FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 11 december 2011

Langzaam protest truckers op snelwegen

Vrachtwagenchauffeurs in heel Nederland voeren maandagochtend actie tegen de oneerlijke concurrentie van Oost-Europese collega's. Tussen 11.00 en 12.00 uur rijden zij op de snelwegen een uur lang niet harder dan 60 kilometer per uur.

Volgens initiatiefnemer Vereniging Eigen Rijders Nederland (VERN) halen Oost-Europese truckers binnen twee uur hun rijbewijs, terwijl Nederlandse chauffeurs twee jaar rijles hebben. De belangenvereniging voor vrachtwagenchauffeurs van kleine transportondernemingen wil dat Brussel ingrijpt, zodat de veiligheid op de weg groter wordt.

Een woordvoerder van de Verkeersinformatiedienst verwacht niet dat de actie voor veel overlast gaat zorgen. "Het zal wel wat hinder opleveren maar de spits is dan net afgelopen. Grote problemen blijven vermoedelijk uit." Naast de Nederlandse snelwegen wordt er ook in Denemarken, Zweden en Noorwegen actiegevoerd.


Langzaam protest truckers op snelwegen (Foto: Novum)

Villepin kandidaat voor Frans presidentschap

De vroegere Franse premier en minister van buitenlandse zaken Dominique de Villepin heeft zondagavond zijn kandidatuur voor het Franse presidentschap aangekondigd. Als een 'onafhankelijke gaullist' wil hij in het Elysée 'alle Fransen verenigen'.

"Ik heb besloten mij kandidaat te stellen voor de presidentsverkiezingen van 2012", zei De Villepin in het journaal van de zender TF1. De Villepin, die nog nooit een gekozen ambt vervulde, zei op te willen komen voor 'een andere manier van politiek bedrijven'.

"Ik ben niet voor een republiek van partijen. Ik geloof niet dat de waarheid rechts of links of in het midden ligt. Er is behoefte aan een republiek van burgers."

Frankrijk 'verlaagt zichzelf als zij zich onderwerpt aan de wet van de republiek van de partijen', zei De Villepin. In zijn ogen geldt dat ook voor 'de wet van de markten die ons steeds meer bezuinigingen voorschrijven'.

De Villepin was premier onder de vroegere president Jacques Chirac en maakte net als de huidige president Nicolas Sarkozy deel uit van de UMP. Vorig jaar richtte hij de 'République solidaire' op, een 'beweging die zich boven de partijen bevindt'. De presidentiële campagne van 2012 zal 'veel verrassingen' geven, beloofde De Villepin.


Villepin kandidaat voor Frans presidentschap (Foto: Novum)

Painter wint Player Championship Finals

Kevin Painter is de verrassende winnaar geworden van de Player Championship Finals 2011. Waar favorieten als Phil Taylor en Gary Anderson al vroeg sneuvelden, wist Mark Webster de eindstrijd te bereiken. Hij was echter niet opgewassen tegen Painter; 13-9. Hij strijkt met de eindzege een bedrag van ruim 70.000 euro op.

Tot aan de achtste leg ging het compleet gelijk op tussen beide darters. Zowel Webster als Painter behielden tot en met 4-4 telkens hun eigen leg. Het was Painter die in de negende leg voor het eerst wist te breaken deze partij. Vervolgens behield The Artist zijn eigen leg en daardoor ging Painter met een voorsprong van 4-6 de tweede pauze in.

In de dertiende leg kreeg Painter een goede mogelijkheid om opnieuw te breaken, maar hij verzuimde de 90-finish af te maken. Webster profiteerde en behield zijn eigen leg; 6-7. Painter gooide vervolgens een knappe 11-darter en kwam daarmee op 6-8. Webby kon niks anders doen dan volgen en wachten op een inzinking van Painter, die hoge scores bleef gooien.


Kevin Painter wint Player Championship Finals 2011 - (Foto: Pro Shots)

Painter, onder meer verantwoordelijk voor de uitschakeling van Gary Anderson en Mervyn King, wist in de vijftiende leg opnieuw een break te forceren. Hij gooide in de leg, die Webster begon, een 110-finish knap uit en ging daardoor de derde pauze in met een comfortabele 6-9 voorsprong. Na de pauze ging Painter door met zijn eigen legs te behouden en kon Webster slechts blijven hopen op een kansje.

In de negentiende leg kreeg Painter weer een kans om te breaken en deze wist hij via dubbel-12 opnieuw te pakken. Daarmee kwam The Artist op 12-7 en had hierdoor slechts één leg nodig om zijn eerste tv-toernooi uit zijn loopbaan te winnen. Webster wist in de twintigste leg echter Painter, die wat last kreeg van de zenuwen, voor het eerst terug te breaken. Webby won vervolgens ook de 21e leg en kwam daardoor terug tot 12-9. In de 22e leg besliste Painter de wedstrijd alsnog via zijn favoriete dubbel-16.

[Primera División] Espanyol laat Atlético Madrid kansloos

Espanyol heeft Atlético Madrid een gevoelige tik toegediend. In Barcelona werd het maar liefst 4-2 voor de thuisploeg.

De Rojiblancos leken de laatste weken weer de weg omhoog te hebben ingeslagen, maar waren vanavond volstrekt kansloos. Espanyol kende een bliksemstart en stonden binnen zeven minuten op een comfortabele 2-0 voorsprong, nadat Joan Verdu tweemaal toesloeg. Middenvelder Romaric bracht de marge na twintig minuten zelfs op 3-0.

Nadat Atlético een beetje was bekomen van de schrik, deed Radamel Falcao na een half uur wat terug voor de gasten. Op het moment dat de Madrilenen in de tweede helft op zoek gingen naar meer, bracht Sergio Garcia de marge na 54 minuten weer terug naar drie. Het doelpunt van Arda Turan was slechts voor de statistieken.

Espanyol passeert de hoofdstedelingen nu op de ranglijst. De Catalanen staan achtste met twintig punten. Atlético zakt naar een teleurstellende tiende plaats. De Madrilenen hebben slechts negentien punten uit vijftien duels.

Aanslagen op voetbalkijkers Nigeria

In de centrale Nigeriaanse stad Jos zijn zaterdagavond bommen ontploft op drie plaatsen waar honderden voetballiefhebbers de wedstrijd Real Madrid tegen Barcelona volgden. Hierbij kwam een man om het leven en raakten elf gewond, twee van hen ernstig. Op een andere plek werd een vierde bom bijtijds onschadelijk gemaakt.

De autoriteiten vermoeden dat de aanslagen het werk zijn van Boko Haram, een groep moslimextremisten die soortgelijke, gelijktijdige aanslagen heeft gepleegd in het noorden van Nigeria.

De politie denkt dat Boko Haram ook verantwoordelijk is voor de dood van een politieagent, die zaterdagnacht vanuit een rijdend voertuig werd beschoten nadat hij na zijn dienst was neergestreken in een biertent in de noordoostelijke stad Maiduguri.

Seedorf gelooft niet in komst Tévez

Volgens de geruchten zou aanvaller Carlos Tévez dichtbij een akkoord zijn met AC Milan. Middenvelder Clarence Seedorf heeft er echter geen vertrouwen in.

"Als je zijn carrière bekijkt heeft hij altijd de keuzes gemaakt die hem en zijn zaakwaarnemers het meeste geld zouden opleveren. De kans dat hij naar Milan komt lijkt me dus niet erg groot", vertelde Seedorf na afloop van de wedstrijd tegen Bologna (2-2) aan Italiaanse media. "Als hij naar Milan komt zou het voor het eerst zijn dat hij voor zijn carriére kiest, in plaats van voor het geld", vervolgde de Nederlander.

Carlos Tévez zit door een ruzie met Manchester City-trainer Roberto Mancini op een dood spoor en hoeft niet meer op speelminuten te rekenen. The Citizens willen de Argentijn het liefst zo snel mogelijk verkopen. Naast AC Milan zou ook het Braziliaanse Corinthians nog in de strijd zijn om de aanvaller te contracteren.

Webster en Painter in finale PC finals

Mark Webster en Kevin Painter staan later vanavond in de finale van de Player Championship Finals 2011. Webster won in de halve eindstrijd van Wes Newton, terwijl Painter van Scott Rand wist te winnen.

Webster, die als enige van de favorieten wist te overleven in dit toernooi, won met 10-7 van Newton. Webby gooide in zijn partij slechts drie 180'ers, terwijl Newton er drie meer noteerde. Toch was Webster met een dubbelpercentage van 50% beter op de dubbels dan zijn opponent (37%).

In de andere halve finale leek Rand in eerste instantie de zege te pakken. De verrassing van dit toernooi, hij schakelde onder meer Raymond van Barneveld en James Wade uit, pakte vroeg een break en gaf deze lange tijd niet uit handen. Bij een stand van 9-7 kreeg hij twee pijlen voor de partij, maar net op dit moment lieten de dubbels hem in de steek.

Painter brak en sleepte er vervolgens een beslissende negentiende leg uit, die Rand mocht beginnen. Waar Rand door de zenuwen bijna niks meer raakte, wist Painter ze wel onder bedwang te houden en alsnog de finale te bereiken.

Nieuwe dienstregeling NS verloopt voorspoedig

De nieuwe dienstregeling van de NS is zondag vrijwel probleemloos van start gegaan. Alleen in Amsterdam ervaarden reizigers problemen omdat de reisinformatie op de borden niet klopte. Op een aantal stations wordt de nieuwe reisinformatie omgeroepen, zegt een woordvoerder van de NS.

Een belangrijke verandering van de dienstregeling is dat de hogesnelheidslijn, de HSL-Zuid, in gebruik is genomen. Zodra er voldoende hogesnelheidstreinen zijn, gaan er vijf treinen per uur rijden over het traject in plaats van de huidige twee.

Verder is het Station Sassenheim, tussen Leiden Centraal en Nieuw Vennep, zondag voor het eerst in gebruik genomen. De NS zorgt dat er meer rechtstreekse verbindingen en trajecten komen waarop elk kwartier een trein rijdt.

Reizigersorganisatie Voor Beter OV is echter niet over de nieuwe treindienst te spreken. Uit een vergelijking blijkt dat veel treinreizigers in de Randstad voortaan langer onderweg zijn.


Nieuwe dienstregeling NS verloopt voorspoedig (Foto: Novum)

Handbalsters uitgeschakeld op WK

De Nederlandse handbalsters zijn op het Wereldkampioenschap in Brazilië uitgeschakeld. Het was in de achtste finales niet opgewassen tegen grootmacht Noorwegen.

Nederland kon lang in de buurt in blijven van de Noren en had in het begin van de wedstrijd zelfs af en toe een voorsprong. In het laatste kwartier liep Noorwegen alsnog uit naar een grote overwinning. Het werd uiteindelijk 34-22.

De ploeg van bondscoach Henk Groener is door de nederlaag ook zo goed als zeker uitgeschakeld voor de Olympische Spelen. Het heeft nog slechts een theoretische kans op zich via de achterdeur te plaatsen voor het olympisch kwalificatietoernooi.

Gingrich: Palestijnen zijn verzonnen volk

Newt Gingrich, een van de Republikeinse kandidaten voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen van volgend jaar, lijkt er weinig voor te voelen om een tweestatenoplossing voor het Israëlisch-Palestijnse conflict te steunen. Hij stelt dat het Palestijnse volk is verzonnen.

De leiding van dat 'verzonnen volk' zou er voornamelijk op uit zijn om Israël te vernietigen, aldus Gingrich in een interview met de Amerikaanse tv-zender The Jewish Channel. Die wens zou worden gekoesterd door zowel de radicale Hamas-beweging die de scepter zwaait in Gaza, als de Palestijnse Autoriteit van president Mahmoud Abbas, die op de Westoever de dienst uitmaakt.

Newt Gingrich (foto: Gage Skidmore, licentie: CC BY-SA)Laatstgenoemde wordt door de regering van president Barack Obama als legitieme gesprekspartner beschouwd. Hamas wordt door het Witte Huis als terreurbeweging aangemerkt.

Gingrich zegt dat er 'nooit een staat Palestina is geweest' en dat de mensen die worden aangeduid als Palestijnen 'eigenlijk Arabieren zijn'. Hij is het dan ook niet eens met het beleid van Washington, dat de oprichting van een onafhankelijke Palestijnse staat steunt. Momenteel leidt Gingrich in de peilingen om het volgend jaar tegen Obama op te nemen.

Kortfilm: Princess

Er is een mooi promotiefilmpje gemaakt voor het komende Whistler Film Festival. Op dit festival zijn films te zien die nogal afwijken van de in Hollywood gemaakte rolprenten. 

Regisseur Tokyoplastic, van Picasso Pictures uit Londen, maakte in opdracht van het Canadese reclamebedrijf Dare, een reclamefilmpje, getiteld Princess, met een nogal verrassend einde. Kijk hieronder voor het mooie animatiefilmpje.

Italianen verbranden Roma-kamp

Boze betogers hebben een kamp van rondtrekkende Roma's in brand gestoken nabij de stad Turijn. Aanleiding was dat een tiener had beweerd dat ze was verkracht door twee Roma-mannen, maar dat bleek later niet waar.

Circa 100 mannen gooiden stenen, stokken en zelfgemaakte explosieven naar de Roma's. Wonderlijk genoeg raakte niemand gewond, aldus de politie. De agenten hebben wel twee mannen aangehouden voor het geweld tegen de Roma's.

Stille tocht voor doodgeschoten kassameisje

In Almelo wordt dinsdag een stille tocht gehouden voor het kassameisje dat werd doodgeschoten in een supermarkt. De 18-jarige medewerkster van een C1000-filiaal in winkelcentrum Schelfhorst werd vrijdag door haar ex-vriend, een agent in opleiding, gedood.

De tocht begint om 18.00 uur bij het winkelcentrum. De stoet loopt vervolgens naar stadscafé Rembrandt in de binnenstad van Almelo. Deelnemers worden verzocht om een witte of roze roos mee te nemen.

De 25-jarige dader pleegde na de schietpartij zelfmoord. Naast twee afscheidsbrieven werd naast zijn lichaam zijn dienstwapen gevonden. Het is nog niet duidelijk of hij met dit wapen heeft geschoten. De politie verwacht daar maandag meer duidelijkheid over te kunnen geven.

Het filiaal waar het slachtoffer werkte, gaat maandag weer open. Zaterdag was de supermarkt gesloten. Burgemeester Jon Hermans-Vloedbeld bezocht toen het winkelcentrum om daar te praten met de medewerkers, winkeliers en bezoekers.

China wil meer importeren

China is niet uit op een groot handelsoverschot en wil de komende jaren de import meer in evenwicht brengen met zijn export. Dit moet bedrijven in de hele wereld 'enorme mogelijkheden' bieden om hun producten aan honderden miljoenen Chinese consumenten te slijten. Het zou in de komende vijf jaar gaan om meer dan zes biljoen euro. Dat heeft de Chinese president Hu Jintao zondag gezegd op een forum waar werd stilgestaan bij de tiende verjaardag van de toetreding van China tot de wereldhandelsorganisatie WTO.

