FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 16 maart 2012

Recherche pakt terreurverdachte op

 De Nationale Recherche heeft eerder deze week in Amsterdam-Oost een man aangehouden, die wordt verdacht van betrokkenheid bij terrorisme. Het gaat om een 20-jarige man. Dat heeft een woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM) vrijdag laten weten.

Bij doorzoeking van de woning werden een ontstekingslont van 10 meter gevonden, even als een kilo aluminiumpoeder en een groot aantal dvd’s met jihadistisch materiaal. Alles is in beslag genomen. Volgens het OM zocht de man in de afgelopen weken op internet naar handleidingen om zelf explosieven te maken.

Het onderzoek naar de man werd gestart na informatie van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst AIVD. Meer informatie kan het OM niet geven.

De aanhouding vond dinsdag al plaats. De rechter-commissaris besloot vrijdag dat de verdachte nog zeker twee weken blijft vastzitten.

Recherche pakt terreurverdachte op
Recherche pakt terreurverdachte op (Foto: ANP)

[Bundesliga] Ibisevic helpt Stuttgart langs Hoffenheim

Hoffenheim heeft zich vrijdag niet kunnen revancheren voor de ruime nederlaag tegen Bayern München in de Bundesliga. De ploeg van trainer Markus Babbel ging thuis met 2-1 onderuit tegen VfB Stuttgart. Vorige week werd al met 7-1 verloren van Bayern.

Uitgerekend voormalig Hoffenheim-aanvaller Vedad Ibisevic maakte beide treffers. Hij trof in de 8e en 43e minuut doel. Khalid Boulahrouz bereidde beide treffers voor. Namens de thuisploeg deed Sejad Salihovic een kwartier voor tijd iets terug uit een strafschop. Ryan Babel speelde negentig minuten mee bij Hoffenheim, Edson Braafheid bleef op de bank.

Vermoorde man gevonden in Rotterdam

In een woning in Rotterdam is vrijdagmiddag het lichaam van een dode 46-jarige man gevonden. Een 50-jarige Rotterdammer die in de woning aanwezig was, is aangehouden. De politie gaat uit van een misdrijf. Mogelijk is de verdachte de broer van het slachtoffer.

De politie werd rond 16.00 uur gewaarschuwd door mensen die op straat liepen. Een man had vanuit het raam van de woning aan de Lavendelstraat naar ze geroepen dat hij zijn broer had vermoord. In de woning troffen de agenten het lichaam van een man aan.

Hoe en waarom het slachtoffer om het leven is gebracht, is nog onduidelijk.

F1-teams willen geen standaardonderdelen

De Formule 1-teams zijn tegen een standaardisering van een aantal onderdelen om zo kosten te besparen. In plaats van geld te besparen op de ontwikkelingskosten zien ze meer in het beperken van de toegestane uitgaven.

"Ik ben er niet erg happig op standaardonderdelen op de auto te hebben. Ik ben een groot voorstander van het concept van het Resource Restriction Agreement, waarbij we een bepaalde hoeveelheid geld hebben en een bepaald aantal mensen kunnen gebruiken. Daarbij proberen we de slimste mensen te strikken om het beste werk te doen, en we winnen omdat die mensen beter werk doen dan andere lui in andere teams, niet omdat we twee keer zo veel hebben uitgegeven," zei Brawn die er aan toevoegt dat Mercedes op een gezonde manier de sport wil bedrijven.

Williams-baas Adam Parr ziet ook niets in standaardonderdelen, maar ziet winstpunten in het simpeler maken van enkele zaken. "Ik denk dat de wens bestaat om te kijken naar onderdelen die belachelijk ingewikkeld geworden zijn. Een voorbeeld bevindt zich bij de hoeken van de auto. Ik geloof dat we meer dan 130 mallen hebben voor een enkele remkoeler, en ik weet niet zeker of de show daar echt beter van wordt."

"De show wordt wel beter wanneer mensen met slimme ideeën komen, en dat kan je eigenlijk alleen hebben wanneer je de uitgaven aan banden legt. Doe je dat niet, dan hoor je met meer geld ook meer slimme ideeën te kunnen krijgen," zei Parr die hiermee impliceert dat het budget omlaag moet en mogelijk de technische reglementen iets verruimd.

Hero Brinkman wil verkiezing partijleider PVV

Hero Brinkman wil dat er net als bij de PvdA ook bij de PVV verkiezingen worden gehouden voor het partijleiderschap. Hij zou dan een van de kandidaten zijn, zei hij vrijdagavond in het radioprogramma Avondspits op Radio 1. Het PVV-Kamerlid pleitte al vaker voor democratisering van zijn partij.

Vrijdag kwam Brinkman ook al in het nieuws, omdat hij kritisch staat tegenover het Polenmeldpunt van zijn partij. Het Kamerlid van de PVV vindt dat het meldpunt haar doel voorbijschiet, zou blijken uit een interne e-mail die in het bezit is van het televisieprogramma Eenvandaag.

Brinkman uitte eerder kritiek op partijleider Geert Wilders. Zo waarschuwde hij dat de PVV geen one-issuepartij moet worden. Ook wil het Kamerlid dat de PVV een jongerenafdeling krijgt, iets wat Wilders niet wil.

Duitser ontwikkelt lijkmotoren

Een Duitse man denkt een gat in de markt te hebben gevonden in de uitvaartbranche. Hij biedt mensen de mogelijkheid de reis naar hun laatste rustplaats in het zijspan van een motor af te leggen.

Jürg Grossman zei vrijdag dat het prototype van zijn lijkmotor vorige maand zijn eerste rit richting het kerkhof heeft gemaakt. Grossman denkt dat zijn concept zal aanslaan bij motorfanaten.

De eerste lijkmotor is niet voldoende voor Grossman. Nog eens tien exemplaren van zijn gepatenteerde idee worden momenteel in elkaar gezet en zijn later dit jaar klaar voor gebruik. De motoren kosten zo'n zestigduizend euro per stuk.

Grossman rekent op zo'n duizend boekingen per jaar alleen in Duitsland. Een ritje in een van de motoren kost 1200 euro. Een normale lijkwagen kost zo'n tweehonderd euro per rit. Grossman voert al gesprekken om zijn concept ook in Zwitserland en elders op de markt te brengen.


Duitser ontwikkelt lijkmotoren (Foto: Novum)

Van den Brom: "Hadden meer moeten scoren"

Vitesse won vrijdagavond het thuisduel met Heracles Almelo met 2-0. Trainer John van den Brom was tevreden met de punten, maar had graag meer willen scoren tegen de tien Heraclieden. John van den Brom stond na afloop van het duel Vitesse - Heracles Almelo met een dubbel gevoel voor de camera van Eredivisie Live.

De trainer is tevreden met de drie punten maar is van mening dat zijn ploeg, zeker in de tweede helft, veel meer had moeten scoren. "Op het moment dat je weet dat Heracles de gehele tweede helft met tien man staat, moet je als elftal eigenlijk beseffen dat dit de kans is om de score op te voeren. Dat deden we naar mijn idee te weinig, al waren er natuurlijk nog wel mogelijkheden om te scoren", aldus Van den Brom. 

Van den Brom: "Hadden meer moeten scoren" (Foto: Pro Shots)

Door de zege staat de ploeg van John van den Brom steviger op de zevende plek, met 41 punten uit 26 duels. Tegenstander Heracles Almelo wint ook voor de vierde keer op rij niet en moet hopen dat de concurrentie dit weekend punten laat liggen. Daarnaast moet de ploeg van trainer Peter Bosz aankomende week uit naar AZ in de strijd om een finaleplaats in de KNVB-beker.

Muziektelefoon

Ik loop de trap af in mijn ouderlijk huis, zoals je wel vaker doet als je boven bent, maar naar beneden wilt. Mijn moeder staat in de keuken en zegt of vraagt wat, maar ik kan me niet op haar stem concentreren, want door haar woorden klinkt een vaag, krachteloos maar nog steeds veels te aanwezig geruis. Moeders kijkt me aan, haar ogen vragen om een antwoord. Ik negeer haar eventjes, zoekend naar de fletse tonen die door mijn hersenen als puzzelstukjes bij elkaar worden geraapt. Het volledige plaatje wordt, tegen mijn zin in, steeds duidelijker. 'Niet in dit huis,' denk ik nog, 'niet mijn familie.', terwijl het beeld dat ik van mijn eens trotse familienaam had uiteen valt. En dan zie ik het, tot mijn grote ontsteltenis. Aan de tafel zit mijn broertje, de verwerpelijke puber, over zijn huiswerk gebogen en naast hem ligt zijn van alle toetsen en beltonen voorziene telefoon. Uit de inferieure speakertjes van dit ding komt het geluid dat mij zo afleidde van mijn moeders vraag. Naar alle waarschijnlijkheid moet het een liedje voorstellen. Met mijn tanden en kiezen op elkaar geklemd ontsteek ik in een micro tirade die zijn weerga vast wel ergens kent, pak de telefoon en gooi deze, onder luid protest van mijn door de huidige maatschappij verpeste broertje de prullenbak in.

Rus strandt in kwartfinale Clearwater

Arantxa Rus is in de kwartfinale van het ITF-toernooi in het Amerikaanse Clearwater uitgeschakeld. De Monsterse ging met 6-4 en 6-1 onderuit tegen de Spaanse qualifier Garbine Muguruza Blanco. De 21-jarige Rus was als derde geplaatst in Florida. Ze bereikte de laatste acht door zeges op Tetiana Luzhanska en Sachia Vickery.

Voor Rus was het haar eerste kwartfinale sinds begin december. De mondiale nummer 98 haalde toen in Dubai de laatste vier.

Europese Commissie bekritiseert Hongaarse premier

De Hongaarse premier Viktor Orban is vrijdag scherp bekritiseerd door de Europese Commissie. Orban vergeleek donderdag de Europese Unie met de Sovjet-Unie, die vroeger de dienst uitmaakte in Hongarije.

"Diegenen die de Europese Unie vergelijken met de Sovjet-Unie laten zien absoluut niets te begrijpen van democratie", aldus een woordvoerster van de Commissie.

Orban zei donderdag dat de EU imperialistische trekjes vertoont. Ook zou de EU de soevereiniteit van Hongarije niet respecteren en zich bemoeien met binnenlandse aangelegenheden.


Europese Commissie bekritiseert Hongaarse premier (Foto: Novum)

Oppositieleider Rusland weer op vrije voeten

De Russische oppositieleider Sergej Oedaltsov is vrijdag op vrije voeten gesteld. Oedaltsov was donderdag tot tien dagen cel veroordeeld wegens het niet opvolgen van politiebevelen tijdens een betoging tegen het Kremlin.

Hetzelfde hof dat Oedaltsov een dag eerder veroordeelde liet hem vrijdag vrij. De boete van duizend roebel (ruim 25 euro) moet hij nog wel betalen. Oedaltsov zei na zijn vrijlating dat oproepen tot zijn vrijlating mogelijk hebben geholpen. Daarnaast was de oppositieleider donderdag meteen in hongerstaking gegaan.

Oedaltsov, van het Links Front, vervulde een belangrijke rol bij het organiseren van een reeks massaprotesten tegen het bewind van Vladimir Poetin. Hij werd de afgelopen jaren tientallen keren opgepakt en verbleef in totaal enkele maanden in de gevangenis.

Parketpolitie legt werk neer

De parketpolitie houdt vanaf maandag werkonderbrekingen. De agenten gaan tijdens werktijd naar ledenvergaderingen waarin wordt gepraat over het vastgelopen cao-overleg. Hierdoor moeten rechtszaken mogelijk worden uitgesteld, omdat niet kan worden gegarandeerd dat bij zittingen voldoende agenten aanwezig zijn.

In Zwolle vindt maandag de eerste bijeenkomst plaats. In de dagen daarna volgen ledenvergaderingen in Breda, Groningen, Assen, Leeuwarden en Maastricht, meldt politiebond ACP vrijdagavond.

Bij de acties wordt rekening gehouden met rechtszaken die een groot maatschappelijk belang kunnen hebben, aldus de ACP. "Als het gaat om omvangrijke zaken als zeden- en moordzaken kan het Openbaar Ministerie een gemotiveerd verzoek indienen om de zitting toch doorgang te laten vinden. De politiebonden zullen daar dan uiteraard aan meewerken", meldt de bond.

Sinds vorige week maandag voeren agenten actie in hun strijd voor een nieuwe cao. Eerder werd onder meer al een zogenoemd coulancebeleid ingevoerd, wat inhoudt dat agenten geen bonnen meer uitschrijven voor kleine vergrijpen.

De onderhandelingen tussen de bonden en minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) liepen eind vorige maand voor de tweede keer vast. De grootste struikelblokken zijn een salarisverhoging en de mogelijkheid voor agenten om eerder met pensioen te gaan.

De parketpolitie vervoert onder meer gedetineerden. Ook zorgen deze agenten voor ordehandhaving tijdens zittingen in de rechtbanken en gerechtshoven, voeren ze arrestatiebevelen uit en overhandigen ze gerechtelijke brieven persoonlijk aan de geadresseerden.


Parketpolitie legt werk neer (Foto: Novum)

Man doodgeslagen in Franse moskee

Een moslim met psychische klachten heeft vrijdag in een moskee in het noorden van Frankrijk twee oudere mannen met een knuppel bewerkt. Een van de slachtoffers kwam om, de ander raakte zwaargewond. Dat heeft de Franse politie gezegd.

De man, wiens voornaam Seddik is, voerde de aanval in de moskee in de stad Arras even na het middaggebed uit. Meerdere moskeegangers doken bovenop de man en wisten hem in bedwang te houden tot de politie arriveerde.

Een bron bij de politie zei dat de man in Arras woont en bij de politie bekend stond als gewelddadig.

Ophef om ontruiming kerk Cuba

De beslissing van de Cubaanse kardinaal om een kerk waar dissidenten zich dinsdagavond in verschansten donderdag te laten ontruimen door de politie, heeft tot ophef geleid. Het incident roept vragen op over de rol van de rooms-katholieke kerk in Cuba.

Cubaanse oppositieleiders hebben de ontruiming vrijdag veroordeeld. Volgens hen is de actie een smet op het blazoen van de kerk, die juist hoort op te komen voor politieke en mensenrechten.

De vragen over de rol van de kerk komen daarnaast op een uiterst ongelukkig moment. Paus Benedictus XVI brengt namelijk over tien dagen een bezoek aan het eiland.

Het Vaticaan heeft zijn steun uitgesproken voor het besluit van kardinaal Jaime Ortega.

Federer weer te sterk voor Del Potro

Roger Federer heeft de halve finale bereikt van het ATP Master Series-toernooi van Indian Wells. De Zwitserse nummer drie van de wereld won in twee sets van de Argentijn Juan Martin Del Potro; 6-3 en 6-2.

De twee troffen elkaar dit jaar al eerder drie keer en telkens was het Federer die in straight sets won. Dit was ook nu het geval. In de eerste set gaven beide elkaar geen duimbreed toe op eigen service. Federer wist zelfs maar vier punten te maken op de service van Del Potro, maar die leverde hem wel gelijk de setwinst op.

In de tweede set was het al snel gedaan met het verweer van Del Potro, die nog wel twee games op eigen service wist te winnen, Federer verloor nu maar vijf punten op zijn eigen service en bereikte daarmee de halve finale. Daarin treft hij de winnaar van de partij tussen Rafael Nadal en David Nalbandian.

Koeman en Gio begrijpen keuze KNVB niet

De KNVB maakte vrijdag bekend dat het Nederlands elftal slechts één duel in de Rotterdamse Kuip afwerkt. Ronald Koeman en Giovanni van Bronckhorst begrijpen de keuze niet.

Het kwalificatieduel tussen Nederland en Andorra is de enige thuiswedstrijd van Oranje die wordt gespeeld in de Rotterdamse Kuip. De andere, op papier belangrijkere, duels worden gespeeld in de Amsterdam ArenA. Feyenoord loopt hierdoor niet alleen inkomsten uit stadionverhuur mis, maar trainer Ronald Koeman en assistent trainer Giovanni van Bronckhorst begrijpen de keuze ook om andere redenen niet.

"Jammer, ik speelde graag met Oranje in de Kuip en ik weet dat er andere spelers zijn die ook het liefste hier spelen", aldus Giovanni van Bronckhorst tegenover RTV Rijnmond. De 106-voudig international krijgt bijval van hoofdtrainer Ronald Koeman.

"Ik weet niet waar het op gebaseerd is. Als er een gegronde reden voor is, dan is dat natuurlijk aan de KNVB. Maar ik vind het wel vreemd als dat niet zo zou zijn. De meeste sfeer is hier in de Kuip te vinden, hier is het het leukste spelen en niet in de Amsterdam ArenA"

Guardiola: "Bielsa beste trainer ter wereld"

Barcelona-trainer Josep Guardiola is laaiend enthousiast over diens collega Marcelo Bielsa, trainer van concurrent Athletic de Bilbao. Bilbao is tegenstander in de bekerfinale.

Barcelona neemt het op 25 mei op tegen Athletic de Bilbao in de finale van de Copa del Rey. Athletic de Bilbao staat onder leiding van trainer Marcelo Bielsa, en Josep Guardiola van Barcelona is laaiend enthousiast over de Argentijn.

"Hij is absoluut de beste trainer ter wereld. Ik ben blij dat hij in Spanje werkt zodat we allemaal van hem kunnen leren. Ik voorspel een fantastische bekerfinale met twee geweldige ploegen", aldus Guardiola tegenover Marca. Eerder noemde Guardiola Bielsa al als een geschikte kandidaat om hemzelf op te volgen, mocht hij weggaan bij de Catalanen.

FC Barcelona gaat zaterdag overigens op bezoek bij Sevilla, het staat tweede op de ranglijst met tien punten achter rivaal Real Madrid. Athletic Bilbao komt zondag in actie wanneer thuis Valencia ontvangt. Bilbao staat momenteel zevende op de ranglijst met 37 punten, één minder dan de nummers vijf Levante en Osasuna en één meer dan nummers acht Atlético Madrid en Espanyol.

Radio 538 helpt bijna 73.000 oorlogskinderen

Radio 538 heeft genoeg geld ingezameld om 72.984 oorlogskinderen te helpen. De zender reisde de afgelopen week met de War Child studiotruck door heel Nederland om door middel van verschillende acties geld op te halen voor het goede doel. Met twaalf euro kan War Child een oorlogskind helpen.

De rijdende studio bezocht plaatsen als Meppel, Hilversum en Nijmegen. Elke dag zond Radio 538 live uit vanaf een plein in de gastgemeente. Een aantal artiesten, waaronder Glennis Grace en Xander de Buisonjé, stond belangeloos op het podium voor de actie.

Radio 538 stond vrijdag op de laatste dag van de actie in Groningen. Tijdens het eindfeest gaven onder meer Racoon, Charly Luske, Iris Kroes en VanVelzen een optreden.

Uitslag Vitesse- Heracles Almelo

Vitesse heeft de opwaartse lijn in de Eredivisie weer te pakken. De ploeg van John van den Brom klopte vanavond in de Eredivisie Heracles Almelo met 2-0. Voor de Heraclieden leden was het de vierde nederlaag op rij.

Pasveer (Heracles) haalt Ibarra (Vitesse) onderuit en kan met rood vertrekken (Foto: Pro Shots)

Vitesse

2 - 0

Heracles Almelo

 23' Bony
 67' Ibarra
   
 
 Gele kaart: Van der Heijden (Vitesse), Duarte, Rienstra, Van der Linden (Heracles Almelo)
 Rode kaart: Pasveer (42) (Heracles Almelo)
 
Stadion: Gelredome, Arnhem
Toeschouwers: 17.000
Arbiter: Wiedemeijer
Bijzonderheden: Bony mist strafschop (45)
 
Opstelling:   Opstelling:
Velthuizen
Yasuda
Kashia
Kalas
Van Aanholt (Hofs/64)
Van Ginkel
Annan
Van der Heijden
Ibarra
Bony (Reis/83)
Büttner
  Pasveer
Breukers
Rienstra
Van der Linden
Looms
Quansah
Overtoom
Duarte
Douglas (Telgenkamp/45)
Armenteros (Gouriye/78)
Everton (Bruns/46)

Teambaas HRT: "Het gaat moeilijk worden"

De teambaas van het HRT F1 Team, Luis Pérez-Sala heeft geen hoge verwachtingen van de Grand Prix van Australië. De coureur Pedro de la Rosa en Narain Karthikeyan konden vandaag met de nieuwe F112 slechts weinig ronden rijden, waardoor kwalificatie voor de race in Melbourne een illusie lijkt.

"Ik denk dat het moeilijk voor ons gaat worden. We zijn bij HRT op het moment namelijk nog niet bezig met het sneller maken van de auto, maar proberen er vooral voor te zorgen dat alles werkt en we morgen tijdens de laatste vrije training zoveel mogelijk ronden kunnen rijden," zei Pérez-Sala op de persconferentie na de eerste dag. "Hoe het daarna tijdens de kwalificatie gaat, zien we dan wel weer."

Hij vindt dan ook dat deze dagen als testdagen beschouwd mogen worden. "We zijn hier gekomen om, met het oog op de volgende races, zoveel mogelijk over onze auto's te leren. In Maleisië of China begint het kampioenschap voor ons dan pas echt. Dat zijn de Grands Prix waar we op snelheid hopen te komen en een basis willen leggen om vervolgens de rest van het jaar op uit te bouwen en steeds beter te worden."

Duits Holocaustmonument staat op instorten

Het Holocaustmonument in Berlijn staat op instorten. De stichting die het gedenkteken beheert heeft vrijdag laten weten dat het zeven jaar oude monument moet worden gerestaureerd.

Van de 2711 betonblokken die samen het gedenkteken vormen vertonen er volgens woordvoerder Uwe Neumärker 380 diepe scheuren. Vallend puin bedreigt de veiligheid van bezoekers die tussen de grijze kolommen ronddwalen. Het gedenkteken werd in 2008 ook al aan herstelwerk onderworpen. De boosdoener is vermoedelijk het weer.

Het monument dat de herinnering levend houdt aan de zes miljoen Joden die door de nazi's zijn vermoord, is een van de grootste publiekstrekkers van de Duitse hoofdstad.


Duits Holocaustmonument staat op instorten (Foto: Novum)

40 jaar cel voor seksrelatie tussen docente en leerling

Shannon Alicia Schmieder, docente aan een Amerikaanse middelbare school in Georgia, mag haar zonden gaan overdenken in de cel. Ze heeft 40 jaar gevangenisstraf opgelegd gekregen omdat ze een seksuele relatie onderhield met een leerling van 14 jaar, die tevens de zoon van haar beste vriendin is. 

Shannon was al jaren kind aan huis bij de familie. Ze was als een tweede moeder voor haar zoon, volgens de moeder van de student. Zij is zwaar aangedaan door de situatie: "We gingen zelfs samen naar de kerk. Onze kinderen waren vrienden en dan gebeurt zoiets. Ik voelde de grond onder mijn voeten wegzakken toen ik de affaire ontdekte." 

De affaire kwam aan het licht toen ze op Facebook rondkeek. Ze vervolgt haar verhaal: "Op zijn profielpagina werd het snel duidelijk dat er iets aan de hand was. Het bewijs was geleverd. Dat ik nooit iets heb gemerkt. Als moeder doet dat extra pijn. Je denkt dat je je kinderen kent en altijd aanvoelt als er iets niet koosjer is. Dat klopt dus niet."

Shannon zal effectief minimaal 20 jaar cel uit moeten zitten. De straf is conform de straf die toegewezen wordt voor doodslag, en de zwaarste die ooit is uitgesproken in een zedenzaak. Volgens de rechtbank van Coweta wil ze hiermee een 'statement' maken. 

