe vijanden en voorwerpen heeft Team Meat ook enkele geheimen in het spel verstopt. "Het zijn er meer dan je zou verwachten", zeggen de makers.

De pc-game is losjes gebaseerd op het bijbelverhaal van Abraham, die zijn zoon Izaäk op de Tempelberg wil offeren. In het spel besluit Izaäk (Isaac) via de kelder uit zijn huis te ontsnappen wanneer zijn moeder hem met een keukenmes wil vermoorden.

The Binding of Isaac zou oorspronkelijk ook gemaakt worden voor Nintendo 3DS, maar Nintendo staat geen spellen met religieuze inhoud toe op zijn spelcomputers. Team Meat overweegt nu het spel over te zetten naar PlayStation Vita.

Zone Of The Enders 3 in de maak

Eerder wisten we al te melden dat er gewerkt wordt aan een vervolg in de Zone Of The Enders-reeks. Via gameweblog Andriasang is nu iets meer over de game bekend geworden. Op dit moment werkt de Japanse gamestudio Kojima Productions aan een proefversie van de game waarin verschillende ideeën getest worden.

Het nieuws kwam aan het licht tijdens een presentatie over Zone of the Enders HD Collection voor PlayStation 3 en Xbox 360. In deze compilatie worden de twee spellen uit de tien jaar oude reeks in verbeterde kwaliteit uitgegeven.

De productie van de nieuwe game staat onder leiding van Ryosuke Toriyama. Bedenker Hideo Kojima vervult een adviesfunctie.
 
De Zone of the Enders-games draaien om interplanetaire oorlogen waarin robots en hun piloten onderling strijden om de macht. Het is nog niet bekend voor welke consoles Zone of the Enders 3 wordt gemaakt.

Gourcuff ontbreekt in Franse EK-selectie

Bondscoach Laurent Blanc heeft vandaag zijn definitieve selectie bekendgemaakt voor het komende EK. Yoann Gourcuff ontbreekt in de Franse selectie. Hij beleefde een matig seizoen, mede door veel blessureleed.

Desondanks werd Gourcuff wel opgenomen in de voorselectie en afgelopen zondag deed hij mee in de interland met IJsland (3-2 winst). Ook in die wedstrijd maakte hij echter geen indruk en zodoende nam Blanc hem niet op in zijn definitieve selectie. Frankrijk treft op het EK in groep D Engeland, Oekraïne en Zweden.

Selectie Frankrijk

Doel: Hugo Lloris (Olympique Lyon), Steve Mandanda (Olympique Marseille), Cedric Carrasso (Girondins Bordeaux).

Verdediging: Gael Clichy (Manchester City), Patrice Evra (Manchester United), Laurent Koscielny (Arsenal), Philippe Mexes (AC Milan), Adil Rami (Valencia), Mathieu Debuchy (Lille), Anthony Reveillere (Olympique Lyon.

Middenveld: Yohan Cabaye (Newcastle United), Florent Malouda (Chelsea), Samir Nasri (Manchester City), Alou Diarra (Olympique Marseille), Yann M'vila (Stade Rennes), Marvin Martin (Sochaux), Blaise Matuidi (Paris St Germain).

Aanval: Hatem Ben Arfa (Newcastle United), Karim Benzema (Real Madrid), Franck Ribery (Bayern München), Olivier Giroud (Montpellier), Jeremy Menez (Paris St Germain), Mathieu Valbuena (Olympique Marseille).

Jongeren stelen levensgevaarlijk noodsein

Bij vernielingen aan een boot in Deventer is maandagmiddag een 'zeewaardig noodsein' gestolen. Waarschijnlijk zijn baldadige jongeren verantwoordelijk voor de diefstal. Verkeerd gebruik van het sein kan de dood tot gevolg hebben, waarschuwt de politie.

Het noodsein werd gestolen op een boot aan de Rembrandtkade. Het gaat om een op een kitspuit lijkende rode huls. Zodra het schroefmechanisme wordt gebruikt wordt het projectiel in de huls door een zware ontploffing gelanceerd. "Ondeskundig gebruik van het projectiel kan zwaar en zelfs dodelijk letsel tot gevolg hebben", licht de politie toe.

De politie adviseert de dieven vooral niet met het voorwerp te experimenteren. Ouders worden gevraagd thuis uit te kijken naar het noodsein.

Jans nieuwe trainer van Standard Luik

Ron Jans is de nieuwe trainer van Standard Luik. Onze landgenoot volgt José Riga op, die na afloop van vorig seizoen opstapte bij de Belgische ploeg.

Jans was de afgelopen twee jaar oefenmeester van sc Heerenveen en onder zijn leiding wist de ploeg zich dit jaar te kwalificeren voor de voorrondes van de Europa League. De 54-jarige Jans tekende voor één seizoen op Sclessin.

Trainer Magath verlengt contract bij Wolfsburg

VfL Wolfsburg heeft het contract met trainer Felix Magath met twee jaar verlengd. De 58-jarige Duitser blijft tot de zomer van 2015 verbonden aan de club uit de Volkswagenstad. Wolfsburg eindigde dit seizoen als achtste in de Bundesliga en liep daardoor Europees voetbal mis.

Magath was al eerder twee seizoenen aan Wolfsburg verbonden. In 2009 werd onder zijn leiding de landstitel veroverd. De voormalig oefenmeester van Bayern München vertrok daarop naar Schalke 04, maar behaalde daar weinig succes. Na zijn ontslag in maart vorig jaar keerde hij terug in Wolfsburg.

Dierenpolitie bevrijdt oververhit hondje uit auto

De dierenpolitie heeft maandagmiddag in Breda een klein zwart hondje uit de achterbak van een Franse auto bevrijd. Het beestje was oververhit en had geen water in de wagen, meldt de politie.

Een voorbijganger zag de hond rond 17.00 uur in de achterbak zitten en belde de politie. De auto stond toen al een tijdje geparkeerd bij een buitentemperatuur van 27 graden. Wel waren de ramen op een kier gezet. Een gealarmeerde agent heeft een ruit ingeslagen om het dier te bevrijden.

Op dat moment kwam de Franse bazin van het hondje aanlopen. De dierenambulance kwam vervolgens aanrijden om het dier te onderzoeken. Toen het beestje was opgeknapt vertrok de vrouw met haar huisdier naar haar moederland.

'Volgende generatie Call of Duty in de maak'

De Amerikaanse gamestudio Infinity Ward werkt aan een schietspel voor de volgende generatie spelcomputers. Dat blijkt dinsdag uit een functiebeschrijving bij een vacature voor programmeurs. De gamestudio heeft Call of Duty: Modern Warfare, Modern Warfare 2 en 3 op zijn naam staan.

Het laatste spel van de gamestudio, Call of Duty: Modern Warfare 3, werd vorig jaar uitgegeven. Dit jaar staat Call of Duty: Black Ops 2 in de planning. Dit schietspel wordt gemaakt door gamestudio Treyarch.

Treyarch en Infinity Ward maken om de beurt een nieuw spel in de Call of Duty-reeks. Dat gebeurt al zo sinds Call of Duty 2 in 2005 werd uitgegeven. Het is niet bekend of het volgende jaar te verschijnen Call of Duty-spel, dat vermoedelijk door Infinity Ward gemaakt wordt, in de maak is voor de volgende generatie spelcomputers.


'Volgende generatie Call of Duty in de maak' (Foto: Novum)

Wii U maakt surfen tijdens gamen mogelijk

Gamers kunnen tijdens het spelen op de Wii U via de tabletcontroller online zoeken naar bijvoorbeeld de oplossing voor een puzzel. Deze manier van multitasking lijkt op het schakelen tussen apps op smartphones. Dat schrijft gamewebsite Go Nintendo op basis van anonieme bronnen.

De website noemt nog enkele functies die Nintendo niet aangekondigd heeft. Zo kan de spelcomputer met stemcommando's bestuurd worden en kan het apparaat gamers herkennen met zijn camera. Ook kunnen spelers hun prestaties delen met vrienden of live meekijken met elkaar.

Volgende week dinsdag maakt Nintendo meer informatie bekend over de Wii U. De spelcomputer moet dit jaar op de markt komen.


Wii U maakt surfen tijdens gamen mogelijk (Foto: Novum)

Help, natuur!

Het gras is keurig gemaaid, de bladeren van de bomen ritselen zachtjes in de wind. Een wandelaar laat zijn hond uit, en groet het pasgetrouwde stelletje dat de kinderwagen vooruitduwt in het groene landschap. Twee zwanen maken een gracieuze landing op het grote meer. De rust wordt plotseling verstoord door het aanzwellende geluid van een scooter. De jongen rijdt het gras op, terwijl het meisje haar armen verliefd om zijn borstkas heeft geklemd.

