FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 17 juni 2011

Dronken automobilist sekst met 136 km/h

Een dronken automobilist is aangeklaagd nadat hij een ongeluk veroorzaakte in de Amerikaanse stad Woodbridge. De 21-jarige automobilist zat tijdens het ongeluk op de achterbank de liefde te bedrijven, terwijl de auto stuurloos 136 km per uur reed.

Eerder was hij al veroordeeld wegens rijden onder invloed. Maar dit keer kan hij tenminste zeggen dat hij niet achter het stuur zat. De aanklager, een 28-jarige taxichauffeur, heeft zijn zinnen gezet op een schadevergoeding van 75.000 dollar. Volgende week is de zitting.

Marokkaanse koning kondigt hervormingen aan

De Marokkaanse koning Mohammed VI heeft vrijdagavond een toespraak gehouden waarin hij grondwetswijzigingen heeft gepresenteerd die Marokko in een constitutionele monarchie met een machtigere gekozen regering kunnen veranderen.

Mohammed kondigde vrijdag onder meer aan dat hij een gedeelte van zijn macht zal overdragen aan de regering. Activisten zijn echter sceptisch. Zij denken dat de macht van het vierhonderd jaar oude koningshuis, dat een lange geschiedenis van weinig betekenisvolle hervormingen kent, niet zal afnemen.

Mohammed gaf op 9 maart een toespraak waarin hij de start van het hervormingsproces aankondigde. In de eerste week van juli zal er een referendum over de nieuwe constitutie plaatsvinden.

Marokko kent politieke partijenen en verkiezingen, maar volgens activisten heeft de koning het laatste woord.

Twee scholieren verkrachten klasgenote (15)

Twee studenten van 17 en 19 jaar in Clifton, New Jersey zijn opgepakt nadat ze een 15-jarig klasgenootje hadden misbruikt. 

Ze werd door de heren meegenomen naar een plekje onder een trap in het schoolgebouw tijdens schooluren en daar verkracht. Dit gebeurde vorige maand. Uit angst voor de heren had het meisje enkele weken gewacht om de jongens aan te geven.

Beide heren zitten achter slot en grendel. Ze worden aangeklaagd wegens seksueel misbruik en ongewenst seksueel contact.

UEFA wil snel veranderingen bij FIFA

De UEFA wil dat de FIFA binnen drie maanden met concrete plannen komt om de corruptie aan te pakken. Dat meldt de Europese voetbalbond in een verklaring. Voorzitter Sepp Blatter van de wereldvoetbalbond kondigde bij zijn herverkiezing begin deze maand hervormingen aan.

"We houden de situatie scherp in de gaten", laat de UEFA weten. "Het uitvoerend comité heeft kennisgenomen van het voornemen van de FIFA om concrete en efficiënte maatregelen te nemen ten aanzien van goed beleid. We verwachten daar binnen drie maanden resultaten van te zien."

De FIFA legde de leden Mohamed bin Hammam en Jack Warner al een voorlopige schorsing op vanwege mogelijke corruptie. Het tweetal zou stemmen hebben gekocht om Sepp Blatter te verslaan in de race om het voorzitterschap van de FIFA.

Verdachte ombrengen vrouw Sneek gepakt in BelgiŽ

De man die ervan wordt verdacht betrokken te zijn bij de dood van een vrouw uit Sneek vrijdagochtend is vrijdagavond in België aangehouden. Dat meldt de politie Friesland. De man werd omstreeks 20.00 uur opgepakt.

Het incident gebeurde aan de Partuurstraat. De politie kreeg rond 04.30 uur een melding binnen dat in een woning iemand gewond zou zijn geraakt. Toen agenten in de woning kwamen, bleek het slachtoffer al te zijn overleden. Omdat de vrouw door geweld om het leven was gebracht, startte de politie meteen een groot onderzoek.

Direct na het incident vluchtte een man de woning uit en reed weg in een donkerblauwe auto. De wagen werd in de loop van de ochtend buiten Friesland gevonden.

Militair stierf niet-natuurlijke dood

De 20-jarige militair die dinsdag overleed na een oefening op een defensieterrein is een niet-natuurlijke dood gestorven. De man had inwendige verwondingen, zo is gebleken tijdens de sectie op zijn lichaam. Dat meldt de marechaussee vrijdagavond.

Of de militair de verwondingen opliep tijdens de oefening, wordt nog onderzocht. Op de zaak zitten twaalf rechercheurs, vertelt een woordvoerder van de marechaussee.

De oefening werd afgesloten met een parcours waarin de deelnemers hun vaardigheden moesten laten zien op onder meer het gebied van militaire zelfverdediging. Ze lopen dan met beschermende kleding als handschoenen en een 'bokskap'.

De militair werd anderhalf uur later onwel, waarna meteen een militaire verpleegkundige bij hem kwam. Daarna is hij naar het ziekenhuis in Weert gebracht. Later is hij vervoerd naar het Academisch Ziekenhuis in Maastricht, waar hij is geopereerd. Hij is na de operatie in coma gehouden, maar zijn toestand verbeterde niet. De man was gelegerd bij de Luchtmobiele Brigade in Schaarsbergen.

Eerder al zei de voorzitter van de militaire vakbond AFMP Wim van den Burg op basis van een melding van een anonieme beller dat de militair mogelijk was doodgeslagen. Hij zou zo veel klappen hebben gekregen dat die hem fataal zijn geworden.

Wanneer het een staartje krijgt.

Het is iets dat altijd uitgesteld wordt. Dagen worden weken, weken worden maanden en maanden worden een jaar. Steeds als er iemand zei dat het er nog niet zo slecht uit zag, dacht ik dat ik er niets aan hoefde te laten doen. Maar je weet dat het moet. Je voelt het groeien en steeds besef je dat het echt niet langer kan. Je krijgt er last van, het zit je in de weg en eigenlijk kan je er ook niet meer mee over straat. Je neemt een besluit, springt op de fiets en rijdt naar de plek waar je maar hoopt dat er nog wat te redden valt: de kapper.

Vancouver, the day after

De rel van gisteren in Vancouver nadat een ijshockey-team de Stanley Cup had verloren, heeft voor heel wat vernielingen gezorgd.

In een filmpje op YouTube is te zien hoe een vrouw haar BMW beschermt. Dit doet ze behoorlijk hardhandig, want wie er aan haar BMW komt krijgt met haar te maken. Alleen toch jammer dat het weinig helpt.

Ondertussen zijn inwoners van Vancouver als een soort van protest met z'n allen wezen schoonmaken. Ze wilden aan de wereld laten zien dat Vancouver niet alleen maar om rellen draait. Klik hier voor enkele foto's.

Ook is het zoenende koppel dat op straat lag geïdentificeerd. De jongen Scott Jones komt uit Perth in Australië en lag op zijn vriendin uit Vancouver genaamd Alexandra Thomas. "Het is echt iets voor hem om te doen, dat is nou onze jongen," aldus een trotse moeder. "Hij leefde altijd al in zijn eigen wereldje. Hij is zo speciaal. Hij vergeet soms wat er om hem heen gebeurt."

Apeldoorn krijgt EK baanwielrennen

Apeldoorn mag dit jaar de Europese kampioenschappen baanwielrennen organiseren. Het evenement vindt van 21 tot en met 23 oktober plaats op de piste van Omnisport. Op dezelfde baan vonden afgelopen maart ook al de Wereldkampioenschappen plaats.

Zowel de mannen als de vrouwen zullen gaan strijden om de Europese titels op de  sprint, keirin, teamsprint, ploegachtervolging, omnium en puntenkoers. Daarnaast rijden de mannen ook nog de madison. De EK gelden als kwalificatiemogelijkheid voor de Olympische Spelen van 2012 in Londen.

HRT wil tiende plaats in kampioenschap

Hispania Racing wil proberen dit jaar de tiende plaats in het constructeurskampioenschap in de Formule 1 te pakken. De Spaanse renstal moet hiervoor Team Lotus voorbij dat momenteel deze plaats bezet houdt. Marussia Virgin Racing is door het goede resultaat in Canada al ingehaald.

HRT wist in Canada met Vitantonio Liuzzi dertiende te worden, waarmee ook het beste jaarresultaat van Team Lotus geëvenaard is. Dat team wist deze positie echter al tweemaal te behalen in 2011. HRT moet het in de jacht op plaats tien wel bijna geheel doen met de bolide die het nu heeft, omdat de focus al bijna richting volgend jaar zal worden verschoven.

"We verschuiven binnenkort de aandacht naar 2012. Er zijn ook nog veel races te gaan in dit seizoen. We willen wel onze resultaten blijven verbeteren en onze doelstelling van de tiende plek in het kampioenschap bereiken," zei teambaas Colin Kolles.

Foto's: Concert at Sea

Na een geslaagde vrijdagavond was het voor de artiesten, organisatie en vooral de vele weekendgasten een grote domper toen bekend werd dat het zaterdagconcert van Concert at Sea werd afgelast. Op het middag- en avondvullende programma stonden onder andere Go back to the Zoo, Ilse DeLange, de Dijk, Jacqueline Govaert, The Baseballs en uiteraard gastheer BLØF. De 40.000 bezoekers kregen rond 12.00 uur zaterdagmiddag te horen dat op last van de burgemeester het festival was afgelast i.v.m. het op komst zijnde noodweer.

De eerste dag van de inmiddels zesde editie van het Zeeuwse festival Concert at Sea was gelukkig wel een groot succes. Ondanks dat er slecht weer was voorspeld bleven de grote buien uit en was het op een kleine bui na bij het openingsoptreden en het slotoptreden nagenoeg droog. BLØF opende het tweedaagse festival met covers. Bijgestaan door diverse bekende Nederlandse muzikanten zoals Jan Dulles en Jaap Kwakman van de 3J's, Paul de Munnik (Acda & De Munnik), Joost Marsman (IOS) en Bart van der Weide (Racoon) brachten ze enkele covers van wereldhits ten gehore. De rest van de avond werd gevuld door Di-Rect, Racoon en Anouk. Een paar minuten voor het afsluitende concert van Anouk begon het flink te regenen, maar nadat Anouk op het podium kwam en gelijk de hits Girl en Modern World inzette was iedereen de regen vergeten en kon voor weinigen de avond nog kapot. De eerste dag van Concert at Sea was volledig uitverkocht en trok 40.000 mensen.

FOK!fotograaf Laurens Jobse was voor FOK! aanwezig en maakte de volgende reportage: 

PSV oefent tegen McClaren en Nottingham

PSV speelt in de voorbereiding op het nieuwe seizoen nog een extra oefenwedstrijd. De Eindhovenaren treffen Nottingham Forest.

De Engelse club komt uit in het Championship en hoopt met het aantrekken van trainer Steve McClaren de langverwachte terugkeer te maken naar Premier League. De tweevoudig Europa Cup I-winnaar (voorloper Champions League) degradeerde in 1997 uit de hoogste Engelse afdeling.

Met voormalig FC Twente-trainer McClaren wil Nottingham weer hogerop. De oefenmeester zou het oefenduel op 27 juli zelf hebben geregeld met PSV. De Brit zou een andere oefenwedstrijd uit de planning hebben gehaald voor de ontmoeting met de afgelopen nummer drie van de Eredivisie.

PSV speelt in Engeland de laatste oefenwedstrijd ter voorbereiding op het nieuwe seizoen. De ploeg van Fred Rutten opent het nieuwe jaargang met een uitwedstrijd tegen AZ. McClaren begint bij Nottingham aan zijn eerste klus nadat in vorig seizoen werd ontslagen bij VfL Wolfsburg.

TROS heroverweegt fusie met AVRO

De TROS gaat opnieuw met haar leden overleggen of een fusie met de AVRO zinvol is. Dit maakte de publieke omroep vrijdag bekend in een reactie op het plan van minister Marja van Bijsterveldt (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) die het omroepbudget wil verdelen op basis van ledenaantallen.

De TROS en de AVRO hadden als voorwaarde gesteld dat ze beloond wilden worden voor een fusie. Uitgangspunt daarbij was dat ze allebei meer zendtijd zouden krijgen ten koste van de omroepen die zelfstandig zouden blijven zoals EO, MAX en VPRO. De minister heeft deze voorwaarden niet overgenomen.

FIFA schorst voetbalbond Belize

De FIFA heeft de voetbalbond van Belize voorlopig geschorst. Het Midden-Amerikaanse land mag voorlopig niet voetballen wegens ernstige bemoeienis van de overheid met de voetbalbond.

Belize was woensdag al begonnen aan de kwalificatiereeks voor het wereldkampioenschap voetbal van 2014 in Brazilië. Van Montserrat werd met 5-2 gewonnen. De return gaat vanwege de schorsing voorlopig niet door.

De schorsing wordt ongedaan gemaakt als de regering van Belize zich niet meer bemoeit met de voetbalbond.

Afghaanse kinderen gedood bij raketaanval

Bij een raketaanval vanuit Pakistan zijn vrijdag vier Afghaanse kinderen om het leven gekomen. Dat heeft de politiechef van de provincie Kunar, Ewaz Mohammad, bekendgemaakt.

De aanval vond vrijdag plaats in het Oost-Afghaanse district Sirkanay. De afgelopen dagen zijn zeker honderd raketten vanuit Pakistan in Afghanistan terechtgekomen, aldus Mohammad. Volgens een officier van de Afghaanse grensbewaking zijn de raketten afkomstig uit een gebied waar het Pakistaanse leger met militanten vecht.

In het grensgebied van Pakistan en Afghanistan houden zich veel Al-Qaida- en Talibanstrijders schuil.

Ballack furieus op Duitse bondscoach LŲw

Michael Ballack baalt enorm van de beslissing van bondscoach Joachim Löw om hem niet meer op te roepen voor Die Mannschaft. Löw gaf aan dat hij niet meer verder wil met Ballack, die voor het WK in Zuid-Afrika aanvoerder was van de Duitse nationale ploeg.

Door een enkelblessure moest hij het toernooi aan zich voorbij laten gaan. De Duitse voetbalbond (DFB) heeft Ballack een afscheidsduel aangeboden. De 98-voudig international zit hier echter niet op te wachten. "De manier en de inhoud van de mededeling zijn tekenend voor de manier waarop de bondscoach zich tijdens mijn zware blessure heeft opgesteld", zei de teleurgestelde 34-jarige Ballack tegen Sport-Informations-Dienst.

"Een allang afgesproken oefenduel (met Brazilië) als afscheidsduel gebruiken, is in mijn ogen een farçe. Ik weet dat ik mijn fans deze wedstrijd eigenlijk verschuldigd ben, maar ik kan dit aanbod niet aannemen", zei Ballack, die na het gemiste WK de overstap maakte naar Bayer Leverkusen.

Reus en Terpstra doen mee aan NK tijdrijden

De Nederlandse wielerbond heeft besloten dat Kai Reus en Niki Terpstra alsnog mogen meedoen aan het Nederlands kampioenschap tijdrijden. Dat wordt komende woensdag verreden in Veendam.

Eerder deze week maakte Reus bekend dat hij zijn rentree in het peloton maakt na een half jaar afwezigheid. Terpstra besloot deze week pas dat hij wilde meedoen aan het NK tijdrijden. Op basis van hun prestaties in het verleden mogen ze nu meedoen aan het NK tijdrijden.

De Fauw verruilt Roda JC voor Zulte Waregem

Davy de Fauw verruilt Roda JC voor het Belgische Zulte Waregem. De 29-jarige verdediger tekent voor drie jaar bij de club van Darije Kalezic. Het is onduidelijk hoeveel Roda ontvangt voor De Fauw, die nog een doorlopende verbintenis had. De Belg speelde vijf jaar voor de Limburgers.

De Fauw genoot zijn opleiding bij Club Brugge, maar vertrok tien jaar geleden naar Sparta. Na vijf seizoenen bij de Rotterdammers nam Roda hem in 2006 over. In Limburg kwam hij tot 162 wedstijden en tien doelpunten.

Matt Reeves regisseert Remake "They Live"

Afgelopen jaar maakte hij al een remake van Let Me in, regisseur Matt Reeves, bekend van o.a; Cloverfield wil zich nu gaan richten op een nieuwe versie van de sci-fi klassieker They Live van John Carpenter. Aldus Heat Vision.

Reeves wil een nieuwe bewerking maken van Ray Nelson's Eight O'Clock in the morning, een kort verhaal waarop ook Carpenters film, uit 1988, was gebaseerd. Het verhaal gaat over een man die ontdekt dat er aliens onder ons zijn, terwijl niemand dat door heeft.

Carpenter's film was beroemd vanwege het gebruik van zonnebrillen, waarmee men kon zien welke mensen in werkelijkheid aliens waren, een sociale satire op het consumentengedrag van de jaren 80, en niet te vergeten de strijd tussen hoofdrolspelers Roddy Piper en Keith David, die niet altijd gespeeld bleek te zijn.

Marc Abraham en Eric Newman, die eerder samen werkten aan Children Of Men, gaan voor de produktie zorgdragen. De film wordt uitgebracht door Universal Pictures.

ADO Den Haag trekt Van Duijn aan

ADO Den Haag heeft Jaap van Duijn aangetrokken. De vleugelspits komt over van zaterdaghoofdklasser Quick Boys. De Katwijker krijgt een kans bij de A-selectie van trainer John van den Brom.

De twintigjarige Van Duijn speelde eerder in de jeugdopleiding van PSV en Feyenoord. In de zomer van 2010 keerde hij terug bij Quick Boys. Daar maakte de aanvaller een goede indruk. Van Duijn scoorde elf keer voor de roemruchte amateurclub.

Diverse profclubs toonden interesse in Van Duijn. Zo liep hij recent nog stage bij FC Eindhoven. De aanvaller koos dus voor ADO Den Haag. Daarmee volgt hij zijn trainer Wilfred van Leeuwen, die komend seizoen assistent-trainer is bij de revelatie van de Eredivisie. Eerder trok ADO Den Haag ook al de talentvolle amateurvoetballers Tim de Rijk (Alphense Boys) en Serano van der Hurk (Haaglandia / Sir Winston) aan.

Demba Ba vertrekt naar Newcastle

Newcastle United heeft zich versterkt met de Senegalees Demba Ba. De 26-jarige aanvaller, die een contract voor drie jaar signeert, komt over van West Ham United. Demba Ba speelde pas een half jaar voor de Londenaren, die hem ophaalden bij Hoffenheim. De speler verscheen bij de Duitsers niet meer op de training.

"Demba maakte veel indruk bij West Ham en is voor ons een fantastische aanwinst", zei trainer Alan Pardew, die eerder al de Franse middenvelder Yohan Cabaye mocht verwelkomen. Middenvelder Kevin Nolan verliet de club van doelman Tim Krul voor het onlangs gedegradeerde West Ham.

"Misschien krijgt Zwolle talenten van Real"

FC Zwolle laat via Bert Konterman in de Stentor weten dat een samenwerkingsverband met één van 's werelds grootste clubs in de maak is. Real Madrid en de Jupiler League-club zouden volgende week een overeenkomst ondertekenen, meldt het regionaal medium.

Konterman: "Of we spelers kunnen huren? Nou, van de A-selectie lijkt me dat sterk, maar misschien kunnen spelers uit het tweede elftal of jeugdige talenten van Real Madrid bij ons meetrainen om te kijken of ze een versterking voor ons zijn."

Initiator voor het samenwerkingsverband zou voorzitter Adriaan Visser van FC Zwolle zijn. Visser is momenteel op vakantie in het buurland van de Spaanse topclub. Vanuit het Portugal van José Mourinho en Cristiano Ronaldo laat hij weten niet in te willen gaan op het mogelijke samenwerkingsverband met de Koninklijke.

Fortuna Sittard raakt topscorer kwijt

Fortuna Sittard moet het komend seizoen stellen zonder topscorer Fabio Caracciolo. De spits vertrekt naar het Belgische Visé, dat uitkomt op het tweede niveau.

De 26-jarige Caracciolo scoorde vorig seizoen elf keer in 31 wedstrijden voor Fortuna Sittard. Het was voor de Belg pas zijn eerste seizoen in Sittard. Caracciolo debuteerde als prof voor MVV Maastricht en kwam daarna uit voor KVSK United in zijn geboorteland België en de Nederlandse clubs FC Eindhoven, ADO Den Haag en FC Den Bosch. Met name in Eindhoven en Den Bosch wist Caracciolo makkelijk te scoren.

De in Genk geboren spits maakte in 253 competitieduels als prof 77 doelpunten. Visé eindigde vorig seizoen als vijfde in de Belgische EXQI League en liep daarmee net deelname aan de play-offs om promotie naar de Jupiler Pro League mis.

Perez voelt zich fit genoeg voor Valencia

Sergio Perez denkt volgende week weer helemaal fit aan de start te kunnen verschijnen bij de Formule 1 Grand Prix van Europa in Valencia. De Mexicaan crashte hard in Monaco en probeerde het vorige week weer in Canada, maar toen moest hij na één training afhaken. Hij verwacht dat dit hem niet weer zal gaan overkomen.