'Neutrino's toch niet sneller dan licht'

Neutrinodeeltjes reizen toch niet sneller dan het licht. Dat blijkt volgens natuurkundige en Nobelprijswinnaar Carlo Rubbia uit proeven van zijn onderzoeksgroep Icarus. De bevindingen zouden de uitkomst van vergelijkbare tests van rivaal Opera, die de wetenschap in rep en roer bracht, weerspreken.

Net als de Opera-onderzoekers eerder deden heeft Icarus neutrino's vanuit de deeltjesversneller in Genève afgevuurd op een laboratorium in Italië, zo'n 730 kilometer verderop. Maar Rubbia en zijn onderzoekers maten, anders dan hun rivalen in september 2011, een lagere snelheid dan die van het licht.

"Het is een experiment van een volmaakte eenvoud", zei Rubbia vrijdag. "De uitkomst is erg overtuigend en vertelt ons in feite dat er aan de bevindingen van Opera iets niet helemaal klopte."

De uitkomst van de metingen die Opera in september openbaar maakte werden destijds al met ongeloof ontvangen. Volgens de speciale relativiteitstheorie van Albert Einstein, waarop tal van natuurkundige theorieën zijn gegrondvest, kan niets zich sneller voortbewegen dan het licht: zijn beroemde  E=mc2 vergelijking. Omdat de resultaten van het experiment bij CERN Einsteins theorie leken te ondergraven deden die veel stof opwaaien.

Onlangs gaven de Icarus-onderzoekers al toe dat er mogelijk een vergissing in het spel was. Zij troffen een fout aan in het GPS-systeem dat werd gebruikt om de aankomst van de neutrinodeeltjes in het laboratorium in Italië te meten. Die kon volgens Icarus mogelijk verklaren waarom de deeltjes zich sneller leken voort te bewegen dan het licht.

Volgens Antonio Ereditato, een lid van het Opera-team, stroken de bevindingen van Icarus met zijn eigen vermoeden dat het schortte aan de meetapparatuur. Hij verklaarde zich niet teleurgesteld dat het vooralsnog onmogelijk blijft sneller te reizen dan het licht. "Zo werkt de wetenschap nu eenmaal. Het gaat om het vergroten van onze kennis."

'VS werken niet mee met onderzoek militair '

De Verenigde Staten werken niet mee aan het onderzoek naar het bloedbad dat een Amerikaanse militair zondag in Kandahar aanrichtte en dat aan zestien Afghaanse burgers het leven kostte. Dit heeft de Afghaanse president Hamid Karzai vrijdag gezegd.

Karzai gaf er duidelijk blijk van dat hij schoon genoeg heeft van dit gebrek aan medewerking. De delegatie die hij naar Kandahar heeft gestuurd om de zaak te onderzoeken heeft niet de medewerking gekregen die mocht worden verwacht, aldus Karzai.

Hij zei dat hij een goede band met de VS nastreeft, maar dat dat wel steeds moeilijker wordt. Hij betoogde nogmaals dat de VS de Afghaanse cultuur dienen te respecteren en zich aan de Afghaanse wetten dienen te houden.

Karzai heeft vrijdag telefonisch gesproken met zijn Amerikaanse evenknie Barack Obama. Een van de gespreksonderwerpen was de uitlating die de Afghaanse president donderdag deed. Karzai vroeg toen om de aftocht van de buitenlandse troepen uit afgelegen gebieden en dorpen in zijn land. De troepenmacht zou op enkele grote bases moeten worden geconcentreerd.

De regeringsleiders zeiden beiden de onderhandelingen voort te willen zetten om de geschillen tussen de twee landen op te lossen.


'VS werken niet mee met onderzoek militair ' (Foto: Novum)

VS dreigen voedselhulp N-Korea op te schorten

Als Noord-Korea de voorgenomen lancering van een raket doorzet 'is het moeilijk denkbaar' dat de Verenigde Staten eerder beloofde voedselhulp ook daadwerkelijk zullen leveren. Dat hebben de VS vrijdag gezegd.

Volgens een woordvoerster van het ministerie van buitenlandse zaken zou de lancering twijfel zaaien over de goede bedoelingen van Noord-Korea en niet de juiste atmosfeer scheppen om de voedselhulp doorgang te laten vinden.

De VS sloten op 29 februari een overeenkomst met Noord-Korea. In ruil voor het stopzetten van het Noord-Koreaanse kernprogramma zouden de VS Pyongyang voorzien van 240 ton voedsel. "We hebben ze gewaarschuwd dat we de lancering van een satelliet als een schending van die afspraak zouden beschouwen", zei de woordvoerster.

De Koreaanse Commissie voor Ruimtevaarttechnologie maakte eerder vrijdag bekend dat Pyongyang volgende maand een langeafstandsraket wil lanceren om een satelliet in een baan rond de aarde te brengen.

Animo minder hulp arm land lager bij meer kennis

Als Nederlanders op de hoogte zijn van de werkelijke uitgaven voor ontwikkelingssamenwerking, dan zijn er minder voor verder bezuinigen op deze post. Van alle Nederlanders is 63 procent voorstander van bezuinigingen, maar als ze eenmaal hebben kennisgenomen van de huidige uitgaven, zakt het percentage voorstanders naar 49 procent.

Dat meldt het centrum voor internationale samenwerking NCDO op basis van onderzoek van TNS Nipo. Het onderzoek wijst verder uit dat Nederlanders denken dat er veel meer wordt uitgegeven aan ontwikkelingssamenwerking dan het geval is. Nederlanders denken dat 5,7 procent van het nationaal inkomen naar ontwikkelingssamenwerking gaat, terwijl dat in werkelijkheid 0,7 procent is.

Van de PVV-aanhangers wil 74 procent nog steeds bezuinigen op ontwikkelingssamenwerking als ze eenmaal weten wat er momenteel aan wordt uitgegeven. Onder de aanhangers van GroenLinks, D66 en ChristenUnie is het animo voor bezuinigen op ontwikkelingssamenwerking nog voordat ze worden geïnformeerd al klein. Van alle Nederlanders geeft daarnaast dertig procent aan het budget juist te willen verhogen.

Ruim twintig arrestaties bij grote spoorcontrole

Bij een grootscheepse controle op en rond het spoor zijn donderdag 23 mensen aangehouden. Ook zijn 294 boetes uitgedeeld en vond een drugshond een kilo cocaïne die verstopt was in het ondergoed van een vrouw, meldt het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) vrijdag.

De controles vonden plaats op 31 stations. Van 45.723 reizigers in treinen, bussen en op stations werd gecontroleerd of ze een geldig vervoersbewijs bij zich hadden. De uitgedeelde boetes waren onder meer voor roken op plekken waar dat niet mag, het veroorzaken van overlast en belediging.

De 23 opgepakte mensen konden zich onder meer niet legitimeren of negeerden een gebiedsverbod. Ook stond een aantal gesignaleerd. Een 28-jarige man uit Venezuela is aangehouden, omdat hij voor nog 2010 euro aan boetes open had staan. Aangezien hij dat niet kon betalen, moet hij 83 dagen de cel in.

'Teams betrekken FIA in RRA-voorstel'

Tien van de twaalf Formule 1-teams zouden volgens Motorsport-Total FIA-president Jean Todt een brief hebben gestuurd om mee te denken over de Resource Restriction Agreement. Alleen de handtekeningen van Red Bull Racing en Scuderia Toro Rosso zouden ontbreken.

De tien teams willen de RRA een meer dwingende rol geven door deze op te laten nemen in de Sportieve Reglementen van de FIA. Verder zou er een controlegroep moeten komen die zich toelegt op twee zaken. De eerste is het onderzoeken van kostenbesparingen die niet ten koste gaan van de show. De tweede kerntaak is het vaststellen van de voorwaarden waaraan een verplichte controle van de boekhouding moet voldoen, zodat accountants in de toekomst kunnen bepalen of teams zich aan de RRA houden.

De RRA is in de Formula One Teams' Association bedacht om het uit de hand gelopen uitgavenpatroon van de teams te beteugelen. Door de structuur en de teamgrootte vast te leggen en beperkingen te stellen aan onder meer het gebruik van de windtunnels, computerssimulaties en het testen is gepoogd om de kosten naar beneden te brengen. Door het voortdurende gesteggel over de regels is de FOTA inmiddels uitgedund. De teams hopen dat door het inschakelen van de FIA een einde komt aan de onduidelijkheid.

Huistra: "Moeten de crisis het hoofd bieden"

FC Groningen gaat deze zondag op bezoek bij FC Utrecht. De ploeg won slechts één van zijn laatste zeven duels en trainer Pieter Huistra hoopt een crisis te vermijden.  FC Groningen sprak voor aanvang van dit seizoen uit zich graag direct te plaatsen voor Europees voetbal.

Voorlopig is de club ver van die ambitie gedreven en moet het alle zeilen bijzetten om de play-offplaats veilig te stellen. Trainer Pieter Huistra nam vorige week het woord crisis zelfs in de mond, maar lijkt nu enigszins op die woorden terug te komen. "Het thuisduel met Vitesse van vorige week was beladen, na afloop heb ik zelfs het woord crisis in de mond genomen."

"Hierbij gaat het natuurlijk om een sportieve crisis en niet over een economische crisis of die in Syrië, dat is natuurlijk van een hele andere orde. Dat neemt natuurlijk niet weg dat wij teleurgesteld zijn over hoe het duel, en ook de andere wedstrijden de afgelopen maanden, zijn verlopen", aldus Huistra op de officiële website.

Huistra heeft de afgelopen week hard gewerkt om met zijn ploeg uit de negatieve spiraal te komen. "We werken op verschillende manieren aan de defensieve organisatie en ook het zelfvertrouwen bij balbezit stond deze week centraal. De strijd, beleving en het plezier zijn erg belangrijk in deze fase. We zijn alert op de uitvoering en we willen de komende weken met durf en lef spelen".

UEFA aangeklaagd vanwege regels EK-tickets

De UEFA wordt aangeklaagd vanwege voorwaarden voor het aanschaffen van tickets voor het EK in Polen en Oekraïne. De Poolse consumentenbond Uokik wil dat 25 regels van de Europese voetbalbond aan de kaak worden gesteld.

De UEFA stelt onder meer niet verantwoordelijk te zijn voor een te late bezorging van kaartjes en weigert bij verlies nieuwe tickets te leveren. Ook houdt de voetbalbond zich het recht voor om al toegewezen zitplaatsen te wijzigen. De consumentenbond vindt dit onredelijk.

Het Europees kampioenschap begint op 8 juni in Warschau. Volgens de rechtbank in Warschau wordt de zaak op 22 juni behandeld. Mocht de uitspraak in het voordeel van de supporters zijn, kunnen ze bij schade alsnog een vergoeding eisen.

Kathleen 'K3' Aerts heeft rolletje in Sint-film

Zangeres Kathleen Aerts heeft een bijrolletje te pakken in de jeugdfilm Sint & Diego: De Magische Bron van Myra. Het voormalig K3-lid speelt de moeder van een meisje dat in een magisch avontuur verzeild raakt. Dat heeft de distributeur van de film vrijdag bekendgemaakt.

"Ik hou ervan om feestjes te bouwen voor en met kinderen", zegt de Vlaamse zangeres over haar filmrol. "Dat ik ben gevraagd om een mooie gastrol te spelen naast Diego is ook een feestje voor mij."De 33-jarige Aerts speelde eerder zichzelf in de drie K3-films en was op de planken te zien in diverse musicals. In 2009 verliet ze de meidengroep.

Sint & Diego: De Magische Bron van Myra van regisseur Adel Adelson gaat over Zwarte Pieten die langzaam hun magische krachten verliezen. Daardoor komt pakjesavond in gevaar. De Sint stuurt zijn trouwe Piet Diego met zijn Elitepieten op avontuur naar de geboorteplaats van de goedheiligman in Turkije.

De opnamen van de jeugdfilm zijn deze week van start gegaan. De film draait vanaf 10 oktober in de bioscopen.


Kathleen 'K3' Aerts heeft rolletje in Sint-film (Foto: Novum)

14-jarige comadrinker gedwongen behandeld

De 14-jarige knul die zichzelf bewusteloos zoop aan een halve fles vieux tijdens een schooluitstapje, moet verplicht een behandeling bij Tactus, een instelling voor verslavingszorg, ondergaan. Dit heeft het Christelijk College, waar de jongen op school zit, besloten. Ook is de jongen voorlopig geschorst. Dit meldt omroep Gelderland.

De knul had vieux overgegoten in een limonadefles opdat docenten niet zouden merken dat hij sterke drank bij zich had. Tijdens de busrit van Heerde naar Zwolle dronk hij de fles die hij bij zich had leeg. In Zwolle werd hij onwel en met een ambulance overgebracht naar het ziekenhuis.

De jongen kan zijn lol op: komende week mag hij zich elke dag komen melden om een werkopdracht over drankmisbruik te maken. Deze moet hij aan het einde van de week inleveren op school.

Veertien Nederlanders in La Primavera

Morgen wordt met Milaan – San Remo de aftrap gegeven voor de grote voorjaarsklassiekers. In de Italiaanse stad zullen morgen veertien Nederlanders aan de start gaan, waarbij de Nederlandse ploegen het grootste deel van de afvaardiging leveren.

Bij Rabobank gaan Lars Boom, Tom Leezer, Bram Tankink en Maarten Tjallingii van start. Vacansoleil stuurt Johnny Hoogerland, Pim Ligthart en Bert-jan Lindeman, terwijl Project 1t4i start met Koen de Kort, Tom Veelers en Roy Curvers.

Verder gaan er alleen eenlingen van start in La Primavera. Sebastian Langeveld (GreenEdge), Kartsen Kroon (Saxo Bank), Niki Terpstra (Omega Pharma-Quick Step) en Martijn Verschoor (Team Type 1) staan aan het vertrek.

Street Fighter X Tekken-DLC kost 20 euro

De twaalf DLC-characters voor Street Fighter x Tekken zullen binnenkort als bundel verkocht worden voor 1600 Microsoft Punten, of $20 op PSN. Ze zullen niet los verkrijgbaar zijn volgens Capcom. Er ontstond veel ophef rond de game toen bekend werd dat al deze speelbare characters al op de disc staan.

"I know many were worried past character pricing would push the cost of this update sky high, so I'm happy to say Blanka, Sakura, Guy, Cody, Elena, Dudley, Alisa, Bryan, Christie, Jack, Lars and Lei will not break the bank," aldus Capcom community manager Brett Elston. Hij vergelijkt de prijs waarschijnlijk met DLC als Arcade Edition voor Super Street Fighter IV, die 1200MSP kost en vier nieuwe characters toevoegt aan de game. Een precieze datum voor de DLC is nog niet bekend, maar de kans is groot dat de bundel pas na de lancering van de Vita-versie uit zal komen. Deze characters zouden eerst exclusief zijn voor die versie.

Verder zullen op 3 april nieuwe kostuums voor de vechtersbazen te downloaden zijn. Deze "swap costumes", die Street Fighter-personages in Tekken-kloffies zal uitdossen en andersom, zullen per stuk 80MSP/$1 kosten, of als twee paketten te downloaden zijn voor 1040MSP/$13. Op 3 april zullen spelers ook gratis vier nieuwe kleuren voor customisation kunnen downloaden, en drie nieuwe quick combo's.

Kort daarna zal de gratis Tournament-update beschikbaar zijn, die een aantal bugs zal aanpakken, waaronder de online geluidsglitch. Ook zal het in deze update makkelijker worden om gems toe te wijzen aan characters, op het character select-scherm in plaats van via de menu's.

Enkele weken daarna zal er nog meer gratis content naar de game komen via een title update, die zo'n 60 nieuwe gems zal toevoegen, met drie extra gemslots per personage. Ook zal hier een "replay analyzer" bij zitten.

Nog verder in de toekomst kijkend zal Capcom daarna de infinite combo's aanpakken, oftewel de game balanceren.

Ouders stoppen zoontje in kooi

Een ouderpaar uit de Amerikaanse staat Florida is aangeklaagd voor het kooien en verwaarlozen van hun 12-jarige zoontje. Volgens het openbaar ministerie in Titusville strafte het stel hun ernstig ondervoede en uitgedroogde kind zo voor het stelen van het voedsel dat zij hem onthielden.

De 38-jarige Michael Marshall en de 48-jarige Sharon Glass sloten de jongen niet alleen op in de kooi in een kast, maar ketenden hem ook meermalen aan een bed. Het stel moet terechtstaan voor ernstige kindermishandeling en zit voorlopig vast.

Het slachtoffer is opgenomen in het ziekenhuis om aan te sterken. Jeugdzorg heeft de andere kinderen die zij in de woning aantrof elders ondergebracht.

Dief laat mortuarium volledig ontdooien

In Vladivostok, Rusland, heeft een 49-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats afgelopen week een mortuarium volledig laten ontdooien. De voormalige koelkastreperateur was simpelweg naar binnen gewandeld, ontmantelde het volledige koelsysteem van het mortuarium en stal enkele buizen en pijpen. 

Omdat het mortuarium niet meer gekoeld werd, waren verscheidene lichamen in verregaande staat van ontbinding geraakt toen het ontdekt werd. De medewerkers moesten speciale pakken aantrekken in verband met vrijgekomen bacteriën. De lichamen zijn met spoed begraven. 

De dakloze man had het ijzer aan een lokale schroothandel verkocht. Hij kon vrij makkelijk aangehouden worden.

V. Elm komende zomer weg bij Heerenveen

Viktor Elm vertrekt na vier seizoenen bij sc Heerenveen. Het contract van de 26-jarige middenvelder loopt af. "Na vier seizoenen is het goed voor de motivatie en persoonlijke ontwikkeling om iets nieuws te gaan doen", zegt Elm tegen Omroep Friesland. "Bovendien heb ik een paar opties."

Elm, die de aanvoerdersband draagt in de ploeg van trainer Ron Jans, verruilde Kalmar FF in januari 2009 voor Heerenveen. Hij speelde tot dusver 93 competitieduels en scoorde daarin twaalf keer. De Zweed veroverde in zijn eerste jaar met de Friezen de KNVB Beker. Heerenveen doet momenteel met een vijfde plaats in de Eredivisie nog volop mee in de titelstrijd.

Zeges voor Heemskerk en Verschuren op Swim Cup

Sebastiaan Verschuren heeft bij de Swim Cup in Amsterdam de 100 meter vrije slag op zijn naam geschreven. In zijn thuisbad bleef hij met 49,30 de Zweed Stefan Nystrand (49,62) en de Pool Konrad Czerniak (49,66) voor.

Ook Femke Heemskerk wist een overwinning te boeken. Op de 200 meter vrije slag wist ze met 1.56,54 de concurrentie ruim voor te blijven. Lennart Stekelenburg bleef op de 200 meter schoolslag bijna anderhalve seconde boven de limiet voor de Olympische Spelen. Ook Nick Driebergen haalde de limiet niet op de 200 meter rugslag.

F1 2012 komt in september

Codemasters heeft vandaag bekendgemaakt dat F1 2012 in september zal uitkomen voor PS3, Xbox 360 en Windows. De game zal een nieuwe mode bevatten die Young Driver Test Mode heet.

De nieuwe mode zal spelers een tutorial geven hoe je een F1-wagen moet besturen en ze daarna uitdagen voor races in het kampioenschap. De game zal nieuwe features bevatten en daarbij andere features verbeteren. De nieuwe racebaan uit Austin Amerika zal ook in het spel zitten net als oude bekende Hockenheim. Bekijk hieronder een filmpje waarin over de game gepraat wordt.

Streep door gasopslag bij Pieterburen

Het Franse energiebedrijf EDF ziet af van zijn plannen voor gasopslag bij de Groningse plaats Pieterburen. Het project gaat niet door omdat de behoefte te klein zou zijn. Het bedrijf stopt per direct met proefboringen, meldt de provincie Groningen vrijdag.

Hoewel de provincie niet negatief tegenover gasopslag staat, hebben Gedeputeerde Staten opgelucht gereageerd. Groningen ziet dergelijke projecten liever van de grond komen in de nabijheid van industrie- of bedrijventerreinen 'en niet in het gave landschap rond Pieterburen'.

EDF kondigde twee jaar geleden aan gas te willen opslaan in de zoutkoepel onder Pieterburen. Het bedrijf had al een vergunning gekregen van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie.

'Gezocht: #baan voor #pa'

De 57-jarige René Jansen uit Veghel zit al geruime tijd zonder werk en daarom proberen zijn drie dochters hem nu aan een baan te helpen. Niets bijzonders op zich, maar de manier waarop onderscheidt zich van de geijkte paden. Dochters Eline, Nadine en Sanne bedachten het plan tijdens oud en nieuw.

Niet door telefoontjes, brieven of gewoon mond-tot-mond brengen ze hun vader aan de man, maar door middel van Twitter en Facebook. Op Facebook is de zoektocht vooral gericht op het vinden van dé baan voor hun vader. Aan Twitter besteden de zussen de meeste aandacht: "Voor Twitter hebben we verschillende thema's bedacht. Elke dag snijden we een ander thema aan. Zo geven we op 'Daarom Dinsdag' aan waarom een 50-plusser vaak meer te bieden heeft dan een jongere sollicitant en op 'Motivatie Maandag' laten we zien dat onze vader actief is in allerlei commissies en besturen om zijn netwerk te vergroten, op 'Casual Vrijdag' tweeten we over bijvoobeeld zijn hobby's en zondag twitteren we over wat voor baan onze vader zoekt."

Ze krijgen veel respons van andere vijftigplussers die tegen dezelfde problemen aanlopen als René. Hoewel hij nog steeds geen baan heeft, vindt hij het ontzettend leuk wat zijn dochters doen voor hem.

Kwartfinale eindstation voor Haase in Dallas

Robin Haase heeft zich niet weten te plaatsen voor de halve finale van het Challengertoernooi van Dallas. De Hagenaar moest in de kwartfinale buigen voor de Duitser Björn Phau; 6-4 en 7-6 (4).

In de eerste set stond Haase al snel 5-1 achter. Hij wist nog terug te komen tot 5-4, maar verloor de set alsnog. In de tweede pakte de nummer 55 van de wereld een break voorsprong, maar verspeelde deze weer, waarna Phau toesloeg in de tiebreak.

Volgende week zal Haase in actie komen bij het ATP Master Series-toernooi van Miami.

'George Clooney wilde gearresteerd worden'

George Clooney vindt het gênant dat hij in de boeien is geslagen. "Het is vernederend dat je gearresteerd wordt", zei hij tegen een journaliste van de Amerikaanse nieuwszender MSNBC. De acteur werd vrijdag opgepakt tijdens een demonstratie bij de Sudanese ambassade in Washington.

"Toch ben ik blij dat ik hier met mijn vader sta", zei Clooney volgens verslaggeefster Ann Curry. "Ik wil alleen maar de aandacht trekken. Vertel het aan het Congres en de president."

Ingewijden vertellen aan entertainmentwebsite TMZ dat Clooney juist gearresteerd wilde worden om aandacht te vestigen op het conflict in Sudan. De acteur zet zich sinds 2006 in voor het Afrikaanse land, dat verscheurd wordt door interne conflicten.

"Ze waren aan het protesteren tegen het geweld dat de Sudanese overheid pleegt tegen onschuldige mannen, vrouwen en kinderen", vertelt Clooneys woordvoerder aan Amerikaanse media. "Ze willen dat humanitaire hulp voor de grensregio met Zuid-Sudan wordt toegelaten."

Een groep demonstranten is na drie waarschuwingen meegenomen door de Secret Service. Clooney was er met onder anderen zijn vader, die ook is opgepakt. De 50-jarige acteur bracht vorige week nog een bezoek aan de grensregio van Sudan.

