FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 8 februari 2012

Gletsjers smelten veel minder dan gedacht

Gletsjers en ijskappen hebben tussen 2003 en 2010 beduidend minder sneeuw en ijs verloren dan werd aangenomen. Vooral in het hooggebergte van Azië blijkt minder sneeuw en ijs gesmolten dan eerdere studies berekenden.

De gletsjers en ijskappen verloren circa 148 miljard ton aan massa per jaar. Dat is een derde minder dan gedacht, aldus het team van Thomas Jacob en John Wahr van de Universiteit van Colorado in het Amerikaanse Boulder woensdag in vakblad Nature.

De smeltende ijs- sneeuwmassa was tussen 2003 en 2010 goed voor een zeespiegelstijging van ongeveer 1,5 millimeter per jaar, waarvan 1,1 millimeter door het dooiende ijs op Groenland en Antarctica.

De onderzoekers gebruikten gegevens van de Gracesatellieten, die maandelijks de zwaartekracht op aarde meten. Voor de studie concentreerden de wetenschappers zich op gletjsers en ijsvlakken van meer dan 100 vierkante kilometer, zoals de Alpen en de Kaukasus. De smeltende gletsjers gelden als een beeldbepalend symbool van de klimaatopwarming. De nieuwe berekeningen lijken echter aan te tonen dat de eerdere berekening er fors naast zaten.

Bendelid leidt Mexicaanse marine naar massagraf

Een wachtpost van het Mexicaanse Zetas-drugskartel heeft de politie dinsdag naar een massagraf geleid. Dat heeft de Mexicaanse marine bekendgemaakt.

De man bekende nadat hij door de marine was gearresteerd dat hij voor de Zetas op de uitkijk stond. Hij verwees hen vervolgens naar twee boerderijen waar de bende de lijken van zijn slachtoffers zou hebben begraven. Op de landerijen in de deelstaat Veracruz trof de marine tien lichamen aan die in verregaande staat van ontbinding verkeerden.

Veracruz is al langere tijd het toneel van een bloedige machtsstrijd tussen de rivaliserende Sinaloa- en Zetaskartels. De Mexicaanse autoriteiten hebben er in massagraven de afgelopen jaren honderden lijken gevonden.

Rango grote winnaar bij VES awards

Afgelopen nacht zijn in Los Angèles de winnaars bekendgemaakt van de tiende editie van de Visual Effects Society Awards. De film Rango kwam als grote winnaar uit de bus.

Rango 01

De film, over een kameleon met een identiteitscrisis in het wilde westen, mocht in alle vier de categorieën voor animatiefilms het gouden beeldje in beslag nemen. Rise of the Planet of the Apes, Transformers: Dark of the Moon en Hugo mochten elk met twee gouden beeldjes naar huis. Zie hieronder voor een volledige lijst van alle winnaars.

Outstanding Visual Effects in a Visual Effects-Driven Feature Motion Picture
Rise of the Planet of the Apes
Dan Lemmon, Joe Letteri, Cyndi Ochs, Kurt Williams

Outstanding Supporting Visual Effects in a Feature Motion Picture
Hugo
Ben Grossmann, Alex Henning, Rob Legato, Karen Murphy

Outstanding Visual Effects in an Animated Feature Motion Picture
Rango
Tim Alexander, Hal Hickel, Jacqui Lopez, Katie Lynch

Outstanding Visual Effects in a Broadcast Miniseries, Movie, or Special
Inside the Human Body
Phil Dobree, Sophie Orde, Dan Upton

Outstanding Visual Effects in a Broadcast Series
Terra Nova – Occupation & Resistance
Kevin Blank, Colin Brady, Adica Manis, Jason Zimmerman

Outstanding Supporting Visual Effects in a Broadcast Program
Game of Thrones - Winter is Coming
Lucy Ainsworth-Taylor, Angela Barson, Ed Bruce, Adam McInnes

Outstanding Visual Effects in a Live Action Commercial
Dior J'adore
Pascal Giroux, Julien Meesters, Stephane Pivron, Manuel Souillac

Outstanding Visual Effects in an Animated Commercial or Video Game Trailer
Diablo III: The Black Soulstone
Nicholas S. Carpenter, Jon Lanz, Chris Thunig, Taka Yasuda

Outstanding Visual Effects in a Special Venue Project
Transformers the Ride: The Ultimate 3D Battle
Lori Arnold, Yanick Dusseault, Delio Tramontozzi, Jeff White

Outstanding Animated Character in a Live Action Feature Motion Picture
Rise of the Planet of the Apes – Caesar
Daniel Barrett, Florian Fernandez, Matthew Muntean, Eric Reynolds

Outstanding Animated Character in an Animated Feature Motion Picture
Rango - Rango
Frank Gravatt, Kevin Martel, Brian Paik, Steve Walton

Outstanding Animated Character in a Broadcast Program or Commercial
Canal + The Bear
Laurent Creusot, Guillaume Ho, Olivier Mitonneau, Michal Nauzin

Outstanding Created Environment in a Live Action Feature Motion Picture
Transformers: Dark of the Moon - 155 Wacker Drive
Giles Hancock, John Hanson, Tom Martinek, Scott Younkin

Outstanding Created Environment in an Animated Feature Motion Picture
Rango - Main Street Dirt
John Bell, Polly Ing, Martin Murphy, Russell Paul

Outstanding Created Environment in a Broadcast Program or Commercial
Game of Thrones - The Icewall
Markus Kuha, Dante Harbridge Robinson, Damien Mac, Fani Vassiadi

Outstanding Virtual Cinematography in a Live Action Feature Motion Picture
Hugo
Martin Chamney, Rob Legato, Adam Watkins, Fabio Zangla

Outstanding Virtual Cinematography in an Animated Feature Motion Picture
Rango – The Dirt Saloon
Colin Benoit, Philippe Rebours, Nelson Sepulveda, Nick Walker

Outstanding Virtual Cinematography in a Broadcast Program or Commercial
Gears of War 3 - Dust to Dust
Niles Heckman, Richard Morton, Vernon Wilbert Jr.

Outstanding Models in a Feature Motion Picture
Transformers: Dark of the Moon – Driller
Tim Brakensiek, Kelvin Chu, David Fogler, Rene Garcia

Outstanding Models in a Broadcast Program or Commercial
Boardwalk Empire – Georgia Peaches
Matthew Conner, Eran Dinur, David Reynolds, Szymon Weglarski

Outstanding Compositing in a Feature Motion Picture
Captain America: The First Avenger – Skinny Steve
Casey Allen, Trent Claus, Brian Hajek, Cliff Welsh

Outstanding Compositing in a Broadcast Program or Commercial
Boardwalk Empire - Gimcrack & Bunkum
Anton Dawson. Eran Dinur, Austin Meyers, David Reynolds

Outstanding Visual Effects in a Student Project
a.maize
Roman Kaelin, Falko Paeper, Florian Wittmann

CaffeÔneshot uit een capsule

Zeg koffie en energiedrankjes maar tabee. Het dagelijkse, en voor sommige mensen broodnodige, shot caffeïne wordt in de toekomst geïnhaleerd. Althans, als het aan een hoogleraar van de Amerikaanse prestige-universiteit Harvard ligt.

AeroShot is een capsule met honderd milligram caffeïne, ongeveer evenveel als in een flinke kop koffie, is net zo groot als een lippenstift en werd uitgevonden door de Amerikaanse hoogleraar David Edwards. Edwards heeft zijn vinding inmiddels in de Amerikaanse staten Massachusetts en New York op de markt gebracht en ook in Frankrijk is AeroShot al te koop. Een capsule kost 2,99 dollar (2,28 euro).

Volgens Edwards is het product veilig, omdat er geen additieven zijn toegevoegd om het caffeïne-effect te versterken, zoals bij energiedrankjes wel gangbaar is. Critici zijn echter nog niet overtuigd. De Amerikaanse senator Charles Schumer wil dat de voedsel- en warenautoriteit AeroShot tegen het licht houdt. Hij vreest dat met name jongeren de capsules ter hand zullen nemen om de hele nacht door te feesten en drinken.

GroenLinks-stemmers: trek stekker uit missie Kunduz

Een ruime meerderheid van de GroenLinks-stemmers vindt dat hun partij de steun aan de Nederlandse missie in het Afghaanse Kunduz moet intrekken. Dat blijkt uit een peiling van Maurice de Hond voor Novum Nieuws in aanloop naar het partijcongres komende zaterdag.

Van de mensen die nu GroenLinks zouden stemmen, is 63 procent van oordeel dat hun partij de stekker uit de missie moet trekken. Van deze groep vindt zelfs 69 procent dat de partij nooit toestemming had moeten geven voor de missie.

Van alle Nederlanders zegt 55 procent dat GroenLinks de steun aan de missie Kunduz moet intrekken. Van de mensen die ooit op GroenLinks hebben gestemd is dat 66 procent.

Dankzij de steun van GroenLinks kon de politietrainingsmissie doorgang vinden. Medio vorige maand zei GroenLinks-fractieleider Jolande Sap na een bezoek aan Afghanistan nog positief te zijn over de missie. Ze zei 'onder de indruk' te zijn van de verrichtingen van de Nederlandse politietrainers.

Opvallend is dat 66 procent van de mensen die nu GroenLinks stemmen, aangeeft heimwee te hebben naar de voormalige fractievoorzitter van de partij Femke Halsema. Van alle Nederlanders is dat 'slechts' 44 procent. Toch vindt 66 procent van de huidige GroenLinks-aanhangers dat Sap het goed doet, van alle Nederlanders is 44 procent het daarmee eens.

Verder zien veel mensen een samenwerking van GroenLinks met andere linkse partijen wel zitten: van de GroenLinks-stemmers is 87 procent daar voor, van alle Nederlanders 57 procent. Een samenwerking met de PvdA ziet 70 procent van de GroenLinks-kiezers wel zitten, tegenover 44 procent van de Nederlanders. Een fusie met D66 is niet erg populair: slechts 15 procent van de GroenLinks-aanhangers en 25 procent van alle Nederlanders staat daar achter.

Iron Sky in premiŤre op filmfestival Berlijn

De liefhebbers zaten er al een tijdje op te wachten maar er is nu een officiële trailer verschenen voor de nazi sciencefiction komedie Iron Sky. De film zal komende zaterdag zijn première beleven op het Internationale Film Festival van Berlijn.

Iron Sky is een film van Timo Vuorensola. In de zwarte komedie zijn de nazi's in 1945 gevlucht naar de maan. In 2018 keren ze terug om nog eenmaal te proberen om wereldheerschappij in handen te krijgen. De eerste teaser voor de film verscheen in mei 2010. In de film zien we onder meer Julia Dietze, Götz Otto, Chris Kirby en Udo Kier in de belangrijkste rollen. 

Het is nog niet bekend of de film in de Nederlandse bioscopen te zien zal zijn. Voor meer informatie heeft de film ook een pagina op Facebook.


De trailer voor Iron Sky.

Nokia schrapt vierduizend banen

Telefoonfabrikant Nokia gaat in Finland, Mexico en Hongarije vierduizend banen schrappen in een poging de kosten te drukken. Het Finse bedrijf heeft moeite te concurreren op de smartphonemarkt.

De ontslagen, die voor eind 2012 moeten plaatsvinden, maken deel uit van de zevenduizend ontslagen wereldwijd die het bedrijf vorig jaar aankondigde.

Nokia zei dat de productie van mobiele telefoons in toenemende mate naar Azië wordt verplaatst, waar de meeste onderdelenproducenten zijn gevestigd. De fabrieken in Komaron, Hongarije, in Reynosa in Mexico en in Salo in Finland worden niet gesloten.

Vorige maand kondigde Nokia aan dat de verkoop van smartphones in het vierde kwartaal wereldwijd met 23 procent was gedaald. Het bedrijf is zijn ooit zo dominante positie op de mobieletelefoonmarkt verloren door de groeiende populariteit van Androidtelefoons en iPhones.

Peres: IraniŽrs en IsraŽliŽrs geen vijanden

De Israëlische president Shimon Peres heeft woensdag een boodschap van vrede uitgesproken aan het adres van de Iraanse bevolking. Hij riep de Iraniërs op verder te kijken dan de huidige crisis.

"We zijn niet geboren als elkaars vijanden en er is geen noodzaak om als vijanden door het leven te gaan. Sta niet toe dat de vaandels van vijandelijkheid een donkere schaduw over jullie historische erfenis werpen", zei Peres. "Jullie volk is een gevoelig volk dat streeft naar vriendschap en vrede en niet naar conflicten en oorlogen."

Peres sprak minder vredelievend over de Iraanse regering. "Iran is niet alleen een bedreiging voor Israël, maar het vormt een reëel gevaar voor de mensheid als geheel", zei hij. "Het huidige Iraanse regime hunkert naar imperialisme en wil de hoogste leider in de regio zijn."

Israël en Iran onderhielden voor de Islamitische Revolutie in Iran in 1979 nauwe betrekkingen. De 88-jarige Peres bracht voor de revolutie een aantal keer een bezoek aan Iran en bewaart daar volgens zijn woordvoerster warme herinneringen aan.

Dode en drie gewonden bij ongeval A7

Een 16-jarig meisje uit Veendam is woensdag om het leven gekomen bij een ongeval op de A7 bij Scheemda. Drie anderen raakten gewond. De auto waarin de vier zaten werd bestuurd door een 20-jarige man zonder rijbewijs, meldt de politie.

Het ongeval vond rond 16.30 uur plaats op de A7 van Scheemda richting Groningen. De auto met vier inzittenden raakte door nog onbekende oorzaak de linker vangrail, sloeg over de kop en belandde in een sloot. In de wagen zaten ook een 15- en een 17-jarig meisje.

Ballerina La Scala ontslagen om anorexiaklacht

Een voormalige prima ballerina heeft het vermaarde La Scala in rep en roer gebracht met haar hardnekkige beweringen dat anorexia er om zich heen grijpt. Het Milanese theater ontsloeg de danseres en zag zich woensdag gedwongen haar aantijgingen te ontkennen. De uitlatingen van Mariafrancesca Garritano hebben haar voormalige collega's 'verbijsterd en verbitterd', aldus de verklaring. "Van om zich heen grijpen van anorexia is geen sprake, en eenieder die ons bestaan kent weet dat heel goed."

De 33-jarige Garritano beweerde in een boek dat in 2010 verscheen, en sindsdien in een reeks interviews, dat de eetstoornis binnen haar dansensemble welig tierde. Tot twintig procent van de dansers zou aan anorexia lijden. La Scala besloot uiteindelijk afgelopen maand de ballerina te ontslaan omdat zij de goede naam van het theater zou schaden. Garritano was even tevoren bevorderd tot soliste.

De prima ballerina danste op 16-jarige leeftijd voor het eerst op de wereldberoemde planken van het Milanese theater. In die eerste jaren dwong ze zichzelf af te vallen tot er slechts 43 kilo van haar over was. Haar dansleraren hadden haar naar eigen zeggen ten overstaan van haar medeleerlingen 'mozzarella' en 'deegbal' genoemd.

Auto rijdt in op agent, politieman lost schoten

Een agent heeft woensdagavond in het Limburgse Berg en Terblijt schoten gelost toen een auto die hij wilde controleren op hem inreed. De agent kon nog maar net op tijd wegspringen. De auto stond als gestolen te boek, meldt de politie.

De agent wilde op de Grote Straat de auto controleren, nadat hij doorkreeg dat hij achter een wagen reed die gestolen was. De politieman liep op de auto af en sprak de bestuurder van de wagen aan. Opeens reed de bestuurder echter op de agent in, waarop de politieman wegsprong en twee keer in de richting van de auto schoot. De wagen verdween met hoge snelheid en is nog spoorloos.

Verrassende uitschakeling Hoffenheim

Hoffenheim heeft zich woensdag laten verrassen in de kwartfinale van het Duitse bekertoernooi. De Bundesliga-club verloor met 0-1 van Greuther Fürth, een tweededivisionist.

Hoffenheim, waar Ryan Babel en Edson Braafheid spelen, moest al na ruim een half uur met tien man verder door een rode kaart van Marvin Compper. Daar profiteerden de bezoekers niet veel later van. Olivier Occean scoorde vlak voor rust het enige doelpunt van de wedstrijd.

Hertha BSC - Borussia Mönchengladbach 0-2

Een rode kaart speelde ook een grote rol in de wedstrijd tussen Hertha BSC en Borussia Mönchengladbach. De ploegen hielden elkaar honderd minuten lang in evenwicht. Het wegsturen van Hertha BSC'er Roman Hubnik was echter cruciaal voor het verdere verloop van de verlenging.

In de 111ste minuut scoorde Filip Daems uit een strafschop de 0-1 en vlak voor het laatste fluitsignaal verdubbelde Oscar Wendt de score.

Ploegleider Elijzen sarcastisch over huiszoeking Longo

Vandaag werd bekend gemaakt dat de Franse politie een inval had gedaan bij de Franse wielrenster Jeannie Longo. Vanuit de wielerwereld werd over het nieuws van de Francaise, die 59 titels behaalde bij het wielrennen, vrij divers gereageerd. Michiel Elijzen, ploegleider van Lotto-Belisol, ging vooral op de korrel met de leeftijd van Longo (53).

"De politie heeft een inval gedaan bij Longo. Ze probeerde nog weg te vluchten op haar bezem maar de politie had haar snel bij de kladden", zo opende de oud-wielrenner vanmiddag het bal op zijn Twitter-account.

Vervolgens volgden nog enkele pareltjes van berichten, zoals; "Longo reageerde fel tegen de aantijgingen: "Mmmhg gfmhfmhg sghhffm! Met gebit: Ik ben onschuldig!" Of even later; "Al menigmaal belden dopingcontroleurs aan bij Longo thuis, zonder enig gehoor. Maar zo'n traplift gaat nou eenmaal niet sneller..."

Uiteindelijk besloot hij met; "Ach, waar praten we over mensen? Als Longo 2 jaar wordt geschorst is ze nog maar 73 als ze terug kan beginnen. Sterkste jaren komen nog..."

Drugslijn met ItaliŽ opgerold

De Italiaanse politie heeft een internationale drugslijn tussen Nederland en Italië opgerold. Er zijn 27 mensen - 25 Italianen, een Marokkaan en een 49-jarige Nederlander - opgepakt, melden Italiaanse media woensdag.

De Italiaanse politie werkte samen met Nederlandse collega's om de drugslijn op te rollen. In de zaak zijn ongeveer dertig huiszoekingen gedaan. In totaal werd 280 kilo hasj, marihuana en cocaïne in beslag genomen. De opbrengst van de handel werd onder meer geïnvesteerd in bedrijven, vooral in en rond Turijn.

De vier leiders van de organisatie, onder wie de Nederlander, worden verdacht van het vormen van een criminele organisatie die internationaal drugs smokkelde, de overige verdachten wordt dealen in drugs ten laste gelegd.

GroenLinks boos over schrappen 80 km-zones

GroenLinks is boos over het besluit van minister van Infrastructuur Melanie Schultz (VVD) om een aantal 80-kilometerzones te schrappen rond de grote steden. Kamerlid Ineke van Gent vindt het besluit van de bewindsvrouw 'onbestaanbaar' en beschuldigt Schultz van gegoochel met cijfers.

Schultz stuurde woensdag een brief naar Amsterdam, Rotterdam en Utrecht. Daarin schrijft de bewindsvrouw dat zij bij haar besluit blijft om de snelheid op de 80-kilometerzone op de A13 bij Overschie te verhogen naar honderd kilometer per uur. Dat is verantwoord, omdat aan de normen van de luchtkwaliteit wordt voldaan.

In Utrecht laat de bewindsvrouw wel alles bij het oude, omdat extra investeringen nodig zijn om de snelheid te verhogen, en dat wil de Kamer niet. Bij Amsterdam leidt de verhoging van de snelheid tot meer geluidsoverlast, daarom gaat op de A10 West alleen overdag de snelheid omhoog naar honderd kilometer per uur.

Ook bij GroenLinks in Rotterdam is het besluit slecht gevallen. De partij heeft de website max80.nl weer online gezet. Fractieleider Arno Bonte zegt Van Gent na dat de bewindsvrouw goochelt met cijfers over de luchtkwaliteit. "Dit is een klap in het gezicht van de bewoners van Overschie. De minister maakt de gezondheid van omwonenden ondergeschikt aan 3,2 seconden tijdswinst op de snelweg."

