FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


advertentie
Archief
Artikelen van donderdag 26 januari 2012

Panetta: leger VS wordt fors ingekrompen

De Amerikaanse minister van defensie Leon Panetta heeft donderdag een plan gepresenteerd voor bezuinigingen op het Amerikaanse leger. De komende tien jaar moet er bijna vijfhonderd miljard dollar worden bezuinigd. Om dit te bereiken krijgen rond de honderdduizend militairen hun ontslag. Ook wordt de aanschaf van nieuwe gevechtsvliegtuigen uitgesteld en worden oudere vliegtuigen en schepen buiten dienst gesteld.

Volgens Panetta wordt de focus van het Pentagon verlegd van Irak en Afghanistan naar het Midden-Oosten en Azië. Ook wordt er meer aandacht besteed aan cyberaanvallen en moeten er meer elitetroepen, zoals de Navy SEALs, worden opgeleid.

"Wij denken dat dit een gebalanceerd en compleet pakket is", schreef Panetta aan stafchef Martin Dempsey. Sommige leden van de Senaat waren het hier niet mee eens. "De terugkeer naar een legermacht van voor 9/11 (de aanslagen van 11 september 2001, red.) brengt ons land in groot gevaar", aldus senator John Cornyn. Panetta 'negeert de lessen die we geleerd hebben uit geschiedenis', aldus senator John McCain.

Dempsey verklaarde echter achter de plannen te staan. "Deze begroting is een eerste stap, het is een aanbetaling, nu we de overgang maken van de oorlogen van vandaag naar de voorbereidingen voor toekomstige uitdagingen", aldus de stafchef. "Deze begroting leidt niet tot een aftakelend leger."

De regering wil voor 2013 525 miljard dollar (ruim 400 miljard euro) vrijmaken voor defensie en nog eens 88 miljard dollar (68 miljard euro) voor de oorlog in Afghanistan. Bij elkaar opgeteld is dat bijna 33 miljard dollar minder dan het Pentagon dit jaar ter beschikking heeft.

Het budget van het Pentagon moet in 2017 567 miljard dollar bedragen. In de periode tot 2017 wordt 259 miljard dollar minder uitgegeven dan in eerste instantie was gepland. De Amerikaanse regering sloot afgelopen zomer een akkoord met Congres om in 2022 de uitgaven voor defensie met 487 miljard te hebben teruggebracht.

Cocaïne onderschept bij postkamer VN

Bij de postkamer van het hoofdkantoor van de Verenigde Naties in New York is eerder deze maand een pakketje met zestien kilo cocaïne onderschept. Dat heeft de politie van New York donderdag laten weten.

De drugs werden aangetroffen in een witte tas. De tas wekte achterdocht, omdat er een slecht lijkend VN-logo op de tas was gestempeld. Er stond geen naam of adres op het pakketje dat afkomstig was uit Mexico en via Cincinnati in New York was aanbeland.

Volgens VN-woordvoerder Martin Nesirky was het pakketje niet bestemd voor de VN of medewerkers van het VN-hoofdkantoor.

[AC] Ivoorkust naar kwartfinale Afrika Cup

Titelfavoriet Ivoorkust is na zijn tweede wedstrijd bij de Afrika Cup al zeker van de kwartfinale. In Malabo werd Burkina Faso met 2-0 verslagen. Salomon Kalou schoot na zestien minuten al raak. Negen minuten voor tijd kopte Bakary Koné een eigen doelpunt binnen. Maandag staan Sudan - Burkina Faso en Ivoorkust - Angola op de kalender.

Eerder wonnen de Olifanten ook al van Sudan. Na twee duels hebben ze dan ook al zes punten. Angola staat met vier punten tweede voor Sudan, dat een punt heeft. Die twee landen strijden om de tweede plaats in de poule. Burkina Faso is na twee duels al uitgeschakeld.

Beide ploegen lieten zich in de hoofdstad van Equatoriaal Guinea van hun beste kant zien. Ivoorkust had het meeste balbezit, maar ook Burkina Faso liet zich aanvallend niet onbetuigd. Het profiteerde van de vele ruimte die er viel door de Ivoriaanse aanvalsdrang, maar kon doelman Boubacar Barry niet passeren.

Aande andere kant viel de bal wel in het net. Na een kwartier rondde Kalou een aanval die was opgezet door Yaya Touré goed af. Daarna bleven beide ploegen aanvallen, maar zonder succes. Ivoorkust probeerde nog altijd de kleine voorsprong tot het einde vast te houden toen Vitesse-spits Wilfried Bony tien minuten voor tijd inviel.

Een minuut later was de marge plots verdubbeld. Een hoge voorzet vanaf de middellijn werd door Koné weggekopt. De verdediger van Olympique Lyon zag tot zijn grote afgrijzen de bal echter over zijn eigen doelman Daouda Diakité heen vliegen en in het net ploffen.

[Coppa] Seedorf scoort voor Milan

Clarence Seedorf heeft donderdag een belangrijke goal gescoord voor AC Milan in de beker. De middenvelder, die net als Mark van Bommel een basisplaats had, scoorde de tweede van drie Milanese doelpunten in de kwartfinale tegen Lazio Roma: 3-1. In de halve finale van de Coppa Italia treft Milan Juventus.

Lazio begon in San Siro uitstekend aan de wedstrijd met een vroege goal van Djibril Cissé. Na een kwartier zorgde Robinho voor de gelijkmaker en drie minuten later was het Seedorf die na een een-tweetje de 2-1 maakte. Die stand bleef lang op het scorebord staan, maar kort voor tijd bepaalde invaller Zlatan Ibrahimovic de eindstand.

Oudste landkaart Zuid-Nederland ontdekt

Een antiquair heeft in een boek dat hij op een beurs had gekocht een opmerkelijke vondst gedaan. Achterin het boek zat een antieke landkaart van Zuid-Nederland.

De kaart stamt uit 1557 en is daarmee voor zover bekend de oudste kaart van dit gebied. Volgens kenners hebben oudere kaarten wel bestaan, maar deze zijn in de loop der tijd verloren gegaan.

Op de kaart zijn onder andere Rotterdam en Dordrecht te zien. Bij elke plaats staat een tekening van een kasteel of kerk. Op de Noordzee zijn de haringvloot en de Spaanse vloot afgebeeld.

'Wii U krijgt mogelijk naamsverandering'

Bronnen dichtbij de hogere regionen van Nintendo hebben aangegeven dat er hevig gediscussieerd wordt over een naamsverandering voor Nintendo's volgende console, de Wii U.

Dit komt naar aanleiding van de grote onduidelijkheid bij het 'publiek' tussen de DS en de 3DS. Veel mensen denken dat de 3DS niet meer is dan een DS met een nieuwe 'gimmick' in plaats van een geheel nieuwe handheld. Nadat Nintendo de Wii U toonde op de E3 in 2011 zakte het aandeel naar een dieptepunt.

Er was grote onduidelijkheid over wat de Wii U precies inhield. Mogelijk neemt Nintendo het verlies voor lief zet Nintendo de Wii U op een nieuwe manier met een nieuwe naam in de markt. Volgens de anonieme bron zijn de hoge bazen in Amerika en Japan in gesprek hierover.

Steam op je smartphone

Steam heeft de gesloten bèta-versie van hun app voor Android en iOS online gezet. Met de app kun je chatten met vrienden, screenshots bekijken, community groups bekijken en op de hoogte blijven van de laatste aanbiedingen.

Volgens Gabe Newell is de app er gekomen op veler verzoek van Steam-gebruikers: “Seeing which of your friends are online and playing a game, sending quick messages, looking at screenshots for an upcoming game, or catching a sale – these are all features customers have requested."

De app werkt momenteel nog niet maar je kunt hem hier downloaden. Start de app op en log in om kans te maken op de gesloten bèta die binnenkort van start gaat.

Brief van Anonymous aan Nederland

Het hackerscollectief Anonymous wil via het onderstaande schrijven Nederland informeren over de op handen zijnde wetgeving ter bescherming van intellectueel eigendomsrecht. Deze ACTA-wetgeving is een inbreuk op het vrije internet. Ook FOK! is voor een vrij en open internet.

Beste inwoners van Nederland.

Dit is een bericht van Anonymous. Wij willen u op de hoogte brengen van ACTA.

De ACTA is een initiatief uit Japan en de Verenigde Staten, waarbij het idee is om tot een wereldwijde standaard te komen tot de handhaving van intellectuele eigendomsrechten.

Als in de achterkamertjes een akkoord over ACTA komt, is het niet de Tweede Kamer, maar het Europees Parlement dat bepaalt of burgers hun internetverbinding kan worden afgepakt.

De ACTA-wetgeving (Anti-Counterfeiting Trade Agreement) is net als de SOPA een wetgeving tegen piraterij en inbreuk van auteursrechten. Niet alleen het internet, maar ook bijvoorbeeld namaakartikelen uit bijvoorbeeld China vallen onder de ACTA. Het kan zelfs invloed hebben op toerisme, voedsel en de farmaceutische industrie.

Het gevolg van deze antipiraterij-wetgeving is dat personen die bestanden die auteursrechtelijk zijn beschermd delen een hoge boete kunnen verwachten, en misschien zelfs in de cel kunnen belanden. Maar dat is nog niet alles, wanneer de ACTA ook echt tot stand komt, zullen er ook voorzorgsmaatregelen worden genomen. Alles wat je publiceert zal non-stop in de gaten worden gehouden, om te controleren of er misschien iets tussen zit wat auteursrechten schendt. Sites die informatie delen die auteursrechtelijk wordt beschermd, zullen offline worden gehaald. Voor velen word dit gezien als censuur, waardoor er massaal wordt geprotesteerd tegen het ACTA-verdrag.

Wij Anonymous willen u, de inwoners van Nederland, beschermen tegen ACTA. Wij vragen hierbij uw hulp. informeer mensen over ACTA. Wij vragen u uw verstand te gebruiken. Doe wat u denkt dat goed is. Help ons in de strijd tegen ACTA. We are Anonymous. We are Legion. We do not forgive. We do not forget. Expect us.

Anonymous

Er is een online actie gestart tegen ACTA. Wil je ook je stem laten horen? Teken dan hier de petitie.

'PSV wordt kampioen'

De FOK!users denken dat PSV dit jaar beslag gaat leggen op de landstitel. Ruim 38% van de stemmers verkoos de Eindhovenaren voor Ajax, AZ en FC Twente. 

PSV kent momenteel een vrij sterk gedeelte van het seizoen en dit is ook een van de redenen dat deze ploeg volgens de users de meeste kans maakt op de titel. "Denk dat PSV de beste papieren heeft, maar ik blijf hopen. Het is niet zo dat we volslagen kansloos zijn", aldus DeX090.

Ajax daarentegen is de laatste tijd helemaal niet zo goed bezig, toch denkt ruim 26% van de users dat de Amsterdammers wederom de titel zullen winnen. De ploeg staat momenteel vierde en ligt vijf punten achter op AZ. Laatstgenoemde krijgt echter maar 21% van de stemmen en maakt dus op FC Twente na het minste kans op de titel, volgens de FOK!users.

FC Twente tenslotte krijgt slechts 14% van de stemmen. "Tegen wat beter weten in gestemd voor Twente...", liet EricOscuro weten onder de poll. Opvallend; de ploeg staat namelijk boven Ajax en heeft slechts drie punten achterstand op koploper AZ.

Overleg over schadevergoeding voor ramp cruiseschip

Vertegenwoordigers van Costa Crociere, het bedrijf dat eigendom is van het gekapseisde cruiseschip Costa Concordia, hebben donderdag overleg gevoerd met consumentenorganisatie Assoutenti over een collectieve schadevergoeding voor ruim 3200 opvarenden uit 61 landen.

In de schadevergoeding zijn de kosten van het ticket opgenomen, kosten die gemaakt moesten worden om thuis te komen, de kosten voor alle spullen die verloren zijn gegaan en schade en trauma's als gevolg van de geruïneerde vakantie. De schadevergoeding is bedoeld voor de opvarenden die niet gewond raakten toen het schip op een rots voer en kapseisde.

Volgens een woordvoerder van Assoutenti wordt er overlegd over de hoogte van het bedrag van de schadevergoeding. "Elke passagier kan besluiten of dit voorstel bevredigend is. Als het voorstel niet bevredigend is, dan staat het ze vrij om te reageren via een advocaat."

Voor de honderden bemanningsleden en de ongeveer honderd personen die verwondingen opliepen of nabestaanden van personen die omkwamen geldt de schadevergoeding niet. Er wordt voor hen gewerkt aan een apart voorstel.

Costa Concordia
Overleg over schadevergoeding opvarenden Costa Concordia (Foto: Novum)

Haven Dover korte tijd dicht na vondst wapens

De haven van het Britse Dover is donderdag korte tijd gesloten geweest wegens een 'veiligheidsincident'. Dat hebben de Britse autoriteiten bekendgemaakt. Een team van explosievendeskundigen was naar de haven gestuurd.

In eerste instantie was niet direct duidelijk wat de aard van het incident was. Volgens een woordvoerder van de lokale politie waren explosievendeskundigen van het leger opgeroepen. De politie van Kent zei later in een bericht op Twitter dat er bij een controle van twee auto's wapens waren aangetroffen. Om wat voor soort wapens het gaat is niet bekend.

Volgens de Britse omroep BBC heeft de politie een gebied van tweehonderd meter rondom de voertuigen afgezet en zijn de twee bestuurders opgepakt. Experts hebben de wapens geïnspecteerd en verklaard dat ze geen gevaar vormen. De twee aangehouden mannen waren vermoedelijk op weg naar een militaire show.

Veerboten die wilden aanmeren in Dover, een van de drukste havens van Groot-Brittannië, moesten enige tijd op zee blijven, maar konden op zeker moment een voor een weer de haven in, aldus de havenautoriteiten.

Grote brand in bakkerij Zutphen

In een bedrijfspand in Zutphen heeft donderdagavond een grote uitslaande brand gewoed. Het gaat om Bakkerij Eklund BV aan de Litauensestraat. Er zijn geen mensen gewond geraakt.

Kort na zessen sloeg een voorbijganger alarm. De brandweer was snel ter plaatse, met groot materieel. Een binnenaanval moest gestaakt worden toen het vuur te hevig werd. Rond half acht had de brandweer het vuur onder controle.

Hoe de brand heeft kunnen ontstaan en hoeveel schade er is aangericht, is nog niet bekend.

Londen wil in 2013 wielerklassieker

Londen moet vanaf 2013 gastheer worden van een wielerklassieker. Dat plan onthulde de Britse wielerbond donderdag. De race in augustus volgt grotendeels het parcours van de olympische wegrace en vormt deel van het erfgoed van de Olympische Spelen. Die worden deze zomer in de Engelse hoofdstad gehouden.

Het is niet de eerste keer dat er een klassieker in Engeland wordt verreden. Tussen 1989 en 1997 stond de Wincanton Classic op de wereldbekerkalender. Die race werd achtereenvolgens in Newcastle, Brighton, Leeds en Rochester verreden. In 1998 werd de race op de kalender vervangen door de HEW Cyclassics in Hamburg.

Naast de race voor profrenners op zondag, worden er op zaterdag en zondag allerlei andere evenementen gehouden die de Londenaren warm moeten laten lopen voor het wielrennen. In totaal kunnen ruim honderdduizend mensen aan de evenementen meedoen.

Dekker pleit voor proef met uitpubliek bij Klassieker

Daniël Dekker wil zich hard gaan maken voor een proef, waarbij een een klein deel van de Ajax-supporters toch naar Rotterdam kan afreizen. Komend weekend wordt daar de Klassieker gespeeld, waarbij nog steeds geen uitpubliek welkom is.

"Ik vind het een nederlaag voor het voetbal. Het begin van het einde als supporters niet meer welkom zijn bij wedstrijden", begon Dekker zijn relaas eerder vandaag op BNR Nieuwsradio.

"Ik zou pleiten voor een soort proef met een gering aantal supporters die afreizen naar Rotterdam en andersom", ging hij verder. In de ogen van Dekker zou een groep van maximaal 1000 fans toelaatbaar moeten zijn. "Ik weet niet wat te behappen is, dat moet je in goed overleg doen."

Daarnaast liet Dekker weten dat ook de supportersvereniging van Feyenoord zich kan vinden in de plannen. "Wij hebben hele goede contacten met de supportersvereniging van Feyenoord. En ook in de Arena zijn ze van harte welkom."

Hockeyvrouwen onderuit tegen Zuid-Korea

De Nederlandse hockeyvrouwen hebben een slechte generale repetitie in aanloop naar de Champions Trophy afgewerkt. Oranje verloor in een partij van tweemaal 25 minuten met 2-1 van Zuid-Korea. Daphne van der Velden scoorde voor Nederland.

Vorige week zondag gingen de hockeysters ook al met 1-4 onderuit tegen Australië. Een dag later waren de rollen echter omgedraaid en ging Oranje met een 1-0 zege naar het hotel.

De Zuid-Koreaanse formatie geldt in Rosario, waar de strijd om de Champions Trophy wordt uitgevochten, overigens als outsider. Eerder was de ploeg namelijk met ruime cijfers te sterk voor Argentinië (5-1).

Nieuw album Anouk bijna af

Het nieuw album van Anouk is bijna af. De 36-jarige zangeres, die over twee maanden haar voorlopig laatste liveshows geeft, zegt dat de cd anders zal klinken dan wat men van haar gewend is.

"Ik heb nog niet de titel. Ik zat te denken aan Sad Sing-a-long Songs", zei ze donderdagavond over de plaat in De Wereld Draait Door. Volgens Anouk klinkt het geheel net als 'soundtracks voor films'. "Een hele mooie plaat, maar echt wat anders dan ik normaal doe."

De zangeres werkte de afgelopen tijd ook aan het nieuwe album van Trijntje Oosterhuis, dat ze produceerde. Na haar concerten in maart vertrekt Anouk voor een jaar naar Los Angeles, om te schrijven en te genieten van de zon.

Motorola wil verbod op iPhone 4S en iCloud

Motorola heeft in de Verenigde Staten een aanklacht ingediend tegen Apple. Het bedrijf wil een verbod op de iPhone 4S en de dienst iCloud van de Amerikaanse smartphone- en tabletfabrikant.

Motorola zegt dat Apple zes van zijn patenten heeft geschonden. Deskundigen denken dat internetbedrijf Google ook betrokken is bij de aanklacht. Google nam vorig jaar de mobiele tak van Motorola, Motorola Mobility, over voor een bedrag van 12,5 miljard dollar (9,5 miljard euro). Bij de overname is afgesproken dat Motorola alleen patentzaken mag beginnen als Google daar toestemming voor geeft.

Motorola wil verbod op iPhone 4S en iCloud
Motorola wil verbod op iPhone 4S en iCloud (Foto: ANP)

Velthuizen nog vier jaar bij Vitesse

Doelman Piet Velthuizen blijft tot 2016 bij Vitesse. De 25-jarige sluitpost kwam dat vandaag met de Arnhemse eredivisionist overeen. Velthuizen keerde dit jaar weer terug bij Vitesse na een mislukt avontuur bij Hércules Alicante. Hij had een contract voor een jaar.

Het product uit de eigen jeugdopleiding brak in het seizoen 2006/2007 door. Het seizoen erna veroverde hij een basisplaats en groeide hij uit tot een publieksfavoriet. In de seizoenen 2007/2008 en 2009/2010 kozen de Vitesse-fans hem tot favoriete speler.

In 2010 vertrok de enkelvoudig international voor een avontuur naar Spanje, maar bij Hércules werd hij tweede keeper. De club betaalde bovendien de spelerssalarissen niet op tijd. In de zomer van 2011 keerde hij terug op het oude nest, waarna hij nu zijn overeenkomst met vier jaar verlengd.

Mourinho beledigt arbiter na El Clásico

José Mourinho heeft zich gisteravond weer van zijn 'beste' kant laten zien. De trainer van Real Madrid zag zijn ploeg met 2-2 gelijk spelen tegen FC Barcelona, waardoor de ploeg nu uit de Copa del Rey ligt.

Volgens een El Mundo Deportivo wachtte Mourinho de arbiter, Fernando Teixeira Vitiens, na afloop van de wedstrijd echter op in een parkeergarage. Toen de beste man verscheen trok de trainer van de Mardilenen zijn mond open: "Ga weg artiest! Hoe vond je het om onze professionals te fucken?"

Het eerste duel tussen de twee voetbalgrootmachten eindigde in een 1-2 zege voor de Catalanen. Tijdens de wedstrijd van gisteren ontving Real Madrid zeven gele en één rode kaart. De laatste prent was voor Sergio Ramos, maar De Koninklijke heeft al laten weten in beroep te gaan.

Reis kijkt uit naar wedstrijd tegen PSV

Jonathan Reis kijkt er naar uit om morgenavond tegen zijn oude werkgever tegen PSV te spelen. De Braziliaanse aanvaller staat sinds kort onder contract bij Vitesse, dat morgenavond tegen de Eindhovenaren speelt.

John van de Brom, trainer van Vitesse, stelde Reis eerder deze week de vraag of hij klaar was voor de wedstrijd tegen PSV. "Ja, trainer, ik wil graag spelen", was zijn duidelijke antwoord. Deze uitspraak geldt overigens niet voor Guram Kashia.

De aanvoerder van de Arnhemse formatie heeft namelijk last van zijn enkel, waardoor zijn meespelen nog onzeker is. "Ik heb vandaag goed kunnen trainen. Op sommige momenten voel ik nog wel wat, maar de progressie is enorm. Ik moet nog wel afwachten of ik morgen (vrijdag, red.) een reactie heb van de training vandaag", liet hij weten.

"Na de training heb ik met de trainer afgesproken dat we wachten tot op de wedstrijddag. Op dit moment kan ik dus nog niet zeggen dat ik speel. Zoals het er nu naar uitziet kan ik spelen, maar de wedstrijd is pas vrijdagavond en dan zal blijken of ik fit genoeg ben."

Klassieke RPG's in goedkope bundel

Op de webshop van GameStop, Impulse Driven, hebben ze Dungeon & Dragons: Anthology: The Master Collection in de aanbieding. Deze collectie van pc-downloads verzamelt zes klassieke RPG's die gebruikmaken van het D&D-systeem.