Rugnummers Oranje bekend: Huntelaar 9, Van Persie 16

Vandaag zijn de rugnummers bekendgemaakt waar de spelers van Oranje tijdens het EK mee gaan spelen. Opvallend is dat Klaas-Jan Huntelaar nummer 9 heeft gekregen, terwijl Robin van Persie nummer 16 op zijn rug zal dragen.

Op het afgelopen WK van 2010 speelde Van Persie nog met rugnummer 9. De aanvaller van Arsenal was destijds in Zuid-Afrika de vaste spits in de ploeg van bondscoach Bert van Marwijk. Huntelaar had destijds een reserverol en kreeg rugnummer 21.

Overigens zeggen de rugnummers nog niet zoveel over welke elf spelers op het EK in de basis zullen staan. Wilfred Bouma heeft nummer 5 gekregen, dat eerste instantie bedoeld was voor linksback Erik Pieters. Hij mist echter het EK vanwege een voetblessure. Stijn Schaars en Jetro Willems, die beiden ook als linksback uit de voeten kunnen, kregen nummer 14 en 15.

Verder wijken de rugnummers niet veel af in vergelijking met het WK van 2010. Dirk Kuijt heeft weer rugnummer 7 gekregen en Arjen Robben speelt weer met nummer 11 op zijn rug. Ibrahim Afellay kreeg zijn vaste nummer 20, terwijl Rafael van der Vaart zijn vertrouwde nummer 23 op zijn rug draagt.

De rugnummers van Oranje op het EK:

Rugnummer Speler
1 Maarten Stekelenburg
2 Gregory van der Wiel
3 John Heitinga
4 Joris Mathijsen
5 Wilfred Bouma
6 Mark van Bommel
7 Dirk Kuijt
8 Nigel de Jong
9 Klaas-Jan Huntelaar
10 Wesley Sneijder
11 Arjen Robben
12 Michel Vorm
13 Ron Vlaar
14 Stijn Schaars
15 Jetro Willems
16 Robin van Persie
17 Kevin Strootman
18 Luuk de Jong
19 Luciano Narsingh
20 Ibrahim Afellay
21 Khalid Boulahrouz
22 Tim Krul
23 Rafael van der Vaart

Gratis strategy-RPG voor iOS en Android

Een paar weken geleden kwam Castle Master 3D al uit voor iOS; nu is de gratis strategy-RPG ook beschikbaar voor Android via Google Play.

In Castle Master 3D leid je een leger van 300 man aan om het kasteel van je tegenstander te veroveren. De strategische game bevat ook veel RPG-elementen. Zo kan je je personage uitrusten met 27 verschillende wapens en negen sets van bepantsering. Ook krijg je tijdens het spelen punten, die je kunt verdelen om sterker te worden en kan je personage zich ontwikkelen naar verschillende classes.

Bekijk hieronder de trailer voor deze gratis game voor iPhone, iPad en Android-toestellen.

Douglas blijft toch bij Twente

Het lijkt erop dat Douglas ook komend seizoen bij FC Twente zal gaan spelen. De verdediger heeft in Enschede een verbintenis die nog een jaar doorloopt en zou deze zomer verkocht worden, maar een transfer is voor Twente op dit moment verre van lucratief.

De reden hiervoor is dat op basis van in het verleden gemaakte afspraken een drietal managers en tussenpersonen recht denkt te hebben op een vergoeding. Dit bedrag is zodanig hoog dat een transfer voor Twente niet lucratief meer is en clubs die belangstelling hebben getoond massaal afhaken. Onder meer Aston Villa, Newcastle United en VfL Wolfsburg hadden interesse getoond in Douglas.

Een tweede reden voor de verdediger om in Nederland te blijven is dat hij eind augustus vijf jaar in Nederland is en hij dan in aanmerking kan komen voor het Nederlands elftal. Twente heeft met de Deen Andreas Bjelland al een opvolger voor hem in huis, maar omdat hij linkspoot is en Douglas rechts zouden ze ook samen in het hart van de verdediging kunnen spelen.

FBI onderzoekt explosie Kenia

De Nigeriaanse autoriteiten worden bij het onderzoek naar de explosie die maandag in Nairobi plaatshad bijgestaan door de Amerikaanse FBI. Dat heeft een Keniaanse bron dinsdag gezegd.

Bij de explosie in een gebouw in de hoofdstad raakten maandag 33 mensen gewond. Een deel van het dak van het gebouw, waarin diverse winkeltjes gevestigd zijn, werd eraf geblazen. Een ooggetuige zei maandag dat de explosie zich voltrok kort nadat een bebaarde man een tas had achtergelaten bij haar stalletje.

Het Amerikaanse IntelCenter, dat inlichtingen over terroristen verzamelt, zei dat strijders van de terreurbeweging Al-Shabab na de explosie erover opschepten dat zij met de slachtoffers van de explosie hadden gesproken.


FBI onderzoekt explosie Kenia (Foto: Novum)

Tweede Guild Wars-bŤtaweekend komt eraan

Vandaag heeft ArenaNet meer bekendgemaakt over het tweede bètaweekend van Guild Wars 2. Deze bèta zal plaatsvinden van vrijdag 8 tot maandag 11 juni.

De servers van de game zullen beschikbaar zijn vanaf vrijdag 21.00 uur tot maandag 9.00 uur 's ochtends. Iedereen die heeft deelgenomen aan het vorige bètaweekend kan weer meedoen en reeds gemaakte personages zijn opnieuw beschikbaar in het komende bètaweekend.

Spelers die level 35 weten te behalen, kunnen in dat weekend hun krachten testen in de Ascalonian Catacombs dungeon. Ook zijn er aanpassingen gedaan aan de chat functies, key bindings, de stabiliteit en performance naar aanleiding van feedback uit het eerste weekend.

Chris Whiteside van ArenaNet bedankt in zijn blog alle spelers die hebben deelgenomen aan het eerste bètaweekend. "You, our community, are an integral part of the development process, and Guild Wars 2 simply would not be what it is today without you", aldus Chris Whiteside.

Spelers die de game al gekocht hebben, krijgen automatisch een bèta-uitnodiging. Wie geen pre-purchase wil doen, kan de game volgen via Twitter en Facebook om te zien waar bètakeys worden uitgedeeld.

Kees van Kooten schrijft Boekenweekgeschenk

Kees van Kooten schrijft volgend jaar het Boekenweekgeschenk. Het thema van de 78e Boekenweek is Gouden Tijden, Zwarte Bladzijden, meldt de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek dinsdag. De week begint volgend jaar niet op woensdag, maar met een speciale nachtverkoop op zaterdag 16 maart.

Kees van Kooten maakte vanaf eind jaren zestig tientallen jaren programma's voor de VPRO met Wim de Bie. Hij schreef daarnaast meerdere boeken. Zo verscheen in 2000 het boek Annie, een portret over zijn overleden moeder. Zijn recentste werk, Hartstochtjes, verscheen dit jaar.

De Boekenweek richt zich met het thema op het 'bewogen en roemrijke' verleden van Nederland. De nachtverkoop begint op middernacht en vindt plaats in alle provincies. De avond ervoor vindt het Boekenbal plaats. De week eindigt een week later op zondagavond met een groot feest.

NAVO: topman Al-Qaida gedood

De tweede man van Al-Qaida in Afghanistan is bij een luchtaanval van de NAVO in de Oost-Afghaanse provincie Kunar omgekomen. Dit heeft de NAVO dinsdag bekendgemaakt.

Sakhr al-Taifi, ook wel bekend als Mushtaq en Nasim, voerde het bevel over de buitenlandse moslimstrijders in Afghanistan en orkestreerde aanvallen op de NAVO- en Afghaanse troepen.

Hij reisde veelvuldig heen en weer tussen Afghanistan en Pakistan, bevelen van nog hogere Al-Qaidafiguren opvolgend en wapens en strijders van het ene naar het andere strijdtoneel verplaatsend.

Toevallige cameo Zuckerberg in Chinese documentaire

Hoe groot is de kans om in een miljoenenstad als Shanghai per ongeluk te worden vastgelegd door de makers van een documentaire over de Chinese politie? Het overkwam Facebook-oprichter Mark Zuckerberg en zijn verloofde Priscilla Chan, inmiddels Zuckerbergs echtgenote.

De cameo van Zuckerberg ging als een lopend vuurtje het Chinese web over. Zuckerberg en Chan werden bij toeval vastgelegd tijdens een bezoek aan Shanghai, eind maart, toen zij achter twee politieagenten opdoken en enkele seconden later weer uit beeld verdwenen. De documentaire heet Chinese Police en is recentelijk op de Chinese CCTV verschenen.

