FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


advertentie
Archief
Artikelen van maandag 20 juni 2011

'Amy Winehouse zegt nog meer optredens af'

De Europese zomertournee van Amy Winehouse lijkt een hele korte te worden. Na een desastreus optreden zaterdag in Belgrado, de eerste in de reeks, zegde ze haar shows in Istanbul en Athene al af. De kans is groot dat er nog meer datums worden geschrapt.

De 27-jarige zangeres kampt al jaren met een alcohol- en drugsprobleem. De zomertournee moest symbool staan voor het einde van alle ellende, maar dat is al mislukt. Een overduidelijk beschonken Winehouse zwalkte zaterdag over het podium en mompelde meer dan ze zong.

Na de afgang vloog de zangeres direct terug naar Londen, waar ze het verdere verloop van de toer zal bespreken. De verwachting is dat ze meer optredens gaat afzeggen, waaronder het eerstvolgende concert, dat staat gepland op 8 juli in het Spaanse Bilboa. Winehouse zou met haar zomertournee twaalf Europese steden aandoen. Het laatste concert moet plaatsvinden op 15 augustus in Boekarest.

Op het forum loopt ook een discussie over Winehouse.


'Amy Winehouse zegt nog meer optredens af' (Foto: Novum)

Gemeente houdt The Hague Jazz in de gaten

De gemeente Den Haag houdt scherp in de gaten of de financiële afwikkeling van het festival The Hague Jazz goed verloopt. Als dit niet het geval is, vordert de stad de subsidie van het festival terug.

Dat heeft een woordvoerster van wethouder Marjolein de Jong (Cultuur) maandag laten weten. De gemeente voegde dit jaar als extra voorwaarde voor de verstrekking van de subsidie toe dat het festival moet voldoen aan 'goed ondernemerschap’. Hiertoe besloot de gemeente nadat The Hague Jazz de afgelopen jaren een flink aantal rekeningen niet kon betalen.

'Stoppen met werken op 65e straks onmogelijk'

Voor mensen met een klein inkomen is het volgens FNV Bondgenoten vanaf 2020 onmogelijk nog langer op hun 65e te stoppen met werken. Doorrekenen van het nieuwe AOW- en pensioenakkoord heeft dat uitgewezen, aldus de bond die fel tegen het akkoord is.

Volgens het akkoord gaat de pensioen- en AOW-leeftijd in 2020 van 65 naar 66. De leeftijd wordt gekoppeld aan de levensverwachting en stijgt daardoor in 2025 waarschijnlijk door naar 67. Mensen kunnen nog wel op hun 65e stoppen met werken, maar worden dan wel 6,5 procent gekort op hun AOW per jaar dat zij eerder stoppen dan de dan de geldende pensioenleeftijd.

Wel gaat vanaf 2013 de AOW-uitkering bovenop de inflatie met 0,6 procent per jaar omhoog om het mensen financieel mogelijk te maken er toch voor te kiezen op hun 65e op te houden met werken.

Rijksmuseum toont 17e-eeuws topstuk

Het Rijksmuseum laat dinsdag, ter gelegenheid van het begin van de zomer, voor het eerst het 17e-eeuwse werk Meisje met brede hoed (1645-50) zien van Caesar van Everdingen.

Het museum kocht het schilderij ruim een jaar geleden op een veiling in Londen met steun van de BankGiro Loterij en restaureerde het. Volgens het Rijksmuseum oogt het kunstwerk "nu nog mooier, zonniger en helderder".

Voor het werk van schilder Van Everdingen werd 1,3 miljoen euro betaald. De jonge vrouw met exotische hoed krijgt een prominente plek in het museum.

Rijksmuseum toont 17e-eeuws topstuk
Rijksmuseum toont 17e-eeuws topstuk (Foto: ANP)

Slachtoffer steekpartij azc Somalische man

Bij een steekpartij in asielzoekerscentrum Crailo in Laren (Noord-Holland) is maandagmiddag een 33-jarige man van Somalische afkomst om het leven gekomen.

De politie heeft een 22-jarige Somalische man aangehouden voor betrokkenheid bij het incident. De steekpartij vond plaats in een woongebouw van het asielzoekerscentrum. De plek is afgezet in verband met het onderzoek. De rest van het complex is open, aldus een zegsvrouw.

De politie tast nog in het duister over de motieven.

Franse ex-minister opgepakt om aanranding

De Franse politie heeft maandag oud-onderminister Georges Tron gearresteerd op verdenking van aanranding. Dat meldden bronnen binnen het Openbaar Ministerie (OM) maandag.

Tron, voorheen onderminister belast met publieke diensten, verliet eind mei de regering wegens de beschuldigingen aan zijn adres. Hij zou als burgemeester van Draveil, een ambt dat hij nog steeds bekleedt, twee medewerksters seksueel hebben geïntimideerd. Zelf ontkent de politicus ten stelligste dat hij zich daaraan schuldig heeft gemaakt.

De affaire volgt kort op de arrestatie van de voormalige Franse IMF-directeur Dominique Strauss-Kahn. Die zou zich in in New York vergrepen hebben aan een kamermeisje in het hotel waar hij logeerde.

Bergen wil dat inwoners naar rechter stappen

De gemeente Bergen (Noord- Holland) mobiliseert zoveel mogelijk inwoners die eerder een zienswijze indienden op de plannen voor ondergrondse gasopslag, om in beroep te gaan bij de Raad van State. Aanleiding is dat de gemeente zelf vreest dat haar verzet niet door de Raad van State in behandeling wordt genomen.

Dit bleek maandagavond tijdens een informatiebijeenkomst die de gemeente hield in Bergen. De gemeente is nog steeds mordicus tegen de plannen, waarmee de Tweede Kamer inmiddels akkoord is gegaan.

Uncharted 3 zat al heel lang in de planning

Uncharted 3 zat bij Naughty Dog al in de planning voordat Uncharted 2: Among Thieves helemaal af was, aldus Richard Lemarchand. De hoofd-gamedesigner vertelt bovendien dat de online-versie van het laatste spel allerlei nieuwe goodies zal bevatten om mee te spelen:

"We zijn begonnen met de ontwikkeling van deel drie terwijl Uncharted 2 amper af was. We waren bezig met het bouwen van nieuwe multiplayer kaarten, en met het bedenken van nieuwe competitieve en coöperatieve gametypes. Daarnaast hebben we het mogelijk gemaakt om meer zaken zelf te beïnvloeden. Zo kun je karakters en clan-symbolen nu zelf ontwerpen, en deze zullen te zien zijn in het spel. Ook zijn er zogenaamde 'boosters' die de spelers kunnen kopen voor wat extra power tijdens multiplayer actie."

Ten slotte laat Lemarchand weten dat Naughty Dog erg trots is op de multiplayer-mogelijkheid die Uncharted 2 bevat. "De multiplayer spelmogelijkheid in Uncharted 2 was de eerste keer in vijf jaar dat we weer eens een multiplayer-functie ontwikkelden, en we zijn er erg tevreden over. Het was echt een springplank naar de multiplayer-functie zoals we in Uncharted 3 zullen zien."

Uncharted 3: Drake's Deception zal 1 november 2011 uitkomen.

Het vuur ontketend (6)

- gleed zijn hand over de borst van zijn slachtoffer. Die rilde in de laatste momenten van de doodsnood. Zo gespannen als de zwetende prooi was, zo kalm ademde Franco. Vingers langs de keel, een hand die samenkneep. Daar ging je strottenhoofd. Als je heel stil was, kon je het horen verbrijzelen. En dan het gegorgel uit de mond. De flikkering van het streepje licht op het lemmet van het mes. Een zwaai. Soepel gleed het metaal door het zachte vlees van de hals. Bloed spoot in het rond. De demonische lach van Franco sneed door merg en been. En dat was pas het begin van -

Revolver van Al Capone onder de hamer

Een revolver die ooit in bezit was van de beruchte Amerikaanse gangster Al Capone wordt woensdag in Londen geveild. Veilinghuis Christie's zei maandag dat de revolver, een Colt .38, tussen de 55 duizend en 80 duizend euro moet opbrengen.

Het wapen werd vervaardigd in 1929, het jaar van het Valentijnsdag Bloedbad, toen zeven mensen werden vermoord in de strijd in Chicago tussen de bende van Capone en een rivaliserende bende.

Bij de revolver is als soort certificaat van echtheid een brief gevoegd van de hand van Madeleine Capone Morichetti, de weduwe van de broer van Al Capone.


Revolver van Al Capone onder de hamer (Foto: Novum)

Politievakbond ACP eist rust bij korpsen

Politievakbond ACP wil dat korpsen onmiddellijk stoppen met reorganisaties. ACP-leden ervaren dit als uiterst chaotisch, meldt de vakbond maandagavond.

Volgens ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp houden politiekorpsen zich niet aan de afspraak die zij met minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) hebben gemaakt om in aanloop naar de vorming van een nationale politie zo min mogelijk te reorganiseren. Dit leidt tot grote onrust onder politiemensen, zegt hij.

"Onze leden hebben het beeld dat niemand de touwtjes in handen heeft waar het gaat om ingrijpende personele en organisatorische wijzigingen in de sector", meldt Van de Kamp. "De politiesector staat aan de vooravond van een grote personele reorganisatie, de vorming van een nationale politie. Het laatste wat er nu moet gebeuren is onrust en onzekerheid creëren. Dat werk je echter wel in de hand als politiemensen voorafgaand aan de hervorming van het politiebestel van functie of werkplek moeten veranderen."


Politievakbond ACP eist rust bij korpsen (Foto: Novum)

Contractverlenging voor Vansummeren bij Garmin-Cervťlo

Johan Vansummeren was eerder dit jaar de winnaar van Parijs - Roubaix. Mede door zijn knappe overwinning heeft de 30-jarige Belg een contractverlenging bij zijn huidige ploeg Garmin-Cervélo afgedwongen. Hij kan een contract tekenen voor drie jaar.

"Ik moet mijn contract nog tekenen, maar we hebben een mondeling akkoord. We hebben elkaar redelijk snel gevonden," vertelde Vansummeren, die vrijdag hoort of hij in de Tour de France mag starten, tegen Sporza. "Het voorstel van Garmin was heel correct en hield rekening met mijn zege in Parijs-Roubaix. Ze stelden mij ook drie jaar voor, wat in het huidige wielrennen een groot pluspunt is."


Vansummeren won dit jaar Parijs - Roubaix

[WBD] Isner en Mahut willen niet op baan 18 spelen

John Isner en Nicolas Mahut zullen het morgen net als vorig jaar in de eerste ronde van Wimbledon tegen elkaar op gaan nemen. De Amerikaan won in 2010 een marathonpartij van de Fransman door na drie dagen en elf tennisuren de vijfde set met 70-68 te winnen. Dit gebeurde op baan 18, een baan waar ze niet terug zullen keren.

Mahut had de organisatie verzocht om niet weer op de hem gewraakte baan in actie te komen. Vanavond kreeg de Fransman te horen dat zijn gebeden zijn verhoord, want Isner - Mahut is morgen de vierde partij op baan 3.

Ben Ali bij verstek veroordeeld tot 35 jaar

De Tunesische ex-president Zine El Abidine Ben Ali en zijn vrouw Leila Trabelsi zijn maandag elk binnen een dag bij verstek veroordeeld tot 35 jaar gevangenisstraf voor onder meer verduistering. Het vonnis werd uitgesproken in een strafhof in Tunis.

Het echtpaar ging op 14 januari vrijwillig in ballingschap naar Saudi-Arabië, nadat een maand lang tegen het regime van Ben Ali was gedemonstreerd. De opstand in Tunesië markeerde het begin van een reeks opstanden elders in het Midden-Oosten.

Via zijn Franse advocaat ontkende de 74-jarige Ben Ali in een verklaring de aanklachten en haalde hij uit naar de rechtsgang, die hij een 'schandalige maskerade van de gerechtigheid van de overwinnaars' noemde. Saudi-Arabië gaf geen gehoor aan een Tunesisch verzoek tot uitlevering.

In een van de paleizen van Ben Ali en Trabelsi werd voor bijna twintig miljoen euro aan juwelen en geld, waaronder buitenlandse valuta, aangetroffen.

'Mertens en Strootman naar PSV'

PSV is momenteel bezig om Dries Mertens en Kevin Strootman van FC Utrecht te kopen. PSV, dat in financiëel zwaar weer verkeert, heeft het voor elkaar gekregen om 10 miljoen euro op tafel te leggen voor het duo van Utrecht.

De Domstedelingen hebben dit bod echter resoluut van tafel gewezen. Voor de Eindhovenaren betekent dit echter nog niet het einde van deze transfer. "PSV wil beide spelers hebben", aldus technisch directeur van FC Utrecht Foeke Booy. "Maar we vinden het bod te laag en hebben PSV voorgesteld voor een van beiden te gaan."

[WBD] Murray na stroeve start simpel verder

Andy Murray heeft zich geplaatst voor de tweede ronde van Wimbledon. De lokale favoriet verloor tegen de Spanjaard Daniel Gimeno-Traver weliswaar de eerste set, maar schakelde daarna moeiteloos een tandje bij: 4-6, 6-3, 6-0, 6-0. De partij nam in totaal iets meer dan twee uur in beslag.

Gimeno-Traver kon door sterk serveren lang bijblijven, maar aan het eind van de tweede set liep hij een knieblessure op. Daarna kwam de Spanjaard er niet meer aan te pas.

VS wil actie en geen woorden meer van Assad

De Verenigde Staten willen "geen woorden, maar actie" van de Syrische president Bashar al-Assad. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken dinsdag laten weten in een reactie op een toespraak die Assad eerder op de dag hield.

Een woordvoerster van het ministerie stelde dat Assad zijn volk "al weken, jaren" van alles beloofd, maar dat er niets gebeurt. Ook uitte ze haar verontwaardiging over een uitspraak van de Syrische president dat aanstichters uit het buitenland verantwoordelijk zijn voor de huidige problemen in Syrië.

In zijn rede, die rechtstreeks op de staatstelevisie werd uitgezonden, hield Assad de betogers voor dat hij pas hervormingen zal doorvoeren als de rust terugkeert. Hij kondigde parlementsverkiezingen aan en zinspeelde op een grondwetswijziging.

"ArgentiniŽ en BraziliŽ favoriet voor Copa"

AC Milan-speler Thiago Silva ziet Argentinië en Brazilië als de favorieten om volgende maand de Copa America te winnen.

"Ik denk dat het fifty-fifty is tussen Brazilië en Argentinë", zei Silva op een persconferentie in Rio de Janeiro. "Argentinië wordt gezien als favoriet omdat zij in eigen land spelen, maar wij zijn ook kandidaat omdat we de afgelopen twee edities hebben gewonnen." De Brazilaanse verdediger ziet ook kansen voor Uruguay.

"Zij hebben veel kwalitiet, helemaal als je kijkt naar wat ze in Zuid-Afrika hebben bereikt. In onze groep is Paraguay onze gevaarlijkste rivaal. Maar we hebben respect voor iedereen", vertelde hij voortuitblikkend op zijn tegenstanders.

De Brazilianen vertrekken morgen naar Argentinië, waar ze op 3 juli hun eerste wedstrijd van het toernooi tegen Venezuela zullen spelen. Daarna moeten ze het nog opnemen tegen Paraguay en Ecuador. De Copa America vindt plaats van 1 tot 24 juli.

Advocaat: Mubarak heeft maagkanker

De Egyptische ex-president Hosni Mubarak lijdt mogelijk aan maagkanker. Dat heeft zijn advocaat Farid el-Deeb maandag gezegd.

Vorig jaar onderging Mubarak in Duitsland een operatie waarbij zijn galblaas en alvleesklier zijn verwijderd, aldus de advocaat. Hij verzocht het openbaar ministerie in Egypte om toestemming dat Mubaraks Duitse chirurg hem in Egypte aan een medisch onderzoek onderwerpt. Dit verzoek is doorgestuurd naar de militaire regering die het land momenteel bestuurt.

De gezondheidstoestand van de ex-president compliceert zijn proces. Mubarak mag niet naar een gevangenis in Caïro worden overgebracht, omdat de medische voorzieningen daar niet afdoende zijn om zijn gezondheid te garanderen. Bovendien zou hij te ziek zijn om in de rechtszaal te verschijnen.

Mubarak (83) werd na een volksopstand op 11 februari afgezet. Sinds april verblijft hij met hartproblemen in een ziekenhuis in de badplaats Sharm el-Sheikh. Op 3 augustus gaat zijn proces van start. Hij zou zich schuldig hebben gemaakt aan moord en poging tot moord op demonstranten. Als hij schuldig wordt bevonden, kan hij de doodstraf krijgen.


Advocaat: Mubarak heeft maagkanker (Foto: Novum)

Cosworth wil uitstel nieuw motorreglement

Cosworth wil autosportfederatie FIA vragen om het nieuwe motorenreglement in de Formule 1 uit te stellen. De Britse motorenfabrikant vindt dat de ontwikkeling van de nieuwe 1,6 liter viercilinder turbomotor te veel geld gaat kosten en wil hier duidelijkere afspraken over.

"Op de eerste plaats willen we duidelijkheid. Als we met een 1.6 liter motor gaan rijden, is dat prima. Als we nog even met V8-motoren blijven rijden, is dat ook goed. Als de regels het voorschrijven, voorzien we onze Formule 1-teams desnoods van een ééncilinder tweetaktmotor. Als er maar duidelijkheid is," zei Mark Gallagher van Cosworth tegen GP Week. Het merk levert momenteel krachtbronnen aan Williams, Hispania Racing en Marussia Virgin Racing.

"We maken ons echter  zorgen over de kosten voor de ontwikkeling van een nieuwe motor, aangezien er geen limiet is voorgesteld. De fabrikanten kunnen net zoveel geld aan de ontwikkeling van een nieuwe motor uitgeven als zij zelf willen. Dan krijgen we dus opnieuw een geldverslindende ontwikkelingsrace en dat kan niet de bedoeling zijn. We hebben aan de FIA laten weten dat het misschien beter is om de invoering van een nieuw motorreglement uit te stellen. Volgens mij is het ook niet nodig dat de teams meer geld gaan uitgeven aan motoren."

Deze plannen gaan in tegen de dreigementen van Renault om te vertrekken als fabrikant als de plannen in 2013 niet doorgaan. Ook is uitstel van twee jaar voor het Franse merk niet acceptabel, waardoor Lotus Renault GP, Red Bull Racing en Team Lotus mogelijk zonder motoren komen te zitten.

Chodorkovski naar strafkolonie nabij Finland

De voormalige Russische oliemagnaat Michail Chodorkovski is overgebracht naar een strafkolonie in Karelië, een provincie in het noordwesten van Rusland vlakbij de grens met Finland. Daar moet hij het restant van zijn gevangenisstraf van dertien jaar voor verduistering en witwassen uitzitten, deelden zijn advocaten maandag mee.

Familieleden en advocaten werden na 10 juni in het ongewisse gelaten over de verblijfplaats van Chodorkovski. Die dag werd hij overgeplaatst van de cel in Moskou waar hij voor de duur van zijn proces vastzat naar een onbekende locatie.

Maar volgens de advocaten zijn de ouders van de voorheen rijkste man van Rusland nu ingelicht dat hun zoon naar Karelië is overgebracht.

SNV huurt 'spindoctor' in voor 75 mille

SNV heeft een communicatiebureau in de hand genomen dat dit jaar 75.000 euro ontvangt van de in opspraak geraakte ontwikkelingsorganisatie. Dit schrijft staatssecretaris van Buitenlandse Zaken Ben Knapen (CDA) maandag in antwoord op Kamervragen.

PVV-Kamerlid Johan Driessen vindt dat het inhuren van adviesbureau Huijskens Communications door het op subsidies draaiende SNV geen pas geeft. Knapen laat weten dat het inhuren van externe bureaus ook niet zijn voorkeur heeft, maar ziet ook verzachtende omstandigheden. SNV kreeg de afgelopen maanden veel media-aandacht terwijl het zonder directievoorzitter en zonder voorzitter van de raad van bestuur zat, zo nuanceert hij.

SNV is de afgelopen tijd in opspraak wegens vriendjespolitiek, hoge salarissen voor de top en veronderstelde fraude. Directeur Dirk Elsen stapte in maart op, maar kreeg wel 135 duizend euro mee. De Kamer wil dat SNV voor dit bedrag gekort wordt, maar Knapen voelt daar niets voor, omdat dit ten koste van de armoedebestrijding zou gaan.

