FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 7 januari 2011

Bayern en KNVB bereiken nog geen akkoord

Bayern München en de KNVB zijn het nog altijd niet eens over een mogelijke schadevergoeding voor de blessure van Arjen Robben. De aanvaller raakte in de aanloop naar het wereldkampioenschap voetbal geblesseerd aan zijn hamstring, maar kwam na intensieve behandeling toch op het toernooi in actie.

Naderhand bleek bij de Nederlander een tweede scheur in de spier te zijn, waardoor hij het eerste half jaar niet in actie kon komen voor Bayern. Robben heeft zich in Qatar weer bij de selectie aangesloten en lijkt helemaal hersteld te zijn. Hij leek te hinten dat Bayern en de KNVB er nu vrijwel uit waren, iets was trainer Louis van Gaal bevestigde. "Onze voorzitter Karl-Heinz Rummenigge heeft me dat verteld," zei hij tegen NUsport.

Voetbalbond KNVB ontkent dit echter. "De zaak is nog niet opgelost, beide partijen zijn nog steeds on speaking terms. In de loop van deze maand staat er een vervolggesprek gepland tussen Bayern en de KNVB," zei een woordvoerder.

Senna moet op zoek naar nieuwe werkgever

Bruno Senna zal dit seizoen hoogstwaarschijnlijk niet in de Formule 1 in actie gaan komen. De Braziliaan reed vorig seizoen bij Hispania Racing, maar teambaas Colin Kolles heeft verzekerd dat hij naast Narain Karthikeyan niet het tweede stoeltje bij het Spaanse team zal gaan bezetten.

Senna, het neefje van de legendarische Ayrton Senna, debuteerde in 2010 bij HRT, maar veel verder dan het achterveld kwam hij niet. "Ik kan definitief zeggen dat Bruno Senna in 2011 niet voor ons zal racen. Honderd procent zeker," zei Kolles.

Wie het tweede stoeltje bij HRT zal gaan bezetten is nog niet duidelijk. Karun Chandhok zal dat in ieder geval niet zijn. Christian Klien en Sakon Yamamoto behoren nog wel tot de kandidaten voor een zitje.

[BDO] Dekker overleeft negen match darts

Vandaag stonden de tweede serie kwartfinale wedstrijden bij de heren op het programma. Stephan Bunting en Dean Winstanley namen het in de ene partij tegen elkaar op en in de andere partij stond Jan Dekker tegenover Garry Thompson.

Bunting had in zijn partij mogelijk last van een off day want de Engelsman wist geen pijl goed te raken in zijn wedstrijd. Hij werd in zes sets aan de kant gezet door Winstanley. Laatstgenoemde kreeg negen legs tegen zich en zag uiteindelijk de legs met enig gemak naar zich toe getrokken worden.

Garry Thomson leek lange tijd met hetzelfde gemak gehakt te maken van Jan Dekker. De Nederlander die in de vorige ronde nog de nummer twee van de plaatsingslijst had uitgeschakeld had het lastig tegen Thompson. Toch kwam de Nederlander terug in de wedstrijd door in de vierde set uiteindelijk de set naar zich toe te trekken. Ook de vijfde set wist de Nederlander met 3-2 naar zich toe te trekken waardoor een terugkeer in het duel een feit was.

De zesde set ging weliswaar verloren maar Dekker liet zijn hoofd niet hangen. De zevende en achtste set waren voor de Nederlander. In de negende set moest uiteindelijk een verlenging de beslissing brengen. Negen matchdarts wist Dekker te overleven in de wedstrijd en uiteindelijk wist hij door 68 uit te gooien de overwinning naar zich toe te trekken.

Obama: Bankier nieuwe stafchef

De Amerikaanse president Barack Obama heeft vrijdag William Daley als nieuwe stafchef aangesteld. De functie is één van de belangrijkste en invloedrijkste baantjes binnen de Amerikaanse regering.

Daley komt uit een politieke dynastie uit Chicago, was minister van Handel tussen 1997 en 2000 en heeft nu zitting in de raad van bestuur van de bank JPMorgan Chase.

Hij is de broer van de huidige burgemeester van Chicago, Richard Daley. William Daley vervangt Peter Rouse, die na het vertrek van hardliner Rahm Emanuel in oktober tijdelijk stafchef werd.

