FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 19 april 2011

Ongeluk met pistool op Texaanse kleuterschool

Drie Amerikaanse kleuters zijn dinsdag gewond geraakt omdat een van hen op school een geladen pistool uit zijn zak had laten vallen. Het 6-jarige jongetje had het wapen van huis meegenomen. Dat meldden lokale media in de Texaanse stad Houston dinsdag.

Het ongeluk gebeurde in de kantine van de basisschool. "Ik wist dat het een pistool was, want een pistool doet paf. Ik werd erg bang", zei de 5-jarige ooggetuige Jarneshia. De gewonde kleuters zouden er goed aan toe zijn en videospelletjes spelen in het ziekenhuis.

Mediterrane EU-landen willen hulp met migratie

EU-lidstaten gelegen aan de Middellandse Zee hebben de Europese Unie aangespoord om meer geld beschikbaar te stellen voor die landen. De landen zeggen het geld nodig te hebben om de grote migratiestroom vanuit Noord-Afrika het hoofd te bieden.

De zuidelijke EU-lidstaten hebben te kampen met een forse toename in het aantal migranten uit Noord-Afrika als gevolg van de opstanden in landen als Tunesië en Libië. Zo'n 26.000 migranten hebben de afgelopen weken de oversteek gewaagd naar het Italiaanse eilandje Lampedusa. De Italianen hebben de migratiestroom bestempeld als een 'menselijke tsunami'.

"De mediterrane lidstaten zijn de frontlinie en we staan onder een steeds verder toenemende druk", zei de Cypriotische minister van Binnenlandse Zaken Neoklis Sylikiotis. "We kunnen dit niet alleen aan, en dat zou ook niet moeten hoeven", aldus Sylikiotis na overleg met zijn Spaanse, Italiaanse, Griekse en Maltese collega's.

Sylikiotis zei dat de mediterrane staten een speciaal solidariteitsfonds willen waar de zuidelijke lidstaten uit kunnen putten om de migratiestroom aan te pakken. Ook willen ze een gezamenlijk patrouillesysteem ingevoerd zien voor de kust van de mediterrane landen, en wensen ze voor 2012 een gezamenlijk Europees migratiebeleid. "Dit is niet een nationaal probleem, dit is een Europees probleem. En dat behoeft Europese oplossingen", aldus de Maltese minister van Justitie Mifsud Bonnici.


Extra geld voor mediterrane landen (Foto: Novum)

Boston wil erkenning wereldrecord marathon

De organisatie van de marathon van Boston wil dat de maandag door Geoffrey Mutai gelopen tijd van 2:03.02 uur alsnog de boeken in gaat als wereldrecord. Officials hebben daartoe dinsdag een verzoek ingediend bij de internationale atletiekfederatie IAAF. De in Boston neergezette tijden worden niet erkend vanwege het sterk dalende parcours.

Zowel Mutai als nummer twee Moses Mosop dook zondag onder het wereldrecord van Haile Gebrselassie, die in 2008 in Berlijn 2:03.59 op de klokken zette. Het parcours voldoet echter niet aan de door het IAAF gestelde eisen. Volgens Boston is dat onterecht. De marathon in de Amerikaanse stad heeft een rijke traditie en er is in de ogen van de organisatie geen sprake van een kunstmatig aangelegd snel traject.


Boston wil erkenning marathon-wereldrecord (Foto: Novum)

Fidel Castro niet meer in partijleiding Cuba

Raul Castro is dinsdag benoemd tot eerste secretaris van de Communistische Partij van Cuba. Zijn bejaarde broer Fidel maakt voor het eerst sinds de partij werd opgericht geen deel meer uit van de partijleiding. Tot een drastische verjonging van de partijleiding komt het echter niet: tot de tweede man van de partij is de 80-jarige José Ramon Machado Ventura benoemd, terwijl de 78-jarige vicepresident Ramiro Valdes de nummer drie wordt.

Drie relatief jongeren in de vijftienkoppige leidinggevende raad zijn de 50-jarige Marino Murillo, de 46-jarige Lazara Mercedes Lopez Acea en de 65-jarige Adel Izquierdo. Fidel Castro, die een daverend applaus kreeg toen hij zijn opwachting maakte in de vergaderzaal, had dinsdag nog in een opiniestuk geschreven dat veel kandidaten door hun leeftijd of slechte gezondheid niet meer het beste aan de partij kunnen geven, maar dat Raul het vanwege hun verdiensten niet over zijn hart kon verkrijgen om ze van de kandidatenlijst te schrappen.

Fidel schreef ook dat hij achter het voorstel van zijn broer staat om het aantal ambtstermijnen te beperken. "Ik vind het een goed idee. Het is een onderwerp waar ik lang over heb nagedacht", aldus Fidel, die zelf meer dan 47 jaar aan de macht was. Hij zei ook dat Raul zijn voorstellen dagen voor het congres met hem had besproken, een kennelijke poging om geruchten te ontzenuwen dat de twee broers het met elkaar oneens zouden zijn.

Maandag besloot de partij op haar congres tot economische hervormingen. Dat is gemeld in de Cubaanse pers. Wat die hervormingen inhouden werd niet gezegd, maar de driehonderd voorstellen waarover werd gestemd werden unaniem aangenomen.

Bekend was al dat een van de voorstellen de legalisering behelst van het kopen en verkopen van privé-eigendommen. Een ander voorstel betreft de uiteindelijke afschaffing van het maandelijkse bonnenboekje, waarmee de Cubanen voedsel en andere basisproducten kunnen aanschaffen.

Raul Castro zei in zijn toespraak tot het partijcongres dat hij door zal gaan met noodzakelijke economische hervormingen, maar niet in een tempo dat het land niet aankan. "Modernisering van het economisch model is niet iets wat in een nacht voor elkaar kan worden gekregen, zoals sommigen geloven", zei Raul. Hij voegde eraan toe dat hij nooit 'de terugkeer van een kapitalistisch regime' zal toestaan.

Verwacht wordt dat het Cubaanse parlement, de Nationale Assemblee, de voorstellen die door het partijcongres zijn aangenomen snel in wetten zal omzetten. Het congres zelf heeft geen wetgevende macht.


Fidel Castro niet meer in partijleiding Cuba (Foto: Novum)

Briatore: "Formule 1 is weer aantrekkelijk"

Voormalig Renault-teambaas Flavio Briatore vindt dat de Formule 1 door de nieuwe regels weer aantrekkelijk geworden is. De geschorste Italiaan houdt nog steeds van de sport waar hij in 2013 dan ook graag wil terugkeren.

"Ik heb de race op televisie gezien en ik moet toegeven dat ik me nog nooit zo goed heb vermaakt. Vroeger verveelden we ons bij de optochten; wie aan kop lag bleef daar als hij geen fouten maakte. In plaats daarvan ligt alles nu open. Webber startte als achttiende en eindigt op slechts zeven seconden van de winnaar. Met een paar ronden meer had hij misschien wel kunnen winnen," zei Briatore tegen La Gazetto dello Sport.

"De coureur is nu weer belangrijker, zowel zijn tactisch inzicht als zijn rijderscapaciteiten. En uiteindelijk komen de beste coureurs bovendrijven. De nieuwe regels hebben de Formule 1 weer spannend gemaakt. Hiervoor was het deprimerend, nu is het onvoorspelbaar. De banden hebben alles veel beter gemaakt."

Meer details Escalation-maps Black Ops

Call of Duty: Black Ops komt volgende maand met een Escalation map pack. De map pack is in eerste instantie, zoals gewoonlijk, exclusief voor de Xbox 360. Het zal op een nog onbepaalde datum ook uitkomen voor de PC en de PS3. De map pack voor de Xbox360 kost 1200 Microsoft points wat omgerekend ongeveer €12,50 is. 

De map pack zal op 3 mei 2011 worden uitgegeven.
"Het is zeer belangrijk om variëteit in de verschillende nieuwe mappen toe te voegen," zegt Dan Bunting, de Online Director van Treyarch.

Het gaat om een viertal maps, die hieronder met een kleine omschrijving worden beschreven.

Zoo: Volgens Treyarch zitten er veel verstopplekjes in deze map. Spelers kunnen zichzelf in een hoek bevinden terwijl dit slecht zichtbaar is voor de tegenstander. Ook loopt er een grote rails door deze map heen.  Je kunt het beste op deze rails lopen met je team, want op deze rails kun je vijanden al van ver zien aankomen!

Hotel: Het leek de ontwerpers van Treyarch leuk om een keer een map te ontwerpen die zich afspeelt in een hotel. Ook in deze map zitten veel verstopplekjes en is er ruimte genoeg om een verrassingsaanval te plannen. In deze map zit ook een lift, wat vrij uniek is. Natuurlijk is er ook weer een flink aantal gebouwen in deze map en hierdoor ook meteen ruimtes waar je een perfect uitzicht hebt over de gehele map, perfect voor snipers dus!

Convoy: Deze map is gebaseerd op de oorlogen die zich vroeger hebben afgespeeld. Ook deze map is ideaal voor snipers, maar ook voor anders spelers zal het geen probleem opleveren om hier flink wat kills te krijgen. Volgens Treyarch kun je hier met granaten al veel kills maken, door de kleinere maar meerdere ruimtes!

Stockpile: Op deze baan zitten weer een aantal unieke dingen, zoals een elektrische garagedeur, die het gebouw kan verdedigen tegen vijanden. Ook hier heb je weer een aantal mooie sniper-locaties in de gebouwen. Het is de bedoeling om een dorpje in Rusland te laten zien in de Koude Oorlog. In het midden van deze map is een groot huis, deze is zeer moeilijk te verdedigen door zijn vele ingangen. Het is daarom ook makkelijk om in dit huis te komen, zonder dat de vijanden het doorhebben.

Ook komt er een nieuwe map voor de Zombie-mode van Black Ops, deze heet Call of the Dead.

 

Zangeres Demi Lovato sneed zichzelf

Zangeres en actrice Demi Lovato heeft zichzelf op 11-jarige leeftijd gesneden. Ze sneed zichzelf een tijd in haar polsen.

In een interview over haar verblijf in een afkickcentrum heeft ze dat verteld. Volgens de nu 18-jarige Demi deed ze dit om haar schaamte voor zichzelf en voor haar lichaam te uiten.

"Soms liepen de emoties zo hoog op, dat ik gewoon niet wist wat ik moest doen. De enige manier om tot rust te komen, was door in mezelf te gaan snijden", aldus Demi. 

Collector's Edition van Deus Ex: Human Revolution onthuld

Square Enix heeft vandaag de inhoud van de Deus Ex: Human Revolution Collector's Edition vrijgegeven. Het pakketje bestaat natuurlijk uit de nodige goodies om de verzamelaars zowel digitaal als analoog te laten smullen.

 

De Collector's Edition bestaat uit:

  • Een Adam Jensen figurine, ontworpen door Play Arts Kai.
  • Het "Explosive Mission Pack": een volledig nieuwe speelbare missie met een speciale bijrol voor een van de originele Deus Ex karakters.
  • Exclusieve in-game wapens: met o.a. een 'nade-launcher' en een 'silenced sniper rifle'.
  • 10.000 Extra in-game credits voor het uitbreiden van je wapenarsenaal.
  • Een DVD met daarop een 44 minuten durende "making of", een half uur durende soundtrack, trailers, comics en meer.
  • Een 40 pagina's tellend art-book.

Deze Collector's Edition zou volgens Square Enix 'zeer gelimiteerd' zijn, dus wie het eerst komt, wie het eerst maalt. De Collector's Edition is, samen met de standaard versie en de zogenaamde Augmented Edition, te koop vanaf 26 augustus.

Deus Ex Human Revolution CE

Coronel: "Cruijff nu aan zet bij Ajax"

Uri Coronel vindt dat Johan Cruijff zijn verantwoordelijkheid moet nemen bij Ajax. "Het is het beste voor de club als hij het nu oppakt", vertelde de aftredend voorzitter in De Wereld Draait Door. In navolging van Coronel maakte zondag ook algemeen directeur Rik van den Boog bekend in de zomer te vertrekken.

Coronel weet nog niet in welke functie Cruijff in Amsterdam het beste tot zijn recht zou komen. "Ik denk dat het onmogelijk is om voorzitter te worden als je bijna altijd in Spanje zit." Een rol in de raad van commissarissen of als technische man acht hij waarschijnlijker. "Maar dan zal hij andere mensen geen dictaten moeten opleggen, maar in een prettige sfeer moeten proberen samen te werken."

De wijze waarop Coronel vorige maand het aftreden van het bestuur bekendmaakte, galmde nog lang na. "Ik had het ook kort kunnen houden, maar ik heb besloten om eerlijk te zijn tegen de ledenraad. Wel is het in het belang van Ajax dat dit nu stopt. Bovendien wil ik niet voor de rest van mijn leven met de frustratie rondlopen dat ik niet met Cruijff door een deur kan."

Wel blijft Coronel sceptisch over de werkwijze van Cruijff. "Hij is nooit op de Toekomst geweest en heeft niet met het hoofd jeugdopleiding gesproken. Als je de leiding hebt over de technische commissie en je laat jezelf niet zien, dan kan je ook niet eisen dat iedereen doet wat je zegt. Daarmee diskwalificeer je jezelf."

Coronel heeft dan ook een andere kijk over de manier waarop een mogelijke reorganisatie bij Ajax zou moeten worden doorgevoerd. "Je begint met het schrijven van een rapport en dan ga je de boel reorganiseren met de mensen die er zitten. Als dat na een jaar niet werkt, mag je poppetjes gaan vervangen. Maar je kunt als buitenstaander nooit eisen dat personen die goed functioneren worden ontslagen."

Laatste DLC-pack DJ Hero 2 uitgebracht

Activision heeft recentelijk het laatste DLC-pakket voor DJ Hero 2 uitgebracht. Het "Ultra Mix Pack" bevat drie nieuwe nummers. Het markeert het einde van Activisions support voor hun muziekgames, omdat Activision (tijdelijk) stopt met DJ Hero en Guitar Hero.

Het pakket bevat de volgende nummers:

  • Benny Benassi - “House Music” (Remix by FSG)
  • Deadmau5 - “Sofi Needs a Ladder” (Remix by FSG)
  • Yolanda Be Cool & DCUP - “We No Speak Americano” (Remix by FSG)

De drie liedjes kosten 640 Microsoft Points, €7,99 op de PS3 en op de Wii los voor 300 Wii Points per liedje.

'Verbied navigatie op voorruit'

Het AVRO-programma Blik Op De Weg heeft aangetoond dat het gevaarlijk is om een navigatiesysteem te gebruiken dat is bevestigd aan de voorruit in een auto. Hierdoor kun je andere weggebruikers over het hoofd zien.

Het is wel al strafbaar als je een getinte voorruit hebt en als je in het blikveld een barst in de voorruit hebt. Maar het Openbaar Ministerie heeft het navigatiesysteem, dat ook in het blikveld hangt, tot op heden nog niet strafbaar gesteld.

Tijdens een proef van Blik Op De Weg werd duidelijk dat als een automobilist bijvoorbeeld rechtsaf slaat een overstekende voetganger niet zichtbaar is. Ook fietsers zijn hierdoor onzichtbaar.

Twee nieuwe namen bevestigd voor The Dark Knight Rises

Marion Cotillard en Joseph Gordon-Levitt, beiden onder andere bekend van Inception, zijn toegevoegd aan de cast van The Dark Knight Rises. The Dark Knight Rises, zal de laatste in de reeks van door Christopher Nolan geregisseerde Batman films zijn.

Marion Cotillard zal de rol van Mirande Tate gaan spelen, zij is een bestuurslid van Wayne Enterprise en staat te popelen om de nog rouwende Bruce Wayne te helpen. Joseph Gordon-Levitt zal John Blake spelen, een Gotham City wijkagent die onder het bevel van commissaris Gordon staat.

The Dark Knight Rises staat gepland voor juli 2012.

Driver: San Francisco verschijnt in september

De herhaaldelijk uitgestelde race- en actiegame Driver: San Francisco is vanaf september verkrijgbaar voor Xbox 360, PlayStation 3 en PC. Dat heeft game-uitgever Ubisoft dinsdag bekendgemaakt. Driver: San Francisco is de zesde game binnen de serie en betekent een herstart van de serie.

Het uitgeven van Driver: Parallel Lines in 2003 betekende het laatste deel van een serie die in 1999 zeer succesvol van start ging. In totaal zijn binnen de reeks veertien miljoen games verkocht. Oorspronkelijk zou Driver: San Francisco in oktober uitkomen. Het spel werd in november uitgesteld naar het nieuwe financiële jaar dat deze maand van start ging.

Driver: San Francisco is een actieracegame. In de schoenen van agent John Tanner is het de taak van de speler het misdaadsyndicaat van Charles Jericho op te rollen. Racen door de stad voert hierbij de boventoon.

Naast Driver: San Francisco werkt Ubisoft ook aan Driver: Renegade voor de Nintendo 3DS. Deze Nintendo 3DS-game wordt in het derde kwartaal verwacht en zou tegelijk met Driver: San Francisco in de winkel kunnen komen te liggen.

O'Sullivan verder op WK snooker

Ronnie O'Sullivan heeft zich in Sheffield geplaatst voor de tweede ronde van het wereldkampioenschap snooker. De Engelsman klopte Dominic Dal met 10-2.

O'Sullivan, die tot vorige week nog twijfelde of hij wel moest deelnemen, stond na gisteren al met 7-2 voor. Dankzij breaks van 115, 96 en 100 liep de drievoudig wereldkampioen vandaag uit naar 10-2.

De Rocket toonde zich na afloop erg tevreden: "Ik heb enorm genoten, het deed me denken aan mijn eerste WK", aldus O'Sullivan. In de tweede ronde treft hij zijn landgenoot Shaun Murphy.

Nederlaag Rus in eerste ronde Fes

Arantxa Rus is er niet in geslaagd om de eerste ronde van het WTA-toernooi van Fes te overleven. De speelster uit Monster verloor in drie sets van de als eerste geplaatste Aravane Rezai met 4-6, 6-4 en 6-3.

Rus had in de tweede set een 4-2 voorsprong, maar ze wist deze niet vast te houden. Rus knokte na een vroege break in de derde set voor wat ze waard was, maar Rezai trok met 6-3 aan het langste eind.

'Bayern rondt komst Van der Wiel af'

Het getouwtrek tussen Ajax en Bayern München is mogelijk voorbij. Gregory van der Wiel, spil in de transfersaga, komt volgens TZ naar Duitsland. Het medium uit München meldt dat Van der Wiel in de zomer overkomt van Ajax.

Met de transfer van de 23-jarige Nederlands international is tien miljoen euro gemoeid. Bayern is al langere tijd geïnteresseerd in Van der Wiel, maar had naar verluidt concurrentie van Chelsea.

Arjen Robben maakte zich sterk voor de komst van Van der Wiel. "Hij is een jong, groot talent. Ik denk dat hij goed bij Bayern past", aldus de ploeggenoot van de rechtsback bij Oranje. Van der Wiel staat in Amsterdam nog tot medio 2013 onder contract.

Als de komst van Van der Wiel officieel wordt, dan zal Philipp Lahm plaats moeten maken aan de rechterkant van defensie. De aanvoerder van Die Mannschaft schuift dan door naar de linksbackpositie, waar Bayern overigens ook een speler voor op het oog heeft. Benfica's Fabio Coentrão staat hoog op de verlanglijst.

'Politie en OM faalden in zaak Milly Boele'

Het Openbaar Ministerie (OM) en de politie hebben fouten gemaakt tijdens de vermissing van Milly Boele. De verdwijning van het 12-jarige meisje uit Dordrecht zou te lang zijn onderschat. Dat staat in een onderzoeksrapport dat in handen is van de NOS. Het rapport wordt woensdag officieel gepresenteerd.

Boele verdween vorig jaar maart. Ze was bijna een week vermist en er werd uitvoerig naar haar gezocht. Ook buurman Sander Vreeswijk zocht mee. Uiteindelijk werd het meisje in zijn achtertuin gevonden nadat hij zichzelf bij de politie had gemeld. Oud-politieman Vreeswijk werd in november veroordeeld tot achttien jaar celstraf en tbs voor de moord op Boele.

Volgens de evaluatiecommissie, bestaande uit een oud-burgemeester, oud-korpschef en een oud-procureur-generaal, ging het op vier punten mis. Er had meer aandacht moeten gaan naar de informatieverzameling tijdens het onderzoek, de urgentie van de vermissing, de inzet van bijzondere opsporingsmogelijkheden en de communicatie naar de media.

Zo werd in de beginuren van de vermissing verzuimd alle informatie centraal te verzamelen. De politie wist al dat het laatste contact dat Boele had met Vreeswijk was, maar daar werd te laat iets mee gedaan. Ook had de politie eerder moeten inzien dat er geen sprake was van een gewone vermissing. Het meisje had onder meer haar jas niet aangetrokken terwijl het buiten rond het vriespunt was.

De commissie benadrukt wel dat als alles goed was gegaan, het leven van Boele niet was gered. Vreeswijk bracht haar al twintig minuten na haar ontvoering om het leven. Hij had haar ook misbruikt.

De ouders van het meisje betreuren dat de eindconclusies van het rapport nu al op straat liggen. "Klaarblijkelijk is er iemand die er belang bij heeft om het rapport te lekken", zegt hun advocaat Frank van Ardenne namens de familie in een reactie.

Burgemeester Arno Brok van Dordrecht heeft woensdagochtend een gesprek met de ouders. Hij geeft dan een toelichting op het rapport.

Nederlandse voetballers in het buitenland - Week 16

Ook dit jaar geeft FOK!sport weer verslag over de gebeurtenissen van onze voetballende landgenoten bij de minder bekende voetbalclubs en -competities. Door middel van een wekelijks verslag, dat elke dinsdagavond op de site zal verschijnen, houdt FOK!sport jullie op de hoogte over onze landgenoten in het buitenland.

Toronto FC heeft de zesde wedstrijd in de Major League Soccer in eigen huis met ruime cijfers verloren. DC United was uiteindelijk met 0-3 te sterk. Trainer Aron Winter gunde Javier Martina opnieuw een basisplaats. Hij speelde uiteindelijk de gehele wedstrijd mee. Nick Soolsma bekeek de gehele partij vanaf de reservebank. Door het verlies daalde Toronto FC naar de zevende plek.