Afrojack en Paris 'hele, hele goede vrienden'

Afrojack houdt vol dat hij geen relatie heeft met Paris Hilton. Al maanden gaat het gerucht dat de twee een stel zijn. "We zijn hele, hele goede vrienden."

"Ze lijkt op mij", vertelt de 24-jarige Afrojack, die eigenlijk Nick van de Wall heet, in de radioshow van Ryan Seacrest. "Ze houdt van een feestje." Op de vraag of hij Paris ooit zou zoenen, antwoordt de dj echter met: 'waarom niet?'

Hilton dook vorig jaar de studio in met Afrojack voor haar nieuwe plaat. "Ik heb een paar nummers voor haar gemaakt", legt hij uit. "Ik heb haar in contact gebracht met een aantal producenten. Zij kent weer veel artiesten, dus we hebben elkaar vooruitgeholpen."

Honderd stuks DLC voor Gotham City Impostors

Gotham City Impostors is online gegaan op XBLA en daarmee ook de DLC voor het spel. Dit zijn maar zo'n honderd stuks kleding en dergelijke verschillend met een prijs van 80 MSP tot 320 MSP.

Al deze DLC zit ook in het spel en is in het spel ook vrij te spelen maar voor wie daar geen zin in heeft kan gerust zijn gang gaan en alles alvast kopen. Logo's, shirts en broeken zijn allemaal te vinden in het lijstje van DLC van het spel.

DLC

Keizersnee valt Nicolette van Dam tegen

Nicolette van Dam heeft veel last van de keizersnee die ze onderging. De presentatrice en haar verloofde Bas Smit werden vorige week woensdag ouders van Lola-Lily. Omdat het kind in een stuitligging lag, kwam ze via een keizersnede ter wereld.

"Het valt nu wel een beetje tegen, ik heb echt een buikwond", vertelt Van Dam aan RTL Boulevard. Ze zegt heel blij te zijn met alle hulp van haar geliefde. "Door die wond kan ik zelf bijna niks. Hij doet alle luiers." Ondanks alles is Van Dam 'helemaal in de wolken'. "Dit is zo'n mooi, onbeschrijflijk gevoel."

Nicolette van Dam maakte in juli bekend dat ze zwanger was. Kort daarna werd ze ten huwelijk gevraagd door haar vriend. Wanneer de twee trouwen, is niet bekend.

Ajax A1 overklast leeftijdsgenoten BarÁa

Ajax beschikt over een veelbelovende lichting talenten. De A1 van Ajax overklaste woensdag de leeftijdsgenoten van FC Barcelona in Spanje: 0-3.

De wedstrijd stond in het teken van de NextGenSeries, een Champions League-variant voor jeugdteams. Door de zege in Catalonië heeft Ajax zich geplaatst voor de halve finale van het toernooi. Daarin neemt de ploeg het op tegen Liverpool.

Met name Viktor Fischer maakte grote indruk aan Amsterdamse zijde. Hij scoorde twee doelpunten en bereidde de andere treffer voor. Als Ajax van Liverpool wint, dan speelt het de finale tegen Internazionale of Olympique Marseille.

Wilshere in shock na vertrek Capello

Jack Wilshere is verrast en geschokt door het vertrek van Fabio Capello als bondscoach van Engeland. De middenvelder laat dat weten op Twitter.

"Ik ben geschokt door dit nieuws, deze manager liet mij debuteren en geloofde in mij. Dank je wel meneer Capello!", schrijft Wilshere. "Hij heeft altijd vertrouwen getoond, dus ik kan hem alleen maar bedanken. Hij heeft een grote invloed gehad op mijn loopbaan tot dusver. Het is jammer om hem te zien vertrekken."

Capello leverde zijn contract in na een gesprek met de Engelse voetbalbond in Wemblay Stadium. De Italiaan was woest over het besluit van de FA om John Terry de aanvoerdersband af te pakken. Terry wordt verdacht van racisme.

Harry Redknapp is één van de kandidaten om Capello op te volgen bij de Engelse nationale ploeg. Haast is geboden, want over vier maanden begint het EK 2012 in Oekraïne en Polen.

Revelations doet het goed in Japan

De Japanse verkoopcijfers van vorige week zijn bekendgemaakt en we zien dat Resident Evil: Revelations van een tweede plek gestegen is naar een eerste plek. De PlayStation Vita heeft twee games in de top twintig op plaats vier en plaats veertien.

Hieronder de top twintig van de software. De getallen tussen de haakjes zijn totalen en die zonder haakjes zijn de aantallen van vorige week.

 1. [3DS] Resident Evil: Revelations (Capcom, 01/26/12) – 43,575 (190,134)
 2. [PS3] Soulcalibur V (Namco Bandai, 02/02/12) – 34,328 – NEW
 3. [PSP] Photokano (Kadokawa Games, 02/02/12) – 34,095 – NEW
 4. [PSV] Ragnarok Odyssey (GungHo Online Entertainment, 02/02/12) -33,496 – NEW
 5. [PS3] Armored Core V (From Software, 01/26/12) – 30,775 (194,681)
 6. [3DS] Mario Kart 7 (Nintendo, 12/01/11) – 26,791 (1,460,749)
 7. [3DS] Monster Hunter Tri G (Capcom, 12/10/11) – 24,128 (1,211,026)
 8. [3DS] Super Mario 3D Land (Nintendo, 11/03/11) – 22,817 – NEW
 9. [PS3] Gran Turismo 5 Spec II (Sony Computer Entertainment, 02/02/12) – 21,416 – NEW
 10. [PS3] Dragon Age II (Spike, 02/02/12) – 19,928 – NEW
 11. [3DS] Rhythm Thief R (Sega, 01/19/12) – 9,511 (56,037)
 12. [360] Monster Hunter Frontier Online 3 (Capcom, 02/01/12) – 9,047 – NEW
 13. [3DS] Inazuma Eleven Go Shine / Dark (Level-5, 12/15/11) – 8,960
 14. [PSV] Tales of Innocence R (Namco Bandai, 01/26/12) – 8,397 (63,250)
 15. [Wii] Just Dance Wii (Nintendo, 10/13/11) – 7,851 (527,050)
 16. [360] Soulcalibur V (Namco Bandai, 02/02/12) – 7,679 – NEW
 17. [PSP] Monster Hunter Portable 3rd (PSP the Best) (Capcom, 09/22/11) – 6,875 (185,853)
 18. [Wii] Wii Sports Resort (Nintendo, 11/11/10) – 5,635 (862,118)
 19. [PS3] Final Fantasy XIII-2 (Square Enix, 12/15/11) – 5,336 (774,415)
 20. [PS3] Mario Kart Wii (Nintendo, 04/10/08) – 5,068 (3,500,168)

Hieronder de hardware-cijfers. De getallen tussen de haakjes zijn die van twee weken geleden en die zonder haakjes zijn de aantallen van vorige week.

 • 3DS – 75,018 (84,789)
 • PS3 – 23,293 (22,294)
 • PSV – 17,141 (18,942)
 • PSP – 15,847 (16,008)
 • Wii – 8,814 (10,396)
 • X360 – 1,382 (1,235)
 • DSi LL – 1,090 (1,180)
 • DSi – 669 (738)
 • PS2 – 481 (713)

'TomTom bepaalt voortaan hoogte verzekeringspremie'

Als je een roekeloze bestuurder bent die graag en veel inhaalt op de snelweg, maar daarbij herhaaldelijk vol in de remmen schiet, is de nieuwe manier van verzekeren niets voor jou. TomTom Business Solutions is met de Britse verzekeraar Motaquote een samenwerkingsverband aangegaan waarbij specifieke details over de rijstijl van de bestuurder worden doorgegeven. Op basis hiervan kan dan een nieuwe verzekeringspremie worden vastgesteld die beter bij de bestuurder past.

Voorheen werden premies berekend op basis van type auto, geslacht, leeftijd en woonplaats van de bestuurder. Dit levert een vertekend beeld op volgens TomTom. De gegevens die de nieuwe TomTomPro 3100 verzamelt zijn onder andere het aantal gereden kilometers, maar ook het aantal keer dat je vol in de ankers moet of je stuur moet omgooien, worden geteld. Deze info wordt overigens niet alleen gebruikt door Motaquote, de bestuurder zelf heeft er ook profijt van. Die krijgt namelijk feedback over z'n rijgedrag.

De nieuwe Fair Pay autoverzekering is af te sluiten bij Motaquote waarbij dan de TomTomPro3100 apart moet worden aangeschaft. Deze kost driehonderd pond, en is terug te verdienen door de lagere premie indien je als een 'bejaarde' gaat rijden.

TomTom geeft aan dat het systeem volledig voldoet aan de wet- en regelgeving omtrent privacy. De bestuurder kiest er immers zelf voor om de apparatuur te installeren en de nieuwe verzekeringspolis af te sluiten.

Uitslag ADO Den Haag - AZ

In de Eredivisie heeft AZ vandaag goede zaken gedaan door de uitwedstrijd bij ADO Den Haag met 0-6 te winnen. De ploeg van Gertjan Verbeek sloeg in de tweede helft toe en komt door de zege weer op gelijke hoogte met koploper PSV.

ADO Den Haag

0 - 6

AZ


   33' Benschop
 47' Benschop
 69' Benschop
 73' Martens
 85' Altidore
 88' Altidore
 
 Gele kaart: Supusepa (ADO Den Haag)
 
Stadion: ADO Den Haag Stadion, Den Haag
Toeschouwers: 13.000
Arbiter: Blom
 
Opstelling:   Opstelling:
Coutinho
Visser (Smolarek/68)
N'Toko
Horváth (Ammi/56)
Supusepa
Immers
Chery
Toornstra
Boussaboun (Luksik/78)
J.Verhoek
Vicento
  Esteban
Marcellis
Moisander
Viergever (Klavan/77)
Poulsen
Maher
Martens
Elm
Beerens (Gudmundsson/68)
Benschop (Altidore/76)
Holman


Beerens (AZ) ontwijkt ADO-speler Horvath (Foto: Pro Shots)

'Killzone komt niet meer'

Volgens een tweet op het officiële Killzone-Twitterkanaal is het eerste deel voor onbepaalde tijd uitgesteld. Het eerste deel uit de trilogie zou een digitale release op de PS3 krijgen.

Verder is er niks over bekendgemaakt en is er geen informatie bekend over het uitstellen van de titel. "With regards to KZ1 for PS3, not sure what happened but I've been informed that it's been delayed indefinitely," aldus de tweet. De game zou eigenlijk al 24 januari uitgekomen moeten zijn als download.

Zuid-Sudan dicht bij lidmaatschap CAF

Zuid-Sudan wordt vrijdag voorgedragen als lid van de Afrikaanse voetbalbond CAF. Die heeft dan, aan de vooravond van de finale van de Afrika Cup, zijn algemene vergadering. Na toetreding tot de CAF mikt Zuid-Sudan ook op een lidmaatschap van wereldvoetbalbond FIFA. Dan kan het land mee gaan strijden om plaatsing voor de Afrika Cup en het WK.

Zuid-Sudan is het nieuwste land op aarde. In juli vorig jaar werd het onafhankelijk van Sudan. De nieuwe natie speelde ter ere van de onafhankelijkheid vorig jaar al enkele wedstrijden tegen clubs uit Kenia en Uganda. Een echte interland laat nog op zich wachten.

Square Enix strooit met korting op XBLA

Square Enix houdt van uitverkoop en vanaf gisteren tot en met volgende week krijg je op een hoop content van de uitgever/ontwikkelaar korting. Sommige dingen zijn zelfs voor de helft van de prijs verkrijgbaar. Bekijk hieronder alle content waarop je korting krijgt.

 • Battlestations: Pacific - 25% off
 • Just Cause 2 - 25% off
 • Tomb Raider: Underworld 25% off
 • Deus Ex: Human Revolution: Explosive Mission Pack - 42% off
 • Deus Ex: Human Revolution: Tactical Enhancement Pack - 50% off
 • Deus Ex: Human Revolution Missing Link - 50% off
 • Deus Ex: Human revolution Missing Link Premium Theme - 33% off
 • Just Cause 2: Black Market "Boom" Pack - 50% off
 • Just Cause 2: Black Market "Ariel Pack - 50% off
 • Lara Croft and the Guardian of Light Arcade Xbox 360: All The Trappings Pack #1 - 50% off
 • Lara Croft and the Guardian of Light Arcade Xbox 360: Hazardous Reunion Pack #3 - 50% off
 • Lara Croft and the Guardian of Light Arcade Xbox 360: Raziel & Kain Character Pack - 50% off
 • Lara Croft and the Guardian of Light Arcade Xbox 360: Lava Tomb Premium Theme - 33% off
 • Tomb Raider: Legend - Anniversary Episodes 1 & 2 - 50% off
 • Tomb Raider: Legend - Anniversary Episodes 3 & 4 - 50% off
 • Tomb Raider: Underworld Beneath the Ashes - 50% off
 • Tomb Raider: Underworld: Lara's Shadow - 50% off
 • Tomb Raider: Underworld Premium theme - 36% off
 • Tomb Raider: Underworld Premium theme 2 - 36% off
 • Lara Croft and the Guardian of Light - 50% off
 • Puzzle Arcade Arcade - 50% off
 • Deus Ex: Human Revolution: Adam Jenson Coat F - 30% off
 • Deus Ex: Human Revolution: Adam Jenson Coat M - 30% off
 • Deus Ex: Human Revolution: Combat Outfit F - 30% off
 • Deus Ex: Human Revolution: Combat Outfit M - 30% off
 • Deus Ex: Human Revolution: Box Guard - 31% off
 • Deus Ex: Human Revolution: VTOL - 31% off
 • Lara Croft and the Guardian of Light: Trex Pet - 33% off
 • Lara Croft and the Guardian of Light: Shaman Costume M - 31% off
 • Lara Croft and the Guardian of Light: Lara Classic Costume F - 33% off

Capello stopt als bondscoach Engeland

De Engelse voetbalbond FA heeft aangekondigd dat Fabio Capello per direct stopt als bondscoach van het Engelse nationale team. Dit besluit werd vandaag genomen na onderhandelingen met de FA.

De positie van Capello werd al in twijfel getrokken nadat hij zich in de Italiaanse media negatief had uitgelaten over de afname van de aanvoerdersband van Chelsea-verdediger John Terry. De Italiaan was het oneens met de beslissing van de FA.

De aanvoerdersband van Terry werd afgenomen omdat een rechtszaak tegen hem op 9 juli plaatsvindt. Acht dagen na het einde van het EK2012. Terry wordt verdacht van het maken van racistische opmerkingen jegens QPR-verdediger Anton Ferdinand.

Capello was sinds 2008 bondscoach van het Engelse national team. 

Groen licht voor aanleg windmolenpark Urk

Alle bezwaren tegen een windmolenpark in de Noordoostpolder zijn ongegrond verklaard door de Raad van State. Tegen het besluit is geen hoger beroep mogelijk. De bouw van het grootste windmolenpark, met 86 windturbines het grootste van Nederland, mag daarmee beginnen.

De eerste werkzaamheden beginnen in mei, zegt voorzitter van de Koepel Windenergie Noordoostpolder Janneke Wijnia-Lemstra. "We beginnen met de aanleg van wegen en dergelijke om bij de locaties te kunnen komen waar de windmolens moeten verrijzen." Zij reageert 'blij en opgelucht' op de uitspraak. In 2015 moet het park klaar zijn.

Tegen de plaatsing van de windmolens wordt al jarenlang verzet gevoerd. Urkers vrezen dat de molens het dorpsgezicht en de cultuurhistorische waarde aantasten. De turbines zouden ook veel slachtoffers eisen onder vogels en vleermuizen. Verder zouden ze de stabiliteit van de dijken aantasten.

De Raad van State heeft wel enige opmerkingen over de gang van zaken. Zo waren de bouwvergunningen te vroeg verleend, namelijk voordat het plan definitief was vastgesteld. Omdat inhoudelijk niets op het plan is aan te merken, worden de vergunningen in stand gelaten.

Verder ontbraken voor twee van de vier winparken voorschriften om hinder door schaduw van de rotorbladen te voorkomen. Maar omdat daar sinds vorig jaar algemene regels voor bestaan, hoeven die niet meer voor de parken afzonderlijk te worden opgesteld.

Er komen 26 windmolens op de Noordermeerdijk, 52 op de Westermeerdijk en acht op de Zuidermeerdijk. Ze leveren samen 450 megawatt, waarmee vierhonderdduizend huishoudens van elektriciteit moeten worden voorzien.

Minister van Economische Zaken Maxime Verhagen (CDA) vindt het 'heel goed' dat er nu duidelijkheid is, laat hij via zijn woordvoerder weten. "We hebben in Nederland betrouwbare en betaalbare energie nodig." De woordvoerder wijst erop dat zo veel mogelijk is geprobeerd rekening te houden met de emoties die de molens oproepen. "Daarom is een jaar geleden ook besloten zeven molens te schrappen om het uitzicht van Urk te sparen."


Groen licht voor aanleg windmolenpark Urk (Foto: Novum)

Skrillex in SSX-soundtrack

Electronic Arts heeft de soundtrack van snowboardgame SSX bekendgemaakt en daar staan een aantal verschillende artiesten op waaronder Skrillex en Run DMC. De game komt 2 maart uit voor PS3 en Xbox 360, bekijk de volledige soundtrack hieronder.

- Camo & Krooked "Breezeblock"
- Camo & Krooked "Portal"
- Dels "Capsize ft. Joe Goddard & Roots Manuva"
- Digitalism "Blitz"
- DJ Shadow "I Gotta Rock (Irn Mnky Swagger Mix)"
- Felguk ft. Example "Plastic Smile"
- Flux Pavilion "I Can't Stop"
- Foster the People "Houdini"
- Handsome Furs "Damage"
- Hyper "Accelerate"
- J Boogie's Dubtronic Science "Magik (Egyptian Lover Remix) ft. Aima the Dream, Cait La Dee & Raasha Ahmad"
- Kid Digital "Done With That ft. Profit"
- Konrad Old Money "Big Error"
- Lateef the Truthspeaker "Oakland ft. Del the Funky Homosapien & The Grouch"
- Nero "Scorpions"
- Noisia "Could this Be"
- Noisia "Machine Gun"
- Pretty Lights "It’s Tricky (SSX Pretty Lights Remix)"
- Run-DMC "Hot Like Dimes"
- Raffertie "Twitch (It Grows and Grows: SSX Version)"
- Skrillex "Scatta ft. Foreign Beggers & Bare Noize"
- Styrofoam Ones "Better"
- The Big Pink "Stay Gold"
- The Herbaliser "What You Asked For"
- The Hives "1000 Answers"
- The Naked and Famous "Young Blood"
- The Prototypes "You Future"
- The Qemists "Bones ft. Kellermensch"
- The Qemists "Stompbox"
- The Qemists "Lifeline"
- Theophilus London "I Stand Alone (Ocelot Mix)"
- TRS-80 "Mirage"
- Turbowolf "A Rose for the Crows"
- Two Door Cinema Club "Something Good Can Work (The Twelves Remix)"
- Wretch 32 "Traktor"
- Zion I and the Grouch "Drop It on the 1

Potvis aangespoeld op strand Heist

Op het strand van Heist, net over de grens in België, is woensdagochtend een potvis aangespoeld. Het beest overleed nog voordat er een reddingsoperatie kon worden opgezet.

De potvis is ongeveer dertien meter lang, weegt dertig ton en spoelde vlak naast de havenmuur van Zeebrugge aan. Door de stranding liep het beest verschillende verwondingen op. Ondanks de kou trok de verschijning van de potvis daarna veel belangstellenden

In november strandde nog een potvis voor de kust bij het Zeeuwse Stellendam. Het beest overleefde dat in eerste instantie, maar spoelde enkele weken later alsnog dood aan. Potvissen leven in diepe wateren en komen normaal gesproken niet voor in de Noordzee.


Potvis aangespoeld op strand Heist (Foto: Novum)

Mass Effect 3 krijgt speciale Vault-editie

Mass Effect 3 zal bij de release een nieuwe Collector's Edition krijgen: de Vault-editie. Met deze editie kan je je console bekleden en helemaal klaar maken voor Mass Effect 3. Daarnaast bevat de speciale editie ook nog een code voor bonus-DLC voor de multiplayer.

