FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 15 januari 2011

'Gabrielle Giffords van beademing af'

De Amerikaanse politica Gabrielle Giffords, die vorige week werd neergeschoten in Tucson, is van de beademingsapparatuur afgehaald. Dat meldden Amerikaanse media zaterdag.

Artsen brachten via een snee in de hals een buis aan in de luchtpijp van Giffords, waardoor ze nu zelf ademhaalt. Het lid van het Huis van Afgevaardigden ademde al zelfstandig, maar voor de zekerheid bleef ze tot nu toe aangesloten op een beademingsapparaat.

Eerder meldde haar arts Michael Lemole dat de Democrate Giffords haar armen en benen bewoog als daarom werd gevraagd. Woensdag opende ze voor het eerst sinds de schietpartij haar ogen.

Bij de schietpartij in Tucson kwamen zes mensen om het leven en vielen meer dan tien gewonden. Het is niet duidelijk waarom de 22-jarige verdachte het vuur opende.

'Gabrielle Giffords van beademing af'
'Gabrielle Giffords van beademing af' (Foto: ANP)

Recherchewerk in L.A. Noire-screens

L.A. Noire van Rockstar Games staat nog steeds gepland voor een release in het voorjaar. Een exacte datum is nog steeds niet bekendgemaakt maar er zijn wel vier nieuwe screenshots verschenen op de website van IGN. L.A. Noire is gepland voor een PS3 en Xbox 360-release.

De vier screens tonen wat verschillende settings van het spel waaronder een achtervolging in daglicht. Hoogstwaarschijnlijk zal er binnenkort een datum bekendgemaakt gaan worden en krijgen we ook wat meer informatie over het spel zelf.

LA NoireLA NoireLA NoireLA Noire

Assassin's Creed sluipt opnieuw de top tien in

Na drie weken van afwezigheid is het actiespel Assassin's Creed Brotherhood terug in de Nederlandse verkoop top tien van marktonderzoeksbureau GfK. De game voor de Playstation 3 stond in de kerstweek nog op de zesde plaats, maar viel in het nieuwe jaar buiten de top tien. Het spel, waarvan in Europa binnen een week een miljoen exemplaren verkocht werden, staat sinds vrijdag op de tiende plaats.

De lijst wordt nog altijd aangevoerd door het schietspel Call of Duty: Black Ops voor de Playstation 3, met hetzelfde spel voor de Xbox 360 op de vierde plaats. De adventuregame Donkey Kong staat nog altijd op twee en de racegame Gran Turismo 5 staat op de vierde plaats. Het gezelschapsspel Wii Party zakt van de derde naar de vijfde plaats.

Het ontbreekt de verkoop lijst aan opvallende nieuwkomers. Deze week komt game-uitgever Capcom met het puzzelspel Ghost Trick en de MMO DC Universe. De grootste lang verwachte titels, LittleBigPlanet 2 en het actiespel Dead Space2, volgen pas later deze maand.

01. Call of Duty: Black Ops (Playstation 3)
02. Donkey Kong Country Returns (Nintendo Wii)
03. Gran Turismo 5 (Playstation 3)
04. Call of Duty: Black Ops (Xbox 360)
05. Wii Party (Nintendo Wii)
06. Wii Fit Plus (Nintendo Wii)
07. Fifa 11 (Playstation 3)
08. New Super Mario Bros (Nintendo Wii)
09. Just Dance 2 (Nintendo Wii)
10. Assassin's Creed Brotherhood (Playstation 3)


Anglicaanse bisschoppen worden katholiek

Drie bisschoppen van de Anglicaanse Kerk zijn zaterdag in de Kathedraal van Westminster tot katholiek priester gewijd. Het was voor het eerst in de geschiedenis dat bisschoppen van de Kerk van Engeland overgingen naar de Rooms-Katholieke Kerk.

De anglicanen waren het ermee oneens dat de Anglicaanse Kerk zich steeds meer verwijdert van de kerk van Rome, waaruit zij in de zestiende eeuw is voortgekomen. Zij wijzen bijvoorbeeld de toelating van vrouwen en homoseksuelen tot het priesterambt af.

Paus Benedictus XVI bood ontevreden anglicanen die naar de RK-Kerk wilden overstappen, aan zich in een ordinariaat te verenigen. Dat is een soort bisdom waarin zij sommige tradities van de anglicanen mogen behouden. Binnen het ordinariaat mogen priesters gehuwd blijven.

Het aanbod van de paus leidde tot boze reacties vanuit de Anglicaanse Kerk. Sommige anglicanen zagen er een poging in leden van hun kerk los te weken.

Linkse IsraŽliŽrs straat op voor democratie

Duizenden Israëliërs zijn zaterdag de straat opgegaan in Tel Aviv om te betogen voor democratische vrijheden en tegen een plan van de regering om onderzoek te doen naar de financiering van linkse mensenrechtenorganisaties en ngo's. Dat meldden Israëlische media.

Het initiatief voor het onderzoek komt van minister van Buitenlandse Zaken Avigdor Lieberman, van de ultrarechtse partij Yisrael Beitenu. Hij noemde Israëlische mensenrechtenorganisaties en ngo's die onder andere misdragingen door Israëlische militairen aan de kaak stellen onlangs 'puur medeplichtig aan terreur'.

De demonstranten riepen leuzen als 'de democratie schreeuwt om hulp' en 'vechten tegen de regering van de duisternis'. Politici van onder meer de politieke partijen Kadima, Meretz en Hadash spraken de betogers toe. Directeur Yariv Oppenheimer van de ngo Peace Now noemde de 'dreiging van Lieberman groter dan die van Iran'.

Koreaanse tanker gekaapt door piraten

Somalische piraten hebben in de Arabische Zee een Zuid-Koreaans vrachtschip gekaapt. Aan boord zijn 21 bemanningsleden. Dat heeft de Zuid-Koreaanse regering zaterdag bekendgemaakt.

De tanker met chemicaliën, de Samho Jewelry, werd gekaapt terwijl het schip onderweg was van de Verenigde Arabische Emiraten naar Sri Lanka.

Drie dagen geleden werd eveneens in de Arabische Zee een Deens vrachtschip, de MV Leopard, aangevallen door piraten. De piraten hebben het schip inmiddels verlaten, maar de bemanning van het schip wordt vermist.

Samho Shipping, de eigenaar van de Samho Jewelry, heeft al eerder te maken gehad met kapingen door piraten. In november vorig jaar lieten piraten de Samho Dream, een Zuid-Koreaanse supertanker, gaan nadat het schip zeven maanden lang was vastgehouden.

VN wil geld voor overstromingen Sri Lanka

De Verenigde Naties gaan donorlanden vragen om noodhulp voor het door overstromingen getroffen Sri Lanka. Door de overstromingen zijn al 37 mensen om het leven gekomen en honderdduizenden mensen dakloos geraakt. Rijstvelden, waar de rijst op het punt stond geoogst te worden, staan nu onder water.

De VN willen de komende dagen lidstaten oproepen om noodhulp te geven, zodat akkers opnieuw kunnen worden aangeplant en mensen die getroffen zijn door het water kunnen worden geholpen. Er is dringend behoefte aan muskietennetten, schoon water en voedsel.

In de Eastern Province stonden afgelopen week veel dorpen volledig onder water. Op veel plaatsen zijn de rioleringen overstroomd, waardoor gevaar is ontstaan voor verspreiding van ziektes als diarree en tyfus. Het ministerie van Volksgezondheid heeft artsen in de getroffen regio geïnstrueerd hoogzwangere vrouwen en kinderen onder de 5 jaar in ziekenhuizen op te nemen om te voorkomen dat ze besmet raken.

Ongeveer 390.000 mensen zijn door het water dakloos geraakt. Bijna 4000 huizen zijn totaal verwoest.

Ajax en Galatasaray scoren niet

Ajax heeft het trainingskamp in Turkije afgesloten met een gelijkspel tegen Galatasaray (0-0). De vriendschappelijke wedstrijd gold als openingsduel van het nieuwe stadion van de Turkse topclub.

Ajax begon in de formatie die woensdag waarschijnlijk ook tegen Feyenoord start. Mounir El Hamdaoui ontbrak wegens een knieblessure. Luis Suárez speelde alleen het laatste half uur. De aanvaller moet in Nederland nog een schorsing van drie duels uitzitten. Hij miste vlak voor het einde twee grote kansen op de openingstreffer.

Ajax combineerde aardig maar kreeg weinig mogelijkheden. Trainer Frank de Boer bracht in de tweede helft niet alleen Suárez voor Enoh. Daley Blind, Vurnon Anita, Aras Özbiliz, André Ooijer en Rasmus Lindgren vervingen Urby Emanuelson, Gregory van der Wiel, Lorenzo Ebecilio, Jan Vertonghen en Siem de Jong.

Ajax en Galatasaray scoren niet
Ajax en Galatasaray scoren niet (Foto: ANP)

Leers bekijkt zaak doodzieke Abiram

Minister Gerd Leers (Immigratie en Asiel) gaat serieus kijken naar de zaak van de doodzieke basisscholier Abiram en zijn moeder, die mogelijk terugmoeten naar Sri Lanka. Dat heeft zijn woordvoerder zaterdag laten weten in reactie op een artikel in het AD.

In deze krant trekt de directeur van de Almelose basisschool Het Palet van het jongetje aan de bel, omdat het ongeneeslijk zieke kind en zijn moeder mogelijk zouden worden uitgezet.

De woordvoerder van Leers wil elke suggestie wegnemen dat doodzieke kinderen en mensen die om andere medische redenen niet kunnen reizen, toch door de overheid op het vliegtuig worden gezet. Bovendien is er volgens hem in het geval van Abiram ook nu niet direct sprake van uitzetting, omdat er nog een beroepszaak loopt.

Oppositiepartijen PvdA, D66 en GroenLinks hebben met afschuw gereageerd en willen de minister aan de tand voelen over de kwestie, mogelijk dinsdag tijdens het mondelinge vragenuurtje in de Tweede Kamer. Volgens de woordvoerder van Leers wordt 'naar alle aspecten gekeken' van de zaak. Dat geldt ook voor het verzoek van Abiram om een visum voor zijn oma te regelen, zodat hij die nog een keer kan zien voor zijn overlijden.

Leers bekijkt zaak doodzieke Abiram serieus
Leers bekijkt zaak doodzieke Abiram serieus (Foto: ANP)

Robben maakt rentree door blessure Ribťry

Arjen Robben heeft vanmiddag sneller dan verwacht zijn officiële rentree gemaakt bij Bayern München. Al binnen het half uur verving hij Franck Ribéry in de competitiewedstrijd tegen VfL Wolfsburg.

Louis van Gaal posteerde de van een hamstringblessure herstelde Robben aanvankelijk op de bank, maar moest al snel een beroep op de Nederlander doen. Ribéry liep in het duel met VfL Wolfsburg een enkelblessure op en kon niet verder.

Van Gaal stuurde Robben direct de dug-out uit, waarna de international mocht invallen. Het zijn de eerste speelminuten van Robben sinds de verloren WK-finale in Zuid-Afrika. Eerder kwam hij op het trainingskamp van Bayern in het Midden-Oosten al wel in actie.

Hoelang Ribéry is uitgeschakeld met zijn enkelblessure is niet duidelijk. Eerder stond hij ook al lange tijd buitenspel met de kwetsuur.

Eerste grote interview Rutte als premier

Het onafhankelijke politieke discussieprogramma Buitenhof zal zondag premier Mark Rutte te gast hebben. Het is de eerste keer sinds het aantreden van Rutte als minister-president dat hij een groot interview geeft.

"Het is niet eenvoudig in een tijd vol tegenstellingen waarin er nauwelijks politieke meerderheden zijn te vormen en zijn minderheidskabinet met alles en iedereen rekening moet houden. Hoe vaart een jeune premier in zo'n tijd een standvastige koers? Hoe houd je de regeringsploeg eensgezind en in balans en hoe win je het publiek voor je visie?", aldus de Buitenhof-website.

Buitenhof wordt zondag om 12.10 uur uitgezonden op Nederland 1.


Eerste grote interview premier Mark Rutte zondag in Buitenhof (Foto: Buitenhof)

Armstrong: "Geloofde echt in achtste Tourzege"

Lance Armstrong geloofde er bij zijn rentree in het wielerpeloton echt in dat hij nog voor de achtste keer de Tour de france kon winnen. De 39-jarige Amerikaan moet nu bekennen dat zijn rentree niet gebracht heeft wat hij ervan verwacht had.