SNV Latijns-Amerika gunde in 2009 opdrachten aan familieleden en vrienden. De directeur van dat regiokantoor, Robert de Jongh, stapt binnenkort op, meldt Knapen. Of en hoeveel geld hij meekrijgt, is onbekend.

Lodewijk de Waal stapte in het voorjaar op als voorzitter van de raad van toezicht van SNV, dat jaarlijks 75 miljoen euro mag uitgeven. De organisatie maakte tot 2003 deel uit van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Peter Fonda trouwt voor de 3e keer

De kogel is door de kerk. De vers gescheiden Peter Fonda heeft op Hawaii de knoop doorgehakt en is voor de 3e keer getrouwd. 

Bronnen rondom de legendarische Easy Rider ster hebben verklaard dat Fonda gisteren op Hawaii in het huwelijk is getreden met Margaret 'Parky' Devogelaere.

Fonda was eerder dit jaar van zijn tweede vrouw Portia Crockett gescheiden. Fonda is 71 jaar oud..en 'Parky' is 57.

TV op de 3DS

Vanaf morgen zal het mogelijk zijn om televisie te kijken op de 3DS. Nintendo gaat hiervoor een samenwerking aan met Fuji Televisie en Nippon Televisie om het mogelijk te maken tv-programma's te downloaden en af te spelen op de 3DS. De naam voor deze service is Itsu no Ma Ni Terebi en voorlopig is het alleen in Japan te verkrijgen.

De dienst is verbonden aan de Spot Pass voor de 3DS, en wordt dan ook Spot TV genoemd in de wandelgangen. Via de Spot Pass worden de programma's, die alleen voor de 3DS gemaakt worden, automatisch gedownload. De programma's zijn gratis, maar er zitten wel reclames bij. De onderwerpen die voorbij komen zijn onder andere op het gebied van dieren, sport, treinen en magische trucs.

Om de televisie te kunnen kijken is het wel nodig de Itsu no Ma Ni Terebi-app te downloaden. Deze is gratis verkrijgbaar in de Nintendo e-shop.

'Amstelvener ronselde peuters voor misbruik'

De 37-jarige Amstelveense zedenverdachte wordt er door Justitie van verdacht een Filipijnse vrouw te hebben betaald om voor een webcam twee kinderen te misbruiken.

De man zou de vrouw via een chatsessie hebben benaderd. Terwijl de Amstelvener via een webcam toekeek, misbruikte de vrouw in zijn opdracht een jongen en een meisje van rond de 3 jaar oud. De man gaf via de chat aanwijzingen, aldus het Openbaar Ministerie.

Eerder werd al bekend dat Justitie hem ervan beschuldigt Robert Mikelsons 50 euro te hebben betaald om samen met hem een baby te misbruiken.

De Amstelvener staat woensdag voor de rechter in een pro-formazitting. Ook zijn 32-jarige huisgenoot moet dan voorkomen. Hij wordt verdacht van het bezit van kinderporno.

De twee mannen werden op 9 maart opgepakt. In hun woning is ook een gaspistool aangetroffen.

Landzaat en Janko blij met Adriaanse

Co Adriaanse wordt bij FC Twente voor de derde keer de trainer van Denny Landzaat. De speler juicht de komst van de nieuwe coach toe.

Landzaat speelde eerder bij Willem II en AZ onder Adriaanse. "Ik ken Adriaanse al vanaf mijn zestiende, toen ik in de A1 van Ajax zat. Hij was hoofd van de jeugd en later trainer. Ik ben met hem meegegaan naar Willem II en later naar AZ. Ik juich zijn komst toe", zegt de speler tegen TC/Tubantia.

Ook Marc Janko heeft vertrouwen in de nieuwe trainer. De twee kennen elkaar van de periode van Adriaanse bij Red Bull Salzburg. In het jaar dat de Oostenrijkse club kampioen werd, scoorde Janko maar liefst 39 keer in 34 duels en won hij de Bronzen Schoen, achter Diego Forlán en Samuel Eto'o.

"Ik heb alleen maar goede ervaringen met hem", zegt Janko vanuit Oostenrijk. "Adriaanse speelt heel aanvallend en spectaculair voetbal. Ik kijk heel erg uit naar het nieuwe seizoen en ik denk dat de supporters dat ook kunnen doen. Het wordt een mooi jaar."

Ginger Spice topless gekiekt op boot

Geri Halliwell heeft zich weer eens van haar beste kant laten zien. Ginger Spice is namelijk gefotografeerd terwijl ze haar bovenstukje uitdoet op een jacht.

Hoewel ze inmiddels al 38 jaar is, ziet Geri er nog altijd behoorlijk strak uit. De rooie Spice Girl is heerlijk van een vakantie aan het genieten op een boot.

Terwijl ze denkt veilig te zijn op open zee, doet Geri haar bovenstukje uit. Zo blijkt maar weer dat paparazzi ook op zee dobberen, want een fotograaf heeft haarscherpe kiekjes gemaakt van Ginger Spices blote borsten.

Benieuwd naar de foto's? Deze zijn hier te zien (nsfw, uiteraard)

Belgische politie rijdt zich vast in beton

Nu Nederland bijna in oorlog is met de Belgen, blijft het leuk om onze zuiderburen even uit te lachen. De politie in het Belgische Merksem heeft vanmiddag weer aangetoond dat de uitdrukking 'domme Belg' toch op waarheid berust. Een bestelbusje van de politie heeft zich namelijk vastgereden in vers gegoten beton.

Medewerkers waren vanmiddag in de voorstad van Antwerpen bezig beton te gieten rond een paar tramrails. Omdat de wegafzetting was opgeheven, dacht een agent dat ze er inmiddels weer langs konden.

Niets bleek echter minder waar. Het busje kwam tot 5, hooguit 6 meter ver maar kwam toen hopeloos vast te zitten in de 30 centimeter dikke betonlaag. Een bergingsdienst moest er uiteindelijk aan te pas komen om de gestrande politieauto uit het beton te trekken.

[WBD] Duel Haase morgen verder

Robin Haase zal morgen pas zijn wedstrijd in de eerste ronde op Wimbledon tegen de Spanjaard Pere Riba kunnen afmaken. Vanwege de regen in Londen werd de partij gestaakt. Haase staat in de eerste set met 5-4 en 30-15 op eigen service voor.

Eerder vandaag ging Igor Sijsling in de eerste ronde tegen de Rus Igor Kunitsin onderuit. De partij tussen Haase en Riba wordt morgen als tweede partij op baan 19 gespeeld.

'Clinton, Ashton, steun Saudische automobilistes'

Een verbond van Saudische activisten dringt er bij westerse vrouwelijke topdiplomaten op aan een campagne van Saudische vrouwen voor het recht een auto te besturen in het openbaar te steunen.

De 'Saudische Vrouwen voor Autorijden' zeggen dat het maandag de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton en EU-buitenlandcoördinator Catherine Ashton met dat verzoek heeft aangeschreven.

Ongeveer veertig Saudische vrouwen kropen vrijdag achter het stuur, en luidden naar eigen zeggen het begin in van een campagne om een einde te maken aan het alleenrecht voor autorijdende mannen in het ultraconservatieve moslimland. Er zijn geen arrestaties gemeld.

De activisten zeggen geïnspireerd te zijn door de Arabische Lente en recht te hebben op westerse steun.

Grote wietvangst in bonenkas Pijnacker

In een kassencomplex in Pijnacker is maandagmiddag tussen de sperziebonen een wietkwekerij met ruim twintigduizend hennepplanten gevonden. Vier mannen en drie vrouwen tussen de 25 en 35 jaar zijn aangehouden. Ze hebben vermoedelijk de Bulgaarse, Turkse of Marokkaanse nationaliteit. De politie onderzoekt of er nog meer mensen bij de kwekerij zijn betrokken.

Bij de politie was informatie binnengekomen dat in het kassencomplex aan de Keulseweg een grote hennepkwekerij en -knipperij was gevestigd. De planten bleken al 1 1/2 meter hoog. De kwekerij is ontmanteld.

[WBD] Schiavone knokt zich langs Dokic

Francesca Schiavone heeft op Wimbledon de tweede ronde bereikt. De als zesde geplaatste Italiaanse versloeg Jelena Dokic met 6-4, 1-6 en 6-3.

Bij de stand 1-1 in de beslissende derde set werd de wedstrijd bijna een uur onderbroken wegens regen. Schiavone kwam die pauze goed uit. "Daar ben ik achteraf zeker blij mee. Het was sowieso speciaal om op Wimbledon overdekt te spelen," aldus de Italiaanse na afloop.

'Behind the Shield' in Captain America-featurette

In een origineel staaltje crosspromotie heeft virusbestrijder Norton een speciale featurette over Captain America's schild vrijgegeven. Het logo van de virusscanner wordt een aantal keer te opvallend getoond, maar de featurette is voor Captain America-fans en filmliefhebbers die naar de film uitkijken leuk genoeg om te zien.

Captain Amercia: The First Avenger opent op 28 juli.

Antieke kanonnen geborgen uit wrakken Oostzee

Poolse onderzoekers hebben uit scheepswrakken in de Oostzee drie achttiende-eeuwse Zweedse kanonnen geborgen.

Het geschut is volgens het waarmerk in 1771 gegoten, verklaarde onderzoeker Iwona Pomian van het Maritiem Museum in Gdansk maandag. Het rustte eeuwenlang op 40 meter diepte tussen de resten van een marine- en een koopvaardijschip.

Volgens Pomian liggen er nog eens 37 kanonnen en wat vracht op de Baltische bodem. Pas na een opknapbeurt die vier jaar kan vergen wordt het antieke wapentuig aan het publiek getoond.

Featurette: Cowboys & Aliens

In Cowboys & Aliens zien we een wild-west-stadje onder vuur van... buitenaardse wezens. De alien invasion western is geregisseerd door Jon Favreau (Iron Man), geproduceerd door onder meer Steven Spielberg en heeft Daniel Craig, Harrison Ford en Olivia Wilde in de hoofdrollen.

Deze featurette toont wat beelden van de opnames en heeft quotes van Spielberg, Favreau en producer Ron Howard.

Cowboys & Aliens opent op 28 augustus.

'Green Mile'-acteur (51) trouwt 16-jarig meisje

Doug Hutchison is een baas. De 51-jarige acteur, die bekend werd in de rol van de sadistische gevangenisbewaker Percy Wetmore in de film 'The Green Mile', is onlangs in het huwelijk getreden met Courtney Alexis Stodden. Het leeftijdsverschil is echter nogal groot. De countryzangeres is namelijk nog maar 16 jaar.

De acteur, die ook rollen had in 'Lost', 'The X-files' en '24', is op 20 mei met de voormalige schoonheidswedstrijdwinnares in het huwelijksbootje gestapt. Critici denken er het hunne van, maar het stel geeft aan gewoon gek op elkaar te zijn.

"We zijn ons ervan bewust dat ons leeftijdsverschil extreem controversieel is", laat het kersverse echtpaar via een woordvoerder weten. "Maar we houden erg veel van elkaar en willen de boodschap uitdragen dat echte liefde niet is gebonden aan leeftijd."


Deze sadistische bewaker is gek op tienermeisjes

Athene bereikt begrotingsdoelstelling niet

De Griekse regering heeft haar doelstellingen om het torenhoge begrotingstekort terug te dringen in de eerste maanden van dit jaar niet gehaald. Dat maakte de regering maandag bekend.

Het tekort bedroeg in de periode van januari tot mei 10,26 miljard euro, ruim boven de 9,1 miljard euro die de regering zich tot doel had gesteld. Er werd 736 miljoen euro minder uitgegeven, maar de inkomsten vielen 1,92 miljard euro lager uit dan gepland.

De cijfers die de regering presenteerde hadden slechts betrekking op het tekort van de centrale overheid en tellen niet mee voor de sociale zekerheid en de kosten van lokaal en regionaal bestuur, cijfers die de Europese Unie wel meetelt.

Pixar eist kwaliteit van filmgame

De kwaliteit van de aankomende game Cars 2 wordt persoonlijk door animatiestudio Pixar gecontroleerd. De nieuwe game mag niet tegenvallen omdat anders de naam van de hele serie zou worden besmeurd. Dat schrijft gamevakblad MCV. Pixar werkt nauw samen met gamestudio Avalanche bij de productie van Cars 2.

Deze gamestudio was eerder verantwoordelijk een het spel rond de animatiefilm Toy Story 3 dat vorig jaar goed werd ontvangen. Een woordvoerder van Pixar denkt dat de gamestudio met Cars 2 hetzelfde trucje kan uithalen.

De eerste Cars-game kreeg in 2006 middelmatige recensies. Zo zou het racespel volgens veel critici veel te simpel zijn voor ervaren gamers, maar weer te moeilijk voor kleine kinderen.

Het spel deed weinig af aan het succes van de Cars-serie. Het speelgoed, de film en andere producten hebben sinds 2006 gezamenlijk meer dan zeven miljard euro opgebracht.

Cars 2 moet op 5 augustus, een maand na de film, uitkomen.

Lindgren naar Red Bull Salzburg

Rasmus Lindgren verruilt Ajax voor Red Bull Salzburg. De 26-jarige middenvelder tekent bij de Oostenrijkse club een tweejarig contract, met een optie voor nog een jaar.

De Zweed had bij Ajax nog een doorlopend contract, maar mocht wegens bewezen diensten transfervrij vertrekken. Lindgren, die sinds het seizoen 2007/2008 bij Ajax onder contract stond, speelde het afgelopen seizoen vijftien competitiewedstrijden waarin hij éénmaal wist te scoren.

Aantal Chinese asielzoekers verdubbeld

Tweehonderd Chinese asielzoekers hebben vorig jaar een verblijfsvergunning gekregen. Dat is tachtig meer dan het jaar ervoor en een verdubbeling ten opzichte van 2008. Dat laat minister van Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) maandag weten aan de Tweede Kamer.

Leers schrijft dat de mensenrechtensituatie in China nog altijd slecht is, al ziet hij ook verbeteringen. Martelingen en arrestaties en opsluiting zonder proces komen nog steeds voor. Met name mensen die zich uitspreken voor een onafhankelijk Tibet, maar ook mensenrechtenactivisten, politieke dissidenten, aanhangers van de Falung Gong en Oeigoeren uit de autonome regio Xinjiang worden onderdrukt. Bij asielaanvraag wordt hier extra aandacht aan besteed.

Bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) en de Dienst Terugkeer en Vertrek (DT&V) ontbreken cijfers over het aantal Tibetanen en Oeigoeren, omdat etniciteit niet geregistreerd mag worden. Als de asielzoekers echter aannemelijk kunnen maken dat ze bij terugkeer vervolgd worden, komen ze in aanmerking voor een verblijfsvergunning.

Politie laat dakloze opgraven in Polen

De Haagse politie heeft een Poolse dakloze die op 20 november dood in het water aan de Neherkade werd aangetroffen in zijn vaderland laten opgraven. Dit moet meer duidelijkheid geven over de omstandigheden waaronder de 38-jarige man overleed.

Drie maanden na de vondst van het stoffelijk overschot werd op 27 februari enkele honderden meters verderop een tweede lichaam in het water gevonden. Het bleek te gaan om een 40-jarige Poolse vrouw.

Een 41-jarige Pool zonder vaste woon- of verblijfplaats werd is op 19 april aangehouden in verband met de vondst van de twee lichamen. Zijn eventuele betrokkenheid wordt nog onderzocht. Hij zit in een cel in afwachting van overlevering aan Polen.

Omdat er geen schot zat in de zaak, zette het rechercheteam dat beide zaken behandelt het onderzoek in Polen voort. Rechercheurs gingen met een officier van justitie en medewerkers van het Nederlands Forensisch Instituut naar Polen. Het opgegraven lichaam is in samenwerking met een Poolse patholoog-anatoom onderzocht. Ook hebben rechercheurs meer getuigen gehoord. De uitslag van de sectie is nog niet bekend.

Skil haalt Zweedse stagiair Ludvigsson

De jonge Zweed Tobias Ludvigsson rijdt per 1 augustus als stagiair voor Skil-Shimano. Dat maakte de Nederlandse wielerploeg maandag bekend. De 20-jarige Ludvigsson komt over van de Zweedse ploeg Team Cykelcity.se. Volgens Skil is Ludvigsson een veelbelovende allrounder die behoorlijk kan klimmen en een sterke tijdrit in de benen heeft.

Ludvigsson won dit seizoen al de proloog van de Ronde van Normandië en de koninginnenrit in de Thüringen Rundfahrt. Hij eindigde als vierde in Olympia's Tour. De Zweed is blij met de kans. "Skil-Shimano is een modern opgezette ploeg met intensieve en veelzijdige trainingen die zich richten op de voortgang van de renners. Ik zal alles doen om hier een contract af te dwingen."

Zes tv-spots voor Transformers 3

Over iets meer dan een week is het derde deel van Michael Bays Transformers-serie in de bioscoop te zien. De hoofdrol wordt wederom gespeeld door Shia LeBeouf, met Rosie Huntington-Whiteley als eye candy en Peter Cullen als Optimus Prime.

In de aanloop naar de release zijn er zes nieuwe tv-spots verschenen. 

Transformers: Dark of the Moon opent op 29 juni. De bijbehorende game kun je deze week op FOK! winnen.

Indelingen Hoofdklasse seizoen 2011/12

De KNVB heeft vandaag de indelingen van de amateurcompetities naar buiten gebracht. Hieronder ook de indelingen van de zes afdelingen in de Hoofdklasse. De kampioenen hiervan zullen promoveren naar de Topklasse.

ZATERDAG

HOOFDKLASSE A

Bennekom
DOVO (Veenendaal)
Huizen
Jodan Boys (Gouda)
ODIN '59 (Heemskerk)
Quick Boys (Katwijk)
SDC Putten
Sparta Nijkerk
Sportlust '46 (Woerden)
Ter Leede (Sassenheim)
Volendam
Voorschoten '97
Young Boys (Haarlem)
Zwaluwen '30 (Hoorn)

HOOFDKLASSE B

Achilles Veen
ASWH (Hendrik-Ido-Ambacht)
Excelsior Maassluis
Heerjansdam
Hoek
Kloetinge
Kozakken Boys (Werkendam)
LRC Leerdam
Nieuw-Lekkerland
Nivo Sparta (Zaltbommel)
RVVH (Ridderkerk)
Scheveningen
XerxesDZB (Rotterdam)
Zwaluwen (Vlaardingen)

HOOFDKLASSE C

ACV (Assen)
Berkum
CSV Apeldoorn
DETO (Vriezenveen)
Drachtster Boys (Drachten)
DVS '33 Ermelo
Flevo Boys Emmeloord
Nunspeet
ONS Sneek
Oranje Nassau (Groningen)
Staphorst
Urk
VVOG (Harderwijk)
WHC (Wezep)

ZONDAG

HOOFDKLASSE A

ADO '20 (Heemstede)
AFC '34 (Alkmaar)
Alphense Boys (Alphen aan den Rijn)
FC Chabab (Amsterdam)
DHC (Delft)
Elinkwijk (Utrecht)
SC Feyenoord (Rotterdam)
Koninklijke HFC (Haarlem)
Leonidas (Rotterdam)
Nieuwenhoorn (Hellevoetsluis)
Purmersteijn (Purmerend)
RKAVV (Leidschendam)
Westlandia (Naaldwijk)
De Zouaven (Grootebroek / Lutjebroek)

HOOFDKLASSE B

Baronie (Breda)
Blauw Geel '38 / Otter-Westelaken (Veghel)
DESK (Kaatsheuvel)
sv Deurne
Dijkse Boys (Helmond)
vv Dongen
EHC / Heuts (Hoensbroek)
Gemert
Groene Ster (Heerlerheide)
sv Meerssen
Nuenen
OJC Rosmalen
De Valk (Valkenswaard)
sv Venray

HOOFDKLASSE C

Alcides (Meppel)
Babberich / Liemers
Be Quick 1887 (Haren)
DIO Groningen
Hoogeveen
Juliana '31 (Malden)
LONGA '30 (Lichtenvoorde)
MSC-Antaris (Meppel)
NEC (Nijmegen)
Rigtersbleek (Enschede)
RKHVV (Huissen)
ROHDA Raalte
Sneek Wit-Zwart
UDI '19 / Beter Bed (Uden)

Indelingen Topklasse seizoen 2011/12

De KNVB heeft vandaag de definitieve indelingen van alle amateurcompetities naar buiten gebracht. De Topklasse staat aan de vooravond van het tweede seizoen. Hieronder de indelingen.