FC Edmonton heeft ook de tweede wedstrijd in de NASL, het tweede niveau in de Verenigde Staten, weten te winnen. Ditmaal werd Atlanta Silverbacks met 0-1 verslagen. Rein Baart hield voor de tweede maal op rij zijn doel schoon. Door de winst staat de ploeg van trainer Harry Sinkgraven op de tweede plek.

In de Engelse Championship speelde Leicester City en Crystal Palace midweeks met 1-1 gelijk. Patrick van Aanholt speelde bij Leicester de gehele wedstrijd mee. Crystal eindigde de wedstrijd met tien man nadat Wilfred Zaha vlak voor tijd met rood van het veld werd gestuurd. Afgelopen weekend stonden Patrick van Aanholt en Jeffrey Bruma in de basis toen Leicester met 3-1 verloor bij Reading. Leicester bezet de tiende plaats met 60 punten uit 42 duels.

Midweeks speelde Swansea City en Hull City met 1-1 gelijk. Bij Swansea stond Dorus de Vries onder de lat. In het weekend ging Swansea, met Dorus de Vries wederom in het doel, met 2-1 onderuit bij Burnley. Chris Eagles scoorde uit een penalty de winnende treffer. Swansea bezet de vijfde plaats met 70 punten uit 42 duels.

Crystal Palace verloor afgelopen weekend met 1-2 thuis van Scunthorpe United. Kemy Agustien begon bij Crystal in de basis. Scunthorpe eindigde de wedstrijd overigens met tien man nadat Joe Garner vier minuten voor tijd na zijn tweede geel van het veld werd gestuurd.

In de Engelse League 1 verloor Brentford met 3-2 bij laagvlieger Walsall. Jonathan Macken maakte de winnende treffer. Pim Balkestein had een basisplek bij Brentford en maakte de 0-1. Afgelopen weekend won Brentford, met wederom Balkestein in de basis, uit met 0-1 van Rochdale. Robbie Simpson maakte de enige treffer. Brentford staat tiende en heeft 58 punten uit 42 wedstrijden.

In Schotland won Hamilton afgelopen weekend, met Nigel Hasselbaink in de basis, de uitwedstrijd tegen Hibernian met 1-2. Celtic won de laatste reguliere competitiewedstrijd met 0-1 bij St. Johnstone. Baram Kayal scoorde de enige treffer voor Celtic waar Glenn Loovens de hele wedstrijd meespeelde.

APOEL Nicosia heeft afgelopen weekend de zevende overwinning op rij geboekt. Op bezoek bij Anorthosis Famagusta werd met 1-2 gewonnen. Joost Broerse kreeg voor het eerst sinds lange tijd weer een basisplaats bij APOEL en speelde de gehele wedstrijd. Dit deden ook Civard Sprockel en Jurgen Colin bij Anorthosis Famagusta. Jeffrey Leiwakabessy zat wegens een schorsing niet bij de selectie. APOEL werd vorige week al kampioen en blijft daardoor vanzelfsprekend koploper van de Cypriotische competitie. Anorthosis blijft op de derde plek staan. Deze plaats geeft recht op het spelen van voorronde Europa League.

Esbjerg FB heeft afgelopen weekend de punten moeten delen met nummer vijf Silkeborg. In eigen huis eindigde het duel in 1-1. Tim Janssen begon de bank, maar mocht een kwartier voor tijd invallen. Door de puntendeling blijft Esbjerg, dat de laatste weken beter begint te presteren, op de voorlaatste plaats staan. Het verschil met de veilige nummer tien FC Nordsjælland bedraagt twee punten. Hekkensluiter Aalborg BK naderde wel tot op één punt van Esbjerg. Zij wisten, op bezoek bij nummer drie Brøndby IF, knap met 1-2 te winnen. Bij de verliezende ploeg zat Remco van der Schaaf de gehele partij op de reservebank.

Mjällby heeft in de Zweedse competitie de eerste zege van het seizoen te pakken. In eigen huis werd Kalmar FF met het kleinst mogelijke verschil gewonnen. Moestafa El Kabir was een kwartier voor tijd verantwoordelijk voor de enige treffer van de wedstrijd. Onze landgenoot pakte in de slotfase nog een gele kaart. Door de overwinning steeg de ploeg naar de elfde plaats van de Allsvenskan.

Sander Westerveld kende met AC Monza geen best weekend. De ploeg kwam in eigen huis niet verder dan 0-0 tegen Spezia en blijft daardoor hekkensluiter in de Serie C1/A. Westerveld speelde de wedstrijd niet uit. De doelman pakte na een groot half uur spelen een rode kaart.

Levski Sofia blijft de druk op koploper Litex Lovech enigszins houden. Zelf won de huidige nummer twee van de Bulgaarse competitie met 1-0 van Cherno More Varna. Dustley Mulder en Serginho Greene konden beiden rekenen op een basisplaats en speelden het volledige duel mee. Ook na dit weekend bedraagt het verschil met koploper Litex Lovech acht punten.

Cracovia Kraków, hekkensluiter in de Poolse competitie, heeft de wedstrijd tegen Arka Gdynia, dat voorlaatste staat, niet weten te winnen. De ploeg ging met 3-0 onderuit en daardoor werd het verschil met Arka Gdynia vier punten. Bij Cracovia Kraków speelde Hesdy Suart, oud-speler van onder meer AGOVV Apeldoorn, de gehele wedstrijd mee in de verdediging. Hij pakte tien minuten voor tijd een gele kaart. Bij Arka Gdynia kwam Marciano Bruma wegens een schorsing niet in actie. Stadsgenoot van Cracovia Kraków, Wisla Kraków, kende een beter weekeinde. In eigen huis werd GKS Belchatów met 3-1 verslagen. Trainer Robert Maaskant gunde verdediger Kew Jaliens opnieuw een basisplaats en hij speelde de gehele wedstrijd mee. Na dit weekend bedraagt het verschil van koploper Wisla Kraków met nummer twee Jagiellonia Bialystok nog altijd zes punten.

Hércules Alicante heeft afgelopen weekend een nederlaag geleden. Op bezoek bij Levante, dat bezig is aan een opmars in de Primera División, werd met 2-1 verloren. Royston Drenthe begon in de basis bij Hércules, pakte voor rust een gele kaart en werd na rust gewisseld. Door het verlies zakte Hércules naar de voorlaatste plaats. Het verschil met de veilige nummer zeventien Real Zaragoza is echter slechts drie punten. Hedewiges Maduro kende met Valencia een beter weekend. Op bezoek bij hekkensluiter UD Almería werd met 0-3 gewonnen. Maduro stond de gehele partij in de verdediging van Valencia. Door de overwinning behoudt de ploeg stevig de derde plek in handen.

Kayserispor blijft uiterst teleurstellend presteren in de Turkse competitie. De huidige nummer zeven leed afgelopen weekend alweer de zesde nederlaag op rij en lijkt daardoor de strijd om Europees voetbal opgegeven te hebben. In eigen huis werd ditmaal met 1-3 verloren van Konyaspor. Nordin Amrabat viel na rust in, maar de oud-speler van onder meer VVV-Venlo en PSv kon niet voor de broodnodige doelpunten zorgen. Saillant detail aan de wedstrijd was dat er maar liefst drie doelpunten in de blessuretijd van de tweede helft vielen.

John Verhoek lijkt met Stade Rennes uitgeschakeld te zijn in de strijd om het Frans landskampioenschap. De ploeg verloor afgelopen weekend in eigen huis met 1-2 van Lorient. Verhoek bekeek het gehele duel vanaf de reservebank. De achterstand op koploper Lille OSC is inmiddels gegroeid naar acht punten. Caen zal nog alles op alles moeten zetten om degradatie naar de Ligue 2 te ontkomen. Afgelopen weekend verloor de ploeg met 3-2 van FC Sochaux. Voormalig Feyenoord-speler Rajiv van La Parra viel kort voor tijd in bij Caen, maar ook hij kon niet voorkomen dat zijn ploeg opnieuw verloor. De ploeg staat na dit weekend op de achttiende plaats. Deze plek betekent op het eind van het seizoen degradatie.

In Zwitserland won Xamax Neuchâtel afgelopen weekend met 2-1 van FC Luzern. Federico Almerares maakten de twee treffers voor Xamax, waar Sander Keller de hele wedstrijd meespeelde. FC Sion, de nummer vier, ging met 0-2 onderuit bij de nummer twee FC Zürich. Michael Dingsdag speelde bij de verliezende ploeg de gehele wedstrijd mee.

Red Bull Salzburg, met David Mendes da Silva in de basis, won met 0-3 bij Sturm Graz. De drie treffers werden gemaakt door Alan. Red Bull staat derde met 47 punten uit 29 wedstrijden, drie minder dan koploper Austria Wien. Austria, met Nacer Barazite in de basis, verloor verrassend thuis van laagvlieger SV Mattersburg. Robert Waltner maakte de enige treffer van de wedstrijd.

Qäbälä heeft in de Degradatiegroep van de competitie van Azerbeidzjan opnieuw een overwinning geboekt. De ploeg van trainer Tony Adams won ditmaal in eigen huis met 3-0 van Simurq. Steve Olfers kreeg van Adams een basisplaats en de verdediger speelde de volledige wedstrijd mee. Collins John zat ditmaal niet bij de selectie. Qäbälä gaat in de Degradatiegroep nog altijd riant aan de leiding. Het verschil met nummer twee Mu?an bedraagt zeven punten.

In de Duitse Bundesliga blijft Borussia Mönchengladbach. Ditmaal werd de uitwedstrijd tegen FSV Mainz 05 met 1-0 verloren. Andre Schürrle scoorde de enige treffer van de wedstrijd. Roel Brouwers kwam bij de verliezende ploeg als invaller op het veld. Mönchengladbach bezet de laatste plaats en heeft drie punten minder dan de nummer voorlaatst FC Sankt Pauli.

In de 2. Bundesliga won koploper Hertha BSC, met Maikel Aerts onder de lat, afgelopen weekend met 4-0 van VfL Osnabrück. Pierre Lasogga en Adrian Ramos scoorde allebei tweemaal. De nummer twee FC Augsburg won uit bij Karlsruher sc met 0-1. Tobias Werner scoorde de enige treffer van de wedstrijd. Gibril Sankoh speelde bij Augsburg, dat vier punten achterstand heeft op Hertha BSC, de hele wedstrijd mee. Energie Cottbus, met Jules Reimerink in de basis, won de thuiswedstrijd tegen MSV Duisburg met 3-1. Cottbus staat inmiddels zesde.

Klik hier om op het forum verder te discussieren over de Nederlandse voetballers in het buitenland!

Portal 2 slecht ontvangen door 'users'

Sinds de vroegtijdige release van Portal 2 vanochtend zijn er op verschillende sites prachtige reviews voor deze game uitgekomen. De gemiddelde reviewers-score een 9.5. De scores van de users, de brave consument, laten echter hele andere cijfers zien. Het gemiddelde van de user reviews liggen op dit moment namelijk tussen een 5.0 en een 6.0. Een uur geleden stonden ze zelfs op 4.5 gemiddeld.

De redenen hiervoor ligt vooral bij de ARG-actie die Valve de afgelopen weken heeft uitgevoerd. In deze actie liet Valve mensen hun brein kraken door puzzels op te lossen en aardappels te vinden. Deze aardappels werden gevonden in Indie-games of zelfs op het kantoor bij bedrijven zoals in Nederland het geval was. De 'prijs' van deze ARG-actie viel bij vele users in het verkeerde keelgat, want uiteindelijk kregen ze als prijs dat ze Portal 2 maar zes uur voor de normale release konden spelen.

Een plek waar ze dat uiten is op Metacritic. In de usercomments geven ze allen het spel een ''welverdiende'' één, met redenen zoals dat het spel zeer slecht is (reviewcijfers geven het gemiddeld een 9,5), het spel veel geld vraagt voor DLC en dat de speelduur erg kort is (in totaal vijftien uur voor een puzzelspel).

Het blijkt dus maar weer dat Valve niet altijd kan rekenen op een trouwe community, want weken werken wordt uiteindelijk door de spelers afgestraft omdat niet iedereen zo blij was met de 'prijs'.

Portal 2

Verbod op onverdoofd doden van paling

De Partij voor de Dieren brokkelt aardig wat in de melk de laatste tijd. Dit keer is een motie ingediend om het onverdoofd doden van paling te verbieden. Die motie is dinsdag door de Tweede Kamer aangenomen.

Traditioneel worden palingen gedood door ze in een zoutbad te gooien. De vissen komen dan aan hun einde doordat hun huid langzaam wegbrandt. Een barbaarse methode, zegt de Partij voor de Dieren.

Sinds kort is er een alternatieve methode beschikbaar, waarbij de vissen met een stroomstoot worden verdoofd. Pas daarna gaan ze het zoutbad in, wat nodig is om ze te 'ontslijmen'. De Tweede Kamer wil dat het kabinet de nieuwe methode verplicht stelt.

Haase onderuit in Barcelona

Robin Haase is in de tweede ronde van het ATP-toernooi in Barcelona uitgeschakeld. De Nederlander ging met 6-3, 6-7 en 2-6 onderuit tegen Gael Monfils.

Haase begon goed aan de wedstrijd. De Nederlander trok de eerste set met een hoog eerste service-percentage naar zich toe. De tweede set ging via de tiebreak naar Monfils. De Fransman, in Barcelona als zevende geplaatst, was in de derde en beslissende set oppermachtig.

In de derde ronde moet Monfils het opnemen tegen de winnaar van de partij tussen zijn als negende geplaatste landgenoot Richard Gasquet en Biaz Kavcic.

Justitie wil encryptie verbieden

Als het aan plaatsvervangend hoofdofficier van justitie Jet Hoogendijk ligt, dan wordt het versleutelen van bestanden strafbaar gesteld. Dat zei Hoogendijk dinsdag in het tv-programma EénVandaag.

Deze maatregelen zouden de bestrijding van kinderporno ten goede moeten komen. De plaatsvervangend hoofdofficier deed haar zegje naar aanleiding van de zedenzaak over Het Hofnarretje in Amsterdam. In die zaak heeft Robert Mikelsons bekend meer dan 85 kinderen te hebben misbruikt. Ook zou hij leiding hebben gegeven aan een internationaal netwerk van kinderporno. Hij versleutelde zijn bestanden met de open source software TrueCrypt.

Het verbod zou nodig zijn omdat mensen waarschijnlijk iets te verbergen hebben als ze hun bestanden versleutelen, ze zullen hun wachtwoord niet snel geven. Bovendien zouden pedofielen zich vrij voelen om door te gaan met datgene waar ze mee bezig zijn.

Het verbod op encryptie is niet de enige maatregel die Hoogendijk voor ogen heeft. Ook chatten over kindermisbruik ligt op de schop. Op die manier wil ze voorkomen dat mensen elkaar via chatsessies overhalen om ook kinderen te gaan misbruiken. Zij vindt dat deze ernstige vorm van beperking van de vrijheid van meningsuiting te rechtvaardigen is.

Rob Wainwright, directeur van Europol, gaf in EénVandaag aan dat ook hij graag aanvullende maatregelen ziet. Hij pleit voor een Europese database met veroordeelde pedofielen, om te voorkomen dat pedofielen over de grens hun gang kunnen blijven gaan. Ook is hij voor een verbod om via sociale netwerksites als Hyves en Facebook kinderen te benaderen met seksuele bedoelingen.

Toch is een verbod op encryptie nog wel een tikje ver weg, omdat het in sommige gevallen juist verplicht is om informatie te versleutelen. Het is waarschijnlijker dat encryptie beperkt wordt, bijvoorbeeld door een bepaalde mate van versleuteling toe te staan. Daarnaast kan er een verplichting komen om wachtwoorden af te staan als justitie daarom vraagt. 

Qrmr grxfg vf fgenxf ireobqra!

Schade Japanse game-industrie ruim zestig miljoen

De Japanse game-industrie is omgerekend 61,6 miljoen euro aan inkomsten misgelopen als gevolg van de natuurrampen die het land vorige maand hebben getroffen. Dat schrijft het Japanse magazine Famitsu op basis van gegevens van marktonderzoeksbureau Enterbrain.

Volgens Enterbrain komt het overgrote deel van de gemiste inkomsten voort uit het uitstel van 31 spellen. Nintendo's onderwateravontuur Steel Diver, de vechtgame Dead or Alive, de racegame Motorstorm: Apocalypse en de zombie-actiegame Yakuza Of the End zouden eind maart op de markt moeten verschijnen.

Daarnaast denkt het marktonderzoeksbureau dat de lancering van Nintendo 3DS beïnvloed is door de natuurrampen. Nintendo had voorspeld anderhalf miljoen 3DS-spelcomputers te verkopen tot en met eind maart. Uiteindelijk zijn dat er naar schatting 1,2 miljoen geworden.


Eerste Kamer komt op voor trekvissen

De sluizen in het Haringvliet moeten op een kier blijven staan, zodat trekvissen uit de Noordzee de rivieren op kunnen zwemmen. Een meerderheid van de Eerste Kamer heeft zich dinsdag geschaard achter dit pleidooi van de Partij voor de Dieren.

Het kabinet wil de sluizen dicht laten, in strijd met het zogeheten Kierbesluit uit 2000. Het binnenlaten van zout water zou te veel kosten met zich meebrengen, onder andere vanwege de gevolgen voor de drinkwatervoorziening.

De Eerste Kamer eist nu dat het kabinet de sluizen toch op een kier zet. Dat moet vissen als zalm de kans geven de rivieren op te zwemmen. In de Eerste Kamer stemden de regeringspartijen VVD en CDA tegen, net als de SGP.

Van der Vaart wil tweede zege op Arsenal

Rafael van der Vaart hoopt morgen voor de tweede keer dit seizoen met Tottenham Hotspur aartsrivaal Arsenal een hak te zetten. In november had de Nederlander met twee assists en een doelpunt een belangrijk aandeel in de 3-2 zege van de Spurs in het Emirates Stadium. "Die wedstrijd staat zeker in mijn top tien aller tijden."

Waar Arsenal de laatste strohalm probeert te grijpen in de titelstrijd met Manchester United, staat voor Tottenham de vierde plaats in de Premier League op het spel. "We spelen goed, maar het is niet de bedoeling dat we straks niets hebben, behalve complimenten", zegt Van der Vaart, die ondanks een nominatie zondag de prijs van Speler van het Jaar naar zijn ploeggenoot Gareth Bale zag gaan.

Tottenham leek vijf maanden geleden uit bij Arsenal op weg naar een kansloze nederlaag, maar in een spectaculaire tweede helft werd een 2-0 achterstand omgebogen in een zege. "Het was zeventien jaar geleden dat we daar hadden gewonnen. Het was eigenlijk de grootste wedstrijd van het seizoen. Als je dan met 3-2 wint, weet je dat de mensen het niet snel zullen vergeten."

Van der Vaart komt woensdag bij Arsenal mede-international Robin van Persie tegen. "Dat is eigenlijk hun belangrijkste speler. Als Robin niet in vorm is, maken we een goede kans om te winnen."

Het behalen van de vierde plaats, die recht op de voorronde van de Champions League, wordt voor Tottenham een loodzware klus. De Londense club, die momenteel vijfde staat, moet in de slotfase van de competitie nog op bezoek bij Chelsea, Manchester City en Liverpool.

'Productie PSPgo beëindigd'

De productie van Sony's draagbare spelcomputer PSPgo is stilgelegd. Dat schrijft de Japanse gamewebsite Andriasang. In Japan worden wekelijks slechts een paar honderd exemplaren van de draagbare spelcomputer verkocht. Verschillende Japanse webshops en ook het Nederlandse Bol.com hebben de PSPgo niet langer in hun assortiment.

PSPgo werd in oktober 2009 op de markt gebracht om de verkoop van de PSP nieuw leven in te blazen. Het nieuwe model maakt niet langer gebruik van UMD-schijfjes, maar laat spelers hun games downloaden.

Officieel heeft Sony niet bekendgemaakt dat het bedrijf stopt met de verkoop van de spelcomputer. Wel ligt de PSP-3000 nog in de winkel voor ongeveer 129 euro.

Tegen het eind van dit jaar komt Sony met de officiële opvolger van PSP. Hoewel de nieuwe spelcomputer nog geen definitieve naam heeft, staat hij op dit moment bekend als 'Next Generation Portable', oftewel 'NGP'.


School Bergen op Zoom ontruimd

Het Roncalli College in Bergen op Zoom is dinsdagmiddag ontruimd, nadat vier leerlingen waren flauwgevallen. De brandweer vond geen schadelijke stoffen in het gebouw. Dat meldt de politie.

De politie dacht eerst dat sprake was van koolstofmonoxidevergiftiging, maar de brandweer gaat er na onderzoek van uit dat de kinderen onwel werden door het warme zomerweer. Tien andere werden ter plaatse door ambulancepersoneel behandeld.

De leerlingen zaten tijdens de les in een bijgebouw van de school dat blijkbaar veel warmte had aangetrokken. Het bij- en hoofdgebouw zijn voor de zekerheid ontruimd. Een kwartier na de ontruiming was de temperatuur in het bijgebouw nog 30 tot 32 graden.

Negentien wietkwekerijen opgerold in Brabant

In de provincie Noord-Brabant zijn dinsdag negentien wietkwekerijen ontruimd, waarin in totaal 3600 planten stonden. Bij de acties zijn vijftien verdachten aangehouden en is voor bijna 90.000 euro beslag gelegd.

De kwekerijen stonden in Den Bosch, Oss, Eindhoven, Helmond, Dongen, Raamsdonksveer, Breda, Chaam, Tilburg en Goirle. Op bijna alle adressen werd stroom gestolen. Op twee woningen werd beslag gelegd.

Ongeveer vijftig politiemannen werden geholpen door medewerkers van netbeheerders, gemeenten en opruimdiensten. Het geheel stond onder regie van de taskforce die de georganiseerde criminaliteit in Brabant aanpakt.

De politie onderzoekt wie er verder nog in verband kunnen worden gebracht met de ontmantelde hennepkwekerijen en gaat ook hen aanpakken. In de taskforce werken gemeenten, politie, Openbaar Ministerie, de Belastingdienst, de marechaussee en het Ministerie van Veiligheid en Justitie samen om de georganiseerde criminaliteit in Brabant terug te dringen. Het accent ligt nu op de wietteelt, maar de taskforce richt zich ook op heling, witwassen en vastgoedfraude. De afgelopen maanden zijn al diverse kwekerijen ontruimd en verdachten aangehouden.

