FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 22 november 2011

Aanhouding na vondst dode man Zaandam

De politie heeft dinsdag een 46-jarige man uit Amsterdam aangehouden die mogelijk betrokken is geweest bij de dood van een 47-jarige man uit Hippolytushoef. Dat meldt de politie. De dode man werd begin augustus gevonden in een pand in Zaandam.

In verband met het onderzoek deed de politie dinsdag vijf invallen in woningen en bedrijfspanden in onder meer Utrecht, Almere en Amsterdam. Daarbij zijn verschillende spullen in beslaggenomen. Ook stuitten agenten op vijftig kilo softdrugs. In verband met de drugs is een 49-jarige vrouw uit Utrecht aangehouden.

Miyamoto is kritisch op Mario Kart 7

De legendarische ontwikkelaar heeft in een interview met Famitsu aangegeven niet helemaal blij te zijn met het feit dat je in Mario Kart 7 aan de voertuigen kunt sleutelen. Miyamoto zegt verder wel dat de Mario Kart-formule inmiddels heel solide is.

Volgens de Japanner leidt het sleutelen alleen maar af, "I was actually pretty well against some of the customisation features of the game. It can be fun to win money for racing and use it to buy parts and such, but I didn't think that had much to do with the core fun of the series."

Waarom bleef het er dan in zitten, Miyamoto is toch almachtig binnen Nintendo? De beste man besloot zijn hand over het hart te strijken en de customisation toe te laten, maar daar tegenover eiste hij van het team voor de rest een topgame leveren. "The idea for that [feature] came from the studio staff, though, and my final response was 'If you can build this customisation on top of a solid control and gameplay foundation, then go ahead.'"

Volgens Miyamoto probeert Nintendo met Mario Kart 7 niet groots te innoveren: "Sometimes people yelled at me to look at things more closely, but like I said, the core of Mario Kart is pretty solid at this point and I think it's safe to have it evolve in a pretty staid and traditional manner."

Tenslotte verklaart Mario's vader de simpele naam voor deze game: "Coming up with the title was actually a lot of trouble for us, but it is the seventh game, and so it just sort of came down to what felt best. Besides, seven is supposed to be a lucky number, isn't it?"

Mario Kart 7 racet naar ons hart op 2 december.

Uitslagen Champions League (22/11/2011)

Vanavond stond de vijfde speelronde in de groepsfase van de Champions League voor de groepen A tot en met D op het programma. Ajax speelde uit bij Olympique Lyonnais met 0-0 gelijk en heeft plaatsing voor de knock-outfase in eigen hand.

Groep A

Napoli (Ita) - Manchester City (Eng) 2-1
17' Cavani 1-0
33' Balotelli 1-1
49' Cavani 2-1

Bayern München (Dui) - Villarreal (Spa) 3-1
3' Ribéry 1-0
23 Gómez 2-0
50' De Guzman 2-1
69' Ribéry 3-1

Stand

# Club Wedstrijden Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 Bayern München (Dui) * 5 4 1 0 13 11-4
2 Napoli (Ita) 5 2 2 1 8 8-6
3 Manchester City (Eng) 5 2 1 2 7 7-6
4 Villarreal (Spa) 5 0 0 5 0 2-12


Programma 7 december
Manchester City (Eng) - Bayern München (Dui)
Villarreal (Spa) - Napoli (Ita)


Groep B

CSKA Moskou (Rus) - Lille (Fra) 0-2
49' Berezutski (e.d.) 0-1
64' Sow 0-2

Trabzonspor (Tur) - Internazionale (Ita) 1-1
18' Álvarez 0-1
23' Altintop 1-1

Stand

# Club Wedstrijden Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 Internazionale (Ita) * 5 3 1 1 10 7-5
2 Trabzonspor (Tur) 5 1 3 1 6 3-5
3 Lille (Fra) 5 1 2 2 5 6-6
4 CSKA Moskou (Rus) 5 1 2 2 5 7-7


Programma 7 december
Lille (Fra) - Trabzonspor (Tur)
Internazionale (Ita) - CSKA Moskou (Rus)


Groep C

Otelul Galati (Roe) - FC Basel (Zwi) 2-3
10' F. Frei 0-1
14' A. Frei 0-2
37' Streller 0-3
75' Giurgiu 1-3
81' Antal 2-3

Manchester United (Eng) - Benfica (Por) 2-2
3' Jones (e.d.) 0-1
30' Berbatov 1-1
59' Flecher 2-1
60' Aimar 2-2

Stand

# Club Wedstrijden Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 Benfica (Por) * 5 2 3 0 9 7-4
2 Manchester United (Eng) 5 2 3 0 9 10-6
3 FC Basel (Zwi) 5 2 2 1 8 9-9
4 Otelul Galati (Roe) 5 0 0 5 0 3-10


Programma 7 december
FC Basel (Zwi) - Manchester United (Eng)
Benfica (Por) - Otelul Galati (Roe)


Groep D

Real Madrid (Spa) - Dinamo Zagreb (Kro) 6-2
2' Benzema 1-0
6' Callejón 2-0
9' Higuaín 3-0
20' Özil 4-0
49' Callejón 5-0
66' Benzema 6-0
81' Beciraj 6-1
90' Tomecak 6-2

Olympique Lyonnais (Fra) - Ajax (NED) 0-0

Stand

# Club Wedstrijden Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 Real Madrid (Spa)* 5 5 0 0 15 16-2
2 Ajax (NED) 5 2 2 1 8 6-3
3 Olympique Lyonnais (Fra) 5 1 2 2 5 2-6
4 Dinamo Zagreb (Kro) 5 0 0 5 0 2-15


Programma 7 december
Ajax (NED) - Real Madrid (Spa)
Dinamo Zagreb (Kro) - Olympique Lyonnais (Fra)

* = door naar de volgende ronde

Jeugd van Tegenwoordig solo op Noorderslag

De Nederlandse rapgroep De Jeugd van Tegenwoordig zal in solovorm op het Groningse festival Noorderslag te zien zijn. Pepijn Lanen is te zien met Le Le, Vjeze Fur is te bewonderen met het nieuwe Coevurduh! en Willie Wartaal staat met WiWa & Friends op het podium. Dit allemaal op het speciale 3VOOR12-podium in De Oosterpoort op 14 januari 2012. Of De Jeugd met elkaar ook op zal treden is nog niet bekend.

Ook Palio Superspeed Donkey, Lefties Soul Connection, Hospital Bombers en Mr. Polska zijn bevestigd voor het speciale podium. Eerder waren Krystl, Dio en Gers Pardoel al bevestigd voor Noorderslag. Aanstaande zaterdag om 10:00 uur start de kaartverkoop voor Eurosonic en Noorderslag. In het tweede weekend van januari staat Groningen in het teken van muziek.

Maastricht stelt voorwaarden aan wietpas

De gemeenteraad van Maastricht heeft dinsdag een motie aangenomen waarin wordt gepleit voor landelijke invoering van de wietpas. Ook moet Maastricht niet opdraaien voor de kosten van de invoering van de wietpas. Bovendien zou de gemeente extra agenten moeten krijgen om de verwachte toename van de overlast te bestrijden.

De gemeenteraad is tegen de wietpas, maar als die er toch komt, dan wil de raad die niet al per 1 januari, maar later en in heel Nederland in één keer. De raad wil niet dat Maastricht een proeftuin wordt voor de pas.

Nieuwe rage: naakte tieners met pet

De nieuwste internetmeme heeft heel wat stof doen opwaaien in Australië. Tieners zetten zich massaal naakt op de foto en posten de foto vervolgens op Facebook. Hun geslachtsdelen worden slechts bedekt door een pet.

De rage, 'The Sneaky Hat' genaamd, is vorige week ontstaan op Facebook. Een groep 15-jarigen uit de Australische deelstaat Queensland plaatse foto's van zichzelf met een pet voor hun snikkel. De rage sloeg al snel over en kreeg in korte tijd al meer dan tienduizend volgelingen.

En dat kan natuurlijk niet in het puriteinse land. Het wordt daar zelfs al een 'paradijs voor pedofielen' genoemd. "Het is helemaal niet grappig", waarschuwt internetveiligheidwaakhond Susan Mclean. "Het kan ernstige gevolgen hebben. Als iets eenmaal op internet staat, krijg je het er nooit meer vanaf."


NIeuwe rage: met een pet voor je edele delen op de foto

Breng je vechtskills op orde bij Kingdom of Amalur

Altijd al precies willen weten hoe je het beste kunt vechten in Kingdom of Amalur: Reckoning? Er is nu een trailer uitgebracht die je alles vertelt over de verschillende combat modes en vechttechnieken. Met deze video als leermeester kan het bijna niet meer fout gaan tegen de tijd dat je aan de game gaat beginnen.

Kingdom of Amalur: Reckoning komt in februari uit op Xbox 360, PlayStation 3 en pc.

Me, myself and I

Iedereen schijnt wel ergens op de wereld een heuse dubbelganger te hebben. Op zich is dat gegeven wetenschappelijk gezien niet zo opzienbarend, als je feitelijk het aantal van 7 miljard mensen dat momenteel op deze aarde huist, afzet tegen het aantal mogelijke verschillende combinaties van genetische structuur. Maar behalve het feit dat dit bepaald geen recht doet aan ons gevoel als mens ‘uniek’ te zijn, schept het ook de nodige verwarring.

Jaar cel voor Drentse sigarettensmokkelaar

Het smokkelen van miljoenen valse merksigaretten heeft een inwoner van het Drentse Roden een jaar celstraf opgeleverd. De 51-jarige man was de organisator van een transport van bijna 25 miljoen nagemaakte sigaretten. Het OM had drie jaar tegen hem geëist. Drie anderen kregen taakstraffen.

De sigaretten, waaronder meer dan achttien miljoen Marlboro's, werden eind januari 2009 in drie vrachtwagens vanuit de haven van Hamburg naar Nederland vervoerd. De trailers werden teruggevonden in Roden en in de Friese dorpen Surhuisterveen en Frieschepalen, op de terreinen van een transport- en verhuurbedrijf. De 59-jarige eigenaar van het transportbedrijf werd vrijgesproken.

De man had gezegd dat hij van tevoren niet wist dat er illegale sigaretten met zijn vrachtwagens zouden worden vervoerd. Hij had de wagens alleen maar verhuurd. Zijn twee zoons van 23 en 27 jaar werden wel veroordeeld.

De jongste zoon kreeg van de noordelijke fraudekamer van de rechtbank in Leeuwarden de maximale werkstraf van 240 uur opgelegd. Hij heeft achter het stuur van een van de vrachtwagens gezeten en heeft de vervoersbrieven vervalst.

Zijn broer kreeg een werkstraf van tweehonderd uur voor het besturen van de tweede vrachtwagen. De derde chauffeur, een 49-jarige man uit Leeuwarden, kreeg eveneens een werkstraf van 240 uur. Zijn 21-jarige zoon begeleidde het transport in een personenauto.

Hij reed voor de vrachtauto's uit om te kijken of er werd gecontroleerd bij de grens en kreeg een taakstraf van tachtig uur. De straffen vielen lager uit dan het Openbaar Ministerie had geëist omdat de rechtbank vindt dat niet bewezen kan worden dat de verdachten bij een ander transport betrokken zijn geweest.

Bij het bedrijf in Frieschepalen werd nog een vierde trailer aangetroffen, die was beladen met 6,5 miljoen sigaretten van het merk L&B. De rechtbank oordeelde dat ook niet bewezen kan worden dat de verdachten deel uit hebben gemaakt van een criminele organisatie.

De nagemaakte sigaretten kwamen uit China. Het was de bedoeling dat ze verspreid zouden worden in onder meer Nederland en Groot-Brittannië.

VS dragen gevangenen over aan Irak

De Verenigde Staten hebben dinsdag alle gevangenen in Irak die nog onder hun verantwoordelijkheid vielen overgedragen aan de Iraakse autoriteiten. Alleen een bevelhebber van Hezbollah werd niet overgedragen. Dat hebben Iraakse en Amerikaanse regeringsfunctionarissen bekendgemaakt.

De overdracht van de 37 gevangenen markeert een volgende stap in de terugtrekking van het Amerikaanse leger uit Irak. Tegen het einde van het jaar moeten alle Amerikaanse militairen uit Irak weg zijn.

Grote vraag blijft wat er moet worden gedaan met Ali Mussa Daqduq. De Hezbollah-bevelhebber valt nog steeds onder de verantwoordelijkheid van de VS, omdat gevreesd wordt dat hij wordt vrijgelaten als hij wordt overgedragen aan de Iraakse autoriteiten.

De Libanees werd in 2007 opgepakt in de Iraakse stad Karbalah. Hij wordt ervan verdacht samen met Iraanse agenten sjiitische opstandelingen te hebben getraind. Die voerden aanslagen uit op Amerikaanse militairen in Irak. Daqduq wordt tevens in verband gebracht met een brutale aanslag in 2007, waarbij vier Amerikaanse militairen werden ontvoerd en vervolgens vermoord.

Als de Iraakse autoriteiten toestemming geven, wordt Daqduq mogelijk overgebracht naar de VS om daar terecht te staan.

Bondsdag eist opheldering neonazi-moorden

Alle partijen in de Duitse Bondsdag hebben dinsdag met een ongekend vertoon van saamhorigheid op de recent aan het licht gekomen reeks moorden door neonazi's gereageerd. In een met algemene stemmen aangenomen gezamenlijke verklaring toonden de partijen zich beschaamd over de misdrijven en eisten zij volledige opheldering. Ook moet opnieuw een verbod op de extreemrechtse partij NPD worden overwogen. In een debat oefende de oppositie scherpe kritiek op de binnenlandse veiligheidsdienst.

Alle vijf fracties betuigen in de verklaring hun medeleven met de nabestaanden van de slachtoffers - negen Turken, een Griek en een politieagente. Ze verlangen bovendien dat 'de structuren van de veiligheidsdiensten' met spoed tegen het licht worden gehouden, zowel op federaal als op deelstaatniveau. Daarnaast roepen de partijen de regering op mogelijkheden te onderzoeken voor een nieuw verbod op de NPD. Minister van binnenlandse zaken Hans-Peter Friedrich verklaarde dat voor dit doel al een werkgroep is gevormd, die nog deze week aan de slag gaat.

Toppolitici van de CDU/CSU, SPD, FDP, Groenen en Die Linke waren het dinsdagochtend over de gezamenlijke verklaring eens geworden. De regeringspartij DCU/CSU en FDP stemmen anders nooit voor moties die ook door Die Linke worden gesteund.

Scherpe kritiek was er op de veiligheidsdiensten. Deze hebben 'jarenlang systematisch verzaakt', zei FDP-secretaris Christian Linder. SPD-fractieleider Frank-Walter Steinmeier zei dat de binnenlandse veiligheidsdienst in een 'zware geloofwaardigheidscrisis' verkeert als alle tot nog toe bekende feiten waar blijken te zijn. Renate Künast van de Groenen noemde het 'beschamend, dat ons land veel mensen geen bescherming tegen rechtse terreur heeft geboden'.

Open is nog de vraag of kleinere veiligheidsdiensten samengevoegd moeten worden. Verschillende deelstaatministers van binnenlandse zaken van CDU/CSU en SPD keerden zich tegen voorstellen van die strekking, afkomstig van onder anderen minister van justitie Sabine Leutheusser-Schnarrenberger (FDP) en de voorzitter van de Bondsdagcommissie voor binnenlandse zaken, Wolfgang Bosbach (CDU).


Bondsdag eist opheldering neonazi-moorden (Foto: Novum)

Sony kondigt launchgames PS Vita aan

Sony heeft bekendgemaakt welke games zij gaan publiceren om de Europese launch van de PlayStation Vita te vergezellen. Een volledige lijst van de launch line-up ontbreekt vooralsnog. Het is wachten tot third-party bedrijven ook hun launchgames aankondigen.

De volgende twaalf games zijn Sony's eigen kroost:

 • Uncharted: Golden Abyss
 • WipEout 2048
 • Reality Fighters
 • Little Deviants
 • ModNation Racers: Road Trip
 • Everybody’s Golf
 • Escape Plan
 • Gravity Rush
 • Hustle Kings
 • MotorStorm RC
 • Top Darts
 • Super StarDust Delta

Namco heeft inmiddels aangegeven dat Ridge Racer (natuurlijk), Touch My Katamari en Shinobido 2: Revenge of Zen ook bij de launch aanwezig zullen zijn. FIFA 12 en F1 2011 worden ook dicht bij de release van de PS Vita verwacht.

Naakte vrouw bungelt aan balkon

Een Britse vrouw heeft afgelopen weekend een angstig avontuurtje gehad in Tenerife. De 49-jarige vrouw heeft enige tijd naakt aan het balkon van haar hotel gebungeld. De vrouw was tijdens de seks over de railing gekukeld.

De vrouw, alleen genoemd met haar initialen AMAM, leek het zaterdagochtend wel een geil idee om op het balkon van haar hotelkamer de liefde te bedrijven. Blijkbaar ging er iets mis, want ze viel over de railing en viel meer dan een meter naar beneden.

De vrouw had een flinke smak kunnen maken, ware het niet dat haar rechterenkel tijdens de val tussen twee spijlen bleef haken. De vrouw heeft enige tijd naakt boven de grond gebungeld totdat uitgerukte spuitgasten haar uiteindelijk uit haar benarde positie bevrijdden.

Ondanks de massaal opgetrommelde hulpdiensten, zal de vrouw niet worden berecht. Zij heeft namelijk niets strafbaars gedaan. Wel heeft de politie haar aangeraden in de toekomst aan veilige seks te doen.

[CL] Uitslag Olympique Lyon - Ajax

Ajax heeft zijn vijfde wedstrijd in de groepsfase van de Champions League gelijkgespeeld tegen Olympique Lyon. Net als in de thuiswedstrijd werd het 0-0, waardoor de Amsterdammers in de slotwedstrijd tegen Real Madrid kunnen gelijkspelen om te overwinteren in de Champions League.

In de eerste helft kwam de regerend landskampioen nauwelijks in de problemen. Enkele schoten konden gemakkelijk worden gekeerd door Vermeer. De Amsterdammers hadden verder wel een duidelijk veldoverwicht, maar kwamen niet verder dan een schot van Janssen en een kopbal van Vertonghen.

Vlak na rust waren er wel direct een aantal goede kansen voor Ajax. Eerst kwam Eriksen goed door de verdediging en gaf de bal aan Sulejmani, die echter stuitte op Lloris. Uit de daarop volgende corner schoot Vertonghen tegen de handen van diezelfde keeper van Lyon. Na een kwartier ging een van richting veranderd schot van Sulejmani net over.

Kenneth Vermeer
Vermeer weet de bal tegen te houden (Foto: Pro Shots)

Lang kon Lyon er niks tegenover zetten, tot Vermeer plots een knappe redding moest verrichten op een schot uit de tweede lijn. In de daarop volgende counter wisten Sulejmani en Eriksen niet snel genoeg te handelen om er een scoringskans uit te halen. Het leidde wel een slotoffensief in van Lyon. Een schot van Gourcuff ging net naast, terwijl Vermeer voortreffelijk redde op een schot van Lacazette.

Het bleef 0-0 in Lyon, waardoor Ajax in de laatste wedstrijd tegen Real Madrid genoeg heeft aan een punt om te overwinteren in de Champions League. Een nederlaag kan ook genoeg zijn, mits Lyon dan niet een grote overwinning boekt bij Dinamo Zagreb.

Duel tussen Gomis en Alderweireld
Duel tussen Gomis en Alderweireld (Foto: Pro Shots)

Olympique Lyon

0 - 0

AFC Ajax

 
Gele kaart: Réveillère, Cris (Olympique Lyon), Enoh, Janssen (AFC Ajax)
 
Stadion: Stade de Gerland, Lyon
Toeschouwers: 36.000
Arbiter: Eriksson (Zwe)
 
Opstelling:   Opstelling:
Lloris
Réveillère
Cris
Lovren
Cissokho
Briand (Lacazette/86)
Gourcuff
López (Ederson/73)
Källström
Bastos
Gomis
  Vermeer
v.d. Wiel (Blind/66)
Alderweireld
Vetonghen
Anita
Eriksen
Enoh
Janssen
Sulejmani
Lodeiro (Lukoki/89)
Ebecilio (Klaassen/85)

Nieuwe Motorstorm voor PS Vita

Motorstrom RC is zojuist in Londen aangekondigd tijdens een evenement ter ere van Sony's nieuwe handheld. De nieuwste racegame van Evolution Studios zal klaar staan voor de launch op 22 februari.

In plaats van stoere bakken bevat deze Motorstorm dus speelgoedauto's. De trailer heeft het over vier verschillende exotische locaties, verspreid over zestien parcours. Je kunt racen met 24 voertuigjes uit acht verschillende categorieën.

PS3-gebruikers kunnen de game ook via PSN kopen. Eén aankoop voldoet om op beide systemen te kunnen spelen en ze delen dezelfde save-file. De PS3-versie bevat tevens split-screen voor vier spelers, een rariteit tegenwoordig.

Turkse president GŁl op bezoek in Groot-BrittanniŽ

De Turkse president Abdullah Gül is dinsdag aangekomen in Groot-Brittannië voor een driedaags staatsbezoek. Het bezoek van Gül volgt op een bezoek van de Britse koningin Elizabeth II in 2008 aan Turkije.

Gül en zijn vrouw Hayrunnisa Gül werden in hun hotel in Londen opgehaald door prins Charles, die het echtpaar vergezelde naar besprekingen met de koningin en premier David Cameron. De premier verklaarde vooraf dat hij met Gül wilde spreken over Syrië. Later spreekt Gül ook met andere Britse ministers.

De Turkse president werd onthaald op een militaire parade op Horse Guards Parade, een plein nabij Whitehall. Vervolgens vertrok hij naar Buckingham Palace voor een lunch. In de avonduren nam Gül deel aan een staatsbanket.


Turkse president Gül op bezoek in Groot-Brittannië (Foto: Novum)

[WTF] Federer slaat Nadal van de baan

Roger Federer heeft Rafael Nadal een flinke kater bezorgd. De Zwitser wist tijdens de tweede wedstrijd van de World Tour Finals de Spanjaard met 6-3 en 6-0 te verslaan. De Zwitser is met deze overwinning zeker van een halve finaleplaats in de Londense O2-arena. 

Nadal zal nog een flinke kluif krijgen aan Jo-Wilfried Tsonga. De Fransman wist eerder vandaag zijn partij tegen de Mardy Fish te verslaan. Beide spelers hebben nu dus een wedstrijd gewonnen.  Roger Federer neemt het in de laatste groepswedstrijd op tegen de Amerikaan. 

Extreem lange file door haperende slagbomen

Op de A15 ter hoogte van Spijkenisse zijn dinsdag lange files ontstaan toen de slagbomen van de Hartelbrug niet meer omhoog gingen door een technische storing. In de richting van Rotterdam naar Europoort stond op het hoogtepunt een file van zo'n 25 kilometer, zegt een woordvoerder van de ANWB.

Door de defecte slagbomen waren de afritten Spijkenisse in beide richtingen afgesloten. Het verkeer kon omrijden via de N57. De storing was rond 18.00 uur verholpen.

Ook op de A58 is het nog altijd druk na een ongeluk met een tankwagen. Op het hoogtepunt stond er een file van twintig kilometer. Het verkeer richting Eindhoven staat rond 18.00 uur nog over vijf kilometer vast. In het noorden van het land en in Brabant is het nog mistig, maar dat zorgt in tegenstelling tot de afgelopen dagen nauwelijks voor problemen.

Pakistaanse Taliban kondigen staakt-het-vuren af

De Pakistaanse Taliban hebben een staakt-het-vuren afgekondigd en de aanvallen in het hele land een halt toegeroepen als steunbetuiging aan voorzichtige vredesgesprekken met de regering. Dat heeft een hoge Pakistaanse Talibancommandant maandagavond gezegd.

De commandant, die anoniem wil blijven omdat hij niet de officiële woordvoerder van het terreurnetwerk is, zei dat het staakt-het-vuren sinds afgelopen maand van kracht is. Het doet de hoop toenemen dat de Taliban inderdaad een dialoog over vrede met de regering willen aangaan.

Uren na de aankondiging van de Talibancommandant liet de Pakistaanse minister van binnenlandse zaken, Rehman Malik, weten dat de regering nog geen formele gesprekken met de Taliban voert. "Maar als de Taliban een staakt-het-vuren hebben afgekondigd, verwelkomen we dat", zei hij.

De Pakistaanse Taliban zitten achter veel van het geweld in Pakistan. Vermoed wordt dat de groep gefragmenteerd is geraakt en dat sommige facties nog altijd achter een strijd tegen de staat staan. De laatste maand vonden namelijk verscheidene aanvallen door opstandelingen plaats.

Guus Meeuwis en TiŽsto Ereburgers van Brabant

Guus Meeuwis en dj Tiësto zijn dinsdag uitgeroepen tot Ereburgers van Brabant. Meeuwis kreeg tijdens een bijeenkomst in het provinciehuis de Erepenning van de provincie Noord-Brabant uitgereikt uit handen van de Commissaris van de Koningin Wim van de Donk.

Tijs Verwest, oftewel dj Tiësto, kon niet aanwezig zijn bij de uitreiking. Hij sprak zijn dank uit door middel van een videoboodschap. Naast Meeuwis en Verwest mag ook de Brabantse zanger Gerard van Maasakkers zich voortaan Ereburger van Brabant noemen.

"Tiësto, Guus en Gerard hebben ieder op hun eigen manier in de afgelopen jaren een bijdrage geleverd aan de muzikale wereld van Brabant", vertelt Van de Donk. "Zij hebben de stoot gegeven tot een vernieuwing van house, techno, het populaire lied en het Brabantse lied."

Dj Tiësto werd geëerd omdat hij begon achter draaitafels op feesten in Breda en vervolgens uitgroeide tot een internationaal zeer succesvolle dj. Meeuwis bracht cd's uit als Groots met een Zachte G en gaf meerdere concerten in het Philips Stadion in Eindhoven. Ook brengt hij een ode aan zijn provincie in het nummer Brabant.

