FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 27 juli 2011

Boze ServiŽrs steken grenspost Kosovo in brand

Een boze menigte van zo'n tweehonderd Serviërs heeft woensdag in het noorden van Kosovo een grenspost bekogeld met brandbommen. Enkele uren eerder had een speciaal politieteam zich juist teruggetrokken uit het gebied. Vooralsnog zijn er geen meldingen van gewonden.

Woensdag beëindigde een speciaal team van de Kosovaarse politie een operatie die tot doel had de controle over twee betwiste grensposten in het door Serviërs gedomineerde noorden over te nemen.

Nicolas Hawton, een woordvoerder van de Europese politiemacht in Kosovo, veroordeelde de aanval en riep de bevolking op kalm te blijven. Volgens Hawton zijn vredesmilitairen van de NAVO en Europese agenten gestuurd om een aanval op een tweede grenspost te voorkomen. Volgens onbevestigde berichten zouden er vuurgevechten tussen Servische burgers en NAVO-militairen hebben plaatsgevonden.

De Servische president Boris Tadic riep op tot een 'direct einde' aan het geweld in Noord-Kosovo. Volgens Tadic 'verdedigen de hooligans die verantwoordelijk zijn voor het geweld noch Servië, noch de Servische bevolking'.

Maandag had de Kosovaarse premier Hashim Thaci opdracht gegeven tot de missie om twee controleposten over te nemen. De politiemacht wilde hiermee een verbod op goederen uit Servië afdwingen als vergelding voor een vergelijkbare maatregel van de Servische regering. De politieactie en de overname van een controlepost lokte een reactie uit van Kosovaarse Serviërs die probeerden te verhinderen dat ook een tweede controlepost werd overgenomen. Hierbij kwam een agent om het leven.

Kosovo riep in 2008 de onafhankelijkheid uit. Servië weigert de nieuwe staat te erkennen en Serviërs die in het noorden van Kosovo wonen weigeren de Kosovaarse autoriteiten te erkennen. De Kosovaarse regering heeft opgeroepen tot steviger actie in het noorden. Ze verwijt de politiemacht van de EU in het land terughoudend op te treden tegen Serviërs die de autoriteit van de regering in Pristina weigeren te erkennen. De controleposten in het noorden werden bemand door Serviërs die zich niet hielden aan de instructies vanuit Pristina.

Het geweld is een ernstige tegenslag voor pogingen van de NAVO een overeenkomst te sluiten die Kosovaarse functionarissen de leiding geeft over de controleposten.

De bevelhebber van de NAVO in Kosovo, Erhard Bühler, sprak met Servische regeringsfunctionarissen om tot een oplossing te komen, maar slaagde hier niet in.

Olifanten vertrappen mensen in Nepal

Wilde olifanten hebben woensdag in het zuidoosten van Nepal een VN-kamp voor vluchtelingen uit Bhutan aangevallen en zeker twee mensen vertrapt. Verscheidene hutten in het kamp werden door de dikhuiden vernield, zei Gehanath Bhandari, de belangrijkste bestuurder in het district Jhapa.

Overstromingen tijdens het moessonseizoen dwingen olifanten in het naburige India naar Nepal. Daar vernielen zij geregeld boerderijen en vallen zo nu en dan mensen aan.

Volgens Bhandari probeerden diverse vluchtelingen de olifanten weg te jagen uit een maïsveld, waarna de dieren zich op het vluchtelingenkamp richtten.


Olifanten vertrappelen mensen in Nepal (Foto: Novum)

Belgische politicus geschokt over mail Breivik

De Belgische politicus Tanguy Veys is geschokt dat hij een e-mail heeft ontvangen van Anders Behring Breivik, die bekend heeft een dubbele aanslag te hebben gepleegd in Noorwegen. Dat heeft hij woensdag gezegd. De e-mail werd vrijdag verstuurd naar ruim duizend e-mailadressen, negentig minuten voor de explosie in Oslo.

Veys, die voor de rechtse partij Vlaams Belang in het Belgische parlement zit, zei woensdag Breivik nooit ontmoet te hebben of van hem te hebben gehoord. Hij zei 'niets te maken te willen hebben met een terreurdaad'.


Belgische politicus geschokt over mail Breivik (Foto: Novum)

Woning beschoten in Tilburg

Een woning in Tilburg is dinsdagnacht beschoten door onbekenden. De bewoners van het pand aan de Ruwerstraat ontdekten woensdagochtend dat op het rolluik en de voordeur was geschoten, meldt de politie.

De bewoners deden de ontdekking omstreeks 10.30 uur. 's Nachts hadden zij tussen 02.00 en 04.00 uur wel knallen gehoord, maar ze dachten dat er vuurwerk werd afgestoken.

De politie vermoedt dat met een klein kaliber vuurwapen is geschoten. Het motief voor de schietpartij is nog onduidelijk.

Justin Bieber zet Jezus-tattoo tegelijk met vader

Justin Bieber en zijn vader Jeremy hebben gelijktijdig een tatoeage laten zetten. Onder de linkeroksels van de beide Bieber-mannen staat Yeshua te lezen, het Hebreeuwse woord voor Jezus. Op internet circuleren foto's van vader en zoon in de tattooshop.

De 17-jarige popster en zijn vader lieten de inktplaatjes dit voorjaar in hun lijven graveren. Zijn vader, die meerdere tatoeages heeft, hield daarbij de hand van zijn zoon vast. De Canadese Bieber is zeer gelovig en bidt voor ieder optreden en heeft nu dus de naam van zijn spirituele leider in zijn lichaam gegrift.

De tatoeage was voor het eerst te zien toen Bieber in mei vakantie vierde met zijn vriendin Selena Gomez. Vorig jaar liet het tieneridool een tatoeage van een vogel op zijn lies zetten.

Man mogelijk broer van eigen kind

Een Australiër is naar de rechter gestapt om een gedwongen DNA-test te laten afnemen bij zijn vader, zijn kind, de moeder van het kind en van zichzelf. De man is bang dat zijn bloedeigen vader de vader is van zijn kind. De moeder heeft namelijk bekend dat zij met zijn vader naar bed is geweest.

De rechtbank heeft moeten aanhoren dat de man al in 2003 een DNA-test had laten afnemen bij zijn kind. Hieruit is gebleken dat de kans dat hij de vader van zijn kind is maar liefst 99,998 procent is. Desondanks heeft de beste man hier geen reet aan. Een nauwe bloedverwant heeft namelijk dezelfde kans de vader te zijn.

De vermeende vader van het kind, die de rechtszaak indiende, had in 1993 tweemaal seks met de moeder van het kind. Pas in 2003 of 2004 wilde het kind, dat nu een tiener is, wel eens weten wie zijn of haar vader was. Hoewel het DNA-onderzoek de jongere Australieër als de vader aanwees, rees bij hem de twijfel omdat zijn vader ook over de vrouw was heen geweest.

Nu, jaren later, heeft de man alsnog besloten er een rechtszaak van te maken. De moeder wil namelijk geld zien voor de opvoeding van haar kind. Omdat de Aussie niet van plan is te dokken voor andermans kind, heeft hij besloten de moeder voor de rechter te slepen.

Dode vrouw Wijbosch levend begraven

Een vrouw uit Veghel die in december dood werd aangetroffen in een bos in Wijbosch, is levend begraven. Dat meldt het televisieprogramma TROS Vermist. De politie is woensdagavond niet bereikbaar voor commentaar.

Het levenloze lichaam van de vrouw werd op 13 december door een voorbijganger in een bos bij Wijbosch gevonden. Ze was 10 september als vermist opgegeven. De vrouw bleek door een misdrijf om het leven te zijn gekomen.

De 44-jarige ex van de vrouw werd in juni opnieuw opgepakt voor de dood van de vrouw. De man, eveneens uit Veghel, werd al op de dag van de vondst van het lichaam aangehouden. Een week later kwam hij vrij, omdat er geen reden was hem langer vast te houden. De politie bleef hem wel zien als verdachte.

Nieuwe feiten die tijdens het onderzoek naar voren zijn gekomen, leidden ertoe dat hij opnieuw is aangehouden. De man zit nog steeds vast. Een 51-jarige man uit Uden die ook in juni werd gearresteerd in verband met de zaak, zou inmiddels weer op vrije voeten zijn.

PlayStation Store Update

Ook deze week is er weer een lading nieuwe content te vinden in de online winkel van Sony. De speciale Section 8 bundel met gratis DLC is enkel deze week verkrijgbaar, volgende week zul je voor hetzelfde bedrag enkel de basisgame krijgen. Daarnaast gelden de speciale summersale aanbiedingen nog tot en met 3 augustus.

PlayStation 3 games
* 3D Ultra Mini Golf Adventures (€ 9.99)
* Dead Block (€ 9.99)
* Section 8: Prejudice - Special Offer Bundel (€ 12.99)

Demo's
* 3D Ultra Mini Golf Adventures
* Dead Block

PSP Essentials

* Toy Story 3 (€ 9.99)
* Split/Second: Velocity (€ 9.99)
* Tron: Evolution (€ 9.99)

Extra content
* Call of Duty: Black Ops
 -Annihilation Pack (€ 14.49 - vanaf donderdag 28 juli)
* DiRT 3
 -X-Games Asia Track Pack (€ 3.99)
 -Super Teams Pack (€ 2.99 - Bevat onderstaande vier Packs)
 -Brembo Racing Team Pack (€ 0.99)
 -Mobil 1 Performance Team Pack (€ 0.99)
 -Team Yokohama Pack (€ 0.99)
 -Texaco Racing Team Pack (€ 0.99)
* Dynasty Warriors: Gundam 3
 -Extra set of Mobile Suits (€ 3.99)
* Dynasty Warriors 7
 -New Weapon: Great Axe (€ 0.99)
 -Original Costume Pack 2 (€ 4.99)
 -Original Costume Pack 3 (€ 4.99)
* EyePet
 -Lucky Dip Vehicles 1 (Gratis)
* Homefront
 -Fire Sale Map Pack (€ 2.49)
* L.A. Noire
 -The Consul's Car - Traffic Case (€ 3.99)
* ModNation Racers
 -Junkyard Props Pack (€ 4.99)
* MotorStorm: Apocalypse
 -Muerte: Ace of Spades Event Pack (Gratis)
* Rock Band 2
 -Silverstein - "Burning Hearts" (€ 1.49)
 -Timeless Miracle - "Curse the Werewolf" (€ 1.49)
 -Rishloo - "Katsushika" (€ 1.49)
 -Texas in July - "Magnolia" (€ 1.49)
 -Jukebox the Ghost - "Shizophrenia" (€ 1.49)
* Rock Band 3
 -Yes Pack 01 (€ 6.59 - Bevat onderstaande)
 -Heart of the Sunrise (€ 1.49)
 -I've Seen All Good People (€ 1.49)
 -Owner of A Lonely Heart (€ 1.49)
 -South Side of the Sky (€ 1.49)
 -Starship Trooper (€ 1.49)
* Test Yourself
 -Attention (€ 1.99)
 -Memory (€ 1.99)
* Buzz!: The Ultimate Music Quiz (PSP)
 -Rock Idols Quiz (€ 3.99)

Trailers
* Section 8: Prejudice - Launch Trailer
* Anarchy Reigns - Whistling Trailer
* Dragon Age 2 Legacy - Trailer
* Renegade Ops - Game Modes Trailer
* PixelJunk Shooter 2 - Online Battle Trailer

Overig
* L.A. Noire - Avatars (€ 0.25 per stuk - 17 maal)
* The Studio - Fantasy Mountain Dynamisch thema (€ 1.99)
* The Studio - Vibrant Shapes Statisch thema (€ 1.99)
* Lama - Bungalow Terrace thema (€ 1.99)
* Lama - Cute Kitten thema (€ 1.99)
* Lama - Ice Queen thema (€ 1.99)
* Lama - Lake Spa thema (€ 1.99)
* Lama - Machine Gun thema (€ 1.99)
* Leviathan - Food Frenzy: Apples! thema (€ 1.99)
* Leviathan - Food Frenzy: Cake! thema (€ 1.99)
* Leviathan - Food Frenzy: Chocolate! thema (€ 1.99)
* Leviathan - Food Frenzy: Grapes! thema (€ 1.99)
* Leviathan - Food Frenzy: Strawberry! thema (€ 1.99)
* Smobile - Blue Tiger Camo thema (€ 1.59)
* Disruptive - Electric Rain thema (€ 1.59)
* Disruptive - Frog thema (€ 1.59)

Nepagenten bestelen Polen

Vier Polen die dachten in Nederland auto's te kunnen kopen, kwamen bedrogen uit. De paar duizend euro aan contanten die zij met dit doel op zak hadden, werd hun op slinkse wijze afhandig gemaakt door dieven die zich voordeden als politieagenten. Dat meldt de politie woensdag.

De Polen waren maandag vanuit hun thuisland vertrokken naar Nederland, waar ze in een hotel in Waalwijk overnachtten. Toen ze dinsdagochtend op de Midden-Brabantweg reden, werden ze door een andere automobilist in een groene Volvo gemaand te stoppen. In de Volvo zaten nog twee handlangers. Het drietal was gekleed in vrijetijdskleding.

De autokopers werden aangesproken met het woord 'Polizei' en de nepagent vroeg of zij geld bij zich hadden. Toen de Polen dat beaamden, moesten zij hun geld afgeven om het op echtheid te controleren. De berovers gingen er vervolgens vandoor in de richting van Den Bosch en lieten de Polen beteuterd achter.

Bij de diefstal zijn geen wapens gebruikt. Ook raakte niemand gewond.

Veroordeeld om whisky morsen bij president

Een Zuid-Afrikaan die whisky morste nabij president Jacob Zuma is daarvoor woensdag veroordeeld. In september wordt de strafmaat vastgesteld en aanklagers hebben gevraagd om een boete.

De Zuid-Afrikaan, Daryl Peense, morste vorig jaar bij paardenrennen in Durban wat van zijn whisky in de buurt van de president. Naar eigen zeggen was hij dronken en is de vloeistof op niemand terechtgekomen. "Het heeft mijn leven verwoest", aldus Peense. Hij zei dat de kosten voor de rechtszaak hem financieel geruïneerd hebben.

Vergunning voor verhuizing orka Morgan

Het Dolfinarium in Harderwijk heeft van het ministerie van Economische zaken, Landbouw en Innovatie een vergunning gekregen om orka Morgan te verhuizen naar een dierenpark in Tenerife. Dat laat het Dolfinarium woensdag weten.

Dat de vergunning binnen is, betekent niet dat Morgan direct naar de adoptiefamilie op het Canarische eiland verhuist. Eerst moet een rechtszaak worden afgewacht omdat dierenactivisten verenigd in de Orka Coalitie naar de rechter zijn gestapt om de verhuizing te voorkomen.

Morgan werd vorig jaar in de Waddenzee aangetroffen en verblijft sindsdien in Harderwijk. Volgens wetenschappers kan de jonge orka niet vrijgelaten worden omdat het dier in de natuur alleen goede overlevingskansen heeft als ze met haar familie wordt herenigd. De Orka Coalitie, betwist de onafhankelijkheid van de deskundigen en willen dat Morgan haar vrijheid terugkrijgt.

Het Dolfinarium betreurt dat de Orka Coalitie een rechtszaak heeft aangespannen om het vervoer tegen te houden. "Dit betekent vertraging in het proces en dat is niet in het belang van Morgan. Zij heeft zo snel mogelijk contact met soortgenoten nodig", zegt directeur Marten Foppen.


Vergunning voor verhuizing orka Morgan (Foto: Novum)

Rusland wil ISS in 2020 in zee laten storten

De Russische ruimtevaartorganisatie Roscosmos is van plan om in 2020 het enorme internationale ruimtestation ISS in zee te laten storten. Volgens onderdirecteur Vitaly Davidov kan het station 'niet in de ruimte worden achtergelaten' als het wordt afgedankt.

In een verklaring op internet zei Davidov woensdag dat het ruimtestation uit zijn baan om de aarde moet worden gehaald en 'gecontroleerd moet neerstorten zodat er geen ruimteafval achterblijft'.

Het immense ISS is de grootste ruimtepost ooit gebouwd en kan soms vanaf de Aarde met blote oog worden gezien. Het bestaat inmiddels uit meer dan tien modules die gebouwd zijn door de Verenigde Staten, Rusland, Canada, Japan en de Europese ruimtevaartorganisatie ESA.

Rusland heeft in 2001 na vijftien jaar in gebruik te zijn geweest het ruimtestation Mir in de Stille Oceaan laten storten.

Medailles Londen 2012 grootste ooit

De medailles op de Olympische Spelen van Londen 2012 zijn de grootste, de zwaarste en de breedste ooit. De plakken werden woensdag, precies een jaar voor de start, door prinses Anne gepresenteerd op het Londense Trafalgar Square. De pronkstukken wegen tussen de 375 en de 400 gram en meten 85 millimeter.

De medailles zijn ontworpen door een Britse kunstenaar. Aan de ene kant van de medaille pronkt de Griekse godin van de overwinning Nike, aan de andere kant schittert een afbeelding met vijf symbolische Londense elementen, waaronder rivier de Theems.


Londen 2012: Grootste medailles ooit (Proshots)

Dragon Quest Monsters: Joker 2 verschijnt in oktober

Het Japanse rollenspel Dragon Quest Monsters: Joker 2 voor de Nintendo DS ligt vanaf 7 oktober in de winkel. Dat maakt Nintendo woensdag bekend. De game verscheen begin vorig jaar al in Japan.

Dragon Quest Monsters: Joker 2 is een afgeleide van de populaire rollenspelserie Dragon Quest. De game deed het met meer dan een miljoen verkochte exemplaren goed in het land van de rijzende zon. Het was voor Nintendo reden genoeg om de game uiteindelijk ook naar het Westen te brengen.

In Dragon Quest Monsters: Joker 2 moeten spelers monsters verzamelen om sterker te worden en vijanden te kunnen verslaan. Wanneer spelers een monster tegenkomen kan die worden getemd om later tegen andere monsters te gebruiken. De game vertoont grote gelijkenissen met de populaire Pokémon-serie.


Dragon Quest Monsters: Joker 2 verschijnt in oktober

T. Dekker gaat voor Garmin-Chipotle rijden

Zoals verwacht zal Thomas Dekker vanaf augustus in actie gaan komen voor de continentale formatie Garmin-Chipotle. Het team heeft dit nog niet officieel bekend gemaakt, omdat dit pas mag vanaf 1 augustus volgens de regels van de UCI.

De van een dopingschorsing terugkerende Dekker zal normaal gesproken zijn rentree maken in de Ronde van Portugal, die op 4 augustus van start gaat. Momenteel houdt de oud-Rabobankrenner zijn conditie op peil in kermiskoersen en criteriums.

Garmin-Chipotle is de opleidingsploeg van ProTeam Garmin-Cérvelo. De ploegleider van die formatie, Johnathan Vaughters houdt de vooruitgang van Dekker al een tijd in de gaten.


Thomas Dekker gaat voor Garmin Chipotle rijden (Proshots)

Uitslagen oefenduels 27 juli

De profclubs zijn bezig met de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Daarbij horen ook oefenduels. FOK!sport zet dagelijks de uitslagen voor je op een rijtje.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
De Graafschap
Raterink (2), Hairemans, Jansen
Orduspor (Tur) 4-1
FC Groningen
Pedersen, Bacuna, Matavz
FC Volendam 3-0
N.E.C. Nijmegen Real Mallorca (Spa)
Castano
0-1
FC Utrecht Málaga (Spa)
Duda, Júlio Baptista, Van Nistelrooy
0-3
Nottingham Forrest (Eng)
Anderson
PSV
Wijnaldum (2), Mertens
1-3

[CL] Uitslagen derde voorronde (27/07/2011)

Vanavond werden de overige wedstrijden gespeeld in de derde voorronde van de Champions League. Hieronder de uitslagen van deze partijen. Volgende week worden de returns afgewerkt.

Uitslagen derde voorronde Champions League

Thuis Uit Uitslag
HJK Helsinki (Fin) Dinamo Zagreb (Kro) 1-1
Odense BK (Den) Panathinaikos (Gri) 1-1
FC Kopenhagen (Den) Shamrock Rovers (Ier) 1-0
Maccabi Haifa (Isr) NK Maribor (Hon) 2-1
Standard Luik (Bel) FC Zürich (Zwi) 1-1
Benfica (Por) Trabzonspor (Tur) 2-0
Rosenborg BK (Noo) Viktoria Plzen (Tsj) 0-1

Storing KPN door kapot kastje

De storing die dinsdagnacht het communicatiesysteem van hulpdiensten in Zuid-Holland platlegde, is veroorzaakt doordat tijdens werkzaamheden een knooppunt instabiel is geworden. Toen het zogenoemde cross-connectkastje werd gereset vielen alle 6200 verbindingen die op het knooppunt samenkomen een paar uur weg. Dat meldt een woordvoerder van KPN woensdagavond.

Vanwege de storing werd het communicatiesysteem van de veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid, een groot deel van Rotterdam en een klein deel van Hollands-Midden platgelegd. Ook konden metro's in Rotterdam niet rijden omdat niet met de bestuurders kon worden gecommuniceerd.

Waardoor het kastje instabiel werd, is nog onduidelijk. "Dit kan niet gebeuren. Het is vrijwel nog nooit voorgekomen. Het is heel bijzonder wat hier is gebeurd", aldus de zegsvrouw van KPN.

Hoogerland winnaar Acht van Chaam

Johnny Hoogerland heeft de Acht van Chaam op zijn naam geschreven. De renner van Vacansoleil was in Noord-Brabant Fränk Schleck en Niki Terpstra te snel af.

Hoogerland heeft in de afgelopen weken in de Tour de France de harten veroverd van de Nederlandse wielervolgers. Hij reed enkele dagen rond in de bolletjestrui en was daarna betrokken bij een bizarre valpartij, toen hij en Juan Antonio Flecha werden aangereden door een auto.