 "Toen ik in januari van 2009 terugkeerde, deed ik dat met de gedachte dat ik mijn achtste Tour de France ging winnen", aldus Armstrong. "Er zijn geen excuses. Ik heb zo hard getraind als ik kon en het beste van mijzelf gegeven. Ik ben zeker in mijn laatste Tour overklast door de jongere generatie. Als je zeven keer de Tour hebt gewonnen, is het moeilijk om te accepteren dat je ouder wordt. En niet meer de dingen kunt die je vroeger wel kon."

VS: Wilders 'extreem-rechtse ophitser'

RTL Nieuws en NRC Handelsblad hebben de typeringen die voortkomen uit de WikiLeaks-documenten van de Amerikaanse ambassade in Den Haag vrijdagavond gepubliceerd. Hieronder volgen verschillende typeringen van belangrijke Nederlandse politici.

Geert Wilders (PVV)
De PVV van Geert Wilders is in de ogen van Amerika een extreem-rechtse partij, en Wilders zelf een ophitser. De typeringen van Wilders veranderen met de jaren. Eerst is hij nog 'uitgesproken en onafhankelijk', dan 'een onorthodoxe rechtse politicus', maar later omschrijven ze zijn PVV dus als extreem rechts en Geert Wilders een 'firebrand', een ophitser.

Mark Rutte (VVD)
'...hoewel jong en dynamisch voor Nederlandse begrippen (...) met z'n jongensachtige kapsel, sterke bril en open overhemd, komt hij helaas soms over als een combinatie van de huidige premier Jan Peter Balkenende en Wouter Bos, leider van de oppositiepartij PvdA.' Ook schrijven de ambtenaren dat Rutte door dat imago het groeiende anti-establishment-electoraat niet kan aanspreken.

Maxime Verhagen (CDA)
Is pro-Amerikaans en ziet zijn pro-Amerikaanse houding als eretitel. Volgens Verhagen komt dat doordat hij als kind elk jaar naar de Amerikaanse begraafplaats in Margraten is meegenomen door zijn vader. En zijn grootvader is overleden in een concentratiekamp in Duitsland.

De diplomaten zien de pro-Amerikaanse houding van Verhagen ook. In verschillende berichten omschrijven diplomaten Verhagen als 'een betrouwbare en effectieve vriend' en 'een van onze grootste bondgenoten'. De Amerikanen zijn onder de indruk van de 'carrière-politicus', die als 'skilled' wordt omschreven.

Wouter Bos (PvdA)
'Extreem sceptisch' richting discussies met diplomaten van de Verenigde Staten. Hij is weliswaar 'fotogeniek', schrijven diplomaten, maar 'te glad voor de gemiddelde kiezer'. Bovendien dé dwarsligger voor een verdere missie in Afghanistan.

Jan Peter Balkenende (CDA)
De Amerikanen zijn ingenomen met de loyaliteit van Balkenende richting de Verenigde Staten. Balkenende heeft dezelfde Atlantische focus als Verhagen. De Amerikaanse diplomaten zien ook de comeback-kid in Balkenende. In 2006 schrijven de diplomaten: "Hoewel ooit afgedaan als een Harry Potter-kloon zonder charisma, wist Balkenende telkens weer de verwachtingen te weerleggen."

Jan Kees de Jager (CDA)
In 2007 wordt Jan Kees de Jager als staatssecretaris van Financiën 'een rekenwonder' en 'een vriend van het bedrijfsleven' genoemd. Amerikaanse diplomaten noemen het 'onduidelijk' hoe de relatie met tussen CDA'er De Jager en PvdA'er Wouter Bos (als minister van Financiën) op hetzelfde ministerie gaat lopen.

Bekijk hier een uitgebreidere lijst met politici van RTL Nieuws.


WikiLeaks-documenten: Geert Wilders 'extreem rechtse ophitser' (Foto: Novum)

De Boer wil nog steeds door met Emanuelson

Frank de Boer heeft in De Telegraaf nogmaals de hoop uitgesproken dat Urby Emanuelson zijn contract verlengt. "Ik heb Urby aangegeven dat ik het goed zou vinden als hij zijn aflopende contract verlengt, maar ik heb nog geen antwoord gehad en zal hem eens op zijn schouder tikken. Wij moeten ook verder", aldus de trainer van Ajax. Het contract van Emanuelson loopt komende zomer af.

Vorige maand zei De Boer ook al dat hij de linkspoot graag in Amsterdam houdt. Ajax wilde eerst afwachten welke clubs zich voor Emanuelson zouden melden. Mocht hij inderdaad zijn contract verlengen, dan kan hij zich volledig gaan richten op de linksbackpositie.

"Als linkervleugelverdediger wil ik een linkspoot hebben. Een rechtsbenige gaat altijd terug naar de drukte", vindt De Boer. Vurnon Anita, die de laatste tijd ook regelmatig op de linkerflank staat, lijkt daardoor alleen nog in aanmerking te komen voor een positie aan de rechterkant.

Aflossingsploegen naar EK-finale

Tijdens het Europees kampioenschap shorttrack in Heerenveen hebben de Nederlandse aflossingsploegen zich geplaatst voor de finale van morgen. Annita van Doorn, Jorien ter Mors, Yara van Kerkhof en Sanne van Kerkhof wonnen bij de vrouwen hun halve finale.

De mannenploeg, bestaande uit Sjinkie Knegt, Niels Kerstholt, Freek van der Wart en Daan Breeuwsma, was in de halve finale ook de sterkste (6.50,818). In de eindstrijd nemen de Nederlanders het op tegen Duitsland, Groot-Brittannië en Rusland.

'HRA sneuvelt binnen vier jaar'

Willem Buiter, Nederlands top-econoom en Citigroup-bankier, heeft vrijdag in Nieuwsuur fors gewaarschuwd voor de financiële toekomst van Nederlanders. Volgens hem wordt binnen vier jaar begonnen aan het afbouwen van de hypotheekrenteaftrek (HRA) en gaat de AOW-leeftijd naar 70 jaar.

Hoewel Nederland het qua budgettaire problemen relatief goed doet ten opzichte van andere Europese landen, noemt de econoom de fiscale positie van Nederland in absolute zin 'belabberd'. Buiter vindt de maatregelen om de hypotheekrenteaftrek af te bouwen en het sterk verhogen van de pensioenleeftijd dan ook 'no-brainers'.

De uitspraken van Buiter druisen in tegen de afspraken van het huidige kabinet-Rutte. De regering wil deze kabinetsperiode namelijk nog niets aan de hypotheekrenteaftrek doen, die uniek in de wereld is. Volgens Buiter zijn de papieren afspraken toch niet veel waard, en begint dit kabinet uiteindelijk wel aan het morrelen aan de hypotheekrenteaftrek, mocht het de kabinetsperiode volmaken.

Volgens de professor economie kan de pensioenleeftijd het beste elk jaar een half jaar omhoog, tot 70 jaar in 2020. Ook noemt Buiter de toekomst van de euro niet veilig.


Top-econoom Willem Buiter: Hypotheekrenteaftrek sneuvelt binnen vier jaar

Assange: Nederland moet geÔnformeerde keuze maken

WikiLeaks-voorman Julian Assange heeft de NOS expres nu toegang gegeven tot alle ambtsberichten van de Amerikaanse ambassade in Den Haag waarover WikiLeaks beschikt. Hij vindt dat Nederland een geïnformeerde keuze moet kunnen maken over deelname aan een nieuwe missie in Afghanistan. Dat meldt de NOS, waar hij een interview aan heeft gegeven.

NRC Handelsblad en RTL Nieuws publiceerden vrijdagmiddag voor het eerst uit de WikiLeaks-documenten. Beide media hadden de duizenden WikiLeaks-documenten in handen die afkomstig zijn van de Amerikaanse ambassade in Den Haag.

RTL en NRC kregen de stukken in handen via de Noorse krant Aftenposten, die vorige maand bekendmaakte alle 250.000 WikiLeaks-berichten in handen te hebben. De NOS kreeg vrijdag daarnaast van WikiLeaks de Nederlandse telegrammen.

Assange zegt in het interview dat het geen toeval is dat de NOS toegang heeft gekregen tot de stukken. "Binnenkort wordt er gestemd in het parlement en als er materiaal is dat relevant is, moet het voor die tijd naar buiten komen. Als we dit later naar buiten zouden hebben gebracht, zou dat een grote miskleun zijn geweest."

De WikiLeaks-voorman ontkent overigens een nieuwe missie van Nederland in Afghanistan te willen frustreren. Zijn organisatie wil alleen dat alle informatie naar buiten komt. "Wij willen dat de pers niet beknot wordt, dat de geschiedenisboeken kloppen. Daar geloven we in, dat is onze filosofie."


Julian Assange (Foto: Novum)

Beau: We gaan nu weer terugslaan

Beau van Erven Dorens blijft na het floppen van De Zaterdagavondshow met Marc-Marie en Beau niet bij de pakken neerzitten. In het voorjaar begint zijn nieuwe tv-reeks De Wereld van Beau. "We gaan nu weer terugslaan", zegt Beau zaterdag in een interview met De Telegraaf.

De Wereld van Beau is één van de programma's waarvoor hij RTL inruilde voor SBS. "Na het debacle van de Zaterdagavondshow ben ik, onder de radar, verdergegaan met De Wereld van Beau. Als het aan mij ligt, ga ik dat de rest van mijn leven doen", aldus de tv-presentator.

Inmiddels heeft Beau zes afleveringen gemaakt van zijn nieuwe programma: "Ik ben voor het programma naar China gegaan, om acteur te worden. Dat lukte. Ik ben daar in een film en een serie te zien. En ik heb meegedaan met The Chippendales. Leggen ze gewoon hun hele apparaat, doing, op tafel. Néé, dat heb ik niet gedaan, haha."

"Het is een mix van reportage en reality. Ik ben ook gaan spoken jagen, met mensen die geesten uitdrijven. Heb ’s nachts met een camera op een kerkhof gestaan. Ik film veel zelf, mijn gezin komt er ook sporadisch in voor. Dan vraag ik bijvoorbeeld aan mijn kinderen of zij in spoken geloven", vervolgt Beau.

De tv-presentator kan een succesje nu wel gebruiken. De laatste keer dat Beau echt succes had was als presentator van RTL Boulevard van 2001 tot 2005. Vervolgens bleek dat iedereen het roddelprogramma kon presenteren.


Beau van Erven Dorens: We gaan nu weer terugslaan

Winst voor Manchester City

Manchester City is voor minimaal een dag koploper in de Premier League. In een waar doelpuntenfestijn werd Wolverhampton Wanderers met 4-3 verslagen. Stadsgenoot Manchester United kan morgen bij een overwinning bij Tottenham Hotspur de eerste plaats weer overnemen.

De Wolves kwamen in Manchester na twaalf minuten spelen brutaal op voorsprong. Pas vijf minuten voor rust tekende Kolo Toure voor de gelijkmaker, waarna de score snel opliep. Via twee goals van Carlos Tévez en eentje van Yaya Touré stond er na iets meer dan een uur spelen 4-1 op het scorebord.

Toch keerde de spanning nog terug in de wedstrijd. Kevin Doyle tekende uit een penalty voor de 4-2, waarna Ronald Zubar uit een corner zelfs de aansluitingstreffer maakte Verder liet de ploeg van de Nigel de Jong het echter niet meer komen.

Van Calker 16e bij rentree WB

Edwin van Calker is bij wereldbekerwedstrijden in Iglis zestiende geworden in de tweemansbob, Van Calker, die zijn rentree maakte in het wereldbekercircuit, was samen met remmer Sybren Jansma zo'n anderhalve seconde langzamer dan de winnaars Beat Hefti/Thomas Lamparter.

Na afloop was Van Calker, die pas vorige week de beshikking kreeg over een nieuwe tweemansslee, tervreden. "Onze verwachtingen waren niet al te hoog. In de eerste run was het sturen matig, in de tweede ging dat al een stuk beter. Volgende week de EK in Winterberg, dan Sankt Moritz. Dat zijn twee goede banen voor ons. De piek moet over zes weken op de WK liggen. Dat biedt dus nog wat tijd om dingen te verbeteren."

Weggewaaid geld kost man 380 euro

Een 28-jarige man uit Waalwijk die probeerde een weggewaaid briefje van 50 euro te achterhalen is vrijdag uiteindelijk 380 euro armer geworden. De man was op de vluchtstrook van de A59 gestopt om het briefje te zoeken, meldt de politie zaterdag.

Het briefje waaide weg toen de man met zijn vriendin over de A59 reed en de vrouw een raam van de auto opende. Nadat hij op de vluchtstrook was gestopt, ging hij op de snelweg te voet op zoek naar het briefje.

Na een melding van een ongeruste passant zagen surveillerende agenten de man. De politie noemt de zoektocht van de Waalwijker levensgevaarlijk voor zowel zichzelf als andere weggebruikers.

