FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 30 maart 2011

Libische minister uitgeweken naar Londen

De Libische minister van Buitenlandse Zaken Moussa Koussa heeft zijn functie neergelegd en is uitgeweken naar Londen. Dat heeft de Britse regering woensdag bekendgemaakt. Koussa zou het regime van de Libische leider Moammar Gadhafi niet langer willen vertegenwoordigen wegens de aanvallen van de regeringstroepen op burgers.

Koussa geldt als een vertrouweling van Gadhafi en als een van de invloedrijkste mannen uit zijn entourage. Hij wordt onder meer gezien als de architect achter het verzoenende buitenlandse beleid dat Libië tot voor kort voerde. Daardoor kwam het land na jaren van uitsluiting en sancties weer in beeld als gespreks- en handelspartner voor onder meer veel westerse landen.

De bewindsman was maandag al naar buurland Tunesië gereisd. Het Tunesische staatspersbureau TAP meldde woensdagavond dat hij van daaruit naar Londen was gereisd. Dat leidde tot speculaties dat hij zou zijn overgelopen maar een woordvoerder van het Libische regime sprak dat tegen. Koussa zou voor een 'diplomatieke missie' in het buitenland zijn.

Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken, dat aanvankelijk nog zei geen weet te hebben van Koussa's reis, liet nadat de bewindsman was aangekomen weten dat hij op eigen gezag naar Londen is gekomen. "Hij heeft ons verteld dat hij zijn functie neerlegt", zei een woordvoerder. De Britse regering riep andere lieden uit Gadhafi's entourage op Koussa's voorbeeld te volgen.

Libische minister uitgeweken naar Londen
Libische minister uitgeweken naar Londen (Foto: ANP)

Amsterdams ROC ontruimd na ammoniaklek

Een vestiging van het ROC ASA in Amsterdam-West is woensdag gedeeltelijk ontruimd geweest door een ammoniaklek. In een van de kantoren van het gebouw aan de Vlaardingenlaan was ammoniak vrijgekomen uit een koelkast, meldt de brandweer.

Ongeveer veertig mensen moesten het gebouw tijdelijk verlaten. De ammoniak is met speciale korrels geabsorbeerd en de koelkast is verwijderd. Na grondige ventilatie kon iedereen weer naar binnen.

Ammoniak is giftig, brandbaar en heeft een karakteristieke geur.

Mensenvirus bedreigt berggorilla's

Een virus dat bij mensen voor dodelijke ademhalingsproblemen kan zorgen, kan ook dodelijk zijn voor de ernstig in hun bestaan bedreigde berggorilla's van Centraal-Afrika. Dat stellen onderzoekers van diverse Amerikaanse universiteiten in een wetenschappelijk artikel dat dinsdag is gepubliceerd.

Bij een onderzoek in het Volcanoes National Park in Rwanda troffen wetenschappers bij twee dode gorilla's sporen aangetroffen van het Humaan Metapneumovirus. De twee gorilla's hoorden bij een groep van twaalf dieren die kampten met ademhalingsproblemen.

In totaal leven er nog 786 berggorilla's in het wild. De dieren komen alleen nog voor in Rwanda, Uganda en de Democratische Republiek Congo.


Mensenvirus bedreigt berggorilla's (Foto: Novum)

Nederlandse zeevarenden nemen zelf wapens mee

Een aantal Nederlandse zeevarenden heeft zelf vuurwapens aan boord en is bereid ze in te zetten tegen Somalische piraten in de Golf van Aden. Dat meldt het televisieprogramma Nieuwsuur woensdagavond.

De zeevarenden zeggen ervoor te kiezen zichzelf te bewapenen omdat ze de bescherming door de Nederlandse marine ondermaats vinden. Ze verwachten bovendien niet dat minister van Defensie Hans Hillen (CDA) toestemming geeft particuliere beveiligingsbedrijven in te huren.

Een Nederlandse stuurman zegt in het programma dat het voor hem geen optie is nog onbewapend door de Golf van Aden te gaan. "Je kunt niet gaan wachten tot het noodlot toeslaat. Ik denk dat je in dit soort situaties gewoon je verstand moet gebruiken en je tanden moet laten zien", zegt de stuurman die op buitenlandse schepen met automatische wapens omgaat.

Ook een Nederlandse kapitein van een koopvaardijschip gaat niet meer ongewapend onderweg. "Ik heb aangeschaft wat nodig is om deze bootjes op verre afstand te houden. Het gaat om vuurwapens die zijn uitgerust met lasers en vizieren", vertelt hij.

Het Ministerie van Veiligheid en Justitie erkent in Nieuwsuur dat het volgens de Wet Wapens en Munitie voor Nederlandse schepen mogelijk is verlof te krijgen voor lichte vuurwapens aan boord. Die wapens mogen alleen voor zelfverdediging tegen piraterij worden ingezet. Er zijn inmiddels 30 verloven verleend.

Minister Hillen geeft de Kamer deze week uitsluitsel of zeevarenden particuliere beveiligingsbedrijven mogen inhuren om zichzelf te beschermen tegen piraten. Eerder deze maand maakte Hillen bekend dat twee Nederlandse koopvaardijschepen bewapende Nederlandse mariniers aan boord zouden krijgen om ze te beschermen tegen piraten. Een van die twee schepen kwam woensdag veilig aan in Dubai.

FIA: "Programmeerfout bij vleugel Barrichello"

Autosportfederatie FIA heeft toegegeven dat de introductie van de beweegbare achtervleugel niet geheel vlekkeloos is verlopen. Zo kon Williams-rijder Rubens Barrichello het onderdeel in het begin van de race niet gebruiken door een programmeerfout.

Bij Barrichello was de vleugel ingesteld om te werken in het tweede deel van het circuit van Melbourne. terwijl dit in de laatste sector had moeten zijn. Hierdoor kon de Williams-rijder ondanks dat hij enkele malen dicht achter zijn voorligger reed het systeem niet activeren. Het team van de Braziliaan kaartte dit aan bij de FIA, die het probleem daarna snel oploste. zodat Barrichello alsnog enkele rijders in kon halen.

Hieronder was Renault-rijder Nick Heidfeld die een teleurstellend weekend beleefde en in Australië buiten de punten eindigde, terwijl teamgenoot Vitaly Petrov derde werd. De oorzaak van het missen van snelheid in de race lag in een aanrijding met Sébastien Buemi in de eerste ronde, waardoor de R31 van de Duitser anderhalve seconde per ronde tekort kwam.

'Broekhof na dit seizoen naar Roda JC'

Roda JC heeft zich volgens De Limburger versterkt met De Graafschap-verdediger Leon Broekhof. De 22-jarige mandekker vertrekt transfervrij naar het Parkstad Limburg Stadion.

Bij Roda JC wordt komende zomer een grote schoonmaak gehouden. Vijf spelers vertrekken na dit seizoen uit Limburg. Daaronder bevinden zich centrale verdediger Eric Addo en Pa Modou Kah. Met de komst van Broekhof zou Roda een vervanger in huis hebben voor het centrum van de defensie.

Broekhof tekent een contract voor twee jaar bij Roda. De Limburgers hebben daarna een optie om de verdediger uit Brummen voor nog twee seizoenen vast te leggen. Broekhof brakt dit seizoen door als basisspeler bij De Graafschap. Hij speelde tot nu toe dertien competitieduels.

Broekhof werd bij het grote publiek bekend toen hij eerder dit seizoen de winnende treffer maakte voor De Graafschap op bezoek bij Feyenoord in De Kuip. Vorig seizoen moest hij in de Jupiler League vooral genoegen nemen met een reserverol. Broekhof werd opgeleid bij Vitesse.

Designs TRON: Legacy

Op de Designweek in Milaan (11-17 april) wordt er een tentoonstelling rondom de film TRON: Legacy gehouden. De tentoonstelling, genaamd 'TRON designs CORIAN®', krijgt ook waardevolle ondersteuning van technische partners als Sony (dat voorziet in geavanceerde audio- en video-uitrusting), Light Tape (hightech elektroluminescente folie), Luxit (geavanceerde architecturale LED-verlichtingsoplossingen), DuPont™ Imvelo™ (innovatief materiaal voor drukken en grafisch ontwerp) en Shicon (grafisch ontwerp voor communicatiemiddelen).

De 'TRON designs CORIAN®' designtentoonstelling maakt deel uit van het 'Pitti Progetto Visconti' evenementenprogramma. In dit project treedt architect Massimo Fucci, internationale consultant van DuPont™ Corian® business, op als art-direction-coördinator voor DuPont. Hij ontwerpt ook het design van de tentoonstelling.

FOK!film biedt jou op 11 april de mogelijkheid om de première van de opening vanuit je huiskamer mee te maken. Met behulp van een live-stream hoef je niets te missen. Hieronder alvast een voorproefje met digitale beelden van TRON: Legacy.


[NASCAR] Montoya ziet Räikkönen graag komen

Juan Pablo Montoya vindt dat de komst van Kimi Räikkönen goed uit kan pakken voor de NASCAR. De Fin maakte eerder deze week bekend dat hij dit jaar hoogstwaarschijnlijk enkele races in de Truck Series zal gaan rijden en dat er in de toekomst wedstrijden in de Nationwide en Sprint Cup Series in het verschiet kunnen liggen.

Montoya kent Räikkönen nog uit zijn tijd in de Formule 1 toen ze eerst tegen elkaar en later bij McLaren als teamgenoten reden. In 2005 was het duo succesvol met winst in tien van de negentien races, maar de titel ging toen evenwel naar Fernando Alonso. Het tweetal reed ook in 2006 bij McLaren totdat bekend werd dat Montoya het jaar er op in de NASCAR Series uit zou gaan komen. De Colombiaan vertrok zelfs nog gedurende het seizoen bij McLaren om voor Chip Ganassi al enkele races te gaan rijden.

Räikkönen zal de zesde (voormalige) Formule 1-rijder worden die sinds de overstap van Montoya het in de NASCAR gaat proberen. Eén van de rijders die af en toe een race rijdt is Jacques Villeneuve, maar de Canadees heeft ondanks zijn vijftien optredens nog een vast stoeltje weten te bemachtigen. Een andere rijder is Nelsinho Piquet die regelmatig in de Truck Series te bewonderen is.

Klink: CDA dreigt ongeloofwaardig te worden

Het CDA dreigt volstrekt ongeloofwaardig te worden omwille van het gedoogakkoord met Geert Wilders. Dat zegt oud-minister Ab Klink deze week over zijn partij in een interview met het weekblad Vrij Nederland.

"Jan Peter en ik waren er jaren geleden al van doordrongen dat het van levensbelang is de verzorgingsstaat te hervormen", zegt Klink. "Om de vergrijzing op te vangen, zul je iets moeten doen aan de pensioengerechtigde leeftijd, het ontslagrecht, de WW."

Klink zei in het interview dat hij, toen hij nog aan de onderhandelingen meedeed, heeft gezegd dat als die hervormingen niet doorgaan, het CDA de hele agenda opgeeft die de partij de afgelopen tien jaar heeft ontwikkeld. "Ik hield het niet voor mogelijk, maar toen ik eruit was gestapt, is inderdaad gezegd: 'Om Geert Wilders ter wille te zijn, komen we niet aan het ontslagrecht en de WW'."

"We hebben drie jaar met de PvdA geruzied over de versoepeling van het ontslagrecht en dat punt nu gewoon aan Wilders weggegeven. De hervorming van de verzorgingsstaat zit op slot." Volgens Klink moet het CDA 'ontzettend oppassen' dat het continueren van de macht niet ten koste van alles gaat. "Het gevaar is dat je volstrekt ongeloofwaardig wordt", waarschuwt hij.

Klink zegt in het interview verder dat hij vindt dat het CDA de afgelopen jaren het debat over de multiculturele samenleving niet goed heeft gevoerd. "De ambitie om echt te onderzoeken hoe we ons tot de islam verhouden, was afwezig. Het leefde niet. De drive ontbrak." De partij ging volgens Klink het debat niet aan omdat er binnen de partij een patstelling was ontstaan.

Dronken man wandelt blootvoets op A1

Een 32-jarige man is dinsdag aangehouden terwijl hij op blote voeten op de A1 bij Hengelo liep. Hij had vermoedelijk onder invloed van alcohol een auto bestuurd en was uitgestapt. De man had zijn auto op de vluchtstrook geparkeerd.

Agenten waren rond 18.00 uur poolshoogte gaan nemen na meldingen dat een man slingerend op de snelweg reed en stuitten op de man die 'verdwaasd' op de tweede rijstrook liep. Ze hebben hem van de snelweg afgehaald.

Aangezien de man zonder vaste woon- of verblijfplaats niet in staat was een blaastest te ondergaan, is hij meegenomen naar het bureau. De man weigerde mee te werken aan de ademanalyse en bleek al tweemaal eerder te zijn aangehouden voor rijden onder invloed van alcohol. Ook had hij nog een boete openstaan en bleek zijn rijbewijs te zijn verlopen. Het rijbewijs is ingenomen en er is proces-verbaal opgemaakt.

Petitie tegen kernenergie 27.700 keer getekend

Ruim 27.700 mensen hebben tot woensdag 22.00 uur een petitie tegen kernenergie getekend. De petitie is een initiatief van verschillende organisaties en politieke partijen die in april in Amsterdam een manifestatie tegen kernenergie organiseren.

De manifestatie moet woensdag 16 april plaatsvinden op de Dam in Amsterdam. Onder meer Greenpeace, de PvdA, GroenLinks, de SP, de PvdD, Borssele2Nee en Milieudefensie werken mee.

Op een website die aan de manifestatie is opgehangen kan sinds woensdagochtend een petitie tegen kernenergie worden getekend. De teller stond woensdagavond op 27.778.

Veiligheidsraad in spoedberaad om Ivoorkust

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties komt woensdag in spoedberaad bijeen om te overleggen over de crisis in Ivoorkust. Dat heeft een woordvoerder van de VN woensdag gezegd.

Frankrijk en Nigeria hebben een ontwerpresolutie ingediend die een eind moet maken aan het toenemende geweld in het West-Afrikaanse land. De twee landen pleiten voor het opleggen van nieuwe sancties aan Gbagbo en zijn naasten. In de resolutie wordt opgeroepen tot een 'direct einde aan het gebruik van geweld tegen burgers'. Daarnaast worden 'alle Ivoriaanse partijen en belanghebbenden opgeroepen de wil van het volk en de verkiezing van Alassane Ouattara als president te respecteren'.

De resolutie herhaalt bovendien het standpunt dat de zittende president van Ivoorkust, Laurent Gbagbo, direct de belegering van het Golf-hotel moet opheffen. In het hotel, dat wordt bewaakt door VN-vredesmilitairen, heeft Ouattara zijn kantoor.

De militairen die trouw zijn aan Gbagbo zouden naar verluidt mortiergranaten hebben afgevuurd op burgers in de stad Abidjan. In de resolutie wordt de VN-vredesmacht in het land opgeroepen 'zware wapens die worden gebruikt tegen de bevolking' in beslag te nemen.

'Effect miljoenenplan Marokkanen-gemeenten vaag'

Het effect van de bijna 33 miljoen euro die de afgelopen vier jaar in 22 Marokkanen-gemeenten is gepompt, is volstrekt onduidelijk. Er ontbreken heldere prestatieafspraken over de projecten van de gemeenten die overlast door Marokkaanse jongeren moeten tegengaan. Dat meldt het actualiteitenprogramma EénVandaag woensdag.

EénVandaag maakte samen met het vakblad Binnenlands Bestuur een inventarisatie van de projecten in de Marokkanen-gemeenten. Het actualiteitenprogramma noemt de selectie van gemeenten willekeurig, en hekelt het ontbreken van een landelijk plan van aanpak. Het rijk ziet de overlast als een lokaal probleem.

Als voorbeelden waar de aanpak niet werkt worden Amersfoort en Helmond opgevoerd. In Amersfoort zou de overlast de afgelopen zes jaar verdubbeld zijn. Maar door het ontbreken van duidelijke afspraken en eisen kan niet geconcludeerd worden dat de aanpak met zes parttime straatcoaches niet werkt.

In Helmond zouden straatcoaches jongeren zelfs helpen met het betalen van boetes die ze opgelegd hebben gekregen. De gemeente wilde in de uitzending niet reageren. Ook de landelijk coördinator van het programma gaf geen reactie.

Het geld werd vrijgemaakt nadat het rijk en de gemeenten in 2009 een intentieverklaring tekenden. Daarin staat dat ze samenwerken bij het aanpakken van de problemen. Trouw meldde in juli vorig jaar al dat veel gemeenten zich niet wilden vastpinnen op heldere afspraken.

Naar aanleiding van dat bericht werden Kamervragen gesteld door de PVV. Toenmalig minister voor Wonen, Wijken en Integratie Eimert van Middelkoop (ChristenUnie) antwoordde hierop dat volgens afspraak in alle 22 gemeenten de oververtegenwoordiging van Marokkanen bij schooluitval, werkloosheid en criminaliteit in 2012 afgenomen moet zijn.

De voortgang hiervan zou volgens de minister jaarlijks worden gemeten. Bij gemeenten waarbij onvoldoende voortgang wordt geconstateerd, zou de rijksbijdrage in het ernstigste geval kunnen worden stopgezet.

Rosenthal: Geen wapens voor opstandelingen Libië

Minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) vindt dat de NAVO geen wapens moet leveren aan Libische opstandelingen. Dat zei de minister woensdagavond in het NOS Journaal.

De NAVO is verdeeld over het bewapenen van opstandelingen in Libië. Groot-Brittannië overweegt wapens te leveren en ook Frankrijk en de Verenigde Staten noemen het leveren van wapens bespreekbaar. Secretaris-generaal van de NAVO Anders Fogh Rasmussen zei echter dat de VN-resolutie over Libië daar geen ruimte voor biedt.

Nederland is het met Rasmussen eens. "Wij zullen geen wapens leveren aan de opstandelingen. Het is niet verstandig dat het ene land er heel anders tegenover staat dan het andere."


Rosenthal: Geen wapens voor opstandelingen Libië (Foto: Novum)

Van den Boog: "Wij gaan gewoon door"

Rik van den Boog ziet nog geen aanleiding om zelf op te stappen naar aanleiding van het besluit van het bestuur en de Raad van Commissarissen om hun functie neer te leggen.

Na het conflict met Johan Cruijff is het bestuur en de RvC opgestapt. Totdat de nieuwe RvC wordt aangesteld blijven de huidige beleidsbepalers zitten. De nog te vormen RvC kan de directie onder leiding van algemeen directeur Van den Boog wegsturen. Tot die tijd blijft hij gewoon doorgaan.

"Wij gaan gewoon door met onze werkzaamheden zolang de huidige RvC er zit", citeerde NUsport Van den Boog. "Het is jammer. Er gebeuren momenteel zoveel goede dingen bij Ajax. We kwalificeerden ons dit seizoen voor de Champions League, wonnen vorig jaar de KNVB-beker en we zijn financieel gezond", aldus Van den Boog. De algemeen directeur kon niet zeggen welke gevolgen het aantreden van een nieuwe RvC voor zijn functie heeft.

Voorzitter Uri Coronel betreurt de gang van zaken. "De plannen hadden binnen de huidige organisatie goed uitgevoerd kunnen worden, sterker, ze zúllen uitgevoerd worden. Ontslagen waren voor de uitvoering van de plannen niet nodig. Johan heeft nu de kans om de handschoen op te pakken. Maar tenzij hij algemeen directeur wordt, dan zal hij tegen dezelfde problemen op gaan lopen. De eindverantwoordelijken kan je geen eisen opleggen. Statutair en wettelijk hebben directie en RvC de eindverantwoordelijkheid."

'Verraste' Cruijff te laat voor ledenraad

Johan Cruijff, die met zijn technische platform veranderingen wil doorvoeren in het beleid van Ajax, was zelf niet aanwezig bij de ledenraad. Kort na de mededeling van het bestuur en de RvC om op te stappen, arriveerde Cruijff bij de Amsterdam ArenA. "Dit is wel een verrassing", zei Cruijff.

"Ik ben niet van tevoren ingelicht", aldus het clubicoon van Ajax tegen de NOS. "Ik zie het niet als een voordeel. We praten wel over Ajax en iedereen die zich daarmee bezig houdt. Je kunt het zien als een voordeel en een nadeel", aldus Cruijff, die een felle strijd voert met de directie.

Een nieuwe RvC kan de directie onder leiding van algemeen directeur Rik van den Boog vervangen. Van den Boog heeft zelf nog niet officieel gereageerd. Cruijff verweet de Amsterdamse clubleiding eerder dat zijn totaal geen voetbalverstand hebben.

'Taiwo op verlanglijst van Real en Benfica'

Taye Taiwo kan mogelijk komende zomer vertrekken bij Olympique Marseille. De boomlange Nigeriaan wordt gevolgd door Real Madrid en Benfica volgens Record.

De verdediger van Marseille heeft een aflopend contract bij de kampioen van Frankrijk. Dit seizoen is hij niet altijd meer even zeker van een basisplaats bij trainer Didier Deschamps. Taiwo zou een vertrek wel zien zitten. Het Portugese Record meldt dat hij al een voorcontract heeft getekend.

Taiwo zou zich al hebben verbonden aan de Portugese topclub Benfica, de tegenstander van PSV in de kwartfinale van de Europa League. Naast Benfica zou ook Real Madrid interesse hebben getoond in Taiwo. De Madrilenen zijn volgens Marca bereid om ver te gaan voor de international.

Met Marcelo heeft José Mourinho een goede optie voor de linksbackpositie, maar de Portugees zou meerdere opties willen voor de linkerflank. Bij Benfica zou Taiwo mogelijk de opvolger kunnen worden van Fabio Coentrao. De Portugees staat in de belangstelling van Bayern München.

Briatore: "Ferrari moet aan 2012-auto gaan beginnen"

Het Formule 1-seizoen 2011 is pas één race oud, maar Ferrari heeft van Flavio Briatore al het advies gekregen om zich op volgend seizoen te gaan richten. Het Italiaanse team leek snel te zijn in de wintertests, maar kwam in Australië toch ruim te kort op de snelste tijden.

"Het klinkt misschien absurd, maar Ferrari moet zich al gaan focussen op de auto voor 2012. Ferrari heeft natuurlijk de kennis en middelen om dit jaar nog terug te komen, maar een achterstand van een halve seconde naar Red Bull Racing is wel een eeuwigheid," zei Briatore tegen de radiozender GR Parlamento.

"In twee maanden haal je 0,6 seconde niet zomaar in. Ze zouden de inventiviteit moeten bezitten om iets anders te doen, maar bij Ferrari duurt het te lang. Het is een moeilijke situatie voor hen, Red Bull Racing heeft gewoon een beter totaalpakket ontwikkeld."

Lucas verlengt bij Liverpool

Lucas Leiva heeft zijn contract bij Liverpool met een langdurige periode verlengd. De Braziliaanse middenvelder is al sinds 2007 actief bij The Reds.

"Hij is precies de speler die we willen," verklaart technisch directeur Damien Cormolli. "Hij heeft de juiste mentaliteit, kwaliteit en instelling. Hij weet wat belangrijk is bij deze club en hij vertelde met toen eerdere besprekingen niet het gewenste resultaat hadden dat hij wilde blijven en dat er een oplossing moest komen."

Ook zijn trainer Kenny Dalglish is content met de contractverlening van de jonge middenvelder. "Het is een fantastische gozer, maar dat is niet de reden dat we hem hebben laten bijtekenen. Dat hebben we gedaan vanwege zijn uitstekende prestaties op het veld. Bovendien is hij blij om voor Liverpool te spelen en is een absolute meerwaarde voor de ploeg."

Rally terug in DiRT met groep B

De oude rotten onder ons kennen het wellicht nog: groep B in de rallysport. De klasse van de aangepaste sportwagens werd in 1982 opgezet maar werd vier jaar later, in 1986, weer afgeschaft na een serie van dodelijke ongelukken. Ondanks dat groep B meer publiek trok dan andere klassen, werd het te gevaarlijk gevonden.

Waarom deze informatie relevant is? Omdat Codemasters groep B terugbrengt naar de rallysport in hun nieuwste race-game: DiRT 3. Dit laat de ontwikkelaar zien in de onderstaande trailer met spectaculaire slowmotion-beelden. Mocht je geïnteresseerd zijn in de muziek; het betreft een compositie van Mark Willot.

DiRT 3 verschijnt 24 mei op de PlayStation 3, Xbox 360 en PC.

