FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 23 maart 2011

Nederlandse missie bij LibiŽ kan beginnen

Nederlandse militairen kunnen onder NAVO-vlag aan de slag om het wapenembargo tegen Libië te controleren. Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer ging woensdagavond akkoord met het kabinetsbesluit om daarvoor zes F-16-gevechtsvliegtuigen, een mijnenjager en een tankvliegtuig in te zetten.

De Nederlandse jachtvliegtuigen zullen alleen boven zee ingezet worden en zullen geen doelen op de grond of op zee beschieten. De F-16's en de mijnenjager Hr. Ms. Haarlem mogen zichzelf wel verdedigen en indien nodig waarschuwingsschoten afvuren.

De regeringspartijen VVD en CDA en de oppositiepartijen PvdA, D66, GroenLinks, ChristenUnie en de SGP zijn voor de missie, die bedoeld is om de burgerbevolking te beschermen tegen het geweld van de Libische leider Moammar Gadhafi en zijn regime. De ChristenUnie wilde liever verder gaan door mee te doen aan het afdwingen van het vliegverbod, waar een alliantie van westerse landen al toe is overgegaan. De partij hield een motie hierover echter aan, omdat het kabinet aangaf dat er mogelijk op korte termijn overeenstemming in de NAVO is over het vliegverbod.

Gedoogpartner PVV, de SP en de Partij voor de Dieren stemden tegen de Nederlandse deelname. De PVV wilde alleen een minimale bijdrage aan de missie. De partij wilde in elk geval geen F-16's naar Libië. Ook stelde de PVV als harde voorwaarde voor instemming met de missie dat minimaal de helft van deelnemende landen aan de actie Arabische landen moeten zijn. "Wij gaan niet de rommel opruimen van de Arabische landen", zei Kamerlid Hero Brinkman.

De SP en de Partij voor de Dieren menen dat het echte doel van de operatie is om het bewind in Libië te veranderen. Minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken benadrukte dat de NAVO-operatie alleen is gericht op bescherming van de Libische bevolking. Nederland en de Europese Unie vinden wel dat Gadhafi onmiddellijk moet vertrekken. Maar volgens Rosenthal is dat een moreel politiek oordeel en dus geen doel van de militaire actie.

Nederland levert ook bemanningsleden voor AWACS-radarvliegtuigen en stafofficieren voor de hoofdkwartieren die de operatie leiden. In totaal gaat het om tweehonderd Nederlandse militairen. De inzet kost ongeveer 20 miljoen euro.

Als de NAVO besluit ook mee te doen aan de handhaving van het vliegverbod boven Libië, kunnen de Nederlandse F-16's en het tankvliegtuig hieraan deelnemen. De kosten zullen daardoor niet stijgen, zei minister Hans Hillen van Defensie. Bij zo'n uitbreiding van de operatie of bij een verlenging, zal het kabinet de Tweede Kamer een nieuw besluit voorleggen.

Nederlandse missie bij Libië kan beginnen
Nederlandse missie bij Libië kan beginnen (Foto: ANP)

Militair VS bekent moord op Afghanen

Een Amerikaanse militair heeft woensdag bekend schuldig te zijn aan de moord op drie ongewapende Afghanen begin 2010. Het proces tegen de militair, de 22-jarige Jeremy Morlock, is onderdeel van een groot onderzoek naar oorlogsmisdaden, waar een aantal van de directe collega's van Morlock bij betrokken zouden zijn.

Morlock bekende tijdens een zitting op de legerbasis Lewis-McChord schuldig te zijn aan drie gevallen van moord, het belemmeren van de rechtsgang en drugsgebruik. In ruil voor zijn bekentenis kan Morlock maximaal een gevangenisstraf van 24 jaar krijgen.

Gevraagd door de rechter of het plan was om mensen bang te maken of mensen te vermoorden, antwoordde Morlock: "Het plan was om mensen te vermoorden". De moorden vonden plaats in de Afghaanse provincie Kandahar in januari, februari en mei 2010. Volgens de militair begonnen de voorbereidingen voor de moorden al in 2009. Om de moorden gerechtvaardigd te doen lijken begroeven de militairen wapens bij de lichamen van hun slachtoffers.

Morlock is de eerste van vijf militairen die voor de militaire rechtbank moeten verschijnen. Het proces tegen de anderen wordt later gevoerd. Morlock heeft in ruil voor strafvermindering toegezegd tegen de anderen te getuigen.

Charlie Sheen heeft nog een nieuwe vriendin

Charlie Sheen heeft er weer een vriendin bij. Ditmaal heeft de acteur gekozen voor de 26-jarige Megan Levant, een vondst uit de Playboy Mansion. 

Ze blijkt echter al een bekende te zijn op feestjes in Hollywood en ging eerder al met Pauly Shore, Simon Rex en nog een aantal andere bekendheden. Levant is verschillende malen gespot bij het huis van Sheen en is ook gezien op het jacht van Sheen. Hij heeft tot nog toe haar betrokkenheid ontkend.

Haar bio op haar onlangs verwijderde Twitter-account liegt er ook niet om: "Ik hou van porno, red hots (snoep) en vodka. Als je de behoefte hebt om een hond te redden die een huis nodig heeft - bel me dan."

Meer zien van deze ideale vrouw? Klik dan hier!

Trucker heft gewichten achter stuur

De Duitse politie heeft vanochtend een vrachtwagenchauffeur van de snelweg geplukt die een sterk staaltje multitasken vertoonde. De man was aan het trainen met zijn dumbells.

De politie zag vanochtend een vrachtwagen slingeren op Autobahn A1, ter hoogte van Münster. Toen de agenten dichterbij kwamen, zagen ze de dumbells schitteren in de zon. De chauffeur was duidelijk aan het gewichtheffen.

Toen de politie de trucker tot stoppen dwong, was de man zich van geen kwaad bewust. In de Duitse wet is geen verbod op fitnessen in het verkeer opgenomen, zo oordeelde hij. Desondanks heeft de vrachtwagenchauffeur 80 euro boete en een strafpunt op zijn rijbewijs gekregen.

Vodafone biedt excuses aan

Het tv-programma EénVandaag heeft woensdag aangetoond dat voicemails van belangrijke politici zoals premier Mark Rutte en minister Jan Kees de Jager op afstand afgeluisterd konden worden.

Telefoonmaatschappij Vodafone zei in een reactie hiervan enorm geschrokken te zijn en heeft inmiddels voorzieningen aangebracht waardoor de voicemails, niet alleen van politici, niet meer af te luisteren zijn zonder persoonlijke pincode.

De topman van Vodafone, Jens Schulte-Bockum bood woensdagavond zijn excuses aan aan de bewindslieden die werden afgeluisterd.

De actualiteitenrubriek luisterde berichten af die door onder anderen Rutte en De Jager bij anderen waren ingesproken.

Vodafone biedt excuses aan
Vodafone biedt excuses aan (Foto: ANP)

Nederlanders steunen missie LibiŽ

Ruim de helft van de bevolking (54 procent) steunt de Nederlandse bijdrage aan de NAVO-missie naar Libië. De steun is het laagst onder PVV-aanhangers: van hen is 42 procent tegen. Dat blijkt uit een peiling van Maurice de Hond via Peil.nl onder ruim 1500 Nederlanders.

Bijna twee derde van alle ondervraagden vindt wel dat het doel van de missie had moeten zijn de Libische leider Moammar Gadhafi weg te krijgen. Van de PVV-kiezers is 78 procent deze mening toegedaan. Ook onder de aanhang van andere partijen is hier een meerderheid voor.

Meer dan 70 procent vindt het een schande dat de NAVO-landen het niet eens kunnen worden over de aanpak van Libië. Er heerst optimisme over de toekomst van Libië. Ruim de helft denkt dat Gadhafi het veld zal ruimen. Slechts 31 procent denkt dat de volgende leider ook een dictator zal zijn.


Nederlanders steunen missie Libië (Foto: Novum)

Lichaam gevonden in Breda

In een pand in Breda is woensdagavond het stoffelijk overschot van een man aangetroffen. De wijze waarop het lichaam werd aangetroffen doet vermoeden dat sprake is van een misdrijf, meldt een politiewoordvoerder.

Het lichaam werd rond 19.00 uur aangetroffen door 'iemand die een relatie heeft met het pand' aan de Valveeken, die de hulpdiensten inschakelde, aldus de woordvoerder. Om wat voor relatie het gaat, wil de zegsman nog niet bekendmaken. In het pand op een industrieterrein vlakbij het NAC-stadion zit beneden een kantoor en boven een woning.

De politie is een onderzoek gestart. De identiteit van het slachtoffer is nog onbekend. Ook is nog onduidelijk hoe de man om het leven is gekomen.

Netanyahu: 'IsraŽl zal agressief reageren'

Israël zal 'agressief en verantwoordelijk' reageren om de rust en veiligheid in het land te bewaren. Dat zei premier Benjamin Netanyahu woensdag in een reactie op het oplaaiende geweld in de Gazastrook en een bomaanslag eerder op de dag in Jeruzalem.

"Israël zal agressief, verantwoordelijk en wijs optreden om de rust en veiligheid te bewaren die hier al twee jaar heerst", aldus de premier. De afgelopen dagen is het geweld in de Gazastrook toegenomen. Hamas-leden schoten meer dan vijftig raketten richting Israël.

De aanvallen werden beantwoord met bombardementen en beschietingen, waarbij acht Palestijnen om het leven kwamen. Woensdag ontplofte een bom in Jeruzalem. Een persoon stierf. Ongeveer dertig mensen raakten gewond.

'Israël zal agressief reageren'
Netanyahu: 'Israël zal agressief reageren' (Foto: ANP)

"Hongarije ander team dan bij 6-1 nederlaag"

Bert van Marwijk heeft vertrouwen in goede resultaten tegen Hongarije ondanks de vele afwezigen bij het Nederlands elftal. Van Marwijk moet vele spelers missen. "Het was nog niet eerder zo extreem. We hebben echter vaker bewezen dat we afwezigen kunnen opvangen."

"We gaan daarom ook niet van speelstijl veranderen", zei Van Marwijk tegen OnsOranje. Het team van Hongarije is volgens de bondscoach veranderd na de oefenzege van vlak voor het WK. "Het is een gevaarlijke ploeg. Het is ook een heel ander team dan bij die 6-1 zege (juni 2010, red.), er zijn nog maar twee spelers bij van deze groep." De keuzeheer waakt voor onderschatting.

"Het zal niet gemakkelijk worden, want dit is voor Hongarije dé wedstrijd om nog iets van de kwalificatie te maken", besluit Van Marwijk. Nederland gaat aan kop in groep E met twaalf punten uit vier wedstrijden. Hongarije behaalde negen punten uit vier duels. Alleen Zweden bleek tot nu toe te sterk voor de Hongaarse ploeg, die vrijdagavond Oranje ontvangt in Boedapest.

Kamerdebat over LibiŽ hervat

De Tweede Kamer heeft woensdag iets na 21.30 uur het debat hervat over de Nederlandse bijdrage aan de NAVO-missie die het wapenembargo tegen Libië moet afdwingen. Het ziet ernaar uit dat een ruime meerderheid zijn steun uitspreekt.

De PVV is tegen de missie. De gedoogpartij wil niet dat er Nederlandse F-16's worden ingezet en vreest dat de missie langer gaat duren dan drie maanden. De SP en de Partij voor de Dieren hebben zich ook kritisch uitgelaten.

De VVD en het CDA steunen de missie wel, net als hoogstwaarschijnlijk de PvdA, D66, GroenLinks, de ChristenUnie en de SGP. Verschillende voorstanders hebben nog wel vragen die ze woensdagavond beantwoord willen zien.

Het kabinet wil zes F-16's en een mijnenjager bijdragen aan de NAVO-missie, plus zo'n tweehonderd militairen. In eerste instantie gaan ze alleen controleren of het wapenembargo wordt nageleefd. Als de NAVO het eens wordt over een bijdrage aan het afdwingen van de no-flyzone, wil Nederland daar ook aan meedoen.

Het debat is live te kijken op Politiek 24.

Portugees parlement stemt tegen bezuinigingen

Het Portugese parlement heeft woensdag de bezuinigingsplannen van de regering afgewezen. Dit betekent waarschijnlijk het einde van de minderheidsregering van premier José Socrates. Hij heeft van tevoren gezegd dat hij zou opstappen, als de plannen het niet zouden halen.

De bezuinigingen moesten het geldgebrek van de Portugese regering verhelpen. Het land heeft zo'n hoge staatsschuld dat het problemen kan krijgen om nog nieuwe leningen af te sluiten. De situatie in Portugal kan gevolgen hebben voor de euro.

De besparingen moeten het begrotingstekort binnen een jaar terugdringen van 7,3 procent tot 4,6 procent van het bruto nationaal product. De regering wilde onder meer de pensioenen bevriezen. De regering wil vermijden dat Portugal EU-steun moet aanvragen, net zoals Griekenland en Ierland.

[WK baan] Frankrijk de sterkste bij teamsprint

Frankrijk heeft de laatste wereldtitel van de eerste dag bij het WK baanwielrennen in Apeldoorn veroverd. Grégory Baugé, Kevin Sireau en Michael D'Almeida wisten in de finale van de teamsprint Duitsland met groot vertoon van macht te verslaan.

De Duitsers (René Enders, Stefan Nimke en Maximilian Levy) wisten verrassend de topfavoriet Groot-Brittannië uit de finale te houden, dat in de strijd om het brons wel te sterk was voor de Australiërs.

De Nederlandse ploeg, bestaande uit Teun Mulder, Hugo Haak en Roy van den Berg, eindigde als zevende in de kwalificatie in een tijd van 45,047.

Televisiedispuut bedreigt Spaanse competitie

De volgende speelronde in de Primera División is uitgesteld. Dat hebben de clubsvandaag besloten na onenigheid met de regering over televisierechten. De dertigste speelronde stond voor zaterdag 2 en zondag 3 april gepland. Als de onderhandelaars namens de overheid bereid zijn water bij de wijn te doen, willen de clubs weer aan de onderhandelingstafel plaatsnemen.

De clubs uit de Primera División willen dat de huidige Spaanse wetgeving wordt herzien. Die voorziet erin dat er iedere speelronde een wedstrijd live op een gratis kanaal wordt uitgezonden. De clubs willen alle wedstrijden achter de decoder omdat ze de extra inkomsten van de 38 gratis wedstrijden nodig zeggen te hebben.

Of de staking daadwerkelijk doorgaat, valt nog te bezien. Hoewel alle twintig clubs het eens zijn dat de wet herzien moet worden, is er nog verdeeldheid over het uitstellen van voetbalwedstrijden.

[WK baan] Goud op scratch naar Kwok

Ho Ting Kwok is verrassend wereldkampioen op de scratch geworden bij het WK baanwielrennen in Apeldoorn. De man uit Hong Kong ontsnapte op het juiste moment en kwam alleen over de streep. Wim Stroetinga was actief in de wedstrijd, maar moest uiteindelijk opgeven.

Halverwege de koers van vijftien kilometer wist een grote groep zich af te scheiden. Daarin was Stroetinga actief, maar die blies zich helemaal op. Op vijftien rondjes van het einde ontsnapte Kwok en bleef solo vooruit. De tweede plaats was voor de Italiaan Elia Viviani, die zijn achtervolging te laat inzette. De Fransman Morgan Kneisky pakte het brons.

Heemskerk zwemt Nederlands record op 200 rug

Femke Heemskerk heeft in Straatsburg haar eigen Nederlandse record op de 200 meter rugslag verbeterd. De Nederlandse zwemster kwam tot een tijd van twee minuten negen seconden en 14 honderdsten. Daarmee was ze bijna tweeënhalve seconden sneller dan haar vorige toptijd.

Heemskerk moest de zege op de rugslag laten aan thuisfavoriete Alexianne Castel. De Zuid-Hollandse zwemt later deze week nog drie afstanden in Straatsburg.

Egypte wil verbod op bepaalde demonstraties

Het Egyptische kabinet heeft woensdag een nieuwe wet voorgesteld waarmee sommige vormen van protest strafbaar worden gesteld. Als de wet wordt aangenomen dan kunnen deelnemers aan demonstraties die leiden tot vernielingen en werkonderbrekingen gestraft worden.

Volgens een woordvoerder gaat het kabinet de wet voorleggen aan de militaire raad die Egypte bestuurt sinds het aftreden van de voormalige president Hosni Mubarak. Of de militaire raad de wet goedkeurt is onduidelijk.

Het voorstel maakt duidelijk dat er grote angst bestaat bij de Egyptische regering dat de aanhoudende demonstraties en stakingen het economisch herstel van het land in de weg staan. Critici menen dat het wetsvoorstel bedoeld is om activisme in te perken.

[WK baan] Sharakava wint puntenkoers, Vos zevende

Marianne Vos heeft geen medaille weten te behalen bij het WK baanwielrennen op de puntenkoers. De wereld- en olympisch kampioene van 2008 had niet genoeg kracht in de benen en eindigde als zevende in de wedstrijd met zeven punten.

De wereldkampioene kwam uit Litouwen. Tatsiana Sharakova was de enige die het veld op een ronde wist te zetten en won afgetekend met dertig punten. Jarmilia Macharova uit Tsjechië werd tweede, voor Giorgia Bronzini die momenteel wereldkampioene is op de weg.

FIA keurt baan in Shanghai goed

Autosportfederatie FIA heeft het Formule 1-circuit in Shanghai goedgekeurd, waardoor ook dit seizoen de Grand Prix van China op de kalender zal staan. De wedstrijd staat dit jaar voor 17 april op het programma.

Voordat de FIA een nieuwe licentie aan het circuit in Shanghai gaf moest eerst de afwatering verbeterd worden en moest het asfalt onder handen genomen worden. Omdat Charlie Whiting de baan goedgekeurd heeft kan er tot in ieder geval 2013 in China geracet worden. Het F1-contract loopt nog door tot en met 2017.

Doden bij drie aanslagen in Pakistan

Het westen van Pakistan heeft woensdag drie aanslagen te verwerken gekregen. De zwaarste aanslag was een raketaanval in Quetta, de hoofdstad van de provincie Beloetsjistan. Daarbij vielen vijf doden, onder wie een kind en een politieagent.

Drie raketten kwamen neer op drukke straten in de stad. Naast dat er vijf doden vielen, raakten ook vijftien mensen gewond. Niemand heeft de aanslag vooralsnog opgeëist.

Twee uur eerder staken in het district Bolan vijf motorrijders drie tankwagens van de NAVO in brand. Zij lieten de chauffeurs gaan. Er vielen geen slachtoffers.

Eerder op de dag, dicht bij de stad Peshawar, werd een ezelskar getroffen door een bermbom. De voerman kwam om het leven.

Ook voor deze aanslagen is nog geen verantwoordelijkheid opgeëist.

Beloetsjistan lijdt al jaren onder de aanvallen van groepen die een groter aandeel willen in de opbrengsten van het aardgas en de olie die daar gevonden worden.

ItaliŽ schort plannen kernenergie een jaar op

De Italiaanse regering heeft plannen om weer gebruik te gaan maken van kernenergie in de koelkast gezet. Het moratorium, dat woensdag werd goedgekeurd door het kabinet, geldt voor ten minste een jaar.

De laatste Italiaanse kernreactor werd meer dan twintig jaar geleden gesloten. Italianen spraken zich in een referendum in 1987 uit tegen kernenergie na de ramp bij de kerncentrale in Tsjernobyl. Vier kerncentrales werden daarop gesloten.

De regering van de Italiaanse premier Silvio Berlusconi overwoog om weer gebruik te maken van kernenergie om zo minder afhankelijk te zijn van buitenlandse olie- en gasimport.

Tegenstanders van kernenergie noemden het moratorium een kunstgreep om een nieuw referendum over kernenergie op te schorten, totdat de herinnering aan de nucleaire crisis in Japan is vervaagd.

Herbert F1-steward in AustraliŽ

Johnny Herbert zal bij de eerste Formule 1-race van het seizoen 2011 in Australië de stewards bij gaan staan. Autosportfederatie FIA introduceerde het systeem vorig jaar om de beslissingen van de wedstrijdleiding inzichtelijker te maken en gaat daar dit seizoen mee door.

Voor Herbert zal het zijn vierde optreden als steward gaan worden. Eerder was de Brit al actief bij de Grands Prix van Maleisië, Turkije en Brazilië. Tussen 1989 en 2000 reed Herbert 161 F1-races voor onder meer Benetton, Lotus, Sauber en Jaguar en won in totaal drie keer.

