FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 12 oktober 2011

'Google+ trieste nakomeling'

De laatste dagen is de traffic op Google's eigen socialenetwerksite met maar liefst 60 procent afgenomen. Maar verrassend genoeg zijn het niet de bezoekers met de meeste kritiek, maar Google zelf.

Google Engineer Steve Yegge heeft in een reeds verwijderde blogpost Google+ een 'trieste nakomeling' genoemd en een 'krampachtige reactie'. De blogpost zou eigenlijk bedoeld zijn om binnen Google te blijven.

"Maar dat is niet waarom ze (Facebook) succesvol zijn," zo staat in de post. "Facebook is succesvol omdat ze een hele verzameling van producten door ontwikkelaars laten maken. Sommigen spelen Mafia Wars, en anderen verspillen alle tijd op Farmville."

Volgens Yegge ging Google+ de fout in door te gokken wat mensen willen en dat te maken. Iets wat maar enkelen ooit is gelukt. "Steve Jobs was er één. Maar we hebben hier geen Steve Jobs. Het spijt me, maar die hebben we niet", aldus Yegge.

Milla Jovovich bezoekt gewonde figurant

Actrice Milla Jovovich heeft een figurant bezocht die op de set van Resident Evil 5 in Toronto gewond raakte. Dinsdag raakten zestien mensen gewond toen een podium instortte tijdens het filmen.

"Ik ben net bij Akiko in het ziekenhuis geweest", laat de 35-jarige actrice weten via Twitter. "Ze heeft veel pijn en is gewond aan haar rug. Gelukkig kan ze haar handen en voeten bewegen en verkeert ze niet in kritieke toestand."

Volgens Jovovich blijft het niet bij een eenmalig bezoek. "Ik heb beloofd elke week langs te komen zolang ik opnames heb, om haar te steunen. Ik kan niet geloven dat ze weer naar de set wil komen om haar deel af te maken, ze is geweldig."

Een woordvoerder van de politie verklaart dat een platform op wielen op de set was verschoven. Door de onverwachte beweging stortte het podium in. In de vijfde Resident Evil-film kruipt Jovovich weer in de huid van zombiebestrijder Alice.

Cordaid schrapt bijna helft banen

Cordaid schrapt bijna de helft van de 236 banen bij de ontwikkelingshulporganisatie. Tussen eind volgend jaar en eind 2016 verdwijnen honderd voltijdbanen. Directeur René Grotenhuis sluit gedwongen ontslagen niet uit. De komende maanden wordt met de ondernemingsraad en met vakbonden overlegd over een sociaal plan.

De organisatie wil met een flinke reorganisatie alvast minder afhankelijk worden van overheidsbijdragen. Momenteel komt jaarlijks van de 140 miljoen euro aan inkomsten 65 miljoen euro binnen via subsidies, zegt een woordvoerder. De verwachting is dat dit de komende jaren terugloopt tot 25 miljoen euro.

Volgens Grotenhuis sluiten de thema's en 'focuslanden' van Cordaid niet helemaal aan bij de wensen van het kabinet en slinkt de subsidiestroom daardoor. Cordaid hoopt meer geld binnen te krijgen door samen te werken met bedrijven en instellingen.

De directeur vreest de gevolgen van de reorganisatie voor het personeel en voor de doelen waarvoor Cordaid zich inzet. "Dit is uitermate pijnlijk voor Cordaid-medewerkers en nog pijnlijker voor het werk van onze partners in de ontwikkelingslanden zelf. Uiteindelijk krijgen zij de hardste klappen te verduren."

Maar er was ook goed nieuws. Cordaid is de winnaar van de Transparant Prijs 2011, de prijs voor de charitatieve instelling met het meest inzichtelijke en onderscheidende jaarverslag. Juryvoorzitter Alexander Rinnooy Kan reikte de prijs woensdagmiddag uit in Den Haag. Ook Wakker Dier en Warchild waren genomineerd in de categorie grote instellingen.

Na bloedbad Noorwegen 19 arrestaties in Polen

Na de terreurdaad van Anders Behring Breivik in Noorwegen zijn in Polen in totaal negentien personen ingerekend op verdenking van het produceren en in bezit zijn van explosieven. Dat heeft de Poolse geheime dienst ABW woensdag gezegd.

De arrestaties vonden plaats in het kader van een onderzoek naar de illegale productie en verkoop van explosieven, dat na de aanslagen in Noorwegen werd ingesteld. Dat land verzocht Polen de sporen na te gaan van personen die in contact zouden zijn geweest met Breivik, de man die in juli in Oslo en op het eiland Utøya een bloedbad aanrichtte.

Noorwegen wilde met name informatie hebben over een man die door Breivik werd genoemd als leverancier van stoffen die bij de vervaardiging van explosieven nodig zijn. De overige arrestaties waren het resultaat van een analyse van het manifest dat Breivik op internet had geplaatst.

Dinsdag en woensdag zijn bij invallen in meer dan honderd woningen en garages en doorzoekingen van tientallen voertuigen grote hoeveelheden explosieven in beslag genomen, liet de ABW weten.

Lambert Giebels overleden

Schrijver, oud-politicus en historicus Lambert Giebels is woensdag overleden. Hij stierf in zijn woonplaats Breda, op 76-jarige leeftijd.

Giebels schreef onder andere de biografie Beel, Van vazal naar onderkoning, over Louis Beel, de eerste naoorlogse premier. Ook schreef Giebels een biografie over Soekarno.

In 2007 schreef Giebels De Greet Hofmans-affaire. Hij kreeg daarbij niet de door hem gevraagde inzage in het koninklijk-huisarchief, waarvoor hij procedeerde tot bij de Raad van State.

Boeren hekelen hervormingsvoorstel EU

De Europese Commissie heeft woensdag een voorstel ingediend voor een verregaande herziening van het Europese steunprogramma voor boeren. Dit voorstel leidde direct tot boze reacties van boeren, milieuorganisaties en zelfs van de Verenigde Naties.

De commissie wil dat het jaarlijkse programma, dat met 53 miljard euro de helft van het EU-budget uitmaakt, groener, efficiënter en eerlijker wordt. Om dit te bereiken moeten subsidieprogramma's en steunregelingen opnieuw worden bekeken.

Een van de voorstellen is een plan waarbij een deel van de subsidiepot wordt toegekend aan boeren die voldoen aan standaarden voor duurzaamheid en milieubescherming. Ook wil de Europese Commissie dat boeren ten minste zeven procent van hun braakliggende grond inzetten voor ecologische doeleinden. Een ander voorstel is dat boerderijen maximaal driehonderdduizend euro kunnen krijgen.

Boeren klagen dat de voorstellen leiden tot onnodige bureaucratie en de productie hinderen, terwijl de wereldbevolking en daarmee de vraag naar voedsel alleen maar toeneemt.

Milieuorganisaties op hun beurt noemen de voorstellen niet vergaand genoeg. Ze menen dat de natuur onvoldoende wordt beschermd en dat er te weinig wordt gedaan om de problemen als gevolg van de klimaatverandering aan te pakken.

Een deskundige van de Verenigde Naties hekelt de plannen omdat de wereldwijde voedselmarkt - ook na de hervormingen - nog steeds niet in balans is. Boeren die subsidie krijgen, kunnen hun producten goedkoper aan de man brengen. Dit gaat ten koste van arme landen.

Ondanks alle kritiek zei eurocommissaris van landbouw Dacian Ciolos dat de voorstellen voor de periode 2014 tot 2020 'een grote stap vooruit zijn voor de toekomst van de Europese landbouw'.

Staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA) vindt de plannen een stap in de goede richting, maar niet vernieuwend genoeg. Hij vindt dat meer aandacht nodig is voor innovatie, ondernemerschap en vergroening. Hij stelt dat Nederland onevenredig wordt gekort bij de herverdeling van het budget. "Het wordt dus nog stevig onderhandelen de komende tijd."

Nederland levert in de voorstellen waarschijnlijk zo'n acht procent in, verwacht Bleker, terwijl andere lidstaten veel minder inleveren. "Het is buitengewoon teleurstellend dat de Europese Commissie de lasten bij landen als Nederland, Denemarken, België en Italië legt." Hij stelt dat Nederland 'best bereid' is een bijdrage te leveren aan de solidariteit met boeren in bijvoorbeeld Polen en Roemenië, maar dan wel op vergelijkbare wijze als andere rijkere landen. "Nu wordt de rekening niet eerlijk verdeeld."

Gal krijgt talentvolle hengst cadeau

Edward Gal was even sprakeloos na de door hem gewonnen Oslo Horse Show in Noorwegen. Hij kreeg van een eigenaar van een stoeterij de talentvolle driejarige hengst Tailormade Ralph Lauren cadeau.

Gal mag het paard mee naar huis nemen om hem in Nederland verder te trainen. "Ik wist even niet wat ik moest zeggen", aldus de voormalig wereldkampioen. "Dit is mij nog nooit gebeurd. Ik wil de eigenaar van dit paard heel erg bedanken dat ik de kans krijg om met dit erg goede paard te mogen gaan werken. Ik houd van driejarige paarden en vind het fijn om zo'n jong paard van jongs af aan te kunnen opleiden."

PvdA wil Zorreguieta niet bij kroning

Jorge Zorreguieta, de vader van prinses Máxima, mag niet aanwezig zijn bij de kroning van prins Willem-Alexander. Dat vindt de PvdA. Donderdag debatteert de Kamer met premier Mark Rutte over de kwestie.

De 83-jarige Zorreguieta was in 2002 ook al niet welkom bij het huwelijk van zijn dochter met Willem-Alexander, vanwege zijn achtergrond in het militaire regime van de Argentijnse dictator, de generaal Jorge Videla. Later was hij wel welkom bij de doop van zijn kleindochters in Nederland.

Volgens Kamerlid Jeroen Recourt is 'de tijd nog niet rijp' voor de aanwezigheid van Zorreguieta bij de kroning van Willem-Alexander. "Het regime was omstreden en is dat nog steeds." Volgens hem ligt de kwestie nog steeds heel gevoelig. PvdA-leider Job Cohen zei vorig jaar nog dat wat hem betreft Zorreguieta wel aanwezig zou mogen zijn.

Het is niet bekend wanneer koningin Beatrix het stokje overdraagt aan haar oudste zoon. D66-leider Alexander Pechtold vindt het daarom ontijdig om nu al te discussiëren over de aanwezigheid van de vader van Máxima, zo zei hij woensdagavond in Nieuwsuur. Ook volgens PVV-Kamerlid Andre Elissen is het vraagstuk nu niet aan de orde. De SP is tegen de aanwezigheid van Zorreguieta bij de kroning.

Zorreguieta werd in maart 1976 na de staatsgreep in het land onderminister en in maart 1979 minister van landbouw in Argentinië. Deze functie bekleedde hij tot maart 1981, toen hij een andere baan kreeg.

De junta van Videla, die na een coup de macht greep, heerste van 1976 tot en met 1983 over Argentinië. Een hardhandig optreden tegen linkse guerrilla's en hun aanhangers kostte aan dertienduizend mensen het leven. Videla werd in december veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf nadat hij schuldig was bevonden aan de marteling van en moord op 31 gevangenen in 1976. In 25 jaar Argentijnse democratie was het voor het eerst dat Videla werd veroordeeld.

Ook ambtenaren onthand door BlackBerry-storing

De storing bij BlackBerry-fabrikant RIM is ook bij de Nederlandse overheid niet onopgemerkt gebleven. Bronnen bij verschillende ministeries melden dat de onderlinge communicatie stroef verloopt sinds de storing maandag uitbrak. De Rijksvoorlichtingsdienst bevestigt dat woensdag.

De BlackBerry is de standaard voor het mobiele dataverkeer binnen het ministerie van Algemene Zaken, laat directeur-generaal Henk Brons woensdagmiddag weten. Een flink deel van de medewerkers op het ministerie heeft een BlackBerry-toestel. Hetzelfde geldt voor de ministeries voor Buitenlandse Zaken en Sociale Zaken.

Een voorlichter van het ministerie van Sociale Zaken weet dat alle voorlichters van zijn departement een BlackBerry hebben. Een exact aantal gebruikers kan hij niet geven. Ook hij ondervindt problemen van de storing. "Tijdens Kamerdebatten is het onmogelijk om Twitter in de gaten te houden of online stukken te lezen." De problemen door de storing worden op zijn afdeling ondervangen door intensief contact te houden met collega's.

"Ongemakkelijk, maar niet onoverkomelijk", noemt Brons de problemen met de BlackBerry-telefoons. Het gebruik van internet en het lezen en schrijven van e-mails is onmogelijk en dat bemoeilijkt de communicatie. Op het departement van Brons wordt de vaste computer nu meer gebruikt, wordt er ge-sms't of brengen medewerkers elkaar persoonlijk stukken.

De voorlichter van Sociale Zaken relativeert de driedaagse storing. "Voordat er BlackBerry's bestonden konden we ook met elkaar communiceren, dus nu zal dat ook wel lukken."


Ook ambtenaren onthand door BlackBerry-storing (Foto: Novum)

Peter R. de Vries woest op interviewer

Peter R. de Vries is woest op presentator Sven Kockelmann. De misdaadjournalist vindt dat hij woensdag onder valse voorwendselen naar de studio is gelokt voor het KRO-programma Oog In Oog. De Vries pakte zelfs de uitnodigingsbrief van de KRO-presentator erbij.

Kockelmann had De Vries uitgenodigd om vooral over maatschappelijke dingen te praten. Maar niets bleek minder waar. De interviewer had meer interesse in de vermeende criminele contacten die De Vries zou hebben. Het interview verliep dan ook tenenkrommend stroef.

Het is niet de eerste keer dat De Vries boos is op een interviewer. Drie jaar geleden was de misdaadjournalist furieus op De Wereld Draait Door-presentator Matthijs van Nieuwkerk omdat zijn nieuwe boek te weinig gepromoot werd.


Peter R. de Vries woest op interviewer

Agent lost waarschuwingsschot in Gouda

Een agent heeft woensdagmiddag in Gouda een schot gelost bij de arrestatie van een 26-jarige man. De man uit Gouda had de agent met de dood bedreigd. Dat meldt de politie.

Surveillerende agenten zagen de man iets voor 17.00 uur een portiek van een flat aan de Middenmolenlaan ingaan. Twee andere mannen volgden hem even later. Omdat er de laatste tijd veel meldingen van overlast en inbraak zijn in de betreffende wijk namen de agenten poolshoogte.

De 26-jarige man ging er meteen vandoor, waarop een agent de achtervolging inzette. De verdachte dreigde nadat hij tot stoppen was gedwongen dat hij de agent 'hartstikke dood' zou schieten en ging met zijn hand naar zijn broekzak. De agent pakte vervolgens zijn wapen. Toen de arrestant een tweede keer zijn hand naar zijn broek liet gaan loste de diender een waarschuwingsschot.

De verdachte is ingerekend.

Mollema: "Ik ga voor podium in Lombardije"

Bauke Mollema hoopt komende zaterdag een goed resultaat te halen tijdens de Ronde van Lombardije. De Nederlander mikt tijdens de laatste grote wielerklassieker van dit jaar op een podiumplek.

"Ik ben doorgaans goed in het najaar en ben gemotiveerd. Ik wil er iets moois van maken", aldus Mollema. Afgelopen weekend eindigde onze landgenoot nog als tweede in de Italiaanse eendagskoers Giro dell'Emilia. "Ik heb mijn goede vorm uit de Ronde van Spanje kunnen doortrekken. Lombardije ligt me wel, er zitten wat langere klimmetjes in. Een zware koers, met een nieuwe slotklim."

Releasedatum Warhammer 40k: Dark Millenium bekend

THQ heeft op de website van Warhammer 40.000: Dark Millenium een datum gegeven voor de tweede MMO in het Warhammer-universum. Het is, net als de bron terecht opmerkt, misschien wel de eerste game die in het jaar 2013 uit moet komen. Op 13 maart 2013 om precies te zijn.

Deze 'ongelukkige' getalletjes zijn misschien de aftrap voor wat meer info over de nieuwe MMO van THQ. Geen idee waar ik het over heb? Kijk even de announce-trailer hieronder.

Man gearresteerd om hacken beroemdheden

Een man die de e-mailaccounts van verschillende beroemdheden heeft gehackt is opgepakt. Onder meer Christina Aguilera, Scarlett Johansson en Mila Kunis zijn slachtoffer van de praktijken van Christopher Chaney.

Chaney heeft privéfoto's van beroemdheden aan verschillende websites aangeboden, bevestigt de FBI. Zo verschenen het afgelopen jaar van bijvoorbeeld Vanessa Hudgens en Scarlett Johansson naaktfoto's op internet.

Chaney wordt verdacht van het 25 keer stelen van andermans identiteit en onbevoegd inbreken en schade toebrengen aan een computer. De Amerikaan zou de accounts van meer dan vijftig sterren hebben gehackt. Wanneer de man terechtstaat is nog niet bekend.

Sneijder hervat groepstraining bij Inter

Wesley Sneijder heeft vandaag de groepstraining hervat bij Internazionale. De Nederlander stond drie weken langs de kant met een liesblessure. Deze kwetsuur liep hij op tijdens de training.

Eerder liet de international van Oranje al weten te hopen dat hij op 16 oktober tegen Catania zijn rentree zou kunnen maken. Door zijn blessure miste Sneijder onder meer de Champions League-wedstrijd tegen CSKA Moskou en de competitieduels tegen Bologna en Napoli.

Tevens kon onze landgenoot niet in actie komen tijdens de EK-kwalificatieduels van het Nederlands elftal met Moldavië en Zweden. Zonder Sneijder is Inter slecht aan het seizoen begonnen. Na vijf duels staat de ploeg slechts op de zeventiende plek in de Serie A. Inter wist in deze duels nog maar vier punten te pakken.

'FC Barcelona en Anzhi willen A.Cole'

Ashley Cole staat naar verluidt in de belangstelling van FC Barcelona en Anzhi Makhachkala. Beide ploegen zien in de linksback van Chelsea een ideale versterking voor de verdediging.

Cole zou in Barcelona de concurrentie aan moeten gaan met Maxwell en Éric Abidal. Laatstgenoemde wordt de laatste tijd echter steeds meer gelinkt met een terugkeer naar Frankrijk. Vorig seizoen was de Fransman anderhalve maand buitenspel na een levertumor.

Ook Anzhi, de ploeg van speler/coach Roberto Carlos, heeft Cole in het vizier. De Engelsman zou bij de Russische ploeg de leider moeten worden van de verdediging. Eerder werd Anzhi ook al gelinkt aan spelers als Neymar, Robin van Persie, Carlos Tévez en Nicolas Anelka.

'Alderweireld mogelijk komend weekend al in actie'

Trainer Frank de Boer liet tegenover Voetbal International weten hoop te hebben dat Toby Alderweireld komende zaterdag in actie kan komen tegen AZ. De Belgische verdediger herstelt momenteel van een enkelblessure.

"De eerste dagen na zijn terugkeer in Amsterdam trainde hij aangepast en dat zag er verrassend goed uit. Als Toby donderdag bij de groep aansluit, zou hij het eventueel kunnen halen", aldus een optimistische De Boer. De trainer moet het komende zaterdag in ieder geval wel stellen zonder Kolbeinn Sigthórsson en Nicolai Boilesen. Ook Gregory van der Wiel is niet van de partij, aangezien hij twee weken terug een rode kaart kreeg in het duel met FC Groningen.

Beginners

Beginners draait om het aangaan van relaties en het geluk of de pijn die dit tot gevolg heeft. Centraal staat de relatie tussen Oliver  (Ewan McGregor, The Ghost Writer, Trainspotting)  en zijn vader Hal (Christopher Plummer, The Insider, The Sound Of Music). Na een lang en moeizaam huwelijk overlijdt Hals vrouw. Na een korte preiode van rouw besluit Hal om zijn homoseksuele aard niet langer verborgen te houden. Hij is oud en komt uit de kast. Voor hem begint nu een nieuw leven samen met zijn jonge partner Andy (Goran Visnjic), dat hij volhoudt tot aan zijn sterfbed. De relatie tussen Oliver en Hal wordt in deze periode flink op de proef gesteld: nu Hal opbloeit heeft Oliver moeite om zich te binden aan zijn vader én zijn vriendin. Na het overlijden van Hal vindt Oliver de rust om zelf echt een relatie aan te gaan en de de band met zijn vader een plek te geven.

Nederlanders krijgen halve eeuw cel in Gambia

Twee Nederlanders zijn woensdag in Gambia veroordeeld tot vijftig jaar gevangenisstraf wegens het smokkelen van cocaïne. Een derde Nederlandse verdachte is in de gevangenis in de hoofdstad Banjul overleden.

Zes andere buitenlanders werden door de Gambiaanse rechter ook veroordeeld tot een halve eeuw celstraf. Het gaat om vier Venezolanen, een Nigeriaan en een Mexicaan.

In het onderzoek naar de smokkel werd twee ton coke in beslag genomen door de autoriteiten in het West-Afrikaanse land. Een deel van de lading werd gevonden op een eiland voor de kust van Gambia.

'Protesten Wall Street einde van kapitalisme'

De protesten in New York en andere Amerikaanse steden tegen de inhaligheid en de macht van de Amerikaanse financiële sector is een teken van een serieuze crisis die uiteindelijk zal leiden tot de val van het kapitalisme in de Verenigde Staten. Dat heeft de hoogste Iraanse leider ayatollah Ali Khamenei woensdag gezegd.

Volgens Khamenei verkeren de VS in een complete crisis omdat 'de corrupte fundamenten zijn blootgelegd aan de Amerikaanse bevolking'. Khamenei deed zijn uitspraken op een bijeenkomst in de West-Iraanse stad Kermanshah waar tienduizenden mensen aanwezig waren. Zijn toespraak werd ook uitgezonden op de Iraanse staatstelevisie.

De betogingen, die bekend staan onder de naam Occupy Wall Street, begonnen vorige maand in New York en spreiden zich snel uit naar andere steden in de VS zoals Boston, Los Angeles, Atlanta en Philadelphia. Honderden betogers trokken dinsdag in New York langs de huizen van steenrijke zakenmannen zoals mediamagnaat Rupert Murdoch, bankdirecteur Jamie Dimon en zakenman en politiek activist David Koch.

De demonstranten hekelden het feit dat de zogenoemde miljonairsbelasting in New York in december afloopt. "Ik heb niks tegen deze mensen, ik vind alleen dat zij een eerlijk deel van de belastingen moeten betalen", aldus een van de betogers.


'Protesten Wall Street einde van kapitalisme' (Foto: Novum)

Recidiverende drankrijder bijt en slaat

Een 25-jarige man uit Sprundel heeft dinsdagavond een wachtmeester van de marechaussee gebeten en diverse andere marechaussees en politieagenten geschopt en geslagen. Hij is na een handgemeen en een dot pepperspray aangehouden.

De man was aangehouden op de N58 bij Roosendaal nadat de wachtmeester hem had herkend tijdens een controle bij de grensovergang Essen-Nispen. Hij was een week eerder betrapt op rijden onder invloed, waarbij zijn rijbewijs werd ingenomen.

Zowel de verdachte als de marechaussees moesten zich in een ziekenhuis laten behandelen.