Mbo mag oudere student niet weigeren

Mbo-scholen mogen oudere studenten voortaan niet meer weigeren. Dat heeft de Commissie Gelijke Behandeling (CGB) dinsdag bepaald, naar aanleiding van tientallen meldingen van leeftijdsdiscriminatie. Studenten werden ten onrechte geweigerd omdat ze te oud waren.

De scholen mogen oudere leerlingen wel adviseren zich niet aan te melden, maar volgens de CGB zijn die adviezen niet zo vrijblijvend geweest als de scholen zelf beweren. "Studenten kregen regelmatig een overduidelijk 'nee' te horen", zegt Luuk Visser, voorzitter van de Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs (JOB). De meldingen zijn binnengekomen bij de JOB en het Meldpunt Discriminatie Regio Amsterdam (MRDA).

De CGB beveelt de scholen nu om een duidelijker advies te formuleren en het aan de studenten te laten om dat advies op te volgen of naast zich neer te leggen. De commissie vindt dat het leeftijdsverschil en grotere moeite om een stageplaats te vinden geen redenen voor weigering mogen zijn.

Volgens Visser staat de oudere mbo-student met deze uitspraak een stuk sterker. "Want als het oudere studenten weer overkomt, dan kunnen ze nu terugvallen op de uitspraak van de CGB. Daarbij staan scholen in het mbo op scherp, ze weten dat het verboden is en dat er op hen gelet wordt."

Puyol kan spelen in finale Copa del Rey

Carles Puyol is klaar voor de finale van de Spaanse beker in het Estadio Mestalla in Valencia. Dit meldt Barcelona op de eigen website.

De verdediger die afgelopen zaterdag tegen Real Madrid last kreeg van zijn hamstring, trainde vandaag niet mee met de groep, maar kan wel spelen. Vandaag werd Puyol getest. Uit die tests is gebleken dat de Spaanse international klaar is om de strijd aan te gaan met Real Madrid.

Barcelona-linksback Adriano, die spierklachten overhield na het gelijkspel met Real Madrid van afgelopen zaterdag, is ook opgenomen in de selectie. Daarnaast neemt Guardiola ook enkele spelers van het B-team mee die eerder in bekerwedstrijden meespeelden. Nolito, Dos Santos, Miño and Montoya reizen mee naar Valencia.

Vrees voor aanslagen via internet

De kans bestaat dat terroristen in de toekomst aanslagen zullen plegen door besturingssystemen van elektriciteitscentrales of chemische bedrijven te hacken. Dat staat in een dinsdag verschenen stuk van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb).

De twee instellingen denken dat terroristische groeperingen nu nog niet voldoende kennis hebben om via internet aanslagen te plegen op fysieke doelen, maar dat kan in de toekomst veranderen. Ook een eenling met de juiste kennis kan een cyberaanslag uitvoeren, merken de AIVD en de NCTb op in het rapport, dat de prioriteiten voor de komende jaren beschrijft op het gebied van terreurbestrijding.

De AIVD en de NCTb willen meer werk maken van het vroegtijdig oppakken van eenlingen die radicaliseren en mogelijk een aanslag gaan plegen. Aanslagen door zogeheten 'lone wolves' komen de laatste jaren steeds vaker voor, staat in het stuk. Het kan gaan om mensen die er radicale politieke of religieuze ideeën op na houden, maar ook om verwarde personen.


Vrees voor nieuw soort terrorisme (Foto: Novum)

Zelda-game voor 3DS krijgt extra spelfunctie

Gamers die The Legend of Zelda: Ocarina of Time voor de Nintendo 3DS kopen, krijgen meer waar voor hun geld. De Nintendo 3DS-versie van het in 1998 uitgegeven avontuur wordt voorzien van de geheel nieuwe Boss Challenge-spelfunctie. Gamers die een zeker punt bereiken in de game kunnen het in de nieuwe spelmodus nogmaals opnemen tegen de eindbazen waartegen in het verhaal al gevochten is. Dat heeft Nintendo dinsdag bekendgemaakt.

Spelers nemen het in Ocarina of Time op tegen acht verschillende bazen, gevolgd door eindbaas Ganondorf. In de Boss Challenge-spelfunctie is het mogelijk de bazen achtereenvolgens te verslaan.

In tegenstelling tot het origineel bevat Ocarina of Time voor Nintendo 3DS ook Master Quest. Hierbij worden de dungeons anders opgebouwd en zijn vijanden moeilijker te verslaan. Deze spelfunctie verscheen eerder in 2003 bij een hernieuwde uitgave voor Nintendo Gamecube.

The Legend of Zelda: Ocarina of Time wordt gezien als een van de beste spellen aller tijden. Het spel voor de nieuwe draagbare spelcomputer is vanaf 17 juni in de winkel te vinden.


Hamburger SV wil door met Oenning

Michael Oenning is ook volgend seizoen trainer van Hamburger SV. De Bundesligaclub bereikte een principeakkoord met de interim-trainer. De 45-jarige Oenning heeft sinds een maand de touwtjes bij HSV in handen, daarvoor was hij assistent-trainer onder Armin Veh. Half maart stuurden de Hamburgers Veh echter de laan uit.

Oenning deed eerder ervaring op als trainer bij FC Nürnberg. Daar was hij eerder ook assistent-trainer. Die positie bekleedde hij ook al eens bij Borussia Mönchengladbach. Bij HSV wil hij 'een team neerzetten dat in staat is goed en gedreven aanvallend voetbal te laten zien'.

Bij HSV spelen nu de Nederlanders Joris Mathijsen, Romeo Castelen, Ruud van Nistelrooy en Eljero Elia. Van Nistelrooy heeft echter al aangegeven na dit seizoen te vertrekken uit Hamburg. Ook Elia zinspeelde al op een vertrek als hij niet meer speeltijd krijgt.

Overlevenden herdenken opstand in getto Warschau

Overlevenden van de Holocaust en ambtenaren van de gemeente Warschau hebben dinsdag kransen gelegd om te herdenken dat 68 jaar geleden joodse opstandelingen in het getto van Warschau de wapens opnamen tegen de nazi's.

De bloemen werden gelegd bij een monument dat is opgericht ter nagedachtenis aan de opstand en bij de plaats waar de joden zich moesten verzamelen om gedeporteerd te worden naar het concentratiekamp Treblinka.

De opstand in het getto was de eerste van een reeks grootschalige verzetsdaden tegen de Duitse bezetter. Het verzet van de jonge en arme joden was een strijd die ze gedoemd waren te verliezen, maar toch wisten enkelen te overleven.

Jongeren: Dreigtweets keihard aanpakken

Jongeren zijn voor een harde aanpak van verzenders van 'dreigtweets'. De 17-jarige jongen die na het drama in Alphen aan den Rijn twitterde dat hij het dodental zou overtreffen, is volgens 70 procent terecht opgepakt. Een meerderheid (53 procent) van de deelnemers vindt dat de jongen voor de rechter moet komen. Dit blijkt uit onderzoek van TopX, het jongerenpanel van EénVandaag, in samenwerking met FOK! onder 1600 jongeren.

Van de ondervraagden die de jongen voor de rechter willen zien, vindt 65 procent een taakstraf op zijn plaats. Van 38 procent mag hij vrijuit gaan. Drie kwart van alle deelnemers (75 procent) stelt dat de 17-jarige te ver is gegaan met zijn tweet, een kwart vindt dat hij het wel mag zeggen. Twitteraars en jongens vinden dat je online meer mag zeggen dan niet-twitteraars en meisjes.

Een op de vijf (22 procent) meent dat de politie de tweet van de 17-jarige niet zo serieus had moeten nemen. Een ruime meerderheid (63 procent) denkt dat het voorarrest met twee weken is verlengd vooral om te voorkomen dat ook anderen dreigementen op internet zetten. Er zijn de afgelopen weken vier mensen opgepakt die via Twitter gedreigd hebben mensen neer te schieten of een bomaanslag te plegen.

En afgelopen weekend werd een 11-jarige jongen verhoord op verdenking van het verzenden van dreigmails naar een basisschool. Acht op de tien jongeren (78 procent) is van mening dat het versturen van bedreigingen online strafbaar moet zijn.

Film over Onassis-familie in de maak

Het leven van de Griekse multimiljonair Aristoteles Onassis wordt verfilmd. De Braziliaanse regisseur Fernando Meirelles ziet de film over de tweede echtgenoot van Jackie Kennedy als een soort The Godfather met Onassis als middelpunt, schrijft het Amerikaanse tijdschrift New York Magazine.

De film, die ook Onassis getiteld zal zijn, wordt geschreven door Braulio Mantovani. De Brazilianen Meirelles en Mantovani werkten eerder samen bij de verfilming van het meesterwerk Cidade de Deus (City of God) uit 2002.

De nieuwe film van het tweetal gaat over het huwelijk van de scheepsmagnaat Onassis met Jacqueline Kennedy, de weduwe van de Amerikaanse president John F. Kennedy. De basis van de film is een boek van de Britse journalist Peter Evans.

Volgens Evans zit Onassis achter de moord op Robert Kennedy, de jongere broer van de vermoorde John F. Kennedy. De jongere Kennedy zou ervoor gezorgd hebben dat Onassis geen zaken meer mocht doen met de Verenigde Staten. Robert Kennedy werd in 1968 vermoord door de Palestijnse Sirhan Sirhan, vijf jaar na de moord op JFK.


Jackie Kennedy (Foto: Novum)

Beekhuyzen vervangt Verbeek in Süskind

Nyncke Beekhuyzen gaat de vrouwelijke hoofdrol spelen in de oorlogsfilm Süskind. De actrice vervangt Lotte Verbeek, die vanwege ziekte uit het project moest stappen. Dat maken de producenten van de film dinsdagmiddag bekend.

De 31-jarige Beekhuyzen is bekend van de televisieserie Lotte, waarin ze de titelrol speelde. Ook speelde ze in de serie Verborgen Gebreken. In Süskind speelt de actrice Hanna Süskind, de vrouw van de joodse verzetsheld Walter Süskind. Die wordt gespeeld door Jeroen Spitzenberger.

De film vertelt het waargebeurde verhaal van Walter Süskind, die tijdens de Tweede Wereldoorlog werkte voor de Joodsche Raad. Hij speelde een dubbelspel met de SS'er Ferdinand Aus der Fünten en redde daarmee duizend joodse kinderen van deportatie.

De opnames van de film zijn eerder deze maand begonnen. Verbeek is vanaf het begin ziek. Wat voor ziekte ze heeft is niet bekend. De film wordt geregisseerd door Rudolf van den Berg, die dit jaar zijn vierde Gouden Kalf won voor de film Tirza. Süskind moet in december in de bioscopen draaien.

Doekle Terpstra: Flinke sanering Inholland

Inholland gaat flink saneren. Dat heeft Doekle Terpstra, sinds eind vorig jaar voorzitter van het college van bestuur van hogeschool Inholland, in een exclusief vraaggesprek aan het ANP laten weten.

De onderwijslocatie van Inholland in Hoofddorp gaat dicht, meerdere opleidingen worden afgestoten en een nog onbekend aantal medewerkers moet de komende jaren al dan niet gedwongen vertrekken. Het aantal studenten loopt vermoedelijk met 20 procent terug en de kosten moeten met een vijfde omlaag.

"Als je kijkt naar alles wat niet met het onderwijs te maken heeft, staat Inholland er goed voor. Maar op onderwijsgebied staan sommige opleidingen letterlijk aan de rand van de afgrond."

Doekle Terpstra: flinke sanering Inholland
Doekle zet de schaar in Inholland (Foto: ANP)

Kamer wil kortingskaart niet alleen voor NS

De kortingskaarten voor treinreizigers moeten niet alleen gelden voor de NS, maar ook voor andere vervoersmaatschappijen. Een Kamermeerderheid wil dat minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) in gesprek gaat met vervoerders en provincies om te regelen dat de nieuwe kortingskaarten die op 1 augustus worden geïntroduceerd voor het hele spoor gelden.

"De reiziger is niet geïnteresseerd of hij in een trein van NS, Arriva, Veolia of Connexxion zit. De vervoerders moeten het gewoon onderling goed regelen. Een beetje druk van de minister kan daarbij helpen", zegt ChristenUnie-Kamerlid Arie Slob, die het voorstel indiende. Zijn plan kreeg steun van de PvdA, PVV, SP, D66, GroenLinks en de Partij voor de Dieren.

De huidige voordeelurenkaart geldt in alle treinen in Nederland. Dit is echter nog niet geregeld voor de nieuwe abonnementen die de voordeelurenkaart gaat vervangen. De ChristenUnie wil dat dit geregeld wordt voordat de nieuwe abonnementen op 1 augustus worden ingevoerd. "Het is niet wenselijk dat reizigers in gebieden met meerdere vervoerders meerdere kortingskaarten moeten aanschaffen. Dan worden ze op kosten gejaagd", vindt Slob.

Slowaakse media samen achter 'betaalmuur'

Een aantal grote Slowaakse mediabedrijven gaan samen proberen geld te verdienen door bezoekers te laten betalen voor de belangrijkste onderdelen van hun websites. Deze ongebruikelijke samenwerking tussen concurrerende bedrijven moet uiteindelijk resulteren in een gezamenlijke 'betaalmuur'.

De bezoekers van de websites krijgen tegen betaling onbeperkte toegang tot sport, entertainment, video, opiniestukken, archiefmateriaal en andere stukken die door de aangesloten bedrijven exclusief worden aangeboden aan de betalende klanten.

Afgelopen maandag is een proefperiode gestart en de betaalmuur zal per 2 mei actief zijn. De twee bedrijven die achter het project zitten menen dat het project een groot succes wordt; slechts een paar kranten hebben geweigerd mee te doen.

Coming out van PVV-ers

Het wordt smullen op de Knastercross in Geulle dit jaar! De organisatie van dit Limburgse motorcrossevenement introduceert tijdens de editie van 2011 de PVV-klasse. Een aanvulling op succesnummers als de ‘Sjoremklasse' en de ‘Kijkmaarwatjeindeschuurhebtstaanklasse.' De PVV-klasse is bedoeld om stemmers op Wilders' partij de mogelijkheid te geven om op de crossbaan openlijk voor hun politieke voorkeur uit te komen. De initiatiefnemers van het nieuwe onderdeel juichen het toe als mensen zich voor de race transformeren tot een ‘Geert' of een ‘Dion'.

PS3 is lead-platform voor Thor

Thor: God of Thunder: The Video Game heeft PlayStation 3 als lead-platform, dat heeft Andrew Rubino van developer Liquid Entertainment bekendgemaakt. Wel willen ze dat de game gelijkwaardig is op zowel Xbox 360 als PS3.

"PS3 was our main SKU. We wanted to make sure it ran equally on PS3 [and] Xbox — I know historically there were some problems with that."

Thor voor 360 en PS3 draait op de Unreal Engine 3, een engine waarbij vaak 360 als lead-platform gekozen wordt. Dit keer is dat dus niet het geval. Rubino denkt overigens dat het spelen van de game op beide platformen erg tof zal zijn.

"It works well on both systems, and we have 3D on both systems. I think [playing the game on] either console would be a great experience"

Thor ligt eind deze maand in de winkel en verschijnt ook op NDS, 3DS en Wii. SEGA gaat deze op de gelijknamige film gebaseerde game uitgeven.

Doelman FC Zwolle weigert schikking

Diederik Boer, doelman van de Jupiler League-koploper FC Zwolle, hangt een fikse schorsing boven het hoofd. Boer moet donderdagavond voor de tuchtcommissie van de KNVB verschijnen. De 30-jarige keeper moet voorkomen vanwege een overtreding die hij gisteren maakte in het duel tegen Sparta.

De aanklager betaald voetbal van de KNVB stuurde Boer een schikkingsvoorstel van vier duels, waarvan één voorwaardelijk. FC Zwolle liet echter weten niet akkoord te gaan met het voorstel.

Doelman Boer kreeg in de eerste helft een rode kaart nadat hij in de cruciale wedstrijd tegen Sparta de doorgebroken Joshua John neerhaalde. De doelman wordt 'ernstig gemeen spel' verweten. FC Zwolle bleef doordat het uiteindelijk won (1-2) wel drie punten los van achtervolger RKC Waalwijk.

De Jager wil geen CDA-leider worden

Minister van Financiën Jan Kees de Jager is niet beschikbaar voor het leiderschap van zijn partij, het CDA. Dat heeft De Jager dinsdag gezegd op RTL Z.

"Ik ben definitief niet beschikbaar als toekomstige leider van het CDA", zei De Jager. Hij ziet zichzelf als iemand van de inhoud, en niet als partijleider en lijsttrekker. De Jager is mogelijk wel bereid tot een nieuwe termijn als minister. Dat bekijkt hij na de volgende verkiezingen.

Het CDA zit zonder partijleider sinds het vertrek van Jan Peter Balkenende in juni vorig jaar. De partij wil voor de volgende verkiezingen een nieuwe leider hebben aangewezen.


De Jager wil geen CDA-leider worden (Foto: Novum)

Lindsay Lohan gewild voor maffiafilms

Lindsay Lohan gaat waarschijnlijk in twee maffiafilms spelen. Producent Marc Fiore heeft de 24-jarige actrice al bijna gestrikt voor het door hem geproduceerde Gotti: Three Generations en wil haar nu ook in zijn volgende film Mob Street.

Lohan staat op het punt om te tekenen voor een rol in Gotti: Three Generations. De film vertelt het levensverhaal van wijlen maffiabaas John Gotti, gespeeld door John Travolta. De Mean Girls-actrice moet zijn dochter Victoria vertolken.

Fiore heeft nu ook een rol weggelegd voor Lohan in Mob Street, een film over de invloed van de maffia op Wall Street. Acteur Chazz Palminteri, bekend van The Usual Suspects en Analyze This, tekent voor het script.

"Ze is een geweldige actrice", zegt Fiore tegen entertainmentsite Radar Online. Het maakt hem niet uit dat Lohan vorige zomer doorbracht in de gevangenis en daar binnenkort wellicht terugkeert wegens het stelen van een dure ketting. "Ze stelt zich tegenover mij heel professioneel op", verdedigt Fiore de actrice. "Mensen maken nou eenmaal fouten."


Lindsay Lohan is favoriet van producent Fiore (Foto: Novum)

'Invoering OV-chipkaart was rommeltje'

Bij de introductie van de OV-chipkaart heeft de overheid nagelaten te zorgen voor een beheerste en kostenefficiënte invoering. Die conclusie staat in het rapport van de Federatie Mobiliteitsbedrijven Nederland (FMN) dat dinsdag werd gepresenteerd.

Volgens het rapport kunnen de streekvervoerders de kosten die gemaakt zijn verhalen op de overheid. Niet alleen omdat er schade is geleden maar ook omdat de streekvervoerders voor een beter openbaar vervoer hebben gezorgd in de regio.

Onderzoeker Arie van der Zwan doelt erop dat bij de overheid door de aanbestedingen financiële ruimte is ontstaan. Het zou volgens hem niet onlogisch zijn een deel daarvan te bestemmen voor compensatie.

Bij de FMN zijn de particuliere vervoerders Arriva, Connexxion, Veolia Transport en Syntus aangesloten.

Bielefeld degradeert na steun bond

De degradatie van Arminia Bielefeld uit de tweede Bundesliga is een feit. De club kreeg van de Duitse voetbalbond financiële steun, maar daarnaast drie punten in mindering. Dat bezegelde het lot van Bielefeld. De bond betaalde het bedrag van 1,25 miljoen euro uit een fonds om een direct financieel gat te dichten.

Bielefeld, dat dit seizoen slechts drie keer wist te winnen, heeft met vier wedstrijden te gaan slechts dertien punten. Daardoor is de zestiende plaats uit zicht. Die positie geeft nog recht op het spelen van play-offs om degradatie naar de derde divisie te voorkomen.

Bielefeld degradeerde in 2009 na een verblijf van vijf jaar in de Bundesliga naar het tweede niveau van Duitsland. De 'Arminen' degradeerden en promoveerden in het verleden zeven keer van en naar de hoogste afdeling, wat een record is in Duitsland.

Klöden wint openingsrit Trentino

Andreas Klöden heeft de eerste rit in de Ronde van Trentino gewonnen. De Duitser van Radioshack had 15.24 minuten nodig voor de tijdrit in Arco. Dat was een tel sneller dan Adriano Malori (Lampre) en acht sneller dan zijn Portugese ploeggenoot Tiago Machado.

Op de andere favorieten greep Klöden nog meer voorsprong. Hij hield Vincenzo Nibali (Liquigas) tien tellen achter zich. Michele Scarponi (Lampre) gaf zelfs 26 seconden toe en Roman Kreuziger (Astana) 27. De Ronde van Trentino duurt tot en met vrijdag.

Hondje doodgetrapt in Vaals

In Vaals is zondag een hondje doodgetrapt door een dierenhater. De man was door getuigen eerder gezien terwijl hij bezig was een kat te mishandelen. Het hondje, een fox terriër, werd meer dood dan levend aangetroffen door agenten. Het dier werd meegenomen door de dierenambulance, maar het was al te laat.

De hond overleed vermoedelijk als gevolg van inwendige bloedingen. De man die het dier mishandelde werd op aanwijzingen van getuigen in de buurt aangehouden. Het gaat om een 28-jarige inwoner van Vaals. Over zijn motief is niets bekend.

In de woning van de man werden twee katten en een hond aangetroffen. De huisdieren zijn preventief meegenomen en in een dierencentrum ondergebracht.

Op dezelfde dag werd in het Groningse Tolbert ook een terriër mishandeld. De Groningse politie meldde maandag dat de dader was aangehouden. Hij sloeg de hond met een houten paal. Het Groningse hondje maakt het naar omstandigheden goed.

Sms-dienst alleen voor volwassene

Aanbieders van sms-diensten moeten zeker weten dat hun klanten meerderjarig zijn voordat ze een abonnement mogen verkopen. Dat staat in een voorstel van de SP dat dinsdag door de Tweede Kamer is aangenomen.

SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen vindt het raar dat jongeren voor het afsluiten van de meeste abonnementen toestemming van hun ouders nodig hebben, maar dat dit niet geldt voor sms-diensten. Vervolgens kunnen er wel hoge kosten in rekening worden gebracht. Hier moet verandering in komen, vindt Gesthuizen, die een Kamermeerderheid achter zich kreeg.