Zaak tegen Alberto Stegeman uitgesteld

Het gerechtshof in Amsterdam heeft woensdag besloten het hoger beroep tegen SBS-verslaggever Alberto Stegeman (40) uit te stellen. De officier van justitie zei tijd nodig te hebben om opnieuw naar de zaak te kijken, nadat Stegeman tijdens de zitting voor het eerst ongecensureerde beelden had laten zien van een undercoverreportage.

Stegeman is in april vorig jaar veroordeeld tot een boete van 1740 euro voor het vervalsen van een KLM-pas en voor het betreden van verboden terreinen bij Schiphol en Schiphol-Oost. Stegeman maakte een reportage over de in zijn ogen gebrekkige beveiliging bij Schiphol-Oost.

Volgens het Openbaar Ministerie betrad Stegeman de verboden terreinen altijd met een KLM-medewerker, maar volgens Stegeman is hij ook alleen met een collega naar binnen geweest. De journalist liet beelden zien waarop het gezicht van de collega ditmaal niet was vervaagd, waarmee hij aantoont wel degelijk zónder KLM-medewerker binnen te zijn gekomen.

Zaak tegen journalist Stegeman uitgesteld
Zaak tegen journalist Stegeman uitgesteld (Foto: ANP)

Technische oorzaak olieramp blootgelegd

Een studie in opdracht van de Amerikaanse regering heeft de technische oorzaak van de olieramp in de Golf van Mexico blootgelegd. Het rapport beveelt de olie-industrie aan om te komen tot betere apparaten die worden ingezet om te voorkomen dat olie met grote kracht kan ontsnappen, de zogeheten blow out preventers.

Op 20 april vorig jaar was er een ontploffing die elf arbeiders het leven kostte en leidde tot vervuiling van de zee. Volgens het rapport lukte het niet om de lekkende oliebron te dichten doordat onderdelen van de blow out preventer, de 'blind shear rams', niet goed werkten.

Technische oorzaak olieramp blootgelegd
Technische oorzaak olieramp blootgelegd (Foto: ANP)

Jemen sluit kantoren nieuwszender Al Jazeera

De Jemenitische autoriteiten hebben woensdag de kantoren van de Arabische nieuwszender Al Jazeera in het land gesloten. Dat meldde het kanaal zelf. De satellietzender had vestigingen in de hoofdstad Sanaa. De persaccreditaties voor de verslaggevers zijn ook ingetrokken.

Het regime van president Ali Abdullah Saleh uitte eerder zware kritiek op de manier waarop Al Jazeera de protesten en onlusten in het land verslaat. Het kanaal zou te veel op de hand van de betogers zijn.

Zaterdag kregen al twee correspondenten van de zender opdracht het land te verlaten.

Jemen sluit kantoren nieuwszender al-Jazeera
Jemen sluit kantoren nieuwszender Al Jazeera (Foto: ANP)

Gezin op heterdaad betrapt tijdens crimineel uitje

Vier gezinsleden uit Rijen zijn dinsdagavond in Breda betrapt terwijl ze probeerden kleding uit een groothandel te stelen. Het gezin kampt met financiële problemen en probeerde de druk met proletarisch winkelen te verlichten, meldt de politie woensdag.

De 35-jarige vader verkleedde zich in de paskamer in een trainingspak van de winkel en trok zijn 12-jarige zoon een T-shirt aan. Zijn 37-jarige vrouw verstopte twee shirts en een blouse onder haar kleren. Ook hun 7-jarige zoon was meegenomen naar het criminele uitje.

Het viertal verwijderde labels van de kleding in de paskamers, maar liep toch tegen de lamp. Personeelsleden waarschuwden de bedrijfsleider, die het gezin aansprak. Dit gebeurde nadat de ouders de kassa al waren gepasseerd en andere artikelen wel hadden betaald.

Het gezin bekende direct schuld en werd aan de politie overgedragen. Tegen de ouders is een proces-verbaal opgemaakt. De politie heeft de diefstal vanwege de aanwezigheid van de twee kinderen ook bij Bureau Jeugdzorg gemeld.

Eiffeltoren heropend na bommelding

De Eiffeltoren in Parijs is woensdag korte tijd ontruimd geweest na de vondst van een verdacht pakketje en een telefonische bommelding. Dat heeft de politie van Parijs bekendgemaakt. Op het plein onder de toren werd een pakketje aangetroffen, maar dit bleek na onderzoek onschadelijk te zijn.

Volgens de politie zijn ongeveer vierduizend toeristen geëvacueerd, nadat een anonieme beller had gewaarschuwd dat de Eiffeltoren aan het einde van de dag zou worden opgeblazen. Na een grondige controle bleek het pakket onschadelijk te zijn en konden de toeristen het plein onder de toren weer betreden.


Eiffeltoren korte tijd ontruimd door bommelding (Foto: Novum)

'Val Gadhafi geen doel Nederlandse missie'

Het ten val brengen van het Libische regime is niet het doel van de Nederlandse bijdrage aan de NAVO-missie bij Libië. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) woensdag gezegd tijdens een Kamerdebat over de missie naar Libië.

Het kabinet vindt wel dat de Libische leider Moammar Gadhafi het veld moet ruimen, maar dat is niet het doel van de missie, zei Rosenthal. "De inzet van deze missie is bescherming van de burgerbevolking. Wij willen ook bijdragen aan regime change, maar dat verloopt via andere wegen."

Onder anderen PvdA-Kamerlid Frans Timmermans had erop aangedrongen dat het kabinet zou verklaren dat het ten val brengen van Gadhafi geen doel van de missie is. Timmermans wees erop dat dat geen onderdeel is van de resolutie van de Verenigde Naties die militair ingrijpen mogelijk maakt.

Rosenthal zei verder dat de missie drie maanden duurt. Als het langer wordt, zal het kabinet de Kamer eerst om toestemming vragen. Rosenthal houdt het ook voor mogelijk dat de missie, die het wapenembargo tegen Libië moet afdwingen, al binnen drie maanden ten einde komt. Dat kan als de burgerbevolking niet langer wordt gebombardeerd door het regime.

SP-Kamerlid Harry van Bommel verweet Rosenthal naïef te zijn. "Dit is een burgeroorlog met een tribale achtergrond. Als je daar een rol in gaat spelen, gooi je olie op het vuur. De veiligheid van de Libische burgers is echt niet binnen een paar maanden geregeld."

Beslag op 25 auto's bij grote controle Veluwe

Bij een controle op de Veluwe zijn dinsdag 25 auto's in beslag genomen. De bestuurders waren de Belastingdienst nog minstens een half miljoen euro schuldig, meldt de politie woensdag.

De controle vond van 06.00 tot 23.00 uur plaats in de gemeenten Epe, Heerde en Hattem. Naast de politie namen ook onder meer de Belastingdienst en de marechaussee deel aan de actie. In totaal werden 126 bekeuringen uitgedeeld. Hiervan waren er 44 voor mensen die te hard reden, 25 voor het niet dragen van een gordel en 7 voor het niet handsfree bellen.

Ook werd bij een 32-jarige man uit Vaassen een kleine hoeveelheid wiet en een busje traangas aangetroffen. De drugs en het traangas zijn in beslag genomen. Tegen de Vaassenaar wordt proces-verbaal opgemaakt. Verder inde de Belastingdienst een bedrag van 4300 euro.

[WK baan] Achtervolgingsploeg zesde

Op het WK baanwielrennen in Apeldoorn is de Nederlandse achtervolgingsploeg zesde geworden. De sprintploeg kwam niet verder dan de zevende plek.

De achtervolgingsploeg, bestaande uit Tim Veldt, Jenning Huizenga, Arno van der Zwet en Levi Heimans, kwamen tot een tijd van 4.06,552. Titelverdediger Australië prolongeerde de titel door in de finale Rusland te verslaan. In de strijd om het brons versloeg Engeland Nieuw-Zeeland.

De Nederlandse sprintploeg (Teun Mulder,Hugo Haak en Roy van den Berg) bleef met 45,047 achter Frankrijk, dat het in de finale opneemt tegen Duitsland.

[WK baan] Kanis grijpt weer naast medaille op 500 meter

Willy Kanis is er weer niet in geslaagd een medaille te veroveren bij het WK baanwielrennen op de 500 meter tijdrit. De Nederlandse moest in Apeldoorn genoegen nemen met een vierde plaats, iets wat ze in 2008 en 2010 ook al moest doen.

De wereldtitel ging naar de Wit-Russin Olga Panarina. Ze kwam als laatste de baan op en wist daarbij de tijd van de Française Sandie Clair nipt te verbeteren. Het brons ging naar de Duitse Miriam Welte.

De Yakuza-tattoo van $9000,-

Toen Yakuza 3 een jaar geleden verscheen had SEGA een prijsvraag waarmee je een tattoo kon winnen ter waarde van 9000 dollar. Deze tattoo zou hetzelfde zijn als de rugtattoo van de hoofdpersoon uit de serie. Inmiddels zijn we een jaar verder en zijn we aanbeland bij de release van Yakuza 4. SEGA heeft ons echter nog wat opmerkelijk nieuws te melden over de tattoo.

De prijswinnaar heeft namelijk besloten om de tatoeage ook daadwerkelijk te laten zetten en op zijn rug staat inmiddels het immense kunstwerk. De winnaar is de 46-jaar oude Fari Salievski die lesgeeft in martial-arts. Wat dat betreft is het niet eens zo heel vreemd. De tattoo is in Sydney gezet en meneer Salievski is er erg blij mee:

"[I] Absolutely love it and so do all my friends and students. Spot on, I just personalised my Kanji in place of the original as it represented the original artist"

Tattoo

Tattoo

Misschien iets voor de volgende Kerstprijsvraag op FOK!games?

Ondernemingsraad sleept TNT Post voor de rechter

De ondernemingsraad van TNT Post stapt naar de rechter. De OR is het er niet mee eens dat postbodes worden ontslagen, terwijl er goedkopere parttime postbezorgers worden aangenomen.

TNT Post wil reorganiseren. Rondom deze reorganisatie was de afgelopen tijd al veel te doen. Begin februari werd duidelijk dat TNT de reorganisatie bij de postdivisie kan doorzetten, omdat alle vakbonden goedkeuring van hun leden hadden gekregen voor een akkoord over de plannen.

In het akkoord is afgesproken dat het aantal gedwongen ontslagen bij TNT Post op maximaal 2800 uitkomt. Eerder werd uitgegaan van 4500 gedwongen ontslagen.

Volgens de ondernemingsraad worden de eerste stappen naar de nieuwe organisatie nu gezet, waardoor de eerste postbodes momenteel op straat komen te staan. Door een overheveling van werkzaamheden naar een ander bedrijfsonderdeel zouden op de vestigingen van TNT Post postbodes overcompleet kunnen worden verklaard omdat er voor hen onvoldoende werk overblijft.

De zaak dient donderdag voor de Ondernemingskamer.

Onderzoekers vuurwerkramp doen aangifte van smaad

Drie leidinggevenden van de Twentse politie die de Vuurwerkramp in Enschede onderzochten hebben aangifte gedaan van smaad tegen RTV Oost. De regionale omroep zou samen met de voormalige eigenaar van SE Fireworks, Ruud Bakker, verantwoordelijk zijn voor schadelijke en onjuiste publicaties, stelt advocaat Jan Vlug namens de drie.

Naast de aangifte loopt er ook een civiele procedure tegen RTV Oost-verslaggever Rob Vorkink. Daarin wordt hij aansprakelijk gesteld voor de schade die de drie zouden hebben geleden.

Aanleiding voor de procedures is volgens Vlug een uitzending van RTV Oost. Daarin wordt op basis van uitlatingen van de advocaat van Bakker beweerd dat de politiemensen belangrijke stukken uit het dossier achtergehouden zouden hebben.

"RTV Oost is de fout in gegaan door deze bewering klakkeloos, zonder te checken uit te zenden", stelt raadsman Vlug. Bakker, die is veroordeeld wegens dood door schuld voor zijn rol bij de vuurwerkramp, is volgens Vlug alleen maar uit op rehabilitatie. "En daar moet RTV Oost zich niet voor laten misbruiken", vindt Vlug.

Hoofdredacteur en directeur Henny Evers van RTV Oost maakt zich geen zorgen. "Wij leveren een gedegen journalistiek product met hoor- en wederhoor, maar we zoeken ook alles goed uit. Onze onderzoeksjournalist Rob Vorkink treft geen enkele blaam." Evers is bereid om nog met de politiemensen in gesprek te gaan.

Door de vuurwerkramp in Enschede in mei 2000 kwamen 23 mensen om het leven en raakten honderden mensen gewond. Een woonwijk werd volledig verwoest.

Pachter: 'Battlefield 3 heeft geen kans om CoD te verslaan'

Ons meest geciteerde analist Michael Pachter heeft weer van zich laten horen. In een gesprek met Industry Gamers heeft hij gezegd dat Battlefield 3 (vrij vertaald) 'geen kans' heeft om Call of Duty te verslaan. Hij baseert dit op het aantal verkochte games; volgens Pachter moet het 300% meer verkopen dan de vorige versie.

"Er is geen kans dat Battlefield 3 Call of Duty zal inhalen. EA probeert telkens wat van Call of Duty's aandeel te snoepen. Ik geloof dat als Battlefield 3 goed uit de bus komt, er ongeveer 25 tot 35 procent meer verkocht zullen worden dan de vorige versie. Het moet echter 300% meer verkopen dan de vorige versie om Call of Duty in te halen," aldus Pachter. Wat even onduidelijk blijft is wat hij bedoelt met 'vorige versie' en we gaan er gemakshalve van uit dat dit Bad Company 2 is.

"De vraag die je niet stelde, is of Battlefield 3 wel een aandeel zal nemen. Gezien het groeiend aantal multiplayer-spelers van CoD is het goed mogelijk dat beide games meer zullen verkopen in 2011, dus ik twijfel of EA wel een aandeel zal 'nemen'."

Culemborgs theater dicht wegens instortingsgevaar

Een theater in Culemborg is woensdag per direct gesloten, nadat tijdens een inspectie bleek dat de dakconstructie kan bezwijken. Volgens de gemeente Culemborg is sprake van een reëel gevaar.

De problemen met het dak van Theater De Fransche School, dat wordt verhuurd door de gemeente, werden geconstateerd tijdens een reguliere bouwkundige inspectie. Het pand is een rijksmonument. Tot de sluiting is besloten uit veiligheidsoverwegingen. Woningen in de omgeving en voorbijgangers lopen volgens de gemeente geen gevaar.

Hoelang het theater de deuren gesloten moet houden en wat er precies moet gebeuren om het dak weer in orde te krijgen, is nog onduidelijk. De gemeente hoopt dat hier donderdag meer duidelijkheid over komt. De oorzaak van de problemen met het dak wordt nog onderzocht.

Het stadstheater presenteert jaarlijks ongeveer tweehonderd professionele voorstellingen en films. Ook biedt Theater De Fransche School een podium voor amateur- en schoolvoorstellingen. Het theater wordt ondersteund door 65 vrijwilligers.

Frankrijk biedt Japan WK kunstrijden 2012 aan

De Franse schaatsbond wil het WK kunstrijden van 2012 aan Japan geven. Het toernooi staat vooralsnog in Nice gepland, maar de Fransen hebben de internationale schaatsunie ISU gevraagd om Japan als organisator aan te wijzen. Het Aziatische land gaf eerder deze week de organisatie van het WK van dit jaar terug vanwege de aardbeving en de tsunami die het land twee weken geleden troffen.

Voorzitter Didier Gailhaguet heeft een praktische verklaring voor het gebaar van solidariteit. Hij stelde dat Japan op deze manier de tijd heeft om met de catastrofe die het land trof om te gaan en toch het WK te organiseren.

Voor het WK van dit jaar zijn nog geen tijd en locatie aangewezen. Zes landen hebben zich bij de ISU gemeld om de organisatie over te nemen van Japan. Vermoedelijk wordt het WK, dat deze week zou worden verreden, eind april of begin mei op de agenda geplaatst.


Frankrijk biedt Japan WK kunstrijden 2012 aan (Foto: Novum)

Kamer wil meer hulp voor Arabische wereld

Nederland moet meer doen om de beginnende democratisering in de Arabische wereld te ondersteunen. Dat wil een meerderheid van de Tweede Kamer, bleek woensdag tijdens een debat over de Nederlandse bijdrage aan de NAVO-missie naar Libië.

"Dit gaat niet alleen om zes vliegtuigen en een boot", zei D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold. "Als je zegt: 'Wij willen een betere toekomst voor de Arabische wereld', dan moet je ook het beleid aanpassen", stelde PvdA-Kamerlid Frans Timmermans. Er moet dus meer ontwikkelingsgeld naar de Arabische wereld, vinden ook CDA, GroenLinks en ChristenUnie.

Volgens CDA-Kamerlid Henk Jan Ormel is het in het Nederlands belang om de democratisering in het Midden-Oosten te ondersteunen, omdat het gebied grenst aan de Europese Unie. "Het kan de goede kant op gaan, maar ook helemaal de verkeerde kant."

Minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) zei het ermee eens te zijn dat de Europese Unie en Nederland 'alles op alles moeten zetten' om te zorgen voor hervormingen in de Arabische wereld. Dat er meer ontwikkelingsgeld naartoe moet, is voor Rosenthal 'een zekerheid'.

Rosenthal heeft al eerder gezegd dat hij bezig is met een plan voor het Nederlandse beleid ten aanzien van de Arabische wereld. "Maar eerst moeten we er nu voor zorgen dat de Libische burgerbevolking zich blijvend veilig kan voelen", zei Rosenthal, doelend op de missie die het wapenembargo tegen Libië moet afdwingen.

De Tweede Kamer spreekt sinds het begin van de middag over de missie. Het debat gaat rond 19.30 uur verder. Naar verwachting gaat de Kamer akkoord. De PVV, de SP en de Partij voor de Dieren stemmen waarschijnlijk tegen.

Voicemails ministers op straat door lek Vodafone

Vertrouwelijke voicemails van ministers, burgemeesters, Kamerleden en alle andere mensen die een abonnement bij Vodafone hebben blijken onbeveiligd. Actualiteitenrubriek EénVandaag ontdekte dat alle voicemails bij Vodafone via een andere telefoon met een standaardcode zijn te beluisteren.

De Nederlandse overheid is vrijwel geheel overgestapt naar Vodafone. Dat betekent dat vertrouwelijke en staatsgeheime informatie die in voicemailberichten is ingesproken eenvoudig te achterhalen is. Ook bestuursorganen zoals De Nederlandsche Bank en de Luchtverkeersleiding zitten bij Vodafone.

De meeste van de ruim vijf miljoen klanten van Vodafone weten niet dat hun voicemailberichten via andere telefoons met een standaardcode te beluisteren zijn. Vodafone laat in een reactie op de uitzending weten de procedures te wijzigen. Voortaan kunnen alleen klanten die hun code zelf hebben gewijzigd hun berichten op afstand beluisteren.

SP-Kamerlid Emile Roemer spreekt in de uitzending van een 'grof schandaal'. "Dat dit zelfs op dit niveau gebeurt, is knulligheid ten top. De staatsbeveiliging heeft hier gewoon gefaald!" Roemer wil uitleg van premier Mark Rutte (VVD) en van de verantwoordelijke ministers.


Voicemail Vodafone zo lek als een mandje (Foto: Novum)

[Video] Serievoetenlikker opgepakt

De Chinese politie heeft een man opgepakt die er een behoorlijk smerige fetisj op nahoudt. De man houdt ervan vreemde vrouwen aan hun voeten te likken.

De voetfetisjist schuimde menig woensdag- en vrijdagavond de straten van Wuhan af op zoek naar onschuldig vlees. Als hij weer een onwetend slachtoffer op het oog had, volgde hij haar naar haar huis en beroofde haar van haar geld.

In plaats van na het binnenhalen van de buit met stille trom te vertrekken, deed de man juist iets heel pervers. Met geweld trok hij de dames hun schoenen uit om vervolgens aan hun voeten te likken.

De man heeft sinds begin dit jaar al veel slachtoffers gemaakt. Met behulp van bewakingsbeelden is het de politie vorige week gelukt de perverseling op heterdaad te betrappen. De 25-jarige Liu heeft inmiddels bekend meer dan tien paar vrouwenvoeten te hebben schoongelikt.


De mensen van NMA.tv hebben er weer een fantastisch filmpje van gemaakt...

Stenman na dit seizoen naar Club Brugge

Fredrik Stenman zal na dit seizoen FC Groningen definitief verlaten. De linksachter speelte volgend seizoen voor Club Brugge. Stenman heeft bij de Belgische ploeg een contract voor drie jaar getekend.

De 27-jarige Zweed liet via de website van FC Groningen weten: "Club Brugge heeft mij een aanbod gedaan dat ik niet kon weigeren en ik kan een contract tekenen voor drie seizoenen. Het is voor mij een nieuwe uitdaging. De Belgische competitie heeft als geheel misschien een minder grote uitstraling, maar Club Brugge heeft een begroting die tien miljoen hoger ligt dan die van FC Groningen."