"Ik ben van Montreal rechtstreeks naar Mexico gevlogen, om mij in alle rust voor te bereiden op de volgende race. Ik heb getraind met mijn fysiotherapeut en voel me nu weer helemaal goed. Ik kijk ernaar uit om in Valencia weer te racen. Ik ken die baan goed, wat een voordeel is. In 2009 wist ik er beide GP2-races op het podium te eindigen. Vorig jaar behaalde ik er de pole-position in de GP2," zei Perez die in Canada vervangen werd door Pedro de la Rosa. De Spanjaard eindigde de race op plaats twaalf.

Vitesse kan geen aanwinsten presenteren

Vitesse liet onlangs doorschemeren dat het dichtbij een akkoord was met twee nieuwe spelers, maar de Arnhemmers hebben nog niemand gepresenteerd. De Arnhemmers doelden volgens Omroep Gelderland op Ismaïl Aissati als één van de twee versterkingen. De middenvelder werd deze week definitief overgenomen van Ajax, nadat hij het voorbije seizoen werd gehuurd.

Het is nog onduidelijk wie eigenaar Merab Jordania nog meer op het oog heeft om de selectie van Vitesse te versterken. Het Tsjechische toptalent Vaclav Kadlec komt in ieder geval zeker niet naar Arnhem. Vitesse bracht een bod uit op de spits van Sparta Praag, maar die wacht op een topclub.

De 19-jarige Kadlec stond net als Kevin de Bruyne op het verlanglijstje van Jordania en technisch directeur Ted van Leeuwen. Het Belgische talent van Racing Genk lijkt echter op weg naar Anderlecht. Vitesse zag eerder onder meer huurling Nemanja Matic vertrekken naar Benfica.

'Anzhi wil naast DzsudzsŠk ook Riquelme'

Anzhi Makhachkala is volgens Voetbal International nog niet uitgewinkeld. De Russen zouden ook Juan Román Riquelme op het oog hebben. De 32-jarige middenvelder zou hoog op de verlanglijst staan van Anzhi, de nummer vier in de Russische competitie. Riquelme staat nog onder contract bij Boca Juniors, maar de eventuele transfersom lijkt voor het kapitaalkrachtige Anzhi geen obstakel te vormen voor een transfer.

De ambitieuze club haalde eerder Roberto Carlos, Mbark Boussoufa en Balázs Dzsudzsák naar Rusland. Riquelme moet de volgende aanwinst worden ondanks dat hij eerder in Europa niet wist te overtuigen bij Villarreal en Barcelona. Daarna keerde hij terug naar zijn vaderland Argentinië.

Anzhi zou ook in gesprek zijn met Avram Grant. De 56-jarige Israëliër kan technisch directeur worden bij de club. Grant bekleedde soortgelijke functies bij Chelsea en Portsmouth, waar hij ook werkzaam was als trainer. Bij zijn laatste club West Ham United werd Grant dit seizoen ontslagen.

[WBD] Sijsling pas morgen in actie

Igor Sijsling komt vandaag niet meer in actie in zijn laatste kwalificatieduel voor Wimbledon. De partij van de Nederlandse tennisser tegen David Goffin uit België is door de regen verplaatst naar morgen. Sijsling zou aanvankelijk al gisteren in actie komen tegen Goffin, maar ook toen was het Londense gras door het weer onbespeelbaar.

In Eastbourne zijn alle halve finalewedstrijden eveneens uitgesteld naar morgen. De organisatie staat nu onder druk om het toernooi in een dag af te werken om niet in het gedrang te komen met Wimbledon. De weersvoorspellingen zijn echter ongunstig.

'Moens zet een punt achter zijn loopbaan'

Oscar Moens heeft volgens Voetbal International toch besloten om te stoppen. De doelman zou aanvankelijk nog een jaar doorgaan. De 38-jarige Moens staat onder contract bij Sparta Rotterdam. De tweevoudig international liet weten dat hij nog een jaar door zou gaan, maar de routinier is toch van gedachten veranderd.

Volgende week volgt een gesprek met de nieuwe algemeen directeur Wiljan Vloet van Sparta. Moens zal daarin aankondigen dat hij na negentien jaar stopt met profvoetbal. De oud-speler van onder meer AZ, PSV en Genoa debuteerde in 1992 bij Excelsior en kwam vervolgens via Go Ahead Eagles bij AZ terecht. In zijn periode in Alkmaar groeide Moens uit tot een Oranje-international.

Op 13 oktober 1998 maakt hij zijn debuut voor Oranje tegen Ghana. Een maand later speelde hij zijn laatste interland tegen Denemarken. Na zeven jaar AZ kwam er een einde aan zijn verblijf in Alkmaar door een conflict met Dirk Scheringa. Daarna speelde Moens onder meer nog in Amerika.

Gekke trailer voor Shadows of the Damned

Shadows of the Damned heeft een nieuwe trailer gekregen en daarin praten twee ontwikkelaars over hun nieuwe spel. Waar normaal ondertiteling of een serieuze voice over wordt gebruikt is dit hier niet helemaal het geval. Daarnaast maken ze ook gebruik van enkele visuele effecten.

Het spel dat gaat over iemand die naar de Hel afreist om zijn vriendin te redden krijgt in deze trailer een iets meer komische ondertoon. Bekijk de trailer hieronder. Shadows of the Damned komt volgende week uit voor Xbox 360 en PS3.

The Voice volgend jaar op BBC One

Producent John de Mol heeft talentenjacht The Voice aan de BBC verkocht. De tv-show is volgend jaar te zien op BBC One op de zaterdagavond. Dat laat Talpa vrijdag weten, het bedrijf van De Mol.

Deelnemers aan de show doen 'blind' auditie: de jury zit met de rug naar het podium, zodat kandidaten alleen worden beoordeeld op basis van hun stem. Ben Saunders won in januari het eerste seizoen van The Voice of Holland op RTL4.

The Voice of America is sinds april bij de Amerikaanse omroep NBC te zien, met onder anderen zangeres Christina Aguilera in de jury.

The Voice volgend jaar op BBC One
The Voice volgend jaar op BBC One (Foto: ANP)

UCI weert dopingzondaars na carriŤre

Wielrenners die de dopingregels overtreden mogen na hun actieve carrière geen begeleidingsrol bij een team vervullen. Dat maakte de internationale wielerunie UCI vandaag bekend. De nieuwe regel geldt vanaf volgende maand, maar werkt niet met terugwerkende kracht.

"We zijn ons bewust van de moeilijkheden die deze maatregel met zich meebrengt, maar we zijn vastbesloten er alles aan te doen om illegale acties in onze sport tegen te gaan", laat de UCI in een verklaring weten.

De UCI gaf specifiek aan dat het om de functies van algemeen manager, teammanager, trainer, dokter, medisch assistent, mecanicien en chauffeur gaat. De wielerunie maakt echter wel een uitzondering. Renners die een keer betrapt zijn en minder dan twee jaar straf hebben gekregen, mogen na vijf jaar wel een begeleidingsrol gaan vervullen.

Mortal Kombat krijgt seizoenspasje

Volgende week komt er een nieuwe personage naar Mortal Kombat: Skarlet. Skarlet zal 400 MSP kosten via XBL of $3,99 via het PSN. Na Skarlet zullen er deze zomer nog drie personages bijkomen die voor dezelfde prijs over de toonbank gaan.

Tenzij je de Mortal Kombat Season Pass aanschaft. Deze pas, alleen voor XBLA-gebruikers, zal 1200 MSP gaan kosten en geeft je toegang tot alle vier de komende vechters en DLC die deze zomer uitkomt. Mensen die geen interesse in de DLC hebben kunnen bij elke release twee nieuwe Klassic-skins downloaden naast een kleine patch.

Met deze patch kunnen spelers zonder de DLC het nog wel opnemen tegen de mensen met de DLC. De Klassic-skins zullen ook beschikbaar zijn voor de mensen die wel de DLC aanschaffen. Elk personage wat uitkomt zal een eigen move-set hebben, een arcade verhaallijn en twee fatalities.

De reden waarom deze aanbieding van een Season Pass alleen voor de Xbox 360 geldt is nog niet duidelijk, hopelijk snel meer duidelijkheid.

Kleuter gewond na plasje via hoogspanningsmast

Een 6-jarig jongetje uit Muntendam is vandaag ernstig gewond geraakt tijdens een plasje op het land. De Groningse kleuter kreeg een schok toen hij via de spuitmachine van zijn vader een hoogspanningskabel raakte.

Het ventje zat te plassen naast de trekker van zijn vader. Door vermoedelijk een bedieningsfout raakte de spuitmachine een hoogspanningskabel. Door de urinestraal ging de stroom naar het kereltje dat hierdoor een flinke schok opliep.

De traumaheli moest eraan te pas komen om eerste hulp te verlenen. De kleuter is met ernstige brandwonden opgenomen in het ziekenhuis. Zijn vader en broertje, die op de trekker zaten, zijn ongedeerd.


Een filmpje over het schokkende incident

Mexico mag vijf spelers vervangen

Mexico mag vijf nieuwe spelers oproepen voor het toernooi om de Gold Cup. Dat zei secretaris-generaal Jérôme Valcke van de FIFA vandaag. Bondscoach José Manuel de la Torre raakte eerder vijf internationals kwijt vanwege een positieve dopingtest, waardoor hij nog maar zeventien spelers tot zijn beschikking heeft.

De vijf, onder wie PSV-verdediger Francisco Rodriguez, testten voor aanvang van de Gold Cup positief op het verboden middel clenbuterol. Volgens de Mexicaanse bond was dat te wijten aan het eten van vervuild vlees. Naast Rodriguez werden Edgar Duenas, Guillermo Ochoa, Christian Bermudez en Antonio Naelson 'betrapt'.

Mexico speelt morgen in de kwartfinale van het toernooi tegen Guatemala.

Plassen in reservoir kost $33K

Joshua Seater kon het blijkbaar niet even ophouden tot hij bij een wc was, want hij deed zijn behoefte in een reservoir voor drinkwater. 

Hierdoor kan al het water in het reservoir niet meer zo gedronken worden. De schade bedraagt maar liefst $33.000 dollar. De plasser draait hier niet voor op, maar het waterbedrijf. Maar er is een mogelijkheid dat hij alsnog wordt aangeklaagd.

Seater wist niet dat het een reservoir was voor drinkwater en vond het daarom allemaal wel best. Maar hij werd op de bewakingscamera vastgelegd en kon daarom snel worden gepakt.

Verdediger Schmitz van Schalke naar Werder Bremen

Lukas Schmitz speelt komend seizoen voor Werder Bremen. De 22-jarige verdediger komt over van Schalke 04 en tekent in Bremen een contract voor vier jaar. Dat meldt algemeen directeur Klaus Allofs vandaag. Hoeveel Werder voor de linksback betaalt is niet bekend.

Schmitz zelf was vorige week al rond met de Noord-Duitse club en is tevreden met zijn overgang. "Als iemand zich voor de Bundesliga interesseert, kent hij Werder Bremen", verklaart de jongeling zijn keuze. "Ze hebben met sterke elftallen altijd voor sensatie gezorgd. Ik ben blij dat ik daar onderdeel van mag uitmaken."

Schmitz begon het seizoen 2009-2010 in het tweede elftal van Schalke, maar maakte gedurende het seizoen de overstap naar het eerste elftal. In bijna twee seizoenen kwam de Duitser tot 48 basisplaatsen in de Bundesliga.

Kwart scholen compenseert cultuurkaart niet

Een kwart van de middelbare scholen maakt geen geld vrij voor culturele activiteiten als de cultuurkaart verdwijnt. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van de organisatie van de CJP-voordeelpas. Een meerderheid van 71 procent gaat een gedeelte van het budget aan culturele activiteiten besteden. Drie procent van de scholen verwacht de cultuurkaart volledig uit eigen budget te compenseren.

De cultuurkaart, waarmee jongeren gratis of met korting naar musea, films of festivals kunnen, dreigt te worden wegbezuinigd. Het kabinet wil tweehonderd miljoen euro bezuinigen op kunst en cultuur en wil de cultuurkaart te schrappen. De pas kost het rijk 15,5 miljoen euro per jaar.

Een doorstart is volgens staatssecretaris van Cultuur Halbe Zijlstra (VVD) mogelijk als scholen zelf investeren. Een fonds van 'verschillende partijen' kan de bijdrage matchen aan de eigen inkomsten. De CJP moet onderzoeken in welke mate scholen bereid zijn de cultuurkaart zelf te betalen.

Scholen zoeken nu naar andere manieren om het budgettaire gat dat de opheffing van de cultuurkaart slaat op te vullen, zoals het verhogen van de ouderbijdrage. Uit het onderzoek blijkt echter dat ruim driekwart van de ouders niet bereid is mee te betalen.

Ook schooldirecties, docenten en culturele instellingen deden aan de enquête mee. Tweederde van de culturele instellingen verwacht een omzetdaling van gemiddeld een kwart. Twintig procent van de organisaties geeft aan educatieve medewerkers te moeten ontslaan.

De cultuurkaart werd in november 2008 geïntroduceerd voor leerlingen in het voortgezet onderwijs. Op de kaart staat een tegoed van vijftien euro, dat leerlingen kunnen besteden aan culturele activiteiten. Bijna alle scholen en 1510 culturele instellingen maken gebruik van de cultuurkaart.

Renovatie glazen kubus Apple: $6 miljoen

De glazen kubus Fifth Avenue in New York wordt weggehaald  waarna er later weer een nieuwe kubus voor in de plaats komt. 

De kubus met een groot wit Apple-logo vormt de entree voor de Apple Store. De kosten voor het hele project zijn $6,661,050 dollar. Het is onduidelijk waarom Apple de kubus vervangt.

De werkzaamheden van het gebouw dat het meest is gefotografeerd op Flickr, zouden in November klaar moeten zijn.

Klik hier voor een foto van het gevaarte.

Aanhouding om verdacht voertuig bij Pentagon

De Amerikaanse politie heeft vrijdag een man aangehouden in verband met een onderzoek naar een verdachte pakketje in een auto die in de buurt van het Pentagon in Arlington geparkeerd stond. Dat hebben de autoriteiten bekendgemaakt.

Volgens een woordvoerder van het Pentagon zouden een of twee personen betrokken zijn bij de verdachte auto. De wagen stond geparkeerd in de bosjes bij een parkeerterrein. Politieagenten troffen in het voertuig een verdacht pakketje aan.

Vrouw valt uit raam tijdens seks: 1 jaar cel

Een Russische vrouw is in Dubai onlangs uit het raam gevallen tijdens de seks. Dat is op zich nogal lullig genoeg. De 29-jarige vrouw heeft van de rechter woensdag ook nog een jaar gevangenisstraf opgelegd gekregen.

Volgens de rechtbank had de vrouw haar sekspartner, een 40-jarige Marokkaan, ontmoet in de bar van een vijfsterrenhotel. Toen zij wilde vertrekken, werd zij echter door hem gevolgd. Uiteindelijk belandde het stel in de badkamer van zijn huis, alwaar men stevig van bil ging.

Toen de Marokkaan de vrouw voor de tweede keer wilde nemen, ging het mis. De gekozen locatie, een open raam, bleek namelijk niet zo geschikt voor een vrijpartij. De vrouw viel uit het raam op de eerste verdieping en verloor het bewustzijn. Pas later in een taxi kwam de Russin weer bij.

Er had waarschijnlijk geen haan naar gekraaid, als de Pakistaanse taxichauffeur niet de politie had ingeseind. De vrouw stonk namelijk naar drank. De man heeft bekend dat zij samen alcohol hadden gedronken en vrijwillig de liefde hebben bedreven.

De man moet een jaar de cel in voor de seks, vermeerderd met een extra maand voor het feit dat hij alcohol heeft gedronken. Ook de vrouw verdwijnt voor een jaar achter tralies. Zij is echter spoorloos en is dus ook niet komen opdagen bij het proces. Mocht zij alsnog worden gevonden, dan kan het stel na hun celstraf het land worden uitgezet.

Zangeres Susan Boyle krijgt eigen musical

De plotselinge wereldroem van de Schotse zangeres Susan Boyle wordt het onderwerp van een nieuwe musical. Het muzikale theaterstuk komt in Groot-Brittannië, Australië en de Verenigde Staten op de planken.

De Schotse actrice Elaine C. Smith gaat de rol van Boyle spelen, een verlegen vrouw van in de 40 jaar die vrijwilligerswerk doet voor de kerk. Ze werd in een klap beroemd toen ze in 2009 meedeed aan het tv-programma Britain's Got Talent. De musical over Boyle gaat I Dreamed a Dream heten, naar het nummer uit de musical Les Misérables dat ze zong bij haar auditie.

Boyle won het programma niet, maar groeide binnen de kortste keren uit tot een internationale ster. Boyle nam in 2009 haar eerste album op. I Dreamed a Dream bestormde de Britse en Amerikaanse hitlijsten en ging wereldwijd miljoenen keren over de toonbank.

Producent Michael Harrison vindt dat het levensverhaal van de inmiddels 50-jarige Boyle 'alle facetten van een sprookje heeft'. "Met de bonus dat het ook nog echt is gebeurd." De musical gaat in maart 2012 in Newcastle in première en daarna zes maanden toeren.


Zangeres Susan Boyle krijgt eigen musical (Foto: Novum)

Haedo sprint naar zege in Ster ZLM Toer

Juan José Haedo heeft vandaag de tweede rit in de Ster ZLM Toer gewonnen. De 30-jarige Argentijn van Saxo Bank was de sterkste in de massasprint in de straten van Schimmert. De Italiaan Giacomo Nizzolo (Leopard) kwam als tweede over de streep, voor Anthony Roux (FDJ) uit Frankrijk. De Duitser Patrick Gretsch blijft de leider in het klassement.

De etappe door het Limburgse heuvelland werd gekenmerkt door de nodige aanvallen. Geen enkele ontsnapping had echter succes. Ook een ultieme poging van Philippe Gilbert in de slotkilometer bracht de Belg utieindelijk geen overwinning.

Drugsbaas 'El Brad Pitt' gearresteerd

De Mexicaanse politie heeft woensdag een voormalige politieman gearresteerd die aan het hoofd zou staan van de gewapende tak van het gewelddadige Juarezkartel. De regering maakte donderdag bekend Marco Antonio Guzman, die zich achter onder meer de alias 'El Brad Pitt' verborg, te hebben aangehouden in de noordelijke grensstaat Chihuahua.

Guzman (34) is naar de Mexicaanse hoofdstad overgebracht en daar geboeid aan de pers getoond. De politie heeft bij de actie ook twee van zijn handlangers ingerekend. Guzman is volgens de politie schuldig aan de bomaanslag die woensdag een politieman en twee burgers doodde. Hij broedde volgens de politie mogelijk op een volgende aanslag en probeerde al nieuwe explosieven aan te kopen.

Voorts verdenkt de politie hem van betrokkenheid bij drugshandel in heel Chihuahua. De deelstaat aan de grens met de Verenigde Staten, waar 'moordhoofdstad van de wereld' Ciudad Juarez ligt, wordt geteisterd door drugsoorlogen. Alleen in 2010 werden al 3100 mensen vermoord.

Guzman verwierf zijn opvallende bijnaam toen hij, vermomd als toerist, de wacht hield voor het Juarezkartel. Bendeleden bespeurden een gelijkenis met het voorkomen van Brad Pitt in de actiefilm Spy Game en de schuilnaam beklijfde.


Drugsbaas 'El Brad Pitt' gearresteerd (Foto: Novum)

VARA en BNN stoppen fusiegesprekken

De omroepen VARA en BNN stoppen met hun gesprekken over een fusie. Ze zijn boos over de kabinetsplannen voor de publieke omroep. Dat hebben de twee omroepen vrijdag bekendgemaakt.

De omroepen vinden dat zij worden gestraft omdat ze bereid zijn over een fusie te praten. VARA en BNN krijgen straks volgens de kabinetsplannen samen evenveel budget en zendtijd als de EO, die niet met een andere omroep fuseert.

VARA en BNN zijn ook boos over de verhoging van het minimale lidmaatschapsgeld van 5,72 naar 15 euro. BNN-directeur Lucas Goes vreest dat jongeren massaal zullen opzeggen en dat het onmogelijk wordt voor BNN om veel nieuwe leden te werven.

De TROS wil met de leden bespreken of de voorgenomen fusie met de AVRO wel moet doorgaan. Ook de TROS betwijfelt of een fusie financieel aantrekkelijk genoeg is. De omroep heeft er ook bezwaar tegen de verhoging van de contributie. "Door vijftien euro te vragen is lid worden van een publieke omroep alleen nog maar weggelegd voor mensen met een dikke portemonnee", zegt TROS-directeur Peter Kuipers.

Ook de ouderenomroep MAX is boos over de verhoging van de contributie. Dat is voor veel ouderen te veel. "Hun mening telt blijkbaar niet mee voor deze minister. Zij sluit hiermee grote groepen van de samenleving uit", zegt MAX-directeur Jan Slagter.