'Kippenvel' voor Moerenhout bij afscheid

Koos Moerenhout heeft bij de zesdaagse van Rotterdam officieel afscheid genomen als profwielrenner. Samen met  'de vrienden van Koos' reed hij in Ahoy een afscheidsomnium.

Hierbij waren onder Maarten den Bakker, Michael Boogerd, Servais Knaven en Steven de Jongh. "Kippenvelmoment", vond Moerenhout zelf. "Ik ben nooit een veelwinnaar of een echte kopman geweest, maar als je dan toch zo'n afscheid krijgt, is dat fantastisch."

Moerenhout zette na het WK in het Australische Geelong, waar hij nog zesde werd op de tijdrit, een punt achter zijn imposante loopbaan. Hij maakt nu deel uit van het managementteam van Rabobank.

ECB: Euro net zo stabiel als D-mark

De euro is een stabiele munt, net zo stabiel als zijn stabielste voorganger, de Duitse mark. Dit heeft de president van de Europese Centrale Bank (ECB) Jean-Claude Trichet vrijdag gezegd op een besloten vergadering van de Duitse politieke partij de CSU.

Trichet ziet ondanks de recente lichte stijging van consumentenprijzen geen gevaar voor inflatie. De belangrijkste verworvenheid van de gemeenschappelijke munt ziet hij het bereiken van prijsstabiliteit in de eurozone. Ook voor de afzienbare toekomst voorziet de ECB-president prijsstabiliteit.

De inflatie in de eurozone steeg onlangs tot boven de 2 procent, terwijl 2 procent de doelstelling van de ECB zelf is. De prijsstijging komt echter voor een flink deel door energie en levensmiddelen.

De kerninflatie, de prijzen zonder energie en voedsel, ligt in de buurt van de 1 procent. Dat zou betekenen dat er voor de ECB nog geen reden is de officiële rente op te trekken. Deze staat sinds mei 2009 op een historisch laag niveau van 1 procent.


ECB-president Trichet (midden): Euro net zo stabiel als D-mark (Foto: IMF)

iDeal groeit 52 procent

Het onlinebetalingssysteem iDeal heeft een topjaar achter de rug. Terwijl de markt voor onlineaankopen het afgelopen jaar met zo'n 10 procent groeide, nam het aantal betalingen met iDeal met bijna 52 procent toe. Dat meldde Currence, de eigenaar van iDeal, vrijdag.

In 2010 werden ruim 68,8 miljoen betalingen met iDeal gedaan tegen ongeveer 45 miljoen in 2009. In totaal werd ruim 5,2 miljard euro afgerekend met de betaalmethode. Dat is een stijging van 53 procent vergeleken met een jaar eerder toen de omzet zo'n 3,4 miljard euro bedroeg. Het bedrag per transactie bleef met 75 euro zo goed als gelijk.

De sneeuw en de gladheid hebben iDeal in december een handje geholpen. Werd in 2009 in de feestmaand nog vijf miljoen keer via iDeal betaald, afgelopen december was dat 7,5 miljoen keer.

Sinds december heeft ook Van Lanschot zich aangesloten bij iDeal, wat het totale aantal aangesloten banken op negen brengt.

iDeal groeit harder dan de markt
iDeal groeit harder dan de markt (Foto: ANP)

Bits of Freedom Liberaal van het Jaar

Bits of Freedom is door de liberale jongerenorganisatie JOVD uitgeroepen tot de 'Liberaal van het Jaar'. De prijs wordt hiermee voor het eerst uitgereikt aan een organisatie en niet aan een persoon.

De jongerenorganisatie van de VVD roemt de 'jarenlange inzet' van Bits of Freedom voor digitale burgerrechten en een vrij en open internet. "Het internet is het enige en vrije podium ter wereld, dat moet het blijven", stelt JOVD-voorzitter Martijn Jonk. "Zij zijn de enige organisatie die doeltreffend de burgerrechten en de vrijheid van informatie verdedigen op de digitale snelweg."

Bits of Freedom is blij met de verkiezing tot Liberaal van het Jaar. "De prijs onderstreept onze overtuiging dat communicatievrijheid en privacy onmisbaar zijn voor individuele ontplooiing, voor innovatie en voor onze democratie", zegt een woordvoerder in een reactie.

