FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 8 augustus 2011

Ook civiele rechtszaak tegen Strauss-Kahn

De vrouw die voormalig IMF-topman Dominique Strauss-Kahn beschuldigt van seksueel misbruik, heeft een civiele procedure tegen hem aangespannen. Maandag heeft zij de formele aanklacht ingediend bij een rechtbank in New York.

In de aanklacht herhaalt de 32-jarige vrouw, die als kamermeisje werkte in een hotel waar Strauss-Kahn in mei verbleef, het relaas dat zij onlangs deed in verscheidene media. De gevallen IMF-chef zou haar gedwongen hebben tot orale seks. Zelf heeft hij dat steeds ontkend.

Eerste hulpvlucht VN bereikt Mogadishu

Een vliegtuig vol hulpgoederen van de Verenigde Naties heeft voor het eerst in vijf jaar de hongerende Somalische hoofdstad Mogadishu bereikt. De vluchtelingenorganisatie van de VN, UNHCR, kondigt aan dat meer hulpvluchten het toestel dat maandagmiddag de door hongerende Somaliërs overspoelde stad bereikte zullen volgen.

Het Iljoesjin IL-62 vrachtvliegtuig bracht 31 ton aan beschuttingsmateriaal. Volgens de UNHCR verloopt de aanvoer van hulp over land en zee te traag om de toestroom van ondervoede vluchtelingen van het Somalische platteland aan te kunnen.

In de voorbije maand hebben volgens de vluchtelingenorganisatie zo'n honderdduizend Somaliërs hun toevlucht in de hoofdstad gezocht. Tienduizenden mensen zijn volgens de VN de afgelopen maanden aan ondervoeding bezweken.


Eerste hulpvlucht VN bereikt Mogadishu (Foto: Novum)

Politie Utrecht schiet op man met mes

Agenten van de politie Utrecht hebben maandagavond rond 7 uur een man in het been geschoten. Dat heeft een woordvoerster van de politie gemeld.

De politie ontving een aantal meldingen dat een onbekende man met een mes, jongeren bedreigde in een park in de Utrechtse wijk Overvecht.

Toen agenten ter plaatse kwamen, voelden zij zich zo geïntimideerd dat zij zich genoodzaakt zagen om te schieten om de man uit te schakelen. Hierbij raakte de belager in het been gewond. Hij is gewond naar het ziekenhuis gebracht.

Politie Utrecht schiet op man met mes
Politie Utrecht schiet op man met mes (Foto: ANP)

De Jager erkent communicatiefout na Griekenlandtop

Minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) erkent dat communicatie over de financiële hulp aan Griekenland beter had gekund. Na afloop van de Europese top op 21 juli noemde premier Mark Rutte (VVD) een ander bedrag dan zijn collega's. De verwarring die hierdoor ontstond betreurt het kabinet, zo staat in een maandag verstuurde Kamerbrief.

"Een les voor de toekomst is dat tijdens dit soort bijeenkomsten duidelijke afspraken worden gemaakt over wat na afloop de kern van de boodschap is die naar buiten zal worden gebracht", schrijft De Jager. Hij stelt ook dat Rutte precies wist met welke afspraken hij tijdens de top instemde.

Het steunpakket voor Griekenland dat de Europese regeringsleiders overeenkwamen bedraagt tot 2014 159 miljard euro. Tot en met 2019 loopt dit nog op tot boven de 210 miljard euro.

Premier Rutte zei na afloop van de top dat het Griekse steunpakket op 109 miljard euro zou uitkomen, inclusief de bijdrage van vijftig miljard euro van banken. De Europese leiders spraken steeds over 159 miljard euro: 109 miljard overheidssteun plus de bijdrage van de banken.

Castaignos speelt komend seizoen voor Inter

Luc Castaignos lijkt er zeker van te zijn dat hij komend seizoen zal spelen voor Internazionale. Eerder was er spraken van dat de ex-Feyenoorder verhuurd zou worden aan Genoa. "Daar klopt helemaal niets van", vertelde de spits aan RTV Rijnmond.

Castaignos heeft in de voorbereiding op het nieuwe seizoen veel speelminuten gekregen van trainer Gian Piero Gasperini, en wist zelfs te scoren in een duel tegen het Schotse Celtic. Daarnaast mocht de 18-jarige Rotterdammer afgelopen zaterdag invallen toen Inter aantrad tegen AC Milan om de Italiaanse Supercup.

Cameron keert terug van vakantie wegens rellen

De Britse premier David Cameron keert eerder terug van zijn vakantie vanwege de rellen in Londen. Dat heeft zijn kantoor maandag bekendgemaakt. De Britse hoofdstad is al drie dagen in de greep van plunderingen, geweld en brandstichting.

Cameron vliegt in de nacht van maandag op dinsdag vanuit Italië, waar hij vakantie viert met zijn gezin, terug naar Londen. Hij gaat dinsdag een zitting van het crisiscomité van de regering voorzitten. De politie en de politiek proberen een oplossing te vinden om een einde te maken aan het geweld.

Niet alleen in Londen maar ook in Birmingham staken jongeren winkels en voertuigen in brand. De autoriteiten hebben grote moeite om de groepen jongeren in bedwang te krijgen.

Het vuur ontketend (13) (Slot)

"Jij ... jij bent Franco,..." stamelde Ahmed, zijn pijn verbijtend. "Ik dacht dat je vast zat."
"Dat klopt. Dat zát ik ook. En snap je nu ook dat je met de dochter van de verkeerde man aan het klootzakken was?"
"Ik .. herkende je niet." Hij lachte een beetje gegeneerd. "Je bent oud geworden ... " Bloed kwam uit zijn mond.
"Tien jaar in de nor, Ahmed. Tien jaar, godverdomme."
"Wat bedoelt hij?" Kimberley was de trap afgekomen. "Wat bedoel jíj?"
"Dat is een lang verhaal, schatje. Als we tijd hebben vertel ik je alles. Maar nu gaan we eerst even de boel hier even afhandelen."

'Martelkampen bij diamantmijn Zimbabwe'

Het bewind in Zimbabwe runt twee martelcomplexen bij een van de grootste diamantmijnen ter wereld. Dat heeft het onderzoeksprogramma BBC Panorama maandag naar buiten gebracht.

In de geheime complexen zouden mijnwerkers zwaar worden mishandeld. Soms kunnen ze door de verwondingen niet meer lopen, stelt een ex-gedetineerde in het tv-programma. "Ze gaven ons 40 zweepslagen in de ochtend, 40 in de middag en 40 in de avond", verklaarde de anonieme man. Volgens de reportage worden vrouwen er geregeld verkracht en laten bewakers geboeide gevangenen bijten door honden.

'Martelkampen bij diamantmijn Zimbabwe'
'Martelkampen bij diamantmijn Zimbabwe' (Foto: ANP)

Engeland zonder Lampard tegen Oranje

Frank Lampard verschijnt woensdag niet aan de aftrap op Wembley. De 33-jarige middenvelder moet het oefenduel met Nederland laten schieten vanwege een keelontsteking. Hij heeft het Engelse trainingskamp verlaten en keert terug naar Chelsea. Dat meldt de Britse voetbalbond FA vandaag.

Bondscoach Fabio Capello zit niet zo ruim in de middenvelders. Eerder zegden Jack Wilshere van Arsenal en Michael Carrick (Manchester United) geblesseerd af. De geroutineerde Italiaan haalde daarom Carrick's twintigjarige ploeggenoot Tom Cleverley voor het eerst bij de selectie. Of Capello een vervanger oproept voor Lampard is niet bekend.

Shell neemt rapport olievervuiling Nigeria serieus

Royal Dutch Shell plc's (RDSA) directeur in Nigeria heeft maandag toegezegd de resultaten van een VN-studie over de ongekende vervuiling in het West-Afrikaanse land serieus te nemen, maar herhaalt dat het bedrijf niet verantwoordelijk was voor de meeste olielekken.

"Het is belangrijk voor mij om te benadrukken dat we het United Nations Environment Programma (UNEP) rapport zeer serieus nemen", zei Mutiu Sunmonu in een interview in een reactie op de publicatie van het rapport van het VN-milieuprogramma vorige week. "We kijken nu naar de details van het rapport om te beoordelen wat nodig is om de door Shell Petroleum Development Company (SPDC), een joint venture van Shell, veroorzaakte problemen op te lossen, stelde de bestuurder. In het Bodo district in Nigeria vonden in 2008 twee olierampen plaats, waarbij tienduizenden vaten ruwe olie in rivieren en beken zijn terechtgekomen. De ramp heeft het levensonderhoud van de lokale gemeenschap verwoest die is gebaseerd op de visserij.

Vorige week meldde een advocaat van de getroffen gemeenschap dat SPDC aansprakelijkheid voor de olieramp heeft aanvaard. De advocaat meldde dat Shell buiten de rechtbank om gesprekken gaat voeren over een schikking.


Shell neemt rapport olievervuiling Nigeria serieus (Foto: Novum)

Grosjean praat met verschillende teams

Romain Grosjean maakt er werk van om volgend seizoen terug te keren in de Formule 1. De Fransman is met meerdere teams in gesprek over een stoeltje voor 2012 en heeft een sterke kaart in handen, omdat hij dit jaar aan de leiding gaat van het GP2-kampioenschap.

"Romain verdient het om volgend jaar in de Formule 1 te rijden," zei zijn manager van Gravity Sport, Gerard Lopez, in een interview tegen een Franse website. "Hij doet het dit jaar heel erg goed in de GP2. We zijn druk bezig om een stoeltje voor hem te regelen voor volgend jaar. We zijn met verschillende teams daarover in gesprek. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, zijn een heleboel zitjes voor volgend jaar nog helemaal niet zo zeker."

"Het was een vergissing om hem in 2009 te laten debuteren, naast Fernando Alonso en bij een team dat in de problemen zat. Romain was er op dat moment ook nog niet klaar voor. Dit jaar heeft Romain echter duidelijk laten zien dat hij er wel klaar voor is. Hij is enorm gegroeid en verdient een tweede kans."

Opnieuw onrustig in Londen

In de straten van Noord-Londen was het in de nacht van zondag op maandag opnieuw onrustig, een dag na hevige rellen in de wijk Tottenham. Deze keer ging het om Enfield, een district acht kilometer ten noorden van Tottenham. Zender Sky News meldde dat honderden jongeren rotzooi trapten op straat. Ook in andere delen van Londen was er sprake van onlusten, zoals in het winkelgebied rond Oxford Circus en in Brixton, in het zuiden van de stad.

Op televisiebeelden waren ingeslagen winkelpuien te zien, terwijl de oproerpolitie en agenten te paard in de straten patrouilleerden. Relschoppers plunderden winkels, vielen agenten aan en staken voertuigen in brand. De politie zei 'geschokt' te zijn door het geweld waarmee ze geconfronteerd werd en heeft een diepgaand onderzoek ingesteld.

In de Zuid-Londense wijk Brixton sloegen jongeren zondagnacht ruiten in, vielen een politieauto aan, staken vuilnisbakken in brand en sloegen aan het plunderen. Ze stalen computerspelletjes, sportkleding en andere goederen uit winkels waarvan ze eerst de ruiten hadden ingeslagen.

In Tottenham was het zondagnacht wel rustig. De politie had extra agenten ingezet om een herhaling van de rellen van zaterdagnacht te voorkomen. Een vreedzaam protest tegen de dood van een 29-jarige man door een politieagent ontaardde toen in chaos. Diverse gebouwen en een dubbeldekkerbus werden in brand gestoken, terwijl politieauto's en een winkelcentrum werden vernield.

In het weekeinde liepen 35 agenten verwondingen op. Er werden ten minste 160 arrestaties verricht. De Londense brandweer meldde 49 branden in Tottenham.

Premier David Cameron liet bij monde van zijn woordvoerder weten dat de onlusten volledig 'onacceptabel' zijn. "We willen benadrukken dat de verantwoordelijken voor het geweld en de plunderingen de consequenties van hun acties zullen ondervinden." Cameron liet weten trots te zijn op de wijze waarop de politie de relschoppers tegemoet trad.

Op sociale netwerksites gonsde het van de geruchten van nieuwe rellen in andere delen van de stad, maar de politie waarschuwde dat niet alle berichten voor waar moeten worden aangenomen.

De onrust in de stad werpt een schaduw over de organisatie van de Olympische Spelen, die volgend jaar in de Britse hoofdstad worden gehouden. Burgemeester Boris Johnson trachtte zorgen over de veiligheid rond de Spelen weg te nemen, maar slaagde daar niet volledig in. Critici stelden dat de onrust wordt veroorzaakt door de grote bezuinigingen in de openbare sector en daarmee gepaard gaande economische onzekerheid. In dit scenario vormen de rellen geen incident, maar ligt het in de verwachting dat ze vaker zullen voorkomen.

Tottenham kent een lange geschiedenis van onrust. De wijk was in 1985 het toneel van rellen die tot de heftigste in de Britste geschiedenis behoren, de zogeheten Broadwater Farm-rellen. De rellen legden de spanning tussen de Londense politie en de zwarte gemeenschap bloot. Sinds die tijd is de relatie tussen de bewoners van de wijk en de politie enigszins verbeterd, maar nog steeds heerst er veel wantrouwen.


Opnieuw onrustig in Noord-Londen (Foto: Novum)

Raadsvrouw Kazachse stakers krijgt celstraf

Een Kazachse rechter heeft de raadsvrouw van een groep stakers maandag veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf voor het zaaien van maatschappelijke onrust. Volgens het Kazachse Internationale Bureau voor Mensenrechten en Rechtszekerheid toont het vonnis dat rechters in Kazachstan de oren laten hangen naar het bedrijfsleven.

Het proces tegen Natalia Sokolova voor de stedelijke rechtbank van Aktau werd volgens mensenrechtenorganisaties ontsierd door inbreuken op het recht. Sokolova stond stakende arbeiders op het olieveld KarazhanbasMunai, een Kazachs-Chinees samenwerkingsverband, bij.

Bosnische boeren eisen steun en versperren grenzen

Honderden boeren hebben de vier belangrijkste grensovergangen van Bosnië maandag versperd. Zo willen ze afdwingen dat de Bosnische regering hun inspanningen steunt om aan de productie-eisen van de Europese Unie te voldoen.

Het vakantieverkeer naar Kroatië hoopte zich als gevolg van de versperringen in de Bosnische zomerhitte op.

Bosnië, dat na de burgeroorlog die het land van 1992 tot 1995 verscheurde weer opkrabbelt, solliciteert naar het lidmaatschap van de Europese Unie. Maar het ontbreekt de Bosnische boeren aan de middelen om hun waar te prepareren voor de eisen die de EU stelt.

Ook voor het regeringsgebouw in de hoofdstad Sarajevo liepen demonstranten te hoop. De ontevreden boeren dreigen meer grensovergangen te blokkeren als Sarajevo hun eisen niet inwilligt.


Bosnische boeren eisen steun en versperren grenzen (Foto: Novum)

'Vennegoor of Hesselink naar ADO'

ADO Den Haag is nog altijd op zoek naar een aanvaller. De Hagenezen proberen Dmitry Bulykin nog steeds te behouden, het is echter nog onzeker of de van Anderlecht gehuurde Rus in Den Haag blijft. Ondertussen probeert de club de interesse van Jan Vennegoor of Hesselink te weken.

Vennegoor of Hesselink is na zijn vertrek bij het Oostenrijkse Rapid Wien op zoek naar een nieuwe club. De spits traint momenteel mee met FC Twente om zijn conditie op peil te houden.

Commissaris Paul Beyersbergen bevestigt de interesse uit Den Haag. "Hij is een interessante speler. We hebben bij zijn zaakwaarnemer Rob Jansen de vraag neergelegd of hij ADO ziet zitten. Mocht dat zo zijn, dan kunnen we eens gaan praten over een overgang."


Jan Vennegoor of Hesselink dichtbij contract bij ADO (Foto: Pro Shots)

Uitslag AGOVV Apeldoorn - sc Cambuur

Sc Cambuur heeft de eerste wedstrijd van het seizoen winnend afgesloten. Op bezoek bij AGOVV Apeldoorn werd, mede door twee doelpunten van Leon Hese, met 2-4 gewonnen. AGOVV speelde het laatste kwartier met tien man.

Michiel Hemmen wist AGOVV na tien minuten spelen nog op voorsprong te zetten, maar drie minuten later wist Hese de Friese ploeg weer op gelijke hoogte te brengen. Cambuur kwam na 25 minuten spelen zelfs op voorsprong. Mark de Vries was de gevierde man. Op slag van rust scoorde Hese zijn tweede doelpunt van de avond en bracht daarmee de 1-3 ruststand op het scorebord.

Kort na rust kwam AGOVV dankzij een treffer van Soufiane Laghmouchi weer een beetje terug in de wedstrijd. Een kwartier voor tijd ging het laatste kleine beetje hoop in rook op nadat AGOVV-verdediger Peter Reekers na een overtreding binnen het eigen strafschopgebied de rode kaart kreeg voorgeschoteld. Erik Bakker benutte het buitenkansje en zorgde met zijn doelpunt voor de 2-4 eindstand.


sc Cambuur verslaat AGOVV Apeldoorn tijdens de eerste speelronde (Foto: Pro Shots)

Van As op tijd fit voor EK hockey

Naomi van As lijkt op tijd fit te zijn voor het Europees kampioenschap hockey dat over twee weken van start gaat in Mönchengladbach. De vice-aanvoerster van Oranje lijkt op tijd hersteld te zijn van een voetblessure.

Vandaag liet Van As, die met Oranje in 2008 olympisch kampioen werd, een MRI-scan maken en daaruit bleek dat haar blessure nagenoeg hersteld is. Later deze week zal Van As weer aansluiten bij de groepstraining.


Naomi van As op tijd fit voor EK (Foto: Pro Shots)

Top rebellenraad LibiŽ ontslagen

Mustafa Abdel Jalil, de voorzitter van de Nationale Overgangsraad (NTC) in Libië, heeft zijn belangrijkste ministers ontslagen. Dat zei de woordvoerder van Abdel Jalil maandagavond tegen een verslaggever van het persbureau AFP.

De NTC is de belangrijkste organisatie van rebellen tegen het dictatoriale bewind van Muammar Kaddafi. De raad opereert vanuit de oostelijke stad Benghazi. Onlangs kwam onderlinge verdeeldheid bij de rebellen aan het licht, toen de belangrijkste militaire leider werd vermoord. Hij zou op eigen houtje gesprekken hebben aangeknoopt met Kaddafi.

Waarnemers spreken van een politieke crisis binnen de feitelijke regering van Oost-Libië. Mahmud Jibril, die premier is binnen de NTC, gaat nu een nieuw kabinet samenstellen. Mohamed el-Kish, een andere belangrijke functionaris binnen de rebellenraad, bevestigde het nieuws. Volgens hem kunnen sommige ministers terugkeren in het nieuwe kabinet. Anderen zouden zeker niet meer in aanmerking komen voor ministersposten.

Man doodgestoken in woning Bleiswijk

Een 25-jarige man is maandagavond overleden nadat hij in een woning in Bleiswijk was neergestoken. Een verdachte is aangehouden, meldt de politie.

Het incident vond rond 19.00 uur plaats in een woning aan de Anjerweg. Wat zich daar precies heeft afgespeeld is nog onduidelijk. Toen agenten arriveerden troffen ze het slachtoffer, de verdachte en meerdere getuigen aan in het pand.

De verdachte is meegenomen naar het politiebureau. De andere aanwezigen worden door de politie gehoord.

[Eneco] Phinney: "Trui zo lang mogelijk behouden"

Taylor Phinney was vandaag de sterkste in de proloog van de Eneco Tour. De Amerikaan was het snelste op het parcours van 5,7 kilometer in Amersfoort. De renner van BMC zei dat hij van deze proloog een doel had gemaakt.

