FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 1 april 2011

[Jupiler League] Uitslagen speelronde 29

In de Jupiler League stonden vandaag acht wedstrijden op het programma. Hieronder vind je alle uitslagen, de meest actuele stand, de topscorers en het programma voor de komende week.

FC Zwolle is in de 29e speelronde van de Eerste Divisie tegen nieuwe averij opgelopen. De koploper, die de laatste twee wedstrijden door FC Dordrecht en RBC Roosendaal op een doelpuntloze remise werden gehouden, slaagde er nu bij Telstar niet in te scoren: 0-0.

Op zijn 123e verjaardag heeft Sparta Rotterdam in eigen huis met 4-3 verloren van RKC Waalwijk. Nadat RKC eenvoudig op 0-2 was gekomen, was het oud-RKC'er Johan Voskamp, die de wedstrijd hoogstpersoonlijk kantelde. Met drie treffers bezorgde de spits Sparta een 3-2 voorsprong. RKC pakte met tien man toch nog de winst.

Namens de Waalwijkers scoorden Donny de Groot, Toni Varela, Anthony Bentem (eigen goal) en in blessuretijd Fred Benson. Bij RKC moest Varela in de tweede helft met rood van het veld. Door de zege op Sparta staan de Waalwijkers nog maar drie punten achter koploper Zwolle.

Onderin de Eerste Divisie heeft Almere City FC de smaak echt te pakken. De ploeg van trainer Dick de Boer won twee weken geleden al met 3-2 van FC Volendam en klopte nu ook FC Eindhoven. In eigen huis werd het 3-0 voor de Almeerders, die nu nog maar drie punten achterstand hebben op Fortuna Sittard. De Limburgse derby tegen MVV Maastricht bleef onbeslist: 0-0.

Uitslagen speelronde 29

Thuis Uit Uitslag
FC Den Bosch FC Dordrecht 0-0
Telstar FC Zwolle 0-0
Helmond Sport FC Emmen 2-2
AGOVV Apeldoorn FC Volendam 2-1
Almere City FC FC Eindhoven 3-0
BV Veendam SC Cambuur 1-1
Sparta Rotterdam RKC Waalwijk 3-4
Fortuna Sittard MVV Maastricht 0-0


Stand:

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 FC Zwolle 29 19 7 3 63 63 - 19
2 RKC Waalwijk 29 18 6 5 60 69 - 38
3 Helmond Sport 29 15 6 8 51 54 - 37
4 BV Veendam 29 14 10 5 48 48 - 36
5 SC Cambuur 29 13 7 9 43 53 - 41
6 FC Volendam 29 11 8 10 41 43 - 42
7 Go Ahead Eagles 28 10 8 10 38 48 - 37
8 FC Dordrecht 29 10 8 11 37 42 - 48
9 FC Den Bosch 29 8 12 9 36 47 - 44
10 MVV Maastricht 29 12 8 9 36 39 - 41
11 FC Eindhoven 29 9 9 11 36 35 - 39
12 Sparta Rotterdam 29 9 7 13 34 64 - 60
13 FC Emmen 29 8 9 12 33 44 - 53
14 Telstar 29 7 8 14 29 35 - 44
15 AGOVV Apeldoorn 29 11 5 13 29 47 - 65
16 RBC Roosendaal 28 6 6 16 24 32 - 50
17 Fortuna Sittard 29 6 6 17 22 37 - 64
18 Almere City FC 29 7 4 18 19 38 - 80

Voor meer statistieken kijk je op de speciale Jupiler League-pagina.

Veel reacties op Jeugdjournaal over tatoeages

Het NOS Jeugdjournaal had vrijdagavond tegen half tien ongeveer vijfhonderd reacties gekregen op hun reportage over tatoeages bij kinderen tussen de acht en twaalf jaar. Daaronder waren tientallen verontwaardigde reacties. Dat heeft een woordvoerder van de NOS laten weten. Het betrof een 1 aprilgrap.

Kinderen en volwassenen konden niet alleen via het gastenboek van het Jeugdjournaal reageren, maar ook via www.tattookids.nl. Naast opmerkingen als 'onaanvaardbaar' en 'belachelijk', waren er ook reacties van tientallen kinderen die een tattoo wel zagen zitten.

Het Jeugdjournaal ging met een aantal kinderen naar Henk Schiffmacher in Amsterdam, omdat ze graag een tatoeage wilden. Volgens het Jeugdjournaal ging het om een proef. Volgens de wet mag bij kinderen onder de twaalf jaar geen tattoeage worden gezet.

DTM dit jaar niet naar Shanghai

De DTM-coureurs zullen dit seizoen niet afsluiten in Shanghai, maar op de Hockenheimring. De bedoeling was om de laatste race van 2011 in China te houden, maar vanwege de WTCC, die op dezelfde datum (6 november) in Guandong gepland staat, bleef de toestemming van de Chinese autoriteiten uit.

In 2012 is het de bedoeling dat het DTM China weer aan zal gaan doen. "De afgelasting van de race in Shanghai is betreurenswaardig, maar door de omstandigheden kunnen we er voor 2011 niets meer aan doen. Echter, ik weet zeker dat dit niet het einde van onze toekomstplannen voor Azië inhoudt. Samen met de autofabrikanten en de racepromotor spannen we ons in voor een race in China in 2012," zei de baas van DTM-organisator ITR, Hans Werner Aufrecht, vandaag.

Politie achterstevoren ingehaald op A2

Tot hun stomme verbazing zagen twee agenten in de nacht van donderdag op vrijdag, die in een onopvallende politieauto bij Breukelen op de A2 reden, een achteruitrijdende auto.

De agenten werden ingehaald terwijl zij zich aan de toegestane snelheid van 100 km/u hielden. Onmiddellijk zetten de dienders de achtervolging in. De achteruitrijdende automobilist bleef netjes tussen de lijntjes rijden, maar wel met een snelheid van 130 km/u.

Na een stopteken gegeven te hebben gaf de bestuurder, een 64-jarige Amsterdammer, een verklaring voor zijn rijgedrag. De man vertelde dat hij bemerkte dat er verschillende keren door automobilisten naar hem geseind werd nadat hij de snelweg was opgereden; het drong tot hem door dat hij aan het spookrijden was.

Nadat een blaastest uitwees dat de man niets had gedronken, vertelde hij dat hij zo'n dertig jaar geleden had meegedaan aan een tv-programma waarbij met auto's, voorzien van een automatische versnelling, hard achteruit werd gereden. Keren vond hij te gevaarlijk vandaar dat hij het besluit nam om dan maar achteruit terug te rijden naar de afslag waar hij vandaan kwam.

Dat hij goed kon achteruitrijden was duidelijk, vonden de dienders, maar de man kreeg wel bekeuringen voor het spookrijden, voor het achteruitrijden op een snelweg en voor de 30 km/u die hij te hard reed.

Als extra service zorgden de agenten ervoor dat de man veilig kon keren. De Amsterdammer nam daarna de juiste afslag en kon vervolgens via de juiste oprit zijn weg vervolgen.

Op dat hele kleine stukje aarde

In 1996 waren er volgens het nummer van Fluitsma en van Tijn 15 miljoen mensen op dat hele kleine stukje aarde. Ondertussen zijn het er maarliefst 16.669.112 op nog steeds datzelfde hele kleine stukje aarde. De hele dag komen we mensen tegen. Een aantal daarvan kijken we aan, de meeste gaan aan ons voorbij alsof ze niet bestaan. Als ik een goed humeur heb probeer ik op een dag zo veel mogelijk mensen die me voorbij lopen vriendelijk aan te kijken. Waarom? Omdat iedereen het verdient om vriendelijk aangekeken te worden, maar misschien doe ik het nog wel het meest omdat ik zelf hoop dat mensen mij ook vriendelijk aankijken en naar me glimlachen. Het maakt alle verschil.

David Cage niet onder indruk van L.A. Noire

Heavy Rain-bedenker David Cage vindt de Motion Scan-technologie waarmee de personages in de aankomende actiegame L.A. Noire tot leven worden gebracht nu al achterhaald. Volgens hem heeft zijn gamestudio Quantic Dream een nieuwe technologie ontwikkeld die meer geavanceerd is.

Voor L.A. Noire zijn de gezichtsuitdrukkingen van acteurs met behulp van speciale sensoren en camera's naar de virtuele spelwereld vertaald. Op deze manier worden zelfs de kleinste emoties in het gezicht van de spelpersonages zichtbaar.

"Ik vind Motion Scan een ontzettend dure oplossing om een personage tot leven te brengen", zegt Cage in gesprek met website CVG. "Daarbij heeft het veel beperkingen. Zo kun je enkel het gezicht en niet het lichaam van een acteur in de game verwerken."

Volgens Cage is de technologie die hij voor zijn nog onaangekondigde game gebruikt wel in staat om het hele lichaam van een acteur te digitaliseren. Hij geeft aan na Heavy Rain veel vooruitgang op dit gebied te hebben geboekt en verwacht binnen een paar jaar de kwaliteit van de film Avatar te evenaren.

L.A. Noire ligt vanaf 20 mei voor de Xbox 360 en Playstation 3 in de winkel.


(Foto: Novum)

Gallas eist WK-premie op

William Gallas wil alsnog de bonus die hem toekomt voor deelname aan het WK voetbal met de Franse nationale ploeg. Als de Franse bond FFF niet over de brug komt, zal de sterspeler van Tottenham Hotspur naar de rechter stappen. Dat zei zijn advocaat vandaag.

Vrijwel alle Franse internationals hebben vrijwillig afstand gedaan van hun bonus, die verband houdt met portretrechten en in totaal ongeveer 3 miljoen euro omvat. De spelers deden dat omdat zij erbarmelijk presteerden op het WK in Zuid-Afrika. De Haantjes lagen er al uit na de groepsfase en rebelleerden openlijk tegen bondscoach Raymond Domenech.

De Franse bond heeft besloten het geld te verspreiden onder amateurclubs, maar Gallas eist zijn deel van de bonus op. Hij wil het geld doneren aan een door hem gekozen goed doel.

Gallas eist WK-premie op
Gallas eist WK-premie op (Foto: ANP)

Frans beeld heeft te grote borsten

De Franse burgemeester van Neuville-en-Ferrain, in de buurt van Lille, heeft een standbeeld van de Franse patriotte Marianne uit zijn gemeentehuis laten zetten. Haar borsten zouden te groot zijn.

Het terracotta beeld van het Franse symbool Marianne was in 2007 gemaakt door een lokale kunstenaar. "Mensen roddelden erover", zei een ambtenaar. "Er waren veel opmerkingen, bijvoorbeeld tijdens bruiloften."

Het beeld had opzettelijk grote borsten gekregen van de kunstenares. De ruime boezem moest symbool zijn voor 'de ruimhartigheid van het Franse volk', zei Catharine Lamacque. Ze vindt de verwijdering van haar beeld 'absurd'.

Burgemeester Gerard Cordon heeft gemeenteraadsleden overtuigd om 900 euro te reserveren voor een vervangend beeld. Het nieuwe beeld moet gemaakt worden naar het evenbeeld van het gangbaardere Franse model Laetitia Casta.

Duizenden Egyptenaren de straat op

Duizenden Egyptenaren hebben zich vrijdag verzameld op het Tahrirplein in Caïro om te eisen dat de voormalige president Hosni Mubarak en leden van zijn afgezette regering worden berecht. Ze worden beschuldigd van corruptie, verkiezingsfraude en mishandeling van dissidenten. Mubarak werd op 11 februari afgezet na bijna drie decennia aan de macht te zijn geweest.

Hervormingsgezinde Egyptenaren vinden dat de militaire overgangsregering niet snel genoeg handelt. "Degenen die demonstranten doodden, degenen die het geld stalen, degenen die bedrogen bij de verkiezingen - ze zijn er allemaal nog; niemand is nog berecht en het leger neemt maar langzaam beslissingen", zegt de 45-jarige Mama Noura, deelneemster aan de betoging.

Egyptische aanklagers willen de hoge figuren van het voormalige regime berechten, onder wie zakenlieden en politici. Tegen een aantal oud-bewindslieden lopen al processen. Drie hoge medewerkers van Mubarak hebben donderdag een reisverbod opgelegd gekregen. Ze worden verdacht van corruptie. Mubarak en zijn familie staan onder huisarrest en hun tegoeden in het buitenland zijn bevroren. Er zijn echter nog geen aanklachten tegen de oud-president ingediend.

De betogers maken zich zorgen en gaven het protest daarom de naam 'De vrijdag om de revolutie te redden'. "Onze revolutie is nog niet afgelopen. We zijn bang dat ze haar weer van ons afpakken", zegt Ula Dabous, die bij de demonstratie aanwezig was. "Dat is onze grootste angst."

De militaire heersers zeggen de macht over te zullen dragen aan een burgerregering. In september worden parlementsverkiezingen gehouden en één of twee maanden later presidentsverkiezingen. Sommige Egyptenaren vrezen echter dat er voor nieuwe politieke partijen niet genoeg tijd is om zich goed voor te bereiden op verkiezingen.

Twee doden bij ongeluk in kunstmestfabriek

Twee medewerkers van kunstmestfabriek Yara in Sluiskil zijn vrijdagavond overleden door een bedrijfsongeval. Dat heeft een woordvoerster van de politie laten weten.

De mannen waren aan het werk in een zogeheten reactorvat, toen zij plotseling onwel werden. Waardoor dit gebeurde weet de politie nog niet. De Arbeidsinspectie doet onderzoek naar de oorzaak.

Voor het ongeval werden de traumahelikopter opgeroepen, vier ambulances en de brandweer.

Twee doden bij ongeluk in kunstmestfabriek
Twee doden bij ongeluk in kunstmestfabriek (Foto: ANP)

Djokovic laat Fish kansloos

Novak Djokovic heeft met gemak de finale van het ATP Masters-toernooi in Miami bereikt. De Serviër stond slechts vier games af aan de Amerikaan Mardy Fish: 6-3 en 6-1. In de eindstrijd neemt de nummer twee van de wereld het op tegen Rafael Nadal of Roger Federer die zondag Djokovic zijn eerste nederlaag van 2011 toe moet brengen.

Fish kon tot 2-2 in de eerste set Djokovic bijhouden, waarna de wedstrijd door regen even onderbroken werd. Daarna wist de Amerikaan in het eerste bedrijf nog slechts één game te pakken: 6-3. Djokovic voerde het tempo in de tweede set nog eens op en wist in een mum van tijd ook de tweede set met 6-1 te winnen. Hij staat hierdoor al in de vierde finale van het seizoen. Djokovic zegevierde dit jaar al bij de Australian Open, in Dubai en in Indian Wells.

THQ snijdt in personeelsbestand

Uitgever THQ heeft een aantal werknemers ontslagen van Homefront-ontwikkelaar Kaos Studios en Volition, de gamestudio achter Saints Row en Red Faction. Dat maakt de uitgever vrijdag op de gamewebsite Gamasutra bekend. Het gaat in totaal om zo'n dertig werknemers.

Volgens een woordvoerder van THQ heeft de ontslagronde binnen beide gamestudio's niets met tegenvallende verkoopcijfers te maken. De teams waren simpelweg te groot voor de lopende projecten. Volition werkt aan Red Faction: Armageddon, Saints Row: The Third en inSANE, terwijl Kaos Studios zich met downloadbare content voor Homefront bezighoudt.

Eerder dit jaar liet THQ weten dat de toekomst van Kaos Studios sterk van de commerciële prestaties van Homefront afhankelijk was. Hoewel het schietspel matige recensies heeft gekregen, wist het bedrijf in de eerste week toch meer dan een miljoen exemplaren te verkopen.


Homefront

Wubben, v.d.Wal winnen Van Gangelen-trofee

Kurt Wubben en Foske Tamar van der Wal zijn gekozen tot beste marathonschaatsers van het seizoen. Zij wonnen daarmee de Dick van Gangelen-Trofee en een geldprijs van 2.000 euro.

De 39-jarige Wubben won in zijn laatste seizoen als marathonschaatser onder anderen de finalewedstrijd om de marathoncup in Heerenveen. De 24-jarige Tamar van der Wal werd in december Nederlands kampioene op natuurijs.

Guardiola: "Einde tijd bij BarÁa komt in zicht"

Josep Guardiola denkt niet veel langer trainer van Barcelona te zijn. De 40-jarige, die onlangs zijn contract nog tot de zomer van 2012 verlengde, zei dat tegen de Italiaanse zender Rai Sport. "Mijn tijd hier bij Barcelona komt ten einde. Ik zit hier goed, maar bij een club als deze kun je nooit te lang blijven."

Guardiola begint volgend jaar aan zijn vierde seizoen bij de club waar hij opgroeide. "Voor een club is veel moed nodig om een trainer zo lang te houden, want spelers raken hun coach zat en omgekeerd."

Guardiola won al acht prijzen sinds hij de teugels bij Barça overnam van Frank Rijkaard. Dit seizoen is de Catalaanse club nog in de race voor de Spaanse titel, Copa del Rey en de Champions League.

Op de vraag of Guardiola ooit in Italië zou willen coachen, was de Spanjaard onduidelijk. "Ik kom als ik nog zin heb om te coachen. Je hebt enthousiasme nodig om zo'n beslissing te nemen." In de nadagen van zijn spelerscarrière kwam Guardiola twee seizoenen in de Serie A uit. Hij speelde toen voor Brescia en AS Roma.

VN bevestigt dood zeven medewerkers

De aanval vrijdag op een kantoor van de Verenigde Naties in de Noord-Afghaanse stad Mazar-i-Sharif heeft aan zeven buitenlandse VN-medewerkers het leven gekost. Dat heeft een woordvoerster van de VN-missie in Afghanistan bevestigd.

Onder de doden zijn vier gewapende bewakers en drie humanitaire hulpverleners. De Afghaanse autoriteiten gaven eerder tegenstrijdige informatie over het aantal gedode VN-mensen en over het totale dodental. Door de lynchpartij, waarbij volgens de politie twee van de vermoorde VN-medewerkers zijn onthoofd, kwamen ook zeker vijf Afghaanse burgers om het leven.

Volgens de politie handelden de aanvallers uit woede over een Amerikaanse dominee, Wayne Sapp, die een exemplaar van de koran in brand had gestoken.

De betogers schreeuwden volgens de Britse omroep BBC leuzen als 'Dood aan de Verenigde Staten' en 'Dood aan Israël'. Ze hadden zich na het vrijdaggebed verzameld bij het kantoor van de VN.

De koranverbranding had plaats op 20 maart in een kerk in de Amerikaanse staat Florida. Terry Jones, een extremist die vorig jaar wereldnieuws werd met zijn plan om korans in brand te steken, was aanwezig bij het incident. Jones leidt een obscuur kerkgenootschap. Hij wilde de korans verbranden op 11 september, exact tien jaar na de terreuraanslagen in de Verenigde Staten. Die aanslagen werden uitgevoerd door moslimextremisten.

VN bevestigen dood zeven medewerkers
VN bevestigt dood zeven medewerkers (Foto: ANP)

Golfer Luiten naar koppositie in Agadir

Joost Luiten heeft bij de Trophée Hassan II in Marokko op de tweede dag de koppositie gegrepen. Hij deelt die plek met Rhys Davies uit Wales.

Luiten ging vandaag rond 69 slagen en komt op een totaal van 137, zes onder par. Een grote groep golfers ligt slechts één slag achter, waardoor er nog niks beslist is. Luiten kreeg wel kansen om een grotere voorsprong te nemen, maar noteerde twee keer een dubbele bogey.

De andere nederlanders spelen geen rol van betekenis. Tim Sluiter, Robert-Jan Derksen en Maarten Lafeber  haalden echter wel de cut en kunnen dit weekend meespelen om het prijzengeld.In totaal wordt er 1,5 miljoen euro verdeeld.

FOK!tv - Naar Yamato in Zweden met de prijswinnaars

Vorige maand gaf FOK! een reis naar Stockholm weg om de Japanse drumgroep Yamato te zien spelen die werd gewonnen door Fred en Tijmen Melsen.

FOK!tv reisde mee om de avond vast te leggen. Voor een volle zaal met Zweden vermaakte Yamato met drum, dans en veel grappen. Verder mocht de 12-jarige Tijmen na afloop van het concert de band ontmoeten en een stukje meedrummen. Vanaf 5 april is Yamato twee maanden lang in Nederland voor een tournee. Op www.yamatotickets.nl staat wanneer ze bij jou in de buurt spelen.

Download de flv en speel af met oa VLC Media Player.

Netanyahu vraagt VN hulpvloot te stoppen

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft de secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon vrijdag verzocht een flottielje tegen te houden dat met hulpgoederen naar de Gazastrook wil. Hij noemde de vloot een provocatie omdat de hulpgoederen ook over land naar de Gazastrook kunnen worden gebracht.

Een pro-Palestijnse organisatie is van plan in mei naar de Gazastrook te varen, een jaar nadat negen Turken omkwamen bij een commandoraid door Israëlische militairen. Het schip probeerde de blokkade van de Gazastrook te doorbreken. Volgens Israël werden de militairen aangevallen door activisten en werd alleen uit zelfverdediging geschoten.

Israël legde de blokkade in 2007 op nadat de militante Hamas de macht in de Gazastrook had overgenomen van de Fatah-partij.


Netanyahu vraagt VN hulpvloot te stoppen (Foto: Novum)

Persona 3 Portable krijgt releasedatum

De Japanse RPG en PS2-port Persona 3 Portable komt 29 april eindelijk uit voor PSP. De Atlus-game wordt gepubliceerd door Ghostlight in Europa. De game zal uiteraard een collector's edition-uitvoering krijgen. Het bevat een 48 pagina's tellend artbook met harde kaft, zes verzamelkaarten, een A3-poster en het zal verpakt worden in een speciaal hoesje.

P3P is twee jaar geleden uitgekomen in Japan en is ook al ruim een jaar in Amerika uit. Het was echter het wachten misschien waard, aangezien deze game het best gerecenseerde spel is voor PSP. Persona 3 biedt een unieke mix van strategische turn-based battles en een volwaardige datingsim waar relaties kweken met andere personages het doel is.

persona

Rapport van Cruijff uitgelekt

De plannen van Johan Cruijff voor Ajax zijn vandaag uitgelekt. Een document waarin Cruijff namens het technische platform van Ajax zijn plannen uiteenzet, viel in handen van BNR. De radiozender zette het bestand vanavond online. Hoe BNR aan het document is gekomen, heeft de zender niet bekendgemaakt.

Cruijff en de directie van Ajax steggelen over de manier waarop de plannen moeten worden uitgevoerd. Als gevolg van die ruzie stapte woensdag het bestuur en de raad van commissarissen van de club op.