'Buitenlander ontvoerd in zuiden Jemen'

Jemenitische separatisten hebben dinsdag een buitenlandse vrouw en haar chauffeur ontvoerd in het zuiden van Jemen. Dat heeft een medewerker van de Jemenitische veiligheidsdiensten gezegd.

Volgens de medewerker, die anoniem wil blijven, onderhandelt het Jemenitische leger met de separatisten over de vrijlating van het tweetal. De ontvoerders zouden behoren tot de Zuidelijke Beweging, die onafhankelijkheid voor het zuiden van Jemen nastreeft.

De chauffeur en de vrouw - naar verluidt een Franse vrouw die in Marokko is geboren - werden ontvoerd toen ze rondreden in de provincie Lahj. Het tweetal is meegenomen naar de havenstad Aden. Wat de vrouw in Lahj deed is niet duidelijk, maar volgens de eerste berichten zou de vrouw rond hebben gereden in een voertuig van het Rode Kruis of werkzaam zijn voor UNHCR.

Een woordvoerder van UNHCR zei echter niet op de hoogte te zijn van de ontvoering van een medewerker. Ook het Internationale Rode Kruis en het Franse ministerie van buitenlandse verklaarden niets te weten van een ontvoering.

Negenduizend euro voor houtsneden Escher

De houtsneden van Maurits Escher die onlangs opdoken in een kringloopwinkel hebben dinsdag ruim negenduizend euro opgeleverd bij een veiling in Diemen. Dat is een stuk hoger dan de 2500 euro die vooraf was verwacht, meldt veilinghuis De Eland/Van Gendt Book Auctions dinsdag. Het ging om 25 originele houtsneden uit 1932, die door Escher zelf waren gesigneerd.

Dinsdag ging ook het literaire debuut van Willem Frederik Hermans onder de hamer. De dichtbundel Kussen Door een Rag van Woorden leverde 3355 euro op. Het boek werd in 1944 in een privé-oplage van dertig exemplaren uitgegeven. Hermans had het boek van een extra gedicht voorzien.

Transformers: Dark of the Moon

Transformers zijn fictieve buitenaardse robots die sinds 1984 in de winkels liggen als speelgoedfiguur. Al snel groeide het uit tot een populair product en dat betekent dus stripboeken, televisieseries en films. Regisseur Michael Bay (Bad Boys) pakte de franchise op en bracht in 2007 een eerste live-actionfilm uit. Het werd een goed succes en toen kon een vervolg niet uitblijven. Dat vervolg (Revenge of the Fallen) wordt nog steeds bekritiseerd en dus is het aan Bay om het goed te maken in Dark of the Moon.

Reinout Oerlemans miste warmte van gezin

Reinout Oerlemans kreeg het zwaar te verduren tijdens de opnames van Nova Zembla. De regisseur miste volgens zijn vrouw Daniëlle de warmte van zijn gezin het meest. De opnames vonden plaats in onder meer IJsland en Groenland.

"Hij miste de warmte", vertelt Daniëlle aan RTL Boulevard. "Als hij weg is ligt één van onze vier kinderen naast mij. Voor ons is het makkelijker. Hij kan niet naast Derek de Lint in bed gaan liggen."

Toen Daniëlle tijdens de opnames haar man moest missen, stuurde ze veel filmpjes om Oerlemans op de hoogte te houden van het leven van zijn gezin. "Zelfs het eerste poepje van Katelyn op het potje werd op de film gezet."

Verkrachter sloeg 22 jaar eerder ook al toe

De man die in september in een natuurgebied bij het Zuid-Hollandse Bernisse een vrouw verkrachtte, sloeg 22 jaar eerder op dezelfde plek ook al toe. Dat heeft de politie ontdekt aan de hand van gevonden dna-materiaal, meldt de politie dinsdag.

Eind september werd een 39-jarige vrouw uit Bernisse in het natuurgebied tussen Zuidland en Abbenbroek de bosjes ingetrokken en verkracht. De dader is een blanke man van een jaar of 60. Een dna-spoor leverde een match op met een vergelijkbare zaak uit 1989. Toen werd op het Trambaanpad een vrouw verkracht, op nog geen vierhonderd meter van de plek waar de man zich aan de vrouw uit Bernisse vergreep.

Beide zaken zijn niet opgelost. Het programma Opsporing Verzocht besteedt dinsdagavond aandacht aan de zaak.

Dode man Twello slachtoffer van misdrijf

De dode man die dinsdagochtend werd gevonden in Twello is door een misdrijf om het leven gekomen. Zijn identiteit is nog onbekend. Dat laat een woordvoerder van de politie weten.

Voorbijgangers vonden het lichaam rond 08.00 uur op het Zwarte Pad in een buitengebied van het Gelderse dorp. Zij vermoedden dat de man onwel was geworden en van zijn fiets was gevallen. Na de komst van de hulpdiensten bleek de man dood. De politie heeft een onderzoek ingesteld.

Tantawi: referendum over machtsoverdracht Egypte

De Opperste Raad voor de Strijdkrachten in Egypte overweegt een referendum te houden over een directe overdracht van de macht aan een burgerregering. Dat werd dinsdag bekendgemaakt door veldmaarschalk Hussein Tantawi, de leider van de raad.

In een toespraak gaf Tantawi geen duidelijke datum voor de machtsoverdracht, maar hij zei wel dat er op 30 juni 2012 presidentsverkiezingen worden gehouden. Dit wordt beschouwd als de laatste stap in het overdrachtsproces. Hij probeerde in zijn rede de militairen neer te zetten als echte patriotten en was woedend over wat hij noemde pogingen zijn reputatie te bezoedelen.

"Het leger, vertegenwoordigd door de Opperste Raad voor de Strijdkrachten, koestert geen wens om te regeren en stelt het landsbelang boven alles. Het is klaar om de verantwoordelijkheid direct over te dragen en terug te keren naar zijn oorspronkelijke taak van het verdedigen van het land als het volk dat wil en door middel van een referendum als dat nodig is", aldus Tantawi.

Het voorstel van Tantawi voor een referendum werd door tienduizenden betogers op het Tahrir-plein in Caïro weggehoond. Ze schreeuwen 'Erhal' - wat 'Vertrek' betekent. "Onze eisen zijn duidelijk", aldus Khaled El-Sayed, een kandidaat voor de parlementsverkiezingen die maandag plaatshebben. "We willen dat de militaire raad aftreedt en de macht overdraagt aan een regering van nationale redding die de volledige macht heeft." Hij eiste tevens dat de bevelhebber van de militaire politie en tevens minister van binnenlandse zaken wordt aangeklaagd voor de 'afschuwelijke misdaden' van de afgelopen dagen.

De Opperste Raad voor de Strijdkrachten heeft dinsdag tevens ingestemd met het ontslag van het kabinet, dat maandag werd ingediend door premier Essam Sharaf. Bovendien wordt er een 'kabinet van nationale redding' gevormd. Tevens zegde de raad toe dat alle betogers die sinds zaterdag zijn opgepakt worden vrijgelaten. Agenten en militairen die verantwoordelijk waren voor de dood van 29 betogers worden berecht.

Boete en voorwaardelijke celstraf voor RiccÚ

Riccardo Riccò heeft van een Franse rechter een boete en een voorwaardelijke celstraf opgelegd gekregen. De Italiaan moet 3000 euro betalen voor het gebruiken van epo tijdens de Tour de France van 2008.

Naast de boete kreeg de renner een voorwaardelijke celstraf van twee maanden. De straf is gelijk aan de straf die Riccò al eerder kreeg te horen van de rechter in Foix. Daartegen had de voormalige renner van Vacansoleil beroep aangetekend.

Met deze straffen is de kous nog niet af voor Riccò. Hem hangt ook een levenslange schorsing boven het hoofd, nadat hij eerder dit jaar weer de dopingregels overtrad. Hij had in eerste instantie toegegeven bloeddoping te hebben gebruikt, maar trok die verklaring terug. Vacansoleil besloot hem desondanks te ontslaan.

Captain America-ster vervangt James Franco

Chris Evans wil de mentor spelen van een moordenaar in het drama The Iceman. De Captain America-acteur is in onderhandeling om de hoofdrol over te nemen van James Franco, schrijft de Amerikaanse film- en tv-website Deadline.

De 37-jarige Michael Shannon speelt de rol van de huurmoordenaar Richard Kuklinski, die werkte voor de maffia. De 30-jarige Evans overweegt de rol van zijn mentor Robert Pronge. Waarom Franco uit het filmproject stapte is onbekend.

Kuklinski pleegde naar eigen zeggen op zijn veertiende zijn eerste moord. Hij doodde hij in totaal meer dan tweehonderdvijftig mensen en overleed in 2006 in de gevangenis. Kuklinski had naast zijn bestaan als koelbloedige moordenaar een gezin met zijn vrouw, in de film een rol van Maggie Gyllenhaal.

Het drama is gebaseerd op boek The Iceman: The True Story of a Cold-Blooded Killer dat Anthony Bruno in 1994 publiceerde over de moordenaar. Ariel Vromen schreef het scenario en gaat de film regisseren. The Iceman moet in 2013 in de bioscopen verschijnen.

Julie Delpy maakt film over The Clash-zanger

De Franse actrice en regisseuse Julie Delpy gaat een film maken over het leven van The Clash-zanger Joe Strummer. Dat schrijft het Amerikaanse filmblad Variety. De film The Right Profile is vernoemd naar een liedje van de punkband.

De biografische film speelt zich af in 1982, toen Strummer een maand lang rondzwierf in Frankrijk. In dat jaar had de Engelse band een grote hit met het album Combat Rock, met daarop het bekende nummer Should I Stay Or Should I Go.

Vlak voor het verschijnen van het album raadde zijn manager Strummer aan even uit de publiciteit te verdwijnen, om de aandacht op de band te vestigen. De zanger vertrok en liet niemand weten waar hij was. Strummer overleed in 2002.

De 41-jarige Julie Delpy heeft net de opnames afgerond van de komedie 2 Days in New York met de Amerikaanse komiek Chris Rock. De film is een vervolg op haar komedie 2 Days in Paris. De actrice is ook in gesprek met acteur Ethan Hawke over een vervolg op hun twee romantische drama's Before Sunrise en Before Sunset.

Zwerfhonden RoemeniŽ mogen worden afgemaakt

Het Roemeense parlement heeft dinsdag het euthanaseren van zwerfhonden gelegaliseerd. Dierenrechtenactivisten zijn woedend, maar stads- en gemeentebesturen zeggen dat er geen andere mogelijkheid is. De dieren zouden een gevaar vormen voor de volksgezondheid.

In Boekarest alleen lopen naar schatting al vijftigduizend zwerfhonden rond. Met de nieuwe wet, die binnenkort door president Traian Basescu ondertekend wordt, hebben de autoriteiten een nieuw wapen om zwerfhonden van de straat te plukken en in asielen op te sluiten. Dertig dagen later mogen de dieren worden afgemaakt.

Dierenactivisten verzamelden zich dinsdag voor het parlement en riepen parlementariërs op tegen het wetsvoorstel te stemmen. Zij zien liever een alternatieve maatregel - sterilisatie - doorgevoerd.

Mosquera: 'Desnoods stap ik naar het CAS'

Ezequiel Mosquera zal in beroep gaan bij het internationaal sporttribunaal CAS als hij door de Spaanse wielerbond voor twee jaar geschorst wordt. Deze straf is eis van de aanklager en kan door de bond overgenomen worden.

Bij de inmiddels 36-jarige Spanjaard werden vorig jaar tijdens de Ronde van Spanje sporen gevonden van HES, een bloedverdunner die gebruikt wordt om de aanwezigheid van epo te maskeren. Mosquera tekende na de Vuelta, maar voordat zijn positieve test bekend werd, een contract bij de Nederlandse wielerploeg Vacansoleil. "Als het nodig is stappen we naar het CAS", aldus Mosquera vandaag.

FNV waarschuwt voor duurdere kinderopvang

De bezuinigingen die het kabinet in petto heeft voor de kinderopvang hebben enorme gevolgen voor de sector en voor de arbeidsparticipatie. Dat concludeert de FNV uit een peiling onder 1000 ouders die gebruik maken van de kinderopvang.

Wanneer ouders meer moeten gaan betalen, gaan zij op zoek naar alternatieven. Vier op de tien ondervraagden overwegen minder te gaan werken en 15 procent denkt er dan over te stoppen met werken. Vooral moeders zouden minder gaan werken. Zes op de tien ouders zullen minder uren opvang afnemen, zo blijkt uit de enquête. Veel ouders overwegen de formele opvang (deels) in te ruilen voor opvang door familie of kennissen.

Ouders zijn bovendien bang dat de bezuinigingen ten koste gaan van de kwaliteit van opvang. En kwaliteit, veiligheid en voldoende personeel vinden ouders het belangrijkst, geven zij in de enquête aan. Nu zijn ze daar nog tevreden over.

Dit jaar is 70 procent van de ouders al meer gaan betalen voor de opvang van hun kind. Dat heeft er niet toe geleid dat zij minder gebruik van kinderopvang zijn gaan maken. Maar als het nu weer duurder wordt, dan gaat 60 procent waarschijnlijk wel op het aantal uur beknibbelen. De FNV is bang dat de werkgevers in de opvang op prijs moeten gaan concurreren en dus op personeel moeten gaan bezuinigingen wanneer ouders naar goedkopere vormen uitwijken.

De FNV biedt de uitkomsten van de enquête woensdag aan de Tweede Kamer aan, die dan debatteert over kinderopvang. De Kamer praat onder meer over het rapport van de commissie-Gunning die werd ingesteld naar aanleiding van de Amsterdamse zedenzaak, op een kinderdagverblijf. De commissie beveelt onder meer aan dat er altijd twee leiders of leidsters op een groep moeten staan. Die aanbeveling is zowel werknemers in de sector als ouders uit het hart gegrepen, aldus de FNV.

FNV waarschuwt voor duurdere kinderopvang
FNV waarschuwt voor duurdere kinderopvang (Foto: ANP)

Wilders wil kabinet niet laten struikelen

Geert Wilders (PVV) is 'absoluut' niet van plan om het kabinet op het spel te zetten. Wel gaat hij 'keihard onderhandelen' als blijkt dat extra bezuinigingen nodig zijn. Dat zei de gedoogpartner dinsdag in de wandelgangen van de Tweede Kamer.

Wilders ligt met regeringspartij CDA in de clinch nadat hij vorige week voorstelde om vier miljard euro extra te bezuinigen op ontwikkelingshulp. Staatssecretaris van Economische Zaken Henk Bleker (CDA) noemde het voorstel van Wilders zaterdag onbespreekbaar.

Daarop deelde Wilders zondag per Twitter een venijnige plaagstoot uit aan het CDA. "Laat Bleker 'zijn streep maar trekken', dan blijven er van de tien zetels nog een stuk of vier over. Voor iedere miljard ontwikkelingshulp eentje", twitterde hij.

De relatie met het kabinet staat niet op het spel. "Persoonlijk kan ik altijd met de heer Verhagen en de heer Buma door een deur", zei Wilders dinsdag. "Maar dat laat onverlet dat je meningsverschillen kan hebben over waar je het geld vandaan kan halen." Voor de PVV staat bezuinigen op ontwikkelingshulp nog steeds bovenaan het lijstje, beklemtoonde hij.

Wilders herhaalde dat 2012 het 'jaar van de waarheid' wordt voor de gedoogcoalitie. "Ik ben er absoluut niet op uit nu het kabinet op het spel te zetten, maar ga wel keihard onderhandelen en ontwikkelingshulp is daar een heel belangrijk punt."

Zeventig weigerambtenaren melden zich bij vakbond

Ongeveer zeventig ambtenaren die weigeren mensen van hetzelfde geslacht te trouwen hebben zich de afgelopen dagen gemeld bij de reformatorische vakbond RMU. De RMU had de ambtenaren een week geleden gevraagd zich te melden, zodat de vakbond als spreekbuis voor ze kan optreden, zegt bestuurslid Peter Schalk dinsdag.

De vakorganisatie besloot tot de oproep nadat oud-raadslid voor de ChristenUnie-SGP Wim Pijl door de gemeente Den Haag werd ontslagen als trouwambtenaar. Pijl had aangegeven bezwaar te hebben tegen het trouwen van mensen van hetzelfde geslacht.

De RMU wil weigerambtenaren ondersteunen, juridisch advies geven en met de politiek en media namens hen contacten onderhouden. De meesten kunnen volgens hem niet openlijk spreken, omdat ze vrezen daardoor hun baan kwijt te raken. Volgens Schalk is van ontslag bij de zeventig ambtenaren vooralsnog geen sprake.

De reformatorische vakbond RMU gaf eerder al aan Pijl bij te gaan staan. Het oud-raadslid voor de ChristenUnie-SGP vecht zijn ontslag aan.

De RMU pleit vanuit een bijbelse visie al jaren voor ruimte voor gewetensbezwaarde ambtenaren. De vereniging vindt het 'onthutsend' dat ze hier geen ruimte voor krijgen.

Vorige week dinsdag nam de Tweede Kamer een motie van GroenLinks aan waarin staat dat ambtenaren niet langer moeten kunnen weigeren homo's te trouwen. Minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner (CDA) liet vrijdag echter blijken dat het kabinet niet van plan is op korte termijn gehoor te geven aan de eis van de Kamer. Donner wil een advies over de kwestie van de Raad van State afwachten.

Rayman 3: Hoodlum Havoc HD komt naar je toe dit voorjaar

Ubisoft heeft bekendgemaakt dat Rayman 3: Hoodlum Havoc een HD-versie zal gaan krijgen op PlayStation Network en Xbox Live Arcade onder de naam Rayman 3: Hoodlum Havoc HD. Volgens de officiële aankondiging kunnen zowel fans als nieuwkomers van het spel uit 2003 genieten in HD-kwaliteit.

Rayman 3: Hoodlum Havoc HD biedt spelers 15-20 uur gameplay en een keur aan vrij te spelen leuks, waaronder grappige stand-alone minigames. Het spel is geüpdatet naar een beeldkwaliteit op 60 frames per seconde met verbeterde audio.

Ubisoft heeft Rayman 3: Hoodlum Havoc HD gepland voor een release in het voorjaar van 2012. Hieronder een aantal screenshots van het spel, met dank aan vg247.

Rayman 3 Hoodlum Havoc HD

Rayman 3 Hoodlum Havoc HD

Rayman 3 Hoodlum Havoc HD

Rayman 3 Hoodlum Havoc HD

Rayman 3 Hoodlum Havoc HD

Rayman 3 Hoodlum Havoc HD

PSV geeft Bertrams (19) contract

PSV heeft Nigel Bertrams een contract voor de duur van twee seizoenen gegeven. De jonge doelman (19) tekende eerder vandaag in het bijzijn van zijn familie zijn eerste overeenkomst met de ploeg uit Eindhoven.

"Dit is mijn eerste contract en ik ben erg blij dat PSV me dit vertrouwen gegeven heeft", was de eerste reactie van Bertrams, nadat hij zijn krabbel had gezet. "Ik droom er van kleins af aan al van om voor het eerste van PSV uit te mogen komen. Mijn doel is om het hoogst mogelijk te halen; in het Philips Stadion tussen de palen te staan."

Bertrams begon zijn carrière in 2001/2002 in het E-elftal van PSV en doorliep vervolgens een groot deel van de jeugdopleiding. Dit seizoen maakt de sluitpost zijn speelminuten bij de beloften van de Eindhovense formatie.

Extern onderzoek naar verroeste brug Alphen

Een externe commissie gaat onderzoeken of de gemeente Alphen aan den Rijn juist heeft gehandeld in het onderhoud van de Koningin Julianabrug. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders dinsdag besloten.

De brug werd begin november afgesloten omdat die op instorten stond. De draagconstructie bleek verroest waardoor een levensgevaarlijke situatie ontstond. Uit het onderzoek moet onder meer blijken wat er tijdens eerdere inspecties is geconstateerd en of dat gerapporteerd is.

De commissie staat onder leiding van Ernst ten Heuvelhof, hoogleraar bestuurskunde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en de TU Delft. In januari worden de eerste resultaten bekendgemaakt.

De Koningin Julianabrug wordt in de komende weken gerepareerd. De brug moet voor de kerst weer in gebruik zijn. Fietser en voetgangers kunnen tot die tijd gebruik maken van een pont.

Kim Kardashian bijna met ex op kerstkaart

Het had weinig gescheeld of Kim Kardashian had dit jaar kerstkaarten kunnen versturen waar haar trouwfoto op staat. Vlak na haar trouwdag liet de 31-jarige socialite kaarten ontwerpen met het portret van haar en haar ex Kris Humphries, weet de Amerikaanse entertainmentwebsite Radar Online.

Kardashian had al in september de proefdrukken van de kerstkaarten in huis. Ze had de makers laten weten erg tevreden te zijn met het resultaat, maar van een bestelling is het nooit gekomen.

Vrienden van de realityster hoeven niet te vrezen dat er geen kaartje op de mat valt. Een nieuwe kerstkaart is al in de maak, dit keer met een foto van de hele familie Kardashian. "Vandaag hebben we de kerstkaart met de familie geschoten. Jullie gaan ons thema van dit jaar geweldig vinden", twittert Kardashian.

Kim maakte eind oktober bekend dat het huwelijk tussen haar en Humphries op de klippen was gelopen. De twee hadden elkaar tien weken eerder eeuwige trouw beloofd.

Ambitieuze Dekker wil starten in de Tour de France

Thomas Dekker start vol ambitie aan het komende wielerseizoen. De renner, die terugkeert na een dopingschorsing, tekende vorige week een contract bij Gamin-Cevélo en wil in 2012 direct weer aan grote rondes meedoen.

"Volgend jaar wil ik de Tour rijden," aldus Dekker in het tv-programma De Wereld Draait Door. "Je moet ambitie hebben." Dekker start ook in de voorjaarsklassiekers, maar weet nog niet wat hij moet verwachten. "Het wordt heel moeilijk. Ik heb geen idee waar ik sta, maar ik zal er alles aan doen. Ik vind het ook geen probleem om daar te gaan knechten, ik ben blij dat ik er bij ben."

De 27-jarige oud-Rabobankrenner zal zijn seizoen starten in de Ronde van Qatar. Daarna zal hij ook nog aan de start staan in de Ronde van Oman.

Grieken leggen 1 december 24 uur het werk neer

De twee grootste vakbonden in Griekenland, GSEE en ADEDY, hebben hun leden opgeroepen 1 december 24 uur lang het werk neer te leggen. Dat maakten de twee bonden dinsdag bekend. Met de 24-uursstaking willen de vakbonden hun ongenoegen over de Griekse bezuinigingen kracht bijzetten.

De GSEE vertegenwoordigt grotendeels werknemers uit de private sector en ADEDY is een vakbond voor ambtenaren. De staking vindt plaats enkele dagen voor de bespreking van de begroting van 2012 in het Griekse parlement.

De vorige keer dat vakbondsleden op grote schaal gehoor gaven aan een oproep tot een 24-uursstaking was in oktober. Toen waren overheidsdiensten twee dagen lang gesloten.

Stank teistert Zuid-Hollandse steden

Veel bewoners van de Zuid-Hollandse steden Maassluis en Rozenburg kampen met stankoverlast. Sinds het begin van de avond zijn er 78 klachten binnengekomen bij Milieudienst Rijnmond DCMR. Het is niet duidelijk waar de stank vandaan komt.

DCMR vermoedt dat de overlast afkomstig is uit de nabijgelegen Botlek-Brittanniahaven. De zeehavenpolitie, brandweer en het Havenbedrijf speuren mee naar de bron van de stankoverlast.

Feyenoord verlengt met geblesseerde Ramsteijn

Verdediger Kaj Ramsteijn blijft tot en met 2014 bij Feyenoord. De 21-jarige, die een aflopend contract had, bereikte daarover een principeakkoord met de Rotterdamse club. Ramsteijn is momenteel geblesseerd aan zijn knie. Daaraan wordt hij woensdag geopereerd. Naar verwachting komt hij dit seizoen niet meer in actie.

Ramsteijn debuteerde vorig seizoen in het betaalde voetbal voor Excelsior. Dankzij zijn goede optredens daar haalde Feyenoord hem terug naar de Kuip. Veel plezier had hij nog niet van zijn overgang, want eind september raakte hij al geblesseerd. Dat was tijdens zijn zevende officiële duel voor de stadionclub.

Technisch directeur Martin van Geel ziet nog veel groeimogelijkheden voor Ramsteijn. "Kaj heeft zijn opleiding bij Feyenoord genoten en kan zich bij deze club ook nog verder ontwikkelen. Hij is een goede verdediger met een prima mentaliteit." Ramsteijn zelf is verguld met het vertrouwen van zijn club ondanks zijn zware blessure. "Het is een grote motivatie dat als ik weer fit ben ik nog twee jaar voor Feyenoord mag spelen."

KNVB schorst Brood voor twee duels

RKC-trainer Ruud Brood mag de komende twee wedstrijden niet op de bank bij RKC zitten. De trainer is door de KNVB voor twee duels geschorst naar aanleiding van zijn wangedrag in het competitieduel van zijn club uit bij Heerenveen. Brood duwde de vierde official en werd daarvoor naar de tribune gestuurd.

Maandag deed de openbare aanklager van de bond de coach een voorstel van twee wedstrijden plus een wedstrijd voorwaardelijk met een proeftijd van een jaar. Hiermee zijn club en trainer akkoord gegaan.

Robin weer zij aan zij met Batman

Binnenkort is het eindelijk mogelijk om het beroemde dynamische duo Batman en Robin weer samen te brengen in Batman:Arkham City. Vanaf morgen is namelijk de Robin-DLC beschikbaar voor het spel.