"Hier ben ik heel blij mee," zei Phinney achteraf. "Al weken richt ik me op deze proloog. Vanmorgen had ik gemengde gevoelens bij het weer, want het was pissing rain, maar het klaarde mooi op. Bovendien voelde ik mij in de warming-up al heel goed."

"Ik hou ervan om in Nederland en België te koersen. Ik kijk uit naar de uitdaging om de trui zo lang mogelijk te behouden. Gelukkig hebben we een geweldige ploeg meegenomen."


Taylor Phinney blij met zege in proloog (Foto: Pro Shots)

Pastoor filmt douchende tienermeisjes

De politie van het Texaanse Pasadena is naarstig op zoek naar een voormalige jeugdpastoor. De beste man wordt beschuldigd van het filmen van vier douchende tienermeisjes.

Thomas Jason Fortenberry had een briljant plan bedacht om de meisjes onder de douche te krijgen. De 30-jarige geestelijke wilde met hen in november 2007 een onderdeel van de tv-serie Fear Factor nadoen. In dit onderdeel werden de deelnemers van top tot teen besmeurd met honing, en zo gebeurde ook met de twee 15-jarige meisjes en twee 17-jarige meisjes.

Uiteraard moest dat plakkerige goedje ook weer van de lichamen van de meisjes af. Dus kleedden zij zich uit en douchten zich in de Greater Harvest Community Church. Wat de tienermeisjes niet wisten, was dat Fortenberry alles heeft gefilmd, zo bekende de pastoor onlangs.

De beste man heeft ook aan een van de meisjes verteld dat hij ze die dag had gefilmd. Toen een rechercheur hem hiermee confronteerde, wilde hij alleen kwijt dat 'hij dingen had gedaan die hij niet had moeten doen'. Indien Fortenberry wordt veroordeeld, kan hij voor maximaal twee jaar achter tralies belanden.

De Jager waarschuwt voor verhogen noodfonds

Een eventuele verhoging van het tijdelijke noodfonds voor de euro kan 'gevolgen hebben voor de kredietwaardigheid van garanderende lidstaten'. Dat komt doordat de eurolanden, waaronder Nederland, dan hogere garanties moeten afgeven.

Daarvoor waarschuwt minister Jan Kees de Jager van Financiën maandag in een brief aan de Kamer. Hij stelt dat een verhoging van het fonds, bepleit door onder meer de Europese Commissie, geen wondermiddel is en 'geen alternatief' voor hervormingen en bezuinigingen.

De Jager waarschuwt voor verhogen noodfonds
De Jager waarschuwt voor verhogen noodfonds (Foto: ANP)

Mugabe: terroristen NAVO uit op macht in Harare

'Krankzinnigen in het Westen' zijn uit op een machtswisseling in Zimbabwe. Daarvoor heeft president Robert Mugabe, die het land al meer dan dertig jaar met ijzeren hand regeert, zijn burgers maandag gewaarschuwd.

De Zimbabwaanse president noemde de NAVO tijdens een eerbetoon aan de guerrillastrijd die hem in 1980 aan de macht bracht een 'terreurorganisatie'. Mugabe verwees naar de burgeroorlog in Libië, waar de NAVO de opstand tegen het regime van Moammar Gadhafi steunt. "Kijk naar hun schaamteloze pogingen om Gadhafi te vermoorden. Ze bombarderen doelbewust de onderkomens van zijn gezin. Wees gewaarschuwd dat ze dit in elk Afrikaans land kunnen aanrichten."

De bejaarde president noemde enkele Zimbabwaanse oppositieleden 'door demonen bezeten overlopers' die zich om hulp tot het Westen wenden. "Het moment is aangebroken om deze duivels uit te drijven", tierde Mugabe. Hij herhaalde vervroegde verkiezingen te willen uitschrijven. Die moeten een einde maken aan de wankele coalitieregering waarin hij samenwerkt met zijn rivaal Morgan Tsvangirai.

Mugabe zwoer voorts wraak te nemen op de Westerse landen die Zimbabwe sancties hebben opgelegd. "Vanaf heden zullen we hen niet langer vriendelijk bejegenen", zei de president over de ruim vierhonderd Britse bedrijven in Zimbabwe. "Als ze goud willen blijven delven moeten de sancties worden ingetrokken."

Het Westen legde Zimbabwe sancties op omdat het de regering-Mugabe verwijt de mensenrechten te schenden. Alleen dit jaar al pakte de Zimbabwaanse politie talloze oppositieleden op op grond van volgens de oppositie valse aanklachten.

AZ wil Beerens overnemen van Heerenveen

AZ wil Roy Beerens overnemen van sc Heerenveen. De ontevreden Beerens, afgelopen weekend reserve, heeft volgens Voetbal International wel oren naar een vertrek richting Alkmaar.

De relatie van Beerens met Heerenveen-trainer Ron Jans was al slecht en lijkt door de huidige situatie alleen maar slechter te worden. De 23-jarige speler heeft al eerder aangegeven graag met AZ-trainer Gertjan Verbeek samen te werken, die zelf Beerens ook graag ziet komen.

"We hadden drie spelers op een lijstje staan voor vleugelspits. Steve de Ridder, Wesley Verhoek en Beerens dus," zei AZ-directeur Toon Gerbrands. "Daarvan is er nog één beschikbaar. Dat is Beerens. Voordeel is ook nog eens dat hij links en rechts inzetbaar is. Het is prettig dat er nu weer beweging is. Ik heb ook begrepen dat Beerens heel graag weer met Verbeek wil werken, zijn loopbaan zit nu toch een beetje op een dood spoor. Bij AZ kan hij de draad weer oppakken."


AZ wil Roy Beerens overnemen van Heerenveen (Foto: Pro Shots)

Tweede sterfgeval bij New Yorkse triatlon

Een 40-jarige Amerikaanse vrouw is vanmorgen overleden nadat zij een dag eerder bij de Nautica New York City Triathlon hartproblemen kreeg. Gisteren overleed de 64-jarige Michael Kudryk al aan een hartinfarct. Tijdens de Olympische afstand wordt anderhalve kilometer gezwommen, veertig kilometer gefietst en tien kilometer hardgelopen.

De dame, wier naam op verzoek van haar familie niet openbaar is gemaakt, kwam in de problemen gedurende het zwemonderdeel. Volgens toernooidirecteur Bill Burke kreeg de vrouw later tot tweemaal toe een hartaanval. De overleden man werd bewusteloos uit het water van de rivier de Hudson gevist. Ook hij overleed aan een hartinfarct.

Willeke Alberti is voortaan 'homo-oma'

Willeke Alberti zegt zich ieder jaar weer te verheugen op haar show tijdens de Gay Pride. Het homo-icoon stond zondag op het podium tijdens het slotfeest van het Amsterdamse evenement.

"Het is een hele mooie traditie, ik kijk er altijd naar uit", vertelt Willeke aan Shownieuws. "Ik probeer altijd af te vallen en mijn mooiste jurk aan te doen." De 66-jarige zangeres wordt door velen 'homomoeder' genoemd, maar die titel is volgens haar achterhaald. "Zo langzamerhand ben ik oma. Ik ben oma van de gays."

Op het eindfeest zou ook Patricia Paay een show geven, maar die liet verstek gaan. Volgens haar management was ze ziek.

Cuesta (42) stopt per direct met wielrennen

Iñigo Cuesta is na een achttienjarige professtionele wielercarrière per direct gestopt. De 42-jarige Spanjaard reed afgelopen week zijn laatste wedstrijdkilometers in de Ronde van Burgos. Cuesta besloot te stoppen nadat zijn ploeg, Caja Rural, niet werd uitgenodigd voor de Vuelta à España.

"Dat was een echte klap voor mij. Mijn motivatie was hierdoor weg," vertelde Cuesta tegen de Spaanse sportkrant Marca. "Ik heb speciale herinneringen van mijn 18 jaar als prof, maar mijn winst in Baskenland (1998, red) is de mooiste."

Cuesta kwam tijdens zijn loopbaan uit voor ONCE, Linda McCartney, Cofidis, Saunier Duval, CSC, Cervélo TestTeam en Caja Rural. Naast de Ronde van Baskenland won Cuesta ook onder andere een rit in de Dauphiné Libéré (2000) en één in de Ronde van Catalonië (2005).

Borderlands 2 krijgt verse cast

De meest recente exclusive van het blad Game Informer betreft de game Borderlands 2, die ontwikkeld wordt door Gearbox Software en uitgebracht door 2K Games. Het magazine heeft dan ook wat nieuwe informatie over het spel bekendgemaakt.

Game Informer hint dat co-op uit vier personen zal blijven bestaan, maar dat er wel nieuwe protagonisten zullen zijn. De vertrouwde gezichten uit de eerste Borderlands zullen dan ook niet speelbaar zijn, maar wel in de game verschijnen als NPC's. Één van de nieuwe personages is hieronder afgebeeld en heet Salvador the Gunzerker. Zijn speciale vaardigheid laat hem twee wapens tegelijk gebruiken.

Borderlands 2 GameInformer-cover

Borderlands 2 zal dynamische missies bevatten, waarvan de uitkomst de rest van het verhaal zal vormen. Lukt het je bijvoorbeeld niet iemand te redden tijdens een missie, dan zal dat de rest van de game een bepaalde invloed hebben.

Ook nieuw is het element Eridium. Het is geen wapen, maar kan wel gebruikt worden om de stats van wapens of voertuigen te verbeteren. Ook zal het element dienen als betaalmiddel.

Op het gebied van vijanden is er ook wat veranderd. Vijanden zijn deze keer veel gevarieerder en hun kunstmatige intelligentie is aanzienlijk verbeterd. Zo reageren ze sneller en slimmer en zijn ze beter in staat met elkaar te communiceren en om te gaan. Daarnaast hebben de bandieten toegang tot hun eigen wapentypen.

De NPC's die je tegenkomt in de game hebben ook een betere AI. Ze zullen allemaal hun eigen gang gaan en interactieve dialogen met de speler aangaan.

De wapens uit Borderlands zullen echter geen comeback maken in het tweede deel. Gearbox heeft de voorkeur gegeven aan geheel nieuwe wapens en nieuwe wapenfabrikanten die allemaal hun eigen unieke kleuren, stijl en persoonlijkheid hebben. Wapens zijn natuurlijk te customizen, maar Game Informer heeft verder niets bekendgemaakt over het samenstellen van je eigen wapen.

Dan nog een paar kleinere bekendmakingen: vervoermiddelen zijn terug en zijn er in meer variatie, de "skill tree" in Borderlands 2 is vergelijkbaar met die van zijn voorganger en de robot Claptrap zal weer van de partij zijn in het nieuwe deel. Ook zal de game een epische schaal hebben.

Borderlands 2 wordt volgend jaar verwacht en zal dan uitkomen op Windows, de Xbox 360 en PS3.

Man neergeschoten bij overval in Klundert

Bij een overval in het Brabantse Klundert is maandagavond een persoon neergeschoten. Twee overvallers zijn voortvluchtig. Dat meldt de politie.

Het incident had rond 19.15 uur plaats bij een houtzagerij aan de Patrijsweg. De man die werd neergeschoten was aan het werk. Hij is met een schotwond naar het ziekenhuis gebracht.

De twee verdachten zijn per auto gevlucht. Naar hen wordt gezocht. Onduidelijk is of ze iets buit hebben gemaakt.

Staking Duitsland treft ook Nederlandse reizigers

De dreigende staking van Duitse luchtverkeersleiders dinsdag heeft ook gevolgen voor mensen die in Nederland op het vliegtuig stappen. Veel vluchten richting Zuid-Europa die normaal gesproken over Duitsland gaan, moeten worden omgeleid of geannuleerd.

Dat heeft Fred Könneman van de Europese luchtverkeersleidingsinstantie Eurocontrol gezegd op Radio 1. Een rechter in Frankfurt am Main besloot maandagmiddag dat de Duitse luchtverkeersleiders dinsdag van 06.00 tot 12.00 uur het werk mogen neerleggen.

Volgens Könneman zouden naar verwachting 3200 vluchten in Europa worden getroffen als de staking doorgaat. Of de staking doorgaat is nog niet helemaal zeker. De Duitse luchtverkeersleiding heeft beroep aangetekend tegen de uitspraak van de rechter in kort geding.

Een deel van de getroffen vluchten wordt geannuleerd, andere worden vertraagd. "Er gaan een hele hoop vluchten vanuit Nederland richting Zuid-Europa door Duitsland heen. We zullen proberen die zo veel mogelijk om te leiden."

De omleidingen betekenen dat de luchtverkeersleiding in Nederland en andere buurlanden van Duitsland het extra druk gaat krijgen, terwijl het momenteel toch al druk is, aldus Könneman. Door de staking kan niet worden gevlogen op de luchthavens en in het luchtruim boven Duitsland.

Vorige week werd een staking nog door de rechter verboden. De vakbond voor luchtverkeersleiders eist een loonsverhoging van 6,5 procent. Ook wil de vakbond een betere rechtszekerheid voor zijn leden.

Schiphol maakt pas na de beslissing van de rechter de gevolgen bekend. Ook KLM kan nog niet zeggen wat de gevolgen zijn, en raadt reizigers aan de website in de gaten te houden. "Als de staking doorgaat moeten ook Nederlandse reizigers rekening houden met vertragingen en annuleringen", meldt een woordvoerder van de luchtvaartmaatschappij. "Draaiboeken liggen al klaar."

Ook bij Eurocontrol in Maastricht werken Duitse luchtverkeersleiders. Als hun collega's staken, werken die echter gewoon door.


Staking Duitsland treft ook Nederlandse reizigers (Foto: Novum)

Britse politie arresteert 215 relschoppers

De Britse autoriteiten hebben maandag 215 mensen gearresteerd die betrokken waren bij de rellen in Londen. Dat heeft de Britse minister van binnenlandse zaken Theresa May maandag gezegd. Tot dusverre zijn 27 mensen aangeklaagd.

De onrust houdt Londen al drie dagen in zijn greep. Zeker 35 agenten zijn hierbij gewond geraakt. De rellen ontstonden toen agenten een 29-jarige man doodschoten in de wijk Tottenham. Hoewel sommigen menen dat de onrust wordt veroorzaakt door de werkloosheid en het regeringsbeleid, staan de politie en politici erop dat de onrust het werk is van een criminele minderheid. De rellen zouden geen teken zijn van sociale spanningen.

Arsenal strikt 17-jarig talent van Southampton

Arsenal heeft zich versterkt met Alex Oxlade-Chamberlain. De 17-jarige Engelsman komt over van Southampton en heeft een meerjarig contract getekend bij de Gunners. Dat meldt de Londense topclub vandaag. De looptijd van de verbintenis en het bedrag dat met de transfer is gemoeid is niet bekend.

"We zijn erg blij dat Alex voor ons heeft gekozen", verklaart trainer Arsène Wenger op de website van Arsenal. "Hij is een veelzijdige speler die op meerdere posities uit de voeten kan. Als centrale aanvallende middenvelder en links en rechts in de aanval. Hij is een slimme passer en teamspeler en kan het spel goed lezen."

Oxlade-Chamberlain debuteerde op 16-jarige leeftijd voor Southampton. Hij is na huidig Arsenal-speler Theo Walcott de jongste debutant voor de Saints. Afgelopen seizoen had de jeugdinternational een groot aandeel in de promotie naar het Championship, het tweede profniveau in Engeland. Hij werd verkozen in het team van het jaar in League One.


Arsenal strikt 17-jarig talent van Southampton (Foto: Novum)

[Upd] Obama spreekt

De Amerikaanse president Barack Obama geeft om 19.00 uur Nederlandse tijd een verklaring over de economie. Dit maakte het Witte Huis maandag bekend.

Waarschijnlijk zal Obama onder meer spreken over de verlaging van de kredietwaardigheid door kredietbeoordelaar S&P afgelopen weekend. De president heeft nog niet eerder commentaar gegeven op het verlies van de AAA-rating. Financiële markten wereldwijd reageerden maandag woelig op de schuldencrises in de VS en Europa.

Update 19.10 uur
De speech is uitgesteld tot 19.30 uur Nederlandse tijd. Bekijk hier de stream via de website van het Witte Huis (en stream Journaal24).

Update 20.30 uur
Obama heeft gereageerd op de verlaging van de kredietstatus van de VS. Hij zegt dat investeerders wereldwijd vertrouwen blijven houden in de VS. "Amerika zal altijd een triple-A land blijven", aldus Obama.

Toch erkende hij dat er problemen zijn met de Amerikaanse financiën, maar dat die best op te lossen zijn zolang er betere samenwerking komt op politiek vlak. Tot slot hield de president ook een eerbetoon aan de 30 omgekomen Navy SEALs in Afghanistan afgelopen zaterdag.


President Barack Obama's speech maandagavond Nederlandse tijd

Ondergrondse gasopslag Bergen geschorst

De voorbereidingen voor de opslag van gas onder het Noord-Hollandse Bergermeer, moeten voorlopig worden gestaakt. Het is niet uitgesloten dat de gasopslag gevolgen kan hebben voor de veiligheid in de directe omgeving, heeft de Raad van State maandagmiddag geoordeeld in een voorlopige uitspraak.

De bestuursrechter heeft het kabinetsplan in de ijskast gezet om te voorkomen dat de gevolgen later niet meer zijn terug te draaien. Voor de definitieve uitspraak heeft de Raad van State meer tijd nodig, omdat het om 'complexe rechtsvragen' gaat en nader onderzoek nodig is. Aangezien het project onder de crisis- en herstelwet valt, zal wel sneller dan normaal een definitief oordeel worden geveld.

Het kabinet gaf in mei toestemming voor grootschalige ondergrondse gasopslag onder de Bergermeerpolder. Het betreft opslag in een aardgasveld op ongeveer 2200 meter diepte, ten westen van Alkmaar.

Tegen het plan voor het aanleggen van de opslag door het bedrijf Taqa Energy bestaat veel weerstand onder omwonenden. Ze zijn bang voor aardbevingen. Ook hebben ze geen zin in de overlast die de bouwfase met zich meebrengt. Behalve omwonenden hebben ook de gemeente, natuurorganisaties en enkele bedrijven bezwaar aangetekend bij de Raad van State.

Taqa wil al met enkele werkzaamheden beginnen, maar volgens de Raad van State wegen de contractuele belangen niet zwaarder dan de belangen van de tegenstanders. Het gaat ook niet om voorbereidende werkzaamheden, maar om de aanleg van putten en de boorinstallatie. Een tijdelijke schorsing van de werkzaamheden brengt de leveringszekerheid van gas ook niet ernstig in gevaar, aldus de rechter.

Drukke week voor reddingsbrigade

De reddingsbrigade heeft een drukke week achter de rug. De paar mooie dagen zorgden voor veel extra werk op en rond de stranden. Maar liefst 219 kinderen raakten kwijt, het hoogste aantal sinds augustus 2009. Dat meldt Reddingsbrigade Nederland maandag.

In totaal werden vorige week 1207 hulpacties uitgevoerd. Er werd 36 keer hulp aan zwemmers verleend, 58 keer aan opvarenden van boten en 894 keer werd er medische hulp verleend, meestal vanwege kwallenbeten en wespensteken. Negentien mensen werden uit een levensbedreigende situatie gered.

Yao Jie onderuit in openingsronde WK

Bij het WK badminton in Londen is de Nederlandse Yao Jie al in de eerste ronde uitgeschakeld. Ze verloor met 18-21 en 21-23 van de Spaanse Carolina Marin.

De dubbels Koen Ridder/Ruud Bosch en Jacco Arends/Selena Piek plaatsten zich wel voor de tweede ronde. Ridder en Bosch versloegen de Amerikanen Sameera Gunatileka en Vincent Nguy met 21-8 en 21-7. Arends en Piek hoefden niet in actie te komen omdat hun tegenstanders zich terugtrokken.