Uit onderzoek van de stichting Mijn Kind Online is gebleken dat een kwart van de kinderen tussen 8 en 18 jaar wel eens ongewild is opgezadeld met een abonnement op een sms-dienst. De rekening daarvoor kan oplopen tot honderden euro's.

Nepagenten stelen Porsche

Een als politieagent verklede crimineel heeft maandagavond een 41-jarige Limburger zijn Porsche Cayenne afhandig weten te maken. De carjacking speelde zich rond 23.00 uur af in Baarlo, tussen Venlo en Roermond.

De man, afkomstig uit Helden, reed over de Middenpeelweg in Baarlo toen hij door een auto werd ingehaald. Toen hij op de auto de lichtbalk 'stop politie' zag, volgde hij de auto richting De Meeren.

Daar stapte een man in politie-uniform uit. Het is niet bekend of het uniform echt was. De 'agent' vroeg naar het kenteken- en rijbewijs. Even later stapte hij in de Porsche en ging er plankgas vandoor. Een tweede dader reed weg in de auto met de lichtbalk.

De Porsche kon een paar uur later in Weert worden teruggevonden dankzij het traceersysteem waarmee de auto was uitgerust. Vooral duurdere auto's hebben een dergelijk systeem om ze bij diefstal te kunnen terugvinden.

Volgens de politie is het de derde carjacking in twee weken tijd. De politie adviseert bestuurders om alert te zijn op deze methode van diefstal en om bij twijfel een agent om zijn politiepas te vragen. Wie twijfelt of hij te maken heeft met carjackers, kan dat controleren bij de meldkamer van het alarmnummer 112.

Murray laat Barcelona schieten

Tennisser Andy Murray heeft zich afgemeld voor het ATP-toernooi van Barcelona. De Schot heeft last van een elleboogblessure. Die kwetsuur speelde hem vorige week in Monte Carlo al parten. De halve finale tegen de latere winnaar Rafael Nadal werd wegens een behandeling van Murray twintig minuten uitgesteld.

Eerder op de dag had ook Tomas Berdych zich al teruggetrokken. Hij heeft last van een virusinfectie. De Portugees Rui Machado vervangt Berdych en neemt het daardoor in de tweede ronde op tegen Kei Nishikori uit Japan.

Statham speelt dief met principes

Jason Statham is in onderhandeling om in de thriller Parker te spelen. De film noir wordt geregisseerd door Ray-regisseur Taylor Hackford, schrijft Variety.

Parker is gebaseerd op de boeken van de Amerikaanse schrijver Donald Westlake over een dief die met een strikte code werkt. Als een moderne Robin Hood pleegt hij weliswaar af en toe een moord, maar hij zal nooit geld stelen van mensen die het echt nodig hebben. Het scenario van de film is in handen van John McLaughlin, die ook het balletdrama Black Swan schreef.

De Britse acteur Statham is nog in een paar bioscopen te zien in de actiefilm The Mechanic waarin hij ook een crimineel speelt. Taylor Hackford regisseerde vorig jaar zijn echtgenote Helen Mirren in de film Love Ranch over een bokser die een hoerenmadam als manager krijgt. Hij werd in 2005 genomineerd voor een Oscar voor de regie van Ray over het leven van soulzanger Ray Charles.


(Foto: Novum)

Cassavetes stapt op als regisseur Gotti-film

Nick Cassavetes heeft zich teruggetrokken als regisseur van Gotti: Three Generations. In deze verfilming van het leven van maffiabaas John Gotti speelt John Travolta de hoofdrol van de 'Dapper Don'. Cassavetes stapte op vanwege verplichtingen bij een andere filmproductie, schrijft Deadline.

Naast Travolta is ook Joe Pesci in de film te zien. Lindsay Lohan is in onderhandeling voor een rol. De opnames starten in oktober, zodat de film volgend jaar in première kan gaan.

Cassavetes legt momenteel de laatste hand aan het drama Yellow, met Sienna Miller in de hoofdrol van een drugsverslaafde vrouw. De regisseur, zoon van het acteurskoppel John Cassavetes en Gena Rowlands, is vanaf 26 mei te zien in het bijrolletje van Tattoo Man in de komedie The Hangover: Part II. Hierin ontwaakt bruidegom Stu (Ed Helms) met een heuse 'tribal' tatoeage op zijn gezicht. Die cameo zou eerder gespeeld worden door Liam Neeson, maar hij had geen tijd voor de opnames.


(Foto: Novum)

Lieke van Lexmond en Eddy Zoey in Cars 2

GTST-actrice Lieke van Lexmond is te horen in de Nederlandse versie van de 3D-animatiefilm Cars 2. Dat bevestigt Disney. Ook Eddy Zoëy leent zijn stem aan de film over racende auto's.

Zoey laat via Twitter weten dinsdagmiddag een stem te hebben ingesproken. 3FM-dj Michiel Veenstra heeft ook via Twitter bekendgemaakt een stem in te spreken voor het vervolg op Cars. Om welke rollen het gaat is niet bekend.

Roddelkoning Albert Verlinde vertelde dinsdagochtend op Q-Music dat Winston Gerschtanowitz ook auditie heeft gedaan voor een rolletje in de film. Volgens de RTL-Boulevard-presentator werd zijn collega echter afgewezen door de grote bazen in Amerika. Disney Nederland wil dit nieuws bevestigen noch ontkennen. Een woordvoerder vertelt dat het verhaal anders in elkaar steekt, maar wil nog niet zeggen hoe.

Cars 2 draait vanaf 6 juli in de Nederlandse bioscopen.


Rosberg blij met verstelbare achtervleugel

Mercedes Grand Prix-coureur Nico Rosberg is blij met de regels zoals ze in 2011 in de Formule 1 zijn. De verstelbare achtervleugel, de Pirelli-banden en het Kinetic Energy Recovery System hebben er voor gezorgd dat er in de races veel actie is, zoals afgelopen weekend in China waar er veel inhaalacties waren.

"De Formule 1 heeft fantastisch werk geleverd. Hoe gaaf waren de races wel niet? Ze waren fantastisch. Ik heb niemand horen klagen. Links, rechts, door het midden. Overal wordt er ingehaald. De F1 heeft dus heel, heel goed werk geleverd. Dat moet gezegd worden," zei Rosberg die in Shanghai als vijfde finishte na als vierde te zijn gestart.

"De mensen achter deze sport hebben de F1 van het ene op het andere jaar een stuk opwindender gemaakt. Dat is geweldig voor de fans. We mogen de banden en de achtervleugel daar voor danken. Die achtervleugel is naar mijn idee het beste idee ooit voor deze sport. Net als deze banden. Iedereen bekritiseerde Pirelli, maar ze hebben onze sport leuker gemaakt. Dat is gaaf."

Schuld NL-gezin dubbel zo hoog als VS

De gemiddelde schuld van een Nederlands gezin is inmiddels dubbel zo hoog als dat van een Amerikaans gezin. Dat blijkt uit een maandag uitgezonden reportage van het actualiteitenprogramma EénVandaag over de geschiedenis van de hypotheekrenteaftrek.

Volgens de reportage heeft de politiek nooit de moed gehad om iets aan de hypotheekrenteaftrek te doen, ondanks dat tegenwoordig vrijwel alle economen vinden dat er iets tegen de aftrekpost gedaan moet worden.

Ook het huidige kabinet wil niets aan de hypotheekrenteaftrek doen. "Ik zou de hypotheekrenteaftrek invoeren als het er niet was", zei VVD-premier Mark Rutte tijdens de verkiezingscampagne in 2010.

Econoom Jaap van Duijn spreekt in het EénVandaag-item van een ware leenverslaving door de hypotheekrenteaftrek. "Als de oude bankiers zouden zien wat er nu gebeurt, dan zouden ze zich in hun graf omdraaien", aldus Van Duijn over het totaal veranderde leengedrag van Nederlanders.


Schuld Nederlands gezin dubbel zo hoog als Amerikaans gezin

Mosquera nog niet in actie voor Vacansoleil

Ezequiel Mosquera gaat volgende week dinsdag niet van start in de Ronde van Romandië. Vacansoleil ontkracht daarmee geruchten in Spaanse media dat de Spanjaard deelneemt aan de koers. Mosquera wordt in afwachting van een onderzoek van de internationale wielerunie UCI aan de kant gehouden door de Nederlandse wielerploeg.

De nummer twee van de afgelopen Ronde van Spanje testte in september in dienst van Xacobeo positief op een middel dat helpt het gebruik van bloeddoping te maskeren. Enkele weken nadat de 35-jarige klimmer bij Vacansoleil tekende werd dat bekend.

Van de UCI mag Mosquera in afwachting van een beslissing gewoon koersen, maar Vacansoleil wil de ontwikkelingen afwachten. Volgens de Nederlandse formatie is het onduidelijk hoe lang het onderzoek nog duurt.


Mosquera nog niet in actie voor Vacansoleil (Foto: Novum)

Twintig maanden voor grote collectie kinderporno

Een 50-jarige man uit het Drentse Zuidwolde is dinsdag veroordeeld tot twintig maanden celstraf voor het bezit van een grote hoeveelheid kinderporno. Hij kreeg daarnaast nog tien maanden voorwaardelijk. Ook moet hij zich laten behandelen.

De man, Pieter P., was in het bezit van meer dan 700.000 kinderpornografische afbeeldingen en ruim 15.000 films, waarvan hij er ook enkele verspreidde. Bovendien gebruikte hij zijn twee kinderen en twee vriendjes in de leeftijd van 7 tot 11 jaar voor het maken van pornografische afbeeldingen. Het Openbaar Ministerie sprak van een van de grootste kinderpornozaken van Nederland.

Justitie eiste begin deze maand een gevangenisstraf van vier jaar, waarvan een jaar voorwaardelijk. De rechtbank in Assen komt tot een lagere straf, omdat de man zijn collectie op enkele films na niet verspreidde. Ook de zelfgemaakte foto's van zijn kinderen hield hij voor zichzelf.

Jeroen van der Boom verrukt over auditie Roelvink

Jeroen van der Boom is enthousiast over de pogingen van Dries Roelvink om een plaatsje tussen de Toppers te veroveren. Roelvink deed vrijdag officieel auditie en ging daarna aan de slag met internetclips waarin hij in de huid kroop van Gerard Joling, Gordon, René Froger en Jeroen van der Boom.

"Het is fantastisch", juicht Van der Boom dinsdag in Koffietijd. De 38-jarige zanger benadrukt wel dat hij en zijn collega's beperkte invloed hebben op de keuze van de uiteindelijke Topper. "De mensen ranken op internet", legt hij uit. "Als Dries straks op één staat, wordt hij weekwinnaar. Daar hebben wij weinig over te zeggen. Maar als hij goed campagne voert, zal hij hoog eindigen."

Van der Boom had niet verwacht dat er zo veel animo zou zijn voor een optreden in de ArenA. "Wij hadden bedacht: 'Mensen vinden het leuk om daar op te treden, laten we dan een spel ontwikkelen om een vijfde Topper te vinden'. Maar nu staat het helemaal op z'n kop. Dat is heel leuk om te zien. In het begin werden alleen audities gedaan via de webcam, maar langzamerhand gaan mensen hele films en clips maken."

United beschadigde muur van kleedkamer Wembley

Manchester United kon zaterdag de FA Cup-nederlaag tegen stadgenoot Manchester City nauwelijks verkroppen. In de kleedkamer van Wembley heeft een lid van de technische staf uit woede een muur beschadigd. Inmiddels heeft de Premier Leagueclub zijn excuses aangeboden aan de Engelse voetbalbond FA.

Britse media schrijven dat fitnesscoach Tony Strudwick zijn woede niet kon beheersen in de kleedkamer, maar de Engelse club wil dat niet bevestigen. United liet de FA wel weten dat het de schade zal betalen. Het zou gaan om een bedrag van slechts 30 pond, ongeveer 34 euro.

De halve finale van de FA Cup eindigde in een 1-0 overwinning voor City. Na het duel ontstond ook ruzie tussen City-aanvaller Mario Balotelli en United-verdediger Rio Ferdinand. De Italiaanse spits zwaaide met zijn City-shirt voor de fans van United, waarna Ferdinand verhaal ging halen bij Balotelli.


United beschadigde muur van kleedkamer Wembley (Foto: Novum)

Yakuza 4 best verkochte Japanse PS3-game

De Japanse videogame verkoopcijferarchivaris Gemin heeft aan de hand van cijfers van Media Create een lijst samengesteld van de vijfhonderd best verkochte games van 2010 in Japan. Monster Hunter Portable 3rd voert de lijst aan en de eerste Xbox 360-titel is pas op de 86e plek te bekennen.

De top 15 wordt gedomineerd door PSP, DS en Wii. Nummer 1 was uiteraard Monster Hunter Portable 3rd voor PSP met 3,849,907 verkochte exemplaren. Pokémon Black & White op de tweede en derde plaats hebben gezamenlijk bijna vijf miljoen keer verkocht. De meest verkochte PS3-game stond pas op de zestiende plaats in de lijst. Dit is Yakuza 4 met 577,199 exemplaren. De meest verkochte Xbox 360-titel was Monster Hunter Frontier op de 86e plaats, met 56,104 stuks die over de toonbank gingen.

De top 10 was al eerder bekend, voor de volledige lijst met de 500 best verkochte games kun je hier terecht. Onze review van Yakuza 4 lees je hier.

japan

Rusland doet mee aan oefening NAVO

Een Russische onderzeeër zal voor het eerst in de geschiedenis deelnemen aan een marine-oefening van de NAVO. Dat heeft het bondgenootschap dinsdag bekendgemaakt.

De oefening, die elke drie jaar wordt gehouden, zal volgende maand plaatshebben voor de Spaanse kust. Het is de grootste militaire oefening in zijn soort ter wereld. Naast onderzeeërs doen ook slagschepen en reddingshelikopters en verkenningsvliegtuigen van de NAVO-lidstaten mee.

Schepen van de NAVO en Rusland werken nauw samen bij de bestrijding van piraterij voor de kust van Somalië. Een Russische onderzeeër heeft echter nog nooit meegedaan aan een NAVO-missie.

Tijdens de Koude Oorlog vormde de Russische nucleaire onderzeeërvloot een van de grootste bedreigingen voor het westerse bondgenootschap. De relatie tussen de NAVO en Rusland is echter sterk verbeterd, ondanks meningsverschillen over Georgië en de militaire acties in Libië.


Rusland doet mee aan oefening NAVO (Foto: Novum)

Nederlanders eten met Pasen 32 miljoen eieren

Tijdens de Paasdagen verslinden Nederlanders maar liefst 32 miljoen eieren. Dat komt neer op twee eieren per persoon. Dat meldt het Productschap Pluimvee en Eieren dinsdag.

Als het geen Pasen is eet de Nederlander gemiddeld twee eieren per week. De meeste eieren worden thuis gegeten. Daar eten Nederlanders jaarlijks ongeveer 112 eieren. Buitenshuis worden jaarlijks per persoon circa 30 eieren genuttigd. Ongeveer 43 eieren worden in verwerkte vorm genuttigd, zoals in ijs, brood, koek of gebak.


Nederlanders eten met Pasen 32 miljoen eieren (Foto: Novum)

Twaalf jaar cel geëist tegen Sietske H.

Tegen Sietske H. uit Nij Beets is dinsdagmiddag een celstraf van twaalf jaar geëist. Ze staat terecht voor het doden van haar vier pasgeboren baby's tussen 2003 en 2009. Het Openbaar Ministerie zag, tot zijn eigen frustratie, geen aanknopingspunten om ook tbs te eisen. De verdachte weigerde mee te werken aan onderzoek door deskundigen van het Pieter Baan Centrum (PBC).

De officier van justitie achtte bewezen dat de vier kindjes leefden toen Sietske H. beviel. Toen de baby's na de geboorte begonnen te huilen, was H. volgens justitie vooral bang dat ze ontdekt zouden worden, waarna ze de baby's verstikt heeft.

In drie gevallen is volgens justitie sprake van moord. De voorbedachte rade zou blijken uit vuilniszakken die H. al had klaargelegd voor de bevalling en uit het feit dat ze geen voorbereiding had getroffen om de kindjes te houden. Alleen in het eerste geval zou sprake zijn van doodslag.

Er waren volgens de officier van justitie te weinig aanknopingspunten om ook tbs te eisen. Dat was volgens de officier een 'frustrerende conclusie'. Door haar weigering mee te werken aan onderzoek door het PBC konden deskundigen niet zeggen of H. lijdt aan een persoonlijkheidsstoornis.

Met de hoge strafeis van twaalf jaar wil justitie herhaling voorkomen. De 'enorme eenzaamheid' die uit het dossier naar voren komt, werkte strafverminderend. Naar verwachting doet de rechtbank in Leeuwarden over twee weken uitspraak.

[NHL] Uitslagen playoffs 19-4-2011

In de NHL werden vannacht vier wedstrijden gespeeld in de eerste ronde van de playoffs om de Stanley Cup. Hieronder vind je de uitslagen en een kort verslag van elke wedstrijd.

Buffalo Sabres - Philadelphia Flyers

De Sabres kwamen met een gunstige 1-1 stand in de serie na twee uitwedstrijden met goede moed naar huis om een voorsprong te pakken. Goalie Brian Boucher, die het hele seizoen mede door blessures vaak tweede goalie was, gooide echter roet in het eten. Hij stopte 35 van de 37 schoten op doel, terwijl de Flyers uiterst effectief omgingen met de kansen die zij kregen.

Nikolay Zherdev maakte uitgerekend de winnende treffer. De in het reguliere seizoen teleurstellend presterende right winger werd vlak voor de wedstrijd in de opstelling gezet door een blessure van Andreas Nodl, en zoals al vaker dit seizoen scoorde hij direct. Uiteindelijk eindigde de wedstrijd 4-2 in het voordeel van de Flyers.

Montreal Canadiens - Boston Bruins

De Canadiens wonnen hun twee uitwedstrijden bij de Bruins, maar konden thuis geen 3-0 voorsprong in de serie pakken. Het publiek was, mede dankzij de terugkeer van Bruins-verdediger Zdeno Chara, zeer vijandig. Hij maakte zich in Montreal zeer onpopulair toen hij Canadiens-speler Max Pacioretty voor de rest van het seizoen uitschakelde met een buitenproportioneel harde bodycheck. Maar zijn terugkeer inspireerde de Bruins juist.

Na de eerste periode stonden de Bruins al met 2-0 voor, en in de tweede periode werd het zelfs 3-0 door een zeldzame fout van de dit seizoen uitstekend keepende goalie Carey Price. Hij speelde de puck verkeerd weg nadat hij hem achter het doel oppikte, waarna Richard Peverley eenvoudig kon scoren. De Canadiens kwamen via goals van Andrei Kostitsyn en Tomas Plekanec nog wel terug in de wedstrijd, maar een halve minuut voor tijd scoorde Chris Kelly de 4-2 in een leeg net.

Tampa Bay Lightning - Pittsburgh Penguins

Net als de Sabres kwamen ook de Lightning naar huis met een 1-1 stand, maar ook zij konden niet profiteren van hun goede uitgangspositie. De Penguins kwamen al snel op een 2-0 voorsprong. Dankzij twee goals van veteraan Martin St. Louis werd het nog wel 2-2, maar Tyler Kennedy scoorde al vroeg in de derde periode de uiteindelijk winnende 3-2.

Detroit Red Wings - Phoenix Coyotes

De vooraf favoriete Detroit Red Wings staan al met één been in de volgende ronde van de playoffs door een 4-2 uitoverwinning op de Phoenix Coyotes. De stand in de serie is daardoor 3-0 voor de ploeg uit Detroit. De Red Wings kunnen het daardoor in de komende uitwedstrijd al afmaken.

De Red Wings wilden vooraf vooral de eerste tien minuten overleven om zo de wedstrijd naar zich toe te trekken, maar in plaats van een stormachting begin van de Coyotes stonden de Red Wings na drie minuten al met 2-0 voor door goals van Ruslan Salei en Drew Miller. Vervolgens konden de Red Wings het duel rustig uitspelen. Keerpunt in de wedstrijd was toen Phoenix via Adrian Aucoin de paal raakten en de Red Wings de 3-0 scoorden.

Stanislawski nieuwe trainer Hoffenheim

Holger Stanislawski wordt definitief de nieuwe trainer van TSG Hoffenheim. Bij de nummer negen van de Bundesliga is hij komende zomer de opvolger van Marco Pezzaiuoli, die in januari het stokje overnam van Ralf Rangnick. De 41-jarige Stanislawski, die overkomt van FC Sankt Pauli, tekent een contract voor drie jaar.

Stanislawski was achttien jaar in dienst bij Sankt Pauli. In 2006 begon hij als trainer van de club uit Hamburg, waar hij eerder tussen 1993 en 2004 speler was. "Natuurlijk valt na zo'n lange tijd een afscheid zwaar, maar ik denk dat het voor mij tijd was om een nieuwe uitdaging te zoeken."

Manager Ernst Tanner van de club van Ryan Babel en Edson Braafheid laat weten blij te zijn met de nieuwe trainer. "Stanislawski behoort zonder twijfel tot de meest buitengewone trainerspersoonlijkheden in de Bundesliga."


Stanislawski nieuwe trainer Hoffenheim (Foto: Novum)

'Betere manier om groei zaadballen te meten'

Artsen van het Medisch Centrum Alkmaar hebben een nieuwe manier gevonden om de groei van zaadballen bij jongens beter in de gaten te houden. Dat hebben ze dinsdag bekendgemaakt.

Ze hebben duizend jongens tussen 0 en 18 jaar uit Noord-Holland onderzocht en op basis daarvan een grafiek ontwikkeld die aangeeft hoe groot een zaadbal op een bepaalde leeftijd moet zijn.

De onderzoekers hopen dat hun nieuwe meetinstrument wereldwijd wordt gebruikt bij de behandeling van niet-ingedaalde zaadballen.

Als zaadballen zich niet goed ontwikkelen, kan de eigenaar ervan op latere leeftijd minder vruchtbaar worden. Om dat te voorkomen worden de jongens vaak geopereerd. Het ziekenhuis in Alkmaar verwacht dat door de nieuwe methode veel operaties niet meer nodig zijn.

