FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 4 maart 2011

Twee nieuwe posters voor Thor

Vandaag verschenen er twee nieuwe Thor-posters. De eerste poster toont ons het gezicht van acteur Chris Hemsworth, die de rol van dondergod Thor vertolkt. De andere poster geeft een beter beeld weer van drie andere hoofdrolspelers, namelijk Natalie Portman als Jane Foster, Anothony Hopkins als Odin en Idris Elba als Heimdall.

De film gaat over de woeste krijger Thor die naar aarde is gezonden door zijn vader, Odin. Op aarde ontmoet hij de knappe Jane Foster, een jonge wetenschapster. Jane laat Thor inzien hoe hij een echte held moet zijn terwijl er zoals altijd een slechterik op het toneel verschijnt in de vorm van Heindall. Deze neemt donkere krachten mee vanuit Asgaard naar de aarde. Aan Thor de taak om deze te verslaan. Link naar posters: een en twee.

Hefner haalt Playboy van de beurs

Het bedrijf Icon Acquisition Holdings, waarvan Playboy-baas Hugh Hefner eigenaar is, heeft de overname van het Amerikaanse erotiekconcern Playboy Enterprises afgerond. Dat heeft Playboy vrijdag bekendgemaakt.

Icon maakte begin dit jaar bekend de uitgever van het mannenblad van de beurs te willen halen. Icon bood 6,15 dollar per aandeel, waarmee de marktwaarde van het bedrijf uitkwam op 207 miljoen dollar (160 miljoen euro).

Playboy verkeert in financiële problemen en heeft een schuld van 115 miljoen euro. Het erotiekconcern heeft de inkomsten uit advertenties flink zien dalen nu mensen vaker op internet zoeken naar foto's en films met naakte vrouwen.

Koffie met een cakeje

Natuurlijk betaal je te veel als je in een koffiezaakje in hartje Utrecht koffie drinkt en een yoghurtcakeje met rode vruchten eet, maar misschien betaal ik ook wel voor de sfeer hier, de geur van koffie en kaneel, de warmte binnen door de opkomende zon die door de grote vensterglazen naar binnen schijnt. Het is een perfecte plek om mensen te kijken. Zelfs op een vroege ochtend is er genoeg bedrijvigheid om mijn ogen de kost te gunnen. En dan te bedenken dat de enige reden dat ik ging zitten was omdat het boekwinkeltje waar ik heen wilde nog niet open was.

Leers krijgt bijval van Oostenrijk over migratie

Minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) krijgt in zijn strijd voor een strenger Europees gezinsmigratiebeleid bijval van zijn Oostenrijkse collega Maria Fekter. Tijdens een ontmoeting in Wenen spraken de twee af om samen op te trekken om het beleid aan te scherpen. Dat laat het Ministerie van Binnenlandse Zaken weten.

Nederland en Oostenrijk willen het Europese gezinsmigratiebeleid snel op de agenda van de EU krijgen. De strengere eisen moeten ertoe leiden dat gezinsmigranten beter integreren, benadrukte Leers. "Door een selectief migratiebeleid te voeren waarbij het deelnemen van migranten aan de samenleving gekoppeld wordt aan het verblijf kan het negatieve beeld over immigratie in Europa kantelen."

Leers en Fekter, van de christelijk-conservatieve partij ÖVP, spraken ook over het Europese asielbeleid en de moeilijkheden die ontstaan als asielzoekers procedure op procedure stapelen om te voorkomen dat ze worden uitgezet.

Uitslag De Graafschap - Willem II

Vanavond stond in de Eredivisie om 20:45 uur de wedstrijd tussen De Graafschap en Willem II op het programma. Hieronder vind je de uitslag van dit duel.

De Graafschap

2 - 1

Willem II

 80' Poepon
 87' Bargas
   78' Hakola
 
 Gele kaart: Fränkel (De Graafschap), Buijs, Pressel (Willem II)
 
Stadion: De Vijverberg, Doetinchem
Toeschouwers: 12.250
Arbiter: Nijhuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Waterman
Loran
Buijs
Broekhof
Fränkel
Rose
Kujala
Sebens (Bargas/55)
Overgoor (Hairemans/62, Breinburg/86)
Poepon
De Ridder
  Verhulst
Pereira
Biemans
Swinkels
Pressel (Van Zaanen/89)
Hakola
Gravenbeek
Lasnik
Van der Heijden
Rigters
Strihavka (Janga/74)

[WB] Wüst en Valkenburg niet op 3 km

Ireen Wüst en Diane Valkenburg hebben zich afgemeld voor de 3 kilometer bij de wereldbekerwedstrijden in Heerenveen. Beide schaatsters willen zich richten op de WK afstanden, volgende week in Inzell.

Namens Nederland zullen nu alleen Marije Joling en Jorien Voorhuis aan de start verschijnen. Stefan Groothuis en Laurine van Riessen hebben zich afgemeld voor de 500 meters van zondag. Beide willen zich focussen op de 1.000 meter, die dezelfde dag wordt verreden.

Libië: Doden bij explosie Benghazi

Een explosie in een munitiedepot in de Libische havenstad Benghazi heeft aan zeker zeventien mensen het leven gekost. Dat zeggen medische bronnen. Benghazi is in handen van tegenstanders van de Libische leider Moammar Gadhafi.

De ontploffing vond plaats op een militaire basis maar trof ook een nabijgelegen woonwijk. Bij kleinere explosies die volgden vatten twee brandweerwagens vlam en explodeerden. Ambulances spoedden zich naar de plek des onheils, aldus ooggetuigen.

De oorzaak van de explosie is nog onduidelijk. Sommigen zeggen dat de ontploffing plaatsvond toen mensen de opslagplaats binnengingen om wapens op te halen, anderen stellen dat aanhangers van Gadhafi de explosie hebben veroorzaakt.

Vrijdag werden in Libië bijna dertig mensen gedood.

Siemerink: "De Bakker toonde juiste mentaliteit"

Na één dag tennissen is de stand in de Davis Cup-ontmoeting tussen Nederland en Oekraïne 1-1. Robin Haase verloor in vijf sets van Sergij Stachovski, maar Thiemo de Bakker trok tegen Illya Marchenko de stand gelijk. Volgens bondscoach Jan Siemerink toonde hij de juiste mentaliteit.

"Robin begon goed, maar liet tot twee keer toe bij 0-40 de kans op een break liggen. Daarna werd hij zelf gebroken en was hij even ondersteboven. Dan ben je zo set één en twee kwijt," zei Siemerink die zag dat Haase zich herstelde en een vijfde set afdwong. "Eén matige servicegame kostte hem in de vijfde de partij. Tegen een jongen als Stachovski kom je op een snelle baan als deze niet meer terug met een break achter."

Gelukkig trok De Bakker de stand gelijk. "De manier waarop hij dat deed was gewoon heel goed. Thiemo stond er toen het moest. Ik heb geen slappe dingen gezien. Hij toonde de juiste mentaliteit," ging de captain verder.

Siemerink wees gisteren Thomas Schoorel en Jesse Huta Galung aan voor het dubbelspel. "In hoeverre dat verandert, weet ik nu nog niet. Dat bespreken we vanavond. De jongens kunnen allemaal goed met elkaar dubbelen. 'Rookies' zijn het natuurlijk niet."

[WB] Huisman sterkste in massa-start

Mariska Huisman heeft bij de wereldbekerwedstrijden schaatsen in Heerenveen de massa-start voor vrouwen gewonnen. De Nederlandse was op het demonstratieonderdeel na vijftien ronden in de sprint te sterk voor Carla Zielman en Andrea Sikkema. Twee weken geleden won Heather Richardson nog.

De massa-start is een korte marathon, een onderdeel dat de ISU hoopt te promoten. De mannen zullen zondag in actie komen. Zij rijden dan 25 ronden. In Salt Lake City was twee weken geleden de Fransman Alexis Contin de beste.

Libië: Nederland geeft miljoen voor vluchtelingen

Nederland geeft 1 miljoen euro aan vluchtelingenorganisatie UNHCR voor de opvang van mensen die zijn gestrand in Tunesië, Egypte en andere landen in de regio van Libië. Daarmee wordt gehoor gegeven aan een oproep van de VN-organisatie.

De bijdrage komt bovenop de 500.000 euro die Nederland eerder deze week beschikbaar stelde aan het Rode Kruis. In totaal zijn naar schatting 147.000 mensen uit Libië gevlucht naar Egypte en Tunesië. Het gaat bijna alleen om jonge mannen die in Libië werkten. De meesten zijn beroofd en gevreesd wordt dat de sfeer omslaat.

"Er is geen sprake van een humanitaire crisissituatie in Tunesië, maar de situatie is precair. Het ontbreekt aan onderdak en voorzieningen en het wordt 's nachts koud", zegt staatssecretaris van Buitenlandse Zaken Ben Knapen (CDA).

De opvang van de tienduizenden vluchtelingen aan de grens in Tunesië lijkt goed te verlopen. De meeste van de naar schatting tachtigduizend mensen die de grens zijn overgestoken willen zo snel mogelijk doorreizen naar hun land van afkomst, zoals Bangladesh of Egypte.

Wielerploegen kondigen acties aan

De professionele wielerploegen hebben hardere acties aangekondigd voor het geval het UCI vasthoudt aan het verbod op het gebruik van de oortjes. Het is de uitkomst van een vergadering van de wielerploegen verenigd in de Aigcp.

Morgen zal voor de start van Parijs-Nice een petitie aan het UCI overhandigd worden. Daarin zal staan dat de teams het niet eens zijn met het verbod op de oortjes en dat het UCI de maatregel eenzijdig heeft aangekondigd. De ploegen willen dat het verbod teruggedraaid wordt. Gebeurt dit niet voor 1 mei dan zullen er acties volgen. Over de vorm en inhoud hiervan wordt vooralsnog alleen met het UCI gesproken.

Hitzfeld verlengt tot WK in Brazilië

Bondscoach van Zwitserland Ottmar Hitzfeld heeft zijn contract met de Zwitserse bond verlengd. De coach staat nu onder contract tot 2014.

Op de officiële website van de Zwitserse bond geeft de trainer zijn reactie over de gezette handtekeningen. "Ik ben blij, dat we allemaal dezelfde kant op willen en Zwitserland op de kaart staat", aldus Hitzfeld. "We doen er alles aan, deze maand drie punten te pakken tegen Bulgarije en ons te kwalificeren voor Polen en Oekraïne." De coach is sinds 2008 bondscoach in het Alpenland.

Zwitserland staat momenteel derde in groep G voor de kwalificatie voor het EK 2012 in Polen en Oekraïne. De Zwitsers hebben drie punten minder dan nummer twee Engeland en liefst zeven minder dan Montenegro, die al wel een wedstrijd meer speelden dan de nummers twee en drie. Wales en Bulgarije zijn de overige landen in poule G.

Hitzfeld vierde zijn grootste successen als trainer van Borussia Dortmund en Bayern München. Met beide ploegen wist de Duitser de Champions League te winnen, respectievelijk in 1997 en 2001. Ook behaalde hij met de Duitse grootmachten in totaal zeven landstitels.

'Winkelverkoop blijft relevant voor games'

Ondanks een nadruk op downloadbare games zullen populaire spellen voor de NGP-spelcomputer gewoon in de winkel komen te liggen. Kleinere spellen zullen alleen te downloaden zijn. Dat heeft Andrew House, de bestuursvoorzitter van Sony Computer Entertainment Europe, gezegd in een interview met het Britse vakblad MCV.

De game-industrie is al tijden in discussie met winkeliers. Door de opkomst van digitale distributie zijn winkeliers bang buitenspel gezet te worden. Sony komt winkeliers dit najaar tegemoet door populaire spellen als Call of Duty en Uncharted voor de NGP gelijktijdig digitaal en in de winkel aan te bieden. Uitgevers kunnen zelf bepalen hoe games worden gedistribueerd. "Als je uit bent op een blockbusterbeleving is het misschien niet handig om het spel te downloaden. Fysieke media zijn dan in het voordeel", geeft House aan.

Alle games voor de draagbare NGP-spelcomputer worden digitaal aangeboden in de online winkel. Door een game als download aan te bieden lopen de makers van het spel minder financieel risico. Dit biedt ontwikkelaars meer ruimte om te experimenteren met nieuwe gameconcepten.


Negen shorttrackers naar WK

Schaatsbond KNSB heeft vandaag bekend gemaakt dat er negen shorttrackers zijn aangewezen voor het WK dat van 11 tot en met 13 maart in het Britse Sheffield gehouden zal gaan worden.

Annita van Doorn en Jorien ter Mors zullen bij de vrouwen op het individuele evenement uit gaan komen. Voor de aflossing krijgen ze versterking van Yara en Sanne van Kerkhof.

Bij de mannen komen Sjinkie Knegt en Niels Kerstholt uit op de individuele afstanden. De aflossingsploeg bestaat naast dit duo uit Freek van der Wart, Daan Breeuwsma en Ithzak de Laat.

[Upd] Rel om dronken Missen met seksspeeltje

In Tsjechië is ophef ontstaan rond de finalistes van Miss Tsjechië 2011. De dames hebben in een dronken bui met een seksspeeltje gestoeid. De organisatie is hier uiteraard niet blij mee. De mooie dames hangt nu allen diskwalificatie boven het hoofd.

De Missen moeten natuurlijk het visitekaartje voor het Oost-Europese land zijn, en dienen netjes en puur te zijn. De Missen hadden echter een feestje geïmproviseerd om de achttiende verjaardag van deelneemster Aneta Grabcova te vieren.

Het feestje, dat werd georganiseerd in een restaurant, ging er behoorlijk kinky aan toe. De dames speelden er met een seksspeeltje en poseerden met SM-handboeien, tot grote verbazing van de overige restaurantbezoekers.

"We vierden mijn achttiende verjaardag", verklaart Grabcova. "Ik weet niet wat ik er meer over moet zeggen." De organisatie van de Missverkiezing heeft de dames echter gewaarschuwd voor de actie. "Dit zou van invloed kunnen zijn op de toekomst van de dames tijdens het evenement", laat Petra Wagnerova weten.

Update 21.00 uur
Inmiddels is er meer bekend over de losbandige Missen. Het bewuste seksspeeltje blijkt namelijk een voorbinddildo te zijn. Ook zijn er foto's van het kinky feestje opgedoken. Deze zijn, zij het in klein formaat, hier te bekijken. Een grotere foto is hier te zien.


Een filmpje met de mooie Missen. Het zou jammer zijn als ze zouden worden gediskwalificeerd...

Reuring door privébezoek Beatrix in Oman

Een bezoek van koningin Beatrix, prins Willem-Alexander en prinses Máxima aan Oman heeft opnieuw voor politieke discussie gezorgd. Minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken schreef vrijdag aan de Tweede Kamer dat de koninklijke familie dinsdagavond op bezoek gaat bij sultan Qaboos bin Said al-Said voor een privédiner. "In het kader van het goede overleg tussen Oman en Nederland is ingegaan op een persoonlijke invitatie van de sultan"', aldus de bewindsman.

Bij diverse partijen leidde dit tot verontwaardiging. De Tweede Kamer had eerder juist aangedrongen op uitstel van het staatsbezoek aan Oman. Partijen vonden het niet verstandig een land te bezoeken waar het onrustig is. Er is in het land al enkele keren geprotesteerd tegen het bewind van Qaboos, ook in steden die de Oranjes zouden bezoeken.

De Kamer reageerde nog instemmend toen eerder in de week bekend werd dat het bezoek is uitgesteld. Nederland en Oman 'zijn tot de conclusie gekomen dat de huidige ontwikkelingen thans alle aandacht vragen en dat het bezoek daarom beter later kan worden afgelegd', luidde de verklaring. "Een verstandig besluit", reageerde PvdA-Kamerlid Frans Timmermans toen.

"Een onverstandig besluit", zei dezelfde Timmermans vrijdag. "Het kunstmatige onderscheid tussen openbaar en privé klinkt niet heel overtuigend." Nederland neemt volgens hem een risico door de uitnodiging van de sultan aan te nemen. "De koningin wordt nu misschien onbedoeld en ongewild onderdeel van een politieke discussie in Oman."

PVV-leider Geert Wilders noemde de beslissing tegenover RTL Nieuws 'onverstandig' en GroenLinks-Tweede Kamerlid Ineke van Gent sprak van een 'rommelig en discutabel' besluit om toch naar Oman te gaan. "Het kan worden uitgelegd als steun aan de sultan." Politiek is keuzes maken, zegt ze. "Als je dan een keuze maakt, moet je er ook voor staan." Zij zal voor dinsdag een spoeddebat aanvragen met Rosenthal en premier Mark Rutte.

Rutte zei na afloop van de ministerraad dat het uitstel van het staatsbezoek volgens sommigen ook uitgelegd zou kunnen worden als het innemen van een standpunt over de situatie in Oman. Met het aannemen van de uitnodiging van de sultan kan dit beeld in dat geval dan weer een beetje worden rechtgezet, zei de premier. Overigens was dit niet de reden om op de uitnodiging in te gaan.

Rutte besprak de kwestie uitvoerig met de koningin. De conclusie was dat het 'heel verstandig' zou zijn om op de persoonlijke uitnodiging van de sultan in te gaan. De Tweede Kamer mag daar van vinden wat ze wil, aldus Rutte, maar het is een kwestie van de koningin en hem en er verandert niks meer aan.

Beatrix, Willem-Alexander en Máxima zouden van zondag tot en met dinsdag een staatsbezoek brengen aan Oman. Aansluitend brengen ze op woensdag en donderdag een bezoek aan de nabijgelegen oliestaat Qatar. Dit bezoek aan Qatar gaat door zoals gepland.

Reuring door privébezoek Beatrix in Oman
Reuring door privébezoek Beatrix in Oman (Foto: ANP)

Villeneuve twijfelt aan motivatie Schumacher

Jacques Villeneuve twijfelt openlijk aan de motivatie van Formule 1-coureur Michael Schumacher. De zevenvoudig wereldkampioen keerde vorig jaar terug in de Formule 1 maar kon toen geen potten breken. Villeneuve twijfelt er aan of Schumi dat dit jaar wel zou kunnen.

"Ik heb zijn comeback met argusogen gevolgd. Hij is nog altijd fit en snel. Hij had wat tijd nodig, maar hij deed het niet slecht. Ik vraag me alleen af wat zijn echte drijfveren zijn. Zelfs na een matig resultaat, liep hij nog lachend rond," zei Villeneuve tege l'Equipe.

"Iedereen dacht dat hij wel even een seconde sneller zou zijn dan teamgenoot Nico Rosberg. Maar bij Ferrari was hij ook maar een tiende sneller dan Rubens Barrichello. In de herinneringen van mensen is het verschil echter steeds groter geworden," ging de Canadees verder.

Hij vindt Ferrari-rijder Fernando Alonso de grootste kanshebben op de titel. "Hij is een Spaanse stier, niemand kan hem stoppen. Hij haalt altijd het maximale uit de situatie en heeft aangetoond dat hij zelfs met een middelmatige auto kan winnen en een team vooruit kan stuwen."

De meeste circuits kunnen Villeneuve echter niet bekoren. "Je ziet niets. De tribunes staan veel te ver van de baan. Het publiek krijgt zo geen gevoel van de snelheid. De moed van de coureurs wordt daardoor niet gewaardeerd. Iedereen die een videospel speelt, denkt dat hij het ook wel kan."

FOK! op het spoor van De Mol - Aflevering 9

 

Net als vorig jaar gaan reviewers MrManiak en Beaudelaire op zoek naar De Mol in het AVRO-programma Wie is de Mol?. Zij proberen samen én tegen elkaar de identiteit van De Mol te onthullen. MrManiak belicht de theorieën en hints en Beaudelaire neemt de aflevering onder de loep. Dit jaar wordt het iets breder aangepakt: ook andere crew van FOK! proberen De Mol te onthullen. Wie zal dit jaar het aan het juiste eind hebben en belangrijker: Wie is de Mol?

Vorige specials:

FOK! op het spoor van De Mol - Inleiding 
FOK! op het spoor van De Mol - Aflevering 1 
FOK! op het spoor van De Mol - Aflevering 2 
FOK! op het spoor van De Mol - Aflevering 3 
FOK! op het spoor van De Mol - Aflevering 4 
FOK! op het spoor van De Mol - Aflevering 5 
FOK! op het spoor van De Mol - Aflevering 6 
FOK! op het spoor van De Mol - Aflevering 7 
FOK! op het spoor van De Mol - Aflevering 8 

[DC] De Bakker brengt Oranje naast Oekraïne

Nederland staat na de eerste dag van de Davis Cup-ontmoeting met Oekraïne gelijk: 1-1. Tennisser Thiemo de Bakker was in Charkiv in het tweede duel met 7-6 (3), 7-6 (6), 6-4 te sterk voor Illya Marchenko. Morgen volgt het dubbelspel.

Robin Haase verloor eerder vandaag van Sergij Stachovski. De Hagenaar vocht zich knap terug na een 2-0 achterstand in sets, maar boog in het beslissende vijfde bedrijf alsnog voor de Oekraïner.

Jesse Huta Galung en Thomas Schoorel komen morgen tijdens het dubbelspel in actie. Zondag volgen nog twee enkelspelen. De winnaar van het treffen plaatst zich voor de volgende ronde van de Europees/Afrikaanse zone. In die ronde kan Nederland een plek in de play-offs voor de wereldgroep afdwingen.

Britse vorstin voor het eerst naar Ierland

De Britse koningin Elizabeth brengt later dit jaar voor het eerst een staatsbezoek aan Ierland. Dat heeft Buckingham Palace vrijdag bekendgemaakt. Het bezoek is zeer bijzonder, omdat sinds 1911 geen enkele Britse vorst Ierland meer heeft bezocht.

Koning George V verbleef in 1911 zes dagen in Dublin en was de laatste Britse monarch die Ierland aandeed. Groot-Brittannië en Ierland waren toen nog verenigd onder één kroon. Ierland verklaarde zich in 1937 onafhankelijk, maar de betrekkingen met Groot-Brittannië bleven door de Noord-Ierse kwestie jarenlang vergiftigd. Pas in 1998, met de totstandkoming van het Noord-Ierse vredesakkoord, werd het geschil grotendeels bijgelegd.

De Britse ambassadeur Julian King zei dat de uitnodiging die de koningin heeft ontvangen 'symboliseert hoezeer de betrekkingen de afgelopen jaren zijn verbeterd; hoe sterk onze economische en politieke banden zijn en hoezeer er vooruitgang is geboekt in Noord-Ierland'.


Britse vorstin voor het eerst naar Ierland (Foto: Novum)

Ferrari past naam 2011-bolide weer aan

Vandaag werd bekend dat Ford de rechtszaak tegen Ferrari over het gebruik van de naam F-150 afgeblazen heeft. Het leek er op dat de naam F150th Italia mocht, maar in een Horse Whisperer-column op de site van de Italianen is nu duidelijk geworden dat de auto nu Ferrari 150° Italia heet.

"Het mag dan op een Kafkaiaans scenario lijken, de strijd rond de naam van de bolide waarmee Fernando Alonso en Felipe Massa dit jaar aan het Formule 1-wereldkampioenschap zullen gaan rijden is ten einde en de laatste aflevering hiervan vond in de afgelopen dagen plaats met het bijtijds afblazen van de rechtszaak door Ford tot gevolg. Hierdoor heeft het gezond verstand gewonnen," luidde een verklaring van Ferrari.