Yao Jie uitgeschakeld op WK (Foto: Pro Shots)

Claudia de Breij gescheiden

Claudia de Breij is gescheiden van Conny Kraaijeveld. De cabaretière en radiopresentatrice, die in 2005 trouwden, zijn al acht maanden uit elkaar. De Breij heeft sinds kort een nieuwe liefde.

De Breij en Kraaijeveld, die radioprogramma's presenteert bij RTV Utrecht, besloten gezamenlijk niet meer verder te gaan als echtpaar. Ze willen graag als vrienden door het leven gaan, bevestigt het management van de cabaretière.

De Breij laat in een verklaring aan RTL Boulevard weten dat ze opnieuw verliefd is. "Ik heb inderdaad een nieuwe liefde. Het is nog erg pril, dus ik doe er nog geen uitspraken over."

De Breij en Kraaijeveld nemen samen de zorg voor hun zoon Bing, die in 2008 werd geboren, op zich. "Bing voeden we samen op. We wonen zo dicht bij elkaar."

Blessure voor opvolger doelman Vorm bij Utrecht

Het vertrek van Michel Vorm bij FC Utrecht levert direct problemen op. Vervanger Roberto 'Junior' Fernandez liep vandaag tijdens de training van de domstedelingen een meniscusblessure op en staat minimaal anderhalve maand aan de kant. Dat meldt Utrecht.

De rechterknie van Fernandez schoot op slot. Onderzoek in het ziekenhuis wees uit dat de 21-jarige Paraguayaan de meniscus van zijn rechterknie heeft beschadigd. Hij gaat woensdag onder het mes en staat volgens clubarts Simon Goedegebuure zes tot acht weken aan de kant.

Michel Vorm tekent voor drie jaar bij Swansea City, zo werd vandaag bekend. Hij vertrekt donderdag naar Wales om de laatste details af te handelen en medisch gekeurd te worden.

Wie zaterdag het doel verdedigt in De Galgenwaard tegen De Graafschap is nog niet bekend. Utrecht heeft met Erik Cummins en André Krul nog twee sluitposten in de selectie. De 22-jarige Cummins kwam nog nooit in actie in het betaald voetbal. Krul (24) kwam al op huurbasis uit voor Telstar en Sparta.

Foto's: Castlefest

Op het terrein van kasteel Keukenhof in Lisse vond afgelopen weekend weer het jaarlijkse Castlefest plaats. Het middeleeuwse fantasy festival werd onder meer bezocht door schtterende elfjes, boze duiveltjes, enge trollen en ondeugende prinsessen. Naast het bekijken van de prachtig verklede mensen kon men ook meedoen aan LARP (Live Action Role-Playing) of genieten van bands als Omnia en Corvus Corax.

VVV moet Molhoek drie duels missen

Rogier Molhoek is voor vier duels geschorst, waarvan één voorwaardelijk. Dat meldt de KNVB. De 30-jarige middenvelder kreeg zaterdag in het thuisduel met FC Utrecht een rode kaart na een grove tackle. Hij mist daardoor de uitduels met zijn voormalig werkgever Vitesse en FC Twente. Ook de thuiswedstrijd met Ajax gaat aan hem voorbij.

Heracles-verdediger Antoine van der Linden kreeg drie duels schorsing aan zijn broek, waarvan één voorwaardelijk. De Heraclied kreeg op bezoek bij promovendus RKC Waalwijk direct rood vanwege een tackle van achteren op een doorgebroken speler. Hij mist de thuisduels met NAC Breda en Feyenoord.

Ruud Vormer van Roda JC en AZ'er Niklas Moisander zijn ieder één duel geschorst. Vormer kreeg zaterdag in het thuisduel met FC Groningen direct rood voor het neerhalen van een doorgebroken speler. Moisander kreeg zondag in Alkmaar tegen PSV twee keer geel en mist het lastige uitduel bij FC Twente.


Rogier Molhoek voor drie duels geschorst (Foto: Pro Shots)

Katy Perry krijgt hulp van Rebecca Black

Katy Perry verraste haar fans in Los Angeles met een wel heel speciale gast tijdens een optreden. Tijdens het concert zette Perry het nummer Friday in, waar internetsensatie Rebecca Black wereldberoemd mee werd. Duizenden monden vielen open toen het 14-jarige tienersterretje zelf het podium opkwam, weet het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

De twee lijken het sowieso erg goed met elkaar te kunnen vinden. Zo was Black al te zien in de video van het nummer Last Friday Night (T.G.I.F.) van Perry. Tijdens een eerdere concertreeks coverde Katy het nummer Friday al eens. Dat leek ze nu weer te doen, maar internethit Black was dit keer zelf aanwezig om een stukje mee te zingen.

Black scoorde met Friday dit jaar een grote hit op Youtube. De video werd zo'n achttien miljoen keer bekeken op de videosite. Veel muziekrecensenten zagen het nummer als het allerslechtste lied aller tijden. Sterren als Miley Cyrus, Simon Cowell en Lady Gaga namen het juist op voor de tiener.

[Eneco] Boom: "Niet goed genoeg"

Lars Boom eindigde in de proloog van de Eneco Tour vanmiddag als vijfde. Na afloop was de renner van Rabobank duidelijk.

"Het ging goed, maar ik was niet goed genoeg om te winnen”, zo zei Boom die tien seconden moest toegeven op winnaar Taylor Phinney. "Ik probeer de komende week een rit te winnen, als dat lukt ben ik tevreden. Het klassement? We zien het wel, er komen een paar lastige ritten. We rijden hier met een zeer gemotiveerde en goede ploeg.”

Desperate Housewives stopt ermee

Goed nieuws voor alle mannen die met lede ogen moeten aanzien hoe vrouwlief zichzelf zit vol te stoppen terwijl ze naar 'Desperate Housewives' kijkt. De vrouwenserie stopt ermee.

Het gonsde al een poosje van de geruchten, maar gisteravond heeft de Amerikaanse omroep ABC het heuglijke nieuws eindelijk bevestigd. In september wordt de hand gelegd aan het achtste en laatste seizoen van het kijcijferkanon.

"Het enige wat moeilijker is dan een show bedenken is weten wanneer je moet eindigen… Ik wil eindigen in schoonheid. Vanuit creatief oogpunt is dit het juiste moment", laat bedenker Marc Cherry in een reactie weten. "Het is een iconische serie. We zijn er zo ontzettend trots op. Ik zorg er dan ook voor dat deze serie een prachtig einde krijgt", besluit directeur van ABC Paul Lee.

Helaas heeft elk voordeel ook zijn nadeel. Net 5 gaat op 30 augustus verder met het zevende seizoen.


Wel jammer: geen geile Milfjes meer

Vorm voor drie jaar naar Swansea City

Michel Vorm tekent voor drie jaar bij Swansea City. De tweede doelman van het Nederlands elftal vertrekt donderdag naar Wales om de laatste details af te handelen en medisch gekeurd te worden. "Ik ben toe aan wat anders. Ik kan niet wachten", meldt hij maandag vanuit het trainingskamp van Oranje tegenover Novum Nieuws.

De 27-jarige Vorm was na acht seizoenen bij FC Utrecht toe aan een stapje hoger. "Het is een ambitieuze club. Ze zijn enthousiast en spelen opbouwend voetbal van achteruit", weet de Utrechter, die woensdag op Wembley in actie hoopt te komen tegen Engeland. "Ze komen uit in de Premier League. Er zijn toch weinig competities die beter zijn."

Georginio Wijnaldum was in het trainingskamp de grote verrassing in de selectie van Bert van Marwijk. "Ik dacht dat ik met Jong Oranje naar Zweden zou gaan", meldt de 20-jarige Rotterdammer, die niet in de voorselectie zat voor het oefenduel met The Three Lions. "Ik hoorde het van de teammanager bij PSV. Ik ga zo veel mogelijk proberen te leren."


Vorm voor drie jaar naar Swansea City (Foto: Novum)

TV-spot voor Apollo 18

De enige reizen die de mensheid ooit naar buitenaardse gebieden bracht brengen tientallen jaren na dato nog steeds inspiratie in filmmakers naar boven. In Apollo 18 zien we geheime beelden van een ruimtemissie uit 1972. Deze tv-spot bevat veel van de beelden uit de eerder geposte trailer, maar voegt daar wat sfeergeluiden aan toe.

Na oorspronkelijk gepland te staan voor 2012 wordt Apollo 18 nu op 15 september verwacht.

AZ geeft Romero tijd om nieuwe club te zoeken

AZ-doelman Sergio Romero hoeft zich pas 1 september weer in Alkmaar te melden. De Argentijn kan in de tussentijd op zoek naar een nieuwe club voordat de transfermarkt op 31 augustus sluit. Dat heeft AZ met Romero afgesproken, meldt de eredivisionist vandaag. De Alkmaarders hoeven de sluitpost over de maand augustus geen salaris te betalen.

Romero had zich na de Copa America en een korte vakantie eind juli moeten melden bij AZ. De Argentijn dook echter niet op, waarna trainer Gertjan Verbeek liet weten dat Romero zich wat hem betreft niet meer hoefde te melden. Volgens de maandag gemaakte afspraak komt Romero echter weer gewoon bij de selectie als hij geen nieuwe club vindt.

Romero heeft nog een contract tot zomer 2013 bij AZ. Er zou interesse vanuit Italië voor hem zijn.


AZ geeft Romero tijd om nieuwe club te zoeken (Foto: Novum)

'Europa's goud niet veilig'

De Amerikaanse investeerder en oud-bankier Jim Rickards vreest voor Europa's goud. Amerika bezit in totaal 8.133 ton goud, terwijl Europese landen 11.000 ton goud in handen hebben. Een flink deel van Europa's goudvoorraden ligt echter in depots in New York.

Rickards denkt dat de kans groot is dat bij meer onrust op de financiële markten de Amerikanen het Europese goud op een gegeven moment in beslag nemen. Zoiets gebeurde al eerder in 1933, onder president Franklin D. Roosevelt. Hij criminaliseerde het bezit van goud per wet en confisceerde het edelmetaal.

Het goud terughalen is volgens de investeerder niet al te reëel. De Amerikaanse centrale bank de Fed zou daar niet bepaald vrolijk op reageren, vermoedt Rickards.


'Europa's goud niet veilig'

Ophef om seksspelletje tienermeisjes Facebook

In de VS wordt gewaarschuwd voor de gevaren van een razendpopulair spelletje op Facebook. Jongeren, meestal tienermeisjes, plaatsen een sexy foto op de profielensite met als titel 'Smash or Pass'. Gebruikers kunnen hierna aangeven of ze met de persoon op de foto naar bed willen of niet.

Het spelletje heeft veel stof doen opwaaien in het puriteinse Amerika. "Dit is geen spelletje", waarschuwt 'cyber security expert' Theresa Payton. "Dit is niet grappig. Ik bedoel dat het sexploitatie is."

Bij het spelletje uploaden tieners foto's van zichzelf in een gewaagde pose. Andere Facebookers kunnen aangeven of zij de persoon op de foto willen 'smashen', oftewel willen neuken of 'passen'. Dit laatste houdt in dat ze voor seks met de gefotografeerde bedanken.

Het gevaar schuilt volgens Payton in het feit dat niet alleen andere pubers de foto kunnen bekijken. "Ook roofzuchtige pedofielen spelen het spelletje mee. Zij doen zich voor als tiener en doen gezellig mee."

De mening van Payton staat niet op zichzelf. Ook Tshaka Armstrong, mede-oprichter van de organisatie voor het informeren van digibete ouders Digital Shepherds is diezelfde mening toegedaan. "Ouders moeten de jongerencultuur begrijpen", vertelt hij. "Begrijpen wat er zoal online speelt en dat kinderen tegenwoordig anders omgaan met leeftijdsgenoten dan zij gewoon zijn."

Volgen Payton moeten ouders beter letten op wat hun kroost zoal uitspookt. "De foto's die zijn geplaatst zijn genomen in hun slaapkamer, of in de badkamer als zelfportret", laat ze weten. "Je kunt ze zien in de spiegel. Er is geen ouder in de buurt."

Harry Potter van eerste plaats gesmurft in bios

De smurfen hebben een goed weekend achter de rug. The Smurfs, over de kleine blauwe figuren, was afgelopen weekend de best bekeken film in de Nederlandse bioscopen. Harry Potter and the Deathly Hallows - Part 2 moet na drie weken aan kop genoegen nemen met een tweede plaats.

Ook in de Verenigde Staten scoort de smurfenfilm erg goed. Voor het tweede weekend op rij staat de film er op de tweede plaats in de bioscooplijsten. Alleen Rise of the Planet of the Apes, die later deze maand ook in Nederland uitkomt, scoorde beter. Vorige week werden de smurfen nipt verslagen door Daniel Craigs Cowboys & Aliens.

Horrible Bosses blijft op de derde plek staan, net als een week eerder. Op de vierde positie komt de superheldenfilm Green Lantern binnen. De beste Nederlandse productie blijft Penny's Shadow, op plaats negentien.


Harry Potter van eerste plaats gesmurft in bios

[Eneco] Phinney wint proloog

Taylor Phinney is de eerste leider van de Eneco Tour. Het Amerikaanse toptalent van BMC hield in Amersfoort, tijdens de proloog van 5,7 kilometer, Edvald Boasson Hagen en David Millar ruim achter zich.

Phinney is pas 21 jaar, maar werd al tot tweemaal wereldkampioen op de baan. Tevens pakte bij vorig jaar de tijdrittitel bij de beloften. Vorig jaar wist hij in Nederland tijdens de Olympia's Tour vier etappes en het eindklassement te winnen.

De Eneco Tour zal nog een lastige kluif worden voor Phinney. Onder anderen Lars Boom en Philippe Gilbert hebben hun zinnen gezet op de eindzege.


Taylor Phinney is de eerste leider van de Eneco Tour

Sportmasseur opgepakt voor aanranden meisjes

Een sportmasseur uit Sint-Oedenrode is maandag aangehouden op verdenking van het aanranden van twee meisjes in de tienerleeftijd. De man meldde zich maandag op verzoek van de politie op een politiebureau.

Begin juni werd bij de politie gemeld dat de 58-jarige man mogelijk enkele tienermeisjes tijdens sportmassages onzedelijk zou hebben betast. In de loop van het onderzoek deden twee meisjes aangifte. Het onderzoek wordt voortgezet.

Radiozenders overwegen schadeclaim zendmasten

Radiozenders Q-Music en Sky Radio overwegen een schadeclaim in te dienen vanwege de ontvangstproblemen door de branden bij de zendmasten bij Lopik en Hoogersmilde. De schade voor Q-Music kan volgens algemeen directeur Peter Bossaert in de tonnen of miljoenen lopen, zegt hij maandag.

Net als Bossaert benadrukt een woordvoerder van Sky Radio dat het herstellen van de ontvangst topprioriteit is. "Wij willen nu eerst overal weer te ontvangen zijn." Ondertussen wordt het onderzoek naar de branden afgewacht. "Dat kan nog wel even duren. Als daar een schuldige uit blijkt, gaan we kijken hoeveel schade we hebben geleden en wat we daarmee kunnen doen", aldus de woordvoerder van Sky Radio.

De omvang van de schade voor beide radiostations is nog onduidelijk. "We hebben nog ruim de tijd. We zijn vandaag nog niet zo ver dat we alle gegevens in handen hebben", zegt Bossaert.

De schade bestaat onder meer uit de compensatie die adverteerders wordt geboden. Ook toekomstige schade wordt mogelijk meegenomen. Zo kunnen luisteraars volgens Sky Radio het station op de vaste frequentie kwijt zijn en geen andere hebben gevonden. Of die luisteraars terugkeren, is nog maar de vraag, aldus de zegsvrouw.

De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) meldde eerder al een schadeclaim voor te bereiden. Ook de NPO moet nog kijken wat de schade is. De NPO is ook van plan de kosten voor de ingeschakelde noodvoorzieningen te verhalen, aldus een woordvoerder.

Van Beukering naar Belgische tweedeklasser

Jhon van Beukering vervolgt zijn voetballoopbaan bij onze Zuiderburen. De aanvaller tekende bij het ambitieuze Wezet, uitkomend in de Tweede Klasse, een contract voor één seizoen.

Afgelopen seizoen kwam Van Beukering uit voor Feyenoord. Hij verliet afgelopen zomer de Rotterdamse ploeg om zijn geluk te beproeven bij de Indonesische club Pelita Jaya. Van Beukering wist echter geen werkvergunning te bemachtigen en zodoende besloot hij in te gaan op de aanbieding van Wezet.

Politie arresteert inbreker met stropdas

De politie heeft vrijdag een 40-jarige man aangehouden die ervan wordt verdacht dat hij sinds 2004 vele woninginbraken heeft gepleegd. Een bewoonster van een appartementencomplex in Rotterdam herkende hem van het tv-programma Opsporing Verzocht. Tijdens zijn aanhouding droeg hij dezelfde stropdas en jas als op de beelden van bewakingscamera's. Dat meldde de politie maandag.

De man had in het appartementencomplex aan de Blaak in Rotterdam bij diverse woningen aangebeld. In de media is met beelden en foto’s meerdere malen aandacht gevraagd voor de inbreker.

Leers na vier jaar minister af

Gerd Leers (CDA) wil na deze kabinetsperiode niet opnieuw minister worden. Dat onthult de minister voor Immigratie en Asiel in de documentaire 'Thoes Dichzelf kênne zeen', die maandagavond wordt uitgezonden door de actualiteitenrubriek Uitgesproken VARA. Zijn woordvoerder ontkent dat Leers vertrekt uit Den Haag.

"Over drie jaar moet een nieuw kabinet maar doorzetten, dan kom ik terug naar Maastricht. Dan zoek ik wel weer een nieuwe uitdaging", zegt hij in de documentaire van twee studenten journalistiek van de Hogeschool Utrecht. NRC Handelsblad sprak met hen en kreeg de documentaire al te zien.

Reden voor het besluit is het beslag dat het ministerschap op zijn huwelijk legt. Zijn echtgenote staat achter het voornemen. "Bij acht jaar moeten we een te zware tol betalen."

De woordvoerder van de bewindsman ontkent maandag dat Leers al een beslissing heeft genomen over zijn politieke toekomst. "Deze documentaire is in maart opgenomen. Toen was het kabinet vijf maanden bezig, en zou het dus pedant zijn om meteen al te spreken over een nieuw ministerschap."


Leers na vier jaar minister af (Foto: Novum)

AEX door het putje; verliest 4 procent

Op het Damrak in Amsterdam is de AEX Index maandag met zware verliezen gesloten. De belangrijkste beursgraadmeter van Nederland sloot 4,4 procent lager op 283,36 punten. Voor heel 2011 staat de AEX Index al op 20 procent verlies.

In de ochtend leken beleggers lauw te reageren op de schuldencrises in de VS en Europa, maar later werd alsnog de daling ingezet.

"Het opkoopprogramma van de Europese Centrale Bank (ECB) dood even ondersteuning, maar de markten blijven zeer volatiel", aldus een anonieme Nederlandse handelaar. Om de onrust op de financiële markten te beteugelen ging de ECB maandag over tot de aankoop van Italiaanse en Spaanse staatsleningen. In reactie hierop daalden de rentes van Spaanse en Italiaanse staatsobligaties.

Ook de zeven grote geïndustrialiseerde landen, de G7, lieten weten de wereldwijde geldmarkten de komende tijd gezamenlijk te zullen ondersteunen wanneer dat nodig is.