Minister van Media Marja van Bijsterveldt (CDA) maakte vrijdag de kabinetsplannen voor de publieke omroep bekend. Veel omroepen moeten fuseren. Van de 21 die er nu zijn, mogen er acht overblijven. Met de plannen bezuinigt Van Bijsterveldt op termijn 200 miljoen euro per jaar.

Het lidmaatschapsgeld van omroepen moet volgens Van Bijsterveldt omhoog om ervoor te zorgen dat leden ook echt betrokken zijn bij 'hun' omroep.

Rotterdammer bekent waterleidingdiefstal op radio

Een man heeft vrijdagochtend op de radio bekend dat hij koperen waterleidingen in zijn flat in Rotterdam heeft gedemonteerd en verkocht. De politie kreeg lucht van het verhaal en gaat de man aanhouden.

De man vertelde op RTV Rijnmond dat hij de leidingen verkocht om eten voor zijn poezen en zichzelf te kunnen kopen. Per keer kreeg hij er rond de 40 euro voor. De man vertelde dat hij drie leidingen heeft gestolen. De buren in de deelgemeente Overschie hadden veel last van de man, omdat ze elke keer zonder water kwamen te zitten.

"Ik snap dat het vervelend is voor de buren, maar nood breekt wet", zei de man, die zich 'Duck' noemt. De Rotterdammer kan de politie snel verwachten. Wat er daarna met de man gebeurt, wordt door het Openbaar Ministerie besloten.

SEGA zoveelste hack-slachtoffer

Het wordt een beetje eentonig, maar er is weer een grote uitgever gehackt. Ditmaal is SEGA de ongelukkige waarbij personen zichzelf ongeauthoriseerde toegang hebben verschaft. Er zijn onder andere mailadressen, geboortedata en gecodeerde wachtwoorden ontvreemd. SEGA heeft de volgende mail rondgestuurd naar de getroffen users.

Dear SEGA Pass user,

As you may be aware, the SEGA Pass system has been offline since yesterday, Thursday 16 June.

Over the last 24 hours we have identified that unauthorised entry was gained to our SEGA Pass database.

We immediately took the appropriate action to protect our consumers’ data and isolate the location of the breach. We have launched an investigation into the extent of the breach of our public systems.

We have identified that a subset of SEGA Pass members emails addresses, dates of birth and encrypted passwords were obtained. To stress, none of the passwords obtained were stored in plain text.

Please note that no personal payment information was stored by SEGA as we use external payment providers, meaning your payment details were not at risk from this intrusion.

If you use the same login information for other websites and/or services as you do for SEGA Pass, you should change that information immediately.

We have also reset your password and all access to SEGA Pass has been temporarily suspended.

Additionally we recommend you please take extra caution if you should receive suspicious emails that ask for personal or sensitive information.

Therefore please do not attempt to login to SEGA Pass at present, we will communicate when the service becomes available.

We sincerely apologise for this incident and regret any inconvenience caused.

We are contacting all our members with these recommendations.

If you have any further questions please contact SEGA customer support on csescalations@sega.com

Bromfietser met hoofd op hek gespietst

Een 18-jarige bromfietser uit Harskamp is vrijdagochtend ernstig gewond geraakt, nadat hij met zijn hoofd werd gespietst op een hek. Het slachtoffer is met spoed naar het ziekenhuis gebracht. Zijn toestand is kritiek. Dat meldt de politie.

De man kwam op de kruising van de Westerhuisweg en Laageinderweg in Kootwijkerbroek in botsing met een auto. Door de klap werd hij van zijn brommer geslingerd en kwam op een van de spijlen van een hek terecht. De bromfietser had een helm op, maar werd via zijn hals gespietst en de spijl kwam er via zijn hoofd weer uit.

De 20-jarige automobilist uit Scherpenzeel is met de schrik vrijgekomen, maar wel door de politie aangehouden, omdat hij twee keer zo veel alcohol op had als is toegestaan. De politie doet onderzoek naar de oorzaak van het ongeval. Vermoedelijk verleende de automobilist geen voorrang aan de bromfietser.

Castro roemt seksuele voorlichting Nederland

De Nederlandse manier van seksuele voorlichting is een voorbeeld voor de rest van de wereld. Dat vindt Mariela Castro Espín, de dochter van de huidige Cubaanse president Raúl Castro. Ze wil het model graag in haar eigen land introduceren. Volgens haar kunnen de Cubanen veel leren van de Nederlandse manier van voorlichten.

Vooral de vroege seksuele voorlichting, vaak al op de basisschool, en de open manier waarop wordt gecommuniceerd over seks en het gebruik van voorbehoedsmiddelen wordt geroemd door Castro. "Dat model is heel goed te exporteren", zegt ze in een interview met de Wereldomroep. Castro is zelf directeur van het Cubaanse Centrum voor Seksuele Opvoeding.

Het model wordt in veel landen al toegepast. "In sommige landen zijn ze daar na aanvankelijke vooruitgang weer op teruggekomen. Maar in Nederland blijkt het een duurzame aanpak te zijn, dat zou ik in Cuba ook wel willen", aldus Castro.

Castro reist binnenkort af naar Nederland om met organisaties en de overheid te praten over de beste aanpak.

Red Hot Chili Peppers in oktober in Rotterdam

Red Hot Chili Peppers staat dit najaar in Ahoy. De Amerikaanse rockband kondigt vrijdag een Europese tournee aan en doet ook Nederland aan. De voorverkoop voor het concert op zondag 16 oktober gaat volgende week donderdag van start, maakt concertorganisator Mojo bekend.

Red Hot Chili Peppers trapt de Europese tournee begin oktober af in Duitsland. Na een aantal shows in Zweden en Denemarken is Nederland aan de beurt. De Amerikanen waren in 2007 voor het laatst te vinden op Hollandse bodem. Toen gaven ze een uitverkocht concert in het Nijmeegse Goffertpark.

De Europese toer vindt plaats in het kader van het nieuwe album I'm With You dat op 26 augustus verschijnt. In aanloop naar de langverwachte plaat, de opvolger van Stadium Arcadium uit 2006, wordt volgende maand een single uitgebracht. The Adventures of Raindance Maggi is vanaf half juli te horen.

Naast Duitsland, Zweden, Denemarken en Nederland doen de Peppers dit jaar ook Frankrijk, Oostenrijk, Italië, Zwitserland en Spanje aan. Vooralsnog geeft de rockband zestien shows in Europa, meer data worden binnenkort bekendgemaakt.


Red Hot Chili Peppers in oktober in Rotterdam (Foto: Novum)

Mysterie rond dode veulens Achterhoek

De dood van drie veulens in mei in de Achterhoek stelt de politie voor een raadsel. Twee veulens die in Lochem en Ruurlo werden gevonden leken niet te zijn mishandeld, terwijl een derde in het buitengebied van Lochem vermoedelijk dusdanig zwaar mishandeld was dat een arts het dier moest afmaken.

Het eerste veulen werd in mei in Lochem een paar dagen na de geboorte dood in een greppel gevonden. In Ruurlo werd een dood veulen op een gazon van een buurvrouw van het dier gevonden.

De politie probeert duidelijkheid te krijgen over wat er precies is gebeurd met de dieren en vraagt het publiek om tips.

OM slaat flater met vernietiging auto verdachte

De auto waarmee een man in september 2009 met hoge snelheid een tankstation langs de A27 ramde, is door een fout bij justitie vernietigd. Justitie bevestigt dat er 'iets is misgegaan' in de communicatie met de dienst Domeinen, waar het wrak van de auto was opgeslagen. Vrijdag verscheen de bestuurder in een pro-formazitting voor de rechter.

In het kader van het onderzoek heeft justitie de Saab van de verdachte al laten onderzoeken. De auto had vervolgens bewaard moeten blijven voor een contra-expertise, maar werd in de loop van vorig jaar vernietigd.

De verdediging had volgens een woordvoerder van het Openbaar Ministerie in 2009 aanvankelijk ook zo'n tegenonderzoek aangevraagd, maar uiteindelijk niet doorgezet. Desalniettemin had het voertuig bewaard moeten blijven. Ook de rechtbank kan een contra-expertise verlangen.

Bij het incident in 2009 ramde de nu 36-jarige verdachte met zijn Saab op hoge snelheid een auto waar een 24-jarige Israëliër in zat. Beide auto's belandden hierdoor in de shop van een Esso-tankstation langs de A27 ten noorden van Gorinchem. Daarbij kwam een 33-jarige Fransman om het leven die in de tankshop stond. Twee anderen raakten gewond. De bestuurder wordt verdacht van doodslag en meerdere pogingen tot doodslag.

De rechtbank heeft vrijdag bepaald dat de vernietiging van de auto voor nu geen gevolgen heeft voor de rechtszaak. De zaak wordt in september en oktober voortgezet.

Zwemverbod Almeerderstrand blijft van kracht

Bij het Almeerderstrand mag voorlopig nog niet gezwommen worden. Het zwemverbod blijft voor onbepaalde tijd van kracht, meldt de provincie Flevoland.

Controleurs van Rijkswaterstaat vinden nog regelmatig blauwalg op het strand. De gevonden algensoort is schadelijk voor mens en dier. Waar het goedje vandaan komt, is niet duidelijk. Rijkswaterstaat doet nog onderzoek naar de bron.

Ook op andere stranden rond het IJmeer en het Gooimeer golden de afgelopen maanden zwemverboden. Die zijn inmiddels opgeheven. Wel wordt nog iedere dag gecontroleerd op blauwalg. In april en mei stierven drie honden na een zwempartij in Muiden en Almere.

Opzettelijke gele kaart extra bestraft

Voetbalbond UEFA wil spelers die opzettelijk een gele kaart pakken om zo een onbelangrijke voetbalwedstrijd te missen aanpakken. In plaats van de gebruikelijke één wedstrijd schorsing moeten deze spelers twee wedstrijden toekijken en krijgen ze een forse boete, zo maakte de bond vandaag vanuit Nyon bekend.

In de afgelopen seizoenen kwam het steeds vaker voor dat spelers in de Champions League of de Europa League bewust een gele kaart pakten om zo voor de volgende wedstrijd geschorst te zijn. De boete van 20.000 euro deerde hen niet. Door de spelers een extra wedstrijd te schorsen hoopt de UEFA een einde aan deze praktijken te maken.

Wereldomroep geschokt door bezuiniging

De Wereldomroep is geschokt door de vrijdag gepresenteerde bezuinigingen van het kabinet. De organisatie raakt het leeuwendeel van zijn taken kwijt en vindt dat 'onbegrijpelijk en triest'.

De Wereldomroep mag zich alleen nog richten op het verspreiden van onafhankelijke informatie aan mensen in landen zonder vrije pers. Informatievoorziening aan Nederlanders in het buitenland is door internet niet langer nodig, vindt het kabinet. Ook vervalt de taak om een realistisch beeld van Nederland in het buitenland te creëren.

"Voor tientallen miljoenen mensen over de hele wereld is de Wereldomroep een belangrijke informatiebron en het journalistieke visitekaartje van Nederland. Gaat ons land nu echt weer achter de dijken?", vraagt hoofdredacteur Rik Rensen zich af. Oud-minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot, voorzitter van de raad van toezicht van de Wereldomroep, laat weten het kabinetsplan onbegrijpelijk te vinden.

De Wereldomroep krijgt nu ruim 45 miljoen euro per jaar. Dat geld wordt volledig geschrapt van de mediabegroting. Dat draagt bij aan de bezuinigingen van 200 miljoen euro per jaar op het mediabeleid. De Wereldomroep komt onder het ministerie van Buitenlandse Zaken te vallen. Hoeveel geld dat ministerie eraan wil uitgeven, is nog onduidelijk.

De journalistenvakbond NVJ noemt de bezuinigingen op de Wereldomroep 'ronduit schrijnend' en een 'enorme aderlating'. Ook de overige bezuinigingen op het mediabeleid zijn 'disproportioneel', vindt de NVJ.

Van der Duim naar halve finale Alkmaar

Tennisser Antal van der Duim is in Alkmaar doorgedrongen tot de halve finale van het futuretoernooi. De Fries was in zijn kwartfinale met 0-6, 6-2 en 6-3 te sterk voor de als vierde geplaatste Wit-Rus Sirhei Betau.

Van der Duim is momenteel de nummer 521 van de wereldranglijst. Hij heeft een wildcard ontvangen voor The Hague Open, het enige Challengertoernooi dat Nederland rijk is.

Tirza wint Portugese filmprijs

De Nederlandse speelfilm Tirza heeft op het filmfestival van Setubal in Portugal de Gouden Dolfijn gewonnen. Dat laat de woordvoerder van hoofdrolspeelster Sylvia Hoeks vrijdag weten. Het filmfestival concentreert zich op films uit landen die jaarlijks maximaal dertig films produceren. De Gouden Dolfijn is de hoofdprijs van het festival.

Hoeks is inmiddels een bekende van het festival. Vorig jaar won de actrice de Zilveren Dolfijn, de tweede prijs van het festival, voor haar hoofdrol in de Nederlandse speelfilm De Storm over de watersnoodramp van 1953.

Tirza, naar de gelijknamige roman van Arnon Grunberg, gaat over Jorgen Hofmeester, gespeeld door Gijs Scholten van Aschat, wiens dochter Tirza (Hoeks) wordt ontvoerd tijdens een vakantie in Namibië. Als hij naar Afrika afreist om haar te gaan zoeken, ontmoet hij de 9-jarige Kaisa die hem via haar bovennatuurlijke gave helpt zijn dochter te vinden. De vraag is of Tirza wel gevonden wil worden.


Tirza wint Portugese filmprijs (Foto: Novum)

Broer gedode voetballer mag proces thuis afwachten

De 28-jarige voetballer die betrokken was bij het schietincident op de Amsterdamse Spiegelgracht waarbij een teamgenoot om het leven kwam, mag thuis zijn proces afwachten. Dat heeft het gerechtshof in Amsterdam vrijdag bepaald.

De amateurvoetballer vierde het kampioenschap met zijn team van de Amstelveense club Rkavic. Een agent schoot de 31-jarige broer van de verdachte dood toen hij werd belaagd door enkele teamleden. De politieman sprak hen aan omdat ze een fiets zouden hebben gestolen. Bij de schermutseling probeerde een van de teamleden mogelijk het pistool van de agent af te pakken.

Het Openbaar Ministerie wilde dat de verdachte nog zeker dertig dagen langer werd vastgehouden en tekende beroep aan nadat de rechter dat had tegengehouden. Het hof is van mening dat er geen gevaar op herhaling is en de noodzaak om hem langer vast te houden in verband met het onderzoek niet nodig is. De man wordt verdacht van poging tot doodslag op de agent en openlijke geweldpleging.

Een 33-jarige andere verdachte werd al eerder op vrije voeten gesteld. Een ander 28-jarig teamlid dat bij het incident op 14 mei gewond raakte, zit nog wel vast. Hij is pas ontslagen uit het ziekenhuis. Maandag beslist de raadkamer of ook hij wordt vrijgelaten.

De Gendt blijft favorieten voor in Zwitserland

Thomas de Gendt heeft vrijdag de zevende etappe in de Ronde van Zwitserland gewonnen. De 24-jarige Belg van Vacansoleil kwam solo boven in Serfaus-Fiss-Ladis. Op ruim dertig seconden kwam de Luxemburger Andy Schleck (Leopard) als tweede aan. De Italiaan Damiano Cunego van Lampre behield de leiderstrui.

De Gendt sprong op 25 kilometer van de finish weg uit een kopgroep en hield stand in de slotklim. Hij bevestigde hiermee zijn goede vorm en zijn uitverkiezing voor de Tour de France die volgende maand begint. Schleck wil in deze ronde voor het geel gaan. De Luxemburger testte vandaag voor het eerst de benen en werd gelijk tweede en nam daarnaast de groene bergtrui over van Laurens ten Dam.

Raborenners Bauke Mollema en Steven Kruijswijk finishten met Cunego in de groep met favorieten. Kruijswijk deed nog wel een aanval op de gele trui, maar omdat de groep met Cunego het gat weer dichtreed bleef de Italiaan leider in het klassement met een voorsprong van 1.23 op Mollema en 1.36 op Kruijswijk. Morgen rijden de renners een vlakke rit, terwijl de ronde zondag afgesloten wordt met een tijdrit over 32 kilometer.

Huisbaas vindt zevenduizend xtc-pillen in plafond

Een Eindhovense huisbaas keek vrijdag vreemd op toen hij twee plastic zakken vol xtc-pillen aantrof in het systeemplafond in een van zijn huizen. In de zakken zaten in totaal 7450 pillen, meldt de politie.

De vondst werd gedaan in een pand aan de Tongelresestraat. De huisbaas heeft de pillen afgeleverd bij de politie. Waar de pillen vandaan komen, is niet duidelijk. De pillen worden vernietigd.

Woning verdachten zedenzaak geveild

Het appartement van het echtpaar Robert M. en Richard van O., verdachten in de Amsterdamse misbruikzaak, is vrijdag geveild. De hoogste bieder had er 130.000 euro voor over. De bank heeft nu drie dagen om te besluiten of dat bod hoog genoeg is. De notaris die over de veiling van de woning gaat, bevestigde vrijdag een bericht hierover van AT5.

De nieuwbouwwoning in Amsterdam Nieuw-West werd geveild omdat M. en Van O. niet meer aan hun hypotheekverplichtingen konden voldoen. Het echtpaar zit sinds vorig jaar december vast. De marktwaarde van het appartement was 210.000 euro.

Woning verdachten zedenzaak geveild
Woning verdachten zedenzaak geveild (Foto: ANP)

[Unicef] Dodig via Baghdatis naar finale

Ivan Dodig heeft de finale bereikt van het Unicef Open. De 26-jarige Kroaat was op het gras van Rosmalen met 7-6 (4) en 6-1 te sterk voor Marcos Baghdatis. Dodig neemt het in de eindstrijd op tegen Dmitry Tursunov uit Rusland, die de Belg Xavier Malisse met 6-3 en 7-6 (1) naar huis stuurde.

Baghdatis speelde niet slecht in het begin. De Cyprioot liet echter na de eerste set af te maken, waarna Dodig toesloeg in de tiebreak. Het verzet van Baghdatis was hierna gebroken en de Kroaat liep snel uit naar een 4-0 voorsprong. Op 5-1 maakte de nummer 42 van de wereld het af op de opslag van Baghdatis. Het is zijn eerste deelname in Rosmalen.

Baghdatis, de nummer twee van de plaatsinglijst in Rosmalen, kwam vandaag vanwege de aanhoudende regen al voor de tweede maal in actie. Eerder zette hij de Duitser Denis Gremelmayr eenvoudig opzij.


Dodig via Baghdatis naar finale Rosmalen (Foto: Novum)

Powned wil niet fuseren

De nieuwe omroep Powned is niet bereid om te fuseren met een van de gevestigde omroepen, zoals van het kabinet op termijn moet. Dat heeft oprichter Dominique Weesie vrijdag gezegd op Radio 1.

"We gaan sowieso niet fuseren", zei Weesie. Powned, voortgekomen uit het weblog Geenstijl, is het omroepbestel binnengekomen met de boodschap dat het allemaal anders moet in Hilversum. Het is volgens Weesie niet geloofwaardig om vervolgens met een gevestigde partij in zee te gaan.

Weesie zegt liever uit het publieke bestel te gaan. "Ik weet zeker dat commerciële partijen in de rij zullen staan om ons over te nemen."

Het kabinet maakte vrijdag bekend dat er van de huidige 21 omroepen acht mogen overblijven. De rest moet fuseren. Ook de nieuwe omroepen moeten op termijn aansluiting zoeken bij een van de gevestigde omroepen. De fusies moeten bijdragen aan een bezuiniging van 200 miljoen euro per jaar.

Jonathan Demme maakt animatiefilm van boek Eggers

Regisseur Jonathan Demme schrijft een scenario van het boek Zeitoun van Dave Eggers. De Oscarwinnaar voor Silence of the Lambs is van plan een animatiefilm te maken van de roman over een hulpverlener van de slachtoffers van orkaan Katrina in New Orleans. "Het is een geweldig boek", vertelde hij op het Aruba International Film Festival.

De 67-jarige Demme heeft een striptekenaar in de arm genomen om de animatiefilm vorm te geven. Demme werkt zijn ideeën voor Zeitoun momenteel uit. "Het boek is goed, maar de vraag is hoe gaat de animatiefilm eruit zien." De regisseur is bekend van films als Philadelphia en Rachel Getting Married. In 1992 won hij de Oscar voor beste regisseur, voor de film The Silence of the Lambs.

Het boek van Eggers gaat over de Syrisch-Amerikaanse Abdulrahman Zeitoun. Hij helpt de slachtoffers van de orkaan, maar wordt daarna beschuldigd van plunderen. Zeitoun verscheen in 2009, in datzelfde jaar nam Demme een optie op de filmrechten van het boek. De filmmaker hoopt zijn scenario deze zomer af te hebben en wil de animatiefilm ook gaan regisseren.