De man kreeg een boete van 280 euro voor onnodig stilstaan op de vluchtstrook. Ook bleek zijn auto niet APK gekeurd te zijn, waarvoor hij nog een bon van 100 euro kreeg. De weggewaaide 50 euro heeft de man overigens wel teruggevonden.

Afgedragen Nikies en dito sokken te koop

De onvolprezen topicreeks Marktplaatssukkels (deel 25 inmiddels) heeft weer een prachtig pareltje opgeleverd. Een jongeman uit het Groningse Ten Boer biedt daar een paar afgetrapte Nike Air Max aan. Ze zijn helemaal versleten, maar toch wil hij er minimaal 25 euro voor hebben. Haast je wel, want er is al 37,75 euro op geboden. Snelle beslissers kunnen ook een paar afgedragen sportsokken erbij kopen.

Duitsland sluit nog eens 934 boerderijen

De Duitse autoriteiten hebben zaterdag de verkoop van eieren, gevogelte en varkensvlees van nog eens 934 boederijen verboden. De maatregel is ingesteld uit vrees dat vee is besmet met het kanker veroorzakende dioxine.

De Duitse minister van Landbouw Ilse Aigner zei zaterdag dat de autoriteiten van de deelstaat Nedersaksen hebben ontdekt dat een producent van veevoer, die verdacht wordt van het leveren van verontreinigd veevoer, zijn producten had geleverd aan 934 boerderijen. De verkoop van de eieren, het gevogelte en het varkensvlees is daarop stilgelegd om te voorkomen dat mogelijk besmette producten worden verkocht.

Aigner heeft tevens de minister-president van de deelstaat opgeroepen om 'voor vanavond' diegene die verantwoordelijk is voor het toezicht op de veevoerproducent ter verantwoording te roepen.

Het schandaal brak vorige week uit toen uit onderzoek bleek dat er extreem hoge concentraties dioxine werden aangetroffen in eieren en een aantal kippen. De autoriteiten legden daarop de verkoop bij duizenden boerderijen stil.


Dioxineschandaal Duitsland breidt zich uit (Foto: Novum)

F-16 controleert Limburgse dijken

Een F-16 van de luchtmacht heeft vrijdag boven Noord- en Midden-Limburg de dijken geïnspecteerd. Het gevechtsvliegtuig deed dit op verzoek van het Waterschap Peel en Maasvallei, meldt het Ministerie van Defensie zaterdag.

Dijkwachten en medewerkers van het waterschap controleren de dijken dagelijks. Het waterschap wilde dat de vlucht werd uitgevoerd, omdat hierbij aanvullende informatie kon worden verkregen.

Tijdens de vlucht zijn opnames gemaakt van een deel van de dijken langs de Noord-Limburgse Maas. Op basis van de opnames heeft het waterschap geconcludeerd dat de dijken in Noord- en Midden-Limburg stabiel zijn.

Het uitvoeren van steunverzoeken als die van het waterschap behoort tot de taken van Defensie.

Formule 1-game gratis online te spelen

Een Formule 1-racegame kan binnenkort gratis worden gespeeld in een internetbrowser als Internet Explorer of Firefox. Uitgever Codemasters wil geld verdienen door kleine voordelen, zoals racebanen en auto's, tegen betaling aan te bieden.

Codemasters ziet wel brood in de racegame vanwege de stijgende populariteit van online gamen in India, Brazilië, Korea en China. Het spel heeft nog geen officiële naam. Ook is nog onduidelijk wanneer de game verschijnt. De makers laten weten toegankelijkheid zeer belangrijk te vinden, maar dat het spel wel diepgang moet bieden.

Vorig jaar september gaf Codemasters het racespel F1 2010 uit voor de Xbox 360, pc en Playstation 3. Van de racegame zijn naar schatting 1,7 miljoen exemplaren verkocht.


(Foto: Novum)

Van Luijk loopt limiet voor EK indoor

Bij wedstrijden in Zoetermeer heeft sprinter Patrick van Luijk tweemaal voldaan aan de limiet voor de EK indoor begin maart in Parijs. Op de 60 meter liep hij in de series 6,67 en dat was precies de limiet. In de finale was hij met 0,01 seconden zelfs nog iets sneller.

Overigens was die 6,66 ook een evenaring van zijn persoonlijk record. Die tijd liep hij eerder in februari 2009.

'ProRail moet meewerken aan bedrijfsbrandweer'

Spoorbeheerder ProRail moet meewerken aan het opzetten van een bedrijfsbrandweer voor het rangeerterrein Kijfhoek tussen Barendrecht en Zwijndrecht. Op het terrein brak vrijdagavond brand uit. Burgemeester van Zwijndrecht Antoin Scholten stelt zaterdag dat de brand uitwijst dat een bedrijfsbrandweer op het terrein hard nodig is.

Scholten vertelde zaterdag tijdens een persconferentie over de brand dat hij ProRail tot 1 januari 2012 de tijd had gegeven een bedrijfsbrandweer voor het terrein op te zetten. ProRail heeft hier echter formeel bezwaar tegen aangetekend en wil over de kwestie een gang naar de rechter maken.

Scholten vindt dat ProRail dat bezwaar moet intrekken en moet meewerken aan het op poten zetten van een bedrijfsbrandweer. "Ik ga ervan uit dat ProRail gezien wat er vannacht is gebeurd dat bezwaar intrekt. We hebben het gewoon nodig."

'Wenger wil groeibriljant in Rotterdam stallen'

Feyenoord of Excelsior versterken zich op korte termijn met Ryo Miyaichi van Arsenal. Althans, dat vertelt Arsène Wenger zaterdag aan AP.

De Japanner staat in de jeugdopleiding van Arsenal te boek als een groot talent. Hij kreeg onlangs bij zijn komst echter geen werkvergunning, waardoor hij voorlopig uitgeleend moet worden. Wenger ziet Feyenoord of Excelsior als ideale bestemming voor de jongeling.

"Ryo wordt verhuurd aan Feyenoord of Excelsior," zegt Wenger tegen het Engelse persbureau. De achttienjarige aanvaller wordt vergeleken met Thierry Henry, die in zijn tijd bij Arsenal furore maakte. "Maar ik voel geen extra druk," zegt Miyachi. "Mijn doel is later met de grote der aarde op het veld te staan."

De komst van Miyachi zou Feyenoord goed uitkomen, want de spoeling in de aanval is dun. Mario Been heeft door blessures van Jon Dahl Tomasson en Sekou Cissé weinig keuze. De Rotterdammers zijn overigens ook bezig met een ander talent. Krisztian Simon (19) heeft tijdens zijn proefperiode indruk gemaakt.

Knegt vierde op 500m bij EK

Shorttracker Sjinkie Knegt is er bij het EK in Heerenveen net niet in geslaagd om een medaille te pakken op de 500 meter. Knegt, die gisteren zilver pakte op de 1.500 meter, werd in de finale vanmiddag vierde. De Fransman Thibaut Fauconnet, gisteren al de snelste op de 1.500 meter, pakte vanmiddag ook het goud op de 500 meter.

Thibaut gaat aan de leiding in het klassement na twee afstanden. Op ruime afstand bezet Knegt de tweede plaats.

De Italiaanse Martina Valcepina won de 500 meter bij de vrouwen. Haar landgenote Arianna Fontana, vierde op de 500 meter na een val, leidt na twee afstanden. Jorien ter Mors staat op de achtste plaats.

Vader helpt stiefvader dochter te verkrachten

Onze zuiderburen zijn momenteel in de ban van een schokkende incestzaak. Een vader uit Duffel heeft samen met de nieuwe partner van zijn ex-vrouw hun dochter stelselmatig seksueel misbruikt.

Het inmiddels 14-jarige meisje is maar liefst acht jaar lang iedere week verkracht. Al die tijd hield zij haar mond gesloten, omdat ze bang was dat de relatie tussen haar moeder en stiefvader op de klippen zou lopen. Afgelopen zomer besloot ze eindelijk naar de politie te stappen.

Een normale, biologische vader zou de incestueuze stiefvader allang hebben opgezocht om hem mores te leren. Zo niet in dit geval. Sterker nog, de vader hielp zijn vervanger zelfs mee. Zo hielden de twee huisvaders contact met elkaar via hun walkietalkie. Zo konden ze elkaar waarschuwen als moeder de vrouw of een van de zussen van het meisje eraan kwam.

Tegen de stiefvader is een gevangenisstraf geëist. Tegen de biologische vader is zes jaar cel geëist en een contactverbod met minderjarigen. De rechter zal op 11 februari uitspraak doen in deze zaak.

Medische server gehackt om Call of Duty te spelen

Gamers hebben een server van een onderzoekslab voor radiologie in Rochester in de Amerikaanse staat New Hampshire gehackt om de computer te gebruiken voor het spelen van het spel Call of Duty: Black Ops. Dat laat het onderzoekslab Seacoast Radiology zelf weten. Een woordvoerder waarschuwt 230 duizend patiënten dat persoonlijke en medische gegevens op straat kunnen komen te liggen.

Er is nog geen aanwijzing dat namen, burgerservicenummers, medische diagnoses, adressen en andere persoonlijke gegevens zijn gestolen. Volgens de woordvoerder zijn de hackers waarschijnlijk afkomstig uit Scandinavië.

Seacoast Radiology heeft deskundigen in de hand genomen om de hackers op te sporen. Het lek op de server is inmiddels achterhaald en gedicht. Er is een aanklacht ingediend bij de politie.

Babel heeft clubs voor het uitkiezen

Ryan Babel lijkt in de winterse transferperiode te vertrekken bij Liverpool. Diverse clubs staan voor de Nederlander in de rij.

Babel heeft weliswaar nog een contract tot 2012, maar op Anfield Road komt hij niet aan de bak. Bovendien staan de clubs in de rij voor Babel, die in de komende dagen samen met zaakwaarnemer Winnie Haatrecht de knoop door gaat hakken. Dat schrijft De Telegraaf.

De 24-jarige international kan naar het Duitse 1899 Hoffenheim, Schalke 04, VfB Stuttgart. Ook in Engeland is men nog steeds overtuigd van de kwaliteiten van Babel. Laagvliegers Fulham en West Ham United zitten op het vinkentouw.

Babel kwam in 2007 voor bijna 14 miljoen euro over van Ajax en tekende voor vijf seizoenen bij Liverpool. In Liverpool kwam hij bijna honderd duels in actie en scoorde hij twaalf keer. Naar verluidt willen The Reds acht miljoen euro voor Babel.

Reality-serie Pac-Man op komst

Vandaag is bekendgemaakt dat er een reality-serie over Pac-Man in de maak is. Om het 30-jarige bestaan van de gele held te vieren, werkt Merv Griffin Entertainment samen met Namco om een soort van Wipeout-georiënteerde show te creëren.

In de jaren 80 was Pac-Man voor korte duur al op de televisie te aanschouwen, maar dat plan liep al snel in de soep. Volgens de baas van Merv Griffin Entertainment, Roy Bank, zal het een soort van Wipeout worden met nog veel meer energie. "Verder gaan we alles wat we kennen van Pac-Man verzamelen en tot leven brengen om het spel, dat in essentie de populairste variant van 'tikkertje' is, naar de televisie te brengen."

We zijn ervan verzekerd dat dit voor hilarische momenten gaat zorgen, mits het plan verkocht wordt aan een groot televisiestation. Dat is namelijk nog niet zeker.

http://i.fokzine.net/upload/11/01/110115_192227_pacman.jpg

 Reality-serie Pac-Man op komst

 

Meer Nederlandse muziek naar buitenland

Voor het vijfde achtereenvolgende jaar is de export van Nederlandse muziek naar het buitenland in 2009 gestegen. In vergelijking met 2008 nam de muziekexport met 29 procent toe.

De verkoop van muziek van Hollandse bodem in het buitenland bracht auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra in 2009 bijna 65 miljoen euro op. Dat maakte Buma Cultuur zaterdag bekend tijdens het muziekfestival Eurosonic Noorderslag in Groningen.

Buma Cultuur ziet al een aantal jaar dat Nederlandse muzikanten over de grens meer verdienen aan optredens dan aan cd-verkoop en auteursrechteninkomsten. Dat bleek ook in 2009 weer het geval.

De meeste buitenlandse inkomsten voor Buma/Stemra komen uit Duitsland, gevolgd door België, Groot-Brittannië en Frankrijk.

Optredens over de grens leverden de auteursrechtenorganisatie ruim 41 miljoen op, ruim 14,5 miljoen van de inkomsten komt uit auteursrecht en naburig recht en ruim 9 miljoen is toe te rekenen aan opnamen van Nederlandse artiesten in het buitenland.