Voetballers over de grens - Week 41

Ook dit seizoen zullen DerMeister en Wessenator onze voetballende landgenoten in het buitenland weer wekelijks volgen. Elke woensdagochtend verschijnt er een overzicht waarin alle verrichtingen zijn terug te lezen van de Nederlandse voetballers bij de minder bekende voetbalclubs en competities. In verband met EK-kwalificatiewedstrijden werden er nauwelijks competitieduels afgewerkt. Alleen buiten Europa werd er op het hoogste competitieniveau gevoetbald.

Nederlanders in Australië beginnen aan competitie, winst voor Jong-A-Pin in Japan...

Afgelopen weekend zijn onze voetballende landgenoten in Australië ook aan het voetbalseizoen begonnen. Pascal Bosschaart maakte namens Sydney FC zijn debuut in de Australische A-League. Op bezoek bij Melbourne Victory werd met 0-0 gelijkgespeeld. Bosschaart kreeg een basisplaats en speelde de volledige partij mee op het middenveld van Sydney. Door het gelijkspel staat de ploeg na de eerste speeldag in de middenmoot. Patrick Zwaanswijk verloor met Central Coast Mariners op de eerste speeldag met 1-0 van Brisbane Roar. Zwaanswijk speelde de volledige partij mee in de verdediging van de verliezende ploeg. Central Coast Mariners staat na speeldag één op de laatste plaats.

Gold Coast United, de ploeg die afgelopen zomer twee Nederlanders aantrok, speelde in eigen huis met 1-1 gelijk tegen Wellington Phoenix. Beide Nederlanders, Paul Beekmans en Peter Jungschläger, kregen een basisplaats. Beekmans, overgekomen van SC Cambuur, werd kort voor tijd gewisseld. Door het gelijkspel staat Gold Coast United na de eerste speeldag op de vierde plek. Tijdens de eerste speeldag stond er ook een Nederlands onderonsje op het programma. Perth Glory, met Bas van den Brink in de gelederen, trof het Adelaide United van trainer Rini Coolen. Ook Adelaide herbergt twee Nederlanders in de selectie; Andwélé Slory en Sergio van Dijk. Zowel Van den Brink als Van Dijk en Slory speelden de volledige wedstrijd mee. Perth Glory won het duel met 1-0 en gaat na dit weekend mede aan kop in de A-League.


Pascal Bosschaart maakte zijn debuut in de Australische A-League (Foto: Pro Shots)

Ook in de Japanse competitie werd er afgelopen weekend gewoon gevoetbald. Shimizu S-Pulse trof in de J1 League nummer drie Nagoya Grampus. In eigen huis won de ploeg, waar Calvin Jong-A-Pin de gehele partij in de verdediging stond, met 2-0. Door de overwinning steeg Shimizu S-Pulse naar de achtste plaats.

Schermer Verwijlen pakt zilver op WK

Schermer Bas Verwijlen heeft op de wereldkampioenschappen in Catania zilver gewonnen in het degentoernooi. Hij moest in de finale zijn meerdere erkennen in de Italiaan Paolo Pizzo.

De 28-jarige Pizzo won voor eigen publiek de wereldtitel door Verwijlen met 13-15 te verslaan. De Nederlander begon nog wel sterk door op een 4-0 voorsprong te komen, maar daarna kwam Pizzo op stoom. Hij kwam terug tot 4-4 en liep daarna uit tot 5-8. Verwijlen kwam nog wel terug, maar bij 13-13 ging het alsnog mis.

Eerder dit jaar Verwijlen bij de Europese kampioenschappen in Sheffield ook al zilver.


Bas Verwijlen wint zilver op het WK (Foto: Pro Shots)

Manchester City verwijt Tévez contractbreuk

Carlos Tévez moet zich verantwoorden voor contractbreuk bij Manchester City. De 27-jarige Argentijn weigerde volgens trainer Roberto Mancini in te vallen tijdens het Champions League-duel met Bayern München, dat op 27 september werd gespeeld.

De Engelse club schorste Tévez al voor twee weken gedurende een onderzoek naar het incident. De aanvaller ontkende zelf dat er sprake was van werkweigering. Volgens hem ging het slechts om een misverstand.

Manchester City is echter van mening dat er genoeg grond is voor disciplinaire maatregelen. Tévez, die al een tijd weg wil uit Engeland, kreeg eerder al een boete van twee weeksalarissen opgelegd.

Mancini maakte al meerdere keren duidelijk dat Tévez niet meer in zijn plannen voorkomt. "Als het aan mij ligt, speelt hij hier nooit meer", zei de Italiaan na afloop van de wedstrijd in München.

Vogel denkt aan mogelijke comeback

Johann Vogel stopte eind 2009 met voetbal, maar lijkt inmiddels aan een rentree op de velden te denken. Sinds deze week traint de voormalig PSV'er mee met het Zwitserse Grasshoppers. Dat gebeurt op verzoek van trainer Ciriaco Sforza.

Toch is het nog maar de vraag of een comeback er ook daadwerkelijk in gaat zitten. "Johann traint sinds enkele dagen mee. Hij is nog niet zo oud. We kijken hoe het gaat. Wie weet kan hij ons helpen", liet Sforza in een reactie weten.

De redenatie van Sforza, om Vogel te vragen terug te keren, is vrij eenvoudig. Grasshoppers kampt op dit moment met veel geblesseerde middenvelders, waardoor Vogels de Zwitsers mogelijk uit brand zou kunnen helpen.

In zijn actieve carrière als voetballer kwam de inmiddels 34-jarige Vogel achtereenvolgens uit voor Grasshoppers, PSV, AC Milan, Real Betis Sevilla en Blackburn Rovers.

Lijfarts Michael Jackson trekt verklaring in

De advocaten van dokter Conrad Murray hebben woensdag de verklaring ingetrokken dat Michael Jackson zelf een fatale dosis propofol heeft genomen. Jacksons lijfarts wordt in de rechtszaak verdacht van dood door schuld.

Aanvankelijk beweerde Murray dat Jackson zelf propofol heeft ingenomen terwijl de arts even naar het toilet was. Nu trekt hij zijn verklaring in en de advocaat zegt dat uit onderzoek blijkt dat het effect van het inslikken van propofol minimaal is.

Lijkschouwer Christopher Rogers verklaarde dinsdag tijdens de zaak dat het onwaarschijnlijk is dat de King of Pop, die in 2009 overleed, zelf propofol heeft genomen. Hij vindt het waarschijnlijker dat Murray de overdosis verstrekte aan de zanger, nadat hij verkeerd had ingeschat welke dosis van het medicijn genoeg zou zijn om Jackson te behandelen voor zijn slapeloosheid.

Conrad Murray staat momenteel terecht in de rechtbank van Los Angeles. Als hij schuldig wordt bevonden, kan hij een celstraf van maximaal vier jaar krijgen. Hij verliest dan ook zijn bevoegdheid als arts.

Manuscript Ik Jan Cremer te lezen voor 79 cent

Het Letterkundig Museum biedt via zijn website toegang tot het oorspronkelijke manuscript van Ik Jan Cremer uit 1964. Het document is in zijn geheel voor 79 cent te downloaden, meldde het museum woensdag. Op de site van het museum, maar ook op Facebook en Hyves, kunnen bezoekers enkele pagina's van het manuscript inzien.

Het Letterkundig Museum kocht het manuscript van het boek dat bij verschijnen veel stof deed opwaaien vorig jaar, nadat een veiling geen bod had opgeleverd. Veilinghuis Adams Amsterdam Auctions had aanvankelijk een opbrengst van ruim twee ton voor ogen. Wat het museum er uiteindelijk voor betaalde is niet bekend.

Het manuscript bestaat uit getypte pagina's waarop met verschillende kleuren pen allerlei correcties en aanvullingen staan geschreven. De 71-jarige schrijver ontwierp zelf het omslag, waarop hij te zien is op een motor. Van het boek zijn wereldwijd meer dan twaalf miljoen exemplaren verkocht.

Een deel van de opbrengst van de downloads gaat naar Cremer en zijn uitgeverij De Bezige Bij.


Manuscript Ik Jan Cremer te lezen voor 79 cent (Foto: Novum)

Schalke volgt ook Assaidi en Narsingh

Naast Ahmed Musa is Schalke 04 ook geïnteresseerd in Oussama Assaidi en Luciano Narsingh van sc Heerenveen.

De Duitse club is alvast aan het kijken naar een opvolger voor Jefferson Farfán. De aanvaller heeft bij Schalke 04 een aflopend contract. Deze week werd al bekend dat de club Musa als kandidaat ziet om Farfán op te volgen. Nu zouden ook Assaidi en Narsingh kunnen rekenen op de belangstelling van de club uit Gelsenkirchen.

"Het is waar dat we in Nederland goed om ons heen kijken voor interessante spelers. We hebben meerdere keuzes, er is nog geen definitieve keuze gemaakt", aldus technisch directeur Horst Heldt in Reviersport.

"Het klopt dat we met name op zoek zijn naar een vleugelspits. We kennen de namen van de spelers die interessant zijn voor ons. Deze heb ik echter nog niet besproken met Huub en Horst", voegde hoofd scouting Oliver Ruhnert daar aan toe. Huub Stevens is de hoofdtrainer bij Schalke 04.

Pestkoppen Terwijde weer vrij

De vijf jongens die zondag werden opgepakt voor het aanrichten van vernielingen aan een woning in de Utrechtse wijk Terwijde zijn op vrije voeten gesteld. De jongens van 13 en 15 jaar mogen een eventuele rechtszaak in vrijheid afwachten, besloot de rechter-commissaris woensdag.

Voor een 15-jarige verdachte bestond onvoldoende grond om hem langer vast te houden. Dit was wel het geval voor de vier andere verdachten, maar in overleg met de kinderbescherming werd besloten om ze toch vrij te laten. De twee jongens van 13 en twee van 15 jaar zijn 'te beïnvloedbaar en te kwetsbaar', en daarom is het voor hen niet goed om vast te zitten. Het vijftal blijft wel verdachte.

De woning aan het Lloyd Webberhof was de afgelopen weken meerdere malen doelwit van vernielingen en bekladdingen. Eerder werden al een Marokkaans gezin en een homostel weggepest uit de wijk. De jongeren werden afgelopen weekeinde op heterdaad betrapt en aangehouden.

Rusland negeert protest tegen schenden luchtruim

Hoewel eerdere pogingen tevergeefs waren, gaat Nederland Rusland binnenkort opnieuw aanspreken op het voortdurend schenden van het luchtruim. Dinsdag vlogen Russische toestellen voor de vijfde keer dit jaar in de buurt van Nederland zonder dat te hebben aangemeld.

De Russische autoriteiten zijn de afgelopen maanden al vaker op de incidenten aangesproken, maar dat sorteerde geen effect. Dat meldt een woordvoerder van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Russische toestellen mogen overigens gewoon in het internationale luchtruim boven de Noordzee vliegen, maar het is wel de bedoeling dat dat aan de autoriteiten wordt gemeld. Dinsdag werd een Nederlandse F-16 ingezet om de twee vliegtuigen te begeleiden, conform de procedures van de NAVO. Daarvoor hielden twee Engelse jachtvliegtuigen de Russen al in de gaten.

Grote kettingbotsing door mist en rook in Chili

Zeer dichte mist heeft op een snelweg in Chili geleid tot een zware kettingbotsing. Bussen, auto's en vrachtwagens klapten op elkaar en ten minste 46 voertuigen waren bij het ongeval betrokken. Vier mensen overleefden het ongeluk niet en meer dan twintig liepen verwondingen op.

Volgens de politie ontstond de kettingbotsing toen een automobilist plotseling stopte vanwege de dichte mist. De zichtbaarheid was door de mist erg slecht. Dit werd nog eens verergerd door de rook die onstond bij het afbranden van een nabijgelegen veld.

BlackBerry-storing houdt aan

De storing bij BlackBerry blijft aanhouden. Inmiddels zijn ook in de Verenigde Staten en Canada problemen gemeld. Dat laat fabrikant Research in Motion (RIM) woensdag op zijn website weten.

De fabrikant meldt dat het oplossen van de storing de eerste prioriteit is. "We werken er dag en nacht aan om de service weer normaal te laten werken."

Woensdagochtend meldde provider T-Mobile dat in Nederland weer beperkt gebruik gemaakt kan worden van internet en e-mail op BlackBerry-telefoons. Wel zouden gebruikers rekening moeten houden met vertragingen, omdat er nog een grote hoeveelheid data moet worden verwerkt.

Ook adviseerde T-Mobile een zogenoemde 'battery pull' uit te voeren: de accu moet uit het toestel worden gehaald terwijl het ingeschakeld is. Na terugplaatsing moet het toestel opnieuw opgestart worden.

De wereldwijde storing bij BlackBerry begon maandag rond 14.30 uur. Behalve internet en e-mail werkt ook de populaire berichtendienst BlackBerry Messenger niet. RIM maakt rond middernacht de oorzaak van de storing bekend. Er zou een probleem zijn in de verbinding van de netwerkapparatuur van de fabrikant.

Mystery-superster WWE'12 bekendgemaakt

De mystery-guest in WWE'12 is bekendgemaakt door THQ. Niemand minder dan Brock Lesnar, drie keer kampioen in WWE, zal speelbaar zijn in de WWE-game.

Brock won in 2000 de NCAA Heavyweight-titel. Daarna worstelde hij in de New Japan Pro Wrestling waar hij IWGP World Heavyweight Champion werd. In WWE werd hij drie keer WWE-kampioen. Hij is ook te vinden bij de Mixed Martial Arts (MMA) en is hij voormalig UFC World Heavyweight Champion. In het echt is hij nog aan het revalideren van een darmoperatie en druk aan het trainen voor zijn comeback, maar wij mogen al met hem in WWE'12 los om kipsalade te maken. Here comes the pain!

WWE'12 komt 25 november uit voor Wii, Xbox 360 en PlayStation 3.

Vertrouwensbreuk COA en Albayrak

De op non-actief gestelde bestuursvoorzitter van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA), Nurten Albayrak, staat op het punt om ontslagen te worden. Er is een vertrouwensbreuk ontstaan met de Raad van Toezicht van het COA.

Dat bleek woensdag tijdens een kort geding dat Albayrak bij de rechtbank in Den Haag heeft aangespannen tegen haar op non-actief stelling. Reden hiervoor is volgens de landsadvocaat dat Albayrak alle verantwoordelijkheid van de verkeerd verstrekte informatie van haar salaris bij deze Raad van Toezicht neerlegt en zelf geen verantwoordelijkheid neemt.

Ook haar aanvankelijke weigering om haar salarisgegevens aan het ministerie van Veiligheid en Justitie te geven, zijn in het verkeerde keelgat geschoten.

Vertrouwensbreuk COA en Albayrak
Vertrouwensbreuk COA en Albayrak (Foto: ANP)

Remake 06 in première op sterfdag Van Gogh

De Amerikaanse remake van 06 van Theo van Gogh gaat in Nederland in première op 2 november, de sterfdag van de regisseur. Somewhere Tonight is te zien tijdens de Amsterdam Film Week, maakte de organisatie van het filmfestival woensdag bekend.

De Amerikaanse versie van 06 is geregisseerd door Michael Di Jiacomo en werd 8 juli voor het eerst vertoond. De hoofdrol wordt gespeeld door John Turturro. Somewhere Tonight is het derde deel van het Triple Theo-project van producent Gijs van de Westelaken. Eerder werden Amerikaanse remakes gemaakt van Van Goghs films Interview en Blind Date.

Somewhere Tonight gaat over twee eenzame New Yorkers die gezelschap zoeken via een 06-lijn. In de Nederlandse versie uit 1994 spelen Ad van Kempen en Ariane Schluter de hoofdrollen.

De Amsterdam Film Week wordt gehouden van 1 tot en met 6 november op en rond het Leidseplein. Het is de eerste editie van het filmfestival.

De Waal nog altijd kwaad op 'inquisiteur' Ploumen

PvdA-voorzitter Lilianne Ploumen sprak een 'fatwa' uit over Lodewijk de Waal, nadat hij als commissaris van de ING had verzuimd een stokje te steken voor de toekenning van hoge bonussen. Dat zegt De Waal in een interview met Vrij Nederland. Hij spreekt van een inquisitie tegen hem.

Ploumen liet begin april weten dat ze het 'beschamend, onbegrijpelijk en onverdedigbaar' vond dat oud-vakbondsleider De Waal akkoord was gegaan met de bonussen bij ING. Ook zei ze dat hij kon fluiten naar een politieke functie voor de PvdA.

De Waal is een halfjaar later nog steeds woedend over het optreden van Ploumen, die hij 'slechte omgangsvormen' verwijt. Het ergste vindt hij dat ze niet eerst contact met hem gezocht had, maar direct de media benaderde. "Dat je iemand zo te kakken zet zonder er ooit samen een woord over te wisselen vind ik echt beneden peil", zegt De Waal in het weekblad.

Ook Ronald Plasterk leverde flinke kritiek op het bonusbeleid van ING, dat De Waal had goedgekeurd. Het Kamerlid zei dat dit de geloofwaardigheid van zijn partijgenoot had aangetast. De Waal zegt dat hij 'klaar is' met Plasterk. De Waal kan zichzelf nog steeds recht in de spiegel aankijken, zegt hij.

Volgens de 60-jarige De Waal was destijds niet bekend dat banken die staatssteun krijgen geen bonussen mochten uitdelen. "Dat hadden we ook niet kunnen weten, want het werd pas achteraf besloten. En als we hadden geweten wat voor oproer het zou veroorzaken, hadden we waarschijnlijk een andere beslissing genomen."

De Tweede Kamer besloot dinsdag dat alle werknemers van banken die in de toekomst staatssteun krijgen geen bonussen meer mogen krijgen. De Waal vindt dat de politiek de discussie over bonussen versimpelt, 'ook ten behoeve van het volksvermaak'. "Het gaat in veel discussies niet meer om argumenten, maar om de emotie. Dat vind ik een zorgelijke ontwikkeling, vooral bij mijn partij PvdA. Die wordt aan twee kanten opgejaagd, door de PVV en de SP."

Ploumen kreeg overigens afgelopen week ook aardig wat kritiek te verduren toen ze partijleider Job Cohen de maat nam. "Dat vind ik het zoveelste bewijs van de slechte omgangsvormen die Ploumen heeft", zegt De Waal. "Zoiets doe je niet publiek, dat bespreek je intern. Daarnaast vind ik sowieso de kritiek op zijn persoon onterecht." Ploumen stapt per 21 januari op als partijvoorzitter.

Servië is kandidaat-lid EU

Servië kan zich kandidaat-lid van de Europese Unie noemen. De Europese Commissie heeft dit woensdag besloten. Het dagelijks bestuur van de Europese Unie adviseert tevens om gesprekken over toetreding tot de EU te beginnen met Montenegro.

Servië wordt met de toekenning van het kandidaat-lidmaatschap beloond voor de democratische hervormingen en de medewerking bij de uitlevering van de vermeende oorlogsmisdadigers Ratko Mladic en Goran Hadzic.

Servië is kandidaat-lid EU
Servië is kandidaat-lid EU (Foto: ANP)

Schot gelost bij aanhouding bankovervaller

De politie heeft woensdagochtend een schot gelost bij de aanhouding van een verdachte van een mislukte bankoverval in Krommenie. Daarbij vielen geen gewonden. De verdachte, een 30-jarige Amsterdammer, is aangehouden. Een tweede verdachte is volgens de politie nog voortvluchtig.

Even na 09.30 uur liepen twee mannen een bank aan de Heiligeweg in Krommenie binnen. Op dat moment stond een geldwagen voor de bank. De medewerkers van de wagen zaten binnen in een afgesloten ruimte. De overvallers probeerden de deur van die ruimte open te breken. Toen dat niet lukte, vluchtten ze op een scooter naar het Rosariumplein.

Daar zag een getuige dat ze de scooter in een bestelbus laadden. De politie kwam de bus op de A8 op het spoor. Met een helikopter werd de bus gevolgd naar Amsterdam-Noord. Op de Statenjachtstraat werd een van de verdachten uiteindelijk overmeesterd, waarbij ook werd geschoten. De politie onderzoekt de zaak.

Amnesty: Arresteer George W. Bush

Canada moet de voormalige Amerikaanse president George W. Bush arresteren en vervolgen vanwege zijn toestemming tot martelen. Daartoe heeft mensenrechtenorganisatie Amnesty opgeroepen. Bush brengt op 20 oktober een bezoek aan Canada.

"Canada moet gezien internationale verplichtingen de oud-president Bush arresteren en vervolgen vanwege zijn verantwoordelijkheid voor misdaden onder internationale wetgeving, waaronder marteling", zei Susan Lee, Amnesty-directeur voor de Amerika's. "Aangezien de Amerikaanse autoriteiten tot nog toe hebben gefaald om Bush voor het gerecht te brengen, moet de internationale gemeenschap ingrijpen. Als Canada geen actie onderneemt tijdens zijn bezoek, dan schendt het land het verdrag van de Verenigde Naties tegen marteling en toont het minachting voor fundamentele mensenrechten."

De schendingen vonden plaats tussen 2002 en 2009 in het kader van een geheim detentieprogramma van de CIA. Het gaat om martelen en andere wrede en inhumane behandelingen, aldus Amnesty. Bush heeft erkend 'waterboarding' te hebben toegestaan, een harde ondervragingsmethode waarbij de verdrinkingsdood wordt gesimuleerd. Ook zijn gedetineerden urenlang in pijnlijke houdingen gedwongen en werd ze slaap onthouden. Amnesty voert daarnaast bewijs aan van marteling in detentiecentra in Guantanamo, Afghanistan en Irak.

Lee stelt dat het een cruciaal moment is voor Canada om te laten zien dat het land bereid is zijn verplichtingen wat betreft mensenrechten na te komen.

Geen aanwijzingen voor misbruik Jennefer

Het 10-jarige vermoorde meisje Jennefer is niet misbruikt. Uit sectie op haar lichaam zijn althans geen sporen gevonden die daar op wijzen. De 26-jarige Rotterdammer Anthony K. mag nog zeker twee weken langer in voorarrest mag worden gehouden. Hij wordt verdacht van moord en onttrekking van het kind aan het ouderlijke gezag.

Uit de sectie die is verricht blijkt verder dat Jennefer door geweld om het leven is gebracht. Het OM doet geen nadere mededelingen over de precieze doodsoorzaak. De verdachte zit in beperkingen. Dat betekent dat hij alleen met zijn advocaat Deniz Urcun mag praten.

K. werd zondag opgepakt, waarna het lichaam van Jennefer in zijn woning aan de Boergoensestraat werd gevonden. K. is de ex-vriend van de oudere zus van het slachtoffer. Ook de kinderen van de zus waren op die dag bij K. thuis, liet zij zelf eerder via Facebook weten. Zij wees K. via Facebook ook al aan als schuldige.

Jennifer werd sinds zaterdagavond vermist. Voor het vermiste meisje was zondagavond een Amber Alert uitgestuurd. Uit afgetapte telefoongesprekken bleek dat K. mogelijk bij de verdwijning betrokken was. Eerder verklaarde hij nog tegenover de politie dat ze van zijn huis naar haar vader was gegaan.