Hu zei dat China en mensen over de hele wereld profijt hebben gehad van het Chinese WTO-lidmaatschap. Hij zei dat China de binnenlandse bestedingen wil stimuleren. "De wereld van vandaag is open. Alleen door hervormingen door te voeren en ons open te stellen, kunnen wij vooruitgang blijven boeken bij het oplossen van de problemen die zich in de loop van de ontwikkeling voordoen", zei Hu.

De Chinese president drong er bij andere landen op aan China's status als vrijemarkteconomie te erkennen en beperkingen op de export van technisch hoogwaardige goederen naar China te versoepelen. Hij zei dat China voor grote uitdagingen staat, zoals een onevenwichtige en niet duurzame ontwikkeling en grotere druk op zijn hulpbronnen en het milieu, en dat China's innovatievermogen en internationale concurrentiekracht niet bijzonder groot zijn.

"Door de markt verder open te stellen en geavanceerde technologieën te importeren, zullen wij de internationale concurrentiekracht van de fabricagesector vergroten en de traditionele fabricage opstuwen naar het hogere einde van de waardeketen", zei Hu. Ook zal China de ontwikkeling van zijn dienstensector versnellen, de landbouwsector efficiënter maken en zich toeleggen op milieuvriendelijke ontwikkeling, aldus de Chinese president.

Iran geeft neergehaalde drone niet terug

Iran is niet van plan een door zijn strijdkrachten neergehaald onbemand Amerikaans vliegtuigje aan de Verenigde Staten terug te geven. Dat heeft het plaatsvervangend hoofd van de Iraanse Revolutionaire Garde, generaal Hossein Salami, zondag gezegd.

Salami noemde de schending van het Iraanse luchtruim een 'vijandige daad' die een 'groter' antwoord verdient. Hij liet in het midden wat hij daar precies mee bedoelde.

De Iraanse staatstelevisie toonde afgelopen donderdag beelden van de drone, een RQ-170 Sentinel. Het onbemande vliegtuigje werd ontdekt boven de oostelijke stad Kashmar, 225 kilometer van de grens met Afghanistan. De Amerikanen hebben toegegeven dat de drone verloren is gegaan. Zij zeggen dat het toestel niet is neergehaald, noch met behulp van elektronica of cybertechnologie aan de grond is gezet.

Salami wilde niet zeggen hoe de Sentinel in Iraans bezit is gekomen. "Iran behoort tot de weinige landen die over de modernste technologie op het gebied van onbemande vliegtuigen beschikken. De technologiekloof tussen Iran en de VS is niet groot. Een partij die wint in een spionagegevecht onthult zijn methoden niet", zei hij.


Iran geeft neergehaalde drone niet terug (Foto: Novum)

Hofs: "Dit kan gewoon niet waar zijn"

Nicky Hofs haalde het einde van de wedstrijd tussen Vitesse en FC Groningen niet. De middenvelder zag twee keer geel, waarvan zijn laatste een dubieuze was.

Ondanks dat Vitesse het duel met een man minder uit moest spelen, wisten de Arnhemmers een doelpuntloos gelijkspel over de streep te trekken. Extra zuur voor Hofs was dat de middenvelder als invaller het veld had betreden. Zijn eerste gele kaart liep hij op nadat hij na een fluitsignaal de bal wegtikte. De tweede was een stuk dubieuzer.

Hofs kwam voor zijn man om de bal weg te tikken, waarna er werd gefloten voor een overtreding. De middenvelder zag tot zijn verbazing scheidsrechter Christo Dierick naar zijn borstzak greep. "Ik dacht toen: nee dit kan niet waar zijn! Ik kon het gewoon niet geloven", vertelt Hofs aan de camera's van Eredivisie Live.

"Eerst twijfelde ik nog aan mijzelf, maar ik heb net de beelden teruggezien. Ik speelde duidelijk als eerste de bal." Hofs komt dit jaar niet meer in actie. Zelfs als de rode kaart geseponeerd zou worden, is de middenvelder geschorst. De eerste gele kaart betekende zijn vierde in totaal, waardoor Hofs automatisch geschorst is voor het komende duel.

Vier treffers van Pantelic voor Olympiakos

Oud-Ajacied Marko Pantelic heeft er persoonlijk voor gezorgd dat Olympiakos Piraeus de uitwedstrijd bij Kerkyra met 0-4 heeft gewonnen. De Servische spits wist alle doelpunten voor zijn rekening te nemen.

Voor rust scoorde Pantelic een loepzuivere hattrick. Hij wist in de tiende, achttiende en de 29ste minuut het vijandelijke doel te vinden. Na rust wist de aanvaller nog één keer te scoren en bracht daarmee de stand op 0-4.

Ondanks de ruime overwinning blijft Olympiakos op de derde plek staan. De achterstand op koploper Panathinaikos bedraagt na dit weekend twee punten.

Concert: De Jeugd van Tegenwoordig in Tivoli

Die jongens van Watskeburt zijn ze allang niet meer en na drie succesvolle albums zijn ze zelfs één van de meest geboekte Nederlandse artiesten op de festivals. Pepijn Lanen, Willie Wartaal, Vieze Freddie en beatmaker Bas Bron vormen samen de groep De Jeugd van Tegenwoordig. Ze zijn nu bezig met de laatste shows voor een korte stop, zodat de individuen verder kunnen met hun soloprojecten.

De Boer: "Het gaat nu om de punten"

Ajax-trainer Frank de Boer zag zijn ploeg vanmiddag een magere 0-1 overwinning boeken op bezoek bij RKC Waalwijk. De oefenmeester was na afloop alleen bij met de drie punten.

"Het gaat nu om de punten", aldus De Boer, die zich daarmee een beetje verontschuldigde met het zwakke spel van zijn ploeg. "Maar we hadden het eerder moeten afmaken. We begonnen dramatisch, maar namen na zeventien minuten het initiatief. Daarna zijn we tot de slotminuut niet meer in de problemen gekomen. We mogen ons zelf verwijten dat het toen al geen 2-0, 3-0 of 4-0 was."

Een week voor de laatste competitiewedstrijd van dit kalenderjaar staat Ajax nog steeds acht punten achter op koploper AZ, die op 21 december naar de ArenA komen voor een ontmoeting in het KNVB-bekertoernooi. De Boer hoopt dat Ajax in de laatste competitiewedstrijd van 2011 tegen ADO Den Haag geen punten laat liggen.

Met een fitte selectie hoopt de trainer dat er na de winterstop nog iets mogelijk is. "We strijden nog op drie fronten. Al had ik liever dichter bij AZ gestaan en nog in de Champions League gezeten."

Felle kritiek op korpsleiding Limburg-Zuid

De korpsleiding van de politie Limburg-Zuid is te geïsoleerd en trekt zich te weinig aan van ontevreden burgers. Dat stelt een commissie die onderzoek deed naar de korpsleiding in opdracht van het ministerie van Jusitie, blijkt uit het rapport dat in handen is van de Limburgse omroep L1.

De commissie uit in het rapport felle kritiek op de korpsleiding. "Een wat geïsoleerde korpsleiding, een conservatief en gesloten korps, een naar binnen gerichte cultuur, een leiderschapsstijl die niet bevorderlijk is voor ontwikkeling, zoekend, veel beginnen en weinig afmaken", schrijft de commissie. Bovendien is het intellectuele vermogen gering en staat de relatie met de burger niet voorop.

De commissie vindt dat korpschef Gery Veldhuis een visie moet ontwikkelen om het vertrouwen van zijn eigen medewerkers en de bevolking terug te winnen. Veldhuis is nu nog onvoldoende een boegbeeld voor het korps.

De politie zegt in een reactie tegen L1 zich te herkennen in een deel van de kritiek, maar deelt de belangrijkste conclusies niet. Dat Veldhuis de burger niet serieus neemt is 'absolute onzin', stelt een woordvoerder.

Weer aanhoudingen voor voetbalrellen Utrecht

De politie heeft opnieuw arrestaties verricht voor de rellen vorige week na afloop van het eredivisieduel tussen FC Utrecht en FC Twente. Zondag werden nog eens vier relschoppers aangehouden, meldt de politie.

Twee van de arrestanten werden in het stadion van Utrecht gepakt tijdens de wedstrijd tegen Feyenoord. Zaterdag waren de eerste zes hooligans die waren herkend naar aanleiding van foto- en videomateriaal aangehouden. De politie verdenkt hen van openlijk geweld in het stadion en het gooien van stenen buiten het stadion.

Na de wedstrijd tegen Twente braken rellen uit. De supporters keerden zich tegen de politie waarna agenten zich genoodzaakt zagen waarschuwingsschoten te lossen om de onruststokers op afstand te houden. Tijdens het duel waren de gemoederen al hoog opgelaaid toen Twente-supporters zwaar vuurwerk naar het Utrecht-vak gooiden.

De politie gaat in de komende week beelden van de relschoppers op internet zetten. Dat gebeurde eerder al na voetbalrellen in Arnhem en Rotterdam.

Ivorianen naar stembus voor parlement

Kiezers in Ivoorkust druppelden zondag beetje bij beetje de stembureaus binnen voor de parlementsverkiezingen. Ook al zijn het de eerste parlementsverkiezingen in elf jaar, de opkomst stak schril af bij die van de presidentsverkiezingen vorig jaar.

De partij van Laurent Gbagbo, de oud-president die eerder dit jaar werd afgezet en in Den Haag vastzit in afwachting van zijn proces voor het Internationaal Strafhof (ICC) wegens misdaden tegen de menselijkheid, boycot de verkiezingen.

President Alassane Ouattara bracht 's middags in Abidjan, de belangrijkste stad van het land, wel zijn stem uit en riep Ivorianen op hem te volgen. De boycot van Gbagbo's partij biedt waarschijnlijk mogelijkheden voor kandidaten die trouw zijn aan Ouattara.

De Verenigde Naties hebben zevenduizend militairen opgetrommeld om de veiligheid te garanderen. Ook zijn er 25 duizend agenten en Ivoriaanse militairen op de been.


Ivorianen naar stembus voor parlement (Foto: Novum)

Arbiter Vink verantwoordelijk voor wissel Clasie

Scheidsrechter Pieter Vink kreeg vandaag na afloop van de competitiewedstrijd tussen FC Utrecht en Feyenoord (2-2 gelijkspel) een compliment van Feyenoord-trainer Ronald Koeman. De arbiter zorgde er tien minuten na rust persoonlijk voor dat Jordy Clasie gewisseld werd bij de Rotterdammers.

"Hij voelde zich duizelig en misselijk", aldus Koeman over Clasie. "Maar hij wilde verder spelen. Op advies van Vink liet hij zich toch wisselen. Dat heeft de scheidsrechter goed gedaan." Niet alleen Clasie verliet geblesseerd het veld, ook Sekou Cissé maakte de wedstrijd niet vol. Hij verliet al na 27 minuten het veld met een enkelblessure.

[Bundesliga] Gómez schiet Bayern langs Stuttgart

Bayern München heeft vandaag de lastige uitwedstrijd bij VfB Stuttgart met 1-2 weten te winnen. Mario Gómez wist namens Bayern tweemaal te scoren tegen zijn voormalige ploeg.

Het was echter Stuttgart dat vroeg in de wedstrijd op voorsprong wist te komen. Christian Gentner was de gevierde man bij Stuttgart, waar Khalid Boulahrouz ontbrak in de selectie. Lang kon de thuisploeg niet genieten van de voorsprong, want na dertien minuten was de stand alweer gelijk. Gómez was de doelpuntenmaker.

Nog voor rust kwam Stuttgart met tien man te staan na twee gele kaarten voor Cristian Molinaro. Hier wist Bayern, waar Arjen Robben in de basis begon, optimaal van te profiteren. Gómez scoorde na een klein uur spelen zijn tweede treffer van de wedstrijd en dit was uiteindelijk genoeg voor de drie punten. Door de zege loopt Der Rekordmeister twee punten uit op Borussia Dortmund, dat in eigen huis niet verder kwam dan 1-1 tegen 1. FC Kaiserslautern.

Toekomst Kubica bij Lotus onzeker

Het lijkt steeds onwaarschijnlijker te worden dat Robert Kubica zijn Formule 1-terugkeer bij Lotus Renault GP zal gaan beleven. De Pool revalideert momenteel van de rallycrash die hij in februari meemaakte. In dat proces is de relatie tussen het F1-team en het management van de Pool steeds verder vertroebeld geraakt.

Het leek er lange tijd op dat Kubica eind dit jaar weer in een Formule 1-auto plaats zou nemen, maar enkele tegenslagen zorgden er voor dat de Pool nogmaals onder het mes moest. In deze periode kwamen enkele tegenstrijdige berichten naar buiten waarbij Lotus Renault GP zei dat Kubica niet fit voor de start van het seizoen 2012 zou zijn, terwijl het management van de Pool aangaf dat dit wel het geval zou zijn.

Lotus, zoals het team volgend jaar in afgekorte vorm genoemd wordt, heeft ondertussen Kimi Räikkönen en Romain Grosjean vastgelegd als coureurs. "We hebben op Robert gewacht om zijn plannen te horen," zei teambaas Eric Boullier. "Als wij hem weer de Formule 1 in kunnen helpen dan zullen we dat doen, maar wij hebben onze coureurs al vastgelegd en zullen hen laten racen."

Boullier geeft hierbij aan dat Lotus Renault GP alleen haar faciliteiten aan Kubica beschikbaar stelt als de Pool zich voor langere tijd aan het team wil verbinden. Doet hij dit niet dan lijkt het er op dat de simulator en de oude Formule 1-auto's van het team niet meer voor hem beschikbaar zijn.

Mocht Kubica inderdaad niet meer bij Lotus terechtkunnen dan lijkt de Formule 1 nog geen gesloten boek voor hem te zijn. In het geruchtencircuit wordt hij namelijk ook gelinkt aan Red Bull Racing en Ferrari.

[EK] Zwemmers niet in de buurt van het podium

Behalve Joost Reijns kwamen er vandaag nog meer Nederlanders in actie tijdens het EK kortebaan in het Poolse Szczescin. Hieronder een kort overzicht van de behaalde resultaten.

Joeri Verlinden kon op de 50 meter vlinderslag geen indruk maken. De zwemmer uit Limburg kwam tot een tijd van 23,32 en werd daarmee laatste. Andriy Govorov uit Oekraïne was in 22,70 de snelste.

Wendy van der Zanden moest genoegen nemen met een achtste plaats op de 200 meter rugslag. De Brabantse zette de klok stil op 2.07,34. De Oekraïense Daryna Zevina veroverde de Europese titel in een kampioenschaprecord: 2.02,25.