De gehele collectie kost je maar zo'n €7,50 en bevat de volgende games:

 • Baldur's Gate 1 & 2 + alle uitbreidingen
 • Icewind Dale 1 & 2 + alle uitbreidingen
 • Planescape: Torment
 • The Temple of Elemental Evil

'Alex op weg naar Paris Saint Germain'

Alex lijkt zijn carrière bij het Franse Paris Saint Germain voort te zetten. De verdediger staat nu nog bij Chelsea onder contract, maar heeft daar geen zicht meer op een basisplaats.

Alex staat al sinds 2004 bij Chelsea onder contract, maar speelde zijn wedstrijden aanvankelijk bij PSV. Met deze ploeg reikte hij in zijn eerste seizoen tot de halve finales van de Champions League.

Na zijn terugkeer bij The Blues kreeg de noeste verdediger telkens een basisplaats, maar trainer André Villas-Boas kiest inmiddels voor andere spelers. John Terry en David Luiz hebben de taken van de Braziliaan namelijk overgenomen.

Paris Saint Germain zou verregaande interesse hebben in de diensten van Alex. "Officieel hebben we nog geen aanbieding gekregen", liet zijn zaakwaarnemer, Giuliano Bertolucci, aan het Franse L'Équipe weten. "We zijn op dit moment alleen in gesprek, maar dat verloopt positief. Alex wil erg graag naar Parijs."


'Alex op weg naar Paris Saint Germain' (Foto: Pro Shots)

[WK sprint] Van Velde: "Otterspeer bij eerste tien"

Komend weekend wordt het WK sprint in Calgary gehouden. Gerard van Velde was 19 jaar toen hij voor het eerst aan dit evenement meedeed. Nu staat hij er als trainer met zijn pupillen Hein Otterspeer en Sjoerd de Vries.

Van Velde dicht vooral Otterspeer een goede kans toe. "Hein is de laatste weken goed bezig", liet de voormalig schaatser in AD Sportwereld weten. "Het is bij een WK sprint heel moeilijk om vooraf een klassering aan te geven, het gaat om details. Hein moet in ieder geval bij de eerste tien kunnen rijden. Als alles meezit, kan hij meedoen voor de podiumplekken."

Toch heeft Van Velde nog iemand in gedachten, waarmee zowel Otterspeer als De Vries rekening moeten houden. Het gaat om Stefan Groothuis, die al sinds 2001 in het wereldje meedraait. "Ervaring geeft vaak de doorslag bij dit soort momenten", was zijn uitleg.

Kijkfiles beperkt maar hardnekkig fenomeen

De zogeheten kijkfiles zijn niet eenvoudig aan te pakken. Vorig jaar waren er 267 van dergelijke files, die ontstaan doordat weggebruikers snelheid minderen om langer te kunnen kijken naar de andere rijbaan, meestal omdat daar een ongeluk is gebeurd.

Kijkfiles waren goed voor 0,6 procent van de totale filezwaarte in 2011. De kosten bedroegen tussen de vier en acht miljoen euro, schrijft minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) donderdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Een manier om kijkfiles terug te dringen is het inzetten van agenten die automobilisten met handgebaren aansporen om door te rijden. Schultz wijst erop dat dit echter ook tot schokgolven kan leiden waardoor kop-staartbotsingen ontstaan.

Een andere optie is om zogeheten mobiele fileschermen te plaatsen als ergens een ongeluk is gebeurd. Dit is echter ook geen zaligmakende oplossing. Tussen 1997 en 2007 heeft Rijkswaterstaat geëxperimenteerd met schermen van honderd tot tweehonderd meter die op de vangrail werden geplaatst. Het bleek geen doorslaand succes: het opzetten was veel werk en de schermen waren erg windgevoelig.

Rijkswaterstaat heeft momenteel 22 schermen die op een voet worden geplaatst. Ze worden alleen lang niet altijd ingezet, omdat hiervoor een rijstrook moet worden afgezet. Als de afhandelingstijd beperkt is, heeft het geen zin om voor die korte periode een scherm op te zetten om een file op de andere rijstrook te voorkomen, stelt Schultz.

Junglemeisje Tessa in de boeien geslagen

Een deelneemster van het tweede seizoen Echte Meisjes in de Jungle is tijdens de opnamen in Nepal gearresteerd. Tessa Kort, bekend van Benelux Next Topmodel, werd in de boeien geslagen nadat ze nabij een boeddhistische tempel haar broek liet zakken.

De actie van Kort werd beschouwd als heiligschennis. Ze werd direct opgepakt door de politie, meldde RTL Boulevard donderdagavond. Na veel praten heeft het productieteam van de realityshow Kort weer vrij gekregen.

De opnamen van het eerste seizoen, toen in Suriname, verliepen ook al niet vlekkeloos. Deelneemster Ymke Wieringa werd toen tijdens een opdracht gebeten door een slang.

Brit vervoert kinderen in kofferbak

Een Britse rechtbank heeft eerder deze week een inwoner van Groot-Brittannië een rijverbod van een jaar gegeven. De man werd vorig jaar in Leicester aangehouden, omdat hij vier kinderen in de kofferbak vervoerde. Naast de bestuurder en de vier kinderen zaten er ook nog zes andere passagiers in de Audi A4.

Een passagier zat voorin, drie volwassen en twee kinderen zaten opeengepakt op de achterbank en na een controle trof de politie nog eens vier kinderen in de kofferbak aan.

De man, de 38-jarige Zoltan Lakatos, is veroordeeld voor het in gevaar brengen van zijn passagiers en het rijden zonder verzekering. Hij kreeg naast het rijverbod ook een boete van bijna zestienhonderd euro opgelegd.

[NBA] Elson en Gadzuric in beeld bij 76ers

Francisco Elson en Dan Gadzuric kunnen mogelijk snel terugkeren in de Noord-Amerikaanse basketbalcompetitie NBA. Beide Nederlandse spelers kregen na afloop van vorig seizoen geen contract meer aangeboden van hun teams, maar zijn nu in beeld bij de Philadelphia 76ers.

Die ploeg zoekt momenteel een extre center omdat Nikola Vucevic (dijbeenspier) en Spencer Hawes (achillespees) enige tijd aan de kant staan. Daarom zijn beide Nederlanders vandaag uitgenodigd om mee te kunnen trainen. Voor Elson is het de terugkeer naar de club waarin hij in het seizoen 2009-2010 al even voor speelde.

"Lange jongens heb je nooit genoeg. We zijn altijd op zoek naar geschikte en beschikbare spelers. Het zou mooi zijn als er een 'big guy' bij komt, al was het alleen maar voor de breedte, om beter te kunnen trainen," zei de coach van de Philadelphia 76ers Doug Collins.

Legoastronaut gaat de ruimte in

Menig lego-mannetje en dito vrouwtje brengt het de eerste jaren na de aanschaf niet verder dan de slaapkamer van kindlief of de woonkamer van de ouders. Om daarna vele jaren door te brengen op een hoger niveau: een doos op zolder. Twee Canadese jongens van 17 jaar oud vonden dit zonde en besloten om een legoastronaut zijn ware bestemming te geven: ze stuurden hem de ruimte in.

Genoemd project betrof geen opdracht voor school maar de koters begonnen aan dit experiment omdat ze het een leuk idee vonden. Mathew Ho vindt het namelijk leuk om dingen te bouwen en ging samen met een vriend aan de slag. Aan een heliumballon hingen ze vier camera's om de belevenissen van de legoastronaut vast te leggen. Verder gaven ze de astronaut een Canadese vlag en een mobieltje mee om zich te vermaken tijdens de eenzame uren die voor hem in het verschiet lagen. Na opstijgen van het mannetje heeft de ballon het 106 minuten volgehouden en een hoogte van 24 kilometer bereikt. Het project heeft de jongens in totaal 3 zaterdagen en 400 Canadese dollars gekost. Het Legoastronautje werd uiteindelijk gevonden op 122 kilometer van de plek waar hij "gelanceerd" werd. Kijk hier voor een filmpje.

Kopstukken Utrechtse jeugdbendes harder aangepakt

Utrecht zet twintig rechercheurs en twee officieren van justitie op de aanpak van overlastgevende en criminele jeugdgroepen. De politie, justitie en de gemeente richten zich met name op de leiders van de groepen. Dat maakte de gemeente donderdag bekend.

De rechercheurs worden gekoppeld aan de kopstukken. Elke groep krijgt bovendien een eigen wijkagent. Criminele jongeren uit de groepen die bestraft zijn maar niet meer vastzitten worden scherper in de gaten gehouden, bijvoorbeeld door ze te verplichten een enkelband te dragen.

De partijen willen ook vaker bestuurlijke maatregelen treffen, zoals een gebiedsverbod of het sluiten van een woning.

Utrecht kwam de laatste maanden herhaaldelijk negatief in het nieuws omdat de autoriteiten te slap zouden optreden tegen jonge criminelen en overlastgevers. Vooral burgemeester Aleid Wolfsen (PvdA) moest het ontgelden.

Oppas klaagt Lindsay Lohan aan voor aanrijding

Lindsay Lohan is aangeklaagd door oppas Nubia del Carmen Preza. Zij beweert in 2010 te zijn aangereden door de 25-jarige actrice. Preza zegt dat ze gewond raakte bij de botsing en eist daarom een schadevergoeding, schrijft de Amerikaanse entertainmentsite TMZ.

Een getuige, Brayan Jaime, zegt dat hij Lohan door rood licht zag rijden. Daarbij werd de met een kinderwagen overstekende oppas tegen haar been geraakt. Door de klap schoten drie van de vier wielen los van de buggy, die daardoor omviel. De baby die erin zat raakte niet gewond, maar moest wel huilen.

Jaime was volgens TMZ op dat moment werkzaam als paparazzo. Er gaan geruchten dat hij en zijn collega's het ongeluk hebben vastgelegd, maar er zijn nog geen foto's opgedoken. Op de vraag waarom hij niet meteen de politie erbij heeft gehaald had de fotograaf geen concreet antwoord. "Ik had het moeten doen, maar wilde me er niet in mengen."

Waarom de oppas niet eerder met het nieuws naar buiten kwam en of ze blijvende schade heeft overgehouden aan het ongeluk, is niet bekend. Ook de hoogte van de geëiste schadevergoeding is nog onduidelijk.

The Witcher II voor 360 krijgt releasedatum en collector's edition

Op dit moment kun je live via Facebook kijken naar een presentatie omtrent de Xbox 360-release van The Witcher II. We zullen jullie zoveel mogelijk live proberen te informeren over alle informatie die naar buiten komt.

 • De game verschijnt op 17 april 2012;
 • de game wordt geleverd op twee discs;
 • er verschijnt een Limited Edition, genaamd 'Dark Edition' en deze kost 80 dollar in Amerika. In Europa wordt dit waarschijnlijk 80 euro;
 • in de Dark Edition zitten onder andere een world map, artbook, quest handbook en soundtrack.
witcher2
Update 19.35 uur
Trailer voor deze Enhanced Edition:

Update 19.43 uur

Enkele features die van deze release een 'Enhanced Edition' maken zijn:

 • Nieuwe cgi-intro;
 • 33 minuten extra videobeelden;
 • vier uur extra gameplay;
 • twee nieuwe avonturen;
 • nieuwe personages;
 • nieuwe locaties;
 • nieuw en verbeterd camera-systeem;
 • verbeterd locking system;
 • verbeterd menu; 
 • beter reagerende controls.

[AC] Sudan en Angola in evenwicht op Afrika Cup

Het duel in de Afrika Cup tussen Sudan en Angola is in een 2-2 gelijkspel geëindigd. Manucho zette de Angolezen twee maal op voorsprong, Mohamed Bashir bracht Sudan twee keer langszij. Door het gelijkspel staat Angola na twee wedstrijden op vier punten. Sudan heeft nu een punt. Later donderdag staat in poule B Ivoorkust - Burkina Faso op het programma.

De wedstrijd in Malabo, de hoofdstad van Equatoriaal Guinea, bereikte nooit een hoog niveau. Angola had in de beginfase wel het overwicht, wat door Manucho in een voorsprong werd uitgedrukt, maar kon niet doordrukken. Via een kopbal van Bashir werd het voor rust weer gelijk.

Na de thee kwam voormalig Ajacied en oud-Nederlands jeugdinternational Nando Rafael bij Angola binnen de lijnen. De aanvaller moest toezien hoe zijn collega Manucho opnieuw scoorde uit een simpel versierde penalty. Iets meer dan een kwartier voor tijd schutterde de verdediging van Angola echter, waarna de bal voor de voeten van Bashir viel. Die aarzelde niet en drukte af: 2-2.


Sudan en Angola in evenwicht op Afrika Cup (Foto: Novum)

Pc-versie Alan Wake ook als retail te koop

Eerder is al gemeld dat Alan Wake in februari via Steam te koop zal zijn. Uitgever Nordic Games heeft nu bekendgemaakt dat de pc-versie van het spel van Remedy Interactive ook als retailversie, oftewel in een doosje, te koop zal zijn. De retailversie van Alan Wake gaat ook de DLC's The Signal en The Writer bevatten.

De pc-versie van Alan Wake komt in februari uit via de winkel en via Steam. Er is nog geen precieze datum bekendgemaakt.

Weer winstdaling voor Nokia in Q4 2011

Nokia heeft haar resultaten over het vierde kwartaal van 2011 bekendgemaakt. Na een minder derde kwartaal laat ook het vierde kwartaal een daling van de nettowinst zien ten opzichte van 2010. 

De Finse producent had een omzet in het vierde kwartaal van tien miljard euro. Dit is weliswaar elf procent hoger dan het derde kwartaal, maar 21 procent lager dan dezelfde periode in 2010 toen de omzet 12,7 miljard euro was. Het bedrijfsresultaat is ten opzichte van het derde kwartaal gestegen met 90 procent, maar laat ten opzichte van 2010 een daling zien van maar liefst 56 procent. Het vierde kwartaal van 2011 werd afgesloten met een verlies van 954 miljoen euro. De liquide middelen van het bedrijf zijn afgenomen met 1,4 miljard euro, een daling van twintig procent ten opzichte van vorig jaar.

Tot op heden heeft Nokia één miljoen exemplaren van de Lumia verkocht. Naar het schijnt is deze groei ten koste gegaan van de Symbian. "In bepaalde markten is er een versnelling gekomen in de verwachte trend richting laaggeprijste smartphones met specificaties die verschillen van de sterke punten van Symbian", zegt Nokia-baas Stephen Elop in een verklaring. "Als gevolg van de veranderende marktomstandigheden, in combinatie met onze verhoogde aandacht voor Lumia, denken we nu dat we minder Symbian-apparaten zullen verkopen dan we eerder hadden verwacht." Nokia verwacht dat zij in het eerste kwartaal van 2012 break-even zal gaan draaien.

Finale Amstel Gold Race gewijzigd

Koersdirecteur Leo van Vliet heeft een verandering doorgevoerd in de finale van de Amstel Gold Race. De afstand tussen de voorlaatste klim (Keutenberg) en de slotklim op de Cauberg wordt met ruim twee en een halve kilometer ingekort.

Momenteel is de afstand 12,3 kilometer, maar door het schrappen van de afdalingvan de Sibbergrubbe en deze te verplaatsen naar de Daalhemmerberg wordt dit ingekort naar 9,6 kilometer. Het zou volgens Van Vliet, ook bondscoach van de Nederlandse mannen, meer dynamiek in de koers moeten brengen. "Ik ben ervan overtuigd dat deze hertekende finale de spanning danig zal opvoeren en vooral de aanvallers veel meer kans van slagen biedt," verklaarde Leo van Vliet.

De Amstel Gold Race van 2012, die wordt gehouden op 15 april, zal in totaal 255,1 kilometer lang zijn. Er moeten in totaal 31 heuvels worden beklommen in de voorjaarsklassieker.

Rapper naar ziekenhuis na garnaalmaaltijd

DMX heeft woensdag enige tijd doorgebracht in een ziekenhuis in de Amerikaanse plaats Charlotte vanwege een voedselvergiftiging. De 41-jarige rapper werd opgenomen omdat hij een 'slechte garnaal' had gegeten, schrijft de Amerikaanse entertainmentsite TMZ.

De rapper was bij zijn ex in Miami geweest en schijnt de hele vlucht naar Charlotte in North Carolina te hebben overgegeven. DMX werd vanaf het vliegveld per limousine naar het ziekenhuis gebracht. Hij mocht het ziekenhuis na vier uur weer verlaten.

'Van Bijsterveldt slechtste onderwijsminister ooit'

Bestuurder van de Algemene Onderwijsbond (AOb) Marten Kircz schaamt zich voor minister van Onderwijs Marja van Bijsterveldt (CDA). Een woordvoerder van de AOb bevestigt donderdagavond een bericht hierover van de NOS.

Volgens de NOS noemt Kircz Van Bijsterveldt de beroerdste minister van Onderwijs die Nederland ooit heeft gehad. Ze zou niet het intellectuele niveau hebben om minister van Onderwijs te zijn en niet in staat zijn een redelijke gedachte te hebben over het onderwijs.

In een enquête die de bond geregeld onder de leden houdt, bleek al enige tijd geleden dat Van Bijsterveldt het laagste rapportcijfer ooit van leraren krijgt: een 4. Het onderwijsbeleid kreeg zelfs een 3,7.

De AOb-bestuurder hekelt onder meer de urennorm van 1040 uur die Van Bijsterveldt wil invoeren in het voortgezet onderwijs. Kircz, die zelf een paar dagen in de week voor de klas staat, heeft volgens de zegsman genoeg van het kabinetsbeleid en vindt dat de regering trots moet zijn op de Nederlandse docent.

Tweede Kamerlid Elbert Dijkgraaf (SGP) laat donderdag via Twitter weten dat hij de AOb een brief heeft gestuurd, waarin hij aangeeft geen contact meer met de bond te willen totdat de AOb 'het' heeft rechtgezet met de CDA-minister. "Verbijsterend hoe de AOb zich diskwalificeert in de kritiek op Van Bijsterveldt."

Donderdag staakten duizenden docenten en ondersteuners in het voortgezet onderwijs, onder meer vanwege de nieuwe urennorm.


'Van Bijsterveldt slechtste onderwijsminister ooit' (Foto: Novum)

Microsoft zet Windows Phone-games in zonnetje

Microsoft start binnenkort met de 'Must Have Games'-weken om de games voor Windows Phone in het zonnetje te zetten. Er zullen extra kortingen zijn en nieuwe games verschijnen voor alle telefoons die draaien op Windows Phone 7 of hoger.

Vanaf 1 februari verschijnt er vijf weken lang op woensdag een nieuwe game in de Market Place. Als eerste is er de port van Need for Speed Hot Pursuit voor € 4,99. Een week later verschijnt BulletAsylum voor € 2,99. BulletAsylum is een hectische en kleurrijke topdown-shooter-achtige game.

Middenin de actie verschijnt Chickens Can't Fly voor € 2,99. In deze puzzelgame is het de bedoeling dat je hulpeloze kippen door allerlei experimenten begeleidt zonder dat ze sterven. De vele vlijmscherpe obstakels kunnen dit nogal lastig maken.

In week vier van de actie krijgen we een aangepaste versie van Splinter Cell Conviction, de game die een aantal jaar geleden op Xbox 360 verscheen, voor € 4,99. De laatste game is Toy Soldiers: Boot Camp. Ook deze game kennen we van de grotere broer Xbox 360. Toy Soldiers gaat weg voor € 2,99.

Alle bovenstaande games hebben volledige Xbox Live-integratie met onder andere leaderboards en achievements. Om het wachten tot de start van de Must Have Games-weken te vergemakkelijken is Cut the Rope nu in de aanbieding. Het spelleke kost nu nog maar € 1,99, een euro onder de normale prijs.

Van der Wiel slaat training weer over

Trainer Frank de Boer van Ajax weet nog steeds niet of hij Gregory van der Wiel zondag kan laten meespelen tijdens de uitwedstrijd bij Feyenoord. De rechtsback kampt met liesklachten en sloeg donderdag opnieuw de training over. Hij miste ook al de laatste twee duels met AZ.

De Boer kan Van der Wiel goed gebruiken. Hij moet het in de uitverkochte Kuip ook al stellen zonder de verdedigers Toby Alderweireld, Nicolai Boilesen en André Ooijer. Ook Kolbeinn Sigthorsson en Derk Boerrigter zijn nog geblesseerd.

Apple domineert nog steeds tabletmarkt

Strategy Analytics is met een rapport gekomen over de huidige status van de tabletmarkt. Deze wordt, niet geheel verrassend, nog altijd gedomineerd door Apple. IOS heeft volgens het rapport 2011 afgesloten met een marktaandeel van 58%.

Dit is weliswaar nog altijd ver boven het aandeel van 39% dat Android heeft, maar het is een flinke daling ten opzichte van het marktaandeel van 68% dat Apple eind 2010 had.

Android heeft een flinke sprong voorwaarts gemaakt met 10,5 miljoen verscheepte exemplaren in het vierde kwartaal van 2011 ten opzichte van 3,1 miljoen stuks in het vierde kwartaal van 2010. Apple verscheepte 15,4 miljoen stuks in het laatste kwartaal van 2011 ten opzichte van 7,3 miljoen in dezelfde periode in 2010.

Wereldwijd laat de tabletmarkt een grote groei zien. Het aantal verscheepte tablets bedroeg over het vierde kwartaal van 2011 totaal 26,8 miljoen, wat een recordaantal verschepingen is. Dit aantal houdt een groei in ten opzichte van het vierde kwartaal 2010 van 150%.

Apple domineert tabletmarkt

OM eist jeugd-TBS tegen 19-jarige messentrekker

Mehmut T., een 19 jarige inwoner van Medemblik, moet worden opgenomen in een psychiatrische instelling. Zo luidt de eis van de Officier van Justitie. De jongeman is al jaren geen onbekende van de politie. Hij werd op jonge leeftijd al veroordeeld voor openlijke geweldpleging en bedreiging met een mes.

Tegenover zijn moeder en zussen gedroeg Mehmut zich thuis als een waar dictatortje. Zijn moeder en zussen werden aangevallen met een mes. Ondanks een verbod liet de jongen zich niet weerhouden zijn moeder thuis wederom met een mes aan te vallen. Mehmut heeft een opvallend sadistisch karakter. "Ik word rustig als ik kijk naar filmpjes waarin mensen worden vermoord/onthoofd, ik denk daarom ook regelmatig om mensen te gaan vermoorden" verklaarde de jongeman al eerder.