Concertregistratie Marco Borsato verschijnt in 3D

Marco Borsato brengt de registratie van zijn concerten in het Gelredome in 3D uit op dvd. De 3 Dimensies-concertreeks wordt in zijn geheel opgenomen met de nieuwe techniek, heeft concertorganisator Mojo woensdag bekendgemaakt.

Borsato is de eerste Nederlandse artiest die zijn volledige show opneemt in 3D. "Deze nieuwe techniek biedt zo veel mogelijkheden en je beleeft het concert echt op een nieuwe, unieke wijze", laat Borsato weten. "Ik kijk erg uit naar de eerste beelden."

De zanger staat op 7, 10, 11 en 13 mei in het Gelredome met zijn 3 Dimensies-shows. De concertregistratie wordt later dit jaar uitgebracht op dvd.


Concertregistratie Marco Borsato verschijnt in 3D (Foto: Novum)

Ontheemde Japanners voelen zich veilig in kerncentrale

Honderden inwoners van de Japanse vissersplaats Onagawa vluchtten toen de tsunami toesloeg naar de veiligste plek die ze konden bedenken: de plaatselijke kerncentrale. Nu, bijna drie weken later, bivakkeren er nog altijd 240 mensen. Niet afgeschrikt door de drie reactoren van de centrale kijken ze televisie of doen ze een balspel. Zo'n 120 kilometer naar het zuidoosten hebben radioactieve lekken bij de kerncentrale van Fukushima tot de evacuatie van een heel gebied geleid.

De houding van de inwoners van Onagawa is exemplarisch voor die van de meeste Japanners, voor de huidige crisis althans. Kernenergie was schoon en betrouwbaar en het weliswaar reële, maar piepkleine risico van een ramp werd voor lief genomen. Het is nog niet duidelijk of Japan anders tegen kernenergie gaat aankijken, maar in Onagawa zijn er mogelijk weinig reële alternatieven, evenmin als in de rest van het land.

"Ik ben heel tevreden hier, iedereen is het energiebedrijf dankbaar", zegt de 63-jarige Mitsuko Saito, wiens huis door de tsunami verwoest werd. "Het is heel schoon binnen. We hebben stroom en mooie toiletten."

De tijdelijke bewoners van de kerncentrale hebben het in vergelijking met veel andere overlevenden goed. Onagawa is grotendeels nog altijd bedekt met een dikke laag stof. Er is geen stromend water, mobiele telefoons doen het niet en slechts een paar wijken hebben stroom. Bijna 1100 van de 10.000 inwoners zijn om het leven gekomen of worden vermist en 5500 mensen verblijven in scholen of gemeentelijke gebouwen. De kerncentrale beschikt over elektriciteit en de evacués kunnen gebruikmaken van de telefooncentrale. "Gewoonlijk mag het publiek niet naar binnen, maar nu vonden we dat we dit moesten doen", zegt woordvoerder Yoshitake Kanda van de centrale.

De centrale wordt zwaar bewaakt. Journalisten worden door de eigenaar, elektriciteitsbedrijf Tohoku, geweerd. Dit verhaal is voor een groot deel geschreven aan de hand van gesprekken met personeelsleden en evacués die het terrein van de centrale verlieten.

Direct na de tsunami vluchtten veel inwoners van Onogawa naar een pr-centrum van het bedrijf op een heuvel net naast de eigenlijke centrale. Omdat het centrum beschadigd was en geen water en stroom had, werden de vluchtelingen overgebracht naar een vergaderzaal in de centrale en uiteindelijk naar de sportzaal voor het personeel, vlak bij de reactoren, waar ze nu nog altijd verblijven.

Omdat de kustwegen onbegaanbaar zijn, heeft het bedrijf per helikopter water en voedsel ingevlogen vanuit het 60 kilometer verderop gelegen Sendai. Op het hoogtepunt bivakkeerden in de sportzaal 360 mensen, veel minder dan in kleinere ruimtes elders in Onagawa.

"Het is behoorlijk comfortabel. De mensen hangen rond en relaxen een beetje", zegt de 29-jarige Tatsuya Abe, die met zijn vrouw en 3-jarige dochter in de centrale verblijft. "Er zijn veel naschokken, maar het is veilig."

De centrale van Onagawa is berekend op een tsunami van 9 meter, die van Fukushima op een van 5,4 meter. De centrale liep slechts lichte schade op. Er brak brand uit in de buurt van een turbine en uit een bassin voor gebruikte brandstofstaven spatte wat water weg. Een stijging in radioactiviteit werd toegeschreven aan de lekken in de centrale van Fukushima.

Op een billboard bij de toegangsweg tot de centrale van Onagawa hangt een poster van een actiegroep met de tekst: 'Schaf kernenergie af! Komt er een eind aan door een ongeluk, of omdat we er samen mee stoppen?' Maar het zal Japan, dat nauwelijks natuurlijke energiebronnen heeft en voor zijn elektriciteitsvoorziening voor 30 procent afhankelijk is van kernenergie, niet meevallen om alternatieven te vinden.

"We zullen er gewoon op moeten vertrouwen dat zich hier niet zo'n ongeluk voordoet als in Fukushima", zegt de 84-jarige Masuo Takahashi, die in een opvangcentrum elders in Onagawa verblijft.


Ontheemde Japanners voelen zich veilig in kerncentrale (Foto: Novum)

Brabant staat veertien nieuwe megastallen toe

Het provinciebestuur van Noord-Brabant heeft veertien veebedrijven toestemming gegeven om een megastal te bouwen. Vierentwintig andere bedrijven mogen niet uitbreiden. Dat heeft de provincie woensdag bekendgemaakt.

Het gaat om veehouderijen die in maart vorig jaar al bezig waren hun bedrijf te verplaatsen uit gebieden bij natuur of woningen. Toen besloot de provincie dat er geen megastallen meer bij mochten komen.

Over enkele bedrijven moet nog een beslissing worden genomen. Daarnaast kunnen gemeenten nog tot 1 april toestemming aanvragen voor de uitbreiding van veebedrijven. Toestemming geeft de provincie alleen als de bedrijven kunnen aantonen dat zij in maart vorig jaar al bezig waren met uitbreiding.

Boze studenten eisen uitleg hoger collegegeld

Studenten verenigd in de Stichting Collectieve Actie Universiteiten vinden dat ze te veel moeten betalen voor een tweede masteropleiding. In een brief aan acht universiteiten eisen ze een onderbouwing van de hoogte van het collegegeld. De kosten voor een tweede masteropleiding zijn het afgelopen jaar sterk gestegen nu het rijk de kosten niet meer draagt.

Op het moment dat de studenten zich willen inschrijven voor een tweede masteropleiding worden ze geconfronteerd met soms torenhoge collegegelden. In Leiden en Utrecht gaat het voor een studie rechten om een bedrag van meer dan 14.000 euro per jaar. Een eerste masteropleiding kost slechts 1750 euro.

De actie spitst zich toe op studenten die na een driejarige bachelorstudie rechten zijn overgestapt naar een andere opleiding. Ze volgen bijvoorbeeld eerst een master filosofie of economie om zich te verbreden. Daarna willen ze verdergaan met de masteropleiding rechtsgeleerdheid.

Volgens de studenten is het hoge collegegeld niet deugdelijk onderbouwd en blijft de kwaliteit van het onderwijs achter. Ook zouden ze gedupeerd zijn doordat de wetswijziging is ingegaan terwijl ze al studeerden. De studenten geven de universiteiten twee weken de tijd om te reageren op hun brief. Als het antwoord ze niet bevalt, stappen ze naar de rechter.

De vereniging van universiteiten VSNU wil slechts in algemene bewoordingen reageren op de brief. Een woordvoerder wijst op de bezuinigingen in het hoger onderwijs die de kwaliteit niet in gevaar mogen brengen. Het zou bovendien niet in het belang van de universiteiten zijn om masteropleidingen uit de markt te prijzen. Studenten die twee masteropleidingen tegelijkertijd volgen, hoeven niet het hogere collegegeld te betalen.

De verontruste studenten stuurden de brief waarin ze om opheldering vragen aan de twee Amsterdamse universiteiten en de universiteiten in Groningen, Leiden, Maastricht, Nijmegen, Utrecht en Tilburg. De universiteiten van Leiden en Utrecht, waar de verhogingen het hoogst zijn, waren woensdag niet onmiddellijk bereikbaar voor commentaar.

Detlef S. in beroep tegen vonnis

Een Duitser die onlangs werd veroordeeld tot 14,5 jaar gevangenisstraf en tbs wegens het seksueel misbruiken van zijn dochter en stiefkinderen gaat in beroep tegen het vonnis. Dat heeft een woordvoerder van de rechtbank in Koblenz woensdag gezegd. Dat betekent dat de zaak nu voor het Federale Gerechtshof, het hoogste strafhof in het land, wordt gebracht.

De veroordeelde, Detlef S., verwekte acht kinderen bij zijn stiefdochter, van wie er een bij de geboorte overleed, en liet andere mannen betalen voor seks met zowel zijn stiefdochter als zijn biologische dochter. Het misbruik begon in 1987 en duurde tot 2010, toen hij werd opgepakt.

'Spookburgers' kosten overheid miljoenen

De overheid en het bedrijfsleven lopen jaarlijks meer dan 100 miljoen euro mis door Nederlanders die onvindbaar zijn voor de overheid. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws.

Volgens RTL Nieuws zijn vierhonderdduizend Nederlanders onvindbaar. Een groot deel daarvan gebruikt die onzichtbaarheid om te frauderen.

Veel mensen raken uit beeld bij de gemeente na een verhuizing of een valse inschrijving. Ze krijgen na verloop van tijd in de Gemeentelijke Basisadministratie de status 'vertrokken, onbekend waarheen'. Vanaf dat moment zijn het 'spookburgers'.

Amsterdam voert de lijst aan met tachtigduizend spookburgers. Volgens de hoofdstedelijke Dienst Persoonsgegevens is dat veel te veel. "Het komt erop neer dat we al die mensen simpelweg niet kunnen vinden", zegt directeur Rienk Hoff.

De schade bedraagt jaarlijks meer dan 100 miljoen euro. "Gemeentelijke diensten in Amsterdam hebben miljoenen euro's aan inningen uitstaan bij mensen die uit de GBA zijn verdwenen", legt Hoff uit.

Andere overheidsinstanties hebben hetzelfde probleem, blijkt uit een rondgang van RTL Nieuws. Zo loopt de Dienst Uitvoering Onderwijs, de voormalige IB-Groep, 14 miljoen euro mis aan te innen studieschuld.

De schadepost bij de Belastingdienst is 87,7 miljoen euro. Er zijn zo'n veertigduizend Nederlanders die nog een schuld hebben bij de Belastingdienst die niet te innen is omdat er geen adres van ze bekend is. Het gaat met name om schulden van eigenaren van failliete bedrijven.

CDA-Kamerlid Ger Koopmans wil de kwestie in een spoeddebat bespreken met minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner (CDA).

Coronel: "Cruijff heeft grens overschreden"

Ajax-voorzitter Uri Coronel vindt dat Johan Cruijff onfatsoenlijk te werk is gegaan bij zijn strijd tegen de directie. "Hij heeft een grens overschreden. De manier waarop hij en de mensen om hem heen hun zin doordrijven is onaanvaardbaar." Coronel en de andere bestuursleden van de vereniging Ajax stelden vandaag hun positie ter beschikking.

Cruijff stond de laatste weken loodrecht tegenover directeur Rik van den Boog. De 'verlosser' wilde dat vijf mensen uit de technische staf en de jeugdopleiding ontslagen zouden worden om ruimte te maken voor zijn getrouwen. Van den Boog weigerde toe te geven omdat het personeelsbeleid een zaak van de directie is.

Danny Blind en Jan Olde Riekerink zijn twee van de mensen voor wie volgens Cruijff geen plaats meer is bij de club. Over Blind was Cruijff in gesprekken met de directie niet mals. Coronel citeerde uit notulen, sms-berichten en e-mails over de zaak waarin Cruijff beweerde dat Blind 'compleet gefaald heeft'. "Hij heeft geen enkele functie naar tevredenheid uitgevoerd."

Coronel en zijn medebestuursleden vinden de gang van zaken schadelijk voor Ajax en scharen zich voor wat betreft de zeggenschap over het personeelsbeleid achter de directie. Cruijff had hem daar in een gesprek voor gewaarschuwd. "Hij zei: als je de directie steunt, ga je er aan. Dan schrijf ik je kapot."

[Video] Man vindt dode muis in energydrinkblik

Vitaliy Sulzhik heeft na het leegdrinken van een blikje energydrink een ranzige ontdekking gedaan. Op de bodem van het blik Monster Energy Drink bleek een dode muis te liggen. Volgens goed Amerikaans gebruik sleept de man uit de staat Washington de fabrikant nu voor de rechter.

De 19-jarige man kocht een jaar geleden een blik energydrink. "Bij het neerzetten van het inmiddels leeggedronken blikje, voelde dit nog steeds zwaar aan", vertelt Sulzhik. "Toen ik in het blik keek, zag ik de staart van de muis. Ik kotste overal waar ik maar kon kotsen."

Het blik werd naar een laboratorium gestuurd, dat het blik tot op de bodem onderzocht. De muis bleek niet te zijn gestorven door een muizenval of vergif, hetgeen betekent dat de muis niet achteraf door de opening is geduwd. De fabrikant wil helaas geen commentaar geven over de aanklacht. De jongeman heeft sindsdien geen druppel energydrink meer gedronken.


Een filmpje over het voorval (niet geschikt voor mensen met een zwakke maag!)

Nieuwe teaser voor Resident Evil: Operation Racoon City

Na de officiële aankondiging van afgelopen week, is er nu een teaser trailer beschikbaar van de game Resident Evil: Operation Racoon City. De game is een spin-off van de Resident Evil-serie en plaatst je als een van de soldaten van de Umbrella Security Services. De game wordt een third person-shooter en zal volgens de geruchten de strijd aangaan met games als Left 4 Dead en de Zombie Mode van de Call of Duty-serie.

In de trailer zien we een grote groep zombies door de straten van Racoon City lopen. Hier en daar wordt een zombie neergeschoten en zien we hand-to-hand gevechten met het ondode gespuis. De trailer eindigt met Leon S. Kennedy die er in een vrachtwagen aankomt en zich afvraagt What the hell er aan de hand is.

De game komt deze winter uit voor de Xbox 360, PS3 en de PC. Bekijk hieronder de trailer.

Van Haeften verlaat Excelsior

Lex van Haeften vertrekt in de zomer bij Excelsior. De doelman krijgt geen nieuw contract aangeboden van de Kralingers en kiest voor zijn maatschappelijke loopbaan. Van Haeften gaat keepen bij XerxesDZB, koploper in de Hoofdklasse B van de zaterdagamateurs.

De 23-jarige Gouwenaar slaagde er niet in om door te breken bij Excelsior. Inmiddels is hij derde doelman bij de Rotterdammers. De goalie mist de motivatie om door te gaan als prof. "In vier jaar tijd heb ik drie wedstrijden gespeeld en dan moet je je conclusies trekken. Het laatste half jaar stond ik niet meer met plezier op het veld," zegt hij tegen RTV Rijnmond.

Het is nog onbekend of de andere twee keepers, Cees Paauwe en Nico Pellatz, wel bij Excelsior blijven. Paauwe heeft eveneens een aflopend contract, Pellatz wordt momenteel gehuurd van ADO Den Haag.

Gamers steunen Rode Kruis voor Japan

Gamers die actief zijn in het schietspel Team Fortress 2 hebben ruim 213.000 euro opgehaald voor het Rode Kruis. De donaties komen ten goede van de slachtoffers van de natuurramp in Japan. Dat heeft gamestudio Valve bekendgemaakt. De studio biedt spelers Japanse kledingstukken voor hun personages aan in ruil voor een gift van acht, twintig of honderd dollar. De actie loopt nog een week.

Toevalligerwijs was het aanbieden van de Japanse klederdracht voor de virtuele strijders niet het eerste Japanse thema in Team Fortress 2. Een dag voor de natuurramp in Japan maakte Valve bekend in zee te gaan met SEGA. Kleding uit het strategiespel Shogun 2: Total War, dat zich afspeelt in het feodale Japan, kan in het schietspel worden bemachtigd.

Team Fortress 2 werd in 2007 op de markt gebracht voor de PC. Sinds enige tijd is ook een Mac-versie beschikbaar. Valve verdient niet alleen geld aan de verkoop van het spel, maar harkt ook euro's binnen door virtuele kledingstukken te verkopen.

Tijgertje aangehouden na winkeldiefstal

Tijgertje uit de serie Oh Oh Tirol, is woensdag aangehouden na winkeldiefstal. Dit heeft een woordvoerster van RTL bevestigd.

Tijgertje, die eigenlijk Tatjana heet, werd met haar moeder aangehouden in een kledingwinkel in Naaldwijk. RTL weet verder geen details over de aanhouding, maar zegt dat deze geen gevolgen heeft voor de televisieserie.

"Alle opnames zijn al afgerond. Over een eventueel vervolg volgend jaar doen we nu geen uitspraken", aldus een zegsvrouw van de omroep.

Tijgertje aangehouden na winkeldiefstal
Tijgertje aangehouden na winkeldiefstal (Foto: ANP)

Harkemase Boys stuurt trainer weg

Harkemase Boys is in paniek. De zaterdagtopklasser kende een slechte serie en is plots niet zeker meer van een langer verblijf op het hoogste amateurniveau. Reden voor de Friezen om trainer Peter Meindertsma, pas vier maanden in dienst, de laan uit te sturen. De ervaren Wieb Rodenhuis maakt het seizoen af.

Meindertsma kwam in de winterstop naar Harkema, nadat trainer Henk de Jong overstapte naar SC Cambuur. De eerste wedstrijden onder Meindertsma verliepen uitstekend, waarna hij reeds in februari contractverlenging kreeg. Na een mindere serie, die de club naar de tiende plaats deed afglijden, oordeelt het bestuur anders. Meindertsma is in hun ogen niet langer de geschikte man om de doelstellingen te bewaren. Wieb Rodenhuis moet de Harekieten nu in de Topklasse houden.

Glock: "Kunnen niet zo verder gaan"

Timo Glock is niet te spreken over de Marussia Virgin Racing MVR02. De Duitser zegt dat het team het organisatorisch op de rit heeft, maar dat de auto dit verre van is. De volledig met CFD ontworpen bolide zou over te weinig downforce beschikken.

"Op gebied van organisatie en ontwikkeling hebben we veel vooruitgang geboekt. Maar onze prestaties zijn juist achteruit gegaan. De andere teams hebben enorme stappen gemaakt en daartoe zijn wij niet in staat gebleken. In Barcelona vermoedden we het al en in Australië werd bevestigd dat we niet hebben bereikt wat we voor ogen hadden," zei Glock tegen Autosport.

Virgin bleef in het eerste deel van de kwalificatie in Australië binnen de 107% van de snelste tijd, maar daar was volgens de Duitser alles mee gezegd. "We hadden nog wel wat marge. Maar als de topteams op zachte banden gaan rijden in Q1 en voluit gaan, hebben we een serieus probleem." Het goedmaken van de achterstand gaat lastig worden. "Maar er moet iets gebeuren. We kunnen het ons niet veroorloven op deze manier verder te gaan. De auto is op zich goed in balans, maar we hebben niet genoeg downforce. Daar moet het team aan werken."

Virgin is het enige team dat alleen met behulp van computers de bolide ontwikkeld, iets wat buiten de Formule 1 goed werkt. Volgens Glock moet het team voor de F1 misschien anders besluiten. "Mogelijk komen we daardoor minder goed uit de verf. De anderen combineren CFD met een windtunnel. Wellicht moeten we een heroverweging maken op dit punt."

Wiekens maakt mogelijk rentree bij Veendam

BV Veendam kampt met personele problemen. De selectie van trainer Joop Gall wordt vooral in de achterhoede getroffen door blessures. De club probeert dan ook assistent-trainer Gerard Wiekens speelgerechtigd te krijgen.

De 38-jarige Wiekens stopte afgelopen zomer met voetballen. Sindsdien is hij assistent van Gall. In totaal speelde Wiekens namens BV Veendam en het Engelse Manchester City liefst 519 competitieduels als prof. Als de KNVB hem speelgerechtigd verklaart, wordt Wiekens toegevoegd aan de selectie voor de wedstrijd tegen SC Cambuur aanstaande vrijdag.

Cricketers India kloppen Pakistan op WK

De Indiase cricketploeg speelt de finale van het WK. In de halve finale werd rivaal Pakistan geklopt met 29 runs. India had als eerste gebat en een score van 260 runs neergezet. Pakistan werd vervolgens succesvol onder de duim gehouden. De aartsrivaal scoorde 231 runs. De halve finale van het WK bracht het openbare leven in India en Pakistan tot stilstand.

India ging goed van start, al ging openingsbatsman Virender Sehwag na 38 runs uit. Sachin Tendulkar zorgde daarna met 85 runs dat India toch op een goede score afstevende. De superster van het Indiase cricket had al eerder uit kunnen gaan, maar de Pakistaanse fielders lieten vier keer een bal van Tendulkar uit hun handen glippen.

De Pakistaanse tegenaanval werd vervolgens goed ontregeld door India. Slechts twee batsmen haalden meer dan dertig runs. Misham ul-Haq werd topscorer voor de Pakistani met 56 runs, maar dat was niet voldoende. Hij ging op de voorlaatste bal van de wedstrijd als laatste van zijn team uit. Virat Kohli ving zijn bal en bezorgde India daarmee iets eerder dan verwacht zekerheid over de finale.

Zaterdag is Sri Lanka in Mumbai de tegenstander van India. Dat laatste land kan als eerste voor eigen publiek wereldkampioen worden. Toen Sri Lanka in 1996 de wereldtitel greep was dat land weliswaar een van de organiserende landen, maar de finale werd toen in de Pakistaanse hoofdstad Lahore gespeeld.

Minder is meer in Gears of War 3

Waarschijnlijk herinneren jullie allemaal de aankondiging van Gears of War 2 nog wel. Hierbij wist Cliffy B ons te melden dat de game "Big, Better and more Badass" zou worden. Voor het derde deel zijn de makers een hele andere weg ingeslagen.

Ditmaal wordt het niet allemaal meer, groter en stoerder. Volgens executive producer Rod Fergusson bij Epic wil je altijd graag meer doen dan in de vorige game maar is niet dit altijd de beste keus. Zo hebben ze voor het derde deel een andere aanpak. Ze noemen dit NMBL.

“But going from 2 to 3, we’ve actually added less. We’ve changed it to be a NMBL – new, more, better, less – process instead. And we figured out there were some things we wanted to reduce down. But then, knowing it’s the last one, you kind of think, ‘Let’s just shove as much in as possible’ – but that’s not our way.”

Gears of War 3 wordt de laatste game in de trilogie waardoor de mensen bij Epic eigenlijk zoveel mogelijk in de game hadden willen stoppen. Toch hebben ze dit niet gedaan om de kwaliteit van de game hoog te houden. Zo wordt de game geen verzameling van willekeurige aspecten en hebben ze meer tijd om de game op te poetsen.

Gears of War 3 verschijnt 20 september op de Xbox 360.

Gears of War

Elk kwartaal nieuwe games voor tekentablet

Het is de bedoeling dat er elke drie tot vier maanden nieuwe games verschijnen die gebruikmaken van het uDraw-tekentablet voor de Nintendo Wii. Dat heeft een woordvoerder van game-uitgever THQ bekendgemaakt tegenover het Britse gamevakblad MCV. Het tekentablet is de eerste accessoire voor de Nintendo Wii waarvoor met regelmaat games worden uitgegeven.

Het tekentablet werd in maart op de markt gebracht samen met een tekenprogramma, het tekenavontuur Krabbels Grote Avontuur en een digitale versie van het gezelschapsspel Pictionary. De eerstvolgende game is het avontuur Spongebob: De Onnozele Krabbelaar voor kinderen dat rond Pasen uit moet komen.

Door de Wii-afstandsbediening aan het tekentablet te bevestigen, worden bewegingen die gemaakt worden met het tablet geregistreerd. Een meegeleverd pennetje maakt het mogelijk om via het tablet tekeningen op het beeldscherm tot leven te roepen.

THQ is erg te spreken over het succes van het tekentablet. In eerste instantie wilde het bedrijf tot eind maart een miljoen exemplaren van het spel verschepen. Dat zijn er inmiddels 1,7 miljoen geworden.