De Engelse prijs van de editie ligt op ongeveer 70 pond en zal tegelijkertijd met de normale editie uitkomen. Voor mensen die deze speciale editie willen aanschaffen, er zal een certificaat van echtheid bijzitten. Bekijk hieronder een plaatje van de 'hoes'.

ME3ME3ME3ME3

Voorlopig geen Elfstedentocht

Elfstedentocht-voorzitter Wiebe Wieling heeft in Leeuwarden bekendgemaakt dat er voorlopig geen Elfstedentocht zal zijn. Het ijs is nog niet dik genoeg en op bepaalde plekken is de kwaliteit aan de slechte kant.

Wieling zei dat de gemiddelde ijsdikte ongeveer elf centimeter is over het gehele parcours, terwijl vijftien centimeter nodig is. Ook zijn er nog diverse zwakke plaatsen waar het ijs nauwelijks acht centimeter dik is. De weersverwachtingen tot en met zondag zullen er volgens de voorzitter ook niet voor zorgen dat het ijs tot die tijd voldoende aangroeit.

"Als we hadden geweten dat het ijs er zaterdag of zondag wel had geweest hadden wij hier waarschijnlijk een ander verhaal gehouden, maar het is niet anders", aldus Wieling. "Maar we hebben de afgelopen dag zelfs ijs verloren, doordat warm water onder het ijs in beweging is gekomen. We willen zo graag, na vijftien jaar. Maar veiligheid is voor ons net zo belangrijk als de wens van ons om die tocht te organiseren."

IJsmeester Jan Oosterburg zei niet dat alles voor niks is geweest: "We hebben in twee en een halve dag prachtig werk verzet met de vrijwilligers. Er ligt nu op grote delen een prachtige ijsvloer waar we gebruik van kunnen maken."

Wieling benadrukte nog dat na de komende dooiperiode er volgens bepaalde weermodellen weer een vriesperiode aan zit te komen. Dit zou volgens ijsmeester Oosterburg goed nieuws betekenen voor het ijs: "Want op oud ijs is het beter vriezen."

Kovalainen wil geen vrije trainingen overslaan

Caterham F1 Team-coureur Heikki Kovalainen heeft er weinig zin in om dit seizoen vrije trainingen over te slaan. Het Brits/Maleisische team is van plan om bij een aantal races Giedo van der Garde op de vrijdag de eerste vrije training te laten rijden, waardoor een racecoureur een sessie moet missen.

"De plannen zijn nog niet afgerond, het ligt nog open wie bij welke Grand Prix de eerste sessie moet toekijken. Natuurlijk ben ik van mening dat het niet hoeft. Ik rij het liefst gewoon alle sessies zelf," zei een niet blije Kovalainen tegen het Finse MTV3. De Fin liet zich vorig jaar al in soortgelijke bewoordingen uit, omdat het team dit jaar voor het eerst mee wil gaan doen om de punten.

Doden in India door giftige alcohol

Zeker 22 mensen zijn in de Oost-Indiase staat Orissa overleden na het drinken van giftige, illegaal gestookte alcohol. Dat hebben de Indiase autoriteiten woensdag gezegd. Nog eens 31 mensen die de drank hebben gedronken worden behandeld voor alcoholvergiftiging.

De drank werd gemaakt van hoestdrank, aldus een ziekenhuismedewerker in Orissa. Arme mensen in India kopen vaak illegaal gestookte sterke drank. Die wordt gemaakt door siropen en medicijnen te mengen met methanol of andere industriële alcoholsoorten.

In december kwamen in het oosten van India ook al honderdzeventig mensen om na het drinken van giftige alcohol.

PVV wil beslag op miljoenenvilla ex-topman Vestia

De PVV wil dat er beslag wordt gelegd op een villa die voormalig directeur van Vestia Erik Staal laat bouwen op Bonaire. De partij vindt ook dat hij aansprakelijk moet worden gesteld voor de financiële gevolgen voor de in problemen geraakte woningcorporatie.

De partij reageert daarmee op berichtgeving van Elsevier, dat woensdag meldde dat Staal het pand op het eiland in 2010 kocht voor 1,7 miljoen dollar. Hij liet het volgens het weekblad direct slopen en laat er nu een moderne villa bouwen.

PVV-Kamerlid Eric Lucassen wil van minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies (CDA) weten of de berichtgeving klopt en of ze bereid is te onderzoeken of er beslag kan worden gelegd op zijn Caribische villa.

Staal stapte vorige week op toen bekend werd dat de grootste woningcorporatie van Nederland onder leiding van hem in grote financiële problemen raakte. Ook werd bekend dat Staal een jaarsalaris van ongeveer een half miljoen euro ontving, drie keer zo hoog als de norm in de corporatiebranche.

Tweede testdag Jerez (8/2/2012)

Michael Schumacher heeft tijdens de tweede testdag op het circuit van Jerez de snelste tijd op de klokken gezet. De Duitser was met de auto van vorig jaar meer dan zes tienden sneller dan Mark Webber met de wagen voor komend jaar. Daniel Ricciardo reed de derde tijd.

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 M. Schumacher Mercedes 1:18.561 -.--- 132
2 M. Webber Red Bull Racing 1:19.184 +0.623 97
3 D. Ricciardo Toro Rosso 1:19.587 +1.026 100
4 J. Bianchi Force India 1:20.221 +1.660 46
5 K. Räikkönen Lotus 1:20.239 +1.678 117
6 P. di Resta Force India 1:20.272 +1.711 69
7 F. Massa Ferrari 1:20.454 +1.893 95
8 J. Button McLaren-Mercedes 1:20.688 +2.127 85
9 S. Perez Sauber 1:20.711 +2.150 68
10 P. Maldonado Williams 1:21.197 +2.636 97
11 H. Kovalainen Caterham 1:21.518 +2.957 139
12 P. de la Rosa HRT 1:22.128 +3.567 64

[AC] Zambia voor derde keer in finale

Zambia heeft voor de derde keer de finale van de Afrika Cup bereikt. Woensdag werd in Bata in Equatoriaal Guinea met 1-0 gewonnen van Ghana. De jonge aanvaller Emmanuel Mayuka van het ZwitserseYoung Boys scoorde in de 78e minuut de enige treffer. Derek Boateng van Ghana kreeg kort daarna zijn tweede gele kaart, waardoor de Black Stars het duel met tien man beëindigden.

De halve eindstrijd tussen Zambia en Ghana was geen hoogstandje. Beide ploegen speelden rommelig voetbal. Daardoor waren er wel mogelijkheden over en weer, maar vaak werd daar dan weer slordig mee omgesprongen. De treffer van Mayuka was een geplaatst schot dat via de binnenkant van de paal in het net plofte.

Zambia stond in 1974 en 1994 al eerder in de finale van de Afrikaanse titelstrijd. In 1974 was Zaïre na verlenging te sterk. Twintig jaar later bereikte een piepjonge Zambiaanse ploeg de eindstrijd nadat een jaar eerder vrijwel het hele team bij een vliegtuigcrash in de Gabonese hoofdstad Libreville was omgekomen. Toen won Nigeria.

De finale van de Afrika Cup wordt zaterdag in Libreville gespeeld. Ivoorkust of Mali is dan de opponent van Zambia.

NeverDead krijgt DLC

Konami heeft vandaag bekendgemaakt dat NeverDead vanaf 22 februari DLC zal krijgen. De DLC genaamd NeverDead Expansion Pack Volume 1 zal extra content bevatten voor het online gedeelte van het spel.

Zo krijg je een nieuw personage, drie nieuwe uitdagingen in het Asylum-level en twee nieuwe outfits voor de onsterfelijke Bryce. Het nieuwe personage is Niki Summerfield, een pop-idool uit de wereld van NeverDead. De nieuwe uitdagingen zijn:

 • Egg Hunt: Het opsporen van verzamelobjecten in het Asylum level. Dit levert punten op als deze objecten worden afgeleverd in de aangewezen ‘Score Zones’. Als je de objecten laat vallen, zullen tegenstanders het proberen weg te pakken, terwijl gevaarlijke omgevingen en vijandelijke hinderlagen de moeilijkheid verhogen.
 • Fragile Alliance: Een concurrerende race door verschillende checkpoints verspreid over de kaart. Spelers kunnen hun tegenstanders de weg versperren door de aanval in te zetten. Ook in deze modus zorgen de gevaren in de omgeving en de vijandige hinderlagen voor een extra uitdaging.
 • Onslaught: Open het gehele Asylum-level stukje voor stukje door het verslaan van je tegenstanders. Demonische zeehonden die de gebieden blokkeren verdwijnen als je de vijanden uit het vorige gebied verslaat. Dit zorgt voor meer controle over het spel en de vijandelijke ontmoetingen.

NeverDeadNeverDeadNeverDeadNeverDeadNeverDeadNeverDeadNeverDead

Sleeping Dogs-trailer brengt geen gamebeelden

Kort na de bekendmaking dat True Crime: Hong Kong verder wordt ontwikkeld onder de naam Sleeping Dogs heeft Square Enix ook een trailer uitgebracht. Bijzonder is hier het feit dat de trailer geen gamebeelden bevat maar normale filmbeelden.

De revealtrailer geeft dus geen kijkje in de gameplay van het spel, maar vertelt een eerste deel van de verhaallijn aan de hand van een korte film. Sleeping Dogs plaatst spelers in de rol van undercover politieagent Wei Shen met de taak om een van de werelds meest gevreesde criminele organisaties van binnenuit op te rollen, de Hong Kong Triads. Terwijl spelers via de neonverlichte straten en uitgestrekte straatmarkten het dichtbevolkte en bruisende Hong Kong verkennen, ontvouwt zich een fantastisch verhaal over trouw en verraad. Wei begint te twijfelen over zijn eigen motieven terwijl hij, dieper dan van tevoren had kunnen vermoeden, verstrikt raakt in de onderwereld.

"Op een eiland vol met explosieve actie biedt iedere straathoek, marktstalletje, steigerplaats of wolkenkrabber spelers een mogelijkheid voor intense schietgevechten, adrenaline pompende straatraces en intense, brute martial arts gevechten. Dankzij één van de meest intuïtieve en tot de verbeelding sprekende vechtsystemen, geeft Sleeping Dogs spelers de mogelijkheid om een uiteenlopende reeks martial arts moves uit te voeren waarmee ze in hun eentje meerdere vijanden tegelijk aanpakken. Spelers doen kicks en combinaties die botten doen kraken, plaatsten wrede tegenaanvallen en halen vijanden neer middels filmische omgevingsgerichte moves met behulp van talloze voorwerpen zoals cirkelzagen, telefooncellen, ijskastdeuren en brandblussers. Bijna alles in de omgeving kan gebruikt worden als wapen", zegt een persbericht van de Square Enix Studios in Londen.

Sleeping Dogs staat gepland voor een release in augustus op Xbox 360 en PlayStation 3.

Zeeslag spelen vanaf april in Battleship

Activision en Hasbro hebben bekendgemaakt dat Double Helix Games de game Battleship gaat ontwikkelen. De game zal dezelfde setting krijgen als de film Battleship en zal een combinatie bieden tussen strategische zeeslagen en eerstepersoonsgameplay.

Gamers gaan aan de slag met elite-explosievenspecialist Cole Mathis. Hij zal vanaf het land zijn troepen moeten leiden en ook leiding moeten geven aan de zeevloot die voor de kust ligt. Hij zal het opnemen tegen buitenaardse wezens rondom het tropische eiland van Hawaï.

Terwijl je op het land strijdt, zul je moeten omschakelen naar je vloot om orders te geven. Deze manier van omschakelen geeft je het klassieke zeeslaggevoel en brengt de klassieker weer tot leven. De game moet in april uitkomen voor PS3, Xbox 360, Wii, DS en 3DS. De film komt 19 april uit.

Nederlandse (18) dood aangetroffen in hostel Laos

Een Nederlandse vrouw van 18 is zaterdag dood aangetroffen in een hostel in Laos. Ook haar 22-jarige reisgenoot uit Australië werd dood gevonden in hun kamer. De doodsoorzaak van de twee backpackers is nog niet bekend, meldt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

De lichamen werden gevonden nadat de eigenaar van het hostel in Nongkiau Village de politie had ingeschakeld, omdat hij de backpackers al een paar dagen niet had gezien. De ambassade in Bangkok heeft een medewerker naar Laos gestuurd wegens het onderzoek naar de doodsoorzaak van de twee.

De ouders van de vrouw zijn dinsdag op de hoogte gebracht.

Irakees cel in om slaan meisje in badpak

Een 32-jarige Irakees in België moet de cel in omdat hij een Marokkaans meisje had geslagen omdat ze een badpak droeg. De rechter in Leuven veroordeelde de man woensdag tot 4 maanden cel en een boete van 275 euro.

Het incident gebeurde in 2010 in het zwembad van Leuven. De Irakees kreeg het aan de stok met vier Marokkaanse meisjes in badpak. Volgens de man was het niet islamitisch om zo gekleed te gaan. Een van de meisjes kreeg twee klappen in haar gezicht en moest naar het ziekenhuis.

Kampioene Spigt: "Ik hou van lekker doodgaan"

Yvonne Spigt pakte vandaag de nationale titel bij het marathonschaatsen op natuurijs. Ze besloot achter de ontsnapte Rixt Meijer aan te gaan en wist haar voor te blijven doordat Meijer in het laatste gedeelte onderuit ging.

"Toen Rixt viel overwoog ik even of ik zou wachten", zei de 24-jarige Spigt na afloop tegen de NOS. "Dat was natuurlijk onzin. Rijden moest ik, rijden. Het was zwaar, maar ik houd van lekker doodgaan."

Rijkswaterstaat: 'Vangrail was onnodig'

De A35, waar afgelopen zondag een dodelijk ongeluk plaatsvond, behoeft onder normale omstandigheden geen vangrail. De dertien meter brede berm zou afdoende moeten zijn om auto's af te remmen die van de weg raken. Dit stelt Rijkswaterstaat in een reactie op het ongeluk waarbij tot nu toe zes doden vielen.

Het is het barre winterweer geweest dat er voor gezorgd heeft dat de auto's niet afgeremd werden. De berm was bevroren en hierdoor te hard. Ondanks deze boude woorden is Rijkswaterstaat zich wel bewust van de ernst van het ongeluk en de noodzaak om de situatie nog eens goed onder de loep te nemen.

Al naar gelang de uitkomst van het onderzoek door de politie wil Rijkswaterstaat beslissen of er op de bewuste plaats een vangrail geplaatst moet gaan worden.

Chris Zegers laat Elfstedentocht schieten

Chris Zegers doet toch niet mee met de Elfstedentocht. De acteur zei eerder veel zin te hebben in de tocht der tochten, indien die doorgaat, maar ziet nu af van deelname.

Zegers, die in 2009 te zien was in De Hel van '63, kreeg naar eigen zeggen enkele jaren geleden van de voorzitter van de Friese Elf Steden de toezegging dat hij mee zou mogen schaatsen. De voorzitter figureerde in de film over de zware Elfstedentocht uit 1963. Volgens de penningmeester van de Friesche Elf Steden is het echter uitgesloten dat de acteur meerijdt.

"Ik heb er wel over nagedacht en natuurlijk ook gehoopt dat ik mee mocht doen", laat Zegers weten aan AT5. "Maar ik wil de Vereniging natuurlijk niet in verlegenheid brengen. Ik doe dus niet mee."

Of de tocht überhaupt wordt geschaatst, is nog steeds onzeker. De rayonhoofden komen woensdagavond opnieuw bij elkaar, waarna een persconferentie volgt.

Veld ADO Den Haag goedgekeurd voor duel met AZ

De inhaalwedstrijd tussen ADO Den Haag en AZ zal zodirect gewoon doorgang vinden. Het Eredivisieduel stond eigenlijk voor afgelopen zaterdag op het programma, maar scheidsrechter Kevin Blom keurde het veld toen af doordat het veel bevroren stukken kende.

Vandaag heeft Blom het veld in het Kyocera Stadion goedgekeurd. De veldverwarming heeft de afgelopen dagen zijn werk gedaan en ook zijn er extra heaters gebruikt om de bevroren plekken speelklaar te maken.

Apothekers waarschuwen voor stinkende pillen

Koepelorganisatie van apothekers KNMP waarschuwt voor verontreinigde tabletten van een veelgebruikt soort maagzuurremmer. De vervuilde pillen hebben een onaangename geur. De KNMP heeft de zaak aangekaart bij de fabrikant en heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg ingeschakeld, meldt de koepelorganisatie woensdag.

De KNMP onderzocht de tabletten pantoprazol nadat apothekers en patiënten aan de bel trokken. De fabrikant haalt de drie ladingen van de markt. De problemen doen zich voor bij tabletten met de zogenoemde chargenummers 2297556, 2293914 en 2293796.

De voorzitter van de koepelorganisatie, Jan Smits, maakt zich zorgen. "Dit is zeker niet het eerste incident. De druk van politiek en verzekeraars om de prijzen van geneesmiddelen drastisch te verlagen heeft duidelijk zijn schaduwzijde."


Apothekers waarschuwen voor stinkende pillen (Foto: Novum)

Paradox maakt drie titels bekend op GDC

Uitgever Paradox Interactive heeft aangekondigd dat zij drie nieuwe spellen gaat bekendmaken op de Game Developer Conference in San Francisco volgende maand. Als codenaam voor elk van de spellen heeft Paradox filmtitels met Kevin Costner genomen.

De eerste titel wordt ontwikkeld door Arrowhead Game Studios en heeft de codenaam JFK. Het wordt omschreven als een "hogesnelheids-multiplayergevechtsspel met de focus op het vermoorden van je vrienden en er cool uitzien terwijl je het doet."

Het tweede spel, met de codenaam Revenge, wordt ontwikkeld door Critical Studio. De omschrijving van dit spel spreekt voor zich: "Alles wat je nodig hebt zijn twee vrienden en één aartsvijand in dit actiespel waarvan de wereld kan worden omschreven als een dodelijke val voor helden en kinderen."

De derde en laatste titel, mat de codenaam Silverado, is afkomstig van Zeal Game Studio. Het is een combinatie van een realtime strategiespel met shooterelementen. Het bevat ook sciende fiction- en tabletop wargame-elementen.

Naast deze drie nog onbekende spellen neemt Paradox ook War of the Roses en A Game of Dwarves mee naar de GDC.

Paradox Interactive

Bergsma blij met titel: "Ja mooi"

Jorrit Bergsma werd vandaag in Emmen voor de tweede keer Nederlands kampioen marathonschaatsen. De schaatser van BAM, ook goed op de langebaan, was na de finish uiteraard blij met zijn zege.

"Ja, mooi", zei Bergsma na afloop. "Toen mijn maten Arjan Stroetinga en Bob de Vries eraf lagen, dacht ik: Gewoon goed voorin blijven. En ineens was ik weg. Ik zat goed in mijn slag en gaf gewoon vol gas. Ik wist in de laatste ronde wel dat ze mij niet meer terugzagen."

Bergsma twijfelde in eerste instantie over deelname aan het kampioenschap oor een blessure. "Ik had last van mij rug en was daardoor een beetje onzeker. Maar vandaag heb ik nergens last van gehad."

Door de winst in Emmen is hij ineens favoriet voor de winst van de Elfstedentocht, als die er komt. "Daar kan ik ook niks aan doen. Maar dat is een heel andere wedstrijd. Daar moet je eerst maar eens zien veilig uit het donker te komen."

Netwerk KPN gehackt

Een hacker heeft vorige maand een geslaagde digitale inbraak bij KPN gepleegd. De hacker wist zich toegang tot het computernetwerk van KPN te verschaffen en kon bij onder meer de namen, adressen en bankrekeningnummers van klanten komen, meldt KPN woensdag.

Volgens KPN was de hacker een server binnengedrongen. Het bedrijf zegt maatregelen te hebben genomen, waardoor de hacker en andere ongeoorloofden niet meer in de server kunnen komen.

Het Nationaal Cyber Security Centrum, toezichthouder Opta, de ministeries van Economische Zaken en Veiligheid en Justitie en het Openbaar Ministerie zijn op de hoogte gesteld. KPN wil daarnaast kijken op welke wijze toekomstige aanvallen beter kunnen worden tegengegaan.

Aan ict-nieuwssite Webwereld heeft KPN laten weten dat de hacker geen klantgegevens heeft gestolen. De digitale inbraak zou 20 januari zijn ontdekt, maar was op dat moment vermoedelijk al een paar dagen oud. Genomen maatregelen werkten niet meteen: een week later had de hacker nog steeds toegang tot de server. Op dat moment zou het lek alsnog zijn gedicht en zouden de autoriteiten zijn ingeschakeld.