"Om ook maar het kleinste risico uit de sluiten dat iemand een Formule 1-bolide kan verwarren met een pick-uptruck hebben de mannen uit Maranello besloten om de F, welke staat voor Ferrari, voor de 150 weg te halen, zoals wel vaker gebeurd is om een auto een naam te geven, zowel voor het circuit als voor de straat. Het blijkt dat het over de plas voor zoveel verwarring gezorgd zou kunnen hebben dat de naam nu volledig Italiaans wordt gemaakt door de Engelse th te vervangen door het Italiaanse symbool."

"De naam zal daarom nu Ferrari 150° Italia zijn, waarmee nu ook voor de laatste mensen duidelijk zal zijn dat de naam van de auto een eerbetoon aan de vereniging van ons land is. Laten we hopen dat de zaak nu opgelost is en ons kunnen richten op meer serieuze zaken, namelijk om onze auto, die vanaf het begin al goed lijkt te zijn, een echte winnaar zal gaan worden."

De Graafschap in gesprek met PSV-assistent Ten Hag

De Graafschap ziet in Erik ten Hag een potentiële opvolger van scheidend trainer Darije Kalezic. De huidige assistent-trainer van PSV sprak deze week met de clubleiding van de Superboeren en heeft wel oren naar een mogelijke overstap. Dit meldt Omroep Gelderland vandaag.

"Uitermate bevredigend," reageert Ten Hag op de vraag hoe de eerste gesprekken met de Doetinchemmers zijn verlopen. "Ik sta uiteraard open voor een club als De Graafschap. Daar maak ik geen geheim van, hoewel ik geen jacht maak op een andere club."

Ten Hag speelde aan het begin van zijn profcarrière drie seizoenen voor De Graafschap. Na zijn spelersloopbaan ging hij in 2002 bij FC Twente aan de slag als Hoofd Opleidingen. Vier jaar later werd hij als assistent toegevoegd aan de technische staf van de Tukkers. Fred Rutten, met wie Ten Hag bij Twente een duo vormde, haalde hem in 2009 naar PSV.

Meeste definitieve uitslagen bekend

Negen van de twaalf provincies maakten vrijdag hun definitieve verkiezingsuitslag bekend. Dat leidde alleen in Flevoland tot een verschuiving ten opzichte van de voorlopige uitslag van de verkiezingsavond. Na een hertelling in Almere levert de VVD 1 zetel in ten gunste van de Partij voor de Dieren, die nu haar zetel in de Provinciale Staten van Flevoland behoudt. De VVD had en houdt 9 zetels.

In de andere provincies leidden de definitieve uitslagen niet tot veranderingen in de zetelverdeling. Gelderland en Noord-Holland maken maandag hun einduitslag bekend, Zuid-Holland pas dinsdag. Dan is de definitieve verdeling van de zetels in de provincies bekend.

Bij de huidige stand is de VVD met 112 zetels het grootst, gevolgd door de PvdA met 108 vertegenwoordigers in de provincies. Het CDA leverde fors in en kwam uit op 86 zetels, nieuwkomer PVV mag 69 mensen leveren voor de verschillende Provinciale Staten. De SP is met 57 zetels de vijfde partij, D66 volgt met 42, dan GroenLinks met 33, de ChristenUnie met 23, SGP 12 zetels. Nieuwkomer 50PLUS haalde 9 zetels, de Partij voor de Dieren 7. Verschillende regionale partijen haalden in totaal 8 zetels.

Meeste definitieve uitslagen bekend
Meeste definitieve uitslagen bekend (Foto: ANP)

Top 10: Snelste auto's ter wereld

Ik vraag me af welke productie auto's nu daadwerkelijk de snelste van de wereld zijn. Hoe kan je dit beter uitleggen door een leuke 10-delige blog. Hieronder zie je nr.5 van de top10. Sommige zullen zeer bekend zijn, andere wat minder. Het is wel een feit dat de auto's extreem snel zijn. Met een kleine uitleg bij elke bolide en een paar mooie beelden eronder rest mij nog te zeggen, geniet ervan en schroom niet om een reactie achter te laten. Historie: #10, #9, #8, #7, #6

[Video] CDA'er met pikant filmpje gekozen

CDA'er Ger Driessen, wiens opvallende campagnefilmpje een hit werd op internet, is met voorkeurstemmen gekozen in de Limburgse Provinciale Staten. Hij was door zijn partij op een onverkiesbare vijftiende plek op de kieslijst gezet, maar wist door een pikant filmpje met een vrouw met een CDA-tatoeage veel aandacht te trekken.

Op YouTube werd het filmpje meer dan honderdduizend keer bekeken. De gedeputeerde Driessen legde uit dat hij trots is op de 'mooie dames in Limburg' en dat hij door de creatieve manier van campagne voeren ook jongeren wilde bereiken.


Het bewuste filmpje

Killzone 3 populairste game deze week

Het in Nederland gemaakte schietspel Killzone 3 voor de Playstation 3 is deze week de meest verkochte game. Dat blijkt uit gegevens van marktonderzoeksbureau GfK. Vorige week kwam het schietspel binnen op de achtste plaats van de Nederlandse gameverkoopranglijst.

Het dansspel Just Dance 2 voor de Nintendo Wii en het schietspel Call of Duty: Black Ops voor de Playstation 3 maken de top drie compleet. Beide games zijn al eind 2010 verschenen. Het schietspel Bulletstorm voor de Xbox 360 komt binnen op de zesde plaats en het rollenspel Pokémon White voor de Nintendo DS heeft de achtste plaats heeft veroverd in de top tien. Blijkbaar is wit dus meer in trek dan zwart, want Pokémon Black heeft de top tien niet gehaald.

Op de laatste plaats van de top tien is een opmerkelijke comeback te zien. Het voetbalspel Fifa 11 voor de Playstation 3 staat voor het eerst sinds begin februari weer in de top tien. Dit gaat ten koste van de racegame Gran Turismo 5 voor dezelfde spelcomputer. Opvallend is verder dat alle Wii-games in de lijst al geruime tijd verschenen is. De gloednieuwe Wii exclusive met Kirby in de hoofdrol is niet in het lijstje terug te vinden.

01. Killzone 3 (Playstation 3)
02. Just Dance 2 (Nintendo Wii)
03. Call of Duty: Black Ops (Playstation 3)
04. De Sims 3 (pc)
05. Donkey Kong Country Returns (Nintendo Wii)
06. Bulletstorm (Xbox 360)
07. Wii Fit Plus (Nintendo Wii)
08. Pokémon White (Nintendo DS)
09. New Super Mario Bros Wii (Nintendo Wii)
10. Fifa 11 (Playstation 3)


PlayStation 3 nog steeds vast in Rotterdamse haven

De Japanse elektronicagigant Sony meldt dat een lading PlayStation 3-spelcomputers nog altijd in de Rotterdamse haven wordt vastgehouden vanwege een voortdurend patentgeschil met het Zuid-Koreaanse LG Electronics over Blu-ray technologie.

De lading wordt vastgehouden omdat een Nederlandse rechtbank een tien dagen durend gerechtelijk bevel heeft uitgegeven dat de distributie van de console in Europa opschort. Sony zegt dat het uitzoekt wanneer het gerechtelijke bevel is uitgegeven en beraadt zich op gerechtelijke stappen. "Het is ons beleid om geen commentaar te geven op enige lopende gerechtelijke procedures", zegt Ken Hing, een woordvoerder van LG Electronics. Onafhankelijk daarvan zegt Im Seye, een woordvoerster van LG Electronics, dat LG een klacht tegen Sony heeft ingediend met betrekking tot het patent op de Blu-ray video technologie die gebruikt wordt in de PlayStation 3, maar zij wil verder niet op de zaak ingaan.

Begin februari lekte via juridische documenten uit dat elektronicagigant LG eist dat Sony de PlayStation 3 in de Verenigde Staten van de markt haalt. Volgens het Koreaanse bedrijf zou de PlayStation 3 technologie bevatten die door LG gepatenteerd is. LG zou de aanklacht ingediend hebben uit wraak. In december spande Sony namelijk een rechtszaak aan tegen LG omtrent patenten rond technieken in mobiele telefoons. Mocht LG in de zaak om de Blu-ray technologie gelijk krijgen, dan bestaat er een kans dat Sony een deel van de PlayStation 3-opbrengst moet afstaan aan de Koreaanse elektronicagigant.

[WB] De Jong wint eenvoudig 5.000 meter

Bob de Jong heeft in Thialf zeer eenvoudig de laatste wereldbekerwedstrijd op de 5.000 meter gewonnen. Onder toeziend oog van Sven Kramer klokte De Jong 6.18,62 en bleef hiermee Ivan Skobrev en Bob de Vries ruim voor. Bob de Jong was al zeker van de eindzege in de wereldbeker.

Jan Blokhuijsen was in de derde rit de eerste Nederlander op het ijs en klokte 6.28,07 waarbij het leek alsof hij inhield. De eerste die hier onder kwam was in de achtste rit Jorrit Bergsma die Øystein Grødum met 6.26,74 eenvoudig wist te verslaan. Een rit later ging Jonathan Kuck sneller dan de Nederlander en klokte in zijn rit Wouter Olde Heuvel die 6.27,34 op de klokken bracht.

De voorlaatste rit bracht Ivan Skobrev en Bob de Vries in de baan. De Vries probeerde de Rus in zijn rit te kloppen, maar de Europees en wereldkampioen allround ving de Nederlander op en zette met 6.22,50 de snelste tijd neer. In de laatste rit reed Bob de Jong na een zwakke start een degelijke race en bleef hiermee de enige onder de 6.20 minuten.

Uitslag 5.000 meter

Pos. Schaatser Land Tijd
1 Bob de Jong Nederland 6.18,62
2 Ivan Skobrev Rusland 6.22,50
3 Bob de Vries Nederland 6.24,44
4 Jonathan Kuck Verenigde Staten 6.25,82
5 Jorrit Bergsma Nederland 6.26,74
7 Wouter Olde Heuvel Nederland 6.27,34
8 Jan Blokhuijsen Nederland 6.28,07

[EK indoor] Fransen pakt brons op vijfkamp

Bij het Europees kampioenschap indoor in Parijs heeft de Nederlandse atlete Remona Fransen brons veroverd op de vijfkamp. Fransen moest alleen Antoinette Nana Djimou uit Frankrijk en Austra Skujyte uit Litouwen voor zich dulden.

Fransen maakte indruk in de Franse hoofdstad. Op vier onderdelen kwam de 25-jarige atlete tot een persoonlijk record. Bij het hoogspringen sprong ze met 1,92 meter zelfs een Nederlands record.

Epic wil Gears of War op PS3

Epic Games verwacht dat Gears of War 3 de grootste 'entertainment event' van 2011 wordt. Zo'n gekke uitspraak is het niet als je je bedenkt dat het de best verkopende exclusieve franchise is op de Xbox 360, na Halo natuurlijk. GoW is dus een belangrijke troef voor Microsoft, toch zou een multiplatform release in de toekomst niet ondenkbaar zijn.

Toen Industrygames aan Epic-president Mike Capps vroeg of hij Gears op op de Playstation platform zou willen uitbrengen was zijn antwoord niet negatief. "Do we wish we could take all those Killzone [players] and Resistance fans on PS3, and get them to say 'Gears is awesome'? Yeah, sure I'd love to ship the Gears trilogy on PlayStation. That would be fun. I want to be there; I want to be everywhere."

Voorlopig hoeft Microsoft echter niet te vrezen dat ze Marcus en de gang moeten delen met de concurrentie, dat hebben ze te danken aan hun goede samenwerking met Epic. "I don't regret what we're doing with Microsoft. They make it worthwhile all the time." Microsoft helpt Epic namelijk op meerdere vlakken met hun game, "They don't just market it; they do amazing work and they have a user testing team that makes our games better, and so each time we've come to the point of 'what do we do next?' we've been happy to work with them. They help us make a better product and do some really cool marketing on the platform, so we save some money there."

Bestaat er dan een kans dat Tandwielen der Oorlog ooit toch nog op de PS3 komt? "We definitely own Gears of War. This is our franchise, our IP." De uiteindelijke beslissing ligt dus in Epics handen, Capps voegt daar echter aan toe: "Time and time again, when it came down to figure out what we do next with Gears, we sat down with Microsoft and they've given us really good, compelling reasons to work with them again."

gears of war

Caro Emerald moest huilen om stemverlies

Caro Emerald heeft een traantje weggepinkt toen ze hoorde dat ze haar stem kwijt was. De 29-jarige zangeres werd onlangs verlost van een poliep op haar rechterstemband en mag de komende tijd nog niet zingen.

"Ik heb natuurlijk wel gehuild", bekent Emerald voor de camera van Novum Nieuws. "Ik schrok er ook van, omdat je blijkbaar toch iets niet helemaal goed hebt gedaan. Dat is even slikken." De zangeres, die donderdag een Zilveren Harp en de prijs voor het beste Nederlandse lied kreeg bij het Buma Harpen Gala, kon naar eigen zeggen niets anders doen dan de situatie accepteren. "Ik ga ervan uit dat het goed komt. Er is nooit eerder wat met mijn stem geweest."

Emerald maakt zich geen zorgen dat haar buitenlandse carrière in het slop raakt. "Als de muziek goed is en ze vinden het vandaag goed, dan vinden ze het over zes maanden ook nog goed", gelooft de zangeres. "En anders sloeg het toch al nergens op. Bovendien gaat het bijzonder goed in het buitenland, ook al doe ik helemaal niks." Haar debuutplaat Deleted Scenes From the Cutting Room Floor staat in Duitsland momenteel in de top twintig. "Ik ben blij. Ik kan het alleen maar beter maken straks."


Caro Emerald (Foto: Novum)

Radioshack domineert proloog West-Vlaanderen

Radioshack kende vandaag een uitstekende start van de Driedaagse van West-Vlaanderen. De Amerikaanse formatie bezet na de zeven kilometer lange proloog in Middelkerke het volledige podium. De Nieuw-Zeelander Jesse Sergent was tien seconden sneller dan landgenoot Sam Bewley. De Belg Sébastien Rosseler noteerde dezelfde tijd en staat tweede.

Bewley ging vandaag met 8.24 minuten lange tijd aan kop, met slechts één tel voorsprong op ploegmakker Michal Kwiatkovski uit Polen. Sergent toonde in de slotfase de sterkste te zijn door de toptijd tien met tien seconden aan te scherpen. Rosseler maakte het feestje compleet door de tijd van Bewley te evenaren.

De Canadees Svein Tuft van Spidertech was met een vierde tijd de enige renner in de topvijf die niet uitkomt voor Radioshack. Jens Mouris was de beste Nederlander op de twaalfde plaats. De renner van Vacansoleil kwam binnen op 22 seconden van de winnaar.

Morgen volgt een bijna 175 kilometer lange rit van Brugge naar Bellegem. De driedaagse rittenkoers wordt zondag afgesloten met een etappe over 195,5 kilometer van Nieuwpoort naar Ichtegem.

Protest Turkse journalisten tegen regering

Duizenden betogers zijn vrijdag in Istanbul en Ankara de straat opgegaan om te protesteren tegen de arrestatie van acht journalisten donderdag. De zaak tegen de journalisten heeft kritiek geoogst van westerse overheden en internationale mediarechtengroeperingen.

De arrestaties illustreren de groeiende verdeeldheid tussen de Turkse overheid en critici van de regering over een langlopend onderzoek naar een vermoedelijk complot van het netwerk Ergenekon om de zittende regering van premier Recep Tayyip Erdogan omver te werpen.

Volgens de premier zijn de aanklagers in Turkije bezig de laatste resten van een autoritair bewind op te ruimen, maar zijn tegenstanders zeggen dat de zaak tegen veel van de meer dan vierhonderd verdachten een poging is om critici de mond te snoeren en de Turkse seculiere traditie te ondermijnen.

Leden van vakbonden, politieke partijen en non-gouvernementele organisaties voegden zich vrijdag bij de honderden protesterende journalisten in Istanbul en Ankara. Sommige journalisten in Ankara demonstreerden met zwarte linten voor hun mond als symbool van wat zij zien als het monddood maken van de pers. "Laat je horen, anders ben jij straks aan de beurt" scandeerden journalisten in Ankara onderweg naar het ministerie van Justitie. Ze droegen ook spandoeken met zich mee met de tekst 'Iedereen heeft een vrije pers nodig'.

De overheid zegt dat de beslissing om de journalisten te arresteren is genomen door onafhankelijke gerechtelijke autoriteiten. "Natuurlijk zijn deze arrestaties niet fijn", aldus vicepremier Bulent Arinc. "Journalisten moeten niet opgesloten of vervolgd worden om wat ze schrijven, maar niemand is immuun voor vervolging als ze de wet overtreden."

"We zijn verontrust over de hernieuwde hardhandige behandeling van journalisten die feiten rapporteren waar de overheid niet blij mee is", zegt Verslaggevers zonder Grenzen vrijdag in een verklaring. De Turkse columnist Taha Akyol zei tegen CNN dat het aanpakken van journalisten 'onrust veroorzaakt in de maatschappij en de indruk doet ontstaan dat de oppositie de kop wordt ingedrukt'.

Ondertussen gaat de Turkse regering door met haar offensief tegen websites, een zet die de vermoedens van overheidscensuur alleen maar versterkt. Een aanklager heeft vrijdag eigenaren en redacteuren van vier websites aangeklaagd voor het 'beledigen van ambtenaren' omdat de websites uittreksels geplaatst hadden van wat vermoedelijk gesprekken waren van een rechter. De beklaagden kunnen tot twee jaar celstraf krijgen als ze schuldig worden bevonden.

De arrestaties van journalisten donderdag volgden op een inval vorige maand bij de oppositionele website Oda TV. Twee van de arrestanten, Ahmet Sik en Nedin Sener, zijn onderzoeksjournalisten. Ze worden verdacht van banden met het netwerk Ergenekon. Sik staat al terecht voor een boek dat hij geschreven heeft over de Ergenekon-zaak. Schrijven over de zaak tegen Ergenekon is verboden in Turkije.

Het Internationale Pers Instituut (IPI) heeft aangegeven zich ernstig zorgen te maken over de situatie in Turkije. "Geen enkele journalist zou zich zorgen moeten maken over arrestatie, detentie of welke andere vorm van intimidatie omdat ze simpelweg hun werk doen", zei directeur van IPI Alison Bethel McKenzie donderdag.

Akkoord over erfpacht Waddeneilanden

De Waddeneilanden en Staatsbosbeheer hebben een akkoord gesloten dat een einde moet maken aan een langdurig conflict over verhoging van de erfpacht. Dat hebben burgemeester Jurrit Visser van Terschelling en directeur Chris Kalden van Staatsbosbeheer vrijdag bekendgemaakt.

Staatsbosbeheer wilde de erfpacht op de Waddeneilanden flink verhogen, nadat dat jarenlang niet was gebeurd. Dat zou betekenen dat eigenaars van huizen die op grond van Staatsbosbeheer staan veel meer moeten gaan betalen. Hiertegen kwam veel protest. Op de eilanden staan veel vakantiehuisjes op gepachte grond.

De afspraak is nu dat Staatsbosbeheer grond die niet in natuurgebieden ligt, verkoopt aan huiseigenaren die de grond willen kopen. Als ze zelf eigenaar van de grond worden, hoeven ze geen erfpacht meer te betalen.


De vuurtoren op Schiermonnikoog (Foto: Novum)

Libië: Hevige gevechten Az Zawiya

Zeker 18 mensen zijn gedood en 120 gewond geraakt toen aanhangers van de Libische leider Moammar Gadhafi de stad Az Zawiya aanvielen, die in handen is van opstandelingen. Dat zeggen ooggetuigen.

Volgens de ooggetuige in het ziekenhuis van Az Zawiya vechten tegenstanders van Gadhafi met de regeringstroepen die de stad van twee kanten belegeren. Az Zawiya ligt zo'n 50 kilometer ten westen van Tripoli. De ooggetuige en ook andere inwoners van Az Zawiya melden dat de stad nog steeds in handen van de oppositie is.

Moammar Gadhafi heeft tijdens een interview met internationale media eerder laten weten dat de demonstranten in Az Zawiya aanhangers van hem zouden zijn. De gebeurtenissen in de stad laten echter een ander beeld zien.

Gesink kopman in Tirreno

Aanstaande woensdag zal Robert Gesink als kopman van de Rabobankploeg van start gaan in de Tirreno-Adriatico. Gesink, winnaar van de Ronde van Oman, mag vijf landgenoten vergezellen. Last Boom, Bram Tankink, Tom Leezer, Rick Flens en Sebastian Langeveld zullen ook afreizen naar Italië.

Het team wordt verder gevuld met Óscar Freire en de Belg Maarten Wynants. De Raboploeg maakte dit vandaag bekend. Volgens ploegleider Nico Verhoeven noemt Gesink als kopman niet meer dan logisch.

"In de Tirreno is een grote beklimming en die is ver van de finish, maar verschillende finales zijn ultra lastig met steile klimmetjes van twee tot drie kilometer. Robert heeft de afgelopen twee jaar in de Ronde van Emilia laten zien dat hij dat werk heel goed aan kan en in Oman maakte hij ook het verschil in de laatste twee kilometer van de zwaarste klim", aldus Verhoeven.

Betogers doodgeschoten in Jemen

Het Jemenitische leger heeft vrijdag het vuur geopend op sjiitische betogers in het noordelijke stammengebied van Jemen. Volgens getuigen zijn daarbij zeker vier doden en zeven gewonden gevallen.

Duizenden demonstranten togen vrijdag in optocht naar een centraal plein in de provincie Amran. Zij eisten het onmiddellijke aftreden van president Ali Abdullah Saleh, die al ruim dertig jaar aan de macht is.

Volgens de getuigen openden de regeringstroepen het vuur toen de betogers weigerden uiteen te gaan en de militairen met stenen bekogelden.

In de hoofdstad Sanaa waren ook vrijdag weer tienduizenden op de been om te betogen tegen Saleh.

Huntelaar mist Stuttgart, Valencia vraagteken

Klaas-Jan Huntelaar komt dit weekeinde niet in actie in de Bundesliga. De spits van Schalke 04 kampt met een blessure aan de binnenband van zijn knie, waardoor hij het uitduel met nummer voorlaatst VfB Stuttgart mist. Of de voormalig Ajacied woensdag weer inzetbaar is tijdens het Champions League-treffen met Valencia is nog onzeker.

The Hunter blesseerde zich dinsdag tijdens de afsluitende training voor de met 1-0 gewonnen halve finale van de DFB Pokal met Bayern München. "Hij wordt behandeld en we moeten zien hoe de knie zich herstelt," meldt Schalke-trainer Felix Magath vandaag. "We doen er alles aan om hem fit te krijgen voor volgende week, maar het blijft afwachten."


Huntelaar mist Stuttgart, Valencia vraagteken (Foto: Novum)

'Nederlanders moeten Ivoorkust verlaten'

De Nederlandse ambassadeur in Ghana roept Nederlanders op om buurland Ivoorkust zo snel mogelijk te verlaten. De veiligheidssituatie verslechtert daar met de dag.

Momenteel zijn er 52 Nederlanders in Ivoorkust, de meeste van hen in de voornaamste stad van het land, Abidjan. Het Nederlandse consulaat daar en de ambassade in Ghana staan in contact met hen, meldt het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

"De activiteiten van burgermilities nemen toe en de kans op agressie tegen buitenlanders wordt groter", stelt ambassadeur Gerard Duijfjes. Het ministerie adviseert Nederlanders om zich alleen overdag te verplaatsen en gebruik te maken van doorgaande wegen.