Naast 33 hechtingen leverde het hem dat ook veel sympathie op in binnen- en buitenland. Zijn woonplaats Yerseke besloot hem daarop te huldigen, wat vanmiddag ook gebeurde.


Johnny Hoogerland winnaar Acht van Chaam (Proshots)

AgŁero twittert: "Ik ben City-speler"

Sergio Agüero stapt definitief over naar Manchester City. De aanvaller maakt dat zelf bekend via zijn officiële Twitter-account.

"Ik ben nu al speler van Manchester City. Ik ben erg blij met deze club en met deze stad. Iedereen bedankt voor het verwelkomen en de ontvangst!", zo twittert Agüero vanavond. Daarmee is er definitief een einde gekomen aan de transfersoap rondom de Argentijn. Manchester City en Atlético Madrid moeten het nieuws nog wel definitief bevestigen.

Eerder vandaag liet Agüero via hetzelfde medium al op weg te zijn naar de Engelse club. "Net geland in Manchester. We hoeven slechts nog enkele details af te ronden", schreef de Argentijn. "Alles is verder in kannen en kruiken."

City zal diep in de buidel moeten tasten voor de aanvaller, die begin dit jaar zijn contract bij Atletico Madrid met twee jaar verlengde tot medio 2014. Naar verluid kost Agüero zo'n 42 miljoen euro. Ook Real Madrid had lange tijd interesse in de Argentijn, die nu dus definitief voor een Engelse transfer kiest.


Agüero: "Ik ben City-speler" (Foto: proshots)

Amieux (N.E.C.) loopt zware blessure op

Remy Amieux heeft tijdens een oefenwedstrijd tussen zijn ploeg N.E.C. Nijmegen en Real Mallorca (0-1) mogelijk een zware blessure opgelopen. De verdediger kreeg een harde trap op de enkel van Prats Bastides Addon, die direct mocht inrukken met een rode kaart.

Amieuw heeft in ieder geval een enkelblessure opgelopen. Er wordt gevreesd dat de speler, die sinds vorig seizoen uitkomt voor de Nijmegenaren, ook zijn kuitbeen gebroken heeft.

Diouf mag vijf jaar niet voor Senegal spelen

De nationale ploeg van Senegal zal het vijf jaar zonder El-Hadji Diouf moeten stellen. De nationale voetbalbond schorste de aanvaller wegens negatieve uitlatingen in de pers. Diouf had in verschillende media opmerkingen gemaakt over corruptie in Afrika.

Een van de opmerkingen van de aanvaller van Blackburn Rovers was dat het 'hele Afrikaanse voetbal corrupt' is. Ook zou hij nog geld tegoed hebben van de Senegalese voetbalbond.

Vrouw voor gerecht voor inschakelen huurmoordenaar

Een vrouw van 20 jaar uit Tilburg moet zich maandag voor de rechtbank in Breda verantwoorden omdat ze begin dit jaar een huurmoordenaar zou hebben ingeschakeld om de vriend van haar moeder om het leven te laten brengen. De vrouw werd in april opgepakt toen de opdrachtnemer naar de politie stapte, meldt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie.

De vrouw en de opdrachtnemer voerden volgens Omroep Brabant via MSN gesprekken over de liquidatie. De man besloot de moord echter niet te plegen, maar stapte naar de politie. Hij wordt daarom niet vervolgd.

De advocaat van de verdachte zei tegen de omroep dat de vrouw en de vriend van haar moeder een conflict hadden. Ze zou hem bang hebben willen maken door de opdracht en het betalingsbewijs te laten zien.

Fťdrigo heeft ziekte van Lyme

Pierrick Fédrigo draaide tot nu toe een stroef seizoen. De renner van FDJ had na een succesvol 2010 de ambitie om het dit jaar nog beter te doen, maar dit kwam er niet uit. Hij oogde moe en wist afgezien van een tweede plaats in de GP de Plumelec-Morbihan geen grote resultaten neer te zetten.

Nu lijkt de oorzaak eindelijk bekend te zijn. De renner met de mijnwerkersneus blijkt de ziekte van Lyme te hebben, dat hij opliep na een tekenbeet. De teamdokter van FDJ, Gérard Guillaurne, zei tegen L'Équipe dat Fédrigo met antibiotica behandeld zal gaan worden en hoopt dat hij weer snel volledig fit in actie kan komen.

Blatter: "Ik ben geen dictator"

Mohamed Bin Hammam, die onlangs voor het leven werd geschorst door de FIFA, heeft zich zeer negatief uitgelaten over Sepp Blatter, de baas van de FIFA. Volgens Bin Hammam gedraagt Blatter zich als een dictator. De Zwitser ontkent op zijn beurt en vind zichzelf juist iemand die  veel samenwerkt.

"Ik ben geen dictator. Ik werk juist samen met heel veel mensen", aldus Blatter. De etische commissie van de FIFA schorste Bin Hammam omdat hij officials uit de Caraïben zou hebben omgekocht met 40.000 dollar. Hiermee zou hij Blatter, die inmiddels herkozen is, mogelijk hebben verslaan.

De voorzitter van de wereldvoetbalbond reageerde niet op de uitspraken van Bayern München-voorzitter Karl-Heinz Rummenigge. Ook hij haalde flink uit naar Blatter. "Blatter zegt dat hij schoon schip maakt, maar niemand gelooft hem. Dat zegt volgens mij genoeg. De FIFA is verworden tot een geldmachine."

Alonso: "We moeten blijven doorontwikkelen"

Ferrari doet het momenteel prima. Coureur Fernando Alonso is echter nog niet helemaal tevreden. Het team moet volgens de rijder blijven ontwikkelen, willen ze nog iets tegen het machtsblok van Red Bull beginnen. Op het circuit in Hongarije hoopt Alonso vooruitgang te boeken.

"We hebben al veel goed gemaakt, als je kijkt naar de eerste races van dit seizoen", aldus de Spanjaard. "Maar daar moet nog een stap bijkomen, zoals ik al vaker heb gezegd. We komen nog steeds iets te kort, vooral in de kwalificatie. Daar kunnen we in de race inderdaad iets aan doen, maar je kan niet altijd zomaar even wat plaatsen goedmaken, zoals we deden in Monaco, Valencia, Silverstone en op de Nürburgring."

"Op de Hungaroring zou het wat meer zomers moeten zijn en dat mag ook wel, want ik heb schoon genoeg van dat miezerige weer wat we hadden in Engeland en Duitsland. Dat geldt niet alleen voor mij, maar ook voor de auto. Die werkt echt beter als het warmer is dan de dertien graden van afgelopen zondag."


Alonso na podiumplaats (foto: proshots)

Politie Japan voorbereid op protest dolfijnenjacht

Japanse politieagenten en de kustwacht hebben woensdag in Taiji, in het zuidwesten van Japan, getraind op het achtervolgen van een boot en het arresteren van actievoerders. De oefening werd gehouden ter voorbereiding op de jaarlijkse dolfijnenjacht die in september van start gaat en naar verwachting veel buitenlandse betogers aantrekt.

Aan de veiligheidstraining namen ongeveer honderd agenten deel. De agenten oefenden met een schip met meerdere activisten dat de baai bij Taiji binnen wilde varen en visnetten wilde vernielen. Het schip werd achtervolgd en de kustwacht bracht de boot activisten tot staan. Aan land bekwaamden agenten zich in het aanhouden van activisten. De oefening verliep zonder problemen.

In de baai bij Taiji is in 2009 in het geheim de film The Cove opgenomen. De schokkende scène waarin een tiental vissers de dieren bang maken en vangen leidde tot wereldwijde kritiek, maar Japan verdedigt zich door te stellen dat de dolfijnenjacht een traditie is. Veel Japanners hebben echter nog nooit dolfijnenvlees gegeten. Door het succes van The Cove wordt Taiji overspoeld met buitenlandse actievoerders, waaronder de leden van Sea Shepherd.

"We begrijpen dat mensen verschillende standpunten hebben over de dolfijnenjacht in Taiji, maar we moeten hard optreden tegen acties als vandalisme, smaad, het betreden van verboden gebied en het lastigvallen van mensen, die overduidelijk een misdaad zijn", zei de gouverneur van Wakayama vorige week.

Japan staat toe dat jaarlijks twintigduizend dolfijnen worden gevangen. Slechts tweeduizend worden in Taiji gevangen, maar de jacht in het dorp heeft de aandacht getrokken, omdat het in het dorp gebruikelijk is de dieren naar de kust te drijven en ze vervolgens in ondiep water om te brengen. Normaal gesproken worden de dieren met een harpoen op open zee gedood.


Politie Japan voorbereid op protest dolfijnenjacht (Foto: Novum)

Vrouw loopt brandwonden op in zorgcentrum

Een 82-jarige vrouw heeft bij een woonzorgcentrum in Amsterdam ernstige brandwonden aan haar handen opgelopen door een fout van het personeel. Het centrum is onderdeel van zorggroep Osira Amstelring, dat sinds half maart onder verscherpt toezicht van de Inspectie voor de Gezondheidszorg staat.

De vrouw verbleef op de revalidatieafdeling om te herstellen van een beenwond. Half juli werd ze bij het wassen alleen gelaten, omdat de verzorger dacht dat ze zichzelf wel zou redden. 'Een grote fout', geeft directievoorzitter Rob van Dam van Osira toe op de Amsterdamse zender AT5.

De vrouw had juist begeleiding nodig omdat ze ooit lepra heeft gehad en daardoor niet goed kan inschatten hoe heet water is. De boze familie van het slachtoffer trok bij de Amsterdamse stadszender aan de bel omdat ze de vrouw zelf naar het ziekenhuis moesten brengen.

De dochter van de vrouw heeft een letselschadeadvocaat in de arm genomen. De betrokken medewerker heeft een waarschuwing gekregen.

S. Lens ontkent interesse in El Hamdaoui

Sigi Lens heeft verbaasd gereageerd op de opmerkingen van Danny Blind. Volgens de technisch directeur van Ajax heeft Mounir El Hamdaoui over belangstelling niet te klagen.

Lens heeft naar eigen zeggen echter helemaal geen aanbiedingen ontvangen. "Ik vraag me af over welke aanbiedingen Blind het heeft", zo vertelt hij aan NuSport. "We hebben onlangs nog om de tafel gezeten met de Ajax-directeuren Jeroen Slop en Henri van der Aat. Zij lieten nadrukkelijk weten dat er geen interesse was voor Mounir. Dat klopt ook, anders hadden wij dat wel geweten toch?"

El Hamdaoui werd eerder in verband gebracht met PSV, waar trainer Fred Rutten liet weten dat de Marokkaan welkom was in Eindhoven. Concreet werd de club echter nog niet en Lens liet dan ook weten nog geen contact te hebben gehad met de Eindhovense club.

El Hamdaoui zou een voorkeur hebben voor een buitenlandse transfer, maar zou volgens Lens wel oren hebben naar een transfer naar PSV. Momenteel komt de Marokkaanse aanvaller uit voor Jong Ajax, waar hij gister liet weten 'geen problemen mee te hebben'. Eerder sloeg hij een uitnodiging van het Turkse Trabzonspor af.

Huisman vanwege bloedwaarden niet op EK

Skater Sjoerd Huisman zal niet op het EK inline-skaten, wat op 6 augustus in Zwolle plaatsvindt, verschijnen. De bloedwaarden van de Nederlands kampioen zijn niet goed en kunnen op dit moment niet medisch verklaard worden. Huisman is hierdoor niet fit genoeg om mee te rijden tijdens het EK.

joerd Huisman heeft zich moeten terugtrekken uit de selectie voor de marathon op het Europees Kampioenschap inline-skaten, op 6 augustus in Zwolle.

"Op een EK moet je honderd procent zijn, op vijftig procent meedoen gaat niet. Ik wil alleen meedoen als het zin heeft, en dat is momenteel niet het geval", reageerde de Nederlander. "Het is lichamelijk niet haalbaar om te starten. Er wordt onderzocht wat de oorzaak van de verkeerde bloedwaarden zijn, maar tot nu toe zijn er slechts aanwijzingen."

OM zoekt Nederlandse ontvangers manifest Breivik

Het Openbaar Ministerie bekijkt of Nederlanders van de verdachte Anders Behring Breivik zijn manifest toegestuurd hebben gekregen. Een woordvoerder van het landelijk parket heeft dat woensdag gezegd.

Het OM wil weten of er sprake is van een of meer Nederlandse geadresseerden en wie dat dan zijn. "Iedereen is momenteel internationaal aan het onderzoeken of hij medestanders of medeplichtigen heeft."

Wanneer het OM klaar is met het bestuderen van de lijst van ontvangers, is nog onduidelijk. Of eventuele Nederlandse ontvangers aan een nader onderzoek worden onderworpen, weet de woordvoerder nog niet. "Dat is afhankelijk van bijvoorbeeld of ze het manifest bijvoorbeeld gewild of ongewild hebben ontvangen."

De verdachte heeft gezegd dat er meerdere cellen in Westerse landen zijn en nog twee in Noorwegen.

'Pensioenfondsen willen niet meebetalen aan steun'

De Nederlandse pensioenfondsen hebben er geen zin in een bijdrage aan het reddingsplan voor Griekenland te leveren. Dat meldt RTL Nieuws, dat een brief in handen heeft die de sector begin juli naar minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) heeft gestuurd.

Vorige week bereikten de eurolanden een nieuw akkoord over steun aan Griekenland. Tot 2014 bedraagt het pakket 159 miljard euro. Tot en met 2019 loopt dit nog op tot boven de 210 miljard euro. De private sector draagt hier een deel aan bij.

RTL Nieuws meldt dat ING en de Rabobank die bijdrage wel willen leveren, maar dat de pensioenfondsen terughoudend zijn. In de brief zou staan dat pensioenfondsbestuurders de wettelijke plicht hebben de belangen te behartigen van werknemers, werkgevers en gepensioneerden, maar dat de belangen van de Griekse overheid of Griekse burgers daar niet bij horen. De pensioenbestuurders zouden daarom niet kunnen ingaan op een verzoek van De Jager om steun voor het Griekse herstelplan.

Een woordvoerder van de pensioenfederatie stelt dat dit standpunt niet is gewijzigd. Of dit betekent dat de pensioenfondsen niets gaan bijdragen, kon de zegsman echter niet vertellen. Wie het bedrag dat de fondsen voor hun rekening zouden moeten nemen gaat betalen als die inderdaad de hand op de knip houden, wil het ministerie van Financiën niet zeggen.

Hersenschudding voor United-aanvaller Hernandez

Manchester United-spits Javier Hernandez heeft gisteren tijdens de training een lichte hersenschudding opgelopen. De 23-jarige Mexicaan heeft uit voorzorg een nacht in het ziekenhuis doorgebracht, meldt een woordvoerder van de Engelse voetbalclub. "We hebben de benodigde voorzorgsmaatregelen getroffen."

Hernandez liep de kwetsuur op tijdens een oefensessie in de Red Bull Arena in New Jersey, waar de ploeg van Sir Alex Ferguson zich voorbereidde op een oefenduel met MLS All-Stars. De Engelse landskampioen is momenteel op trainingskamp in de Verenigde Staten. Het is nog niet bekend wanneer Hernandez zijn rentree kan maken.

De 29-voudig Mexicaans international kende vorig seizoen een uitstekend debuutjaar voor United. Hernandez veroverde vrijwel meteen een basisplaats en scoorde dertien keer in 27 competitieduels.


Hersenschudding voor United-aanvaller Hernandez (Foto: Novum)

Machinist eist geld van ouders zelfmoordenaar

Het zit Klaus en Martha S. niet mee. Tweeënhalf jaar geleden werd hun 20 jarige zoon aan stukken gereden door een trein. De bewuste treinmachinist eist nu echter nog geld ook van het Duitse echtpaar. Sinds het drama heeft hij namelijk te kampen met nachtmerries.

In januari 2009 was het weer eens raak voor de 52-jarige treinbestuurder. Bij het station van Rehdorf, even ten westen van Neuremberg, wierp Stefan zich voor de trein. Stoppen had geen zin meer en de jongeman werd vermorzeld onder tientallen tonnen staal.

De machinist dacht echter een wild dier te hebben geraakt en sloeg er geen acht op. Op de terugweg checkte hij en dacht nog steeds een hert te hebben geraakt. Pas de derde keer zag hij bij de rampplek het lichaam van een jongen.

Het leven van de Duitser veranderde hierna in een hel. Telkens werd hij geplaagd door nachtmerries en kreeg hij het beeld van een verminkt lijkt niet van zijn netvlies. Via zijn vrouw werd aanvankelijk 15.000 euro schadevergoeding geëist, maar de rechter heeft dit bedrag laten verlagen naar 5.000 euro. De nog altijd rouwende ouders van Stefan, die gisteren niet in de rechtbank aanwezig waren, hebben nu twee weken de tijd om te beslissen of ze akkoord gaan met de schikking.

MoldaviŽ stopt orgaanhandelaars

Zeven mensen zijn in Moldavië gearresteerd wegens orgaanhandel. Dat hebben de Moldavische autoriteiten woensdag gezegd. Volgens het Moldavische OM maakten de zeven deel uit van een internationaal netwerk dat sinds 2001 de organen van elf Moldaviërs liet verwijderen.

Arme Moldaviërs werden door de groep overgehaald om een nier te verkopen voor 2760 tot 6920 euro. Diegenen die bereid waren een orgaan te verkopen werden naar een kliniek in Turkije gebracht waar de operatie werd uitgevoerd. Het onderzoek naar de orgaanhandel begon in 2003.

Moldavië is een van de armste landen in Europa. Het gemiddelde maandsalaris ligt op zo'n 190 euro.

Twente-spits Parker keert terug naar Zuid-Afrika

FC Twente heeft afscheid genomen van Bernard Parker. De 25-jarige Zuid-Afrikaan vertrekt naar Kaizer Chiefs uit zijn geboorteland. Parker kwam in de zomer van 2009 over van Thanda Royal Zulu, maar wist in Enschede nooit een basisplaats te veroveren. In januari werd hij nog een halfjaar uitgeleend aan het Griekse Panserraikos.

Parker kwam in totaal tot zeventien optredens voor FC Twente. Daarin wist hij geen doelpunten te maken. De 34-voudig international speelde voor zijn komst naar Nederland ook nog een halfjaar voor Rode Ster Belgrado.


Twente-spits Parker keert terug naar Zuid-Afrika (Foto: Novum)

Verkrachter loopt al 12 dagen met stijve

Een Zimbabwaanse verkrachter heeft maandag de sympathie van de rechter en aanklager weten te wekken. Ze hadden het met Phumuzani Ndlovu te doen omdat hij al twaalf dagen met een erectie rondloopt.

De beste man moest onlangs voor de rechter verschijnen omdat hij twee weken geleden een 15-jarig meisje zou hebben verkracht. De man uit Nyamandlovu kwam op een nogal ongebruikelijke manier de rechtbank binnen. Ndlovu hield namelijk bij het binnentreden een hand voor zijn zaakje.

Op de vraag waarom, legde de man direct een bekentenis af. Hij vertelde dat hij sinds de verkrachting op 13 juli al met een stijve tampeloeris rondloopt. Hij is ervan overtuigd dat hij is betoverd en vroeg om tijdelijke vrijlating opdat hij hulp kan inschakelen voor het verslappen van zijn genotsknots.

De rechter bleek opvallend mild voor de arme drommel. "We zijn niet tegen het op borgtocht vrijlaten van u", zo vertelde de rechter. "Wij doen dit vanuit een menselijk oogpunt." Ndlovu moet nu op 15 augustus weer voor de rechtbank verschijnen.

De beste man heeft het meisje opgehaald van een bus en had naar eigen zeggen de hele nacht vrijwillige seks met haar. De volgende dag bleek zijn erectie echter niet te verdwijnen. Hij besloot het meisje op te zoeken bij haar school, maar werd tegengehouden door een paar leraren. Deze belden de oma van het meisje, die op dier beurt weer de politie inschakelde. De Zimbabwaan kan voor 10 jaar achter tralies verdwijnen.

Kinderen Constanza voorlopig nog bij Conny

Conny Breukhoven kan voorlopig nog moederen over haar kleinkinderen. Soraya en Semmy, de kinderen van Breukhovens adoptiedochter Constanza, blijven vooralsnog bij hun oma wonen. Dat bepaalde bureau Jeugdzorg.

Constanza en haar partner Mohammed brachten hun kinderen onder bij Conny omdat ze zelf nog geen vaste thuisbasis hadden. Inmiddels zijn de twee, die rond kerst de kluis van Hans Breukhoven zouden hebben geplunderd, verhuisd en willen ze graag weer een gezinnetje vormen met hun kinderen.

"Natuurlijk is het een grote teleurstelling", reageert Constanza in SBS Shownieuws op het oordeel van Jeugdzorg. "Deze week zijn we volop op pad geweest. De kinderkamer is helemaal in orde en we hebben een speelkamer met heel veel speelgoed. Als het dan niet doorgaat, is het een grote teleurstelling."

Lichtpuntje voor Constanza, die inmiddels is veroordeeld voor de kluisroof en in hoger beroep gaat, is dat het besluit dan Jeugdzorg nog niet definitief is. "Ze willen ons nieuwe huis eerst checken en konden op zo'n korte termijn nog geen besluit nemen.

Helft mannen dumpt dikke vrouw

Vrouwen kunnen maar beter oppassen dat ze een beetje op hun lijn letten. Bijna de helft van alle mannen is namelijk bereid hun vriendin keihard te dumpen als ze een volgevreten mokkel wordt. Dit blijkt uit een grootscheeps onderzoek van Cosmopolitan en Askmen.com.

Maar liefst zeventigduizend Amerikanen werd hun mening gevraagd over hun partner. Van de mannen antwoordde maar liefst 48 % dat ze het liefst hun vriendin zouden willen inruilen als de kilootjes er bij haar aanvliegen. Vrouwen zijn wat dat betreft een stuk milder. Slechts een op de vijf wil van manlief af als hij een buikje ontwikkelt.