Lieke Verouden eindigde als laatste in de finale van de 400 meter wisselslag. Ze klokte een tijd van 4.24,55. Ook op de 200 meter vrije slag bleef het podium buiten bereik van de Nederlanders. Rieneke Terink noteerde de vijfde tijd in 1.55,70. Elise Bouwens kwam niet verder dan de tiende plaats in 1.57,74.

Nederland sluit het EK kortebaan af zonder medailles. Toppers als Ranomi Kromowidjojo, Femke Heemskerk en Inge Dekker waren in Polen niet aanwezig omdat ze het toernooi niet in hun programma vinden passen.

Swansea City zeer tevreden met Vorm

Swansea-doelman Michel Vorm liet zaterdag tegen Fulham (2-0 winst) nogmaals zien dat hij dit seizoen in een uitstekende vorm verkeert. Vlak voor tijd, bij een voorsprong van 1-0, wist onze landgenoot een strafschop te stoppen van Clint Dempsey.

"Een goede doelman levert je tijdens het seizoen zo'n 10 punten op en we weten dat wij een topkeeper onder de lat hebben staan”, aldus manager Brendan Rodgers. Eerder dit seizoen wist Vorm in de wedstrijd tegen Wigan Athletic ook al een strafschop te stoppen.

Na zijn heldenrol van gisteren was Vorm enorm tevreden: "Ik ben hier op mijn plek. Dit was een belangrijke wedstrijd, ik heb het team geholpen die te winnen. Niet door zelf te scoren, maar met een aantal goede reddingen." Over zijn gestopte strafschop vertelde de reserve-doelman van Oranje: "De druk lag bij Dempsey. Ik wachtte zo lang mogelijk en ging met alles wat ik heb voor de bal. Na de 2-0 was de wedstrijd voor ons binnen.”

[Premier League] Stoke City verrast Spurs

Stoke City heeft in eigen huis een knappe overwinning geboekt op Tottenham Hotspur. De ploeg won met 2-1 van de Londense formatie en steeg daardoor naar de achtste plaats in de Premier League. De Spurs blijven derde, maar zagen de achterstand op Manchester City en United groeien.

Al na dertien minuten kwam de thuisploeg op voorsprong door een treffer van Matthew Etherington. Hier ging echter wel een handsbal van Peter Crouch aan vooraf, maar de arbitrage zag dit over het hoofd. De Spurs gingen op zoek naar de gelijkmaker, maar moesten kort voor rust weer een tegendoelpunt incasseren. Het was opnieuw Etherington die de treffer op zijn naam kreeg.

Na een uur spelen wist Emanuel Adebayor vanaf elf meter de 2-1 te scoren. De bal ging op de stip na een fopduik van Luka Modric. Opnieuw gingen de Spurs, met Rafael van der Vaart in de basis, op jacht naar de gelijkmaker. Tien minuten voor tijd moest de Londense ploeg echter met tien man verder, nadat Younés Kaboul zijn tweede gele kaart kreeg. Stoke bleef knap overeind en pakte de drie punten.

Uitslagen Eredivisie speelronde 16

Dit weekend werd in de Eredivisie de zestiende speelronde afgewerkt. Alle ploegen uit de top vijf wisten hun wedstrijden te winnen, waardoor in de top niets veranderd. In de kelder van de competitie wisselden Excelsior en VVV-Venlo van plaats.

VVV-Venlo heeft vanmiddag de Limburgse derby met Roda JC gewonnen. In eigen huis waren de Venlonaren met 2-0 te sterk voor hun provinciegenoot. Bovendien steeg de club een plekje, waardoor Excelsior nu weer laatste staat.

Roda JC kwam het beste uit de startblokken en had na twee minuten al de mogelijkheid om op 1-0 te komen. Donald werd bediend door Vormer, maar slaagde er niet in om doelman De Vogt te verschalken. Grote kansen vielen er vervolgens niet te noteren, maar er viel wel een doelpunt. Maguire verzilverde namelijk een strafschop, nadat doelman Kieszek Musa onderuit haalde en de rode kaart kreeg.

In de tweede helft bleef Roda JC het VVV-Venlo lastig maken. Zo kregen Vormer en De Beule goede kansen op de gelijkmaker, maar de schoten werden allemaal gekeerd door De Vogt. De sluitpost van de Venlonaren werd de held van de middag toen hij een strafschop van Junker stopte. Het feest was compleet tot Linssen, de enige Limburger in de derby, voor de 2-0 tekende.

FC Twente boekte dit weekend een moeizame zege op N.E.C. Nijmegen geboekt. De wedstrijd kwam pas in de tweede helft op gang en resulteerde uiteindelijk in een 2-0 zege voor de Tukkers.

De thuisploeg mocht niet klagen dat het bij rust nog 0-0 stond. N.E.C. Nijmegen kreeg de grooste kansen, waarbij Zeefuik minimaal twee keer had moeten scoren. Aan de andere kant stelde Chadli doelman Babos op de proef met een volley, maar ook deze werd gekeerd.

Na de pauze werd Janko door trainer Adriaanse ingebracht, wat voor de nodige aanvallende impulsen zorgde. Dit leverde uiteindelijk ook de 1-0 op, nadat De Jong vrij kon opkomen en vervolgens de bal tegen de touwen schoot. In het vervolg was N.E.C. Nijmegen nog wel dichtbij een gelijkmaker, maar na de 2-0 van Chadli was hier weinig meer van over.

Uitslagen speelronde 16:

Thuis Uit Uitslag
ADO Den Haag Heracles Almelo 2-0
FC Twente NEC 2-0
AZ De Graafschap 4-0
Excelsior SC Heerenveen 0-5
PSV NAC Breda 1-0
VVV Venlo Roda JC Kerkrade 2-0
FC Utrecht Feyenoord 2-2
RKC Waalwijk Ajax 0-1
Vitesse FC Groningen 0-0


Stand:

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 AZ 16 12 2 2 38 35-13
2 PSV 16 10 4 2 34 43-18
3 FC Twente 16 9 6 1 33 41-15
4 Ajax 16 8 6 2 30 42-23
5 SC Heerenveen 16 7 7 2 28 38-23
6 Feyenoord 16 8 4 4 28 31-20
7 Vitesse 16 7 5 4 26 22-16
8 FC Groningen 16 6 5 5 23 28-28
9 ADO Den Haag 16 6 3 7 21 22-27
10 Roda JC Kerkrade 16 7 0 9 21 22-38
11 Heracles Almelo 16 5 5 6 20 27-24
12 NAC Breda 16 5 3 8 18 22-27
13 FC Utrecht 16 4 5 7 17 28-34
14 RKC Waalwijk 16 4 3 9 15 14-27
15 NEC 16 4 2 10 14 15-27
16 De Graafschap 16 3 3 10 12 15-36
17 VVV Venlo 16 2 4 10 10 16-40
18 Excelsior 16 1 5 10 8 9-34


Klik hier voor alle statistieken uit de Eredivisie.

Klik hier voor alle statistieken uit de Jupiler League.

[EK] Reijns vijfde op 200 meter vrij

Joost Reijns is zondag bij de Europese kampioenschappen kortebaan in het Poolse Szczecin op de vijfde plaats geëindigd in de finale van de 200 meter vrije slag. De Amsterdammers verbeterde zijn persoonlijk record en tikte aan in een tijd van 1.44,31.

Daarmee kwam onze landgenoot anderhalve seconde tekort voor de bronzen medaille. Het goud ging naar de Duitser Paul Biedermann, die een tijd van 1.42,92 realiseerde. De Italiaan Filippo Magnini (1.43,20) pakte zilver en het brons werd gewonnen door de Hongaar Laszlo Cseh (1.43,71).

Drie doden na ontploffing appartement Kopenhagen

Bij een ontploffing en daaropvolgende brand in een appartement in de Deense hoofdstad Kopenhagen zijn zondag drie mensen om het leven gekomen. De politie houdt rekening met een misdrijf.

De ontploffing deed zich voor in de wijk Fredriksberg. De slachtoffers zijn twee mannen van 38 en 39 jaar en een vrouw van 34. Alle drie waren familie van elkaar; twee hadden de Deense nationaliteit, van de derde was de nationaliteit nog niet vastgesteld, zei een politiewoordvoerder.

Uitslag Vitesse - FC Groningen

Vandaag begon om 16:30 in het Gelredome de competitiewedstrijd tussen Vitesse en FC Groningen. Beide teams wisten niet te scoren en zodoende eindigde de wedstrijd in 0-0. Invaller Nick Hofs (Vitesse) kreeg een rode kaart. Hieronder de uitslag van dit duel.

Karakteristieken:

Vitesse

0 - 0

FC Groningen

 
 Gele kaart: Yasuda (Vitesse), Andersson, Burnet, Kieftenbeld, Sparv (FC Groningen)
 Rode kaart: Hofs (75/2xg) (Vitesse),
 
Stadion: Gelredome, Arnhem
Toeschouwers: 16.408
Arbiter: Dierick (Bel)
 
Opstelling:   Opstelling:
Velthuizen
Yasuda
Kashia
Kalas
Buttner
Aborah
Annan
v.d. Heijden
Ibarra (v.d. Struijk/87)
Bony
Kazaishvili (Hofs/62)
  Luciano
Hiariej (Pedersen/85)
v.Dijk
Kappelhof
Burnet
Andersson (Bacuna/74)
Kieftenbeld
Holla
Sparv
Tadic
Texeira


Stanley Aborah (Vitesse) in duel met Maikel Kieftenbeld (FC Groningen) (Foto: Pro Shots)

Oud-dictator Noriega door Frankrijk uitgeleverd

Manuel Noriega is zondag door Frankrijk uitgeleverd aan Panama. De Panamese oud-dictator zat in totaal meer dan twintig jaar vast in de Verenigde Staten en Frankrijk en wordt in zijn vaderland herberecht in twee zaken waarin hij eerder bij verstek veroordeeld is.

Noriega vertrok zondag met een vliegtuig van de Spaanse luchtvaartmaatschappij Iberia van de Parijse luchthaven Orly. De Franse autoriteiten hadden ingestemd met twee verzoeken om uitlevering van Panama.

Noriega werd in 1989 afgezet na een Amerikaanse invasie in Panama. In Miami werd de oud-dictator wegens drugshandel tot twintig jaar gevangenisstraf veroordeeld. In april 2010 leverden de Verenigde Staten hem uit aan Frankrijk, waar Noriega terechtstond voor witwassen. Hij werd schuldig bevonden en tot zeven jaar gevangenisstraf veroordeeld totdat dit jaar werd ingestemd met zijn uitlevering aan Panama.

In zijn vaderland wordt Noriega herberecht voor de moorden op twee van zijn tegenstanders in de jaren tachtig.


Oud-dictator Noriega door Frankrijk uitgeleverd (Foto: Novum)

Extreemrechts in Stockholm bekogeld met eieren

Honderden rechts-extremisten in Zweden zijn zaterdag tijdens een protestmars in Stockholm door tegendemonstranten bekogeld met eieren, flessen en vuurwerk.

Drie mensen raakten gewond en zes personen werden ingerekend in de opschudding die volgde op ingrijpen van de oproerpolitie. Volgens de politie namen zo'n vierhonderd personen deel aan de protestmars en waren er evenzoveel tegendemonstranten op de been.

Rentree Boerrigter lijkt aanstaande

Ajax-trainer Frank de Boer verwacht dat Derk Boerrigter de laatste twee wedstrijden van 2011 weer mee kan doen. Volgende week wacht de competitiewedstrijd tegen ADO Den Haag, terwijl over anderhalve week de bekerwedstrijd tegen AZ op het programma staat.

Boerrigter is volgens De Boer bijna hersteld van een rugblessure, die hem al weken parten speelt: "Hij maakt een goede fase door. Het ziet er goed uit." Theo Janssen ontbrak vandaag tegen RKC Waalwijk vanwege ziekte. "Die heb ik er dus ook zo weer bij", aldus De Boer.

Siem de Jong, Toby Alderweireld, Nicolai Boilesen, Kolbeinn Sigthórsson en Andre Ooijer worden pas na de winterstop weer terug verwacht.

Instortingsgevaar 't Loon geweken

Het instortingsgevaar voor een groot deel van winkelcentrum 't Loon in Heerlen is geweken. Door de sloopwerkzaamheden staat het onveilige deel van het complex nu los van de rest van het gebouw, meldt de gemeente zondag.

Mocht het onveilige deel nu toch nog instorten, heeft dat geen effect meer op de rest van het winkelcentrum en de woonflat. Volgens de gemeente kan er nu worden gewerkt aan de herstelwerkzaamheden aan de winkels op de rand van het gesloopte deel.

Bewoners en winkeliers mogen ondanks dat de veiligheid nu gegarandeerd is nog niet terug. De stadsverwarming blijft afgesloten totdat de sloop helemaal is afgerond.

Leger Syrië in gevecht met muitende soldaten

Het Syrische leger is zondag op verschillende plaatsen in Syrië in gevecht geraakt met gedeserteerde militairen die zich zichzelf het Vrije Syrische Leger noemen. De gevechten speelden zich af in Kfar Takharim in het noordwesten en bij Busra al-Harir en enkele andere plaatsen in het zuiden, melden Syrische activisten.

De Lokale Coördinatiecomités, die de protesten tegen president Bashar Assad in Syrië organiseren, meldden zondag minstens achttien doden. De berichten konden niet geverifieerd worden omdat Syrië de meeste buitenlandse journalisten heeft weggestuurd en de bewegingsvrijheid van Syrische verslaggevers heeft beperkt. Volgens de Verenigde Naties zijn sinds half maart in Syrië al meer dan vierduizend mensen gedood.

Oppositieactivisten hadden voor zondag, de eerste dag van de werkweek in Syrië, opgeroepen tot een algemene staking, om het regime onder druk te zetten het leger uit de steden terug te trekken en gevangenen vrij te laten. De coördinatiecomités meldden dat veiligheidstroepen winkels openbraken om winkeliers te dwingen hun zaken open te houden. Inwoners van de Damascus verklaarden dat winkels, scholen en bedrijven zondag gewoon open waren.

Medvedev laat verkiezingsfraude onderzoeken

De Russische president Dmitri Medvedev heeft de regering opdracht gegeven een onderzoek in te stellen naar fraude rond de Doema-verkiezingen van vorige week. Dat liet hij in een bericht op zijn Facebook-pagina weten.

Duizenden demonstranten zijn na het bekendworden van de verkiezingsuitslag vrijwel dagelijks de straat opgegaan uit protest tegen de regering. Zij eisen bovendien het aftreden van premier Vladimir Poetin.

Medvedev liet zondag weten dat hij zich niet kan vinden in de kritiek en eisen van de demonstranten en zei dat hij de regering heeft opgedragen alle berichten over verkiezingsfraude na te gaan.