Batman AC Robin-DLC

De DLC bevat naast een volledig bespeelbare Robin met zijn eigen unieke special moves en gadgets twee challenge maps, Black Mask Hideout en Freight Train Escape. Daarnaast bevat de DLC ook twee extra Robin-skins. De DLC kost USD 6,99 of 560 Microsoft Points.

'Nederlander beraamde aanslagen Al-Qaida'

De Nederlandse terreurverdachte Sabir K. heeft volgens de Verenigde Staten met anderen aanslagen beraamd voor terreurorganisatie al-Qaeda van de inmiddels gedode Osama bin Laden.

De Amerikanen denken dat hij in 2010 een plan smeedde voor een zelfmoordaanslag op een Amerikaanse militaire basis in Afghanistan. In de buurt van dat kamp zou hij ook enkele jaren eerder (2007) met handlangers mortiergranaten hebben verstopt om een aanval te kunnen uitvoeren.

Dit staat in de tot nu toe niet openbaar gemaakte aanklacht tegen K. van de jury van de federale rechtbank in New York. Dit vertrouwelijke document is in het bezit van het ANP.

'Nederlander beraamde aanslagen al-Qaeda'
'Nederlander beraamde aanslagen al-Qaeda' (Foto: ANP)

VVD niet te spreken over hsl-deal

Regeringspartij VVD is er niet over te spreken dat de NS voortaan de hogesnelheidslijn (hsl) mag exploiteren. Wat de regeringspartij betreft, hadden er Duitse of Franse treinen gereden over het hsl-traject, zei VVD-Kamerlid Charlie Aptroot dinsdag tijdens het debat over de begroting van minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz (VVD).

De bewindsvrouw maakte vrijdag bekend dat de NS het recht krijgt om over de hsl te rijden. Daarmee wordt een faillissement afgewend van exploitant HSA, dat bestaat uit de NS en KLM. Dat consortium verkeert in grote financiële problemen, doordat HSA destijds veel te veel geld heeft geboden om de lijn te mogen uitbaten.

Aptroot neemt dat de bedrijven nog steeds kwalijk. Ze hebben een wanprestatie geleverd, stelde hij. "Ze zouden zich moeten schamen." Wat de VVD betreft was het bedrijf failliet gegaan. Aptroot is er dan ook niet over te spreken dat de hsl wordt toegevoegd aan het reguliere spoor.

Wat hem betreft was de lijn opnieuw aanbesteed zodat bijvoorbeeld het Franse spoorbedrijf SNCF of het Duitse DB ook hadden kunnen meedingen. "Daar hadden wij geen problemen mee gehad", zei Aptroot. Hij wees erop dat deze bedrijven al 'heel lang' met snelle treinen rijden.

De 'redding' van de hsl slaat een gat van bijna vierhonderd miljoen in de begroting van Schultz. In totaal gaat het rijk voor één miljard het schip in. Een faillissement had de staat echter maximaal 2,4 miljard euro gekost.

Enkele partijen vinden dat Schultz de deal te mooi heeft voorgespiegeld. Tijdens de persconferentie vrijdag repte de bewindsvrouw alleen van het verlies van 390 miljoen dat op haar eigen begroting terecht komt, terwijl het om een miljard euro gaat. "Is dat uit te leggen?", vroeg Arie Slob (CU).

Aptroot vindt dat de 'schade meevalt', omdat een Kamermeerderheid vindt dat de NS het recht moet krijgen om de hsl te exploiteren. En Schultz heeft binnen dit uitgangspunt onderhandeld, aldus Aptroot. Hij wees erop dat uit de brief aan de Kamer wel valt op te maken dat in totaal een miljard is gemoeid met de redding van de hsl.

Explosieverdachte Ritthem op vrije voeten

De 20-jarige man die verdacht wordt van het veroorzaken van de explosie in een caisson op het strand van Ritthem is vrijgelaten. De raadkamer van de rechtbank in Middelburg heeft zijn voorarrest niet verlengd, meldt het Openbaar Ministerie dinsdag.

De man zat sinds 6 oktober vast voor de ontploffing op 23 september. De explosie vernielde de caisson, een betonnen funderingsconstructie uit de Tweede Wereldoorlog, en sloeg een diepe krater in het strand. Ook sneuvelden diverse ruiten in de buurt. De brokstukken werden honderden meters verderop gevonden.

De verdachte werd samen met zijn 59-jarige vader en 50-jarige moeder aangehouden. Zij werden na een week vrijgelaten, maar zijn net als de man nog verdacht.

Volleyballers onderuit tegen Finland

De Nederlandse volleybalmannen zijn slecht begonnen aan het olympisch prekwalificatietoernooi. In het Kroatische Osijek was Finland dinsdag met 3-1 te sterk. Ook gastland Kroatië zit bij Nederland in de poule. Oranje moet eerste of tweede worden in de poule om door te gaan naar de halve finale en in de race te blijven voor een deelnamebewijs voor de Olympische Spelen in Londen.

Finland trok in de spannende eerste set nipt met 25-23 aan het langste eind. In de volgende set sloegen de mannen van bondscoach Edwin Benne echter terug: 25-19. Nadat de derde set met dezelfde cijfers naar de Finnen ging, werd het een zware opgave voor Oranje. In het vierde bedrijf liep de Nederlandse ploeg echter weer achter de feiten aan: 25-20.

[WTF] Murray laat rest World Tour Finals schieten

Andy Murray heeft zich teruggetrokken van de ATP World Tour Finals in Londen. De Schotse nummer drie van de wereld maakte dat vandaag bekend. Murray heeft last van een liesblessure. Die speelde hem gisteren al parten toen hij in twee sets van David Ferrer verloor. Eerste reserve Janko Tipsarevic is zijn vervanger.

Morgen debuteert Tipsarevic op het eindejaarstoernooi met een partij tegen Tomas Berdych. Novak Djokovic neemt het diezelfde dag op tegen David Ferrer. Vanavond spelen Roger Federer en Rafael Nadal in de andere poule nog tegen elkaar.


Murray laat rest World Tour Finals schieten (Foto: Novum)

FOK!filmtip van de dag: Julie et Romťo

Iedere dag komen er meerdere films op televisie. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft jou iedere dag onze tip van de dag. Vandaag is dat... Julie et Roméo, een bewerking van het toneelstuk van William Shakespeare.

Julie en Roméo zijn verliefd, maar een oud geschil verdeelt beide families. Roméo pleegt zelfmoord omdat hij denkt dat zijn geliefde is overleden. Hierop is Julie ontroostbaar en vlucht naar haar oom Matao. Matao blijkt echter een tovenaar te zijn die kan helpen om Julie terug te sturen naar het verleden.

De film is nieuw (2011) met rollen van Aïda Wang als Julie, Gérard K. Quédraogo als Roméo en de regie is van Boubakar Diallo. De film speelt zich af in Burkina Faso en dit maakt het tot een bijzondere film.

Julie et Roméo is vanavond om 21:00 op TV5 (met Nederlandse ondertiteling).

Deadline nieuwe pinnen niet gehaald

Het nieuwe pinnen is aan het eind van dit jaar niet overal ingevoerd, zoals de bedoeling was. Van de 280 duizend apparaten in Nederland, zijn er ongeveer tienduizend nog niet aangepast. Op dit moment wordt ongeveer 88 procent van alle pinbetalingen via het nieuwe pinnen uitgevoerd, eind dit jaar moeten dat 95 procent zijn, meldt een woordvoerder van Currence, de organisatie achter het pinverkeer.

Bij het nieuwe pinnen wordt geen gebruik meer gemaakt van een magneetstrip, maar van een zogeheten EMV-chip. De pas moet bij het nieuwe systeem in het pinapparaat worden gestoken en moet daar even in blijven zitten. De EMV-chip moet het pinnen veiliger maken en wordt in heel Europa ingevoerd. In Nederland hadden eind dit jaar alle apparaten moeten zijn aangepast.

Bij maximaal tienduizend apparaten gaat het aanpassen echter lastig. Deze zijn nog niet aangepakt, bijvoorbeeld doordat winkeliers helemaal niet weten dat het nieuwe pinnen bestaat, zegt de woordvoerder. In andere gevallen is aanpassing van de automaten technisch lastig, bijvoorbeeld omdat er hele tankinstallaties op zijn aangesloten.

Hoe lang het aanpassen van deze automaten gaat duren, durft de woordvoerder niet te zeggen. "Dat is van te veel factoren afhankelijk. Maar we zitten er bovenop." Currence verwacht dat in het eerste kwartaal volgend jaar de laatste automaten op het systeem zijn aangesloten.

Nieuwe Lara Croft is meer praktisch

De nieuwe Lara Croft uit de aankomende Tomb Raider-game draagt andere kleding dan in de eerdere games. Sommige gamers stoot dit tegen het verkeerde been maar Brian Horton, Art Director bij Crystal Dynamics, legt uit dat het nieuwe outfit beter bij de nieuwe Lara past.

De nieuwe kleding van Lara past meer bij het personage dat voor de game gemaakt is. Lara is in deze game nog lang niet de vrouw die ze in de eerste games is en dat zie je terug. Lara haar hemd is nu grijs en dat is volgens Horton ook praktischer. Door het grijze komt namelijk de kleur van de omgeving beter over op Lara.

Dat Lara Croft door de kledingkeuze wat Sex Appeal verliest is een bewuste keuze. Ze wilde haar namelijk ook echt lid maken van het expeditie-team waarmee ze op reis was. Dan heb je ook bepaalde kleding nodig en die is nu vormgegeven zoals het in de winkel zou kunnen liggen.

De nieuwe Tomb Raider-game komt in het najaar van 2012 uit en Horton geeft aan dat de nieuwe Lara Croft met liefde is ontwikkeld door het team en voor de spelers.

Pachter: "Nieuwe console Microsoft pas in 2014"

Onze favoriete glazenbolvoorspeller heeft weer toegeslagen door te zeggen dat Microsoft pas in 2014 zal komen met een nieuwe console. Pasgeleden gingen de geruchten nog dat er in 2012 al een nieuwe console zou komen maar Pachter geeft aan dat dit mal is.

Volgens Pachter zal Microsoft pas met een nieuwe console komen als de verkopen van de oude inzakken. Pachter zelf denkt dat alle 2012-geruchten komen door een aanpassing aan de huidige console vanwege Windows 8. Hij verwacht wel dat Microsoft in 2012 met een nieuw Xbox 360-model zal gaan komen. Todd Howard, director voor Skyrim, heeft ook aangeven geen nieuwe console voor 2014 te verwachten.

'WoW gaat meer dan 1,6 miljoen gebruikers verliezen'

Een analist van Lazard Capital Markets heeft vandaag aangegeven dat hij verwacht dat World of Warcraft binnenkort meer dan 1,6 miljoen spelers zal verliezen. Dat zal komen door de komst van Star Wars: The Old Republic. Het beursadvies van Blizzard is hierdoor van Kopen naar Neutraal gezet.

Een onderzoek onder gamers wees uit dat meer dan de helft van de spelers van WoW het spelletje beu begint te worden en toe is aan iets nieuws. Toevalligerwijs komt volgende maand SW:TOR uit, waar alle fans heen kunnen gaan. Echter kan het ook zijn dat een deel van deze spelers weer terug gaat zodra de WoW-addon Mists of Panaria uitkomt. 

Wat vinden jullie, WoW'ers? Zijn jullie WoW beu? Tijd voor iets nieuws? Is SW:TOR een goede optie?

'Morrowind en meer in Skyrim'

Skyrim is een grote game en de wereld waar Skyrim in ligt is nog groter. Ergens, diep in de bergen van Skyrim ligt een pad naar een open poort. Spelers kunnen niet door de poort maar het pad loopt wel verdacht verder, blijkbaar naar de wereld van Morrowind.

Eén speler veranderde wat instellingen en ging op onderzoek uit. De speler ontdekte dat het pad doorliep en dat het landschap ook buiten bereik van spelers verder ging. Na een poosje wandelen wordt het landschap wel minder gedetailleerd en minder mooi weergegeven maar de speler kan wel verder komen. Het blijkt dus dat de volledige landmassa voor Morrowind in de game zit.

Alhoewel Morrowind en andere stukken land wel in kleinere vorm in het spel zit blijft het een hele grote landmassa die niet gebruikt wordt. Daarnaast zijn bekende landkenmerken zoals Vvardenfell en de Imperial City wel te herkennen. Wat de plannen zijn voor het gebied buiten bereik is niet bekendgemaakt. Het kan eventueel gebruikt gaan worden voor toekomstige uitbreidingen of misschien wel voor de 'Modding-community', we zullen nog even moeten afwachten.

Benieuwd naar hoe het allemaal eruit ziet? Bekijk hier dan een volledige foto-rapportage van de gebieden buiten Skyrim.

Trailer animatiefilm 'The End'

De Spaanse animatiestudio Hampa heeft weer een nieuwe animatiefilm.  Na hun eerdere productie Margarita is vandaag de trailer van The End online gezet. 

The End is een persoonlijk en intiem verhaal over twee bejaarden die op een bank zitten een een dagelijks praatje houden. Het lijkt op het eerste gezicht de normaalste zaak van de wereld, maar er zit een liefdesverhaal achter. Hampa koos dit keer niet voor een standaard tekenfilm maar gaven het een waterverf-achtige stijl mee. Met behulp van computeranimatie is alles verder in 3D gemaakt. Een bijzondere opzet. Bekijk hieronder de trailer.

Cities of Heroes krijgt loyalty-systeem

Gamers die graag superheld willen zijn, hebben het tegenwoordig goed. Er zijn de laatste tijd een aantal MMO's online gegaan met als onderwerpen superhelden en superschurken. Één van deze games is City of Heroes. Deze krijgt nu een nieuwe Loyalty Systeem waarmee je exclusieve content kan krijgen. Mits je betaalt uiteraard.

Een gamer die lid wordt van het 2012 Salute to Statesman Loyalty Program zal exclusieve content krijgen in de vorm van kostuums, emotes en veel meer. Hiervoor moet hij (of zij) zorgen dat hun lidmaatschap niet verloopt tussen 1 december en 31 maart. Overige extra's zijn:

 • Tempered Through Fire, a new Account-Wide Badge.
 • The Helm of Zeus and the Helm of Tartarus. Two new helmets, inspired by Statesman and Lord Recluse.
 • Paragon, a new Chest Emblem that all Heroes or Villains can wear proudly.
 • The Inner Will costume change emote. Tap into primal forces to change into a new costume.
 • A non-combat companion pet.
 • The Battle Fury Aura. Your character will appear to be channeling awesome cosmic powers.

Rendla loopt zware knieblessure op

Andrej Rendla heeft opnieuw een zware knieblessure opgelopen. De 21-jarige Slowaak liep de kwetsuur maandagavond op in een duel van Jong FC Twente tegen Jong ADO Den Haag. Onderzoek in het ziekenhuis wees dinsdag uit dat hij de voorste kruisband van zijn linkerknie heeft afgescheurd. Het is al Rendla's derde zware knieblessure sinds hij voor Twente speelt.

Hoe lang FC Twente niet over Rendla kan beschikken, is nog niet bekend. "Dit is heel tragisch", zegt trainer Co Adriaanse. "Vooral omdat het Andrej's derde zware knieblessure is. Er wacht hem nu een lange periode van revalideren. Mentaal zal dit veel van hem vergen."

Rendla, die vorige week zijn contract verlengde tot 2015, speelt sinds 2007 voor Twente. Sindsdien kwam hij pas tot vijf duels, waarvan twee invalbeurten dit seizoen. Vorig seizoen werd de aanvaller uitgeleend aan Heracles Almelo.

Andrej Rendla
Rendla loopt zware knieblessure op (Foto: Pro Shots)

[WTF] Tsonga wint eenvoudig van Fish

Jo-Wilfried Tsonga heeft vandaag een eenvoudige zege geboekt op Mardy Fish bij de ATP World Tour Finals. De Fransman versloeg zijn Amerikaanse opponent met 7-6 (4) en 6-1. Beide tennissers hadden hun eerste wedstrijd zondag verloren. Tsonga boog toen voor Roger Federer, Fish voor Rafael Nadal.

Tsonga was de hele wedstrijd sterker dan Fish, maar liet een voorsprong in de eerste set schieten. Daardoor was een tiebreak noodzakelijk, die Tsonga met 7-4 won. In het tweede bedrijf kon Fish alleen in de eerste twee games een vuist maken, waarna Tsonga over de Amerikaan heenwalste.

Vanavond treffen Federer en Nadal elkaar in de Londense O2 Arena. De winnaar van die wedstrijd is vrijwel zeker van het bereiken van de halve finale.

Vrouw (20) vreest doodstraf na naaktfoto

Aliya Magda al-Mahdy wacht een zware straf volgens de sharia. De 20-jarige Egyptische heeft namelijk vorige week een naaktfoto van haarzelf op internet gezet. In het beste geval krijgt ze publiekelijk tachtig zweepslagen. In het ergste geval wordt ze echter een kopje kleiner gemaakt.

Aliya en haar vriend, Kareem Amer, noemen zichzelf activisten. Vorige week plaatste de jonge vrouw een foto (NSFW!) op haar weblog, waarin ze in evakostuum te zien is. De foto, inmiddels al meer dan een miljoen keer bekeken, was volgens het begeleidend schrijven een daad van protest. Inmiddels hebben Egyptische politici de daad scherp veroordeeld.

De islamitische wetgevers zijn vorige week een rechtszaak tegen het stel gestart. Zij hebben namelijk 'het moraal geschonden, aangezet tot onzedelijkheid en de islam beledigd'. Amer, die enkele jaren geleden al een gevangenisstraf uitzat wegens het beledigen van de islam, en zijn vriendin wachten een zware straf. "De straf kan zijn zweepslagen, gevangenis of iets anders passends", zo laat een woordvoerder van de islamitische rechtbank weten.

Als ze worden veroordeeld wegens overspel, dan worden ze 'slechts' publiekelijk afgeranseld met een zweep. En dat maar liefst tachtig keer. Het beledigen van de islam wordt echter bestraft met de doodstraf.

Rechter behandelt geding Heineken Ontvoering

De rechtbank in Amsterdam heeft woensdag het kort geding behandeld dat de Heineken-ontvoerders Jan Boellaard en Frans Meijer hebben aangespannen tegen de producent van de film De Heineken Ontvoering. De rechter doet 1 december uitspraak.

De advocaten van beide partijen hebben er vertrouwen in dat zij gelijk krijgen, bleek na afloop van de zitting. Boellaard en Meijer eisen dat in een disclaimer voorafgaand aan de film duidelijk wordt gemaakt welke scènes fictief zijn. "Dat wordt een disclaimer van een halve kilometer", zegt Jens van den Brink, de advocaat van producent IDTV, tegen Novum Nieuws. "Iedereen weet dat een speelfilm geen documentaire is."

Bart van Tuinen, de advocaat van Boellaard en Meijer, is ook tevreden over het kort geding. "Natuurlijk mag iedereen een film maken over de Heineken-ontvoering, maar als er vervelende elementen worden toegevoegd dan heeft de producent een zorgplicht naar de ontvoerders."

De ontvoerders zeggen geen vuurwapens te hebben gebruikt bij de ontvoering van de biermagnaat, terwijl dat in de film wel zo is. Van Tuinen wil dat de disclaimer uitgebreid wordt en langer in beeld komt. "Nu komt vier seconden in beeld dat de film niet beoogt een waarheidsgetrouw verhaal te vertellen, maar dat bericht is zelfs de rechter niet opgevallen."

Heineken-ontvoerder Willem Holleeder verloor eerder een kort geding tegen de filmproducent. Hij vreesde dat door de film een verkeerd beeld van de ontvoering zou ontstaan, maar kreeg geen gelijk van de rechter. Heineken-ontvoerder Martin Erkamps en de weduwe van ontvoerder Cor van Hout schreven kritische brieven aan IDTV, maar spanden geen rechtszaak aan.

Kleine Skyrim-patch limiteert geheugen

De pc-versie van Skyrim heeft vandaag via Steam een kleine patch gekregen. Deze patch zorgt ervoor dat het .exe bestand ook meegenomen wordt in de beveiliging van Steam. Klinkt niet zo heel erg maar voor sommige gebruikers is het namelijk best vervelend.

Skyrim neemt standaard namelijk maar een max van 2GB van je geheugen in gebruik. Mensen met bijvoorbeeld 4GB of 8GB houden hierdoor geheugen over die ze wel in de game kunnen gebruiken om alles soepeler te laten draaien. Door een bepaalde mod te downloaden wordt je .exe-bestand iets aangepast waardoor dit limiet van 2GB opgeheven wordt en je gebruik kunt maken van je volledige beschikbare geheugen.

Nu, met de kleine patch, was dit dus onmogelijk gemaakt en limiteert Bethesda je weer naar de 2GB. Gelukkig is daar nu ook weer omleiding voor verzonnen die je hier kunt bekijken. De reden waarom Bethesda het gebruik van je geheugen tot 2GB limiteert is nog niet bekend.

'Gedoogcoalitie ruziet over fusieplannen omroepen'

De PVV en VVD zijn het er niet mee eens dat minister Marja van Bijsterveldt (CDA) de fusieplannen van de publieke omroepen in grote lijnen wil overnemen. De gedoog- en de regeringspartij vinden dat de minister zich te volgend opstelt, meldt de NOS dinsdag op basis van ingewijden.

Als de plannen doorgaan, zouden de VARA en BNN als zij straks zijn samengevoegd, tien miljoen euro meer krijgen dan waar ze op basis van de ledenaantallen recht op hebben. PVV-leider Geert Wilders wil echter niet hebben dat de 'linkse' VARA extra geld krijgt, meldt de NOS. WNL, voortgekomen uit De Telegraaf, wordt volgens VVD en PVV benadeeld.

Het kabinet wil het aantal omroepen terugbrengen. Vorige week dinsdag werd bekend dat de publieke omroepen die moeten fuseren er officieel uit zijn. Vanaf 2016 gaan AVRO en TROS, VARA en BNN en KRO en NCRV samen.

VPRO, EO en omroep MAX blijven zelfstandig. Taakomroepen NOS en NTR blijven in de huidige, alhoewel afgeslankte, vorm bestaan. De kleinere levensbeschouwelijke omroepen voegen zich bij een van de grotere zendgemachtigden. Wat er met de twee aspirantomroepen Powned en WNL gaat gebeuren is niet duidelijk. Zij kunnen zich als ze in 2016 genoeg leden hebben bij de grotere omroepen voegen.

MGS: Rising gaat vooruit

Hideo Kojima heeft in een gesprek met Official PlayStation Magazine aangegeven dat Metal Gear Solid: Rising een andere game is maar wel vooruit gaat. Kojima heeft aangegeven dat hij weinig met de game te maken heeft maar wel in de gaten houdt of het Metal Gear Solid blijft en zal ingrijpen als ze te ver gaan.

"Very early on I set boundaries and I gave some feedback. If there's something I feel crosses a line and goes against everything Metal Gear is, then I'll say something. But as much as possible I try to preserve the boundary," aldus Kojima. Tijdens de aankomende Video Game Awards in december zal er meer informatie bekendgemaakt worden over Metal Gear Solid: Rising.

Franse wielerbond zuivert naam Longo

Jeannie Longo is vandaag vrijgesproken van het overtreden van de dopingregels. De 53-jarige Franse wielrenster had drie dopingcontroles gemist binnen achttien maanden. De Franse wielerbond FFC bepaalde echter dat een van die overtredingen geen stand hield. Ze was op het moment van de gemiste test namelijk geen lid meer van de testgroep.

"Omdat er geen overtreding was van de whereabouts-regels, concludeerde de disciplinaire commissie dat Jeannie Longo ook geen overtreding van de dopingregels ten laste kan worden gelegd", meldde de FFC vandaag. Ze krijgt dan ook geen straf opgelegd.

Microsoft: "Xbox Live is niet gehackt"

Vanmorgen stond er in de Britse krant The Sun dat Xbox Live gehackt zou zijn en dat er miljoenen ponden gestolen zijn van duizenden gebruikers. Later in het artikel is duidelijk gemaakt dat het ging om zogenaamd 'phishing'-praktijken waarbij criminelen proberen gegevens te verkrijgen.

Deze gegevens verkrijgen ze vaak door er naar te vragen of nagemaakte websites of mailtjes die ze versturen. Microsoft heeft gereageerd op het bericht door aan te geven dat alle gebruikers voorzichtig moeten zijn met hun gegevens maar dat de service niet gehackt is of dat er geld gestolen is.

In onderstaande, volledige reactie van Microsoft wordt wel aangegeven dat er recent mensen slachtoffer zijn geworden van phishing. Lees hieronder de volledige verklaring van Microsoft.

"Xbox LIVE has not been hacked. Microsoft can confirm that there has been no breach to the security of our Xbox LIVE service.

"In this case, a number of Xbox LIVE members appear to have recently been victim of malicious 'phishing' scams (ie. online attempts to acquire personal information such as passwords, user names and credit card details by purporting to be a legitimate company or person).

"The online safety of Xbox LIVE members remains of the utmost importance, which is why we consistently take measures to protect Xbox LIVE against ever-changing threats. As a result, we are currently:

 • "Working closely with affected members who have been in touch with us to investigate and/or resolve any unauthorized changes to their accounts resulting from phishing scams;
 • "Warning people against opening unsolicited e-mails which may contain spyware and other malware that can access personal information contained on their computer without their knowledge or permission;
 • "Reminding all customers that they should be very careful to keep all personal information secure whenever online and never supply e-mail addresses, passwords or credit card information to strangers.

"Microsoft remains vigilant at all times regarding the security of Xbox LIVE customers. As always, Xbox LIVE customers who have any queries or concerns should contact Xbox LIVE Customer Service on 0800 587 1102 or visit www.xbox.com/security."

Restant Sparta-Emmen op 29 november

Het restant van het Jupiler Leagueduel tussen Sparta en Emmen wordt op dinsdag 29 november gespeeld. Dat maakte de KNVB vandaag bekend. Arbiter Merlijn Gerritsen staakte het duel gisteravond na een kwartier vanwege dichte mist. Het zicht was erg slecht geworden.