Uit dezelfde enquete is tevens gebleken dat een op de drie mannen van mening is dat hun vrouw na haar veertigste lelijker wordt. Een kwart van de mannen denkt dat dit pas gebeurt als zij de vijftig is gepasseerd. Bij de vrouwen denkt slechts 23 procent dat een mooie kerel nooit minder aantrekkelijk wordt.


Al Bundy weet wel raad met dikke vrouwen...

Transfergeruchten woensdag

Met nog iets meer dan een maand te gaan in de transferperiode vliegen de geruchten weer in de rondte. Omdat veel geruchten met betrekking tot Nederlandse clubs door FOK!sport gepost worden, worden hier de belangrijkste geruchten vanuit het buitenland kort weergegeven. 

Manchester United CEO David Gill heeft manager Sir Alex Ferguson tegengesproken door te zeggen dat United nog één grote aankoop wil doen deze zomer. Het was een tijd stil rond Wesley Sneijder maar de geruchten doen nu weer volop de ronde dat de Nederlander richting Manchester vertrekt. Het blijft echter onduidelijk wie er nou daadwerkelijk naar Engeland verhuist. AS Roma-spits Mirko Vučinić wordt ook steeds vaker genoemd met betrekking tot The Red Devils, en volgens zijn manager is een transfer dichtbij. Verder is United hard op zoek naar jong talent en worden er drie Braziliaanse spelers in verband gebracht met de ploeg van Ferguson. Het zou gaan om Ganso (20), Lucas (18) en Adryan (16) die gezamenlijk 45,5 miljoen euro moeten kosten. (Daily Mail, Telegraph, Caughtoffside)

Ibrahim Afellay lijkt zijn laatste wedstrijd in het shirt van Barcelona te hebben gespeeld, mits de geruchten geloofd moeten worden. Meerdere sites melden dat Tottenham Hotspur geïnteresseerd is in de speler, en vandaag is naar buiten gekomen dat ook Juventus de Nederlandse middenvelder graag voor 4,5 miljoen euro wil kopen. The Spurs zijn verder nog geïnteresseerd in Álvaro Negredo, die 20,5 miljoen euro moet kosten, en Juan Mata, een speler die ook op het lijstje van Arsenal staat. (Cleansheetsallround, Footybunker, Talksport)

Frank Arnesen, directeur van sportzaken van Hamburger SV, heeft gezegd dat Eljero Elia niet te koop is. De Duitse club wil de Nederlander graag behouden. Elia werd in verband gebracht met onder andere Chelsea en Juventus. (goal.com)

In het kamp van Arsenal lijkt één saga te ruste te zijn gelegd nadat Samir Nasri  tegen de club heeft gezegd dat hij komend seizoen in Londen blijft. De wens van Arsène Wenger om Karim Benzema vast te leggen lijkt dichterbij te zijn gekomen nadat er geruchten klonken dat José Mourinho de Fransman heeft aangeboden voor 28 miljoen euro. De coach van de Spaanse ploeg hoopt zo een overgang van Manchester City-aanvoerder Carlos Tévez naar de Madrilenen te kunnen bekostigen. De transfersaga rond Cesc Fàbregas heeft ondertussen een politiek tintje gekregen nadat James Cameron, de minister-president van Groot-Brittannië, in aanwezigheid van de Spaanse minister-president Jose Luis Zapatero zei dat hij hoopt dat Fàbregas blijft. (Daily Star, Caughtoffside, Metro)

Frank West vertelt in Dead Rising 2: Off The Record-trailer

In Dead Rising 2: Off The Record is de hoofdrol weer weggelegd voor nieuwsfotograaf Frank West, die niet speelbaar was in het originele vervolg op Dead Rising. Frank, die in het eerste deel al liet zien dat hij aardig creatief zombies kan slachten, vertelt in de nieuwe trailer over zijn journalistieke prestaties en lijkt enigszins gefrustreerd dat iedereen alleen nog maar met hem over zombies wil praten. Voor die frustratie lijkt hij echter een gezonde uitlaatklep gevonden te hebben.

Frank West is letterlijk "back in the game" en op 14 oktober zullen gamers met een Xbox 360, PS3 of pc Fortune City (on)veilig kunnen maken in Dead Rising 2: Off The Record.

De Bakker twijfelt over KitzbŁhel

Thiemo de Bakker weet nog niet of hij volgende week kan meedoen aan het ATP-toernooi in de Oostenrijkse plaats Kitzbühel. De Nederlander zegt dat hij fysieke klachten heeft overgehouden aan zijn uitschakeling bij het toernooi in het Kroatische Umag.

"Ik kreeg last van mijn nek en van mijn rug. Ik laat me even onderzoeken en besluit daarna of ik kan spelen in Oostenrijk," aldus de Bakker die het grasseizoen juist oversloeg om te werken aan zijn fitheid.

Ali B neemt Liesbeth List onder handen

Liesbeth List, Rob de Nijs en Imca Marina gaan meedoen in het nieuwe seizoen van Ali B op Volle Toeren. Dat vertelt Ali B woensdag in RTL Boulevard. Samen met zijn vrienden is Ali B bezig met een nieuw seizoen van het succesvolle programma.

Ook Corry Konings, Ronnie Tober en Armand maken deel uit van het tweede seizoen van Ali B op volle toeren. In dit televisieprogramma laat Ali B iconen uit de Nederlandse muziek kennismaken met rappers uit zijn vriendenkring. Vervolgens maken zij een remake van elkaars nummers.

"Het gaat over de levens van de artiesten van vroeger en nu. En iedereen heeft zijn eigen verhaal, wat dat betreft is elke aflevering anders", vertelt de rapper. "We hebben wel geprobeerd om elke aflevering andere liedjes te maken.

Arie Boomsma presenteert homo thema-avond

Arie Boomsma en Claudia de Breij gaan de homo thema-avond Flikker Op! presenteren. Aan de vooravond van het Amsterdam Gay Pride weekend gaan de twee presentatoren onderzoeken hoe het staat met homoseksualiteit in Nederland.

De acceptatie van homoseksualiteit in Nederland en de verantwoordelijkheid van de media zijn thema's die deze avond aan bod komen. Onder meer regisseur Tim Oliehoek en journaliste Margriet van der Linden laten hun licht schijnen op deze kwesties. Acteur Ferry Doedens vertelt over de eerste homozoen in Goede Tijden, Slechte Tijden.

Voor Boomsma is het niet de eerste keer dat hij een programma presenteert waar homoseksualiteit centraal staat. Eerder presenteerde hij Uit De Kast, waarbij jongeren voor het oog van de camera voor hun homoseksualiteit uitkomen. "De homo-emancipatie lijkt in Nederland voltooid, maar er heerst soms nog een tamelijk harde opstelling tegenover homoseksualiteit", vertelt Boomsma.

"Als publieke omroep en programmamaker wil je bijdragen aan tolerantie en acceptatie door belangrijke maatschappelijke onderwerpen bespreekbaar te maken." Flikker Op! is 4 augustus te zien op Nederland 3.

Finale WK-voetbal 2014 op 13 juli in BraziliŽ

Het wereldkampioenschap voetbal in Brazilië begint over 3 jaar op donderdag 12 juni en eindigt op zondag 13 juli. Dat heeft de FIFA vandaag bekendgemaakt. De eindstrijd staat voor Rio de Janeiro uitgeschreven. De wereldvoetbalbond geeft de speelstad voor de openingswedstrijd in oktober vrij.

Brazilië treedt in de zomer van 2014 voor de tweede keer op als gastheer van de beste voetballers van de wereld. De vijfvoudig wereldkampioen verloor in 1950 voor eigen publiek in de finale van Uruguay. De Confederations Cup wordt in 2013 van 15 tot 30 juni in Brazilië afgewerkt.

Pornoster geeft gratis blowjobs weg

Wie gratis wil worden afgezogen, moet even een vliegtuig naar Los Angeles boeken. Pornoster Kelly Shibari verwent namelijk mannen met haar mond, en dat gratis en voor niks.

De Japanse pornoster had onlangs beloofd gratis te stokslobberen indien Japan het WK Damesvoetbal zo winnen. Aldus geschiedde, en belofte maakt nu eenmaal schuld. Kelly neemt als tegenprestatie jouw paarsgepunte lans in haar mond.

"Japan heeft zoveel meegemaakt dit jaar", verklaart de BBW-pornoster. "Aardbevingen, tsunami's, een nucleaire ramp... De dames van het voetbalteam hebben tijdens de trainingen hier erg onder geleden. Het is een knappe prestatie dat ze dan ook nog gewonnen hebben!"

Hoewel Japan de finale van de VS heeft gewonnen, woont Kelly nog altijd in het Amerikaanse Los Angeles. Wie dus wil worden gepijpt, moet naar de VS afreizen. "Maar dat mag de pret niet drukken", besluit ze.


'Voor niks mag je mijn hele mond volspuiten'

Patricia Paay brengt eerbetoon aan homo's

Patricia Paay dompelt zich volgende week onder in de Nederlandse homoscene. De diva vaart met haar eigen boot mee tijdens de grachtenparade van de Gay Pride en brengt brengt haar nummer Gay Sera Sera voor het eerst ten gehore.

"Ik had het echt even nodig", zegt Paay over haar homonummer. "Gay Sera Sera is positief en gezellig. Het dak gaat eraf met dat nummer. Ik kan niet wachten om het voor een groot publiek te doen." Paay brengt het liedje vrijdag ten gehore tijdens de finale van de Mister Gay Netherlands verkiezing.

De diva is, net als Junglemeisje Britt Dekker, een van de juryleden. "Als iemand glamour herkent, is het Patricia Paay wel", vindt de organisator van de Mr. Gay verkiezing. "Ze is een van de echte Nederlandse diva's en past perfect bij de glitter en glamour van de Gay Pride."

Om dat te onderstrepen vaart Paay dit jaar voor het eerst met haar eigen boot mee tijdens de grachtenparade, die volgende week zaterdag plaatsvindt. "Het wordt een over the top-boot met over the top-mensen. Een en al overdreven glitter en glamour. Ik hou van de Gay Pride, het is een bijzonder evenement, echt een celebration of love."

SEH heeft handen vol aan dildoproppers

De Slowaakse SEH's, de afdeling Spoedeisende hulp, worden overspoeld met liefhebbers van kinky seks. Het aantal patiënten die zich melden met een vastzittende dildo is schrikbarend toegenomen.

"Mensen zien deze speeltjes als een grap", waarschuwt de woordvoerder van de gezondheidsorganisatie Banska Bystrica. "Ze trekken echter een zware wissel op onze middelen."

Artsen van de SEH's in Slowakije hebben dan ook de noodklok geluid wegens de verstopte seksspeeltjes. "Vroeger hadden we slechts een of twee van deze gevallen per jaar. Nu krijgen we tientallen van deze gasten per maand. Je zou nooit kunnen geloven welke voorwerpen waar in het lichaam blijven steken."

Mallya: "Regelwijzigingen zorgen voor geldverspilling"

Force India-eigenaar Vijay Mallya vindt dat de voortdurende reglementswijzigingen de Formule 1 onnodig duur maken. De Indiër weet dat de autosportfederatie FIA wil dat er in de sport geld bespaard wordt, maar iedere tussentijdse aanpassing van het technisch reglement zorgt voor verkwisting van de beschikbare middelen.

"Elke wijziging kost ons geld, energie en soms ook competitiviteit," zei Mallya op de officiële site van de Formule 1. "Wanneer het reglement veranderd wordt, heeft dat heel veel impact op kleine, onafhankelijke teams zoals Force India. Een wijziging van het technische reglement heeft natuurlijk op elk team invloed, maar voor de grote jongens is het vaak alleen een kwestie van hoe snel ze daarna nog zijn, terwijl het voor kleine teams ook nog eens een financiële kwestie is."

"Als er een verandering wordt doorgevoerd, of zelfs als een regel wordt verduidelijkt, betekent het namelijk dat we onze auto moeten aanpassen. Dat is vervelend, want we investeren veel tijd en geld in het bouwen van onze auto of het maken van een doorontwikkeling, en dan kom je er in zo'n geval ineens achter dat je de reglement verkeerd geïnterpreteerd hebt," zei Mallya die vindt dat de sport zo onnodig duur wordt.

"Er is een testverbod, het windtunnelgebruik is beperkt en er zijn allerlei budgetrestricties, maar als we ons eigen ontwikkelingsprogramma voor de auto continu moeten omgooien omdat de regels niet duidelijk zijn, blijven we onnodig geld uitgeven. Voor de grote teams maakt dat misschien niet uit, maar kleinere renstallen moeten zich hier wel druk om maken. Het zou veel beter voor ons zijn als de regels van tevoren worden vastgelegd en wij voor aanvang van het seizoen kunnen uitstippelen hoe we onze auto gedurende het jaar willen verbeteren."

Stel laat kinderen alleen op zeilboot

Een Nederlandse man en een vrouw zijn in Brazilië aangehouden omdat zij hun drie jonge kinderen alleen op een zeilboot voor de kust van Rio de Janeiro hadden achtergelaten. Het stel was een hapje gaan eten bij vrienden op een andere boot. Dat melden Braziliaanse media.

De ouders hadden hun kinderen dinsdagavond op de boot zo'n driehonderd meter van de Yacht Club in de Baai van Guanabara alleen gelaten. Een visser zag een huilend kind op de boot, waarna de hulpdiensten werd ingeschakeld. Zij haalden een baby van 7 maanden, een meisje van 2 en een jongen van 4 jaar oud van het schip.

De kinderen waren bang, melden de media. Zij werden door de brandweer naar de jachthaven gebracht. Het stel verklaarde dat het oudste kind radiocontact met de ouders kon maken als dit nodig was. Het stel is op borgtocht vrijgelaten.

Eagles-spits Van der Biezen naar Polen

Koen van der Biezen verruilt de Jupiler League voor de Poolse competitie. De spits van Go Ahead Eagles tekent een driejarig contract bij Cracovia Kraków. Recent maakte Sparta-spits Johan Voskamp een soortgelijke transfer.

Cracovia Kraków is een club met Nederlandse invloeden. Tomasz Rzasa is er namelijk technisch directeur. Hij speelde jaren in de Eredivisie en heeft dus nog veel contacten in Nederland. Van der Biezen ontmoet bij zijn nieuwe club bijvoorbeeld landgenoot Hesdey Suart, voormalig NEC-speler Saidi Ntibazonkiza en de Poolse middenvelder Arek Radomski, die ook een verleden heeft in het Nederlands betaald voetbal.

Voor Go Ahead Eagles is het vertrek van de 26-jarige Van der Biezen een aderlating. De spits uit Nuland maakte in 57 duels in de Jupiler League namelijk 29 goals voor de club uit Deventer. Eerder kwam Van der Biezen uit voor FC Den Bosch, dat hem wegplukte uit de opleiding van FC Utrecht.

Jochie (15) heeft seks met vriendin (13): werkstraf

In Zweden is een 15-jarige jongen veroordeeld wegens seks met zijn vriendin. Het meisje is namelijk slechts 13 lentes, en dat is in het Scandinavische land veel te jong om de liefde te bedrijven.

De bronstige puber moest gisteren voor de rechtbank van Helsingborg verschijnen. Hoewel de ontknaapte knaap blijft volhouden dat de relatie vrijwillig was, was de rechter er nog niet zo zeker van. Er is geen bewijs dat de seks vrijwillig was en het is niet duidelijk of er geen sprake is van aanranding.

Het meisje, tijdens de vrijpartijen 13 jaar en 10 maanden jong, biechtte in februari aan haar moeder op een vriendje te hebben dat haar regelmatig uitwoonde. Moeders was het niet eens met de relatie en stapte naar de politie.

De jongen ontkende iets strafbaars te hebben gedaan. Het meisje en hij waren stapelgek op elkaar en de wellustige handelingen werden met haar volledige instemming voltrokken. Een lagere rechtbank sprak de jongen in mei vrij van seks met een minderjarige. Een hogere rechtbank oordeelde gisteren dat de jongen ondanks zijn leeftijd wel degelijk strafbaar is en veroordeelde hem tot een werkstraf.

Ferrari werkt aan betere pitstops

Het Formule 1-team van Ferrari heeft gemeld dat het hard werkt om de pitstops te verbeteren. De Italianen behoorden begin dit seizoen tot de langzamere renstallen in de F1 met het wisselen van de banden, maar inmiddels is deze achterstand grotendeels weggewerkt.

Toch is er nog werk aan de winkel, want Sebastian Vettel wist Ferrari-coureur Felipe Massa in de laatste ronde van de Grand Prix van Duitsland in de pits te passeren. "We hebben sinds het begin van het seizoen al problemen tijdens de pitstops. Die zijn we nu stap voor stap aan het oplossen," zei het hoofd operationale zaken van de renstal uit Maranello, Diego Ioverno.

"We hebben dit jaar veel meer pitstops en daardoor gaan er ook vaker dingen fout, niet alleen bij ons maar ook bij andere teams. Wij hebben vooral problemen met de wielmoeren. In Engeland hebben we een nieuwe geïntroduceerd en hadden we meteen de snelste pitstops in de race. In Duitsland gebruikten we dezelfde wielmoer, maar deze blijkt nog niet perfect. Bij de laatste bandenwissel van Felipe raakte de wielmoer los van de wheelgun, waardoor we anderhalve seconde verloren. We hebben dus nog wat werk voor de boeg."

'Overnemen artikelen aan banden gelegd'

Het overnemen van artikelen uit nieuwsmedia kan niet zomaar. Nieuwsmedia kunnen een auteursrechtvoorbehoud maken, waardoor voor het overnemen van stukken moet worden betaald. Dat concludeert NDP Nieuwsmedia, de brancheorganisatie voor nieuwsbedrijven, na een uitspraak die het gerechtshof in Leeuwarden deze week deed.

NDP Nieuwsmedia had de provincie Flevoland voor de rechter gesleept. Die maakte tot 2009 knipselkranten met artikelen uit dag- en weekbladen zonder daarvoor te betalen. Het hof heeft geoordeeld dat dat niet mag als media een auteursrechtvoorbehoud hebben gemaakt (in de colofon).

Volgens NDP Nieuwsmedia heeft de uitspraak niet alleen gevolgen voor het opstellen van knipselkranten, maar ook voor bijvoorbeeld het overnemen van artikelen op websites.

Pot-indeling voor kwalificatie WK 2014

Nederland is tijdens de loting voor de kwalificatie van het WK van 2014 in Brazilië aangewezen als groepshoofd. Zo vermijdt Oranje dubbele confrontaties met landen als Duitsland, Engeland en Spanje. Landen als Rusland, Frankrijk en Turkije kunnen wel getroffen worden.

De loting voor de kwalificatie voor het WK van 2014 vindt komende zaterdag plaats in de Braziliaanse plaats Rio de Janeiro. Het Nederlands elftal zal in de kwalificatiepoule vier of vijf opponenten treffen. De groepswinnaars plaatsen zich rechtstreeks voor het eindtoernooi. De acht beste nummers twee strijden in een play-off om de overige plaatsen.

Pot-indeling voor kwalificatie WK 2014

Pot Landen
1 Spanje, Nederland, Duitsland, Engeland, Portugal, Italië, Kroatië, Noorwegen, Griekenland
2 Frankrijk, Montenegro, Rusland, Zweden, Denemarken, Slovenië, Turkije, Servië, Slowakije
3 België, Zwitserland, Israël, Ierland, Tsjechië, Bosnië-Herzegovina, Wit-Rusland, Oekraïne, Hongarije
4 Bulgarije, Roemenië, Georgië, Litouwen, Albanië, Schotland, Noord-Ierland, Oostenrijk, Polen
5 Armenië, Finland, Estland, Cyprus, Letland, Moldavië, Macedonië, Azerbeidzjan, Faroër
6 Wales, Liechtenstein, IJsland, Kazachstan, Luxemburg, Malta, Andorra, San Marino

RKC huurt Ten Voorde van N.E.C.

RKC Waalwijk huurt dit Eredivisieseizoen Rick ten Voorde van N.E.C. Nijmegen. De 20-jarige spits wordt door de Nijmegenaren verhuurd aan de promovendus om ervaring op het hoogste niveau op te doen.

"Rick is een jonge spits, die goed bij RKC Waalwijk past. Hij is uit het goede hout gesneden, heeft drive en wil zich bewijzen in de Eredivisie en bij RKC. Hoewel hij een spits is, is hij ook een echte teamspeler," meldde RKC-trainer Ruud Brood.

Ten Voorde kwam in het shirt van N.E.C. tot nu toe in twee seizoenen tot 23 optredens. Hij heeft bij de Nijmegenaren nog een doorlopend contract tot medio 2014.

Junglemeisje Britt wil geen FOK!kers

Britt Dekker geniet van alle aandacht die ze sinds Echte Meisjes in de Jungle krijgt van mannen. De 19-jarige blondine krijg veel liefdesverklaringen, maar sommige zijn erg vreemd. "Gedichten van gamers en berichten van oudere mannen. Die zijn vies, dus dat verwijder ik meteen", vertelt Dekker woensdag aan Radio 538.

Een gamer of gothic is volgens Dekker niets voor haar. "Dat zijn van die kluizenaars, van die jongens die de hele dag in een donker kamertje zitten. Ik ga toch liever naar buiten." Tussen de vele liefdesverklaringen zitten volgens Britt maar bar weinig goede kandidaten. "Voordat ik naar de jungle ging, had ik helemaal geen vijftig liefdesbrieven in mijn Hyves-box, nu wel. Maar er zijn maar een aantal leuke jongens."

Dekker voelt zich vereerd met de aandacht, maar of ze tijd heeft voor een date is nog maar de vraag. Vorige maand vertelde de realityster dat ze helemaal geen tijd heeft voor de liefde. "Ik ben wel single, maar het is nu veel te druk."

De blondine twijfelt bovendien of alle liefdesbrieven wel met de juiste intenties zijn geschreven. "Je weet nooit of mannen het voor jou doen of omdat ze het doen omdat je beroemd bent."