Drugsgebruik leidt ertoe dat de waanvoorstellingen die hij heeft alleen maar worden versterkt. Psychiaters en de verdediging van de verdachte zijn het eens met het openbaar ministerie. Momenteel zit Mehmut T. vier maanden in voorarrest.

Bondsdag begint met terugtrekking Afghanistan

De Bondsdag, de Duitse Tweede Kamer, heeft donderdag een begin gemaakt met de terugtrekking van de militairen uit Afghanistan. Op 1 februari mogen er nog 4900 Duitse militairen in dat land zijn gestationeerd.

Dat zijn er 450 minder dan nu. Tot januari 2013 moet de sterkte steeds met 500 militairen worden ingekrompen, zo besloot de Bondsdag.

Duitsland voert het bevel over de buitenlandse militairen in het noorden van Afghanistan. Daaronder valt ook de Nederlandse missie in de provincie Kunduz.

Rayman Origins ook naar pc

Rayman Origins verschijnt in maart ook voor pc. De game wordt aangeboden als fysiek exemplaar in doos en als digitale download, men kan dus kiezen. De adviesprijs staat op dit moment op iets minder dan 30 euro in de Ubishop.

In Rayman Origins keert platformlegende Rayman terug naar zijn roots: 2D-platforming. De game werd wereldwijd goed ontvangen en is tevens beschikbaar voor Xbox 360, Wii, PlayStation 3 en komt binnenkort ook naar 3DS en PS Vita.

Geoffrey Rush is Australiër van het jaar

Geoffrey Rush is benoemd tot Australiër van het jaar. De 60-jarige acteur ontving woensdag in Canberra de bijbehorende prijs uit handen van de Australische premier Julia Gillard.

Hij heeft de titel te danken aan zijn werk als acteur en mentor voor jonge acteurs. "Als internationaal geprezen en erkend acteur blijft Geoffrey uitermate betrokken bij de lokale gemeenschap, zijn land en de Australische kunstsector", staat op de website van de prijs.

Rush is al veertig jaar actief als acteur. Hij heeft onder meer een 'Triple Crown' op zijn naam staan, door een Oscar, Tony Award en Emmy Award te winnen.


Geoffrey Rush is Australiër van het jaar (Foto: Novum)

Drew Barrymore nog weinig bezig met bruiloft

Drew Barrymore maakt nog geen plannen voor haar huwelijk. "Iedereen verwacht nu al van me dat ik weet wat de plannen zijn", zegt ze in het Amerikaanse televisieprogramma Good Morning America. "Ik ben alles een beetje aan het uitzoeken."

De 35-jarige actrice wil liever nog even blijven dagdromen over de bruiloft met haar kunstinkoper. "Hij heeft me pas een maand geleden gevraagd. Ik wil eerst nog even van het moment genieten."

Barrymore en de 34-jarige Will Kopelman zijn nu ongeveer een jaar samen. De actrice, bekend van E.T. en Charlie's Angels, trouwde al twee keer eerder. In 1994 was ze een maand met horecaondernemer Jeremy Thomas getrouwd. In 2004 was ze een half jaar de vrouw van komiek Tom Green.

Filmmakers Rundskop meteen naar Hollywood

De makers van het Oscargenomineerde Rundskop vliegen begin februari naar Hollywood om de film te promoten. Regisseur Michael Roskam en hoofdrolspeler Matthias Schoenaerts zetten alles op alles om de Oscar voor beste niet-Engelstalige film in de wacht te slepen.

"Hun aanwezigheid kan het verschil maken", zegt producent Bart Van Langendonck tegen de Vlaamse krant Het Nieuwsblad. De filmploeg gaat hard werken om de misdaadfilm over de hormonenmaffia in het Vlaamse boerenleven onder de aandacht te brengen.

De filmploeg heeft dinsdagavond uitgebreid gefeest nadat de nominatie bekend was gemaakt en gaat nu weer aan het werk. "Ons plan ligt uiteraard nog niet vast." De Amerikaanse releasedatum is een maand vervroegd naar 10 februari, ruim voor de Oscaruitreiking op 26 februari. Van Langendock gaat proberen Schoenaerts en Roskam in talkshows te krijgen.

"We zullen enkele advertenties plaatsen in vaktijdschriften", aldus Van Langendonck. "Maar voor billboards hebben we geen budget."


Filmmakers Rundskop meteen naar Hollywood (Foto: Novum)

A20 bij Terbregseplein dicht na ongeval

De A20 in de richting van Gouda is donderdagmiddag dicht bij knooppunt Terbregseplein vanwege een ongeval waar meerdere voertuigen bij betrokken waren. Vier mensen zijn gewond geraakt, meldt een woordvoerder van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD).

Bij het ongeluk waren een vrachtwagen, twee auto's en een bestelwagen betrokken. Een kind dat in een van de auto's zat raakte zwaargewond en is met spoed naar een ziekenhuis gebracht. De moeder van het kind raakte lichtgewond. Ook de bestuurders van de bestelbus en de andere auto liepen letsel op worden naar een ziekenhuis gebracht.

Het verkeer loopt volgens de ANWB behoorlijk vast. Rond 17.15 uur stond acht kilometer file voor het knooppunt. Volgens het KLPD kan het tot 20.00 uur duren voor de weg weer wordt vrijgegeven.

Kuijt: "Ik wil vaker aan spelen toekomen"

Dirk Kuijt is niet gelukkig met zijn huidige situatie bij Liverpool. De Katwijker steekt ook de hand in eigen boezem en wil verandering.

Kuijt mocht woensdagavond in de halve finale van de Carling Cup weer eens negentig minuten spelen. De Oranje-international wist met Liverpool Manchester City uit te schakelen en staat nu in de finale op Wembley tegen Cardiff City. Kuijt hoop met zijn basisplek op een nieuwe start.

De aanvaller kwam weliswaar tot 24 optredens, maar is niet gelukkig. "Ik kan nog niet tevreden zijn over de wedstrijden die ik dit seizoen heb gespeeld", zei Kuijt op de clubsite. De oud-speler van FC Utrecht en Feyenoord scoorde slechts één keer. De Katwijker wil graag meer speeltijd.

"Ik wil vaker aan spelen toekomen, vooral in de belangrijke duels. Hard werken en me laten zien in dit soort duels", aldus Kuijt, die hoopt dat hij zaterdag met Liverpool Manchester United kan uitschakelen in de FA Cup. "Het zou fantastisch zijn als we ook die ploeg uit kunnen schakelen."

'Vermisten Costa Concordia dood'

Reddingswerkers die het wrak van het cruiseschip Costa Concordia onderzoeken, hebben donderdag beklemtoond dat het onmogelijk is nog overlevenden aan te treffen. Tot dusverre zijn 16 lijken geborgen en 16 mensen worden nog steeds vermist.

"We moeten aanvaarden dat er onder deze omstandigheden geen hoop meer op overlevenden is", zei Franco Gabrielli donderdag. Hij leidt namens de Italiaanse Bescherming Bevolking de bergingsoperatie bij het eiland Isola del Giglio voor de westkust van Italië, circa 135 kilometer ten noordwesten van Rome. Daar liep het kolossale schip op 13 januari op de rotsen. Het kapseisde snel.

'Vermisten Costa Concordia dood'
'Vermisten Costa Concordia dood' (Foto: ANP)

Meet the Muppets!

Volgende maand keren de Muppets terug in de bioscoop. The Muppets is de eerste bioscooprelease van Jim Hensons bekendste creaties in twaalf jaar. Natuurlijk, er zijn in de tussenliggende jaren tv-specials geweest en online hebben de Muppets regelmatig van zich laten horen, maar eigenlijk zijn ze "iets van vroeger". Echter, met een verzameling films, tv-specials, tv-shows en meer is er genoeg om je op te warmen voor de bioscoop. FOK! neemt de oudere Muppets-films eens onder de loep.

Duitsland houdt van Nintendo

Dankzij een user op NeoGAF weten we dat Nintendo erg populair is bij onze oosterburen. Over heel 2011 was Nintendo marktleider op zowel het gebied van consoles als dat van handhelds.

Ze verkochten 600.000 3DS-units, 500.000 DS-units en 800.000 Wii-consoles. Het totaal aantal Nintendo DS-handhelds in Duitsland staat op 8 miljoen terwijl Wii op vijf miljoen staat. Wii was volgens Nintendo de onbetwiste marktleider.

De launch van Nintendo 3DS was de meest succescolle launch ooit en lag 20% hoger dan die van Nintendo DS in 2005. Het totale marktaandeel van Nintendo in Duitsland is 60% en 40% van alle verkochte games waren voor een Nintendo-apparaat. Rond Kerst was elke tweede game die verkocht werd een game voor een Nintendo.

Voor Wii waren games als Just Dance 3, Wii Fit Plus, Zumba Fitness en Skyward Sword zeer succesvol. Allemaal gingen ze meer dan 100.000 keer over de toonbank. Voor 3DS waren dit Mario Kart 7, Mario 3D Land, Zelda en Nintendogs. De meest succesvolle titels voor DS in 2011 waren Pokémon Black/White met 600.000 verkochte exemplaren. De Professor Layton-reeks heeft inmiddels de grens van één miljoen bereikt.

Amorosa Liberté

Vijf belangrijke dromen heb ik tot nu toe in mijn leven gehad. Vier daarvan werden gekenmerkt door glinsterende kleuren, kleuren die ik nog nooit heb gezien in het leven hier. Gaandeweg ben ik ze hierdoor gaan herkennen, dromen die belangrijk zijn. Misschien komt het door mijn antropologische achtergrond, waarbij ik geïnteresseerd ben geraakt in gedachten van de Indianen die geloofden dat de droomwereld de echte werkelijkheid voorstelt en het dagelijkse leven als illusionair moet worden gezien. Of door boeken die ik heb gelezen met betrekking tot lucide dromen, waarbij er wordt beweerd dat je bewust dromen kan creëren en sturen. Dromen. Ze hebben mij altijd al gefascineerd.

'Voetbalwet verder aanscherpen'

Niet alleen in de Tweede Kamer gaan stemmen op om de Voetbalwet verder aan te scherpen, ook de KNVB en de Eredivisie voelen ervoor. Dat bleek donderdagmiddag tijdens een hoorzitting in het parlement.

Er gaan 6 miljoen mensen per jaar naar een wedstrijd. Van hen zijn er 3000 die zich hardnekkig slecht gedragen, aldus de KNVB. En net als de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb vinden KNVB en Eredivisie dat er meer aandacht moet komen voor de groepen die zich misdragen. "Sta je erbij, dan hoor je erbij", aldus Bert van Oostveen van de KNVB.

Bij aanscherping valt te denken aan één soort stadionverbod (nu zijn er civielrechtelijke en strafrechtelijke), langere straftermijnen en een doeltreffender meldplicht.

'Voetbalwet verder aanscherpen'
'Voetbalwet verder aanscherpen' (Foto: ANP)

Aliens: Colonial Marines uitgesteld tot herfst

Volgens de officiële website van de game zal Aliens: Colonial Marines waarschijnlijk pas in de herfst uitkomen in plaats van in de lente zoals eerder aangegeven. 

Sinds de aankondiging in 2008 zijn er al de nodige onduidelijkheden over de game. Lange tijd werd er niets van gehoord, tot bekend werd dat de game in de lente van 2012 uit zou komen. Dit is nu dus verzet naar de herfst.

Aliens: Colonial Marines is gebaseerd op de actiefilmserie Alien. In de game moeten spelers het opnemen tegen de ultieme buitenaardse moordmachines, de Xenomorphs. De game zal uitkomen voor PlayStation 3, Xbox 360 en pc. Ook zou er een versie voor Wii U in ontwikkeling zijn.

[EK] Waterpolosters zesde na nederlaag tegen Spanje

De Nederlandse waterpolovrouwen zijn op het EK in Eindhoven als zesde geëindigd. De regerend olympisch kampioen ging donderdag in de strijd om de vijfde plaats met 11-10 onderuit tegen Spanje. Nederland leidde halverwege nog met minimaal verschil, maar kon die voorsprong niet vasthouden.

Oranje en Spanje waren in het Pieter van den Hoogenbandbad aan elkaar gewaagd. Na het eerste kwart stond het 3-3, maar Nederland ging met een 6-5 voorsprong de tweede helft in. Het gastland zag de Spanjaarden in het derde kwart echter terugkomen tot 9-9 en liep in de slotfase alsnog tegen een nederlaag aan.

UPC weigert blokkade Pirate Bay

Internetprovider UPC heeft donderdag aan de stichting Brein gemeld dat het bedrijf niet van plan is torrentsite The Pirate Bay te blokkeren voor haar abonnees. Als 'onafhankelijke en onpartijdige partij' wil UPC niet meewerken aan een vrijwillige blokkade, aldus een woordvoerster.

Nadat de rechtbank in Den Haag internetproviders Ziggo en XS4All had gesommeerd de toegang tot The Pirate Bay voor al hun klanten af te schermen, eiste Brein hetzelfde van UPC en T-Mobile. T-Mobile gaf aan het verzoek van de stichting die de belangen van de entertainmentindustrie behartigt 'nog te bestuderen'. UPC is stelliger. "Wij gaan niet voldoen aan zo'n verzoek van een private partij."

Ziggo en XS4All hebben aangekondigd in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak. Ondertussen moeten zij wel een blokkade opzetten, deze moet uiterlijk 1 februari in werking treden.

Puzzelen met vloeistof in Puddle

De vaardigheidsgame Puddle is nu via download verkrijgbaar op Xbox 360 en PlayStation 3. Het spel daagt de speler uit vloeibare deeltjes door risicovolle levels te leiden.

Konami legt de bedoeling van de natuurkundige gameplay uit met een speciale trailer. De video toont de verschillende levels en risico's die de speler moet omzeilen met zijn vloeistof. Door de achtergrond te laten bewegen, loodst de speler de vloeistof er doorheen, rekeninghoudend met de unieke eigenschappen van het goedje, de reactie op zwaartekracht, wrijving en natuurlijk de verschillende obstakels in elk level. De PlayStation 3-versie ondersteunt de PlayStation Move- en Sixaxis-controller om door middel van de bewegingsensoren door de levels te gaan.

Puddle is beschikbaar op Xbox LIVE Arcade voor 800 Microsoft Points of via de PlayStation Store voor 9,99 euro.

Hogesnelheidsconcurrenten NS klagen over Schultz

Minister van Infrastructuur Melanie Schultz (VVD) heeft de buitenlandse spoorbedrijven Deutsche Bahn en Virgin genegeerd bij het zoeken naar een oplossing voor de hogesnelheidslijn (hsl). Dat bleek donderdag tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer.

"We klopten op de deur van de minister en hielden een presentatie", zei Phil Pacey van de Britse Virgin Rail Group. "Vervolgens hoorden we niets. We boden aan om verder te praten maar het bleef stil." Zijn bedrijf had plannen om de noodlijdende hsl uit het slop te trekken.

Pacey uitte harde kritiek op de kwaliteit van de hsl. Zo is het hem een doorn in het oog dat de treinen nog steeds niet op topsnelheid kunnen rijden, vanwege gebrek aan materieel. Als Schultz met hem in zee was gegaan, had hij ervoor gezorgd dat er nu al wel treinen met volle snelheid over het traject zouden rijden.

Ook hekelde hij het gebrek aan faciliteiten op de stations. "Het traject zou het kroonjuweel moeten zijn, maar dat is het niet." Op een nieuw aanbod moet Schultz overigens niet rekenen. "Dan moet er op zijn minst een uitnodiging liggen", aldus Pacey.

Ook Wolfgang Merz van Deutsche Bahn (DB) zei dat er 'geen contact' is geweest met Schultz. Of DB de lijn succesvol kan maken, weet hij niet. Informatie om een businesscase te kunnen maken, ontbreekt. De hsl heeft daarom nu 'geen prioriteit', aldus Merz.

Schultz maakte in november bekend dat de NS voortaan treinen over het snelle spoor naar België mag laten rijden. Daarmee wordt een faillissement van de High Speed Alliance (HSA) afgewend. Dit consortium van de NS en KLM exploiteert de lijn nu. Deze oplossing kost Schultz honderden miljoenen. Een bankroet had echter miljarden gekost.

Volgens Anne Hettinga van vervoerder Arriva wilde Schulz vanaf het begin dat de NS de concessie zou krijgen. Ook met zijn plannen voor het Nederlandse spoor is niets gebeurd. "Die zijn opzijgelegd, er is met een doel gewerkt: de NS moet de concessie krijgen met de hsl erbij." Hettinga is gefrustreerd over de gang van zaken. De NS wordt beloond voor de puinhoop die van de hsl is gemaakt. "Dat is een beetje zuur".

Woensdag werd bekend dat Schultz mogelijk een extra tegenvaller van 166 miljoen tegemoet kan zien. De NS kan minder dividend uitkeren aan de staat, die de enige aandeelhouder is van het spoorbedrijf. Reden daarvoor zijn de problemen bij HSA.

Gotham City Impostors publieke bèta

Vandaag maken Warner Bros en DC Entertainment bekend dat de Gotham City Impostors openbare console-bèta nu beschikbaar is op Xbox LIVE Marketplace en het PlayStation Network.

Geïnteresseerden voor de Xbox 360-versie van de beta kunnen zich registreren via deze site om kans te maken op een code. De PlayStation 3-versie kan gedownload worden zonder code.

Gotham City Impostors is een first-person multiplayershooter waar maximaal twaalf spelers strijden voor controle over een losgeslagen Gotham City dat wordt overspoeld door bedriegers, geïnspireerd door Batman en The Joker. Spelers maken hun persoonlijke good guy of schurk die veel weg heeft van Batman of The Joker. Dit doen ze door gebruik te maken van de vele aanpassingsmogelijkheden, zoals kostuums, zelfgemaakte gadgets en een breed scala aan traditionele en zelfbedachte wapens. De mappen zijn herkenbaar voor de Batmanliefhebbers, want deze zijn allen gebaseerd op het universum van The Caped Crusader.

Gotham City Impostors is laatst uitgesteld. Wanneer het spel nu officieel uitkomt is nog niet bekendgemaakt.

Moeder niet vervolgd voor fataal parkeerongeluk

De vrouw die vorig jaar haar twee kinderen verloor toen haar auto in Utrecht te water raakte, wordt niet vervolgd. Er zijn geen aanwijzingen dat de moeder strafrechtelijk verantwoordelijk gehouden kan worden voor het ongeval aan de Keulsekade. Dat meldt het Openbaar Ministerie donderdag.

De vrouw had haar auto op 2 november aan de Keulsekade geparkeerd. Toen ze uitstapte, zag ze dat het voertuig niet helemaal recht stond, waarna ze weer instapte om de auto te verzetten. Hierbij trapte ze per ongeluk op het gaspedaal in plaats van op de rem. Het voertuig schoot naar voren en belandde in het water.

De vrouw raakte zelf ook te water, maar werd door omstanders op het droge getrokken. De kinderen overleden in een ziekenhuis. Volgens justitie is niet gebleken dat sprake is van dood door schuld.

Ook de gemeente Utrecht als wegbeheerder is volgens het OM niet strafrechtelijk aansprakelijk, omdat geen sprake is van 'grove of aanmerkelijke schuld'. De inrichting van de kade wijkt niet af van die van kades in andere steden. Justitie ziet daarom geen aanleiding uitgebreider onderzoek te doen.

"Wii U als getoond op E3 niet waarheidsgetrouw"

Yoshiniro Ono van Capcom heeft aangegeven dat de aankomende console van Nintendo meer te bieden heeft dan op het eerste gezicht lijkt. De Wii U die op de E3 werd getoond, liet niet alles zien wat het uiteindelijke systeem kan.

"What was shown at E3 is not a reflection of everything that this console is going to be able to offer," aldus Ono. "We have been trying the development kits and some of its new characteristics will improve its possibilities. It isn't something like Kinect or similar accessories, it's something different." 

Wat er zo anders aan Wii U is kan hij niet zeggen. "I can't tell you more about it because, if I do, Nintendo will send assassins to finish me! But let's say that Wii U will be a console with so many unique possibilities that it will be difficult to show them in the box they are going to sell it in, or be published in magazines and other media."

De focus lag tijdens de E3 voornamelijk op de nieuwe controller, waardoor er weinig bekend is over de console zelf. Door het gebrek aan feiten loopt de geruchtenmachine op volle toeren, zo zou het systeem niet krachtig genoeg zijn. Vanochtend werd bekendgemaakt dat Wii U dit jaar voor de kerst in de winkels ligt.

PokéPark 2 krijgt datum

Nintendo heeft aangekondigd dat PokéPark 2: Wonders Beyond op 23 maart uit zal komen in Europa. De game is een vervolg op het met minigames gevulde PokéPark: Pikachu's Adventure.

In dit deel krijgt Pikachu de taak om zijn gevangen genomen vrienden te redden. Er zijn tweehonderd Pokémon om te redden. Uiteraard doe je dit niet alleen, op je zoektocht krijg je hulp van onder andere Oshawott, Snivy en Tepig, die we kennen uit Pokémon Black en Pokémon White.

Zuid-Afrikanen actiefste twitteraars

Jonge mensen met een iPhone of een Blackberry zorgen in Afrika voor een stormachtige groei van Twitter. Zuid-Afrikaanse jongeren zijn het actiefst op het microblog. Dat blijkt uit een donderdag gepresenteerde studie.

Veel Afrikanen gebruiken Twitter om met elkaar te kletsen en de dienst wordt in rap tempo een belangrijke bron voor nieuws. Meer dan tachtig procent van de ondervraagden zegt Twitter te gebruiken voor het communiceren met vrienden, 68 procent gebruikt het om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws. Iets minder dan een kwart van de ondervraagden zoekt met behulp van Twitter naar werk.

In het onderzoek werden meer dan 11,5 miljoen tweets uit Afrika geanalyseerd. De tweets zijn allemaal verstuurd in de laatste drie maanden van 2011. Vijfhonderd van de actiefste Twitters werden vervolgens ondervraagd.

Zuid-Afrikanen bleken de fanatiekste gebruikers. Zij stuurden met 5.030.226 tweets bijna twee keer zoveel berichten de wereld in als de Keniaanse bevolking die 2.476.800 berichten op Twitter schreef. Opvallend is dat twitteraars uit Nigeria, het land met de meeste inwoners van Afrika, slechts 1.646.212 tweets verstuurden.