De JOVD roept ieder jaar een politicus, wetenschapper, maatschappelijk betrokken persoon of organisatie uit tot Liberaal van het Jaar wegens zijn inzet 'voor het verspreiden van liberale waarden en ideeën'. De prijs ging eerder naar cabaretier Hans Teeuwen, Eurocommissaris Neelie Kroes (VVD) en Femke Halsema (GroenLinks).

Angry Birds-bordspel komt in mei

Het succes van Angry Birds kent geen grenzen. Was het eerst nog een game op de iPhone, komt er binnen een paar maanden een heus bordspel van uit. Net zoals in de game moet je samen met wat boze vogels de gemene varkens uitschakelen, en dat doe je met een echte katapult.

De spelregels van het spel zijn nog niet duidelijk, maar wel is bekend dat het bordspel ongeveer hetzelfde werkt als de game. Versla de varkens door de vogels weg te schieten met een katapult. Het bordspel komt in mei wereldwijd uit voor vijftien dollar.

angry birds

Uitbraak Mexicaanse griep dreigt in Europa

Nu Groot-Brittannië mogelijk te maken heeft met een uitbraak van Mexicaanse griep zou het virus zich ook snel naar de rest van het continent kunnen verspreiden. Dat zeggen Europese gezondheidswerkers.

Het jaarlijkse griepseizoen trof Groot-Brittannië vroeg dit jaar en de overheersende stam is die van de Mexicaanse griep. In tegenstelling tot de meeste andere griepvirussen worden vooral gezonde mensen onder de 65 erdoor getroffen. In Groot-Brittannië is een gebrek aan vaccins en de autoriteiten zien zich genoodzaakt de overblijfselen van vorig jaar in te zetten. Sommige ziekenhuizen hebben operaties moeten annuleren om plek te kunnen bieden aan alle grieppatiënten.

Volgens gezondheidswerkers moet de situatie in Groot-Brittannië goed in de gaten worden gehouden. "Wat in het westen begint, verplaatst zich meestal naar het oosten", aldus Angus Nicoll, directeur influenzacoördinatie voor het Europees Centrum voor Ziektepreventie en -controle. "Het is zeer waarschijnlijk dat het patroon in Groot-Brittannië zich zal voortzetten in de rest van Europa, maar we weten simpelweg niet of de druk op ziekenhuizen ook zo groot zal zijn."

Landen met zeer hoge vaccinatiecijfers -zoals Finland, Noorwegen en Zweden- weten wellicht aan een zware griepepidemie te ontkomen, maar andere landen -bijvoorbeeld Frankrijk en Duitsland- doen er volgens Nicoll goed aan hun vaccinaties op te schroeven en hun ziekenhuizen voor te bereiden op stromen grieppatiënten.

Symptomen van de Mexicaanse griep zijn onder meer koorts, spierpijn, keelpijn en diarree. De meeste mensen herstellen zonder medische behandeling.

Wereldwijd krijgen jaarlijks tot vijf miljoen mensen griep, vijfhonderdduizend mensen overlijden aan de ziekte.

Apple-topman verdient nog altijd 1 dollar

Het salaris van Steve Jobs, topman van de Amerikaanse computerfabrikant Apple, bedroeg in 2010 wederom 1 dollar. De oprichter van het succesvolle technologieconcern heeft sinds zijn terugkeer in de Appledirectie in 1997 geen loonsverhoging gehad. Dat maakte Apple vrijdag bekend.

Toch behoeft Jobs geen medelijden. Met een geschat vermogen van 5,5 miljard dollar (4,24 miljard euro) behoort de Amerikaan volgens het tijdschrift Forbes tot de allerrijksten. Alleen al het aandelenpakket dat Jobs van Apple bezit, zou rond de 1,8 miljard dollar waard zijn. Door de successen van Appleproducten als de iPhone en de iPad stijgen de aandelen alleen maar in waarde.

Apple-topman verdient nog altijd 1 dollar
Apple-topman verdient nog altijd 1 dollar (Foto: ANP)

Chili erkent Palestina als soevereine staat

Chili heeft vrijdag als vijfde natie Palestina formeel als onafhankelijke staat erkend. Het Zuid-Amerikaanse land treedt daarmee in de voetsporen van Ecuador, Brazilië, Argentinië en Bolivia, die dat in december vorig jaar deden. Uruguay heeft gezegd te volgen.

De Chileense minister van Buitenlandse Zaken Alfredo Moreno zei dat president Sebastián Piñera begin maart Israël en de Palestijnse gebieden bezoekt.