ZATERDAG

ARC (Alphen aan den Rijn)
Barendrecht
Capelle (Capelle aan den IJssel)
Excelsior '31 (Rijssen)
SC Genemuiden
GVVV (Veenendaal)
Harkemase Boys
HHC Hardenberg
Katwijk
FC Lisse
Montfoort
Noordwijk
Rijnsburgse Boys
Spakenburg
SVZW (Wierden)
IJsselmeervogels (Spakenburg)

ZONDAG

Achilles '29 (Groesbeek)
AFC (Amsterdam)
Argon (Mijdrecht)
EVV (Echt)
Haaglandia / Sir Winston (Rijswijk)
HBS (Den Haag)
FC Hilversum
Hollandia (Hoorn)
HSC '21 (Haaksbergen)
JVC Cuijk
FC Lienden
Quick '20 (Oldenzaal)
De Treffers (Groesbeek)
UNA (Veldhoven / Zeelst)
VVSB (Noordwijkerhout)
WKE (Emmen)

[Video] Ophef om reclame met schaarsgeklede dames

Club Orange: we hadden er waarschijnlijk nooit van gehoord, maar nu gaat het frisdrankmerk de hele wereld over. Ze hebben namelijk een commercial gemaakt met veel functioneel halfbloot. Zeikerds hebben de reclame fel bekritiseerd en noemen het vrouwonvriendelijk.

In het spotje prijzen rondborstige dames in bikini de frisdrank aan. In de commercial is telkens het woord 'tits' vervangen door 'bits'. Iedere keer wanneer dit woord valt, verschijnen de tieten in beeld.

Aan het einde komt de slogan pas in beeld: 'The best bits in the world'. Hoewel mannelijke kijkers niet wegzappen bij deze commercial, zijn feministen woedend op deze seksualisering van de vrouw. Reclamebureau Chemistry is echter dolblij met alle commotie. Het reclamespotje gaat nu in elk geval de hele wereld over.


Tieten: niets vrouwonvriendelijks aan...

Jochie knijpt schooldirectrice in de kont

Wat was bedoeld als een geintje, kan voor een 15-jarige scholier uit Stockholm nog verstrekkende gevolgen hebben. Tijdens een schoolfeest heeft hij de directrice van de school in haar billen geknepen. De rectrix kan er echter niet om lachen en is naar de rechter gestapt.

Op 10 juni organiseerde de middelbare school van de jongen een feestje in een Stockholmse kerk. Ten overstaan van klasgenoten, ouders en andere genodigden kneep de jongen de directrice in haar kont. Hoewel de scholier inmiddels verbaal en schriftelijk zijn excuses heeft aangeboden, is de vrouw naar de politie gestapt om aangifte te doen wegens aanranding. Ze voelt zich namelijk vernederd.

De jongen wordt nu verdacht van seksueel misbruik en de recherche bekijkt of de knaap strafrechtelijk kan worden vervolgd. De directrice heeft inmiddels een verzoek ingediend voor overheidsgeld om een peperdure advocaat in te huren. Volgens de Zweedse wet heeft het slachtoffer van een zedenmisdrijf het recht op een door de overheid betaalde topadvocaat.

De bizarre herkomst van Metroid-namen

We weten natuurlijk allemaal dat 'Metroid' in de taal van de Chozo 'ultieme krijger' betekent, maar hoe kwamen de makers van het spel op al die gekke namen? Metroid-makers Hiroji Kiyotake en Yoshio Sakamoto onthulden de herkomst van de namen in een interview uit 2004 met de Japanse-gamesmagazine Nintendo Dream. Het is pas recent vertaald door de Metroid Database.

“We attached ‘android’ to the ‘metro subway’ and that’s how we got ‘Metroid’.” Daarvoor ging de game door het leven als Space Hunter. De naam 'Samus Aran' is ook een juxtapositie. Het is gebaseerd op Edison Arantes do Nascimento, beter bekend als de wereldberoemde voetballer Pelé. De formule voor dit is nogal bizar.

“Even the name of the protagonist could be put together in this manner, and if I wanted to give someone a strange name, I could refer to Pelé’s name," grapt Kiyotake. Sakamoto verbetert hem, “Kiyotake, If you check if Pelé’s real name was ‘Samus Arantes,’ that’s a little incorrect. He’s called ‘Something’ Arantes Nascimento, and only ‘Aran’ matches. (Laughs)”. Hopelijk is de stoere naam van Metroids vrouwelijke hoofdpersoon nu je de orgine weet niet voor je verpest.

Tenslotte onthulde Kiyotake waar 'SR388' vandaan komt. SR388 is de naam van een planeet die voorheen bewoond was door de Chozo. Metroid II vindt in zijn geheel plaats op deze planeet. “In addition, ‘SR388,’ the planet on which the Metroids were discovered, comes from a bike engine! (Laughs)”, aldus Kiyokake, “In Yamaha’s bikes, there is a series called SR400, and in those days, while it was called 400cc, you didn’t have any choice but 388cc, but it was written like that for the time being, and that’s how it came out! (Laughs)”. Inderdaad, Japanners lachen zich gek tijdens interviews.

Lees meer interessante Metroid (en Kid Icarus!) feitjes op de Metroid Database.


'Something Arantes' -> Samus Aran

Auto en woning beschoten in Sprang-Capelle

De woning en de auto van een inwoner van het Brabantse Sprang-Capelle zijn beschoten. De bewoner van het pand aan de Walstro ontdekte maandag de inslagen en deed aangifte. De politie is een onderzoek gestart.

Buurtbewoners hebben meerdere knallen gehoord, maar legden in eerste instantie geen verband met een mogelijke schietpartij. Zij stelden de politie dan ook niet op de hoogte.

De beschoten Brabander was al vaker doelwit van vernielingen. De politie onderzoekt of er een verband bestaat.

Sanchez kopman Euskaltel in Tour de France

Euskaltel heeft maandag zijn ploeg bekendgemaakt voor de Tour de France. Samuel Sanchez is de kopman van de Spaanse wielerformatie tijdens La Grande Boucle. Egoi Martinez, Gorka Verdugo, Amets Txurruka, Ruben Perez, Ivan Velasco, Alan Perez, Pablo Urtasun en Gorka Izagirre rijden in dienst van Sanchez.

Kopman Sanchez eindigde in de Tour van 2010 als vierde in het klassement. "Natuurlijk dromen we van het podium, waar we vorig jaar met Samuel heel dicht bij waren," meldde ploegleider Igor Gonzalez de Galdeano. "Het winnen van een etappe is echter ook een doel."

Engels, Terpstra met Quick Step naar Tour

Addy Engels is verrassend geselecteerd door zijn ploeg Quick Step voor de Tour de France. De 34-jarige Nederlander werd onder andere verkozen boven zijn landgenoot Marc de Maar. Voor Engels wordt het zijn vijftiende optreden in een grote ronde. De vorige veertien wist hij allemaal uit te rijden.

Naast Engels zal ook uittredend Nederlands kampioen Niki Terpstra zijn opwachting maken in La Grande Boucle. Kopman van de ploeg zal Tom Boonen zijn, die zich vooral in de sprints zal moeten laten zien.

De volledige selectie; Tom Boonen, Dries Devenyns, Kevin De Weert, Gert Steegmans (Bel), Addy Engels, Niki Terpstra (Ned), Sylvain Chavanel, Jérôme Pineau (Fra) en Gerald Ciolek (Dui).

MS optimistisch over post-Bungie Halo

Halo 4 was de afsluiter van de Microsft E3-persconferentie. Inmiddels is het algemeen bekend dat deze nieuwe Halo niet door Bungie wordt gemaakt, zij zijn nu bezig met een nog geheim multiplatform project. Neen, Halo 4 is in handen van 343 Industries, een studio van nog onbekende kracht.

Men maakt zich dan ook zorgen of de kwaliteit van de serie zal worden gehandhaafd. Volgens Microsoft VP Interactive Game Business Dennis Durkin is er geen vuiltje aan de lucht, “I feel great about the future of Halo. The team that we built inside 343 industries – a lot of them have been working on Halo at some point throughout their careers and those teams are kind of… as you know, development teams are very, very fluid. So if you went and looked at the pedigree of a lot of those people, at some point over the course of the past 10 years, they’ve been on Halo products.”

343 Industries is door Microsoft Game Studios opgericht om de Halo-franchise te beheren. Volgens Durkin is dit nodig omdat fans niet genoeg kunnen krijgen van de science fiction-shooter, "There is a huge, rabid Halo fan base out there that’s really excited to consume more great Halo experiences. I think this holiday is going to be great with the 10-year anniversary and sort of that gift of being able to play Halo 1 again, remastered.” 

Volgens de Microsoft-bobo zal de Halo 1-remake mensen warm maken voor nog meer Master Chief, “I think that will wet people’s whistle again for the new Halo 4 that’s coming the following holiday. So I actually really feel good about the cadence and sequencing of building up that team.”

Halo Combat Evolved: Anniversary komt 15 november 2011 uit, tien jaar na de eerste Halo. Het heet ook niet voor niets 'Anniversary'. Bij deze is de mysterieuze toevoeging aan de naam verklaard. Eind 2012 zal de Chief Xbox-bezitters weer blij maken, als Halo 4 de nieuw aangekondigde trilogie start.

Beau Flynn en Tripp Vinson uit elkaar

Contrafilm partners Beau Flynn en Tripp Vinson gaan na een werkverband van 10 jaar uit elkaar. De stap is genomen op het moment dat hun overeenkomst met New Line op het punt staat te verlopen.

Contrafilm zal alleen nog dienen als een uitvoerend bedrijf voor de films waarmee het duo al bezig was. Flynn en Vinson hebben al aangegeven dat de splitsing onafwendbaar is. Na twee jaren van stormachtige succesfilms kwam het moment om solo verder te gaan. Beide mannen beginnen hun eigen bedrijf en gaan zich richten op de mainstream markt.

Het besluit om uit elkaar te gaan werd genomen op het moment dat de maatschappij bezig was met een viertal films: de MGM remake van Red Dawn met Chris Hemsworth, Josh Peck en Josh Hutcherson; de Anna Faris en Chris Evans comedy What's Your Number?; Journey 2: The Mysterious Island 3D met Dwayne Johnson, Michael Caine, Josh Hutcherson en Vanessa Hudgens; en als laatste Hansel & Gretel: Witch Hunters met Jeremy Renner en Gemma Arterton. Vinson is de executive producer van laatstgenoemde, bij de andere 3 titels is dat productiewerk in handen van Flynn.

Het duo produceerde eerder The Rite, Choke, The Number 23, The Guardian, The Wild en After the Sunset. De naam Contrafilm zal nog worden gebruikt voor een achttal projecten, die nog in ontwikkeling zijn; Baywatch, The Dream Team, Bob the Musical, Inside the Machine, Murder Mystery, Solace, een remake van The Orphanage en als laatste King of Kong gebaseerd op de documentaire met dezelfde titel.

contrafilm

Beau Flynn (rechts), Richard Brener en Tripp Vinson (links)

Kramer maakt rentree op schaatsbaan

Sven Kramer keert volgende week terug op de schaatsbaan. Dat maakte de regerend olympisch kampioen op de 5 kilometer vandaag bekend. Kramer is nagenoeg hersteld van een blessure aan zijn rechterbovenbeen, die hem een seizoen lang aan de kant hield.

"Ik kan eigenlijk bijna alles weer doen", zo legde Kramer uit. "Volgende week ga ik voor het eerst sinds lange tijd weer het ijs op. Ik ben wel benieuwd, niet zenuwachtig. Ik heb er op dit moment gewoon vertrouwen in." De Fries hoopt begin november weer aan de start te kunnen staan van het NK afstanden.

Sven Kramer maakt rentree op schaatsbaan
Sven Kramer maakt rentree op schaatsbaan (Foto: ANP)

[WBD] Sijsling buigt voor Kunitsyn

Igor Sijsling heeft zijn debuut op Wimbledon geen glans kunnen geven. De Amsterdammer bleek maandag in de eerste ronde niet opgewassen tegen Igor Kunitsyn. Sijslings Russische naamgenoot pakte in de alle drie de sets minimaal een keer een break: 6-3, 6-4 en 6-2.

Sijsling kreeg met name in de eerste set wel kansen om Kunitsyn te breken, maar benutte ze niet, waardoor hij na vroege breaks zowel de eerste als de tweede set prijs moest geven. Daarna was het verzet bij de Nederlander gebroken en kon de nummer 66 van de wereld eenvoudig winnen. Sijsling staat met een 188e plaats een stuk lager.

Groninger vast voor fatale schietpartij Rotterdam

De politie heeft maandagochtend een 28-jarige man uit Hoogezand gearresteerd voor de fatale schietpartij in Rotterdam-Zuid op 11 april. Medio vorige maand werd al een 29-jarige Rotterdammer als verdachte aangehouden.

Bij de schietpartij werd een 27-jarige man bij een speeltuin aan de Schinnenbaan in de wijk Beverwaard doodgeschoten. De schutter ging er na de schietpartij vandoor in een auto, waar nog een man in zat.

Een team van twintig rechercheurs werkt aan de zaak. Ze hebben camerabeelden uit de omgeving van de Schinnenbaan bekeken, vele getuigen gehoord en het leven van het slachtoffer in kaart gebracht. Hieruit kwam naar voren dat hij in Rotterdam, Amsterdam, Utrecht en Groningen bekenden had.

Hij leefde sinds eind 2009 in Nederland, en voor die tijd in Curaçao. In het programma Opsporing Verzocht werden foto's van de auto getoond en signalementen van de verdachten gegeven. De politie heeft een speciaal telefoonnummer geopend om tips door te geven.

Warner stapt op bij FIFA

De geschorste vice-president Jack Warner heeft zijn ontslag bij de FIFA ingediend. Warner zou betrokken zijn bij een omkopingsschandaal rond de Qatarese FIFA-presidentskandidaat Mohamed bin Hammam en werd voor de duur van het onderzoek geschorst. Door zijn schorsing was Warner al zijn voorzitterschap van de Concacaf, de voetbalbond van Noord- en Midden-Amerika en de Caraïben, kwijtgeraakt.

De mondiale voetbalbond stelt het ontslag van Warner te accepteren en de 'gebeurtenissen die zijn ontslag hebben geleid' te betreuren. Omdat Warner ontslag neemt, worden alle onderzoeken van de ethische commissie tegen de man uit Trinidad en Tobago afgesloten. Volgens FIFA wordt de 'aanname van onschuld' gehandhaafd.

Warner werkte bijna dertig jaar voor de FIFA. Hij was eerder ook minister in Trinidad en Tobago en voorzitter van de voetbalbond van de eilandstaat.


Jack Warner stopt bij FIFA (Foto: Novum)

Veertigste E.coli-dode in Europa

Het aantal doden als gevolg van de E.-coli-uitbarsting in Europa is gestegen tot veertig, maar al tien dagen worden er weinig nieuwe gevallen meer gemeld. Dat zegt het Robert Koch Instituut, het Duitse centrum voor ziektebeheersing.

Op een dode in Zweden na deden alle sterfgevallen zich voor in Duitsland. Het totale aantal besmettingen stond maandag in Duitsland op 3494. Van deze patiënten kregen er 810 een ernstige complicatie die kan leiden tot nierfalen. Een kwekerij van kiemgroenten in het noorden van Duitsland was de bron van de besmettingen.

Britten vestigen record naaktzwemmen

Circa vierhonderd Britten zijn zondagochtend naakt in de koude wateren bij Wales gedoken. Hiermee hebben zij het wereldrecord naaktzwemmen verbroken.

Uit alle delen van het Verenigd Koninkrijk kwamen deelnemers naar Rhossili Beach om het oude record, dat op 250 naaktzwemmers stond, te verbreken. Om het record te vestigen, moesten de deelnemers minimaal tien minuten tot aan hun middel in het koude water blijven staan.

De organisatie koos voor Rhossili Beach, omdat deze locatie ruim, maar toch redelijk beschut is. Volgens organisatrice Alison Powell verliep de recordpoging 'briljant'. Met het evenement haalde de organisatie ruim 13.000 pond op voor het goede doel.

Jackass-ster Ryan Dunn (34) overleden

Jackass-ster Ryan Dunn is op 34-jarige leeftijd overleden. De waaghals kwam maandagmorgen om bij een auto-ongeluk in Pennsylvania.

De moeder van Jackass-collega Bam Margera heeft het nieuws bevestigd tegenover de Amerikaanse entertainmentwebsite TMZ. Bij het ongeval (foto wrak), dat plaatsvond rond 03.00 uur, kwam naast Dunn nog een ander onbekend persoon om.

Dunn was te zien in de serie Jackass op MTV en in de drie films die volgden.

Update 17.51 uur
Dunn blijkt vlak voor het gebeuren van het ongeluk nog een foto via zijn Twitter-account te hebben gepubliceerd, waarop hij met twee andere mannen vrolijk zit te drinken.


Jackass-ster Ryan Dunn (34) overleden (Foto: Novum)

Gears of War niet laatste Epic-game

Gears of War 3 wordt het laatste deel van de reeks door gamestudio Epic Games. Tegenover de gamewebsite Digital Spy laat de 36-jarige game-ontwikkelaar Cliff Bleszinski weten dat hij niet herinnerd wil worden als die vent van het kettingzaaggeweer. Wat voor plannen Bleszinski dan heeft voor de toekomst, laat hij niet weten.

"Als ik de rest van mijn leven herinnerd wordt om een verdomd kettingzaaggeweer, dan drink ik een fles whisky leeg en stop ik een pistool in mijn mond", zegt Bleszinski. Het kettingzaaggeweer uit de Gears of War-games is het kenmerkende wapen waarmee spelers, in de rol van Marcus Fenix en Dominic Santiago, de buitenaardse Locust moeten bestrijden.

In 1994 bracht de 36-jarige Amerikaan Jazz Jackrabbit, zijn eerste gamehit, op de markt. Vanaf 1999 tot en met 2007 werkte hij aan verschillende schietspellen binnen de Unreal-serie. In 2006 werd de eerste Gears of War uitgegeven.

De Amerikaanse game-ontwikkelaar legt op dit moment de laatste hand aan het derde deel uit de Gears of War-serie. Dit derde deel betekent het einde van het lopende verhaal.

Bleszinski denkt dat er nog genoeg mogelijkheden zijn om meer spellen binnen de serie uit te geven. "Maar het kan niet zo zijn dat we zeggen 'Welkom terug Marcus en Cole, en hier zijn meer Locust om kapot te knallen'. Gears is geweldig, maar het wordt niet de enige nalatenschap van deze gamestudio", zei de Amerikaan tegen Digital Spy.

Gears of War is uitgegroeid tot een van de populairdere gameseries van dit moment. Binnen de reeks zijn grofweg acht miljoen spellen verkocht. Gears of War 3 ligt vanaf 15 november in de winkel voor de Xbox 360.

EU-ministers rekken garanties noodfonds op

De ministers van financiën van de Europese Unie hebben maandag hun garanties opgerekt om een verruiming van het noodfonds voor in financiële malaise verkerende lidstaten uit te breiden. Momenteel is nog 250 miljard euro beschikbaar, maar dat wordt 440 miljard euro.

Om een gunstige beoordeling van zijn kredietwaardigheid te verkrijgen moet het Europese stabiliteitsfonds, dat de noodleningen aan landen als Griekenland verstrekt, een groter vermogen garanderen dan het daadwerkelijk uitleent. Alleen dan worden de obligaties, in welke vorm de leningen worden gefinancierd, aantrekkelijk voor investeerders.

De EU-ministers hopen de eurozone op deze wijze bestendiger te maken tegen de Griekse crisis en de perikelen in andere in nood verkerende lidstaten in te dammen.

[WBD] Nadal simpel voorbij Russell

Rafael Nadal is Wimbledon begonnen met een eenvoudige zege op Michael Russell. De Amerikaan kwam in de eerste set nog met 4-2 voor, maar won daarna geen game meer. In de tweede en derde set vervulde hij slechts een bijrol: 6-4, 6-2 en 6-2. Titelverdediger Nadal neemt het in de tweede ronde op tegen landgenoot Pablo Andujar of de Amerikaan Ryan Sweeting.