Netwerk KPN gehackt (Foto: Novum)

Woensdag tiende ijsdag op rij

Nederland beleefde woensdag de tiende achtereenvolgende ijsdag. De middagtemperatuur lag tussen de -1 en de -2 graden, meldt een woordvoerder van Weeronline. Het kwik in De Bilt is sinds 29 januari niet meer boven het vriespunt uitgekomen.

De temperaturen komen waarschijnlijk zondag weer boven nul, wanneer warme lucht vanuit het noorden het land binnenkomt. "In de loop van de middag stijgt het kwik naar verwachting dan tot een graad of drie, vier."

Het is nog altijd niet te zeggen of er een Elfstedentocht komt of niet. Zondag lijkt door de invallende dooi in elk geval geen geschikte dag. "Zaterdag vriest het overdag nog wel, dus dat lijkt de beste dag voor de 'tocht der tochten'. Maar het gaat er natuurlijk om of het ijs dik genoeg is."

Volgens de meteorologen van Weeronline gaat het in de nacht van woensdag op donderdag weer flink vriezen. In Friesland kan het kwik dalen tot -9. De afgelopen nacht was een slechte voor het ijs in Friesland. Door een wolkendek vroor het matig en kwam er nauwelijks ijs bij.

Bij de laatste Elfstedentocht in 1997 was sprake van een koudegolf die bestond uit twaalf dagen vorst.

Gebedsruimte voor moslims in kazerne

Moslims kunnen voortaan in hun eigen ruimte bidden op de Bernhardkazerne in Amersfoort. De eerste islamitische gebedsplaats, tegenover de hindoetempel en de kapel, is woensdag geopend en kan ook voor culturele lessen of bij speciale gelegenheden tijdens de vastenmaand ramadan worden gebruikt.

Dat heeft Defensie gemeld. Initiatiefnemer voor de gebedsruimte is kolonel Ali Eddaoudi, hoofd islamitisch geestelijke verzorging. Hij kreeg tijdens werkbezoeken regelmatig de vraag waar moslims kunnen bidden. Er was wel een ruimte aangemerkt als stilteplek. "Alleen was vaak niet duidelijk waar. Ik wilde daarom één plek, met het interieur van een moskee, compleet met preekgestoelte en de juiste gebedsrichting."

Gebedsruimte voor moslims op kazerne
Gebedsruimte voor moslims in kazerne (Foto: ANP)

Sneijder hervat training bij Inter

Wesley Sneijder heeft de training bij Internazionale hervat. De 27-jarige middenvelder trainde woensdagochtend voluit mee bij zijn Italiaanse werkgever. De spelmaker keert terug na een blessure aan zijn bovenbeen. Hij liep de blessure vorige week op in het duel met Palermo.

Sneijder deed dit seizoen pas in tien competitieduels mee voor de Nerazzurri. Lange tijd kampte de ex-Ajacied met een blessure aan zijn kuit. De Utrechter maakte eind januari zijn rentree voor de Milanezen in de met 2-0 verloren bekerwedstrijd tegen Napoli.

Ophef over Franse doping-grap Spaanse sporters

De Spaanse tennisbond wil tv-zender Canal Plus France voor de rechter slepen voor het gebruik van hun logo in een filmpje waarin Rafael Nadal op de hak wordt genomen. De video, waarin de tennisser en andere Spaanse sporters in verband worden gebracht met dopinggebruik, werd uitgezonden in de satirische poppenshow Les Guignols.

Nadal wordt gespeeld door een levensgroot stripfiguur die zijn auto voltankt door erin te plassen. Vervolgens scheurt de Spaanse nummer twee van de wereld er op hoge snelheid vandoor om daarna te worden aangehouden voor hardrijden.

Het filmpje wordt gevolgd door de tekst: 'Spaanse atleten, ze winnen niet per ongeluk'. Ook flitsen de logo's van de tennisbond en andere sportgroepen voorbij.

Het filmpje werd uitgezonden enkele uren nadat bekend was geworden dat de Spaanse wielrenner Alberto Contador voor twee jaar werd geschorst wegens een positieve dopingtest in de Tour de France van 2010.

Alanis Morissette op Bospop

Alanis Morissette geeft op 8 juli een optreden tijdens Bospop. De zangeres sluit de tweede dag van het festival in Weert af. Dat heeft de organisatie woensdag bekendgemaakt.

De Canadese zangeres brak door in de jaren negentig en is bekend van nummers als Ironic en You Oughta Know. Voor haar cd Jagged Little Pill kreeg ze vier Grammy Awards. Morissette stond in Nederland eerder onder meer op Pinkpop en Dauwpop.

Eerder werd al bekend dat Lenny Kravitz de eerste dag van het festival afsluit. Bospop vindt plaats op 7 en 8 juli op evenemententerrein Weert Noord. Kaarten zijn vanaf 25 februari te koop.


Alanis Morissette op Bospop (Foto: Novum)

Notoire Amsterdamse coffeeshop dichtgetimmerd

De gemeente Amsterdam heeft woensdag een beruchte coffeeshop in de wijk Oud-Zuid gesloten. De zaak aan de Churchilllaan werd tweeënhalve week geleden onder vuur genomen en was al vaker betrokken bij geweldsincidenten.

Burgemeester Eberhard van der Laan vindt dat sprake is van 'ernstig gevaar voor de woon- en leefomgeving'. De coffeeshop blijft voor onbepaalde tijd dicht.

In 2009 werd de toenmalige eigenaar van coffeeshop Scylas, die toen nog Goed Goed heette, ontvoerd door bewapende en gemaskerde mannen. Met boeien om zijn enkels wist hij uiteindelijk een paar maanden later een tankstation in Maasmechelen te bereiken waar hij de politie waarschuwde.

SGP wil kannibalisme van tv weren

De SGP wil dat de wet wordt aangepast zodat programma's waarin mensenvlees wordt gegeten niet uitgezonden kunnen worden. Onlangs aten presentatoren Dennis Storm en Valerio Zeno in het BNN-programma Proefkonijnen een stukje van elkaars vlees. Dat schoot SGP-Kamerlid Elbert Dijkgraaf in het verkeerde keelgat. "Geen cent naar kannibalen", laat hij weten.

Justitie ziet geen aanleiding om Storm en Zeno te vervolgen. Kannibalisme is in Nederland niet strafbaar. In antwoord op Kamervragen van het CDA lieten minister van OCW Marja van Bijsterveldt (CDA) en minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) vorige week weten dat er geen grond is de twee via de wet aan te pakken.

Dijkgraaf wil dat de wet wordt aangepast zodat kannibalisme, ook als er toestemming voor is gegeven, strafrechtelijk kan worden aangepakt. Ook wil de SGP'er dat de Mediawet wordt veranderd. "Zeker bij programma's van de publieke omroep zou in de Mediawet best een minimum aan eisen kunnen worden opgenomen wat betreft fatsoen en goede zeden", vindt hij.

Dijkgraaf vindt dat in de betreffende uitzending van Proefkonijnen morele grenzen zijn overschreden en wil dat Van Bijsterveldt afstand neemt van het programma.

"Dat presentatoren van gekkigheid niet meer weten wat ze moeten doen is tot op zekere hoogte hun eigen zaak, maar dat zoiets betaald wordt met belastinggeld is gewoon belachelijk," zegt Dijkgraaf. "Van een omroep die gefinancierd wordt uit de publieke middelen mag je enig niveau en kwaliteit verwachten. Met de beste wil van de wereld kan ik kannibalistische praktijken daar niet onder scharen."

Bergsma voor tweede keer Nederlands kampioen

Jorrit Bergsma heeft woensdag het dertiende Nederlands kampioenschap op natuurijs gewonnen. De 26-jarige schaatser van de BAM-ploeg kwam na honderd kilometer solo over de finish op de Grote Rietplas bij Emmen. Simon Schouten won de sprint om het zilver. Rick Smit eindigde als derde.

Bergsma reed op zo'n acht kilometer van de streep weg uit de voorste groep. Het is zijn tweede nationale titel op natuurijs. Twee jaar geleden was hij ook de beste. "Op een gegeven moment reed ik weg", reageerde Bergsma voor de camera van de NOS. "Ik had snel een lekkere slag te pakken en dacht bij mezelf: gewoon vol gas geven dan zien ze me niet meer terug."

Bergsma, die al Nederlands kampioen op de 5000 meter is, laat de wereldbekerwedstrijden van komend weekeinde in Hamar lopen om zich te richten op de klassiekers op natuurijs.

Newey licht ontwerp RB8 toe

Adrian Newey, de technisch directeur van Red Bull Racing, heeft uitgelegd hoe het ontwerp van de RB8 tot stand is gekomen. De basis voor de bolide waarmee Mark Webber de afgelopen twee dagen reed is nog steeds de RB5 uit 2009.

"De grootste uitdaging was de aanpassing van de positie van de uitlaat. Samen met de beperking van engine mapping, betekent dat in feite het einde van de geblazen diffuser, die we in 2010 hebben geïntroduceerd en vorig jaar verder hebben ontwikkeld," zei Newey die weet dat de RB7 van vorig seizoen rond dit onderdeel gebouwd was en het team hier veel voordeel uit haalde.

"Anderen hebben de geblazen diffuser wellicht overgenomen, maar hadden hun auto daar niet omheen gebouwd. Daarom moeten wij misschien meer inleveren dan anderen. Natuurlijk hebben we geprobeerd het verlies te beperken, maar deze technologie zijn we kwijt."

De auto is net zoals die van bijna alle andere teams voorzien van een knik in de neus. "Het is het gevolg van de regelwijziging die de maximale hoogte van de neus heeft teruggebracht, terwijl de hoogte van het chassis niet is aangepast. We hebben gekozen voor een hoge neus, net als de meeste andere teams. Dat heeft geresulteerd in deze merkwaardige knik. Teams die uit zijn gegaan van een lage neus hebben een vloeiendere lijn kunnen realiseren."

Het wegvallen van de geblazen diffuser zorgt er in ieder geval voor dat de nieuwe Red Bull minder naar voren helt dan zijn voorganger. Dit heeft tot gevolg dat de voorvleugel minder dicht bij het asfalt lijkt te komen. De uitlaten zullen volgens Newey het verschil niet gaan maken. "Ik denk niet dat er veel gedaan kan worden met de uitlaten. In zo’n geval krijg je veel variatie, omdat er weinig voordeel uit te halen valt," zei de Brit die nog wel op de proppen kwam met een sleufje in de knik in de voorkant van de auto.

'Ziekenhuizen mogen winst uitkeren'

Ziekenhuizen mogen in de toekomst winst uitkeren. Dat staat in een wetsvoorstel dat minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) naar verwachting donderdag naar de Tweede Kamer stuurt. De bewindsvrouw wil dat ziekenhuizen extern kapitaal gaan aantrekken, schrijft NRC Handelsblad woensdag.

Ziekenhuizen moeten sinds 2006 steeds meer hun eigen geld verdienen en worden minder geholpen door de overheid. Volgens Schippers is het daarom logisch dat ze ook zelf kiezen hoe ze aan geld komen. Voor de acht academische ziekenhuizen blijft het verboden winst uit te keren.

De bewindsvrouw verwacht dat private beleggers als pensioenfondsen, investeringsmaatschappijen en buitenlandse zorgbedrijven in ziekenhuizen gaan investeren. Volgens haar kan het een interessante investering zijn, omdat de zorg een sterk groeiende markt is. In zes jaar stegen de uitgaven aan ziekenhuispatiënten met twintig procent tot twintig miljard euro vorig jaar.

Niet alle aandeelhouders zijn zonder meer welkom. De wet stelt eisen aan de winstuitkering om agressieve investeringsmaatschappijen te weren. Zo mag de aandeelhouder pas na drie jaar winst ontvangen. Om zwakke ziekenhuizen tegen zichzelf te beschermen, mag een ziekenhuis bovendien pas winst uitkeren na een kwaliteitstoets van de inspectie.

Hond wil niet luisteren

Deze hond wil niet naar zijn baasje luisteren, of hij heeft gewoon nooit geleerd hoe hij bepaalde dingen moet doen. Bijvoorbeeld het oppakken van een weggegooide bal om deze dan terug te brengen zegt deze hond niets. Maar als je even naar het baasje luistert dan denk je toch wel dat deze beste man gewoon geen idee heeft wat er allemaal komt kijken bij het opvoeden van een hond.

De combinatie suffe hond en nog suffere baasje is zo.. 

Dronken casanova's breken bij verkeerde in

Twee mannen van 20 en 22 jaar hebben woensdagochtend in Tilburg geprobeerd de woning binnen te komen van twee meisjes die ze hadden ontmoet tijdens het stappen. De dronken casanova's hadden de meisjes naar huis gebracht, maar wilden ze 'beter leren kennen', meldt de politie. Helaas ging het om de verkeerde woning. Ze werden aangehouden.

Het incident vond rond 04.45 plaats aan de Enschotsestraat. De jongens belden aan bij het huis, maar daarop kwam geen reactie. Toen besloten ze naar de vierde verdieping te klimmen. Daarbij ontstond schade aan het platte dak en aan een rolluik van een slaapkamerraam.

De twee gingen er in eerste instantie vandoor, maar konden snel achterhaald worden. Ze kregen een proces-verbaal. Ze verklaarden volgens de politie dat ze absoluut niet op inbrekerspad waren. De twee geven toe dat het geen slimme actie was geweest en zijn bereid de schade te vergoeden.

Amerikaanse tiener krijgt levenslang voor moord

Een Amerikaanse tiener die heeft bekend haar 9-jarige buurmeisje te hebben vermoord is woensdag veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf met kans op vervroegde vrijlating. De 18-jarige Alyssa Bustamante zei te willen weten hoe het voelt om iemand te vermoorden. In haar dagboek schreef ze dat het 'behoorlijk aangenaam' was.

Bustamante vermoordde haar buurmeisje in oktober 2009. Ze bekende kort daarna het meisje, Elizabeth Olten, te hebben gewurgd en in de borst te hebben gestoken. Uiteindelijk sneed ze de keel van het meisje door. Na haar daad begroef ze het lichaam in een ondiep graf en bedekte het met bladeren.

De advocaten van Bustamante verklaarden dat het gebruik van het antidepressivum Prozac haar vatbaarder maakten om geweld te gebruiken. Bustamante zou jaren onder depressies hebben geleden en een zelfmoordpoging hebben gedaan.

De aanklagers voerden echter aan dat Bustamante enkele dagen voor de moord al twee graven had gedolven. Daarnaast brachten de aanklagers nog eens in herinnering dat ze tegenover de politie heeft verklaard 'te willen weten hoe het voelt om iemand te vermoorden'.

De aanklagers lazen passages voor uit het dagboek van Bustamante. Ze beschreef daarin de opwinding die ze ervoer na de moord op Elizabeth. "Ik wurgde haar en sneed haar keel door en stak haar en nu is ze dood. Ik weet op dit moment niet hoe ik me moet voelen. Het was geweldig. Zodra je over het 'o mijn god ik kan 't niet'-gevoel heen bent is het behoorlijk aangenaam. Ik ben wel een beetje nerveus en beverig. Okay, ik moet nu naar de kerk... lol." Bustamante vertrok vervolgens naar een dansfeest in haar kerk, terwijl ondertussen een grote zoektocht werd opgezet naar de vermiste Elizabeth.

Shame

Regisseur Steve McQueen maakte in 2008 veel indruk met de veelgeprezen film Hunger, een intense karakterstudie over de laatste weken uit het leven van de Ierse hongerstaker Bobby Sands. De verwachtingen voor zijn volgende project waren dan ook hooggespannen. Dit bleek Shame te zijn, een film waarin de veelgevraagde acteur Michael Fassbender de rol van een seksverslaafde vertolkt. Shame is een gelaagd drama geworden waarbij de onderhuidse spanning constant voelbaar is. Het zou jammer zijn als deze film alleen aandacht krijgt vanwege de expliciete seksscènes en de seksverslaving van de hoofdpersoon. Hoewel Shame weliswaar niet ervaren zal worden als een gemakkelijke en toegankelijke film, is het wel een film waarin regisseur McQueen op een onvergetelijke wijze complexe thema's behandeld en daarmee één van de beste films van deze eeuw heeft afgeleverd.

Moeder dode jongens Terwolde langer vast

De 41-jarige moeder uit Terwolde die ervan wordt verdacht haar zoons om het leven te hebben gebracht, blijft langer vastzitten. De raadkamer van de rechtbank in Zutphen heeft bepaald dat ze in ieder geval nog negentig dagen mag worden vastgehouden, meldt een woordvoerder van de rechtbank woensdag.

De twee broertjes van 7 en 10 jaar werden medio vorige maand dood aangetroffen in een vakantiewoning aan de Bandijk in de Gelderse plaats na een melding van de vriend van de moeder. De 41-jarige moeder bleek zwaargewond te zijn, maar overleefde. Ze werd al snel als verdachte gezien in de zaak. De vrouw was vorig jaar gescheiden van de vader van haar kinderen.

Snelheid niet omhoog op deel snelweg

Op in totaal 68 kilometer snelweg gaat de maximumsnelheid voorlopig niet omhoog vanwege de luchtkwaliteit. Minister van Infrastructuur Melanie Schultz (VVD) komt hiermee tegemoet aan de wens van een Kamermeerderheid, schrijft zij woensdag in een brief aan het parlement.

De Kamer wil niet dat de maximumsnelheid wordt verhoogd op wegen waar investeringen nodig zijn om de luchtkwaliteit op peil te houden, zoals de aanleg van schermen. Dit betekent dat op 68 kilometer weg de snelheid niet kan worden verhoogd. Dat is 2,7 procent van de wegen waar de bewindsvrouw een hogere snelheid wilde toestaan, schrijft zij.

Het gaat om de A2 tussen Vinkeveen en de Leidsche Rijn Tunnel, de A2 tussen Oudenrijn en Nieuwegein, de A12 tussen Gouwe en Reeuwijk, de A12 tussen Woerden en Oudenrijn, de A12 tussen Oudenrijn en parkeerplaats de Forten, de tachtig-kilometerzone op de A20 bij Rotterdam tussen Kleinpolderplein en Rotterdam Centrum, de A27 tussen Lunetten en Houten en de A27 tussen Everdingen en Lexmond.

Het CDA stak eind vorig jaar een stokje voor de plannen van de bewindsvrouw, die dit jaar op zestig procent van de wegen de maximumsnelheid wilde verhogen naar 130 kilometer per uur. De regeringspartij vindt het in tijden van bezuiniging niet verantwoord om geld uit te geven aan het verhogen van de maximumsnelheid.

De Kamer heeft de bewindsvrouw ook geen toestemming gegeven om de snelheid te verhogen op snelwegen die eerst moeten worden aangepast vanwege de veiligheid. Daarover stuurt Schultz op een later moment een brief naar de Kamer, schrijft zij. Het gaat om twintig procent van de wegen waar de snelheid zou worden verhoogd.

Daan Schuurmans maakt regiedebuut

Daan Schuurmans gaat regisseren. De acteur gaat aan de slag met een aflevering van de BNN-serie Van God Los. Het wordt het regiedebuut van de 40-jarige acteur, maakte BNN dinsdag bekend.

"Regisseren is een lang gekoesterde wens die in vervulling gaat", zegt Schuurmans in een reactie. "Ik verheug me op het draaien." De aflevering die Schuurmans gaat leiden gaat over drie vrienden die een plan bedenken om aan geld te komen voor een gezamenlijke droom.

Naast Schuurmans regisseren ook Erik de Bruyn, Jim Taihuttu, Paula van der Oest en André van Duren afleveringen van de dramaserie. De serie is vanaf 1 april iedere zondag te zien op Nederland 3.


Daan Schuurmans maakt regiedebuut (Foto: Novum)

Johansson in sexy regiedebuut Gordon-Levitt

Scarlett Johansson gaat in het regiedebuut van Inception-acteur Joseph Gordon-Levitt spelen. De acteur heeft het scenario geschreven en speelt ook de hoofdrol van egoïstische casanova, schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

De film gaat over een moderne charmeur die wordt geconfronteerd met zijn lompe gedrag. De 27-jarige Johansson speelt een van de twee grote vrouwenrollen in het regiedebuut van Gordon-Levitt.