[WK] Griekenland en China in waterpolofinale dames

Griekenland en gastland China treffen elkaar in de WK-finale bij het waterpolo. De Griekse dames waren in Shanghai met 14-11 te sterk voor Italië. China won in de verlenging nipt met 13-12 van Rusland, dat twee jaar terug in Rome brons pakte. Griekenland bereikte nooit eerder de eindstrijd op een WK. De finale wordt vrijdag gespeeld.

China en Rusland stonden aan het eind van de reguliere speeltijd met 9-9 gelijk. In de verlenging ging thuisfavoriet China met de zege aan de haal. Yi Wang en Yating Sun scoorden beiden vier keer voor de Aziatische waterpolosters. Nadezhda Fedotova en Ekaterina Tankeeva waren de topscorers aan Russische zijde met drie treffers ieder.

Griekenland had het aanzienlijk makkelijker tegen Italië. De Helleensen legden de basis voor de zege in de eerste helft. Bij rust keek het Italiaanse team tegen een achterstand van drie punten aan, die niet meer werd goedgemaakt. Drie Griekse dames scoorden drie doelpunten.

Dode Vierdaagse is 16-jarig Duits meisje

Het dode lichaam dat vorige week dinsdag in de buurt van de route van de Nijmeegse Vierdaagse werd gevonden, was dat van een 16-jarig meisje uit het Duitse Kleef. Het meisje had de vrijdag ervoor met een sprong van de Rijnbrug in Emmerich een einde aan haar leven gemaakt, meldt de politie woensdag.

Het lichaam werd dinsdagochtend aangetroffen in de Waal aan de Oosterhoutsedijk in het noorden van Nijmegen. Het dode meisje werd ontdekt door een toevallige passant die een wandeling maakte, niet door deelnemers aan het wandelfestijn. Wandelaars die de Vierdaagse liepen kwamen wel over de dijk Nijmegen binnen.

Deelnemers aan het evenement hadden volgens de politie echter geen enkel zicht op de plaats waar het stoffelijk overschot werd aangetroffen. De afstand van de dijk tot de vindplaats was enkele honderden meters en er staan bosjes tussen.

Toeslagenfraudeur loopt opnieuw tegen de lamp

Een 20-jarige man uit Rotterdam zit opnieuw vast op verdenking van fraude met huur- en zorgtoeslagen. De man is maandag voorgeleid door de rechter-commissaris en voor veertien dagen in bewaring gesteld, maakte het Openbaar Ministerie woensdag bekend.

De verdachte heeft vorige maand vermoedelijk 260 keer rekeningnummers gewijzigd van mensen die een toeslag ontvingen, waardoor hij toegang heeft gekregen tot de uitgekeerde toeslagen. Opsporingsdienst FIOD heeft dinsdag ook een 19-jarige man uit Rotterdam aangehouden, die ervan wordt verdacht te hebben geholpen bij de fraude.

De 20-jarige Rotterdammer was net op vrije voeten. Hij is al hoofdverdachte in een andere zaak over fraude met kinderopvang-, huur- en zorgtoeslagen, maar werd op 31 mei na een voorlopige hechtenis samen met twee andere verdachten op vrije voeten gesteld. Het onderzoek naar deze zaak, waarbij de Belastingdienst werd getild voor zo'n 8,5 ton, loopt nog.

Stoltenberg: aanslagen beantwoorden met democratie

Noorwegen is niet geïntimideerd door de dubbele aanslag en de Noorse burgers zullen terugvechten met 'meer democratie'. Dat heeft de Noorse premier Jens Stoltenberg woensdag gezworen. De Noren zullen zichzelf verdedigen door te laten zien dat ze niet bang zijn voor geweld en door meer deel te nemen aan de politiek, aldus Stoltenberg.

"Het is absoluut mogelijk een open, democratische en allesomvattende samenleving te hebben en tegelijkertijd veiligheidsmaatregelen te treffen en niet naïef te zijn", zei de premier. Hij benadrukte toegewijd te zijn aan openheid en het verdedigen van de vrijheid van meningsuiting, zelfs als dat betekent dat er rekening moet worden gehouden met extremistische standpunten. "We moeten extreme standpunten en meningen - die compleet legaal en legitiem zijn om te hebben - bijzonder duidelijk onderscheiden. Wat niet legitiem is, is te proberen deze extreme standpunten door te voeren door geweld te gebruiken", aldus Stoltenberg.

"Ik denk dat we gezien hebben dat er een Noorwegen voor 22 juli is en een Noorwegen na 22 juli. Maar ik hoop en geloof ook dat het Noorwegen van na 22 juli een opener en toleranter samenleving is dan de samenleving die we ervoor hadden."

Noorse pers eerder ter plaatse dan politie

Een cameraman van de Noorse omroep NRK heeft zonder het zelf te weten Anders Behring Breivik op film vastgelegd tijdens zijn slachtpartij. Dat zei hij woensdag.

Marius Arnesen zat in een helikopter die boven het eiland Utøya hing. Volgens Arnesen had hij geen idee van de omvang van de ramp toen hij zijn beelden schoot. "We cirkelden boven het eiland en maakten er beelden van. Het leek leeg te zijn, dus in eerste instantie dacht ik dat de politie het eiland had ontruimd. Toen zagen we mensen zwemmen en in het water drijven. Op dat moment begonnen we ons langzaam te realiseren wat er plaatsgreep."

Arnesen zoomde met zijn camera in op een deel van het eiland waar mensen het water in vluchtten. "Het is enorm lastig om een camera stil te houden en het beeld goed te krijgen. Dus ik zoomde in en probeerde het drie seconden stil te houden." Op de beelden was een man in donkere kleding te zien, omringd door lichamen.

De helikopter moest op een zeker moment terug om bij te tanken en Arnesen wist nog steeds niet wat hij precies had gefilmd. Pas de volgende ochtend, toen de beelden frame per frame werden bekeken, werd duidelijk dat Arnesen videobeelden had gemaakt van Breivik. "Ik kreeg een telefoontje en er werd gezegd: 'Ik wil je even laten weten dat je de moordenaar hebt gefilmd'", aldus Arnesen.

Het feit dat de helikopter van NRK eerder bij het eiland was dan de politie heeft geleid tot kritiek op de politie. Nabestaanden van de slachtoffers vragen zich bovendien af of de helikopter van NRK mensen niet in groter gevaar heeft gebracht.

Marianne Bremnes, wier 16-jarige dochter Julie zich probeerde schuil te houden op het eiland, zei dat haar dochter uit haar schuilplaats kwam en met haar roze jas zwaaide, omdat ze dacht dat de helikopter haar kwam redden. "Als ze op de verkeerde plek was geweest, zou ze zijn vermoord, omdat de politie nog niet was gearriveerd en de schutter nog niet was gearresteerd", zei Bremnes in een telefoongesprek. "In mijn optiek had de pers moeten wegblijven totdat de politie zou zijn gearriveerd. (...) Er zouden ethische richtlijnen moeten zijn voor de manier waarop ze werken, hoewel ik begrijp dat de pers een belangrijke rol speelt."

Van Avermaet wint Ronde van WalloniŽ

Joost van Leijen heeft naast de eindzege gegrepen in de Ronde van Wallonië. In de laatste etappe, van Charleroi naar Thuins, eindigde de 24-jarige Nederlander van Vacansoleil als tweede.

De Belgische klassementsleider Greg van Avermaet won de etappe en vergrootte daarmee zijn voorsprong op Van Leijen van één tot vier seconden. De Nederlander verloor gisteren zijn leiderstrui aan de renner van BMC.

Noorwegen dankt Nederlandse bevolking

Noorwegen is dankbaar voor het medeleven dat de Nederlandse bevolking heeft getoond in reactie op de aanslag van Anders Breivik op de regeringsgebouwen in Oslo en het bloedbad dat hij aanrichtte op Utøya. Dat laat de Noorse ambassade woensdag weten.

Bij de diplomatieke post in Den Haag is een 'groot aantal' condoleances binnengekomen van Nederlanders en buitenlanders die in Nederland verblijven. Dan gaat het in het bijzonder om de autoriteiten, media en gewone burgers die hun 'sympathie en solidariteit' met de slachtoffers en hun geliefden hebben betuigd.

"Namens de Noorse bevolking wil de ambassade haar diep gevoelde waardering uiten voor deze warme belijdenis van medeleven in deze moeilijke tijden."

Ondervoorzitter van de Tweede Kamer Khadija Arib (PvdA) tekende woensdag namens de Tweede Kamer het condoleanceregister bij de Noorse ambassade in Den Haag. Eerder betuigden premier Mark Rutte en koningin Beatrix hun medeleven met de Noren.

Placido Domingo gezicht antipiraterijcampagne

Operazanger Placido Domingo sluit zich aan bij de strijd tegen muziekpiraterij. Hij wordt voorzitter van de internationale branchevereniging van platenmaatschappijen, meldt de BBC woensdag.

De 70-jarige tenor wordt het gezicht van campagnes van de International Federation of the Phonographic Industry (IFPI). Domingo zegt dat de muziekwereld voor 'enorme veranderingen en uitdagingen' staat. "Ik heb een hartstochtelijk geloof in het belang van respect voor talent, en in de rechten van diegenen die optreden, creëren, produceren en investeren in muziek."

De IFPI leidt de internationale campagne tegen alle vormen van muziekpiraterij op internet. De directeur van de branchevereniging Frances Moore vindt Domingo een artiest die 'uit zijn hart spreekt over de problemen die hem aangaan'.

"Zijn daadkrachtige pleidooi voor de intellectuele eigendomsrechten van de muziekindustrie komt op een belangrijke tijd. Overheden in veel landen overwegen nieuwe wetten aan te nemen om piraterij te beteugelen en om het legale digitale muziekbedrijf te helpen ontwikkelen", zegt Moore.

Nederlander heeft maar weinig vrije dagen

Nederlanders hadden in 2010 inclusief feestdagen maar dertig dagen vrij. Zowel Duitsers als Denen konden tien dagen langer genieten van hun vrije tijd. Roemenen hebben zijn slechter af met maar 27 vrije dagen, blijkt uit onderzoek van Eurofond.

Gemiddeld heeft de Europeaan 35 dagen vrij per jaar. Dat de Nederlander er bekaaid van af komt, komt vooral doordat Nederland weinig officiële feestdagen kent. Bovendien worden feestdagen die op een zondag vallen niet gecompenseerd. Het aantal feestdagen in Nederland kwam daardoor maar op vijf. Spanjaarden hadden maar liefst veertien publieke vrije dagen.

Werkgevers in Denemarken zijn het meest vrijgevig met de reguliere vakantiedagen. Zij geven werknemers dertig dagen vrij per jaar. Ieren mogen van hun werkgever maar 24 vakantiedagen opnemen. Het Europees gemiddelde ligt op 25,5. Nederlanders krijgen gemiddeld 25 dagen vrij van hun baas. Het wettelijk minimum ligt op twintig vrije dagen.

Eurofond deed ook onderzoek naar de gemiddelde werkweek van de Europeanen. Daaruit blijkt dat in de landen die na 2004 lid werden van de EU ruim twee uur langer wordt gewerkt dan in de vijftien, vooral West-Europese landen die daarvoor al lid waren.

Daarnaast is het verschil tussen de in het contract aantal afgesproken werkuren en de werkelijk gewerkte uren voor het eerst sinds 2006 toegenomen. Gemiddeld was vastgelegd dat men 38 uur per week werkt, in de realiteit was dat 1,7 uur meer.


Nederlander heeft maar weinig vrije dagen (Foto: Novum)

Rus geeft op in Astana

Arantxa Rus is in de tweede ronde van het ITF-toernooi in Astana (Kazachstan) blijven steken. De als derde geplaatste Nederlandse gaf bij een 6-7, 7-6 en 2-0 voorsprong van opponente Ekaterina Bychkova uit voorzorg op. Rus had in de eerste ronde nog de thuisspelende Zarana Diyas verslagen.

"Ze was vorige week ziek en heeft niet kunnen trainen. Het was al heel netjes dat ze de eerste ronde won. Nu heeft ze alles gegeven, maar was het in de derde set niet meer verantwoord om door te gaan," zei Ralph Kok, de coach van Rus.

Line-up Force India 2012 in december bekend

Het Formule 1-team Force India heeft laten weten dat de coureurs voor het seizoen 2012 pas in december bekend gemaakt zullen worden. Momenteel rijden rookie Paul di Resta en Adrian Sutil voor de renstal. Eerstgenoemde coureur wordt gesteund door Mercedes, terwijl de laatstgenoemde sponsor Medion achter zich weet.

Naast Sutil en Di Resta heeft Force India nog derde coureur Nico Hülkenberg. De jonge Duitser staat te popelen om na zijn avontuur bij Williams weer als racecoureur aan de slag te gaan in de Formule 1. Hij wordt genoemd om volgend jaar een van de stoeltjes in te nemen, maar teameigenaar Vijay Mallya vindt dat te voorbarig. "Het is veel te vroeg. Ik zal mijn rijders line-up rond 15 december bekend maken, niet eerder. Ik wil dat iedereen zich op zijn werkt focust en niet gaat speculeren over de toekomst."

Nederlanders gewond in BelgiŽ na achtervolging

Vier Nederlandse jongeren zijn woensdagochtend in België gewond geraakt bij een ongeval na een wilde achtervolging. De vier werden achtervolgd nadat ze in het centrum van Maastricht ruzie kregen. Tijdens hun vlucht knalden ze met hun auto net over de grens in België op een omheiningmuur, meldt de politie in het Belgische Lanaken.

De jongeren reden onder meer flink te hard om aan hun achtervolgers te ontkomen. Mogelijk door hun snelheid knalden ze in een bocht met hun wagen vijftig meter over de grens tegen de muur. Twee raakten bekneld en moesten door de brandweer uit Maastricht uit het wrak worden bevrijd. Twee anderen wisten zelf uit de wagen te komen.

Het viertal van begin 20 uit het zuiden van Limburg is naar een ziekenhuis gebracht. Hun verwondingen bleken dusdanig mee te vallen dat ze weer naar huis mogen.

Bungalow uit the Big Lebowski te koop gezet

De bungalow van the Dude uit the Big Lebowski is op de verkoopmarkt gebracht. De prijs is inclusief een zestal 1-kamer woningen.

Het huis waarin het karakter van Jeff bridges woonde staat te koop voor $2,295,000. Het landgoed is meer dan 10.000 vierkante meter groot en ligt vlak bij een strand.

The Big Lebowski Limited Edition zal op 16 augustus op Blu-Ray verschijnen bij Universal Studios Home Entertainment. De film draait om een geval van persoonsverwisseling gecompliceerd door rovers, bedrog, verduistering, seks, wiet, en liters white russian cocktails.

Klik hier voor foto's van het stulpje.

[UPD] Ook Joker praat met Hugo Strange

Gisteren lieten we jullie weten wat er zich allemaal afspeelt in Arkham City, en zoals verwacht blijft het daar niet bij. Onze goedlachse vriend The Joker heeft ook een praatje gemaakt met Hugo Strange. In het gesprek lijkt bevestigd te worden dat The Joker terminaal ziek is. Of is het een grapje?

Nu nog wachten op een gesprek met Two-Face... Batman: Arkham City komt 18 oktober uit op PlayStation 3, pc en Xbox 360.

Update 16:58 - down86 heeft ons geholpen aan de tapes van Two-Faces en van CatWoman. Dank!

CatWoman:

John Cusack speelt seriemoordenaar in Alaska

John Cusack is in bespreking om de rol van seriemoordenaar Robert Hansen te spelen in het op feiten gebaseerde drama The Frozen Ground. Dat schrijft de Amerikaanse filmsite Deadline. Hansen was begin jaren tachtig verantwoordelijk voor minstens zeventien moorden in Anchorage in Alaska.

Nicolas Cage onderhandelt over de rol van een politieagent die een tienermeisje vindt dat als enige een poging tot moord heeft overleefd. Samen met het meisje weet de agent uiteindelijk Hansen voor de rechter te slepen.

Het scenario is van de nog tamelijk onbekende Scott Walker. Hij gaat de film ook regisseren en maakt daarmee zijn regiedebuut.

De 45-jarige Cusack was vorig jaar te zien in het drama Shanghai, waarin hij aan de vooravond van de aanval op Pearl Harbor op zoek gaat naar een verdwenen vriend in de Chinese stad. De twee jaar oudere Cage was onlangs nog te zien in de actiefilm Drive Angry, over een man die uit de hel ontsnapt om wraak te nemen op de moordenaars van zijn dochter.


John Cusack speelt seriemoordenaar in Alaska (Foto: Novum)

Ron Howard bedankt voor regie The Lost Symbol

Ron Howard neemt niet plaats op de regisseursstoel voor de boekverfilming van The Lost Symbol van de Amerikaanse schrijver Dan Brown. De filmmaker regisseerde eerder wel de verfilmingen van The Da Vinci Code en Angels and Demons. Howard wil wel de productie op zich nemen van de derde boekverfilming in de reeks. Dat zegt een bron binnen filmmaatschappij Sony tegen de Amerikaanse filmsite Deadline.

"Howard wilde niet keer op keer hetzelfde doen, met dezelfde personages en een vergelijkbaar verhaal", zegt de bron. Opmerkelijk genoeg zijn de twee Dan Brown-verfilmingen nu juist wel Howards grootste kassuccessen van de afgelopen jaren zijn. De opbrengsten van The Missing, Cinderella Man en The Dilemma vielen tegen. Alleen Frost/Nixon deed het internationaal nog vrij aardig.

Het gerucht gaat dat Howard voor de eer van The Lost Symbol bedankte nadat hij door Sony werd gepasseerd voor de regie van A Captain's Duty. Deze boekverfilming is gebaseerd op de autobiografie van een Amerikaanse kapitein wiens schip in 2009 door Somalische piraten werd gekaapt en door Navy Seals werd ontzet.

Sony verkoos Paul Greengrass als regisseur van A Captain's Duty, volgens een bron omdat de filmstudio een 'jonger en cooler' iemand aan het roer wilde. Tom Hanks, die de hoofdrol van symbolendeskundige Robert Langdon vertolkte in The Da Vinci Code en Angels and Demons, is ook in A Captain's Duty in de hoofdrol te zien.

The Lost Symbol speelt zich af na de gebeurtenissen in The Da Vinci Code. Hanks heeft officieus al toegezegd de hoofdrol van Langdon voor de derde maal op zich te willen nemen. Wanneer de film in de bioscoop moet verschijnen is nog onbekend.


Ron Howard bedankt voor regie The Lost Symbol (Foto: Novum)

Front National schorst partijlid om prijzen Breivik

  Een lid van de extreemrechtse Franse partij Front National is woensdag op non-actief gesteld nadat hij op zijn blog zijn steun had uitgesproken voor Anders Behring Breivik, de Noor die heeft bekend schuldig te zijn aan de slachtpartij bij Oslo. Dat heeft Front National-woordvoerder Alain Vizier gezegd. De politicus, Jacques Coutela, is volgens de partij geschorst, omdat zijn teksten 'tegenovergesteld zijn aan het beleid van het Front National'.

Op zijn blog verwees Coutela naar Breivik als een 'icoon'. Hij heeft de tekst inmiddels verwijderd en hij heeft een nieuw bericht geplaatst waarin hij zegt de acties van Breivik af te keuren. Coutela beweert slechts de tekst van iemand anders te hebben doorgezet. De lofbetuiging aan Breivik zou niet van zijn hand zijn.

Coutela moet verantwoording afleggen voor een partijcommissie.

Ontwerper mag Star Wars-helmen blijven verkopen

Ontwerper Andrew Ainsworth mag gewoon doorgaan met het verkopen van Stormtrooper-helmen in Groot-Brittannië. Dat oordeelde het hooggerechtshof in Londen woensdag. De Brit ontwierp de bekende witte helmen voor de film Star Wars uit 1977. Hij werd aangeklaagd door de filmmaatschappij, omdat hij de helmen zonder toestemming verkocht op internet.

Een rechtbank oordeelde in 2008 en 2009 al dat de helmen geen kunstwerken zijn en dus niet onder het Britse auteursrecht vallen. Dit betekende dat Ainsworth de plastic kostuumstukken mocht blijven verkopen in zijn thuisland. Hiertegen ging Lucasfilm, de maatschappij van Star Wars-bedenker George Lucas, in beroep.

Ook het hoogste Britse hof oordeelt nu in het voordeel van Ainsworth, waardoor Lucasfilm met lege handen staat. Wel merkten de rechters op dat de ontwerper in strijd heeft gehandeld met het Amerikaanse auteursrecht door de witte helmen ook in de Verenigde Staten te verkopen.

Het is onduidelijk of Lucasfilm nu ook naar de Amerikaanse rechter stapt.


Ontwerper mag Star Wars-helmen blijven verkopen (Foto: Novum)

Verbeek heeft buik vol van Romero

Sergio Romero heeft het voorlopig verbruid bij Gertjan Verbeek. De doelman wordt door de oefenmeester van AZ als onprofessioneel bestempeld.

Sergio Romero stond bij de Copa América onder de lat bij Argentinië en 30 juli wordt hij terug verwacht bij AZ. In Alkmaar staat hem geen warm bad te wachten, gezien de uitspraken van Verbeek deze week in Voetbal International. "We gaan eerst een hartig woordje met hem spreken als hij weer in Alkmaar is", vertelt Verbeek.

"De huidige levenswijze van Romero past gewoon niet goed bij AZ. Zoals ik er nu tegenaan kijk is het beter voor de spelersgroep en de club als hij vertrekt. We hebben vooralsnog echter geen bod ontvangen dat aan onze wensen voldoet." De 24-jarige Romero is al langer het zorgenkindje van AZ, dat hem graag van de hand wil doen. Tot dusverre voldeed echter geen enkel bod aan de Alkmaarse verlangens.