Roemeense anticommunist Diaconescu (94) overleden

De Roemeense anticommunistische politicus Ion Diaconescu is dinsdag op 94-jarige leeftijd overleden. Diaconescu streed tegen het communisme en hielp Roemenië op weg richting democratische hervormingen. Diaconescu zat zeventien jaar in de cel vanwege zijn politieke overtuigingen.

Het parlement hield woensdag een minuut stilte voor Diaconescu, die werd beschouwd als een politicus die werd gedreven door principes en niet door persoonlijke belangen. "De politici van tegenwoordig denken alleen aan zichzelf. Daarom moddert Roemenië voort", zei de bekendste Roemeense politieke dissident Doina Cornea. Net als Diaconescu werd Cornea onder huisarrest geplaatst door de Roemeense dictator Nicolae Ceausescu vanwege kritiek op het regime.

"Ion Diaconescu begreep dat geloof en principes nationale schatten zijn en hij verloochende die waarden niet in de zeventien jaar dat hij in communistische gevangenissen zat", zei Cornea.

Diaconescu maakte eind jaren dertig zijn intrede in de politiek als lid van de jongerenafdeling van de Boerenpartij. Hij werd in 1947 gearresteerd toen de communisten aan de macht kwamen. Hij overleefde zijn gevangenisstraf, anders dan de tienduizenden Roemenen die stierven in de communistische goelags. In 1964 kwam hij onder een amnestieregeling voor politieke gevangenen vrij en toen er in 1989 een einde aan het communisme was gekomen hielp hij bij de wederopbouw van de centrumrechtse Boerenpartij.

De voormalige Roemeense president Ion Iliescu en de huidige president Traian Basescu loofden hem woensdag. Basescu zei dat Diaconescu een 'symbool van de strijd tegen het communisme' blijft.

Diaconescu's open kist stond woensdag op het hoofdkantoor van de Boerenpartij voor een laatste eer. Hij wordt donderdag in Boekarest begraven.


Roemeense anticommunist Diaconescu (94) overleden (Foto: Novum)

Vijf positieve Mexicanen niet vervolgd

De vijf Mexicaanse voetballers die tijdens de afgelopen editie van de Gold Cup werden betrapt op clenbuterol worden niet vervolgd. De FIFA stelde vast dat de positieve controles een gevolg zijn van het eten van besmet vlees. Antidopingwaakhond WADA besloot daarop zijn aanklacht in te trekken.

Voormalig PSV'er Francisco 'Maza' Rodriguez, doelman Guillermo Ochoa, Christian Bermudez, Antonio Naelson en Edgar Duenas werden al vrijgesproken door de Mexicaanse voetbalbond FMF, maar daar legde WADA zich aanvankelijk niet bij neer.

De FIFA wist echter te bewijzen dat er in Mexico grote problemen zijn met door clenbuterol besmet vlees. Het vijftal miste wel de strijd om de Gold Cup. Mexico won het toernooi desondanks.

CDA krijgt Liegebeest-trofee van Wakker Dier

Het CDA heeft woensdag de Liegebeest-verkiezing gewonnen. Wakker Dier wijst de prijs jaarlijks toe aan producten, reclames of uitspraken die niet zo diervriendelijk zijn als ze op het eerste gezicht lijken.

CDA-Kamerlid Ger Koopmans nam de trofee woensdagmiddag in ontvangst. De voormalige boer uit Limburg zei eerder dat 'foie gras verantwoord is geproduceerd' en 'het CDA beter is voor de dieren dan de Partij voor de Dieren'. Pertinent onjuist, vindt Wakker Dier.

Foie gras mag volgens de stichting pas zo genoemd worden als de lever van een gans of eend vier keer groter is dan normaal. Dit zou alleen kunnen door dieren onder dwang voer toe te dienen via een trechter. Ook stemt het CDA in de Tweede Kamer in driekwart van de gevallen tegen moties voor dierenwelzijn, motiveert Wakker Dier de keuze.

"Als de waarheid een leugen wordt genoemd wil ik de Liegebeest-trofee graag in ontvangst nemen", reageert Koopmans. Hij benadrukt dat het CDA zich niet alleen bezighoudt met dierenrechten in Nederland, maar ook belang hecht aan Europese en wereldwijde regelgeving. Volgens het Kamerlid is Nederland 'een voorloper op het gebied van verduurzaming en diervriendelijke stallen'.

De afgelopen maanden kon gestemd worden op negen genomineerden. Het CDA kwam als winnaar uit de bus met dertig procent van de ruim achtduizend stemmen. Tweede werd het goedkoopste vlees van de Albert Heijn, dat qua verpakking niet te onderscheiden zou zijn van het duurdere, diervriendelijke vlees.

Vorig jaar won de term scharrelei de Liegebeest-verkiezing. Veel Nederlanders zouden onterecht denken dat scharrelkippen buiten rondlopen.

Onderbroekterrorist bekent schuld

De Nigeriaan Umar Farouk Abdulmutallab heeft woensdag onverwacht bekend schuldig te zijn aan een poging tot een aanslag op een vliegtuig boven Detroit. Dat heeft zijn advocaat bekendgemaakt. Abdulmutallab probeerde op Eerste Kerstdag 2009 met een onderbroek vol explosieven het vliegtuig uit Amsterdam op te blazen.

Abdulmutallab beantwoordde woensdag vragen van een federale rechter, waarna hij bekende schuldig te zijn aan de aanklachten. Hem is onder meer terrorisme en poging tot moord ten laste gelegd. Volgens de Nigeriaaan was de bom 'een gezegend wapen om de levens van onschuldige moslims te redden'. Hij zei de aanslag te hebben willen plegen uit wraak voor de moord op moslims overal ter wereld.

Abdulmutallab kwam uit Lagos en was op Schiphol op Northwest-vlucht 253 overgestapt. Kort voor de landing probeerde hij een in zijn onderbroek verborgen bom te ontsteken. Dat mislukte echter, waarna de Nederlander Jasper Schuringa en andere passagiers boven op hem sprongen en hem overmeesterden. Het toestel had bijna driehonderd mensen aan boord.

Volgens de Amerikaanse autoriteiten handelde de Nigeriaan in opdracht van Al-Qaida op het Arabisch Schiereiland, waarmee hij in Jemen in contact was gekomen.


Onderbroekterrorist bekent schuld (Foto: Novum)

Zwarte Dood-bacterie nog vrijwel hetzelfde

Wetenschappers zijn er in geslaagd de genetische code te kraken van de bacteriën die de Zwarte Dood veroorzaakten, een van de meest verwoestende epidemieën die in Europa heeft huisgehouden. Zij ontdekten dat hedendaagse afstammelingen van deze bacteriën in zeshonderd jaar tijd nauwelijks zijn veranderd.

Hun slachtoffers, wij, zijn echter wel veranderd. De ontwikkeling van de maatschappij en van medicijnen - en de evolutie van onze lichamen - hebben de evolutie van deze dodelijke bacterie ver achter zich gelaten, aldus de onderzoekers.

De bacterie Yersinia pestis uit de veertiende eeuw is vrijwel identiek aan de moderne variant van dezelfde bacterie. In de meer dan vier miljoen bouwstenen waaruit het DNA van de bacterie bestaat, hebben zich maar enkele tientallen veranderingen voltrokken, blijkt uit het onderzoek, waarover woensdag een artikel op de website van het wetenschappelijke tijdschrift Nature is gepubliceerd.

Wat het onderzoek aantoont, is dat de Zwarte Dood dodelijk was om andere redenen dan het DNA. Het ging om de omstandigheden waarin mensen destijds leefden.

In de veertiende eeuw overleden naar schatting tussen de dertig en vijftig miljoen mensen aan de Zwarte Dood - ongeveer een op de drie Europeanen. De ziekte sloeg op het slechtst denkbare moment toe - toen het klimaat plotseling kouder werd, het werelddeel langdurig in oorlog verwikkeld was en er vreselijke hongersnoden heersten. Daarbij kwam dat mensen dichter opeen leefden dan voorheen, waardoor de ziekte zich makkelijker kon verspreiden. Waarschijnlijk was het ook voor het eerst dat de ziekte toesloeg onder mensen, die daarop fysiek niet waren voorbereid.

"Het ging letterlijk om de vier ruiters van de Apocalyps, die toesloegen in Europa", zei Johannes Krause, belangrijkste auteur van het artikel en werkzaam voor de Universiteit van Tübingen in Duitsland. "Mensen dachten werkelijk dat het het einde van de wereld was."

Omdat de ziekte een verwoestende uitwerking op de Europese bevolking had, veranderde het menselijke immuunsysteem. Mensen wiens immuunsysteem niet opgewassen was tegen de ziekte stierven, diegene bij wie dat wel het geval was bleven leven, aldus medeauteur Hendrik Ponair van de McMaster Universiteit in het Canadese Ontario.

Eenvoudige hedendaagse antibiotica, zoals tetracycline, kan de bacterie verslaan. Betere behandelmethoden, verbeterde sanitatie en economieën hebben de positie van mensen ten opzichte van de Zwarte Dood bovendien sterk verbeterd, zei Poinar. Daar komt bij dat het menselijk immuunsysteem tegenwoordig wel tegen de bacterie is opgewassen.

Desondanks zijn er tegenwoordig nog steeds mensen die de ziekte krijgen, normaal gesproken van vlooien van knaagdieren of andere dieren. Jaarlijks zijn er wereldwijd zo'n tweeduizend ziektegevallen, met name in plattelandsgebieden.

Om het DNA van de bacterie te achterhalen, onderzochten de wetenschappers de gebitten van tientallen skeletten. Ten tijde van de epidemie werden in Londen zo'n 2.500 slachtoffers begraven in een speciaal graf nabij de Tower of London. Dit graf werd in de jaren tachtig opengelegd en zeshonderd skeletten zijn toen overgebracht naar het Museum of London, aldus medeauteur Kirsten Bos, die ook voor McMaster werkt. Zij verwijderde veertig tanden, boorde naar het weefsel in het binnenste en verkreeg zo 'donker, zwart poederachtig materiaal'. Vermoedelijk ging het om gedroogd bloed waarin het DNA van de bacterie zat.

Het DNA-onderzoek wees uit dat er na honderden jaren minder verschil zit tussen de bacteriën dan tussen een moeder en een dochter, aldus Krause. Dat is verrassend, maar niet onlogisch, zei Julian Parkhill, deskundige op het gebied van genomen van ziektes. Het is 'bijzonder spannend' om een volledig genoom te vinden van een bacterie van zevenhonderd jaar oud, zei hij.

Ouders explosieverdachte Ritthem komen vrij

De ouders van de man die verdacht wordt van het veroorzaken van de explosie op het strand van Ritthem komen vrij. Volgens de rechter-commissaris is er onvoldoende reden ze langer vast te houden. De 20-jarige hoofdverdachte uit Oost-Souburg mag wel nog twee weken langer worden vastgehouden. Dat meldt het Openbaar Ministerie woensdag.

De bom die op 23 september een caisson op het strand van Ritthem vernielde, was volgens justitie het werk van de hoofdverdachte. De ontploffing vernielde de caisson, een betonnen funderingsconstructie uit de Tweede Wereldoorlog, en sloeg een diepe krater in het strand. Betonnen brokstukken lagen honderden meters verder. Door de ontploffing sneuvelden ook ruiten in de buurt.

De man, zijn 59-jarige vader en zijn 50-jarige moeder werden donderdag in hun woning gearresteerd. Daar werden geen explosieven aangetroffen.

In 1988 ontsnapte Limburger alsnog de cel in

Een 49-jarige bajesklant uit Neer die nog ruim twee jaar de cel in moet is tegen de lamp gelopen. Hij was in 1988 niet teruggekeerd van verlof, maar werd dinsdag in de kraag gegrepen bij een verkeerscontrole in Echt.

De Limburger moet nog 815 dagen gevangenisstraf uitzitten. Wat hij op zijn kerfstok heeft is niet bekendgemaakt. Hij is in een cel gezet.

Agenten controleerden dinsdag alle passerende voertuigen in de buurt van de Zuiderpoort en de Tramweg.

Geen DigiD meer op dubieuze overheidssites

Lekke overheidswebsites worden voortaan meteen afgekoppeld van het DigiD-systeem. Ze worden pas weer aangesloten als de beveiliging op orde is. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner (CDA) woensdag laten weten in een brief aan de Tweede Kamer.

Govcert, de overheidsinstelling die zich bezighoudt met de beveiliging van websites, werkt aan normen voor de beveiliging van overheidssites. Alle organisaties die gebruikmaken van DigiD, moeten uiterlijk eind maart hebben gecontroleerd of ze aan deze normen voldoen. Daarna moet de controle jaarlijks worden herhaald.

Afgelopen weekeinde bleek dat zeker vijftig websites van gemeenten en gemeentelijke diensten niet goed waren beveiligd. Hackers konden in theorie de gegevens achterhalen van mensen die met DigiD waren ingelogd. Vorige maand kwam de veiligheid van DigiD in het geding als gevolg van de hack bij het beveiligingsbedrijf Diginotar.


Geen DigiD meer op dubieuze overheidssites (Foto: Novum)

'Aanpak seksueel geweld kinderen faalt'

De overheid schiet tekort in de aanpak van seksueel geweld tegen kinderen. Dat komt doordat de aanpak van kinderpornografie losstaat van de aanpak van seksueel geweld, luidt de belangrijkste conclusie van eerste Rapportage Kinderpornografie.

Het document van de Nationaal Rapporteur Mensenhandel (NRM) Corinne Dettmeijer-Vermeulen werd woensdag overhandigd aan minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) en staatssecretaris van Volksgezondheid Marlies Veldhuijzen van Zanten (CDA).

Nu houdt vooral justitie zich bezig met de aanpak van kinderpornografie. Volgens het rapport ligt er ook een taak voor VWS. Een effectieve aanpak omvat ook preventie, signalering en hulpverlening aan de slachtoffers. Dat ligt specifiek op het terrein van Schippers' ministerie, aldus het rapport.

De onderzoekers wijzen erop dat de aanpak van kinderpornografie nu kunstmatig wordt gescheiden van de aanpak van seksueel geweld, terwijl seksueel geweld altijd aan de basis van alle kinderpornografie zou ligt. "Wil de overheid kinderpornografie serieus bestrijden, dan moet dit onderdeel worden van een totaalaanpak ter bescherming van kinderen tegen seksueel geweld."

De opsporing van de slachtoffers is volgens het rapport nog niet effectief genoeg, hoewel de aanpak van kinderpornografie prioriteit heeft. Politie en justitie houden zich intensief bezig met de bestrijding van het vervaardigen, verspreiden en opzettelijk kijken naar kinderporno, maar komen onvoldoende toe aan het identificeren en beschermen van de slachtoffers.

De meeste zaken die voor de rechter komen, gaan dan ook over het bezit van kinderpornografisch materiaal, en niet over de vervaardiging ervan.

De gebrekkige opsporing wijten de onderzoekers aan het grote aantal zaken en het deels 'ontbreken van focus'. Om de opsporing effectiever te maken is niet alleen meer politiecapaciteit nodig, ook de werkwijze kan beter. Verder is een integrale aanpak van veroordeelde zedenplegers nodig die een hoog risico vormen.


'Aanpak seksueel geweld kinderen faalt' (Foto: Novum)

Man pikt auto dode huisgenoot

De politie heeft een 56-jarige man uit Elburg aangehouden op verdenking van het verduisteren van de auto van zijn overleden huisgenoot. De 61-jarige medebewoner stierf vorige week woensdag een natuurlijke dood. De dag erna bleek de auto van de overledene verdwenen.

Uit politieonderzoek kwam naar voren dat de man de wagen na het overlijden van zijn huisgenoot ergens anders had geparkeerd, waarschijnlijk met de bedoeling zich de auto toe te eigenen. De Gelderse politie heeft de auto in beslag genomen en een proces-verbaal opgemaakt tegen de Elburger.

Kabinet stopt subsidie Tropenmuseum

Het Tropenmuseum in Amsterdam dreigt zijn deuren te moeten sluiten. Het kabinet stopt eind volgend jaar de subsidie van twintig miljoen euro aan het het Koninklijk Instituut voor de Tropen, waar ook het Tropentheater en een bibliotheek toe behoren.

Staatssecretaris van Buitenlandse Zaken en Knapen (CDA) liet in het tv-programma EénVandaag weten dat het museum de dupe is van de forse bezuinigingen van het kabinet. "De belangrijkste reden is dat wij op het gebied van ontwikkelingssamenwerking behoorlijk moeten bezuinigen. Het Tropenmuseum wordt voor het overgrote deel betaald uit ontwikkelingsgelden."

President van het Koninklijk Instituut voor de Tropen Jan Donner is ontzet over het besluit. Hij gaat het besluit van Knapen juridisch aanvechten.

Volgens de staatssecretaris hoeft het stopzetten van de subsidie niet te leiden tot sluiting van het instituut, dat een begroting heeft van vijftig miljoen euro. Hij stelt samenwerking met het Afrikamuseum in Berg en Dal en het Volkenkundig Museum in Leiden voor.


Kabinet stopt subsidie Tropenmuseum (Foto: Novum)

BioWare praat over multiplayer Mass Effect

Gisteren is bekendgemaakt dat Mass Effect 3 multiplayer zal bevatten in de vorm van vier speler co-op. Vandaag heeft BioWare een video uitgebracht waarin ze dieper ingaan op de multiplayer. Zo horen we dat hoe beter je je best doet in de multiplayer, hoe beter de singleplayer zal eindigen.

In de multiplayer zullen veel verschillende rassen en klassen uit de spellen beschikbaar zijn om te spelen. Daarnaast zal de multiplayer werken met het befaamde pass-systeem waarbij nieuwe games een online pass krijgen maar mensen die het spel tweedehands kopen een nieuwe pass moeten kopen. Mass Effect komt in 2012 uit voor de pc, PS3 en Xbox 360, bekijk hieronder de video.

Donnelly FIA-steward in Zuid-Korea

Martin Donnelly zal tijdens de Grand Prix van Zuid-Korea de FIA-stewards bij gaan staan. De Noord-Ier volgt Alan Jones op die tijdens de Grand Prix van Japan de stewards bij stond.

De carrière van Donnelly in de Formule 1 heeft niet lang geduurd. De Noord-Ier reed voor Arrows en Lotus en is in dertien Formule 1-races gestart, waarbij een zevende plaats in Hongarije zijn beste resultaat was. In 1990 maakte een crash in de trainingen op Jerez een einde aan zijn loopbaan als coureur. De 47-jarige Noord-Ier maakt tegenwoordig bij autosportevenementen regelmatig zijn opwachting om demonstraties te geven.


De heftige crash van Donnelly op Jerez

FOK! filmtip van de dag: Lord Of The Rings: The Two Towers

Iedere dag komen er meerdere films op televisie. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft jou iedere dag onze tip van de dag. Vandaag is dat... The Lord of the Rings: The Two Towers.

Waar gisteren Frodo en Hobbit-consorten begonnen met hun reis naar Mordor, wordt vandaag het tweede deel van de reis uitgezonden. The Lord of the Rings: The Two Towers is het tweede deel van een serie van drie films gebaseerd op het gelijknamige boek van J.R.R. Tolkien. Het leger van Saruman maakt zich klaar voor een aanval tegen Aragon en de mensen van Rohan. Met het sprankje overgebleven hoopvan Frodo en Sam wordt hun reis doorgezet samen met een verzameling nieuwe kameraden. Voordat de Ring kan worden vernietigd in de berg Mordor moet het gezelschap eerst de Stad van Gondor verdedigen en Isengard aanvallen. De Strijd om de Ring staat op het punt om los te barsten.

De film is vanavond om 20:30 te zien op RTL 7.

LOTR

Sky Budgets: Airline Tycoon 2 Demo

Voor iedereen met de nobele droom om je eigen luchtvaartmaatschappij te runnen is er nu een oplossing. Er is een demo beschikbaar van Sky Budgets: Airline Tycoon 2. De demo brengt ons drie campagnes uit de singleplayer die je vluchtroutes van vliegtuigen laat bepalen. Ook zijn er vier vliegtuigen waarmee je je kunt bemoeien en de demo laat je de financiën regelen. 

Je kunt de demo hier of hier downloaden. Mocht je toevallig een luchtvaartmaatschappij runnen, laat ons weten of het realitisch is.

Mallya verkoopt deel Force India

Vijay Mallya heeft 42,5% van de aandelen in het Formule 1-team Force India overgedaan aan het bedrijf van zakenman en sportliefhebber Subroto Roy, Sahara India Parivar. Hierdoor krijgt het team de naam Sahara Force India.

Het nieuws werd vandaag bekendgemaakt bij een persconferentie in New Delhi. Volgens Mallya zal de Sahara India Parivar 100 miljoen dollar in het team investeren. Dit is met het oog op de Formule 1-toekomst van India goed nieuws.

Volgens Formule 1-journalist Joe Saward heeft Mallya 8% van zijn aandelen verkocht en behoudt hij nog 42,5%. De overige aandelen voor Sahara India Parivar komen van de familie Mol die in 2007 samen met Mallya de aandelen Spyker Cars hadden overgenomen. Voor Mallya zelf is de deal goed nieuws, omdat zijn luchtvaartmaatschappij Kingfisher momenteel niet goed draait en hij het niet wil veroorloven om te veel middelen in de Formule 1 te steken.

[Teaser] The Avengers

De eerste teaser van The Avengers is vanaf vandaag online. Dit meldt distributeur Walt Disney Nederland vandaag.

Synopsis: Wanneer een onverwachte vijand de aarde bedreigt, brengt Nick Fury (Samuel L. Jackson) als leider van een geheime spionnenorganisatie SHIELD een uitzonderlijk maar ijzersterk team samen om de wereld te redden van de ondergang.

The Avengers heeft in de hoofdrollen Robert Downey Jr. als Iron Man, Chris Evans als Captain America, Mark Ruffalo als The Hulk, Chris Hemsworth als Thor, Scarlett Johansson als Black Widow, Jeremy Renner als Hawkeye en Samuel L. Jackson als Nick Fury. De film is geregisseerd door Joss Whedon.

De film verschijnt op 26 april 2012 in de bioscoop.

AEX boven de 300 punten

Op Beursplein 5 is woensdag de AEX-Index boven de 300-puntengrens gesloten. In een uitermate positieve dag sloot de Amsterdamse beurshoofdgraadmeter in de slotveiling 2,5 procent hoger op 300,14 punten. Dit is de hoogste slotstand in 2,5 maand tijd.

Beleggers gingen ervan uit dat Slowakije uiteindelijk toch akkoord zal gaan met de verruiming van het Europese noodfonds en bleven optimistisch over de aanpak van de schuldencrisis in Europa. Ook werden kwartaalcijfers van chipfabrikant ASML positief ontvangen. Het Veldhovense bedrijf ontving meer orders dan verwacht en overtrof de verwachtingen voor de winst en omzet.

Daarnaast was de industriële productie in de eurozone in augustus onverwacht met 1,2 procent is gestegen ten opzichte van de voorgaande maand. Economen hadden gerekend op een daling met 0,7 procent. Financials Aegon en ING pompten er 7,6 en 6,7 procent bij en behoorden tot de grootste stijgers. Ook Air France-KLM klom 6,8 procent hoger.