De 30-jarige acteur was dit jaar te zien in het drama 50/50, waarvoor hij werd genomineerd voor een Golden Globe. Gordon-Levitt regisseerde eerder drie korte films en begint in april met de opnamen van zijn film. Wanneer de film in de bioscopen gaat draaien, is nog niet bekend.


Johansson in sexy regiedebuut Gordon-Levitt (Foto: Novum)

Alderweireld terug bij Ajax tegen NAC

Ajax kan zaterdag in de uitwedstrijd tegen NAC Breda weer beschikken over Toby Alderweireld. De 22-jarige Belgische verdediger is voldoende hersteld van een hamstringblessure. Hij trainde woensdag volledig mee met de groep. Alderweireld moest de competitieduels tegen Feyenoord (2-4) en FC Utrecht (0-2) aan zich voorbij laten gaan.

Ajax-trainer Frank de Boer ziet naast Alderweireld ook Jan Vertonghen terugkeren. De aanvoerder was tegen Utrecht geschorst. In de achterste linie moeten de Amsterdammers het mogelijk wel stellen zonder Gregory van der Wiel en Nicolai Boilesen.

Theo Janssen is eveneens een twijfelgeval voor het treffen met NAC. De middenvelder viel tegen de domstedelingen uit met een liesblessure en ontbrak woensdag op de training.

Yes-R krijgt zombie-bolide niet aan de praat

De stunts van Yes-R voor de film Zombibi gingen niet helemaal vlekkeloos. "Yes-R hoefde alleen maar weg te rijden, maar daar heeft hij zeker vijftien of twintig takes voor nodig gehad," vertelt collega-acteur Mimoun Ouled Radi voor de camera van Novum Nieuws. De rapper had startproblemen met de oldtimer waarmee hij de hoofdrolspelers moest redden van zombies.

"Hij kwam ons dus redden", vertelt hoofdrolspeelster Gigi Ravelli over de bijrol van Yes-R. "Maar die auto was elke keer kapot." De GTST-ster kon er wel om lachen. "Ik vond het wel grappig, maar je bent keihard aan het rennen, vol adrenaline en dan spring je in die auto en dan doet hij het niet."

"Nee, het ging niet helemaal soepel met de auto, maar het was echt een heel oude oldtimer", legt Yes-R uit. Hij baalde van zijn motorproblemen. "Soms zat ik echt lekker in een scène en dan word je afgebroken, omdat die auto het niet helemaal doet."

"Voor een volgende film: geef Yes-R geen auto of oldtimer", waarschuwt de Ouled Radi. Naast een bijrol als zombiekiller heeft de rapper ook de titelsong gemaakt voor de Nederlandse zombiefilm. Zijn 2-jarige zoontje speelt mee in de videoclip en aanvankelijk maakte Yes-R zich grote zorgen, hij zou nachtmerries kunnen krijgen van alle zombies op de set. "Hij vond het alleen maar grappig en zat alleen maar te lachten."

Zombibi draait vanaf 16 februari in de Nederlandse bioscopen.


Yes-R krijgt zombie-bolide niet aan de praat (Foto: Novum)

Sutil in beroep tegen veroordeling

Adrian Sutil is in beroep gegaan tegen zijn veroordeling voor het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel aan Eric Lux. De Duitser werd vorige week door de rechter in München veroordeeld tot achttien maanden voorwaardelijk en een boete van 200.000 euro.

"We zijn ervan overtuigd dat de veroordeling niet terecht is. Daarom gaan we in hoger beroep," zei Sutils manager Manfred Zimmermann. Sutil had Lux aangevallen met een wijnglas in een discotheek in Shanghai. De Duitser bezweert dat het per ongeluk ging. De openbaar aanklaagster van de Duitse justitie is hiervan niet overtuigd en gaat ook in hoger beroep omdat ze de straf te mild vindt. Ze had eerder 21 maanden voorwaardelijk en een boete van 300.000 euro geëist.

Corbijn strikt Seymour Hoffman voor thriller

Philip Seymour Hoffman is in verregaande onderhandelingen om in de thriller A Most Wanted Man van de Nederlandse regisseur Anton Corbijn te spelen. De acteur zal de baas van een Duitse spion spelen, schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

De thriller is gebaseerd het boek A Most Wanted Man van John le Carré. De film speelt zich af in het hedendaagse Hamburg, waar een mysterieuze Oost-Europeaan in een Islamitische groep belandt. De Duitse geheime dienst probeert erachter te komen wie de man is en wat hij wil.

A Most Wanted Man wordt de derde film van Corbijn. Hij debuteerde in 2007 met de Joy Division-film Control. In zijn tweede film The American werkte hij samen met Hollywoodster George Clooney.

De derde film van Corbijn wordt in september in Duitsland opgenomen. Corbijn zit dit jaar in de jury van het filmfestival van Berlijn dat donderdag van start gaat.


Corbijn strikt Seymour Hoffman voor thriller (Foto: Novum)

Amerikaan vervolgd voor golfen met chihuahua

Een Californische man die met een golfclub de chihuahua van zijn buren de hersentjes zou hebben ingeslagen wordt vervolgd. Justitie in de Amerikaanse staat heeft hem aangeklaagd voor zware dierenmishandeling en het gebruik van een dodelijk wapen.

Ooggetuigen hebben verklaard dat de 58-jarige Larry Jaurequi de uit een buurhuis ontsnapte chihuahua van nog geen drie kilo met een golfclub te lijf ging. Het miniatuurhondje vloog door de lucht en bezweek.

Jaurequi, een inwoner van Menifee, werd op 26 januari aangehouden en moet zich nu voor de rechtbank verantwoorden. Als die hem schuldig bevindt kan de rechter hem vier jaar gevangenisstraf opleggen.


Amerikaan vervolgd voor golfen met chihuahua (Foto: Novum)

Will Smith werkt aan The Karate Kid 2

Will Smith werkt als producent aan een vervolgfilm op The Karate Kid uit 2010. Zijn 13-jarige zoontje Jaden Smith speelt naar verwachting weer de hoofdrol in de actiefilm, meldt het Amerikaanse filmblad Variety.

Filmstudio Colombia Pictures heeft Zak Penn aangesteld om het scenario te schrijven van The Karate Kid 2. De schrijver is bekend van films als The Incredible Hulk en X-Men: The Last Stand.

Over de plot van The Karate Kid 2 is nog maar weinig bekend. Ook Jackie Chan maakt waarschijnlijk opnieuw zijn opwachting in de film. The Karate Kid was in 2010 een wereldwijd financieel succes. De film was een remake van de gelijknamige film uit 1984, die drie vervolgfilms kreeg.


Will Smith werkt aan The Karate Kid 2 (Foto: Novum)

Transformers: Dark of the Moon 3D

Vorig jaar juli kwam de derde film uit van de Transformers-reeks. Actrice Megan Fox werd vervangen door blondine Rosie Huntington-Whiteley en de druk voor regisseur Michael Bay was groot. Het vorige deel, Revenge of the Fallen, werd namelijk afgemaakt door de pers en de fans. Het laatste deel, Dark of the Moon, maakte dit ruimschoots goed en werd een ongekend succes. Het passeerde zelfs ruim de 1 miljard bij de box office. De dvd is al even uit, maar nu is er een completere versie uitgebracht met de Blu-ray 3D.

'Inkomenspositie immigranten zorgelijk'

Minister voor Immigratie, Integratie en Asiel Gerd Leers (CDA) vindt de oplopende werkloosheid en het groter wordende verschil in inkomens tussen niet-westerse immigranten en autochtone Nederlanders zorgelijk. Woensdag bleek uit cijfers van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) dat de inkomens van autochtone Nederlanders tussen 2000 en 2010 sterker zijn gestegen dan die van niet-westerse immigranten.

Twaalf procent van de niet-westerse allochtonen was eind 2010 afhankelijk van een bijstandsuitkering. Dat is zes keer zo veel als bij autochtonen. Leers vindt dit 'onacceptabel', zo zei hij bij het in ontvangst nemen van het Jaarrapport Integratie 2011.

"Mensen moeten meedoen. En als ze dat niet willen moeten ze hiertoe worden gedwongen. We moeten mensen niet in de watten leggen, maar prikkels geven om aan het werk te gaan", zei de minister. "Lethargie accepteren we niet."

Leers is ook geschrokken van de oververtegenwoordiging van Marokkaans-Nederlandse en Antilliaans-Nederlandse jongens in criminaliteitscijfers. 65 procent van de Marokkaanse jongens is wel eens aangehouden, onder Antilliaans-Nederlandse jongeren ligt dit percentage op 55 procent. Van de autochtone jongens tussen 12 en 23 jaar oud is slechts een kwart wel eens aangehouden.

"We zullen consequent optreden om dit terug te brengen", zei Leers. "Strenger en sneller straffen en harder optreden tegen criminele vreemdelingen, dat doet dit kabinet."

Leers ziet echter ook positieve punten in het SCP-rapport. Hij wees op het snel stijgende opleidingsniveau van immigranten en het toenemende aantal allochtonen dat een eigen huis koopt. Verder neemt het aandeel Turkse en Marokkaanse Nederlanders dat een huwelijk sluit met een partner uit het herkomstland af, van ruim de helft in 2000 naar twintig procent in 2010. "We boeken vooruitgang, maar we zijn er nog lang niet", aldus Leers.

De zombies van Zombibi

Op 16 februari verschijnt de film Zombibi in de bioscoop. Om te laten zien hoe het er achter de schermen aan toe ging heeft A-Film vandaag deze exclusieve beelden naar ons verzonden. Zie hier hoe een zombie wordt gemaakt en hoe het er achter de schermen van Zombibi aan toe ging.

Mo en Aziz zijn twee Marokkaanse broers in Amsterdam West. Terwijl Mo op een mooie dag wat aan het zwembad ligt, is Aziz is op zijn vrije dag kantoor. Niet omdat hij zo hard wil werken, maar omdat zijn mooie collegaatje Tess daar is. Als hij echter hoort dat hij door een stomme streek van Mo ontslagen is, gaat hij meteen naar het zwembad om zijn broer een paar goeie klappen te verkopen. Bij het zwembad krijgt Aziz problemen met twee Surinamers, Nolan en Jeffrey, en voor hij het weet worden de vier jongens gearresteerd en voor een nachtje in een cel gestopt.

Die nacht stort er een Russisch ruimteschip neer op Nederlandse bodem. Het draagt een besmettelijk virus met zich mee waardoor mensen in bloeddorstige zombies veranderen. Maar omdat de vier jongens afgesloten zitten in hun cel, raken zij niet besmet. Als Aziz op zijn voicemail een noodkreet van Tess hoort, beseft hij zich dat hij de enige is die haar kan helpen. Hij moet uit de cel zien te breken en Tess redden. Met behulp van Mo, Nolan en Jeffrey, natuurlijk.

Elitair Amsterdam hielp zichzelf aan koopwoningen

Uit een historische reconstructie, uitgevoerd door weekblad Elsevier, is gebleken dat het stadsbestuur van Amsterdam in de jaren '60 tegen zijn eigen bouwrichtlijnen heeft gehandeld. Onder anderen Ed van Tijn en Roel de Wit hebben zichzelf destijds een luxe koopwoning toebedeeld.

Het door de PvdA-gedomineerde stadsbestuur had uitgevaardigd dat alleen de bouw van sociale huurhuizen was toegestaan, maar gaf het Bouwfonds in 1966 opdracht om 64 nieuwe koophuizen te bouwen in Amsterdam-Zuid, dat gelegen is ten oosten van congrescentrum Rai. Het Bouwfonds, dat normaliter alleen koopwoningen voor arbeiders bouwde, bouwde nu een wijk van veel grotere, duurdere en luxere koopwoningen.

De ambtenaren van het stadsbestuur en werknemers van de Gemeente Universiteit kregen de eerste keuze. Ook de verantwoordelijke wethouder Roel de Wit betrok een woning in de nieuwe buurt. Nadat hij de toenmalige PvdA-fractievoorzitter Ed van Thijn had getipt over deze woningen, betrok deze ook een woning in deze buurt.

De woningen werden niet publiekelijk geadverteerd, maar via mond tot mond reclame binnen de welingelichte kringen aan de man gebracht. Dit was om een bepaald elitair niveau in deze buurt te bewerkstelligen. Éen van de betrokken ambtenaren in het artikel spreekt van 'een beetje boter op het hoofd'.

Tweede zege Boonen in Qatar

Tom Boonen heeft zijn tweede etappezege in de Tour of Qatar geboekt. Na winst in de eerste etappe was de Belg van Omega Pharma-Quick Step de snelste in een sprint van een groep van twintig man. Tom Veelers werd tweede, vlak voor Fabian Cancellara.

Net als gisteren waren er weer veel waaiers in deze etappe. Er wisten twintig man voorop te raken, waarna er nog enkele renners wegvielen. Uiteindelijk was Boonen, nog gesteund door twee ploeggenoten, de snelste in de sprint.

In het klassement heeft de Belg nu 31 seconden voorsprong op Tyler Farrer, terwijl Juan Antonio Flecha op 34 seconden volgt.

Snooki is bi maar prefereert een penis

Snooki deelt niet alleen de lakens met mannen. De Jersey Shore-ster geeft toe dat ze ook experimenteert met vrouwen. "Ik beschouw mezelf biseksueel."

"Ik heb eerder al dingen gedaan met vrouwen", vertelt de 24-jarige Snooki, die werd geboren als Nicole Polizzi, aan de Amerikaanse nieuwssite Huffington Post. In het vorige seizoen van de MTV-serie Jersey Shore was onder meer te zien hoe Snooki met huisgenootje Deena zoende.

Naar eigen zeggen zou Snooki echter nooit een relatie met een vrouw kunnen hebben. "Ik hou nou eenmaal van een penis. Maar ik heb wel geëxperimenteerd."

Onlangs ging over Polizzi het gerucht dat ze zwanger was. De realityster ontkent dat met klem, maar vertelt wel dat ze over tien jaar vier kinderen wil hebben. "En ik wil getrouwd zijn en een show hebben waarin mijn man en kinderen te zien zijn."

VVD boos om parkeerwachters in taxi

Amsterdamse parkeerwachters zijn in de afgelopen dagen met de taxi naar hun werkgebied gegaan vanwege het winterweer. De VVD is verontwaardigd en heeft de gemeenteraad op opheldering gevraagd.

De partij vraagt zich af waarom de medewerkers niet lopend of met het openbaar vervoer zijn gegaan. "Als deze taxiritten worden betaald met gemeenschapsgeld, lijkt me dat niet de bedoeling", zegt deelsraadslid Tjakko Dijk.

Cition, het bedrijf achter de parkeerwachters, bevestigt dat de controleurs hun scooters hebben laten staan en met de taxi zijn gegaan. "Veilig de straat op om te doen wat van ons wordt verwacht. Binnen blijven is voor ons geen optie", zegt het bedrijf in een reactie op Twitter.

Zvonareva bereikt laatste acht Pattaya

Vera Zvonareva heeft zich geplaatst voor de laatste acht van het WTA-toernooi in het Thaise Pattaya. De als eerste geplaatste Russin won in twee sets van de Oezbeekse Akgul Amanmuradova: 6-3, 6-3. De 27-jarige Zvonareva komt in de kwartfinale uit tegen de Roemeense Sorana Cirstea (7), die met 6-2, 6-2 Misaki Doi versloeg.

De als vierde geplaatste Maria Kirilenko had meer moeite met haar Australische tegenstander Anastasia Radionova. De 25-jarige Russin was in drie sets te sterk: 2-6, 6-3, 7-6 (3). Kirilenko speelt haar kwartfinale tegen Tamarine Tanasugarn. De Thaise won haar tweederondepartij van Kai-Chen Chang uit Taiwan.


Zvonareva bereikt laatste acht Pattaya (Foto: Novum)

FOK!filmtips van de dag: Spider-Man 2

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daar aan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te zien? Je leest het op FOK!film.

Spider-Man 2

Vanavond wordt het weer vechten om de afstandsbediening. Om 20.30 uur begint de celebrity deathmatch tussen David Fincher en Sam Raimi. Op RTL7 is op dat tijdstip namelijk Spider-Man 2 te zien. Peter Parker is inmiddels afgestudeerd aan zijn highschool. Na twee jaren van criminelen aanpakken zit Parkers leven behoorlijk in het slop. Het meisje van zijn dromen is verloofd met een ander, hij heeft problemen met het vinden van een vaste baan en als kers op de zure taart valt ook zijn werkgever The Daily Bugle hem aan met beschuldigingen dat spinnemans een crimineel zou zijn. En alsof dat nog niet genoeg is blijkt er ook nog ene Doctor Otto Octavius, oftewel Dr. Octopus, de metropool onveilig te maken. Werk aan de winkel voor Spider-man, maar heeft hij er nog wel oren naar?

"Spider-Man 2" "Dr. Octopus"

Dat de Goden het met Raimi eens waren blijkt wel uit het feit dat er bij alle buitenopnames van de film geen druppel regen viel, wat zeer ongewoon is voor de locaties waar de film werd opgenomen. Spider-Man 2 staat nog steeds in de boeken als de film met de beste openings-dagopbrengst aller tijden: 40.4 miljoen dollar.

En, ondanks dat het karakter van Black Cat niet mee mocht doen, is dit de FOK!filmtip van de dag!

Panic Room

Op RTL8 is op hetzelfde tijdstip Panic Room van David Fincher te zien. Een gescheiden vrouw (Jodie Foster) en haar dochtertje woont in een nieuw huis in New York. In het huis blijkt ook een 'Panic Room' te zitten waarin een bewoner zich tijdens een calamiteit kan verstoppen. En dat komt mooi van pas als drie inbrekers langskomen om een verborgen berg geld op te halen. Helaas voor Foster willen de criminelen in de Panic Room zien te komen. Een strijd op leven en dood begint.

Wat deze film vooral erg sterk maakt is het feit dat het grootste deel van de film in een kleine ruimte afspeelt. In de claustrofobische omgeving weet Fincher de spanning zeker vast te houden en dat resulteert dat je op het puntje van je stoel de verdichtingen van Meg Altman (Foster) mee zit te beleven.

Hulk

Voor de liefhebbers van superhelden is om 23.05 uur op RTL7 The Hulk te zien. De eerste echte speelfilm - als we wat suffe tv-films vergeten uit de jaren zeventig - waarin we de belevenissen van wetenschapper Bruce Banner kunnen volgen. Bij een geheim experiment gaat er iets heel erg mis en krijgt Banner een lading straling door zich heen. Hij komt er redelijk goed van af maar heeft vanaf dat moment wel een eigenaardige eigenschap. Elke keer als hij zich kwaad maakt verandert hij een een gigantisch groen monster, de Hulk genaamd. Al snel krijgt hij het hele Amerikaanse leger en Nick Nolte met een stel irritante honden achter zich aan.

Ang Lee maakte een prachtige film van het wereldberoemde verhaal van Stan Lee - geen familie trouwens - en laat zien wat we destijds in de tv-serie hebben gemist. Ook schrijver Stan Lee en Lou Ferrigno, de originele Hulk, is in de film te zien. En dat zijn details waar we van smullen. Het feit dat de film slechts een 5.7 krijgt bij de IMDB is voor mij wederom het bewijs dat de populaire filmsite net zo betrouwbaar is als een weervoorspelling van Piet Paulusma. Wat vooral leuk aan deze film is, is het feit dat de Hulk groter wordt naar mate hij kwader wordt.

The Dark

Voor de nachtbrakers is tenslotte nog op BBC1 om 00.55 uur de horrorfilm The Dark te zien waarin een stel jonge ouders bezoek krijgen van een mysterieus meisje die als nogal wat overeenkomsten heeft met hun overleden dochter.

Genoeg te beleven op deze koude avond dus. Veel kijkplezier.

[Upd] KNVB gelast drie Jupiler League wedstrijden af

Twee duels in de Jupiler League zijn gesneuveld vanwege de winterse kou. FC Eindhoven - Sparta en MVV - FC Emmen gaan vrijdag niet door. De KNVB keurde de velden van Eindhoven en MVV woensdag af. Beide clubs hadden al hun twijfels geuit over de bespeelbaarheid van de grasmatten.

Het zijn de eerste duels in de Eerste Divisie van dit weekeinde die zijn afgelast. Er is nog geen nieuwe datum voor de wedstrijden gevonden. De andere thuisspelende clubs hebben nog geen veldkeuring aangevraagd. Vorige week kwam de hele competitieronde in de Jupiler League te vervallen.

