FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 25 december 2011

Win Prettig Verslaafd van Mart Smeets!

Mart Smeets is een bekende naam in de sportwereld, eigenlijk kent iedereen hem. In zijn nieuwste boek Prettig Verslaafd blikt Mart Smeets terug op het voorbije sportjaar. In samenwerking met Uitgeverij Nieuw Amsterdam zijn er bij FOK!sport drie exemplaren te winnen!

Prettig verslaafd
Mart Smeets is verslaafd aan sport. Waar ter wereld hij ook komt, altijd zoekt hij voeding voor deze prettige verslaving. Niet zozeer de evenementen en de sportieve prestaties trekken hem aan, maar vooral de mooie verhalen daaromheen.

Zo volgde Smeets in 2011 nauwlettend Ireen Wüst toen ze wereldkampioene allround schaatsen werd in Calgary. Hij versloeg voor de 'zoveelste' maal de Amstel Gold Race en het WK wielrennen in Denemarken en merkte dat hij niet zonder kan. In de Tour kreeg hij te horen dat zijn aanstaande pensioen uitgesteld wordt omdat De Avondetappe ook in 2012 zal terugkeren. Het leven in 2011 was één lang, mooi verhaal voor de man die, inderdaad, binnenkort vijfenzestig wordt. Maar zoals hij zegt: 'So what?'

Winnen!
Wil jij ook een exemplaar winnen van het boek Prettig Verslaafd van Mart Smeets? Ga dan naar de prijsvragenpagina! Meedoen kan tot en met 26 december 23:59!

Patricia Paay komt geen liefde tekort

Patricia Paay komt tijdens de feestdagen geen liefde tekort. Hoewel haar dochter Christina in de Verenigde Staten zit, maakt Paay het toch gezellig. "Ik heb allemaal leuke vrienden en de hele familie van mijn vriend Nicky die bij me komt", legt Patricia uit aan Novum Nieuws.

"Ik vind dat ik er al aardig aan gewend ben", zegt Paay over de afstand tussen haar en haar dochter. "Het is een heel zelfstandig meisje, dus ik hoef me niet zo'n zorgen te maken." Hoewel Christina tijdens de kerstdagen geen vorkje prikt met haar moeder, staan de twee wel samen stil bij de feestdagen. "Ze is een paar dagen ervoor bij mij, dan doen we net alsof het kerst is."

Paay geniet van het samenzijn tijdens de feestdagen. "Dat je allemaal bij elkaar komt, is al heel gezellig." Paay zorgt ervoor dat ook haar 34 jaar jongere vriend geniet van kerst. "Ik ga in m'n kerstpakje", verklapt de 62-jarige Patricia. "Ik heb zo'n schattig, klein pakje."

Belangrijke rol voor oom Kim Jong Un

Noord-Korea heeft zondag beeldmateriaal uitgezonden van de oom en belangrijkste raadgever van Kim Jong Un in een militair uniform met generaalsinsignes. Het is een sterk teken dat Jang Song Thaek een cruciale rol zal spelen in de grip van de erfgenaam op de macht en het 'leger eerst'-beleid van het land.

De beelden op de staatstelevisie tonen Jang in uniform terwijl hij zijn respect betuigt voor het lichaam van Kim Jong Il, die iets meer dan een week geleden overleed. Het was de eerste keer dat Jang, die normaal gesproken in pak gekleed gaat, in militair uniform op de televisie verscheen.

Beetje bij beetje komen details naar buiten over de campagne rondom Kim Jong Un en de samenstelling van zijn kring van vertrouwelingen, terwijl miljoenen Noord-Koreanen nog altijd rouwen om de dood van zijn vader. Een van de stappen om Kim Jong Un naar de vacante positie als leider van Noord-Korea te loodsen was zijn benoeming zaterdag als 'opperste leider' van de strijdkrachten.

De Zuid-Koreaanse inlichtingendienst voorspelde al eerder dat de tante van Un, Kim Kyong Hui, en haar man Jang een grote rol zullen gaan spelen bij het adviseren van Kim Jong Un. Het echtpaar heeft sinds de opvolgingscampagne twee jaar geleden begon snel veel macht verworven.


Belangrijke rol voor oom Kim Jong Un (Foto: Novum)

Rebellen Libië mogen zich melden voor leger

De Libische overgangsregering gaat in januari beginnen met het registreren van mensen die hebben meegevochten tegen de voormalige dictator Moammar Gadhafi. Zij kunnen dan deel gaan uitmaken van de veiligheidsdiensten van het Noord-Afrikaanse land.

Minister van Planning, Issa al-Tuijer, zei zondag dat alle voormalige rebellen worden opgeroepen om zich te melden. Veel van deze oud-strijders zijn nog steeds verbonden aan milities en hebben lokaal nog macht, bijvoorbeeld doordat ze controleposten hebben opgericht. Libië hoopt een regulier politiekorps en leger op te bouwen door de strijders te integreren.

De oud-rebellen hebben een maand de tijd om zich op te geven. Ze mogen aangeven of ze deel uit willen maken van de veiligheidsdiensten, terug willen naar school, een baan willen bij een ministerie of gebruik willen maken van overheidssteun.

Evans rijdt Tour, wegrit en tijdrit

Cadel Evans heeft zich voor het wielerseizoen 2012 drie doelen gesteld. De Australiër wil graag zijn titel in de Tour de France prologeren. Ook zal hij bij de Olympische Spelen in Londen zowel de wegrit als de tijdrit gaan rijden.

"Ik ben ervaren en weet uit het verleden dat ik uitstekend herstel tussen een Tour en een eendaagse wedstrijd," zei Evans in The Herald Sun. Hij weet dat er tussen het einde van de Tour en de wegrit in Londen maar zes dagen zitten. "Ik kijk er naar uit, zo'n druk programma."

De Tour zal voor de tijdrijder beter te doen zijn dan dit jaar, omdat er minder aankomsten bergop in zitten en meer tijdritten. De BMC-renner weet hierdoor waar hij op moet trainen. "Bij de start van de Tour zal ik wel 20.000 kilometer in de benen hebben. Bij de start van de Spelen zijn dat er dus zo'n 24.000."

Biden spreekt met al-Maliki over crisis Irak

De Amerikaanse vicepresident Joe Biden heeft gesproken met de Iraakse premier Nouri al-Maliki. Een dag eerder had hij al contact met de president van de Koerdische regio, Massoud Barzani. Biden sprak over de politieke crisis in Irak en hij sprak zijn medeleven uit over de bloedige aanslagen die het land de afgelopen week troffen.

Bij de bomaanslagen in Bagdad kwamen zeker zestig mensen om het leven. Vorige week trokken de laatste Amerikaanse soldaten zich terug uit Irak.

De Iraakse regering staat onder druk sinds al-Maliki opdracht heeft gegeven vice-president al-Hashemi, de hoogstgeplaatste soennitische politicus in het land, te arresteren. Hij beschuldigt al-Hashemi ervan zijn lijfwachten aan te hebben gezet tot het plegen van aanslagen.

Opening op Kerstdag 'gematigd succes'

Klanten konden deze eerste kerstdag terecht in een flink aantal supermarkten. De Vomar had 10 vestigingen opengesteld in Amsterdam en Almere. Jumbo opende ongeveer acht winkels en een aantal vestigingen van C1000 waren eveneens geopend. Daarnaast konden mensen winkelen in alle filialen van Albert Heijn To Go, veelal op stations en andere drukbezochte plaatsen. Ook waren vijf grotere Albert Heijn-supermarkten open.

Topman Harrie Westra van Vomar sprak zondagavond van een 'gematigd positief succes'. De 10 winkels trokken zondag 10.000 tot 15.000 klanten. Wat volgens de werknemers opviel was dat er zeker niet alleen vergeten boodschappen werden gehaald, maar dat er nog steeds ook hele kerstdiners werden gehaald, vertelde Westra.

Over de omzetten kon Westra nu nog niets zeggen. Het was voor het eerst dat de Vomar de deuren opende op eerste kerstdag en het experiment zal in januari worden geëvalueerd, aldus de directievoorzitter. Problemen om personeel te vinden, had Vomar in ieder geval niet. Er waren voldoende vrijwilligers die bovendien 200 procent betaald kregen.

Opening op Kerstdag'gematigd succes'
Opening op Kerstdag 'gematigd succes' (Foto: ANP)

Di Montezemolo: "Testverbod verruimen"

Ferrari-president Luca di Montezemolo wil nog steeds dat het huidige testverbod in de Formule 1 van tafel gaat. De Italiaan vindt dat de sport op dit punt kansen laat liggen op zowel commercieel als sportief vlak.

Sinds 2009 zijn de tests tussen de races om kosten te besparen geschrapt. Vorig seizoen kwamen hier vier testweken voorafgaand aan het seizoen in de plaats. Dit jaar is een van die weken verplaatst naar de periode tussen de wedstrijden in Bahrein en Spanje. Di Montezemolo beseft dat het onbeperkt testen afgelopen is, maar vindt dat huidige maatregelen te ver doorgeslagen zijn.

"Het lijkt wel of er wat het testen betreft totaal geen middenweg bestaat in de Formule 1. Het blijft bizar dat er in deze sport, één van de meest professionele ter wereld, niet geoefend mag worden," zei de Ferrari-president. Hij vindt de huidige manieren van werken niet goedkoper dan vroeger. "Ik mag mijn team niet op het circuit laten testen, maar moet daardoor wel noodgedwongen enorme geldbedragen investeren in een simulator."

Volgens Di Montezemolo kan het testen zelfs de teams nog wat opleveren. "We bevinden ons in crisistijd en moeten dus meer aandacht geven aan onze sponsoren. Als we zouden mogen testen, kunnen we onze geldschieters daarvoor uitnodigen en onze financiers ook buiten de races om vermaken."

"De Formule 1 moet meer marketinggericht zijn en dit zou een goede manier zijn om dat te bewerkstelligen. We kunnen bijvoorbeeld in Italië op Mugello testen voor aanvang van een race in Monza en in Engeland kunnen we op Brands Hatch testen voordat we op Silverstone moeten racen. Het zou, zeker als we de televisie toelaten tijdens de tests, goed zijn voor de zichtbare aanwezigheid van de Formule 1, de sponsoren en ook de circuits waarop we testen," besloot hij zijn verhaal.

Familie verdrinkt tijdens boottochtje India

Wat een leuk boottochtje moest worden, is zondag in de Indiase vakantieplaats Pulicat uitgelopen op een drama. Een boot met daarop 25 familieleden kapseisde op een meer. Gevreesd wordt dat 22 mensen zijn verdronken, meldde een woordvoerder van de overheid.

"Drie mensen hebben het overleefd en er zijn inmiddels acht lichamen uit het water gehaald", aldus de zegsman. De zoektocht naar de andere familieleden is nog gaande.Pulicat ligt in het zuiden van India, ongeveer 70 kilometer ten noorden van Chennai.

[NBA] Knicks verslaan Celtics in openingswedstrijd

New York Knicks heeft de openingswedstrijd van het NBA-seizoen gewonnen. In de eigen Madison Square Garden werd Boston Celtics met 106-104 verslagen. Het seizoen werd door een dispuut tussen spelers en teameigenaren twee maanden vertraagd. Door een deal die begin december werd gesloten kon het seizoen toch nog worden gered. Wel zijn er slechts 66 speelrondes in plaats van de gebruikelijke 82.

In het eerste kwart waren de Knicks met 34-23 nog veel beter dan de Celtics, waar forward Paul Pierce met een hielblessure ontbrak. In het tweede kwart waren de bezoekers echter gelijkwaardig en de derde periode ging 35-17 overtuigend naar de ploeg uit Boston die een voorsprong van acht punten pakte in de wedstrijd.

In het laatste kwart kwamen de Knicks bij 100-100 weer op gelijke hoogte. Met zestien seconden op de klok nam de thuisploeg een 106-104 voorsprong en die werd behouden nadat Marquis Daniels namens de Celtics van buiten de driepuntscirkel miste. Kevin Garnett miste in de zoemer bovendien de kans om gelijk te maken.

Grote man bij de Knicks was Carmelo Anthony met 37 punten. Bij de Celtics was Rajon Rondo de uitblinker. Hij tekende voor 31 punten en dertien assists.