Ondanks dat Stenman erg blij is met de overgang, heeft de verdediger er wel moeite mee dat hij afscheid zal moeten namen van FC Groningen: "Ik ben een heel gelukkig mens, maar het doet ook pijn om afscheid te gaan nemen. FC Groningen heeft mij in vier jaar heel veel gegeven. Ik heb altijd de steun gekregen van de mensen binnen de club en de supporters en wil iedereen alvast heel hartelijk bedanken."

"Maar vanaf morgen (donderdag, red.) zal ik mij de komende maanden uiteraard volop inzetten voor FC Groningen. Vanaf nu richt ik me met de ploeg op het bereiken van de vierde plaats", besluit Stenman. Hij speelde tot nu toe 133 wedstrijden voor de Trots van het Noorden. Daarin wist hij vier keer te scoren.

'Euro' verkocht voor 325 euro

Bij veilinghuis Christie's in Amsterdam is een 'euro' uit 1971 woensdag verkocht voor 325 euro. Dat heeft een woordvoerder laten weten. De euromunt kwam in 2002 in circulatie, maar bij Christie's kwam een exemplaar onder de hamer dat een Nederlands reclamebureau in 1971 liet maken na het winnen van een wedstrijd.

Het Amerikaanse weekblad Time daagde reclamebureaus dat jaar uit een zo origineel mogelijke advertentie te verzinnen. Het Nederlandse bureau Prad won die wedstrijd. Het bedacht een prijsvraag om een naam te bedenken voor een Europese munt. Er kwamen 1077 inzendingen binnen, met namen als Alpha, Ecu, Spes en Valor.

De naam Euro werd uitgekozen. Het reclamebureau heeft toen vijfhonderd exemplaren geslagen. Bij Christie's werd een zilveren exemplaar van 1 euro geveild. Het veilinghuis dacht dat de munt tussen 500 en 700 moderne euro's zou opbrengen.

'Euro' verkocht voor 325 euro
'Euro' verkocht voor 325 euro (Foto: ANP)

Thomas Berge speelt apostel Petrus

Thomas Berge kruipt vlak voor Pasen in de huid van apostel Petrus. De 21-jarige zanger is naast Syb van der Ploeg en Do te zien in het multimediaspektakel The Passion. Aan de hand van Nederlandstalige popnummers vertelt The Passion het levensverhaal van Jezus.

"Ik heb nog nooit zoiets gedaan en vind het daarom een enorme uitdaging om mee te doen", jubelt Berge. "Voor een vol plein met mensen optreden met zo'n indrukwekkend verhaal, prachtig." In het stuk, dat donderdag 21 april wordt opgevoerd op de Markt in Gouda, neemt Van der Ploeg de rol van Jezus voor zijn rekening. Do speelt Maria.

Voor The Passion wordt het paasverhaal in een modern jasje gestoken. Zo wordt Pilatus een gehaaid politicus en wordt Jezus gearresteerd door ME'ers. Cor Bakker verzorgt de muzikale begeleiding van het Bijbelse verhaal. The Passion is live te volgen via televisie, radio en internet.


Thomas Berge (Foto: Novum)

Pasanen vertrekt bij Werder Bremen

Petri Pasanen heeft vandaag laten weten na dit seizoen te zullen vertrekken bij Werder Bremen. De oud-Ajacied heeft bij de Duitse ploeg een aflopend contract en gaat gebruikmaken van zijn transfervrije status in de zomer.

De dertigjarige Pasanen is bezig aan zijn zevende seizoen bij Werder Bremen. Hij wil zijn loopbaan na dit seizoen graag voortzetten bij een andere club. De Fin speelde voor de ploeg van trainer Thomas Schaaf tot nu toe 137 wedstrijden, waarin hij drie doelpunten wist te maken.

ANWB: Pas op aan begin motorseizoen

De ANWB adviseert weggebruikers extra op te letten nu vanwege het mooie weer veel motorrijders de weg opgaan. Elk jaar vallen volgens de ANWB aan het begin van het motorseizoen relatief veel slachtoffers onder motorrijders, omdat ze weer moeten wennen aan de snelle, directe bewegingen van hun motor.

Motorrijders doen er volgens de ANWB goed aan de eerste ritten, en daarmee het motorgevoel, rustig op te bouwen. Ook lopen ze minder risico als ze hun bandenspanning en verlichting controleren en beschermende kleding dragen.

Niet alleen motorrijders zelf, maar ook automobilisten moeten goed opletten. Op een kruising kan een motorrijder gemakkelijk achter een lantaarnpaal of boom schuilgaan, waarschuwt de ANWB. "Als u daar als automobilist niet alert op bent, kan die slechte zichtbaarheid catastrofale gevolgen hebben."


ANWB: Pas op aan begin motorseizoen (Foto: Novum)

Album House-acteur Hugh Laurie verschijnt in mei

Het eerste album van Hugh Laurie laat niet lang meer op zich wachten. De 51-jarige Britse acteur, die dokter House speelt in de gelijknamige serie, brengt de cd Let Them Talk in mei uit. Dat meldt The Guardian woensdag.

Om zich voor te bereiden op de release stond Laurie, een van de best betaalde acteurs op de Amerikaanse televisie, deze week voor het eerst op de planken. Op een kleine locatie in New Orleans liet hij een voorproefje horen van zijn bluesalbum in de stijl van de Amerikaanse stad.

Laurie nam de plaat in september op. Hij kreeg daarbij hulp van onder anderen producer Joe Henry en zanger Tom Jones. De acteur was al regelmatig musicerend te zien in zijn rollen en wilde deze kans niet laten gaan. Hij liet eerder weten 'dronken van opwinding' te zijn.


Hugh Laurie (Foto: Novum)

Twitter verraadt jeugdige dieven

De politie heeft op basis van onder meer berichten op Twitter veertien jongeren uit Purmerend opgepakt op verdenking van diefstal en heling. Ze spraken op het medium over de gestolen spullen. Vermoedelijk zijn enkele van hen ook betrokken bij een straatroof. De jongeren zijn dertien tot zeventien jaar oud. Dat meldt de politie woensdag.

De politie startte een onderzoek na opvallend veel meldingen van diefstal uit kleedkamers van sportclubs. Bij sportclub FC Purmerend werd eerst een sleutelbos gestolen en werden vervolgens sieraden, telefoons, geld en OV-chipkaarten van sporters weggenomen. De gestolen spullen werden direct doorverkocht.

Ook voetbalvereniging Purmersteijn en rugbyclub Waterland waren de dupe van de verdachten. Bij de rugbyclub werden mobieltjes en portemonnees gestolen. "De dieven konden makkelijk toeslaan, want de deuren van de kleedkamers stonden open", aldus een politiewoordvoerder.

Naast Twitter baseerde de politie zich ook op getuigenverklaringen. Hierbij werden namen en signalementen doorgegeven die leidden tot de aanhouding van de verdachten. De ouders van alle verdachten zijn ingelicht. Het merendeel van de jongeren heeft bekend en hiermee zijn zeventien zaken opgelost. Justitie bekijkt hoe de jongeren worden vervolgd.

Zenit-fans schofferen Roberto Carlos

De eerste kennismaking van Roberto Carlos met het Russische publiek is geen onverdeeld succes geworden. Fans van Zenit Sint-Petersburg probeerden de 125-voudig Braziliaans international maandag een banaan te geven. Het incident gebeurde voor de wedstrijd van Zenit tegen Roberto Carlos' team Anzhi Makhachkala.

Zenit stelt het incident te onderzoeken en herinnerde de fans er woensdag nog maar eens aan dat 'alle uitingen van raciale intolerantie verboden zijn'. In 2008 kwam Zenit ook al eens in opspraak. Toen speelde de ploeg tegen Olympique Marseille in de UEFA Cup en gooiden de Russische supporters bananen op het veld. Ook maakten de fans oerwoedgeluiden naar drie zwarte spelers van de Franse ploeg.

In memoriam Bert

Er is één factuur die ik jaarlijks met genoegen betaal, omdat we daardoor weer een jaar lang verzekerd zijn van veel seizoensplezier op ons favoriete plekje aan het water. Deze week lag hij op de mat, de leukste factuur van het jaar, met de vriendelijke groeten van Tineke. Niet Tineke en Bert, zoals vorig jaar, maar alleen Tineke. De tijd dat Berts naam ook onder de brief stond, zal nooit meer terugkomen. Hij is afgelopen zomer overleden.

Nuyens wint Dwars door Vlaanderen

Nick Nuyens heeft de 66e editie van de semiklassieker Dwars door Vlaanderen gewonnen. De Belgische renner van Saxo Bank bleef na 201 kilometer tussen Roeselare en Waregem zijn Britse medevluchter Geraint Thomas nipt voor. Tom Leezer van Rabobank was op de achtste plaats de beste Nederlander.

Nuyens reed op twintig kilometer samen met Thomas weg uit het peloton. De twee hadden de koplopers Frederic Amorison, Rob Goris, Dries Hollanders en Veelers snel bijgehaald en lieten de drie Belgen en de Nederlander vervolgens een voor een achter zich.

In de laatste kilometers kwam het peloton snel terug, maar de vluchters hielden net genoeg van hun voorsprong over. Nuyens was in de sprint duidelijk te sterk voor Thomas, de Amerikaan Tyler Farrar won de sprint van het peloton.

Nuyens is na een teleurstellende periode bij Rabobank bezig aan zijn eerste seizoen bij Saxo Bank. De 30-jarige Belg won in het verleden onder meer de Omloop het Volk en een rit in de Ronde van Zwitserland.

Van Nistelrooy mogelijk langer bij HSV

Ruud van Nistelrooy verlengt mogelijk toch zijn aflopende contract bij Hamburger SV. De Nederlander wilde in de winterstop nog naar Real Madrid vertrekken, maar na het vertrek van coach Armin Veh is er een nieuwe situatie ontstaan, waardoor Van Gol toch overweegt in Duitsland te blijven.

"Ik heb nog geen gesprek met de clubleiding gehad. Pas na dat gesprek, ga ik een beslissing nemen," zei Van Nistelrooy tegen Sport Bild. Onder de nieuwe coach Michael Oenning kreeg de 34-jarige Nederlander afgelopen weekend weer een basisplaats.

[Upd] Immers, Vicento en Van den Brom accepteren straf

De openbare aanklager van de KNVB heeft de schikkingen naar ADO Den Haag verzonden. De aanklager wil dat Lex Immers voor vijf wedstrijden geschorst wordt waarvan één duel voorwaardelijk. Ploeggenoot Charlton Vincento en trainer John van den Brom moeten beiden één wedstrijd toekijken.

Zowel Immers, Vicento als Van den Brom hebben allen tot 17.00 uur vanmiddag de tijd om de schikking te accepteren.

Update 17:00 uur

Lex Immers, Charlton Vincento en hun coach bij ADO Den Haag, John van den Brom, hebben de schikkingsvoorstellen van de aanklager betaald voetbal geaccepteerd. Dit werd zojuist bekendgemaakt.

Contador slaat dubbelslag in CataloniŽ

Alberto Contador heeft in de Ronde van Catalonië de macht gegrepen. De Spanjaard won de derde etappe, de koninginnerit naar Andorra (183,9 km), en pakte ook de leiding in het algemeen klassement.

Steven Kruijswijk en Johnny Hoogerland maakten deel uit van een groep van zes vluchters die lange tijd vooruitbleven. Ze pakten een maximale voorsprong van zeven minuten maar op de voorlaatste col werd Kruijswijk als laatste gegrepen.

Contador ging er op de slotbeklimming vandoor. Levi Leipheimer kon aanvankelijk volgen, maar moest even later ook passen.

GroenLinks positief over militaire bijdrage

Oppositiepartij GroenLinks staat vooralsnog positief tegenover het besluit van het kabinet om bij te dragen aan de NAVO-actie om het wapenembargo tegen Libië te controleren. "Mits inderdaad duidelijk wordt dat de missie bijdraagt aan de bescherming van burgers", aldus Kamerlid Arjan El Fassed woensdag.

Het kabinet besloot dinsdag dat Nederland de komende drie maanden zes F-16-gevechtsvliegtuigen en een mijnenjager wil inzetten in Libië. Ook gaat een tankvliegtuig meedoen met de acties. Later op woensdag debatteert de Kamer over de bijdrage van ons land.

Volgens El Fassed moet, voordat GroenLinks steun geeft aan de acties, wel meer duidelijk worden over de aard en de omvang van de missie. "Maar we hebben een positieve grondhouding", aldus het Kamerlid.

SP: Missie gaat niet om wapenembargo

De SP gelooft niet dat de Nederlandse bijdrage aan de NAVO-missie bij Libië werkelijk bedoeld is om het wapenembargo te handhaven. Het eigenlijke doel is de val van de Libische leider Moammar Gadhafi, stelde SP-Kamerlid Harry van Bommel woensdag tijdens een debat in de Tweede Kamer over de missie.

Het kabinet wil formeel nog niet besluiten tot een bijdrage aan de no-flyzone boven Libië, omdat de NAVO het daar vooralsnog niet over eens is, zei Van Bommel. "Maar het druipt van de brief af: als de NAVO het eens is, kan het materieel ook worden ingezet voor de no-flyzone. Daarmee wordt de internationale gemeenschap de luchtmacht van de opstandelingen. Dat is niet de bedoeling."

Dinsdag besloot het kabinet zes F-16's, een KDC-10 tankvliegtuig en een mijnenjager te sturen. Woensdag praat de Tweede Kamer over dit plan. De SP, de PVV en de Partij voor de Dieren zijn tegen.

PVV: Geen F-16's naar LibiŽ

De PVV wil niet dat Nederland F-16's bijdraagt aan de NAVO-missie die moet voorkomen dat er wapens naar Libië worden gebracht. Dat heeft PVV-Kamerlid Hero Brinkman woensdag gezegd tijdens een debat in de Tweede Kamer over de missie.

"Zes F-16's, dat is 10 procent van onze vloot", zei Brinkman. "In Afghanistan hadden we al die jaren maar vier of vijf F-16's vliegen." Eerder op de dag had PVV-leider Geert Wilders al laten weten dat het 'erg moeilijk' zou worden voor de PVV om de missie te steunen.

De PVV wil dat alle kosten van de missie worden betaald uit het budget voor ontwikkelingshulp. Ook doen er te weinig Arabische landen mee aan de missie, vindt de PVV. De partij eist verder de toezegging dat de missie geen dag langer duurt dan drie maanden. "Anders worden we een oorlog ingerommeld die de onze niet is", zei Brinkman.

Andere partijen uitten kritiek op de PVV, omdat de partij eerder wel heeft aangedrongen op het instellen van een no-flyzone boven Libië. "De PVV zegt: We vinden het belangrijk, maar het gebeurt niet door ons", zei VVD-Kamerlid Atzo Nicolaï. "Dat zijn lege woorden."

Dinsdag besloot het kabinet zes F-16's, een KDC-10 tankvliegtuig en een mijnenjager te sturen. Woensdag praat de Tweede Kamer over dit plan. Het ziet er naar uit dat er een meerderheid is. De PvdA en GroenLinks hebben al ingestemd.

PvdA wil ook bijdragen aan no-flyzone

De PvdA vindt dat Nederland ook moet meedoen aan het handhaven van de no-flyzone boven Libië. "Dat is wat helpt om te voorkomen dat Gadhafi z'n bevolking uitmoordt", zei PvdA-Kamerlid Frans Timmermans woensdag tijdens een Kamerdebat over de missie in Libië.

Het kabinet wil vooralsnog alleen helpen bij het toezien op het wapenembargo tegen Libië, omdat de NAVO het daarover eens is. De NAVO is verdeeld over een missie die de no-flyzone moet afdwingen. Daarom wil het kabinet daaraan niet meedoen.

Volgens de PvdA is het juist een voordeel als de missie rondom de no-flyzone niet onder NAVO-vlag plaatsvindt. Arabische landen zijn dan eerder geneigd mee te doen, denkt Timmermans. "De NAVO-vlag kan weer het beeld oproepen dat het om een kruistocht tegen de Arabische wereld gaat."

De PvdA wil niet dat er grondtroepen naar Libië gaan. Ook mag het doel van de missie niet de val van het regime van kolonel Moammar Gadhafi zijn. Dat valt buiten de resolutie van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties die het militair ingrijpen in Libië mogelijk maakt, zegt de PvdA.

Crysis 2 PC heeft verborgen graphics-opties

De game is amper uit, en spelers van de supersoldaat-shooter Crysis 2 hebben al verschillende grafische tweaks weten te ontdekken. Als je op de tilde-toets (~) drukt, activeer je de console en kun je verschillende grafische opties aanpassen, die opvallend genoeg niet terug te vinden zijn via het opties-menu.

Dit is te vinden op het Steam-forum, waar men naarstig op zoek is gegaan naar Field-of-View aanpassingen of de mogelijkheid om motion blur uit te zetten. De console commando's zijn hier te vinden. Ondanks de lovende kritieken op metacritic (waarmee de FPS Killzone 3 en Bulletstorm voorbijstreeft), is er wel gezegd dat door de cross-platform ontwikkeling van de game er wel wat concessies zijn gedaan op het grafische gebied zodat het soepeler loopt op de consoles.

Crysis 2

'Dappere' agent beschiet zichzelf

Een Indiase agent heeft zichzelf neergeschoten in een poging een medaille voor moed te krijgen. Hij claimde dat hij door zes belagers was beschoten toen hij het huis van een politicus bewaakte. Na het onderzoek van zijn collega's viel de politieman door de mand.

De agent was zondag opgenomen in een ziekenhuis in het noorden van India. Hij had schotwonden in zijn buik en arm. De man zei aanvankelijk dat hij was neergeschoten toen hij de aanvallers verjoeg. Op de plaats delict vonden agenten echter alleen kogelhulzen van het dienstwapen van de agent.

"De politieman gaf toe dat wat hij had gezegd, niet was gebeurd en dat hij op zichzelf had gevuurd om een dapperheidsonderscheiding te krijgen", zei een politiewoordvoerder woensdag.

'Dappere' agent beschiet zichzelf
'Dappere' agent beschiet zichzelf (Foto: ANP)

Sloveense kerncentrale stilgelegd na stroomstoring

Een kerncentrale in Slovenië is automatisch stilgelegd vanwege een klein incident. Dat zei Ida Novak Jerela, woordvoerster van de centrale in Krško, nabij de Kroatische hoofdstad Zagreb.

Het systeem sloeg woensdag automatisch af toen de stroom uitviel op het traject tussen de centrale en Zagreb.

Er is 'geen enkel risico' op straling en in de centrale zal het werk hervat worden zodra 'duidelijk is wat de oorzaak van de stroomstoring is', aldus Novak Jerela.


Sloveense kerncentrale stilgelegd na stroomstoring (Foto: Novum)

Pokťmon Black en White

"Alleen de eerste 150 waren cool", roepen oude fans nog steeds als ze aan Pokémon worden herinnerd. Niet zo gek, ze zijn immers opgegroeid met de tekenfilm en de hype van destijds. Gold/Silver kon ook nog door de grote meerderheid gewaardeerd worden, maar de games erna werden ervaren als inspiratieloos en meer van hetzelfde. Kan Pokémon Black/White de harten van sceptici weer veroveren?

Jeugddetentie voor fatale mishandeling Zutphen

De 16-jarige Peter V. uit Warnsveld, die met twee anderen terechtstond voor betrokkenheid bij de gewelddadige dood van Emiel Pardijs, is woensdag door de rechtbank in Zutphen veroordeeld tot twintig maanden jeugddetentie. Ook wordt hij in een jeugdinrichting geplaatst voor een tbs-behandeling.

V. zou de 18-jarige Pardijs in zijn gezicht hebben geslagen en geschopt. Hij zou daarnaast op het lichaam van de jongen zijn gesprongen terwijl hij weerloos op de grond lag. De rechter benadrukte dat het slachtoffer enorm bang moet zijn geweest en veel pijn heeft gehad. "Het geweld tegen Emiel Pardijs is gruwelijk geweest", zei de rechter.

Een 20-jarige man uit Steenderen kreeg vijf maanden cel opgelegd. Deze Ricardo R. bestuurde volgens justitie de auto waarmee Pardijs werd klemgereden. Hij zou het slachtoffer niet hebben geslagen.

Een 18-jarige vrouw uit Baak kreeg naast een werkstraf van tweehonderd uur vijf maanden voorwaardelijke jeugddetentie opgelegd. Tegen haar had justitie vijf maanden jeugddetentie geëist. De straf viel mede lager uit omdat zij volgens gedragsdeskundigen verminderd toerekeningsvatbaar is. De vrouw, Bente P., zou de jongens in de auto hebben opgehitst.