Jonathan Demme maakt animatiefilm van boek Eggers (Foto: Novum)

Annette Bening moeder in He Loves Me

Annette Bening heeft getekend voor haar volgende moederrol in het romantische drama He Loves Me. Dat schrijft het Amerikaanse filmtijdschrift Variety. De 53-jarige actrice was voor het laatst te zien als lesbische moeder in het komische drama The Kids Are All Right.

Benings filmzoon Calvin is een schrijver die geen woord op papier krijgt, omdat hij lijdt aan liefdesverdriet. Dat verandert als hij een verhaal schrijft over zijn droomvrouw, die daadwerkelijk tot leven komt en zijn vriendin wordt. Bening speelt Gertrude, een schilderes die ziet hoe haar zoon lijdt onder zijn eenzaamheid en blij is als hij de vriendin van zijn dromen 'ontmoet'. Ze maakt zich echter zorgen over de gespannen relatie die Calvin heeft met haar nieuwe man, zijn stiefvader.

Calvin wordt gespeeld door Paul Dano, bekend van het drama There Will Be Blood. Hij is vanaf 11 augustus in de Nederlandse bioscopen te zien naast Daniel Craig en Harrison Ford in de sciencefictionfilm Cowboys and Aliens. Calvins droomvriendin wordt gespeeld door Zoe Kazan, die ook in werkelijkheid een relatie met Dano heeft. Zij schreef tevens het scenario voor deze film.

He Loves Me gaat volgende maand in productie en wordt geregisseerd door het filmmakerskoppel Jonathan Dayton en Valerie Faris. Zij maakten eerder het komische drama Little Miss Sunshine, waarin Dano te zien was als zwijgzame zoon van het ontwrichte gezin.


Annette Bening moeder in He Loves Me (Foto: Novum)

Verdachten steekpartij communiefeest aangehouden

De politie heeft vrijdag twee mannen aangehouden die verdacht worden van betrokkenheid bij de steekpartij maandagnacht in Geldrop tijdens een communiefeest. Een 50-jarige man uit Heeze en zijn 26-jarige zoon zijn aangehouden in hun woning en in de cel gezet. Dat meldt de politie.

De politie heeft bij het doorzoeken van het huis van de twee materiaal in beslag genomen dat voor het onderzoek gebruikt kan worden. Wat voor materiaal dat is, is niet bekendgemaakt. De politie sluit meerdere aanhoudingen niet uit.

Maandagnacht ontstond op het communiefeest ruzie tussen twee groepen. Hierbij liepen vijf mensen een of meerdere steekwonden op. Alle gewonden zijn inmiddels ontslagen uit het ziekenhuis.

Binnen 3 jaar inburgeren of vertrekken

Volgens een voorstel waarmee het kabinet vrijdag heeft ingestemd, moeten immigranten binnen drie jaar slagen voor hun inburgeringsexamen. Zo niet, raken ze hun verblijfsvergunning kwijt.

Het voorstel vloeit voort uit het regeerakkoord, en volgt op de donderdag gepubliceerde Integratienota van minister Donner, waarin de waarden van de Nederlandse samenleving leidend worden geacht. Volgens het voorstel moeten immigranten hun inburgering zelf bekostigen. In plaats van het inburgeringsexamen, dat centraal wordt, kan ook worden gekozen voor het Staatsexamen Nederlands als Tweede Taal of een MBO-diploma.

Voor mensen die de kosten voor de inburgering niet kunnen betalen wordt een sociaal leenstelsel ingevoerd. Asielzoekers die niet binnen 3 jaar inburgeren hoeven het land niet te verlaten, maar krijgen een boete.

Wanneer de nieuwe inburgeringswet in werking treedt is nog niet duidelijk. Het voorstel moet nog voor advies aan de Raad van State worden voorgelegd, en vervolgens door de Tweede en de Eerste Kamer worden goedgekeurd.

Winslet en Brolin hoofdrollen in Labor Day

Kate Winslet en Josh Brolin hebben getekend voor de hoofdrollen in Labor Day. Dat schrijft het Amerikaanse tijdschrift Entertainment Weekly. Winslet speelt een eenzame, gescheiden moeder en Brolin een ontsnapte gevangene die bij haar onderduikt.

De film, onder regie van Jason Reitman, is een bewerking van het boek van Joyce Maynard uit 2009. Het verhaal speelt zich af in het rustieke New Hampshire van de jaren tachtig. De 13-jarige Henry woont samen met zijn net gescheiden en emotioneel geknakte moeder. Hij heeft geen vrienden en de hele zomervakantie kijkt hij alleen maar tv. Als op een dag, vlak voor de nationale feestdag Labor Day, een bloedende man hem om hulp vraagt, verandert zijn leven en dat van zijn moeder voorgoed.

Reitman, zoon van regisseur Ivan Reitman, is vooral bekend van de komedies Thank You For Smoking, Juno en Up in the Air. Zijn nieuwste film Young Adult, een komisch drama met Charlize Theron en Patrick Wilson, gaat ergens dit jaar in première. Een Nederlandse datum is niet bekend.

De opnames van Labor Day moeten volgend jaar in New England van start gaan. Ook van deze film is de premièredatum nog onbekend.


Winslet en Brolin hoofdrollen in Labor Day (Foto: Novum)

Duke Nukem op ťťn in NL

Het schietspel Duke Nukem Forever heeft de Nederlandse verkooptoptien veroverd. Respectievelijk bezetten de versies voor de Playstation 3, pc en Xbox 360 de eerste drie plaatsen. Dat blijkt uit gegevens van marktonderzoeksbureau GfK.

Het succes van het schietspel mag verrassend genoemd worden. Donderdag werd bekend dat de aandelen in moederbedrijf Take-Two Interactive met vijftien procent gezakt waren, mede doordat het schietspel gemiddeld ongeveer een vijf scoort in de ogen van critici. Duke Nukem Forever werd in 1997 aangekondigd en is nu een week in de winkel te vinden.

Een andere nieuwe binnenkomer in de lijst is The Legend of Zelda: Ocarina of Time 3D. Het avonturenspel voor de Nintendo 3DS is de eerste game voor de nieuwe draagbare spelcomputer die een plaats in de verkooptoptien weet te veroveren.

01. Duke Nukem Forever (Playstation 3)
02. Duke Nukem Forever (pc)
03. Duke Nukem Forever (Xbox 360)
04. Infamous 2 (Playstation 3)
05. L.A. Noire (Playstation 3)
06. De Sims 3: Levensweg (pc)
07. The Legend of Zelda: Ocarina of Time 3D (Nintendo 3DS)
08. Call of Duty: Black Ops (Playstation 3)
09. Wii Fit Plus (Nintendo Wii)
10. New Super Mario Bros (Nintendo Wii)

120 kilometer file door verstopt putje

Rond Antwerpen stond donderdag maar liefst 120 kilometer file. Naar verluidt zou deze massale verkeersopstopping gemakkelijk te voorkomen zijn geweest. Een verstopte put zou namelijk de oorzaak van de autopolonaise zijn geweest.

Wegens het aflopen van het contract, zijn de rioolputten niet gereinigd. "We zitten tussen twee contracten in en trachten nu een kleiner contract af te sluiten om die periode te overbruggen", laat de afdeling Wegen en Verkeer van de Belgische stad in een reactie weten. Hierdoor moest men in allerijl op zoek naar een noodoplossing waardoor de bewuste put aan de E17 veel te laat werd schoongemaakt.

"Het gaat om het laagst gelegen rioolputje voorbij de Kennedytunnel. Alle water stroomt ernaartoe", constateert Wegen en Verkeer nog. "We zoeken oplossingen om het water er beter te sturen."

Ruim 23 miljoen euro voor Europees kampioen

De winnaar van het Europees kampioenschap voetbal dat volgend jaar in Polen en Oekraïne wordt gehouden, ontvangt maximaal 23,5 miljoen euro aan prijzengeld. Dat maakte de Europese voetbalbond UEFA vandaag bekend. Winst in de finale alleen al laat de kassa voor circa 7,5 miljoen euro rinkelen.

Landen die de eindronde halen, ontvangen sowieso een bedrag van 8 miljoen euro. Een overwinning in de groepsfase levert één miljoen op, een gelijkspel een half miljoen. Het halen van de kwartfinale levert 2 miljoen op en nog eens 3 miljoen volgt wanneer de halve finale wordt bereikt. De verliezend finalist mag zich troosten met 4,5 miljoen euro.

Het totale prijzengeld van het EK ligt op circa 196 miljoen euro. Dat is 7 procent meer dan drie jaar geleden in Oostenrijk en Zwitserland, toen 184 miljoen euro werd uitgekeerd.

Massale uitrukking voor seksspelletje

De Engelse politie is deze week met groot materieel uitgerukt voor een vermeend misdrijf. Toen de tien patrouilles eenmaal ter plaatse waren, bleek een stelletje een bizar seksspelletje te hebben bedacht.

Tijdens het spel werd een vrouw vastgebonden aan een boom in een bos in Wokingham. Winkeliers die hiervan getuige waren, belden hierop de politie. Zij dachten namelijk dat hier sprake was van een misdrijf.

Hierop gingen agenten in groten getale op pad om poolshoogte te nemen. Eenmaal op de plaats delict aangekomen, bleken de twee seksvogels al lang te zijn gevlogen. Omdat de politie niet uitgaat van een misdrijf, zal er geen verder onderzoek worden verricht.

Munsterman stellig over komst Guidetti

John Guidetti 's komst naar Enschede leek rond, maar even later staken geruchten de kop op dat de Zweedse spits helemaal niet naar FC Twente zou komen.

Joop Munsterman maant de achterban tot kalmte. "Hij komt gewoon naar Enschede", aldus de voorzitter van FC Twente. De club is ervan overtuigd dat John Guidetti tijdens de voorbereiding op het nieuwe seizoen aansluit bij de selectie.

De negentienjarige Zweedse spits onderging twee weken geleden een medische keuring in Enschede en kwam vervolgens tot een akkoord over een vierjarig contract. Guidetti wilde de overeenkomst in Zweden nog even laten toetsen door juristen. Toen ging de geruchtenmolen draaien. Zo zou Guidetti hebben gesproken met Bologna.

FC Twente sabelt deze geruchten echter neer. "Hij komt gewoon naar Enschede", aldus Munsterman tegenover Voetbal International. "De geluiden dat hij naar een andere club zou gaan, komen van een voormalige zaakwaarnemer waarmee hij gebrouilleerd is. Twente en Guidetti zijn rond."

WRC 2 Rally aangekondigd

Black Bean Games heeft vandaag bevestigd dat FIA World Rally Championship 2 in oktober van dit jaar zal uitkomen. De game wordt momenteel ontwikkeld door Milestone en zal op PC, PS3 en Xbox 360 uitkomen. De game bevat alle rally-tracks en bekende coureurs uit het 2011 seizoen.

De game zal ook meer content krijgen in vergelijking met zijn voorganger. Zo zullen er 90 stages, 15 locaties en 25 verschillende weerseffecten zijn. Daarnaast zullen er negen auto-categorieën zijn vanaf de jaren '60 tot aan de huidige WRC-auto's. De verschillende modi in het spel zullen verbeterd zijn en er zal mogelijkheid zijn tot zestien man in de multiplayer.

Van Gelder laat NK turnen schieten

Yuri van Gelder zal komend weekend niet meedoen aan het NK turnen in Heerenveen. De ringenspecialist wil zich volledig gaan richten op zijn trainingen voor de kwalificaties van de WK later dit jaar in Tokyo.

"Op dit moment ben ik veel bezig met mijn sprong- en vloeroefeningen. Dit trekt een grote wissel op mijn trainingen. Ik heb daarom besloten om het NK Turnen aan mij voorbij te laten gaan," aldus Van Gelder.

[Unicef] Dokic naar finale

Jelena Dokic heeft de finale bereikt van het Unicef Open in Rosmalen. De 28-jarige Australische tennisster zag in de halve eindstrijd haar tegenstandster Romina Oprandi bij 6-4 en 2-0 opgeven.

Oprandi ging halverwege de eerste set onderuit en blesseerde zich daarbij aan haar pols. Tot aan twee keer toe werd ze aan de kwetsuur geholpen, maar nadat ze in de tweede set haar service inleverde gaf ze alsnog op.

Apogee biedt klassiekers aan in eigen store

De nieuwe online store van Apogee is online. In de store kunnen retro-gamers vele bekende Apogee-klassiekers downloaden zoals Duke Nukem 3D, Duke Nukem: Manhattan Project en packs bestaande uit verschillende games. Apogee was vooral in de begintijd van PC-gaming een erg succesvolle uitgever.

"Apogee fostered young development teams creating a global audience through its digital distribution platform," aldus Terry Nagy, Creative Officer bij Apogee. "Apogee will continue its tradition by providing a platform for new developers to access a global market...our online store being the first step in this direction."

De online store launcht met een speciaal Legacy Pack die voor $19,99 beschikbaar is. Dit pack bevat de games Duke Nukem 3D: Atomic Edition, Duke Nukem: Manhattan Project, Rise of the Triad: Dark War, Blake Stone: Aliens of Gold en Blake Stone: Planet Strike. Speciaal voor vaderdag kun je tot maandag 20 juni vijf dollar korting krijgen met de coupon code "Father". Als extra bonus krijg je ook nog eens Extreme Rise of the Triad en de soundtrack van Duke Nukem: Critical Mass kado. De games gaan los voor net geen zes dollar over de digitale toonbank. Of de online store nog uitgebreid zal gaan worden met andere Apogee-klassiekers zoals de Commander Keen-serie is nog onbekend. Je kunt de store vinden op www.apogeesoftware.com.

Guijt voor twee jaar naar Willem II

Willem II gaat de strijd om een terugkeer in de Eredvisie aan met Danny Guijt. De 30-jarige speler komt over van sc Cambuur en tekent in Tilburg een contract voor twee jaar. Dat meldt de Tilburgse voetbalvereniging op de officiële website.

"Danny is een zeer ervaren speler die al ruim 300 wedstrijden in de benen heeft. Hij is sterk in de duels en brengt diepgang en dynamiek op het middenveld", zo motiveert manager technische zaken Marc van Hintum de komst van de multifunctionele middenvelder.

Guijt speelde in het verleden vier jaar voor FC Oss en vier jaar voor RBC Roosendaal. Willem II versterkte zich eerder al met Hans Mulder, Donny de Groot, Robbie Haemhouts en Jeffrey van Nuland.

Recherche arresteert onderwereldbankiers

De nationale recherche heeft zeven mensen opgepakt die een bank runden voor de onderwereld. Dat heeft het Openbaar Ministerie vrijdag gemeld.

De 46-jarige hoofdverdachte, afkomstig uit Amsterdam, boekte in opdracht van 'tal van mensen' zwart geld over. Volgens het OM maakten de verdachten deel uit van een wereldwijd netwerk van ondergrondse bankiers en koeriers. Zij verzorgden grote transacties, vaak van meer dan een miljoen euro. De hoofdverdachte zou in Groot-Brittannië Britse ponden hebben gekocht van drugshandelaren.

Tijdens het onderzoek heeft de recherche herhaaldelijk grote hoeveelheden contant geld aangetroffen. Onder de achterbank van een auto trof de recherche 112.400 euro aan en onder een laag wasgoed in een plastic tas 321.300 euro. In een woning in Capelle aan den IJssel is meer dan een miljoen aan contanten gevonden.

Bij het illegaal bankieren maakte de hoofdverdachte vermoedelijk gebruik van een café en een pizza-afhaalcentrum in Amsterdam. Op zijn villa in Abcoude is beslag gelegd, net als op zijn tweede woning in Amsterdam.

De verdachten worden vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Rotterdam. Ze worden verdacht van witwassen en 'underground banking', meldt het OM. Naast de hoofdverdachte gaat het onder anderen om diens 41-jarige echtgenote. De verdachten komen uit Abcoude, Amsterdam en Rotterdam.


Recherche arresteert onderwereldbankiers (Foto: Novum)

Familie Carrey twijfelde aan pinguÔnfilm

Vrienden en familie van Jim Carrey twijfelden openlijk aan zijn keus voor de hoofdrol in Mr. Popper's Penguins. Ze vroegen zich hardop af of de kinderfilm met dansende pinguïns wel past bij zijn imago van snedige komiek en serieuze acteur. "Maar ik vind pinguïns gewoon heel tof", zegt Carrey.

"Mensen vroegen mij: je wilt rock-'n'-roll in je leven en dan kies je voor een film als deze? Maar ik heb gewoon mijn instinct en mijn voorliefde voor pinguïns gevolgd", legt de 49-jarige acteur uit. "Ik dacht simpelweg: ik houd van pinguïns, mensen houden van pinguïns, hier met dat contract."

In Mr. Popper's Penguins speelt Carrey de titelrol van Tom Popper, een man die zijn leven na zijn echtscheiding net weer een beetje op de rails heeft. Als hij van zijn vader een erfenis van zes pinguïns krijgt moet hij zijn leven, en vooral zijn huishouden, radicaal aanpassen. Uiteraard raakt hij steeds meer gehecht aan zijn opmerkelijke huisdieren.

Carrey staat bekend om de diversiteit van zijn films. Zo brak hij in 1994 door met het kolderieke The Mask, werd hij in 1998 getipt voor een Oscarnominatie voor zijn rol als de wereldvreemde Truman Burbank in The Truman Show en speelde hij het jaar erop de hoofdrol van Andy Kaufman in de tragische biografische film Man on the Moon.

"Het zou eigenlijk niet moeten kunnen dat een man die uit zijn kont heeft gepraat (in de beide Ace Ventura-films) ook in een film kan spelen geregisseerd door Peter Weir (The Truman Show) die filosofische onderwerpen behandelt als lak hebben aan kritiek en je hart blijven volgen", zegt Carrey. "Dat gebeurt vrijwel nooit."

De acteur legt uit dat hij in zijn nieuwste rol juist niet de vreemde eend in de bijt is, een dwaze man die met pinguïns samenwoont. "Ik speel iemand met wie iedereen zich kan identificeren, die zijn eigen dromen najaagt, maar ook wegloopt voor zijn gevoelens. Daarnaast geloof ik echt dat iedereen zich, net als Popper, laat beperken door wat hij zelf mogelijk acht. Met een film als deze maak ik geen harde komedie of een serieus drama, maar iets in het midden. Dan krijg ik het beste van beide."

Mr. Popper's Penguins draait vanaf 11 augustus in de Nederlandse bioscopen.


Familie Carrey twijfelde aan pinguïnfilm (Foto: Novum)

Doodgeschoten prostituee was Duitse

Het slachtoffer van een schietpartij maandag in een bordeel in Doetinchem is een 21-jarige Duitse prostituee. Dat heeft de politie vrijdag bekendgemaakt. Agenten kregen eerder geen familie van het slachtoffer te pakken, waardoor ze niet geïdentificeerd kon worden. De veronderstelde schutter zit nog vast.

De schietpartij vond maandag rond 19.15 uur plaats in Eroscentrum Escape aan de Roerstraat. Een 48-jarige man en een 51-jarige vrouw, beide uit Arnhem, werden twee uur later van de weg gehaald. De vrouw is sinds woensdag op vrije voeten, de man kreeg vrijdag te horen dat hij nog zeker twee weken in de cel blijft.

De politie wil nog geen mededelingen doen over het motief achter de schietpartij.

Nieuwe Harry Potter-trailer

Er is een nieuwe trailer vrijgegeven voor Harry Potter and the Deathly Hallows - Part 2. Dit is de laatste trailer voor deze film en meteen ook de laatste trailer van heel de Harry Potter-filmreeks.

De laatste Potter-film duurt ook het minst lang van allemaal. De lengte van de film zal ongeveer 130 minuten zijn, dit is 8 minuten korter dan de tot nu toe kortste Harry Potter-film. Het laatste deel in de reeks wordt 13 juli in de Nederlandse bioscopen verwacht.


Nieuwe trailer Harry Potter and the Deathly Hallows - Part 2

RBC-talent Nuytinck naar Excelsior

Excelsior Rotterdam heeft zich versterkt met Erwin Nuytinck. De 17-jarige middenvelder tekent op Woudestein een contract voor drie seizoenen.

Daarnaast verlengden de Rotterdammers het aflopende contract van Belgisch jeugdinternational Nayib Lagouireh met een seizoen, meldt de club. De 20-jarige aanvaller kwam afgelopen jaar dertig keer in actie voor Excelsior, voornamelijk als invaller.

Het slechtste van de E3 in 4 minuten

Hoogtepunten en dieptepunten, ze kunnen elkaar op de E3 vaak snel afwisselen. Er zijn genoeg artikelen en polls op het internet te vinden van wat de hoogtepunten van de beurs zijn. De dieptepunten worden vaak iets minder besproken maar zijn eigenlijk veel leuker om naar te kijken. In onderstaande video worden in iets minder dan vier minuten alle dieptepunten van de E3 2011 behandeld.

