FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


advertentie
Archief
Artikelen van maandag 19 september 2011

FIFA zet 'kliklijn' in tegen omkoping in voetbal

De wereldvoetbalbond FIFA wil een 'kliklijn' inzetten in de strijd tegen corruptie en omkoping. Dat zei Chris Eaton, veiligheidschef van de FIFA, maandag in een interview met persbureau Reuters.

"We willen de manipulatoren manipuleren en degenen die intimideren zelf intimideren", aldus de cryptische uitleg van Eaton, die lang heeft gewerkt bij Interpol. "Ze zullen moeten beseffen dat we serieus zijn en dat de FIFA zijn mensen gaat beschermen. Het is nu de sport tegen de mensen zonder geweten", zo sprak de veiligheidschef klare taal.

De FIFA wil dat mensen die zich via de kliklijn melden en zich in het verleden schuldig gemaakt hebben aan het aannemen van steekpenningen mogelijk op clementie kunnen rekenen. Ook hun anonimiteit zou gewaarborgd moeten zijn. "We moeten de 'klokkenluiders' voorzien van bescherming, want dat is een belangrijk middel tegen de georganiseerde misdaad."

FIFA zet'kliklijn' in tegen omkoping
FIFA zet 'kliklijn' in tegen omkoping (Foto: ANP)

Britten overwegen X voor transseksuelen

Groot-Brittannië overweegt op paspoorten een derde categorie in te voeren, naast de M voor mannen en F voor vrouwen. De derde categorie zou een X worden, voor transseksuelen en andere personen met een onbestemd geslacht.

"We onderzoeken de veiligheidsgevolgen als het geslacht niet is vermeld in het paspoort", zei een woordvoerder van de Identity and Passport Service (IPS) maandag. Ook Australië overweegt een X-categorie.

Momenteel zijn er vaak problemen met mensen die bezig zijn met geslachtsverandering.

Teaser: The Girl with the Dragon Tattoo

In de wandelgangen van Hollywood werd de laatste weken veel gesproken over de nieuwe film van David Fincher The Girl with the Dragon Tattoo. Zo verscheen er al een veelbesproken acht minuten durende trailer, die door velen werd geroemd. Ook was er al een parodie door de Muppets en verschijnen er regelmatig updates op het Tumblr blog mouth-taped-shut.com.


De Muppet parodie van The Girl with the Dragon Tattoo.

In de film gaat een journalist (Daniel Craig) op zoek naar een vrouw die veertig jaar eerder spoorloos verdween. Bij zijn speurtocht word hij geholpen door een jonge hacker (Rooney Mara).

The Girl with the Dragon Tattoo is geregisseerd door David Fincher, die eerder successen boekte met films zoals Se7en, The Game, Fight Club en The Social Network. Het scenario werd geschreven door Oscar-winnaar Steven Zaillian (Schindler's List, Hannibal, Gangs of New York, All the King's Men, American Gangster) en is gebaseerd op het boek van Stieg Larsson (Millennium).

Voor de film werd al een poster gemaakt, ontworpen door grafisch artiest Neil Kellerhouse. Van de gezichten van Daniel Craig als Mikael Blomkvist en Rooney Mara als Lisbeth Salander is een mooi ontwerp gemaakt. Ook verscheen er al een teaser trailer en kunnen we binnenkort een volwaardige trailer verwachten.

The Girl with the Dragon Tattoo draait vanaf 19 januari 2012 in de Nederlandse bioscopen.


De trailer voor The Girl with the Dragon Tattoo.

Call of Duty Elite-beta op PS3 begint vandaag

Call of Duty Elite, de speciale service die je kunt kopen om een hele reeks statistieken te bekijken en met toernooien kan deelnemen, gaat vanaf vandaag online als beta. De Call of Duty Elite-functionaliteit zal momenteel getest worden via het spel Call of Duty: Black Ops.

"De functies en functionaliteit zullen worden getest met de PS3-versie van Black Ops. Dit is inclusief stat tracking, het gebruik en kunnen aanmaken van aangepaste groepen, evenementen en natuurlijk het delen van video" aldus Activision. De service is deels gratis: je kunt statistieken bekijken in de gratis versie. In de betaalde versie krijg je de mogelijkheid om deel te nemen aan toernooien en kun je gratis DLC downloaden.

Klik hier om je te registreren voor de beta.

Call of Duty Elite

Selectie WK korfbal bekend

De Nederlandse selectie voor de wereldkampioenschappen korfbal is bekend. Richard Kunst van PKC/Hagero is vandaag als laatste afgevallen.

Bondscoach Jan Sjouke van den Bos koos voor de volgende acht vrouwen: Mady Tims, Nadhie den Dunnen, Roxanna Detering, Suzanne Struik, Rianne Echten, Rosemarie Roozenbeek, Marjolijn Kroon en Celeste Split. Laurens Leeuwenhoek, André Kuipers, Gerald van Dijk, Rick Voorneveld, Erik de Vries, Jos Roseboom, Mick Snel en Barry Schep zijn de geselecteerde mannen.

De wereldkampioenschappen zijn van 27 oktober tot 5 november in China. Nederland is titelverdediger op het toernooi.

FNV zegt vertrouwen in Jongerius op

FNV Bondgenoten en Abvakabo FNV hebben het vertrouwen opgezegd in FNV-voorzitter Agnes Jongerius. Ze deden dat nadat een meerderheid van de vakcentrale maandagavond in Den Haag instemde met het pensioenakkoord. Er waren 186 voorstemmers en 155 tegenstemmers.

De twee dwarsliggende bonden vertegenwoordigen wel een meerderheid van de leden van de FNV. Volgens Bondgenoten-voorzitter Henk van der Kolk heeft Jongerius de stem van de meerderheid van de leden naast zich neergelegd. Daarmee zou zij haar eerdere belofte om te luisteren naar de meerderheid van de FNV-leden hebben gebroken. De twee bonden die tegen het pensioenakkoord stemden, zijn niet van plan te vertrekken uit de vakcentrale, maar 'blijven hun eigen agenda uitvoeren', kondigde Van der Kolk aan.

Jongerius liet in een reactie weten niet van plan te zijn om op te stappen. Maar 'dit is niet het prettigste dat een mens kan overkomen', zei ze na afloop van het beraad. Ze onderstreepte dat een meerderheid van de federatieraad vertrouwen in haar houdt.

Van der Kolk en Jongerius kondigden aan dat er een commissie van goede diensten komt die gaat onderzoeken hoe de breuk tussen de twee bonden en de vakcentrale kan worden gelijmd. Er wordt onder meer gekeken naar de interne democratie en de omgangsvormen binnen de vakcentrale.

Gamers lossen wetenschappelijk probleem op

Gamers hebben de structuur ontcijferd van een enzym dat deel uitmaakt van het Mason-Pfizer apenvirus (M-PMV), een AIDS-variant die enkel bij apen voorkomt. De reconstructie heeft drie weken geduurd. Het vraagstuk hield wetenschappers al tien jaar bezig.

Dat blijkt uit een publicatie van het biologievakblad Nature Structural & Molecular Biology. De gamers speelden een 'spel' dat Foldit heet. Ze moesten thuis achter de computer, verdeeld in groepen, zo goed mogelijk stabiele aminozuren bouwen. Aminozuren zijn de bouwstenen van een enzym. Het programma, dat de samenstelling in 3D kan ontcijferen, werd in 2008 gemaakt door de Universiteit van Washington.

Volgens de wetenschappers is de samenwerking tussen gamers en computers zeer nuttig. "Mensen kunnen denken in ruimte, iets waar computers nog niet zo goed in zijn", zegt een van de wetenschappers in het magazine.

Het ontdekken van structuren in proteïne is belangrijk voor het achterhalen van de oorzaak van veel ziekten. Op basis van die ontdekking kunnen medicijnen ontwikkeld worden die ziektes kunnen blokkeren.

Hockeymoeder doet zoons teamgenoten

Katia Maria Davis uit het Californische Laguna Niguel verdwijnt waarschijnlijk voor lange tijd achter tralies. De 44-jarige vrouw heeft namelijk de liefde bedreven met twee teammaatjes van het ijshockeyteam van haar zoon.

De ijshockeymoeder is vorige week in de boeien geslagen nadat een van de knaapjes uit de school klapte. Hij had zijn moeder opgebiecht dat hij enkele fijne momenten had doorgebracht met de blondine. Moederlief was echter niet trots op het seksleven van haar zoon en schakelde de politie in.

"We hebben klachten ontvangen dat Davis feestjes organiseerde voor leden van het jeugdteam van Beach City Lightning", zo laat de politie van Orange County vandaag weten. "Andere vrienden van haar zoon voorzagen hen van alcohol."

Davis heeft maar liefst anderhalf jaar een seksrelatie gehad met de jongen van nog geen 16 jaar oud. Tijdens het onderzoek bleek ze ook nog een ander teamlid te hebben ontknaapt. Dit ventje is echter de 14 nog niet eens gepasseerd, dus Davis wacht ongetwijfeld een zware straf.

Katia Maria Davis
Deze cougar staat voorlopig buitenspel (foto: Orange County Sheriff Department)

Nieuwe afbeeldingen Kuifje

We zullen nog een maand geduld moeten hebben maar dan is Kuifje bij ons op het witte doek te zien. Met 'ons' bedoelen we filmliefhebbers in Europa. The Adventures of Tintin zal in Noord-Amerika pas vanaf 23 december te zien zijn.

Er zijn inmiddels nieuwe afbeeldingen uit de film opgedoken. In The Adventures of Tintin gaat Kuifje (met de stem van Jamie Bell) op een avontuurlijke speurtocht maar een gezonken schip dat ooit eigendom was van een voorvader van Kapitein Haddock (Andy Serkis). De door Steven Spielberg geregisseerde film is gebaseerd op een scenario van Steven Moffat (Doctor Who), Edgar Wright (Scott Pilgrim vs. The World) en Joe Cornish (Attack the Block).

De reden die men aangeeft om de film eerst op de Europese markt uit te brengen is op zijn minst curieus te noemen. "Amerikaanse filmliefhebbers zijn niet bekend met het werk van Kuifje," aldus de marketingsafdeling van de animatiefilm. Hoe men dit probleem denkt op te lossen door de film eerst in Europa op het witte doek te brengen is niet bekend.

De film is vanaf 26 oktober in de Nederlandse bioscopen te zien.

 Kuifje
Kapitein Haddock en Bobbie in actie. (foto: Spill)

Klik HIER voor meer afbeeldingen uit de nieuwe Kuifje film.

Engels nomadenkamp krijgt respijt

De ontruiming van een groot nomadenkamp in Engeland is maandag op het laatste nippertje door de rechter tegengehouden. Bewoners van Dale Farm, vijftig kilometer ten oosten van Londen, die zich aan de gebarricadeerde poorten van het kamp hadden vastgeketend, maakten de kettingen weer los toen het rechterlijk bevel doorkwam.

"Wij gaan niet", riepen sommige bewoners.

De voorzitter van de gemeenteraad van Basildon, Tony Ball, toonde zich 'uiterst teleurgesteld en gefrustreerd', maar zei dat de autoriteiten het bevel om eerst een nieuwe hoorzitting op vrijdag af te wachten zullen opvolgen.

Het conflict tussen de raad van Basildon en de Ierse Travelers - een nomadische groep vergelijkbaar met, maar etnisch niet verwant aan zigeuners of Roma - gaat terug tot 2001, toen de Travelers een voormalige schroothoop naast een legaal Travelers-terrein opkochten en zich daar vestigden. Het lokale bestuur begon juridische procedures om hen daar weg te krijgen en won uiteindelijk vorige maand bij het Britse High Court.

Het lokale bestuur beroept zich op het bestemmingsplan, dat niet voorziet in bewoning van het terrein. Veel lokale bewoners zien de Travelers graag vertrekken, maar actrice Vanessa Redgrave is de nomaden te hulp geschoten. Ook de VN-Commissie voor Uitbanning van Rassendiscriminatie heeft er bij de autoriteiten op aangedrongen een vreedzame oplossing te zoeken.


Engels nomadenkamp krijgt respijt (Foto: Novum)

'Arnesen wil Van Basten bij HSV'

Frank Arnesen zou graag Marco van Basten als trainer naar Hamburger SV willen halen. De technisch directeur van de Duitse club ziet volgens Der Spiegel hem als de ideale opvolger voor de vandaag ontslagen Michael Oenning. Oenning werd eerder vandaag op straat gezet vanwege de slechte prestaties van de Bundesligaclub.

Daarnaast zou Huub Stevens graag instappen bij HSV. De oud-trainer van onder andere Roda JC, PSV en Schalke 04 zei tegen de krant Hamburger Morgenpostweten 'vrij te zijn en open te staan voor een nieuwe uitdaging'.

Voorlopig krijgt Rodolfo Cardoso, de coach van het beloftenteam, de leiding. Arnesen gaat op zoek naar een Duits sprekende trainer, die tactisch sterk is en het respect van de spelers heeft. Stevens zou ook in dat plaatje passen.

Man platgereden door 6 tot 9 auto's

Het lichaam van Jose Aviles-Vasquez is waarschijnlijk zo plat als een dubbeltje. De 53-jarige Amerikaan is door maar liefst zes tot negen auto's overreden.

De voetganger werd gisteravond geschept terwijl hij een straat in Miami wilde overstreken. De bestuurder van de auto stapte uit en probeerde Vasquez te redden.

Desondanks kwamen er nog vijf tot acht auto's aanrijden die dezelfde kant op gingen. Ze reden allemaal over de arme man heen waarna hij het loodje legde. Geen van de automobilisten is vervolgens uitgestapt om naar Vasquez om te kijken. De politie heeft de zaak inmiddels in onderzoek.


Dit ongeluk schreeuwt om een videoclip

Mourinho doneert persoonlijke prijs aan veiling

Real Madrid-coach José Mourinho heeft zijn meest prestigieuze persoonlijke prijs gedoneerd aan een veiling ter nagedachtenis aan zijn mentor Sir Bobby Robson. De 48-jarige manager, die onder Robson werkte bij Sporting, FC Porto en FC Barcelona, heeft zijn FIFA Ballon D’Or World Coach of the Year Award overhandigd om volgende maand aan de hoogste bieder te worden verkocht. De Portugees won in 2010 de prijs voor het behalen van de treble met Internazionale. 

De zoon van Robson zei: "De hele familie is compleet verbaasd door deze genereuze geste van meneer Mourinho. Wij zijn heel blij en hem erg dankbaar. Mijn vader zou zo trots zijn op hoe alle verschillende clubs en managers over de hele wereld gezamenlijk deze geweldige prijzen doneren."

Zo heeft Fabio Capello een middag meetrainen met het Engelse elftal gedoneerd, de hoogste bieder mag tevens een gast meenemen. Sir Alex Ferguson heeft twee VIP-kaarten voor een wedstrijd van Manchester United met daarbij een rondleiding door het stadion gedoneerd, terwijl aartsrivaal Manchester City twee kaarten voor een wedstrijd plus gesigneerd shirt heeft aangeboden.

De opbrengsten van de veiling gaan naar de Sir Bobby Robson Foundation en Breakthrough Breast Cancer.

Robben werkt toe naar rentree

Arjen Robben maakt binnen afzienbare tijd zijn rentree bij Bayern München. Trainer Jupp Heynckes hoopt dat zijn Nederlandse vedette zaterdag tegen Bayer Leverkusen al kan meedoen. Robben trainde vandaag weer met de bal op het veld in München.

De Nederlander had last van een ontsteking aan het schaambeen. Robben miste daardoor de laatste vijf wedstrijden van Bayern en twee EK-kwalificatieduels van Oranje. "Ik hoop dat hij tegen Leverkusen kan meedoen en anders in de Champions League tegen Manchester City", aldus Heynckes.

Salaris van COA-baas omlaag

Het salaris van de bestuursvoorzitter van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) Nurten Albayrak wordt verlaagd. Ook wordt de bedrijfscultuur bij de organisatie onder de loep genomen. Dat meldt een woordvoerder van minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA).

Personeel van de organisatie luidde zondag de noodklok. Ze stapten naar de NOS en deden daar een boekje open over de totaal verziekte bedrijfscultuur en de intimiderende stijl van leidinggeven van Albayrak. Ook zou gemeenschapsgeld worden verspild.

Leers had maandag overleg met de raad van toezicht over de misstanden bij het COA. Leers sprak van een 'ernstig beeld'.

Afgesproken is dat het salaris van Albayrak wordt verlaagd van 273 duizend euro naar de balkenendenorm van 188 duizend euro. Ook wordt bekeken hoe het kan dat er geen meldingen van de misstanden bekend waren. Daarnaast moet worden nagegaan in hoeverre de overcapaciteit nodig is. Leers gaat de financiering van het COA onder de loep nemen.

Binnen enkele maanden moet er opheldering komen over de gang van zaken bij het COA. De PvdA heeft een debat aangevraagd over de kwestie.

Grieks spoedberaad met EU en IMF

De Griekse minister van financiën Evangelos Venizelos heeft maandagavond telefonisch spoedberaad belegd met internationale kredietverschaffers. Hij kondigde eerder op de dag bezuinigingen en versnelde hervormingen aan, waar door de internationale markten echter sceptisch op werd gereageerd.

Het spoedoverleg kan volgens de Griekse regering tot dinsdag in de kleine uurtjes duren of later deze week worden voortgezet. De Europese Commissie verwacht dat de Griekse autoriteiten uitleggen 'hoe zij de financieringsgaten in 2011 en 2012 denken te dichten en hoe zij met de structurele hervormingen en privatiseringen verder denken te gaan', zei een woordvoerder.

Eerder deze maand werd duidelijk dat de Griekse begroting voor 2011 een gat van twee miljard euro vertoont. De Griekse kredietverschaffers dreigen daarom het volgende deel van een in mei 2010 afgesproken lening van 110 miljard euro niet uit te keren. Zonder deze acht miljard euro dreigt Griekenland half oktober niet aan zijn betalingsverplichtingen te kunnen voldoen.

De Griekse regering heeft om haar inkomsten te vergroten een extra onroerendzaakbelasting ingevoerd, die via de elektriciteitsrekening zal worden geïnd. Het Griekse publiek steigert echter bij een nog verdere lastenverzwaring en vakbondsleden bij het staatselektriciteitsbedrijf hebben aangekondigd te weigeren aan de inning mee te werken.

Bob Traa, vertegenwoordiger van het Internationaal Monetair Fonds, stelt dat de regering van verdere noodbelastingen af moet zien en in plaats daarvan structurele hervormingen moet doorvoeren, bijvoorbeeld door af te stappen van het 'taboe' op het ontslaan van overheidspersoneel. Griekenland is wel van plan om voor 2015 150 duizend banen in de publieke sector op te heffen. "Als je dat meteen doet, ben je er veel sneller over heen", zei Traa. 'Onze ervaring is dat als je dingen gradueel doet, dit er toe kan leiden dat het publiek erg moe wordt' van bezuinigingsmaatregelen.


Grieks spoedberaad met EU en IMF (Foto: Novum)

Verdachte Amsterdamse zedenzaak op vrije voeten

Een van de verdachten in de Amsterdamse zedenzaak wordt vrijgelaten. De rechtbank in Amsterdam heeft maandag besloten de man uit Amstelveen, die sinds 9 maart vastzit, op vrije voeten te stellen. De straf die hij krijgt opgelegd als hij langer zou worden vastgehouden valt mogelijk lager uit dan de tijd die hij al in de gevangenis heeft doorgebracht.

De man werkte in een aantal kinderdagverblijven. Hij wordt verdacht van het bezit van kinderporno. Ook zou hij uit bestaand kinderpornomateriaal nieuwe collages hebben gemaakt.

Een huisgenoot van de man wordt in ieder geval nog drie maanden vastgehouden. Hij heeft eerder bekend samen met de hoofdverdachte in de Amsterdamse zedenzaak, Robert M., een baby te hebben misbruikt. Daarvoor betaalde hij M. vijftig euro. Daarnaast wisselde hij kinderporno met hem uit.

Hij wordt verder verdacht van het betalen van een Filipijnse vrouw voor ontuchtige handelingen bij twee kinderen jonger dan 4 jaar. De man gaf de vrouw via de computer aanwijzingen en keek live in Nederland mee via een webcam. Volgens het OM staat dit gelijk aan mensenhandel.

Fikse werkstraf voor seks met koe

Een 23-jarige man uit het Zimbabwaanse Muchena is veroordeeld tot 210 uur schoffelen voor een ochtendje brute seks. De beste man heeft zich onlangs vergrepen aan een koe.

Jealous Matashu heeft de vaars op 24 augustus meegelokt uit de kudde. Hij dreef het beest naar een nabijgelegen boom en bond de koe hieraan vast. Vervolgens klom hij achterop en woonde het dier met zijn enorme tampeloeris uit.

Helaas voor Matashu werd hij op het hoogtepunt op heterdaad betrapt door de eigenaar van de koe. Deze belde direct de plaatselijke politie. De koeienneuker komt met 210 uren taakstraf nog goed weg. Men wilde hem eerst een jaartje op water en brood zetten, maar dit leek de rechter toch wat te gortig.

Toptennissers dreigen met staking

De wereldtoppers in het mannentennis dreigen met een staking wanneer de speelkalender niet wordt hervormd. Dat stelde de Schot Andy Murray, de huidige nummer 4 van de wereld, maandag. Volgens Murray moeten spelers te vaak te veel wedstrijden in een te korte periode spelen.

De 24-jarige speler zei tegenover de BBC dat hij eerder deze maand op de US Open al met meerdere spelers heeft gesproken over een mogelijke staking. De komende weken zullen de mondiale toppers de kwestie verder bespreken.

Tabloid betaalt familie dood meisje miljoenen

De Britse schandaalkrant News of the World geeft een schadevergoeding van 2 miljoen pond (2,3 miljoen euro) aan de nabestaanden van het vermoorde meisje Milly Dowler. Verslaggevers hadden in 2002, kort na haar verdwijning, de voicemail van haar mobiele telefoon gekraakt en berichten gewist. Haar familie kreeg daardoor de indruk dat ze nog leefde.

De schadevergoeding is maandag naar buiten gebracht door tv-zender Sky News. Die is net als News of the World eigendom van mediamagnaat Rupert Murdoch. Het opgedoekte dagblad geeft bovendien 1 miljoen pond aan een goed doel.

Nieuwe vloer voor Team Lotus in Singapore

Om de tiende plaats in het constructeurskampioenschap te verstevigen zal Team Lotus voor de Grand Prix van Singapore een nieuwe vloer onder de auto's gaan monteren. Technisch directeur Mike Gascoyne heeft bekendgemaakt dat er nog enkele nieuwe onderdelen voor de T128 zijn.