Op het Damrak verloren vooral grondstofbedrijven en financials terrein. Staalbedrijf ArcelorMittal verloor 9,6 procent en ING noteerde 8,3 procent lager. Goud lijkt op de markten wel door het dak heen te willen. Het gele edelmetaal noteerde even 1.715 dollar en ruim 1.200 euro per ounce (31,1 gram), beide records.


AEX door het putje; verliest 4 procent (Bron: RTL Z)

Duitser naait 400 maagden in 4 jaar

Stephan Günther is een baas. In vier jaar tijd heeft de Duitse chirurg maar liefst vierhonderd maagden genaaid. De beste man heeft zich namelijk gespecialiseerd in het herstellen van maagdenvliesjes van losbandige moslima's.

"In mijn vroegere praktijk voor plastische chirurgie in Bochum kwamen veel moslima's met de vraag of ik hen weer maagd kon maken", vertelt de 40-jarige plastisch en geslachtosorgaan chirurg uit Düsseldorf. "Het viel me op dat dit bijna nergens in Duitsland werd uitgevoerd. Eind 2006 liet ik me daarom in de VS de fijne kneepjes van het maagdenvlies naaien bijbrengen."

Tegenwoordig herstelt de arts zeker honderd maagdenvliezen per jaar. Veelal gaat het hier om vrouwen uit Jemen, Afghanistan en Turkije die zich in het diepste geheim laten naaien. "Deze vrouwen krijgen enorme moeilijkheden als ze tijdens de huwelijksnacht geen maagd meer blijken te zijn. Ik vertel hen wat mogelijk is. Naast de veiligste optie, naaien, zijn lijmen en zelfs rode verfbommen via het internet verkrijgbaar."

Günther heeft in al die jaren slechts een christen genaaid. Een streng religieuze vrouw uit Engeland wilde graag weer maagd zijn. Ook een vrouw die als geschenk voor haar man in de bajes hem weer haar vliesje wilde laten doorprikken, meldde zich bij de Duitser. Hij wist haar echter de operatie uit haar kop te lullen.

Een nieuw maagdenvliesje is overigens niet goedkoop. Voor een standaard operatie moeten vrouwen tussen de 800 en 1200 euro uit hun beurs halen. Indien de vrouw al een kind heeft, loopt dit bedrag zelfs op tot 2500 euro.

Nintendo laat verjaardag Metroid-serie links liggen

De Metroid-serie vierde afgelopen weekend zijn vijfentwintigste verjaardag. Het 25-jarige bestaan van de Zelda-reeks wordt wel met de nodige activiteiten opgesierd, maar Nintendo heeft geen aankondigingen rond de games van de vrouwelijke premiejager Samus Aran gedaan.

Om de verjaardag van de Zelda-serie te vieren worden dit jaar maar liefst vier games uitgebracht en een serie concerten in grote wereldsteden georganiseerd. Ondanks de grote populariteit van de Metroid-serie onder gamers heeft Nintendo niets naar buiten gebracht over nieuwe spellen of andere activiteiten.

De tweedimensionale actiegame Metroid verscheen in 1986 op de NES in Japan. Sindsdien zijn er elf nieuwe delen uitgebracht. Het vorig jaar voor de Nintendo Wii verschenen Metroid: Other M is de recentste game uit de serie. In totaal zijn meer dan zestien miljoen games verkocht.


Nederlands succes op de 2011 European Battle.net Invitational

Dit weekend vond in Warschau in Polen de 2011 European Battle.net Invitational plaats waar StarCraft II- en World of Warcraft-spelers het tegen elkaar opnamen. Zij streden voor de prijzenpot van meer dan 50.000 dollar en voor één van de zeer gewilde plaatsen op het 2011 Global Battle.net Invitational-toernooi op BlizzCon in Anaheim in California.

De 26-jarige Nederlander Jos de Kroon, met de nickname 'Ret', heeft het prestigieuze StarCraft II-toernooi gewonnen door in de finale 'Naniwa' uit Zweden te verslaan en ging naar huis met de hoofdprijs van 10.000 dollar. De tegenstander in de finale had hij al eerder in het toernooi naar de eliminatie-ronde gestuurd. 'Naniwa' kon wederom nietop tegen de macro-zergstrategie van 'Ret' en werd verslagen met 2-0 in een 'best of 3'.

Op het 2011 Global Battle.net Invitational-toernooi op BlizzCon in Anaheim is er 300.000 dollar te verdelen onder de spelers. Voor meer informatie over het toernooi en het verloop van de wedstrijden voor zowel Starcraft 2 als World of Warcraft kun je deze link openen.

Jos de Kroon

Lagere rating hypotheekbanken VS

Kredietbeoordelaar S&P heeft de kredietwaardigheid van de grote Amerikaanse hypotheekbanken Fannie Mae en Freddie Mac maandag verlaagd. De afwaardering was een gevolg van de verlaging van de Amerikaanse kredietwaardigheid die S&P dit weekend bekend heeft gemaakt.

Fannie en Freddie, zoals de banken in de volksmond worden genoemd, verloren net als de overheid hun AAA-rating. "De verlagingen reflecteren hun directe afhankelijkheid van de Amerikaanse overheid", aldus S&P.

Lagere kredietwaardigheid hypotheekbanken VS
Lagere rating hypotheekbanken VS (Foto: ANP)

'Dreiging rechts-extremisme Nederland gering'

De dreiging van extreem rechts en rechts-extremisme in Nederland is nog altijd beperkt. De aanslagen in Noorwegen van afgelopen maand hebben dat beeld vooralsnog niet veranderd. Dat laat de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) desgevraagd weten.

Dat het aantal actieve aanhangers van extreem rechts en rechts-extremisme daalt, bleek afgelopen najaar al uit onderzoek van de inlichtingendienst. In 2007 werd hun aantal nog op zeshonderd geschat, inmiddels ligt het aantal op meer dan de helft minder.

'Dreiging rechts-extremisme Nederland gering'
'Dreiging rechts-extremisme Nederland gering' (Foto: ANP)

Kanye West vergelijkt zich met Hitler

Kanye West heeft zich weer eens misdragen op het podium. Dit keer heeft hij zichzelf vergeleken met Adolf Hitler. Tijdens zijn optreden op een festival in Engeland onderbrak hij zijn concert om te roepen dat zijn muziek niet wordt begrepen en dat hij niet genoeg wordt gewaardeerd.

"Ik loop door het hotel en op straat, en mensen kijken me aan alsof ik knettergek ben. Alsof ik Hitler ben", riep de 34-jarige rapper tijdens zijn optreden.

Het is niet de eerste keer dat West zich misdraagt op het podium. Tijdens de uitreiking van de MTV Video Music Awards in 2009 verstoorde hij het dankwoord van Taylor Swift. Hij greep de microfoon en riep dat Beyoncé de prijs had moeten winnen. Dit voorval werd door de media benoemd tot Kanye-gate.

Na de tirade van zaterdag op het UK's Big Chill Music Festival klonk een licht boegeroep uit het publiek. Het optreden van West begon al een halfuur later dan gepland. De rapper verklaarde dat hij langer de tijd nodig had om ervoor te zorgen dat zijn show 'geweldig' zou zijn.

Website Syrische defensie gekraakt door Anonymous

Een lid van het hackerscollectief Anonymous heeft zondagavond de website van het Syrische ministerie van Defensie gehacked. Hij heeft een boodschap op de website geplaatst waarin hij zijn steun uitspreekt voor de Syrische bevolking en Syrische militairen oproept zich tegen het regime van premier Assad te keren. De website is inmiddels offline gehaald.

Uit de broncode van de website blijkt dat hacker 'Poppy' verantwoordelijk is voor de kraak. Het eerste deel van de boodschap is gericht aan de Syrische bevolking. "Voor alle Syriërs: De wereld staat achter jullie in de strijd tegen dit brute regime van Bashar Al-Assad. Weet dat de tijd en de geschiedenis aan jullie kan staan. Tirannen gebruiken geweld omdat ze niets anders hebben en hoe gewelddadiger ze worden, hoe kwetsbaarder ze worden. We begroeten jullie vastberadenheid om geweldloos tegen dit wrede regime in te gaan en we bewonderen jullie bereidheid en strijd om het recht te laten zegevieren en niet te kiezen voor wraak. Alle tirannen zullen vallen en dankzij jullie zal Bashar Al-Assad de volgende zijn."

In het tweede deel spreekt hij de Syrische militairen aan op hun verantwoordelijkheid. "Voor alle Syrische militairen: Jullie zijn verantwoordelijk voor het beschermen van de Syrische bevolking en iedereen die jullie opdraagt vrouwen, kinderen en ouderen te vermoorden verdient terecht te staan voor verraad. Geen enkele externe vijand kan zoveel schade aanrichten als de Syrische Bashar Al-Assad heeft gedaan. Verdedig jullie land, sta op tegen het regime! - Anoniem."

De protesten in Syrië begonnen op 26 januari en volgden op protesten in andere delen van de Arabische wereld. De repressie van premier Assad heeft al honderden mensen het leven gekost.

Spelers Serie A dreigen weer met staking

De aanvoerders van alle twintig clubs in de Serie A dreigen met een staking. Ze ondertekenden een waarschuwing dat die werkonderbreking er komt als er geen nieuwe CAO ligt voor de start van de competitie. De eerste speelronde in Italië staat gepland voor het weekeinde van 27 en 28 augustus.

De stakingsdreiging hangt al sinds de zomer van vorig jaar boven de Serie A. Toen liep de oude CAO af. Afgelopen seizoen werd een staking van de spelers twee keer afgewend, doordat de Serie A mondelinge toezeggingen aan de voetballers deed. Een getekend contract kwam er echter nooit.

De voetballers zijn het oneens met een voorstel waardoor clubs ongewilde spelers tot een transfer kunnen dwingen. Ook zouden ze niet langer met het eerste team mee mogen trainen als de club dat wenst.

13 procent geiten wacht nog op inenting

Van de geiten- en schapenhouders heeft 87 procent hun dieren gevaccineerd tegen de Q-koorts en dat ook laten registeren. Dat laat een woordvoerder van de Voedsel en Warenautoriteit (VWA) maandag weten.

De vaccinatie is verplicht en moest voor 1 augustus zijn afgerond. De geitenhouders kregen nog wel een week de tijd om hun administratie op orde te brengen. Vorige week lag het percentage nog op 82 procent.

De VWA neemt nu de resterende 13 procent onder de loep. Mogelijk zitten daar nog bedrijven tussen die geen dieren meer houden. De overige krijgen een schriftelijke waarschuwing om hun geiten en schapen binnen drie weken alsnog te vaccineren.

Doen zij dat niet, dan gaat de VWA de dieren zelf vaccineren, op kosten van de ondernemer. Voor een bedrijf met duizend dieren kan dat ruim 7000 euro kosten.

Pas als alle geitenhouders hun dieren hebben laten inenten wil het kabinet overwegen om de Q-koortsmaatregelen te versoepelen. Op dit moment gelden nog mest- en hygiënemaatregelen en geldt een uitbreidingsverbod. Ook moeten dieren die net zijn bevallen worden afgeschermd.

Jans: "Overwinning was verdiend geweest"

De 2-0 voorsprong die sc Heerenveen zaterdag weggaf tegen N.E.C. Nijmegen zorgde voor een flinke domper bij trainer Ron Jans. Volgens de coach was zijn ploeg de betere partij.

Op de officiële website van de Friezen laat Jans weten dat hij enorm baalt van het gelijkspel. In de slotfase van de wedstrijd scoorden de Nijmegenaren tweemaal, waardoor de eindstand op 2-2 werd bepaald. "Je hebt bij de 2-1 dan toch het idee van: het zal toch niet", aldus de coach.

Volgens de coach was de rode kaart die Vitor Elm kreeg na het neerhalen van N.E.C. Nijmegen-spits Stef Nijland zeker van invloed. "Dat had zeker invloed op het resultaat. Al vind ik dat je het ook met tien man uit moet spelen met nog tien minuten speeltijd. Ik vond de rode kaart onterecht."

Volgens Jans had zijn ploeg een paar goede kansen om de wedstrijd te beslissen. De trainer zag het een kwartier voor tijd nog gunstig in. "De kans dat we de 3-0 zouden maken was veel groter dan dat de 2-1 zou vallen. Dat voelde een beetje als een déjà vu", refereerde Jans aan het vorige seizoen waarin de Friezen meer dan eens een voorsprong weggaven.

Knietjes geven in Anarchy Reigns

Vandaag is een video met daar in een nieuw te kiezen personage in Anarchy Reigns uitgebracht door SEGA. Durga gebruikt vooral zijn cybernetische been waarmee hij tegenstanders flink kan schoppen of zelfs beschieten.

Anarchy Reigns speelt zich af in een postapocalyptische toekomst. Het is een over-the-top vechtspel, dat zich afspeelt in een open fantasy-wereld. Kies uit een menselijke en cyborg personages en waag je in een multiplayerwereld waar anarchie troef is.

Het spel komt in januari 2012 uit op PlayStation 3 en Xbox 360.

Verzetsheldin Nancy Wake (98) overleden

De Australische spionne en Franse verzetsheldin Nancy Wake is zondag in een verpleeghuis in Londen overleden. Dat maakte de Australische premier Julia Gillard maandag bekend. Wake was 98 jaar.

"Nancy Wake was een vrouw met een buitengewone moed en vindingrijkheid, wier gedurfde wapenfeiten honderden geallieerde medewerkers het leven redden en bijdroegen aan het einde van het nazitijdperk in Frankrijk", aldus Gillard.

Wake werd op 30 augustus 1912 geboren in Wellington, de hoofdstad van Nieuw-Zeeland, maar verhuisde op haar 2e met haar familie naar Australië. Later vertrok ze via New York naar Europa. Na een studie journalistiek in Londen werd ze correspondent in Parijs voor de Amerikaanse krant The Chicago Tribune. Vanuit de Franse hoofdstad deed ze verslag van de opkomst van de nazipartij in Duitsland.

Het besluit om zich tegen de nazi's te verzetten kreeg ze in 1933, toen ze in Wenen was voor een interview met Adolf Hitler. "Ik zag de onaangename dingen die hij mensen aandeed, vooral de joden", zei ze in 1985 in een interview met de Australische publieke omroep. "Ik vond het bijzonder weerzinwekkend."

Toen de Tweede Wereldoorlog in 1939 uitbrak, woonde Wake met haar eerste echtgenoot, de Franse industrieel Henri Fiocca, in Marseille. Ze hielp Britse militairen en joden te ontsnappen aan de Duitse bezettingsmacht. Fiocca werd uiteindelijk door de Gestapo opgepakt, gemarteld en vermoord, maar Wake wist in 1943 via Spanje naar Londen te ontsnappen. Daar kreeg ze onderricht in spionagewerk, waarna ze in 1944 per parachute terugkeerde in Frankrijk om als tussenpersoon te dienen tussen Londen en het Franse verzet.

Wake bewapende zevenduizend verzetsstrijders, met wie ze aanvallen pleegde op de Duitse verdedigingsinstallaties, ter voorbereiding op de geallieerde invasie in Normandië. Ondanks tal van leveranties van wapens, geld en codeboeken, wist Wake keer op keer aan arrestatie door de Gestapo te ontkomen. Het leverde haar de bijnaam 'de Witte Muis' op.

Na de oorlog werd Wake door de Franse regering geëerd met de hoogste militaire onderscheiding, de Légion d'Honneur. Ook ontving ze driemaal het Croix de Guerre en de Medaille de la Résistance. De Verenigde Staten kenden haar de Medal of Freedom toe, terwijl Groot-Brittannië de George Medal aan haar uitreikte. Australië benoemde Wake in 2004 tot Companion of the Order of Australia.

Na de oorlog bleef Wake nog tot 1957 in dienst van de Britse inlichtingendienst. Daarna trouwde ze met de Britse gevechtspiloot John Forward en repatrieerde ze naar Australië. In 2001, vier jaar na de dood van Forward, keerde ze terug naar Groot-Brittannië. Wake wordt gecremeerd en haar as wordt volgend voorjaar uitgestrooid in Montlucon, in Centraal-Frankrijk, waar zij in 1944 deelnam aan een heroïsche aanval op het plaatselijke hoofdkwartier van de Gestapo.


Nancy 'de Witte Muis' Wake op 98-jarige leeftijd overleden

Jeugdige inbrekers gepakt dankzij boze moeder

Drie jonge inbrekers zijn zondag in Pijnacker aangehouden, nadat de moeder van een van de kinderen haar zoon te verstaan had gegeven een gestolen horloge terug te brengen naar de rechtmatige eigenaar. De jongen had de diefstal opgebiecht bij zijn moeder, meldt de politie maandag.

Twee 11-jarige en een 12-jarige jongen uit Pijnacker hadden ingebroken in een woning aan de Willem de Zwijgerlaan in de Zuid-Hollandse plaats. Ze kwamen vermoedelijk binnen met een gestolen reservesleutel. Ze hadden in totaal vier horloges gestolen. Ook bracht het drietal vernielingen aan in de woning.

De jongen biechtte de namen van zijn mededaders op, waarna de drie werden aangehouden en samen met hun ouders naar een politiebureau werden gebracht. Vanwege hun jeugdige leeftijd mochten de jongens zondagavond weer naar huis, maar ze moesten maandag terugkomen voor verhoor. Een van de drie wordt er ook van verdacht een fiets te hebben gestolen.

Otter terug op de Veluwe

De otter is terug in de Veluwse wateren. In de omgeving van het Gelderse Voorst en Brummen zijn uitwerpselen en sporen van het dier gevonden, meldt het Waterschap Veluwe maandag.

De verbetering van de waterkwaliteit is volgens deskundigen de belangrijkste reden voor de terugkeer van het knaagdier. Otters halen hun voedsel - vissen, exotische rivierkreeften en muskusratten - hoofdzakelijk uit het water. Dat maakt dat ze gevoelig zijn voor waterverontreiniging.

Maar ook andere maatregelen, zoals het bieden van beschutting en de aanleg van waterdoorgangen onder wegen, zorgt ervoor dat het dier weer kan gedijen. De beken op de Veluwe zijn namelijk heel geschikt als woongebieden voor de otter.

Het marterachtige dier was sinds 1988 uitgestorven in Nederland. In 2002 werd het opnieuw uitgezet. De otters die zijn uitgezet in Overijssel verplaatsen zich nu door de IJsselvallei. Ook in de Oude IJssel bij Doesburg heeft het dier zich inmiddels gevestigd, aldus het waterschap.


Otter terug op de Veluwe (Foto: Novum)

Geen interesse voor 'seksfilm met Marilyn Monroe'

Een opname van een seksscène waarin vermoedelijk filmicoon Marilyn Monroe te zien is, heeft op een veiling in Argentinië geen koper gevonden. Geen enkele bieder was bereid het minimale bedrag van twee miljoen Argentijnse pesos, ruim 330.000 euro, te betalen voor de 'seksfilm'.

Volgens eigenaar Mikel Barsa toont de film van zes minuten een jonge Marilyn Monroe. De film zou zijn opgenomen in 1946 of 1947. De 20-jarige Monroe had geldgebrek en probeerde wanhopig aan werk te komen. Experts betwijfelen of de vrouw in de film wel echt de blonde filmster is. Nancy Carlson van de stichting die het imago van Monroe bewaakt zegt dat de actrice in de seksfilm in de verste verte niet lijkt op het filmicoon.

Uitgelekte beelden van de film zijn korrelig, waardoor moeilijk te zien of het om Monroe gaat. De verzamelaar zegt te onderhandelen met een Amerikaanse kandidaat-koper. Hij onderzoekt de mogelijkheid om Carlson en haar stichting aan te klagen, omdat zij de veiling zou hebben gesaboteerd.