Ruim 40 procent van die inkomsten komt uit dance-muziek. De populairste Nederlandse dj's zijn Armin van Buuren, Tiësto, Ferry Corsten, Sander van Doorn, Laidback Luke en Fedde le Grand.

Een van de internationaal best verkopende Nederlandse muzikanten was in 2009 André Rieu. Het belangrijke muzikale exportproduct behaalde een bruto opbrengst van bijna 96 miljoen dollar. In totaal zijn volgens Buma Cultuur meer dan 360 Nederlandse acts in grote of redelijke mate actief geweest in het buitenland in 2009.

Het nummer Venus was in 2009 (net als in 2008) de meest gebruikte Nederlandse song in het buitenland. De hit van Shocking Blue uit 1970 is nog steeds populair in onder meer Japan, Amerika, Roemenië, Canada en Rusland.

Wethouder wil flexibele huren

De Amsterdamse wethouder Freek Ossel (Wonen en Wijken) wil het bestaande huursysteem veranderen en flexibele huren invoeren voor sociale huurwoningen als bewoners meer gaan verdienen. Dat heeft zijn woordvoerder gezegd na een bericht hierover in Het Parool van zaterdag.

Ossel wil zo vooral de mensen helpen die te veel verdienen om te huren en te weinig verdienen om te kopen, aldus zijn woordvoerder.

Volgens hem bestaat ook in andere grote steden 'behoefte aan meer vrijheid om de huren te kunnen aanpassen'. De PvdA-wethouder wil ook de huurgrens voor sociale woningbouw optrekken van 647 euro tot 800 euro.

Rangeerfout mogelijk oorzaak brand

De brand op rangeerterrein Kijfhoek tussen Barendrecht en Zwijndrecht is mogelijk ontstaan na een fout bij het rangeren. Volgens directeur van de directie brandweer van de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid Anton Slofstra vertoont een spoorketelwagon die in brand heeft gestaan mechanische schade.

"Er is iets gebeurd tijdens het rangeren", zei Slofstra zaterdag tijdens een persconferentie over de brand. Wat er echter is gebeurd, moet nog worden uitgezocht.

De brand brak vrijdag omstreeks 21.45 uur uit in een ketelwagon gevuld met 65 ton ethanol en een wagon met staal. Zaterdag werd rond 10.00 uur het sein brand meester gegeven, nadat de wagon met ethanol gecontroleerd was uitgebrand. De brand in de wagon met staal werd al eerder geblust.

Volgens de brandweer zijn geen schadelijke stoffen vrijgekomen bij de brand. Er zijn geen gewonden gevallen. Wel werden aan het begin van de nacht ongeveer veertig omwonenden geëvacueerd wegens explosiegevaar. Ze hebben de nacht doorgebracht in een zalencomplex in Zwijndrecht. Rond 08.00 uur was het gevaar voor explosies geweken en konden de bewoners weer naar huis.

De A16 van Rotterdam naar Breda werd eveneens urenlang in beide richtingen afgesloten. De weg ging rond 02.00 uur weer open. Het treinverkeer tussen Rotterdam en Dordrecht werd ook stilgelegd. Zaterdag rond 09.00 uur is het treinverkeer weer op gang gekomen.


Rangeerfout mogelijk oorzaak brand (Foto: Novum)

[Gerucht] 3DS-games gaan 40 pond kosten

Verschillende Britse winkels hebben de Nintendo 3DS-games op 40 pond staan in de pre-order. Nintendo CEO Satoru Iwata heeft gezegd al een keer in een interview dat de 3DS-games duurder gaan worden ten opzichte van de reguliere DS-games. Hij verwacht echter niet dat het veel zal schelen.

Deze prijs is echter nog niet officieel en waarschijnlijk wordt er meer duidelijk bij de 3DS-press event in Amsterdam volgende week. Britse retailers hebben hun prijs op zowel 35 en 40 pond staan. 35 pond is de normale prijs voor DS-games in Groot-Britannië.

De prijs voor nieuwe DS-games in Nederland is 44,99 euro en als dit gerucht waar blijkt te zijn, dan is er zeker een prijsverhoging van minimaal vijf euro te verwachten.

http://i.fokzine.net/upload/11/01/110115_192227_Nintendo-3DS.jpg

Armstrong slaapt nog steeds prima

De nachtrust van Lance Armstrong lijdt geen seconde onder het federale onderzoek momenteel in de Verenigde Staten naar mogelijke dopingpraktijken van de zevenvoudige tourwinnaar en diens voormalige wielerploeg US Postal.

"Ik lig er niet wakker van. Nooit. Het heeft geen enkel effect op mijn leven. Nul. Dat laat ik aan andere mensen over", liet de 39-jarige Amerikaan vandaag in Adelaide weten. "Ze kunnen blijven zoeken", vervolgde hij. "Maar als je iets verborgen probeert te houden, lukt je dat nooit in een periode van tien tot twaalf jaar. Niemand kan zo slim zijn."

Armstrong begint morgen met zijn Team RadioShack aan zijn laatste wedstrijd in Australië, de Tour Down Under. De voormalige kankerpatiënt is in zijn twintigjarige wielerloopbaan nooit positief getest en heeft ook altijd krachtig ontkend dat hij verboden middelen heeft gebruikt.

Van Doorn sneuvelt op 500 meter

Het EK shorttrack in Heerenveen verloopt voor Annita van Doorn niet bepaald succesvol. Nadat ze gisteren op de 1500 meter in de halve finale onderuit gekegeld werd door een tegenstandster werd ze vandaag op de 500 meter al in de series uitgeschakeld.

Alle andere Nederlanders overleefden de series wel. Sjinkie Knegt, Niels Kerstholt en Jorien ter Mors plaatsten zich rechtstreeks voor de kwartfinales. Freek van der Wart werd in zijn serie pas derde, maar zijn tijd (42,639) was goed genoeg om als één van de vier tijdsnelste nummers drie door te gaan.

Schwarzenegger: politiek kostte me fortuin

De Oostenrijkse ex-bodybuilder en filmster Arnold Schwarzenegger vindt het gouverneurschap van de Amerikaanse staat Californië de bekroning van zijn werkzame leven, maar het heeft hem wel een fortuin gekost. Hij meent dat het hem ruim 200 miljoen dollar (140 miljoen euro) heeft gekost.

Zijn politieke carrière kostte hem sowieso al 35 miljoen dollar privékapitaal. "Eigenlijk is dat 70 miljoen dollar, want ik betaal 50 procent belasting. En ik had elk jaar een film kunnen maken, daardoor ben ik nog eens 140 miljoen dollar misgelopen", zei Schwarzenegger zaterdag in de Oostenrijkse krant Krone Zeitung. "Maar ik heb er geen spijt van. Het was het meer dan waard. Veel erger is de schade die het gouverneurschap aan mijn gezin heeft toegebracht."

Schwarzenegger zegt dat zijn vrouw en kinderen zijn baan haatten, omdat hij zo vaak weg was.

Albumcover maken!

Schaamteloos gejat van een andere weblog, maar het idee vind ik leuk. Dus laten we het hier ook maar eens proberen! 

1) Ga naar de Wikipedia pagina en klik op 'random page'. Het eerste artikel wordt de naam van je band.

2) Ga naar The Quatations Page en klik op 'random quotes'. De laatste vier of vijf woorden van de allerlaatste quote worden de titel van het album.

3) Ga naar Flickr en kies de derde foto voor de albumcover (en dan ook echt de derde foto nemen...)

4) Bewerk het geheel in een photoshop programma tot een mooi geheel (of ga naar picnik.com om het online te doen)

5) Gooi het ergens online en post het in de reacties. Maak het plaatje niet breder dan 400 pixels!

Aston Villa trekt Makoun aan

Aston Villa heeft de komst van middenvelder Jean II Makoun bevestigd. De international van Kameroen komt over van Olympique Lyon en tekent een contract tot medio 2014. Dit weekend is Makoun nog niet beschikbaar voor zijn nieuwe club omdat hij wacht op een werkvergunning.

De 27-jarige Makoun geeft manager Gerard Houllier weer meerdere opties op het middenveld na het vertrek van Steve Sidwell naar Fulham. De trainer is dan ook te spreken over zijn aanwinst. "Jean heeft verschillende kwaliteiten. Hij is daarnaast zeer ervaren, omdat hij Champions League heeft gespeeld met Lille en Lyon."

Makoun speelde sinds de zomer van 2008 bij Lyon, waar hij nog een contract voor anderhalf jaar had. Eerder stond hij zes seizoenen onder contract bij Lille. "Het is fantastisch dat ik hier ben", zei de middenvelder op de website van Aston Villa. "Ik ben heel erg blij en trots dat ik mij bij deze club mag voegen."


Aston Villa trekt Makoun aan (Foto: Novum)

[WB] KrŲll blijft Cuche en Janka voor

Bij wereldbekerwedstrijden in Wengen heeft Klaus Kröll vanmiddag de afdaling gewonnen. Op de legendarische Lauberhorn bleef de 30-jarige Oostenrijker de Zwitsers Didier Cuche en Carlo Janka voor.

Stephan Keppler kwam op de lange en  gevaarlijke afdaling zwaar ten val. De Duitser miste een bocht en knalde vervolgens tegen de omheining. Keppler werd afgevoerd op een brancard. Hij was bij bewustzijn, maar het is nog onbekend wat hij mankeert.

Partijraad GroenLinks voelt niets voor missie

De partijraad van GroenLinks voelt niets voor een nieuwe missie in Afghanistan. Dat bleek zaterdag tijdens een bijeenkomst van de partijraad in Utrecht, meldt een woordvoerder van GroenLinks. Het is nu aan de Tweede Kamerfractie om een besluit te nemen of GroenLinks wel of niet instemt met het kabinetsvoorstel voor een nieuwe missie.

Het kabinet wil een missie naar Afghanistan sturen die lokale politieagenten gaat opleiden. Volgens het plan gaan er 545 man naar Afghanistan. De missie moet gaan lopen van medio 2011 tot medio 2014.

Eerder lieten de PVV en de PvdA al weten de missie niet te steunen.

Verkiezing: Sportmoment van het Jaar: Voetbal

Het nieuwe jaar is begonnen, waarmee afscheid is genomen van het sportjaar 2010. FOK!sport is benieuwd naar wat volgens jullie het "Sportmoment van het Jaar 2010" is. Net als vorig jaar, toen de wereldrecords van Usain Bolt als FOK!sportmoment werden verkozen, zal een verkiezing bepalen wat volgens FOK! het Sportmoment van het Jaar 2010 is geweest.

Uitslag vorige voorronde (Auto/Motorsport)
1. Wereldtitel Sebastian Vettel - 93 punten
2. Dodelijk ongeval tijdens Moto2 race van Tomizawa - 91 punten
3. Teamorders bij Ferrari bij GP Duitsland - 28 punten

Al gekwalificeerd voor de finale:
- De foute wissel van Sven Kramer op 10.000 meter (OS 2010)
- Nederland verslaat Brazilië (WK2010)
- Wereldtitel Sebastian Vettel (Auto/Motorsport) 

Het Sportmoment van het Voetbaljaar 2010
Vandaag wordt gestart met de verkiezing voor het voetbaljaar 2010. De FOK!sportcrew heeft een selectie gemaakt met wat in hun ogen de meest opzienbarende momenten waren tijdens het voetbaljaar. De onderstaande momenten zijn gekozen:

- Eerste landstitel FC Twente
- Inter wint Champions League, nadat eerder de titel en beker werd gewonnen
- Voskamp scoort 8 doelpunten in 1 wedstrijd
- De soap rond Bayern, Robben, Van Bommel en de KNVB
- PSV declasseert Feyenoord met 10-0
- Barcelona vernedert Real Madrid met 5-0
- Goal Arjen Robben tegen Manchester United
- Luis Suárez bijt Bakkal in zijn nek
- Excelsior schiet Sparta tijdens laatste minuut van play-offs de Eerste Divisie in
- Gedoe om de bekerfinale, die daardoor in twee wedstrijden werd afgewerkt

Hoe werkt het stemmen?
Plaats hieronder je top drie van je favoriete momenten. De nummer 1 krijgt vijf punten, de nummer 2 krijgt er drie en de nummer 3 één. Aan het eind van de stemronde worden de punten bij elkaar opgeteld en wordt bepaald wat het voetbalmoment van 2010 is, buiten het WK om natuurlijk..

Bij een gelijk aantal punten wordt gekeken naar welk moment de meeste nummer één posities heeft behaald. Mocht dit gelijk zijn dan wordt er gekeken naar het aantal tweede plaatsen. Mocht de stand dan nog gelijk zijn dan zal er een tiebreak volgen van 24 uur.