Reizen naar het Afrikaanse land worden al geruime tijd afgeraden. Er wordt gevochten tussen aanhangers van president Laurent Gbagbo en diens uitdager Alassane Ouattara, die volgens de internationale gemeenschap de presidentsverkiezingen heeft gewonnen. Gbagbo weigert echter te vertrekken en Gbagbo wil hem 'opeten'.

Premier Egypte wil eisen betogers inwilligen

De nieuwe premier van Egypte Essam Sharaf heeft duizenden demonstranten op het Tahrir-plein in Caïro vrijdag beloofd dat hij alles zal doen wat in zijn macht ligt om hun eisen in te willigen. Hij riep op zijn beurt de bevolking op haar aandacht te verschuiven naar de wederopbouw van het land.

Sharaf, voorheen minister van Vervoer, werd donderdag aangewezen als opvolger van Ahmed Shafiq. Shafiq werd premier nadat op 25 januari massale protesten tegen toenmalig president Hosni Mubarak waren uitgebroken. Mubarak trad op 11 februari af, maar Shafiq bleef aan als leider van een voorlopige regering. De regering van Sharaf zal de honneurs waarnemen tot er parlementsverkiezingen zijn gehouden.

Het optreden van Sharaf op het plein vrijdag - hij werd op de schouders van demonstranten naar en van het podium gedragen - toont opnieuw de macht van de jongerenbewegingen, die met hun protesten het aftreden van Mubarak bewerkstelligden. "Ik ben hier omdat jullie me legitimiteit hebben gegeven", zei Sharaf. "Ik bid tot Allah dat ik een Egypte zal zien waar buiten de gevangenis meningen kunnen worden gegeven en waar veiligheidsdiensten in dienst staan van het land."

Naast het aftreden van Shafiq behelzen de eisen van de betogers dat de Nationale Democratische Partij van Mubarak wordt ontbonden, evenals het gehate staatsveiligheidsbureau, dat beticht wordt van grove mensenrechtenschendingen gedurende het regime van Mubarak. Andere eisen zijn onder meer de vervolging van ordetroepen die verantwoordelijk zijn voor de dood van demonstranten en de vrijlating van politieke gevangenen.

De Egyptische bevolking mag zich op 19 maart in een referendum uitspreken over wijzigingen in de grondwet die de weg vrij moeten maken voor meer democratie in het Noord-Afrikaanse land.

FC Utrecht doet aangifte na belagen spelers

FC Utrecht gaat aangifte doen bij de Enschedese politie nadat drie spelers van de club woensdag werden belaagd door supporters van FC Twente. Dat meldt Utrecht op zijn website. Eerder lieten de Domstedelingen al weten een klacht in te dienen over de veiligheidssituatie rondom de Grolsch Veste.

Na het bekerduel tussen Twente en Utrecht (2-1) werden Adam Sarota, Frank Demouge en Ismo Vorstermans, die tijdens de wedstrijd niet in actie kwamen, achtervolgd toen ze op weg naar hun auto waren. Vorstermans kreeg daarbij enkele schoppen te verwerken, maar hij raakte niet gewond.

Interpol op zoek naar Gadhafi

Interpol heeft een internationaal arrestatiebevel uitgevaardigd tegen de Libische leider Moammar Gadhafi en vijftien anderen, onder wie gezinsleden en bondgenoten. De stap is bedoeld om het gemakkelijker te maken de internationale sancties tegen Gadhafi en zijn regime na te leven.

De internationale politieorganisatie zei vrijdag dat Gadhafi, zijn gezinsleden en bondgenoten 'zijn geïdentificeerd als zijnde betrokken bij of medeplichtig aan het plannen van aanslagen, waaronder luchtaanvallen, op burgerdoelen'.

Interpol vaardigt een bevel uit als gebeurtenissen of daden een risico voor de openbare veiligheid vormen. Het bevel wordt naar de 188 leden van Interpol over de hele wereld gestuurd om politie en marechaussee informatie te verschaffen over de betrokken persoon of personen zodat indien nodig hun bewegingsruimte beperkt kan worden of hun tegoeden bevroren kunnen worden.

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft een wereldwijde bevriezing van de tegoeden van Gadhafi, vier van zijn zonen en een dochter opgelegd, alsmede een reisverbod voor de hele familie en tien bondgenoten van de Libische leider. De Veiligheidsraad steunt ook een wapenembargo en een onderzoek naar mogelijke misdaden tegen de menselijkheid door Gadhafi en de zijnen.

Linkdump Vrijdag

Elke dag krijgen wij vele submits binnen, sommige zijn toppertjes en andere halen een eigen post net niet. Maar om ook die submits te kunnen plaatsen vind je nu een verse linkdump. Met deze keer: 

  • Die kan goed rappen! Met dank aan Danny
  • Justin Bieber vs. Beethoven! Met dank aan bigbass
  • Nog meer Street Fighter combo's! Met dank aan Fokski
  • Voetballers kennen een trucje! Met dank aan MrLowenhart
  • Appie Heijn voor beginners Belgen! Met dank aan borisz

Wij willen jullie bedanken voor de vele submits, maar kan jij het veel beter? Gooi jouw bijdrage maar in onze submit.

Havenbedrijf Rotterdam met haven China in zee

Havenbedrijf Rotterdam heeft een samenwerkingsovereenkomst getekend met het havenbedrijf van de nieuw te bouwen haven van Nangang in China. Dit meldt de Rotterdamse havenexploitant vrijdag.

In het contract is vastgelegd dat Havenbedrijf Rotterdam vijf jaar managementondersteuning gaat bieden voor de bouw en exploitatie van de nieuwe haven van Nangang en mogelijk ook een belang in het havenbedrijf van Nangang gaat nemen.

Nangang ligt 165 kilometer verwijderd van Beijing in Noordoost China. Het nieuwe havengebied wordt het grootste industriële complex in Noord-China en krijgt een oppervlakte van 200 vierkante kilometer. Ter vergelijking: het totale Rotterdamse haven- en industriegebied, inclusief de nieuwe Maasvlakte 2, is 125 vierkante kilometer groot.

Verbeek haalt hard uit naar KNVB

Gertjan Verbeek heeft op het wekelijkse perspraatje bij AZ hard uitgehaald naar de KNVB. "De arbitrage in Nederland leeft ook nog in een prehistorisch tijdperk", viel de trainer op de website van AZ met de deur in huis. Aanleiding zijn de gebeurtenissen van afgelopen weekend, onder meer in Alkmaar. "De KNVB komt steeds meer in de problemen", zei Verbeek naar aanleiding van de schorsing van Nick Viergever. "De rechtvaardigheid is in het geding. Straks ontstaat er complete anarchie."

"We weten niet meer waar we aan toe zijn. Jan Vertonghen geeft een stomp waarvoor je op straat opgepakt wordt door de politie, maar hij gaat vrijuit. Viergever krijgt een wedstrijd schorsing voor een onbegrijpelijke rode kaart. Ik krijg voor heel net commentaar op de leiding een schorsing, maar bepaalde andere trainers eten de vierde man bijna op en krijgen geen sanctie. Ola Toivonen mag wedstrijd op wedstrijd dingen doen waarmee hij lange tijd is weggekomen. Douglas wordt voor zes wedstrijden geschorst. Zo worden kampioenschappen beslist. Dat is toch marchanderen?", vroeg Verbeek zich hardop af.

"Zie je bijvoorbeeld Dick van Egmond of Ruud Bossen voor de camera alles weer goedpraten. Dan ben je een struisvogel die zijn kop in het zand steekt. Zo worden ze totaal ongeloofwaardig en wordt het voor arbiters steeds moeilijker om wedstrijden te fluiten. De arrogantie waarmee zij met de recente gevallen zijn omgegaan, vind ik schrijnend."

"De KNVB moet accepteren dat de tijden zijn veranderd", denkt Verbeek. "De wereld is aan het globaliseren. Nieuws is overal. Als ik wil kan ik live een toespraak van Moammar Gadhafi zien. Je kunt de mensen niet meer dom houden. In het Midden Oosten vallen die ouderwetse leiders ook achter elkaar om omdat ze niet met hun tijd meegaan. Men komt in opstand. De arbitrage in Nederland leeft ook nog in een prehistorisch tijdperk. Het voelt hier echter nog als vechten tegen windmolens. Nu schiet ik me weer in mijn eigen voet en moet ik straks bij het minste of geringste weer naar de tribune. Maar we leven in een democratisch land, dus ik blijf er tegenaan schoppen. Ze houden het misschien nog een jaar of twee jaar tegen, maar dan barst de bom."

NET 5-baas: Secret Story geen flop

NET 5-baas Alphons Martens ontkent dat de nieuwe realityshow Secret Story een mislukking is. "Nee, het is nog geen flop. Maar ook nog geen succes. In elk geval niet op tv", aldus Martens. Ook ontkent hij dat er sprake is van paniek bij NET 5 en producent Endemol: "Maar er ligt wel een hoop druk bij iedereen."

De kijkcijfers van Secret Story zakken met de week verder weg, maar Martens put kracht uit de online statistieken. "Het aantal gestarte streams lag in het begin op 400.000 per dag, nu zijn dat er 900.000 op een dag. Verder lag het aantal betalende stemmers voor de exit deze week twee keer zo hoog als een week eerder", zegt de NET 5-baas hoopvol.


NET 5-baas Alphons Martens: Secret Story geen flop (Foto: basst2005)

Matthews wint eerste etappe in Murcia

Michael Matthews heeft de eerste etappe van de Ronde van Murcia op zijn naam geschreven. De Australische renner van Rabobank was in de straten van Alhama de Murcia de snelste in de massasprint.

Matthews hield na 178,5 kilometer koers twee renners van Team Sky achter zich. Russell Downing uit Groot-Brittannië werd tweede. De Italiaan Davide Appollonio maakte het podium compleet. Matthews gaat morgen van start in de leiderstrui.

Rabobank rekende in de finale van de etappe de kopgroep in. Albert Timmer van Skil-Shimano en Martijn Keizer van Vacansoleil-DCM maakten deel uit van de koplopers.

Roy Curvers werd de beste Nederlander in de eerste etappe. De renner van Skil-Shimano uit Roggel eindigde op de achtste plek. De Ronde van Murcia is een driedaagse. Morgen rijdt het peloton een etappe van 170 kilometer naar Alto de Espuña. Zondag is er een tijdrit van ruim twaalf kilometer in Murcia.

Gears of War 3 multiplayer-bèta data bekendgemaakt

Microsoft heeft bekendgemaakt dat de multiplayer bèta van Gears of War 3 op 25 april beschikbaar is voor pre-orders van de volledige game. Ook zijn er wat meer details naar buiten gebracht met betrekking tot de inhoud van de beta. Als je de Bulletstorm Epic Edition hebt gekocht, krijg je een week eerder toegang.

De bèta omvat drie verschillende, nieuwe gamemodi en vier maps, die draaien op dedicated servers. Ook zijn er wat unlockables voor de beta zelf en voor de volledige game. De data zijn als volgt:

Allereerst de Bulletstorm preview: van 18 tot 24 april. De kaarten Thrasball, Checkout, Trenches en Old Town zijn beschikbaar in Team Deathmatch mode. Daarna volgt de bèta zelf, van 25 april tot 15 mei. Eerst Team Deathmatch, in de laatste week pas Capture The Leader en King of the Hill modi beschikbaar. Ook zijn er speciale events en ranglijsten.

Er zijn ook nog wat unlockables tijdens de bèta. Zo krijg je een Bèta Tester Medal als je één match tijdens de bèta hebt gespeeld, die ook te zien is in de volledige versie van Gears of War 3. Daarnaast krijg je Thrashball Cole als speelbaar karakter als je 50 matches hebt gespeeld. Als je met dit karakter ook 10 matches hebt gespeeld dan komt hij ook beschikbaar in Gears of War 3. Daarnaast kun je een 'brandende' Hammerburst, Sawed-off Shotgun, Gnasher Shotgun, Lancer en een gouden Lancer unlocken.

GoW3

Reddingsoperatie voor heilige schildpad

Honderden mensen zijn dag en nacht in touw om een meer in Vietnam schoon te maken. Men hoopt met de actie een zeldzame schildpad in het meer te redden. De Hoan Kiem schildpad, vernoemd naar het meer waar hij in leeft, wordt als heilig beschouwd.

Volgens experts is de vervuiling van het Hoan Kiem meer dodelijk voor het dier. De schildpad heeft een zacht schild ter grootte van een fiks bureau. Hij geldt als een van de meest bedreigde diersoorten ter wereld. Er zouden er slechts vier in leven zijn.

De mensen bij het meer werken in teams om puin uit het water te halen, vers water het meer in te pompen en met behulp van zandzakken een eilandje in het meer te vergroten dat moet fungeren als 'schildpadziekenhuis'. De reddingswerkers overwegen zelfs om het dier met behulp van netten te vangen.

De Hoan Kiem schildpad speelt een belangrijke rol in de Vietnamese folklore. Sommige mensen geloven dat het dier dat nu in het meer leeft dezelfde schildpad is die zeshonderd jaar geleden een Vietnamese koning hielp een Chinese invasiemacht te verdrijven.

De schildpad leeft in zijn eentje in het meer en stak voorheen slechts zelden zijn kop boven het water uit. De afgelopen tijd komt het dier echter vaker boven, en zijn er open wonden te zien op zijn kop en poten. Vergaderingen werden belegd, een raad werd opgezet en tien overheidsinstanties zijn inmiddels betrokken bij de reddingsoperatie.

Het is de eerste keer dat wordt overwogen om de schildpad te vangen. Vietnamezen zijn in groten getale naar het meer gekomen in de hoop een glimp op te vangen van het dier, iets wat geacht wordt geluk te brengen. De Vietnamese kranten schrijven dagelijks over de reddingsactie.

"Voor de Vietnamezen is de Hoan Kiem schildpad het meest heilige ding wat er is", zegt gepensioneerd ambtenaar Nguyen Thi Xuan. Hij is speciaal naar het meer gereisd in de hoop het dier te zien. "Hij heeft het Vietnamese volk geholpen een buitenlandse indringer te verslaan en is medeverantwoordelijk voor vrede in ons land. Ik hoop dat hij eeuwig blijft leven."

Het meer, ongeveer een kilometer lang, is een populaire attractie voor buitenlandse toeristen en Vietnamezen. Het meer is echter wel ernstig vervuild, met stenen, beton, plastic tassen en zelfs rioolwater. Geregeld zijn er mannen te zien die hun behoefte doen in het meer. De schildpad is langzaam aan het sterven als gevolg van de vervuiling, aldus een Vietnamese bioloog.

"Ik denk dat zijn verwondingen veroorzaakt zijn door de scherpe randen van de troep in het meer", zegt Ha Dinh Duc. Hij bestudeert de schildpad al twintig jaar en ziet zichzelf als de verzorger van het dier. "De slechte kwaliteit van het water maakt het meer onbewoonbaar voor de schildpad".

De reddingswerkers hopen de schildpad het eilandje op te lokken zodat zijn verwondingen behandeld kunnen worden. Maar als de schildpad niet uit eigen beweging bovenkomt zal geprobeerd worden het dier met netten te vangen. Dierenartsen zullen vervolgens op het 'schildpadziekenhuis' huid- en schildmonsters afnemen om te analyseren hoe het dier het best behandeld kan worden. Op foto's zijn littekens en open zweren te zien op zijn kop en poten. De schild van het dier is grotendeels bedekt met witte schimmels.

Douglas Henrie, een Amerikaanse schildpaddeskundige die al veertien jaar in Vietnam woont, is er niet van overtuigd dat de schildpad in levensgevaar verkeert omdat het gedrag van het dier niet duidelijk is veranderd. Hij komt boven op warme dagen, zoals het hoort, en lijkt vrijuit te zwemmen en te eten. "Elke paar jaar beginnen mensen hier in Hanoi te roepen dat de schildpad ziek is. Het is te vroeg voor paniek", aldus Henrie.

Niemand weet precies of het een mannetje of een vrouwtje is, of hoe oud het dier is. Experts schatten de leeftijd van de schildpad tussen de 80 en meer dan 100 jaar oud. Het dier wordt gezien als de meest bedreigde zoetwaterschildpad ter wereld. De schildpad weegt zo'n 200 kilo en zijn reusachtige schild is 1,8 meter lang en 1,2 meter breed.

Volgens de legende heeft koning Le Loi in de vijftiende eeuw een magisch zwaard van de goden gekregen om de Chinese invasiemacht te verdrijven. Na zijn overwinning ging de koning een stukje varen op het meer. Een reuzenschildpad kwam boven, greep het zwaard in zijn bek en daalde weer naar de bodem van het meer om het zwaard terug te geven aan de goden.

Het meer werd later 'Ho Hoan Kiem' genoemd wat 'meer van het geretourneerde zwaard' betekent. Het verhaal speelt zo'n belangrijke rol in de Vietnamese cultuur dat het nog steeds onderwezen wordt op school en nog vaak het onderwerp is van poppenshows.

Echt of niet, de Hoan Kiem schildpad is een legende in Vietnam en wordt door de bevolking 'cu rua' genoemd, een woord dat intens respect impliceert en normaal alleen gebruikt wordt voor over-overgrootvaders.

"Ik heb vanochtend bij de tempel gebeden om een glimp van het dier op te vangen", zegt Vu Thi Dung, een 58-jarige boer die 100 kilometer heeft gereisd om de schildpad te zien. "Ik heb hem nu al drie keer gezien, ik ben erg blij. Het is erg belangrijk dat we het meer schoonmaken en de schildpad behandelen."


Reddingsoperatie voor heilige schildpad (Foto: Novum)

3 Doors Down geeft eenmalig optreden in Eindhoven

3 Doors Down komt naar Eindhoven voor een eenmalig concert. De Amerikaanse rockband, die in 2000 doorbrak met het nummer Kryptonite, staat op 22 juni in het Klokgebouw.

3 Doors Down, dat bestaat uit Brad Arnold, Matt Robert, Todd Harrell en Chris Henderson, geeft de show in het teken van de Time of my Life-tour. Het gelijknamige album verschijnt in april. Naast Kryptonite scoorde de band een hit met Here Without You.

De voorverkoop voor het concert in Eindhoven begint volgende week vrijdag.


3 Doors Down geeft eenmalig optreden in Eindhoven (Foto: Novum)

Jongeren vinden werkstraffen leuk

Een meerderheid van de jongeren die een werkstraf hebben gekregen, vindt dat er leuke kanten zitten aan hun straf, blijkt uit vrijdag verschenen onderzoek. Het is 'gezellig en leuk' om in een groep te werken, het werk is 'niet superzwaar' en er worden genoeg rookpauzes ingelast.

Werkstraffen worden verder gewaardeerd omdat je vrij kunt rondlopen en met andere mensen in contact komt. Veel jongeren vinden het prettig dat ze een concrete taak krijgen waarop ze zich goed kunnen concentreren. Een van de ondervraagde jongeren ziet zijn straf, het helpen van een boswachter, zelfs helemaal niet als straf.

Nadelen zijn er ook. Zo moeten de jongeren werken op hun vrije zaterdag. Ook over het type werk wordt geklaagd. Bedden verschonen is niet leuk, met vuilniszakken sjouwen is vermoeiend en werken in de buitenlucht is naar als het regent. Ook vinden veel jongeren het vervelend als ze hun werkstraf op een drukke plek met een hesje aan moeten uitvoeren.

"Opvallend is dat jongeren hun straf eerder als te licht dan als te zwaar beoordelen", schrijven de onderzoekers. Veel van de ondervraagde jongeren zeggen niets te hebben geleerd van hun straf.

Het onderzoek is uitgevoerd door het Bonger Instituut van de Universiteit van Amsterdam, in opdracht van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum van het Ministerie van Veiligheid en Justitie.

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) werkt aan een plan om de kwaliteit van werkstraffen te verbeteren. In het rapport ziet hij 'voldoende aanknopingspunten'.

[WB] Maze wint combinatie, wereldbeker voor Vonn

Bij wereldbekerwedstrijden in Tarvisio heeft de Sloveense Tina Maze de combinatie bij de vrouwen op haar naam geschreven. Dankzij een sterke slalom hield Maze Lindsey Vonn en Maria Riesch achter zich.

Op de afdaling was Vonn een klasse apart maar door een misser aan het begin van haar slalomrun slonk haar voorsprong op Maze rap. Ook het laatste deel van de slalom van Vonn was niet vlekkeloos waardoor Maze won.

De tweede plaats van Vonn was wel genoeg voor de eindzege van de wereldbeker op de combinatie. In de strijd om de algemene wereldbeker heeft Riesch nog wel een voorsprong van 176 punten op Vonn.

Julianne Moore in film met De Niro en Dano

Julianne Moore heeft een rol in de film Another Bullshit Night in Suck City. De actrice is te zien naast Robert de Niro, die een zwerver speelt, en Paul Dano als zijn zoon. Dat schrijft de Amerikaanse filmsite The Filmstage op basis van een advertentie van de productiemaatschappij die een stand-in zoekt voor Moore.

Paul Weitz heeft het scenario geschreven van Another Bullshit Night in Suck City en neemt ook de regie op zich. Hij maakte vorig jaar de komedie Little Fockers, ook met De Niro in een van de hoofdrollen. De film is gebaseerd op de gelijknamige memoires van Nick Flynn over de relatie met zijn vader. Flynn werkt in een daklozenopvang in Boston waar ook zijn excentrieke, dakloze vader regelmatig komt.

Welke rol Moore speelt is nog onbekend. Ze is momenteel nog in enkele bioscopen te zien in het drama The Kids Are All Right en heeft onlangs getekend voor een rol in de vampierfilm Innocence. Olivia Thrilby, bekend van het tienerdrama Juno en de tv-serie Bored to Death, speelt in Another Bullshit Night in Suck City het liefje van Flynn, die ook bij de daklozenopvang werkt. Dat schrijft filmsite Deadline.

Wanneer de film in de bioscopen gaat draaien, is nog onbekend. De opnames zijn al begonnen in New York.


Julianne Moore in film met De Niro en Dano (Foto: Novum)

Jackass en Willie Nelson in stunt-western

De mannen van Jackass gaan een komische western maken met countryzanger Willie Nelson. In Mustache Riders gaan Johnny Knoxville, Bam Margera en Ryan Dunn op zoek naar een verborgen schat. De enige die hen in de weg staat is Nelson. Dat schrijft het Amerikaanse tijdschrift New York Magazine.

Mustache Riders is een rauwe komedie waarbij de stunts zijn geënsceneerd. Zo wordt de drie mannen van Jackass waarschijnlijk het ergste leed bespaard, aangezien ze normaliter elkaar spontaan aan 'stunts' onderwerpen.

Knoxville heeft onlangs ook getekend voor de komedie First Man. Hierin is hij te zien als de echtgenoot van de eerste vrouwelijke president van de Verenigde Staten. Tijdens de verkiezingscampagne weet hij zich nog enigszins te gedragen, maar eenmaal in het Witte Huis getrokken vervalt hij weer in het voor alle fans bekende gedrag. De 39-jarige stuntacteur gaat de film ook coproduceren met zijn Dickhouse Productions.

Willie Nelson is vanaf 19 maart te zien in de documentaire The King of Luck. Deze film werd geregisseerd door filmmaker Billy Bob Thornton, zelf een fervent countryzanger. De film is de afsluiter van het South by Southwest Conference and Festival in Austin, Texas. Het is nog niet bekend of de documentaire ook in Nederland verschijnt.


Jackass en Willie Nelson in stunt-western (Foto: Novum)

Licentie spelersmakelaar blijft bestaan

De licentie voor spelersmakelaars blijft in ieder geval dit jaar nog bestaan. Dat meldt het managementbureau Sport Promotion vandaag. Wereldvoetbalbond FIFA wilde de licentie aanvankelijk per 1 oktober afschaffen, maar op dat plan kwam veel kritiek.