"We hebben in Singapore een nieuwe vloer, een nieuwe diffuser en grote brake ducts, die voor voldoende koeling moeten zorgen bij de remmen. We hebben in de windtunnel zeer veelbelovende resultaten behaald met de nieuwe vloer en we zijn erg benieuwd naar wat deze ons op het circuit zal brengen," zei Gascoyne.

Tyton weer thuis

Przemyslaw Tyton is uit het ziekenhuis in Geldrop ontslagen. De Poolse keeper van PSV liep gisteren in de wedstrijd tegen Ajax een zware hersenschudding op.

Vandaag bleek de toestand van Tyton stabiel. Hij liep alweer een stukje en de artsen zagen geen reden om hem nog langer in het ziekenhuis te laten blijven.

Tyton was na de botsing gisteren met ploeggenoot Timothy Derijck lang buiten bewustzijn. Uit een CT-scan bleek gisteren dat hij geen breuken heeft opgelopen.

FNV komt met looneis van 2,5 procent

De FNV wil dat de lonen volgend jaar met 2,5 procent omhoog gaan. Ook wil de vakcentrale een compensatie van driehonderd euro voor het koopkrachtverlies als gevolg van bezuinigingen op onder meer de zorgtoeslag en de kinderopvang. Dat maakte de FNV maandag bekend.

"Het zijn economisch onzekere tijden. Maar voor Nederland is het van groot belang om de economie niet kapot te bezuinigen", zei cao-coördinator van de FNV Catelene Passchier. "We moeten juist nu investeren: in koopkracht, in werkgelegenheid, en in stabiliteit. Daarmee blijven de bestedingen op peil en organiseren we vertrouwen in de veerkracht van onze economie."

De FNV maakt zich zorgen over de koopkracht van mensen met lage inkomens. Volgens de vakcentrale weigert het kabinet de hoogste inkomens mee te laten betalen aan de crisis. De Miljoenennota mist volgens de FNV een visie om de economie uit het slop te trekken.

Stropers vergiftigen olifanten in Zimbabwe

In hun jacht op het ivoor van olifanten zijn stropers in Zimbabwe begonnen waterpoelen te vergiftigen. Daardoor zijn de afgelopen weken negen olifanten en ten minste vijf leeuwen omgekomen. Dat heeft een woordvoerster van het Zimbabwaanse natuurbeheer gezegd.

Volgens de woordvoerster zijn de slagtanden van de olifanten verwijderd, maar zijn de leeuwen intact gevonden. De stropers zijn waarschijnlijk alleen uit op de olifanten en de leeuwen zijn per ongeluk slachtoffer geworden, zei de woordvoerster. Er zijn naast de leeuwen en olifanten ook dode buffels en aasgieren gevonden.

Het water wordt getest om te bepalen welk soort chemicaliën in staat is een dier zo groot als een olifant te doden.

Lift vast door 5 vette vrouwen

Een lift in een gloednieuw gebouw in Koeweit is onlangs blijven steken. De oorzaak was al snel duidelijk. Vijf volgevreten dames hadden het op hun geweten.

De lift 'kreunde en steunde' voordat deze tot stilstand kwam tussen twee verdiepingen, zo weet een Koeweitse krant vandaag te melden. Hierna brak paniek uit in het gebouw en moest de brandweer eraan te pas komen.

De uitgerukte spuitgasten wisten uiteindelijk de lift open te breken. Pas toen zagen ze dat de lift te zwaar beladen was. Ineens stonden zij namelijk oog in oog met vijf moddervette wijven.

"De vijf vrouwen zagen er heel vet uit", aldus de Koeweitse sufferd. "Volgens deskundigen werd het maximum laadvermogen van 400 kilo met bijna 100 kilo overschreden."

KNWU boos op Boom na kritiek op pakken

Lars Boom heeft de woede van de KNWU op zijn hals gehaald. De renner van Rabobank, volgende week zondag actief op het wereldkampioenschap wielrennen, uitte zijn onvrede over de tijdritpakken van sponsor Bioracer. De KNWU was niet blij met zijn uitspraken.

"De jongens die de tijdrit rijden op het WK hebben al een nadeel," zei Boom op Twitter. "Dat is het snelpak van Bioracer! Schandalig! Er is niks snels aan."

Technisch directeur van de KNWU, Thorwald Veneberg reageerde geïrriteerd op de uitspraken van Boom, die zelf niet meedoet aan de tijdrit en niks heeft gemeld aan de wielerunie. "Zeer onprofessioneel. We gaan hier met Lars over praten. Ik kan nu nog niet zeggen of dit gevolgen heeft. Als je het echt ergens niet mee eens bent, moet je dit intern aangeven."

EA sluit Visceral Games Melbourne

EA Games heeft de Melbourne-studio van ontwikkelaar Visceral Games gesloten, zo blijkt uit een Twitterbericht van de International Game Developers Association. Visceral Melbourne was een branche-studio die deel uitmaakte van het het hoofdkantoor van Visceral in Redwood.

De bron meldt dat het sluiten van de studio 21 ontslagen tot gevolg heeft. Volgens een bron die anoniem wenst te blijven werkte Visceral Melbourne de afgelopen drie jaar aan een AAA-game voor meerdere platformen. Om welke titel het gaat, is niet bekend. EA executive Patrick Soderland zou er ondanks dat het spel al een aantal jaren in de maak was geen toekomst meer in hebben gezien, zo meldt de bron.

Visceral Games Melbourne heeft samen met de andere Visceral-studios meegewerkt aan Dead Space, Godfather 2 en Dante's Inferno.

Dantes Inferno1

 

Mol twee jaar langer bij Vacansoleil

Afgelopen weekend kwamen Vacansoleil-DCM en Wouter Mol een contract overeen voor 2012 en 2013. De renner, die in 2010 de Ronde van Qatar wist te winnen, heeft de laatste maanden weer zijn grote waarde voor het team getoond. Na blessureleed eind 2010 en begin 2011 is de man uit Heerhugowaard weer op niveau. Vandaag bewees hij dit wederom met een tweede plek in de kermiskoers van Viane nipt achter ploegmaat Stijn Devolder.

Mol is verheugd met het nieuwe vertrouwen: "Ik heb vanaf het begin met de ploeg kunnen meegroeien en ben blij met de tweejarige overeenkomst. Ik kijk er nu al naar uit om na een goede winter de lijn van dit najaar door te kunnen trekken."

Ploegleider Hilaire Van Der Schueren onderkent het belang van een renner als Mol: "Zoals Wouter in WorldTour koersen als Hamburg en Plouay taakbewust tot diep in de finale meegaat is van enorme waarde voor de balans in ons team. Mol kent het team en de mensen door en door en is ook voor jonge renners een welkome gids in en buiten de koers."

Vanaf 2006 rijdt Wouter Mol voor de semi-professionele formatie van Daan Luijkx. In 2009 maakte de 29-jarige Mol mee de overstap naar de Pro continentale ploeg dat sinds 2011 actief is in de WorldTour. Net als Wout Poels is de lange hardrijder volgend jaar toe aan zijn zevende jaar in de ploeg van manager Daan Luijkx.

[WK] Tijdritfiets Nederlander gestolen

Jasper Hamelink is na zijn tijdrit op het WK wielrennen in Kopenhagen zijn tijdritfiets kwijtgeraakt. Het rijwiel werd een kwartier na de finish van de Nederlander gestolen in de Deense hoofdstad.

Gelukkig voor Hamelink is dat de diefstal op camera is vastgelegd. De technisch directeur van de KNWU Thorwald Veneberg is met de door de naastgelegen Scientology Kerk gemaakte beelden naar de politie gestapt. Hamelink werd overigens vandaag vijfde.

Beelden van gestopte Avenger-game

Er was ooit sprake van een game genaamd Avengers. Deze game heeft helaas nooit het daglicht gezien omdat het ergens in de prullenbakken van THQ is beland. De game had tegelijkertijd met de Avengers-film uit moeten komen later dit jaar. Nu zijn er gameplaybeelden opgedoken van deze weggegooide game.

Bekijk hieronder alphabeelden van Avengers, een game waar we verder nooit meer wat van gaan zien of horen waarschijnlijk.

NAC Breda nog altijd zonder Kolk

NAC Breda zal het morgen, in de bekerwedstrijd tegen Vitesse, nog steeds moeten doen zonder Santi Kolk. De aanvaller heeft nog steeds last van een bovenbeenblessure.

Op Kolk na kan John Karelse over een fitte selectie beschikken. Toch voert hij twee wijzigingen door in zijn elftal ten op zichte van het competitieduel vrijdag met N.E.C. Nijmegen. Jordy Buijs neemt achterin de plek in van Eric Botteghin, Jens Janse vervangt Milano Koenders in de defensie. 

Kabinet komt SGP en grote gezinnen tegemoet

Het kabinet komt de SGP tegemoet door de plannen voor het kindgebonden budget aan te passen. Ouders met een laag inkomen en meer dan twee kinderen krijgen er volgend jaar ongeveer 150 euro bij. Dat meldt de NOS op basis van Haagse bronnen.

De SGP komt tijdens de Algemene Beschouwingen met een plan om de bezuinigingen van tweehonderd miljoen op het kindgebonden budget aan te passen. De gereformeerde partij wil de regeling afschaffen voor gezinnen met één kind en grote gezinnen juist tegemoetkomen.

Het kabinet is voor een meerderheid in de Eerste Kamer afhankelijk van de steun van de SGP.

Bulgarije stuurt Matthaüs naar huis

Lothar Matthaüs is ontslagen als bondscoach van Bulgarije. Dat maakt de voorzitter van de Bulgaarse voetbalbond bekend. Het niet bereiken van het EK volgend jaar in Polen en Oekraïne heeft de Duitser de kop gekost. Michail Madanski, trainer van het Bulgaars elftal onder 21, vervangt hem voorlopig.

Bondsvoorzitter Boris Mihaylov, vader van Twente-doelman Nikolay, gaf in Sofia aan dat de recente nederlagen tegen Engeland en Zwitserland de coach zijn kop kosten. "Die nederlagen waren voor ons, ondanks de toezegging met hem de kwalificatiereeks voor het WK 2014 in te gaan, reden om het contract te verbreken."

De 50-jarige Matthaüs was pas een jaar in dienst van de Bulgaarse voetbalbond. Onder zijn leiding wisten de Bulgaren maar één EK-kwalificatiewedstrijd te winnen. Matthaüs was eerder actief als bondscoach van Hongarije en clubcoach bij onder meer Rapid Wien, Partizan Belgrado en Red Bull Salzburg

Kleine details FFXIII-2-DLC

Yoshinori Kitase, een held volgens FOK!redacteur D-Vide, heeft kleine details gegeven van de DLC die Final Fantasy XIII-2 zal krijgen. De DLC zal bestaan uit nieuwe kostuums, wapens en monsters om het spel nog uitgebreider te maken.

Naast DLC zal het spel ook een amusementscentrum bevatten met een casino en de mogelijkheid tot Chocobo-races. Final Fantasy XIII-2 zal 15 december in Japan verschijnen en zal 3 februari in Europa uitkomen voor PS3 en Xbox 360.

Manager El Hamdaoui kwaad op Ajax

Manager Sigi Lens is kwaad op voetbalclub Ajax dat zijn cliënt Mounir El Hamdaoui op een zijspoor heeft gezet. Hij vindt de handelswijze van de Amsterdammers niet kunnen en ziet met name in hoofdtrainer Frank de Boer de boosdoener.

"Hier wordt moedwillig getracht een mooie carrière om zeep te helpen. Het is een grof schandaal. De Boer is niet eerlijk en onbetrouwbaar. Hij blijft maar herhalen hoe belangrijk Mounir voor Ajax is, maar hij voegt niet de daad bij het woord, want hij stuurt deze, naar eigen zeggen ‘goede, waardevolle speler’ wel naar het tweede elftal," zei Lens tegen NUsport. "Laat hij nou gewoon zeggen dat hij Mounir niet mag, dat deze jongen niet om sportieve, maar om persoonlijke redenen is teruggezet naar Jong Ajax. Dan ben je tenminste een flinke vent."

Lens vindt dat er een eind moet komen aan de acties van Ajax en De Boer. "Hem inschrijven voor de Champions League, blijven roepen hoe goed Mounir niet is, allemaal schijnbewegingen met maar één doel: zijn marktwaarde hoog houden, zodat Ajax bij een eventuele transfer nog flink aan hem kon verdienen."

"Dus eerst een speler de stront induwen om vervolgens wel doodleuk vier miljoen euro te vragen aan geïnteresseerde clubs. Maar toen de transfermarkt sloot, was De Boer er als eerste bij om te verkondigen dat Mounir voor hem een gesloten boek was. Dat hij alleen selectiespelers in de kleedkamer wilde hebben. Hoe diep kan een club zinken? Het is schandalig."

Opa speelt nazilied in tv-talentenjacht

In Oostenrijk is een relletje ontstaan rond het televisieprogramma 'Die große Chance'. Tijdens de talentenjacht hief een 68-jarige kandidaat ineens een nazilied aan.

De krasse knar kwam op het podium om de jury zijn skills te laten zien. Opa is namelijk goed in mondharmonica spelen en wilde graag het publiek vermaken met zijn kunsten. Maar kijkers moesten weinig hebben van het deuntje dat de beste man inzette. De Oostenrijker speelde namelijk het befaamde Horst-Wessellied.

Het Oostenrijkse tv-station ORF, dat de talentenjacht uitzond, betreurt de actie. "De kandidaat wilde juist een oud volkslied spelen", verklaart de zender. "'Es wollt ein Mann in seine Heimat reisen'. De gelijkenis met het Horst-Wessellied is echter treffend. Daarom had dit lied niet in onze show mogen worden gespeeld."

Het incident vond vrijdagavond plaats tijdens de opnames van de talentenjacht. Omdat niemand de gelijkenis was opgevallen, werd het fragment gewoon uitgezonden. ORF heeft de opnames inmiddels bewerkt, opdat het verboden lied niet meer in de herhaling is te zien.


Deze onvervalste nazikraker werd live op tv gespeeld

Obama: Rijken moeten eerlijke bijdrage leveren

De Amerikaanse president Barack Obama heeft maandag een plan ter waarde van omgerekend ruim 2,1 biljoen euro voorgesteld om de staatsschuld terug te dringen. De helft van dit bedrag moet worden opgebracht door belastingverhogingen voor rijke Amerikanen en grote bedrijven.

Obama zei in zijn speech in de tuin van het Witte Huis dat iedereen 'een eerlijke bijdrage' moet leveren aan het terugdringen van de staatsschuld. Met het nieuwe plan probeert Obama de onderhandelingen van een speciale commissie in het Amerikaanse Congres te beïnvloeden. Dit zogenoemde Supercongres moet voor eind november met plannen komen om over de komende tien jaar ruim een biljoen te bezuinigen.

Ook wil Obama met zijn voorstel zijn onlangs aangekondigde plan voor het creëren van banen financieren en Republikeinen voor het blok zetten, die zich hevig verzetten tegen belastingverhogingen en de staatsschuld alleen willen terugdringen door te snijden in overheidsuitgaven.

De kans dat het plan van Obama wordt aangenomen door het Congres is nihil, gezien de weerstand van de Republikeinen die een meerderheid hebben in het Huis van Afgevaardigden. Het Witte Huis hoopt met de plannen echter de publieke opinie achter zich te krijgen.

Een van de voorstellen in het plan wordt nu de Buffett-regel genoemd, naar miljardair Warren Buffett. Die deed deze zomer zijn beklag in de media over het feit dat hij minder belasting betaalt dan zijn schoonmaakster en secretaresse. Het idee is dat rijke Amerikanen, die vaak minder belasting betalen omdat op hun investeringen een lager belastingtarief geldt, voortaan niet minder betalen dan iemand uit de middenklasse. Volgens Buffett zijn hij en andere rijke Amerikanen 'lang genoeg vertroeteld'.

De Republikeinen hadden zich voor Obama's speech maandag al tegen zijn plan uitgesproken. "Klassenoorlog is misschien politiek gezien handig, maar voor de economie is het rampzalig", zei de Republikeinse afgevaardigde Paul Ryan zondag.


Obama: rijken moeten eerlijke bijdrage leveren (Foto: Novum)

Vastgelopen schip Westerschelde vlotgetrokken

Het containerschip dat maandagochtend op de Westerschelde aan de grond liep, is vlotgetrokken. Dat meldt de brandweer in Zeeland maandagmiddag. Het 360 meter lange schip heeft ruim acht uur vastgezeten tussen Nieuwvliet en Cadzand.

De MSC Luciana liep rond 08.30 uur vast. Een eerste poging het schip te bergen mislukte. Aan het eind van de middag werd een tweede poging ondernomen. Omstreeks 17.00 uur was de Luciana weer los.

Na de berging zou een inspectie plaatsvinden in Zeebrugge. Die inspectie is nog aan de gang, meldt berger Multraship.

UWV wijst op regels voor bijverdienen

Uitkeringsinstantie UWV is maandag een campagne begonnen om mensen met een uitkering wegens werkloosheid of arbeidsongeschiktheid te wijzen op de regels voor bijverdiensten.

Jaarlijks wordt voor naar schatting 40 tot 50 miljoen euro gefraudeerd door mensen met zo'n uitkering en vorig jaar heeft UWV 34.000 mensen een boete opgelegd omdat zij zich niet aan de regels hielden.

De uitkeringsgerechtigden zijn verplicht werk, of dit nu betaald wordt of niet, te melden. De overgrote meerderheid doet dat ook, aldus UWV.

UWV wijst op regels voor bijverdienen
UWV wijst op regels voor bijverdienen (Foto: ANP)

Eenvoudiger computerprogramma voor agenten

Agenten krijgen komend jaar de beschikking over computerprogramma's die gebruiksvriendelijker en betrouwbaarder zijn. Vanaf 2014 krijgt de politie één nieuw landelijk systeem, dat een eind moet maken aan alle ict-problemen, staat in het Aanvalsprogramma Informatievoorziening Politie dat minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) maandag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

De gebrekkige ict bij de politie is agenten en de Tweede Kamer al langer een doorn in het oog. De informatiesystemen voor agenten en rechercheurs zijn traag, omslachtig, niet toekomstvast, matig gebruiksvriendelijk en zorgen voor meer administratieve taken voor politiemedewerkers, oordeelde de Algemene Rekenkamer in juni in een rapport over de computerproblemen bij de politie.

De Rekenkamer kwam met een aantal aanbevelingen, die Opstelten allemaal heeft overgenomen. Zo worden de komende jaren al een aantal veelgebruikte formulieren vereenvoudigd, waardoor agenten minder tijd kwijt zijn met administratieve handelingen. Ook komt er een systeem waarmee agenten alle belangrijke landelijke gegevens kunnen opvragen.

Bij het nieuwe systeem, dat vanaf 2014 wordt ingevoerd, verdwijnt het onderscheid tussen opsporing en handhaving. Gegevens hoeven dan slechts één keer te worden ingevoerd. Het nieuwe systeem moet verder zorgen voor een betere gegevensuitwisseling binnen de politie en met het Openbaar Ministerie.

Bij het nieuwe systeem staat 'het werk van de politiemensen op straat centraal', aldus Opstelten. Hij hoopt dat met de maatregelen het vertrouwen van agenten en burgers in de ict-systemen van de politie wordt hersteld. De bewindsman stelt 201,9 miljoen euro extra beschikbaar voor het oplossen van de computerproblemen.

Oplossing hogesnelheidslijn kost nog meer tijd

Minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD) heeft nog meer tijd nodig om tot een oplossing te komen rondom High Speed Alliance (HSA), exploitant van de hogesnelheidslijn Fyra. De minister verwacht in het najaar meer duidelijkheid te kunnen verschaffen. Dat schrijft ze maandag in een brief aan de Tweede Kamer.

Begin dit jaar werd bekend dat HSA in de financiële problemen zit. Sinds september 2009 rijdt HSA met passagiers over de HSL-Zuid, de voor hoge snelheden geschikte spoorlijn die Schiphol met Antwerpen verbindt via Rotterdam en Breda. De verwachte omzet ligt echter beduidend lager dan van tevoren geraamd, vooral door lagere reizigersaantallen.

De minister verwachtte aanvankelijk rond de zomer met een oplossing te kunnen komen. Begin september meldde ze echter dat haar zoektocht hiernaar nog niet was voltooid. Daarop verzocht de Tweede Kamer voor Prinsjesdag met maatregelen te komen, maar ook dat gaat niet lukken.

"Uw verzoek om voor Prinsjesdag met een maatregelenpakket te komen interfereert met het zorgvuldige proces waarin ik nu zit", schrijft de minister de dag voor de derde dinsdag van september. Schultz stelt dat sprake is van grote financiële belangen die op het spel staan. Ondertussen staat het belang van de reiziger en de belastingbetaler volgens haar voorop.

[WK] Durbridge kampioen tijdrijden bij beloften

Luke Durbridge is in Kopenhagen wereldkampioen tijdrijden bij de beloften geworden. De 20-jarige Australische wielrenner voltooide de 35,2 kilometer lange race tegen de klok in 42.47 minuten. Durbridge moest vorig jaar op het WK in Melbourne nog genoegen nemen met zilver achter de Amerikaan Taylor Phinney.

De Nederlandse deelnemers wisten geen podiumplaats te bemachtigen, maar eindigden wel in de top tien. Jasper Hamelink eindigde op 1.53 minuten als vijfde, Tom Dumoulin (+2.05) werd achtste. Het zilver ging naar de Deen Rasmus Quaade, die strandde op 36 seconden. Michael Hepburn maakte met een bronzen plak het Australische succes compleet.

De tijdrit bij junioren had eerder op de dag ook al Australische succes opgeleverd. Jessica Allen legde de 13,9 kilometer sneller af dan de Britse Elinor Barker en de Duitse Mieke Kröger. De Nederlandse Thalita de Jong kwam twaalf seconden tekort voor het podium en werd vierde.

Brink en Enslaved genomineerd voor Writers Guild Award

Binnenkort worden de Writers Guild Award wederom uitgereikt en de nominaties voor Best Videogames zijn bekendgemaakt. Ed Stern is genomineerd voor Brink, Alex Garland en Tameem Antoniades zijn in de race met Enslaved en Kieron Gillen dingt mee met The Curfew. De awards worden 16 november uitgereikt. 

De WGA worden elk jaar uitgereikt aan scriptschrijvers voor film, televisie en ook videogames. Eerdere winnaars waren Assassin's Creed: Brotherhood, Star Wars: The Force Unleashed en Uncharted 2. Mis jij een videogame in de lijst? Meld het hier onder en geef aan waaarom jij vindt dat de game genomineerd had moeten worden.