Stem alleen op voorgeselecteerde momenten

De stemronde sluit op zaterdag 15 januari om 19:00 uur

Tientallen doden bij gevangenisbrand TunesiŽ

Bij een brand in een gevangenis in de Tunesische kustplaats Monastir zijn zeker 42 personen om het leven gekomen. Dat heeft een lijkschouwer in Monastir gezegd.

Volgens de lijkschouwer zijn alle slachtoffers ofwel verbrand of door rookvergiftiging om het leven gekomen. Wat de oorzaak van de brand is, is niet bekend.

Ondertussen houdt de onrust in het Noord-Afrikaanse land aan. De grootschalige protesten tegen de corruptie, de werkloosheid en de regering dwongen president Zine El Abidine Ben Ali vrijdagavond het land te verlaten na 23 jaar aan de macht te zijn geweest. Gebouwen werden in brand gestoken en winkels werden geplunderd.

Zeker 102 doden door massapaniek India

Het dodental als gevolg van massale paniek tijdens een religieus festival in het zuiden van India is gestegen tot ten minste 102. Nog eens 44 pelgrims raakten gewond, een aantal zelfs zwaargewond. Dat hebben de Indiase autoriteiten zaterdag bekendgemaakt.

De slachtoffers vielen toen er massale paniek ontstond nadat een groep pelgrims in een jeep de macht over het stuur verloor en op de menigte in reed. De pelgrims kwamen juist terug van een gebedsdienst.

Volgens de politie wordt het gebied waar het ongeluk plaatsvond uitgekamd, maar de verwachting is dat er geen lichamen meer worden gevonden. "Vooralsnog hebben we 56 slachtoffers geïdentificeerd. Onze prioriteit is nu het identificeren van de andere slachtoffers en het overdragen van de lichamen aan hun families", aldus een politiewoordvoerder.


Zeker 102 doden door massapaniek India (Foto: Novum)

Tomasson werkt aan laatste kans op herstel

Jon Dahl Tomasson gaat een laatste poging doen om zijn carrière te redden. De aanvaller van Feyenoord gaat zes weken iedere dag met een speciaal apparaat krachttrainingen doen in het ziekenhuis, meldt Megastad FM. Daarna wordt besloten of de 34-jarige Deen zijn loopbaan nog voort zal zetten.

Tomasson is al maanden zoet met een peesblessure en reisde om die reden niet met Feyenoord af naar het trainingskamp in Oman. De aanvaller kwam dit seizoen nog geen enkele wedstrijd in actie voor de Rotterdammers. Sinds zijn terugkeer in de Kuip in 2008 speelde Tomasson 37 competitiewedstrijden.

[WB] Reuzenslalom gestaakt wegens mild weer

De wereldbekerwedstrijd reuzenslalom voor vrouwen in het Sloveense Maribor is na de eerste 25 races gestaakt. Een normaal en eerlijk verloop van de wedstrijd bleek niet mogelijk vanwege de milde omstandigheden rond de piste. Het is daar boven de 10 graden Celsius.

Daarnaast vormde de beschadigde baan een gevaar voor de deelneemsters. Morgen staat in Maribor de slalom voor vrouwen op het programma, maar het is echter maar de vraag of die wel kan doorgaan.

Schutter Giffords in rode string op foto

De nacht voordat Jared Lee Loughner negentien mensen neerschoot in Tucson Arizona, waaronder Congreslid Gabrielle Giffords tegen wie de aanslag was gericht, lijkt hij de grip op de realiteit compleet te zijn kwijtgeraakt, zo heeft de politie bekendgemaakt. Bij de schietpartij kwamen zes mensen om het leven.

Hij begon de nacht met het inleveren van zijn gemaakte foto's die hij 's ochtends weer ophaalde. Op de foto's is Loughner te zijn in een rode string met het pistool in zijn handen. Hij houdt het pistool op de foto's tegen zijn achterwerk gedrukt. Daarnaast plaatste hij een afscheidsberichtje op MySpace. De foto's van het bewuste rolletje zijn niet vrijgegeven.

Onderweg om kogels te kopen hield een agent hem nog staande omdat hij door rood licht zou zijn gereden, maar hij kon zijn weg vervolgen. Bij de eerste supermarkt lukte het hem om onbekende reden niet om kogels te kopen, maar bij een tweede winkel had hij meer geluk.

Eenmaal weer thuis wilde zijn vader weten wat hij gekocht had, waarop Loughner het huis ontvluchtte en uiteindelijk met een taxi bij de supermarkt aankwam waar hij de aanslag pleegde. Er zijn beelden van bewakingscamera's in de supermarkt, maar justitie hoopt dat deze niet gebruikt zullen worden bij de rechtszaak, omdat deze te pijnlijk zouden zijn voor de nabestaanden.

Loughner
Jared Lee Loughner (Foto: Pima County Sheriff’s Office)

Eerste screenshots van Jurassic Park-game

De eerste screenshots van Telltale's adventuregame gebaseerd op Jurassic Park zijn gepubliceerd door Game Informer. Telltale, bekend van komische games als Sam & Max en Monkey Island, wil ditmaal een sfeervolle en angstaanjagende game neerzetten. De game zal wel weer episodisch gestructureerd zijn, met vijf episodes gepland voor de PC en Mac.

Het spel zal zich afspelen vlak na de eerste film op hetzelfde eiland en zal wat vragen beantwoorden die overbleven aan het einde van Jurassic Park. De speler bestuurt een nieuw personage die niet in de films voorkwam. Wij zijn benieuwd of Telltale er in slaagt om een ander soort adventuregame te maken.

'O'Neill moet Grant vervangen bij West Ham'

Avram Grant staat op het punt om zijn congé te krijgen als manager van West Ham United. The Hammers willen de 55-jarige Israëliër vervangen door Martin O'Neill, meldt Skysports. De uitslag van de wedstrijd vandaag tegen Arsenal zou geen invloed meer hebben op het besluit van de clubleiding.

West Ham United kent een teleurstellend seizoen in de Premier League. De ploeg staat laatste met twintig punten uit de eerste 22 wedstrijden. O'Neill mag het tij nu gaan keren op Upton Park. De Noord-Ier stapte in augustus van het vorige jaar op bij Aston Villa, waar hij sinds medio 2006 werkzaam was.


'O'Neill moet Grant vervangen bij West Ham' (Foto: Novum)

Epic Mickey 1,3 miljoen keer verkocht in de VS

Epic Mickey, het duistere platformspel met de mascotte van Disney in de hoofdrol, is in de Verenigde Staten al 1,3 miljoen keer over de toonbank gegaan, meldt LA Times via een bron die de NPD-data heeft. De game nam de zesde plaats in op de lijst van de best verkochte games in december.

Dat is geen slecht aantal voor een third-party game die alleen op de Wii verkrijgbaar is. Dit lijkt te bewijzen dat de muis nog steeds populair is in Amerika. De game werd door FOK!games beloond met een 8.

Plat Haags - Boer krijgt vrouw

En dan zijn er natuurlijk politici die helemaal geen vrouw kunnen krijgen. Daar kunnen ze zelf overigens niets aan doen. Het zwakkere geslacht begrijpt namelijk niet dat deze mannen een ont-zet-ten-de verantwoording met zich meedragen. Dag in dag uit. Dat zou je soms niet verwachten getuige de ontelbare blunders, maar iedere dag de belangrijke pief uithangen gaat je niet in de koude kleren zitten. Zo'n Rutte heeft het natuurlijk veel druk om te luisteren naar een vrouw met al haar 'issues'. Na een dag verantwoording dragen wil hij niet praten met z'n vriendin over de nasleep van een trauma dat ze opliep na de zwemles tientallen jaren geleden. Dan wil zo iemand gewoon even wat opgekropte frustratie kwijt. Een zakdoekje volstaat meestal.

Boete voor uitlopen uitvaartdienst

Wie een uitvaartdienst houdt in het Leidse Rhijnhof moet zorgen dat het niet langer duurt dan de afgesproken tijd. Anders wordt er namelijk een boete uitgeschreven door Stichting Begraafplaatsen en Crematoria.

De stichting exploiteert de aula, crematorium en condoleanceruimte. Wie langer dan de afgesproken 45 minuten aanwezig is in de aula krijgt een boete van 102 euro, plus je moet de volledige huur voor de nieuwe 45 minuten betalen; een rekening van 205 euro. De boete wordt ook opgelegd als je te lang van de koffiekamer gebruik maakt.

Corine van de Sande van Stichting Begraafplaatsen en Crematoria zegt dat het geen boete is maar een toeslag. Verder legt zij de schuld neer bij de uitvaartondernemers.

Wildcards Tour de France eind deze maand bekend

Eind januari zal al bekend zijn welke 22 ploegen deel zullen nemen aan de Tour de France. De Tour-organisatie heeft besloten om dit al deze maand te doen in plaats van aan het eind van het klassieke voorjaar. De achttien ProTeams (waaronder Rabobank en Vacansoleil) zijn al zeker van een startbewijs, waardoor er nog vier plaatsen te vergeven zijn.

Verwacht wordt dat drie van de vier wildcards naar Franse teams gaan, omdat alleen AG2R La Mondiale een ProTeam-licentie heeft. Daarvoor lijken Cofidis, FDJ en Team Europcar de beste papieren te hebben. De laatste wildcard lijkt naar Geox-TMC te gaan, waarbij Denis Menchov en Carlos Sastre rijden.

[Video] Naakte vrouw slaat agent K.O. met broek

Op internet zijn beelden opgedoken van een bijzonder taai vrouwtje. De Chinese krijgt het aan de stok met de politie. Ze trekt echter haar spijkerbroek uit en begint hier een agent mee om de oren te slaan tot hij bewusteloos op de grond blijft liggen.

De 55-jarige vrouw, Chu, reed vorig jaar augustus met haar gemotoriseerde fietstaxi door Langxi. Met drie passagiers reed ze door het rode verkeersslicht maar zag hierbij een man over het hoofd. Omdat de vrouw hem niet kon betalen, riep de man de politie erbij.

De politie en beveiligers waren snel ter plaatse en sommeerden beide partijen mee te komen naar het politiebureau. Chu was echter bang haar vervoermiddel kwijt te raken en besloot haar spijkerbroek uit te trekken. Met het kledingstuk deelde het vrouwtje flinke meppen uit. Toen de broek een agent op zijn achterhoofd raakte, ging hij gestrekt en bleef roerloos liggen.

"Op dat moment was ik vanonder mijn middel naakt", vertelt Chu. "Ik werd door veel mensen aangestaard. De agent was een man en durfde me niet aan te kijken. Ik wilde de agent slechts bedreigen, opdat hij zijn taak niet kon vervullen."

De fietstaxichauffeuse  zit nu pas echt in de problemen. Direct na haar daad werd Chu gearresteerd. Ze zit nog immer vast in de cel. Deze week is ze veroordeeld tot acht maanden cel.


Het bewuste filmpje (nsfw)

Vitesse haalt Lůpez

Vitesse heeft de middenvelder Jordi López gehaald. De 29-jarige Spanjaard komt over van Swansea City dat uitkomt in de Engelse Championship, een niveau onder de Premier League.

Vitesse-trainer Albert Ferrer is geen onbekende voor de middenvelder. López werd opgeleid bij de jeugd van Barcelona en werkte daar met Ferrer. Daarna kwam hij uit voor Sevilla, Real Mallorca en Real Madrid, maar bij de Koninklijke kwam hij nauwelijks aan spelen toe.

Vijfde plaats voor Dex Elmont en Mooren

Judoka Dex Elmont is zaterdag als vijfde geëindigd op de prestigieuze World Masters in Azerbeidzjan. De verliezend finalist van het laatste WK in de klasse tot 73 kilogram opende in hoofdstad Bakoe met overwinningen op de Portugees Joao Pin en de lokale favoriet Renat Mirzalijev. Hij was vervolgens niet opgewassen tegen Ki-Chun Wang, de Koreaanse nummeréén van de wereld.

Jeroen Mooren eindigde eveneens als vijfde. De beste Nederlandse judoka in de klasse tot 60 kilogram verraste de Japanner Hirofumi Yamamoto maar kwam vervolgens tekort tegen de Rus Beslan Moedranov.

De Nederlandse vrouwen stelden zaterdag teleur. Elisabeth Willeboordse, de nummer twee van de wereldranglijst, verloor haar eerste optreden in klasse tot 63 kilogram van Yarden Garbi uit Israël. Anicka van Emden moest in dezelfde gewichtsklasse haar meerdere erkennen in de Duitse Claudia Malzahn. Ook Kitty Bravik, uitkomend in de klasse tot 52 kilogram, ging direct onderuit. Ze verloor van Majlinda Kelmendi uit Kosovo.