Afgelopen seizoen eindigde met een training op zondag en een etentje op maandag. Verbeek: "Toen was Romero al met de noorderzon vertrokken. We geven dan aan alle spelers een boekje mee waar ze in de zomer op moeten letten en dergelijke. Die heeft hij dus nooit ontvangen.... Hij heeft teveel een eigen agenda en is meer bezig met de nationale ploeg van Argentinië dan met AZ."

Omdat er nog geen club concreet is geworden om Romero over te nemen, is de goalie wel op de spelerslijst van de Europa League geplaatst. "Natuurlijk maakt hij nog kans op spelen, maar dan wel onder onze voorwaarden. Hij moet echt laten zien dat zijn instelling beter is, anders zijn we snel klaar met Romero." AZ heeft Joey Didulica, Erik Heijblok en Esteban Alvarado achter de hand.

Verbeek zegt verder, dat AZ een bod op Romero heeft afgewezen en maakt er daarbij geen geheim van, dat het van AS Roma komt, waar ook Maarten Stekelenburg in beeld is. "Ajax moet een keer met Groningen bellen. Matavz is ook nog steeds niet weg."

"Het is heel moeilijk onderhandelen met Italianen. Met Stekelenburg duurt het ook veel te lang. Als Roma hem echt had willen hebben, was het allang rond geweest. Wij weten, wat ze willen uitgeven voor een keeper, en dat is niet veel. En Romero vinden ze toch ook nog te duur. Ze zijn qua niveau vergelijkbaar, maar wel geheel andere types."

Winnaar FOK!Ubi-monday

In samenwerking met Ubisoft geven wij elke maandag een goodie weg. Het antwoord op de vraag naar welk platform Ubisoft binnenkort grote franchises brengt is tablets. Na een zenuwslopende druk op de knop mag ik de winnaars (ja, je leest het goed: meervoud) bekendmaken van de game Call of Juarez: The Cartel.

Deze gaan naar Mystic4Life en MelanieA. Gefeliciteerd!

Volgende week geven we weer een Ubisoft-goodie weg. Het kan van alles zijn, een T-shirt, een goodybag of zoals nu een game. Tot volgende week maandag!

Call of Juarez: The Cartel

De FOK! Film Top 100 is jarig!

De FOK! Film Top 100 is jarig! We zijn alweer toe aan de 10e editie en dat moet gevierd worden. Hoe kunnen we dat beter doen dan door gewoon weer een spiksplinternieuwe Top 100-lijst samen te stellen met hopelijk een recordaantal inzendingen bij deze jubileumeditie!

Vorig jaar bracht een ongemeen spannende lijst waarin het verschil tussen zevenvoudig winnaar Pulp Fiction en tweevoudig winnaar The Shawshank Redemption slechts 2 punten was. Ieder lijstje kan dus beslissend zijn voor de uitslag, ook die van jou! Zijn het weer deze twee films die om de eerste plaats strijden of komt er dit jaar een verrassing uit onverwachte hoek?

Ook dit jaar hebben we weer een mooie prijs voor één van de deelnemers. Als je jouw film top 10, 25, 50 of 100 in dit topic invult volgens de uitleg in het Jubileumtopic in Film, TV en Radio dan maak je kans op de zitzak die door zitzakkenshop.nl wordt aangeboden!

Dan kun je voortaan lekker onderuit op je nieuwe zitzak met een bak popcorn je films kijken!

Neptattoo Joling verpest laatste vakantiedagen

Gerard Joling kan niet onbezorgd genieten van zijn laatste vakantiedag. De 51-jarige zanger, die de zon opzocht in Zuid-Frankrijk, wordt geplaagd door een allergische reactie.

Joling liet een tatoeage van henna op zijn bovenarm zetten, waarna hij veel pijn kreeg. "Er kwamen blaasjes, blaren en flinke uitslag", schrijft de zanger op zijn website. Joling zocht een dokter op, die een 'zware allergische reactie' constateerde. "Tegen het einde van de avond werd het zo erg dat ik 's nachts naar het ziekenhuis moest."

Volgens de zanger bestaat de kans dat hij een blijvend litteken overhoudt. "Ze wilden mij het liefst in het ziekenhuis opnemen om alles goed in de gaten te kunnen houden", zegt Gerard, die woensdag terug naar Nederland vliegt. "Zodra ik er ben, ga ik direct naar mijn eigen dermatoloog. Ik had hem een foto gestuurd en hij is er erg ongerust over."

Hoofd Yolanthe op buik Sneijder

Wesley Sneijder heeft het hoofd van zijn vrouw Yolanthe laten tatoeëren op zijn buik. Dit meldt Privé woensdag. Het kwaliteitsblad laat een foto zien waarbij de Oranje-sterspeler op een zonnige vakantie is in het Franse Saint Tropez en zijn nieuwe tattoo laat zien met een onbloot bovenlijf.

Yolanthe en Sneijder laten hun liefde voor elkaar graag met wat inkt vereeuwigen in hun lichaam. Zo liet Yolanthe voor hun trouwen van haar schouder tot aan haar middel het statement 'Te Agradezco dios por Wesley', oftewel 'Ik dank God voor Wesley' zetten.

Bekijk op het AD de nieuwe tattoe van Sneijder.

Invallen Duitse politie bij rechtse extremisten

De Duitse politie heeft 21 invallen uitgevoerd in woningen van rechtse extremisten. De politie van Stuttgart zei woensdag dat de raids onderdeel zijn van een onderzoek dat al in maart van start ging en niets te maken heeft met de aanslagen in Noorwegen.

De achttien leden van de groep tegen wie de invallen gericht waren, variërend in leeftijd van 17 tot 49, worden verdacht van het vormen van een criminele organisatie. Bij de invallen werden een pistool, munitie, messen, extreem rechtse propaganda en een kleine hoeveelheid marihuana gevonden.

Er zijn geen arrestaties verricht en het onderzoek duurt voorlopig voort.

Overtoom hervat pijnloos Heracles-training

Willie Overtoom voelt zich weer profvoetballer. De middenvelder van Heracles Almelo moest door een knieblessure een groot deel van de voorbereiding missen, maar is terug.

Twee weken terug onderging Overtoom een kijkoperatie aan zijn rechterknie, waarbij een beschadiging aan de meniscus hersteld werd. Inmiddels heeft Overtoom de eerste groepstraining alweer achter de rug. Gisteren hervatte de aanvallende middenvelder van de Almeloërs de groepstraining, pijnloos.

"Eindelijk weer met de jongens op het veld gestaan", zegt een tevreden Overtoom op de clubsite van Heracles. "En het ging lekker. Ik heb met bijna alles meegedaan, wel lekker rustig natuurlijk, maar zonder pijn. Nu moeten we de komende dagen kijken of er een reactie komt."

Wanneer de aanvallende middenvelder weer helemaal terug is, is onduidelijk. "Dat is moeilijk te zeggen. Ik hoop natuurlijk dat ik zo snel mogelijk weer fit ben. Normaal staat voor een revalidatie als deze vier tot zes weken. De één zegt dit, de ander zegt dat. Het is eigenlijk voor iedereen anders. Dus het moet blijken. Ik weet niet wat ik ervan moet verwachten."

Of hij in de eerste competitiewedstrijd van het nieuwe seizoen haalt, is eveneens nog ongewis. Overtoom houdt zich er ook niet teveel mee bezig. "Ik hoop het. Het zou mooi zijn. Maar ik kijk er ook niet heel erg naar uit, want dan zou het alleen maar een teleurstelling zijn als het niet haalbaar blijkt te zijn."

Duke Nukem Forever krijgt dit najaar DLC

Het schietspel Duke Nukem Forever krijgt dit najaar extra downloadbare multiplayerlevels en spelmodi. Dat schrijft de website Eurogamer. Het is nog niet bekend hoeveel het "Hail to the Icons Parody Pack" gaat kosten.

Vier levels en drie nieuwe spelmodi moeten de online modus nieuw leven inblazen. Spelers krijgen in 'Freeze Tag' de mogelijkheid om elkaar te bevriezen en stuk te slaan voor punten. In 'Hot Potato' moet de speler zo lang mogelijk een mooie dame beschermen, terwijl in 'Hail to the King' ieder voor zich vecht.

Duke Nukem Forever kwam vorige maand op de markt. Het schietspel is veertien jaar in productie geweest, maar het voldoet niet aan de verwachtingen van recensenten. Het wereldwijde waarderingscijfer ligt niet veel hoger dan een 5,4.

Gamers lijken zich niets van de critici aan te trekken, het spel voor PlayStation 3, pc en Xbox 360 scoort wereldwijd hoog in de verkooplijsten.

Vijfde jong voor Bokito

In diergaarde Blijdorp is dinsdag een gorilla geboren. De vader is de beruchte Bokito, die vier jaar geleden landelijk nieuws werd toen hij ontsnapte en een van zijn vaste bezoekers zwaar mishandelde.

De Rotterdamse dierentuin weet nog niet of het jong een jongetje of een meisje is. Het is het vijfde kind voor Bokito. De moeder is Tamani, die haar jong volgens de dierentuin goed verzorgt. Bokito bemoeit zich, zoals dat een gorillamannetje betaamt, niet met de opvoeding maar blijft wel in de buurt.


Vijfde jong voor Bokito (Foto: Novum)

PvdA organiseert bijeenkomst voor Noorwegen

De PvdA organiseert naar aanleiding van de schietpartij in Noorwegen vrijdag een bijeenkomst in de Amsterdamse Mozes en Aäronkerk op het Waterlooplein. Met de 'solidariteitsbijeenkomst' wil de partij uitdrukking geven aan de verbondenheid met haar Noorse zusterpartij.

Bij de schietpartij nabij Oslo vermoordde de terrorist Anders Breivik afgelopen vrijdag tientallen jongeren van de Noorse Arbeiderspartij.

De bijeenkomst in Amsterdam wordt georganiseerd door de plaatselijke afdeling en de jongerenorganisatie Jonge Socialisten. Er wordt stilgestaan bij de gebeurtenissen 'die de Noorse samenleving, maar ook de sociaaldemocratie als beweging hebben getroffen', aldus de persverklaring.

De herdenking is alleen bedoeld voor PvdA'ers en Jonge Socialisten. Volgens Het Parool is oud-burgemeester Ed van Thijn de belangrijkste spreker. "Ik voel me enorm betrokken", zegt hij woensdag in de krant. Van Thijn zal zijn woorden zorgvuldig kiezen, want 'elk woord in dit debat is beladen'.

Dewinter neemt afstand van Breivik

De rechtse partij Vlaams Belang heeft woensdag afstand genomen van Anders Behring Breivik, de dader van de aanslagen in Noorwegen. "Wij hebben niets met deze gek te maken", zegt voorman Filip Dewinter in de krant De Standaard. "Die man verdient de doodstraf."

In Breiviks manifest, dat hij op internet zette kort voordat hij vrijdag toesloeg, komen Dewinter en diens partij prominent voor. Dewinter vindt dat 'weerzinwekkend', zegt hij in De Standaard. "Breivik is een psychopaat. Hij misbruikt gefundeerde islamkritiek als alibi voor een afschuwelijke en laffe misdaad. Ik heb me altijd tegen geweld verzet. Mijn enige wapen is het stempotlood."

In België is er kritiek op Dewinter, omdat het Vlaams Belang zou hebben bijgedragen aan het klimaat waarin Breivik tot zijn daden kwam. In Nederland reageerde PVV-leider Geert Wilders dinsdag op vergelijkbare kritiek. Hij noemde Breivik een 'verknipte idioot' en zei ervan te walgen dat hij in het manifest voorkomt.

Woensdag werd verder bekend dat justitie in België mogelijk onderzoek gaat doen naar een verband tussen de Noorse aanslagen en de website The Brussels Journal van Paul Belien, die vroeger voor Dewinter werkte en nu voor Wilders.

Stekelenburg terug bij Oranje

Doelmannen Maarten Stekelenburg en Michel Vorm keren terug bij het Nederlands elftal. De twee doelmannen zijn door bondscoach Bert van Marwijk opgenomen in de voorlopige selectie voor het oefenduel met Engeland 10 augustus in het Wembley Stadium in Londen.

De 26-koppige voorlopige selectie ziet er als volgt uit:
 
Ibrahim Afellay (FC Barcelona), Mark van Bommel (AC Milan), Khalid Boulahrouz (VfB Stuttgart), Edson Braafheid (Hoffenheim), Jeffrey Bruma (HSV), Eljero Elia (HSV), John Heitinga (Everton), Klaas Jan Huntelaar (Schalke 04), Theo Janssen (Ajax), Luuk de Jong (FC Twente), Nigel de Jong (Manchester City), Tim Krul (Newcastle), Dirk Kuijt (Liverpool), Hedwiges Maduro (Valencia), Joris Mathijsen (Malaga), Robin van Persie (Arsenal), Erik Pieters (PSV), Arjen Robben (Bayern München), Stijn Schaars (Sporting), Wesley Sneijder (Inter), Maarten Stekelenburg (Ajax), Kevin Strootman (PSV), Rafael van der Vaart (Tottenham Hotspur), Ron Vlaar (Feyenoord), Michel Vorm (FC Utrecht) en Gregory van der Wiel (Ajax).

Op vrijdag 5 augustus maakt Van Marwijk zijn definitieve selectie bekend.

Kinderhandelaars opgepakt in China

De Chinese autoriteiten hebben 89 verhandelde minderjarigen gered uit de handen van twee bendes mensenhandelaars. De kinderen waren tussen tien dagen en vier jaar oud. De politie heeft 369 vermoedelijke leden van de bendes gearresteerd.

De arrestaties werpen een licht op de Chinese zwarte markt voor kinderhandel. De meeste kopers willen meer kinderen dan de Chinese regering toestaat of gebruiken de kinderen voor slavenarbeid. Ondanks de zware straffen voor mensenhandel in China, waaronder de doodstraf, is het een zeer lucratieve markt.

Een van de bendes verhandelde kinderen in veertien verschillende Chinese provincies. De andere bende verkocht vooral kinderen in Vietnam via de aangrenzende Chinese provincie Guangxi. Volgens een rapport op de website van het ministerie van publieke veiligheid hebben op 20 juli ruim 2600 agenten in veertien provincies invallen uitgevoerd.

De politie heeft de kinderen ondergebracht in weeshuizen omdat niet duidelijk is wie hun ouders zijn. Het is vaak moeilijk de ouders op te sporen en de Chinese wet is niet eenduidig over wanneer de kopers van een kind vervolgd kunnen worden. Veel baby's worden gestolen maar sommigen worden door hun ouders verkocht.

Volgens Lui Ancheng van het ministerie van publieke veiligheid zijn de kopers van kinderen niet strafbaar zolang ze de kinderen niet mishandelen. De Chinese traditie, waarin kinderen op latere leeftijd voor hun ouders zorgen, speelt ook een rol in 'de verschrikkelijke handel in kinderen', aldus Lui.

Chinezen hebben van oudsher vaak een voorkeur voor jongens, omdat zij op latere leeftijd beter in staat zouden zijn hun ouders te onderhouden. Als gevolg van deze voorkeur worden meisjes vaak verkocht door hun ouders, zodat ze nogmaals kunnen proberen een jongetje te krijgen. In China mogen stellen in stedelijke gebieden maar één kind hebben, op het platteland is twee het maximum.

Inbreker met hoogwerker van dak gehaald

De politie heeft in de nacht van dinsdag op woensdag een hoogwerker van de brandweer gebruikt om een inbreker van het dak van het gebouw van de reclassering in Breda te halen. Dat heeft de politie gemeld.

De 35-jarige man had samen met een ander ingebroken in het gebouw. Agenten omsingelden het pand nadat het inbraakalarm was afgegaan. Toen de twee dat in de gaten kregen, begonnen ze ruiten te vernielen. Ook werden er bureaustoelen, een plantenbak, een brandblusser en een prullenbak naar beneden gegooid.

Een van de twee inbrekers werd in het pand in de kraag gevat. De ander verschanste zich op het dak. Hij weigerde mee naar beneden te komen, waarna de politie de hoogwerker liet komen. Het gaat om een veelpleger uit Breda. De identiteit van de andere verdachte is niet duidelijk.

[WK] Braziliaan wint schoolslag, Stekelenburg zevende

De Braziliaan Felipe Franca da Silva heeft op het WK in Shanghai de wereldtitel op de 50 meter schoolslag veroverd in een tijd van 27.01 seconden. Lennart Stekelenburg werd zevende. De 24-jarige Rotterdammer tikte aan in 27.65 seconden. Hij bleef daarmee ruim tweetiende van een seconde boven zijn persoonlijk record.

Fabio Scozzoli (27.17) uit Italië pakte het zilver. Cameron van der Burgh uit Zuid-Afrika eindigde op tweehonderdste van een seconde achter Scozzoli en legde beslag op brons.

DVD: Crash (seizoen 1)

In 2004 was de ensemblefilm Crash, over de raciale problematiek in het uitermate multiculturele Los Angeles, terecht een succes dat onder meer de Oscar voor de Beste Film won. In 2008 kwam het eerste seizoen van de serie Crash op de Amerikaanse televisie, een jaar later gevolgd door een tweede en laatste reeks afleveringen. Vorige maand kwam - overigens zonder extra's, afgezien van drie filmtrailers - het eerste seizoen in ons land uit op dvd. Los Angeles blijkt nog altijd het decor, regisseur Paul Haggis is nu producent en acteur Don Cheadle co-uitvoerend producent, maar de personages van de film zijn niet teruggekeerd. Ook het aantal grote namen dat meewerkt is drastisch verminderd. Had de film mensen als Sandra Bullock, Matt Dillon en Brendan Fraser in de gelederen, de serie heeft slechts één grote naam: de vorig jaar overleden Dennis Hopper. De aandacht voor raciale spanningen is wel gebleven. Andere factoren die tot tal van problemen leiden zijn overspel, manipulatie en drugs. Maar uiteindelijk gaat het eerste seizoen vooral over een aantal mensen die aan den lijve hebben ondervonden dat de wereld weerstand biedt maar desondanks proberen om hun leven op de rails te houden of te krijgen.

Cover

Onderzoek naar storing C2000

Het ministerie van Veiligheid en Justitie laat onderzoek doen naar de storing bij KPN die dinsdagnacht het communicatienetwerk voor hulpdiensten C2000 lamlegde. Dat laat het ministerie weten.

Het ministerie wil van alle partijen weten waardoor de storing kwam en wat voor gevolgen deze had voor de communicatie. Het onderzoek moet nog deze week worden afgerond.

De Inspectie Openbare Orde en Veiligheid stelt ook een onderzoek in. Dat moet eind augustus gereed zijn.

Het ministerie benadrukt dat het functioneren van het netwerk voor de hulpdiensten van 'fundamenteel belang' is voor hun werk.

Vanaf 01.00 uur begon het systeem in de veiligheidsregio's Zuid-Holland Zuid, Rotterdam-Rijnmond en Hollands-Midden uit te vallen. Door de storing konden meldkamers geen contact opnemen met politiewagens en ambulances die in het gebied reden. Het probleem werd omzeild door mobiel met coördinatoren in het gebied te bellen. Zij konden hun collega's in het gebied nog wel met het systeem bereiken.

Brandweeralarmen van ziekenhuizen en bejaardentehuizen konden door de storing geen sein doorgeven naar de meldkamer als er brand uitbreekt. De ziekenhuizen en bejaardentehuizen werden gebeld met de mededeling dat ze zelf 112 moesten bellen als er brand uitbreekt. Omdat ook vaste lijnen werden getroffen, was het alarmnummer echter niet altijd bereikbaar.

Brandweervrijwilligers brachten de nacht op de kazerne door omdat ze niet konden worden opgepiept. Ook de vrijwilligers van de reddingsboten stonden paraat.

Ook de metro's reden niet omdat met de bestuurders zonder het systeem niet met de centrale kunnen communiceren. Rond 06.30 begon het systeem te herstellen en rond 07.30 uur waren de problemen verholpen. De oorzaak van de storing is niet bekend.

C2000-onderzoeker Frank Brouwer vindt dat er een back-upsysteem moet komen voor als C2000 uitvalt. De politiek moet de discussie daarover heropenen, zei hij op BNR Nieuwsradio. Bouwer was in 2006 lid van de expertgroep C2000, die eerdere problemen met het systeem onderzocht.

Het toenmalige kabinet-Balkenende besloot niet te investeren in alternatieven. Volgens Bouwer is echter weer gebleken dat één systeem niet voldoet. Burgemeester van Rotterdam Ahmed Aboutaleb (PvdA) zei op de radio dat mobiele communicatie geen volwaardig alternatief is. "Het is echt behelpen."

Topclubs dreigen met revolutie tegen de FIFA

Karl-Heinz Rummenigge, de voorzitter van de European Club Association (ECA), heeft opgeroepen tot een door clubs geleide ‘revolutie’ tegen de “corrupte mensen” die het voetbal besturen en wil dat de leden meer zeggenschap hebben binnen de FIFA. De 55-jarige president van Bayern München zei dat hij wanhopig is over wat hij beschrijft als de “dagelijkse corruptie binnen de FIFA” en heeft aan de voetbalautoriteiten gevraagd “om te herkennen dat het tijd is voor democratie, helderheid en een goede balans in de voetbalfamilie.

Ik verwacht niet langer dat wij worden geleid door mensen die niet serieus en fatsoenlijk zijn,” zei hij. “Nu is het moment om in te grijpen. Want weten dat iets fout zit is een plicht tot verandering.”  Rummenigge zei dat er genoeg publieke ondersteuning is voor zijn standpunt na de recente schandalen, het verbannen voor het leven van Mohamed bin Hamman en “de vragen rond het WK in Qatar.

Het zijn niet alleen de topclubs maar alle clubs.” Hij voegde toe dat het gevoel van ontevredenheid het sterkst wordt gevoeld in Duitsland, Zwitserland en Engeland, waar hij onlangs de minister van sport, Hugh Robertson, en vertegenwoordigers van de clubs ontmoette.