Nederland haalt Europese eisen natuurbeleid niet

Het beleid van de regering zorgt ervoor dat Nederland een deel van de Europese milieu- en klimaatverplichtingen niet haalt. Dat blijkt maandag uit een doorrekening van het beleid door het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) die staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Joop Atsma (CDA) naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Met het huidige beleid voldoet in 2027 slechts veertig procent van de wateren in Nederland aan de eisen. Door verdere bezuinigingen zou dat zelfs slechts tien procent kunnen worden.

Het planbureau stelt overigens dat het effect van de bezuinigingen op het waterbeleid slechts zeer ruw in te schatten is wegens 'tal van onzekerheden'. Het effect is erg afhankelijk van de uitwerking van het Bestuursakkoord Water, maar dat is er nog niet. In het akkoord wordt gesproken over forse kortingen. De uitwerking moet onder meer duidelijkheid geven over welke maatregelen onder druk komen te staan.

Atsma stelt in zijn reactie aan de Tweede Kamer dat het kabinet prioriteit heeft gegeven aan waterveiligheid en het wat rustiger aan doet met de waterkwaliteit. "Het PBL beschouwt het temporiseren als afstel van maatregelen, en niet als uitstel", aldus de staatssecretaris.

Toch 675.000 dollar boete voor filesharing

Een federaal hof van beroep in de Verenigde Staten heeft het vonnis tegen een student van de Universiteit van Boston voor illegaal downloaden en het delen van muziek op internet hersteld. De student komt niet onder het betalen van een boete van 675.000 dollar (490.000 euro) uit.

Een jury in Boston besloot in 2009 dat Joel Tenenbaum de boete moest betalen aan de Recording Industry Association of America, die vier platenlabels vertegenwoordigde. Later verlaagde een rechter de boete tot 67.500 dollar, omdat de oorspronkelijke straf 'ongrondwettelijk buitensporig' zou zijn geweest. Tenenbaum ging in beroep om de hele strafmaat nietig te laten verklaren, maar het hof van beroep besloot het tegenovergestelde en bevestigde de oorspronkelijke straf.

Volgens de raadslieden van Tenenbaum zijn copyrights niet bedoeld om consumenten te vervolgen. De advocaten van de eisers redeneerden echter dat de economische gevolgen van illegaal downloaden vele malen groter zijn dan het delen van een liedje.

Ecclestone wil in Zuid-Afrika en Mexico racen

Als het aan Formule 1-baas Bernie Ecclestone ligt dan keren Zuid-Afrika en Mexico terug op de kalender. In beide landen werd in het verleden al eens geracet met F1-bolides, maar verdwenen de wedstrijden van de kalender. Nu is er hernieuwde belangstelling voor de koningsklasse van de autosport.

Dit jaar is India nieuw op de Formule 1-kalender, in 2012 is er de terugkeer naar de Verenigde Staten en in 2014 is Rusland aan de beurt voor het organiseren van een race. "Na Rusland wil ik graag terugkeren naar Zuid-Afrika en Mexico. Beide landen proberen wat van de grond te krijgen. Griekenland wil ook graag Formule 1 hebben. De Duitsers gaan ze daarvoor geld lenen," zei Ecclestone tegen The Independent.

De Brit vertrouwt er op dat na de afgelasting van dit jaar Bahrein volgend jaar weer gewoon aangedaan zal worden. "Ik heb de Bahreini gisteren gesproken en ze hebben me gezegd dat alles goed komt. Ik hoop voor ze dat ze alles op orde krijgen. Niet voor ons, maar voor henzelf."

De race was voor dit seizoen de openingsrace, maar door alle onrust werd de Grand Prix afgelast. Een poging om de race alsnog te houden liep op niets uit. Desondanks loopt de Formule 1 geen inkomsten mis. "Ik denk niet dat we verlies draaien dit jaar. Ik denk dat we kiet draaien omdat we betaald hebben gekregen van Bahrein. Ik heb ze gezegd dat ze hun geld terug zouden krijgen, waarop ze zeiden dat ik me daar niet druk over hoefde te maken."

Jesper Kyd doet soundtrack Assassin's Creed

Ubisoft heeft vandaag bekendgemaakt dat Jesper Kyd de soundtrack voor Assassin's Creed: Revelations zal doen. Kyd is geen onbekende aangezien hij ook de soundtrack van de vorige drie Assassin's Creed-games verzorgd heeft. De soundtrack zal een mix van Griekse-, Midden Oosten- en Renaissance-tonen worden.

Assassin's Creed: Revelations komt 18 november uit voor PS3, Xbox 360 en Windows. Dit vierde deel zal de afsluiter worden van het verhaal van Ezio en Altaïr.

Bloed en ranzigheid in ESRB-rating Skyrim

The Elder Scrolls V: Skyrim zal een M van Mature-rating krijgen van het ESRB. Deze rating krijgt het spel vanwege het bloed, ranzigheid, afgehakte ledematen, sex en alcohol die in het spel zitten. Klinkt als een goede mix van ingrediënten voor deze game als je het mij vraagt.

Het spel zal enkele slow-motion stukken bevatten voornamelijk voor de afgehakte ledematen die rond zullen vliegen. Daarnaast zal het ook mogelijk zijn om in het spel op een gegeven moment mee te doen aan een drank-wedstrijd waardoor het hoofdpersonage ook wat moeite zal krijgen met praten. Bekijk hieronder de volledige, Engelse beschrijving van de ESRB-rating. Skyrim komt 11 november uit voor Xbox 360, PS3 en Windows.

"This is a fantasy role-playing game in which players assume the role of Dovakin, a prophesied figure with the power to combat dragons in the fictional world of Skyrim.

"As players traverse through mountainous open-world environments, they complete missions and quests that impact the eventual fate of their character. Players use swords, bows and arrows, axes, and magic attacks (e.g., fireballs, ice shards) to kill various enemies (e.g., wolves, dragons, human bandits and soldiers).

"As players engage in melee-style combat, some sequences are highlighted by slow-motion effects, particularly for decapitations. Large blood-splatter effects also occur during combat, and some environments are stained with blood or body parts (e.g., heads impaled on spikes).

"Some sequences allow players to injure/kill nonadversary characters, including prisoners chained to a wall; they scream in pain amid splashes of blood or fire.

"As the game progresses, the dialogue and on-screen text contains references to sexual material (e.g., '. . . all the whores your heart, or any other organ, desires,' 'She . . . raped the men as cruelly as Bal had ravished her,' and 'Remember when you thought [he] was . . . intent on making you . . . into his personal sex slave?').

"Alcohol such as wine, mead, and ale can be purchased and consumed by players' character throughout the game; and in one sequence, players can engage in a drinking contest with another character, which eventually results in slurred speech (e.g., 'One more. No problemsh . . . Thash grape!')."

'Johan Derksen vieze ordinaire man'

Voetbalanalist Ton Ojers heeft zondag in het programma NH Sport op RTV Noord-Holland hard uitgehaald naar Johan Derksen. De besnorde voetbaljournalist plaagde Ojers vorige week: "Die is alleen op AT5, niemand kent 'm in het land. Is dat zo'n oudere man met van dat ordinaire lange piekhaar?"

Ojers reageerde fel op de uitspraken van Derksen en heeft het helemaal gehad met de 62-jarige voetbaljournalist: "Die man die spoort niet. Al jaren niet meer. Hij is de meest ordinaire en vieze man die ik me kan bedenken op de televisie."

De voetbalanalist liet daarop een recente foto zien van Derksen: "Hij mag zeggen en roepen wat hij wil, maar als hij het over 'ordinair' heeft... ik heb hier even een recente foto van hem. Als ik die foto zie, dan moet ik denken aan het nummer Rock 'n' Roll Junkie van Herman Brood. Dit is toch verschrikkelijk? Als je zo'n foto ziet, dan denk je toch: 'die man heeft drie weken in de Coentunnel liggen pitten'?"


Ton Ojers: 'Johan Derksen vieze ordinaire man'

President Turkije bezoekt Duitsland

Turkije zou een goede toevoeging zijn voor de Europese Unie. Dat heeft de Turkse president Abdullah Gül maandag gezegd tijdens zijn bezoek aan Duitsland. Gül ontweek vragen over het standpunt van de Duitse bondskanselier Angela Merkel, die meent dat Turkije in plaats van een EU-lidstaat een 'bevoorrecht partner' moet worden.

Na een gesprek met de Duitse president Christian Wulff zei Gül dat 'Turkije een grote bijdrage aan Europa kan leveren'. Hij zei echter ook dat Turkije op het moment druk bezig is om aan de voorwaarden van de EU te voldoen en dat verdere vragen pas aan het einde van dit proces kunnen worden beantwoord. Wulff zei dat Turkije een brug kan slaan tussen Europa en het Midden-Oosten en Noord-Afrika.

Gül spreekt dinsdag met Merkel.


President Turkije bezoekt Duitsland (Foto: Novum)

Nieuwe rechters in vastgoedfraudezaak Klimop

In de zaak tegen twee verdachten in de vastgoedfraudezaak Klimop zijn drie nieuwe rechters benoemd. Het drietal begint vermoedelijk volgend jaar met de behandeling van de zaak, meldt de rechtbank in Haarlem maandag.

De rechters die eerder op de zaak van de Dennis L. en Hans van T. zaten, moesten wijken omdat ze succesvol waren gewraakt nadat de een van de rechters het gedicht De Pruimenboom van Hieronymus van Alphen had voorgelezen. Door het voorlezen van het versje was de indruk gewekt dat de rechter vooringenomen was, oordeelde de wrakingskamer.

In de vastgoedfraudezaak werden Philips Pensioenfonds en Bouwfonds voor honderden miljoenen euro's benadeeld. Slechts een deel van de ruim honderd verdachten moet zich voor de rechter verantwoorden. Het Openbaar Ministerie doet een fors aantal zaken af met een schikking.

Bemanning checkt Noors cruiseschip

Bemanningsleden van een Noors cruiseschip waar vorige week donderdag brand uitbrak zijn maandag aan boord gegaan voor een inspectie. Ze zoeken in het vaartuig naar bezittingen van passagiers die het schip, dat na de brand dreigde te kapseizen, in allerijl moesten verlaten. Dat heeft een woordvoerder van de rederij gezegd.

De politie vergezelt de bemanning en zal er voor zorgen dat de bezittingen bij de rechtmatige eigenaren terugkeren. De brand in de machinekamer van de MS Nordlys kostte aan twee bemanningsleden het leven, negen raakten gewond.


Bemanning checkt Noors cruiseschip (Foto: Novum)

Stekelenburg meldt zich weer bij AS Roma

Maarten Stekelenburg heeft zich vandaag alweer gemeld bij AS Roma. De doelman liet zich er behandelen door een fysiotherapeut en wacht nu op het oordeel van een specialist om het herstel te bepalen, meldt Roma. Stekelenburg raakte zaterdag in het duel tegen Internazionale geblesseerd aan zijn hoofd.

Bij uitkomen van de bal raakte de Braziliaan Lucio Stekelenburg vol tegen het hoofd. Er was geen schade aan zijn schedel geconstateerd, maar wel een zware hersenschudding. Stekelenburg mocht na een goede twee nacht het ziekenhuis verlaten.

Internazionale laat in een verklaring op de website weten 'blij te zijn dat Stekelenburg ongedeerd is.' Volgens Inter-voorzitter Branca is er na de wedstrijd direct contact gezocht met de medische staf van AS Roma. "Wij hebben in het verleden met Christian Chivu ook een soortgelijk voorval gehad", zegt Branca. "Wij weten dus dat solidariteit in dit soort kwesties een emotioneel aspect is."

Verdediger Lucio toonde zich volgens de Inter-preses erg aangeslagen. "Lucio wilde in een interview aangegeven dat het niet zijn bedoeling was. In San Siro was Lucio er niet aan toegekomen om Stekelenburg sterkte toe te wensen." De voorzitter gaf verder aan dat Lucio een echte winnaar is, die in het veld altijd alles geeft, maar altijd met respect voor het spel en de tegenstanders.

Djokovic: blessure niet ernstig

De rugblessure van Novak Djokovic valt mee. Volgens de Servische nummer een van de wereld is de kwetsuur 'niet zo ernstig als aanvankelijk gedacht'. "Het is een gedeeltelijke scheur van een rugspier." Volgens Djokovic volstaat een rustperiode om volledig te genezen.

De 24-jarige Serviër liet vrijdag in het Davis Cup-duel met Argentinië verstek gaan vanwege rugklachten. Twee dagen later kwam de Servische kopman wel in actie in een ultieme poging de titelverdediger in de race te houden. Bij 6-7 (5) en 0-3 in het voordeel van zijn Argentijnse opponent Juan Martin del Potro gaf hij echter op.

Het was pas Djokovic' derde nederlaag van het seizoen. Hij won dit seizoen liefst drie grandslamtitels. Hij zegevierde op de Australian Open, Wimbledon en de US Open. In New York was de Djoker vorige week maandag na een zinderende finale te sterk voor Rafael Nadal.

Japans protest: Sayonara kernenergie!

Tienduizenden mensen hebben maandag in Tokyo deelgenomen aan een demonstratie tegen kernenergie. Gewapend met spandoeken hieven de demonstranten de strijdkreet 'Sayonara kernenergie' aan, terwijl ze marcherend door het centrum van de Japanse hoofdstad de regering maanden het opwekken van kernenergie eraan te geven.

Het protest laat zien hoezeer de ramp met de kerncentrale Fukushima Dai-ichi in maart er bij de bevolking heeft ingehakt. Honderdduizend mensen zijn uit de omgeving van de centrale geëvacueerd en de angst voor radioactief besmet voedsel is groot.

De politie schatte dat er twintigduizend mensen op de been waren, volgens de organisatoren van de protestactie liepen er driemaal meer mensen mee.

Japanse bedrijven hebben de hele zomer te kampen gehad met stroomtekorten, omdat dertig van de 54 Japanse kernreactoren aan extra inspecties onderworpen werden.

Premier Yoshihiko Noda beloofde onlangs de reactoren die de veiligheidscontroles doorstaan opnieuw op te starten, maar erkende dat de nucleaire verslaving van zijn land moet worden afgebouwd door op zoek te gaan naar alternatieve energiebronnen. Dat is nog een hele opgave. Het land beschikt over weinig natuurlijke bronnen en zal al zijn inventiviteit moeten aanwenden om het aandeel van kernenergie in de energievoorziening, zo'n dertig procent, te vervangen.

Uit een vorige maand gehouden peiling van persbureau AP en de marktonderzoekers van GfK blijkt dat 55 procent van de Japanners het aantal kernreactoren in het land het liefst ziet verminderen. Van zo'n 35 procent van de ondervraagden mag dit aantal op het huidige peil blijven. Slechts vier procent wil meer reactoren en, opmerkelijk, een zeer kleine minderheid van drie procent wil dat Japan helemaal afziet van kernenergie.


Japans protest: sayonara kernenergie! (Foto: Novum)

Libanese film wint publieksprijs Toronto

De komedie Et Maintenant, On Va Où? heeft de publieksprijs gewonnen op het Filmfestival van Toronto. De Libanese film kreeg de Cadillac People's Choice Award en ruim elfduizend euro.

Filmmaker Nadine Labaki schreef het scenario, regisseerde de film en speelt de hoofdrol in de komedie. Et Maintenant, On Va Où? gaat over dorpsvrouwen die verwoede pogingen doen hun echtgenoten te weerhouden van een religieuze oorlog.

Naast de film van de 37-jarige Labaki was een aantal grote Hollywoodproducties in de race voor de prijs, waaronder twee films met George Clooney, The Descendants en The Ides of March. "Het publiek had duidelijk een voorkeur voor Nadines film, want het was een overduidelijke winnaar," zei festivaldirecteur Piers Handling.

De publieksprijs is zondagavond uitgereikt. Vorig jaar ging de prijs naar The King's Speech die vier Oscars won. Et Maintenant, On Va Où? is de Libanese inzending voor de Oscars.

Tijdens het filmfestival van Toronto ging de prijs voor beste Canadese film naar Edwin Boyd van Nathan Morlando. Het filmfestival vond dit jaar plaats van 8 tot 18 september. Het was de 35e editie van het festival.

James Franco regisseert boekverfilming McCarthy

James Franco gaat Child of God regisseren. Dat bevestigt de acteur en regisseur tegenover de Canadese filmsite We Got This Covered. De film is gebaseerd op het gelijknamige boek uit 1974 van Cormac McCarthy, bekend van zijn roman The Road, die al eerder werd verfilmd.

Child of God gaat over Lester Ballard, een gewelddadige crimineel die steeds verder afzakt en uiteindelijk in een grot gaat wonen. In het boek is de hoofdpersoon een necrofiel en moordenaar die zijn ontbindende slachtoffers in zijn grot bewaart naast zijn verzameling opgezette dieren.

Franco regisseerde dit jaar het drama Sal over acteur Sal Mineo. Die film ging eerder deze maand in première tijdens het filmfestival van Venetië. De Amerikaan werkt momenteel aan twee documentaires, een over een pornowebsite en een over zijn periode als acteur in de soap General Hospital.

De 33-jarige Franco was aanvankelijk van plan een ander boek van McCarthy, Blood Meridian, te verfilmen. De schrijver won de Pulitzerprijs voor zijn boek The Road. De broers Ethan en Joel Coen verfilmden zijn werk No Country for Old Men in 2007. Wanneer Franco begint met de productie van Child of God is onbekend.


James Franco regisseert boekverfilming McCarthy (Foto: Novum)

Megan Fox speelt Halo: Reach

Actrice Megan Fox, bekend van Transformers, is een fervent Halo: Reach-speler heeft ze aangegeven in een interview. Ze is momenteel klaar met de singleplayer en is volledig in de multiplayer gedoken. Ze geeft toe dat ze een aparte Gamertag heeft die in combinatie met haar stem vaak zorgt dat ze het doelwit is van belachelijkheden.

Gamers hebben vaak niet door wie ze aan de andere kant hebben zitten en het zou zomaar kunnen dat je recent Megan Fox voor n00b hebt uitgemaakt in een potje Reach. Dat Fox al vaker gamede was al bekend want in 2009 konden we haar uitdagen in Transformers: Revenge of the Fallen.

RawwwwRRR
Voor wie Foxy Megan nog niet kent (Foto: FHM/Steven Shite)

Iran hangt 22 drugshandelaren op

De Iraanse autoriteiten hebben 22 personen opgehangen die waren veroordeeld voor drugshandel. De doodvonnissen werden zondag voltrokken in gevangenissen in Teheran en in Karaj, zo'n 45 kilometer ten westen van de hoofdstad. Dat heeft de Iraanse staatskrant IRAN gemeld.

Onder de strenge islamitische wetgeving in het land worden geregeld doodvonnissen uitgesproken. De Iraanse regering maakt zelden melding van de aantallen terdoodveroordelingen in het land, maar volgens mensenrechtenorganisaties zijn er sinds het begin van dit jaar al talloze executies verricht. Misdrijven als drugshandel, moord, verkrachting, gewapende overvallen en ontvoeringen kunnen in Iran worden bestraft met de dood.

ANWB: Winterse omstandigheden in Italië

De ANWB waarschuwt maandag voor winterse omstandigheden in Italië. Vooral in het noordoosten van Italië moeten Nederlandse vakantiegangers voorbereid zijn op sneeuw. Dat liet de ANWB maandag weten.

"Het gaat bij onze waarschuwing niet om snelwegen, maar om de wegen in berggebieden", vertelt een medewerker van de ANWB. In gebieden op een hoogte van meer dan duizend meter wordt geadviseerd voorzorgsmaatregelen te treffen. Het gaat daarbij overigens niet direct om sneeuwkettingen. De ANWB raadt aan de winterbanden van stal te halen. "Winterse omstandigheden vragen om een winterse uitrusting."

Het is niet de eerste keer dat de toeristenbond al in de zomer waarschuwt voor sneeuw in Italië. In het verleden gebeurde dat al eens in augustus.

De oorzaak van het winterse weer in Italië is bij de ANWB niet bekend. Het zou gaan om een 'winterprik'. Voor het einde van deze week is de weersvoorspelling voor Italië alweer een stuk milder.

Ook PvdA en SP komen met alternatieve miljoenennota

Ook de PvdA en de SP hebben maandag allebei een alternatieve begroting gepresenteerd. De linkse oppositiepartijen vinden dat het kabinet oneerlijke keuzes maakt in de Miljoenennota. Eerder maandag presenteerden D66 en de ChristenUnie hun tegenbegroting.

De PvdA versleutelt voor 3,6 miljard euro aan de kabinetsplannen. De sociaaldemocraten willen onder meer de bezuinigingen op de huurtoeslag en op het persoonsgebonden budget (pgb) terugdraaien. Ook moet de kinderopvang toegankelijk blijven en gaan als het aan de PvdA ligt de salarissen van agenten en leraren niet op de nullijn.

Het dat de PvdA hiervoor nodig heeft moet gevonden worden door onder meer de winstbelasting minder te verlagen dan het kabinet wil en door een milieuheffing bij bedrijven. Ook pleiten de sociaaldemocraten voor een toptarief bij de inkomstenbelasting van rijke mensen. Volgens de partij zijn de gevolgen voor de staatskas hetzelfde als bij de begroting van het kabinet.

De SP stelt in haar begroting een stimuleringspakket voor de economie van 1,5 miljard euro voor. Ook wil de partij een miljard extra in het onderwijs investeren en wordt 3,7 miljard euro uitgetrokken voor onder meer kinderopvang, kindgebonden budget, huurtoeslag en sociale werkplaatsen.

Dat geld moet gevonden worden door de inhuur van dure externen door de overheid aan banden te leggen, geen extra geld aan asfalt uit te geven en de zorgtoeslag af te schaffen. De zorgpremie wordt als het aan de SP verlaagd tot vierhonderd euro. Iedereen die boven de anderhalve ton verdiend moet hierover 65 procent belasting betalen.

DC Universe Online in oktober gratis te spelen

DC Universe wordt in oktober gratis te spelen, dit heeft Sony Online Computer Entertainment vandaag bekendgemaakt. De PC- en PS3-versie van het spel zullen beide gratis worden. De overstap naar dit model is niet vanwege het dalende aantal leden voor de MMORPG aldus Sony.

Het spel heeft een hoop geld gekost en het zogenaamde 'gratis' spelen was altijd al een doel geweest voor de ontwikkelaar. Er zullen drie manieren komen waarop het spel speelbaar is. De 'gratis'-versie zal je toegang geven tot het DC-Universum, Metropolis, Gotham City, Raids en Alerts. Daarnaast kan je verschillende uitbreidingen of extra 'character slots' voor je personages aanschaffen.

Wie meer dan $5 heeft uitgegeven zal een aantal extra's krijgen tegenover de 'gratis'-spelers. Wie $15 per maand betaalt voor het spel zal toegang tot alles krijgen en toekomstige uitbreidingen gratis krijgen. Een exacte datum behalve oktober is nog niet bekendgemaakt.