De documentairemakers maakten handig gebruik van het beeldmateriaal en verwerkten dit in een trailer om de documentaire over de Chinese politie en geavanceerde methodes om de misdaad te bestrijden aan te kondigen.

Zuckerberg en zijn vrouw zijn op de 00:29-marker te zien

Arrestaties na voetbalrellen in Waalwijk

De politie in Brabant heeft dinsdag acht mannen aangehouden die betrokken zijn geweest bij voetbalrellen tijdens en na de competitiewedstrijd tussen RKC Waalwijk en FC Utrecht in april. De politie verwacht later meer aanhoudingen te verrichten.

De RKC-supporters, mannen tussen de 20 en 28 jaar afkomstig uit Waalwijk en Kaatsheuvel, zochten op 21 april de confrontatie met aanhangers van Utrecht. Tijdens de wedstrijd moesten stewards ingrijpen en buiten het stadion moest de politie in actie komen om te voorkomen dat de ongeregeldheden uit de hand liepen.

De verdachten konden dankzij camerabeelden in de boeien worden geslagen. Ze zitten nog vast. Vorige maand bestrafte RKC vier van de acht relschoppers al met een landelijk stadionverbod van drie jaar.

[RG] KvitovŠ zonder moeite verder

Petra Kvitova is de eerste ronde van Roland Garros probleemloos doorgekomen. De Tsjechische nam het op tegen de 16-jarige Ashleigh Barty uit Australië. De nummer vier van de wereld maakte geen fouten en won beide sets met 6-1 en 6-2.

Kvitova speelde de hele wedstrijd op halve kracht tegen de debutante. In de eerste set wist de Australische nog wel de allereerste game te pakken, maar alle daaropvolgende games waren voor de Tsjechische, die naar hartelust elke servicebeurt van de nummer 330 van de wereld brak. In de eerste game van de tweede set werd Kvitova voor het eerst gebroken, maar dat werd verder geen enkel probleem; ze brak meteen terug en stond daarna nog maar één game af aan Barty.

De volgende ronde neemt de titelhoudster van Wimbledon het op tegen de winnares uit het duel tussen Parmentier en Radwanska.

Button: "Problemen snel oplossen"

Het Formule 1-team McLaren leek aan het begin van dit seizoen de te kloppen renstal te zijn, maar zes races later luidt de conclusie dat het team uit Woking in de achtervolging moet. Onder meer coureur Jenson Button roept op tot een snelle verbetering.

"Ik ben bezig aan mijn slechtste periode sinds mijn dagen bij Honda," zei Button die afgelopen zondag in de Grand Prix van Monaco uitviel na een aanrijding met Caterham-rijder Heikki Kovalainen achter wie hij bijna de gehele race vast zat tegen Reuters. In het kampioenschap staat de Brit zevende na aanvankelijk geleid te hebben. "Shit happens. We moeten dit achter ons zien te laten en naar de toekomst kijken."

"Sinds ik bij dit team zit, is alles geweldig gegaan. Naarmate ik de auto en de engineers beter leerde kennen, kreeg ik er steeds meer vertrouwen in. Ook de eerste drie races van dit seizoen waren prima en ik had er een erg goed gevoel over. Maar de laatste drie races was de snelheid er niet en was het vertrouwen dat ik in de wagen had, een stuk minder. Zoiets heb ik nog nooit meegemaakt. Het is teleurstellend, maar we komen er wel weer bovenop. De problemen zijn op te lossen. Het is alleen de vraag of we daar op tijd in zullen slagen."

Uitspraak geding Wilders vrijdag

De voorzieningenrechter in Den Haag doet vrijdag om 10.00 uur uitspraak in het kort geding dat Geert Wilders heeft aangespannen over het Europees noodfonds ESM.

Dat zei hij dinsdagochtend nadat Wilders en de Nederlandse Staat hun standpunten duidelijk hadden gemaakt.

Wilders wil dat een besluit over de Nederlandse bijdrage aan het ESM wordt uitgesteld tot na de verkiezingen. Landsadvocaat Bert-Jan Houtzagers wees erop dat de Tweede Kamer al op democratische wijze heeft ingestemd.

VN: kinderen geŽxecuteerd in Houla

Onder de tientallen mensen die vrijdag standrechtelijk werden geëxecuteerd in het Syrische Houla waren ook kinderen. Dat heeft een woordvoerder van de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties dinsdag gezegd.

Volgens de VN-waarnemers die na het bloedbad een bezoek aan Houla brachten zijn minder dan twintig van de 108 doden door artilleriebeschietingen omgekomen, zei woordvoerder Rupert Colville. De overige slachtoffers zijn bijna allemaal geëxecuteerd. Colville zei dat de conclusies van de waarnemers door meerdere bronnen worden onderschreven.

Ooggetuigen zeiden dat milities die het Syrische regime steunen verantwoordelijk zijn voor het bloedbad.

Iets meer informatie Haruka in Yakuza 5

Haruka is speelbaar in Yakuza 5, maar ze zal niet deelnemen aan gevechten. Haruka krijgt haar eigen soort 'gevechten' maar daarover wilde Toshihiro Nagoshi, de producer, nog niets vertellen. Haruka zal ook niet de hostess clubs in kunnen omdat ze minderjarig is.

Haruka zit al sinds deel een in de serie. Kazuma zorgt voor haar sinds de dood van haar ouders. Wat haar verhaal is in deel vijf is nog onduidelijk. Haruka krijgt haar eigen 'play spots' die niet beschikbaar zijn voor de andere personages, maar ook hier is niet veel over bekendgemaakt.

Verder vertelde Nagoshi dat het puur toeval is dat Yakuza 5 vijf speelbare personages krijgt, en het spel bevat twee keer zoveel content als Yakuza 4.

Ex Leonardo DiCaprio zet zinnen op Justin Bieber

Bar Refaeli wil trouwen met Justin Bieber. Het 26-jarige Israëlische model, die op dit moment geen relatie heeft, maakte bekend op welke beroemdheden zij zoal een oogje heeft. "Justin Bieber en ik gaan op een dag trouwen", grapte het voormalig liefje van Leonardo DiCaprio tegen het Amerikaanse tijdschrift Us Weekly.

Refaeli valt behalve op de 18-jarige Bieber ook op de 49-jarige Tom Cruise. "Hij is erg klassiek. Ik vond hem vooral leuk in Jerry Maguire en soortgelijke rollen", aldus het model.

Ze bewondert verder The Hunger Games-actrice Jennifer Lawrence. "Zo moet een vrouw eruit zien en zijn. Ze is natuurlijk en nuchter", zei Refaeli, die vorige week door lezers van het mannenblad Maxim werd verkozen tot mooiste vrouw.

Op dit moment ziet het liefdesleven van de blondine er niet rooskleurig uit. "Niemand flirt met me", zei ze vorige week. "Het is eigenlijk heel treurig."

Politie hoopt piloot gecrashte Cessna te horen

De politie hoopt de piloot van het vliegtuigje dat maandag op de Tweede Maasvlakte neerstortte deze week te kunnen horen. "Maar of het gaat lukken moet nog blijken. Dat hangt puur van zijn gezondheidstoestand af", zegt een woordvoerder dinsdag.

Het eenmotorige propellervliegtuig met twee volwassenen en twee tieners aan boord verdween maandag van de radar. Het is mogelijk in de problemen geraakt door de dichte mist aan de kust. Pas na een urenlange zoektocht met acht schepen, een reddingshelikopter en een vliegtuig werd het gevonden.

De inzittenden van het vliegtuigje bleken zwaargewond. Een woordvoerder van het Korps Landelijke Politiediensten kon niet zeggen hoe het nu met de gewonden gaat. Het ongeluk met de Cessna 172 wordt onderzocht door de Onderzoeksraad voor Veiligheid.

Saeijs (34) stopt met voetballen

Jan-Paul Saeijs heeft zijn loopbaan als profvoetballer beëindigd. De 34-jarige verdediger gaat niet op zoek naar een nieuwe club en bergt zijn voetbalschoenen op.

Saeijs kwam afgelopen seizoen uit voor het intussen gedegradeerde De Graafschap en zag daar zijn contract niet verlengd worden. De ervaren verdediger gaat niet op zoek naar een nieuwe club. Dat maakte Saeijs dinsdag bekend via de clubwebsite van De Graafschap.

De loopbaan van Saeijs begon in 1998 bij ADO Den Haag. Daar speelde hij acht seizoenen, om vervolgens te verkassen naar Roda JC. Na vier jaar, waarvan hij er één was uitgeleend aan Southampton, verliet hij Kerkrade voor De Graafschap. Daar komt na twee jaar een einde aan zijn loopbaan.