De FIFA zelf is niet in staat tot verandering zei Rummenigge. “Sepp Blatter zegt dat hij schoonschip maakt maar het feit dat niemand hem gelooft zegt genoeg. Ik ben niet optimistisch omdat zij geloven dat het systeem perfect werkt zoals het nu is. Het is een geldmachine, WK na WK. En voor hun is dat belangrijker dan een serieus en fatsoenlijk bestuur.

Rummenigge is van mening dat er weinig kans is dat de nationale bonden druk uit gaan oefenen ter bevordering van veranderingen. “Ik geloof niet dat zij betrokken zullen raken. Het huidige systeem zit zo in elkaar voor de bonden en wordt op gestemd door de bonden. Zij zullen zich niet tegen de FIFA keren.” Volgens hem is één vertegenwoordiger van clubs in het bestuurscomité van de FIFA niet genoeg. “Ik zou verder gaan. Alle belanghebbende, clubs, bonden, spelers, scheidsrechters en vrouwenvoetbal hebben het recht om betrokken te zijn bij het besluitproces.

De hoeveelheid aan internationale wedstrijden is ook een doorn in het oog van Rummenigge. “Toen ik in 1980 het EK won waren er acht teams die meededen, in 2016 is dat aantal verdrievoudigd. Het WK had vroeger zestien teams nu zijn het er 32. De clubs betalen de spelers maar wij maken geen onderdeel uit van het besluitproces. Wij worden niet met respect behandeld.

Rummenigge zinspeelde op een mogelijke afsplitsing met de international bonden als de klachten van de ECA rond een overvolle internationale kalender niet onder de aandacht komen. “Ik geef ze een kans maar ik ben klaar voor een revolutie als dat de enige manier is om tot een oplossing te komen.

[WK] Yang Sun voor eigen publiek naar goud

Yang Sun heeft zijn eerste wereldtitel te pakken. De 19-jarige Chinees snelde in Shanghai op de 800 meter vrije slag naar een tijd van 7.38,57 minuten. Hij bleef de concurrentie daarmee ruim drie seconden voor. Eerder pakte de Chinees al zilver op de 400 meter vrije slag.

De Canadees Ryan Cochrane tikte aan in 7.41,86 minuten en legde beslag op het zilver. Gergo Kis uit Hongarije zwom met een sterke eindsprint naar de bronzen medaille. Hij noteerde een tijd van 7.44,94 minuten.


Yang Sun voor eigen publiek naar goud (Foto: Novum)

Overvaller Friese speelhal na klopjacht opgepakt

De Friese politie heeft woensdag na een klopjacht de overvaller van een speelhal in Lemmer opgepakt. De man was er op een scooter vandoor gegaan. Dat meldt de politie.

Rond 11.45 uur was de man met zijn helm nog op het casino aan de Vuurtorenweg ingelopen. Daar bedreigde hij een medewerker met een vuurwapen. "De eigenaresse is hevig ontdaan", zegt de woordvoerder. Bij de overval is niet geschoten en er vielen geen gewonden.

De politie ging met meerdere eenheden naar de man op zoek. Een motoragent die naar de plek van de overval snelde ging op de A7 onderuit. Hij raakte niet gewond.

Siem De Jong niet bang voor concurrentie

Siem de Jong zette recentelijk, ondanks de moordende concurrentie bij Ajax, zijn handtekening onder een nieuw vierjarig contract. Frank de Boer ziet het zitten in de middenvelder, die zelf ook voldoende perspectief ziet.

"Ik ben pas 22 jaar. Voor mij is het goed als ik nog enkele jaren bij Ajax blijf", zegt De Jong tegen Voetbal International. De aanvallende middenvelder kan ook als spits uit de voeten, maar heeft op beide posities veel concurrentie.

De Jong geeft het komende seizoen weer de voorkeur aan een positie op het middenvelder, waar hij de strijd aan moet gaan met Christian Eriksen, Thulani Serero en Nicolas Lodeiro. Ook Theo Janssen kan een aanvallende rol vertolken. Een vertrek bij Ajax was en is volgens de enkelvoudig international niet aan de orde.

"Vorig seizoen was het de eerste keer dat ik constant in het eerste elftal heb gespeeld. Dan zou het gek zijn om meteen daarna weg te gaan", stelt hij. "Ik sta anders in de selectie, nu ik heb laten zien wat ik voor Ajax kan betekenen. Bij een nieuwe club begin je weer vanaf het nulpunt, terwijl ik hier kan voortborduren op de ontwikkeling die ik doormaak. In een elftal waar toekomst in zit, bij een club waar ik het prima naar mijn zin heb."

Honderd miljoenste post op FOK!forum!

Mensen, het is zover. Op 27 juli heeft user loveli de honderdmiljoenste post op het FOK!forum geplaatst.

Natuurlijk zat het er al een tijdje aan te komen: na een zenuwslopende race van 'wie krijgt de honderdmiljoenste post op zijn naam bijgeschreven', was het vandaag eindelijk zover. Om 12:39:51 werd post nummer 100.000.000 geplaatst in het [Gezond Slank] slowchat topic.

In de loop der jaren hebben jullie heel wat leuke, serieuze, vriendelijke, dubieuze, harde, schattige, verschrikkelijke, aanstootgevende, ronduit ontroerende posts geplaatst op FOK!. Al die posts tezamen hebben ons zojuist naar deze fantastische mijlpaal gevoerd. Iedereen die zijn steentje heeft bijgedragen: Hartelijk bedankt!

Ondertussen loopt de teller natuurlijk gewoon weer verder. Op naar de miljard!


100.000.000ste forum post gemaakt (Foto: FOK!)

Vader wil Amy Winehouse-stichting voor verslaafden

De vader van Amy Winehouse wil een stichting opzetten met de naam van zijn dochter om mensen met verslavingsproblemen te helpen. Dat zei hij dinsdag tijdens de uitvaartdienst van de zangeres.

"Als je het je niet kunt veroorloven om naar een privékliniek te gaan, is er een wachtlijst van twee jaar", tekende de BBC op uit de mond van Mitch Winehouse. Hij kan hulp verwachten van het Britse parlementslid Keith Vaz. "Ik help hem graag met zijn campagne voor de meest kwetsbare mensen uit onze maatschappij."

Volgens Mitch was Amy, die zaterdag op 27-jarige leeftijd overleed, al drie jaar niet meer verslaafd aan drugs. Wel had ze moeite haar drankgebruik onder controle te houden. "Ze zei: pap, ik wil niet meer drinken. Ik kan de uitdrukking op jullie gezichten niet langer aanzien." Toch zegt Mitch dat zijn dochter 'gelukkiger dan ooit' was op het moment dat ze stierf.

Robben loopt scheurtje in enkel op

Arjen Robben heeft gisteren in de oefenwedstrijd van zijn club Bayern München tegen AC Milan een scheurtje in zijn rechterenkel opgelopen. Dit bleek vandaag uit een MRI-scan die vandaag uitgevoerd is.

Clubarts Hans-Wilhelm Müller-Wohlfahrt weet nog niet hoe lang Robben uit de roulatie zal zijn. De Nederlander wordt in de komende dagen behandeld en moet rust houden. Hij mist in ieder geval het bekerduel van komende maandag tegen Eintracht Braunschweig en mogelijk ook de oefeninterland van Oranje van 10 augustus op Wembley tegen Engeland.

Voor Bayern München is de blessure van Robben een fikse tegenvaller. Eerder zagen de Duitsers al Franck Ribéry met eveneens een enkelblessure in de lappenmand komen.

[WK] Heemskerk faalt op 200 vrij, Pellegrini wint

Femke Heemskerk is er niet in geslaagd haar favorietenrol waar te maken. De 23-jarige zwemster uit Roelofarendsveen kwam  in Shanghai op de 200 meter vrije slag met 1.57,63 minuten niet verder dan een zevende plek. Federica Pellegrini verdedigde haar wereldtitel met succes. De Italiaanse tikte aan in 1.55,58 minuten.

Kylie Palmer ging met de zilveren medaille aan de haal. De Australische tikte aan in 1.56,04 minuten. De Française Camille Muffat eindigde daar zeshonderdste van een seconde achter op de derde plaats.

Heemskerk was gisteren in de halve finales sneller dan de winnende tijd in de finale. De Nederlandse ging vandaag heel hard van start en lag bij het laatste keerpunt ruim voor de concurrentie. Op de laatste vijftig meter stortte ze echter in, wat resulteerde in de zevende tijd.


Heemskerk faalt op 200 vrij, Pellegrini wint (Foto: Novum)

Emma Stone getipt voor The Gangster Squad

Emma Stone is in bespreking voor de vrouwelijke hoofdrol in het rauwe misdaaddrama The Gangster Squad. Haar personage heeft precaire relaties met zowel een politieagent, een rol van Ryan Gosling, als een gangster, gespeeld door Sean Penn. Dat schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

The Gangster Squad vertelt hoe de politie van Los Angeles in de jaren veertig en vijftig de straten schoon probeert te houden van oprukkende maffiosi uit het oosten van de Verenigde Staten. De film staat onder regie van Ruben Fleischer, met wie Stone in 2009 de horrorkomedie Zombieland maakte.

Ook met Gosling heeft Stone eerder samengewerkt. Ze zijn samen te zien in de komedie Crazy, Stupid, Love met Steve Carrell, die op 8 september in première gaat.

The Gangster Squad verschijnt in 2013 in de bioscopen. Voor die tijd is de 22-jarige Stone nog te zien als Spider-Mans liefje Gwen Stacy in The Amazing Spider-Man. Deze superheldenfilm, met Andrew Garfield in het rood-met-blauwe pak, verschijnt op 4 juli in de Nederlandse bioscopen.


Emma Stone getipt voor The Gangster Squad (Foto: Novum)

Hans Anders: alleen de prijs is Anders

Na een gebeurtenis als het drama in Noorwegen, wil je als columnist het liefst meteen in de pen klimmen en zo snel mogelijk een onderbouwd stuk publiceren. Eigenlijk ben ik dan achteraf haast blij dat ik tot woensdag moet wachten. Dit geeft toch enige ruimte voor meer reflectie, maar vooral voor meer informatie. Niet het uitspugen van de eigen en zeer actuele emoties, maar eerder een terugblik op een paar dagen gespuug van anderen.

[WK] Phelps prolongeert titel op 200 meter vlinderslag

Michael Phelps heeft de wereldtitel gepakt op de 200 meter vlinderslag. De Amerikaan was in de finale in Shanghai met 1.53,34 minuten te sterk voor de concurrentie. De regerend olympisch kampioen bleef bijna twee seconden boven zijn eigen wereldrecord.

Takeshi Matsuda (1.54,01) pakte het zilver. De Japanner haalde Phelps in voor het laatste keerpunt, maar had geen antwoord op de eindspurt van de Amerikaanse zwemgigant. Peng Wu (1.54,67) uit China ging voor eigen publiek met het brons aan de haal.

Zaak SBS-journalist Stegeman voor Hoge Raad

De Hoge Raad gaat zich buigen over de zaak van undercoverjournalist Alberto Stegeman, die voor zijn programma een bedrijventerrein van Schiphol binnendrong. Het Openbaar Ministerie gaat definitief in cassatie tegen de uitspraak van het hof, dat de journalist in april nog vrijsprak. Dat maakte het OM woensdag bekend.

Stegemans programma Undercover in Nederland besteedde in december 2008 en januari 2009 aandacht aan de beveiliging op Schiphol-Oost, waarbij hij met een collega een verboden terrein binnendrong met een nagemaakte KLM-toegangspas. Het bleek kinderlijk eenvoudig om op het terrein te komen.

Het hof oordeelde in april dat het aantonen van een veiligheidsrisico een maatschappelijk belang dient dat opweegt tegen de valsheid in geschrifte en het zich bevinden op verboden terrein en sprak Stegeman vrij. Hiermee zette het hof een streep door een uitspraak van de rechtbank.

Wel kreeg Stegeman een boete van vijfhonderd euro, omdat hij de nagemaakte toegangspas na de uitzending nog steeds in zijn bezit had.

Het OM is het niet eens met de uitspraak van het hof. Dat besluit maakt het voor journalisten mogelijk om 'straffeloos allerlei strafbare feiten te plegen zolang maar een maatschappelijk belang van enig gewicht wordt nagestreefd', zo staat in een woensdag uitgegeven verklaring.

Journalisten mogen geen valsheid in geschrifte plegen, vervolgt het OM. Voor straffeloosheid is slechts in 'zeer uitzonderlijke gevallen' plaats. En dat heeft in dit geval niet plaatsgevonden, aldus het OM.

Londen zet Libisch ambassadepersoneel het land uit

Groot-Brittannië heeft de Nationale Overgangsraad van de opstandelingen in Libië erkend als wettige regering. De Britse regering zet alle medewerkers van de Libische ambassade - vertegenwoordigers van het regime van Moammar Gadhafi - het land uit. Dat heeft het ministerie van buitenlandse zaken woensdag gezegd.

De Libische gezant werd woensdag op het ministerie ontboden. Hem werd medegedeeld dat alle acht medewerkers van de ambassade het land binnen drie dagen moeten verlaten.

Minister van buitenlandse zaken William Hague zei dat de Britse regering voor zo'n honderd miljoen euro aan bevroren Libische olietegoeden beschikbaar stellen aan de Libische opstandelingen.

Op 15 juli besloten Groot-Brittannië, de Verenigde Staten en dertig andere landen om de belangrijkste oppositiegroep in Libië als legitieme regering van het Noord-Afrikaanse land te erkennen.

[WK] Verschuren naar finale 100 vrij

Zwemmer Sebastiaan Verschuren heeft zich geplaatst voor de finale van de 100 meter vrije slag. De Nederlander klokte op het wereldkampioenschap in Shanghai in de halve eindstrijd een tijd van 48,41 seconden op het koningsnummer.

Verschuren werd hiermee achter de Fransman William Meynard (48,25 seconden) en de Canadees Brent Hayden (48,30 seconden) derde in zijn halve eindstrijd. In totaal bleek het de zesde tijd te zijn, waardoor er een Nederlander naar de finale op de 100 meter vrij mag.


Sebastiaan Verschuren naar finale 100 meter vrij (foto: Proshots/Toin Damen)

Barcelona lijdt minder verlies dan verwacht

Barcelona heeft minder verlies geleden het laatste seizoen en verwachten na twee jaar verlies dat er komende seizoen weer winst wordt gedraaid, zo meldde de vicepresident Javier Faus gisteren. 

De Spaanse en Europese kampioen leed een verlies voor belastingen van 9,3 miljoen euro, meer dan de helft minder dan het verwachte verlies van 21,4 miljoen euro. Het jaar ervoor werd nog een verlies geleden van 83 miljoen euro. Het winnen van de Champions League, de nieuwe sponsordeal met Qatar Foundations, hoge opkomst bij thuiswedstrijden en een toestroom van bezoeker aan het Barcelona museum hebben geholpen bij het lage verlies volgens Faus.

Onze plicht is om volgend seizoen winst te maken en dat zullen wij doen,” zei Faus. “Voor de eerste keer in twee jaar zullen wij een budget presenteren dat winst voorspeldt.

In een aparte verklaring op de website van de Catalanen wordt vermeld dat de verkoop van Zlatan Ibrahimovic, Dmytro Chugrunskiy en Martín Cáceres een boekverlies opleverde van 44,2 miljoen euro. Zonder dit verlies zou de club een winst voor belastingen hebben gemaakt van 33,5 miljoen euro.

De nettoschuld van de club is gedaald van 430,6 miljoen euro naar 363,7 miljoen euro.

MRSA-bacterie in Arnhems ziekenhuis

Het Rijnstate ziekenhuis in Arnhem roept patiënten op zich te laten testen op de MRSA-bacterie. Het ziekenhuis denkt dat het te maken heeft met een vrij besmettelijke variant, werd woensdag bekendgemaakt.

De bacterie werd vorige week aangetroffen bij een patiënt die op de verpleegafdeling Chirurgie lag. Deze wordt sindsdien geïsoleerd verpleegd en het ziekenhuis heeft alle noodzakelijke maatregelen getroffen. Dit jaar is de besmettelijke variant bij twaalf patiënten aangetroffen.

Dat is meer dan normaal. Daarom roept het ziekenhuis uit voorzorg alle patiënten op die dit jaar opgenomen zijn geweest op de verpleegafdeling van Chirurgie en Traumatologie. Zij krijgen een brief, waarin hen wordt gevraagd een kweek te laten afnemen bij de huisarts. Mocht blijken dat ze de bacterie bij zich dragen, dan volgt een gerichte behandeling.

De MRSA-bacterie is niet meer gevoelig voor gebruikelijke antibiotica. Voor gezonde mensen is de bacterie ongevaarlijk. Mensen met een verminderde weerstand kunnen wel ziek worden.

Eerder deze week werd de MRSA-bacterie aangetroffen in het St. Jans Gasthuis in Weert. Het ziekenhuis kondigde daarop een opnamestop af voor de intensive care. Jaarlijks wordt in Nederlandse ziekenhuizen bij ongeveer 1500 mensen een MRSA-besmetting vastgesteld.

Lindsay Lohan aangeklaagd om onbetaalde rekening

Lindsay heeft weer een aanklacht aan haar broek hangen. De 25-jarige actrice heeft een rekening van 1180 dollar openstaan bij een man van wie ze speakers kocht, schrijft de Amerikaanse entertainmentsite TMZ.

Stephen Clark beweert dat hij daarnaast audio- en videoapparatuur installeerde in Lindsays huis in Venice Beach. Clark zegt de apparaten in juni geplaatst te hebben, terwijl Lohan haar huisarrest uitzat wegens diefstal van een ketting.

De actrice liet vorige week weten platzak te zijn. Ze kan haar privétherapie, die ze van de rechter moet volgen, niet meer betalen. Ook werd onlangs bekend dat Lindsay toch wordt vervolgd voor vermeende geweldpleging tegen een personeelslid van de Betty Ford-kliniek. Eerder werd de zaak afgeblazen wegens gebrek aan bewijs.

Francis Ford Coppola tevreden over carriŤre

Francis Ford Coppola vindt dat hij al meer dan genoeg heeft bereikt in zijn leven. "Ik hoef me geen zorgen meer te maken, ook niet over mijn carrière", zegt de Amerikaanse regisseur van filmklassiekers als Apocalypse Now en de Godfather-trilogie. "Ik ben nu op een punt in mijn leven dat ik doe wat goed voelt."

De 72-jarige Coppola wordt al jaren bekritiseerd omdat zijn moderne werk het niet zou halen bij zijn oude. Daarnaast heeft de filmmaker het de afgelopen jaren beduidend rustiger aan gedaan. Zo maakte hij de laatste twintig jaar slechts zes films en geen van deze films waren echte kassuccessen.

Daar heeft Coppola naar eigen zeggen geen problemen mee. "Ik hoef me niet meer te bewijzen en probeer het vooral leuk te hebben. In die geest maak ik nu films."

Zijn laatste project, Twixt, is geïnspireerd op een droom over de Amerikaanse schrijver Edgar Allen Poe en is zijn eerste film in 3D. Coppola wil met moderne digitale technieken de bioscoopervaring elke avond anders maken. Zo kan hij scènes toevoegen of weghalen, de volgorde van scènes toevoegen en de muziek veranderen.

"Zo heeft elk publiek een andere ervaring", legt de filmmaker uit. "Het lijkt een beetje op het dirigeren van muziek, waarbij je elke avond het publiek aanvoelt en subtiele veranderingen kunt aanbrengen."

Twixt, met Val Kilmer in de hoofdrol, gaat in september tijdens het Toronto Film Festival in première.


Francis Ford Coppola tevreden over carrière (Foto: Novum)

Toyota is het groenste merk

Autofabrikant Toyota bezet de hoogste positie in de top vijftig van groene merken, gevolgd door 3M en Siemens. De Nederlandse bedrijven Philips en Shell staan op de 32ste en 33ste plaats. De lijst is woensdag gepubliceerd door merkenadviesbureau Interbrand.

De ranglijst wordt bepaald op basis van hoe groen het publiek het merk vindt en hoe het bedrijf presteert op het gebied van duurzaamheid. Adviesbureau Deloitte ontwikkelde een methode om op basis van jaarverslagen de groene prestaties te meten.

Bij een aantal merken zitten er grote verschillen tussen publieke perceptie en daadwerkelijke prestaties. Zo denkt het publiek dat McDonald's, IKEA en Coca-Cola best groen zijn. De groene prestaties vallen echter tegen.

"Nu duurzaam ondernemen algemeen tot norm wordt verheven, zien we dat bedrijven zich graag een groen imago aanmeten, al blijkt het vaak lastig om daar ook met concrete daden en resultaten invulling aan te geven", stelt een woordvoerder van Interbrand Amsterdam.

L'Oréal en Nokia presteren juist wel goed op het vlak van duurzaamheid, maar weten het publiek daarvan niet te overtuigen.

Dat er maar twee Nederlandse merken in de top vijftig staan wijt Intebrand ook aan het feit dat Nederlandse merken wel groen zijn, maar er niet mee te koop lopen. "Veel Nederlandse merken zouden hun duurzame prestaties een zichtbaar en relevant onderdeel van hun merk kunnen maken", adviseert de woordvoerder.

Philips is blij dat wordt erkend dat het bedrijf echt groen is. Dat het publiek dat niet zo ziet herkent het elektronicaconcern ook. "We zijn vorig jaar een groene campagne gestart", vertelt een woordvoerder van Philips. "Maar dat sloeg niet echt aan bij het publiek, merkten we." Consumenten vinden kwaliteit en prijs volgens het bedrijf toch belangrijker. "Maar we blijven wel proberen onze groene prestaties voor het voetlicht te brengen."

Doden door aardverschuivingen Zuid-Korea

Bij aardverschuivingen in Zuid-Korea zijn zeker zeventien doden gevallen. Drie mensen worden vermist. Dat hebben woordvoerders van de Zuid-Koreaanse metereologische dienst woensdag gezegd.

Bij een aardverschuiving in het zuiden van het land kwamen vijf mensen om het leven. Een kind wordt vermist. Eerder op de dag werd een stadje in het noorden van Zuid-Korea eveneens getroffen door een aardverschuiving. Die kostte aan twaalf mensen het leven.