De 18-jarige Pardijs uit Wichmond overleed vorig jaar op 9 mei in het Nijmeegse St. Radboud Ziekenhuis aan zijn verwondingen. Enkele uren voor zijn dood kreeg hij in een café in Zutphen ruzie. Nadat hij op zijn fiets terugreed naar huis, werd hij door zijn belagers met een auto klemgereden en in elkaar geslagen. Na de vechtpartij op de Den Elterweg in Zutphen werd het slachtoffer voor dood achtergelaten op de weg. Een passerende auto heeft hem daarna overreden.

Paauwe: "Het ging niet meer zoals ik wilde"

Patrick Paauwe maakte op 31 januari tussen al het transfernieuws door opeens bekend dat hij per direct stopte met voetballen. "Ik was even klaar met alles."

In de nieuwste Voetbal International legt de verdediger van VVV-Venlo zijn keuze uit. "Ik was al een tijdje bezig met mijn afscheid. Het ging niet meer zoals ik wilde. Vanaf de zomer tot eind januari is er heel veel gebeurd. De beslissing te stoppen was weldoordacht, maar ook emotioneel."

De routinier had zijn carrière liever op een andere manier afgesloten. "Ik vind het erg jammer dat het einde zo abrupt was, maar ik was even klaar met alles. Ik moest even loskomen van het voetbal en de emoties. Het is zaak dat de spelers en trainers zich focussen, want ze moeten in de Eredivisie blijven. Dáár gaat het nu om."

Patrick Paauwe (35) begon zijn profcarrière in 1993 bij PSV. Via uitstapjes bij De Graafschap en Fortuna Sittard kwam hij in 1998 bij Feyenoord terecht. Daar speelde hij acht jaar, met de landstitel in 1999 en de UEFA Cup-winst in 2002 als absolute hoogtepunt. Vervolgens kwam hij na Borussia Mönchengladbach en Valenciennes in 2009 bij VVV-Venlo voetballen.

Protest tegen uitbreiding URENCO in Almelo

In het centrum van Almelo wordt donderdagavond met fakkels gedemonstreerd tegen de aangevraagde tweede uitbreiding van URENCO in de Twentse stad. De betoging is een initiatief van GroenLinks en de Stichting Vredes- en Duurzaamheids Activiteiten Netwerkstad.

URENCO levert brandstoffen, waaronder verrijkt uranium, aan kerncentrales in de hele wereld. Ook aan Japan. Om op de snel toegenomen vraag naar uranium in te kunnen spelen, wil URENCO uitbreiden, bevestigt een woordvoerster.

De woordvoerder wijst erop dat voor de eerste uitbreiding, die momenteel wordt uitgevoerd, al een vergunning is verstrekt door het rijk. Om te kunnen beoordelen of URENCO voor een tweede uitbreiding in aanmerking mag komen, loopt er een milieueffectrapportage. In het kader van die procedure kunnen belanghebbenden bezwaren indienen. Het bedrijf wil geen details over de uitbreiding prijsgeven. In Almelo staan nu twee fabrieken.

De initiatiefnemers roepen tegenstanders van de uitbreiding van URENCO op om een petitie te ondertekenen. De protestbijeenkomst staat ook in het teken van de herdenking van de slachtoffers die in Japan zijn gevallen door de aardbeving en daaropvolgende tsunami.

De twee organisaties waarschuwen ook voor de risico's van kernenergie. Het is de bedoeling dat op 25 maart een betoging in de buurt van URENCO wordt gehouden.

GroenLinks beweert dat URENCO ook verrijkt uranium heeft geleverd voor de Japanse kernreactoren die zijn ontploft. De woordvoerster van URENCO ontkent dat.


Protest tegen tweede uitbreiding URENCO (Foto: Novum)

Duitse limiet seksueel misbruik opgerekt

Duitsers die als kind seksueel misbruikt zijn krijgen tot dertig jaar na hun 21ste verjaardag de tijd om hun daders voor het gerecht te slepen. Het Duitse kabinet heeft daartoe een wetswijziging voorbereid. Aanleiding vormt het misbruikschandaal binnen de Rooms-Katholieke Kerk vorig jaar.

Voorheen was de limiet voor misbruikzaken slechts drie jaar. Strafzaken hebben limieten van drie tot dertig jaar, afhankelijk van de aanklacht. De Duitse minister van Justitie Sabine Leutheusser-Schnarrenberger is vol lof over de nieuwe wet omdat die slachtoffers meer rechten geeft.

De wet werd woensdag door het kabinet goedgekeurd. Verwacht wordt dat het parlement later dit jaar voor de wet stemt.

Thuishulp krijgt 16 jaar voor doodslag

Monique B., die terechtstond voor het doden van de bejaarde Haagse Maria Schermer, is van haar veroordeling tot levenslang af. Het gerechtshof in Den Haag heeft de voormalige thuishulpmedewerkster woensdag in hoger beroep veroordeeld tot zestien jaar voor de bloedige doodslag op de 78-jarige vrouw. De rechtbank veroordeelde B. in februari vorig jaar tot levenslang.

Monique B. heeft Schermer in 2009 met meer dan vijftig messteken omgebracht. Het Openbaar Ministerie had 20 jaar gevangenisstraf geëist.

De uitspraak van het hof leidde tot heftige emoties bij de nabestaanden van mevrouw Schermer. De parketpolitie moest ingrijpen om de rust te laten weerkeren.

Thuishulp krijgt 16 jaar voor doodslag
Thuishulp krijgt 16 jaar voor doodslag (Foto: ANP)

'Adriaanse wordt ontslagen bij Qatar'

Voor Co Adriaanse heeft in Qatar zijn laatste uur geslagen. De 63-jarige Amsterdammer wordt donderdag ontslagen als bondscoach van het olympisch elftal, meldt NUsport. De oud-trainer van onder meer Willem II, Ajax en AZ is sinds januari 2010 werkzaam in de Golfstaat.

Adriaanse is momenteel op vakantie. Morgen zou hij in een gesprek met de voetbalbond van Qatar te horen krijgen dat hij wordt ontslagen.

Met het olympisch elftal moest Adriaanse zich plaatsen voor de Olympische Spelen van 2012 in Londen. Later dit jaar speelt Qatar nog enkele kwalificatiewedstrijden.

Bezwete mannen in PSN update

De PlayStation Store krijgt weer een update deze week. We kunnen genieten van bezwete mannen in de demo van WWE All Stars. Verder is er nog een demo van Marvel Pinball. Daarnaast de gebruikelijke kortingen, nieuwe spellen enzovoorts enzovoorts. De volledige lijst:

PS3 Demos
Marvel Pinball
WWE All Stars

PS3 Games
Hard Corps: Uprising (free trial, unlock key £9.99/€12.99)
DC Universe Online (£39.99/€49.99)
Strong Bad's Cool Game For Attractive People (£11.99/€14.99)

PS3 Game Content
Ar Tonelico Qog: Binary World [Complete Edition] Elemia Island Complete Series (£4.79/€5.99)
Dance Dance Revolution Premium Pack (free)
Hard Corps: Uprising: Harley (£1.59/€1.99), Playable Character Leviathan (£1.59/€1.99), Playable Character Sayuri (£1.59/€1.99)
LittleBigPlanet 2: PlayStation Heroes Ratchet & Clank Costume Pack (£2.39/€2.99), PlayStation Heroes Jak & Daxter Costume Pack (£2.39/€2.99), PlayStation Heroes Sly Cooper & Bentley Costume Pack (£2.39/€2.99)
MindJack - Extra Map Pack 2 (£5.49/€6.99)
Yoostar 2: In the Movies: The Hits Scene Pack (gratis), The Legends Scene Pack (£3.99/€4.99), The Superheroes Scene Pack! (£3.99/€4.99)
Need for Speed: Hot Pursuit - Three for All DLC Bundle (£15.99/€19.99)
Rock Band 3: Billy Joel: Piano Challenge Pack (£6.29/€7.99),
Def Jam Rapstar: Flo Rida - "Right Round" (€1.49), Foxy Brown - "Get Me Home" (€1.49), Rick Ross - "Hustlin' "(€1.49), Shawty Lo - "Dey Knu" (£1.19/€1.49), Young Dro - "Shoulder Lean" (£1.19/€1.49), Dorrough - "Ice Cream Paint Job" (£1.19/€1.49)

PSone Classics (PS3 and PSP)
Resident Evil Director's Cut (£7.99/€9.99)

minis (PS3 and PSP)
Touch Racing Nitro (£2.49/€2.99)

PSP Games
Dissidia 012[duodecim] Final Fantasy (£27.99/€34.99)
Dissidia 012[duodecim] prologus/Aerith Bundle (£2.39/€2.99)
BI-Pack: Brothers in Arms D-DAY + Prince of Persia - Revelations (£15.99/€19.99)

PSP Game Content
Buzz!: The Ultimate Music Quiz Puzzle Pack (£3.19/€3.99)
PlayStation Move Special Offers (available until 30th March)

MAG (Trial and Unlock Bundle) (was £19.99/€29.99 nu £11.99/€14.99)
MAG Interdiction Pack (was £6.29/€7.99 nu £4.79/€5.99)
MAG Escalation Pack (was £6.29/€7.99 nu £4.79/€5.99)
High Velocity Bowling Complete (was £11.99/€14.99 nu £8.99/€11.25)
Hustle Kings (was £6.29/€7.99 nu £4.79/€5.99)
Top Darts (was £6.29/€7.99 nu £4.79/€5.99)
Sackboy's Prehistoric Moves (was £4.79/€5.99 nu £2.39/€2.99)
Tumble (was £7.99/€9.99 nu £5.49/€6.99)
DeadStorm Pirates (was £15.99/€19.99 nu £7.99/€9.99)
Flight Control HD (was £3.99/€4.99 nu £1.99/€2.49)
Planet Minigolf (was £6.29/€7.99 nu £3.19/€3.99)
Swords and Soldiers (was £6.29/€7.99 nu £4.79/€5.99)

 

Vernieuwde bijscholing leraren niet effectief

Vernieuwende vormen van bijscholing van leraren zijn niet beter dan 'ouderwetse' varianten. Dat blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Juist variatie in werkvormen blijkt belangrijk te zijn.

Traditionele vormen van bijscholing als cursussen en workshops worden vaak als niet effectief beschouwd. Maar de onderzoekers vonden geen enkel bewijs dat vernieuwende vormen, bijvoorbeeld op de eigen werkplek, beter zouden werken.

De onderzoekers concluderen dat een werkomgeving gericht op leren een belangrijke succesfactor voor bijscholing is. Daarbij moeten cursussen, studiedagen en workshops gericht zijn op de problemen in de eigen lespraktijk, wat nu niet altijd het geval is.

Bijscholing lijkt het meest effectief te zijn als de leraren in teamverband actief en onderzoekend leren. Als docenten onderwerpen zoals vakinhoud, vakdidactiek en leerproces onderwezen krijgen, profiteren bovendien de leerlingen daarvan.

Ten slotte stellen de wetenschappers dat de kwaliteit van de ontwerpers, uitvoerders en begeleiders van de bijscholing vaak onvoldoende zijn.

Drie panden gekraakt na ontruimingsronde Amsterdam

Krakers hebben de avond na de ontruimingsronde van kraakpanden in Amsterdam drie nieuwe panden in het westen van de stad gekraakt. Het gaat om panden aan de Ernest Staesstraat, de Nieuwe Hemweg en de Saxenburgerdwarsstraat, meldt de politie woensdag.

Dinsdag ontruimde de politie kraakpanden op tien locaties in de hoofdstad. In de nacht voorafgaand daaraan werden zes mensen aangehouden. Drie vanwege het in brand steken van een politieauto en drie wegens vernieling van ruiten van banken en het in brand steken van een auto van woningbouwvereniging Rochdale.

Dinsdag werd bij de ontruiming van een kraakpand aan de Wijde Heisteeg een kraker gearresteerd. Alle zeven verdachten zitten nog vast.

De ontruiming van de kraakpanden was al in januari aangekondigd. Zo'n aankondiging is nodig sinds de rechter in november een aantal krakers in het gelijk stelde. Het Amsterdamse gerechtshof oordeelde op basis van het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens dat krakers een ontruiming vooraf bij de rechter moeten kunnen laten toetsen.

Een uitspraak van de rechtbank in kort geding maakte eind vorige week de weg vrij voor de ontruimingsronde van dinsdag.

De krakers gaan gewoon door. "Voor elk pand dat van ons ten onrechte afgepakt wordt, volgen twee nieuwe panden die gekraakt worden", staat op de activistensite Indymedia.nl

Kamerleden willen meer vrouwen aan de top

Het merendeel van de Tweede Kamerleden is tegen het invoeren van een vrouwenquotum. Wel noemt een meerderheid van de leden het gebrek aan vrouwen aan de top een groot probleem. Dat blijkt uit een enquête van maandblad Opzij onder 101 van de 150 Kamerleden.

Het blad vroeg hun mening over onder meer het invoeren van een vrouwenquotum in bedrijfsleven overheid en politiek. Een meerderheid erkent het probleem en vindt dat er te weinig gebeurt om vrouwen op hogere posities te krijgen, maar 55 procent is tegen een quotum.

Kamerleden noemden als meest voorkomende vooroordelen waarmee vrouwen in de politiek kampen dat ze 'te emotioneel' zouden zijn of een 'excuustruus'. Een van de respondenten gaf bovendien aan dat 'er duidelijk minder goed geluisterd wordt als er een vrouw aan het woord is'.

In Nederland werd in 2008 zo'n 6 procent van de topfuncties door vrouwen bekleed. De PvdA zei toen wettelijk te willen vastleggen dat minstens 40 procent van de topfuncties in het bedrijfsleven door vrouwen worden vervuld. Althans, als het bedrijfsleven niet zelf streefcijfers over het aantal vrouwen vastlegt. In andere landen, waaronder Noorwegen, geldt sinds 2003 een wettelijk quotum.

CDA en ChristenUnie zijn tegen zo'n quotum. Premier Mark Rutte (VVD) gaf in oktober toe dat er weinig vrouwen in zijn kabinet zitten. Hij ziet niets in het maken van afspraken op dit gebied. "Het laatste dat je moet doen is het instellen van quota."

Om de kwestie meer over het voetlicht te krijgen, komt Opzij met de website quotumclicklijn.nl, waar ervaringen, best practices en initiatieven om meer vrouwen aan de top te krijgen worden verzameld.

Jemen kondigt noodtoestand af

Het parlement van Jemen heeft woensdag op verzoek van president Ali Abdullah Saleh de noodtoestand van kracht laten worden. De noodmaatregelen gelden voor een periode van dertig dagen en geven het leger verregaande bevoegdheden om dissidenten te arresteren en op te sluiten, de grondwet op te schorten, de media te censureren en straatprotesten te verbieden.

Dat het parlement zou instemmen met de maatregelen stond al zo goed als vast, omdat de partij van Saleh de volksvertegenwoordiging domineert. Toch is de beslissing een nieuw signaal dat Saleh van plan is alles in het werk te stellen om aan de macht te blijven en niet te buigen voor de roep om zijn aftreden.

Dinsdag bood de president aan om aan het einde van dit jaar af te treden, maar dit werd door de oppositie verworpen. Onverstandig, meende de president, omdat hierdoor volgens hem een burgeroorlog een stap dichterbij komt.

Helemaal onwaarschijnlijk is dit scenario overigens niet. Diverse legercommandanten hebben zich inmiddels achter de oppositie geschaard, waardoor beide rivaliserende partijen zich nu verzekerd weten van de steun van legereenheden. Saleh heeft de steun verloren van machtige stammenleiders, diverse diplomaten, parlementariërs, gouverneurs en kranten.


Noodtoestand afgekondigd in Jemen (Foto: Novum)

Vierde Narnia-film in de maak

De vierde Narnia-film komt eraan. Dat zegt producent Walden Media in de Amerikaanse krant The Christian Post. Het project bevindt zich nog in het beginstadium, dus het kan nog wel een paar jaar duren voordat de film in de bioscoop verschijnt.

"We zijn in bespreking met Twentieth Century Fox en de erven van C.S. Lewis over een film gebaseerd op het boek The Magician's Nephew", zegt Michael Flaherty, directeur van Walden Media. "Als alles goed gaat, kunnen we op zoek naar een scenarist. We zijn dus nog wel een paar jaar bezig."

Eerder gingen geruchten dat The Silver Chair verfilmd zou worden. The Magician's Nephew is het zesde boek in de reeks, maar vertelt het prille begin van Narnia. Het is daarmee een van de eerste voorbeelden van een prequel.

Het verhaal gaat over de Engelse Digory Kirke en Polly Plummer, die een magische ring vinden van Digory's oom Andrew. Als Polly ineens onzichtbaar wordt, legt oom Andrew uit dat hij een amateurtovenaar is, en dat Polly naar Narnia is getransporteerd. Digory kan haar alleen terughalen als hij eenzelfde ring gebruikt. Oom Andrew geeft hem twee andere ringen mee om terug te kunnen keren naar Londen, maar is hij wel te vertrouwen?


Vierde Narnia-film in de maak (Foto: Novum)

Spongebob-game in mei op 3DS

Tekenfilmfiguur Spongebob krijgt in mei een eigen game voor de Nintendo 3DS. Spongebob: De Onnozele Krabbelaar verschijnt volgende maand ook voor het uDraw-tekentablet van de Nintendo Wii. Dat heeft de Amerikaanse tak van game-uitgever THQ woensdag bekendgemaakt.

De Onnozele Krabbelaar biedt meer dan honderd kleine spelletjes die in hoog tempo voorbijkomen. Het spel wordt bestuurd door de spelcomputer te kantelen, schudden of gebruik te maken van het aanraakscherm. Dit spelprincipe wordt ontleend aan Nintendo's Warioware-serie, bekend van de Gameboy Advance, Nintendo DS en Nintendo Wii.

In oktober vernieuwde THQ het contract met Nickelodeon. Hierdoor mag de game-uitgever de komende jaren games blijven maken rond diverse tekenfilmseries van het televisiekanaal. In de Spongebob-gameserie zijn sinds 2002 meer dan tien spellen verschenen.


 

Lil Wayne aangeklaagd door muziekproducent

Muziekproducent Darius Harrison wil 20 miljoen dollar zien van Lil Wayne. Harrison, beter bekend als Deezle, beweert dat de rapper hem niet heeft betaald voor zijn inspanningen. Dat blijkt uit rechtbankdocumenten die entertainmentwebsite TMZ heeft ingezien.

Harrison produceerde onder meer het nummer Lollipop, een van Lil Waynes grootste hits. De muziekproducent voorzag de rapper bovendien van de nummers Whip It, Prostitute 2, Action, Mrs. Officer en Let the Beat Build. De nummers stonden op Lil Waynes zesde studioalbum Tha Carter III.

Die plaat ging wereldwijd meer dan zes miljoen keer over de toonbank. Harrison beweert dat de albums waarbij hij betrokken was meer dan 70 miljoen dollar hebben opgebracht. De producent eist daarom zijn aandeel, wat op 20 miljoen zou neerkomen.


Lil Wayne (Foto: Novum)

Vrouw in cel voor misleiden en bestelen bejaarden

Een 54-jarige vrouw uit Wateringen wordt ervan verdacht de afgelopen jaren zeker vijf bejaarden te hebben misleid en geld te hebben afgenomen. Ook zou ze honderdduizenden euro's hebben witgewassen.

De vrouw zou het vertrouwen van de bejaarden, onder wie ook geestelijk gehandicapten, hebben gewonnen en aangeboden hun bankzaken te regelen. Vervolgens plunderde zij hun rekeningen en bestelde luxe producten op hun naam.

Bij de aanhouding van de vrouw op 15 maart trof de politie 65.000 euro in haar woning aan. Op dat bedrag, haar auto en haar woning is beslag gelegd. De politie en het Openbaar Ministerie gaan proberen het geld dat de vrouw met criminele activiteiten heeft verkregen af te nemen.

De politie onderzoekt of de vrouw ook betrokken is bij uitkeringsfraude. Inmiddels hebben vijf mensen aangifte tegen de vrouw gedaan. De politie sluit niet uit dat er meer slachtoffers zijn.

De Wateringse, die tot voor kort in Den Haag woonde, is donderdag voorgeleid aan de rechter-commissaris, die haar voorarrest met twee weken verlengde.

Tour de France blijft tot 2015 bij NOS

De Tour de France is ook de komende vier jaar te zien bij de NOS via radio, televisie, internet en mobiele media. Onderdeel van de overeenkomst is dat de Nederlandse Omroep Stichting ook Parijs-Nice en de belangrijke klassiekers Luik-Bastenaken-Luik en Parijs-Roubaix mag verslaan.