Camper leidt tweede etappe Ocean Race

Team Camper gaat zondag aan de leiding in de Volvo Ocean Race. De Nieuw-Zeelandse boot heeft een voorsprong van 3,9 zeemijlen op Telefonica. De Spanjaarden wonnen de eerste etappe naar Kaapstad. Op een kleine veertig mijl achter Telefonica ligt de Franse boot Groupama op de derde plaats.

Puma ligt vierde en op ruime achterstand volgt Abu Dhabi Ocean Racing op de vijfde stek. Team Sanya heeft met averij de tweede etappe gestaakt.

De locatie van de zeilboten tijdens het middenstuk van de tweede etappe is alleen voor de organisatie bekend. Uit angst voor piraterij op de Indische Oceaan wordt die informatie geheim gehouden tijdens een deel van de tocht van Kaapstad naar Abu Dhabi. Een deel van de etappe wordt ook per vrachtschip afgelegd, waarna de boten vlakbij de kust van de Verenigde Arabische Emiraten de tocht weer voortzetten.

Mariah Carey: Zoon lijkt nu al op mij

Hoewel haar zoon Moroccan nog geen jaar oud is, lijkt hij volgens Mariah Carey al sprekend op haar. De 41-jarige zangeres beviel in april van de tweeling Moroccan en Monroe. "Het is heel grappig: er is een foto van ons tweeën en daarop lijken we sprekend op elkaar."

"We hebben ook dezelfde lach", vertelt Carey in de televisieshow Mariah Carey: On The Record, die zondag wordt uitgezonden in de Verenigde Staten. "Ik herken de vreugde in hem." Volgens de zangeres is haar zoon altijd vrolijk. "Als je naar hem toe loopt, lacht hij je toe en is hij je beste vriend."

Ook dochter Monroe heeft al een heel eigen persoonlijkheid volgens Carey. "Ik noem haar Miss Monroe. Ze is heel elegant en houdt haar eigen fles vast. Ze is al heel onafhankelijk."

Recordaantal mensen bestelt kerstdiner online

Op tweede kerstdag zal naar verwachting een recordaantal mensen online een maaltijd bestellen. Dat meldt Thuisbezorgd.nl, de grootste maaltijdbezorgsite van Nederland, die dit jaar voor het eerst ook met kerst actief is. Op eerste kerstdag was het met zestigduizend bestellingen al drukker dan verwacht.

Thuisbezorgsites in het buitenland zijn al langer met kerst open. Ook het feit dat eerste kerstdag op een zondag valt speelde mee bij de beslissing om kerstbestellingen dit jaar wel te verwerken. Bovendien zijn steeds meer pizzeria's en andere bezorgrestaurants die bij de site zijn aangesloten ook gewoon open.

Volgens directeur Jitse Groen van Thuisbezorgd.nl werken er veel mensen met kerst. "Denk aan brandweer of politie. Het zou raar zijn als wij zouden sluiten terwijl de meeste bezorgrestaurants gewoon open zijn."

Vuurwerk verwondt tientallen in Buenos Aires

Meer dan 100 Argentijnen moesten zondag naar het ziekenhuis, nadat ze in de hoofdstad Buenos Aires waren geraakt door vuurwerk dat ter gelegenheid van kerst werd afgestoken. De gewonden hadden brandwonden en letsel aan de ogen, meldden artsen zondag.

In het Santa Lucia oogziekenhuis werden dit jaar 20 procent meer patiënten binnengebracht met kerst dan vorig jaar. Volgens het hoofd van de eerste hulp zijn 57 mensen met ernstig oogletsel behandeld.

In het brandwondenziekenhuis in Buenos Aires werden 27 patiënten opgenomen met ernstige brandwonden. Een van de ergste gevallen was een 8-jarige jongen, met brandwonden over bijna 40 procent van zijn lijf.

Onder de gewonden waren meer dan 20 kinderen, waaronder ook een 8 maanden oude baby die werd geraakt door een voetzoeker.

Bisschop Roermond vreest tanend vertrouwen in kerk

Bisschop Frans Wiertz vreest dat de misbruikgevallen in de kerk het vertrouwen in de kerk hebben aangetast. Hij maakt zich zorgen om de mensen voor wie het evangelie heeft afgedaan. Dat zei Wiertz tijdens zijn kerstnachtmis in Roermond en tijdens de dagmis in Maastricht.

Het tanende vertrouwen in de kerk valt Wiertz zwaar. "De geloofsgemeenschap waarin ik mij als bisschop en priester al zo veel jaren thuis voel en van houd, wordt niet meer vertrouwd. Dat komt hard aan."

Wiertz wil niet dat gelovigen zich in hun kerkgebouwen terugtrekken. "Het maatschappelijk draagvlak onder de kerk mag dan zwakker zijn, dat ontslaat ons niet van de plicht om de blijde boodschap te blijven verkondigen."

Prins Philip krijgt bezoek van kleinkinderen

De Britse prinsen William en Harry zijn zondag in het ziekenhuis op bezoek geweest bij hun grootvader. Prins Philip, de 90-jarige echtgenoot van koningin Elizabeth, werd vrijdagavond met spoed geopereerd nadat hij met pijn in de borst naar het ziekenhuis was gebracht.

Philip kreeg ook bezoek van vier andere kleinkinderen. De prins ligt in het Papworth ziekenhuis nabij Cambridge. Dat is in de buurt van het landhuis van de koninklijke familie in Sandringham, waar zij kerst vieren.

Zaterdag bracht de koningin al een bezoek aan haar man. Ook kwamen zijn kinderen langs.

Prins Philip had een verstopte kransslagader. Artsen hebben tijdens een kleine ingreep in de ader een buisje ingebracht, een zogeheten stent. De verwachting is dat Philip nog een aantal dagen in het hospitaal moet blijven.

Prins Philip krijgt bezoek van kleinkinderen
Prins Philip krijgt bezoek van kleinkinderen (Foto: ANP)

Dodental terreuraanslagen Nigeria loopt op

Bij terreuraanslagen in Nigeria zijn zeker 39 mensen om het leven gekomen. De radicale moslimsekte Boko Haram heeft de aanslagen opgeëist. Woordvoerder Abul-Qaga deed dat zondag in een interview met de Nigeriaanse krant The Daily Trust.

Een bomexplosie tijdens een kerstviering in een kerk in de buurt van de hoofdstad Abuja kostte zondag aan zeker 35 mensen het leven, aldus Slaku Luguard van het Nigeriaanse ministerie van noodsituaties. Ook in de onrustige stad Jos vond zondag een explosie bij een kerk plaats.

De eerste ontploffing vond plaats in de Sint Theresakerk in Madalla. Ten minste 52 mensen raakten gewond. De autoriteiten meldden dat er niet genoeg ambulances waren om de gewonden af te voeren. De reddingspogingen in Madalla werden bemoeilijkt door een boze menigte. "We doen ons best om de mensen te kalmeren", zei Luguard. "Er zijn wat boze mensen hier die problemen proberen te veroorzaken."

De explosie bij een kerk in Jos werd gevolgd door een vuurgevecht tussen gewapende mannen en de politie, waarbij één agent om het leven kwam, aldus regeringswoordvoerder Pam Ayuba. In een nabijgelegen gebouw werden twee bommen ontdekt die snel konden worden ontmanteld. "Het leger is ter plaatse en heeft de situatie onder controle", zei Ayuba. Jos ligt op de grens tussen het islamitische noorden en het christelijke zuiden van Nigeria.

De noordoostelijke stad Damaturu werd zondag ook door explosies getroffen. Rond het middaguur pleegde een zelfmoordterrorist een aanslag op een hoge militaire commandant. Drie agenten kwamen daarbij om het leven. De commandant zou de aanslag hebben overleefd.

Door bloedige aanvallen van Boko Haram zijn dit jaar in Nigeria al ten minste 504 doden gevallen. Vorig jaar kwamen bij een serie bomaanslagen op kerstavond in Jos 32 mensen om en raakten 74 gewond. Ook die aanslag werd door de sekte opgeëist.

Met die aanslagen nog in het geheugen had de Amerikaanse ambassade in Abuja burgers vrijdag al gewaarschuwd extra alert te zijn in de buurt van kerken, grote menigtes en in gebieden waar buitenlanders samenkomen.

Boko Haram pleit voor het invoeren van strikte shariawetten in heel Nigeria.


Dodental terreuraanslagen Nigeria loopt op (Foto: Novum)

Marechaussee houdt agressieve passagier aan

De marechaussee heeft zondag aan het begin van de avond op Schiphol een 57-jarige Fin aangehouden die zich agressief had gedragen in een vliegtuig. Dat heeft de Koninklijke Marechaussee gemeld.

De Fin zat aan boord van een vlucht van Spanje naar Finland. Hij gedroeg zich onder andere agressief tegenover zijn echtgenote. Toen de crew hem hierop aansprak, escaleerde de boel en ontstond een worsteling. Uiteindelijk wist de bemanning de Fin te overmeesteren en in de boeien te slaan. De gezagvoerder besloot daarop tot een niet geplande landing op Schiphol, waar medewerkers van de marechaussee de Fin aanhielden voor het in gevaar brengen van de vlucht.

In het vliegtuig zaten 177 passagiers. Zij zijn opgevangen op de luchthaven.

'Paul de Leeuw neemt sabbatical in 2013'

Paul de Leeuw wil in 2013 wel een sabbatical nemen, vertelt de jolige VARA-presentator in het AD: "Halverwege 2013 loopt mijn televisiecontract af. Daarna neem ik echt rust. Een halfjaartje sabbatical lijkt me fijn. Met het gezin willen we een wereldreis maken. Die plannen zijn er al langer, maar wil ik nu doorzetten."

Over het middelmatige succes van zijn huidige zaterdagshow Pau!l maakt de presentator zich weinig zorgen: "Ik luister niet naar schreeuwerige internetberichtjes die dat beweren. De show is aan het groeien. Het cabaret werkt prima en de Vladip is een groot succes. Daar wordt op maandag over gepraat."

Voor de start van Pau!l hield de VARA-coryfee al rekening met de sterke concurrentie op de zaterdagavond: "Ik zei: 'Ik kom in een sterk speelveld terecht. Ik Hou Van Holland loopt dan al. Kijkers hebben een vast patroon op de zaterdagavond. Dus reken me de eerste maanden niet af op de kijkcijfers.' Die afspraak staat en ik merk: de VARA en netmanager Marcel Peek houden zich daar genereus aan."

De Leeuw voelt zich ondanks de recente ruzie met de VARA-talkshow De Wereld Draait Door goed: "Ik voel me in balans. Komt doordat ik alles heb gedaan wat ik wil, denk ik. Er is geen onrust meer. De toekomst plan ik mede daarom zo min mogelijk. Ik zie wel wat er op m'n pad komt en pak aan wat ik leuk vind."


'Paul de Leeuw neemt sabbatical in 2013' (Foto: Novum)

Noord-Koreanen in Zuid-Korea blij met dood Kim

In Zuid-Korea wonen meer dan 21.000 Noord-Koreanen. Bij velen van hen veroorzaakt het overlijden van Kim Jong Il gemengde gevoelens. Blijheid wordt overschaduwd door ongerustheid over het lot van familie en vrienden en soms zelfs door heimwee.

"Ik was vrij kalm toen ik hoorde dat Kim Jong Il was overleden", zei schilder Song Byeok (42), een pseudoniem uit vrees voor wraakacties tegen familie en vrienden in Noord-Korea. "Ik dacht, jij bent uiteindelijk ook menselijk." Song, die bekend is in Zuid-Korea, leerde het vak door propagandaposters te tekenen in Noord-Korea.

Song en zijn vader probeerden in 2000, wanhopig door de honger, via een rivier naar China te zwemmen, niet om te vluchten maar om iets te eten te krijgen bij familieleden in China. Song geloofde toen nog dat Kim Jong Il een goede leider was. Toen zijn vader echter werd meegesleurd door de stroming, negeerden grenswachten zijn roep om hulp en in plaats daarvan sloegen ze Song in elkaar en zetten hem vast. Die gebeurtenis zorgde ervoor dat Song in 2002 zijn vaderland voorgoed verliet.