Opblaaspop Miley Cyrus niet aan te slepen

Voor mannen die een stijve krijgen van Miley Cyrus maar een slappe van haar stemgeluid is er nu iets nieuws. Een opblaaspop van het tieneridool. Het 25 dollar kostende seksspeeltje gaat als warme broodjes over de toonbank, tot groot verdriet van Miley.

"Gewoon opblazen en deze tienerprinses van de paaldans groeit zienderogen", zo leert de gebruiksaanwijzing van de sekspop ons. De tienerster kan er echter niet om lachen.

Volgens Amerikaanse bronnen wil Miley de producent van haar opblaaspop, Pipedream Production, voor de rechter slepen. Ze wil een schadevergoeding en een productieverbod op het seksspeeltje. Totdat een rechter uitspraak heeft gedaan, zal zij moeten leven met het feit dat duizenden mannen zich aan haar vergrijpen.

Miley
Miley, good fuck!

[Upd] Ajax bestuur stelt functie ter beschikking

Onder grote belangstelling van de media is de ledenraad van Ajax vanavond bijeengekomen. In de Amsterdam ArenA zal vanavond een speciale vergadering plaatsvinden waarbij Johan Cruijff ook aanwezig zal zijn. Cruijff vecht momenteel een machtsstrijd uit met Rik van den Boog.

Van den Boog keurde vorige week een voorstel van de legendarische nummer veertien af. Direct daarna besloot Cruijff te proberen om een ledenraadsvergadering op de agenda te krijgen. Deze vergadering zal vanavond plaatsvinden en de leden zullen zich moeten uitlaten over de keuze voor of tegen het plan van Cruijff.

Update 19.16 uur
De vergadering lijkt alweer ten einde te zijn en binnen vijf minuten valt er een persconferentie te verwachten.

Update 19.21 uur
Ajax en de ledenraad lijken eruit. Het volledige bestuur en de Raad van Commissarissen stellen hun functie ter beschikking.

Ronde van Japan gaat niet door

De organisatie van de Ronde van Japan heeft vandaag bekendgemaakt dat de wielerkoers dit jaar niet doorgaat. De aardbeving en de daaropvolgende tsunami in het Aziatische land hebben te veel schade aangericht in het gebied waar de meerdaagse koers zou plaatsvinden.

Het grootste probleem is de stroomtoevoer. Op een groot aantal plekken is geen elektriciteit. Hierdoor is de veiligheid van de medewerkers niet gegarandeerd net als het goed bewaken van de juiste route.

De Ronde van Japan zou op 15 mei van start gaan.

Presidentsverkiezingen Egypte in november

De Opperste Raad voor de Strijdkrachten in Egypte heeft besloten dat ten laatste in november presidentsverkiezingen worden gehouden. Dat heeft het Egyptische persbureau MENA woensdag gemeld.

Volgens de raad moeten de presidentsverkiezingen een of twee maanden na de parlementsverkiezingen worden gehouden. De parlementsverkiezingen vinden in september plaats.

Het leger maakte woensdag tevens bekend dat de grondwet van Egypte, die is opgeschort na het aftreden van president Hosni Mubarak, wordt vervangen door een tijdelijke grondwet.

Directeur hulporganisatie SNV stapt op

De directeur van hulporganisatie SNV Dirk Elsen stapt op vanwege berichten in de media over vriendjespolitiek. Dat meldt de organisatie woensdag. Ook de voorzitter van de Raad van Toezicht Lodewijk de Waal treedt terug.

SNV kwam in opspraak na berichtgeving in de Volkskrant. De krant schreef zaterdag dat de ontwikkelingsorganisatie opdrachten heeft gegund aan familieleden en vrienden. Dat gebeurde in 2009 vanuit het regiokantoor van SNV Latijns-Amerika.

De organisatie erkent de feiten. Volgens SNV ging het om advieswerk, een ICT-project en vertaalopdrachten. SNV wil niet zeggen welke bedragen met de opdrachten waren gemoeid.

SNV lag het afgelopen jaar ook al onder vuur door tot woede van de Tweede Kamer langere tijd te weigeren de salarissen van de directie te verlagen. Elsen was acht jaar directeur bij SNV.

DVD: Garfield's Pet Force (2D + 3D)

Garfield is één van de meest populaire stripfiguren ooit. Tekenaar Jim Davis bedacht de oranje kat en de eerste strip verscheen in 1978. In 2004 maakte Garfield zijn eerste stap naar de bioscoop in Garfield: The Movie, een live-action film. Drie jaar later was Garfield ook te zien in zijn eerste computeranimatie, Garfield Gets Real. Na Garfield's Fun Fest in 2008 is de dikke kat nu te zien in Garfield's Pet Force 3D.

Van Hintum technisch manager Willem II

Marc van Hintum treedt in dienst bij Willem II. De oud-speler van de Tilburgse club wordt manager technische zaken. Van Hintum, die eerder in een soortgelijke functie werkzaam was bij Vitesse, is bij de hekkensluiter van de Eredivisie de opvolger van de aan het eind van het seizoen vertrekkende Henry van der Vegt.

Van Hintum begint eind deze week al met zijn werkzaamheden. Hij tekent donderdag een contract dat loopt tot medio 2013. De 43-jarige oud-international was de laatste maanden actief als assistent van Theo Bos bij Polonia Warschau, waar hij onlangs samen met de hoofdtrainer werd ontslagen.

De bedoeling is dat Van Hintum zich voornamelijk gaat richten op de scouting. "Willem II moet een platform zijn waarop jonge spelers zich presenteren, presteren en doorgroeien", zegt algemeen directeur Jan van Esch. "Er spreekt vertrouwen uit dat Marc, ook wanneer Willem II degradeert, zich de komende jaren aan de club verbindt."

Tot negen jaar cel voor Groningse hooligans

Een groep hooligans van FC Groningen is woensdag veroordeeld tot straffen variërend van werkstraffen van honderd uur tot negen jaar cel. De rechtbank in Groningen acht bewezen dat de bende, die zich Groninger Casual Firm noemt, een criminele organisatie is. Het 33-jarige kopstuk Jan B. krijgt de hoogste straf.

Onder aanvoering van B. waren de dertien verdachten betrokken bij voetbalgeweld en drugshandel. Ook waren zij in het bezit van wapens. B. is een van toonaangevende figuren binnen de Z-side, de fanatieke aanhang van FC Groningen. Hij kreeg geen tbs opgelegd, hoewel het OM dat wel had geëist.

Twee andere bendeleden moeten vier jaar de cel in. Van de veroordeelden wordt in totaal 68.000 euro afgepakt.

Woede over bezoek Belgische prins aan Congo

Een geplande reis van de Belgische prins Laurent naar Congo - tegen het advies van de Belgische regering in - heeft een debat in het Belgische parlement over de toelage voor leden van het koningshuis doen oplaaien.

De betrekkingen tussen België en diens voormalige kolonie Congo zijn al lange tijd moeizaam. Een reis van een lid van het Belgische koningshuis naar dat land ligt dan ook gevoelig.

De Belgische premier Yves Leterme zei woensdag de voorgenomen reis te 'betreuren', omdat dergelijke bezoeken kunnen worden ervaren als een politieke boodschap. Minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere zei dat de prins - als lid van het koningshuis - niet de vrijheid geniet om onbelemmerd te reizen.

Een oppositiepartij heeft aangegeven opnieuw met het parlement in debat te willen over de hoogte van de toelage voor het koningshuis.

Prins Laurent is al jaren onderwerp van allerlei controverses. Zo heeft hij bijvoorbeeld een voorliefde voor veel te hard rijden.

Van der Gijp weigert tafelheer te worden

René van der Gijp weigert om tafelheer te worden voor bijvoorbeeld De Wereld Draait Door, ondanks dat het VARA-programma de favoriete tv-show is van de 49-jarige voetbalanalist.

"Heel vaak word ik gevraagd als gast in andere talkshows, maar daar voel ik niks voor. Dan moet ik zeker als een Jan Mulder dwars door het betoog van een of andere deskundige gaan roepen: 'Schande!' Dat vind ik zo klein. Als je iemand aanvalt, moet op zijn minst over dezelfde kennis beschikken", vertelt Van der Gijp in een interview aan TrosKompas.

De oud-profvoetballer zegt het prima naar zijn zin te hebben: "Al bijna vijftig jaar verloopt mijn leven precies zoals ik het voor ogen had. Elke maandag en vrijdag zit ik aan een tafeltje te praten over voetbal en vijf keer per week geef ik lezinkjes. Ik zou me geen leukere invulling van mijn bestaan kunnen voorstellen."

Zijn werkzaamheden voor het praatprogramma Voetbal International afwisselen met een vakantie, is er voor Van der Gijp niet bij: "Ik heb geen behoefte aan vakantie. Ik vermaak me prima als ik een paar uurtjes lekker kan fietsen in eigen land."


René van der Gijp weigert tafelheer te worden

Source Code slotfilm Imagine-filmfestival

Dit jaar is de sci-fi thriller Source Code slotfilm van het Imagine: 27th Amsterdam Fantastic Film Festival. Dit heeft de organisatie van het filmfestival laten weten.

In de film Source Code speelt Jake Gyllenhaal de militair Colter Stevens die terug in de tijd kan met een computerprogramma om zo terroristische aanslagen te voorkomen. De regie van de film is in handen van Duncan Jones (de zoon van David Bowie) die ook de film Moon heeft geregisseerd. 

Source Code is vanaf 9 juni te zien in de Nederlandse bioscoop. Vanaf 13 april tot en met 23 april kun je op het Imagine: 27th Amsterdam Fantastic Film Festival in Kriterion Amsterdam een selectie zien van de beste films op het gebied van fantasy, sci-fi, animatie, anime, horror, thriller en cult.

Het festival zal worden geopend met de film Hobo With A Shotgun van Rutger Hauer. Source Code draait op zaterdag 23 april om 23.00 uur in Kriterion te Amsterdam.

Wonderkind zet Anand schaakmat

De 10-jarige Temoer Igonin uit Oezbekistan heeft voor een daverende verrassing gezorgd. Hij versloeg de wereldkampioen Viswanathan Anand tijdens een groot toernooi in Tasjkent.

Afgelopen voorjaar won Ignonin al de Aziatische jeugdkampioenschappen en staat te boek als groot talent en wonderkind. Eerder verloor Anand ook al van een Oezbeekse juniorenkampioene en kent dus een zeer teleurstellend toernooi.

Game: Yoostar 2: In the Movies

 

Yoostar

Als klein jongetje of meisje heb je een droom. Profvoetballer worden bijvoorbeeld, of zangeres. Voor vrijwel elke droom bestaat er al een game. In FIFA kun je zelf de profvoetballerladder beklimmen en met SingStar kun je net doen alsof je gigantisch goed kunt zingen. Alleen voor mensen die droomden om acteur worden was er nog geen geschikte game, maar nu is er Yoostar 2: In the Movies.

De Boer: "Laten we hopen dat ze er uitkomen"

Ajax-coach Frank de Boer wacht vanavond in spanning af wat de uitkomst zal zijn van het overleg tussen de ledenraad en de clubdirectie. De Boer denkt dat alle betrokkenen het beste voorhebben met Ajax.

"Niemand is gebaat bij zo veel onrust bij de club. Laten we hopen dat ze er uitkomen. De hamvraag is wie uiteindelijk eindverantwoordelijk wordt", zegt de hoofdtrainer in gesprek met AT5.

Eén van de punten waarover algemeen Rik van den Boog en Johan Cruijff het niet eens zijn, is de positie van Danny Blind. In het technische plan van Cruijff moet Blind een andere functie binnen de club krijgen. Hij is nu assistent-coach van De Boer. "Ik heb Danny heel hoog zitten", zegt de coach.

Volgens De Boer mag Blind dus gewoon betrokken blijven bij het eerste elftal. "Ik hoop dat hij mij ook hoog heeft zitten en dat geloof ik ook. We gaan heel goed met elkaar om en ik heb veel vertrouwen in Danny. Als één iemand een Ajax-hart heeft, dan is hij het."

Door mariniers bewaakt scheepskonvooi veilig in Dubai

Het eerste Nederlandse scheepskonvooi met bewapende mariniers aan boord is woensdag veilig aangekomen in Dubai. Tijdens de reis van India naar de Verenigde Arabische Emiraten zijn de schepen niet aangevallen door piraten. Dat heeft het ministerie van Defensie gemeld.

Het transport bestond uit twee sleepboten varend onder Nederlandse vlag die een kraanschip varend onder Panamese vlag voortstuwden. Dertig mariniers reisden mee om de schepen te beschermen tegen mogelijke aanvallen van Somalische piraten.

Het kabinet had half maart besloten voor het eerst militaire beveiligingsteams aan boord van sommige Nederlandse koopvaardijschepen te plaatsen. Een tweede beveiligd transport vertrekt begin april vanuit China naar Nederland. Op dat hefschip zullen twintig mariniers meevaren.

Max Payne 3 duikt weer op

"Max, dearest of all my friends!", horen we Vladimir Lem nog roepen. Menig gamer was ook Max Payne's beste vriend, al was het maar om het feit dat-ie zo goed zijdelings kon duiken in slow-motion. Ook wij denken nog graag terug naar die goeie oude bullettime-tijd. Hoe zit het eigenlijk met Max Payne 3?

Want van de langverwachte opvolger hebben we eigenlijk niets meer gehoord. Twee jaar lang zelfs, met wat teleurstellende delays. Maar nu heeft ontwikkelaar Rockstar eindelijk wat van de game laten zien. Inderdaad, een korte tweet met de tekst 'He's coming' en twee screenshots. Hij leeft (nog)!

Max Payne 3

Max Payne 3

Westra pakt leiderstrui in Driedaagse

Lieuwe Westra is de nieuwe leider in de Driedaagse De Panne. Na 219 kilometer koersen nam de Nederlander van Vacansoleil de witte leiderstrui over van de Duitser André Greipel. De etappe werd gewonnen door Denis Galimzjanov die de snelste was in de massasprint.

In de rit van vandaag, in de lange wegen langs de Vlaamse kust, zorgden de renners van Vacansoleil ervoor dat het pak in waaiers uiteengeslagen werd. Greipel en ook Bradley Wiggins raakten hierdoor achterop en verloren bij de meet veel tijd.

Insomniac doet niks voor NGP

Ontwikkelaar Insomniac, bekend van de Ratchet & Clank- en Resistance-serie, zal niks gaan doen voor de NGP. Sony's aankomende handheld krijgt wel de steun van Insomniac, maar er zal niet voor ontwikkeld worden. De Resistance-game die gepland staat voor de NGP wordt gemaakt door Nihilistic Software.

Insomniac zal zich blijven richten op het ontwikkelen voor PS3 en Xbox 360. De ontwikkelaar heeft ook nog nooit eerder voor een handheld ontwikkeld, alle handheld-projecten waren uitbesteed aan andere ontwikkelaars. Momenteel is Insomniac bezig met Resistance 3, Ratchet & Clank: All 4 One en een onbekende titel voor PS3 en Xbox 360.

Aniston, Moore en Keys slaan handen ineen

Jennifer Aniston, Demi Moore en Alicia Keys verlenen hun medewerking aan een filmproject over borstkanker. De dames regisseren ieder een deel van het vijfluik Project Five, schrijft entertainmentsite The Hollywood Reporter.

Project Five bestaat uit vijf korte films over borstkanker en de impact die de ziekte heeft op het leven. Aniston, Moore en Keys nemen ieder een verhaal voor hun rekening. De vierde film wordt geregisseerd door Patty Jenkins, die eerder Monster met Charlize Theron maakte. Binnenkort wordt bekendgemaakt wie het vijfde deel regisseert.

"Wij hopen met Project Five te vermaken, te informeren en dialoog, onderzoek en voorzorg op gang te brengen", laat Aniston weten. Het vijfluik wordt uitgezonden op de Amerikaanse zender Lifetime. Wanneer de korte films te zien zijn, is nog onduidelijk.


Aniston, Moore en Keys slaan handen ineen (Foto: Novum)

Toppers zoeken vijfde zanger via online auditie

De Toppers gaan via een online talentenjacht op zoek naar een vijfde zanger of zangeres voor de concerten in de Amsterdam ArenA eind mei. In de nacht van woensdag op donderdag gaat een website online waar geïnteresseerden auditie kunnen doen.

"De mannen geloven in het principe", zegt Toppers-manager Benno de Leeuw in De Telegraaf. "Er is een speciale website in het leven geroepen waarop je kunt kiezen uit vijf nummers. Die song wordt dan gespeeld en het meezingen van de kandidaten wordt opgenomen", legt hij uit. "De kandidaat bepaalt vervolgens zelf of de opname wordt ingestuurd, maar heeft maximaal vijf kansen."

Iedere week wordt een winnaar gekozen, en aan het eind volgt een finale. "Daar moeten de kandidaten echt hun kwaliteiten laten zien", benadrukt De Leeuw. "De winnaar staat vervolgens drie dagen in de ArenA en zingt dan een medley mee."

René Froger vindt het concept 'te gek'. "Er gaan per avond zo'n 52.000 mensen in het stadion. De winnaar is in Nederland in een klap beroemd", stelt hij. Dit jaar wordt de zevende editie van de Toppers gehouden. "Het is het grootste meezingfeest van Nederland en wij kunnen op deze manier de droom van iemand werkelijkheid laten worden."

Of de winnaar een man of een vrouw is, maakt Froger niets uit. "We passen de medley daarop aan. We vinden het zelf ook spannend om te zien wie er uit de bus komt."


Toppers zoeken vijfde zanger via online auditie (Foto: Novum)

Thor-acteur groeit uit heldenpak

Chris Hemsworth is zo gespierd geworden voor de actiefilm Thor dat hij zijn kostuum niet meer paste. Dat zegt de acteur tegen de Amerikaanse krant Los Angeles Times.

De titelrol in Thor betekende de doorbraak van Hemsworth en de Australische acteur wilde zich er zo goed mogelijk op voorbereiden. "Ik ben meteen de stripboeken gaan lezen. Die vent ziet eruit als Arnold Schwarzenegger en ik dacht: ik moet nodig sterker worden."

De filmmakers moedigden de jonge acteur aan om meer spieren te kweken. Bij de laatste cameratest bleek hij echter te enthousiast te hebben getraind. "Ik deed het kostuum aan en binnen een paar minuten begonnen mijn handen te tintelen." De 27-jarige acteur moest van regisseur Kenneth Branagh weer afvallen om in zijn pak te passen. Thor is vanaf 5 mei te zien in de Nederlandse bioscopen.

"Ik train nu weer harder voor The Avengers", laat Hemsworth weten. In die actiefilm vol superhelden uit de Marvel-strips speelt hij wederom de rol van de Noorse dondergod.


Thor-acteur groeit uit heldenpak (Foto: Novum)

Arquette regisseert psychologische 3D-thriller

David Arquette gaat de 3D-thriller Glutton regisseren. Dat schrijft het Amerikaanse filmblad Variety. De film is op dezelfde leest geschoeid als de horrorfilm Misery uit 1990, waarin een beroemde schrijver gevangen wordt genomen door een gestoorde fan.

Het is de tweede film die de acteur voor zijn rekening neemt als regisseur. In 2006 maakte hij de horrorfilm The Tripper, waarin hij zelf speelde naast zijn inmiddels ex-vrouw Courteney Cox.

Wanneer Glutton in de bioscopen gaat draaien, is nog onbekend. De opnames van de film beginnen in juli. Arquette is vanaf 14 april in de Nederlandse bioscopen te zien in de horrorparodie Scream 4.


Arquette regisseert psychologische 3D-thriller (Foto: Novum)

True Grit-ontdekking wordt Doornroosje

Hailee Steinfeld heeft getekend voor de film Sleeping Beauty. De 14-jarige actrice werd in één klap wereldberoemd met haar rol als Mattie Ross in de western True Grit, naast Jeff Bridges en Matt Damon. De film over de Schone Slaapster focust zich op de droomwereld van de prinses, schrijft de Amerikaanse filmsite Deadline.

Het scenario wordt een herbewerking van het bekende sprookje. Doornroosje wordt nog steeds door een heks vervloekt tot een eeuwige slaap, maar ditmaal moet de prinses uit haar droomwereld zien te ontsnappen. Verwacht wordt dat de film daarom hevig leunt op grootse speciale en visuele effecten.

Momenteel bestaat een opleving van sprookjesverfilmingen. Disney is al bezig met een eigen versie van Doornroosje getiteld Maleficent, met Tim Burton als regisseur en Angelina Jolie als beoogde kwade heks. Red Riding Hood, over Roodkapje die het met een weerwolf aan de stok krijgt, gaat op 21 april in première.

Sneeuwwitje is ook sterk vertegenwoordigd. In Snow White and the Huntsman zijn Kirsten Stewart en Charlize Theron te zien en in The Brothers Grimm: Snow White spelen Julia Roberts en Arnie Hammer de hoofdrollen.

Wanneer Steinfeld als Doornroosje te zien is, is nog niet bekend. Het is nog afwachten welke studio toehapt om de film te produceren.


True Grit-ontdekking wordt Doornroosje (Foto: Novum)

Tien tot twintig Nederlanders vast in Thailand

Zeker tien tot twintig Nederlandse toeristen kunnen niet wegkomen uit het zuiden van Thailand. Door de zware overstromingen zijn veel vluchten en boottochten geannuleerd. Volgens alarmcentrale Eurocross hebben zich nog geen ernstige problemen voorgedaan.

"Er zijn geen meldingen van lichamelijk letsel of vermissing", zegt een woordvoerder. "Het is voor de meeste mensen vooral in financieel opzicht vervelend, omdat ze nu langer in hun hotel moeten blijven." Volgens de hulpverlenende organisatie is er nog geen reden om in te grijpen.

Door langdurige regenval zijn gebieden in de provincies Chumphon, Trang, Surat Thani, Nakhon si Thammarat en Phatthalung ondergelopen. Ook in Krabi, Phuket, Phang Nga en Ranong is sprake van zware regenval.

Hoeveel Nederlanders er in de ondergelopen gebieden verblijven is niet duidelijk. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken schat dat er in totaal enkele duizenden in Thailand zitten.

Eurocross heeft nauw contact met de ambassade, het ministerie en overige alarmcentrales over de situatie in de ondergelopen gebieden. "Het is nu afwachten wat er gaat gebeuren." De Thaise marine heeft drie schepen ingezet om toeristen uit de getroffen gebieden, waaronder vakantie-eilanden als Koh Samui, te evacueren.

Op Koh Samui is het vliegverkeer inmiddels weer op gang gekomen. Bangkok Airways wil woensdag met negentien vluchten zo'n tweeduizend gestrande toeristen oppikken. Ook komen van het eiland berichten dat veel winkels dicht zijn omdat ze niet meer kunnen worden bevoorraad.

Door de overstromingen in Thailand zijn al zeker vijftien mensen omgekomen. Tien tot twintig mensen worden vermist na aardverschuivingen en modderstromen. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken raadt alle niet-essentiële reizen naar de zuidelijke provincies af.

Komende update vergroot Xbox 360 dvd-capaciteit

Het is al bekend dat er een update voor de Xbox 360 aan beta-testers wordt verspreid die iets te maken heeft met een 'updated disc format', de geruchten gingen meteen dat dit enkel een update van de beveiliging van de discs betrof. Digital Foundry heeft echter van een hooggeplaatste bron gehoord dat er niet enkel nieuwe beveiligingsmaatregelen genomen worden maar dat ontwikkelaars ook meer discruimte krijgen, namelijk een gigabyte extra.

Op een dual-layer dvd-schijfje past maximaal 7,95 GB, waarvan er op dit moment voor de Xbox 360-ontwikkelaars 6,8 GB bruikbaar is. De 1,15 GB die hiermee verloren gaat wordt door Microsoft gebruikt voor een waarschuwing die getoond wordt als je de disc in een DVD-speler stopt en voor updates voor het Xbox Dashboard. Digital Foundry speculeert verder dat de vrijgekomen ruimte waarschijnlijk komt door het volledig weglaten of drastisch reduceren van de video die op DVD-spelers getoond wordt.

Er moet wel bij worden vermeld dat deze video zich waarschijnlijk aan de binnenkant van het schijfje bevindt wat betekent dat de datadoorvoer het laagst is. De speculaties dat er nieuwe beveiligingsmaatregelen genomen worden lijken ook te kloppen, Commodore4eva (een bekende Xbox 360 dvd firmware-hacker) bevestigt dat in de laatste XDK (Xbox Development Kit) sprake is van nieuwe maatregelen.