'Betere manier om groei zaadballen te meten'
'Betere manier om groei zaadballen te meten' (Foto: ANP)

Ook resistente bacteriën in groenten

Niet alleen in kip maar ook in groenten zijn bacteriën gevonden die resistent zijn voor een groot aantal antibiotica. Een woordvoerster van het VU Medisch Centrum (VUMC) in Amsterdam heeft maandag een bericht van de NOS hierover bevestigd. Onderzoekers van het VUMC vonden een resistente bacterie in vijftien groenten, waaronder taugé, radijs, lente-ui en pastinaak.

Als mensen de stoffen binnenkrijgen, kan het zijn dat ze bij ziekte moeilijker te genezen zijn, omdat antibiotica niet meer aanslaan.

De wetenschappers onderzochten 120 groentemonsters. Bij 7 daarvan werd een ESBL-houdende resistente bacterie aangetroffen. ESBL is een groep van enzymen die bacteriën aanmaken waardoor ze resistent worden voor veel antibiotica.

Vijf van de zeven besmette monsters waren overigens afkomstig van biologische teelt.

Fallout: New Vegas GotY-editie gespot

Een GotY-editie van het in oktober vorig jaar uitgekomen Fallout: New Vegas werd op Amazon UK gespot door VG247. Het item is inmiddels weer verwijderd, maar lijkt een indicatie te zijn dat ook deze Fallout-game een volledige versie krijgt. Fallout 3 kreeg namelijk ook een GotY-editie met alle uitgekomen DLC inbegrepen.

De Amazon-pagina had geen boxart of details over de nieuwe editie. De prijs was wel verlaagd £29.99 naar £20.62. Vermoedelijk bevat het net als zijn voorganger alle uitgekomen DLC. Obsidian heeft echter tot nu toe alleen een uitbreiding uitgebracht: 'Dead Money'. 'Honest Hearts' zal volgens geruchten binnenkort de volgende zijn.

Fallout

Oranjecricketers misschien toch naar WK 2015

Mogelijk doen er toch kleinere cricketlanden mee aan het WK 2015. De internationale cricketbond ICC besloot eerder alleen de tien beste landen mee te laten doen. Na een storm van kritiek beraadt het uitvoerend comité van de ICC zich in juni opnieuw over de beslissing.

Als de beslissing wordt herzien, opent dat de weg voor de 'associate'-leden om aan het WK mee te doen. Die kleinere landen, zoals Ierland, Nederland, Kenia en Canada, deden onlangs wel mee aan het WK. Vooral Ierland gooide daar hoge ogen, maar ook Nederland deed zeer behoorlijk mee.

Het WK duurde dit jaar 43 dagen, wat tot kritiek leidde dat het toernooi te lang was. Het vorige WK in 2007 duurde zelfs zeven weken.

Dalglish komt weg met schelden op Wenger

Liverpool-trainer Kenny Dalglish wordt niet geschorst voor zijn scheldpartij, waar Wayne Rooney eerder wel bestraft werd voor schelden op het veld. De Engelse voetbalbond maakte vandaag bekend dat Dalglish geen schorsing zal krijgen voor zijn taalgebruik jegens collega-trainer Arsène Wenger van Arsenal. Afgelopen zondag was op camera te zien dat Dalglish harde woorden riep naar Wenger toen deze verhaal kwam halen bij hem.

Wayne Rooney schold eerder in de camera bij een wedstrijd van Manchester United. De spits bood zijn excuses aan maar kreeg toch een schorsing aan zijn broek. De FA vindt de situatie bij de trainer van de Reds echter anders, zo laat het bij monde van Trevor Brooking weten.

Dalglish zou Wenger namelijk niet bewust voor de camera's hebben toegeschreeuwd en bovendien was het een reactie op de verwijtende gebaren van Wenger, die boos was dat Liverpool ver in blessuretijd nog een penalty kreeg en gelijk kon maken (1-1).

"Dit was een compleet andere situatie dan bij Rooney", verklaart Brooking. "Rooney deed het recht in de camera. Dat is toch een heel ander verhaal. Ik kan begrijpen dat de FA bij Rooney wel in actie kwam, maar de situatie met Dalglish is daar niet mee te vergelijken."

Man cel in wegens bedreigen politici

Een 36-jarige Rotterdammer moet zeventien dagen de cel in voor het bedreigen van Femke Halsema, Job Cohen en Alexander Pechtold via Twitter. Ook krijgt hij 180 uur werkstraf. Dat heeft de rechtbank in Rotterdam dinsdag bepaald.

De man uitte de bedreigingen in september 2010 onder de naam allah-u-akbar. Hij dreigde onder meer de dochter van Halsema iets aan te doen en Cohen en Pechtold de nek door te snijden. De rechtbank boog zich over de vraag of de tweets van de Rotterdammer satirisch waren en politieke discussie moesten uitlokken, zoals de man zelf beweerde. Volgens de rechter blijkt dat nergens uit.

De partner van Halsema deed na de bedreigingen aangifte. Ook de beveiliging van de Tweede Kamer stapte naar de politie vanwege de teksten van de Rotterdammer.

Win The 3rd Birthday voor PSP!

Header

The 3rd Birthday is een third-person shooter met veel aanpassingsmogelijkheden van de wapens, geweldige missies en een zenuwslopende verhaallijn met nog nooit eerder vertoonde beelden op de PlayStation Portable.
De game is verkrijgbaar in een speciale Twisted Edition met daarin de game, het boek "CTI Confidential" (een exclusief, 44-pagina's tellend hardcover boek boordevol artwork en illustraties), twee luxe Aya Brea litho's en een Aya Brea outfit dat gedragen kan worden door Lightning in Dissidia 012 Final Fantasy. Tot slot bevat deze editie ook een voucher die recht geeft op 50% korting op de aanschaf van Final Fantasy II via het PlayStation Network.

FOK!games mag een The 3rd Birthday Twisted Edition weggeven. Het enige wat je hoeft te doen is je antwoord achterlaten op deze pagina. De vraag luidt als volgt: Bij welke game-reeks hoort The 3rd Birthday?

Je kunt tot en met 22 april je antwoord insturen! Succes!

The 3rd Birthday Twisted_Edition

Skyrim voor PC verschilt niet van consoles

Anders dan de interface en gameplay zal de PC-versie van Skyrim vrij weinig verschillen met de console-versies van de RPG. Dit heeft Todd Howard gezegd tijdens een showcase event van Bethesda. Hoewel de ontwikkelaar graphics wél belangrijk vindt, leggen ze uit dat het grotendeels een DirectX 9-game zal worden.

"Het schaalt zoals je zou verwachten. We ontwerpen onze art op hoge resolutie. De opties kun je zo ver aanpassen als je wilt en je kan vanzelfsprekend de resolutie en de textuurgrootte aanpassen," Aldus Howard. Hij houdt echter een slag om de arm: "De game ziet er hetzelfde uit. Het voordeel van PC games is dat je niet ver van je scherm zit. Bij consoles zit je gauw anderhalve meter verder weg."

Hoewel DirectX 11 ervoor kan zorgen dat Skyrim wat sneller zou draaien, heeft het niet de DX11-specifieke onderdelen zoals tesselation. Volgens Howard zijn ze daar nu niet mee bezig, maar misschien wel in de toekomst.

Ordetroepen Jemen openen vuur op betogers

Duizenden demonstranten zijn dinsdag in de Jemenitische stad Taiz de straat op gegaan om het vertrek van president Ali Abdullah Saleh te eisen. Ordetroepen openden het vuur op de menigte. Hierbij raakten vier betogers gewond, zei activist Nouh al-Wafi.

In Taiz wordt al maanden gedemonstreerd tegen Saleh. Eerder deze maand werden in de stad 4 demonstranten gedood. In heel Jemen zijn in twee maanden tijd 26 kinderen om het leven gekomen, deelde Unicef mee. De meeste kinderen werden bij confrontaties met ordetroepen getroffen door kogels.

Een delegatie van de regering vertrekt waarschijnlijk later dinsdag naar Abu Dhabi voor overleg met de Golf Samenwerkingsraad (GCC). De GCC wil dat Saleh de macht overdraagt aan zijn plaatsvervanger en zo een einde maakt aan de crisis.

De oppositie hield zondag vergelijkbare gesprekken in Saudi-Arabië.

Backpacker de bak in voor geweld in Nieuw-Zeeland

Een Nederlander en een Deen hebben in Nieuw-Zeeland een maand cel gekregen omdat ze een passant geslagen, gestompt en geschopt hebben. Ze moeten ook ieder 500 dollar smartengeld betalen. Hun slachtoffer raakte onder meer gewond aan zijn gezicht, meldt de Wereldomroep dinsdag.

De twee 21-jarige backpackers kregen begin deze maand in Queenstown na een nachtje stappen ruzie met de passant. De rechter in die stad sprak van zinloos geweld. Volgens hem dreigden zij de reputatie van de 'prachtige en rustige stad' om zeep te helpen.

Muizen met je webcam

Headtracking software kennen jullie vast wel. Ik persoonlijk kende het alleen uit YouTube filmpjes waarin ze lieten zien hoe het werkt. Maar met dit stukje software kun je het ook zelf proberen en het viel mij nog niet eens tegen hoe precies het werkt.

Even wat klooien met de instellingen en de boel zo instellen dat kijken naar een bepaalde plek gelijk staat aan klikken en klaar is Kees.

Kijken hoe het werkt kan in het onderstaande filmpje en downloaden kan hier.

Wimbledon verhoogt prijzengeld voor winnaars

De winnaars van Wimbledon krijgen dit jaar meer prijzengeld, meldt de organisatie van het Britse grandslamtoernooi. Zowel bij de dames als de mannen ontvangt de winnaar van het toernooi 1,1 miljoen pond, ruim 1,25 miljoen euro. Dat is een stijging van tien procent ten opzichte van vorig jaar.

Het totale prijzengeld bedraagt dit jaar 14,6 miljoen pond, ongeveer 16,7 miljoen euro. In 2010 werd er voor het eerst in de historie van het grastoernooi meer dan een miljoen euro prijzengeld uitgereikt aan de winnaars van het vrouwenenkelspel en mannenenkelspel.

Dit jaar zal het toernooi plaatsvinden van 20 juni tot en met 3 juli. Tijdens de 125e editie van Wimbledon zijn de Spanjaard Rafael Nadal en de Amerikaanse Serena Williams de titelverdedigers.


Wimbledon verhoogt prijzengeld voor winnaars (Foto: Novum)

Capcom hoopt op universele spelcomputer

In de toekomst zou er nog maar één spelcomputer moeten bestaan. Dat is het scenario waar David Reeves, Europees directeur van game-uitgever Capcom, op hoopt. In een interview met de website MCV hekelt hij de huidige concurrentiestrijd tussen Nintendo, Microsoft en Sony.

Volgens Reeves verliezen Sony, Microsoft en Nintendo veel geld bij het uitbrengen en promoten van nieuwe hardware. Hierdoor zouden spelcomputerfabrikanten de productie van nieuwe systemen uitstellen, terwijl consumenten er met smart op zitten te wachten. Een universele spelcomputer zou deze kosten overbodig maken en gamers eerder betere hardware geven.

De kans dat Sony, Microsoft en Nintendo samen willen werken aan een universele computerstandaard is klein. In het verleden is dit wel geprobeerd. Nintendo stapte begin jaren negentig naar Sony om een uitbreiding te maken voor de Super Nintendo. Deze uitbreiding zou de concurrentie aan moeten gaan met de Sega CD. Sony wilde liever samenwerken aan een geheel nieuwe spelcomputer. Nintendo en Sony waren het niet eens en gingen vervolgens ieder hun eigen weg. Hierdoor kwam Sony in 1995 met de eerste PlayStation-spelcomputer.

In de huidige situatie verwacht Reeves dat Nintendo als eerste met een nieuwe spelcomputer over de brug zal komen. Sony en Microsoft zullen volgens hem eerst zoveel mogelijk Playstation Move- en Kinect-controllers proberen te verkopen voordat ze nieuwe systemen uitbrengen.

FC Köln zoekt een nieuwe coach

De Duitse voetbalclub FC Köln neemt aan het einde van dit seizoen afscheid van trainer Frank Schäfer. Schäfer stopt vanwege persoonlijke redenen. In oktober vorig jaar nam Schäfer de taken van Zvonimir Soldo over, die toen ontslagen werd.

In de Bundesliga is Schäfer de vijfde oefenmeester die aan het eind van dit seizoen vertrekt. Er werden tot nu toe dit seizoen elf coaches in de Bundesliga de laan uitgestuurd.

Protest tegen kerncentrale loopt uit de hand

Tegenstanders van de bouw van een kerncentrale in Jaitapur in het westen van India hebben dinsdag vernielingen aangericht in een ziekenhuis en bussen in brand gestoken. Maandag viel er een dode toen de politie het vuur opende op demonstranten die een politiebureau aanvielen.

Inwoners van Jaitapur voeren al vier jaar actie tegen de voorgenomen bouw van de kerncentrale, die dit jaar moet beginnen. Het verzet tegen de komst van de centrale is nog toegenomen door de nucleaire crisis in Japan. Jaitapur ligt in een gebied waar aardbevingen voorkomen.

In Jaitapur moet de grootste kerncentrale ter wereld verrijzen. De centrale komt te bestaan uit zes eenheden, waarvan de eerste in 2018 moet gaan draaien. Exploitant is het Franse kernenergiebedrijf Areva en de kosten bedragen bijna 7 miljard euro.

De Indiase minister van Milieu Jairam Ramesh heeft gezegd dat er naar aanleiding van de ramp in Japan extra maatregelen genomen zullen worden om de veiligheid van de twintig Indiase kerncentrales te waarborgen. De centrale van Jaitapur komt op een hoge rots te staan en zal daardoor volgens de regering in het geval van een tsunami geen gevaar lopen.

Jaitapur ligt in de deelstaat Maharashtra. Tegenstanders van de centrale houden zaterdag een protestmars van een kerncentrale bij Mumbai, de hoofdstad van de deelstaat, naar Jaitapur.


Protest tegen kerncentrale loopt uit de hand (Foto: Novum)

Win Dissidia 012 Final Fantasy voor de PSP!

Dissidia 012: Final Fantasy

Dissidia 012 Final Fantasy voor de PlayStation Portable is het vervolg op Dissidia Final Fantasy en combineert een beat 'm up-spel met RPG-diepgang, terwijl de sterren van verschillende Final Fantasy-titels de hoofdrollen zullen vertolken. De titel refereert naar het twaalfde gevecht in de eeuwigdurende oorlog tussen Cosmos en Chaos, die de basis vormt voor het verhaal. Dit gevecht vereist dat nieuwe bondgenoten (zowel goed- als kwaadaardig) zich mengen in de strijd. Dissidia 012 Final Fantasy voegt ook nieuwe spelmodi, verhaalmissies, voorwerpen, extra kostuums en gevechtsmogelijkheden toe, allen voortbordurend op de actie en spanning van het eerste deel.

FOK!games mag een special editie van Dissidia 012 Final Fantasy weggeven. In het pakket zit naast het spel in speciale cover ook extra kostuums en zes kaarten met daarop de nieuwkomers in deze oorlog.

Wat moet je doen om deze prijs te winnen? Geef via deze pagina het antwoord op de volgende vraag: welk personage (voor- en achternaam) uit Final Fantasy VII is alleen als extra assist-personage te verkrijgen in Dissidia 012 Final Fantasy?

Je kunt je antwoord insturen tot en met 22 april. Succes!

Dissidia 012 Final Fantasy: Legacy Edition

Problemen rond ICT-projecten Rotterdam

De ICT-projecten van de gemeente Rotterdam verlopen nog verre van vlekkeloos. De kosten zijn te hoog en de gestelde doelen worden zelden op tijd gehaald. Dat is de conclusie van de Rekenkamer Rotterdam, dat dinsdag het rapport 'Baat het niet dan kost het wel' publiceerde.

In de ICT projecten moet 40 miljoen euro extra worden geïnvesteerd. Dit bedrag komt voor rekening van gemeentelijke diensten zonder dat zij hier rekening mee konden houden. Ook is er geen consistente informatievoorziening over de voortgang van de projecten.

De Rekenkamer publiceerde eind 2009 ook al een kritisch rapport over de ICT-projecten in de gemeente. Ook toen werd geconstateerd dat de kosten uit de hand liepen en het toezicht tekortschoot. Inmiddels zijn er wel enkele verbeteringen zichtbaar, maar probleemloos verlopen de projecten nog allerminst.


Problemen rond ICT-projecten Rotterdam (Foto: Novum)

Excuses Facebook voor verwijderen zoenende mannen

Facebook heeft zijn verontschuldigingen aangeboden nadat het sociale netwerk een foto van zoenende mannen had verwijderd. De foto was online geplaatst door een actiegroep tegen homofobie. Dat schrijft het Australische News.com. De verwijdering van de foto leidde tot verontwaardiging onder Facebook-gebruikers.

Het sociale netwerk erkent schuld en spreekt van een vergissing. De foto zou offline zijn gehaald vanwege seksuele, aanstootgevende inhoud. De foto in kwestie was een shot uit de Britse televisieserie Eastenders.

De actiegroep had het evenement opgezet nadat twee zoenen mannen uit een Londense pub waren gezet vanwege obsceen gedrag. Vrijdag kwamen volgens The Daily Mail zeshonderd mensen naar de pub om te protesteren tegen het incident.

Oud-marathonloopster Waitz (57) overleden

De Noorse voormalig marathonloopster Grete Waitz is op 57-jarige leeftijd overleden. Dat meldt de Noorse atletiekbond vandaag. Waitz leed al zes jaar aan kanker. Ze liep tijdens haar carrière, in de jaren zeventig en tachtig, wereldrecords op de marathon, halve marathon en de 3.000 meter.

Haar grootste succes behaalde Waitz in 1983 toen ze tijdens het WK goud won op de marathon. Een jaar later werd ze tijdens de Olympische Spelen in Los Angeles tweede op de eerste marathon voor vrouwen.

Waitz nam in 1984 voor de derde keer deel aan de Spelen. In 1972 en 1976 deed ze mee op de 1500 meter. De tussenliggende Spelen, die van 1980 in Moskou, werden door Noorwegen, net als door veel andere westerse landen, geboycot.

Tussen 1978 en 1988 won Waitz de marathon van New York negen keer, een record. Twee keer was ze de beste in Londen.


Oud-marathonloopster Waitz (57) overleden (Foto: Novum)

Xbox Live Indie Games krijgt aangepast rating-systeem

Microsoft heeft de manier van games-waarderen aangepast voor de Indie Games op XBLA. Eerst konden alle XBLA-gebruikers een game waarderen, nu kunnen alleen Live-abonnees dit nog maar. Dit is naar aanleiding van feedback vanuit de gemeenschap en een serie verdachte gebeurtenissen.

Een aantal hoog gewaardeerd Indie-games zakte plotseling erg snel in de lijst na een hele lading negatieve waarderingen. Dit komt mogelijk nadat een indie-ontwikkelaar had opgeroepen zijn game hoog te waarderen. Indie Game-ontwikkelaars die misbruik maken van het systeem kunnen een verbod krijgen waardoor ze geen games meer mogen brengen naar het platform.

Xbox Live Indie Games

Beau's show naar dieptepunt

De nieuwe spelshow Show Me The Money van Beau van Erven Dorens heeft maandagavond een kijkcijferdieptepunt bereikt. Volgens dinsdag gepubliceerde data van Stichting KijkOnderzoek keken er 374.000 mensen naar het SBS 6-programma.

Vorige week keken er gemiddeld nog 474.000 mensen naar de spelshow. Show Me The Money is bij wijze van proef twee weken lang dagelijks te zien op SBS 6.

Tot nu toe blijkt de oude vooravondprogrammering van de zender, met daarin onder meer de vroege editie van Shownieuws, een stuk succesvoller. Dit terwijl Show Me The Money één van de duurste tv-shows ooit is, zo verklapte Beau deze week in een Privé-interview.


Beau's show naar dieptepunt

Westra mag Waalse Pijl rijden

Lieuwe Westra mag van de Vacansoleil-ploeg deel gaan nemen aan de Waalse Pijl morgen. De Fries is inmiddels hersteld van een ziekte die hem de afgelopen weken het rijden van drie klassiekers belette.

Westra zal in België gezelschap krijgen van zijn ploeggenoten Johnny Hoogerland, Pim Ligthart, Wout Poels, Rob Ruijgh, de Belg Thomas de Gendt, de Pool Michal Golas, en de Italiaan Marco Marcato. Het doel van de Nederlandse formatie is een plaats bij de beste vijf in deze semi-klassieker.

Sagrada Família ontruimd na brand

Duizenden toeristen zijn dinsdag geëvacueerd uit de Sagrada Família in Barcelona nadat er een brand in de basiliek was uitgebroken. Er is niemand gewond geraakt. Dat meldden Spaanse media.

Een verwarde man is opgepakt op verdenking van brandstichting. Tussen de drie- en vierduizend toeristen werden uit voorzorg uit de nooit afgebouwde basiliek gehaald. Er was echter meer rook dan vuur, aldus een woordvoerder van de gemeente.

Naar ontwerp van Antonio Gaudí werd in 1882 begonnen met de bouw van de 'Heilige Familie'. De laatst bekende opleveringsdatum is 2026.

Sagrada Família ontruimd na brand
Sagrada Família ontruimd na brand (Foto: ANP)

Het land uit! Of zo.

Vorig jaar zijn 2404 van de ruim 6600 uitgeprocedeerde asielzoekers ontsnapt aan de uitzetting. Op wat legale ontsnappingen na met nieuwe procedure-aanvragen en medische smoesjes, staan er nog duizend-en-een andere smoesjes in het rapport. “Ja, euh, ze waren niet thuis, want ze openden de deur niet toen wij aanbelden.” Chinezen staan weer vrolijk te sambalbijen in familierestaurants waar iedere Chinees op elkaar lijkt en andere asielzoekers zitten gezellig te kaarten op zolderkamertjes. Het mag duidelijk zijn dat de mensen van de Dienst Terugkeer & Vertrek het dagboek van Anne Frank nooit hebben gelezen, anders hadden ze wel ingebroken om achter de boekenkast te kijken.

Subsidie bouw circuit Austin ingetrokken

Het Formule 1-circuit in Austin, Texas, dat momenteel in aanbouw is heeft een forse tegenvaller te verwerken gekregen. De organisatoren van de race hoorden gisteren namelijk dat de senaat besloten heeft om een subsidie van 25 miljoen dollar in te trekken. Hierdoor ontstaat er een gat in de begroting.