"Ik dacht bij mezelf nadat Kim was overleden dat er mogelijk eindelijk een wind van democratisering over het land zou blazen", zei hij. "Kim Jong Un is jong en zou naar hervormingen kunnen neigen. Maar ik denk niet dat hij het lang volhoudt, want hij is te onervaren."

Studente Lee Hyeon-seo (30) vluchtte halverwege de jaren negentig naar China en woont sinds 2008 in Zuid-Korea. "Ik was ervan overtuigd dat Noord-Korea het beste land ter wereld was", zei Lee, die 13 was toen Kim Il Sung, de vader van Kim Jong Il, in 1994 overleed. "Toen Kim Il Sung stierf zag ik op televisie veel buitenlandse gasten huilen, waardoor het voor mij voelde alsof Kim Il Sung een god was", zei Lee. "Maar naarmate de dagen vorderden, merkte ik dat ik niet zo verdrietig was als ik had moeten zijn. Iedereen huilde maar ik kon niet huilen en maakte mijn gezicht nat met spuug."

De 50-jarige activist Kim Seung-cheol is ronduit blij met de dood van Kim Jong Il. "Ik weet dat iemands dood niet iets is wat gevierd moet worden, maar dit is compleet anders." Kim vierde het heengaan van de Noord-Koreaanse leider samen met een vriend met worstjes en soju, een populaire Koreaanse likeur. Toen hij twintig jaar geleden vluchtte, liet hij zijn vrouw en zoon achter. "Als de eenwording plaatsvindt, dan wil ik uitzoeken of mijn zoon nog leeft", zei hij. "Als ik hem vind, zal ik hem vragen me te slaan omdat ik hem heb achtergelaten."


Noord-Koreanen in Zuid-Korea blij met dood Kim (Foto: Novum)

De Munt sloeg al ruim 4 miljard euromunten

Na tien jaar euro zijn in Nederland al ruim vier miljard Nederlandse euromunten in omloop gebracht. In 2002, het startjaar van de euro als fysiek betaalmiddel, begon Nederland met 2,8 miljard euromunten. Vorig jaar stond de teller van de Koninklijke Nederlandse Munt (KNM) op 4,058 miljard euromunten.

De jaarlijkse productie van 'de Munt' kende de afgelopen tien jaar grote verschillen, zo blijkt uit jaarcijfers. In 2001 draaide het bedrijf op volle toeren toen het in een jaar tijd ruim een miljard euromunten afleverde. In 2010 sloeg de Munt nog 41,4 miljoen euromunten. De productie van die munten begon al in 1999, toen het nog drie jaar zou duren voor de euromunt daadwerkelijk in de Europese portemonnees te vinden zou zijn.

Hoeveel munten de KNM er ieder jaar bij slaat, bepaalt De Nederlandsche Bank (DNB). "De hoeveelheid munten die wij van de DNB moeten produceren hangt af van de marktvraag", zegt een woordvoerster van KNM. Die vraag kan per munt verschillen, blijkt uit de cijfers. Zo was er de afgelopen vijf jaar voornamelijk behoefte aan nieuwe euromunten van 5 cent.

De Munt sloeg al ruim 4 miljard euromunten
De Munt sloeg al ruim 4 miljard euromunten (Foto: ANP)

Aanhouding na vondst drugsdode in Mierlo

De politie heeft een 38-jarige man opgepakt na de vondst van zijn dode vriendin in een woning in Mierlo. De 37-jarige vrouw is vermoedelijk overleden aan een overdosis drugs. De politie gaat vooralsnog niet uit van een misdrijf, maar de vriend van het slachtoffer is aangehouden vanwege de vondst van harddrugs in het huis.

De vrouw werd zondagochtend gevonden in haar woning. Er wordt nog sectie op het lichaam van het slachtoffer verricht om de exacte doodsoorzaak vast te stellen.

Rockband viert verjaardag Fueled By Ramen

Rock Band viert het vijftienjarig bestaan van platenmaatschappij Fueled By Ramen door een aantal liedjes van de maatschappij uit te brengen als download. Xbox 360 en Wii kunnen vanaf dinsdag aan de slag en de PS3 vanaf 3 januari. Bekijk hieronder welke nummers van welke bands meedoen.

Fueled By Ramen (800 MSP / 1,000 WP / $9.99)

  • Cobra Starship (ft. Sabi) – "You Make Me Feel..." (160 MSP / 200 WP / $1.99)
  • Gym Class Heroes (ft. Adam Levine) – "Stereo Hearts" (160 MSP / 200 WP / $1.99)
  • Panic! at the Disco – "I Write Sins Not Tragedies" (160 MSP / 200 WP / $1.99)*
  • Paramore – "Pressure" (160 MSP / 200 WP / $1.99)
  • Sublime with Rome – "Panic" (160 MSP / 200 WP / $1.99)*
  • Travie McCoy (ft. Bruno Mars) – "Billionaire" (160 MSP / 200 WP / $1.99)

*Pro Guitar/Bass expansion available (80 MSP / 100 WP / $0.99)

Serious Request-actie in Eindhoven geflopt

Een Eindhovens initiatief om geld op te halen voor de 3FM-actie Serious Request is geflopt. De opbrengsten van Serieuzzz Live vielen met een kleine dertigduizend euro in het niet bij de kosten van de actie. Sponsoren en de gemeente hebben 250 duizend euro in het project gestoken.

Initiatiefnemer Maarten van der Mésche noemt de opbrengsten 'teleurstellend'. Hij wijt het tegenvallende bedrag aan negatieve publiciteit voor de lokale variant van Het Glazen Huis. Volgens hem gaat de opbrengst ondanks de hoge kosten van het project 'voor honderd procent' naar het goede doel.

Hoe groot het deel is dat de gemeente heeft bijgedragen aan Serieuzzz Live wil Van der Mésche nog niet zeggen. Daar komt volgens hem na kerst nog een verantwoording voor naar buiten. Mogelijk komt er volgend jaar een nieuwe editie van Serieuzzz Live.

De opbrengsten van Serieuzzz Live en Serious Request gaan naar moeders in oorlogsgebieden. De landelijke actie in Leiden leverde een recordbedrag van ruim 8,6 miljoen euro op.

Anonymous valt inlichtingenbedrijf aan

Het internationale hackerscollectief Anonymous heeft de site van het Amerikaanse inlichtingenbedrijf Stratfor gehackt. De beweging zegt van 90.000 mensen creditcardgegevens in handen te hebben gekregen door de beveiliging van de internetpagina te kraken. Dat meldde de organisatie via Twitter.

Strategic Forecasting (Stratfor) is specialist op het gebied van geopolitieke ontwikkelingen en staat bekend om haar goede contacten binnen inlichtingendiensten. Het bedrijf heeft klanten als het Amerikaanse leger, creditcardbedrijf American Express en banken als Goldman Sachs en Morgan Stanley.

Geen midi-chlorians in Star Wars: The Old Republic

In een interview met Daniel Erickson, lead writer voor Star Wars: The Old Republic, is aangegeven door de man dat er geen midi-chlorians-referentie in Star Wars: The Old Republic zal zitten.

Vele Star Wars-fans zullen huiveren bij de naam midi-chlorians. De term is voor het eerst in deel één van de film serie geïntroduceerd en het houdt in dat er in elke cel een mini-organisme zit die verbonden is met 'The Force'. Door een persoon zijn bloed te testen op midi-chlorians kunnen mensen kijken of The Force sterk is in iemand. In de oudere films, deel vier, vijf en zes, wordt The Force redelijk vaag en mysterieus gehouden en is het gewoon overal aanwezig en alleen beschikbaar voor mensen met aanleg.

Bekijk hier het volledige interview met Erickson.

 

Hobbits en Jackson in nieuwe productievideo

De trailer van The Hobbit: An Unexpected Journey is nog maar net uit, maar we hebben nog meer beelden van de film mogen ontvangen. Regisseur Peter Jackson plaatste op de Facebook-pagina van de film een productievideo van bijna twaalf minuten.

In de video krijgt de kijker een mooie blik achter de schermen van de film. In december van 2012 verschijnt het eerste deel van de Hobbit-reeks. Deel twee met de titel The Hobbit: There And Back Again draait naar verwachting in december van 2013 in de bioscoopzalen.

Robert De Niro voor zesde keer vader

Robert De Niro is weer vader geworden. De 68-jarige acteur en zijn 56-jarige echtgenote Grace Hightower zijn ouders geworden van een meisje, dat op de wereld is gezet door een draagmoeder.

De Niro en Hightower hebben hun dochter Helen Grace Hightower genoemd. Het echtpaar had al een 13-jarige zoon genaamd Elliot.

Helen Grace Hightower is het zesde kind van De Niro. De Goodfellas-acteur kreeg ook al vier kinderen tijdens eerdere relaties.

Kerst met FOK!film: Wens en raad

Namens FOK!film willen wij jou een hele vrolijke, fijne, plezierige en gezellige Kerst toe. Om deze feestdagen te vieren hebben wij een kleine selectie gemaakt van kerstafbeeldingen uit bekende films. Geniet van de feestdag, het vele eten en drinken en natuurlijk van onderstaande afbeeldingen.

Kan jij iedere film raden? (Hint: Ga met de muis op een afbeelding staan voor de filmtitel)

Puss in Boots

Die Hard

Bad Santa

National Lampoon's Christmas Vacation

Scrooged

Home Alone

Santa's Slay

'Gehandicapte oud-voetballer gewond bij aanhouding'

Oud-voetballer en oud-gemeenteraadslid in Utrecht Edu Nandlal is zaterdagavond gewond geraakt bij een hardhandige aanhouding door de politie. Hij zou zijn aangezien voor een inbreker. De gehandicapte Nandlal kreeg klappen toen hij niet snel genoeg opstond, zegt oud-fractiegenoot Vincent Oldenborg van de Stadspartij Leefbaar Utrecht.

Volgens Oldenborg reed Nandlal met zijn dochter in het busje van zijn schoonmaakbedrijf op weg naar de Kerstmis toen hij door de politie werd staande gehouden. Omdat Nandlal ernstig gehandicapt raakte bij de SLM-vliegramp in Suriname in 1989, kon hij niet snel overeind komen. Daarop zou hij zijn geslagen door twee agenten en aan zijn haren overeind zijn gesleept.

Op het politiebureau werd hij volgens Oldenborg opnieuw hardhandig behandeld. Ook kreeg hij van een arts een verkeerde behandeling waardoor hij mogelijk schade aan zijn blaas heeft opgelopen.

Nandlal werd rond 04.00 uur vrijgelaten en is naar een ziekenhuis gegaan. Naast zijn verwondingen voelt hij zich ook vernederd door de grove behandeling door de politie.

Oldenborg gaat de kwestie mogelijk in de Utrechtse gemeenteraad over de aandacht brengen. "Ik wacht nog even de reactie van de politie af. Die zijn nog aan het uitzoeken wat er is gebeurd." Volgens Oldenborg is burgemeester Aleid Wolfsen geïnformeerd over het voorval.

Volgens Oldenborg is het politieincident mogelijk het topje van de ijsberg. "Nandlal is een bekende Utrechter en misschien wel een bekende Nederlander. Als het bij iemand anders was gebeurd hadden we het nooit gehoord."

Een woordvoerder van de politie was niet direct bereikbaar voor een reactie.

Nandlal kwam als voetballer onder meer uit voor FC Emmen, FC Utrecht en Vitesse. Bij het vliegtuigongeluk in 1989 kwamen 176 mensen om, onder wie veel leden van het kleurrijk elftal bestaande uit Surinaamse spelers die in Nederland speelden. Nandlal liep een dwarslaesie op. Later leerde hij weer te lopen, zij het met moeite. Hij runt inmiddels een schoonmaakbedrijf.

Tweede Nintendo Direct na kerst

De Ustream-pagina van Nintendo is aangepast en daar staat nu dat Nintendo aanstaande dinsdag zijn tweede Nintendo Direct-aflevering zal houden. Nintendo Direct is een soort online televisieprogramma waarin Nintendo op hun producten in gaat.