Compensatie voor Stop Awacs om Schinveld

De vereniging Stop Awacs krijgt tweehonderdduizend euro van het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Het geld is bedoeld als compensatie voor de gemaakte kosten voor de strijd van de vereniging tegen de kap van bomen in de bossen bij Schinveld voor een NAVO-vliegbasis net over de grens. Dat heeft voorzitter van de vereniging Jacques Fijnaut donderdagavond laten weten

In 2005 besloot toenmalig minister van VROM Sybilla Dekker (VVD) de kap van bomen in de Schinveldse bossen toe te staan. Ze wilde daarmee een 'obstakelvrije vliegroute' mogelijk maken ten westen van de start- en landingsbaan van de NAVO-vliegbasis Geilenkirchen. Van de basis maken vooral Awacs-toestellen gebruik.

De Raad van State verwees dit besluit vorig jaar april naar de prullenbak. In april werd al bekend dat de Limburgse gemeente Onderbanken een schadevergoeding van vierhonderdduizend euro van het rijk krijgt voor de gemaakte kosten in haar uiteindelijk succesvolle strijd.

De vereniging had bij het ministerie een claim ingediend voor een tegemoetkoming voor de gemaakte kosten voor acties van de vereniging in de strijd tegen de kap. Volgens Fijnaut lag er al eerder een overeenkomst van het rijk met de vereniging. Daarin stonden echter artikelen waardoor de mogelijkheden om verder te procederen werden ingeperkt, aldus de voorzitter. "Dat kon natuurlijk niet. Wij zijn er om de belangen van burgers te behartigen. Dus die artikelen wilden we eruit hebben en dat is gelukt."

Van het twintig hectare grote gebied is begin 2006 uiteindelijk zes hectare gekapt.

Ex-medewerkers moeten meewerken met NMa

Oud-medewerkers van bedrijven die door de Nederlandse Mededingingsautoriteit worden onderzocht, moeten voortaan meewerken met de NMa. Ze mogen zich niet meer beroepen op hun zwijgrecht. Dat is het gevolg van een recente uitspraak van de rechter, meldt de NMa vrijdag.

Twee mensen waren naar de rechter gestapt, omdat ze het niet eens waren met een boete die ze van de marktwaakhond hadden gekregen omdat ze hadden geweigerd mee te werken aan een onderzoek naar hun oud-werkgever. Ze beriepen zich op hun zwijgrecht. De rechter was het niet met hen eens.

Waarnemens voorzitter Henk Don van de NMa is 'zeer verheugd' met de uitspraak. "Informatie van mensen die bij een bedrijf werken of bij een bedrijf hebben gewerkt is belangrijk voor ons om adequaat te kunnen optreden als toezichthouder."

Binnenkort nieuwe Wii U-devkits

SEGA heeft in een interview met Eurogamer verteld dat ze in juni of juli nieuwe Wii U-devkits krijgen. Deze nieuwe kits geven een iets beter inzicht in welke hardware er nou gebruikt wordt voor Wii U. Het is op dit moment nog te vroeg om te zeggen hoe krachtig Wii U is in vergelijking met PS3 en Xbox 360.

"It's still a little early. There's another generation of prototype hardware coming out in June or July that's going to give us more information," aldus SEGA die Wii U nu al 'vrij krachtig' vinden. De eerste indrukken van SEGA zijn positief, Wii U is een goed platform om voor te ontwikkelen en de eerste prototypes liepen al vrij snel met 'next-gen' beelden.

"We've certainly found it easier to get prototypes up and running on next-gen definition visuals, so we're quite pleased with it. Given the fact that one of our graphics engineers ported something across very quickly I would say the answer to [having easily understandable architecture] has got to be yes."

SEGA en Gearbox' Aliens: Colonial Marines werd getoond op E3, maar de game is nog niet 100% bevestigd voor Wii U. SEGA is het wel van plan. Ze gaan per game bekijken welke game wel of niet voor Wii U gaat uitkomen.

"We would certainly consider Wii U in the mix, but every single game is green lit on an individual platform by platform consideration.

Simpelweg alles porten is niet zo gemakkelijk vanwege de unieke Wii U controller.

No, no we wouldn't [do that]. Clearly the new control mechanic allows some asymmetrical gameplay which we're quite excited about - to leverage that when we're looking to put any game on that system."

Seoul weigert Noord-Koreanen terug te sturen

De Zuid-Koreaanse regering weigert de negen Noord-Koreanen die zaterdag haar territoriale wateren binnendobberden terug te sturen. Noord-Korea eist dat zij onmiddellijk worden overgedragen, maar volgens de regering in Seoul hebben ze alle negen verklaard te willen overlopen.

De regering in het noordelijke Pyongyang reageerde nog niet op het besluit, maar de belangrijkste staatskrant in het noorden riep Seoul vrijdag op de 'confrontatiekoers los te laten' voor die tot 'zelfvernietiging' zou leiden. Pyongyang waarschuwde eerder dat als Zuid-Korea niet toegeeft, dat negatieve gevolgen zal hebben voor de betrekkingen tussen de beide buren.

De spanningen tussen de twee landen, formeel nog altijd in oorlog, zijn de laatste tijd weer opgelopen. Noord-Korea dreigde eerder deze maand zijn zuiderbuur aan te vallen nadat bekend was geworden dat Zuid-Koreaanse militairen foto's van Kim Jong Il en zijn familie als schietschijf gebruikten. Vrijdag verklaarde het regime in Pyongyang 'zich te ontdoen' van een kuuroord op noordelijk grondgebied dat door Zuid-Koreanen werd gedreven.

De Zuid-Koreanen, op hun beurt, beschuldigen hun noorderbuur van twee aanvallen die vorig jaar vijftig levens eisten. Seoul plaatste vervolgens vlakbij de gedemilitariseerde zone tussen de beide landen Amerikaanse raketten die Pyongyang binnen schootsafstand brengen, hoewel het leger dat ontkent.

De Verenigde Staten hebben vrijdag verklaard een nieuwe provocatie van Noord-Korea niet over hun kant te laten gaan. "We zullen dan met zwaardere multilaterale sancties antwoorden dan we deden na Noord-Koreaanse kernproeven in 2000."

Eerder dit jaar dreef een schip met 31 Noord-Koreanen de territoriale wateren van Zuid-Korea binnen. Vier van de opvarenden gaven toen aan niet terug te willen keren naar hun thuisland. Pyongyang was woedend en beschuldigde Zuid-Korea ervan de vier tegen hun wil vast te houden.


Seoul weigert Noord-Koreanen terug te sturen (Foto: Novum)

'Verruim recht op stichten school'

De mogelijkheden om een school te stichten zouden verruimd moeten worden. Vier hoogleraren adviseren om de beperking dat het stichten van een school voorbehouden is aan ouders die behoren tot een specifieke geloofsrichting te schrappen. Dat schrijven ze in een rapport gericht aan minister van Onderwijs Marja van Bijsterveldt (CDA).

Om het advies was gevraagd door de Tweede Kamer. Die wilde weten of de zogenoemde vrijheid van richting anders ingevuld kan worden. Nu is namelijk niet elke geloofsrichting toegestaan.

Volgens het rapport is zo'n andere invulling inderdaad mogelijk. Het in de grondwet vastgelegde begrip 'richting' hoeft volgens de opstellers niet per se als een geloofsrichting te worden geïnterpreteerd. Het kan ook gaan om een pedagogische grondslag waarop ouders een school willen stichten. Dat het begrip nu vooral religieus en levensbeschouwelijk wordt geïnterpreteerd schrijven ze toe aan de verzuiling. Als de overheid de maatregel volgt, kan dat gevolgen hebben voor met name kleine confessionele scholen. Die mogen nu nog openblijven als ze de laatste school in een dorp zijn met een bepaalde religieuze signatuur, ook als ze eigenlijk te weinig leerlingen hebben.

Een woordvoerder van de minister laat weten dat Van Bijsterveldt in februari of maart 2012 met een inhoudelijke reactie op het rapport komt.

Hoogste baas Greenpeace beklimt booreiland

De hoogste baas van milieuorganisatie Greenpeace, Kumi Naidoo, is vrijdag op een booreiland geklommen dat voor de westkust van Groenland ligt. Het is de derde poging van Greenpeace om de eigenaar van het platform, Cairn Energy, te dwingen de boringen in de Arctische wateren stop te zetten.

De actie van Naidoo heeft plaats ondanks dat een Nederlandse rechter de activisten vorige week had verboden in de buurt van het boorplatform te komen.

Volgens Greenpeace beklom Naidoo het platform vroeg in de ochtend. Hij eist van het oliebedrijf toezeggingen over de maatregelen die worden genomen als er een olielek ontstaat.

De Deense politie bevestigde dat 'een aantal mensen' het platform hebben beklommen.

Eerder deze maand werden twintig activisten van Greenpeace opgepakt nadat ze het platform hadden beklommen. Door de acties van Greenpeace werden de booractiviteiten korte tijd stilgelegd.

Soler in kunstmatige coma

Juan Mauricio Soler, die gisteren zwaar ten val kwam in de Ronde van Zwitserland, wordt vooralsnog in een kunstmatige coma gehouden. Dit heeft zijn ploeg Movistar laten weten.

De 26-jarige Colombiaan miste gisteren tijdens een afdaling een bocht en reed het publiek in. Vervolgens werd hij per helicopter naar het ziekenhuis vervoerd. Soler heeft bij zijn val een schedelbasisfractuur, een zwelling van de hersenen, longletsel en enkele breuken en blauwe plekken opgelopen.

Soler verblijft op de intensive care en wordt kunstmatig beademend. Arts Robert Kretsch zegt dat de toestand van de renner "stabiel is, al is de situatie ernstig".

[Unicef] Malisse, Baghdatis door

Xavier Malisse heeft bij het Unicef Open in Rosmalen de halve finales bereikt. De Belgische tennisser, als derde geplaatst, versloeg de Amerikaan Alex Bogomolov jr. met 6-2 en 6-4. De wedstrijd werd gisteren bij 6-2 en 4-3 wegens de regen gestaakt.

In de halve eindstrijd later vandaag moet de Belg het opnemen tegen de Rus Dmitri Tursunov, die zich met 6-3, 4-6 en 6-4 ontdeed van de Colombiaan Santiago Giraldo.

Ook Marcos Baghdatis bereikte vanmorgen de laatste vier. In de kwartfinales was hij met 6-1 en 6-0 veel te sterk voor de Duitser Denis Gremelmayer. Later vandaag moet de Cyprioot het in de halve eindstrijd opnemen tegen de Kroaat Ivan Dodig.

Nintendo versterkt beveiliging Britse site

Een internetoorlog lijkt losgebarsten doordat hackers de taak op zich hebben genomen de wereld te laten zien dat sommige bedrijven niet zorgvuldig genoeg met hun persoonlijke gegevens omspringen. Of je het eens bent met deze mensen of niet, zowel de bedrijven als de consument hebben er onder te lijden.

Zo ook Nintendo en zijn klanten. Nintendo UK heeft in verband met ‘a possible phishing threat’ hun beveiliging opgeschroefd.  Toch raadt het bedrijf aan dat je je wachtwoorden verandert. Gewoon voor de zekerheid…

Bepaalde gedeeltes van de site zijn de afgelopen week buiten bedrijf geweest. Nintendo blijft vaag over de reden, maar ze bevestigen wel dat er geen belangrijke gegevens buit zijn gemaakt. Volgens de site was er toch wel iets in gevaar geweest: “it does not hold any bank, credit card or address details, so this data is not at risk".

Al met al een vreemd verhaal, waar hopelijk geen verrassingen meer uit volgen!

Mexicaanse bendes tappen voor miljoenen olie af

Elke dag stelen steeds vindingrijker dieven zo'n honderd tankauto's aan olieproducten van het Mexicaanse staatsoliebedrijf. De dagelijkse diefstal van ongeveer twintigduizend vaten kostte Petroleos Mexicanos (Pemex) in de eerste vier maanden van 2011 250 miljoen dollar (177 miljoen euro).

Dat is volgens Pemex meer dan het bedrijf in heel 2010 aan dieven verloor. "Brandstofdiefstal is de laatste jaren toegenomen", zegt energieminister José Antonio Meade. "De bendes zijn steeds beter georganiseerd, opereren steeds geslepener en beschikken over de nieuwste technologie."

Mexicaanse drugskartels, die volgens de autoriteiten ook de oliediefstal beheersen, raken bedreven in het aftappen van de olie uit staatspijpleidingen. Dat is gevaarlijk en loopt nog regelmatig uit op explosies en branden.

Maar de oliedieven slagen steeds vaker, en weten bovendien de autoriteiten om de tuin te leiden. Zo vervangen ze de buitgemaakte olie door water en houden ze een tweede aftappunt achter de hand voor het geval het eerste wordt ontdekt.

Het grootste aantal oliediefstallen vindt volgens Pemex plaats in de noordelijke deelstaat Sinaloa, de bakermat van de drugsmaffia. Pemex heeft Amerikaanse bedrijven aangeklaagd voor het afnemen van gestolen olieproducten. De Mexicaanse regering overweegt oliedieven strenger te straffen.

Judoka Franssen loopt elleboogblessure op

Tijdens wereldbekerwedstrijden in Madrid, op 4 juni, heeft judoka Juul Franssen een ernstige blessure opgelopen. Een MRI scan maakte deze week duidelijk dat de voormalig Europees kampioen junioren de mediale band in haar elleboog heeft beschadigd.

Franssen: "Inmiddels is na onderzoek van de fysio gebleken dat de mediale band nog intact is, maar de band is zo sterk dat het een stuk van mijn bot heeft 'afgebroken'. Deelname aan de wereldkampioenschappen in Parijs, eind augustus, is daardoor van de baan. “De focus ligt nu op deelname aan de wereldbekerwedstrijden in het najaar, afhankelijk van hoe het herstel verloopt”, aldus bondscoach Marjolein van Unen.

De judoka in de klasse -57 kg stond in de Spaanse hoofdstad in de kwartfinale tegenover de Hongaarse Hedvig Karakas. Van Unen: “Juul was bezig met een sterke partij en had duidelijk de overhand. De Hongaarse werd wat paniekerig, probeerde een worp in te zetten terwijl ze de arm van Juul in een overstrekking hield. Een verboden handeling, waarvoor ze ook direct gediskwalificeerd werd. Juul had meteen heel veel pijn. Ze heeft daarna nog twee partijen gemaakt, maar haar linkerarm kon eigenlijk niets meer.”

Saudische vrouwen negeren rijverbod

Een aantal Saudische vrouwen heeft vrijdag het rijverbod voor vrouwen aan hun laars gelapt en is achter het stuur gekropen. Dat hebben actievoerders gezegd.

Volgens een van de activisten is een Saudische vrouw voor zonsopgang zonder problemen door de hoofdstad Riyad gereden. Op websites wordt gemeld dat ook andere vrouwen in de auto zijn gestapt.

De protestactie volgt op de arrestatie van een Saudische vrouw die autoreed en een filmpje van de rit op het internet plaatste. Ze werd negen dagen lang vastgehouden en vormde een inspiratiebron voor andere vrouwen die ook het rijverbod negeerden.

Het rijverbod voor vrouwen staat niet in de Saudische wet, maar vloeit voort uit edicten, ook wel fatwa's genoemd, die door geestelijken zijn uitgevaardigd. Ze beweren dat deze maatregel helpt bij het indammen van de ondeugd en de verleiding, omdat vrouwelijke bestuurders de vrijheid zouden hebben hun huizen te verlaten en omgang met mannen te hebben.


Saudische vrouwen negeren rijverbod (Foto: Novum)

Griekenland vervangt minister van FinanciŽn

De Griekse premier George Papandreou heeft vrijdag bij de herschikking van zijn kabinet minister van Financiën George Papaconstantinou vervangen door Evangelos Venizelos. De herschikking is onderdeel van een poging de wijdverbreide woede over de stevige bezuinigingen te dempen.

De benoeming van Venizelos, die in het vorige kabinet minister van Defensie was, werd vrijdag door een woordvoerder bekendgemaakt. Papaconstantinou schuift door naar het ministerie van Milieu.

De Griekse economie verkeert in zwaar weer en het land heeft bij het Internationaal Monetair Fonds en de Europese Unie moeten aankloppen voor een noodlening van 110 miljard euro. Voorwaarde voor deze lening is dat er stevig wordt bezuinigd op de overheidsuitgaven.

De 50-jarige Papaconstantinou leidde de onderhandelingen over de noodlening. Hoewel hij wordt gerespecteerd door zijn Europese collega's, kreeg hij felle kritiek van de Griekse bevolking en van andere ministers vanwege de strenge bezuinigingsmaatregelen. Daarnaast werd hij bekritiseerd omdat Griekenland een aantal fiscale doelen niet wist te realiseren, waardoor de uitbetaling van de noodlening in gevaar kwam.

Papaconstantinou en Papandreou hebben benadrukt dat Griekenland geen andere optie heeft dan strenge bezuinigingen. Als deze niet worden doorgevoerd, gaat het land ten onder aan de enorme schuldenlast. De Grieken zijn echter woedend en gaan al weken de straat op. Ook binnen de eigen socialistische Pasok-partij rommelt het. Twee parlementariërs gaven donderdag hun zetel op.

Papandreou heeft geprobeerd de rebellie te bezweren door met de oppositie overleg te voeren over een regering van nationale eenheid. Deze gesprekken zijn echter op niets uitgelopen. De herschikking van het kabinet was daarop zijn volgende stap. Papandreou wil nu het parlement vragen om het vertrouwen in de regering uit te spreken.


Griekse premier vervangt minister van financiën (Foto: Novum)

Vrouw overleden bij geweldsmisdrijf in Sneek

Een vrouw uit Sneek is vrijdagochtend in een woning omgekomen door een geweldsmisdrijf. Om wat voor misdrijf het gaat, is nog niet bekend. Het incident gebeurde aan de Partuurstraat in Sneek. De politie is bezig met sporenonderzoek.

De politie kreeg rond 04.30 uur een melding binnen dat in een woning iemand gewond zou zijn geraakt. Toen agenten in de woning kwamen, bleek het slachtoffer al te zijn overleden. Omdat de vrouw door geweld om het leven was gebracht, startte de politie meteen een groot onderzoek.

Direct na het incident vluchtte een man de woning uit en reed weg in een donkerblauwe auto. Het kenteken is bekend. De verdachte is een bekende van de politie.

Stroomstoring in centrum Utrecht

In het centrum van Utrecht hebben ongeveer vierduizend huishoudens en bedrijven tweeënhalf uur zonder stroom gezeten. De omgeving van de Oudegracht en de Mariaplaats werd even na 08.00 uur getroffen door een storing, meldt netbeheerder Stedin vrijdagochtend.

Volgens Stedin had iedereen in het gebied om 10.42 uur weer stroom. De oorzaak van de storing was waarschijnlijk een door kortsluiting ontploft kabelverbindingsstuk. Onderzoek moet daar duidelijkheid over geven.

Bij storingen wordt altijd voorrang gegeven aan het opnieuw aansluiten van klanten, zegt de woordvoerder. Pas daarna wordt gekeken waar het probleem zat.


Stroomstoring in centrum Utrecht (Foto: Novum)

Meer ouders melden zich in zedenzaak Amsterdam

In de Amsterdamse zedenzaak hebben tot nu de verontruste ouders van 139 kinderen zich gemeld. Of die ook allemaal seksueel zijn misbruikt, is nog onduidelijk. Dat meldde het Openbaar Ministerie vrijdag tijdens de tweede pro-formazitting. Hoofdverdachte Robert M. heeft inmiddels in 87 gevallen een bekentenis afgelegd. Hij zou ook seksuele hulpmiddelen als vibrators hebben gebruikt en kinderen daadwerkelijk zijn binnengedrongen.

De namen van alle 87 kinderen zijn bekend. 76 ouders of ouderparen hebben aangifte gedaan, elf niet. Het gaat in bijna alle gevallen om kinderen onder de 2,5 jaar, die soms tientallen keren zijn misbruikt. Van 35 kinderen is beeldmateriaal gevonden, dat met mensen over de hele wereld is gedeeld. Velen van hen zijn gearresteerd.

M.'s echtgenoot Richard van O. was volgens het OM mededader en van alles op de hoogte. Hun relatie was gebaseerd op het misbruik. Hij heeft onder meer glijmiddel en opnamemateriaal voor zijn man gekocht en hem naar oppasadressen gebracht en gehaald, waar M. kinderen misbruikte. Hij wenste hem dan veel succes. M. ging soms ook met kinderen van de crêches waar hij werkte overdag naar huis om ze te misbruiken.