In 2008 ging een korte film onder de hamer waarin te zien zou zijn hoe de filmster een onbekende man oraal bevredigt. Die veiling was wel succesvol. Een New Yorkse zakenman betaalde 1,5 miljoen dollar voor de seksfilm. FBI-baas J. Edgar Hoover had ooit laten onderzoeken of de onbekende man in kwestie president John F. Kennedy was, met wie hij nog een appeltje te schillen had.

Donald Duck Noorwegen geeft neppistool weg

Donald Duck heeft zich in Noorwegen de woede op de hals gehaald van duizenden ouders. Het vrolijk weekblad heeft vorige week namelijk bij elk exemplaar een speelgoedpistooltje cadeau gegeven. Niet zo handig, koud twee weken na de terreurdaden van Anders Breivik.

De ouders laten via Noorse media weten de actie van de eend, die in buurland Denemarken ook Anders heet, smakeloos te vinden. Donald Duck geeft zelf ook schoorvoetend toe dat een neppistooltje weggeven inderdaad niet zo tactisch was. "We sturen al meer dan twintig jaar elke zomer een waterpistool of ander speelgoedwapentje mee, maar nu was dat niet handig", laat de domme eend via een woordvoerder weten.

Er zal in Noorwegen nog lang nagesproken worden over de actie. Het blad overweegt nu zelfs helemaal geen speeldgoedwapens meer cadeau te geven.

Woede over antidrugscampagne met Winehouse

Zwitserse fans van Amy Winehouse zijn woedend op de Zwitserse Volkspartij (SVP). De partij gebruikt een afbeelding van de overleden zangeres in een antidrugscampagne. Naast een foto van een duidelijk onder invloed verkerende Winehouse staat de tekst 'Nee tegen legalisering van drugs'.

De campagne is bedacht door een lokale jongerenafdeling van de rechts-populistische partij. Fans van Winehouse noemen hem smakeloos en walgelijk. De SVP-jongeren snappen de kritiek niet zo. "De dood van Amy schotelt ons een bittere realiteit voor die andere partijen niet willen zien, namelijk de schadelijke gevolgen van het gebruik van drugs", zegt Grégory Logean tegen de Zwitserse internetkrant The Local.

"Niet onze methode is schokkend, de realiteit is schokkend", vervolgt Logean. "Wij laten een foto zien die iedereen kent. Winehouse was niet alleen bekend door haar muziek, maar ook, en vooral, door haar drugsgebruik."

De SVP staat al langer bekend om haar omstreden campagnes. Zo was er eerder een poster waarop een zwart schaap het land wordt uitgetrapt. In een antiminarettencampagne was de landkaart van Zwitserland bezaaid met minaretten en kijkt een vrouw in boerka de kiezers dreigend aan.

Winehouse overleed op 23 juli op 27-jarige leeftijd. De zangeres kampte al jaren met een alcohol- en drugsverslaving, maar het is nog niet bekend of die haar fataal werden. De resultaten van het toxicologisch onderzoek worden later deze maand verwacht.

Linda de Mol in nieuwe quiz Jan Smit

Linda de Mol maakt haar opwachting in Lang Leve de Tv van Jan Smit. Het nieuwe TROS-programma is een spelshow rond het zestigjarig bestaan van de Nederlandse televisie. Drie teams van elk twee BN'ers strijden een aantal afleveringen lang om de titel Grootste Televisiekenner van Nederland.

Er zijn kennisvragen en fysieke uitdagingen voor de deelnemers. Een aantal bekende spellen uit oude tv-programma's worden nog één keer uit de kast gehaald. Onder de spellen die de kandidaten mogen uitproberen zijn de Toren van Pisa uit Ron's Honeymoonquiz, de spiraal uit de Staatsloterijshow en het stokkenspel uit de Ted de Braak Show.

Linda de Mol wordt tijdens de eerste aflevering bijgestaan door Mireille Bekooij, bekend van het TROS-consumentenprogramma Kieskeurig en van de eerste editie van Koffietijd. De twee nemen het op tegen SBS 6-gezicht Nance Koolen en Voetbal International-presentator Wilfred Genee. Het derde team bestaat uit Medisch Centrum West-collega's Annemiek Verdoorn en Marc Klein Essink.

De show is te zien vanaf 20 augustus op Nederland 1.

Fans FC Utrecht willen gesprek met clubleiding

De leegloop binnen de selectie van FC Utrecht heeft zijn weerslag op de toekomst van de club. De achterban van de ploeg uit de Domstad begint zich inmiddels grote zorgen te maken en wil graag een gesprek met de directie van de club.

Dries Mertens, Kevin Strootman (beide PSV), Michel Vorm (Swansea City), Michael Silberbauer (Young Boys), Tim Cornelisse (FC Twente) en Ricky van Wolfswinkel (Sporting Lissabon) verlieten FC Utrecht in de afgelopen periode. De ploeg van trainer Erwin Koeman deed er alles aan om vervanging aan te trekken, maar slaagde hier niet in.

Zo werd onder meer geprobeerd om Timothy Derijck, Jens Toornstra (beide ADO Den Haag), Geert-Arend Roorda (sc Heerenveen), en Steve De Ridder (De Graafschap) te contracteren. Alle onderhandelingen liepen echter spaak, waarbij de uittocht van spelers gewoon doorging.

In het gesprek tussen fans en directie zal onder andere het aankoopbeleid van de club aan de kaak worden gesteld. Daarnaast wordt ook ingegaan op de huidige kwaliteit van de selectie en de rommelige voorbereidingen op het seizoen 2011/2012.

FC Utrecht speelde zaterdag zijn eerste competitiewedstrijd van het nieuwe voetbaljaar. Tegen VVV-Venlo stond er na negentig minuten 0-0 op het scorebord.

Olifant geboren in Dierenpark Emmen

Dierenpark Emmen is weer een olifant rijker. Moeder Mingalar Oo beviel maandagochtend van een gezonde zoon, haar derde. Het ongeveer 100 kilo wegende jong heeft de naam Shwe Myarr gekregen, wat in het Birmees gouden pijl betekent. Dat is de naam van het wielercriterium dat dinsdag in Emmen wordt verreden.

"Het jong stond al vlot en loopt al buiten. Het heeft om 11.30 uur al gedronken", meldt een woordvoerder van de Drentse dierentuin.

Dierenverzorgers zagen op videobeelden dat Mingalar Oo rond 07.15 uur beviel. Zij is de eerste olifant die in het park in Emmen is geboren en is inmiddels 19 jaar. De vader heet Radza, voor wie het zijn negende kind is. Alle olifanten die in Dierenpark Emmen worden geboren krijgen Birmese namen.

Oranje kan koppositie FIFA-ranglijst pakken

Het Nederlands elftal speelt woensdagavond een oefeninterland tegen Engeland. Bij winst in dit duel kan Oranje voor het eerst in de historie de koppositie op de ranglijst van de wereldvoetbalbond (FIFA) pakken.

Om dit te bewerkstelligen zijn de mannen van bondscoach Bert van Marwijk wel afhankelijk van een aantal factoren. Oranje moet in elk geval winnen van de Engelse nationale ploeg. Daarnaast zijn zij afhankelijk van het resultaat tussen wereldkampioen Spanje, dat nu nog eerste staat, en Italië.

Bij een nederlaag van de Spaanse equipe neemt het Nederlands elftal de koppositie op de wereldranglijst over. Bij een gelijkspel is dat dus niet het geval.

Reuzensprong Poels op UCI ranglijst

Op de nieuwste ranglijst van de UCI World Tour heeft Wout Poels door zijn vierde plaats in de Ronde van Polen afgelopen weekend een flinke sprong gemaakt. De Nederlander van Vacansoleil steeg van de 138e naar de 53e plaats.

De lijst wordt nog altijd aangevoerd door Tourwinnaar Cadel Evans. De Belg Philippe Gilbert staat tweede, net voor Alberto Contador. Met de achttiende plaats is Robert Gesink de beste Nederlander.

Bij de ploegen gaat Leopard-Trek nog steeds aan de leiding voor BMC Racing en HTC-Highroad. Rabobank zakte twee plaatsen en staat nu elfde. Vacansoleil blijft achttiende.

Real Madrid haalt 7-jarig talent uit ArgentiniŽ

Real Madrid heeft zich versterkt met een 7-jarig talent uit Argentinië. Dat maakte de Spaanse club vandaag bekend. Leonel Angel Coira, roepnaam Leo, meldt zich op 6 september voor het eerst op de training in Madrid. Real zou Coira nu al hebben vastgelegd omdat ook stadgenoot Atlético naar de diensten van het jochie hengelde.

Coira heeft Lionel Messi als idool, vertelde hij vorige week in de Argentijnse sportkrant Ole. Net als de vedette van Reals aartsrivaal FC Barcelona geeft Coira, die al een eigen Facebookpagina heeft, 'liever een pass' dan dat hij scoort. Messi werd door Barcelona als tiener weggeplukt bij Newell's Old Boys.

Marsrover nadert rand grote krater

Hoewel zijn tweelingbroertje Spirit maanden geleden al de geest heeft gegeven, is de Marsrover Opportunity nog maar een dag verwijderd van een nieuwe mijlpaal, de rand van de krater Endeavour. De Opportunity bereikt de kraterrand waarschijnlijk dinsdag.

De twee Marsrovers werden in 2004 naar de Rode Planeet gestuurd, waar zij elk op een ander halfrond landden. Zowel de Spirit als de Opportunity presteerde boven alle verwachting. NASA beëindigde het contact met de Spirit vorig jaar. De rover zat vast in het zand en de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie had al een jaar niets meer van hem vernomen.

De Opportunity rijdt daarentegen al sinds 2008 rond. In dat jaar wist hij zich te bevrijden uit een kleine krater en begeeft hij zich naar de evenaar van Mars, waar de krater Endeavour vlakbij ligt. Slechts nu en dan werd het ritje onderbroken om een uitstapje te maken naar een interessante steen.

Begin 2009 nam de Opportunity de rand van de Endeavour voor het eerst waar. Toch vroegen wetenschappers zich af of de rover het zou halen. De bijna elf kilometer die moest worden afgelegd nam meer tijd in beslag dan de verwachte twee jaar. De Opportunity moest achteruit rijden om te voorkomen dat een van zijn twee voorwielen te vlug zou slijten. Bovendien werd nu en dan een omweg genomen om een obstakel te vermijden, waardoor de rover in de praktijk bijna een twee keer zo grote afstand aflegde.

Volgens John Callas, projectmanager van het Jet Propulsion Laboratory van NASA, is de Endeavour-krater mogelijk het belangrijkste wetenschappelijke doel sinds de landing op Mars. De Opportunity zal de rand van de krater en het binnenste maandenlang onderzoeken en monsters nemen van stenen, bodemmateriaal en klei. "Er is hier kilometers aan interessante geologie om te verkennen", aldus Callas.


Marsrover nadert rand grote krater (Foto: Novum)

Xtc-smokkelaars lopen tegen de lamp in Duitsland

Bij een drugsdeal in Aken zijn vorige maand vier Nederlanders opgepakt. Ze hadden 30 kilo amfetamine en duizend xtc-pillen bij zich. Bij huiszoekingen die op de arrestaties volgden, trof de Nederlandse politie nog meer amfetamine, duizenden xtc-pillen en een wietplantage aan. Dat melden de Duitse autoriteiten in Karlsruhe maandag.

De arrestanten zijn drie mannen en een vrouw in de leeftijd van 35 tot 57 jaar. Ze zitten in een Duitse cel. De drugshandelaars kunnen 15 jaar cel krijgen.

De zaak kwam aan het rollen toen de Duitse politie in februari een arrestatie verrichte. Het betrof een Duitser die 5 kilo wiet het land in had gesmokkeld. Onderzoek van de recherche, in samenwerking met de Nederlandse politie, leidde naar de verdachten.

RAGE-installatie op Xbox 360 is groot

Op de consoles is het installeren van games tegenwoordig bijna net zo normaal als op de pc. Toch kunnen sommige installaties flink groot zijn. Zo ook bij RAGE. Deze openworld-game zal een installatie van maar liefst 22 GB hebben als je deze wilt installeren op je Xbox 360.

RAGE zal op de PlayStation 3 op één Blu-ray verschijnen terwijl deze op de Xbox 360 twee DVD's zal innemen. Het is mogelijk om de game voor de Xbox 360 te installeren maar deze gaat wel 22 GB aan ruimte in beslag nemen. Volgens Carmack is het niet mogelijk om de game deels te installeren. Als je de ruimte op je harde schijf hebt, is het volgens hem wel de beste manier om de game te spelen.

“On the 360 we don’t have a partial install option; it’s all or nothing, which is kind of unfortunate. It means you have to install 21/22GB of stuff which takes a long time but if you’ve got it and you play it on the 360 that’s the way to go.”

RAGE zal vanaf 7 oktober in de winkels liggen voor de Mac OS X, PlayStation 3, Microsoft Windows en Xbox 360. Hieronder de meest recente trailer van de game.

Nederlandse postzegelhandelaar zoek in Noord-Korea

Een postzegelverzamelaar uit Utrecht wordt sinds meer dan een week vermist in Noord-Korea. Bezorgde familieleden van de filatelist hebben de hulp ingeschakeld van het ministerie van Buitenlandse Zaken, maar dat kan niet veel voor hen betekenen. "Het is een verontrustend bericht", zegt een woordvoerder van het ministerie.

Volgens de zegsman van het ministerie is het moeilijk om op de gebruikelijke manier hulp te vragen van het communistische land. "We onderhouden geen contacten met Noord-Korea. We kunnen ze dus niet vragen een zoekactie te starten, maar er zijn andere manieren om te helpen."

De Utrechts postzegelhandelaar reisde naar Noord-Korea om zeldzame postzegels te zoeken. Vorige week zou Willem van der Bijl terugvliegen naar Nederland, maar hij is spoorloos. De woordvoerder wijst erop dat het sowieso lastig is om vanuit de dictatuur naar Nederland te bellen. Het hoeft niet meteen te betekenen dat er iets ernstigs aan de hand is.

Lieke van Lexmond speelt verpleegster

Lieke van Lexmond heeft een rol als verpleegster in de Nederlandse jeugdfilm Achtste Groepers Huilen Niet. "Vandaag in mijn witte verpleegstersuniform op de set van de film Achtste Groepers Huilen Niet", schrijft de actrice maandag op Twitter.

Het is niet duidelijk of het om een grote rol gaat. De filmproducenten waren niet meteen bereikbaar voor commentaar.

Achtste Groepers Huilen Niet gaat over Akkie die plotseling ernstig ziek wordt en daardoor de Cito-toets en het schoolvoetbaltoernooi moet missen. Met haar gevoel voor humor en de hulp van haar klasgenootjes weet ze zich door deze moeilijke periode te slaan. De hoofdrollen worden vertolkt door Johanna ter Steege en haar dochter Hanna Obbeek.

Van Lexmond onthulde eerder dit jaar te willen stoppen met haar rol als Charlie Fischer in de soap Goede Tijden, Slechte Tijden. Ze wilde zich meer gaan concentreren op andere aspecten van haar carrière, zoals het ontwikkelen van tv-formats.

De 29-jarige Utrechtse maakte in 2002 haar debuutfilm Volle Maan, en was vorige maand te zien in de Nederlandse paardenfilm Penny's Shadow. Lieke is vanaf 6 juli te horen in de Nederlands gesproken versie van de animatiefilm Cars 2. Ze neemt eind dit jaar afscheid van GTST.

Wesley Klein en Mick Harren bij festival Buma NL

Wesley Klein, Mick Harren en Grad Damen zingen tijdens het festival Buma NL. De zangers staan op 29 september op verschillende locaties in Den Bosch.

Naast de drie artiesten treden ook onder anderen Django Wagner, Rob van Daal en Jolanda Zoomer op. In het Theater aan de Parade in Den Bosch wordt 's avonds de awardshow van de Buma NL Awards gehouden, waarbij het Nederlandse lied centraal staat. De genomineerden worden later deze maand bekendgemaakt.

De Buma NL Awards worden dit jaar voor het eerst uitgereikt door Sterren.nl in samenwerking met Buma NL. De Sterren.nl Awards komen te vervallen. De twee partijen willen het behoud van de Nederlandse muziekcultuur waarborgen en musici en auteurs in het genre stimuleren.

Elia zinspeelt op vertrek bij HSV

Eljero Elia weet niet of zijn toekomst bij Hamburger SV ligt. Dat zei de vleugelaanvaller maandag in Noordwijk, waar hij zich meldde in het trainingskamp van Oranje, tegen Novum Nieuws. "Ik weet niet wat er gaat gebeuren. Ik hoor hier en daar dat ze gesprekken hebben met Juventus of die en die club. Ik zie wel wat er gaat gebeuren."

Een indruk van de Serie A heeft Elia niet. "Ik heb nog niet zoveel gekeken. Ik heb alleen naar Wesley (Sneijder) en Mark (van Bommel) en al die jongens die in Italië voetballen gekeken."

Het begin van HSV in de Bundesliga was vrijdag allesbehalve positief. Landskampioen Borussia Dortmund was met 3-1 veel te sterk. Elia werd in de rust gewisseld. "Ik heb maar een helft gespeeld en zat niet in de wedstrijd", toont de 24-jarige zich realistisch. "Het was niet zo'n lekker welkom in de Bundesliga dit seizoen."

Win goodies op FOK!Ubi-maandag

In samenwerking met Ubisoft geven wij elke maandag een goodie weg. Het kan van alles zijn, een game, een figurine of een T-shirt. Kom dus elke maandag weer kijken of je de vraag weet en doe mee!

Wil je kans maken op deze mysterieuze goodie? Dan zul je de Ubi-moeilijke vraag moeten beantwoorden: Welk wapen is nieuw in Assassin's Creed: Revelations?

Je kunt je antwoord vandaag tot middernacht op deze pagina achterlaten.

Verrassing!

Veendam haalt versterking uit IsraŽl

SC Veendam heeft een Israëliër aangetrokken. Dan Romann, een aanvallende middenvelder, komt transfervrij over van Hapoel Ramat Gan. Romann was al enige tijd op proef in Veendam.

De 28-jarige speler, die ook de Franse nationaliteit heeft, tekende een contract tot medio 2012 bij Veendam. Romann stond ooit twee seizoenen op de loonlijst van de Israëlische topclub Hapoel Tel Aviv.

Consular van Star Wars: The Old Republic in beeld

Wanneer we Star Wars: The Old Republic kunnen verwachten is nog steeds één van de best bewaarde geheimen van de gamesindustrie. We krijgen steeds meer te zien van deze MMORPG die zich afspeelt in het Star Wars-universum waaronder verschillende trailers van de verschillende klassen in de game. Dit keer is het de beurt aan de Consular die laat zien dat hij van alle markten thuis is.

Vidic: "Klaar voor het seizoen"

Manchester United-aanvoerder Nemanja Vidic won gisteren met zijn club de Community Shield op Wembley. Volgens de Serviër ligt United op schema voor de nieuwe jaargang.

In gesprek met The Mirror laat de 29-jarige verdediger weten dat hij erg blij is met de eerste prijs van dit seizoen. "We hebben laten zien dat we klaar zijn voor het nieuwe seizoen", aldus Vidic. United boog op Wembley een 2-0 achterstand om in een 2-3 overwinning.

"We hebben een uitstekende prestatie neergezet door de achterstand om te buigen. Zeker in de tweede helft hebben we goed voetbal op de mat gelegd", vervolgt Vidic. "Ondanks die achterstand kunnen we tevreden zijn over de gehele wedstrijd, we waren beter."

Op de vraag wat manager Sir Alex Ferguson in de rust heeft gezegd is Vidic duidelijk: "Gewoon doorgaan waar we mee bezig waren", laat de captain weten. Manchester United dicteerde in de eerste helft ook het spel, maar kwam ongelukkig op een 2-0 achterstand. Uiteindelijk besliste Luis Nani het duel met twee treffers.