Na overleg van de FIFA met de Europese Commissie en de EFAA, de internationale belangenorganisatie van spelersmakelaars, is besloten om in gesprek te gaan over aangepaste regelgeving. "Dit is het positieve resultaat van al onze inspanningen in de afgelopen maanden", stelt Roberto Branco Martins, directeur van Pro Agent, de belangenorganisatie van de Nederlandse spelersmakelaars.

[DC] Oranje op achterstand

In de Davis Cup-wedstrijd tegen Nederland is Oekraïne op 1-0 gekomen. Robin Haase, de nummer 56 van de wereld, verloor met 1-6, 4-6, 7-6, 6-4 en 2-6 van Sergij Stachovsky.

In de eerste set kwam Haase op de service van Stachovsky tot twee keer toe op 40-0. Hij kreeg negen breakpoints, maar kon de spreekwoordelijke trekker niet overhalen. In de derde set, bij de stand 3-2, slaagde hij daar wel in toen hij zijn elfde breakpoint van de partij benutte.

Haase verspeelde vervolgens nog wel een 5-2 voorsprong maar sloeg in de tiebreak wel toe. Haase dwong nog een vijfde set af maar daarin kon hij niet echt meer voor gevaar zorgen.

Star Wars: Episode I in 3D in de bioscoop

Star Wars: Episode I - The Phantom Menace komt in 3D in de bioscoop. Star Wars-bedenker George Lucas werkt met zijn effectenstudio Industrial Light & Magic aan een digitale nabewerking van de film uit 1999. Dat schrijft de Amerikaanse entertainmentsite The Hollywood Reporter.

De 3D-versie van de film over de jonge Anakin Skywalker moet volgend jaar op 10 februari in première gaan in de Verenigde Staten. Een datum voor Nederland is nog niet bekend. Met een releasedatum vroeg in het jaar wil Lucas de grote zomerfilms ontlopen. Hij wil in de vijf jaar erna ook de andere vijf Star War-films uit de reeks uitbrengen in 3D.

Het omzetten van 2D-films naar 3D is in het verleden problematisch gebleken. Het is door de slechte kwaliteit van visuele effecten zelfs voor de leek vaak duidelijk te zien dat de film eigenlijk niet in 3D is opgenomen. The Phantom Menace bestaat, evenals de vervolgfilms Attack of the Clones en Revenge of the Sith, echter grotendeels uit computeranimaties en digitale nabewerkingen. Hierdoor is het wellicht gemakkelijker de film naar 3D om te zetten.


Star Wars: Episode I in 3D in de bioscoop (Foto: Novum)

Gunstige pensioenregeling voor ZZP'ers

Werknemers die voor zichzelf beginnen kunnen straks nog tien jaar hun pensioen opbouwen via het pensioenfonds van hun oude werkgever. Dat is nu nog drie jaar, maar het kabinet heeft vrijdag besloten om deze termijn op te rekken.

Zelfstandigen zonder personeel (ZZP'ers) hebben vaak weinig aandacht voor hun pensioenopbouw. Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Henk Kamp (VVD) wil hen stimuleren werk te maken van de oudedagvoorziening. Daarom verlengt hij de regeling, waardoor ZZP'ers zeven jaar langer fiscaal voordelig pensioen opbouwen via hun oude werkgever.

Kamp vindt het belangrijk dat onnodige belemmeringen voor ZZP'ers worden weggenomen. Goede faciliteiten voor startende ondernemers zijn essentieel voor een gunstig ondernemersklimaat, aldus de bewindsman.

Bruins uit ongenoegen tegen Feyenoord

Luigi Bruins is allesbehalve blij met zijn huidige rol bij Feyenoord. De middenvelder maakt al enige tijd geen deel meer uit van de Feyenoord-basis en zit tegenwoordig zelfs op de tribune.

Op Megastad FM uit Bruins zijn ongenoegen over de ontstane situatie. "Ik verdien het niet om op de tribune te zitten. Blijkbaar hebben andere mensen daar een andere mening over."

Bruins heeft een aflopend contract in Rotterdam-Zuid. De kans dat hij die verbintenis verlengt is zeer klein. "Of de situatie nu snel opgelost is of niet; ik heb een aflopend contract dus de keuze is aan mij", aldus Bruins, die voor de winterstop nog zeker was van een basisplaats in het team van Mario Been.

Sinds de komst van Marcel Meeuwis is er echter het een en ander veranderd. Omdat ook Kelvin Leerdam zich uitstekend manifesteert op het middenveld en Georginio Wijnaldum op tien speelt, is er geen plek meer voor Bruins. Feyenoord neemt het dit weekend op tegen sc Heerenveen.

Olietanker slaat aanval piraten af

Een olietanker varend onder de Griekse vlag heeft een aanval van piraten in de Indische Oceaan af weten te slaan. Dat melden de Griekse autoriteiten.

In een verklaring zegt het ministerie van Koopvaardij dat het schip werd aangevallen door acht mannen in een vissersboot, gewapend met geweren en granaatwerpers. De aanval vond 300 kilometer voor de kust van Oman plaats. Geen van de 27 opvarenden raakte gewond.

Het ministerie zegt dat de lege olietanker onderweg was vanuit het Suezkanaal en zijn tocht naar India heeft vervolgd.

Wenger: "Touré positief door dieetpil"

Manchester City-verdediger Kolo Touré testte positief op doping omdat hij een dieetpil van zijn vrouw heeft genomen. Dat zegt Arsenal-trainer Arsène Wenger nadat hij met de Ivoriaan heeft gesproken. "Touré heeft wat problemen met zijn gewicht en daarom pakte hij een pilletje van zijn vrouw."

De 29-jarige Touré mag niet voetballen tot de zaak is afgerond. Volgens City is in een A-staal van Touré 'een specifiek middel' gevonden. De 85-voudig international, die sinds 2009 voor de Citizens speelt, kwam dit seizoen 22 competitiewedstrijden in actie voor zijn ploeg.

'Halo Wars zou kunnen werken op Kinect'

Volgens Frank O'Connor, Creative Director van 343 Industries, zou de console RTS Halo Wars best kunnen werken op de Microsoft Kinect. Volgens O'Connor was Halo Wars een groter succes op de console dan verwacht, en sluit mogelijke opvolgers niet uit. Ze zijn er echter niet mee bezig, vertelt hij.

Dat wil niet zeggen dat ze bij 343 Industries niet experimenteren met de Kinect. Ze beweren 'verschillende niveaus van succes' ermee geboekt te hebben, met Halo Wars als een 'succesvol voorbeeld'. Klinkt best interessant, Minority Report-stijl je troepen aansturen...

Volgens "Frankie" is de Halo franchise nog springlevend. "De honger hiernaar [Halo, red.] is gigantisch zolang de kwaliteit hoog blijft. Dat is precies de manier waarop we de franchise moeten aanpakken."

Halo:Wars
Met je handen je troepen dirigeren?

Zlatan wil nog vier jaar door

Zlatan Ibrahimovic wil zijn loopbaan op zijn 33e afsluiten. De spits van AC Milan wordt in oktober 30 en liet Gazzetta dello Sport weten aan het einde van seizoen 2014/2015 te stoppen met profvoetbal.

"Ik wil dan niet meer elke dag bloed, zweet en tranen geven", zei Zlatan. De Zweedse aanvaller kwam in 2001 van Malmö FF naar Ajax. In Amsterdam verdiende hij na drie seizoenen een transfer naar Juventus. Via Internazionale en FC Barcelona kwam de lange spits dit seizoen bij AC Milan terecht.

In Milaan kan Zlatan voor de derde opeenvolgende keer met een andere club de titel winnen. De 29-jarige Zweed werd in 2009 kampioen met Inter en vorig seizoen met Barcelona. Met AC Milan is hij op dit moment koploper in de Serie A met vijf punten voorsprong op Inter.

Een op drie 24-minners is nog maagd

Ben je bijna 24 jaar en heb je nog altijd niet geneukt, dan ben je gelukkig niet de enige. Uit een groot, Amerikaans onderzoek is namelijk gebleken dat van alle jongeren onder de 24 jaar maar liefst een derde nog nooit seks heeft gehad.

Voor het onderzoek hebben twee Amerikaanse zorginstanties 13.500 jongeren tussen de 15 en 24 jaar het hemd van het lijf gevraagd over seks. Zo gaf maar liefst 29 procent van de vrouwen onder de 24 aan nog maagd te zijn. Bij de mannen is dit percentage met 27 procent bijna gelijk.

Het lijkt er overigens op dat jongeren steeds terughoudender zijn wat seks betreft. In 2002 gaf slechts 22 procent van de jongeren aan nog maagd te zijn. Van deze oudere maagden is overigens wel 45 procent jonger dan 20 jaar.

Uit dezelfde vragenlijst komt nog iets naar voren. Zo blijken meisjes en jonge vrouwen steeds meer interesse te hebben in seks met andere vrouwen of meisjes. Hoewel 94 procent van de vrouwen en 96 procent van de mannen aangeeft volledig hetero te zijn, heeft toch 13 procent van de meisjes wel eens seks gehad met iemand van hetzelfde geslacht. Bij de mannen was dit slechts een op de twintig.

[WB] Wüst klasse apart op 1.500m

De 1.500 meter voor vrouwen bij de wereldbekerwedstrijden in Heerenveen is gewonnen door Ireen Wüst. Wüst bleef met 1.56,35 als enige onder de 1.57.

In de vierde rit moesten Jorien Voorhuis en Diane Valkenburg het tegen elkaar opnemen. Valkenburg won de rit in 1.58,38, de snelste tijd tot dan, terwijl Voorhuis in 1.59,63 over de finish kwam. Laurine van Riessen had Jilleane Rookard als tegenstandster. Van Riessen nam gelijk een voorsprong, maar de Amerikaanse vocht zich terug. Rookard won de rit uiteindelijk in 1.59,04. Van Riessen reed 1.59,95.

Ireen Wüst moest het in de eennalaatste rit opnemen tegen Brittany Schussler. Wüst ging er als een haas vandoor en Schussler kon enkel maar volgen. Wüst wist de vooorsprong uit te bouwen en kwam in 1.56,35 over de finish, de snelste tijd tot dan. Marrit Leenstra en Chrstine Nesbitt vormden het laatste paar. De twee waren aan elkaar gewaagd, en met nog een ronde te gaan had Nesbitt een hele kleine voorsprong op Leenstra. Dankzij de laatste binnenbocht won Leenstra de rit in 1.57,00, Nesbitt kwam niet verder dan 1.57,86.

El Hamdaoui: "Ontoelaatbaar gedrag echt onzin"

Mounir El Hamdaoui is zich van geen kwaad bewust. De aanvaller werd eerder vandaag uit de Ajax-selectie gezet. Trainer Frank de Boer zei dat er tijdens de rust van het bekerduel met RKC Waalwijk wat was voorgevallen. Het gedrag van El Hamdaoui was volgens de trainer ontoelaatbaar.

El Hamdaoui countert in gesprek met NUsport. "Dat is echt onzin. Ik zal precies vertellen wat er gebeurd is. De trainer gaf mij tijdens de rust de schuld van de tegengoal", aldus de aanvaller.

"Volgens hem had ik de muur moeten vormen terwijl daar al iemand stond. Dat gaf ik aan. Maar de trainer zei dat ik die had moeten wegsturen", vervolgde de topscorer van de Amsterdammers. "Toen zei ik: "is goed trainer, u heeft gelijk'. Daar kon hij niet tegen. Hij zei dat ik dat op een rare manier zei. Ik vroeg me af hoe ik het anders had moeten zeggen. Toen zei hij: 'kom er maar uit."

"Na het duel gaf de trainer voor de camera aan dat hij me had gewisseld omdat de middenvelders te diep stonden. Ik snapte er niets meer van. Was dat ook al mijn schuld?", aldus El Hamdaoui, die even niet weet hoe het verder moet. "Ik meld me bij de beloften en voor de rest wil ik er niets over kwijt. Alleen dat ik vind dat ik totaal geen ontoelaatbaar gedrag heb vertoond."

Automobiliste botst tijdens epileren wenkbrauwen

In Twente heeft een 27-jarige automobiliste een kettingbotsing veroorzaakt. De Zwolse was duidelijk met andere dingen bezig dan met autorijden. De vrouw was namelijk haar wenkbrauwen aan het epileren.

De vrouw had hierdoor niet in de gaten dat het stoplicht op rood stond en knalde achterop een 45-jarige man uit Enschede. Deze man botste vervolgens weer tegen zijn voorligger, een 52-jarige vrouw uit Almelo. Voor zover men kan nagaan is er alleen blikschade gemeld.

Nederlandse militairen langer in Sudan

De Nederlandse deelname aan de VN-vredesmissie in Sudan is tot half oktober verlengd. Dat heeft het kabinet vrijdag besloten.

Nederland levert sinds 2006 een bijdrage aan Unmis, de missie die toezicht houdt op de naleving van het vredesakkoord tussen Noord- en Zuid-Sudan. Het akkoord maakte in 2005 een einde aan de burgeroorlog tussen de regering in Noord-Sudan en de rebellen in het zuiden van het land. Begin dit jaar koos de bevolking van Zuid-Sudan per referendum voor onafhankelijkheid.

In totaal bestaat de missie uit ruim veertienduizend mensen. De Nederlandse bijdrage bestaat uit twaalf militaire waarnemers, vijftien politietrainers en enkele staffunctionarissen.

Mensensmokkelaars aangehouden op Schiphol

De marechaussee heeft dinsdag op Schiphol een man en een vrouw aangehouden op verdenking van mensensmokkel. De verdachten probeerden twee illegalen op een vliegtuig naar Denemarken te zetten. Dat meldt de marechaussee vrijdag. Ook de twee illegalen zijn aangehouden.

De twee verdachten, een 59-jarige Rotterdammer en een 37-jarige vrouw uit Zweden, probeerden de illegalen met behulp van valse Franse en Tsjechische paspoorten aan boord van het toestel te krijgen. Medewerkers van de ticketbalie kregen argwaan toen ze de tickets kochten en waarschuwden de marechaussee. Die stelde vast dat de twee paspoorten inderdaad vals waren.

De man uit Rotterdam wordt ervan verdacht de valse paspoorten geleverd te hebben. In zijn woning vond de marechaussee valse reisdocumenten. De Zweedse betaalde waarschijnlijk de tickets naar Denemarken.

Alle vier de verdachten zijn vastgezet. Vrijdag worden ze voorgeleid aan de rechter-commissaris. Het sluisteam van de marechaussee, dat zich richt op mensensmokkel en mensenhandel, onderzoekt de zaak verder.


Mensensmokkelaars aangehouden op Schiphol (Foto: Novum)

Wat vind jij van Metal Gear Solid?

Was de downloadbare Vocaloid-upgrade voor Metal Gear Solid: Peace Walker goed? Wat voor tactieken gebruik je als je een tegenstander tegenkomt? Zou je Metal Gear Solid op je Android-telefoon spelen?

Konami wil heel graag weten hoe jij denkt over hun Metal Gear-franchise. De "Survey Mission" op de Facebookpagina van Konami laat jou je mening spuien over elk detail van de serie. Misschien wordt de toekomst van de franchise wel beïnvloed door deze enquête. Wees wel gewaarschuwd: Dit is een hele lange enquête.

mgs
Like?

Ajax-doelwit op weg naar Lokomotiv Moskou

Als Ajax daadwerkelijk interesse had in Sercan Yildirim is de ploeg te laat. De Turkse aanvaller verkast hoogstwaarschijnlijk naar Lokomotiv Moskou.

Yildirim werd tijdens de slotdagen van de transfermarkt in verband gebracht als opvolger van de naar Liverpool vertrokken Luis Suárez. Ajax bevestigde nooit dat de club concrete interesse had in de aanvaller van Bursaspor. Yildirim zou best interesse hebben gehad in een overgang naar Amsterdam, maar is inmiddels ingegaan op een ander aanbod.

Uit Rusland nam Lokomotiv contact op met Bursaspor en beide clubs zijn het zo goed als eens over de transfer. Dat meldt Goal.com Turkije. Yildirim is vanochtend op weg gegaan naar Moskou om medisch gekeurd te worden en een contract te ondertekenen.

"Dit zal een nieuw begin van mijn carrière zijn", zei hij bij vertrek op het vliegveld. "De clubs zijn het bijna eens. Er zijn nog een paar kleine dingetjes. Als dat ook rond is, zal ik direct tekenen. Het was een moeilijke beslissing, maar ik heb het aanbod geaccepteerd omdat ze erg daadkrachtig waren."

Brawn: "We komen nog een seconde tekort"

De nieuwe Mercedes is volgens teambaas Ross Brawn een seconde te langzaam. Toch heeft hij, net als teamdirecteur Nick Fry, er goede hoop in dat alles goedkomt voor de eerste Grand Prix in Australië.

"We zitten ongeveer een seconde af van de snelheid die we eigenlijk zouden moeten rijden", aldus de teambaas tegenover BBC Sport. Eerder maakte Fry al bekend dat er problemen waren met de koeling van de auto. Hierdoor heeft het team nog niet met de beste äerodynamica kunnen rijden. "Die upgrade moet ons dus een seconde sneller maken. Ik denk dat dat wel mogelijk moet zijn."

Verder ontkent de baas alle geruchten dat het niet goed zou gaan met het team. "We zijn allemaal ontzettend competitief en zijn enorm gemotiveerd om te bereiken wat we willen bereiken."

Allochtonen melden nu ook misbruik jeugdzorg

De commissie-Samson heeft de eerste meldingen van allochtonen ontvangen die slachtoffer zijn van misbruik in de jeugdzorg. Na een uitzending van het tv-programma Rondom 10 afgelopen zaterdag over het onderwerp hebben zich vijf allochtone slachtoffers gemeld, bevestigt een woordvoerder van de commissie vrijdag.

De voorzitter van de commissie, Rieke Samson-Geerlings, riep zaterdag in Rondom 10 allochtone slachtoffers op zich te melden. Volgens Samson zijn er mogelijk honderden allochtonen die slachtoffer zijn van misbruik in de jeugdzorg, maar durven ze zich uit schaamte niet te melden. Bij de commissie was tot nu toe niet één melding uit allochtone kring gedaan.

De commissie spreekt van een doorbraak en hoopt de er meer meldingen volgen. Binnenkort start de commissie een grote publiekscampagne om allochtone misbruikslachtoffers te vinden. De commissie gebruikt daarvoor bladen en tv-programma's met een hoog bereik onder de doelgroep.

Behalve slachtoffers hebben zich na de uitzending ook een aantal allochtonenorganisaties gemeld. Zij willen het werk van de commissie beter bekendmaken bij hun achterban.

De commissie-Samson doet onderzoek naar seksueel misbruik van minderjarigen in instellingen of pleeggezinnen van 1945 tot nu. Na de tv-uitzending kwamen ruim 35 nieuwe meldingen binnen, van zowel allochtonen als autochtonen. In totaal hebben zich tot nu toe ruim 500 slachtoffers gemeld bij de commissie.

Rutten gaat elftal niet omgooien

PSV vervolgt de jacht op een nieuw landskampioenschap dit weekend bij Excelsior. Fred Rutten gaat weinig veranderen aan zijn ploeg.

Ola Toivonen zit tegen Excelsior zijn eerste van vier wedstrijden schorsing uit. "Maar ik ga absoluut niet mijn team helemaal omgooien, omdat er één speler niet bij is", aldus Rutten vrijdag op de website van PSV. "Je moet gewoon top zijn, als je ziet dat een concurrent daar punten heeft laten liggen", zei Rutten, doelend op Ajax (2-2).

"Dan kun je niet meer spreken van onderschatting." Rutten weet bovendien dat Excelsior verraste in het Philips Stadion. PSV won weliswaar met 4-2, maar de Rotterdammers kwamen door een goal van Daan Bovenberg op voorsprong. "Ik heb een aantal keuzes om de schorsing van Toivonen op te vangen. Bakkal, Nijland, Labyad; maar ik ga absoluut mijn team niet helemaal omgooien omdat er één speler niet bij is. Al is in het voetbal logica vaak ver te vinden."

Rutten trainde deze week met een fitte selectie. "Wij moeten doen wat bij ons hoort en dat is onszelf aanpassen aan de omstandigheden", zei Rutten, doelend op de kleine afmetingen van het veld op Woudenstein. "Je moet daar goed mee omgaan. Voor mij is het helemaal geen thema. Wij komen steeds meer in steeds kleinere ruimtes te spelen, het is aan ons om daar oplossingen voor te vinden."

Cantona toont bewondering voor Giggs

Eric Cantona heeft zich lovend uitgelaten over Ryan Giggs. De voormalig sterspeler van Manchester United vindt het knap dat de Welshman zich nog altijd handhaaft op het hoogste niveau.

Giggs kan komende zondag, als Manchester het opneemt tegen Liverpool, zijn 607e competitiewedstrijd spelen voor de koploper van de Premier League. "Ik bewonder een speler die zo lang bij dezelfde club speelt", zei Cantona in Singapore, waar hij met Pelé de herstart van New York Cosmos promootte. "Er zijn maar een paar spelers, zoals Maldini en Bobby Charlton, die zich meer dan twintig jaar op het hoogste niveau handhaven. Ongelofelijk."

Giggs verlengde onlangs zijn contract met een jaar en draagt komend seizoen weer het shirt van Manchester United. De 37-jarige middenvelder begint dan aan zijn 21e seizoen op Old Trafford. Cantona kwam zelf 144 keer uit voor Manchester United. De Fransman speelde al zijn wedstrijden onder de hoede van Sir Alex Ferguson, die nog altijd de leiding heeft bij de Red Devils.

Hoewel de 69-jarige manager nog niet heeft aangegeven dat hij een stap terug wil doen, voorziet Cantona dat de club het moeilijk krijgt als het eenmaal zover is. "Het zal lastig worden hem op te volgen. Manchester is een van de grootste clubs ter wereld en zal dat ook blijven. Ferguson kent de club heel goed. Als hij weg is, zal het heel moeilijk worden."


Cantona toont bewondering voor Giggs (Foto: Novum)

[WB] K.-S. Lee wint 500m, De Koning derde

Bij de wereldbekerwedstrijden in Heerenveen heeft Kang-Seok Lee de 500 meter gewonnen. De Zuid-Koreaan won in een tijd van 35,03. Jacques de Koning was met de derde plaats de beste Nederlander.

Simon Kuipers kwam als eerste Nederlander op de baan en hij kwam tot 35,71. In de vijfde rit moesten Hein Otterspeer en Stefan Groothuis het tegen elkaar opnemen. Groothuis opende iets sneller dan Otterspeer en wist die voorsprong vast te houden. Hij kwam uiteindelijk in 35,22 over de meet, Otterspeer klokte 35,49.

Jacques de Koning moest in de zevende rit alleen rijden. Hij opende als snelste tot dan toe en kwam uiteindelijk in 35,18 over de meet waarmee hij Groothuis, tot dan de snelste, voorbleef. Jan Smeekens kon de tijd van De Koning niet verbeteren en kwam tot 35,22. Kyou Hyuk-Lee, zijn opponent, verbeterde met 35,08 wel de snelste tijd. Kang-Seok Lee scherpte de snelste tijd in de laatste rit aan tot 35,03.

NASA-satelliet stort in zee na lancering

Een raket van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA, die een waarnemingssatelliet in een baan rond de aarde moest brengen, heeft de atmosfeer niet kunnen verlaten. Dat heeft NASA vrijdag bekendgemaakt. Waarschijnlijk is de raket met satelliet en al in de Stille Oceaan gestort.