Van O. heeft verklaard meer dan driehonderd dagen per jaar naar beelden van misbruik te hebben gekeken. Hij is een aantal keren weggegaan als zijn man thuis met een andere pedoseksueel een kind misbruikte. Hij zou wel een keer hebben gevraagd 'of het niet wat minder kon'. Maar de 27-jarige M. uit Letland zou hebben verklaard dat hij zichzelf niet meer in de hand had.

Hij kon het misbruik niet stoppen, heeft de 38-jarige Van O. verklaard. Hij zei dat hij zelfs niet wist wat te doen als M. een hele crêche zou hebben misbruikt. Van O. heeft M. in 2001 ontmoet via een pedochatsite. Toen hij hem naar Nederland haalde 'om leuke dingen te doen', wist hij dat M. was veroordeeld voor kinderporno. Hij heeft hem aan werk geholpen en een pedagogische opleiding voor hem betaald. Ook bracht Van O., die zei nog steeds veel van zijn man te houden, hem naar speeltuinen. Tegen Van O. hebben tientallen ouders aangifte gedaan.

In het dossier komen alleen de zaken waarover M. een bekentenis heeft afgelegd of bewijsmateriaal is gevonden. Dan gaat het om chats, foto's, videobeelden of verklaringen. De zaken die M. ontkent en waarin geen extra aanwijzingen zijn, komen niet in de tenlastelegging.

M. stelde in chatgesprekken met anderen voor samen kinderen tegen betaling te misbruiken. In een aantal gevallen is dit ook gebeurd. Zo heeft een man uit Amstelveen vijftig euro betaald voor een 'misbruiksessie'. Hij heeft bekend en zit vast. Een Engelsman, die vier kinderen met M. heeft misbruikt, is overleden. Een derde mogelijke medemisbruiker heeft in maart zelfmoord gepleegd.

Het onderzoek duurt nog enige maanden. Er moeten nog getuigen worden gehoord in Duitsland en de VS. Ook moeten de twee nog psychisch worden onderzocht in het PBC. M. gaat daar begin augustus heen, Van O. een paar weken eerder. De rapportages worden in november verwacht. De rechtbank verlengde hun voorarrest, mede vanwege de kans op herhaling.

De volgende procedurele zitting is op 14 september. Het einddossier is pas op zijn vroegst over zes maanden klaar. Dan moeten ook een kinderpsycholoog, -arts, en -psychiater hebben gerapporteerd over de effecten op de kinderen en hun ouders. In december wordt mogelijk een regiezitting gehouden. De twee echtelieden zitten dan een jaar vast.

Over Robert M. wordt een reportage gemaakt. In de zittingszaal hing daarom een tweede camera om de zaak te volgen. M. en zijn advocaten hebben aangegeven geen bezwaar te hebben tegen het maken van de beelden door de NCRV, waarop hij herkenbaar in beeld wordt gebracht.

Defibrillator op politiemotoren Haaglanden

De politie Haaglanden gaat ruim tachtig politiemotoren voorzien van een automatische externe defibrillator (AED). Op dit moment hebben alleen ambulances en politieauto's een AED bij zich, maar omdat motoragenten vaak als eersten ter plaatse zijn, heeft de politie besloten om ook motoren ermee uit te rusten.

De politie Haaglanden is erg blij met de uitbreiding. "De inzet van motorsurveillanten bij ongevallen en onwelwordingen neemt een steeds belangrijkere positie in. Vaak zijn zij als eerste ter plaatse. Het is goed dat zij dan ook over de juiste middelen beschikken."

Voordat de motoragenten de AED mogen gebruiken moeten ze een cursus volgen. Ook kan de agent voor gebruik instructies voor het apparaat beluisteren via een kleine ingebouwde speaker.

Haaglanden is niet het eerste politiekorps dat de AED op motoren plaatst. Limburg-Zuid en Groningen deden dit al eerder.

Chinese ambtenaren stalen 86 miljard

Duizenden corrupte Chinese ambtenaren hebben tussen halverwege de jaren negentig en 2008 bij elkaar meer dan 86 miljard euro gestolen. Met het geld zijn zij naar het buitenland gevlucht, met name naar de Verenigde Staten. Dat blijkt uit een rapport van de Chinese centrale bank.

In het rapport staat dat tussen de zestien- en achttienduizend ambtenaren rond de 800 miljard yuan uit China hebben gesmokkeld. Het geld werd naar de Verenigde Staten, Australië, Canada en Nederland gesmokkeld met behulp van buitenlandse bankrekeningen of via investeringen in bijvoorbeeld vastgoed. De diefstallen werden meestal afgeboekt als zakentransacties met bedrijven die daar speciaal voor waren opgericht.

China heeft de afgelopen jaren gepoogd de corruptie aan te pakken. De Chinese bevolking demonstreert geregeld tegen het nepotisme en het wordt gezien als een belangrijke bedreiging voor de politieke stabiliteit in het land. Desondanks tiert de corruptie welig. Een van de grootste corruptieschandalen had betrekking op een leider van de Communistische Partij in Shanghai. Hij werd in 2008 veroordeeld tot achttien jaar celstraf.

In het rapport adviseert de Chinese Volksbank om niet alleen de daders te straffen, maar ook de geldstromen te controleren en de methodes voor betalingen aan het buitenland te herzien.

Politie doet drugsvangst van 1,5 miljoen euro

Bij een grootschalig drugsonderzoek in Gelderland en Zeeland heeft de politie zo'n anderhalf miljoen euro aan verboden middelen gevonden. Ook is ruim vier ton aan contant geld in beslag genomen. Dat meldt het Openbaar Ministerie vrijdag.

De ontdekking werd al begin juni gedaan, maar nu kan het OM pas meer bekendmaken over de grootte van de vangst. Bij doorzoekingen stuitten agenten op vijftig kilo MDMA, waarmee zo'n vijfhonderdduizend xtc-pillen kunnen worden gemaakt. Ook werd een hennepkwekerij ontmanteld en werden acht vuurwapens, diverse productieapparaten, auto's en een motor in beslag genomen.

Drie mannen, een 44-jarige man uit Montferland, een 40-jarige man uit Velp en een 38-jarige man uit IJzendijke, werden aangehouden. De 44-jarige man wordt gezien als hoofdverdachte. Hij heeft vermoedelijk synthetische drugs laten maken en daar veel geld mee verdiend.

De politie startte een onderzoek naar aanleiding van een tip die in de zomer van 2010 binnenkwam. De drie verdachten blijven voorlopig vastzitten.

'Mysterieus Harry Potter-project is online game'

De mysterieuze Harry Potter-website die donderdag opdook, heeft te maken met een onaangekondigde videogame. Pottermore, de naam van de website, zou verwijzen naar een Harry Potter Multiplayer Online Roleplaying Experience. Het zou dus moeten gaan om een online rollenspel binnen het universum van Harry Potter, zo concludeert de gamewebsite Massively.

Warner Bros heeft de merknaam Pottermore geregistreerd. Pottermore zou volgens de beschrijving een online netwerk moeten worden waarbinnen meerdere gebruikers kunnen samenwerken en met elkaar kunnen communiceren. In 2008 werd de gamestudio Turbine Entertainment, bekend van Lord of the Rings Online, in verband gebracht met een online game rond tovenaarsleerling Harry Potter.

Donderdag werd bekend dat schrijfster J.K. Rowling bezig is met een nieuw project. Het zou niet gaan om een boek en bovendien zouden de werkzaamheden niet direct gerelateerd zijn aan Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2, de laatste Harry Potter-film die volgende maand uitkomt.

J.K. Rowling heeft eerder gezegd dat het 'hoogst onwaarschijnlijk' is dat er nog een werk over de tovenaarsleerling komt. Ze schreef in totaal zeven boeken over Harry Potter.


'Mysterieus Harry Potter-project is online game'

Bende van Oss opent Film Festival

De Bende van Oss opent het Nederlands Film Festival. De Nederlandse misdaadfilm, met in de hoofdrollen Sylvia Hoeks, Marcel Musters en Frank Lammers is op woensdag 21 september in Utrecht te zien.

De film van regisseur André van Duren is gebaseerd op historische feiten rond de bende van Oss, een bende die in de jaren dertig actief was in de Brabantse plaats. Van Duren regisseerde eerder onder meer de films Mariken en Kees de Jongen.

De nieuwe film wordt verteld vanuit het perspectief van Johanna van Heesch, gespeeld door Hoeks. Ze is met haar man Ties, een rol van de Vlaamse acteur Matthias Schoenaerts, verzeild geraakt in de bende uit Oss die bijna dagelijks in haar café bij elkaar komt. Musters speelt de bendeleider en Frank Lammers speelt een corrupte verzekeringsagent die Van Heesch probeert los te weken uit het criminele milieu.

De Bende van Oss is op het Nederlands Film Festival na de opening nog te zien in een aantal bioscoopzalen in Utrecht. Het filmfestival vindt plaats van 21 september tot en met 30 september en wordt voor de 31e keer gehouden. De openingsfilm is vanaf 29 september in heel Nederland in de bioscopen te zien.


Bende van Oss opent Film Festival (Foto: Novum)

Skoubo vertrekt bij Roda JC

Het huwelijk tussen Roda JC en Morten Skoubo lijkt voorbij. De Limburgse club kwam met de Deense spits niet tot een overeenkomst over een nieuwe verbintenis. De spits kwam de afgelopen twee jaar op huurbasis uit voor de ploeg uit Kerkrade.

Eind mei hadden zowel ploeg als speler de intentie uitgesproken om langer met elkaar door te gaan, maar tot een nieuwe verbintenis kwam het niet. De eisen van Skoubo waren niet haalbaar voor Roda JC.

De dertigjarige Skoubo werd de afgelopen twee seizoenen gehuurd van FC Utrecht, waar hij niet op een basisplaats kon rekenen. In Kerkrade bloeide hij aan de zijde van landgenoot Mads Junker weer op. Zijn contract in Utrecht loopt op 1 juli af en daardoor kan de spits transfervrij op zoek gaan naar een nieuw avontuur.

AZ geeft jeugdspitsen de kans in A-selectie

AZ ziet toekomst in Fernando Lewis en Kevin Luckassen. De twee jeugdspelers hebben een contract tot de zomer van 2013 getekend bij de club.

De spitsen krijgen in de voorbereiding op komend seizoen vier weken de kans om zich te bewijzen in de A-selectie van de Alkmaarders. Technisch directeur Earnest Stewart is blij dat het duo langer aan de club verbonden is. "Fernando is een creatieve aanvaller die veelal vanaf de zijkanten speelt. Hij heeft een goede individuele actie en kan een doelpunt maken", aldus Stewart over Lewis op de website van AZ.

Ook voor Luckassen ziet Stewart een mooie toekomst weggelegd. "Kevin is een fysiek sterke centrale spits. Hij heeft een krachtig lichaam en is moeilijk van de bal te krijgen. Kevin heeft net als Fernando aangetoond makkelijk een doelpunt te kunnen maken. We zijn blij dat we weer twee grote talenten uit de eigen jeugd hebben kunnen contracteren."

Lewis speelt sinds 2009 voor AZ. Daarvoor kwam hij uit voor Haarlem en Ajax. Ook Luckassen speelt sinds twee jaar in Alkmaar, hij kwam over van AFC.

'Agressie in games maakt gamers agressief'

Er is weer onderzoek gedaan naar geweld in games en de gevolgen daarvan. Gamers worden agressiever door veel games met actie en geweld te spelen. Daarnaast zouden emoties afgestompt worden. Dat stelt de Amerikaanse hoogleraar communicatiewetenschappen Brad Bushman volgens dagblad Spits.

Voor zijn onderzoek analyseerde Bushman 381 onderzoeken waaraan in totaal meer dan 130 duizend respondenten meededen. De onderzoeker concludeert dat gamers niet alleen agressiever worden, maar ook dat behulpzaamheid en empathie afnemen. Dit geldt voor zowel mannen als vrouwen.

Het is niet bekend welke onderzoeken Bushman gebruikt heeft. Amerikaans onderzoek uit 2010 wijst uit dat gewelddadige spellen jongeren helpen met stress om te gaan, terwijl Brits onderzoek aantoont dat spelers van voetbalspellen agressiever reageren dan die van schietspellen.

Kinect-camera officieel bruikbaar op pc

Softwareontwikkelaars kunnen aan de slag met de productie van Kinect-spellen voor pc. Microsoft heeft namelijk het softwareproductiepakket van de bewegingsgevoelige camera vrij aangeboden op de eigen website. Dat schrijft het gamevakblad Develop.

Het softwarepakket maakt het mogelijk de verschillende functies van Kinect te gebruiken. Het meten van diepte en registreren van bewegingen en herkennen van stemmen zijn enkele van de beschikbare functies die softwareontwikkelaars kunnen gebruiken.

Microsoft belooft dat het softwareproductiepakket gemakkelijk te installeren is. Bovendien levert de softwaregigant honderden pagina's aan documentatie mee om ontwikkelaars op weg te helpen. Op dit moment gaat het volgens de softwarereus nog om een testfase.

Zolderkamerontwikkelaars zijn sinds begin november, toen Kinect voor Xbox 360 op de markt kwam, aan het knutselen met de camera. Met behulp van meerdere camera's is het bijvoorbeeld mogelijk een hele kamer driedimensionaal in beeld te brengen. Op de Amerikaanse universiteit MIT hebben studenten software ontwikkeld waarmee de bewegingen van elke vinger herkend kunnen worden.

Super Mario 3D keert terug naar de basis

De volgende game rond Super Mario grijpt terug op de beginselen van de serie. Super Mario 3D voor de Nintendo 3DS krijgt kortere levels, wordt een sneller spel en biedt meer uitdaging dan zijn voorgangers op de Nintendo Wii. Dat zegt gamedesigner Yoshiaki Koizumi van Nintendo in een interview met de website Gamespot.

Volgens de Japanse gamedesigner draait een klassieke Mario-game om korte levels met een hoog tempo waarbinnen de speler geen fouten mag maken. "Sinds Super Mario 64 zijn de spellen langzamer geworden en draait het meer om het ontdekken van de spelwereld", zegt Koizumi tegen de website.

Super Mario 3D komt rond de feestdagen op de markt voor de Nintendo 3DS. Of er nog een Mario-game voor de Wii komt, en of deze dan ook teruggrijpt op de beginselen van de Mario-reeks, is niet bekend. Een Wii U-versie van de besnorde loodgieter lijkt voor de hand te liggen, maar is nog niet aangekondigd door Nintendo.

GereÔncarneerde hond moet dood

In Jeruzalem is een hond ter dood veroordeeld. De viervoeter moet worden gestenigd omdat hij volgens de rechter de reïncarnatie is van een gehate advocaat.

Enkele weken geleden kwam een grote hond de joodse rechtbank binnen gewandeld. Het beest maakte de bezoekers bang en weigerde weg te gaan.

Ineens herinnerde een van de rechters zich een geval van 20 jaar geleden. Een bekende advocaat had destijds de rechtbank beledigd. Enkele rechters spraken hierop een vloek over de advocaat uit. Zijn geest zou overgaan naar het lichaam van een hond, een onrein dier volgens de Joden. Enige jaren geleden is de strafpleiter inderdaad overleden.

Een van de rechters, die zich nog steeds op zijn pik voelde getrapt, veroordeelde de hond tot de doodstraf door steniging. De buurtkinderen werden aangewezen als beul; zij mochten het arme beest doodgooien. De hond wist echter aan zijn belagers te ontsnappen.

Het hoofd van de rechtbank heeft ontkend dat is bevolen tot steniging van de hond. Een manager van de rechtbank heeft de uitspraak echter bevestigd. "De straf werd opgelegd door de rechtbank als gevolg van het verdriet dat hij had veroorzaakt aan het hof", luidt diens verklaring. "Ze hebben geen officiële uitspraak gedaan, maar de kinderen bevolen stenen naar de hond te gooien om hem weg te jagen."

[WBD] Herhaling Isner-Mahut, Haase loot Riba

Vandaag werd de loting voor de eerste ronde van Wimbledon verricht. Robin Haase, op dit moment de enige Nederlandse deelnemer in het mannentoernooi, neemt het in de openingsronde op tegen de Spaanse tennisser Pere Riba. Verder valt vooral het affiche tussen John Isner en Nicolas Mahut op. Zij zorgden vorig jaar voor een spectaculair duel.

Haase treft in Riba de nummer 65 van de wereld. De Spanjaard wist op Wimbledon nog nooit de eerste ronde te halen. Beide tennissers stonden tweemaal eerder tegenover elkaar. Zowel Haase als Riba wist één ontmoeting te winnen. Mocht Haase winnen, dan wacht in de tweede ronde een ontmoeting met Radek Štěpánek of de als 21e geplaatste Fernando Verdasco. Op dit moment is Haase de enige landgenoot die meedoet aan Wimbledon. Igor Sijsling probeert zich via de kwalificaties nog te plaatsen voor het hoofdtoernooi.

Titelverdediger Rafael Nadal zal in de eerste ronde aantreden tegen Michael Russel. De Amerikaan is op dit moment de nummer 91 van de wereld en wist slechts eenmaal de tweede ronde van het grastoernooi te halen. Roger Federer, als derde geplaatst, treft overigens in de openingsrondede nummer zestig van de ranglijst Mikhail Kukushkin. Nadal en Federer kunnen elkaar pas in de finale tegenkomen.

Publiekslieveling en favoriet Andy Murray, als vierde geplaatst, speelt in zijn eerste partij tegen de Spanjaard Daniel Gimeno Traver, nummer 56 van de wereld. Een andere favoriet, de als tweede geplaatste Novak Djokovic, kruist de degens met Jérémy Chardy. Hij staat op dit moment 52e op de wereldranglijst.

Meest opvallende affiche in de eerste ronde is ongetwijfeld de ontmoeting tussen John Isner en Nicolas Mahut. De twee tennissers stonden vorig jaar ook tegenover elkaar op Wimbledon en wisten destijds de langste partij ooit op de baan te brengen. De partij duurde ruim elf uur. Isner won uiteindelijk met 4-6, 6-3, 7-6 (7), 6-7 (3) en 70-68. De fans op Wimbledon zijn dus bij deze gewaarschuwd voor een lang partijtje tennis.

De machtsstrijd in Bioshock Infinite

We weten al veel over Bioshock Infinite, maar wat is het verhaal erachter? De zwevende stad Columbia was een creatie van de Amerikaanse overheid, dat als een bewijs van hun kunde naar alle uithoeken van de wereld kon vliegen. Maar in Columbia ontstond een machtsstrijd tussen twee groepen: The Founders, en Vox Populi.

Lees binnenkort een impressie van de E3-demonstratie, hier op FOK!games. Bioshock Infinite moet ergens in 2012 uitkomen.

Mass Effect 3: Shepard wordt vrouwelijker

In de Mass Effect-serie speel je met Shepard. Of dit een man of een vrouw is, mag je helemaal zelf bepalen. Toch wordt Shepard in trailers, reclamespotjes en ander marketingsmateriaal altijd afgebeeld als een man. Dit gaat voor Mass Effect 3 veranderen.

BioWares Director of Marketing David Silverman heeft op Twitter laten weten dat ze bezig zijn om een vrouwelijke Shepard te gebruiken als marketinginstrument. Hij spreekt specifiek over een trailer waarin we de vrouwelijke vorm van Shepard kunnen aanschouwen.

"There will be a trailer. We actually had a meeting on her yesterday. We are working on the look now.

Straks zal onderstaand screenshot er wel eens heel anders uit kunnen gaan zien. Mass Effect 3 verschijnt in maart 2012 voor PlayStation 3 en Xbox 360.

Mass Effect 3

Fatima Moreira de Melo wil milf worden

Als het aan Fatima Moreira de Melo en Raemon Sluiter ligt duurt het niet lang meer voor ze achter een kinderwagen lopen. De twee ex-topsporters willen graag een gezin. "Wij denken aan volgend jaar", onthult Moreira de Melo in een interview met het AD.

Ook Sluiter ziet nageslacht wel zitten. "Ik ben helemaal lijp van baby's. Na een bizar zware tijd waarin alles draaide om de dood, voelt het alsof de tijd voor kinderen nu is aangebroken." Sluiters nichtje Luna stierf in 2008 op 4-jarige leeftijd aan de gevolgen van een hersentumor, wat er bij de 33-jarige oud-tennisser flink inhakte. "Ik was volledig doorgedraaid en depressief."

Met de hulp van Moreira de Melo, 'mijn rots in de branding', kwam Sluiter er weer bovenop. "Gelukkig kan ik eindelijk eens zeggen: ik heb een goed jaar achter de rug", blikt Sluiter terug. "Ik kan weer genieten van het leven."

Hoewel Sluiter en Moreira de Melo graag kinderen willen, zijn er nog geen concrete trouwplannen. "Uiteraard hebben we het vaak over trouwen", zegt de 32-jarige ex-hockeyster. "Maar daar zijn nog geen concrete plannen voor. Als ik met iemand trouw, dan is het met hem."


Geniet nog maar even van dit filmpje...