AEX boven de 300 punten (Beeld: IEX)

'Danny is een crimineel'

Pech voor Danny, Ronny en Wesley. Zij komen namelijk significant vaker in aanraking met de politie. Dit is gebleken uit een Zweeds onderzoek.

Erik Segerborg en Mikael Söderström hebben voor hun proefschrift onderzoek gedaan naar het verband tussen namen die eindigen op een 'y' en criminaliteit. En verdomd, de Danny's van deze wereld hebben grote kans een crimineel te worden.

Het gegeven wordt inmiddels het 'y-naam'-syndroom genoemd. De verklaring is inmiddels mogelijk gevonden. Kinderen als Sonny, Ronny en Danny groeien op in een lagere sociale en economische klasse. Desondanks weten de onderzoekers niet of dit de daadwerkelijke reden is.

Feit is wel dat in Zweden mannen met een 'y-naam' worden gediscrimineerd op de arbeidsmarkt. Segerborg heeft in Zweedse media aangegeven dat er meer onderzoek nodig is naar het verband tussen criminaliteit en namen.

Dead Island pc-patch beschikbaar

Er is een pc-patch verschenen voor het door bugs geplaagde Dead Island. De patch is vanaf nu te downloaden op steam en repareert een hoop vervelende bugs zoals bijvoorbeel een bug waardoor je saves niet meer te gebruiken zijn. Er is nog niks bekend over een eventuele PS3- of Xbox 360-patch, howel het logisch is als deze ook binnenkort verschijnt.

De volledige change-log is als volgt:

 • Fixed running game on Steam in offline mode
 • Fixed damaged saves when a player has more than 190 items in inventory (weapon or stacked items, counting in items from Jin's storage and player inventory). Corrupted savegames will be recovered when possible.
 • Fixed problems with unlocking "There and back again" with progress 72/72
 • Fixed duplicating weapons:
 • When throwing and dropping at one time
 • When dropping items from inventory
 • Optimized scanning for friends-process, to decrease lobby server workload
 • Fixed random freezes when playing 4 players coop no longer appear
 • Fixed issues when using medkits from inventory menu
 • Stacking items issue solved: miscellaneous items to 9999, medkits and alcohol to 30 instead of 10.
 • Added the option to disable voice chat in game.
 • Limited Jin's storage capacity to 150
 • Fixed: disappearing items when there is no place in inventory and a player tries to get an item from Jin's storage
 • Improved trading: items will be removed from the smallest stack instead of a random one.
 • Fixed problems with corrupted profiles, which caused the game to start with black screen and freeze.
 • Fixed levitating zombies after killing
 • Fixed not being able to show quest details in quest menu using Xbox controller

Slowaaks akkoord over noodfonds EFSF

Oppositie en regering in Slowakije hebben een akkoord bereikt over uitbreiding van het Europese noodfonds EFSF. Dat heeft oppositieleider Robert Fico woensdag bevestigd.

De oppositie zal ermee instemmen dat Slowakije zijn fiat geeft aan uitbreiding van de bevoegdheden van het steunfonds, dat is bedoeld om eurolanden te helpen die hun schulden last niet langer kunnen dragen. In ruil daarvoor komen er vervroegde verkiezingen.

Slowaaks akkoord over noodfonds EFSF
Slowaaks akkoord over noodfonds EFSF (Foto: ANP)

George Clooney krijgt Hollywood Film Award

George Clooney krijgt eind deze maand een Hollywood Film Award. De 50-jarige acteur krijgt de onderscheiding voor beste acteur vanwege zijn prestaties in The Descendants en The Ides of March, schrijft het Amerikaanse entertainmentblad The Hollywood Reporter. Andere winnaars kregen al eerder te horen dat ze in het zonnetje worden gezet.

"George Clooney blijft schitteren als een van Hollywoods meest getalenteerde acteurs", licht de organisator van de filmprijzen toe. "We zijn erg blij dat we hem dit jaar in het zonnetje kunnen zetten tijdens de Hollywood Film Awards."

Tot de al eerder bekendgemaakte namen behoort Michelle Williams. Zij krijgt het beeldje voor beste actrice. Ook de gehele cast van The Help valt in de prijzen. Voorgaande jaren gingen onder meer Tom Hanks, Russel Crowe, Johnny Depp, Richard Gere en Leonardo DiCaprio naar huis met de Hollywood Film Award voor beste acteur.

De Hollywood Film Awards worden op 24 oktober uitgereikt tijdens de Hollywood Awards Gala Ceremony. De filmprijzen worden gezien als belangrijke graadmeter voor de Oscars.

Gay.nl woest op De Telegraaf

Gay.nl, naar eigen zeggen het grootste homomedium van Nederland, heeft woensdag in een persbericht woest gereageerd op een Telegraaf-artikel van Jos van Noord.

De journalist schrijft in zijn column dat hij er klaar mee is dat homoseksuelen constant aandacht opeisen en ook de regie over die aandacht willen. "Kortzichtig, generaliserend en gewoonweg kwetsend", vindt Gay.nl-hoofdredacteur Kristiaan Schimmel het.

Van Noord spreekt van de 'tragiek van de gayscene': "Gelukkig halen veruit de meeste Nederlanders hun schouders op over al dat gaygedoe. Homo's, bio's [sic], trafo's [sic] en lesbo's kunnen nóg zo opvallend doen, het nieuwtje is er af. Wat interesseert het een ander nog? Hierin schuilt volgens mij de tragiek van het nogal uitdagende clowngedrag door etalagehomo's: velen zijn doodongelukkig dat zij niet eens meer een béétje apart zijn."

De uitspraken stuiten Gay.nl-redactie tegen het borst: "De generalisatie die Van Noord toepast, raakt kant noch wal. Het zou fijn zijn als hij de groep 'homo's' wat beter zou leren kennen voor hij erover schrijft. De homo is namelijk net zo eenvoudig te generaliseren als 'de hetero'. Wat maakt iemand een etalagehomo? Is dat al wanneer je met je vriend of vriendin zoent op straat, of wanneer je tijdens een landelijk feest met ontbloot bovenlijf rondloopt? Want daarin verschillen homo's niets van hetero's."

Ook de bewering dat Nederlanders hun schouders ophalen over 'al dat gaygedoe' wuift Schimmel weg: "Toen in Goede Tijden, Slechte Tijden een homoseksuele vrijscène te zien was, stond Nederland op z'n kop. Er worden homostellen weggepest uit hun huis en jongeren durven niet uit de kast te komen. Zo zijn er nog tal van voorbeelden." Tot slot vindt Gay.nl de timing van de column een grove belediging van de Coming Out Dag, die dinsdag plaatsvond.

Riot laat nieuwe League Of Legends champion zien

Riot Games heeft een nieuwe champion toegevoegd aan hun immens populaire MOBA game, League of Legends. Malcome Graves is een soort van Steam Punk cowboy/gunslinger met een gigantische stoom-bazooka. 

Op de website van League of Legends kan je de achtergrond informatie van de nieuwe champion bekijken, daar staan ook zijn mogelijkheden. (buckshot, smokescreen, quickdraw, collateral damage, en true grit.)

Microsoft nieuwe eigenaar Twisted Pixel

Twisted Pixel, maker van onder andere The Maw, Splosion Man en Gunstringer, heeft een nieuwe eigenaar. Microsoft heeft de indie developer naar zich toe getrokken. Beide partijen willen verder niets kwijt over de details van de deal maar laten wel weten blij met elkaar te zijn.

Twisted Pixel heeft de afgelopen jaren games gemaakt voor Xbox Live en zal zich met deze deal hier verder mee bezig gaan houden. Volgens Microsoft zal de studio zich voornamelijk gaan storten op nieuwe en innovatieve games voor Kinect en Xbox Live.

Twisted Pixel co-founder en CEO Michael Wilford geeft aan blij te zijn dat ze hun goede relatie met Microsoft, die ze zien als de leider op het gebied van digitale distributie en innovatie, op deze manier kunnen bevestigen.

"It is really exciting for us to solidify our long-standing relationship with Microsoft Studios, who we consider to be the leader in digital distribution and creating new innovations in gaming like Xbox Live and Kinect.

Splosion man

Jim Carrey in goochelkomedie met Steve Carell

Jim Carrey wil een komedie opnemen met Steve Carell. De acteur wil een rol in de film Burt Wonderstone waarin Carell de titelrol van goochelaar speelt. Carrey is in onderhandeling voor een rol als zijn grote rivaal, schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline.

Carell speelt in de komedie een gevierde goochelaar in Las Vegas die breekt met zijn theaterpartner. Dan wordt zijn show overtroffen door een hippe straatgoochelaar, de beoogde rol van Carrey.

De 49-jarige Carrey speelde dit jaar een gastrol in de tv-serie The Office toen Carrell de serie net had verlaten. De twee waren samen te zien in de komedie Bruce Almighty uit 2003. Burt Wonderstone wordt geregisseerd door Don Scardino, bekend van de humoristische serie 30 Rock. Burt Wonderstone moet in 2013 in de bioscopen draaien.


Jim Carrey in goochelkomedie met Steve Carell (Foto: Novum)

Grote plannen voor Battlefield 3 DLC

Vrijwel geen enkele game kan tegenwoordig meer zonder downloadable content (DLC). Zeker games met een uitgebreide multiplayer-mode worden vaak voorzien van grote DLC-packs met nieuwe wapens en maps. Battlefield 3 zal hierin geen uitzondering vormen. DICE heeft laten weten grote plannen te hebben met de DLC van Battlefield 3.

In een gesprek met MCV heeft creative director van Battlefield 3, Lars Gustavsson, laten weten dat ze al lang aan het voorbereiden zijn voor DLC. Volgens Gustavsson is het tegenwoordig heel belangrijk om lang voor de release van een game al te denken aan de toekomstige DLC. DICE is hier helemaal naar gestructureerd waarbij speciale teams zich steeds meer concentreren op de DLC.

“We’ve completely restructured our studio around it. Nowadays, we have operations team who looks at the title when it starts getting closer to launch (or long before) with potential downloadable content and so on, to really have a plan"

Volgens Gustavsson is dit een must in de gamesindustrie van tegenwoordig. Als je je niet lang van te voren bezig houdt met de toekomstplannen, zal je achter gaan lopen en kom je in de problemen. Battlefield 3 zal eind deze maand in de winkels liggen voor de pc, PlayStation 3 en Xbox 360.

BF3

Time Travelers verhaal bekend

Level 5, de ontwikkelaar achter de populaire Professor Layton-serie, komt met een nieuw project: Time Travelers. Het spel zal zich afspelen in Tokyo. Op een dag verschijnt er een mysterieus gat boven de stad gevolgd door een grote explosie.

Achtien jaar later, in 2031, is Tokyo omgetoverd tot een futuristische stad. Holografische beelden vullen de straten en in het midden staat een grote toren van tweeduizend meter hoog. Deze wordt de "Space Elevator" genoemd.

Er is ook een klein lijstje van belangrijke personen bekendgemaakt:
Fushima Hina: een tv aankondiger die onderzoek doet naar een terrorist genaamd Dokuro No Kaijin.
Fukase Yuri: Een derdejaars middelbare scholier, die erg slim en goed in sport is, maar een gesloten persoonlijkheid heeft.
Kamiya Soma: Een politieagent die met terroristen moet meewerken om zo zijn vrouw en kind, die gegijzeld zijn door terroristen, te beschermen.
Shindo Kyugo: Een man die vroeger als een genie beschouwd werd, maar nu zijn tijd verdoet met het maken van een tijdmachine.

Het spel zal rond 2012 uitgebracht worden op de PSP, PS-Vita en 3DS. Over een Europese en Amerikaanse release is nog niets bekend.

 

Tafeltennissters opnieuw Europees kampioen

De Nederlandse tafeltennissters zijn voor de vierde keer op rij Europees kampioen geworden. In de finale in het Poolse Gdansk werd Roemenië met 3-0 verslagen. Elena Timina sleepte het beslissende punt in de wacht door in vijf games af te rekenen met Bernadette Szocs.

Timina had aanvankelijk de nodige moeite met haar opponent, die de winst in de eerste twee games pakte. Timina herstelde zich echter en stelde de Europese titel overtuigend veilig: 9-11, 6-11, 11-4, 11-2 en 14-12.

Nederland opende ook al sterk in de eindstrijd dankzij Li Jiao, die Daniela Dodean met 3-0 aan de kant zette: 11-7, 11-7 en 11-5. Li Jie kende meer moeite met Elizabeta Samara. Jie keek na drie games tegen een achterstand aan, maar nam daarna het heft in handen: 11-7, 2-11, 8-11, 13-11 en 11-3.

Panda's knallen in Saints Row the Third

Er zijn weer herinneringen op te halen in een tweede Saints Row: The Third-trailer. Wie wil er nu niet in een Japanse show mascottes die als panda's verkleed zijn neerschieten?

Het verhaal in Saints Row: The Third gaat over een bende: de Saints. Zij hebben na het tweede deel de controle over Stillwater overgenomen en breiden ze hun macht uit. De machtsuitbreiding blijft echter niet onopgemerkt. De leider van een andere criminele groep genaamd de The Syndicate ziet dat de Saints een bedreiging voor hem kunnen vormen. Deze leider, Philip Loren, wil de Saints uitschakelen.

Het spel biedt naast het verhaal natuurlijk bizarre humor en veel manieren om je eens goed uit te leven in de stad. Niets moet, alles kan in dit spel. Het komt 15 november uit op Windows, PlayStation 3 en Xbox 360.

Scribblenauts ook op iOS

Warner Bros. Interactive Entertainment kondigt aan dat haar Scribblenauts Remix App voor iPad, iPhone en iPod touch nu beschikbaar is in de App Store.

Deze app bevat nieuwe functies, complete originele levels en een combinatie van de meest populaire puzzels van Scribblenauts en Super Scribblenauts. De Scribblenauts-franchise heeft meer dan vijftig onderscheidingen in de sector gekregen en meer dan twee miljoen games verkocht- waarmee dit een van de meest succesvolle hand-held videogame-franchises is.

Scribblenauts Remix introduceert zijn inventieve gameplay voor nieuwe, casual spelers van alle niveaus en laat Scribblenauts-fans op nieuwe manieren spelen. De game is gecreëerd door 5TH Cell en ontwikkeld door Iron Galaxy, en laat spelers hun verbeelding gebruiken om ieder woord op te schrijven, aan te passen met bijvoeglijke naamwoorden en zo het object tot leven te brengen om puzzels op de lossen. Het spel is ontwikkeld voor iOS 5 en synchroniseert met iCloud, waardoor consumenten het spel op al hun iOS-apparaten kunnen spelen. Spelers verliezen nooit hun vooruitgang omdat spellen online worden opgeslagen in iCloud.

Door gebruik te maken van het Game Center zijn spelers zichtbaar voor vrienden en de gaming-community in een nieuwe online sociale component. Spelers kunnen op het leaderboard hun score bekijken en vergelijken met de scores van vrienden. Scribblenauts Remix maakt ook gebruik van Twitter en Facebook waardoor spelers game informatie kunnen posten.

De Scribblenauts Remix App is beschikbaar voor € 3,99 in de App Store voor iPad, iPhone en iPod touch of via www.itunes.com/appstore.

Scribblenauts Remix

Zynga rukt zich los van Facebook

De makers van Farmville en Cityville hebben een website opgericht waar hun eigen spellen gespeeld kunnen worden. Zynga, het grootste gamebedrijf voor Facebook-spellen, heeft de website Zynga Direct genoemd. Dat schrijft techwebsite Venturebeat.

Het is het eerste initiatief van Zynga om zich los te weken van het sociale netwerk Facebook. Met een eigen website kan het gamebedrijf meer geld verdienen. Volgens webanalysewebsite App Data spelen maandelijks 250 miljoen Facebook-gebruikers een spelletje van Zynga. Van het geld dat het bedrijf hieraan verdient, vorig jaar negentig miljoen dollar, vloeit dertig procent in de kas van het sociale netwerk.

Spelers kunnen dankzij Zynga Direct hetzelfde spel spelen via Facebook, Zynga's eigen portaal en op bijvoorbeeld pc's en smartphones. Ondanks de nieuwe initiatieven is Zynga niet van plan Facebook de rug toe te keren. Negen nieuwe spellen, waaronder titels als CastleVille, Hidden Chronicles en Zynga Casino, zijn binnenkort ook te spelen via het sociale netwerk.

zynga

Raad van State kraakt wetsvoorstel AOW-leeftijd

De Raad van State is kritisch over de wetsvoorstellen rond de verhoging van de AOW-leeftijd naar 66 jaar. De verhoging wordt volgens het hoogste adviesorgaan 'ondergraven door het flankerend beleid'. Het kabinet heeft de wetsvoorstellen woensdag naar de Tweede Kamer verstuurd.

In de wetsvoorstellen, die een uitwerking zijn van het pensioenakkoord tussen de sociale partners van begin juni, wordt de AOW-leeftijd in 2020 verhoogd naar 66 jaar. Daarna wordt deze automatisch verder verhoogd, afhankelijk van de levensverwachting.

De Raad van State is blij met dit automatische karakter van de verhoging. Andere onderdelen van de kabinetvoorstellen doen het positieve effect echter weer teniet, stelt het adviesorgaan.

Zo hebben de vakbonden bedongen dat ouderen toch nog eerder met pensioen kunnen gaan, zonder financiële consequenties. Het doel van de maatregel, het verhogen van de arbeidsparticipatie van ouderen met het oog op de vergrijzing, verdwijnt hiermee uit zicht.

Het tijdpad waarvoor het kabinet heeft gekozen, verhoging per 2020, doet daarnaast volgens de Raad van State geen recht aan de 'urgentie van de problematiek waarvoor het wetsvoorstel een oplossing beoogt te bieden'. Het hoogste gerechtelijke orgaan zet ook vraagtekens bij de verdeling van de lasten en lusten tussen jong en oud.

De jaarlijkse verhoging van de AOW-uitkering tot 2028 is volgens de raad een 'schijnzekerheid'. In het wetsvoorstel wordt de uitkering gekoppeld aan de loonsverhogingen, plus een jaarlijkse verhoging van 0,6 procent. Volgens de raad staat dit 'op gespannen voet met het jaarlijkse begrotingsproces'.

Het advies van de Raad van State is niet bindend. Het kabinet houdt vast aan zijn plannen. Wel wordt mede door het Centraal Planbureau nog onderzoek gedaan naar de effecten voor de verschillende generaties.

PvdA: Geen overdrachtsbelasting voor starters

De overdrachtsbelasting moet tijdelijk verdwijnen voor mensen die voor het eerst een huis kopen. Dat heeft PvdA-Kamerlid Jacques Monasch woensdag bepleit in een debat in de Tweede Kamer over de woningmarkt. Minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner (CDA) zei niet veel voor het plan te voelen.

Volgens Monasch komt de woningmarkt weer op gang zodra meer starters een huis gaan kopen. De tijdelijke verlaging van de overdrachtsbelasting van zes naar twee procent voor iedereen heeft te weinig effect en kan al per 1 januari worden teruggedraaid, in plaats van per 1 juli, stelde de PvdA'er.

Donner wees erop dat de verlaagde overdrachtsbelasting voor iedereen geldt, ook voor starters. Het verlaagde tarief eerder afschaffen dan gepland wekt volgens Donner geen vertrouwen. "En het gaat er juist om dat mensen weer vertrouwen krijgen."

Het CDA bepleitte tijdens het debat de invoering van een combinatie van huren en kopen voor starters. Zij moeten een woning eerst kunnen huren, om deze vervolgens te kunnen kopen zodra ze voldoende hebben gespaard voor een eigen betaling, stelde Kamerlid Bas Jan van Bochove.

Politie schiet verdachte neer bij steekpartij

Agenten hebben woensdagmiddag in Rotterdam een 27-jarige vrouw neergeschoten. Ze verzette zich tegen haar arrestatie nadat ze even daarvoor haar 34-jarige partner had neergestoken met een mes.

De vrouw werd rond 13.30 uur in haar knie geschoten op de Bergweg. Pepperspray had haar niet tot bedaren gebracht, zegt een woordvoerder van de politie. De vrouw is naar een ziekenhuis gebracht, waar ze is aangehouden.

Ook de neergestoken man is naar een ziekenhuis gebracht. Hij had meerdere verwondingen aan zijn arm. De politie onderzoekt wat er precies is gebeurd.

Del Bosque ziet Nederland niet als favoriet op het EK

Vicente Del Bosque en Spanje deden het uitstekend in de EK-kwalificatie voor het toernooi in Polen en Oekraïne. De Spanjaarden wisten alle wedstrijden te winnen en hierdoor zijn ze één van de grote kanshebbers op de Europese titel volgend jaar.

Del Bosque liet in de Spaanse media optekenen dat zijn land een grote favoriet is, echter liet hij ook weten dat er genoeg andere sterke landen zijn. "Er zijn sterke tegenstanders: Engeland, Duitsland, Italië en Frankrijk." Nederland werd opvallend genoeg niet genoemd door de bondscoach. Tijdens het WK in Zuid-Afrika stond hij nog met Spanje tegenover de Nederlandse ploeg.

Whitmarsh wil spiegels F1-bolide verbeteren

McLaren-teambaas Martin Whitmarsh heeft gepleit voor het verbeteren van de spiegels op de Formule 1-auto's. De Brit denkt dat het gebrekkige zicht mogelijk bij heeft gedragen aan de botsing die zijn pupil Lewis Hamilton in Japan had met Ferrari-coureur Felipe Massa.

"In vergelijking met vroeger, zo'n twintig jaar geleden, zijn de spiegels groot. Maar als het gaat over de vibratie, daar doen we waarschijnlijk niet genoeg tegen. Vraag het aan elke coureur en ze zullen antwoorden dat het zicht in zijspiegels op rechte stukken niet geweldig is. Een andere kleur in de zijspiegels waarnemen is de enige manier waarop ze een achterliggende auto kunnen ontdekken. Wellicht is het tijd om daar iets aan te doen," zei Whitmarsh.

"Lewis was een beetje afgeleid op weg naar de aanvaring met Massa. Hij wist dat hij een lekke band had en bracht de auto rustig naar de pits. Spiegels kunnen altijd groter, beter en beter gepositioneerd worden en als coureur kan je ook meer op de spiegels letten. Maar het is wel iets dat onze aandacht vereist."

Nadal eenvoudig door in Shanghai

Rafael Nadal heeft zich zonder moeite geplaatst voor de derde ronde van het Masters-toernooi in Shanghai. De Spanjaard was woensdag met 6-3 en 6-2 te sterk voor zijn landgenoot Guillermo Garcia-Lopez. De als eerste geplaatste Nadal moet het daarin opnemen tegen de Duitser Florian Mayer. Die rekende in 6-3 en 6-4 af met de Argentijn David Nalbandian.

Jo-Wilfried Tsonga heeft de derde ronde niet kunnen bereiken. De als vierde geplaatste Fransman verloor verrassend van de Japanner Kei Nishikori: 6-7 (1), 6-4, 6-4. In de volgende ronde ontmoet Nishikori de Colombiaan Santiago Giraldo. Hij versloeg de Oostenrijker Jürgen Melzer met 6-4, 4-6, 7-6(5).