DC universe

HSV ontslaat trainer Oenning na slechte start

Hamburger SV heeft trainer Michael Oenning maandag de laan uit gestuurd. De 45-jarige Duitser wordt verantwoordelijk gehouden voor de teleurstellende seizoensstart van HSV, dat in de eerste zes competitiewedstrijden slechts een puntje pakte. De trainer van het beloftenteam, Rodolfo Cardoso, neemt voorlopig de honneurs waar, meldt HSV.

Volgens sportief directeur Frank Arnesen was het afscheid onvermijdelijk. "Na de 0-1 nederlaag tegen Borussia Mönchengladbach zijn we de afgelopen twee dagen na heftige discussies tot de conclusie gekomen dat we deze beslissing moesten nemen." Oenning toonde zich begripvol. "Het is voor mij begrijpelijk dat de club in de huidige situatie een andere weg inslaat."

Bij HSV staat Romeo Castelen als enige Nederlander nog onder contract. Afgelopen zomer vetrokken Ruud van Nistelrooy en Joris Mathijsen naar Malaga en Eljero Elia naar Juventus. HSV eindigde vorig seizoen als achtste in de Bundesliga.

Voorarrest Breivik verlengd

Een Noorse rechtbank heeft maandag het voorarrest van Anders Behring Breivik, de man achter de aanslagen in Noorwegen die in juli aan 77 mensen het leven kostten, met acht weken verlengd, waarvan vier in afzondering. De rechter maakte dat bekend nadat de hoorzitting was afgerond.

Breivik wilde volgens zijn advocaat zelf het woord voeren op de hoorzitting. "Hij heeft aangekondigd dat hij informatie wil vrijgeven of iets wil voorlezen aan het hof", aldus advocaat Geir Lippestad voorafgaand aan de zitting. Na de zitting zei rechter Anne Margrethe Lund Breivik 'enkele keren' te hebben gestopt toen hij het woord wilde voeren. "Hij wilde iets tegen het hof zeggen dat niet relevant was voor de zitting van vandaag, en daarom werd hem niet toegestaan het woord te voeren", aldus Lund.

Een Noorse rechter besloot in eerste instantie dat Breivik een open hoorzitting zou krijgen, maar een hogere rechter verwierp deze beslissing na bezwaren van de politie.

Breivik heeft toegegeven de aanslagen in Noorwegen te hebben gepleegd, maar ontkent een misdaad te hebben begaan. Volgens de 32-jarige Noor verkeert hij in een staat van oorlog en was zijn moordpartij noodzakelijk om te voorkomen dat Noorwegen en de rest van Europa worden overspoeld door islamitische migranten.

Arrr! Het is Talk Like a Pirate Day

Wie maandag begroet wordt met een onverstaanbaar "arrr" in plaats van "hallo" moet niet raar opkijken, want het is International Talk Like a Pirate Day. Dé dag om je ware piratenaard boven te laten drijven.

Deze 'feestdag', ontstaan in de Verenigde Staten in 1995, wordt inmiddels jaarlijks op 19 september gevierd. De dag is door de leden van de kerk van het vliegend spaghettimonster omarmd als hun officiële feestdag.

Dus haal je ooglapje, papegaai en piratenhoed van zolder en doe mee! Arrr!

Nog één hooligan vast voor rellen Rotterdam

Voor betrokkenheid bij de ongeregeldheden bij de Rotterdamse Kuip zaterdagavond zit maandag nog één Feyenoord-supporter vast. Hij wordt ervan verdacht vooral auto's te hebben vernield. Er is 'heel veel' beeldmateriaal en het onderzoek is in volle gang, meldt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie.

De politie hield in totaal zeven verdachten aan, van wie er zes zaterdagavond weer werden vrijgelaten. Bij twee mannen die worden verdacht van openlijk geweld had dat anders gemoeten, aldus de zegsvrouw.

De dagvaarding die zij meekregen wordt ingetrokken. Ze worden niet opnieuw aangehouden, tenzij uit beelden blijkt dat ze meer hebben gedaan. De vier andere verdachten werden voor zaken als belediging opgepakt.

Feyenoord-fans hielden zaterdag voorafgaand aan de wedstrijd tegen De Graafschap een protestactie tegen het beleid van de club en probeerden het Maasgebouw bij het stadion binnen te stormen. Leden van de harde kern staken vuurwerk en fakkels af. De voordeur van het gebouw sneuvelde, waarna agenten hun wapen trokken en wisten te voorkomen dat ze het gebouw binnenkwamen.

De supportersvereniging van Feyenoord en de KNVB hebben de rellen scherp veroordeeld. Burgemeester van Rotterdam Ahmed Aboutaleb en Feyenoord-directeur Eric Gudde reageerden met afschuw en politiebonden lieten weten het supportersgeweld spuugzat te zijn. Een petitie waarin geweld wordt afgekeurd, is door ruim veertienduizend Feyenoord-supporters ondertekend.

'Bionic Commando mislukte door slechte werkrelatie'

Het mislukken van Bionic Commando ligt volgens oud-ontwikkelaar bij Capcom Keiji Inafune aan de slechte werkrelatie tussen het Japanse bedrijf en Zweedse studio GRIN.

Wat er nu precies fout ging bij de ontwikkeling van Bionic Commando kon Inafune niet verklaren, maar de samenwerking tussen Japanse en westerse studio’s verloopt volgens hem meestal erg moeizaam. "In het begin gaat de samenwerking meestal heel goed, maar gaandeweg komen er steeds met problemen en tegen het einde van de ontwikkeling gaan de zaken vaak zeer slecht."

De schuld legt Inafune bij Capcom, het komt volgens hem door het gebrek aan flexibiliteit bij de Japanners. Capcom besteedde al vaker de ontwikkeling uit aan Westerse studio’s, zoals bij Dark Void en Dead Rising 2. Voor Bionic Commando gingen ze een samenwerking aan met GRIN, die na de tegenvallende resultaten van het spel haar deuren moest sluiten.

Fiorentina voorlopig zonder aanvaller Gilardino

Fiorentina kan zeker vijf á zes weken geen beroep doen op aanvaller Alberto Gilardino. De spits verdraaide in het competitieduel tussen Fiorentina en Udinese na een botsing met Udinese-keeper Samir Hamdanovic zijn knie. Onderzoek in het ziekenhuis wees uit dat hij beschadigingen heeft aan een gewrichtsband.

De spits, die vorige week trefzeker was in de seizoensopening tegen Bologna, speelt sinds 2008 voor de club uit Florence. Daarvoor speelde hij onder meer voor Parma en AC Milan. Tot dusver speelde de 29-jarige aanvaller 43 duels voor het Italiaanse elftal, waarin hij zestien keer scoorde.

Zeilmeisje gestopt met school

Zeilmeisje Laura Dekker is gestopt met school. Dekker, die dinsdag 16 jaar wordt, heeft het te druk met zeilen. Dat heeft ze maandag gezegd tegen de NOS. Het meisje valt sinds de zomer van vorig jaar niet meer onder de Nederlandse leerplichtwet omdat ze officieel niet in Nederland woont.

Dekker, die het jongste meisje wil worden dat solo rond de wereld zeilt, zit momenteel in Australië. Ze begon eind augustus vorig jaar aan haar tocht, nadat de rechtbank in Middelburg een maand daarvoor besloot het toezicht van Bureau Jeugdzorg op te heffen. Hierdoor zijn haar ouders weer verantwoordelijk voor Laura.

Dekker maakte in 2009 haar wens bekend als jongste ooit een solozeiltocht rond de wereld te maken, maar de rechter stak daar een stokje voor. De reis zou onveilig zijn en slecht voor haar ontwikkeling. Sinds juli 2009 stond ze daarom onder toezicht van Bureau Jeugdzorg.

De leerplichtwet geldt niet voor Dekker omdat ze kort na de uitspraak van de rechtbank in Middelburg werd uitgeschreven uit de Nederlandse bevolkingsadministratie. Toen ze na de zomervakantie niet naar school terugkeerde, kon daar niet tegen worden opgetreden.

'Arie's nieuwe look extremistisch'

Tv-recensent Marcel Peereboom Voller wordt helemaal niet blij van de nieuwe look van Arie Boomsma. Volgens hem leidt het nieuwe uiterlijk te veel af in het nieuwe discussieprogramma Debat op 2, dat Boomsma samen presenteert met Ghislaine Plag.

Peereboom Voller: "Ik werd namelijk enorm afgeleid van de inhoud door de nieuwe extremistische look van presentator Arie Boomsma. Kaal hoofd, baard, een te krap overhemd met een wel erg nauwsluitend boordje."

De tv-recensent voelde zich niet helemaal op zijn gemak tijdens het kijken: "Wild gesticulerend met zijn getatoeëerde armen en voortdurend onrustig heen en weer lopend, leek hij een kruising tussen een kooivechter en Zorba de Griek."

Het debat ging zaterdagavond in het KRO/NCRV-programma over de Griekse crisis en de euro. "Wel heeft zijn optreden mijn pensioenangst in één keer weggenomen. Nu ben ik meer bang voor Arie", zo geeft Peereboom Voller Boomsma toch nog een compliment.


'Arie's nieuwe look extremistisch' (Beeld: KRO/NCRV)

Lost-actrice bang voor Hobbit-fans

Evangeline Lilly is doodsbang dat ze met haar rol in de twee Hobbit-films vele Tolkien-fans tegen zich in het harnas jaagt. De 32-jarige actrice, vooral bekend uit de tv-serie Lost, speelt de boself Tauriel, die in de boeken niet voorkomt. "Ik ben tot op de dag van vandaag bang dat de fans mijn personage niet willen accepteren", zegt ze tegen de Britse filmsite SFX.

Zoals bij wel meer fanclubs staan idolaten van de boeken van J.R.R. Tolkien, die in 1937 zijn boek The Hobbit publiceerde, bekend als echte puristen. Toen zijn trilogie The Lord of the Rings verfilmd werd, lieten zij in groten getale hun ongenoegen horen over personages die waren weggelaten, veranderd of toegevoegd.

"Ik ben als de dood dat ik als een smet op deze twee nieuwe films wordt gezien", zegt de Canadese actrice. "Ik weet hoe de puristen zijn, ik ben er zelf ook een." Ze vertelt al vanaf haar dertiende fan te zijn van de boeken. In eerste instantie wilde ze de trilogie van The Lord of the Rings niet eens zien. Ze vond de verfilming van het werk van Tolkien heiligschennis.

Lilly zegt wel te begrijpen waarom het scenario van The Hobbit is aangepast. Het boek bevat immers geen vrouwelijke personages. "De aanpassingen van de scenaristen zijn helemaal in de lijn met wat Tolkien geschreven heeft, ze hebben alleen het verhaal iets minder oppervlakkig gemaakt."

The Hobbit: An Unexpected Journey moet volgend jaar december uitkomen. Deel twee, The Hobbit: There and Back Again, wordt een jaar later in de bioscoop verwacht.

Johan Derksen in Spuiten en Slikken

Johan Derksen heeft zondagavond in het BNN-programma Spuiten en Slikken zelfbenoemd intellectueel Victoria Koblenko een veeg uit de pan gegeven. De actrice vond dat Derksen een lans moet breken voor homo's uit de voetbalwereld die dan eindelijk uit de kast kunnen komen.

"Dit idealistische geleuter van jou slaat helemaal nergens op", haalde Derksen naar Koblenko uit. "Ik vind je heel lief, maar er komt tot nog toe louter onzin uit je. Kijk, het is niet leuk en op een gepaste wijze geneer ik me er bijna voor, maar ik zit 40 jaar beroepsmatig in het voetbal, dus ik weet wat er speelt en ik weet hoe de sfeer is en ik weet hoe men tegen homoseksualiteit aankijkt."

"Ik adviseer profvoetballers om niet uit de kast te komen. In de voetballerij lopen alleen maar rednecks rond. Je hebt geen leven meer in de stadions als je uit de kast komt. Het is pure angst. De voetballerij loopt erg achter bij de rest van de maatschappij"
, legt de voetbaljournalist uit. Volgens Derksen kan het nog lang duren voordat homo's geaccepteerd worden op de Nederlandse voetbalvelden.


Johan Derksen in Spuiten en Slikken

Professor Layton vs Ace Attorney ook naar het westen?

Eén van de games waar Capcom momenteel aan werkt is Professor Layton vs Ace Attorney. De game leek vooralsnog gericht op de Japanse markt, maar uit een persbericht van de uitgever lijkt het spel ook onze kant op te komen.

In het persbericht, dat tijdens de Tokyo Game Show werd vrijgegeven, staat dat de Engelse naam van Layton Kyouju vs Gyakuten Saiben (de Japanse naam van het spel) nog moet worden bepaald. Hoewel dit een westerse release niet bevestigt, kun je hieruit afleiden dat Capcom wellicht bezig is met de lokalisatie van het spel. Of dit werkelijk zo is blijft afwachten tot dat Capcom het verlossende woord geeft.

Staking openbaar vervoer grote steden in oktober

Het openbaar vervoer in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag gaat in oktober 24 uur plat. Dat hebben de vakbonden maandagochtend met elkaar afgesproken. Wanneer de staking bij de GVB, RET en HTM exact zal plaatsvinden, is nog onbekend. "Daar zijn we nog niet over uit", zegt een woordvoerder van Abvakabo FNV maandagmiddag.

De staking is gericht tegen de aangekondigde bezuinigingen en verplichte aanbesteding. Het is voor het eerst tijdens de acties dat medewerkers van de GVB, HTM en RET gelijktijdig 24 uur lang het werk neerleggen.

In februari, april, mei en juni vonden ook al acties plaats. Bij de laatste actie op 29 juni lag het openbaar vervoer in Amsterdam, Den Haag en Rotterdam buiten de spitsen plat.

De stadvervoerders hadden nog geprobeerd deze staking tegen te houden door naar de rechter te stappen. Ze vonden de acties 'disproportioneel'. De rechtbanken in Rotterdam en Amsterdam oordeelden dat dit niet het geval was.

D66 en ChristenUnie presenteren tegenbegroting

De oppositiepartijen D66 en de ChristenUnie hebben maandag allebei een tegenbegroting gepresenteerd. Daarmee willen ze tijdens de Algemene Beschouwingen hun kritiek op het kabinetsbeleid onderbouwen.

Bij de presentatie ageerde D66-leider Alexander Pechtold tegen het trage bezuinigingstempo van het kabinet. Hij vindt dat premier Mark Rutte (VVD) veel te weinig doet. "Dit is de vijfde begroting op rij die stilstand voor Nederland betekent", zei Pechtold met een verwijzing naar de vorige kabinetten waartegen hij oppositie voerde.

Wat Pechtold betreft begint het kabinet al meteen met het verhogen van de AOW-leeftijd en gaan de arbeids- en woningmarkt grondig op de schop.

De tegenbegroting vertoont veel overeenkomsten met het verkiezingsprogramma van de partij. D66 investeert daarom volgend jaar één miljard euro in het onderwijs. Verder wordt als het aan de sociaalliberalen ligt het plan van oud-minister van Verkeer Camiel Eurlings (CDA) voor een kilometerheffing afgestoft en ingevoerd en komt er een belasting op vlees: de kiloknallertaks.

Fractieleider Arie Slob (ChristenUnie) richtte zijn pijlen vooral op het gezinsbeleid van het kabinet. Hij hekelde de 'tweekindpolitiek' die de regering zou voeren: gezinnen met meer dan twee kinderen gaan er door de bezuinigingen op de kindregelingen volgens hem fors op achteruit.

Verder wil Slob - net als Pechtold - investeren in duurzaamheid en gaat er minder geld naar asfalt en meer naar het openbaar vervoer. Ook bezuinigt hij minder hard op het persoonsgebonden budget.

Filipijnse leger bevrijdt ontvoerde zakenvrouw

De Filipijnse strijdkrachten hebben in het oerwoud in het zuiden van het land drie moslimstrijders gedood en een door hen ontvoerde zakenvrouw bevrijd. Dat heeft het leger maandag gezegd.

Luisa Galvez werd op 4 september ontvoerd uit de schoonheidssalon in Ipil-stad die ze uitbaat. Ze raakte gewond bij de schotenwisseling die met haar bevrijding gepaard ging.

De armlastige extremisten van Abu Sayyaf, die verbonden zijn met Al Qaida, zijn zo desperaat dat ze nu ook mensen ontvoeren voor wie geen losgeld te verwachten valt.

Cel voor bestuurslid GroenLinks na misbruik

De 56-jarige Cees van D. uit Haarlem, bestuurslid van GroenLinks Haarlem, is maandag door de rechtbank in Haarlem wegens seksueel misbruik van een 13-jarige jongen veroordeeld tot anderhalf jaar celstraf, waarvan de helft voorwaardelijk.

De man moet daarnaast een psychische behandeling ondergaan en hij mag vijf jaar niet met minderjarigen werken.

Van D. heeft toegegeven dat hij in april en mei het slachtoffer als pedagoog tijdens drukpuntmassages heeft verkracht en aangerand.

Geheugen PlayStation Vita duurder dan verwacht

Voor de speciale geheugenkaartjes voor de PlayStation Vita moet meer neergeteld worden dan verwacht. De prijs van de kaartjes begint in Japan bij omgerekend twintig euro voor vier gigabyte tot negentig euro voor 32 gigabyte. Dat maakte de Japanse divisie van Sony bekend. Een normaal SD-kaartje van 32 gigabyte kost gemiddeld rond de vijftig euro.

Voor de PlayStation Vita heeft Sony een nieuw opslagmedium ontwikkeld. Hierdoor kunnen consumenten geen goedkopere geheugenkaarten van andere fabrikanten gebruiken. Het is niet bekend of de draagbare spelcomputer met een geheugenkaartje wordt geleverd. Als dat niet zo is moeten gamers eerst een kaartje kopen om games, muziek en films op te slaan.

De PlayStation Vita verschijnt op 17 december in Japan. Europese gamers moeten tot begin volgend jaar wachten, maar fanatiekelingen kunnen de draagbare spelcomputer zonder problemen importeren. Sony verklaarde zaterdag dat het apparaat regiovrij is en daardoor games uit elk land af kan spelen.


Geheugen Playstation Vita duurder dan verwacht (Foto: Novum)

'Breivik wil spreken in rechtszaal'

Anders Behring Breivik, de man achter de aanslagen in Noorwegen die in juli aan 77 mensen het leven kostten, wil maandag op zijn hoorzitting zelf het woord voeren. Dat heeft zijn advocaat gezegd.

"Hij heeft aangekondigd dat hij informatie wil vrijgeven of iets wil voorlezen aan het hof", aldus advocaat Geir Lippestad. De advocaat zei niet te weten wat zijn cliënt van plan is te zeggen. Breivik maakt voor de derde keer sinds de bomaanslag in Oslo en de schietpartij op het eiland Utøya zijn opwachting in de rechtszaal.

De politie gaat de rechter maandag vragen de voorlopige hechtenis van Breivik met acht weken te verlengen, waarvan vier in afzondering, aldus een woordvoerder.

Een Noorse rechter besloot in eerste instantie dat Breivik een open hoorzitting zou krijgen, maar een hogere rechter verwierp deze beslissing na bezwaren van de politie.

Breivik heeft toegegeven de aanslagen in Noorwegen te hebben gepleegd, maar ontkent een misdaad te hebben begaan. Volgens de 32-jarige Noor verkeert hij in een staat van oorlog en was zijn moordpartij noodzakelijk om te voorkomen dat Noorwegen en de rest van Europa worden overspoeld door islamitische migranten.


'Breivik wil spreken in rechtszaal' (Foto: Novum)

Scheids staakt wedstrijd om KNVB te bellen

Een opmerkelijk voorval afgelopen zaterdag in het duel tussen Odysseus '91 en Wartburgia in de hoogste amateurafdeling van het vrouwenvoetbal. De scheidsrechter keurde een goal uit een strafschop af, waarna de KNVB gebeld werd om de regels te controleren. Hierdoor lag het duel vijftien minuten stil.

Wartburgia kreeg een strafschop, waarna een speelster de bal tegen de paal schoot. Vervolgens schoot ze in de rebound wel binnen, een goal zou je denken, maar niet volgens arbiter Nielen. Hij oordeelde dat de paal een dood spelelement is en dat de strafschopneemster de bal twee keer achter elkaar geraakt had, iets wat niet mag volgens de regels.

De assistent van Wartburgia bracht Nielen aan het twijfelen door te stellen dat die regel aangepast was. Hierop belde het bestuur van Odysseus voetbalbond KNVB. "Ik wist het ook even niet, maar de KNVB vertelde me dat ik aanvankelijk de goede beslissing had genomen. Gelukkig wel," zei Nielen tegen het Algemeen Dagblad.

Ben Saunders genomineerd voor Dutch MTV Award

Ben Saunders maakt kans om de eerste winnaar van de Dutch MTV Award te worden. Hij strijdt met Afrojack, Baskerville, Go Back To the Zoo en De Jeugd van Tegenwoordig om de titel Best Dutch Act 2011. De Dutch MTV Awards wordt in oktober voor het eerst gehouden.

De Nederlandse winnaar kan de award voor Best European Act winnen bij de MTV European Music Awards. Die show wordt in november in Belfast gehouden.

De genomineerden verzorgen tijdens de show in Nederland ook een optreden. De eerste editie van de Dutch MTV Awards vindt 13 oktober plaats in Amsterdam. De show wordt gepresenteerd door MTV-presentatrices Tess en Nadia. Er kan vanaf maandag worden gestemd op de kanshebbers via de website van MTV.

Pornosterren laten gamers hun tieten zien

Altijd al willen spelen met een pornoster? Dat kan nu, Alana Evans en Misti Dawn gaan namelijk fanatiek gamen op Xbox Live en PSN, topless wel te verstaan.

De dames hebben de website Pwned By Girls opgezet en dagen gamers uit om tegen hen te spelen. Op de site kun je de dames via een livestream zien gamen, om je een beetje af te leiden gamen de dames in hun blote borsten. 20 september gaat de site live, de releasedatum van Gears of War 3. Evans blijkt een groot Gears of Wars-fan en vond dit de perfecte startdatum voor het nieuwe project.

Via de livestream zullen ook andere pornosterren hun gamesskills vertonen. De dames hebben alvast een goede slogan bedacht “Time to pwn some n00000bs with oor b00bs”. Voor wie graag een keer met Alana en Misti wil spelen, hun gamertags zijn superpinkninja en MeowMistiDawn. 