Drieling van 2 omgekomen bij brand in Qatar

Onder de dertien kinderen die maandag omkwamen bij een brand in een winkelcentrum in Doha, de hoofdstad van Qatar, is een drieling van 2. Het gaat om de kinderen van een echtpaar uit Nieuw-Zeeland dat al een jaar of vijf in Qatar woont.

De brand in het luxe Villaggio-winkelcentrum kostte aan dertien kinderen en zes volwassenen het leven. Zeventien mensen raakten gewond, onder wie vier kinderen en veel brandweerlieden. De kinderen bevonden zich in een creche die door de brand feitelijk onbereikbaar was geworden voor de reddingswerkers. Niet alleen dertien kinderen in de creche verloren het leven, ook vier medewerksters.

Naar de oorzaak van de brand is een onderzoek ingesteld, zei het Qatarese ministerie van binnenlandse zaken. Het ministerie betuigde dinsdag zijn medeleven met de nabestaanden en zei dat alles in het werk was gesteld om de kinderen in de creche te redden, maar dat dat niet mogelijk was gebleken.

Het Villaggio opende zijn deuren in 2006 en is een van populairste winkelplekken in Qatar. Het winkelcentrum herbergt een schaatsbaan en mensen kunnen er in een nagebouwd overdekt Venetië boottochtjes maken.


Drieling van 2 omgekomen bij brand in Qatar (Foto: Novum)

Hockeyers Kessing en Docherty niet naar OS

Middenvelders Laurence Docherty (Kampong) en Eby Kessing (Bloemendaal)  gaan niet mee naar Londen. Het ervaren duo is afgevallen bij de Nederlandse ploeg, die is teruggebracht tot 22 spelers.

Ook Sam van der Ven en Floris van der Linden (beiden HGC) behoren niet meer tot de selectie van bondscoach Paul van Ass. De vier afvallers ontbraken ook al op de laatste Champions Trophy in Nieuw-Zeeland.

De overgebleven selectie Oranjemannen (22 spelers) is als volgt: Seve van Ass (HGC), Sander Baart (OZ), Billy Bakker (Amsterdam), Marcel Balkestein (OZ), Pirmin Blaak[K](Rotterdam),  Quirijn Caspers (Kampong), Floris Evers (Amsterdam), Jeroen Hertzberger (Rotterdam), Rogier Hofman (Bloemendaal), Robert van der Horst (Rotterdam), Tim Jenniskens (Bloemendaal), Wouter Jolie (Bloemendaal), Robbert Kemperman (Rot-Weis Köln), Teun de Nooijer (Bloemendaal), Jaap Stockmann [K] (Bloemendaal), Taeke Taekema (Amsterdam), Valentin Verga (Amsterdam), Klaas Vermeulen (Amsterdam), Bob de Voogd (OZ), Mink van der Weerden (OZ), Roderick Weusthof (Rotterdam), Sander de Wijn (Kampong).

Battlefield 3 Premium-informatie gelekt

Er is meer informatie naar buiten gekomen over Battlefield Premium. Twee online winkels plaatsten een Battlefield Premium Box op de site die omgerekend rond de 50 euro kost. Hierin zit één code waarmee kopers eerder toegang krijgen tot DLC van Battlefield 3.

De vier DLC-pakketten zijn Back to Karkand, Close Quarters, Armoured Kill en End Game. Hiervan is Back to Karkand al uitgekomen. Close Quarters staat gepland voor juni, Armoured Kill voor september en End Game voor december. Aftermath wordt niet genoemd maar zal misschien besproken worden in de E3-conferentie van EA op 4 juni.

Battlefield Premium zal waarschijnlijk het volgende bevatten: 20 maps, 20 wapens, tien of meer nieuwe voertuigen, vier nieuwe gamemodi, 30 of meer assignments, 20 of meer dog tags en premium voordelen zoals skins en vroege toegang tot alle DLC. De meeste content komt uit de bovengenoemde DLC-pakketten.

Met dank aan Elegy voor de submit!

Denemarken mist eerste doelman op EK

Denemarken moet het op het EK stellen zonder eerste doelman Thomas Sørensen. De 35-jarige speler van Stoke City kampt met een rugblessure. Hij liep de kwetsuur afgelopen weekeinde op in de vriendschappelijke wedstrijd tegen Brazilië.

"Het is een zware beslissing. De kans is groot dat hij de eerste wedstrijden van het EK niet gaat halen. Ik zie dus geen andere oplossing", zegt bondscoach Morten Olsen op de website van de Deense voetbalbond.

Kasper Schmeichel, zoon van voormalig international Peter Schmeichel, is opgeroepen als de vervanger van Sørensen. Denemarken is op 9 juni de eerste tegenstander van Oranje.

Kandidatuur Romney zo goed als zeker na Texas

De Republikeinen in de Amerikaanse staat Texas mogen dinsdag naar de stembus om hun presidentskandidaat te kiezen. Mitt Romney, wiens enig overgebleven tegenstander Ron Paul op een onoverbrugbare achterstand staat, zal zijn kandidatuur in Texas naar alle waarschijnlijkheid beklinken.

Romney heeft nog 58 kiesmannen nodig om officieel tot kandidaat van zijn partij te worden gekroond. In Texas zijn 152 kiesmannen te vergeven. Romney's tegenstanders Rick Santorum en Newt Gingrich gooiden eerder al de handdoek in de ring en Ron Paul liet eerder deze maand weten geen geld meer te steken in zijn campagne. "Het wordt een grootse dag morgen", zei Romney maandagavond tegen journalisten aan boord van zijn campagnevliegtuig. "Ik kijk uit naar het goede nieuws."


Kandidatuur Romney zo goed als zeker na Texas (Foto: Novum)

Doden bij aardbeving Noord-ItaliŽ

Bij een aardbeving die het noorden van Italië dinsdagmorgen trof, zijn doden gevallen. Lokale media spreken over één dode, terwijl andere media reppen over meerdere dodelijke slachtoffers.

De aardbeving had een kracht van bijna 6,0 op de schaal van Richter. Hetzelfde gebied werd ruim 1 week geleden ook getroffen door een aardbeving die aan zeker zes mensen het leven kostte.

De beving vond plaats in een gebied 40 kilometer ten noorden van de stad Bologna op een diepte van bijna 10 kilometer. Volgens het Italiaanse perbureau Ansa zouden her en der gebouwen zijn ingestort.

Veertig procent priesters wil van celibaat af

Veertig procent van de priesters in Nederland vindt dat het celibaat afgeschaft moet worden. Dat meldt het NCRV-programma Altijd Wat, dat met een anonieme enquête priesters ondervroeg. Van de veertig procent die voor afschaffing is, denkt 22 procent dat de regel seksueel misbruik in de hand werkt.

De groep voorstanders van het celibaat bleek bijna even groot als de groep tegenstanders, 39 procent vindt dat het celibaat behouden moet blijven. De overige 21 procent oordeelde neutraal over de regel die stelt dat priesters niet mogen trouwen of seksueel contact mogen hebben.

In Nederland zijn ruim achthonderd priesters maatschappelijk actief in onder meer parochies, bisdommen, ziekenhuizen en gevangenissen. De anonieme vragenlijst werd naar verstuurd naar zevenhonderd van hen. Van de zevenhonderd verstuurde vragenlijsten werden er 135 ingevuld teruggestuurd.

Aanleiding voor de enquête is het onderzoek van de commissie-Deetman naar seksueel misbruik in de rooms-katholieke kerk. Volgens het rapport van de commissie zou een celibatair leven seksueel misbruik in de hand werken.

Graftombe van Elvis Presley onder de hamer

De graftombe van Elvis Presley wordt volgende maand geveild. De ruimte waar de King of Rock and Roll na zijn overlijden twee maanden in lag, gaat op 23 juni onder de hamer tijdens de Music Icons-veiling van veilinghuis Julien's Auctions.

Presley overleed op 16 augustus 1977, waarna hij naast zijn moeder werd bijgezet in een met marmer en graniet beklede grafruimte op de begraafplaats Forest Hill in Memphis. Zowel Elvis als zijn moeder werd later herbegraven op zijn landgoed Graceland. De grafruimte staat sindsdien leeg.

Silent Hill HD Collection gebruikte onvolledige code

Hyjinx, de ontwikkelaar van de Silent Hill HD Collection, moest een verouderde versie van de source code gebruiken omdat Konami de laatste source code was kwijtgeraakt. Deze versie zat vol met bugs en het duurde dan ook twee jaar voordat de port klaar was.