Besloten is nu om de resterende 75 minuten met dezelfde selecties op het Kasteel uit te spelen. De gele kaart die Emmen-speler Metaj tijdens het duel kreeg, blijft gehandhaafd. Voordat de wedstrijd gestaakt werd, leidden de bezoekers met 1-0 door een doelpunt van Randy Wolters.


Gestaakt duel tussen Sparta en Emmen uitgespeeld op 29 november

Buemi heeft meeste inhaalacties, Schumacher beste starter

In het Formule 1-seizoen 2011 zijn met nog de Grand Prix van Brazilië voor de boeg volgens Mercedes Grand Prix 1436 inhaalacties voor een positie geweest. Sébastien Buemi heeft de meeste coureurs ingehaald, terwijl Michael Schumacher in de eerste ronde de meeste plaatsen heeft goedgemaakt.

Van de 1436 vonden er 804 niet in de eerste ronde plaats of kwamen ze doordat een coureur langzaam over het asfalt reed. Dit betekent dat er in achttien races gemiddeld 45 inhaalacties per wedstrijd zijn geweest. Met name Turkije (85) en Canada (79 inhaalacties) steken boven het gemiddelde uit.

Van de 804 inhaalacties hebben er 363 (45%) plaatsgevonden met behulp van het DRS. De overige 441 vonden zonder het systeem doorgang. In Abu Dhabi (89%), Valencia (81%) en India (79%) was het DRS zeer effectief bij het inhalen. In Hongarije en Canada had het DRS vanwege het niet mogen gebruiken in de regen weinig effect. In Monaco kwam dit door de lay-out van het circuit.

Buemi plaatste tot nu toe 112 inhaalacties, gevolgd door Schumacher met 111. Bij deze getallen zijn de inhaalacties in de eerste ronde wel meegenomen, maar de uitvalbeurten van andere rijders niet. Kamui Kobayashi (95), Jaime Alguersuari (90) en Sergio Perez (89) volgen op respectabele afstand.

Beste starter is Michael Schumacher die in de eerste ronde van de races in totaal al veertig plaatsen wist te winnen, waarvan 34 direct na de start. Buemi volgt met 30 inhaalacties. Ook Heikki Kovalainen staat met 29 inhaalacties hoog in dit lijstje.

Wordt de eerste ronde weggelaten dan zijn Buemi en Perez met 82 inhaalacties de besten. Jenson Button (77) en Mark Webber (76) doen het in dit klassement ook goed.

Michael Schumacher
Schumacher beste starter (Foto: Pro Shots)

Dark Souls-patch eindelijk uit

Enkele weken nadat de 1.05 patch voor Dark Souls in Japan uitkwam, is de patch nu eindelijk ook uitgekomen in Europa en in de Verenigde Staten. De update is maar liefst 11 MB, en lost wat vervelende foutjes in de game op.

Naast de bug fixes en het verbeterde onlinesysteem, verbetert de patch ook wat gameplayelementen. Zo zijn de stats van bepaalde items, wapens, armor en spreuken aangepast. Kijk hier voor de volledige lijst met fixes.

darksouls

Werkstraf voor uitlokken brandstichting

Een 33-jarige fotograaf uit Veghel is dinsdag veroordeeld tot een werkstraf van tweehonderd uur. De rechtbank in Den Bosch acht bewezen dat hij twee jongens heeft aangespoord brand te stichten in Veghel en Vorstenbosch.

De fotograaf, die een licht verstandelijke beperking heeft, gaf de jongens in maart en februari 2010 benzine en gaf hen tips hoe ze het best brand konden stichten bij een paardenschuur en een stellage in de Brabantse dorpen. Hij maakte vervolgens foto's van de branden.

De rechter rekent het de verdachte zwaar aan dat hij geen rekening heeft gehouden met het grote gevaar voor het leven van de paarden, de schade en overlast die de branden veroorzaakten.

De man heeft naast een werkstraf ook een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee maanden gekregen. Bovendien moet hij een schadevergoeding van ruim 650 euro betalen. Het OM had een werkstraf van honderd uur geëist met vijf maanden voorwaardelijke celstraf. De twee jongens die de branden stichtten werden eerder veroordeeld tot werkstraffen.

Parlement ziet ooievaars niet als huisdieren

Ooievaars zijn geen huisdieren. De regering moet het onmogelijk maken dat deze dieren kunnen worden gehouden als huisdieren, vindt de Tweede Kamer. Ooievaar Freedom blijft echter voorlopig vastzitten in een ooievaarsstation.

Het parlement nam dinsdagmiddag een motie van deze strekking aan. De Kamer wil een verbod omdat via internet grote vogels zoals ooievaars te koop zijn voor particulieren die ze vervolgens als huisdier in een kooitje willen houden. Dat heeft negatieve gevolgen voor het welzijn van het dier. Daarom eist de Kamer een verbod.

Het verbod heeft geen gevolgen voor ooievaar Freedom, waar de Kamer vorige week een debat aan wijdde. De Partij voor de Dieren (PvdD) wil dat deze wilde ooievaar wordt vrijgelaten. Freedom is vrijgekocht uit de internethandel maar mag zonder ontheffing niet worden vrijgelaten in de natuur.

Het beest slijt nu zijn dagen in een ooievaarsstation in Drenthe. Een motie van de PvdD om Freedom alsnog vrij te laten, werd echter verworpen.

COD: Elite meer dan 1 miljoen betalende leden

De Elite-service voor Call of Duty heeft in de eerste zes dagen zo'n één miljoen betalende 'Premium'-leden verkregen. Momenteel hebben zo'n vier miljoen gamers zich aangemeld voor de dienst in het algemeen. Netflix en Xbox Live zaten pas na een jaar rond de één miljoen leden gaf Activision aan.

Activision kwam ook met enkele andere statistieken voor de service. Zo zijn er al meer dan 80.000 clans aangemaakt, 100.000 zelfgemaakte filmpjes ge-upload en heeft de service dagelijks zo'n drie miljoen inlogs. “The audience response to Call of Duty Elite’s premium service has been beyond our expectations, and we want to thank Call of Duty players around the world for their unprecedented enthusiasm,” aldus Bobby Kotick, CEO van Activision Blizzard.

Aanstaande 1 december zal de service 'opnieuw' gelanceerd worden vanwege problemen met de console-versie en de uitgestelde pc-versie.

Rage-demo per direct beschikbaar op Xbox Live

Rond 16.20 uur vandaag is de demo van het spel Rage online gegaan op Xbox Live, dit kondigde Bethesda aan via een Twitter-bericht.

PlayStation 3-gamers moeten nog even wachten. Het ziet er namelijk naar uit dat hun demo pas op 6 december beschikbaar zal zijn via PSN. Het bestand is ongeveer 2GB groot.

"Het spel gaat over een Ghost Clan, een sekte vol met moordenaars die onder de grond leven in de riolen. Ze hebben het idee om het water van het bovenliggende stadje te vergiftigen. Alleen jij hebt de wapens, talenten en moed om ze te stoppen. Terwijl je dit probeert te voorkomen is het mogelijk om met mensen in de stad te praten, mini-games te spelen en bij winkels spullen te kopen," aldus een korte omschrijving van Rage.

rage

Kamer wil snel verbod op qat

De regering moet haast maken met een verbod op qat. De drug, die vooral onder Oost-Afrikanen veel wordt gebruikt, is momenteel legaal. Een Kamermeerderheid wil dat het kabinet er snel voor zorgt dat het oppeppende middel wordt verboden.

Nederland is een van de weinige landen in Europa waar het kauwen op de bladeren van de catha edulis niet is verboden. Volgens de Kamer zorgt de handel in de drug voor grote overlast. Ook zou het de integratie van met name Somaliërs in de weg staan en zorgen voor werkloosheid en schooluitval bij deze groep.

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) zei vorige maand dat hij gaat onderzoeken of qat op de lijst van verboden middelen moet worden geplaatst. De Kamer maant hem tot spoed en wil dat volgend jaar kan worden begonnen met het terugbrengen van het gebruik en de handel tot nul.

Korte film: On the Rails

Jérémy Guiter heeft zijn korte animatiefilm Sur les Rails (On the Rails) vrijgegeven. Het knappe werk van Guiter, student van École Émile Cohl (een Franse animatieschool), betreft zijn eindejaarsfilm en werd in amper twee en een halve maand gemaakt. 

Wie de film bekijkt ziet op het eerste gezicht een mooi, ontroerend filmpje over een oude man die een treinreis maakt. Tijdens de rit denkt hij terug aan vroeger en aan het meisje dat hij achterliet op het perron toen de oorlog uitbrak. De man zelf is succesvol geworden, maar in werkelijkheid wordt hij door spijt en wroeging verteerd.

On the Rails is hieronder te bekijken.

A58 deels afgesloten na ongeluk met tankwagen

Een tankwagen is dinsdagmiddag op de A58 ter hoogte van Oirschot tegen een personenauto gebotst en in de middenberm gereden. Dat laat een woordvoerder van de politie weten. De snelweg is gedeeltelijk afgesloten.

De chauffeur van de tankwagen en de twee inzittenden van de personenauto zijn licht gewond geraakt. De tankwagen vervoerde biodiesel, maar heeft niet gelekt. De brandstof moet worden overgepompt in een andere tankwagen. Pas daarna kan de wagen worden weggesleept.

Het verkeer komende uit Eindhoven wordt omgeleid vanaf het knooppunt De Baars via Den Bosch over de A65 en de A2. Automobilisten die vanaf Tilburg komen kunnen gebruik maken van de vluchtstrook.

Door het ongeluk staat er een file van twintig kilometer. Rijkswaterstaat verwacht dat het verkeer rond 18.00 uur weer op gang komt.

Spaanse selectie voor finale Davis Cup bekend

De Spaanse Davis Cup-captain, Albert Costa, heeft dinsdag zijn selectie bekendgemaakt voor de finale tegen Argentinië. De Spanjaarden gaan met Rafael Nadal, David Ferrer, Feliciano Lopez en Fernando Verdasco op jacht naar de vijfde titel. De laatste zege van Spanje dateert van 2009. Vorig jaar was Servië de beste.

De Argentijn Tito Vasquez maakte zijn formatie al eerder openbaar. De Argentijnen reizen met Juan Martín del Potro, Juan Monaco, Juan Ignacio Chela en David Nalbandian af naar Sevilla, waar de finale van 2 tot 4 december wordt gespeeld. Argentinië haalde driemaal eerder de finale, maar won de Davis Cup nog nooit.

Sinterklaasboeven Joris en Boris in eigen film

De boeven Joris en Boris, bekend van films als Sinterklaas en het Pakjes Mysterie en Sinterklaas en het Raadsel van 5 December, maken promotie. Ze krijgen een hoofdrol in een film met als werktitel Het Grote Avontuur van Joris en Boris. Dat laat distributeur Entertainment One Benelux dinsdag weten.

Martijn van Nellestijn, die de films regisseert en produceert en de scenario's schrijft, is ook al vanaf het begin te zien als boef Joris. Tegenspeler Richard de Ruijter kruipt steevast in de rol van zijn makker Boris.

De voorbereidingen voor de komische familiefilm zijn in volle gang. Het boevenduo gaat op Cyprus op zoek naar waardevol bezit van hun voorouders. Het Grote Avontuur van Joris en Boris moet volgend jaar zomer in première gaan.


Sinterklaasboeven Joris en Boris in eigen film (Foto: Novum)

Normale avondspits verwacht door wegtrekkende mist

Doordat de mist naar het noorden is getrokken wordt een normale avondspits verwacht. De ANWB rekent op een spits met een piek van 260 kilometer file.

Rond 11.30 uur was het alleen boven de lijn Zaandam - Almelo nog mistig. "Wij verwachten dat de mist tegen de avond weer richting het zuiden kruipt", zegt een woordvoerder van Weeronline. Het is niet waarschijnlijk dat het voor de spits weer mistig wordt in de Randstad. "Er is alleen een kans dat het mistig wordt in Amsterdam. Maar dat is nog moeilijk te voorspellen."

Als dat inderdaad gebeurt, worden de spitsstroken van de A7 en de A9 waarschijnlijk afgesloten, zegt een ANWB-woordvoerder. "Dan kan het daar nog aardig druk worden. Maar daar gaan wij voorlopig niet van uit."

Woensdagochtend is waarschijnlijk alleen in het noorden en oosten sprake van dichte mist. Omdat het woensdag doorgaans sowieso al rustiger is, rekent de ANWB op een piek van 160 kilometer file.


Normale avondspits verwacht door wegtrekkende mist (Foto: Novum)

Top Chemie-Pack begin december voor rechter

De top van chemiebedrijf Chemie-Pack in Moerdijk, waar begin dit jaar een grote brand woedde, moet zich begin december verantwoorden voor de rechtbank in Breda. Justitie heeft het strafrechtelijk onderzoek naar de directeur, de productieleider en een veiligheidscoördinator afgerond, meldt een woordvoerder van het functioneel parket van het Openbaar Ministerie dinsdag.

De drie worden verdacht van het op een verkeerde manier opslaan en bewerken van gevaarlijke stoffen. Ze hebben volgens justitie zo roekeloos gehandeld, dat er sprake zou kunnen zijn van opzettelijke brandstichting. De mannen werden eerder dit jaar aangehouden, maar mogen het proces in vrijheid afwachten.

De brand in januari is mogelijk veroorzaakt door een gasbrander, zo meldde het functioneel parket van het Openbaar Ministerie eerder deze maand.

De zitting van 9 december is een zogeheten regiezitting.

Redknapp ziet Spurs als titelkandidaat

Harry Redknapp gelooft dat hij Tottenham Hotspur kampioen van Engeland kan maken. "De titel is een mogelijkheid, het is niet onmogelijk", zei de trainer tegen de BBC na het met 2-0 gewonnen duel tegen Aston Villa. "Als je je wedstrijden blijft winnen en in jezelf blijft geloven, kun je het voor elkaar krijgen."

Door twee goals van Emmanuel Adebayor boekten de Spurs, waar Rafael van der Vaart onder contract staat, zijn achtste overwinning uit de laatste negen wedstrijden en klom de club naar de derde plaats in de Premier League. De achterstand op koploper Manchester City bedraagt met een wedstrijd minder gespeeld negen punten. "Ik hou van de manier waarop wij voetballen. Ik heb echt genoten van ons spel."

Redknapp nam voor het eerst sinds begin november weer plaats op de bank, na een medische ingreep. "Het was geweldig om weer terug te zijn. Ik wilde niet opnieuw een wedstrijd thuis kijken, want dat was zenuwslopend. Er waren geen zenuwen", zegt de coach. "Ik voel mij nu beter dan ik mij voor de wedstrijd voelde."

De 64-jarige Redknapp onderging een dotterbehandeling om zijn kransslagaders te ontstoppen. Een ingreep waar volgens dokters een herstel van enkele weken voor staat. De coach was eerder terug dan verwacht. "De dokter zei mij dat ik vier tot vijf weken niet mocht werken, maar ik heb me eigenlijk niet veel aangetrokken van zijn advies."

2K laat Spec Ops: The Line-trailer los

2K Games heeft zojuist aangekondigd dat de releasedatum voor Spec Ops: The Line verschoven is van 2011 naar begin 2012. Dit spel zou eerst begin 2011 al in de winkels liggen, maar dit is niet echt gelukt. Spec Ops: The Line is een nieuwe shooter, die zal verschijnen voor pc, PlayStation 3 en Xbox 360. Ook is er een nieuwe trailer uitgegeven waarin de reis van Captain Walker beschreven wordt.

"Dubai, met al zijn grandeur en rijkdom, vormt de perfecte achtergrond voor het diepgaande en complexe verhaal van Spec Ops: The Line. Dit streven past volledig in 2K's traditie om fascinerende verhalen, situaties en werelden te creëren om een agressief verhaal en omgeving neer te zetten die je in geen enkele andere game op de markt terugvindt," aldus Christoph Hartmann, president van 2K Games. "Weinig andere zaken dan oorlogsverhalen lokken zo veel emoties uit in onze cultuur. Spelers vechten zich door deze vijandelijke omgeving in Spec Ops: The Line, waarmee een rauwe en unieke videogame ervaring gecreëerd wordt."

In Spec Ops: The Line speel je met het personage Captain Walker. Walker is een U.S. Delta Force soldaat die op een missie is om de damned 33rd squad van de U.S. Infantry te redden. Het verhaal vindt plaats in Dubai, maar niet zoals we het kennen. Dubai is verwoest door een zandstorm. Hierdoor is Spec Ops: The Line 2K Games' eerste stap in de richting van het Modern Militar- genre. De game heeft beide goede kanten van het handelsmerk van 2K Games: diepgaande verhalen gecombineerd met veel keiharde actie. Hierdoor is het spel ingewikkelder dan alleen een simpel conflict tussen goed en slecht.

'VVD wil hypotheekaftrek aanpakken'

Bij de mislukte kabinetsformatie voor Paars-plus (VVD-PvdA-D66-GroenLinks) was de VVD wel degelijk bereid om de hypotheekrenteaftrek te hervormen. Dit zei politiek journalist Pieter van Os maandagavond in de VARA-talkshow Pauw & Witteman.

"Dat kan op allerlei manieren, die hypotheekrenteaftrek afschaffen. En het schijnt dat in die formatie van Paars-plus was de VVD al vrij ver akkoord met iets doen aan de hypotheekrenteaftrek", aldus Van Os.

'PVV ingewisseld voor D66-GL-CU'
Volgens de NRC-journalist bestaat er een aannemelijke kans dat het huidige kabinet VVD-CDA, zonder tussentijdse verkiezingen, afscheid zal nemen van gedoogpartner PVV. De partij van Geert Wilders heeft namelijk weinig zin in nieuwe hervormingen en bezuinigingen.

Volgens Van Os ziet de VVD en het CDA dan wel heil in gedoogsteun van D66, GroenLinks en de ChristenUnie, omdat met deze partijen beter te hervormen is. Als de PVV buitenspel wordt gezet, gaat ook de hypotheekrenteaftrek hervormd worden op aangeven van de beoogde nieuwe gedoogpartijen.

  
'VVD wil hypotheekaftrek aanpakken'

Vraaggesprek met Sjerp Jaarsma over de Heineken Ontvoering

Header Heineken Ontvoering

Slechts enkele dagen na de opening op 27 oktober heeft de film 'De Heineken Ontvoering' de status van Gouden Film bereikt. Deze prijs wordt uitgereikt wanneer de film 100.000 bezoekers heeft gehad. Daaruit kunnen we afleiden dat de fascinatie voor deze inmiddels wereldberoemde ontvoeringszaak nog steeds niets verminderd is. Wellicht heb de je deze zaak destijds op de voet gevolgd of heb je onlangs de film gezien en had je bij afloop van de film toch nog de nodige vragen of twijfels.

Dan geven we je nu de kans om dé autoriteit op het gebied van de Heineken ontvoering jouw vragen voor te leggen!

Sjerp Jaarsma, een door de ontvoering gegrepen Fries, organiseerde enkele jaren rondleidingen in de loods, die zo veel mogelijk in de staat was behouden waarin hij in 1983 verkeerde. Helaas is die loods inmiddels gesloopt en waren de touren gestopt. Om toch te voldoen aan de vraag van het moment zijn er afgelopen maanden enkele rondleidingen geweest en staan er momenteel nog een paar op Sjerps agenda.

Samen met Nick Kivits, Freelance journalist, schreef hij ook een boek over de ontvoering dat, als je van misdaad houdt, zeker niet op jouw boekenplank mag ontbreken.

Cover

We hebben eerder een gesprek gehad met Sjerp op FOK!, dat gesprek kun je hier  teruglezen. Maar gezien alle belangstelling voor de ontvoering op dit moment, willen we FOK!kers nogmaals de kans geven om het naadje van de kous te horen over deze zaak.

Maandag 28 november om 19:30 uur is Sjerp Jaarsma wederom bij ons te gast om al jouw vragen te beantwoorden! Natuurlijk ben je nu al van harte welkom om jouw vragen op ons forum te posten dan zullen wij onze uiterste best doen om ze allemaal aan bod te laten komen.

Footer Heineken Ontvoering

Patty Brard schijt op eigen oud-programma

Patty Brard schijt op haar eigen oud-programma Shownieuws, waar ze na jarenlange dienst eerder dit jaar het veld moest ruimen. De presentatrice vindt de kwaliteit van het SBS 6-programma bedroevend. Dit zegt ze in het kwaliteitsblad Weekend.

"Laatst zat ik weer eens te kijken en dacht ik: Wat erg, wat een uitzending! Echt een soort AT5 op het niveau min zeven. Die teksten en allemaal andere kleine dingetjes...", verzucht La Brard.

De presentatrice blijft zich bemoeien met de showrubriek: "Dan sms ik de presentator van dienst: 'Dik je nieuws eens aan. Maak het wat smeuïger.' Niet om degene af te kraken, maar juist om het programma verder te helpen en beter te maken. Opbouwende kritiek moet altijd gegeven kunnen worden. Helaas dacht men daar bij het programma anders over."

Brard is ontslagen, omdat ze naar eigen zeggen 'moeilijk' werd bevonden: "Ik heb altijd al mijn mond opengetrokken als mij iets dwars zat. Stil blijven, ik kan het gewoon niet. Er bestaat een hele waslijst aan dingen die bij dat programma volgens mij beter kunnen. Alleen bij Shownieuws ervoeren ze dat op een gegeven moment als lastig. Dat is toch een bewijs van onvermogen."

Toch houdt Brard een opening open om misschien terug te keren naar Shownieuws: "Of ik ooit zou willen terugkeren? Misschien. Alleen als de mensen, waarvan ik weet dat zij de reden zijn van mijn vertrek, hun excuses aanbieden."


Patty Brard schijt op eigen oud-programma (Foto: Novum)

Medeonderzoeker Stapel berispt om vleesonderzoek

Onderzoeker Roos Vonk is berispt omdat ze onzorgvuldig heeft gehandeld in een onderzoek dat ze met 'fraudeprofessor' Diederik Stapel deed naar de effecten van vlees. Dat meldt dinsdag de Radboud Universiteit Nijmegen, waar Vonk aan is verbonden.

Vonk bracht op haar weblog aan het licht dat Stapel de gegevens zelf had bedacht. In het in de media breed uitgemeten onderzoek werd geconcludeerd dat vleeseters egoïstischer en minder sociaal zijn dan mensen die geen vlees eten. Later bleek dat Stapel jarenlang onderzoeksdata heeft bedacht. Hij heeft zijn doctorstitel inmiddels ingeleverd.

De universiteit benadrukt dat Vonk zich niet schuldig heeft gemaakt aan fraude. Wel is ze medeverantwoordelijk voor het onderzoek omdat ze als mede-onderzoeker en woordvoerder naar buiten is getreden. Ze had volgens de universiteit geen conclusies moeten verbinden aan gegevens die ze niet zelf had verzameld of gecontroleerd.

Vonk treedt regelmatig op in het debat over de bio-industrie. Daarom had ze volgens de universiteit extra kritisch moeten zijn op haar werkwijze. Door het onderzoek naar buiten te brengen heeft ze volgens rector magnificus Bas Kortmann de wetenschap, de sociale psychologie en de universiteit in diskrediet gebracht.

"De samenleving moet kunnen vertrouwen op de zorgvuldigheid van wetenschappers", stelt Kortmann. Ook zou Vonk als hoogleraar een voorbeeld moeten geven aan studenten en jonge onderzoekers. Met de wetenschapsredactie van de universiteit is ook gesproken. Die had niet moeten meewerken aan het persbericht dat naar aanleiding van het onderzoek naar buiten werd gestuurd. "De zorgvuldigheid is onvoldoende in het oog gehouden."

Vonk laat in een reactie weten het eens te zijn met de conclusie dat het onprofessioneel en onzorgvuldig was de resultaten al zo snel via een persbericht naar buiten te brengen. De uitkomsten leken volgens haar heel duidelijk en zouden in lijn zijn geweest met wat werd verwacht op basis van eerder, buitenlands onderzoek.

"In mijn enthousiasme hierover en mijn vertrouwen op een gerenommeerde collega heb ik geen seconde getwijfeld aan de betrouwbaarheid, en me laten verleiden tot het naar buiten brengen van voorbarige conclusies." Wel zegt Vonk 'moeite' te hebben met sommige conclusies. "Maar verder gekissebis daarover is niet productief."

Het was volgens de hoogleraar een 'harde les'. "Maar dat is soms nodig om tot ontwikkeling en zelfverbetering komen. Ik wil me nu weer richten op de toekomst en op de inhoud van ons vak, en op constructieve bijdragen aan de wetenschap."

Ex-paralympiŽr Van der Vorst naar Rabobankploeg

Monique van der Vorst rijdt komend seizoen voor de vrouwenploeg van Rabobank. De 27-jarige wielrenster zat jarenlang in een rolstoel en won tal van medailles in de aangepaste sporten. Zo legde ze onder meer twee keer beslag op olympisch zilver. Na een nieuw ongeval kreeg ze weer gevoel in haar benen en legde zich na een lange revalidatie toe op het wielrennen, wat haar nu dus een contract bij Rabobank oplevert.

"Ik ben compleet vereerd dat ik mij bij Rabobank mag ontwikkelen als wielrenster", zegt Van der Vorst op de site van de wielerploeg. "Deze ploeg is de beste omgeving met veel ervaring en expertise. Bovendien kan ik van Marianne Vos veel leren."

Teammanager Jeroen Blijlevens ziet een leuke uitdaging. "Monique kan nog heel veel leren, maar ik weet zeker dat de rest van de meiden veel kunnen opsteken van haar", zegt de oud-prof. "Ze beschikt over de juiste mentaliteit, wilskracht, hetgeen ze wel bewezen heeft tijdens haar carrière in het aangepast sporten. Ze wil gaan wielrennen en wij gaan haar daarbij ondersteunen."