Pozzato wordt kopman Farnese Vini

Filippo Pozzato verlaat het Russische Katusha om kopman te worden bij Farnese. Dat maakte de Italiaanse wielerploeg vandaag bekend. Pozzato stond in de belangstelling van meerdere grote ploegen, maar koos voor Farnese waar hij zijn landgenoot Giovanni Visconti vervangt. Die rijdt in 2012 voor het Spaanse Movistar.

Pozzato, in 2006 winnaar van Milaan-San Remo, kijkt uit naar de rol van kopman. "Het wordt een uitdaging, een weddenschap met mezelf die ik wil winnen. Ik voel dat deze ploeg mij het kader kan bieden om opnieuw te beginnen. Mijn beslissing lijkt vreemd, maar voor mij de enige juiste. Hier voel ik me goed"

Pozzato heeft zeer zorgvuldig nagedacht over zijn keuze. Na enkele teleurstellende jaren bij Katusha was hij toe aan een nieuwe omgeving. "Ik wil teams als Geox, Europcar, Lampre, Saxo Bank en Green Edge bedanken voor hun belangstelling", zegt de 30-jarige Italiaan. "Ik ben zeer vereerd, maar ik heb nu de juiste keuze gemaakt. Nu wil ik iedereen bij het team belonen voor hun vertrouwen in mij."

In 2000 begon de Italiaan hij met koersen bij Mapei-Quickstep. In 2003 verkast hij naar Fassa Bortolo, om vervolgens in 2005 terug te keren bij Quickstep. Daarna reed hij ook nog voor Liquigas. In 2009 maakte hij de overstap naar zijn huidige ploeg Katusha.

Woningen ontruimd om tikkende auto in Schagen

Twaalf woningen in Schagen zijn maandag rond het middaguur ontruimd vanwege een tikkend geluid uit een auto. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) onderzoekt momenteel de auto, zegt een woordvoerder van de politie.

Het verdachte geluid werd omstreeks 06.30 uur door een voorbijganger opgemerkt op de Houtduif. "We zijn eerst de eigenaar gaan zoeken. Voordat alles reilt en zeilt, ben je wel weer even verder", zegt de woordvoerder.

Toen rond het middaguur de EOD aan de gang ging, werd besloten de woningen uit voorzorg te ontruimen. Vrijwel alle bewoners hebben zelf elders onderdak gevonden.

Acht doden bij brand gevangenis Bagdad

Bij een brand in een gevangenis in de Iraakse hoofdstad Bagdad zijn acht gedetineerden omgekomen. Dat heeft de Iraakse politie maandag gezegd.

Zeker 31 andere gevangenen zijn behandeld voor onder meer rookvergiftiging, aldus de politie. Medewerkers van het ziekenhuis dat hen opnam bevestigden het politiebericht.

Volgens een Iraakse parlementariër is de brand in de gevangenis in de sjiitische wijk Baladiyat veroorzaakt door kortsluiting. Volgens Hakim al-Zamili moeten de autoriteiten haast maken met hun gerechtelijke onderzoeken naar de gevangenen, van wie sommigen wellicht onschuldig zijn.

Al-Zamili weersprak ook geruchten dat de gevangenen de brand zelf hebben gesticht in een poging te ontsnappen. "Ze hadden kunnen ontsnappen, maar hebben dat niet gedaan", aldus Al-Zamili. "We begrijpen dat er frustraties bestaan en dat er tekortkomingen zijn in de gevangenissen, maar de werkelijke reden voor de brand is kortsluiting."

Na een uur was de brandweer de vlammen meester.

Frijns pakt titel in Formule Renault Eurocup

Robin Frijns heeft de titel in de 2011 Eurocup Formula Renault 2.0 in de wacht gesleept. De 20-jarige Nederlander verzekerde zich gisteren met nog een raceweekend te gaan op Paul Ricard al van het kampioenschap.

Frijns werd in Frankrijk in de eerste twee races vierde, waardoor zijn grote concurrent Carlos Sainz junior, de zoon van rallylegende Carlos Sainz, de titel nog kon pakken. De Spanjaard ging in de derde race aan de leiding, maar Frijns wist hem te passeren en de zege te pakken, waardoor de Nederlander in het klassement niet meer te achterhalen is.

Het is voor Frijns zijn tweede titel op rij. Vorig jaar was hij de laatste die een titel greep in de Formula BMW Europe en dit jaar pakt hij bij zijn debuut in de Eurocup Formula Renault wederom de trofee. Dit deed hij wederom met Josef Kaufmann Racing dat ook in deze raceklasse zijn debuut maakte. Frijns was in totaal 34 concurrenten de baas.

"Ik had niet verwacht dat ik al in mijn eerste jaar kampioen zou worden. Het niveau in deze raceklasse is erg hoog, vooral onder de coureurs van het Red Bull Juniorteam. In het begin van het jaar had ik het dan ook best moeilijk, maar gaandeweg kregen we het voor elkaar," zei Frijns die 500.000 euro met de titel verdiende. Dit bedrag is te besteden in de World Series by Renault. "Ik weet nog niet precies wat het plan is voor volgend seizoen, maar nu ik kampioen ben, gaan er wel veel deuren open."

'Fietsende toeristen zijn niet gevaarlijk'

Amsterdammers zijn volgens de Amsterdamse politie gevaarlijker op de fiets dan toeristen. Toeristen veroorzaken zelfs nauwelijks ongelukken, laat MacBike weer weten.

Omdat een lezer zich afvroeg of toeristen gevaarlijker zijn op de fiets dan Amsterdammers, ging nrc.next op onderzoek uit. De krant ontdekte dat de politie geen apart beleid voert op fietsende toeristen. "Ze fietsen vaak in groepjes door de stad en zijn erg onhandig", zegt een woordvoerder, "dat weten ze zelf ook wel en daarom letten ze extra op."

Volgens de politie zijn Amsterdammers op de fiets een veel groter gevaar: "Die vertrekken minstens vijf minuten te laat van huis en proberen dat onderweg in te halen", aldus de politie.

MacBike laat in de krant weten zelden ongelukken tegen te komen. "Daar verbaas ik me wel over. Jaarlijks verhuren we zo’n 200.000 keer een fiets en de laatste jaren hadden we slechts één serieuzer geval van letsel. Maar dan spreek ik nog over een gebroken pols", zegt Dennis Gerrit namens de grootste fietsverhuurder van de stad.

Het grootste probleem voor toeristen zijn volgens Gerrit de tramrails. Ook bij het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis onderstrepen ze dat, zo'n 200 toeristen per jaar komen daar binnen na een val. "Het gaat vooral om botbreuken, afgebroken tanden en verwondingen aan de kin", laat het ziekenhuis weten.

Containerschip vastgelopen op Westerschelde

Op de Westerschelde is maandagochtend een containerschip aan de grond gelopen. Het 360 meter lange schip liep door nog onbekende oorzaak rond 08.30 uur vast tussen Nieuwvliet en Cadzand.

Een woordvoerder van de Veiligheidsregio Zeeland meldt dat het regionaal operationeel team bij elkaar is gekomen in Middelburg. Daarbij is onder meer Rijkswaterstaat betrokken, dat contact onderhoudt met een bergingsbedrijf dat is ingeschakeld.

Een eerste poging om de MSC Luciana te bergen is mislukt. "Maar het schip zit goed en veilig vast op een zandplaat." Rond het middaguur is het laagwater, weet de woordvoerder. Aan het eind van de middag wordt bij hoogwater een nieuwe bergingspoging ondernomen.

Drugscrimineel loopt tegen de lamp in ziekenhuis

Een 65-jarige Rotterdammer die nog tien jaar celstraf moet uitzitten is op 10 september opgepakt. Een rechercheur van de Zeeuwse politie had de voortvluchtige man herkend in een ziekenhuis in Rotterdam.

De rechtbank in Middelburg veroordeelde de Rotterdammer op 31 januari tot tien jaar cel voor drugshandel en deelname aan een criminele organisatie. De man ging in hoger beroep. Hij had in het Zeeuwse Kerkwerve een groot drugslaboratorium opgezet voor de productie van de harddrug crystal meth. Het lab was het grootste dat ooit is aangetroffen in Nederland.

De Rotterdammer zit sinds zijn aanhouding in de cel. Zijn hechtenis werd vorige week verlengd, en het Openbaar Ministerie wil hem in ieder geval in de gevangenis houden totdat het hoger beroep dient.

De man was na de inval in het lab niet aangehouden en kwam tijdens de behandeling van de zaak niet opdagen in de rechtbank, die twee andere mannen veroordeelde tot vijf en acht jaar.

Vluchtende man loopt tegen de lamp

Een 28-jarige Nijmegenaar die verdacht wordt van mishandeling, kon zondag worden ingerekend nadat hij tegen een lantaarnpaal was gelopen. Hij liep tegen de lamp terwijl hij op de vlucht was voor de politie.

Politiemensen zagen rond 20.00 uur hoe een man iemand mishandelde op de kermis in Wijchen. Toen de verdachte de politie zag, zette hij het op een lopen, waarbij hij de lantaarnpaal over het hoofd zag. Na de botsing was de man versuft en moest door aanwezige EHBO'ers op de been worden geholpen.

Na verhoor mocht de man later op de avond weer naar huis.

Abbas: gang naar VN niet te stoppen

De tijd voor de internationale gemeenschap om de Palestijnen te weerhouden van een gang naar de Verenigde Naties is voorbij. Dat heeft de Palestijnse president Mahmoud Abbas maandag gezegd.

De Palestijnen willen later deze week de Algemene Vergadering van de VN om erkenning van de Palestijnse staat vragen. De Verenigde Staten en Israël zijn fel gekant tegen dit plan en zijn van mening dat een Palestijnse staat alleen door middel van onderhandelingen tot stand kan komen.

Volgens Abbas moeten gesprekken tussen Israël en de Palestijnen gebaseerd zijn op de grenzen van voor 1967 en moet de bouw van nieuwe nederzettingen worden gestaakt. Zelfs als Israël zou instemmen met de voorwaarden van Abbas 'gaan de Palestijnen naar de VN omdat er geen tegenstelling bestaat tussen onderhandelingen en een gang naar de VN', aldus Abbas. De Palestijnse president zei verder dat zijn volk nooit meer zijn toevlucht tot geweld zal nemen.

Donorlanden bevestigden zondag dat de Palestijnse Autoriteit klaar is voor onafhankelijkheid. Ze baseerden zich hierbij op rapporten van de Wereldbank, het Internationaal Monetair Fonds en de VN. Volgens de Noorse minister van buitenlandse zaken Jonas Gahr Støre, de voorzitter van het comité dat de internationale hulp aan de Palestijnen coördineert, zijn de inspanningen 'om robuuste staatsinstellingen op te richten en de Palestijnse economie nieuw leven in te blazen een opmerkelijk internationaal succesverhaal'. "Het is nu van cruciaal belang om de tot dusver geboekte vooruitgang te beschermen", aldus Støre.


Abbas: gang naar VN niet te stoppen (Foto: Novum)

Miljardair slaat tegenstander van podium

De Russische oligarch Alexander Lebedev heeft een collega-miljardair tijdens een tv-programma in het gezicht geslagen. Het incident vond plaats bij een discussie over de financiële crisis die uitliep op een scheldpartij. De eigenaar van twee Britse kranten gaf vastgoedmagnaat Sergej Polonski drie rake klappen.

Het programma waarin de klappen vielen is zondagavond uitgezonden. Lebedev, een voormalig KGB-agent en nu eigenaar van The Independent en de London Evening Standard, zei op zijn blog dat Polonski de klappen verdiende omdat hij zich al de hele uitzending schofterig had gedragen. Polonski tuimelde door de klappen van het podium af.

Polonski zei eerder in de uitzending dat hij Lebedev soms in zijn gezicht zou willen slaan. Daarop sprong de kranteneigenaar overeind en sloeg toe. Polonski zegt dat zijn broek gescheurd is en gewond raakte aan zijn hand.

Lebedev heeft een vermogen van ongeveer 2,3 miljard euro. Behalve de Britse kranten financiert hij ook de Russische oppositiekrant Novaja Gazeta.

Buemi geeft F1-demonstratie in Zwitserland

Scuderia Toro Rosso-coureur Sébastien Buemi heeft voor het oog van ongeveer 25.000 Zwitsers een Formule 1-demonstratie gehouden. De Zwitser reed met een Red Bull over het Mollis Airfield, een vliegveld dat in het westen van het land ligt.

"Ik vind het geweldig om dit soort dingen te mogen doen. Het was een erg leuke dag en het zou fantastisch zijn als we dit volgend jaar weer kunnen doen," zei de 22-jarige Bumei over de Red Bull Race Day.

FOK!-kers allemaal helpen! Intro nieuwe kreet

Ik loop het me al maanden af te vragen: kunnen we als schrijvers en lezers van FOK! iets doen dat later tot ons kan worden terug geleid? Ik bedoel dan de introductie van een uitdrukking die nog niet bestond, en die een hoge vlucht neemt? Het lijkt me geweldig als we op een gegeven moment een Kamerlid of een lid van het kabinet – bij voorkeur Donner – met droge ogen iets horen zeggen dat een FOKker als eerste heeft geintroduceerd. Bij deze waagt Gramps een poging. Eerst uitleg.

CDA is fraude met toeslagen zat

Het CDA is de fraude met de toeslagen meer dan zat. In Kamervragen aan staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) eist Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt (CDA) dat hier voor eens en voor altijd een eind aan wordt gemaakt.

De bewindsman moet ervoor zorgen dat dit 'nooit, maar dan ook helemaal nooit meer kan voorkomen', laat Omtzigt maandag weten. Het Kamerlid is 'behoorlijk perplex' van de berichtgeving in nrcnext. Die krant schreef dat honderden, en mogelijk zelfs duizenden mensen gedupeerd zijn als gevolg van fraude met huur-, zorg- en kinderopvangtoeslagen.

De toeslagen zouden naar een ander bankrekeningnummer zijn weggesluisd, maar de belastingdienst eiste het geld in veel gevallen wel terug. De fraudeurs maakten gebruik van willekeurige DigiD-handtekeningen.

Omtzigt eist met spoed opheldering van Weekers. Hij vraag zich af 'hoeveel gevallen van fraude er moeten zijn voordat het enorme lek gedicht wordt'. Ook wil hij weten om hoeveel geld het gaat. De gedupeerde mensen dienen tenslotte een 'oprecht excuus' te krijgen voor de gang van zaken bij de belastingdienst, aldus de CDA'er.

Het ministerie van Financiën kon niet aangeven om hoeveel gevallen het gaat.

Man slaat zwangere vriendin ziekenhuis in

De politie heeft maandagochtend een 45-jarige Tilburger opgepakt die ervan wordt verdacht zijn hoogzwangere vriendin te hebben mishandeld. Hoe de vrouw en haar ongeboren kind eraan toe zijn, is niet bekend.

De 32-jarige vrouw had zich rond 04.00 uur na een ruzie opgesloten in de badkamer. Door het badkamerraam in te slaan lukte het de vriend alsnog om binnen te komen en haar te mishandelen. Bij het inslaan van de ruit is hij aan zijn hand gewond geeraakt.

De man en zijn vriendin moesten zich laten behandelen op de spoedeisende hulp van het Elizabeth Ziekenhuis in Tilburg. Daar bedreigde de man zijn zwangere vriendin meerdere keren met de dood. De man zit vast. De politie onderzoekt de zaak.

Arrestaties rond miljardenfraude Iran

TEHERAN - De Iraanse autoriteiten hebben negentien personen in hechtenis genomen die verdacht worden van betrokkenheid bij en deelname aan de grootste bankfraudezaak in de geschiedenis van het land. Dat heeft de Iraanse procureur-generaal bekendgemaakt. Met de fraude is een bedrag van omgerekend 1,9 miljard euro gemoeid.

Het parlement heeft de minister van financiën en de president van de centrale bank gesommeerd in de volksvergadering tekst en uitleg te geven over de zaak. Met behulp van vervalste documenten zouden de zwendelaars een van de grootste financiële instellingen in het land krediet hebben ontfutseld, waarmee zij aandelen kochten in diverse bedrijven, waaronder grote staatsondernemingen. De zaak kwam eerder deze maand aan het licht.

Volgens diverse Iraanse dagbladen kunnen meer arrestaties worden verwacht.

Koningin te volgen via mobieltje

Het Koninklijk Huis is vanaf maandag te volgen via een gratis applicatie voor op de mobiele telefoon. Dat meldde de Rijksvoorlichtingsdienst.

Via de applicatie kunnen geïnteresseerden op de hoogte blijven van nieuwtjes over het Koninklijk Huis. Zij kunnen ook bijvoorbeeld foto's en video's bekijken. Zo zijn de plaatjes van Prinsjesdag dinsdag ook via de mobiele applicatie te bewonderen.

Via de applicatie is ook te zien waar leden van het Koninklijk Huis zich bevinden tijdens officiële bezoeken en openbare optredens.

Koningin is te volgen via mobiele telefoon
Koningin is te volgen via mobiele telefoon (Foto: ANP)

Man United enkele weken zonder Hernandez

Alex Ferguson vreest zijn Mexicaanse aanvaller Javier Hernandez enkele weken te moeten missen. Hernandez viel in de topper tegen Chelsea uit na een forse tackle van Chelsea-verdediger Ashley Cole. "Op het moment heeft hij geen gevoel in zijn been. We moeten hem waarschijnlijk enkele weken missen." zegt coach Ferguson op de clubsite.

De spits werd in het strafschopgebied aangepakt door Cole, de linksback van het Engelse nationaal elftal. "Ik was geschokt", zegt de Schot. "Het was een choquerende tackle. De scheidsrechter geeft Cole een gele kaart, maar ik begrijp niet waarom hij ons dan geen penalty geeft." United won de wedstrijd met 3-1.

Ferguson kan naast Hernandez waarschijnlijk ook geen beroep doen op verdediger Chris Smalling. De verdediger kampt met een liesblessure. Voor de duels met Leeds United en Stoke City is hij een vraagteken.

'Aankondiging iPhone 5 op 5 oktober'

Volgens Pocket Gamer zou Apple naar een onthulling van de iPhone 5 toe werken. Op 5 oktober moet volgens de bron op een conferentie de nieuwe telefoon van de elektronicagigant aangekondigd worden. Een week na deze aankondiging zou hij (in Amerika) te koop moeten zijn.

Verschillende bronnen hebben al gespeculeerd over een release op 15 en 25 oktober, die onlangs zijn ontkracht. Er wordt verwacht dat de iPhone 5 een andere vorm zal krijgen, maar technisch minder grote verschillen zal hebben met de iPhone 4. Daarnaast moet hij dunner en lichter worden, met een groter aanraakscherm. Wellicht zien we het op 5 oktober.

Claim Samsung tegen Apple

Samsung heeft in Australië een tegenclaim ingediend tegen Apple voor inbreuk op zijn patenten. De vrijdag ingediende claim heeft betrekking op de iPhone en iPad van Apple.

De twee bedrijven liggen al enige tijd met elkaar in de clinch over de vermeende schending van patenten bij de productie van tabletcomputers en smartphones. Apple sleepte Samsung ook voor de Nederlandse rechter. Het Zuid-Koreaans bedrijf mag een aantal van zijn smartphones, waaronder de Samsung Galaxy S, vanaf 13 oktober, niet verhandelen in Nederland.

Australische claim Samsung tegen Apple
Australische claim Samsung tegen Apple (Foto: ANP)

Iran arresteert BBC-medewerkers

Iran heeft vijf medewerkers van de Britse publieke omroep BBC aangehouden. Dat heeft de Iraanse staatstelevisie maandag bericht.

Het vijftal voorzag het BBC-station dat in de plaatselijke taal Farsi uitzendt van videobeelden en negatieve nieuwsberichten over Iran, aldus de website van de staatstelevisie.

Iran weert de Iraanse BBC-dienst en beschuldigt de zender van het aanstichten van de massale protesten die volgden op de omstreden presidentsverkiezingen van 2009. De BBC ontkent die aantijging.

Iran heeft de afgelopen jaren vaker journalisten en bloggers opgepakt.

Winnaars Dead Island

Dead Island is een actiespel met RPG-elementen van de ontwikkelstudio Techland. Het combineert first-person actie met man-tegen-man gevechten, de ontwikkeling van personages en het aanpassen van een uitgebreid arsenaal aan wapens. Deze spelkenmerken vind je terug in een duister verhaal dat geïnspireerd werd door klassieke zombiefilms en een pittige en fascinerende campagne die in het speltype co-op met maximaal vier spelers gespeeld kan worden.

Vorige week maakte je kans op één van de zeven exemplaren van Dead Island die wij weg mogen geven. Hiervoor dienden jullie je eigen horror-vakantie in beeld te brengen. Na lang beraad hebben wij de zeven winnaars gekozen. Staat jouw vakantie hieronder? Dan kun je in de loop van de dag een PM verwachten! Gefeliciteerd!

'Haters geven Gears of War 3 een 8'

Volgens Cliff Bleszinski is het derde deel van Gears of War de beste in de serie. Hij is er dan ook van overtuigd dat iedereen die het spel een acht geeft, haters zijn.

In een interview met VG247 geeft Bleszinski aan dat mensen een gevoelige snaar bij hem raken als zij Gears 3 lager scoren dan deel twee. Volgens hem is het derde deel namelijk op alle vlakken beter dan zijn voorgangers. Eurogamer gaf het spel een acht, Bleszinski bestempelde de reviewer dan ook meteen als een hater.

Inmiddels zijn er 51 geregistreerde Gears of War 3-reviews op Metacritic, waar een acht het laagste cijfers is, gegeven door vijf websites. Verder gaven negen sites de game onder de negen en staat de third-person shooter nu gemiddeld op een 91. Hiermee scoort het lager dan de voorgaande delen, Gears 2 staat op een 93 en het eerste deel op 94. Wellicht moet Cliff zich er bij neerleggen dat we tegenwoordig hogere eisen hebben dan in 2009.

Gears3

Strauss-Kahn: Grieken kunnen niet terugbetalen

De voormalige topman van het Internationaal Monetair Fonds, Dominique Strauss-Kahn, zei zondag dat Griekenland niet in staat is om aan zijn betalingsverplichtingen te voldoen en dat geldschieters verliezen zullen moeten accepteren.

"Griekenland is armer geworden we kunnen wel zeggen dat de Grieken zelf zullen betalen, maar dat kunnen ze niet", aldus Strauss-Kahn in een interview met de Franse tv-zender TF1. "Er is een verlies en dat moet genomen worden door overheden en banken", stelde hij.

"Overheden hebben het probleem niet opgelost, ze hebben het slechts vertraagd, en de sneeuwbal groeit", voegde de voormalige IMF-chef toe aan zijn eerste commentaar sinds hij zijn toppositie neerlegde.