De eerste aflevering was 21 oktober en hierin maakte Nintendo enkele details bekend over de grote 3DS Firmware-update van december. Daarnaast hebben ze ook enkele nieuwe games voor de 3DS aangekondigd tijdens die show. We zullen tot dinsdag moeten wachten om te kijken met wat voor nieuws ze nu weer komen.

FOK!filmtip van de dag: The Polar Express

Iedere dag komen er meerdere films op televisie. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft jou iedere dag onze tip van de dag. Vandaag is dat...The Polar Express.

Bestaat de Kerstman wel? Een naamloze jongen twijfelt enorm aan het bestaan van de bolle man. Als de jongen op kerstavond hoopt op de geluiden van de slee van de Kerstman, hoort hij iets volkomen anders. Een stoomlocomotief stopt voor zijn raam en de machinist nodigt de jongen uit voor een treinrit. Het voertuig rijdt naar de Noordpool met vele andere kinderen. Zorgt deze magische reis voor nieuw geloof in de Kerstman?

De animatiefilm The Polar Express is vanavond om 20:00 op SBS 6 te zien.

Polar Express

Namens FOK!film wensen wij jou een fantastische Kerst.

Van Hanegem verwacht veel van Feyenoord

Voetbalicoon Willem van Hanegem verwacht dat Feyenoord de goede lijn van de eerste seizoenshelft zeker door kan trekken in de tweede seizoenshelft.

Van Hanegem wijst erop dat diverse critici er vorig seizoen behoorlijk naast zaten wat betreft hun gedachtes bij de selectie van Feyenoord. "Iedereen kwam toen elke keer met hetzelfde lulverhaal: het zijn jonge gasten, er is geen geld. Maar je kon aan al die gasten zien dat ze goed konden voetballen en daar gaat het om", aldus Van Hanegem tegenover RTV Rijnmond.

"En dan gaat het erom: hoe ga ik daar mee om? Mario Been had daarin niet meer de juiste klik met die gasten. Dat kan, maar dat moet je dan wel beseffen", zo denkt De Kromme, die er niet vreemd van op zou kijken als de Rotterdammers aan het einde van het seizoen in de top-vijf eindigen.

"Het zou me verbazen als dit Feyenoord bij de eerste vier, vijf eindigt. We gaan niet praten, zoals aan het begin van het seizoen, toen we het over het linkerrijtje hadden. Als we Wijnaldum niet hadden laten lopen, hadden we nu bij de bovenste twee gestaan. Dat had best gekund."

Game Of Thrones-regisseur gaat Thor 2 maken

Marvel heeft een nieuwe regisseur gevonden voor haar film Thor 2. Via de Amerikaanse entertainmentsite Deadline heeft de studio haar zinnen gezet op Alan Taylor als vervanger voor Patty Jenkins.

Taylor is in de tv-wereld al lang geen onbekende meer, met succesvolle series als Game Of Thrones en Boardwalk Empire. Daarnaast regisseerde hij ook de film Palookaville.

In het vervolg van Thor zien we Chris Hemsworth terugkeren als de hamerslingerende superheld. Het scenario voor de vervolgfilm wordt wederom geleverd door Don Payne, die ook het script van de eerste film schreef. De door Kenneth Brannagh geregisseerde eerste film bracht wereldwijd 448 miljoen dollar op en zorgde er mede voor dat Hemsworth zijn rol van Thor mocht vervolgen in The Avengers. Daarnaast is de acteur in één van de hoofdrollen te zien in Snow White and the Huntsman.

Thor 2 zal vanaf 15 november 2013 in de bioscopen te zien zijn.

Archeologen vinden zegelstempel joodse tempel

Onder de Oude Stad in Jeruzalem hebben archeologen een zeldzame zegelstempel gevonden die mogelijk zo'n tweeduizend jaar geleden werd gebruikt bij religieuze rituelen in de joodse tempel.

Op de zegelstempel met de vorm van een munt staan twee Aramese woorden die 'puur voor God' betekenen. Volgens archeoloog Ronny Reich van de Universiteit van Haifa dateert de zegelstempel uit de periode tussen de eerste eeuw voor Christus tot 70 na Christus, het jaar dat Romeinse troepen een joodse opstand neersloegen en de tweede van de twee bijbelse joodse tempels verwoestten.

Het is de eerste keer dat een beschreven zegelstempel uit die periode van de geschiedenis van Jeruzalem is gevonden en het lijkt een uniek artefact te zijn van de rituele praktijken in de tempel, aldus Reich. Er zijn tot dusverre zeer weinig kunstschatten gevonden die in verband kunnen worden gebracht met de tempel zelf. Archeologen worden niet tot de tempel toegelaten vanwege religieuze en politieke gevoeligheden.

Waarschijnlijk werd de zegelstempel gebruikt om objecten die werden gebruikt bij rituelen goed te keuren, zoals olie of een dier dat werd geofferd. Materialen die werden gebruikt door de priesters van de tempel moesten voldoen aan strikte richtlijnen wat betreft puurheid. Die richtlijnen werden tot in detail in joodse juridische teksten beschreven, waarin ook het gebruik van dergelijke zegelstempels wordt genoemd.

Gewonde door vuurwerkbom bij Glazen Huis

Bij het eindfeest van Serious Request in Leiden is zaterdagavond een man gewond geraakt door een vuurwerkbom. Het 23-jarige slachtoffer uit Hazerswoude-Rijndijk liep brandwonden op aan een voet en is naar een ziekenhuis overgebracht. De politie heeft twee wegrennende mannen opgepakt.

Het vuurwerk werd rond 22.10 uur in het publiek bij het Glazen Huis geworpen. De twee wegrennende Leidenaren van 24 en 27 jaar worden ervan verdacht het te hebben gegooid, maar de politie zoekt nog getuigen die dat hebben gezien.

PSV laat Isaksson niet vertrekken in de winter

Andreas Isaksson staat in de belangstelling van Olympiakos maar PSV is niet van plan de doelman te verkopen in de winterstop. De Zweed is niet meer zeker van een basisplaats in Eindhoven maar zijn club laat hem echter niet vertrekken.

Technisch manager van PSV, Marcel Brands, laat in het Eindhovens Dagblad weten dat een transfervrij vertrek in de winter er niet in zit. Ook gaat PSV Isaksson niet verhuren in de winterstop. Een heel goed bod zouden de Einhovenaren wel in beraad nemen.

De Zweedse doelman heeft een aflopend contract in Eindhoven en heeft al te horen gekregen dat zijn contract niet zal worden verlengd. Als PSV nog geld wil verdienen aan de sluitpost moet het in de winterstop gebeuren. Dat lijkt nu dus uitgesloten.

Prominente Egyptische blogger komt vrij

Een Egyptische rechtbank heeft zondag opdracht gegeven tot de vrijlating van de prominente blogger Alaa Abdel-Fattah. Abdel-Fattah (30) werd bijna twee maanden vastgehouden omdat hij betrokken zou zijn geweest bij sektarisch geweld in oktober. Ahmed Seif, de vader van Abdel-Fattah, zei dat zijn zoon nog enkele uren in hechtenis moet blijven tot het papierwerk is afgerond.

Abdel-Fattah werd 30 oktober opgepakt nadat hij had geweigerd antwoord te geven op vragen over zijn mogelijke rol bij geweld waarbij zeker 27 mensen, voornamelijk christenen, om het leven kwamen. Hij zou christelijke demonstranten hebben aangezet tot het aanvallen van militairen. Zijn aanhangers verwerpen die aantijgingen en zijn van mening dat het leger de prominente criticus de mond probeert te snoeren en misdrijven van de militairen in zijn schoenen wil schuiven.

De blogger was een van de leiders van de achttien dagen durende opstand waardoor president Hosni Mubarak het veld moest ruimen. Zijn arrestatie werd door de internationale gemeenschap scherp veroordeeld en gaf activisten nieuw bewijs dat de generaals die de macht overnamen van Mubarak hetzelfde autoritaire beleid voeren als de afgezette president. Abdel-Fattah komt uit een familie van activisten die zijn hechtenis gebruikt hebben om internationale aandacht te verwerven voor de rechtszaken van duizenden burgers die voor militaire rechtbanken zijn gedaagd. Sinds eind januari waren dat er zeker twaalfduizend.

Abdel-Fattah is de eerste activistische blogger van Egypte en begon jaren geleden al een blog om de oppositie tegen Mubarak te organiseren. Hij is een uitgesproken criticus van de generaals die de macht van Mubarak overnamen. Hij is getrouwd met Manal Hassan, die ook activiste is. Het eerste kindje van het stel werd geboren terwijl Abdel-Fattah in hechtenis zat.

Vrouw zwaargewond bij brand Weert

Bij een brand in een appartementencomplex in Weert is zondagmiddag een 65-jarige vrouw zwaargewond geraakt. Het gaat om een bewoonster van het complex. Ze liep ernstige brandwonden op en ademde rook in. Ze is naar een ziekenhuis in Weert gebracht. De woning van de vrouw brandde volledig uit.

Vijftien bewoners van omliggende woningen aan het Paradijsstraatje werden uit voorzorg geëvacueerd, maar zij zijn inmiddels terug naar huis. Hun woningen liepen geen schade op en zijn door de brandweer geventileerd.

De brand ontstond even voor 13.30 uur door nog onbekende oorzaak. De brand bleef beperkt tot de woning van de vrouw op de eerste verdieping en was snel onder controle.

Van Persie gelooft heilig in EK-titel Oranje

Het Nederlands Elftal verloor zijn laatste duels tegen Zweden (3-2) en Duitsland (3-0). Ondanks de nederlagen is Robin van Persie er van overtuigd dat Nederland komend jaar Europees kampioen kan worden. Ook door de loodzware loting voor de groepsfase is het vertrouwen van het Nederlandse publiek in een goede afloop afgenomen. De aanvaller van Arsenal heeft er echter nog alle vertrouwen in.

"Ja, zeker", zegt hij in De Telegraaf op de vraag of Oranje het EK kan winnen. Dat Duitsland, Portugal en Denemarken de eerste tegenstanders zijn, vindt hij prima. "We zitten in de zwaarste poule. Dat hoeft niet slecht te zijn. Op het WK 2006 hadden we een loodzware groep en waren na twee duels door. Op het EK 2008 zelfde verhaal."

"Als ik naar onze selectie kijk en zie hoe iedereen op dit moment in Europa bij zijn club presteert, dan denk ik dat we de ideale leeftijd hebben om te pieken", aldus de spits van Arsenal. "Ik merk het zelf, met mijn 28 jaar, in mijn totale benadering. Dat hebben de andere jongens waarschijnlijk ook. Door de ervaring word je constanter in je spel. Er zijn weinig uitschieters meer naar beneden. Als prof is dat het belangrijkste. Als je niet constant kunt presteren, maak je geen kans een topper te zijn of mooie carrière te hebben. Op het EK moet je dat constante ook hebben."

Gianetti: "Geox wilde fusie met UnitedHealthcare"

Mauro Gianetti heeft geprobeerd om de Geox-wielerploeg te redden, maar slaagde hier niet in. De Zwitser heeft geprobeerd om een fusie met UnitedHealthcare van de grond te krijgen, nadat sponsor Geox de stekker er uit trok. Een fusie met de Amerikanen mislukte en de Geox-ploeg hield op te bestaan.

"We hebben verschillende opties besproken," zei Mike Tamayo van UnitedHealthcare tegen Cyclingnews. Dankzij de fusie zou de nieuwe ploeg dankzij winnaar Juan José Cobo verzekerd zijn van deelname aan de Vuelta. Toch lukte de fusie niet en werd in november bekend dat UnitedHealthcare de komende drie seizoenen haar huidige ploeg zal blijven steunen. Cobo heeft inmiddels bij Movistar onderdak gevonden.

Doden in conflict wasserette Zuid-Italië

Een bejaarde man heeft zaterdag in het zuiden van Italië drie leden van een gezin vermoord. Hij kwam mogelijk tot zijn daad vanwege een jarenlange strijd over de dampen en stoom van de wasmachines in de wasserette die het gezin dreef.