"Tijdens het debuggen moesten we niet alleen de bugs tijdens het porten oplossen, maar ook bugs die overduidelijk door Konami al waren verwijderd in de oorspronkelijke release. Volgens mij was het personage in Silent Hill 3, Heather, op een gegeven moment blauw," vertelde Tomm Hulett, senior associate producer van Hyjinx.

Hulett is tevreden met de verbeteringen die de studio verricht heeft zoals de verbeterde textures. Zo zaten er veel textures in die niet goed te zien waren door gamers op de oorspronkelijke consoles, waardoor veel details verloren gingen. Toch is Hulett niet helemaal tevreden met de port en is Hyjinx nog steeds bezig met patches om allerlei klachten aan te pakken.

Kaspersky: computers Iran getroffen door virus

Computers in Iran en elders in het Midden-Oosten zijn getroffen door een krachtig virus dat in staat is op ongekende wijze data van geïnfecteerde computers te stelen. Dat heeft het Russische computerbeveiligingsbedrijf Kaspersky Lab maandagavond gemeld.

Kaspersky, dat het virus op het spoor kwam, zei in een verklaring dat 'de complexiteit en de functionaliteit van de nieuwe kwaadaardige software die van alle andere bekende virussen overstijgt'. Iran heeft niet gezegd of het virus schade heeft aangericht, maar het ministerie van communicatie in Teheran liet weten al wel software te hebben ontwikkeld om het nieuwe virus, dat de naam Flame heeft gekregen, op te sporen en te verwijderen.

De herkomst van het virus is onbekend, maar de verdenking valt op Israël, dat bekendstaat om zijn geavanceerde technologie en zijn felle weerstand tegen het Iraanse atoomprogramma. De Israëlische vice-premier Moshe Yaloon deed dinsdag weinig moeite de verdenkingen weg te nemen. "Diegenen die Iran als een aanzienlijke dreiging zien zullen waarschijnlijk verschillende soorten stappen, waaronder deze, ondernemen om Iran te hinderen", aldus Yaloon. "Israël is gezegend met technologische hoogstandjes en we beschikken over middelen die ons allerlei mogelijkheden bieden."

Het Iraanse atoomprogramma en andere industrieën in het land zijn de afgelopen jaren meermaals door cyberaanvallen getroffen. In 2010 werd een aantal atoomcentrifuges, die worden gebruikt om uranium te verrijken, gesaboteerd met een virus genaamd Stuxnet. Ook toen viel de verdenking op Israël.

Vader vindt ingewanden zondag gecrashte zoon

Een vader heeft ingewanden van zijn zoon gevonden op de plaats waar de 31-jarige man zondagavond omkwam bij een crash met een crossauto in het Drentse Elim. "Het is uiterst betreurenswaardig dat wij ze over het hoofd hebben gezien en het is nog erger dat een familielid ze heeft gevonden", zegt een politiewoordvoerder dinsdag.

De zoon uit Elim zat naast de bestuurder van de auto, een 39-jarige man uit Hollandscheveld. Beiden kwamen bij het ongeluk op de Ritmeesterweg om. Het lichaam van de 31-jarige man was volgens de woordvoerder zeer zwaar gehavend.

Het was volgens de woordvoerder niet meer toonbaar aan de familie. "Wij hebben in de nacht nog lang naar lichaamsrestanten gezocht, maar we hebben blijkbaar niet alles gevonden." De vader vond de ingewanden in een nabijgelegen sloot.

"Het ongeluk had al een flinke impact op de hulpverleners en dit maakt het er niet minder op", zegt de woordvoerder. Een berisping van de medewerkers die de lichaamsresten hebben opgeruimd is volgens haar niet op zijn plaats. "Dit is al een heel harde les voor ons, iedereen zal een volgende keer extra alert zijn."

Runescape-ontwikkelaar moet werknemers ontslaan

Jagex, de studio achter Runescape, is genoodzaakt om het free-to-play spel 8Realms offline te halen. 8Realms bereikte maar tien procent van de totale hoeveelheid spelers die zij nodig hadden om winst te draaien. Hoeveel werknemers ontslagen worden is nog niet bekend.

8Realms was een spel waarin spelers een samenleving moesten opbouwen van oermensen tot ruimtereizigers. Jagex verdiende geld door de verkoop van in-game items voor geld of J Coins, maar de game voldeed niet aan de hoge verwachtingen van Jagex.

Jagex probeert zo veel mogelijk werknemers te herplaatsen. In de afgelopen drie weken vonden ook gesprekken plaats met consultants om te besluiten wie de studio moet verlaten. Dit werd geheim gehouden omdat Jagex bang is dat recruiters personen met een belangrijke functie zal aanspreken met een baanaanbod.

Ondanks Runescapes succes is het de ontwikkelaar tot nu toe nog steeds niet gelukt om een tweede hit te krijgen.

Geen Ice Cream Sandwich voor Xperia PLAY

De Xperia PLAY-smartphone krijgt geen update naar Android 4.0.4. Dat maakte Sony bekend op het Sony Xperia-blog. De Xperia arc, Xperia neo, Xperia mini, Xperia mini pro, Xperia pro, Xperia active en Sony Ericsson Live with Walkman krijgen wel de Ice Cream Sandwich-update.

Nadat Sony de Xperia PLAY had getest bleek de smartphone niet sterk genoeg te zijn om voor een 'consistente en stabiele' ervaring te zorgen, vooral tijdens het gamen. Dit werd bevestigd door ontwikkelaars die een bèta-rom van ICS uitprobeerden op de Xperia PLAY.

Ice Cream Sandwich brengt enkele nieuwe mogelijkheden met zich mee zoals face unlock en stembesturing.

'Onthulling Heavy Rain-makers volgende week'

De makers van de thriller Heavy Rain onthullen volgende week hun nieuwe game. Studiobaas David Cage van Quantic Dream doet dat maandagnacht tijdens een presentatie van Sony in Los Angeles, schrijft het gametijdschrift Computer and Videogames.

De Franse gamestudio toonde vorige maand een demo waarin een vrouwelijke robot emotioneel wordt wanneer de fabriek haar weer wil demonteren. Met een trailer, genaamd Kara, liet de gamestudio zien hoe nauwkeurig emoties van gezichten af te lezen zijn in zijn nieuwe, onaangekondigde game.

Ook in Heavy Rain, dat twee jaar geleden op de markt kwam, stonden emoties centraal. In de thriller voor PlayStation 3 verliest hoofdpersonage Ethan zijn zoon bij een auto-ongeluk, loopt zijn relatie op de klippen en wordt zijn tweede zoontje ontvoerd.

Behalve Heavy Rain maakte Quantic Dream ook het avonturenspel Fahrenheit. Ondanks de media-aandacht werden de spellen van Quantic Dream nooit megahits. Van Fahrenheit werden sinds eind 2005 grofweg een miljoen exemplaren verkocht. Heavy Rain deed het met twee miljoen exemplaren wat beter.


[RG] Haase en Rus vandaag in actie

Na twee dagen wachten komen Robin Haase en Arantxa Rus vandaag in actie in de eerste ronde van Roland Garros. Haase speelt in de vierde partij op baan 6 tegen de Kroaat Ivan Dodig, terwijl Rus in de tweede wedstrijd op baan 5 de Amerikaanse Jamie Hampton treft.

Igor Sijsling, Michaëlla Krajicek en Kiki Bertens kwamen allen afgelopen week al hun eerste partij op het gravel in Parijs, maar ze werden allen in de eerste ronde al uitgeschakeld.

Ook voor Rafael Nadal, de titelverdediger op Roland Garros, start het toernooi pas vandaag. De Spanjaard neemt het in zijn openingspartij op tegen de Italiaanse Simon Bolelli. De Amerikaanse Serena Williams treft morgen de Française Virginie Razzano.

Santos maakt EK-selectie Griekenland bekend

Fernando Santos, bondscoach van Griekenland, heeft zijn EK-selectie bekendgemaakt. De eindwinnaar van 2004 neemt het tijdens het EK in groep A op tegen gastland Polen, Rusland en Tsjechië.

Bekendste naam uit de selectie is voormalig sc Heerenveen-speler Giorgis Samaras. Verder zijn ook oud-gedienden als Dimitris Salpigidis (PAOK) en Giorgis Karagounis (Panathinaikos) weer opgeroepen.