Strauss Kahn deed zijn uitspraken terwijl Europese landen de druk op Griekenland opvoeren om hardere maatregelen te nemen om budgettaire doelstellingen te halen, nadat inspecteurs van het IMF, de ECB en de Europese commissie eerder deze maand hun controlemissie afbraken toen bleek dat het land ook dit jaar afstevent op een te hoog tekort op de staatsfinancien.

Analisten en kredietbeoordelaars, zoals het Amerikaanse Moody's, hebben recent al gezegd dat de Griekse overheidsschuld onhoudbaar is en dat obligatiehouders tegen een steeds grote kans van een 'haircut', ofwel een vermindering van de terug te betalen hoofdsom, aankijken.

Europese regeringen en centrale banken hebben deze mogelijkheid steeds uitgesloten.

Naast de uitspraken over Griekenland, zei Strauss-Kahn dat hij spijt had van wat er zich in mei afspeelde in een hotel in New York, waarna hij vast werd gezet op verdenking van verkrachting van een medewerkster van het hotel. Hij herhaalde dat volgens hem van geweld of illegale zaken geen sprake was.

In augustus seponeerde de New Yorkse officier van justitie de zaak en werd Strauss-Kahn vrijgelaten.

Tijdens het interview, zei Strauss-Kahn verder dat hij voor het incident in New York had willen gaan voor het Franse presidentschap in 2012. Na het gebeurde zal hij niet meer deel nemen in de verkiezingscampagne, zei hij.

Goede nacht PSV-doelman Tyton

Przemyslaw Tyton heeft een goede nacht gehad. De doelman van PSV liep gisteren een zware hersenschudding op na een botsing met ploegmaat Timothy Derijck in de topper tegen Ajax.

"Het lijkt erop dat hij met de schrik is vrij gekomen. Maandag is er overleg met de neuroloog over wanneer hij het ziekenhuis weer mag verlaten", aldus clubarts Rolf Timmermans.

Timmermans kon niet zeggen hoe lang de Pool uit de roulatie is.

Meisje in coma door vieze tampon

Paige Roffey uit het Engelse Rayleigh heeft onlangs moeten vechten voor haar leven. Het 15-jarige meisje was namelijk in coma geraakt door een ranzige tampon.

Op 11 juli werd Paige plotseling ziek. Omdat haar moeder dacht dat ze een virusje onder de leden had, ging ze naar het ziekenhuis. Omdat ook de artsen dachten dat ze een virus had, werd ze weer huiswaarts gestuurd.

De nacht erop werd het meisje nog zieker. Tijdens het douchen stortte ze plotseling in elkaar. In kritieke toestand werd ze naar het ziekenhuis afgevoerd alwaar zij twee dagen in coma werd gehouden.

Haar moeder dacht dat haar dochter spoedig zou overlijden en had zelfs de begrafenis al geregeld. Maar gelukkig knapte Paige ineens op en mocht ze na tien dagen het ziekenhuis weer verlaten.

Het tienermeisje bleek te zijn getroffen door het toxisch shocksyndroom, een zeer zeldzame aandoening die wordt veroorzaakt door bacteriële toxinen. In het Verenigd Koninkrijk overkomt dit ongeveer twintig personen per jaar, meestal door brandwonden of een insectenbeet.

Slechts een- tot tweemaal per jaar komt het voor dat mensen ziek worden door een tampon. Paige is er een van. Hoewel het meisje de tampon slechts vier uur in haar vagina had, werd zij toch ernstig ziek. Het gaat nu overigens goed met haar. Ze is weer terug op school en wil andere meisjes waarschuwen voor de gevaren van tampons.

Vijf nieuwe genen voor schizofrenie ontdekt

Een internationaal team van wetenschappers heeft vijf nieuwe genen ontdekt die een rol spelen bij schizofrenie. Mensen met deze genen hebben tien tot twintig procent meer kans op de aandoening. Het tijdschrift Nature Genetics heeft de resultaten zondagavond gepubliceerd. Psychiatrische onderzoekers van het UMC Utrecht waren medeverantwoordelijk voor de analyse van de genen.

Met bijna 52 duizend deelnemers, van wie ongeveer zeventienduizend schizofreniepatiënten, is het het grootste genetische schizofrenieonderzoek ooit. Het leverde zeven genvarianten op die betrokken zijn bij schizofrenie, waarvan er nog vijf onbekend waren.

Het onderzoek bevestigt de overlap tussen schizofrenie en manische depressiviteit. Veranderingen in drie genen blijken zowel de kans op schizofrenie als op bipolaire ziekte te verhogen.

"Dit is een belangrijke stap in het ontrafelen van de oorzaak van schizofrenie", zegt psychiater René Kahn van het UMC Utrecht. "Op de langere duur biedt het aanknopingspunten voor een betere behandeling."

Het UMC Utrecht leverde samen met het AMC, UMC Groningen en Universiteit Maastricht de gegevens van zo'n duizend Nederlandse patiënten en duizend gezonde proefpersonen aan.

In Nederland lijden ongeveer honderdduizend mensen aan schizofrenie, waarbij genetische aanleg een belangrijke rol speelt. Schizofrenen hebben last van hallucinaties en wanen.

Manchester City heeft tekort aan middenvelders

Manchester City-coach Roberto Mancini baalt van de weinige opties die hij heeft op het middenveld. De Italiaan vindt dat hij alleen maar de verdediging en de aanval van vers bloed kan voorzien als dat nodig is. Die conclusie trekt hij na het 2-2 gelijkspel gisteren tegen het Fulham van Martin Jol.

De trainer stelt dat hij 'spelers te kort komt op het middenveld'. "Ik heb daar te weinig opties", klaagt de Italiaan tegen Skysports. "Ik heb nog maar twee middenvelders omdat Nigel de Jong en James Milner geblesseerd zijn."

Opmerkelijk aangezien de Engelse club in handen is van een investeringsgroep uit Qatar en tijdens de afgelopen transferperiode maar liefst 92 miljoen euro uitgaf. Tegen Fulham leken die aankopen hun vruchten af te werpen. Zo kwamen The Citzens nog wel op 2-0 - twee doelpunten van de Argentijnse aankoop Sergio Agüero- maar die voorsprong gaven ze uit handen.


Manchester City heeft tekort aan middenvelders (Foto: Novum)

Radio 4 vraagt luisteraars om instrumenten

Radio 4 roept luisteraars op instrumenten van de hand te doen. De klassieke radiozender wil met de actie bijdragen aan het muziekonderwijs van schoolkinderen. Basisscholen kampen volgens de zender en een aantal betrokken organisaties met een groot tekort aan instrumenten.

Mensen met een instrument op zolder of in de opslag kunnen vanaf 30 september twee weken lang hun instrument doneren bij verschillende inzamelpunten in het land. De laatste dag van de campagne is op 14 oktober. Dan wordt geteld hoeveel instrumenten er zijn gedoneerd.

Presentatoren als Paul Witteman, Chazia Mourali, Maartje van Weegen en Giel Beelen hebben hun naam aan het initiatief verbonden. Of zij ook een instrument gaan doneren is niet bekend.

De donaties gaan naar drie projecten van het initiatief Muziek Telt! van Muziek Centrum Nederland, Kunstfactor en het Fonds voor Cultuurparticipatie. De organisaties willen in drie jaar tijd meer kinderen laten kennismaken met muziek door ze te leren samenspelen in ensembles en orkesten.

'Failliet Grieken kost Nederland tot 120 miljard'

Een ongecontroleerd faillissement van Griekenland heeft grote financiële gevolgen, waarbij Nederland zeker tachtig miljard euro beschikbaar zal moeten stellen, om te voorkomen dat andere landen door een Grieks bankroet in de problemen raken. Dat meldt RTLZ maandag op basis van vertrouwelijke notities van het ministerie van Financiën.

Bij een ongecontroleerd faillissement zou de crisis overslaan naar andere zwakke eurolanden als Ierland, Portugal en mogelijk ook Spanje. Om deze landen overeind te houden, moeten de andere lidstaten van de eurozone het bestaande noodfonds van 750 miljard euro vergroten tot vijftienhonderd miljard tot tweeduizend miljard euro. Nederland zou hierbij garant staan voor tachtig tot honderdtwintig miljard.

Er is nog meer geld nodig als ook Italië gaat wankelen. Met dit risico hielden de ambtenaren eind mei echter nog geen rekening.

Zieke SP'er weg als gedeputeerde Brabant

SP-gedeputeerde in Noord-Brabant Jules Iding kan zijn werk vanwege zijn gezondheid niet meer uitvoeren. "Ik wil wel, maar mijn lijf wil niet", zegt de 63-jarige politicus op de site van de socialisten. Hij had eerder ook al gezondheidsklachten.

Zijn collega's in het provinciebestuur zijn getroffen door Idings besluit. Zowel Gedeputeerde Staten als Iding roemen de plezierige verhoudingen binnen het college. Iding was de eerste SP'er die in het bestuur van een provincie zat. Het college met VVD, CDA werd vijf maanden geleden gepresenteerd..

"Waar het hart wil en het lichaam weigert, moeten moeilijke beslissingen genomen worden", zegt commissaris van de koningin Wim van de Donk (CDA). "Wij verliezen een goede bestuurder en collega." Iding had de portefeuille ecologie en handhaving.

De SP-fractie betreurt, maar respecteert Idings besluit. "Met Jules hadden wij een gedreven en ervaren bestuurder, met een groot hart voor de publieke zaak en voor natuur, milieu en landschap in het bijzonder", zegt fractievoorzitter Nico Heijmans. "Ik ben ervan overtuigd dat Jules deze stap niet zou doen, als het anders kon."

Idings plaats moet worden ingenomen door de 46-jarige Johan van den Hout, vindt de SP. Hij werkt nu bij het wetenschappelijk bureau van de SP en was eerder fractiemedewerker in Den Haag en Brussel en gemeenteraadslid en wethouder in Tilburg.


Zieke SP'er weg als gedeputeerde Brabant (Foto: Novum)

Boek: Judith Visser - Time Out

Onlangs zei iemand op Twitter dat hij geen boeken of cd’s meer kocht omdat die dingen geen meerwaarde meer hadden boven een download. Toen ik aangaf bezig te zijn in een boek dat voorzien was van QR-codes kwamen we beiden tot de conclusie dat dergelijke dingen nu juist de meerwaarde kunnen geven boven een illegale download. Dat boek was het nieuwste boek van de Nederlandse schrijfster Judith VisserTime-Out.

Lekkende Zwolse rechter mag blijven

Een rechter van de rechtbank Zwolle-Lelystad die eerder werd veroordeeld voor het schenden van het ambtsgeheim, behoudt zijn baan. De president van de rechtbank geeft hem een schriftelijke waarschuwing. Er wordt geen ontslag geëist bij de Hoge Raad, meldt de rechtbank maandag.

De rechter werd in juni door de rechtbank in Den Bosch veroordeeld. Hij kreeg een boete van vijfhonderd euro omdat hij vertrouwelijke gegevens had doorgespeeld aan kennissen, die zich grote zorgen maakten over de nieuwe vriend van hun 22-jarige dochter. Het betrof gegevens over het strafblad van deze man en informatie over een lopend strafrechtelijk onderzoek.

De rechter legde na de aangifte in februari zijn werkzaamheden neer in afwachting van het strafrechtelijke onderzoek. De waarschuwing die hij heeft gekregen moet gezien worden als een tuchtrechtelijke maatregel. Nu die procedure ook is afgerond, kan de rechter zijn werkzaamheden weer hervatten. Dat gebeurt echter in een andere sector dan de strafsector waarin hij werkzaam was.

Autoverkoop Nederland snelt rest EU voorbij

In Nederland zijn in het tweede kwartaal bijna 22 procent meer nieuwe bedrijfsauto's verkocht dan in hetzelfde kwartaal van 2010. Voor personenauto's was de groei bijna 19 procent. De toename was beduidend groter dan gemiddeld in de Europese Unie, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek maandag.

In de EU als geheel daalden de verkopen met ruim twee procent. Van de grote EU-landen liet alleen Duitsland in het tweede kwartaal een toename zien. In Spanje, Griekenland en Portugal bedroeg de daling tussen de twintig en dertig procent.

De omzet in de motor- en autobranche in Nederland was in het tweede kwartaal bijna tien procent hoger dan in dezelfde periode een jaar eerder. Bij de importeurs van nieuwe personenauto's groeide de omzet met zestien procent, in de bedrijfsautobranche bedroeg de groei bijna 24 procent.

De hogere omzet in de bedrijfsautobranche was met bijna 22 procent bijna twee keer zo groot als het EU-gemiddelde. In Griekenland, Portugal en Spanje daalden de verkopen van bedrijfsauto's zeer fors, terwijl ze in Estland, Letland en Litouwen meer dan verdubbelden. In Nederland werden tien keer zo veel nieuwe bedrijfsauto's verkocht als in de Baltische staten samen.

Broodbeleg minister Australië mag VS niet in

De Australische minister van buitenlandse zaken heeft het in de Verenigde Staten bijna zonder zijn vertrouwde broodbeleg vegemite moeten stellen. Volgens minister Kevin Rudd was diplomatiek ingrijpen nodig om de Australische specialiteit langs de luchthavenautoriteiten van New York te loodsen.

'Het vereiste bemoeienis van de minister van buitenlandse zaken' voor de vegemite door de douane werd toegelaten, twitterde Rudd zondag schertsend.

Bij het bezoek dat de Australische premier Julia Gillard in maart aan de VS bracht wisselden zij en president Barack Obama ook al plagerijen uit over het bittere, aan fijnproevers voorbehouden broodbeleg.


Broodbeleg minister Australië mag VS niet in (Foto: Novum)

Politie in Hong Kong vangt ruim halve ton cocaďne

De politie van Hong Kong heeft ruim 560 kilo cocaïne onderschept. Acht verdachten zijn in verband met de grootste drugsvangst uit de geschiedenis van de voormalige Britse kroonkolonie aangehouden.

De partij verdovende middelen heeft een waarde van omgerekend zo'n 56 miljoen euro. De politie stuitte op de cocaïne bij een inval in wat vermoedelijk het overslagcentrum voor de drugsbende was. Het goedje werd daar verborgen in voor recycling bedoelde plastic verpakkingen.

De vijf mannen en drie vrouwen die de politie voor drugshandel heeft gearresteerd zijn afkomstig uit Mexico, de Verenigde Staten en Colombia. Zij riskeren een levenslange gevangenisstraf.

Vader en dochter neergeschoten in Zeeland

Bij een schietpartij in het Noord-Brabantse dorp Zeeland zijn maandagochtend een man en een vrouw gewond geraakt. Een man is aangehouden, meldt de politie. De aanleiding ligt in de relationele sfeer.

De schoten vielen rond 09.10 uur op de Kreitsberg. De identiteit van de betrokkenen is nog niet bekend, maar de dader is volgens een woordvoerder vermoedelijk de ex van het vrouwelijke slachtoffer. Het andere slachtoffer is waarschijnlijk haar vader.

Hoe de twee slachtoffers eraan toe zijn is niet bekend, maar volgens de zegsvrouw van de politie waren ze aanspreekbaar.

Win goodies op FOK!Ubi-maandag

In samenwerking met Ubisoft geven wij elke maandag een goodie weg. Het kan van alles zijn, een game, een figurine of een T-shirt. Kom dus elke maandag weer kijken of je de vraag weet en doe mee!

Wil je kans maken op deze mysterieuze goodie? Dan zul je de Ubi-moeilijke vraag moeten beantwoorden: In welk jaar verscheen Rayman voor het eerst?

Je kunt je antwoord vandaag tot middernacht op deze pagina achterlaten.

Verrassing!

Rus uitgeschakeld in Seoul

Arantxa Rus is er niet in geslaagd de tweede ronde van het tennistoernooi in Seoul te bereiken. In Zuid-Korea liet de 20-jarige Delftse diverse matchpoints onbenut en verloor ze uiteindelijk in drie sets van Alexandra Dulgheru: 6-2, 0-6 en 5-7. De Roemeense treft in de tweede ronde de Italiaanse Francesca Schiavone (1) of Vera Dushevina uit Rusland.

Rus, de nummer 79 van de wereld, ging tegen de 26 plaatsen hoger genoteerde Dulgheru goed van start en won de eerste set met 6-2. Daarna kwam Rus er even niet meer aan te pas. Ze verloor het tweede bedrijf met 6-0 en werd in de openingsgame van de derde set direct gebroken.

Rus brak echter meteen terug en vocht zich terug in de wedstrijd. Bij een 5-4 voorsprong kreeg ze op de service van Dulgheru een aantal mogelijkheden om de wedstrijd naar zich toe te trekken, maar Rus liet diverse matchpoints onbenut. Ze werd de volgende game direct gebroken, waarna Dulgheru de wedstrijd uitserveerde.

[Primera División] Uitslagen speelronde 3

Afgelopen weekend werd de derde speelronde in de Spaanse Primera División afgewerkt. FC Barcelona maakte gehakt van Osasuna en won met 8-0. Real Madrid leed het eerste puntverlies van het seizoen door met 1-0 te verliezen van Levante. Valencia en promovendus Real Betis Sevilla gaan nog drie speelrondes met de maximale score aan kop. Hieronder de uitslagen, stand, topscorers en programma voor volgende week.

Uitslagen:

Thuis Uit Uitslag
Sporting de Gijón Valencia 0-1
Granada CF Villarreal 1-0
Real Mallorca Malaga CF 0-1
FC Barcelona Osasuna 8-0
Sevilla FC Real Sociedad 1-0
Getafe CF Rayo Vallecano 0-1
Real Zaragoza Espanyol 2-1
Atletico Madrid Racing Santander 4-0
Levante UD Real Madrid 1-0
Athletic de Bilbao Real Betis Sevilla 2-3

Stand:
# Club Wedstrijden Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 Valencia 3 3 0 0 9 6-3
2 Real Betis Sevilla 3 3 0 0 9 5-2
3 FC Barcelona 3 2 1 0 7 15-2
4 Sevilla FC 3 2 1 0 7 5-3
5 Real Madrid 3 2 0 1 6 10-3
6 Malaga CF 3 2 0 1 6 6-2
7 Levante UD 3 1 2 0 5 2-1
8 Rayo Vallecano 3 1 2 0 5 2-1
9 Atletico Madrid 3 1 1 1 4 4-1
10 Osasuna 3 1 1 1 4 2-9
11 Real Sociedad 3 1 1 1 4 4-4
12 Real Zaragoza 3 1 1 1 4 2-7
13 Real Mallorca 3 1 0 2 3 1-2
14 Granada CF 3 1 0 2 3 1-5
15 Espanyol 3 1 0 2 3 3-4
16 Athletic de Bilbao 3 0 1 2 1 4-6
17 Getafe CF 3 0 1 2 1 3-6
18 Racing Santander 3 0 1 2 1 3-8
19 Villarreal 3 0 1 2 1 2-8
20 Sporting de Gijón 3 0 0 3 0 2-5

Topscorers:
# Naam Club Doelpunten
1. Roberto Soldado Valencia 5
Lionel Messi FC Barcelona 5
3. Cristiano Ronaldo Real Madrid 4

Programma speelronde 4 + 5:

Datum Thuis Uit
di 20 sep, 20:00 Osasuna Sevilla FC
di 20 sep, 20:00 Real Sociedad Granada CF
di 20 sep, 22:00 Villarreal Real Mallorca
wo 21 sep, 20:00 Atletico Madrid Sporting de Gijón
wo 21 sep, 20:00 Malaga CF Athletic de Bilbao
wo 21 sep, 20:00 Rayo Vallecano Levante UD
wo 21 sep, 20:00 Racing Santander Real Madrid
wo 21 sep, 22:00 Valencia FC Barcelona
do 22 sep, 20:00 Espanyol Getafe CF
do 22 sep, 22:00 Real Betis Sevilla Real Zaragoza
za 24 sep, 18:00 Sevilla FC Valencia
za 24 sep, 18:00 Athletic de Bilbao Villarreal
za 24 sep, 20:00 Real Madrid Rayo Vallecano
za 24 sep, 22:00 FC Barcelona Atletico Madrid
zo 25 sep, 12:00 Real Mallorca Real Sociedad
zo 25 sep, 16:00 Levante UD Espanyol
zo 25 sep, 18:00 Granada CF Osasuna
zo 25 sep, 20:00 Sporting de Gijón Racing Santander
zo 25 sep, 22:00 Real Zaragoza Malaga CF
ma 26 sep, 21:00 Getafe CF Real Betis Sevilla

Winnaars FOK!Ubi-week

In samenwerking met Ubisoft gaven wij week elke dag een T-shirt weg. Na zeven zenuwslopende drukken op de knop mag ik de winnaars bekendmaken van de T-shirts.

Deze gaan naar meissie00, JohnDorian, gpodan, Archibaltus, Teddy80, Racerblade en Kikopuz. Gefeliciteerd allen!

Vanaf nu is er weer op elke maandag een prijs te vergeven. Het kan van alles zijn, een game, T-shirt of een gevulde goodiebag.

Verrassing!

Breukink leeft mee met Gesink

Robert Gesink kwam gisteren tijdens een trainingsrit ten val en brak daarbij zijn bovenbeen. De manager van zijn ploeg Rabobank, Erik Breukink, leeft mee met zijn pupil.

"Robert was supergemotiveerd om een mooi najaar te rijden na zijn teleurstellende Tour de France. De pech stapelt zich wel op zo," aldus Breukink. "Robert was aan het knokken om weer helemaal terug te komen. Hij is heel ongelukkig ten val gekomen, meer weet ik niet. Maar dat maakt ook niet uit. Voor die jongen is het wel heel heftig wat er allemaal achter elkaar met hem gebeurt. Het zal tijd kosten voordat hij er weer helemaal bovenop is, al moeten we niet op de zaken vooruitlopen. Eerst maar eens zien hoe erg de schade is en hoelang het herstel vergt. Hopelijk is dit wel het laatste onfortuin en valt het snel voor Robert weer de goede kant op.”

[Premier League] Uitslagen speelronde 5

Afgelopen weekend is in de Engelse competitie de vijfde speelronde afgewerkt. FOK!sport geeft je wekelijks een overzicht van de gespeelde wedstrijden, de actuele stand, de topscorers en het programma voor komende week.