In december vorig jaar is begonnen met de bouw van het circuit dat volgend jaar af moet zijn. Dan staat de eerste Formule 1-race op het programma, terwijl een jaar later ook de MotoGP op de baan neerstrijkt. De vraag is nu of dat door het intrekken van de subsidie nog haalbaar is.

"In een tijd waarin mensen zich zorgen maken over hun scholen, banen, gezondheidszorg en huizen is het onverantwoord om 25 miljoen dollar uit te trekken voor raceauto's. Met dat geld kan ik de salarissen van 500 leraren betalen. Hoe kan ik de mensen uitleggen dat we dat geld aan een autorace uitgeven?" zei senator Dan Patrick tegen KXAN-news.

De hoop van de organisatie is nu gevestigd op het Texaanse Huis van Afgevaardigden die de subsidie nog wel lijken te steunen. Hierdoor kan volgens KXAN het geld alsnog beschikbaar komen.

Vader 12-jarige moeder woensdag voorgeleid

De 52-jarige vader die zijn 12-jarige dochter zwanger maakte, wordt woensdag voorgeleid. Dat heeft het Openbaar Ministerie in Groningen dinsdag aangekondigd.

Bij de voorgeleiding wordt bepaald of de verdachte, Calix W., langer in voorarrest moet blijven. De man uit Groningen werd opgepakt nadat zijn dochter eind vorige maand beviel van een dochter. Uit een DNA-test bleek dat hij hoogstwaarschijnlijk de vader is.

De man werd al eerder veroordeeld voor incest. Hij had een andere dochter, toen ook 12 jaar oud, in 1994 en 1995 meerdere keren met geweld verkracht. Daarvoor kreeg hij vijftien maanden cel.

Nadat hij zijn straf had uitgezeten, kreeg hij twee kinderen met een andere vrouw, onder wie het meisje dat nu is bevallen. De moeder vertrok in 2002, waarna W. in 2004 de voogdij over hun zoon en dochter kreeg. Het dossier over het eerdere misbruik was vanwege de privacywetgeving vernietigd.

Acteur Jeff Bridges brengt plaat uit in zomer

Jeff Bridges gaat een album opnemen. De 61-jarige acteur heeft de handen ineengeslagen met T-Bone Burnett, schrijft de Amerikaanse krant USA Today.

Bridges won vorig jaar een Oscar voor zijn rol in Crazy Heart, waarin hij een countryzanger speelde. Producent en songwriter Burnett, die meerdere Grammy's op zijn naam heeft staan, werkte mee aan de soundtrack van die film. De plaat moet aan het eind van de zomer uitkomen.

Jeff Bridges komt uit een acteursfamilie en heeft verschillende films op zijn naam staan, waaronder Iron Man en The Big Lebowski. Vorig jaar was hij te zien in de western True Grit, waarvoor hij ook een Oscarnominatie ontving. Naast zijn acteerwerkzaamheden heeft de acteur diverse uitstapjes gemaakt als zanger.


Jeff Bridges (Foto: Novum)

Acteur Michael Sarrazin (70) overleden

Acteur Michael Sarrazin is zondag op 70-jarige leeftijd overleden. De Canadees, vooral bekend van zijn rol in de Oscarwinnende film They Shoot Horses, Don't They?, blies zijn laatste adem uit in Montreal na een korte strijd tegen kanker.

Sarrazin was omringd door zijn twee dochters en andere familie toen zijn laatste uur was aangebroken, schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter. In They Shoot Horses, Don't They? uit 1969 speelde Sarrazin de hoofdrol. Hij is in de film te zien als de tegenspeler van Jane Fonda. De film werd genomineerd voor negen Oscars en won er één.

De Canadees was daarnaast te zien in Journey to Shiloh. In die film uit 1968 speelde hij naast Harrison Ford. In datzelfde jaar verdiende Sarrazin een Golden Globe voor zijn rol in The Sweet Ride. Tijdens de opnames van deze laatste film ontmoette hij actrice Jacqueline Bisset, waarmee hij een langdurige relatie had. De twee zijn nooit getrouwd geweest.


Michael Sarrazin met Barbra Streisand (Foto: Novum)

Deens talent Fischer tot 2014 bij Ajax

Viktor Gorridsen Fischer heeft dinsdag een contract tot en met 30 juni 2014 getekend bij Ajax. De Deense jeugdspeler begint vanaf 1 juli bij de jeugdopleiding van de Amsterdammers, meldt Ajax. De 16-jarige aanvallende middenvelder komt over van FC Midtjylland.

De Amsterdammers troeven met de komst van Fischer grote clubs als Manchester City en Chelsea af. De Deen maakt ook deel uit van de nationale jeugdselectie onder 17 jaar. Hij komt in het kielzog van zijn landgenoten Christian Eriksen en Nicolai Boilesen, beiden 19 jaar, die hun debuut voor de hoofdmacht al hebben gemaakt.

Groningse politiebureaus woensdag dicht

Vanwege de herdenkingsdienst van de vorige week doodgeschoten 48-jarige agent in het Groningse Baflo zijn woensdag alle politiebureaus in de provincie Groningen gesloten. Alleen het hoofdbureau in de binnenstad van Groningen, aan de Rademarkt, is woensdag geopend, zo meldde de politie.

De hoofdagent wordt met korpseer begraven. De herdenkingsdienst is in de Martinikerk in Groningen. De politie verwacht veel collega’s bij de dienst. De familie wil daarna in besloten kring afscheid nemen van de 48-jarige agent uit Godlinze en vraagt de media op afstand te blijven.

De Groningse bureaus gaan om 12.00 uur dicht. Donderdag zijn ze weer normaal geopend.

Groningse politiebureaus woensdag dicht
Groningse politiebureaus woensdag dicht (Foto: ANP)

Franco tekent voor drama met Winona Ryder

James Franco gaat naast Winona Ryder spelen in het drama The Stare. De 127 Hours-acteur speelt een toneelacteur die in het stuk zit van een getormenteerde schrijfster. Die rol wordt gespeeld door Ryder, schrijft de Amerikaanse filmsite Deadline.

The Stare gaat over de artistieke dilemma's van de toneelschrijfster die gek dreigt te worden. Ryders personage verliest steeds meer grip op de werkelijkheid en komt daardoor vast te zitten in haar schrijfproces. De opnames van de film beginnen volgende maand in New York. Franco gaat de film ook produceren.

De 33-jarige acteur werd dit jaar genomineerd voor een Oscar voor zijn rol in 127 Hours over een bergbeklimmer die met zijn arm vast komt te zitten tussen rotsen. Franco heeft nog vijf films in de pijplijn, waaronder de hoofdrol in Oz: The Great and Powerful en hij speelt in de nieuwe Planet of the Apes-film, Rise of the Planet of the Apes. Ryder was vorig jaar te zien in de balletfilm Black Swan.


James Franco (Foto: Novum)

Wekelijkse Engelse top 40

De Engelse game top 40 van zondag 10-04-2011 t/m zaterdag 16-04-2011 is er weer. Klik op het plaatje hieronder om de gehele lijst te zien. Zumba Fitness blijft op de nummer één positie staan en blijft daarmee Crysis 2 (tweede plaats) voor. De 3DS is weer opvallend afwezig in de lijst.

Wii Party is stijger van de week met twintig plaatsen naar nummer zeven in de lijst. Zakker van de week is Shift 2: Unleashed waarvan de PS3 versie 25 plaatsen zakt naar plaats 37.

De lijst bestaat uit zes Wii-games, zeventien Xbox 360-games, elf PlayStation 3-games, twee PC-games, geen PSP-games, vier DS-games en geen 3DS-games.

chart

CBP dreigt Google met dwangsom tot miljoen

Google heeft tussen 2008 en 2010 de adressen en locaties van 3,6 miljoen draadloze routers in Nederland opgevangen en verzameld, zonder dat de eigenaars daarvan wisten. Ook zijn op deze manier inhoudelijke gegevens onderschept.

Google moet de eigenaars van de Wi-Fi routers informeren en hen de kans geven zich te verzetten tegen verwerking van deze gegevens en het bedrijf moet de inhoudelijke informatie vernietigen. Doet Google dat niet, dan legt het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) een dwangsom op van maximaal 1 miljoen euro, zo maakte het CBP dinsdag bekend.

De adressen (MAC-adressen) van de routers en hun locaties zijn verzameld zonder medeweten van de gebruikers. Deze adressen zijn in combinatie met hun locatie persoonsgegevens, aldus het CBP, omdat ze informatie kunnen verschaffen over de houder van de Wi-Fi router. Google verzamelde informatie van beveiligde en onbeveiligde routers.

CBP dreigt Google met dwangsom tot miljoen
CBP dreigt Google met dwangsom tot miljoen (Foto: ANP)

Prostitutiebende opgerold in San Diego

De autoriteiten in Californië hebben 38 mensen aangeklaagd voor betrokkenheid bij een bende die zowel volwassenen als kinderen prostitueerde. De bende, de Oceanside Crips, werkte vanuit een buitenwijk van San Diego en liet meisjes en vrouwen klanten afwerken in goedkope motels ten noorden van de stad.

Ongeveer dertig meisjes zijn gered uit 'deze nachtmerrie', zei Michael Carney, speciaal agent van de Amerikaanse immigratie- en douanedienst. Sommige meisjes waren pas 13 jaar oud.

De bendeleden zouden de meisjes op internet hebben aangeboden, als een 'vorm van moderne slavernij', aldus aanklager Laura Duffy. Tijdens het anderhalf jaar durende onderzoek zijn 29 van de 38 verdachten ingerekend, onder wie de eigenaar van een motel en zijn zoon. De bende zou sinds 2006 actief zijn.

Nieuwe aanhoudingen voor doodschieten kind

De politie heeft dinsdag opnieuw twee verdachten aangehouden voor een schietpartij in een woonwagenkamp in Breda in juli, waarbij een jongen van 12 jaar om het leven kwam. Vorige week dinsdag werden al twee Britten aangehouden voor het doorzeven van de woonwagen waarin de jongen lag te slapen. Dat meldt de politie.

De nieuwe verdachten zijn mannen van 29 en 43 jaar uit Amsterdam en Almelo. Ze worden verdacht van moord of doodslag. Van de twee Britten werd er één vorige week in Amsterdam opgepakt. De tweede zat al vast voor een ander misdrijf in de gevangenis in Leeds. Er is verzocht om zijn uitlevering.

Het schietincident was volgens de politie voor Nederlandse begrippen 'extreem gewelddadig'. Het rechercheteam sluit niet uit dat de daders verhaal wilden halen bij de bewoners van de bewuste woonwagen, op basis van een zakelijk conflict. Eerder werd een verband gelegd tussen de vader van de jongen en een opgerolde wietkwekerij.

NS ontfermt zich over geëlektrocuteerde ooievaar

De NS trekt 1000 euro uit voor de verzorging van de ooievaar die zondag voor een grote stroomstoring rond Zwolle zorgde. Het dier, inmiddels getooid met de naam Fikkie, had net een nest op een transformatorstation in Zwartsluis gebouwd toen het werd aangevallen door soortgenoten die het nest wilden inpikken.

Fikkie tuimelde naar beneden en veroorzaakte zo een grote stroomstoring. Zestigduizend huishoudens in Hoogeveen, Kampen en Zwolle kwamen een half uur zonder stroom te zitten, maar ook de intercity's in het noorden van het land liepen vertraging op.

Voor de reizigers heel vervelend. "Maar toen de klanten hoorden wat de oorzaak van de vertraging was, ontstond er vooral bezorgdheid om het welzijn van het dier", zegt projectcoördinator bij de NS Guus van de Wetering.

De gewonde vogel is opgevangen door ooievaarsbuitenstation De Lokkerij in De Wijk. De NS betaalt de komende twee jaar 500 euro per jaar voor de revalidatie en verwennerij van Fikkie. Om de adoptie kracht bij te zetten heeft Van de Wetering de ooievaar dinsdag symbolisch een hapje gegeven.

Agenten Mexico verdacht van banden met drugsbende

Een rechter in Mexico heeft besloten dat zestien politieagenten veertig dagen in hechtenis mogen worden gehouden in afwachting van een onderzoek naar hun vermoedelijke banden met de drugsbende Zetas. Dat hebben aanklagers maandag gezegd.

De zestien agenten, van wie zeven vrouwen, komen uit San Fernando, in de grensstaat Tamaulipas. Ze worden verdacht van betrokkenheid bij de georganiseerde misdaad, ontvoering en moord.

De zestien werden vorige week gearresteerd, omdat ze zouden hebben geprobeerd leden van Zetas te beschermen. Bij de arrestaties werden wapens en marihuana in beslag genomen.

Sietske H: Vuilniszakken lagen klaar bij geboortes

Sietske H. is thuis bevallen en had al vuilniszakken klaarliggen tijdens de geboortes van haar vier kinderen. Dat verklaarde de vrouw uit Nij Beets die terechtstaat voor de moord op haar pasgeboren kinderen dinsdag tijdens een zitting voor de rechtbank in Leeuwarden. Ze trof nooit voorbereidingen om de kindjes te houden.

De 26-jarige tandartsassistente uit de Friese plaats zei dat ze in paniek raakte tijdens de heimelijke bevallingen tussen 2003 en 2009 in haar ouderlijk huis. Vervolgens heeft ze naar eigen zeggen ervoor gezorgd dat de kinderen geen lucht meer kregen. Ze verstikte ze met haar handen en met een kussen.

H. verklaarde dat ze zich als een toeschouwer voelde tijdens het doden van haar vierde kind. Ze verstopte de kinderen op zolder omdat ze 'geen andere uitweg zag'. Naar de dokter voor de pil durfde ze niet. H. verklaarde dat ze bang was voor vragen.

Naar verwachting wordt later op de dag de eis bekendgemaakt tegen H.

De ontdekking van de vier dode baby's deed vorig jaar veel stof opwaaien. De zaak kwam begin augustus aan het rollen toen iemand uit de omgeving van H. de politie waarschuwde.

De vrouw was verschillende malen zwanger geweest, terwijl ze steeds kinderloos bleef. Bij doorzoeking van haar woning werden de vier dode baby's gevonden in koffers. De familie was sinds de geboorte van het eerste kind naar een andere woning verhuisd. H. heeft de koffer met het lijkje toen zelf verhuisd.

Sietske H. wilde niet meewerken aan het psychisch onderzoek in het Pieter Baan Centrum (PBC) in Utrecht. Sietske H. is de enige verdachte in de zaak. Uit privacyoverwegingen wil het OM niets zeggen over de verwekker, of verwekkers, van de kinderen.

Na de behandeling van de rechtszaak organiseert de gemeente Opsterland dinsdagavond een inloopavond in dorpshuis 't Trefpunt in Nij Beets voor inwoners van het dorp.

Krajicek breekt met coach Laudin

Michaëlla Krajicek heeft haar samenwerking met coach Marian Laudin stopgezet. De Nederlandse tennisster en de trainer werkten pas sinds enkele weken samen maar volgens Krajicek was er geen klik tussen de twee.

Krajicek brak eerder dit jaar met haar fitnesstrainer Allistair McCaw en kreeg van de Nederlandse tennisbond hulp in de vorm van Laudin, die ook assistent-bondscoach van de KNLTB is.

'Streppel nieuwe trainer Willem II'

Jurgen Streppel van Helmond Sport is de nieuwe trainer van Willem II. De 41-jarige oefenmeester tekent een contract voor vier jaar, meldt de Jupiler League op haar website. De Tilburgers willen het nieuws nog niet bevestigen, maar hopen snel duidelijkheid te geven over de opvolger van Gert Heerkes.

Streppel zou van de nieuwe technisch directeur Marc van Hintum de voorkeur krijgen boven Theo Bos en Adri Bogers. Streppel maakte vorige week zijn vertrek bekend bij Helmond Sport, waar hij de afgelopen drie seizoenen de leiding had. Met zijn elftal staat hij momenteel derde in de Eerste Divisie.

McLaren: "Pitstrategie tijdens race veranderd"

Het Formule 1-team van McLaren heeft bekend gemaakt dat ze tijdens de race in China afgeweken zijn van de geplande pitstopstrategie. Lewis Hamilton en Jenson Button hadden twee keer binnen moeten komen voor nieuwe banden, maar het team besloot om de rijders een keer extra binnen te halen.

De beslissing voor de extra stop legde McLaren met de zege en een vierde plaats geen windeieren. "Onze intentie was om een tweestopper te doen, net zoals de andere teams wilden. We hebben net op tijd een derde stop ingepland omdat we zagen dat de bandenslijtage significant zou zijn. We dachten dat we niet op een veilige manier twee stops zouden kunnen doen, kijkend naar wat de andere auto's deden," zei race-engineer Phil Prew van McLaren.

Hoe wordt een level gemaakt voor SSX

Er is een nieuwe Dev Diary uitgekomen voor de aankomende SSX-game. In het filmpje krijgen we uitleg hoe de ontwikkelaars levels maken voor SSX. Ze nemen bestaande locaties en die worden aangepast zodat ze perfect passen in de SSX-wereld die de ontwikkelaars voor ogen hebben.

Als aanpassingen kan je hierbij denken aan treinwrakken in de bergen van de Amerikaanse Rockies of aan gigantische half-pipes in de Himalaya. SSX wordt een reboot van de serie en zal begin 2012 uitkomen voor PS3 en Xbox 360. Volgende week komt er een nieuw filmpje over de personages maar bekijk hieronder eerst over level-design.

Clijsters wil Roland Garros halen

Kim Clijsters wil er alles aan doen om op Roland Garros in actie te komen. De Belgische liep eerder deze maand twee blessures op die ieder zes weken genezing vergen, terwijl Roland Garros eind mei van start gaat. De voortekenen dat ze het gaat halen lijken na een week revalidatie gunstig te zijn.

Clijsters liep een schouder- en polsblessure op en daar kwam enkele dagen later nog een verzwikte enkel bij. "De krukken zijn weg. Nu moeten we rustig voort werken. We zitten perfect op schema. Als Kim na 4 weken weer mag tennissen, kan ze met nog eens 2 weken tennistraining haar comeback maken op Roland Garros," zei haar fysiotherapeut Sam Verslegers tegen Het Nieuwsblad.

DVD: Een stukje blauw in de lucht

Hoeveel ooggetuigenverslagen wil je nog horen over de deportaties uit de tweede wereldoorlog? Voor sommige mensen kunnen het er niet genoeg zijn. Een vaak onderbelichte bevolkingsgroep die dit overkwam waren de Sinti en Roma. Het lukte regisseur Bob Entrop om deze gesloten gemeenschap binnen te komen en de verhalen van overlevenden en familieleden op tape vast te leggen. Deze verhalen zijn verzameld in de documentaire Een stukje blauw in de lucht.

Meisje van 16 verkracht 17-jarige jongen

Een 16-jarig meisje uit het Amerikaanse Valparaiso moet terechtstaan wegens een zwaar vergrijp. April Kuchta heeft vorige week een 17-jarige jongen verkracht.

Het blonde tienermeisje heeft in de avond van 9 april een behoeftige jongen met SMS'jes naar haar huis gelokt. Naar verluidt dwong April de jongen onder bedreiging van een mes naar de keuken te gaan. Hier werd de jongen met zijn handen op de rug gehandboeid.

Kuchta wordt ervan beschuldigd een deel van het incident te hebben gefilmd. Zo zou ze de jongen vernederende uitspraken hebben laten doen terwijl ze aan het filmen was. Ook heeft ze seks met de jongen gehad. Hierna werd het slachtoffer twee uur achtergelaten met niets meer dan een deken, terwijl een 14-jarig meisje een zakdoekje in zijn mond stopte en de mond dichtplakte. Vervolgens werden anderen uitgenodigd het schouwspel te bewonderen.

Een onbekende man heeft de arme knul uiteindelijk bevrijd. Het jongste meisje moet op 9 mei voorkomen bij de kinderrechter. Kuchta wordt echter berecht als volwassene.

April Kuchta
We wensen het slachtoffer veel sterkte toe

Iniesta mist mogelijk duel tegen Real Madrid

Andres Iniesta van Barcelona mist mogelijk de eerste Champions League-ontmoeting met Real Madrid. De Europese voetbalbond UEFA overweegt de middenvelder extra te schorsen voor de 'opzettelijke' gele kaart die hij pakte in de heenwedstrijd van het kwartfinaleduel tegen Shaktar Donetsk.

De 26-jarige Iniesta moest de return met de Oekraïners missen, maar leek daardoor met een schone lei aan de halve finales tegen Real Madrid te kunnen beginnen. De UEFA neemt woensdag een beslissing over de zaak. Barcelona heeft al aangegeven tegen een eventuele straf in beroep te gaan.

Iniesta kreeg een gele kaart omdat hij bij een vrije trap van Shaktar te lang voor de bal bleef staan.


Iniesta mogelijk niet tegen Madrid (Foto: Novum)

Williams komt met update voor Turkije

Het loopt nog niet zoals gehoopt bij het Formule 1-team van Williams dit jaar. In Australië en Maleisië vielen Rubens Barrichello en Pastor Maldonado uit, terwijl in China beide rijders in het achterveld eindigden. Een update die voor de volgende race in Istanbul komt moet hier verandering in brengen.

"Het was goed dat we in China een betere betrouwbaarheid hadden en met beide auto’s aan de finish kwamen. Desondanks zijn we nog niet tevreden, omdat we geen punten scoorden. Het verschil met de top-tien is echter niet groot, en dat is dan ook ons volgende doel, naast de reorganisatie van onze technische groep," zei Sam Michael, technisch directeur bij Williams.

"We zijn wat onderdelen aan het herontwerpen, en verwachten in Barcelona met een verbeterde versie van ons uitlaatsysteem te komen. In Istanbul hebben we al een nieuwe vloer, voor- en achtervleugel en hebben we nieuwe remschijven. We verwachten dat dit een paar tienden zal opleveren en onze coureurs in de top-tien zal helpen."

Triatlon van Yokohoma uitgesteld

De triatlon van Yokohoma in Japan op 14 mei is uitgesteld. De internationale triatlonunie ITU vindt de gezondheidsrisico's door radioactieve straling te groot. Yokohoma ligt ongeveer driehonderd kilometer ten zuiden van Fukushima, waar de nucleaire ramp plaatsvond na de aardbeving en de tsunami.