Selectie Griekenland

Doel: Chalkias (PAOK), Sifakis (Aris), Tzorvas (Palermo)

Verdediging: Torosidis, Maniatis, Holebas, A. Papadopoulos (Olympiakos), Tzavelas (Monaco), Malezas (PAOK), K. Papadopoulos (Schalke), Papastathopoulos (Werder Bremen)

Middenveld: Karagounis, Katsouranis, Ninis (Panathinaikos), Fotakis (PAOK), Fortounis (Kaiserslautern), Fetfatzidis (Olympiakos), Makos (AEK Athene)

Aanval: Samaras (Celtic), Lymberopoulos (AEK Athene), Salpigidis (PAOK), Gekas (Samsunspor), Mitroglou (Atromitos)

Gastland OekraÔne wint ruim van Estland

Oekraïne heeft maandag een 4-0 oefenzege geboekt op Estland. Het gastland van het EK scoorde al voor rust al drie keer. Vrijdag oefent Oekraïne in Innsbruck tegen Oostenrijk. Vrijdag 8 juni begint het EK. Oekraïne speelt drie dagen later pas zijn eerste duel tegen Zweden. Ook Frankrijk en Engeland zitten bij het gastland in de poule.

Al na negen minuten opende Oekraïne de score met een hard schot van Andriy Yarmolenko. Tien minuten voor rust benutte Oleh Husyev een strafschop en vlak voor de pauze kopte Andriy Voronin de derde van de avond binnen. In de tweede helft liet bondscoach Oleh Blokhin zes vervangers opdraven en verdween het tempo uit de wedstrijd. Artem Milevskiy scoorde in de vijftigste minuut nog wel de vierde treffer.

Hierro vertrekt alweer bij MŠlaga

Fernando Hierro vertrekt na minder dan een jaar alweer bij Málaga. De Spanjaard, die de functie van algemeen directeur bekleedde bij de ploeg van onder meer international Joris Mathijsen, zou volgens verschillende Spaanse media overhoop liggen met de steenrijke Qatarese eigenaren van de club.

Afgelopen seizoen eindigde Málaga, mede door de flinke investeringen van de eigenaren, op de vierde plaats in de Primera División. Daardoor mag de ploeg, waar behalve Mathijsen ook Ruud van Nistelrooy afgelopen seizoen onder contract stond, komend seizoen deelnemen aan de voorrondes van de Champions League.

Mšenpšš nieuwe aanwinst VVV-Venlo

Doelverdediger Niki Mäenpää is de nieuwste aanwinst van VVV-Venlo voor de selectie van 2012|13. De 27-jarige Fin tekent een contract dat hem voor 3 jaar aan de Venlose club bindt.

Mäenpää stond het afgelopen seizoen onder contract bij AZ uit Alkmaar. Daarvoor verdedigde hij het doel van onder andere Willem II en FC Den Bosch. In totaal speelde Mäenpää meer dan 80 wedstrijden in de Nederlandse competities. Afgelopen weekend stond de Fins international nog in het doel bij de wedstrijd Finland-Turkije die met 3-2 gewonnen werd door de Finnen.

Technisch manager Wim Dusseldorp: "Deze keeper heeft veel ervaring opgedaan op verschillende niveaus, zowel nationaal als internationaal. Het is een grote, sterke en atletische kerel met een goede uitstraling. Hij heeft de potentie om zich verder te kunnen doorontwikkelen en we zijn van mening dat dit goed bij VVV-Venlo kan."

[NBA] Heat op voorsprong in finale Eastern Conference

Miami Heat heeft maandag de eerste wedstrijd in de finale van de Eastern Conference gewonnen. De basketballers uit Florida versloegen thuis Boston Celtics met 93-79. Woensdag is het tweede duel in de best-of-sevenserie.

Miami kon tegen de Celtics weer vertrouwen op de sterren van het team. LeBron James scoorde 32 punten, Dwyane Wade maakte er 22. De thuisploeg had weinig te duchten van de Celtics. Paul Pierce kwam tot twaalf punten, Kevin Garnett scoorde er 23.

In de strijd om het kampioenschap van de Western Conference staat San Antonio Spurs 1-0 voor tegen Oklahoma City Thunder. De winnaars van de finales spelen tegen elkaar om het algehele kampioenschap van de NBA.


Heat op voorsprong in finale Eastern Conference (Foto: Novum)

Endemol wil fuseren met De Mols Talpa

Televisieproducent Endemol streeft naar een fusie met concurrent Talpa van John de Mol. Dat zegt topman van Endemol Just Spee in het Financieele Dagblad van dinsdag. Ook andere opties zoals een verdergaande lokale samenwerking of een partnerschap worden onderzocht.

Volgens de topman zou het logisch zijn om het internationale verkoopapparaat van Endemol samen te laten gaan met de ideeënfabriek van John de Mol. "Ik zie grote voordelen bij een fusie", zegt Spee in het FD. Hierdoor zou bijvoorbeeld The Voice of Holland van Talpa een groter distributieplatform krijgen. Talpa is niet bereikbaar voor commentaar.

Volgens het FD zit een fusie al langer in de lucht, maar is het er niet van gekomen door spanningen tussen de leidinggevenden van beide bedrijven. Nu Goldman Sachs en Mediaset minder zeggenschap hebben binnen Endemol, is de fusie dichterbij gekomen.

Endemol is in 1994 opgericht na een fusie van de maatschappijen van John de Mol en Joop van den Ende. Tussen 2000 en 2007 is het in handen geweest van het Spaanse Telefónica. Daarna kocht John de Mol het via zijn investeringsmaatschappij Cyrte terug, samen met Silvio Berlusconi. De Mol heeft ongeveer twintig procent van de aandelen in handen.

Achtste-groepersfilm krijgt Noorse remake

Van de Nederlandse jeugdfilm Achtste-groepers huilen niet wordt een Noorse remake gemaakt. Producent Cinenord heeft de rechten gekocht, zo maakten de Nederlandse producenten Rinkel Film en Bijker Film en TV bekend op het Filmfestival van Cannes.

De jeugdfilm is gebaseerd op het gelijknamige boek van schrijver Jacques Vriens en vertelt over een 12-jarige meisje dat leukemie krijgt. Achtste-groepers huilen niet is met bijna 300.000 bezoekers tot nu toe de best bezochte Nederlandse bioscoopfilm van dit jaar. De film draait na vier maanden nog steeds in bijna 40 bioscopen.

Achtste-groepersfilm krijgt Noorse remake
Achtste-groepersfilm krijgt Noorse remake (Foto: ANP)

Henny Huisman mag uit het gips

De nasleep van de operatie die Henny Huisman onderging is hem 'flink tegengevallen'. De 60-jarige presentator moest vorige maand onder het mes voor een enkelplastiek en zit sindsdien in het gips. "Dit is gelukkig de laatste week dat ik in het gips zit", zegt hij.

"Door het vele drummen dat ik altijd heb gedaan, was mijn spier te lang geworden en moest korter worden gemaakt", zegt Huisman dinsdag in De Telegraaf over de reden van de ingreep. Een ontsteking zorgde ervoor dat het herstel uiteindelijk nog langer duurde dan verwacht.

In de sfeer van het aanstaande Europees kampioenschap voetbal is de presentator door verplegend personeel ingepakt met oranjekleurig gips. "Dus ik ben er klaar voor", zegt hij. "Als we nu de overwinning niet binnenslepen, weet ik het ook niet meer!"

Voorstel banken aan Vestia: geen extra stortingen

De banken hoeven geen extra stortingen van Vestia als de rente verder daalt. Dat heeft het consortium van banken die geld hebben uitstaan bij de in problemen geraakte woningcorporatie afgelopen weekeinde voorgesteld, meldt de NOS maandag.

De woningcorporatie is in de problemen gekomen doordat het derivaten heeft afgesloten die moesten beschermen tegen een hoge rente. De stortingen die de banken eisten toen de rente daalde, hebben de corporatie op de rand van de afgrond gebracht. Vestia moest hiervoor anderhalf miljard euro bijeenschrapen. Een verdere daling van de rente kan Vestia niet meer opbrengen.

Vestia wil dat de banken een derde van de schuld kwijtschelden. De woningcorporatie stelt dat de banken nooit dergelijke ingewikkelde producten hadden mogen verkopen aan een corporatie. Naar financieel topman bij Vestia Marcel de V. loopt inmiddels een strafrechtelijk onderzoek. Hij was bij alle transacties betrokken. Het tegenvoorstel van de banken moet Vestia voorlopig uit de problemen helpen. Het Waarborgfonds Sociale Woningen (WSW) moet nog akkoord gaan, meldt de NOS.

De banken hebben wel gewaarschuwd dat de verpanding van de bezittingen van Vestia aan het WSW van vorige week van tafel moet, meldt de omroep. Door het hypotheekrecht kunnen de banken geen aanspraak meer maken op de bezittingen van de woningcorporatie bij een eventueel faillissement. De banken waarschuwen dat dit toekomstige financieringen van andere corporaties in gevaar brengt.