Ook Mardy Fish won zijn partij in de eerste ronde in drie sets. De als tiende geplaatste Amerikaan had echter zijn handen vol aan Marcel Granollers uit Spanje: 7-6 (3), 7-6 (5) en 6-4. Feliciano Lopez was met 6-4, 7-5 en 6-3 Michael Berrer de baas. Stanislas Wawrinka (14) bereikte de tweede ronde ten koste van Potito Starace: 6-3, 6-4 en 6-4.

Thomaz Bellucci was de eerste geplaatste speler bij de mannen die eruit vloog. De als dertigste gerangschikte Braziliaan was niet opgewassen tegen de Duitse veteraan Rainer Schüttler: 7-6 (3), 6-4 en 6-2.

Milos Raonic (31) klopte Marc Gicquel met 6-3, 7-6 (3) en 6-3. De Fransman werd als 'lucky loser' toegevoegd aan het hoofdschema nadat Fabio Fognini zich 's ochtends terugtrok.

[MotoGP] Nieuwe motor voor Rossi op Assen

Valentino Rossi zal eind deze maand in Assen de beschikking krijgen over een nieuwe MotoGP-machine. De prestatie van de huidige Ducati vallen zodanig tegen dat de veelvoudig wereldkampioen nu al de beschikking krijgt over de 2012-machine waar wel de huidige 800cc-krachtbron op gemonteerd is.

De GP11.1 kent wel een echte vernieuwing, want de machine is uitgerust met een naadloos schakelende versnellingsbak. Teamgenoot Nicky Hayden zal nog tot de race in Laguna Seca moeten wachten op zijn verbeterde motorfiets. Volgend jaar zal de 800cc-motor ingeruild worden voor een exemplaar van 1000cc, waardoor de GP11.1 niet helemaal meteen inzetklaar voor 2012 is.

[WBD] Zvonareva verslaat taaie Riske

Vera Zvonareva is doorgedrongen tot de tweede ronde van Wimbledon. De Russische nummer drie van de wereld versloeg de taaie Amerikaanse Alison Riske met 6-0, 3-6 en 6-3. De finaliste van vorig jaar treft in de volgende ronde haar landgenoot Elena Vesnina die te sterk was voor Laura Pous-Tio uit Spanje.

Zvonareva trok in haar partij tegen de 20-jarige Riske de eerste set eenvoudig naar zich toe. De jonge Amerikaanse beet in het tweede bedrijf meer van zich af en dat resulteerde in de setwinst. De nummer 115 van de wereld gaf ook in de beslissende set goed partij, maar het was Zvonareva die uiteindelijk aan het langste eind trok.

Shahar Peer kon het niet bolwerken in de eerste ronde. De als 22e geplaatste Israëlische ging met 7-5, 4-6 en 4-6 onderuit tegen Ksenia Pervak uit Rusland. De nummer 89 van de wereld treft nu de Française Pauline Parmentier die won van Sorana Cirstea.

Spielberg eiste ontslag Fox na Hitler-opmerking

Steven Spielberg heeft er eigenhandig voor gezorgd dat Megan Fox werd ontslagen bij de derde Transformers-film. Hij gaf regisseur Michael Bay opdracht haar te vervangen. Fox moest vertrekken, omdat ze Bay had vergeleken met Hitler, dat vertelt de regisseur aan de Britse krant The Daily Mail.

Fox vertelde in het interview dat Bay sociaal gestoord was en dat hij op de set tekeer ging als Hitler. Transformers-producent Spielberg, van joodse komaf, was woedend om de vergelijking. De 25-jarige actrice werd prompt van de film ontslagen en vervangen door het Britse model Rosie Huntington-Whiteley.

Bay zegt dat producent Spielberg kort na het interview van Fox contact opnam met hem. "Steven zei, ontsla haar meteen." Fox vertelde dat ze er zelf voor had gekozen niet meer mee te doen met de robotfilms. Hoofdrolspeler Shia LaBeouf zei eerder dat Fox niet meer terugkeerde, omdat ze 'te sterk' was voor de sexy filmrol die ze zou moeten spelen. Ze zou moeite hebben met het feit dat Bay de actrice louter inzette als sekssymbool.

De derde film over de robots, Tranformers: Dark of the Moon draait vanaf 30 juni in de bioscopen. LeBeouf speelt wederom Sam Witwicky en Huntington-Whiteley is te zien als zijn vlam.


Spielberg eiste ontslag Fox na Hitler-opmerking (Foto: Novum)

Ben Ali: niet gevlucht, maar beetgenomen

De verdreven Tunesische dictator Zine al-Abidine Ben Ali stelt in januari niet uit zijn land te zijn gevlucht. "Ik heb mijn post als president niet verlaten noch ben ik uit Tunesië gevlucht", aldus een verklaring van Ben Ali, die maandag door zijn advocaat werd voorgelezen.

Volgens Ben Ali is hij op advies van veiligheidsfunctionarissen naar Saudi-Arabië vertrokken. Er zou sprake zijn van een complot om hem te vermoorden, waardoor hij en zijn familie het land korte tijd moesten verlaten. "Maar nadat het vliegtuig in Jeddah was gearriveerd, keerde het zonder mij terug naar Tunis. Mijn instructies werden niet opgevolgd", aldus Ben Ali. "Ik ben beetgenomen om Tunis te verlaten."

Maandag is de eerste dag van het proces tegen Ben Ali, die 23 jaar aan de macht was in het Noord-Afrikaanse land. Hij wordt verdacht van onder meer zelfverrijking en illegaal wapen- en drugsbezit. Ben Ali verblijft vermoedelijk in Saudi-Arabië en het proces wordt dan ook zonder hem gevoerd.

Ben Ali ontkent alle aanklachten tegen hem. Hij was de eerste Arabische leider die viel tijdens de Arabische lente begin dit jaar. In Tunesië werd dagenlang door de bevolking gedemonstreerd om het bewind van Ben Ali te laten vallen. Daarna gingen ook in andere Arabische landen mensen de straat op om hervormingen te eisen.

Ben Ali: niet gevlucht, maar beetgenomen
Ben Ali: niet gevlucht, maar beetgenomen (Foto: ANP)

Activision wil af van slecht imago

Activision staat bij veel gamers niet heel goed bekend. Ondanks dat ze grote games uitbrengen zoals de games in de Call of Duty-serie, heeft de uitgever niet een hele goede naam. Eric Hirshberg heeft in een interview gezegd dat ze dit slechte imago willen veranderen.

Op de vraag of Hirshberg het vervelend vindt dat het bedrijf zo'n slecht imago heeft, geeft hij aan dat het niet leuk is om gezien te worden als de slechterik. Hij is het er ook niet mee eens en ziet in Activision een creatief bedrijf dat er alles aan doet om kwaliteit te leveren.

"I think that the case is drastically overstated in terms of the reality that I see. I see a very creative company that gives its developers the tools and the resources they need to do great things, that isn't afraid to [delay] games if that's what it takes to get them right."

Hij vindt dat het bedrijf een beter imago kan krijgen. Hij wil dit voor elkaar krijgen door het bedrijf een menselijk gezicht te geven en altijd eerlijk en transparant te zijn. Als voorbeeld geeft hij de reactie van het bedrijf op het grote Modern Warfare 3-lek in mei. In plaats van kwaad te worden heeft het bedrijf het willen keren in iets positiefs.

"We got a lot of props and a lot of pleasantly surprised people in our reaction to that. People assumed that we would go silverback gorilla crazy, and we didn't."

MW3

Kamer ontvangt petities tegen cultuurbezuinigingen

Een tiental kunstinstellingen heeft maandag in de Tweede Kamer petities ingeleverd tegen de bezuinigingsplannen voor de culturele sector. Als de Tweede Kamer met de kabinetsvoornemens instemt, dreigen de instellingen te verdwijnen of een deel van de activiteiten te moeten schrappen.

Onder meer de Rijksakademie van Beeldende Kunsten, Museum Boerhaave in Leiden en de sectorinstituten voor muziek en theater roepen de Kamerleden op de plannen goed te bekijken. De bezuinigingen van tweehonderd miljoen euro zijn volgens de instellingen schadelijk voor de 'culturele infrastructuur' en resulteren in 'kapitaalvernietiging'. Volgens een van de petitieleden wil het kabinet 'appels en peren, maar geen boomgaard'.

De burgemeester van het Noord-Hollandse Opmeer Gert Jan Nijpels maakt van de gelegenheid gebruik om een plan voor het Nationaal Historisch Museum te presenteren. In dit plan wordt het NHM gehuisvest in het museum van Dirk Scheringa, de oprichter van de faillietverklaarde DSB-bank.

Op het Plein in Den Haag staat maandag ook een boksring waar 'kunstminnaars, kunstenaars' en voorbijgangers zich in korte toespraken richten tot premier Rutte. Aanstaande zondag wordt bij museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam een kunstenaarsactie georganiseerd. Daar is ook de aftrap van een nachtelijke mars naar Den Haag. Daar debatteert de Tweede Kamer de volgende dag over de cultuurbezuinigingen.


Kamer ontvangt petities tegen cultuurbezuinigingen (Foto: Novum)

Online test tegen kindermishandeling

Staatssecretaris van Volksgezondheid Marlies Veldhuijzen van Zanten (CDA) heeft maandag een online signalentest gelanceerd om kindermishandeling beter te kunnen aanpakken. De test is onder meer te zien op websites als Hyves en op http://www.watkanikdoen.nl/.

Kindermishandeling is vaak onzichtbaar, zegt Veldhuijzen. "Dat is een groot probleem, want veel slachtoffers krijgen dus ook geen hulp." Jaarlijks worden naar schatting 107.000 kinderen mishandeld.

De test kan helpen bij het herkennen van de signalen van kindermishandeling. Dat is belangrijk voor de aanpak ervan. Hierdoor kunnen mensen overgaan tot actie door de signalen bespreekbaar te maken met de betreffende ouders of om advies in te winnen bij het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling, aldus de bewindsvrouw.

De test is onderdeel van een publiekscampagne voor de aanpak van kindermishandeling.

Premier Japan onder druk om af te treden

De Japanse premier Naoto Kan, die hevige kritiek te verduren kreeg over zijn optreden rond de ramp met de tsunami in maart en de kwakkelende economie, staat onder druk om volgende maand af te treden. Dat melden persbureau Kyodo en tv-zender NHK maandag.

Partijleden van Kan dringen er bij hem op aan om na de parlementaire goedkeuring van de tweede extra begroting van het fiscale jaar het veld te ruimen. De verwachting is dat de begroting half juli goedgekeurd wordt.

Volgens Kyodo zal Kan zijn plannen bekend maken na een bijeenkomst met de top van zijn partij, de Democratische Partij van Japan. Kan heeft aangegeven bereid te zijn af te treden, maar heeft niet gezegd wanneer.

Kan was ook voor de tsunami en de daarop volgende kernramp al impopulair. Het lukte hem niet de kwakkelende economie nieuw leven in te blazen, of de werkloosheid in Japan aan te pakken.


Premier Japan onder druk om af te treden (Foto: Novum)

Man kritiek na schietpartij Amsterdam Zuidoost

In Amsterdam Zuidoost is maandagmiddag een man zwaargewond geraakt bij een schietpartij. De man is in kritieke toestand naar een ziekenhuis vervoerd, laat een politiewoordvoerder weten. Er zijn meerdere verdachten, vermoedt de politie, maar er is nog niemand aangehouden.

Het incident gebeurde rond 13.25 uur bij de bushalte Hakfort aan de Karspeldreef. De plek is afgezet voor onderzoek. De identiteit van het slachtoffer is nog niet bekendgemaakt. Ook over de toedracht is nog niets duidelijk.

Strijd watersnood China escaleert, stad bedreigd

Nog eens 70 kilometer dijk in de oostelijke Chinese provincie Zhejiang dreigt te wijken voor het wassende water. De extreem hoge waterstand van de rivier de Lanjiang bedreigt twintigduizend inwoners van de stad Lanxi. Volgens de Chinese minister van Water nadert de strijd tegen de watersnood een beslissend moment.

De tweede man van de provinciale waterbeheersingsdienst zei volgens het Chinese staatspersbureau Xinhua dat hevige regenval het rivierwater heeft opgestuwd naar een sinds 1966 niet bereikt peil. De dienst heeft het stadsbestuur van Lanxi aangeraden alle burgers in het bedreigde gebied te evacueren en de dijken onmiddellijk te versterken.

De Chinese minister van Water Chen Lei verklaarde zondag dat het erom spant of het water kan worden bedwongen, nu zware overstromingen het zuiden bedreigen. Hij acht het waarschijnlijk dat China nog vaker en heviger buien te wachten staan. Het Chinese metereologisch instituut verwacht dat de stortbuien de komende drie dagen aanhouden.

Bij de overstromingen in het zuidoosten van China verloren al 186 mensen het leven of raakten vermist. Anderen zijn getroffen door de aardverschuivingen en de schade aan wegen en voorzieningen die met de watersnood gepaard gaan. Veel akkers in Zhejiang, een van China's rijkste provincies, staan onder water. Bijna tweeduizend bedrijven hebben hun werk moeten staken. De directe financiële schade wordt geschat op bijna 830 miljoen euro.

[WBD] Venus Williams naar tweede ronde

Venus Williams heeft zich geplaatst voor de tweede ronde van Wimbledon. De vijfvoudig winnares was in haar eerste partij op het Londense gras met 6-3 en 6-1 te sterk voor de Oezbeekse Akgul Amanmuradova. De Amerikaanse treft nu Kimiko Date-Krumm die in de eerste ronde Katie O'Brien met 6-0 en 7-5 versloeg.

De 40-jarige Date-Krumm trok de eerste set binnen zeventien minuten naar zich toe. O'Brien gaf in de tweede set meer tegenstand, maar de ervaren Japanse liet zich niet meer verrassen. Ook Yanina Wickmayer drong door tot de tweede ronde. De als negentiende geplaatste Belgische versloeg Varvara Lepchenko uit de Verenigde Staten met 7-5 en 6-3.


Venus Williams bereikt tweede ronde Wimbledon (Foto: Novum)

'Max Payne arriveert eind 2011'

Volgens een aantal grote winkels is het bekend wanneer Max Payne uit gaat komen. Zowel Amazon als GameStop hebben op hun website een releasedatum van 1 december 2011 staan. Een fansite van Rockstar genaamd RockstarWatch zag verder de game terug komen in nieuwe Nvidia-drivers.

Voorlopig komt er echter geen nieuws van Take Two. Zou het kunnen dat ze later nog een charme-offensief starten voor Max Payne 3 of hopen ze dat de naam alleen de game zal verkopen? Voorlopig moeten we wachten op meer info.

ADO naar Litouwen in Europa League

ADO Den Haag neemt het in de tweede voorronde van de Europa League op tegen de Litouwse club Tauras. Dat bleek vandaag uit de loting in het Zwitserse Nyon. Op 14 juli speelt ADO eerst in Litouwen, een week later staat de return in eigen huis op het programma.

Tauras staat momenteel negende van de twaalf teams in de Litouwse competitie. In de Baltische staat loopt het seizoen van maart tot november. Er zijn veertien van de 33 speelronden afgewerkt.

Als ADO, dat de finale van de play-offs won van FC Groningen, de tweede voorronde overleeft, komt de ploeg op 28 juli en 4 augustus in de derde voorronde uit. De loting daarvoor wordt op 15 juli verricht.

Tour de France: The Official Game aangekondigd

Houd jij van wielrennen maar niet zozeer van inspanning? Dan heeft Cyanide goed nieuws voor jou. Zij gaan namelijk Tour de France: The Official Game uitbrengen. Cyanide komt de wielren-fans misschien bekend voor van de Pro Cycling Manager-games.

In de game bestuur jij één fietser die 21 verschillende stages moet afleggen. Je moet onder andere respect afdwingen van concurrenten om zodoende je strategie te verbeteren. Ook jouw relatie met andere wielrenners zal afhankelijk zijn van het respect.

"It's been a long time that we (at Cyanide) have been thinking of a cycling game especially designed for home consoles. We could not adapt on consoles what perfectly works on PC with Pro Cycling Manager, so we worked on different prototypes before arriving at a satisfying result last year. Tour de France is the first important step in our quest for the ideal cycling simulation for home consoles."

Tour The France

Eťn DRS-detectiepunt in Valencia

Autosportfederatie FIA houdt vast aan één meetpunt voor de twee DRS-zones in Valencia. Bij het punt worden de verschillen tussen twee rijders gemeten, waarbij de achterste de beweegbare achtervleugel in de race mogelijk kan gaan bedienen. Het inhalen wordt hierdoor vergemakkelijkt.

In Valencia zal het meetpunt liggen bij bocht acht, net voor het oprijden van de brug. 285 meter na de bocht na de brug zal de eerste zone beginnen. Vlak er na zal 35 meter na bocht veertien de tweede zone van start gaan. Dit betekent dat als een coureur in de eerste zone al iemand inhaalt hij in de tweede zone bij diegene weg kan rijden.

Meisje van 16 heeft al 3 kinderen

Tinka Angelova heeft het er maar druk mee. Hoewel het Bulgaarse meisje nog maar 16 jaar jong is, heeft ze al drie kinderen op de wereld gezet.

Het meisje, dat met haar 25-jarige echtgenoot in een veeboerderij in Saedinenie woont, is vorige maand voor de derde keer bevallen. Tinka en haar man hebben verder nog een dochter van 2 en een zoon van 1 jaar.

Het meisje ontmoette haar man op haar dertiende. Ze werd gedwongen haar school te verlaten om een jaar later te trouwen. Ofschoon de minimumleeftijd om in Bulgarije te trouwen en seks te hebben 16 jaar is, knijpen veel ambtenaren in plattelandsgebieden een oogje dicht uit angst dat het hen stemmen gaat kosten.

De tienermoeder is stokongelukkig. Ze lacht vrijwel nooit, en mist haar vriendinnetjes en spelen. "Ik leef voortdurend in angst", vertelt Tinka. "Ik ben bang dat ze mijn kinderen afnemen en in een pleeggezin stoppen. Toen ik op mijn dertiende zwanger raakte, waren mijn ouders niet blij. Ik wilde net als ieder kind spelen, ik mis mijn vriendinnetjes."

Hoewel het echtpaar strafbare feiten heeft gepleegd, is het moeilijk tienermoeders aan te pakken. Het wordt beschouwd als traditie en cultuur en niet als een misdaad. Toch denkt men dat het slechts een kwestie van tijd is tot overtreders daadwerkelijk gevangenisstraf tegemoet kunnen zien.

Schadevergoeding voor slachtoffers misbruik rk-kerk

Er komt schadevergoeding voor slachtoffers van misbruik in de katholieke kerk. De vergoeding varieert van vijfduizend tot maximaal honderdduizend euro. Dat adviseert de commissie-Lindenbergh aan de Nederlandse bisschoppen. De commissie bestaat uit de Rotterdamse hoogleraar privaatrecht Siewert Lindenbergh en twee advocaten.

De vergoedingen zijn bedoeld als compensatie voor het leed dat minderjarige slachtoffers is aangedaan. De commissie Lindenbergh heeft vijf categorieën gemaakt. Naar gelang de ernst van het misbruik neemt de vergoeding toe. Voor betasting van intieme delen staan een bedrag van 7500 euro, voor verkrachting krijgt een slachtoffer 25.000 euro. De vergoeding van een ton is bestemd voor 'uitzonderlijke gevallen van seksueel misbruik'.

Meer nieuwe namen voor The Hobbit

Al eerder werd bekend dat onder andere Lee Pace en Dean O'Gorman zullen meespelen in The Hobbit, de nieuwste film van regisseur Peter Jackson. Maar hij heeft nu weer een aantal namen bekend gemaakt.

Eén daar van is Evangeline Lilly, zij is bekend van de serie Lost. In de film zal ze een Bos-elf genaamd Tauriel spelen. En ook acteur Barry Humphries is voor de film bevestigd. Barry is vooral bekend van zijn typetje Dame Edna. Hij zal de rol van Goblin King vertolken.

Het eerste deel, The Hobbit: An Unexpected Journey, wordt in december 2012 in de bioscoop verwacht. Het tweede deel, The Hobbt: There and Back Again, verschijnt een jaar later.