Zuid-Korea wordt al een week lang gegeseld door hevige regen. Dinsdag viel in de hoofdstad Seoul in een tijdsbestek van zeventien uur bijna veertig centimeter regen. Verwacht wordt dat er de komende dagen nog eens zo'n 25 centimeter hemelwater valt.

Samuel SŠnchez aan de start in Roosendaal

Samuel Sánchez, tijdens de Tour de France van dit jaar winnaar van de bolletjestrui, zal komende maandag meedoen aan de Draai van de Kaai in Roosendaal. De organisatie van het criterium maakte dit vandaag bekend.

Daarnaast zal ook Ivan Basso in actie te zien zijn. De Italiaan werd achtste in de Tour. Johnny Hoogerland, Rob Ruijgh, Lieuwe Westra, Bauke Mollema en Laurens ten Dam zullen ook in Roosendaal aan de start verschijnen.

City en Atlťtico eens over AgŁero

Manchester City is tot een overeenkomst gekomen met Atlético Madrid over Sergio Agüero voor een clubrecord van 43 miljoen euro. De 23-jarige aanvaller is naar Manchester gevlogen om in onderhandeling te treden over een vijfjarig contract met een gespeculeerde waarde van 170.000 euro per week.

De waarschijnlijke komst van de schoonzoon van Diego Maradona is voor City van groot belang. Er komt niet alleen een einde aan de saga die al de hele zomer speelt, The Citizens hebben ook een felle competitie, met onder anderen Real Madrid en Juventus, afgeslagen om de Argentijn naar Engeland te halen.

Oranje blijft tweede op FIFA-lijst

Dankzij het winnen van de Copa America afgelopen weekend heeft Uruguay een flinke sprong gemaakt op de FIFA wereldranglijst. De Zuid-Amerikanen stegen van de achttiende naar de vijfde plaats. Nederland blijft tweede staan achter Europees - en wereldkampioen Spanje.

Uruguay veroverde afgelopen zondag het Zuid-Amerikaanse kampioenschap. In de finale werd met 3-0 gewonnen van Paraguay.

Eneco bouwt bio-energiecentrale in Delfzijl

Energiebedrijf Eneco gaat een bio-energiecentrale bouwen in het havengebied van Delfzijl. Vanaf 2013 moet de centrale 49 megawatt groene stroom opleveren, goed voor energie voor 120 duizend huishoudens. Dat maakte het bedrijf woensdag bekend.

In de centrale zullen snippers van gerecycled hout worden gebruikt. Jaarlijks moet daarvoor driehonderduizend ton aan houtsnippers worden aangeleverd per schip, trein en vrachtwagen. Als de centrale in 2013 in gebruik wordt genomen, wordt per jaar 250 duizend ton CO2 bespaard.

De bouw van de groenestroomcentrale past volgens Eneco in de strategie van het bedrijf om steeds meer energie duurzaam op te wekken. Over het uiteindelijke doel maakt het energiebedrijf niets bekend. "Over enkele decennia zullen wij meer duurzame energie gebruiken dan energie opgewekt uit fossiele brandstoffen", stelt een woordvoerder van Eneco.

In het komende jaar opent Eneco twee windmolenparken, maar ook een gascentrale die 870 megawatt energie moet gaan opwekken. "Die centrale dient als buffer voor de duurzame energie, voor als er bijvoorbeeld geen wind is", legt de woordvoerder die keuze uit. "Maar gas is van de fossiele brandstoffen wel de meest duurzame. Bij kolencentrales wordt twee keer zo veel CO2 opgewekt." Eneco maakt geen gebruik van kolencentrales of kernenergie.

De biogascentrale zal gebouwd worden door Ballast Nedam, het Finse Metso Power Oy en het Duitse Areva Renewables. Eneco maakt geen financiële details bekend, maar Ballast Nedam liet weten dat hun deel van de opdracht 48 miljoen euro waard is.


Eneco bouwt bio-energiecentrale in Delfzijl (Foto: Novum)

Pirelli wil na F1-raceweekenden testen

Bandenfabrikant Pirelli vindt de plannen van de Formule 1-teams om in 2012 extra testen toe te staan goed. De Italiaanse rubbermaker ziet het testen na afloop van de races als handigste middel en niet een aparte test of een extra vrijdagtraining zoals de teams op dit moment onderzoeken.

"We zouden graag een test houden tijdens het seizoen en onder de omstandigheden waaronder het kampioenschap zich afspeelt, dus op een circuit waarop geracet wordt. Het zou voor ons ideaal zijn om in de week na een race op dezelfde baan te testen, zoals met de young drivers-test in Abu Dhabi. Op die manier heb je de data uit het weekend die je goed kan vergelijken met de data uit de test. Dat geniet onze voorkeur, dan maakt het verder niet uit waar de test plaats vindt," zei Pirelli-motorsportbaas Paul Hembery.

Goudvissen overleven 134 dagen zonder eten

In het door een aardbeving verwoeste centrum van de Nieuw-Zeelandse stad Christchurch zijn twee goudvissen gevonden die 4,5 maand - 134 dagen - zonder voedsel hebben overleefd. Hun aquarium stond in de receptie van een accountantsbureau.

Christchurch werd in februari getroffen door een zware aardbeving die aan zeker 181 mensen het leven kostte. Het centrum van de stad werd in puin gelegd en was sindsdien niet toegankelijk.

Al die tijd was er niemand die naar de goudvissen omkeek. Gelukkig voor hen zaten ze in een groot aquarium en hadden ze wieren en algen om op te knabbelen. Het water kon niet worden gefilterd, omdat de elektriciteit was uitgevallen, maar waarschijnlijk hebben bacteriën het nodige schoonmaakwerk verricht.

Of de twee goudvissen in hun 4,5 maand durende beproeving helemaal niets te eten hadden, is de vraag. Toen de aardbeving toesloeg waren er namelijk nog zes goudvissen. Van de overige vier dreef er een ondersteboven aan de oppervlakte, maar de drie andere zijn spoorloos verdwenen. Het is bovendien bekend dat goudvissen alleseters zijn.

De directeur van het accountantsbureau, Vicky Thornley, wist in februari net op tijd te ontsnappen toen de beving toesloeg, maar kreeg pas op 6 juli toestemming om haar eigendommen uit haar kantoor te halen. Ze was 'verbijsterd' toen ze zag dat de twee vissen nog in leven waren, zei ze.

De goudvissen waren wat bleek, maar zagen er verder goed uit. Ze nam ze mee naar huis en gaf ze aan haar zoontje, die al twee goudvissen had. Even was ze bevreesd dat de twee de smaak van hun soortgenoten te pakken hadden en zouden toehappen, maar dat bleek niet het geval.

Hoewel geen enkel huisdier het in het centrum van Christchurch zolang volhield als de twee goudvissen, zijn er in de eerste twee weken na de ramp toch honderden dieren gered. De meeste hebben inmiddels weer een baasje gevonden.


Goudvissen overleven 134 dagen zonder eten (Foto: Novum)

[Upd] Geen metro in ochtendspits Rotterdam door KPN-storing

Door een storing bij KPN ligt het metroverkeer dinsdagochtend in Rotterdam plat. De gebruikelijke communicatiesystemen werken niet. In het bus- en tramverkeer houden de centrales nu contact met de chauffeurs via mobiele telefoons. Bij het metroverkeer kan dat niet omdat mobiele telefoons onder de grond geen bereik hebben, legt een woordvoerder van openbaar vervoerder RET uit.

Doordat de storing inmiddels verholpen is, verwachten hulpdiensten dat de metro rond 09.00 uur weer rijdt. De woordvoerder van RET was niet direct bereikbaar om dit te bevestigen. De storing bij KPN heeft ook P2000 platgelegd, het communicatiesysteem van de hulpdiensten.

Update 10.36 uur
Sinds 10.00 uur rijden de metro's in Rotterdam weer, meldde directeur Pedro Peters van de RET. Naar verwachting rijdt alles om 11.00 uur weer volgens schema.

Dopingzondaars niet welkom op OS 2012

Sporters die doping gebruiken hebben niets te zoeken op de Olympische Spelen van 2012 in Londen, zo meldde Sebastian Coe namens het Britse organisatiecomité. Volgens de voormalig atleet worden de meest uitgebreide controles ooit uitgevoerd door het IOC en de Britse politie.

"Wie met doping naar de Spelen komt, moet weten dat hij of zij opgejaagd wild zal zijn. We beschikken over de meest geavanceerde technologieën. Het zal moeilijk zijn ons te ontkomen," zei Coe die weet dat het IOC het bezit en gebruik van spuiten en naalden zonder een medische verklaring heeft verboden.

Hij weet echter ook dat het een illusie is om een dopingvrij evenement te kunnen garanderen. "Er zullen altijd mensen zijn die de juridische en morele grenzen willen overschrijden. Garanderen dat de Spelen helemaal schoon zullen zijn, kan ik niet. Wel dat we alles zullen doen wat in onze macht ligt om de valsspelers in de kraag te vatten."

Later vandaag zal op Trafalgar Square een ceremonie zijn waarin IOC-baas Jacques Rogge de atleten officieel uitnodigt om in 2012 naar de Spelen in Londen af te reizen.

Yasuhiro Wada bezig met 3DS- en Wii U-games

Yasuhiro Wada, de bedenker van Harvest Moon, heeft tegenover Official Nintendo Magazine verteld dat hij bezig is met een game voor 3DS en misschien ook Wii U. Welke games dat zijn kan hij helaas op dit moment nog niet zeggen, maar daar horen we zeer waarschijnlijk in de komende maanden nog wat over.

Wada: "I've got a 3DS game in the pipeline right now, and I've got another game that we haven't decided the platform on, but which I am hoping to bring to Wii U."

Wada is enthousiast over Wii U en ziet een hoop (verborgen) potentieel: "Right now it feels like a home console version DS and I mean that in a good way. I think there is a lot of hidden potential there, so I am right now thinking up new modes of play. I really enjoy times like this!"

Luuk de Jong: "Liefst in de spits"

Tijdens het duel in de voorronde van de Champions League tegen FC Vaslui speelde De Jong als 'nummer 10' door de vele afwezigen bij FC Twente. In gesprek met De Telegraaf laat De Jong weten dat hij toch liever als 'nummer 9' speelt.

"Het liefste speel ik in de spits. Maar ik heb vorig seizoen ook heel veel achter de spits gestaan, dus dat kan ik wel", aldus De Jong. De aanvaller was dicht bij een doelpunt, maar zag de paal een treffer in de weg staan. Spits Marc Janko was gelukkig scherp en prikte de rebound binnen.

Door de afwezigheid van onder meer Nacer Chadli en Bryan Ruiz besloot trainer Co Adriaanse om De Jong op het middenveld te posteren. Ruiz en Chadli moesten verstek laten gaan door fysiek ongemak. De Jong begreep de trainer wel: "Ik snap wel dat ik er nu achter sta."

Ondanks dat De Jong nu wat meer teruggetrokken staat, ziet de spits van origine wel degelijk mogelijkheden voor zichzelf. "Op deze positie kan ik ook veel voor de goal komen", aldus De Jong. Door twee doelpunten van Marc Janko wonnen de Tukkers de heenwedstrijd tegen de Roemenen met 2-0.

MGS 3DS waarschijnlijk vertraagd

De nieuwste handheld van Nintendo heeft het niet makkelijk. De eerste geannuleerde games zijn bekend en het lijkt erop dat één van de potentiële toppers vertraagd wordt. Metal Gear Solid: Snake Eater 3D komt volgens de geruchten nu pas in 2012 uit waar eerder november 2011 de bedoeling zou zijn.

Officieel heeft Konami nu gezegd dat er helemaal geen releasedatum voor de game gemeld is. Geen bevestiging van de vertraging dus, maar ook geen ontkenning. We zullen nog even tot de Tokyo Game Show in september moeten wachten voordat we officieel iets horen waarschijnlijk.

Schietclub bevestigt lidmaatschap Breivik

Anders Behring Breivik heeft voor hij 68 mensen doodschoot op het eilandje Utoya getraind bij een schietclub in de Noorse hoofdstad Oslo. De club verklaarde dit woensdag.

Breivik was lid vanaf juni 2010. Eerder was hij lid geweest van 2005 tot 2007. Volgens de club heeft Breivik deelgenomen aan 13 gezamenlijke trainingen en een wedstrijd. Eerder was al bekend dat Breivik een vergunning had voor zijn wapens. Volgens de club gaf het gedrag van Breivik geen aanleiding tot zorgen.

Schietclub bevestigt lidmaatschap Breivik
Schietclub bevestigt lidmaatschap Breivik (Foto: ANP)

Chandhok hoopt op meer bij Team Lotus

Karun Chandhok mocht afgelopen weekend op de Nürburgring bij Team Lotus invallen voor Jarno Trulli. De Indiër had al enkele vrijdagtrainingen gereden, maar mocht nu ook een race rijden. Hij hoopte zo te kunnen laten zien dat hij wel degelijk op de Formule 1-grid thuishoort in de toekomst.

Ondanks dat Chandhok zich als 21e kwalificeerde en als twintigste en laatste in de race eindigde, op ruime afstand van teamgenoot Heikki Kovalainen, is de Indiër tevreden over het resultaat. "Ik denk daarom ook dat ik dit jaar nog wel vaker de kans krijg om te racen. Behalve dat Tony tevreden was, waren de engineers namelijk ook goed te spreken over hoe ik mijn werk heb gedaan," zei hij.

"Qua resultaat was het inderdaad geen geweldig weekend. Het draaide er echter vooral om binnen het team respect te verdienen, en dat is volgens mij gelukt. Ik heb niet de indruk dat ik het vertrouwen van Tony heb beschaamd. Ik denk dat ik genoeg heb laten zien om aanspraak te kunnen maken op een volgende race-deelname, maar we moeten nog maar afwachten of dat dit jaar nog gebeurt of volgend jaar pas. Het is een kwestie van tijd en ook een ingewikkelde situatie."

Chandhok hoopt in ieder geval dat hij de eerste Grand Prix van India mag gaan rijden. Omdat het zijn thuisrace is, is het voor Team Lotus mogelijk interessant om de Indiër te laten racen. De vader van Chandhok is betrokken bij de organisatie van de race die op 30 oktober op het programma staat op het Buddh International Circuit nabij New Delhi.

Meisje (15) heeft seks voor handtas

Een 15-jarig meisje wilde zo graag een handtas, dat ze hier alles voor over had. Het Singaporese meisje besloot op een dag haar lichaam te verkopen.

Merkhandtassen zijn peperduur, maar gelukkig wilde een goede vriend haar wel helpen. Deze persoon introduceerde het meisje bij een pooier, die haar aan het werk zette. Per beurt zou zij RM168, een kleine 50 euro, krijgen.

Van het beloofde geld heeft het kind echter niet veel gezien. Het geld werd overhandigd aan de pooier, die telkens slechts een klein deel aan zijn jonge werkneemster afstond.

Rangers bieden op Verhoek

Glasgow Rangers maakt serieus werk van de komst van Wesley Verhoek naar Schotland. De aanvaller van ADO Den Haag heeft te horen gekregen dat The Gers 1,1 miljoen euro geboden hebben.

Het is nog maar de vraag of dat voor ADO genoeg is. Eerder werden FC Utrecht en AZ namelijk al de deur gewezen. Het Nottingham Forest van Steve McClaren is nog wel in de race om Verhoek over te nemen. Daarom lijkt het waarschijnlijk dat de rechtsbuiten verkast naar een club aan de andere kant van de Noordzee.

FreestyleskiŽr Peterson pleegt zelfmoord

De Amerikaanse freestyleskiër Jeret 'Speedy' Peterson is eergisteren overleden. De winnaar van het zilver op het onderdeel aerials tijdens de Olympische Spelen in Vancouver in 2010 pleegde zelfmoord.

Peterson werd gevonden met een zelf toegebrachte schotwond. Hij had kort daarvoor via het alarmnummer laten weten dat hij zelfmoord zou plegen. De  freestyleskiër liet een afscheidsbrief achter. Peterson is 29 jaar geworden.

Stem op de volgende Level-5-lokalisatie

Level-5, bekend van onder andere Professor Layton, heeft een flink aantal games die nog niet gepland staan voor een westerse release. Via Facebook hebben ze nu een poll gestart waar wij kunnen gaan stemmen op welke game we gelokaliseerd willen zien. Titels als Layton vs Phoenix Wright en Ninokuni staan er in.

De volledige lijst is als volgt:

-Ninokuni PS3
-The Little Battlers PSP
-Professor Layton vs. Ace Attorney 3DS
-Inazuma Eleven Strikers Wii
-Ninokuni DS
-Inazuma Eleven DS
-Time Travelers 3DS
-Professor Layton and the Mask of Miracle 3DS
-Fantasy Life 3DS
-Girl's RPG Cinderella Life 3DS

Trailer Ninokuni PS3

Welke Level-5-game wil jij gelokaliseerd zien?

Station Oslo ontruimd om verdachte koffer

Het centrale treinstation in de Noorse hoofdstad Oslo is woensdag deels ontruimd vanwege de vondst van een onbeheerde koffer. Dat meldde het persbureau NTB.

De politie onderzoekt de koffer en heeft de omgeving ontruimd van het perron waar de koffer lag. Treinen en bussen rijden in dat gebied niet.

Noorwegen staat na de aanslagen van vrijdag op scherp. Zeker 76 mensen kwamen om door een bomaanslag op regeringsgebouwen en een aanval op een jeugdkamp door de Noor Anders Behring Breivik.

Station Oslo ontruimd om verdachte koffer
Station Oslo ontruimd om verdachte koffer (Foto: ANP)

BelgiŽ onderzoekt site PVV-medewerker

Justitie in België overweegt een onderzoek in te stellen naar een mogelijk verband tussen de aanslagen in Noorwegen en de website The Brussels Journal van de rechtse ideoloog Paul Belien, die PVV-leider Geert Wilders adviseert. Dat melden de Vlaamse kranten de Gazet van Antwerpen en het Belang van Limburg woensdag.

De Belgische veiligheidsdiensten hebben een dossier samengesteld over The Brussels Journal en dat ingeleverd bij justitie. Diverse teksten van de website komen voor in het manifest van de dader van de aanslagen in Noorwegen, Anders Behring Breivik.

The Brussels Journal is een rechts-conservatief weblog, waaraan verschillende auteurs bijdragen. De site heeft veel aandacht voor islamkritiek. Belien geldt als de drijvende kracht achter de website. Van hem werd vorig najaar bekend dat Wilders hem als medewerker had aangesteld. Eerder werkte Belien voor het Vlaams Blok.

In een artikel op The Brussels Journal wordt benadrukt dat het weblog nooit heeft opgeroepen tot geweld. De website heeft ook een Engelse vertaling gepubliceerd van de verklaring waarin Wilders afstand neemt van de daden en het gedachtegoed van Breivik.

Studente mag afstuderen via Skype

Een 21-jarige studente aan de Hogeschool Utrecht mag via Skype haar eindexamen doen. Vanuit het Australische Melbourne staat ze in november voor de webcam om haar afstudeerpresentatie te houden, schrijft het AD woensdag.

De hogeschool benadrukt in de krant dat het om een experiment gaat en dat vooralsnog alleen deze studente, Sophie Luikinga, op deze manier mag afstuderen. Zij had hierom gevraagd omdat ze in het najaar stage loopt in Australië. Daarna wil ze blijven om te reizen en een masteropleiding te volgen. Dat laatste gaf volgens haar de doorslag. De school moest wel er wel een paar maanden over nadenken voordat toestemming werd gegeven.

Omdat ze op hetzelfde tijdstip als haar studiegenoten het examen moet afleggen, moet ze vanwege het tijdverschil midden in de nacht examen doen. Ze moet ook drie toehoorders regelen die op dat tijdstip aanwezig willen zijn. In Utrecht kijkt de examencommissie mee. De studente moet zelf voor een goede videoverbinding zorgen.

Luikinga studeert life sciences & chemistry. Tijdens haar stage doet ze onderzoek naar het effect van verslaving aan drank of drugs op de hersenen.

Film: Monte Carlo

Selena Gomez is één van de vele Disneysterretjes die haar filmdebuut maakte in Spy Kids 3-D: Game Over. Op televisie maakte ze furore in de serie Barney and Friends en ze heeft sinds vorig jaar een eigen kledinglijn. Ook op relationeel gebied gaat het goed met Selena. Sinds een tijd heeft ze een relatie met de meeste gehate, maar ook meest geliefde zanger van dit moment, Justin Bieber. Genoeg showbizz-nieuws en weer terug naar film: de 19-jarige heeft twee rollen in de nieuwe komedie Monte Carlo.

Hoe vieren we 25 jaar Castlevania?

Mario, Zelda, Sonic en ook Castlevania hebben allemaal iets gemeen. Het zijn franchises die al jaren meegaan. Castlevania wordt in september 25 jaar en dus is het tijd voor Konami om dat te gaan vieren. Of toch niet? Tijdens de afgelopen E3 heeft Konami er helemaal niets over bekendgemaakt...

Er is echter goed nieuws voor de fans! Konami heeft nu verteld dat ze iets gaan doen en dat ze nu met de laatste stappen bezig zijn voordat ze het bekend kunnen maken: “We are going to do something, we are just going through final approvals on exactly what that is going to be.”

Wat het precies gaat worden weten we niet. De kans is groot dat we dat in september horen, tijdens de Tokyo Game Show. Nog eventjes geduld dus, maar gelukkig weten we dat de vampierenjagers niet vergeten worden!

[WK] Weer OS-limiet voor Verschuren

Sebastiaan Verschuren heeft zijn tweede olympische limiet gezwommen tijdens het WK zwemmen in Shanghai. De Amsterdammer haalde eerder al op de 200 meter vrije slag een nominatie binnen en deed dat ook op de 100 meter vrije slag.