PVV'er Brinkman kritisch over Polenmeldpunt

Hero Brinkman heeft kritiek geuit op het Polenmeldpunt van zijn partij. Het Kamerlid van de PVV vindt dat het meldpunt haar doel voorbijschiet, zou blijken uit een interne e-mail die in het bezit is van het televisieprogramma EénVandaag.

Brinkman is boos dat het plan niet in de PVV-fractie is besproken. "De hele uitvoering kwam mij nogal rauw op mijn dak", schrijft hij. Er kan niet worden volstaan met een internetsite en een vierregelige persverklaring, om vervolgens niets van je te laten horen in de media. "Dan heeft de beeldvorming reeds plaatsgevonden en loop je achter de feiten aan." Dit had kunnen worden voorkomen door het plan eerst in de fractie te bespreken, meent hij.

Ook doet het meldpunt afbreuk aan de PVV als verantwoordelijke partij. "Als politicus ben je verantwoordelijk voor integere politiek, gebaseerd op een visie. Wie wil regeren moet vooruitzien. Als wij de volgende keer als betrouwbare partner deel willen uitmaken van het kabinet, moeten we wel laten zien dat we verantwoordelijk met inhoud en strategie kunnen omgaan."

Brinkman vindt verder dat het meldpunt voor overlastgevende Midden- en Oost-Europeanen (MOE-landers) stigmatiserend is voor inwoners uit die landen, die niets kwaads in de zin hebben. "Bij de methode om dit probleem op de agenda te zetten, moet je de intentie hebben om de 'goede' MOE-landers, namelijk zij die geen overlast en criminaliteit plegen, juist achter je initiatief te krijgen. De goede Pool heeft ook last van de beeldvorming die zijn asociale dronken landgenoot veroorzaakt."

Brinkman uitte eerder kritiek op partijleider Geert Wilders. Zo waarschuwde hij dat de PVV geen one-issuepartij moet worden. Ook pleitte hij voor meer democratisering binnen zijn partij en voor de oprichting van een jongerenafdeling, iets wat Wilders niet wil.


PVV'er Brinkman kritisch over Polenmeldpunt (Foto: Novum)

Another World nu uit op Android

De klassieker Another World, van bedenker Eric Chahi, onlangs verantwoordelijk voor From Dust, is nu te downloaden op Android-apparaten. Deze release bevat een aantal nieuwe features en strakkere graphics, maar kan ook geheel in de stijl van het origineel uit 1991 gespeeld worden.

De game bevat twee verschillende methodes van besturing, touch of d-pad, remastered audio en OpenFeint-achievements. Ook zijn er nu drie moeilijksgraden beschikbaar: Normal, makkelijker dan het origineel, Hard, identiek aan het origineel, en Hardcore, die de game uitdagender zal maken.

Jordan Mechners Last Express naar iOS

The Last Express, een point 'n click game uit 1997 van Prince of Persia-maker Jordan Mechner, komt later dit jaar naar iOS, heeft Mechner zelf aangekondigd. Het Franse bedrijf DotEmu zal de game porten naar Apples systemen. Het bedrijf heeft vorig jaar al een versie van de game voor Windows uitgebracht.

"Details to follow - but be assured, this will be the complete, original PC game, a deep and immersive real-time interactive narrative offering 20+ hours of gameplay, with a few additional enhancements to make it more iOS-friendly," aldus Mechner.

Onlangs heeft Mechner ook aangekondigd dat er een nieuwe versie van Karateka zal komen.

De FOK! F1-manager 2012 is van start!

De FOK! Formule 1-manager 2012 is van start! Je kunt weer met een team van twee coureurs, een chassis en een motor samenstellen. Daarmee kun je punten halen voor de plek waarop die onderdelen in een F1-grandprixweekend zijn geëindigd. Voor die punten krijg je geld, waarmee je je team kunt verbeteren.

De onderdelen variëren in waarde, al naar gelang ze beter of slechter gepresteerd hebben in een raceweekend. Vorig seizoen hebben we een nieuw systeem rondom de waardeaanpassing geïntroduceerd. Met dit systeem wordt, naarmate het F1-seizoen vordert, de aanpassing van die waarden meer geleidelijk. Bovendien is de aanpassing meer dan vorig seizoen gebaseerd op de prestaties die de onderdelen door het seizoen heen halen. Lees meer hierover in de speluitleg.

Voor dit jaar is de puntentelling aangepast, waardoor het makkelijker is om meer budget op te bouwen en zijn enkele instellingen in de manager verfijnd. Ook zijn de strafpunten voor de motor aangepast, waardoor er bij het wisselen van de motor of versnellingsbak alleen straf volgt als hier voor een race ook een gridstraf aan gekoppeld is.

Om je direct in te schrijven voor de FOK! Formule 1-manager klik je hier. Kijk ook bij de speluitleg of de puntentelling, en als je nog andere vragen hebt, kun je terecht bij de FAQ. Je kunt ook een pm sturen aan FOKmanagers (zonder uitroepteken), of een bericht achterlaten in het speciale F1-manager 2012-topic in het Autosport- en motorsport-forum.

Wil je meespelen, maar heb je nog geen account op FOK!? Registreer je dan hier!

Let op! De eerste managerronde sluit op vrijdag 16 maart 2011 om 23:59 uur. Zorg dat je voor die tijd je het door jou samengestelde team hebt opgeslagen.

Houd de prijzenpagina in de gaten, want zodra bekend is wat je kunt winnen, zullen we dat daar publiceren.

We wensen je veel plezier met het seizoen 2012 van de FOK! Formule 1-manager!

Langste man ter wereld groeit niet meer

De Turk Sultan Kösen, met 2,51 meter de langste man ter wereld, is gestopt met groeien. Een operatie in de VS bleek succesvol. "Ik ben blij en dankbaar met deze levensreddende operatie", zei Kösen (29) bij een bezoek aan de kantoren van de Guinness World Records in Londen. "Het is een zegen."

De Turk had door een tumor een zeldzame hormonale afwijking waardoor hij almaar bleef groeien. In de VS werd de tumor 2 jaar geleden zeer gericht bestraald. Artsen bevestigden deze week dat de behandeling is geslaagd.

"Hij is gestopt met groeien, wat goed is", zei neurochirurg Jason Sheehan van de University of Virginia Medical Center in Charlottesville. "Hij zal wel wat therapie nodig hebben voor zijn bijzondere lengte."

Kösen werd beroemd in 2009, toen Guinness World Records de boerenzoon uitriep tot 's werelds langste man. Hij was toen 2,47 meter.

Langste man ter wereld groeit niet meer
Langste man ter wereld groeit niet meer (Foto: ANP)

Dark Edition Witcher 2 uitverkocht in Europa

Ondanks dat de game nog niet eens uit is is de Dark Edition van The Witcher 2 voor de Xbox 360 al volledig uitverkocht in Europa. De pre-orders voor de game, die 17 april uitkomt voor de Xbox 360, lopen goed volgens Michal Nowakowski van CD Projekt.

Bekijk de onderstaande video om te zien wat laatkomers mislopen. De Enhanced Edition van de game, met kaart, soundtrack en handboek is nog wel beschikbaar.

Geert Wilders feliciteert Samsom met 'nieuwe Job'

De nieuwe leider van de PvdA Diederik Samsom krijgt ook de felicitaties van Geert Wilders. "Ik feliciteer hem met zijn uitverkiezing en zijn nieuwe Job :-)", laat de PVV-leider vrijdagmiddag weten via sms.

Wilders refereert aan Samsoms voorganger Job Cohen, op wie Wilders tijdens debatten in de Tweede Kamer veelvuldig zijn pijlen richtte. Cohen trad op 20 februari terug, omdat hij vond dat hij 'onvoldoende effectief' was als partijleider.

[Upd] Apple-fans niet in de rij voor nieuwe iPad

De nieuwe iPad van Apple zorgt in de Verenigde Staten voor lange rijen voor de winkels. Traditiegetrouw staan fans van het merk in de rij voor nieuwe producten bij Apples eigen verkooppunten. Ook bij verschillende winkelketens staan mensen in de rij, melden Amerikaanse media. De verkoop ging vrijdag van start.

Winkelketen Wal-Mart begon om midddernacht al met de verkoop, acht uur eerder dan de Apple Store. Een filiaal in San Francisco moest tientallen klanten teleurstellen. Het bedrijf had maar veertig iPads gekregen. Toch sloten enkelen gewoon weer aan in de rij. "Misschien doet iemands creditcard het wel niet", zei een van de wachtenden tegen techwebsite Cnet.

De iPad wordt vanaf vrijdag behalve in de Verenigde Staten verkocht in onder meer Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk. In Londen stonden vrijdagochtend bij Apples eigen winkel op Covent Garden honderden mensen te wachten. Ook in andere steden, waaronder Tokyo, Hamburg en Parijs stonden mensen in de rij.

In Nederland ligt de nieuwe iPad, die onder meer beschikt over een verbeterd beeldscherm en krachtigere processor, volgende week vrijdag in de winkel.

Update 17.57 uur:

Het blijkt allemaal nogal tegen te vallen voor Apple. Lange rijen blijven op de meeste plekken uit, zo meldt techsite Webwereld. 'De dranghekken stonder er desolaat bij'.

Techsite The Register (met fotoserie) meldt dat op Regent Street korte tijd een rijtje stond, maar die verdween binnen enkele minuten na opening van de winkel. Op een gegeven moment stond er meer personeel buiten dan potentiële kopers.

Vanuit de Verenigde Staten twitterde Gonny van der Zwaag van de Nederlandse iPadclub al dat er geen hond stond bij de WalMart die om middernacht begon met de verkoop.

Femme Taken, oprichter van Tweakers.net, wist te melden dat in Oberhausen Apple met een flinke voorraad bleef zitten. "iPads zijn nog ruim voorradig, in de opslagruimte liggen er ook nog honderden." Een bijgevoegde foto toont bergen iPad's en nul klanten.

Of de tegenvallende hype te maken heeft met de beperkte vernieuwingen aan de iPad 3 blijft speculatief. Wel staat het gebrek aan succes in schril contrast tegen de iPhone 4s en iPad 2 taferelen van weleer.

Spekman kijkt trots terug op 'feest der democratie'

De verkiezingen voor het partijleiderschap van de PvdA waren een 'feest der democratie'. Dat zei PvdA-partijleider Hans Spekman in De Rode Hoed, waar bekend werd gemaakt dat Diederik Samsom de nieuwe leider van de sociaaldemocraten wordt.

"Alle kandidaten hebben vanuit dezelfde ideologie standpunten ingenomen en hun eigen oplossingen aangedragen: dit is mijn Partij van de Arbeid", sprak Spekman opgetogen. Bang dat de verschillen die tijdens de campagne tussen de vijf kandidaten aan het licht kwamen een splijtzwam in de fractie gaan vormen is hij niet. "Verschillen zijn er in iedere partij. Die verschillen moeten er ook zijn. Het hoort bij politiek dat er op het scherpst van de snede wordt gediscussieerd. Daar worden standpunten beter van."

Martijn van Dam, die tijdens de campagne de meest afwijkende standpunten innam, kijkt met een positief gevoel terug op de verkiezingsstrijd. "Als je dingen wil veranderen moet je die ook uitspreken tijdens zo'n campagne. Je weet dan je dan op weerstand kunt rekenen, maar daar moet je tegenkunnen."

Ronald Plasterk, die tweede werd achter Samsom, toonde zich ook een sportief verliezer. "Het was een heel open en faire strijd, zoals het hoort", zei hij. "Dinsdag gaan we als fractie gewoon weer door, want de echte strijd is om een ander beleid te krijgen."

Krajicek en coach Van Harpen uit elkaar

Tennisster Michaëlla Krajicek zal niet langer gecoacht worden door Eric van Harpen. De trainer heeft dit aan het magazine TENNiS laten weten. Krajicek zou volgens haar vader Petr zouden moeite hebben met het botte gedrag van Van Harpen en wilde daarnaast niet meer aan zijn financiële eisen voldoen.

"Ik ben gestopt als coach van Misa, heb ook een brief aan Richard (Krajicek) geschreven dat ik zo niet verder kan werken. Ik kan geen contact met haar krijgen, onbegrijpelijk. Richard heeft mij verteld dat zij twijfelt of ik naar Indian Wells of Miami moet komen. Nou, als het zo is dat je bij de twee belangrijkste toernooien je coach er niet bij willen hebben, dan houdt het voor mij op," zei Van Harpen die de Nederlandse weer de top 100 in begeleidde.

Na de Australian Open zouden de problemen zijn ontstaan, toen Misa twijfelde of ze haar coach wel mee moest nemen naar de Verenigde Staten. Van Harpen trok zijn conclusies en stapte zelf op. Hij twijfelt aan haar houding, maar mocht Krajicek bellen dan staat hij voor haar klaar. "Ze hoeft niet op haar knieën, maar gewoon duidelijk zeggen: ik ga veranderen. Maar in principe zijn we gestopt."

Jovink geeft bijzonder jubileumoptreden

Jovink & the Voederbietels vieren dit jaar hun 20-jarig jubileum op bijzondere wijze. Op 26 mei zal de Achterhoekse band een exclusief optreden geven voor 600 fans tijdens een boottocht die circa zeven uur duurt.

Jovink heeft met zijn band al op diverse plaatsen en op spectaculaire wijze optredens gegeven: onder andere tijdens een parachutesprong, in drie aan elkaar bevestigde luchtballonnen en ook in hun eigen 'Jovink & the Voederbietels Trein'.

Het jubileumoptreden moest dan minstens zo bijzonder worden aldus Jovink. De boot, het partyschip 'De Ameland', vertrekt om 15.00 uur vanuit Arnhem, waar de rondvaart ook weer zal eindigen. Vanaf donderdag 5 april gaan de kaarten voor dit bijzondere optreden in de voorverkoop. Kaarten á 20 euro zijn te bestellen via www.jovink.nl

Laatste verdachte strandrellen voor rechter

Een inmiddels 21-jarige man die als eerste werd aangehouden voor de rellen op het strand van Hoek van Holland in de zomer van 2009, moet zich woensdag als laatste verdachte in de zaak verantwoorden voor de rechter. Dat meldt het Openbaar Ministerie (OM) vrijdag.

De man werd 10 september 2009 als eerste van in totaal ruim vijftig mensen aangehouden als verdachte van betrokkenheid bij de ongeregeldheden tijdens het strandfeest Sunset Grooves. Agenten werden toen dusdanig in het nauw gebracht dat zij zich genoodzaakt zagen te schieten. Daardoor overleed een 19-jarige Rotterdammer.

De man moest vanwege de strandrellen al eerder voor de rechter verschijnen, maar zijn zaak werd uitgesteld. De man zit vast, omdat hij er inmiddels ook van wordt verdacht op eerste kerstdag op het Stadhuisplein in Rotterdam een liggende man tegen zijn hoofd te hebben geschopt. Het OM beschuldigt hem hiervoor van poging tot doodslag. Ook zou de Rotterdammer zich schuldig hebben gemaakt aan bedreiging en belediging van agenten.

In september 2011 werd de laatste verdachte van de strandrellen opgepakt. Deze verdachte was lange tijd spoorloos. De officier van justitie heeft echter besloten de zaak tegen hem te seponeren.

Wensballonnen met asbest uit handel gehaald

De Inspectie Leefomgeving en Transport heeft ruim zestigduizend Chinese wensballonnen uit de handel gehaald omdat de koorden asbest bevatten. De twee bedrijven waar ze werden aangetroffen gaan de ballonnen vernietigen.

Het koord bestaat uit niet-hechtgebonden asbest, de gevaarlijkste variant die in producten kan voorkomen. Ze zijn ook schadelijk voor de natuur. Wie de verpakking opent of een dergelijke ballon in de natuur vindt, loopt gevaar.

Wensballonnen worden doorgaans opgelaten bij feestelijke gebeurtenissen en komen uiteindelijk in de natuur terecht.

Met de controleactie bij alle ballonnenimporteurs is voorkomen dat zo'n 62 kilometer asbesthoudend koord in het milieu terechtkomt, aldus de inspectie. Asbest kan kanker veroorzaken.

Scholiere uit rampbus ontwaakt uit coma

Een meisje dat in de Belgische rampbus zat, is uit haar kunstmatige coma ontwaakt. Ze is volledig bij kennis en communiceert normaal met haar omgeving. Dat heeft het ziekenhuis in het Zwitserse Lausanne vrijdag laten weten. Haar nationaliteit is niet bekend.

Het meisje heeft meerdere ledematen en haar wervelkolom gebroken. Bovendien is haar ruggenmerg beschadigd. Ze was daarom in een kunstmatige coma gebracht. Twee andere leerlingen die in de Belgische bus zaten, liggen nog wel in coma.

Scholiere in rampbus uit coma ontwaakt
Scholiere in rampbus uit coma ontwaakt (Foto: ANP)

Roermondenaar ramt politiewagen

Een onopvallende politiewagen is donderdagavond geramd door een 39-jarige automobilist uit Roermond. De Roermondenaar reed in een gestolen wagen.

Agenten postten in de onopvallende auto, nadat zij een tip over de gestolen wagen hadden gekregen. Deze zou in de Schepen van der Portenstraat in de Limburgse plaats geparkeerd staan.

Toen de verdachte in de auto stapte en wegreed, kreeg hij een stopteken. Hij reageerde hierop door achteruit te rijden en zo de politiewagen te rammen. Een agent reageerde alert, en sloeg een ruit van de gestolen wagen in, waarop de Roermondenaar aangehouden kon worden. Hij wordt verdacht van heling.

Eerste warme dag in Zuid-Limburg

In Zuid-Limburg is vrijdagmiddag de grens van 20 graden gepasseerd. Daarmee was het lokaal de eerste warme dag van het jaar, zegt een woordvoerder van weeronline.nl.

Rond 16.00 uur noteerde de thermometer bij meetstation Beek, vlakbij Maastricht, precies 20,0 graden. Een officiële warme dag is het nog niet. Daarvoor moet het in De Bilt ook 20 graden zijn. Meestal valt de eerste warme dag van het jaar in april. Vorig jaar was dat het geval op 2 april.

In de rest van Nederland bleef de temperatuur vrijdag ver achter. Zo kwam het kwik in onder meer Groningen en Friesland niet hoger dan 8 of 9 graden.

Het lenteweer houdt voorlopig aan. Het weekend verloopt nog wisselvallig met een enkele regenbui. Ook is er ruimte voor de zon. Daarna wordt de kans op buien kleiner en is het droog met regelmatig zon en temperaturen rond 14 graden.

De gemiddelde temperatuur over maart ligt nu op 7,4 graden, ruim 2 graden hoger dan normaal. Daarmee ligt deze maand op koers om een van de warmste maartmaanden sinds het begin van de metingen te worden. De warmste was tot nu toe maart 1991. Toen lag de temperatuur gemiddeld op 9,4 graden.


Eerste warme dag in Zuid-Limburg (Foto: Novum)

KNVB beboet ADO en De Graafschap

De tuchtcommissie van de KNVB heeft ADO Den Haag en De Graafschap een boete gegeven. De clubs worden gestraft omdat hun grasmat niet op orde was voor een thuisduel begin februari. De veldverwarming was toen niet opgewassen tegen de strenge vorst. De Hagenaren moeten 7500 euro overmaken, de Superboeren tienduizend.

ADO had het op 4 maart op moeten nemen tegen AZ en De Graafschap een dag later tegen FC Twente. Het duel in Den Haag is inmiddels ingehaald. De inhaalwedstrijd in Doetinchem wordt op 21 maart gespeeld. De eredivisionisten waren vorige maand niet akkoord gegaan met een schikkingsvoorstel van de aanklager betaald voetbal.

ADO kreeg vrijdag ook een voorwaardelijke straf van 12.500 euro opgelegd en De Graafschap tienduizend. Beide voorwaardelijke straffen hebben een proeftijd van twee jaar. De clubs kunnen tot volgende week donderdag beroep aantekenen.

[OS 2012] Het Dream Team op weg naar goud deel 1

Op 27 juli gaan de Olympische Spelen in Londen van start. In aanloop naar het grootste sportevenement aller tijden brengen wij jullie een reeks van specials over de vele facetten van de Spelen. Elke vrijdag kun je een special lezen die over Londen, Nederlandse sporters, olympische historie en andere mooie verhalen rond dit grote evenement.

De geschiedenis van de Spelen zit vol met unieke verhalen en vandaag belichten we een hele bijzondere ploeg. Niet zomaar een ploeg maar een groep van de beste spelers in hun sport. We keren terug naar de Spelen van 1992 in Barcelona waar het Dream Team furore maakte bij het basketbal. Voor we terugblikken op het toernooi moeten we eerst vertellen hoe deze ploeg samenkwam.

Demonstrerende George Clooney gearresteerd

George Clooney is vrijdagochtend gearresteerd. De acteur was een van de demonstranten bij de Sudanese ambassade in Washington. Na drie waarschuwingen werd een groep demonstranten in de boeien geslagen en afgevoerd door de Secret Service.

Clooney protesteerde onder anderen met zijn vader bij de ambassade van Sudan. De demonstranten beschuldigen de Sudanese president Omar al-Bashir ervan dat hij humanitaire hulp voor de grensregio met Zuid-Sudan tegenhoudt.

Clooney zet zich al lange tijd in voor Sudan. Vorige week nog bezocht hij de grensregio. Donderdag sprak Clooney met de Amerikaanse president Barack Obama over het Afrikaanse land.

De acteur zei eerder deze week dat hij meer aandacht wil genereren voor het conflict in Sudan. Het land wordt al jaren verscheurd door conflicten. In juli werd Zuid-Sudan onafhankelijk, maar de grens met Sudan is nog steeds onderwerp van discussie. Als er niet snel actie wordt ondernomen, is er volgens Clooney sprake van een 'humanitaire ramp'.

Redknapp wil bieden op Hazard

Harry Redknapp is zeer gecharmeerd van Eden Hazard. Hij is dan ook van plan om een bod te doen op de Belgische international van Lille. De trainer wil met een bod van 30 miljoen pond de aanvaller naar Engeland verleiden.

Redknapp ziet echter grote concurrenten in de strijd om Hazard in Manchester United, Manchester City en Arsenal. Ook zijn er veel andere Europese topclubs geïnteresseerd in de diensten van de Belg. Volgens Redknapp is Daniel Levy, de voorzitter van Tottenham Hotspur, bereid veel geld op tafel te leggen voor dit exceptionele talent.

"Ik zag hem in januari spelen tegen Marseille en in mei tegen Paris Saint Germain in de finale van de Franse beker. Maar ik weet ook dat er meer interesse in hem is. Het wordt dus lastig om Hazard te contracteren maar ik ben zeer gecharmeerd van hem." aldus Redknapp

'Breivik had niet gestopt kunnen worden'

De Noorse autoriteiten hadden de aanslagen gepleegd door Anders Behring Breivik niet kunnen voorkomen omdat hij alleen handelde. Dat heeft de Noorse veiligheidsdienst PST vrijdag gezegd.

De enige informatie over Breivik waar de PST voor de aanslagen over beschikte was een lijst met namen van mensen die chemicaliën hadden gekocht waarmee bommen kunnen worden vervaardigd. Breiviks naam stond op die lijst, zei de PST.

Volgens de PST was het bedrag dat Breivik uitgaf, omgerekend zo'n zestien euro, dusdanig laag dat verder onderzoek niet nodig werd geacht. Zelfs als er wel verder onderzoek was uitgevoerd zouden er geen indicaties zijn geweest dat Breivik een massamoord aan het beramen was, aldus de PST.

De Noorse politie gaf donderdag nog toe dat ze vorig jaar sneller had moeten ingrijpen toen Breivik op het eiland Utøya een bloedbad aanrichtte. Een gebrekkig communicatiesysteem was volgens de politie een van de redenen voor de trage reactie.