De gemiddelde twitteraar uit Afrika is jong, tussen de 20 en 29 jaar. Meer dan de helft van de tweets werd verstuurd vanaf mobiele telefoons, met name Blackberry's en iPhones. De onderzoekers merkten op dat weinig Afrikaanse bedrijven en politici hun stem laten horen via Twitter.

"Op een paar uitzonderingen na, zagen we dat bedrijven en politieke leiders over het algemeen niet deelnemen aan de debatten die over het hele continent via Twitter worden gevoerd", schreven ze. "Nu Twitter stevig groeit in Afrika kunnen regeringen, bedrijven en ontwikkelingsorganisaties het zich niet langer permitteren om afwezig te zijn op een platform waar in toenemende mate een dialoog wordt gevoerd."

De bekendste Afrikaanse twitteraars zijn de Rwandese president Paul Kagame en de Keniaanse premier Raila Odinga. Kagame vocht vorig jaar een ruzie uit op Twitter met een journalist van de Britse krant The Guardian. Onderwerp van discussie waren de mensenrechten en onderdrukking in Rwanda.

De strijd tussen Keniaanse militairen en de radicaalislamitische Somalische organisatie Al-Shabab wordt niet alleen op de grond uitgevochten; op Twitter gaan woordvoerders van beide kampen elkaar eveneens te lijf.

Het onderzoek, dat de naam 'How Africa Tweets' draagt, helpt bij het smeden van nieuwe banden in Afrika. De meerderheid van de ondervraagden zei dat de helft van de Twitteraccounts die ze volgen uit Afrika komen.

Beatrice Karanja, hoofd van de organisatie die het onderzoek uitvoerde, zei dat de belangrijke rol die Twitter speelde bij de revoluties in Noord-Afrika duidelijk is. "Maar de echte Twitter-revolutie in Afrika staat pas aan het begin."

Waarom Tomb Raider niet op Wii U komt

Ontwikkelstudio Crystal Dynamics heeft uitgelegd waarom Tomb Raider wel op Windows, PlayStation 3 en Xbox 360 uit gaat komen, maar niet op de Wii U.

Global brand director Karl Stewart geeft aan dat de studio al ruim voor de aankondiging van de nieuwe console van Nintendo begonnnen is met ontwikkelen van de game. Ze vinden het niet goed om het spel simpelweg te porten naar de Wii U zonder gebruik te maken van alle nieuwe functionaliteit van het apparaat.

"Toen we begonnen waren met het ontwikkelen van de game, maakte we een bewuste beslissing om het spel te bouwen voor een platform en ook zeker te weten dat het voor dat specifieke platform zou werken", vertelt Stewart. "Gegeven het feit dat we al een aardige tijd bezig waren met de game voordat de Wii U was aangekondigd denk ik dat het niet eerlijk zou zijn om het te proberen te porten. Als we een game voor de Wii U zouden ontwikkelen, zouden we het heel anders maken en we zouden gebruikmaken van de unieke functies."

Tomb Raider komt wel uit voor Mac. Eidos is in overleg met een bedrijf om het te porten naar dat systeem. Stewart kan nog niet garanderen dat die versie van het spel tegelijkertijd met de release van Windows, PlayStation 3 en Xbox 360 gaat vallen. De releasedatum staat nog vaag op 2012.

Tomb Raider

Drugsrunners rijden in op Limburgse politie

Twee drugsrunners uit Utrecht zijn opgepakt nadat ze in Sittard probeerden in te rijden op een politieauto. Ook een Fransman die drugs van de Utrechters kocht is aangehouden, meldt de politie donderdag.

Het incident gebeurde dinsdagnacht rond 01.30 uur in de wijk Limbrichterveld. De 21-jarige en de 29-jarige man reden in een poging aan de politie te ontkomen vol in op een politiewagen. Ze misten het voertuig op een haar na.

De Utrechters gingen er vol gas vandoor, om vervolgens in de Havikstraat frontaal op een geparkeerde auto te knallen. Die belandde door de klap tien meter verder op de stoep. Uiteindelijk konden de drugsdealers op de Urmonderbaan in de boeien worden geslagen toen ze hun gehavende voertuig moesten stilzetten wegens hevige rookontwikkeling.

Bram Moszkowicz neemt pilot op voor talkshow

Bram Moszkowicz heeft een proefaflevering opgenomen voor een eigen talkshow. "De reacties daarop waren binnen Talpa goed", zegt hij tegen RTL Boulevard. "Er moeten alleen nog wat feitjes worden weggewerkt."

De 51-jarige advocaat zegt ook graag een talkshow met Winston Gerschtanowitz op te willen nemen. Dat idee is volgens hem nog niet opgepakt. "John de Mol waar blijf je?", roept hij de producent op. Het programma zou volgens hem Wicz en Witz kunnen heten.

Paul McCartney schrijft muziek voor game

Paul McCartney werkt aan muziekstukken voor een computerspel. Dat zegt de 69-jarige ex-Beatle in een interview met het Duitse weekblad Die Zeit. Op die manier wil hij zijn muziek bij een nieuwe generatie ten gehore brengen.

"Ik vind het een fascinerende markt", zegt McCartney over de game-industrie. De muzikant is van mening dat jongeren tegenwoordig meer games dan muziek kopen. "Zo bereik ik een nieuwe doelgroep. Mensen zullen wellicht voor het eerst mijn muziek in een game horen", beredeneerde de Brit.

Toch zal het niet de eerste keer zijn dat McCartney meewerkt aan een spel. Drie jaar geleden waren The Beatles actief betrokken bij de productie van The Beatles: Rock Band, een muziekspel waarin gamers op plastic instrumenten de muziek van de Britse band konden naspelen.

Dit jaar komt McCartney met twee nieuwe albums. Het is niet bekend of het werk dat de muzikant in het spel verwerkt ook op zijn cd's te horen zal zijn.


Paul McCartney schrijft muziek voor game (Foto: Novum)

Neuchâtel Xamax gaat faillissement aanvragen

De Zwitserse club Neuchâtel Xamax is van plan faillissement aan te vragen. De landskampioen van 1987 en 1988 kreeg donderdag geen licentie van de voetbalbond, omdat de club bankdocumenten zou hebben vervalst. Xamax kon al enige tijd niet aan zijn financiële verplichtingen voldoen.

De contracten van de spelers zijn met onmiddellijke ingang ontbonden, meldt Xamax. De Nederlandse verdediger Sander Keller krijgt daardoor ook zijn congé. De club is in handen van de Tsjetsjeense zakenman Bulat Chagaev.

Xamax moest eerder al de nodige punten in de competitie inleveren van de Zwitserse bond, nadat het had verzuimd de benodigde financiële garanties te overleggen.

Resistance-serie is niet meer

Insomniac heeft bevestigd dat er vanuit hen geen nieuwe delen meer komen in de PlayStation exclusieve Resistance-serie. "We won't be making any more Resistances," aldus Insomniac-baas Ted Price in een interview met VG247.

Price bevestigt hiermee de vermoedens die vorig jaar augustus al opgeroepen werden door creative director Marcus Smith. "We've done Resistance 3 and we're really into it and proud of it, but we're not currently slated to do a Resistance 4. So it would be hard to say it's any kind of lynchpin within Insomniac. I think we're thriving and branching out in a lot of different directions," zei Smith destijds.

Insomniac heeft de afgelopen vijftien jaar enkel games ontwikkeld voor PlayStation, maar de ontwikkelaar wil zich nu ook meer gaan richten op andere platforms. "We recognise we have a very loyal fanbase among Sony players, and we love them," aldus Price. "We're definitely dedicated to them. However, we've always wanted to reach out to an even broader audience."

Dat Insomniac geen nieuwe Resistance zal ontwikkelen, hoeft echter nog niet te betekenen dat er helemaal geen vierde deel komt in de serie. Op dit moment is ontwikkelaar Nihilistic bezig met een Resistance-titel voor PlayStation Vita en eerder heeft Sony Bend Resistance Retribution gemaakt voor PSP. Wellicht dat een andere ontwikkelaar de taak op zich neemt om een nieuw deel te maken, mocht Sony daartoe besluiten. Marcus Smith heeft eerder aangegeven dat de serie nog zat mogelijkheden heeft om verder uitgebreid te worden. "We've got a lot of different places for the universe to go, so I could certainly see the series going to another developer. I'm sure Sony would want to find a high calibre developer to do a good offering. I don't think they'd hand the franchise over to somebody who is going to screw it up."

Lerares heeft seks met scholieren

Een school in New York heeft onlangs een jonge kunstlerares de zak gegeven. Giovanna Vasconez is namelijk het bed ingedoken met een van haar leerlingen. Ook met een tweede leerling heeft de dame seks gehad.

Het bleef echter niet bij seksuele bevrediging alleen. Ook heeft Vasconez met het duo alcohol gedronken en een joint gerookt. Dit deed ze ook met een derde scholier, maar hij mocht er helaas niet op bij zijn juffrouw.

Onderzoek heeft uitgewezen dat de brunette al in 2009 is begonnen met haar 'bijles'. Dit gebeurde destijds bij het huis van haar ex-vriendje.

De New Yorkse heeft schoorvoetend toegegeven dat zij omgang heeft gehad met de scholieren in kwestie. Seksueel contact wordt echter stellig ontkend. Omdat de slachtoffers eerder werden geloofd dan zij, heeft de school haar in september de laan uitgestuurd.

SP wint zeven zetels in Politieke Barometer

De SP stijgt steeds verder in populariteit. In de Politieke Barometer van Ipsos Synovate boeken de socialisten zeven zetels winst en komen op 29. De VVD blijft ondanks drie zetels verlies de grootste partij met 32 zetels. Dit in tegenstelling tot de peiling van Maurice de Hond, waarin de SP met 32 zetels de grootste partij is.

De SP was alleen in maart 2007 groter in de Politieke Barometer. Toen haalde de partij dertig virtuele zetels, twee keer zo veel als het aantal huidige SP-Kamerleden.

De winst kan niet los worden gezien van de populariteit van Emile Roemer, stellen de onderzoekers. De kiezer geeft hem een 7,1 als rapportcijfer, het hoogst van alle fractieleiders. Eind vorig jaar scoorde hij nog een 6,8.

De winst komt voor een belangrijk deel van terugkerende kiezers die in 2010 SP hebben gestemd. Verder maken ook kiezers van de PVV en GroenLinks de overstap naar de SP. De PvdA verliest al langer kiezers aan de SP en dat is ook in deze peiling zo.

De gedoogcoalitie gaat deze week fors onderuit. De VVD verliest drie zetels en de PVV vier. Samen met het CDA, dat deze week een zetel wint en op zestien uitkomt, halen de drie partijen samen 68 zetels, een laagterecord. D66 wint een zetel en zou nu veertien parlementariërs leveren als er verkiezingen zouden worden gehouden.

Het rapportcijfer voor Geert Wilders daalde van een 4,7 naar een 4,2. Daarmee scoort hij het minst van alle fractieleiders.


SP wint zeven zetels in Politieke Barometer (Foto: Novum)

Van den Hoogenband leidt olympisch jeugdtoernooi

Pieter van den Hoogenband is toernooidirecteur van het European Youth Olympic Festival (EYOF) van volgend jaar in Utrecht. De 33-jarige voormalige topzwemmer gaat zich vooral inzetten om bekendheid aan het evenement te geven. Het EYOF wordt om het jaar gehouden voor sporters in de leeftijd van 13 tot en met 18 jaar.

Aan bod komen atletiek, basketbal, handbal, judo, tennis, turnen, volleybal, wielrennen en zwemmen. Het toernooi, dat van 14 tot en met 19 juli 2013 plaatsvindt, kent ook een wintereditie.

Drievoudig olympisch kampioen Van den Hoogenband won zelf drie medailles bij de Jeugd Olympische Dagen, de voorloper van het EYOF. "In 1993 is mijn Olympische droom begonnen. Ik keer hiermee eigenlijk terug naar de basis. Sport is en blijft leading in mijn leven. Ik ga me daarom met meer dan 100 procent inzetten om EYOF Utrecht zo goed mogelijk te organiseren."

Sneeuwjacht in Oost-Europa

De Balkan en delen van Oost- en Midden-Europa zijn na twee dagen ingesneeuwd. In Roemenië werd donderdag het leger ingezet om wegen vrij te maken en in Bulgarije zaten meer dan honderd dorpen zonder elektriciteit.

In sommige gebieden viel drie meter sneeuw. In Roemenië moesten zo'n 340 mensen uit ingesneeuwde auto's worden gehaald en ook ontspoorde een trein; de 123 passagiers bleven ongedeerd. Vluchten van en naar Boekarest werden geannuleerd of moesten naar andere vliegvelden uitwijken.

Ook in het noorden van Bulgarije ontregelde de sneeuwval het verkeer. In meer dan honderd dorpen viel de stroom uit en de haven van Varna aan de Zwarte Zee moest wegens zware storm en sneeuwval gesloten worden. Gladde wegen in de bergen werden afgesloten en ook veel scholen bleven dicht.


Sneeuwjacht in Oost-Europa (Foto: Novum)

[Upd] Iniesta drie weken uitgeschakeld

Andrés Iniesta kan voorlopig niet in actie komen voor FC Barcelona. De middenvelder viel gisteren in het bekerduel tegen Real Madrid (2-2) uit moet een hamstringblessure. De Spanjaard liep een klein scheurtje in de linkerhamstring op.

Nader onderzoek moet vandaag uitwijzen hoe lang Iniesta uitgeschakeld is. De 27-jarige Iniesta viel gisteren na een klein half uur uit. Pedro viel voor zijn geblesseerde teamgenoot in en wist een kwartier later de score te openen. Uiteindelijk eindigde het duel in 2-2, waardoor Barcelona zich wist te plaatsen voor de halve finale van het Spaanse bekertoernooi.

Update

Nader onderzoek aan de hamstring wees uit dat Iniesta zeker drie weken nodig heeft om weer volledig fit te worden. Daardoor mist hij de komende drie competitieduels en waarschijnlijk ook de eerste wedstrijd tegen Bayer Leverkusen in de achtste finale van de Champions League, op 14 februari.

Groots monstergevecht verschijnt in juni

De film Monster Brawl verschijnt op 12 juni op dvd en pay-per-view in de Verenigde Staten. Dit heeft uitgever Image Entertainment vandaag bekendgemaakt.

Het verhaal is simpel maar krachtig: acht legendarische monsters worden in de ring gezet om te bepalen wie het sterkste en de beste is. Zo zijn onder andere Lady Vampire, Werewolf, Zombie Man en Witch Bitch uit de dood herrezen om een stevig potje te knokken. In de film spelen naast de monsters ook vele bekende personen zoals Dave Foley, Lance Henriksen, Art Hindle en worstelveteranen Jimmy Hart en Kevin Nash.

Het is nog onbekend of de indie-horrorfilm op dvd in Nederland verschijnt. Mocht dit gebeuren, dan laten we dit zo snel mogelijk weten.

SP verliest ruim tweeduizend leden

De SP doet het goed in de peilingen, maar heeft vorig jaar ruim 2100 leden verloren. Dat blijkt uit een overzicht van het Documentatiecentrum Nederlandse Politieke Partijen (DNPP) van de Rijksuniversiteit Groningen.

De SP ging van 46.308 naar 44.186 leden. Het DNPP noemt het verlies opmerkelijk, omdat de socialisten sinds afgelopen zomer gestaag stijgen in de peilingen. Het CDA verloor de meeste leden, ruim 4600, maar heeft er nog ruim 61.000 over en blijft de partij met de meeste leden.

De Partij voor de Dieren kreeg er 640 leden bij en is daarmee de grootste groeier. Groei was er ook voor D66, SGP en VVD. Ledenverlies was er behalve voor CDA en SP ook voor GroenLinks, ChristenUnie en PvdA. Alle politieke partijen samen hebben nu 312.981 leden, 2,1 procent minder dan een jaar geleden.

Britt toch niet het klooster in

Britt Dekker duikt toch niet het klooster in. Bij nader inzien heeft de blondine geen tijd voor de afzondering, vertelde ze donderdag aan Shownieuws. Het playboymodel liet woensdag via Twitter weten dat ze de hulp van 'nonnen' wilde inschakelen om haar Engels bij te spijkeren.

De 19-jarige realityster wilde Engels leren omdat ze binnenkort op wereldreis gaat voor RTL 5. Ze koos voor een klooster omdat ze 'dan echt afgesloten is van de buitenwereld'. "Ik heb op school wel Engels gehad, maar niet zo goed dat ik echt hele stammen kan interviewen."

Het halen van haar rijbewijs en een nieuw televisieprogramma vergen te veel van de blondine haar tijd. De 'nonnen' zullen dus nog even op het gezelschap van Britt moeten wachten.

Nadal: "Probeer altijd wat van Federer te leren"

Rafael Nadal wist zich ten koste van Roger Federer voor de finale van de Australian Open te plaatsen. De Spanjaard won met 6-7, 6-2, 7-6 en 6-4 van de Zwitser. Desondanks ziet de Spanjaard in Federer nog altijd de betere tennisser van hun twee.

"Het was weer een fantastische wedstrijd, maar dat weet ik van tevoren als ik tegenover Roger Federer sta", aldus Nadal na zijn gewonnen halve finale. "Ik ben heel blij dat ik heb gewonnen, maar voor mij is Federer nog steeds de beste tennisser van ons twee. Altijd als ik tegenover hem sta probeer ik wat te leren, want hij is de meest complete tennisser ter wereld."

In de eindstrijd mag Nadal het zondag opnemen tegen Novak Djokovic of Andy Murray. Zij spelen komende nacht tegen elkaar om een plek in de eindstrijd van de Australian Open.

Willem Voogd speelt Mees Kees in verfilming

Willem Voogd vertolkt de rol van Mees Kees in de verfilming van de kinderboekenreeks van Mirjam Oldenhave. Dat maakte distributeur Entertainment One Benelux vandaag bekend. De 23-jarige Voogd speelde eerder de hoofdrollen in films als Magonia en Timboektoe.

Mees Kees wordt geregisseerd door Barbara Bredero op basis van een scenario van Tijs van Marle. De film gaat over de invalleraar Mees Kees die precies op het juiste moment naar de school van Tobias komt. De jongen werd vaak uit de klas gezet door zijn juf, maar Mees Kees geeft heel anders les.

De opnamen van de jeugdfilm beginnen de eerste week van maart. Mees Kees draait vanaf oktober in de bioscopen.

App voor vinden toilet wint prijs

De app Hoge Nood heeft donderdag de publieksprijs van de Nationale App Prijs gewonnen. Met de app kunnen mensen op hun mobiele telefoon het dichtstbijzijnde openbare toilet of semi-openbare toilet vinden. De publieksprijs van 1500 euro is donderdag in Utrecht uitgereikt in bijzijn minister Maxime Verhagen (CDA).

De app vertoont opvallende overeenkomsten met een app waarover wordt gesproken in de Amerikaanse comedyserie Curb your Enthusiasm. Het zevende seizoen van Curb your Enthusiasm gaat over een reünieshow van de serie Seinfeld en daarin heeft het personage George Costanza veel geld verdiend met een app die de dichtstbijzijnde openbare toilet vindt. Hij heeft zijn geld echter verloren in het piramidespel van Bernard Madoff.

Met de Nationale App Prijs wil het kabinet mensen inspireren slimme, creatieve apps te ontwikkelen met gebruik van overheidsdata. De hoofdprijs van 12.500 euro en een beeldje ging naar de app Visory, dat beelden en films toont van de Nederlandse geschiedenis op de plek waar iemand zich bevindt.

Drie doden na instorten gebouwen Rio de Janeiro

Drie gebouwen zijn donderdag ingestort in het centrum van Rio de Janeiro. Reddingswerkers hebben inmiddels drie lichamen onder het puin gevonden. Er wordt met behulp van honden nog gezocht naar overlevenden.

Volgens een woordvoerder van de brandweer worden er 21 mensen vermist. Zeker zes mensen zijn aan hun verwondingen behandeld.

Het is nog onduidelijk waarom het eerste gebouw instortte, maar het ging waarschijnlijk om een gebrekkige constructie. Het eerste twintig verdiepingen tellende gebouw zeeg ineen en nam twee kleinere gebouwen mee in zijn val.


Drie doden na instorten gebouwen Rio de Janeiro (Foto: Novum)

'Rosenthal blokkeert kritische EU-tekst Israël'

Minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) heeft ervoor gezorgd dat begin deze week een kritische EU-verklaring over Israël is aangepast. Dat meldt NRC Handelsblad donderdag op basis van bronnen in Brussel en in andere Europese hoofdsteden.

Nederland wilde niet dat in de tekst een verwijzing stond naar een rapport van de diplomatieke vertegenwoordiging van de EU in Israël. Dat rapport oordeelt kritisch over het beleid van Israël in de bezette gebieden. Volgens de EU-diplomaten in Israël is de tweestatenoplossing verder weg dan ooit door de komst van joodse kolonisten.

In de verklaring die EU-ministers van buitenlandse zaken maandag overeenkwamen, staat dat er vorig jaar 'verontrustende ontwikkelingen op de grond' waren, maar dat de EU onverminderd vasthoudt aan een tweestatenoplossing. Deze passage was eerder scherper, maar daar stak Rosenthal een stokje voor.

De minister zou het rapport intern willen houden om het vredesproces niet te schaden. Nederland zou, gesteund door Italië, hebben gezegd dat het 'nu niet het moment is om kritiek te hebben op Israël'.

In september blokkeerde Rosenthal al een EU-verklaring over het Midden-Oosten. Deze zou niet evenwichtig en te kritisch richting Israël zijn geweest.

Waarschuwing voor valse eurobiljetten in Groningen

Ondernemers in de provincie Groningen moeten oppassen voor mensen die betalen met biljetten van vijftig euro. De politie heeft de laatste weken ongeveer tien meldingen van valse biljetten uit de omgeving van Hoogezand gehad. Ook in Groningen is een melding gedaan.

De afgelopen weken zijn vijf mensen betrapt op het uitgeven van valse biljetten, vooral in drukke horecatenten of plekken met een drukke kassa. Ze kochten een goedkoop product om echte biljetten als wisselgeld te krijgen.