Hoogbejaarde vrouw verjaagt overvaller

Een 90-jarige vrouw uit het Brabantse Oosterhout heeft maandagavond een overvaller verjaagd door met haar wandelstok te slaan.

De overvaller belde rond 18.30 uur aan bij de woning aan de Bijstervelden. Toen de bejaarde vrouw opendeed, werd ze bedreigd met een mes. De man eiste geld, waarop de vrouw met haar wandelstok begon uit te halen. De dader duwde de stok weg, waardoor ze viel, maar het lukte de krasse Brabantse alarm te slaan.

De overvaller schrok en vluchtte te voet. Agenten hebben in de omgeving met een politiehond naar de dader gezocht, maar van de man ontbreekt elk spoor. De vrouw liep rugklachten op.

Aangifte van misbruik 5-jarige door medeleerlingen

De ouders van een 5-jarige leerling van de Koningin Emmaschool in Apeldoorn zijn naar de politie gestapt vanwege mogelijk seksueel misbruik door medeleerlingen. Schooldirecteur Maarten Kleiman heeft dit dinsdag gezegd.

Kleiman kon dinsdag niet direct verder op de zaak ingaan. Dagblad de Stentor meldt op de website dat de ouders van vijf kinderen uit groep twee bij de school melding hebben gemaakt van mogelijk seksueel misbruik van hun kinderen door medescholieren. Het zou gaan om 'ongewenste handtastelijkheden'. De 'daders' zouden ook in groep twee zitten.

Een woordvoerder van de politie bevestigt dat er een aangifte binnen is gekomen. Volgens de woordvoerder wordt geen strafrechtelijk onderzoek ingesteld, aangezien het gaat om jonge kinderen. "Pas vanaf 12 jaar kan iemand worden vervolgd", legt de woordvoerder uit. Samen met de GGD geeft de politie daarom slechts advies in de zaak.

Schuld kinderopvanggigant Catalpa vertienvoudigd

De schulden van de grootste kinderopvangorganisatie van Nederland, Catalpa, zijn vorig jaar vertienvoudigd. Door de rentelasten lijdt het bedrijf hierdoor nu verlies. Dat schrijft NRC Handelsblad dinsdag. Volgens deskundigen betreft het een boekhoudtruc.

De directie van Catalpa verwacht dat ook de komende jaren verlies zal worden geleden door de hoge rentelasten. Het bedrijf betaalt bijvoorbeeld aan de Amerikaanse investeerder en aandeelhouder Providence een rente van vijftien procent op een lening van 225 miljoen euro.

Volgens deskundigen staat de organisatie er veel beter voor dan uit het jaarverslag over 2010 zou blijken. De manier waarop Catalpa zich financiert is volgens hen een truc waardoor de organisatie geld terug krijgt van de fiscus, in plaats van dat zij belasting moet betalen. Staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) maakte eerder bekend dit soort fiscale constructies in de toekomst te willen verbieden.

Catalpa vangt op 540 locaties door het land dagelijks veertigduizend kinderen op. Directe concurrenten van het bedrijf zijn Kinderopvang Nederland met vierhonderd vestigingen en Humanitas met driehonderd vestigingen.

De twee concurrenten maken wel winst en dragen belasting af, schrijft NRC Handelsblad. Zij zijn beide vrijwel schuldenvrij en hebben een eigen vermogen dat meer dan veertig procent van het balanstotaal uitmaakt. Catalpa heeft een eigen vermogen van minder dan acht procent van het balanstotaal.

Advocaat ouders studeert op besluit Hofnarretje

Advocaat Richard Korver onderzoekt of het zinvol is beroep aan te tekenen tegen de beslissing van het Openbaar Ministerie om oud-directeur Albert Drent van kinderdagverblijf 't Hofnarretje niet te vervolgen. Dat heeft Korver dinsdag gemeld.

Korver staat enkele tientallen ouders bij van slachtoffers van Robert M., de hoofdverdachte in de Amsterdamse zedenzaak. Een aantal ouders heeft hem gevraagd te kijken naar de mogelijkheden voor beroep.

Dinsdag meldde het OM dat Drent niet wordt vervolgd in verband met de zedenzaak. Drent en de directie van het kinderdagverblijf wisten volgens het OM niet van het misbruik en hadden ook geen aanleiding om te denken dat er iets mis was. Ook is Drent in de ogen van justitie niet uit hoofd van zijn voormalige functie strafrechtelijk verantwoordelijk.

Tientallen ouders van slachtoffers hadden aangifte gedaan tegen de voormalig directeur. Korver laat weten dat de meeste van zijn cliënten de beslissing van het OM niet begrijpen. Veel ouders hebben volgens de raadsman het idee dat er geen goed onderzoek is gedaan naar de rol van de werkgever van Robert M. Zo is onduidelijk of Drent als verdachte is gehoord en of er computers van de ex-directeur in beslag zijn genomen.

De conclusie van het OM dat Drent strafrechtelijk niets kan worden verweten, ook al was de bedrijfsvoering van 't Hofnarretje niet op orde, vinden de ouders 'onbegrijpelijk'. Uit de toelichting die Korver heeft gekregen, blijkt volgens de raadsman vooral dat Drent de beschuldigingen aan zijn adres ontkent. Hoe hij reageerde op aanwijzingen waaruit het tegenovergestelde zou blijken, wordt niet duidelijk, aldus de advocaat.

'Ten Have draaikont over Cruijff-uitspraken'

De 'racistische' uitlatingen die in juli tegen Edgar Davids werden gedaan door Johan Cruijff werden aanvankelijk weggewuifd. Dit zegt Rob Been jr, voorzitter van de ledenraad van Ajax, dinsdag tegen De Telegraaf.

"Eind juli ging het gerucht dat Cruijff een kwetsende opmerking zou hebben gemaakt. Ik heb direct bij Ten Have geïnformeerd. Ten Have zei me dat de uitspraak van Johan onhandig was, maar in de context niet veel bijzonders. Ook zei hij dat Davids er totaal geen moeite mee had, omdat voetballers onder elkaar goed kunnen incasseren. De precieze tekst kreeg ik zelfs niet eens te horen", aldus Been jr.

Afgelopen zondag stelde Davids opeens wel er racistische taal tegen hem was geuit. In Studio Voetbal bevestigde de Ajax-voorzitter van de raad van commissarissen Steven ten Have de uitspraken van Davids stellig. "Davids was tot op het bot getergd", zei Ten Have tegen presentator Jack van Gelder.

Cruijff belde maandagavond zelf naar het programma Voetbal International om duidelijkheid te scheppen in de chaos. Volgens het Ajax-icoon gingen zijn opmerkingen jegens Davids over zijn rol in de raad van commissarissen en niet over zijn huidskleur. Davids was aangetrokken omdat allochtone talenten relatief snel Ajax verlieten.

Amsterdam negeerde advies over aannemer Stedelijk

Het stadsbestuur in Amsterdam heeft negatieve aanbevelingen genegeerd over de aannemer die het Stedelijk Museum moest verbouwen. De gemeente ondertekende het contract met bouwbedrijf Midreth, terwijl uit een doorlichting was gebleken dat het bedrijf in verband kon worden gebracht met verdachte vastgoedhandelaren.

Dat blijkt dinsdag uit onderzoek van Het Parool, dat met ruim dertig betrokkenen sprak. Midreth is inmiddels failliet. Het Bureau Screening van de gemeente wilde dat het bouwbedrijf meer informatie zou verstrekken, onder meer over de financieel belanghebbenden in het bedrijf.

De gemeente deed echter niets met het advies van het screeningsbureau. Midreth zou blijkens het onderzoek van het gemeentelijke bureau onder meer gelieerd kunnen worden aan de geliquideerde vastgoedhandelaren Bertus Lüske en Willem Endstra.

De renovatie was aanvankelijk geen populair project bij bouwbedrijven. In eerste instantie meldde zich geen enkele aannemer. De offerte van Midreth overschreed het budget bovendien met 35 procent. Een topambtenaar van de gemeente kreeg de prijs uiteindelijk omlaag.

Wethouder Carolien Gehrels reageert niet inhoudelijk op de aantijgingen, maar zegt in een reactie tegen de krant dat er op grond van Europese aanbestedingsregels geen reden was de opdracht niet aan Midreth te gunnen.

Door het faillissement van Midreth begin dit jaar en andere tegenslagen kost de verbouwing miljoenen meer dan geraamd. Volkerswessels heeft de klus overgenomen, maar daar hing een stevig prijskaartje aan.

Het Stedelijk Museum wordt sinds 2004 verbouwd en zou oorspronkelijk in 2008 opengaan. Naar verwachting opent het komende zomer de deuren.


Amsterdam negeerde advies over aannemer Stedelijk (Foto: Novum)

Ferrari eist prestaties van Massa

Formule 1-coureur Felipe Massa moet volgend jaar een goed seizoen racen om zijn toekomst bij Ferrari veilig te stellen. President Luca di Montezemolo is niet te spreken over Massa's huidige prestaties en vindt dat de 30-jarige Braziliaan zich volgend seizoen opnieuw moet bewijzen.

"Laten we zeggen dat we een geweldig 2012 van hem verwachten", zegt Di Montezemolo. "Daarna zullen we zijn positie evalueren. Hij rijdt dus voor een nieuw contract."

Massa heeft met nog een race te gaan 137 punten achterstand op teamgenoot Fernando Alonso, die ook nog eens tien podiumplaatsen vergaarde. Alonso's positie staat dan ook niet ter discussie, benadrukt Di Montezemolo. "We hebben een contract tot 2016 met Fernando, die nog steeds de beste coureur ter wereld is."

Massa rijdt sinds 2006 voor Ferrari. Hij pakte sindsdien elf overwinningen, maar zijn laatste zege was in 2008. Dit seizoen stond hij voor het eerst in zijn dienstverband bij Ferrari nog niet op het podium.

Het Formule 1-seizoen wordt komend weekeinde afgesloten met de Grand Prix van Brazilië.


Ferrari eist prestaties van Massa (Foto: Novum)

Zomerconcert Red Hot Chili Peppers in Nijmegen

De Red Hot Chili Peppers komen naar Nederland voor een zomerconcert. De Amerikaanse rockband geeft op 28 juni een openluchtconcert in het Goffertpark in Nijmegen.

Red Hot Chili Peppers bestaat uit frontman Anthony Kiedis, bassist Flea, drummer Chad Smith en gitarist Josh Klinghoffer. Vorige maand stonden de heren nog in een uitverkocht Ahoy in Rotterdam en maakten van de gelegenheid gebruik om de 49e verjaardag van Flea te vieren. De kaartverkoop voor hun concert van volgend jaar gaat vrijdagochtend van start, laat concertorganisator Mojo dinsdag weten.

Met een combinatie van rock, funk en rap timmert de band al sinds de jaren tachtig behoorlijk succesvol aan de weg. De heren scoorden hits met onder meer Under The Bridge, Give it Away en Scar Tissue.


Red Hot Chili Peppers - Under The Bridge

Stakingen in Athene

Medewerkers van de metro en tram in Athene hebben dinsdag gedurende vier uur het werk neergelegd. Ze willen zo hun woede uiten over bezuinigingsmaatregelen waardoor onder andere gedwongen ontslagen zullen vallen.

De actie van dinsdag volgt op een reeks van stakingen om tegen maatregelen te protesteren waardoor zo'n dertigduizend ambtenaren tegen gereduceerd salaris met verplicht verlof worden gestuurd. Griekenland heeft moeite aan de eisen voor internationale noodleningen te voldoen.

Ook leden van de vakbond voor medewerkers van het elektriciteitsbedrijf demonstreerden dinsdag. Ze zijn boos vanwege een nieuwe belasting op onroerend goed die wordt geïnd via de elektriciteitsrekening.

De nieuwe Griekse premier Lucas Papademos voert later dinsdag in Luxembourg overleg met het hoofd van Europese Centrale Bank Mario Draghi en de voorzitter van de ministers van financiën van de eurozone, Jean-Claude Juncker.


Stakingen in Athene (Foto: Novum)

Tientallen geredde pinguÔns weer vrijgelaten

Voor de kust van Nieuw-Zeeland zijn dinsdag 49 pinguïns uitgezet die werden gered na een ongeluk met een vrachtschip. Het schip liep op 5 oktober op een rif en verloor zeker vierhonderd ton olie. Zeker tweeduizend zeevogels kwamen om het leven.

De dieren die dinsdag zijn uitgezet horen bij een groep van 343 dwergpinguïns die zijn schoongemaakt en behandeld na de ramp. Specialisten uit Nieuw-Zeeland, Australië en de Verenigde Staten hebben de dieren weer opgelapt en ze voorzien van microchips zodat ze na hun vrijlating kunnen worden gevolgd.

Het is belangrijk dat wilde pinguïns niet te lang in gevangenschap blijven, aldus Kerri Morgan van Wildlife Response.

BrŲring: "Van Gaal wil zich verzoenen met Cruijff"

Louis van Gaal staat niet langer negatief tegenover een samenwerking met Johan Cruijff. Eind vorige week werd Van Gaal door vier leden van de Raad van Commissarissen benoemd tot algemeen directeur waarna een openlijke ruzie ontstond met de vijfde commissaris Cruijff.

Ruud Bröring, vriend van Van Gaal en diens klankbord, laat aan NUsport weten dat een samenwerking tussen de succescoach en clubicoon Cruijff niet langer onbespreekbaar is. "Louis staat er heel positief in. Hij wil er wat van maken. Samen met Cruijff als dat moet."

Voor dat het zover is zullen vele hobbels overwonnen moeten worden. Cruijff kreeg pas naderhand te horen dat Van Gaal aangesteld was en dat Danny Blind technisch directeur zou worden, waarna de nummer veertien zondag op de ingelaste ledenvergadering het vertrouwen opzegde in zijn medecommissarissen. Gisteren zei hij in Voetbal International dat een samenwerking met Van Gaal in principe onmogelijk is.

Bröring ziet echter wel mogelijkheden tot een samenwerking van het duo. "Ik zit er wel eens aan te denken, vooral als ik het programma Het familiediner of Het spijt me zie om een goede vriend van Cruijff te bellen om ze samen aan tafel te brengen. Nogmaals: ik denk dat Louis wel wil. Dit is zo zonde voor Ajax."

Van Gaals voormalige zaakwaarnemer Rob Cohen is minder enthousiast over een mogelijke terugkeer van de coach die in de jaren negentig met Ajax onder meer de Champions League en de wereldbeker won. "Louis had gewoon vier, vijf maanden moeten wachten tot Cruijff het had opgegeven. Nu richt zich alles tegen hem. Ik hoop dat Frank of Ronald de Boer hem belt om te zeggen dat hij het niet moet doen."

Metal Gear begin maart naar 3DS

Metal Gear Solid: Snake Eater 3D voor de Nintendo 3DS is vanaf 8 maart te koop in Japanse gamewinkels. Dat heeft ontwikkelaar Hideo Kojima gezegd tegen het Japanse tijdschrift Famitsu. Het is niet bekend of de Europese versie van het spel ook rond die datum verschijnt.

Doorgaans zitten er enkele maanden verschil tussen lancering van de Europese, Amerikaanse en Japanse versies van spellen uit de Metal Gear-serie. Metal Gear Solid: Peace Walker verscheen dit voorjaar twee maanden eerder in Japan, terwijl Nederlandse gamers in 2006 ruim tien maanden moesten wachten op Metal Gear 2: Solid Snake voor de PlayStation 2.

Metal Gear Solid: Snake Eater 3D is een vernieuwde versie van Metal Gear Solid 3: Snake Eater. De game is visueel volledig aangepast aan de 3D-functies van de Nintendo 3DS. Dit actie- en sluipavontuur werd in maart 2005 uitgegeven voor de PlayStation 2, vijf maanden na de Amerikaanse en vier maanden na de Japanse release.Doutzen Kroes chagrijnig door einde filmopnames

Doutzen Kroes is in een zwart gat gevallen nu de opnames voor de film Nova Zembla zijn afgerond. "Ik had wel verwacht dat ik een beetje chagrijnig zou zijn na deze film en na de première en dat is ook zo", zegt de 26-jarige Friezin voor de camera van Novum Nieuws.

De eerste Nederlandse 3D-film Nova Zembla ging maandagavond in première. "Dit is echt een afscheid van de familie waarmee ik zolang heb samengewerkt." Het model maakt in de film over de laatste ontdekkingsreis van Willem Barentsz haar acteerdebuut. "Ik ben erg ontroerd geweest, de film heeft me echt geëmotioneerd."

Hoofdrolspeler Robert de Hoog zal zijn filmfamilie ook missen. "Je staat drie maanden met die mensen op de set en je ziet niemand anders." De opnamen van de film waren vooral koud. "Tsjongejongejonge, we hebben daar in IJsland gezeten tussen de ijsbergen en gletsjers en afzien, afzien, afzien", herinnert de 23-jarige De Hoog zich.

De roodharige acteur is trots op het eindresultaat. "Wat is dat spectaculair geworden." Na de ontberingen op IJsland heeft De Hoog bijgetankt op het strand. "Ik ben twee weken met mijn vriendin naar Mauritius geweest, waar ik alleen maar in de zon heb gelegen."

Derek de Lint speelt Barentsz in de film en koestert ook geen warme herinneringen aan de opnamen. "Vooral die eerste nacht was echt een shock", aldus de acteur. Nova Zembla van regisseur Reinout Oerlemans gaat donderdag in de bioscopen draaien.


Doutzen Kroes chagrijnig door einde filmopnames (Foto: Novum)

Game of Thrones-acteur speelt Koning Arthur

De film Arthur & Lancelot heeft eindelijk een acteur voor de rol van Koning Arthur. Na maandenlang zoeken is Kit Harington de gelukkige die het zwaard uit de steen mag trekken, schrijft de Amerikaanse entertainmentsite The Hollywood Reporter. De Engelse acteur was eerder te zien als Jon Snow in de fantasyserie Game of Thrones.

Gary Oldman wordt sinds begin deze maand genoemd als mogelijke Merlijn en de Zweed Joel Kinnaman speelt Lancelot. David Dobkin schreef het scenario en voert de regie. Hij wil het klassieke mythologische verhaal verfilmen tot een luchtige actiefilm, zoals producent Warner Bros dat al deed al met de recente Sherlock Holmes-films.

In Arthur & Lancelot is Arthur een simpele bastaardzoon die het leven van een ridder op zwart zaad leidt. Lancelot is daarentegen een welgestelde edelman die zowat alles met een paard en lans kan. Naarmate de twee mannen elkaar beter leren kennen, komen Arthurs leiderschapskwaliteiten aan het licht en worden ze trouwe strijdmakkers.

Guinevere speelt momenteel slechts een klein bijrolletje. De bedoeling is haar rol uit te breiden in eventuele vervolgfilms. Dobkin wil in maart met de opnames beginnen zodat Arthur & Lancelot in 2013 in première kan gaan.


Game of Thrones-acteur speelt Koning Arthur (Foto: Novum)

Man laat miljoen dollar achter in pizzeria

Een onbekende man heeft dinsdag in een pizzeria in de Australische stad Sydney een koffer vol geld achtergelaten. De man van rond de 30, in surfshorts en een mouwloos shirt, leek ergens van te schrikken en vertrok zonder het geld, zei een politiewoordvoerder.

Volgens televisiezender Ten Network gaat het om één miljoen Australische dollar (ruim 728.000 euro), maar de politie wilde dat niet bevestigen. Het gaat om een 'behoorlijk groot geldbedrag', meldde de politie. Café Marco had het te druk met klanten om te reageren, aldus een medewerker.

Kindster Scorsese-film waagt zich aan sf

Asa Butterfield gaat de hoofdrol spelen in de verfilming van het sciencefictionboek Ender's Game. Dat schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline. De 14-jarige Londense acteur is vanaf 9 februari te zien in Martin Scorseses eerste 3D-film Hugo en speelde ook de hoofdrollen in The Boy in the Striped Pyjamas en Son of Rambow.

Het boek 'Ender's Game' van Orson Scott Card uit 1985 vertelt een futuristisch verhaal over de aarde die door het insectenras de Formics wordt belaagd. Om de volgende aanval te kunnen afslaan, worden jonge kinderen bij bosjes opgeleid tot gevechtspiloot. Daarbij wordt een hypermoderne simulator gebruikt, 'the game' genoemd. De hoofdrol is voor Andrew 'Ender' Wiggin, een zeer talentvolle knul die een tactisch genie blijkt.

Gavin Hood voert de regie. De superheldenfilm X-Men Origins: Wolverine uit 2009 was zijn laatste speelfilm. Roberto Orci en Alex Kurtzman, vooral bekend van de sciencefictionfilms Cowboys & Aliens en de nieuwe Star Trek-films van J.J. Abrams, gaan samen met Card coproduceren.

De zoektocht naar acteurs voor de films is momenteel in volle gang, maar naast Butterfield heeft nog niemand getekend. Ender's Game moet begin 2013 in de bioscoop verschijnen.


Kindster Scorsese-film waagt zich aan sf (Foto: Novum)

Rechters bedanken voor stage bij politie

Rechters voelen niets voor een verplichte stage bij de politie. Dat laat de Raad voor de rechtspraak dinsdag weten in reactie op de oproep van de Tweede Kamer om rechters jaarlijks mee te laten lopen met agenten. "Er is geen evidente noodzaak voor zo'n verplichte stage", stelt de raad dinsdag.

De Tweede Kamer sprak zich vorig jaar al uit voor het plan rechters korte stages te laten lopen bij de politie. "Rechters moeten uit hun ivoren toren komen", zei PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt toen. Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) liet weten hiervoor open te staan en besprak het voorstel met de Raad voor de rechtspraak. Dit heeft niet geleid tot een verplichte jaarlijkse stage.

SP-Kamerlid Ronald van Raak herhaalde maandag tegenover Novum Nieuws de wens om rechters jaarlijks mee te laten lopen met de politie. Volgens hem zien rechters niet hoe groot de impact van agressie kan zijn voor dienders. "Agenten voelen zich vaak onbegrepen door uitspraken van de rechter. Het zou goed zijn als rechters, als onderdeel van de bijscholing, elk jaar minimaal een nooddienst met de politie meedraaien."

Volgens een woordvoerder van de Raad voor de rechtspraak wordt ten onrechte de suggestie gewekt dat rechters niet weten wat er speelt in de samenleving. "Dat is pertinent onwaar. Rechters weten bij uitstek wat er leeft in de maatschappij. Ze zien iedere dag verdachten. Bijscholing kan nooit kwaad, maar voor een verplichte stage bestaat geen enkele noodzaak."

De bewering van Van Raak dat rechters de strafeis van het Openbaar Ministerie vaak niet volgen klopt ook niet, stelt de raad. Uit onderzoek van de Universiteit van Tilburg blijkt dat de opgelegde straffen bij geweld tegen agenten of hulpverleners vorig jaar gemiddeld 93 procent van de strafeis bedroegen.

De strafeis tegen mensen die geweld hebben gepleegd tegen ambtenaren is vanaf dit jaar twee keer zo hoog als in reguliere geweldszaken. "De rechter toetst bij iedere zaak of de eis gerechtvaardigd is, maar gaat de norm hiervoor niet op eigen houtje bepalen. Dat doet de samenleving."


Rechters bedanken voor stage bij politie (Foto: Novum)

Student moet in- en uitchecken bij NS

Studenten met een OV-studentenkaart moeten vanaf 1 januari verplicht in- en uitchecken als ze met de trein reizen. Dat hebben de Nederlandse Spoorwegen dinsdag bekendgemaakt. Tot die tijd zijn studenten alleen verplicht in- en uit te checken in bussen, trams en metro's.

De studenten moeten ook in- en uitchecken op de dagen dat ze vrij mogen reizen. Er wordt dan geen saldo afgeschreven. De NS wil het papieren treinkaartje eind volgend jaar afschaffen. Reizen per trein kan dan alleen nog met een OV-chipkaart.


Student moet in- en uitchecken bij NS (Foto: Novum)

FIA: Eťn DRS-zone in BraziliŽ

Autosportfederatie FIA heeft bekendgemaakt dat er tijdens de Grand Prix van Brazilië één DRS-zone zal zijn. Tijdens de vorige races in India en Abu Dhabi waren er telkens twee zones.

De DRS-zone zal op Interlagos niet gesitueerd worden op het rechte stuk bij start/finish, maar het rechte stuk dat vlak hierop volgt. Het meetpunt ligt net voor bocht twee in de Senna S, terwijl de achtervleugel bediend kan worden na het uitkomen van de Curva do Sol. Uiteraard moet een coureur in de race dan wel minder dan een seconde achter zijn voorligger rijden.

Orkaan Kenneth wint aan kracht

De orkaan Kenneth is uitgegroeid tot een storm van de derde categorie op de schaal van Saffir-Simpson, die er vijf telt. Kenneth bevindt zich momenteel boven de Grote Oceaan en lijkt vooralsnog niet aan land te komen. Dat heeft het Amerikaanse orkaancentrum in Miami dinsdag gezegd.

Windstoten van Kenneth kunnen snelheden van 205 kilometer per uur bereiken. De orkaan zal vermoedelijk nog iets verder in kracht toenemen om vervolgens woensdag af te zwakken. Het orkaanseizoen van de Grote Oceaan eindigt op 30 november.

Tatjana Simic komt met sexy kalender

Tatjana Simic is uit de kleren gegaan voor een eigen kalender van 2012. Begin volgende maand verschijnt de kalender waarin de 48-jarige actrice en zangeres in allerlei verleidelijke poses is te aanschouwen.

"Deze kalender past precies bij de fase waarin ik nu zit: uitdagend, stijlvol, volwassen en sexy", motiveert Tatjana de verschijning van de kalender. De spannende kiekjes van de blondine zijn gemaakt in Toscane, door de glamourfotografen Hans Toonen en Hans Wientjens.