Noodtoestand in provincie Peru afgekondigd

De Peruaanse regering heeft de noodtoestand afgekondigd in een provincie in de hooglanden. Tot de noodmaatregel werd besloten nadat in het weekend twee doden waren gevallen en tientallen politieagenten gewond waren geraakt bij gewelddadige protesten in het gebied. De bevolking van de provincie Espinar is boos omdat een kopermijn het lokale drinkwater vervuilt. De exploitant van de kopermijn ontkent dat overigens.

De noodtoestand blijft in eerste instantie dertig dagen van kracht, zei minister van binnenlandse zaken Wilver Calle. Calle zei ook dat bij de protesten twee doden zijn gevallen, maar liet de toedracht onvermeld. Wel zei hij dat de politie zich uit zelfverdediging genoopt had gezien het vuur te openen op betogers. Zondag raakten 46 agenten gewond, zei Calle, en maandag kwamen daar nog eens dertig gewonden bij.

Nu in Espinar de noodtoestand is uitgeroepen, is het leger en niet de politie er verantwoordelijk voor de ordehandhaving. Ook mogen de plaatselijke autoriteiten nu zonodig burgerrechten opschorten, zoals de vrijheid van vereniging en vergadering.

De kopermijn van het Zwitserse Xstrata is de op drie na grootste koperproducent ter wereld. Betogers blokkeerden al een week de toegangsweg tot de mijn. Ze zeggen dat de mijn twee rivieren vervuilt, met schadelijke gevolgen voor het drinkwater voor de bevolking en het water dat door hun vee wordt gedronken. Een onderzoek, dat verleden jaar werd verricht op last van de plaatselijke rooms-katholieke kerk, wees uit dat er naast koper ook hoge concentraties arsenicum, kwik en andere zware metalen in de grond en het water zaten.


Noodtoestand in provincie Peru afgekondigd (Foto: Novum)

Brits onderzoek: cannabis helpt niet tegen MS

Een Brits onderzoek van de Universiteit van Plymouth heeft uitgewezen dat cannabis geen heilzaam middel is in de strijd tegen de ziekte Multiple Sclerose (MS). Dat lieten onderzoekers van de universiteit dinsdag weten. Bij de test namen proefpersonen een capsule met THC, een van de werkzame stoffen in cannabis, tot zich.

Het resultaat van het onderzoek is een domper, aangezien prognoses in een eerder stadium wel positieve gevolgen schetsten. Helaas bleek er echter geen verschil in de ontwikkeling van MS zichtbaar tussen de mensen die een placebo en degenen die een pil met THC slikten.

Medicinale cannabis wordt door artsen soms aangeraden aan mensen met MS, om de verkramping van de spieren tegen te gaan. MS is een ziekte waarbij het centrale zenuwstelsel wordt aangetast. Verhalen van genezing komen maar heel sporadisch voor.

Brits onderzoek: Cannabis helpt niet tegen MS
Brits onderzoek: Cannabis helpt niet tegen MS (Foto: ANP)

Denemarken pakt twee terreurverdachten op

De Deense geheime dienst PET heeft twee broers van Somalische afkomst gearresteerd. Ze worden verdacht van het beramen van een terroristische aanslag. Een van de twee werd maandagavond in de stad Aarhus opgepakt, de andere toen hij aankwam op het vliegveld van Kopenhagen. Volgens een PET-verklaring is met hun arrestatie een terreuraanslag voorkomen.

Uit de verklaring viel op te maken dat het tweetal al enige tijd werd geobserveerd. Ontdekt werd dat zij in het kader van hun besluit om een aanslag te plegen verschillende methoden, doelen en wapentypes bespraken.

Een van de beide broers heeft in Somalië een training ondergaan in een kamp van de terreurbeweging Al-Shabab, aldus de PET-verklaring.

De broers, respectievelijk 18 en 23 jaar oud, wonen al zestien jaar in Denemarken en hebben de Deense nationaliteit.

Grote brand woedt in Arnhems bedrijvengebouw

In een bedrijvengebouw in Arnhem woedt dinsdagochtend een zeer grote brand. Er zijn geen personen in het pand, meldt de brandweer.

Bij de brand in het gebouw aan de Merwedestraat is volgens Omroep Gelderland asbest vrijgekomen. In het gebouw zijn volgens de omroep een aannemer, een groothandel in kantoorartikelen, een loodgieter en een rijschool gevestigd. Het is nog niet bekend waardoor de brand is uitgebroken.

Video opgedoken van Franse FARC-gevangene

Twee dagen voor zijn vrijlating is er een video opgedoken van de Franse journalist Romeo Langlois, die eind april gevangen werd genomen door de FARC.

Het filmpje werd maandag uitgezonden op de Latijns-Amerikaanse tv-zender Telesur. Afgezien van een bandage om zijn arm, leek Langlois in goede gezondheid te verkeren.

In het Spaans vertelde hij vanuit een kamp in de Boliviaanse jungle dat hij een Franse journalist is. Hij vervolgde dat hij er rekening mee had gehouden gevangen te worden genomen, maar dat het zo erg zou worden, had hij niet verwacht.

'Goedkope AOW'er dreigt 55-plusser te verdringen'

Het nieuwe plan om het voor werknemers gemakkelijker te maken AOW'ers in dienst te nemen dupeert 55-plussers. Ouderenorganisatie ANBO vreest dat zij worden verdrongen door goedkopere 65-plussers, schrijft de Volkskrant dinsdag.

Demissionair minister van Sociale Zaken Henk Kamp (VVD) wil dat gepensioneerden die doorwerken nog maar zes weken worden doorbetaald als ze ziek worden. Bij normale werknemers is dat twee jaar. Die lange doorbetaling zou er vaak voor zorgen dat werknemers met hun 65e worden ontslagen, omdat werkgevers bang zijn dat ze ziek worden.

De korte doorbetaling voor 65-plussers zou geen probleem zijn omdat zij al andere inkomsten zoals AOW en vaak ook een pensioen hebben. Kamp wil het ook mogelijk maken 65-plussers onbeperkt tijdelijke contracten aan te bieden. Nu moeten alle werknemers na drie tijdelijke contracten een vaste aanstelling krijgen.

Kamp wil dat werknemers automatisch worden ontslagen zodra ze de AOW-leeftijd bereiken, nu is dat nog 65 jaar. Daarna kunnen werknemer en werkgever afspraken maken over een nieuw contract.

Vooral 55-plussers dreigen volgens de ANBO de dupe te worden van de plannen waar de ministerraad vrijdag mee instemde. Zij zijn relatief duur omdat ze aan het eind van hun loongebouw zitten. Een AOW'er voor het minimumloon is dan een stuk goedkoper. De ouderenorganisatie stelt dat er eerder een probleem wordt gemaakt dan dat er iets wordt opgelost.

Het inruilen van een 55-plusser voor een 65-plusser wordt door het akkoord van de Kunduz-coalitie een stuk gemakkelijker. Daarin wordt het ontslagrecht namelijk versoepeld.

Kort geding van Wilders om ESM van start

Bij de rechtbank in Den Haag dient dinsdag om 10.30 uur het kort geding dat Geert Wilders heeft aangespannen tegen de staat. Hij eist dat de goedkeuring van het nieuwe permanente noodfonds voor de euro ESM wordt uitgesteld tot na de verkiezingen. De Tweede Kamer stemde donderdag in met het ESM, de Eerste Kamer moet nog stemmen.

De PVV-leider wordt bijgestaan door Bram Moszkowicz. Die zei zondag in het programma Brandpunt dat hij een juridisch gaatje ziet om het kabinetsbesluit uit te stellen.

Veel juristen hebben al gezegd dat het kort geding van Wilders een kansloze missie is. Moszkowicz denkt dat zij het bij het verkeerde eind hebben. Het feit dat het kabinet voor de eerste keer in de geschiedenis door een parlementariër wordt gedaagd, maakt de zaak juist interessant, vindt hij.

Wiegel noemt Kunduz-akkoord grote fout VVD

Het Kunduz-akkoord is het gevolg van een grote strategische fout. De VVD en het CDA hadden tot half september zelf de miljoenennota moeten schrijven en dan zaken moeten doen, zegt VVD-coryfee Hans Wiegel dinsdag in het AD. Hij maakt zich zorgen nu de VVD het slecht doet in de peilingen.

Het kabinet heeft volgens hem veel te snel zijn ontslag ingediend. "Ik heb de partijtop intern ook geadviseerd om het niet te doen." Door het ontslag zou de VVD zich in een afhankelijke positie hebben gemanoeuvreerd en kon de oppositie het initiatief nemen. Onder anderen D66-leider Alexander Pechtold heeft daar volgens hem knap gebruik van gemaakt.