[Upd] Bejaarde vast voor ontucht

Een 72-jarige man uit het Zuid-Hollandse De Lier is vorige week aangehouden op verdenking van ontucht met een minderjarige. De man is vrijwilliger bij een plaatselijke sportvereniging, meldt de politie maandag.

De man werd dinsdag aangehouden en is vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Die bepaalde dat de verdachte nog veertien dagen vastgehouden mag worden.

De sportvereniging is op de hoogte gebracht van de verdenking. Ook de ouders van kinderen die regelmatig bij de man over de vloer kwamen zijn geïnformeerd.

Update 12.45 uur
Volgens de politie is er geen enkel verband tussen het misbruik en de sportclub. Dit is ons door de woordvoerder van de politie Haaglanden medegedeeld.

Weer minder WoW-abonnees

In mei, na het uitkomen van de Cataclysm-uitbreiding in december, daalde het aantal World of Warcraft-abonnees al met meer dan 500.000 leden (van zo'n 12 miljoen abonnementen wereldwijd naar ongeveer 11,4 miljoen). Nu is er alweer een aanzienlijke achteruitgang geweest. Een tegenslag voor Blizzard en hun bekende MMO.

In de periode van mei tot juli heeft er een verlies van 300.000 leden plaatsgevonden, waardoor het aantal abonnees op dit moment rond de 11,1 miljoen schommelt. In een gesprek met de site Develop gaf CEO Mike Morhaine aan dat Blizzard het verlies van leden in verband brengt met het feit dat spelers veel eerder klaar waren met Cataclysm dat ze verwacht hadden.

"Nu onze spelers meer gewend zijn aan het spelen van World of Warcraft na een aantal jaren, zijn ze veel beter en veel sneller geworden met betrekking tot het consumeren van de content. In het geval van Cataclysm waren ze zo veel sneller klaar dan bij vorige uitbreidingen en daarom zijn we nu ook bezig met het ontwikkelen van nieuwe inhoud voor de game."

Ook heeft Blizzard na juni een "unlimited free trial" in het leven geroepen om zo nieuwe WoW-spelers aan te trekken. Deze trial laat spelers hun personages levelen tot en met niveau 20 en heeft de vroegere trials voor tien en twaalf dagen vervangen.

PSV speelt eerste EL-duel in Oostenrijk

PSV speelt zijn eerste wedstrijd in het toernooi om de Europa League in Oostenrijk. Dit heeft de Europese voetbalbond (UEFA) vandaag bevestigd.

De Eindhovenaren werden afgelopen vrijdag aan SV Ried gekoppeld en zouden eerst een thuisduel moeten spelen, maar dit is na overleg tussen beide ploegen gewijzigd.

De eerste wedstrijd tussen PSV en SV Ried, die dus in Oostenrijk wordt gespeeld, staat voor 18 augustus op de rol. De aanvang van dit duel is 21:05 uur. Een week later wordt de return in Eindhoven gespeeld en start dan om 18:45 uur.

ADO en Nottingham Forest eens over Verhoek

Nottingham Forest en ADO Den Haag zijn het eens geworden over een transfer van Wesley Verhoek naar de Engelse club waar Steve McClaren trainer is. Met de transfer is een bedrag gemoeid van twee miljoen euro.

Vandaag zal de 24-jarige Verhoek naar Engeland gaan om de laatste details betreffende de overgang af te ronden. Naast Forest hadden ook Glasgow Rangers en Fulham belangstelling voor de vleugelspeler.

Ontruiming om lek gastank Haagse stadsbus

Twaalf bewoners hebben de nacht in een hotel moeten doorbrengen nadat een Haagse stadsbus zondagavond tegen een gevel reed. De bus lekte na de botsing tegen een betonnen luifel aardgas. De brandweer liet de tank gecontroleerd leeglopen, maar de bewoners mochten dat niet thuis afwachten, meldt vervoerder HTM.

De bus moest uitwijken voor een andere bus en zag daarbij de luifel over het hoofd. Er was geen direct gevaar door het lek, omdat de brandweer het gas vernevelde met een waterspuit.

Dronken man met baby scheldt agenten uit

Een 33-jarige dronken man die een negen maanden oude baby bij zich had is zondagnacht in een woning in het Zuid-Hollandse Kwintsheul aangehouden. Hij kon bijna niet meer op zijn benen staan, meldt de politie maandag.

Agenten troffen de man rond 00.30 uur na een melding in de woning aan de Lange Wateringkade aan het bier aan. Toen de man de agenten zag, beledigde hij ze, wat hem een arrestatie opleverde.

De politie belde vervolgens de moeder, die verklaarde dat ze de baby aan haar ex-man had meegegeven. De vrouw heeft haar kind op een politiebureau opgehaald.

De man werd na een verhoor met een boete van 650 euro voor het beledigen van de politiemannen op zak vrijgelaten. De Raad voor de Kinderbescherming is ingeseind.

Zuid-Afrika bevestigt WK-deelname Blade Runner

Oscar Pistorius neemt definitief deel aan het WK atletiek. De Zuid-Afrikaanse 400 meterloper, die beide onderbenen mist, werd vandaag officieel bevestigd als deelnemer door de Zuid-Afrikaanse atletiekbond. Hij is de enige Zuid-Afrikaan op de individuele 400 meter en maakt ook deel uit van de 4x400 meter estafetteploeg van het Afrikaanse land.

De 24-jarige Pistorius, die al sinds hij een baby was geen onderbenen meer heeft, loopt met behulp van protheses. In 2008 dwong hij via het sportarbitragehof CAS het recht af om aan evenementen voor niet-gehandicapte atleten mee te doen, maar het duurde tot eerder dit jaar voor hij zich daadwerkelijk ergens voor plaatste.

Naast Pistorius is ook wereldkampioene op de 800 meter Caster Semenya een opvallende naam in de Zuid-Afrikaanse afvaardiging voor het WK in het Zuid-Koreaanse Daegu. Zij stond na het winnen van haar titel in 2009 in Berlijn lang aan de kant vanwege een onderzoek naar haar sekse.

Het WK wordt van 27 augustus tot en met 4 september gehouden.

Verdachte mishandeling Oss is militair

Een van de twee mannen die vrijdagnacht werd aangehouden voor het mishandelen van een 33-jarige man in Oss is een militair. Dat meldt een woordvoerder van de marechaussee maandag. Bij de mishandeling raakte het slachtoffer zwaargewond.

De militair, een 25-jarige man uit Oss, zit nog vast. Hij wordt verdacht van poging tot doodslag. De marechaussee heeft het onderzoek naar de gedragingen van de militair overgenomen van de politie.

Ook een 23-jarige man uit Oss werd aangehouden. Een politiewoordvoerder kon niet direct vertellen of deze man nog vastzit.

Het slachtoffer werd rond middernacht op de Heuvel mishandeld. Hij werd geslagen, raakte buiten kennis en werd zwaargewond naar een ziekenhuis gebracht. De twee verdachten werden kort na de mishandeling aangehouden.

Geen Steam-release voor Battlefield 3 door Valve

Battlefield 3 zal niet verschijnen op Steam door de restricties die Valve heeft gelegd op games. EA heeft in een statement verklaard dat ze de gebruikers niet direct support kunnen bieden als Battlefield 3 via Steam beschikbaar zou zijn.

"Steam has adopted a set of restrictive terms of service which limit how developers interact with customers to deliver patches and other downloadable content. No other download service has adopted these practices."

Eerder werden ook al Dragon Age 2 en Crysis 2 van Steam verwijderd na klachten van EA over Valves distributiesysteem. Valve en EA kunnen het niet eens worden over de manier waarop patches, updates en DLC aan de gebruiker gedistribueerd worden. Zodoende heeft EA besloten om voorlopig geen zaken meer te doen met Valve.

Te hard rijden grootste ergernis in woonomgeving

Te hard rijden blijft zowel in de stad als op het platteland de grootste ergernis in de woonomgeving. Voor ruim drie op de tien Nederlanders is het een bron van ergernis, blijkt uit maandag gepubliceerde cijfers van het CBS.

De overlast van verkeer in de woonomgeving blijft hoog maar is sinds 2005 niet toegenomen, ook al nam het aantal geregistreerde voertuigen sinds dat jaar met een miljoen toe. Naast te hard rijden is parkeeroverlast voor een kwart van de bevolking een probleem.

Nederlanders tussen de 25 en 44 jaar ervaren de meeste overlast van te hard rijden, foutparkeerders en agressie in het verkeer. Geluidsoverlast door verkeer is een bron van ergernis voor alle leeftijdscategorieën, maar mensen ouder dan 25 jaar ergeren zich daaraan meer dan jongeren.

Drentenaren en Friezen ergeren zich het minst aan parkeer- en geluidsoverlast en hebben de minste hinder van agressief verkeersgedrag. Inwoners van dichtbevolkte gebieden als Noord- en Zuid-Holland ergeren zich daaraan juist het meest.

Opnieuw dode bruinvissen aangespoeld

Aan de Zeeuwse en Zuid-Hollands kust zijn zondag acht dode bruinvissen aangespoeld. Dat meldt de Eerste Hulp bij Zeezoogdieren. Eerder deze maand spoelden ook al zeven kadavers aan. De organisatie spreekt van een recordaantal strandingen.

De dode bruinvissen werden gevonden in Zoutelande, Westenschouwen, werkeiland Neeltje Jans, Ouddorp en de Slufter op de Rotterdamse Maasvlakte. Waardoor de dieren zijn overleden is niet duidelijk. De kadavers worden onderzocht door de universiteit Utrecht.


Opnieuw dode bruinvissen aangespoeld (Foto: Novum)

Man (67) vast voor seks met 16-jarige jongen

Een 67-jarige man uit Eindhoven is zondag aangehouden voor een zedendelict. Hij wordt ervan verdacht een 16-jarige jongen uit Eindhoven vorige week seksuele handelingen te hebben laten verrichten in ruil voor geld of spullen, laat de politie maandag weten.

De man meldde zich zondagochtend op verzoek van de politie zelf op het hoofdbureau in zijn woonplaats. Hij zit nog vast voor verder onderzoek.

Politie pakt Zuid-Afrikaans hacknetwerk op

De lange arm der wet heeft in Johannesburg een netwerk opgerold van hackers. Het netwerk wordt beschuldigd van het hacken van de PlayStation 3 en het distribueren van illegale games. Er is één persoon opgepakt. De zaak zal voorkomen voor het Specialized Commercial Crimes Court.

In het pand werden nep-PlayStation 2's gevonden alsmede originele PS3-games die waarschijnlijk werden gebruikt voor het aanmaken van kopieën. Daarnaast werden 'state-of-the-art' computers ingenomen, softwarepakketten, jailbreak-USB-drives, consoles en harde schijven. Of de groep onderdeel is van de groep die het PlayStation Network heeft gehackt, is niet bekend.

Wekelijkse Engelse top 40

De Engelse game top 40 van zondag 31-07-2011 t/m zaterdag 06-08-2011 is er weer. Klik op het plaatje hieronder om de gehele lijst te zien. Engeland is in de greep van de Zumba aangezien de titel al weken achter elkaar op de eerste plaats staat. Just Dance 2: Extra Songs blijft op de tweede plaats staan.

Stijger van de week is Sniper: Ghost Warrior, die stijgt met veertien plaatsen naar plek 25. Daler van de week, met achttien plaatsen, is Call of Duty: Black Ops naar plaats 33.

De lijst bestaat uit acht Wii-games, dertien Xbox 360-games, acht PlayStation 3-games, drie pc-games, geen PSP-games, zeven DS-games en één 3DS-game.

chart

Rajevac alweer weg bij Qatar

Milovan Rajevac is geen bondscoach van Qatar meer. De 54-jarige Serviër werd gisteravond laat ontslagen en vervangen door de Braziliaan Sebastiao Lazaroni, die een Qatarese club trainde. Rajevac was pas vier maanden in dienst bij Qatar en leidde het land naar de eerste poulefase van de Aziatische WK-kwalificatiereeks.

Qatar, dat het WK in 2022 mag organiseren, verloor vorige maand de return van een dubbele ontmoeting met Vietnam. Het Arabische land ging echter toch met 4-2 door naar de derde ronde. Daarin neemt Qatar het op tegen Iran, Bahrein en Indonesië. De nummers één en twee gaan door naar de laatste kwalificatieronde.

Rajevac was eerder onder meer bondscoach van Ghana en trainer van de Saudische club Al Ahli. Zijn vervanger Lazaroni was in 1990 bondscoach van Brazilië en werkte later bij Fenerbahçe en clubs in China, Japan en de Cariben voor hij in Qatar neerstreek.

Man slaat Rotterdammer blind met riem

Een 39-jarige Rotterdammer is waarschijnlijk blind geraakt aan een oog nadat hij zondagmiddag werd mishandeld door een plaatsgenoot. Dat meldt de politie maandag.

De man werd rond 13.00 uur op het Hofplein aangesproken door een 46-jarige Rotterdammer. Wat die van het slachtoffer wilde is niet duidelijk. De verdachte pakte vrijwel direct zijn riem en sloeg het slachtoffer daarmee. Die raakte daarbij zwaargewond aan zijn oog. Hij blijft waarschijnlijk blind aan dat oog.

De verdachte is aangehouden en zit vast. De politie doet onderzoek naar de toedracht van het incident.

Moslims en christenen samen naar de kerk

Katholieken, moslims, protestanten en hopelijk ook mensen met het joodse geloof komen op zondag 4 september samen in Doetinchem voor een gezamenlijke kerkdienst. De dienst is onderdeel van het Stadsfeest in de Gelderse gemeente, aldus de organisatie maandag.

Het Stadsfeest wordt voor de 25e keer gevierd. "Wij wilden iets unieks en bijzonders doen in de vorm van een gezamenlijke oproep tot gebed en overdenking", zegt een woordvoerder van de organisatie. "We zijn nog wel op zoek naar een rabbijn, want die zijn in deze regio dun gezaaid." De dienst heeft plaats op het Simonsplein in Doetinchem.

'Trage websites groter probleem dan files'

Nederlandse computergebruikers wachten dagelijks in totaal zevenhonderdduizend uur op het laden van websites. In tijd uitgedrukt is dat een groter probleem dan files, waaraan automobilisten elke dag 'slechts' vierhonderdduizend uur kwijt zijn. Dat concludeert de website speedprof.com op basis van eigen onderzoek.

Speedprof vergeleek de resultaten van eigen metingen met onderzoeken van onder meer Google en TNS Nipo. Het bedrijf concludeert dat websiteontwerpers hun creaties vaak te vol stoppen met grafische toeters en bellen, waardoor ze langzamer laden. Kale sites, zoals die van Google, zijn veel sneller.

De laadsnelheid van de honderd populairste sites in Nederland loopt flink uiteen. De websites van Google, Microsoft en Facebook werden in minder dan een seconde weergegeven. Op de sites van het AD, Ziggo en Groupon moest vier tot tien keer zo lang worden gewacht.

Zo'n vijf miljoen automobilisten staan iedere dag gemiddeld 5 minuten in de file. De elf miljoen Nederlandse internetgebruikers bezoeken gemiddeld 88 internetpagina's per dag en wachten daar per persoon 4 minuten op. Daardoor wordt met internetten per saldo meer tijd verspild.

Volgens Speedprof leveren langzame sites, of sites die zo omvangrijk zijn dat ze niet goed op telefoons of tablets worden weergegeven, niet alleen irritatie op maar ook economische schade. Als sites gemiddeld twee keer zo snel zouden laden, zou dat miljarden aan arbeidsproductiviteit schelen.


'Trage websites groter probleem dan files' (Foto: Novum)

Bos niet naar Ronde van Spanje

Theo Bos zal niet meedoen aan de Ronde van Spanje die later deze maand begint. Ploegleider Theo Verhoeven heeft dit tegenover De Telegraaf bevestigd. Rabobank is van mening dat de sprinter de laatste tijd te veel koersen heeft gereden.

Bos hoopt volgende maand deel te kunnen nemen aan het WK op de weg in Kopenhagen. "Theo heeft nooit op de lijst voor de Vuelta gestaan en normaal gesproken komt hij daarvoor ook niet meer in aanmerking," aldus Verhoeven.

De 27-jarige Bos heeft dit jaar aan geen enkele grote ronde meegedaan. De Giro d'Italia moest hij aan zich voorbij laten gaan vanwege een infectie aan de luchtwegen.

Praten met NPC's in Binary Domain

Sega is hard bezig om haar nieuwe game, Binary Domain, tot een vernuftig stukje AI-technologie te vormen. De ontwikkelaar heeft nu ook laten weten dat al deze AI-candy tot het punt heeft geleid dat we tegen onze NPC's kunnen praten. Letterlijk, that is.

Producer Toshihiro Nagoshi heeft het volgende verteld tegen Gamespot:

"There are interactive elements utilising the headset where you essentially more or less engage in conversation. Like maybe there might be some back story that you can explore with the NPCs, that can essentially be done using the headset," aldus Nagoshi.

De producer vertelde ook dat ze het verhaal, inclusief het bijbehorende drama en de relaties tussen de speler en de NPC's, wil overbrengen via dit voice command-systeem.

"All the players will have a base level of behaviour, patterns of how they act, but depending on how you interact with them - say, you might betray them or they might betray you - they'll have actual cause and effects in the game's progression. So based on that based on that you can have some interesting immersion experiences in the game."

Binary Domain is verkrijgbaar vanaf februari 2012 en zal speelbaar zijn op PlayStation 3 en Xbox 360.

Serero ziet sterretjes

Thulani Serero voelt zich thuis bij Ajax. Hij bewees dat zaterdag door in het bijzijn van ploegmaat Vurnon Anita drie sterren in zijn haar scheren. Die drie sterren zijn het symbool voor de dertig landskampioenschappen van de Amsterdammers.

"Ajax voelt als mijn familie. Het is allemaal nog veel mooier dan ik me had kunnen wensen", aldus de Zuid-Afrikaanse middenvelder die gisteravond al via Düsseldorf naar Zuid-Afrika moest vliegen wegens interlandverplichtingen

Eerste gameplaybeelden Trackmania 2 duiken op

Met nog een maand tot de officiële release van Trackmania 2 zijn nu de eerste gameplaybeelden opgedoken. Hieronder kun je de eerste paar minuten zien van het vervolg op een van de populairste racegames.

Wat opvalt is toch zeker dat het grafisch er bijzonder mooi uitziet. Het lijkt erop dat de game ongeveer hetzelfde zal spelen en hetzelfde doel heeft als de vorige delen, dus fans van de serie kunnen opgelucht adem halen. Trackmania 2 komt in september uit voor Windows en zal twintig dollar gaan kosten.

Dark Souls een week vertraagd in Japan

Slecht nieuws voor al onze 'Dark Souls JP-prerelease helden': de release van de wraaklustige game is met een week vertraagd. Namco Bandai heeft vandaag laten weten dat de game niet op 15 september, maar op 22 september speelbaar zal zijn.

Een schrale troost voor de gamers onder ons die hun games liever wat dichterbij kopen: de launchdatum van de EU en US versies zijn niet vertraagd en staan nog steeds op respectievelijk vier en zeven october.

Dark Souls is het vervolg op de sleeperhit Demon's Souls uit 2009 welke bekend stond om zijn lastige leercurve en hoge moeilijkheidsgraad. Dark Souls is speelbaar op Xbox 360 en PlayStation 3.

id Software nog onzeker over Wii U

Er zijn wat studio's die nu al zeker weten dat ze ook games gaan maken voor de Nintendo Wii U. Zo is er bijvoorbeeld ontwikkelaar Vigil, die Darksiders 2 naar Nintendo's nieuwe console zal brengen. Er zijn echter ook developers die nog geen besluit hebben genomen over hun toekomst met de Wii U. Zo'n studio is id Software.