De kalender is tot stand gekomen in samenwerking met tijdschrift Panorama. De kalender zit bij het nummer dat vanaf 7 december in de winkel ligt. Een luxe editie verschijnt al een week eerder.

Het is niet de eerste keer dat de blondine met een eigen kalender komt. Ze bracht sinds 1994 verschillende Tatjana-kalenders uit.

Gamers niet blij met verjaardagscadeau World of Warcraft

Gamers zijn niet blij met de World of Warcraft-bonus die Blizzard Entertainment ter gelegenheid van het zevenjarig bestaan van de game heeft gelanceerd. Dat blijkt uit de reacties op de officiële website van het spel.

Een virtueel kledingstuk dat gamepersonages tijdelijk kunnen dragen, geeft de speler extra reputatie- en ervaringspunten bij het doden van vijanden. "Zeven jaar spelen en dit is wat we krijgen?", reageert een speler ontdaan. Terwijl een ander meent dat dit niet bepaald een creatieve manier is om het feestelijk moment te vieren. Hij noemt het cadeautje een afgeraffelde oplossing. Gamers betreuren dat zij het kledingstuk niet mogen houden.

Veel spelers hadden liever gezien dat Blizzard de spelers een virtueel huisdiertje cadeau zou doen. Dat heeft de gamestudio in het verleden ook gedaan. Tegenwoordig worden de virtuele beestjes echter verkocht in een online webshop, waardoor Blizzard zichzelf in de vingers zou snijden als de beestjes weggegeven worden.

Gamers kunnen tot en met 3 december gebruikmaken van het cadeautje. Daarna verdwijnt het kledingstuk uit de collectie van de speler.


Gamers niet blij met verjaardagscadeau Warcraft 

Castleville snelste groeier op Facebook ooit

Het managementspel Castleville heeft via Facebook binnen zes dagen vijf miljoen spelers getrokken. Dat heeft gamebedrijf Zynga dinsdag bekendgemaakt. Castleville bereikt de mijlpaal sneller dan populaire Facebook-spellen als The Sims Social, Cityville of Farmville.

Cityville, momenteel de populairste Facebookgame met ruim 51 miljoen spelers per maand en gemiddeld elf miljoen spelers per dag, wist binnen zes dagen 3,2 miljoen spelers te trekken. Frontierville kwam niet verder dan 2,6 miljoen. The Sims Social deed er twee weken over om zeven miljoen spelers aan te trekken.

Castleville laat spelers een eigen middeleeuws koninkrijk runnen en automatisch gegenereerde opdrachten uitvoeren. Zynga stelt dat twee op de drie spelers twee keer per dag terugkomen om het spel te spelen.

Zynga is het populairste gamebedrijf op Facebook. In de top vijf van populairste games staan vier spellen van het bedrijf. Alleen Electronic Arts doorbreekt de hegemonie met The Sims Social op de tweede plaats. Die game trekt zo'n twintig miljoen spelers per maand minder dan nummer één Cityville.


Castleville snelste groeier op Facebook ooit 

Website Sinterklaasjournaal gehackt

Een hacker heeft de gegevens van dertienduizend kinderen kunnen opvragen via de website van het Sinterklaasjournaal. Dat laat een woordvoerder van de omroep NTR dinsdag weten. De man achterhaalde namen, e-mailadressen en leeftijden via een applicatie die niet goed was beveiligd.

Het gaat om een onderdeel van de website waarmee kinderen tekeningen en foto's konden sturen naar het Sinterklaasjournaal. De beveiliging van dit onderdeel dateert uit 2005 en bleek verouderd.

De hacker wilde de NTR bewust maken van de slechte beveiliging. Hij plaatste de gegevens van de kinderen gecensureerd op internet en waarschuwde de NTR zondag. De omroep heeft de applicatie met alle gegevens van de site gehaald.

Boete van 100 varkens voor rugbycoach Samoa

De rugbycoach van Samoa heeft een opmerkelijke boete gekregen voor het voor het land desastreus verlopen wereldkampioenschap rugby. Tuala Matthew Vaea moet als boetedoening 100 varkens betalen aan het bestuur van zijn dorp.

De bestraffing voor Vaea komt uit de koker van Mahonri Schwaiger, de aanvoerder van de nationale rugbyploeg. Hij gaf aan de premier van Samoa door dat de coach en zijn spelers het er van namen tijdens het toernooi in Nieuw-Zeeland en meer aan vakantievieren dachten dan aan het bedrijven van serieuze sport.

Samoa strandde dan ook in de groepsfase door verliespartijen tegen Zuid-Afrika en Wales. Volgens Schwaiger kwam de uitschakeling door het gedrag van de coach en zijn teamgenoten.

Geen vervolging oud-directeur Hofnarretje

Oud-directeur van kinderdagverblijf 't Hofnarretje Albert Drent wordt niet vervolgd voor betrokkenheid bij seksueel misbruik door hoofdverdachte Robert M. in de Amsterdamse zedenzaak. Drent en de directie van het kinderdagverblijf wisten niet van het misbruik en hadden ook geen aanleiding om te denken dat er iets mis was.

Ook is Drent niet uit hoofd van zijn voormalige functie strafrechtelijk verantwoordelijk. Dat meldt het Openbaar Ministerie in Amsterdam dinsdag. "Het misbruik door Robert M. was zo specifiek en persoonsgebonden dat dit niet aan derden kan worden toegerekend", stelt het OM.

De politie heeft sinds december vorig jaar onderzocht of er mogelijk anderen bij het misbruik dat Robert M. pleegde betrokken zijn. Hierbij is ook gekeken naar de rol van Drent. Tientallen ouders van slachtoffers in de zaak hebben aangifte gedaan tegen de voormalig directeur.

Uit het onderzoek blijkt volgens het OM niet dat Drent of 't Hofnarretje met M. hebben samengewerkt om kinderen te misbruiken. Ook is M. niet opzettelijk de gelegenheid geboden om kinderen te misbruiken.

Wel vindt het OM dat de bedrijfsvoering van het kinderdagverblijf te wensen over liet. Mede daardoor kon M. veel kinderen langere tijd misbruiken. Dit betekent echter niet dat Drent of 't Hofnarretje strafrechtelijk iets kan worden verweten. "Eigenmachtig en onbevoegd optreden van een werknemer biedt hiervoor onvoldoende basis", stelt het OM. Bij kinderdagverblijven met een strakkere bedrijfsvoering sloeg M. ook toe.

Het OM vermoedt dat Drent zich wel schuldig heeft gemaakt aan een strafbaar feit: valsheid in geschrifte. Hij zou op bepaalde formulieren waar de GGD om vroeg tijdens controles wijzigingen hebben aangebracht die niet kloppen. Het OM onderzoekt dit nog.

De ouders die aangifte hebben gedaan zijn op de hoogte gesteld van de beslissing van het OM. Zij kunnen hier nog tegen in beroep gaan. De advocaat van een grote groep ouders van slachtoffers, Richard Korver, beraadt zich nog op deze mogelijkheid, zegt een medewerker.

Robert M. heeft als hoofdverdachte in de Amsterdamse zedenzaak bekend meer dan 85 jonge kinderen te hebben misbruikt. Hij werkte onder meer voor 't Hofnarretje, dat inmiddels is omgedoopt tot De Vlinderheuvel. Drent is hier geen directeur meer, maar is nog wel de eigenaar.


Geen vervolging oud-directeur Hofnarretje (Foto: Novum)

Raad van State wil toch direct gekozen waterschap

De Raad van State is het niet eens met het voorstel van staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Joop Atsma (CDA) om waterschappen vanaf 2014 te laten kiezen door de gemeenteraad. De raad adviseerde in september de vertegenwoordigers volgend jaar gewoon te laten kiezen door de inwoners van het gebied. Dat blijkt uit een maandag openbaar gemaakt advies.

Atsma sloeg het advies in de wind. Vrijdag stuurde hij een wetsvoorstel naar de Tweede Kamer waarin staat dat de geplande waterschapsverkiezingen voor volgend jaar niet doorgaan. Vanaf 2014 worden de waterschappen gekozen door de gemeenteraad, zoals afgesproken in het regeerakkoord.

De Raad van State erkent dat de verkiezingen in 2008 niet naar wens verliepen. Zo was de opkomst erg laag. In dat jaar werd voor het eerst gewerkt met een lijstenstelsel en een nieuwe stemmethode. Maar de tegenvallende resultaten zijn volgens de raad 'onvoldoende reden om nu zonder grondige analyse over te gaan naar een geheel ander kiesstelsel'.

De raad wijst erop dat in het verleden al vaker nieuwe stelsels zijn geïntroduceerd zonder dat dit leidde tot een hogere opkomst. Uit de toelichting bij het wetsvoorstel zou niet blijken dat hiermee rekening is gehouden.

Ook vindt de Raad van State het niet wenselijk dat de gekozen waterschapsvertegenwoordigers door het wetsvoorstel van Atsma een kleine twee jaar langer blijven zitten. Dat een gekozen vertegenwoordiger plotseling langer kan aanblijven, zou alleen moeten gebeuren als daar een 'zeer dringende reden' voor is. Die is er volgens de raad nu niet.

De raad haalt de Zeeuwse waterschapsverkiezingen van vorig jaar aan als voorbeeld hoe het ook kan. Bij die verkiezing deden zich volgens de raad geen problemen voor. Daarom zouden bij de overige waterschappen in 2012 verkiezingen moeten worden gehouden volgens dezelfde methode.

Dat zou dan gelijk tijd bieden om beter te bepalen of de waterschapsverkiezingen nodig zijn. De Unie van Waterschappen heeft vrijdag al aangegeven een voorkeur te hebben voor directe verkiezingen. Een Kamermeerderheid vindt dat waterschappen moeten worden ondergebracht bij de provincies, bleek vorige week.

Ecclestone denkt aan beursgang Formule 1

Formule 1-baas Bernie Ecclestone bekijkt de mogelijkheid om het merk Formule 1 naar de beurs te brengen. Mocht CVC Capital Partners zich terugtrekken als eigenaar van de sport dan wil de Brit van zijn onderneming een beursgenoteerd bedrijf maken.

CVC heeft sinds 2006 70% van de aandelen in de Formule 1 in handen. Eerder dit jaar werd gesproken over een mogelijke verkoop van de aandelen waarbij het in opspraak geraakte Amerikaanse News Corp van mediatycoon Rupert Murdoch een belangrijke kandidaat was. Ook de teams overwogen om een bod uit te brengen.

Ecclestone ziet in een beursgang een betere optie. "Het zou beter zijn om met de Formule 1 naar de beurs van Hong Kong of Singapore te stappen dan het door te verkopen," zei de Brit tegen The Telegraph.

Regisseur stelt Batman op de proef

Batman heeft het in zijn nieuwe film The Dark Knight Rises zwaar. "Deze film begint een jaar of acht na The Dark Knight en het gaat niet goed met Bruce Wayne", zegt regisseur Christopher Nolan over Batmans alter ego tegen het Engelse filmtijdschrift Empire.

Tom Hardy speelt de schurk Bane in de derde Batman-film van Nolan. "Met Bane willen we Batman op de proef stellen zoals nog niet eerder gezien, zowel mentaal als fysiek", vertelt Nolan. "Hij is gigantisch, gemeen en keihard", vult Hardy aan. "Bane gebruikt elke mogelijkheid om een tegenstander uit te schakelen. Gewrichten worden verpulverd, kelen dichtgestampt, en ribbenkassen kapot gestompt. Hij is qua actie en mentaliteit een absolute terrorist."

Na de dood van Heath Ledger werd lang nagedacht over een acteur die Batmans aartsvijand The Joker kon vervangen. Uiteindelijk kozen de makers voor een nieuwe schurk, de sadistische Bane. De Australische Ledger won in 2009 postuum een Oscar voor zijn rol als The Joker.

"Aan het eind van The Dark Knight zat Batman in een moeilijk parket", gaat de 41-jarige Nolan verder. Wayne verloor zijn grote liefde Rachel Dawes en moest op de vlucht voor de politie van Gotham City. "Deze nieuwe film is echt bedoeld om het verhaal van Batman en Bruce Wayne af te ronden", aldus de regisseur.

The Dark Knight Rises gaat in juli in première.


Regisseur stelt Batman op de proef (Foto: Novum)

Het kleine ventje

De stad is druk op een zaterdagmiddag. Al die ouders die hulpsinterklaas willen spelen: kan die luie oude Spanjaard dat zelf niet doen? Het draaiorgel maakt de ellende nog groter. Schuddend met hun blikken bewegen de twee mannen die paar stukken van vijf cent, gedoneerd door kinderen met plakhandjes. Kopen, kopen, kopen, maar niemand heeft meer geld als we het nieuws mogen geloven. Het geluk ligt niet meer op straat. Dan maar naar binnen.

Pirelli met nieuwe compounds naar BraziliŽ

Bandenfabrikant Pirelli neemt naar de Formule 1 Grand Prix van Brazilië twee nieuwe compounds mee. De coureurs zullen op Interlagos gaan rijden met nieuwe versies van de harde en de zachte band.

De nieuwe harde band zal alleen in de eerste vrije trainingen gebruikt gaan worden. Deze band is een stuk zachter dan de band die tot nu toe als harde band gold. Met de nieuwe zachte band zal wel geracet gaan worden. Deze werd al getest tijdens de vrije trainingen op de Nürburgring en bij de rookietest vorige week in Abu Dhabi.

"De voorbereidingen voor 2012 zijn vergevorderd, dus het wordt interessant om de gedachten van de coureurs te horen over de nieuwe harde en zachte banden die we zullen proberen in Brazilië. We hebben al informatie vergaard over de nieuwe zachte band tijdens de young driver test, dus het zal nuttig zijn die informatie te vergelijken met echte racedata," zei de motorsportbaas van Pirelli, Paul Hembery.

"Het is belangrijk niet al te veel afgeleid te worden door de namen voor de banden: wat we nu een zachte band noemen kan volgend jaar medium zijn, daar gaat het testen nu eenmaal om. Over het algemeen worden de banden volgend jaar minder conservatief, omdat in de tweede helft van dit seizoen is gebleken hoe goed de teams ons product begrijpen. Daardoor konden we enkele redelijk agressieve keuzes maken, zoals voor de zachte en superzachte band in Korea."

AgŁero wil schoonvader Maradona achterna

Sergio Agüero wil voor Manchester City net zo'n legende worden als zijn schoonvader Diego Maradona voor Napoli was. De 23-jarige Argentijn gaat dinsdagavond voor de Champions League met City op bezoek bij de club waar Pluisje eind jaren tachtig furore maakte. "Het is mijn droom om hetzelfde te doen als Maradona voor Napoli deed."

Maradona bezorgde de Italiaanse club tweemaal de landstitel en een keer de UEFA Cup. Hij is nog altijd razend populair bij de fans. "In het verleden heeft hij me alles verteld over de club en ik heb ook op televisie gezien wat hij deed en hoe belangrijk hij was voor de supporters", zegt de aanvaller tegen Skysports. "Dat maakt mij als Argentijn zeer trots."

Agüero maakt indruk in zijn eerste seizoen als Citizen. Hij scoorde in vijftien wedstrijden al elf keer. Met zijn club gaat de 34-voudig international aan de leiding in de Premier League. Ook ligt City op koers om te overwinteren in de Champions League. Bij een overwinning zijn de Engelsen verzekerd van de volgende ronde.

Maradona zal overigens niet aanwezig zijn bij de wedstrijd, omdat zijn moeder onlangs overleed.


Agüero wil schoonvader Maradona achterna (Foto: Novum)

Top of flop: David Lynch

David Lynch staat bekend om zijn surrealistische films zoals Mulholland Drive en de serie Twin Peaks. Tegenwoordig is hij meer dan slechts filmmaker. Hij schildert, maakt foto's, werkt als een hoogleraar op een universiteit en is een ambassadeur voor trascendente meditatie. 

Tegenwoordig maakt hij ook muziek. Afgelopen jaar had hij voor een kunstinstallatie ambient muziek gemaakt. Sinds kort heeft hij een full length album uitgebracht. Het is een soort electropop volgens vele websites, maar het 'pop' gedeelte is niet op alle nummers even vrolijk. Het is wel wat je kan verwachten als Lynch muziek maakt, een beetje duister met vervormde stemmen en gitaren. Uiteraard met vreemde videoclips.

Fatale val militair door fout gebruik zekering

De militair die vorig jaar tijdens een oefening met een klimtoren naar beneden viel en overleed, was op het moment van de val niet goed gezekerd. Het valbeveiligingsapparaat van de 38-jarige luchtmachtmilitair bleek open te hebben gestaan. Dat blijkt uit dinsdag gepresenteerd onderzoek van de Onderzoeksraad voor Veiligheid.

De man kwam vorig jaar in de ochtend van zaterdag 13 februari ten val. Hij heeft vermoedelijk tijdens het beklimmen van de tien meter hoge wand de valbeveiliging aangeraakt, waardoor die niet meer functioneerde.

Het ministerie van Defensie heeft het gebruik van dit type valbeveiliging kort na het incident verboden. Er waren al meer klachten binnengekomen over de minitraxion, zoals het apparaat heet. Als het tijdens het klimmen openspringt, biedt het geen weerstand aan het touw en wordt de val niet opgevangen.

Uit het onderzoeksrapport blijkt dat de fabrikant van de minitraxion dit apparaat niet heeft bedoeld voor valbeveiliging aan een slaphangende veiligheidslijn, maar uitsluitend als stijgklem en valbeveiliging aan een strakgespannen klimlijn. Dit was niet bekend bij Defensie en de beschikbare handleidingen zijn niet zo geïnterpreteerd.

Bovendien wezen de gebruikstesten bij Defensie aanvankelijk uit dat de minitraxion ook als valbeveiliging functioneerde aan slaphangende veiligheidslijnen. De fabrikant stelt echter dat valbeveiliging alleen werkt bij gebruik aan klimlijnen die strakgespannen zijn.

Wekelijkse Nintendo-downloads

Nintendo heeft elke week een aantal nieuwe titels die je kunt downloaden voor jouw DSi of 3DS in de vorm van DSiWare. 3DS heeft daarnaast ook oude klassiekers die je kunt downloaden via de Virtual Console. Dit is de lijst met titels die vanaf donderdag in de eShop staan.

 • Metroid 2 - Return of Samus (3DS Virtual Console) - £3.60, €4
 • GO Series: Escape Trick Rock City Prison (DSiWare) - £4.50/ €5, 500 DSi Points
 • Just Sing! Christmas Vol. 3 (DSiWare) £1.80/€2, 200 DSi Points
 • Big Town Shoot Out (WiiWare) 500 Wii Points

Atleet Mullings levenslang geschorst

Atleet Steve Mullings heeft een schorsing voor het leven gekregen. De 28-jarige Jamaicaan is voor de tweede keer in zijn carrière betrapt op het gebruik van doping en is hiervoor door de antidopingcommissie van het land bestraft.

Mullings werd in 2004 betrapt op de spierversterker testosteron. Dit jaar viel hij bij de Jamaicaanse kampioenschappen door de mand met het dopingmaskerende middel furosemide. Tussendoor won hij op het WK van 2009 goud op de 4x100 meter.

Nederland bij 'stiekeme' Griekenland-bijeenkomsten

Nederland komt regelmatig heimelijk bijeen met Finland en Duitsland om te praten over de problemen in de eurozone. Dat vertelde minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) dinsdag op RTL Z. De drie landen zijn Griekenland zat, zegt de minister.

De eerste bijeenkomst tussen de drie noordelijke eurolanden vond plaats naar aanleiding van de Finse eis voor een onderpand, in ruil voor steun aan Griekenland. Sindsdien komen de drie landen vaker bijeen in Berlijn. Vrijdag is weer een bijeenkomst.

De drie landen, allen in bezit van een triple-A-kredietstatus, hebben onder meer gesproken over een plan van aanpak rond de problemen in Griekenland. Het Griekse parlement is het nog niet eens over een bezuinigingspakket. Oppositieleider Antonis Samaras weigert zijn handtekening onder de plannen te zetten. Hierdoor zou het land zich 'buiten het politieke spel zetten', stelt De Jager.

Mochten de bezuinigingen die voortvloeien uit het Europese reddingsplan niet worden doorgevoerd, dan gaat 'de geldkraan dicht', dreigt De Jager. Griekenland moet in december de zesde tranche aan noodhulp overgemaakt krijgen. Komt het geld van het Internationale Monetaire Fonds en de eurolanden niet, dan kan het land failliet gaan.


Nederland bij 'stiekeme' Griekenland-bijeenkomsten (Foto: Novum)

Amazon biedt een Harry Potter Playstation 3-bundel aan.

Zo voor de kerst gaan webwinkels vaak stunten. Zo ook Amazon, zij bieden namelijk een Harry Potter PS3-hardwarebundel aan via hun website. Hiermee willen ze graag mensen over de streep trekken om voor de kerst een PlayStation 3 aan te schaffen.

In deze bundel zitten een aantal leuke gadgets om ervoor te zorgen dat mensen de console aanschaffen. Zo bieden ze een 160gb PlayStation 3 aan met het spel Harry Potter and the Deathly Hallows, Part 2. Verder zal de film op blu-ray in de bundel zitten, een Dualshock 3-controller en een 30-dagen membership van PlayStation Plus. Vanwege het feit dat deze bundel $249,99 kost, wordt er een ware run op verwacht.

Beauty And The Beast her-release trailer uit

De trailer van de her-uitvoering van Disney's Beauty And The Beast is uitgebracht online. De film wordt uitgebracht op de hielen van het doorslaande succes van de her-uitvoering van The Lion King die verwachten oversteeg in de box-office afgelopen oktober. 

Disney maakte vorige maand bekend dat het meerdere klassiekers zou uitbrengen, waaronder Finding Nemo, Monsters Inc en Beauty And The Beast. Die laatste film heeft een vergelijkbare geschiedenis met dat van The Lion King. Uitgebracht in 1991 was Beauty And The Beast de eerste animatiefilm die een Oscar-nominatie voor Beste Film kreeg en ook de eerste Disney film die een Broadway musical kreeg. 

De film ziet het dorpsmeisje Belle dromen van een leven waar mensen haar begrijpen. Door omstandigheden komt ze terecht in een betoverd kasteel dat beheerd wordt door een beest dat vervloekt is. Geholpen door het betoverde personeel weet Belle het beest stukje bij beetje te veranderen in een goede prins. 

Beauty And The Beast komt in 3D voor een gelimiteerde tijd terug in de bioscoop op 13 januari 2012.

Ba niet verbaasd door resultaten Newcastle

Aanvaller Demba Ba denkt dat het lastig voor Newcastle United gaat worden om ook aan het einde van het seizoen in de top vier van de Premier League te staan. The Magpies kennen tot nu toe een verrassende start en staat momenteel op de vierde plaats.

Afgelopen weekeinde leed de club tegen koploper Manchester City de eerste nederlaag van het seizoen. Ba kwam deze zomer naar Newcastle en heeft tot nu toe acht keer gescoord in elf wedstrijden.

"Ik denk dat veel mensen verbaasd zijn door onze prestaties", zegt Ba tegen Sky Sports. "Toen ik hier tekende, zag ik de kwaliteit van de spelers. Voor mij is het dus niet zo'n verrassing. Maar ik snap dat anderen dat wel vinden omdat het pas het tweede jaar van Newcastle in de Premier League is na de degradatie."

"Het zal lastig worden om ons voor de Champions League te plaatsen", denkt de aanvaller. "Als je naar andere clubs kijkt, hebben zij veel spelers van grote kwaliteit en ook het geld om spelers te kopen. Wij hebben ook niet de ervaring die zij hebben, maar we gaan ons best doen en zoveel wedstrijden proberen te winnen."

Sinterklaas dit jaar goedkoper uit

Sinterklaas is dit jaar minder geld kwijt aan cadeautjes voor kinderen. Een jutezak vol snoep, speelgoed en chocoladeletters is 1,1 procent goedkoper dan een jaar geleden. Koopt de sint ook presentjes voor volwassenen, dan is hij juist duurder uit. Dat blijkt uit de 'sinterklaasinflatieindex' van het ING Economisch Bureau.

De index is gebaseerd op de inhoud van een gemiddelde verlanglijst. Bij kinderen staan daar volgens ING vooral snoep en speelgoed op, plus wat chocola. Speelgoed werd dit jaar 3,9 procent goedkoper en snoep 0,4 procent. Hoewel chocola vier procent duurder is geworden, drukt dit minder op de portemonnee van de goedheilig man.

Geeft Sinterklaas of een van zijn hulpklazen cadeautjes aan kinderen en volwassenen, dan is hij 2,3 procent meer kwijt dan voor het sinterklaasfeest vorig jaar. Dat komt doordat de vervulling van de wensen van volwassenen duurder is geworden. Boeken en geurtjes werden respectievelijk vijf en 1,9 procent duurder, en sieraden tien procent. Dvd's zijn gemiddeld twee procent in prijs gedaald.

Oerlemans voorspelt grote carriŤre voor De Hoog

Reinout Oerlemans gelooft dat Robert de Hoog het helemaal gaat maken in Hollywood. De 40-jarige regisseur raakte onder de indruk van de 23-jarige acteur tijdens de opnamen van Nova Zembla. De film beleefde maandag een grootse première in Amsterdam.

"Robert heeft vorig jaar al meegespeeld in de film War Horse van Steven Spielberg en ik geloof dat deze harde werker ook zeker nog meer kans maakt in Amerika", zegt Oerlemans tegen De Telegraaf. "Ik ben met hem tot het uiterste gegaan."

Nova Zembla gaat over de ontdekkingsreis die Willem Barentsz in 1596 maakte naar de noordpunt van Nova Zembla. Maandagavond was in de Amsterdamse Rai de koninklijke première in het bijzijn van meer dan tweeduizend mensen, waaronder Prins Willem-Alexander en prinses Máxima.

Naast Robert de Hoog zijn onder anderen Victor Reinier en Doutzen Kroes te zien in Nova Zembla. De eerste Nederlandse 3D-film verschijnt donderdag in de bioscopen.