Update 14.37 uur

De KNVB heeft ook de wedstrijd FC Dordrecht - Fortuna Sittard afgelast. Uit inspectie bleek dat het speelveld in Dordrecht onbespeelbaar is door de vorst.

De overige duels voor vrijdag, zondag en maandag gaan voorlopig wel door. Afgelopen weekeinde besloot de KNVB alle wedstrijden in de Jupiler League af te gelasten vanwege de vorst.

Noorder Rondritten gaat niet door

De Noorder Rondritten gaat deze week niet door. Het bestuur en de trajecthoofden achten het ijs nog niet veilig genoeg. Dit meldde de organisatie woensdag aan De Telegraaf. De Noorder Rondritten is de Groningse tegenhanger van de Elfstedentocht.

De organisatie concludeerde dat het ijs op veel plaatsen nog te dun is. De Noorder Rondritten is een schaatsttocht van 150 kilometer over de kanalen van de provincie Groningen en is één van de natuurijsklassiekers. De tocht werd voor het laatst verreden in 1997.

'Harry Potter' had seks met groupies

Daniel Radcliffe is wel eens met een fan het bed in gedoken. "Het is wel gebeurd ja", geeft de Harry Potter-acteur toe. "Maar over het algemeen wil ik iemand eerst leren kennen."

Toch zijn de avontuurtjes met groupies hem niet altijd goed bevallen. "Je moet op een gegeven moment toch met ze praten", zegt Radcliffe in de Britse krant The Mirror. "Ook al is het een onenightstand."

Meestal kent Radcliffe de meisjes met wie hij het bed deelt. "Maar een paar keer niet, toen ik nog dronk. En nu heb ik een vriendin."

De 22-jarige acteur stopte anderhalf jaar geleden met drinken omdat hij naar eigen zeggen te afhankelijk werd van alcohol. "Ik kwam door Harry Potter in aanraking met acteurs als Richard Harris", aldus Radcliffe. "Ik hoorde geweldige verhalen over zijn dronken nachten. Dat wilde ik ook."

Inmiddels drinkt Radcliffe geen druppel meer en is hij gelukkig met zijn vriendin Rosie. "Als ik met haar ben wordt mijn dag beter. Ik ben nu gelukkiger dan ik ooit had durven dromen."

Utrecht waagt opnieuw poging voor Tourstart

Utrecht gaat opnieuw een poging wagen om de Ronde van Frankrijk binnen te halen. De gemeente heeft haar zinnen gezet op de tourstart in 2014, 2015 of 2016. Dat bevestigt een woordvoerder. De domstad probeerde de koers in 2008 al naar Nederland te halen. Organisator ASO koos toen echter voor Rotterdam.

Een afvaardiging van de gemeente Utrecht voert periodiek overleg met de ASO in Parijs. De komende tijd praten beide partijen verder om de Tour weer naar Nederland te halen. In 2010 eindigde de tweede etappe van de Giro d'Italia in Utrecht.

EASA roept alle A380-toestellen terug

Het Europese Agentschap voor Luchtvaartveiligheid (EASA) roept alle A380-toestellen van vliegtuigbouwer Airbus terug. Het gaat om 68 dubbeldeksvliegtuigen.

Alle toestellen, momenteel in bedrijf bij zeven verschillende luchtvaartmaatschappijen, moeten worden onderzocht op haarscheurtjes in de vleugels.

Vorige maand werden twintig A380-toestellen voor een dergelijk onderzoek teruggeroepen. Toen ging het om toestellen die van de vloot van 68 de meeste vlieguren achter de rug hadden.

PVV presenteert onderzoek afscheid euro in maart

Het onderzoek dat de PVV liet uitvoeren naar alternatieven voor de euro wordt 5 maart gepresenteerd. Bij de presentatie is onder anderen voorzitter Charles Dumas van het Londense onderzoeksbureau Lombart Street Research (LSR) aanwezig, laat de partij woensdag weten. Ook partijleider Geert Wilders en Kamerlid Teun van Dijck zijn erbij.

Wilders kondigde in november aan dat hij wil weten wat het kost om de gulden weer in te voeren. Hij liet toen weten een 'gerenommeerd' internationaal onderzoeksbureau te hebben ingehuurd. Ook de optie een aparte munt voor de noordelijke eurolanden, de neuro, wordt onderzocht. Al snel bleek dat LSR bekend staat als een fel criticus van de euro.

Wilders wil onder meer weten of een terugkeer naar de gulden op termijn geld oplevert. Als dat zo is, wil hij een referendum houden over een vertrek uit de eurozone.

True Crime hernoemd tot Sleeping Dogs

De actiegame True Crime: Hong Kong is door de Japanse game-uitgeverij Square-Enix hernoemd tot Sleeping Dogs. De nieuwe naam van het spel is woensdag onthuld tijdens een presentatie voor retailers. De productie van True Crime werd in februari vorig jaar stopgezet door toenmalig uitgever Activision.

Square Enix heeft het spel, dat gemaakt wordt door United Front Games, tegen het einde van de afgelopen zomer overgenomen. De merknaam True Crime is echter nog altijd nog in handen van Activision, waardoor de Japanse uitgever een nieuwe naam moest kiezen.

Sleeping Dogs is een actiegame met een open spelwereld. Volgens Activision had de game niet de potentie te wedijveren met soortgelijke spellen, bijvoorbeeld Grand Theft Auto en Saints Row. Daarom trok Activision de stekker uit de productie.

Het Japanse gamebedrijf wil Sleeping Dogs in augustus op de markt brengen. De game is in de maak voor Xbox 360 en PlayStation 3.


True Crime hernoemd tot Sleeping Dogs (Foto: Novum)

Russell Brand wil geen cent van Katy Perry

Russell Brand zit niet te wachten op het geld van Katy Perry. De Britse komiek, die in december een scheiding aanvroeg, heeft de rechter laten weten dat hij geen aanspraak wil maken op Perry's fortuin. Dat schrijft entertainmentwebsite TMZ op basis van de ingediende documenten.

Brand zou recht hebben op miljoenen dollars. Ingewijden fluisteren dat de komiek en de zangeres in gemeenschap van goederen trouwden, waardoor ze bij de scheiding alle bezittingen moeten delen. "Deze scheiding verloopt heel gemoedelijk", vertelt een bron. "En Russell is een goed mens, hij wil Katy's geld niet."

Katy verdiende tussen mei 2010 en mei 2011 zo'n 44 miljoen dollar, rekende het Amerikaanse zakenblad Forbes uit. In oktober 2010 trouwde de 27-jarige zangeres met de negen jaar oudere Brand.

Meeste rondvaartboten Amsterdam uit de vaart

De meeste rederijen in Amsterdam zijn vanwege de aanhoudende vorst gestopt met rondvaarten door de stad. Door de vele ijsschotsen lopen de boten te veel schade op als ze gaan varen, laten ze weten.

Rederijen Plas en Canal Company haalden de boten maandag uit de vaart. Dinsdag volgde Kooij. "Als je in het ijs vast komt te zitten, kun je niet meer achteruit", legt een medewerker van Plas uit.

"We hebben vandaag de situatie nog bekeken met een lege rondvaartboot, maar we kwamen tot het Chinese restaurant op het Oosterdok, daar komen alle ijsschotsen samen die in de grachten zijn losgevaren." Voor de rederij is er dus geen uitweg. "Onze boten kunnen niet achteruit als ze vast komen te zitten."

Rederij Lovers kan als een van de weinige nog wel varen. "We hebben de route aangepast en gaan na vertrek vanaf het IJ over de Nieuwe Herengracht tot aan de Amstel, dan over de Zwanenburgwal en dan via de Oudeschans weer terug", zegt een medewerker.

Varen is nu volgens Lovers niet onverantwoord. "We gaan voorzichtig te werk. De verf aan de onderkant brokkelt wat sneller af, maar het is erg mooi om Amsterdam onder deze weersomstandigheden te zien."

De problemen bij de andere rederijen hebben nog niet tot een stormloop bij Lovers geleid. "Wij hebben ook nog maar een kassa open, terwijl dat er normaal drie zijn. We zien daar wel wat meer toeloop. Iedere drie kwartier hebben we nu een rondvaart met ongeveer vijftig mensen."

De overige rederijen proberen er het beste van te maken. "Onze klanten hadden er gelukkig wel begrip voor toen we reserveringen afbelden", zegt een medewerker van Canal Company. Bij Plas wordt de tijd gevuld met andere 'nuttige klusjes'. "De kasten opruimen, dat soort dingen."

De Jong blij met vernieuwd Twente

FC Twente-aanvaller Luuk de Jong zag zijn club in de winterstop een speler verkopen én twee nieuwe aanvallers binnenhalen. Het stemde de international tevreden.

De Jong ziet in gesprek met NUsport voor- en nadelen aan het vertrek van Marc Janko naar FC Porto. "Of het voor mij goed is dat Janko nu is verkocht? Aan de ene kant wel, maar Marc was ook een gevaarlijke spits die belangrijk is geweest voor de club", aldus De Jong.

Als vervanger voor Marc Janko haalde Twente Glynor Plet van Heracles Almelo naar Enschede. Trainer Steve McClaren geeft tot nu toe de voorkeur aan De Jong in de spitspositie. Naast Plet werd ook rechtsbuiten Wesley Verhoek naar het Oosten gehaald.

"Ik ben als spits afhankelijk van de aanvoer die ik krijg vanaf de zijkanten en ik juich het toe dat er een speler als Verhoek bij komt. Hij staat bekend om zijn goede voorzetten", laat De Jong weten. Mede door de goede aanvoer was De Jong dit seizoen in negentien competitieoptredens al goed voor vijftien doelpunten. "Dat gaat goed, dat voel ik zelf ook."

D3 Publisher verzorgt spellen Dreamworks-films

Game-uitgever D3 Publisher neemt het stokje over van THQ en gaat de spellen produceren rond drie aankomende animatiefilms van DreamWorks Animation. Het gaat om de films Madagascar 3, Rise of the Guardians en The Croods. Dat heeft D3 dinsdag bekendgemaakt.

Madagascar 3: The Video Game moet het eerst verschijnen. Het spel moet in juni samen met de film op de markt komen. Het is niet bekend voor welke spelcomputers de game wordt gemaakt. Rise of the Guardians komt met de feestdagen in de bioscoop, terwijl The Croods gepland staat voor begin volgend jaar.

Eind vorige maand maakte THQ bekend licenties rond televisiesprogramma's en films voor kinderen terug te geven aan Nickelodeon en Dreamworks. Het bedrijf wil geen kinderspellen meer maken en richt zich op volwassenen. De markt voor spellen onder licentie zou ingestort zijn door onder meer lage productiebudgetten en korte productiecycli.


D3 Publisher verzorgt spellen Dreamworks-films

Spurs-trainer Redknapp vrijgesproken

Tottenham Hotspur-trainer Harry Redknapp is vrijgesproken van belastingontduiking. De 64-jarige Engelsman werd ervan verdacht geen belasting te hebben betaald over zo'n tweehonderdduizend euro. Hij ontving dat bedrag op een rekening in Monaco tijdens zijn periode als coach van Portsmouth. De oefenmeester heeft zelf altijd ontkend.

Redknapp stond in het beklaagdenbankje naast de voormalige Portsmouth-eigenaar Milan Mandaric. Ook de Serviër werd niet schuldig bevonden. Redknapp stond tussen 2002 en 2004 aan het roer bij Pompey'en keerde daar na een kort uitstapje bij Southampton terug in 2005. Hij vertrok vier jaar geleden naar de Spurs.

Redknapp maakt momenteel de beste periode uit zijn trainerscarrière door. Hij bezet met de ploeg van Rafael van der Vaart de derde positie in de Premier League. Redknapp is in beeld om Fabio Capello op te volgen als bondscoach na het EK in Oekraïne en Polen.

OM eist cel en tbs voor verkrachting studente

Voor het verkrachten van een 19-jarige studente heeft justitie woensdag vijf jaar cel en tbs geëist tegen een oud-onderwijsassistent uit Barneveld. De 39-jarige Adriaan van der P. staat ook terecht voor het bezit van kinderporno. De verdachte kon worden gepakt door de aandacht die het tv-programma Opsporing Verzocht aan de zaak besteedde.

De studente werd volgens justitie in de nacht van 13 op 14 december 2010 in haar woning aan de Hessenweg in Lunteren overmeesterd. Van der P. bekende tegenover de rechtbank in Arnhem dat hij het slachtoffer in haar slaapkamer met tape heeft vastgebonden en haar daarna heeft geslagen.

Ook bekende de man, die als technisch onderwijsassistent biologie op het Johannes Fontanus College in Barneveld werkte, een prop tape in de mond van het slachtoffer te hebben geduwd. Tegen de rechters vertelde hij onder invloed van grote hoeveelheden drank en drugs te hebben gehandeld.

De officier van justitie sprak van een horrorscenario. Volgens hem had het slachtoffer talloze verwondingen op haar lichaam. Van der P. heeft de overmeestering van de studente volgens justitie zorgvuldig voorbereid.

Op de computer van de man werden honderden afbeeldingen met kinderporno en enkele video's aangetroffen. Van der P. vertelde de rechters al heel lang gefascineerd te zijn door pornosites en extreme seks. "Ik ben daar zeker door beïnvloed. Ik was me ervan bewust dat er ook kinderporno bijzat. Ik walgde er eigenlijk van."

Door zijn drugsverslaving bezocht hij de sites toch telkens opnieuw, verklaarde de 39-jarige. Volgens gedragsdeskundigen heeft de man een persoonlijkheidsstoornis en is hij enigszins verminderd toerekeningsvatbaar.

Het 19-jarige slachtoffer liet via een schriftelijke slachtofferverklaring weten nog regelmatig nachtmerries te hebben. "In een paar minuten heeft hij mijn leven kapotgemaakt", aldus het slachtoffer. Dat de verdachte uiteindelijk via Opsporing Verzocht kon worden gepakt, luchtte de 19-jarige op.

De rechtbank in Arnhem doet over twee weken uitspraak.

'ID-kaart kan echt geen 10 jaar mee'

De Nederlandse identiteitskaart is te kwetsbaar om hem voor 10 jaar te laten gelden. Dat schrijft minister Liesbeth Spies (Binnenlandse Zaken) aan de Tweede Kamer. In de Kamer zijn stemmen opgegaan om de geldigheidsduur te verlengen van 5 naar 10 jaar, maar dat zit er volgens de bewindsvrouw voorlopig echt niet in.

"De identiteitskaart is namelijk kwetsbaarder dan het paspoort, enerzijds omdat dit document niet beschermd is met een kaft en visapagina’s en anderzijds omdat de identiteitskaart door het creditkaartformaat anders wordt gebruikt door de houders ervan", schrijft ze.

Spies:'ID-kaart kan echt geen 10 jaar mee'
Spies:'ID-kaart kan echt geen 10 jaar mee' (Foto: ANP)

Berbatov wil terugkeren bij Bulgarije

Dimitar Berbatov keert waarschijnlijk terug bij het nationale elftal van Bulgarije. De aanvaller van Manchester United zegt op een uitnodiging van bondcoach Lyuboslav Penev te wachten. Berbatov stopte in mei 2010 als international, omdat hij de sfeer bij de Bulgaarse ploeg te gespannen vond. Ook wilde hij meer tijd aan zijn familie besteden.

Penev toonde zich verheugd met de mededeling van Berbatov. De trainer wil nog deze week in gesprek met de 31-jarige spits.

Berbatov, die in 1999 zijn debuut maakte voor het nationale team, is topscorer voor Bulgarije met 48 doelpunten in 77 optredens. Hij kan bij Manchester United niet op veel speelminuten rekenen. Trainer Sir Alex Ferguson gunde hem dit seizoen pas vijf keer een basisplaats in de Premier League.


Berbatov wil terugkeren bij Bulgarije (Foto: Novum)

Opnieuw geweld en doden in Syrische stad Homs

Syrische regeringstroepen hebben woensdag voor de vijfde opeenvolgende dag aanvallen uitgevoerd op woonwijken in de opstandige stad Homs. Zeker vijftig mensen zijn omgekomen, meldden oppositiebewegingen.

Volgens het in Groot-Brittannië gevestigde Syrische Observatorium voor de Mensenrechten werden woensdag de wijken Bayadeh, Baba Amr, Khaldiyeh en Karm el-Zeytoun aangevallen. Omar Shaker, activist in Baba Amr, zei dat zijn wijk 'zwaar onder vuur ligt'. Met onder meer machinegeweervuur en mortiergranaten wordt de wijk aangevallen, aldus Shaker. In de wijk raakten zeker 23 woningen zwaarbeschadigd.

"De situatie is verschrikkelijk. We hebben een gebrek aan voedsel, water en medische hulp. Artsen zijn na vijf dagen onafgebroken gewonden verzorgen ingestort", zei Shaker. "We willen dat Lavrov (Russische minister van buitenlandse zaken, red.) hier komt en een nacht in Homs doorbrengt om te zien wat wij hier doormaken."

Shaker riep de internationale gemeenschap dringend op ervoor te zorgen dat vrouwen en kinderen de onrustige gebieden in Homs veilig kunnen verlaten. Volgens Rami Abdul-Rahman van het Observatorium probeert het regime 'de opstandelingen uit te putten voorafgaand aan een bestorming van de wijken'.

Ook in de provincie Idlib vonden woensdag hevige gevechten plaats tussen regeringstroepen en overgelopen militairen.

Het regime van president Bashar Assad raakt door het geweld steeds verder geïsoleerd. Vijf Europese landen en zes Golfstaten hebben hun ambassadeurs inmiddels uit Damascus teruggeroepen. De Verenigde Staten hebben hun ambassade in Syrië gesloten.

Volgens de Verenigde Naties zijn meer dan 5400 mensen om het leven gekomen sinds de opstand tegen Assad elf maanden geleden aanving.

HELP! Mijn kind gaat naar het VMBO ...

“Graag wil ik u als ouder vragen om niet te zwaar om te gaan met het maken van de Cito-toets.” De oproep van Petra Hamel op het digitale prikbord van de Maria ter Heideschool in Mariaheide is dringend van toon.

Dit is een dringende oproep van een docente van groep 8 van een basisschool. Is deze lerares nu helemaal gestoord geworden of is dit een terechte oproep aan gestoorde ouders?

Spigt Nederlands kampioene op natuurijs

Yvonne Spigt is op de Grote Rietplas bij Emmen Nederlands kampioene op natuurijs geworden. De 24-jarige schaatsster bleef in de wedstrijd over zeventig kilometer Rixt Meijer voor. Carla Zielman won de sprint van de achtervolgende groep.

In de finale van de wedstrijd bleven er ongeveer 20 vrouwen over. Het lukte Meijer om van de groep weg te komen. Spigt wist haar te volgen en kon even later profiteren van de val van Meijer. Met 50 seconden voorsprong schaatste Spigt met korte slagen naar de finish.

Met haar overwinning onttroont Spigt schaatster Foske Tamar van der Wal. Van der Wal was de titelfavoriet, maar werd slachtoffer van het tactische spel van de ploeg van Spigt.

'Seks is uitlaatklep voor Jan Smit'

Seks is 'een goede uitlaatklep' voor Jan Smit. De Volendammer en zijn vrouw Liza hebben totaal geen last van sleur tussen de lakens. Dat vertelt Jan volgens Vlaamse media aan het Vlaamse blad TV Familie.

"Seks is heel belangrijk in onze relatie", doet Jan uit de doeken. "Maar ik ben niet veeleisend in bed. Ik hou van de gewone dingen." Liza, met wie Jan in november trouwde, is volgens Jan het sexyst als ze op hem zit. "Mannen en vrouwen uiten gevoelens op een andere manier, maar het idee achter seks en het genot blijft voor beide seksen hetzelfde."

Van sleur in hun huwelijk is volgens Jan totaal geen sprake. "Zolang je verslingerd bent aan elkaar gaat het automatisch. Ik weet natuurlijk niet hoe het na verloop van tijd zal aanvoelen, maar de sleur is in elk geval ver zoek."

Voorbijganger vindt geladen pistool in Cuijk

In Cuijk is zondag een geladen pistool op straat gevonden. Een voorbijganger zag het vuurwapen liggen en bracht het maandag naar de politie, zegt een woordvoerder. In het pistool zat nog een patroon.