Binnen vijftig minuten stonden er al meer dan duizend, merendeels kwade reacties onder het bericht van Medvedev. "Schande!" en "Wij geloven je niet!" waren de meest voorkomende. Andere Facebook-gebruikers vroegen Medvedev of het echt oneens was met de voornaamste leus van de protestdemonstraties, 'voor eerlijke verkiezingen'. Sommigen verklaarden door de reactie van de president juist vastbeslotener te zijn om aan de volgende demonstratie deel te nemen op 24 december.

Medvedev noch Poetin verscheen in het weekeinde in het openbaar, al liet Poetins woordvoerder Dmitri Peskov in een verklaring weten dat de regering 'het standpunt van de betogers respecteert' en 'hoort wat er gezegd wordt'.

Medvedev genoot onder hogeropgeleide stedelingen nog wel enige steun, maar sinds zijn aankondiging in september dat hij in 2012 weer plaatsmaakt voor Poetin is daar niet veel meer van over.


Medvedev laat verkiezingsfraude onderzoeken (Foto: Novum)

Containerschip muurvast onder brug in Burgum

Een containerschip is zondagmiddag muurvast komen te zitten onder een brug over het Prinses Margrietkanaal bij het Friese Burgum. Dat zegt een woordvoerder van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD).

Het 110 meter lange schip was al voor een derde onder de brug door toen het rond het middaguur vast kwam te zitten. De schipper had vermoedelijk de hoogte verkeerd ingeschat door de hoge waterstand in het kanaal. Er is geprobeerd om het schip achteruit te laten varen, maar dat is mislukt. De containers worden nu waarschijnlijk doorgezaagd.

Het ongeluk heeft geen invloed op het scheepsverkeer. Ook het wegverkeer heeft geen last van de aanvaring. Hoe groot de schade is, kon de woordvoerder niet zeggen.

'Drogba in belangstelling Internazionale'

Internazionale wil volgens Corriere dello Sport komende winterstop een poging ondernemen om Didier Drogba los te weken bij Chelsea. De 33-jarige Ivoriaan mag vertrekken bij de Londense ploeg en Inter is op zoek naar een ervaren spits. De Italiaanse ploeg zou al een bod aan het voorbereiden zijn.

Inter kan er ook voor kiezen om Drogba in de zomer te contracteren, aangezien zijn verbintenis bij Chelsea dan afloopt. De Italiaanse ploeg wil de spits echter al zo snel mogelijk bij de selectie hebben. Een jong alternatief voor Drogba is de 22-jarige Braziliaanse international Leandro Damiao. Hij moet echter dertig miljoen euro kosten.

'Anzhi wil Benítez als trainer aantrekken'

Anzhi Makhachkala heeft het vizier gericht op Rafael Benítez.  Op dit moment staat speler/trainer Roberto Carlos aan het roer, maar Anzhi wil een vaste hoofdtrainer aanstellen.

De 51-jarige Benítez heeft volgens diverse Spaanse media afgelopen zaterdag gesproken met een delegatie van de kooplustige Russische ploeg. De club wil voor de hervatting van de competitie, half maart, een grote naam als nieuwe trainer aangesteld hebben. Ook de naam van Guus Hiddink ging al rond, iets wat speler Balász Dzsudzsák wel ziet zitten: "Bij PSV sprak iedereen over Hiddink. En ik ken ook mensen in Rusland en Turkije. Hij heeft iets speciaals, net als José Mourinho. Een van deze mensen hebben we nodig. Zij weten ook hoe ze een club moeten opbouwen."

"Als de president echt iemand wil, dan moet je er niet raar van opkijken dat het ook gebeurt. Wie durft nog te zeggen dat Mourinho hier in de toekomst niet naartoe komt? Misschien niet nu. Maar wellicht wel als hij eenmaal de Champions League heeft gewonnen met Real Madrid. Dat geldt ook voor Cristiano Ronaldo", vervolgt de oud-speler van PSV.

[Serie A] Gelijkspel voor Milan, doelpunt Seedorf

Mede dankzij een treffer van Clarence Seedorf heeft AC Milan met 2-2 gelijkgespeeld bij Bologna. Door het puntverlies passeerde Udinese de rossoneri op de ranglijst en kan Juventus vanavond tegen AS Roma uitlopen op Milan.

Na elf minuten keek Milan al tegen een achterstand aan door een doelpunt van Bologna-spits Marco Di Vaio. Lang kon de thuisploeg niet van de voorsprong genieten, want vijf minuten later schoot Seedorf de bal van buiten de zestien in het vijandelijke doel; 1-1.

Even later ontsnapte Milan aan een strafschop, aangezien Seedorf in zijn eigen strafschopgebied een handsbal maakte. Het ontging de arbitrage. Twintig minuten voor tijd kreeg Milan een strafschop, die benut werd door Zlatan Ibrahimovic. Ook de rossoneri kon niet lang van de voorsprong genieten, want een minuut later scoorde Alessandro Diamanti de gelijkmaker.

Seedorf speelde de wedstrijd niet uit en werd halverwege het tweede bedrijf vervangen door Urby Emanuelson. Mark van Bommel speelde het gehele duel mee. Door de puntendeling staat Milan na dit weekend op de derde plek met 28 punten uit veertien wedstrijden.

Verwaarloosde honden ontdekt na ongeval

De politie heeft zaterdag in het Limburgse Swalmen 21 verwaarloosde honden in beslag genomen. De viervoeters zaten opgesloten in een auto en een caravan. De 65-jarige bestuurder is aangehouden.

De vrouw was met haar caravan tegen een boom gereden op de Burgemeester Strenslaan. Toen agenten polshoogte kwamen nemen, ontdekten zij de honden. Achttien beesten zaten ingesloten in de auto, in de caravan nog eens vier. In samenwerking met een dierenarts en de dierenbescherming zijn de honden opgehaald. Een van hen wist te ontsnappen. De vrouw is in de cel gezet.

'Gijp ook welkom bij Studio Voetbal'

Voetbal International-analist René van der Gijp, die momenteel bijkomt van een burn-out, zou ook prima bij Studio Voetbal passen. Dit zegt NOS-voetbalanalist Arno Vermeulen in de VARAgids.

Hij vindt VI over het algemeen te vijandig, maar is fan van de oud-profvoetballer: "Ik vind ze daar vaak veel te scherp. Het wordt soms zelfs vijandig. Van der Gijp is een fenomeen, hij houdt zich ook verre van die vijandigheid. Hij zou ook zeer welkom zijn aan tafel bij Studio Voetbal."

Toch heeft Vermeulen ook lovende woorden voor VI-presentator Wilfred Genee en Johan Derksen: "Wilfred Genee is als snelle denker de Matthijs van Nieuwkerk van de sport. En hij beschikt over een persoonlijkheid die niet altijd de weg van de minste weerstand kiest. Johan Derksen kan grappig zijn. Hij is met zijn lange haar en zijn snor een echt character geworden. Hij is in zijn eigen rol gaan geloven."

Derksens populariteit is wel een beetje met hem op de loop gegaan, vervolgt de NOS-chef sport: "Maar op mij hebben mensen ook kritiek. Bij mij zal de kijker zelden denken: wat een gezellige vent zit daar aan tafel. Sommige mensen hebben een vrolijk hoofd, ik niet. En ik weet ook wel dat ik wat relaxter moet doen."

Vermeulen zou zelf nooit aanschuiven in VI: "Studio Voetbal is echt een journalistiek programma. Ik zou niet passen in de setting van Voetbal International. Ik zou mij daar onveilig voelen."


'Gijp ook welkom bij Studio Voetbal'

Anelka vertrekt naar China

Eindelijk is bekend waar Nicolas Anelka zijn voetballoopbaan voort zal zetten. De 32-jarige spits zal Chelsea gaan verruilen voor het Chinese Shanghai Shenhua. Waarschijnlijk zal de Fransman morgen een handtekening zetten onder een contract voor drie seizoenen.

Het lijkt er op dat na Anelka ook Didier Drogba naar China kan verkassen. De Ivoriaanse spits kreeg onlangs te horen dat hij na dit seizoen moet vertrekken bij Chelsea en heeft over belangstelling niet te klagen. Afgelopen week zorgde Drogba er met onder meer twee doelpunten nog voor dat Chelsea in de Champions League kan overwinteren.

Genee: Schuldig over hoge hypotheek

Wilfred Genee voelt zich soms schuldig dat hij een hoge hypotheek heeft en daarmee veel geld van de belasting kan aftrekken. Dit zei de Voetbal International-presentator in de WNL-talkshow Eva Jinek op Zondag. Volgens Genee kan men de renteaftrek beter aftoppen boven de drie ton.

"Ik ben in de bevoorrechte positie dat ik een behoorlijk groot huis kan veroorloven. En soms voel je je een beetje schuldig. Dat je denkt van: ik heb een behoorlijk inkomen; en ik denk niet dat het daarvoor bedoeld is. In dat kader wil ik er best een beetje vanaf zien", aldus de RTL 7-presentator over de hypotheekrenteaftrek.

Uitslagen Eredivisie (11/12/2011)

Om 14.30 uur begonnen er twee wedstrijden in de Eredivisie. Hieronder vind je de uitslagen en karakteristieken van deze duels.

FC Utrecht

2 - 2

Feyenoord

  31' Bovenberg
  51' Duplan
   2' Guidetti  
 66' Cabral  
 
 Gele kaart: Duplan (FC Utrecht), Guidetti, Leerdam (Feyenoord)
 Rode kaart: Bulthuis (90 1/2xg) (FC Utrecht)
 
Stadion: De Galgenwaard, Utrecht
Toeschouwers: 20.000
Arbiter: Vink
 
Opstelling:   Opstelling:
v.Dijk
Bovenberg
Nilsson (v.d.Hoorn/19)
Vorstermans
Bulthuis
Mårtensson (Sarota/71)
Kali
Sneijder
Duplan
Demouge (Boldewijn/90)
Takagi
  Mulder
Leerdam
Vlaar
Martins Indi
Nelom
El Ahmadi
Clasie (Mokotjo/55)
Bakkal
Schaken
Guidetti
Cissé (Cabral/28)


FC Utrecht-speler Frank Demouge in duel met Feyenoord-speler Ron Vlaar (Foto: Pro Shots)

RKC Waalwijk

0 - 1

AFC Ajax

     42' Ramos (e.d.)  
 
 Gele kaart: Ramos, v. Peppen (RKC Waalwijk), Vertonghen (AFC Ajax)
 Rode kaart: Bandjar (64) (RKC Waalwijk)
 
Stadion: Mandemakers Stadion, Waalwijk
Toeschouwers: 6.000
Arbiter: Wegereef
Bijzonderheden: Sulejmani mist penalty (65)
 
Opstelling:   Opstelling:
Zoet
Bandjar
Drost
Ramos (Janssen/86)
v.Peppen
Sno
Duits (v.Mosselveld/68)
Braber
Meijers
Castillion
Ten Voorde (v.Hout/46)
  Vermeer
v.d.Wiel
Vertonghen
Blind
Eriksen
Enoh
Klaassen
Anita
Sulejmani (Ebecilio/81)
Lodeiro (Boelykin/86)
Aissati


Duel tussen Ajax-speler Vurnon Anita en RKC-speler Evander Sno. (Foto: Pro Shots)

Gasten klem voor Fries provinciehuis

De weg voor het nieuwe provinciehuis van Fryslân moet worden opgehoogd. De gemeente gaat zich buigen over een klein bouwfoutje, dat ervoor zorgt dat deuren van auto’s met gasten die voor het provinciehuis worden afgezet nu door de te hoge stoep niet open kunnen.

Dat heeft een woordvoerder van de provincie zondag gemeld. De stoep is pakweg 25 centimeter hoog. "En we kunnen de stoep niet zomaar verlagen, omdat we dan weer problemen krijgen met de voordeur", aldus de zegsman. De fout ligt volgens hem bij de gemeente, die heeft beloofd de weg zo spoedig mogelijk te verhogen.

Dronken man slaapt roes uit in onbekend huis

Een 28-jarige man is zondagochtend in Cuijk aangehouden nadat hij een voor hem onbekend huis was binnengeslopen om zijn roes uit te slapen. De dronken dader vernielde een achterruit en viel vervolgens op de bank in een diepe slaap. De man werd aangehouden op verdenking van vernieling en huisvredebreuk, meldt de politie.

De man vernielde rond 04.00 uur de achterruit van een woning aan de Hazeleger. Buurtbewoners werden van het glasgerinkel wakker en belden de politie. Agenten namen een kijkje bij de woning en vonden de man op de bank.

De bewoners van het huis lagen op dat moment nog te slapen. De politie heeft de bewoners wakker gemaakt en mee naar beneden genomen. Zij gaven aan de slapende man niet te kennen waarop de politie de man arresteerde.

De man mocht in een cel zijn roes uitslapen. Hij wordt zondag verhoord.

Al Sadd en Kashiwa Reysol in halve finale WK

Al Sadd en Kashiwa Reysol hebben de halve finale van het WK voor clubteams bereikt. Al Sadd, de kampioen van Azië, was met 2-1 te sterk voor het Tunesische Esperance. De club uit Qatar neemt het bij de laatste vier op tegen FC Barcelona. Khalfan Al Khalfan en Abdulla Koni scoorden voor Al Sadd.

Het Japanse Kashiwa rekende na strafschoppen af met Monterrey uit Mexico: 4-3. Na de reguliere speeltijd en verlenging stond het nog 1-1. Het gastland wacht nu een treffen met het Braziliaanse Santos.

Opnieuw neo-nazi opgepakt in Duitsland

De Duitse politie heeft zondag een 36-jarige man gearresteerd die ervan wordt verdacht de Nationaalsocialistische Ondergrondse (NSU), een terreurnetwerk van neonazi's, te hebben ondersteund. Het netwerk wordt in verband gebracht met diverse moorden op immigranten en een politieagent.

De man, Matthias D., werd ingerekend in zijn huis in de deelstaat Saksen. Hij zou appartementen hebben geregeld voor drie ondergedoken leden van de NSU.

Sinds vorige maand, toen de oprichters van de beweging, Uwe Böhnhardt en Uwe Mundlos, ogenschijnlijk door zelfmoord aan hun einde kwamen, heeft de politie meerdere arrestaties verricht. Een derde lid van de NSU, Beate Zschäpe, gaf zich na de dood van de beide Uwes uit eigen beweging over.

Britse vicepremier Nick Clegg furieus over Cameron

De Britse vicepremier Nick Clegg is furieus dat premier David Cameron Groot-Brittannië in een isolement heeft geplaatst door op de eurotop van afgelopen week te dreigen een veto uit te spreken over het overdragen van soevereiniteit aan Brussel. Dat zei Clegg zondag tegen de Britse publieke omroep BBC.

Hoewel Clegg Cameron in het openbaar nog steunde en de premier prees voor de 'bescheiden' garanties die hij van Brussel eiste, brieste hij achter gesloten deuren over de 'spectaculaire mislukking' om in Brussel een betere onderhandelingspositie te verwerven. De uitkomst van de top is zeker niet in het belang van Groot-Brittannië, aldus Clegg, en plaatst het land in een isolement.