Drie minuten na de lancering ging het mis. Een speciaal schild op de Taurus XL-raket werd niet losgekoppeld van de Glory-satelliet, waardoor deze laatste te weinig snelheid had om de atmosfeer te kunnen verlaten.

"De vlucht verliep naar behoren tot het moment van ontkoppeling", zei NASA-woordvoerder George Diller. "De ontkoppeling van het schild van de Taurus ging niet goed en met het schild nog steeds bevestigd was er onvoldoende snelheid om in een baan rond de aarde te raken."

De Glory zou de komende drie jaar analyses hebben moeten uitvoeren over de wijze waarop deeltjes in de lucht, zogenoemde aerosolen, het klimaat op aarde beïnvloeden. Deze deeltjes reflecteren en absorberen zonlicht. De meeste aerosolen worden door vulkanen, bosbranden of woestijnstormen in de atmosfeer gespuwd, maar ook de mens stoot heel wat aerosolen uit, bijvoorbeeld door de verbranding van fossiele brandstoffen. Een andere taak van de satelliet was het meten van de straling van de zon om het effect van de zon op klimaatverandering te bepalen.

Het project kostte zo'n 424 miljoen dollar, ongeveer 306 miljoen euro.


De Taurus XL-raket (Foto: Novum)

[WK] Goud voor Noorse langlaufers

Bij het WK noordse nummers in Oslo hebben de Noorse langlaufers goud gepakt op de 4x10 kilometer estafette. Olympisch kampioen Zweden pakte het zilver. Duitsland eindigde als derde.

De Noor Petter Northug, de Zweed Marcus Hellner en de Duitser Tobias Angerer kwamen in de slotfase van de wedstrijd samen het stadion binnen. Angerer was vervolgens kansloos tegen de twee beste sprinters van de wereld. Northug versnelde in de laatste bocht en toen moest ook Hellner afhaken. Voor Noorwegen was het het zesde goud dit WK.

Beatrix wel naar privédiner met sultan Oman

Koningin Beatrix, prins Willem-Alexander en prinses Máxima gaan volgende week toch nog naar Oman. Op dinsdagavond hebben zij een privédiner met sultan Qaboos bin Said al-Said. Dat schreef minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer.

De Rijksvoorlichtingsdienst maakte eerder in de week bekend dat het staatsbezoek aan Oman begin volgende week is uitgesteld wegens de onrust in het land. "In het kader van het goede overleg tussen Oman en Nederland is ingegaan op een persoonlijke invitatie van de sultan voor een privédiner", schrijft Rosenthal nu in een toelichting.

Beatrix wel naar privédiner met sultan Oman
Beatrix wel naar privédiner met sultan Oman (Foto: ANP)

Spurs hopen op Van der Vaart tegen Milan

Tottenham Hotspur hoopt woensdag in de Champions League tegen AC Milan weer een beroep te kunnen doen op Rafael van der Vaart. Dat zei trainer Harry Redknapp vandaag. Van der Vaart kampt met een kuitblessure en zal zondag tegen Wolverhampton Wanderers waarschijnlijk ontbreken.

"Ik denk niet dat hij fit is voor zondag, maar er is een kans dat hij woensdag haalt", aldus Redknapp, die zijn andere sterspeler Gareth Bale ook bijna terug heeft na een kwetsuur aan de rug. "Ik hoop dat hij er tegen Milan weer bij is. Hij voelt zich goed, maar moet nog even doorbijten."

De Spurs verdedigen in Londen een 1-0-voorsprong in de achtste finales van de Champions League. Tijdens de heenwedstrijd viel Van der Vaart in de tweede helft uit.

Spurs hopen op Van der Vaart tegen Milan
Spurs hopen op Van der Vaart tegen Milan (Foto: ANP)

Bob Dylan mogelijk toch op Chinees podium

Bob Dylan mag misschien toch optreden in China. De 69-jarige zanger moest vorig jaar concerten in China, Taiwan en Korea afzeggen nadat de Chinese minister van Cultuur geen toestemming gaf. Het ministerie kijkt nu naar een aanvraag voor shows op 6 en 8 april in Beijing en Shanghai.

Dylan kondigde vorig jaar in januari een reeks concerten aan in Azië, maar zegde die af toen hij geen toestemming kreeg voor zijn optredens in China. Het land screent artiesten op mogelijke controversiële acts, vooral nadat zangeres Björk in 2008 Tibetaanse vrijheidsleuzen scandeerde tijdens een optreden.

Bob Dylan wordt mogelijk als controversieel gezien vanwege het politieke en maatschappelijke commentaar in zijn songteksten. Ook was hij betrokken bij protestbewegingen in de Verenigde Staten in de jaren zestig.


Muziekgrootheid Dylan mogelijk toch naar China (Foto: Novum)

Schip met Libisch geld opgebracht

De Britse autoriteiten hebben een schip met rond de 115 miljoen euro aan Libische bankbiljetten opgebracht. Het schip is na een mislukte poging in de haven van Tripoli aan te leggen teruggekeerd naar Groot-Brittannië en ligt nu in de haven van Harwich. De containers met de bankbiljetten zijn van het schip verwijderd en in beslag genomen. Dit heeft een bron binnen de Britse regering vrijdag gezegd.

De bron liet onvermeld waar de bankbiljetten vandaan komen. Wel is bekend dat de in Engeland gevestigde internationale drukkerij De La Rue voor ruim 150 landen bankbiljetten drukt. Krachtens door de Verenigde Naties opgelegde sancties mogen geen bankbiljetten naar Libië worden geëxporteerd.

Transfer Castaignos naar Inter afgerond

Feyenoord en Internazionale hebben een akkoord gesloten over de overgang van Luc Castaignos naar de Italiaanse club. De Nederlandse spits zal deze zomer in dienst gaan treden bij de huidige nummer twee van de Serie A.

Castaignos was maandag en dinsdag in Milaan om daar met zijn zaakwaarnemer om met Inter tot een persoonlijk akkoord te komen. Hij zal zijn handtekening zetten onder een verbintenis voor vier seizoenen.

"Mijn bezoek aan Inter was een heel mooie ervaring. Ik merkte in Milaan meteen hoe enorm het voetbal in Italië leeft. Ik ben heel goed opgevangen door Inter en helemaal binnenstebuiten gekeerd," zei de spits op de clubsite van Feyenoord.

Castaignos is blij dat hij naar een grote club zal vertrekken. "Nee, de trainer heb ik nog niet ontmoet, dat komt na het seizoen wel. Ik zal dan teruggaan om een huis te zoeken waar ik met mijn ouders zal gaan wonen."

Manchukuo

Ik was op zoek naar een vakantiebestemming maar ik geloof dat ik Manchukuo maar even oversla. Een paar dingen zien er aantrekkelijk uit, maar bij een aantal andere dingen heb ik zo mijn twijfels...

En mocht je dan net als ik met de vraag zitten, waar gaat dit over? Nou om eerlijk te zijn dat is mij ook nog niet helemaal duidelijk. Het is op YouTube gezet door Sunset Television dus ik ga er maar van uit dat het onderdeel is of was van een of andere vage serie.

Kabinet zwijgt over gegijzelde militairen

Het kabinet wil niets zeggen over het lot van de gegijzelde militairen en de onderhandelingen met het Libische regime over hun vrijlating. Na afloop van de ministerraad hulden de ministers van Defensie Hans Hillen (CDA) en van Buitenlandse Zaken Uri Rostenthal (VVD) zich in stilzwijgen.

In het belang van de militairen is 'volstrekte vertrouwelijkheid' op zijn plaats, zei Rosenthal. "Ik doe geen enkele mededeling", zei Hillen. De bewindsman zei wel dat hij zich zorgen maakt over het lot van de gegijzelden. "Ik heb één doel, één ambitie, één streven, en dat is de vrijlating van de drie militairen", zei Rostenthal. Alle energie is daarop gericht.

Aan het eind van de ministerraad vervoegde de commandant der strijdkrachten Peter van Uhm zich ook in de Trêveszaal. Hij verliet daarna samen met Hillen het Ministerie van Algemene Zaken. Volgens Rosenthal had de komst van de hoogste militair echter niets te maken met de gijzeling van de militairen. Van Uhm was aanwezig voor 'andere zaken', aldus Rosenthal.

De drie militairen werden zondag in Libië gevangengenomen bij een poging om een Nederlander te evacueren. De mislukte operatie werd tot donderdag stilgehouden.

NAC zet Leonardo uit selectie

Leonardo zal dit weekend niet voor NAC Breda tegen FC Twente in actie gaan komen. Reden voor het ontbreken in de wedstrijdselectie is dat de Braziliaan deze week clubicoon Pierre van Hooijdonk ernstig beledigd heeft.

"Ik weid er liever niet te veel over uit. Maar Leonardo heeft een interview gegegen dat voor wat onrust in de groep heeft gezorgd," meldt trainer John Karelse op de website van NAC. "Heel ernstig is het niet, maar de club NAC en zeker de selectie is nu gebaat bij rust en daar heeft dat interview geen goed aan gedaan. Vandaar dat we hem even aan de kant houden."

Leonardo zei tegen NUsport onder meer dat Van Hooijdonk "het haat als jonge jongens aandacht krijgen. Die gaat hij afkraken. Hij lekt alles naar de krant. Hij is een papegaai." Ook meldde hij dat bij Feyenoord Bonaventure Kalou eens Van Hooijdonk een klap wilde geven. "Hij wilde een keer vechten met hem in de kleedkamer vanwege dit gedrag. Er waren veel jongens die dat toejuichten."

Onbekend voorwerp doorboort dak bedrijf Ede

Bij TNT Post in Ede is vrijdagochtend een onbekend voorwerp is door het dak gevallen. Het voorwerp is voor onderzoek meegenomen naar het politiebureau.

Medewerkers van het pand aan de Kryptonstraat stonden raar te kijken toen het voorwerp zich door het dak heen boorde. Op het moment van inslag waren er dertig medewerkers in het gebouw aanwezig, maar niemand raakte gewond.

Na een eerste onderzoek blijkt dat het om een metalen bal van ongeveer 5 cm bij 7 cm gaat, met een gewicht van 3 kilo. De politie tast in het duister over de herkomst van het voorwerp, maar vermoedt dat het uit de luchtvaart komt.


Metalen bal doorboort dak van TNT Post in Ede (foto: Politie Gelderland-Midden)

Aanhouding voor handgranaten bij milieudienst

De politie heeft een 25-jarige man uit Breda aangehouden voor de twee handgranaten die eind december bij de Milieudienst in Dordrecht werden gevonden. De projectielen, die geen springstof bleken te bevatten, werden na een anonieme bommelding gevonden rond het parkeerterrein van de Milieudienst Zuid-Holland Zuid.

Na de vondst van de explosieven, die na onderzoek ongevaarlijk bleken, startte de politie een onderzoek naar de herkomst. Dat leidde donderdag tot de aanhouding van de Bredanaar op de Laan der Verenigde Naties in Dordrecht.

De verdachte zit inmiddels vast en wordt verhoord. Een man die tijdens de aanhouding in het gezelschap van de verdachte verkeerde is vrijgelaten. Het onderzoek naar de bedreigingen loopt nog.

De bommelding en de vondst van de handgranaten aan de Noordendijk zorgden ervoor dat het pand van de Milieudienst moest worden ontruimd. Ook het naastgelegen Servicecentrum Drechtsteden werd ontruimd en de omgeving werd afgezet.

Arbeiders verbrandden directeur

De Indiase politie heeft twee mensen aangehouden nadat een groep ontslagen arbeiders de directeur van een staalfabriek in zijn auto had verbrand.

Tientallen woedende arbeiders belaagden directeur Radhey Shyam Roy toen hij donderdag de fabriek in de oostelijke deelstaat Orissa verliet. Zij overgoten zijn Jeep met benzine en staken die in brand. Twee andere inzittenden mochten ontsnappen, maar de 59-jarige Roy werd opgesloten in het voertuig. Hij liep zware brandwonden op, waaraan hij later overleed.

Het incident speelde zich af in het district Bolangir, 400 kilometer ten westen van de deelstaathoofdstad Bhubaneshwar.

Het komt in India wel vaker voor dat arbeiders bij loongeschillen of ontslag op gewelddadige wijze verhaal halen bij fabriekseigenaren of directeuren. In 2008 sloeg een meute ontslagen arbeiders een fabrieksdirecteur met ijzeren staven en houten stokken dood in een buitenwijk van New Delhi.

Rechters boos om uitspraak Teeven

De Raad voor de Rechtspraak eist rectificatie van staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) voor uitlatingen die hij heeft gedaan in het tv-programma PowNews. Teeven had er bezwaar tegen gemaakt dat rechters zomaar tbs'ers vrijlaten, tegen het advies van de kliniek in.

"Wat we dus niet willen als kabinet is dat klinieken adviseren door te gaan met behandelen en dat rechters er dan à la minute een eind aan maken", zei hij. De rechtbank in Arnhem wees er vorige maand, kort na de uitzending, al op dat de man niet is vrijgelaten op last van de rechter, maar door het Openbaar Ministerie. Daar is Teeven als bewindspersoon op het Ministerie van Veiligheid en Justitie zelf verantwoordelijk voor.

Teeven heeft met zijn uitspraken 'een onjuist beeld geschapen van de rechtspraak in Nederland', schrijft voorzitter Erik van den Emster van de Raad voor de Rechtspraak in een brief aan Teeven. "Het is van essentieel belang dat het publieke debat wordt gevoerd op basis van feiten. Dit geldt des te meer voor deelnemers die regeringsverantwoordelijkheid dragen."

Van den Emster wil dat Teeven zijn uitspraken publiekelijk rechtzet.

Vakantiebank geeft vakanties weg aan minima

Kampeerhal de Vrijbuiter gaat via het initiatief de Vakantiebank gratis vakanties weggeven. Dat maakt de kampeerhal vrijdag bekend. Het initiatief, een variatie op de voedselbank, is in het leven geroepen om mensen die er lang niet tussenuit zijn geweest blij te maken met een vakantie.

Een stichting van het bedrijf uit het Drentse Roden is een samenwerking aangegaan met meerdere reisorganisaties om het initiatief van de grond te krijgen. De vakanties zijn bedoeld voor mensen die zich aantoonbaar geen vakantie kunnen veroorloven vanwege financiële omstandigheden of gezondheidsproblemen.

Mensen die zichzelf of anderen willen opgeven kunnen zich opgeven via internet. Voorwaarde is dat zij al meerdere jaren niet op vakantie zijn geweest en dat er ook niet op korte termijn in zit. Er zullen zowel reizen binnen Nederland als naar het buitenland worden aangeboden.

Op zaterdag 12 maart vindt de kick-off van het initiatief plaats in Roermond, Gouda en Roden.

Ford trekt rechtszaak tegen Ferrari in

Ford heeft de rechtszaak die tegen Ferrari aangespannen was over het gebruik van de naam F-150 ingetrokken. Ferrari noemde de Formule 1-bolide voor 2011 F150, wat erg lijkt op de merknaam F-150 die Ford gebruikt. Na de dreiging heeft het team uit Maranello de auto F150th Italia genoemd.

Door deze naamsverandering was de grootste kou uit de lucht en zijn Ferrari en Ford in gesprek gegaan om de zaak definitief op te lossen. Dat heeft geresulteerd in het afblazen van de rechtszaak bij het US District Court in Deroit.

Schatkist niet voller door hoge benzineprijs

De staat verdient op brandstofaccijnzen niet extra nu de benzineprijs op een nieuw historisch record staat. De accijnzen worden geheven per getankte liter en niet als percentage van de literprijs.

Minister Jan Kees de Jager van Financiën stelde vrijdag na de wekelijkse ministerraad dat de schatkist wellicht zelfs geld misloopt omdat mensen door de hoge brandstofprijzen mogelijk zuiniger gaan rijden en minder tanken.

De Jager sprak wel zijn zorgen uit over de prijs. Hij hoopt op stabiliteit in het Midden-Oosten, wat naar verwachting tot rust op de oliemarkt en daarmee een stabilisering van de benzineprijzen kan leiden. De hoge prijzen noemde hij 'heel erg vervelend voor de mensen'.

Schatkist niet voller door hoge benzineprijs
Schatkist niet voller door hoge benzineprijs (Foto: ANP)

Fletcher verlengt bij Manchester United

Darren Fletcher heeft in navolging van enkele ploeggenoten zijn contract bij Manchester United verlengd. De Schotse middenvelder ligt nu tot de zomer van 2015 vast. Fletcher, die uit de jeugdopleiding van de Red Devils komt, speelde inmiddels 288 wedstrijden voor zijn club. Hij won er onder meer drie landstitels en de Champions League.

De 27-jarige Fletcher zag gisteren teamgenoot Michael Carrick al zijn handtekening zetten onder een nieuwe verbintenis. Ook Patrice Evra en Ryan Giggs verlengden eerder hun verblijf op Old Trafford. "Het is een grote eer om voor Manchester United te spelen en ik kijk ernaar uit om nog veel prijzen te winnen", liet Carrick weten.

Schansspringer Malysz zet punt achter carrière

Schansspringer Adam Malysz zet na dit seizoen een punt achter zijn loopbaan, zo maakte hij tijdens het WK in Oslo bekend. De 33-jarige Pool neemt op 26 maart voor eigen publiek in Zakopane afscheid.

"Dit zijn mijn laatste kampioenschappen. Het is zwaar om dit mee te delen, maar de beslissing was al langer genomen," zei Malysz die bij het WK brons veroverde op de kleine schans en elfde werd op de grote schans.

Malysz kent een succesvolle loopbaan als schansspringer. De Pool werd vier keer wereldkampioen (kleine schans 2001, 2003, 2007, grote schans 2002), won vier wereldbekers (2001, 2002, 2003, 2007) en won in 2001 het vierschansentoernooi. Op de Olympische Spelen won Malysz drie keer zilver en één keer brons. In Vancouver 2010 werd hij zowel op de kleine als de grote schans tweede.

Homefront heeft gouden randje

Homefront is goud. Gisteren hebben we nog een stukje mogen spelen op het hoofdkantoor van THQ Benelux, en de game is heftiger dan je zou verwachten. Het belooft sowieso een aangrijpende FPS-ervaring te worden. Nu hij klaar is om te worden geproduceerd kunnen we alleen maar blij zijn.

Het team van Kaos Studios heeft drie jaar hard gewerkt aan de game, en behelst zowel een degelijke single- als multiplayer-ervaring. THQ heeft veel moeite gestoken in de marketing van Homefront. Een website waar je een Amerikaan kan volgens op zijn pad naar vrijheid, en een demonstratie tegen Noord-Korea. Of die demonstratie is doorgezet is ons onduidelijk.

Homefront komt 15 maart in Amerika uit en 18 maart in Europa, voor PC, PS3 en Xbox 360.

Partner dode miljonairsdochter langer vast

De partner van de vermoorde miljonairsdochter Sandra Hazeleger blijft nog zeker twee weken vastzitten. De rechter-commissaris van de rechtbank in Utrecht heeft zijn hechtenis vrijdag verlengd.

De 49-jarige Bob H. wordt ervan verdacht verantwoordelijk te zijn voor de dood van zijn 45-jarige vriendin. Haar lichaam werd in de nacht van maandag op dinsdag gevonden in de bossen bij het Utrechtse Woudenberg.

Kort voor de vondst was H. aangehouden. Hij wees de politie de vindplaats aan. Hazeleger was sinds zaterdag vermist.

De familie Hazeleger is een van de rijkste families van Nederland en staat in de Quote 500, de lijst met rijkste Nederlanders. De familie verwierf haar fortuin in de wegenbouw en later met vastgoed.

Venezuela: Gadhafi steunt voorstel Chavez

Moammar Gadhafi steunt het voorstel van de Venezolaanse president Hugo Chavez om te bemiddelen in de crisis in Libië. Dat heeft de Libische minister van Buitenlandse Zaken aan zijn Venezolaanse ambtgenoot Nicolas Maduro laten weten, meldt de Venezolaanse minister van Informatie Andres Izarra.

"Libiës officiële aanvaarding van het vredesvoorstel van Chavez is nieuws dat volgens ons hoop biedt op een vreedzame uitweg uit het conflict", zei Izarra donderdag.

Verscheidene met Venezuela bevriende Latijns-Amerikaanse en Caribische landen bespreken Chavez' voorstel voor een 'goodwill-commissie' vrijdag, maar andere landen zien er weinig in. "Je hebt geen internationale commissie nodig om kolonel Gadhafi te vertellen wat hij voor zijn land en voor zijn volk het beste kan doen. Hij moet opstappen en ophouden zijn volk aan te vallen", zei woordvoerder P.J. Crowley van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Ook de Arabische Liga reageerde koel. Het idee is nog weinig uitgewerkt, zei woordvoerder Hisham Youssef, maar iedere bemiddeling moet 'rekening houden met de aspiraties van het Libische volk' - een kennelijke verwijzing naar degenen die zich hebben aangesloten bij de opstand tegen Gadhafi. Een woordvoerder van de Libische oppositie, Mustafa Gheriani, sloot onderhandelingen met Gadhafi, wiens 'handen met bloed besmeurd zijn', uit.

Chavez beschouwt Gadhafi als een vriend. Zij hebben enkele socialistische politieke ideeën gemeen en delen een aversie tegen Washington. Volgens Chavez overdrijft de VS de situatie in Libië om een invasie te rechtvaardigen.


Gadhafi en Chavez zijn voor crisisbemiddeling (Foto: Novum)

Kijkje in Mortal Kombats Challenge Tower

Warner Bros en en NetherRealm hebben beelden vrijgegeven van de Challenge Tower-onderdeel van Mortal Kombat. Hierin moet je verschillende challenges voltooien om de Toren te kunnen afronden. De trailer laat de terugkeer van oude favorieten als Test Your Might en Test Your Sight zien en een aantal nieuwe toevoegingen.

Mortal Kombat is de meest brute game in het genre vechtgames tot nu toe en zal verschijnen op PlayStation 3 en Xbox 360 op 21 april 2011. Mortal Kombat wordt ontwikkeld door NetherRealm Studios, onder leiding van Ed Boon, geestelijk vader en creatief directeur van Mortal Kombat.

Woordvoerder Heart Attack Grill overleden

Blair River, een ruim 2 meter lange en 260 kilo zware Amerikaan die een zekere mate van bekendheid verwierf als woordvoerder van de Heart Attack Grill, een restaurant in Arizona dat prat ging op zijn ongezonde, calorierijke menu, is op 29-jarige leeftijd overleden.

Volgens vrienden stierf hij vermoedelijk aan longontsteking, als complicatie na een griepaanval.

Restauranteigenaar Jon Basso zei tegen de krant The Arizona Republic dat River meer was dan de karikatuur die hij verbeeldde in zijn reclame voor het eethuis, dat buitenmaat-hamburgers, milkshakes en in reuzel gebakken friet op de kaart heeft staan. Volgens Basso was River een creatief genie en had hij voor zichzelf een rol voorzien in een reclamespot met de titel 'Heart Attack Grill - The Musical'.

River was in 1999 worstelkampioen van Arizona.


Blair River in actie

Heerenveen met Assaidi en Kruiswijk

Oussama Assaidi en Arnold Kruiswijk hebben dit weekend een basisplaats bij sc Heerenveen in de competitiewedstrijd tegen Feyenoord. Assaidi is hersteld van een blessure. Kruiswijk was geruime tijd wisselspeler.

Heerenveen liet vandaag weten dat Viktor Elm en Milan Kopic niet in de basis starten. Net als vorige week staat Bas Dost in de spits. Roy Beerens begint op de bank terwijl Michal Svec vanwege een blessure ontbreekt.