Oerlemans voorspelt grote carrière voor De Hoog (Foto: Novum)

Golfer Derksen gestimuleerd door succes Luiten

Golfer Robert-Jan Derksen hoopt zich op te trekken aan het succes van Joost Luiten. Laatstgenoemde won afgelopen weekend een toernooi in Maleisië, waardoor een Nederlander voor het eerst sinds 2005 weer een aansprekende zege wist te boeken.

Dit weekend staat de Omega Mission Hills World Cup of Golf op het programma. In dit toernooi waarin de winnaars 1,8 miljoen euro kunnen verdienen wordt gespeeld met koppels die een land vertegenwoordigen. Voor Nederland zullen Derksen en Luiten in actie komen in China waar het toernooi gehouden wordt.

Derksen heeft in China al even kunnen oefenen en hoopt met Luiten aan zijn zij een goed toernooi te kunnen draaien. "Ik ben er niet heel erg van onder de indruk. De fairways zijn heel wijd. Het leent zich wel voor aanvallend spel. Dat kan in ons voordeel zijn, want vooral Joost is een agressieve speler. Ik ben wat defensiever ingesteld, dus we kunnen elkaar goed aanvullen. Ik hoop dat hij mij kan meetrekken, want sinds Joost goed is gaan spelen, is het bij mij juist slechter gegaan."

"Ik merkte vorige week in Singapore dat juist het putten niet zo goed liep. Maar de vorm is niet ver weg en de spelvorm in de World Cup is zo anders dan in een gewoon toernooi. Ik reken ons zeker tot de kandidaten voor een hoge klassering," zei Derksen die zich eerder dit jaar in Estland samen met Luiten voor dit toernooi plaatste.

"We speelden niet eens heel goed, maar dat kwam ook omdat we moesten wennen aan elkaar. In de spelvorm fourballs speelt tactiek en strategie niet een grote rol, want dan speelt ieder zijn eigen bal. Maar het speltype foursome is lastiger. Dan sla je de bal beurtelings en is het belangrijk dat je allebei goed speelt. Een tweede kans krijg je niet."

X-Files acteur John Neville (86) overleden

Acteur John Neville is zaterdag op 86-jarige leeftijd overleden. De tot Canadees genaturaliseerde Brit is vooral bekend van de in de jaren negentig populaire tv-serie The X-Files, waarin hij regelmatig zijn opwachting maakte als The Well-Manicured Man.

Neville werd geboren in Engeland, maar verhuisde aan het begin van de jaren zeventig naar Canada. De acteur leed al enige tijd aan Alzheimer. Hij overleed in Toronto in het bijzijn van zijn familie.

De acteur was zestig jaar actief op het witte doek, tv en de planken. Neville was naast The X-Files te zien in films als Baby's Day Out, The Fifth Element en Urban Legend.

In Spanje gezochte crimineel opgepakt in Alkmaar

De politie heeft vrijdag in Alkmaar een van de meest gezochte criminelen van Spanje opgepakt. De man uit Portugal was ondergedoken op Ibiza, maar ontvluchtte het eiland toen hij daar een barman had doodgeslagen. Dat melden Spaanse en Portugese media.

De man is in Portugal veroordeeld tot zes jaar cel voor onder meer betrokkenheid bij de maffia. Met een valse identiteit dook hij onder op Ibiza, waar hij als beveiliger in een hotel werkte. Op 19 augustus sloeg hij een barman neer die ook in het hotel werkzaam was. De barman overleed twee weken later. De Portugees vluchtte en is vrijdag opgepakt in Alkmaar.

Spanje heeft om zijn overlevering gevraagd. Hij zou tot dertig jaar cel kunnen krijgen.

De moord leidde op Ibiza tot een demonstratie voor gerechtigheid. Familie en vrienden van de omgebrachte barman vroegen om sluiting van het hotel en strengere regels voor het inhuren van beveiligingspersoneel.

'Jessica Simpson krijgt miljoenen voor afvallen'

Haar baby wordt pas in de lente geboren, maar Jessica Simpson denkt nu al over het kwijtraken van de zwangerschappondjes. Volgens het Amerikaanse tijdschrift Us Weekly is ze in onderhandeling met dieetorganisatie Weight Watchers om voor een succesvolle afvalstrijd vier miljoen dollar te krijgen.

De 31-jarige ster wilde al een deal afsluiten met het bedrijf, voordat bekend werd dat ze zwanger was. Nu ziet ze de kans om na de bevalling echt veel gewicht te verliezen. Zet Simpson haar handtekening, dan helpt Weight Watchers haar om in een jaar tijd haar overgewicht kwijt te raken. Eenmaal slank en strak, moet ze in advertenties voor het dieetprogramma verschijnen.

Beroemdheden die al eerder kilo's verloren dankzij het puntensysteem van Weigth Watchers zijn Britse royalty Sarah Ferguson en zangeres Jennifer Hudson. Hudson raakte als gezicht van het bedrijf ruim 35 kilo kwijt.

Aanklager stelt onderzoek in naar HorvŠth

De aanklager betaald voetbal van de KNVB is een vooronderzoek gestart naar Gabor Horváth. Op televisiebeelden is te zien dat de ADO Den Haag-verdediger zondag in het duel met FC Utrecht op het lichaam van spits Frank Demouge ging staan.

De aanklager heeft beide clubs om een verklaring gevraagd. Zij hebben tot woensdag 10.00 uur de tijd om te reageren. Het duel tussen ADO en Utrecht eindigde in 2-2.

Gabor Horváth
Vooronderzoek gestart naar Gabor Horváth (Foto: Pro Shots)

X-Files acteur John Neville (86) overleden

Acteur John Neville is zaterdag op 86-jarige leeftijd overleden. De Brit is vooral bekend van de in de jaren negentig populaire tv-serie The X-Files, waarin hij regelmatig zijn opwachting maakte als The Well-Manicured Man.

Neville werd geboren in Engeland, maar verhuisde aan het begin van de jaren zeventig naar Canada. De acteur leed al enige tijd aan Alzheimer. Hij overleed in Toronto in het bijzijn van zijn familie.

De acteur was zestig jaar actief op het witte doek, tv en de planken. Neville was naast The X-Files te zien in films als Baby's Day Out, The Fifth Element en Urban Legend.

Enorme Battlefield 3-patch de deur uit

Gamers die vanochtend Battlefield 3 wilden spelen moesten even wachten. EA heeft namelijk een enorme patch de deur uit gedaan. Consoleversies moeten nog even wachten op deze patch vanwege het feit dat deze eerst door het verificatieproces van Microsoft en Sony heen moeten.

Een van de hoogtepunten van de pc-patch notes is dat de squad interface geheel op de schop is gegaan waardoor het makkelijk moet worden om met vrienden samen te spelen. Ook is het nu mogelijk dat je zelf kiest welke squad je wilt joinen.

Voor degene die willen weten wat er nog meer verbeterd is, hieronder staan alle patch notes:


Client-Side Changes:

 • General performance and loading time improvements
 • "Black Screen" fix for an issue occurring on some PC Configurations
 • Stereo and Rendering Support for Nvidia and AMD Graphics Cards
 • Adjusted the "stuttering" encountered on some PC configurations.
 • Fixed several Crashes when joining MP and Co-Op sessions
 • Fixed multiple problems when using multiple monitors (Eyefinity / Surround).
 • Fixed visual corruption issues on certain Nvidia Cards
 • Improved loading times for certain textures
 • Added console command "GameTime.MaxVariableFps" to limit max FPS
 • Added console command "UI.DrawEnable" to hide UI for screenshots / videos
 • Play in standard definition
 • Play in high definition

Server Update Highlights:

 • EOD Bot exploit fix
 • Several crash fixes
 • Anti-stat padding measures taken, disallowing ranked servers to run obscure settings
 • Improved team kill kick configuration
 • Support for unranked servers. Unranked servers do not report players' scores to Battlelog, but server administrators can freely control all settings

Share your profile and stats with new Battlelog functionality:

 • Ability to share your Profile and Stats pages to Facebook, Google+, and Twitter
 • User Profile and Stats pages on Battlelog can now be accessed without being signed in to Battlelog if you know a user's URL
 • Single sign on from Battlelog to Origin. If you're not logged in to Origin and join a game server, Battlelog will automatically sign you in to Origin in the background and join the game server

Quick notes on Squad changes in the Nov 22 update:

 • Removed FIND ME A SQUAD option
 • Allow players to join empty Squads alone, thus having 1/4 squad members
 • Change order of options to LEAVE SQUAD, INV A FRIEND, SWITCH TEAM
 • Disable Privacy flag when 1 man squad
 • Reset Privacy flag from Private to Public when squad drops to 1 player
 • All occupied Squads will now show up colored blue on the Squad Selection screen
 • Players who choose not to join squads will also show up as Blue in the "Not in a Squad" line
 • Squads that are currently empty will display as white - if you wish to join an empty Squad, you can choose the first one marked with white text

Gesink wil Giro en Tour rijden

Wielrenner Robert Gesink hoopt komend seizoen zowel de Giro d'Italia als de Tour de France te kunnen rijden. De Rabobank-renner brak acht weken geleden zijn rechterbovenbeen en herstelt hiervan inmiddels voorspoedig.

Tot twee weken geleden twijfelde Gesink of hij na zijn complexe beenbreuk weer de oude zou worden, maar inmiddels heeft de Achterhoeker zijn vertrouwen terug. "Ik zit probleemloos al zo’n 2,5 uur per dag op de mountainbike. En dat ook nog op een respectabel niveau," zei Gesink die inmiddels weet dat uit onderzoek is gebleken dat zijn beide benen nog even lang zijn en dat er niets in zijn rechterbeen verdraaid is.

"De spieren reageren goed. Ik heb geen last van de pin die is aangebracht. En de pezen schuren ook niet over de schroeven. Natuurlijk gaat het nog een lange weg worden voordat ik weer de optimale kracht uit dit been kan halen. Maar ik weet nu dat het helemaal goed gaat komen. Dat geeft rust."

Wel weet de Rabo-renner dat zijn voorseizoen in 2012 er anders uit gaat zien dan normaal. "Hou er rekening mee dat ik echt weer vanaf nul met fietsen en lopen moest beginnen. Aan het begin van het seizoen ga ik zeker hardheid te kort komen. Voor mijn seizoensstart heb ik nog geen concrete plannen. Het is duidelijk dat ik er de eerste maanden nog niet zal staan. Of ik de voorjaarsklassiekers haal, kan ik nog niet zeggen. (...) Komend jaar zou ik de Giro d’Italia in dienst van de Tour kunnen rijden. Ik vertrek dan niet in Italië om een klassement te rijden, maar om mijn conditie op te bouwen. Dat lijkt me een mooie nieuwe uitdaging."

Beyond Good & Evil 2 leeft nog steeds

Michel Ancel, de bedenker van onder andere Rayman, heeft afgelopen week Beyond Good & Evil 2 weer eens besproken en wat concepten laten zien. De presentatie is nu uitgelekt en hieronder te bekijken.

Beyond Good & Evil 2 is een game waar gamers al jaren op zitten te wachten. De grote vraag is nog steeds of de game nou wel of niet gaat uitkomen, maar men is er schijnbaar nog steeds mee bezig.

Supercomitť VS heft zichzelf op

Het door het Amerikaanse Congres aangestelde 'supercomité', heeft maandag aangegeven de stekker uit de onderhandelingen te halen. Beide politieke partijen nemen liever een verlies dan een van de aangeboden compromissen aan te nemen.

Omdat er geen akkoord is gesloten door het grensoverschrijdende comité wordt de bezuiniging van 1,2 biljoen dollar automatisch ingevoerd vanaf 2013. Het comité bestaat uit zowel Republikeinen als Democraten.

Dat maakt de weg vrij voor een parlementsstrijd over de vraag de automatische bezuinigingen te blokkeren of te vervangen voor een ander breed bezuinigingsplan. De Republikeinen maken zich nu al sterk om bezuinigingen op defensieuitgaven te verminderen. President Barack Obama dreigde onmiddellijk een veto uit te spreken om deze bezuinigingsvermindering tegen te gaan.

Zowel de Republikeinen als de Democraten maken zich zorgen over de impact van de automatische bezuinigingen, maar konden geen uitgebreid bezuinigingsplan overeenkomen een jaar voor de verkiezingen.

Negen jaar cel voor doodslaan hoogbejaarde vrouw

Een 21-jarige man moet negen jaar de gevangenis in voor het doodslaan van een vrouw van 89 jaar. De dader was minderjarig ten tijde van de misdaad, maar is vanwege de ernst van het feit en ondanks zijn 'onrijpheid' berecht volgens het volwassenenstrafrecht. Het Openbaar Ministerie had tien jaar cel geëist voor doodslag.

De rechtbank in Arnhem acht bewezen dat de man de bejaarde vrouw in 2009 twee vuistslagen in haar gezicht heeft gegeven. Het slachtoffer liep ernstig hersenletsel op, raakte in coma en overleed een halfjaar later. Er bestaat een direct verband tussen de vuistslagen en het overlijden van het slachtoffer, oordeelde de rechtbank dinsdag.

De man moet geweten hebben dat in de woning een ouder en hulpbehoevend persoon woonde, stellen de rechters. Hij heeft het slachtoffer bloedend en rochelend achtergelaten en geen hulp voor haar gezocht.

World of Warcraft Doomhammer namaken

In World of Warcraft is er een personage genaamd Thrall. Thrall gebruikt een gigantisch grote hamer genaamd de Doomhammer en is alleen in-game te zien. Harrison Krix dacht daar anders over, die heeft de hamer namelijk nagebouwd.

Harrison Krix is iemand die werkt bij Volpin Props, deze studio maakt allerlei objecten na die in-game te verkrijgen zijn bij spellen. Zo hebben ze eerder een Mass Effect-wapen nagemaakt en zijn ze op dit moment bezig om objecten van World of Warcraft na te maken. Hieronder staan een aantal screenshots van het Mass Effect- en World of Warcraft-wapen.

Wanneer je benieuwd bent hoe dit in zijn werk gaat, kun je de tutorial volgen op de volgende website.


Call of Duty: Modern Warfare 3-patch deze donderdag

Call of Duty: Modern Warfare 3-gamers die last hebben van lag en allerlei andere bugs, kunnen opgelucht ademhalen. Voor Thanksgiving zou er namelijk een patch uit moeten komen die enorm veel bugs verhelpt.

Dit bericht kwam namelijk via Twitter: "Lots of #MW3 updates planned this week. We'll be addressing "laggy" games, stat loss prevention, & more," aldus Infinity Ward's Creative Strategist Robert Bowling.

Volgens Bowling proberen ze het voor Thanksgiving nog te regelen. Thanksgiving valt aankomende donderdag dus als het goed is hoeven gamers nog maar twee dagen wachten.

Krajicek verder in Toyota

Tennisster Michaëlla Krajicek heeft bij haar rentree meteen een zege weten te boeken. De Nederlandse wist bij het ITF-toernooi in Toyota in de eerste ronde de Zuid-Koreaanse Kim So-Jung eenvoudig met 6-2 en 6-2 te verslaan.

Krajicek stond enkele weken buitenspel nadat ze begin november getroffen werd door bronchitis. Ze kon hierdoor in het Duitse Ismaning niet in actie komen en kon een week niet trainen. Nu ze terug is wil de Nederlandse, die 107e op de wereldranglijst staat, veel punten verdienen om zo rechtstreeks voor de Australian Open geplaatst te zijn.

Ook in het dubbelspel boekte de 22-jarige Krajicek succes. Met haar Franse partner Caroline Garcia werd de Taiwanezen Chin-wei Chan en Yi Chen met 6-4 en 6-4 verslagen.

Gemeenten tellen jaarlijks 65.000 spookburgers

Gemeenten raken elk jaar ongeveer 65.000 mensen kwijt. Die vertrekken uit de gemeente zonder dat te melden en schrijven zich ook niet in bij een andere gemeente. Daarmee zijn er bijna twee keer zo veel zogenoemde spookburgers als eind jaren negentig, blijkt dinsdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De toename begon in 2002 en hangt deels samen met de toename van de geregistreerde emigratie. Het gaat vooral om jonge mannelijke allochtonen en de helft duikt binnen twee jaar weer op.

De helft van de bijna 550.000 mensen die tussen 1999 en 2008 met onbekende bestemming vertrokken zijn, is binnen twee jaar weer opgedoken. Een groot deel staat binnen een halfjaar weer ergens in Nederland ingeschreven. Autochtonen, mannen en 15 tot 24-jarigen keren het vaakst terug.

Een derde van de spookburgers had een jaar daarvoor een baan en een op vijf had een uitkering. Verder volgde een klein deel hoger onderwijs of was nog niet in Nederland ingeschreven. Van ongeveer de helft is niet bekend wat zij in Nederland deden in het jaar voor de melding dat ze met onbekende bestemming waren vertrokken.

Final Fantasy XIII-2 duurt 30 tot 40 uur

Dat Square Enix games maakt waar veel tijd in moeten worden gestoken is duidelijk. Het verhaal van Final Fantasy XIII-2 zal namelijk ongeveer 30 tot 40 uur in beslag nemen om het hoofdverhaal uit te spelen

Wanneer het verhaal uitgespeeld is, is het mogelijk om je savegame te herladen. Wanneer je dit doet zal je voor de eindbaas komen te staan en zal het mogelijk zijn om weer verder te gaan met andere quests. Zodoende kan je eerst het hoofdverhaal uitspelen en daarna verder gaan met andere dingen.

Gamers die Final Fantasy XIII hebben gespeeld en nog savedata op hun systeem hebben staan krijgen wat extra's. Waaronder een bepaalde "wallpaper" volgens Square Enix.

Final Fantasy XIII-2 zal uitkomen op 3 februari 2012 en zal verder gaan waar Final Fantasy 13 gestopt is.

Ambtsketen burgemeester Haarlem gestolen

De ambtsketen van de burgemeester van Haarlem is bij een inbraak in zijn werkkamer in het stadhuis gestolen. Burgemeester Bernt Schneiders kwam er vorige week zaterdag na de intocht van Sinterklaas achter dat zijn ambtsketen niet meer in zijn werkkamer lag.

Door de intocht van Sinterklaas en de drukte eromheen stond het alarm in de werkkamer uit, vertelt een woordvoerder van de gemeente dinsdag. De dader is de werkkamer ingeslopen en heeft alleen de ambtsketen meegenomen.

De zegsvrouw spreekt van een drama. De keten komt uit 1894 en is daarom van 'onschatbare historische waarde'. De waarde van de zilveren ambtsketen is een paar honderd euro, schat ze.

De gemeente kwam niet eerder met het nieuws naar buiten in de hoop dat de dader tot inkeer zou komen.

Yakuza 5 speelt zich af in vijf steden

Er is nog niet veel te vinden over het spel, maar Yakuza 5 zal zich gaan afspelen in vijf verschillende steden. Ook zal Yakuza 5 weer exclusief uitkomen voor de PlayStation.

Kazuma zal nog steeds het hoofdpersonage zijn, al is het nog niet helemaal duidelijk of dat je de hele game met hem zal spelen of dat er meer personages beschikbaar zullen zijn.

Volgens producer Toshihiro Nagoshi zal Yakuza 5 verder gaan waar Yakuza 4 eindigde en zal het geen spin-off worden van Yakuza Of the End.

Grafisch zullen er ook een aantal dingen verbeterd worden. Zo zal er beter camera-werk zijn en ook de laadtijden zullen een stuk korter zijn waardoor het allemaal een stuk soepeler zou moeten gaan spelen in tegenstelling tot eerdere delen waar de laadtijden nogal te wensen over lieten.

Nieuw Xbox 360 dashboard op 6 december

Nog twee weken en dan zal er een nieuw Xbox 360 Dashboard uitkomen. Dit dashboard zal voor alle Xbox Live-members beschikbaar zijn.

De gratis update zal ervoor zorgen dat de Xbox 360-interface grafisch hetzelfde zal gaan worden als Microsofts Windows en Windows Phone-producten. Door middel van deze update zal het dashboard dus een bepaalde 'Metro'-stijl krijgen.

Tevens is er bij deze update voor gezorgd dat er extra Kinect-functies zullen zijn en dat cloud saving mogelijk is voor Xbox Live Gold Members. Ook zullen er diverse applicaties worden aangeboden, het zal mogelijk zijn om bijvoorbeeld naar de BBC te kijken.

Op dit moment is het alleen mogelijk om met de Xbox 360 controller te navigeren tussen diverse kanalen. Met de extra Kinect- functies zal het ook mogelijk worden om spraakgestuurde commando's te geven en met je handen te navigeren tussen de kanalen.

Wanneer men gebruikmaakt van Facebook zal het tevens ook mogelijk zijn om via Xbox Live op Facebook status updates te posten en achievements te laten zien.

Metaalpensioenfonds dreigt met premieverhoging

Het pensioenfonds voor de metaalsector PME dreigt de premie volgend jaar met 22 procent te verhogen als er geen maatregelen worden genomen. Dat zegt voorzitter van het fonds Franswillem Briët in het Financieele Dagblad van dinsdag. Het fonds heeft flinke problemen met de dekkingsgraad door de lage rente.

De dekkingsgraad is de graadmeter voor de financiële toestand van een pensioenfonds. Het geeft de verhouding aan tussen het huidige vermogen en de pensioenen die nu en in de toekomst moeten worden uitbetaald. De dekkingsgraad van PME is de laagste van de grote pensioenfondsen en bedraagt momenteel 88 procent.

Door de lage rente moeten pensioenfondsen meer euro's inleggen om te kunnen voldoen aan die verplichtingen in de toekomst. Volgens Briët moeten ook andere fondsen hierdoor de premie laten stijgen. Hij pleit ervoor dat De Nederlandsche Bank onderzoekt of er niet anders kan worden omgegaan met de rente bij het berekenen van de verplichtingen.

Verder kunnen de deelnemers van PME in 2013 een korting van negen procent op het uitgekeerde pensioen verwachten, zegt Briët. "Met een dekkingsgraad van 88 procent lopen we achter op het herstelplan. We zouden op 97 procent moeten zitten".

Politicus gooit traangasgranaat tijdens debat

Een Zuid-Koreaanse parlementariër heeft dinsdag een debat ontregeld door een traangasgranaat te gooien. Die ontplofte midden in de parlementszaal, bij het gestoelte van de voorzitter. Dat meldde het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap.

De collega-parlementariërs moesten met ademhalingsproblemen en betraande ogen de vergaderzaal verlaten, maar konden even later terugkeren.

Met zijn actie wilde Kim Sun-dong van de kleine linkse Democratische Arbeidspartij protesteren tegen een vrijhandelsverdrag met de Verenigde Staten, dat in Zuid-Korea zeer omstreden is. Ondanks het traangas nam het parlement het akkoord aan.

Zuid-Koreaanse politici laten vaker merken dat ze geweld niet schuwen. Zo probeerden parlementsleden van een oppositiepartij in 2008 een deur te forceren met mokerhamers, cirkelzagen en waterkanonnen, nadat ze waren buitengesloten door de regeringspartij.

Nederland heeft relatief weinig ambtenaren

Nederland heeft relatief weinig ambtenaren in dienst, in vergelijking met onder andere de Verenigde Staten en Groot-Brittannië. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Leiden waarover het Financieele Dagblad dinsdag bericht.

Het huidige kabinet onder leiding van premier Mark Rutte (VVD) wil 6,6 miljard euro bezuinigen op het ambtenarenapparaat. Hierbij wordt ervan uitgegaan dat de Nederlandse overheid te groot is.

In Nederland is echter slechts 2,9 procent van de beroepsbevolking ambtenaar. In de VS en op het Britse eiland, die bekend staan om een kleine rol voor de overheid, bedraagt dit percentage respectievelijk 3,1 en 4,7 procent. Ook in Frankrijk en Duitsland liggen de percentages hoger met 4,6 en 3,7 procent.

Volgens hoogleraar vergelijkende bestuurskunde Frits van der Meer bestaan er 'veel mythes rond landen'. Zo zou het Verenigd Koninkrijk na ingrijpen van premier Margaret Thatcher een veel kleinere overheid hebben dan Nederland, maar dat is niet waar. "Ze heeft de kolen- en staalsector geprivatiseerd, maar bij de kernambtenaren is er niet zo veel veranderd", zegt Van der Meer.

In Nederland is de overheid relatief klein omdat veel taken worden uitgevoerd door het maatschappelijke middenveld, zoals de kerk en verenigingen, stellen de onderzoekers. Ook is in Nederland het nodige bezuinigd en geprivatiseerd. Wel is het aantal ambtenaren in de openbare orde en veiligheid toegenomen. Het ambtenarenapparaat zou hierdoor nu ongeveer even groot zijn als in 1985.

Volgens een woordvoerder van Binnenlandse Zaken is de huidige bezuinigingsronde gebaseerd op een rapport van de Organisatie voor Economische Ontwikkeling en Samenwerking (OESO). Daarin zou staan dat Nederland relatief gezien veel ambtenaren met een administratieve taak heeft. "Daarnaast is het een politiek besluit", stelt de woorvoerder.

Rusland hekelt sancties tegen Iran

Rusland heeft dinsdag nieuwe sancties tegen Iran fel afgewezen als volstrekt onaanvaardbaar en illegaal. Nieuwe sancties die westerse mogendheden voorstellen om Iran voor zijn nucleaire beleid te straffen, dreigen de dialoog met Teheran te verhinderen, aldus een verklaring van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken.

"Rusland ziet die maatregelen als onaanvaardbaar en in strijd met het internationaal recht." Maandag vaardigden de VS, Canada en Groot-Brittannië, nieuwe sancties uit. De nieuwe maatregelen treffen met name de Iraanse energiebranche en financiële sector.

Moderne auto's vaak onverlicht in mist

Modernere auto's met adaptieve verlichting rijden opvallend vaak zonder licht door de mist. Dat heeft de politie de afgelopen dagen gemerkt, zegt een woordvoerder van het Korps Landelijke Politiediensten woensdag.