"Ik ben zwaar teleurgesteld over de uitkomst van de top van afgelopen week", zei Clegg zondag tegen de BBC, "juist omdat ik denk dat het gevaar dreigt dat Groot-Brittannië geïsoleerd raakt en in de Europese Unie in de marge verdwijnt."

"Ik denk niet dat dat goed voor banen is, noch in de City (het financiële hart van Londen, red.) noch elders. Ik denk niet dat het goed is voor de economische groei of voor gezinnen waar dan ook in het land."

Clegg sprak vrijdagmiddag, na de eurotop, via de telefoon met Cameron en maakte de premier zijn ongenoegen kenbaar. "Ik zei dat het slecht is voor Groot-Brittannië." Volgens de vicepremier hebben de Conservatieven die de uitkomst van de top verwelkomden het 'geweldig mis'. "Er is niets stoers aan een Groot-Brittannië dat ergens in de Atlantische Oceaan ronddobbert, dat niet voor zich kan opkomen in Europa en niet serieus wordt genomen in Washington."

De vicepremier is van mening dat Cameron nodeloos met een veto heeft gedreigd, omdat dat op dat moment nog helemaal niet van belang was. "Het ironische is: we zijn nooit gevraagd om als land soevereiniteit over te dragen aan de Europese Unie. Wat ons wel werd gevraagd was in te stemmen met een aantal regels die de eurozone in staat zou stellen fiscale maatregelen te treffen."

Minister van buitenlandse zaken William Hague liet in een reactie weten dat Groot-Brittannië niet wordt gemarginaliseerd en zei dat Clegg voorafgaand aan de top zelf had ingestemd met de onderhandelingspositie die de Britse regering zou innemen.

Europa vormt al langer een splijtzwam in de Britse coalitie, waar de eurosceptische Conservatieven de positie van Groot-Brittannië in de Europese Unie willen herdefiniëren. De Liberal Democrats daarentegen vrezen voor de Britse banenmarkt en de Britse economie wanneer Groot-Britannië Europa de rug toekeert.

Het veto van Cameron betekent dat Groot-Brittannië in maart niet aan de onderhandelingstafel zit wanneer de gesprekken over een fiscale unie worden vervolgd.

Desondanks vormen de hoog oplopende emoties voorlopig geen bedreiging voor de coalitie. "Het zou nog schadelijker zijn voor het land als de coalitieregering zou vallen", zei Clegg. "In een tijd van grote economische onzekerheid zou dat een economische ramp betekenen."


Britse vicepremier Nick Clegg furieus over Cameron (Foto: Novum)

Steunfonds voor gedaagde huisarts

Huisarts Hans van der Linde uit Cappelle aan den IJssel die door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) voor de rechter is gedaagd, krijgt in het proces financiële hulp van een nieuw steunfonds. Dat hebben initiatiefnemers Rien Vermeulen en Joop Bouma zondag bekendgemaakt.

Het RIVM wil dat Van der Linde zijn sceptische uitlating over het nut van het griepvaccin intrekt. Hij zou 'ongegrond en welbewust' het vertrouwen van de bevolking in het RIVM schaden. Dat zou ernstige gevolgen kunnen hebben voor het rijksvaccinatieprogramma.

Zonder hulp van derden kan Van der Linde volgens Vermeulen, hoogleraar neurologie en verbonden aan het AMC in Amsterdam, en Bouma, journalist van Trouw, 'geen adequate rechtsbijstand inhuren'. "In dat geval is hij genoodzaakt de handdoek in de ring te gooien. Per saldo zou dit betekenen dat het RIVM een kritische huisarts de mond heeft gesnoerd."

De twee hebben daarom het fonds Steun Huisarts in Proces opgericht. Volgens de initiatiefnemers gaat het in deze zaak om vrijheid van meningsuiting.

Rick Nieman en Sacha de Boer geëerd als societystel

Rick Nieman en Sacha de Boer zijn uitgeroepen tot Societyman en Societyvrouw van het jaar. De titel wordt sinds 2004 door Stichting Nederland Positief jaarlijks toegekend aan personen die zich op bijzondere wijze verdienstelijk maken voor de maatschappij en uitblinken in uitstraling.

Volgens de vakjury is het uniek in de Nederlandse televisiegeschiedenis dat een getrouwd stel al jaren onafhankelijk en objectief het nieuws presenteert bij verschillende omroepen. De jury roemt hun 'welbespraakte en unieke wijze van presenteren en hun inzet bij gala's ten bate van verschillende goede doelen'.

Sacha de Boer is al jaren presentatrice van het NOS Journaal, terwijl Rick Nieman werkt als nieuwslezer voor RTL. Zij trouwden op 14 februari 2002.

De laatste keer dat de prijs aan een koppel werd uitgereikt was in 2009, toen werden Caroline de Bruijn en Erik de Vogel geëerd met de onderscheiding.

Woning beschoten in Terneuzen

Een woning in het Zeeuwse Terneuzen is in de nacht van zaterdag op zondag beschoten. De bewoners van het huis waren op het moment van de schietpartij thuis, maar raakten niet gewond. Drie mannen zijn aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij het schietincident, meldt de politie.

De beschieting vond plaats rond 02.15 uur aan de Jacob van Heemskerkstraat. De ramen van de woning werden kapotgeschoten.

De politie hield daarop een controle in de omgeving. Daarbij werd rond 05.00 uur een auto in de Goudenregenstraat aan de kant van de weg gezet. Uit eerder sporenonderzoek en getuigenverklaringen bleken de drie mannen die in deze auto zaten mogelijk betrokken te zijn met de schietpartij.

Het gaat om mannen van 22, 23 en 39 jaar afkomstig uit Terneuzen. De verdachten zitten vast en worden zondag verder gehoord. Het motief van de schietpartij is onbekend.

Vader Winehouse: Lady Gaga moet Amy spelen in film

Mitch Winehouse wil dat Lady Gaga de rol van zijn dochter gaat spelen in een film over het leven van Amy Winehouse. "Ik heb gehoord dat Lady Gaga graag de rol van Amy wil vertolken", vertelt Winehouse aan de Britse boulevardkrant The Daily Mirror.

Winehouse vertelt dat hij het idee al heeft besproken met de ouders van Lady Gaga. "Ik weet niet hoe haar Britse accent klinkt", vertelt de vader van de overleden zangeres. "Maar het is niet alleen een Brits accent dat ze zich eigen moet maken. Het is een Brits, Cockney en Joods accent, dus ze kan maar beter vast beginnen moet oefenen", lacht hij. "Maar ze zou het geweldig doen."

Eerder liet de vriend van Amy Winehouse weten dat hij het niet ziet zitten om een film over de zangeres te regisseren. Regisseur Reg Traviss wordt overspoeld met aanvragen. "Maar het komt te dichtbij." De zangeres stierf eind juli op 27-jarige leeftijd als gevolg van alcoholmisbruik.

Agarest: Generations of War 2 in zomer 2012 op PS3

Ghostlight heeft aangekondigd dat Agarest: Generations of War 2 in de zomer van 2012 als PS3-exclusive naar het Westen komt. Voorheen kwamen de Agarest-games enkel in Japan uit. 

Agarest: Generations of War 2 is een Japanse RPG en zal naast de gebruikelijke RPG-elementen ook typische Japanse minigames bevatten als Bathtub, Shiatsu en Massage. De volledige PlayStation Move-ondersteuning van de game gaat dus van pas komen. Een Collector's Edition is in de maak, maar daar is verder nog niets over bekend. Hieronder is een video van de game te bewonderen.

'McClaren in beeld bij PSV'

Het Engelse tabloid The Sunday Times meldt vandaag dat Steve McClaren in beeld is om trainer van PSV te worden. De voormalig coach van onder meer FC Twente heeft oren naar een mogelijke terugkeer in de Eredivisie.

McClaren heeft Rob Janssen inmiddels als zaakwaarnemer aangesteld om eens rond te kijken op de Nederlandse markt. Volgens diezelfde krant is de Engelse trainer één van de twee kandidaten om Fred Rutten bij PSV op te volgen.

Er is nog altijd onduidelijkheid over de toekomst van Rutten bij PSV. De oefenmeester van de Eindhovenaren liet onlangs weten te wachten op de plannen van zijn huidige werkgever.

Automobilist rijdt meerdere keren op agenten in

De politie heeft vrijdagnacht een 49-jarige man in Mijdrecht aangehouden die meerdere keren op agenten probeerde in te rijden. Zelfs een schot van een agent op de banden van de auto van de man kon hem niet stoppen van zijn dronkemansrit. Hij kon pas later worden klemgereden. De verdachte is aangehouden, meldt de politie zondag.

De politie zag rond 00.10 uur een auto over de Industrieweg rijden. De agenten hadden het vermoeden dat de bestuurder dronken achter het stuur zat en gaven hem een stopteken. De automobilist negeerde dit en reed weg. De agenten zetten vervolgens de achtervolging in.

Tijdens zijn vlucht keerde hij de auto en reed op de agenten in. Ook reed hij achteruit tegen een politieauto. De automobilist vervolgde zijn rit en ramde even later nog een andere politieauto. Een agent loste daarop een schot op de banden van de auto. De man kon echter pas klem worden gereden toen hij bijna Woerden had bereikt.

Bij een blaastest bleek de man meer dan vier keer de toegestane hoeveelheid alcohol in zijn bloed te hebben.

Herzog niet op podium EK cross

Adrienne Herzog is er niet in geslaagd om tijdens het EK cross een medaille in de wacht te slepen. Onze landgenote eindigde in het Sloveense Velenje op de vijfde plaats. De Europese titel was voor Fionnuala Britton uit Ierland.

Britton legde de ruim acht kilometer af in een tijd van 25 minuten en 55 seconden en bleef daarmee de Portugese Dulce Félix en de Britse Gemma Steel voor. Herzog was slechts 39 seconden langzamer dan de nieuwe Europees kampioene.

FC Utrecht zwaait Van Wolfswinkel uit

FC Utrecht heeft voor aanvang van de wedstrijd tegen Feyenoord Ricky van Wolfswinkel uitgezwaaid. De aanvaller koos afgelopen zomer voor een avontuur in Portugal en ging voor Sporting Lissabon spelen.

Van Wolfswinkel speelde twee seizoenen in het shirt van FC Utrecht en kwam daarin tot 60 competitiewedstrijden. Hierin was de geboren Woudenberger goed voor 22 doelpunten, waarvan hij het grootste deel vorig seizoen maakte. Dit leverde hem uiteindelijk de transfer naar Portugal op.

In de Portugese competitie laat Van Wolfswinkel regelmatig van zich spreken. Van de twaalf gespeelde competitiewedstrijden in de Primeira Liga deed onze landgenoot acht keer mee en was goed voor zeven doelpunten.

Uitslag VVV-Venlo - Roda JC

Vanmiddag stond in de Eredivisie om 12:30 uur de Limburgse derby tussen VVV-Venlo en Roda JC op het programma. De Venlonaren wonnen in eigen huis met 2-0 waardoor de ploeg niet langer de hekkensluiter is. Bekijk hieronder de karakteristieken van de wedstrijd.

VVV-Venlo

2 - 0

Roda JC

 45+1' Maguire (pen)
 83' Linssen
 
 
 Gele kaart: Cullen, Fleuren, Linssen, (VVV-Venlo), Malki, (Roda JC)
 Rode kaart: , Kieszek (43) (Roda JC)
 
Stadion: Seacon Stadion - De Koel, Venlo
Toeschouwers: 7.650
Arbiter: Kuipers
Bijzonderheden: Junker (Roda) mist strafschop (65)
 
Opstelling:   Opstelling:
De Vogt
Timisela (Mei/84)
Meeuwis
Yoshida
Fleuren
Linssen
Maguire
Molhoek (De Regt/75)
Cullen (Verbeek/80)
Musa
Wildschut
  Kieszek
Monteyne
Wielaert
Biemans (Vukovic/9)
Hempte
De Beule
Vormer
Donald (Delorge/72)
Ramzi (Prus/45)
Junker
Malki


Meeuwis (VVV) in duel met Malki van Roda (Foto: Pro Shots)

'DLC moet bijdragen aan game-ervaring'

Eerder vandaag meldden we dat Team Ninja het niet ziet zitten om een DoA vs.-game te maken. Hoofd van de studio Yosuke Hayashi heeft zich nu ook uitgelaten over DLC. Hij is van mening dat DLC daadwerkelijk iets toe moet voegen aan de game.

"With developers taking stuff that they normally would have put on the disc and selling that for DLC later, we think that lowers the value of the actual disc, the players that are going to buy that disc. We don't think that's a good way to do things. But as for using DLC as a way to add more stuff and increase the longevity of the title, if we're adding stuff later we think that will... Fans will enjoy that, we as developers will enjoy that, we'll just have that much more time to spend with that game. That's the approach that we would like to take," aldus Hayashi.

'Real Madrid richt pijlen op Van Persie'

De onderhandelingen over een nieuwe verbintenis tussen Robin van Persie en Arsenal moeten nog starten, maar lijken nu al een forse lading te krijgen. Volgens The Mirror zou Real Madrid in de markt zijn om de voormalig speler van Feyenoord over te nemen.

Van Persie verkeert dit seizoen in bloedvorm, aangezien hij tot op heden vijftien keer doel trof in vijftien competitiewedstrijden. Volgens het eerdergenoemde medium heeft onze landgenoot het naar zijn zin. Toch hebben The Gunners al jaren geen prijs meer gewonnen en loopt de verbintenis tussen beide partijen na volgend seizoen af.

In 2005 won Arsenal voor het laatst een prijs, namelijk de FA Cup. Een jaar later was de ploeg dichtbij de eindzege in de Champions League, maar moest destijds buigen voor FC Barcelona (1-2).

Naast de interesse van Real Madrid ligt ook Manchester City nog altijd op de loer. Hierdoor wordt het voor Van Persie interessant om naar andere mogelijkheden te kijken.

Nationalistisch protest in Moskou

Enkele honderden nationalistische demonstranten zijn zondag in het centrum van Moskou bijeengekomen om meer invloed in de Russische politiek voor etnische Russen te eisen. Op dezelfde plek, vlakbij het Kremlin, vond een jaar eerder een gewelddadig nationalistisch protest plaats.

Zaterdag verzamelden zich al tienduizenden mensen op het Bolotnaja-plein om te protesteren tegen fraude rond de verkiezingen. Zij eisten een einde aan de heerschappij van premier Vladimir Poetin.

De protesten in Moskou en andere Russische steden zaterdag waren de grootste in het Rusland van na de val van de Sovjet-Unie.