Verbeek: "Eerst thuis, dat is een voordeel"

Gertjan Verbeek zag zijn AZ vrijdag worden gekoppeld aan Valencia. Tegen RTV Noord-Holland reageert hij op die loting.

Valencia schakelde donderdag PSV uit en in de kwartfinales van de Europa League mag AZ dus proberen de Spanjaarden te verslaan. Een lastige tegenstander, weet Verbeek. "Ze zijn allemaal sterk. Maar dat wij bij de laatste acht zitten is natuurlijk een prestatie van formaat."

AZ begint het tweeluik met een thuiswedstrijd op donderdag 29 maart om 21:05 uur. "Dat is een voordeel. Dat vind ik mooi." De return in Valencia is op donderdag 5 april. Ook dan is de aftrap om 21:05 uur.

Naast Verbeek kijkt ook verdediger Niklas Moisander uit naar de kwartfinale. "Nu kunnen we wel mooi ons niveau testen." De aanvoerder maakt het weinig uit dat AZ eerst thuis speelt. "Dat heeft tot nu toe altijd goed gewerkt. Alles is mogelijk."

Ebecilio onzeker voor ADO Den Haag

Ajax moet het zondag tegen ADO Den Haag waarschijnlijk stellen zonder Lorenzo Ebecilio. De buitenspeler die de laatste weken op dreef is voor de Amsterdammers vertrok vrijdag vroegtijdig van de training. Men vreest voor een lieskwetsuur.

Trainer Frank de Boer moet het tot het eind van dit seizoen ook al doen zonder Miralem Sulejmani. De rentree van Derek Boerrigter laat ook nog op zich wachten. Door het verlies van Ebecilio heeft de keuzeheer niet veel mogelijkheden meer voor de flankpositie.

Ook Kolbeinn Sigthórsson is herstelende van zijn blessure. "Met Kolbeinn gaat het echt de goede kant op. We hielden hem nog buiten de partijvormen, maar vanaf volgende week zal hij die ook meedoen." Gregory van der Wiel hoopt volgende week weer aan te sluiten bij de groep.

FIFA Street geeft Mass Effect 3 het nakijken

Het straatvoetbalspel FIFA Street heeft in zijn eerste week het ruimteavontuur Mass Effect 3 van de eerste plaats in de verkooptoptien geknikkerd. De PlayStation 3-versie van het voetbalspel, waarin het vernederen van de tegenstander centraal staat, komt binnen op één, terwijl de versie voor Xbox 360 op de vijfde plaats staat. Dat blijkt vrijdag uit gegevens van marktonderzoeksbureau GfK.

Mass Effect 3, volgens recensenten nu al een van de beste spellen van dit kalenderjaar, zakt in zijn tweede week in de top tien naar de derde plaats. Het gezelschapsspel Mario Party 9 voor Nintendo Wii staat net als vorige week op de tweede plaats.

De top tien wordt gedomineerd door uitgever Electronic Arts. Het gamebedrijf is verantwoordelijk voor Mass Effect 3, FIFA Street en het snowboardspel SSX. Daarnaast bracht het vorige week De Sims 3: Showtime, een uitbreiding voor De Sims 3, op de markt.

De Nederlandse verkooptoptien:
01. FIFA Street (PlayStation 3)
02. Mario Party 9 (Nintendo Wii)
03. Mass Effect 3 (Xbox 360)
04. De Sims 3: Showtime (pc)
05. FIFA Street (Xbox 360)
06. Mass Effect 3 (PlayStation 3)
07. SSX (PlayStation 3)
08. Mass Effect 3 (pc)
09. Just Dance 3 (Nintendo Wii)
10. uDraw Studio Instant Artist (Wii)


FIFA Street geeft Mass Effect 3 het nakijken (Foto: Novum)

Yes-R: Ik gooi het roer om

Yes-R slaat een nieuwe weg in. De rapper, die bekend werd met Leipe Mocro Flavour, brengt dit jaar een nieuw album uit en zou zelf niet raar opkijken als hij volgend jaar een van de coaches is bij The Voice of Holland.

"Het merk Yes-R is nu zo groot dat het me niets zou verbazen als ik volgend jaar zelf op die jurystoel zit", vertelt de 25-jarige Yes-R aan het AD. De rapper trad onlangs op met Afrojack en Chuckie, staat Jan Smit bij tijdens diens jubileumconcerten, heeft een tv-programma bij de VPRO en is sidekick bij The Voice Kids. "Sommige mensen verklaren me voor gek. Maar met hard werken en in mezelf geloven krijg ik het voor elkaar."

Yes-R, wiens laatste album dateert uit 2008, had een tijdje een persoonlijke dip. "Ik was niet altijd even vernieuwend bezig met mijn muziek", zegt hij. "Achteraf was het wel heel makkelijk wat ik maakte. Gangsterboys, Rampeneren, dat soort nummers." Ook een lied als Leipe Mocro Flavour zou Yes-R naar eigen zeggen niet meer maken. "We waren kinderen. Nu zijn we mannen. Ik heb veel meer een boodschap nu."


Yes-R: Ik gooi het roer om (Foto: Novum)

Politie wil Lindsay Lohan spreken over aanrijding

De politie van Los Angeles wil met Lindsay Lohan praten over haar optreden na een vermeende aanrijding. Dat schrijft entertainmentsite TMZ. De 25-jarige actrice nam naar verluidt woensdag de benen nadat ze iemand had aangereden met haar Porsche.

De politie wil naar aanleiding van het gesprek met Lohan kijken of er een officieel onderzoek komt. De actrice zou woensdag, toen ze bij een nachtclub wegreed, zijn tegengehouden door paparazzi. Toen Lohan weg wilde vluchten van de fotografen zou ze de eigenaar van een andere club hebben geraakt.

Getuigen van het vermeende incident vertellen verschillende verhalen. Zo zijn er ingewijden die beweren dat Lohan inderdaad de manager van een club aanreed en anderen die zeggen dat er niets is gebeurd.

Als de aanrijding heeft plaatsgevonden en de manager gewond is geraakt dan heeft Lohan wederom de wet overtreden. De actrice zit nog in haar proeftijd vanwege juwelendiefstal.

Heerenveen laat Svec en Kopic gaan

Sc Heerenveen gaat na dit seizoen niet verder met de Tsjechen Michal Svec en Milan Kopic. Dat maakte de Friese club vrijdag bekend. De club zal de aflopende contracten met de twee spelers niet verlengen. Svec en Kopic gaan dus niet onder Marco van Basten gaan werken. Hij volgt komende zomer Ron Jans op als trainer van Heerenveen.

De 24-jarige Svec kwam in 2008 over van Slavia Praag. Hij speelde tot nu toe tachtig wedstrijden voor Heerenveen. De laatste jaren was Svec veelal wisselspeler. Verdediger Kopic (27) kwam ook in 2008 naar Friesland. Hij kwam tot aanzienlijk minder wedstrijden dan zijn landgenoot. In elf wedstrijden kwam hij een keer tot scoren.

Taxichauffeur blijkt goudeerlijk

Een Thaise taxichauffeur heeft een klant verblijd met een vergeten koffer vol gouden sieraden. Het goud had een waarde van circa 325.000 euro. De chauffeur had de koffer van 8 kilo bij de politie bezorgd, na een oproep van de politie op de radio.

Een 60-jarige man en zijn 58-jarige vrouw hadden de koffer op de voorstoel van de taxi laten liggen toen ze drie grotere koffers hadden uitgeladen. Ze wisten het nummerbord van de taxi niet meer, maar alleen dat de taxi roze was. Door de straten van Bangkok rijden echter circa 20.000 roze taxi's.

De taxichauffeur zei dat hij niet wist dat er goud in de koffer zat. Als dank kreeg hij een gouden ketting ter waarde van 5000 euro, aldus de krant The Nation vrijdag.

Aanhoudingen voor misbruik 13-jarige meisjes

Twee mannen uit Deventer en een uit Twello zijn in het afgelopen halfjaar aangehouden voor seksueel misbruik van twee meisjes van 13 jaar. De moeder van een van de meisjes, een 36-jarige vrouw uit Deventer, wordt verdacht van medeplichtigheid, laat de politie vrijdag weten.

De vrouw uit Deventer had een relatie met een van de mannelijke verdachten, een 34-jarige plaatsgenoot. Haar dochter is zwanger geraakt door het misbruik. Het andere slachtoffer komt uit een ander gezin.

De meisjes zijn allebei uit huis geplaatst en onder toezicht gesteld van een voogd. Alleen de man uit Twello zit nog vast.

Diederik Samsom nieuwe leider PvdA

Diederik Samsom is vrijdag, tijdens de ledenraadpleging van de PvdA in De Rode Hoed in Amsterdam, verkozen tot fractievoorzitter en volgt daarmee Job Cohen op als leider van de PvdA.

Morgen zal het PvdA-congres deze verkiezingsuitslag officieel bekrachtigen. Hoewel de Kamerfractie vrij is om zelf een nieuwe leider te kiezen, is er al beloofd zich aan de keuze van de partijleden te committeren.

Diederik Samsom nieuwe leider PvdA

Kuipers twijfelt over schaatsbestaan

Simon Kuipers weet nog niet zeker of hij volgend jaar weer zijn ijzers onder zal binden. De schaatser, die zonder ploeg zit nadat hij deze winter zijn contract bij TVM inleverde, twijfelt over zijn toekomst.

Het huidige seizoen kende voor Kuipers louter dieptepunten. Na een teleurstellend NK Afstanden meldde hij zich in december 2011 af voor het NK Sprint, waarmee er een vroegtijdig einde aan zijn schaatsjaar kwam.

"Ik merk gewoon dat er veel meer dingen zijn naast het schaatsen", liet hij in een interview weten. De specialist op de 1000 en 1500 meter pakte tot nu toe vier Nederlandse titels en een zilveren plak op de WK Afstanden.

De schaatswereld zal nog wel even moeten wachten op een definitief besluit. Kuipers houdt nog steeds van het ijs, maar denkt ook over andere zaken na. "Het is meer de vraag of ik er nog wel alles voor wil doen", zegt hij.

Kuipers twijfelt over schaatsloopbaan (Foto: Pro Shots)

Muzikaal het weekend in met NES-klassiekers

Met lekker weer het weekend in, wat wil je nog meer deze vrijdagmiddag? Wellicht dat deze vrolijke remixes van oude NES-klassiekers de kers op je weekendtaart zijn? Shnabubula, een remixer / chiptuner / pianist heeft recent zijn eerste album vrijgegeven.

Het album getiteld 'NES Jams' is tegen elke prijs (inclusief gratis, voor ons Nederlanders) verkrijgbaar vanaf Shnabubula zijn Bandcamp-site. Het talent in actie zien kan ook! Bekijk hiervoor de filmpjes hieronder. Vrolijk weekend.

 

Indie-bundel ter ere van St. Patricks Day

De IndieRoyal-bundel beschikt over de cyberpunk shooter Hard Reset, de point-and-click-game Jolly Roverde strategy puzzler Vertex Dispenser, de platformer DLC Quest en de rouge-like Lair of the Evil Doer.

Alle games zijn, zoals men mag verwachten van een Indie-bundle, onafhankelijk ontwikkeld, DRM vrij en beschikbaar voor PC en/of Mac. Voor de gamers onder ons die meer betalen dan de minimumprijs is er nog een extraatje beschikbaar in de vorm van Daniel Capo's O.S.T, een 15-nummer tellend muziekalbum geinspireerd door de klassieke NES-tracks.

De minimumprijs van de bundle verschuift bij elke aankoop. Iedereen die meer biedt dan de minimumprijs drukt de prijs omlaag en iedereen die minder biedt dan de minimumprijs duwt de prijs omhoog. Op dit moment staat de minimumprijs op €3,81 met een totaal aan 18.845 verkochte exemplaren.

Grote brand bij recyclingbedrijf Brunssum

Een grote afvalberg bij een recyclingbedrijf in het Limburgse Brunssum heeft vrijdagmiddag vlam gevat, laat een zegsvrouw van de brandweer weten. Niemand is gewond geraakt.

Het gaat om recyclingbedrijf Bowie aan de Kranenpool. De brand brak rond 13.00 uur uit, waarop de brandweer uitrukte. Omstreeks 13.15 uur werd het sein brand meester gegeven. Uit voorzorg adviseert de brandweer bedrijven en inwoners in de omgeving deuren en ramen te sluiten vanwege mogelijk gevaarlijke stoffen.

Hoe de brand is ontstaan en hoe groot de schade is kon de woordvoerder nog niet zeggen.

Twijfels over door Poetin geschoten tijgerin

De tijgerin die Vladimir Poetin drie jaar geleden met een verdovingsgeweer omlegde was minder vervaarlijk dan hij deed voorkomen. Dat beweert de Russische natuurbeschermer Dmitri Molodtsov. De tijgerin zou niet in de wildernis, maar in een plaatselijke dierentuin thuishoren.

Poetin versterkte met de beelden van zijn confrontatie met de tijgerin in augustus 2008, in een wildreservaat in het Verre Oosten van Rusland, zijn viriele imago. Nadat hij het dier had verdoofd deed hij het een GPS-halsband om en poseerde hij naast zijn jachttrofee. Het overheidsproject ter bescherming van de Amoertijgers gaf later foto's vrij van het voor Poetin bezweken vrouwtje, dat na haar ontwaken weer zou ronddolen in de vrije natuur.

De tekening van de vacht van de tijgerin op die beelden verschilt echter van die van Poetins prooi, stelde Molodtsov vrijdag. Een vrouwtjestijger uit een lokale dierentuin vertoont volgens de natuurbeschermer daarentegen wel dezelfde tekening.

Een coördinator van het beschermingsproject voor de Amoertijgers wees de beweringen van Molodtsov van de hand.

Notch spreekt zich uit over digitale distributie

In een interview met Gamespy heeft Markus 'Notch' Persson, bedenker van Minecraft, laten weten dat hij het op prijs stelt dat er competitie ontstaat in het digitale distributieplatform. Ondanks dat Persson een voorliefde heeft voor het Steam-platform vindt hij het noodzakelijk dat er geen monopolie ontstaat.

“I think it’s a bit dangerous to only have one digital distribution platform like Steam. I love Valve, but out of principle, I find the idea of one platform a bit scary. So I like that there are others competing – for example, Desura and Impulse, who recently got bought by GameStop. It’s a good thing that there are more.”

Veel van de Notch-achterban heeft een aversie van EA's Origin. Notch zelf ziet het echter niet zo zwartwit:

“Origin does a couple things badly compared to Steam – which is impressive since they had eight years to study Steam. They should definitely have a chance to do their thing, but they might want to move away from titles that make people use it and show people why they should use it. But I think, in principle, it’s a good thing.”


Duits museum moet geroofde kunst teruggeven

Het Duits Historisch Museum in Berlijn moet duizenden zeldzame en waardevolle posters teruggeven aan de nabestaanden van een joodse man. Een Duitse rechter heeft dat vrijdag besloten.

De aanplakbiljetten waren in 1938 door de Gestapo geroofd in opdracht van nazi-minister van Propaganda Joseph Goebbels. Het gaat om een verzameling van ongeveer 4300 posters met een geschatte waarde van 4,4 miljoen euro.

De collectie was in het bezit van de joodse tandarts Hans Sachs, die er na de roof in slaagde naar de Verenigde Staten te vluchten. Het Federale Hof van Justitie in Karlsruhe heeft nu bepaald dat zijn nabestaanden de posters terugkrijgen. Als het museum de stukken niet teruggeeft, dan duren daarmee de wandaden van de nazi's voort, aldus de rechtbank.

FIA wil van getrapte neuzen af

Autosportfederatie FIA bekijkt de mogelijkheid om voor het volgende Formule 1-seizoen van de getrapte neuzen af te komen. Voor dit jaar is om de botsveiligheid te vergroten de maximale hoogte van de neus verlaagd. De teams hebben de hoogte van de rest van de auto gelijkgehouden, wat geleid heeft tot de getrapte neus.

"We zullen het er tijdens de eerstvolgende bijeenkomst van de technische werkgroep over hebben. In 2014 is het sowieso geen probleem meer, omdat de regels dan helemaal anders zijn en de neuzen nog veel lager worden. Maar we gaan zeker kijken of we voor volgend jaar ook al iets kunnen doen. We zouden allemaal graag een mooiere oplossing zien," zei FIA-directeur Charlie Whiting tegen Autosport.

Voor dit seizoen is dat geen optie meer. "Vorig jaar wist nog bijna niemand, op een kleine groep ontwerpers na, hoe de nieuwe wagens er precies uit zouden komen te zien. We wisten wel dat er iets aan hoogteverschil zou komen in de neus, maar we hadden niet verwacht dat het zo groot zou zijn en we hebben er daarom verder geen aandacht aan besteed. Hopelijk kunnen we iets doen voor 2013, maar voor nu moeten we er het maar mee doen."

'Homefront 2 kan het helemaal maken'

Ondanks dat het eerste deel in de Homefront-franchise niet door iedereen met open armen is ontvangen kan deel twee alsnog een flinke indruk maken. Dit zei Crytek-co-founder Avni Yerli in een interview met GI International op de GDC.

“It has a huge mind share, everybody knows the IP,” zei Yerli.

“The first game has indeed a low Metacritic, but due to really great positioning and great marketing it has reached a good mind share. And I think with Crytek quality attached to it and similar marketing attached to it, it can make a big splash at the time it comes out.”

Cryteks general manager Nick Button-Brown voegde daar het volgende aan toe:

“When you look at the world they created in the first game and the world that they were talking about for the second game, the setting they were talking about… obviously we can’t talk about it yet, but it’s really cool."

Uitgever THQ heeft al eerder laten weten dat de Mississippi River een mogelijke setting zou kunnen zijn voor het tweede deel. Button-Brown zei het volgende daarover:

“In the end it’s the team’s choice. The team choose and they really, really like it and thought it was a great opportunity and we’ll support them on that.”

Homefront 2 staat gepland voor een release in THQ's 14e financiële jaar, wat neerkomt op een datum ergens tussen april 2013 en maart 2014.

Butragueño heeft respect voor APOEL

Real Madrid lijkt op papier de gunstigste loting te hebben voor de kwartfinales van de Champions League. De Spanjaarden hebben echter respect voor APOEL.

De club uit Nicosia (Cyprus) is de grote verrassing bij de laatste acht. Nu APOEL is gekoppeld aan het grote Real Madrid, verwacht iedereen dat de Spanjaarden winnen. "APOEL heeft iedereen dit seizoen verrast, dus we moeten daar veel respect voor hebben", vindt Emilio Butragueño, oud-speler en nu voetbaldirecteur bij Real.

"Ze hebben de kwartfinales bereikt, dus ze hebben een sterk team. We moeten gefocust en alert zijn. Maar er waren op papier inderdaad clubs die in mijn ogen sterker zijn", gaat Butragueño verder. Real Madrid is samen met FC Barcelona favoriet voor de eindzege.

Beide Spaanse grootmachten kunnen elkaar tegenkomen in de finale, maar daar wil Butragueño nog niet aan denken. "We moeten eerst maar eens de halve finale halen. Dat worden twee hele lastige wedstrijden (tegen Marseille of Bayern München, red.). Als we geluk hebben, kunnen we daarna aan de finale gaan denken."

Rentree Boerrigter laat op zich wachten

Ajax-trainer Frank de Boer kan nog altijd niet beschikken over Derk Boerrigter. De aanvaller zou maandag zijn rentree maken bij Jong Ajax, maar het herstel van zijn rugblessure duurt langer dan verwacht. "Derk blijft schommelen, al zit er wel progressie in. We moeten er voorzichtig mee zijn."

Ook Kolbeinn Sigthórsson kan maandag nog niet meespelen met Jong Ajax. De IJslander, die sinds oktober aan de kant staat, is nog niet volledig hersteld van een enkelblessure. Voor zowel Boerrigter als Sigthorsson komt de topper volgende week tegen PSV hoogstwaarschijnlijk te vroeg.

Ook Gregory van der Wiel is tegen PSV waarschijnlijk niet inzetbaar. De bijna van hardnekkige liesblessure herstelde verdediger sluit maandag wel weer aan bij de groep.

Voor Ajax staat zondag eerst de uitwedstrijd tegen ADO Den Haag op het programma. Jan Vertonghen, Vurnon Anita en Theo Janssen moeten extra voorzichtig zijn. Zij zijn bij een volgende gele kaart geschorst. De Boer zal hier zondag echter geen rekening mee houden.

Viktor Fischer hoeft voorlopig nog niet op zijn debuut in de hoofdmacht te rekenen. Het Deense toptalent maakt furore bij de jeugd, maar De Boer vindt het nog te vroeg om hem bij de selectie te halen.

Boerrigter nog niet terug bij Ajax (Foto: Pro Shots)

Frans Duijts stoot Springsteen van eerste plaats

Frans Duijts heeft in de Album Top 100 Bruce Springsteen van de eerste plaats gestoten. De Nederlandse volkszanger stijgt met zijn cd Alles met Je Delen van de tweede naar de eerste plek. Hij ontving zondag een gouden plaat voor het album.

Duijts is dolblij dat zijn cd op nummer een staat. "Een groot feest in huize Duijts!", jubelt de zanger via Twitter. "M'n album Alles met Je Delen op een in de albumcharts! Zo te gek dit, wow!"

Springsteen zakt met Wrecking Ball naar de tweede plek van de hitlijst. De 15-jarige zangeres Birdy, die inmiddels achttien weken in de lijst staat, stijgt met haar gelijknamige album naar de derde positie.

De Belgische band Triggerfinger voert net als vorige week de Single Top 100 aan met een cover van Lykke Li's I Follow Rivers. De zangeres staat zelf met het nummer op plek drie. Net als vorige week bezet Michel Telo met Ai Si Eu Te Pego op de tweede positie van de hitlijst.

Minister Marokko wil af van verkrachtingswet

De Marokkaanse minister van Vrouwen- en Gezinszaken wil de afschaffing van de wettelijke bepaling waarbij een verkrachter straf kan ontlopen door met het slachtoffer te trouwen. Dit zei Bassima Hakkaoui, de enige vrouwelijke minister in het Noord-Afrikaanse land, donderdag op tv.

Haar initiatief volgt op de zelfmoord van de 16-jarige Amina al-Filali vorige week. Zij dronk rattengif nadat zij was gedwongen met een man te trouwen die haar had verkracht. Haar geval heeft in Marokko voor veel verontwaardiging gezorgd.

De ouders van verkrachte meisjes stemmen vaak in met een huwelijk met de verkrachter omdat zij de ontmaagding buiten het huwelijk als een schande beschouwen.

"Diablo III verkoopt vijf miljoen keer in het eerste jaar"

Cowen & Company-analist Doug Creutz heeft laten weten dat hij verwacht dat Diablo III, de nieuwe telg uit de Blizzard-fabriek, vijf miljoen keer over de toonbank zal rollen in zijn eerste jaar. Dit heeft hij laten weten nadat gisteren werd bekendgemaakt dat de release van Diablo III in mei zal plaatsvinden.

"Our street-high FY12 EPS estimate of $1.05 assumes first year unit sell-through of 5MM for Diablo III, and assumes that over 1MM of the units incorporate the World of Warcraft ‘annual pass’ deal which allows WoW players who commit to a one-year subscription to receive Diablo III for free,” zei hij in een algemene Activision-note, welke gepubliceerd werd door CVG.