Eerder gaven Olympische kampioenen Jan Frodeno en Emma Snowsill al aan het evenement te boycotten als het niet zou worden afgelast. Voorzitter van de ITU Marisol Casado zegt op zoek te gaan naar een nieuwe datum voor de triatlon in Yokohama, waar plaatsing voor de Olympische Spelen kan worden afgedwongen.

De Nederlandse triatlonselectie zou ook meedoen in Japan.

Excuses om chimpansee-foto Obama

Een lid van de Republikeinse Partij in Californië heeft haar excuses aangeboden voor het versturen van een e-mail waarin het gezicht van president Barack Obama op dat van een chimpansee is gefotoshopt. De vrouw, Marilyn Davenport (74), vroeg maandag vergiffenis voor haar 'onverstandige gedrag'.

"Ik ben een onvolmaakte christelijke vrouw die haar best doet een eervol christelijk leven te leiden", aldus Davenport, tevens een activiste van de conservatieve Tea Party. "Ik zou nooit iets doen om een ander opzettelijk te schaden of iemand te beschimpen, ongeacht zijn etniciteit."

De e-mail die Davenport doorstuurde toont een familieportret van drie chimpansees, twee ouders en een kind. Op het hoofd van de jonge chimpansee was het gezicht van Obama gefotoshopt. Onder de afbeelding stond de tekst: "Nu weet je waarom geen geboortebewijs", een verwijzing naar de eis van zogenoemde 'birthers', lieden die willen dat Obama meer bewijs overdraagt dat hij in de Verenigde Staten is geboren.

Klik hier voor de bewuste foto, helaas zonder het onderschrift.

Telltale brengt ons Law and Order: LA

Telltale kennen we allemaal van de Sam & Max-reeks en Tales of Monkey Island. De developer komt nu met een nieuw project genaamd Law & Order: LA. Deze naam is vooral bekend van de televisieserie. Zoals je verwacht, zal je in het spel veel moeten onderzoeken, ondervragen en aanwezig zijn in rechtszaal.

"Law & Order: LA fits very well with the style of episodic entertainment experiences Telltale has been building since our very first days. The talents and skills that we've been building at Telltale are ideally suited for the structure and storytelling approach of televised procedurals like 'Law & Order.'" 

Er zijn verder nog geen screens of trailers uitgebracht, alleen deze website. We houden jullie op de hoogte.

Portal 2 beschikbaar op Steam

The cake is a lie en ook de releasedatum is een leugen. Mensen die Portal 2 willen hebben, moeten wachten tot 20 april. Of toch niet? Wait, what? Portal 2 is nu beschikbaar op Steam. Valve had de afgelopen periode een spel op internet geplaatst waar je aardappelen moest vinden.

Aardappel? Wat? Ja, aardappelen. Mensen die alle aardappelen gevonden hebben, krijgen nu de mogelijkheid om gratis de Valve pack te downloaden. Hierin zitten alle games van Valve, inclusief Portal 2. Mensen die toch liever een hoesje en cd willen, moeten helaas alsnog wachten tot 20 april. Maar dan kom je erachter of de cake een leugen is of niet. 

cakelie

Topturnster verdacht van chantage

Voormalig topturnster Verona van de Leur staat dinsdag voor de rechter voor het chanteren van een stelletje wegens veronderstelde ontrouw. Ze zou eind maart op een parkeerplaats in Zoetermeer foto's van het stelletje hebben gemaakt, waarna ze 2000 euro zwijggeld eiste, schrijft het AD dinsdag. Op haar laptop zou bovendien kinderporno zijn gevonden.

Eerder in maart reed de politie de 25-jarige klem in Vlietland, bij Voorschoten. Ze zou het samen met haar vriend aan de stok hebben gekregen met een toezichthouder. De politie ging erachteraan, omdat ze een honkbalknuppel in de auto hadden liggen. Na het negeren van meerdere stoptekens werd het stel klemgereden.

Verder zouden op haar laptop kinderpornoafbeeldingen zijn gevonden. De vriend van de oud-turnster is vorig jaar nog vrijgesproken van kinderpornobezit. Wel kreeg hij toen zes maanden cel voor diefstal met geweld en bedreiging.

Twee jaar geleden verklaarde Van de Leur dat haar vader haar oudere vriend (geboren in 1969) niet accepteerde vanwege zijn criminele verleden. Toen ze voor de keuze werd gesteld, koos ze voor haar vriend.

Van de Leur was in 2002 nog sportvrouw van het jaar. Dat jaar won ze vijf medailles bij de Europese Kampioenschappen in de Griekse stad Patras.

Gasexplosie in flat Venlo

In Venlo is afgelopen nacht een woning in een flat ontploft door geknoei met gas. De bewoner kon de woning op de zesde etage op tijd verlaten. Hij is met lichte brandwonden naar een ziekenhuis gebracht, meldt de regionale zender L1.

Voor zover bekend is nog niemand aangehouden, laat een politiewoordvoerder weten. De woning aan de Gebroeders Wienerstraat raakte door de ontploffing zwaar beschadigd.

Antihomokamp voor Maleisische jongens

De Maleisische autoriteiten hebben 66 islamitische schooljongens naar een kamp gestuurd waar zij worden onderwezen in masculien gedrag. De maatregel is bedoeld om te voorkomen dat de tieners homo of travestiet worden.

Homorechtenactivisten uitten dinsdag scherpe kritiek op het kamp en noemden het een teken van homofobie.

De jongens meldden zich maandag voor wat officieel een 'cursus zelfontwikkeling' wordt genoemd. Zij zijn door hun leraren aangemeld voor het kamp, omdat ze vrouwelijk gedrag zouden vertonen.

Munsterman: "We zijn nog volop in de race"

Het kampioenschap hangt voor FC Twente aan een zijden draadje. De ploeg is uit vorm en PSV en Ajax zijn de concurrenten. Voorzitter Joop Munsterman houdt vertrouwen.

Afgelopen zondag werden er tegen De Graafschap dure punten verspeeld. In de slotfase van het duel kopte Rogier Meijer de Superboeren naast Twente, waardoor de koppositie werd verspeeld.

"Vergeet niet dat de spelers donderdag nog tegen Villarreal hadden gespeeld, in de Europa League", neemt Munsterman het op voor de spelers van Twente in het Algemeen Dagblad. "Dat voel je toch in de benen en gaat ten koste van de scherpte. Het Europese avontuur en de doordeweekse wedstrijden zitten erop nu. Ik verwacht dat we vanaf nu een frisse indruk zullen maken."

Veel invloed kan Munsterman niet uitoefenen op de selectie van Michel Preud'homme. "Ik ben twee keer per week op het trainingscomplex, eet dan met de selectie mee en maak links en rechts een praatje. Dat is alles. Trainer Michel Preud'homme en zijn assistenten zijn mans en kundig genoeg om de ploeg te prepareren voor de eindfase van de competitie. Ik zou me niet met hun beleid durven te bemoeien."

In de komende weken worden de prijzen verdeeld. Het kampioenschap, deelname aan de Champions League en de KNVB Beker. "Klopt, maar we zijn nog volop in de race. Misschien dat PSV en Ajax de komende wedstrijden nog punten laten liggen. Voor ons is het zaak om vanaf nu alles te winnen, te beginnen met ADO, vrijdag."

Under Siege krijgt PSN-releasedatum

Ontwikkelaar Seed heeft vandaag de releasedatum bekendgemaakt voor Under Siege, een fantasy RTS. De game zal 27 april verschijnen op het PlayStation Network en zal €14.99 gaan kosten. 

Under Siege kan gespeeld worden met de Move-controller van Sony; de tilt en gyroscopen worden gebruikt om de de camera te draaien of de kijkhoek op het slagveld te veranderen. Het is echter ook mogelijk om met de gewone controller te spelen. 

NAC huurt Jozefzoon van Ajax

NAC Breda heeft er voor volgend seizoen een nieuwe versterking bij. De Bredase club huurt Florian Jozefzoon van Ajax voor één seizoen. Dit meldt de club op haar website.

De 20-jarige aanvaller doorliep de gehele jeugdopleiding van de Amsterdammers en maakte op 14 augustus vorig jaar zijn debuut in de Eredivisie tegen Vitesse.

"We volgden Florian al een hele tijd', zegt technisch directeur Jeffrey van As van NAC. 'We zien hem als een buitenspeler. Bij Ajax speelde hij over het algemeen als rechtsbuiten, maar hij kan ook op links ingezet worden."

CD: Foo Fighters - Wasting Light

Wat een heerlijke bak lawaai was dat toch, die vette riffs en hooks van 'Monkey Wrench', 'Everlong' en 'My Hero'! Beuken op die drums, hakken op een gitaar en de longen uit je lijf schreeuwen. Dat waren de Foo Fighters anno 1997 met The Colour And The Shape. Hun beste album tot nu toe volgens velen. De heren hebben sindsdien veel prima singles uitgebracht, maar de hele albums vielen nooit helemaal op zijn plaats, tenminste niet zoals hun tweede plaat. Rocken kunnen ze wel en frontman Dave Grohl heeft met al zijn projecten zijn muzikaal intellect wel bewezen. Niet alleen met Nirvana maar ook met Them Crooked Vultures maakte hij indruk.

[Update] Mortal Kombat: Legacy trekt meer dan 5,5 miljoen kijkers

Mortal Kombat: Legacy, de webserie gebaseerd op Mortal Kombat, heeft in de eerste week meer dan 5,5 miljoen kijkers gehad. Hiermee was de eerste aflevering ook de best bekeken YouTube-film van vorige week. De aanleiding naar deze webserie was de korte fan-film Mortal Kombat: Rebirth.

Deze laatstgenoemde trok iets meer dan twee miljoen kijkers. Warner Bros zag er wel wat in en is nu de productie-maatschappij voor de serie. Er zullen nog negen afleveringen te zien zijn via het kanaal van Machinima op YouTube. Actrice Jeri Ryan, bekend als Seven of Nine uit Star Trek: Voyager, speelt Sonya Blade in de serie. Bekijk hieronder de eerste aflevering van de serie en verwacht snel de tweede.

Update 9:47: Tweede aflevering toegevoegd met dank aan gebruiker Bombvis, bekijk hier direct onder de tweede aflevering en daaronder de eerste.

Van den Boog: "Johan moet er nu zelf instappen"

Ajax en Rik van den Boog nemen op 1 juni afscheid van elkaar. De gekrenkte algemeen directeur verlaat de Amsterdam ArenA met een ontevreden gevoel.

Van den Boog is het niet eens met hoe er momenteel wordt omgesprongen met de inbreng van Johan Cruijff en andere zaken. "De afgelopen maanden is er zo onethisch met mij omgesprongen door meerdere personen en media", zegt Van den Boog in NUsport. "Alle normen en waarden zijn met voeten getreden. Het gaat verdomme heel goed met Ajax!"

De revolutie die Cruijff teweeg heeft gebracht licht ten grondslag aan het vertrek van Van den Boog. De directeur ging niet mee in de plannen om Wim Jonk en Dennis Bergkamp de jeugdopleiding te laten coördineren. "Te onervaren. Dat was al eerder de opzet van Cruijff met Rob Witschge, John van 't Schip en Marco van Basten. Dat is gewoon riskant, zo is gebleken. Het is zo onnodig dat het geëscaleerd is, want we waren het verder eens."

Van den Boog geeft het stokje nu over aan 'kamp-Cruijff'. "De oudere generatie die altijd heeft geroepen dat ze het zo goed weten, mag het bewijzen. Misschien wil Cruijff het wel doen, zo niet, dan moeten nog meer supporters wellicht een keer afscheid van hem nemen als leidend figuur."

Een vertrek was niet meer te voorkomen. "Het blijft mijn club, maar ik had geen zin om langer voor de kop van Jut te fungeren. En dat zal iedere opvolger die zich niet volledig aan Cruijff committeert toch zijn. Daarom moet Johan er nu eens echt zelf instappen. Anders ben je kansloos."

Armlastig PSV vraagt hulp gemeente Eindhoven

PSV heeft om de financiële problemen het hoofd te bieden de hulp ingeroepen van de gemeente Eindhoven. Volgens De Telegraaf worden diverse scenario's besproken. Mogelijkheden zijn het verkopen van het stadion en het afgeven van een garantstelling door Eindhoven, waardoor PSV tegen gunstiger voorwaarden geld kan lenen.

De gemeente wenst nog niet in te gaan op scenario's, maar bevestigt tegen de ochtendkrant de gesprekken met de club. "Uiteraard hebben wij veel contact met PSV over tal van zaken. In die gesprekken heeft PSV gemeld dat de financiële situatie op dit moment precair is en ons gevraagd of wij iets voor de club kunnen doen", zegt een woordvoerder.

Toch vindt de gemeente dat PSV in eerste instantie zelf de broek moet ophouden. "Maar ze zijn daar al mee bezig, getuige het inhuren van McKinsey en de gesprekken met sponsors, investeerders en banken." Het consultantsbureau McKinsey is door algemeen directeur Tiny Sanders ingeschakeld om te adviseren bij het bezuinigingsproces.

PSV mist al twee jaar de inkomsten uit de Champions League en boekte mede daardoor over het afgelopen seizoen een verlies van 17,5 miljoen euro. Over het lopende jaar wordt rekening gehouden met eenzelfde verlies.

Pakistan test nieuwe kernraket

Het Pakistaanse leger heeft een test uitgevoerd met een nieuwe korteafstandsraket die een kernkop kan dragen. De Hatf 9-raket werd dinsdag met succes gelanceerd op een niet nader genoemde locatie, zei het leger.

De raket heeft een bereik van 60 kilometer en zou zeer nauwkeurig zijn.

Het land test vaker in Pakistan ontwikkelde korte- en langeafstandsraketten die in staat zijn kernkoppen te dragen.

[NBA] Wederom zeges Bulls, Heat

In de Amerikaanse NBA hebben Chicago Bulls en Miami Heat hun tweede zege op rij geboekt in de play-offs. De Bulls wonnen met 96-90 van Indiana Pacers en Heat versloeg Philadelphia 76ers met 94-73. In de best-of-seven leidden de twee ploegen allebei met 2-0.

Derrick Rose was op dreef bij de Bulls en maakte 36 punten. Een minuut voor het einde van de wedstrijd was het verschil tussen beide teams slechts twee punten. Vervolgens stelden de Bulls de overwinning met vrije worpen veilig.

Miami Heat had minder moeite met Philadelphia 76ers. LeBron James maakte 29 punten, terwijl Chris Bosh goed was voor 21 punten en 11 rebounds.

ADO Den Haag kan Kubik niet behouden

Frantisek Kubik speelt volgend seizoen niet meer bij ADO Den Haag. De nummer vijf uit de Eredivisie is met Tscheu La Ling, eigenaar van AS Trencin, niet tot een akkoord gekomen.

Kubik wordt dit seizoen gehuurd van Trencin en maakte al veel indruk op de Nederlandse velden. ADO wilde Kubik dan ook graag definitief overnemen van de Slowaakse club, maar de onderhandelingen zijn stukgelopen. "We hadden het liefst gehad dat die jongen nog twee jaar in Den Haag zou spelen, maar daar komen we niet uit", vertelt Ling tegenover Voetbal International.

"ADO wilde hem kopen, maar ze konden dat financieel niet aan", gaat de clubeigenaar verder. "Terwijl je echt niet over enorme bedragen praat. We hebben nog bekeken of wij vanuit Trencin konden participeren in een transfer, maar dat lukte ook niet. Dan houdt het op."

Mark van der Kallen, commissaris van ADO Den Haag, zegt er alles aan gedaan te hebben om Kubik niet terug te laten keren naar Slowakije. "We hebben zeven pogingen gedaan en Ling heeft wel honderd keer geroepen dat hij Kubik het liefst hier wilde houden, maar we kwamen niet tot elkaar. Voor ons is het boek nu gesloten."

De kans dat Kubik volgend seizoen het shirt van Trencin draagt is klein. Er is namelijk veel belangstelling voor de aanvaller. "Er is heel veel interesse voor Kubik. Vanuit Oost-Europa, Rusland, Oekraïne, Duitsland, Italië en Spanje."

Maar ook vanuit de Eredivisie is er interesse. "AZ en Feyenoord hebben hun interesse een paar maanden geleden al kenbaar gemaakt. Maar die clubs kunnen op dit moment weinig doen. Ze zullen eerst moeten verkopen, voor ze zelf kunnen investeren."

Teeven verruimt onderzoek levenslang toezicht

Staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) breidt de onderzoeken uit die hij laat doen naar mogelijkheden om daders na hun uitgezeten straf aan een levenslang toezicht te onderwerpen. Aanvankelijk was het de bedoeling die vorm van toezicht alleen na een afgeronde tbs-behandeling in te zetten, maar in het verlengde van dat onderzoek kijkt hij nu ook naar daders van zedendelicten die hun straf (geen tbs) hebben uitgezeten.

Een woordvoerder van de bewindsman bevestigt dinsdag berichtgeving daarover in het AD. Daders van dergelijke vergrijpen zouden zich bijvoorbeeld na hun straf mogelijk eens per week moeten melden bij de reclassering. Ook aangekondigd en onaangekondigd huisbezoek kan tot de mogelijkheden behoren. Het onderzoek hiernaar is in februari begonnen en moet na de zomer klaar zijn.

Teeven verruimt onderzoek levenslang toezicht
Teeven verruimt onderzoek levenslang toezicht (Foto: ANP)

Hoe maak je een missie in inFAMOUS 2-trailer

inFAMOUS 2 komt steeds dichterbij en één van de grote features uit het spel is het maken en uploaden van je eigen missies. De Europese PlayStation Blog heeft een filmpje gemaakt waarin de hele level-editor van het spel in het kort wordt uitgelegd. inFAMOUS 2 is exclusief voor de PS3 en komt begin juni uit.

In de trailer zien we hoe snel een missie in elkaar gezet kan worden en er wordt gesproken over verschillende content-packs dus het lijkt erop dat er DLC zal gaan komen. Verder zien we ook kort hoe gedragingen werken en het gemak waarop je dingen kan aanpassen. Bekijk hieronder de trailer.

Trucker rijdt weg na doodrijden bejaarde vrouw

De politie zoekt een trucker die maandagavond een 77-jarige vrouw heeft doodgereden bij een tankstation langs de A16 bij Dordrecht. Na het ongeluk is de chauffeur doorgereden, meldt de politie.

De vrouw had net de winkel van het tankstation aan De Zuidpunt verlaten toen ze op het terrein werd aangereden door een witte vrachtwagen. Ambulancepersoneel kon niet meer voorkomen dat ze aan haar verwondingen overleed.

Het tankstation bleef na de aanrijding enkele uren dicht voor onderzoek. De politie heeft sporen verzameld en camerabeelden in beslag genomen.

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over een dronken Koninginnedag.

Met Koninginnedag verbiedt de NS het meenemen en het gebruik van alcohol in treinen en op stations. De NS hoopt daarmee de overlast in te perken van dronken passagiers, die met name rond Amsterdam nogal eens aan de noodrem willen trekken en over de sporen gaan lopen. Probleem is wel, dat het lastig blijft om goed te beoordelen, hoeveel mensen al hebben gedronken (of gelikt of gesnoven) voordat ze naar het station komen. En hoe zit dat dan met mensen die na afloop van Koninginnedag weer met de trein naar huis willen? En met het principe dat we als maatschappij graag willen dat dronken mensen de auto laten staan en kiezen voor het openbaar vervoer? Trouwens:

Luchtverkeersleider keek film tijdens dienst

Opnieuw is in de Verenigde Staten een luchtverkeersleider geschorst. De man keek een film op het moment dat hij het luchtverkeer in de gaten had moeten houden, zei de federale luchtverkeersautoriteit FAA. Eerder werden luchtverkeersleiders geschorst omdat ze tijdens hun dienst in slaap waren gevallen.

Het incident vond zondag plaats in Cleveland, in de staat Ohio. De luchtverkeersleider keek tijdens werktijd een dvd van de film Cleaner, met acteur Samuel L. Jackson in de hoofdrol. Hij had per ongeluk zijn microfoon aanstaan, waardoor het geluid van de film drie minuten lang werd uitgezonden naar alle vliegtuigen in het luchtruim dat hij in de gaten had moeten houden. Omdat de microfoon aanstond, kon hij bovendien geen oproepen om te landen ontvangen. De luchtverkeersleider werd op zijn fout gewezen door een luchtmachtpiloot.

De FAA heeft sinds maart acht luchtverkeersleiders en managers geschorst. In vijf gevallen was een luchtverkeersleider tijdens zijn dienst in slaap gevallen.

Rabbids vallen Just Dance 2 binnen

De Raving Rabbids bestaan dit jaar al weer vijf jaar en dat moet gevierd worden. De Rabbids hebben blijkbaar het plan om de dansgame Just Dance 2 over te nemen in DLC die deze maand nog moet uitkomen. Wat de DLC precies inhoudt is nog niet bekend maar hieronder kan je alvast een trailer bekijken.

Een exacte datum voor de DLC is nog niet bekend en wat de inhoud ervan is ook nog niet. Mogelijk kunnen we dingen verwachten die je in de onderstaande trailer ziet. Zodra er meer bekend is dan laten we het weten.

Ter Horst wil bonussen in hbo schrappen

Hogeschoolbestuurders moeten vanaf dit jaar geen bonussen meer ontvangen. Het salaris moet afhankelijk worden van het aantal studenten op hun hogeschool, zegt voorzitter van de hbo-raad Guusje ter Horst dinsdag in de Volkskrant.

Daarbij moet geen enkele bestuurder meer verdienen dan de Balkenendenom. De voormalig PvdA-minister van Binnenlandse Zaken wil daarvoor bindende afspraken met hen maken.

Om fraude met diploma's te voorkomen, moeten de examencommissies alleen nog uit leden bestaan die er geen belang bij hebben dat studenten snel afstuderen. "De directeur van een school kan niet meer in de examencommissie zitten, want hij wordt afgerekend op het aantal studenten dat slaagt."

De hbo-raad kan scholen niet dwingen maatregelen te nemen. In het verleden zijn vaker afspraken gemaakt die niet zijn nagekomen. Toch denkt Ter Horst dat de bestuurders de afspraken nu wel nakomen. "Nu er misstanden in het hbo aan het licht zijn gekomen, staan de bestuurders er meer dan ooit voor open om dat gezag te laten gelden."

De minister wil de kwaliteit opschroeven door een online ranglijst te maken waarop per hogeschool is te zien hoe die ervoor staat. Ze wil dat drie kwart van de studenten tevreden is over zijn opleiding. Nu zijn hbo'ers minder vaak tevreden dan universiteitsstudenten.