De valse biljetten zijn van een andere papiersoort dan echte biljetten. Ook zijn de serienummers bij de nepbiljetten te fel van kleur en het zilverkleurige icoontje is bij het valse biljet te duidelijk aanwezig. Wie er achter de nepbiljetten zit, weet de politie niet.

Vitesse hoopt op Kashia en rekent op Reis

Vitesse kan vrijdag in de competitiewedstrijd tegen PSV mogelijk al weer beschikken over aanvoerder Guram Kashia. De Georgische verdediger is sneller dan verwacht hersteld van een enkelblessure. De medische staf van Vitesse besluit vrijdag of Kashia, die donderdag volledig meetrainde, kan spelen in Eindhoven.

Trainer John van den Brom zet Jonathan Reis waarschijnlijk weer in de basis. De Braziliaanse spits heeft aangegeven graag te willen spelen tegen zijn oude club. Van den Brom neemt Reis dan ook 'gewoon' mee naar Eindhoven. "Wetende dat hij niet met een rode loper zal worden ontvangen", aldus de oefenmeester.

Vitesse hoopt op Kashia en rekent op Reis
Vitesse hoopt op Kashia en rekent op Reis (Foto: ANP)

Vervanging PIP-implantaten helemaal vergoed

Behalve het verwijderen van dubieuze borstimplantaten van het Franse merk PIP wordt ook het plaatsen van nieuwe implantaten vergoed. Dat hebben de zorgverzekeraars donderdag laten weten.

Tot nu toe was het beleid van de zorgverzekeraars dat het verwijderen van de implantaten bij iedereen werd vergoed, maar het plaatsen van nieuwe implantaten alleen voor vrouwen die kanker hadden gehad. Nu hebben de verzekeraars besloten het plaatsen van nieuwe implantaten ook te vergoeden voor vrouwen die om cosmetische redenen een borstvergroting wilden.

"De hele situatie is voor de betreffende vrouwen al vervelend genoeg. Zorgverzekeraars willen hen daarbij niet ook nog laten opdraaien voor de kosten van dit alles", zegt directeur Pieter Hasekamp van brancheorganisatie Zorgverzekeraars Nederland. De organisatie onderzoekt of de kosten ergens te verhalen zijn.

Naar schatting hebben maximaal tweeduizend vrouwen in Nederland implantaten van het Franse bedrijf Poly Implants Prothèses (PIP). Die hebben grote kans op scheuren en lekken. Wat de kosten zijn van het vergoeden van de nieuwe implantaten kan een woordvoerder van Zorgverzekeraars Nederland niet zeggen.


Vervanging PIP-implantaten helemaal vergoed (Foto: Novum)

Neefje Walcott krijgt geen contract in Utrecht

Jacob Walcott heeft geen potten kunnen breken bij FC Utrecht. De club biedt de Engelsman geen contract aan.

Jacob, het jongere neefje van Arsenal-speler Theo Walcott, was deze week op proef in de Domstad. Foeke Booy laat volgens Voetbal International weten dat de club in de 20-jarige aanvaller geen meerwaarde ziet. Walcott is inmiddels weer uit Utrecht vertrokken.

Walcott staat momenteel onder contract bij Reading, dat in de Engelse Championship speelt. Reading verhuurde het jonge talent vorig seizoen aan Telstar. Walcott deed veertien wedstrijden mee, waarin hij tweemaal tot scoren kwam.

FC Utrecht gaat zaterdagavond op bezoek bij sc Heerenveen. Het elftal van Jan Wouters staat op een teleurstellende veertiende plaats in de Eredivisie. Bij een nederlaag tegen Heerenveen, de nummer vijf op de ranglijst, komt de degradatiezone weer dichterbij.

Drie arrestaties bij ontruiming Occupy Eindhoven

Bij de ontruiming  van het Occupy-kamp in Eindhoven zijn donderdagmiddag drie personen gearresteerd. Het gaat om twee mannen en een vrouw die niet wilden vertrekken uit de laatste tent op het kamp aan de Stationsweg.

Uiterlijk om 12.00 uur moest het kamp van de Occupy'ers verlaten zijn. De meesten gaven gehoor aan deze oproep. Het drietal weigerde echter hun post te verlaten, en werd daarom rond 12.30 uur gearresteerd door de politie. Medewerkers van de gemeente Eindhoven verwijderen hun tent van het terrein.

De gemeente had de locatie aan de Stationsweg in december toegewezen aan de Occupy'ers, nadat ze eerder op het Clausplein hadden gestaan. Ze mochten overigens nog langer op het terrein blijven, maar dan zonder tenten. Occupy wilde echter volledig blijven, of naar een plek bij het gemeentehuis gaan.

Delmee: "De Nooijer heeft zeker nog een meerwaarde"

Voormalig recordinternational Jeroen Delmee plaatst vraagtekens bij de beslissing van bondscoach Paul van Ass van de hockeymannen om Teun de Nooijer niet meer te selecteren voor Oranje.

"Ik heb de beelden van de laatste Champions Trophy bekeken en De Nooijer was bij bijna alle doelpunten betrokken", zegt de voormalig recordinternational in het dagblad Spits. "Of hij gaf een assist of hij scoorde zelf. Natuurlijk wordt hij een dagje ouder en kan hij niet meer zeventig minuten lang knallen zoals zeven jaar geleden."

"Maar hij heeft absoluut nog zijn momenten en heeft op het veld dan ook zeker nog een meerwaarde. Ondertussen laat hij defensief wel eens een steekje vallen. Dat was in het verleden ook al zo. Wij zorgden er voor dat dat werd opgelost. Blijkbaar kan dat nu niet meer."

Minder uitgesproken is Delmee, die tegenwoordig assistent bij de Belgische mannen is, over het verwijderen uit de selectie van strafcornerspecialist Taeke Taekema, onder meer geslachtofferd omdat de toplanden steeds minder treffers uit strafcorners incasseren vanwege zogenaamde suïcidelopers.

"Toevallig heeft de bondscoach van België net de cornerpercentages van de laatste Champions Trophy bekeken. En het blijkt dat die bij landen als Australië, Duitsland en Nederland rond de twintig procent lagen. Vroeger ging 35 procent van de corners er in", aldus Delmee.

[AO] Nadal naar finale Australian Open

Rafael Nadal heeft zich geplaatst voor de finale van de Australian Open. De Spanjaard versloeg zijn tegenstander Roger Federer in vier sets. De setstanden waren 6(5)-7, 6-2, 7-6(5) en 6-4. Het is de tweede finale voor Nadal in Melbourne.

Federer kwam goed uit de startblokken en pakte de eerste drie games van de partij. In de zevende game brak Nadal echter terug, mede door twee onnodige fouten van Federer. Die benutte zijn derde setpoint door de tiebreak met 7-5 te pakken.

De tweede set begon met een break voor beide spelers. In de zesde game kreeg Nadal drie breakpunten. De eerste werd door Federer weggeserveerd. De tweede kans op een break ging na een lange rally ook verloren. Het derde breakpunt was wel raak. Nadat Nadal op 5-2 kwam, begon de vuurwerkshow  in Melbourne vanwege Australia Day, de nationale feestdag van Australië. Daardoor moest de partij even onderbroken worden. Voor Nadal geen probleem, hij brak de Zwitser opnieuw en pakte de set met 6-2.  

De derde set begon met drie lovegames voor de Nadal en Federer behield ook drie keer zijn service, al moest hij in zijn eerste servicegame nog wel drie breakpunten van de als tweede geplaatste Spanjaard wegwerken. In de zevende game kreeg Federer een breakkans. Na driemaal deuce greep de Zwitser dan toch de break, maar Nadal brak direct terug.  In de laatste game van de set kreeg Nadal nog wel een setpunt, maar Federer werkte dat weg en een tiebreak volgde. Nadal kwam in die tiebreak op 6-1, maar Federer vocht zich terug tot 6-5. Het zevende setpunt werd wel door Nadal benut.

De vierde set ging tot 4-4 gelijk op, maar in de negende game pakte Nadal toch de break en mocht serveren voor de wedstrijd.  Na drie uur en 42 minuten spelen sloeg Federer de bal uit en wint Nadal de halve finale. Over de hele wedstrijd sloeg Federer meer winners dan Nadal, maar maakte hij ook veel meer onnodige fouten.

In de finale moet Nadal het zondag opnemen tegen Novak Djokovic of Andy Murray. De andere halve finale wordt vrijdagochtend Nederlandse tijd gespeeld.

'Onwetendheid kost veel donororganen'

Veel donororganen gaan onnodig verloren omdat overledenen voor hun dood niet aangeven of zij hun organen beschikbaar willen stellen. De beslissing moet dan door nabestaanden worden genomen en die zien er in meer dan twee derde van de gevallen van af, blijkt uit onderzoek van de Universiteit Utrecht in opdracht van de Nederlandse Transplantatiestichting.

Volgens de onderzoekers weigert 68 procent van de nabestaanden donatie omdat ze niet weten wat de keuze van de overledene was. Vaak zien ze er van af omdat ze zelf negatief tegenover donatie staan of omdat ze het lichaam intact willen laten. De onderzoekers dringen erop aan mensen aan te sporen hun keuze te laten registreren om misverstanden te voorkomen.

Eind vorig jaar hadden ruim 5,5 miljoen Nederlanders in het donorregister vast laten leggen of ze na hun dood wel of geen organen en weefsels willen doneren. Bijna drie miljoen van hen hebben ja gezegd. Nu wachten nog ongeveer veertienhonderd mensen op bijvoorbeeld een nieuwe nier of een ander hart.

'PSV weigert bod Inter op Wijnaldum'

Internazionale heeft volgens de Italiaanse sportsite Mediaset vergeefs een bod gedaan op PSV-middenvelder Georginio Wijnaldum. Piero Ausilio, technisch directeur van Inter, zou met PSV onderhandeld hebben over een som van vijf miljoen euro, maar de Eindhovenaren hebben het bod geweigerd.

De 21-jarige Wijnaldum kwam in de zomer voor datzelfde bedrag over van Feyenoord. De laatste maanden heeft de middenvelder zijn marktwaarde, mede door een meerjarige overeenkomst bij PSV, fors laten stijgen. Eerder stonden ook Kevin Strootman en Dries Mertens in de belangstelling van grote ploegen. Strootman zou in op de interesse kunnen rekenen van Liverpool, terwijl Chelsea in Mertens een versterking ziet.

N.E.C. moet Ibrahim drie duels missen

N.E.C. Nijmegen moet het voorlopig zonder middenvelder Abdisalam Ibrahim stellen. De 20-jarige Somaliër, die een Noors paspoort heeft, is door de KNVB voor twee duels geschorst vanwege zijn rode kaart maandag in een duel van het beloftenteam. Hij mag in de periode van zijn schorsing ook niet uitkomen voor het eerste elftal.

Ibrahim mist daardoor de competitiewedstrijden tegen ADO Den Haag en Feyenoord en het treffen met PSV in de kwartfinale van de beker.

De Somaliër met een Noors paspoort kwam dit seizoen acht keer in actie voor N.E.C. in de Eredivisie. Hij wist daarin één keer te scoren. Ibrahim staat onder contract bij Manchester City, maar is door de Engelsen verhuurd aan de Nijmegenaren.

De Boer: "Wij zijn beter dan Feyenoord"

Frank de Boer, trainer van Ajax, gaat met vol vertrouwen met zijn ploeg komende zondag op bezoek bij Feyenoord. Tegenover Ajax TV liet de oefenmeester van de Amsterdammers weten dat zijn ploeg een betere selectie heeft dan de Rotterdamse ploeg van Ronald Koeman.

"Feyenoord heeft genoeg talent om het ons lastig te maken. Maar waarom Ajax beter is? Wij hebben de betere spelers", was De Boer duidelijk. "Tegen AZ (zondag 1-1) heb ik goede dingen gezien. Daar kunnen we op voortborduren."

Hij vervolgde: "Feyenoord is net als wij erg wisselvallig. Ze wisselen goede momenten en wedstrijden met slechte af. Bovendien zit er een flink verschil tussen uit en thuis. In De Kuip voelt een jonge ploeg als Feyenoord zich wat veiliger en durven ze wat meer. Toch maak ik me geen zorgen om het publiek dat er achter zal gaan staan. De meeste spelers hebben al van dit soort duels in De Kuip gespeeld."

Volgens De Boer zal Ajax er alles aan moeten doen om Feyenoord niet in hun spel te laten komen: "Als ze eenmaal in een goede flow zitten, kunnen ze meer. Dat moeten we voorkomen."

Egyptenaren bezetten Tahrirplein tegen leger

Egyptische jongeren hebben donderdag tientallen tenten opgezet op het Tahrirplein in Cairo. Ze zeiden te blijven totdat het leger de macht overdraagt aan burgers.

De actie volgt na de massale herdenking woensdag van de revolutie, die een jaar geleden begon. Die leidde tot de val van president Hosni Mubarak. "De militairen plegen dezelfde misbruiken als Mubarak. Ik merk geen verandering. De militairen leiden een contrarevolutie", foeterde de 23-jarige student Samer Qabil.

Bezettingen van het centrale plein hebben eerder geleid tot gewelddadige ontruimingen door het leger.

Egyptenaren bezetten Tahrirplein tegen leger
Egyptenaren bezetten Tahrirplein tegen leger (Foto: ANP)

Meisje leeft op alleen kipnuggets

De 17-jarige Stacey Irvine uit Birmingham eet al 15 jaar niets anders dan kipnuggets. Sinds haar tweede jaar heeft ze nauwelijks iets anders gegeten dan de populaire snack. Ze kwam onder de aandacht toen ze met ademhalingsproblemen bij een ziekenhuis werd binnengebracht.

Artsen waren verbijsterd toen ze ernstige bloedarmoede constateerden en naar haar eetgewoonten informeerden. Al in het ziekenhuis heeft ze aantal vitamine-injecties gehad en daarna is ze naar huis gestuurd met een streng 'vitamine-dieet'.

Stacey zelf is nog niet echt onder de indruk van hetgeen haar overkomen is. "Het begint nu een beetje tot me door te dringen dat het niet echt goed voor me is", weet ze te melden. Maar ondanks aandringen van de artsen en haar moeder lijkt ze nog niet van plan haar eetgewoonten aan te passen. "Mijn favorieten zijn de Nuggets van MacDonalds, maar die van Kentucky Fried Chicken lust ik ook wel, net als Nuggets uit de supermarkt, ik eet er dagelijks twintig samen met mijn vriend."

Moeder Evonne heeft de pogingen om Stacey gezonde voeding voor te schotelen al lang geleden gestaakt. Stacey heeft al tijden geen groenten en fruit meer aangeraakt en Evonne zit met de handen in het haar. "Ik hoop dat ze nu eindelijk professionele hulp kan krijgen, het doet me pijn om haar steeds die rotdingen te zien eten", zegt ze. "De artsen hebben haar duidelijk gemaakt dat ze dood gaat als ze op deze manier door gaat, maar ander eten wil er niet in."

Stacey beaamt dat, sinds ze in haar tweede levensjaar een keer kipnuggets van haar moeder kreeg wil ze niets anders meer. "Ik vond het zo lekker dat ik nooit iets anders wilde proberen. Mijn moeder heeft het jaren geleden al opgegeven." Zelfs een poging om Stacey uit te hongeren zodat ze iets anders ging eten mocht niet baten, ze at niets totdat ze weer kipnuggets kreeg.

Lumines vanaf 22 februari voor Vita

Het muzikale puzzelspel Lumines Electronic Symphony is vanaf 22 februari verkrijgbaar voor de PlayStation Vita. Dat heeft Sony donderdag bekendgemaakt. De game is een vervolg op Lumines dat in 2005 voor de PSP werd uitgegeven.

De nieuwe versie van Lumines onderscheidt zich van zijn voorgangers. Zo kan het op verschillende manieren gespeeld worden en is het spel grafisch verbeterd. Bovendien zit er nieuwe muziek in de puzzelgame.

Lumines Electronic Symphony is gemaakt door gamestudio Q Entertainment dat onder leiding staat van Tetsuya Mizuguchi. Mizuguchi is bekend om zijn werk aan artistieke, muzikale spellen als Rez voor de Dreamcast en PlayStation 2 en Child of Eden voor de Xbox 360 en PlayStation 3.

Volgens Sony behoort de eerste Lumines tot de top vijf meest verkochte spellen voor de PSP. Lumines Electronic Symphony is de vijfde versie van Lumines. Eerdere spellen verschenen voor de PSP, PlayStation 3 en Xbox 360.


Lumines vanaf 22 februari voor Vita

Polen ondertekent ACTA-verdrag

Polen heeft donderdag in Japan het ACTA-verdrag ondertekend, dat productpiraterij en schending van copyright moet tegengaan. Tegenstanders hebben er de afgelopen dagen fel tegen geprotesteerd, omdat zij vrezen dat het tot censuur op internet leidt.

Het Anti-Counterfeiting Trade Agreement beoogt internationale standaarden voor de bescherming van de rechten van producenten van muziek, films, farmaceutica, mode en tal van andere producten te harmoniseren. Het vertoont gelijkenissen met de fel omstreden SOPA-wetgeving in de Verenigde Staten, die na protesten van onder meer Wikipedia en Google op de lange baan is geschoven.

Behalve Polen tekenen ook enkele andere Europese landen donderdag het ACTA-verdrag. De Verenigde Staten, Canada, Japan en verscheidene andere geïndustrialiseerde landen hebben het vorig jaar al ondertekend.

Roscosmos stuurt voorraden naar ISS

De Russische ruimtevaartorganisatie Roscosmos heeft een onbemand ruimtevaartuig met voorraden en apparatuur voor het internationale ruimtestation ISS gelanceerd. Zaterdag moet het ruimtevaartuig aan het ISS worden gekoppeld.

De lancering van het ruimtevaartuig met een Sojoez-U-raket vond plaats vanaf de ruimtebasis Baikonoer in Kazachstan. Het laadruim zit vol met zuurstof, voedsel, wetenschappelijke apparatuur en presentjes voor de zes bemanningsleden, onder wie de Nederlandse ruimtevaarder André Kuipers.

Dit jaar de grootste Assassin's Creed op komst

Dit jaar wordt de nieuwe Assassin's Creed de grootste game in de serie tot nu toe volgens Yves Guillemot, de baas van Ubisoft. Het nieuwe deel gaat nieuw leven blazen in de serie met nieuwe hoofdpersonages.

Guillemot heeft hoge verwachtingen voor de titel deze kerst en vindt niet dat de jaarlijkse releases in de serie de franchise steeds matiger maakt. "Assassin's Creed is een ongelofelijke franchise en er zijn heel wat verwachtingen dat het zal blijven groeien. We zijn tevreden met ons voortdurende succes tot nu toe: in de VS was Assassin's Creed: Revelations een toptien-titel voor het gehele kalenderjaar, waaruit blijkt dat de vraag er wel degelijk is", vertelt hij.

"Wij denken dat we door het leveren van regelmatige releases en het uitbreiden van de franchise naar andere platformen wij aan de vraag blijven voldoen, terwijl we tegelijkertijd nieuwe fans aantrekken .En we zijn ervan overtuigd dat het volgende deel van Assassin's Creed de grootste tot nu toe zal zijn."

Ubisoft heeft grote ambities voor 2012. Vorig jaar was de firma was de op een na beste Britse uitgever en had het bedrijf in de VS het op een na best verkochte spel, Just Dance 3.

"We dagen EA en Activision zeker uit", voegt Guillemot toe. "Als we onze focus te houden op het leveren van kwalitatief hoogstaande games en op het aantrekken en behouden van toptalent, ben ik ervan overtuigd we ons doel bereiken om de nummer één te zijn."

Maandag geen treinen naar België

Zondagavond en maandag rijden geen treinen van en naar België in verband met een algemene staking tegen bezuiningen. Dat heeft een woordvoerder van de NS donderdag gezegd.

Net als tijdens de vorige staking in België, op 22 december, kunnen er in België geen treinen rijden. De Thalys rijdt daardoor niet, net als de reguliere internationale trein naar Brussel en de Eurostar naar Londen. Mensen met een kaartje voor de Thalys of Eurostar kunnen hun geld terugkrijgen.

In Belgische media wordt gespeculeerd over de gevolgen van de staking voor de maandag geplande Europese top in Brussel. Ook het vliegverkeer wordt geraakt. Er zou een plan zijn om de Europese leiders te laten landen op een militair vliegveld, in plaats van de Brusselse luchthaven Zaventem.

FOK!filmtips van de dag: Avatar

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daar aan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te zien? Je leest het op FOK!film.

Avatar 01

Het is vanavond weer een rijk aanbod wat betreft films op televisie. De FOK!filmtip van vandaag is uiteraard het meesterlijke Avatar van James Cameron. In de film gaat een oorlogsveteraan onvrijwillig naar de planeet Pandora om deze te koloniseren voor de mensheid. Op de planeet woont een volk genaamd de Na'vi die niet al te blij zijn met de komst van de Aardbewoners. Waar mensen komen gaat het meestal mis en zo ook op Pandora. Er volgt een vrijheidsstrijd waarbij Sully ook nog eens verliefd wordt op een knappe Na'vi dame. Azijnpissers willen de film nog wel eens vergelijken met Pocahontas maar die weten hoogstwaarschijnlijk niet waarover ze het hebben. Een meesterwerk met in de hoofdrollen Sam Worthington, Sigourney Weaver en Zoe Saldana. Cameron werkte sinds 2005 aan de film met een budget van 237 miljoen dollar. Geen verspilling trouwens aangezien de film al zo'n dikke 2,7 miljard dollar heeft opgebracht en daarmee de meest succesvolle film uit de geschiedenis van de cinema is! Avatar is te zien op RTL4 om 20.30 uur.

Avatar 02

Voor degenen die Avatar al in de dvd-kast hebben staan zijn er ook andere leuke films te zien. Zo is om 20.30 uur op Veronica de harde actiethriller Collateral Damage te zien. Een heerlijke 'Wraak' film met Arnold Schwarzenegger als een brandweerman die zijn vrouw en kind kwijtraakt bij een terroristische aanslag. Blusgast Gordon Brewer zweert wraak te nemen op de daders en neemt daarbij het recht in eigen hand. Een zeer aangename film met Arnold in een behoorlijk overtuigende rol. Van de makers van The Fugitive.

Collateral Damage

Op RTL7 op hetzelfde tijdstip de Renny Harlin actiefilm 12 Rounds. Een heerlijke rip-off van Die Hard With A Vengeance. Een film die aanvoelt als een rit van 108 minuten in een heftige achtbaan.