Game-componisten maken cd voor goed doel

Game-componisten hebben een album samengesteld waarvan de opbrengst naar de Sweet Relief-organisatie gaat. Deze organisatie steunt beroepsmuzikanten die krap bij kas zitten door ziekte, ouderdom of beperkingen. De cd, Novum Initium genaamd, bevat onderstaande nummers.

 • "Lionheart" - Sam Hulick (Mass Effect)
 • "Adagio Coda" - Brian Tyler (Call of Duty: Modern Warfare 3)
 • "Adrenaline" - Jason Graves (Dead Space)
 • "Awakened" - Otto Cate (MAG) & Aubrey Ashburn (Dragon Age)
 • "Underwood" - Inon Zur (The Lord of the Rings: War In The North)
 • "The Maelstrom" - Singlefrequency & Chad Seiter (Legend of Zelda25th Anniversary Symphony)
 • "Shadows And Light" - Trevor Morris (Army of Two)
 • "Chrysalis" - Neal Acree (World of Warcraft)
 • "Trouble In Chinatown" - Tom Salta (Prince of Persia The Forgotten Sands)
 • "Dancing Outtakes" - Garry Schyman (BioShock)
 • "Versailles" - Ed Lima (Doom 3)
 • "Consequence" - Neil Goldberg (Shift 2: Unleashed)
 • "Lacus Turbatus" - Gerard Marino (God of War)
 • "Espionage" - Mark Griskey (Star Wars: The Old Republic)
 • "House Of The Vine" - Mick Gordon (Shift 2: Unleashed)
 • "The Left-Hand Path" - Cris Velasco & Sascha Dikiciyan (Warhammer 40,000: Space Marine)
 • "Bullseye" - Christopher Lennertz (Medal of Honor: European Assault) & Timothy Wynn (Red Faction: Guerrilla)
 • "I'm With You" - Jack Wall (Mass EffectTM) & Cindy Shapiro (Myst III: Exile)
De cd is te koop via Bandcamp, CDBaby, Amazon en iTunes. Een fysiek exemplaar is op eBay te koop en bevat daarbij ook nog de handtekeningen van iedere componist.

Historische dubbel voor golfer Donald

Luke Donald is er als eerste golfer ooit in geslaagd om zowel het Europese als het Amerikaanse geldklassement op zijn naam te schrijven. Alleen Rory McIlroy vormde nog een bedreiging voor de 34-jarige Engelsman, maar de winnaar van de US Open kwam er bij het Dubai World Championship niet meer aan te pas.

McIlroy had het toernooi in Dubai, dat deel uitmaakt van de Europese Tour, moeten winnen. Hij eindigde echter als elfde met negen onder par.

Alvaro Quiros hield op de slotdag zijn voorsprong vast. De Spanjaard sloot af met negentien onder par. Hij bleef Paul Lawrie en Donald, die zich in oktober al verzekerde van het Amerikaanse geldklassement, voor.

Joost Luiten bracht zondag een score van één boven par binnen. De 25-jarige Nederlander komt uit op een totaalscore van +5.


Historische dubbel voor golfer Donald (Foto: Novum)

'Double Fine heeft niets tegen sequels'

Double Fine is een eigenzinnige studio die we kennen van onder andere Brütal Legend, Stacking en Costume Quest. Als eigenzinnige studio maken ze graag unieke, originele games, maar dat wil niet zeggen dat ze iets hebben tegen sequels. 

"I don't think we're averse to making sequels. I just think we haven't had a real mega breakout hit. If Brutal Legend had done five million copies we'd probably still be working on Brutal Legend 2 right now. It would have been a slam dunk for EA to immediately sign it. So, I wouldn't rule it out but there's still this passion and hunger to make new shit here that I absolutely love. Tim is so good at attracting really creative talent. These four games - they're so different, they're so creative, they're so out-there, and they don't come from Tim. They come from the brains of other people who are here at the studio. And that's super-cool, so I'd hope we can keep doing that," aldus Iron Brigade-projectleider Brad Muir. 

brutal legend (geschaalde kopie)

'Misschien ooit een deel twee?'

De Jager kan niks zeggen over hoogte bezuinigingen

Over de hoogte van de extra bezuinigingen die nodig zijn is nog niets te zeggen. Dat zei minister van Financiën Jan Kees de Jager zondag in Buitenhof. Volgens de CDA-bewindsman moeten eerst de nieuwe ramingen van het Centraal Planbureau (CPB) komende dinsdag worden afgewacht.

Naar verwachting komt het CPB met slecht nieuws. Het kabinet wil naar verluidt tussen de zes en tien miljard euro extra bezuinigen, bovenop de achttien miljard die in het regeerakkoord zijn afgesproken. De Jager wilde geen bedragen noemen. "Daar is nog niks over te zeggen."

De Jager beaamde dat bij de nieuwe bezuinigingsronde geen onderwerp taboe is. Vicepremier Maxime Verhagen (CDA) zei dat vrijdag al. "Het is prachtig als collega's in het kabinet zeggen dat niks taboe is, maar ik ga erover."

Speculatie over inperking van de hypotheekrenteaftrek noemde hij een 'love-baby van de media'. Volgens De Jager is het niet de meest voor de hand liggende optie. "Het is een lastenverzwaring voor werkende mensen en het is de vraag of dat de schatkist veel oplevert."


De Jager kan niks zeggen over hoogte bezuinigingen (Foto: Novum)

'Ni no Kuni krijgt vervolg'

Ni no Kuni-ontwikkelaar Level-5 heeft nog ideeën genoeg voor de serie en is niet van plan om het te laten zitten bij PlayStation 3-titel Ni no Kuni: Wrath of the White Witch.

Hoewel nog niet alle details even goed besproken zijn met vormgever Studio Ghibli, heeft Level-5 directeur Akihiro Hino in een interview met 4Gamer aangegeven dat de volgende games de wereld van Ni no Kuni verder uit zullen breiden. De serie kent al een release op de Nintendo DS en zal begin volgend jaar ook naar PlayStation 3 komen. Volgens Hino kunnen we naast deze games dus nog meer games uit deze serie verwachten.

ninokuni (geschaalde kopie)

Britse vicepremier: EU-top teleurstellend

De Britse vicepremier Nick Clegg is niet te spreken over de uitkomsten van de Europese economische top donderdag in Brussel. Dat Groot-Brittannië niet meedoet aan nieuwe begrotingsregels is "teleurstellend" en "slecht voor het land". Dat heeft Clegg zondag gezegd op de BBC.

De uitspraken staan lijnrecht tegenover Cleggs eerste reactie op de EU-top. Afgelopen vrijdag noemde hij de Britse positie nog redelijk en bescheiden.

Britse vicepremier: EU-top teleurstellend
Britse vicepremier: EU-top teleurstellend (Foto: ANP)

Rutten vooral blij met de drie punten

PSV won gisteren de Brabantse derby tegen NAC Breda met 1-0, maar had de grootste moeite om de zege tot stand te brengen. Fred Rutten, trainer van de Eindhovenaren, liet na de wedstrijd weten vooral blij te zijn met de drie punten.

"Ik ben gelukkig met de winst, maar de manier waarop was niet helemaal honderd procent. De amusementswaarde was van een minder gehalte, zoals in de laatste duels die wel hoog was. Dat kan een keertje", liet Rutten aan de aanwezige journalisten weten.

"In de eerste helft was het van onze kant een 'normale' wedstrijd, al had het baltempo hoger kunnen zijn", analyseerde de oefenmeester van PSV vervolgens. "NAC stond defensief goed georganiseerd, maar kreeg voor rust nul mogelijkheden. In de tweede helft waren wij in balbezit minder, maar kregen we wel meer kansen. Ik was blij met het misverstand bij NAC, dat die kans er niet in ging."

Het enige doelpunt van de wedstrijd werd in de 37e minuut door Dries Mertens gemaakt. De Eindhovense club besloot het duel overigens met tien spelers, omdat Jeremain Lens in blessuretijd zijn tweede gele kaart pakte.


Dries Mertens viert zijn doelpunt (Foto: Pro Shots)

Tbs'er opgepakt bij nachtelijke treincontrole

Bij een nachtelijke treincontrole is tussen Den Haag en Rotterdam een voortvluchtige tbs'er aangehouden. De 19-jarige Nijmegenaar was na verlof niet teruggekeerd naar de kliniek waar hij wordt behandeld. Dat meldt het Korps Landelijke Politiediensten zondag. Wat de tbs'er op zijn kerfstok heeft, is niet bekendgemaakt.

Naast de tbs'er werd nog een aanhouding verricht. Een 25-jarige man uit Rijswijk werd ingerekend voor belediging van agenten.

In totaal zijn dertien treinen door de NS en de spoorwegpolitie aan een controle onderworpen. Daarbij werden 31 boetes uitgeschreven. Tevens werden 68 zwartrijders betrapt.

Dode bij ongeluk met dronken militair

Bij een ongeluk met een dronken militair is zondagochtend in Loon op Zand een 20-jarige man overleden. De 23-jarige militair reed met vijf passagiers tegen een boom, waardoor het slachtoffer uit de auto werd geslingerd en ter plaatse overleed. De beginnende bestuurder had ruim 4,5 keer te veel alcohol op en is aangehouden.

De auto raakte rond 05.00 uur op de Kasteellaan door nog onbekende oorzaak van de weg en klapte tegen een boom. Een tweede inzittende raakte gewond en is per ambulance afgevoerd. De bestuurder en de drie andere passagiers bleven ongedeerd.

De uit Terneuzen afkomstige militair werd na een ademanalyse op het bureau aangehouden. Zijn rijbewijs is ingenomen en hij is overgedragen aan de marechaussee, zoals gebruikelijk bij de aanhouding van militairen.

Het KNMI en de ANWB waarschuwen zondagochtend lokaal voor gladheid, maar of dat een rol heeft gespeeld bij het ongeluk wordt nog onderzocht.

Yolanthe en Wesley nemen samen Bijbeltattoo

Yolanthe Sneijder Cabau en Wesley Sneijder hebben een nieuwe tatoeage laten zetten. De twee lieten allebei een zin uit psalm 23 op hun lichaam zetten. Waar op hun lichaam ze de religieuze tekst hebben laten zetten, maakten ze niet bekend.

Yolanthe laat zondag via Twitter weten dat zij en haar man de zin 'Even though I walk through the valley of the shadow of death, I will fear no evil' op hun lichaam hebben laten vereeuwigen. In de Nederlandse Bijbelvertaling is dat 'Al ging ik ook in een dal van de schaduw des doods, ik zou geen kwaad vrezen'.

Ook hebben Wes en Yo zelf een tatoeage gezet op de arm van een vriend van het stel. "Het is niet perfect, maar ik heb mijn best gedaan", zegt de 26-jarige presentatrice.

Het is niet de eerste keer dat Yolanthe en Wesley zich met inkt laten versieren. Yolanthe heeft 'Te Agradezco dios por Wesley' - ik dank God voor Wesley - op haar lichaam laten zetten. De liefdesverklaring staat onder haar schouder en loopt tot haar middel. "Ik wil laten zien dat ik voor eeuwig van hem ben", zei ze voetbalvrouw over de tatoeage.

Wesley Sneijder werd eerder dit jaar op de gevoelige plaat vastgelegd met een grote tatoeage op zijn buik. De voetballer van Inter Milaan liet het hoofd van zijn vrouw tatoeëren. Het stel is sinds de zomer van vorig jaar getrouwd.

[Premier League] Vorm weer belangrijk voor Swansea City

Michel Vorm was gistermiddag de gevierde man bij Swansea City. De voormalig doelman van FC Utrecht, die in de eerste helft een penalty keerde, zag zijn ploeg met 2-0 winnen van Fulham.

De doelpunten werden gisteren gemaakt door Scott Sinclair en Daniel Graham, waarbij de laatstgenoemde speler het net pas in de 90e minuut liet bollen.

Swansea City, dat vorig jaar nog in het Championship uitkwam, steeg door de nieuwe zege naar de elfde plaats in de Premier League. Toch zijn de verschillen tussen de nummer acht en de nummer vijftien minimaal te noemen, namelijk vier punten.


Michel Vorm probeert Andrew Johnson (Fulham) een scoringskans te ontnemen (Foto: Pro Shots)

Team Ninja niet geďnteresseerd in DoA vs. Tekken

Er zijn tegenwoordig veel games waarin karakters uit verschillende games of universums elkaar te lijf gaan. Denk bijvoorbeeld aan Marvel vs. Capcom of Street Fighter X Tekken. Yosuke Hayashi van Team Ninja verklaart dat zij met hun Dead or Alive-serie hier niet aan mee gaan doen.

"When we see Street Fighter X Tekken and those kinds of games... We're coming out with Dead or Alive. We don't need to rely on anything else to present Dead or Alive as a strong fighting game in the genre. We don't need that kind of thing to prove ourselves. We understand that Tekken has... It opened the way for 3D fighting games, we understand that it has a long history, we respect that history, but we're coming in as a challenger to those 3D fighting games. We're there to represent and take them on," aldus Hayashi. In de toekomst hoeven we dus geen game te verwachten waarmee je met je favoriete DoA-karakters andere gamepersonages kunt molesteren.

Van der Velden: "Niet consequent genoeg"

Nick van der Velden was gisteren tijdens de wedstrijd tegen FC Twente één van de spelers van N.E.C. Nijmegen die er niet in slaagden om te scoren. De Nijmeegse formatie verloor uiteindelijk met 2-0, wat tegen de verhouding in was.

"Ja, we waren niet consequent met het afwerken. En zij wel, heel simpel", liet Van der Velden aan Omroep Gelderland weten. "Als wij er eentje in schieten, wordt het een stuk makkelijker. Het is een beetje het verhaal van dit seizoen. Heel frustrerend, maar we blijven knokken. Nog twee wedstrijden tot de winterstop, die moeten we winnen."

Het vertoonde spel van N.E.C. Nijmegen zorgde in elk geval voor enig perspectief. "Tegen goed voetballende ploegen zijn we sterk, ook nu weer."

ASUS reageert op mogelijke vertraging Transformer Prime

De ASUS Transformer Prime, die verkrijgbaar is vanaf 19 december, is het eerste mobiele apparaat dat de Tegra 3-chipset van Nvidia gaat gebruiken. Deze chipset zou gelijkwaardig zijn aan chipsets voor pc. Er zijn echter geruchten opgedoken dat de Transformer Prime niet op de aangekondigde datum beschikbaar zal zijn.

Een lezer van Phandroid heeft namelijk het bericht gehad van NCIX, een Canadese online winkel, dat de Transformer Prime dit jaar niet beschikbaar zal zijn wegens WiFi-problemen. Het bereik zou namelijk niet voldoen aan de door ASUS gestelde eisen. Een verslaggever van The Verge heeft om opheldering gevraagd en kreeg het volgende antwoord van ASUS: "At this point, we still show to be on schedule to start shipments the week of 12/19. I will provide an update once I have additional information."