De naties erkennen Palestina met de grenzen van 1967, waarmee de scheiding tussen de staat Israël en Jordanië wordt bedoeld.

In de Zesdaagse oorlog van 1967 bezette Israël onder meer Arabisch Oost-Jeruzalem en de Westelijke Jordaanoever. De Israëlische weigering die gebieden, ondanks oproepen van de VN, terug te geven, is een van de voornaamste obstakels voor vrede tussen de Israëli's en Palestijnen.

Chili erkent Palestina als soevereine staat
Chili erkent Palestina als soevereine staat (Foto: ANP)

Pro Evolution Soccer komt naar de 3DS

De populaire voetbalserie Winning Eleven, ook wel in Europa bekend als Pro Evolution Soccer, komt naar de Nintendo 3DS. De game Winning Eleven 3DSoccer is zojuist aangekondigd door Konami. Naast gameplaybeelden van de game is er nog niets bekend, voor de releasedate moeten wij dus nog even wachten.

Hieronder is de eerste gameplay te zien, de 3D-effecten zijn natuurlijk nooit mogelijk om in een trailer te zien, dus het is afwachten wat er met het 3D-effect van de Nintendo 3DS wordt gedaan.

Wawrinka verspert Haase de weg

Voor tennisser Robin Haase is de kwartfinale van het ATP-toernooi in Chennai het eindstation geworden. Stanislas Wawrinka was hem  met 6-3, 3-6, 3-6 de baas. Haase liep daardoor een tweede halve finale op de ATP-tour mis. In 2007 stond de nummer 65 van de wereld al eens bij de laatste vier op de Dutch Open.

Na twee games en tien minuten konden Haase en Wawrinka alweer terug naar de kleedkamer. Een regenbui zorgde voor een oponthoud van ruim een uur, waarna Haase sneller bij de les was. De Hagenaar, die vorig jaar in de tweede ronde sneuvelde in Chennai, brak Wawrinka direct en deed dat even later nogmaals voor de setwinst.

In het tweede bedrijf was het beeld echter heel anders. Haase had moeite met zijn opslag en Wawrinka kreeg de ene breakkans na de andere. Pas in de zevende game sloeg de Zwitser toe en in de volgende opslagbeurt van Haase was het weer raak voor de nummer 21 van de wereld, die hiermee de setstand gelijk trok.

In de beslissende set begon Haase weer beter te serveren, maar dat was te laat voor de Nederlander. Hij leverde al in de tweede game van de set zijn service in. Op 5-2 achter waren er al drie matchpunten voor Wawrinka, maar die werkte Haase nog weg. Op eigen opslag was de Zwitser echter genadeloos.

Wawrinka neemt het nu op tegen Tomas Berdych. De Tsjech won eerder vandaag met 6-3, 6-3 van de Sloveen Blaz Kavcic. Xavier Malisse en Janko Tipsarevic spelen de andere halve eindstrijd. Malisse rekende af met Björn Phau: 6-0, 6-2. Tipsarevic versloeg Kei Nishikori met tweemaal 6-4.

TVM langer actief in schaatssport

De kans is zeer groot dat TVM tot en met de Winterspelen van 2014 in Sochi de schaatssport trouw blijft. Nu heeft de verzekeraar nog een contract tot 2012 met de schaatsploeg die ze sponsoren. Grote namen in het team van Gerard Kemkers en Bart Veldkamp zijn onder meer Ireen Wüst en Sven Kramer.

"We zitten tien jaar in het schaatsen en de horizon gaat een keer ophouden. Het wordt inderdaad steeds minder vanzelfsprekend dat we doorgaan, maar ik schat de kans dat we doorgaan tot en met de Winterspelen van 2014 in als vrij groot," zei TVM-baas Arjan Bos vanuit Collalbo waar hij het EK allround bijwoont.

TVM keert dit jaar wel weer terug in de wielersport. Dit jaar zal het bedrijf co-sponsor zijn bij het continental-team De Rijke Cyclingteam. Tot 2000 had de verzekeraar een eigen wielerploeg, maar deze raakte in 1998 in opspraak in de Tour de France. Vanwege dopingpraktijken hebben ploegleider Cees Priem en verzorger Jan Moors enkele maanden in Frankrijk vastgezeten.