"In jaren zonder Olympische Spelen en grote voetbaltoernooien is de Tour de France het belangrijkste sportevenement in de zomer", geeft NOS-directeur Jan de Jong het belang van de ronde aan. "De Tour is onverminderd populair in Nederland. Dat geldt voor de liveuitzendingen, de avondetappe, Radio Tour de France en de NOS Tour de France-site."

Vorig jaar bleek 71,5 procent van de Nederlanders van 6 jaar en ouder in de zomer minstens vijf minuten te kijken naar een NOS-uitzending over de Tour.

Zware explosie bij busstation Jeruzalem

Een bus in de Israëlische hoofdstad Jeruzalem is woensdag getroffen door een explosie. De oorzaak daarvan is nog niet duidelijk, maar er zijn berichten dat het om een zelfmoordaanslag gaat. Volgens de politie zijn er tientallen gewonden gevallen.

Tientallen ambulances zijn naar het getroffen busstation gesneld, in de buurt van een congreszaal in de Joodse wijk van het centrum van Jeruzalem. Het was op dat moment erg druk, omdat vele mensen van hun werk op weg naar huis waren.

Zware explosie bij busstation Jeruzalem
Zware explosie bij busstation Jeruzalem (Foto: ANP)

Tilburger komt om bij ski-ongeluk

Bij een ski-ongeluk in Zwitserland is een 26-jarige Tilburger omgekomen. Hij was vrijdag bij Engelberg met drie anderen buiten de gemarkeerde skipiste gegaan en stortte in een afgrond, melden Zwitserse media woensdag.

Hulpverleners hebben nog geprobeerd het slachtoffer te reanimeren, maar hij stierf op de plaats van het ongeval. Bij de hockeyclub TMHC in Tilburg waar het slachtoffer in zijn jeugd speelde, is de klap volgens Omroep Brabant hard aangekomen. De man speelde tijdens zijn studie bij de Rotterdamse hockeyclub Leonidas.

Daar werd zondag voor de wedstrijd een minuut stilte gehouden en speelden de spelers met rouwbanden.

Ferrari: "Snelste auto niet belangrijkste"

De teambaas bij Ferrari Stefano Domenicali vindt dat het team dat dit jaar de snelste auto in de Formule 1 levert niet per se de kampioen hoeft te zijn. Door de nieuwe banden van Pirelli is de pitstopstrategie weer een belangrijk onderdeel van de races geworden.

Omdat de Pirelli's sneller slijten dan de Bridgestones is het moment voor de keuze van een pitstop belangrijker dan ooit geworden. "We moeten het seizoen met open vizier tegemoet treden. Er verandert veel, zo verwacht ik dat er veel meer pitstops worden gemaakt. Dit betekent dat de rol van het team groter wordt, want de pitstops hebben invloed op het resultaat van een race," zei Domenicali.

"Een ander gevolg van de nieuwe banden is dat de kwalificatie minder belangrijk wordt omdat het hebben van een goede strategie tijdens een anderhalf uur durende race van grotere invloed is. Of, simpel gezegd: het wordt gemakkelijker voor auto's die geen poleposition trainen alsnog de race winnend af te sluiten."

Of Ferrari in Melbourne kan winnen weet Domenicali niet. "Hoewel we ons goed hebben voorbereid, moet ik voorzichtig blijven. Ik weet namelijk niet goed hoe de concurrentie er écht voorstaat," zei de Italiaan die uiteraard als doel heeft om met de renstal uit Maranello kampioen te worden. "Het doel is duidelijk, dat ga ik echt niet nog een keer herhalen."

Operation Flashpoint 3,5 miljoen keer verkocht

Binnen de Operation Flashpoint-serie zijn meer dan 3,5 miljoen spellen verkocht. Dat heeft game-uitgever Codemasters woensdag bekendgemaakt. De schietspellen verschenen alleen voor de PC totdat in 2009 het schietspel Operation Flashpoint: Dragon Rising verscheen voor de Xbox 360, PC en PlayStation 3. De overstap naar de twee spelcomputers lijkt succesvol te zijn geweest. Met naar schatting 1,7 miljoen verkochte spellen voor de Xbox 360 en PlayStation 3 doet Dragon Rising het bijna net zo goed als de gehele PC-serie.

"Dragon Rising opende de ogen van gamers die alleen op spelcomputers spelen", zegt een woordvoerder van Codemasters tegenover het Britse gamevakblad MCV. "Het schietgenre kan ook tactisch zijn."

Ondanks de positieve woorden van de uitgever doen de verkoopcijfers van het schietspel flink onder voor die van genregenoten als Call of Duty en Battlefield. Zo zijn er van Battlefield Bad Company 2 zeker zes miljoen exemplaren verkocht, terwijl Call of Duty: Black Ops alleen in de Verenigde Staten al 13,7 miljoen keer is verkocht.

Operation Flashpoint draait om authenticiteit en tactiek. Het schietspel onderscheidt zich hiermee van de goedverkopende genregenoten als Call of Duty en Battlefield die draaien om actie, spektakel en shockmomenten.

Volgende maand komt Codemasters met Operation Flashpoint: Red River, een direct vervolg op Dragon Rising. Dit spel wordt uitgebracht voor de PC, Xbox 360 en PlayStation 3.


 

Actrice Elizabeth Taylor (79) overleden

De Brits-Amerikaanse actrice Elizabeth Taylor is op 79-jarige leeftijd overleden. Dat meldden Amerikaanse media woensdag.

Taylor won Oscars voor haar rollen in de films Butterfield 8 (1961) en Who’s Afraid of Virginia Woolf? (1967). Ze was ook vermaard om haar acht huwelijken. Ze was twee keer getrouwd met de inmiddels overleden acteur Richard Burton.

Actrice Elizabeth Taylor (79) overleden
Actrice Elizabeth Taylor (79) overleden (Foto: ANP)

Ook Breukers en Te Wierik langer in Almelo

Tim Breukers en Mike te Wierik voetballen ook volgend seizoen voor Heracles Almelo. De clubleiding heeft de optie in het contract van beide verdedigers gelicht. Gisteren werd al bekend dat aanvoerder Antoine van der Linden en middenvelder Ben Rienstra minimaal tot de zomer van volgend jaar aan de huidige nummer negen van de Eredivisie verbonden blijven.

Breukers kwam in 2007 over van amateurclub Quick'20 en groeide bij Heracles snel uit tot een vaste waarde. De 23-jarige rechtsback speelde 95 competitiewedstrijden, waarin hij nog niet tot scoren kwam. Te Wierik behoort dit seizoen voor het eerst tot de selectie. In december maakte de 18-jarige verdediger tegen PSV zijn debuut in de hoofdmacht.

Diersoorten Noord-AustraliŽ in bestaan bedreigd

Zo'n 45 diersoorten in Australië staan op het punt uit te sterven, zeggen wetenschappers die onderzoek hebben verricht naar de stand van zaken in het noordelijke natuurgebied Kimberley. Geïntroduceerde roofdieren, zoals verwilderde katten, maar ook ezels en geiten bedreigen de dieren in hun voortbestaan. Daarnaast gooien bosbranden roet in het eten. Om deze redenen bestaat het risico dat de diersoorten over twintig jaar helemaal zijn verdwenen.

In Australië worden veel soorten met uitsterven bedreigd. Het noorden van het land, met name de regio Kimberley, is de laatste plek waar veel soorten vogels, reptielen en zoogdieren nog enigszins ongestoord kunnen leven, zei Tara Martin, coauteur van het rapport dat woensdag verscheen.

"Kimberley is echt hun laatste kans", aldus Martin. Toch wordt zo'n 30 procent van de diersoorten die alleen in dit gebied voorkomen in zijn voortbestaan bedreigd. Sommige soorten, zoals de gouden kortneusbuideldas, kwamen aanvankelijk ook elders in het land voor, maar zijn daar inmiddels helemaal verdwenen.

Er is een bedrag van omgerekend 67,5 miljoen euro nodig om maatregelen te nemen en een aantal programma's in het leven te roepen om de soorten te behouden. Daarnaast moet het jaarlijkse bedrag voor wildbescherming in Kimberley worden verdubbeld tot 28 miljoen euro, adviseren de wetenschappers.

Een van de eenvoudigste en goedkoopste maatregelen is het terugbrengen van het aantal ezels en geiten die met de plaatselijke diersoorten concurreren om het schaarse voedsel en water in het gebied. Ook moet er meer worden ondernomen om bosbranden te voorkomen en te bestrijden. Een van de grootste bedreigingen vormen verwilderde katten, die dagelijks naar schatting 500.000 prooidieren vangen.


Diersoorten Noord-Australië in bestaan bedreigd (Foto: Novum)

MŁller: "Bayern verliest grote trainer"

Het vertrek van Louis van Gaal betekent een groot verlies voor Bayern München. Dat meent aanvaller en international Thomas Müller. Hij zegt in het Duitse Bild het heel jammer te vinden dat Van Gaal na dit seizoen weggaat bij de recordkampioen. "Niet alleen omdat hij mijn mentor was. Bayern verliest met hem een grote trainer", aldus Müller.

Volgens de aanvaller heeft de Nederlandse oefenmeester Bayern "een nieuwe speelstijl" gegeven. "Vorig seizoen heeft heel Europa ons offensieve voetbal bejubeld. Zo slecht kan het dus allemaal niet zijn geweest", aldus Müller.

Van Gaal won vorig seizoen met Bayern de landstitel en de Duitse beker en haalde de finale van de Champions League.

Grote stroomstoring in centrum Rotterdam

Een deel van het centrum van Rotterdam zit woensdag sinds even voor het middaguur zonder stroom. Zo'n tienduizend huishoudens en bedrijven zijn door een storing getroffen. Dat zegt een woordvoerder van netbeheerder Stedin.

Het getroffen gebied zit rondom de Rochussenstraat, waar ook het hoofdkantoor van Stedin zit. "Wij zitten zelf ook zonder stroom." Ook het Erasmus Medisch Centrum is getroffen, maar het ziekenhuis maakt gebruik van een noodstroomvoorziening. Of een getroffen politiebureau ook noodstroom heeft, weet de zegsman niet.

De oorzaak van de storing blijkt een defecte kabel te zijn. Volgens Stedin zijn monteurs bezig om de klanten weer aan te sluiten via een andere kabel en de schade te herstellen. Hoelang dat nog duurt is onbekend.

Moeder verdronk kinderen Tienhoven

Twee kinderen uit het Utrechtse Tienhoven die in november dood door hun vader werden gevonden, zijn door verdrinking om het leven gekomen. Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) in Utrecht woensdag bekendgemaakt.

De moeder die wordt verdacht van het ombrengen van haar twee zoons pleegde in december vorig jaar in een instelling zelfmoord. Voor haar dood heeft ze bekend haar kinderen te hebben verdronken. Het onderzoek is afgerond.

De vader van de twee jongens van 3 en 4 jaar vond de lichamen van zijn zoons toen hij op 24 november aan het begin van de avond thuiskwam in de woning aan de Looydijk. De moeder was niet thuis, maar werd later aangetroffen in een hotelkamer in Breukelen. Daar had ze geprobeerd zelfmoord te plegen door medicijnen en alcohol in te nemen.

De vrouw werd aangehouden en heeft enkele dagen in een ziekenhuis gelegen. Vervolgens werd ze in de instelling voor geestelijke gezondheidszorg in Den Dolder geplaatst. Daar hing ze zichzelf op 14 december op. Volgens het OM valt de instelling niets te verwijten.

F.E.A.R. 3 UK releasedatum bevestigd

F.E.A.R. is een shooter die bij veel mensen toch wel in goede aarde is gevallen en hoewel het vervolg wat minder succes had heeft men toch hoge verwachtingen voor het derde deel uit deze horror shooter-serie.

Warner Bros. Interactive Entertainment heeft nu bekendgemaakt dat de game 27 mei uit gaat komen voor de PC, PlayStation 3 en Xbox 360. De game zou al begin dit jaar in de winkels liggen, maar werd vertraagd omdat Warner naar eigen zeggen nog niet tevreden was over het product: “we look to deliver the best possible game for our consumers".

In F.E.A.R.3  zul je met zowel Point Man als Pacton Fettel spelen, waarbij de eerste zich verdedigt met slow-motion en geweren en de  tweede met telekinese. De game gaat dus een stuk gevarieerder worden dan zijn voorgangers. Wat niet verandert is dat F.E.A.R. 3 doorspekt blijft met schrikelementen en Alma verrekte freaky is!

Politie moet GHB-verslaafden vrijlaten

De politie Midden en West Brabant moet regelmatig GHB-verslaafde verdachten op doktersadvies vrijlaten. Een woordvoerder heeft dat woensdag gemeld naar aanleiding van berichten in de regionale pers. Vorig jaar gebeurde dat vijf tot tien keer, aldus de woordvoerder.

De politie heeft deze week overleg gevoerd met de verslavings- en gezondheidszorg over de mogelijke inrichting van een speciale ruimte waar verslaafde verdachten gedwongen kunnen worden om af te kicken of onder toezicht behandeld kunnen worden.

Als voorbeeld noemde de politie woensdag een 33-jarige inbreker uit Zevenbergen, die maandag onwel werd in zijn cel. De politie kreeg het advies de verslaafde veelpleger vrij te laten. De officier van justitie besloot hem te laten gaan. De politie noemde dat woensdag onbevredigend.

Politie moet ghb-verslaafden vrijlaten
Politie moet GHB-verslaafden vrijlaten (Foto: ANP)

Addo voor drie wedstrijden geschorst

Roda JC-verdediger Eric Addo is door de KNVB voor drie wedstrijden geschorst. De club meldt dat de voetbalbond vasthoudt aan de eerdere uitspraak van vier duels schorsing, waarvan een voorwaardelijk. Het hoger beroep van Roda en de ontlastende verklaringen van tegenstander Ricky van Wolfswinkel zijn terzijde geschoven.

Addo zou op 6 maart in de uitwedstrijd bij FC Utrecht een elleboogstoot hebben uitgedeeld aan Van Wolfswinkel. Het incident werd niet opgemerkt door scheidsrechter Eric Braamhaar.

Door de schorsing mist de Ghanees de competitiewedstrijden tegen Willem II, FC Twente en VVV-Venlo. Addo is op 23 april weer beschikbaar voor de thuiswedstrijd tegen NAC Breda.

Het onderzoek naar het incident rond ADO-speler Lex Immers heeft de KNVB nog niet afgerond. Na Immers wordt nu ook trainer John van den Brom gevraagd aanvullende vragen te beantwoorden.

Na de 3-2 thuiszege op Ajax hief Immers in het sponsorhome kwetsende spreekkoren aan. Trainer Van den Brom stond samen met assistent Maurice Steijn en middenvelder Charlton Vicento ook op het podium.

Wilders: Steunen missie LibiŽ erg moeilijk

Het wordt voor de PVV erg moeilijk de Nederlandse bijdrage aan de missie in Libië te steunen. De Arabische landen doen onvoldoende mee, stelt partijleider Geert Wilders woensdag. Of de PVV ermee instemt, is echter nog onduidelijk.

Dinsdag besloot het kabinet zes F-16's, een KDC-10 tankvliegtuig en een mijnenjager te sturen. Hiermee levert Nederland een bijdrage om het wapenembargo tegen de Libische leider Moammar Gadhafi te handhaven. Mogelijk worden de gevechtsvliegtuigen later ook ingezet om het vliegverbod af te dwingen.

Wilders had zich eerder uitgesproken voor een kleine bijdrage, maar nu wordt volgens hem 'geen minimale bijdrage' geleverd. De Tweede Kamer beslist woensdag over de deelname. Theoretisch kan het kabinet de bijdrage ook zonder Kamermeerderheid sturen, maar de kans dat dit gebeurt is zeer klein.

De Kamerleden krijgen woensdagmiddag eerst een technische briefing, en daarna gaan de vaste commissies van Buitenlandse Zaken en Defensie over het voorstel praten. Het plenaire debat wordt waarschijnlijk woensdagavond gehouden.

Overigens is de kans op een Kamermeerderheid ook zonder de PVV groot. De PvdA beraadt zich woensdag nog. De SGP heeft zich al positief uitgesproken, maar is bezorgd over de situatie op de lange termijn.

Gezanik achter de dijken

“Nederland is niet de regel, maar de uitzondering.”
Dit is een zin die ik afgelopen weekend door een vrouw, die al twintig jaar in Moskou woont, hoorde uitspreken. Zij doelde hiermee met name op het gezeur, gezever en gezanik in Nederland, terwijl er weinig landen zijn waar zo weinig te klagen is. We moeten bijna verzinnen waar we over moeten klagen, maar dat hebben Nederlanders dan wel weer tot een topsport verheven. En als ik daar dan wat dieper over nadenk, begin ik me ook echt wel een beetje te schamen voor dat gezeik en gezanik. Dat oeverloze gezwam over zaken die er gewoon niet echt toe doen.

Japan: Dodental verder opgelopen

Het dodental als gevolg van de aardbeving en de tsunami die Japan 11 maart troffen is opgelopen tot 9408. Meer dan 14.700 mensen worden nog vermist. Dat heeft de Japanse politie woensdag bekendgemaakt.

Er zit vermoedelijk overlap tussen die aantallen, maar de politie vreest dat het uiteindelijke dodental boven de 18.000 zal uitkomen. Het tellen van het aantal doden wordt bemoeilijkt door de tsunami. Die heeft hoogstwaarschijnlijk veel lichamen de zee in gesleurd, zoals ook bij de tsunami van 2004 in de Indische Oceaan gebeurde. Veel slachtoffers zijn toen nooit gevonden.

Clijsters niet naar Tokyo en Beijing

Kim Clijsters heeft aangekondigd dat ze vanwege de nucleaire dreiging later dit jaar niet naar het oosten af wil reizen. De Vlaamse nummer twee van de wereld heeft afgezegd voor de toernooien in Tokyo en Beijing die op respectievelijk 25 september en 1 oktober zullen beginnen.

"Ik ga niet naar Japan. En ook niet naar Beijing," zei Clijsters vanuit Miami waar ze deel zal gaan nemen aan een WTA-toernooi. De Belgische raakte zelfs zodanig in paniek dat ze toen ze het nieuws van de nucleaire ramp in Japan hoorde meteen jodium insloeg om haar dochtertje Jada te beschermen tegen de mogelijke gevolgen van de straling.

Donner wil in 2014 geen deelgemeenten meer zien

De deelgemeenten in Amsterdam en Rotterdam moeten nog voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2014 zijn opgeheven. Dat wil minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Piet Hein Donner (CDA).

Donner heeft een wetsvoorstel gemaakt dat een einde maakt aan de mogelijkheid voor gemeentebesturen om deelgemeenten in te stellen. Volgens hem past dit in de visie van het kabinet om te komen tot een 'krachtige, kleine en dienstverlenende overheid met minder belastinggeld, minder ambtenaren, minder regels en minder bestuurders'.

Amsterdam heeft zeven deelgemeenten met in totaal 203 deelraadsleden en 29 bestuurders. Rotterdam heeft twee keer zo veel deelgemeenten met 272 deelraadsleden en 49 bestuurders. Donner wijst erop dat het aantal politieke ambtsdragers in de beide steden met het verdwijnen van de deelgemeenten substantieel zakt.

Donner wil dat de opheffing van de deelgemeenten bij de gemeenteraadsverkiezingen op 5 maart 2014 rond is. Zijn voorstel is voorgelegd aan de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en de gemeentebesturen van Amsterdam en Rotterdam. Het voornemen de stadsdelen op te heffen stond al in het regeerakkoord.

Politie krijgt 'goede tips' sieradenroof Bijenkorf

De politie heeft 'een paar goede tips' gekregen over de sieradenroof in de Rotterdamse Bijenkorf. De tips kwamen dinsdagavond binnen naar aanleiding van een uitzending van Opsporing Verzocht. Dat meldt de politie woensdag. Over de inhoud van de tips wil de politie niets zeggen.

De politie verwacht na de herhaling op woensdagochtend nog meer tips binnen te krijgen. Ook moeten nog tips onderzocht worden die via Meld Misdaad Anoniem zijn ontvangen. In de uitzending van volgende week wordt meer bekendgemaakt over het aantal binnengekomen tips. De politie kan dit nu nog niet zeggen, aldus een woordvoerder.

Bij de inbraak in de Rotterdamse Bijenkorf werd eind februari voor tonnen aan sieraden gestolen. De buit bestond onder meer uit een aantal zeer dure horloges. De inbrekers benaderden het warenhuis via een pand dat aan de achterkant van het gebouw wordt gebouwd en sloegen een ruit in op de derde van het warenhuis.