De beste zestien judoka's van de wereld in iedere gewichtklasse hebben een uitnodiging voor de World Masters ontvangen. Edith Bosch, Linda Bolder (- 70 kg), Marhinde Verkerk (-78 kg), Carola Uilenhoed (+ 78 kg) en Henk Grol (- 100 kg) komen zondag namens Nederland in actie in Azerbeidzjan. Het evenement geldt als kwalificatietoernooi voor de Olympische Spelen in Londen. De winnaars verdienen 400 punten.

Sneeuwballen afgehakt van sneeuwpop

Een Amerikaanse sneeuwpop moet het helaas zonder klokkenspel stellen. Na een klacht van een inwoner van Union County heeft de maker van de pop de sneeuwballen moeten verwijderen.

Een 45-jarige man leek het wel een leuk idee om zijn sneeuwpop een mannelijke uitstraling te geven. Hij mat de sneeuwman een setje geslachtsdelen aan en verfde deze roze. Totdat een boze inwoner zijn beklag deed over de aanstootgevende sneeuwpop.

Volgens het politierapport bevond de sneeuwpop zich op het erf van de man en dacht hij zelf met een sneeuwpop te kunnen doen wat hij wilde. De politie gaf hem echter de keuze het zaakje af te hakken of te worden gearresteerd. Hoewel de maker van de sneeuwman het niet eens was met het besluit, koos hij eieren voor zijn geld en castreerde zijn creatie.

Simon verslaat Troicki in finale Sydney

Gilles Simon heeft het ATP-toernooi van Sydney op zijn naam geschreven. De 26-jarige Fransman was in de finale in twee sets te sterk voor de Serviër Viktor Troicki: 7-5, 7-6 (4). Het is de achtste toernooizege uit de loopbaan van Simon, die niet geplaatst was in Sydney. Troicki stond als vierde genoteerd.

Simon kan goede cijfers overleggen tegen de 24-jarige Troicki. Alle vijf ontmoetingen met de nummer 30 van de wereldranglijst werden gewonnen. Simon, de mondiale nummer 41, begint volgende week aan de Australian Open met een partij tegen Yen-Hsun Lu.

De tennisser uit Taiwan werd in de eerste ronde in Sydney nog uitgeschakeld door Simon. Troicki neemt het in de eerste ronde van het grandslamtoernooi op tegen de Rus Dmitry Tursunov.


Simon verslaat Troicki in finale Sydney (Foto: Novum)

Kind (4) belt 911 voor bericht aan Kerstman

Een 4-jarige peuter heeft in Florida het alarmnummer gebeld met een dringende boodschap voor de Kerstman. Hij belde 911 met de boodschap dat zijn vader 'heel erg stout' was geweest. De peuter benadrukte dat het dringende bericht met spoed afgeleverd moest worden bij de Kerstman.

De telefoniste vroeg het jongetje naar zijn naam en leeftijd, waarop hij die informatie gaf, maar hij liet zich niet afleiden en vertelde nogmaals zijn verhaal: "Stuur een boodschap aan de Kerstman waarin staat dat mijn vader heel stout is geweest. Hij was heel stout, echt waar."

Het kind wist ook te vertellen welke maatregel de Kerstman tegen de vader moest treffen: "Als je stout bent geweest, krijg je een grote steen en die moet je onder je huis leggen."

De telefoniste kon niet uitsluiten dat de vader iets ernstigs had gedaan, dus besloot ze de politie langs te sturen op het adres. Wat de vader nou precies gedaan had wat zo stout was is niet bekend geworden, maar er heeft in ieder geval geen arrestatie plaatsgevonden. Het kind zou gewoon erg boos geweest zijn.

De Kerstman heeft nog niet gereageerd op de boodschap van de 4-jarige.

Historische treffer Honda

Spelmaker Keisuke Honda (ex-VVV-Venlo) heeft bij de Azië Cup in Qatar een historische treffer gemaakt. Met zijn doelpunt in de 82e minuut bezorgde de 24-jarige Japanner zijn land niet alleen een kostbare groepszege op Syrië (2-1), maar bracht hij tevens de duizendste goal van Japan in internationaal voetbal op zijn naam.

"Zijn schoenen krijgen een ereplaats in het voetbalmuseum van Japan", liet bondsvoorzitter Junji Ogura een dag na de triomf weten. "Het zou me niets verbazen als Keisuke al die tijd heeft geweten dat onze duizendste treffer eraan zat te komen. Het is in elk geval een mooi cadeau voor het negentigjarige bestaan van onze federatie."

Comvalius zet loopbaan voort in Koeweit

De opmerkelijke loopbaan van Sylvano Comvalius krijgt weer een nieuwe wending. De spits gaat spelen voor Al-Salmiya in Koeweit. Hij tekende een contract tot het einde van dit seizoen.

Comvalius brak in Nederland nooit door. De Amsterdammer belandde op gegeven moment zelfs in het tweede elftal van zaterdaghoofdklasser Quick Boys. Hij greep vervolgens zijn kans op Malta, waar hij speelde voor Hamrun Spartans en topclub Birkirkara. De afgelopen maanden speelde de 23-jarige aanvaller voor Stirling Albion in Schotland.

Gratis cd van Trijntje Oosterhuis

Vandaag krijgt iedereen die een Algemeen Dagblad koopt een gratis cd van Trijntje Oosterhuis. In totaal zijn er 750.000 cd's geperst.

Hiermee wil Oosterhuis op een andere, nieuwe manier haar muziek onder de aandacht brengen. Vooraf was er veel commotie rond de stunt. Free Record Shop eigenaar Hans Breukhoven voelde zich gepasseerd en zei Oosterhuis' muziek niet meer in zijn winkels te willen verkopen.

[Upd] Inbreker overlijdt na val van balkon

Een inbreker is vrijdagavond in Amsterdam zwaargewond geraakt nadat hij van driehoog van een balkon viel. Hij is naar een ziekenhuis gebracht, meldt een politiewoordvoerder. Of de inbreker is gesprongen of gevallen, is nog onduidelijk.

De politie had omstreeks 18.45 uur een melding gekregen van een inbraak aan de Insulindeweg. De persoon die de inbraak meldde, past op de woning en had bij aankomst licht zien branden.

Agenten gingen daarop de woning in, waar ze twee mannen aantroffen. Met een ervan ontstond een worsteling. Toen deze inbreker was aangehouden, ging de politie kijken waar de andere man was gebleven. Hij bleek onder het balkon te liggen, aldus de politiewoordvoerder.

Hoe het nu met de inbreker is, weet de woordvoerder niet.

Update 11.08 uur
De 19-jarige inbreker is aan de gevolgen van zijn verwondingen in het ziekenhuis overleden, zo meldt RTV Noord-Holland. De rijksrecherche gaat onderzoeken of de inbreker is gevallen of gesprongen om de agenten te ontvluchten.

'Rutte kruising tussen JPB en Bos'

De Amerikanen typeerden huidige premier Mark Rutte als 'een kruising tussen Jan Peter Balkenende en Wouter Bos'. Dit verklapte RTL's politiek verslaggever Frits Wester vrijdag in de VARA-talkshow Pauw & Witteman (P&W).

Het is één van de typeringen van politiek leiders die RTL Nieuws binnenkort gaat onthullen, in navolging van de duizenden WikiLeaks-documenten met Nederland als onderwerp die NRC en RTL Nieuws in handen hebben gekregen.

P&W-host Paul Witteman was onder de indruk van de Amerikaanse typering van Rutte: "Zo... daar is geen vrouw aan te pas gekomen. Zo gaat dat bij Rutte!"


Amerikanen: Mark Rutte kruising tussen Balkenende en Bos (Foto: Novum)

De Maas bij Maastricht daalt weer

De Maas bij Maastricht daalt weer en deze daling zet naar verwachting door. Dat maakte de Waterkamer van Rijkswaterstaat zaterdagochtend bekend. 

De daling zette vrijdag in nadat de Maas een piek had bereikt van 46,10 meter boven NAP. Zaterdagochtend bedroeg de waterstand bij het meetpunt Sint Pieter in Maastricht 45,77 meter.

Nadat in de nacht van vrijdag op zaterdag tussen de 2 en 5 millimeter neerslag is gevallen in het noordelijk deel van de Ardennen, wordt in het hele stroomgebied van de Maas dit weekeinde geen regen meer verwacht. Komende maandag trekt een neerslaggebied via het westen van Frankrijk over België en Nederland. Daar valt naar verwachting niet veel regen uit. Daarna zou het volgens Rijkswaterstaat tot het eerstvolgende weekeinde droog blijven.

Treinbrand Kijfhoek is meester

De brandweer die sinds vrijdagavond bezig was met het bestrijden van een brand in een treinwagon met ethanol heeft zaterdag rond 10.00 uur het sein brand meester gegeven. Dat heeft een woordvoerster van de hulpdiensten gemeld.

Brandweerlieden hebben de afgelopen uren de resterende ethanol in de treinwagon laten uitbranden terwijl ze de wagon met bluswater nathielden.

Omwonenden die eerder waren geëvacueerd en tijdelijk waren ondergebracht in een theater, mochten rond 08.00 uur weer terugkeren naar hun woning, liet de woordvoerster weten.

Het treinverkeer tussen Rotterdam en Dordrecht dat lange tijd stillag is zaterdagochtend ook weer op gang gekomen.

Brand Kijfhoek is meester
Brand Kijfhoek is meester (Foto: ANP)

[AO] Deelname Monfils door blessure onzeker

Het is de vraag of Thiemo de Bakker het maandag in de eerste ronde van de Australian Open moet opnemen tegen Gael Monfils. De Fransman is namelijk geblesseerd aan zijn rug geraakt tijdens een demonstratietoernooi.

Monfils speelde de finale van de Kooyong Classic tegen LIeyton Hewitt. Na de eerste set, die Hewitt met 7-5 won, raakte de Fransman geblesseerd. Hij speelde nog wel de wedstrijd uit en de tweede set verloor hij met 3-6.

"Ik hoop niet dat het ernstig is", aldus de Fransman. "Dat moet ik nu van mijn fysiotherapeut horen. Ik speelde in de tweede set met minder overtuiging, omdat mijn rug opspeelde. Maar ik heb nog een dag om fit te worden, dus daar zal ik alles aan doen."

[NBA] Spurs te sterk voor Dallas

In de Amerikaanse NBA heeft San Antonio Spurs wederom een overwinning geboekt. Dallas Mavericks werd met 101-89 verslagen.

Tony Parker en DeJuan Blair waren beiden goed voor achttien punten bij San Antonio dat geen moment in de problemen kwam.

Mavericks kende een goede start van het seizoen maar sinds het wegvallen van de geblesseerde Dirk Nowitzki lijkt de ploeg de weg kwijt te zijn. De Duitser miste al negen wedstrijden waarvan Dallas er zeven verloor.

Boston Celtics won met 99-94 van Charlotte Bobcats. Shaquille O'Neal speelde 35 minuten mee en scoorde 23 punten.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
Indiana Chicago 86-99
Philadelphia Milwaukee 95-94
Toronto Detroit 95-101
Boston Charlotte 99-94
New York Sacramento 83-93
San Antonio Dallas 101-89
Houston New Orleans 105-110 wnv
Utah Cleveland 121-99
Golden State LA Clippers 122 112
LA Lakers New Jersey 100-88
Phoenix Portland 115-111

Van Gaal: "Ik heb strijdbijl met Cruijff nooit geheven"

Louis van Gaal volgt Frank de Boer als hoofdtrainer bij Ajax met grote interesse. "Ik heb hem zelfs smsjes gestuurd."

"Frank heeft de tijd genomen om het vak te leren. Dat vind ik heel goed. Eerder kreeg hij zijn diploma als één van de laatsten nog via de verkorte cursus voor ex-internationals. Dat vond ik niet goed. Maar daarna heeft hij het goed opgebouwd, steeds een ouder elftal genomen bij de jeugd", zegt de Bayern München-trainer in het Algemeen Dagblad.

Van Gaal ziet wel wat overeenkomsten tussen hemzelf en De Boer als trainer. "Nu wordt hij in het diepe gegooid, nou, dat werd ik ook. Frank is 40 jaar, ik was destijds 39. Ik vind het hartstikke leuk, heb hem smsjes gestuurd wat ik normaal niet snel doe."

'Dat belooft wat', smste Van Gaal hem. "Hij is beter gestart dan ik destijds. Hij won met 0-2 bij AC Milan, ik met 0-1 bij Örebrö. De tweede wedstrijd verloor ik met Ajax, hij won 0-1 bij Vitesse. En daarna won-ie nóg eens. Toen ben ik gestopt met sms'en."