Ter Horst is sinds januari tijdelijk voorzitter van de hbo-raad. Ze blijft een jaar.

Sigthórsson zet AZ in de wachtkamer

AZ moet vrezen voor een vertrek van Kolbeinn Sigthórsson. De IJslandse aanvaller heeft een aflopend contract in Alkmaar en heeft de club in de wachtkamer gezet.

De IJslandse spits is bezig aan een indrukwekkend seizoen. AZ wil zijn aflopende contract dan ook graag verlengen, maar Sigthórsson heeft geen haast. Hij wil pas in de zomer een beslissing nemen over zijn toekomst. Dat laat de 21-jarige aanvaller weten aan Voetbal International.

Met Jong IJsland speelt Sigthórsson komende zomer op het jeugd EK voor spelers tot de 21. Daar hoopt hij indruk te maken op de aanwezige scouts om zodoende een transfer af te dwingen. Het contract van Sigthórsson in Alkmaar loopt af in 2012. "Ik wil nog even wachten, in ieder geval tot de zomer", aldus de clubtopscorer van AZ.

De aanvalsleider van AZ weet goed wat hij wil met zijn loopbaan. Hij heeft geleerd van zijn broer Andri Sigthórsson, die speelde bij Bayern München en daar zwaar geblesseerd raakte. Hij moest zijn loopbaan op 26-jarige leeftijd beëindigen. Kolbeinn Sigthórssen is terug van twee zware blessures en wil nu zo snel mogelijk naar de top.

Linkdump Dinsdag

Elke dag krijgen wij vele submits binnen, sommige zijn toppertjes en andere halen een eigen post net niet. Maar om ook die submits te kunnen plaatsen vind je nu een verse linkdump. Met deze keer: 

Wij willen jullie bedanken voor de vele submits, maar kan jij het veel beter? Gooi jouw bijdrage maar in onze submit.

'Troepen Gadhafi mengen zich tussen burgers'

Militairen die loyaal zijn aan de Libische leider Moammar Gadhafi verschuilen zich in ziekenhuizen en tussen burgers om te voorkomen dat ze worden aangevallen door de internationale coalitie. Dat heeft de Canadese generaal Charles Bouchard, de bevelhebber van de NAVO-acties in Libië, maandag gezegd tegen de Canadese zender CBC.

Volgens Bouchard zetten de militairen van Gadhafi ook pantservoertuigen in ziekenhuizen om te voorkomen dat die worden bestookt. De Canadese militair noemde de tactieken van de troepen van de Libische leider 'achterbaks en immoreel'.

Bouchard sprak ook over de inzet van scherpschutters van Gadhafi in Misurata. Die stad wordt al wekenlang door troepen van de Libische leider bestookt. De scherpschuttters schieten volgens Bouchard vanaf de daken van moskeeën op burgers.

Kindermoordenaar met levenslang toch naar tbs

De tot levenslang veroordeelde kindermoordenaar Koos H. mag toch weer naar een tbs-kliniek. In de gevangenis kan hij volgens de Raad voor de Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) niet 'optimaal verblijven', schrijft De Telegraaf dinsdag.

H. kwam vorig jaar in opspraak door een uitzending van Peter R. de Vries. Uit beelden die met een verborgen camera waren gemaakt in een tbs-kliniek bleek dat H. daar in zijn cel porno kon kijken. Hij zat toen in de kliniek vanwege 'detentieongeschiktheid'. Toenmalig minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA) toonde zich geschokt.

Hij zei dat het niet de bedoeling is dat het tbs-regime van toepassing wordt voor gevallen als H. Vorig jaar zomer werd de moordenaar, die in 1982 werd veroordeeld voor de moorden op een 11-jarige, een 12-jarige en een 18-jarige, overgeplaatst naar de gevangenis.

H. diende daarop een schorsingsverzoek in, dat door de RSJ werd toegewezen. Hij wordt niet langer als 'detentieongeschikt' gezien, maar kan volgens de deskundigen 'niet optimaal' in de gevangenis verblijven, schrijft de krant. Hij zou niet tegen het grote verloop onder de gevangenen in het psychiatrisch centrum van de gevangenis kunnen.

De huidige staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) is volgens De Telegraaf 'buitengewoon teleurgesteld' over de uitspraak van de RSJ. De minister gaat nog eens bekijken of er een aparte afdeling moet komen voor langgestraften die nog minstens vijf jaar te gaan hebben.

Bondscoach op straat vanwege kuddegedrag

De Ethiopische voetbalbond heeft gisteren haar bondscoach Iffy Onuora op straat gezet. Op zich niet opmerkelijk, maar de reden van het vertrek van de Brit is dit wel. Niet de slechte resultaten, zoals een 0-4 nederlaag tegen Nigeria, maar belediging zorgde er voor dat hij het veld in het Afrikaanse land moest ruimen.

"Meneer Onuora is om disciplinaire redenen van zijn functie ontheven. Hij heeft in kranten gezegd dat hij eerst een kudde koeien van het terrein moest jagen voordat hij er kon trainen. Ik ken echter helemaal geen voetbalvelden waar vee graast," zei  woordvoerder Melaku Ayele van de Ethiopische bond, waar Onuora in 2010 een tweejarig contract tekende.

Steeds minder vis in Middellandse Zee

Meer dan veertig vissoorten dreigen de komende jaren uit de Middellandse Zee te verdwijnen. Dit blijkt uit een onderzoek voor de Rode Lijst van bedreigde diersoorten die de internationale natuurorganisatie IUCN maandag publiceerde.

De consumptievissen tonijn en zeebaars zijn mogelijk over vijf jaar niet meer te vinden in de Middellandse zee. Ook lopen alle soorten haaien en roggen en zeker twaalf 'gewone’ graatvissen het gevaar uit de zee te verdwijnen, staat in het rapport van de IUCN.

Overbevissing door vissersboten die met enorme sleepnetten de zee leegtrekken is de voornaamste boosdoener, zegt een woordvoerder van het IUCN in Nederland. De netten die soms wel 2,5 kilometer lang zijn, nemen veel meer vis mee dan wordt verkocht, zegt de woordvoerder. Naar schatting 40 procent van de gevangen vis bestaat uit deze zogeheten bijvangst. Ook slepen de netten de zeebodem kapot en vervuilen de boten het zeewater.

Er zijn verscheidene Europese regelingen die de visvangst aan banden leggen, de zogeheten visquota, zegt de woordvoerder. "Maar deze zijn vaak veel te ruim. Er wordt veel meer gevist dan dat er nieuwe vissen bijkomen. Ook worden de quota's heel slecht nageleefd. Onze Noordzee raakt ook steeds leger", zegt de woordvoerder. "Negen van de tien vissen die in de Noordzee worden gevangen, zijn niet volgroeid. Dat geeft aan hoe groot het probleem is."

Nederlandse en andere Europese vissersboten wijken daarom uit naar de kust van West-Afrika en de Middellandse Zee om te vissen, aldus de woordvoerder. "Overbevissing voor de kust van West-Afrika is ook een groeiend probleem. Vergunningen om daar te vissen zijn veel minder duur dan in de Middellandse Zee."

De IUCN wil dat er beschermde zeereservaten komen en dat er veel meer onderzoek wordt gedaan naar hoeveel er precies wordt gevist en door wie. Daarnaast legt de organisatie de verantwoordelijkheid bij de viseter. "Verantwoorde visconsumptie is een van de manieren waarop we allemaal kunnen meehelpen om de vissoorten te beschermen."

Steeds minder vis in Middellandse Zee
Steeds minder vis in Middellandse Zee (Foto: ANP)

Noma weer uitgeroepen tot beste restaurant

Het beste restaurant ter wereld staat volgens de jury van het Britse Restaurant Magazine nog altijd in Denemarken: Noma, te vinden in hoofdstad Kopenhagen, won maandag voor de tweede keer op rij. In de lijst met de vijftig beste restaurants pronken nog altijd twee Nederlandse etablissementen.

Restaurant Oud Sluis van topkok Sergio Herman klimt twee plaatsjes in de ranglijst: van de negentiende naar de zeventiende plaats. De Librije in Zwolle, dat net als Oud Sluis drie Michelinsterren heeft, daalt van plaats 37 naar 46. De lijst wordt jaarlijks samengesteld door 800 internationale critici en experts op het gebied van gastronomie.

Noma weer uitgeroepen tot beste restaurant
Noma weer uitgeroepen tot beste restaurant (Foto: ANP)

Sietske H. hoort eis voor babymoorden

De vrouw die ervan wordt verdacht dat ze vier van haar baby's door verstikking om het leven heeft gebracht, hoort dinsdag wat voor straf het Openbaar Ministerie (OM) voor haar in gedachten heeft. De rechtbank in Leeuwarden heeft de hele dag uitgetrokken voor de spraakmakende zaak.

De 26-jarige Sietske H. uit het Friese Nij Beets is psychisch onderzocht in het Pieter Baan Centrum in Utrecht. Ze is inmiddels terug in de vrouwengevangenis in Zwolle.

De Friezin wordt ervan verdacht de drie meisjes en een jongetje tussen juni 2003 en juni 2009 vlak na de bevalling te hebben gedood. De zaak kwam begin augustus aan het licht toen iemand uit haar omgeving de politie waarschuwde. In de woning waar ze met haar ouders woonde, werden op zolder koffers met de vier dode baby's gevonden

Sietske H. is de enige verdachte in de zaak. Uit privacyoverwegingen wil het OM niets zeggen over de verwekker(s) van de kinderen.

Na de behandeling van de rechtszaak organiseert de gemeente Opsterland dinsdagavond een inloopavond in dorpshuis 't Trefpunt in Nij Beets. De bijeenkomst is bedoeld voor inwoners van het dorp, die daar desgewenst met elkaar in gesprek kunnen. De burgemeester, slachtofferhulp, de leiding van de scholen, de buurtagent en medewerkers van de gemeente zijn aanwezig.

'Van den Boog in de fout met contract De Jong'

De Algemeen directeur bij Ajax Rik van den Boog is naar verluidt in de fout gegaan bij het verlengen van het contract van Siem de Jong. Hij wil de middenvelder graag behouden voor de Amsterdamse club, maar kende de voorwaarden van het huidige contract niet, waardoor hij per ongeluk een salarisverlaging aanbood, zo meldt Voetbal International.

De Jong heeft nog een doorlopend contract tot medio 2013 en zat begin deze maand om tafel om dit te verlengen. In de voorwaarden van de huidige verbintenis staat dat de middenvelder jaarlijks een loonsverhoging krijgt. Met het nieuwe contract zou de voormalige speler van De Graafschap minder gaan verdienen, iets wat hij direct afgewezen heeft.

Van den Boog heeft inmiddels voor de gang van zaken zijn excuses aangeboden en beloofd dat hij er op terug zou komen. Tot op heden is dit nog niet gebeurd.

Apple: 'Samsung kopieert iPhone'

Apple heeft een aanklacht ingediend tegen Samsung. De Galaxy S-telefoon van de Koreaanse fabrikant zou een schaamteloze kopie zijn van de iPhone. Daarnaast claimt Apple dat Samsungs Galaxy Tab-tablet inbreuk maakt op iPad-patenten.

In rechtbankstukken in handen van Reuters wordt erop gewezen dat het door de Galaxy gebruikte Android-OS concureert met de mobiele software van Apple. De aanklacht gaat echter vooral over het ontwerp van de Samsung-smartphone, inclusief het uiterlijk van de schermiconen, maar maakt ook gewag van patentinbreuken. Opmerkelijk aan deze stap van Apple is dat Samsung niet enkel concurrent is van Apple, maar ook onderdelenleverancier. Saillant is dat Samsung onder meer de A4-processor fabriceert voor de iPhone en de iPad.

Een woordvoerder van Apple hekelt de 'onverholen' en 'slaafse' wijze waarop Samsung de smartphone van Apple zou kopiëren. Samsung laat op zijn beurt weten dat het zijn intellectuele eigendommen zal beschermen en 'actief' op de rechtszaak zal reageren. Dat betekent vermoedelijk het aanspannen van een tegenzaak door Samsung. Een niet ongebruikelijk scenario in de telecomindustrie is dat er vervolgens schikkingen worden getroffen en licentiedeals worden gesloten.

Apple iPhone en Samsung Galaxy S 
Apple iPhone en Samsung Galaxy S

Inkomen Obama fors omlaag

De Amerikaanse president Barack Obama en zijn vrouw Michelle verdienden in 2010 1,7 miljoen dollar (1,1 miljoen euro). Dat is fors minder dan in 2009, toen het echtpaar 5,5 miljoen dollar (3,8 miljoen euro) opstreek.

Dat blijkt uit financiële gegevens die het Witte Huis maandag openbaar heeft gemaakt. De belangrijkste reden voor de lagere inkomsten is de dalende verkoop van de boeken van de president. De afgelopen jaren heeft Obama goed verdiend aan zijn boeken. 'Dreams from My Father' en 'The Audacity of Hope' werden allebei bestsellers. Met zijn presidentschap verdient Obama jaarlijks 395.000 dollar (277.000 euro).

Michelle en Barack Obama besteedden in 2010 14 procent van hun inkomen aan goede doelen. Het ging om een bedrag van 245.000 dollar (177.000 euro). De grootste gift van 131.000 dollar (91.000 euro) was aan de Fisher House Foundation. Die organisatie steunt familieleden van militairen.

Inkomen Obama fors omlaag
Inkomen Obama fors omlaag (Foto: ANP)

Vakbondsleden akkoord met cao postbodes

De leden van de vakbonden FNV Bondgenoten en CNV Publieke Zaak hebben ingestemd met de nieuwe cao voor de postsector. Dat hebben de bonden maandag gemeld. De werkgevers gingen op 1 april al akkoord.

Onderhandelaars van de vakbonden en de werkgevers werden het eind maart eens over een nieuwe post-cao. In het akkoord staat dat 80 procent van de postbezorgers over twee jaar een vast contract moet hebben en dat zij minstens het minimumloon moeten verdienen.

"We zijn sinds 2007 bezig om fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden op de postmarkt te realiseren. Met de nieuwe cao lijkt dat nu gelukt te zijn", zegt Egon Groen van FNV Bondgenoten.

De derde vakbond voor postbodes, BVPP, heeft het akkoord ook voorgelegd aan de leden. Woensdag wordt de uitslag van de ledenraadpleging bekendgemaakt.

Dolfijn kort na redding overleden

De dolfijn die zondag werd gevonden op het strand van Oostvoorne is maandagochtend overleden in opvangcentrum Harderwijk. Dat heeft Stichting SOS Dolfijn bekendgemaakt.

De dolfijn werd door wandelaars op het strand gevonden en is uiteindelijk meegenomen door hulpverleners. In het opvangcentrum bleek het dier erg ziek. De patiënt was een zogeheten gewone dolfijn, dat is de bekendste soort. Normaliter stranden er aan de Nederlandse kust alleen bruinvissen.

De vondst van de dolfijn was niet de enige opmerkelijke gebeurtenis afgelopen weekend. Zo werden zaterdag vier orka's gespot in de Noordzee. Het is zeer zeldzaam dat orka's ter hoogte van Nederland worden gesignaleerd.

FNV en Woonbond roepen op tot sociaal huurbeleid

Het kabinet mag niet verder korten op de huurtoeslag. Dat vinden de Nederlandse Woonbond, vakcentrale FNV en vakbond FNV Bouw. Zij roepen op tot een socialer huurbeleid. De Tweede Kamer praat dinsdag met minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner (CDA) over het huurbeleid.

De drie organisaties vrezen voor daling van de koopkracht van lage en middeninkomens door de crisis en door de bezuinigingsmaatregelen van het kabinet. Onder deze groepen zijn veel huurders.

Om de zwaarste lasten door de sterkste schouders te laten dragen, moet er niet verder worden gekort op de huurtoeslag. De Woonbond en de FNV wijzen erop dat de afgelopen jaren de korting is opgelopen tot 18 euro per maand. In 2015 is dat 33 euro, wat zou neerkomen op een daling van 1 tot 1,5 procent van de koopkracht van minimuminkomens.

De huurmarkt moet bereikbaar blijven voor de middeninkomens, vinden de organisaties. Ook zijn ze fel gekant tegen het kabinetsvoornemen van een maximale huurverhoging van 120 euro per maand.

PvdA-Kamerlid Jacques Monasch kondigt 'lang protest' aan tegen de plannen. "Voor het kabinet-Rutte zijn huurders tweederangs burgers aan het worden", zegt hij. Monasch vreest voor Amerikaanse 'trailercamps', waar de onderklasse in woonwagens woont.

EU zegt 110 miljoen toe voor Tsjernobyl

De Europese Unie heeft een bijdrage van 110 miljoen euro toegezegd voor plannen die de gevolgen van de explosie van de kerncentrale in Tsjernobyl op 26 april 1986 moeten wegnemen. Dat werd maandag bekendgemaakt door de voorzitter van de Europese Commissie José Manuel Barroso.

Dinsdag komen donorlanden bijeen om te bekijken of zij nog eens 740 miljoen euro kunnen ophalen voor soortgelijke programma's. Dat bedrag is volgens de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling nodig om een beschermende mantel over de geëxplodeerde reactor heen te bouwen en een opslagplaats voor kernafval te realiseren.


EU zegt 110 miljoen toe voor Tsjernobyl (Foto: Novum)

Wilders gaat aangifte doen tegen Hendriks

PVV-leider Geert Wilders gaat later deze week bij de politie aangifte doen tegen Midden-Oostendeskundige Bertus Hendriks wegens meineed. Dat heeft Wilders maandag aangekondigd.

Wilders noemde het teleurstellend dat de wrakingskamer van de rechtbank in Amsterdam het verzoek om andere rechters heeft afgewezen. "De hoge heren houden elkaar de hand weer eens boven het hoofd. Het circus gaat nu weer verder", liet Wilders per sms weten.

Wilders' advocaat Bram Moszkowicz wraakte vrijdag de rechtbank, omdat die had geweigerd een onderzoek wegens meineed in te stellen tegen Hendriks, die in het proces optrad als getuige. Volgens Moszkowicz heeft Hendriks daarbij gelogen. De rechtbank zag echter geen reden een onderzoek in te stellen. Ook Hendriks ontkende te hebben gelogen.


Wilders gaat aangifte doen tegen Hendriks (Foto: Novum)

Advocaat geschorst na onderzoek Opgelicht

Een advocaat uit Leiden is geschorst wegens belangenverstrengeling, het overtreden van de gedragsregels en een 'ernstig vermoeden' dat hij een oplichter is. Dat meldde de Haagse Orde van Advocaten, die een schorsingsverzoek bij de Raad van Discipline indiende naar aanleiding van beelden van het televisieprogramma Opgelicht.

De aflevering van het TROS-programma wordt dinsdagavond uitgezonden. Waar de Leidse raadsman zich precies schuldig aan heeft gemaakt, is nog onduidelijk. De redactie van Opgelicht en de deken van de Orde van Advocaten konden maandagavond niet worden bereikt.

In een verklaring stelt de deken dat al eerder klachten waren binnengekomen over de advocaat. Een onderzoek tegen hem was in volle gang toen de redactie de beelden liet zien waaruit zou blijken dat de man een oplichter is.

Microsofts E3-persconferentie op 6 juni

De E3 van dit jaar wordt wederom een grote gebeurtenis. Nintendo presenteert wellicht de opvolger van de Nintendo Wii, David Cage komt met een nieuwe game voor de PlayStation 3, de NGP komt groot in beeld en dit wordt wellicht het jaar van Kinect. Of het laatste klopt, zullen we merken bij de persconferentie van Microsoft.

Vorige week wisten we al te melden wanneer de conferentie van Sony plaats zou vinden en vandaag hebben we ook de datum en tijd van de conferentie van Microsoft. Deze vindt plaats op 6 juni om 9:00 lokale tijd (18:00 in Nederland) en is eerder dan Sony. Wat we er te zien gaan krijgen is nog maar de vraag. FOK!games geeft uiteraard een live verslag van de conferentie.

De E3 zal van 7 tot en met 9 juni plaatsvinden in Los Angeles. Wat hopen jullie allemaal op deze persconferentie van Microsoft te zien?

Whitmarsh: "Promotie van F1 moet beter"

McLaren-teambaas en FOTA-voorzitter Martin Whitmarsh vindt dat de Formule 1 zich in de opkomende markten beter moet verkopen. Afgelopen weekend waren er in China weer veel lege tribunes, terwijl het land een bloeiende economie kent en er steeds meer mensen de race in Shanghai zouden kunnen bezoeken.

"We hebben fantastische wereldwijde kijkcijfers voor de televisie, maar we moeten meer doen op de circuits. In Turkije is het hetzelfde verhaal als in China. Ga naar Istanbul en vertel me hoeveel billboards en advertenties je ziet. Dat is ook een belangrijke les voor de terugkeer naar de Amerikaanse markt. We kunnen niet alleen maar neerstrijken in Austin en denken dat de Verenigde Staten enig enthousiasme voor de Formule 1 opbrengen. Amerika heeft ons niet nodig, maar wij hebben Amerika wel nodig," zei Whitmarsh tegen Associated Press.

Krajicek treft Görges in hoofdtoernooi Stuttgart

Michaëlla Krajicek neemt het in de eerste ronde van het tennistoernooi van Stuttgart op tegen de Duitse Julia Görges. De winnares van het duel speelt in de tweede ronde tegen de als vierde geplaatste Victoria Azarenka, die een bye kreeg voor de openingsronde. Krajicek bereikte het hoofdtoernooi door drie zeges in de kwalificaties.

De Belgische Yanina Wickmayer en Petra Kvitova uit Duitsland zegden af voor het indoorgraveltoernooi. Beide speelsters kwamen afgelopen weekeinde in actie tijdens de Fed Cup en waren niet fit voor de Porsche Tennis Grand Prix. Beatriz Garcia Vidagany, die verloor van Krajicek in de kwalificaties, en Zuzana Kucova werden als 'lucky losers' toegelaten in plaats van de twee afzeggers.

Laatste reviews en specials
review
Frozen II
review
Halo: the Master Chief Collection (pc)
review
Romancing Saga 3
special
Fun met Funda #175 - Een pareltje, rijp voor de sloop
review
Star Wars Jedi: Fallen Order
review
Age of Empires II: Definitive Edition
©FOK.nl e.a.