De politie heeft opnames van de inbrekers van beveiligingscamera's in de winkel. Het onderzoek naar de roof loopt nog.

Domeinnamen GTA V gespot

In Grand Theft Auto IV kun je een cybercafé binnenschieten, om daar de meest bizarre websites te bezoeken. Een paar websites waren ook op het echte net te vinden, en gamedevelopers zijn niet vreemd met het vooraf registreren van domeinnamen die met een game te maken kunnen hebben. GTA V is niet anders.

Fans van de game hebben het webadres van grandtheftauto5.com opgezocht, en toen gekeken welke andere domeinnamen er eventueel aan gekoppeld zouden zijn door de DNS te bestuderen. Wat blijkt? Een hele berg domeinnamen hebben dezelfde gegevens. Wat dacht je van baitman.com, couchparty.com, fuckyew.com of getamexican.com? De lijst is wel erg lang.

Wielaert nog twee jaar in Kerkrade

Rob Wielaert speelt ook de komende twee jaar bij Roda JC. Dat meldt een woordvoerder van de club uit Kerkrade. De 32-jarige verdediger kwam begin dit seizoen op huurbasis over van Ajax. Volgend seizoen wordt zijn vader technisch directeur bij Roda. Gerard Wielaert werd vorige week benoemd tot opvolger van Martin van Geel, die naar Feyenoord vertrekt.

Wielaert speelde dit seizoen 25 competitiewedstrijden voor de ploeg van trainer Harm van Veldhoven. Daarvoor speelde de Emmeloorder voor PSV, FC Den Bosch, NEC, FC Twente en Ajax.

Raad Almelo voorkomt schadeclaim van 7 miljoen

De gemeenteraad van Almelo heeft door akkoord te gaan met de bouw van een woon-, winkel- en zorgcentrum aan de rand van de stad voorkomen dat de gemeente een schadeclaim van in totaal 7 miljoen aan haar broek krijgt. Dit zegt directeur John Nijhuis van de Oldenzaalse projectontwikkelaar Prosyn. Dat bedrijf investeert samen met VolkerWessels-dochter Loostad 50 miljoen euro in het project Almelo Nouveau.

"We hebben afgelopen jaren keiharde afspraken met de gemeente Almelo gemaakt over de realisatie van Almelo Nouveau ", zegt Nijhuis. "Dit is schriftelijk vastgelegd in een afnamerecht van de gemeente en een leveringsplicht van ons. Wij willen nu eindelijk eens aan de slag. Als de raad roet in het eten had gegooid dan was deze schadeclaim op tafel gekomen."

Nijhuis bevestigt dat hij op verzoek van burgemeester en wethouders heeft uitgerekend wat het de gemeente zou gaan kosten als het project van de haak valt. In een brief geeft hij aan dat de gemeente dan een rekening krijgt van 7 miljoen euro: 2 miljoen wegens het niet doorgaan van de overeengekomen grondtransactie en 5 miljoen wegens door Prosyn en Loostad geleden schade.

De gemeente laat in een reactie weten dat het gemeentebestuur altijd tegen de initiatiefnemers heeft gezegd dat het akkoord gaat met het project onder het voorbehoud dat de gemeenteraad groen licht zou geven.

De gemeenteraad ging dinsdagavond akkoord onder de voorwaarde dat er één supermarkt komt in plaats van twee. Naast de angst voor de schadeclaim gingen de fracties ook akkoord omdat er een zorgcentrum in het complex komt.

Nijhuis wijst erop dat het in deze economische recessie een unicum genoemd mag worden dat bedrijven maar liefst 50 miljoen euro investeren in een project dat hij beschouwt als een aanwinst voor Twente in zijn algemeenheid en Almelo in het bijzonder.

Het nieuwbouwcomplex aan de Nijreessingel herbergt straks winkels, een zorgcentrum, een grote supermarkt, een bowlingbaan, horeca en andere detailhandel. De ondernemers in de binnenstad vrezen omzetverlies omdat het parkeren bij Almelo Nouveau, in tegenstelling tot in het centrum, gratis is.

Om de bestaande supermarkten niet al te veel concurrentie aan te doen, besloot de gemeenteraad om bij nader inzien één in plaats van twee supermarkten in het nieuwe centrum toe te staan. Dat is volgens Nijhuis geen probleem, want dan wordt het gewoon een 'supergrote' supermarkt.

Almelo Nouveau is ontworpen door Spring-Architecten te Rotterdam en krijgt volgens een woordvoerder van Loostad een oppervlakte van ruim 20.000 vierkante meter. Wellicht worden de plannen vanwege de eisen van de raad nog enigszins aangepast. De bouw is goed voor de werkgelegenheid: het levert tijdens de bouw 200 manjaren werk op en na de oplevering gaan er naar verwachting 135 mensen werken.


Raad Almelo voorkomt schadeclaim van 7 miljoen (Foto: Novum)

Verbrugge bakkenist van Willemsen in zijspanklasse

Daniël Willemsen zal het seizoen in de zijspancross aan gaan vangen met de Belg Sven Verbrugge als bakkenist. Van de acht wereldtitels van Willemsen werden er twee samen met Verbrugge behaald.

Willemsen zou het seizoen starten met Roman Vasiliaka als bakkenist, maar de jonge Oekraïner raakte geblesseerd en bovendien was de coureur uit Lochem niet tevreden over zijn resultaten. Daarom gaat hij weer in zee met Verbrugge, al houdt dit wel enig risico in, omdat beiden van karakter verschillen. Dit leidde in 2009 tot een breuk tussen het duo.

Vingerafdruk blijft nodig voor paspoort

Het wordt niet mogelijk een paspoort te krijgen zonder vingerafdrukken af te geven. Een vrouw had een zaak aangespannen toen ze van de gemeente Den Haag geen paspoort kreeg, omdat ze geen vingerafdrukken wilde afstaan.

De 26-jarige vrouw had aangevoerd dat de staat van iedereen een verdachte maakt, omdat de vingerafdrukken zouden worden doorgespeeld naar justitie en de AIVD. Ook zouden de vingerafdrukken worden opgenomen in een landelijke database.

Dat staat inderdaad in de Paspoortwet, maar het gaat om een deel dat nog niet in werking is getreden. Nu worden de vingerafdrukken alleen nog gebruikt om fraude bij het aanvragen van een paspoort tegen te gaan. Dat wat de vrouw vreest kan dus nog niet gebeuren en dus kan ze hier ook geen bezwaar tegen maken, oordeelde de Haagse rechtbank woensdag.

Het is de eerste keer dat een rechter uitspraak doet in deze kwestie. Eerder had een 24-jarige student een zaak aangespannen, maar hij kwam te overlijden.

Fincher waagt zich wellicht aan Cleopatra

Regisseur David Fincher is in gesprek met producent Scott Rudin, om een 3D-film gebaseerd op het leven van de Egyptische vorstin Cleopatra te regisseren. Het project is al sinds 2006 in ontwikkeling, en zal een bewerking worden van het boek van Stacy Schiff, genaamd Cleopatra: A Life. Brian Helgeland (L.A. Confidential, Mystic River) bewerkt het boek tot een script, en de verwachting is dat Angelina Jolie de rol van Cleopatra op zich gaat nemen.

Eerder waren zowel James Cameron als Paul Greengrass serieuze kandidaten om deze film te regisseren. Maar doordat zij momenteel verbonden zijn aan andere films, waren zij genoodzaakt om dit project te laten gaan. Cameron is momenteel bezig met Avatar 2, terwijl Greengrass zich met Memphis waagt aan een film waarin de moord op Martin Luther King, Jr. centraal staat.

Het is niet verrassend dat de beste regisseurs van Hollywood interesse hebben in dit project. Het is namelijk de eerste film die het verhaal van Cleopatra daadwerkelijk vertelt vanuit haar perspectief. In de film Cleopatra uit 1963, werd zij door Elizabeth Taylor geportretteerd als een verleidster. In deze nieuwe film zal in worden gegaan op haar verrichtingen als strateeg, krijger en ook als politica. Uiteraard speelt ook haar sexappeal een rol. Wat dat betreft lijkt Angelina Jolie de perfecte keuze voor de rol, ook omdat zij wellicht de enige actrice is die ervoor kan zorgen dat een film met een dergelijk groot budget gemaakt kan worden.

Het grootste probleem is de volle agenda van David Fincher. De man achter moderne klassiekers als Se7en, Fight Club en The Social Network, is namelijk verbonden aan de verfilming van de Millennium-trilogie. Het eerste deel van deze trilogie, The Girl with the Dragon Tattoo, verschijnt aan het einde van dit jaar in de bioscoop. Daarnaast is Fincher verbonden aan de verfilming van 20.000 Leagues Under the Sea: Captain Nemo. Ook staat Fincher erom bekend dat zijn werkwijze nogal tijdrovend is, aangezien het regelmatig voorkomt dat hij pas tevreden is nadat er 80 takes geschoten zijn. Mocht David Fincher de regisseur worden van Cleopatra, dan kan het dus nog een lange tijd duren voordat de film daadwerkelijk in de bioscoop verschijnt.

Fincher
David Fincher (Foto: AP)

'Adler moet Van der Sar opvolgen'

René Adler zal volgens Bild Zeitung bij Manchester United de opvolger moeten gaan worden van Edwin van der Sar die een punt achter zijn carrière zet. De doelman van Bayer Leverkusen zou de voorkeur krijgen boven Maarten Stekelenburg en Manuel Neuer.

United zat naar verluidt in het duel tussen Leverkusen en Schalke 04 op de tribune om Adler te bekijken. "Het is normaal dat spelers bekeken worden, maar wij willen het contract van Adler zo snel mogelijk verlengen," zei de sportief directeur van Leverkusen Rudi Völler.

Bestverkochte Resident Evil binnenkort in HD

De bestverkochte Resident Evil-game voor de Playstation 2 en Gamecube wordt opnieuw uitgegeven in HD-kwaliteit. Resident Evil 4 uit 2005 verschijnt, samen met Resident Evil: Codename Veronica X uit 2001, voor de Playstation 3 en Xbox 360.

De twee spellen worden gebundeld in de Resident Evil Revival Selection HD Remastered Version. Dat heeft Capcom volgens de Japanse website Andriasang bekendgemaakt.

Resident Evil 4 was zes jaar geleden een daverend succes. Het spel verscheen op de Gamecube en de Playstation 2, terwijl het later nog op de pc en Nintendo Wii werd uitgegeven. In totaal zijn ongeveer zeven miljoen exemplaren van de game verkocht. Daarnaast verscheen het spel vorig jaar voor de iPhone en iPad.

De game-uitgever heeft nog niet bekendgemaakt wanneer Resident Evil Revival Selection in de Japanse winkels moet liggen. Gezien de populariteit van de Resident Evil-serie is een lancering in Europa niet ondenkbaar.

De Japanse game-uitgever heeft wel bekendgemaakt dat de eerste Resident Evil voor de Nintendo 3DS vanaf 2 juni in Japan verkrijgbaar is. Het op actie gerichte Resident Evil The Mercenaries 3D plaats spelers in de schoenen van Jill Valentine of Albert Wesker waarbij hordes zombies definitief naar het hiernamaals gestuurd moeten worden.

Volgende maand organiseert Capcom het jaarlijks terugkerende Captivate-evenement. Hier worden de plannen van de uitgever in de Verenigde Staten en Europa gepresenteerd.


RIVM: voorbereiding op kernramp moet beter

Nederland heeft zich maar zeer beperkt voorbereid op de herstelfase na een stralingsongeval. Ook wordt nog onvoldoende rekening gehouden met een eventuele terroristische aanslag met radiologisch of nucleair materiaal. Dat schrijft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in het rapport Risicoschatting en -management bij radiologische en nucleaire incidenten.

Internationaal zijn de laatste jaren uitgebreide handboeken verschenen, maar die zijn nog maar ten dele vertaald naar de specifieke Nederlandse situatie. Dat moet snel gebeuren, vindt het RIVM. Ook moeten terreurscenario's meer aandacht krijgen in opleidings- en trainingprogramma's, zo staat in het op 11 maart gepubliceerde onderzoek.

Kleine stralingsincidenten worden in Nederland zo goed mogelijk voorkomen en adequaat afgehandeld. Ook de wet- en regelgeving is toereikend en de betrokken instanties zijn goed op hun taken ingespeeld. De afgelopen jaren zijn diverse maatregelen genomen om de kans op een incident te verminderen of onregelmatigheden vroegtijdig op te sporen.

Internationale inspecties laten zien dat de veiligheid van de nucleaire installaties in Nederland, zoals de kerncentrale in Borssele, de afgelopen decennia sterk is verbeterd. Maar of Nederland ook goed scoort in de bestrijdings- en herstelfase is onzeker. Het grootste probleem is dat praktijkervaring op alle niveaus ontbreekt.

Webber tegen gebruik achtervleugel in kwalificatie

Mark Webber vindt het vreemd dat de beweegbare achtervleugel in de Formule 1 in de kwalificatie volop gebruikt mag worden, terwijl er in de race een beperking op zit. De Red Bull Racing-coureur vindt dat het onderdeel geen toegevoegde waarde in de sessie heeft en het rijder er alleen maar moeilijker op maakt.

"Ik begrijp niet waarom we de beweegbare achtervleugel in de kwalificatie kunnen gebruiken. Voor de kwalificatie is het voor ons coureurs alleen maar een extra afleiding en een last, die we helemaal niet nodig hebben. Het helpt de show ook niet. Iedereen gaat voor de ultieme rondetijd en heeft dezelfde hulpmiddelen. Waarom zou je de rijders dan overladen? Ik snap de gedachte erachter niet," zei Webber vanuit zijn thuisland Australië waar dit weekend de eerste race van 2011 op het programma staat.

"Waarom stellen ze voor kwalificaties niet dezelfde zone als voor races in? Op het rechte stuk, daar is het ten minste makkelijk hanteerbaar. Het was bedoeld voor racen, dus ik snap niet waarom we met een open achtervleugel door bochten als Eau Rouge, Becketts of Copse moeten. Dat hebben we met de F-duct al geprobeerd, dat was op het randje en Charlie Whiting was daar niet blij mee."

Mourinho belooft terugkeer naar Engeland

José Mourinho wil ooit als trainer terug naar Engeland. "Ik mis Engeland en mijn volgende baan zal daar dan ook zijn. Ik heb mijn werk daar nog niet afgemaakt", aldus de huidige trainer van Real Madrid in The Sun. Tussen 2004 en 2008 werkte de 47-jarige Portugees vier seizoenen in Engeland als coach van Chelsea.

"Mijn tijd bij Chelsea was geweldig, als trainer en als familieman", herinnert Mourinho zich. "We hebben nog veel vrienden in Engeland. We komen vaak terug. Ik hou van Engeland, waarom weet ik niet." Na zijn periode bij Chelsea werkte Mourinho twee jaar bij Internazionale. Afgelopen zomer trad hij aan bij Real Madrid.

Bij Real heeft Mourinho nog een contract voor drie seizoenen. Met de Spanjaarden staat hij negen wedstrijden voor het einde op de tweede plaats in de Primera Division en staan de finale van de Copa del Rey en de kwartfinale van de Champions League nog op het programma. "Het is de grootste club in de wereld, maar ook de moeilijkste club om bij te werken."


José Mourinho wil terugkeren naar Engeland (Foto: Novum)

Film: Last Night

In het romantische drama Last Night wordt een stelletje onder de loep genomen waarvan beiden worden verleid door andere personen. De Franse regisseur Massy Tadjedin (The Jacket) laat Keira Knightley verleiden door de oude vlam Guillaume Canet (The Beach) en intussen wordt Sam Worthington (Avatar) verleid door collega Eva Mendes (Hitch). Kunnen zij de verleiding weerstaan en is de liefde tussen hen groter of lonkt toch de drang naar een ander persoon?

'PatiŽnten in problemen door wegvallen zorg AWBZ'

Ruim 90 procent van de mensen die begeleiding nodig hebben, kan in eigen kring geen oplossing vinden sinds het wegvallen van die begeleiding uit de AWBZ. Dat concluderen cliëntenorganisaties.

De organisaties brengen sinds twee jaar de gevolgen van veranderingen in de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten in kaart. Ze verwerkten ruim 7500 reacties. 40 procent spreekt van een teruggang in de zorg.

Veel problemen ontstaan volgens de organisaties doordat mensen met steeds meer nieuwe maatregelen worden geconfronteerd. Mensen van 18 jaar en ouder moeten sinds vorig jaar bijvoorbeeld een eigen bijdrage betalen voor AWBZ-begeleiding. Dat leidt volgens de organisaties bij een derde tot financiële problemen.

Volgens het onderzoek bieden gemeenten nog weinig alternatieven. Volgens de cliëntenorganisaties slecht nieuws, want het kabinet wil begeleiding helemaal uit de AWBZ halen en overhevelen naar gemeenten. "Gemeenten hebben te weinig kennis van specifieke groepen en voeren een te passief beleid", zeggen de organisaties.

De organisaties willen dat het kabinet de plannen aanpast. De Tweede Kamer vergadert woensdag over het onderwerp.

Van Bommel mist duel tegen Hongarije

Mark van Bommel zal vrijdag niet mee gaan doen in het eerste duel van het Nederlands elftal tegen Hongarije. De middenvelder van AC Milan heeft te veel last van een onderhuidse zwelling in zijn rechterbovenbeen. Mogelijk is hij wel fit genoeg om dinsdag in de Amsterdam ArenA de return te spelen.

"Het is hinderlijk, maar onschuldig. We hebben er alles aan gedaan om de wedstrijd van vrijdag te halen. Dat is helaas niet gelukt. Het feit dat ik bij de groep blijf, geeft aan dat we hopen op sterke vooruitgang," zei Van Bommel in een verklaring.

Bondscoach Bert van Marwijk zal geen vervanger voor de middenvelder oproepen. Eerder moesten Arjen Robben, Theo Janssen, Hedwiges Maduro en Klaas-Jan Huntelaar al met blessures afhaken.

'Meer ambassades Den Haag overtreden arbeidswet'

Een groot aantal buitenlandse ambassades overtreedt de Nederlandse arbeidsregels. Er wordt zwart gewerkt, bij ziekte wordt loon ingehouden of volgt ontslag en er vinden willekeurige salarisingrepen plaats, concludeert de Wereldomroep woensdag uit gesprekken met tientallen werknemers van negen ambassades.

Het onderzoek werd ingesteld na werkonderbrekingen door personeel van de Marokkaanse ambassade en consulaten. De werknemers kregen daar minder betaald dan het minimumloon. Dinsdag meldde Abvakabo FNV dat de ambassade enkele, weliswaar 'boterzachte', toezeggingen heeft gedaan. Nu zou blijken dat ook andere ambassades de regels negeren.

Zo zou de Iraakse ambassade ziekmeldingen bestraffen met een salarisinhouding. Bij de ambassade van Jemen zou zwart zijn gewerkt en werknemers van de Chinese ambassade hebben volgens de omroep een 'mondeling contract'. Ook vertelden werknemers over intimidatie, het ontbreken van pauzes of een verbod om tijdens het werk naar buiten te gaan.

De Arbeidsinspectie kan weinig voor de werknemers betekenen. De ambassades zijn namelijk diplomatiek onschendbaar. Hierdoor kunnen ambassades, als ze dat willen, minder dan het minimumloon betalen. Ook het verzekeren van werknemers en het toekennen van vakantiedagen zijn plichten die de ambassades naast zich neer kunnen leggen.

Yamamoto derde rijder bij Virgin Racing

Sakon Yamamoto zal bij de eerste races van dit seizoen als derde rijder voor Marussia Virgin Racing aan de slag gaan. De 28-jarige Japanner reed vorig seizoen enkele races voor Hispania Racing, nadat hij in het verleden al races reed voor Super Aguri en Spyker F1.

Yamamoto is voorlopig voor de eerste drie races zeker van zijn plek. "Sakon zal tijdens de raceweekends kijken wat onze racerijders aan het doen zijn en zal bij alle vergaderingen met de engineers aanwezig zijn, zodat hij overal van op de hoogte is, mocht hij op het laatste moment een keer moeten invallen," zei teammanager John Booth.

Hij bevestigde wel dat dit niet het hele jaar het geval zal zijn. "We willen dit jaar verschillende coureurs die wij interessant vinden, wat baantijd geven, zodat wij ze kunnen evalueren."

[Video] Naakte vrouw gered van rots

Californische reddingswerkers zijn gisteren uitgerukt voor een opmerkelijk klusje. Op een rots in San Diego bleek een vrouw vast te zitten. De vrouw, die geheel naakt was, kon geen kant meer op.