Uitslagen speelronde 5:

Thuis Uit Uitslag
Blackburn Rovers Arsenal 4-3
Aston Villa Newcastle United 1-1
Bolton Wanderers Norwich City 1-2
Everton Wigan Athletic 3-1
Swansea City West Bromwich Albion 3-0
Wolverhampton Wanderers Queens Park Rangers 0-3
Tottenham Hotspur Liverpool 4-0
Fulham Manchester City 2-2
Sunderland Stoke City 4-0
Manchester United Chelsea 3-1


Stand:

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 Manchester United 5 5 0 0 15 21-4
2 Manchester City 5 4 1 0 13 17-5
3 Chelsea 5 3 1 1 10 8-6
4 Newcastle United 5 2 3 0 9 4-2
5 Stoke City 5 2 2 1 8 3-5
6 Everton 4 2 1 1 7 6-4
7 Aston Villa 5 1 4 0 7 6-4
8 Liverpool 5 2 1 2 7 6-7
9 Queens Park Rangers 5 2 1 2 7 4-6
10 Wolverhampton Wanderers 5 2 1 2 7 4-6
11 Tottenham Hotspur 4 2 0 2 6 7-8
12 Sunderland 5 1 2 2 5 6-4
13 Norwich City 5 1 2 2 5 5-7
14 Swansea City 5 1 2 2 5 3-5
15 Wigan Athletic 5 1 2 2 5 4-7
16 Blackburn Rovers 5 1 1 3 4 7-10
17 Arsenal 5 1 1 3 4 6-14
18 Fulham 5 0 3 2 3 4-7
19 Bolton Wanderers 5 1 0 4 3 8-13
20 West Bromwich Albion 5 1 0 4 3 3-8


Topscorers:

# Naam speler Club Aantal doelpunten
1 Wayne Rooney Manchester United 9
2 Sergio Agüero Manchester City 8
3 Edin D¸eko Manchester City 6
4 Emmanuel Adebayor Tottenham Hotspur 3
= Gabriel Agbonlahor Aston Villa 3
= Leon Best Newcastle United 3
= Ivan Klasnic Bolton Wanderers 3


Programma speelronde 6:

Datum Thuis Uit
za 24 sep, 13:45 uur
Manchester City Everton
za 24 sep, 16:00 uur Arsenal Bolton Wanderers
za 24 sep, 16:00 uur Chelsea Swansea City
za 24 sep, 16:00 uur Liverpool Wolverhampton Wanderers
za 24 sep, 16:00 uur Newcastle United Blackburn Rovers
za 24 sep, 16:00 uur West Bromwich Albion Fulham
za 24 sep, 16:00 uur Wigan Athletic Tottenham Hotspur
za 24 sep, 18:30 uur Stoke City Manchester United
zo 25 sep, 17:00 uur Queens Park Rangers Aston Villa
ma 26 sep, 21:00 uur Norwich City Sunderland

[1999] Willem II in de Champions League

Deze week staan FOK! en 3FM in het teken van de jaren 90. Niet alleen is er een speciaal forum waarin we terug kijken naar die mooie jaren, The Nineties, ook hier op FOK!sport blikken we terug naar een aantal bijzondere sportmomenten uit de 90's. Vandaag blikken we terug op de gloriejaren van Willem II. De Tilburgers wisten onder leiding van Co Adriaanse in 1999 de Champions League te halen.

Strauss-Kahn: Geen geweld of agressie

Voormalig directeur van het Internationaal Monetair Fonds Dominique Strauss-Kahn zegt dat zijn seksuele escapade met een hotelkamermeisje in New York 'moreel fout' was, maar houdt vol dat hij 'geen geweld of agressie' tegen haar heeft gebruikt.

Ook de beschuldiging van schrijfster en journaliste Tristane Banon, dat hij haar in 2003 in een leeg appartement heeft geprobeerd aan te randen, is 'ingebeeld', aldus Strauss-Kahn zondag in zijn eerste interview sinds hij in mei van zijn voetstuk viel.

Wat met het New Yorkse kamermeisje gebeurde 'was meer dan een ongepaste relatie. Het was fout', zei Strauss-Kahn in het interview met Claire Chazal van de televisiezender TF1. "Het was een verzaking, een verzaking tegenover mijn vrouw, mijn kinderen en mijn vrienden, maar ook een verzaking jegens het Franse volk, dat zijn hoop op verandering op mij gevestigd had", aldus Strauss-Kahn, die voor de affaire de gedoodverfde presidentskandidaat van de Franse socialistische partij was.

"Ik denk dat het een morele verzaking was en ik ben er niet trots op. Ik heb er oneindig spijt van. Ik heb er de afgelopen vier maanden iedere dag spijt van gehad en ik heb er nog steeds spijt van", zei hij in het begin van het twintig minuten durende interview. Het geheel maakte een ingestudeerde indruk, met een Strauss-Kahn die erg kalm bleef en geen moment van zijn stuk gebracht of verrast door de vragen.

Wel wond Strauss-Kahn zich op over zijn aanklaagster, een immigrante uit Guinea die beweert dat hij haar belaagde toen zij zijn kamer in het Sofitel hotel in New York kwam schoonmaken. Hij zei dat de officier van justitie in New York tot de conclusie is gekomen dat 'Nafissatou Diallo over alles gelogen heeft - niet alleen over haar verleden, dat is van geen belang, maar ook over wat er gebeurd is. Het rapport (van de officier, red.) zegt, het staat zo opgeschreven, dat 'zij zo veel verschillende versies van het gebeurde heeft gepresenteerd dat ik er geen woord van kan geloven'.'

Het openbaar ministerie in New York zag er vorige maand wegens gebrek aan bewijs van af vervolging in te stellen tegen Strauss-Kahn, tegen wie het kamermeisje wel een civiele procedure heeft aangespannen.

Schrijfster Banon zegt dat Strauss-Kahn al eerder in de fout ging, in 2003. Hij zou haar tijdens een interview tegen de grond hebben gewerkt en geprobeerd hebben haar beha en broek te openen en zijn vingers in haar mond en ondergoed hebben gestoken. Omdat er nog een gerechtelijk onderzoek gaande is wilde Strauss-Kahn er niet meer over kwijt dan dat de kwestie 'imaginair' was en dat hij zich aan 'geen agressie, geen geweld' had schuldig gemaakt.

Strauss-Kahn zei dat hij 'tijd om te reflecteren' en rust wil nemen alvorens te besluiten of hij terugkeert in de politiek. "Maar mijn hele leven was eraan gewijd om mij nuttig te maken voor de publieke zaak. Wij zullen zien."

Voorafgaand aan het televisie-interview werd buiten de kantoren van TF1 door een kleine groep demonstranten geprotesteerd. Het protest was door twee feministische groepen georganiseerd.

De advocaten van het New Yorkse kamermeisje uitten vrijdag in een verklaring hun twijfels over het neutrale karakter van het televisie-interview. Zij wezen er op dat het zou worden afgenomen door Chazal, die bevriend is met Stauss-Kahns echtgenote Anne Sinclair, een voormalig nieuwspresentatrice van TF1.


Strauss-Kahn: Geen geweld of agressie (Foto: Novum)

Overeenkomst over regeling gedupeerden DSB

De curatoren van de DSB Bank hebben met belangenorganisaties een akkoord bereikt over een regeling voor gedupeerde klanten van de failliete bank. Wat er precies is afgesproken wordt maandagochtend bekendgemaakt op een persconferentie.

De curatoren praten al een tijd met rechtsbijstandverzekeraars en belangenorganisaties over een oplossing voor benadeelde klanten. De bank van Dirk Scheringa ging in oktober 2009 failliet.

In juni werd 355 miljoen euro uitgekeerd aan gedupeerden. Die eerste uitkering betrof vijftien procent van het totaal aan vorderingen.

De persconferentie begint om 11.00 uur in Den Haag en wordt uitgezonden door de NOS, zegt een woordvoerder.


Overeenkomst over regeling gedupeerden DSB (Foto: Novum)

Velthuizen: "Ik wil mijn droom waarmaken"

Piet Velthuizen is bezig aan zijn 'tweede leven' bij Vitesse. De doelman (24) wil met 'zijn' club Europees voetbal halen.

Het is een vertrouwd gezicht: Piet Velthuizen onder de lat bij Vitesse. De kleurrijke keeper lijkt niet weg te zijn geweest, ondanks dat hij op 8 augustus 2010 voor de laatste keer tijdens een thuiswedstrijd van Vitesse het doel verdedigde. Tussen het duel met ADO Den Haag en zijn rentree in de GelreDome tegen Roda JC (5-0) hangt een teleurstellende periode in Spanje. De 'Hercules-tijd' bleek er één van verbijten op de bank. Nu is hij terug en droomt hij van succes.

Twee keer moest Velthuizen (24) zich zaterdagavond bewijzen voor het Arnhemse publiek. Een intikker van Mitchell Donald en een schot van Ruud Vormer werden vakkundig afgestopt door de publiekslieveling in Arnhem. In de tweede helft was een 'powerplay' van Vitesse met vier doelpunten voldoende om een moeizaam eerste uur te doen vergeten. Velthuizen stond erbij en keek ernaar. Een mooie opsteker na de kansloze nederlagen tegen Ajax (4-1) en AZ (4-0).

"Ik heb geen kou gevat in het laatste half uur. Je moet toch altijd scherp blijven", zei Velthuizen tegen Goal.com. De doelman zag Vitesse bij zijn terugkeer voor het eigen publiek een uur lang worstelen met Roda. "De afgesproken taken werden gewoon niet goed uitgevoerd. Ik weet niet waarom dat net als tegen AZ verkeerd ging, maar gelukkig hebben we in het laatste half uur met goed voetbal een mooie overwinning behaald. Dit is gewoon heel belangrijk voor ons."

"We moeten nu gewoon veel winnen en gretig zijn om in het linkerrijtje te gaan eindigen", zei de getergde doelman van Vitesse. De enkelvoudig international wil met zijn ploeggenoten snel doorgroeien. "Nee, ik houd met niet bezig met de doelstelling van kampioen worden in 2014. We leven nu in 2011. De tijd van denken is voorbij. Het is nu een kwestie van doen", verklaart Velthuizen. "Onze selectie is sterk genoeg om dit seizoen Europees voetbal te bereiken."

"Dat is mijn droom. Ik ben hier vorig seizoen na vijf jaar zonder succes bij Vitesse vertrokken. Ik zag hier destijds geen mogelijkheden. Met mijn transfer naar Hercules dacht ik een stap hogerop te maken, maar dat bleek achteraf niet zo te zijn. Ik ga nu bij Vitesse voor het hoogst haalbare. Dat kan alleen als we constant blijven pieken", zei de Nijmegenaar, die daarmee verwijst naar de wisselvallige resultaten van Vitesse in de laatste competitiewedstrijden.

Met een bont gezelschap van vele nieuwelingen uit onder meer Georgië, Estland, Colombia, Mexico, Tsjechië, Ghana, Brazilië en Ivoorkust hoopt Velthuizen zijn droom waar te maken. De grote selectie heeft zijn voordelen volgens de doelman. "Je ziet dat als Bony wegvalt dat een jongen als Marco van Ginkel zijn taken kan overnemen. Hij werkte, sleurde, knokte en toonde veel karakter tegen Roda. Als we dat allemaal doen, zijn we tot hele mooie dingen in staat."

De snelste weg voor Velthuizen en Vitesse naar Europees voetbal is het bekertoernooi. NAC Breda is morgen de eerste tegenstander in de strijd om de KNVB Beker. "Dat is een wedstrijd waarin we er weer moeten staan. We moeten goed starten om het einddoel te bereiken: de finale in De Kuip", aldus de ambitieuze Velthuizen, die na magere jaren in Arnhem en Alicante proeft dat er iets mogelijk iets bij Vitesse. Dat dacht hij ook in Spanje, maar daar ging het mis.

Velthuizen werd begin vorig seizoen samen met onder meer Royston Drenthe aangetrokken om te stunten in de Priméra Division. Degradatie bleek echter onafwendbaar in een seizoen waarin Velthuizen op de bank zat en Drenthe een tijd ontbrak omdat hij niet betaald kreeg en dus niet wilde spelen. In die periode leerde de twee ploeggenoten elkaar goed kennen. Inmiddels zijn ze uitgevlogen. Drenthe maakte zaterdag voor Everton tegen Wigan Athletic zijn eerste doelpunt.

Velthuizen kan een grote glimlach niet onderdrukken als hij hoort dat zijn oud-ploeggenoot heeft gescoord. "Ik heb hem nog niet gesproken, maar ik ga hem zeker even bellen. We zijn in Alicante hele goede vrienden geworden. Een mooie kerel, die Royston. Ik gun hem bij Everton al het succes van de wereld." De vriendschap met Drenthe lijkt de enige positieve uitkomst van de Spaanse periode. Velthuizen kijkt daarom niet terug en wil met Vitesse vooruit in Europa.

Uitgebreide NeverDead-trailer

Zou het niet geweldig zijn om niet dood te kunnen gaan? Het antwoord van velen zal hierop waarschijnlijk volmondig ja zijn. Toch denkt Bryce Boltzman hier iets anders over. Hij is vijfhonderd jaar geleden onsterfelijk gemaakt en sindsdien doet hij zijn best om de wereld te bevrijden van demonen. In NeverDead volgen we het verhaal van Bryce die zonder veel problemen ledematen kan verliezen. In onderstaande trailer van de TGS zien we meer van NeverDead.

NeverDead zal deze winter verschijnen voor de PlayStation 3 en Xbox 360. Op de Gamescom hebben we de game uitgebreid kunnen spelen. Voor de preview van de game kunnen jullie hier terecht.

Hind na drie jaar weer single

Hind Laroussi gaat sinds kort weer als vrijgezel door het leven. De 26-jarige zangeres en haar vriend en manager Eddie hebben na een relatie van drie jaar besloten uit elkaar te gaan.

"We hebben drie jaar intens veel liefde met elkaar gedeeld", laat Hind weten aan Novum Nieuws. "Maar tegelijkertijd hebben we 24 uur per dag, zeven dagen in de week samengewerkt."

Hind en Eddie leerden elkaar kennen tijdens een optreden en vielen als een blok voor elkaar. Zo'n acht maanden na hun ontmoeting pakte Eddie Hinds management op.

Hoewel hun relatie op de klippen is gelopen, blijft Eddie het management van Hind verzorgen. "We gaan als hele goede vrienden uit elkaar en zullen in de toekomst blijven samenwerken."

'Toeslagenfraude treft duizenden'

Duizenden mensen zijn mogelijk gedupeerd door fraude met huur-, zorg- en kinderopvangtoeslagen. De toeslagen werden naar een ander bankrekeningnummer weggesluisd, maar de belastingdienst eist het geld in veel gevallen wel terug. Dat schrijft nrcnext op basis van een anonieme bron.

De toeslagen werden ondertekend met een willekeurige DigiD-handtekening, waarbij het rekeningnummer werd gewijzigd. De belastingdienst controleerde bewust niet of de persoon achter de DigiD wel de aanvrager was. Inmiddels is het niet meer mogelijk toeslagen aan te vragen met de digitale identiteit van iemand anders.

In ieder geval de bewoners van enkele straten in Rotterdam zijn getroffen. Het ministerie van Financiën zegt in het dagblad geen aantallen te kunnen verstrekken, maar in een deel van de gevallen heeft de dienst excuses aangeboden aan slachtoffers en de eis tot terugbetaling ingetrokken. De belastingdienst zegt alles in het werk te stellen om het geld terug te halen bij de fraudeurs.

PvdA-Kamerlid Pierre Heijnen kondigt maandagochtend aan mondelinge vragen te gaan stellen over de kwestie.

Dalglish: "Het gaat goed met Gerrard"

Liverpool-manager Kenny Dalglish moet nog steeds een beslissing nemen over het al dan niet opstellen van Steven Gerrard in de wedstrijd tegen Brighton & Hove Albion.

De twee ploegen treffen elkaar woensdag in teken van de Carling Cup. Gerrard zou tijdens dat duel zijn rentree maken, maar Dalglish wil dat nog niet beloven. De middenvelder is dicht bij zijn terugkeer na maanden blessureleed.

"Het gaat goed met hem", zei Dalglish over de middenvelder na de 4-0 nederlaag bij Tottenham Hotspur. "Hij heeft het fantastisch gedaan om te staan waar hij nu staat. We volgen hem nauwlettend en zullen een goed moment kiezen voor hem en voor ons om zijn rentree te maken."

Dalglish wil de terugkeer van Gerrard niet overhaasten. "Het is logisch dat iedereen Steve terugwil, zeker na een 4-0 nederlaag. Maar we houden het in de gaten, zien wel hoe het gaat en wanneer beide partijen akkoord zijn, speelt hij."

Navigator Russisch ramptoestel was dronken

De navigator van een in juni neergestort Russisch passagiersvliegtuig was dronken. Dat heeft de hoogste Russische onderzoeksautoriteit zondag gezegd.

Bij de crash kwamen 47 van de 52 inzittenden om. De Tu-134 boorde zich kort voor de voorgenomen landing op het vliegveld van Petrozavodsk in een snelweg.

"De navigator van het toestel verkeerde in een staat van alcoholische beneveling", verklaarde woordvoerder Vladimir Markin van het Onderzoekscomité op de Russische staatstelevisie.

Sprong voor Krajicek op ranglijst

Op de nieuwste editie van de wereldranglijst is Arantxa Rus een plaats gezakt. Rus staat nu op de 78e plaats. Michaëlla Krajicek steeg 22 plaatsen en staat nu 116e. Kiki Bertens is de derde Nederlandse op de wereldranglijst. Zij bezet de 185e plaats.

Caroline Wozniacki is nog steeds de nummer één van de wereld. Maria Sharapova en Viktoria Azarenka bezetten respectievelijk de tweede en derde plaats.

[Serie A] Uitslagen speelronde 2

Afgelopen weekend stond in de Italiaanse Serie A de tweede speelronde op het programma. Regerend kampioen AC Milan ging met 3-1 onderuit bij Napoli, die door de overwinning samen met Juventus, Udinese en Cagliari de maximale score uit twee duels behouden. Hieronder de uitslagen, stand, topscorers en programma voor volgende week.

Uitslagen:

Thuis Uit Uitslag
Cagliari Novara Calcio 2-1
Internazionale AS Roma 0-0
Atalanta US Palermo 1-0
Bologna Lecce 0-2
Catania Cesena 1-0
Lazio Roma Genoa 1-2
Parma Chievo 2-1
AC Siena Juventus 0-1
Udinese Fiorentina 2-0
Napoli AC Milan 3-1

Stand:
# Club Wedstrijden Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 Napoli 2 2 0 0 6 6-2
2 Juventus 2 2 0 0 6 5-1
3 Udinese 2 2 0 0 6 4-0
4 Cagliari 2 2 0 0 6 4-2
5 Genoa 2 1 1 0 4 4-3
6 Catania 2 1 1 0 4 1-0
7 US Palermo 2 1 0 1 3 4-4
8 Fiorentina 2 1 0 1 3 2-2
9 Lecce 2 1 0 1 3 2-2
10 Parma 2 1 0 1 3 3-5
11 Chievo 2 0 1 1 1 3-4
12 Lazio Roma 2 0 1 1 1 3-4
13 AC Milan 2 0 1 1 1 3-5
14 Novara Calcio 2 0 1 1 1 3-4
15 Internazionale 2 0 1 1 1 3-4
16 AS Roma 2 0 1 1 1 1-2
17 AC Siena 2 0 1 1 1 0-1
18 Cesena 2 0 0 2 0 1-4
19 Bologna 2 0 0 2 0 0-4
20 Atalanta (-6) 2 1 1 0 -2 3-2

Topscorers:
# Naam Club Doelpunten
1. Edinson Cavani Napoli 3
Sebastian Giovinco Parma 3
3. Antonio Di Natale Udinese 2
Fabrizio Miccoli Palermo 2
Diego Milito Internazional 2
Maximiliano Moralez Atalanta 2

Programma speelronde 3+4:

Datum Thuis Uit
di 20 sep, 20:45 Novara Calcio Internazionale
wo 21 sep, 20:45 Cesena Lazio Roma
wo 21 sep, 20:45 Chievo Napoli
wo 21 sep, 20:45 Fiorentina Parma
wo 21 sep, 20:45 Genoa Catania
wo 21 sep, 20:45 Juventus Bologna
wo 21 sep, 20:45 Lecce Atalanta
wo 21 sep, 20:45 AC Milan Udinese
wo 21 sep, 20:45 US Palermo Cagliari
do 22 sep, 20:45 AS Roma AC Siena
za 24 sep, 18:00 Bologna Internazionale
za 24 sep, 20:45 AC Milan Cesena
za 24 sep, 20:45 Napoli Fiorentina
zo 25 sep, 12:30 Chievo Genoa
zo 25 sep, 15:00 Atalanta Novara Calcio
zo 25 sep, 15:00 Cagliari Udinese
zo 25 sep, 15:00 Catania Juventus
zo 25 sep, 15:00 Lazio Roma US Palermo
zo 25 sep, 15:00 AC Siena Lecce
zo 25 sep, 20:45 Parma AS Roma

Drenthe bedankt Babel voor introductie

Royston Drenthe kon zich geen beter debuut wensen bij Everton. De Nederlander schonk zijn nieuwe club de zege tegen Wigan Athletic.

De oud-speler van onder meer Feyenoord kwam in de 58ste minuut het veld in en maakte zeven minuten in blessuretijd de derde treffer van de Premier League-club. Drenthe bedankt Ryan Babel, speler van het Duitse Hoffenheim. "Hij is er als gids verantwoordelijk voor dat ik me hier zo snel thuis voel. Ik huur zijn huis en heb alle informatie gekregen die ik nodig heb", zegt Drenthe in De Telegraaf.

"Ik train nu drie weken mee en heb Denis, met die moeilijke achternaam (Stracqualursi, red.) bijna elk kopduel zien winnen. Na een lange bal van Tim Howard rende ik vast diep en kopte hij wéér door", beschrijft Drenthe zijn doelpunt.

"Eenmaal op snelheid was ik niet meer in te halen en kon ik binnenschieten. Heerlijk als je op zo'n manier bij een club kunt binnenkomen", zegt hij. Drenthe speelde nog niet samen met John Heitinga, die na zijn kuitblessure op de bank moest blijven zitten.

Dodental aardbeving India loopt op

Het dodental van de aardbeving die Nepal en het noordoosten van India zondagavond trof is opgelopen tot 48. Militairen zoeken tussen het puin naar overlevenden en proberen van de buitenwereld afgesloten rampgebieden te bereiken.

De beving had een kracht van 6,9 en werd in het hele noorden en oosten van India gevoeld, ook in de hoofdstad New Delhi. Er volgden minstens twee naschokken van 6,1 en 5,3, zei een woordvoerder van de seismologische dienst. De beving richtte modderstromen aan, verwoestte gebouwen en deed drommen bange mensen hun huizen ontvluchten.

Volgens politiechef Jasbir Singh zijn in de Indiase deelstaat Sikkim, waar het epicentrum van de beving lag, 25 doden gevallen. Eerder meldde Sikkim ook zeker vijftig gewonden. In andere Indiase deelstaten en buurlanden China en Nepal telden de autoriteiten tot op heden 23 doden.