Ricco hoort twaalf jaar schorsing eisen

Riccardo Ricco moet zijn wielercarrière mogelijk noodgedwongen beëindigen. Het Italiaans olympisch comité heeft twaalf jaar schorsing geëist tegen de Italiaan. De 28-jarige Ricco zou in februari een illegale bloedtransfusie hebben ondergaan. Eerder zat hij al een schorsing van twintig maanden uit vanwege dopinggebruik.

Het Italiaanse antidopingtribunaal moet zich uitspreken over een straf voor Ricco, die eerder dit jaar door zijn Nederlandse werkgever Vacansoleil op staande voet werd ontslagen. Ook hangt de Italiaan een celstraf boven het hoofd. Justitie in Modena is bezig met een strafrechtelijk onderzoek.

Ricco werd in februari met hoge koorts opgenomen in een Italiaans ziekenhuis. Hij zou zijn gezondheid in gevaar hebben gebracht door bij zichzelf een bloedtransfusie toe te passen. De Cobra bleef lange tijd ontkennen, maar zou deze week volgens persbureau ANSA alsnog overstag zijn gegaan. Sinds het incident zit Ricco een voorlopige schorsing uit.


Ricco hoort twaalf jaar schorsing eisen (Foto: Novum)

Zweedse ballenjongen in zonnetje gezet

De Zweedse ballenjongen die aan de basis stond van de 3-2 van Ola Toivonen tegen Oranje, mocht 's avonds in het spelershotel van Zweden meedelen in de feestvreugde.

Op het moment dat de verdediging van Oranje even niet scherp was nadat de bal in de 53e minuut over de zijlijn was gegaan, gooide de vijftienjarige David Weinefelt de bal razendsnel naar de Zweedse international Mikael Lustig. De verdediger gooide de bal snel richting Johan Elmander die via een Nederlander Ola Toivonen in staat stelde de winnende treffer te maken.

"Als ik de bal niet zo snel had gekregen, dan hadden we nooit kunnen scoren. Op dit niveau gaat het om de details", zei Lustig tegen Aftonbladet. Lustig toonde zich dolblij met de ballenjongen, die na de wedstrijd naar het spelershotel werd gebracht om in de bloemetjes te worden gezet, meldt het ANP.

De tiener kreeg van de Zweedse media ook nog de vraag of hij net zo snel gehandeld had als het Nederlands elftal een ingooi mocht nemen. "Dan had ik nog rustig een minuutje gewacht", zei de ballenjongen met een glimlach.

[WIN] Vrijkaartjes Paranormal Activity 3 + USB-stick

Heb jij nog nachtmerries van Paranormal Activity 1 en 2? Pas dan maar op, want Paranormal Activity 3 komt eraan. In het derde deel gaan we 18 jaar terug in de tijd en krijgen we te zien hoe e.e.a. allemaal is gestart. Vanaf volgende week 20 oktober is de film in de bioscoop te bewonderen. Een mooie gelegenheid voor FOK! om onze users kans te laten maken op een leuk prijzenpakket rond de film.

De zusjes Katie en Kristi hebben een logeerpartij bij hun grootmoeder. Hun dagelijkse bezigheden worden vastgelegd op film als herinnering voor de ouders en ook Katie en Kristi mogen van de camera gebruik maken. Katie en Kristi geraken in bizarre situaties en er wordt een pact wordt gesloten met de duivel omtrent Hunter.

In samenwerking met Universal Pictures International mogen we vijf pakketten bestaande uit twee vrijkaartjes en een USB-stick weggegeven.Om hierop kans te maken beantwoord je de vraag die je hier kunt vinden.

paranormalactivity3clg_frm.jpg
Meedoen kan tot en met 19 oktober 2011

Aston Villa verbiedt spelers ver van de club te wonen

Een opmerkelijke eis van het bestuur van Aston Villa. De spelers van de club moeten voortaan binnen een uur rijden van het trainingscomplex wonen. Sommige spelers komen vermoeid aan op de training en daarom vindt manager Alex McLeish dat er maatregelen moeten worden genomen.

Sommige spelers wonen nog in de stad waar ze vandaan komen of waar hun vorige club speelt. "We willen dat iedereen binnen een uur rijden van het trainingsveld woont", meldt McLeish op de website van de Premier League. "Als je tussen een uur en twee uur in de auto zit met dat drukke verkeer, kom je gestrest op de club, erg ongezond."

Remake van Steel Magnolias met donkere cast

De romantische komedie Steel Magnolias uit 1989 krijgt een remake. De cast van de nieuwe film zal helemaal bestaan uit acteurs met een donkere huidskleur, schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline. De film wordt net als het origineel opgenomen in de Amerikaanse staat Louisiana.

Steel Magnolias gaat over een groep vrouwen in het zuiden van de Verenigde Staten die een hechte band hebben. In de film uit 1989 waren alleen blanke acteurs te zien. In de komedie speelde Sally Field, Dolly Parton, Shirley MacLaine, Darryl Hannah, Olympia Dukakis en Julia Roberts te zien.

Kenny Leon gaat de film regisseren. Hij regisseerde Sean ?Diddy? Combs in het drama A Raisin in the Sun en maakte met Denzel Washington en Viola Davis het toneelstuk Fences. Wie in de remake van Steel Magnolias gaat spelen, is evenals de productiedatum nog onbekend.


Remake van Steel Magnolias met donkere cast (Foto: Novum)

iPhone-dieven krijgen boete en taakstraf

De twee studenten die een gevonden prototype van de iPhone 4 vorig jaar aan een techweblog verkochten zijn veroordeeld tot een taakstraf van veertig uur en een boete van 250 dollar. De 22-jarige Brian Hogan en de 28-jarige Robert Sage Wallower krijgen bovendien een jaar voorwaardelijke celstraf. Dat heeft een Amerikaanse rechter bepaald.

De straf valt laag uit omdat Hogan en Sage Wallower volgens de rechter naïef waren en niet na hadden gedacht over de mogelijke consequenties. De twee verkochten begin vorig jaar voor vijfduizend dollar de in een café gevonden iPhone 4 aan het techweblog Gizmodo. Het weblog maakte tal van details over de telefoon nog voor de onthulling openbaar. De winst uit de verkoop van de telefoon mogen Hogan en Sage Wallower vreemd genoeg houden.

Na de publicatie van de gevonden iPhone op het weblog deed de Amerikaanse politie invallen bij de bloggers. Het weblog ging eerder vrijuit omdat zij handelden in het journalistieke belang. Met de veroordeling van Hogan en Sage Wallower komt een einde aan de zaak rond de verloren iPhone.

De iPhone 4 krijgt eind deze maand een opvolger in de vorm van de iPhone 4S. De twee telefoons lijken veel op elkaar, maar de 4S heeft een krachtigere processor en een camera met meer detail. In Nederland gaan onder meer KPN en T-Mobile de smartphone aanbieden.


iPhone-dieven krijgen boete en taakstraf

Blizzard steunt handel in Warcraft-huisdieren

Voor het eerst maakt Blizzard het mogelijk met 'echt geld' te handelen in World of Warcraft. Voor tien euro kunnen gamers een virtueel huisdier kopen, waarna ze het beestje, een zogenoemde Guardian Cub, tegen gamegeld kunnen doorverkopen of met elkaar kunnen ruilen. Dat heeft de gamestudio bekendgemaakt.

Spelers konden al met echt geld virtuele huisdieren kopen, maar die waren binnen het spel niet te verhandelen. Gamers hoeven nu niet meer per se tien euro uit te geven om het beestje te bemachtigen, maar ze kunnen het ook cadeau krijgen van vrienden.

De studio wil met de stap ook de illegale handel in virtuele huisdieren via online verkoopsites tegengaan. Sommige World of Warcraft-huisdieren zijn namelijk met een code te activeren. Die worden op veilingsites aangeboden. Daardoor wisselen de huisdieren voor veertien tot soms wel tweehonderd euro van eigenaar.

Blizzard biedt al anderhalf jaar virtuele huisdieren en paarden tegen betaling aan. Deze dieren worden verbonden aan het abonnement van een speler waardoor handel met andere spelers of via verkoopsites niet meer mogelijk is. De Guardian Cub wordt verbonden aan slechts één gamepersonage en is, mits het huisdier niet geactiveerd wordt, verhandelbaar binnen het spel.


Blizzard steunt handel in Warcraft-huisdieren

Oud-Square Enix-medewerker onthult eerste Level-5-project

Yasumi Matsuno, oud-medewerker van Square Enix, heeft in het Japanse tijdschrift Famitsu zijn eerste project als Level-5-medewerker bekendgemaakt. Het gaat om de 3DS-titel Guild 01

Matsuno, die onder andere bekend is van de Ogre-series en Final Fantasy XII, is niet de enige grote naam die bij dit spel betrokken is. Suda 51 en Yoot Saito werken ook mee aan dit spel. 

Guild 01 bestaat uit vier spellen, elk gemaakt door een andere gamedesigner. Kaiho Shojo is een 3D-shooter van Suda 51. Hierin bestuur je een robot die bekend staat als Kaihoki en moet je demonische wezens neerschieten. Rental Bukiya de Omasse is een RPG van Yoshiyuki Hirai waarin je de eigenaar van een wapenwinkel speelt. In de simulator Air Porter van Yoot Saito ga je aan de slag als leidinggevende op een vliegveld. En als laatste is er Matsuno's Crimson Shroud, dat wordt omschreven als een dark fantasy RPG. 

De game staat gepland voor een release in 2012. Het is nog onbekend of Level-5 de game ook buiten Japan uit gaat brengen.

CD: Dream Theater - A Dramatic Turn Of Events

Afgelopen maand deed Dream Theater weer van zich spreken met het uitbrengen van een nieuwe cd, A Dramatic Turn Of Events. Een titel die aardig de lading dekt van het vertrek van drummer en medeoprichter Mike Portnoy. Vorig jaar hield hij het na 25 jaar voor gezien. Het elfde studioalbum werd ingedrumd door zijn opvolger Mike Mangini, bekend van onder meer Annihilator en Steve Vai.

Austin Powers-schurk in cel beschuldigd van moord

Joseph Hyungmin Son wordt ervan beschuldigd zijn celgenoot te hebben vermoord. De 40-jarige acteur werd in september veroordeeld tot levenslang. Zijn 50-jarige celgenoot werd maandag dood aangetroffen, schrijft de Amerikaanse krant Los Angeles Times. De acteur was in 1997 te zien als Random Task in de komedie Austin Powers: International Man of Mystery.

Sons celgenoot was een zedendelinquent. Volgens de bewakers van de gevangenis is de Zuid-Koreaan zijn moordenaar. Son wordt echter pas officieel aangeklaagd als het onderzoek naar de doodsoorzaak is afgerond.

De zaak waar Son voor is veroordeeld dateert uit 1990. De politie kwam zijn betrokkenheid echter pas op het spoor in 2008. De acteur werd veroordeeld voor een mishandeling en moest dna afstaan. Toen bleek dat hij achttien jaar daarvoor op kerstavond betrokken was geweest bij de bedreiging, ontvoering en mishandeling van een vrouw.

Vrouw wordt vergeetachtig van seks

Of een vrouw dommer wordt van seks is nog nooit bewezen, wel dat neuken invloed heeft op hun geheugen. In ieder geval een vrouw heeft last gehad van vergeetachtigheid na een flinke stoeipartij.

Bij de afdeling SEH van een ziekenhuis wandelde onlangs een 54-jarige vrouw binnen. Zij vertelde dat ze zich absoluut niets kon herinneren van de afgelopen 24 uur. De conclusie werd uiteindelijk toch getrokken: de seks met haar man was de oorzaak.

De vergeetachtigheid hield gelukkig niet lang aan. "Mensen raken ervan in paniek", verklaart een neuroloog. "Maar het veroorzaakt geen schade aan de hersenen. Het overkomt vooral vijftig- en zestigjarigen en kan ook door andere intense activiteiten dan seks veroorzaakt worden."

Sandra Bullock wil dochter Clint Eastwood spelen

Sandra Bullock wil een rol in de sportfilm Trouble with The Curve. De actrice zou in de film de dochter van hoofdrolspeler Clint Eastwood spelen, schrijft de Canadese filmsite Twitch. Het zou de eerste keer worden dat de twee samen op het witte doek te zien zijn.

Bullock heeft nog niet getekend voor de rol. Datzelde geldt voor Eastwood. Hij zou een bejaarde sportscout spelen die met zijn dochter voor het laatst op zoek gaat naar een getalenteerde honkballer.

De 47-jarige Bullock heeft net twee dramafilms afgerond. Ze is volgend jaar te zien in Extremely Loud and Incredibly Close en werkt aan de sciencefictionthriller Gravity met George Clooney. De actrice brak door met komische rollen, maar won vorig jaar een Oscar voor haar rol in het sportdrama The Blind Side.

De 81-jarige Eastwood heeft altijd gezegd alleen weer te willen acteren als er een goede filmrol voorbij komt. Trouble with The Curve wordt het regiedebuut van zijn productiepartner Robert Lorenz. Eastwood heeft plotseling niets om handen nu de ster van zijn volgende project, Beyoncé Knowles, zwanger is.

'Bordsommen in porno kloppen vaak'

Filmmakers nemen het vaak niet zo nauw met de waarheid. In bijna elke film zitten kleine of grove onjuistheden die door oplettende kijkers worden gedocumenteerd. Het weblog Blackboards in Porn nam de proef op de som en nam berekeningen en andere schrijfsels op de borden onder de loep.

Volgens het weblog bleken de meeste berekeningen aardig tot zelfs prima te kloppen. Soms bleken zelfs uitermate complexe wiskundige vraagstukken vlekkeloos te zijn uitgewerkt op de groene borden. Over het nut van het onderzoek kan worden getwijfeld, maar de decorbouwers van de pornosector verdienen volgens het weblog een dikke pruim.


Leerzamer dan gedacht dus (Beeld: Naughty America)

Play-offs EK worden lastige klus voor Turkije

Bondscoach van Turkije Guus Hiddink krijgt een zware dobber om zich te kwalificeren voor het EK. De Turken hebben van de UEFA een ongeplaatste status gekregen voor de play-offwedstrijden. Bosnië-Herzegovina, Estland en Montenegro zitten in hetzelfde schuitje. Portugal, Kroatië, Ierland en Tsjechië zijn de geplaatste landen.

De UEFA heeft de geplaatste landen aangewezen op basis van een eigen lijst, waarop de Turken zijn voorbijgestreefd door de Ieren. Dat verhoogt de kans dat ze met sterke landen worden ingedeeld. De loting voor de play-offs vindt donderdag plaats in het Poolse Krakau. De eerste wedstrijden worden gespeeld op 11 en 12 november. De returns worden op 15 november afgewerkt.

Op 2 december weet het Nederland elftal wie de tegenstanders zijn op het EK. In Kiev wordt dan geloot voor het eindtoernooi.


Play-offs EK worden lastige klus voor Turkije (Foto: Novum)

[WIN] Prijzenpakket The Change-Up

The Change-Up is de nieuwe comedy van de regisseur van The Wedding Crashers en de scenarioschrijvers van The Hangover met o.a. Ryan Reynolds, Jason Bateman, Leslie Mann en Olivia Wilde. Vanaf volgende week 20 oktober is de film in de bioscoop te bewonderen. Een mooie gelegenheid voor FOK! om onze users kans te laten maken op een leuk prijzenpakket rond de film.

Na een wild avondje stappen verandert het leven van de losgeslagen single Mitch (Ryan Reynolds) en de overwerkte advocaat en saaie huisvader Dave (Jason Bateman) drastisch wanneer ze op wonderbaarlijke wijze van lichaam verwisselen. Dit leidt tot hilarische situaties waarbij ze zich in allerlei bochten moeten wringen om te voorkomen dat ze elkaars leven niet volledig verwoesten...

In samenwerking met Universal Pictures International mag FOK! 5 prijzenpakketten weggeven. Elke winnaar krijgt 2 vrijkaarten om The Change Up in de bioscoop te gaan bekijken en krijgen daarbovenop een gave sporttas (>) en T-shirt (>) van de film. Om hierop kans te maken beantwoord je de vraag die je hier kunt vinden.

still_thechangup.jpg
Meedoen kan tot en met 19 oktober 2011

België leert vingeren en beffen

Een online sekscursus is in België een daverend succes. Onze zuiderburen leren massaal hoe je het ook voor een vrouw leuk kunt maken in bed. Vooral de cursussen beffen en haar vingeren vinden gretig aftrek.

Nadat wij Nederlanders al eerder gebruik konden maken van de cursus 'HoeHetMoet', is bij de Belgen op 3 oktober www.hoehetmoet.be gelanceerd. In ruim een week tijd hebben al honderdduizend Belgen de website bezocht, waarvan 69 procent man zijn.

Blijkbaar hebben de Belgen nu ook door dat je een vrouw moet plezieren wil je als man zijnde niet droog komen te staan. Zij leggen dan ook grof geld neer om te leren hoe zij een dame kunnen vingeren en oraal verwennen. Schuchter zijn onze zuiderburen nog wel: de cursus anale seks is er lang niet zo populair als bij ons.

Met respectievelijk 11 en 10 procent van de afgenomen cursussen zijn leren vingeren en beffen duidelijk het populairst. De top 5 wordt afgesloten met 'de eerste keer' (9 procent), jezelf aftrekken en pijpen (8 procent). In ons land staat anale seks met 13 procent fier bovenaan, gevolgd door beffen (12 procent) en pijpen (11 procent). Overigens wordt er vandaag ook een Britse variant gelanceeerd.

"De website is een goede aanvulling op bestaande initiatieven", verklaart Boris Cruyssaert van Sensoa. "Www.hoehetmoet.be laat in bewegend beeld zien hoe sekstechnieken precies in elkaar zitten. Het is geen porno, ook al zijn de beelden expliciet. We weten uit onze werking dat sommige jongvolwassenen op zoek zijn naar visuele informatie en deze site biedt die informatie aan met duidelijke films. We vinden het goed dat de films ook nadruk leggen op veilig vrijen en respect voor elkaar. Het is een project dat tegemoet komt aan een nood, ook al houden we niet van de naam. We vinden het belangrijk om te blijven herhalen dat als het om seks gaat, er helemaal niets moet, behalve elkaars grenzen respecteren."

Brandt Corstius wil Beursplein bezetten

Jelle Brandt Corstius zal zaterdag mee protesteren met Occupy Amsterdam, de bezetting van het Beursplein in onze hoofdstad. Dit zei de presentator en documentairemaker dinsdag bij de VARA-talkshow De Wereld Draait Door. In meer dan 70 grote steden in de wereld zijn al soortgelijke protesten aan de gang.

De protestacties worden georganiseerd in aansluiting op de Occupy Wall Street-protesten in de Verenigde Staten. Daar worden al weken protesten gehouden voor een duurzame samenleving, een eerlijke financiële structuur en bankensector, en afschaffing van de invloed van bedrijven op het Amerikaanse beleid.

Brandt Corstius zegt woest te zijn op zowel banken, de politiek als consumenten. Zo bekritiseert hij het feit dat Nederlanders de hoogste hypotheekschuld ter wereld hebben en dat er nog steeds geen echte strenge regels zijn voor het bankwezen. De presentator wil zaterdag de film Inside Job laten tonen aan het aanwezige publiek.


Brandt Corstius wil Beursplein bezetten

320GB HDD voor Xbox 360

Goed nieuws voor iedereen die meer opslagruimte wilt hebben op zijn of haar Xbox 360. Microsoft brengt een 320GB HDD op de markt die ook geschikt is voor alle Xbox 360 S-modellen. 

De harde schijf gaat 130 dollar kosten en zal ook een Xbox Live-downloadcode voor Lego Star Wars 3: The Clone Wars bevatten. Eerder heeft Microsoft al een 250GB HDD uitgebracht voor de Xbox 360 S-modellen, eveneens voor 130 dollar. Met deze nieuwe HDD krijg je dus meer opslagruimte voor hetzelfde geld. 

De HDD is vanaf eind deze maand beschikbaar. 

Goud voor Chinese turners op WK

De Chinese turnploeg heeft op het WK in Tokyo goud gewonnen bij de landenwedstrijd. Een score van 275.161 was voldoende om gastland Japan (273.093) van de wereldtitel te houden. Het brons ging naar de Verenigde Staten (273.083). De Russische ploeg werd vierde en viel daarmee net buiten de prijzen.

China ging ook vorig jaar in Rotterdam met de wereldtitel aan de haal. Ook toen eindigde Japan als tweede. Duitsland, een jaar geleden in Ahoy winnaar van het brons, moest in Tokyo genoegen nemen met de zesde plaats.

Nederland kwam eerder deze week in de landenwedstrijd niet verder dan de negentiende plaats. Daardoor werd niet alleen de finale, maar ook plaatsing voor het olympisch kwalificatietoernooi misgelopen.

Nishikori vloert ook Tsonga in Shanghai

Kei Nishikori blijft goed presteren in het Masters toernooi in Shanghai. De Japanner was eerder deze week in de eerste ronde van het tennisevenement Robin Haase de baas en nu zorgde hij voor een daverende verrassing door de als vierde geplaatste Jo-Wilfried Tsonga te vloeren.

Tsonga wist de eerste set nog te winnen met 7-6 (1) en plaatste in zowel de tweede als derde set een break op de service van de Japanner. De Fransman moest echter zijn opslag in beide sets zelf twee keer inleveren, waardoor hij alsnog met 4-6 en 4-6 ten onder ging.

Ook Bernard Tomic zorgde voor een verrassing door Mardy Fish naar huis te sturen. De pas 18-jarige Australiër hengelde met 4-6, 6-1 en 6-4 de zege tegen de als negende geplaatste Amerikaan binnen. Tomic moest na een gelijkopgaande eerste set een late break toestaan, maar vanaf de tweede set had de Australiër zijn prooi stevig aan de haak geslagen en gaf hij geen breakkans meer aan Fish.

'Nederland steeds platter en dikker'

Nederland wordt steeds platter en dikker. Dit zei journalist en columnist H.J.A. Hofland dinsdag in de VARA-talkshow De Wereld Draait Door naar aanleiding van zijn nieuwe boek Platter en dikker, dat vol staat met aso-foto's van fotograaf Roel Visser.

"De nieuwe mens is overal. Hij is dikker. Hij praat harder en vlugger maar niet duidelijker. Hij steekt zijn middelvinger op, hij is eerder bereid een medemens uit te schelden, op zijn gezicht te slaan. Hij zal iedereen laten weten dat hij hier op aarde is. Respect!", zo bekritiseert de 84-jarige Hofland de afgelopen halve eeuw van westerse beschaving.

Volgens het boek etaleren rijken als nooit tevoren hun bezittingen, is obesitas de nieuwe volksziekte en zijn agressie en geweld normale aspecten van het dagelijks leven geworden.


'Nederland steeds platter en dikker'

Banenplan Obama sneuvelt in Senaat

Het banenplan van de Amerikaanse president Barack Obama is dinsdagavond gesneuveld in de Amerikaanse Senaat. De Republikeinen, gesteund door een aantal leden van Obama's Democratische partij, blokkeerden een stemming over het voorstel. De Republikeinen waren fel gekant tegen bepaalde delen van het voorstel, zoals stimuleringsmaatregelen en een belastingverhoging voor miljonairs.