De plannen van Cruijff voorzien in een rigoureuze wijziging van de jeugdopleiding en de scouting. Volgens de voormalige spelmaker zijn de verschillende jeugdelftallen nu allemaal 'eigen koninkrijkjes' en is er te weinig lijn in de ontwikkeling van talenten.

Spaanse gevangene ontsnapt door fax

De Spaanse politie heeft vrijdag een man opgepakt die twee keer uit de gevangenis wist te ontsnappen door zijn vrouw valse faxen naar de gevangenis te laten sturen. In de fax werd opdracht gegeven tot zijn vrijlating.

De man, de 57-jarige José Carlos Serna, werd opgepakt in zijn huis in San Lorenzo del Escorial, een voorstad van Madrid. Hij had zich verscholen in een uitgeholde sofa, meldde de politie.

In december zat de man in een cel van een rechtbank in afwachting van zijn proces. Agenten kregen een fax die zogenaamd afkomstig was van een regionale rechtbank. De fax werd gevolgd door een telefoontje van iemand die zich voordeed als medewerker van de rechtbank. Zij bevestigde het bevel tot vrijlating. De agenten probeerden het telefoontje te controleren, maar kregen geen gehoor. Vervolgens kregen de agenten een tweede telefoontje waarin opnieuw het bevel tot vrijlating werd bevestigd. Serna werd daarop naar een taxi gebracht.

Volgens de politie gebruikte de man dezelfde truc om in oktober een gevangenis in Valdemoro te ontvluchten.

REM-eiland op poten in Amsterdamse haven

Het REM-eiland is vrijdag op zijn nieuwe locatie in de Amsterdamse Houthaven geplaatst. Het 450 ton wegende gevaarte werd met drie drijvende hijsblokken op de 10 meter hoge poten getild. Het historische televisie-eiland, waarvandaan in de jaren zestig voor het eerst commerciële televisie werd uitgezonden, wordt een restaurant.

Het REM-eiland is de afgelopen maanden in Delfzijl verbouwd en vrijwel kant-en-klaar over de Noordzee naar de Amsterdamse Houthaven, ten noorden van het Westerpark, versleept. In het gebied moet de komende jaren een woonwijk verrijzen.

Vanaf het REM-eiland werd in 1964 enkele maanden lang televisie met reclame uitgezonden. Commerciële televisie was toentertijd in Nederland verboden. Het platform lag voor de kust van Noordwijk net buiten het bereik van de Nederlandse wetten. Na een aanpassing van de wet werd het tv-station ontmanteld.

Het eiland was jarenlang in gebruik als meetpost van Rijkswaterstaat. In 2006 werd het ontmanteld. Een zoektocht naar een koper leverde lange tijd niets op. Het eiland werd uiteindelijk aangekocht door de Amsterdamse woningcorporatie De Key. Het restaurant moet in mei zijn deuren openen.

[NASCAR] RšikkŲnen test volgende week al

Kimi Räikkönen zal komende week zijn vuurdoop hebben in de NASCAR Truck Series. De Fin zal dan gaan testen met een auto van het team van Kyle Busch dat met de Toyota Tundra dit jaar al twee races in de Truck Series op zijn naam wist te schrijven.

Räikkönen zal komende maandag op Gresham Motorsports Park in de staat Georgia gaan testen op een oval met de lengte van een halve mijl. De test vormt de opmaat naar het NASCAR-debuut dat voor de Fin op 20 mei op de Charlotte Motor Speedway op het programma staat.

Geen vervolging voor 'vals' huiszoekingsbevel

Een officier van justitie en een voormalig rechter-commissaris uit Amsterdam worden niet vervolgd voor gebruik van een vals huiszoekingsbevel. Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) in Den Haag besloten na onderzoek van de rijksrecherche. Een advocaat had in augustus aangifte gedaan vanwege gesjoemel met een opsporingsdocument.

Volgens de advocaat had de rechter-commissaris in een onderzoek naar zijn cliënt onwaarheden vermeld op een huiszoekingsbevel. De Amsterdamse officier zou vervolgens opzettelijk gebruik hebben gemaakt van het 'vervalste' document bij een doorzoeking van de woning van de cliënt.

Uit het onderzoek van de rijksrecherche is geen strafbaar feit naar voren gekomen, meldt het OM. Het huiszoekingsbevel was weliswaar niet helemaal volgens de regels opgesteld, maar om over te gaan tot een strafrechtelijk onderzoek moeten er vermoedens zijn van strafbaar handelen en die zijn er niet.

Regen neemt af in Thailand

De regenval die het zuiden van Thailand de afgelopen weken teisterde, is vrijdag eindelijk afgenomen. Bewoners van bergachtige gebieden moeten nog wel steeds voorzichtigheid betrachten omdat modderstromen uit de bergen voor zware wateroverlast in de dorpen kunnen zorgen, zegt een regeringswoordvoerder. Overstromingen en landverschuivingen kostten afgelopen week aan zeker 25 mensen het leven.

Sommige dorpen zijn nog moeilijk bereikbaar vanwege schade aan wegen en bruggen. Er zijn helikopters ingezet om reddingswerkers naar deze dorpen te brengen. Zeker één miljoen mensen in acht zuidelijke provincies zijn getroffen door de wateroverlast.


Regen neemt af in Thailand (Foto: Novum)

Asielzoekers ontvluchten Italiaans tentenkamp

Tientallen asielzoekers zijn vrijdag een tentenkamp in het zuiden van Italië ontvlucht. Ze waren daar naartoe gebracht vanaf het overvolle Lampedusa, een Italiaans eilandje dat dichter bij Afrika ligt dan bij Italië.

De migranten ontdekten een gat in het hek om het kamp in Manduria en vluchtten en masse. Televisiebeelden en foto's tonen hoe ze naar de omringende velden rennen.

Sinds het begin van dit jaar zijn ongeveer 22.000 migranten, vooral Tunesiërs, op Lampedusa aangekomen in een poging de onrust in Noord-Afrika te ontvluchten. De meeste migranten zijn naar andere opvangcentra overgebracht, waaronder Manduria. Daar is een tentenkamp voor zo'n vierduizend migranten ingericht.

Italië wil dat de Europese Unie helpt bij het migrantenprobleem. Het heeft Tunesië gevraagd de grenzen beter te bewaken.

"Alles is uitgesproken met El Hamdaoui"

Mounir El Hamdaoui maakt zondag weer deel uit van de A-selectie voor het duel tegen Heracles. "We hebben alles uitgesproken'', stelde De Boer. "Mounir heeft de laatste weken erg goed getraind. Als ik hem opstel, dan is dat als spits. Hij heeft veel kwaliteiten. Met een Mounir in vorm hebben we meer kans op een tweede eindklassering.''

 El Hamdaoui ziet naar eigen zeggen ook uit naar zijn terugkeer. "We hebben alles uitgesproken en ik speel waar de trainer dat wil. Het is jammer dat we de laatste weken een beetje achterop zijn geraakt. We moeten nu van wedstrijd naar wedstrijd leven. Dan zien we wel.''

Drie skiŽrs dood door lawine

Drie skiërs zijn vrijdag om het leven gekomen bij een lawine in de het gebied Val d'Anniviers in het zuiden van Zwitserland. Drie andere mensen raakten gewond. Dat meldt de Zwitserse politie.

Het ongeluk gebeurde in de buurt van de plek waar vorige week zaterdag vijf Franse wintersporters om het leven kwamen in een lawine. Door het warme weer in de lente komen lawines vaak voor in de Alpen.

Preud'homme vindt titel het belangrijkst

Voor FC Twente breken er belangrijke tijden aan. De Tukkers zitten in de finale van het Nederlandse bekertoernooi, staan in de kwartfinale van de Europa League en zijn een goede kandidaat voor het kampioenschap. Trainer Michel Preud'homme heeft echter wel een duidelijke voorkeur. "Een kampioenschap geeft op het einde het meest."

"Op sportief en financieel gebied", legt de Belgische oefenmeester uit. "Rechtstreekse plaatsing voor de Champions League is heel belangrijk voor ons. En dat voorrecht krijg je bijvoorbeeld niet als je de Europa League wint. Een beker is mooi en een Europese beker zelfs schitterend, maar een kampioenschap blijft het belangrijkst."

In de race om de nationale titel speelt FC Twente zaterdag een belangrijke thuiswedstrijd tegen koploper PSV. Preud'homme weigert de term 'cruciaal' te gebruiken, maar beseft wel dat zijn ploeg bij winst de kansen in eigen hand houdt.

"Je kan niet spreken van een favoriet", wijst hij naar het minieme verschil van een punt op de ranglijst tussen de nummers een en twee. "PSV heeft spelers met kwaliteit. Ze kunnen goed de bal rond laten gaan en weten op het juiste moment te 'prikken'. Maar wij hebben ook de mogelijkheid om PSV pijn te doen. En ons thuisvoordeel kan ook heel belangrijk zijn."


Preud'homme vindt titel het belangrijkst (Foto: Novum)

Medvedev klaagt over Russische vliegtuigen

De Russische president Dmitri Medvedev heeft vrijdag forse kritiek geleverd op de kwaliteit van de vliegtuigen die in Rusland worden gebouwd. Hij zegt te spreken uit eigen ervaring en betreurt de teloorgang van de Russische industrie.

Medvedev zei in een bijeenkomst van de presidentiële Veiligheidsraad over de luchtvaart dat Russische vliegtuigen geplaagd worden door problemen. "Zelfs de nieuwe vliegtuigen die door onze fabrikanten worden gebouwd hebben bepaalde problemen, die ik zelf kortgeleden heb ervaren", zei Medvedev zonder verder uit te weiden.

Russische persbureaus hebben vrijdag gemeld dat een presidentiële Tupolev Tu-214 herhaalde problemen had met het landingsgestel en dat het toestel uiteindelijk is teruggestuurd naar de vliegtuigbouwer. Het Kremlin heeft daarop een Falcon straalvliegtuig van Franse makelij aangeschaft voor korte vluchten en heeft een order geplaatst voor twee Airbus A-319 toestellen.

Medvedev heeft de vliegtuigbouwers te verstaan gegeven de regering niet langer om geld te vragen. Hij gaf hun opdracht de kwaliteit van hun producten te verbeteren. "Jullie moeten harder werken in plaats van om geld te vragen", zei de president.

De Russische luchtvaartindustrie is hard getroffen door een ineenstorting van de Russische industrie na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie. Luchtvaartmaatschappijen plaatsen geen orders meer voor de Russische Tupolevs en Iljoesjins en kiezen voor de betrouwbaarder en zuiniger Boeings en Airbus-toestellen.

Volgens Medvedev hebben de vliegtuigbouwers de problemen aan zichzelf te wijten. "Onze luchtvaartindustrie moet concurrerend zijn op het gebied van prijs en kwaliteit. Russische toestellen moeten niet achteropraken bij hun buitenlandse concurrenten op belangrijke onderdelen als geluidsniveaus, brandstofverbruik en reikwijdte en al helemaal niet op het gebied van elektronica."

Medvedev is in toenemende mate kritisch over de Russische industrie. Vorige maand bekritiseerde hij wapenfabrikanten, omdat ze een order van de regering niet konden leveren. Hij waarschuwde de bedrijven de prijzen niet te verhogen.

Contador reed met speciale bergfiets

Naar nu blijkt heeft Alberto Contador in de afgelopen Tour de France gebruik gemaakt van een speciale bergfiets. Deze tweewieler is zo speciaal dat pas deze week de details op zijn gedoken waarom de Spanjaard zo snel omhoog fietst en waarom hij de concurrenten slechts zijn achterwiel laat zien.

Het geheim blijkt juist in het achterwiel te zitten. Zoals bij iedere wielervolger wel bekend is, is dat motoren verboden zijn. Zo worden sinds vorig jaar de frames van de fietsen allemaal gecontroleerd op technische hulpmiddelen omdat gesuggereerd werd dat Fabian Cancellara door een hulpmotortje iedereen in de Ronde van Vlaanderen en in Parijs-Roubaix op minuten kon rijden. Uiteindelijk bleek hier niets van waar te zijn en lijkt de Zwitser rond te rijden met een speciale vloeistof in zijn frame waardoor de trapweerstand verkleind wordt.

Opvallend is dat ze niet de naven van de wielen controleren en laat hier bij Contador nu juist en klein hulpmiddel in zitten. De Spanjaard kan in bergetappes door een mechanisme in de naaf van het achterwiel tot vier keer toe hulp krijgen als hij aanzet. Het aansturen gebeurt vanaf het stuur van zijn fiets doormiddel van het zenden van een signaal van de fietscomputer. Het systeem werkt per keer ongeveer vijftien seconden en in die tijd kan hij een gat slaan met de concurrenten.

Omdat het systeem de achterzijde iets zwaarder maakt heeft Contador er voor gekozen om zowel het frame als het voorwiel aan te passen. Hierdoor zal de fiets bij de controle altijd in balans zijn en om te zorgen dat de rolweerstand vermindert pompt de mechaniciën een speciale luchtmix in de tubes, waardoor hij in droge omstandigheden een voordeel op de tegenstanders heeft. Tenslotte zorgt een heliummengsel in de buizen van het frame er voor dat de Spanjaard zeer soepel door de bergen kan rijden.

Emoties lopen hoog op bij ouders krakertje (8)

De emoties liepen vanmiddag heel hoog op bij de ouders van Fabian, het 8-jarige krakertje dat een nacht in de cel moest doorbrengen.

Fabian maakt deel uit van de groep krakers die werden opgepakt in Amsterdam-Zuid. Dat hij in de cel belandde, had volgens de politie voorkomen kunnen worden.

De ouders benadrukken dat ze in de penibele situatie zijn gekomen doordat ze maar geen woning krijgen. "We zijn niet slecht. Wij vechten voor onze zoon!" De vader van Fabian geeft wel toe dat hij zijn zoon op dit moment geen normaal gestructureerd leven kan bieden.

Minder overlast door files

Automobilisten hadden in het eerste kwartaal minder last van files dan in dezelfde periode vorig jaar. Vooral in de regio Amsterdam was het verschil met vorig jaar goed te merken. De files waren per saldo korter en waren sneller opgelost. Dat blijkt uit cijfers van de ANWB.

Om de overlast van files in cijfers uit te drukken gebruikt de ANWB het begrip filezwaarte. Dat is de lengte keer de duur van de files. Landelijk lag dat cijfer in het eerste kwartaal 16 procent lager dan in de eerste drie maanden van 2010. In de regio Amsterdam ging het om 20 procent, in Utrecht was de filezwaarte slechts 3 procent lager dan in het eerste kwartaal vorig jaar.

De belangrijkste oorzaken zijn volgens de ANWB het droge weer, de economische situatie en de verbeterde infrastructuur. Vooral de ochtendspitsen waren minder druk.

Opmerkelijk was in het eerste kwartaal vooral een schietpartij op de A1 van Amsterdam naar Amersfoort. Daardoor liep de ochtendspits op vrijdag 11 maart uit op een verkeerschaos in het midden van het land. Op de A27 vanuit Almere werd de file zelfs 30 kilometer lang.

De lijst van grootste knelpunten wordt aangevoerd door de A4 van Amsterdam naar Den Haag tussen Roelofarendsveen en Hoogmade. Die stond ook in 2010 op nummer één. In dat jaar nam de filezwaarte toe met 9 procent.

Belastingdienst legt beslag bij NAC Breda

NAC Breda wordt opnieuw bedreigd door financiële problemen. De Belastingdienst legde deze week beslag op de tv-gelden die de club van de Eredivisie CV ontvangt. Dat meldt wethouder Alfred Arbouw vandaag in een brief aan de gemeenteraad. Zowel de wethouder als de directie van NAC waren verrast door de beslaglegging.

Door de beslaglegging loopt de huurschuld van NAC bij de gemeente op. De televisiegelden van de club gaan rechtstreeks naar de gemeente, die daar de stadionhuur van de Bredanaars mee verrekent.

Eind februari liep de huurachterstand van NAC door een acuut geldgebrek al met een ton op. Per 1 april heeft de gemeente nu 720 duizend euro tegoed van NAC, 596 duizend euro daarvan betreft achterstallige huur. De gemeente heeft daarnaast nog een andere vordering van 84 duizend euro op NAC.

De wethouder heeft inmiddels informatie over de hoogte van de vordering van de belastingdienst opgevraagd. Het is nog onduidelijk wat de consequenties voor NAC zijn. De club stelde eerder deze maand een reddingsplan voor dat een faillissement moet voorkomen.

Mouris fit voor Ronde van Vlaanderen

Jens Mouris is fit genoeg voor de Ronde van Vlaanderen van komende zondag. De renner van Vacansoleil was wat grieperig maar testte vandaag zijn benen tot tevredenheid.

Naast Mouris is Lieuwe Westra de andere Nederlander bij Vacansoleil voor Vlaanderens Mooiste. Kopmannen zijn de Belgen Björn Leukemans en Stijn Devolder. De ploeg bestaat verder uit de Belg Thomas De Gendt, de Italian en Marco Marcato en Mirko Selvaggi en de Sloveen Borut Bozic.

Eerste stroomkabel naar Engeland in gebruik

De eerste stroomkabel tussen Engeland en Nederland is in gebruik genomen. De 260 kilometer lange kabel ligt tussen de Engelse plaats Isle of Grain en het industriegebied de Maasvlakte bij Rotterdam.

De aanleg van de kabel, de BritNed, die 600 miljoen euro heeft gekost, ging in september 2009 van start. BritNed is een gezamenlijke onderneming van TenneT en het Engelse elektriciteitsbedrijf National Grid. De kabel die een vermogen van 1000 megawatt kan transporteren, moet stroom zowel naar als van Engeland brengen en is bedoeld als een nieuwe stap in het proces om te komen tot één grote Europese elektriciteitsmarkt.

Topman van National Grid Nick Winser stelt dat met de kabel het volledige potentieel van windenergie kan worden gebruikt. "Het wordt erdoor makkelijker windenergie te importeren als er in Engeland geen wind staat en we kunnen exporteren als er te veel energie door wind wordt opgewekt."

Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie Maxime Verhagen vindt dat BritNed een nieuwe mijlpaal is in het opzetten van een geïntegreerde Europese elektriciteitsmarkt. "Deze kabel tussen de Nederlandse en Engelse markt zorgt voor meer zekerheid in de stroomvoorziening en draagt bij aan een effectievere prijsstelling. Bovendien helpt de kabel ons duurzame energie-initiatieven te integreren."

Go Ahead Eagles trekt Antonia definitief aan

Jarchinio Antonia is ook na de zomer actief voor Go Ahead Eagles. De club uit de Jupiler League neemt de vleugelspits transfervrij over van ADO Den Haag. Momenteel speelt Antonia al op huurbasis in Deventer.

ADO Den Haag besloot de optie in Antonia's contract niet te lichten. Daarop sloeg Go Ahead Eagles snel toe. De twintigjarige Amsterdammer tekende een contract tot medio 2013, met een optie op nog een derde seizoen. Sinds de winterstop kwam Antonia twaalf keer in actie voor Go Ahead in de Jupiler League. Hij scoorde twee keer.

Achenteh naar FC Zwolle

FC Zwolle heeft Rochdi Achenteh aangetrokken. De linksback, die ook als middenvelder uit de voeten kan, komt transfervrij over van FC Eindhoven. Achenteh tekende een driejarig contract bij Zwolle, momenteel koploper in de Jupiler League.

De 23-jarige Achenteh werd opgeleid bij PSV, maar brak pas door bij Eindhoven. Hij speelde tot nu toe 87 duels voor de club uit zijn geboortestad, waarin hij zes keer scoorde. In de winterstop probeerde Eindhoven hem nog te verkopen, omdat Achenteh al had laten weten zijn aflopende contract niet te verlengen. Een transfer bleef toen uit, zodat Eindhoven nu niets ontvangt voor de talentvolle voetballer.

Gooische Vrouwen in recordtijd Diamanten Film

De film Gooische Vrouwen heeft in 23 dagen tijd een miljoen bezoekers getrokken. Daarmee heeft de komedie van regisseur Will Koopman in recordtijd de status van Diamanten Film behaald. De vorige recordhouder, New Kids Turbo!, deed er bijna twee keer zo lang over.

Dat heeft distributeur Independent Films vrijdag bekendgemaakt. Eerder verpulverde de film, over vier vriendinnen uit het Gooi die naar Parijs afreizen om hun hectische levens te ontvluchten, ook al de records voor Gouden Film (100.000 bezoekers) en Platina Film (400.000 bezoekers).

Ook behaalde Gooische Vrouwen de hoogste opbrengst tijdens een openingsweekend (1,7 miljoen euro) en trok de film het hoogste aantal bezoekers op één dag (67.000). Ook deze records stonden hiervoor op naam van de asokomedie New Kids Turbo!.

Gooische Vrouwen in recordtijd Diamanten Film
Gooische Vrouwen in recordtijd Diamanten Film (Foto: ANP)

AZ laat zes Telstar-huurlingen gaan

AZ neemt na dit seizoen afscheid van zes spelers die momenteel op huurbasis voor Telstar spelen. De zes werden in het kader van het samenwerkingsverband tussen beide clubs in de Jupiler League gestald. Zij hebben zich niet dusdanig ontwikkeld, dat AZ toekomst voor hen ziet in Alkmaar. Drie andere huurlingen maken nog wel kans op een contract.

Mike Boelee, Ilias Haddad, Kevin Brands, Jeroen Tesselaar, de Est Marek Kaljumäe en de Zweed Zlatan Krizanovic zijn in de ogen van de technische leiding van AZ niet in staat om binnen één of twee jaar uit te groeien tot basisspelers in Alkmaar. Boelee en Kaljumäe komen bij Telstar al nauwelijks aan spelen toe. De zes zijn komende zomer transfervrij.

Voor Edwin Gyasi, Furdjel Narsingh en Milan Hoek is nog wel toekomst bij AZ. Gyasi sluit in de voorbereiding op komend seizoen aan bij de selectie van trainer Gertjan Verbeek. Narsingh kan een nieuw contract tegemoet zien, terwijl de op amateurbasis spelende Hoek vermoedelijk ook een profcontract mag tekenen.

Rutten: "Twente minder zonder Douglas"

Trainer Fred Rutten ziet in de afwezigheid van verdediger Douglas bij FC Twente een klein voordeel voor PSV. De Braziliaanse mandekker zit een lange schorsing uit voor zijn veelbesproken 'aanval' op scheidsrechter Ruud Bossen tijdens het duel met AZ. "Twente zonder Douglas, dat scheelt ja", beaamde Rutten.