Als het werkelijk om een wereldwijde vertraging zou gaan, zoals NCIX beweert, zou ASUS dat hopelijk duidelijk kenbaar maken. Het lijkt er dus op dat de Transformer Prime gewoon op 19 december in de winkels ligt.

Newey: "RB8 gereed voor eerste wintertest"

Red Bull Racing-topontwerper Adrian Newey is ervan overtuigd dat het team met de nieuwe auto aan de eerste wintertest kan gaan beginnen. De RB8 zou op 7 februari in Jerez voor het eerst de baan op moeten komen.

"Alles is er op gericht om de eerste wintertest te halen. Zoals altijd zal het krap worden, maar ik zou teleurgesteld zijn als we het niet zouden gaan halen," zei Newey over de nieuwe RB8 tegen Autosport. De Brit weet dat er nog enkele valkuilen zijn, zoals het feit dat de hele auto door de crashtests van de FIA moet zijn gekomen voordat ermee getest mag worden.

"Eén ding dat verschilt met vorig jaar is dat de auto door alle crashtests moeten komen voor we mogen testen. Voor iedereen gaat dit een punt van zorg worden omdat er altijd iets onverwachts kan gebeuren. Als er nu een onverwacht groot probleem optreedt dan kun je zomaar de eerste test missen en dat kun je meenemen naar de tweede en derde test."

FOK!verkiezingen 2011

Het is weer zover. Het is namelijk weer tijd voor de jaarlijkse FOK!verkiezingen en dit jaar doen we het eens anders dan andere jaren.

Want FOK! geeft dit jaar de regie in handen van de users. Jij kunt dit jaar bepalen welke vragen er gesteld gaan worden en wat jij als de beste antwoorden ziet.

Uiteraard zou FOK! FOK! niet zijn als we er topics over hebben op het FOK!forum. Twee om precies te zijn. We beginnen met het FOK!verkiezingen topic daar kun je vragen verzinnen en antwoorden geven. En om het daar een beetje netjes te houden hebben we ook nog een FOK!verkiezingen slowchat topic.

Gifmenger slaat toe op kerstmarkten Berlijn

Zeker zeven bezoekers van kerstmarkten in Berlijn zijn de afgelopen week onwel geworden na het drinken van een door een onbekende man aangeboden borrel. De man deed zich voor als vader van een pasgeborene die zijn geluk wilde delen door met anderen te proosten. In werkelijkheid bleek hij de drankjes te hebben vergiftigd, meldden diverse Duitse media.

De gifmenger maakte zijn eerste slachtoffers woensdagavond toen hij twee twintigers zijn verontreinigde drankjes aanbood. Een van hen, een 26-jarige vrouw, moest in het ziekenhuis worden opgenomen. Later die week raakten nog vijf personen onwel. Mogelijk waren de drankjes aangelengd met de partydrug GHB.

De politie is nog op zoek naar de dader.

Nieuwe stormen op komst

Het stormachtige herfstweer houdt ook de komende week aan. Wolken, regen en wind bepalen voorlopig het weerbeeld. Dinsdag- en vooral vrijdagnacht kan de wind uitgroeien tot een storm. Daarbij krijgen de noordelijke kustprovincies en de Randstad het het zwaarst te verduren. Vrijdag is zelfs een zware storm mogelijk.

De winter lijkt door het herfstweer nog ver te zoeken. Het natte weer volgt op een week waarbij Nederland vooral woensdag en donderdag te maken had met harde wind. De windstoten bereikten lokaal snelheden tot boven de 100 kilometer per uur.

Het stormachtige weer is volgens weerplaza een teken dat de winter dichterbij komt. Koude lucht botst op de oceaan tegen warme lucht uit het zuiden. Deze grote temperatuurverschillen zorgen voor de stormen die zich de komende weken over Europa verspreiden.

De afgelopen weken hebben vooral Noorwegen, Denemarken en Schotland te maken gehad met flinke stormen. Waar in Nederland alleen lokaal windkracht 9 werd bereikt werd daar windkracht 11 gemeten. De komende week verschuift het zwaartepunt naar Ierland, Engeland en het kustgebied van Bretagne tot aan Denemarken.

Wil je meer lezen over dit onderwerp; kijk dan hier!

Van Calker zevende in viermansbob

Bobsleeër Edwin van Calker heeft in La Plagne een zevende plaats behaald met de viermansbob. In de wereldbekerwedstrijd moest de Nederlander samen met de remmers Yannick Greiner, Sybren Jansma en Jeroen Piek 0,33 seconden toegeven op het team van de winnende Duitser Manuel Machata.

Van Calker stond na de eerste run gedeeld vierde, maar omdat hij zich in de tweede run niet meer kon verbeteren miste hij het podium op 0,07 seconden. De podiumplaatsen waren nu voor de Duitse equipes van Machata, Maximilian Arndt en Thomas Florschütz.

Star Wars camera levert 625.000 dollar op

De Panavision PSR 35mm waarmee George Lucas zijn Star Wars Episode IV - A New Hope mee filmde heeft op een veiling het recordbedrag van 625.000 dollar opgebracht.

De camera was in het bezit van actrice Debbie Reynolds, die aanvankelijk een museum wilde openen met film memorabilia. Dit plan kwam echter niet tot wasdom en daarom werd een groot deel van de collectie geveild. Het is nu de duurste klassieke camera ooit verkocht.

Het oude record voor een Star Wars item stond op 402.500 dollar, dit werd in 2008 neergelegd voor een miniatuurmodel van een TIEfighter die gebruikt werd  in de eerste Star Wars film.

Narsingh: "Ik sta open voor contractverlenging"

Luciano Narsingh was zaterdag een van de uitblinkers bij sc Heerenveen. De vleugelaanvaller sprak na afloop onder meer met Goal.com. De Friezen versloegen door vijf doelpunten van Bas Dost laagvlieger Excelsior uiteindelijk met 0-5.

Narsingh maakte veel indruk door maar liefst vier assists voor zijn rekening te nemen. De vleugelaanvaller is dit seizoen een van de smaakmakers bij de Friese club, maar denkt nog niet aan een stap hoger.

Het contract van Narsingh loopt af in 2013, maar Heerenveen heeft nog geen poging ondernomen om de verbintenis op te waarderen. "Dat zou wel mooi zijn als dat wel gebeurt", aldus de aanvaller tegenover aanwezige media, waaronder Goal.com. "Ik sta zeker open voor contractverlenging. Dit is toch de club die mij de kans heeft gegeven om in de Eredivisie te spelen."

Narsingh wacht echter rustig af en richt zich gewoon op Heerenveen. "Ik wil dit seizoen gewoon alle wedstrijden spelen en belangrijk zijn door veel assists te geven en doelpunten te maken. Met een vertrek ben ik dus zeker nog niet bezig."

Mourinho: "Barcelona heeft geluk gehad"

FC Barcelona won gisteravond met 1-3 van Real Madrid in de Spaanse Primera División. Real-coach José Mourinho vond dat de Catalanen in Santiago Bernabéu geluk hebben gehad.

"Geluk speelt altijd een belangrijke rol in het voetbal. Na de 1-0 kregen wij een grote kans die Cristiano Ronaldo normaal gesproken binnen schiet. We speelden goed in de eerste helft, en in de tweede helft kreeg Barcelona een gelukkig doelpunt," zei Mourinho over de 1-2 die Xavi wist te maken doordat Real-verdediger Marcelo het schot van richting veranderde.

"Toen kregen we al snel de kans op de gelijkmaker en ik dacht dat die er ook was, maar dat bleek niet het geval. Later kreeg Kaka ook nog een kans op 3-2 en die pakte hun keeper. Niet door kwaliteiten, maar door geluk," vond de Portugese oefenmeester.

Winkelcentrum Almelo zondag open

Winkelcentrum De Schelfhorst in Almelo opent zondag gewoon zijn deuren. Dat heeft een woordvoerder van de winkeliersvereniging gemeld.

In de C1000-vestiging van het centrum werd vrijdagavond een 18-jarige medewerkerster doodgeschoten. "De winkeliers willen gewoon doorgaan", stelt de zegsman. "En ze hebben ook veel steun aan elkaar, door erover te kunnen praten." De C1000 zelf opent maandag pas weer zijn deuren.

Voor de winkel is een zee van bloemen en kaarsjes verrezen, ter nagedachtenis aan het slachtoffer.

Winkelcentrum Almelo zondag open
Winkelcentrum Almelo zondag open (Foto: ANP)

Oranje wint brons op Champions Trophy

De Nederlandse hockeymannen hebben op de Champions Trophy de bronzen medaille veroverd. Nieuw-Zeeland werd in een spannende wedstrijd met 5-3 verslagen. Het gastland maakte vijf minuten voor tijd voor de derde keer een achterstand ongedaan, maar capituleerde door treffers in de 67e en 69e minuut van Bob de Voogd en Billy Bakker.

Oranje had het betere van het spel in de openingsfase en kwam na vijf minuten verdiend op voorsprong via Jeroen Hertzberger. Daarna nam Nieuw-Zeeland evenwel het initiatief over en halverwege de eerste helft viel de gelijkmaker. Teun de Nooijer bezorgde Nederland in de 28e minuut een nieuwe voorsprong, maar opnieuw bracht het gastland de score in evenwicht.

In een hectische en fysieke tweede helft zette Mink van der Weerden de ploeg van bondscoach Paul van Ass uit een strafcorner op 3-2. Nadat Nieuw-Zeeland voor de derde keer op gelijke hoogte was gekomen besliste Oranje het duel in de slotfase. De Voogd en Bakker profiteerden van risico's die de opponent nam.

Het was de zevende keer dat Nederland brons won op de Champions Trophy, een record. Het toernooi werd acht keer door Nederland gewonnen.

Australië schreef voor de vierde achtereenvolgende keer het toernooi op zijn naam. In de finale was de recordkampioen met 1-0 te sterk voor Spanje. Eddie Ockenden maakte in de tweede helft het enige doelpunt.

Zeilster Bouwmeester grijpt wereldtitel

Marit Bouwmeester heeft bij het WK zeilen in Perth de wereldtitel veroverd in de Laser Radial-klasse. De 23-jarige Nederlandse eindigde in de medalrace als vierde, waardoor ze haar koppositie in het klassement veiligstelde. Voor Bouwmeester is het de eerste gouden plak op een wereldkampioenschap.

"Ik voel me geweldig. Ik zei dat ik deze week wilde domineren, maar het was echt heel erg zwaar", reageerde Bouwmeester. "Ik ga nu eerst mijn familie en vrienden een knuffel geven en feest vieren."

Bouwmeester begon het laatste onderdeel met een voorsprong van zes punten op haar rivale Evi van Acker. Er mocht daardoor maar één boot tussen haar en de Belgische zitten. De Friezin zag Van Acker even afstand nemen, maar die moest na een fout een strafronde maken. Bouwmeester verloor Van Acker daarna niet meer uit het oog.

Finn-zeiler Pieter-Jan Postma behaalde zilver in Australië. De Fries won de afsluitende medalrace, maar kwam een punt tekort om de Brit Scott Giles van winst te houden.

Nijpels noemt natuurplannen Bleker zwarte bladzijde

De natuurplannen van staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA) zijn een zwarte bladzijde in de Nederlandse geschiedenis. Dat zei VVD-kopstuk en oud-milieuminister Ed Nijpels in het televisieprogramma Eva Jinek op Zondag. Bleker bezuinigt fors en wil de verantwoordelijkheid voor natuurgebieden decentraliseren.

Nijpels zegt dat Bleker met 72 procent veel te veel bezuinigt op het natuurbeleid. Er is volgens hem 'geen enkel argument om meer dan twintig procent te bezuinigen', zoals op alle beleidsterreinen. Paardenhouder Bleker heeft niet het beste voor met het milieu, vindt Nijpels. "Hij heeft het beste met zijn pony's en zijn weiland voor."

Eerder uitte de PvdA in de Tweede Kamer al forse kritiek op Bleker. De partij vindt dat het dossier natuur bij Bleker moet worden weggehaald en bij het ministerie van Infrastructuur en Milieu moet worden ondergebracht. Ook natuurorganisaties toonden zich eerder kritisch over Blekers functioneren.

Poster voor Amazing Spider-Man vrijgegeven

De redactie van SuperHero Hype heeft een nieuwe stijlvolle poster van The Amazing Spider-Man vrijgegeven. Op de poster zien we Peter Parker, zittend tegen twee muren, terwijl hij het bekende Spider-Man logo als schaduw werpt.

De poster hint ook naar 'The Untold Story' wat potentiële kijkers wellicht gerust moet stellen dat de film geen herhaling van zetten wordt uit 2002's Spider-Man, waarin Tobey Maguire de oorsprong van de spinnenman liet zien.

Poster Amazing Spider-Man

The Amazing Spider-Man draait vanaf 4 juli 2012 in de Nederlandse bioscopen. Naast Andrew Garfield als Peter Parker zien we ook Martin Sheen, Rhys Ifans en Emma Stone.

Nijpels: VVD moet praten over hypotheekrente

De VVD moet na gaan denken over beperking van de aftrek van de hypotheekrente. Ook voor deze partij moet dit onderwerp bespreekbaar zijn. Dat zei VVD-prominent Ed Nijpels zondag in het programma Eva Jinek op zondag.

De VVD heeft altijd vastgehouden aan de hypotheekrenteaftrek, maar volgens Nijpels is dit niet meer vol te houden. "Geen enkele politieke partij kan het zich veroorloven dit absoluut onbespreekbaar te houden."

Nijpels: VVD moet praten over hypotheekrente
Nijpels: VVD moet praten over hypotheekrente (Foto: ANP)

Achterban PVV mordicus tegen bezuinigingen

Driekwart van de achterban van de PVV is tegen steun aan extra bezuinigingen. De PVV-stemmers vinden dat de gedoogpartij niet aan de nieuwe bezuinigingsronde moet meedoen. De partij heeft al meerdere keren aangegeven weinig te voelen voor extra bezuinigingen. Dat blijkt zondag uit een peiling van Maurice de Hond.

De achterban van de coalitiepartijen VVD en CDA en van de PVV laat weinig mogelijkheden om de verwachte zes tot tien miljard euro extra te bezuinigen. Kortingen op cultuursubsidies, ontwikkelingshulp en de salarissen van ambtenaren roepen de minste weerstand op bij de kiezers van de drie partijen.

Opvallend is dat het verlagen van de hypotheekrenteaftrek door de meeste mensen niet meer onacceptabel wordt geacht, evenals het direct verhogen van de pensioenleeftijd naar 67 jaar. Minder dan een derde van de ondervraagden noemt die ingrepen als gevraagd wordt waar absoluut niet op mag worden bezuinigd.

Flinke verhogingen van het eigen risico van de ziektekostenverzekering, het verlagen van de AOW en verhoging van de accijnzen op benzine zijn wél onacceptabel. Acht op de tien tot zes op de tien vinden dat niet kunnen.