12 Rounds

Op de vrouwenzender RTL8 de komische dramafilm Trust the Man met onder meer David Duchovny en Julianne Moore in een verhaal over twee New Yorkse koppels en de problemen in hun relaties. Op de andere vrouwenzender Net5 trouwens nog meer drama in de film Last Holiday met onder meer Queen Latifah, Gérard Depardieu en Timothy Hutton.

Commando 01

Het is een mooie avond voor Schwarzenegger fans. Om 22.40 uur is op RTL7 de cultklassieker van Mark L. Lester, Commando, te zien. Brute gewelddadige actie met naast de Governator ook sterke rollen van James Olson en in latere tijden overheerlijke Alyssa Milano. En natuurlijk de streling voor het oog genaamd Rae Dawn Chong!

Commando 02

Tenslotte om 23.35 uur is er voor liefhebbers van documentaires de film Putin's Kiss uit 2011 te zien. Een integere film waarin we van twee kanten de positie van voormalig president Poetin van Rusland te zien krijgen. Aan één kant de aanhangers die hem als de 'Napoleon van het Kremlin' beschouwen en aan de andere kant hun 'vijand', de tegenstanders van Medvedev en Poetin. Welkom in de schijndemocratie die Rusland anno 2011 is. Een zeer indrukwekkend beeld gemaakt door Masha Drokova.

Putin's Kiss

Succes met het kiezen en veel kijkplezier.

Peruaanse gepakt met 2578 dode zeepaardjes

Een 39-jarige vrouw uit Peru die in haar koffer 2578 dode zeepaardjes had verstopt, is zaterdag aangehouden op Schiphol. Het vermoeden bestaat dat de vrouw de zeepaardjes wilde gebruiken als ingrediënt voor traditionele Chinese medicijnen, meldt het ministerie van Financiën donderdag.

De vrouw zat op een vlucht uit Lima en was op doorreis naar Hongkong. De douane op Schiphol trof de zeepaardjes bij een controle aan in haar bagage.

De vrouw heeft verteld dat ze de zeepaardjes op een markt in Lima had gekocht. De Peruaanse heeft een boete betaald, waarna ze weer weg mocht.

Zeepaardjes zijn een beschermde diersoort. Voor de handel erin is een speciale vergunning nodig.

'Banken accepteren Griekse rente onder 4 procent'

De private schuldeisers van Griekenland zijn bereid een couponrente beneden de vier procent te accepteren op de nieuwe Griekse obligaties die uitgegeven zullen worden in het kader van de vrijwillige obligatieruil. Dat stelt het Griekse dagblad Ethnos zonder bronnen te citeren.

Private schuldeisers zouden een nieuw aanbod met een gemiddelde couponrente van 3,75 procent indienen. Directeur van het Institute of International Finance (IIF) en hoofdonderhandelaar voor de private obligatiehouders Charles Dallara hebben woensdag een gesprek gehad met bankiers in Parijs.

Dallara zet de gesprekken met de Griekse overheid donderdag voort in Athene. De ministers van financiën van de eurozone verwierpen eerder deze week een door de private sector voorgestelde couponrente van vier procent op het nieuw uit te geven Griekse staatspapier.

Onder de beoogde overeenkomst ruilen de schuldeisers hun Griekse obligaties in voor de helft van hun waarde, met bovendien een langere looptijd. Hierdoor moet de Griekse schuld tot een houdbaar niveau worden teruggebracht.

Rojer in selectie Davis Cup voor duel met Finland

Jean-Julien Rojer kan in februari zijn debuut maken voor het Nederlandse Davis Cupteam. De op Curaçao geboren dubbelspecialist is door captain Jan Siemerink opgenomen in de selectie voor het treffen met Finland. Robin Haase, Thiemo de Bakker en Jesse Huta Galung kregen ook een uitnodiging.

"In dit team heb ik het volste vertrouwen en daar komt nog eens bij dat we eindelijk weer eens thuis spelen", laat Siemerink weten. "Daarnaast is het voor het team een waardevolle aanvulling dat Jean-Julien voor Nederland mag uitkomen." Rojer is beschikbaar voor Oranje sinds de Antillen niet meer officieel bestaan.

Nederland speelt van vrijdag 10 tot en met zondag 12 februari in de eerste ronde van de Europees-Afrikaanse zone. De Finnen hebben met Jarkko Nieminen, die 49e staat op de wereldranglijst, één speler in de top honderd. Het duel wordt afgewerkt in Den Bosch.

Gebiedsverbod is optie tegen leden Sharia4Belgium

De radicale moslims die een bijeenkomst in het Amsterdamse debatcentrum De Balie verstoorden kan een gebiedsverbod worden opgelegd als de vrees bestaat dat zij opnieuw de openbare orde gaan verstoren. De wet ter bestrijding van voetbalvandalisme en ernstige overlast biedt daar de mogelijkheid toe. Dat meldt staatssecretaris van Justitie Fred Teeven (VVD) donderdag.

Leden van de fundamentalistische moslimbeweging Sharia4belgium gooiden begin december bij een debat over modernisering van de islam onder meer eieren naar de Canadese schrijfster Irshad Manji en GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi. Twee mannen werden opgepakt. Enkele dagen later werd tijdens een huiszoeking bij een lid van de groep een kalasjnikov aangetroffen.

CDA-Kamerlid Coskun Çörüz wilde van Teeven weten wat gedaan kan worden om soortgelijke incidenten in de toekomst te voorkomen. Met de voetbalwet kan iemand die al bekendstaat als ordeverstoorder een gebiedsverbod worden opgelegd, antwoordt de staatssecretaris. Hierbij geldt ook een meldplicht.

Nederland kan de Belgische moslimextremisten ook ongewenst verklaren, zegt Teeven. Dit heeft echter nogal wat voeten in de aarde, legt hij uit. "Het ongewenst verklaren van een EU-burger is een zeer vergaande maatregel, die in overeenstemming moet zijn met het evenredigheidsbeginsel en uitsluitend gebaseerd mag zijn op het gedrag van de vreemdeling."

OM gaat oud-directeur Rochdale vervolgen

Het Openbaar Ministerie in Amsterdam gaat oud-directeur van woningstichting Rochdale Hubert Möllenkamp vervolgen. Ook vier andere betrokkenen kunnen een tenlastelegging verwachten, zegt een woordvoerder donderdag.

De vijf worden verdacht van het aannemen of betalen van steekpenningen, valsheid in geschrifte, belastingfraude en witwassen. Zij zijn allen direct of indirect betrokken geweest bij voormalige zakenpartners van de Amsterdamse corporatie.

Möllenkamp werd begin 2009 op staande voet ontslagen omdat hij zichzelf volgens de woningstichting onder meer onterechte beloningen en andere financiële voordelen had toegekend. Rochdale deed aangifte maar tot nu toe was het niet zeker of hij strafrechtelijk werd vervolgd.

Woensdag werd Möllekamp failliet verklaard door de rechtbank in Lelystad. De woningstichting eist nog altijd zes miljoen euro van de oud-directeur.

Hondje uit The Artist met pensioen

De Jack Russell uit de stomme film The Artist gaat van zijn ouwe dag genieten. Het hondje is oud en wil alleen nog maar 'in de zon bij het zwembad' liggen. Dat zegt een van zijn baasjes tegen het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

Uggie, zoals het hondje heet, heeft de pensioengerechtigde leeftijd van 10 jaar bereikt. "We dwingen onze honden nergens toe", vertelt begeleider Sarah Clifford. "Uggie heeft er nog steeds veel plezier in, maar hij wordt een beetje langzaam." Zijn broertje Dash wordt klaargestoomd om in zijn voetsporen te treden.

De beroemde hond uit The Artist heeft nog een paar optredens voor de boeg en gaat daarna achter de geraniums. De Jack Russell gaat nog naar de Golden Collar Awards, waar hij kans maakt op twee prijzen voor zijn rollen in The Artist en Water for Elephants. De Golden Collars Awards eren de beste acteerprestaties van honden in films en op televisie. Uggie moet het onder anderen opnemen tegen Cosmo, het hondje uit Beginners.

Vorige week was Uggie nog te zien in de Britse tv-programma's BBC Breakfast en The Graham Norton Show. Als de Jack Russell zich sterk genoeg voelt, maakt hij ook zijn opwachting bij de Oscaruitreiking, waar The Artist is genomineerd voor tien gouden beeldjes.


Hondje uit The Artist met pensioen (Foto: Novum)

Arrestatie voor rijden met zwaailichten en sirenes

Een 34-jarige man uit Utrecht die clandestien rondreed in een auto met zwaailichten en sirenes is dinsdag aangehouden. De man is opgepakt, omdat hij geen professionele hulpverlener is en zijn Mercedes geen hulpverlenersvoertuig, meldt het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) donderdag.

Agenten zagen de man maandag in zijn Mercedes over de A27 bij Utrecht rijden, maar het lukte de politie niet hem op dat moment al op te pakken. Aangezien de politie wist dat de wagen van de man niet tot het wagenpark van de politie hoort, is extra naar de auto uitgekeken.

Dinsdag zagen agenten de auto op de A2 bij Utrecht rijden. Voor de actie werd ook een politiehelikopter ingezet voor het geval de auto er met hoge snelheid vandoor zou gaan. In de wijk Leidsche Rijn is de man staande gehouden en werd zijn wagen onderzocht.

In het voertuig werd een volgens het KLPD een volledig technische inrichting voor zwaailichten en sirenes gevonden. De auto is in beslag genomen. De politie onderzoekt hoe de man zonder duidelijke vorm van inkomen in deze dure auto kon rijden. Mogelijk is de wagen gebruikt bij overvallen en diefstallen door nepagenten.

Huiszoeking bij veldrijder Wellens

Justitie in Turnhout heeft woensdag een huiszoeking uitgevoerd bij de Belgische veldrijder Bart Wellens. Er werd nagegaan of de renner van Telenet-Fidea doping heeft gebruikt, melden Belgische media. Het parket kreeg die informatie kort na de zege van Wellens in de veldrit in Essen 17 december.

Wellens moest drie weken geleden plots worden opgenomen in een ziekenhuis vanwege een ontsteking aan de hartspier. Dat incident voedde de geruchten over dopinggebruik van de 33-jarige coureur, die zelfs enige tijd in levensgevaar verkeerde.

Wellens ontkent met klem. "Die huiszoeking was verre van plezant. Maar ik heb niks te vrezen, dus liet ik die mensen toe. Ze namen enkel mijn oude computer mee, om e-mailverkeer te checken", laat hij weten in De Standaard.

Casillas: "Scheids, nu kun je feesten met Barça"

Iker Casillas kon zijn emoties niet in bedwang houden na de bekeruitschakeling tegen FC Barcelona. De doelman van Real Madrid richtte zich op arbiter Fernando Texeira.

"Zo Texeira, nu kun je gaan feesten met Barcelona", zei Casillas tegen de scheidsrechter, die Sergio Ramos in de tweede helft met een tweede gele kaart van het veld stuurde. De keeper betuigde snel spijt. "Het was in het heetst van de strijd. Je voelt je machteloos als de arbiter op de belangrijkste momenten de andere kant op kijkt. Ik kreeg nota bene een gele kaart voor het sussen van een opstootje."

Ondanks het 2-2 gelijkspel in Camp Nou kwam het bekertoernooi voor Real ten einde. "Het resultaat is jammer, maar we moeten er niet te lang bij stilstaan. Wij richten ons nu op de Champions League en de competitie."

Nieuw onderzoek drama Pukkelpop

Na een klacht van een slachtoffer is een nieuw onderzoek begonnen naar het drama op het festival Pukkelpop in het Belgische Hasselt. Vijf mensen kwamen daar augustus vorig jaar om het leven door een hevige storm.

Dat meldden Vlaamse media donderdag. Justitie was meteen na de ramp zelf een onderzoek begonnen dat eind september werd afgesloten. Het Openbaar Ministerie zag geen reden de organisatie te vervolgen. Het noodweer werd beschouwd als overmacht. Nu wordt bekeken of toch iemand verantwoordelijk is.

Het nieuwe onderzoek staat los van de rechtszaak van festivalgangers die hun ticket vergoed willen zien.

Nieuw onderzoek drama Pukkelpop
Nieuw onderzoek drama Pukkelpop (Foto: ANP)

Barrichello duikt op bij IndyCars

Rubens Barrichello is opgedoken bij het IndyCar-team KV Racing. De Braziliaanse coureur lijkt op zoek te zijn naar een nieuw stoeltje in de racerij nu zijn Formule 1-avontuur er op zit. Hij zal volgende week maandag en dinsdag gaan testen op Sebring.

Barrichello lijkt het racen in de IndyCars wel te zien zitten, al was hij eerder vanwege het racen op ovals vanwege het gevaar sceptisch. Nu er slechts vier ovals op de kalender staan lijkt de Braziliaan overstag te zijn. Hij lijkt het racen na negentien jaar in de Formule 1 niet vaarwel te willen zeggen. "Ik heb nog altijd veel snelheid in me. Zoals een oude vriend ooit zei: racen zit in mijn bloed," zei hij op Twitter.

Acteurs snoven flink op de set Black Out

De acteurs van de Nederlandse actiefilm Black Out hebben op de set regelmatig met hun neus boven het witte poeder gehangen. "We moesten veel snuiven", bekent actrice Renée Fokker voor de camera van Novum Nieuws. "Het deed meer pijn dan iedereen had verwacht."

Fokker is in de film te zien als drugsdealer Coca Inez. Ze hoefde gelukkig geen echte coke door haar neus te jassen. "Het is een soort vulmiddel waar ze ook medicijnen mee maken", vertelt de 50-jarige actrice.

In Black Out speelt Raymond Thiry een ex-crimineel die een punt heeft gezet achter zijn roerige verleden. De dag voor hij gaat trouwen wordt hij echter wakker naast een lijk en zit zijn leven weer vol drugs en pistolen. Dat was een eitje voor de 52-jarige acteur.

"Ik ga regelmatig naar de schietbaan, dus het is me niet vreemd," vertelt Thiry. Ook drugsgebruik is de acteur niet vreemd. "In de tijd dat ik gekraakt woonde, zijn alle poeders en pillen wel eens voorbij gekomen, maar daar ben ik op een goed moment wel mee gekapt."

Op de set van Black Out van regisseur Arne Toonen werden echte pistolen gebruikt met losse flodders. "De cameraman en alle crewleden staan met oordingen op en een schild en jij moet dan schieten naast de camera", vertelt Fokker. "En dan krijg je een terugslag. Ik had iedere keer het gevoel dat ik een verbrande wang had."

Acteur Robert de Hoog, die in de film ook een drugdealer speelt, vond het schieten wel voor herhaling vatbaar. "Het is zo'n lekker gevoel."

Black Out draait vanaf donderdag in de bioscopen.


Acteurs snoven flink op de set Black Out (Foto: Novum)

Zwitserse kluis gestolen op snowboard

Dieven in het zuidoosten van Zwitserland hebben op creatieve wijze een honderd kilo zware kluis uit een jeugdhostel gestolen. De dieven hebben de brandkast naar het schijnt op een gestolen snowboard meegenomen. Dat heeft de Zwitserse politie donderdag gezegd.

De diefstal vond volgens de politie maandagnacht of dinsdagochtend plaats in het kanton Graubünden. De inbrekers namen de kluis en een onbekende hoeveelheid contant geld en cheques mee uit het kantoor in het hostel. Daarnaast mist er ook een snowboard, dat de dieven waarschijnlijk hebben gebruikt om hun zware buit mee te nemen.

Brad wil trouwen met Angelina

Brad Pitt wil graag trouwen met Angelina Jolie. Het acteurskoppel, dat ooit zei niet te trouwen voordat ook homostellen overal in de Verenigde Staten in de echt verbonden kunnen worden, overweegt een huwelijk. "Het lijkt meer en meer te betekenen voor onze kinderen", vertelt Pitt aan entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

"We hebben gezegd dat we niet trouwen totdat iedereen dat kan doen, maar ik denk niet dat we het zo lang kunnen uithouden." Of Pitt al op zijn knieën is gegaan voor Jolie, met wie hij zeven jaar samen is, wil de acteur niet kwijt.

Petrov wil nog F1-stoeltje binnenhalen

Vitaly Petrov hoopt dat hij in de komende week nog onderdak kan vinden bij een Formule 1-team. De Rus reed de afgelopen twee jaren voor Lotus Renault GP, maar werd daar de laan uitgestuurd. Hij kan nu ook bij Pirelli terecht als testcoureur, maar de Rus geeft liever de voorkeur aan andere opties.

"Alles wat ik zeg zal in vele verhalen opduiken. Maar wacht alsjeblieft nog even, nog een week. Ik wil wel praten, maar ik mag op dit moment niets zeggen. Ik wil in de Formule 1 blijven, want na een jaar buiten beeld is het zeer moeilijk om een stoeltje te vinden voor 2013. Dus het is belangrijk om te blijven. Een akkoord met een van de Formule 1-teams geniet de hoogste prioriteit. We zullen zien," zei Petrov.

Aantal faillissementen blijft hoog

Het aantal faillissementen is in het afgelopen jaar op hetzelfde hoge niveau gebleven als in 2010. In totaal werd 9531 keer een bankroet uitgesproken. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Door de economische crisis bereikte het aantal faillissementen in 2009 het hoogste niveau ooit met meer dan tienduizend. In de afgelopen jaren was wel sprake van een lichte daling, maar het aantal bedrijven en personen dat over de kop ging 'bleef historisch gezien hoog', schrijft het CBS.

Het aantal faillissementen van bedrijven, exclusief eenmanszaken, bedroeg in 2011 ruim zesduizend, een procent minder dan in 2010. Bij de eenmanszaken was sprake van een lichte daling van twee procent. Vooral in de horeca werden meer faillissementen uitgesproken, een stijging van 28 procent. Het ging vooral om restaurants, snackbars en cafés.

Het aantal persoonlijke faillissementen nam toe met bijna twee procent tot 2400. Friesland had met 0,8 per tienduizend inwoners relatief de minste faillissementen. Overijssel had met 3,8 per tienduizend het hoogste aantal failliete 'natuurlijke personen'.

'Demi Moore had attaque'

Demi Moore is woensdag met spoed naar het ziekenhuis gebracht omdat ze meerdere aanvallen had. Vrienden van de 49-jarige actrice maakten zich zorgen over de attaques en belden het alarmnummer, vertellen ingewijden aan het Amerikaanse blad People.

Wat de aanvallen veroorzaakte, is niet bekend. Gespeculeerd wordt dat Moore thuis experimenteerde met lachgas. De actrice zou verkeerd hebben gereageerd op het gas. "Ze heeft geen zelfmoordpoging ondernomen", weet een ingewijde.

Een woordvoerder van Moore liet woensdag niet meer los dan dat de actrice uitgeput is. Vrienden van de 49-jarige maken zich zorgen over haar aftakelende gezondheid en alle stress waarmee Moore te maken heeft. De actrice zag haar huwelijk met Ashton Kutcher in november stranden en verloor een goede vriend.

Aardbeving bij Griekse eilanden

Griekse eilanden in de Zuid-Egeïsche Zee zijn donderdag opgeschrikt door een aardbeving met een kracht van 5,3. Er is geen melding gemaakt van schade of slachtoffers, zei het Griekse Geodynamische Instituut.

Het epicentrum van de beving lag tussen de eilanden Santorini en Kreta.

Griekenland ligt in een aardbevinggevoelig gebied. Jaarlijks vinden daar honderden aardbevingen plaats, die zelden leiden tot letsel of schade.

Auto-inbreker laat naam achter

Een 40-jarige man die woensdagavond inbrak in een auto in de Arnhemse wijk Klarendal heeft het de politie wel heel makkelijk gemaakt. Hij liet in de opengebroken auto een rugzak achter, waarin de politie een ontslagbrief van een gevangenis vond met daarop zijn naam en andere gegevens.

De man, een bekende van de politie, is later op de avond in Arnhem aangehouden. Hij had de gestolen spullen nog bij zich en is weer ingesloten.

Auto-inbreker laat naam achter
Auto-inbreker laat naam achter (Foto: ANP)

Dolfje Weerwolfje naar Canadees kinderfestival

De Nederlandse jeugdfilm Dolfje Weerwolfje is geselecteerd voor het kinderfilmfestival van de Canadese stad Montréal. De film van regisseur Joram Lürsen en scenarist Tamara Bos dingt ook mee naar de juryprijzen van het festival. Dat maakte producent BosBros donderdag bekend.

Dolfje Weerwolfje gaat over het jongetje Dolf dat op de nacht van zijn verjaardag verandert in een witte, pluizige wolf. In december behaalde de jeugdfilm de status van Gouden Film.

De vijftiende editie van het Montréal International Children's Film Festival wordt gehouden van 3 tot en met 11 maart.


Dolfje Weerwolfje naar Canadees kinderfestival (Foto: Novum)

RKC haalt Hongaars international Németh

RKC Waalwijk zal zich vandaag transfervrij gaan versterken met Krisztián Németh. De Hongaars international zal bij de club van trainer Ruud Brood nog enkele tests ondergaan voordat hij een contract gaat ondertekenen.

De 23-jarige spits behoorde in Hongarije tot de grootste talenten van zijn generatie en stond tussen 2007 en 2010 onder contract bij Liverpool. In drie seizoenen kan Németh niet tot een officieel duel voor de Reds. Hij werd door toenmalig coach Rafa Benítez op huurbasis naar Blackpool en AEK Athene gestuurd. Daarna dook hij op bij het Griekse Olympiakos, maar ook dat was geen succes. Het laatst speelde de international voor MTK Budapest, de club waar hij ook begonnen is.

Dat RKC Németh nu binnen kan halen komt dankzij Erwin Koeman die jarenlang bondscoach van Hongarije is geweest en met de spits gewerkt heeft. De aanvaller trainer gisteren al mee met de Waalwijkers en kan als alle formaliteiten op tijd afgehandeld zijn komende zondag al tegen VVV-Venlo debuteren.

Wii U met kerst in de winkel

Nintendo president Satoru Iwata heeft tijdens een bespreking met hun investeerders bevestigd dat de Wii U eind dit jaar verkrijgbaar is in Japan, Europa en de US.