Douglas was eerder dit seizoen tijdens de onderlinge krachtmeting in Eindhoven een van de uitblinkers bij de Tukkers. "Douglas straalt uit dat hij wil winnen, daarmee geeft hij een signaal af aan het team", weet ook Rutten, die zelf niet kan beschikken over zijn geschorste schaduwspits Ola Toivonen, die tevens geblesseerd is.

Rutten: Twente minder zonder Douglas
Rutten: Twente minder zonder Douglas (Foto: ANP)

Belg in gepimpte wagen trekt aandacht politie

Een Belg die nog een fikse boete en een celstraf had openstaan, deed vrijdag weinig moeite om uit beeld van de politie te blijven. De 47-jarige man uit de plaats Kapellen reed in een opvallende coupé met grote zilveren velgen en een vierdubbele verchroomde uitlaat en zat onder de ogen van de politie met zijn smartphone te pielen.

De politie zette de Belg op de A16 bij Dordrecht aan de kant. Hij was naar Nederland gereden om zijn auto op te laten poetsen, omdat dat over de grens goedkoper is. Terwijl hij bevraagd werd over de pogingen zijn navigatiesysteem op de telefoon in te stellen, viel hij nog eens extra op door zijn zenuwachtige gedrag.

Hij kon zich niet identificeren, maar toen zijn identiteit achterhaald was, werd duidelijk waarom hij zo nerveus deed. Hij bleek in Nederland nog een boete van 6000 euro en een celstraf van 139 dagen open te hebben staan. Als hij de boete niet betaalt, moet hij nog 71 dagen langer de cel in.

Heracles neemt afscheid van Reekers en Cairo

Peter Reekers en Ellery Cairo moeten weg bij Heracles Almelo. De eredivisionist meldt op de eigen website dat het duo geen nieuw contract krijgt aangeboden. "We kiezen voor komend seizoen in die rol voor jonge spelers zoals Mike te Wierik en Anmar Almubaraki die zich kunnen doorontwikkelen", zegt algemeen directeur Nico-Jan Hoogma.

Verdediger Reekers en aanvaller Cairo speelden dit seizoen een bescheiden rol bij het elftal van trainer Peter Bosz. De 29-jarige Reekers, bezig aan zijn negende seizoen in Almelo, stond twee keer in de basis en kreeg evenveel invalbeurten. Cairo, afgelopen zomer overgekomen van NAC Breda, moest zich tevreden stellen met vier invalbeurten.

"We zijn zeer tevreden over hoe beide spelers hun rol hebben ingevuld", geeft Hoogma aan. "Ze fungeerden als stand-in voor respectievelijk Birger Maertens en Darl Douglas en deden dat goed als het nodig was. We zijn Peter en Ellery enorm dankbaar voor de bijdrage die ze aan onze club hebben geleverd."

Skil-Shimano met vier Nederlanders in Vlaanderen

Skil-Shimano verschijnt met vier Nederlanders aan de start van de Ronde van Vlaanderen. Het gaat om Roy Curvers, Koen de Kort, Ronan van Zandbeek en Tom Veelers.

De derde Nederlandse wielerploeg na Rabobank en Vacansoleil kreeg een wildcard voor deelname aan de Vlaamse voorjaarsklassieker. Daarnaast bestaat de selectie van Skil voor Vlaanderens Mooiste uit de Duitsers Roger Kluge en Martin Reimer, de Belg Bert de Backer en de Australiër Mitchell Docker.

EU besluit tot militaire operatie LibiŽ

De lidstaten van de Europese Unie hebben vrijdag besloten tot een militaire operatie in Libië. De missie is bedoeld om de humanitaire hulpverlening te ondersteunen.

Dat maakte de Europese Unie vrijdag bekend. De lidstaten wachten nu een verzoek af van de VN-organisatie OCHA voordat zij in actie komen.

De zogenoemde Eufor Libië-operatie wil bijdragen aan de beveiliging van ontheemden als die zich verplaatsen of geëvacueerd worden. Ook zal de Eufor humanitaire instanties helpen bij hun activiteiten.

Met de militaire missie wil de unie bijdragen aan de uitvoering van de resoluties van de VN-Veiligheidsraad over Libië. Het hoodfkwartier van Eufor Libië komt in Rome.

Voorlopig zijn de kosten geschat op 7,9 miljoen euro. Het is de bedoeling dat de missie hooguit vier maanden gaat duren.

EU besluit tot militaire operatie Libië
EU besluit tot militaire operatie Libië (Foto: ANP)

Drent tongt met demente oma's

Een 50-jarige Hoogevener heeft vandaag in de Asser rechtbank een werkstraf van 60 uur tegen zich horen eisen, waarvan de helft voorwaardelijk. De Drent heeft vorig jaar passioneel gezoend met twee demente vrouwen. Ontucht van een weerloos iemand, zo oordeelde de officier van justitie.

De gerontofiel kwam regelmatig in een Hoogeveens verzorgingstehuis om daar zijn moeder te bezoeken. Een mooie reden om twee vrouwen van 77 en 87 zich nog eenmaal jong te laten voelen. Diverse mensen waren er getuige van hoe de Drent de dames vol op de bek pakte.

De man beweert echter dat hij een van de dames weer op de been hielp nadat ze was gevallen. "Ze pakte mij ineens beet en gaf mij een zoen", vertelde hij in de rechtbank. De getuigen weten echter wel beter, zo liet de rechter de man weten. "Zij zagen hoe u zich tot twee maal toe naar een vrouw boog en hoorden duidelijke zoengeluiden." Tegenover de politie bekende hij dat hij de oudjes had gezoend en daar een stijve van had gekregen.

Sinds het incident is het de Drent verboden zijn moeder nog langer te bezoeken. "Misschien na de rechtszaak, maar dan samen met mijn broer", huilde de Hoogevener in de rechtbank. De officier van jusitie walgt ervan dat de bejaardenliefhebber weerloze vrouwen heeft gezoend. "De zoon van één van de slachtoffers merkte hoe zijn moeder nadien tot aan haar dood zich anders gedroeg. Dit heeft wel degelijk impact gehad." Over twee weken doet de rechter uitspraak in deze zaak.

Heerenveen niet verder met Jong-A-Pin

Calvin Jong-A-Pin vertrekt na dit seizoen bij sc Heerenveen. De Friese club meldt op de clubsite dat er met de 24-jarige Amsterdammer geen overeenstemming werd bereikt over een verlenging van het aflopende contract. De verdediger begon dit seizoen in 27 van de 28 competitiewedstrijden in de basiself van trainer Ron Jans.

Heerenveen hoopt wel te verlengen met Mika Väyrynen. De 29-jarige Finse middenvelder beschikt ook over een aflopende verbintenis, maar de club wil graag met hem om de tafel. Voorzitter Robert Veenstra noemt meerdere opties. "Mika is op een leeftijd dat hij ook over zijn actieve carrière heen moet kijken. We willen graag weten wat zijn plannen zijn."

FC Kopenhagen meldt komst coach Nilsson

Roland Nilsson volgt Stale Solbakken uiterlijk per 1 juli op als coach van FC Kopenhagen. Dat melden de Denen vandaag op hun website. De 47-jarige Nilsson, die momenteel het Zweedse Malmö FF onder zijn hoede heeft, heeft een contract getekend voor drie jaar in de Deense hoofdstad. Solbakken gaat na dit seizoen aan de slag als bondscoach van Noorwegen.

Solbakken sloot zijn voetballoopbaan in 2001 af bij de Deense topclub na een zware hartaanval tijdens de training en werd er een aantal jaar later trainer. De Noor leidde de Denen naar drie landskampioenschappen in vier jaar en drong voor het eerst in de geschiedenis door tot de knock-outfase van de Champions League.

Malmö FF liet bij monde van voorzitter Per Nilsson weten dat er nog geen akkoord is met trainer Nilsson over de ontbinding van diens contract. Volgens de preses voeren beide clubs 'een goede dialoog' over het onderwerp. De Zweedse competitie begint komend weekeinde, terwijl de Deense parallel loopt aan de Nederlandse.

Militair opgepakt voor bestelen collega's

Een 20-jarige militair uit Ommen is donderdagavond opgepakt omdat hij op zijn kazerne onder meer laptops van collega's zou hebben gestolen. Voor heling van de gestolen spullen zijn drie burgers aangehouden , meldt de marechaussee vrijdag.

De militair zou vanaf oktober onder meer mobiele telefoons en laptops hebben gestolen van collega's die zij tijdens het sporten achterlieten in een kleedkamer. Ook wordt vermoed dat de militair elders op de kazerne diefstallen heeft gepleegd.

De man verkocht de gestolen spullen aan minstens drie afnemers, jongens van 15, 17 en 19 jaar uit Hattem, Zwolle en Schiedam. De drie werden donderdag opgepakt in hun woonplaats, nadat de marechaussee een deel van de gestolen goederen had getraceerd. Onderzoek op de gestolen telefoons leidde naar het drietal.

De militair, die op zijn kazerne werd opgepakt, zit vast voor verder onderzoek. De drie verdachten van heling zijn na verhoor weer vrijgelaten. De marechaussee sluit niet uit dat meer aanhoudingen volgen.

Storing pinapparaten verholpen

Betalingsverwerker Equens had vrijdagmiddag rond 15.45 uur de storing in ongeveer vierduizend pinapparaten verholpen. Dat liet een woordvoerder weten. De storing begon donderdag en werd veroorzaakt door een probleem met software.

De storing lag bij Equens en trof pinapparaten in winkels die via internet werkten. Nadat contact werd gemaakt met de computers van de betalingsverwerker, werd iets digitaal overschreven waardoor verder contact niet meer mogelijk was. Equens heeft volgens de woordvoerder een tijdelijke oplossing gevonden en werkt aan een definitieve manier om het probleem te verhelpen.

De storing was niet gebonden aan een bepaald gebied. In Nederland zijn ongeveer 220.000 tot 230.000 pinapparaten in gebruik. 10.000 daarvan communiceren via internet.

Grote olievondst in Barentszzee

Het Noorse oliebedrijf Statoil ASA heeft vrijdag gezegd dat het een grote olievondst gedaan heeft in de Barentszzee ten noorden van Noorwegen. Het staatsbedrijf omschrijft de vondst als een van de belangrijkste vondsten in de afgelopen tien jaar.

Statoil-woordvoerder Tim Dodson sprak van een belangrijke doorbraak in het onderzoek naar aanwezigheid van olie in de Barentszzee. "Dit opent een heel nieuw gebied waar we verder kunnen groeien."

De gevonden hoeveelheid olie wordt geschat op 150 tot 250 miljoen vaten. Dodson zegt echter dat het te vroeg is om iets te zeggen over de potentie van het hele gebied. "De Barentszzee is groot, en we kunnen nog niet zeggen dat we de code gekraakt hebben voor het hele gebied. Maar dit is wel een bevestiging dat ons verkenningsmodel werkt. Dit is een belangrijke stap in ons begrip van hoe de geologie werkt", aldus Dodson.

De zeegrens in de Barentszzee wordt betwist door Rusland en Noorwegen. De landen hebben allebei een andere voorkeur voor hoe de grens bepaald moet worden. In welk deel van de zee de olievondst is gedaan, is nog niet bekend geworden.

Fouten bij stralingsmetingen Fukushima

De vrees voor de straling afkomstig van de Fukushima Daiichi-centrale, die inmiddels voedsel, melk en drinkwater heeft besmet, is vrijdag onverminderd hoog. Tegelijkertijd lijkt het erop dat de eigenaar van de centrale, Tokyo Electric Power Co. (Tepco), opnieuw fouten heeft gemaakt bij de stralingsmetingen. Het Japanse atoomagentschap NISA heeft Tepco vrijdag opdracht gegeven de metingen opnieuw te bekijken, omdat wordt vermoed dat de metingen te hoog zijn.

Volgens Tepco werd donderdag in het grondwater onder een van de reactoren een straling gemeten die 10.000 keer hoger is dan de maximale standaard die de regering hanteert. NISA vermoedt dat deze meting niet correct is. Ook wordt getwijfeld aan de metingen die eerder deze week gedaan zijn in de lucht en het zeewater. "We verdenken hun analyse van de isotopen en we wachten de nieuwe resultaten af", aldus Nishiyama van NISA.

Tepco heeft toegegeven dat er een fout lijkt te zitten in het computerprogramma dat wordt gebruikt om de meetgegevens te analyseren. Woordvoerder van Tepco Junichi Matsumoto zei echter dat de fout geen gevolgen heeft gehad op de metingen van radioactief jodium - waar veel zorgen over bestaan -, maar wel op de metingen van twee andere radioactieve isotopen.

Eerder moest Tepco ook al meetgegevens terugtrekken, omdat er fouten waren gemaakt. Hierdoor is twijfel ontstaan of het bedrijf wel in staat is goed om te gaan met de crisis bij de centrale en de risico's voor de volksgezondheid.

Ondanks alle problemen met de metingen is in ieder geval duidelijk dat er nog steeds straling vrijkomt bij de centrale. Tepco heeft grote moeite om de situatie onder controle te krijgen en heeft internationale hulp ingeroepen, onder andere van Frankrijk en de Verenigde Staten.

De Japanse premier Naoto Kan heeft vrijdag in ferme bewoordingen gezworen de strijd met de oververhitte reactors van de Fukushima Daiichi-centrale te winnen. Japan gaat 'alles doen wat mogelijk is om de strijd te winnen', zei Kan op een persconferentie. Als de crisis eenmaal bezworen is, dan 'gaan we een systeem bouwen dat in staat is in te spelen op elke mogelijk situatie'.

Preud'homme: "Er is nauwelijks verschil"

FC Twente ontvangt morgen PSV. De nummer twee tegen de koploper. Trainer Michel Preud'homme vindt dat er geen favoriet voor de eindzege is aan te wijzen.

"Dat zou onzinnig zijn. Er is nauwelijks verschil", zegt de trainer van de Tukkers in aanloop naar de confrontatie met PSV. "Op de ranglijst is het onderscheid een punt. In onze twee voorgaande confrontaties van dit seizoen waren we nagenoeg gelijkwaardig, hoewel wij wel twee keer wonnen. Ik geloof dat de resultaten van de laatste drie jaar vooral gelijke spelen waren. Dat zegt genoeg."

Volgens Preud'homme is Twente toch in het voordeel. Maar net als zijn collega Fred Rutten denkt de Belgische trainer niet dat de wedstrijd van zaterdag beslissend is voor de landstitel. "Wij hebben het thuisvoordeel en dat kan een grote rol spelen. Verder geloof ik niet dat deze wedstrijd beslissend is in de race om de titel. Er komen nog genoeg andere wedstrijden die het verschil kunnen maken."

FC Twente en PSV stonden eerder dit seizoen al twee keer tegenover elkaar. De eerste keer was in Eindhoven, alwaar de bezoekers met 1-0 te sterk waren door een doelpunt van Nacer Chadli. Later troffen de twee ploegen elkaar in de kwartfinale van de KNVB Beker. Dat duel werd gewonnen door Twente na strafschoppen.

Hamilton blij dat nieuwe McLaren zo sterk is

De schade die Lewis Hamilton aan zijn auto had is door het team van McLaren onderzocht. Het team kwam met de conclusie dat het verbindingsstuk onder de auto was beschadigd. Hamilton was er niet van onder de indruk. "Gelukkig hebben we een sterke auto."

"Het team heeft naar het probleem gekeken en het lijkt erop dat er iets mis was met het verbindingsstuk tussen het chassis en de bodemplaat", aldus de Brit. "Het zag er aan het einde van de race vrij ernstig uit, maar het was goed om te zien dat onze auto wel wat kan hebben. Toch hoop ik volgende week in Maleisië een race zonder problemen te hebben."

WADA ziet gevaar in nicotine

Wetenschappelijk directeur van WADA Olivier Rabin liet vandaag weten dat de kans bestaat dat nicotine op de lijst van verboden middelen komt. Het bureau zegt met bewijs te kunnen komen dat het sportprestaties bevordert.

"We weten dat in sommige sporten het gebruik van nicotine veel voorkomt. We bekijken het en mogelijk leidt het tot een voorstel om het op de lijst te zetten", liet hij weten. Verder benadrukte Rabin dat het niet verboden wordt om te roken. "Omdat ons doel niet is om rokers te pakken, maar wel degenen die nicotine gebruiken als middel om hun prestaties te verbeteren. Het is aan ons om een duidelijk onderscheid aan te geven."

Schumacher: "Schrijf Mercedes nog niet af"

Het team van Mercedes speelde geen rol van betekenis tijdens de Grand Prix van Australië. Nico Rosberg werd zevende terwijl Michael Schumacher slechts elfde werd tijdens de kwalificaties. In de race vielen ze beide uit. Volgens Schumi is er geen reden tot paniek.

"Het eerste raceweekend in Australië is erg teleurstellend verlopen voor ons, dus ons doel is om het volgende week beter te doen in Maleisië", aldus de rijder. "Het is echt veel te vroeg om ons nu al af te schrijven. Iedereen in het team is erg optimistisch en we werken allemaal keihard om volgende week een beter weekend te hebben, waarop we vervolgens weer verder kunnen bouwen."

Krachtige aardbeving bij Kreta

Ten zuiden van het Griekse eiland Kreta heeft zich vrijdagmiddag een aardbeving voorgedaan. Tot in de Egyptische hoofdstad Caïro, aan de overkant van de Middellandse Zee, stonden gebouwen te trillen. Er zijn nog geen meldingen van schade of slachtoffers.

De beving had volgens het Duitse onderzoekscentrum voor geowetenschappen in Potsdam een kracht van 6.2; het Amerikaanse USGS hield het voorlopig op 5.9.

De beving deed zich voor om 16.29 uur lokale tijd (15.29 uur Nederlandse tijd). Het epicentrum lag 122 kilometer ten oosten van de stad Heraklion.

In Griekenland doen zich dikwijls aardbevingen voor.

Twintig mille voor gouden tip coffeeshopmoord

Het Openbaar Ministerie looft een beloning van 20.000 euro uit voor de gouden tip die leidt tot de oplossing van de fatale schietpartij bij een coffeeshop in Den Bosch. Daar werd vorig jaar januari de 38-jarige Quincy Marcune doodgeschoten voor de coffeeshop op de Oude Engelenseweg.

Het onderzoek zit nu vast, meldt vrijdag de Brabantse politie, die de indruk heeft dat er mensen zijn die weten wie er heeft geschoten en waarom.

Maandag en dinsdag wordt in de tv-programma's Opsporing Verzocht en Bureau Brabant aandacht besteed aan het onderzoek naar de dood van de Bosschenaar. De politie wil graag in contact komen met getuigen die informatie hebben over mogelijke betrokkenen.

Drie dagen na de schietpartij werd een 29-jarige Bosschenaar in Parijs aangehouden op verdenking van betrokkenheid. Later werden nog twee mensen aangehouden. De drie werden in de maanden daarna vrijgelaten, maar zijn nog wel verdachten in de zaak.

Het slachtoffer is geboren op Curaçao. Het onderzoeksteam is van plan om ook daar via kranten en televisie aandacht aan het onderzoek besteden.

Been valt terug op winnende formatie

Mario Been kiest in het thuisduel tegen AZ voor het elftal dat voor de 3-0 nederlaag tegen Roda JC drie duels op rij wist te winnen. Gilles Swerts verruilt zijn positie op de bank daardoor voor die van basisspeler, Leroy Fer bewandelt de omgekeerde weg. Kelvin Leerdam schuift een linie door en start op het middenveld.

Volgens Been hoeft Fer, die tegen Roda voor het eerst sinds begin oktober weer negentig minuten meedeed, zich geen zorgen te maken. "Het is een logische keuze. Het heeft niets met de vorm van de spelers te maken. Maar we hebben gewoon gekeken naar die drie overwinningen. Dat heb ik Leroy ook persoonlijk uitgelegd."

Tim de Cler raakte afgelopen week geblesseerd op de training en wordt in de Kuip vervangen door Bruno Martins Indi. Eerste doelman Erwin Mulder is eveneens geblesseerd, waardoor Rob van Dijk voor de achttiende maal dit seizoen onder de lat staat bij de Rotterdammers.

De 42-jarige Van Dijk kreeg vooralsnog geen contractverlenging aangeboden door Feyenoord. De Rotterdammers zijn op zoek naar een jongere sluitpost en hebben Van Dijk tot die tijd in de wachtkamer gezet. Mocht de stadionclub geen goede vervanger vinden, dan komt Van Dijk weer in beeld.

Kabinet komt bijeen op Catshuis

Het hele kabinet komt vrijdagmiddag bijeen op het Catshuis, de ambtswoning van premier Mark Rutte (VVD). De ministers en staatssecretarissen gaan terugkijken op het eerste halfjaar van het kabinet en vooruitkijken naar het komende jaar, zei Rutte.

"Je bent altijd bezig met de dingen van de dag, dus af en toe moet je tijd nemen om je met elkaar af te vragen hoe al die dingen passen in het grotere beeld, in onze visie op de toekomst van Nederland", zei Rutte. Hij wil dat om de drie tot zes maanden herhalen.

Concrete bezuinigingsplannen, waarover de komende maanden ook moet worden besloten, komen niet aan de orde. "We gaan niet praten over een miljard meer of minder op bepaalde posten."

De bewindslieden gaan alleen praten. In tegenstelling tot sommige eerdere kabinetten worden er geen andere activiteiten ondernomen die de teamgeest moeten bevorderen. "Dingen als samen een rots afdalen, dat werkt niet", zei Rutte. "Op maandag heb je een leuk effect bij de koffieautomaat, maar daarna is het weer weg."

Brandweermannen ontkleed op de Dam

Het winkelend publiek op de Dam in Amsterdam keek vrijdag even vreemd op. Een tiental brandweerwagens stond daar met gillende sirenes en er stond een groepje half ontklede brandweermannen. Ze voerden actie tegen voorgenomen bezuinigingen van de gemeente.

De brandweermannen vinden dat de gemeente hun brandweerkorps uitkleedt als de aangekondigde bezuinigingen van 3,5 miljoen euro worden doorgevoerd. "We willen laten zien hoe het voelt om uitgekleed te worden", aldus een van de actievoerders.

De brandweermannen lazen in een vertrouwelijke memo dat er plannen zijn om de kazerne in Amsterdam-Zuidoost te sluiten. Ook moeten ze het met twee ladderwagens minder doen en zouden vrijwilligers op verschillende plaatsen de plek van de beroepsbrandweer innemen. Volgens de actievoerders zijn ze op deze manier minder goed voorbereid op noodsituaties.

De brandweermannen wierpen niet alleen kledingstukken af, maar deelden ook flyers en rookmelders uit. "De bewoners van Amsterdam lopen gevaar. Door de bezuinigingen worden de aanrijtijden langer en kunnen er slachtoffers vallen", aldus een van de actievoerders.