Hobbit Lilly
Evangeline Lilly gecast in The Hobbit

Battlefield is voor jong en oud

Dat niet alleen jeugd zich bezig houdt met het online digitaal oorlogvoeren is vandaag, op komische wijze, duidelijk geworden door een filmpje dat op YouTube opgedoken is. Onder de nickname: ADHD_WACKO_JACKO maakt Jaap (66) het de gemiddelde PS3-gamer erg lastig.

Duidelijk is dat Jaap niet vies is van een potje 'trash-talk'! In zijn beste klompen-Engels, det is. Verder lijkt het er wel op dat Jaap de game aardig onder de knie heeft. Dus, zin om met Jaap ten strijde te gaan? Jaap staat open voor invites!

Brand in Venezolaanse gevangenis

In een Venezolaanse gevangenis waar de gedetineerden vrijdag in opstand kwamen is brand uitgebroken. Duizenden militairen zijn in de gevangenis aanwezig om de opstand de kop in te drukken.

Volgens de Venezolaanse minister van justitie Nestor Reverol is de brand, die voor zonsopgang uitbrak, ontstaan door kortsluiting. Gevangenen zijn geëvacueerd voordat ze door de vlammen konden worden ingesloten, aldus Reverol. Enkele familieleden van gedetineerden zeggen echter van gevangenen met mobiele telefoons te hebben vernomen dat de militairen de brand hebben gesticht.

Aanwezige journalisten melden dat gepantserde voertuigen een cordon rondom de gevangenis hebben gevormd. Miltiairen op een heuvelrug buiten de gevangenis vuren met regelmaat traangas de gevangenis in.

De opstand in de El Rodeo I gevangenis brak vrijdag uit toen de bewakers de gevangenis en de gedetineerden op wapens controleerden. Sindsdien hebben de rellen zich verspreid naar de aangrenzende El Rodeo II gevangenis.

De dertig gevangenissen in Venezuela zijn berekend op zo'n 12.500 gedetineerden. Volgens het Venezolaans Observatorium voor Gevangenissen zitten er echter zo'n 49 duizend mensen vast in het land. Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch meldde onlangs in een rapport dat er zo'n achterstand is in de Venezolaanse rechtspraak dat driekwart van alle gevangenen nog berecht moet worden.


Brand in Venezolaanse gevangenis (Foto: Novum)

Bioware: sequels zijn goed!

De afgelopen E3 stond in het teken van nummertjes. Er waren enorm veel sequels op games te zien en de originele intellectual properties (IP's) waren soms lastig te vinden. Toch is het volgens Bioware helemaal niet slecht dat er zoveel sequels verschijnen.

Greg Zeschuk van Bioware heeft in een interview gezegd dat er verschillende redenen zijn dat sequels goed zijn. Volgens hem is het moeilijk om voor één game alles uit de kast te trekken en worden de games door middel van sequels beter.

"We talk about how this is probably one of our best demoes ever here for Mass Effect 3, and the game itself we feel will probably one of our best ever. It wouldn't have been that way if it was just a one off. From a gamer's perspective it's a positive."

Mass Effect 3 zou volgens Zeschuk niet één van de beste games zijn als het een standalone game zou zijn. Ook zouden sequels volgen hem niet betekenen dat er geen innovatie meer is. Door te luisteren wat mensen wel en niet tof vonden aan een vorig deel kun je de boel zo tweaken dat de game er beter van wordt. Dit brengt wel een risico met zich mee.

"Innovation means taking some risks creatively. When you're doing a sequel, if you're thoughtful and you understand your audience well and you spend a lot of time listening to what they like and don't like, you take risks – sometimes they pay out, sometimes they don't – but if you listen you can continue to refine and make the games better and better"

Sequels zijn pas negatief als mensen lui worden en niet meer hun best doen om iets nieuws te maken. Hierdoor weten ze de gamer niet meer te verrassen en wordt het voorspelbaar. Bij Bioware proberen ze dit te voorkomen.

"We use the phrase, 'surprise and delight' our fans with our games, and if you fail at that..."

Bioware

Leipheimer maakt grote sprong op UCI-ranglijst

Levi Leipheimer is met stip gestegen op de ranglijst van de UCI World Tour. De Amerikaan klom door zijn overwinning in de Ronde van Zwitserland van de 73e naar de achttiende positie. Steven Kruijswijk, die derde werd in Zwitserland, steeg van de 56e naar de 21e positie van de wereldranglijst.

De nummer twee in Zwitserland Damiano Cunego maakte ook een flinke sprong. De Italiaan stond vorige week nog op de 61e plaats, maar is nu de nummer twintig. Bauke Mollema presteerde ook prima afgelopen week en steeg naar de 45e positie.

In de top van het klassement verandert niets. Philippe Gilbert voert nog altijd de lijst aan voor Giro-winnaar Alberto Contador. Michele Scarponi blijft derde.

Film over geweld tegen hulpverleners in de maak

De Nederlandse filmmakers Rolf van Eijk en Robert van Dijk werken aan een korte film over agressief gedrag tegen ambulancepersoneel. De jonge filmmakers hopen hun film Broeder gefinancierd te krijgen door middel van donaties, laat producent Revolver Media Productions maandag weten.

Regisseur Van Eijk studeerde in 2007 af aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht met Hemel Boven Holland. Hij won daarmee de HKU-prijs. Ook maakte hij de korte tv-films De Ander en Vast. Broeder gaat over twee ambulancebroeders die een gewonde verzorgen. Bij aankomst krijgen ze te maken met veel agressiviteit.

Van Eijk en Van Dijk werken voor hun budget samen met CineCrowd. Particulieren en bedrijven kunnen via die stichting een bijdrage leveren aan de film. De twee hopen dat hun korte film tijdens het Nederlands Film Festival of het International Film Festival Rotterdam in première kan gaan.

Nederlandse korte film wint prijs in Duitsland

De Nederlandse film Suiker van Dennis van de Ven, bekend van Draadstaal en Jurk, is in de prijzen gevallen op het internationale filmfestival in het Noord-Duitse Emden. De film won in de categorie beste korte film. Van de Ven en regisseur Jeroen Annokeé wonnen een beeld, de Ottifant Camera, en 2500 euro.

Suiker gaat over een man die bezoek krijgt van zijn schaars geklede buurmeisje Klaasje. Ze wil een kopje suiker lenen, maar laat het kopje uit haar handen vallen waarna het verhaal een onverwachte wending neemt.

De Duitse actrice Martina Gedeck, bekend van Das Leben der Anderen en Bella Martha, werd op het festival geëerd. Ze kreeg een speciale acteursprijs voor bijzondere artistieke prestaties. De Britse film The First Grader, over een hoogbejaarde man die nog leert lezen en schrijven, kreeg de Bernhard Wicki-prijs.

Van de Ven schreef het scenario van Suiker samen met regisseur Annokkeé. Suiker werd ook geselecteerd voor de online-competitie van Cannes.


Nederlandse korte film wint prijs in Duitsland (Foto: Novum)

Sam Raimi komt met live-action Anime serie

Regisseur Sam Raimi en producer Robert G. Tapert gaan, na hun succes met de series Spartacus: Blood and Sand en Spartacus: Gods of the Arena, weer samen aan de slag met een nieuwe televisieserie. Deze serie, getiteld Noir zal te zien zijn op Starz.

De tv-zender heeft een aantal afleveringen besteld, maar het is nog niet helemaal duidelijk hoeveel, aldus Deadline.

Noir is een bewerking van een Japanse anime serie uit 2001. In de serie draait het om twee vrouwelijke huurmoordenaars die in gevecht zijn met een geheimzinnig genootschap. Daarnaast werken ze ook samen om er achter komen waarom, en op welke manier, ze met elkaar verbonden zijn.

Steve Lightfoot schreef het verhaal voor de pilot aflevering en zal eveneens als executive producer aan de serie werken, samen met Raimi, Tapert, Joshua Donen en Bill Hamm.

Sam Raimi Live Action Anime Noir
Kirika Yumura en Mireille Bouquet

Mensheid niet meer veilig in Binary Domain-trailer

Sega pakt vandaag uit met een story-trailer voor haar nieuwe squad-based shooter Binary Domain. De game speelt zich af in het Tokio van 2080 waar de mensheid in oorlog is met high-tech robots. De gebeurtenissen in de game laten de speler in dubio: worden de robots mensen, of worden de mensen machines?

Gamers mogen zich voorbereiden op een pittige veldslag. Binary Domain heeft namelijk een bijzonder geavanceerde AI, aldus SEGA. Deze AI moet het strijdveld fascinerender maken dan ooit te voren. Spelers zullen hierbij strategisch en zorgvuldig moeten plannen willen ze door de vijandelijke omgevingen in het spel komen.

Binary Domain is verkrijgbaar vanaf Q1 2012 en zal speelbaar zijn op PlayStation 3 en Xbox 360.

Geen extra belasting op huis in Frankrijk

Nederlanders met een tweede huis in Frankrijk hoeven geen extra belasting te betalen. De Franse president Nicolas Sarkozy heeft de maatregel op het laatste moment ingetrokken, melden Franse media.

Het Franse parlement had al met de maatregel ingestemd en deze zou dinsdag door de senaat worden behandeld. De bedoeling was dat iedereen die niet in Frankrijk woont en daar wel een huis heeft, daar extra belasting voor gaat betalen. De belasting zou ook gaan gelden voor Fransen die in het buitenland wonen maar nog een huis hebben in Frankrijk. Door overleg met vertegenwoordigers van deze groep Fransen, zou de president van gedachten zijn veranderd. De belasting had 176 miljoen euro moeten opleveren. Naar schatting hebben ongeveer twintigduizend Nederlanders een huis in Frankrijk.

Politicus verwijt Duitsers 'nationale neurose'

Duitsland heeft door zijn nazi-verleden een 'nationale neurose' opgelopen en gebruikt de Europese Unie om zich tegen 'de vlammen van nationalisme' te beschermen. Dat heeft Jesper Langballe, parlementslid van de Deense Volkspartij, maandag gezegd in reactie op de kritiek van Duitsland op de herinvoering van permanente douanecontroles aan de Deense grenzen.

Duitsland zegt dat het voornemen van de Deense regering op gespannen voet staat met het Schengen-verdrag en de Europese bepalingen voor de interne markt. De Deense plannen worden algemeen gezien als een concessie aan de Volkspartij, die tegen immigratie is.

Henny Huisman: RTL roekeloos met talent

Henny Huisman baalt van RTL. Hij vindt dat de zendergroep roekeloos omgaat met het talent van oude bekende presentatoren als André van Duin, Ron Brandsteder en zichzelf. RTL heeft de sterren van vroeger ingeruild voor andere gezichten.

"Dat zou in het buitenland heel anders zijn gegaan. En dan praat ik niet alleen voor mezelf, maar ook voor al die andere talenten met wie roekeloos is omgegaan. Had deze mensen gewoon binnen het bedrijf gehouden ze laten doen waar ze goed in zijn", zegt Huisman in de Privé.

De presentator begrijpt er niets van dat hij niet meer op het scherm is te zien: "Ik weet nog dat ik ooit eens bijna negen miljoen kijkers had, of die keer dat het hele telefoonnet plat ging. Daar moet je toch ongelooflijk trots op zijn."

Ook tegenwoordig weet Huisman naar eigen zeggen nog te scoren: "Nu ben ik blij als ik hoor dat De Toppers de complete ArenA op z'n kop zetten met het nummer Met Zijn Allen, of dat de aflevering van BN'ers In De Zorg met mij het hoogste heeft gescoord. Ja, daar kan ik wel van genieten."

Afgelopen weekend werd Huisman 60 jaar. De presentator zint nog altijd op een tv-comeback. "Televisie maken is wat ik het liefste doe en opeens mocht ik het niet meer. Waarom word ik dan niet begrepen en afgeschilderd als iemand die zo nodig op de buis moet? Kom op zeg, dan snap je het niet", besluit Huisman.


Henny Huisman: RTL roekeloos met talent (Foto: Roel Wijnants)

Spiral Knights ook op Steam verschenen

De free to play game Spiral Knights is onlangs op Steam verschenen. Het kleurrijke spel heeft de nadruk op co-op actie waarbij je als ridder van de Spiral Knights op een buitenaardse wereld terechtkomt. Samen kun je vechten tegen de duistere krachten van Clockworks, een wereld waar de levels zomaar kunnen veranderen.

Tijdens je avontuur kun je wapens en andere uitrusting vinden en maken, en word je gaandeweg steeds sterker. Steam is al een tijdje bezig met het beschikbaar stellen en aanprijzen van free to play games. De ontwikkelaar van Spiral Knights is daarom erg blij met de ondersteuning, omdat er zo meer mensen makkelijker in de wereld van Spiral Knights kunnen stappen.

Free to play is echt gratis, met een paar mogelijkheden om met micro-transacties wat extraatjes te kopen voor je personage. Waar wacht je nog op? Gewoon uitproberen die hap!

FC Twente wil linksback en middenvelders

FC Twente gaat deze transferperiode op zoek naar een linksback en twee middenvelders. Dat schrijft De Telegraaf.

De linksbackpositie is kwetsbaar geworden door het vertrek van Dwight Tiendalli. Omdat Nicky Kuiper geblesseerd is, is Bart Buysse de enige overgebleven linkervleugelverdediger. FC Twente wil die positie daarom deze zomer versterken.

Fredrik Stenman en Oscar Wendt waren in beeld, maar kozen niet voor de Tukkers. Stenman verliet FC Groningen voor Club Brugge, Wendt verruilde FC Kopenhagen voor Borussia Mönchengladbach. Tiendalli traint tijdens de eerste week nog wel mee bij FC Twente, maar vertrekt daarna.

Ook het middenveld dient volgens FC Twente versterkt te worden. Door het vertrek van Theo Janssen heeft die linie flink aan kwaliteit verloren. De club hoopt voor het begin van de competitie twee middenvelders te presenteren.

[Upd] Adriaanse nieuwe trainer FC Twente

Co Adriaanse is komend seizoen trainer van FC Twente. De 63-jarige Amsterdammer heeft afgelopen weekend een contract getekend in Enschede. Dat meldt De Telegraaf. Adriaanse, die de opvolger is van Michel Preud'homme, wordt deze week gepresenteerd.

Adriaanse keert daarmee na zes jaar terug in de Eredivisie. De Amsterdammer was afgelopen seizoen bondscoach van het olympische elftal van Qatar, maar hij werd in maart ontslagen. De voormalig trainer van onder meer Ajax en AZ mist vandaag nog wel de eerste training van Twente.

Update 13:53 uur

Co Adriaanse is komend seizoen trainer van FC Twente. Dat bevestigt voorzitter Joop Munsterman vandaag. "We zijn het in hoofdlijnen eens met Adriaanse, maar we moeten deze week nog praten over de duur van het contract." De 63-jarige Amsterdammer, die de opvolger is van Michel Preud'homme, begint volgende week bij zijn nieuwe werkgever.

"Adriaanse was onze eerste keus", meldt Munsterman. De Amsterdammer heeft uitvoerig met de technische staf van Twente gesproken. "Hij weet wat hij van deze club moet verwachten. Het is niet over één nacht ijs gegaan."

Grieken zonder stroom door staking om privatiseren

In Griekenland dreigt stroomuitval nu werknemers uit protest tegen de privatisering van het elektriciteitsbedrijf DEH het werk voor 48 uur hebben neergelegd. Maandag waren volgens DEH al negen warmtekrachtcentrales buiten bedrijf.

De verkoop van het staatsbelang in het bedrijf is een belangrijk onderdeel van de privatiseringsronde die de Griekse overheid voor 2015 totaal vijftig miljard euro moet hebben opgeleverd. Mits het die paart aan belastingverhogingen en bezuinigingen voldoet Griekenland aan de voorwaarden voor een nieuwe tranche van noodleningen van de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds aan het bijna bankroete land.

Zonder die noodgelden is Griekenland halverwege juli al niet meer in staat aan zijn verplichtingen te voldoen. Het faillissement dat dan volgt zou paniek kunnen doen uitbreken op de financiële markten. Maar Griekse burgers protesteren bijna dagelijks tegen de versoberingsmaatregelen, die hen dwingen de broekriem ingrijpend aan te halen.

DEH heeft consumenten opgeroepen hun energieverbruik te matigen, vooral als op volle toeren draaiende airconditioning tijdens de middaghitte de vraag doet pieken. Het bedrijf, dat nagenoeg de gehele Griekse markt bedient, zegt zonodig de stroom in diverse streken urenlang te zullen afsluiten.

Geen vervolging voor uit raam gooien baby

Een 31-jarige vrouw uit Sappemeer die in oktober haar baby uit het raam gooide wordt niet vervolgd. Dat heeft een woordvoerder van het Groningse Openbaar Ministerie maandag gezegd. De vrouw was destijds niet toerekeningsvatbaar.

De moeder leed aan een postnatale depressie en handelde onder invloed van een psychose. Ze is daarvoor vrijwillig in behandeling gegaan. Als ze de behandeling vroegtijdig staakt, kan ze alsnog vervolgd worden, aldus de woordvoerder.

De vrouw gooide het meisje vanaf de eerste verdieping van een woning aan de Noorderstraat uit het raam. Het kind liep een gebroken beentje en wat schaafwonden op.

'Cannavaro beŽindigt noodgedwongen carriŤre'

Het lijkt er op dat Fabio Cannavaro zijn loopbaan noodgedwongen moet gaan beëindigen. De 37-jarige Italiaan heeft namelijk de zak gekregen bij zijn club Al-Ahli in Dubai. De wereldvoetballer van het jaar 2006 had nog een contract voor een jaar bij de club uit de Verenigde Arabische Emiraten.

Cannavaro heeft als verdediger zijnde een glansrijke carrière achter de rug met clubs als Internazionale, Parma, Napoli, Real Madrid en Juventus. Vorig jaar maakte de Italiaan de overstap naar Al-Ahli, maar daar heeft hij geen indruk kunnen maken en bleef het bij slechts negen optredens voor de 136-voudig international die in 2006 nog met Italië de wereldtitel greep. "Hij heeft niet gebracht wat we hadden verwacht van een speler met zijn kwaliteiten," zo meldde clubpresident Abdullah Saeed.

'Villas-Boas stapt over van Porto naar Chelsea'

Andre Villas-Boas verruilt FC Porto voor Chelsea. Dat melden diverse Portugese media vandaag. De Engelse club betaalt naar verluidt vijftien miljoen euro aan Porto om het contract van de 33-jarige trainer af te kopen. Voor hoeveel jaar Villas-Boas heeft getekend bij Chelsea, is niet duidelijk. De Portugees was al eerder actief bij de Londense club, als assistent van José Mourinho.

Villas-Boas had nog een contract voor een jaar bij Porto. De trainer won in zijn eerste seizoen bij de Portugese club de landstitel, de Europa League en de nationale beker. Bij Chelsea is hij de opvolger van Carlo Ancelotti.


Villas-Boas stapt over van Porto naar Chelsea (Foto: Novum)

Mozilla lanceert Firefox 5 dinsdag

Mozilla Foundation zal volgens verschillende berichtgeving dinsdag Firefox 5 uitbrengen. De lancering van de webbrowser komt slechts drie maanden nadat Firefox 4 is uitgebracht. Mozilla gaf eerder aan de updatecyclus voor de bühne te willen versnellen met hogere versienummers.

De veranderingen in Firefox 5 zijn dan ook klein. Zo beschikt deze over een verbeterde do not track-functie en worden html 5 en css-animaties ondersteund. Ook zijn er naar verluidt een hoop kleine bugs verholpen en moet Firefox 5 efficiënter met het werkgeheugen omgaan.

Tweakers.net meldde zondag dat Mozilla Firefox 5 al had uitgebracht, terwijl dit slechts om een beta-versie ging. De nieuwe webbrowser was via een ftp-server van Mozilla te downloaden.


Mozilla lanceert Firefox 5 dinsdag (Beeld: Mozilla)

Feillu nog twee jaar bij Vacansoleil

De Franse sprinter Romain Feillu rijdt ook de komende twee jaar voor Vacansoleil. De 27-jarige sprinter tekende gisteren een nieuw contract, maakte de Nederlandse wielerformatie vandaag bekend. Feillu is aan zijn tweede seizoen bezig in Nederlandse dienst. De Fransman boekte al elf overwinningen voor Vacansoleil.