Eerder gaf Nintendo's Reggie Fils-Aime al een hint naar de releaseperiode van hun nieuwe console. "Wii U will launch some time between E3 - which is in June - at the end of the year so essentially the second half of the year." Daarbij gaf hij aan dat er meer informatie zou komen voor, tijdens en na de E3 met details over de prijs en specificaties van het apparaat.

Vooral de kracht van de nieuwe machine is momenteel een punt van discussie en speculatie. Gister beweerde een anonieme bron dat de Wii U ongeveer twee keer zo krachtig is als de Xbox 360. Wat we precies van de opvolger van de Wii kunnen verwachten weten we in ieder geval aan het einde van het jaar.

Wii U

Internetbankieren ING weer volledig online

Klanten van ING kunnen hun geldzaken weer online regelen. Na vier dagen zijn alle storingen verholpen, laat de bank donderdag weten.

De bank garandeert dat klanten weer kunnen inloggen via MijnING en mobiel bankieren. Ook de dienst iDeal werkt weer. "De testen en controles die we de afgelopen dagen hebben uitgevoerd zijn succesvol verlopen", meldt ING.

Woensdag konden klanten nog beperkt internetbankieren doordat ING een maximum instelde op het aantal klanten dat gelijktijdig kon inloggen. Volgens de bank hebben daardoor een miljoen mensen geen gebruik kunnen maken van MijnING.

De storing bij het internetbankieren van ING kostte de webwinkels flink wat omzet. Volgens brancheorganisatie Thuiswinkel.org loopt de schade op tot in de miljoenen.

ING liet eerder al weten de storingen erg vervelend te vinden. "Het schaamrood staat op onze kaken", zei een woordvoerder woensdag.

Nintendo verwacht groter verlies

Nintendo denkt dat het dit boekjaar fors meer verlies gaat lijden dan verwacht. Vorig jaar oktober voorspelde de Japanse gamegigant 198 miljoen euro verlies te gaan draaien. De verwachting is donderdag bijgesteld naar een verlies van 643 miljoen euro. Vorig boekjaar werd nog een winst behaald van 768 miljoen euro.

Het Japanse gameconcern wijt de tegenvallende resultaten aan de sterke yen waardoor de export van producten duur is geworden en tegenvallende verkoopcijfers. Zo verloopt de verkoop van de nieuwe draagbare Nintendo 3DS-spelcomputer niet geheel naar verwachting.

In augustus heeft Nintendo de vraagprijs al met zeventig euro naar beneden bijgesteld. Het bedrijf denkt nu veertien miljoen exemplaren van de 3DS te verkopen, terwijl het eerst op zestien miljoen gehoopt had. Ook de softwareverkoop van de 3DS is naar beneden bijgesteld van 50 naar 38 miljoen stuks.

Niet alleen de verwachtingen rond de Nintendo 3DS, maar ook die rond de Wii en Nintendo DS zijn naar beneden bijgesteld. Van alle spelcomputers verkoopt de Japanse gamegigant dit boekjaar minder dan dat het gehoopt had. Het boekjaar eindigt op 31 maart.


Nintendo verwacht groter verlies (Foto: Novum)

Kwart Nederlanders breekt spaarpot open

Ruim een kwart van de Nederlanders heeft in 2011 een graai gedaan in de eigen spaarpot. Eenderde van deze groep zegt niet meer rond te kunnen komen zonder spaargeld aan te spreken. Dat blijkt uit onderzoek onder duizend Nederlanders in opdracht van de Friesland Bank.

Driekwart van de bevolking geeft aan in bezit te zijn van vijfduizend euro spaargeld of meer. De helft daarvan heeft twintigduizend euro of meer op de rekening staan. Twee derde van de spaarders heeft pas financiële rust als meer dan tienduizend euro op de spaarrekening staat. Gemiddeld heeft een huishouden 24 duizend euro op de rekening staan.

In de zoektocht naar een spaarbank hechten Nederlanders tegenwoordig meer waarde aan dat het geld veilig staat, dan aan het rentepercentage. Slechts vijftien procent volgt de rentestand actief en stapt over van aanbieder als elders een hoger percentage wordt geboden.


Kwart Nederlanders breekt spaarpot open (Foto: Novum)

Nintendo verwacht groter verlies

Nintendo denkt dat het fors meer verlies gaat lijden dan verwacht. Vorig jaar oktober gaf de gamegigant aan 198 miljoen euro verlies te draaien. De verwachting over het in maart aflopende boekjaar is bijgesteld naar een verlies van 643 miljoen euro. Dat heeft Nintendo donderdag bekendgemaakt.

De verkoop van de nieuwe draagbare Nintendo 3DS-spelcomputer verloopt niet geheel naar verwachting. In augustus heeft Nintendo de vraagprijs al met zeventig euro naar beneden bijgesteld. Het bedrijf denkt nu veertien miljoen exemplaren van de 3DS te verkopen, terwijl het eerst op zestien miljoen gehoopt had. Ook de softwareverkoop van de 3DS is naar beneden bijgesteld van vijftig naar 38 miljoen stuks.

Niet alleen de verwachtingen rond de Nintendo 3DS, maar ook die rond de Wii en Nintendo DS zijn naar beneden bijgesteld. Van alle spelcomputers verkoopt de Japanse gamegigant dit boekjaar minder dan dat het gehoopt had.


Nintendo verwacht groter verlies (Foto: Novum)

Wotherspoon: "Otterspeer kanshebber op WK-titel"

Viervoudig wereldkampioen sprint Jeremy Wotherspoon denkt dat van de Nederlanders niet alleen Stefan Groothuis maar ook Hein Otterspeer kanshebber is op de wereldtitel op de korte afstanden. Het WK staat komend weekend in het Canadese Calgary op het programma.

Wotherspoon is inmiddels coach van een groep talentvolle schaatsers en zal het WK in zijn thuisland op de voet volgen. "Ik denk dat Groothuis sterk genoeg is om de wereldtitel te winnen. Hoe hij zich zal houden op snel ijs, daar ben ik niet zeker van. Van wat ik van de buitenkant zie heeft het er alle schijn van dat hij hard aan zijn bochten werkt," zei de Canadees die meer kanshebbers voor de titel ziet tegen NUsport. "Niet in specifiek deze volgorde zeg ik: Jamie Gregg, Groothuis, Dmitri Lobkov, Otterspeer en Tae-Bum Mo."

De voormalig schaatser heeft ervaring met het winnen van de titel en zegt dat er geen wondermiddel is om de zege te grijpen. "Er is geen geheim wapen, behalve dat je jouw sterkste kracht moet zien aan te spreken in je beide sterkste races en dat je jezelf moet overtreffen op je zwakste afstand," zei de Canadees die vindt dat er bij de vrouwen slechts één manier is om Christine Nesbitt van de titel af te houden. "Alleen als het een gemengd toernooi wordt."

Wotherspoon
Wotherspoon: "Otterspeer kanshebber op WK-titel" (Foto: Pro Shots)

Noorderlicht

Ik ben vast niet de enige die een lijstje heeft met dingen die ik nog een keer wil zien voor ik dood ga. Op mijn lijstje staat het Noorderlicht dus toen ik hoorde dat het misschien bij ons te zien zou zijn werd ik helemaal vrolijk, helaas bleef het bewolkt en kon ik niets zien.

Maar gelukkig wonen er ook mensen met camera's in de gebieden waar het wel te zien is en een heleboel van die mooie plaatjes zijn verzameld in een centraal topic in WKN.

'Lazio en CSKA akkoord over Honda'

De transfer van Keisuke Honda naar Lazio is een stap dichterbij gekomen. Volgens Italiaanse media heeft de club een akkoord bereikt met CSKA Moskou.

De transfer is nog niet definitief omdat er een Lazio-speler wordt betrokken in de deal. Doelman Juan Pablo Carrizo moet de overstap naar CSKA Moskou maken, anders is het akkoord alsnog van de baan. Geeft de Argentijn zijn jawoord, dan maakt Lazio 12,5 miljoen euro over naar de Russische hoofdstad.

Carrizo slaagde er nimmer in om een basisplaats te veroveren in Rome. Hij speelt nu op huurbasis voor River Plate. De doelman twijfelt nog over een transfer naar Rusland.

Honda kwam twee jaar geleden over van VVV-Venlo naar CSKA Moskou. Dat kostte de Russische club destijds zo'n negen miljoen euro.

Schaatsploeg teleurgesteld in sponsor BAM

De schaatsers van de BAM-ploeg zijn teleurgesteld in het bod dat hun sponsoren BAM en Univé op tafel hebben gelegd. Coach Jillert Anema en schaatsers Jorrit Bergsma, Bob de Jong, Arjan Stroetinga en Bob de Vries sturen daarom aan op een breuk met de huidige geldschieters.

Het schaatsteam wil zich graag zekerheid om zich voor te kunnen bereiden op de Olympische Spelen van 2014 in Sochi, maar zegt dit door het bod van de overkoepelende stichting Groenoranje niet te kunnen doen. "Het gaat niet alleen om geld, maar ook om vertrouwen en respect," zei Anema die voor aanvang van dit schaatsseizoen ook al botste met de sponsoren.

"We willen meerjarige contracten, want richting Sochi moeten de sporters volledig kunnen focussen op het schaatsen en geen zorgen over de toekomst hebben. Ik heb een en ander uitgewerkt en financieel absoluut niet overvraagd, want zo zit ik niet in elkaar. Ik wil geen geld over de balk gooien."

"De stichting onderschrijft de doelstellingen, maar komt vervolgens met een voorstel met lagere contracten die ook nog eens van kortere duur zijn, en daarnaast is er ineens een vrouwenteam aan gekoppeld, wat niet in het oorspronkelijke plan was opgenomen."

Anema en zijn schaatsers hebben de onderhandelingen gestaakt en laten het nu over aan hun manager Jos Vaassen. "We gaan nu de belangrijkste fase van het seizoen in en daarbij kunnen we geen onzekerheid gebruiken. Dat is de afgelopen weken wel gebleken. De ploeg was net een duiventil en van de laatste drie marathons hebben we er geen één gewonnen, dat is ons een jaar niet overkomen. Door ons nu hierover uit te spreken, creëren we rust en is het eenvoudiger om er in ons hoofd nu een punt achter te zetten. We gaan ons nu nergens meer mee bemoeien en vanaf dit moment zijn we ’onderhandelingsvrij’. Ja, we staan open voor andere ploegen en sponsors."

Overigens zijn er niet alleen problemen voor de BAM-ploeg, want ook Jac Orie en zijn team moeten op zoek naar een nieuwe geldschieter. Hun sponsor Control heeft aangegeven aan het eind van het seizoen de stekker er uit te gaan trekken.

Battlefield 3-hack leidt tot onterechte bans

De afgelopen week hebben tientallen Battlefield 3-gamers onterecht een ban opgelopen door een hack van Artificial Aiming. Artificial Aiming protesteert zo tegen het gebruik van anti-cheat software. Punkbuster en GGC wijzen elkaar aan als verantwoordelijke voor het beveiligingslek waardoor de hack plaats heeft kunnen vinden.

Punkbuster is een service die pc-gamers dienen te installeren voordat zij Battlefield 3 kunnen spelen. Samen met de GGC-service moet deze dienst ervoor zorgen dat cheaters gedetecteerd worden en zo aangepakt kunnen worden. Tony Ray, de grondlegger van Even Balance en ontwikkelaar van Punkbuster, zegt dat het lek bij GGC vandaan komt. "If a 3rd party admin group is not careful about who they let join, then they are open to attacks like this. Other 3rd party admin groups have had similar attacks over the years, all of these stop when they start being careful with who they let join their membership."

GGC is het hier niet mee eens en geeft juist Punkbuster de schuld. "We do ask ourselves where the security hole at GGC is that some people are talking about now. It's a fact, that the problem is not GGC-Stream, but Punkbuster itself and Even Balance is aware of that for years now."

Terwijl deze twee partijen ruzie maken over wie er nou daadwerkelijk de schuldige is, is Artificial Aiming de lachende derde en de Battlefield 3-gamer de dupe. Tot er een oplossing is gevonden, worden pc-gamers verzocht op zoek te gaan naar servers die niet aangetast zijn door de hack.

Avatar beleeft televisiepremière

Het is alweer twee jaar geleden dat Avatar in de bioscoop draaide en de succesvolste film aller tijden werd, mede dankzij het baanbrekende 3D effect. RTL4 zendt de film vanavond uit.

De film gaat over een groep millitairen die een groene planeet met blauwe wezens wil overnemen om de grondstoffen die er te vinden zijn. De door James Cameron geregisseerde film haalde in de bios 2,8 miljard dollar op. De door Cameron ontwikkelde 3D-techniek startte een 3D-hype. Helaas waren de meeste 3D-films achteraf nabewerkt, wat een slechter 3D-effect gaf.

Overigens is het niet geheel toevallig dat Avatar op een doordeweekse donderdag op tv komt. SBS6 start vanavond een dure talentenjacht genaamd The Winnner Is... Avatar komt op RTL4 om 20.30 uur. 


De trailer van Avatar (bron: YouTube)

VGZ: tandarts onaanvaardbaar duurder

Tandartsen zijn onaanvaardbaar duurder geworden sinds zij bij wijze van experiment zelf mogen bepalen wat ze hun patiënten in rekening brengen. Dat concludeert zorgverzekeraar Coöperatie VGZ donderdag na het bestuderen van 500 tarieflijsten van tandartsen. Volgens de verzekeraar zijn de ingrepen gemiddeld 7 procent duurder geworden. Het experiment is begin dit jaar begonnen.

VGZ adviseert minister Edith Schippers (VWS) om de tarieven voor de mondzorg voor kinderen en gehandicapten uit het experiment met vrije tarieven te halen en voor deze groepen weer tarieven vast te stellen.

Nederlandse verdachte Megaupload vrij

De 29-jarige Nederlander die vorige week in Nieuw-Zeeland werd opgepakt voor betrokkenheid in de zaak Megaupload.com, is op borgtocht vrijgelaten. Ook mag een Duitse collega gaan.

Bram van der K. is een van de programmeurs van Megaupload. De site werd vorige week uit de lucht gehaald omdat gebruikers ongestoord digitale content, zoals films, games en programma's, konden uitwisselen. De praktijken leverden de makers zo'n 135 miljoen euro op.

In negen landen zijn arrestatiebevelen uitgevaardigd. Tot nu toe zijn vijf verdachten opgepakt, onder wie oprichter Kim Dotcom. Een ander, een 32-jarige Est, werd gearresteerd in Nederland.


Nederlandse verdachte Megaupload vrij (Foto: Novum)

Oud-directeur implantaatbedrijf PIP opgepakt

 De Franse politie heeft de voormalig directeur van het inmiddels ter ziele gegane Poly Implants Prothèses (PIP) ingerekend. De arrestatie staat in verband met een groot schandaal met borstimplantaten waarbij het Franse bedrijf betrokken is. Het schandaal trof wereldwijd duizenden vrouwen.

Jean-Claude Mas werd donderdagochtend opgepakt in het Franse kuststadje Six-Fours-les-Plages, liet een zegsman van de politie weten.

In de PIP-implantaten zijn goedkope industriële siliconen gebruikt in plaats van de duurdere siliconen voor medisch gebruik. Als de implantaten gaan lekken kan dat gezondheidsproblemen veroorzaken. Tienduizenden vrouwen in en buiten Europa hebben het advies gekregen de implantaten 'preventief' te laten verwijderen.


Oud-directeur implantaatbedrijf PIP opgepakt (Foto: Novum)

Angry Birds naar Facebook

Valentijnsdag is de dag om je geliefde net dat beetje extra aandacht te geven. Voor mensen die op deze dag eenzaam zijn en wat stoom af willen blazen brengt Rovio hun succesgame Anrgy Birds naar Facebook.

De Facebookversie van Anrgy Birds zal een hogere kwaliteit animatie kennen dan zijn mobiele tegenhangers, waardoor de fullscreen-mogelijkheden beter benut worden. Ook zal de game de gebruikelijke power-ups bevatten, die te verdienen zijn door de game te spelen of te koop zijn voor ongeveer 1 euro. Vanaf 14 februari kun je op Facebook aan de slag met de boze vogels.

fcab (geschaalde kopie)

[AO] Sharapova voor derde keer finaliste

Maria Sharapova heeft zich voor de derde keer in haar carriere geplaatst voor de finale van de Australian Open. De winnares van 2008 rekende na drie sets af met de Tsjechische Petra Kvitova (2): 6-2, 3-6 en 6-4.

Op basis van het spel was Kvitova zeker niet te mindere, maar op de belissende momenten was de ervaring van Sharapova voor doorslag gevende waarde. In de derde set stond Sharapova constant onder druk van de nummer twee van de wereld, die haar enige breakkans niet wist te benutten. Op 5-4 wist Sharapova wel haar kans te benutten en behaalde zodoende de finale.

Sharapova speelt in de finale tegen Victoria Azarenka (3). De winnares van die ontmoeting wordt de nieuwe nummer één van de wereld.

Atsma spoort scholen aan tot asbestonderzoek

Schoolbesturen moeten binnen een jaar bekijken of hun schoolgebouwen asbest bevatten. Als zij dat niet doen, wil staatssecretaris van Milieu Joop Atsma (CDA) hen daartoe verplichten. Dat schrijft hij donderdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Atsma wil dat scholen hun verantwoordelijkheid nemen. "Ik wil dat ze allemaal een inventarisatie uitvoeren en dat we de samenleving ook kunnen laten zien dat dat gebeurt,'' zegt hij.

De voortgang wordt daarom vanaf donderdag op internet gezet. Ouders en schoolpersoneel kunnen online zien of hun school al is geïnspecteerd op asbest. Het gaat om scholen die voor 1994 zijn gebouwd. Volgens Atsma zijn veel gebouwen nog niet onderzocht omdat er een tekort is aan gecertificeerde inventarisatiebureaus.

Uit een enquête van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) en koepelorganisaties blijkt dat van de vierduizend scholen voor 1994 bij ruim 1600 gebouwen ooit een asbestinventarisatie is gedaan. Bij 1300 scholen werd asbest aangetroffen.


Atsma spoort scholen aan tot asbestonderzoek (Foto: Novum)

Gingrich wil permanente maanbasis

De Republikein Newt Gingrich belooft voor 2020 een permanente basis op de maan te bouwen als hij gekozen wordt tot president. Dat zei hij woensdag tegen zijn gehoor in Florida, de Amerikaanse staat waar zich het Kennedy Space Center bevindt.

Gingrich wil de commerciële ruimteindustrie op dezelfde manier tot ontwikkeling brengen als in de jaren dertig van de vorige eeuw met de commerciële luchtvaart gebeurde. Ook wil hij het aantal verkenningsmissies naar Mars uitbreiden.

De beloftes van de Republikeinse presidentskandidaat konden de honderden toehoorders bekoren. De ruimteindustrie in Florida gaat momenteel gebukt onder flinke bezuinigingen in het Amerikaanse ruimtevaartprogramma.

Gingrich wil zijn ambitieuze plannen financieren door prijzen uit te reiken om investeringen door de private sector aan te moedigen.

'Ontkennen Holocaust voorlopig niet strafbaar'

Het ontkennen of rechtvaardigen van genocide zoals de Holocaust wordt voorlopig niet strafbaar. Het kabinet vindt vrijheid van menigsuiting belangrijker, schrijft De Telegraaf donderdag op basis van bronnen in Den Haag.

ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind diende in 2009 een initiatief-wetsvoorstel in om het ontkennen van een volkerenmoord strafbaar te stellen. Nu kunnen mensen in principe worden vervolgd via het verbod op groepsbelediging, maar Voordewind vindt die omweg te vaag. Hij wil dat het in de wet komt te staan.

Voordewind wilde met het voorstel een 'krachtig signaal afgeven' omdat het beledigen van joden is toegenomen. "Het debat moet gevoerd worden, op scholen moet de geschiedenis verteld worden en op universiteiten moeten de feiten onderzocht kunnen worden", zei hij destijds.

'Zwarte lijst dure tandartsen'

Tandartsen blijken niet altijd even goed om te kunnen gaan met de vrijheid om hun eigen tarieven te bepalen. Een proef van de NOS leert dat zo'n 15 procent van de tandartsen vaak twee keer zo duur is als het grootste deel van hun collega's. De Kamerfracties van D66, GroenLinks en de PVV pleiten voor een zwarte lijst van tandartsen die hun tarieven al te veel hebben verhoogd. 

De PvdA gaat een zwarte lijst niet ver genoeg. De partij wil dat de proef met het vrijgeven van de tarieven die sinds 1 januari van dit jaar loopt zo snel mogelijk wordt stopgezet. Minister Schippers (VVD) van Volksgezondheid geeft de tandartsen echter vooralsnog het voordeel van de twijfel.

Leraren staken tegen kabinetsplannen

Duizenden docenten en medewerkers in het voortgezet onderwijs staken donderdag om hun ongenoegen te uiten over de kabinetsplannen in het onderwijs. Volgens de Algemene Onderwijsbond (AOb) leggen zo'n twintigduizend leraren hun werk neer.

Veel stakers, afkomstig van meer dan zevenhonderd scholen, komen bijeen in de Jaarbeurs in Utrecht, waar de AOb een manifestatie houdt. Volgens de bond zijn zeker 178 scholen dicht. Op veel andere scholen wordt eveneens actie gevoerd, maar niet gestaakt.

De leraren voeren actie tegen de nieuwe urennorm van 1040 uur. Ze vinden die norm onhaalbaar. Ook zijn de docenten tegen de nullijn voor salarissen, de bezuinigingen op het passen onderwijs en het terugbrengen van de zomervakantie van zeven naar zes weken.

Minster van Onderwijs Marja van Bijsterveldt (CDA) vindt het 'ronduit onverantwoord' dat de leraren staken. Zeker nu veel scholen toetsweek hebben. "Ik begrijp niet dat de vakbonden en besturen deze oproep doen om te demonstreren", zegt ze donderdag in het AD.

Politie schrijft miljoen minder verkeersboetes uit

De politie heeft vorig jaar fors minder automobilisten op de bon geslingerd. In totaal werden iets meer dan 9,7 miljoen boetes uitgeschreven, 1,2 miljoen minder dan een jaar eerder. Dat blijkt uit cijfers van het Openbaar Ministerie.