Obama probeerde de afgelopen weken de publieke opinie achter zich te krijgen. Het voorstel, waarmee omgerekend ruim 330 miljard euro is gemoeid, bevatte onder andere een verlaging van de loonbelasting en zo'n 130 miljard euro aan overheidsuitgaven voor nieuwe wegen en andere infrastructuur en de reparatie van scholen. Ook voorzag het plan in uitkeringen voor werklozen en financiële steun voor lokale overheden om ontslagen van docenten, brandweermannen en politieagenten af te wenden.

In de 100-koppige Senaat zijn zestig stemmen nodig om een wetsvoorstel in stemming te brengen. Aangezien de Republikeinen in de Senaat over 47 zetels beschikken kunnen zij elke stemming over een wetsvoorstel voor onbepaalde tijd traineren. Het werd dan ook al verwacht dat het Obama's wetsvoorstel het niet zou halen. Ook in het Huis van Afgevaardigden, waar de Republikeinen over een meerderheid beschikken, was het plan bij voorbaat kansloos.

"De stemming van vanavond is geenszins het einde van dit gevecht", aldus Obama in een verklaring na de stemming. "Met zo veel werkloze Amerikanen en zo veel gezinnen die het moeilijk hebben kunnen we het hier niet bij laten."

Het Witte Huis wil nu proberen de minder controversiële delen van het voorstel alsnog door het Congres te loodsen. Zo gaat de Amerikaanse regering ervan uit dat de verlaging van de loonbelasting en de verlenging van werkloosheidsuitkeringen op steun van Republikeinen kan rekenen, al was het maar omdat oppositie tegen deze delen van het plan de Republikeinen politiek zou kunnen beschadigen.

"Het is nu tijd voor beide partijen om samen te werken en overheidsobstakels te verwijderen die het creëren van banen door de private sector in de weg staan", zei John Boehner, de leider van de Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden.


Banenplan Obama sneuvelt in Senaat (Foto: Novum)

Oranje oefent tegen Duitsland en Zwitserland

Het Nederlands elftal speelt dit jaar nog twee oefenwedstrijden. Oranje speelt op 11 november in de Amsterdam Arena tegen Zwitserland. Vier dagen later neemt de ploeg van Bert van Marwijk het in Hamburg op tegen de Duitse nationale ploeg. Die Mannschaft geldt, net als Nederland, als een van de favorieten voor het EK van volgend jaar.

Het was nog even de vraag of de oefenwedstrijd tegen Zwitserland door zou gaan. De play-offs om deelname aan het EK worden namelijk ook in november gehouden. De ploeg van bondscoach Ottmar Hitzfeld wist zich daar echter niet voor te plaatsen en dus gaat het duel nu definitief door.

Het Nederlands elftal verloor gisteren de laatste wedstrijd van de EK-kwalificatiereeks met 3-2 van Zweden. Duitsland had zich, net als Oranje, al geplaatst voor het EK en won met 3-1 van België.

Kosten rijtuigen koningshuis niet openbaar

De premier hoeft informatie over de kosten van de rijtuigen van het Koninklijk Huis niet openbaar te maken. Dat kan ook niet, omdat de Dienst Koninklijk Huis niet onder de verantwoordelijkheid van de minister-president valt. Dat heeft de Raad van State woensdag geoordeeld.

Aanleiding van het besluit was een verzoek op grond van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) door RTL. De zender wilde dat premier Mark Rutte (VVD) alle documenten openbaar zou maken die over de kosten van de rijtuigen van het koningshuis gaan. De rechtbank in Amsterdam had hier in december al een afwijzend oordeel over gegeven.

Zelfs al beschikt de Dienst Koninklijk Huis 'waarschijnlijk wel' over de door RTL gezochte informatie, de dienst wordt ingericht door de koningin. Dat betekent dat Rutte de informatie niet zelf openbaar kon maken. Het Koninklijk Huis hoefde evenmin op het informatieverzoek in te gaan, omdat de Wob niet op de dienst van toepassing is.

Tegen het oordeel van de hoogste bestuursrechter is geen hoger beroep mogelijk. Andere documenten die door RTL waren opgevraagd, werden twee jaar geleden vrijgegeven door toenmalig premier Jan Peter Balkenende.

Wielrenner vergist zich in startplaats Putte-Kapellen

Voor Staf Scheirlinckx (Veranda's Willems-Accent) zat gisteren de wielerkoers Putte-Kapellen er al op voordat hij een meter gefietst had. De Belg had zich vergist in de startplaats van de wedstrijd en kwam zodoende te laat om nog mee te kunnen doen.

Scheirlinckx was met zijn auto naar Putte nabij Mechelen gereden in de veronderstelling dat de wedstrijd daar begon. Hij had niet door dat zijn collega's voor de wedstrijd allemaal naar Putte nabij Kapellen waren afgereisd voor de slotkoers van het Belgische wielerseizoen. De renner belde nog met koersdirecteur Lucien Van Impe dat hij onderweg was naar de wedstrijd en dat er een mechanicien klaar stond met een fiets, maar toen hij hardhollend arriveerde was het startschot net anderhalve minuut daarvoor gegeven.

De wedstrijd werd uiteindelijk gewonnen door Française des Jeux-renner Yauheni Hutarovich die in de massasprint de Belg Joeri Stallaert en de Nederlander Arjan Stroetinga voorbleef.

Vergne vrijdagrijder bij Toro Rosso

Jean-Eric Vergne zal de rest van dit seizoen vrijdagrijder worden bij het Formule 1-team Scuderia Toro Rosso. De Fransman is Red Bull-protegé en zal komend weekend in Zuid-Korea zijn debuut gaan maken. Alleen in India moet hij toekijken, omdat Sébastian Buemi en Jaime Alguersuari dan zelf alle baantijd nodig hebben.

Vergne kwam dit jaar uit in de Britse Formule 3 waarin hij kampioen werd. Ook reed bij mee in de World Series by Renault waarin hij achter Robert Wickens tweede werd. Mogelijk ligt er voor hem volgend jaar een contract als derde rijder bij Toro Rosso klaar.

Duke Nukem 3D naar Android

Duke Nukem 3D zal zeer spoedig op de Android-markt verschijnen. Bezitters van smartphones of tablets met Android 2.1 of nieuwer, kunnen het spel binnenkort spelen op hun telefoon of tablet. 

Dit zal de eerste keer zijn dat een Duke Nukem-titel beschikbaar wordt voor Android. Tapjoy en MachineWorks NorthWest zijn hier verantwoordelijk voor. Er is nog niet bekendgemaakt hoeveel het spel zal gaan kosten. 

Marathonloper neemt de bus

Sommige atleten hebben er alles voor over om hoog te eindigen in de wedstrijd. Zo ook de 31-jarige Rob Sloan die in de Kielder Marathon in Northumberland als derde over de streep kwam. De Brit had namelijk met de bus een stukje van het parkoers afgesneden, zo meldt The Sunderland Echo vandaag.

Sloan passeerde de finish in een tijd van twee uur en 51 minuten wat goed was voor de derde plaats. Vol trots vertelde de Brit na afloop van de race aan een lokaal tv-station dat hij alles gegeven had en zeer blij was met de bronzen medaille. Op de vraag waar hij de als derde lopende Cairns in had gehaald moest hij het antwoord schuldig blijven.

De reden was dat Sloan na 32 kilometer in de marathon het parkoers verlaten had en de bus had genomen. Vlak voor de streep ging de Brit achter een boom staan wachten tot de eerste deelnemers gepasseerd waren om vervolgens de slotmeters in de wedstrijd te lopen en zo als derde te finishen. Sloan ontkende eerst het bedrog nog, maar hij was gezien door andere deelnemers, waardoor de organisatie van de Kielder Marathon niets anders kon doen dan hem te diskwalificeren.

Sony roept 1,6 miljoen televisies terug

Het Japanse elektronicaconcern Sony roept wereldwijd 1,6 miljoen lcd-televisies terug. Het bedrijf meldt woensdag een defect onderdeel ontdekt te hebben dat oververhitting, rook en het smelten van andere onderdelen veroorzaakt.

Tot nu toe heeft Sony elf incidenten in Japan ontvangen. Bij geen van deze incidenten zijn gewonden gevallen of is iets anders beschadigd dan de televisie, benadrukt Sony.

Het kapotte onderdeel, een omvormer gebruikt voor de lcd-verlichting, wordt ook gebruikt in modellen die wereldwijd worden verkocht. Het bedrijf zegt echter nog geen meldingen van buiten Japan te hebben ontvangen. Sony verstrekt per markt specifiekere informatie over de terugroepactie.


Sony roept 1,6 miljoen televisies terug (Foto: Novum)

Man verkracht bloedeigen moeder

De politie van Shelby County, in de Amerikaanse staat Tennessee, heeft afgelopen weekend een 37-jarige man uit Memphis opgepakt. De beste man heeft vorige maand zijn bloedeigen moeder op gruwelijke wijze verkracht.

De man vroeg vorige maand aan zijn moeder of zij naar zijn slaapkamer wilde komen om samen een lamp te vervangen. De zoon zou namelijk op een tafel staan en of zij de tafel wilde vasthouden. Uiteraard wilde de 57-jarige vrouw helpen en liep naar zijn kamer.

De zoon wilde echter iets heel anders in een heel ander gat draaien. Hij greep zijn moeder van achteren en verkrachtte haar. Hij is inmiddels in de boeien geslagen wegens zware verkrachting.

De altijd zo rustige buurt waar de familie woont is geschokt. Ook de politie zelf is onder de indruk. Een dergelijk geval hebben zij nog nooit meegemaakt. "Gebruikelijk tijdens incest is dat een volwassene een kind misbruikt", verklaart woordvoerster Anna Whalley van de politie van Shelby County. "Het is extreem zeldzaam dat de ene volwassene de andere misbruikt."

Uncharted 3 krijgt Starhawk-bèta

Sony heeft bekendgemaakt dat Uncharted 3 zal verschijnen met een downloadcode voor de Starhawk-bèta. Het spel van ontwikkelaar Naughty Dog zal geleverd worden met een voucher waarop de downloadcode te vinden is. 

Net als Uncharted 3 zal Starhawk alleen verkijgbaar zijn voor de PlayStation 3. De third-person shooter is de opvolger van Warhawk, van developer LightBox Interactive, welke is opgezet door Dylan Jobe en andere voormalige Incognito Entertainment-members. 

Uncharted 3 zal ook verschijnen met vier video's die een je kijkje geven behind the scenes van de ontwikkeling en productie van de game. Starhawk staat gepland voor een release in het voorjaar van 2012. 

Eerste verdieping Eiffeltoren krijgt glazen vloer

De eerste verdieping van Eiffeltoren wordt vanaf het voorjaar stevig onder handen genomen. De vloer wordt gedeeltelijk vervangen door een glasplaat. Ook de verouderde paviljoenen moeten plaats maken voor modernere exemplaren.

De renovatie, die in het voorjaar begint, moet anderhalf jaar duren en 25 miljoen euro kosten. "De Eiffeltoren is een symbool van Parijs en van Frankrijk", zei locoburgemeester van de hoofdstad Anne Hidalgo in de krant Le Monde. "We moeten zorg dragen voor dit gebouw, voor deze grote dame, opdat ze goed oud mag worden."

De architect verzekerde mensen met hoogtevrees alvast dat ze de 3,5 centimeter dikke glasplaat, die uitzicht biedt op de binnenplaats onder het monument, ook kunnen ontlopen. De eerste etage bevindt zich 57 meter boven het straatniveau.

De Eiffeltoren werd gebouwd voor de Wereldtentoonstelling in 1889. Het stalen bouwwerk naar ontwerp van Gustave Eiffel is 324 meter hoog.

Jaarlijks bezoeken bijna zeven miljoen de trekpleister. Minder dan de helft van hen slaat de eerste etage over. De renovatie, die in 2013 voltooid is, moet daar verandering in brengen.

De beheerders van de Eiffeltoren verzekeren dat de toegangsprijs van 13,40 euro voor de bovenste, derde verdieping en 8,20 euro voor de tweede verdieping niet omhoog gaat.


Eerste verdieping Eiffeltoren krijgt glazen vloer (Foto: Novum)

Duke neemt de concurrent op de hak

2K Games en Gearbox Software kondigen vandaag aan dat de Hail to the Icons Parody Pack, de eerste add-on content voor Duke Nukem Forever, nu verkrijgbaar is voor Xbox 360, PlayStation 3 en Windows.

Deze downloadbare package bevat drie nieuwe multiplayer modussen, vier nieuwe multiplayer kaarten die enkele iconische battlegrounds uit de gamingwereld op de hak nemen en vier nieuwe wapens.

Hail to the Icons Parody Pack bevat:

 • Drie nieuwe Modi - Freeze Tag bezorgt je de beste team gameplay in Duke Nukem Forever. Spelers werken samen om de tegenstander te bevriezen en aan stukken te schieten om gigantische point streaks en combos te behalen. Kijk eens wie het langst een babe kan vasthouden in Hot Potato en speel free-for-all Duke-style in Hail to the King.
 • Call of Duke - Duke mengt zich in modern combat in een door oorlog verwoeste stad. Vijanden maken geen schijn van kans tegen Duke wanneer hij "spams the map" met de N00b T00b.
 • Sandbox - spelers stappen in de schoenen van mini-Duke in een gigantische zandbak met aan beide zijden een thuisbasis gemaakt van kinderspeelgoed. Deze map is voorzien van Sticky Bombs.
 • Inferno - gebruik de tijdmachine! Duke strijd in een hels landschap van lava en teleporteerders. Wie heeft die 16-bit graphics aangezet en nog belangrijker, waar kwam deze DFG vandaan?
 • 2Forts1Bridge - Hoeden? Duke houdt ontzettend van hoeden. Geef hem een mini-gun en knal iedereen die voorbij komt overhoop.

De uitbreiding kost €7,99 of 800 Microsoft punten. Voor degenen die lid zijn geworden van de Duke Nukem Forever First Access Club kunnen de package gratis downloaden. Duke Nukem Forever zelf is nu verkrijgbaar voor maar €29,99 voor alle platformen.

Duo in cel na jatten eigen auto

De Friese politie heeft gisterochtend twee mannen uit Drachten in de boeien geslagen. De mannen van 19 en 28 jaar hadden hun eigen auto meegenomen uit de garage.

De heren hadden hun auto naar de garage gebracht voor een reparatie. Omdat de rekening huns inziens te hoog was, weigerden ze te betalen. De garagist besloot hierop de auto niet mee te geven aan de lieden.

Vervolgens brak er een vechtpartijtje uit tussen het duo en de garagehouder. Een 21-jarige knecht werd bedreigd en de autosleutels weggenomen. Hierop werd de politie gebeld die de mannen weldra arresteerde. Het voertuig is in beslaggenomen en teruggegeven aan de garageman. Het tweetal krijgt hun auto pas terug als de rekening is voldaan.

Rocksmith uitgesteld tot 2012

Het gitaarspel Rocksmith komt pas in 2012 naar Europa. Op de Facebook-pagina van het spel meldt uitgever Ubisoft dat de reden van de vertraging te maken heeft met het verkrijgen van muzieklicenties en 'andere externe factoren'.

Ubisoft waarschuwt de fans voor het importeren van de game: "For those of you who plan to import the game, we want to advise you to do so at your own risk." De Xbox 360-versie van het spel is region locked en de PlayStation 3-versie ondersteunt geen PAL. De PlayStation Store is eveneens region locked en "therefore you will not be able to download DLC outside of your region". 

Rocksmith wordt geleverd met een in-game Gibson-gitaar en bevat onder andere liedjes van The Rolling Stones en Nirvana. "Guitar Hero is a party game. Rocksmith is a music experience", aldus Tony Key, Ubisofts senior vice president of marketing, tijdens de bekendmaking van de game.

Wanneer de game precies uitkomt is niet bekendgemaakt, maar in dezelfde post op de Facebook-pagina van Rocksmith meldt Ubisoft ook het volgende: "Please know that we are working hard to ensure that everyone in Europe can get their hands on Rocksmith as soon as possible! Thanks for the continued support!"

Quentin Tarantino wil Don Johnson in western

Regisseur Quentin Tarantino wil Don Johnson in zijn spaghettiwestern Django Unchained. De Miami Vice-acteur is gevraagd voor de rol van rijke en gemene plantage-eigenaar Spencer Bennett, schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline.

De 61-jarige acteur is in onderhandeling om zich bij de cast van Django Unchained te voegen. Jamie Foxx speelt in de film de slaaf Django, die zich weet te ontworstelen aan de terreur van slavendrijver Candie, gespeeld door Leonardo DiCaprio. Hij krijgt hulp van een premiejager, een rol van Christoph Waltz.

Johnson werd beroemd met zijn rol in de misdaadserie Miami Vice. Hij was onlangs te zien in de financiële flop Bucky Larson: Born to Be a Star. Tarantino zou de carrière van de acteur met de westernrol weer uit het slop kunnen trekken. Eerder deed hij dat met John Travolta, die hij in 1994 castte in Pulp Fiction, en met Kurt Russell, die de hoofdrol speelde in Death Proof. In Kill Bill was een grote rol weggelegd voor David Carradine.

De opnamen van de film beginnen in november. Django Unchained moet volgend jaar in de bioscopen draaien.

Hete feesten in Dance Dance Revolution

Konami kondigt Dance Dance Revolution: Hottest Party 5 voor de Wii aan. De Dance Dance Revolution-serie is de grondlegger van het dans-genre en met dit deel keert te serie terug naar haar roots.

Maximaal vier spelers kunnen inpluggen met een speciale dansmatcontroller om een serie battles met elkaar aan te gaan. Spelers moeten de reeks pijlen op het scherm matchen met de bijpassende pictogrammen op de dansmat.

Dance Dance Revolution: Hottest Party 5 bevat ook de optie voor een speler om gebruik te maken van twee matten tegelijk, om zo acht verschillende pijlenreeksen overeen te laten komen. Je zult dus moeten springen op twee matten.

De nieuwe Wii game bevat negentien gelicenseerde hits en daarnaast ook samenwerkingsverbanden speciaal gemaakt voor deze game, door artiesten als Vanilla Ice en Maxi Priest. In totaal bevat deze game meer dan tachtig tracks. Daarnaast kunnen de spelers kiezen of ze de korte of de volledige versie van de track willen spelen.

De lijst met tracks bestaat uit:

 • "More Than Alive" / The Ready Set
 • "Somebody To Love" / Justin Bieber
 • "Whip My Hair" / Willow
 • "Just The Way You Are" / Bruno Mars
 • "Nothin' On You (feat. Bruno Mars)" / B.o.B.
 • "Only Girl (In The World)" / Rihanna
 • "This Time I Know It's For Real" / Donna Summer
 • "Baby ft. Ludacris" / Justin Bieber
 • "Just A Dream" / Nelly
 • "Beautiful Monster" / Ne-Yo
 • "Can't Be Tamed" / Miley Cyrus
 • "Don't You Want Me" / The Human League
 • "Spice up your life" / Spice Girls
 • "Candy Girl" / New Edition
 • "A Year Without Rain" / Selena Gomez & The Scene
 • "Don't Go" / Yazoo
 • "Rocket" / Goldfrapp
 • "Strip Me" / Natasha Bedingfield
 • "IN MY HEAD" / Jason Derülo
 • "Still unbreakable" / Des-ROW Ft. Vanilla Ice
 • "SAY A PRAYER" / Des-ROW Ft. Maxi Priest

Het nieuw spel heeft ook de populaire 'Workout Modus', waardoor calorieën worden verbrand in een speciale non-stop danceathon. Dance Dance Revolution: Hottest Party 5 komt uit voor Wii in november.

Inwonertal Randstad blijft gestaag doorgroeien

Het aantal inwoners van de Randstad groeit onverminderd door. De bevolking van de Randstadprovincies groeit tussen 2010 en 2025 met zevenhonderdduizend mensen, evenveel als de vijftien jaar ervoor. Dat blijkt uit een prognose van het Planbureau voor de Leefomgeving en het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Noord- en Zuid-Holland, Flevoland en Utrecht tellen nu zo'n 7,6 miljoen inwiners. Van de groei van deze Randstadprovincies komt een belangrijk deel op het conto van de grote steden. Zo groeit de bevolking van Amsterdam naar verwachting met 110.000 inwoners.

Buiten de Randstad komen er in dezelfde periode tweehonderdduizend mensen bij. Dat is de helft van het aantal mensen dat er in de afgelopen vijftien jaar bij kwam. Het zijn vooral de studentensteden als Groningen, Nijmegen en Zwolle die groeien.

In een derde van de gemeenten krimpt de bevolking met tweeënhalf procent of meer. In totaal scheelt dat 180.000 inwoners. Vooral de Achterhoek, Zeeuws-Vlaanderen en Oost-Groningen hebben te maken met bevolkingskrimp.

De groei kan op termijn leiden tot meer druk op de woningmarkt. Veel gemeenten, ook in groeiregio's, hebben woningbouwplannen vanwege de crisis opgeschort.

Achttien skeletten ontdekt in grafveld Lent

Archeologen hebben in Lent een grafveld ontdekt met daarin achttien menselijke skeletten. In de graven uit de Merovingische tijd werden ook kleding, zwaarden, glazen drinkbekers en aardewerk met etensresten aangetroffen. Dat heeft de gemeente Nijmegen woensdag bekendgemaakt.

Het grafveld, een van de weinige vroege grafvelden uit Nederland, stamt uit de periode tussen 450 en 575. De achttien skeletten laten zien dat de doden op de rug werden begraven en in een houten kist in de grafkuil werden geplaatst. De graven zijn allemaal min of meer oost-west georiënteerd.

De variatie in grafvormen en begrafenisgebruiken is opvallend. Zo zouden de lichamen in deze periode zowel begraven als gecremeerd worden.

Mogelijk is het de voorganger van een groter grafveld dat in de jaren zeventig een paar honderd meter verderop werd opgegraven. De onderzoekers noemen het bijzonder dat twee grafvelden op zo'n kleine afstand van elkaar gevonden worden.

Het menselijk skeletmateriaal blijkt relatief goed bewaard. De wetenschappers noemen de vondsten uniek. Het materiaal biedt ongekende mogelijkheden de bevolking van deze tijd te onderzoeken, aldus de Nijmeegse archeologen. Ze kunnen het geslacht, de leeftijd van overlijden, de gebitstatus en de overlijdensoorzaak vaststellen.

Gentenaar lang uitgeschakeld door herniaoperatie

VVV-Venlo kan voorlopig niet beschikken over Dennis Gentenaar. De 36-jarige doelman kampt met een hernia en heeft in overleg met de medische staf besloten zich eraan te laten opereren. Donderdag gaat hij onder het mes. Hij hoopt over enkele weken duidelijkheid te hebben over zijn terugkeer bij de selectie.

"Het kon zo niet langer", zegt Gentenaar op de clubsite. "Niet alleen op het veld, maar ook de dagen erna had ik vreselijk last van mijn rug. Mijn hoop is dat ik er na deze operatie een stuk minder last van zal hebben." De oud-keeper van N.E.C. Nijmegen, Borussia Dortmund en Ajax kwam voor het laatst op 24 september in het uitduel met ADO in actie voor de Venlonaren.