De auto's hebben een sensor waardoor het licht automatisch wordt ingeschakeld als het donker wordt, maar op mist en regen reageert de sensor niet. Het licht is ook handmatig in te schakelen. "Maar bestuurders vergeten dit of nemen aan dat hun auto zelf wel kan inschatten of licht nodig is of niet", zegt de woordvoerder.

Hij waarschuwt dat zonder licht door de mist rijden niet alleen gevaarlijk is, maar ook een boete van honderd euro op kan leveren. Of die ook wordt uitgedeeld hangt af van de omstandigheden. "We maken er geen heksenjacht van, maar mijn collega's op de weg zien wel dat het hand over hand toeneemt."

Franse automerken kwamen als eerste met adaptieve verlichting, maar die is inmiddels ook te vinden bij Duitse automerken. De woordvoerder raadt aan zo nodig in de gebruiksaanwijzing op te zoeken hoe de verlichting handmatig moet worden ingeschakeld. "Net zoals je beter van te voren kunt weten hoe je een wiel moet vervangen. Een auto is geen plug en play-apparaat zoals een computer."

Slory stopt met voetballen

Oud speler van Feyenoord Andwélé Slory heeft een einde gemaakt aan zijn voetbalcarrière. De aanvaller stopt op 29-jarige leeftijd en geeft een voorkeur aan een maatschappelijke loopbaan. Hij gaat de zakenwereld in.

Slory kwam via Telstar en Excelsior in de zomer van 2007 bij Feyenoord. Hier speelde hij onder bondscoach Marco van Basten ook twee interlands voor Oranje, tijdens een trip naar Azië. Slory vertrok in januari 2010 naar het buitenland, echter waren zijn verblijven bij West Bromwich Albion en Levski Sofia geen succes. Zijn laatste club was Adelaide United in Australië, maar daar kon hij zich niet langer motiveren.

Ruimteveer veilig geland in Kazachstan

Een Russisch ruimteveer met drie bemanningsleden aan boord is dinsdag veilig geland op de besneeuwde steppen van Kazachstan. De mannen werden vorige week in het Internationale Ruimtestation (ISS) afgelost door drie collega's en konden na vier maanden in de ruimte aan hun terugreis beginnen.

De Amerikaanse astronaut Michael Fossum, de Russische kosmonaut Sergei Volkov en Satoshi Furukawa van de Japanse ruimtevaartorganisatie Jaxa zagen er goed uit en lachten toen ze uit de capsule werden gehesen. Ze werden in stoelen geplaatst en in warme dekens gewikkeld om ze te helpen te wennen aan de zwaartekracht na zoveel tijd in de ruimte te hebben doorgebracht.


Ruimteveer veilig geland in Kazachstan (Foto: Novum)

Supercommissie VS faalt in schuldenaanpak

In de Verenigde Staten is een zogeheten supercommissie van Republikeinen en Democraten het niet eens geworden over de manier waarop de staatsschuld moet worden aangepakt. Dat werd maandag bekendgemaakt.

De commissie moest meer dan een biljoen dollar bezuinigen. Dat lukte echter niet, onder meer omdat de Republikeinen weigeren de belastingen te verhogen en de Democraten niet willen snijden in steun voor bejaarden en minima.

In de overeenkomst die president Barack Obama sloot met het Congres over de instelling van de speciale commissie, werd vastgelegd dat mocht de commissie niet slagen er in 2013 automatisch een biljoen dollar bezuinigd zal worden. Er wordt dan onder meer gekort op defensie.

Obama heeft al aangegeven zijn veto uit te spreken tegen elke poging die bezuinigingen tegen te houden. Hij legde de schuld van het falen van de commissie bij de Republikeinen, omdat zij niet bereid zijn tot een compromis op belastingheffing.

Leden RvC Ajax ontvangen dreigbrieven

Leden van de Raad van Commissarissen van Ajax hebben als gevolg van de onrust binnen de club dreigbrieven ontvangen. Dat zegt Marjan Olfers.

Olfers zei maandagavond tegen PowNews dat ze op haar thuisadres dreigbrieven heeft ontvangen. "Ik heb brieven gekregen dat ik mijn taak moest neerleggen", vertelde het lid van de Raad van Commissarissen. "Als ik dat niet zou doen, dan zou dat persoonlijke en zakelijke gevolgen hebben."

"Er wordt op een bepaalde manier een hetze gevoerd", vervolgde ze. Olfers zei dat zij niet de enige is die dreigbrieven heeft ontvangen. "Een van de brieven aan mij was ook gericht aan de andere leden van de Raad van Commissarissen."

Of er aangifte is gedaan van de bedreigingen, is niet bekend. De Raad van Commissarissen ligt flink overhoop. Er is een breuk ontstaan tussen Olfers, Steven ten Have, Edgar Davids en Paul Römer enerzijds en Johan Cruijff anderzijds.

Justitie gaat cel eisen tegen vuurwerkstunters

Justitie gaat dit jaar veel zwaardere straffen eisen voor iedereen die zich met illegaal vuurwerk bezighoudt. Taakstraffen maken plaats voor maandenlange celstraffen. Ook krijgen overtreders een strafblad, melden de Stichting Consument en Veiligheid en het Openbaar Ministerie dinsdag.

Een nieuwe taakgroep gaat op jacht naar personen die filmpjes van illegaal vuurwerk op sites als Youtube zetten. Wie een vuurwerkfilmpje online zet, krijgt een mail met het verzoek dit te verwijderen. Als iemand niet luistert, wordt zijn zaak doorgestuurd naar het Openbaar Ministerie.

Het filmpje zelf wordt bewerkt en op het kanaal van de taakgroep gezet. In plaats van de knal komt in het filmpje dan een waarschuwing te staan dat dit gevaarlijk en strafbaar is.

Veel bommenmakers gebruiken internet volgens het OM en Consument en Veiligheid als podium. Zo zouden ze anderen met hun 'levensgevaarlijke stunts' inspireren.

Het afsteken van een zelfgemaakte vuurwerkbom kan al een eis van vijftien maanden cel opleveren. Enkel het bezit van een illegale vuurwerkbom kan een halfjaar cel opleveren. De taakstraffen voor minderjarigen worden verzwaard. Wie vuurwerk aan jongeren verkoopt, kan een eis tot twee jaar cel tegemoet zien.

Bij al deze voorbeelden is ervan uitgegaan dat er geen gewonden zijn gevallen, anders valt de strafeis een stuk hoger uit. De hardere aanpak is volgens het Openbaar Ministerie en de Stichting Consument en Veiligheid nodig omdat het aantal zwaargewonden door illegaal vuurwerk toeneemt.

VS voeren druk op Iran op

De Verenigde Staten hebben maandag nieuwe economische sancties aangekondigd tegen Iran en hebben andere landen opgeroepen hetzelfde te doen. President Barack Obama zei dat het regime in Teheran "de weg van internationaal isolement" heeft gekozen.

De nieuwe maatregelen treffen met name de Iraanse energiebranche en financiële sector. Groot-Brittannië en Canada maakten ook al bekend dat hun banken geen zaken meer mogen doen met branchegenoten in Iran, omdat dat land volgens de VN-atoomwaakhond IAEA gewerkt heeft aan de ontwikkeling van kernwapens.

VS voeren druk op Iran op
VS voeren druk op Iran op (Foto: ANP)

Nederlander (25) met 3,2 kilo coke gepakt in Peru

De Peruaanse politie heeft afgelopen week een 25-jarige Nederlander met 3,2 kilo cocaïne op zak aangehouden op het internationale vliegveld bij de hoofdstad Lima. Dat meldt het Spaanse persbureau EFE maandag.

De drugs waren geïmpregneerd in kleren die hij in zijn koffer had. In het Zuid-Amerikaanse land zitten volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag honderd Nederlanders vast voor een drugsdelict.

Peru wordt sinds kort gezien als de grootste cocaïneproducent ter wereld. Voorheen was dit Colombia.

'Nieuw bewind Egypte soms erger dan Mubarak'

Amnesty International heeft dinsdag hard uitgehaald naar de militaire machthebbers van Egypte. Volgens de organisatie plegen de militairen mensenrechtenschendingen die in sommige gevallen de misdaden van de verdreven president Hosni Mubarak te boven gaan.

De afgelopen dagen vielen in de hoofdstad Caïro tientallen doden tijdens demonstraties. De betogingen zijn gericht tegen veronderstelde pogingen van het leger om zich ondanks beloften om te democratiseren te verzekeren van het behoud van politieke macht.

Amnesty schrijft in het nieuwe rapport dat de militairen hun belofte hebben gebroken om de mensenrechtensituatie te verbeteren. De Opperste Raad van de Strijdkrachten nam de macht over van Mubarak, toen die in februari aftrad tijdens een volksopstand.

De mensenrechtenorganisatie stelt dat de Raad de ,,traditie van repressief bewind" voortzet. Amnesty stelt dat de machthebbers militaire rechtbanken gebruiken om duizenden burgers te vervolgen, hardhandig optreden tegen vreedzame protesten en de bevoegdheden uitbreiden die voortvloeien uit de noodtoestand.

,,Degenen die de Raad hebben uitgedaagd of bekritiseerd, zoals betogers, journalisten, bloggers en stakers, zijn meedogenloos onderdrukt in een poging hun het zwijgen op te leggen", aldus Amnesty.

'Nieuw bewind Egypte soms erger dan Mubarak'
'Nieuw bewind Egypte soms erger dan Mubarak' (Foto: ANP)

Emmy Award voor Benidorm Bastards

Het van origine Belgische televisieprogramma Benidorm Bastards is onderscheiden met een Internationale Emmy Award. Het won de prestigieuze Amerikaanse televisieprijs in de categorie beste comedy, zo is maandagavond (plaatselijke tijd) in New York bekendgemaakt.

In Benidorm Bastards nemen bejaarden jongeren op de hak met een verborgen camera. Het programma, waarvan ook een versie in Nederland op de televisie te zien is geweest, liet inzendingen uit Brazilië, Groot-Brittannië en Singapore achter zich.

Emmy Award voor Benidorm Bastards
Emmy Award voor Benidorm Bastards (Foto: ANP)

Gratis films via PlayStation Home

Sony biedt in een samenwerking met Crackle gratis films aan in de viruele wereld PlayStation Home. Voorlopig wordt deze dienst alleen in Amerika aangeboden. Het nieuws komt via het Amerikaanse PlayStation Blog.

De films komen beschikbaar op de verschillende Loot EOD-schermen door de Home-wereld heen zoals bijvoorbeeld het Loot EOD Theater. De eerste reeks titels zal onder andere A Few Good Men, Final Fantasy: Advent Children en Resident Evil bevatten.

Of en wanneer de dienst ook wordt aangeboden in Europa is nog niet bekend.

Spits kan meevallen door minder dichte mist

De voorspelde zeer zware spits kan dinsdagochtend nog behoorlijk meevallen omdat de mist een stuk minder dicht is dan verwacht. Dat ANWB ging maandag uit van zeer dichte mist met minder dan vijftig meter zicht. Er werd dan ook een zeer zware spits met een piek van vierhonderd kilometer file voorspeld. "Maar in het hele land kun je nu verder dan vijftig meter kijken", zegt een woordvoerder.

In Noord-Brabant reikte het zicht in de vroege ochtend verder dan vierhonderd meter. Rond Amsterdam was de mist een stuk dichter met soms nauwelijks meer dan vijftig meter zicht.

Op de A27 en de A7 was het zicht zo goed dat de spitsstroken al open zijn. "Het is nu nog moeilijk te voorspellen, maar misschien dat we wel een piek tussen de 280 en driehonderd kilometer krijgen. Dat is gebruikelijk voor een dinsdag in november."

Maandag zorgde de mist voor een ochtendspits met een piek van 450 kilometer file.

Het eeuwige leven in The Secret World

Ragnar Tørnquist, creative director van The Secret World, heeft in een interview met Gamespot aangegeven dat spelers niet dood kunnen gaan in het spel. In plaats daarvan heeft men ervoor gekozen om spelers in een soort schaduwwereld te plaatsen.

The Secret World

In die schaduwwereld kan het zijn dat je onzichtbaar bent voor de overige spelers en dat jouw personage dingen kan zien die anderen niet kunnen zien. Ook is het volgens Tørnquist mogelijk dat er speciale missies komen voor bewusteloze spelers in de schaduwwereld. Veel meer details wilde Tørnquist niet geven.

In het interview heeft hij het ook over de integratie van de social media in het spel, het systeem dat spelers zelf dingen kunnen maken in het spel en de aanpasbare gebruikersinterface. Het hele interview is hieronder te zien.

The Secret World komt in april uit op pc.

Inkomsten DC Universe Online stijgen met 700%

Dat het omzetten naar freemium van DC Universe Online Sony geen windeieren heeft gelegd was al bekend. Nu heeft John Smedley, de grote baas van Sony, via Twitter een aantal van de grote sprongen benoemd die het spel heeft gemaakt sinds de overstap.

Zo zijn sinds het laten vervallen van de abonnementen de dagelijkse inkomsten gestegen met 700%. Hiervan komt 47% van pc-gebruikers en 53% van PlayStation 3-gebruikers. De populairste aankopen zijn extra character slots en de Vanguard of the Heaven character skins. 

Het aantal spelers groeit met 6% per dag. Van alle logins is 85% een terugkerende spelers. Eerder al meldde Smedley dat er 1 miljoen nieuwe spelers waren.

Minder files dankzij meer spitsstroken

De filedruk is in 2011 afgenomen. Van half juli tot en met half november waren er 30 procent minder files dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat meldde het ministerie van Infrastructuur en Milieu maandagavond.

Volgens het ministerie is de filedruk afgenomen door de verbreding van wegen en de aanleg van spitsstroken. De afgelopen 8 jaar waren er niet eerder zo weinig files, terwijl het verkeer met 2,2 procent is toegenomen.

Minder files dankzij meer spitsstroken
Minder files dankzij meer spitsstroken (Foto: ANP)

Weer Heinekenontvoerders naar rechter om film

De voorzieningenrechter in Amsterdam buigt zich dinsdag over de bezwaren die Heinekenontvoerders Jan Boellaard en Frans Meijer hebben tegen de film De Heineken Ontvoering. Zij hebben de producent, IDTV Film, in kort geding voor de rechter gedaagd.

Volgens hun advocaat Bart van Tuinen gaat het de beide ontvoerders niet om een verbod op de film, die al enkele weken in de bioscopen te zien is. Boellaard en Meijer willen duidelijkheid over wat werkelijkheid en wat fictie is in de film.

Vorige maand probeerde ontvoerder Willem Holleeder tevergeefs via de rechter te voorkomen dat de film in omloop zou worden gebracht.

Hoewel Holleeder in tegenstelling tot Boellaard, Meijer en de in 2003 doodgeschoten Cor van Hout niet als personage in de film voorkomt, meende hij zich te herkennen in het fictieve personage Rem. Die manifesteert zich als een sadistische psychopaat, vindt Holleeder.

IDTV Film ziet de door Boellaard en Meijer aangespannen procedure met vertrouwen tegemoet, met het oordeel van de rechter over Holleeders bezwaren op zak.

Weer Heinekenontvoerders naar rechter om film
Weer Heinekenontvoerders naar rechter om film (Foto: ANP)

Werkgevers vrezen tekort aan technisch personeel

Het bedrijfsleven vreest in de komende jaren voor een groot tekort aan lager technisch personeel zoals lassers, elektriciens, metaalbewerkers en installateurs. Werkgeversorganisaties MKB-Nederland en VNO-NCW en de Stichting Platforms VMBO bieden daarom dinsdag een manifest aan aan de Tweede Kamer.

Het aantal vmbo-leerlingen op technische opleidingen daalt dramatisch, constateren de drie organisaties. Door die daling dreigt een aantal technische afdelingen op vmbo-scholen te worden gesloten. Doordat de vraag naar opgeleid en deskundig technisch personeel tegelijkertijd oploopt, stijgt het tekort volgens de organisaties in 2014 naar ruim 38.000 werknemers.

MKB-voorzitter Hans Biesheuvel overhandigt dinsdag namens de drie organisaties een manifest aan de vaste Kamercommissie voor Onderwijs. Hierin staan aanbevelingen om het tij te keren.


Werkgevers vrezen tekort aan technisch personeel (Foto: Novum)

VN: concentratie broeikasgassen naar recordhoogte

De concentratie broeikasgassen in de atmosfeer heeft een recordhoogte bereikt. Dat heeft de meteorologische organisatie van de Verenigde Naties maandag bekendgemaakt. De hoeveelheid CO2 in de atmosfeer is met 39 procent gestegen ten opzichte van het begin van het industriële tijdperk in 1750.

De nieuwe cijfers voor 2010 werden maandag bekendgemaakt door de World Meteorological Organization (WMO). Uit het rapport van de WMO blijkt dat het CO2-niveau is gestegen tot 389 deeltjes per miljoen. In 1750 was dit nog 280 deeltjes per miljoen. De stijging van CO2 is zorgwekkend, omdat het broeikasgas ervoor zorgt dat de temperatuur in de atmosfeer stijgt. Het WMO merkte op dat in de periode 2009 tot 2010 het aantal deeltjes met 2,3 toenam. Dat is een snellere stijging dan in de jaren negentig, toen de stijging jaarlijks gemiddeld anderhalf deeltje was.

Secretaris-generaal van het WMO, Jeremiah Lengoasa, zei dat er een vertraging zit tussen de effecten die CO2 op het klimaat heeft en het moment waarop het CO2-gas in de atmosfeer terechtkomt. "Met deze cijfers in het achterhoofd blijven, zelfs als we van de een op de andere dag de uitstoot stopzetten, de concentraties nog tientallen jaren in de atmosfeer, omdat deze broeikasgassen lang kunnen overleven in de atmosfeer", aldus Lengoasa.

Later deze maand komen onderhandelaars van vrijwel elk land ter wereld in Zuid-Afrika bijeen in een poging een akkoord te bereiken over het tegengaan van de uitstoot van broeikasgas. Volgens wetenschappers zijn de gevolgen niet te overzien als het CO2-niveau stijgt tot 450 deeltjes per miljoen. In het huidige tempo kan dat al over enkele tientallen jaren het geval zijn.

De belangrijkste oorzaken voor de stijging van de broeikasgasuitstoot zijn de verbranding van fossiele brandstoffen, het verdwijnen van bossen die CO2 kunnen absorberen en het gebruik van kunstmest.


VN: concentratie broeikasgassen naar recordhoogte (Foto: Novum)

Hugh Grant: Mail on Sunday luisterde me af

Niet alleen de kranten van mediamagnaat Rupert Murdoch, maar ook andere Britse kranten luisterden de telefoons van beroemdheden af. De Britse acteur Hugh Grant zei maandag tegen een commissie die de ethiek in de media doorlicht slachtoffer te zijn geworden van afluisterpraktijken van journalisten van de krant Mail on Sunday. Hij is hiermee de eerste die een krant buiten het media-imperium van Murdoch beschuldigt van het afluisteren van telefoons.

Volgens Grant kon een verhaal over zijn liefdesleven, dat in 2007 werd gepubliceerd, alleen maar in de openbaarheid belanden door het afluisteren van zijn telefoon. Grant klaagde de Mail on Sunday destijds aan wegens smaad en won de zaak.

De krant schreef in 2007 dat Grants relatie met schrijfster en journalist Jemima Khan op de klippen was gelopen vanwege gesprekken die de acteur voerde met een vrouw met een 'bekakte stem'. Volgens de krant ging het om de directeur van een filmstudio.

Grant zelf stelt dat er niet zo'n vrouw in zijn leven was, maar zei dat hij wel voicemailberichten had ontvangen van de assistent van een bevriende producent. "Zij liet charmante, grappige berichten achter (...) en zij had een stem die omschreven kan worden als bekakt."

Grant gaf tegen de commissie toe dat hij geen harde bewijzen heeft voor de bewering dat de Mail on Sunday hem afluisterde. "Speculatie? Ok. Maar (...) ik zou graag vernemen wat de Daily Mail en de Mail on Sunday als verklaring aandragen voor hun bron, als er niet werd afgeluisterd."

De Britse premier David Cameron riep de commissie in het leven nadat de werkelijke omvang van het Britse afluisterschandaal aan het licht was gekomen. Murdoch ging in juli over tot het opheffen van de krant News of the World, die de spil vormde in het schandaal. In zijn zoektocht naar scoops maakte de krant er een gewoonte van de voicemails af te luisteren van beroemdheden, publieke figuren en zelfs slachtoffers van misdrijven.

[WTF] Djokovic verslaat Berdych

Novak Djokovic heeft zijn eerste partij op de ATP World Tour Masters gewonnen. De Serviër had het zwaar tegen Tomas Berdych, maar wist de partij toch na twee en een half uur naar zich toe te trekken. Het werd 3-6, 6-3 en 7-6 (3).

Berdych begon voortvarend aan de partij en had in no-time een 4-0 voorsprong te pakken tegen de nummer één van de wereld. Djokovic wist één break terug te pakken, maar wist vervolgens enkele kansen niet te benutten. De Tsjech behield de voorsprong en won de set met 3-6.

De tweede set was echter weer voor Djokovic, die een vroege break pakte en vervolgens geen kans meer weggaf aan Berdych. In de beslissende set pakte de nummer zes van de wereld een break bij 2-3, maar gaf deze even zo snel weer weg door het slaan van twee dubbele fouten.

Op 6-5 kreeg Berdych alsnog een kans om de partij naar zich toe te trekken. Hij kreeg een matchpoint op de service van Djokovic, maar wist deze niet te benutten. Een tiebreak moest uiteindelijk de beslissing brengen. Daarin bleek toch de klasse van Djokovic de beslissing te brengen. Hij won de tiebreak met 7-3 en won dus zijn eerste partij op de ATP World Tour Finals.

Wegwerkzaamheden afgelast wegens mist

Vrijwel alle werkzaamheden van Rijkswaterstaat op de snelwegen die gepland stonden voor maandagavond en -nacht gaan niet door vanwege de mist. Rijkswaterstaat stelt door het slechte zicht de veiligheid van wegwerkers niet te kunnen garanderen.

Of alle projecten die voor maandagavond en -nacht gepland stonden zijn geschrapt, durft een woordvoerder van Rijkswaterstaat niet te zeggen. "Het kan zijn dat het zicht ergens nog wel voldoende is om door te gaan."

Het is volgens de zegsvrouw van Rijkswaterstaat afwachten of er de komende dagen nog meer werkzaamheden niet doorgaan vanwege de mist. Zij verwacht dat het werk aan grote projecten dinsdag wel doorgang kan vinden. "De projecten waarbij overdag wordt gewerkt, zijn grotere projecten waarbij rijstroken zijn afgezet."

Emma Watson blij met studiejaar in Oxford

Emma Watson is blij dat ze tijdelijk weer in haar thuisland Groot-Brittannië studeert. "Het is erg fijn. Ik heb een vaste routine en ben weer thuis, bij mensen van wie ik hou", vertelt de actrice aan het Amerikaanse tijdschrift People.

Watson studeert momenteel een jaar Engels in Oxford in Engeland. Ze keert volgend jaar terug naar de Amerikaanse Brown University voor haar laatste studiejaar. De 21-jarige actrice laste in maart een pauze in om haar werk rond de laatste Harry Potter-film af te ronden.

De actrice laat weten dat de studie haar acteercarrière niet in de weg staat. "Ik ga zeker proberen om volgend jaar mijn studie te combineren met een paar filmprojecten." In welke films Watson gaat spelen, wil ze nog niet zeggen.

Frankrijk wil 'ongekende' sancties tegen Iran

Frankrijk heeft zijn bondgenoten maandag opgeroepen geen olie meer te kopen van Iran om de islamitische republiek te dwingen zijn nucleaire ambities op te geven. Eerder op de dag kondigden de Verenigde Staten, Canada en Groot-Brittannië nieuwe economische sancties af tegen Iran.

De Franse president Nicolas Sarkozy verlangt 'ongekende' strafmaatregelen. Tegoeden van de Iraanse centrale bank moeten worden bevroren en de aanschaf van olie uit Iran moet worden opgeschort, aldus het kantoor van de president.

Doden bij etnische onlusten Nigeria

Bij gevechten tussen moslims en christenen in het midden van Nigeria zijn zeker negen doden gevallen. Dat hebben woordvoerders van beide religieuze groepen maandag gezegd. Volgens het leger zijn er zeven mensen omgekomen.

De gevechten vonden plaats rond dorpen in de buurt van de stad Jos, waar de afgelopen jaren bij vergelijkbare incidenten honderden doden zijn gevallen.

Jos ligt in het midden van het land, in een regio waar tientallen etnische groepen elkaar de loef proberen af te steken.

Nyko Zoom

Microsofts pareltje, Kinect, is nu alweer een jaar uit. Een product waar iedereen een bepaald gevoel bij heeft. De een vindt het geweldig en de ander vindt het de ondergang van de industrie. Nou geniet ik er persoonlijk soms van. Bij games als Dance Central en Kinect Sports blijkt het altijd wel een leuk hebbedingetje te zijn. Maar het vervelende is dat Kinect zoveel ruimte in neemt. Hardwarebedrijf Nyko vond dat ook en komt met de Nyko Zoom, een product die je maar liefst 40% dichterbij de camera van Kinect kan laten staan. Werkt dit product ook echt?

Assassin's Creed: Revelations

Ubisoft heeft het slim gedaan door bij elk einde van een Assassin's Creed-game een bepaalde cliffhanger te creëren waardoor je gaat speculeren over het mogelijke vervolg. In Assassin's Creed: Revelations wordt een hoop duidelijker. Waar Assassin's Creed en Assasin's Creed 2 op zich goede games waren, voelde Assassin's Creed: Brotherhood meer als een DLC-uitbreiding. Gelukkig is dat bij Assassin's Creed: Revelations weer helemaal goed geregeld en voelt het aan als een nieuwe game.