Agenten bekeurden vooral minder voor snelheidsovertredingen. Het aantal boetes voor te hard rijden daalde met 900 duizend. Volgens justitie komt dat vooral doordat trajectcontrolesystemen vaker uitstonden door onder meer werkzaamheden.

Opnieuw werden de meeste snelheidsbekeuringen gegeven binnen de bebouwde kom. Meer dan de helft van de bonnen werd daar uitgeschreven terwijl dat in 2007 nog zo'n 38 procent was. Verder deelde de politie minder boetes uit na staandehoudingen, door rood licht rijden en zonder gordel rijden.


Politie schrijft miljoen minder verkeersboetes uit (Foto: Novum)

Dode bij woningbrand in Graauw

Bij een brand in een woning in het Zeeuwse dorp Graauw is afgelopen nacht een dode gevallen. Dat meldt de politie donderdagochtend.

Het vuur woedde op een zolder in een huis aan de Achtereindstraat. Enkele naastgelegen woningen werden uit voorzorg ontruimd. Ondanks dat de brand snel onder controle was, kwam hulp voor het slachtoffer te laat. Wat er precies is gebeurd is nog onduidelijk. Er is een onderzoek ingesteld naar de oorzaak.

[NBA] Chicago Bulls lijdt eerste thuisnederlaag

De basketballers van Chicago Bulls hebben voor het eerst dit seizoen in de NBA een thuiswedstrijd verloren. Indiana Pacers vertrok met een 95-90 zege uit het United Center. De Pacers revancheerden zich daarmee enigszins voor de uitschakeling door de Bulls vorig jaar in de eerste ronde van de play-offs.

Chicago blijft ondanks het verlies de stand in de Eastern Conference aanvoeren. Indiana staat vierde. Miami Heat en Orlando Magic zijn de nummers twee en drie.

Danny Granger werd topscorer bij Indiana met 22 punten, Roy Hibbert gaf met twintig punten eveneens zijn visitekaartje af. Derrick Rose liet namens Chicago 24 punten noteren, maar slechts twee daarvan maakte hij in het beslissende vierde kwart.

Oklahoma City Thunder, de koploper in het westen, maakte geen fout. In eigen huis werd New Orleans Hornets met 101-91 verslagen. Kevin Durant maakte 25 punten voor de winnende ploeg.

Overige uitslagen
Philadelphia 76ers - New Jersey Nets 90-97
Washington Wizards - Charlotte Bobcats 92-75
Cleveland Cavaliers - New York Knicks 91-81
Detroit Pistons - Miami Heat 98-101
Houston Rockets - Milwaukee Bucks 99-105
Dallas Mavericks - Minnesota Timberwolves 90-105
San Antonio Spurs - Atlanta Hawks 105-83
Utah Jazz - Toronto Raptors 106-111
Sacramento Kings - Denver Nuggets 93-122
Los Angeles Lakers - Los Angeles Clippers 96-91
Golden State Warriors - Portland Trail Blazers 101-93


Chicago Bulls lijdt eerste thuisnederlaag (Foto: Novum)

Joe Madureira wil Zelda-comic maken

Joe Madureira, creative director van Darksiders, is naast gameontwikkelaar ook stripboekschrjver en fervent Zelda-fan. In een recent interview heeft hij aangegeven dat hij graag nog eens een Zelda-comic zou maken.

Het idee is niet nieuw. In de jaren 90 heeft Nintendo samen met Valiant Comics al eens een serie stripboeken uitgegeven met onder andere Super Mario Bros., Metroid en The Legend of Zelda. Of Nintendo dit open aanbod van Madureira gaat aannemen moet nog gaan blijken.

Tot die tijd zullen fans van de stijl van Madureira het moeten doen met het spel Darksiders. De opvolger Darksiders II komt in juni uit op Xbox 360, PlayStation 3, Wii U en pc.

Tequilaworks brengt eerste trailer voor Deadlight

Tequilaworks heeft een eerste trailer uitgebracht voor hun zombie/survivalgame Deadlight. De video laat hoofdpersoon Randall Wayne zien in een verlaten wereld. Deadlight moet in de zomer exclusief uitkomen via Xbox Live Arcade.

In Deadlight is de wereld getroffen door een virus dat mensen in schaduwen verandert. Randall Wayne is een van de spaarzame overlevenden en moet met de overgebleven mensen zien te overleven.

Deadlight moet geen shooter gaan worden, maar de speler zal moeten vertrouwen op slimheid en gebruikmaken van de omgeving.

Contador wint bergrit in Ronde van San Luis

Alberto Contador heeft zich in de derde etappe van de Ronde van San Luis voor het eerst getoond. De Spanjaard van Saxo Bank won de rit van Estancia Grande naar Mirador del Potrero over 168 kilometer met aankomst bergop. Contador bleef de Amerikaan Levi Leipheimer voor. Miguel Angel Rubiano uit Colombia werd derde.

Contador had zich onderweg ook al onderscheidden bij de beklimming van de ruim tweeduizend meter hoge Alto de Nogoli. De drievoudige winnaar van de Tour de France gaf voor aanvang van de etappekoers nog aan dat hij ruim zeven kilo te zwaar was en geen ambities had in Argentinië.

Contador neemt de leiderstrui over van de Italiaanse sprinter Francesco Chicchi. Hij heeft een voorsprong van vier seconden op Leipheimer.


Contador wint bergrit in Ronde van San Luis (Foto: Novum)

Slachtoffers door instorten gebouw in Rio

In de Braziliaanse miljoenenstad Rio de Janeiro zijn woensdag twee flatgebouwen ingestort, mogelijk als gevolg van een explosie. Minstens vier mensen zijn daardoor gewond geraakt en een onbekend aantal mensen ligt onder het puin bedolven, aldus de plaatselijke autoriteiten.

Volgens burgemeester Eduardo Paes zijn vier mensen naar het ziekenhuis gebracht. Hij kon niet zeggen hoe veel mensen worden vermist. "Wij krijgen daarover tegenstrijdige informatie", aldus Paes. Op de plaats van het ongeluk zijn tientallen brandweerlieden en hulpverleners ingeschakeld.

Ooggetuigen zeiden dat aan het instorten van de gebouwen een luide ontploffing vooraf ging, maar dat on de burgemeester niet bevestigen. Hij zei dat de oorzaak nog onduidelijk is.

Rio de Janeiro is de komende jaren gastheer van achtereenvolgens het WK voetbal (2014) en de Olympische Spelen (2016). De stad staat onder grote druk om de infrastructuur en de veiligheid te verbeteren.

Slachtoffers door instorten gebouw in Rio
Slachtoffers door instorten gebouw in Rio (Foto: ANP)

[AO] Azarenka ten koste van Clijsters naar finale

Tennisster Victoria Azarenka staat in de finale van de Australian Open. In de halve eindstrijd rekende de Wit-Russische in drie sets af met de Belgische titelverdedigster Kim Clijsters: 6-4 1-6 6-3.

Het is de eerste keer dat 22-jarige Azarenka, in Melbourne als derde geplaatst, in de finale van een grandslam staat. De andere halve finale gaat tussen de Russin Maria Sjarapova en de Tsjechische Petra Kvitova.

Azarenka ten koste van Clijsters naar finale
Azarenka ten koste van Clijsters naar finale (Foto: ANP)

Ibb en Obb komen naar PSN

Indieontwikkelaar Richard Boeser heeft de release aangekondigd van zijn sidescroller Ibb and Obb. Het spel was voor het eerst te zien op de IndieCade in 2008. Het spel moet in het tweede kwartaal van 2012 uitkomen op PlayStation 3 met later een versie op pc.

Ibb and Obb is gebouwd rondom een co-opinteractie waarbij de personages aan verschillende kanten van het speelveld beestjes moeten verslaan. In eerste instantie zal het gaan om een lokale co-op, maar de ontwikkelaar heeft wel plannen om een online co-op te gaan aanbieden bij het spel.

'Wurgcontracten De Mol door downloaden'

Volgens John de Mol zijn de 'wurgcontracten' die kandidaten van zijn succesprogramma's zoals The Voice of Holland voor optredens moeten tekenen, het gevolg van 'illegaal downloaden'. De verkoop van muziek levert volgens hem namelijk niet genoeg meer op.

De Mol reageerde in Pauw en Witteman op eerdere berichten dat artiesten een 'grijpstuiver' verdienen aan een programma dat hem miljoenen oplevert. Het grootste deel van de opbrengst van optredens gaat naar Talpa, meldde De Volkskrant. Volgens De Mol gaat het echter om een inmiddels gebruikelijke nieuwe benadering. "Die is mede het gevolg van een briljant beleid in dit land waarin illegaal downloaden nog steeds niet als illegaal wordt gezien", stelt hij.

John de Mol in Pauw en WittemanNieuwe artiesten gaan in dit businessmodel een joint venture aan met een bedrijf zoals Talpa, aldus De Mol. Ze nemen weliswaar met dit bedrijf muziek op die wordt verkocht en ook op de radio wordt gedraaid, maar door piraterij dekt dit de kosten niet meer. Dus moeten de artiesten het land in om op te treden en zo geld te verdienen, stelt de tv-producent.

In het verleden konden artiesten het live bijelkaar gespeelde geld in hun zak steken: ze hadden immers een 'platencontract' met de muziekmaatschappij en dat ging over de muziekverkoop. Tegenwoordig zijn de contracten dus anders, stelt De Mol: ook optredens vallen onder de afspraken, en pas na aftrek van alle kosten worden de opbrengsten verdeeld. Bij het bepalen van de gage voor een artiest moet er ook rekening mee worden gehouden dat het soms niet werkt en er verlies wordt gedraaid, aldus de succesproducent.

'Wilders wil onmogelijke gezinsmigratieregels'

De regering lobbyt in de EU voor strenge regels voor gezinsmigratie, omdat deze voor Nederland enkel in Europees verband te realiseren zijn. Ondanks weinig kans op succes moet het kabinet naar verluidt doorzetten om de steun van de PVV te behouden.

Het kabinet pleit binnen de EU onder meer voor verhoging van de leeftijd voor een partner van buiten de unie naar 24 jaar, toelating van niet meer dan één partner binnen tien jaar, het toetsen van de band met Nederland, een inkomenseis van 120 procent van het minimumloon en invoering een borgsom. Minister Leers van Immigratie, Integratie en Asiel reist al enige maanden door de EU om zijn collega's in de lidtstaten te overtuigen hierin mee te gaan. De Europese Commissie zou echter weinig voor de plannen voelen.

Finland, Frankrijk en Oostenrijk zouden echter wel te porren zijn voor strengere regels op het gebied van huwelijksmigratie en integratie, aldus een vertrouwelijk document dat in handen van RTL Nieuws is gekomen. Maar andere lidstaten willen juist alles bij het oude laten.

"De inzet van Gerd Leers in Europa voor een strenger gezinsherenigingsbeleid heeft iets van een 'mission impossible", stelt politiek analist Frits Wester. Volgens hem moet het kabinet op dit gebied alles uit de kast halen om de PVV als gedoogpartner binnenboord te houden, en wordt dit geïllustreerd door het feit dat ook premier Rutte zich er binnen de EU mee inlaat. "Nu al opgegeven maakt de kans dat Wilders straks de stekker uit het kabinet trekt alleen maar groter", aldus Wester.

Een resultaat naar de zin van Wilders zou evenwel niet verwacht hoeven te worden. Volgens een ingewijde in de EU-besprekingen is de eigenlijke inzet van Nederland niet zozeer het meteen gewijzigd krijgen van regels, maar zorgen dat het in Europa duidelijk is dat er een 'gezonde balans' is tussen rechten en plichten bij gezinsmigratie.

Nieuw-Zeeland doodt gestrande grienden

De 33 grienden die waren aangespoeld op een strand in Nieuw-Zeeland zijn uit hun lijden verlost. Reddingswerkers hebben ze donderdag met een geweer moeten doodschieten. Dat heeft een woordvoerder van de hulpverleners gezegd tegen Nieuw-Zeelandse media.

Volgens de zegsman bloedden de grienden, omdat hun huid verbrandde in de zomerzon. Bovendien vertoonden ze tekenen van stress.

Een school van 99 grienden was maandag gestrand op de noordkust van het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland. Redders hielpen de dieren tot twee keer toe terug de zee in, maar na beide pogingen spoelden weer grienden aan.

Vrijwilligers hebben uiteindelijk 17 grienden kunnen redden.

Grienden zijn een soort dolfijnen. De soort komt veel voor in de wateren rond Nieuw-Zeeland. Het gebeurt vaker dat de zeezoogdieren in grote aantallen aanspoelen. Hoe dat komt, is niet bekend.

Acteur Armie Hammer gearresteerd

Naar nu bekend is geworden, is op 30 november 2011 de Amerikaanse acteur Armie Hammer gearresteerd voor in het bezit zijn van verdovende middelen. De acteur, die bekend werd met zijn dubbelrol als de Winklevoss tweeling in de film The Social Network, werd met een hoeveelheid drugs aangehouden in Sierra Blanca, Texas.

Hammer werd opgepakt met drie wietkoekjes en een brownie, waarin eveneens medicinale marihuana verwerkt zat. Zware tegenvaller voor de acteur die binnenkort te zien is als de wetsdienaar Clyde Tolson in de film J. Edgar. Een schrale troost is dat ook Willie Nelson en, meer recentelijk Snoop Dogg in hetzelfde stadje werden opgepakt met geneeskrachtige kruiden in hun bezit.

Hammer kwam, na een nacht cel en een betaling van 1000 dollar, weer op vrije voeten.

Voorbehoedsmiddel ingebracht bij orang-oetan

Een orang-oetan in een dierentuin in het Amerikaanse Cleveland is de eerste mensaap in Noord-Amerika die gebruik maakt van een anticonceptiemiddel. Een gynaecoloog was dinsdag in de dierentuin om de orang-oetan te behandelen en te laten zien hoe een dergelijk voorbehoedsmiddel moet worden ingebracht.

Het staafje is zo'n 3,8 centimeter lang, is enigszins dikker dan het lood in een potlood en is eigenlijk bedoeld voor mensen. De dierentuin heeft besloten het staafje in te brengen bij de jonge orang-oetan Kira om te voorkomen dat zij zich gaat voortplanten. De ingreep is voorspoedig verlopen en Kira was enkele uren later weer op de been.

Kazachse agenten aangeklaagd voor dood betogers

Drie Kazachse politieagenten worden aangeklaagd, omdat zij het vuur zouden hebben geopend op betogers in de oliestad Zjanaozen. Dat heeft het Kazachse openbaar ministerie woensdag bekendgemaakt. Ook drie politici van de oppositie worden vervolgd. Zij zouden arbeiders hebben aangezet tot geweld.

Vorige maand braken er rellen uit in Zjanaozen. Daarbij kwamen ten minste zestien mensen om het leven. De vlam sloeg 16 december in de pan. Arbeiders in de oliesector hadden de maand ervoor gestaakt voor meer salaris. De uitbarsting van geweld kwam geheel onverwacht in het over het algemeen rustige Kazachstan, dat wordt geleid door de autoritaire president Noersoeltan Nazarbajev.

De Kazachse autoriteiten hebben een groot onderzoek ingesteld naar de oorzaken van de onrust. Niet alleen de drie agenten worden aangepakt, ook diverse ambtenaren en hooggeplaatste medewerkers van oliebedrijven zijn aangeklaagd.

Internationale rechtengroepen als Human Rights Watch beschuldigen de Kazachse autoriteiten ervan het onderzoek naar de onrust te misbruiken om de oppositie de mond te snoeren. "Als de Kazachse autoriteiten kunnen bewijzen dat politieke activisten betrokken waren bij het geweld in Zjanaozen dan zouden ze niet hoeven terugvallen op vage en ongedefinieerde aantijgingen om ze achter de tralies te krijgen", aldus HRW.

Gewonde bij explosie in woning in Graauw

Bij een brand woensdagavond in een woning aan de Achtereindstraat in het Zeeuwse dorpje Graauw is een gewonde gevallen. Dat meldde de brandweer in de nacht van woensdag op donderdag.

Volgens de brandweervoorlichter is de persoon er slecht aan toe. Omwonenden moesten enige tijd hun huis verlaten.

Omwonenden hebben een explosie gehoord. Mogelijk gaat het om een gasexplosie. De brand was snel onder controle.

Wat wil jij weten over TBS?

header van prison gang tot tbs

Auteur Frank van Gemert gaat op 30 januari 2012 om 20.00 uur op het FOK!forum in gesprek met users over zijn nieuwe boek Van Prison Gang tot TBS. Deze biografie is anders dan andere true crime-boeken, waarin de criminele hoofdpersonen zelf niet of nauwelijks aan het woord komen.

Tijdens lange, soms heftige gesprekken vertelt Jan Hoolwerf (1956) aan criminoloog Frank van Gemert, hoe hij, na een gewelddadig leven in Nederland, in de VS een straf uitzit wegens cocaïnesmokkel. In de gevangenis wordt Hoolwerf lid van een prison gang. Na zijn vrijlating keert hij terug naar Nederland en probeert hij zijn leven weer op de rails te krijgen. Onverwacht pleegt hij een levensdelict. Jan Hoolwerf wordt tot vijf jaar gevangenis en tbs veroordeeld.

Van prison-gang tot tbs is het levensverhaal van een gewelddadige man die geheel vastloopt. Het is een schokkend relaas zonder excuses of neutralisaties, dat zowel de eigen woorden van de dader bevat als de scherpe analyse van de wetenschapper.

"Ik had mijn eerste steekpartij in de gevangenis van Allenwood. Toen kwamen twee homies naar me toe en die zeiden dat ik mijn eigen moest bewijzen voor de clique, de gang. Ze zeiden dat ik iemand moest pakken. Ik zei: 'wijs maar aan, dan hoek ik hem wel voor zijn harses'. Nee, zeiden ze, 'dat is niet de bedoeling' en ze gaven me een filero, een mes." – Jan Hoolwerf

cover van prison gang tot tbs

Frank Van Gemert
Frank van Gemert (1958) studeerde Culturele Antropologie en deed o.a. onderzoek naar jeugdbendes, drugshandel en krakers. Hij is verbonden aan de afdeling Criminologie van de Vrije Universiteit te Amsterdam.

Op 30 januari 2012 om 20.00 uur kun jij op ons forum live in gesprek gaan en jouw vragen stellen aan auteur en criminoloog Frank van Gemert. Van Just Publishers mogen we bovendien vijf users die een leuke, bijzondere, of interessante bijdrage aan dat gesprek leveren belonen met een exemplaar van dit bijzondere boek.

Natuurlijk ben je van harte welkom om ook vooraf aan het gesprek al wat vragen te posten, wij zullen onze best doen om alle vragen aan bod te laten komen!

Nederland in tweede halve finale Songfestival

Nederland moet de finale van het Eurovisie Songfestival zien te bereiken op 24 mei. De Nederlandse inzending zit in de eerste helft van de tweede halve finale. Dat is donderdag bepaald tijdens de loting in de Azerbeidjaanse hoofdstad Bakoe.

De eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival vindt twee dagen eerder plaats. Daarin staat onder meer België. De finale volgt op 26 mei.

Wie Nederland vertegenwoordigt wordt bekend op 26 februari, tijdens het Nationaal Songfestival. Raffaëla Paton, Joan Franka, Ivan Peroti, Pearl Jozefzoon, Kim de Boer en Tim Douwsma zijn de kanshebbers.

Moeder (25) geeft peuter alcohol

Een 25-jarige moeder uit het Brabantse plaatsje Uden wordt verdacht van poging tot moord op haar 2-jarige zoontje wegens het meerdere malen toedienen van alcohol. Dat meldde de officier van justitie voor de rechtbank in Den Bosch.

Het peutertje uit Uden werd op 21 oktober 2011 opgenomen in  het ziekenhuis van Veghel. Het jongetje zou daar in ‘comateuze toestand’ en aan de beademing hebben gelegen. In zijn bloed zou ethanol (alcohol) zijn aangetroffen waarna het ziekenhuis aangifte deed bij de politie. Het kind is na de aanhouding van zijn moeder in een pleeggezin geplaatst.

Volgens de politie zou de vrouw hebben toegegeven haar zoontje alcohol te hebben toegediend. Ook verklaarde de vrouw vorige week dat ze ermee was doorgegaan na de ziekenhuisopname.

[AC] Equatoriaal Guinee naar kwartfinale

Equatoriaal Guinee heeft zich voor de kwartfinale van de Afrika Cup geplaatst. Het gastland won door een late treffer met 2-1 van Senegal. David Alvarez bezorgde zijn ploeg in de 94e minuut de zege. Iban Iyanga had Equatoriaal Guinee op voorsprong gezet, maar Moussa Sow leek één minuut voor tijd toch een punt te pakken voor Senegal.

Senegal maakt door de nederlaag in Bata geen kans meer op een plek in de volgende ronde. Het land werd vooraf tot de outsiders voor de titel gerekend. In het eerste duel ging Senegal al onderuit tegen Zambia, dat eerder woensdag 2-2 speelde tegen Libië.

Equatoriaal Guinee gaat met zes punten aan de leiding in poule A. Zambia volgt op twee punten, de Libiërs behaalden één punt.

Tom Hanks trots op 'Close' crew

Oscarwinnaar Tom Hanks speelt samen met collega en Oscarwinnares Sandra Bullock in het emotionele drama Extremely Loud and Incredibly Close. De film werd de afgelopen week genomineerd voor de categorieën 'Beste Film' en 'Beste Acteur In Een Bijrol' voor de rol van Max von Sydow.

In een reactie op de nominaties zegt Hanks door de filmmakers naar de film toegetrokken te zijn. Extremely Loud and Incredibly Close is geregisseerd door Stephen Daldry (The Hours) en geproduceerd door Scott Rudin (No Country for Old Men). 

Kijk hieronder voor de reactie van Tom Hanks en een tweetal trailers voor de film die vanaf 8 maart in de Nederlandse bioscopen te zien zal zijn.


Tom Hanks is blij om met de 'Close' crew te hebben mogen werken.


Twee trailers voor Extremely Loud and Incredibly Close.

Laatste reviews en specials
review
Pillars of Eternity II: Deadfire - Ultimate Edition
review
Atelier Dusk Trilogy Deluxe Pack
review
AO Tennis 2
review
Bad Boys For Life
review
Star Trek: Picard
special
'Bad Boys For Life is een hommage aan de jaren 90'
©FOK.nl e.a.