Klik hier voor meer foto's van de spuitgasten.

Brandweermannen ontkleed op de Dam
Brandweermannen voor alle hete klusjes (Foto: ANP)

Regels over werktijden hinderen inzet politie

De regels rondom werktijden hinderen de inzet van extra politie op momenten dat dat nodig is, met name in het weekeinde. Dat blijkt uit onderzoek van de Inspectie Openbare Orde en Veiligheid, dat minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) vrijdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Voor de politie gelden andere werktijdenregels dan voor andere werknemers. Zo mogen ze maximaal negen uur achtereen werken en hebben ze recht op een minimumaantal vrije zondagen met aansluitend nog een vrije dag. Dat beperkt de flexibiliteit bij de inzet van agenten sterk, stelt de inspectie.

Het onderzoek is gebaseerd op de situatie bij twee van de 26 politiekorpsen. Opstelten laat nu breder onderzoek doen. Als dat hetzelfde beeld oplevert, is aanpassing van de regels onvermijdelijk, zegt Opstelten.


Regels over werktijden hinderen inzet politie (Foto: Novum)

IJslandse opsteker voor Nederlandse gemeenten

De gemeenten Alphen aan den Rijn en Dordrecht, die geld hadden ondergebracht bij de IJslandse bank Landsbanki, hebben een voorkeurspositie bij de afhandeling van de boedel van de failliete bank. Dat heeft een rechtbank in de IJslandse hoofdstad Reykjavik vrijdag bepaald.

Een groep banken die ook geld terug hopen te krijgen van Landsbanki, vooral bekend van dochterbedrijf Icesave, had bij de rechtbank bezwaar gemaakt tegen de voorkeurspositie van Nederlandse en Britse lokale overheden. Dat bezwaar is afgewezen. De banken die het proces hadden aangespannen, kunnen nog wel beroep aantekenen.

Gedeputeerde Elisabeth Post van de provincie Noord-Holland, die ook veel geld kwijtraakte, noemt de uitspraak een stap in de goede richting. Zij denkt dat de gemeenten en provincies het grootste deel van hun geld zullen terugkrijgen. Voor hen zou hetzelfde gelden als voor Alphen aan den Rijn en Dordrecht.

Nederlandse gemeenten en provincies bleken na het omvallen van Landsbanki in 2008 tientallen miljoenen bij de bank te hebben ondergebracht. In tegenstelling tot particulieren, die hun spaargeld tot 100.000 euro vergoed kregen, hebben de overheden tot nu toe nog niets teruggekregen.

Ruim 12 miljoen aanvragen voor EK-tickets

De Europese voetbalbond UEFA heeft ruim 12 miljoen aanvragen binnengekregen voor kaarten voor het Europees kampioenschap volgend jaar in Polen en Oekraïne. In totaal zijn er 12.149.425 verzoeken binnengekomen.

"Dit is een absoluut record voor een EK", aldus de UEFA. Voor het EK in 2008 in Zwitserland en Oostenrijk kwamen 10,4 miljoen verzoeken voor 300.000 tickets binnen.

Voor het EK in 2012 zijn ruim 550.000 toegangsbewijzen voor het publiek beschikbaar. Belangstellenden konden zich in de afgelopen maand voor de kaarten aanmelden. Via een loting zal de UEFA de kaarten toewijzen.

Volgens de UEFA is het grootste gedeelte van de aanvragen gekomen van fans uit Polen en Oekraïne. De bond heeft bij de prijs rekening gehouden met het gemiddelde inkomen van beide landen. Het goedkoopste ticket kost 30 euro, in 2008 was dat 45 euro.

Duke Nukem naar 2012 verschoven

Eerder hadden we al bericht dat Duke Nukem Forever verzet was naar 10 juni. Vandaag komt Randy Pitchford van Gearbox Software met het nieuws dat 'The Duke' vertraagd is naar 2012. De reden hiervoor was de content van de game.

Pitchford geeft aan dat door het de aanwezigheid van seks, drugs en geweld de game in enkele landen geband zou worden. Om dit probleem tegen te gaan, hebben ze besloten om een filter in te bouwen dat je aan of uit kan zetten, een beetje zoals de filter in Call of Duty: Black Ops. Hierdoor hopen ze de strenge regels te omzeilen van enkele landen.

"Several countries have banned Duke Nukem because of the sexual content of the game. To make sure all of the fans get to play the game, we have decided to implement an extra option. This will filter all the violence and blur all sexual images. We do this to ensure the game will get distributed in all countries."

Welke landen Pitchford bedoelt is onbekend, onze gok zijn landen als Duitsland en Australië waar eerder al games geband werden zoals Bully. Wat de nieuwe releasedatum wordt is onbekend, schatting is Q1.

Man aangehouden voor reeks verkrachtingen Breda

De politie heeft donderdagmiddag in Breda mogelijk een serieverkrachter opgepakt. Het DNA van de 18-jarige verdachte bleek deze week overeen te komen met sporen die bij de slachtoffers waren gevonden. Ook wordt onderzocht of hij betrokken is bij twee andere zedenzaken in Breda, meldt de politie.

De Bredanaar zou zich 18 juli op de Weerijssingel hebben vergrepen aan een 21-jarige vrouw. Precies acht maanden later, in februari, zou hij een 14-jarig meisje hebben verkracht in de omgeving van het Dr. Struyckenplein.

De twee zaken waarvan nog onderzocht wordt of hij ermee te maken had, vonden een kleine maand na de eerste verkrachting plaats in het centrum van Breda. Op de Haagweg en opnieuw op de Weerijssingel heeft hij toen mogelijk toegeslagen.

De drie zedenzaken zorgden afgelopen zomer voor veel onrust in Breda. Onder meer in Opsporing Verzocht werd om tips gevraagd over de verdachte. Dat leidde toen niet tot een doorbraak in de zaak.

Elder Scrolls: Skyrim laat wolven het licht zien

Er zijn wat nieuwe beelden van The Elder Scrolls V: Skyrim op het internet verschenen. Het spel wordt ontwikkeld door Bethesda Game Studios onder leiding van Todd Howard, die verantwoordelijk is voor Fallout 3 en de eerdere spellen in The Elder Scrolls-reeks.

In het verhaal is de koning van Skyrim vermoord en breekt er een burgeroorlog tussen de de inheemse Nord-ras, waarvan de meesten Skyrim het liefst een eigen koninkrijk zien vormen en de rest van de rassen, die Skyrim bij het Rijk vinden horen.

De burgeroorlog in Skyrim is de laatste in een reeks van voorspellingen gedaan door de Elder Scrolls, die ook de terugkeer van Alduin, de Noordse god van de vernietiging, voorspellen. Teruggekomen in de vorm van een reusachtige draak wil hij de wereld vernietigen. De speler is de laatste Dovahkiin (Dragonborn): een drakenjager aangewezen door de goden om de bedreiging een halt toe te roepen.

The Elder Scrolls V: Skyrim komt uit op 11 november dit jaar voor pc, Xbox 360 en PlayStation 3.

SkyrimSkyrim

SkyrimSkyrim

SkyrimSkyrim

Air France en KLM verhogen tarieven

Air France-KLM verhoogt met ingang van 1 april de tarieven op vluchten van beide luchtvaartmaatschappijen, meldt de Frans-Nederlandse luchtvaartgroep vrijdag.

De maatregel is genomen in reactie op de toegenomen inflatie, waarbij ook niet brandstof gerelateerde kosten zijn toegenomen, verklaart Air France-KLM.

Bij Air France gaat de verhoging in op alle vluchten en is deze afhankelijk van de lengte van de vlucht. De verhoging varieert daarbij van 2 euro tot 50 euro op een retourtarief.

KLM voert de tariefsverhoging alleen in op intercontinentale vluchten en daar varieert de verhoging afhankelijk van de lengte van de vlucht van 20 euro tot 50 euro per retourticket. KLM voert de tariefsverhoging vooralsnog niet in op vluchten binnen Europa.


Air France en KLM verhogen tarieven (Foto: Novum)

'Deradicalisatietoets' voor terroristen

Gedetineerden op de terroristenafdeling (TA) van een Nederlandse gevangenis worden in de toekomst elk jaar getoetst of ze al minder overtuigd zijn van hun eigen terroristische gelijk. Ze krijgen een zogenoemde 'deradicalisatietoets', aldus het Ministerie van Veiligheid en Justitie vrijdag.

In zeer uitzonderlijke situaties en onder strikte voorwaarden kunnen genuanceerder denkende gedetineerden dan in aanmerking komen voor plaatsing op een normale afdeling. De toetsing zal onder andere plaatsvinden door de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding, het Gedetineerden Recherche Informatiepunt, het Openbaar Ministerie en de Dienst Justitiële Inrichtingen.

Jongen schiet met luchtdrukpistool bij ruzie

Een jongen die betrokken was bij een ruzie in Amsterdam Zuidoost heeft daarbij een andere jongen in zijn buik geschoten met een luchtdrukpistool. De groep ruziemakers bestond uit jongens tussen de 12 en 15 jaar oud. De schutter is aangehouden.

De ruzie speelde zich vrijdag rond 13.00 uur af aan het Ravenswaaipad, achter het winkelcentrum Reigersbos in het Amsterdamse stadsdeel. Een van de jongens bleek een luchtdrukpistool bij zich te hebben, dat hij op een gegeven moment ook gebruikte.

De jongen die geraakt werd, is onderzocht door ambulancepersoneel. Hij moet mogelijk ter controle naar het ziekenhuis.

Pirelli: "Vier pitstops in MaleisiŽ"

Bandenfabrikant Pirelli rekent er op dat de Formule 1-coureurs in Maleisië vier pitstops zullen moeten gaan maken. In de eerste race in Australië bleek dat het aantal stops minder dan verwacht was, maar de bandenmaker denkt dat het met de hoge temperaturen in Sepang wel eens anders zou kunnen zijn.

In Australië maakten de meeste coureurs twee stops met als positieve uitzondering Sauber-coureur Sergio Perez die slechts één keer de pits op hoefde te zoeken. In Melbourne was het dan ook koel, maar in Maleisië zijn deze strategieën vrijwel ondenkbaar. "De combinatie van het circuit van Sepang en de temperaturen zorgen ervoor dat de Grand Prix van Maleisië voor onze banden waarschijnlijk de zwaarste race van het jaar wordt," zei motorsportbaas van Pirelli Paul Hembery tegen Turun Sanomat.

Toch is er nog een uitzondering mogelijk. "Als het regent kunnen alle voorspellingen de prullenbak in. Maar als het droog is, reken ik op vier pitstops per coureur."

Leven van Fanny Blankers-Koen wordt verfilmd

Regisseur Dana Nechushtan, scenariste Heleen Suèr en producent IDTV Film werken aan een speelfilm over het leven van atlete Fanny Blankers-Koen. Nechushtan heeft donderdag een bericht daarover op de site van het AD bevestigd.

De voorlopige titel van het project luidt De Vliegende Huisvrouw. Het is de bedoeling dat het scenario dit najaar af is. Eerder kondigde regisseur Pieter Verhoef een speelfilm aan over het leven van Foekje Dillema, de grote concurrente van Blankers-Koen. Aan haar carrière kwam abrupt een einde toen zij ervan werd beschuldigd een man te zijn. Maar het Filmfonds gaf liever ontwikkelingssubsidie aan het project van Nechushtan en Suèr.

"Fanny Blankers-Koen wilde winnen ten koste van alles", vertelt de regisseur. "Haar leven kende grote hoogte-, maar ook grote dieptepunten. Maar het wordt vooral een heroïsche film over vrouwen in de topsport."

Leven van Fanny Blankers-Koen wordt verfilmd
Leven van Fanny Blankers-Koen wordt verfilmd (Foto: ANP)

Abu Dhabi doet Bahrein racevoorstel

Mocht de onrust in Bahrein afnemen en het regime het veilig achten dan is het mogelijk dat de Formule 1-race in het emiraat alsnog doorgang zal kunnen vinden. Abu Dhabi heeft Bahrein hulp toegezegd door de datum van 13 november, de dag dat de Grand Prix van Abu Dhabi op de planning staat, beschikbaar te stellen.

De race op het Yas Marina-circuit zou dan naar de eerste of tweede week in december verplaatst moeten worden. Tussen deze twee races zit dan de Grand Prix van Brazilië. "We zullen er alles aan doen om Bahrein te helpen met het vinden van een datum. De FIA en de FOM zullen uiteindelijk de beslissing nemen en wij zullen dat besluit respecteren," zei de directeur van het Yas Marina circuit, Richard Cregan, tegen Autosport.

Lerares gevlucht na uitlekken blootfoto's

Een bloedmooie lerares op een Engelse school is deze week huilend de klas uitgerend om vervolgens niet meer terug te keren. Bijna alle 825 leerlingen van de Londense school hebben de pikante kiekjes van de 32-jarige Joanne Salley gezien.

De foto's van de mooie lerares, die enkele jaren geleden werd gekroond tot Miss Noord-Ierland, zijn gemaakt door een collega-lerares op de prestigieuze school Harrow. Deze lerares, professioneel fotografe Fiona Corthine, had de topless kiekjes op een USB-stick laten staan en vervolgens laten slingeren op school.

Een van de leerlingen van de school, waarvan het schoolgeld 30.000 pond per jaar bedraagt, ontdekte de foto's. Razendsnel werden de foto's verspreid onder de rest van de leerlingen, docenten en zelfs keukenpersoneel.

Salley is huilend de klas uitgerend en is sindsdien op de vlucht. De directeur van de school betreurt het incident. De school heeft de zaak in onderzoek.

De bewuste foto's (helaas met balkjes op tactische plekken) zijn hier te zien.

[Upd] Fitna 2 volgend jaar in premiŤre

Het vervolg op de anti-islamfilm Fitna van Geert Wilders moet in 2012 gereed zijn. De film gaat vooral over 'het barbaarse leven van de zieke geest Mohammed', laat de PVV-leider vrijdag weten. Hij voegt eraan toe dat het niet om een 1 aprilgrap gaat.

De PVV-leider is al lange tijd bezig met de voorbereidingen voor de film. De première werd echter steeds vooruit geschoven. In april 2009 zei Wilders te verwachten dat de nieuwe film binnen een jaar klaar moest zijn. Vorig jaar maart liet hij weten dat Fitna 2 niet voor de Tweede Kamerverkiezingen af zou zijn vanwege de val van het kabinet.

De tweede Wilders-productie moet laten zien wat in zijn ogen de gevolgen zijn van 'de massa-immigratie' uit moslimlanden. Wilders zei eerder dat de film, die hij met hulp van Amerikaanse professionals maakt, nog harder naar moslims uithaalt dan de eerste.

Wilders ging afgelopen week ook al tekeer over de profeet Mohammed. Hij leed volgens de politicus aan een hersentumor en is daardoor gaan hallucineren, beweerde de PVV-leider in HP/De Tijd.

Fitna verscheen in maart 2008 op internet. De 26 minuten durende productie was een collage van nieuws- en filmbeelden over onder meer de terroristische aanslagen op 11 september 2001 in New York en in maart 2004 in Madrid. De beelden werden omlijst met citaten uit de Koran. De film, die volgens sommigen in elkaar was geflanst, veroorzaakte veel ophef.

Update 14.45 uur
Het kabinet heeft na de ministerraad vrijdag aangegeven niet onder de indruk te zijn van de aankondiging van Fitna 2. Premier Mark Rutte 'is geneigd om er even niet op reageren'. "Ik wil de ontwikkelingen afwachten. Als er dingen gebeuren die mij te ver gaan, dan zal ik van me laten horen", zei hij desgevraagd. Ook minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten en vicepremier Maxime Verhagen zeiden woorden van dezelfde strekking.

Het lijkt erop dat men heeft geleerd van het verleden en nu eerst wil bezien hoe heet de soep daadwerkelijk gegeten wordt.

'Vermoedens van fraude ondermijnen Noord/Zuidlijn'

De aanleg van de Noord/Zuidlijn in Amsterdam wordt al jaren in een wurggreep gehouden door vermoedens over grootschalige bouwfraude. Over de integriteit van meerdere betrokken aannemers zijn twijfels. Dat schrijft Parool-journalist Bas Soetenhorst in een boek over de omstreden metrolijn. Hij maakte gebruik van geheime notities over het project.

Een stap naar de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) werd door de gemeente tegengehouden, meldt de Amsterdamse krant. Ingenieurs verenigd in het Adviesbureau Noord/Zuidlijn pleitten voor een gang naar de kartelwaakhond, maar de gemeente vond dat die stap pas gemaakt kon worden op het moment dat er harde bewijzen waren.

Een ingewijde spreekt in de krant van een 'tikkende tijdbom', die ontploft zodra er een klokkenluider opstaat. Als blijkt dat het metroproject inderdaad ten prooi is gevallen aan grootschalige fraude zonder adequaat ingrijpen van de gemeente, zouden de gevolgen voor het gemeentebestuur niet te overzien zijn.

De lijn werd aanvankelijk begroot op 1,4 miljard euro, maar dat is inmiddels gestegen naar 3,1 miljard. Ook zouden de eerste metro's tussen Amsterdam-Noord onder het centrum door naar het station Amsterdam-Zuid, inmiddels moeten rijden. De aanleg van de lijn is volgens de laatste planning echter pas op zijn vroegst eind 2017 afgerond.

De opstelling van de gemeente is opvallend. In 2002 kreeg de gemeente bij de parlementaire enquête over grootschalige bouwfraude juist het verwijt te laat aan de bel te hebben getrokken bij de NMa. Toen de directeur van het Adviesbureau Noord/Zuidlijn echter naar de NMa wilde stappen werd hem door een topambtenaar verweten dat hij oude koeien uit de sloot wilde halen.

De auteur heeft voor het boek Het Wonder van de Noord/Zuidlijn gebruikgemaakt van geheime notities van de enquêtecommissie van de gemeenteraad die onderzoek deed naar de problemen rond de metrolijn. De conclusie van de commissie was eind 2009 dat de gemeente in 2002 nooit had mogen besluiten tot de aanleg van de metrolijn.

Burgemeester Eberhard van der Laan, die het boek vrijdagmiddag in ontvangst neemt, laat via zijn woordvoerder weten dat het een slechte zaak is dat de vertrouwelijke gesprekken met de commissie zijn uitgelekt. "Dit kan betekenen dat mensen in de toekomst niet meer meewerken met enquêtes."

Mogelijk wordt aangifte gedaan door de gemeente of andere betrokkenen, zegt de woordvoerder van Van der Laan. "We moeten nog kijken wat er precies in het boek staat."

Pieters fit voor kraker tegen FC Twente

PSV kan dit weekend, in de wedstrijd tegen FC Twente, beschikken over Erik Pieters. Zonder problemen trainde de linksback vandaag mee met de selectie van de Eindhovenaren.

De 22-jarige Pieters kwam met een lichte blessure terug van de EK-kwalificatiewedstrijden van het Nederlands elftal tegen Hongarije. Daarom werkte hij gisteren een aangepast trainingsprogramma af. "Het ziet er bij Pieters positief uit, hij heeft gewoon meegetraind”, aldus trainer Fred Rutten. "Alle internationals zijn gezond teruggekeerd.”

Billy Joel brengt toch geen memoires uit

Billy Joel zet zijn levensverhaal niet meer op papier. De Amerikaanse zanger en pianist zou zijn autobiografie The Book of Joel in juni uitbrengen, maar ziet hier van af.

"Toen ik werkte aan het boek realiseerde ik me dat gepraat over het verleden me totaal niet interesseert", legt de 61-jarige Joel uit. "De beste manier om mezelf uit te drukken over de diepte- en hoogtepunten in mijn leven, is en blijft mijn muziek."

Een woordvoerder zegt dat de totstandkoming van het boek zich al in een vergevorderd stadium bevond, maar nog niet af was. Het was de bedoeling dat er 250.000 exemplaren gedrukt zouden worden.

De autobiografie werd omschreven als een 'emotionele rit' door het leven van Joel. Onder andere de gestrande huwelijken en het alcoholmisbruik van de Piano Man-zanger zouden aan bod komen, evenals details die nooit eerder aan het licht waren gekomen.

Wat er nu met het manuscript gaat gebeuren is niet bekend.


Toch geen memoires voor Billy Joel (Foto: Novum)

Game, Move-set en match in Virtua Tennis 4

Sega heeft aangegeven dat Virtua Tennis 4 exclusieve content zal hebben voor de PlayStation 3-bezitters. Naast bekende spelers als Boris Becker, Stefan Edberg en Pat Rafter zullen er ook twee minigames in het spel zitten. Alsof dat nog niet genoeg is zal er ook een speciale racketset uitkomen voor de PlayStation Move.

De minigames bestaan uit het omslaan van kegels aan de andere kant van het net en een spelletje waarbij je de bal in het juiste doel moet slaan. Hopelijk heb je veel ruimte om je heen tijdens het spelen, voor je het weet ga je met een snoekduik in de schoot van je huisgenoot!

Virtua Tennis 4 verschijnt op 29 april voor Xbox 360, PlayStation 3 en Wii. Een pc-versie zal deze zomer verschijnen.

Virtua Tennis 4

Vermeer terug in Ajax-selectie

Kenneth Vermeer zit dit weekend bij de selectie van Ajax voor het duel tegen Heracles Almelo. Trainer Frank de Boer kan komende zondag ook weer beschikken over Mounir El Hamdaoui.

Vermeer scheurde in de aanloop naar het seizoen zijn achillespees en keerde onlangs na lang revalideren terug bij Jong Ajax. De Boer wilde nog niet zeggen of de goalie tegen Heracles meteen op het doel staat of dat Jeroen Verhoeven nog de voorkeur zal krijgen. De oefenmeester mist Maarten Stekelenburg, Toby Alderweireld en Rasmus Lindgren door blessures en Jan Vertonghen door een schorsing. Daarom zal hij nog een extra verdediger meenemen, waarbij hij moet kiezen tussen Dico Koppers en Nicolae Boilesen.

De Boer is blij dat hij weer kan beschikken over El Hamdaoui. "We hebben alles uitgesproken. Mounir heeft de laatste weken erg goed getraind. Als ik hem opstel, dan is dat als spits. Hij heeft veel kwaliteiten. Met een Mounir in vorm hebben we meer kans op een tweede eindklassering."

De spits is blij dat hij weer bij de selectie zit. "We hebben alles uitgesproken en ik speel waar de trainer dat wil. Het is jammer dat we de laatste weken een beetje achterop zijn geraakt. We moeten nu van wedstrijd naar wedstrijd leven. Dan zien we wel."