Feillu is dit jaar vooral zeer succesvol. In de Ronde van de Middellandse Zee won hij drie etappes en ook in de Ronde van Luxemburg was hij een keer succesvol. Verder boekte hij vooral zeges in kleinere Franse koersen. Hij voert de Coupe de France aan, een regelmatigheidsklassement voor Franse koersen.

Ploegbaas Daan Luijkx stelt veel vertrouwen in de Franse sprinter te hebben. "Romain is een constante renner die het hele seizoen voor aansprekende resultaten zorgt. Hij weet dat hij kan rekenen op de steun van de ploeg, maar daarnaast is hij ook heel goed in staat om zichzelf in een winnende positie te manoeuvreren."

Mannen alsnog vast voor mishandelen hulpverleners

Twee mannen uit het Noord-Brabantse dorp Heesch zijn maandagochtend alsnog opgepakt nadat ze zondag ambulancebroeders en agenten hadden mishandeld. De mannen van 49 en 47 jaar werden zondagavond niet meteen aangehouden om escalatie te voorkomen, meldt de politie.

Een vriend van de twee, een 47-jarige man uit dezelfde plaats, was gewond geraakt toen hij met zijn auto tegen een boom was gereden. Politie, ambulance en brandweer waren druk bezig hem uit zijn auto te krijgen, toen de twee langs de politie-afzetting liepen. Vervolgens duwden ze hulpverleners aan de kant en deelden ze klappen uit.

Bij een agent werd de keel dichtgeknepen. Uiteindelijk slaagden agenten erin de mannen te kalmeren en konden de hulpverleners verder met hun werk. Waarom de mannen hen aanvielen, is nog niet duidelijk.

Wekelijkse Engelse top 40

De Engelse game top 40 van zondag 12-06-2011 t/m zaterdag 18-06-2011 is er weer. Klik op het plaatje hieronder om de gehele lijst te zien. Zumba Fitness is terug op de eerste plaats, vlak voor Zelda die binnenkomt op de tweede plaats. Duke Nukem zakt af en de PC-versie verdwijnt in zijn geheel.

Stijger van de week is Brink, die stijgt met acht plaatsen naar plek elf. Daler van de week, met tien plaatsen, is Black Ops naar plaats 22.

De lijst bestaat uit zeven Wii-games, vijftien Xbox 360-games, dertien PlayStation 3-games, één PC-game, geen PSP-games, drie DS-games en één 3DS-game.

chart

Rabobank met vijf Nederlanders naar Tour

Rabobank heeft zijn selectie voor de Tour de France bekendgemaakt. Vijf Nederlanders zullen voor de bankploeg 2 juli aan de start van de Tour staan.

Robert Gesink, Bauke Mollema, Laurens ten Dam, Lars Boom en Maarten Tjallingii zullen worden vergezeld van Luis Léon Sanchez, Juanma Garate, Carlos Barredo en Grischa Niermann.

Gesink is de kopman van de ploeg. Technisch directeur Erik Breukink zegt dat het team volledig in dienst van Gesink zal rijden. “We gaan met een absolute kopman naar de Tour. Rond Robert hebben we een evenwichtig team samengesteld. Met hem proberen we dichtbij het podium te komen, ondanks de heftige concurrentie."

Fysio gewaarschuwd na geven intieme massage

Een fysiotherapeut uit Noord-Limburg is op de vingers getikt na een intieme massage van een vrouw die kampte met een knieblessure. Ze kreeg drukpuntmassages rond de schaamstreek. Volgens het Tuchtcollege voor de gezondheidszorg kan een drukpuntbehandeling helpen, maar had hij toestemming moeten vragen.

De therapeut heeft in de cel gezeten na aangifte van de patiënte, die beweerde dat hij haar vagina met zijn vingers was binnengegaan. De man werd uiteindelijk na ruim een maand vrijgelaten. Volgens het tuchtcollege was het haar woord tegen het zijne en is een waarschuwing, de lichtste sanctie, passend.

De vrouw was in augustus naar de fysiotherapeut doorverwezen na een pijnlijke val in haar kelder. Ze werd eerst twee keer behandeld door vrouwelijke fysiotherapeuten. Toen de man daarna met haar aan de slag ging, zou hij te ver zijn gegaan.

De fysiotherapeut voerde een drukpuntmassage uit rond haar schaamstreek, omdat daar aanhechtingspunten van de bovenbeenspier zitten, en ging daarbij met zijn handen in haar boxershort. Hoewel de patiënte zich hier niet prettig bij voelde, ging ze een week later terug. De fysiotherapeut zou toen met zijn vingers in haar vagina zijn gegaan. Na overleg met haar huisarts stapte ze naar de politie.

Volgens het tuchtcollege kan een drukpuntmassage pijnlijk en gênant zijn. Daarom is het belangrijk dat de behandelaar goed uitlegt wat hij doet en om toestemming vraagt. Dat heeft hij onvoldoende gedaan. Uit het dossier van de vrouw blijkt dat ze 'een sensitieve patiënte' is.

Mel Gibson op de gothic tour

Mel Gibson heeft zijn ex Oksana Grigorieva verlaten. De acteur, die sinds afgelopen week in The Beaver te zien is, werd recentelijk gespot met het Griekse gothic model Stella Mouzi, en TMZ schrijft dat het stelletje al aan het daten is geslagen. 

De website spotte het koppel bij een dineetje in het Culina restaurant van het Four Seasons Hotel in Beverley Hills, eerder deze maand. 

Het tweetal werd ook gezien in de Sky Bar, 1 van de hotspots op de Sunset Strip. Van die gelegenheid zijn zelfs foto's opgedoken van het model, gekleed in leer en latex.

Mel Gibson op de gothic tour
Het Griekse gothic model Stella Mouzi (Foto: Starpulse)

'ING wil van autoleasetak af'

Bank-verzekeraar ING Groep onderhandelt in het diepste geheim over de verkoop van zijn autoleasebedrijf. Dat schrijft het Financieele Dagblad maandag op basis van ingewijden. ING Car Lease staat met zo'n 360.000 voertuigen in de top vijf van Europese leasebedrijven die niet zijn verbonden aan een autoproducent.

Een eventuele koper zou drie miljard euro aan schuld moeten overnemen. Om de buffers te versterken is nog eens 750 miljoen euro nodig. Door de leasetak te verkopen kan ING geld vrijmaken omdat het dan minder buffers nodig heeft. Dat kapitaal kan volgens de krant handig zijn omdat het Basels comité heeft besloten de kapitaaleisen voor banken aan te scherpen.

Verder zou de tak erg gevoelig zijn voor het economisch getij. ING is al langer bezig het bedrijf minder complex te maken. Daarvoor werden eerder al de bank- en verzekeringsactiviteiten gesplitst. Vorige week werd bekend dat een spaartak in de Verenigde Staten is verkocht.

Als kandidaten voor de overname zouden de branchegenoten Arval, Athlon, BMW-Alphabet, Volkswagendochter Leaseplan en GE Fleet Services worden genoemd.

PSV krijgt steun van regionale bedrijven

De bedrijven ASML en VDL Groep bieden steun aan PSV. Beide investeerders geven een bedrag van vijf miljoen euro. Het gaat om een tienjarige lening. Voor de investeerders is het wel noodzakelijk dat het totale maatregelenpakket om de financiële problemen aan te pakken doorgaat.

Een belangrijk onderdeel van de geplande herstructurering is de steun van de gemeente Eindhoven die de grond onder het Philips Stadion en het trainingscomplex De Herdgang moet overnemen voor ongeveer 48 miljoen euro. De gemeenteraad stemt op 28 juni over de hulpplannen.

Algemeen directeur van PSV Tiny Sanders is blij met de financiële hulp. "De regio Eindhoven bewijst hiermee op een breed front het belang van PSV voor de inwoners, de industrie en de politiek."

"Rome wilde Monza in F1 niet vervangen"

De burgemeester van Rome, Gianni Alemanno, heeft aangegeven dat Rome op de Formule 1-kalender Monza nooit wilde gaan vervangen. De Italiaanse hoofdstad was vorig jaar dicht bij een plaats op de kalender, maar omdat F1-baas Bernie Ecclestone maar één race per land wilde ketste de deal af.

"We hebben voorgesteld om een Formule 1 grand prix in Rome te houden toen het nog mogelijk was om twee races in Italië te houden, namelijk één in Monza en één in Roma," zei Alemanno tegen het Italiaanse LA7. "Daarna kwam Ecclestone dat er slechts één grand prix in Italië gehouden kon worden en wij zeiden dat de historie het belangrijkste was en dus ging Monza voor." De burgemeester benadrukt dat Rome er niet op uit was om de race te stelen. "We respecteren het land, net als dat wij respect willen voor de rol die Rome speelt."

'Granaat explodeert in Amsterdamse winkel'

In een kledingzaak in Amsterdam is maandagochtend een granaat geëxplodeerd. Het is de tweede keer in drie weken tijd dat een aanslag op de winkel is gepleegd, meldt de lokale zender AT5. Er zouden geen gewonden zijn gevallen.

Op maandag 30 mei werd de winkel aan het Koningin Wilhelminaplein onder vuur genomen. De dader kon toen ondanks een klopjacht ontkomen.

Een politiewoordvoerder laat weten nog niks over de zaak te kunnen zeggen. "We zijn nu nog gegevens aan het verzamelen."

Oudste vakkenvuller (100) overleden

De oudste vakkenvuller van Nederland is op 100-jarige leeftijd overleden. Dat bevestigt een woordvoerder van C1000 maandag.

Jan Leugs werkte tot ongeveer zeven weken geleden nog twee ochtenden per week in de supermarkt in zijn woonplaats, het Groningse dorp Ten Boer. "Hij heeft een ongelukje gehad en werd opgenomen in een ziekenhuis, helaas heeft hij niet meer bij ons terug kunnen komen", zegt de woordvoerder.

De plaatselijke winkel overlegt nog met de familie om te bepalen of er iets in de winkel wordt gedaan ter afscheid van de medewerker. Het is niet bekend wie nu de oudste vakkenvuller is. "Maar ik geloof niet dat we nog een medewerker hebben in dezelfde leeftijdsklasse. De oudste medewerkers zijn meestal ouders van franchisenemers die een handje helpen."

Twintig minuten met Xenoblade-beelden

Terwijl Xenoblade Chronicles al een jaar uit is in Japan, moeten wij Europeanen nog wachten tot september voordat we deze RPG van Monolith Soft kunnen spelen in het Engels. Ondertussen worden we wel verwend met screens en filmpjes om de schare fans die de game nu al heeft tevreden te houden. Zo is er nu ook een filmpje van twintig minuten dat de prachtige omgevingen van deze game toont.

Xenoblade Chronicles is een RPG die is ontwikkeld voor de Nintendo Wii. In deze game zullen we met de hoofdpersoon Shulk gevechten met vijanden aangaan in een stijl die veel wegheeft van wat we in Final Fantasy XII hebben gezien. De game werd erg goed ontvangen in Japan en de verwachingen zijn erg hooggespannen over de Europese release.

Bekijk hieronder de trailer van twintig minuten.

Bristol Palin vergeet dronken ontmaagding

Hoewel ze nog maar 20 jaar is, ligt volgende week al de autobiografie van Bristol Palin bij de betere boekhandel.  In 'Not Afraid of Life: My Journey So Far'  bekent de dochter van Sarah Palin dat ze zo dronken was tijdens haar ontmaagding, dat ze de volgende ochtend was vergeten dat ze geen maagd meer is.

Bristol had haar ouders nog wel zo beloofd haar maagdenvlies te sparen tot het huwelijk. 'Na te veel wijntjes' was ze haar belofte klaarblijkelijk vergeten. Tijdens een kampeervakantie met Levi Johnston werd haar vliesje doorbroken. De volgende dag was ze echter al weer vergeten dat haar inmiddels ex-vriend haar maagdelijkheid had gestolen.

Na haar ontmaagding ging het mooie tienermeisje helemaal los. Ofschoon zij aan de pil was, wist Levi haar toch zwanger te maken. "Ik was zo in shock dat ik wel acht zwangerschapstesten onderging", openbaart ze. Levi heeft haar inmiddels gedumpt en de jonge moeder zit nu alleen met de 2-jarige Tripp opgescheept.

Haar ex krijgt er dan ook flink van langs in haar boek.  "Levi verspreidt niets dan leugens over onze familie", schrijft ze. "En hij bedroog me voortdurend." Levi komt zelf overigens deze herfst met zijn eigen autobiografie.


Bristol Palin: daar moet hoognodig een paal in

De la Rosa reserve bij Sauber in Valencia

Het Formule 1-team van Sauber heeft voor de Grand Prix van Europa in Valencia wederom Pedro de la Rosa gevraagd om reserve te zijn. De ervaren Spanjaard staat klaar om in te stappen bij de Zwitserse renstal mocht vaste rijder Sergio Perez net als in Canada niet in staat zijn om te racen.

Perez crashte in Monaco zwaar in de kwalificatie en liep hierbij een lichte hersenschudding op. De Mexicaan werd voor het weekend in Canada fit verklaard, maar na de eerste vrije training gaf hij aan zich niet goed te voelen, waarna De la Rosa gevraagd werd om zijn plaats over te nemen. De Spanjaard deed dit niet onverdienstelijk met een twaalfde plaats in de race.

Perez vloog nog tijdens het weekend in Canada terug naar Mexico waar hij verder aan zijn herstel gewerkt heeft. De 21-jarige coureur verwacht dat hij dit keer wel fit genoeg is om aan de start van de wedstrijd te gaan verschijnen.

FOK!games zomercompetitie: GOTD (game of the decade)

Ook dit jaar gaat FOK!games weer een nieuwe zomercompetitie houden. Al eerder is door middel van een toernooi besloten wat de beste sidekick en het beste wapen waren, en vorig jaar werd Kane tot tofste eindbaas gekroond.

Nu we in 2011 zijn begonnen aan een nieuw decennium leek het ons leuk om uit de maken wat de beste game van de zero's is. Welke game uit de afgelopen tien jaar heeft jou het meest geraakt, met welke heb je de meeste plezier gehad en welke verdient het om in de lijst van beste games ooit terecht te komen?

In een speciaal topic op ons forum krijg je een week de tijd om jullie favoriete games te nomineren die tussen 1 januari 2001 en 31 december 2010 zijn verschenen. We zetten geen grens aan de hoeveelheid games per serie maar mochten er te veel games genomineerd worden van één serie, dan zullen we eerst voor-competities houden tussen de games. Je kunt zoveel games nomineren als je zelf wilt, maar let dus goed op wanneer de game in Europa is verschenen en gebruik de volledige titel van de game.

Na deze week zullen we alle games verzamelen en deze zullen het tijdens de zomermaanden elke dag tegen elkaar opnemen door middel van een poll waarbij de verliezer afvalt. De winnaar gaat door tot we op één game overhouden die zich GOTD (game of the decade) mag noemen!

Maar dat is allemaal voor latere zorg. Kijk in je kast of graaf door je geheugen en nomineer hier de beste games van de zero's.

Anton Corbijn verfilmt boek John le Carrť

Anton Corbijn gaat het boek A Most Wanted Man van John le Carré verfilmen. De Nederlandse fotograaf wil de politieke thriller in Hamburg opnemen, schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

Het boek uit 2008 gaat over een moslim uit Tsjetsjenië die illegaal naar het Duitse Hamburg immigreert. Daar wordt hij opgepakt als terreurverdachte. Het verhaal is losjes gebaseerd op het leven van Murat Kurnaz, een Turk die illegaal in Duitsland verbleef. Hij werd in 2001 in Pakistan opgepakt en overgeleverd aan de Amerikanen op verdenking van banden met terroristen. Hij werd in 2006 weer vrijgelaten van Guantanamo Bay, omdat hij onschuldig bleek.

Het scenario A Most Wanted Man wordt geschreven door Andrew Bovell, bekend van Edge of Darkness met Mel Gibson. De 56-jarige Corbijn regisseerde vorig jaar het misdaaddrama The American met George Clooney en Thekla Reuten. De fotograaf debuteerde als regisseur in 2007 met Control, een film over Ian Curtis, de zanger van Joy Division. Daarvoor maakte hij diverse muziekvideo's voor onder meer U2 en Depeche Mode.


Anton Corbijn verfilmt boek John le Carré (Foto: Novum)

Take Two geen interesse in Wii U-ports

De onthulling van de Wii U zet developers en publishers in de industrie weer even op scherp. De pers is maar wat geïnteresseerd in wat ze allemaal van plan zijn met de nieuwe console van Nintendo. Take Two heeft nu verklaard dat ze geen interesse hebben in het poorten van games naar de Wii U.

Ondanks dat ze wel aan het kijken zijn naar het platform, willen ze hun games niet simpelweg naar de Wii U gaan poorten. Ondanks dat de consoles waarschijnlijk allemaal hetzelfde op het scherm kunnen tonen en het geld zou besparen, vinden ze het niet interessant.

"We are not a big believer in straight ports in general. For us it's more about developing for the specific capability of each machine. We focus on what the platform brings to bear,"

Volgens Take Two moet je als je een goede game wil afleveren, goed kijken naar wat het platform te bieden heeft en hier op inspringen. Simpele ports zitten er dus niet in, maar wie weet krijgt GTA V wel specifieke functies die gebruikmaken van de nieuwe Wii U-controller.

Wii U

Vrouw pleegt zelfmoord met slang

Een vrouw uit New York heeft gisteren op originele wijze zichzelf van het leven beroofd. Aleta Stacey heeft zichzelf laten bijten door een van haar zeer giftige slangen.

De 56-jarige vrouw is gebeten door een zwarte mamba. Het gif van deze slang is in staat mensen binnen 20 minuten te doden.

De politie dacht eerst dat ze per ongeluk was gebeten tijdens het schoonmaken van de hokken in haar appartement in New York, dat ze deelde met maar liefst 75 slangen. Ze heeft echter nooit het alarmnummer gebeld. Omdat vrienden de politie hebben verklaard dat Stacey depressief was, gaat de politie uit van zelfmoord.

'Nederlandse massamoord IndonesiŽ niet verjaard'

De claim die nabestaanden indienden nadat Nederlandse militairen in 1947 een slachting aanrichtten in het Indonesische dorp Rawagedeh is niet verjaard. Dat zei advocaat Liesbeth Zegveld maandag op Radio 1, die alvast een tipje van de sluier oplichtte van het pleidooi dat ze maandagochtend voor de Haagse rechtbank houdt.

In 1947 zetten Nederlandse militairen alle mannen van het dorp op een rij om ze vervolgens te executeren. Daarbij vielen 150 tot 400 doden. Tientallen jaren later eisten nabestaanden schadevergoeding. In 2008 oordeelde de landsadvocaat dat de nabestaanden van de slachtoffers te laat zijn. Hun claim zou zijn verjaard.

Zegveld vindt dit echter niet eerlijk. "De nabestaanden hebben jaren onder een koloniaal racistisch systeem geleefd. Ze hadden geen toegang tot het recht." Het is volgens haar dan ook oneerlijk om nu te zeggen dat ze te laat zijn.

Verder bestaat verjaring volgens haar vooral omdat het tientallen jaren na een misdrijf vaak onmogelijk is om nog na te gaan wat er precies is gebeurd. "Maar daar is in dit geval geen sprake van. De zaak is goed gedocumenteerd." Ook wijst ze erop dat de staat zich niet op verjaring beroept bij joodse claims over onrecht dat hen in de Tweede Wereldoorlog is aangedaan.

In aanloop naar de zaak heeft de staat 850 duizend euro aan het dorp gegeven om een school te bouwen. "Als daar een bord op was gekomen met de tekst 'ter nagedachtenis aan de mannen die hier zijn omgekomen', hadden we deze zaak wellicht niet hoeven voeren. Maar de staat wilde daar niet aan", stelt Zegveld.

Nintendo: 'Wii-U out after april 2012'

Nintendo zal zijn nieuwste console na april 2012 gaan leveren. Nintendo USA-baas Reggie Fils-Aime bevestigde dit nieuwtje tijdens de Jimmy Fallon-show. Fils-Aime was bij Jimmy Fallon om een preview te geven van de console. De Wii-U is tijdens de E3 aangekondigd.

Verder is bekend dat de nieuwe hardware deze week de deur uitgaat naar developers. Zodoende kunnen zij hun games vast voorbereiden op de kracht en karakter van de Wii-U. De Wii-U zal de eerste console van Nintendo worden gericht op HD-kwaliteit. Kijk hier voor een filmpje van de show.