Gentenaar werd vorige week in het thuisduel met AZ vervangen door Wilco de Vogt. De Vogt zal de concurrentiestrijd moeten aangaan met de Nigeriaan Robin Udegbe. Udegbe debuteerde vorige maand in de bekerwedstrijd tegen sc Heerenveen.

Flinke schade door explosie in Athene

Een explosie heeft flinke schade veroorzaakt in het zuiden van de Griekse hoofdstad Athene. Volgens lokale media ontplofte woensdagochtend even na 04.00 uur een bom, die voor een winkel in de sjieke buitenwijk Glyfada was geplaatst. Meer dan 30 winkels liepen schade op door gesprongen ruiten en rondvliegend puin. Niemand raakte gewond.

Het is niet bekend wie er achter de explosie zit.

Flinke schade door explosie in Athene
Flinke schade door explosie in Athene (Foto: ANP)

Maduro succesvol geopereerd

Hedwiges Maduro is gisteren met succes geopereerd. De Valencia-speler liep vorige week dinsdag bij een training van het Nederlands elftal twee gescheurde enkelbanden op, waarna een operatie noodzakelijk bleek.

"De doktoren noemden de ingreep geslaagd. Het revalideren gaat nu beginnen. De eerste weken blijf ik in elk geval in Nederland en daarna mag ik waarschijnlijk ook in Zeist aan mijn herstel werken," zei Maduro die gisteren vanuit het AMC in Amsterdam het Nederlands elftal met 3-2 zag verliezen van Zweden.

Eerste gewonden busongeluk Java terug in Nederland

Vier van de negen Nederlanders die vrijdag gewond raakten bij een busongeluk op Java zijn woensdagochtend teruggekeerd in Nederland. De lichamen van de man en de vrouw die bij het ongeluk omkwamen komen later deze week naar Nederland, meldt SOS International.

Wanneer zij precies terugkomen, meldt de alarmcentrale niet uit privacy overwegingen. Vijf Nederlandse gewonden zitten nog in Indonesië omdat ze vanwege hun verwondingen niet kunnen worden vervoerd. Bij het busongeluk in de buurt van Bandung kwamen in totaal vier mensen om het leven.

Whiting wil probleemloos weekend in Zuid-Korea zien

FIA racedirecteur Charlie Whiting hoopt dat het Formule 1-weekend in Zuid-Korea probleemloos zal gaan verlopen. De Brit weet dat het circuit in Yeongam vorig jaar maar net op tijd gereed was gekomen en dat tijdens het weekend nog problemen opgelost moesten worden.

"Vorig jaar verliep het raceweekend om verschillende redenen erg moeizaam. Hopelijk gaat alles dit jaar ietsjes soepeler. Het circuit was vorig jaar pas heel laat klaar en er moesten tussen de trainingen door nog de nodige problemen worden opgelost," zei Whiting vanuit Zuid-Korea.

"We hebben goede hoop dat het dit jaar anders zal gaan en dat er het een en ander verbeterd is. De coureurs waren vorig jaar erg te spreken over de baan. Het enige probleem was dat op het lange recht stuk tussen de tweede en derde bocht het zicht erg slecht was, in de regen," zei de Brit die weet dat voor dit jaar in ieder geval de kerbstones en de grasstroken naast de baan aangepakt zijn.

Kapitein schip Nieuw-Zeeland opgepakt

De kapitein van het containerschip dat vorige week woensdag vastliep op het Astrolabe-rif voor de kust van Nieuw-Zeeland is opgepakt. Hij is aangeklaagd wegens het op onveilige en riskante wijze besturen van het schip.

De kapitein van het onder Liberiaanse vlag varende vrachtschip Rena moest woensdag in de rechtbank verschijnen. Als de man, wiens identiteit niet is vrijgegeven door de rechtbank, wordt veroordeeld, kan hij een jaar celstraf en een boete van omgerekend ruim 5700 euro opgelegd krijgen. Volgens Maritiem Nieuw-Zeeland (MTZ), de instantie belast met de bergingsoperatie, zullen er nog meer aanklachten volgen.

Het weer op het rif is momenteel vreselijk, met golven tot vijf meter hoog, aldus MTZ-woordvoerder Steve Jones. Zo'n zeventig containers zijn inmiddels overboord geslagen en het schip helt nu nog verder over dan dinsdag. Een van de containers is woensdag aangespoeld, zei Jones. De rest van de containers drijven rond, of zijn gezonken.

Door het ruwe weer kunnen de bergers van MTZ het schip niet betreden. Zonder mensen aan boord kan er geen olie uit het schip worden gepompt. Naar verwachting zullen de weersomstandigheden donderdag verbeteren, met golven tot twee meter hoogte. Jones zei dat de bergers donderdag opnieuw gaan proberen het schip te betreden.

De Griekse rederij, Costamare, zei 'volledig mee te werken met de autoriteiten' en alles te doen om de 'impact op het milieu te beperken'. De rederij heeft geen idee hoe het schip bij kalme zee op het rif heeft kunnen lopen.

Het schip zit sinds afgelopen woensdag vast op het Astrolabe-rif, 22 kilometer van Tauranga Harbour. Door de zware zeegang is het schip gaan schuiven. Smith zei dinsdag dat er nu vijf keer zo veel olie uit het schip stroomt als in de eerste dagen na het ongeluk. De autoriteiten schatten dat inmiddels 350 ton zware olie in zee is gelopen. Het schip had ongeveer 1700 ton olie en 200 ton diesel aan boord.

Er zijn 53 dode vogels geborgen, zeventien vogels ondergaan een behandeling om de olie uit hun veren te halen. Volgens Smith zal het weken duren voordat alle olie van de stranden is opgeruimd.


Kapitein schip Nieuw-Zeeland opgepakt (Foto: Novum)

Lijkschouwer: Jackson nam fatale dosis niet zelf

Het is onwaarschijnlijk dat Michael Jackson zelf een fatale dosis propofol heeft genomen. Dat zei de lijkschouwer die autopsie verrichte op het lichaam van Jackson tijdens de behandeling van de rechtszaak rond de dood van de King of Pop. Jacksons lijfarts Conrad Murray wordt in de zaak verdacht van dood door schuld.

Lijkschouwer Christopher Rogers vindt het waarschijnlijker dat Murray de overdosis verstrekte aan de zanger, nadat hij verkeerd had ingeschat welke dosis van het medicijn genoeg zou zijn om Jackson te behandelen voor zijn slapeloosheid.

De advocaat van Murray beweert dat Jackson zichzelf een extra dosis propofol heeft toegediend terwijl de arts even naar het toilet was. "Dan zou je moeten aannemen dat hij wakker werd en zichzelf propofol gaf, terwijl hij al onder invloed was van propofol en andere kalmerende middelen", sprak Rogers. "Daarna zou hij zijn gestopt met ademen, en dit alles zou in twee minuten gebeurd moeten zijn."

Volgens Rogers is het logischer dat Murray zijn patiënt ieder uur een kleine hoeveelheid propofol toediende om hem in slaap te houden. Murray vertelde eerder aan de politie dat hij Jackson 25 milligram gaf, een kleine dosis die hem ongeveer vijf minuten in slaap zou kunnen houden. Maar Rogers zegt dat hij een leeg honderd milliliterflesje van het slaapmiddel heeft aangetroffen.

Verder is er volgens Rogers geen apparaat aangetroffen waarmee een nauwkeurige dosering kan worden afgemeten. Daardoor moest Murray schatten hoeveel hij Jackson toediende.

Conrad Murray staat terecht in de rechtbank van Los Angeles. Als hij schuldig wordt bevonden, kan hij een celstraf van maximaal vier jaar krijgen. Hij verliest dan ook zijn bevoegdheid als arts.

Vidic en Stankovic beëindigen interlandcarrière

Nemanja Vidic en Dejan Stankovic hebben een punt achter hun interlandcarrière gezet. De Serviërs maakten hun besluit bekend nadat ze zich gisteren niet met hun land wisten te kwalificeren voor het EK voetbal volgend jaar in Polen en Oekraïne. Servië verloor met 1-0 van Slovenië, waardoor de playoff werden misgelopen.

"Het is tijd voor een nieuwe generatie en tijd dat enkele oudere spelers afscheid nemen van het Servisch shirt", zegt Vidic. De 29-jarige verdediger van Manchester United miste in de wedstrijd tegen de Slovenen een penalty.

Stankovic vindt het nu tijd om zich volledig te focussen op zijn Italiaanse werkgever Internazionale. "Ik heb veel wedstrijden gespeeld en het nationale team geholpen." De 33-jarige middenvelder speelde dinsdag zijn 102e interland voor het nationaal elftal.


Vidic en Stankovic beëindigen interlandcarrière (Foto: Novum)

Brawn: "Vettel gaat mindere periode krijgen"

Mercedes Grand Prix-teambaas Ross Brawn zou graag willen zien hoe Sebastian Vettel om zal kunnen gaan met een mindere auto. De Duitser werd afgelopen zondag voor de tweede keer wereldkampioen in de Formule 1 na een dominant seizoen te hebben gehad met de Red Bull.

"Het wordt interessant om te zien hoe hij presteert als hij op een gegeven ogenblik niet meer de beste auto heeft. Een fantastische coureur in de beste auto is onverslaanbaar, maar het wordt interessant om te zien waar Sebastian zich bevindt - en wat voor een rol en invloed hij binnen een team heeft - als hij een mindere auto krijgt en die moet zien te verbeteren. Dat wordt een heel ander hoofdstuk in Sebastians loopbaan," zei Brawn tegen Autosport.

De Britse teambaas twijfelt er niet aan dat Vettel op een bepaald punt in zijn carrière niet meer kan domineren zoals dit jaar. "Absoluut. Misschien zoekt hij die uitdaging zelfs zelf wel op door naar een ander team te gaan, net zoals Michael Schumacher van Benetton naar Ferrari ging om dat team succesvol te maken. Ik weet zeker dat die gedachte ook bij Sebastian gaat spelen, want als je twee titels op zak hebt ga je toch nadenken over wat je daarna moet doen om jezelf uit te dagen en te motiveren."

Ook voormalig wereldkampioen Damon Hill geeft tegen de BBC aan dat Vettel een mindere periode zal gaan krijgen. "Hij gaat nog jaren lang racen, dus dan is het onvermijdelijk dat hij het ook nog moeilijk gaat krijgen. Ik zou ook graag zien dat hij wat meer onder druk wordt gezet, zodat we kunnen zien hoe goed hij werkelijk is. Het hoort bovendien bij de Formule 1 dat je als topcoureur een soort van aartsrivaal hebt, want dan leer je een coureur pas echt kennen en word je als coureur zelf gedwongen het uiterste uit jezelf te halen."

De Brit denkt dat het titelrecord van zijn grote rivaal Michael Schumacher zal blijven staan. "Ik denk niet dat Michaels record van zeven kampioenschappen nog verbeterd gaat worden. Natuurlijk heeft Vettel nu al twee titels op zak en is het niet onwaarschijnlijk dat hij de komende tien jaar nog meer kampioenschappen gaat winnen, maar het is nooit zo simpel als het lijkt," zei Hill die er op wijst dat de regels in de Formule 1 zijn aangepast om een veel competitiever veld te krijgen.

Inval op woonwagenkamp Breda

De Nationale Recherche heeft woensdagochtend een inval gedaan in een woonwagenkamp in Breda. Het onderzoek dat tot de inval leidde richt zich op hennepteelt en het witwassen van crimineel verkregen geld, zegt een woordvoerder van het landelijk parket.

Er zijn geen aanhoudingen verricht. "We verwachten die ook niet te doen." Het onderzoek staat los van een schietpartij op het woonwagenkamp in juli vorig jaar. Een woonwagen waarin een 12-jarige jongen lag te slapen werd toen doorzeefd met kogels. Hij kwam om. In die zaak zijn meerdere verdachten aangehouden.

Het rechercheteam sloot destijds niet uit dat de daders verhaal wilden halen bij de bewoners van de woonwagen vanwege een 'zakelijk conflict'. Eerder werd een verband gelegd tussen de vader van de jongen en een opgerolde wietkwekerij.

Haagse politie rolt jeugdbendes op

De politie heeft de afgelopen dagen elf jeugdbendeleden in en rond Den Haag aangehouden. Daarmee is volgens de politie drie jeugdbendes uit de Schilderswijk, Kortenbos en de Leidschendamse wijk Prinsenhof een zware slag toegebracht. Het gaat om verdachten van 19 tot en met 23 jaar. De bendes hielden zich bezig met inbraken in woningen en bedrijven.

De politie verwacht binnenkort nog twee voortvluchtige verdachten aan te houden. De arrestaties zijn het resultaat van maanden recherchewerk. Eerder werden al ongeveer dertig jongeren aangehouden. Sommigen zijn inmiddels al veroordeeld, de meesten moeten zich de komende maanden tegenover de rechter verantwoorden.

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) kondigde in mei aan de criminele jeugdbendes 'keihard' aan te pakken. Maandag liet hij weten dat dit 'zeer voortvarend' verloopt Van de 89 bendes die eind vorig jaar bekend waren zijn er volgens hem inmiddels 37 aangepakt.

Opgave De Bakker in Tiburon

Thiemo de Bakker is bij het challengertoernooi in het Amerikaanse Tiburon blijven steken in de eerste ronde. De Nederlander, die op de wereldranglijst de 191e plaats bezet, gaf geblesseerd op tegen thuisspeler Wayne Odesnik. De eerste set had hij kort daarvoor met 6-1 verloren.

Wat De Bakker precies mankeert, is nog onduidelijk. Vorige week in Sacramento schopte hij het nog tot de kwartfinale.

Veel te veel betaald voor gastransport

De beheerder van het landelijke gastransportnet GTS moet zijn klanten 400 miljoen euro terugbetalen. In de periode tussen 2006 en 2011 zijn te hoge tarieven vastgesteld voor het transport en de komende jaren moet dat worden verrekend.

Dat heeft de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) woensdag bekendgemaakt. GTS, een dochter van Gasunie, dreigde aanvankelijk bijna 1 miljard te moeten terugbetalen aan klanten als energiebedrijven, de industrie en indirect ook de consument. De NMa heeft het bedrag na onafhankelijk onderzoek en uitvoerig overleg met bij de zaak betrokken partijen bepaald op 400 miljoen euro.

GTS heeft dan nog voldoende ruimte voor investeringen in de infrastructuur, aldus de NMa.

Veel te veel betaald voor gastransport
Veel te veel betaald voor gastransport (Foto: ANP)

Gevaar op 414 plaatsen door vervuiling

Op 414 plaatsen in Nederland is de grond zo ernstig vervuild dat omwonenden gevaar lopen. Dat bevestigt een woordvoerder van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu na berichtgeving van Trouw. Het ministerie heeft een lijst opgesteld met spoedlocaties die voor 2015 moeten worden gesaneerd.

Of de sanering op tijd lukt is de vraag. Volgens staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Joop Atsma (CDA) moeten de steden en provincies opdraaien voor de vervuilde plekken op hun grondgebied. Vaak worden saneringen echter gekoppeld aan bouwprojecten. Door de crisis wordt daar vaak geen haast mee gemaakt.

Tot de vervuilde locaties die zijn aangewezen voor sanering behoren bedrijventerreinen, woonlocaties, waterbodems en braakliggende terreinen. De vervuiling is gevaarlijk als mensen er bijvoorbeeld groente verbouwen of als er kinderen spelen.

De provincies Zuid-Holland en Noord-Holland zijn met respectievelijk 41 en 40 spoedlocaties het meest vervuild. Groningen is met 28 vervuilde locaties de meest vervuilde gemeente.

Dodental overstromingen Mekong-delta loopt op

Het dodental als gevolg van de overstromingen in de Vietnamese Mekong-delta is opgelopen tot 34. Veel van de slachtoffers zijn kinderen. Dat heeft de Vietnamese regering woensdag bekendgemaakt.

De overstromingen, de hevigste in tien jaar tijd, hebben sinds eind augustus meer dan zestigduizend huizen onder water gezet en voor omgerekend ruim 33 miljoen euro schade aan gewassen en infrastructuur aangericht.

In Dong Thap, een van de zwaarst getroffen provincies, zijn de afgelopen twee weken zes mensen, onder wie vijf kinderen, verdronken.

Historische zege Venezuela tegen Argentinië

Venezuela heeft in de kwalificatiereeks voor het WK van 2014 voor een enorme verrassing gezorgd. Argentinië werd in Puerto la Cruz met 1-0 verslagen. Het is de eerste keer dat Venezuela, dat nog nooit het WK wist te halen, Argentinië in een officieel duel verslaat.

Het enige doelpunt viel na een uur spelen toen Fernando Amorebieta, verdediger van Athletic Bilbao raak kopte. Op de zege van Venezuela viel weinig af te dingen, besefte de Argentijnse coach Alejandro Sabella: "Venezuela heeft ons niet in ons spel laten komen. Gelukkig duurt de kwalificatiereeks lang, want we moeten nog veel verbeteren."

Uruguay gaat na twee duels aan de leiding in de poule van negen landen. De winnaar van de Copa America speelde met 1-1 gelijk bij Paraguay. Colombia boekte een 2-1 zege in Bolivia. Chili was thuis met 4-2 te sterk voor Peru.

Curaçao: 'Rapport gebaseerd op roddels'

Het rapport van de commissie-Rosenmöller over corruptie op Curaçao is gebaseerd op roddels. Dat zei premier Gerrit Schotte van Curaçao dinsdag bij de bespreking van het rapport. Volgens Schotte heeft de commissie in acht dagen met maar veertig mensen gesproken en dat zou te weinig zijn om een goed beeld te krijgen.

"De conclusies van de commissie berusten niet op verantwoord onderzoek of kennis van zaken", zei Schotte. "Ze geven vooral de, vaak eenzijdige en niet representatieve, mening weer van veertig gesprekspartners van de commissie."

Volgens Schotte zijn er geen wettelijke mogelijkheden om een commissie van wijzen in te stellen. De commissie onder leiding van voormalig GroenLinks-leider Paul Rosenmöller had aangedrongen op zo'n commissie om de integriteit van de ministers op Curaçao te onderzoeken.

Orka Morgan toch naar dierenpark Tenerife

De Orka Coalitie probeert opnieuw te voorkomen dat orka Morgan naar een dierenpark op Tenerife wordt overgebracht. De dierenactivisten zeggen ruim 77 procent zekerheid te hebben dat de familie van de orka is gevonden en willen dat de orka daar wordt vrijgelaten. Daarom gaat de coalitie in beroep tegen het besluit om de orka naar Tenerife over te brengen.

Morgan werd op 23 juni vorig jaar verzwakt uit de Waddenzee gehaald. Sindsdien verblijft zij in het Dolfinarium in Harderwijk. Het Dolfinarium wil de orka overbrengen naar zeepark Loro Parque op Tenerife en had hiervoor een exportvergunning gekregen van staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA).

De Orka Coalitie wist hier in augustus via de rechter een stokje voor te steken. De rechter bepaalde toen dat het dier in Harderwijk moet blijven totdat meer onderzoek is gedaan naar mogelijkheden om Morgan terug te zetten in de natuur.

Hierop werden begin september geluidsopnamen van Morgan vrijgegeven. Door die te vergelijken met de geluiden van groepen orka's is de familie volgens de dierenactivisten nu met ruim 77 procent zekerheid gevonden.

"Toch mocht dit overduidelijke positieve resultaat geen reden zijn om Morgan terug te laten keren naar haar familie", stelt De Orka Coalitie. Dat is volgens de coalitie opmerkelijk. "Want het ontbreken van deze informatie vormde het grootste struikelblok voor het uitzetten van Morgan."

Volgens Bleker en het dolfinarium is de kans dat de orka in de natuur overleeft te klein. Het Dolfinarium stelt dat door de tegenwerking van de Orka Coalitie de verhuizing die verbetering zou brengen al 112 dagen langer dan nodig duurt. Na de verhuizing zou de orka gezelschap van soortgenoten kunnen krijgen.

De Orka Coalitie beweert dat Morgan op Tenerife in een nog kleiner bassin wordt gehuisvest. De orka's zouden daar zo agressief zijn dat ze gescheiden van elkaar leven en alleen voor shows en trainingen bij elkaar komen. Eerder deze week kondigden de dierenactivisten aan aangifte te doen tegen het Dolfinarium omdat de orka nog altijd alleen leeft en het bassin te klein zou zijn.

Het Dolfinarium reageerde verbaasd en stelde dat al een stappenplan is gestart om Morgan langzaam te laten wennen aan een groter bassin met gezelschap. "Iedereen met kennis van zaken weet dat dit niet direct kan gebeuren", zei een woordvoerder.


Orka Morgan toch naar dierenpark Tenerife (Foto: Novum)

'Deal met Saab geldt niet meer'

De overeenkomst tussen Saab en het Chinese autobedrijf Pang Da is door het uitstel van betaling dat de Zweedse autofabrikant ontving, niet langer rechtsgeldig. Dat heeft de voorzitter van Pang Da, Pang Qinghua, woensdag gezegd.

Het moederbedrijf van Saab, Swedish Automobile, kwam in juni met Pang Da en het eveneens Chinese Youngman overeen dat zij 245 miljoen euro investeren in Saab in ruil voor flinke aandelenbelangen in het moederbedrijf. Volgens Pang heeft zijn bedrijf de aanvraag voor goedkeuring van die investering nog niet ingediend bij de Chinese overheid.

Pang Da: deal met Saab geldt niet meer
Pang Da: 'Deal met Saab geldt niet meer'(Foto: ANP)

Wel en wee van Oranjes in lijstjes

De Oranjes hebben 15 auto-ongelukken gehad, tennissen, zingen, zwemmen en tekenen zijn de hobbies van de prinsessen Amalia, Alexia en Ariane en er zijn 14 tv-series gemaakt over de leden van de koninklijke familie. Het zijn enkele van de wetenswaardigheden die worden opgesomd in het boek De Oranjes, Verrassende feiten over ons koningshuis.

Het boek, dat donderdag verschijnt, bevat lijstjes, namen en feiten over de Oranjes. Serieuze lijstjes, zoals een opsomming van alle troonredes, maar ook 'frivole, officieuze, nutteloze en politiek correcte en incorrecte lijstjes'.

Vrijlating gevangenen Myanmar begonnen

De regering van Myanmar is woensdag begonnen met het vrijlaten van duizenden gevangenen, maar enkele prominente dissidenten komen voorlopig niet op vrije voeten. President Thein Sein maakte de amnestieregeling voor 6359 gevangenen dinsdag bekend.

Er is nog geen complete lijst beschikbaar van alle gevangenen die amnestie is verleend, maar familieleden bevestigden de op handen zijnde vrijlating van een deel van de naar schatting tweeduizend politieke gevangenen in het land.

Niet alle dissidenten is amnestie verleend. De zus van de bekende dissident Min Ko Naing heeft te horen gekregen dat haar broer niet vrij zal komen.

Sony opnieuw slachtoffer van hackers

Sony's Entertainment Network-diensten, waaronder het PlayStation Network en Sony Online Entertainment vallen, zijn het doelwit geweest van een aanval. Dit maakte Philip Reitinger, hoofd informatie-beveiliging, vandaag bekend op de officiële PlayStation Blog.