HiguaŪn keert terug bij Madrid

José Mourinho kan weer een beroep doen op Gonzalo Higuaín. De 23-jarige Argentijn is hersteld van een rugoperatie en zit bij de wedstrijdselectie voor het competitieduel met Sporting Gijon op zondag. Higuain kwam op 20 november voor het laatst in actie voor de Koninklijke. In twaalf competitieduels trof hij zeven keer doel.

Higuaín onderging in januari een herniaoperatie en begint zondag waarschijnlijk op de bank achter Karim Benzema en Emmanuel Adebayor. Adebayor werd aangetrokken als vervanger voor Higuain en de slecht presterende Benzema. Ruud van Nistelrooy was tevens in beeld als stand-in voor de Argentijn, maar kreeg geen toestemming van HSV.

Cristiano Ronaldo werd buiten de selectie gelaten voor het duel met Gijon. De Portugees is herstellende van een beenblessure en krijgt rust met het oog op de kwartfinale van de Champions League. Daarin neemt Madrid het dinsdag in Santiago Bernabeu op tegen Tottenham Hotspur.


Higuain keert terug bij Madrid (Foto: Novum)

Pochende drugshandelaar gepakt door internetfilmpje

Een filmpje op internet heeft een jonge hasjdealer de das om gedaan. In het filmpje pronkte een 18-jarige jongen uit Almere met allerlei luxeartikelen, stapels geld en opmerkelijke hoeveelheden softdrugs. De politie hield hem donderdagochtend aan.

Bij de inval in de woning van de verdachte was van de drugs alleen nog een plak hasj over. Het geld uit het internetfilmpje had hij bijna helemaal uitgegeven aan kostbare luxeartikelen. De politie kon nog wel een nepvuurwapen in beslag nemen.

De opscheppende Almeerder wordt verdacht van handel in softdrugs en witwassen. Hoeveel hij aan de illegale handel heeft verdiend, wordt nog uitgezocht. Hij zit vast.

Playmobiel Apple Store

Vroeger heb ik ontzettend veel met Lego en Playmobil gespeeld. Verder heb ik een aversie tegen Apple producten. Niet zozeer omdat ze zo slecht zijn (ze zijn namelijk gewoon echt fantastisch), maar puur door de reden waarom sommige mensen die producten kopen. Als je niet aan mij kunt uitleggen wat een iPad of iPhone 4 zo goed maakt vraag ik me serieus af wat je ermee doet. Gelukkig voor die mensen is er nu een Playmobil Apple Store te koop, in de lees verder vind je precies waar.

60 games beschikbaar voor Xperia Play

Vandaag is de officiële launch van Xperia Play, ook wel bekend als de PlayStation Phone. Deze smartphone is de eerste die een PlayStation-certificaat heeft en wordt neergezet als een echte smartphone voor gamers. Een dergelijk toestel valt of staat natuurlijk bij de games die er voor beschikbaar zijn en op dit moment zijn dat er meer dan zestig.

 • Bruce Lee Dragon Warrior from Digital Legends (pre-installed)
 • FIFA 2010 from EA Mobile (pre-installed)
 • Sims 3 from EA Mobile (pre-installed)
 • Star Battalion from Gameloft (pre-installed)
 • Tetris from EA mobile (pre-installed)
 • Asphalt 6 from Gameloft (free to download)
 • Dungeon Defenders: Second Wave from Trendy Entertainment
 • Galaxy on Fire 2 from Fishlabs
 • Assassins Creed from Gameloft
 • Need for Speed SHIFT from EA Mobile
 • Worms from EA Mobile
 • Nova 2 from Gameloft
 • Modern Combat Black Pegasus from Gameloft
 • Guns n Glory from Handygames
 • Reckless Racing from Polarbit
 • Real Football 2011from Gameloft
 • Gun Bros from Glu Mobile
 • Racer Luma from Arcade/Unity
 • Cordy from SilverTree Media
 • Aporkalypse from Handygames
 • Brothers in Arms Global Front from Gameloft
 • Guerrilla Bob from Angry Mob Games/Unity
 • Let's Golf 2 from Gameloft
 • Zenonia 2 from Gamevil
 • Cyberlords from Handygames
 • Guitar Hero Warriors of Rock Mobile from Glu Mobile
 • Age of Zombies from Halfbrick Studios
 • Spectral Souls from HyperDevBox Japan
 • Splinter Cell Conviction from Gameloft
 • Air Attack from Art in Games/Unity
 • Armageddon Squadron from Polarbit
 • Uno from Gameloft
 • InfeCCt from Handygames
 • Spiderman total Mayhem from Gameloft
 • Millionaire City from Digital Chocolate
 • Avatar from Gameloft
 • Raging Thunder 2from Polarbit
 • Homerun Battle 3D from Com2us Games
 • Aftermath XHD from Jakyl
 • I Must Run from GameLion
 • Baseball Superstars 2011from Gamevil
 • Ground Effect Pro from Jakyl
 • ZeNonia from Gamevil
 • Super KO Boxing 2 from Glu Mobile
 • Farm Story from Team Lava
 • Wave Blazer from Polarbit
 • Soccer Superstars from Gamevil
 • Battle Bears from Skyvu
 • Tower Blocks New York from Digital Chocolate
 • Super Dynamite Fishing from Handygames
 • Iron Sight from Polarbit
 • Toonwarz from Polarbit
 • Restaurant Story from Team Lava
 • Escape from AMA
 • Raving Babies from AMA
 • Bakery Story from Team Lava
 • Denki Blocks! Deluxe from Jakyl
 • Rollercoaster Rush from Digital Chocolate

Al deze games zijn Android-games die geoptimaliseerd zijn voor besturing voor de knoppen op jouw Xperia Play-toestel. Ook zijn er een aantal PlayStation One-klassiekers beschikbaar:

 • Cool Boarders 2 
 • Destruction Derby
 • Jumping Jack Flash
 • MediEvil
 • Syphon Filter

Alle games zijn te downloaden via een speciale app die start zodra je het toestel openschuift. In deze app worden ook games aangeraden en er is een zoekfunctie.

Boonen wil met Cancellara sprint aan gaan

Tom Boonen hoopt dat hij zondag tijdens de Ronde van Vlaanderen in Meerbeke de sprint aan kan gaan met Fabian Cancellara. De Zwitser geldt als grote favoriet voor Vlaanderens Mooiste en zal op de Muur van Geraardsbergen of de Bosberg proberen weg te gaan rijden bij de rest van het veld.

"Ik zal hem, zonder zijn zadel vast te pakken, proberen tot de streep te volgen. In de sprint moet ik het dan af kunnen maken, hij heeft me daarin nog nooit verslagen," zei Boonen tegen Cyclingnews. Vorig jaar moest de Belg passen toen Cancellara doortrok op de Muur. "Dit jaar zal ik moeten aanklampen."

Boonen zegt klaar te zijn voor de strijd. "In Gent - Wevelgem was ik nog niet top. Ik won daar wel, maar écht top was ik niet. Tijdens de verkenning woensdag voelde ik me super, sinds mijn val in de Ronde van Zwitserland van vorig jaar heb ik me eigenlijk niet meer zo goed gevoeld."

'Nederlander stierf wegens tekort medicijnen'

De Nederlander die in Libië is overleden, stierf omdat hij van zijn epilepsiemedicijnen zou zijn beroofd door aanhangers van de Libische leider Moammar Gadhafi. Dat meldt GPD-correspondent Harald Doornbos vrijdag. Hij sprak in het Libische Benghazi met een collega van de man.

Het slachtoffer werkte als grondcoördinator van duikers bij een project van de Zwaytina Oil Company in Zwaytina, nabij Ajdabiyah. Aanhangers van Gadhafi overvielen de Nederlanders eerder deze week in de compound waar ze waren ondergebracht. De Nederlanders werden bestolen en zaten twee dagen opgesloten. Ze slaagden erin te vluchten en trokken vervolgens naar het rebellenbolwerk Benghazi. Daar overleed de aan epilepsie lijdende Nederlander volgens zijn collega.

Tegen de GPD zei de collega: "Hij probeerde het na de overval uit te houden met de beperkte voorraad medicijnen die hij nog had. Hij minderde zijn doses. Woensdagmiddag, voordat we naar Benghazi vertrokken, had hij al een behoorlijke epileptische aanval gehad. Daarna nog een paar keer. Donderdagmorgen was hij helemaal gedesoriënteerd. Later op de dag begon hij weer wat bij te trekken. We hebben ook nog geprobeerd aan extra medicijnen te komen. Om een uur of drie moest ik even weg uit het appartement waar wij onze intrek in hadden genomen om een e-mail naar mijn familie te versturen. Toen ik terugkwam vond ik hem dood."

De Nederlander is overgebracht naar een ziekenhuis in Benghazi waar artsen onderzoek zullen doen naar de precieze doodsoorzaak.

Cave Story 3DS komt naar Europa

Nippon Ichi heeft bekend gemaakt dat ze Cave Story voor Nintendo 3DS ook in Europa gaan uitgeven. De veel geprezen indie-platformgame moet hier komende zomer in de winkels liggen. Uiteraard krijgt de game een grafische update zodat deze helemaal geschikt is voor de 3D-mogelijkheden van Nintendo's handheld.

Cave Story

Cave Story voor WiiWare

Cave Story is een game die door één persoon, de Japanner Daisuke 'Pixel' Amaya, is gemaakt. In 2004 verscheen de game voor PC en later ook voor WiiWare.

James Caan in film met Adam Sandler

James Caan is gevraagd om in de komedie I Hate You Dad te spelen. Adam Sandler heeft al getekend voor de film, schrijft de Amerikaanse filmsite The Wrap.

De film gaat over een strenge vader, gespeeld door Sandler. Als zijn zoon, een rol van komiek Andy Samberg, op het punt staat te trouwen, trekt de vader bij het aanstaand echtpaar in. Welke rol Caan gaat spelen, is onbekend.

De 71-jarige Caan werd in 1973 genomineerd voor een Oscar voor zijn bijrol als Santino Corleone in The Godfather. Hij is vanaf 21 april in de Nederlandse bioscopen te zien in de komedie Henry's Crime. I Hate You Dad gaat volgend jaar juni in de bioscopen draaien.


(Foto: Novum)

Reynolds spreekt stem in van snelle slak

Ryan Reynolds is in onderhandeling om zijn stem te verlenen aan de animatiefilm Turbo. Dat schrijft het Amerikaanse filmblad Variety.

De animatiefilm gaat over een tuinslak die ervan droomt de snelste slak ter wereld te worden. Als de slak ineens over superkrachten beschikt, kan hij zijn droom verwezenlijken.

De film wordt gemaakt door de animatiestudio van Dreamworks. De film wordt het regiedebuut van David Soren, die als scenarist meewerkte aan de animatiefilms Shrek uit 2001 en Shark Tale uit 2004.

Reynolds is de enige acteur die tot dusver heeft getekend. De acteur is vanaf 16 juni te zien in de superheldenfilm Green Lantern waarin hij de titelheld speelt. Turbo moet in juni 2013 in première gaan.


(Foto: Novum)

Vier 'dames' vechten het uit in Mortal Kombat

Uitgever Warner Bros. Interactive Entertainment en ontwikkelstudio NetherRealm Studios hebben een video van Mortal Kombat op het internet gezet waarin met tag-teams wordt gevochten. Zie hoe Kitana en Jade het opnemen tegen Sindel en Mileena in deze catfight zonder handschoenen en regels!

Natuurlijk zullen de fatalities weer aanwezig zijn en in onderstaande video zie je één van de nieuwe bewegingen, de x-ray, in actie. Mortal Kombat zal verschijnen op 19 april 2011 op PlayStation 3 en Xbox 360.

Verburg naar VN-voedselorganisatie

Voormalig minister van Landbouw Gerda Verburg (CDA) gaat Nederland vertegenwoordigen bij de FAO, de voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties. Dat meldt het Financieele Dagblad vrijdag.

Verburg heeft volgens de krant bevestigd dat de ministerraad vrijdag een voorstel om haar te benoemen behandelt. Haar vertrek uit de actieve Nederlandse politiek komt niet als een verrassing. Ze had graag verder gewild als minister in het huidige kabinet.

Als het kabinet het voorstel overneemt, wordt Verburg de opvolgster van Agnes van Ardenne, eveneens een oud-CDA-minister. Van Ardenne heeft Nederland de afgelopen vier jaar vertegenwoordigd bij de in Rome gevestigde FAO.

De 53-jarige Verburg was minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit in het vierde kabinet-Balkenende. Daarvoor was ze negen jaar Kamerlid, een positie die ze sinds de Tweede Kamerverkiezingen van vorig jaar opnieuw bekleedt.

Bankrover met Obama-masker opgepakt

De Oostenrijkse politie heeft donderdag een 45-jarige Duitser gearresteerd die verdacht wordt van een serie bankovervallen. Tijdens de overvallen droeg hij een masker van de Amerikaanse president Barack Obama. Dat melden de Oostenrijkse autoriteiten vrijdag.

Volgens de politie wordt de Duitser verdacht van acht bankovervallen sinds 2008. De meest recente overval werd donderdag gepleegd in het dorpje Fornach. Niet veel later werd de verdachte opgepakt, 3 kilometer van de bank. De politie had een tas gevonden met het masker, een wapen en de buit en wist de Duitser met behulp van een speurhond te vinden. Hij heeft al een gedeeltelijke bekentenis afgelegd.


Obama misbruikt bij bankovervallen (Foto: Novum)

Vandenbussche tot 2013 bij Heerenveen

Brian Vandenbussche blijft tot de zomer van 2013 bij sc Heerenveen. De Belgische doelman verlengde zijn aflopende verbintenis in Friesland met twee seizoenen. In het nieuwe contract is een optie voor nog een seizoen opgenomen. Dat melden de Friezen vrijdag op hun website.

Vandenbussche verruilde Sparta in de zomer van 2004 voor Heerenveen. De 29-jarige Belg is een vaste waarde onder de lat en kwam in Friesland in zeven seizoenen tot 144 duels. Dit jaar kwam Vandenbussche vanwege een blessure nog nauwelijks aan spelen toe. Vorige week maakte de club al bekend dat het aflopende contract met keeper Kevin Stuhr-Ellegaard niet werd verlengd.

Trailer: Everything Must Go

Nick Halsey heeft een slechte dag; hij wordt ontslagen en zijn vrouw verlaat hem. In een poging zijn leven opnieuw te beginnen besluit hij een yard sale te houden. En niet zomaar eentje: hij verkoopt al zijn bezittingen -- alles moet weg.

Will Ferrell speelt Nick in een verfilming van een kort verhaal van Raymond Carver. Everything Must Go verschijnt in mei in de Amerikaanse bioscopen. Een Nederlandse datum is nog niet bekend gemaakt.

 

Imam krijgt klappen na weigeren exorcisme

Een Arabische imam heeft een portie klappen gekregen van een moslim. De geestelijke heeft namelijk geweigerd een duiveluitdrijving uit te voeren bij de man.

De heethoofd dacht te zijn bezeten en wendde zich tot zijn imam in de plaats Sharjah in de Verenigde Arabische Emiraten. De laatste wilde echter niet meewerken aan een exorcisme. Volgens hem behoorde dit niet tot zijn takenpakket.

De bezeten man pikte dit echter niet en zocht de geestelijke op. Na het avondgebed sloeg hij het hoofd van de imam tegen de stalen poort van de moskee. Het slachtoffer stortte bewusteloos ter aarde waarna de aanvaller als een woesteling op hem begon in te schoppen. De imam is uiteindelijk overgebracht naar het ziekenhuis.

LEGO Ninjago heeft last van ontwikkelfoutjes

Ninja's zijn niet altijd meester in alles, tenminste niet op deze beelden! Neem een kijkje achter de schermen bij LEGO Ninjago: The Videogame en zie wat er allemaal mis kan gaan! In het kader van 1 april en de aankomende release van het spel geeft Warner Bros. Interactive Entertainment vandaag een blooper-video vrij.

In LEGO Ninjago: The Videogame bouwen de speler een leger en gebruiken ze ninja-vechttechnieken om het kwaadaardige 'Skeleton'-leger te verslaan, of je speelt als de slechterik en gaat de wereld veroveren. Deze strategische action-adventure heeft ondersteuning voor één of twee spelers en zal op 20 april verschijnen op de Nintendo DS.

Maker van Mega Man keert terug naar games-industrie

Japan is dead”. Deze opbeurende woorden zijn afkomstig van Keiji Inafune, de maker van Mega Man die een jaar geleden zijn ontslag heeft genomen bij Capcom. De goede man wilde zijn leven over doen, maar liet niets los over wat hij van plan was.

Hij heeft ondertussen twee bedrijven opgericht: ‘Comcept’ en ‘Intercept’. Intercept is alleen een game-productie bedrijf, maar Comcept gaat zich bezig houden met alle vormen van entertainment. Dit behelst games, mobiele content, boeken, muziek, video en zelfs evenementen.

Vier april volgt er een persconferentie waar Inafune wat meer prijs zal geven.

Man moet huis uit om poging onderverhuur

Een bewoner van een sociale huurwoning in Amsterdam moet zijn huis uit omdat hij het via internet te huur heeft aangeboden. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam bepaald in een kort geding dat was aangespannen door woningcorporatie Eigen Haard.

Volgens Eigen Haard is het voor het eerst dat een rechter een huurder die zijn woning heeft aangeboden voor onderhuur uit zijn huis zet zonder dat hij die woning daadwerkelijk heeft onderverhuurd.

De huurder betaalde zelf nog geen 400 euro voor de woning aan de Bernard Loderstraat in het westen van de hoofdstad, maar bood het huis via Marktplaats aan voor 800 euro. Eigen Haard kwam de advertentie op het spoor en eiste dat de man zijn huurcontract zou opzeggen. Toen hij dat weigerde, stapte de woningcorporatie naar de rechter. Die bepaalde donderdag dat de man zijn huis moet verlaten.

Volgens Eigen Haard is de uitspraak van de rechter belangrijk voor het bestrijden van woonfraude.

Belg breekt in bij eigen huis

De Belgische politie rukte woensdagmiddag uit voor een inbraak in Hoepertingen. Eenmaal ter plaatse bleek het om de bewoner van het pand te gaan.

Naar aanleiding van een inbraakmelding drong de politie het huis binnen. Daar troffen agenten twee mannen aan, die prompt werden gefouilleerd.

De helft van het duo bleek de bewoner te zijn. Hij vertelde de politie dat hij zijn huissleutel niet kon vinden en maar had besloten twee raampjes in te slaan. Even later bleek de sleutel gewoon in de zak van de man te zitten.

Geoffrey Rush doet stem in Green Lantern

Oscarwinnaar Geoffrey Rush heeft getekend om een stem te doen in de eerste Green Lantern-film. Hij zal de rol van de vogelachtige Tomar-Re vertolken in de comicverfilming.

Het nieuws komt kort na het bericht dat Oscargenomineerde Michael Clarke Duncan de stem van Kilowog zal inspreken. Kilowog en Tomar-Re zijn beiden leden van het Green Lantern Corps, een intergalactisch politieteam dat logischerwijs bestaat uit inwoners van diverse planeten. Beide karakters zijn dan ook CGI-karakters, terwijl de rol van de menselijke Hal Jordan wordt gespeeld door Ryan Reynolds.

Het personage Tomar-Re komt al sinds 1961 voor in de Green Lantern comics. Rush kreeg een Oscarnominatie voor zijn rol als spraakcoach Lionel Logue in The King's Speech. In mei zal hij te zien zijn als Captain Barbossa in de vierde Pirates of the Caribbean film.

Green Lantern wordt in juni in de bioscopen verwacht.

Geoffrey Rush doet de stem van Tomar-Re

Lachen met beschuit voor linkshandigen

Bolletje lanceert vrijdag beschuit met een inkeping voor linkshandigen. Geen 1 aprilgrap, bezweert de marketingafdeling, die zelfs een proefrol naar redacties opstuurde. Maar natuurlijk wel een bericht met een knipoog, op de dag waarop menigeen probeert een ander in de maling te nemen.

De beschuitenbakker uit Almelo is niet de enige die de afgelopen dagen opmerkelijke persberichten verstuurde. Zo zou vanaf vrijdag het speciale puzzelboekje Easy2Slim in de schappen moeten liggen. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat je van nadenken afvalt.

Het promotiebureau van de gemeente Amsterdam koppelt aan de City Card, de kortingskaart voor toeristen, voortaan ook een wietpas. Burgemeester Eberhard van der Laan zou vrijdag het eerste exemplaar uitreiken. En hij heeft het die dag toch al druk. Hij trouwt een aantal homostellen omdat dat precies tien jaar kan (geen grap) en neemt volgens locoburgemeester Lodewijk Asscher ook zijn intrek in de officiële ambtswoning (ook geen grap).

Op Facebook en Twitter zingt ondertussen de Heineken-bierpad rond. Daarmee wordt het koffiepadapparaat een ware alleskunner. Uit hetzelfde apparaat dat 's ochtends koffie levert om wakker te worden, komt later op de middag een koud biertje met een schuimkraag.

1 aprilgrappen op internet kunnen ook gevaarlijk zijn. Internetbeveiligingsbedrijf G Data waarschuwt voor cybercriminelen die hun kans schoon zien. Volgens het bedrijf is het wachten op spamberichten met links naar 'grappige 1 aprilfilmpjes', maar die in werkelijkheid schade toebrengen aan de computer.

En dan zijn er nog de restanten van verbrande bh's van Dolle Mina's. Die zouden een plaats in het archief van Aletta, het instituut voor vrouwengeschiedenis in Amsterdam krijgen. Een Dolle Mina van het eerste uur zou de resten bij het opruimen van haar zolder in een oude schoenendoos hebben gevonden en die vrijdag aan Aletta overhandigen. Niet alle media hadden vooraf in de gaten dat hier een 1 aprilluchtje aan zat.

Rabo met zeven Nederlanders in Vlaanderens Mooiste

Rabobank zendt een bijna geheel Nederlands team naar de Ronde van Vlaanderen. Lars Boom, Sebastian Langeveld en Maarten Wynandts zijn zondag de beschermde renners in de Nederlandse wielerformatie. De Belg Wynants is de enige buitenlander in de achtkoppige afvaardiging van de Raboploeg.

Rabobank heeft zondag geen duidelijke kopman in de Ronde van Vlaanderen. "Duidelijk is dat we geen uitgesproken favoriet hebben," zegt ploegleider Erik Breukink op de website. "We hopen dat we Boom en Langeveld voor de finale goed af kunnen zetten en dat zij dan een rol van betekenis kunnen spelen."

Het volledige team bestaat zondag uit Boom, Langeveld, Wynants, Rick Flens, Tom Leezer, Maarten Tjallingii, Dennis van Winden en Coen Vermeltfoort. Laatstgenoemde reed donderdag de Driedaagse van De Panne-Koksijde niet uit na een valpartij, maar kan zondag wel debuteren in Vlaanderens Mooiste.