Creutz wist ook nog een voorspelling te doen over de 2013 launch van "the next big thing from Bungie" en een "Titan launch from Blizzard" in 2014:

“We expect three Blizzard titles to ship over the next twelve months (Diablo III, Starcraft 2: Heart of the Swarm, and World of Warcraft: Mists of Pandaria); we expect the new Bungie title to ship in 2013; and we expect Blizzard’s new MMO to ship in 2014. We also expect Call of Duty to maintain its dominating FPS leadership position, and we believe that the company has a great opportunity to build on its initial success of its Skylanders franchise. Finally, World of Warcraft Western subs continue to appear to be stable vs. year-end levels. We think ATVI shares can outperform the market by 20% over the next 12 months.”

Agent geschorst wegens strafbaar feit

Een 30-jarige agent van het politiekorps Gelderland-Zuid is geschorst omdat hij verdacht wordt van een strafbaar feit. Hij is donderdag buiten functie gesteld. De politie wil niet zeggen om wat voor strafbaar feit het gaat.

Er loopt een strafrechtelijk en een disciplinair onderzoek naar de agent. Hij mag in ieder geval tot de resultaten daarvan bekend zijn niet werken. Als hij wordt veroordeeld is hij ook zijn baan kwijt.

Shenmue HD komt er mogelijk aan

Een HD versie van Shenmue komt mogelijk naar Xbox Live Arcade en PlayStation Network, waarvan is gemeld dat de game al meer dan een jaar voltooid is. Dit meld een anonieme bron tegenover GamerZines. Shenmue HD bevat zowel Shenmue I als Shenmue II in HD.

De reden waarom de HD versie vooralsnog niet is uitgekomen is omdat SEGA nog niet weet wat ze met de franchise in de toekomst gaan doen. Of om precies te zijn “whether or not Shenmue III would ever see the light of day.” aldus Gamerzines. Eerder deze week waren er ook al geruchten opgedoken over een HD versie van Shenmue.

Shenmue I kwam uit op Dreamcast, en Shenmue II kwam daarnaast ook uit op Xbox. Veel fans zitten nog altijd te wachten op Shenmue III, maar de vraag is of dat ooit nog zal gebeuren. Een HD remake van Shenmue is in ieder geval een mooie stap in de goede richting.

Shenmue HD

Zeldzame foto's Marilyn Monroe onder de hamer

Nooit eerder vertoonde foto's van Marilyn Monroe gaan op 31 maart onder de hamer. In een veilinghuis in Beverly Hills worden meer dan honderd kiekjes van de actrice geveild.

De foto's komen uit de nalatenschap van Allan Snyder, die vijftien jaar lang verantwoordelijk was voor de make-up van Monroe. Een van de kiekjes is een foto van Snyder die make-up bij de blondine aanbrengt op de filmset van Let's Make Love in 1960.

Naast plaatjes van Monroe gaat er op 31 maart ook kleding van Whitney Houston onder de hamer. De veiling gaat een dag later verder. Dan worden er spullen van onder anderen Frank Sinatra, James Dean en Charlie Chaplin aangeboden.

Team Meat start met Super Meat Boy Touch

Team Meat-baas Ed McMillen heeft laten weten dat ze bezig zijn met de touchscreenversie van hun Super Meat Boy. De game, Super Meat Boy Touch zal volgens McMillen "a lot different" zijn dan de 'standaard' game die twee jaar geleden uitgekomen is.

In een tweet zij McMillen het volgende:

"In other news, I have officially started working on art assets for the SMB touch screen game Tommy [Refines, other Team Meat co-founder] and I are doing."

"it will look a lot different than SMB and also play a lot different. I’m super happy with the new visual theme,” volgde in een andere tweet.

Team Meat heeft al eerder laten weten dat de nieuwe game geen regelrechte port zal worden van de originele game uit 2010.

Computer verzint zelf spelletjes

Een Britse wetenschapper heeft een computerprogramma gemaakt dat zelf games kan produceren. Automatisch berekent het de mogelijke bewegingen, afstanden, bewegingspatronen en meer. Dat schrijft het wetenschappelijke weblog The New Scientist.

"In theorie kan iemand nu elke twaalf uur een spel aan de App Store van Apple aanbieden", zegt wetenschapper Michael Cook over zijn creatie. Toch is dat niet wat Cook voor ogen heeft. Hij wil dat zijn kunstmatige intelligentie, die hij Angelina heeft genoemd, gameontwikkelaars helpt bij het maken en testen van een game.

In gesprek met het weblog zegt Cook dat zijn programma gemiddeld vierhonderd tests uitvoert om een spel te maken. Tijdens de tests controleert Angelina of de game ook echt speelbaar is. Helemaal zelfstandig is ze nog niet. Cook moet zelf het geluid en de grafische aspecten verzorgen.


Computer verzint zelf spelletjes (Foto: Novum)

In-app ads leveren tot 60.000 dollar op

Inneractive, de ontwikkelaars van Nokia, heeft aangekondigd dat er een QML API beschikbaar wordt gesteld voor de in-app advertising. Het nieuwe QML beta-project, dat compatibel is met Qt- en Qt Quick-toepassingen, is door een team van inneractive en Noka ontwikkeld.

Voor Qt-ontwikkelaars, die apps in de Nokia Store hebben, blijven hiermee de mogelijkheden groeien. Daniel Kihlber van Nokia vertelt: "De 180 miljoen Qt-enabled smartphones op de markt, en de toenemende populariteit van Qt onder ontwikkelaars, hebben geleid tot nog meer leuke apps voor Nokia-gebruikers. Waardoor het aantal downloads in de Nokia Store toeneemt tot 13 miljoen per dag."

De top onwikkelaars die gebruik maken van de inneractive in-app advertenties verdienen hier tussen de 40.000 en 60.000 dollar per maand mee. Met het beschikbaar stellen van de nieuwe mogelijkheden door inneractive zal dit voor meer ontwikkelaars leiden tot meer opbrengsten met in-app advertising.

Speedlinks toetsenbord op zonne-energie verschijnt dit jaar

Speedlink komt deze zomer met een nieuw toetsenbord. Dit bericht op zich is geen nieuws, maar het feit dat dit toetsenbord volledig op zonne-energie zal werken wel. De adviesprijs van het ding ligt op € 49,99.

Het toetsenbord, heel origineel genaamd Wireless Solar Keyboard, zal vanaf augustus 2012 te koop zijn voor minder dan 50 euro. Het apparaat is volledig draadloos en laadt zichzelf op door middel van licht. Hij hoeft niet direct in de zon te staan om te werken, indirect zonlicht en kunstmatig licht zijn voldoende.

Doordat hij werkt met zonne-energie hoef je nooit meer batterijen te verwisselen of het apparaat via een kabel op te laden. Volgens Speedlink wordt er gebruik gemaakt van 'cutting-edge' technologie die er voor zorgt je zelfs onder slechte lichtomstandigheden kunt blijven typen of gamen.

tobo

Dode bij feest gebaseerd op tienerfilm Project X

Bij een uit de hand gelopen feest in de Amerikaanse stad Houston is een tiener om het leven gekomen. Dat meldt de Amerikaanse nieuwszender ABC News. De jongen werd woensdagochtend beschoten en overleed later in het ziekenhuis. Het feestje was geïnspireerd door de film Project X, waarin drie tieners een gigantisch feest geven in de hoop populair te worden.

Het feestje werd aangekondigd via social media en binnen korte tijd meldden honderden gasten zich. De politie kwam rond middernacht bij het huis waar het feest werd gegeven om de boel een halt toe te roepen. Buren hadden geklaagd. De feestgangers waren toen al verspreid over de straten waar opstootjes plaatsvonden.

Volgens een buurman brak de hel dertig minuten later los en werden schoten gelost. "Kinderen renden over straat, maar de parkeerplaatsen waren vol, dus niemand kon weg," vertelt hij. "Ruzies ontstonden en ze begonnen op elkaar te schieten."

Politieagent Mark Stephens was aanwezig en vroeg de jongeren naar de toedracht van het feest. Zij gaven Project X aan als reden. "Als je naar de film kijkt, en wat er is gebeurd, zijn er griezelig veel parallellen", vertelt de agent. "Ze deden alles na wat er in de film gebeurde." In de film kent het feestje van de drie hoofdpersonen geen grenzen en is alles geoorloofd.

Het is niet het eerste Project X-feestje dat uit de hand liep. Twee tieners uit Canada wilden vorige week een feest geven en plaatsten een tweet met '#projectKris'. Het bericht werd maar liefst negenhonderdduizend keer geretweet, waarna de politie ingreep. In Florida werd deze week een tiener gearresteerd die in twee huizen had ingebroken om een Project X-feestje te geven.

De film draait sinds begin maart in de bioscoop, zowel in de Verenigde Staten als in Nederland. Bij de première wilde regisseur Nima Nourizadeh niet reageren op de vraag of de film niet leidt tot 'copycats'. "Het is een film voor 18 jaar en ouder. Het hangt van de persoon af of iemand de film als inspiratie gebruikt."

Turnster Van Gerner naar de rechter

Gymnastiekbond KNGU kan zich opmaken voor het volgende kort geding. In navolging van Jeffrey Wammes stapt Céline van Gerner nu naar de rechter. De turnster is het oneens met voordracht van Wyomi Masela naar de Olympische Spelen in Londen. "Wij willen een onafhankelijk oordeel van de rechter", zegt haar manager Ralph van Baasbank.

"Céline is de afgelopen twee jaar de beste turnster van Nederland geweest. Wij willen dat de KNGU de voordracht van Masela herziet." Door een blessure aan haar voet kon Van Gerner nog geen vormbehoud tonen. Na een revalidatie van enkele maanden maakte de specialiste op de balk eind februari haar rentree. Masela heeft wel aan de eisen van de bond voldaan.

Van Gerner vroeg donderdag aan de gymnastiekbond de keuze voor Masela te heroverwegen, maar de bond wees dit verzoek af. "Daarom kunnen we niets anders dan naar de rechter stappen. We gaan de procedure nu in gang zetten", besluit Van Baasbank.

De KNGU besloot in februari om Masela voor de dragen voor de Spelen. Haar onderdeel sprong wordt internationaal als minder zwaar bezet gezien door de bond en daardoor heeft zij meer kans op een finaleplaats in Londen.

Rinnooy Kan verlaat SER na zes jaar

Alexander Rinnooy Kan vertrekt per 1 september als voorzitter van de Sociaal-Economische Raad (SER). Dat meldde minister van Sociale Zaken Henk Kamp (VVD) vrijdag na afloop van de ministerraad.

Kamp prees Rinnooy Kan als een 'aimabel en deskundig' man. "Hij heeft in moeilijke omstandigheden ertoe bijgedragen dat de verhoudingen tussen werkgevers en werknemers goed zijn gebleven." Ook roemde de bewindsman de rol van de SER-voorzitter bij de totstandkoming van het pensioenakkoord.

De 63-jarige Rinnooy Kan gaat in september aan de slag als universteitshoogleraar bij de Universiteit van Amsterdam. De wiskundige had altijd al de hoop om aan het einde van zijn loopbaan terug te keren naar een academische omgeving.

De D66'er is sinds 1 augustus 2006 voorzitter van de SER, waarin werkgevers, werknemers en kroonleden zijn vertegenwoordigd. Hij is de zevende voorzitter van de Sociaal-Economische Raad. Tot zijn voorgangers behoren Herman Wijffels, Klaas de Vries, Theo Quené en Jan de Pous.


Rinnooy Kan verlaat SER na zes jaar (Foto: Novum)

Meer studenten met studieschuld van een ton

Het aantal studenten met een studieschuld van meer dan een ton is de afgelopen jaren flink toegenomen. Hadden in 2006 nog vier studenten een schuld van meer dan honderdduizend euro, vier jaar later waren dat er 25. Dat blijkt uit cijfers van DUO, bevestigt een woordvoerder vrijdag naar aanleiding van berichtgeving in Metro.

Het totale bedrag dat studenten jaarlijks lenen is in vijf jaar tijd met bijna vijfduizend euro toegenomen. De gemiddelde schuld van studenten bij studiefinancieringsverstrekker DUO is dit jaar gemiddeld ruim veertienduizend euro. Vijf jaar eerder was dat nog ruim tienduizend euro.

De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) maakt zich zorgen over de hoge schulden van studenten. "Een hoge studieschuld kan in de toekomst voor problemen zorgen, bijvoorbeeld bij het afsluiten van een hypotheek", zegt een woordvoerder in de krant.

Studenten zijn volgens de LSVb door de langstudeerboete en de stijging van het collegegeld voor een tweede studie genoodzaakt meer te lenen. "En als de studiebeurs voor masterstudenten straks wegvalt, zal dat bedrag alleen nog maar stijgen."

DUO denkt dat studenten hun schulden nog wel kunnen terugbetalen omdat de afbetalingsregeling soepel is. Zo moet de schuld worden afbetaald naar draagkracht en wordt het restant van de schuld in sommige gevallen na vijftien jaar kwijtgescholden.

Legend of Dead Kel in Reckoning-trailer

Er is een nieuwe trailer verschenen voor de aankomende DLC van Kingdoms of Amalur: Reckoning. In The Legend of Dead Kel kan je vanaf 20 maart naar Gallows End trekken voor PlayStation 3, Xbox 360 en PC.

The Legend of Dead Kel brengt een gigantisch nieuw conticent dat het gebied van Amalur met 15% uitbreid. Daarnaast zijn er nieuwe uitdagingen, wapens, armor sets en vijanden te vinden. Samen met zijmissies, nieuwe verschillende dungeons om te verkennen en nieuwe personages lijkt de DLC een complete pakket te worden. Een prijs voor de DLC is nog niet bekend.

Honderdste century voor Tendulkar

Sachin Tendulkar heeft z'n honderdste century in internationale wedstrijden gemaakt. De 38-jarige Indiër bereikte de mijlpaal tegen Bangladesh tijdens de Asia Cup. Tendulkar moest lang wachten op zijn honderste century, zijn 99ste maakte hij op het WK vorig jaar tegen Zuid-Afrika.

De speler die wordt beschouwd als de beste cricketer allertijden kwam afgelopen jaar tweemaal dichtbij met 91 en 94 runs, tegen Bangladesh ging hij uit op 114 runs. Tendulkar scoorde zijn centuries in 49 eendagswedstrijden en 51 tests. Ricky Ponting uit Australië is zijn naaste 'belager' met 68 centuries.

AZ in kwartfinale EL tegen Valencia

AZ zal het in de kwartfinale op moeten gaan nemen tegen het Valencia van Hedwiges Maduro. De Alkmaarders spelen eerst thuis tegen de bedwinger van PSV. De winnaar van deze tweestrijd zal in de halve finale eerst uit gaan spelen tegen Atletico Madrid of Hannover 96.

Het Sporting Portugal van Stijn Schaars en Ricky van Wolfswinkel zal spelen tegen Metalist Kharkiv. Het Schalke 04 van spits Klaas-Jan Huntelaar dat gisteren FC Twente bedwong zal het in de laatste kwartfinale opnemen tegen Athletic Bilbao.

Volledige loting
AZ (Ned) - Valencia (Spa)
Atlético Madrid (Spa) - Hannover 96 (Dui)

Sporting Portugal (Por) - Metalist Kharkiv (Oek)
Schalke 04 (Dui) - Athletic Bilbao (Spa)

De wedstrijden in de kwartfinales worden op 29 maart en 5 april gespeeld. Op 19 en 26 april staan dan de wedstrijden in de halve eindstrijd op het programma, terwijl op 9 mei de finale van de Europa League in Boekarest gehouden zal worden.

Heikki Kovalainen met Angry Birds helm

Het Finse bedrijf Rovio Entertainment, bekend van Angry Birds heeft aangekondigd dat ze een sponsorovereenkomst hebben met de Formule 1-coureur Heikki Kovalainen. De Fin komt uit voor het Caterham F1 Team en zal dit weekend in Melbourne rondrijden met een rode Angry Bird op zijn helm.

Kovalainen is erg bij dat hij als Fin een bedrijf kan helpen uit zijn eigen land, en is daarnaast een grote fan van Angry Birds. "Dit is op vele niveaus een fantastische samenwerking. Het is de eerste keer dat ik met een gamebedrijf in zee ga en het past bij mij om met unieke merken in zee te gaan," zei de Caterham-coureur. "Als Fin ben ik blij om een Fins bedrijf via een wereldwijd platform te kunnen steunen. En het belangrijkste is: ik ben een grote fan van Angry Birds!"

Nu er een overeenkomst is gemaakt zal er in de zomer ook een webgame van de Angry Birds moeten verschijnen, gebaseerd op het F1-racen. Daarnaast moet er dit jaar diverse merchandise verschijnen van Kovalainen met de boze vogels. De laatste grote videogamefranchise die een sponsor met een Formule 1-team had was Sega met Williams F1 in 1993. Destijds werd er elke keer een sticker van een egel geplakt op de wagen, wat natuurlijk Sonic the Hedgehog moest voorstellen.

Angry Bid Kovalainen

Steekpartij in Deense psychiatrische kliniek

Een psychiatrische patiënt heeft in een kliniek in het Deense Odense drie mensen neergestoken. Een van de slachtoffers is er slecht aan toe. De man sloot zich na zijn daad op in een kamer. Dit heeft de politie bekendgemaakt.

De 47-jarige patiënt viel een arts en twee verpleegsters aan. De arts raakte zwaargewond. De beide vrouwen liepen lichtere verwondingen op.

De man is in de kliniek beland krachtens een terbeschikkingstelling wegens verboden wapenbezit en brandstichting, zei de politie. Gepoogd wordt met hem in contact te komen. Uren na de steekpartij zat hij nog verschanst.

Indiër opgepakt voor moord op Haagse

De Belgische politie heeft donderdag in Antwerpen een 41-jarige Indiër aangehouden voor de moord op een 39-jarige vrouw in Den Haag begin februari. De man was een bekende van de slachtoffer, laat de politie in Den Haag vrijdag weten. De man wordt overgeleverd aan Nederland.

De vrouw werd 1 februari dood aangetroffen in haar woning aan de Linnaeusstraat, in het Laakkwartier. Bekenden konden geen contact konden krijgen met de bewoner en hadden de politie ingeschakeld.

De Amsterdamse politie hield begin februari al een 46-jarige verdachte aan. Die is inmiddels weer op vrije voeten.

Amsterdam wil weigering voorschool beboeten

Ouders van kinderen met een taalachterstand riskeren in Amsterdam een boete als ze hun kind niet naar een voorschool sturen. De Amsterdamse wethouder van Onderwijs Lodewijk Asscher (PvdA) vindt dat er veel aanbod is om taalachterstanden aan te pakken, maar de opties zijn in zijn ogen te vrijblijvend.

Asscher schrijft in een brief aan de gemeenteraad dat hij wil dat het rijk een experiment toestaat om Amsterdam weigerachtige ouders te beboeten. Hij wil daarvoor nog voor de zomer afspraken maken.

Van de dertienduizend peuters in Amsterdam lopen er zesduizend het risico met een taalachterstand te beginnen aan de basisschool. Taalachterstanden zijn volgens Asscher bijna niet meer in te lopen op latere leeftijd.

Het gaat onder meer om kinderen uit gezinnen van niet-Nederlandse afkomst, maar ook om kinderen van armere of sociaal zwakke ouders. Voor deze kinderen zijn er speciale voorscholen, waar onder meer aan de woordenschat wordt gewerkt.

Nederlander regisseert 'duivel' Mickey Rourke

De Nederlandse Roel Reiné gaat Mickey Rourke en Danny Trejo regisseren in de avonturenfilm Dead in Tombstone. Rourke speelt in de film de duivel, schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline.

Dead in Tombstone gaat over de bendeleider Guerrero Hernandez, gespeeld door Trejo. Nadat hij zijn halfbroer, een rol van Michael Hall, heeft bevrijd uit de cel, wil hij een dorpje plunderen, maar dat loopt gruwelijk uit de hand en hij sterft. Hij sluit een pact met de duivel om wraak te kunnen nemen.

De 42-jarige Brabander, die in 1999 een Gouden Kalf won voor de regie van The Delivery, werkt sinds 2004 in de Verenigde Staten. Hij regisseerde Trejo, bekend van Machete, eerder in Death Race 2 met Sean Bean in een van de hoofdrollen.

Reiné kondigde eerder dit jaar aan weer een Nederlandse speelfilm te willen maken. Met Klaas de Jong werkt hij aan een episch drama over het leven van zeeheld Michiel de Ruyter. Wanneer die film in productie gaat, is nog niet bekend. De Nederlandse regisseur begint volgende week aan de opnamen van Dead in Tombstone.


Nederlander regisseert 'duivel' Mickey Rourke (Foto: Novum)

Rihanna wil een dikke kont

Rihanna wil graag wat kilo's aankomen. De 24-jarige zangeres valt zonder moeite af en vindt dat heel vervelend. "Ik houd geen kont en borsten meer over. En ik had al kleine borsten", klaagt Rihanna tegen Ryan Seacrest in zijn radioshow.

De zangeres wilde eerder juist afvallen en probeerde het Five Factor-dieet, waarvoor ze vijf kleine maaltijden per dag mocht eten. "Toen ik ging toeren ben ik daar meteen mee gestopt. Het is heel moeilijk om een routine te hebben met zo'n druk schema."

Toch vlogen de kilo's eraf nadat Rihanna stopte met haar dieet. "Ik snap niet dat ik maar blijf afvallen." Mensen die denken dat de zangeres zich uithongert hebben het verkeerd. "Ik eet alles. Ik zit om drie uur 's nachts in de McDonalds."

Cricketers winnen ook van Denemarken

In de Verenigde Arabische Emiraten heeft het Nederlands cricketteam haar derde overwinning geboekt in de kwalificatie van het WKTwenty20. Nederland won Denemarken met zeven wickets en 3,5 overs te gaan. Nederland moet bij in de top3 eindigen in de groep om door te mogen naar de finaleronde van het kwalificatietoernooi.

Denemarken won de toss en begon met batten. In de twintig overs kwamen ze niet verder dan 117 runs en negen wickets. Er werd door de Denen nog een flinke eindspurt ingezet omdat er na 15 overs slechts 67 runs op het bord stonden. Peter Borren maakte drie wickets. De inning van Nederland verliep toch enigzins moeizaam. De eerste bal van Denemarken was goed voor een wicket, Michael Swart kreeg een run out. Stephan Myburgh is verkozen tot man van de wedstrijd, mede door 53 runs waarvan vier vieren en drie zessen. Wesley Barresi was goed voor 44 runs waarvan drie vieren en drie zessen. Nederland kwam uiteindelijk tot 122 runs in 16,1 overs. 

Morgen is een rustdag en daarna volgen nog duels tegen Papua New Guinea, Nepal en Hong Kong. 

Smolders start petitie tegen vrijlating Van der G.

De voormalige chauffeur van Pim Fortuyn Hans Smolders start een petitie om te voorkomen dat Volkert van der G. vervroegd vrijkomt. Hij doet dit naar aanleiding van het AVRO-programma Edwin zoekt Fortuyn, waarin fragmenten van een telefoongesprek tussen de Van der G. en de neef van Fortuyn werden uitgezonden. Smolders is 'geschokt' dat Van der G. geen enkele spijt betuigt.

De uitzending heeft Smolders doen besluiten om een petitie te beginnen met het verzoek aan 'de minister van Justitie, of degenen die daarover gaan, om er alles aan te doen om te voorkomen dat men de kille moordenaar, Volkert van der G., zes jaar van zijn celstaf kwijtscheldt'. De petitie is vanaf vrijdag via internet te ondertekenen.

"Als moordenaars, pedofielen en andere zware misdadigers aan het einde van hun straf vanuit hun cel ook nog eens op televisie geen enkele spijt betuigen en vervolgens ook nog eens niet uitsluiten dat zij hun vreselijke misdaad ooit nog een keer zouden begaan zal op zijn minst hun straf niet automatisch met een derde deel moeten worden kwijtgescholden", vindt Smolders. Hij vindt dat 'de geloofwaardigheid van onze rechtsstaat onder druk staat'.