De 77-jarige Ettore Bruscella schoot voor de wasserette in het plaatsje Genzano di Lucania, ten zuidoosten van Napels, met een machinegeweer eerst de moeder van het gezin dood en vervolgens twee volwassen kinderen die probeerden te vluchten. De vader raakte ernstig gewond, meldde het Italiaanse persbureau ANSA. Bruscella kon direct worden ingerekend.

De families Bruscella en Menchise hadden een langlopend juridisch conflict over de luchtafvoer van de wasserette.

Heitinga: "Pech met het speelschema"

John Heitinga kan dit jaar niet van de feestdagen genieten. Zowel tijdens kerst als met oud en nieuw moet Everton honderden kilometers afreizen voor uitwedstrijden.

"We hebben nogal pech met het speelschema dit jaar", vertelt Heitinga tegen het Algemeen Dagblad. "Op tweede kerstdag, ofwel Boxing Day, spelen we een uitwedstrijd tegen Sunderland. Dat betekent dat we een dag van tevoren al richting het noordoosten vertrekken. Kerst kan ik daardoor eigenlijk alleen 's ochtends met de familie vieren. Mijn vrouw en kinderen reizen daarom 's middags naar Nederland."

Ook met oud en nieuw is Heitinga op pad. Op 1 januari speelt Everton op bezoek bij West Bromwich Albion. "Ook dan vertrekken we al een dag van tevoren. Jammer, maar het hoort er ook gewoon bij. Voetbal tijdens de feestdagen is hier een traditie die al ik-weet-niet-hoe-lang bestaat."

"Vorig jaar was ik geblesseerd in deze periode - en toen mocht ik van de manager naar huis", aldus Heitinga. "Het jaar daarvoor speelden we heel toevallig ook uit tegen Sunderland, toen Boudewijn (Zenden, zwager van Heitinga, red.) daar nog speelde. Na afloop zijn we toen met de hele familie daar in de buurt gebleven voor een leuke avond. Dat was wel gezellig."

Heesters vrijdag begraven in München

Johan Heesters wordt vrijdag begraven in München. De 108-jarige artiest overleed zaterdag in zijn Duitse woonplaats Starnberg aan de gevolgen van een ernstige beroerte. Dat meldt het betrokken uitvaartcentrum in Duitse media.

Volgens de uitvaartondernemer belooft het een grote plechtigheid te worden op de Nordfriedhof in München. Een pastoor van een kerk uit Heersters' woonplaats zal de dienst leiden.


Heesters vrijdag begraven in München (Foto: Novum)

Megens: Van dikke darter naar wielrenner

Nog maar vijf jaar geleden leek Brian Megens voorbestemd te zijn om tussen de beste darters ter wereld rond te lopen, maar de 21-jarige Brabander besloot anders en werd wielrenner. Inmiddels is hij opgenomen in het beloftenteam van de Rabobank en is hij klimgeit geworden.

De 1,80 meter lange Megens woog als 17-jarige 91 kilo en was vaste klant in de snackbar. Hij was de trainingspartner van Michael van Gerwen en speelde een partijtje tegen Ted Hankey. Hij had een dartshirt in de maat XXL waar hij nu met zijn 65 kilo in verzuipt. "Ik was 17 jaar en leefde het leventje zoals al mijn vrienden in Oss. Biertjes drinken, pijltjes gooien, achter de vrouwtjes aan en veel naar de snackbar," zei Megens tegen AD Sportwereld.

"Ik was het zomaar opeens helemaal zat. Heb alle friet en vette zooi afgezworen en ben gaan kickboksen. Om af te vallen, maar ook om meer zelfvertrouwen te krijgen. Mentaal heb ik daar heel veel aan gehad," zei de Brabander die in een mum van tijd veel afviel en besloot om een wielerfiets te kopen. "Een Batavus, voor 225 euro op Marktplaats. Daar heb ik zelf nog voor 100 euro aan moeten versleutelen."

Via wielerclub De Waardrenners en Cyclingteam Jo Piels kwam hij bij de beloften van de Raboploeg terecht. "Tja. Het kan soms gek lopen, hè. Elk lichaam heeft zijn grenzen en die wil ik graag ontdekken. Ik ben nogal perfectionistisch, wil in alles het hoogste bereiken en ben verslaafd geraakt aan trainen en fietsen. Ik kan er alles in kwijt," zei Megens die aangeeft dat zijn huidige ploeggenoten niet kunnen begrijpen dat hij vroeger een heel ander leefpatroon had.

"Ik heb er keihard voor moeten werken om hier te komen. Ik wist niks van afvallen, heb alles zelf uitgezocht aan de hand van een paar boeken over gezonde voeding. Ben in al die jaren zelfs niet één keer bij een diëtiste geweest. Natuurlijk stonden mijn ouders achter me, maar die mindswitch moest ik toch echt zelf maken. Komt zoiets niet uit jezelf dan heeft het totaal geen zin," zei de Brabander die het snacken afgezworen heeft en van gezond eten houdt, al maakt hij voor pannenkoeken graag een uitzondering.

Naast het fietsen heeft de omslag in zijn leven nog meer gebracht, want in plaats van de Mavo heeft hij nu het VWO afgerond. "Mijn leven lijkt in niets meer op mijn 'schone leventje' van vroeger. Ik wil slagen in de wielersport, de profs halen. Als klimmer, want ik moet het vooral hebben van hard een berg op fietsen. Inderdaad, van ultrazwaar naar superlicht. Wonderlijk verhaal, hè?"

Van der Vaart hersteld van blessure

Rafael van der Vaart is sneller dan verwacht genezen van een hamstringblessure. Tottenham Hotspur-manager Harry Redknapp zei vandaag dat hij verwacht dinsdag in het competitieduel tegen Norwich City weer over de Nederlander te kunnen beschikken.

"Onderzoek heeft geen spierscheuring aan het licht gebracht. Hij lijkt fit," zei Redknapp. Ook Van der Vaart verwachtte er niet lang uit te zijn. "Ik heb het idee dat het meevalt," zei hij al eerder.

Terreurgroep Boko Haram eist aanslagen Nigeria op

De radicale moslimsekte Boko Haram heeft de aanslagen op twee kerken in Nigeria opgeëist. Woordvoerder Abul-Qaga deed dat vandaag in een interview met de Nigeriaanse krant The Daily Trust.

Een bomexplosie tijdens een kerstviering in een kerk in de buurt van de hoofdstad Abuja kostte zondag aan zeker 25 mensen het leven, aldus Yushua Shuaib van het Nigeriaanse ministerie van noodsituaties. De ontploffing vond plaats in de Sint Theresakerk in Madalla. Het was niet meteen duidelijk hoeveel mensen gewond zijn geraakt. Wel meldden de autoriteiten dat er niet genoeg ambulances zijn om de gewonden af te voeren.

Ook in de onrustige stad Jos vond zondag een explosie bij een kerk plaats. Het is onduidelijk of er doden zijn gevallen. Een regeringswoordvoerder zei dat er na de explosie geweervuur was te horen en dat zeker één politieagent gewond is geraakt. De noordoostelijke staat Yobe werd zondag ook door twee explosies getroffen. Het is nog niet bekend of er doden of gewonden zijn gevallen.

Door bloedige aanvallen van Boko Haram zijn dit jaar in Nigeria al ten minste 465 doden gevallen. Vorig jaar kwamen bij een serie bomaanslagen op kerstavond in de Nigeriaanse stad Jos 32 mensen om en raakten 74 gewond. Ook die aanslag werd door de sekte opgeëist.

Met die aanslagen nog in het geheugen had de Amerikaanse ambassade in Abuja burgers vrijdag al gewaarschuwd extra alert te zijn in de buurt van kerken, grote menigtes en in gebieden waar buitenlanders samenkomen.

Boko Haram pleit voor het invoeren van strikte shariawetten in heel Nigeria. In het noorden van het land met meer dan 160 miljoen inwoners wonen vooral moslims en in het zuiden vooral christenen.

Hoon Wilders over kersttoespraak

Geert Wilders maakt zich opnieuw kwaad over de kersttoespraak van koningin Beatrix. "Mijn hemel is de Majesteit (sic) stiekum (sic) lid geworden van GroenLinks?", twitterde hij zondag over de toespraak van de koningin, waarin ze een lans brak voor duurzaamheid en milieu.

Het is niet voor het eerst dat Wilders kritiek uit op de kerstboodschap van de koningin. Vier jaar geleden zat die volgens hem 'vol multiculti-onzin' en was die in zijn ogen bovendien tegen de PVV gericht.

De Boer: "Landstitel is realistisch"

Frank de Boer denkt dat prolongatie van de landstitel met Ajax een realistisch doel is. Halverwege het Eredivisieseizoen 2011-2012 staat de ploeg vijf punten achter op koploper AZ.

"We mogen alleen niet zoveel punten morsen als onze tegenstanders. Ik hoop dat als veel spelers in het nieuwe jaar weer terug zijn van blessures, we sterker worden. En dat we minder punten morsen dan in de eerste helft van het seizoen," zei De Boer op de website van Ajax. Na de 4-0 zege op ADO Den Haag schatte de oefenmeester de kans in op 80%. "Ik ben altijd positief. Een proactief persoon, geen reactief persoon. En ik ga geen doelstellingen noemen die we toch niet kunnen halen. De landstitel is een realistisch doel."

Afgelopen seizoen werd Ajax voor het eerst sinds zeven jaar kampioen en werd de derde ster behaald. De bestuurlijke crisis zal echter sneller worden herinnerd. Hierbij is de technische kant van de club op de schop gegaan. "Het is een heel lastige periode geweest voor Dennis Bergkamp en vooral ook voor Wim Jonk. We zijn als technisch hart ergens ingestapt, hebben macht gekregen om dit uit te voeren. Ik vind dat we op deze weg door moeten gaan. Je stapt ergens in en dan kun je na een aantal maanden niet zeggen dat je er mee stopt. Je zult het een eerlijke kans moeten geven. Ik hoop oprecht dat het technische hart blijft en dat we dit kunnen volhouden."


De Boer acht landstitel realistisch (Foto: Pro Shots)

Lady Gaga geeft fans nieuw liedje voor kerst

Lady Gaga heeft haar fans een nummer cadeau gedaan voor kerst. De zangeres plaatste Stuck On Fuckin' You op haar twitterpagina. "Fijne kerst little monsters", groet ze haar volgers.

De zangeres nam het liedje vorig jaar op in haar toerbus, na een concert in Minnesota. Op het nummer is een gitaar, een drumcomputer en een zingende Gaga te horen. "We hebben het in één keer opgenomen", legt ze uit op Twitter. "We zaten met z'n allen dronken in de bus en waren nummers aan het maken. Het is een tijdscapsule van de spirit van onze creativiteit."


Lady Gaga geeft fans nieuw liedje voor kerst

Beatrix legt nadruk op milieu

In haar jaarlijkse kersttoespraak heeft koningin Beatrix de nadruk gelegd op een duurzame omgang met de aarde. "Zelfzucht en de hang naar overdaad maken blind voor de natuurlijke omgeving en ondermijnen de gemeenschapszin", zei ze in de zondag uitgezonden toespraak.

De koningin wees erop dat 'geen land kan overleven als mensen alleen gericht zijn op eigen gewin'. Er moet volgens haar 'meer gelden dan geld alleen'.

Ze citeerde in haar rede de Indiase geweldloosheidsactivist Mahatma Gandhi, die erop wees dat de aarde genoeg heeft voor ieder behoefte, maar niet voor ieders begeerte.

Ze zei hoopgevende ontwikkelingen te zien. Zo wees ze erop dat veel mensen zich inzetten voor natuurbehoud en dat ondernemers zich meer richten op een verantwoorde productie. Wel zouden dit soort 'hoopgevende aanzetten' minder aandacht in het nieuws krijgen dan 'zorgen over geld en goed'.

Het zijn volgens haar vooral jongeren die het onderwerp op de agenda zetten. Maar ook 'oude en nieuwe media informeren ons en roepen op verantwoording te nemen'. "Laten we zeggen wat wij hopen en doen wat wij kunnen."

Verlanglijstje versturen per ballon werkt

De wensen op het verlanglijstje van de 5-jarige Helen Cardenas worden in vervullling gebracht. Dat is op zich niets bijzonders, ware het niet dat het meisje haar verlanglijstje via twee ballonnen de wijde wereld in gestuurd had.