Het wapen lag in de berm vlak bij kunstwerk De Stier, langs de Maas. De politie onderzoekt nog waar het pistool vandaan komt en wat er in het verleden mee is gedaan. Het onderzoek kan zeker enkele weken duren.

Volgens de woordvoerder heeft de vondst waarschijnlijk niets te maken met het schietincident op oudejaarsavond in de Brabantse plaats. Toen raakte een 11-jarige jongen zwaargewond. De dader is nog altijd spoorloos.

Dries Roelvink wil Frans Bauer verbouwen

Dries Roelvink is boos op Frans Bauer. Volgens de blonde zanger is zijn hoofd kaalgeschoren tijdens de opnames van een grap voor Bananasplit. "Ze hebben mijn halve hoofd kaalgeschoren. Dat kan echt niet. Die zingt voorlopig niet meer", vertelt Dries aan Novum Nieuws.

Roelvink wil Bauer in de haren vliegen. "Ik wacht hem op in Hilversum. Ik weet nog niet precies wat ik ga zeggen, maar hij gaat met twee blauwe ogen weer naar huis", gaat Dries verder.

Ook op Twitter gaat de Amsterdamse zanger flink tekeer. "Wat Frans Bauer nu geflikt heeft kan echt niet, ik kan hem wel zijn kop omdraaien!" Frans Bauer probeert de boel nog te sussen. "Dries, doe toch rustig. Laten we dit gewoon als volwassen mensen oplossen." Maar Dries moet er niets van weten. "Niets rustig, nu ben je te ver gegaan."

Of de volkszangers elkaars bloed daadwerkelijk wel kunnen drinken, is onduidelijk. "Ik denk dat het een grap is", zegt een woordvoerder van Bauer. "Het enige wat ik weet is dat de twee elkaar vanmiddag treffen."

TROS ontkent dat er onlangs opnames zijn geweest voor Bauers verborgencameraprogramma Bananasplit. "We zijn nog niet begonnen met de opnames van een nieuw seizoen."

Britt Dekker vindt haar droomauto

Britt Dekker heeft eindelijk haar droomauto gevonden. De 18-jarige realityster heeft een foto op Twitter gezet van haar zuurstokroze Ford Ka. "Wauw, wat een droom."

Britts droomauto staat voorlopig nog niet voor haar deur. De blondine moet eerst een roze pasje halen. "Ik mag hem ophalen als ik m'n rijbewijs heb." Dekker is al een tijdje bezig met rijlessen, drie weken geleden slaagde ze voor haar theorie-examen.

Dekker fantaseert al lang over een roze autootje. "Ik kan nu eindelijk een roze Ford Ka met gouden velgen kopen", jubelde de blondine in mei toen ze Echte Meisjes in de Jungle won. Van die gouden velgen heeft Britt alsnog afgezien. "Dat ging me te ver."

72 Belgen ingeloot voor de Elfstedentocht

Er zijn 72 Belgen ingeloot voor deelname aan de Elfstedentocht. Bij de vorige tocht op 4 januari 1997 waren onze Zuiderburen ook met een dergelijk aantal aanwezig. Dit meldt Immie Jonkman, de woordvoerster van de Friesche Elf Steden.

Het is niet zo gemakkelijk om een inschrijving voor de Elfstedentocht te bemachtigen. "Iedereen van 18 jaar en ouder die goed kan schaatsen en van wie verwacht mag worden dat hij of zij de tocht daadwerkelijk volbrengt, kan lid worden van Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden. De schaatskwaliteiten van het kandidaat-lid moeten door twee huidige leden van de vereniging in een schaatsvaardigheidsverklaring worden onderschreven", aldus Jonkman.

Nadat de verklaring ondertekend is, moet er een reeks documenten ingevuld en opgestuurd worden. Dit moet gebeuren voor 31 mei, vóór het daaropvolgende winterseizoen.

Vandaag komen het bestuur en de 22 rayonhoofden samen om te beslissen over de doorgang van de tocht. Aansluitend zal er een persconferentie volgen. De Elfstedentocht is sinds 1909 vijftien keer verreden.

'Ridge Racer: Unbounded wordt het donkere spel van de serie'

Namco Bandai heeft een achter-de-schermenvideo uitgebracht voor Ridge Racer: Unbounded. In de video zijn interviews te zien met mensen van ontwikkelaar Bugbear Entertainment tijdens een driftsessie op een Finse racebaan.

Ridge Racer: Unbounded moet een ander gevoel gaan geven dan de eerdere Ridge Racer-games. Lead designer Karri Kiviluoma zegt: "Als je zegt dat de eerdere spellen de lichte games zijn, dan wordt Unbounded het donkere spel."

Ridge Racer: Unbounded komt 2 maart uit op Xbox 360, PlayStation 3 en pc.

LG brengt tv met game-mogelijkheid

Televisies krijgen steeds meer features en LG gaat weer een stapje verder. Dit jaar verschijnen er een aantal televisies van LG die je de mogelijkheid geven om games te spelen zonder dat je een aparte gameconsole nodig hebt.

De games die draaien op de televisie zijn allen gemaakt met Unity en de besturing gaat via de Magic Motion Remote. San-Woo Lee van LG belooft een grote hoeveelheid games die beschikbaar gemaakt worden maar wilde verder niet specificeren welke games dit precies zijn. Wel zei hij dat televisie het meest uitgebreide platform voor entertainment is en de mogelijkheid om er games op te spelen dat alleen maar bevestigt.

lg

LG Smart-TV met Magic Motion Remote

Politie doet inval bij Franse renster Longo

De Franse politie is het huis van olympisch kampioen wielrennen Jeannie Longo binnengevallen. De politie arresteerde haar echtgenoot op verdenking van het aankopen van het prestatiebevorderende middel epo. De 53-jarige renster werd zelf niet gearresteerd.

Sportkrant L'Equipe meldde woensdag dat twaalf agenten een inval deden in de chalet van het echtpaar. De inval is onderdeel van een onderzoek dat werd geopend in september. De politie van de regio Isère bevestigt dat de echtgenoot van Longo in hechtenis is genomen, maar wenst verder geen details kenbaar te maken.

Longo is de succesvolste wielrenner aller tijden. De Française won al 59 titels op de baan en weg en werd dertien keer wereldkampioen. Overigens kwam zij vorig jaar in opspraak vanwege het niet correct invullen van haar whereabouts, de verblijfplaats van renners. Longo werd vrijgesproken, maar miste wel het WK in Kopenhagen.

Meisje gooit hamer tegen hoofd docent

Een 13-jarige leerling van een Rotterdamse school heeft haar docent maandag verwond toen ze een hamer door de klas gooide. De hoofdwond van de vrouw moest worden gehecht. Dat meldt de politie.

Het incident vond plaats tijdens een handvaardigheidles op de school aan de Hazelaarweg in de wijk Schiebroek. Toen in het lokaal onrust ontstond gooide het meisje de hamer door het klaslokaal. De hamer raakte het hoofd van de docente, die een aantal leerlingen aan het helpen was. Waarschijnlijk had het meisje niet de bedoeling de docente te raken.

Het slachtoffer werd naar het ziekenhuis gebracht. Nadat de wond was verzorgd mocht ze het hospitaal verlaten. Het meisje is aangehouden en verhoord. Ze moet zich voor de rechter verantwoorden.

[MotoGP] Lorenzo: "Ik heb geen motorrijbewijs"

Motorracer Jorge Lorenzo heeft deze week een opvallende onthulling gedaan. De Spaanse wereldkampioen in de MotoGP van 2010 blijkt nog niet over een motorrijbewijs te beschikken. De Mallorcaan heeft inmiddels wel zijn theorie gehaald, maar volgt nog steeds praktijklessen.

"Ik heb wel mijn autorijbewijs gehaald op mijn 18e", zegt de 24-jarige coureur uit het fabrieksteam van Yamaha. "Ik heb het tot nu toe niet nodig gehad, want om te mogen racen heb je geen rijbewijs nodig. Maar nu wil ik wel graag ook op de gewone weg en in de stad motorrijden."

De lessen vallen hem niet mee, bekent Lorenzo. "Mijn leraar is de enige in de wereld die tegen me zegt dat ik langzamer moet rijden. Daar moet ik dus voortdurend op letten, want ik heb nooit geleerd om langzaam te rijden op de motor", aldus de man die al op 15-jarige leeftijd zijn debuut maakte in het WK wegrace.

Lorenzo onthult: ik heb geen motorrijbewijs
Lorenzo onthult: ik heb geen motorrijbewijs (Foto: ANP)

Contract Contador bij Saxo Bank ontbonden

Het contract tussen Saxo Bank en wielrenner Alberto Cotnador is ontbonden. Dit meldde ploegleider Bjarne Riis op een persconferentie na aanleiding van de tweejarige schorsing van de Spanjaard. Het betekent echter niet dat hij nooit meer voor de wielerploeg zal gaan rijden.

"Het contract kan niet voortgezet worden als Alberto niet voor ons kan rijden", aldus de Deen. "Dat lijkt me vrij duidelijk." Desondanks blijft Riis achter de verklaringen van Contador staat, wat de deur weer openzet voor de veelvoudig grote rondewinnaar om in augustus weer terug te keren bij de ploeg.

Velthuizen: "Een topclub in wording"

Merab Jordania wil met Vitesse de top gaan bestormen. Doelman Piet Velthuizen merkt dat er vooruitgang zit in de ontwikkeling van de club.

Jordania eist Europees voetbal. Doelman Velthuizen gaat mee in die doelstelling. "Ik wil hier Europees voetbal halen en daarna misschien nog wel meer", zegt Velthuizen in gesprek met NUsport. "Het Vitesse van nu is niet meer het Vitesse van vroeger. We zijn een topclub in wording. Als je ziet wat er tegenwoordig mogelijk is, afgelopen transferperiode hebben we ook weer goede spelers kunnen halen. Veel clubs zullen daar jaloers op zijn."

Vitesse versterkte zich in januari met Jonathan Reis, Mart Lieder, Mike Havenaar en Patrick van Aanholt. Veel succes hebben deze spelers Vitesse nog niet opgeleverd. In 2012 werden er pas drie punten gepakt, afgelopen zaterdag tegen NAC Breda (1-0).

GL zeer huiverig voor antipiraterijverdrag

GroenLinks is nog zeer huiverig voor het verdrag ACTA, dat maatregelen bevat tegen piraterij en vervalsing. De partij wil dat de regering zo spoedig mogelijk advies inwint bij het Europees Hof van Justitie over wat de gevolgen kunnen zijn.

Kamerlid van GroenLinks Arjan El Fassed: "Ik wil dat het internet een motor van innovatie blijft. ACTA bedreigt de privacy van internetgebruikers. Nederland mag het verdrag niet eerder ondertekenen voordat duidelijk is wat de gevolgen zijn voor journalisten, bloggers en andere internetgebruikers."

Het Anti-Counterfeiting Trade Agreement, zoals het verdrag voluit heet, kan pas in werking treden als het is goedgekeurd door het Europees parlement en door de lidstaten.

GL zeer huiverig voor antipiraterijverdrag
GL zeer huiverig voor antipiraterijverdrag (Foto: ANP)

[NBA] Clippers moeten Billups lang missen

Los Angeles Clippers kan dit seizoen niet meer over Chauncey Billups beschikken. De 35-jarige basketballer liep maandag tijdens de 107-102 zege op Orlando Magic een achillespeesblessure op. Billups gaat binnenkort onder het mes en lijkt ook de Olympische Spelen in Londen te moeten missen.

Billups maakte tegen Magic achttien punten, maar moest met zes minuten op de klok door zijn teamgenoten naar de kant worden geholpen. De guard werd in 2004 kampioen in de NBA met Detroit Pistons.


Clippers moeten Billups lang missen (Foto: Novum)

Brandweer positief over proef met kleinere wagen

De Rotterdamse brandweer is tevreden over een proef met een kleinere brandweerwagen met slechts twee brandweerlieden. Tachtig procent van de brandmeldingen kon worden afgehandeld met het zogenoemde snelle interventievoertuig, zei brandweercommandant Arjen Littooij in het NOS Journaal.

Normaal wordt bij een brandmelding een vrachtwagen met zes brandweerlieden ingeschakeld. Bij de proef werd een busje ingezet. Ook is geëxperimenteerd met het mee naar huis nemen van de bus, zodat vanaf daar kon worden vertrokken, maar dat was geen succes. De bus blijft op de brandweerkazerne staan. "Vanaf daar kunnen we altijd binnen een minuut uitrukken."

De lagere bezetting is niet onomstreden. In augustus reageerden vakbonden furieus toen de Nederlandse Vereniging voor Brandweerzorg en Rampenbestrijding (NVBR) voorstelde de norm van zes brandweermannen per brand bij te stellen naar vier. Er werd onder meer op gewezen dat vergunningen voor woningen en cellencomplexen zijn gebaseerd op een brandweer die binnen acht minuten met zes man ter plaatse is.

De NVBR stelde daar tegenover dat de huidige normen uit de jaren negentig stammen en dat de uitrusting sindsdien is verbeterd. Zo kan vuur sneller worden geblust door hogedrukstraalpijpen en nevels.

OM sluit deal met huurmoordenaar

Een huurmoordenaar gaat in ruil voor bescherming en strafvermindering getuigen tegen zijn opdrachtgevers. Dat bevestigt een woordvoerder van het landelijk parket van het Openbaar Ministerie woensdag na een bericht hierover in De Telegraaf.

Het is de tweede keer dat justitie in zee gaat met een huurmoordenaar. De eerste keer gebeurde dat met Peter la S. in het liquidatieproces. Dat proces verloopt niet zonder problemen. La S. heeft al meerdere keren gedreigd zijn medewerking te staken.

De huurmoordenaar, Richard T., werd in november 2010 aangehouden. Hij zou in juni dat jaar een handgranaat door een raam in een vrijstaande kantoorvilla aan de Churchilllaan in Amsterdam hebben gegooid. Daarbij vielen geen gewonden.

Een maand later probeerde hij iemand in de deuropening van zijn woning dood te schieten. Het pistool met geluiddemper weigerde echter. Na een schermutseling met de bewoner nam hij de benen.

Door de getuigenissen van de huurmoordenaar zijn al meerdere verdachten aangehouden. Die werden vorige maand al bekendgemaakt door het OM. Het gaat onder anderen om een 41-jarige advocaat uit Voorschoten, die wordt verdacht van het mede beramen van de aanslagen. Drie andere verdachten zouden de opdracht voor de aanslag hebben gegeven, contact hebben gehad met de huurmoordenaar en geld hebben witgewassen.

Dewi Pechler baalt van uitblijven succes

Dewi Pechler baalt dat haar carrière 'niet bepaald naar wens' verloopt. "Mijn successen zijn steeds heel tijdelijk", zegt de zangeres in het AD. "Het is hard vechten in de muziekindustrie. Daar word ik wel eens moe van."

Na Idols en Popstars is Dewi momenteel te zien in de talentenjacht The Winner Is. "Als ik een groepje van vijftig mensen zie huilen, weet ik weer waar ik het voor doe", zegt de 28-jarige. "Maar ik zou liegen als ik zei dat het uitblijven van gegarandeerd succes niet frustrerend is."

Dewi heeft zich niet alleen om haar passie voor muziek opgegeven voor The Winner Is. "Ik doe ook mee om het geld. Dat kan ik best gebruiken", bekent de alleenstaande moeder. "Ik werk momenteel drie tot vier dagen per week in een tweedehandskledingzaak."

Als de muzikale carrière van Dewi ook na haar deelname aan The Winner Is niet van de grond komt, heeft de zangeres een ander plan. "Als het allemaal echt niet meer lukt, zou ik best een eigen winkeltje willen beginnen. Maar momenteel staat er van alles op stapel wat muziek betreft."

Geen UMD-naar-Vita-inruilactie voor Amerika

Er is in Amerika straks geen mogelijkheid om je fysieke PSP-games goedkoper aan te schaffen voor Vita. Mocht je deze games opnieuw willen kopen, dan kost je dat het volle pond. In Japan biedt Sony wel de mogelijkheid om de games met korting te downloaden.

Binnenkort verschijnt de nieuwe handheld van Sony, PlayStation Vita, en deze ondersteunt geen UMD, het medium waarop PSP-games staan. Daar een groot deel van de PSP-games ook te downloaden zijn vanuit de PlayStation Store biedt Sony in Japan de mogelijkheid om de games die je op UMD hebt tegen gereduceerd tarief te downloaden.

Sony in Amerika heeft nu bevestigd dat deze service niet voor Amerika beschikbaar komt. Sony in Europa heeft nog niets bekendgemaakt, maar verwacht wordt dat ook hier deze service niet aanwezig zal zijn.

Honda blijft hopen op toptransfer

Keisuke Honda zag vorige maand een transfer naar Lazio aan zijn ogen voorbij gaan. De speler van CSKA Moskou baalde flink, maar heeft zijn mislukte transfer uit zijn hoofd gezet.

Sinds zijn overstap van VVV-Venlo naar CSKA Moskou wordt Honda gelinkt aan de Europese topploegen. Manchester City, Liverpool en Paris Saint-Germain hadden hun hoop gevestigd op de komst van Honda. Het was uiteindelijk Lazio dat vol voor Honda ging. De Italiaanse club had veertien miljoen euro voor hem over. Op deadlineday kwamen de clubs er uiteindelijk niet uit.

"Ik had er alles aan gedaan om die transfer te krijgen", zegt Honda tegen Reuters. "Maar ik weet hoe belangrijk het voor me is om me te focussen op de dingen die ik nu moet doen."

De 25-jarige Japanner heeft een overstap nog niet uit zijn hoofd gezet. "Ik hoopte op een betere toekomst", zegt hij tegen maxifoot.fr. "Ik focus mezelf op CSKA Moskou. Mijn contract loopt hier snel af en ik voel me vereerd dat ik in verband wordt gebracht met clubs als Paris Saint-Germain en Manchester City."

Dodental ongeluk A35 loopt op naar 6

Een 21-jarige vrouw uit Zoetermeer en haar moeder van 48 jaar zijn in de nacht van dinsdag op woensdag overleden aan de gevolgen van een aanrijding zondagavond op de snelweg A35, ter hoogte van Bornerbroek bij Almelo. Dat heeft een woordvoerster van de politie in Twente woensdagmorgen gezegd.

Eerder overleden al twee broertjes van 7 en 8 jaar uit Zoetermeer en een 8-jarig meisje uit Deventer en haar 40-jarige vader. Een 38-jarige man uit Zoetermeer is als enige nog in leven.

Eerste games voor Windows 8 Store bekend

In Windows 8, die gepland staat voor een release later dit jaar, bouwt Microsoft een soort app store in. In deze Windows 8 Store kun je dan handige applicaties en games gaan downloaden zonder veel moeite, vergelijkbaar met de manier waarop je een app koopt op je smartphone.

Dankzij The Verge kunnen we nu de eerste games noemen die in de Windows 8 Store gaan verschijnen:

Hydro Thunder
Toy Soldiers
Reckless Racing
Angry Birds
Ilomilo
Rocket Riot
Full House Poker
Tentacles
Crash Course
Ms Splosion Man
Wordament

Daarnaast zullen pinball en solitaire al meegeleverd worden.

Developers kunnen hun games indienen en kiezen voor een betaalde of gratis download. Microsoft zal in het begin 30% van de inkomsten voor zichzelf houden. Later kan dat dalen naar 20% als de app meer dan $25.000 heeft opgebracht.

Mogelijke claim tegen Ten Have

Mochten de vier commissarissen van Ajax, Steven ten Have, Paul Römer, Edgar Davids en Marjan Olfers, besluiten om de benoeming van Louis van Gaal en Martin Sturkenboom aan te stellen als statutair directeuren dan kan dit de club veel geld gaan kosten.

Het gerechtshof verbood gisteren de benoeming van het tweetal. "Maar elke verdere uitvoering van de benoeming van Van Gaal en Sturkenboom kost Ajax 25.000 euro per overtreding, met een maximum van 500.000 euro. Is dat in het belang van Ajax?" meldden Mike Jansen en Mirjam de Blécourt, de advocaten van Johan Cruijff en de jeugdtrainers.

De advocaten noemden het team van Ten Have slechte verliezers, te meer omdat hun advocaat Peter Wakkie gisteren aangegeven heeft dat de benoeming toch doorgezet zal kunnen gaan worden. De RvC houdt de mogelijkheid open om voor de aandeelhoudersvergadering van komende vrijdag dit nog te regelen.