PVV-leider Geert Wilders juicht de petitie van Smolders toe. "Geweldig initiatief van Hans Smolders tegen vervroegde vrijlating moordenaar Pim Fortuyn! PVV-steun heeft hij zeker!", twittert hij.

Smolders wist Van der G. in de kraag te vatten nadat hij Fortuyn op 6 mei 2002 op het mediapark in Hilversum doodschoot. Nadien ging hij de lokale politiek in en werd raadslid in Tilburg. Hij werd in 2008 veroordeeld tot een boete van 750 euro wegens het lekken van vertrouwelijke stukken.

Van der G. werd in 2003 veroordeeld tot achttien jaar cel. Hij kan, als een derde van zijn straf wordt kwijtgescholden, in 2014 vrijkomen.

Box arts Pokémon Black 2 en White 2 onthuld

De officiële box art van de eerste genummerde Pokémon sequels zijn tentoon gesteld.

Op de Japanse Pokémon website zijn deze beelden voor het eerst te zien. Op de box art van Pokémon Black 2 is Black Kyurem verschenen, waarschijnlijk een samensmelting van de legendarische Pokémon en Zekrom.

Daarentegen is op de box art van Pokémon White 2 een White Kyurem te zien, wat waarschijnlijk een samensmelting van de legendarische Pokémon is met een Reshiram.

Naar alle waarschijnlijkheid zien de europese box arts er hetzelfde uit, met natuurlijk niet de japanse tekst. Hieronder vind je de box arts.

Pokémon Black 2

 

Pokémon White 2

Griekse fiscus succesvol bij jacht op schuldenaren

Griekenland heeft meer een half miljard meer achterstallige belastingen weten op te halen dan waar eerder op was gerekend. Dat blijkt uit het tweede kwartaalrapport van de taakgroep van de Europese Commissie die het land helpt bij het economische herstel.

Uit het rapport blijkt dat de Griekse fiscus 946 miljoen euro aan achterstallige vorderingen heeft binnengehaald. Het oorspronkelijke doel was 400 miljoen. De taakgroep noemt het resultaat 'veelbelovend'. De totale achterstallige belastingschuld wordt geschat op acht miljard euro.

De taakgroep ziet nog wel enkele gebieden waarop Griekenland nog flinke stappen kan maken. Zo moet het land meer doen tegen de belastingvlucht van hoge inkomens en bedrijven. Ook wat betreft witwassen is er nog werk aan de winkel. De taakgroep gaat het land de komende maanden hierin technisch ondersteunen.

De taakgroep van de Europese Commissie ziet toe op de naleving van de afspraken met Griekenland. Die zijn een voorwaarde voor de miljardensteun van de Europese Unie, het Internationaal Monetair Fonds en de Europese Centrale Bank aan het met schulden beladen Zuid-Europese land. Een van de grote problemen van het land is de gebrekkige belastinginning.

Nationale Toneel wil jeugdtheater maken

Het Nationale Toneel gaat zich meer richten op jeugdtheater. Door een fusie met theatergroep Stella Den Haag moet een nieuwe doelgroep worden aangeboord. Met de fusie moet 'het historische onderscheid tussen jeugdtheater en volwassenentheater worden opgeheven', meldt het Nationale Toneel vrijdag.

Volgens de instelling was dat al langer een wens van een jongere generatie theatermakers en acteurs. Of er daadwerkelijk een fusie komt met Stella, dat veel voorstellingen speelt voor basis- en middelbare scholieren, is nog niet duidelijk. Volgens het Nationale Toneel is dat afhankelijk van beslissingen van de gemeente Den Haag en het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Naast een fusie met Stella Den Haag gaat het Nationale Toneel meer samenwerken met de Koninklijke Schouwburg en Theater aan het Spui. De drie instellingen hebben onder meer hun krachten gebundeld op het gebied van educatie en talentontwikkeling.

Het Nationale Toneel is een van de grote theatergezelschappen van Nederland met een vast ensemble van acteurs en regisseurs onder leiding van artistiek directeur Theu Boermans. Vorige week ging de voorstelling De Prooi, over de ondergang van ABN AMRO, in première.

'Warner Bros overweegt Lollipop Chainsaw-film'

De actiegame Lollipop Chainsaw zou weleens op het witte doek kunnen komen. Daarvoor moet de game, die in juni op de markt komt, wel goed verkopen. Dat heeft scriptschrijver James Gunn gezegd tegen gametijdschrift Edge.

"Wanneer mensen het spel niet kennen, is het lastig een film te maken", liet Gunn weten tegenover het tijdschrift. Het spel bewandelt volgens de scriptschrijver dezelfde weg als het komedie Zombieland. Gunn denkt dat een mix van humor en zombies alleen werkt met gamers, omdat zij daar open voor staan, in tegenstelling tot bioscoopbezoekers.

Het verhaal van het spel gaat over een cheerleader met een kettingzaag die haar school wil redden van een zombieplaag. Hierbij moet de cheerleader het opnemen tegen verschillende absurde zombies gebaseerd op bijvoorbeeld een rocker of een wiskundeleraar.

Lollipop Chainsaw ligt in juni in de winkels. De actiegame is in de maak voor PlayStation 3 en Xbox 360.


'Warner Bros overweegt Lollipop Chainsaw-film' (Foto: Novum)

Ontslagen reviewer vertelt voor het eerst zijn verhaal

In 2007 ontstond een rel rondom Jeff Gerstmann, toen nog redacteur bij Gamespot. Hij werd ontslagen nadat hij het spel Kane & Lynch een slechte beoordeling gaf. Het startte een discussie over hoe onafhankelijk reviewers nog zijn tegenwoordig. Nu heeft Gerstmann voor het eerst zelf gereageerd op de controverse.

Eidos, de uitgever van het spel, was op dat moment een grote adverteerder voor de website. Voor veel gamers was dit direct de reden voor het ontslag van Gerstmann, maar dit is nooit bevestigd.

Nu heeft Gerstmann in een interview met The Escapist aangegeven dat zijn ontslag een direct gevolg was van een onervaren management team, wat op dat moment verantwoordelijk was voor de website. Hij stelt dat Eidos in reaktie op de review dreigde advertenties terug te trekken, wat niet ongewoon is in de wereld van gamesites. Het management team raakte echter in paniek en besloot dat Gerstmann onbetrouwbaar was.

"We did what an editorial team does," vertelde Gerstmann. "We did what we were supposed to be doing. We reviewed games, we instructed people about the quality of games, and we were completely honest. This management team buckled when faced with having a lot of ad dollars walk out the door."

Dat de journalist nu met zijn verhaal naar buiten komt is niet heel vreemd. Na zijn ontslag heeft hij namelijk een eigen website genaamd Giant Bomb opgezet en deze website is ingelijfd bij hetzelfde moederbedrijf als dat van Gamespot: CBS. Het management team wat destijds betrokken was bij de controversiële beslissing, zit er inmiddels niet meer en dus wilde men de lucht klaren tussen Gerstmann en Gamespot.

 

Eerste teasertrailer voor The Walking Dead

Telltale Games heeft een eerste teasertrailer uitgebracht voor The Walking Dead. De video bevat drie voicemailberichten van een bezorgde moeder en biedt verder geen informatie over het spel zelf. Komende maandag worden in de comedyshow Up at noon de eerste gameplaydetails bekendgemaakt.

The Walking Dead komt in april uit op Xbox 360, PlayStation 3, pc, Mac en iOS.

Barcelona loot AC Milan in kwartfinale CL

FC Barcelona is bij de loting voor de kwartfinale van de Champions League gekoppeld aan AC Milan. De Catalanen gaan in de eerste wedstrijd op bezoek in Italië. De winnaar van het tweeluik neemt het in de halve finale op tegen de winnaar van het duel tussen Benfica en Chelsea.

Real Madrid, koploper in de Spaanse competitie, begint met een uitwedstrijd tegen APOEL Nicosia. Olympique Marseille ontvangt Bayern München.

Volledige loting:
APOEL Nicosia (CYP) - Real Madrid (SPA)
Olympique Marseille (FRA) - Bayern München (DUI)
Benfica (POR) - Chelsea (ENG)
AC Milan (ITA) - FC Barcelona (SPA)

Speeldata:
Heenwedstrijd op 27 en 28 maart 2012
Terugwedstrijd op 3 en 4 april 2012

Thorpe mist olympisch startbewijs op 200 vrij

Ian Thorpe is er vrijdag vooralsnog niet in geslaagd zich te plaatsen voor de Olympische Spelen. Tijdens de Australische trials wist hij niet de finale van de 200 meter vrije slag te bereiken. De vijfvoudig olympisch kampioen krijgt later deze week nog een kans om zich via de 100 meter vrije slag te plaatsen voor Londen.

De 29-jarige zwemkampioen uitte vorige week al openlijk zijn twijfels over zijn deelname aan de Spelen. "De meest realistische conclusie is dat ik het waarschijnlijk niet ga halen. Ik zou willen dat ik nog zes maanden had om mij voor te bereiden."

Thorpe stopte in november 2006 met zwemmen omdat hij niet meer gemotiveerd was. Hij nam afscheid met dertien wereldrecords, elf wereldtitels en vijf gouden olympische medailles. In februari vorig jaar kondigde hij zijn rentree aan om goud te halen in Londen.


Thorpe mist olympisch startbewijs op 200 vrij (Foto: Novum)

Lagere straf topcrimineel Dino S.

Topcrimineel Dino S. heeft in hoger beroep zeven jaar cel gekregen voor het leiden van een internationale drugsbende. De straf is een jaar lager dan de straf die hij in 2009 kreeg van de rechtbank terwijl hij nog voortvluchtig was. Zes andere bendeleden kregen 3,5 jaar cel tot een taakstraf van 240 uur.

Het veronderstelde kopstuk in de onderwereld had banden met Willem Holleeder. Hij wordt ook verdacht van een aantal liquidaties, maar daarvoor stond hij in deze zaak niet terecht. In september 2010 werd hij in zijn cel formeel aangehouden voor de moorden op Kees Houtman en Thomas van der Bijl. Die moorden worden behandeld in de grote liquidatieszaak Passage.

S. wist jarenlang uit handen van justitie te blijven, maar werd eind augustus 2010 in een woning in het centrum van Amsterdam opgepakt. Hij had verschillende valse paspoorten en pruiken in huis. Naar verluidt liep hij zelfs binnenshuis vermomd rond. Hij verliet de woning, op een steenworp afstand van het hoofdbureau van de Amsterdamse politie, vrijwel nooit.

BioWare gaat in discussie over Mass Effect 3, maar nu nog niet

BioWare's community coordinator Chris Priestly heeft in een post op het gebruikersforum van de ontwikkelaar gesteld dat BioWare zich zeer bewust is van de kritiek van fans op hun nieuwste game Mass Effect 3. Men gaat ook zeker in discussie met de fans, maar wil dat pas doen als meer mensen het spel hebben kunnen ervaren.

"We understand there is a lot of debate on the Mass Effect 3 ending and we will be more than happy to engage in healthy discussions once more people get to experience the game. We are listening to all of your feedback," aldus Priestly

Het einde van Mass Effect 3 heeft kunnen rekenen op veel kritiek van fans van de serie. Er is zelfs een initiatief gestart om BioWare duidelijk te maken hoezeer de fans een ander einde voor de game en daarmee de trilogie willen.

Dringend verzoek om inhoudelijke informatie over het einde in de reakties in spoilertags te zetten.

me3

Geen schikking KPN en OPTA over boetes

Het is KPN niet gelukt een schikking te treffen met telecomwaakhond OPTA over verschillende boetes. Dat maakte het telecombedrijf vrijdag bekend. KPN ligt al langere tijd onder vuur van de OPTA. Eind december stelde de waakhond KPN onder verscherpt toezicht.

De gesprekken over een regeling rond de lopende boetezaken waren begin dit jaar begonnen. Het telecombedrijf wilde met een 'schone lei' beginnen bij de toezichthouder. "Uiteindelijk bleek het echter niet mogelijk om over het totaal aan voorwaarden overeenstemming te bereiken", schrijft KPN. De juridische procedures lopen daarom door.

Recent dwong de waakhond KPN een bod in te trekken op de aanbesteding voor de vaste telefonie van de overheid. Het bedrijf kreeg in 2005 een boete opgelegd van zeventien miljoen euro vanwege ongeoorloofde kortingen aan zakelijke klanten.


Geen schikking KPN en OPTA over boetes (Foto: Novum)

Oud-PVV'er Bosman niet vervolgd

Voormalig PVV-Statenlid Cor Bosman wordt niet strafrechtelijk vervolgd. Het Provinciaal Platform Minderheden (PPM) heeft de aanklacht tegen Bosman ingetrokken, waardoor het Openbaar Ministerie de zaak tegen hem niet meer kan doorzetten. Volgens het PPM heeft Bosman spijt betuigd.

Het PPM deed op 18 januari aangifte tegen Bosman wegens groepsbelediging, nadat bekend was geworden dat hij in een interne e-mail het Limburgse PvdA-Statenlid Selçuk Özturk had omschreven als 'een stuk uitgekotst halalvlees, gemaakt van Turks varken'. Nadat de mail was uitgelekt werd Bosman uit de PVV-fractie gezet.

Volgens het PPM heeft Bosman sindsdien te kennen gegeven spijt te hebben van wat hij heeft gezegd. Hij heeft ook aangegeven zich in te willen zetten voor de allochtone jeugd.

"Leden en achterban van het PPM voelden zich gekwetst door de uitspraak, maar zij maken deel uit van een cultuur die vergevingsgezindheid als een belangrijke waarde ziet", laat de organisatie vrijdag weten. "Het bestuur van het PPM is van mening dat de heer Bosman voldoende maatschappelijk gestraft is en heeft na wijs beraad besloten de aangifte tegen hem in te trekken."

Keith Richards zegt sorry tegen Mick Jagger

Keith Richards heeft zijn excuses aangeboden aan Mick Jagger. De 68-jarige gitarist schreef in zijn autobiografie Life, die in 2010 verscheen, dat hij Jagger sinds de jaren tachtig onuitstaanbaar vond. "Sommige dingen die ik schreef hebben Mick diep geraakt en daar heb ik spijt van."

Richards zegt het afgelopen jaar gesprekken met Jagger te hebben gevoerd die hij 'lange tijd niet heeft gehad en die ongelooflijk belangrijk' voor hem waren. "In de jaren tachtig communiceerden wij niet erg goed", zegt de 68-jarige Jagger tegen muziekblad Rolling Stone.

De zanger bemoeide zich naar eigen zeggen meer met de zakelijke kant van de Rolling Stones omdat hij het idee had dat niemand zich daarvoor interesseerde. "Uit het boek werd duidelijk dat Keith zich buitengesloten voelde en dat is jammer", zegt Jagger. "Het is nu tijd om vooruit te kijken."

De Rolling Stones zijn momenteel bezig met een documentaire ter ere van hun 50-jarige jubileum. In de film komen beelden voorbij van hun begindagen in 1963 tot nu. De documentaire, die wordt geregisseerd door Brett Morgen, moet volgend jaar verschijnen.

Ook doen geruchten over een tournee van de Rolling Stones al lange tijd de ronde. De biografie van Richards zou echter roet in het eten gooien. "De jongens moeten zich weer op hun gemak gaan voelen bij elkaar", zei gitarist Ronnie Wood onlangs. Of de excuses daar aan bijdragen is nog onduidelijk.

Rus naar kwartfinale Clearwater

Tennisster Arantxa Rus heeft zich geplaatst voor de kwartfinale van het ITF-toernooi in Clearwater. De Nederlandse was in de tweede ronde met 6-4, 1-6 en 6-3 te sterk voor de pas 16-jarige Amerikaanse Sachia Vickery.

Rus zal het in de kwartfinale op moeten gaan nemen tegen de Spaanse qualifier Garbine Muguruza Blanco die verrassend de als zesde geplaatste Tsjechische Melinda Czink wist te kloppen.

Dekker zwemt olympische limiet 50 vrij

Voor Inge Dekker zijn de Olympische Spelen een stukje dichterbij gekomen. De zwemster kwam op de 50 meter vrije slag tijdens de series op de Swim Cup Amsterdam tot de tweede tijd, vlak achter winnares Ranomi Kromowidjojo.

De race van Dekker was goed voor een tijd van 24,42 seconden. Daarmee was ze vier honderdsten langzamer dan Kromowidjojo, die de limiet al eerder gezwommen had. Ook Marleen Veldhuis had de olympische grens in december al bereikt. Zij zal nu in de achtervolging moeten, omdat er maximaal twee sporters per onderdeel naar Londen mogen.

In april, als de Swim Cup in Eindhoven gehouden wordt, kunnen alle zwemsters nogmaals proberen hun tijden te verbeteren.

Koningin helpt bij hondentrainingscentrum

Koningin Beatrix bezoekt vrijdagochtend in kader van vrijwilligersactie NL DOET een hondentrainingscentrum in het Noord-Brabantse Molenschot. Ook enkele familieleden zijn erbij. Dat meldt de Rijksvoorlichtingsdienst. De koninklijke familie gaat onder meer speelkleden voor puppy's naaien, honden borstelen en een speelbrug maken.

De koningin kwam rond 10.00 uur aan bij Stichting Assistentiehond, waar honden worden getraind voor mensen met een lichamelijke beperking. Behalve de koningin zijn ook prinses Margriet, haar zoon prins Bernhard, prinsessen Annette en Aimée en prins Floris in Molenschot.

Het Oranje Fonds organiseert vrijdag en zaterdag voor de achtste keer NL DOET. Vorig jaar deden ongeveer 250 duizend vrijwilligers mee.

KNSB al bezig met selectiebeleid OS 2014

De Olympische Winterspelen van 2014 in Sochi mogen dan nog bijna twee seizoenen weg zijn, schaatsbond KNSB is inmiddels hard bezig om het selectiebeleid op te stellen. De reden hiervoor is dat Nederland op de Spelen tien plaatsen heeft, terwijl er veel meer schaatsers zijn die voor een medaille kunnen gaan.

Voor het komende WK afstanden in Heerenveen hebben zich bijvoorbeeld twaalf mannen geplaatst, waardoor directeur sport van de KNSB, Arie Koops met een luxeprobleem kampt. "We hebben eigenlijk teveel specialisten met medaillekansen," zei hij. Daarom wil de KNSB met een selectiebeleid komen dat eerlijk en begrijpelijk is voor de sporters, fans en media.

"We moeten er deze zomer met coaches, het NOC, maar ook met de schaatsers zelf over discussiëren wat een goed selectiebeleid zou kunnen zijn. Waarbij we proberen de kans op succes zo groot mogelijk te maken," zei Koops tegen schaatsen.nl. Hij geeft aan dat het model mogelijk anders zal zijn dan de prestatiematrix die voor de Winterspelen van 2010 in Vancouver gebruikt werd. "Toen vielen er aan de onderkant wat makkelijker schaatsers af, maar dat is nu lastiger omdat er maar weinig tussen zitten die geen medaillekandidaat zijn."

Geen 'magisch miljoen' voor finale The Winner Is

John de Mol heeft niet kunnen scoren met de finale van The Winner Is. De slotuitzending van de talentenjacht, waarin Bryan B. uiteindelijk met een platencontract en een miljoen euro aan de haal ging, werd door slechts 691.000 mensen bekeken.

Daarmee trok de finale minder kijkers dan John de Mol vooraf had gehoopt. "Ik hoop toch op die magische miljoen plus", zei John de Mol donderdag in RTL Boulevard over de kijkcijfers. "Ik heb het idee dat het nu toch echt leeft in Nederland."

Ook sprak De Mol over 'een uniek tv-moment'. "Er wordt om een ongelofelijk geldbedrag gestreden." De uitslag van de SBS 6-show, die later op de avond op de buis kwam, trok met 981 duizend kijkers wel bijna een miljoen toeschouwers.

The Winner Is ging eind januari van start met 1,1 miljoen kijkers. John de Mol had uitgesproken minstens een miljoen kijkers te willen halen. De weken erna haakten de kijkers echter af en schommelden de kijkcijfers rond de helft daarvan.

De start van een nieuw seizoen Bloedverwanten was op Nederland 1 goed voor 981.000 kijkers, blijkt uit cijfers van Stichting Kijkonderzoek. Op RTL 5 was de eerste aflevering van Echte Meisjes op Zoek naar Zichzelf te zien, met onder anderen Britt Dekker en Oh Oh-Cherso's Bibi. De uitzending werd bekeken door 493.000 mensen.

Dronken vrouw rijdt motorrijder dood

Een 44-jarige motorrijder is donderdagavond het leven gekomen toen hij in Loenen aan de Vecht werd aangereden door een auto. De vrouw die het voertuig bestuurde bleek te veel te hebben gedronken. Ze had de rechtdoor rijdende man voorrang moeten verlenen toen ze afsloeg.

De 41-jarige vrouw sloeg op de N402 ter hoogte van sportpark De Heul linksaf, maar zag de tegemoetkomende motorrijder over het hoofd. De man botste op de auto en kwam ten val. Omdat hij geen hartslag meer had, sloegen omstanders aan het reanimeren. Ambulancepersoneel nam dat later over, maar de man overleed ter plaatse.

Uit een ademanalyse op het politiebureau kwam naar voren dat de bestuurster vier maal de toegestane hoeveelheid alcohol in haar bloed had. Ze werd aangehouden.

Glasvezel

Uiteraard wil iedereen wel een glasvezelverbinding. Met glasvezel kan de snelheid van 10 Gbit/s gehaald worden over een afstand van vele kilometers vanaf een centrale. Hieronder is te zien wat er allemaal komt kijken bij het aanleggen van een glasvezelnetwerk. Zonder dat je het zelf weet, gebruik je dagelijks glasvezel: de UMTS masten zijn verbonden met glasvezel, zo ook de pinautomaten, de verbinding tussen computers en de server in een ziekenhuis en nog veel meer. Inmiddels is er een uitrol gaande voor internet voor particulieren, al zal dit nog jaren duren totdat dit voltooid is.

Steeds meer Nederlanders met betalingsachterstand

Het aantal Nederlanders met een betalingsachterstand loopt op. Was het percentage in 2008 nog 25 procent, in 2011 liep het op tot dertig procent. Dat meldt het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) vrijdag.

Ook de hoogte van de betalingsachterstand loopt op. In 2010 was het aantal Nederlanders met een achterstand van tienduizend euro of meer vier procent. In 2011 was dat opgelopen tot elf procent.

Uit eigen onderzoek van het Nibud blijkt daarnaast dat ruim zeventig procent van de mensen met een betalingsachterstand meerdere soorten schulden heeft. In 2009 was dit nog maar 56 procent. "Ze staan niet alleen rood, ook automatische incasso's worden geweigerd en aanmaningen van de huur of de hypotheek vallen op de deurmat", illustreert het instituut.

Het Nibud vreest dat door de opgelopen schuld en de stapeling van verschillende schulden de betalingsproblemen steeds complexer worden. Hierdoor wordt de kans groter dat mensen uiteindelijk in de schuldhulpverlening terechtkomen.

Het instituut lanceert daarom samen met de branchevereniging voor schuldhulpverlening NVVK de website zelfjeschuldenregelen.nl. Daar worden mensen geholpen een betaalplan en een begroting op te stellen.


Steeds meer Nederlanders met betalingsachterstand (Foto: Novum)

KLPD waarschuwt voor schadelijke spam

Het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) waarschuwt voor schadelijke spam die uit naam van het korps wordt verstuurd. De mails, waarin de waarschuwing staat dat er kinderporno op de computer is aangetroffen, kan schade kan veroorzaken aan computers.