Omdat het meisje uit een arme familie komt, zat haar moeder met de handen in het haar. Ze besloot echter niet bij de pakken neer te zitten, en bedacht een creatieve oplossing. "We hebben niet veel geld thuis en ik zat dus met een probleem. Ik vertelde Helen dan meestal dat we ballonnen zouden oplaten met een boodschap voor de kerstman. Dat was een traditie bij mij toen ik nog klein was."

Het briefje aan de kerstman, waarin het meisje vroeg om een pop, een theeset, een broek en schoenen, reisde aan twee roze ballonnen ruim 1100 km door de lucht. Eigenaren van een ranch in Laytonville, Californië vonden de boodschap.

Een klusjesman die Spaans sprak, vertaalde het in het Spaans opgestelde briefje. Ranch-eigenaar Frank Sanderson en zijn vrouw besloten de wensen van het meisje te vervullen. Ze kochten de spullen en stuurden deze op naar de woning van het meisje in Auburn. "We hopen dat ze voor Kerstmis aankomen."

Senna: "Geen spijt van comeback bij Renault"

Bruno Senna zegt geen spijt te hebben gehad van zijn terugkeer in de Formule 1, hoewel hij nog geen zitje voor 2012 in bezit heeft. De Braziliaan reed afgelopen seizoen acht races voor Lotus Renault GP en toonde daarin wat van zijn potentie door vier keer in de top tien te kwalificeren en negende te worden in de GP van Italië.

Dat het team niet met Senna verder ging komt omdat hij nog te wisselvallig presteerde. Daarom werd Romain Grosjean gekozen als teamgenoot van Kimi Räikkönen. Senna denkt dat het toch positief voor hem uit kan pakken omdat hij in beeld is bij Williams. "Ik sta in de Formule 1 nu veel hoger aangeschreven. Het was een geweldige kans, want ik had alleen maar het beeld van 2010. Nu wordt ik hoger ingeschaald en veel hoger dan ooit. Ik sta er nu veel beter voor, ondanks dat ik het stoeltje net gekregen heb," zei Senna tegen Autosport.

De Braziliaan vindt de keuze van Renault voor Grosjean niet verrrassend, omdat hij zich toen al op andere teams richtte. "Natuurlijk is het jammer dat ik niet voor het team mag rijden, omdat het potentieel groot is, maar ik was er niet door verrast. We waren al met andere opties bezig, omdat we wisten dat het stoeltje niet zeker was."

Youp van 't Hek herdenkt Flappie

De vijftigste sterfdag van Flappie gaat voor Youp van 't Hek niet ongemerkt voorbij. De cabaretier staat stil bij de dood van het konijn, dat volgens zijn liedje met kerst wordt geserveerd.

"Het was kerstochtend 1961", verwijst Van 't Hek naar de tekst van zijn kerstnummer uit 1981. "Dus morgen is Flappie vijftig jaar dood! Wij staan er bij stil", twitterde de cabaretier zaterdag. Hij schreef het nummer oorspronkelijk voor het studentencabaret van zijn zus. In de Top 2000, die zondagmiddag van start ging, staat Flappie op de 571e positie.

Ringen Olympisch Stadion Amsterdam gestolen

De ringen van het Olympisch Stadion in Amsterdam zijn weggehaald. Dat meldt een woordvoerder van het stadion. Het gaat waarschijnlijk om een oudejaarsstunt. De daders hebben een bord achtergelaten. Daarop staat onder meer 'het komt terug, onder elk beding'. De woordvoerder belooft degene die de ringen terugbrengt een rondleiding door het stadion.

Het bord is versierd met hartjes, die doen denken aan de hartjes op de Friese vlag. Verder staat er 'dit stadion is al oud, bij ons wordt nieuw gebouwd'. Een mogelijke verwijzing naar ijsstadion Thialf in Heerenveen. Dit jaar werd besloten dat er een nieuw gebouw komt.

Eerder deze week werd de Friese oudejaarsvereniging Frijsteat Folgeren door de politie betrapt toen de leden het provincieschild van het provinciehuis in Friesland probeerden los te schroeven. Het zou voor het eerst in 35 jaar zijn dat de traditionele nieuwjaarsdiefstal van de vereniging in de soep loopt, als geen alternatieve oplossing is gevonden.

Prijs sprinkhanen explodeert

Oeganda is in rep en roer. De economie van het land kampt namelijk met een heus tekort aan sprinkhanen, waardoor de prijs van de als lekkernij beschouwde dieren de pan uit rijst. Liefhebbers van een zakje gefrituurde sprinkhanen met uien hebben de prijs van hun delicatesse al zien verdubbelen naar omgerekend 34 eurocent.

Reden voor het tekort zijn aanhoudende stroomstoringen in het land. Deze hinderen de sprinkhanenjagers, die gebruik maken van felle lampen om de insecten in de val te lokken. De Oegandese overheid geeft toe jarenlang onvoldoende geïnvesteerd te hebben in energievoorziening. Met de opening van een nieuwe waterkrachtcentrale in 2012 hoopt de regering licht in de duisternis te brengen.

Jongen (14) neergestoken bij uitpraten ruzie

Een 14-jarige jongen is zaterdag in Rijswijk neergestoken toen hij een ruzie wilde uitpraten. Een 19-jarige verdachte is aangehouden, meldt de politie zondag.

De jongen was met enkele leeftijdsgenoten naar het huis van de 19-jarige gegaan om een ruzie te bespreken. Tijdens het gesprek voor de deur aan de Lindelaan zou de 19-jarige plotseling een mes hebben gepakt, waarmee hij de jongen neerstak.

Het slachtoffer is naar een ziekenhuis gebracht. De 19-jarige heeft al veel op zijn kerfstok staan en komt dan ook in aanmerking voor een speciale aanpak voor veelplegers.

Gewonden door explosie in kerk Nigeria

Door een explosie tijdens een kerstviering in een kerk in Nigeria zijn gewonden gevallen. Dat gebeurde in de Sint Theresakerk in Madalla, een plaats in de buurt van de hoofdstad Abuja.

Het was niet meteen duidelijk wat de oorzaak was van de explosie en hoeveel mensen gewond raakten. Wel meldde het ministerie van Noodgevallen dat er niet genoeg ambulances zijn om de gewonden af te voeren.

De verantwoordelijkheid is nog niet opgeëist, maar door bloedige aanvallen van de radicale moslimsekte Boko Haram zijn dit jaar in Nigeria al 465 doden gevallen. Vorig jaar kwamen bij een serie bomaanslagen op kerstavond in de Nigeriaanse stad Jos 32 mensen om en raakten er 74 gewond. Ook die aanslag werd door de sekte opgeëist.

Met die aanslagen nog in het geheugen had de Amerikaanse ambassade in Abuja burgers vrijdag al gewaarschuwd extra alert te zijn in de buurt van kerken, grote menigtes en in gebieden waar buitenlanders samenkomen.

De sekte pleit voor het invoeren van strikte shariawetten in heel Nigeria. In het noorden van het land met meer dan 160 miljoen inwoners wonen vooral moslims en in het zuiden vooral christenen.

Villa uit ziekenhuis ontslagen

FC Barcelona-speler David Villa zal de kerstdagen gewoon thuis door kunnen brengen. De aanvaller liep in de halve finale van het WK voor clubteams in de wedstrijd tegen Al Sadd (4-0 winst) bij een ongelukkige valpartij een breuk in zijn linker scheenbeen op. Inmiddels is hij ontslagen uit het ziekenhuis.

Villa zal in ieder geval vijf maanden uitgeschakeld zijn. Het is nog onduidelijk of hij volgend jaar het Europees kampioenscha voetbal in Polen en Oekraïne zal gaan halen.

'SP tweede partij van Nederland'

Als er nu verkiezingen zouden worden gehouden, komt de SP uit op 28 zetels in de Tweede Kamer. De partij zou hiermee de tweede partij van Nederland worden, achter de VVD. Dat blijkt uit een peiling van Maurice de Hond waarvan de resultaten zondag bekend zijn gemaakt. De SP heeft sinds de verkiezingen vorig jaar juni 15 zetels in het parlement.

De VVD blijft met 31 zetels de grootste partij. De PVV zakt in vergelijking met een week geleden naar 26 zetels (nu 24 in de Kamer) , het CDA naar 12 (nu 21) en de PvdA naar 17 (nu 30). De ChristenUnie stijgt naar 6 (nu 5). D66 die nu 10 zetels in de Kamer bezet zou er nu 17 krijgen.

Uit de peiling blijkt verder aan wie partijen zetels verliezen. Van de 13 zetels die de PvdA verliest ten opzichte van juni vorig jaar, gaan er zeven naar de SP en drie naar D66. Het CDA - op een verlies van negen - verliest drie zetels aan de VVD. Die partij verliest op haar beurt weer wat aan de PVV en D66, waardoor de VVD per saldo in de peiling op hetzelfde aantal staat als bij de verkiezingen anderhalf jaar geleden.

'SP tweede partij van Nederland'
'SP tweede partij van Nederland' (Foto: ANP)

Wielrenster Koedooder naar Belgische ploeg

Wielrenster Vera Koedooder rijdt volgend jaar voor het Sengers Ladies Cycling Team. Dat maakt de Belgische formatie bekend. De 28-jarige uit Bovenkarspel reed dit seizoen nog voor het team van DPD Specialized. Net als bij die ploeg zal ze bij Sengers het rijden op de weg en de baan blijven combineren. Hoofddoel voor 2012 zijn de Olympische Spelen van Londen.

Koedooder is een specialiste op de achtervolging en de puntenkoers. Op de ploegenachtervolging op de baan werd ze tijdens het WK eerder dit jaar in Apeldoorn vijfde. De Noord-Hollandse is ook een begenadigd tijdrijdster op de weg. Dit jaar werd ze bij het NK zesde.

Kijkcijfers Paul de Leeuw ingestort

De kijkcijfers van Paul de Leeuw zijn ingestort. Naar zijn programma Pau!l keken op kerstavond slechts 717.000 mensen, een forse daling in vergelijking met vorige week, toen de humoristische VARA-presentator nog 1,25 miljoen kijkers aan zich wist te binden.

De Leeuw had vooral last van concurrentie van de kerstspecial All You Need Is Love van Robert ten Brink, dat maar liefst 2,1 miljoen mensen met zijn liefdesprogramma scoorde. De Leeuw moest het zelfs afleggen tegen de SBS 6-film Santa Clause, dat met 726.000 geïnteresseerden iets meer bekijks trok.

Het Achtuur Journaal (1,6 miljoen), RTL Nieuws (1,1 miljoen) en All You Need Is Love Concert (1 miljoen) behoorden ook tot de meest bekeken programma's. De uitzending van 3FM Serious Request, dat zaterdag 8,6 miljoen euro wist op te halen voor het goede doel, had 897.000 kijkers.


Kijkcijfers Paul de Leeuw ingestort (Foto: Novum)

Roemer staat niet te springen premier te worden

SP-leider Emile Roemer zou graag het stokje van premier Mark Rutte (VVD) overnemen, maar 'in deze tijd sta je er niet om te springen'. Vanwege de eurocrisis is het nu een moeilijke periode om premier te zijn, zei hij in Eva Jinek op Zondag.

Hij vindt het dan ook terecht dat de parlementaire pers Rutte vorige week uitriep tot politicus van het jaar, al had hij het minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) ook gegund. Zelf werd Roemer in de verkiezing tweede. In de jaarlijkse verkiezing van het televisieprogramma Eenvandaag werd Roemer eerste.

Zeker op het moment dat 'de miljarden over de toonbank vliegen' is het volgens Roemer interessant om aan de knoppen te staan. "Als het moet, sta je ervoor, dat geldt voor iedere politicus. Als je de kans krijgt, moet je die grijpen."


Roemer staat niet te springen premier te worden (Foto: Novum)

Marijke Helwegen: Jezus vindt mij best leuk

Marijke Helwegen is ervan overtuigd dat Jezus Christus haar wel ziet zitten. "Van boven kijkt hij naar mij en denkt: daar loopt Marijke weer met haar lipjes getuit en borstjes vooruit", vertelt Helwegen voor de camera van Novum Nieuws. "Dat vindt hij leuk."