SBS 6 stopt eerder met The Sing-Off

The Sing Off zal door SBS 6 twee weken eerder van de buis gehaald worden. Dit maakte de zender woensdag bekend. Het nieuwe talentenjachtprogramma blijkt hiermee officieel een flop te zijn.

"We begonnen goed", vertelt een SBS 6-woordvoerder. "Maar steeds meer kijkers haken af en het is logisch dat er nu wordt ingegrepen." Naar de eerste aflevering van The Sing-Off keken ruim 1,2 miljoen mensen, terwijl het aantal kijkers bij de derde aflevering compleet implodeerde naar 418.000 mensen.

Juryleden René Froger, Tjeerd Oosterhuis en Karin Bloemen en presentatoren Danny de Munk en Tooske Ragas hebben er flink de balen in, ook al kwam het nieuws niet geheel onverwacht. "Er was geen ontkomen meer aan. Maar natuurlijk is het erg jammer, want het was een feestje om dit programma te maken. Maar blijkbaar vindt de kijker het geen feestje om naar te kijken", legt de woordvoerder uit.

Het is niet de eerste keer dat SBS 6 een programma vroegtijdig van de buis haalt. In september sneuvelde De Zaterdagavondshow met Marc-Marie en Beau ook al wegens uitblijvend succes. Dinsdag wist SBS 6 wel te scoren; naar de EK2012-kwalificatiewedstrijd Nederland - Hongarije keken maar liefst 2,8 miljoen mensen.


SBS 6 stopt eerder met het talentenjachtprogramma The Sing-Off

Dna-profiel 1100 vermisten in politiedatabank

In de centrale databank van de Nederlandse politie staan 1100 profielen van vermiste personen en ongeïdentificeerde lichamen. Een woordvoerder van het Korps Landelijke Politie Diensten (KLPD) bevestigt woensdag berichtgeving daarover in het Nederlands Dagblad. De Database Vermiste Personen van het KLPD bestaat in april precies vier jaar.

Rond de vijfhonderd van de dna-profielen in de database zijn van vermiste personen. Als mensen langer dan drie weken vermist zijn, verzamelt de politie dna van de vermiste, bijvoorbeeld uit haren uit een borstel. Als dat niet mogelijk is, wordt een profiel gemaakt op basis van dna-materiaal van naaste familieleden.

De tweede categorie in de databank, de ongeïdentificeerde lichamen of lichaamsdelen, telt ongeveer zeshonderd dna-profielen. Relatief veel onbekende slachtoffers worden in het water gevonden. De woordvoerder wil niet zeggen in hoeveel gevallen het gaat om hele lichamen en hoe vaak het lichaamsdelen zijn.

Als een lichaam of lichaamsdelen worden gevonden, probeert de politie een match te maken met de profielen van de vermiste personen. Dat is de afgelopen jaren zeven keren gelukt. "Daarbij moet je in ogenschouw nemen dat het eerste jaar van de database een opstartfase was. Politiekorpsen in het land moesten ons nog leren vinden", zegt de woordvoerder.

Het KLPD wisselt informatie uit met omringende landen. Slachtoffers die voor de kust in zee worden gevonden kunnen net zo goed uit het buitenland komen. In september werd op Terschelling een schoen met een voet erin gevonden. Na onderzoek bleek dat de Engelse politie eenzelfde schoen had gevonden. Dna-onderzoek van de voet wees uit dat die van een vermiste Engelsman was.

Spurs willen via rechter naar olympisch stadion

Tottenham Hotspur legt zich niet neer bij de toewijzing van het Londense olympisch stadion aan West Ham United. De Spurs stappen naar de rechter in de hoop na de Spelen van 2012 toch in het tachtigduizend plaatsen tellende stadion te mogen spelen. Het is nog niet bekend wanneer de rechter zich over de zaak buigt.

West Ham United kreeg in februari van de organisatie te horen dat het huidige Upton Park verruild mag worden voor het olympisch stadion. De nummer zeventien van de Premier League hoopt het stadion in augustus 2014 te kunnen betrekken. Eerst wil de club het stadion terugbrengen van tachtig- naar zestigduizend plaatsen. De atletiekbaan blijft behouden.

Snorrende Britse kat op weg naar record

De 12-jarige Smokey uit Engeland heeft waarschijnlijk een wel zeer opmerkelijk record gevestigd. De huiskat van het Britse Northampton College bereikt met zijn gesnor 73 decibel; ongeveer zo luid als een grasmaaier en zestien keer luider dan het gesnor van de gemiddelde kat.

De Britse school schakelde een geluidsspecialist in om de snorrende Smokey op te nemen. De opname wordt ingediend bij Guinness World Records. De grijswit gestreepte kat heeft al verscheidene optredens voor lokale verslaggevers verzorgd. Die vergeleken het gesnor met het geluid van een Boeing 747 op een kilometer afstand.

Guinness World Records zegt 'met spanning' te wachten op de opname van Smokey om te kijken of die aan de eisen voldoet.

Shakira bevestigt relatie met voetballer Pique

Shakira heeft eindelijk haar relatie met Barcelona-voetballer Gerard Pique bevestigd. De 34-jarige zangeres twitterde een romantische foto van de twee met het onderschrift: "Ik presenteer u mijn zonnetje."

Geruchten over de relatie doen al de ronde sinds het WK voetbal van vorig jaar, waar de zangeres het officiële WK-lied Waka Waka voor schreef. Ze ontkende toen een relatie te hebben met de Spanjaard. Shakira en Pique werden vorige maand gezien toen ze hand in hand liepen naar een restaurant. Eerder zette de 24-jarige voetballer een foto van zijn verjaardag op Twitter, waar ook de Colombiaanse zangeres op te zien was.

Shakira kondigde begin dit jaar haar breuk aan met Antonio de la Rua, de zoon van de voormalige president van Argentinië. Ze besloten in augustus niet meer samen verder te gaan, maar de zangeres schreef toen wel op haar website dat ze de breuk als tijdelijk zag.


Shakira (Foto: Novum)

CBP laakt registratie gegevens criminele kinderen

Politie, justitie en de Raad voor de Kinderbescherming springen onzorgvuldig om met de gegevens van criminele kinderen. Verenigd in zogeheten Veiligheidshuizen noteren de instanties alle kinderen van 6 tot 12 jaar die in aanraking zijn geweest met de politie, maar volgens het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) mag dat niet.

Kinderen jonger dan 12 jaar mogen niet worden vervolgd. Daarom kunnen hun gegevens niet worden opgenomen in het landelijke systeem, vindt privacywaakhond CBP. Kinderen zouden langdurig negatieve gevolgen kunnen ondervinden als zij eenmaal in het systeem staan en de gegevens worden uitgewisseld.

Volgens het CBP ontbreken bij de Veiligheidshuizen bovendien duidelijke criteria voor welke minderjarigen worden besproken. Hierdoor ontstaat de kans op willekeur.

Het CBP eist dat veiligheidshuizen de Wet bescherming persoonsgegevens naleven en voortaan zorgvuldiger omgaan met de gegevens. De onafhankelijke toezichthouder van de privacywetgeving kan een boete of dwangsom opleggen aan overtreders.

No-flyzone boven Ronde van Vlaanderen

Zondag staat de Ronde van Vlaanderen op het programma. Tijdens de koers zal er een tijdelijk vliegverbod boven het parcours komen. De overheden en de organisatoren willen de veiligheid verscherpen.

Komende zondag zal er een vliegverbod gelden binnen de perimeter van 900 meter rond de as tussen de rode en groene vlag langs het parcours. Dit meldt het Belgisch persbureau Belga. Uitzonderingen vormen toestellen van de federale politie, dringende medische hulpverlening en verslaggeving.

ME arresteert 15 krakers op kampeerterrein

Een veldje in Amsterdam Zuid dat sinds vorige week bezet werd door krakers is dinsdagavond door de ME ontruimd. Vijftien krakers werden gearresteerd.

Het veldje aan de Riekerweg bood sinds vorige week plek aan zo'n vijftien krakers die bij de ontruimingsronde vorige week hun kraakpand kwijtraakten. De krakers kwamen uit panden in de Elementenstraat, Gevelweg en de Nieuwe Hemweg. Ze woonden op hun nieuwe terrein in bussen, caravans en woonwagens.

Gisteravond kregen ze onverwacht bezoek van de ME. Het veldje werd ontruimd en alle aanwezigen zijn aangehouden. De krakers wordt 'erfvredebreuk' verweten. Maar volgens hen staat er helemaal geen huis op het veldje en kan het daarom nooit een erf zijn.

Op het terrein woonden ook gezinnen met kinderen. Het is onduidelijk of die ook zijn gearresteerd.

Atari-klassieker naar moderne spelcomputers

Het klassieke actiespel Warlords wordt opnieuw gemaakt voor de Xbox 360 en PlayStation 3. Dat heeft de uitgever Atari Europe woensdag bekendgemaakt. Het origineel verscheen in 1981 voor de Atari 2600.

"Warlords is een goed voorbeeld van onze bedrijfsstrategie waarbij we de nieuwe generatie gamers kennis laten maken met klassieke merken", reageerde bestuursvoorzitter Jim Wilson van Atari. Eerder bracht de uitgever het klassieke avontuur Haunted House naar de Xbox 360.

Net als in het origineel moeten maximaal vier spelers hun kasteel verdedigen tegen monsters en draken en ondertussen punten en wapens verzamelen. Warlords wordt deze zomer uitgegeven. Het spel is alleen te downloaden via de online winkels van de twee spelcomputers.

Nederlander ontkent dubbele moord Bolivia

De 35-jarige Nederlander die in Lima werd opgepakt voor een dubbele moord in Bolivia heeft op de lokale televisie ontkend dat hij de misdaad heeft gepleegd. De man die onlangs in de Peruaanse hoofdstad werd opgepakt, is inmiddels overgebracht naar een gevangenis in Ica, zo'n 300 kilometer ten zuiden van Lima.

De man uit Leiderdorp wordt verdacht van het wurgen van zijn 29-jarige vriendin Lucy Luisa Molina Gonzalez en hun zes maanden oude baby in 2008. Daarna zou hij ervandoor zijn gegaan. De Chileense justitie verdenkt hem daarnaast van het ombrengen van een vrouw, waarna hij naar Bolivia zou zijn verhuisd. Interpol zocht de man.

De Nederlander, de 35-jarige Patrick van der B, verklaarde op de lokale tv-zender van 'zijn familie te houden' en 'in de waardigheid van zijn eigen persoon te geloven'. Bovendien zei hij niet te weten waar hij van wordt beschuldigd of waar zijn vriendin is.

De man wacht volgens de Peruaanse krant El Comercio in de Cristo Rey de Cachinche-gevangenis in Ica op uitlevering aan Bolivia of Chili.

Epilepsie-scholen dicht door bezuiniging

De twee enige scholen in Nederland voor zwaar epileptische kinderen moeten hun deuren gaan sluiten. Dit blijkt uit een dinsdag uitgezonden reportage van het actualiteitenprogramma EénVandaag.

De scholen dreigen door de bezuinigingen op het speciaal onderwijs van het kabinet-Rutte een groot deel van het budget kwijt te raken en zijn daarom noodgedwongen om te stoppen met de activiteiten. De Berkenschutse in Heeze wordt voor 50 procent gekort en De Waterlelie in Haarlem moet zelfs 64 procent inleveren.

Volgens de reportage komen hierdoor docenten op straat te staan, gaat er veel kennis over epilepsie verloren en de leerlingen, die bijna nergens anders terechtkunnen, komen deels gedwongen thuis te zitten.

VVD-Kamerlid Ton Elias reageert luchtig op de berichtgeving en denkt dat de epilepsie-scholen niet dicht hoeven. Volgens hem moeten de scholen zich binnen een aantal jaar gewoon aanpassen aan grotere klassen.


Epilepsie-scholen dicht door bezuiniging

Internethype om 'Hitlerhuis' in Wales

Een pretentieloos half vrijstaand huis in Wales is een internethit geworden nadat online was besloten dat het wel heel veel overeenkomsten vertoont met het gezicht van Adolf Hitler.

Het lichtbruine huis in Swansea met vier ramen in de voorgevel stond woensdag - nadat het op sociale media een grote hype was geworden - in meerdere Britse tabloids.

De gelijkenis met het gezicht van de dictator is overigens betwistbaar. De balken boven de voordeur lijken vaag op de borstelsnor van de nazi-leider en het aflopende dak op zijn in scheiding gekamde zwarte haar.


Internethype om 'Hitlerhuis' in Wales (Foto: Novum)

Londen overweegt rebellen Libië te bewapenen

Groot-Brittannië overweegt wapens te leveren aan de opstandelingen in Libië. Dat heeft de Britse premier David Cameron woensdag gezegd. Tevens deelde de Britse regering mee dat een aantal Libische diplomaten het land is uitgezet.

Het wapenembargo dat door de Verenigde Naties tegen heel Libië is ingesteld mag dan voor het gehele land gelden, zei Cameron, de VN-resolutie die alle mogelijke middelen voor de bescherming van burgers goedkeurt kan anders gelezen worden. Volgens de premier kunnen de opstandelingen bewapend worden als dit burgerlevens spaart.

"We hebben nog geen beslissing genomen, maar we sluiten het (bewapening, red.) niet uit", zei Cameron in het Britse parlement.

De Britse minister van Buitenlandse Zaken William Hague deelde woensdag mee dat vijf Libische diplomaten het land zijn uitgezet, vanwege hun steun aan de Libische leider Moammar Gadhafi. De diplomaten, onder wie de Libische militair attaché, zouden hebben meegewerkt aan het intimideren van Libische oppositieleden in Groot-Brittannië en zouden bovendien een bedreiging vormen voor de Britse nationale veiligheid.

Hague zei ook dat Britse diplomaten in de oostelijke Libische stad Benghazi hebben gesproken met oppositiefiguren. "Het doel van de missie was het ontmoeten van de belangrijkste oppositiegroepen in het oosten van Libië, waaronder de Voorlopige Nationale Overgangsraad, om inzicht te krijgen in de politieke en veiligheidssituatie."

PSV traint achter gesloten deuren

Fred Rutten is geen voorstander van besloten trainingen, maar voor de topper tegen FC Twente maakt de PSV-coach een uitzondering. Zaterdag reist PSV naar Enschede.

In de voorbereiding op de cruciale wedstrijd traint PSV vrijdag bij hoge uitzondering achter gesloten deuren. Rutten wil bij de oefensessie, die in eigen stadion plaatsvindt, geen pers en publiek langs het veld en op de tribunes hebben. De spelers van PSV hebben vandaag nog een vrije dag.

Morgen meldt de selectie zich weer op de Herdgang om zich voor te bereiden op zaterdag. PSV is momenteel koploper, maar de voorsprong op FC Twente is maar één punt. De Brabanders kunnen zaterdag niet beschikken over de geschorste Ola Toivonen, terwijl achter de naam van Erik Pieters een vraagteken staat.

PSV speelde dit seizoen al twee keer tegen de Tukkers. De regerend kampioen won de eerste competitiewedstrijd in Eindhoven met 0-1 door een doelpunt van Nacer Chadli. In de kwartfinale van de KNVB beker was Twente in Enschede te sterk na het nemen van strafschoppen.

Casillas uit kritiek op UEFA

Iker Casillas heeft forse kritiek geuit op het optreden van voetbalbond UEFA rond het EK-kwalificatieduel van Litouwen tegen Spanje gisteravond. "De UEFA maakt zich zorgen om welke kleur kousen wij aan hebben. Ze moeten ze meer concentreren op de staat van de velden in Europa."

De doelman van Spanje en Real Madrid wist met zijn team gisteren uiteindelijk eenvoudig met 1-3 te winnen op een veld dat meer weg had van een modderpoel dan een echt voetbalveld. "Het is een wonder dat wij hier drie punten hebben gepakt. Het veld was een ramp. De UEFA mag dit soort wedstrijden niet door laten gaan."

Bill Murray speelt overspelige Roosevelt

Bill Murray gaat de Amerikaanse president Franklin D. Roosevelt spelen in een filmbewerking van het Britse hoorspel Hyde Park On the Hudson. Dat schrijft het Amerikaanse tijdschrift New York Magazine.

De film gaat over de mogelijke liefdesrelatie die de president onderhield met zijn verre familielid Margaret Stuckley. Ze was een vertrouwelinge van de president, maar er werd gefluisterd dat de twee verliefd waren. FDR, zoals de president ook wel wordt genoemd, was president van de Verenigde Staten tussen 1933 en 1945 en was het boegbeeld van het land tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De film speelt zich af in een weekend in juni van 1939. De Britse Koning George VI, de stotteraar uit The King's Speech, en zijn vrouw Elizabeth bezoeken Roosevelt in zijn buitenhuis in de Amerikaanse staat New York om over de naderende wereldoorlog te praten. Op de achtergrond speelt de affaire van de president en zijn verre achternicht.

De film wordt geregisseerd door Roger Michell, die vorig jaar de komedie Morning Glory maakte met Rachel McAdams en Harrison Ford. De opnames van de film beginnen in juli.

murray

Bill Murray gaat president Roosevelt spelen

190 euro aan DLC voordat game uitkomt

DLC is tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld. Extra levels, wapens en items zijn voor zo'n beetje elke game wel beschikbaar. EA Sports doet hier ook aan mee en heeft alvast de DLC voor Tiger Woods PGA Tour 12 online gezet voor de komende PSN-store update. Opvallend is dat de game zelf nog niet uit is.

De complete lijst met beschikbare items is als volgt:

Adidas Proshop Pack (£0.79/€0.99)
Banff Springs Golf Course (£3.19/€3.99)
Birdie Pack (£11.99/€14.99)
Bridgestone Proshop Pack (£0.79/€0.99)
Callaway Proshop Pack (£3.19/€3.99)
Callaway Sponsorship (£3.19/€3.99)
Cleveland Proshop Pack (£2.39/€2.99)
Cleveland Sponsorship (£2.39/€2.99)
Cobra Proshop Pack (£1.59/€1.99)
EA Online Pass (£6.29/€7.99)
EA Sports Proshop Pack 1 (£0.79/€0.99)
EA Sports Proshop Pack 2 (£0.79/€0.99)
EA Sports Proshop Pack 3 (£0.79/€0.99)
EA Sports Sponsorship (£2.39/€2.99)
Eagle Pack (£19.99/€24.99)
Emerald Dragon (£3.19/€3.99)
Footjoy Proshop Pack (£0.79/€0.99)
Greek Isles (£5.49/€6.99)
Grip Item Pack (£1.59/€1.99)
Harbour Town Golf Links (£3.19/€3.99)
Hazeltine National Golf Club (£3.19/€3.99)
The Highlands (£3.19/€3.99)
Loudmouth Golf Proshop Pack (£0.79/€0.99)
Mizuno Proshop Pack (£1.59/€1.99)
Nike Clothing Pack 1 (£0.79/€0.99)
Nike Clothing Pack 2 (£0.79/€0.99)
Nike Proshop Pack 1 (£2.39/€2.99)
Nike Proshop Pack 2 (£2.39/€2.99)
Nike Proshop Pack 3 (£2.39/€2.99)
Nike Proshop Pack 4 (£2.39/€2.99)
Nike Sponsorship (£5.49/€6.99)
Oakley Proshop Pack 1 (£0.79/€0.99)
Oakley Proshop Pack 2 (£0.79/€0.99)
Oakmont Country Club (£3.19/€3.99)
Pinehurst (£3.19/€3.99)
Ping Proshop Pack (£2.39/€2.99)
Ping Sponsorship (£2.39/€2.99)
Prototype Starter Suit (£3.99/€4.99)
Quagmire Golf Proshop Pack (£0.79/€0.99)
River Course At Blackwolf Run (£3.19/€3.99)
Riviera Cc Golf Course (£3.19/€3.99)
Shaft Item Pack (£1.59/€1.99)
Sheshan Golf Club (£3.19/€3.99)
Spyglass Hill Golf Course (£3.19/€3.99)
Sundog Proshop Pack (£0.79/€0.99)
Taylormade Proshop Pack (£0.79/€0.99)
Taylormade Sponsorship (£2.39/€2.99)
The Els Club (£5.49/€6.99)
The Predator (£3.19/€3.99)
The TPC Blue Monster At Doral (£3.19/€3.99)
Torrey Pines Golf Course (£3.19/€3.99)
TPC Boston (£3.19/€3.99)
Wolf Creek, Nv (£3.19/€3.99)

Gordon Freeman leeft!

Half Life: Episode 3, myth or real? Vier jaar nadat Episode 2 is verschenen is er nog steeds weinig over bekend. En dat terwijl de makers, Valve, in de tussentijd games als Left 4 Dead en Left 4 Dead 2 al hebben uitgebracht en er een tweede Portal ook op het punt staat te verschijnen. Toch is er voor de fans van Half Life goed nieuws: Gordon Freeman leeft!

Althans, dat is wat Valve nu heeft laten weten. In een interview met Ausgamer wist Doug Lombardi van Valve ons het volgende te melden:

"We are not done with Gordon Freeman’s adventures. I have nothing other than that to tell you today, but hang in there with us.”

We zullen dus hopelijk snel meer te weten komen over de avonturen die Gordon gaat beleven in Episode 3.

Gordon Freeman

Button: "Uitstel seizoensstart goed voor McLaren"

Jenson Button is blij dat de Grand Prix van Bahrein dit jaar niet door kon gaan vanwege de onrust in de Arabische wereld. De Brit weet dat zijn team McLaren in deze extra weken tot de start van het seizoen veel werk heeft gezet om de Formule 1-bolide competitief te krijgen.

McLaren probeerde met de MP4-26 een innovatief concept uit met onder meer uitlaten die onder de sidepots uitkwamen. Het bedachte concept bleek echter in de praktijk niet te werken, waardoor het team op het laatste moment terugging naar een meer conservatief ontwerp van de auto. Dit pakte goed uit met een tweede plaats voor Lewis Hamilton en een zesde voor Button.

"Twee weken geleden tijdens de tests waren we net zo snel als Force India. Nu waren we maar liefst twee seconden sneller in de kwalificatie. We hebben echt ontzettend veel aan snelheid gewonnen. Als je kijkt waar we stonden met de auto en waar we nu staan, dat is gewoon indrukwekkend. Ik heb nog nooit eerder zoiets meegemaakt," zie Button tegen de Daily Mail.

Verkoop Marvel vs Capcom 3 valt tegen

De vechtgame Marvel vs Capcom 3: Fate of Two Worlds verkoopt minder goed dan game-uitgever Capcom had gehoopt. Tot op heden zijn wereldwijd twee miljoen exemplaren van de game verscheept naar winkels. Hier heeft de game bijna zes weken over gedaan. De vechtgame Street Fighter IV, van dezelfde uitgever, had in 2009 slechts twee weken nodig om dit aantal te behalen. Desondanks noemt het Japanse bedrijf de verkoop van Marvel vs Capcom succesvol.

In oktober gaf de uitgever aan dat het bedrijf verwachtte dat Marvel vs Capcom 3: Fate of Two Worlds beter zou verkopen dan het vechtspel Street Fighter IV. Dankzij de merknaam Marvel zou de game een breder publiek aan moeten spreken. Om succesvoller te zijn dan Street Fighter IV moeten er zeker 3,2 miljoen exemplaren van de Marvel-vechtgame verkocht worden.

Marvel vs. Capcom 3: Fate of Two Worlds werd in februari uitgegeven voor de Xbox 360 en Playstation 3. Het vechtspel zet karakters van Marvel Comics tegenover gamepersonages van Capcom. Zo is het mogelijk dat Wolverine en Captain America vechten tegen Ryu en Viewtiful Joe.

AS Roma in Amerikaanse handen

De verkoop van de Italiaanse voetbalclub AS Roma aan een Amerikaans consortium is praktisch rond. Partijen zijn het mondeling eens, een definitieve deal wordt naar verwachting voor 20 april beklonken. Dat zei burgemeester Gianni Alemanno van Rome vandaag.

Roma is de eerste club uit de Serie A in Italië die in buitenlandse handen komt. Thomas di Benedetto, mede-eigenaar van het Amerikaanse New England Sports Ventures, speelt een sleutelrol in de overname. Zijn bedrijf heeft ook de Engelse club Liverpool in handen. Di Benedetto wordt voor 60 procent eigenaar en de bank UniCredit voor het resterende deel.

Roma zit al jaren diep in de schulden en UniCredit houdt de club min of meer overeind. Het gebrek aan geld om nieuwe spelers aan te trekken was een van de redenen voor het recente vertrek van trainer Claudio Ranieri.