In de mail staat dat het KLPD kinderporno op de computer heeft ontdekt en dat die daarom is vergrendeld. "Indien u honderd euro betaalt via de link in deze mail zal het KLPD geen verdere actie ondernemen", schrijven de onbekende afzenders.

Meerdere computergebruikers die onlangs zo'n mail kregen hebben zich bij het KLPD gemeld. Als de link wordt aangeklikt start de computer in sommige gevallen niet meer op. Ook kan de pc crashen.

Het KLPD benadrukt dat het computergebruikers nooit via e-mail te benadert en adviseert mensen de mail niet te openen. Wie dat wel heeft gedaan en schade heeft opgelopen kan aangifte doen bij de politie.


KLPD waarschuwt voor schadelijke spam (Foto: Novum)

Van der Weerden assistent Cocu bij PSV

Chris van der Weerden wordt toegevoegd aan de technische staf van PSV. De 39-jarige oud-voetballer gaat net als Ernest Faber interim-hoofdtrainer Phillip Cocu assisteren. PSV moest op zoek naar een nieuwe technische staf na het ontslag eerder deze week van Fred Rutten en het daarmee gepaard gaande vertrek van Erik ten Hag.

Van der Weerden was als trainer van de B1 al aan PSV verbonden. "We hebben gekozen voor iemand die snel te integreren was", legt technisch directeur Marcel Brands uit. "In overleg met de huidige twee coaches zochten we een trainer die de rol kan invullen die Cocu had; als coach tussen de groep in, nu Cocu als hoofdcoach voor de groep staat."

Als speler droeg Van der Weerden tussen 1995 en 2001 het shirt van PSV. Hij won in Eindhoven drie keer de landstitel en drie keer de beker. Verder kwam de verdediger uit voor N.E.C. Nijmegen, Vitesse, FC Twente, FC Eindhoven en het Belgische Germinal Beerschot.

WK-kwalificatieduels Oranje in ArenA en Kuip

Het Nederlands elftal speelt de wedstrijden in de kwalificatiereeks voor het WK in 2014 in Amsterdam en Rotterdam. Van de vijf thuiswedstrijden vinden er vier plaats in de Amsterdam Arena. Alleen het thuisduel tegen Andorra wordt in Rotterdam gespeeld, op 12 oktober dit jaar.

De eerste kwalificatiewedstrijd van Oranje heeft plaats op 7 september thuis tegen Turkije in de ArenA. Ook de duels tegen Estland (22 maart 2013), Roemenië (26 maart 2013) en Hongarije (11 oktober 2013) worden in Amsterdam afgewerkt.

Rayman Origins voor 3DS vertraagd

Ubisoft heeft zonder het groots aan te kondigen Rayman Origins voor Nintendo 3DS drie maanden naar achter geschoven. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat de game eind deze maand te koop zou zijn, maar dat wordt nu pas juni.

Er is geen reden gegeven voor de vertraging, maar de nieuwe datum staat op 8 juni. De game is inmiddels verschenen voor onder andere PS3, Wii en PSVita. De adviesprijs van al die versies is sinds de release ook flink omlaag gegaan en er zijn webshops die de game al voor zo'n 15 euro verkopen. Dat belooft weinig goeds voor de 3DS-versie die gewoon 40 euro gaat kosten.

[NBA] Oklahoma City wint met gemak van Denver Nuggets

Oklahoma City Thunder heeft donderdag in de NBA met groot gemak Denver Nuggets verslagen. In Denver werd het werd 103-90 voor de koploper in de Western Conference. Russell Westbrook en Kevin Durant waren de topscorers aan de kant van de Thunders. Durant scoorde 24 punten, een meer dan Westbrook.

Dallas Mavericks, de regerend kampioen, versloeg Charlotte Bobcats met 101-96. De Texanen keken lang tegen een achterstand aan, maar kwamen in het derde kwart langszij. Dirk Nowitzki werd, zoals wel vaker dit seizoen, topschutter van de Mavericks. Hij kwam tot 27 punten.

Washington Wizards en New Orleans Hornets namen het donderdag ook tegen elkaar op. Het duel tussen de twee laagvliegers in de NBA eindigde in een 99-89 overwinning voor de Wizards. Het was pas de tiende overwinning van het seizoen voor de ploeg uit Washington. John Wall maakte 26 punten.

Overige uitslagen NBA
Utah Jazz - Minnesota Timberwolves 111-105
Los Angeles Clippers - Phoenix Suns 87-91


Oklahoma City wint met gemak van Denver Nuggets (Foto: Novum)

NeoGeo X-handheld komt met 20 games

Het lijkt erop dat de NeoGeo X-handheld in het tweede kwartaal van 2012 te koop zal zijn. Tevens is bekendgemaakt welke games er meegeleverd worden op het geheugen van de NeoGeo X.

Blaze, maker van onder andere accessoires en retro consoles, heeft een deal gesloten met SNK en Tommo om de NeoGeo X op de markt te brengen. De handheld krijgt een gleuf voor SD-kaartjes, 3,5"-scherm, stereo speakers en een a/v-uitgang. De prijs ligt mogelijk op 600 euro aldus MCV. Een medewerker van Blaze heeft deze prijs overigens weer ontkend tegenover Eurogamer. Wat de prijs wel wordt wil Blaze nog niet bekendmaken.

Blaze’s Jason Cooper zegt: “The NeoGeo console has always been a personal favourite of mine and I am delighted to be involved with the development of this new handheld console. We hope to re-ignite the excitement many of us felt 21 years ago, in a more affordable manner, to a much wider audience."

Tommo’s Jonathan Wan voegt daaraan toe: “I am very proud to be working with SNK Playmore, as NeoGeo is a strong brand with an excellent gaming pedigree.”

De volledige lijst met meegeleverde NeoGeo-games is als volgt:

 • Art of Fighting
 • Baseball Stars
 • Cyber Lip
 • Fatal Fury
 • Fatal Fury Special
 • Football Frenzy
 • King of the Monsters
 • Last Resort
 • League Bowling
 • Magician Lord
 • Metal Slug
 • Mutation Nation
 • Nam 1975
 • Samurai Shodown
 • Sengoku
 • Super Sidekicks
 • The King of Fighters ‘94
 • The Ultimate 11
 • Top Players Golf
 • World Heroes

Mocht je interesse hebben in de handheld, dan kun je je op de officiële website inschrijven zodat je up-to-date blijft.

neogeo

Sharapova naar halve finale Indian Wells

Maria Sharapova heeft de laatste vier de laatste vier van het tennistoernooi in Indian Wells bereikt. De als tweede geplaatste Russin zette haar landgenote Maria Kirilenko met 3-6, 7-5 en 6-2 opzij. In de halve finale stuit ze op Ana Ivanovic die in twee sets wist te winnen van Marion Bartoli.

Eerder hadden al de als eerste geplaatste Wit-Russin Victoria Azarenka (1) en de Duitse Angelique Kerber (18) zich geplaatst voor de halve eindstrijd.

Speel Sonic 4 op je telefoon, ga verder op je Xbox

Sony en Nintendo zijn erg trots op hun integratie tussen handheld en console, maar ook Microsoft kan dit trucje. Als je Sonic 4 Episode II speelt op je Windows Phone-toestel kun je later verder op je Xbox 360.

In onderstaande video wordt uitleg gegeven over Sonic 4 Ep II. Je krijgt wat gameplay te zien en er wordt verteld over de verschillende soorten levels en personages. Het meest interessante van de video is de Windows Phone/Xbox Live-integratie waarover gesproken wordt op het einde.

Als je de game speelt op je telefoon kun je stoppen, opslaan en verder gaan op je Xbox 360. Zeer waarschijnlijk heb je hier wel Xbox Live Gold voor nodig vanwege de optie om in de cloud je saves op te slaan.

BRD: Friends with Benefits

Vorig jaar kwamen er twee romkoms uit over het thema 'no strings attached', oftewel seks hebben met iemand zonder relatie. Ashton Kutcher en Natalie Portman speelden in No Strings Attached en haalden daarmee ruim 147 miljoen dollar op in de box office. Concurrent Friends with Benefits met Justin Timberlake en Mila Kunis scoorde bijna 2 miljoen dollar hoger in de ranglijst. Laatstgenoemde is onlangs op dvd en blu-ray verschenen.

Uitslag tweede vrije training Australië

Michael Schumacher heeft de tweede vrije training voor de Grand Prix van Australië afgesloten als snelste. De Mercedes-coureur kwam in Melbourne tot een tijd van 1.29,183 waarmee hij Force India-coureur Nico Hülkenberg en de Sauber van Sergio Perez nipt voorbleef.

Net als de eerste sessie begon de tweede training nat en droogde de baan op. Omdat er meer water op lag dan eerder op de dag duurde dit iets langer op Albert Park. Schumacher profiteerde hiervan door de snelste tijd te rijden, terwijl HRT er ook nu niet in slaagde om veel ronden te rijden. Dat gold ook voor Lotus-coureur Kimi Räikkönen die over de hele dag maar vijftien keer in de rondte ging op Albert Park.

Uitslag

Pos. Rijder Team Tijd Ronden
1 Michael Schumacher Mercedes 1:29.183 16
2 Nico Hulkenberg Force India 1:29.292 19
3 Sergio Perez Sauber 1:30.199 23
4 Fernando Alonso Ferrari 1:30.341 13
5 Kamui Kobayashi Sauber 1:30.709 14
6 Paul di Resta Force India 1:31.466 13
7 Felipe Massa Ferrari 1:31.505 14
8 Heikki Kovalainen Caterham 1:31.932 16
9 Nico Rosberg Mercedes 1:32.184 17
10 Sebastian Vettel Red Bull 1:32.194 19
11 Mark Webber Red Bull 1:32.296 20
12 Timo Glock Marussia 1:32.632 17
13 Vitaly Petrov Caterham 1:32.767 15
14 Romain Grosjean Lotus 1:32.822 11
15 Jenson Button McLaren 1:33.039 18
16 Lewis Hamilton McLaren 1:33.252 11
17 Pastor Maldonado Williams 1:34.108 21
18 Kimi Räikkönen Lotus 1:34.275 7
19 Bruno Senna Williams 1:34.312 17
20 Jean-Eric Vergne Toro Rosso 1:34.485 29
21 Daniel Ricciardo Toro Rosso 1:34.604 31
22 Charles Pic Marussia 1:34.770 13
23 Narain Karthikeyan HRT F1 Team 1:42.627 16
24 Pedro de la Rosa HRT F1 Team No time 1

Artsen: wetswijziging tegen nieuwe 'Tullekens'

Een collectief van artsen probeert de wet aan te laten passen naar aanleiding van het optreden van neurochirurg Kees Tulleken. Ze vinden het tuchtrecht niet ver genoeg gaan voor de 72-jarige arts die volgens hen informatie lekte over de gezondheidstoestand van prins Friso, kort na diens skiongeluk.

Advocaat Richard Korver bevestigt na berichtgeving in het AD dat hij namens het collectief de juridische mogelijkheden onderzoekt. Aangifte tegen Tulleken kan niet, omdat over het medisch beroepsgeheim alleen door directe slachtoffers - in dit geval prins Friso - kan worden geklaagd.

De negen artsen in het collectief beginnen vrijdag met een burgerinitiatief om de wet aan te laten passen, waardoor iedereen aangifte kan doen over schending van het medisch beroepsgeheim. Ze hopen de benodigde veertigduizend handtekeningen bijeen te krijgen om het onderwerp bij de Tweede Kamer op de agenda te zetten.

Korver erkent dat de eventuele wetswijziging niets uitmaakt voor Tulleken. "Artikel 1 van het wetboek van strafrecht stelt dat iemand nooit met terugwerkende kracht strafbaar kan worden gesteld. Voor hem is het te laat, maar wellicht heeft het wel een preventieve werking voor toekomstige Tullekens."

Artsenverbond KNMG gaf eerder aan van mening te zijn dat Tulleken het medisch beroepsgeheim helemaal niet heeft geschonden. De informatie over Friso werd immers door zijn vrouw, een journaliste van NRC Handelsblad, openbaargemaakt. Wel werd zijn optreden onzorgvuldig en schadelijk voor het vertrouwen in artsen genoemd.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg buigt zich nog over het optreden van Tulleken.

Huntelaar: "Stevens werd boos in de rust"

Trainer Huub Stevens ging in de rust van de Europa Leaguewedstrijd tegen FC Twente flink tekeer. "Hij was heel boos ja, maar iedereen was pissig. Dus er is wel even wat gezegd", zegt de spits van Schalke 04. De spelers trokken zich de kritiek aan en wonnen dankzij een prima tweede helft met 4-1, waarmee ze Twente uit de Europa League knikkerden.

Met drie doelpunten, waarvan twee na rust, was Huntelaar donderdagavond de absolute uitblinker. In totaal staat de teller voor hem dit seizoen al op 37 goals, een verbetering van het clubrecord van Schalke-legende Klaus Fischer. "Dat is leuk meegenomen, maar niet het belangrijkste", hield hij zich op de vlakte.

Huntelaar deed in de eerste helft, toen Schalke met 1-0 achterstond, een vergeefse poging om een penalty te forceren. "Het was niet echt een schwalbe, maar het contact was heel licht", zegt de speler, die voor zijn duik een gele kaart kreeg. "Ik probeerde er gewoon mijn voordeel mee te doen."

Schalke weet vrijdagmiddag wie zijn volgende tegenstander wordt. AZ, Atletico Madrid, Athletic Bilbao, Valencia, Hannover 96, Sporting Portugal en Metalist Kharkiv zijn de andere kwartfinalisten.


Huntelaar: Stevens werd boos in de rust (Foto: Novum)

Uitslag eerste vrije training Australië

Jenson Button heeft in de eerste vrije training in Australië de snelste tijd gereden. De McLaren-coureur kwam op Albert Park in Melbourne tot een tijd van 1.27,560 en bleef hiermee zijn teamgenoot Lewis Hamilton en de Mercedes van Michael Schumacher voor.

De training begon op een natte baan, maar het asfalt droogde snel op, waarna de verbeteringen van de snelste tijden elkaar opvolgden. Wereldkampioen Sebastian Vettel hield zich in en werd slechts elfde in de eerste sessie. HRT kwam niet ver, want hoewel de auto van Pedro de la Rosa door de keuring kwam, reed de Spanjaard bij een gebrek aan een voorvleugel geen meter. Teamgenoot Narian Karthikeyan kwam tot slechts drie ronden.

Uitslag

Pos. Rijder Team Tijd Ronden
1 Jenson Button McLaren 1:27.560 11
2 Lewis Hamilton McLaren 1:27.805 14
3 Michael Schumacher Mercedes 1:28.235 17
4 Fernando Alonso Ferrari 1:28.360 21
5 Mark Webber Red Bull 1:28.467 21
6 Nico Rosberg Mercedes 1:28.683 22
7 Daniel Ricciardo Toro Rosso 1:28.908 23
8 Pastor Maldonado Williams 1:29.415 16
9 Kimi Räikkönen Lotus 1:29.565 8
10 Kamui Kobayashi Sauber 1:29.722 26
11 Sebastian Vettel Red Bull 1:29.790 21
12 Nico Hulkenberg Force India 1:29.865 17
13 Paul di Resta Force India 1:29.881 18
14 Bruno Senna Williams 1:29.953 21
15 Sergio Perez Sauber 1:30.124 22
16 Romain Grosjean Lotus 1:30.515 16
17 Heikki Kovalainen Caterham 1:30.586 16
18 Felipe Massa Ferrari 1:30.743 11
19 Jean-Eric Vergne Toro Rosso 1:31.178 17
20 Vitaly Petrov Caterham 1:31.983 8
21 Timo Glock Marussia 1:34.730 8
22 Charles Pic Marussia 1:40.256 11
23 Narain Karthikeyan HRT F1 Team geen tijd 3
24 Pedro de la Rosa HRT F1 Team geen tijd 0

Op zoek naar info in Ghost Recon: Future Soldier

Ubisoft heeft een nieuwe trailer uitgebracht voor Ghost Recon: Future Soldier. In de derde en laatste Believe in ghosts-video krijgen we te zien hoe je in het spel informatie kunt verzamelen. Dit kan onder andere door een robot in te zetten of door middel van een techniek die data hacking wordt genoemd.

Ghost Recon: Future Soldier komt 25 mei uit op Xbox 360, PlayStation 3 en pc.

'Merkel wil Schäuble als hoofd eurogroep'

De Duitse bondskanselier Angela Merkel stelt voor haar minister van financiën Wolfgang Schäuble de Luxemburgse premier Jean-Claude Juncker op te laten volgen als hoofd van de eurogroep. Dat schrijft de Financial Times Deutschland vrijdag, waarbij anonieme bronnen geciteerd worden.

In de eurogroep zitten alle minister van financiën van de zeventien eurolanden. De Finse premier Jyrki Katainen en de Italiaanse premier Mario Monti, hebben de functie afgeslagen, aldus het dagblad. Eerder al gaf minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) aan dat hij geen kandidaat is.

Het dagblad stelt dat Merkel het idee heeft aangekaart bij de leiders van andere landen. Een besluit zal moeten wachten tot na de Franse presidentsverkiezingen in april en mei. Schäuble zal zijn functie als minister van financiën van Duitsland behouden, alleen zal hij minder tijd overhouden om te besteden aan de binnenlandse Duitse politiek. "Op het moment heeft hij de beste kaarten in handen", aldus de krant, een van de bronnen citerend.

Een Duits voorzitterschap stuit naar verwachting op weerstand bij met name de zuidelijke eurolanden. Duitsland is doordat het de grootste economie is binnen Europa al sterk overheersend binnen de eurogroep. Bovendien drukt de Duitse centrale bank een sterke stempel op het beleid van de Europese Centrale Bank. Beide zijn in Frankfurt gevestigd.

De muziek van Risen 2: Dark Waters

Deep Silver en Piranha Bytes hebben het vierde deel van hun zesdelige serie making-of-video's uitgebracht voor Risen 2: Dark Waters. In de video vertellen de makers ons over de muziek in het spel.

Zij leggen onder andere uit hoe de soundtrack is ontstaan en hoe zij de muziek in het spel hebben gebruikt voor de algehele sfeer. Ook laten de makers in de video zien hoe zij verschillende nummers gebruiken voor verschillende gebieden in het spel.

Risen 2: Dark Waters 27 april uit op Xbox 360, PlayStation 3 en pc.

Shell-bestuurder krijgt bij vertrek 2,5 miljoen mee

Shell geeft topbestuurder Malcom Brinded 2,52 miljoen euro mee bij zijn afscheid eind april. Dat blijkt uit de ontslagbrief die gevoegd is bij het in de Verenigde Staten gedeponeerde jaarverslag van het Brits-Nederlandse oliebedrijf.

Vorige maand werd bekend dat het bestuurslid na 37 jaar bij het oliebedrijf vertrekt. Hij was tien jaar lid van de raad van bestuur, en sinds het aantreden van topman Peter Voser in 2009 diens rechterhand.

Naast de vertrekbonus krijgt Brinded ook nog het eventuele verlies gecompenseerd voor het huis in Nederland dat hij verkoopt vanwege zijn vertrek. Hij kocht het huis voor 3,4 miljoen euro, maar sinds hij het huis kocht zijn de huizenprijzen gedaald.

Brinded heeft over 2011 ook al 1,2 miljoen euro aan salaris ontvangen en 2,0 miljoen euro aan bonus. Bovendien kan hij bij zijn afscheid voor miljoenen de als bonus uitgekeerde aandelen gaan verkopen.

Turkse helikopter stort neer: tien doden

Een helikopter van een Turks bedrijf is vrijdag neergestort op een aantal huizen nabij de Afghaanse hoofdstad Kabul. Daarbij zijn tien mensen om het leven gekomen. Dat heeft de Afghaanse politie bekendgemaakt.

Volgens Mohammad Zahir van de politie in Kabul waren acht dodelijke slachtoffers inzittenden van de helikopter. Twee anderen bevonden zich in de huizen. De nationaliteit van de mensen aan boord van de helikopter is nog niet vastgesteld.

Nieuwe wapens in Fall of the Samurai-trailer

SEGA heeft een nieuwe trailer uitgebracht voor Total War: Shogun 2 - Fall of the Samurai. In de trailer wordt duidelijk dat Fall of the Samurai de meest moderne setting uit de serie heeft. Leden van het ontwikkelingsteam vertellen over de nieuwe wapens die dit met zich meebrengt.

Naast de nieuwe wapentechnologieën is ook een derde-persoonssysteem te zien voor de artillerie en schepen.

Total War: Shogun 2 - Fall of the Samurai komt 23 maart uit op pc. Het is een standalone-uitbreiding, waarbij je wel kunt deelnemen aan de multiplayer als je ook het eerste deel bezit.

Bethesda heeft iOS-plannen

Het ziet er naar uit dat gameontwikkelaar Bethesda, bekend van ondermeer de Elder Scrolls-serie en Fallout, grootse plannen heeft voor het iOS-platform. Via Twitter en de eigen website is de studio op zoek naar ervaren iOS-ontwikkelaars voor 'nog onaangekondigde games'.

Wat er precies vanuit de Bethesda-studio's gaat komen is nog niet bekend. De eerste reacties zijn, voorspelbaar genoeg, dat er een Elder Scrolls voor iOS aan komt. Tot Bethesda met meer informatie komt, blijft dit niet meer dan het betere giswerk.

Call of Duty Elite voor pc nog steeds in de maak

Activision heeft pc-gamers die nog altijd wachten op Call of Duty Elite verzekerd dat hun geduld beloond zal worden. Activision-producer Noah Heller heeft in een interview met Eurogamer gezegd dat de ontwikkeling van het communityplatform een grotere uitdaging is dan verwacht.

"Unfortunately I don't have an update for you at this time," zegt Heller. "We're still working on it. We can't date it yet. It's a challenging piece of development. It's really all I can say."

Heller geeft aan dat hij zelf een pc-gamer is geweest die zich stukbeet op shooters. Dit geeft hem een drive om pc-gamers het beste platform te geven dat er mogelijk is.

Ongeveer vier maanden gaf de CoD-pagina op Twitter aan dat de makers niet konden garanderen dat Call of Duty Elite ook pc zou komen, maar deze uitspraak heeft men vrij snel daarna moeten corrigeren. Vanaf die tijd hebben pc-gamers in spanning moeten afwachten op verdere informatie. 

"Unfortunately I can't give you a date at this time - look, it bums me out to say it," zegt Heller. "I get several emails a day. It's a vocal, passionate audience. What we need to ensure is that when we ship something for them, it's quality. We cannot make them wait this long and then deliver something that isn't quality."

Aan het eind geeft Heller ook nog een update over de tablet-versie van Call of Duty. Hij geeft ook hierbij aan nog geen datum te kunnen geven. Wel zegt Heller dat het geen port zal worden, maar dat het specifiek voor dit platform is gemaakt.

Noord-Korea wil satelliet lanceren

Noord-Korea wil volgende maand een langeafstandsraket lanceren om een satelliet in een baan om de aarde te brengen. Dat werd vrijdag bekendgemaakt door de Koreaanse Commissie voor Ruimtevaarttechnologie. Enkele weken geleden besloot Pyongyang nog de uraniumverrijking op te schorten en nucleaire en rakettesten te schrappen. Het besluit wordt door de Verenigde Staten en Zuid-Korea dan ook gezien als een provocatie.

Noord-Korea beweert dat de lancering van de satelliet onderdeel uitmaakt van het vreedzame ruimtevaartprogramma van het land. De ruimtevaart is uitgezonderd van overeenkomsten tot ontwapening. De Verenigde Staten en Zuid-Korea menen echter dat Noord-Korea het ruimtevaartprogramma als dekmantel gebruikt voor het testen van rakettechnologie.