Sukhoi-ontwerper Michail Simonov overleden

De Russische vliegtuigontwerper Michail Simonov, schepper van de vermaarde Sukhoi-straaljagers, is vrijdag op 81-jarige leeftijd in een ziekenhuis in Moskou overleden.

Simonov begon in de jaren vijftig aan zijn carrière als vliegtuigingenieur. In 1970 werd hij plaatsvervangend hoofdontwerper bij Sukhoi, waar hij leiding gaf aan de ontwikkeling van de Su-24, Su-25 en Su-27.

Van 1979 tot 1983 was hij onderminister voor de vliegtuigindustrie. Later keerde hij als hoofdontwerper terug bij Sukhoi. Toen de defensieorders na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie in 1991 wegvielen, wist hij het bedrijf met lucratieve exportcontracten overeind te houden.


Vliegtuigontwerper Michail Simonov overleden (Foto: Novum)

Skil krijgt ook wildcard voor Parijs-Roubaix

Wielerploeg Skil-Shimano heeft een wildcard ontvangen voor de voorjaarskoersen Parijs-Roubaix, de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik. Het nieuws werd vandaag door de ASO, de organisator van de drie koersen, bekend gemaakt.

Rabobank en Vacansoleil waren vanwege hun deelname aan de UCI World Tour al zeker van deelname aan de koersen die op 10 april (Parijs-Roubaix), 20 april (Waalse Pijl) en 24 april (Luik-Bastenaken-Luik) verreden zullen worden.

Skil kreeg eerder al uitnodigingen voor de Ronde van Vlaanderen (3 april) en de Amstel Gold Race (17 april). De Nederlandse formatie zal later deze maand wel ontbreken in de klassieker Milaan-Sanremo.

Krajicek: "Wist dat ik niveau nog had"

Michaëlla Krajicek is blij dat ze voor het eerst sinds 4,5 jaar weer in de halve finale van een WTA-toernooi staat. De Almeerse klopte vandaag in Kuala Lumper de Luxemburgse Anne Kremer in de kwartfinale met 6-2 en 6-3. Eerder versloeg ze al de nummer 24 van de wereld Alisa Kleybanova.

"Ik heb de afgelopen jaren steeds geweten dat ik het niveau nog in mij had. Ik ben heel blij dat ik dat nu weer heb laten zien," zei Krajicek. "Ik ben ook pas 22 jaar, dus ik heb nog wel wat jaren te gaan. Maar het is super dat ik in de halve finales sta."

Na de verrassing van gisteren tegen Kleybanova was het voor de Nederlandse even afwachten hoe ze vandaag op de baan zou staan. "Het was wel even afwachten hoe ik me zou voelen. We waren pas heel laat klaar. Maar die overwinning gaf mij wel een heel goed gevoel. Het is heel mooi om een meisje te verslaan dat in de buurt van de top twintig staat. Mijn service was vandaag wel iets minder, maar ik ben heel tevreden over mijn wedstrijd."

Morgen wacht met de Australische Jelena Dokic wederom een zware opgave voor Krajicek. "Ik heb nooit eerder tegen haar gespeeld. Maar ik weet dat ik een hele goede wedstrijd zal moeten tennissen, want ze heeft niet voor niets in de top vijf gestaan. Ik ben heel tevreden dat ik dit heb behaald. Het zou nog mooier zijn als ik nog een ronde win."

Schaars verwacht bloemetje uit Eindhoven

Stijn Schaars denkt dat AZ koploper PSV wel een handje kan helpen in de titelstrijd. De Alkmaarders spelen zondag tegen Ajax.

PSV slaagde er afgelopen weekend niet in om Ajax over de knie te leggen. Schaars denkt dat dat AZ wel kan lukken. "Eerder dit seizoen hebben wij thuis al laten zien die ploeg te kunnen kloppen. Ook in de ArenA zullen wij op basis van ons sterke collectief spelen met de intentie om te winnen. Maar of ik tevreden ben met drie punten of een gelijkspel is afhankelijk van het wedstrijdverloop", zegt de aanvoerder in Metro.

"Als wij Ajax ook in de Arena verslaan verwacht ik wel een bloemetje vanuit Eindhoven", grapt Schaars. "Dan heeft PSV tegen ons geen schade opgelopen terwijl wij van concurrenten Ajax en Twente allebei zes punten hebben afgesnoept. Als wij een goede dag hebben kunnen we van iedereen winnen."

AZ, dat Ajax eerder dit seizoen in Alkmaar met 2-0 versloeg, staat momenteel op de vijfde plek in de Eredivisie. Ajax heeft zes punten meer dan het elftal van coach Gertjan Verbeek. PSV is sinds vorig weekend drie punten los van FC Twente, terwijl de Eindhovenaren vijf punten voorsprong hebben op Ajax.

Zes CDA'ers willen partijvoorzitter worden

Zes CDA'ers hebben zich kandidaat gesteld voor het voorzitterschap van hun partij. Het CDA heeft de zes kandidaten vrijdag gepresenteerd.

De kandidaten zijn Ruth Peetoom, Ton Roerig, Sjaak van der Tak, Jan de Visser, Martijn Vroom en Ronald Zoutendijk. Allen zeggen de partij weer op de rails te willen krijgen na de verkiezingsnederlagen en de interne ruzie van de afgelopen tijd.

De CDA-leden bepalen wie de nieuwe voorzitter wordt. Dat gebeurt in twee stemrondes. Na de eerste ronde blijven twee kandidaten over. Op een partijcongres op 2 april wordt bekend wie de nieuwe voorzitter is.

Het CDA moest op zoek naar een nieuwe voorzitter toen Peter van Heeswijk aftrad naar aanleiding van de nederlaag bij de Tweede Kamerverkiezingen van juni vorig jaar. Hij werd tijdelijk opgevolgd door Henk Bleker, die vervolgens staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie werd. Huidig interim-voorzitter is oud-Kamerlid Liesbeth Spies.

China verhoogt defensieuitgaven

China verhoogt zijn defensieuitgaven dit jaar met 12,7 procent tot 601 miljard yuan (65,7 miljard euro). Volgens een woordvoerder van het Nationale Volkscongres moet er 'passend' materieel worden aangeschaft en krijgen de 2,3 miljoen militairen van het Volksbevrijdingsleger salarisverhoging. Het defensiebudget zou slechts 6 procent van de totale begroting uitmaken en slechts 2 procent van het bruto binnenlands product.

Ni Lexiong, defensie-expert aan de Universiteit van Shanghai, wijst erop dat China zijn defensieuitgaven moet verhogen als reactie op de nauwere militaire samenwerking tussen de Verenigde Staten, Japan, Zuid-Korea en andere landen in de regio. Ook moet China zijn militaire materieel aanpassen om bedreigingen van zijn mensen en bezittingen in het buitenland het hoofd te bieden. Onlangs moest China militaire transportvliegtuigen en een marinefregat inzetten om 32.000 Chinezen uit Libië te evacueren. De hoge inflatie, vooral de gestegen kosten voor levensmiddelen, en de noodzaak om spullen op de open markt aan te schaffen maken ook dat de militaire uitgaven omhoog moeten, zegt Ni.

De VS en China's buurlanden maken zich zorgen over de Chinese defensieuitgaven en het gebrek aan transparantie daarover. Ook treedt China steeds assertiever op; marineschepen en militaire vliegtuigen voeren en vlogen vorig jaar dichter bij Japans territorium dan ooit tevoren en ook India, dat nog enkele grensgeschillen met China heeft, is bezorgd. Verder zijn er vaker incidenten op zee, bijvoorbeeld met de Filipijnen en Vietnam.

Door de snelle groei van zijn economie heeft China veel meer geld te besteden voor de ontwikkeling van nieuwe technologieën. De J-20, een moderne straaljager die nauwelijks zichtbaar zou zijn voor radar, een vliegdekschip en nieuwe onderzeeboten en grotere oorlogsschepen zijn daar voorbeelden van.


China verhoogt defensieuitgaven (Foto: Novum)

Veolia en Connexxion worden samen megavervoerder

De moederbedrijven van vervoerders Veolia en Connexxion gaan samen. De twee Franse vervoersbedrijven tekenden donderdag in Parijs het definitieve akkoord. Samen hebben ze ongeveer 70 procent van de Nederlandse markt in handen. De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft toestemming gegeven voor de fusie.

Het samengaan van Veolia en Transdev, het moederbedrijf van Connexxion, werd vorig jaar mei al aangekondigd. De merken Veolia Transport en Connexxion blijven bestaan, zo laten de vervoerders in een verklaring weten. Ze zullen als zusterbedrijven opereren en waar mogelijk samenwerken.

De Tweede Kamer heeft zich vorige maand in een motie uitgesproken tegen de fusie. Minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) had al laten weten dat er wat haar betreft voldoende markt overblijft. Daarmee volgt ze het oordeel van de NMa.

Het nieuwe bedrijf, dat Veolia Transdev gaat heten, is actief in 28 landen en heeft wereldwijd 110.000 medewerkers.

[EK indoor] Fransen aan de leiding na hoogspringen

Remona Fransen gaat na twee onderdelen op de vijfkamp bij het EK indoor in Parijs aan de leiding. Na de 60 meter horden stond ze elfde maar dankzij het hoogspringen, waar ze over een hoogte van 1 meter en 92 centimeter sprong, pakte ze de leiding.

Fransen verbeterde met haar hoogte van 1,92 meter het Nederlandse record. Het record stond met 1,88 op naam van drie atletes: Mirjam van Laar (1978), Ella Wijnants (1983) en Karin Ruckstuhl (2007).

De Française Antoinette Nana Djimou Ida, die de 60 meter horden won, zakte naar de tweede plaats in het algemeen klassement.

THQ Montreal gaat werken aan Homefront 2

De nieuwste gamestudio van uitgever THQ in Montreal gaat werken aan een vervolg op het schietspel Homefront. Een vertegenwoordiger van de uitgever heeft dit volgens het Amerikaanse weblog Joystiq donderdag kenbaar gemaakt. Het eerste deel binnen de Homefront-serie verschijnt deze maand en werd gemaakt door Kaos Studios uit New York.

THQ Montreal is de nieuwste gamestudio van game-uitgever THQ. Het bedrijf staat onder leiding van Patrick Désilets, een voormalig brein achter Ubisofts Assassin's Creed-serie.

Kaos Studios en THQ Montreal zouden nauwer samenwerken aan Homefront 2. Het produceren van een vervolg binnen de Homefront-serie zou niet de eerste kennismaking zijn voor de medewerkers van THQ Montreal. Ongeveer tien medewerkers van de Canadese gamestudio hebben meegewerkt aan de productie van de eerste versie van het schietspel.

Toch bestaat er een kans dat Kaos Studios wordt gesloten. Het bedrijf is midden in Manhattan gevestigd en veel werknemers komen van buiten de stad. Dit zou de locatie erg duur maken. Anonieme medewerkers van Kaos Studios uitten in januari hun zorgen omdat THQ zou willen dat de werknemers van de gamestudio naar belastingparadijs Canada zouden verhuizen.

Het schietspel Homefront wordt deze maand verwacht voor de Xbox 360, Playstation 3 en pc. THQ heeft hoge verwachtingen van de game en denkt dat het spel zich kan meten met schietspellen als Call of Duty en Battlefield.

Fry: "Twee oorzaken slecht presteren Mercedes"

Nick Fry maakt zich net als teambaas Ross Brawn nog geen zorgen over het slechte presteren van Mercedes Grand Prix tijdens de wintertests. Hij wijst er op dat er een grote aerodynamische update aan zit te komen waarmee het gat naar de toppers flink verkleind moet worden.

"De prestaties die we tot nu toe hebben gezien op het circuit zijn natuurlijk nog niet zoals we zouden willen, maar daar zijn twee belangrijke redenen voor. Ten eerste hadden we in het begin last van koelingsproblemen waardoor we met andere settings moesten rijden. Hierdoor verlies je al veel qua rondetijd. Daarnaast zijn we begonnen met testen met een 'basisauto'. Voor de eerste race zal er echter wel een enorm pakket aan updates op de auto komen," zei Fry.

"We raken zeker nog niet in paniek. We hebben een plan en daar houden we ons aan. Ik denk dat we wel een redelijk vorm hebben als in Australië de eerste race van start gaat. We wisten dat we niet de snelste zouden zijn tijdens het testen, laten we het daar maar op houden."

Naast de aerodynamica lijkt Mercedes nog een groter probleem te hebben, namelijk het slagen van de crashtests. "We reageren niet op deze geruchten, maar de tests zouden geen problemen voor ons moeten opleveren," zei Mercedes-motorsportbaas Norbert Haug.

C. Ronaldo wil geen risico nemen met blessure

Cristiano Ronaldo denkt niet dat hij komend weekend in actie komt tegen Racing Santander. De Portugees raakte gisteren licht geblesseerd.

"Ik denk niet dat ik de wedstrijd van zondag ga halen. Toen ik mijn derde doelpunt maakte, voelde ik wat pijn in mijn standbeen. Maar ik verwacht niet dat het iets ernstigs is", sprak hij tegen de Spaanse media. Cristiano Ronaldo raakte geblesseerd in de wedstrijd tegen Málaga, die Real Madrid met 7-0 won.

De sterspeler van de Madrilenen besloot om het in de slotfase voor gezien te houden. Omdat José Mourinho al drie keer had gewisseld, eindigde de thuisclub het duel met tien man. Barcelona, dat woensdag Valencia met 0-1 versloeg, heeft nog steeds zeven punten meer. "Dat is veel, maar we moeten erin blijven geloven", vindt Ronaldo.

Angry Birds al 30 miljoen keer gedownload op Android

Angry Birds is een hit en dat valt ook te lezen uit de statistieken. De game is op het Android-platform al 30 miljoen keer gedownload. Niet alleen dat, maar meer dan 80% blijft het spel spelen nadat ze het gedownload hebben. Mensen blijven geinteresseerd in het spelletje.

Angry Birds is een spel voor je mobiele telefoon (en zelfs PSN) waarbij je met vogels moet proberen om varkens te verslaan door hun gebouwen om te werpen en de varken te raken. Hier op Fok spelen wij ook graag Angry Birds, wil jij weten wat Nebo van de game vond (op een iPhone weliswaar), lees dan hier de review.

angyry birds

PSV heeft Nigeriaans talent op proef

PSV heeft het Nigeriaanse talent Rabiu Ibrahim op proef. De 19-jarige speler mocht meedoen aan een oefenduel tussen de beloften en de A1 van de Eindhovenaren en scoorde in het duel twee keer. Ibrahim werd in 2007 wereldkampioen met Nigeria onder 17.

De speler koos na dat kampioenschap voor Sporting Lissabon als nieuwe club, maar kwam daar niet aan de bak. Eind vorig jaar meldde Ibrahim zich bij Telstar, maar dat kon zijn salaris niet ophoesten. Tijdens een oefenduel van de club uit Velsen tegen PSV kwam de Nigeriaan in beeld bij de Eindhovenaren. De komende dagen wordt bekeken of hij in de Lichtstad mee kan trainen.

Crematorium op zoek naar lijk

Een crematorium in Stockholm is naarstig op zoek naar het lijk van een 48-jarige man. Toen het personeel de Zweed vorige week wilde cremeren bleek de kist spoorloos te zijn verdwenen.

De doodskist werd begin januari bij het crematorium afgeleverd. Omdat deze na zo veel weken toch wel in de weg lag, besloten ze de kist met inhoud maar eens in brand te steken. Maar hoe goed men ook zocht, de kist bleek spoorloos.

"We zijn er kapot van", laat het crematorium weten. "De kist is weg. Het is een mysterie." Een intern onderzoek, waarbij zelfs bewakingsbeelden werden uitgeplozen, heeft helemaal niets opgeleverd. Een enorme blunder, een zombie of een abusievelijke crematie behoren tot de mogelijkheden.

Het crematorium heeft aangifte gedaan bij de politie. Ook hebben ze andere crematoria gevraagd uit te kijken naar het lijk.

NOC*NSF helpt geschorste boksbond

Het NOC*NSF probeert alles wat binnen haar bereik ligt om de schorsing voor de Nederlandse boksbond NBB ongedaan te maken. Voorzitter van de sportkoepel, André Bolhuis, heeft inmiddels met de president van de internationale amateurfederatie AIBA, Dr. Ching-Kuo Wul, contact opgenomen om uitleg te vragen.

Het blijkt dat niet alleen The Final Four, een toernooi dat niet door de NBB ondersteund werd, maar ook het handelen van een bondsarts tijdens The Final Four aanleiding is geweest on Nederland te schorsen. De arts was geschorst door de AIBA, maar de NBB was hiervan niet op de hoogte. De man is nu teruggetrokken uit het begeleidingsteam.

Het NOC*NSF heeft nu samen met NBB-bestuurder Chris Moerkerken via een brief excuses voor de gemaakte fouten aan het AIBA aangeboden en gemeld dat er naar eer en geweten gehandeld is door de Nederlandse bond.

De NBB hoopt dat de AIBA dit accepteert en de Nederlandse amateurboksers en -trainers snel weer deel laat nemen aan toernooien. Daarnaast hoopt de 100-jarige Nederlandse boksbond dat het EK boksen voor vrouwen dit jaar alsnog naar ons land komt.

Krajicek naar halve finales Kuala Lumpur

Voor het eerst sinds 2006 heeft Michaëlla Krajicek zich voor een halve finale van een WTA-toernooi geplaatst. Bij het toernooi in Kuala Lumpur won ze in de kwartfinales van Anne Kremer met 6-2 en 6-3.

In de halve eindstrijd neemt Krajicek, de nummer 150 van de wereld, het op tegen Jelena Dokic. De Australische was met 7-6 en 6-2 de als achtste geplaatste Bojana Jovanovski de baas.

Frans wielertalent bekent dopinggebruik

Het Franse wielertalent Fabien Taillefer heeft gisteren bekend dat hij doping heeft gebruikt. De politie was een onderzoek begonnen naar de renner die in 2007 in zijn juniorentijd Parijs-Roubaix won.

"Met de hulp van een aantal mensen ben ik begonnen met doping. Ik dacht niet meer aan de belangrijke dingen voor een renner als trainen, gezond eten en slapen. Ik verving dit door verboden middelen," zei Taillefer tegen Directvelo. Hij gaf toe in 2009 met doping te zijn begonnen.

De Franse politie beschuldigt de renner van zowel het gebruik als de verkoop van verboden middelen. "Ik werk mee met de politie. Ik hoop dat dit helpt om mijn straf te verminderen," zei Taillefer. Inmiddels zijn er al twaalf mensen verdacht in deze zaak.

Defensie geschokt door beelden militairen

Het Ministerie van Defensie is geschokt door de beelden van de drie Nederlandse militairen die in Libië worden gevangengehouden. Dat zei een woordvoerder van Defensie vrijdag op Radio 1. De Libische staatstelevisie vertoonde donderdag beelden van de drie.

"Het zijn confronterende beelden", aldus de zegsman. "We zijn erg bezorgd, maar de beelden motiveren ons ervoor te zorgen onze collega's snel terug in Nederland te krijgen."

De beelden van de Libische staatstelevisie waren donderdag te zien op het NOS Journaal. In het fragment zegt een vrouw onder meer dat de helikopter en de militairen naar Libië zouden zijn gekomen om Nederlanders te evacueren.

Op dat moment komt een vuurwapen dat in de helikopter zou zijn aangetroffen in beeld. "Maar hier zien we toch wat anders", zegt de vrouw vervolgens. Ook wordt gezegd dat de Nederlanders zonder toestemming het luchtruim van Libië binnen zijn gevlogen, wat in strijd zou zijn met elk internationaal recht.

De woordvoerder wilde vrijdag niet zeggen waar in Libië de drie worden vastgehouden. Ook wilde hij niets kwijt over wanneer en hoe er voor het laatst contact met ze is geweest. Volgens hem maken de marineleden het 'naar omstandigheden' goed.

Het Ministerie van Defensie maakte donderdag bekend dat de militairen zondag gevangen zijn genomen in Libië tijdens een evacuatieoperatie in de stad Sirte. De drie marineleden waren vanaf het voor de Libische kust varende fregat Tromp met een helikopter naar Sirte gevlogen om twee evacués op te halen, de Nederlander en een andere Europeaan.

Na de landing werd de helikopter aan de grond gehouden door een gewapende Libische eenheid. De evacués hebben het land inmiddels veilig verlaten.

Grootverdieners onderwijs moeten zelf terugbetalen

Grootverdieners in het hoger onderwijs moeten te veel ontvangen salaris in de toekomst zelf terugbetalen. Nu krijgt de universiteit of hogeschool nog de rekening als een bestuurder te veel heeft gekregen, maar staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Halbe Zijlstra (VVD) wil dat veranderen, meldt hij aan de Tweede Kamer.

In reactie op een verzoek van de PvdA laat Zijlstra weten dat hij werkt aan aanpassing van de wet, waardoor het mogelijk moet worden geld direct terug te vorderen van de bestuurders. PVDA-Kamerlid Tanja Jadnanansing vond de huidige methode, waarbij het geld wordt ingehouden op de rijksbijdrage aan de instelling, 'onwenselijk'.

De wetswijziging moet gelijk worden doorgevoerd met de invoering van een plafond voor salarissen en ontslagvergoedingen in het hoger onderwijs. Het basissalaris van onderwijsbestuurders mag daardoor binnenkort niet meer dan 187.000 euro zijn.

[Primera División] Uitslagen speelronde 26

Afgelopen week werd in de Spaanse Primera División een midweekse ronde afgewerkt. Ook nu geeft FOK!sport je een update van de gebeurtenissen in deze competitie en geeft een overzicht van uitslagen, stand, topscorers en het programma voor de eerstvolgende speelronde.

Real Madrid vernedert Malaga CF

Real Madrid heeft gisteren een monsterscore op degradatiekandidaat Malaga CF geboekt. De Koninklijke won met maar liefst 7-0 van de formatie, die in de kelder van de Primera División bivakkeert. Cristiano Ronaldo was de gevierde man aan de zijde van de Madrilenen. De Portugees trof het doel namelijk drie maal.

Vanaf het eerst fluitsignaal was Real Madrid de betere partij en troefde Malaga CF op alle fronten af. Na iets meer dan tien minuten had Cristiano Ronaldo al kunnen scoren, maar zijn vizier stond nog niet op scherp. Kort daarna was het via Karim Benzema alsnog raak. Nog voor rust troffen ook Ángel Di María en Marcelo nog doel.

Ook na de pauze bleef Real Madrid het doel van Malaga CF bestoken. Na iets meer dan een uur was het al 5-0, omdat Cristiano Ronaldo en Benzema wisten te scoren. Tot overmaat van ramp gaven de bezoekers ook nog een strafschop weg, deze werd benut door Cristiano Ronaldo, en zagen zij Manolo zijn tweede gele prent van de wedstrijd pakken. Cristiano Ronaldo tekende in de 78e minuut voor het slotakkoord, waar de Madrilenen daarna overigens nog veel kansen misten. Het uitvallen van de Portugees was slechts een smetje op de monsterscore.

Villarreal nadert Valencia tot op een punt

Villarreal heeft in de midweekse speelronde goede zaken gedaan. De ploeg zag directe concurrent Valencia met 1-0 onderuit gaan bij FC Barcelona en won zijn eigen wedstrijd met een minimaal verschil van Hercules CF (1-0).