Todd Hollenshead, voorzitter bij id, vertelde over zijn perspectief. "Ik heb er nog niet echt met John Carmack over gesproken, want het is zijn mening die telt. Als ik afga op wat Nintendo zegt, dan lijkt de Wii U interessant, maar we moeten nog maar afwachten hoe id Tech 5 erop draait en of het het goede publiek voor ons is om te bepalen of we gaan ontwikkelen voor het platform."

Over de game RAGE en een mogelijke verschijning daarvan op de Wii had Hollenshead het volgende te zeggen: "Met betrekking tot RAGE, ook al zal Nintendo dit waarschijnlijk niet willen horen, is id Tech 5 te veel voor de Wii. We gaan geen armzalige versie van RAGE voor de Wii doen. Wanneer je het speelt op de pc, PS3 of 360, dan krijg je alles. Alle media is hetzelfde. We hebben geen kreupele versie gemaakt, waarvan mensen wensen dat ze de game eigenlijk op een ander platform hadden kunnen spelen." 

O'Grady verruilt Leopard-Trek voor Greenedge

Stuart O'Grady verlaat Leopard-Trek om volgend seizoen voor de Australische ploeg Greenedge te gaan rijden. Dat heeft de 38-jarige Australische renner bekendgemaakt. Na Jack Bobridge en de broers Travis en Cameron Meyer is O'Grady de vierde renner die zijn toekomst aan Greenedge, dat de eerste Australische World Tour-ploeg moet worden, verbindt.

"Ik heb heel wat jaar voor de Schlecks gereden in de Tour", stelt O'Grady in een verklaring. "Het was een voorrecht om met die jongens te mogen koersen. Leopard-Trek verlaten om naar Greenedge te gaan is de zwaarste beslissing van mijn loopbaan geweest."

O'Grady, die dit jaar zijn vijftiende Tour de France op rij reed, reed sinds 2006 voor Team CSC en later Saxo Bank, de ploeg van ploegleider Bjarne Riis. Afgelopen winter verhuisde hij met de broers Schleck en Fabian Cancellara mee naar Leopard-Trek.

Jordan: "Chandhok rijdt GP van India"

Eddie Jordan verwacht dat Karun Chandhok dit jaar de eerste Grand Prix van India mag gaan rijden. De voormalig eigenaar van het Jordan-team denkt dat Team Lotus de Indiër na de race in Duitsland de kans gunt om voor eigen publiek te mogen rijden.

"Ik vermoed dat Karun later dit jaar ook in India zal racen voor Team Lotus, dit keer in plaats van Heikki Kovalainen. Dat gevoel heb ik tenminste. Ik zou het vreemd vinden als ze een Indiase coureur in de auto zetten voor de Duitse Grand Prix en hem vervolgens niet laten rijden in India. Ik denk dat het team zowel Jarno als Heikki gevraagd heeft om een race te missen," zei Jordan tegen GPUpdate. "Of Chandhok volgend jaar voor Team Lotus zal rijden? Dat denk ik niet. Ik verwacht dat het team beide racerijders zal behouden voor volgend seizoen."

Kim Jong-il is een goldfarmer

De politie in Seoul, Zuid-Korea, heeft een vijftal hackers opgepakt die onderdeel zouden zijn van een leger met zo'n 30 hackers. Dit kleine leger moest in Zuid-Korea de Massive Multiplayer Online Games hacken en goudstukken verdienen. Deze goudstukken worden dan weer verkocht voor echt geld en dit zou naar Kim Jong-il gaan, de Noord-Koreaanse leider.

In twee jaar tijd is er meer dan zes miljoen dollar verdiend aan deze hack-praktijken. Het geld zou via verschillende organisaties uitkomen bij de overheid van Noord-Korea. Een van de organisaties is Office 39, dit is een organisatie die buitenlands geld verdient voor de Noord-Koreaanse leider door illegale wapenhandel, drugshandel en andere illegale praktijken.

Noord-Korea geeft aan dat deze beschuldigingen niet waar zijn en dat het een samenzwering tegen het land is.

Rus zakt plekje op wereldranglijst

Op de nieuwste editie van de wereldranglijst bij de vrouwen is Arantxa Rus een plaatsje gezakt. De tennisster uit Monster bezet nu de 80e plaats. Michaëlla Krajicek bleef op de 173e plaats staan terwijl Kiki Bertens, de derde Nederlandse, vijf plaatsen zakte en nu de nummer 184 van de wereld is.

Agnieszka Radwanska, die gisteren het toernooi in Carlsbad won, steeg een plaats en staat nu twaalfde. In de toptien was er één verandering. Andrea Petkovic steeg van de elfde naar de tiende plaats. Caroline Wozniacki blijft de nummer één van de wereld, gevolgd door Kim Clijsters en Vera Zvonareva, verliezend finaliste in Carlsbad.

'Pirelli gebruikt harde banden niet meer'

Bandenfabrikant Pirelli zal dit Formule 1-seizoen waarschijnlijk geen gebruik meer maken van de harde banden. De Italiaanse rubbermaker liet al weten in de komende drie races geen harde banden te gebruiken en zal volgens motorsportbaas Paul Hembery dit in de rest van het seizoen waarschijnlijk ook niet meer doen.

"Ik denk niet dat we de harde compound terug gaan zien. Ik denk dat de band te hard is en dat de mediumband bewijst goed genoeg te zijn voor de zware circuits die nog gaan komen," zei Hembery die er aan toevoegt dat de hardste band volgend jaar zal verdwijnen en dat er tussen de zachte en mediumband een nieuwe compound toegevoegd zal worden. Naar de races zullen ook dan weer verschillende compounds mee worden genomen.

Hembery is tevreden over de rentree van Pirelli in de Formule 1. "Het Pirelliteam heeft fantastisch werk verricht. We hadden maar een kleine kans om er echt helemaal klaar voor te zijn. We konden weinig met de teams testen en met alle beperkingen in acht genomen denk ik dat we een geweldig product afgeleverd hebben en bijdragen aan het spektakel."

Aap + Varken = iPhone-game

Sinds vorige week is er een aparte game te downloaden in de App-store van Apple. Het gaat om Baby Monkey (going backwards on a pig) en zoals de titel al doet vermoeden het gaat over een baby-aap die achterstevoren op een varken zit.

De game is gebaseerd op een YouTube-filmpje. In het filmpje zien we een baby-aapje op de rug van een varkentje klimmen. Bij dat filmpje heeft een YouTube-gebruiker een liedje gemaakt en aan de hand van het liedje met dat filmpje is er nu een game uitgebracht. Bekijk hieronder de gameplaybeelden van Baby Monkey (going backwards on a pig). Bekijk hier het originele filmpje zonder het liedje en hier het originele filmpje met het liedje.

De game kost €0,79 in de store, bekijk hem hier.

Howard Stern lekt DVD van Super 8

Deze week komt eindelijk Super 8 van J.J. Abrams in de Nederlandse bioscopen, een film die een hommage moet brengen aan de films die Steven Spielberg zo beroemd maakte, zoals ET en Close Encounters. Maar de film is afgelopen week ook verschenen in de nieuwsgroepen en torrentsites.

Op zich niet zo raar, omdat dit met elke film gebeurt. Maar het betreft hier een DVD-screener met als watermerk H. Stern. Een bron binnen de filmmaatschappij heeft bevestigd dat radio-dj Howard Stern inderdaad rond de VS-release in juni een screener heeft gekregen. Stern krijgt vaker screeners omdat hij er dan over kan praten in zijn programma.

Stern heeft zelf nog niet gereageerd. Super 8 gaat over een stel kinderen die een speelfilm maken met een super 8-camera en getuige zijn van een treincrash.

'Toornstra blijft ADO Den Haag trouw'

Jens Toornstra lijkt vooralsnog bij ADO Den Haag te blijven. Na afloop van het duel tegen Vitesse (0-0) liet de middenvelder weten dat er ploegen zijn, die interesse hebben getoond, maar dat er nog niets concreets speelt.

"Ik heb nog geen nieuws en ik heb nog een contract voor drie jaar hier," liet Toornstra in een korte reactie weten. Voor de fans van de Haagse residentieclub is deze uitspraak goed nieuws. Eerder zagen zij onder meer Ricky van den Bergh (Sparta Rotterdam), Dmitriy Bulykin, Frantisek Kubik (beide waren gehuurd), Aleksandr Rankovic (Partizan Belgrado) en Pascal Bosschaart (Sydney FC) vertrekken.

Ook trainer John van den Brom koos voor een nieuwe werkgever, namelijk Vitesse. Gisteren keerde de oefenmeester terug in het Kyocera Stadion en werd daar met een fluitconcert onthaald.

Best verkochte Wii-spellen

In het laatste rapport van Nintendo is ook wat informatie vrijgekomen over de verkoopcijfers van een aantal Wii-spellen. De website Siliconera heeft deze cijfers in een mooi plaatje neergezet. Uit de cijfers blijkt dat Wii Sports het best verkochte spel is voor de Wii.

De cijfers die in het plaatje staan zijn gemeten tot maart 2011 en gaan over wereldwijde verkopen. Sommgie games zijn in bepaalde gebieden in een bundel meegeleverd en die zijn ook meegeteld. Het jaartal bij de games is gebaseerd op de Amerikaanse release van het spel. Bekijk hieronder het plaatje met de twaalf beste Nintendo Wii-games.

Wii

Vorm pas donderdag gekeurd in Wales

Het akkoord tussen FC Utrecht en Swansea City ligt er, maar het duurt nog een aantal dagen voordat Michel Vorm daadwerkelijk naar Wales vertrekt. Hij wordt donderdag pas gekeurd.

Vorm wil zich eerst richten op de oefeninterland tegen Engeland van woensdag. "Die wil ik niet missen", zegt de doelman in De Telegraaf. Donderdag reist hij af naar Wales om de deal af te ronden en de medische keuring te ondergaan.

FC Utrecht ontvangt 1,8 miljoen euro voor de doelman die nog een contract voor een jaar had bij de club. Afgelopen zaterdag speelde Vorm tegen VVV-Venlo (0-0) zijn laatste wedstrijd voor de Domstedelingen. "Jammer genoeg konden we niet winnen, maar ik ben wel blij dat ik geen tegendoelpunt heb geïncasseerd in mijn laatste wedstrijd voor FC Utrecht."

'Newcastle United volgt Pieters'

Erik Pieters staat in de belangstelling van Newcastle United. Afgelopen weekend werd de de verdediger van PSV, tijdens het duel met AZ, gevolgd door trainer Alan Pardew. De oefenmeester moest echter tot de tweede helft wachten, voordat hij de beoogde speler in actie zag komen.

Volgens de Engelse media moet Pieters bij Newcastle United de opvolger worden van José Enrique, die naar alle waarschijnlijkheid naar Liverpool zal vertrekken. Daarnaast zouden The Magpies de ontwikkelingen van Ola Toivonen volgen. Van concrete interesse is echter nog geen sprake.

Mocht Newcastle United zich officieel voor Pieters melden, dan ontstaat er toch een probleem voor PSV. De verdediging van de Eindhovenaren is op dit moment namelijk de achilleshiel. De Tielenaar kreeg vorig seizoen steeds een basisplaats. Gisteren koos Rutten voor een andere oplossing en gaf Abel Tamata de voorkeur boven de 23-jarige voetballer.

Duitse luchtverkeersleiders gaan staken

De vakbond van luchtverkeersleiders in Duitsland (GdF) heeft vakbondsleden opgeroepen het werk dinsdagochtend zes uur neer te leggen. Dat meldde het Duitse persbureau DAPD. De GdF wil zo een beter loonbod afdwingen van de luchtverkeersautoriteit.

Het is de bedoeling dat er dinsdag van 04.00 uur tot en met 10.00 uur niet wordt gewerkt. De bond vindt het laatste bod van de luchtverkeersautoriteit onacceptabel en ziet 'geen alternatief voor een staking'.

Vorige week stapte de luchtverkeersautoriteit naar de rechter, die een vergelijkbare staking verbood. Of de autoriteit deze stap nu herhaalt, is nog onduidelijk.

De GdF eist dit jaar een loonsverhoging van 6,5 procent voor alle zesduizend vakbondsleden. De luchtverkeersautoriteit heeft een lagere loonsverhoging voorgesteld, maar de vakbond verwerpt dit voorstel.

Treyarch veilt spullen voor kinderen werknemer

Ontwikkelaar Treyarch, bekend van Call of Duty, heeft via eBay een aantal gamegerelateerde voorwerpen aangeboden. Dit doen ze om geld op te halen voor de ouders van een overleden medewerker. Het geld is bedoeld om de twee kinderen van de overleden medewerker naar school te kunnen sturen.

De overleden medewerker, Donald Barnes, is eerder dit jaar doodgestoken toen hij voor zijn huis een ruzie tussen twee buren wilde sussen. Zijn 17-jarige dochter was getuige van het incident, haar broertje van 8 heeft het alleen gehoord. De kinderen zijn na het overlijden van hun vader gaan wonen bij hun opa en oma. Treyarch haalt via deze veiling geld op om te zorgen dat de kinderen van Barnes naar school kunnen blijven gaan. De dader van de moord is opgepakt en zit momenteel in de gevangenis.

Onder de voorwerpen waarop geboden kan worden zit onder andere een Call of Duty: Black Ops Prestige Edition die gesigneerd is. De prijs voor dit voorwerp is momenteel zo'n $355. Bekijk alle andere voorwerpen waar op geboden kan worden hier. De veiling duurt nog zo'n één à twee dagen.

Prestige
Gesigneerde Call of Duty: Black Ops Prestige Edition (foto: Treyarch / eBay)

'Deel militairen Kunduz verveelt zich'

Een deel van de 350 Nederlandse militairen in de Afghaanse provincie Kunduz verveelt zich. Er wordt nog gewacht op materieel, waardoor militairen hun tijd doden met lezen, studeren en films kijken, zegt een officier maandag in De Telegraaf. "De verwachting is dat dit nog wel even op zich laat wachten."

Volgens de anonieme officier is het duimendraaien geblazen in het snikhete Kunduz. "De afgelopen weken is hier niet veel gebeurd. De gevoelstemperatuur ligt nu ver boven de 60 graden." Recent zouden wel twee jeeps zijn geleverd, maar niet de spullen om erop te zetten. "Klein stapje in de goede richting."

Het wordt steeds moeilijker om werk te vinden om de militairen bezig te houden. "Dat is nu best lastig aan het worden. Ze vervelen zich al aardig." Ook zouden militairen boos zijn en zich afvragen wat het voor nut heeft om in Kunduz te zijn. De officier vreest baldadigheid onder zijn manschappen.

Een woordvoerder van defensie reageert in de krant begripvol, maar wijst erop dat de missie formeel pas eind deze maand van start gaat. "Zorgvuldigheid gaat boven snelheid. We moeten onze afspraken nakomen en mensen die niet de deur uitgaan, hebben niet veel te doen."

Auto verliest twee wielen op A7

Een automobilist heeft maandagochtend op de A7 in de richting van Zaandam twee wielen verloren. Daardoor zijn tussen Zaandijk en het knooppunt Zaandam twee rijstroken afgesloten, meldt de Verkeersinformatiedienst.

Het incident gebeurde rond 07.40 uur. Hoe de auto de wielen kon verliezen, is niet duidelijk.

Volgens de Verkeersinformatiedienst is het bergen van de auto niet eenvoudig doordat het voertuig nog maar twee wielen heeft. Rond 08.30 uur stond op de A7 richting Amsterdam ongeveer drie kilometer file bij Zaandam.

'Justin Timberlake slaapverwekkend in bed'

Mila Kunis voelde zich tijdens de opnamen van Friends with Benefits zo op haar gemak bij Justin Timberlake, dat ze een dutje deed tijdens een liefdesccène. De twee hebben in de komedie een open relatie.

"Ik heb een klein dutje gedaan", bekent Kunis voor de camera van Novum Nieuws. "Ik zei tegen Justin: ik ben moe, ik doe heel even mijn ogen dicht. Hij vond het prima." Toen de 27-jarige actrice weer wakker werd, zat de scene erop.

Mila bleef voor de film in vorm door regelmatig naar de sportschool te gaan. "Ik ging één keer per week. Hoewel, misschien twee of drie keer in een goede week", vertelt ze. "Ik probeerde aan te komen en deed veel krachttraining." Friends with Benefits is vanaf eind september te zien in de Nederlandse bioscopen.

Ombudsman kritisch over beveiliging DigiD

De veiligheid van de DigiD is ondermaats. Dat zegt Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer maandag in een interview in het AD. Volgens hem blijkt uit klachten dat het 'een zeer zwak beschermd systeem' is. De Ombudsman trok in 2008 al over de beveiliging aan de bel, maar daar is onvoldoende mee gedaan.

Vorige week kwam de digitale handtekening al negatief in het nieuws omdat beveiligingsexperts stelden dat het systeem lek is. Het ministerie liet toen in een reactie weten dat het aantal daadwerkelijke gevallen van fraude erg meevalt. Het zou gaan om enkele honderden gevallen op 50 miljoen transacties.

Volgens Brenninkmeijer is naar aanleiding van zijn rapport in 2008 een extra beveiliging ingebouwd tegen fraude, maar is daar te weinig ruchtbaarheid aan gegeven. "Als je dat niet goed communiceert, heb je er weinig aan. Daarnaast hebben slachtoffers niet altijd in de gaten dat er misbruik wordt gemaakt van DigiD."

De Ombudsman wil dat de informatievoorziening over DigiD direct wordt verbeterd. Zo moet er een duidelijke knop komen op de site van DigiD voor mensen met klachten en problemen. Nu is informatie daarover op de site onvindbaar. "Het is een soort jungle."

Kwakman hekelt fouten ploeggenoten

FC Groningen vervolgde een prima eerste helft bij Roda JC met een slechte tweede helft. De Groningers gaven een 0-1 voorsprong tegen tien Limburgers in de slotfase uit

Uiteindelijk vertrokken de bezoekers met een 2-1 nederlaag uit Kerkrade. Verdediger Kees Kwakman had geen goed woord over voor het geblunder van zijn ploeggenoten. "We zeggen nog in de rust. Let op jongens, geen domme overtredingen, geen dode spelmomenten weggeven. En Tom, Tom Hiariej gaat eerst op de ‘rand zestien' op iemands rug zitten", zei Kwakman tegen Eredivisie Live.

"En ja, sorry, die vrije trap mag er écht niet in. Ik zeg drie keer tegen Brian van Loo 'die lange hoek is voor jou, want wij springen'. En dan nog gaat die bal er drie meter van de paal in. Ja, sorry hoor ... We doen in de tweede helft eigenlijk alles fout wat we voor rust goed doen."

Volgens Kwakman was de nederlaag van Groningen bij Roda JC onnodig. "Hoeveel kansen wil je hebben om tegen tien man 0-2 te maken? 0-3, 0-4? Laten we beginnen met de 0-2. We kregen kans op kans."

Haase nadert top veertig

Op de nieuwste editie van de wereldranglijst bij de mannen is Robin Haase van de 53e naar de 44e plaats gestegen. Afgelopen zaterdag won de Nederlander het ATP-toernooi in Kitzbühel.

Thiemo de Bakker zakte zeven plaatsen en is nu de nummer 107 van de wereld. Thomas Schoorel leverde drie plaatsen in en staat nu 115e.

In de top veranderde er niets. Novak Djokovic blijft de nummer één gevolgd door Rafael Nadal en Roger Federer.

AZ heeft geen idee waar Romero is

Sergio Romero had zich dinsdag bij AZ moeten melden, maar is nog altijd niet in Alkmaar verschenen. De Argentijnse doelman is spoorloos voor de eredivisionist.