AS Roma in Amerikaanse handen
AS Roma in Amerikaanse handen (Foto: ANP)

Hauer krijgt oeuvreprijs Fantastic Film Festival

Rutger Hauer krijgt 13 april de Career Achievement Award van het Amsterdam Fantastic Film festival (AFFF). De 67-jarige acteur krijgt de prijs bij de Nederlandse première van zijn nieuwe film Hobo with a Shotgun, maakte het festival vandaag bekend.

Het filmfestival eert Hauer voor zijn werk in fantasyfilms, zoals zijn optreden als de androïde Roy Batty in Blade Runner uit 1982. Het festival herinnert ook films als Ladyhawke, The Hitcher, Sin City en Batman Begins.

Het einde van de carrière van Hauer is overigens nog niet in zicht. Zo speelt hij de rol van Abraham Van Helsing in Dracula 3D, een film van de Italiaanse grootmeester Dario Argento, en heeft hij de rol van Alfred Heineken in de film De Heineken Ontvoering

Zijn nieuwe film, Hobo With a Shotgun, kan gezien worden als een parodie op het horrorgenre. Vanaf 19 mei is Hobo with a Shotgun te zien in de Nederlandse bioscopen. Verder vindt het 27e Amsterdam Fantastic Film festival plaats van 13 tot 23 april.


Trailer Hobo with a Shotgun (Video: YouTube)

Kapiteins moeten blazen in Rotterdamse haven

De zeehavenpolitie controleert woensdag in de Rotterdamse haven of kapiteins te diep in het glaasje hebben gekeken. Voor de grootschalige alcoholcontrole is de hele dag uitgetrokken.

"Zoals wij ook alcoholcontroles uitvoeren bij voertuigen, doen we dat ook bij schepen. Ook op het water hebben mensen wel eens een borrel te veel op", licht een politiewoordvoerder toe.

Als iemand heeft gedronken en toch gaat varen, riskeert hij een boete. Ook kan het vaarbewijs worden ingetrokken. Mensen die een boot besturen mogen sinds vorig jaar juli niet meer dan 0,5 promille alcohol in hun bloed hebben. Daarvoor was dat nog 0,8 promille. De maatregel geldt voor zowel beroepsschippers als recreatievaarders.

Hulzen vangen in Battlefield 3 gameplay-beelden

Het is weer tijd om draadjes te knippen en hulzen te vangen, want EA heeft zoals beloofd weer een episode van de Fault Line-serie over Battlefield 3 online gezet. We zien de kunst van het ventilatieschachtkruipen, een heuse knokpartij waar we al eerder over berichtten en uiteindelijk grootschalige vuurgevechten.

Aan het eind van het filmpje zien we dat EA op 17 april de 'volledige' 12 minuten zal uitgeven.

Minister Maleisië: Vrouwen kunnen wél autorijden

Een Maleisische minister wil weerleggen dat vrouwen slechte autorijders zijn. Parlementslid Bung Moktar Radin zei deze week tijdens een debat over verkeersveiligheid dat vrouwen onoplettende bestuurders zijn en veel ongelukken veroorzaken. Minister Shahrizat Abdul Jalil heeft de politie nu om statistieken gevraagd om te bewijzen dat de meeste vrouwen 'voorzichtig en fatsoenlijk rijden'.

Vrouwenorganisaties hebben gepikeerd gereageerd op de uitspraken van Bung Moktar. Shahrizat zei dat hij er vrouwen mee kwetst.

In 2007 zag Bung Moktar zich gedwongen zijn excuses aan te bieden nadat hij kleinerende opmerkingen had gemaakt over de menstruatiecyclus van een vrouwelijke collega.

Wilders: Profeet had hersentumor

De profeet Mohammed leed aan een hersentumor en is daardoor gaan hallucineren. Dat beweert PVV-leider Geert Wilders in een ingezonden stuk in het weekblad HP/De Tijd.

Wilders zegt zich te baseren op een boek van de Vlaamse psycholoog Herman Somers, waarin wordt gesteld dat Mohammed vanaf zijn veertigste leed aan een acromegalie, een groeistoornis die wordt veroorzaakt door een gezwel in de hersenen. Daardoor zou hij dingen zijn gaan horen en zien die er niet zijn. Somers noemt dat een 'organische hallucinatorische aandoening met paranoïde kenmerken'.

Wilders citeert ook uit andere publicaties, waarin wordt betoogd dat de profeet Mohammed leed aan een 'paranoïde hallucinatorische schizofrenie' en dat hij een 'verstoorde paranoïde persoonlijkheid' had, plus een minderwaardigheidscomplex en megalomane neigingen. "Wanneer hij vervolgens op zijn veertigste visioenen krijgt die hem doen geloven dat hij een kosmische zending heeft, is het hek van de dam."

De geestesgesteldheid van de profeet is volgens Wilders relevant omdat moslims volgens de Koran het leven van Mohammed moeten navolgen. "Dat heeft elke dag gruwelijke gevolgen", stelt Wilders. Hij stelt dat er een taboe rust op het bespreken van de 'ware aard' van Mohammed. Dat taboe wil Wilders naar eigen zeggen doorbreken.

Politieauto rijdt motoragent ziekenhuis in

Een motoragent is in de nacht van dinsdag op woensdag in Den Haag gewond geraakt nadat hij in botsing was gekomen met een politieauto. De agenten waren op weg naar een inbraakmelding toen zij op de kruising van de Laan van Meerdervoort en de Anna Paulownastraat tegen elkaar klapten, meldt de politie.

De motorrijder moest ter observatie een nacht in het ziekenhuis blijven. Hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren, is onduidelijk. De politie heeft een onderzoek ingesteld.

Trainer Foppe de Haan met pensioen

Foppe de Haan stopt als voetbaltrainer. Dat maakt hij vandaag bekend op de site van Ajax Cape Town. Sinds 2009 was de oud-trainer van sc Heerenveen als oefenmeester actief bij de satellietclub van Ajax in Zuid-Afrika. De 67-jarige Fries keert terug naar Nederland. "Ik wil meer tijd met mijn vrouw, kinderen en kleinkinderen doorbrengen."

De Haan maakte in 1985 de overstap van de amateurs van Steenwijk naar de toenmalige eerstedivisionist Heerenveen. Tot 2004 bleef hij in dienst van de Friese club, waarmee hij in 1993 promotie naar de Eredivisie afdwong en in 2000 door een tweede plaats in de competitie Champions League-voetbal haalde. In 2004 gaf hij het stokje over aan zijn assistent Gertjan Verbeek.

Jong Oranje werd de nieuwe werkgever van De Haan, die ook daar successen beleefde. In 2006 en 2007 werd hij met het team Europees kampioen. Ook plaatste de ploeg zich voor de Olympische Spelen van 2008 in Peking, waar in de kwartfinale verloren werd van de latere kampioen Argentinië.

Karthikeyan: "In Maleisië wel racen"

Voor het raceweekend in Australië goed en wel begonnen was kon Hispania Racing afgelopen zaterdag de Formule 1-bolides alweer inpakken. Het team wist zich niet te kwalificeren voor de eerste race van het seizoen. Coureur Narain Karthykeyan verwacht dat het in Maleisië een stuk beter zal gaan.

"We zijn er redelijk zeker van dat we ons daar wel kunnen kwalificeren. We zullen daar een nieuwe voorvleugel hebben en ik ken het circuit van Sepang bovendien erg goed," zei de Indiër tegen Reuters.

Karthikeyan weet dat het team voor het weekend in Australië niet met de F111 heeft kunnen testen, desondanks blijft hij positef. "We weten dat het niet goed was wat we in Australië hebben laten zien, maar het heeft geen zin om daar over te blijven klagen. Het duurde gewoon erg lang om de auto in elkaar te zetten. Het meerendeel van het werk is echter gebeurd. Het gaat nu alleen nog om de details."

Gaslek op bedrijventerrein Amsterdam

Bij werkzaamheden is woensdag op een bedrijventerrein in het westen van Amsterdam een gasleiding geraakt. Daardoor is onder meer het treinverkeer op een nabijgelegen goederenspoor stilgelegd. Dat meldt de brandweer.

Het lek ontstond ter hoogte van de kruising van de Basisweg en de Radarweg, vlak bij het treinstation Amsterdam Sloterdijk. Werknemers van Liander, dat het gasnet beheert, zijn bezig om het lek af te dichten. Hoelang het duurt voordat het lek is gerepareerd en het goederenverkeer kan worden hervat, kon de brandweer niet aangeven.

Raadslid Arnhem werkt door vanuit cel

Het Arnhemse raadslid Martin van Meurs, dat van bezit en verspreiding van kinderporno wordt verdacht, gaat in zijn cel gewoon door met raadswerk. Van Meurs stelde vanuit de cel vragen aan het college van burgemeester en wethouders van de Gelderse hoofdstad. De gemeente bevestigde woensdag een bericht daarover in dagblad de Gelderlander.

"Het college gaat de vragen gewoon beantwoorden. Tegelijkertijd bekijken wij samen met de Kiesraad of Van Meurs nog wel raadslid kan zijn in Arnhem. Hij zit namelijk niet in onze stad in de gevangenis", zegt een gemeentewoordvoerster.

Van Meurs zit sinds november vorig jaar vast. Zijn partij Pro Arnhem heeft hem geroyeerd en wil hem ook zijn raadszetel ontnemen. In de jaren tachtig was Van Meurs wethouder in Arnhem.

Monsters, Inc. krijgt prequel over studententijd

Het tweede deel van de animatiefilm Monsters, Inc. uit 2001 wordt een prequel. Dat schrijft het Amerikaanse entertainmentblad Entertainment Weekly. Animatiestudio Pixar laat weten dat de film gaat over de studententijd van de goedaardige monsters.

Pixar is al jaren bezig met een tweede deel van Monsters, Inc., maar heeft nooit iets losgelaten over het script. Nu kondigt de studio aan dat de film Monsters University heet, en gaat over de jonge jaren van de eenogige Mike Waszowski en de harige beer James P. Sullivan. Hun stemmen worden wederom ingesproken door respectievelijk Billy Crystal en John Goodman. In de film is te zien hoe de twee bevriend raken op de universiteit.

Dave Hollis, topman van Pixar, laat weten dat Mike en James niet altijd beste vrienden waren. "Dit verhaal toont de pieken en dalen en hoe zij nader tot elkaar zijn gekomen", zei hij tijdens CinemaCon, een bijeenkomst in Las Vegas voor bioscoopeigenaren. Monsters University moet in 2012 in de bioscopen verschijnen.

monsters

Monsters, Inc. op weg naar een vervolg

Paul-acteur Nick Frost gelooft niet in aliens

Acteur Nick Frost heeft grote twijfels over het bestaan van buitenaardse wezens. In zijn nieuwe komedie Paul maakt hij een roadtrip met een alien. "Er zullen vast aminozuren in het heelal rondzweven, maar ik verwacht niet dat er binnenkort Paul-achtige mannetjes uit de hemel neerdalen", zegt de Brit tegen Novum Nieuws.

"Maar mochten aliens bestaan, dan zouden ze vast alleen naar de aarde komen om onze vloeistoffen te oogsten en ons achter te laten als lege hulzen", gaat de 39-jarige Frost verder. "Daarin verschilt Paul ook van de meeste aliens. Hij is een goedzak. En hij rookt heel veel wiet. Ik trouwens al lang niet meer, ik ben nu een 'family man'. 

Frost en zijn goede vriend Simon Pegg, die samen ook het scenario voor Paul schreven, spelen in de film twee sciencefictionnerds. Ze ontmoeten alien Paul in de woestijn van Nevada. Hij blijkt al sinds 1947 op aarde te wonen, maar hij wil nu wel eens terug naar zijn thuisplaneet. De Amerikaanse overheid wil echter verder op hem experimenteren. De mannen besluiten het wezen mee te nemen in hun camper en hem uit de klauwen van de FBI te houden.

Paul draait vanaf 14 april in de Nederlandse bioscopen.


Nick Frost gelooft niet in aliens (Foto: Novum)

Moeder en vriend vast voor doden peuter in Utrecht

In Utrecht is zondag een 3-jarige jongetje overleden. De 25-jarige moeder en haar vriend zijn maandagavond aangehouden. De politie vermoedt dat het jongetje om het leven is gebracht, meldt het Openbaar Ministerie (OM) in Utrecht woensdag.

Omdat er vermoedens waren van een niet-natuurlijke dood, is sectie verricht. Op basis van de resultaten daarvan werden de moeder van de peuter en haar 27-jarige vriend aangehouden. Het OM heeft de doodsoorzaak niet naar buiten gebracht.

Het onderzoek wordt voortgezet, waarbij vooral de omstandigheden waaronder het kind stierf en de betrokkenheid van het stel onder de loep worden genomen.

Ook de Inspectie Jeugdzorg heeft aangekondigd een onderzoek in te stellen.

Suárez: "Volgend jaar Champions League"

Luis Suárez heeft er alles voor over om het voor elkaar te krijgen dat Liverpool volgend seizoen in de Champions League zal meespelen.

Suárez is ervan overtuigd dat Liverpool thuishoort in de Champions League. "We staan nu vier punten achter op de vijfde plaats op de ranglijst. We moeten proberen om zo hoog mogelijk te eindigen. Ik hoop het dat heel goed zal gaan", zegt hij op het digitale thuis van de Reds.

"Ik hoop dat we volgend seizoen Champions League kunnen spelen, want daar hoort Liverpool thuis." De Uruguayaan voelt zich inmiddels helemaal op zijn plek bij zijn nieuwe club. "Je bent altijd bang dat het in het begin niet goed zal gaan", vertelt hij. "Maar de steun van mijn ploeggenoten en de liefde van de fans voor de club heeft me veel geholpen. Ik heb hier nu mijn eigen huis en als ik door de stad loop, respecteren de fans me. Ze laten me gewoon tijd met mijn familie doorbrengen."

Sonde stuurt eerste foto's van Mercurius

De Amerikaanse sonde Messenger heeft dinsdag zijn eerste foto's gemaakt van de planeet Mercurius. In totaal maakte de satelliet 364 afbeeldingen. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft de eerste foto uit de reeks vrijgegeven.

De Messenger was eerder deze maand, als eerste ruimtevaartuig ooit, in een baan rond Mercurius gebracht. Een jaar lang brengt de sonde het oppervlak van de kleine planeet in kaart. De missie is het eerste grote onderzoek naar Mercurius sinds 1975. Toen scheerde de sonde Mariner 10 drie keer langs de planeet.

Over Mercurius, die in ons zonnestelsel het dichtst bij de zon staat, is weinig bekend. Zo is niet duidelijk uit welke materialen de planeet bestaat. Ook is er misschien ijs in kraters waar de zon niet schijnt en heeft Mercurius mogelijk vulkanen. Door dat te onderzoeken, hopen de wetenschappers beter inzicht te krijgen in de geschiedenis van het zonnestelsel, dus ook van de aarde.

Klik hier voor de foto in groter formaat.

Sonde stuurt eerste foto's van Mercurius
De vrijgegeven foto van Mercurius (Foto: ANP)

'Van der Wiel en Vertonghen op weg naar Premier League'

Volgens The Daily Mirror staan Gregory van der Wiel en Jan Vertonghen in de belangstelling van verscheidene ploegen uit de Engelse Premier League. Ajax zou de beide internationals van respectievelijk Nederland en België aan het eind van dit seizoen kwijt raken.

Van der Wiel staat op het verlanglijstje van Roman Abramovich, eigenaar van Chelsea. De club uit Londen heeft zo'n 13.5 miljoen euro over voor de rechtsback van Ajax. Hij moet de huidige rechtsback van Chelsea, Jose Bosingwa, vervangen. De club zou Ajax en de zaakwaarnemer van de 23-jarige Amsterdammer al hebben benaderd.

Ook Vertonghen staat in de belangstelling van een club uit Londen. Arsenal heeft goede ervaringen met diens landgenoot Thomas Vermaelen, en ziet Vertonghen dus ook graag komen. Ook Manchester United heeft interesse in de centrale verdediger van de Amsterdammers.

Actieplan moet ouderenmishandeling halt toeroepen

De komende jaren wordt jaarlijks 10 miljoen euro uitgetrokken om misbruik en mishandeling van ouderen tegen te gaan. Dat schrijft staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Marlies Veldhuijzen van Zanten (CDA) woensdag in een brief naar de Tweede Kamer.

Het actieplan 'Ouderen in veilige handen' moet ertoe leiden dat geweld en mishandeling sneller worden gesignaleerd en gemeld en de slachtoffers beter worden ondersteund. Er komt onder meer een campagne en een meldplicht voor mishandeling die is gepleegd door professionals.

Volgens Veldhuijzen van Zanten moeten ouderen die afhankelijk zijn van anderen veilig zijn. Dat is nu te vaak niet het geval. Daarom kunnen ouderen een beroep doen op mentoren om hen te ondersteunen in geval van mishandeling, maar ook bij financiële uitbuiting. Verder worden mensen die willen werken in de langdurige zorg in de toekomst verplicht een Verklaring Omtrent Gedrag te overleggen.

Bijna de helft van de verpleeghuisartsen zegt in afgelopen jaren in aanraking te zijn gekomen met zowel psychische- als lichamelijke mishandeling, financiële uitbuiting, verwaarlozing of seksueel misbruik. In 2008 kreeg de politie bijna 1100 meldingen van huiselijk geweld bij mensen van 65 jaar en ouder. "We moeten dit met volle kracht bestrijden", vindt Veldhuijzen van Zanten.

Het plan wordt de komende vier jaar uitgevoerd.

'Coentrăo naar Bayern München'

Fabio Coentrão lijkt zo goed als zeker te vertrekken naar Bayern München. De huidige club van Arjen Robben zou een akkoord hebben met de Portugese topclub Benfica over een transfersom van 25 miljoen euro.

De club van trainer Louis van Gaal is al enige tijd op zoek naar een nieuwe linkerverdediger. In de winterstop lekker Coentrão ook al de overstap te maken naar Müchen maar tot een transfer kwam het niet.

De 23-jarige Coentrão speelde dit seizoen tot dusver twintig competitieduels voor Benfica waarin hij twee keer scoorde.

Junta Birma maakt plaats voor 'burgerregering'

De junta van Birma is woensdag officieel ontbonden. Dat gebeurde na de beëdiging van de nieuwe zogenoemde burgerregering, die werd gevormd na verkiezingen die door velen als een schijnvertoning werden beschouwd.

Het nieuwe kabinet bestaat voor een groot deel uit militairen die speciaal met pensioen gingen om te kunnen meedoen aan de in november gehouden verkiezingen. Een twaalftal maakte ook al deel uit van het voorgaande kabinet. Slechts vier van de dertig kabinetsleden hebben geen banden met het leger.

De beëdiging van de nieuwe regering was een besloten aangelegenheid en werd pas naderhand bekendgemaakt. Aan het hoofd van de regering staat president Thein Sein, die de junta ook al leidde. Birma wordt sinds 1962 geregeerd door het leger. De verkiezingen van november vormden officieel het sluitstuk van een overgang naar democratie, maar van echte democratische hervormingen is weinig te bespeuren.

Nog altijd wijst het leger een kwart van de parlementsleden aan. De overige zetels zijn grotendeels in handen van een door het leger gesteunde partij, die de verkiezingen won. De partij van oppositieleidster Aung San Suu Kyi, de NLD, boycotte de verkiezingen, omdat bij voorbaat al vast zou staan dat de junta die zou winnen. De NLD won in 1990 de verkiezingen, die vervolgens door het leger ongeldig werden verklaard. Sindsdien werden er geen verkiezingen meer gehouden, tot november vorig jaar.

Met de junta is ook de SPDC ontbonden, de door het leger gesteunde partij die het land sinds 1988 regeerde. Daarmee is officieel een eind gekomen aan de loopbaan van sterke man Than Shwe, die voorzitter van de SPDC en legerleider was. Verwacht wordt echter dat de 78-jarige Than Shwe achter de schermen een belangrijke rol blijft spelen.

Van Persie: "Was op WK niet in topvorm"

Robin van Persie baalde er flink van om te moeten constateren dat hij op het WK in Zuid-Afrika niet in topvorm was. "De scherpte was er niet."

Van Persie vertelt in Heilig Gras, een nieuw programma van omroep Powned, openhartig over zijn rol op het WK in Zuid-Afrika. Daarbij is hij kritisch op zichzelf. "Ik was niet in topvorm, hoe erg ik het ook vind om dat te moeten constateren. Want in de voorbereiding liep alles zó goed."

In het programma bekijkt de Arsenal-speler samen met Henk Spaan zijn allermooiste doelpunten. Daar zit ook zijn doelpunt tegen Kameroen op het WK bij. Over zijn rol op het toernooi heeft hij nooit echt gesproken. "De scherpte was er tijdens het WK niet."

"Ik ben niet heel vaak voor de keeper gezet, nee," zegt hij. "Maar die vier of vijf keer dat ik de bal tijdens het toernooi wel in die positie kreeg, heb ik het ook niet afgemaakt. Ik behoorde wel tot de spelers die erg veel kilometers maakten, uiteraard net achter Dirk Kuijt. Dus ik heb de loopacties ook wel gemaakt, maar ik heb niet veel scoringskansen gekregen. En als dat wel zo was, heb ik nagelaten om het af te maken."

'De Wii kan de klere krijgen'

Iedereen die een PS3 of PC bezit en Fez heeft gezien op de Xbox 360 hoopt stiekem dat de game ook uitkomt op hun eigen console. Developer Polyton heeft goed nieuws voor deze mensen. Hij heeft namelijk aangegeven dat de titel multiconsole kan worden.

"Right now we're only concentrating on XBLA, which makes the most sense for us at the time."

Hij geeft verder aan dat PSN en de PC de tijd en energie ruim waard zijn, hij is echter niet tevreden over de Wii en WiiWare. Persoon vindt hij dat WiiWare op kan rotten aangezien het volgens hem een belachelijke slechte dienst is.

"PC and PSN would also make a lot of sense, but in my opinion, WiiWare just wouldn't be worth our time and effort. It's a dismal system that I don't want to deal with neither as a customer, nor a developer. No demos? F*** off."

Fez komt dit jaar uit op XLBA. Het spel gaat over een 2D mannetje dat ontdekt dat de wereld 3D is. Het is dus te begrijpen dat Fez een puzzelplatformer is. 

Rechter verbiedt staking in Spaans voetbal

De rechtbank in Madrid heeft een staking van clubs in de Spaanse competitie verboden. De wedstrijden van komend weekeinde gaan daarom gewoon door. De clubs wilden staken omdat zij met de regering overhoop liggen over de regeling van de inkomsten uit televisiegelden.

Het oordeel van de rechter was echter duidelijk. "De speelkalender kan niet worden veranderd", zei Purificación Pujol volgens het ANP. De meerderheid van de clubs uit de Primera División wilde aankomend weekeinde niet in actie komen. Ook in de Segunda División zou er uit protest gestaakt worden. De zaak werd echter aangespannen door zes clubs uit La Liga (de Primera División) die het niet eens waren met de mogelijke staking.

Waar de meeste clubs voornamelijk bezwaar tegen hebben, is de regel dat de Spaanse televisie één wedstrijd rechtstreeks mag uitzenden zonder dat daarvoor betaald hoeft te worden. Deze regel bestaat al sinds 1997.

Kunstzwendelaar hoeft slachtoffers niet te betalen

Een Eindhovenaar die ruim veertig valse schilderijen heeft verkocht hoeft zijn slachtoffers geen schadevergoeding te betalen. De 61-jarige man is inmiddels failliet en dus moeten zijn slachtoffers zich tot de curator wenden, oordeelde het gerechtshof in Den Bosch woensdag.

De kans dat de benadeelden ooit nog wat van hun geld terugzien is bijzonder klein. Daarbij moeten ze de proceskosten ook nog eens zelf betalen. Normaal draait degene die wordt veroordeeld hiervoor op.

De man verkocht van 2004 tot in 2006 schilderijen ten onrechte als werken van de kunstenaar Klaas Gubbels. In ruil daarvoor kreeg hij per stuk enkele duizenden euro's, soms in combinatie met werken van andere kunstenaars zoals Anton Heijboer.

De Eindhovenaar werd in 2008 al door de rechtbank veroordeeld tot een halfjaar cel. Het gerechtshof verlaagde die straf woensdag naar vijf maanden, omdat zijn proces te lang heeft geduurd.