De Boer zei eerder dat het geweldig zou zijn als Van Gaal de strijdbijl met Johan Cruijff zou moeten begraven. Van Gaal reageert verdedigend. "Cruijff zou de strijdbijl moeten begraven, want ik heb die nooit geheven."

Ferrer wint toernooi Auckland

David Ferrer gaat met een goed gevoel naar de Australian Open. De als eerste geplaatste Spanjaard won het toernooi van Auckland in Nieuw-Zeeland. In de finale was hij veel te sterk voor de Argentijn David Nalbandian: 6-3 6-2. Na iets meer dan een uur was de wedstrijd gespeeld.

Het is voor de 28-jarige Ferrer de tiende titel uit zijn loopbaan. In 2007 was hij ook al eens de beste in Auckland.

Nalbandian kan komende week een kans op revanche krijgen. De Argentijn kan Ferrer tegenkomen in de derde ronde van de Australian Open.

Nederlanders vast in Chileens dorp

Twintig Nederlandse toeristen zitten al enkele dagen vast in het Chileense dorp Puerto Natales. Dorpelingen hebben alle toegangswegen van het dorp geblokkeerd omdat ze boos zijn over de stijging van de gasprijzen.

Ongeveer zevenhonderd toeristen kunnen het dorp niet verlaten. Dat heeft een woordvoerder van het Ministerie van Buitenlandse Zaken zaterdag bevestigd naar aanleiding van berichtgeving in De Telegraaf.

De woordvoerder noemde het conflict een 'zorgwekkende situatie'. De Nederlandse ambassade in Chili heeft regelmatig contact met de toeristen. De Nederlanders in het dorp hebben allen onderdak en eten en hebben niet te maken gehad met fysieke bedreiging, aldus de woordvoerder.

Nederlanders vast in Chileens dorp
Nederlanders vast in Chileens dorp (Foto: ANP)

Twee doden bij ongeval op A50

Bij een ernstig ongeval op de A50 bij Herpen in de richting van Oss zijn zaterdagochtend twee personen om het leven gekomen. Dat heeft de politie gemeld.

Bij het ongeval waren twee voertuigen betrokken. Vermoedelijk was een van de slachtoffers een spookrijder die frontaal op een tegenligger is gebotst. Of er gewonden zijn gevallen is nog onbekend. De politie spreekt van een chaos op de weg.

De snelweg A50 is volledig afgesloten. Volgens een woordvoerder van de politie kan het onderzoek naar het ongeval nog de hele ochtend duren.

Twee doden bij ongeval op A50
Twee doden bij ongeval op A50 (Foto: ANP)

Wilders: kabinet blundert met plan Afghanistan

Het kabinet begaat een blunder door kort voor de Statenverkiezingen een nieuwe missie in Afghanistan aan te kondigen. Dat zegt PVV-leider Geert Wilders zaterdag in een interview met het AD.

Wilders denkt dat de gehoopte meerderheid voor de gedoogcoalitie in de Eerste Kamer nu in gevaar komt. Het besluit kost vooral het CDA stemmen, zegt hij.

De PVV-leider heeft er bij minister-president Mark Rutte (VVD) en vicepremier Maxime Verhagen (CDA) op aangedrongen het besluit over de trainingsmissie niet te nemen. "Twee op de drie Nederlanders zeggen 'nee', maar van de drie politici zeggen er twee: 'we doen het toch'. Politiek gezien het meest onhandige wat je op dit moment kunt doen", vindt Wilders.

Het CDA en de VVD willen 545 man naar Afghanistan sturen om lokale politieagenten op te leiden. De missie moet gaan lopen van medio 2011 tot medio 2014. De PVV is tegen de missie. Ook de PvdA en de SP voelen er weinig voor.

[AO] Rus, Schoorel door

Thomas Schoorel en Arantxa Rus hebben de derde en laatste ronde van het kwalificatietoernooi voor de Australian Open bereikt. Schoorel was te sterk voor de Oostenrijker Stefan Koubek met 7-6 (4) 6-7 (3) 6-2. Rus had minder moeite met de Australische Isabella Holland: 6-2 6-3.

Schoorel treft in het laatste obstakel voor het hoofdtoernooi de Bulgaar Grigor Dimitrov. De als achttiende geplaatste Rus treft de Japanse Kurumi Nara, tiende op de plaatsingslijst.

DVD: Ronald Goedemondt - Dedication

Ronald Goedemondt is één van de grootste talenten op cabaretgebied. In 2003 won hij de jury- en publieksprijs van Cameretten, vier jaar later werd hij genomineerd voor de Neerlands Hoop en weer een jaar later won hij die prijs uiteindelijk voor zijn derde soloprogramma Dedication. Deze voorstelling is inmiddels op dvd verschenen, dus hoog tijd om eens te beoordelen of hij zijn talentenstatus inmiddels is ontgroeid!

'Honderden mannen ziek van seks'

Honderden mannen worden ziek van seks. Na een zaadlozing voelen ze zich een week beroerd door griepachtige verschijnselen. De mannen zijn allergisch voor hun eigen zaad, blijkt uit onderzoek. Dat schrijft De Telegraaf zaterdag.

Volgens neuropsychiater Marcel Waldinger van het HagaZiekenhuis in Den Haag zijn er in Nederland honderden mannen die na een zaadlozing last krijgen van griepachtige klachten als rode ogen, een loopneus, zere spieren en vermoeidheid. De klachten houden soms wel een week aan.

Waldinger kreeg in 1998 zijn eerste patiënt met de klachten. Twee jaar later meldde zich nog een man met het onbekende probleem. De arts ontdekte dat de klachten niet psychisch zijn, maar dat de mannen overgevoelig zijn voor hun eigen zaad. Hij bedacht een naam voor de ziekte: het Post Orgasmic Illness Syndrom.

Waldinger heeft zelf 45 patiënten met de aandoening, maar hij vermoedt dat er in Nederland honderden mannen zijn die de ziekte hebben. Ze durven zich niet te melden bij de huisarts omdat ze zich schamen, denkt hij.

Na jarenlang onderzoek heeft Waldinger inmiddels een behandeling voor de allergie ontwikkeld. Door mannen te injecteren met verdund zaad neemt de afweerreactie van het lichaam af. Zo wordt het ongevoelig voor het zaad. Na een paar jaar na de start van de behandeling verminderen de klachten aanzienlijk.

President TunesiŽ in Saudi-ArabiŽ

De vertrokken president van Tunesië, Zine al-Abidine Ben Ali, is aangekomen in Saudi-Arabië. Dat heeft het Saudische staatspersbureau SPA in de nacht van vrijdag op zaterdag bevestigd.

Ben Ali vertrok eerder vrijdag uit Tunesië na tientallen jaren autoritair bewind. Het was enkele uren lang onduidelijk waar hij naartoe was gegaan. In de nacht waren op meerdere plaatsen plunderingen en zijn enkele gebouwen in brand gestoken, waaronder een station en supermarkten in de hoofdstad Tunis.

Bij het gevoel van vreugde over het vertrek van de president, mengde zich de angst voor een machtsvacuüm. "Hier heerst chaos, iedereen heeft angst", zei een inwoner van de stad Bizerte. Bezorgde telefoontjes hebben het telefoonnet in het hele land overbelast.

President Tunesië in Saudi-Arabië
President Tunesië in Saudi-Arabië (Foto: ANP)

Limburger steekt agenten in gezicht

Een 19-jarige man uit Maastricht heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag in het Limburgse Elsloo twee agenten met een mes in het gezicht gestoken. Dat heeft de politie bekendgemaakt.

De agenten wilden de man rond middernacht controleren op de Burgemeester Eussenstraat. Hij haalde echter een mes tevoorschijn en begon op de agenten in te steken.

De man kon met hulp van andere agenten worden aangehouden. De gewonde agenten zijn met een ambulance naar een ziekenhuis gebracht. Ze zijn niet in levensgevaar.

De Maastrichtenaar zit vast. Het is niet duidelijk waarom hij door het lint ging.

Treinbrand Zwijndrecht nog niet geblust

De brand op het rangeerterrein Kijfhoek tussen Barendrecht en Zwijndrecht die vrijdagavond uitbrak, is zaterdagochtend nog niet geblust. Dat meldt de gemeente Zwijndrecht. Op het terrein staat een wagon met ethanol in brand. De brandweer probeert voor de tweede keer het vuur met een schuimdeken te doven. Een eerste poging mislukte.

De brand brak vrijdag rond 21.45 uur uit in twee wagons, een met ethanol en een met staal. De brand in de wagon die gevuld is met staal, is geblust. Volgens de brandweer zijn geen schadelijke stoffen vrijgekomen bij de brand. Er zijn geen gewonden gevallen.

Twee lpg-wagons die ook op het terrein stonden zijn weggesleept. De wagons waren leeg, maar niet schoon. Daardoor zou het tot een explosie kunnen komen als ze vlam zouden vatten.

Ongeveer veertig omwonenden zijn geëvacueerd wegens explosiegevaar. Ze hebben de nacht doorgebracht in een zalencomplex in Zwijndrecht. Volgens de gemeente is het risico voor explosies verminderd doordat de wagons met lpg geen vlam hebben gevat, maar is het risico nog niet geweken.

Door rookontwikkeling is de A16 van Rotterdam naar Breda urenlang in beide richtingen afgesloten geweest tussen Hendrik-Ido-Ambacht en Dordrecht. De weg ging rond 02.00 uur weer open. Ook het treinverkeer tussen Rotterdam en Dordrecht werd stilgelegd vanwege de brand.

Als ook de tweede poging om het vuur te doven met een schuimdeken mislukt, laat de brandweer de wagon gecontroleerd uitbranden.

Beckenbauer: "Mourinho is onbeschoft"

Franz Beckenbauer heeft zich niet al te vriendelijk uitgelaten over Real Madrid-trainer José Mourinho. "Hij is onbeschoft en onopgevoed. Dat hij truien van kasjmier draagt, betekent niet dat hij een gentleman is", zei de erevoorzitter van Bayern München in een interview met persbureau GMS. Bayern München verloor vorig seizoen de Champions League-finale van Mourinho's Inter.

"Aanvoerders en trainers van over de hele wereld hebben bepaald dat Mourinho de betere resultaten heeft neergezet met mindere middelen dan zijn concurrenten, maar hij heeft zich ook onbeschoft gedragen om zijn doelen te bereiken."

Hij vervolgde: "Hij is dezelfde coach die in de herfst tegen een verschrikkelijke 5-0 nederlaag in Camp Nou aanliep, nadat hij een prachtvoorstelling van passes en fantastisch voetbal voorgeschoteld kreeg van Pep Guardiola."

 

Nederlandse toerist vermoord op Filipijnen

Een 49-jarige Nederlandse toerist is donderdag dood gevonden in de buurt van zijn hotel op de Filipijnen. Hij is door geweld om het leven gebracht. Dat heeft het Ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdag bevestigd.

De man verbleef in de stad Cabanatuan, in het noorden van de Filipijnen. De politie doet onderzoek naar de moord. Uit privacyoverwegingen doet het ministerie geen uitspraken over de woonplaats van de man. De familie is op de hoogte gebracht.

VVD en PvdA gaan voor 'homohoofdstad' Amsterdam

De Amsterdamse collegepartijen VVD en PvdA willen dat Amsterdam weer de internationale homohoofdstad wordt. De stad moet zich nationaal en internationaal meer profileren als stad van acceptatie en tolerantie van homoseksuelen, zo stellen de initiatiefnemers. Volgens hen heeft Amsterdam de afgelopen jaren de glans als 'gay capital' verloren.

De partijen stellen voor om meer organisaties en roze evenementen naar Amsterdam te halen. "Met weinig energie en middelen kunnen eenvoudig doorbraken worden geforceerd", zegt VVD-raadslid Frank van Dalen vrijdag. "Zo kan de gemeente de oprichting van een roze ondernemingsvereniging ondersteunen."

VVD en PvdA hopen dat de andere partijen in de gemeenteraad zich spoedig bij het initiatief aansluiten en roepen het gemeentebestuur op om met een plan te komen dat Amsterdam als gay capital versterkt. In december stelde de gemeenteraad al 170.000 euro beschikbaar voor het initiatief.


VVD en PvdA gaan voor 'homohoofdstad' Amsterdam (Foto: Novum)

Maffiabaas (93) krijgt acht jaar cel

Een 93-jarige maffiabaas moet acht jaar de cel in. Dat heeft een New Yorkse rechter bepaald. John 'Sonny' Franzese is zo oud dat hij tijdens zijn afpersingsproces een dutje deed - ook toen zijn zoon tegen hem getuigde.

De openbare aanklagers hadden om twaalf jaar gevangenisstraf gevraagd. De verdediging daarentegen vond dat Franzese, die aan een hele reeks gezondheidsproblemen lijdt, bij zijn familie zou moeten mogen zijn. Volgens de aanklagers is de onderbaas van de maffiafamilie Colombo echter een gewetenloze gangster die geen genade verdient.