De anoniem gebleven vrouw bleek gelukkig ongedeerd. Desondanks kostte het de reddingsploeg een half uur voordat ze de vrouw met behulp van touwen omhoog konden hijsen. De mannen konden er namelijk letterlijk geen touw aan vastknopen. Een van de reddingswerkers heeft haar uiteindelijk naar het strand geholpen.

Volgens de hulpdiensten van San Diego blijven mensen om de haverklap vastzitten op de beruchte rots. De naakte vrouw zal dan ook niet voor de kosten van de reddingsactie hoeven opdraaien. Het is helaas niet duidelijk waarom de vrouw zonder kleren op een hoogte van 150 meter op een rots is gaan zitten.


Een filmpje van de reddingsoperatie (SFW)
Voor foto's (NSFW),
klik hier

Minimumstraf van zes jaar voor zware misdrijven

Rechters moeten zware criminelen die in herhaling vallen minimaal zes jaar cel opleggen. Het gaat om misdrijven als zware verkrachtingen en roof met geweld. Dat staat in een wetsvoorstel dat minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) woensdag presenteert.

Het invoeren van minimumstraffen is een belangrijk punt uit het gedoogakkoord op basis waarvan de PVV de regering steunt. Ruim een maand geleden beklaagde PVV-leider Geert Wilders zich er nog over dat het invoeren van minimumstraffen op zich laat wachten.

In het voorstel staat dat criminelen die binnen tien jaar nadat ze uit de cel zijn gekomen opnieuw een zwaar misdrijf plegen minimaal de helft van de maximumstraf voor dat misdrijf moeten krijgen. Het gaat dan om misdrijven waar een straf van twaalf jaar cel of meer op staat en waarbij sprake is van een 'ernstige inbreuk op de lichamelijke integriteit van het slachtoffer'.

Dat komt dus neer op minimaal zes jaar cel, maar de minimumstraf die de rechter van het kabinet moet opleggen kan ook hoger uitvallen bij ernstiger zaken zoals moord. De minimumstraf voor een tweede moord wordt vijftien jaar cel. Opstelten zegt in De Telegraaf het voorstel, dat eerder een idee was van de LPF, 'te vuur en te zwaard' te willen verdedigen.

Het invoeren van minimumstraffen is omstreden omdat het kabinet zo de speelruimte van rechters zou beperken. Daarmee zou het inbreuk maken op de scheiding der machten. Volgens Opstelten is dat echter niet het geval. "Wij geven de ruimte aan van de rechterlijke macht, binnen de wet."

De minimumstraffen zijn volgens Opstelten een 'signaal naar de samenleving'. Pas na lang aandringen erkent hij dat het invoeren niet nodig zou zijn als rechters dat signaal zelf zouden afgeven. "Dit is wat de samenleving van ons vraagt, we moeten daar onze verantwoordelijkheid in nemen."

In 'zeer uitzonderlijke gevallen' kan de rechter nog onder de minimumstraf gaan zitten. Bijvoorbeeld als het misdrijf onder buitengewone omstandigheden is gepleegd of als er rekening moet worden gehouden met de persoon van de dader. De rechter moet dan wel uitleggen waarom hij onder het minimum gaat zitten. Het nieuwe stelsel moet 1 januari 2013 in werking treden.


Minimumstraf van zes jaar voor zware misdrijven (Foto: Novum)

Nederlandse ploegen uiten kritiek op UCI

Rabobank en Skil-Shimano zijn het niet eens met de handelwijze van de UCI. De wielerunie verbiedt tijdens de koers te rijden met communicatiemiddelen. De teams verzetten zich hiertegen en dreigen met een boycot van de nieuw opgezette Tour of Beijing, die van 5 tot 9 oktober wordt verreden.

"De manier waarop de UCI besluiten neemt, is bedroevend", zegt Harold Knebel, manager van de Rabo-ploeg, tegen NUsport. "Het doel moet zijn om samen te werken aan het verbeteren van de sport, alleen krijgen wij, de ploegen en de renners, geen zeggenschap op de weg naar dat doel. Tegen de UCI zeg ik: dit is niet de manier."

Iwan Spekenbrink, algemeen manager van Skil-Shimano, sluit zich hierbij aan. "Het gaat niet om de vraag wel of niet met oortjes rijden", zegt hij op de site. "Dat is slechts een symbool. Het gaat om de vraag hoe de sport wordt geleid. De UCI duwt nu beslissingen door de keel van de teams en de renners, wij worden niet serieus gehoord door de UCI."

"Ik pleit niet voor splitsing", reageert Spekenbrink op de mogelijkheid dat ploegen buiten de UCI om een eigen competitie beginnen. "Ik ben eerder voor een beetje meer polderen. Maar als dat geen effect heeft, kan ik me voorstellen dat een aantal teams verder gaat kijken."

"Ik ben kritisch en roep op tot communicatie, en dan van hoofdlijnen naar bijzaken te gaan", stelt Spekenbrink. "Ik vraag de UCI de handschoen op te nemen. Maar er zijn niet veel signalen dat het ook gaat gebeuren."

Petrov optimistisch over seizoen 2011

Lotus Renault GP-coureur Vitaly Petrov is optimistisch gestemd over hoe zijn seizoen 2011 zal gaan verlopen. De Rus debuteerde vorig jaar in de Formule 1 en met name in de tweede helft van het seizoen liet hij zijn dat hij gegroeid was. Deze lijn wil hij dit jaar door gaan trekken.

Petrov beseft echter wel dat hij er nog lang niet is en dat de resulaten dit jaar moeten gaan komen. "Ik denk dat ik een heel ander persoon ben geworden. Ik beschik over veel meer ervaring, ken het team beter en weet hoe het er aan toegaat in de sport. Ook ben ik bekend met alle circuits die we komend seizoen aandoen, behalve dan India dat voor iedereen nieuw is. Dit maakt de zaak stukken eenvoudiger. Ja, ik voel me veel beter voorbereid," zei de Rus.

Petrov is nog wat voorzichtig over welke prestaties hij neer wil gaan zetten, maar hij zegt dat de voortekenen goed zijn en bedankt hiervoor het team dat de R31 gebouwd heeft. "Het is een sterke, agressieve en innovatieve auto die gedurende het complete seizoen verder wordt ontwikkeld. Ik durf niet te zeggen op welke positie we in Australië eindigen, want dat laat zich moeilijk inschatten, maar we denken dichter bij de top te staan dan in 2010 het geval was. Hopelijk kunnen we na twee of drie Grands Prix concluderen dat dit inderdaad het geval is."

Fiscus pakt gesjoemel met kassa's aan

De Belastingdienst gaat ondernemers die hun omzet manipuleren met een zogeheten afroommodule op hun kassa aanpakken. Met zo'n module kunnen ze een deel van hun omzet op de kassa aanslaan zonder dat dat voor de fiscus zichtbaar is.

Opsporingsdienst FIOD ontdekte eerder dat een leverancier uit Almere kassa's verkoopt met zo'n afroommodule. Uit onderzoek van de Belastingdienst onder gebruikers van deze kassa's bleek dat 15 procent de omzet afroomt. Bij coffeeshops is dat zelfs een op de drie. Eén coffeeshop bleek jaarlijks een omzet van bijna 1 miljoen euro te verzwijgen.

Staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) zegt dat fraudeurs die omzet blijven verzwijgen 'keihard worden aangepakt'. "Ondernemers die sjoemelen met kassa's moeten goed beseffen dat de Belastingdienst deze trucjes kent."

Ondernemers die zich schuldig maken aan het manipuleren van hun omzet riskeren een boete van 100 procent bovenop de belastingaanslag. Als ze vrijwillig aangeven dat ze omzet hebben verzwegen, krijgen ze een minder hoge boete.

Arbiter GŲzŁbŁyŁk promoveert naar A-lijst KNVB

Voetbalbond KNVB zal naar alle waarschijnlijkheid later vandaag bekend gaan maken dat scheidsrechter Serdar Gözübüyük zal promoveren naar de A-lijst. De 25-jarige arbiter uit Haarlem neemt de plaats in van Ben Haverkort die zijn fluit aan de wilgen hangt.

Gözübüyük maakt een stormachtige ontwikkeling door als scheidsrechter. De oud-buurjongen van Willem van Hanegem zal niet alleen de jongste arbiter ooit op de A-lijst worden, maar ook de eerste van Turkse komaf. Hij werd onder meer afgelopen weekend nog geprezen voor zijn optreden toen hij AZ-Vitesse in goede banen leidde.

Scheidsrechtersbaas Dick van Egmond wilde het nieuws nog niet bevestigen. "In het kader van de zuiverheid wil ik niet reageren. Er moeten nog gesprekken worden gevoerd."

Bomberman geannuleerd voor 3DS

De releaselijst voor de Nintendo 3DS heeft enkele klappen moeten verwerken. Hudson Entertainment, de developer van onder andere Bomberman, heeft moeten aankondigen dat ze enkele titels moeten annuleren. Wil jij dus graag mensen opblazen, dan zal je snel een andere hobby moeten vinden.

Andere titels die Hudson ook onder hun hoede hadden, waren Omega Five en Bonk. De annulering komt waarschijnlijk doordat het bedrijf pas is overgenomen door Konami. Of er nog meer titels gaan sneuvelen is onbekend. Verder is ook niet bekend of de titels compleet geannuleerd zijn of tijdelijk.

 

bomberman

Loleatta Holloway overleden

Disco diva Loleatta Holloway is niet meer, zij overleed maandagavond op 64-jarige leeftijd na een kort ziekbed. Haar manager Ron Richardson heeft bekendgemaakt dat ze in een coma raakte en niet veel later overleed aan een hartstilstand.

Holloway verwierf bekendheid met hits als 'Love Sensation', 'Hit and Run' en 'Cry To Me'. Haar krachtige stem vertegenwoordigde het discotijdperk in de jaren 70. Velen zullen haar stem echter herkennen van de hit 'Ride On Time' van Blackbox uit 1989. Blackbox gebruikte haar muziek zonder daarvoor royalties af te dragen, wat ze succesvol heeft aangevochten.

Het werk van Holloway werd ook gebruikt door Whitney Houston en Mark Wahlberg. Op Twitter stromen de condoleances binnen.


Disco diva Loleatta Holloway overleden

Ajax wil af van geuzennaam 'Joden'

Uri Coronel roept de supporters van Ajax op de geuzennaam 'Joden' niet meer te gebruiken. De voorzitter van de Amsterdamse club zegt dat in De Telegraaf na de affaire rond ADO Den Haag-speler Lex Immers. "Onze fans zijn niet verantwoordelijk voor lui die zulke verwerpelijke taal uitbraken. Maar door wat hun gezang kennelijk uitlokt, moeten ze er echt mee stoppen."

Coronel, zelf van joodse afkomst, stoort zich aan de geuzennaam. "In de twintig jaar dat de discussie al wordt gevoerd om daar een einde aan te maken, heb ik altijd mijn uiterste best gedaan. Op verzoek van mijn voorganger John Jaakke heb ik zelfs eens in het supportershome een gesprek gevoerd met honderden fans."

Maar dat leverde niet het gehoopte resultaat op. "Zij zagen 'Joden' als geuzennaam. En ik moet eerlijk zeggen: ze gebruiken die naam alleen heel positief." Coronel hoopt echter de leus ooit uit te kunnen bannen. "Indien er nu weer een zinvolle discussie wordt gevoerd over het beëindigen van de geuzennaam 'Joden', wil ik graag een bijdrage leveren."

Lex Immers hangt mogelijk een schorsing boven het hoofd nadat hij na de 3-2 overwinning op Ajax in het sponsorhome van ADO 'We gaan op Jodenjacht' met de supporters meezong. Dit veroorzaakte veel ophef, zoveel ophef dat er Kamervragen werden gesteld.

Bontkraagjes domineren straatbeeld

Bont is wereldwijd niet aan te slepen. Nog nooit eerder werd er zo veel dierenvacht verkocht als nu. Ook jassen met een bontkraag blijven de kledingwinkels uitvliegen.

Gelukkig valt er nog wel iets positiefs te melden. Alle weerzinwekkende beelden van zielige zeehondjes die worden doodgeknuppeld om hun vacht hebben ervoor gezorgd dat Nederlandse winkels amper nog zeehondenbont verkopen.

Desondanks worden er nog altijd zo'n 300.000 zeehonden om zeep geholpen. Nertsen worden echter 44.000.000 keer per jaar gedood, tegen 4.000.000 vossen. 

Jill Valentine keert terug in Resident Evil-film

De rol van Jill Valentine wordt in de film Resident Evil 5 vertolkt door Sienna Guillory. Dat heeft Guillory bekendgemaakt via Twitter. Zij speelde diezelfde rol eerder in Resident Evil: Apocalypse uit 2004 en verscheen vluchtig in beeld in het vorig jaar verschenen Resident Evil: Afterlife. Guillory speelt in de film samen met Milla Jovovich, die de rol van hoofdpersoon Alice op zich neemt.

De vijfde Resident Evil-film staat gepland om in 2012 uit te komen in de bioscoop. Over het verhaal van de film is niets bekend. Het blijft wel trouw aan de kern van de serie waarbij een zombie-apocalyps de mensheid dreigt uit te roeien.

De verhalen van de films en de games zijn nooit kopieën van elkaar geweest, maar vertonen overlap op het gebied van de setting en de personages. Zo werkte Jill Valentine samen met Chris Redfield in de eerste Resident Evil-game uit 1996, terwijl de twee in de laatste film juist tegenover elkaar stonden.

Binnen de Resident Evil-serie zijn diverse games, een animatiefilm genaamd Resident Evil: Damnation en de vijfde speelfilm in productie. De horrorgame Resident Evil: Revelations en de actiegame Resident Evil: The Mercenaries 3D worden gemaakt voor de Nintendo 3DS. Daarnaast gaan er geruchten dat game-uitgever Capcom binnenkort Resident Evil 6 zal onthullen.


Jill Valentine keert terug in Resident Evil-film (Foto: Novum)

Rus tegen DomŪnguez Lino in Miami

Arantxa Rus ontmoet in de eerste ronde van het WTA-toernooi van Miami de Spaanse Lourdes Domínguez Lino. Dat blijkt uit het door de toernooicommissie opgestelde schema. De 29-jarige tennisster is de nummer 49 van de wereldranglijst.

Domínguez Lino won in haar carrière twee toernooien in het enkelspel. Vorige week won ze voor de tweede keer het toernooi van Bogota. De eerste keer was in 2006, toen ze met de veertigste plaats ook haar hoogste klassering op de wereldranglijst behaalde. In 2002 werd ze voor drie maanden geschorst na cocaïnegebruik.

Rus won in Miami in de kwalificaties van de Japanse Misaki Doi en de Portugese Michelle Larcher de Brito. Ze is de enige Nederlandse vrouw in het hoofdtoernooi.


Rus tegen Domínguez Lino in Miami (Foto: Novum)

Doden bij aanslag in SyriŽ

Bij een aanslag op een ambulance in het zuiden van Syrië zijn woensdag vier mensen omgekomen. Dat meldt de Syrische staatstelevisie.

Volgens de zender viel een 'gewapende bende' woensdag een ambulance aan en doodde daarbij een arts, een verpleger, een chauffeur en een politieagent. De aanslag vond plaats in de stad Daraa, eerder het toneel van bloedige antiregeringsdemonstraties. Afgelopen weekend werden er zeven betogers gedood door veiligheidsdiensten. De spanningen zullen door de aanslag vermoedelijk verder oplopen.

Veiligheidstroepen wisten enkele aanvallers 'te doden of te verwonden' en hebben de achtervolging ingezet op de overige mannen, meldt de staatsomroep.

Vluchten Schiphol vertraagd door mist

Schiphol kampt met mist. Reizigers moeten rekening houden met een vertraging van maximaal een halfuur, zegt een woordvoerder van de luchthaven woensdag. "Maar de vooruitzichten zijn goed, we verwachten dat de vertraging in de loop van de ochtend wordt weggewerkt."

In het hele land is het mistig. De overlast op de wegen valt volgens de VerkeersInformatieDienst mee. De spitsstroken zijn vanwege de mist gesloten. Daardoor zijn de files op de A9, A27 en A50 iets langer dan normaal. "Woensdag heeft normaal een rustige ochtendspits, maar dat is nu een reguliere spits", zegt een woordvoerder.

Op de A27 richting het zuiden sloeg rond 07.45 uur een auto bij Houten over de kop. Daardoor staat in beide richtingen ongeveer 10 kilometer file. Het is niet bekend of het ongeluk door de mist komt.

'Elektronisch patiŽntendossier al operationeel'

Het elektronisch patiëntendossier (EPD) is al volop in de lucht. Van 8,5 miljoen mensen kunnen al medische gegevens worden uitgewisseld door zorgverleners. Dat blijkt volgens de Volkskrant uit een brief van minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Edith Schippers (VVD) aan de Eerste Kamer, die zeer kritisch over het wetsvoorstel voor een landelijk EPD is.

Al 60 procent van de zorgaanbieders heeft zich volgens de minister vrijwillig aangesloten bij het EPD. Het gaat om de helft van de huisartsenpraktijken, 88 procent van de huisartsenposten en 84 procent van de apotheken. Via het systeem zijn al drie miljoen berichten verstuurd.

Als de Eerste Kamer het wetsvoorstel over het EPD afwijst, worden de zorgverleners volgens Schippers samen verantwoordelijk voor de inrichting en het beheer van het EPD. Het wetsvoorstel regelt namelijk dat de minister de verantwoordelijkheid krijgt.

Een ander nadeel van de huidige situatie is dat het om regionale uitwisselingssystemen gaat. De beveiliging daarvan zou zo lek zijn als een mandje. Ook kan een apotheek in Noord-Rotterdam geen gegevens inzien van een apotheek in Zuid-Rotterdam als dat nodig is.

Sommige Eerste Kamerleden stelden voor patiënten zelf een pas met hun medische gegevens te geven. Schippers ziet dat niet zitten. De zorgverlener kan het consult volgens haar dan niet voorbereiden. Ook kan de patiënt de pas verliezen of de pincode vergeten. Daarnaast kan de patiënt buiten bewustzijn zijn op het moment dat de gegevens juist hard nodig zijn.

'Duizend klanten verlaten ING om bonussen'

Duizend klanten van ING zijn uit woede over de hoge bonussen voor de bestuursraad overgestapt naar twee kleine banken. Dat concludeert het Financieele Dagblad woensdag uit mededelingen van de zogenoemde duurzame banken Triodos en ASN.

Sinds de bonussen vorige week donderdag in het nieuws waren had Triodos drie tot vier keer zo veel nieuwe aanmeldingen als normaal. Bij ASN verdubbelde het aantal aanmeldingen. De nieuwe klanten noemen als reden voor de overstap vaak de bonus bij ING.

Om hoeveel klanten het gaat, zeggen de banken niet. Maar de krant heeft dit berekend door in de jaarverslagen na te gaan hoeveel nieuwe klanten de banken normaal per dag krijgen.

In een ingezonden brief in de Volkskrant kondigde bestuursvoorzitter Jan Hommen dinsdag aan van zijn bonus af te zien. De bonus dreigde volgens hem het 'herstellende vertrouwen' in de bank te beschadigen.

PVV-Kamerlid Roland van Vliet toonde zich in het radioprogramma Nog Steeds Wakker Nederland niet onder de indruk. "Ik vind het zo slap, zo mosterd na de maaltijd-achtig. Ze verdienen gewoon een pak rammel."

Het argument dat toptalenten zonder bonus naar het buitenland vertrekken noemt hij 'flauwekul'. "Er zijn genoeg fatsoenlijke managers die dan een stoel kunnen opschuiven."

Van Vliet kreeg dinsdag een Kamermeerderheid voor een motie waarin staat dat bonussen bij banken die staatssteun hebben ontvangen met 100 procent worden belast. Fiscalisten zien het volgens het Financieele Dagblad niet gebeuren dat die motie wordt uitgevoerd.


'Duizend klanten verlaten ING om bonussen' (Foto: Novum)

'Nederlander vast voor verkrachten 4-jarige'

De Surinaamse politie heeft een Nederlander opgepakt voor onder meer het verkrachten van een 4-jarig meisje. Hij gaf leiding aan een kindertehuis en heeft ook andere minderjarigen misbruikt en mishandeld, meldt de Wereldomroep woensdag.

Het zou gaan om een ex-marinier uit Nieuw-Vennep die sinds 2008 in Suriname woont. Hij gaf leiding aan kindertehuis Lobi-Blesi in Tamanredjo, een dorp 15 kilometer buiten Paramaribo.

In het tehuis verblijven volgens de omroep ongeveer twintig kinderen uit sociaal zwakke milieus. De bal kwam aan het rollen toen een voormalig vrijwilliger onraad rook. Zij werd aangeklampt door een meisje dat vertelde dat ze was achtervolgd met een stok en dat haar strot was dichtgeknepen.