Rummenigge: "Robben blijft in MŁnchen"

Bayern München is niet van plan mee te werken aan een vertrek van Arjen Robben. De aanvaller liet eerder deze week doorschemeren dat een transfer tot de opties behoort.

Robben heeft volgens Bild geen trek in het spelen van Europa League en overweegt een vertrek uit München als de club zich niet weet te kwalificeren voor de Champions League. Maar voor directeur Karl-Heinz Rummenigge is een transfer van de Oranje-international onbespreekbaar. Rummenigge: "We willen ons allemaal kwalificeren voor de Champions League. Daar moeten we ook alles voor doen. Maar één ding is zeker: Arjen Robben speelt volgend seizoen voor Bayern München, ongeacht wat."

Bayern staat op dit moment op de vierde plaats in de Bundesliga. Alleen de eerste twee plaatsen geven recht op directe deelname aan de Champions League. Nummer drie moet zich via de voorrondes proberen te kwalificeren voor het prestigiueze toernooi.

Donderdag liet Robben in gesprek met Goal.com Duitsland in het midden waar zijn toekomst ligt. "Ik ga niet zeggen of ik wel of niet blijf, ik ben gelukkig in München en wil in principe blijven. Maar ik weet uit het verleden dat je in het voetbal de toekomst niet kan voorspellen."

Marvel vindt schrijver voor Iron Man 3

Marvel Studios heeft een schrijver gevonden voor de derde film in de Iron Man serie. Het gaat om Drew Pearce, een schrijver-producer uit het Verenigd Koninkrijk.

Onlangs werd al bekend dat Shane Black (Lethal Weapon, Kiss Kiss Bang Bang) de taak van regisseur over zou nemen van Jon Favreau, die na twee films afscheid nam van de franchise. 

Pearce kreeg de klus na het schrijven van een ander scenario voor Marvel, Runaways, gebaseerd op de comic van Brian K. Vaughan. Runaways gaat over de kinderen van superschurken die hun slechte krachten willen gebruiken voor heldendaden. Pearce is in het Verenigd Koninkrijk bekend van de tv-serie No Heroics, een sitcom over een bar waar superhelden komen om te hangen, maar die daar hun krachten niet mogen gebruiken.

De bedoeling is dat Pearce tijdens het schrijven nauw samenwerkt met Black. Iron Man 3 moet uitkomen in mei 2013.

Drie Nederlanders in Major League Baseball

Het nieuwe seizoen in de Major League Baseball is weer van start en voorlopig zullen drie Nederlanders hun opwachting gaan maken. Kenley Jansen (Los Angeles Dodgers), Jair Jurrjens (Atlanta Braves) en Andruw Jones (New York Yankees) zullen in de Verenigde Staten op het hoogste niveau honkbal spelen.

Rick van den Hurk hoopte via de Spring Training ook in de MLB te mogen uitkomen, maar hij is door zijn club Baltimore Orioles terugverwezen naar het Triple A-team Norfolk Tides dat uitkomt in de Minor League Baseball. De werper krijgt hulp van oud-honkballer Bert Blyleven om zijn niveau te verbeteren. "Ik praat met hem en hoop dat hij oog blijft houden voor de positieve dingen als het wat minder gaat. Hij heeft dit jaar tot nu toe te veel vier wijd gegooid," zei Blyleven.

Van den Hurk komt in de Minor League Rogearvin Bernadina van de Washington Nationals tegen. De buitenvelder moet nu spelen voor Syracuse nadat hij zijn plaats af heeft moeten staan aan Laynce Nix. In totaal probeerden veertien Nederlanders via de Spring Training een plaats in de MLB te bemachtigen.

Puttense moordzaak weer vertraagd

De strafzaak in hoger beroep tegen Ronald P., verdachte in de Puttense moordzaak, heeft vrijdag opnieuw vertraging opgelopen. Volgens zijn advocaat heeft de 36-jarige P. 'serieuze rugklachten' en kon hij daarom niet bij de zitting aanwezig zijn.

Advocaat Ruud van Boom stelde dat zijn cliënt graag naar de zitting had willen komen. De advocaat-generaal, die het verhaal van de raadsman bij de behandelaars van P. probeerde te controleren op waarheid, stelde dat het erop lijkt dat de verdachte inderdaad rugklachten heeft. Maar als het een smoesje blijkt te zijn, dan moet P. wat betreft hem de volgende keer worden gedwongen bij zijn strafzaak aanwezig te zijn.

Het gerechtshof in Arnhem zou vrijdag de persoonlijke omstandigheden van P. bespreken. Ook zouden de nabestaanden mogelijk gebruik maken van het spreekrecht. De rechters vinden dat P. daar bij aanwezig moet zijn. De volgende zittingen staan gepland op 24 en 25 mei.

De Puttense moordzaak draait om de moord op de 23-jarige Christel Ambrosius. De stewardess werd op 9 januari 1994 dood en verkracht aangetroffen in de woning van haar oma in de buurt van Putten. De rechtbank in Zutphen veroordeelde P. eind 2009, conform de eis van justitie, tot vijftien jaar cel. Twee mannen, Wilco Viets en Herman du Bois, hebben jarenlang onterecht vastgezeten voor de verkrachting en de moord. Na herziening door de Hoge Raad werd het tweetal in 2002 vrijgesproken.

De 36-jarige verdachte, die zegt onschuldig te zijn, looft 25 duizend euro uit aan degene die met de gouden tip komt die zijn onschuld aantoont. Van Boom heeft daarom zelfs een website gelanceerd waar mensen zich kunnen melden.

Delftenaar P. wordt ook verdacht van de moord op Anneke van der Stap. De 22-jarige Van der Stap werd in 2005 dood gevonden in de bosjes aan het Jaagpad in haar woonplaats Rijswijk.

Datum bekend voor Expendables 2

Er is na lang wachten een datum bekend voor de nog te verschijnen the Expendables 2. Het vervolg van Stallones actiefilm zal in augustus van volgend jaar op het witte doek verschijnen.

Om nog preciezer te zijn: 17 augustus begint het geweld weer. Dit heeft filmstudio Lionsgate vandaag bekendgemaakt. Op dit moment heeft the Expendables 2 nog geen bijzondere concurrentie. De film G.I. Joe 2 is neergezet op 10 augustus 2012, welke nog enige vijand voor de oude actiehelden kan worden.

Het eerste deel van de actiefilm is ook rond augustus in de zalen verschenen, namelijk 13 augustus 2010. Dit deel bracht ruim 274 miljoen dollar op met een budget van 'maar' tachtig miljoen. Wanneer we in Nederland kunnen genieten van de film is nog onbekend.

Geen uitkering voor zwangere ondernemers

Vrouwelijke zelfstandige ondernemers die tussen 2004 en 2008 zwanger waren hadden geen recht op een uitkering wegens zwangerschapsverlof. De staat was niet verplicht een regeling voor ze te treffen. Dat heeft de Hoge Raad vrijdag bepaald in een proefproces dat de FNV en het Proefprocessenfonds Clara Wichmann tegen de Nederlandse staat hadden aangespannen.

Eerder bepaalden de rechtbank en het gerechtshof in Den Haag al dat zwangere zelfstandigen van de staat geen inkomstenbescherming hoeven te krijgen. De uitspraak van de Hoge Raad van vrijdag maakt dit oordeel definitief.

Sinds het afschaffen van de Wet Arbeidsongeschiktheidsverzekeringen Zelfstandigen (WAZ) in augustus 2004 zijn zwangere ondernemers aangewezen op private verzekeraars. Deze verzekeringen zijn voor veel vrouwen te duur, stellen FNV en Clara Wichmann.

Bovendien zouden lang niet alle verzekeraars dekking bij zwangerschap bieden en moeten vrouwen vaak eerst twee jaar verzekerd zijn voor zij in aanmerking komen voor een uitkering. Hierdoor zou sinds het afschaffen van de WAZ de helft van de vrouwelijke zelfstandige ondernemers niet zijn verzekerd van een inkomen tijdens hun zwangerschapsverlof.

Op 4 juni 2008 trad de Wet zwangerschaps- en bevallingsuitkering zelfstandigen in werking. Door deze wet krijgen zwangere zelfstandigen een uitkering bij verlof. Vrouwen die voor die datum zijn bevallen, hebben op grond van die wet geen recht op een uitkering.

Volgens de eisende partijen is het principieel onjuist dat Nederland geen inkomensbescherming biedt aan zwangere ondernemers. Dit zou strijdig zijn met het VN-vrouwenverdrag en met Europese richtlijnen.

De Commissie Gelijke Behandeling stelde begin deze maand in een advies aan het kabinet dat een financiële tegemoetkoming hard nodig is. Nederland zou het enige land zijn in de groep van 29 landen van de Europese Economische Ruimte dat geen inkomensvoorziening heeft tijdens zwangerschaps- en bevallingsverlof voor zelfstandig werkende vrouwen.

Volgens de rechtbank, het hof en de Hoge Raad hoeven vrouwen die sinds 2004 zijn benadeeld door het afschaffen van de WAZ geen schadevergoeding te krijgen, zoals de eisende partijen haden gevraagd. De staat hoeft niet terug te komen op het besluit om de WAZ af te schaffen, aangezien uit de verschillende richtlijnen niet zou blijken dat daartoe een verplichting bestaat.

'Makers Social Network ondervragen FOK!'

Na de verfilming van het ontstaan van Facebook zijn de makers van the Social Network bezig aan een indirect vervolg. De film met de werktitel 'Community Wars' zal zich afspelen rondom grote internetfora. Dit heeft een woordvoerder van Columbia Pictures bekend gemaakt.

Er zijn verscheidene producers gesignaleerd op grote internationale fora. Opvallend is dat niet er alleen naar de Amerikaanse community wordt gekeken, maar ook naar de Europese. Danny Roodbol, eigenaar van FOK!, is al benaderd door een van de producenten. Hij is naar eigen zeggen 'aangenaam verrast'. Roodbol: "Gisteren werd ik gebeld vanwege mijn invloed als admin van het forum op FOK!. Ze wilden informatie en belangrijke gegevens hebben voor het scenario." Of er ook een cameo vertolkt zal worden, is nog niet bekend.

Over het verhaal van de film wil de studio nog weinig loslaten. In een persbericht is de volgende logline meegezonden: "When a lonely nerd meets a gorgeous girl, his life is dragged into an online and offline tug of war to save his life." De film wil de gevaren van een online community blootstellen.

Wie de rollen van nerd Josh Daniels en zijn tegenspeelster Emma Drake gaan vervullen is nog onbekend. Geruchten gaan dat Megan Fox in bespreking is met de studio.

Inmiddels is er een viral Facebook-pagina van Josh Daniels verschenen. Deze is hier te vinden.

De film zal naar verwachting in de lente van 2012 verschijnen.

Politie Mexico vindt gestolen miljoenen

De Mexicaanse politie heeft donderdag zakken met geld gevonden die vermoedelijk de buit vormen van een gewapende overval die op 20 maart op een geldtransport plaatsvond. De zakken zouden omgerekend bijna 10 miljoen euro moeten bevatten. Dat heeft staatsaanklager Manuel de Jesus Lopez gezegd.

Volgens Lopez werd het geld gevonden tijdens invallen in het zuidelijke stadje Villa de Etla. Tijdens de acties werd ook een verdachte aangehouden. Het geld wordt op dit moment geteld om te bepalen of de volledige buit van de overval nu terug is.

Een derde van vrouwen bevalt zonder hulp

Ruim een derde van de vrouwen (48 miljoen) die elk jaar bevallen, krijgt geen medische hulp. Dat meldde de hulporganisatie Save the Children vrijdag in een rapport over de vroedvrouwen in de wereld.

Uit het onderzoek bleek dat ruim 1 miljoen baby's per jaar kunnen worden gered als het wereldwijde tekort van 350.000 vroedvrouwen wordt aangepakt. Elke dag zouden minstens duizend vrouwen en tweeduizend baby's sterven door complicaties tijdens de bevalling. Vooral in Afrikaanse landen is een nijpend tekort aan vroedvrouwen. Zo bevalt 94 procent van de vrouwen in Ethiopië zonder medische hulp en zijn er in Rwanda maar 46 vroedvrouwen voor de ruim 400.000 bevallingen per jaar.

De instelling drong aan bij de wereldleiders om meer te investeren in medische hulp voor zwangere vrouwen en met name in de opleiding voor vroedvrouwen.

Een derde van vrouwen bevalt zonder hulp
Een derde van vrouwen bevalt zonder hulp (Foto: ANP)

'Vertrek Ajax-directie kan in miljoenen lopen'

Mocht de directie van Ajax moeten vertrekken dan kan het de Amsterdamse club duur komen te staan. Volgens de Vereniging van Effectenbezitters zouden Rik van den Boog, Henri van der Aat en Jeroen Slop samen een vertrekpremie van 1,4 miljoen euro mogen opstrijken.

Het mogleijke vertrek van de drie is onderdeel van de plannen van Johan Cruijff om Ajax weer op de kaart te zetten. Hij stelde met onder meer Dennis Bergkamp en Wim Jonk een rapport op, waarna na gesprekken de Raad van Commissarissen besloot op te stappen. Een nieuwe RvC kan besluiten om de drie weg te sturen.

In ieder geval gaan Van den Boog, Van der Aat en Slop voorlopig door met hun werk, zo is na overleg met Bergkamp en Jonk besloten. Mochten ze weggestuurd worden dan zouden Van den Boog (337.000 euro op jaarbasis) en Van der Aat (253.000 euro) omdat ze nog in hun eerste bestuurstermijn zitten kunnen rekenen op een vertrekpremie van twee keer een jaar salaris. Slop zou kunnen rekenen op een premie van 231.000 euro. Hier kunnen nog bonussen bij komen als ze na 1 juli weggestuurd worden.

Marine ruimt vier bommen op Noordzee

Een mijnenjager van de marine heeft deze week vier explosieven op de Noordzee geruimd. De bommen dateren uit de Tweede Wereldoorlog en werden aangetroffen in de drukbevaren Eurogeul voor de kust van Rotterdam, meldt het Ministerie van Defensie vrijdag.

Twee Britse vijfhonderdponders en een contactmijn werden gecontroleerd tot ontploffing gebracht. De mijn had vermoedelijk geen explosieve lading meer, maar werd uit voorzorg onschadelijk gemaakt. "Voor een visser is het angstaanjagend om een dergelijk projectiel op dek te krijgen", zegt luitenant-ter-zee Paul Bijleveld.

Het vierde explosief, een Duitse vijfhonderdponder, werd door een zandzuiger opgezogen voor de kust van Scheveningen. De tanden van zuiger hadden de bom beschadigd, waardoor deze niet meer veilig onschadelijk kon worden gemaakt. De bom werd op een veilige locatie gedropt waarna een onderwaterrobot met afvuurmechanisme het explosief tot ontploffing bracht.

De Boer juicht komst Cruijff persoonlijk toe

Frank de Boer hoopt dat Johan Cruijff een concrete rol gaat vervullen bij Ajax. "Ik zou dat persoonlijk toejuichen", zegt de coach van de Amsterdammers.

"Want op dat moment raakt Cruijff zodanig betrokken dat hij ook echt zelf ziet wat er hier gebeurt", aldus De Boer tegen het Algemeen Dagblad. De trainer maakt zelf een belangrijk deel uit van de plannen van Cruijff. Samen met Wim Jonk en Dennis Bergkamp moet hij het zogeheten 'supertrio' gaan vormen.

Volgens De Boer is zijn eigen rol in de eventuele revolutie van Cruijff niet bijzonder groot. "Ik word afgerekend op prestaties van het eerste elftal. Als ik zes wedstrijden achter elkaar verlies, staat mijn positie ter discussie. Ik heb absoluut een Ajax-hart en maak deel uit van het driemanschap dat Cruijff naar voren wil schuiven, maar feitelijk ben ik een passant nu ik ervoor heb gekozen om bij Ajax hoofdtrainer te zijn."

De coach stelt wel dat het van belang is dat Cruijff zich regelmatig laat zien in Amsterdam. "Het is zijn goed recht om op mensen als Dennis Bergkamp en Wim Jonk te koersen, maar ik denk nog steeds dat je het best kan oordelen als je er zelf bent. Zeker de eerste tijd is dat belangrijk."

GP Melbourne stevent weer af op verlies

De organisatie van de Grand Prix van Australië heeft bekend gemaakt dat de Formule 1-race in Melbourne dit jaar weer diep in de rode cijfers terecht is gekomen. Vorig jaar werd op de wedstrijd een verlies van 35 miljoen euro geleden en dit jaar zal het niet beter vergaan.

De baas van de organisatie. Ron Walker. zegt al blij te zijn als het verlies niet verder op is gelopen. "Ik heb goede hoop dat de cijfers vergelijkbaar zijn met die van vorig jaar. Misschien hebben we dit jaar wel iets beter gedaan, wie weet. Het duurt even voordat we alle getallen bij elkaar hebben. De definitieve cijfers worden over drie of vier weken verwacht. Maar volgens mij hebben we het redelijk goed gedaan, vooral gezien het feit dat er in hetzelfde weekend ook nog drie voetbalwedstrijden waren," zei hij tegen ABC.

De cijfers zijn weer voer voor de critici die de Formule 1-race te duur vinden en van mening zijn dat het geld beter aan andere zaken besteed kan gaan worden. Aan de andere kant zijn er de voorstanders die menen dat Melbourne door het evenement op de kaart wordt gezet en zo via het toerisme veel extra inkomsten genereert.

Atkinson en Grinham naar laatste vier

Squashters Natalie Grinham en Vanessa Atkinson hebben zich vannacht weten te plaatsen voor de halve finales van de Atwater Cup in Montreal. Atkinson had moeite met Isabelle Stoehr uit Frankrijk, maar won uiteindelijk wel met 11-7, 11-9, 9-11 en 11-9. Grinham ging het heel wat makkelijker af. Tegen Olivia Batchford uit Amerika werd het in een half uur 1--8, 11-2 en 11-4.

In de halve finales zullen de beide Nederlandse tegen een Nieuw-Zeelandse tegenstander staan. Joelle King, als derde geplaatst, moet het opnemen tegen Atkinson, terwijl de als tweede geplaatste Jaclyn Hawkes Grinham van partij moet voorzien.

Trailer voor The Hangover Part II

Vier gasten gaan voor een bachelor party naar Las Vegas, raken onder de invloed van verdovende middelen en beleven een onvoorstelbare nacht, die ze zich de volgende ochtend niet meer herinneren. Het plot van The Hangover in het kort. 

De film, die in 2009 uitkwam, was een groot succes en werd alom gewaardeerd, dus een vervolg was onvermijdelijk. Deze speelt zich af in Bangkok, met weer een nacht waarin dingen zijn gebeurd die de gasten zich niet herinneren. Hetzelfde concept, maar natuurlijk nieuwe situaties. Deze week is de trailer voor The Hangover Part II vrijgegeven.

The Hangover Part II wordt op 26 mei verwacht in de Nederlandse bioscopen. De cast bestaat wederom uit Ed Helms, Ken Jeong, Bradley Cooper en Zach Galifianakis.

Wekelijkse Japanse verkoopcijfers

Hierbij de Japanse verkoopcijfers van 21 maart 2011 tot en met 27 maart 2011. De Japanners zijn terughoudend met nieuwe aankopen maar toch zien we nog steeds een daling in de 3DS. Vermoedelijk is de line-up van games niet sterk genoeg om de aanschaf van de handheld te verantwoorden.

Plaats Software Game Stuks Verkocht
1 PSP
Final Fantasy IV: Complete Collection 104.173
2 PS3
Dynasty Warriors 7 36.548
3 3DS
Gundam: The 3D Battle 23.500
4 PSP
Dissidia: 012 (Duodecim) Final Fantasy 21.741
5 PSP
Monster Hunter Freedom 3 16.444
6 3DS
Professor Layton and the Mask of Miracle 16.294
7 PSP
Phantasy Star Portable 2: Infinity 14.403
8 3DS
Nintendogs + Cats: French Bulldog / Shiba / Toy Poodle & New Friends 13.219
9 PSP
SD Gundam G Generation: World 10.160
10 DS
Pokemon Black / White 10.025
Deze tabel toont de top 10 softwareverkopen van deze week, dikgedrukt is nieuw.

 

Plaats Hardware Stuks Verkocht Meer/Minder dan vorige week
1 3DS
50.710 -10.684
2 PSP
50.479 +27.568
3 PS3
28.973 +2.350
4 Wii
11.808 +2.084
5 DSi XL
9.760 +2.308
6 DSi
8.604 +2.091
7 Xbox 360
1.963 +344
8 PS2
1.862 +224
9 DSL
730 +105
9 PSPgo
616 +16
Deze tabel toont het aantal hardwareverkopen van deze week en in vergelijking met vorige week.

Handheld Verkochte Software Totaal Verkochte Hardware Totaal
PSP 166.921 51.095
DS 10.025 19.094
3DS 53.013 50.710
Deze tabel toont de handhelds bij elkaar van deze week; PSP (PSP GO en PSP 3000), DS (DS, DSi, DSi XL) en de 3DS.

Bedrijf Verkochte Software Totaal Verkochte Hardware Totaal
Sony 203.469 81.930
Microsoft - 1.963
Nintendo 63.038 81.612
Deze tabel toont de totale hardware- en softwareverkopen van Sony, MS en Nintendo van deze week.

Hardware  Verkocht in 2011
Verkocht sinds uitgave
PSP 571.782 17.061.570
Wii 208.918 11.488.553
PS3 355.171 6.442.661
DSiXL 160.938 2.108.521
DSi 134.713 5.678.437
DS Lite
15.391 18.089.312
Xbox 360
30.026 1.450.523
PS2
21.746 21.717.838
PSPgo 12.803 173.227
3DS 792.954 792.954
Deze tabel toont ons alle hardwareverkopen van dit jaar (vanaf 03-01-2011) en in totaal.  

 

Handheld Verkocht in 2011
Verkocht sinds uitgave
PSP 584.585 17.234.797
DS 311.042 32.461.741
3DS 792.954 792.954
Deze tabel toont ons de totale verkopen van de drie handhelds van dit jaar (vanaf 03-01-2011) en in totaal. 

RBC Roosendaal verkeert in zwaar weer

Na NAC Breda lijkt er weer een Brabantse voetbalclub op omvallen te staan. RBC zit volgens clubdirecteur Jeffrey Kooistra in acute financiële nood en hij heeft aan BN/De Stem gemeld dat er op korte termijn 400.000 euro nodig is om te overleven. Het geld zou van het bedrijfsleven moeten komen.