Giuseppe Rossi nam na twintig minuten wedstrijd het enige doelpunt voor zijn rekenen. Bij Hercules CF waren Royston Drenthe en Piet Velthuizen afwezig. Onze landgenoten lijken nauwelijks in de plannen van hun Spaanse werkgever voor te komen. Drenthe kwam pas twaalf keer in actie tegen één optreden voor de doelman. De sluitpost moet Juan Calatayud namelijk voor zich dulden.Uitslagen speelronde 26:

Thuis Uit Uitslag
Espanyol Real Mallorca 1-2
Sevilla FC Sporting de Gijón 3-0
Real Zaragoza Athletic de Bilbao 2-1
Getafe CF Atletico Madrid 1-1
Villarreal Hercules CF 1-0
Osasuna Deportivo la Coruna 0-0
Real Sociedad Levante UD 1-1
Valencia FC Barcelona 0-1
UD Almeria Racing Santander 1-1
Real Madrid Malaga CF 7-0


De stand:

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 FC Barcelona 26 23 2 1 71 77-13
2 Real Madrid 26 20 4 2 64 62-19
3 Valencia 26 15 6 5 51 40-27
4 Villarreal 26 15 5 6 50 45-26
5 Espanyol 26 13 1 12 40 35-38
6 Athletic de Bilbao 26 12 2 12 38 40-38
7 Sevilla FC 26 11 5 10 38 41-40
8 Atletico Madrid 26 10 5 11 35 36-34
9 Real Sociedad 26 11 2 13 35 37-42
10 Real Mallorca 26 10 4 12 34 27-35
11 Getafe CF 26 9 6 11 33 36-39
12 Racing Santander 26 7 9 10 30 24-36
13 Levante UD 26 8 4 14 28 27-38
14 Deportivo la Coruna 26 6 10 10 28 21-35
15 Real Zaragoza 26 6 9 11 27 24-38
16 Osasuna 26 6 8 12 26 26-32
17 Hercules CF 26 7 5 14 26 24-39
18 Sporting de Gijón 26 5 10 11 25 23-34
19 Malaga CF 26 6 5 15 23 34-58
20 UD Almeria 26 4 10 12 22 26-44


Kijk voor meer statistieken uit de Primera División op deze pagina!

Honkballers verliezen ook tweede oefenduel

De Nederlandse honkballers zijn er niet in geslaagd om hun tweede oefenduel tegen de Seoul Nexen Heroeste winnen. In het Amerikaanse Saint Petersburg verloor Oranje met 2-1 van de Aziatische profclub. De eerste wedstrijd tegen deze ploeg ging al met 6-1 verloren.

In de tweede wedstrijd gingen de ploegen lang gelijk op. Twee fouten in het buitenveld bij Nederland zorgden er voor dat de Zuid-Koreanen in de negende slagbeurt de zege konden pakken. Namens Oranje scoorde Raily Legito via een homerun.

Morgenavond staat er voor Nederland een wedstrijd tegen Jong Canada op het programma.

Mario Andretti: "Kleinzoon Marco klaar voor de F1"

Volgens Mario Andretti is zijn kleinzoon Marco Andretti de enige coureur uit de Verenigde Staten die momenteel het talent heeft om goed in de Formule 1 uit de voeten te kunnen komen. De 25-jarige Marco rijdt momenteel in de IndyCar Series.

Mario Andretti vindt dat in 2012 met de terugkeer van de Verenigde Staten de tijd rijp is om weer een Amerikaanse coureur op het hoogste niveau te laten racen. "Het liefst had ik gezien dat er een beter beeld is uit welke jonge rijders er gekozen zou kunnen worden, maar op dit moment zie ik behalve Marco geen andere kandidaten die er klaar voor zijn. Ik zou graag zien dat hij weer eens fatsoenlijk zou kunnen testen na zijn sterke optreden in de Honda in Jerez in 2007," zei de 71-jarige Andretti die zelf in 1978 wereldkampioen in de Formule 1 werd.

De laatste Formule 1-race in de Verenigde Staten was in 2007 in Indianapolis. Het circus zal volgend jaar neer gaan strijken in Austin, Texas, waarmee er na Canada weer twee races op het continent zijn. Mario Andretti vindt het daarom tijd voor een Noord-Amerikaanse coureur in de sport. Hij wil dan ook dat Marco een kans krijgt om zich te bewijzen. "Als ze hem de tijd in de auto geven en hem op de juiste manier evalueren dan zou het goed voor de Noord-Amerika en de Formule 1 zijn."

[GDC] Bungie en Activision werken aan MMO

Tijdens de GDC heeft David Aldridge, Lead Network Engineer, een presentatie gehouden genaamd: 'I Shot You First: Networking the Gameplay of Halo: Reach'. In deze presentatie gaf Aldridge aan dat ze met een "Massively Multiplayer Action Game" bezig waren, het project heeft nog geen naam.

Bungie en Activision hebben samen een deal van tien jaar, Activision zal dan alles uitgeven wat Bungie ontwikkelt. Het project is deel van een nieuwe franchise en die zal zeker geen World of Warcraft in de ruimte gaan worden. Verwacht komende tijd langzaam aan meer details.

Bungie

KNVB hekelt 'crimineel gedrag' Twentse fans

De KNVB neemt de beschuldigingen van Utrecht-spelers die zouden zijn mishandeld door Twente-fans zeer serieus. Frank Demouge, Adam Sarota en Ismo Vorstermans waren woensdag als toeschouwer aanwezig in de Grolsch Veste, waar hun club in de halve bekerfinale met 1-0 van FC Twente verloor. Na afloop, toen het trio op weg was naar de parkeerplaats, werden ze aangevallen door een groep supporters van FC Twente.

"Als voetbalbond willen we aandringen op vervolging van deze mensen. Dit is gewoon crimineel gedrag, waartegen hard moet worden opgetreden", reageert woordvoerster Renske Bruinsma in De Telegraaf. "Als het lukt om deze mensen op basis van camerabeelden te identificeren, dan gaan me meewerken aan het uitvaardigen van stadionverboden."

FC Utrecht stelde meteen een onderzoek in en het diende ook een officiële klacht in bij de KNVB. Gisteren werd ook aangifte gedaan bij de politie in Enschede. Naast Utrecht betreurt ook FC Twente het incident en de landskampioen doet er alles aan om de vandalen zo snel mogelijk te vinden.

Werkstraf na verspreiden seksfilm echtgenote

Een Bredase rechter heeft een 54-jarige man uit Oosterhout veroordeeld tot 180 uur schoffelen. De man heeft namelijk een seksfilmpje met daarin zijn eigen vrouw in de hoofdrol verspreid. Daarnaast moet hij zijn echtgenote een fikse schadevergoeding betalen.

Het filmpje, waarin zijn vrouw seksuele handelingen verricht, is door de man op YouTube gezet. Om het nog erger te maken, verspreidde hij het filmpje onder collega's en kennissen van de vrouw. De rechter oordeelde dat deze daad 'zeer ernstig en vernederend' was.

De officier van justitie beschuldigde de Brabander ook van smaad, maar deze aanklacht werd door de rechter verworpen aangezien niet kan worden bewezen dat de vrouw voor de seks betaald kreeg. De rechter legde de man een werkstraf van 180 uur op. Tevens moet hij zijn echtgenote 1300 euro smartengeld betalen.

ABN AMRO meldt verlies van 414 miljoen

ABN AMRO heeft over 2010 een nettoverlies geleden van 414 miljoen euro, tegen een winst van 274 miljoen in 2009, maar onderliggend steeg de winst afgelopen jaar tot boven 1 miljard, meldt het bankconcern vrijdag.

Het nettoresultaat werd negatief beïnvloed door posten als de door de Europese Unie afgedwongen verkoop van onderdelen en de kosten van splitsing en integratie. De eerste resulteerde in een negatieve post van 812 miljoen na belastingen, de tweede van 679 miljoen.

Bestuursvoorzitter Gerrit Zalm zegt in een toelichting dat de bank 'goed op weg' is om de winstgevendheid en efficiëntie te verbeteren. Hij wijst verder op het voornemen van de Nederlandse Staat zich terug te trekken als 100%-aandeelhouder. "Dit zal waarschijnlijk resulteren in een beursnotering in 2014. Wij zijn hiermee zeer verheugd."

Prequels en sequels van Blade Runner in de maak

De sciencefictionthriller Blade Runner keert terug naar de bioscopen. Productiemaatschappij Alcon is bezig de rechten te kopen om er prequels, sequels en tv-producties van te maken. Dat schrijft de Amerikaanse filmsite Deadline.

Burd Yorkin, coproducent van het origineel uit 1982, onderhandelt met Alcon over alle rechten van de film, behalve het recht om een remake te maken. De filmmaatschappij, bekend van het drama The Blind Side waarmee Sandra Bullock vorig jaar een Oscar won, is wel van plan films te maken over thema's die in Blade Runner werden geïntroduceerd.

Blade Runner van Ridley Scott met Harrison Ford en Rutger Hauer in de hoofdrol werd een enorme hit. De film over losgeslagen robots werd genomineerd voor de Oscars voor beste visuele effecten en art direction. Uiteindelijk verschenen maar liefst zeven verschillende versies van Blade Runner, waaronder twee director's cuts. De film geldt nog altijd als een van Scotts meesterwerken.


Prequels en sequels van Blade Runner in de maak (Foto: Novum)

Diane Lane speelt moeder van Superman

Actrice Diane Lane gaat Martha Kent spelen in de film Superman: Man of Steel. Kent is de stiefmoeder van Clark Kent, het alter ego van Superman.

Regisseur Zack Snyder is blij met Lane. "Dit was een heel belangrijke casting voor mij omdat Martha Kent de vrouw is die de man heeft gevormd die we kennen als Superman," zegt de 300-regisseur tegen de Amerikaanse filmsite Deadline. De 46-jarige Lane werd genomineerd voor een Oscar voor haar rol als overspelige vrouw in Unfaithful uit 2002.

In de nieuwe Superman-film speelt Henry Cavil de rol van de superheld met de rode cape. Hij is bekend als Charles Brandon uit de Britse tv-serie The Tudors. Kevin Costner wordt genoemd als stiefvader Jonathan Kent. De film moet eind volgend jaar in de bioscopen draaien.


Diane Lane (Foto: Novum)

Weinsteins aangeklaagd voor 50 miljoen dollar

Filmproductiemaatschappij The Weinstein Company (TWC) is door makers van een animatiefilm aangeklaagd voor 50 miljoen dollar. De makers vinden dat TWC zeer onzorgvuldig met hun nieuwe project Escape from Planet Earth is omgesprongen, waardoor de film uiteindelijk niet is gemaakt. Dat schrijft de Amerikaanse entertainmentsite The Hollywood Reporter.

Schrijver en regisseur Tony Leech en producent Brian Inerfeld stapten met hun scenario voor Escape from Planet Earth naar de broers Bob en Harvey Weinstein. Hun eerdere samenwerking in 2005 aan de animatiefilm Hoodwinked was immers erg succesvol, en de twee hoopten ditmaal minstens 50 miljoen dollar te ontvangen als de sciencefictionfilm af zou zijn.

The Weinstein Company zou de film opzettelijk om zeep hebben geholpen door het scenario talloze malen te laten herschrijven en tweehonderd animators maandenlang door te betalen terwijl er geen werk was. Daarbij zou acteur Kevin Bacon, die een stem zou inspreken, zijn afgekocht. Toen het budget op was, besloten de Weinsteins nieuwe fondsen te werven met het scenario van de animatiefilm als onderpand.

TWC zou Leech en Inerfeld hebben verteld dat ze hun geld, zo'n 2 miljoen dollar, alleen zouden krijgen als ze hun winstpercentage opgaven. De aanklagers bestempelen dit als afpersing. TWC zou de advocaten van Leech en Inerfeld ook 500.000 dollar aan hebben geboden om de aanklacht pas na de Oscaruitreikingen in te dienen, waar de broers de prijs voor beste film wonnen voor The King's Speech.

De gebroeders Weinstein ontkennen alle aantijgingen. Hun advocaten noemen deze onethisch, laakbaar en lasterlijk. Volgens hen zouden juist Leech en Inerfeld schuldig zijn aan afpersing.


Weinsteins aangeklaagd voor 50 miljoen dollar (Foto: Novum)

Wekelijkse Japanse verkoopcijfers

Hierbij de Japanse verkoopcijfers van 21 februari 2011 tot en met 27 februari 2011. Deze week zien we de lancering van de 3DS en dat is te merken met vijf 3DS-titels in de top tien, met in totaal negen nieuwe titels. Natuurlijk zag de totale hardware-verkopen van Nintendo ook een flinke boost.

Plaats Software Game Stuks Verkocht
1 PSP
Phantasy Star Portable 2: Infinity 206.654
2 PSP
SD Gundam G Generation: World 192.981
3 3DS
Professor Layton and the Mask of Miracle 119.591
4 PS3
Disgaea 4 79.425
5 3DS
Nintendogs + Cats 64.213
6 3DS
Samurai Warriors: Chronicles 49.237
7 3DS
Super Street Fighter IV: 3D Edition 44.649
8 3DS
Ridge Racer 3D 38.226
9 PSP
Monster Hunter Freedom 3 36.323
10 Xbox 360
The Idolmaster 2 34.621

Deze tabel toont de top 10 softwareverkopen van deze week, dikgedrukt is nieuw.
Plaats Hardware Stuks Verkocht Meer/Minder dan vorige week
1 3DS
374.764 +374.764
2 PSP
47.955 -15.375
3 PS3
23.654 -1.588
4 Wii
12.159 -62
5 DSi XL
9.093 -944
6 DSi
7.802 -220
7 Xbox 360
3.366 +1.183
8 PS2
1.773 -90
9 PSPgo
1.076 -1.411
9 DSL
663 -310
Deze tabel toont het aantal hardwareverkopen van deze week en in vergelijking met vorige week.
Handheld Verkochte Software Totaal Verkochte Hardware Totaal
PSP 435.958 49.031
DS - 17.558
3DS 316.006 374.764
Deze tabel toont de handhelds bij elkaar van deze week; PSP (PSP GO en PSP 3000), DS (DS, DSi, DSi XL) en de 3DS.

Bedrijf Verkochte Software Totaal Verkochte Hardware Totaal
Sony 515.383 74.458
Microsoft 34.621 3.366
Nintendo 316.006 404.481
Deze tabel toont de totale hardware- en softwareverkopen van Sony, MS en Nintendo van deze week.

Hardware  Verkocht in 2011
Verkocht sinds uitgave
PSP 377.500 16.867.288
Wii 166.213 11.445.848
PS3 241.251 6.328.741
DSiXL 127.939 2.075.522
DSi 106.320 5.650.044
DS Lite
12.748 18.086.669
Xbox 360
22.295 1.442.792
PS2
15.148 21.711.240
PSPgo 9.576 170.000
3DS 374.764 374.764
Deze tabel toont ons alle hardwareverkopen van dit jaar (vanaf 03-01-2011) en in totaal.  
Handheld Verkocht in 2011
Verkocht sinds uitgave
PSP 387.076 17.037.288
DS 247.007 32.397.706
3DS 374.764 374.764
Deze tabel toont ons de totale verkopen van de twee handhelds van dit jaar (vanaf 03-01-2011) en in totaal. 

Boerrigter grapt: "Had afspraak met Daley"

Derk Boerrigter keerde gisteravond met RKC Waalwijk terug in Amsterdam, waar hij in de jeugdopleiding speelde. RKC bleek na een verrassende gelijkmaker alsnog kansloos tegen Ajax. De Amsterdammers wonnen in eigen huis met 5-1. "Je weet vooraf dat het heel erg moeilijk wordt. Uiteindelijk zegt de uitslag genoeg over de krachtsverhoudingen", zei ex-Ajacied Boerrigter na afloop.

"Het was wel speciaal om tegen Ajax te spelen, maar aan de andere kant blijft het ook gewoon weer een wedstrijd. Ik heb mijn uiterste best gedaan, maar niet alleen omdat het tegen Ajax was." Boerrigter hielp RKC met hulp van Daley Blind nog wel aan een gelijkmaker voor de rust.

Blind kopte een vrije trap van Boerrigter in zijn eigen doel. "Ik had een afspraak daarover gemaakt met Daley", lachte de aanvaller van RKC, die Blind nog kent van zijn periode bij Ajax. "Daarna was ik nog een keer dichtbij, maar die vrije trap scheerde langs de paal." Boerrigter hoopt komende zomer een stap hogerop te maken. "Ik wil dolgraag weer in de Eredivisie spelen."

Advocaat: Lekkende soldaat nu naakt in de cel

De Amerikaanse soldaat Bradley Manning (23), die verdacht wordt van lekken naar klokkenluiderswebsite WikiLeaks, moest de nacht naakt in zijn cel doorbrengen. Dat heeft de advocaat van Manning, David Coombs, donderdag op zijn blog geschreven. Volgens Coombs wordt Manning onmenselijk behandeld.

Manning zou zijn meegedeeld dat hem dat de volgende nacht weer te wachten staat.

De autoriteiten stellen dat Manning onder het zwaarste veiligheidsregime wordt vastgehouden, omdat een eventuele ontsnapping een risico is voor de nationale veiligheid. Hij zou echter niet anders dan andere gevangenen in het complex worden vastgehouden, wat advocaat Coombs bestrijdt.

Manning werkte in Irak als militair bij een inlichtingendienst van het leger om informatie te analyseren en zou video's en honderdduizenden documenten met gevoelige informatie hebben gelekt.

Ook Oh Oh Tirol is kijkcijferkanon

Net als zijn voorganger Oh Oh Cherso trekt het tv-programma Oh Oh Tirol veel kijkers. Ruim 1,1 miljoen mensen keken donderdagavond naar de eerste aflevering van de realityshow op RTL 5. Het staat daarmee op plek zeven in de lijst van best bekeken tv-programma’s van de dag.

Dat blijkt uit kijkcijfers die de Stichting KijkOnderzoek vrijdag heeft gepubliceerd. Zowel Oh Oh Cherso als Oh Oh Tirol gaat over een stel jongeren uit Den Haag die op vakantie zijn. Maakten inmiddels bekende namen als Jokertje, Sterretje en Barbie in de eerste serie het Griekse vakantieoord Chersonissos onveilig, in deel twee reizen ze af naar Oostenrijk voor wintersportvakantie.

Overigens deed Oh Oh Tirol het donderdagavond nog niet zo goed als zijn voorganger. Toen Oh Oh Cherso enige tijd liep, trok die serie vaak nog meer kijkers.

Bekijk hier het interview dat FOK! met Tony alias Sterretje had.

Ook Oh Oh Tirol is kijkcijferkanon
Ook Oh Oh Tirol is kijkcijferkanon (Foto: ANP)

Goedemorgen

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over een gevalletje afschuiven.

Wegbeheerders willen meer gegevens over verkeersongelukken. Over wat voor voertuigen erbij betrokken waren, over de richting waarvandaan ze elkaar naderden, dat soort dingen. Daarmee kunnen ze het wegennet veiliger maken.
 
De politie wil dit soort gegevens niet leveren omdat dat een taak van de verzekeraars zou zijn. De Bond van Verzekeraars weigert eveneens omdat ze niet “de taak van de politie”willen doen. Beschamend.

De Boer: "Mounir was de dupe van eerste helft"

Frank de Boer wisselde Mounir El Hamdaoui in het bekerduel met RKC Waalwijk, omdat de spits niet uit de verf kwam. De Marokkaan wist in de eerste helft van de halve finale wel te scoren, maar De Boer was niet tevreden over de invulling van de spitspositie. "Met name op het middenveld speelden we in de eerste helft te slordig. De ruimtes werden niet goed benut en de bal ging niet snel genoeg rond."

"Mounir werd daar de dupe van", aldus De Boer. Siem de Jong nam de plaats van El Hamdaoui na de rust in. Mede dankzij twee treffers van De Jong liep Ajax uit naar een 5-1 zege, waarmee de finale van de KNVB-beker werd bereikt. "Een lekker avondje met een mooie uitslag."

In De Kuip wacht FC Twente in de eindstrijd. "Dat wordt een mooi feestje. Het is een affiche waar de KNVB denk ik op had gehoopt. Twente is natuurlijk een goed voetballende ploeg en de kampioen van vorig seizoen", zei de trainer van Ajax, die RKC-speler Derk Boerrigter nadrukkelijk in de gaten hield. "Hij is de ster van RKC en gaat een mooie toekomst tegemoet. We houden hem zeker in de gaten." Boerrigter was betrokken bij de eigen doelpunt van Daley Blind.

Never alone is titel Engelse versie lied 3JS

De Engelse versie van het songfestivalnummer Je vecht nooit alleen van de 3JS heet Never alone. Dat heeft marketingmanager Paul Jong van platenmaatschappij Artist& Company uit Haarlem donderdag gezegd.

Het trio is momenteel druk in de weer met het inzingen van de Engelse versie in de Votown Studio in Volendam. Jong verwacht dat de opnames binnen een paar dagen zijn afgerond. Wanneer het lied naar buiten wordt gebracht, kon hij niet zeggen. Wel wist hij dat het songfestivalnummer voor 14 maart ingestuurd moet zijn.

De Volendamse 3JS weten nog niet of ze de Engelse of de Nederlandse versie insturen, zei Jong. Pas als de opnames zijn voltooid, gaan de bandleden beide varianten vergelijken.

De 3JS vertegenwoordigen ons land bij het Eurovisie Songfestival in Düsseldorf. De finale vindt plaats op 14 mei.

Never alone is titel Engelse versie lied 3JS
Never alone is titel Engelse versie lied 3JS (Foto: ANP)

Bidmarathon op Wereldgebedsdag

In 173 landen houden mensen vrijdag de handen gevouwen en wordt er gezongen. Het is Wereldgebedsdag. In Nederland gebeurt dat op ruim 500 plaatsen. Nederland doet sinds 1929 mee met de jaarlijkse viering van de biddag.

De wereldbiddag is bedoeld om het christelijke geloof een internationale, oecumenische dimensie te geven en werd in 1927 in het leven geroepen in Amerika om met name vrouwen overal ter wereld door middel van het gebed te verenigen.

De hele dag zullen er overal in de wereld gebedssamenkomsten plaatshebben, waardoor er 24 uur lang wordt gebeden. Ieder jaar bedenkt een ander land het thema. Dit jaar is dat Kameroen. Het geld wat tijdens de vieringen wordt opgehaald, gaat naar speciale projecten in dat land.

Bidmarathon op Wereldgebedsdag
Bidmarathon op Wereldgebedsdag (Foto: ANP)

Tiener hoeft geen museum op Hyves

Tieners zitten op sociale netwerksites als Hyves niet te wachten op culturele instellingen. Dat blijkt uit het vrijdag gepubliceerde onderzoek Hoe cultureel is de digitale generatie? van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).

Volgens het SCP zien culturele instellingen online activiteiten van jongeren als een nieuwe kans om deze doelgroep te bereiken. "Het benaderen van tieners via sociale netwerksites lijkt echter weinig kans van slagen te hebben", concluderen de onderzoekers.

"De meeste mensen hebben Hyves voor vrienden", meent Sema uit klas drie van het vmbo. "Wat voor comment ga je naar een hyve van een museum schrijven?", vraagt ze zich af. Ook hebben tieners weinig interesse voor bijvoorbeeld virtuele rondleidingen en geluidsfragmenten op culturele websites. Maar internet is voor jongeren in de leeftijd van 12 tot 18 jaar wel het belangrijkste medium om informatie over cultuur te zoeken.