Toen de vrijwilliger met het verhaal naar de verdachte en zijn vrouw stapte, zou hij de vrijwilliger verbaal hebben aangevallen. De politie stelde een onderzoek in en arresteerde de man vorige week.

Uit de verhoren bleek volgens de vrijwilliger dat de man de kinderen in commandostijl toesprak. Zo kregen ze afkortingen als SOJK toegeschreeuwd, wat staat voor 'schop onder je kont'. In zo'n geval moesten de kinderen volgens de vrijwilliger blijven staan totdat ze getrapt werden.

Buurtbewoners kunnen volgens de omroep niet geloven dat de beschuldigingen kloppen. Zijn vrouw zou denken dat de kinderen liegen.

Schade aardbeving Japan mogelijk 229 miljard

De Japanse overheid heeft de schade van de verwoestende aardbeving eerder deze maand geschat op 16 to 25 biljoen yen (132 tot 229 miljard euro). Dat heeft de overheid woensdag bekendgemaakt. Daarmee is het de duurste natuurramp ooit.

De schade aan huizen, fabrieken, wegen en andere infrastructuur bedraagt omgerekend 71 miljard euro, meer dan het dubbele van de aardbeving in Kobe in 1995. Dat was tot nu toe de meest schadelijke natuurramp ooit. Het cijfer is exclusief de gevolgen van afgenomen economische activiteit door het uitvallen van energiecentrales en de vrijgekomen radioactiviteit.

"Deze aardbeving heeft ernstige gevolgen voor de Japanse economie en de export", aldus de centrale bank van Japan.

Schade aardbeving Japan mogelijk 229 miljard
Schade aardbeving Japan mogelijk 229 miljard (Foto: ANP)

PC-versie Crysis 2 heeft al een patch

De Amerikaanse PC-versie van Crysis 2 die gisteren daar gelanceerd is heeft al zijn eerste patch gekregen. In de patch worden een aantal kleine bug-fixes doorgevoerd maar ook de auto-aim wordt voor de PC-gangers volledig verwijderd. Dit doet Crytek na een overweldigende feedback vanuit de gemeenschap.

Helaas kan de patch niet alles oplossen. Veel mensen hebben nog steeds inlog-problemen en de game ondersteunt geen DirectX 11. De game draait momenteel nog steeds op DirectX 9. Bekijk hieronder de lijst met details over de patch. Aanstaande vrijdag komt de game uit voor de Xbox 360, PC en PS3 in Europa.

Dakar 2012 finisht in Lima

De Peruaans hoofdstad Lima is de finishplaats van de Dakar Rally in 2012. Dat heeft directeur Etienne Lavigne van de Franse organisatie onthuld. De woestijnrally voert volgend jaar januari voor de vierde keer door het Zuid-Amerikaanse continent met Argentinië, Chili en voor het eerst Peru als gastlanden.

Ook de startplaats verandert. Het Argentijnse Mar del Plata, 400 kilometer ten zuidwesten van Buenos Aires, krijgt de eer. "Het idee van een rally van kust naar kust , van de Atlantische naar de Stille Oceaan, sprak ons aan", aldus Lavigne.

De Dakar Rally week in 2009 uit naar Zuid-Amerika omdat in bakermat Noord-Afrika de dreiging van terreur te groot werd. De race werd in 2008 zelfs afgelast uit angst voor aanslagen op de deelnemende voertuigen.

Dakar 2012 finisht in Lima
Dakar 2012 finisht in Lima (Foto: ANP)

Gandolfini als 'diplomaat'

James Gandolfini gaat een poging wagen de politieke banden tussen Amerika en Noord-Korea te verbeteren in een film over het leven van een restauranteigenaar die ook amateurdiplomatie bedreef. Dat schrijft de Amerikaanse filmsite Deadline. De film is gebaseerd op het leven van Bobby Egan, die een restaurant heeft in New Jersey en zich in de jaren negentig een onderhandelingspositie tussen de Verenigde Staten en Noord-Korea toe-eigende.

Egan klopte aan bij het Noord-Koreaanse consulaat in New York in een poging het conflict op te lossen en daarmee de relatie tussen de VS en het communistische land te verbeteren. Hij reisde uiteindelijk vier keer naar Noord-Korea en werd één van de weinige Amerikanen waarmee het zeer gesloten regime in gesprek ging. De diplomatieke banden werden doorgesneden toen Egans vrienden bij het consulaat werden teruggefloten.

De 50-jarige Gandolfini is vooral bekend als maffiabaas Tony Soprano in de succesvolle HBO-serie The Sopranos. Vorig jaar speelde hij in het familiedrama Welcome to the Rileys en dit jaar verschijnt het romantische drama Down the Shore, waarin hij speelt met de Nederlandse actrice Famke Janssen. Of die film ook in de Nederlandse bioscopen verschijnt, is nog onbekend.


James Gandolfini (Foto: Novum)

[NBA] Zwaarbevochten zege Los Angeles Lakers

In de NBA is Los Angeles Lakers diep gegaan voor hun overwinning op Phoenix Suns. Pas in de derde verlenging van het duel besliste de titelverdediger de score in zijn voordeel: 139-137.

Kobe Bryant maakte 42 punten. Daarnaast zorgde zijn rake worp veertien seconden voor het einde van de derde extra speeltijd voor de overwinning. Larry Odom was goed voor 29 punten terwijl Pau Gasol er 24 maakte. Channing Frye maakte er 32 voor de Suns.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
Atlanta Chicago 81-114
Portland Washington 111-76
LA Lakers Phoenix 139-137 wnv

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over het auteursrecht op een potje voetbal.

De KNVB heeft een belangrijke slag geslagen in de strijd tegen internetpiraterij. De rechtbank in Den Haag wees vonnis in een zaak die door de KNVB en verschillende andere internationale sportorganisaties was aangespannen. Exploitant van de website Myp2p biedt illegale beelden van live voetbalwedstrijden en andere sportevenementen aan. De rechtbank bevestigde dat de opnamen van sportwedstrijden auteursrechtelijk beschermd zijn. Verder oordeelde zij dat het ter beschikking stellen van links naar materiaal dat inbreuk maakt op het auteursrecht van de KNVB, illegaal is en schade toebrengt aan de KNVB en andere sportorganisaties.
 
Allemaal leuk en aardig, en je kan je afvragen, in hoeverre een voetbalwedstrijd onder de vrije nieuwsgaring valt (zoals een verkeersongeluk of een vechtpartij) of juist beschermd moet zijn (zoals een theatervoorstelling). Toch zit ik met een vraag:

De nummer ťťn van de rij voor de N3DS

Aanstaande zondag, 00:00, zal de Nintendo 3DS gelanceerd worden in Amerika. Een Amerikaan die zichzelf TriForce noemt zit als sinds maandag te wachten. Toevallig kwamen er mensen van RawGamePlay langs die een kort interview met de beste man hielden. Volgens TriForce is het een traditie geworden.

TriForce zit samen met een vriend bij de ingang, hij legt uit waarom hij een 3DS wil maar ook dat de eerste in de rij vaak extra dingen krijgt, waaronder een game of het product gratis. TriForce en de mensen van RawGamePlay hebben afgesproken dat ze dagelijks contact met elkaar zullen houden.

In het filmpje van dinsdag legt TriForce uit over de problemen die hij heeft gehad als wachtende, de politie namelijk.

 

Vertrek Stenman bij Groningen lijkt dichtbij

Fredrik Stenman beslist deze week of hij zijn aflopende contract bij FC Groningen zal verlengen. De club heeft Stenman een aanbieding gedaan om met drie jaar te verlengen. Het lijkt er echter op dat de Zweed de Euroborg zal verlaten. Hij heeft diverse aanbiedingen van clubs uit het binnen- en buitenland gekregen.

"FC Groningen doet er alles aan om Stenman te behouden, maar we beseffen dat er een aanzienlijke kans is, dat hij voor een lucratieve aanbieding in het buitenland kiest", zegt technisch manager Henk Veldmate in De Telegraaf over de keuze die Stenman moet maken.

De club uit het noorden van het land maakte eerder op de clubwebsite bekend de komende drie jaar elk seizoen twee spelers te gaan uitlenen aan Jupiler League-club BV Veendam. Het is onderdeel van het plan dat Veendam uit de financiële problemen moet helpen. "Het is een ongelooflijk gebaar van Groningen", reageert Veendam-directeur Henk Eising.

"Want wanneer Groningen die spelers om wat voor reden dan ook niet aan ons kan uitlenen, krijgen wij 50.000 euro. Dit gebaar heeft een grote aantrekkingskracht op andere bedrijven, die geïnteresseerd zijn in ons te investeren."

Film: The Fighter

Onze Yuri van Gelder is niet de enige topsporter die door drugs zijn carrière als topsporter (bijna) heeft verknald. Er is een lange lijst met namen. Een ervan is die van Richard 'Dicky' Eklund. Dicky was een lichtgewicht bokser van 1975 tot 1985 en halfbroer van voormalig WBU Wereldkampioen Mickey Ward. De film The Fighter is gebaseerd op het wel en wee van de twee broers. Voordat ik de film ging kijken, dacht ik dat de film twee kanten op kon: een standaard boksfilm of een drama over drugs. Gelukkig is het een mooie combinatie van beide geworden.

 

55% van Xbox 360-gamers downloadt games

Ho, dit is geen bericht over warez! Het gaat om downloadable games op bijvoorbeeld Xbox Live Arcade! Bij Xbox 360-gamers heeft 55% minstens één game gedownload via XBLA of Games on Demand. De percentages voor PS3 en Wii liggen lager, resp. 50% en 43%. Vergeleken met 2009 stijgen ze allemaal: Xbox 360 was 43%, PS3 was 42% en Wii kwam uit op 37%.

Onderzoeksbureau EEDAR heeft dit allemaal onderzocht. Ook kwamen ze tot de conclusie dat de gemiddelde prijs van een downloadable game op tien dollar ligt, met een winstmarge van zeven dollar. Deze downloadable games zijn procentueel gezien meer winstgevend dan een retailgame. Die gaan gemiddeld voor 48 dollar weg met een winstmarge van 22 dollar.

Het slechte nieuws is wel dat de prijzen van downloadable games blijft stijgen. Als je kijkt naar XBLA-games lag de gemiddelde prijs in 2006 op acht dollar, in 2010 is dat gestegen tot elf dollar. XBLA is hiermee de duurste service van de drie. Volgens EEDAR zullen de verkopen via download-services komend jaar stijgen met zo'n 35 procent en in 2014 zullen digitale aankopen ongeveer 26 procent van alle aankopen omvatten.

'Opties voor ballingschap Gadhafi bekeken'

Medestanders van Moammar Gadhafi onderzoeken de opties voor de Libische leider om in het buitenland in ballingschap te gaan. Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton, dinsdag tegen de Amerikaanse nieuwszender ABC gezegd.

Volgens Clinton hebben getrouwen van Gadhafi gesproken met contacten over de hele wereld over een mogelijke ballingschap. Deels is het verkennen. "Je weet wel, wat zijn mijn mogelijkheden, waar zou ik heen kunnen, wat zou ik kunnen doen. Dat zouden we aanmoedigen", zei de minister. Volgens Clinton speelt het regime deels ook een spel 'om de ene groep een boodschap over te brengen en weer een andere boodschap aan een ander'.

President Barack Obama zei dinsdag dat het streven van de internationale gemeenschap om een vliegverbod boven Libië te bewerkstelligen bijna is gerealiseerd. Hij ziet goede mogelijkheden om de Amerikaanse leiding over de militaire actie in Libië over te dragen aan een internationale coalitie. Volgens Clinton zal dit binnen enkele dagen gebeuren.

Eerder dinsdag stelde het kantoor van de Franse president Nicolas Sarkozy dat Frankrijk en de Verenigde Staten het eens zijn over de wijze waarop de commandostructuren van de NAVO kunnen worden gebruikt voor het steunen van de internationale coalitie in Libië.

'Opties voor ballingschap Kaddafi bekeken'
'Opties voor ballingschap Gadhafi bekeken' (Foto: ANP)

PresidentiŽle opening Keukenhof

De Duitse presidentsvrouw Bettina Wulff opent woensdagmiddag de jaarlijkse bloemententoonstelling van de Keukenhof in Lisse. Ook haar echtgenoot, de Duitse bondspresident Christian Wulff, en prins Willem-Alexander wonen de opening bij.

De Duitse hoogwaardigheidsbekleders komen naar de bloembollenstreek omdat 'Duitsland, Land van Dichters en Denkers' dit jaar het thema is van de Keukenhof. Hoogtepunten in het themajaar zijn onder meer inspiratietuinen met Duitse accenten en een bloembollenmozaïek van de Brandenburger Tor. De Duitse presidentsvrouw opent het seizoen met het dopen van de tulp 'Bettina Wulff'.

Het presidentiële echtpaar brengt in de middag een bezoek aan het Anne Frank Huis in Amsterdam. Het bezoek aan Nederland wordt afgesloten met een audiëntie bij koningin Beatrix op Paleis Noordeinde in Den Haag.

Beatrix brengt op uitnodiging van Wulff van 12 tot en met 15 april een staatsbezoek aan Duitsland. Prins Willem-Alexander en prinses Máxima zullen haar vergezellen.

Japan: Temperatuur in reactor 1 loopt weer op

De temperatuur in reactor 1 van kerncentrale Fukushima Daiichi in Japan is weer opgelopen. Reddingsdiensten koelen woensdag de reactor van buitenaf met zeewater. Ook reactor 4 wordt met water gekoeld en nummer 3 is later op de dag aan de beurt. Dat heeft de Japanse nucleaire waakhond bekendgemaakt.

De reddingswerkzaamheden bij reactor nummer 2 zijn ondertussen stopgezet wegens het hoge stralingsniveau van 500 milliSievert per uur. De limiet ligt op 150 milliSievert per inzet.

De kerncentrale heeft in totaal zes reactoren, die allen in de problemen kwamen toen de koelsystemen uitvielen na een tsunami.

Temperatuur in reactor 1 loopt weer op
Van links naar rechts:Reactor 1, 2, 3 en 4 (Foto: ANP)

Kraanwater in Tokio onveilig voor kinderen

Het kraanwater van de Japanse metropool Tokio bevat inmiddels zo veel radioactieve deeltjes, dat het voor jonge kinderen niet veilig meer is. Dat meldden Japanse autoriteiten woensdag, berichtte de Japanse zender NHK.

Eerder werden al hogere concentraties straling waargenomen in het leidingwater, maar was er geen sprake van gevaar voor de volksgezondheid. In de regio rond Fukushima werd eerder wel het leidingwater ongeschikt bevonden.

Kraanwater in Tokio onveilig voor kinderen
Kraanwater in Tokio onveilig voor kinderen (Foto: ANP)

Kamer praat over cultuursubsidies

De Tweede Kamer praat woensdag over het plan van staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Halbe Zijlstra om cultuurinstellingen niet per 2014, maar al in 2013 duidelijkheid te geven over hun rijkssubsidie. Omdat de VVD-bewindsman 200 miljoen euro moet bezuinigen op zijn cultuurbegroting willen instellingen graag snel duidelijkheid of ze van het Rijk in de toekomst wel of geen geld krijgen. Zij zullen een eerdere beslissing daarom verwelkomen, oordeelt Zijlstra.

Hij vindt een vervroeging ook handig omdat de vierjarige subsidiecyclus van het Rijk dan beter aansluit op die van gemeenten en provincies. De oppositiepartijen SP, D66, GroenLinks en PvdA zijn sowieso tegen de forse bezuiniging maar ook tegen de versnelling. Ze willen een zorgvuldiger overleg met ruimte voor advies van de raad voor cultuur en Kamerdebatten. SP en PvdA willen verder dat de beslissing van Zijlstra beter in de wet wordt verankerd.

VVD en CDA zijn voorstander, al wil het CDA dat niet wordt getornd aan een goede regionale spreiding van cultuur.

Paaldansen voor Jezus

In het plaatsje Springs in Texas in de Verenigde Staten is paaldansen op christelijke muziek de nieuwste manier om Jezus te aanbidden. De gratis lessen, een keer in de maand op zondagmiddag, worden druk bezocht. Dat meldden Amerikaanse media dinsdag.

"God heeft ons ons lijf gegeven en we moeten er goed zorg voor dragen", zegt instructrice Crystal Dean. "Dat is precies wat we doen." De leerlingen dansen op moderne christelijke muziek. Van de kritiek dat paaldansen en christen zijn niet samengaat, trekt Dean zich niets aan: "God is de enige die oordeelt." Dean vindt de goedkeuring van God in de Bijbel, waar in Psalm 149:3 staat geschreven: "Dat zij Zijn Naam loven op de fluit; dat zij Hem psalmzingen op de trommel en harp."

De lessen zijn gratis, omdat ze op Gods rustdag geen geld wil verdienen.

Politie zet geweld in tegen betogers Daraa

De Syrische politie heeft dinsdagavond laat traangas ingezet tegen betogers in de zuidelijke stad Daraa, die voor een vijfde dag op rij tegen de regering protesteerden. Dat heeft een mensenrechtenactivist laten weten. Omwonenden meldden woensdagochtend vroeg hevige schotenwisselingen. Er zouden vijf betogers zijn gedood.

Ongeveer duizend mensen hadden zich bij de Omari-moskee verzameld en vormden een menselijk schild om het gebouw. Zo wilden ze voorkomen dat regeringstroepen bij de moskee konden komen. "Het lijkt erop dat de troepen willen proberen het complex te bestormen", aldus een omstander.

Daraa, ongeveer 100 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Damascus is sinds een week het middelpunt van antiregeringsbetogingen in het Arabische land. Mensen eisen meer politieke vrijheid en willen een einde aan de wijdverbreide corruptie. Betogers hadden tenten opgezet bij het gebouw en gesteld niet weg te gaan voordat hun eisen worden ingewilligd.

Reddingsplan moet Veendam van ondergang redden

BV Veendam heeft gisteren de details van een reddingsplan gepresenteerd. Het zogenoemde Kolonistenplan kan volgens directeur Henk Eising gunstig uitpakken voor investeerders.

Investeerders in het reddingsplan van BV Veendam kunnen profiteren van transfers van contractspelers. Zodra de club winst gaat maken en het financieel verantwoord is, zal bovendien dividend worden uitgekeerd, meldt RTV Noord. Eising zegt 'vier a vijf Kolonisten' inmiddels over de streep te hebben getrokken; hij heeft er tien nodig.

De Kolonisten sponsoren Veendam, die met behulp van de investeerders uit de financiële malaise pogen te komen. De Kolonisten betalen de komende drie seizoenen 50.000 euro per jaar. Voor het extra eenmalige bedrag van 25.000 euro worden ze voor vijf procent aandeelhouder van de club. Dat extra geld heeft Eising met name nodig om het huidige seizoen vol te maken. BV Veendam ging immers van start met een tekort van ongeveer drie ton.

Kolonisten die na die drie jaar nog eens eenmalig 75.000 op tafel leggen, zijn blijvend aandeelhouder en worden Compagnon genoemd. Die investeerders profiteren bij de verkoop van spelers. De verkoop van Michael de Leeuw zal echter geen geld in het laatje brengen, omdat hij niet door de club, maar een groep externe investeerders is betaald. Bij verkoop van de spits zullen zij eerst hun hand ophouden.

Schaars: "Oranje blijft altijd iets speciaals"

Stijn Schaars werd gisteren alsnog toegevoegd aan de selectie van het Nederlands elftal. De middenvelder van AZ vervangt de geblesseerde Hedwiges Maduro. Schaars meldde zich gisteravond in het trainingskamp van Oranje, ter voorbereiding op de twee EK-kwalificatieduels tegen Hongarije. Vrijdag speelt Nederland uit, vier dagen later volgt de return in Amsterdam.

"Ik ben blij er weer bij te zijn", aldus Schaars op de website van Sport-Promotion. "Geselecteerd worden voor Oranje blijft altijd iets speciaals. Ook al is de aanleiding wat minder, een blessure van een ander. Maar goed, zo werkt het."

De laatste keer dat Schaars voor Oranje speelde, was vorig jaar november in de oefeninterland tegen Turkije (1-0). Hij viel destijds in voor uitgerekend Maduro. De speler van Valencia is al de vierde speler die geblesseerd moet afhaken bij Oranje. Theo Janssen, Klaas-Jan Huntelaar en Arjen Robben zegden af.

Laatste reviews en specials
review
Need for Speed Heat
review
Atelier Ryza: Ever Darkness & the Secret Hideout
review
Blu-ray: The Secret Life of Pets 2
review
Blu-ray: Hellboy 4K
review
Blu-ray: Yesterday
special
Interview Team Paraluna op DreamHack Rotterdam
©FOK.nl e.a.