In de Jupiler League staat RBC momenteel op een zestiende plaats met 24 punten uit 28 wedstrijden. In de vierde periode vergaat het de Brabantse club al niet veel beter, want uit vier wedstrijden werd slechts een punt behaald.

Concertuitbater aast op labels Warner Music

Live Nation Entertainment aast op de platenlabels van Warner Music. Daarmee zou 's werelds grootste concertuitbater en ticketverkoper zijn greep op de muziekindustrie verder versterken.

Dat meldden diverse internationale media vrijdag op basis van bronnen. In Nederland is Live Nation het bedrijf achter concerten van talloze artiesten en festivals waaronder Pinkpop en North Sea Jazz.

Warner Music, de platenmaatschappij van onder anderen Red Hot Chili Peppers, Bruno Mars en Green Day, staat sinds begin dit jaar te koop. Andere geïnteresseerden zijn Sony, Guggenheim Partners, miljardair Ron Burkle van Yucaipa en de Russische miljardair Len Blavatnik.

Het is Live Nation te doen om de opnamedivisie van Warner Music. Daarmee zou het bedrijf een vinger in de pap krijgen in alle facetten van de muziekindustrie, van de opname tot de verkoop van de muziek tot de organisatie van concerten.

Concertuitbater aast op labels Warner Music
Concertuitbater aast op labels Warner Music (Foto: ANP)

Jongeren: Homohuwelijk goede zaak

Tien jaar na het eerste homohuwelijk in ons land blijkt dat 87 procent van de jongeren het huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht een goede zaak vindt. Negen op de tien (90 procent) willen het homohuwelijk dan ook niet afschaffen. Dit blijkt uit onderzoek van TopX, het jongerenpanel van actualiteitenrubriek EénVandaag onder 1600 jongeren.

Een op de vijf (22 procent) vindt dat het slecht gesteld is met de acceptatie van homo’s in ons land. 78 procent stelt dat het wel goed gaat met de homo-acceptatie. Homo’s zelf zijn iets minder positief over de acceptatie van homoseksuelen dan hetero’s. Bijna drie kwart van de deelnemers (74 procent) noemt Nederland een homovriendelijk land.

Homoliefde op televisie
Enige weken geleden was er veel ophef over de eerste vrijscène van de personages Edwin en Lucas in de soapserie Goede Tijden Slechte Tijden (GTST). Een op de vijf (20 procent) jongeren vindt een vrijscène tussen twee mannen in een soap op televisie niet kunnen. Een ruime meerderheid (78 procent) heeft er geen problemen mee. De deelnemers die de bewuste scène hebben gezien, hebben er het minste moeite mee.

Uit de kast
Bijna zeven op de tien (68 procent) deelnemers zeggen er geen moeite mee te hebben als een broer of zus morgen zou vertellen homoseksueel te zijn. 16 procent van de jongeren zou dit maar moeilijk kunnen accepteren. Bij een beste vriend of vriendin ligt dit anders: 76 procent van het panel zou het geen probleem vinden als die uit de kast zou komen.

Drie mannen gelyncht in Guatemala

Drie mannen zijn in Guatemala gelyncht omdat ze verdacht werden van het stelen van een vrachtwagen vol koffie. Dat meldt de politie van het stadje La Democracia.

Volgens de politie hebben inwoners van het stadje de drie mannen opgepakt, in elkaar geslagen en opgehangen. Daarna hebben ze hun lichamen verbrand. Zo'n drieduizend mensen waren betrokken bij de lynchpartij. De menigte had barricades opgeworpen bij de toegangsweg tot het stadje om tussenkomst van de politie te voorkomen.

Voetbalbond BosniŽ geschorst

De FIFA en de UEFA hebben de voetbalbond van Bosnië-Herzegovina voorlopig geschorst. De reden hiervoor is dat de bond drie voorzitters heeft en weigert de statuten aan de regels van de FIFA en de UEFA aan te passen. Deze verbieden namelijk het hebben van meer dan één voorzitter.

Afgelopen dinsdag werd er vergaderd iover het veranderen van de regels en slechts 22 van de 54 stemgerechtigden waren voor de wijzigingen. Hierdoor mogen Bosnische clubs voorlopig geen Europese wedstrijden spelen en zal het nationale elftal ook niet in actie mogen komen.

Bosnië staat in de strijd om kwalificatie voor het EK van 2012 in Polen en Oekraïne vierde in Poule D. Deze week werd er nog met 2-1 gewonnen van Roemenië.

Nadal nu tegen Federer in Miami

Rafael Nadal heeft de halve finale van het Masters-toernooi in Miami bereikt. De Spaanse nummer een van de wereld klopte de Tsjech Tomas Berdych met 6-2, 3-6 en 6-3. "Ik zag eerder geen kans om zijn service te ‘kraken', hij serveerde heel sterk," zei Nadal die in de derde set bij de stand van 4-3 de beslissende break plaatste.

De Spanjaard neemt het in de halve finale op tegen zijn eeuwige rivaal Roger Federer. De Zwitser had het in zijn partij tegen de Fransman Gilles Simon, want deze gaf bij een stand van 3-0 in de eerste set geblesseerd op. Hierdoor staan Nadal en Federer nu voor de 23e keer tegenover elkaar. De Spanjaard staat in de onderlinge ontmoetingen met 14-8 voor. De andere halve eindstrijd gaat tussen Novak Djokovic en Mardy Fish.

Koeman: "Zolang we winnen doen we mee"

Feyenoord won zaterdagavond met 3-1 van NAC Breda. Trainer Ronald Koeman denkt dat zijn ploeg mee blijft doen in de race om het kampioenschap. "Zolang we blijven winnen, blijven we ook meedoen", aldus de oefenmeester na afloop van het treffen met de Bredanaars. Hij zag zijn ploeg al snel op voorsprong komen door een doelpunt van Otman Bakkal (derde minuut). Daarna leek zijn ploeg het even kwijt te zijn.

"Het lijkt me best prettig om vroeg op voorsprong te komen. Maar mijn ploeg ging daar in deze wedstrijd niet goed mee om. NAC was achterin heel kwetsbaar, maar daar hebben we te weinig van geprofiteerd", luidt de analyse van de keuzeheer. "Vooral in de tweede helft hebben we niet veel laten zien. Het oogde allemaal wat makkelijk, alsof we 3-1 wel mooi genoeg vonden. Maar als het 3-2 was geworden, had ik het nog moeten zien. NAC heeft echter geen kans meer gehad."

Parkeerwachters steeds vaker mishandeld

Parkeercontroleurs in Amsterdam worden steeds vaker mishandeld tijdens hun werk. Dit jaar hebben al 23 wachters aangifte gedaan van geweldsincidenten, terwijl in 2010 in totaal 85 aangiftes van geweld en intimidatie binnenkwamen. Dat laat parkeerbeheerbedrijf Cition vrijdag weten naar aanleiding van een uitzending van KRO Brandpunt.

Vorig jaar ging het in zestien gevallen om poging tot doodslag. Achttien anderen deden aangifte van zware mishandeling. Voor Jørgen Weekers, directeur van Cition, is de maat vol nadat vorige maand een medewerker tot bloedens toe werd geslagen met een fietspomp.

"Voor ons is dit het moment om een duidelijk signaal af te geven", zegt hij in een reactie. "Onvrede over het parkeerbeleid of een parkeerboete mag nooit leiden tot een fysieke bedreiging of aanval op een van onze medewerkers."

Omdat de drukste periode dit jaar nog moet komen, vreest het bedrijf dat het aantal aangiftes nog veel verder oploopt dan in 2010. Het bedrijf wil dat de gemeente maatregelen neemt om parkeerwachters beter te beschermen.

Brandpunt besteedt zondag aandacht aan de kwestie.

'Cruijff wilde wel functie bij Ajax'

Johan Cruijff heeft wel degelijk interesse in een functie bij Ajax. Hij zou zich de afgelopen maanden drie keer hebben aangeboden voor een rol in de Raad van Commissarissen. Dat meldt het Algemeen Dagblad op basis van het interne Ajax-logboek.

Op de vergadering van de Ajax-ledenraad van afgelopen woensdag zei Cruijff nog 'geen jassie aan te hoeven hebben'. Toch zou Cruijff zich eerder dit jaar via zaakwaarnemer Rutger Koopmans beschikbaar hebben gesteld voor een plek in de RvC.

Cruijffs eerste toenadering was op 5 januari, toen Koopmans Ajax-directeur Rik van den Boog liet weten dat Cruijff interesse heeft in een plaats in de RvC. Twee dagen later bevestigde Koopmans dat in een e-mail aan voorzitter Uri Coronel, die na een nieuwe bevestiging op 11 januari antwoordde dat de commissarissen positief waren.

In maart eiste Cruijff dat Ajax zijn technische plan volledig zou uitvoeren. De clubleiding weigerde daarmee in te stemmen, met een felle machtsstrijd tot gevolg. Dit leidde woensdag tot het besluit van het bestuur en de rvc om hun posities ter beschikking te stellen.

Emanuelson: "Op straat merk je rivaliteit Milan-Inter"

De cruciale derby tussen AC Milan en Internazionale staat voor de deur. Urby Emanuelson hoopt voor AC Milan op zijn eerste derbyminuten. Hij maakte Ajax-Feyenoord en Feyenoord-Ajax diverse keren mee. Wat Emanuelson moet verwachten vindt hij moeilijk te zeggen. "Ik weet het niet. Het is mijn eerste derby...", aldus de linkerflankspeler in gesprek met Goal.com.

"Ik weet dat de supporters een verband hebben gesloten dat ze niet met elkaar zullen vechten", vertelt hij. "Maar op straat merk je wel dat er rivaliteit is. Al heel snel toen ik hier was merkte ik dat er naar deze wedstrijd werd toegeleefd, ook omdat het gat steeds kleiner werd. Over andere competitieduels werd steeds minder gepraat."

"Ik moet zeggen dat de manier waarop dat beleefd wordt bijzonder is", zegt Emanuelson. Wie in Milaan wandelt, loopt het risico Wesley Sneijder en Emanuelson samen te spotten. In de aanloop naar de derby wellicht dubieus? "We worden vaker samen gezien, dus ik denk niet dat de mensen dat vreemd vinden. Wesley is daar een grootheid, dat merk ik wel. Het wordt zaterdag een hele mooie wedstrijd."

Emanuelson start vermoedelijk op de bank. De afgelopen weken kon hij zo nu en dan rekenen op een invalbeurt. Bij Inter start Sneijder in de basis. De wedstrijd begint zaterdag om 20:45 uur.

'Maak jobhoppen makkelijker'

Het moet voor werkenden normaler en makkelijker worden om vaker van baan te veranderen of een overstap te maken naar een andere sector. Werkgevers, werknemers en de overheid moeten daarom investeren in scholing en inzetbaarheid van werknemers. Dat staat in een advies van de Sociaal-Economische Raad (SER).

Werknemers en werkgevers zouden profiteren van het vaker veranderen van baan. Ook zou het de werking van de arbeidsmarkt en de kennis en ontwikkeling van werknemers bevorderen

Het aanbod van arbeid sluit nu niet aan bij de vraag, waardoor personeelstekorten in sectoren als de zorg en het onderwijs dreigen te ontstaan. De belangrijkste uitdaging is dan ook dat er een betere match ontstaat, vindt het adviesorgaan.

Om dit te bewerkstelligen moet een 'mobiliteitscultuur' worden gecreëerd, maar daarvoor is wel een mentaliteitsomslag nodig. Zo moet baanmobiliteit een grotere rol krijgen in het personeelsbeleid van organisaties, bijvoorbeeld door betere doorstroommogelijkheden en het ontwikkelen van 'loopbaanpaden'. Er moet specifieke aandacht zijn voor oudere werknemers. Door deze maatregelen moet een cultuur ontstaan waarin het normaal is vaker van baan te wisselen.

De SER stelt verder voor het persoonlijke budget waarmee werknemers scholing kunnen volgen verder te ontwikkelen. In sommige sectoren zijn daarover al afspraken gemaakt. De mogelijkheden om scholing te volgen zouden effectiever moeten worden ingezet. De raad roept werkgevers, opleidings- en ontwikkelingsfondsen op samen te werken en geld beschikbaar te stellen voor scholing en omscholing.

Ten slotte moet het aanbod van vacatures en werkzoekenden met het oog op een goede match en snelle bemiddeling transparanter worden. Daarvoor is het van belang dat het UWV en uitzendbureaus samenwerken. Het UWV moet daartoe meer gebruikmaken van moderne zoek- en wervingskanalen, waaronder sociale media.

Carell wacht op het eind der tijden

Steve Carell lijkt het niet rustig aan te doen, nu hij stopt met de serie The Office. Carell lijkt namelijk de hoofdrol te gaan spelen in Seeking a Friend for the End of the World, van Lorene Scafaria.

In deze film moet de mensheid het einde van haar bestaan erkennen, aangezien een astroïde op de Aarde afkomt en alle levende wezens zal uitroeien. Carell speelt een man, wiens vrouw vertrekt bij het horen van het verschikkelijke nieuws, maar bericht krijgt van een oude vlam. Zij wil de laatste periode op Aarde met het hoofdpersonage doorbrengen. De rit naar de voormalige vlam wordt echter lastig wanneer Carell's buurvrouw (gespeeld door Keira Knightly) meegaat en er langzaam iets opbloeit tussen beide buren.

Seeking a Friend for the End of the World wordt het regie-debuut van Lorene Scafaria, die eerder het script schreef voor Nick and Nolah's Inifinite Playlist.

Rift-spelers spelen 4000 jaar in ťťn maand

Trion Worlds, ontwikkelaar van MMORPG Rift, heeft aangegeven dat al hun spelers in de eerste maand behoorlijk wat tijd hebben gestoken. Helaas heeft de ontwikkelaar niet bekendgemaakt hoeveel spelers nu het spel spelen, maar neem je 500.000 spelers dan zit je aan gemiddeld drie uur per dag speeltijd.

Rift in de eerste maand:

 • 2.496.966.514 minuten gespeeld, dat is 41.616.108 uur, dat is 1.734.004 dagen en dat is 4.750 jaar;
 • spelers hebben 9.135.265 zielen verzameld;
 • spelers hebben 1.846.052.955.247 schadepunten genezen;
 • spelers hebben 43.105.919.110 munten gevonden.

Rift is 4 maart uitgekomen en bij het spel zit één maand gratis speeltijd.

Spot the Troll
Spot de Troll

'LibiŽ leende miljoenen aan Nation of Islam'

De leider van de Nation of Islam Louis Farrakhan heeft de Libische leider Moammar Gadhafi opnieuw verdedigd. Hij noemde Gadhafi donderdag een vriend en een moslimbroeder en zei dat Gadhafi door de jaren heen omgerekend ruim 5,6 miljoen euro aan de Nation of Islam heeft geleend.

Op een persconferentie trok Farrakhan van leer tegen de media en benadrukte hij dat Gadhafi geen monster is zoals westerse regeringen ons willen doen geloven. De Amerikaanse regering zou enkel uit zijn op het veiligstellen van oliebelangen in Libië. "Ik houd van Moammar Gadhafi en ik houd van onze president", aldus Farrakhan. "Het doet me pijn om mijn broeder de president beleid uit te zien voeren dat deze man niet alleen uit de macht zou verwijderen, maar ook uit deze wereld."

De Nation of Islam leende ruim 2 miljoen euro van Libië in de jaren zeventig om zijn hoofdkwartier in Chicago te kopen. Jaren later leende de organisatie nog eens ruim 3,5 miljoen euro van Libië om achterstallige belastingen te betalen en de toenmalige leider van de beweging te huisvesten. Farrakhan wees alle beschuldigingen aan het adres van Gadhafi van de hand, en zei dat de Libische leider alleen 'verraders aan het doden is'.

Farrakhan had de persconferentie oorspronkelijk belegd om Amerika te waarschuwen voor een grote aardbeving die hij voorspelt.


Nation of Islam loyaal aan Gadhafi (Foto: Novum)

Storing bij duizenden pinautomaten

Duizenden pinautomaten van winkels in het hele land kampen sinds donderdagochtend met een storing. De oorzaak van de problemen is nog onduidelijk, meldt pinbetalingsverwerker Equens vrijdag.

Het gaat om pinautomaten die voor de afwikkeling van transacties gebruikmaken van internet. Daarvan zijn er in totaal tienduizend in Nederland. Vierduizend daarvan doen het door de storing sinds donderdagochtend niet. Ze schakelen zichzelf uit als ze bepaalde informatie niet kunnen ophalen.

Equens heeft nog niet in beeld wat het euvel is. "Het kan bij Equens liggen, maar ook bij de maker van de pinautomaten. Het gaat in ieder geval wel om automaten van verschillende leveranciers", zegt een woordvoerder.

Omdat de oorzaak nog niet is achterhaald, kan Equens niet zeggen hoelang het nog duurt om de storing op te lossen.

Spock wordt Sentinel Prime

Niemand minder dan Leonard Nimoy heeft toegezegd tot een rol in Transformers: Dark of the Moon. Hij zal de stem inspreken van Sentinel Prime, de mentor van Optimus Prime.

Nimoy is het meest bekend als Spock uit de originele Star Trek-serie. De acteur is echter geen groentje als het aankomt op Transformers. In 1986 kroop hij al in de rol van de Decepticon Galvatron, in een animatiefilm over de strijdende 'robots in disguise'.

Ondanks Nimoys staat van dienst was regisseur Michael Bay enigszins huiverig om de acteur te vragen. Bay vertelt tegen Entertainment Weekly: "Ik was te bang om hem te vragen. Daarbij is hij getrouwd met Susan Bay, wat een nicht van mij is. Ik moest dus voorzichtig te werk gaan. Ik heb hem wel eens ontmoet op familiegelegenheden. Maar hij zei me: 'Ik ben vereerd. Ik ben blij om terug te zijn.'"

Volgens Bay kunnen we ditmaal meer diepgang verwachten vn de mechanische hoofdrolspelers: "De robots hebben wat meer karakter in deze film. Veel meer. Je zult hun innerlijke strijd echter begrijpen, aan beide kanten eigenlijk."

Waarom Castlevania Reverie vertraagd is

Deze week had de eerste DLC voor Castlevania: Lords of Shadow, genaamd Reverie, online moeten staan, maar Konami besloot op het laatste moment om deze uit te stellen. Een exacte reden werd niet gegeven, maar vandaag maakten ze bekend dat het gaat om een bug die technisch te ingewikkeld is om uit te leggen.

De bug betreft de Xbox 360-versie van de DLC, met de DLC voor de PlayStation 3-versie is niets mis. Toch is deze ook in Europa vertraagd omdat Konami graag beide tegelijk online zet. Dat in Amerika Reverie wel online staat op PSN is omdat ze deze niet meer konden uitstellen.

Konami en Microsoft werken hard samen om de problemen zo snel mogelijk op te lossen. Een nieuwe datum voor Reverie is nog niet bekend. In Reverie keer je terug naar het kasteel om Laura te helpen een groot kwaad te verslaan dat vrij kwam toen de Queen stierf door acties.

Paul de Leeuw huilde om kritiek

Paul de Leeuw werd vorig jaar niet echt blij van alle kritiek toen zijn nieuwe tv-show de MaDiWoDoVrijdagshow geen succes bleek. "Ik heb maandenlang geprobeerd me te vermannen, maar ik heb er wel om gejankt. Als in alle kranten staat dat je het zo slecht doet, ga je op een gegeven moment zelf ook aan je talenten twijfelen", vertelt de VARA-presentator openhartig in een interview met de Libelle.

Toch heeft de kritiek uiteindelijk ook goed uitgepakt vindt De Leeuw: "Het heeft me gedwongen na te denken over waar ik mee bezig ben. Ik was al een tijdlang artistiek zoekende en ben misschien te slordig met mijn talent omgegaan, te gemakzuchtig geweest. Te snel gedacht: 'Dit is leuk genoeg'. Ik ben volwassener geworden en ik denk dat dat een positief effect is van alles wat vorig jaar is gebeurd."


Paul de Leeuw huilde om kritiek (Foto: Novum)

GroenLinks wil actie voor emancipatie homo's

Het kabinet moet snel een aantal belangrijke stappen zetten op het gebied van homo-emancipatie. Dat stelt GroenLinks vrijdag, precies tien jaar nadat in Nederland het eerste homohuwelijk werd gesloten.

Tweede Kamerlid Ineke van Gent wil nog voor de zomer drie wetsvoorstellen naar de Kamer hebben. De Kamer wacht volgens haar al jaren op een aantal belangrijke concrete stappen.

Zo wil Van Gent dat ambtenaren een homohuwelijk niet meer kunnen weigeren te voltrekken en dat scholen aandacht besteden aan 'seksualiteit in al zijn vormen'. Ook wil Van Gent dat het ouderschap van homo's hetzelfde wordt behandeld als dat van hetero's. COC Nederland had donderdag al een soortgelijk pleidooi.

GroenLinks wil meer dan symboliek alleen en is het wachten zat. "Het lijkt erop dat we gegijzeld worden. Eerst door de ChristenUnie, nu door de SGP. Samen met de VVD heeft GroenLinks jarenlang voor homo-emancipatie gestreden. Het is nu aan de liberale premier om dat door te pakken."

'Mogelijk nieuwe naam voor 12-jarige moeder'

De 12-jarige basisscholiere uit Groningen die vorige week beviel van een dochter krijgt mogelijk een nieuwe identiteit. Volgens Bureau Jeugdzorg Groningen is dat nodig om het meisje haar gewone leven weer te laten oppakken, schrijft het AD.

Bij de hulp aan het meisje staat voorop dat haar omstandigheden zo snel mogelijk worden 'genormaliseerd', zegt een woordvoerder in de krant. "We zullen alle creativiteit aan de dag leggen om ervoor te zorgen dat dat gebeurt. Haar een nieuwe naam geven is een mogelijkheid."

Volgens de zegsman zingt de naam van het meisje inmiddels overal rond. "Deze commotie is absoluut niet in het belang van het meisje. Ze heeft baat bij een rustige en veilige omgeving."

Volgens Bureau Jeugdzorg Groningen is het maar zeer de vraag of het meisje straks weer gewoon terug naar school kan. "Door alle belangstelling is de normale schoolgang gestoord."

Het meisje beviel vorige week tijdens een uitstapje van school. Wie de vader van de baby is, is niet bekend, maar het kind is vermoedelijk op Sint Maarten verwekt. Het meisje was daar ongeveer negen maanden geleden op vakantie, zeggen ingewijden. Politie en justitie zijn naar de vader op zoek, omdat seks met een kind onder de 12 jaar strafbaar is.