De VVD heeft volgens Wiegel in de onderhandelingen fiks ingeleverd. "Zeker in vergelijking met het pakket dat in het Catshuis op tafel lag." De komende maanden moet goed worden uitgelegd waarom de maatregelen nodig waren, vindt hij. "Tegelijkertijd moet er perspectief geboden worden: een aantal maatregelen kan straks weer teruggedraaid of gecompenseerd worden."

De PVV moet zeker niet worden uitgesloten als regeringspartner, stelt de voormalig VVD-leider. "Dan lever je jezelf over aan links. Waarom zouden we dat doen?" Na de val van het kabinet dachten sommigen volgens hem van PVV-leider Geert Wilders af te zijn. "Ik heb dat nooit geloofd."

SP-leider Emile Roemer kan volgens hem nog een geduchte tegenstander worden. "Roemer zegt niet zoveel. Dat zou wel eens heel verstandig kunnen zijn. Want hoe minder je zegt, hoe minder mensen aanstoot aan iets kunnen nemen."

Spider-Man toont zijn moves in trailer

Er is een trailer uitgebracht voor The Amazing Spider-Man. In de video legt een lid van het ontwikkelteam uit hoe de integratie van de Move-controller werkt in de gameplay. Daarnaast krijgen we ook een blik op het gevechtssysteem van het spel.

The Amazing Spider-Man komt 29 juni uit op Xbox 360, PlayStation 3, Nintendo 3DS en Nintendo Wii. Het is niet bekend of het spel op Xbox 360 ook Kinect-ondersteuning krijgt.

Trailer en eerste vijftien nummers voor Rock Band Blitz

Harmonix heeft een trailer uitgebracht voor Rock Band Blitz. In de video legt één van de mensen van het ontwikkelteam uit hoe het power upsysteem van het spel werkt. Daarnaast zijn de eerste vijftien van de totaal vijfentwintig nummers in het spel bekendgemaakt.

De vijftien bekendgemaakte nummers zijn:

 • All-American Rejects – Kids in the Street
 • Barenaked Ladies – One Week
 • Blink-182 – Always
 • Collective Soul – Shine
 • Elton John – I’m Still Standing
 • Fall Out Boy – A Little Less Sixteen Candles
 • Foster the People – Pumped Up Kicks
 • Great White – Once Bitten Twice Shy
 • Iron Maiden – Wicker Man
 • Living Coulour – Cult of Personality
 • P!nk – Raise Your Glass
 • Quiet Riot – Metal Health
 • Rick Springfield – Jessie’s Girl
 • Shinedown – Diamond Eyes
 • Tears for Fears – Shout 

Rock Band Blitz maakt gebruikt van de controller, waardoor het spel meer een arcadegevoel geeft dan de andere spellen in de Rock Band-serie. Het heeft wel de mogelijkheid om nummers van Rock Band Blitz over te zetten naar Rock Band 3 en vice versa.

Rock Band Blitz wordt een downloadbare titel en komt uit in het derde kwartaal op Xbox 360 en PlayStation 3.

Winnaar FOK!Ubi-maandag

In samenwerking met Ubisoft geven wij elke maandag een goodie weg. Het kan van alles zijn, een game, een figurine of een T-shirt. Kom dus elke maandag weer kijken of je de vraag weet en doe mee!

Deze week maakte je kans op twee hemden voor hem en haar van Your Shape, Fitness Evolved 2012. Het enige wat je moest doen om kans te maken is de Ubi-moeilijke vraag beantwoorden: Welke modus zit niet in Your Shape, Fitness Evolved 2012? Het antwoord is bier drinken.

De gelukkige die de twee hemden in de brievenbus mag verwachten is tntkiller. Gefeliciteerd, de prijs wordt zo spoedig mogelijk opgestuurd! Volgende week maandag is er weer een prijsvraag, tot dan!

Prijs

Plannen islamitische staat in Mali in ijskast

Er komt voorlopig toch geen nieuwe islamitische staat in het noorden van Mali. Dat meldden woordvoerders van Toeareg-rebellen, behorend tot de Nationale Beweging voor de Bevrijding van Azawad (MNLA), en de islamitische militanten van Ansar Dine dinsdag. Eerder deze week kwamen beide partijen nog met het nieuws naar buiten dat ze hun krachten zouden bundelen voor een nieuwe onafhankelijk staat.

Het is in Mali nog altijd onrustig sinds de militaire staatsgreep eind maart.

Plannen islamitische staat in Mali in ijskast
Plannen islamitische staat in Mali in ijskast (Foto: ANP)

'Polen en OekraÔners zijn racistisch'

Sol Campbell, oud-aanvoerder van Engeland, waarschuwt voetbalfans om niet naar het EK voetbal te gaan, als ze niet blootgesteld willen worden aan 'diepgeworteld racisme' in de gastlanden. Volgens de BBC is de Hitlergroet niet ongebruikelijk bij lokale voetbalfans.

"Blijf thuis, kijk de wedstrijden op tv. Gewoon geen risco nemen", stelt Campbell in het BBC-programma Panorama. Journalisten van dat programma zijn in beide landen geweest en hebben de Hitlergroet veelvuldig geobserveerd, evenals apengeroep tegen zwarte voetballers, antisemitisme en geweld tegen Aziaten. Volgens de UEFA is het toernooi een uitgelezen kans voor de landen om af te rekenen met 'sociale problemen zoals racisme.'

Campbell is het oneens met de Europese voetbalbond, en stelt dat het hem duidelijk is geworden dat de landen niet klaar waren voor de toekenning van het toernooi. "Ze hadden eerst vast moeten stellen dat de problemen waren opgelost", vindt hij. De UEFA meent echter dat wat de BBC heeft gefilmd, lokale wedstrijden zijn die niet representatief zijn. In het programma gaven voetbalfans nochtans te kennen met Hitler te dwepen omdat die 'joden en zwarten haatte'.

De lokale politie vindt evenwel dat de massale Hitlergroeten vanaf de tribunes niet serieus genomen moeten worden. Fans zouden zo slechts naar de tegenstander wijzen. Aziatische studenten in het publiek bij een wedstrijd in Oekraïne kregen echter klappen, van mensen die voor hetzelfde team waren.

Eerder lieten familieleden van Engelse voetballers al weten niet naar het EK te gaan vanwege angst voor racistische aanvallen, na waarschuwingen van mensenrechten-organisaties. Nederlanders lijken zich tot dusver niet ongerust te maken.


BBC Panorama - Oekraïnse voetbalhooligans vallen Aziaten aan

'Nederlander jarenlang gegijzeld in Portugal'

Een Nederlandse man is jarenlang gegijzeld in Portugal. De man van 72 werd in zijn appartement in de Algarve vastgebonden aan zijn bed en gedrogeerd. Zijn gijzelnemers plunderden ondertussen zijn bankrekeningen. Dat meldt RTL Nieuws.

De man zou een paar dagen geleden zijn bevrijd door zijn dochter. Zij bezocht haar vader, die ze een paar jaar niet had gezien, en trof bij het appartement een Duitse vrouw die haar niet binnen wilde laten. Toen ze haar vader uiteindelijk trof bleek hij sterk uitgemergeld en nauwelijks in staat om te praten.

De gijzelnemers inden elke maand zijn pensioengeld van 2500 euro, namen zijn vermogen van anderhalve ton in en pakten zijn huis af. Een 63-jarige Duitse vrouw en een 55-jarige Italiaanse man zijn gearresteerd, meldt RTL.

Deelnemers Roparun gefinisht in Rotterdam

Op de Rotterdamse Coolsingel zijn maandagmiddag 273 teams van de 21e Roparun gefinisht. De sponsorloop ging zaterdag van start in Parijs en voor het eerst ook in Hamburg. Twee teams gaven op.

Iets voor het middaguur kwam het team van de brandweer in Spijkenisse als eerste over de finish. Rond 18.00 uur kwam het laatste team, bestaande uit acht renners, over de meet. De teams hebben in estafettevorm 522 kilometer afgelegd.

Met de estafetteloop wordt geld opgehaald voor de zorg voor kankerpatiënten. Over twee weken wordt bekend hoeveel geld is ingezameld. De loop heeft sinds de eerste editie in 1992 bij elkaar al zo'n 45 miljoen euro opgebracht. Vorig jaar was de opbrengst 4,9 miljoen euro.

Laatste reviews en specials
review
Blu-ray: Good Boys
review
The Expanse seizoen 4
review
Tokyo Mirage Sessions #FE Encore
special
Wat de volgende Mario Kart kan leren van Mario Kart Tour
review
The Grudge
review
Charlie's Angels
©FOK.nl e.a.