De man hield vol steeds te hebben gedacht dat de schilderijen van Gubbels waren. Hij zou ze hebben gekocht van een Arnhemse kunsthandelaar. Hij kon echter geen telefoonnummer of adres noemen. Daarnaast bleek dat de doeken waar de werken op zijn geschilderd door hem zelf zijn gekocht bij een handel in schildersmaterialen.

DVD: Dinner for Schmucks

In Dinner for Schmucks spelen Paul Rudd en Steve Carell alweer voor de derde keer samen in een film. De vorige keren was in Anchorman (met Will Ferrell in de hoofdrol) en in The 40 Year Old Virgin, waarin Steve de hoofdrol had. De film over het 'diner der idioten' is een Amerikaanse remake van het Franse Le Dîner de Cons uit 1998. Maar regisseur Jay Roach (Austin Powers) verzekerde dat alleen het basisidee hetzelfde is en ze de humor een eigen wending hebben gegeven.

Valverde mag terugkeren bij Movistar

Alejandro Valverde zal volgend jaar bij zijn terugkeer in het wielerpeloton geen moeite hebben bij het vinden van een ploeg. Team Movistar, het voormalige Caisse d'Epargne, heeft al aangegeven dat het de Spaanse renner graag weer in haar armen wil sluiten. De coureur stond vanaf 2005 al onder contract bij het team.

Valverde moet momenteel noodgedwongen toekijken, omdat hij een schorsing uitzit. De Spanjaard had namelijk banden met dopingarts Eufemio Fuentes, maar betrapt op het gebruik van verboden middelen is hij nooit. Desondanks is hij geschorst tot begin 2012.

Movistar wil de renner graag onderdak bieden. "Valverde is één van de allergrootste renners en zal bij veel ploegen op het verlanglijstje staan. Dit soort renners worden altijd door de ploegen in de gaten gehouden. We zullen proberen Alejandro te helpen om zijn genialiteit te behouden, om vervolgens zijn terugkeer mogelijk te maken. Vanwege onze persoonlijke verhoudingen en vanwege onze structuur, zullen we ons best doen om Valverde weer in te lijven als hij terug komt," zei ploegleider Eusebio Unzué tegen Diario de Navarra.

Sauber: "Nieuwe diffuser in Spanje introduceren"

Het Formule 1-team van Sauber wil in Spanje een nieuwe diffuser op de C30 gaan introduceren. De Zwitserse renstal kan tevreden zijn over het tempo dat de auto in de race in Australië toonde, maar niet over het feit dat door een technische onvolkomenheid een zevende en achtste plaats in rook opgingen.

De diffuser en de uitlaten zijn volgens technisch directeur James Key de ontwikkelgebieden dit jaar. "We kijken naar alternatieven en we willen iets gaan introduceren als we overtuigd zijn dat het werkt, omdat het nogal nauw steekt. Als het mis gaat dan kun je veel problemen veroorzaken," zo meldt Key. "Het systeem dat we nu hebben is robuust en werkt prima, maar het is niet zo krachtig als enkele andere systemen die je in de pitstraat kunt zien."

"We hebben enkele oplossingen geprobeerd zoals deze op andere auto's te zien zijn. We kregen ze werkend, maar dan kregen we tegelijkertijd minder neerwaartse druk. Sinds die tijd hebben we wat zaken uitgevonden, waardoor we er nu weer naar kunnen kijken."

Blu-ray: Rapunzel

Vorig jaar december bracht Disney de film Rapunzel uit. In Amerika ging deze de bioscopen in onder de naam Tangled, wat een marketingstruc was. De regisseurs verklaarden dat je Toy Story ook geen Buzz Lightyear kunt noemen, omdat het over veel meer personages gaat. We hoefden slechts vier maanden te wachten voor de dvd- en blu-ray-release en kunnen nu ook de film in HD bekijken in de thuisbioscoop.

Gladheid leidde tot achttienduizend gewonden

In de sneeuwperiode in november en december zijn achttienduizend mensen op een spoedeisende hulpafdeling van een ziekenhuis behandeld nadat ze te voet of met de fiets of bromfiets waren uitgegleden. Dat meldt Consument en Veiligheid woensdag. 60 procent brak een ledemaat tijdens de val. Een kwart daarvan betrof polsfracturen.

De meeste slachtoffers, 86 procent, gingen lopend onderuit. Een op de zes kwam ten val op de fiets of bromfiets. Ouderen vielen het meest. Bijna de helft van de gewonden was 55 jaar of ouder. Een op de acht was ouder dan 75.

Consument en Veiligheid heeft de periode van 28 november tot en met 31 december onderzocht. Twee dagen springen eruit: op zowel 6 als 18 december bezochten rond de duizend mensen de eerstehulpafdeling van een ziekenhuis.

De kosten van de medische behandelingen bedragen in totaal 86 miljoen euro. 14 procent van de slachtoffers moest in het ziekenhuis worden opgenomen. De kosten van het arbeidsverzuim door de kwetsuren zijn 36 miljoen euro, zo heeft Consument en Veiligheid becijferd.

70 procent van de ongelukken door de gladheid gebeurde op de openbare weg. Het percentage mensen dat met de fiets of bromfiets onderuitging is ten opzichte van de vorige winter gedaald. Volgens Consument en Veiligheid komt dat doordat provincies en gemeenten wegen en fietspaden beter sneeuw- en ijsvrij houden.

Syrische president spreekt volk toe

De Syrische president Bashar Assad gaat woensdag voor de eerste keer sinds de hevigste onlusten in jaren in zijn land uitbraken het volk toespreken. Vermoedelijk zal Assad grondwetswijzigingen aankondigen, waaronder een einde aan vijftig jaar noodwetten die het regime de vrije hand gaven om zonder aanklacht mensen op te pakken.

De langverwachte toespraak wordt gezien als cruciale test voor het leiderschap van Assad en zal mede bepalen welke koers het land gaat varen.

Op 18 maart braken in het zuiden van Syrië antiregeringsprotesten uit, die zich snel over het hele land verspreidden. De volksopstand werd met harde hand neergeslagen door de veiligheidsdiensten. Meer dan zestig mensen kwamen om het leven, aldus mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch.


Bashar spreekt volk toe (Foto: Novum)

Ministerie mocht islamschool niet korten

Het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap had de islamitische basisschool As Siddieq in Amsterdam niet mogen korten op de subsidie. Dat heeft de Raad van State woensdag bepaald.

Toenmalig staatssecretaris Sharon Dijksma (PvdA) schortte in 2009 5 procent van de bekostiging van de streng islamitische school op. De reden daarvoor was dat de school onvoldoende aandacht zou schenken aan burgerschap, inburgering en democratie. De Raad van State oordeelt nu echter dat 'niet staande kan worden gehouden dat de school op geen enkele wijze gestalte heeft gegeven aan onderwijs dat mede is gericht op het bevorderen van actief burgerschap en sociale integratie'.

Sinds april vorig jaar krijgt As Siddieq overigens weer de volledige subsidie. Toen had de school de nodige verbeteringen geboekt. De onderwijsinstelling kreeg het ingehouden geld alsnog uitbetaald.

Ruiz lijkt fit voor eredivisietopper

Bryan Ruiz lijkt in actie te kunnen komen in de eredivisietopper van FC Twente tegen PSV. De 25-jarige Costa Ricaan speelde dinsdag zeventig minuten in de oefeninterland tegen Argentinië. Voor Ruiz was het zijn eerste wedstrijd sinds vorige maand. Toen viel hij in het competitietreffen met AZ vlak voor rust uit met een bovenbeenblessure.

Ruiz kan van grote waarde zijn voor FC Twente in de strijd om het kampioenschap. De vleugelspeler maakte in Enschede al 32 treffers in 55 competitiewedstrijden. Vorig seizoen had hij met beslissende doelpunten ook een flink aandeel in de eerste titel van de club.

FC Twente staat zes wedstrijden voor het einde van de competitie op de tweede plaats met een punt achterstand op PSV. Zaterdag komt de ploeg uit Eindhoven op bezoek in de Grolsch Veste.


Bryan Ruiz lijkt fit voor topper tegen PSV (Foto: Novum)

Talentenjacht voor pornosterren in Nederland?

Als het aan Kim Holland ligt dan komt er binnenkort een erotische versie van Idols op de Nederlandse kijkbuis. Het gaat om een talentenjacht voor mensen die een carrière in de porno-industrie ambiëren. Dat meldde Kim woensdagochtend op Radio 1.

Het programma zou de naam 'Hollands next Holland' moeten krijgen. Kim denkt dat er wel een markt is voor een variant op Idols of de X(XX)-factor, "Ik sta er niet van te kijken dat er veel animo voor is. Er zijn heel wat dames die dromen van een carrière als pornoster. Bij mij melden zich regelmatig meisjes aan, zo'n drie per week."

Voor mannen is het een lastiger verhaal, die zijn vaak minder exhibitionistisch en plankenkoorts kan ervoor zorgen dat 'Willy' niet wil. "Niet iedereen is geschikt om te presteren voor de camera. Je kunt een enorme boy in bed zijn maar voor de camera kan hij het rustig laten afweten", aldus onze eigen pornodiva.

Ze heeft al het een en ander uitgedacht en wil het programma opdelen in twee stukken. Er zou een nette, kuise versie moeten komen voor op televisie en een expliciete versie voor internet. Holland heeft nog niets van John de Mol gehoord, "maar als hij luistert, dan kan hij me zeker bellen."

Het idee is overigens niet nieuw, in Zuid-Afrika staat het programma ‘Porn Stars’ voor de deur. Daarin gaan de programmamakers op zoek naar nieuwe pornosterren. Volgens Holland loopt het daar storm met de aanmeldingen.

'Wii 2 krijgt geen 3D'

De Wii 2 zal geen 3D-ondersteuning krijgen, althans de kans is klein, zegt de grote baas van Nintendo Amerika. Het grote probleem is de 'glasses-free'-console. Nintendo wil alleen een console uitbrengen met 3D als er geen speciale brillen voor nodig zijn.

"Glasses-free is a big deal. We've not said publicly what the next thing for us will be in the home console space, but based on what we've learned on 3D, likely, that won't be it."

Nintendo heeft nog niks bekend gemaakt over de nieuwe console. Ze geven wel aan bezig te zijn met ideeën en dergelijke maar er is nog niks concreets naar buiten gekomen. Geruchten gaan dat er mee nieuws zal verschijnen tijdens de E3.

"We are of course studying and developing the next console to Wii. However, there is a big difference between studying a product and announcing what it is and when we will release it."

Politie zoekt vader van baby tienermoeder

De politie in Groningen is woensdag begonnen met het onderzoek naar de identiteit van de vader die een kind heeft verwekt bij het 12-jarige meisje dat vorige week beviel van een dochter.

De politie is al in het ziekenhuis op bezoek geweest bij de basisschoolleerlinge uit het Groningse Beijum. Het ging daarbij om een eerste kennismaking, benadrukt een politiewoordvoerder woensdag.

Het meisje uit Groningen beviel vorige week dinsdag van een gezonde dochter tijdens een schoolexcursie. Ze wist niet dat ze zwanger was. Haar dochtertje is door ambulancepersoneel ter wereld geholpen.

De politie doet onderzoek nadat de Raad voor de Kinderbescherming dinsdag aangifte had gedaan van een zedenmisdrijf. Het is strafbaar om bij een kind dat jonger is dan 12 jaar binnen te dringen. Het meisje was 11 jaar toen ze zwanger werd.

Eerder werd bekend dat de vader van de tienermoeder zou zijn veroordeeld voor het misbruiken van een andere dochter. De vader van de tienermoeder zou daarvoor twee jaar in de cel hebben gezeten. Of de bewijzen van de politie in zijn richting wijzen is nog niet bekendgemaakt.

Gemeenten beperken stijging woonlasten

De stijging van de gemeentelijke woonlasten valt dit jaar lager uit dan de inflatie. Dat is in jaren niet voorgekomen. Dat staat in de jaarlijkse Atlas van de Lokale Lasten van het Coelo, onderdeel van de Rijksuniversiteit Groningen. De lichte stijging is opvallend, omdat gemeenten fors moeten bezuinigen.

Huizenbezitters betalen gemiddeld 1,6 procent meer aan onroerendezaakbelasting, reinigingsheffing en rioolheffing. Een meerpersoonshuishouding is dit jaar 10 euro meer kwijt. De stijging komt vooral door de hogere rioolheffing.

Zevenaar is voor een huizenbezitter het goedkoopst, gevolgd door Bunschoten. De duurste gemeenten zijn Blaricum en Wassenaar. In Borsele gingen de gemeentelijke woonlasten het meest omhoog (21 procent). In de Ronde Venen/Abcoude daalden de tarieven het meest (24 procent).

Gemeenten beperken stijging woonlasten
Gemeenten beperken stijging woonlasten (Foto: ANP)

Obama: Mogelijk wapens voor opstandelingen Libië

De Amerikaanse president Barack Obama sluit niet uit dat zijn regering de opstandelingen in Libië wapens gaat leveren. Het is een nog open vraag, volgens Obama. Het antwoord hangt af van hoe effectief de huidige militaire campagne van de 'geallieerden' is, zei Obama tegen NBC News.

Er zijn aanwijzingen van mogelijke betrokkenheid van het terreurnetwerk Al Qaida en de door Iran gesteunde sjiitische Hezbollah bij de opstand tegen Gadhafi. Dat is door het NAVO-opperbevel gemeld en werd door Obama in een interview met CBS Evening News bevestigd. Maar, zo voegde hij eraan toe 'de meeste oppositieleiders met wie Amerikaanse functionarissen te maken hebben gehad zijn 'professionals, juristen, artsen - mensen die geloofwaardig lijken'.

Opmars online winkelen zet door

Het aantal Nederlanders dat via internet heeft gewinkeld is vorig jaar met een half miljoen gestegen. In totaal bestelden 9,3 miljoen Nederlanders tussen de 12 en 74 jaar iets via internet, blijkt woensdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

In 2005 had nog 55 procent van de internetters iets online gekocht. Dat is de afgelopen jaren gestaag gestegen naar 77 procent in 2010.

Vooral vrouwen tussen de 25 en 44 jaar zijn steeds vaker via internet gaan shoppen. Na hen komen de mannen in dezelfde leeftijdsgroep. Vooral hoogopgeleiden zijn meer via internet gaan winkelen, maar de laagopgeleiden zijn bezig met een inhaalslag.

Van de internetters had 23 procent vorig jaar nog nooit online gewinkeld. In 2005 was dat percentage nog twee keer zo hoog.

Als reden om niet via internet te kopen geeft twee derde aan liever zelf op pad te gaan om iets te kopen. Een derde vindt het niet nodig. 30 procent maakt zich zorgen over de veiligheid of de privacy. Twee op de tien hebben er geen vertrouwen in dat het product wordt geleverd of hebben geen ervaring met online winkelen.

Messi loopt spierblessure op

Lionel Messi stond gisteravond niet op het veld bij het Argentijns nationaal elftal dat in San José in een oefenduel met 0-0 gelijkspeelde tegen Costa Rica. Bondscoach Sergio Batista zei dat Messi kort voor aanvang van de wedstrijd afhaakte met een spierblessure.

"We moeten voorzichtig zijn met de beste speler van de wereld en geen risico's met hem nemen. Hij had het misschien vijf minuten volgehouden," zei Batista. Hij zei er niet bij hoe ernstig de blessure is en of de sterspeler komend weekend wel voor zijn club FC Barcelona in actie zal gaan komen.

Doden bij aanslag Pakistan

Bij een zelfmoordaanslag in het noordwesten van Pakistan zijn woensdag zeker dertien mensen om het leven gekomen. Dat heeft Saeed Khan, woordvoerder van de lokale politie, bekendgemaakt.

De aanslag vond plaats nabij een politiepost in Swabi, 70 kilometer buiten de hoofdstad Islamabad. Volgens Khan reed de zelfmoordterrorist met een motorfiets in op een menigte die bijeen was gekomen om Maulana Fazlur Rehman, leider van de conservatieve islamitische partij Jamiat Ulema Islam, te begroeten. De verantwoordelijkheid voor de aanslag is nog niet opgeëist.

'Gemeenten gaan niet mee met Donners nullijn'

De 180.000 gemeenteambtenaren kunnen in 2012 een salarisstijging krijgen als de bonden instemmen met verlenging van de lopende cao tot 1 januari 2013. Dat heeft de Rotterdamse PvdA-wethouder en voorzitter van het College voor Arbeidszaken van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) Jantine Kriens gezegd in een woensdag gepubliceerd interview in de Volkskrant. Minister Piet Hein Donner van Binnenlandse Zaken wil dat de gemeenten vasthouden aan de nullijn.

"Ik ga niet mee met Donners handhaving van de nullijn", aldus Kriens. "Wij hebben als gemeenten een eigen verantwoordelijkheid. De minister gaat over arbeidsvoorwaarden van rijksambtenaren, wij gaan over die van gemeenteambtenaren."

Hoeveel procent de lonen omhoog zullen gaan, kan Kriens nog niet zeggen

'Gemeenten gaan niet mee met Donners nullijn'
'Gemeenten gaan niet mee met Donners nullijn' (Foto: ANP)

Dode bij Israëlische luchtaanval Gazastrook

Bij een Israëlische luchtaanval is woensdag één Palestijnse militant gedood en één gewond geraakt. Dat heeft de Islamitische Jihad gezegd.

Volgens de extremistische beweging waren de twee mannen op weg naar een nabijgelegen moskee toen ze onder vuur werden genomen. De beweging heeft wraak gezworen.

Het Israëlische leger heeft de aanval niet bevestigd. Een dag eerder vuurden militanten uit de Gazastrook raketten af op Israëlische gemeenschappen, aldus het leger.

Israëlische vliegtuigen vielen ook een smokkeltunnel aan. Daarbij raakte niemand gewond. De afgelopen tijd is het geweld langs de grens tussen Israël en de Gazastrook weer opgelaaid.

Resistance 3 krijgt 3D- en Move-ondersteuning

Soms heb je niet veel nodig om nieuws bekend te maken. Dat vonden de makers van Resistance 3 ook en dus besloten ze om simpelweg een foto online te zetten waarin we kunnen zien dat Resistance 3 zowel 3D-graphics als Move-ondersteuning krijgt.

Resistance

Resistance 3 is het derde deel in de Resistance-serie welke exclusief voor PlayStation 3 is. Insomniac heeft de game gepland voor een release is september van dit jaar.

Tepco worstelt met tegenslagen

Er lekt meer en meer radioactief materiaal in de zee nabij de beschadigde Japanse kerncentrale. Woensdag bereikte de straling zijn hoogste niveau tot nog toe, aldus het Japanse bureau voor nucleaire veiligheid (NISA).

De problemen voor de eigenaar van de centrale, Tepco, stapelen zich op. Het bedrijf probeert uit alle macht de oververhitte reactoren te koelen en de hoeveelheid radioactief materiaal dat de zee in loopt te beperken. In groenten, melk en leidingwater werd al verhoogde radioactiviteit aangetroffen.

De laatste tegenslag voor Tepco is de ziekenhuisopname van de directeur. Masataka Shimizu (66) werd dinsdag opgenomen met klachten over duizeligheid en een hoge bloeddruk. Shimizu verscheen na een persconferentie twee dagen na de aardbeving van 11 maart niet meer in het openbaar.

NISA maakte woensdag bekend dat het zeewater nabij de centrale 3335 keer meer radioactief jodium bevat dan normaal. Het lijkt aan te tonen dat steeds meer besmet water de oceaan in loopt. De hoge concentratie jodium-131 werd zo'n 300 meter uit de kust ten zuiden van de centrale aangetroffen.

Het is vooralsnog geen directe bedreiging voor de volksgezondheid, maar het is wel 'zorgelijk', aldus Hidehiko Nishiyama, woordvoerder van NISA. "We zullen de oorzaak achterhalen en onze uiterste best doen om te voorkomen dat de radioactiviteit verder oploopt", zei hij. Nishiyama erkende eerder dat er besmet water van de centrale de zee in lekt, maar het is onduidelijk uit welk deel van de centrale.

Vorige week lukte het medewerkers om delen van de centrale weer van stroom te voorzien. Maar toen ze water in de reactoren pompten om die te koelen, werden verschillende plassen zeer radioactief water ontdekt. De radioactiviteit was vele malen hoger dan wat de regering als veilig voor werknemers beschouwt.

Het radioactieve water moet eerst worden weggepompt voor de reguliere koelsystemen weer ingeschakeld kunnen worden. Het is tegenstrijdig, maar het belangrijkste wat Tepco momenteel doet: water naar binnen pompen om de reactoren te koelen, maar tegelijkertijd besmet water zo snel mogelijk naar buiten pompen.

Bekijk twee nieuwe maps uit SOCOM 4-multiplayer

SOCOM 4: Special Forces is vanaf 20 april beschikbaar voor de PS3. Zipper Interactive heeft nu twee korte video's gemaakt waarin we in vogelvlucht een betere blik krijgen op twee multiplayer maps uit het spel. Meer informatie over de twee maps kan je hieronder lezen en bekijken.

  • Von Heine Express is een map die het gevoel moet hebben van de klassieke SOCOM II-map, Fox Hunt. De map is goed voor snipers en zal zich afspelen in een militaire basis in Zuidoost-Azië. Bekijk de video hieronder.

  • Cesspool is een map die gebaseerd is op één van de missies uit de singleplayer en zal zich in de sloppenwijken afspelen. De map is goed voor 'close quarters combat'. Bekijk de video hieronder.

Webber staat nog voor raadsel

Mark Webber weet nog steeds niet waarom zijn Red Bull RB7 in de Grand Prix van Australië lang niet zo snel ging als die van racewinnaar en teamgenoot Sebastian Vettel. De Australiër verloor in de kwalificatie acht tienden van een seconde op zijn teamgenoot en in de race kwam hij niet verder dan plaats vijf.

"De nabespreking met mijn ingenieurs duurde langer dan normaal gesproken het geval is. We keken de telemetrie er nog eens goed op na om de oorzaak te vinden, maar het lijkt er op dat we eerst de auto uit elkaar moeten schrijven. Pas dan weten we of er iets stuk was," meldde Webber in zijn column in The Daily Telegraph.

"Op de een of andere manier had ik maar weinig grip. Daardoor sleten mijn Pirelli-banden sneller dan die van Sebastian. En als gevolg daarvan moest ik tijdens de race drie pitstops maken, terwijl Sebastian aan twee stops genoeg had," zei de Australiër die hoopte door een goede start nog door te stoten naar een tweede plaats, maar in plaats daarvan zakte hij gedurende de race steeds verder naar achteren.

"In de derde ronde wist ik genoeg. Toen mocht ik voor het eerst mijn achtervleugel verstellen en ik dacht Lewis wel even in te halen. Niet dus! Het maakte amper verschil. Toen wist ik genoeg," zei de Australiër die de nieuwe regel nog niet af wil schrijven. "De laatste bocht op het circuit van Albert Park zorgt ervoor dat de auto's niet te dicht achter elkaar kunnen rijden, daarvoor is het effect op de aerodynamica te groot. Dat is in Maleisië anders, als de laatste bocht een langzame hairpin is. Het verstellen van de achtervleugel onder het accelereren zou meer effect moeten hebben."

'Vader 12-jarige moeder veroordeeld voor incest'

De vader van het 12-jarige Groningse meisje dat vorige week tijdens een schoolreisje beviel is eerder veroordeeld voor misbruik van een andere dochter. Dat schrijft De Telegraaf op basis van verklaringen van familieleden.

De 52-jarige vader heeft volgens de krant meerdere kinderen uit een eerdere relatie, onder wie een dochter van rond de 30 jaar. Die zou hij in het verleden hebben misbruikt. Zij gaf hem aan, waarna hij twee jaar in de gevangenis heeft gezeten.

"Ik had gewaarschuwd voor hem", zegt deze dochter in de krant. Dinsdag werd al bekend dat het meisje met haar kind naar een pleeggezin gaat. De Raad voor de Kinderbescherming wil niet zeggen of dat te maken heeft met een verdenking tegen een familielid.

De GGD Groningen liet dinsdag weten dat het meisje en haar dochter alle nodige hulp krijgen. Diverse instanties zijn nog bezig met het afstemmen van de hulp. De Raad voor de Kinderbescherming heeft een voogd toegewezen aan de baby. Dat is een standaardprocedure, omdat sprake is van een minderjarige moeder.