De Raad voor de Kinderbescherming heeft een voogd toegewezen aan de baby. Dat is een standaardprocedure, omdat sprake is van een minderjarige moeder.

Amsterdamse politie brengt illegale taxi's slag toe

In Amsterdam Zuidoost zijn dinsdag 36 snorders aangehouden. De politie nam acht illegale taxi's in beslag en deelde voor bijna 3500 euro aan boetes uit. Dit jaar hield de politie al 71 chauffeurs aan en werd op vijftien voertuigen beslag gelegd.

Verder werd voor ongeveer 3000 euro aan bekeuringen uitgedeeld vanwege technische mankementen aan de neptaxi's. Om die reden werden bij de grootschalige controle ook twee kentekenbewijzen ingevorderd.

De chauffeurswerkzaamheden zijn verboden, maar volgens de politie zijn snorders ook vaak bij illegale acties betrokken. Ze vervoeren grote hoeveelheden drugs of brengen bolletjesslikkers naar hun bestemming, hoewel ze dat soms zelf niet weten.

Vorig jaar werden 126 mensen aangehouden voor dergelijke zaken en 28 auto's in beslag genomen. Ook het OM, de Inspectie Verkeer en Waterstaat, de Dienst Werk en Inkomen en de Belastingdienst werken mee aan de controles. Een snorder kan dus zomaar zijn auto, uitkering of toelagen kwijtraken. Het aantal controles wordt verder uitgebreid.

Weer acties openbaar vervoer drie grote steden

Reizigers in de Randstad moeten deze maand rekening houden met minder openbaar vervoer. Medewerkers van vervoerbedrijven in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag gaan opnieuw actievoeren. Dat liet Abvakabo FBV vrijdag weten.

De acties beginnen op 7 april bij het GVB in Amsterdam. Op 12 april volgt de RET in Rotterdam en op 20 april voeren medewerkers van de HTM in Den Haag actie. Op die dagen is er tussen de ochtend- en avondspits geen openbaar vervoer.

Met de acties willen de vervoerbedrijven het kabinet overtuigen af te zien van de plannen om het openbaar vervoer in de grote steden openbaar aan te besteden en 120 miljoen euro te bezuinigen. Volgens de vakbonden leiden die plannen over een paar jaar tot 40 procent minder openbaar vervoer in de steden. Ook is de veiligheid door de bezuinigingen in het geding.

De vervoerbedrijven voerden in februari ook al actie. Toen werd het aanbod openbaar vervoer eenmalig verkleind om de gevolgen van de kabinetsplannen zichtbaar te maken.


Weer ov-acties in april (Foto: Novum)

[NBA] Boston te sterk voor koploper San Antonio

In de Amerikaanse NBA heeft Boston Celtics San Antonio Spurs verslagen. De Spurs, koploper in de Western Conference, verloren met 97-107. Rajon Rondo was bij Boston goed voor 22 punten en 14 assists, Paul Pierce makte er 21 en Kevin Garnett 20 punten.

San Antonio ziet door de nederlaag Los Angeles Lakers dichterbij komen. De Lakers versloegen Dallas Mavericks met 109-82 en boekten hun zestiende zege in zeventien wedstrijden.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
San Antonio Boston 97-107
LA Lakers Dallas 109-82

Epische Saints Row trailer

THQ komt binnenkort met een nieuw deel in de Saints Row-reeks en daarbij horen de nodige screenshots en trailers. Saints Row zou Saints Row niet zijn als ze de dingen anders aanpakken dan normaal. Screenshots met paarse leggings, strakke pakjes en onderstaande trailer bijvoorbeeld.

De game staat gepland voor een release in het laatste kwartaal van 2011 voor de PS3, Xbox 360 en de PC.

 

'Forse stijging woninginbraken in 2010'

Het aantal woninginbraken is vorig jaar met 15 procent toegenomen. Kwamen in 2008 nog 63.433 aangiftes van inbraak bij de politie binnen, in 2010 waren dat er ruim 10.000 meer. Dat schrijft Metro vrijdag.

Van de inbraken werd vorig jaar 6 tot 7 procent opgelost. Dat lage percentage heeft er volgens de krant mee te maken dat veel opgepakte inbrekers tientallen inbraken hebben gepleegd, maar er slechts voor een of twee worden veroordeeld.

Volgens de Raad van Korpschefs heeft de oorzaak van de stijging van het aantal inbraken te maken met betere beveiliging. "Zo'n 25 procent van de aangiftes is voor poging tot inbraak. Omdat huizen beter beveiligd zijn, moet de inbreker nu soms wel drie pogingen doen voordat hij ergens binnenkomt", zegt een woordvoerder.

'Groot deel donaties naar commerciŽle bedrijven'

Een groot deel van donaties aan goede doelen gaat steeds vaker rechtstreeks naar commerciële bedrijven die op straat nieuwe leden werven. Daarbij zijn soms bedragen gemoeid die overeenkomen met achttien maanden aan donaties, meldt het AD vrijdag.

Goede doelen hebben de grootste moeite om aan nieuwe donateurs te komen, terwijl wervingsbedrijven steeds hogere bedragen vragen. De organisaties sturen vaak studenten de straat op en halen jaarlijks tot 200 miljoen euro op.

Stichting Vluchtelingenwerk heeft daarom een contract met een wervingsbureau opgezegd. "Het kost ons per nieuw lid negentien maanden aan donaties", zegt directrice Tineke Ceelen in de krant. "Ik kan dat niet aan donateurs verkopen. Het is een vorm van volksverlakkerij."

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over het thuisonderwijs.

Minister van Bijsterveld wil het thuisonderwijs aan banden leggen. Nu mogen ouders die voor hun kind geen school kunnen vinden die bij hun levensovertuiging past, hun kinderen thuis lesgeven. Dat aantal groeit omdat in Amsterdam een Islamitische school wegens de slechte kwaliteit wordt gesloten. Van Bijsterveld heeft gelijk. De beste manier om te zien of een kind goed onderwijs krijgt, is het naar school sturen, en de scholen in ons land goed monitoren. Toch een vraagje:

1 aprilgrap broer Robert Jensen mislukt

De 1 aprilgrap van Frank Dane, de broer van Robert Jensen en dj bij 3FM, is mislukt. Twee weken geleden liet hij een sekstape lekken waarin hij gepijpt werd.

RTL Boulevard onthulde al dat er een wisseltruc inzat. Je ziet eerst Frank Dane en een pornoactrice uit de stal van Kim Holland. Dan is er een moment dat je alleen een actrice ziet en daarna zie je dat ze iemand afzuigt. Frank probeerde de grap nog te redden door afgelopen weekend niet te presenteren en te zeggen dat het geen grap was. Vanochtend bij Giel Beelen was het toch een 1 aprilgrap.

Jonk: "Concurrentie Ajax lacht zich rot"

Wim Jonk windt zich op over de wijze waarop Uri Coronel woensdag de aanval zocht tegen Johan Cruijff en consorten. "De concurrentie lacht zich rot", zegt Jonk.

"Dit is bizar, Ajax-onwaardig en nooit ónze insteek geweest. Wij zijn met een goed plan gekomen en hoopten dat het zou worden geïmplementeerd. De directie vindt het een prima plan, maar weigert het uit het voeren", foeterde de Volendammer tegen De Telegraaf nadat Coronel het besluit van de directieleden om hun positie ter beschikking te stellen had toegelicht.

Jonk heeft zelf meegewerkt aan het technische plan dat volgens Cruijff de toekomst van Ajax veilig moet stellen. Volgens de oud-voetballer is het niet vreemd dat er bij een beleidswijziging mensen moeten vertrekken."Onze visie staat haaks op het huidige beleid. Dat betekent niet dat alles wat nu gebeurt slecht is. Maar om een ommekeer te bewerkstelligen heb je soms andere mensen nodig."

Ook Dennis Bergkamp is verbijsterd door de machtsstrijd die is losgebarsten bij Ajax. "Ik ben geschokt door wat er is gebeurd. Dat je als klankbordgroep met iets heel positiefs komt, maar dat het niet positief wordt ontvangen."

'Minister wil thuisonderwijs aan banden leggen'

Het wordt moeilijker om vrijstelling van de leerplicht aan te vragen voor thuisonderwijs. Ook wordt het toezicht op onderwijs aan huis verscherpt. Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Marja van Bijsterveldt (CDA) wil het thuisonderwijs aan banden leggen, schrijft Trouw vrijdag.

Wettelijk bestaat thuisonderwijs in Nederland niet, maar ouders die voor hun kinderen geen school kunnen vinden die bij hun levensovertuiging past, kunnen vrijstelling van de leerplicht aanvragen. Van Bijsterveldt wil nu het krijgen van die vrijstelling bemoeilijken.

Een radicale ommezwaai, schrijft de krant. In december vorig jaar meldde Van Bijsterveldt de Kamer nog dat ze afzag van regels, omdat in Nederland slechts driehonderd scholieren een 'ontheffing van leerplicht' hebben. Hun ouders zouden bovendien zeer consciëntieus onderwijs verzorgen, zo bleek uit onderzoek.

Van Bijsterveldt vreesde een toeloop als ze regels zou maken voor deze kleine groep. Ze is echter van gedachten veranderd nadat een grote groep ouders in Amsterdam eerder dit jaar aankondigde een ontheffing te willen aanvragen vanwege de aanstaande sluiting van het Islamitisch College Amsterdam.

Van Bijsterveldt heeft vooral zorgen over het feit dat het aantal kinderen met vrijstelling van leerplicht in zeven jaar tijd is verdubbeld en dat het ook voor groepen ouders mogelijk lijkt zich op het wetsartikel dat deze vrijstelling regelt te beroepen. Ze noemt het artikel een 'niemandsland' waar wetten noch regels gelden.

Voor december komt Van Bijsterveldt met voorstellen.


Thuisonderwijs wellicht aan banden gelegd (Foto: Novum)

'Wereldomroep is slangenkuil met schrikbewind'

De Wereldomroep is een slangenkuil waar de afgelopen jaren een schrikbewind is gevoerd. Dat schrijft De Telegraaf op basis van een reportage over de 'wereldverbeteraar in omroepland' die zaterdag in de krant verschijnt.

Managers bleken tirannen, op inspraak stond de journalistieke doodstraf en vriendjespolitiek en pesterijen waren aan de orde van de dag, zeggen 'volledig gesloopte' ex-medewerkers in de reportage. Kamerleden reageren volgens de krant geschokt op de onthullingen over de stichting die jaarlijks 47 miljoen euro overheidsgeld mag steken in projecten om wereldwijde uitzendingen te verzorgen en de vrijheid van meningsuiting te bevorderen.

PVV-Kamerlid Martin Bosma stelt dat mensen zich altijd raar gedragen als ze werken bij een organisatie die geen bestaansrecht meer heeft. "De Wereldomroep is een werkgelegenheidsproject en ik vraag me af waarom die club in de huidige tijd nog bestaat. Laten we er gewoon helemaal mee stoppen. De centen kunnen wel beter worden besteed."

VVD-Kamerlid Anouchka van Miltenburg zegt enorm te zijn geschrokken. "Ik wil daar het mijne van weten, zeker aangezien de Wereldomroep met belastingcenten wordt gefinancierd." Kamerlid Boris van der Ham van D66 is voor de harde aanpak als wordt aangetoond dat de organisatie niet goed functioneert. "Dergelijke interne wrevel is nooit goed", zegt hij.

Fors meer salaris voor topbestuurder

De salarissen van topbestuurders zijn vorig jaar met 16 procent gestegen. Gemiddeld krijgt een bestuursvoorzitter van een bedrijf uit de Amsterdamse beursgraadmeter AEX 3,1 miljoen euro per jaar. Dat blijkt uit onderzoek van de Volkskrant.

Topman Peter Voser van Shell kreeg vorig jaar met 10,5 miljoen euro veruit de hoogste beloning, gevolgd door Ad Scheepbouwer van KPN met 7,9 miljoen euro. Ook de bestuursvoorzitters van Akzo Nobel, Unilever en DSM staan hoog in de lijst.

De topbestuurders zagen hun gemiddelde jaarbonus vorig jaar met 40 procent toenemen naar 935.000 euro. Het vaste jaarsalaris van gemiddeld 890.000 euro bleef wel nagenoeg gelijk.

Door hogere bonussen en forse aandelenbeloningen is het inkomen van topbestuurders weer terug op het niveau van voor de kredietcrisis. In 2008 en 2009 ging de totale beloning bij de topbestuurders nog in totaal met ongeveer 20 procent omlaag. Met de salarissprong compenseren de bestuurders hun inkomensverlies van de afgelopen twee jaar.

Alleen bij financiële instellingen is de bonus in de ban gedaan. Zo bleven de salarissen van topman Jan Hommen van ING en Alexander Wynaendts van Aegon in 2010 nagenoeg ongewijzigd na druk van de publieke opinie.

Pas op voor grappenmakers!

Het is opletten vrijdag. Het is weer 1 april en dat betekent dat grappenmakers toeslaan om mensen in het ootje te nemen.

Ook de media doen, soms ongewild, mee aan de 1 aprillol. Het is soms even puzzelen bij twijfelachtige aankondigingen. Is het waar of is het een grap? Wat te denken van het Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren dat beweert dat het onderzoekers gelukt is om een hond met een kat te kruisen.

Vrijdag wordt Mono, een kruising tussen een Tonkinees en een Chihuahua aan het publiek gepresenteerd, kondigde het informatiecentrum eerder deze week aan. Bolletje presenteert op 1 april een nieuw beschuitje speciaal voor linkshandigen. Het is niet duidelijk in hoeverre dit 'baanbrekende' beschuitje verschilt van het reguliere beschuit.

De herkomst van de 1 apriltraditie is niet duidelijk. De inname van Den Briel op de Spanjaarden door de watergeuzen in 1572 wordt in Nederland vaak als de oorsprong gezien. Toch wordt 1 april ook in andere landen 'gevierd', zoals in Frankrijk (Poisson d'Avril), Engelstalige landen (April Fool's Day) en Rusland (Dyen' Doeraka, wat zo veel betekent als de dag van de dommerik).

Nederlander omgekomen in LibiŽ

De strijd in Libië heeft een eerste Nederlands slachtoffer geëist. Het zou gaan om een man die samen met twee landgenoten als duiker werkte voor een bedrijf in de olie-industrie, meldden GPD-kranten vrijdag. De GPD wil de doodsoorzaak nog niet openbaar maken, om te voorkomen dat de identiteit van het slachtoffer bekend wordt voordat de familie op de hoogte wordt gesteld.

Aanhangers van de Libische leider Moammar Gadhafi overvielen de Nederlanders eerder deze week in de compound waar ze waren ondergebracht. Daarbij werd apparatuur gestolen en werden de Nederlanders twee dagen opgesloten.

Het drietal trok na de overval naar het rebellenbolwerk Benghazi. Daar trof GPD-correspondent Harald Doornbos de overleden Nederlander en een van zijn collega’s aan in een ambulance. De derde duiker zou zijn doorgereisd naar Egypte.

De mannen hadden tot woensdag dagelijks contact met het Ministerie van Buitenlandse Zaken (BuZa), maar wilden Libië niet verlaten. Toen een van de drie dinsdag aangaf toch weg te willen, was een evacuatie door de escalatie van het conflict bijzonder moeilijk geworden.

Een woordvoerder van het Ministerie van BuZa gaf tegenover de GPD aan alles in het werk te stellen om het lichaam van de man naar Nederland te halen.

GPD: Nederlandse duiker omgekomen in Libië
GPD: Nederlandse duiker omgekomen in Libië (Foto: ANP)

Nederland gaat vliegverbod LibiŽ handhaven

Nederlands gaat de no-flyzone boven Libië handhaven. Een Kamermeerderheid stemde donderdagavond laat voor de uitbreiding van de missie. De fractie van GroenLinks, die vorige week nog wel steun gaf aan de bijdrage van Nederland aan het wapenembargo, stemde tegen.

De Nederlandse F-16's zullen geen afweergeschut uitschakelen of bommen gooien op strategische doelen. Als ze vanaf de grond worden aangevallen maken ze alleen maar 'defensieve bewegingen', verzekerde minister van Defensie Hans Hillen (CDA) de Kamer. Andere landen moeten er dan voor zorgen dat het luchtafweergeschut onschadelijk wordt gemaakt. In het uiterste geval mogen de F-16's wel andere vliegtuigen in de lucht beschieten, maar de kans dat dat gebeurt is uiterst klein, aangezien de Libische luchtmacht praktisch is uitgeschakeld.

De uitbreiding van de missie betekent niet dat er extra manschappen of extra materieel ingezet wordt. De tweehonderd militairen, zes Nederlandse F-16's, een mijnenjager en een tankvliegtuig die nu al voorkomen dat wapens naar Libië worden gesmokkeld gaan ook het vliegverbod handhaven. Uitbreiding van de missie, die vooralsnog drie maanden duurt, kost ook niets meer dan de 20 miljoen euro die hier al voor was uitgetrokken.

In het Kamerdebat, dat pas rond middernacht was afgerond, uitte de Tweede Kamer zorgen over het oprekken van de VN-resolutie. Hierin staat dat de burgerbevolking van Libië beschermd mag worden. Het uitschakelen van Moammar Gadhafi of het bewapenen van de rebellen is echter niet afgesproken. De Verenigde Staten en Frankrijk lieten de afgelopen dagen, tot ongenoegen van minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD), blijken dat ze de opstandelingen wel degelijk van wapens willen voorzien.

Volgens GroenLinks-leider Jolande Sap staat dit haaks op de resolutie. Zij vindt dat de Nederlandse regering eerst moet zien af te dwingen dat alle NAVO-landen op een lijn komen. Tot die tijd wil zij geen steun geven aan uitbreiding van de missie. De PVV, de SP en de Partij voor de Dieren stemden, net als vorige week, ook tegen.

De PvdA en D66 maken zich ook zorgen over het volkenrechtelijk mandaat van de missie. PvdA-Kamerlid Frans Timmermans dreigde zijn steun in te trekken aan de Nederlandse bijdrage aan de NAVO-missie als duidelijk wordt dat de missie verder gaat dan wat de VN heeft afgesproken. D66-leider Alexander Pechtold sprak over 'groeiend ongemak'. Beide partijen gingen donderdagavond wel akkoord met de missie.

Luxe verslavingskliniek CuraÁao slaat aan

De luxe verslavingskliniek Jellinek Retreat op Curaçao voor rijke en bekende Nederlanders loopt goed. Ruim honderd cliënten zijn er sinds de opening een jaar geleden al langs geweest, laat het bedrijf weten.

De privékliniek is vooral in trek bij ondernemers, hoogopgeleide professionals en medici. Volgens het bedrijf is het voor deze mensen lastig om zich in eigen land te laten behandelen. Als uitkomt dat zij verslaafd zijn, kunnen zij hun baan of klanten verliezen. "Curaçao is dan ver weg, anoniem en geeft hen een vakantiealibi."

Niet alleen cliënten met een drank- of drugsverslaving laten zich opnemen in de kliniek. Ruim een derde meldt zich met psychische problemen als een depressie of een burn-out. Ook hebben zich 25 procent meer vrouwen opgegeven dan normaal het geval is.

Cliënten moeten wel diep in de buidel tasten om in alle rust van hun problemen af te komen. Per dag loopt de rekening op met 600 euro. Hoeveel en welke bekende Nederlanders het afgelopen jaar hun toevlucht hebben genomen op het vakantie-eiland, wil het bedrijf niet zeggen.

320.000 Kinect sensors over de Franse toonbank

Eind december waren er 300.000 Kinect Sensors verkocht in Frankrijk. De afgelopen maanden zijn daar nog 20.000 exemplaren bovenop gekomen wat het totaal op 320.000 exemplaren brengt. De Franse afdeling van Microsoft is tevreden over de verkopen en de nieuwe markt die is aangeboord.

Naast de verkoopcijfers hebben de Fransen onderzocht wat de meest verkochte games zijn. Kinect Adventures wordt gratis meegeleverd bij de Kinect Sensor en is dus buiten beschouwing gelaten. De sport-game Kinect Sports voert het lijstje aan, gevolgd door de dansgame Dance Central. Your Shape: Fitness Evolved, waarmee je thuis aan de slag kunt om je lichaam in vorm te krijgen, heeft het brons in de wacht gesleept en de laatste game uit deze top vier is de kindergame Kinectimals waarin je met je eigen tijger kunt knuffelen en spelen. Hoe vaak de games precies over de Franse toonbanken zijn gegaan is onbekend.

De meest verkochte Kinect-games in Frankrijk:
1. Kinect Sports
2. Dance Central
3. Your Shape: Fitness Evolved
4. Kinectimal

Dance Central

Dance Central

Miley Cyrus haalt uit naar Rebecca Black

Miley Cyrus, die zelf ook op jonge leeftijd is begonnen met zingen, haalt flink uit naar de 13-jarige Rebecca Black die onlangs het slechtste liedje had gemaakt op YouTube. 

The Daily Telegraph vroeg Miley om de mening over de video, ze zei daarover: "Zo makkelijk is het niet om een artiest te worden. Je kunt niet zomaar een liedje op YouTube uploaden en direct gaan touren."

Ook werd haar gevraagd wat ze van de sociale netwerken vindt. "Ik zit niet meer op Twitter, ik doe niks met sociale netwerken, ik probeer er vanaf te blijven", zegt Miley. "Zelf vind ik het vervelend als mensen te veel weten over mijn privéleven. Om nou op dat soort websites te komen zou alleen maar hypocriet zijn."

In april begint Miley met de Gypsy Tour, hiermee doet ze Australië en Zuid-Amerika aan.

Sony: PS3 is geen gameconsole

Hoewel miljoenen mensen de PlayStation 3 gebruiken om games op te spelen spreekt Sony liever niet van een gameconsole. Sony ziet de PlayStation 3 meer als een volwaardig entertainment-apparaat waar je veel meer mee kan dan doen gamen. Sony noemt zaken als films kijken en muziek luisteren.

"We're trying to turn the PlayStation 3 into an entertainment media hub where you can not only play your games and get online with your Call of Duty community, but also find movies, find music, and bring that across. Game machine is the wrong description these days. Console can mean so many things. It's a central hub if you will for all kinds of digital content."

In totaal zijn er zo'n 15 miljoen PlayStation 3-entertainment media hubs verkocht in Europa en PlayStation Netwerk kent wereldwijd ruim 69 miljoen gebruikers.

Laatste reviews en specials
review
Romancing Saga 3
special
Fun met Funda #175 - Een pareltje, rijp voor de sloop
review
Star Wars Jedi: Fallen Order
review
Age of Empires II: Definitive Edition
review
Death Stranding
review
Blu-ray: Fast & Furious: Hobbs & Shaw
©FOK.nl e.a.