Tijdens het onderzoek naar Franzese werd een videoband ontdekt waarop hij zijn favoriete recept uit de doeken doet om lichamen te laten verdwijnen: Snijd slachtoffer in stukken in kinderzwembadje. Kook de lichaamsdelen in de magnetron. Hak ze fijn en spoel ze door.


Maffiabaas (93) krijgt acht jaar cel (Foto: Novum)

Onduidelijkheid terugkeer Nederlanders in TunesiŽ

Het is nog onduidelijk of Nederlanders die Tunesië willen verlaten dit de komende dagen ook kunnen doen. Air France meldde vrijdag alle vluchten naar het zeer onrustige Noord-Afrikaanse land te hebben opgeschort, omdat het luchtruim boven Tunesië zou zijn gesloten met het afkondigen van de noodtoestand.

Een woordvoerder van het Ministerie van Buitenlandse Zaken meldt vrijdagavond dat het ministerie nog onvoldoende informatie hierover heeft. "Wij hebben dit nog niet bevestigd gekregen vanuit officiële bronnen." Het ministerie houdt de situatie goed in de gaten, zegt de woordvoerder. "Als het klopt, dan beraden wij ons op nadere stappen."

Tunesië is een populaire bestemming voor Europese toeristen. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken adviseerde donderdag niet meer naar het land te reizen. Nederlandse reisorganisaties proberen vakantiegangers terug te halen uit Tunesië. In totaal verbleven ongeveer zevenhonderd Nederlandse toeristen in Tunesië, waarvan er al ongeveer een kwart is teruggekeerd. In het land wonen daarnaast ongeveer vijfhonderd Nederlanders, met wie de ambassade contact onderhoudt.

Minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) laat vrijdag weten in direct contact te staan met de Nederlandse ambassade in de hoofdstad Tunis. "De situatie is op dit moment onduidelijk en onvoorspelbaar en ik ben erg bezorgd over het geweld in Tunesië. Ik hoop dat de Tunesiërs zo snel mogelijk een oplossing vinden voor de problemen waar zij voor staan. Het is van het grootste belang dat dit buurland van de EU zonder verder geweld een uitweg vindt uit deze crisis."

Bij confrontaties met de politie kwamen de afgelopen weken in Tunesië volgens de regering minstens 23 mensen om het leven. Activisten zeggen dat het dodencijfer minstens drie keer zo hoog ligt. Vrijdag zou de Tunesische president Zine El Abidine Ben Ali na felle protesten het land zijn ontvlucht, nadat hij 23 jaar aan de macht is geweest.

Duizenden burgers van diverse pluimage trokken vrijdag door de straten van Tunis om het aftreden van de president te eisen, na weken waarin de volkswoede over de werkloosheid, corruptie en onderdrukking steeds hoger was opgelopen. De demonstraties van vrijdag waren de grootste in Tunesië sinds generaties.

Nederland en Duitsland praten over zeegrens

Nederland is met Duitsland in gesprek over de zeegrens ten noorden van Groningen. De grens is nooit goed vastgelegd na een uitspraak van de Verenigde Naties in de jaren tachtig, meldt een woordvoerder van het Ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdag.

Volgens de woordvoerder wordt 'op constructieve wijze' met elkaar gepraat om de zaak op te lossen. Aanleiding om de zaak te bekijken is volgens het Duitsland Instituut Amsterdam de bouw van een Duits windmolenpark, waarvan een deel mogelijk in Nederlands water komt te staan.

Mbo-docent vaak buiten vakgebied ingezet

Mbo-docenten worden vaak buiten hun eigen vakgebied ingezet. 17 procent van de docenten is meer dan een kwart van de werktijd actief in andere onderwijsgebieden dan waarvoor zij bevoegd zijn. Dat meldt staatssecretaris van Onderwijs Halbe Zijlstra (VVD) vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Aan de Kamer was in april een onderzoek naar de bevoegdheden van docenten in het mbo toegezegd. De Inspectie van het Onderwijs onderzocht 47 opleidingsteam verdeeld over 23 instellingen en 2 mbo-sectoren, het agrarisch en economisch onderwijs. Het onderzoek wijst verder uit dat 7 procent van de 516 docenten onbevoegd is.

Tussen het aantal onbevoegde docenten en docenten die buiten hun eigen vakgebied werkzaam zijn en de kwaliteit van de opleidingen is volgens de inspectie overigens geen verband.

Wel komt er een verder onderzoek naar een mogelijk verband tussen slechte scores op het gebied van maatwerk, didactisch handelen en begeleiding in de instelling. Hierbij worden de sectoren techniek en zorg en welzijn onder de loep genomen. Zijlstra verwacht de resultaten van dit onderzoek eind dit jaar.

Jol: "Geen idee waar Kesler kritiek vandaan haalt"

Martin Jol heeft zich vrijdagavond op Sport 1 uitgelaten op zijn tijd bij Ajax. Hij kijkt kort, maar tevreden terug op zijn tijd bij de Amsterdammers.

"Ik had het niet beter kunnen doen", zei hij over zijn trainerschap bij Ajax. "Ik denk dat iedereen die Johan Cruijff in zijn kritiek op de korrel heeft genomen, er goed vanaf is gekomen. Kijk, ik had een goede tijd daar, maar de druk nam enorm toe. Ajax zal altijd de grootste club van Nedeland blijven. Ik hoop echt dat Ajax de komende tien jaar acht keer kampioen wordt."

Jol liet ook merken teleurgesteld te zijn in de kritiek die voormalig KNVB-directeur Henk Kesler eind december op hem leverde. "Dat was een heel vervelend verhaal. Ik zou niet geschikt zijn voor mijn vak. Kijk, hoge bomen vangen veel wind, maar ik heb nog steeds geen idee waar hij die kritiek vandaan haalde." Daarna, cynisch: "Ik voelde me gevleid."

Iets later reageerde hij geprikkeld op de opmerking van Kesler, die gezegd had blij te zijn Jol nooit bondscoach van Nederland te hebben gemaakt. "Hoezo wilde ik al tien jaar bondscoach worden? In 2000 was ik coach van RKC! Alsof ik toen kandidaat was bij de KNVB, hou op. Ik vond zijn kritiek stijlloos. Ik probeer te verklaren waar dat vandaan komt, maar het is een raadsel."

De trainer verwacht in de toekomst weer aan de slag te gaan. Het is onwaarschijnlijk dat hij bij een Eredivisie terugkeert. "Je moet er vanuit gaan dat ik in Duitsland of Engeland aan de gang ga. Er zijn contacten."

Obama wil soepeler reisbeleid Cuba

De Amerikaanse president Barack Obama is van plan het reisbeleid voor Cuba te versoepelen. Studenten en kerkelijke bewegingen mogen onder het nieuwe beleid naar het communistische land reizen. Dat werd vrijdag bekendgemaakt.

Binnen drie weken zullen de restricties die werden ingevoerd door de voormalige president George W. Bush worden opgeheven zodat het nieuwe beleid van kracht kan worden, aldus een woordvoerder van senator Bill Nelson, die zei de informatie van het ministerie van Buitenlandse Zaken te hebben gekregen.

Onder het nieuwe beleid kan elke Amerikaan maximaal 500 dollar per drie maanden naar een Cubaan sturen die geen onderdeel vormt van het regime van Castro en die geen lid is van de Communistische Partij.

Ook mogen meer luchthavens chartervluchten naar Cuba uitvoeren. Momenteel kan alleen vanaf Miami, Los Angeles en New York naar Cuba worden gevlogen.

De nieuwe plannen lijken veel op het beleid dat onder oud-president Bill Clinton van kracht was.

[Upd] Brand in wagons met ethanol Zwijndrecht

Op het rangeerterrein van Keyrail In Zwijndrecht staan twee wagons van een goederentrein in brand. De trein vervoerde gevaarlijke stoffen, maar welke precies is nog niet bekend. Ook de oorzaak is op dit moment nog onbekend. Hulpdiensten zijn met groot materieel uitgerukt.

In een straal van 5 kilometer rondom het rangeerterrein is een sms-alert verstuurd. Snelweg A16 is inmiddels afgesloten tussen Ridderkerk-Zuid en de Drechttunnel bij Dordrecht. Ook de provinciale weg N3 is in de richting van de A16 afgesloten. Het treinverkeer tussen Rotterdam-Lombardije en Dordrecht is stilgelegd.

P2000 spreekt van een TIS4.4-incident.

Update 22.55 uur
Op Radio Rijnmond wordt gemeld dat de wagons vermoedelijk gevuld zijn met het uiterst brandbare ethanol. In de buurt van de brandende wagons zouden meerdere tankwagons staan.

Update 23.20 uur
Frank van de Elzen van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond heeft op Radio Rijnmond bevestigd dat de wagons geladen zijn met ethanol. De vervoersdocumenten worden naar de Veiligheidsregio gestuurd, zodat het ook duidelijk is wat er in andere wagons is geladen. Deze worden nat gehouden om te voorkomen dat de brand overslaat.

Gezien de aard van de stof, is er geen direct ontploffingsgevaar, zo meldt Van de Elzen. Toeschouwers moeten wel uit de buurt blijven, maar omwonenden hoeven ramen en deuren niet uit voorzorg te sluiten.

Update 23.55 uur
De burgemeester van Zwijndrecht meldt op Radio Rijnmond dat er sprake is van een ernstige brand. Er zou een zogenaamde plasbrand zijn ontstaan onder twee wagons die gevuld zijn met ethanol. Een plasbrand houdt in dat er brandende vloeistof uit de wagon lekt. Om de brandende wagons heen staan lege wagons waar LPG in heeft gezeten. De burgemeester benadrukt dat deze wagons ongereinigd zijn.

De brandweer doet er volgens de burgemeester alles aan om de omringende wagons te redden. Om die reden zijn er schuimbluswagens onderweg. Hij benadrukt nogmaals dat er geen gevaarlijke stoffen kunnen vrijkomen bij een brand met ethanol. Hij raadt wel aan om ramen en deuren te sluiten als je de rook ruikt, maar zo zegt hij: "Dat zou ik ook aanraden bij een kampvuur, rook inademen is namelijk nooit gezond."

De burgemeester meldt dat hij heeft gezien dat er een hoop wilde geruchten op onder andere Twitter rondgaan over bijvoorbeeld 'mannen in witte pakken', maar er zijn helemaal geen mannen in witte pakken. De burgemeester waarschuwt mensen te waken voor foute informatie, zoals SBS zou hebben gegeven bij de brand in Moerdijk. Hij raadt dan ook aan om RTV Rijnmond in de gaten te houden.

Update 0.50 uur
De burgemeester van Zwijndrecht meldt dat er 'enkele tientallen woningen' in een straal van 1 kilometer rond de brand ontruimd worden, omdat er 'een kans is dat een andere wagon bezwijkt'. Als dat zou gebeuren kan de wagon ontploffen. De geëvacueerde bewoners zijn opgevangen in een nabijgelegen theater.

Het informatienummer wat mensen kunnen bellen is 078-6355280, zo maakte een woordvoerster van de politie bekend.

Volg ook het topic (2) op het forum.

Minister vroeg buitenlandse druk op Bos

Oud-minister van Defensie Eimert van Middelkoop geeft toe dat hij er in de aanloop naar een besluit over de missie in Uruzgan in 2009 bij zijn internationale contacten in de NAVO op heeft aangedrongen om de druk op toenmalig PvdA-leider en vicepremier Wouter Bos op te voeren.

Van Middelkoop zei vrijdagavond in Nieuwsuur dat hij en collegaminister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) bij hun vele contacten in de NAVO vaak werden gevraagd naar het Nederlandse standpunt over een eventuele verlenging van de missie in Afghanistan. "Ze wisten vaak ons persoonlijke standpunt, maar ja nog niet het officiële Nederlandse standpunt. Ik heb ook daar wel eens aangegeven: misschien is het goed dat die en die eens een keer gaat bellen om zo ook internationale druk uit te oefenen. Ik denk dat dat volstrekt normaal was."

Van Middelkoop bracht in herinnering dat de Amerikaanse vicepresident Joe Biden indertijd met Bos belde. "Waar dat idee vandaan kwam, weet ik niet."

Laatste reviews en specials
special
'Bad Boys For Life is een hommage aan de jaren 90'
special
Hearthstone gaat door met prima periode
review
Blu-ray: Good Boys
review
The Expanse seizoen 4
review
Tokyo Mirage Sessions #FE Encore
special
Wat de volgende Mario Kart kan leren van Mario Kart Tour
©FOK.nl e.a.