Daarnaast blijkt dat scholen weinig invloed hebben op de online culturele interesse bij tieners. Ouders en vrienden daarentegen wel. "Als de ouders en vrienden van tieners in het echte leven culturele instellingen of voorstellingen bezoeken, dan zijn tieners zowel online als offline cultureel actiever", schrijven de onderzoekers. Ook de digitale vaardigheden van jongeren hebben invloed. Zijn die goed ontwikkeld, dan hebben middelbare scholieren op internet meer aandacht voor cultuur, aldus onderzoekster Marjon Schols.

Verder komt naar voren dat het culturele internetgebruik van tieners over het algemeen de jeugdcultuur weerspiegelt. De populairste culturele onderwerpen onder deze leeftijdsgroep op internet zijn muziek, tv-programma's en films. Jongeren communiceren online het minst over klassieke concerten en monumenten, aldus het SCP.

Verder valt volgens Schols op dat tieners die op de hoogte willen zijn van het nieuws vooral de 'echte' krant lezen en tv kijken in plaats van nieuws te vergaren op internet. Het onderzoek onder de ruim 1600 tieners dateert echter uit 2008. "Het mediagebruik van tieners is sindsdien waarschijnlijk wel meer digitaal geworden", schatten de onderzoekers in.

Oud-directeur De Key moet miljoenen betalen

Een ex-directeur van woningcorporatie De Key uit Amsterdam moet 3,2 miljoen euro schadevergoeding betalen aan zijn voormalige werkgever. Ook moet hij zijn ontslagvergoeding terugbetalen. Dat heeft de rechtbank in de hoofdstad eerder deze week bepaald.

De oud-directeur heeft zich schuldig gemaakt aan 'opzettelijke misleiding', aldus de rechtbank. Hij was betrokken bij de transactie van een stuk grond waarbij De Key voor 3,2 miljoen euro werd benadeeld. Dat bedrag is verdiend door een tussenpersoon, die zonder medeweten van de Raad van Commissarissen bij de grondaankoop betrokken was. De tussenpersoon is een oud-collega van de ontslagen directieleden.

Oud-directeur De Key moet miljoenen betalen
Oud-directeur De Key moet miljoenen betalen (Foto: ANP)

Jennifer Lopez wilde niet zingen voor Gadhafi

De Amerikaanse popzangeres Jennifer Lopez zou hebben geweigerd op te treden op feestjes van de Libische leider Moammar Gadhafi of diens zoons. Dit berichtte The Hollywood Reporter op donderdag. De zangeres van Puertoricaanse komaf zou een aanbod van 2 miljoen dollar voor een optreden hebben afgeslagen.

Andere Noord-Amerikaanse sterren lieten zich wel strikken onder wie Beyoncé, Mariah Carey en Nelly Furtado. De Canadese Furtado heeft begin deze week laten weten 1 miljoen dollar die ze bij de Gadhafi's verdiende, weg te geven aan goede doelen. Ze trad in 2007 45 minuten op voor de Gadhafi's en hun gasten in een hotel in Italië.

De dankzij de olie steenrijke clan van de Libische dictator Gadhafi was de afgelopen jaren welkom in de westerse wereld. De meedogenloze wijze waarop het Libische regime zich nu poogt te handhaven heeft dat veranderd.

Jennifer Lopez wilde niet zingen voor Kaddafi
Jennifer Lopez wilde niet zingen voor Gadhafi (Foto: ANP)

Verkiezingen Tunesië op 24 juli

De Tunesische interim-president Fouad Mebazaa heeft voor 24 juli verkiezingen uitgeschreven voor een grondwetgevende vergadering. Vooraf zal een gezelschap van nationale persoonlijkheden, vertegenwoordigers van politieke partijen en andere figuren uit de samenleving een ontwerp-grondwet opstellen die een afspiegeling moet worden 'van de aspiraties van het volk en de grondslagen van de revolutie'. Het ontwerp moet eind maart gereed zijn.

De Tunesische bevolking ontdeed zich in januari na 23 jaar van president Zine El Abidine Ben Ali en diens RCD-partij. Mebazaa deed een beroep op alle Tunesiërs om over hun persoonlijke en sektarische verschillen heen te stappen 'in deze delicate tijd, vooral aan onze grenzen'. Hij doelde daarmee op de onrust in Libië die een stroom vluchtelingen op gang heeft gebracht. "Wij moeten waakzaam blijven en onze solidariteit tonen met onze broeders in Libië", zei hij.

Wegbeheerders willen informatie over ongevallen

Gemeenten en provincies willen meer inzicht in de toedracht van verkeersongevallen. Bij de wegbeheerders is vaak maar weinig bekend over ongelukken, waardoor ze niet kunnen inspelen op onveilige situaties.

Trouw schrijft dat stadsregio's, gemeenten en provincies willen dat de politie en verzekeraars hen vaker en beter inlichten over verkeersongevallen. Meer kennis daarover helpt wegbeheerders bij het bepalen waar bijvoorbeeld rotondes of fietspaden moeten komen.

Nu krijgen wegbeheerders vaak alleen informatie over de dag, tijd en plaats van een ongeval. Ze willen echter ook weten wat voor voertuig het was, uit welke rijrichting die kwam en hoe oud de betrokkenen waren.

Een woordvoerder van de Raad van de Korpschefs reageert dat het uitgebreid informeren van wegbeheerders geen kerntaak van de politie is en verwijst naar autoverzekeraars. De Bond van Verzekeraars weigert de informatie echter door te spelen. "Wij zijn er niet om het werk van de politie te doen", zegt een woordvoerder.

Jaarlijks vinden in Nederland ruim een miljoen ongelukken plaats. Dat kost de samenleving ruim 12 miljard euro per jaar.


Wegbeheerders willen informatie over ongevallen (Foto: Novum)

'Onbedoelde fraude bij ingevulde belastingaangifte'

Gemakzuchtige Nederlanders moeten uitkijken dat ze niet onbedoeld frauderen bij het invullen van de belastingaangifte. De door de Belastingdienst vooringevulde aangifte kan voor hen verraderlijk slecht uitpakken, zeggen belastingadviseurs in het AD.

De Belastingdienst vult dit jaar een klein deel van de aangifte alvast in en gaat de komende jaren steeds meer gegevens van tevoren invullen. Belastingadviseurs vrezen massa's boetes voor gemakzuchtige Nederlanders.

De gegevens kunnen verkeerd of incompleet zijn, waarschuwen adviseurs in de krant. Wie zonder grondige controle op 'OK' klikt, kan daardoor aftrekposten missen, maar ook onbedoeld belastingfraude plegen.

Volgens hoofd van de FNV Belastingservice Tamara Tamis is het meest verraderlijke punt het loon. "Het salaris wordt al ingevuld. Maar veel kleine baantjes of bijverdiensten vallen buiten het systeem." Wie daardoor vergeet een krantenwijk of freelance bijverdienste op te geven, kan later alsnog tegen de lamp lopen omdat de gegevens vaak uiteindelijk toch bij de fiscus terechtkomen.

De Belastingdienst zegt in een reactie dat de aangifte de eigen verantwoordelijkheid van mensen blijft, al is hij vooraf ingevuld. "Als het fout gaat, is het aan de inspecteur wat voor boete hij oplegt. Dat systeem verandert niet."


'Onbedoelde fraude bij ingevulde belastingaangifte' (Foto: Novum)

'Uitrusting reddingshelikopter achterhaald'

Als de in Libië gevangengenomen Nederlandse militairen de beschikking hadden gehad over een modernere helikopter, hadden ze de troepen van de Libische dictator Moammar Gadhafi op tijd ontdekt. Dat zeggen ingewijden bij de marine, schrijft De Telegraaf.

De helikopter die de drie zondag gebruikten voor een evacuatieoperatie in de Libische stad Sirte stamt uit 1978. De krant schrijft dat de uitrusting van het toestel achterhaald is. "Met modernere spullen aan boord hadden ze de grondtroepen ruim op tijd ontdekt", zeggen experts bij de zeemacht.

Voormalig Commandant der Strijdkrachten Dick Berlijn stelt in de krant dat sprake moet zijn geweest van een noodsituatie. "Ik weet niet of het een medisch probleem is geweest, maar het lijkt duidelijk dat beide mensen op de grond onmiddellijk moesten worden opgehaald", zegt hij.

Volgens Berlijn heeft Defensie naar de op dat moment beschikbare middelen gekeken. "Natuurlijk, als je meer tijd hebt, kun je een veel grotere Chinookhelikopter sturen, met special forces aan boord ter bescherming. Maar die tijd was er blijkbaar niet."

De militairen waren vanaf een voor de Libische kust varende marinefregat met een helikopter naar Sirte gevlogen om twee evacués op te halen, onder wie een Nederlander. Na de landing werd de helikopter aan de grond gehouden door een gewapende Libische eenheid. De evacués hebben het land inmiddels veilig verlaten.

Premier Mark Rutte (VVD) liet donderdag weten dat intensief diplomatiek overleg plaatsvindt om de militairen zo snel mogelijk weer richting Nederland te krijgen.

[NBA] Magic verrast Heat

De basketballers van de Orlando Magic hebben een verrassende zege geboekt op de Miami Heat. De ploeg vocht zich terug van een achterstand van 24 punten en versloegen de sterrenformatie uit Florida met 99-96.

Magic maakte in het laatste kwart achttien punten op rij. LeBron James had de wedstrijd in de slotseconden met een driepunter toch nog in het voordeel van Heat kunnen beslissen, maar hij miste. Ook had de thuisploeg in het laatste deel van de wedstrijd moeite met het benutten van de vrije worpen, zeven van de acht pogingen gingen naast de basket.

Jason Richardson was topscorer bij de Magic met 24 punten. James was goed voor 29 punten voor Miami. Dwyane Wade voegde er 28 punten aan toe.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
Miami Orlando 96-99
Utah Denver 101-103
Magic verrassen Heat
Magic verrassen Heat (Foto: ANP)

[WB] Leenstra tegen Nesbitt op 1.500 meter

Marrit Leenstra neemt het vandaag bij de wereldbekerfinale in Heerenveen op de 1.500 meter op tegen de Canadese Christine Nesbitt. De Nederlandse schaatsster staat met 346 punten op de tweede plaats in het klassement. Nesbitt is met 470 punten normaal gesproken niet meer in te halen.

Leenstra en Nesbitt vormen het afsluitende duo op de schaatsmijl. Direct daarvoor komt Ireen Wüst, derde in de tussenstand, de baan op tegen Brittany Schussler. De Canadese is vierde. Voor Nederland doen verder ook Jorien Voorhuis, Diane Valkenburg en Laurine van Riessen mee.

"Wijnaldum moet Feyenoord deze zomer verlaten"

Georginio Wijnaldum moet volgens oud-ploeggenoot Jonathan de Guzman niet te lang voor Feyenoord blijven spelen. "Het zou voor zijn ontwikkeling goed zijn als hij naar een andere club gaat", zei De Guzman tegen Voetbal International. De geboren Canadees stapte afgelopen zomer transfervrij over van Feyenoord naar Real Mallorca. "Een nieuwe omgeving werkt verfrissend, dat heb ik zelf ervaren."

"Wijnaldum is bovendien een speler, die overal zou passen. Hij beheerst vrijwel alles wat een voetballer móét beheersen. Dat hij het nu even lastig heeft, zal best zo zijn. Maar talent komt altijd bovendrijven", aldus De Guzman. De voormalig jeugdinternational is lovend over Wijnaldum.

"Wijnaldum is een kwaliteitsspeler, maar heeft het moeilijk doordat hij in een jong elftal speelt dat gewoon niet draait. Voor Feyenoord is het een rotseizoen, voor hem ook. Toch weet ik zeker dat hij komt bovendrijven, doordat hij als voetballer altijd hard werkt", besluit de middenvelder.

PSP-prijzen wederom verlaagd in USA

De prijzen van de PSP zijn verlaagd na al het nieuws over de NGP (de PSP 2). Waar eerder de PSP-3000 modellen werden verlaagd, in de Verenigde Staten, naar $130, is nu ook de PSP-Go verlaagd naar $150. De PSP-Go werd in 2009 op de markt gebracht voor $250, waarna het een jaar later verlaagd werd naar $200.

Op de PSP site staat het volgende bericht hierover: "Now you can enjoy the sleek, totally-digital PSP Go system for $149.99 MSRP and the unsurpassed PSP-3000 system for $129.99 MSRP." Sinds de PSP released werd in 2004, zijn er al 67.8 miljoen versies verkocht. De hoop is dan ook dat de NGP deze aantallen zal overtreffen.

[PL darts] Taylor verslaat Barney

Raymond van Barneveld heeft tijdens de vierde speelronde van de Premier League Darts 2011 een nederlaag moeten slikken. Titelhouder en angstgegner Phil Taylor was met maar liefst 8-3 te sterk voor onze landgenoot. Gary Anderson won in Exeter zijn derde partij op rij en blijft leider in het klassement.

Van Barneveld kon tegen Taylor zijn goede vorm van de laatste weken, hij versloeg in de vorige ronde wereldkampioen Adrian Lewis, niet etaleren. De Nederlander gooide niet slecht, maar miste in de gehele partij maar liefst veertien pijlen op de dubbels. Taylor wist wel raad met de dubbels en liep snel uit naar een voorsprong van maar liefst 0-6. Van Barneveld wist zich nog terug te knokken tot 3-6, maar The Power besliste het duel vervolgens door de tiende en elfde leg naar zich toe te trekken; 3-8.

Gary Anderson blijft imponeren tijdens de Premier League Darts 2011. De Schot won ditmaal simpel met 8-3 van James Wade. Door de overwinning blijft The Flying Scotsman het klassement aanvoeren, aangezien hij eerder ook al wist te winnen van Mark Webster, Terry Jenkins en Simon Whitlock.

Mark Webster heeft revanche genomen op Adrian Lewis. Tijdens het PDC WK wist Lewis in de halve finales Webster nog te verslaan, maar ditmaal waren de rollen compleet omgedraaid. Webby won met maar liefst 8-2 van de huidig wereldkampioen. Webster noteerde een gemiddelde van maar liefst 110. Lewis wist tijdens de Premier League Darts 2011 tot nu toe slechts één partij te winnen.

Simon Whitlock heeft voor het eerst tijdens de Premier League Darts echt weten te imponeren. The Wizard liet tegen Terry Jenkins zijn ware gezicht zien. Zo was hij uiterst scherp op de triple-20 en wist vervolgens ook de dubbels erg makkelijk te vinden. Jenkins speelde niet slecht, maar was totaal niet opgewassen tegen het sterke spel van Whitlock. De Aussie won uiteindelijk met maar liefst 8-1 en boekte daarmee zijn tweede zege op rij.

Uitslagen Ronde 4 - 3 Maart - Westpoint Arena, Exeter

Naam Naam Uitslag
Terry Jenkins Simon Whitlock 1-8
Mark Webster Adrian Lewis 8-2
Gary Anderson James Wade 8-3
Raymond van Barneveld Phil Taylor 3-8

Stand
Naam Naam Winst Verlies Saldo
1. Gary Anderson 4 0 +19
2. Phil Taylor 3 1 +9
3. Simon Whitlock 2 2 +2
4. Mark Webster 2 2 +1
5. Raymond van Barneveld 2 2 -1
6. Adrian Lewis 1 3 -3
7. James Wade 1 3 -11
8. Terry Jenkins 1 3 -15

Programma Ronde 5 -
10 Maart - M.E.N. Arena, Manchester

Naam Naam
Terry Jenkins Mark Webster
Phil Taylor Gary Anderson
James Wade Raymond van Barneveld
Simon Whitlock Adrian Lewis

'EA Sports stopt met handleidingen'

EA Sports nieuwste game Fight Night Champion zal geen handleiding bevatten. In plaats van een papieren handleiding wordt een digitale versie meegeleverd waarmee gamers alle moves in de game kunnen leren.

Hoewel EA nu helemaal geen handleiding meer meelevert is het bedrijf niet de eerste uitgever die met de handleiding experimenteert. Ubisoft leverde eerder bij Shaun White ook al een zeer beperkte handleiding van slechts twee kantjes. Het lijkt erop alsof het beperken van de handleidingen een trend gaat worden zoals deze ook al gaande is bij elektronica, waar je tegenwoordig meestal de handleiding op een DVD meegeleverd krijgt. Of dit ook daadwerkelijk het geval is zal in de toekomst moeten gaan blijken!

Zwaardere straf voor moord en verkrachting

Een 36-jarige Rotterdammer krijgt een zwaardere straf voor moord, poging tot moord en een brute verkrachting. Het gerechtshof in Den Haag veroordeelde de man donderdag in hoger beroep tot een gevangenisstraf van 29 jaar. De rechtbank legde hem eerder nog 24 jaar cel op. Het OM eiste in hoger beroep levenslang.

De Rotterdammer schoot in januari 2007 een 25-jarige man dood in de omgeving van het Deliplein in Rotterdam. Vervolgens vuurde hij een aantal schoten af op een groep mensen. Daarbij raakte een persoon gewond. Een maand later maakte hij zich in Leeuwarden schuldig aan de brute verkrachting van een 20-jarige vrouw.

Bij de bepaling van de straf liet het Haagse hof meewegen dat de verdachte steeds heeft geweigerd mee te werken aan een onderzoek naar zijn persoonlijkheid. Daardoor is niet bekend waarom de man de misdrijven die hem ten last worden gelegd heeft gepleegd. Het hof vindt de kans zeer groot dat de man in herhaling valt.

Levenslang, zoals het OM eiste, gaat voor het hof echter te ver. De rechters willen het perspectief op terugkeer in de samenleving voor de verdachte niet helemaal ontnemen.

Voetganger op A50 dood na aanrijding

Door een ongeval op de A50 nabij Hoenderloo is donderdag rond 23.00 uur een man om het leven gekomen. Een vrouw raakte zwaargewond en is in het ziekenhuis opgenomen. Dat heeft de KLPD gemeld.

De twee bevonden zich te voet op de snelweg en zijn aangereden door passerende auto's. Waarom de man en de vrouw aan het wandelen waren op de snelweg kon de KLPD nog niet zeggen.

De A50 tussen Arnhem en Apeldoorn is omstreeks middernacht afgezet en zal mogelijk enkele uren afgesloten blijven voor verkeer.

Justitie verhoogt strafeis 'hate crimes'

Nog voor de zomer zal het Openbaar Ministerie instructies ontvangen om hogere straffen te eisen bij misdrijven met een discriminatoire achtergrond. Dat heeft een woordvoerder van het Ministerie van Veiligheid en Justitie donderdag bevestigd.

Sinds anderhalf jaar is de strafeis bij misdrijven met een discriminatoire achtergrond al 50 procent hoger. In het regeerakkoord is afgesproken dat dat verder wordt verhoogd. Die afspraak wordt dus op korte termijn uitgewerkt. Ook zal bij dit soort misdrijven geen taakstraf meer worden geëist.

Homobelangenorganisatie COC Nederland, dat donderdag overlegde met de twee bewindslieden op het ministerie, is blij met de toezeggingen. "Het toenemend geweld heeft enorme impact op onze gemeenschap", zegt voorzitter Vera Bergkamp. Ze noemt het positief dat het probleem serieus genomen wordt. "Maar we zijn pas tevreden als het geweld echt afneemt."

Volgens het COC krijgen zeven op de tien homo's en lesbiennes te maken met discriminerend geweld. Het aantal geregistreerde incidenten nam vorig jaar met 13 procent toe.

Mortal Kombat-demo komt naar PlayStation Plus

Leden van PlayStation Plus kunnen vanaf woensdag 9 maart exclusief de demo van Mortal Kombat downloaden. De demo zal een week later ook voor alle andere PlayStation-bezitters beschikbaar worden.

De demo van het spel zal vier speelbare karakters bevatten: Scorpion, Sub-Zero, Johnny Cage en Mileena. Al deze karakters hebben de beschikking over hun fatalities en X-Ray aanvallen. De demo bevat daarnaast twee verschillende omgevingen: The Pit en The Living Forest en zal speelbaar zijn in single player en versus. Daarnaast wordt stereoscopisch 3D ondersteund. 

Mortal Kombat verschijnt op 19 april voor de PlayStation 3 en Xbox 360. Over een Xbox 360-versie van de demo is nog niets bekend.

Mortal Kombat

Zweden roept ambassadeur Iran op matje

Zweden heeft donderdag de Iraanse ambassadeur naar Stockholm geroepen om beklag te doen over de vermoedelijke arrestatie van de Iraanse oppositieleiders Mir Hossein Mousavi en Mahdi Karroubi. Dat heeft het Zweedse ministerie van Buitenlandse Zaken bekendgemaakt. De arrestatie van de twee heeft geleid tot protesten in Iran.

Volgens een woordvoerder van het ministerie had de Iraanse ambassadeur Rasoul Eslami woensdag een onderhoud met de Zweedse minister van Buitenlandse Zaken Frank Belfrage gehad. De woordvoerder zei dat de uitleg van Eslami onvoldoende was en dat Zweden de ontwikkelingen in de zaak scherp in de gaten houdt.

In berichten van familieleden en oppositiewebsites in Iran wordt beweerd dat de twee oppositieleiders uit hun huizen zijn gehaald en samen met hun vrouwen opgesloten zijn in een gevangenis in Teheran. De Iraanse regering ontkent de arrestaties. Eerder riepen politici in het Iraanse parlement op tot de executie van de oppositieleiders. "Dood aan Mousavi, dood aan Karroubi", scandeerden de parlementsleden. Klik hier voor de beelden uitgezonden door de Iraanse staats-tv.

Eerste details Resistance 3 opgedoken

Insomniac heeft de eerste details rondom de multiplayer van Resistance 3 vrijgegeven. Verder hebben ze aangekondigd dat er later dit jaar een demo zal verschijnen op het PSN. Resistance 3 is online bespeelbaar met 16 man waarbij er gevochten wordt tussen de mens en de Chimera.

Voor de kenners onder ons, dat is minder dan in de vorige games. In de vorige spellen kon je nog met 40 en 60 mensen online tegen elkaar knallen. De developers hebben er echter wel voor gezorgd dat er niks van het speelplezier is verdwenen door deze wijziging. Ze hebben geluisterd naar de community en bekeken welke mappen veel plezier opbrachten en de reden hiervoor.

"That may seem somewhat jarring after the 40 and 60-player mayhem in RFOM and R2. Rest-assured though, our biggest motivation in determining our new player-count was the fun times that we and the community had on maps like RFOM's Busyard and Rooftops, as well as the Bayou House and San Francisco maps in Resistance 2.

Resistance 3 will offer a very deep and customizable progression system and players will be able to create their own progression paths through multiplayer, spending their earned points to customize load-outs that fit their play style."

De makers wilden de speler zelf de vrijheid geven om hun karakter te vormen. Spelers kunnen hun eigen items kiezen en upgraden. Verder krijg je ook tactische skills krijgen en kan je een persoonlijke attribuut vormen en een gevechts-attribuut.

"Each player can choose and level different support abilities such as a Bubble Shield, Ammo Beacon (give ammo to teammates) or Radar Beacon (enhance your team's radar).

There are also tactical abilities you can use against your enemies, such as the Doppelganger (projects an image of you nearby to distract enemies) or Dash (an explosive burst of speed to evade enemy attacks).

Furthermore, each player can select and level a personal attribute and a combat attribute. These range from the ability to have leapers bust out from your corpse, to start with more weapons in your arsenal, to reloading or firing at a faster rate. You will be able to truly customize your character loadout to fit your own unique playstyle in Resistance 3."

 

Laatste reviews en specials
special
Hearthstone gaat door met prima periode
review
Blu-ray: Good Boys
review
The Expanse seizoen 4
review
Tokyo Mirage Sessions #FE Encore
special
Wat de volgende Mario Kart kan leren van Mario Kart Tour
review
The Grudge
©FOK.nl e.a.