Ruimtegevechten in Star Wars: The Old Republic

BioWare heeft een officieel filmpje online gezet over de progressie van de Sith Inquisitor in Star Wars: The Old Republic. Daarnaast heeft een bètagebruiker een filmpje online gezet van de ruimtegevechten. De ruimtegevechten zijn volgens de gebruiker een lineaire achtbaanrit die wel vermakelijk is.

Dinsdag gaat de MMORPG van start voor mensen met vroege toegang, een week later voor de rest van de wereld.

Grote brand in parkeergarage Leiden

In een parkeergarage onder een appartementencomplex aan de Liviuslaan in Leiden is zondagochtend rond 7 uur een grote brand uitgebroken.

Boven de garage bevinden zich 25 woningen. Er zijn ruim 50 bewoners geëvacueerd voor het geval de brand uit de garage zou overslaan op de appartementen. Niemand raakte gewond. De bewoners zijn opgevangen.

Hoe de brand is ontstaan, is nog niet bekend. Volgens een zegsman van de brandweer werd het vuur 'op tijd' gesignaleerd. Hierdoor was de brand rond kwart voor 8 bijna onder controle.

Gameplaydetails C&C: Generals 2

Vannacht is tijdens de VGA's de eerste trailer getoond van Command & Conquer: Generals 2. Nu is er ook wat informatie over de game bekendgemaakt. De game zal exclusief voor de pc zijn en moet ergens in 2013 uitkomen.

De game, die draait op dezelfde engine als Battlefield 3, zal gaan over een bomaanslag op de wereldleiders. Generalen van verschillende legers nemen de rollen van de leiders over en vechten uit wie de ultieme wereldleider is. Bioware Victory, de EA-studio die eerder dit jaar werd opgestart als Victory Games, ontwikkelt de game en hieronder lees je meer over enkele features die door de studio aangekondigd zijn.

 • Drie verschillende facties die speelbaar zijn
 • Indrukwekkende graphics die gedetailleerde steden, wapens, voertuigen en omgevingen tot leven zal brengen.
 • Nieuwe multiplayermodi waarbij je met elkaar of tegen elkaar kan spelen.
 • Een intensieve singleplayercampagne waarin je met de verschillende facties speelt.
 • Toekomstige DLC zal bestaan uit maps, facties, voertuigen, campagnes en nog meer.

Ray Muzyka, BioWare-baas, gaf aan blij te zijn aan deze game te werken en hun visie erop los te mogen laten.

Akkoord bereikt op klimaattop Durban

Na uiterst moeizame onderhandelingen is op de klimaattop van de Verenigde Naties in Zuid-Afrika een akkoord bereikt. De 194 deelnemende landen stemden in de nacht van zaterdag op zondag in met een plan dat moet leiden tot een nieuw wereldwijd klimaatverdrag. Ook werd besloten tot verlenging van het Kyoto Protocol, waarin de vermindering van CO2-uitstoot door een deel van de rijke landen is geregeld.

'Kyoto' loopt in 2012 af, waardoor het nodig was om op de top in Durban tot nieuwe afspraken te komen over vermindering van broeikasgassen in de komende jaren. Landen die het verdrag van Kyoto destijds hebben ondertekend, moeten nu ieder voor zich bepalen of ze hun beloftes verlengen.

Voor de langere termijn kwamen de landen een 'routekaart' overeen, die erin voorziet dat uiterlijk in 2020 een nieuw verdrag in werking treedt. Daarin moeten bindende afspraken komen te staan, maar over de precieze invulling van het verdrag en de juridische status ervan zijn de deelnemende landen het nog allerminst met elkaar eens.

Het nieuwe verdrag, dat ervoor moet zorgen dat de CO2-uitstoot en daarmee de opwarming van de aarde beperkt wordt, moet in de periode tot 2015 worden opgesteld. De afspraken moeten ertoe leiden dat ook grote vervuilers als China, India en de Verenigde Staten, die niet deelnemen aan 'Kyoto', hun uitstoot gaan verminderen.

De onderhandelingen duurden ruim anderhalve dag langer dan aanvankelijk was gepland. De botsingen op de top waren zo nu en dan fel. Zo liepen de Europese Unie, ontwikkelingslanden en diverse eilandstaten vrijdag nog weg van de onderhandelingstafel omdat ze het tot dan toe geboekte resultaat te mager vonden.

Akkoord bereikt op klimaattop Durban
Akkoord bereikt op klimaattop Durban (Foto: ANP)

Nieuwe dienstregeling NS gaat in

De nieuwe dienstregeling van de NS is zondag ingegaan. Een belangrijke wijziging is de volledige ingebruikname van de hogesnelheidslijn, de HSL-Zuid. Zodra er voldoende hogesnelheidstreinen zijn, gaan er 5 treinen per uur rijden op het traject, in plaats van de huidige twee.

Verder worden er twee nieuwe stations in gebruik genomen. Het gaat om Station Sassenheim, tussen Leiden Centraal en Nieuw Vennep, en later dit jaar volgt Halfweg-Zwanenburg, tussen Amsterdam Sloterdijk en Haarlem Spaarnwoude.

Ook komen er meer rechtstreekse verbindingen en meer trajecten waarop elk kwartier een trein rijdt.


Nieuwe dienstregeling NS gaat in (Foto: Novum)

[VGA] En de winnaar is...

Naast een shitload aan onthullingen en trailers staan de VGA's ook voor iets anders, namelijk prijzen uitdelen. Dit jaar is Skyrim verkozen tot beste game van het jaar, beste RPG van het jaar en ontwikkelaar Bethesda tot beste studio van het jaar. Bekijk alle winnaars hieronder.

 • Game of the Year – The Elder Scrolls V: Skyrim
 • Studio of the Year – Bethesda Game Studios, The Elder Scrolls V: Skyrim
 • Character of the Year – The Joker, Batman: Arkharm City
 • Gamer God - Blizzard Entertainment
 • Hall of Fame – Shigeru Miyamoto, The Legend of Zelda
 • Best Xbox 360 Game – Batman: Arkham City
 • Best PS3 Game – Uncharted 3: Drake’s Deception
 • Best Wii Game – The Legend of Zelda: Skyward Sword
 • Best PC Game – Portal 2
 • Best Handheld/Mobile Game – Super Mario 3D Land
 • Best Shooter – Call of Duty: Modern Warfare 3
 • Best Action Adventure Game – Batman: Arkham City
 • Best RPG: The Elder Scrolls V: Skyrim
 • Best Multiplayer - Portal 2
 • Best Individual Sports Game – Fight Night Champion
 • Best Driving Game – Forza Motorsport 4
 • Best Fighting Game – Mortal Kombat
 • Best Motion Game - The Legend of Zelda: Skyward Sword
 • Best Independent Game – Minecraft
 • Best Adapated Video Game – Batman: Arkham City
 • Best Song in a Game – “Setting Sail, Coming Home (End Theme)” by Darren Korb, Bastion
 • Best Original Score – Bastion
 • Best Graphics – Uncharted 3: Drake’s Deception
 • Best Performance by a Human Male – Stephen Merchant as Wheatley, Portal 2
 • Best Performance by a Human Female – Ellen McLain as GLaDOS, Portal 2
 • Best Downloadable Game – Bastion
 • Best DLC – Portal 2 – Peer Review
 • Most Anticipated Game – Mass Effect 3
 • Trailer of the Year – Assassin’s Creed: Revelations, E3 2011 Trailer

[VGA] Tony Hawk in HD

Tony Hawk heeft tijdens de VGA's aangekondigd dat er in het komende half jaar een HD-versie van Tony Hawk komt. De game, genaamd Tony Hawk Pro Skater HD, zal enkele levels uit de eerste twee Tony Hawk-games pakken en deze upgraden naar HD.

Tony Hawk heeft aangegeven dat de levels 'School' en 'Downhill' ook in de nieuwe game zitten. De game komt naar PS3 en Xbox 360, een exacte datum is niet bekendgemaakt.

Mexico opgeschrikt door krachtige aardbeving

Een deel van Mexico is zaterdag (lokale tijd) opgeschrikt door een krachtige aardbeving. Volgens de Amerikaanse seismologische dienst had de beving een kracht van 6.7 op de schaal van Richter.

Het epicentrum ligt in de buurt van Teloloapan, in het zuiden van het land. In Mexico-Stad deed de beving gebouwen schudden. Mensen renden de straat op, meldden ooggetuigen. Of bij de aardbeving slachtoffers zijn gevallen, is nog onbekend.

Lotus: "Wereldkampioen binnen twee of drie jaar"

Binnen twee jaar heeft Lotus Renault GP een wereldkampioen in de gelederen. Dat is de nieuwe doelstelling van het team nadat zij Kimi Räikkonen hebben gecontracteerd. Romain Grosjean kwam deze week ook nog het team versterken, reden genoeg om de doelstellingen drastisch op te schroeven.

Lotus Renault GP heeft als doel gesteld om wereldkampioen te worden voor het einde van 2014. Het team uit Entstone blijkt te blaken van zelfvertrouwen nadat zij Kimi Räikkönen hebben kunnen contracteren. Deze week voegden zij tevens GP2-kampioen Romain Grosjean toe aan hun team.

"We hebben beide coureurs vervangen, wat niet iets standaards is, maar het komt overeen met de wensen van de eigenaar Genii. Zij willen namelijk weer een 'top team' worden", aldus teambaas Eric Boullier. "Het is de bedoeling om binnen twee of drie jaar wereldkampioen te zijn."

Grosjean kijkt ook uit naar het nieuwe seizoen. "Wereldkampioen in twee of drie jaar, dat is prima voor mij", zei de aanwinst van Lotus. "Het is moeilijk te beschrijven hoe ik me nu voel. Ik heb een ongebruikelijke weg doorlopen, met de eerste poging in Formule 1 die niet zo glorieus afliep. Dit is echter goed geweest voor mijn ontwikkeling."

FOK!filmtip van de dag: It's a Wonderful Life

Iedere dag komen er meerdere films op televisie. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft jou iedere dag onze tip van de dag. Vandaag is dat... It's a Wonderful Life.

It's a Wonderful Life is een prachtige film van Frank Capra uit 1946. In de film zien we de lotgevallen van George Bailey (James Stewart), een man die op het punt staat om op kerstavond een einde aan zijn leven te maken. Hij wordt echter gered door een engel genaamd Joseph. Joseph laat George zijn leven bekijken en het blijkt dat George zijn hele leven bezig is om anderen te helpen ten koste van zichzelf. Als George vervolgens aangeeft dat het beter was geweest als hij nooit was geboren laat de engel hem een alternatieve wereld zien waar hij niet bestaat.

iawl

It's A Wonderful Life is gebaseerd op het verhaal The Greatest Gift van Philip Van Doren Stern. De film kent een sterke cast met James Stewart, Donna Reed en Lionel Barrymore. Toch was de film in 1946 geen groot succes en duurde het enige tientallen jaren voordat de film alsnog tot klassieker werd bestempeld. De film werd op 7 juni 1951 in de Nederlandse bioscopen uitgebracht. In 2006 werd It's a Wonderful Life uitgeroepen tot de 'Most Powerful Movie of All Time' door het Amerikaanse Film Instituut.

It's a Wonderful Life is te zien om om 14:05 uur op Eén.

Prijswinnaars FOK! Formule 1-manager 2011

Het Formule 1-seizoen 2011 is afgelopen en daarom is het tijd om de prijswinnaars in de FOK F1-manager 2011 bekend te maken. In het klassement is het lang spannend geweest en werd er door de verschillende managers druk over de strategie nagedacht om de zege binnen te slepen.

Sebastian Vettel werd kampioen bij de coureurs en Red Bull Racing bij de constructeurs. Maar wie is in dit eindklassement de enige echte FOK! Formule 1-managerkampioen van 2011 geworden en gaat er met de hoofdprijs vandoor? Wie vallen er nog meer in prijzen? Lees snel verder!

Het volledige eindklassement van de userteams kun je hier nakijken. Het subleagueklassement is achter deze link te vinden.

De hoofdprijs, Race Experience, is gewonnen door: RZa_010. Hij of zij mag samen met een vriend of vriendin één dag zelf rijden in spectaculaire automobielen op het circuit van Zandvoort. Gefeliciteerd en bij voorbaat een leuke dag gewenst!

wvinky mag als nummer twee een cursus volgen om de nieuwste sensatie bij het karten onder de knie te krijgen: driftkarten.

De nummers 3 tot en met 5 winnen een kwartaalabonnement op Top Gear Magazine, het magazine waarin alles over auto's wordt besproken. De winnaars zijn:
3) Roel0f
4) Knock-out-Mutant
5) Nelix

Tot slot hebben we voor de nummers 6 tot en met 15 ontvangen ieder 2 kartheats aangeboden door Bleekemolens Race Planet Indoor Kartbanen! De gelukkigen zijn:
6) Dennycross
7) Fritsert
8) hugo2406
9) MVK
10)
RRRobert
11) Automatic_Rock
12) creeper14
13) woody100
14) Arie_Devlin
15) trance_fan

Alle prijswinnaars van harte gefeliciteerd en veel plezier met de gewonnen prijs! Ben je een van de prijswinnaars, neem dan contact met ons op via een e-mail naar sport[at]fok.nl onder vermelding van je username en naam- en adresgegevens. Dan zorgt de PR van FOK! ervoor dat je de gewonnen prijs zo spoedig als mogelijk in ontvangst mag nemen.

FOK! dankt Bleekemolens Race Planet, Fun Center Kart World Limmen en TopGear voor het beschikbaarstellen van de prijzen.

Namens de gehele FOK!managerspel-crew: alle deelnemers bedankt voor het meedoen en de prijswinnaars van harte gefeliciteerd: veel plezier met je prijs.

We zien iedereen graag weer terug in het komend F1-seizoen, bij de FOK! Formule 1-manager 2012!

[VGA] Metal Gear Rising: Revengeance gelekt

Het is al lange tijd stil gebleven rondom Metal Gear Solid: Rising. Na de 'watermeloen-trailer' op de E3 van 2010 viel de game met Raiden in de hoofdrol in een zwart gat. Tijdens de VGAs zou er een nieuwe aankondiging zijn rondom de game, maar NeoGAF heeft nu al beeldmateriaal weten te bemachtigen.

De game heeft ten eerste een nieuwe naam: Metal Gear Rising: Revengeance. Het wordt ook niet meer ontwikkeld door Konami, maar door Platinum Games, bekend van de uitmuntende Bayonetta en Vanquish. De absurde trailer laat een hele andere game zien dan anderhalf jaar geleden.

Update: Officiële trailer

Laatste reviews en specials
review
Need for Speed Heat
review
Atelier Ryza: Ever Darkness & the Secret Hideout
review
Blu-ray: The Secret Life of Pets 2
review
Blu-ray: Hellboy 4K
review
Blu-ray: Yesterday
special
Interview Team Paraluna op DreamHack Rotterdam
©FOK.nl e.a.