In de series noteerde Verschuren een 48,60, wat tevens een verbetering betekende van zijn persoonlijk record met 0,12. De Fransman William Meynard was de snelste in de series met 48,14.


Sebastiaan Verschuren (foto: Proshots/Toin Damen)

Serena Williams overtuigt bij rentree in eigen land

Serena Williams heeft een overtuigende rentree in eigen land gemaakt. De tennisster, die haar eerste partij op Amerikaanse bodem speelde sinds het US Open van 2009, hoefde in de eerste ronde van het WTA-toernooi in Stanford tegen Anastasia Rodionova geen enkele game af te staan: 6-0 6-0.

"Ik heb altijd al gezegd dat wanneer ik mijn beste tennis speel er niemand is die mij kan verslaan", aldus Williams, die bijna een jaar lang niet in actie kwam door blessures en ziekte en inmiddels 169e staat op de wereldranglijst.


Serena Williams wint in de eerste ronde in Stanford (foto: Proshots)

Film: Captain America: The First Avenger

Voordat Tony Stark een vliegpak ontwikkelde en Iron Man werd, voordat Bruce Banner door een mislukt experiment de Hulk werd en voordat Noorse God Thor door zijn vader naar Aarde werd verbannen was de voorloper van overheidsorganisatie S.H.I.E.L.D. bezig de Tweede Wereldoorlog te winnen met een Supersoldaat: Captain America. In Captain America: The First Avenger wordt kneusje Steve Rogers een grote, sterke soldaat die meer in zijn mars heeft dan alleen brute kracht.

Film: Horrible Bosses

Het komische duo Jason Sudeikis en Charlie Day werden bij het grote publiek bekend in de romantische komedie Going the Distance. Sudeikis was al bekend van de Amerikaanse tv-show Saturday Night Live en Day speelt vanaf 2005 in de serie It's Always Sunny in Philadelphia. Waarschijnlijk beviel het de twee goed met elkaar, want nu zijn ze te zien in de komedie Horrible Bosses. Ook grote namen als Jennifer Aniston, Kevin Spacey en Jamie Foxx spelen een rol.

Onzekerheid over staatsschuld VS groeit

De onzekerheid over de Amerikaanse overheidsfinanciën is toegenomen, omdat een stemming over een bezuinigingsplan dinsdagavond is uitgesteld. Dat verkleint de kans op een akkoord voor 2 augustus, wanneer de Amerikaanse regering niet genoeg geld meer heeft om alle rekeningen te betalen.

Het Huis van Afgevaardigden zou woensdag stemmen over een voorstel van de Republikein John Boehner. Maar dat is een dag uitgesteld, omdat de bezuinigingen lager uitvielen dan eerder berekend. Medewerkers van Boehner proberen nu extra bezuinigingen te vinden.

Als het plan donderdag wordt goedgekeurd door het Huis van Afgevaardigden, strandt het waarschijnlijk in de Senaat. Daar is een meerderheid van Democraten, die liever niet bezuinigen.

Kredietbeoordelaars volgen de mogelijke wanbetaling door de VS nauwlettend. "Wij schatten de kans op een lagere waardering van de VS op minstens 50 procent", meldde Standard& Poors. Amerikaanse aandelen en de dollarkoers zijn dinsdag gezakt.

Onzekerheid over staatsschuld VS groeit
Onzekerheid over staatsschuld VS groeit (Foto: ANP)

Eerste Noorse minister terug naar bomgebied

De eerste Noorse minister gaat woensdag weer aan het werk in de wijk in Oslo die vrijdag zwaar beschadigd raakte door een bomaanslag. Minister Rigmor Aasrud (Administratieve en Kerkzaken) wil daarmee een symbolische daad stellen.

Premier Jens Stoltenberg werkt voorlopig vanuit het ministerie van Defensie, in een ander deel van Oslo. Ministerraden vinden tijdelijk plaats in een middeleeuws fort.

Onzeker is nog of het regeringsgebouw wordt gerenoveerd of gesloopt.

Eerste Noorse minister terug naar bomgebied
Eerste Noorse minister terug naar bomgebied (Foto: ANP)

Wilders: Cohen misbruikt aanslagen

PvdA-leider Job Cohen probeert een "politiek slaatje te slaan" uit de aanslagen in Noorwegen. Dat schrijft Geert Wilders woensdagochtend op Twitter. Ook GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi krijgt ervan langs.

"Linksigen als Cohen en Dibi proberen nu politiek slaatje te slaan uit massamoord. Ranzig. PVV blijft zichzelf, inhoudelijk en ook vwb toon!!", aldus Wilders. Cohen en Dibi zeiden eerder dat Wilders' tweet waarin hij de aanslagen in Noorwegen veroordeelde, onvoldoende was.

Schutters agenten mogelijk ripdealers

In de gestolen bestelbus van waaruit vorige week dinsdag in Prinsenbeek op agenten werd geschoten, zat honderd kilo vers geplukte hennep. De politie vermoedt dat de drugs net buit waren gemaakt bij een ripdeal, zo is dinsdagavond bekendgemaakt in het televisieprogramma Opsporing Verzocht.

De agenten van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) die beschoten werden in Brabant gaven een busje op de snelweg ter hoogte van Zevenbergschen Hoek een stopteken omdat het voertuig begin mei in Duitsland gestolen was. De kentekenplaten waren gestolen in Den Haag.

De bestuurder negeerde het stopteken en reed met hoge snelheid richting Breda.Het voertuig reed de afslag Prinsenbeek op, waarna de agenten op de rotonde van de Backer en Ruebweg en de Beeksestraat door de achterruit van het busje meerdere keren werden beschoten.

De agenten schoten niet terug, omdat het te gevaarlijk was voor omstanders. Ze hielden extra afstand en raakten het busje kwijt toen ze hun kogelwerende vesten hadden aangetrokken.

De bus werd tien minuten later op het Gentiaanblauwtje in Breda gevonden. In de achterruit zaten kogelgaten. Getuigen vertelden dat ze vier mannen uit de auto hadden zien wegrennen. Ook gooiden ze een pakketje weg. De politie vond vervolgens in een kliko vuurwapens. In het busje lag ook een gaspistool. De hennep zat in acht sporttassen.

In de zaak werd al een verdachte opgepakt. Hij bleek niets met de schietpartij te maken te hebben en is op vrije voeten gesteld.

HaÔti zoekt aanslagpleger president

De politie van Haïti heeft 30 mensen gearresteerd die president Michel Martelly hebben aangevallen met stenen en flessen. Agenten zeiden dinsdag een man te zoeken die kennelijk met een geweer schoot. Het incident blijkt zondag te zijn gebeurd in het noorden van Haïti.

De president, ook wel 'Sweet Micky' genoemd, was in mei gekozen na een tumultueuze verkiezing. Hij was voorheen zanger en nachtclubeigenaar.

Haïti kent veel geweld. Maandag schoot een bodyguard een parlementslid in zijn rug.

Vele doden bij gevangenisoproer Mexico

Bij een gevecht tussen gevangenen in Mexico zijn 17 mensen omgekomen, meldden autoriteiten dinsdag. "Het was een wraakoefening binnen de gevangenis", verklaarde een woordvoerder.

Het incident vond plaats in de stad Ciudad Juarez, op de grens met de Amerikaanse staat Texas. De stad is het strijdtoneel van de drugskartels Juarez en Sinaloa. Die kartels kopen ook agenten om.

Toen het hoofd van de gemeentepolitie bij de gevangenis aankwam, werd zijn auto beschoten door 10à 15 federale agenten.

Adele: Amy maakte weg voor mij vrij

Amy Winehouse heeft de weg vrijgemaakt Adele. Dat schrijft de 23-jarige zangeres in een blog op haar website. Winehouse, die zaterdag in Londen overleed, werd dinsdag gecremeerd.

"Amy heeft mensen weer enthousiast gemaakt voor Britse muziek", schrijft Adele. "Ik denk niet dat ze zich ooit heeft gerealiseerd hoe briljant en belangrijk ze was, maar dat maakt haar alleen maar charmanter."

De zangeres zegt 'enorm verdrietig' te zijn om de dood van Winehouse. "Maar het herinnert me er ook aan hoe trots ik op haar ben en hoe dankbaar dat zij me heeft geïnspireerd."

Communicatie hulpdiensten hapert

De communicatiesystemen p2000 en c2000 van de hulpdiensten worden in de nacht dinsdag op woensdag belemmerd door een grote telefoonstoring bij KPN. Dat meldde de politie.

Eerder leek de storing alleen betrekking te hebben op de regio Rotterdam-Rijnmond, maar de politie meldt dat het probleem "vermoedelijk niet beperkt wordt tot die regio".

Als gevolg van de storing is de communicatie met mobilofoons en portofoons belemmerd. "Het is improviseren", aldus een woordvoerder. "Zo moeten hulpdiensten zich een soms een paar keer melden. Of er wordt gebruikt gemaakt van mobiele telefoons. Het is wat minder praktisch."

Communicatie hulpdiensten hapert
Communicatie hulpdiensten hapert (Foto: ANP)

Justin Timberlake staat open voor erotische film

Justin Timberlake heeft wel oren naar een rol in een erotisch getinte film. De 30-jarige acteur speelde voor zijn nieuwe komedie Friends with Benefits al enkele pikante scènes en hij is klaar voor de volgende stap.

"Het is duidelijk dat ik mijn lichaam inzet voor komedie. Ik heb er echter ook geen probleem mee om dat te doen voor drama, als ik het gevoel heb dat het echt en geloofwaardig overkomt", legt Timberlake uit aan het Amerikaanse tijdschrift The Advocate. "Op die manier voelt het niet als exploitatie."

In Friends with Benefits speelt Timberlake een jongeman die een open relatie aangaat met een goede vriendin (Mila Kunis), die uitsluitend draait om seks. Al snel wordt duidelijk dat vriendschap en seks, zonder emotioneel gebonden te raken, moeilijk te combineren zijn. De film verschijnt eind september in de Nederlandse bioscopen.

Breivik: onthulling mededaders onder voorwaarden

Anders Behring Breivik, de verdachte van de massamoord in Noorwegen van vrijdag, heeft aangegeven onder voorwaarden informatie over eventuele medeverdachten te willen verschaffen. Dat heeft de politie in Oslo laten weten.

Het zou om verschillende eisen gaan, en van één niet nader gespecificeerde voorwaarde stellen de autoriteiten dat ze er onmogelijk op in kunnen gaan. De politie wil verder niets over de eisen kwijt, behalve dat een ervan maaltijden betreft.

Anders Behring BreivikBreivik stelde aanvankelijk alleen te hebben gehandeld. Later maakte hij echter gewag van twee Noorse cellen en nog anderen in het buitenland, met wie hij zou hebben samengewerkt.

Naar verluidt wil de verdachte toegang tot zijn computer en tot de online encyclopedie Wikipedia. Ook zou hij eisen om door buitenlandse psychiaters te worden onderzocht.

Breivik had al aangegeven openbare rechtszittingen te willen, om zijn motieven uit te kunnen leggen. Dit verzoek werd voor zijn voorgeleiding echter afgewezen. Het is onduidelijk of de voorwaarde van publieke zittingen bij zijn eisenpakket zit.

De verdachte stelt de Noorse Arbeiderspartij verantwoordelijk voor moslimimmigratie. Door juist het jongerenkamp aan te vallen zou hij ernaar hebben gestreefd om de partij haar toekomst te ontnemen.

Double Dragon II-remake naar XBLA

De populairste versie van Double Dragon II, een side-scrolling beat 'em up, was die op de NES, maar het was oorspronkelijk een arcade-titel. Je speelde met kung fu-vechters Billy en Jimmy, die de dood van Billy's vriendin wilden wreken. Van het originele spel komt er nu een remake, genaamd Double Dragon II: Wander of the Dragons, naar Xbox Live Arcade.

De grafische stijl van de remake verschilt totaal met die van de oude game, die er zo uitzag:

Dat is niet het enige verschil: je kunt nu met z'n vieren tegelijk vechten, de game heeft een nieuw combo-systeem, nieuwe actiescènes, een tutorial waarin je speelt met de dan-nog-niet-dode vriendin Marian en een overlevingsmodus.

Double Dragon II: Wander of the Dragons staat gepland voor september.

Jouw naam in Soul Calibur V

Wil je al heel lang jouw naam in een game? Specifieker: wil je jouw naam in Soul Calibur V? Dan is dit je kans. Namco Bandai is namelijk een promotieactie gestart waarbij jij een naam invoert en zij die misschien gaan gebruiken voor een NPC (niet-speelbaar personage) in de nieuwe game.

Naast het invullen van een naam, word je ook gevraagd om een aantal vragen te beantwoorden, waaronder welke vechtstijl het beste zou passen bij het personage dat jij voor ogen hebt. Via deze site kom je terecht bij het aanmeldingsformulier. Hier vind je natuurlijk ook wat meer informatie over de regels die er gelden voor de actie. Meedoen kan tot en met 5 augustus en ook verdien je er een speciale wallpaper mee voor je desktop.

Tijdens Comic-Con 2011 verscheen de onderstaande trailer van de game, waarin wat oude en nieuwe personages het met elkaar uitvechten.

Soul Calibur V verschijnt in 2012 op de Xbox 360 en PS3.

Celstraf voor piepjonge huurmoordenaar

Een rechter in Mexico heeft dinsdag een 14-jarige huurmoordenaar veroordeeld tot drie jaar gevangenis, de maximale straf voor minderjarigen in het land dat al jaren wordt geplaagd door een uiterst bloedige drugsoorlog. Dat meldde het Openbaar Ministerie in de stad Cuernacava, niet ver van de hoofdstad Mexico-Stad.

Edgar Jiminez Lugo wordt verantwoordelijk gehouden voor zeker vier moorden. De slachtoffers werden onthoofd en onder een brug gehangen in Cuernacava. De politie kon de jeugdige misdadiger in december arresteren.

Voorzitter Knesset bezorgd over democratie

De voorzitter van het Israëlische parlement heeft dinsdag zijn zorgen uitgesproken over de democratie in Israël. De uitspraak van Reuven Rivlin is een reactie op een aantal wetten die onlangs door het parlement zijn aangenomen en die door critici worden gezien als middelen om andersdenkenden het zwijgen op te leggen.

In een interview met Associated Press zei Rivlin zich vooral zorgen te maken over elke wet die de rechten van de Arabische minderheid in Israël kan ondermijnen. "Dit is onacceptabel. Dit bedreigt het bestaan van de staat Israël", zei Rivlin.

Rivlin, die lid is van de Likud-partij van de Israëlische premier Benjamin Nentanyahu, stelt zich altijd hard op als het aankomt op de Palestijnse eis dat Israël zich moet terugtrekken uit de Westelijke Jordaanoever. Tegelijkertijd staat hij bekend als een voorvechter van de democratische rechten van alle burgers, inclusief de twintig procent van de bevolking die Arabisch is.

Er zijn het afgelopen jaar meerdere wetten aangenomen in het Israëlische parlement die als anti-Arabisch worden gezien. Zo moeten niet-joodse immigranten trouw zweren aan de staat Israël, een eis die niet geldt voor joodse immigranten.

Eerder deze maand nam het parlement een wet aan die inwoners of bedrijven in de nederzettingen in de bezette gebieden de mogelijkheid biedt schadevergoeding te eisen van Israëliërs die oproepen producten uit de nederzettingen te boycotten. Tegenstanders zijn al naar het hooggerechtshof gestapt om de wet aan te vechten. Een ander wetsvoorstel waarin geopperd werd een onderzoek in te stellen naar Israëlische mensenrechtengroeperingen haalde geen meerderheid.

Rivlin ging niet specifiek op een wet of wetsvoorstel in, maar zei dat Israël een balans moet zien te vinden tussen een joodse staat zijn en een democratische staat die ieders rechten respecteert. "Je kan niet met Israël een joodse staat hebben zonder dat het een democratisch land is", aldus Rivlin.

PatiŽnt met schurft in Gronings ziekenhuis

In het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) is vorige week bij een patiënt schurft geconstateerd. Door contact met de patiënt zijn zes medewerkers ook besmet geraakt met scabiës, laat het ziekenhuis dinsdag weten.

Het gaat om een patiënt die langdurig opgenomen is geweest op drie afdelingen. Het ziekenhuis heeft maatregelen getroffen. Alle medewerkers die contact met de patiënt hebben gehad zijn onderzocht en indien nodig preventief behandeld. De kans is volgens het ziekenhuis klein dat andere patiënten besmet zijn geraakt.

Scabiës is een ongevaarlijke, maar besmettelijke huidziekte die wordt veroorzaakt door een klein beestje, de schurftmijt. De mijt, die niet met het blote oog te zien is, veroorzaakt jeuk, maar heeft verder geen negatieve gevolgen voor de gezondheid. Schurft is goed behandelbaar. De patiënt had de gemakkelijk overdraagbare variant en is inmiddels behandeld.

Man overlijdt door ongeluk met heftruckband

Een 37-jarige man uit Purmerend is dinsdag om het leven gekomen bij een bedrijfsongeval in Warder. De man was bij een bandenreparatiebedrijf bezig met het monteren van een band op een heftruck, toen het fout ging, meldt een woordvoerder van de Arbeidsinspectie.

Het ongeval vond rond 08.30 uur plaats. De band stond volgens de woordvoerder onder druk, knalde los en kwam tegen het hoofd van het slachtoffer aan. Hij werd met een traumahelikopter naar een ziekenhuis gebracht, waar hij bezweek aan zijn verwondingen.

Pele ere-ambassadeur WK voetbal 2014

Voetballegende Pele is benoemd tot ere-ambassadeur van het WK voetbal in 2014. De oud-voetballer accepteerde een uitnodiging van de Braziliaanse president Dilma Rousseff. Pele moet de Brazilianen warm laten lopen om de vertraagde bouwprojecten op tijd af te krijgen. Ook moet hij de voorbereidingen in het buitenland uitleggen.

Pele uitte in het verleden de nodige kritiek op de trage voorbereidingen. De bouw van diverse stadions en andere infrastructurele projecten ligt achter op schema.

De voetbalgrootheid zei na een onderhoud met Rousseff te weten dat veel Brazilianen niet blij zijn met de trage voortgang. Volgens hem is het echter tijd dat het Zuid-Amerikaanse land massaal achter het project gaat staan. Pele vroeg al zijn landgenoten om het werk te steunen zodat Brazilië een toernooi kan organiseren waar het trots op kan zijn.


Pele ere-ambassadeur WK voetbal 2014 (Foto: Novum)

Lichte blessure Robben in oefenduel

Bayern München kwam dinsdag met de schrik vrij in het oefenduel tegen AC Milan (1-1). Na sterspeler Franck Ribéry dreigde ook de andere vedette Arjen Robben geblesseerd te raken. Volgens coach Jupp Heynckes valt de kwetsuur aan zijn rechterenkel echter mee.

"Het is alleen een kneuzing. Binnen twee of drie dagen is hij er weer bij," zei Heynckes na afloop. Robben kreeg na bijna een uur spelen een zware tackle van Taye Taiwo op zijn benen te verwerken en moest even later het veld noodgedwongen verlaten.


Robben geblesseerd (Foto: Proshots)

Game of the Decade-toernooi - Dag 10

Vandaag dag tien van de Game of the Decade-competitie. Wederom een aantal grote titels waar je vandaag een keuze uit kan maken. Welk van de onderstaande acht games is volgens jou het meest Game of the Decade-waardig? Stem mee in de poll op FOK!games.

Baten Kaitos: Eternal Wings and the Lost Ocean
In deze RPG voor de GameCube speel je een spirit die het hoofdpersonage volgt en helpt waar dat nodig is. In het spel ga je de strijd aan met de Empire die een kwade god wil vrijlaten op de wereld.

Crysis
Crysis was de game waarmee pc-gamers konden laten zien wat voor pc ze in huis hadden. De bizarre graphics en physics wisten de meesten pc's flink doen zweten.

Gears of War
Grote gespierde mannen die het opnemen tegen aliens. In eerste instantie misschien niet zo bijzonder maar toch wist Gears of War één van de beste games voor de Xbox 360 te worden. Met een verbeterd cover-system, wat tegenwoordig te pas en te onpas wordt gekopiëerd, een goede multiplayer en veel gore zorgden ervoor dat de game bij veel gamers niet snel uit hun console verdween.

ICO
In ICO speel je een jongen die is geboren met horens waardoor hij niet wordt geaccepteerd door de anderen. Als hij een hulpeloos meisje in een kasteel vindt besluit hij samen met haar te ontsnappen. Dit is natuurlijk niet gemakkelijk want kwaardaardige wezens staan in zijn weg.

Mirror's Edge
Mirror's Edge wist veel aandacht op zich te vestigen door gebruik te maken van parkour in de eerste persoon. Snelle actie en vijanden verslaan zonder wapens waren de aspecten die centraal staan in deze game,  die zich afspeelt in een wereld waar Big Brother overal aanwezig is.

Rainbow Six 3
Tom Clancy stuurt weer een speciale unit genaamd Rainbow Six op pad om terroristen uit te schakelen. Zowel de tactische singleplayer als de meer directe multiplayer zijn erg populair. Het spel verscheen in 2003 voor Xbox en later voor PlayStation 2 en GameCube.

Starcraft 2
Starcraft 2 verscheen in 2010. Dit na lang wachten van de fans en de wedstrijdspelers in Korea. De game staat natuurlijk geramd voor snelle en diepgaande RTS-actie.

Thief: Deadly Shadows
Stealth, dat is waar het in de Thief-serie om draait. Je zult door de schaduwen moeten sneaken om schatten en andere kostbaarheden uit kastelen te stelen. Daarbij heb je de beschikking over verschillende gebruiksvoorwerpen zoals pijlen waarmee je fakkels en lampen uit kan schieten.

Laatste reviews en specials
review
Bad Boys For Life
review
Star Trek: Picard
special
'Bad Boys For Life is een hommage aan de jaren 90'
special
Hearthstone gaat door met prima periode
review
Blu-ray: Good Boys
review
The Expanse seizoen 4
©FOK.nl e.a.