De raket wordt ergens tussen 12 en 16 april gelanceerd, drie jaar na een vergelijkbare lancering. De lancering van april 2009 was volgens Noord-Korea bedoeld om een communicatiesatelliet de ruimte in te sturen. Het Westen zag de lancering als een schending van resoluties van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties die Noord-Korea verbieden zich bezig te houden met nucleaire activiteiten en rakettesten.

Russell Brand meldt zich bij politie na iPhone-worp

Russell Brand is donderdag zelf naar de politie gestapt nadat een arrestatiebevel tegen hem was uitgevaardigd. De komiek gooide eerder deze week de telefoon van een paparazzo uit een raam, waarop de fotograaf aangifte deed.

De 36-jarige Brand meldde zich in New Orleans, waar hij momenteel een film opneemt, bij het politiebureau. Na het betalen van een borgsom van vijfduizend dollar mocht hij weer vertrekken.

Eerder deze week grapte de komiek dat zijn actie een eerbetoon is aan Steve Jobs. "Sinds de dood van Steve Jobs kan ik het niet aanzien als mensen een iPhone op een oneerbiedige manier gebruiken", twitterde Brand.

Noodopvang voor activisten in Den Haag

Den Haag gaat mensenrechtenactivisten zonder verblijfsvergunning tijdelijk noodopvang bieden. Een plan van D66 en GroenLinks daarover is donderdagavond aangenomen in de Haagse gemeenteraad. Het is de bedoeling dat na Den Haag in Europa meerdere zogenoemde Shelter City's komen.

Activisten die in eigen land in gevaar komen door hun werkzaamheden, kunnen drie tot zes maanden verblijven in Den Haag. Daarvoor krijgen ze een noodvisum van de IND. Tijdens die periode in de luwte kunnen ze cursussen volgen. Daarna moeten ze terugkeren naar hun land van herkomst.

GroenLinks-raadslid Inge Vianen vindt Den Haag geschikt om de eerste Shelter City te zijn. "Mensen die de moed hebben om in hun eigen land op te komen voor onrecht en onderdrukking hebben soms extra bescherming nodig. Den Haag is als internationale stad van recht en vrede de aangewezen stad om zich op te werpen als Shelter City."

Google onder vuur wegens schenden privacy

Toezichthouders in de Verenigde Staten en in Europa onderzoeken of Google de regels rond privacy heeft overtreden. De onderneming van de bekende zoekmachine zou informatie over individuele gebruikers van computers en smartphones verzameld hebben, ook als ze hun apparaat hadden ingesteld om dit te blokkeren.

Met deze gerichte informatie kan Google zijn voordeel doen door advertenties toe te spitsen op het gedrag van de computergebruiker.

Google zou dit gedaan hebben bij miljoenen gebruikers van de browser Safari van Apple, maar daar inmiddels mee gestopt zijn. De onderneming zou cookies gestuurd hebben, ook als die in settings waren geblokkeerd.

Google onder vuur wegens schenden privacy
Google onder vuur wegens schenden privacy (Foto: ANP)

'Veel doden door halfslachtig asbestbeleid'

Nalatigheid van de overheid zorgt ervoor dat veel meer mensen overlijden aan de gevolgen van blootstelling aan asbest dan noodzakelijk. Zeker tienduizend mensen zijn gestorven door het kankerverwekkende materiaal, maar die groep wordt waarschijnlijk nog twee keer zo groot. Dat stelt Robert Frank Ruers in zijn proefschrift over asbest.

Als letselschadeadvocaat en Eerste Kamerlid voor de SP strijdt Ruers al langer voor een hardere aanpak van asbest. Hij pleit voor aanpassing van de wet waardoor mensen met terugwerkende kracht een schadevergoeding kunnen eisen. Ook wil hij dat de overheid excuses aanbiedt aan alle slachtoffers en hun nabestaanden.

Volgens Ruers was al lang bekend dat asbest schadelijk was voordat maatregelen werden genomen om het gebruik tegen te gaan. Asbest is sinds 1993 verboden.

Nieuwe show Henk Spaan niet alleen voor voetbalfan

Niet alleen voetballiefhebbers komen aan hun trekken tijdens Henk Spaans nieuwe satirische voetbalprogramma Hi Ha Hondenlul. "Je hoeft geen enorme voetbalfan te zijn om het leuk te vinden", zegt de presentator, die bijna tien jaar na het stoppen van Studio Spaan weer samenwerkt met Diederik van Vleuten en Erik van Muiswinkel.

"Het was direct als tien jaar geleden", zegt Spaan tegen Novum Nieuws over zijn hereniging met de twee cabaretiers. "Maar het is niet te vergelijken met Studio Spaan, behalve dat Diederik van Vleuten en Erik van Muiswinkel meedoen. Hun rol is anders, ze spelen geen typetjes."

Het programma wordt uitgezonden door Comedy Central. "Het past heel goed", vindt Spaan. "Ik vind het prettig om te worden omgeven door komische programma's." Kijkcijfers interesseren de presentator niet zoveel. "Ik vind het leuker als het een cultstatus krijgt, dat interesseert me meer."

De eerste aflevering van Hi Ha Hondenlul is vrijdagavond te zien. Behalve door Van Vleuten en Van Muiswinkel wordt Spaan bijgestaan door acteur Frans van Deursen.

Nederlandse sikhs bidden voor Friso

Nederlandse sikhs bidden vanaf vrijdag voor prins Friso. De ceremonie duurt ongeveer 48 uur. Met het onafgebroken lezen van het heilige boek van de sikhs, de Sri Goeroe Granth Sahib, wil de gemeenschap uitdrukking geven aan hun medeleven met de koninklijke familie. "Wij hopen met deze ceremonie te kunnen bijdragen aan een goede afloop van dit tragische incident."

Het lezen van het boek, een ritueel dat de Akhand Paath wordt genoemd, wordt zondag rond 14.00 uur afgesloten met een zogenoemde Ardas, een smeekbede die wordt uitgevoerd voorafgaand en bij afronding van een ceremonie. De Ardas zal in het teken staan van de gezondheid en het spoedige herstel van prins Friso, aldus de Nederlandse sikh-gemeenschap.

De sikh-gemeenschap stelt te geloven dat het 'goddelijke licht in alle mensen aanwezig is'. "En daarom bidden wij voor het welzijn van allen, en in dit geval speciaal voor prins Friso."

De lezing vindt plaats vanaf vrijdagochtend tot en met zondag in het gebedshuis van de Sikh in Amsterdam.

In Nederland wonen ongeveer twaalfduizend sikhs. Het sikhisme is een religie met als basisgedachten één god, gelijkheid, rechtvaardigheid en vrijheid voor iedereen. Het is geïnspireerd op het onderwijs van tien goeroes en doet een beroep op volgelingen een leven van discipline, hard werken, liefdadigheid en meditatie te leiden. Het bestaan van alle geloven wordt geaccepteerd. Bevooroordeling en onderdrukking op basis van godsdienst, kaste, kleur, geloofsbelijdenis, ras en sekse wordt niet getolereerd.

Prins Friso ligt in coma, nadat hij medio februari tijdens het skiën in Oostenrijk bedolven raakte onder een lawine. Zijn behandelend arts in Oostenrijk zei eerder dat het de vraag is of Friso ooit nog bijkomt. Hij heeft zwaar hersenletsel opgelopen.

'Psychiatrische patiënten stoppen behandeling'

Zeker de helft van de psychiatrische patiënten die een eigen bijdrage moeten betalen, is gestopt met een behandeling of overweegt te stoppen. Dat schrijft de Volkskrant op basis van een enquête van het Landelijke Platform GGz onder 500 patiënten. Zeventien procent is al gestopt, 35 procent denkt daarover na.

Sinds begin dit jaar moeten psychiatrische patiënten tot honderd tot tweehonderd euro eigen bijdrage betalen voor zwaardere geestelijke zorg. Patiënten die worden opgenomen voor langer dan een maand zijn 145 euro per maand extra kwijt.

Volgens het Landelijke Platform GGz komen er nu al mensen in de problemen door de verhoogde eigen bijdrage en is het wachten op ernstige incidenten. Daarbij kan worden gedacht aan meer gedwongen opnames, maar zelfs ook aan schietincidenten zoals in Alphen aan den Rijn.

Landelijke Platform GGz werkt aan een stap naar de rechter tegen de eigen bijdrage, samen met twee patiënten die zeggen geen zorg meer te kunnen betalen. Het gros van de ondervraagden, zo'n 40 procent, verdient niet meer dan duizend euro netto per maand. Tien procent zit onder de vijfhonderd euro per maand.

Midnight in Paris

Owen Wilson speelt de schrijver Gil die in Parijs hoopt voldoende inspiratie te vinden om zijn roman te voltooien. Door zijn verloofde Inez (Rachel McAdams) wordt hij niet bepaald gestimuleerd en ook zijn aanstaande schoonfamilie heeft niet bepaald een hoge pet van hem op. De stad Parijs doet meer met Gil dan hij in zijn stoutste dromen had verwacht.

Sarkozy schoffeert journalist

De Franse president Nicolas Sarkozy heeft zijn socialistische rivaal François Hollande donderdag de nodige munitie aangereikt door lachend een journalist te schofferen.

"Wat verwacht je nou? Denk je dat het mij een zak kan schelen wat jij zegt? Wat een sukkel", antwoordde de president toen een jonge journalist hem vragen stelde over stakende staalarbeiders.

Vervolgens sloeg Sarkozy de journalist vriendschappelijk op de schouder en zei: "Nee joh, hij is sympathiek. Hij is nog jong". Diverse Franse nieuwssites publiceerden de beelden van het voorval.

Grappig bedoeld of niet, Sarkozy's rivaal voor het presidentschap Hollande schilderde de opmerking van Sarkozy af als typerend voor diens leiderschap van de afgelopen vijf jaar: "Vulgair en respectloos", vindt Hollande.

Sarkozy schoffeert journalist
Sarkozy schoffeert journalist (Foto: ANP)

Monster World IV komt naar Europa

Monster World IV is opgedoken in de Xbox Live Marketplace. De Sega-game uit 1994 is nog niet eerder in Europe uitgekomen, maar is nu op de Marketplace aangekondigd als onderdeel van de Sega Vintage Collection: Monster World.

Naast Monster World IV bevat de bundel ook Wonder Boy in Monster Land en Wonder Boy in Monster World. Volgens de Marketplace is de bundel met RPG's vanaf 25 april te koop.

Er waren geruchten dat Monster World IV ook voor PlayStation en Wii uitgebracht zou worden, maar daar is nog niets over bekend.

Monster World IV

Nieuwe PvdA-leider vandaag bekend

PvdA'ers zitten nog tot vrijdagmiddag 16.00 uur in spanning maar dan weten ze wie hun nieuwe partijleider is. Partijvoorzitter Hans Spekman maakt dan in Amsterdam bekend wie de interne verkiezing heeft gewonnen.

In peilingen de afgelopen weken onder kiezers en leden van de partij kwamen steeds Diederik Samsom en Ronald Plasterk als de grootste kanshebbers naar voren. De twee PvdA-Kamerleden lijken niet veel te duchten te hebben van hun fractiegenoten en mede-kandidaten Nebahat Albayrak, Martijn van Dam en Lutz Jacobi.

De nieuwe partijleider is de opvolger van Job Cohen, die enkele weken terug aftrad na aanhoudende kritiek op zijn optreden. De Kamerfractie van de PvdA heeft al aangekondigd dat de door de leden aangewezen leider ook fractievoorzitter zal worden. Die aanwijzing vindt dinsdag plaats. Zaterdag is er nog een partijcongres in Rotterdam waar de nieuwe partijleider een toespraak houdt en waar afscheid wordt genomen van Cohen.

Nieuwe PvdA-leider vrijdagmiddag bekend
Nieuwe PvdA-leider vrijdagmiddag bekend (Foto: ANP)

België rouwt

België rouwt. Vrijdag is door premier Elio Di Rupo uitgeroepen tot nationale dag van rouw om de doden en de gewonden van het fatale busongeluk in het Zwitserse Sierre te gedenken en te ondersteunen.

Om 11 uur zal er in heel het land een minuut stilte zijn. Televisie- en radioprogramma's zullen onderbroken worden. Vlaggen gaan voor twee dagen halfstok en de ministerraad vergadert niet. Na de minuut stilte zullen in heel België de rouwklokken van alle kapellen, kerken en kathedralen luiden.

In Nederland zullen bij alle hoofdgebouwen van de rijksoverheid de Nederlandse vlaggen halfstok gaan. Provincies en gemeenten wordt gevraagd dit ook te doen. Nederland kent het verschijnsel nationale rouw niet en kan niet verder gaan dan een vlaginstructie.

Dinsdagavond kwamen bij een busongeluk 28 personen om, onder wie 22 kinderen. Ook raakten 24 kinderen gewond.

België rouwt
België rouwt (Foto: ANP)

Bertens naar kwartfinale Poza Rico

Kiki Bertens zet voor de tweede week op rij goede prestaties neer in Mexico. Vorige week won ze nog het toernooi in Irapuato, terwijl ze deze week ook al de kwartfinale heeft bereikt. Gisterenavond laat versloeg ze in Poza Rico de Venezolaanse Gaby Paz; 6-1 en 6-2.

In de kwartfinale zal ze de Jana Cepelova treffen. De Slowaakse versloeg in de tweede ronde Bertens’ landgenote Richel Hogenkamp.

Djokovic maakt rol als favoriet waar

Novak Djokovic heeft opnieuw zijn rol als favoriet in het tennistoernooi van Indian Wells, onderdeel van de Masters Series, waargemaakt. De Servische aanvoerder van de wereldranglijst won donderdag van de Spanjaard Nicolas Almagro en bereikte daardoor de halve eindstrijd van het hoog aangeschreven evenement in Californië: 6-3 6-4.

Djokovic staat in de voorlaatste ronde tegenover de Amerikaan John Isner. Isner was in drie sets te sterk voor de Fransman Gilles Simon.

Ferguson: "Verdienen niet beter"

Manchester United werd uitgeschakeld in de achtste finales van de Europa League door Athletic de Bilbao. Sir Alex Ferguson sprak niet van een teleurstellende prestatie. 

"We kunnen niet twisten over dit resultaat. Bilbao was duidelijk de betere. In de eerste helft hadden we willen voorkomen dat ze zo'n makkelijk doelpunt maakten, maar in de tweede helft hadden zij meerdere kansen om de score te vergroten. Later ging het beter, maar we hebben nooit aanspraak gemaakt op een overwinning", aldus Ferguson tegen de Engelse pers.

Ferguson zag zijn team met 2-1 verliezen in Spanje. Fernando Llorente en Oscar de Marcos maakten de goals voor Athletic, terwijl Wayne Rooney doeltreffend uithaalde voor United. In de heenwedstrijd won Athletic al met 3-2.

Manchester United kan zich nu weer volledig focussen op de Premier League. De club staat aan kop in de Engelse competitie. Alleen Manchester City is nog een reële concurrent voor The Mancunians.

Eerste beelden van remake Total Recall

De eerste beelden zijn opgedoken van de langverwachte remake van Total Recall. De film zal vanaf 3 augustus op het witte doek te zien zijn. Kijk hieronder voor het slechts 30 seconden durende filmpje met scenes uit de sciencefiction remake met Collin Farrell als Douglas Quaid.

Total Recall zal vanaf 9 augustus in de Nederlandse bioscopen gaan draaien. In de film zien we een uitstekende cast met naast Farrell, Bryan Cranston, Bokeem Woodbine, Ethan Hawke, Kate Beckinsale, Jessica Biel, Bill Nighy en John Cho in de belangrijkste rollen. De film is geregisseerd door Len Wiseman.


De eerste beelden uit de Total Recall remake.

Japanse poster voor Avengers film

Gisteren lieten we je al kennis maken met de Japanse trailer voor de Avengers film. Er is inmiddels ook een poster voor de Japanse markt verschenen. Op de poster zien we het team van superhelden zowel in als zonder kostuum. Ook wel zo fijn voor degenen die Tony Stark zonder zijn Iron Man masker willen zien.

Marvel's The Avengers Assemble draait vanaf 26 april in de Nederlandse bioscopen. De film kent een ijzersterke cast met onder meer Chris Hemsworth, Scarlett Johansson, Chris Evans, Jeremy Renner, Robert Downey Jr., Cobie Smulders, Tom Hiddleston en Samuel L. Jackson in de belangrijkste rollen. De film is geregisseerd door Joss Whedon.

The Avengers - Japanse poster
De Japanse poster voor The Avengers Assemble. (foto: Movieweb)

Microsoft: 'Geen nieuwe Xbox op E3'

De volgende generatie consoles zal nog even op zich moeten laten wachten. Sony gaf al eerder aan nog geen zin te hebben in de Playstation 4, maar nu blijkt dat ook Microsoft geen haast heeft met de opvolger van de Xbox 360.

Dat is wat woordvoerder en 'Group Manager of PR' David Dennis kenbaar maakte aan de website Bloomberg, "There will be no talk of new Xbox hardware at E3 or anytime soon, for us, 2012 is all about Xbox 360."

Volgens Bloomberg zal Microsoft pas op de E3 in 2013 de opvolger van de Xbox 360 kenbaar maken, mogelijk met een release in hetzelfde jaar. 

Releasedatum Jurassic Park in 3D bekendgemaakt

Universal Pictures heeft bevestigd dat er een 3D versie komt van Steven Spielbergs dinosaurus klassieker Jurassic Park. De film staat in de planning voor een bioscoop release op 19 juli 2013.

Jurassic Park kwam voor het eerst uit in 1993. De film heeft sindsdien zo'n 915 miljoen dollar opgebracht wereldwijd. Men verwacht dat de 3D heruitgave Jurassic Park over de 1 miljard dollar grens zal stoten. Het zou daarmee de eerste door Spielberg geregisseerde film worden die de miljard dollar grens doorbreekt.

Ondertussen heeft Universal de releasedatum voor de film Oblivion verschoven naar 26 april 2013. De door Joseph Kosinski geregisseerde film met onder meer Tom Cruise zou oorspronkelijk op 10 juli 2013 verschijnen, maar naar verluid gaat de productie sneller dan met had verwacht. Daarmee is het de tweede film met Tom Cruise die deze week een andere verschijningsdatum heeft gekregen, nadat eerder Paramount al bekend maakte dat hun film One Shot al rond de kerstdagen dit jaar in de bioscopen te zien is.

'Mogelijk een Elder Scrolls-MMO op komst'

De eerste game van de Elder Scrolls-reeks verscheen in 1994. Nu, inmiddels achttien jaar later, zijn er in totaal vijf delen uitgekomen en daarbij horen ook nog verschillende uitbreidingspakketen. Volgens nieuwe geruchten komt er binnenkort een nieuwe game in de reeks, een MMO ditmaal.

Een anonieme bron verklaarde dat Elder Scrolls Online zich honderd jaar voor Skyrim zal afspelen. Volgens dezelfde anonieme bron zullen drie facties komen, waar nog niets over bekend is. Wel is bekend dat elke factie kan worden omschreven door de kenmerken van een dier; een leeuw, een draak en een roofvogel. 

ZeniMax, eigenaar van Bethesda Softworks, heeft al geruime tijd vacatures op haar website staan waarbij ervaring met MMO's een pré is.   Een MMO van het bedrijf is daarom ook niet verwonderlijk. Een MMO van Fallout had echter ook een mogelijkheid geweest, gezien deze game-reeks ook door ZeniMax wordt gepubliceerd.

Als het goed is zullen we volgens de bron in mei 2012 meer over de MMO horen, gevolgd door een presentatie op de E3-beurs in Los Angeles en vervolgens nog meer nieuws op Quackecon in augustus.

'The Winner Is...' Bryan B

Zanger Bryan B. is donderdagavond de winnaar geworden van de talentenshow 'The Winner Is...' van SBS 6. De van origine Surinaamse zanger krijgt 1 miljoen euro en een platencontract. Zowel de jury van 101 personen als het publiek dat via sms kon stemmen, vonden 'Master Big Voice' de beste.

In de finale versloeg hij de winnares uit de categorie 'vrouwelijke solisten' Jill van Leeuwen. Van Leeuwen zag de bui vooraf al hangen en koos eieren voor haar geld: door een deal te maken en haar rivaal zodoende de winst te gunnen, verdiende ze 250.000 euro.

De winnaar kondigde aan een donatie te zullen doen aan War Child en goede doelen in Suriname. Van de rest van het geld gaat hij "een goed leven" leiden.

ChristenUnie wil maximum aan grafkosten

De ChristenUnie wil dat er een einde komt aan de grote prijsverschillen van graven tussen gemeenten. De partij wil dat er landelijke regels komen, zodat prijsstijgingen en verschillen tussen gemeenten binnen de perken blijven. Kamerlid Cynthia Ortega-Martijn maant minister van Binnelandse Zaken Liesbeth Spies (CDA) tot actie.

In Groningen bedragen de grafkosten zevenduizend euro voor twintig jaar, bleek onlangs. In Littenseradiel kost een graf voor dezelfde periode slechts 450 euro. Gemeenten zijn vrij om de kosten van een graf zelf te bepalen. De prijs die gerekend wordt, bevat de kosten voor rechten, delven en onderhoud van het graf. Volgens Ortega-Martijn blijft totaal onduidelijk waarom de verschillen zo groot kunnen zijn. Ze pleit voor meer inzichtelijkheid in de grafkosten.

"Het kan niet zo zijn dat mensen omwille van de hoge kosten voor grafrechten zich genoodzaakt zien om te kiezen voor crematie", zegt het Kamerlid. "Keuzevrijheid is van belang. Gemeenten moeten daarom veel transparanter gaan werken."

Clooney praat met Obama over situatie Sudan

De Amerikaanse acteur George Clooney heeft er vertrouwen in dat op hoog niveau zal worden gesproken over extra hulp aan de grensregio tussen Sudan en Zuid-Sudan. Dat zei hij donderdag na een gesprek met de Amerikaanse president Barack Obama.

Clooney, die net terug is van een achtdaagse reis naar het gebied, was in Washington om aandacht te vragen voor de humanitaire crisis in de regio. Hij zei er optimistisch over te zijn dat Obama de Chinese president Hu Jintao onder druk zal zetten om zich achter internationale pogingen te scharen om vrede in de verwoeste regio te bewerkstelligen. Obama en Hu ontmoeten elkaar later deze maand op een top over nucleaire veiligheid in Zuid-Korea.


Clooney praat met Obama over situatie Sudan (Foto: Novum)

Man zwaargewond bij schietpartij Rotterdam

In Rotterdam is donderdagavond een man zwaargewond geraakt bij een schietpartij. Agenten hebben de man gereanimeerd. Hij is vervolgens naar het ziekenhuis gebracht.

De schietpartij gebeurde volgens mensen die de politie belden rond 23 uur aan het Cartagenapad in Rotterdam-Alexander. Het slachtoffer werd gevonden op de Evenaar, een straat verderop.

Enige tijd na de schietpartij heeft de politie een verdachte opgepakt. Hij zou zich verdacht hebben gedragen rond het gebied dat de politie had afgezet.

Street Fighter X Tekken

Een kleine twee jaar geleden kwamen tientallen mensen tot een hoogtepunt http://www.youtube.com/watch?v=Bnwpr3QaYy9 toen de crossover van Street Fighter en Tekken bekend werd gemaakt. Er zouden twee games komen, beide in hun eigen universum. Van de game Tekken X Street Fighter ontbreekt nog elk spoor, maar Street Fighter X Tekken is nu uitgekomen. Is de samensmelting van twee goede vechtspellen gelukt of zorgde het eten van twee walletjes ervoor dat dit het nét niet is geworden?