Mocht dit gebeuren dan kan dit Ajax geld gaan kosten wat op de vier commissarissen verhaald gaan worden. "Die handeling leidt ertoe dat er schade voor Ajax kan ontstaan. Indien dat bijvoorbeeld door een schadeloosstelling voor Louis van Gaal of Martin Sturkenboom zo is, zou de club die eventueel kunnen verhalen op de commissarissen. Omdat zij moedwillig de regel voor besluitvorming hebben overtreden, zouden ze hoofdelijk aansprakelijk kunnen worden gesteld. Tenzij de commissarissen kunnen bewijzen dat Van Gaal en Sturkenboom ook bij het opzetje waren betrokken," zei Jansen.

Resident Evil GBC geldinzameling compleet

De tweeduizend dollar die nodig was om de bijna volledige versie van Resident Evil 1 voor de Game Boy Color naar buiten te krijgen is ingezameld. Het spel is via de bron te downloaden.

Onthoud dat het spel dus nog voor tien procent aan gameplay mist. Vlak voor het einde zit er een deur waar je niet in kunt, ook al zou je de juiste sleutel hebben. Via wat trucjes zou je door de muren heen kunnen springen, maar de makers willen dat je dit zelf uitvogelt. "To keep some excitement in it."

[NBA] Wade en James helpen Miami langs Cleveland

Dwyane Wade en LeBron James hebben Miami Heat aan de elfde zege in dertien duels in de NBA geholpen. De verliezend finalist van vorig jaar was met 107-91 te sterk voor Cleveland Cavaliers. Wade was met 26 punten topscorer. James voegde daar 24 punten aan toe tegen zijn voormalige ploeg. Voor Cleveland maakte Antawn Jamison 25 punten.

Miami boekte zijn negentiende overwinning van dit seizoen en blijft in het kielzog van koploper Chicago Bulls in de Eastern Conference. De Bulls waren een dag eerder al New Jersey Nets de baas.

Oklahoma City Thunder klopte op bezoek in Oakland Golden State Warriors nipt met 119-116. Kevin Durant had met 33 punten en tien rebounds een belangrijk aandeel in de twintigste seizoenszege van Oklahoma, dat ruimschoots aan de leiding gaat in de Western Conference.

Overige uitslagen NBA dinsdag
Indiana Pacers - Utah Jazz 104-99
Minnesota Timerwolves - Sacramento Kings 86-84
Phoenix Suns - Milwaukee Bucks 107-105
Boston Celtics - Charlotte Bobcats 94-84

Athletic Bilbao eenvoudig naar finale Copa del Rey

Athletic Bilbao is nog een horde verwijderd van de eerste bekerwinst sinds 1984. De Basken plaatsten zich dinsdag door een 6-2 zege op Mirandes voor de finale. Het eerste duel had Bilbao al met 2-1 gewonnen. In de finale treft de ploeg van Marcelo Bielsa Barcelona of Valencia, die woensdag hun tweede duel afwerken.

Bilbao maakte binnen 25 minuten aan alle illusies van de koploper van de Segunda Division B, het derde Spaanse niveau, hardhandig een einde. Binnen een vloek en een zucht stond het al 3-0, door treffers van Iker Muniain, Markel Laskurain en Jon Aurtenetxe. In de tweede helft deed Mirandes via Aitor Blanco nog wel wat terug.

Spaans international Fernando Llorente voerde vervolgens eigenhandig de score op naar 5-1. Tweemaal werd er daarna gescoord nog door een speler van Mirandes. Blanco deed dat in het goede doel, Cesar Fernandez in het verkeerde.

Bilbao won de beker al 24 keer eerder, waarvan achttien keer tussen 1902 en 1950.

Download Mewtwo naar Pokťmon Black en White

Vanaf 12 februari is de legendarische Pokémon Mewtwo te downloaden voor Pokémon Black en Pokémon White. Voor Europeanen is dit pas het tweede WiFi Event waar we aan meedoen, terwijl het voor Japan al de zevende  editie is.

Speciaal voor dit online evenement kent Mewtwo twee aanvallen die hij normaliter niet zou hebben: Electro Ball en Shadow Ball. Daarnaast kent hij het tamelijk krachtige Aurora Sphere, eigenlijk Lucarios signature move, en het niet te ontwijken Psystrike.

Tot 26 februari is Mewtwo binnen te halen. Er zijn bronnen die beweren dat het tot en met 6 maart kan. Wil je echter het risico niet nemen Mewtwo mis te lopen, doe het dan voor de 26ste.

Sterretje schrikt vrouwen af

Sterretje is bang dat hij met zijn gedrag vrouwen afschrikt. "Misschien komt het wel door mijn vrouwonvriendelijke opmerkingen dat ik nog steeds geen vriendin heb", bekent de Oh Oh Cherso-ster in het AD.

Tony Wyczynksi, zoals Sterretje eigenlijk heet, is blij met de roem die de realityserie Oh Oh Cherso hem heeft gebracht. "Maar ik heb er, zonder dat ik daar veel erg in had, wel een enigszins bedenkelijk imago mee opgebouwd. Je zou zelfs kunnen zeggen dat mijn imago beschadigd is."

De Hagenees beweert dat hij in werkelijkheid anders is dan op televisie. "Een doodgewone, rustige Haagse jongen eigenlijk. Niet iemand die altijd maar vloekt, tiert en zuipt." De 26-jarige weet precies wat hij in een vriendin zoekt. "Vrouwen met inhoud, die weten dat ik, behalve Sterretje, ook nog een eigen naam heb."

De vrijgezel heeft geen zin om met Valentijnsdag feest te vieren. "Best leuk zo'n appartementje op loopafstand van het strand, maar omdat ik daar in m'n uppie zit, kijk ik wel als een berg op tegen Valentijnsdag."

Santorum wint meerdere voorverkiezingen

Rick Santorum heeft dinsdagnacht met gemak de Republikeinse voorverkiezing in Minnesota gewonnen. Ook in Colorado won hij. De overwinningen roepen de vraag op of er in de conservatieve harde kern van de partij genoeg steun is voor de gematigde koploper Mitt Romney. Santorum staat bekend als een fel tegenstander van abortus en homorechten.

Een uitgelaten Santorum zei tegen zijn aanhangers dat duidelijk is geworden dat het conservatisme in Missouri en Minnesota 'levend en wel' is.

Santorum won ook een niet-bindende voorverkiezing in Missouri. In 2008 won Romney de voorverkiezingen in Minnesota en Colorado nog. Sindsdien is Republikeinse partij echter conservatiever geworden.

Toen de stemmen in 66 procent van de districten in Minnesota waren geteld, had Santorum 45 procent van de stemmen. Ron Paul volgde met 27 procent en Romney met zeventien procent. Newt Gingrich, de voornaamste rivaal van Romney, haalde elf procent.

In Colorado stond Santorum op 43 procent toen de stemmen in 32 procent van de districten was geteld. Romney volgde met 28 procent, Gingrich met vijftien en Paul met dertien procent. In Missouri stond Santorum op 55 procent toen 99 procent van de stemmen was geteld. Romney haalde 25 procent, Paul twaalf procent. Gingrich stond niet op het stembiljet.

Slechte nacht voor ijs in Friesland

Het ijs in Friesland heeft een slechte nacht achter de rug. Door een wolkendek werd het op de route van de Elfstedentocht niet kouder dan -5,1 graden in Stavoren, meldt een woordvoerder van Weeronline woensdag.

In Leeuwarden werd het ongeveer -4 graden. In Dokkum was het met 3,5 graden onder nul het 'warmst'. "Met zulke matige vorst komt er maar een halve tot een hele centimeter ijs bij", zegt de woordvoerder.

Maandagnacht werden nog temperaturen tot -19,9 graden bereikt. Aanstaande zondag wordt gerekend op temperaturen van 3 tot 6 graden. "Met 2 graden houdt het ijs het nog wel, maar daarboven wordt het echt teveel. Het moet dus echt zaterdag gebeuren."

De komende nachten wordt kouder weer verwacht omdat er dan minder bewolking is. Het is dus nog niet te zeggen of er een Elfstedentocht komt of niet. De bewolking van de afgelopen nacht is echter niet de grote spelbreker. "Dat is de sneeuw die vrijdag viel. Daardoor was er ondanks de strenge vorst weinig ijsaangroei. Zonder die sneeuw had de tocht misschien vandaag al kunnen worden gereden."

PVV opent meldpunt overlast Oost-Europeanen

De PVV heeft woensdag een meldpunt voor overlast van Midden- en Oost-Europeanen geopend. Iedereen met klachten over overlast, vervuiling en verdringing op de arbeidsmarkt kan er terecht, laat de partij weten.

De 'massale arbeidsimmigratie' leidt volgens de partij tot veel problemen. Het meldpunt zou een beeld moeten geven van de omvang van de overlast en de verdringing. "Want dan pas kun je daadwerkelijk naar goede oplossingen zoeken om deze knelpunten op te lossen", zegt PVV-Kamerlid Ino van den Besselaar.

Klachten worden volgens de partij vaak niet gemeld, omdat mensen denken dat er 'toch niets mee wordt gedaan'. De PVV benadrukt van begin af aan tegen de openstelling van de arbeidsmarkt voor Polen en andere Oost-Europeanen te zijn geweest.

Op de website van het meldpunt kunnen bezoekers onder meer aanvinken of er sprake is van parkeeroverlast, geluidsoverlast, dronkenschap of verloedering. Ook kan worden aangegeven of er sprake is van baanverlies. De resultaten van meldpuntmiddenenoosteuropeanen.nl moeten uiteindelijk worden aangeboden aan minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Henk Kamp (VVD).

De hele carriŤre van Tiger Woods in Tiger Woods PGA Tour 13

Tiger Woods PGA Tour 13 krijgt een speciaal onderdeel. Electronic Arts heeft in het spel de legacymode toegevoegd, waarbij je de hele carrière van Tiger Woods kunt herbeleven. Van zijn eerste slagen als klein kind in de achtertuin tot zijn laatste mastersoverwinning, alles komt voorbij.

Tiger Woods PGA Tour 13 komt 30 maart uit op Xbox 360 en PlayStation 3.

Voltallig personeel school weg om misbruik

Alle 150 medewerkers van een basisschool in Los Angeles worden vervangen vanwege een seksueel misbruikschandaal. Twee leraren van de school zijn dinsdag aangeklaagd wegens kindermisbruik. De onderwijsautoriteiten in de stad besloten daarop tot de drastische maatregel. Ze hopen "het vertrouwen van ouders te herstellen en de school een nieuwe start te geven", meldden Amerikaanse media.

In allerijl worden tijdelijke docenten, maar ook secretaresses, administratief medewerkers en beveiligers ingehuurd. Voor een deel gaat het om personeel dat bij een eerdere reorganisatie is ontslagen. Volgens de Los Angeles Times zullen medewerkers die niks met het misbruik te maken blijken te hebben, uiteindelijk kunnen terugkeren.

Eén van de verdachten zou zes jaar lang kinderen hebben misbruikt. De politie verdenkt de 61-jarige leraar er onder meer van dat hij jonge kinderen zijn sperma voerde met een lepel en daar foto's van maakte. Hij riskeert een levenslange celstraf.

Amerikaanse politici waarschuwen Egypte

Drie vooraanstaande senatoren in de VS hebben dinsdag het regime in Caïro gewaarschuwd voor een "rampzalige breuk" met Washington. De waarschuwing komt tijdens een oplopende ruzie over de vervolging van Amerikaanse activisten in Egypte.

"In de Egyptische regering zijn er toegewijde tegenstanders van de Amerikaans-Egyptische relatie die spanningen aanwakkeren en een bekrompen politieke agenda dienen", aldus de Republikeinse senatoren John McCain en Kelly Ayotte en de onafhankelijke Joe Lieberman. Ze zeiden ook dat de Amerikaanse financiële hulp aan Egypte op het spel staat. Washington geeft al vele jaren kolossale steun aan Egypte, momenteel circa 950 miljoen euro per jaar.

Egyptische aanklagers willen 44 buitenlandse activisten in het land, onder wie 19 Amerikanen, vervolgen wegens hun rol in buitenlandse organisaties die zonder vergunning in Egypte actief zouden zijn. Het gaat over het algemeen om hulporganisaties of denktanks. De aanklagers gebruiken daar de repressieve wetten van het regime van Hosni Mubarak voor. Mubarak werd een jaar geleden aan de kant geschoven.

Zondag zes graden boven nul in noorden

Nadat vanochtend al werd voorspeld dat de vorst af zou nemen, lijkt een dooi-aanval nu echt in aantocht. Meteorologen voorspellen dat het zondag maar liefst zes graden boven nul wordt in Noord-Nederland en dan kan er zelfs wat regen vallen.

Het KNMI meldt dat na het weekeinde de kans heel erg klein is dat het winterweer zich herpakt. Tot aan zondag blijft het licht tot matig vriezen, met uitzondering van donderdagmiddag.

ArgentiniŽ naar VN om Britse prins

Argentinië gaat zich bij de Verenigde Naties beklagen over de Britse 'militarisering' van de Falklandeilanden voor de kust van het Zuid-Amerikaanse land. President Cristina Kirchner zei dinsdag dat de Britten "de internationale veiligheid bedreigen". De Argentijnen voelen zich zeer geprovoceerd door de komst van de Britse prins William in legeruniform en een hypermodern Brits oorlogsschip naar de Malvinas, zoals zij de eilanden noemen.

William, die helikopterpiloot is in het Britse leger, verblijft momenteel op de eilandengroep om er een training te volgen. Kirchner had hem "liever in burgerlijke kledij zien komen", zei ze in een toespraak.

De Falklands horen sinds 1833 bij Groot-Brittannië, maar Argentinië claimt de eilandengroep ook al tijden. De Malvinas zijn volgens de Argentijnen een koloniale erfenis van de Spanjaarden. In 1982 probeerden de generaals die toen nog in het Zuid-Amerikaanse land aan de macht waren de eilanden te veroveren. De invasie liep echter slecht af voor de junta: na twee maanden moesten de Argentijnse troepen zich gewonnen geven. Korte tijd later was het, mede door de verloren oorlog, ook gedaan met de junta zelf.

Op de eilanden wonen ongeveer drieduizend mensen, van wie het grote merendeel Brits is.

SP-raadslid weg om Voedselbank-donatie

De SP in Lelystad heeft het raadslid Simon Polman uit de partij gezet, omdat hij zijn vergoeding voor het raadswerk aan de Voedselbank doneerde. De regels van de socialisten schrijven voor dat dit geld de partijkas in moet.

Volgens de SP komt het royement, waar de ledenvergadering dinsdagavond mee instemde, na een jaar van discussies met Polman over de afdracht. Fractievoorzitter John van den Heuvel benadrukt dat het raadslid niet om zijn donaties aan de Voedselbank de wacht werd aangezegd, maar vanwege het niet nakomen van afspraken met de partij.

Fractieleden tekenen voordat ze voor de SP gekozen kunnen worden voor de afdrachtsregeling, aldus Van den Heuvel. Dergelijke afspraken gelden voor alle politici van de partij. Zij krijgen vervolgens een door de SP vastgestelde vergoeding voor hun werk.

Polman geeft zijn zetel niet op en gaat alleen verder. Hij zegt zijn belofte aan de Voedselbank te willen nakomen.

Rayonhoofden domineren televisie

Veel Nederlandse zenders passen woensdagavond hun programmering aan, omdat de rayonhoofden van de Elfstedentocht bij elkaar komen.

RTL 4 zendt woensdagavond het programma 'Elfstedenkoorts' uit en wijkt daarmee af van de gebruikelijke programmering. Van half 9 tot zeker 10 uur zal het speciale programma te zien zijn, waarin Wilfred Genee, Frits Wester, Albert Verlinde, Syb van der Ploeg en Rintje Ritsma praten over de tocht der tochten.

De persconferentie van de rayonhoofden zal waarschijnlijk tijdens het RTL-nieuws van 19.30 worden uitgezonden. Goede Tijden, Slechte Tijden gaat wel gewoon door.

De NOS zendt de persconferentie van de rayonhoofden live uit via het kanaal Journaal24. Als ze tijdens de uitzending van het Journaal plaatsvindt, wordt de uitzending daar zo veel mogelijk aan aangepast, stelt een woordvoerster.

Ook bij Hart van Nederland op SBS staan de twee uitzendingen woensdagavond volledig in het teken van de mogelijke Elfstedentocht. Als de persconferentie buiten de reguliere uitzendingen plaatsvindt, wordt de programmering van de zender onderbroken.

Het VARA-programma De Wereld Draait Door stuurt een Jakhals naar Friesland, die woensdag in de uitzending live verslag doet tijdens de bijeenkomst van het elfstedencomité.

Een woordvoerster van de Elfstedentocht liet dinsdagavond weten dat het overleg van de rayonhoofden woensdag om 7 uur 's avonds begint. Hoe lang het duurt voordat de pers de uitslag van het beraad verneemt, is niet bekend.

Rayonhoofden domineren woensdag televisie
Rayonhoofden domineren woensdag televisie (Foto: ANP)

Zorginstelling Nunspeet ontruimd na gaslek

Een instelling voor gehandicapten in Nunspeet is dinsdagavond ontruimd nadat er een gaslek was ontdekt. Zo'n 45 mensen zijn enige tijd opgevangen in een nabijgelegen sporthal. Dat meldt een woordvoerder van de politie.

Iets voor 21.00 uur werd een sterke gaslucht waargenomen in het pand van Stichting Philadelphia Zorg aan de Piersonstraat. In de instelling wonen mensen met een verstandelijke en lichamelijke beperking.

Om 22.30 uur was het lek gedicht en konden de geëvacueerden weer terugkeren.

Leger veegt deel route Elfstedentocht schoon

Ongeveer 50 militairen van de landmacht gaan woensdag aan de slag om een deel van de route van de Elfstedentocht sneeuwvrij te maken.Ze worden ingezet om het ijs tussen Woudsend en het Hegemer Mar (Heegermeer) in het zuidwesten van Friesland schoon te vegen.

Dat heeft voorzitter Wiebe Wieling van de Vereniging De Friesche Elf Steden dinsdagavond gezegd. Het gaat volgens hem niet om een alternatieve route, maar om het normale deel tussen Woudsend en het Hegemer Mar.

Leger veegt deel route Elfstedentocht schoon
Leger veegt deel route Elfstedentocht schoon (Foto: ANP)

Vijftien jaar geŽist voor moord op prostituee

Tegen een 49-jarige man uit Arnhem die ervan wordt verdacht een 21-jarige Duitse prostituee te hebben doodgeschoten is dinsdag vijftien jaar cel geëist. Hij schoot haar op 13 juni dood in een erotische club in Doetinchem.

Hij zou verliefd op de vrouw zijn geweest, maar zijn liefde werd niet beantwoord. De man viel de Duitse al langere tijd lastig en had een verbod gekregen om de club te bezoeken. Op de bewuste avond ging hij toch naar de club, waar hij de prostituee na een ruzie met meerdere schoten om het leven bracht.

De rechtbank in Zutphen doet op 21 februari uitspraak.

FOK!ster Chanty87 houdt Zelda-marathon

Een tijdje terug was er een Nederlandse Zelda-marathon voor het goede doel en binnenkort is er weer eentje met een Nederlands tintje. TwilightRealm, de Zelda-wallpapersite van Chanty87, houdt komende zomer ook een Zelda-marathon namelijk.

De marathon loopt van zaterdag 7 juli 18.00 uur tot dinsdag 10 juli 18.00 uur, in totaal 72 uur. Het goede doel dat gekozen is, is Child's Play dat opgericht is door Penny Arcade. De Zelda-games die gespeeld gaan worden zijn in ieder geval Ocarina of Time, Majora's Mask, A Link to the Past en Skyward Sword. Op de reservelijst staan Twilight Princess en The Windwaker mocht er tijd over zijn.

Verdere details worden de komende weken bekendgemaakt via de website (nog in de maak) en Twitter.

Laatste reviews en specials
review
Halo: the Master Chief Collection (pc)
review
Romancing Saga 3
special
Fun met Funda #175 - Een pareltje, rijp voor de sloop
review
Star Wars Jedi: Fallen Order
review
Age of Empires II: Definitive Edition
review
Death Stranding
©FOK.nl e.a.