Reitinger legt uit dat Sony massale ongeauthoriseerde pogingen heeft gedectecteerd om in te loggen bij gebruikers. Hierbij is het de krakers gelukt om bij 93.000 accounts de juiste combinatie te vinden. De data die benodigd was om dit te bewerkstelligen is volgens Reitinger afkomstig van andere bedrijven en sites. Het gaat dus om gebruikers die bij meerdere services dezelfde ID en wachtwoord gebruiken

De accounts waar het gelukt is om binnen te dringen zijn tijdelijk op slot gezet. De slachtoffers zullen binnenkort een e-mail krijgen waarin ze verzocht worden om hun wachtwoord opnieuw in te stellen. De creditcardgegevens zijn niet gekraakt, die zijn dus veilig gebleven. Gebruikers die geld kwijt zijn geraakt van hun digitale portemonnee zullen dat vergoed krijgen van Sony.

Sony gaat verdere onderzoek doen naar de ongeautoriseerde toegang en belooft met meer updates te komen. Reitinger adviseert alle gebruikers om unieke, moeilijk te raden, wachtwoorden te gebruiken. Ten slotte is het ook handig om je account te monitoren voor ongebruikelijke activiteiten.

Update: Het bericht is aangepast om de feiten beter te reflecteren.

Lauren Verster is bang voor sleur

Lauren Verster is bang voor eentonigheid in een relatie. De 31-jarige presentatrice heeft een relatie met Jort Kelder, maar het stel woont niet samen.

"Sleur is misschien een lelijke manier om het uit te drukken, ik ben eerder bang dat een relatie vanzelfsprekend wordt", legt Lauren uit in Viva. "Ik vind het heel leuk om, ook als je al een jaar verkering hebt, een mooie jurk aan te trekken, op de fiets te zitten naar je date en te denken: woehoe."

Verster vindt vertrouwdheid daarentegen wel fijn. "Zonder het vertrouwde kun je nooit ongelukkig zijn bij de ander", vindt ze. "Of onzeker, of lelijk: met je paardenstaart en sloffen op de bank."

De blondine zegt graag kinderen te willen. Het lijkt haar een romantisch idee om kinderen te krijgen van iemand van wie ze houdt. "Maar ik denk nog steeds: als ik later groot ben. Maar binnen nu en twee jaar moet ik daar iets van gaan vinden. Hoe doe je dat?"

Ook samenwonen vindt Verster lastig. "Ik wil het uiteindelijk wel. Nu heb ik eigenlijk twee huizen, dat is lekker." De presentatrice woont in Amsterdam-West en haar zestien jaar oudere vriend heeft een huis aan de Vecht. Volgens Lauren is het bij haar thuis een chaos, terwijl Kelder heel netjes is. "Dat nette van hem vind ik prettig, want als je twee mensen zoals ik bij elkaar hebt, word je helemaal gek."

Beyoncé nerveus over onthulling zwangerschap

Beyoncé was bloednerveus voor de onthulling van haar zwangerschap. De zangeres maakte eind augustus op de rode loper bij de MTV Video Music Awards bekend dat ze een kind krijgt door met haar handen over haar buik te wrijven.

"Ik heb er lang over nagedacht hoe ik het bekend zou maken", vertelt de 30-jarige Beyoncé aan het Amerikaanse blad Harper's Bazaar. "Voor mij was het belangrijk dat ik het zelf zou onthullen." De zangeres wilde voorkomen dat het nieuws bekend werd gemaakt door de roddelpers. "Daarom besloot ik om niks te zeggen en trots mijn buik te laten zien. Voor mijn gevoel was dat krachtiger dan woorden."

Beyoncé, die in 2008 met rapper Jay-Z trouwde, heeft zich naar eigen zeggen drie jaar op haar huwelijk gefocust. "We kwamen erachter dat we een nog sterkere band kregen." De zangeres zegt te zijn 'gegroeid' vanwege haar huwelijk. "Als je met de juiste persoon bent, haalt dat het beste in je naar boven."

Beyoncé maakte afgelopen weekend in het Australische programma Sunday Night bekend dat ze haar eerste spruit in februari verwacht. Na de show ontstond discussie over haar zwangerschap. Op internet circuleren beelden waarbij het lijkt alsof haar buik in haar jurk 'dubbelvouwt'. Volgens sommigen zou de zangeres haar zwangerschap hebben verzonnen en een kind krijgen via een draagmoeder.

Een woordvoerder van Beyoncé laat aan ABC News weten dat die geruchten 'stom, belachelijk en niet waar' zijn.

Amsterdam in top 5 beste vestigingsplaatsen

Amsterdam staat dit jaar in de top vijf van beste vestigingsplaatsen voor bedrijven in Europa. De stad steeg van de zesde naar de vierde plaats, blijkt uit het woensdag gepubliceerde jaarlijkse onderzoek van adviesbureau Cushman & Wakefield naar de beste Europese vestigingslocatie voor bedrijven.

In het onderzoek European Cities Monitor geven managers van de 500 grootste bedrijven in negen Europese landen antwoord op de vraag welke steden het best presteren aan de hand van 12 verschillende factoren. Londen wordt net als vorig jaar gezien als beste vestigingsplaats, gevolgd door Parijs en Frankfurt.

Hoewel Amsterdam op een aantal punten een mindere score behaalt dan in 2010, is de stad toch twee plaatsen gestegen. Dit komt voor een groot deel door de vooruitgang die de stad heeft geboekt op het criterium 'bekendheid als zakenstad'. Daarin is Amsterdam dit jaar vierde, met een score van 59 procent (vorig jaar 48 procent).

Een andere verklaring voor de stijging is dat een aantal andere steden, zoals Brussel en Barcelona, op een aantal punten sterker daalde dan Amsterdam, waardoor Amsterdam in relatieve zin goed presteert. Verder scoort Amsterdam beter op de criteria 'levensstandaard' en 'milieuvervuiling'. Bij het criterium 'gesproken talen' bekleedt Amsterdam dit jaar zelfs de derde positie.

Moskou scoort op twee factoren uitzonderlijk. De stad kreeg de meeste stemmen voor de 'beste vestigingslocatie voor mogelijke expansie in de komende 5 jaar' en maakt tevens een enorme stijging op het criterium 'toegankelijkheid', van de 19e naar de 11e plaats.

Duitsland valt op met maar liefst drie steden in de top tien: Frankfurt (3), Berlijn (5) en München (9). Boekarest is de grootste stijger dit jaar over het geheel gezien en stijgt van de 35e naar de27e plaats.

Amsterdam in top 5 beste vestigingsplaatsen
Amsterdam in top 5 beste vestigingsplaatsen (Foto: ANP)

Ambassade in Libië weer open

De Nederlandse ambassade in de Libische hoofdstad Tripoli gaat woensdag weer open. De ambassade was sinds half maart dicht door de gevechten in het Noord-Afrikaanse land. Nu de veiligheid in de hoofdstad is verbeterd, kan de post de deuren weer openen.

De heropening van de ambassade werd sinds eind september al voorbereid door ambassadeur Gerard Steeghs en een aantal anderen.

De ambassade heeft belangrijk werk te doen in Libië. Zo moet de nasleep van de vliegramp in Tripoli van mei vorig jaar worden afgehandeld. Daarbij kwamen 70 Nederlanders om het leven. Ook zal de ambassade het Nederlandse bedrijfsleven gaan ondersteunen, dat activiteiten wil hervatten en aan de slag wil in onder meer de olie-, gas-, landbouw- en watersector.

'Zie af van eigen bijdrage dementerenden'

De Tweede Kamer moet de regering aansporen af te zien van de invoering van een eigen bijdrage voor mensen met dementie in de geestelijke gezondheidszorg (ggz). Stichting Geriant en Alzheimer Nederland hebben voor deze oproep woensdag een paginagrote advertentie geplaatst in de Volkskrant.

De advertentie is ondertekend door 500 mensen, onder wie specialisten en hoogleraren. In de Tweede Kamer vindt woensdag een algemeen overleg plaats met de ggz.

PVV feliciteert 'moedig Slowaaks volk'

De PVV in het Europese parlement feliciteert het 'moedige Slowaakse volk' met het besluit om niet akkoord te gaan met de uitbreiding van het Europese noodfonds (EFSF). Doordat Slowakije dinsdag tegenstemde, gaat het reddingsplan voor noodlijdende EU-lidstaten zoals Griekenland voorlopig niet door.

De uitslag is volgens delegatieleider voor de PVV in het Europees Parlement Barry Madlener goed nieuws voor Europa. "Het toont aan dat er nog steeds een stem is voor hen die zich verzetten tegen een Europees dictaat dat de Europese belastingbetaler vele miljarden euro's zal kosten."

Slowakije heeft volgens hem een 'volstrekt rationele keuze' gemaakt. "Het is hen dan ook alles behalve te verwijten dat ze weigeren geld over te maken naar een frauderend land als Griekenland." Madlener hoopt dat de rest van Europa een voorbeeld aan Slowakije neemt.

Overigens wordt verwacht dat Slowakije binnenkort alsnog instemt. Een kleine coalitiepartij in Slowakije was tegen de steun, waardoor de coalitie steun van de oppositie nodig had. De sociaal-democraten in de oppositie wilden alleen voor stemmen als de regering zou aftreden.

Door de negatieve uitslag viel de regering. Nu de sociaal-democraten hun zin hebben gekregen, is de verwachting dat er binnenkort opnieuw wordt gestemd. De sociaal-democraten zullen dan hoogstwaarschijnlijk alsnog voor stemmen.

Toivonen: "Heel Zweden is blij"

Zweden wist zich gisteren te plaatsen voor het EK 2012 door met 3-2 van Nederland te winnen. Het Scandinavische land sloot daardoor de kwalificaties als beste nummer twee af en zodoende sleepte het land een ticket binnen voor het EK.

Ola Toivonen, maker van de 3-2, was na afloop vanzelfsprekend blij met de overwinning: "Laat de mensen nu gaan feestvieren.” De PSV'er liet weten dat Zweden bewust defensief speelde: "In Nederland hebben we ruim verloren omdat we te naïef waren. Nu was ons spel realistischer. We hebben geleerd van onze fouten in het vorige duel. Op basis daarvan hebben we de zege weten af te dingen. Nu was het goed.”

Huntelaar topscorer in EK-kwalificatie

Klaas-Jan Huntelaar is met twaalf doelpunten topscorer van het EK-kwalificatietoernooi geworden. De 28-jarige spits van Oranje scoorde dit aantal doelpunten in slechts acht wedstrijden. De aanvaller miste namelijk de duels met Hongarije.

Met zijn doelpuntentotaal schreef de Nederland net geen geschiedenis. In aanloop naar het EK van 2008 scoorde de Noord-Ier David Healy maar liefst dertien doelpunten.

Topscorers EK-kwalificatie 2012:

# Naam Land Doelpunten
1. Klaas-Jan Huntelaar Nederland 12
2. Miroslav Klose Duitsland 9
3. Mikael Forsell Finland 7
David Villa Spanje 7
5. Robin van Persie Nederland 6
Gergely Rudolf Hongarije 6

Hiddink: "We hebben gedomineerd"

Guus Hiddink plaatste zich vanavond met Turkije voor de play-offs door zelf met 1-0 van Azerbeidzjan te winnen. Naaste concurrent België verloor in Duitsland met 3-1 en zodoende eindigde Turkije als tweede in de groep. Via de play-offs kunnen de Turken zich alsnog plaatsen voor het EK.

"In een zeer moeilijke periode voor het Turkse voetbal zijn de jongens overeind gebleven", reageerde Hiddink, die daarmee doelde op de omkoopschandalen in de Turkse voetbalcompetitie. De bondscoach was erg te spreken over het duel met Azerbeidzjan: "Tegen Azerbeidzjan hebben we het goed afgemaakt. Vanaf het begin hebben we dit duel gedomineerd en op de juiste momenten hebben we toegeslagen."

Hiddink vervolgde: "Spelen tegen een zeer defensieve opponent is altijd lastig, maar we hebben het op de juiste manier aangepakt."

Vijf landen plaatsen zich voor EK

Vijf landen hebben zich dinsdag voor het EK 2012 in Polen en Oekraïne geplaatst. Griekenland, Rusland, Denemarken en Frankrijk deden dat als poulewinnaar, Zweden werd de beste nummer twee van alle EK-kwalificatiepoules. Eerder hadden Nederland, Duitsland, Spanje, Italië en Engeland zich al verzekerd van deelname. Polen en Oekraïne doen als gastlanden ook mee.

Turkije, Montenegro, Ierland, Kroatië, Portugal, Tsjechië, Estland en Bosnië-Herzegovina strijden in vier play-offs om de laatste vier tickets voor het EK. Donderdagmiddag wordt in Krakau voor de play-offs geloot. De heenwedstrijden worden op 11 en 12 november afgewerkt, de returns staan op 15 november op het programma.


Vijf landen plaatsen zich voor EK (Foto: Novum)

Anna Kournikova vindt huwelijk niet belangrijk

Anna Kournikova hoeft niet zo nodig te trouwen met haar vriend Enrique Iglesias. "Het huwelijk is niet belangrijk voor mij. Ik heb een goede relatie, en dat is het belangrijkst", zegt ze volgens het Amerikaanse tijdschrift People in het magazine Women's Health.

"Ik geloof in toewijding. Ik vind dat je open moet zijn. Je moet elkaar blindelings vertrouwen en respecteren", vindt de voormalig tennisster.

Een gezin stichten staat daarentegen wel hoog op het verlanglijstje van de 30-jarige Kournikova. "Ik wil zeker kinderen, van mezelf of via adoptie. Ik vind het heerlijk om voor mensen te zorgen."

Kournikova heeft sinds 2001 een relatie met de 36-jarige zanger Enrique Iglesias. Ze ontmoetten elkaar toen Kournikova een rol speelde in zijn videoclip van Escape.

PvdA-plan over Raad van State kansloos

De PvdA krijgt geen steun van een meerderheid in de Tweede Kamer voor het plan dat moet voorkomen dat de nieuwe vicevoorzitter van de Raad van State uit het kabinet komt. Dat bleek dinsdag tijdens het Kamerdebat over de begroting van het ministerie van Algemene Zaken.

Volgens VVD-Kamerlid Brigitte van der Burg verandert de PvdA tijdens de wedstrijd de regels. ChristenUnie-leider Arie Slob is het daarmee eens. "Dit is niet zorgvuldig", zei hij dinsdag.

De PvdA wil voorkomen dat minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner (CDA), die al geruime tijd wordt genoemd als opvolger van Herman Tjeenk Willink, de functie krijgt. De PvdA heeft bezwaar omdat Donner dan wetgeving zou moeten beoordelen die hij zelf heeft opgesteld. "Een slager die zijn eigen vlees keurt", zei PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt.

SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij wees erop dat de PvdA in 1980 ook bezwaar maakte toen minister van Defensie Willem Scholten (CDA) vicepresident van de Raad van State werd. "De PvdA heeft 31 jaar de tijd gehad om de procedures te veranderen, maar dit heeft dit niet gedaan", viel Slob hem bij.

De PVV vindt het bezwaar van de PvdA prematuur. "Goed dat de PvdA afstand neemt van het verdelen van baantjes", zei Kamerlid André Elissen. Maar aangezien de sollicitatieprocedure nog niet officieel is gestart vindt hij het te vroeg om bezwaar te maken tegen mogelijke kandidaten. Het CDA hield zich op de vlakte over de kandidatuur van Donner. D66 heeft ook bedenkingen bij de procedure, maar steunt de PvdA niet.

GroenLinks en de SP zijn tegen de benoeming van Donner en steunen de motie van de PvdA. Als minister van Binnenlandse Zaken heeft Donner een belangrijke rol in de sollicitatieprocedure, terwijl hij zelf in beeld is. Volgens SP-Kamerlid Ronald van Raak faalt premier Mark Rutte (VVD) omdat hij het proces niet in goede banen weet te leiden.

Vulkanische activiteit op Canarisch eiland

Meer dan zeshonderd inwoners van een kleine kuststad op het Canarische eiland El Hierro zijn geëvacueerd vanwege vulkanische activiteit in het gebied. Dat hebben de Spaanse autoriteiten bekendgemaakt.

De regionale autoriteiten namen de beslissing om de bewoners van La Restinga te evacueren nadat het nationale geografische instituut had bevestigd dat er maandag op 5 kilometer voor de kust een eruptie heeft plaatsgevonden en dat een nieuwe uitbarsting dichterbij mogelijk is.

De inwoners van El Hierro, elfduizend in totaal, zijn al weken alert op een mogelijke vulkaanuitbarsting. De autoriteiten vermoeden dat het niet om een zware eruptie zal gaan.

De Canarische Eilanden liggen voor de kust van het noordwesten van Afrika en zijn gevormd door vulkanische activiteit. El Hierro heeft ongeveer vijfhonderd vulkanen.

Kijk ook op ons forum voor meer informatie over deze vulkanische activiteit.

Duitse boekenbranche ten strijde tegen piraterij

De Duitse boekenindustrie wil strenger optreden tegen de verspreiding van illegale kopieën van e-books. Dat heeft haar brancheorganisatie dinsdag aan de vooravond van de Frankfurter Buchmesse gezegd.

Volgens de brancheorganisatie gaat het bij zestig procent van alle e-bookdownloads in Duitsland om een illegale kopie. Het verlies voor boekenverkopers is echter gering, omdat de markt voor e-books in Duitsland met 0,5 procent klein is.

De boekenbeurs in Frankfurt duurt van woensdag tot en met zondag. Er worden zo'n 7400 exploitanten verwacht. IJsland is de hoofdgast van het evenement. Zo'n 35 schrijvers uit dat land presenteren hun werk op de Messe.

Rosenthal dreigt met intrekken steun aan Egypte

Als het geweld tegen christenen in Egypte niet stopt, dan zal Nederland de steun aan Egypte terugschroeven. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) dinsdag gezegd.

De Egyptische autoriteiten moeten niet alleen maar zeggen dat ze godsdienstvrijheid toestaan, maar religieuze minderheden ook echt beschermen. "Als onze steun er niet toe leidt dat Egypte dit doet, is die steun niet meer op zijn plaats", zei Rosenthal in de wandelgangen van de Tweede Kamer.

Nederland geeft steun om Egypte te helpen bij de overgang naar een democratie. Daar hoort bij dat de autoriteiten ervoor zorgen dat de kopten veilig zijn. "Dat is waar het nu om gaat. Als Egypte dat niet aankan, heeft Egypte een probleem", zei Rosenthal.

Rosenthal moest eerder dinsdag in het mondelinge vragenuur tekst en uitleg geven naar aanleiding van de tegen kopten gerichte rellen waarbij dit weekeinde zeker 26 mensen om het leven kwamen. Daar kreeg hij kritiek omdat hij niet scherp genoeg zou hebben gereageerd. De PVV stelde dat Rosenthal de Egyptische ambassadeur moet uitzetten en de Nederlandse ambassadeur uit Egypte moet terugroepen.

Woensdag spreekt de Tweede Kamer opnieuw met Rosenthal over de situatie van de christenen in Egypte. Later deze maand brengt Rosenthal een bezoek aan Egypte.


Rosenthal dreigt met intrekken steun aan Egypte (Foto: Novum)

PVV: Relaties met Iran meteen verbreken

De PVV wil dat Nederland onmiddellijk de diplomatieke relaties met Iran verbreekt als blijkt dat de Iraanse regering achter in Washington verijdelde aanslagen zit. De PVV pleit daarvoor in Kamervragen aan minister Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken).

Volgens de Amerikaanse regering werden de Iraniërs die aanslagen wilden plegen op de Israëlische en Saudische ambassades in Washington aangestuurd door 'elementen binnen de Iraanse regering'.

De PVV vraagt Rosenthal om de vragen binnen 24 uur te beantwoorden. Rosenthal hoeft dat niet te doen; ministers hebben daarvoor normaal gesproken 3 weken de tijd.

PVV: relaties met Iran meteen verbreken
PVV: Relaties met Iran meteen verbreken (Foto: ANP)

[WK Honkbal] Nederland wint van Zuid-Korea

Ook in de finalegroep van het WK honkbal in Panama is Nederland voortvarend van start gegaan. Regerend Olympisch kampioen Zuid-Korea werd knap met 5-1 aan de kant gezet.

In de vijfde en zesde slagbeurt nam Oranje door homeruns van Kalian Sams en Sharlon Schoop afstand van het Aziatische land. In de negende slagbeurt verving Orlando Yntema op de heuvel Tom Stuifbergen. Hij kreeg direct een homerun van Mo Chang-min om zijn oren, maar de opleving van de Koreanen was slechts van korte duur.

Morgen staat de ontmoeting met Australië op het programma, terwijl donderdag de wedstrijd tegen topfavoriet Cuba op het programma staat.

Tweede Kamer: Oranjes moeten ook bezuinigen

Ook het koninklijk huis moet de komende tijd de broekriem aantrekken. Dat was dinsdag de teneur tijdens een debat in de Tweede Kamer over de begroting van het koninklijk huis. Behalve de linkse oppositie vinden ook de VVD en de PVV dat de Oranjes het wel met minder geld af kunnen.

VVD-Kamerlid Brigitte van der Burg wil van premier Mark Rutte (VVD) weten waarom op de begroting van het koninklijk huis in verhouding minder wordt bezuinigd dan op de begroting van de andere departementen. Op de begroting voor 2012 is een bedrag opgenomen van 39,4 miljoen euro, driehonderdduizend euro minder dan dit jaar. De toelage van Koningin Beatrix stijgt volgend jaar met duizend euro tot 830 duizend euro. "Hoe kan dat?", vroeg Van der Burg aan Rutte.

De PVV wil ook dat de Oranjes minder geld krijgen. Dat het kabinet, gedoogd door de PVV, niet snoeit in de uitgaven voor het koninklijk huis is volgens André Elissen het resultaat van de onderhandelingen met coalitiepartners VVD en CDA. "Maar reken maar dat als de deur ook maar een klein beetje opengaat om hierop te bezuinigen, een schoenmaat 46 tussen die deur gaat", verzekerde hij.

Elissen wilde, net als GroenLinks-Kamerlid Ineke van Gent, weten waarom de nieuwe website van het koninklijk huis drie ton moet kosten. Het vervangen van de website kost 160 duizend euro, er is tachtigduizend euro gereserveerd voor het maken van foto's en video's en het 'webrichtlijnenproof' maken van oude video's kost zestigduizend euro. "Onnodig duur", vindt Van Gent.

De PvdA, PVV, SP, GroenLinks, D66 en de Partij voor de Dieren willen ook de fiscale voordelen van de koninklijke familie afschaffen. Bovendien moeten de vliegreizen van de Oranjes worden ingeperkt, vinden zij.

De drie confessionele partijen CDA, ChristenUnie en SGP hebben geen behoefte om te snijden in de kosten van het koninklijk huis.

Laatste reviews en specials
special
Hearthstone gaat door met prima periode
review
Blu-ray: Good Boys
review
The Expanse seizoen 4
review
Tokyo Mirage Sessions #FE Encore
special
Wat de volgende Mario Kart kan leren van Mario Kart Tour
review
The Grudge
©FOK.nl e.a.