De regering van Nepal meldde eerder ten minste zeven doden, onder wie twee mannen en een kind die werden getroffen toen een bakstenen muur rond de Britse ambassade in Kathmandu omviel. Zeventig gewonde Nepalezen zijn in een ziekenhuis opgenomen.

De politie zegt nog geen zicht te hebben op de volle omvang van de schade in de dunbevolkte en afgelegen regio, omdat veel verbindingen met het gebied zijn verbroken.

Aardbevingen zijn in het getroffen gebied geen onbekend verschijnsel.

[DC] Wawrinka slaat Zwitserland naar wereldgroep

Zwitserland speelt volgend jaar weer in de wereldgroep van de Davis Cup. Stanislas Wawrinka stelde vandaag in Sydney de 3-2-zege op Australië veilig door Lleyton Hewitt in vijf sets te verslaan.

Gisteren was de wedstrijd bij een 5-3 voorsprong voor Wawrinka gestaakt wegens de invallende duisternis. In het vervolg van de partij maakte de Zwitser het vandaag meteen af door Hewitt gelijk te breken en zo de partij naar zich toe te trekken.

Geen veranderingen in top ATP-ranglijst

Op de nieuwste editie van de wereldranglijst bij de mannen is Robin Haase nog steeds de nummer 42 van de wereld. Thomas Schoorel steeg een plek en staat nu 125e terwjl de derde Nederlander op de lijst, Igor Sijsling, twee plaatsen zakte en nu de 148e plaats bezet.

In de top veranderde er niets. Novak Djokovic blijft de nummer één van de wereld, gevolgd door Rafael Nadal, Roger Federer, Andy Murray en David Ferrer.

Acht doden bij aanslag op politiekopstuk Pakistan

Bij een zelfmoordaanslag in de Pakistaanse havenstad Karachi zijn maandagochtend ten minste acht mensen omgekomen. Het doelwit, een kopstuk van de Pakistaanse politie, ontsprong de dans.

Een zelfmoordterrorist bracht voor het huis van Chaudhry Aslam een voertuig vol explosieven tot ontploffing. De explosie kostte zes agenten die voor Aslams woning in de militaire wijk van de grootste stad van Pakistan de wacht hielden het leven. Ook een moeder en haar dochter kwamen om.

De Pakistaanse Taliban hebben de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist. "Dit is een laffe daad", vertelde Aslam, die een terreurbestrijdingseenheid leidt, een plaatselijke televisiezender. "Ik ben niet bang. Ik zal ze geen genade betonen."

'Kloof tussen ambtenaren en burgers groeit'

De kloof tussen ambtenaren en burgers wordt steeds groter. Ze leven in verschillende werelden en begrijpen elkaar vaak niet. Dat blijkt uit onderzoek dat bureau Motivaction deed in opdracht van de Volkskrant.

Ambtenaren hebben over het algemeen een positief beeld van zichzelf. Tweederde vindt zichzelf nuttig voor de maatschappij. Ze denken dat burgers dat ook een positief beeld van hen hebben, maar dat is niet zo. De meeste mensen vinden ambtenaren juist niet daadkrachtig en doortastend.

Door de kloof denken ambtenaren en burgers ook tegengesteld over de manier waarop de overheid zou moeten bezuinigen. De helft van de mensen vindt dat ambtenaren 'traag' zijn en is daarom van mening dat er best wat bezuinigd kan worden op het ambtenarenapparaat. Ambtenaren daarentegen zijn niet erg bezorgd over de toekomst van hun baan, ondanks de forse bezuinigingen.

Reizigersorganisatie klaagt bij NMa over NS

De nieuwe dienstregeling 2012 van de Nederlandse Spoorwegen (NS) pakt voor reizigers tussen Amsterdam en Rotterdam onevenredig slecht uit. Reizigers zitten op het gewone spoor 10 minuten langer in de trein en worden de duurdere hogesnelheidstrein ingejaagd. Dat stelt reizigersorganisatie Maatschappij Voor Beter OV in een klacht bij de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa).

Volgens de reizigersorganisatie misbruikt de NS haar monopoliepositie als exploitant van zowel NS Reizigers als de HSL-Zuid.

Reizigersorganisatie klaagt bij NMa over NS
Reizigersorganisatie klaagt bij NMa over NS (Foto: ANP)

Stacey Rookhuizen wil wel naakt

Stacey Rookhuizen is bereid om uit te kleren te gaan als haar programma Project Catwalk niet genoeg kijkers trekt. "Nou ja, als de kijkcijfers heel erg tegenvallen, dan overweeg ik dat misschien." Heidi Klum, presentatrice van de Amerikaanse versie Project Runway, was naakt te bewonderen op de promotiefoto van het programma.

Rookhuizen benadrukt dat ze zichzelf geen presentatrice vindt. "Ik ben een amateur, maar houd wel veel van de shows, de couture en ik hoop dat ik met mijn enthousiasme de kijker kan meenemen", vertelt ze aan De Telegraaf.

Van het commentaar dat het X Factor-jurylid op haar outfits krijgt, trekt ze zich weinig aan. "Toen ik een creatie van Claes Iversen droeg, werd ik uitgemaakt voor Sponge Bob. Ik heb er maling aan. Als ik op Twitter weer veelbesproken ben, is mijn doel weer bereikt."

Na weken op de set te hebben gestaan van Project Catwalk is de 25-jarige presentatrice blij dat de opnames erop zitten. "Er waren momenten dat ik gek werd van de van de vele nepwimpers, het gepluk aan mijn haar een gezicht. Op die momenten snakte ik naar een festival of bruine kroeg."

Project Catwalk is iedere maandagavond te zien op RTL 5. Hierin gaan modeontwerpers de strijd met elkaar aan om tot beste ontwerper te worden gekroond. Onder meer Olcay Gulsen en Jan Taminiau zitten in de jury.

[Bundesliga] Uitslagen speelronde 6

In de Duitse Bundesliga werd afgelopen weekend de zesde speelronde afgewerkt. Hieronder vind je alle uitslagen en andere statistieken.

Uitslagen:

Thuis Uit Uitslag
SC Freiburg VFB Stuttgart 1-2
Bayer Leverkusen 1.FC Köln 1-4
Hamburger SV Borussia Mönchengladbach 0-1
1.FC Nürnberg Werder Bremen 1-1
1899 Hoffenheim VFL Wolfsburg 3-1
Hertha BSC FC Augsburg 2-2
FC Kaiserslautern FSV Mainz 05 3-1
Hannover 96 Borussia Dortmund 2-1
FC Schalke 04 Bayern München 0-2

Stand:

# Club Wed. w g v p v-t
1 Bayern München 6 5 0 1 15 18-1
2 Werder Bremen 6 4 1 1 13 12-6
3 Borussia Mönchengladbach 6 4 1 1 13 8-3
4 1899 Hoffenheim 6 4 0 2 12 12-5
5 Hannover 96 6 3 2 1 11 8-8
6 VFB Stuttgart 6 3 1 2 10 9-4
7 Bayer Leverkusen 6 3 1 2 10 7-7
8 1.FC Nürnberg 6 3 1 2 10 6-6
9 FC Schalke 04 6 3 0 3 9 11-10
10 Hertha BSC 6 2 3 1 9 8-7
11 Borussia Dortmund 6 2 1 3 7 7-6
12 1.FC Köln 6 2 1 3 7 11-15
13 FSV Mainz 05 6 2 1 3 7 8-13
14 VFL Wolfsburg 6 2 0 4 6 7-12
15 FC Kaiserslautern 6 1 2 3 5 5-9
16 SC Freiburg 6 1 1 4 4 10-18
17 FC Augsburg 6 0 3 3 3 6-12
18 Hamburger SV 6 0 1 5 1 6-17

topscorers:

# speler club goals
1 Gomez Bayern München 8
2 Papiss Cissé SC Freiburg 5
3 Huntelaar Schalke 04 4
3 Babel 1899 Hoffenheim 4
3 Firmino 1899 Hoffenheim 4

Programma volgende speelronde:

Datum Thuis Uit
vr 23 sep, 20:30 VFB Stuttgart Hamburger SV
za 24 sep, 15:30 FC Schalke 04 SC Freiburg
za 24 sep, 15:30 FSV Mainz 05 Borussia Dortmund
za 24 sep, 15:30 VFL Wolfsburg FC Kaiserslautern
za 24 sep, 15:30 Borussia Mönchengladbach 1.FC Nürnberg
za 24 sep, 15:30 FC Augsburg Hannover 96
za 24 sep, 18:30 Bayern München Bayer Leverkusen
zo 25 sep, 15:30 1.FC Köln 1899 Hoffenheim
zo 25 sep, 17:30 Werder Bremen Hertha BSC

Cruijff: "Ik ben het lek niet"

Johan Cruijff gaat in zijn wekelijkse column in De Telegraaf niet in op de onrustig verlopen vergadering van de raad van commissarissen bij Ajax afgelopen week. Edgar Davids verliet de bijeenkomst boos omdat de beroemde nummer 14 Tscheu La Ling had meegenomen.

"De afspraak is dat we niet uit de school klappen en daar houd ik me aan", aldus Cruijff, die verbaasd was dat de inhoud van de vergadering naar buiten kwam. "Maar dat is niet mijn probleem. Het is niet via mij gebeurd, dus voel ik me ook nergens toe verplicht."

Cruijff: ik ben het lek niet
Cruijff: ik ben het lek niet (Foto: ANP)

FNV velt oordeel over pensioenakkoord

De federatieraad van de FNV buigt zich maandag opnieuw over het pensioenakkoord dat vakbeweging, werkgevers en kabinet in juni sloten.

Tijdens een vergadering een week geleden slaagde de federatieraad er niet in tot een gemeenschappelijk standpunt te komen. Van de 19 vakbonden hadden er 3 zeer grote problemen met het akkoord. Samen vertegenwoordigen zij de meerderheid in de federatieraad. FNV Bondgenoten en Abvakabo zijn nog steeds tegen, maar FNV Bouw stemde zaterdag alsnog in.

De laatste bond kan zich vinden in de toezeggingen die minister Henk Kamp (Sociale Zaken) afgelopen week deed om de FNV over de streep te trekken. Daarmee is een meerderheid binnen de vakcentrale voor de afspraken met de werkgevers en de regering over de toekomst van de oudedagsvoorziening. Als maandag de vakcentrale instemt, is de laatste horde van het akkoord genomen.

De vakcentrales CNV en MHP stemden eerder al in met het akkoord, maar het was geen volmondig ja. Zo wilde ook het CNV dat het voor mensen met een laag inkomen mogelijk moet blijven eerder te stoppen met werken.

FNV velt oordeel over pensioenakkoord
FNV velt oordeel over pensioenakkoord (Foto: ANP)

Geen overeenstemming over nieuw kabinet Libië

De nieuwe machthebbers van Libië zijn het zondag niet eens geworden over een nieuw uitvoerend comité, oftewel kabinet. Het vorige comité werd vorige maand ontbonden.

De 'premier' van de Libische Overgangsraad (NTC), Mahmoud Jibril, zei zondagavond dat er over een aantal ministers overeenstemming is. Over een aantal anderen moet nog worden overlegd. Bronnen die betrokken zijn bij de onderhandelingen zeiden dat de positie van Jibril zelf een knelpunt was tijdens de gesprekken. Ook zou er twijfel zijn of er een nieuw kabinet moet komen voor dat de 'bevrijding' een feit is.

Strijders van de nieuwe machthebbers trachten al enige tijd de laatste plaatsen in te nemen die in handen zijn van getrouwen van oud-leider Muammar Kaddafi. Door een gebrekkige organisatie is dit vooralsnog niet gelukt.

De politieke en militaire strubbelingen geven volgens waarnemers aan dat er nog een lange weg te gaan is voordat er stabiliteit zal zijn in het land.

Geen overeenstemming over nieuw kabinet Libië
Geen overeenstemming over nieuw kabinet Libië (Foto: ANP)

'Thuisduels Feyenoord desnoods verbieden'

Wedstrijden van Feyenoord in Rotterdam moeten desnoods worden verboden tot de problemen met gewelddadige supporters zijn opgelost. De politie is het supportersgeweld spuugzat, zeggen politievakbonden ACP en ANPV maandag in het AD.

De bonden reageren in de krant op de ongeregeldheden bij het stadion van Feyenoord zaterdag. Supporters hielden voorafgaand aan de wedstrijd tegen De Graafschap een gewelddadige protestactie tegen het beleid van de club. Ze bestormden het Maasgebouw, dat aan De Kuip vastzit en staken vuurwerk en fakkels af. Agenten trokken hun dienstwapens om de menigte in bedwang te houden.

Voorzitter van ACP Gerrit van de Kamp noemt het onaanvaardbaar dat zijn collega's in het nauw worden gedreven vanwege een probleem dat anderen niet oplossen. "Het conflict tussen de harde kern en het clubbestuur van Feyenoord bestaat al meer dan een jaar", zegt hij. "Elke keer wordt de politiemacht opgeschaald. De status quo wordt gehandhaafd omdat de politie nu elke keer als scheidsrechter optreedt."

Na eerdere incidenten rondom wedstrijden van Feyenoord en het door hooligans verstoorde dansfeest in Hoek van Holland in 2009, is voor beide bonden de maat vol. ANPV-voorzitter Walter Welting vindt dat burgemeester van Rotterdam Ahmed Aboutaleb (PvdA) het probleem moet aanpakken. "Feyenoord kan dit niet zelf. Stadionverboden of het verbieden van wedstrijden lijken de beste maatregelen."

Aboutaleb zegt dat verbieden van wedstrijden geen optie is, omdat slechts een kleine groep de problemen veroorzaakt.

Obama wil tekort met 3 biljoen terugdringen

De Amerikaanse president Barack Obama wil het begrotingstekort met 3 biljoen dollar (2,17 biljoen euro) terugdringen door onder meer rijken meer belasting te laten betalen.

Ook bezuinigen op Defensie, door onder meer het beëindigen van de missie in Irak en het terughalen van militairen uit Afghanistan, moet in tien jaar tijd het tekort terugdringen.

Dat hebben overheidsfunctionarissen tijdens een briefing met enkele verslaggevers bekendgemaakt. Obama presenteert zijn plan maandag, aldus The New York Times op zijn website.

'Kabinet en CPB maken ruzie over pgb'

Het kabinet en het Centraal Planbureau (CPB) liggen met elkaar in de clinch. De coalitie beschuldigt het door PvdA-prominent Coen Teulings geleide planbureau van partijdigheid en broddelwerk. Dat schrijft De Telegraaf maandag.

Aanleiding is het rapport dat het CPB vorige week publiceerde over de plannen van het kabinet met het persoonsgebonden budget (pgb). Het planbureau hield de bezuinigingsplannen met het pgb op verzoek van de oppositie tegen het licht en concludeerde dat ze niet de gewenste besparing opleveren. Het ministerie zou door het CPB niet op de hoogte zijn gebracht van het onderzoek en is ook niet om commentaar gevraagd.

In een vertrouwelijke brief van de hoogste ambtenaar van minister van Economische Zaken Maxime Verhagen (CDA) wordt Teulings verweten dat het CPB slecht werk heeft geleverd met het onderzoek. "In het proces van het opstellen en publiceren van het rapport heeft het CPB mijns inziens steken laten vallen", schrijft de secretaris-generaal van Verhagen.

Hij schrijft ook dat het kabinet en de ministeries moeten kunnen rekenen op 'tijdige en correcte communicatie'. Verder wijst hij erop dat 'technische hoor en wederhoor' achterwege is gebleven.

Volgens bronnen in de coalitie is het rapport een 'bewuste poging om het kabinet te destabiliseren'. Een anoniem Kamerlid van het CDA noemt het CPB in de krant partijdig. "De honden lusten er geen brood van wat hier gebeurt."

Modern Family grote winnaar Emmy Awards

Modern Family is de grote winnaar geworden van de 63e uitreiking van de Primetime Emmy Awards. De comedyserie sleepte zondag in Los Angeles vijf keer de prestigieuze tv-prijs in de wacht.

Modern Family werd voor het tweede achtereenvolgende jaar uitgeroepen tot beste comedyserie. Daarnaast ging de show aan de haal met de winst in de categorieën beste teksten van een comedyserie en beste regie van een comedyserie. Modern Family-sterren Ty Burrell en Julie Bowen wonnen een Emmy voor respectievelijk beste mannelijke bijrol en beste vrouwelijk bijrol in een comedyserie.

Ook Downtown Abbey deed het goed met vier Emmy Awards. De Britse miniserie werd uitgeroepen tot beste miniserie of tv-film. Ook de Emmys voor beste teksten en beste regie van een miniserie of tv-film waren voor Downtown Abbey. Maggie Smith speelde de beste vrouwelijk bijrol in de serie.

'Real Madrid presenteert Neymar vandaag'

Diverse Braziliaanse en Spaanse media weten te melden dat Real Madrid vandaag het Braziliaanse talent Neymar zal presenteren als nieuwste aanwinst. Hij zou de voorkeur hebben gegeven aan De Koninklijke boven FC Barcelona.

Dit weekeinde zou Neymar volgens de verschillende media al een medische keuring hebben gehad. Dit zou zaterdagnacht zijn gebeurd in een ziekenhuis in São Paulo. In deze stad werkt Santos, de huidige ploeg van Neymar, zijn thuiswedstrijden af.

Ondanks dat Neymar mogelijk vandaag wordt gepresenteerd bij Real Madrid, zal de negentienjarige Braziliaan pas volgende zomer naar de Spaanse hoofdstad verhuizen. Hij komt eerst nog met Santos uit op het WK voor clubteams. Naar verluidt zou Real Madrid een bedrag van ongeveer 45 miljoen euro neerleggen voor Neymar.

VVD Europa haalt uit naar Turkije

De VVD in het Europees parlement heeft fel uitgehaald naar Turkije. VVD-delegatieleider Hans van Baalen stelt dat Turkije zich als eventueel EU-lid diskwalificeert omdat de Turkse vicepremier Besir Atalay eerder zondag heeft gezegd de banden met de EU te bevriezen als Cyprus de tweede helft van 2012 voorzitter is van de unie.

In een verklaring wijst Van Baalen erop dat Turkije sinds 1974 het noorden van Cyprus illegaal bezet houdt en elke toenadering van de Griekse en Turkse gemeenschappen op Cyprus blokkeert. Daarnaast weigert Turkije de relaties met het Griekse deel te normaliseren.

De VVD wil dat de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, de regering in Ankara om opheldering vraagt. Turkije is al jaren kandidaat voor toetreding tot de unie, maar de onderhandelingen verlopen stroef, ook door de Turkse houding jegens het Grieks-Cypriotische deel. Ankara erkent Grieks Cyprus niet als een soevereine staat.

Iets meer aanmeldingen bij studentenverenigingen

Ruim 7500 eerstejaars hebben zich dit jaar aangemeld bij een studentenvereniging. Dat is twee procent meer dan vorig jaar, meldt de Landelijke Kamer van Verenigingen (LKvV), het overkoepelend orgaan van 46 studentenverenigingen in Nederland, na een inventarisatie onder de leden.

In Nijmegen nam het aantal verenigingsleden zelfs met 27 procent toe en in Enschede waren twintig procent meer aanmeldingen ten opzichte van een jaar eerder. In Rotterdam is het aantal leden met ongeveer dertien procent gedaald.

Het aantal studenten dat zich aansluit bij een studentenvereniging stijgt de laatste jaren. De LKvV denkt dat eerstejaars juist door de toegenomen studiedruk behoefte hebben om zich bij een vereniging aan te sluiten. Tegelijkertijd is de toegenomen studiedruk ook de reden dat ouderejaars studenten minder vaak bereid zijn een bestuursfunctie te vervullen.

Man neergeschoten bij filmfestival Vlissingen

Een 26-jarige man is zondagmiddag even voor 17.00 uur neergeschoten in Vlissingen. Het incident vond plaats op de parkeerplaats van bioscoop Cinecity, waar het filmfestival Film by the Sea plaatsvindt. De Vlissinger is in zeer kritieke toestand naar het ziekenhuis in Goes gebracht. Dat meldt de politie.

Bij het incident werden meerdere schoten gelost. Het slachtoffer werd daarbij in het hoofd geraakt. Vlak bij de plaats waar het incident plaatsvond, in de Kenau Hasselaarstraat, werd later een 21-jarige man uit Vlissingen opgepakt. Duikers hebben op basis van politie-informatie in het water van de Schuitvaartgracht naar sporen gezocht.

Welke rol de opgepakte Vlissinger hij bij het incident heeft gespeeld wordt onderzocht. De politie verwacht dat meer arrestaties volgen. Getuigen worden opgeroepen zich te melden.

Da dood / Aleid fucking Wolfsen?!

Het nazomert nog enigszins met een waterig zonnetje en een overjastemperatuur, tien weken fulltime callcenter voor Genève en collegegeld zoemen na in mijn hoofd, ik ben een benenman, de mode verklaart panty's heilig, en de ganschelijke binnenstad van Utrecht overvloeit van de adolescente studenten, waarvan bij Geesteswetenschappen ruim 70 procent vrouwelijk. Dan is het altijd feest. En elk jaar worden de gezichten, zoals op de middelbare bij de bruggers, jonger. Of nee. Ik ouder.

Zahlavova Strycova wint toernooi Quebec

Barbora Zahlavova Strycova heeft zondag het WTA-toernooi van Quebec op haar naam geschreven. Op het tapijt in de Canadese stad was de 25-jarige Tsjechische Marina Erakovic uit Nieuw-Zeeland de baas: 4-6, 6-1 en 6-0. Voor Zahlavova Strycova was het haar eerste WTA-titel. In 2010 stond ze in Praag al eens in een eindstrijd, maar toen verloor ze.

In de halve finale had Zahlavova Strycova afgerekend met Michaëlla Krajicek. De Nederlandse bereikte in Quebec haar tweede halve finale van het jaar. In februari was in Kuala Lumpur de halve eindstrijd ook het eindstation voor de geboren Delftse.

Vechtende kuikens in Tokyo

Er zijn behoorlijk wat vage games in Japan, denk maar eens aan al die hentai- of datinggames. Binnenkort komt er weer een vreemde game bij: Tokyo Jungle. In deze game is het één grote beestenbende in Tokyo waar alle dieren het tegen elkaar opnemen.

De game verschijnt in 2012 voor PlayStation 3 en met de onderstaande video krijg je enigszins een idee van de game. Of juist niet, maar apart is het in ieder geval wel!

Laatste reviews en specials
review
Pillars of Eternity II: Deadfire - Ultimate Edition
review
Atelier Dusk Trilogy Deluxe Pack
review
AO Tennis 2
review
Bad Boys For Life
review
Star Trek: Picard
special
'Bad Boys For Life is een hommage aan de jaren 90'
©FOK.nl e.a.