Williams wil uitlaatsysteem Red Bull kopiëren

Het Formule 1-team van Williams zegt te werken aan een nieuw uitlaatsysteem. De Britse renstal zegt dat voor het ontwerp vooral gekeken is naar Red Bull Racing en dat het nieuwe ontwerp half april in China al geïntroduceerd zal gaan worden. In Australië kwamen de auto's van Rubens Barrichello en Pastor Maldonado door versnellingsbakproblemen niet aan de finish.

"We plannen om met dat uitlaatsysteem in Shanghai te racen. Het is een vrij significante stap, hopelijk helpt het ons flink naar voren op de grid. De ontwikkeling ervan begon na de test in Valencia. Daar zagen we het voor het eerst toen Red Bull Racing op de laatste dag met dit uitlaatsysteem reed en dat idee hebben we gekopieerd. De oplossingen van Renault en Mercedes GP hebben we ook geprobeerd, maar we gaan voor de variant van Red Bull Racing," zei technisch directeur Sam Michael tegen Autosport.

"We hebben ons uitlaatsysteem aardig aan moeten passen door de verpakking van de collector bij de Cosworth-motor. Dat is bij ons achterwaarts geregeld. Bij een voorwaartse collector en een U-bocht was het makkelijk geweest om het systeem van Red Bull Racing na te maken. We hebben gepoogd om het in Melbourne al in te zetten, maar dat lukte ons niet."

'Strafbaar maken illegaal ondermijnt EU-procedures'

Het systematisch strafbaar stellen van illegaal verblijf in Nederland ondermijnt de Europese procedures die de terugkeer van illegale vreemdelingen juist moeten bevorderen. Het is een disproportionele maatregel, stelt de Europese Commissie in antwoord op vragen van vragen van Europarlementariërs van SP, PvdA, GroenLinks, D66 en ChristenUnie.

Ook het systematisch in de gevangenis stoppen van illegalen is volgens de commissie niet de bedoeling. Dit zou een laatste redmiddel moeten zijn.

De Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, zegt zich niet te willen mengen in nationale wetgeving. Wel geeft het antwoord op de vraag wat de commissie ervan vindt als 'een lidstaat' illegaal verblijf systematisch strafbaar stelt.

Het kabinet in Nederland is van plan dit in de wet vast te leggen. Zodra de wetten zijn goedgekeurd, wordt grondig onderzocht of zij in overeenstemming zijn met de zogenoemde terugkeerrichtlijn die door de commissie is opgesteld.

De partijen die de vragen hadden gesteld, reageren verheugd. De commissie geeft volgens SP-Europarlementariër Dennis de Jong 'duidelijk' aan dat de algehele strafbaarstelling van illegaal verblijf in strijd is met de Europese regels. "Het zal voor de regering heel lastig worden om een wetsvoorstel te maken dat door Brussel wordt toegestaan."

Manifestatie tegen kernenergie

Verschillende organisaties en politieke partijen organiseren in april in Amsterdam een manifestatie tegen kernenergie. "Laat samen met ons zien dat Nederland schoon genoeg heeft van kernenergie", roept Greenpeace op.

In Duitsland heeft de kernramp in Japan al tot massale demonstraties met tienduizenden mensen geleid. De Duitse bondskanselier Angela Merkel (CDU) besloot snel zeven oude kerncentrales te sluiten, maar ze kon niet voorkomen dat haar partij in de deelstaat Baden-Württemberg een flinke nederlaag leed.

De oppositie heeft het CDU met succes als voorstander van kernenergie afgeschilderd. De Groenen, bekend als tegenstander van kernenergie, boekten een grote overwinning. In Nederland lijkt het onderwerp aanzienlijk minder te leven. De kernramp heeft in de politieke peilingen geen merkbare invloed gehad.

Een demonstratie tegen kernenergie in Middelburg trok rond de 250 bezoekers. Die demonstratie werd wel overdag op een woensdag gehouden, minder dan een week na de aardbeving en de tsunami in Japan.

De manifestatie moet zaterdag 16 april plaatsvinden op de Dam in Amsterdam. Naast Greenpeace werken onder meer de PvdA, GroenLinks, de SP, de PvdD, Borssele2Nee en Milieudefensie mee.

Op de website die aan de manifestatie is opgehangen kan een petitie tegen kernenergie worden getekend. De teller stond woensdagochtend op 65.

Vitesse laat zevental spelers gaan

Vitesse heeft zeven selectiespelers laten weten dat ze voor volgend seizoen kunnen uitkijken naar een nieuwe club. Hun aflopende contract wordt niet verlengd. Het gaat om Rogier Molhoek, Sinan Kaloglu, Gino Felixdaal, Dalibor Stevanovic, Haruna Babangida, Jordi Lopéz en Alexander Büttner. Dat meldt de Arnhemse club op zijn website.

Guram Kashia en Mitchihiro Yasuda mogen wel langer in het Gelredome blijven. Vitesse heeft de opties in de contracten van beide spelers gelicht, zodat de verdediger tot 2013 bij de club verbonden blijven. Ook technisch directeur Ted van Leeuwen blijft tot 2013. Zijn aflopende contract werd met twee jaar verlengd.

Film: Aurora

Boekarest. De zwijgzame en stoïcijns ogende Viorel (Cristi Puiu) gaat naar zijn werk, krijgt in een nogal stroeve conversatie geleend geld terug van een collega en krijgt kogels van een andere collega. Hij loopt verscholen tussen wat caravans op een zompig grasveld en bespiedt een paar mensen. Als hij thuis aan het douchen is, ziet hij water tegen het plafond en vermoedt een lek. Het zoontje van de bovenburen blijkt de nietsvermoedende dader en Viorel heeft een gesprekje met de vrouw des huizes. Het amper ingerichte huis waar hij verblijft, is hij aan het verbouwen en op een gegeven moment komen verhuizers de toch al kale boel dan ook leeghalen. In een parkeergarage schiet hij een man neer. Wat later sjokt hij wederom door de modder van het verlaten caravanterrein.

Moon Diver toont actie voor vier spelers

Moon Diver is een side-scrolling platform-game voor maximaal vier spelers en heeft een launch-trailer gekregen. De game komt vandaag uit op het PSN en zal in april uitkomen voor XBLA. In de trailer zien we de klassieke side-scrolling formule met heel veel vijanden om korte metten mee te maken.

Moon Diver draait om vier ninja's die de wereld moeten redden van een jongen genaamd Faust die met magische krachten dingen en objecten tot leven kan brengen. Hiermee wil Faust de wereld veroveren en de mensheid uitroeien. Bekijk de trailer hieronder, de game is beschikbaar op het PSN voor ongeveer €10,-.

[Upd] Proces Wilders gaat door

Woensdag is een beslissende dag in het proces tegen PVV-leider Geert Wilders. De rechtbank in Amsterdam beslist dan of de zaak voor de tweede keer inhoudelijk wordt behandeld of dat er een einde komt aan de vervolging van de politicus.

Wilders' advocaat Bram Moszkowicz betoogde twee maanden geleden dat het OM niet-ontvankelijk moet worden verklaard. Ook zou de rechtbank niet bevoegd zijn de zaak te behandelen.

Wilders wordt verdacht van het aanzetten tot haat en tot discriminatie en van groepsbelediging. Hij zou dat hebben gedaan in anti-islamuitlatingen in diverse papieren en digitale media. Het Openbaar Ministerie (OM) wilde aanvankelijk niet tot vervolging overgaan, maar kreeg daartoe opdracht van het gerechtshof Amsterdam.

Op 22 oktober kwam het proces stil te liggen, toen Wilders' advocaat de rechtbank met succes wraakte. Daardoor moesten 'verse' rechters de zaak opnieuw behandelen. Het proces was toen zo goed als klaar. Het OM had om algehele vrijspraak gevraagd en Moskowicz had zijn pleidooi gehouden.

Update 09.37 uur
De bezwaren van de verdediging van Wilders zijn afgewezen door de rechter. Het proces gaat dan ook door, zo meldt NOS.

Portugal bezwijkt niet aan druk noodhulp

De Portugese demissionaire premier Jose Socrates heeft dinsdagavond laat bevestigd dat de regering, ondanks de druk van de markten, geen plannen heeft om zich te wenden tot het Europese noodfonds, de European Financial Stability Facility (EFSF), en legde de schuld voor de Portugese politieke crisis wederom neer bij de oppositie.

"Er is een politieke crisis toegevoegd aan de financiële crisis, waardoor er meer onzekerheden zijn en waardoor de markten reageren op de wijze die we nu zien", zei Socrates tegen verslaggevers.

"Ik word er moe van te zeggen dat de regering geen intenties heeft zich te wenden tot het noodfonds", voegde de demissionaire premier daaraan toe.

Socrates diende vorige week zijn ontslag in nadat het parlement een nieuw pakket aan bezuiningingsmaatregelen, waarop aangedrongen was door Europese beleidsmakers, had weggestemd. Vervroegde verkiezingen zullen waarschijnlijk eind mei of begin juni plaatsvinden, waarbij Socrates tot die tijd als demissionair premier aanblijft.

Sinds vorige week is Portugal neerwaarts hergewaardeerd door twee verschillende kredietbeoordelaars, waaronder S&P, welke de rating van Portugal in minder dan een week zelfs twee keer neerwaarts heeft bijgesteld.

Het land staat op het punt zijn kredietwaardigheidsstatus voor het eerst te verliezen, waardoor veel beleggers vrezen dat Portugal zich op korte termijn zal wenden tot het Europese noodpakket om daarmee de stijgende financieringskosten tegen te gaan.

Federer speelt met Rochus

Roger Federer heeft zich met speels gemak naar de kwartfinales getennist in het masterstoernooi van Miami. De Zwitser, derde op de wereldranglijst, rekende dinsdagavond (plaatselijke tijd), in minder dan een uur af met de Belg Olivier Rochus: 6-3 6-1.

Federer treft in de kwartfinale de Fransman Gilles Simon, die de Serviër Janko Tipsarevic de baas was: 4-6 7-6 (3) 6-2.

Federer speelt met Rochus
Federer speelt met Rochus (Foto: ANP)

Saab kan rekeningen niet betalen

Saab, onderdeel van Spyker Cars, heeft de productie in de fabriek in Trollhattan dinsdag tijdelijk stil moeten leggen door betalingsproblemen, meldt de Zweedse vakorganisatie van toeleveranciers FKG woensdag.

Minstens één gefrustreerde toeleverancier heeft de levering van onderdelen gestaakt, aldus FKG op basis van bronnen.

"Saab is achtergebleven in zijn betalingen en we hebben het bedrijf aangespoord het probleem op te lossen. Het is duidelijk een probleem als leveranciers niet op tijd worden betaald", zegt directeur Svenake Berglie van FKG.

Ondanks de problemen op dinsdag, is de fabriek in Trollhattan woensdagmorgen weer op normale wijze in gebruik, aldus FKG.

Daarnaast meldt de krant Resume dat het reclamebureau Lowe Brindfors na 19 jaar de samenwerking met Saab heeft beëindigd, omdat Saab sinds december de rekeningen niet betaald zou hebben.

"Het is een significant bedrag, maar uit respect voor Saab gaan we niet zeggen hoeveel het is", zegt CEO Bjarte Eide van Lowe Brindfors tegen Resume.

Saab was woensdag niet direct beschikbaar voor commentaar.

Vorige week werd bekend dat Spyker Cars over 2010 een nettoverlies van 218 miljoen euro heeft geleden. Daarnaast werd het vertrek van de bestuursvoorzitter van Saab aangekondigd, en zag de beoogde financiële topman af van zijn benoeming bij Saab. Tevens werden er 5,6 miljoen nieuwe aandelen geplaatst om schulden af te betalen.


Saab kan rekeningen niet betalen (Foto: Novum)

'Mortal Kombat krijgt een online code'

Een anonieme tipgever heeft Joystiq verteld dat Warner Bros ook gebruik gaat maken van de 'online pass' bij het spel Mortal Kombat. Dit is een code die je krijgt bij aankoop van de game voor de multiplayer van het spel. Mensen die de game tweedehands zullen kopen moeten apart zo'n nieuwe code erbij kopen als de originele al verbruikt is.

Ditzelfde zal ook gaan gebeuren voor F.E.A.R. 3 en Batman: Arkham City. Alhoewel de laatste geen multiplayer zal bevatten kan het wel zijn dat er bepaalde features of extra content online beschikbaar is. De tipgever heeft Joystiq een email gegeven die bedoeld was voor retailers.

Uit de email blijkt verder ook dat Warner Bros de online code niet zal gaan promoten door het op de omslag te zetten. Het zal aan retailers van de tweedehands games zijn om mensen erop te wijzen dat ze een nieuwe code moeten aanschaffen. Zo'n code kost 800 MSP of zo'n €8,-. Uitgevers THQ en EA werken beide ook al met een soortgelijk systeem voor online spelen en tweedehandsgames.

Sharapova naar halve finale Miami

Maria Sharapova heeft zich voor de halve finales van het toernooi in Miami geplaatst. De Russin versloeg de Roemeense Alexandra Dulgheru in drie sets met 3-6, 7-6  en 7-6.

In de derde set verstapte Sharapova zich bij een voorsprong van 5-4 en verzwikte haar enkel. De Russin kon na een medische behandeling verder spelen en sleepte een tiebreak uit het vuur. Daarin trok Sharapova de wedstrijd alsnog naar zich toe.

[NBA] Miami onderuit tegen Cleveland

In de Amerikaanse NBA heeft Miami Heat ondanks een uitblinkende LeBron James verloren van Cleveland Cavaliers: 90-102. James maakte een zogeheten 'triple double': 27 punten, 12 assists en 10 rebounds.

James kreeg overigens voornamelijk te maken met boegeroep vanuit het publiek. Vorig seizoen was de topschutter namelijk nog actief voor de ploeg uit Cleveland.

J.J. Hickson was topscorer voor de Cavs met 21 punten. Anthony Parker was goed voor 20 punten.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
Cleveland Miami 102-90
New Jersey Houston 87-112
Oklahoma Golden State 115-114 wnv
Sacramento Phoenix 116-113
Utah Dallas 77-94

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over de ambtenaar als tweederangs werknemer.

De Rotterdamse wethouder Kriens, die op landelijk niveau over de salarissen van de gemeente-ambtenaren gaat, wil dat de ambtenaren dit jaar en volgend jaar een loonsverhoging krijgen. Een stijging die de inflatie overigens net overstijgt. Minister Donner is not amused. Hij wil de salarissen van de rijksambtenaren bevriezen en wil dat de overheid “met één mond spreekt”. Donner moet zich schamen:

Blessure Van Persie valt mee

Bondscoach Bert van Marwijk nam na afloop van het EK-kwalificatieduel met Hongarije de zorgen rondom de blessure van Robin van Persie weg.

Van Persie scoorde in de Amsterdam ArenA de openingstreffer van de wedstrijd, welke uiteindelijk in een 5-3 overwinning voor Oranje eindigde. Na de rust bleef hij echter achter in de kleedkamer, nadat hij in de eerste helft was geraakt door de tegenstander. Hij werd vervangen door Ruud van Nistelrooy.

Volgens bondscoach Van Marwijk is er geen reden tot paniek. "Hij kreeg een knietje op zijn dijbeen", vertelde hij na afloop van de wedstrijd tegen het ANP. "Met wat geluk kan hij dit weekend al spelen voor Arsenal", voorspelde Van Marwijk.

Naast het doelpunt van Van Persie waren ook Wesley Sneijder, invaller Ruud van Nistelrooy en Dirk Kuijt (twee keer) trefzeker voor het Nederlands elftal. Door de 5-3 overwinning blijft Oranje de maximale score in de EK-kwalificatiereeks behouden.

Reboot Batman is aangekondigd

Na de aangekondigde reboots van Spider-Man, Superman, Daredevil en X-Men, is nu ook bekendgemaakt dat er al gewerkt wordt aan een reboot van Batman. En dat terwijl het laatste deel van de trilogie van regisseur Christopher Nolan, The Dark Knight Rises, pas in 2012 in de bioscopen verschijnt.

Deze reboot heeft deels te maken met de plannen van Warner Bros. om een film te maken rond de zogenaamde Justice League. In deze film zouden superhelden van DC Comics samenkomen. Naast Batman, gaat het hier om superhelden als Superman en Green Lantern. In feite is dit de tegenhanger van The Avengers van Marvel Comics, waarbij onder andere Iron Man, the Hulk, Captain America en Thor met elkaar samenwerken.

De huidige Batman, gespeeld door Christian Bale, is volgens producent Jeff Robinov iets te 'gewoontjes' om deel uit te kunnen maken van de Justice League. Overigens lijkt het er wel op dat de man achter de laatste succesvolle reboot van Batman, Christopher Nolan, ook betrokken zal zijn bij deze nieuwe reboot. Gezien zijn huidige staat van dienst, is dat een kleine meevaller voor de fans van Batman.

Producent Jeff Robinov zegt zelfs dat hij de film met de Justice League in 2013 in de bioscopen wil zien. Dit lijkt zeer onwaarschijnlijk, aangezien de reboot van Superman pas rond die tijd uitkomt en de reboot van Batman komt waarschijnlijk nog later uit. Naast het script voor de verfilming van de Justice League, wordt ondertussen ook gewerkt aan scripts voor films met The Flash en Wonder Woman.

Batman / The Dark Knight
Reboot van Batman is in aantocht

Blu-ray: Jackass 3D

De laatste jaren is het 3D-effect bij films een veel gebruikte marketingstruc bij veel regisseurs. Veel animatie- en actiefilms hebben gebruik gemaakt van 3D. Onder andere Avatar, Toy Story 3, A Christmas Carol en Piranha 3D maakten goed gebruik van de diepte in films. Maar eigenlijk is er geen enkele film die 3D en humor combineert. Tot nu. Het Jackass-team is weer terug voor het derde deel in drie demensies: Jackass 3D.

Ook WADA in beroep in zaak Contador

Ook het mondiale antidopingbureau WADA heeft besloten bij het internationaal hof van arbitrage in Lausanne (CAS) beroep aan te tekenen tegen de vrijspraak van Alberto Contador.

De Spaanse wielerbond achtte de drievoudig winnaar van de Ronde van Frankrijk niet schuldig aan het bewust gebruik van het verboden spierversterkende midden clenbuterol in de Tour van vorig jaar. De internationale federatie UCI liet vorige week al weten naar het CAS te stappen.

Ook WADA in beroep in zaak Contador
Ook WADA in beroep in zaak Contador (Foto: ANP)

Madagascar-pinguďns krijgen eigen film

Volgens The Hollywood Reporter zijn de schrijvers van MegaMind, Alan J. Schoolcraft en Brent Simons, aangenomen om een hele bioscoopfilm te schrijven over de sidekicks van de Madagascar-films: de pinguïns.

Het verhaal zal het militaire groepje van Skipper, Kowalski, Private en Rico volgen. Er is nog geen regisseur gevonden en een releasedatum is ook nog niet bekend.

Naast de films kregen de pinguïns een aantal eigen korte filmpjes en een eigen televisieserie op Nickelodeon. Ze zijn nu bezig met het tweede seizoen. Madagascar 3 zal volgend jaar in de bioscopen verschijnen.

pinguins 2

Pinguïns krijgen een eigen film

Clijsters met hangen en wurgen door

Kim Clijsters heeft dinsdag met moeite de kwartfinales van het masterstoernooi in Miami bereikt. De Belgische tennisster won in drie sets van de als negentiende geplaatste Servische Ana Ivanovic: 7-6 (4) 3-6 7-6 (5). De wedstrijd duurde meer dan twee uur.

Clijsters is als tweede geplaatst bij het toernooi in Florida, dat ze vorig jaar won. In de derde ronde had de Belgische ook al twee uur nodig gehad tegen de Spaanse Maria Jose Martinez Sanchez. In de kwartfinales moet Clijsters uitkomen tegen de Wit-Russin Viktoria Azarenka, achtste van de plaatsingslijst.

Ook de tweede Servische troef in het vrouwenenkel delfde dinsdag het onderspit. Jelena Jankovic (6) was in de kwartfinale niet opgewassen tegen de Duitse Andrea Petkovic (21). De setstanden waren 2-6 6-2 6-4. Petkovic had maandag verrassend gewonnen van de nummeréén van de wereldranglijst, de Deense Caroline Wozniacki.

Nadal en Djokovic moeiteloos door

De toppers op het masterstoernooi in Miami zijn ook in de achtste finales niet op de proef gesteld. De als eerste geplaatste Spanjaard Rafael Nadal won eenvoudig van Aleksandr Dolgopolov (21) uit Oekraïne. De setstanden waren 6-1 6-2. De als tweede geplaatste Serviër Novak Djokovic was met 6-3 6-2 veel te sterk voor zijn landgenoot Viktor Troicki (16).

Djokovic is dit jaar nog ongeslagen. In de vorige rondes in Miami had hij geen kind aan de Oezbeek Denis Istomin (6-0 6-1) en de Amerikaan James Blake (6-2 6-0). In de kwartfinale wacht de Zuid-Afrikaan Kevin Anderson.

Nadal komt bij de laatste acht uit tegen de als zevende geplaatst Tsjech Tomas Berdych. Die had in de achtste finales gewonnen van de Duitser Florian Mayer.

Nadal en Djokovic moeiteloos door
Nadal en Djokovic moeiteloos door (Foto: ANP)

Super Nintendo Sega Genesis rap-remix

Wat als je de muziek van oude console klassiekers mixt met Amerikaanse rap? Het resultaat zal je misschien verrassen. 'Team Teamwork' maakte al eerder een hiphop-versie van Final Fantasy VII en The Legend of Zelda: Ocarina of Time. Deze keer presenteert de groep een compleet album.

Het album is naar het inspiratiemateriaal vernoemd: 'Super Nintendo Sega Genesis'. Ben je nieuwsgierig naar hoe nummers van o.a. Ludacris, Kanye West en Big Boi klinken tegenover games zoals Super Street Figher 2, Mortal Kombat en Super Metroid? Download dan het album van Team Teamworks officiële site of luister naar deze stream.

Zsa Zsa Gabor weer in ziekenhuis

De Amerikaanse actrice Zsa Zsa Gabor (94) is dinsdag met spoed opgenomen in het ziekenhuis, omdat ze bloed ophoestte en geen lucht meer kreeg. Ze wordt kunstmatig beademd. Dat heeft haar echtgenoot, de Duitser Frédéric Prinz von Anhalt, naar buiten gebracht.

Gabor tobt al lang met haar gezondheid. Vorig jaar was haar toestand zo slecht dat ze de laatste sacramenten kreeg toegediend. Begin dit jaar moest haar rechterbeen worden geamputeerd vanwege een gangreeninfectie.

Zsa Zsa Gabor werd in 1917 geboren in de Hongaarse hoofdstad Boedapest. De diva speelde in ongeveer veertig films en was vaak op televisie te zien. Meer dan door haar carrière als actrice kreeg zij bekendheid door haar vele huwelijken. Zsa Zsa Gabor is met negen mannen in het huwelijk getreden. Zij scheidde zeven keer en één huwelijk werd geannuleerd. Sinds augustus 1986 is ze getrouwd met Frédéric Prinz von Anhalt. Vorige week overleed Gabors vriendin Elizabeth Taylor.

Zsa Zsa Gabor weer in ziekenhuis
Zsa Zsa Gabor weer in ziekenhuis (Foto: ANP)

ChristenUnie verliest alle oude provincieposten

Geen van de oude provinciebestuurders van de ChristenUnie kan terugkeren op de vertrouwde post. Bij de coalitieonderhandelingen in de provincies is de partij alle huidige bestuursposten kwijtgeraakt, meldt het Nederlands Dagblad woensdag na een inventarisatie. Wel komt de partij als nieuwkomer in de Gedeputeerde Staten van Flevoland en Overijssel.

In 2007 kwam de ChristenUnie verrassend in zeven provinciebesturen te zitten. In 2003 was de partij nog in geen enkel college van Gedeputeerde Staten vertegenwoordigd.

In Friesland, Groningen, Drenthe, Gelderland, Utrecht, Zuid-Holland en Zeeland verdwijnt de partij uit het bestuur. Zuid-Holland en Drenthe maakten dinsdag als laatste twee provincies bekend welke partijen daar een coalitie willen vormen. In Zuid-Holland verliezen ChristenUnie en SGP hun gedeelde gedeputeerde, in Drenthe wordt de coalitie van PvdA en VVD voortgezet, maar dan zonder de ChristenUnie.

In de twee provincies waar de ChristenUnie de komende jaren wel een gedeputeerde mag leveren, gaat het om een gedeputeerde die twee partijen vertegenwoordigt. In Flevoland is dat het CDA, in Overijssel de SGP.