Valve bezig met gratis games

Op Steam zijn afgelopen week de eerste free-to-play-games verschenen. Deze games kun je gratis spelen maar voor bepaalde aspecten in de game kun je betalen door middel van micro-transactions. Valve heeft nu bekendgemaakt dat ze zelf ook zulke game zullen gaan maken.

Doug Lombardi van Valve heeft dit gezegd in een interview. Volgens hem is er veel geld te verdienen in deze markt.

“In some areas of the world, free-to-play games are already paying more than traditional games"

Valve zou al bezig zijn om zulke games te ontwikkelen. Op Steam zijn nu vijf games beschikbaar die van dit model gebruik maken, namelijk Spiral Knights, Forsaken Worlds, Champions Online: Free for All, Global Agenda: Free Agent, en Alliance of Valiant Arms.

Valve

Console-versie Battlefield 3 draait op 30 FPS

Een ontwikkelaar van DICE heeft bevestigd dat de console-versie van Battlefield 3 op 30 FPS zal draaien op een 720p resolutie. Om de game sneller en op een hogere resolutie te kunnen spelen via de console zou er te veel in de gameplay gesneden moeten gaan worden en dat wil de ontwikkelaar niet.

"We think huge levels, lots of players, great fx, destruction, vehicles & varied gameplay is more important than 1080p," aldus Johan Andersson van DICE. Andersson geeft ook nog aan dat er bijna geen games zijn die op 1080p draaien op één van de consoles. Battlefield 3 zal gebruik gaan maken van 'Edge MLAA' en de Xbox 360-versie krijgt waarschijnlijk een speciale belichtingstechniek in het spel.

Battlefield 3 komt 28 oktober uit voor PS3, Xbox 360 en PC.

Hybride auto in trek bij bedrijven

Bedrijven schaffen steeds vaker hybride auto's aan. Het aantal bedrijfshybrides nam vorig jaar met 36 procent toe tot bijna 32.000. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek maandag. Het jaar daarvoor was er zelfs sprake van een verdubbeling.

Behalve hybrides kochten bedrijven ook vaker benzine- en elektrische auto's. Personenauto's op naam van bedrijven rijden minder vaak op diesel en lpg. Die categorieën namen vorig af met jaar respectievelijk 6 en 21 procent.

Het totaal aantal personenauto's dat bedrijven bezitten nam vorig jaar met 1,6 procent af. Op 1 januari stonden er ruim 859.000 personenauto's op naam van bedrijven. Het is het tweede jaar op rij dat het aantal afneemt. In 2009 was er een afname van 4 procent.

Tejada schiet Panama naar halve finale Gold Cup

Panama heeft zich geplaatst voor de halve finale van de CONCACAF Gold Cup. De Panamezen versloegen in de kwartfinale El Salvador na strafschoppen. Luis Tejada was in Washington de matchwinner door zowel de gelijkmaker als de beslissende strafschop te scoren. Panama neemt het woensdag in de halve finale op tegen de Verenigde Staten.

El Salvador leek lang op weg naar de halve eindstrijd dankzij een treffer van Rodolfo Zelaya in de 78e minuut. De aanvaller schoot vanaf de penaltystip raak, nadat hij in de eerste helft nog een strafschop had gemist. Panama vocht zich echter terug in het duel en kwam in de laatste minuut via een doelpunt van Tejada op gelijke hoogte.

Beide ploegen moesten in de verlenging met tien man verder na rode kaarten voor Panamees Blas Perez en Luis Anaya van El Salvador. Doordat doelpunten in de verlenging achterwege bleven, moest een strafschoppenserie uitkomst bieden. Salvadoraan Denis Alas miste de eerste penalty en moest even later toezien hoe Tejada Panama naar de halve finale schoot.


Tejada schiet Panama naar halve finale Gold Cup (Foto: Novum)

Anderhalfverdieners vaakst tevreden

Paren waarbij de man voltijd werkt en de vrouw in deeltijd, zijn het vaakst tevreden over hun werkuren. Bij deze paren wil slechts 2 procent van de vrouwen en 4 procent van de mannen meer of minder werken, blijkt maandag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Het model waarbij de een voltijd werkt en de ander parttime, stijgt sterk in populariteit. In 1992 verdeelde nog 23 procent van de paren het werk op deze manier, vorig jaar was dat 43 procent. Het is daarmee het meest voorkomende model. In 95 procent van de gevallen is het overigens de man die een voltijdbaan heeft.

Het komt tegelijk steeds minder voor dat alleen de man werkt en de vrouw het huishouden regelt. In 1992 volgde nog 42 procent dit patroon, vorig jaar was dat nog maar 22 procent.

Van de paren heeft 14 procent een taakverdeling waarbij beide partners fulltime werken. Dat percentage is even hoog als in 1992. Bij ongeveer 9 procent van de paren werken beide partners niet.

Halo-remake krijgt Kinect-ondersteuning

De focus van Microsoft ligt op Kinect. Dit hebben ze tijdens de afgelopen E3 wel laten zien met talloze nieuwe games en applicaties voor Xbox 360 en Kinect. Nu hebben ze ook bekendgemaakt dat de remake van de eerste Halo, Halo: Combat Evolved, gebruikmaakt van Kinect.

"Core focus for us in our press briefing this year with Kinect actually came from two sides. As a first-party, we believe Kinect will be important to all genres of games, be it racing games with Forza, combat games like Ryse, even games like Halo Anniversary has Kinect integration."

Het is nog niet bekend op welke manier dit dan precies geïntegreerd wordt, dat horen we later dit jaar. De Halo-remake verschijnt in november voor een budgetprijs in de winkels.

Sony ziet Nintendo niet als bedreiging

PlayStationfabrikant Sony is niet onder de indruk van de onthulling van de Wii U, de nieuwe spelcomputer van Nintendo die volgend jaar op de markt moet komen. Jack Tretton, de bestuursvoorzitter van Sony's Amerikaanse afdeling, geeft in een interview met Forbes aan geen druk te voelen om met een nieuwe PlayStation-spelcomputer te komen.

Tretton denkt dat er best ruimte is op de markt voor de Wii U, maar is van mening dat de PlayStation 3 hetzelfde kan. "Gamen met HD-beelden deden wij in 2006 al", zegt hij in het interview. "Op dit moment kan niemand technisch doen wat wij met de PlayStation 3 kunnen."

Nintendo's nieuwe spelcomputer biedt een aanraakschermcontroller die, naast de Wii-afstandsbediening, gebruikt kan worden voor de besturing van spellen of het tonen van extra game-informatie. Sony heeft gesuggereerd dat hetzelfde mogelijk moet zijn met de Playstation Vita en de PlayStation 3. De Vita is de nieuwe draagbare spelcomputer van Sony die eind dit jaar in Japan op de markt moet komen.

De PlayStation Vita moet 249 euro gaan kosten, terwijl een PlayStation 3 op dit moment voor minimaal 300 euro over de toonbank gaat. Nintendo heeft de prijs van de Wii U niet bekendgemaakt.

Doden bij gevechten in Filipijnen

Bij gevechten tussen het Filipijnse leger en communistische rebellen zijn zaterdag zeven mensen gedood. Dat heeft een woordvoerder van het Filipijnse leger maandag gezegd. Zeventien mensen raakten gewond.

De Filipijnse regering en de rebellen zijn in februari opnieuw begonnen met onderhandelingen, maar de gevechten gaan door op het platteland.

Bij gevechten tussen het leger en de rebellen van het Nieuwe Volksleger in de provincie Negros Oriental werden zaterdag zes rebellen gedood. Dezelfde dag werd bij gevechten in de provincie Compostela Valley een Filipijnse militair gedood.

D66 wil terugkeerregeling voor ongetrouwde militair

Ook niet getrouwde uitgezonden militairen moeten terug kunnen naar hun geliefde als daar iets mee gebeurt. D66-Kamerlid Wassila Hachchi vraagt minister van Defensie Hans Hillen (CDA) maandag dit meteen te regelen, bevestigt een woordvoerder na een bericht hierover in Spits.

Uitgezonden militairen hebben het recht om op kosten van defensie naar huis te gaan als er iets ernstigs is met een directe bloedverwant of echtgenote. Vrienden of vriendinnen vallen echter niet onder die regeling.

Hierdoor zouden militairen min of meer worden gedwongen te trouwen als ze alles goed voor het thuisfront willen regelen. Hachchi heeft zelf in het leger gezeten en weet volgens de woordvoerder uit eigen ervaring hoe lastig het is om voor zo'n keuze te worden gezet. Ook mensen in haar omgeving kampten met het probleem.

Militairen zouden daarom het recht moeten krijgen een nauwe verwant aan te wijzen waarvoor ze terug naar Nederland mogen komen. Dat hoeft niet per se een geliefde te zijn. Het Kamerlid wijst erop dat ook singles dierbaren buiten hun familie kunnen hebben.

De regeling hoeft volgens de partij niets extra te kosten. Het gaat immers alleen om mensen die thuis een ernstig noodgeval hebben. D66 wil de terugkeerregeling direct aanpassen zodat ook de militairen die voor de politietrainingsmissie in de Afghaanse provincie Kunduz worden uitgezonden er profijt van hebben.

Family Guy Online blijkt browser-game

Al eerder berichtten we over de mysterieuze bèta van Family Guy Online. Vandaag heeft Eurogamer de scoop en weet te vertellen dat Family Guy Online een browser-game is en dat deze zal launchen in de herfst. De speculatie rond de game was groot en de eerste gedachte hierbij was dat het zou gaan om een Massive Multiplayer Online-game.

De humor is in ieder geval net zo aanwezig als in de serie. Op de site staan polls en ook in het aanmeldingsformulier stonden debiele vragen en opmerkingen. Zo werd er het volgende gevraagd:

Which Family Guy character would you least like to play as in a game?
Stewie's sister
Peter's daughter
Meg

Ook bij het afronden van de inschrijving voor de bèta werd nog even gehint aan wat de speler nu eigenlijk had ondertekend:

"So you're in line for the Closed Beta of Family Guy Online. Thanks for signing up. Gotta ask though - did you read the Terms of Use? The Privacy Policy? I mean actually read them? You didn't, did you? You really have no idea what is in there, but you accepted it anyway.

Don't worry about it. It's all pretty standard stuff, except for the part about harvesting your reproductive cells for a top secret government project to make half-horse half-human super-soldiers."

Nog veel details met betrekking tot de game zijn onduidelijk. Het enige wat vrijgegeven is, is dat men 'Clams' kan verzamelen. Deze Clams zijn, naast geld, een betaalmiddel in Family Guy Online. Zodra er meer informatie bekend is laten wij dat jullie uiteraard zo snel mogelijk weten. Giggity. 

Datingsite dumpt 30.000 lelijkerds

Was jij nog blij dat je je vorige maand eindelijk op Beautifulpeople.com kon inschrijven met je jampotglazen, scheve tanden en kaal hoofd, dan moeten we je nu toch teleurstellen. De datingsite gaat namelijk 30.000 lelijkerds van hun site afgooien.

Een vermoedelijk verbitterde oud-werknemer heeft vorige maand de software van de site gehackt. Hij uploadde het zogeheten Shrek-virus, waardoor gebruikers niet meer werden gescreend maar automatisch werden aangenomen. Zo kon het gebeuren dat tienduizenden alleenstaanden zich konden inschrijven terwijl zij niet aan de hoge eisen van Beautiful People voldoen. Deze personen horen echter niet thuis in de database en zullen dan ook keihard worden gedumpt.

"We moeten onze grondbeginselen trouw blijven", verklaart Greg Hodge van de bewuste datingsite. "Daar betalen onze leden ook voor. We kunnen 30.000 lelijke mensen niet onder het tapijt vegen."

Het besluit om al die lelijke mensen te verwijderen uit de database gaat echter niet zonder slag of stoot. De afgewezen personen zijn zo verdrietig, dat de website een hulplijn heeft geopend om hen te helpen omgaan met het feit dat ze te lelijk zijn voor de datingsite. Deze maatregel heeft de site maar liefst 100.000 dollar gekost.

Proces tegen Ben Ali van start in TunesiŽ

Het proces tegen de verjaagde ex-president van Tunesië Zine El Abidine Ben Ali gaat maandag van start. Ben Ali, die na de opstand tegen zijn regime is uitgeweken naar Saudi-Arabië, wordt bij verstek berecht.

Het proces draait om aantijgingen van verduistering, witwassen en drugssmokkel. Na de opstand tegen Ben Ali werden er in een van zijn paleizen voor bijna 19 miljoen euro aan juwelen en buitenlandse valuta gevonden. In een ander paleis nabij Carthago werden voorraden drugs en wapens gevonden.

Ben Ali ontkent bij monde van zijn Franse advocaat alle aanklachten. Hij betitelt het proces tegen hem als 'schandalig'. De Tunesische wet staat niet toe dat een buitenlandse advocaat een niet aanwezige cliënt vertegenwoordigt. Tunesië heeft dan ook vijf advocaten aangewezen die Ben Ali, en uiteindelijk ook zijn vrouw Leila Trabelsi, moeten vertegenwoordigen.

Saudi-Arabië heeft niet gereageerd op een uitleveringsverzoek van Tunesië. De rechter kan later maandag al een oordeel vellen in de zaak.

Ben Ali wordt ook verdacht van zwaardere misdaden zoals het ondermijnen van de staatsveiligheid en moord. Deze aanklachten worden op een later moment door de rechtbank behandeld.

[WBD] Wimbledon van start met Haase en Sijsling

Robin Haase en Igor Sijsling komen op de eerste dag van Wimbledon meteen in actie. De Nederlandse tennissers moeten het vandaag in Londen opnemen tegen respectievelijk de Spanjaard Pere Riba en de Rus Igor Koenitsin.

De partij van Haase is de derde na 13.00 uur op baan 19. De Hagenaar kan de Nederlandse fans terugvinden op een kleine tribune. Dat is bij Sijsling niet het geval. De Amsterdammer speelt de derde partij na 13.00 uur op baan 9. Om dat speelveld staan alleen bankjes.

Haase haalde vorig jaar de tweede ronde op het Engelse gras. Daarin was de latere winnaar Rafael Nadal te sterk. Voor Sijsling is het vandaag zijn debuut in het hoofdtoernooi van een grandslam.

Wimbledon van start met Haase en Sijsling
Wimbledon van start met Haase en Sijsling (Foto: ANP)

'Dierenleed bij varkensstallen met keurmerk'

Een actiegroep heeft beelden op internet gezet van dode, gewonde en kreupele varkens in varkensstallen met het predicaat 'diervriendelijk'. De vrijwilligers van actiegroep Ongehoord zijn 's nachts zonder medeweten van de varkensboeren 26 stallen in gegaan om een 'eerlijk beeld' te krijgen, schrijft het AD maandag.

Politici van de SP, PVV en de PvdD reageren in de krant geschokt. Op de beelden die zijn te zien op achtergeslotendeuren.org zijn onder meer varkens met verlamde achterpoten en een varken met een dood jong te zien. Het dode jong werd gefilmd bij de voorzitter van de vakgroep varkenshouderijen bij LTO-Noord, Annechien ten Have-Mellema.

De beelden schetsen volgens haar een oneerlijk beeld. "Als je een bedrijf hebt met vierduizend dieren, dan heeft er altijd wel één iets", zegt ze in de krant. Volgens de actiegroep zijn het juist de boeren die een verkeerd beeld schetsen door bij open dagen alleen de mooiste stallen te laten zien.

Directeur van Varkens in Nood Hans Baaij wijst er in de krant op dat zieke dieren volgens de wet meteen moeten worden verzorgd. Uit de beelden blijkt volgens hem dat dit niet gebeurt.

'Janko kan loopbaan vervolgen in Serie A'

Marc Janko staat in de belangstelling van diverse Italiaanse clubs. De Oostenrijker speelde het afgelopen seizoen voor FC Twente.

De 27-jarige Janko staat volgens Il Resto Del Carlino in de belangstelling van Bologna. De nummer zestien van de Serie A zou echter niet de financiële mogelijkheden hebben om de boomlange spits per direct over te nemen. Bologna wil Janko huren met een optie tot koop na volgend seizoen.

De Oostenrijks international moet Twente ongeveer zes miljoen euro opleveren. Dat is hetzelfde bedrag als de Tukkers betaalden voor Janko toen hij werd overgenomen van Red Bull Salzburg. De aanvaller scoorde voor Twente dit seizoen veertien keer, maar is desondanks niet onomstreden.

Luuk de Jong is Janko inmiddels gepasseerd in de pikorde. De kopsterke Oostenrijker zou daarom kunnen vertrekken bij Twente, waarvoor hij de winnende treffer in de KNVB bekerfinale tegen Ajax maakte. Behalve Bologna zouden ook Udinese en Cagliari belangstelling hebben voor de aanvaller.

Merknamen mogen internetextensies worden

Grote merknamen mogen voortaan worden gebruikt als extensies voor websites, zoals bijvoorbeeld .marlboro, .apple of .coke. Dat heeft de internetorganisatie ICANN maandag besloten.

Nu zijn er nog zo'n 250 extensies die verwijzen naar namen van landen en 22 die verwijzen naar het soort van organisatie dat achter de website zit, zoals .com, .org of .info. Met de nieuwe regel zal het aantal extensies naar verwachting flink worden uitgebreid. "Dit is de grootste verandering voor domeinnamen sinds de creatie van .com 26 jaar geleden", aldus internetondernemer Theo Hnarakis die internetdiensten aan grote bedrijven levert.

Volgens Hnarakis kunnen bekende merken met de nieuwe regels klanten rechtstreeks naar zich toe trekken. "Grote merken met een duidelijke marketing- en klantenstrategie kunnen de extensie exploiteren als concurrentievoordeel."

Merknamen mogen internetextensies worden
Merknamen mogen internetextensies worden (Foto: ANP)

'Man die 308 reed lastig te bekeuren'

Het wordt moeilijk de man te bekeuren die met 308 kilometer per uur over de weg scheurde. Een proces-verbaal kan pas worden opgemaakt als de exacte plaats, het tijdstip en de werkelijke snelheid zijn gemeten, zegt een woordvoerder van het Landelijk Parket Team Verkeer maandag in het AD.

Een filmpje alleen is vaak niet genoeg bewijs voor een veroordeling, zegt de woordvoerder. Hij wijst erop dat beelden gemakkelijk zijn te manipuleren. Zondag liet de politie al wel weten dat het filmpje wordt onderzocht.

Het filmpje veroorzaakte ophef toen het zondag op de website Geenstijl werd getoond. Daarop is eerst de 19-jarige man achter het stuur van een Nissan GT-R te zien. In dezelfde shot gaat de kilometerteller ruim over de honderdvijftig kilometer per uur terwijl de auto binnen de bebouwde kom rijdt.

Buiten de bebouwde kom gaat de teller naar 308 kilometer per uur. Op internet beweerde de man aanvankelijk dat hij toen ook achter het stuur zat, maar inmiddels ontkent hij dat. "Ik filmde toen", zegt hij in de krant. Hij geeft ook toe dat het onverantwoord was om zo snel binnen de bebouwde kom te rijden en zegt te hopen dat hij niet in de problemen komt.

Wel denkt hij dat de politie het niet kan bewijzen. Voor dergelijke overtredingen wordt doorgaans het rijbewijs en het voertuig afgepakt. De man zegt in het AD dat de bolide niet van hem is. Hij mocht van de eigenaar een stukje rijden.

De vader van de man reageert in de krant geschokt. Hij heeft zijn zoon echter nog niet gesproken omdat die niet bij hem woont. Ook vraagt hij zich af of het filmpje echt is. "Als ik ben bijgekomen van de schrik, ga ik eerst maar eens met hem praten." Hij wil het volgens de krant niet hebben over zijn eigen rijgedrag.

Oranje onder 17 beroofd in Mexico

Onbekenden hebben in Mexico spullen gestolen van spelers van het Nederlands voetbalelftal onder 17 jaar, dat meedoet aan het wereldkampioenschap voetbal in deze leeftijdscategorie. De inbraak had plaats in een hotel in de stad Morelia, waar Nederland zaterdag de eerste groepswedstrijd met 1-0 verloor tegen Congo.