Sauber verdedigt keuze voor De la Rosa

Pedro de la Rosa reed afgelopen weekend voor Sauber de Grand Prix van Canada. Sergio Pérez was na een zware crash in Monaco namelijk nog niet helemaal hersteld, waarna Sauber ervoor koos om de Spanjaard in de bolide te zetten.

De la Rosa werd halverwege het vorige seizoen nog door het team aan de kant gezet, maar mocht in Canada weer in een bolide plaatsnemen. De keuze van Peter Sauber zorgde wel voor de nodige vraagtekens, aangezien Esteban Gutiérrez normaal gesproken de reservecoureur bij Sauber is.

De Mexicaan reageerde uiteraard teleurgesteld, maar Sauber had een goede reden voor zijn keuze. "Ik begrijp de vragen die ons worden gesteld, maar een klein beetje verder denken en zo vreemd is het in mijn ogen niet meer. We zijn verantwoordelijk voor Esteban, hij heeft een contract bij ons. Het is belangrijk om hem aan de Formule 1 te laten wennen."

De teambaas wilde Guttiérrez namelijk niet direct voor de leeuwen gooien. "Het zou nergens op slaan om hem zonder gedegen voorbereiding achter het stuur te laten plaatsnemen. Ik vind het belangrijker dat Esteban het goed doet in de GP2 Series, die klasse is al zwaar genoeg."

Het is dus niet ondenkbaar dat De la Rosa, afhankelijk van de situatie van Pérez, in Valencia opnieuw achter het stuur van de Sauber-auto zal plaatsnemen. De verwachting is echter dat de Mexicaan in Spanje weer terug zal keren.

Uitgebreide Tales of Xillia-beelden

Er is een uitgebreide video verschenen met Tales of Xillia-gameplaybeelden. De video duurt ongeveer een minuut of vijf en is hieronder te bekijken. Tales of Xillia is de nieuwste telg in de RPG-reeks van Bandai Namco en verschijnt eind dit jaar in Japan. De game komt nog niet naar het Westen.

In het eerste gedeelte van de video zien we verschillende personages door verschillende locaties lopen. Tussendoor krijg je opmerkingen van je party members te zien en horen en je ziet de interactie die mogelijk is met bepaalde rotsen waar je op kunt klimmen.

Langzaam gaan de beelden over in scènes uit de gevechten met monsters. Zoals altijd is dit een kleurrijke aangelegenheid. De gevechten laten ook de combo-aanvallen zien die je met twee personages kunt uitvoeren. De video eindigt met de welbekende skits, korte gesprekken tussen de personages tijdens de game.

Concert: Grace Jones - The Hague Jazz

Dit weekend zal in en rondom het Kyocera-stadion (beter bekend als het stadion van ADO Den Haag) voor de zesde keer The Hague Jazz plaatsvinden. Dit muziekfestival is min of meer in het leven geroepen als vervanger voor het roemruchte North Sea Jazz Festival, dat sinds 2006 in Rotterdam wordt gehouden en niet meer in de Hofstad. Afgelopen woensdagavond was de kickoff met een optreden van de excentrieke Grace Jones. Natuurlijk was FOK! erbij. Hierbij review, klik hier voor volledige fotoreportage van Erik van 't Hof.

Tomb Raider krijgt ambitieus vechtsysteem

Op de E3 werden wij, en veel gamers met ons, erg warm van de Tomb Raider-trailer. Toch werden sommigen al snel afgekoeld toen tijdens een demo alleen maar quick-time events te zien waren tijdens de gevechten met vijanden. Volgens Karl Stewart hoeven we ons echter geen zorgen te maken.

Het vechten in de game nemen ze erg serieus. Ze zijn op dit moment druk bezig met een nieuw combat-systeem dat, naar eigen zeggen, erg ambitieus is. Wat er precies zo ambitieus is aan het vechtsysteem wordt nog niet verklapt.

“Combat is very, very dear to our hearts. We have built an entirely new combat team at the studio to work on it. It is very competitive. Combat is ambitious. It was ambitious when I first saw it and now it just feels natural to the game.”

In de game zullen we Lara zien voordat ze stoer wordt waardoor het vechten anders wordt aangepakt. Zo zullen de pistolen, waar ze in de vorige games goed mee overweg kon, worden geïntroduceerd. Ze proberen hier een emotionele lading aan te geven aangezien ze van haar mentor Roth zijn geweest.

“We use that in a very psychological way. She loves Roth. She’s known him since she was very young. She knows she has to save him.”

Tomb Raider zal in 2012 verschijnen voor PlayStation 3 en Xbox 360. De game is een reboot van de serie en zal een stuk donkerder zijn dan de vorige delen.

Tomb Raider

Thomas Acda: Ik ben geen homobasher

Thomas Acda heeft in de VARAgids duidelijk gemaakt wat hij van het relletje vond naar aanleiding van zijn grap 'Peter van der Vorst vind ik een hele foute homo'. De media haalden de quote uit het satirische programma Dit Was Het Nieuws.

Acda: "Dan gaat zo'n SBS-journalistje Peter bellen en zegt: 'Heb je het gezien wat hij over jou heeft gezegd? Dat kan toch niet.' En dan wordt Jan de Hoop gebeld en gevraagd wat hij er van vindt en die roept dan dat het echt niet kan. Ik ben 44 jaar en ineens ben ik een homobasher, rot op. Ze verzinnen het alleen maar om Patty Brard aan het werk te houden."

[Premier League] Swansea opent tegen Manchester City

Swansea City debuteert komend seizoen in de Engelse Premier League. De Engelse ploeg, waar onze landgenoten Dorus de Vries en Ferry Bodde onder contract staan, starten op de eerste speeldag direct tegen ploeg van formaat; Manchester City.

Via de play-offs wist Swansea City zich als laatste bij de twintig ploegen te scharen die volgend seizoen voor de landstitel in de Premier League gaan strijden. Martin Jol, de kersverse manager van Fulham, start met een thuiswedstrijd tegen Aston Villa.

Titelkandidaat Arsenal wacht direct een zware competitiestart. De formatie van trainer Arsène Wenger start met de lastige uitwedstrijd bij Newcastle United. Vervolgens staat Liverpool-thuis en Manchester United-uit op het programma.

Ook landskampioen Manchester United mag direct vol aan de bak. De ploeg start met een uitwedstrijd bij West Bromwich Albion. Vervolgens treft het team van Sir Alex Ferguson in eigen huis Tottenham Hotspur en Arsenal.

Button wil geen meerjarig contract bij McLaren

Jenson Button heeft laten weten geen interesse meer te hebben om ergens een contract voor meerdere seizoenen te tekenen. Sebastian Vettel en Fernando Alonso kozen er dit jaar juist wel voor om bij hun werkgevers een meerjarig contract te ondertekenen.

Button, die afgelopen weekend in een spectaculaire Grand Prix van Canada de overwinning greep, liet tegenover Blick weten: "Ik heb geen trek in een contract voor de lange termijn, want wie weet hoe ik mij over een paar jaar voel."

"Ik heb nog geen gesprekken gehad  over mijn toekomst. McLaren heeft een optie op mij voor volgend seizoen. Wat er daarna gebeurt, weet ik nog niet. Andere coureurs aarzelen er niet over om hun handtekening onder een meerjarig contract te zetten, maar ik houd mijn toekomst graag open", aldus de Britse coureur van McLaren.

Gebrselassie naar marathon van Berlijn

Haile Gebrselassie wil in september aan de start van de marathon in Berlijn verschijnen. De tweevoudig wereldkampioen hoopt tijdens dit evenement de olympische limiet voor Londen 2012 te lopen.

"Ik houd van de marathon van Berlijn," liet Gebrselassie, die de marathon van Berlijn in 2006 tot en met 2010 op zijn naam schreef, in een reactie weten. "Het publiek is fantastisch en op een goede dag is op het snelle parcours vanalles mogelijk."

Gebrselassie verraste in november de gehele wereld door tijdens de marathon van New York op te geven. Niet veel later gaf de Ethiopiër zelfs aan zijn actieve carrière als atleet te beëindigen. De 38-jarige sporter kwam echter terug op dat besluit en wil zijn loopbaan nu in de Engelse hoofdstad, waar in 2012 de Olympische Spelen worden gehouden, afsluiten.

'Man Robert M. hielp actief bij misbruik'

Richard van O. (38) heeft zijn echtgenoot Robert Mikelsons, hoofdverdachte in de Amsterdamse misbruikzaak, actief geholpen bij het misbruiken van kinderen. Dat zei justitie vrijdag tijdens een pro-formazitting in de zaak tegen Van O.

Van O. zou glijmiddel hebben gekocht voor zijn man en speciale zakjes waarin hij dat kon meenemen naar oppasadressen en de crèches waar hij werkte. Ook bracht hij Mikelsons vaak naar oppasadressen, terwijl hij wist dat hij daar kinderen zou misbruiken. Verder zou Van O. zijn echtgenoot hebben geholpen met het vinden van werk op kinderdagverblijven of als oppas.

'Man Robert M. hielp actief bij misbruik'
'Man Robert M. hielp actief bij misbruik' (Foto: ANP)

[WBD] Na Li ziet opnieuw kansen

Na Li, de Chinese tennister die afgelopen maand Roland Garros wist te winnen, is vol vertrouwen voor het volgende grand-slamtoernooi; Wimbledon. Ze ziet opnieuw kansen om voor een eindoverwinning in een grand-slamtoernooi te gaan.

"Het is een grastoernooi en je kan niet zeggen dat ik de laatste twee Grand Slams slecht heb gespeeld. Dus natuurlijk krijg ik een goed resultaat op Wimbledon", aldus de Chinese. Li wist op Wimbledon tweemaal de kwartfinales te behalen. Dit jaar zal ze als grote favoriete deelnemen aan het grastoernooi.

Naar eigen zeggen zal ze dit jaar weinig te duchten hebben van Serena Williams. De Amerikaanse wist Li vorig jaar nog uit te schakelen. Net als haar zus Venus Williams, is Serena net terug van een lange blessureperiode.

Kim Clijsters ontbreekt dit jaar op Wimbledon. De Belgische heeft zich met een blessure afgemeld. Daardoor worden de kansen voor Li alleen maar groter om succes te boeken. "Ik heb mijn eerste Grand Slam doorbraak op Wimbledon gehad en ik weet hoe ik op gras moet spelen", aldus de Chinese tennister.

Duels Jupiler League naar vast tijdstip

Komend seizoen starten alle duels in de Jupiler League om 20:00 uur. In de afgelopen voetbaljaargang begonnen wedstrijden, die op maandag of vrijdag werden gespeeld, ook nog wel eens om 18:45 uur of 20:45 uur. Dat is vanaf nu dus verleden tijd.

Patrick Brand, directeur van de Coörperatie Eerste Divisie, is blij met deze wijziging. "Met deze programmering wordt de competitie van de Jupiler League weer een vaste waarde in de agenda. Vanaf het nieuwe seizoen is het altijd op vrijdag en maandag om acht uur tijd voor de Jupiler League."

Daarnaast liet Brand ook weten dat de aanpassing van de aanvangstijden op initiatief van de fans, sponsoren en businessclubleden van alle clubs is ingevoerd. Zij dienden namelijk het verzoek in.

KNVB: "FIFA verzaakt plicht"

De KNVB is slecht te spreken over de manier waarop de wereldvoetbalbond FIFA de bidprocedures voor het WK 2018 en 2022 heeft afgehandeld.

"Tot op de dag van vandaag gissen wij waarom we het niet zijn geworden", zegt Bert van Oostveen, directeur betaald voetbal van de KNVB, vrijdag in de Volkskrant.

Het hoofdbestuur van de FIFA gunde begin december Rusland het WK 2018. Nederland en België hadden zich gezamenlijk voor dat toernooi kandidaat gesteld.

"Gelet op de investeringen van regeringen en andere partijen, heeft de FIFA de plicht om uit te leggen hoe een keuze tot stand is gekomen", betoogt Van Oostveen. "We moeten aan de overheid kunnen uitleggen waarom een keuze is gemaakt. Wij vragen immers steun aan die overheid."

LuckyTV verliest van Ron Boszhard

LuckyTV en de VARA hebben de rechtszaak die Ron Boszhard tegen ze had aangespannen verloren.  In de VARAgids had LuckyTV Boszhard afgebeeld als Ratko Mladic.

Hoewel het overduidelijk een parodie was voelde de broer van Carlo Boszhard zich beledigd. Hij stapte daarop naar de rechter om zijn gelijk te halen. Die kreeg Boszhard gisteren. Boszhard wilde eerder de betreffende gids uit de handel. Het incident is een typisch geval van het Streisand-effect. Dankzij een rechtszaak de aandacht vestigen op iets wat je juist wil tegenhouden.


De bewuste afbeelding van Ron Boszhard.

'Almere City FC terug in Jupiler League'

Almere City FC degradeerde in het afgelopen seizoen naar de Topklasse, maar blijft komend seizoen waarschijnlijk toch in de Jupiler League actief. De club neemt in dat geval namelijk de plaats in van RBC Roosendaal, dat onlangs faillissement heeft aangevraagd.

In het concept competitieprogramma, dat de Nederlandse voetbalbond (KNVB) vandaag publiceerde, wordt de naam van RBC Roosendaal nog wel genoemd. Dat is echter gedaan om administratieve redenen. In formeel opzicht moet de rechtbank het faillissement van de Roosendaalse club nog onherroepelijk verklaren. De Brabantse formatie heeft geen beroep tegen het besluit aangetekend. Bovendien komt er geen doorstart bij de amateurs.

Het bestuur betaald voetbal van de KNVB heeft inmiddels laten weten dat Almere City FC ook komend seizoen in de Jupiler League actief is, zodra bekend wordt dat de rechter het faillissement van RBC Roosendaal onherroepelijk heeft verklaard.

PSV rekent niet meer op Gomes

De kans is klein dat Heurelho da Silva Gomes komend seizoen in het shirt van PSV speelt. Marcel Brands, technisch directeur van de Eindhovenaren, sluit een terugkeer van de Braziliaanse goalie voorlopig uit.

Brands bevestigde in een eerder stadium nog wel dat hij en trainer Fred Rutten telefonisch contact met Gomes hebben gehad. In deze gesprekken liet de Braziliaan duidelijk merken open te staan voor een terugkeer naar de Lichtstad. Toch staat de mogelijke transfer op losse schroeven.

"Ik reken niet op de komst van Gomes," aldus Brands tegenover Voetbal International. "Wij hebben in Andreas Isaksson onze eerste doelman en Gomes is eerste keus bij Tottenham Hotspur. Ik heb geen aanwijzigingen dat dit gaat veranderen."

PSV is nog niet slagvaardig op de transfermarkt. Afgelopen nacht werd bekend dat Stijn Schaars, die nadrukkelijk in de belangstelling van de ploeg uit Eindhoven stond, voor Sporting Lissabon heeft gekozen. Daarnaast is de komst van de Zuid-Koreaan Dong-Won Ji ook nog niet zeker. Naast de Eindhovense club zit ook het Engelse Sunderland achter de talentvolle aanvaller aan.

SEGA, Capcom en Valve naar gamescom

Over exact twee maanden gaat dé Europese gamingbeurs, gamescom, van start. Waar vorig jaar SEGA en Capcom het beiden het nog lieten afweten is nu bekendgemaakt dat deze twee bedrijven aanwezig zullen zijn. Valve, afwezig op de afgelopen E3, zal ook aanwezig zijn.

Hieronder een lijst met tot nu toe nog bekende bedrijven die aanwezig zullen zijn op de gamescom. FOK!games zal ook met een aantal redacteuren naar Duitsland afreizen om verslag te doen van de beurs.

 • Electronic Arts
 • THQ
 • Take-Two
 • Bethesda
 • BigBen Interactive
 • Capcom
 • Asus
 • CD Project Red
 • Sony
 • Ubisoft
 • Konami
 • Koch Media
 • Namco Bandai
 • Hama
 • Alternate
 • Valve
 • Razer
 • Parrot
 • City Interactive
 • Microsoft
 • Nintendo
 • SEGA
 • Warner Bros.
 • Rondo Media
 • dtp Entertainment
 • Avanquest
 • Vidis
 • NCSoft
 • Gameforge
 • Frogster
 • Trion Worlds
 • Nexon
 • Wargaming.net
 • Ubisoft
 • GamersFirst

[BelgiŽ] Belgen pakken wereldtitel korfbal

Het land is een puinhoop en al een jaar lang zijn ze bezig om een regering te vormen, maar België heeft in ieder geval een rijk sportverleden. Deze week staat FOK!sport middels enkele specials stil bij enkele Belgische sporticonen en grote Belgische sportprestaties uit het verleden. Vandaag kijken we naar het WK korfbal in 1991, toen België voor het eerst en tevens tot nu toe voor het laatst de wereldtitel veroverden.

Agente plast op oorlogsmonument

Een Australische politieagente is gisteravond zelf in de boeien geslagen. De vrouw, die niet in functie was, heeft rond 11 uur plaatselijke tijd over een oorlogsmonument in Sydney geplast.

De politievrouw werd op heterdaad betrapt door een beveiligingsagent. Deze heeft gezien hoe de agente op het monument in Hyde Park plaste.

De Australische is opgepakt en wordt beschuldigd van aanstootgevend gedrag. Zij zal zich op 5 augustus voor de rechter moeten verantwoorden.

Bosschaart naar Sydney FC

Pascal Bosschaart heeft een éénjarig contract getekend bij de Australische voetbalclub Sydney FC. Dit meldt De Telegraaf.

De 31-jarige verdediger is afkomstig van ADO Den Haag waar hij sinds 2006 onder contract stond. Daarvoor kwam hij uit voor Feyenoord en FC Utrecht.

"Er waren ook enkele opties in Nederland, maar na vijftien jaar eredivisie is het tijd voor een fantastische uitdaging”, aldus Bosschaart in AD Sportwereld.

Drentse beroofd tijdens epilepsieaanval

De politie van Hoogeveen zit met een schokkende zaak. Een 35-jarige inwoonster van de Drentse stad is deze week beroofd terwijl ze een epilepsieaanval kreeg.

Terwijl Susanne Dijkstra in de Jumbo op de grond lag te spartelen, sloeg de harteloze dief zijn slag. "Het is niet te geloven dat mensen het in hun hoofd halen om dit doen", reageert de Drentse. " Ik ben er nog steeds een beetje beduusd van."

Dijkstra lijdt sinds haar twaalfde aan epilepsie, als gevolg van een ongeluk. Samen met haar man en kinderen was ze boodschappen aan het doen in het overdekte winkelcentrum Tamboerpassage in Hoogeveen.  "Mijn man was de kinderen uit de speelhoek aan het halen en ik stond in de lectuurhoek te bladeren. Daarna werd het zwart voor mijn ogen en toen ik wakker werd, stonden er allemaal mensen om me heen. Voordat ik viel, had ik mijn portemonnee gewoon in mijn handen en daarna was deze op de grond gevallen", aldus de epileptiepatiënte, die haar brood verdient als pedicure.

Nadat de vrouw weer op de been was, liep het gezin naar de auto. "Ik ontdekte toen pas dat ik mijn portemonnee miste. Mijn zoon van acht heeft bij de politie verklaard dat hij een aantal personen hard weg heeft zien rennen kort na de aanval. Op camerabeelden staan geen beelden van de daders."

Guti wilde stoppen en terug naar Spanje

Guti had het moeilijk tijdens zijn eerste maanden bij Besiktas. De Spanjaard speelde in zijn loopbaan nooit voor een andere club dan Real Madrid en kampte met heimwee.

De middenvelder wilde zelfs stoppen met voetbal om terug te keren naar Spanje. "Daar heb ik tijdens mijn eerste vijf maanden in Turkije serieus over nagedacht", erkent Guti. "Het waren moeilijke tijden, ik kon mij niet aanpassen aan de cultuur en had problemen met het spreken van de taal."

Inmiddels voelt Guti zich goed bij Besiktas. Hij wil zijn carrière zelfs afsluiten bij de club. "Dat is het plan." Real Madrid, de club waar hij bijna zijn hele loopbaan speelde, is definitief verleden tijd. "Zelfs als ze mij zouden polsen, zou ik niet teruggaan", aldus Guti.

De middenvelder benadrukte eerder al dat hij ook volgend seizoen bij Besiktas wil blijven. Avonturen in de Verenigde Staten en Polen behoren dus niet tot de opties voor Guti.

Wassen droomt van Olympische Spelen

Rogier Wassen droomt er stiekem nog van om volgend jaar op de Olympische Spelen van Londen uit te komen. NOC*NSF belette hem drie jaar geleden de gang naar het grootste sportevenement dat destijds in Beijing plaatsvond. Zijn beoogde partner Robin Haase stond niet hoog genoeg op de wereldranglijst.

"Dat was wel balen. Het is triest dat jongens als ik en Raemon Sluiter nooit de Spelen hebben meegemaakt. Dat is toch waar een sporter van droomt", aldus Wassen die komende week op Wimbledon voor de 30e keer op rij deelneemt aan een grandslamtoernooi in het dubbelspel.