Ondertussen doen in Italië geruchten de ronde dat Romero in onderhandeling is met Sampdoria, de club die afgelopen seizoen degradeerde naar de Serie B. Volgens de media is de Argentijn zelfs al rond met de tweededivisionist. Algemeen directeur Toon Gerbrands van AZ heeft geen flauw idee of dat ook daadwerkelijk zo is.

"Dit zit voor mij in de map onbeheersbare zaken. Wij steken er geen energie in, omdat dat toch geen zin heeft. Wij hebben geen enkel idee waar hij uithangt", zegt Gerbrands in De Telegraaf. Ook Chievo zou geïnteresseerd zijn in Romero.

Vorig seizoen had AZ al een akkoord met Genoa over een transfer van elf miljoen euro, maar de doelman wilde destijds wachten op een grotere club. AS Roma was de afgelopen periode voorzichtig geïnteresseerd. Romero zou echter alleen in beeld komen als de transfer van Maarten Stekelenburg was afgeketst.

Matthew McConaughey en Reese Witherspoon in Mud

Matthew McConaughey en Reese Witherspoon nemen waarschijnlijk de hoofdrollen in het drama Mud op zich. De 41-jarige acteur en de 35-jarige actrice zijn daar momenteel over in onderhandeling, schrijft filmvakblad Variety.

De film gaat over de gevaarlijke maar charismatische Mud, gespeeld door McConaughey. Hij is op de vlucht voor de politie en huurlingen, terwijl hij op zoek is naar zijn hartsvriendin Juniper, een rol van Witherspoon. Mud raakt tijdens zijn tocht bevriend met de 14-jarige jongen Ellis, die hem besluit te helpen. Ellis wordt gespeeld door de jonge acteur Tye Sheridan, bekend van de film The Tree of Life.

Producente Lisa Maria Falcone omschrijft het script van de hand van Jeff Nichols als 'een prachtig verhaal met interessante personages die belangrijke lessen leren dankzij levensveranderende omstandigheden.' Het is nog onbekend wanneer de film in de bioscopen moet verschijnen.

Verliezen op Aziatische beurzen lopen op

De verliezen op de aandelenbeurzen in het Verre Oosten liepen maandag, de eerste handelsdag na de historische verlaging van de kredietwaardigheid van de Verenigde Staten, in de loop van de handelsdag op.

Omstreeks 6.00 uur (Nederlandse tijd) noteerde de toonaangevende Nikkei-index een min van 2,1 procent op ruim 9105 punten. De Hang Seng in Hongkong dook 4 procent omlaag, terwijl de Kospi in Seoul 3,9 procent kwijtspeelde.

In China kelderde de Shanghai Composite Index zo'n 4 procent, terwijl de Australische All Ordinaries de daling beperkte tot 1,7 procent.

Verliezen op Aziatische beurzen lopen op
Verliezen op Aziatische beurzen lopen op (Foto: ANP)

Acteur Francesco Quinn (48) overleden

Acteur Francesco Quinn (48) is vrijdag in het Amerikaanse Malibu bij Los Angeles overleden. Dat heeft zijn agent zondag bekendgemaakt, berichtten Amerikaanse media. Hij zou aan een hartaanval zijn overleden.

Quinn, een zoon van de in 2001 overleden acteur Anthony Quinn, debuteerde in 1986 in Oliver Stone's film Platoon en speelde in meer dan 30 films. Hij was ook te zien in series als ER, 24 en NCIS.

Acteur Francesco Quinn (48) overleden
Acteur Francesco Quinn (48) overleden (Foto: ANP)

Geithner: Amerikaanse leningen veilig

De Amerikaanse staatsleningen zijn nog net zo veilig als voor de afwaardering van de kredietwaardigheid van de Verenigde Staten door Standard& Poor's (S&P).

Dat zei Timothy Geithner, de Amerikaanse minister van Financiën zondag (plaatselijke tijd), in een reactie op de historische verlaging van de kredietwaardigheid van het land door het kredietbureau van AAA naar AA-plus.

Geithner uitte zware kritiek op het oordeel van S&P, dat hij "verschrikkelijk" noemde. "Ze hebben blijk gegeven van een gebrek aan kennis over de grondbeginselen van de berekening van het Amerikaanse fiscale budget. Ze kwamen tot precies de verkeerde conclusie", aldus Geithner tegen NBC News.

De minister constateerde dat het onlangs gevoerde "grimmige budgetdebat" voor veel schade heeft gezorgd. "Het gaat een lange tijd duren om te genezen", zo wist hij. Hij heeft er wel vertrouwen in dat China in de toekomst een grote investeerder in Amerikaans staatspapier blijft.

China is de grootste bezitter van Amerikaans schuldpapier, waarvan de rente samenhangt met de kredietwaardigheid van het land en de daaraan gekoppelde rating. Chinese economen verwachten dat het land nu snel zijn risico's zal spreiden, wat impliceert dat de Amerikaanse obligaties van de hand worden gedaan.

Geithner: Amerikaanse leningen veilig
Geithner: Amerikaanse leningen veilig (Foto: ANP)

Huurmoordenaar (13) opgepakt na vuurgevecht

De Mexicaanse politie heeft een 13-jarig meisje opgepakt in de westelijke stad Guadalajara. Ze bekende een huurmoordenaar voor de beruchte drugsbende Los Zetas te zijn. Dat meldden Mexicaanse media zondag.

De tiener raakte met haar kompanen verwikkeld in een vuurgevecht met militairen en agenten. Van de elf vermeende bendeleden wiste de politie naast het meisje nog twee mannen van 35 en 43 op te pakken. Ook zij gaven toe als huurmoordenaar voor de bende te werken.

'Weinig animo voor brommerrijbewijs'

Het aantal kandidaten voor het bromfietsexamen blijft ver achter bij de verwachtingen. In het eerst halfjaar van 2011 deden volgens het CBR vijftienduizend mensen examen, dat is de helft van wat bij de invoering in maart 2010 werd verwacht. Dat schrijft De Telegraaf maandag.

Bovag wijt de tegenvallende interesse aan de lage pakkans van scooteraars zonder rijbewijs. De rijschoolbrancheorganisatie eist dat de politie brommerrijders meer gaat controleren.

Het brommerrijbewijs is ingevoerd om het aantal ongelukken met brommers terug te dringen. Bovag stelt dat daar nu weinig van terechtkomt. "Wij vinden dat niet alleen de politie zijn verantwoordelijkheid moet nemen, ook ouders moeten dit niet accepteren."

Volgens de raad van hoofdcommissarissen valt het aantal brommerrijders zonder rijbewijs wel mee. Een woordvoerder zegt dat uit registraties blijkt dat slechts een paar procent zonder rijbewijs de weg op gaat. Extra controles zouden er niet in zitten. Verkeersminister Melanie Schultz van Haegen laat onderzoek doen naar de invoering van de brommerrijbewijzen.


'Weinig animo voor brommerrijbewijs' (Foto: Novum)

Joran van der Sloot overweegt bekentenis

Joran van der Sloot overweegt in de rechtszaak die binnenkort tegen hem begint te bekennen dat hij Stephany Flores heeft gedood. Dat zei zijn nieuwe advocaat José Jiménez tegen het Peruaanse televisieprogramma El Dominical.

Een bekentenis zou het proces versnellen, aldus Jiménez. Maar of Van der Sloot gaat bekennen hangt af van de tenlastelegging, zo zei de advocaat. Van der Sloots vorige advocaat, Máximo Altez, verklaarde dat hij Flores gedood zou hebben omdat hij werd overmand door een gewelddadige emotie.

De familie van de op 21-jarige leeftijd omgekomen vrouw wil dat Van der Sloot wordt berecht wegens moord met voorbedachte rade. Hij zou haar vermoord hebben om er met haar geld en auto vandoor te kunnen gaan.

Van der Sloot schreef een brief aan het televisieprogramma El Dominical. Daarin zet hij onder andere uiteen dat hij overweegt om van de mogelijkheid gebruik te maken om uitgeleverd te worden aan Nederland.

Joran van der Sloot overweegt bekentenis
Joran van der Sloot overweegt bekentenis (Foto: ANP)

Fremdsprachen

Gratis pro-tip: ook bezopen Duitse jeugd vindt het nog steeds niet leuk als ze “we always win at this” roepen bij een drankspelletje, maar vervolgens verliezen en je het niet kunt laten om op te merken “I would advise against trying this again. You guys have proven yourselves to be quite capable of losing twice in a row before.” Ik heb nog nooit zo'n kille blik terug gehad van Münchenaar Klaus. Gelukkig brachten de anderen meer bier (dat later op de avond vanuit Klaus' ingewanden nog zou belanden op de broek en over de schoenen van mijn broertje).

Kleine vos meest getelde vlinder

De kleine vos is met afstand de meest getelde vlinder in Nederlandse tuinen. Tijdens de jaarlijkse tuinvlindertelling werd de vlinder achthonderd keer gespot. Op gepaste afstand volgde het kleine koolwitje en de atalanta, die ieder respectievelijk 525 en 501 keer geteld werden. Dat meldt een woordvoerder van de Vlinderstichting.

Zondag aan het einde van de dag hadden 360 mensen doorgegeven welke vlinders ze hadden gezien in hun tuin of vanaf hun balkon. Vorig jaar werd de kleine vos ook het vaakst gezien.

In 2009 werd de distelvlinder extreem vaak geteld. Bijna tienduizend keer werd het beest gezien, een jaar later slechts tweehonderd keer. Dit jaar kwam de distelvlinder ook nauwelijks voor. Niets om bezorgd over te zijn, aldus de woordvoerder van de Vlinderstichting. "Deze schommelingen horen nu eenmaal bij de distelvlinder. En 2009 was een absoluut piekjaar."

Boekenmarkt Deventer blijft in trek

Ruim 120.000 mensen hebben zondag de Deventer Boekenmarkt bezocht. Het aantal belangstellenden is gelijk aan dat van afgelopen jaar, meldde de organiserende VVV Deventer zondag.

Met 878 kramen is de boekenmarkt volgens de organisatie al jaren de grootste van Europa. Nog altijd staan er boekverkopers op een wachtlijst om aan het evenement deel te kunnen nemen. De markt is jaarlijks goed voor een omzet aan boeken van circa 880.000 euro.

Het evenement vond de hele zondag plaats langs de IJssel en in de binnenstad van Deventer. Er deden zich geen calamiteiten voor, meldde een woordvoerder van de VVV.

Boekenmarkt Deventer blijft in trek
Boekenmarkt Deventer blijft in trek (Foto: ANP)

ECB gaat actief staatsleningen inkopen

De Europese Centrale Bank (ECB) gaat Italiaanse en Spaanse staatsleningen opkopen. De centrale bank meldde zondagavond zijn programma voor het opkopen van staatsleningen in de eurozone actief in te gaan zetten, in een poging het vertrouwen in de financiële markten terug te brengen.

De ECB verwelkomt verder de recent bekendgemaakte maatregelen van Italië en Spanje om hun begrotingstekorten terug te dringen. De centrale bank benadrukte ook dat de landen in de eurozone zo snel mogelijk de besluiten die in juli tijdens de eurotop zijn afgesproken, in moeten voeren. "Dat is essentieel", aldus de ECB.

ECB gaat actief staatsleningen inkopen
ECB gaat actief staatsleningen inkopen (Foto: ANP)

Bontjas Bruce Lee levert 53.000 euro op

Een bontjas van Bruce Lee heeft bij een veiling in Hong Kong ruim 53.000 euro opgeleverd. Het kledingstuk leverde negen keer zoveel op als verwacht. Dat meldt de BBC zondag.

Lee droeg de jas in 1973 bij het filmen van Game of Death. De film werd nooit afgemaakt, omdat de 32-jarige vechtsportacteur stierf tijdens de opnamen.

Tijdens de veiling gingen twaalf andere voorwerpen onder de hamer, waaronder een brief en een naamkaartje. Alles bij elkaar leverden de spullen, die waren ingebracht door een particuliere verzamelaar, ruim 150.000 euro op. Lee is nog steeds enorm populair in Hong Kong, waar hij woonde voor hij naar de Verenigde Staten verhuisde.

Q-Tip zegt optreden op Lowlands af

Q-Tip heeft zijn optreden op Lowlands afgezegd. Dat meldt de organisatie van het festival zondag. Er wordt gezocht naar een vervanger.

De rapper, oud-voorman van de rapformatie A Tribe Called Quest, heeft zijn hele Europese tournee afgeblazen. De reden is onbekend. Op Twitter meldt Kamaal Ibn John Fareed, zoals Q-Tip eigenlijk heet, dat de concertreeks wordt verplaatst.

Q-tip scoorde met A Tribe Called Quest hits met Can I kick It, Check the Rhyme en Award Tour. Hij bracht drie solo-albums uit en rapte mee in nummers van onder meer Janet Jackson, Beastie Boys en de Chemical Brothers.

Stepanek simpel langs Monfils in finale Washington

Radek Stepanek heeft het tennistoernooi van Washington gewonnen. De 32-jarige Tsjech was in de finale te sterk voor de als eerste geplaatste Gaël Monfils en zegevierde met tweemaal 6-4. Het is de vijfde toernooiwinst uit zijn carrière en de eerste van dit seizoen.

Stepaneks sleutel tot succes was een vroege break in beide sets. In het door regen onderbroken eerste bedrijf was één breekpunt genoeg voor de nummer 54 van de wereld en sleepte hij met 6-4 de set binnen. Het setverlies was een klap voor de Fransman die in de eerste game van de tweede set weer gebroken werd.

De voormalig nummer acht van de wereld behield de voorsprong gedurende de tweede set en serveerde subliem de wedstrijd uit.

[DTM] Uitslag NŁrburgring

Mattias Ekström heeft eenvoudig de DTM-race op de Nürburgring gewonnen. De Zweed bleef op het Duitse asfalt kampioenschapsleider Bruno Spengler en Mike Rockenfeller voor. Renger van der Zande pakte een elfde positie.

In een race die weinig actie kende was het Ekström die vanaf poleposition vertrok en eenvoudig won. Rockenfeller leek op weg naar een tweede stek, maar ging in de voorlaatste ronde in de eerste bocht in de fout, waarna Spengler dankbaar profiteerde en de tweede stek voor zich opeiste. Ralf Schumacher was de enige uitvaller van de dag. De Duitser werd na afloop bestraft na zijn aanrijding met David Coulthard, terwijl de Schot volgens de stewards ook niet vrijuit ging.

Uitslag

Pos. Rijder Team Tijd
1 Mattias Ekström Abt Sportsline 1:11:19.980
2 Bruno Spengler HWA Team +5.533
3 Mike Rockenfeller Abt Sportsline +7.906
4 Timo Scheider Abt Sportsline +13.977
5 Martin Tomczyk Team Phoenix +15.656
6 Jamie Green HWA Team +17.841
7 Edoardo Mortara Team Rosberg +18.917
8 Gary Paffett HWA Team +19.696
9 Filipe Albuquerque Team Rosberg +22.516
10 Oliver Jarvis Abt Sportsline +35.080
11 Renger van der Zande Persson +35.717
12 Miguel Molina Abt Sportsline +37.252
13 Christian Vietoris Persson +38.090
14 Susie Stoddart Persson +45.201
15 Maro Engel Mücke +50.747
16 Rahel Frey Team Phoenix +1:06.678
17 David Coulthard Mücke +1 Ronde
DNF Ralf Schumacher HWA Team +48 Ronden


Stand

Pos. Rijder Team Punten
1 Bruno Spengler HWA Team 47
2 Martin Tomczyk Team Phoenix 40
3 Timo Scheider Abt Sportsline 29
4 Jamie Green HWA Team 24
5 Mattias Ekström Abt Sportsline 21
6 Mike Rockenfeller Abt Sportsline 20
7 Ralf Schumacher HWA Team 17
8 Oliver Jarvis Abt Sportsline 10
9 Gary Paffett HWA Team 10
10 Edoardo Mortara Team Rosberg 9
11 Maro Engel Mücke 3
12 Tom Kristensen Abt Sportsline 2
13 Filipe Albuquerque Team Rosberg 1
14 David Coulthard Mücke 1

Game of the Decade-toernooi - Dag 22

Vandaag dag 22 van de Game of the Decade-competitie. Welk van de onderstaande games is volgens jou het meest Game of the Decade-waardig? Stem mee in de poll op FOK!games. Grand Theft Auto IV was de grote winnaar van gisteren en zal in de volgende ronde terugkeren.

Burnout 2: Point of Impact
Netjes rijden is in de race-game Burnout 2: Point of Impact net zo belangrijk als het tegen je tegenstanders aanrijden en mooie crashes te veroorzaken. Je kan onder andere ook rondrijden in Los Angeles, New Mexico en de Rocky Mountains. Het spel is voor PlayStation 2, Xbox en GameCube verschenen.

Disgaea: Hour of Darkness
Turn-based strategy RPG. De koning van de Netherworld is dood en demonen strijden om de macht. De zoon van de koning wordt na twee jaar wakker en probeert de troon terug te veroveren. Het spel is exclusief voor PlayStation 2 verschenen.

LEGO: Star Wars
Luke, Obi Wan en R2D2. In deze game met LEGO-blokjes zijn ze allemaal present. Speel het verhaal uit Star Wars na met LEGO-figuurtjes. Met LEGO kun je alles bouwen, dus ook een game en allerlei dingen in de game, als je maar de juiste LEGO-blokjes hebt. Het spel heeft een goed geintegreerde co-op modus.

Lost Odyssey
In dit tweede project van de studio Mist Walker speel je de rol van Kaim, die veroordeeld was tot het leven van 1000 jaar in zijn huidige wereld. Hij weet niks van zijn verleden of van zijn toekomst. Als speler zul je Kaim meemaken tijdens vele van de levens die hij lijdt. Je zult zijn families zien, hoe hij meermalen verliefd wordt en geen conflict uit de weg gaat. Dit alles in een wereld waarin de mensheid langzaam de beschikking krijgt over duistere magische krachten.

Odin Sphere
Odin Sphere is een sprookje dat je gaandeweg wordt verteld, gezien door de ogen van vijf verschillende personages, opgedeeld in vijf verschillende boeken. Je begint als Gwendolyn, een Valkyrie en ook nog eens dochter van de koning, Odin. Gwendolyns zus sterft op het strijdveld, en geeft haar zusje als laatste daad een Psypher, een soort speer die Phozons kan opslaan en uiteraard over krachten beschikt die verder gaan dan die van een gewone speer.

Rome: Total War
In de strategie-game Rome: Total War is het de bedoeling om te overwinnen, heersen en manipuleren in het Romeinse Rijk. Speel met onder meer Grieken, barbaren en Egyptenaren en wordt de nieuwe heerser van het gehele rijk. De game verscheen in 2004 exclusief voor pc en heeft twee uitbreidingen gekregen.

Paper Mario: The Thousand Year Door
Een 2D avontuur waarbij Mario er wederom op uit gaat om princes Peach te redden. Het langverwachte 2e deel in de Paper Mario serie heeft de subtitel The Thousand Year Door gekregen.

Valkyrie Profile 2
Deze game speelt zich honderd jaar voor Lenneth's tale af. Valkyrie Silmeria was vroeger een loyale volgeling van Odin, maar na een conflict maakte Odin een mens van haar. Het mens dat haar geest zou dragen was Alicia, prinses van Dipan. Silmeria's weggestopte bewustzijn wordt later wakker in Alicia waardoor er twee zielen gevangen zitten in een lichaam. Silmeria 'leeft' hierdoor weer en dat is een situatie waar Odin niet blij mee is.

Laatste reviews en specials
review
Romancing Saga 3
special
Fun met Funda #175 - Een pareltje, rijp voor de sloop
review
Star Wars Jedi: Fallen Order
review
Age of Empires II: Definitive Edition
review
Death Stranding
review
Blu-ray: Fast & Furious: Hobbs & Shaw
©FOK.nl e.a.