Partijvoorzitter van de ChristenUnie Peter Blokhuis zegt in een reactie de onderhandelingsresultaten teleurstellend te vinden. Toch moet de partij volgens hem niet blijven steken in zelfbeklag, zegt hij in de krant. Na een paar 'nuchtere conclusies' moet de ChristenUnie weer verdergaan, vindt Blokhuis.

Het CDA is ondanks de slechte verkiezingsuitslag in tien van de twaalf provincies betrokken bij de collegeonderhandelingen, een provincie minder dan tijdens de vorige periode. Vermoedelijk moet de partij wel een aantal gedeputeerden inleveren.

Voor de SGP zijn er weinig grote verschuivingen. In Zuid-Holland verdwijnt de SGP uit de coalitie, maar de partij levert net als de vorige keer een gedeputeerde in Zeeland en mag een zetel delen met de ChristenUnie in Overijssel.

'Toch loonsverhoging voor ambtenaren'

Nederlandse gemeenten zijn toch bereid tot een loonsverhoging voor de 180.000 gemeenteambtenaren. Het kabinet wil als bezuinigingsmaatregel het salaris van de ambtenaren twee jaar op rij bevriezen, maar de gemeenten zien ruimte voor een loonsverhoging.

Dat zegt de Rotterdamse wethouder van Personeel Jantine Kriens woensdag in de Volkskrant. Zij is ook voorzitter van het College van Arbeidszaken van de Vereniging Nederlandse Gemeenten.

In ruil voor de loonsverhoging moeten de ambtenarenvakbonden wel instemmen met verlenging van de lopende cao tot 1 januari 2013. Kriens zegt dat het overleg met de bonden tot nu toe goed verloopt.

Om de loonsverhoging door te voeren wordt een eenmalige uitkering van 1 procent over vorig jaar omgezet in een structurele loonsverhoging van 1 procent. Volgend jaar moet daar nog wat bijkomen, maar daar wordt nog over onderhandeld.

Minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner (CDA) is volgens de krant onaangenaam verrast. Waar Kriens over het salaris van de gemeenteambtenaren onderhandelt, gaat hij over het salaris van de rijksambtenaren. Het is de vraag of die er begrip voor zullen hebben als gemeenteambtenaren wel meer salaris krijgen en zij niet.

Donner vindt dat de overheid met één mond moet spreken. De twee spreken elkaar woensdag, maar Kriens kondigt in de krant alvast aan dat ze niet meegaat met Donners handhaving van de nullijn.

Kriens wijst erop dat de vergrijzing voor een grote uitstroom van ambtenaren gaat zorgen. Ook zal de arbeidsmarkt weer aantrekken, waardoor het moeilijker wordt geschikt personeel te vinden. "Dan moet je als gemeente klaarstaan met een moderne cao."

Mihaylov wil terugkeren naar Liverpool

Nikolay Mihaylov is dit seizoen uitgegroeid tot een vaste waarde onder de lat van FC Twente, maar als het aan hemzelf ligt gaat hij terug naar Liverpool.

De Engelse grootmacht nam Mihaylov in 2007 over van Levski Sofia, maar Mihaylov kwam nooit bij The Reds aan de bak. Twente nam de Bulgaar vorig jaar definitief over van Liverpool, dat in het contract wel een optie tot terugkoop op liet nemen. Als het aan Mihaylov ligt keert hij terug naar de Merseyside.

"Liverpool is gigantisch", aldus de sluitpost tegenover Radio Darik. "Ik kreeg in Engeland geen werkvergunning, waardoor ik niet aan de bak kwam. Dat lijkt me nu geen probleem meer, omdat ik inmiddels bij het Bulgaarse nationale elftal speel. Ik denk dat een terugkeer naar Liverpool realistisch is."

Pepe Reina is de ongenaakbare nummer één tussen de palen van Liverpool, maar Mihaylov weet beter. De Bulgaar zegt dat de Spaanse doelman wil terugkeren naar Spanje. "Hij wil al zo'n twee jaar terug, ik snap het wel. Reina is één van de beste keepers ter wereld en Liverpool is misschien wel te klein voor hem."

Van Marwijk: "Het was nonchalant en naďef"

Bert van Marwijk leek allesbehalve gelukkig na de met 5-3 gewonnen wedstrijd van Nederland tegen Hongarije. "We hebben grote gedeeltes van de wedstrijd naïef gespeeld."

Vrolijk stond Bert van Marwijk niet voor de camera van SBS6. Hoewel zijn Nederlands Elftal de winst had gepakt met 5-3, bleef hij nuchter en was hij niet te spreken over het spel van zijn ploeg. "Opgelucht is het goede woord. Dit maak je niet vaak mee. Iedereen verwacht dat je het voetbal laat zien zoals we in Hongarije deden, en daar hoort discipline bij. Dat ging in het begin ook goed, we komen vrij snel op 1-0. Daarna hadden we genoeg kansen om de tweede te maken, dan zou de tegenstander het al gauw opgeven."

Maar Oranje verzuimde die tweede te maken en in de tweede helft kwam de klad er al gauw in. Hongarije scoorde binnen enkele minuten de 1-1 en de 1-2. "Het begon bij nonchalance, onnodig de bal inleveren, iedereen wilde de bal maar hebben en er was geen diepte in het spel. Dan ga je gauw tegen jezelf spelen."

Van Marwijk zag wel positieve punten, maar blijft de gevaren van de wedstrijd benadrukken. "We hebben bij vlagen briljant gespeeld, maar we hebben ook grote gedeeltes naïef gespeeld, en in die naïeve periodes kun je wedstrijden verliezen. We hebben een beetje geluk gehad, maar dat mag ook wel een keer."

Nintendo 3DS ook succesvol in USA

Nintendo Amerika heeft bekendgemaakt dat Nintendo 3DS de meest succesvolle Nintendo handheld-launch ooit was in de Verenigde Staten. Exacte cijfers willen ze niet geven, daarvoor wachten ze op de cijfers van marktonderzoeksbureau NPD die midden april komen.

Nintendo doet er alles aan om winkels op voorraad te houden zodat ze geen lege schappen hebben en mensen hun geld aan andere produkten besteden: "Nintendo worked hard to get as much product as possible to retailers on day one to meet demand, and we will continue with these efforts moving forward". Winkelketens als Gamestop zijn ook dik tevreden over zowel vraag als aanbod op dit moment.

3DS

Veroordeelden onbekend met aanstaande executie

Drie onderdanen van de Filipijnen die veroordeeld zijn voor het smokkelen van drugs in China, zijn zich er niet van bewust dat hun vonnis woensdag zal worden voltrokken. Ze zijn alle drie veroordeeld tot de doodstraf.

"Morgen zullen we weten of de doodstraf doorgezet zal worden", zegt Noel Novicio, consul in Xiamen City, dinsdag in een interview op de radio. Ramon Credo, Elizabeth Batain en Sally Ordinario-Villanueva zijn zich er alleen van bewust dat hun doodsvonnissen van 20 en 21 februari tot nader order zijn uitgesteld. De drie worden pas woensdagochtend om 09.40 uur lokale tijd geïnformeerd over hun lot. 

"Ze weten niet eens dat de veroordeling tegen hen de doodstraf tot gevolg heeft, dat weten ze morgen pas", vervolgt Novicio. Op een persconferentie zei een woordvoerder van het Filipijnse ministerie van Buitenlandse Zaken dat de drie de mogelijkheid hebben hun familie nog te zien, voor het voltrekken van het vonnis.

Leden van de Filipijnse ambassade zijn bezig om de laatste ontmoetingen te regelen. Jejomar Binay, vicepresident van de Filipijnen, laat weten dat er uitvoerig contact is tussen de Filipijnen en Beijing om de drie vrij te krijgen. Een woordvoerder van de Filipijnse president (Benigno Aquino III), ontkende eerder dat een verzoek tot gratie reeds was afgewezen.

"Ondanks de eventuele executies zal de Filipijnse overheid zich blijven inzetten om samen met China drugssmokkel tegen te gaan", vervolgde hij. "Het is aan ons om te voorkomen dat dit nog eens gebeurt. Samen moeten wij er ons sterk voor maken dat drugssmokkel tussen de Filipijnen en China helemaal niet meer voorkomt."

Volgens sommigen is Sally Ordinario er ingeluisd. De moeder van twee kinderen ging naar China om in een telefoonwinkel te gaan werken. Voor haar vertrek naar China werd haar gevraagd de koffer van de baas mee te nemen. Hierin werd 4 kilo heroïne aangetroffen. 

Deadmau5 heeft een nieuwe DJ-booth

Het is niet echt gamenieuws, maar we wilden jullie het niet onthouden: Deadmau5 heeft een nieuwe DJ-booth. Deze DJ-booth heeft de vorm van een kubus en heeft LED-verlichting. Naast hippe kleurtjes kan de kubus ook bewegende beelden tonen en hier komt de link met games!

Deadmau5 is, naast wereldberoemde electrohouse DJ, een enorme techjunkie en houdt uiteraard ook van games. In één van de filmpjes die op de nieuwe booth getoond kunnen worden zien we Super Mario en beelden uit Super Mario Bros. 3.

Deadmau5

Op Engadget kun je naast wat foto's ook kijken naar een filmpje van de booth in werking tijdens een optreden. Zet je speakers maar vast wat harder en ga kijken en luisteren!

BuZa ontraadt reizen naar zuiden Thailand

Het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken ontraadt 'niet-essentiële' reizen naar bepaalde delen van Thailand. Het ministerie heeft dat reisadvies dinsdag op de website gezet.

Enkele zuidelijke provincies kampen al enkele dagen met zware overstromingen. Het vliegveld van Koh Samui wordt tijdelijk niet gebruikt. Verbindingen per boot tussen het vaste land en eilanden zijn stilgelegd.

Enkele toeristische bestemmingen, waaronder Krabi, Phuket, Phang Nga en Ranong, hebben ook te maken met zware regenval. Het ministerie raadt mensen die naar die gebieden willen reizen aan om de media goed te volgen.

Landen overwegen nieuwe sancties tegen Libië

De wereldmachten willen dat de Libische leider Moammar Gadhafi vertrekt, maar zijn vooralsnog niet van plan de opstandelingen in Libië te bewapenen. "Eén ding is glashelder en moet ook duidelijk worden gemaakt aan Gadhafi: zijn tijd is voorbij. Hij moet weg", zei de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Guido Westerwelle.

Vertegenwoordigers van een stuk of veertig landen, de Verenigde Naties, Arabische Liga en Afrikaanse Unie hebben dinsdag in Londen besloten het instellen van meer sancties tegen het regime van de Libische leider te overwegen, zei de Britse minister van Buitenlandse Zaken William Hague.

De diplomaten overwegen meer sancties in te stellen tegen 'individuen en entiteiten die met het regime verbonden zijn', aldus Hague. Op deze manier wil de internationale gemeenschap Gadhafi laten zien dat hij burgers niet ongestraft kan aanvallen, voegde de minister eraan toe. Om wat voor sancties het zou moeten gaan, zei Hague niet.

Eerder op de dag werd al besloten een contactgroep in het leven te roepen die de internationale acties tegen Libië gaat coördineren.

Hague zei dat het eventueel bewapenen van de opstandelingen in Libië geen onderwerp van gesprek was op de bijeenkomst. Het wapenembargo tegen Libië dat door de Verenigde Naties is ingesteld 'geldt in onze ogen voor heel Libië'.

Ondertussen nemen de Verenigde Staten doelwitten in Libië nog altijd onder vuur. Maandagavond en dindsag werden vanaf oorlogsbodems en onderzeeërs kruisraketten afgevuurd op een opslagplaats voor raketten in de omgeving van Tripoli.

Het is de bedoeling dat de NAVO het bevel over deze luchtaanvallen op korte termijn overneemt van de Amerikanen. Deze overdracht is echter complex, waardoor een datum nog niet kan worden vastgesteld, zei de NAVO.


Nieuwe sancties worden overwogen (Foto: Novum)

Hillen overleeft Kamerdebat

Minister van Defensie Hans Hillen (CDA) heeft het debat over de mislukte evacuatiepoging van een Nederlander uit Libië zonder kleerscheuren doorstaan. De Kamer nam genoegen met de verontschuldigingen van Hillen en de toezegging dat er lessen worden getrokken uit de mislukte operatie.

In het debat dat dinsdagavond plaatsvond bood Hillen, net als premier Mark Rutte (VVD) en minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD), zijn excuses aan voor de manier waarop de Kamer geïnformeerd was over de kwestie. Dit had beter gekund, gaf het kabinet toe.

De oppositie was blij met deze deemoedige opstelling. Voorafgaand aan het debat waarschuwden de oppositiepartijen dat Hillen zich geen arrogante houding kon permitteren, hetgeen hem in eerdere debatten werd verweten.

Ook gaven de bewindspersonen aan lessen te hebben getrokken uit de mislukte operatie. Zo zei Rosenthal dat, als hij had geweten dat vlak bij de landingsplek van de helikopter in Sirte een paleis van Moammar Gadhafi had gestaan, er een andere afweging was gemaakt. Hillen zegde toe dat de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD), dat op zondag niet bereikbaar was, voortaan 24 uur per dag bemand zal zijn.

De Kamer legde zich neer bij deze toezeggingen en diende geen motie van wantrouwen in.

Lost Hobo King-screens

Tim Schafer heeft via Twitter en Facebook nieuwe screenshots getoond van de aankomende DLC voor Stacking, de puzzel-adventure met Matroesjka-poppen. De DLC krijgt de naam The Lost Hobo King en moet de eerste week van april beschikbaar zijn voor zowel PlayStation 3 als Xbox 360.

PSN: Tuesday, April 5: $4.99
XBLA: Wednesday, April 6: 400 MS points

Stacking

Stacking

Stacking

Stacking kreeg een 8.0 van FOK!games en werd vooral geroemd om zijn charme en humor.

Rutte belooft Kamer beterschap

Premier Mark Rutte (VVD) begrijpt dat het beeld is ontstaan dat het kabinet de Kamer onvoldoende heeft geïnformeerd over de mislukte evacuatiepoging van een Nederlander uit Libië. Hij verontschuldigde zich hierover tegen de Kamer, maar merkte wel op dat hij niet zou weten hoe het beter had gekund.

De premier zegde ook toe dat in de toekomst bij soortgelijke situaties de premier, de vicepremier, de minister van Defensie en de minister van Buitenlandse Zaken eerst met elkaar contact moeten hebben voor er tot actie wordt overgegaan. Nu werden de vier bewindslieden los van elkaar geraadpleegd, alvorens de operatie van start ging.

Hierdoor gaat volgens Rutte de mogelijkheid verloren om belangrijke kennis met elkaar te delen. Hij wees op de jarenlange bestuurlijke ervaring die Maxime Verhagen (CDA), Hans Hillen (CDA), Uri Rosenthal (VVD) en hijzelf hebben.

Aronofsky: Natalie Portman deed 111 van de 139 scčnes zelf

Black Swan-regisseur Darren Aronofsky wuift alle kritiek op Natalie Portman weg. Volgens hem heeft de Oscarwinnares, in tegenstelling tot wat haar body double uit de film beweerde, wel degelijk veel van de danspasjes in de film voor haar rekening genomen.

Om Natalie Portman te ondersteunen werd ballerina Sarah Lane van het American Ballet Theatre ingeschakeld. Lane zou scènes in de film hebben gedanst die buiten de mogelijkheden van Nathalie lagen.

Volgens Lane is haar specifiek verteld niets over haar bijdrage aan de film te vertellen aan de pers. "Ze wilden dit beeld scheppen dat Natalie een of ander wonderkind is dat in anderhalf jaar een ballerina kon worden, puur voor haar Oscar-kansen." Volgens Lane is het vernederend voor het vak van ballerina."Ik doe dit al 22 jaar. Kun jij een concertpianist worden in anderhalf jaar, zelfs als je een filmster bent?" Sarah Lane zei in een e-mail aan The Wall Street Journal dat ze maar 6000 dollar kreeg voor de zes weken waarin ze meewerkte aan de film, die tot nu toe wereldwijd meer dan 286 miljoen dollar heeft opgeleverd.

Vijf procent
Tijdens verscheidene interviews verklaarde Sarah dat slechts 5 procent van de shots, waarin de ballerina volledig getoond wordt, van Natalie is. De ballerina in alle andere shots zou Sarah zelf zijn. Lane beweert dat Portmans gezicht digitaal op haar lichaam is geplakt. "De shots waarin je haar gezicht en haar armen ziet, dat is zeker Natalie. Maar daarin zie je haar niet daadwerkelijk dansen", aldus Lane aan Entertainment Weekly.  

Voetenwerk
Choreograaf voor Black Swan en verloofde van Portman, Benjamin Millepied, vertelde eerder deze week nog dat Lane 'alleen het voetenwerk deed, en de fouettés (een draai)'. "Eerlijk waar, 85 procent van wat je ziet in de film is Natalie."

Volgens Benjamin heeft Natalie keihard getraind voor haar rol. "Zelfs als we laat in bed lagen, stond ze de volgende morgen vroeg op om te gaan zwemmen. Naast het zwemmen deed ze iedere dag twee uur lang aan cardio voordat ze naar de set ging. Zo warmde ze zichzelf op voor de dag."

Niet perfect
Co-ster Mila Kunis, die de rol van Lily vertolkt, springt ook op de bres voor Portman. "Het is jammer dat dit juist op dit moment naar buiten komt en de aandacht opeist in plaats van de waardering voor haar prestaties die ze zo verdiend heeft."

'Natalie danced her ass off' verklaarde Kunis tegenover Entertainment Weekly. Ook geeft ze toe dat de techniek van Natalie niet perfect was. Sarah Lane fungeerde enkel als een vangnet voor Natalie als zij iets niet kon doen. "Iedereen had een body double, ik ook, niemand zal dat ontkennen", aldus Kunis.

111 shots
Darren Aronofsky gaf in een reactie aan The Hollywood Reporter zijn mening over de claim van Sarah Lane. "Dit is de realiteit. Ik heb de editor alle shots laten tellen en er zitten in totaal 139 dansscènes in de film. Natalie heeft 111 van die shots gedanst. De overige 28 shots zijn gedaan door haar body double Sarah Lane. Als je dat na gaat rekenen, kom je dus tot de conclusie dat Natalie 80 procent van de scènes gedanst heeft."

Volgens Aronofsky zijn er maar twee lange en moeilijke scènes geweest die Sarah gedanst heeft. "Hierbij hebben we met de computer het hoofd van Natalie op het lichaam van Sarah gezet. De overige scènes duurden vaak niet langer dan een seconde. Ook als je naar de tijd kijkt is Natalie 90 procent van de tijd in beeld."

Aronofsky verduidelijkt zijn reactie nog verder: "In het laatste shot van de opening deed Natalie ook het moeilijkste deel gewoon zelf. In deze scène van 85 seconden moest ze het beeld verlaten terwijl ze op de neus van haar spitzen danste. Dit deed ze compleet zonder digitale magie. Ik reageer op deze aantijgingen om het nu voorgoed tot rust te laten komen en om achter mijn actrice te gaan staan. Natalie gaf bloed zweet en tranen om een groot fysiek en emotioneel optreden neer te zetten en ik wil niet dat iemand denkt dat ze niet naar Natalie zitten te kijken."

Rijk kort provincies

De twaalf provincies krijgen met ingang van 2011 per jaar 300 miljoen euro minder van het rijk. Dat blijkt uit de nieuwe verdeling van het Provinciefonds, die dinsdag bekend werd gemaakt. De grootste klappen krijgen Gelderland en Noord-Brabant. Die provincies draaien met z'n tweeën voor bijna de helft van de korting op.

Volgens Donner is de herijking van het Provinciefonds gedeeltelijk een vorm van achterstallig onderhoud. Zo is het beheer over sommige provinciale wegen de afgelopen jaren overgedragen aan bijvoorbeeld gemeenten, waardoor de provincie hier minder geld aan hoeft uit te geven. Vooral in Noord-Brabant zou dat sterk spelen.

Bij het bepalen van de nieuwe verdeelsleutel houdt het rijk rekening met het eigen vermogen van provincies. Sommige provincies hebben veel geld op de bank staan, bijvoorbeeld door de verkoop van energiemaatschappijen. In de nieuwe verdeling is er maar één provincie die erop vooruitgaat. Flevoland krijgt er structureel 8 miljoen per jaar bij.

De bekendmaking van de nieuwe verdeling van het Provinciefonds komt op een moment dat in alle twaalf provincies wordt onderhandeld over de vorming van de nieuwe provinciebesturen, na de provinciale verkiezingen van begin maart. Het bestuur van de koepelorganisatie van de provincies, het Interprovinciaal Overleg, bespreekt het kabinetsplan begin april.

In totaal krijgen de provincies in het nieuwe stelsel 2,6 miljard van het rijk. De verdeling van rijksgelden over de provincies werd voor het laatst herzien in 1998.

Hillen: Kamer overschat MIVD

De Tweede Kamer overschat de informatievoorziening van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD). Dat zei minister van Defensie Hans Hillen (CDA) dinsdagavond tijdens het debat over de mislukte evacuatiepoging van een Nederlandse ingenieur uit Libië.

Voordat de evacuatie begon werd niet gewacht op informatie van de MIVD. Een verzoek hiertoe werd vanaf het fregat Hr. Ms. Tromp per mail gestuurd, maar doordat het zondag was, bleef een antwoord achterwege.

Hillen stelt dat de MIVD slechts een hulpmiddel is om risico's in te schatten bij militaire operaties. De kennis van de dienst ten aanzien van de situatie in Sirte was echter niet 100 procent actueel, zei de minister. Hij benadrukte dat het verzamelen van informatie over een land enige tijd vergt. En die tijd was er niet, omdat de man snel geëvacueerd moest worden.

Een van de lessen die Hillen trekt uit de mislukte operatie is dat de MIVD 24 uur per dag bemand moet zijn.

Hillen begon zijn betoog met een spijtbetuiging aan de bemanning van de helikopter. "Dit is een verantwoordelijkheid die ik draag", zei hij. Hillen prees het vakmanschap van het drietal, dat zich 'met grote overgave' heeft ingezet.

Ook over de informatievoorziening aan de Kamer betuigde Hillen spijt. "Ik heb u naar beste weten geïnformeerd. Als ik dit niet goed heb gedaan dan spijt dat mij, maar ik was er niet op uit om informatie voor u achter te houden", zei de minister. De oppositie had voorafgaand aan het debat laten weten een laconieke en arrogante houding van Hillen niet te accepteren. Met zijn excuses kwam hij aan deze wens tegemoet.

Willem II haalt bezem door selectie

Willem II laat aan het einde van het seizoen zeker elf spelers vertrekken. De opties in de contracten van Niki Mäenpäa, Jasper Waalkens en de gehuurde spelers Denis Halilovic, Dragan Jelic en David Strihavka zullen niet worden gelicht. Ook eindigt de huur van Jan-Arie van der Heijden, Andreas Landgren, Gerrit Pressel, Maceo Rigters, Davino Verhulst en Josimar Lima.

Verdediger Bart Biemans heeft wel een voorstel voor een nieuw contract gekregen. Giovanni Gravenbeek is de enige speler die de optie in zijn contract gelicht zag worden. Met doelman Vladan Kujovic wil de hekkensluiter van de Eredivisie binnenkort om de tafel gaan zitten.

Juha Hakola, Harmen Kuperus, Veli Lampi, Andreas Lasnik, Evgeniy Levchenko en Rowin van Zaanen vertrekken mogelijk ook uit Tilburg. Zij hebben een clausule in hun contract staan die in werking treedt als de Tricolores degraderen.

Xbox 360 krijgt weer grootse update

Microsoft is weer bezig met een grote, nieuwe update voor hun Xbox 360-gameconsole. Wat men precies wil gaan veranderen, verbeteren en updaten is onbekend, maar ze spreken zelf over "an updated Xbox 360 disc format". Wat dat ook moge betekenen... De update is in ieder geval groot genoeg om een flinke preview-periode te houden.

Overigens kunnen enkel inwoners van de Verenigde Staten meedoen met dit preview-programma. De uitgekozen gamers krijgen de update een flinke tijd voordat hij live gaat en moeten Microsoft helpen met feedback. In tegenstelling tot de voorgaande keren kunnen gebruikers van de preview ook blijven communiceren met de gewone gebruikers. Party-chat is geen onderdeel van de update. Mocht je in de VS wonen, dan kun je je *HIER* inschrijven.

Dashboard

Kennen we deze nog nog nog... ?