Voor Londen is de NOC*NSF wat soepeler. Er ligt ruimte voor een vast dubbelkoppel. "Als het binnen bereik is, wil ik daar wel voor gaan. Maar dan moet het wel serieus zijn."

Rebecca Black haalt 'Friday' van YouTube

Wie via YouTube wil kijken naar Rebecca Blacks 'Friday' heeft pech. Het 13-jarige zangeresje heeft haar hit offline gehaald.

Na ruim 160 miljoen views in 4 maanden tijd is het over met de pret. Wie de video nu wil bekijken, krijgt de melding dat het filmpje wegens een auteursrechtenclaim door Rebecca Black niet langer beschikbaar is.

Dit heeft echter niets te maken met de doodsbedreigingen die het meisje kreeg naar aanleiding van 'het slechtste liedje ooit'. Nee, het Amerikaanse tienermeisje heeft haar hit sinds kort op Youtube Rentals gezet. Wie de oorverdovende klanken nu wil beluisteren, moet maar liefst 2,99 dollar ophoesten. Voor de fans is er gelukkig een gratis alternatief om het nummer toch te luisteren.

Na De Groot ook Mulder naar Willem II

Willem II heeft in navolging van Donny de Groot ook Hans Mulder overgenomen van RKC Waalwijk. De 24-jarige middenvelder komt transfervrij over van de promovendus.

"Ook Hans is een speler die prima zal passen bij Willem II", vindt manager technische zaken Marc van Hintum. "Door zijn voetbalkwaliteiten, maar zeker ook door zijn mentaliteit en inzet is hij uitgegroeid tot een speler die de drijvende kracht achter een elftal kan zijn."

"Aan dat type spelers heeft Willem II behoefte. Ik ben daarom bijzonder blij dat we ook hem hebben contracteren", aldus Van Hintum. Mulder tekent voor twee seizoenen in Tilburg. Hij speelt sinds 2006 in het betaalde voetbal.

Eerder tekende De Groot een contract bij Willem II. "Donny scoort makkelijk en zal dus een belangrijke pion in het team worden", aldus Van Hintum.

VS veroordelen seksueel geweld LibiŽ

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton maakt zich ernstig zorgen over de berichten van grootschalige verkrachtingen in Libië en ander seksueel geweld in het Midden-Oosten. Dat heeft zij donderdag gezegd.

Clinton prees de 'moedige vrouwen' uit Libië die met hun verhaal naar buiten zijn getreden en uit de doeken deden hoe ze hebben geleden onder de mishandelingen door de regeringstroepen van de Libische leider Moammar Gadhafi. Ze riep op tot een grondig onderzoek en wil dat de daders worden berecht.

Uit andere landen in Noord-Afrika en het Midden-Oosten bereiken haar ook verontrustende berichten, aldus Clinton. Er zou sprake zijn van verkrachting, aanranding en zelfs maagdelijkheidstests in een poging van regeringen betogers te intimideren. Clinton noemde dergelijke misdaden een schending van de 'basale menselijke waardigheid'.

Helmond heeft begrotingstekort van twee ton

Helmond Sport zit enigszins in de problemen. De club heeft bij de KNVB een begroting ingediend die niet helemaal sluitend is.

Het Eindhovens Dagblad meldt dat de begroting van Helmond voor het nieuwe seizoen 2,1 miljoen euro bedraagt. Vorig jaar viel de begroting nog drie ton hoger uit. Het medium laat tevens weten dat de club de begroting niet volledig sluitend heeft weten te krijgen.

"Dat proberen we gedurende het seizoen weg te werken", klinkt het commentaar van algemeen directeur Arjan Verhoeven in het ED. De directeur van Helmond Sport weet dat het tekort rond de tweehonderdduizend euro ligt.

Vrees voor puntenaftrek kent Verhoeven niet. "Dat gebeurt absoluut niet. Je kunt beter van tevoren een beperkt negatief bedrag incalculeren dan dat er onderaan de streep nul staat en je blijkt dat niet te kunnen halen."

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over de overheid als gekkenhuis.

Het agentschap Domeinen van het ministerie van Financiën heeft in beslag genomen spullen van wietkwekers zoals lampen weer verkocht aan wietkwekers. "Dat is in het verleden absoluut voorgekomen", zei minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) donderdag tijdens een overleg in de Tweede Kamer.

'Snelheid nauwelijks omlaag door flitspalen'

Mobiele controles en flitspalen brengen de snelheid nauwelijks omlaag. Vlak voor de controles remmen veel weggebruikers stevig af, vlak na de controles geven ze weer flink gas. Dat blijkt uit onderzoek van Trouw naar vertrouwelijke informatie van Rijkswaterstaat, waar de krant vrijdag over schrijft.

De gegevens worden via de detectielussen in het wegdek geregistreerd door computers van Rijkswaterstaat. Van die lussen liggen er zo’n 10.000 in de wegen. Trouw kreeg via een anonieme medewerker toegang tot het systeem en kon 32.000 metingen verzamelen uit de periode november 2010 - april 2011.

'Snelheid nauwelijks omlaag door flitspalen'
'Snelheid nauwelijks omlaag door flitspalen' (Foto: ANP)

Slechte start Lafeber op US Open

Maarten Lafeber heeft op de US Open een teleurstellende eerste dag beleefd. De Nederlandse golfer liep een ronde van 79 slagen en kwam daarmee uit op acht slagen boven par. Lafeber bezet daarmee een gedeelde 146e plaats van de in totaal 156 deelnemers. Het halen van de cut lijkt daarmee al zo goed als onmogelijk.

Rory McIlroy kwam op de Congressional Country Club in het Amerikaanse Bethesda het beste voor de dag. De Noord-Ier kwam uit op een totaal van 65 en bleef daarmee zes slagen onder het baangemiddelde. De Zuid-Koreaan Yong-eun Yang en de Zuid-Afrikaan Charl Schwarzel delen met 68 slagen de tweede plaats.

Forse stijging melding misstanden defensie

Gevallen van fraude, corruptie, belangenverstrengeling en misbruik binnen het leger worden steeds vaker gemeld. Vorig jaar kregen de zogeheten Functionarissen Integriteitszorg 168 meldingen van misstanden binnen. Een jaar eerder waren dat er nog 113. Dat schrijft het AD vrijdag op basis van gegevens van defensie.

Defensie kwam de afgelopen maanden veelvuldig in opspraak. Zo bleek er bij het IT-onderdeel CAMS-Force Vision van alles mis te zijn, zoals diefstal en andere integriteitsschendingen en was binnen de DMO in de Frederikskazerne in Den Haag sprake was van machtsmisbruik, drugshandel en diefstal.

Van de 168 meldingen vorig jaar werden er uiteindelijk 156 onderzocht. In 107 gevallen bleek er inderdaad sprake van misstanden. De cijfers gaan niet over pesten, discriminatie, agressie en (seksuele) intimidatie. Daarover zijn nog geen actuele gegevens. In 2009 kwamen daarover 881 meldingen binnen.

Volgens een woordvoerder van het ministerie van Defensie komt de stijging doordat er vaker wordt gemeld en niet door een toename van misstanden. "Bij andere grote organisaties zal het niet anders zijn. Al is elk incident er natuurlijk een te veel."


Forse stijging melding misstanden defensie (Foto: Novum)

Winst BlackBerry-maker onder druk

BlackBerry-maker Research in Motion (RIM) heeft in het eerste kwartaal van zijn boekjaar de winst sterk zien dalen ten opzichte van een jaar terug. Het bedrijf kondigde aan banen te gaan schrappen, maar gaf niet aan hoeveel.

RIM behaalde een winst van 695 miljoen dollar (circa 492 miljoen euro) in het afgelopen kwartaal, vergeleken met 769 miljoen dollar in dezelfde periode een jaar geleden. Het bedrijf heeft last van concurrentie van Apple's iPhone en mobiele telefoons die met Android-software van Google werken. De omzet van de onderneming steeg wel, met 16 procent tot 4,9 miljard dollar.

"Het nieuwe boekjaar kende een uitdagende start", aldus bestuurder Jim Balsillie. RIM verkocht in totaal 13,2 miljoen BlackBerry smartphones tegen 14,9 miljoen in dezelfde periode een jaar terug.

Blackberry-maker onder druk
Winst BlackBerry-maker onder druk (Foto: ANP)

Ziekenhuizen moeten nog verder bezuinigen

Per Nederlands ziekenhuis moet gemiddeld nog 4 miljoen euro extra worden bezuinigd om de door het ministerie van Volksgezondheid opgelegde korting op de budgetten van 300 miljoen te kunnen dragen. Dat zeggen analisten van PricewaterhouseCoopers (PwC) op basis van cijfers van de ziekenhuizen van 2010.

De ziekenhuizen presteren financieel beter, maar volgens PwC is het nog niet voldoende. Arjen Hakbijl van PwC: "Niet elk ziekenhuis kan nog iedere vorm van zorg aanbieden. Ziekenhuizen zullen niet aan lastige keuzes kunnen ontkomen."

Lot WNL en PowNed onzeker

De toekomst van de nieuwe omroepen WNL en PowNed is onzeker. Het kabinet stemt vrijdag in de ministerraad naar verwachting in met een herindeling van de omroepen in een nieuw mediabeleid, maar daarin wordt niet gerept over de aspirantomroepen. Dat schrijft De Telegraaf vrijdag.

Donderdag lekte al uit dat het kabinet waarschijnlijk het zogenoemde 3-3-2-model van de omroepen zelf omarmt. Daarin ontstaan drie fusieomroepen: TROS-AVRO, VARA-BNN en KRO-NCRV. Daarnaast blijven EO, Max en VPRO als zelfstandige omroepen bestaan en NTR en NOS als taakomroepen.

WNL en PowNed hebben nu nog de aspirantstatus. Als ze er in slagen om in het voorjaar van 2014 de benodigde 150 duizend leden te hebben binnengehaald, dan mogen ze in principe blijven. Ze kunnen zich dan volgens ingewijden aansluiten bij een van de zes overgebleven omroepen.

Wonderkind (13) geslaagd voor gymnasium

Een 13-jarig wonderkind heeft donderdag te horen gekregen dat hij is geslaagd voor het gymnasium. Na op de basisschool een jaar over te hebben geslagen doorliep Erik van der Boom het Stedelijk Gymnasium in Schiedam in slechts drie jaar. Hij propte de eerste vier lesjaren van het gymnasium in één jaar.

Het Stedelijk Gymnasium heeft een speciale afdeling voor hoogbegaafde leerlingen. De school laat weten erg trots te zijn op de zelfs op de begaafdheidsprofielschool 'bijzondere prestatie'.

In een reactie in het AD zegt Van der Boom niet verrast te zijn dat hij is geslaagd. "Ik was heel erg opgelucht. Maar eerlijk gezegd had ik wel verwacht dat ik zou slagen." Na de zomer gaat hij naar de TU in Delft. Hij blijft wel thuis wonen.

Film: Route Irish

2007. De in Irak werkende Britse veiligheidsondernemers Frankie (John Bishop) en Fergus (Mark Womack) zijn al sinds hun kindertijd vrienden. Als Frankie in Bagdad overlijdt op Route Irish - de twaalf kilometer lange 'gevaarlijkste weg ter wereld' die tussen het vliegveld van Bagdad en de Internationale Zone ligt - is Fergus daardoor behoorlijk aangeslagen. Niet alleen omdat hij degene is geweest die Frankie drie jaar eerder over heeft gehaald zijn team in Bagdad te versterken, maar ook omdat hij niet gelooft dat Frankie domweg op het verkeerde moment op de verkeerde plek was, zoals de officiële doodsverklaring zegt. Aanvankelijk alleen, maar later met de hulp van Frankie's weduwe Rachel (Andrea Lowe), doet Fergus vanuit Liverpool wat hij kan om de werkelijke reden van Frankie's dood te achterhalen. Hiermee brengt hij echter wel zichzelf en anderen in gevaar. Tevens wordt langzaamaan duidelijk dat Fergus niet alleen Frankie mist. Hij mist ook de levenslust die hij vroeger wel had, voordat hij uit financieel eigenbelang deelnam aan deze oorlog.

Poster

Doden door gasexplosie in IsraŽlische stad

Een grote gasexplosie in een gebouw in de Israëlische kuststad Netanya heeft in de nacht van donderdag op vrijdag het leven geëist van vier mensen. Dat meldde de politie.

Volgens lokale media raakten meer dan 30 mensen gewond. De ontploffing vond plaats op de eerste verdieping van het vier verdiepingen tellende gebouw. Politieonderzoek wees uit dat een gastank was ontploft. Een woordvoerder kon nog geen uitspraken doen over de oorzaak van de explosie en of er mogelijk opzet in het spel is. Volgens mediaberichten is een inwoner van Netanya gearresteerd omdat hij eerder op de dag gasleidingen zou hebben gestolen, om het metaal te kunnen verkopen.

Volgens Israëlische media raakten veel mensen onder het puin bedolven. Hijskranen zijn ingezet om de slachtoffers uit hun benarde positie te bevrijden. Tientallen ambulances brachten de gewonden naar het ziekenhuis. Enkele gebouwen in de buurt raakten beschadigd door de ontploffing.

Strauss-Kahn claimde diplomatieke immuniteit

Voormalig IMF-chef Dominique Strauss-Kahn probeerde diplomatieke onschendbaarheid te claimen toen hij werd gearresteerd op verdenking van een poging tot verkrachting. Dat blijkt uit transcripties van gesprekken die de politie donderdag vrijgaf.

De Fransman is in de Verenigde Staten aangeklaagd voor poging tot verkrachting van een kamermeisje in zijn hotelkamer in New York. Strauss-Kahn (62) werd op 14 mei gearresteerd in een vliegtuig met bestemming Parijs, dat op het punt stond om op te stijgen van de luchthaven JFK in New York.

Strauss-Kahn claimde diplomatieke immuniteit
Strauss-Kahn claimde diplomatieke immuniteit (Foto: ANP)

Schaars: "Hoefde niet lang na te denken"

Stijn Schaars was eerder deze week dichtbij een overgang van AZ naar PSV, totdat Sporting Lissabon zich plots meldde. De Oranje-international moest niet lang nadenken en tekende gisteren een driejarig contract bij de Portugese club.

“Het is allemaal snel gegaan. De onderhandelingen met PSV hadden wat vertraging opgelopen en dinsdag toonde Sporting Lissabon plotseling interesse", aldus Schaars op de website van zijn managenemt Sport-Promotion. Hij vervolgt: “In Nederland wilde ik alleen naar PSV of Ajax, en anders een buitenlandse club.”

Schaars hoefde niet lang na te denken, nadat Sporting Lissabon zich meldde in Alkmaar: “Het was altijd al een droom van me om een buitenlands avontuur aan te gaan en toen Sporting zich aanbood hoefde ik niet lang na te denken. Het is één van de beste clubs uit Portugal, samen met Porto en Benfica."

De middenvelder vindt niet dat de Portugese competitie onderdoet voor de Eredivisie: “Afgelopen seizoen stonden er twee Portugese clubs, FC Porto en Braga, in de finale van de Europa League. Dat wil toch wel wat zeggen. Natuurlijk heb je een aantal mindere clubs, maar het voetbal in de Superliga is gewoon van een erg hoog niveau. Ik zal dan ook alles in het werk stellen om me snel aan te passen en minuten te maken. Ik ga de taal leren en het helpt ook dat Ricky van Wolfswinkel hier speelt.”

Amerikanen kopen dochter ING

Het Amerikaanse Capital One Financial Corporation koopt voor 9 miljard dollar (6,3 miljard euro) ING Direct USA, een dochteronderneming van ING. ING ontvangt 6,2 miljard dollar in contanten en krijgt een belang in Capital One ter waarde van 2,8 miljard dollar. Dit heeft ING donderdag bekendgemaakt.

De verkoop past in de herstructurering die ING moet doorvoeren van de Europese Commissie, nadat de Nederlandse staat het concern door de financiële crisis hielp.

ING krijgt door de verkoop een belang van 9,9 procent in Capital One en wordt daarmee de grootste aandeelhouder. ING Direct USA is sinds 2000 actief. De bank biedt werk aan 2.275 mensen en heeft 7,7 miljoen klanten.

Capital One is een van de grootste financiële instellingen van de Verenigde Staten en heeft 45 miljoen klanten in de VS, Canada en het Verenigd Koninkrijk.

Amerikanen kopen dochter ING
Amerikanen kopen dochter ING (Foto: ANP)

Concept Eredivisie seizoen 2011/2012

De KNVB heeft het concept van het competitieschema voor het seizoen 2011/2012 vrijgegeven. Vrijdag 5 augustus zal de competitie starten met de Rotterdamse derby tussen Excelsior en Feyenoord. Vrijdagmiddag wordt tijdens een bijeenkomst beslist of het concept als definitief wordt vastgesteld.

Landskampioen Ajax begint zondag 7 augustus met een uitwedstrijd bij De Graafschap. Op diezelfde dag spelen ook PSV en FC Twente een uitduel. De Eindhovenaren mogen op bezoek bij AZ, terwijl de Tukkers het opnemen tegen NAC Breda. Promovendus RKC Waalwijk opent de competitie met een thuisduel tegen Heracles Almelo.

De eerste topper staat gepland in de zesde speelronde. Op zondag 18 september zal PSV het in eigen stadion opnemen tegen Ajax. Een week later, op zaterdag 24 september, ontvangt Ajax in eigen huis FC Twente. De eerste Klassieker van het seizoen 2011/2012 wordt afgewerkt op zondag 23 oktober. Ajax neemt het dan in de eigen Amsterdam ArenA op tegen Feyenoord.

Volgens het concept van de KNVB zal de winterstop na speelronde 17, op maandag 19 december van start gaan. Vrijdag 20 januari zal de competitie vervolgens worden hervat. De laatste speeldag zal zondag 6 mei zijn. Ajax, PSV, Feyenoord en FC Twente spelen op deze datum allen een uitwedstrijd tegen respectievelijk Vitesse, Excelcior, sc Heerenveen en VVV-Venlo.

Klik hier om het volledige concept voor het seizoen 2011/2012 terug te lezen.

[Upd] Schaars naar Sporting Lissabon

Volgens A Bola zal Sporting Lissabon de komst van Stijn Schaars morgen officieel maken. Daarmee troeft de Portugese ploeg onder meer PSV af, die verregaande interesse had in de Oranje-international.

De 27-jarige Schaars zal AZ daardoor na zes jaar verlaten. In 2009 boekte de middenvelder zijn grootste succes met de ploeg uit Alkmaar. Hij wist als captain van de ploeg kampioen te worden van Nederland. In de zomer van 2005 kwam hij over van Vitesse en sindsdien speelde Schaars 129 competitiewedstrijden voor AZ. Daarin kwam hij zeven keer tot scoren.

Lange tijd leek het erop dat PSV de beste papieren had om Schaars in te lijven, maar de middenvelder geeft naar alle waarschijnlijkheid de voorkeur aan Sporting Lissabon. De Portugezen wisten eerder al Ricky van Wolfswinkel aan te trekken. Ook Bas Dost staat nog op het lijstje van Sporting.

Update

Volgens De Telegraaf is Stijn Schaars vanavond nog gepresenteerd bij Sporting Lissabon als nieuwe aanwinst. De middenvelder was vanavond persoonlijk tot een overeenkomst gekomen met de ploeg. Ook werd er door Sporting met AZ een akkoord bereikt over de transfer van Schaars.

Boilesen: "Ik heb nog heel veel te leren"

Nicolai Boilesen maakte de afgelopen week indruk tijdens het Europees kampioenschap voetbal voor spelers onder de 21 jaar. Ondanks de interesse van diverse topclubs blijft de jonge Ajacied nuchter.

Naar verluidt zouden FC Barcelona en Manchester United interesse hebben in de jonge Deen. Er zou zelfs al bij Ajax zijn aangeklopt om te informeren naar de vraagprijs. "Geruchten doen me niet zoveel. Mijn toekomst ligt absoluut bij Ajax. Ik speel liever bij Ajax, dan dat ik op de bank zit bij een grotere club", aldus Boilesen.

Hij vervolgt: "Ik heb nog heel veel te leren. Ik heb net een basisplaats bij Ajax en wil die niet weggooien door naar een andere club te gaan." Maar als er een grote ploeg als FC Barcelona aanklopt, zal de Ajacied toch twijfelen: "Niemand zegt nee tegen Barcelona? Daar heb je waarschijnlijk gelijk in, maar ik ben 19 jaar. Voor mij is veel spelen het belangrijkste."

Laatste reviews en specials
review
AO Tennis 2
review
Bad Boys For Life
review
Star Trek: Picard
special
'Bad Boys For Life is een hommage aan de jaren 90'
special
Hearthstone gaat door met prima periode
review
Blu-ray: Good Boys
©FOK.nl e.a.