Tijdens de kerstdagen is Helwegen dan ook in de kerk te vinden, hoewel dat haar vaak kritiek oplevert. "Mensen denken altijd dat ik niet gelovig kan zijn, omdat ik iets aan mijn uiterlijk heb laten doen." Dat is volgens de 62-jarige socialite onzin. "In het geloof gaat het veel over schoonheid, daarom voel ik me daar thuis."

Met een botoxbehandeling onder de kerstboom is volgens Helwegen dan ook niets mis. "Ik denk dat Jezus maar een ding wil: dat wij in naastenliefde met elkaar leven. Dat is nou net wat we niet doen."

Helwegen heeft botox dit jaar niet op haar verlanglijstje voor kerst staan. "Ik hoop dat ik cadeautjes krijg voor de poezen, ik heb een heel lijstje gemaakt met spulletjes die ze leuk vinden", vertelt de dierenvriend. "Mijn man Harry heeft het hele land doorgereden om ze te halen."

Premier Gaza begint aan eerste reis door buitenland

De premier van Gaza begint aan zijn eerste officiële reis door het buitenland sinds de militante Hamasbeweging het gebied in juni 2007 overnam. Premier Ismail Haniyeh bezoekt Egypte, Sudan, Qatar, Bahrein, Tunesië en Turkije, zegt zijn woordvoerder. Het gaat om de landen waar de recente opstanden in de Arabische wereld invloed hebben gehad.

Haniyeh gaat in de landen over ontwikkelingsprojecten praten. Het is niet bekend hoe lang de reis gaat duren. De premier kon Gaza lang niet verlaten. Dat kwam deels door een gespannen relatie met voormalig president Hosni Mubarak, die in februari werd verdreven. De nieuwe Egyptische regering heeft de banden met Hamas aangehaald.

''Inter moet zich plaatsen voor CL''

Inter heeft deelname aan de Champions League volgend seizoen, om niet af te hoeven haken bij de Europese top. Dat zegt algemeen directeur Ernesto Paolillo.

''Anders gaan we verder terug in budget en haken we misschien wel af bij de Europese top'', luidt de dreigende tekst van Paolillo richting trainer Claudio Ranieri. In januari hoopt Inter zich te versterken om zo de aanval op de top drie (AC Milan, Juventus, Udinese) in te kunnen zetten. ''Met de nieuwe UEFA-regels omtrent financial fair-play op komst kunnen we ons geen risico's qua uitgaven meer permitteren.''

Inter richt z'n pijlen op Lucas van São Paulo, maar de Braziliaanse club laat de middenvelder niet gaan. De Milanezen richten zich nu op James Rodríguez van FC Porto. De Colombiaan maakte grote indruk vorig seizoen in de Europa League. Hij verlengde onlangs zijn contract tot medio 2016 en kost naar verwachting twintig miljoen euro.

Inter begon het seizoen dramatisch en bivakeerde lange tijd onderaan de ranglijst. Inmiddels zijn de Nerazzurri opgekrabbeld en staat de club vijfde met acht punten minder dan de koplopers AC Milan en Juventus.

Fledderus: ''Nog genoeg te laten zien''

Mark-Jan Fledderus verruilde afgelopen zomer Heracles Almelo voor Roda JC. De middenvelder is 'happy' in Kerkrade, maar ook nadrukkelijk op zoek naar meer.

''Ik ben nog niet helemaal tevreden'', moet Fledderus concluderen als hij terugblikt op zijn eerste seizoenshelft bij Roda JC. Mede door blessureleed, voldeed zijn transfer tot nog toe niet helemaal aan de verwachtingen. ''De negende plek wel redelijk, maar persoonlijk had ik er wat meer van verwacht.''

''We hebben nog genoeg om in de tweede seizoenshelft te laten zien, in ieder geval. Met mijn blessure gaat het nu goed. Het heeft even geduurd maar ik ben weer helemaal fit. Ik hoop na de winterstop weer negentig minuten te kunnen spelen. Eerst beginnen de voorbereidingen natuurlijk en dan wordt het hard trainen."

Feitelijk gezien ging Fledderus er met zijn nieuwe club sportief op vooruit, want de Limburgers hebben op de helft van de rit vier punten meer. Met zijn oude club bivakeerde hij de laatste jaren ook in het linker rijtje. ''Het waren drie mooie jaren waarin we goede prestaties hebben geleverd. Een aantal dingen gingen boven verwachting. We hebben de play-offs gehaald voor Europees voetbal, dat had ik vooraf niet verwacht. Het was een leuke periode", aldus Fledderus op de officiële clubwebsite van Roda JC.


Mark-Jan Fledderus (Foto: Pro Shots)

André Kuipers opent Top 2000 op Radio 2

Vanuit het ruimtestation ISS geeft André Kuipers op eerste kerstdag het startschot voor de 13e editie van de Top 2000 op Radio 2. Om 12.00 uur kondigt de astronaut het nummer Torn van Natalie Imbruglia aan. Daarna wisselen 11 presentatoren elkaar af om vanuit het Top 2000 Café in Hilversum af te tellen naar Bohemian Rhapsody van Queen. Deze klassieker klinkt op oudejaarsavond tegen 24.00 uur uit de speakers.

De Europese ruimtevaartorganisatie zag het aanvankelijk niet zitten om Kuipers kort na zijn aankomst al vrij te maken voor de openingshandeling. Maar de ruimtevaarder wist zijn werkgever persoonlijk over te halen. Van Radio 2 kreeg hij een USB-stick mee met daarop de complete lijst.

De luisteraars van Radio 2 brachten dit jaar 3 miljoen stemmen uit om de volgorde te bepalen. De nummer 1 van vorig jaar, The Eagles met Hotel California, staat nu op de tweede plaats. Op drie staat Child in Time van Deep Purple. De lijst kent dit jaar in totaal 96 nieuwe noteringen.

De astronaut staat in eigen land volop in de belangstelling. Ruim 1 miljoen Nederlanders zagen vrijdagavond live op televisie hoe Kuipers het internationale ruimtestation ISS betrad na een ruimtereis van 2 dagen. Bij zijn lancering vanuit Kazachstan zaten woensdag ruim 800.000 Nederlanders voor de buis.

André Kuipers opent Top 2000 op Radio 2
André Kuipers opent Top 2000 op Radio 2 (Foto: ANP)

Roda JC wil om de tafel met Junker

Mads Junker beleeft na twee seizoen met elk twintig of meer doelpunten, een wat minder productieve jaargang. Toch hoopt Roda JC zijn medio 2012 aflopende contract te verlengen.

Junker zelf houdt voorlopig alle opties open. Daarbij hoort ook een terugkeer naar Denemarken. Roda hoopt nog steeds op een langer verblijf en gaat in de winterstop een nieuwe poging bij de spits wagen. Dat maakte directeur Marcel van den Bunder deze week bekend.

Na een moeizame periode bij Vitesse, drukte Junker vanaf 2009 zijn stempel op de Eredivisie. In zijn debuutseizoen bij Roda JC (toen nog als huurling) speelde hij alles en trof hij 21 keer doel. Het jaar erna evenaarde hij dit aantal bijna, door 20 keer te scoren.

Junker kwam in de winterstop van seizoen 2005-2006 naar Nederland. Bij Vitesse wist hij in drieënhalf jaar niet te overtuigen. In 86 eredivisieduels maakte hij zeventien doelpunten. In 2009 verhuurde de club uit Arnhem Junker aan Roda, waarna de Limburgers hem definitief inlijfden.

Zeldzaam neushoornvrouwtje gevangen op Borneo

Maleisische natuurbeheerders hebben dit weekeinde een jonge vrouwelijke Borneo-Sumatraanse neushoorn gevangen om haar aan een mannetje te koppelen. Zo moet worden voorkomen dat het ras uitsterft.

Het aantal Borneo-Sumatraanse neushoorns in de oerwouden van het eiland Borneo is in de afgelopen jaren gedaald naar minder dan veertig. De autoriteiten zijn meer dan drie jaar op zoek geweest naar een geschikte partner voor een mannelijke neushoorn van middelbare leeftijd die in 2008 in de oostelijke staat Sabah werd gered.

Hij liep toen met een geïnfecteerde beenwond rond op een palmolieplantage. De wond was waarschijnlijk veroorzaakt door een val van stropers. Nadat hij was gevangen werd al een keer eerder een vrouwelijke neushoorn voor het mannetje gevonden, maar zij bleek te oud om nog nageslacht te krijgen.

Het vrouwtje dat nu is gevangen, zou jong genoeg moeten zijn. Ze wordt volgens de natuurbeheerders al jaren in de gaten gehouden. "Dit is een fantastisch cadeau in de moeilijke strijd om deze unieke soort te redden", zei directeur van de afdeling natuurbeheer Laurentius Ambu. "Dit is onze allerlaatste kans om een van de oudste zoogdierrassen ter wereld te redden."

Het is niet bekend hoe oud het nu gevangen vrouwtje is. Het mannetje is meer dan 20 jaar oud. Borneo-Sumatraanse neushoorns zijn een ondersoort van de Sumatraanse neushoorn. Die is met een schofthoogte van 120 centimeter het kleinste neushoornras.

De ondersoort wordt alleen gevonden op het Maleisische deel van Borneo. Een halve eeuw geleden waren er nog tweehonderd, maar door uitbreidende plantages en andere ontwikkelingen nam het leefgebied sterk af. Ook jagen stropers op hen vanwege hun hoorns en andere lichaamsdelen die in traditionele recepten worden gebruikt.

Een soortgelijk broedprogramma voor de Sumatraanse neushoorn in Indonesië had vorig jaar een flinke tegenvaller toen een zwangere neushoorn een miskraam had.

FOK!film presenteert: Horror tijdens kerst

Er zijn door de jaren heen veel verschillende kerstfilms uitgebracht. In navolging van de special van gisteren, waarin de vreemdste kerstfilms aller tijden werden besproken, gaan we vandaag in op een ander, bijzonder type kerstfilm: horror. Een prachtig thema voor Eerste Kerstdag, waarop men het vaak over "Vrede op Aarde" heeft. In de special die hieronder volgt gaan we in op enkele bekende horror-kerstfilms, maar worden ook enkele minder bekende films besproken die beslist de moeite waard zijn.

Belangrijke rebellenleider Darfur gedood

Het leger van Sudan heeft een belangrijke rebellenleider uit de regio Darfur gedood, aldus Sudan News Agency (SUNA) zondag. Khalil Ibrahim leidde er de machtige en zwaarbewapende rechtvaardigheids- en gelijkheidsbeweging. Volgens het leger viel de beweging voortdurend dorpen aan. De militanten zouden daar burgers doden en hun spullen plunderen.

De dood van de rebellenleider komt 3 dagen nadat de rebellen zeiden dat ze oprukten naar de Sudanese hoofdstad Khartoum, samen met andere militante groepen.

"De regeringstroepen hadden een directe confrontatie met de manschappen van Khalil Ibrahim. Ze slaagden erin om Ibrahim te elimineren", zei een woordvoerder van Sudans leger. De dood is nog niet bevestigd door de rebellengroep.

In 2003 begonnen militante groepen de regio Darfur te bezetten. Ze beweerden dat de centrale regering van Sudan de afgelegen regio had verwaarloosd. In het conflict dat volgde zijn niet minder dan 300.000 mensen omgekomen, aldus de Verenigde Naties. Sudan zegt dat het aantal slachtoffers hooguit op 10.000 ligt.

Gewonde door schietpartij in Rotterdams café

Door een schietpartij in een café aan de Nieuwe Binnenweg in Rotterdam is in de nacht van zaterdag op zondag een 34-jarige man gewond geraakt. Dat meldde de politie.

De schietpartij vond plaats nadat twee cafébezoekers ruzie kregen. Een van hen trok een vuurwapen en schoot het slachtoffer in de borst, stelde een politiewoordvoerder.

Waar de ruzie over ging is onduidelijk. De dader is nog voortvluchtig. De politie heeft onder meer camerabeelden opgevraagd in een poging de schutter op het spoor te komen.