"We betreuren dit incident ten zeerste", aldus de woordvoerder van het voetbalteam. Op het moment dat het Nederlands elftal de wedstrijd tegen Congo speelde werd in een aantal kamers ingebroken.

De zegsman gaf geen nader commentaar. "We hebben contact over deze zaak met de politie en met de FIFA (de organisator van het WK, red). Verder zeggen we er niets over. We zijn hier om te voetballen." Nederland speelt morgen de tweede groepswedstrijd, tegen Noord-Korea. Vrijdag staat een duel op het programma tegen het gastland Mexico.

Win goodies op FOK!Ubi-maandag

In samenwerking met Ubisoft geven wij elke maandag een goodie weg. Het kan van alles zijn, een game, een figurine of een T-shirt. Kom dus elke maandag weer kijken of je de vraag weet en doe mee!

Wil je kans maken op deze mysterieuze goodie? Dan zul je de Ubi-moeilijke vraag moeten beantwoorden: Hoe heten levels in Child of Eden?

Je kunt je antwoord vandaag tot middernacht op deze pagina achterlaten.

Verrassing!

Homo's mogen Anglicaans bisschop worden

De Anglicaanse Kerk gaat openlijk homoseksuele geestelijken toestaan bisschop te worden. Voorwaarde in een nieuwe richtlijn is wel dat ze celibatair leven, een eis die aan heteroseksuele geestelijken al sinds de afscheiding van de Rooms-Katholieke Kerk niet wordt gesteld.

Binnen de Anglicaanse Kerk woedt al jaren discussie over de positie van homoseksuele functionarissen. In 2003 leidde de benoeming van een een openlijk homoseksuele bisschop in de Verenigde Staten tot een kerkscheuring: ontevreden Anglicanen richtten een eigen kerk op omdat ze het niet met de benoeming eens waren.

Het Britse kerkgenootschap, dat wereldwijd ongeveer 77 miljoen aanhangers telt, zal de tekst waarin de nieuwe bepaling staat maandag publiceren. Overigens is het kerkgenootschappen volgens de richtlijn wel toegestaan een homoseksuele kandidaat te weigeren "indien zijn benoeming tot verdeeldheid zou leiden binnen de gemeente".

'Jeugdzorg herkent misbruik onvoldoende'

Signalen van seksueel misbruik van jongeren worden onvoldoende opgepikt door instellingen voor jeugdzorg. Hulpverleners moeten daarom leren sneller in te zien dat een kind wordt misbruikt. Dat constateert de commissie Samson, schrijft De Telegraaf.

De commissie doet nu bijna een jaar onderzoek naar seksueel misbruik van minderjarigen in instellingen of pleeggezinnen. Woensdag geeft de commissie een toelichting op het onderzoek dat tot nu toe is gedaan.

Kindermisbruik wordt volgens voorzitter van de commissie Rieke Samson-Geerlinges nog steeds genegeerd, maar om andere redenen dan vroeger. "Kinderen werden toen veel meer gezien als lastig. Ze hadden gewoon geen stem. De laatste jaren zie je dat hulpverleners wel luisteren, maar de verhalen vaak niet kunnen geloven", zegt ze in de krant.

Daarom is volgens haar 'heftige scholing' nodig om de situatie te veranderen. Het zou normaal moeten worden om over misbruik te praten. De cultuur zou zo moeten veranderen dat er meer aandacht komt voor de signalen die kinderen afgeven. Hulpverleners zouden bijvoorbeeld sneller door moeten hebben dat er iets mis is als een kind 'seksueel uitnodigend gedrag' vertoont.

Bij de commissie kwamen het afgelopen jaar ruim vijfhonderd meldingen binnen over misbruik sinds 1945. De meldingen komen vooral van ouders of slachtoffers die inmiddels zelf volwassen zijn geworden. Van kinderen, daders, professionals en allochtonen komen nauwelijks meldingen binnen. Het eindrapport wordt halverwege volgend jaar verwacht.

Besluit over hulppakket Griekenland in juli

De ministers van Financiën van de eurolanden nemen begin juli een besluit over extra steun aan Griekenland. De private sector zal daarin een rol gaan spelen. Dat staat in een verklaring, die is opgesteld door de bewindslieden. Zij vergaderden tot in de nacht van zondag op maandag in Luxemburg over de kwestie.

Eurocommissaris Olli Rehn (Monetair Beleid) hintte in de afgelopen week al op uitstel van het besluit tot begin volgende maand. Hoe en onder welke voorwaarden de private sector meedoet, is nog onduidelijk.

Griekenland kan binnenkort de volgende 12 miljard tegemoet zien van de lening van in totaal 110 miljard die het vorig jaar kreeg toegezegd van de eurolanden en het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Voorwaarde is wel dat het Griekse parlement dinsdag instemt met de bezuinigingsplannen van premier George Papandreou.

Naast die 110 miljard hebben de noodlijdende Grieken binnen afzienbare tijd een nieuwe lening nodig. Het gaat naar verwachting om circa 80 tot 85 miljard euro. Daarvan zou ongeveer 25 miljard voor rekening van de private sector komen. De rest betalen de EU en het IMF.

Besluit over hulppakket Griekenland in juli
Besluit over hulppakket Griekenland in juli (Foto: ANP)

McIlroy op grootse wijze naar eerste majorwinst

Golfer Rory McIlroy heeft zondag de US Open gewonnen. De 22-jarige Noord-Ier liep op de Congressional Country Club in Bethesda, Maryland een slotronde van twee slagen onder par en eindigde op -16, acht slagen voor op nummer twee Jason Day. McIlroy, die tijdens de Masters in april ook al dicht bij de zege was, volgt landgenoot Graeme McDowell op als winnaar.

Achter McIlroy en de Australiër Day legde de Zuid-Koreaan Yang-Eun Yang beslag op de derde plaats. Die deelt hij dankzij een bogey op de laatste hole wel met de Amerikanen Kevin Chappell en Robert Garrigus en de Engelsman Lee Westwood. De Nederlander Maarten Lafeber haalde de cut niet en was na twee ronden al klaar in Bethesda.

McIlroy domineerde ook de vorige major, de Masters op Augusta National, al, maar toen stortte de toen pas 21-jarige Noord-Ier op de slotdag in. Op de volgende major, de vier grote toernooien in het golfseizoen, leek McIlroy dat echter alweer vergeten. Hij begon aan de slotdag met een score van veertien slagen onder het baangemiddelde en een voorsprong van acht slagen op zijn naaste concurrenten.

Direct op de eerste hole liet McIlroy zien dat hij goed in zijn vel stak door een birdie te laten noteren en ook op de derde sprokkelde de jongeling een extra slag onder par bij zijn score. Vervolgens ging hij met een reeks solide pars naar de negende om op de tiende weer te schitteren. Daar bleef hij twintig centimeter verwijderd van een hole-in-one, maar scoorde hij wel weer een birdie.

Ondanks een bogey op de dertiende hole, pas zijn derde hole boven par van het toernooi, raakte McIlroy niet van slag. De zestiende hole birdiede hij weer, om een hole later die slag direct weer in te leveren. Een par op de slothole bracht hem op een eindscore van 268 slagen, vier minder dan het record dat in handen was Jack Nicklaus, Lee Janzen, Tiger Woods en Jim Furyk.


McIlroy op grootse wijze naar eerste majorwinst (Foto: Novum)

Referendum:_[JA]_/_[NEE]

Nederland en directe democratie: we hebben het er nooit zo op gehad. Terwijl het in vele landen van IJsland tot Zwitserland gebruikelijk is om belangrijke keuzes aangaande EU, Euro, grondwetswijzigingen e.d. aan het volk voor te leggen, en zelfs de dictatoriale mediacratie Italië haar burgers drie vragen voorlegt, zijn de resultaten van ons enige en waarschijnlijk laatste landelijke referendum zes jaar geleden door de plee gespoeld door Balkenende en Verhagen.

Geen studiegeld voor langdurige spijbelaars

Meerderjarige mbo-scholieren die langdurig spijbelen, lopen vanaf het nieuwe schooljaar de kans dat hun studiefinanciering wordt stopgezet. Het ministerie van Onderwijs wil dat ROC’s die mogelijkheid beter gaan benutten. Rotterdam is de eerste gemeente die dit streng wil doorvoeren om zo het probleem van de vroegtijdig schoolverlaters aan te pakken. Dat maakte het ministerie maandag bekend.

Het Rijk wil deze kabinetsperiode het aantal vroegtijdig schoolverlaters terugbrengen van bijna 40.000 naar 25.000 per jaar. Het zijn vooral 18- en 19-jarige mbo-leerlingen die zonder diploma van school komen. "Schoolverzuim is een voorbode op schooluitval. Een goedwerkend verzuimloket is daarbij belangrijk, maar ook het optimaal gebruik van bestaande regelingen’’, aldus onderwijsminister Marja van Bijsterveldt (CDA).

Van de mogelijkheid om scholieren te straffen door de studiefinanciering stop te zetten, werd tot nog toe weinig gebruik gemaakt. Van Bijsterveldt wijst vooral de ROC’s er op dat zij leerlingen die veel van school wegblijven, financieel moeten aanpakken. Dat is ook de enige manier om het probleem van het vroegtijdig school verlaten aan te pakken, omdat meerderjarige scholieren niet meer onder de leerplichtwet vallen.

In Rotterdam begint de pilot op twee ROC’s en mogelijk ook op een zogeheten wijkschool. Hiervoor moet wel de verzuimregistratie via het digitaal verzuimloket op orde zijn. De ROC’s gaan hun leerlingen na één dag afwezigheid al wijzen op de consequenties van langdurig schoolverzuim. "Studiefinanciering is geen op-de-bank-hangsubsidie", meent de Rotterdamse onderwijswethouder Hugo de Jonge (CDA).

Hij vindt het van groot belang dat dit instrument wordt ingezet om jongeren aan te sporen hun diploma te halen. "Scholieren die vroegtijdig van school gaan, hebben veel minder kans op een goede baan en zijn vaak afhankelijk van een uitkering", aldus De Jonge. "Op die manier is de aanval op schooluitval ook een aanval op jeugdwerkloosheid."

Medvedev wil tweede termijn in Rusland

De Russische president Dmitri Medvedev wil in maart volgend jaar tijdens presidentsverkiezingen een tweede termijn in de wacht slepen. Dat zei hij in een interview met de Financial Times, dat maandag werd gepubliceerd.

De 45-jarige Medvedev hield nog wel een slag om de arm wat betreft zijn deelname aan de stembusgang. Hij noemde het "moeilijk voorstelbaar" dat hij het op zal nemen tegen premier Vladimir Poetin, zijn voorganger, politieke mentor en volgens veel waarnemers nog altijd de sterke man in het Kremlin. Poetin (58) was president tussen 2000 en 2008.

In de afgelopen periode namen Medvedev en Poetin afstand van elkaar. Maar Medvedev omschreef de premier in het interview met de Financial Times als "een oude vriend". Geen van beide politici heeft zich vooralsnog formeel kandidaat gesteld voor de verkiezingen van volgend jaar.

Huta Galung staat hoger dan ooit

Jesse Huta Galung staat deze week op de 110e plaats op de wereldranglijst. Dat is een stijging van zes plaatsen voor de geboren Haarlemmer, die nog nooit hoger stond. Huta Galung won afgelopen week tijdens de Unicef Open een partij. Robin Haase blijft 58e en daarmee de beste Nederlander. Thiemo de Bakker klom zonder te spelen drie posities naar de 82 plaats. Thoms Schoorel verloor een positie en staat 99e.

In de top van de wereldranglijst veranderde niets. Rafael Nadal blijft daar leiden voor Novak Djokovic, Roger Federer en Andy Murray. Djokovic kan op Wimbledon de koppositie van Nadal afpakken. Als de Spanjaard het toernooi wint, heeft Djokovic genoeg aan een finaleplaats. Wordt Nadal eerder uitgeschakeld, dan hoeft de Serviër slechts in de eerste ronde aan zijn partij te beginnen om de nieuwe nummer een te worden.

Unicef Open-winnaar Dmitry Tursunov hield zeventien plaatsen winst over aan zijn zege. Hij ging van de zeventigste naar de 53e plaats. Verliezend finalist Ivan Dodig boekte dankzij zijn prestaties in Rosmalen vijf plaatsen winst. Hij ging van de 42e naar de 37e plaats. Ook Andreas Seppi steeg flink. De winnaar van het toernooi in Eastbourne klom van de 51e naar de 38e positie.

VS naar halve finale Gold Cup

De Amerikaanse voetbalploeg heeft zondag de halve finale van de Concacaf Gold Cup bereikt. In Washington DC was het thuisland met 2-0 te sterk voor Jamaica. De Amerikanen spelen woensdag in de halve eindstrijd tegen de winnaar van de kwartfinale tussen Panama en El Salvador. Dat duel wordt later zondag gespeeld. Honduras en Mexico bereikten zaterdag de halve finale al.

Na een doelpuntloze eerste helft, duurde het niet lang tot de ban na rust werd gebroken. In de 49e minuut was het Jermaine Jones die scoorde toen zijn afstandsschot door een Jamaicaan van richting werd veranderd.

De speler van Schalke 04 vervulde een kwartier later weer een hoofdrol toen hij neerging na een tackle van Jermaine Taylor. De Jamaicaan kreeg rood. Tien minuten voor tijd besliste Clint Dempsey de wedstrijd definitief. Hij scoorde op aangeven van Juan Agudelo de 2-0.

Kroon weer niet naar Tour de France

Karsten Kroon rijdt dit jaar niet mee in de Tour de France. De 35-jarige renner zit niet in de selectie die zijn ploeg Team BMC zondag bekendmaakte. Naast de Australische kopman Cadel Evans neemt BMC de Amerikanen Brent Bookwalter en George Hincapie, de Zwitsers Steve Morabito en Michael Schär, de Italianen Ivan Santaromita en Manuel Quinziato, de Duitser Marcus Burghardt en Amaël Moinard uit Frankrijk mee.

Eerder deze week liet Kroon tegenover Novum Nieuws al weten nog niet zeker te zijn van deelname aan de Tour. De Drent schatte zijn kansen wel positief in. "Ze zijn toegenomen met de afzegging van Taylor Phinney". Kroon reed vorig jaar wel de Tour. In 2002 won hij tijdens zijn eerste Tour de France een etappe.

George Hincapie verschijnt dit jaar aan de start van zijn zestiende Tour de France. Daarmee evenaart de 37-jarige Amerikaan het deelnamerecord van Joop Zoetemelk. Hincapie reed de Tour al veertien keer uit.

Duizenden Marokkanen de straat op om grondwet

In Casablanca, de grootste stad van Marokko, zijn zondag zeker 10.000 mensen de straat op gegaan om te protesteren tegen de hervormingsplannen van koning Mohammed VI. Die had vrijdag een nieuwe grondwet aangekondigd waarin is geregeld dat de monarch een deel van zijn macht afstaat aan een democratisch aangewezen premier.

De betogers gaat de hervorming niet ver genoeg omdat de koning zeggenschap houdt over veiligheid, leger en godsdienst. De veelal jeugdige organisatoren eisten een "echt democratische grondwet en een parlementaire monarchie". De huidige plannen zijn "een grondwet gemaakt voor slaven", aldus de leus op een van de spandoeken.

[WTCC] Uitslagen races Brno

Rob Huff heeft de eerste race van het World Touring Car Championship in het Tsjechische Brno op zijn naam geschreven. De tweede wedstrijd werd een prooi voor zijn Chevrolet-teamgenoot Yvan Muller. Tom Coronel werd met de BMW in de eerste wedstrijd vierde en in de tweede pakte de Nederlander een tweede plek.

Race 1

Muller mocht van poleposition vertrekken, maar een makkelijke start had hij niet, omdat Huff meteen in zijn nek hing. De Brit had zelfs enkele malen contact met zijn teamgenoot voordat hij halverwege de ronde de Fransman voorbij stak en de eerste plaats niet meer afstond. Coronel lag in de wedstrijd lange tijd derde, maar hij kon in de slotfase Alain Menu niet meer achter zich houden, waardoor de Chevrolets alle podiumplaatsen bezetten. De Nederlander eindigde nog wel als vierde.

Race 2

Michel Nykjaer mocht van poleposition starten, maar het was Coronel die de beste start kende en meteen de eerste plaats van de Deen afpakte. Het duo was echter niet opgewassen tegen Muller die na vijf ronden dan ook de leiding greep en de zege veiligstelde. Waar Nykjaer terugzakte was het Coronel die dit keer wel standhield en tot aan de finish Menu en Huff achter zich hield. Hierdoor staat de Nederlander nu in het kampioenschap vijfde, achter de Chevrolets en Gabriele Tarquini.

Uitslag race 1

Pos. Rijder Team Tijd
1 Robert Huff Chevrolet 21:59.507
2 Yvan Muller Chevrolet +0.858
3 Alain Menu Chevrolet +11.697
4 Tom Coronel ROAL Motorsport +13.026
5 Kristian Poulsen Liqui Moly Team Engstler +13.772
6 Robert Dahlgren Polestar Racing +14.353
7 Darryl O'Young Bamboo-engineering +21.288
8 Norbert Michelisz Zengo-Dension Team +21.584
9 Javier Villa Proteam Motorsport +23.436
10 Michel Nykjaer SUNRED +23.731
11 Mehdi Bennani Proteam Motorsport +24.146
12 Tiago Monteiro SUNRED +27.624
13 Pepe Oriola SUNRED +29.796
14 Aleksei Dudukalo Lukoil-SUNRED +34.209
15 Yukinori Taniguchi Bamboo-engineering +34.828
16 Franz Engstler Liqui Moly Team Engstler +39.038
17 Urs Sonderegger Wiechers-Sport +1:08.893
18 Gabriele Tarquini Lukoil-SUNRED +4 Ronden
DNF Fredy Barth SEAT Swiss Racing by SUNRED +7 Ronden


Uitslag race 2

Pos. Rijder Team Tijd
1 Yvan Muller Chevrolet 22:08.247
2 Tom Coronel ROAL Motorsport +4.183
3 Alain Menu Chevrolet +4.415
4 Robert Huff Chevrolet +5.033
5 Michel Nykjaer SUNRED +8.450
6 Gabriele Tarquini Lukoil-SUNRED +9.118
7 Javier Villa Proteam Motorsport +9.381
8 Kristian Poulsen Liqui Moly Team Engstler +11.383
9 Robert Dahlgren Polestar Racing +11.627
10 Mehdi Bennani Proteam Motorsport +11.988
11 Pepe Oriola SUNRED +19.966
12 Tiago Monteiro SUNRED +21.209
13 Aleksei Dudukalo Lukoil-SUNRED +22.252
14 Yukinori Taniguchi Bamboo-engineering +24.809
15 Norbert Michelisz Zengo-Dension Team +42.517
DNF Fredy Barth SEAT Swiss Racing by SUNRED +3 Ronden
DNF Darryl O'Young Bamboo-engineering +5 Ronden
DNF Franz Engstler Liqui Moly Team Engstler +9 Ronden
DNF Urs Sonderegger Wiechers-Sport +10 Ronden


Stand

Pos. Rijder Team Punten
1 Robert Huff Chevrolet 187
2 Yvan Muller Chevrolet 162
3 Alain Menu Chevrolet 134
4 Gabriele Tarquini Lukoil-SUNRED 83
5 Tom Coronel ROAL Motorsport 82
6 Tiago Monteiro SUNRED 74
7 Kristian Poulsen Liqui Moly Team Engstler 57
8 Norbert Michelisz Zengo-Dension Team 50
9 Javier Villa Proteam Motorsport 44
10 Darryl O'Young Bamboo-engineering 37
11 Michel Nykjaer SUNRED 29
12 Carlos Bueno Chevrolet 25
13 Robert Dahlgren Polestar Racing 18
14 Franz Engstler Liqui Moly Team Engstler 16
15 Fredy Barth SEAT Swiss Racing by SUNRED 6
16 Mehdi Bennani Proteam Motorsport 2
17 Aleksei Dudukalo Lukoil-SUNRED 2
18 Pepe Oriola SUNRED 2
Laatste reviews en specials
review
Pillars of Eternity II: Deadfire - Ultimate Edition
review
Atelier Dusk Trilogy Deluxe Pack
review
AO Tennis 2
review
Bad Boys For Life
review
Star Trek: Picard
special
'Bad Boys For Life is een hommage aan de jaren 90'
©FOK.nl e.a.