 Een aantal mensen was getuige van de schietpartij. "Zij zijn uiteraard erg geschrokken", aldus de zegsman. De eigenaresse van het café en diverse andere getuigen worden gehoord op het politiebureau.

Amerikaanse tiener beklimt zeven hoogste bergen

Een 15-jarige Amerikaan heeft op alle zeven continenten de hoogste berg beklommen. De jongen, Jordan Romero, belde zaterdag zijn moeder met de mededeling dat hij de top van het Vinsonmassief op Antarctica had bereikt. Romero brak daarmee het record van de Britse George Atkinson, die 16 was toen hij in mei de zevende beklimming voltooide.

Het team van Romero begon woensdag aan de beklimming. De barre tocht zit er voor hem nog niet op. "We moeten eerst nog afdalen, dan gaan we het vieren", laat hij op Facebook weten.

Op zijn tiende beklom Romero de Kilimanjaro, de hoogste berg in Afrika. Op zijn dertiende beklom hij de hoogste berg ter wereld, de Mount Everest op de grens van Nepal en Tibet.

De hoogste bergen per continent zijn (van hoog naar laag):
Azië (Nepal): Mount Everest, 8848 meter
Zuid-Amerika (Argentinië): Aconcagua, 6962 meter
Noord-Amerika (Alaska, VS): Mount McKinley, 6194 meter
Afrika (Tanzania): Kilimanjaro, 5895 meter
Europa (autonome Russische republiek Kabardië-Balkarië): Elbroes, 5642 meter. De meningen zijn echter verdeeld over het feit of deze berg werkelijk nog in Europa ligt. Daardoor wordt de Mont Blanc in Frankrijk (4811 meter) ook wel gezien als de hoogste berg van Europa.
Antarctica: Vinsonmassief, 4897 meter
Oceanië (Irian Jaya, Indonesië): Carstensz Pyramid, 4884 meter.

Vluchtelingenboot Haďtianen zinkt voor kust Cuba

Voor de kust van Cuba zijn 38 vluchtelingen uit Haïti omgekomen toen hun boot zonk. Het gaat om 21 mannen en zeventien vrouwen. De hulpdiensten van Cuba konden 87 anderen uit het water halen, onder hen waren vier kinderen. Er wordt nog gezocht naar meer overlevenden, blijkt uit een op de televisie voorgelezen staatsverklaring.

De boot werd opgemerkt voor de kust van de provincie Guantanamo, op ongeveer 950 kilometer ten oosten van de Cubaanse hoofdstad Havana. Het is niet duidelijk wat de bestemming van de Haïtianen was, maar de kans is klein dat ze op weg waren naar Cuba.

Geen mensen omgekomen bij brand Harderwijk

Bij de brand die zaterdagavond een houten villa in Harderwijk in as legde zijn geen mensen omgekomen. De brandweer laat weten dat kon worden voorkomen dat het vuur in het pand aan de Leuvenumseweg zich uitbreidde naar het naastgelegen bos.

Aanvankelijk wist de brandweer niet zeker of er slachtoffers waren gevallen. De brandweermannen konden de villa niet betreden omdat het vuur al te hevig was toen ze ter plaatse kwamen. Omroep Gelderland meldt dat de bewoners niet thuis waren. Wel zijn twee honden vermoedelijk omgekomen.

Kerstcadeau van Call of Duty Elite

Abonnees van Call of Duty Elite hebben een kerstcadeau gekregen. Beachhead heeft ze twee uur extra double xp-tijd gegeven op en een prestige token. Alle Elite-abonnees zijn hiervan per email op de hoogte gebracht.

De extra double xp-tijd gaat in om het eerstvolgende moment van spelen. De prestige token kan ook weer ingewisseld worden voor double xp-tijd. Het prestige token is ook automatisch toegevoegd in het spel.

Spelers die willen weten hoeveel zij nog over hebben van de tijd of die hun token willen inwisselen kunnen dit doen door in de Modern Warfare 3-multiplayer naar de barracks te gaan.

Adriano schiet vrouw in hand

De 29 jarige Braziliaanse voetballer Adriano heeft na een feestje per ongeluk een vrouw in haar hand geschoten. Toen hij het feest verliet met zijn bodyguard en 3 vrouwen ging het mis. Adriano speelde met een revolver, die hij van een lijfwacht had gepakt. Hij schrok zich dan ook kapot toen de revolver plotseling afging.

Een 20-jarige vrouw moest dat ontgelden, en werd in haar hand getroffen. Zij heeft een bezoek aan het ziekenhuis mogen brengen en is daar geopereerd en ze maakt het goed.

Adriano is 2 jaar geleden nog opgepakt wegens zijn banden met louche figuren en drugshandelaren. Echter werd hij vrijgelaten wegens gebrek aan bewijs.

Nederlands rukt op in moskee

In steeds meer moskeeën wordt in het Nederlands gepreekt. Vooral binnen de Marokkaanse gemeenschap zou dat goed te merken zijn. Als de preek wel in het Arabisch is, wordt die vaak in het Nederlands samengevat.

Relatief gezien lopen Surinaamse moslims voorop, stelt hoofddocent islamitische studies Nico Landman van de Universiteit Utrecht, maar dat komt vooral doordat het Nederlands binnen die gemeenschap toch al de omgangstaal was. Omdat er bovendien slechts enige tientallen Surinaamse moskeeën zijn, is deze groep weinig tekenend voor de algemene trend.

Moskeegebed (bron: Wikimedia, foto: Agência Brasil, licentie: CC BY)Dat zou anders zijn bij de Marokkaanse gemeenschap. Jongerenimam Yassin Elforkani begon enkele jaren geleden in de El Oumma moskee in Amsterdam te preken, en doet dat altijd in het Nederlands. Hij preekt nu ook op andere plekken, en zegt dat er een structurele verandering gaande is. In de meeste Marokkaanse moskeeën wordt volgens Elforkani nog in het Arabisch gepreekt, maar dit zou in de helft van die gebedshuizen vervolgens in het Nederlands worden samengevat.

Elforkani zegt dat de opkomst van het Nederlands wordt aangedreven door de jongeren. "Die spreken vaak nauwelijks Arabisch en hebben behoefte om religiositeit te linken aan de Nederlandse context", aldus de imam.

In Turkse moskeeën is de preek echter nagenoeg altijd in het Turks. "Binnen de Turkse gemeenschap wordt toch wat sterker vastgehouden aan de Turkse taal. Marokkaanse jongeren communiceren op Facebook in het Nederlands, Turkse jongeren doen dat in het Turks", stelt Landman vast.

De vraag of de opkomst van het Nederlands de opkomst van een 'Nederlandse islam' impliceert, is volgens de academicus lastig te beantwoorden. "In de zin van het taalgebruik wordt de islam Nederlands. Maar dat hoeft in feite niets te zeggen over de interpretatie van de islam. Je kan je ook in de Nederlandse taal afzetten tegen de Nederlandse cultuur."

El Ouma-moskee, Amsterdam (foto: Google Streetview) 
El Ouma-moskee, Amsterdam (foto: Google Streetview)

Paus: kijk verder dan de glitter van Kerstmis

De paus heeft mensen zaterdag gevraagd om verder te kijken dan de glitterlichtjes van Kerstmis. "Vandaag de dag is Kerstmis een commercieel feest geworden, waarvan de lichtjes het mysterie van Gods nederigheid verbergen, die ons op zijn beurt ook vraagt om nederig en eenvoudig te zijn", zei Benedictus tegen duizenden aanwezigen tijdens de mis in de Sint Pietersbasiliek in Vaticaanstad.

"Laat ons God vragen om door het oppervlakkige glitter van dit seizoen te kijken, en ons daar het kind in de stal van Bethlehem ontdekken, om ware vreugde en echt licht te vinden", preekte de 84-jarige leider van de katholieke kerk.

Paus: kijk verder dan de glitter van Kerstmis
Paus: kijk verder dan de glitter van Kerstmis (Foto: ANP)

Frustraties overheersen bij Gerritsen

Het wil dit jaar nog niet lukken met schaatsster Annette Gerritsen. Had ze tot vorig jaar nog Marianne Timmer als collega aan haar zijde, dit seizoen is de drievoudig olympisch kampioene haar trainster. Deze samenwerking bij Team Liga verloopt stroef, maar Gerritsen wil dit niet als oorzaak voor de problemen aanwijzen.

Met de schaatsweek in het vooruitzicht richt ze zich dan ook niet op de nationale sprinttitel, maar op plaatsing voor het WK sprint in Calgary. "Waar het mij om gaat is dat ik zo snel mogelijk weer lekker schaats, dat ik op het ijs weer kan doen wat ik wil", zei Gerritsen tegen Telesport.

De Team Liga-rijdster heeft als belangrijkste doel de Olympische Spelen in Sochi en wil daarom niet nog een seizoen meemaken waarin ze de aansluiting met de wereldtop niet weet te vinden, terwijl ze er in de afgelopen jaren telkens goed bij zat.. "Je bent er de hele dag mee bezig. Je staat er mee op en gaat er mee naar bed. Af en toe moet je het loslaten. Anders word je gek."

De grote kerstprijsvraag - Dag 1

De periode die menig gamershart harder laat slaan is weer begonnen: het is kerst! Op deze eerste kerstdag gaan we zoals elk jaar weer van start met de grote kerstprijsvraag. Ook dit jaar weer kun je vele vragen beantwoorden waarmee punten voor de kerstveiling verdiend kunnen worden. Deze punten kunnen na afloop van de kerstprijsvraag ingezet worden voor de kerstveiling waarbij je zelf uit kan kiezen welke prijs je graag zou willen winnen.

Alle vragen zijn te beantwoorden tot en met 2 januari 23:59 uur. De spelregels kun je lezen in deze special.

Vragen dag 1
1-1 Wat heeft een gamer laten doen om altijd zijn Mii bij de hand te hebben?
1-2 Welke game discrimineert bepaalde kinderen volgens een Amerikaanse zender?
1-3 Welk mystiek wezen komt er voor in een game mede gemaakt door een kleuter?
1-4 Welk karakter is uit Duke Nukem Forever geschrapt?
1-5 Waar kun je in de stad van de liefde prima wandelen voor je gaat gamen volgens Pheno?
1-6 Hoeveel games uit de top 10 van meest gewilde games voor 2011 volgens de users, verschenen in het afgelopen jaar?
1-7 Voor welke zender werden KoosyNL en WesleyB geïnterviewd op de GamesCom?
1-8 Wat tast de kern van Bachs nieuwste shooter aan?

Logo's dag 1
Logo 1:

logo 1

Logo 2:
Logo 2

Opdracht dag 1
De eerste opdracht is hetzelfde als die van voorgaande jaren. Verzin een leuke vraag die geschikt is als vraag voor de kerstprijsvraag. Het antwoord moet op te zoeken zijn op FOK!games in een artikel uit 2011. Dit artikel mag bijvoorbeeld een nieuwsbericht, column, special, poll of zelfs een reactie op een bericht zijn. Let erop dat je ook het antwoord toevoegt én een link naar het bronbericht. Uiteraard wordt bij de beoordeling rekening gehouden met de 'leukheid' van de vragen. Deze opdracht moet uiterlijk 31 december 2011 om 23:59 uur ingezonden zijn!

Je kunt de vragen beantwoorden via de speciale Kerstprijsvraag-pagina.

FOK!filmtip Special: 25 december

Er komen op de eerste kerstdag maar liefst 34 films op de televisie. Dat is voor de filmliefhebbers een uitgelezen kans om veel films te gaan kijken. Vandaar dat we bij FOK!film er voor gekozen hebben om een totaal overzicht van alle films te maken. Uiteraard kunnen we geen uitgebreide omschrijving van elke film maken maar belichten we de betere films (volgens Dekatophetspek tenminste) dus zet je schrap voor de betere B-films, feel-good movies en uiteraard films met een uitgelezen kerstsfeer. 

Laatste reviews en specials
review
Blu-ray: Good Boys
review
The Expanse seizoen 4
review
Tokyo Mirage Sessions #FE Encore
special
Wat de volgende Mario Kart kan leren van Mario Kart Tour
review
The Grudge
review
Charlie's Angels
©FOK.nl e.a.