"We zijn toch nog een klein beetje huiverig voor de wielersport, de dopingproblemen zijn nog niet opgelost en we hebben onze vingers al een keer gebrand," zei Bos die sportsponsoring desalniettemin belangrijk vindt. "De vraag is waar we ons ei kwijt kunnen. Mochten we in het wielrennen terugkeren, dan doen we dat niet via het team van De Rijke, maar zetten we zelf iets op of we kopen ons in."

Beroep Valverde opnieuw afgewezen

Het hoogste gerechtshof in Zwitserland heeft voor de tweede keer in drie maanden tijd het beroep van wielrenner Alejandro Valverde tegen zijn schorsing van twee jaar afgewezen. De Spanjaard blijft daardoor tot 1 januari 2012 geschorst.

Valverde mag twee jaar niet deelnemen aan wedstrijden vanwege zijn aandeel in het dopingschandaal 'Operacion Puerto'. Het internationaal sporttribunaal CAS volgde zonder pardon de internationale wielrenunie UCI in de stelling dat Valverde bij de beruchte dopingdokter Fuentes 'geprepareerd' werd met bloeddoping. De wielrenner heeft nog altijd grote moeite met de schorsing, omdat die uitgesproken is op basis van indirecte bewijzen.

De 30-jarige Spanjaard ging tot twee keer toe zonder succes in beroep in Zwitserland.

Beroep Valverde opnieuw afgewezen
Beroep Valverde opnieuw afgewezen (Foto: ANP)

Chandhok: "Geen tweede jaar bij HRT"

Karun Chandhok heeft naar eigen zeggen een aanbieding voor een tweede seizoen bij het Formule 1-team Hispania Racing naast zich neergelegd. De 26-jarige rijder laat weten geen interesse te hebben om van de tien races die hij voor het Spaanse team reed meer te maken.

"Ik heb een aanbieding gehad van Hispania, maar die heb ik afgewezen omdat een tweede jaar bij dat team op de lange termijn niet goed voor mij zou zijn. Eén seizoen racen voor HRT is prima, maar nu wil ik voor een team rijden waarmee ik punten kan scoren," zei Chandhok tegen IANS.

Hij is blij dat HRT met Narain Karthikeyan wel een andere Indiër vastgelegd heeft. "De rentree van Narain is goed nieuws voor de Indiase Formule 1-fans. Dan staat er tenminste één Indiër aan de start van de eerste Grand Prix van India."

[EK] WŁst in laatste rit op 3.000 meter

Ireen Wüst zal morgen bij het Europees kampioenschap allround in Collalbo starten in de laatste rit op de 3.000 meter, zo heeft loting uitgewezen. De Nederlandse moet het in de twaalfde en laatse rit opnemen tegen de Poolse Luiza Slotkowska.

Titelhoudster Martina Sablíkova komt al in de negende rit in actie. Ze rijdt tegen de Noorse Ida Njatun. Jorien Voorhuis en Marrit Leenstra treffen elkaar in de tiende rit, terwijl Diane Valkenburg in de voorlaatste rit het op moet nemen tegen de Duitse Jennifer Bay.

De 3.000 meter is morgen voor de vrouwen de tweede afstand. Het toernooi wordt begonnen met de 500 meter.

OfficiŽle PC-support voor Kinect op komst

Microsoft CEO Steve Ballmer heeft in een interview met de BBC verklapt dat er officiële Kinect-support voor de PC zit aan te komen. De voornaamste reden hiervoor is dat Microsoft de ervaring van Kinect wil vergroten, door het apparaat niet alleen te beperken tot gebruik op de Xbox 360.

"Kinect-support voor de PC is zeer goed mogelijk en we zullen dat op de juiste manier uitbrengen op het goede moment. Microsoft probeert meer richting de kant van films, televisie en socialisatie te gaan, in plaats van ons te beperken tot alleen de gamewereld. We proberen iedereen in de familie de volledige ervaring van Kinect te geven en niet alleen de traditionele gamer", aldus Steve Ballmer.

Veel modders hebben al geprobeerd Kinect aan de praat te krijgen op de PC en andere toepassingen. Kinect gaat binnenkort zelfs een heuse concurrent krijgen in de WAVI Xtion, die speciaal voor de PC gemaakt is.

http://i.fokzine.net/upload/11/01/110107_192227_kinect_PC--article_image.jpg

Deze hack is binnenkort dus niet meer nodig?

 

FOK! op het spoor van De Mol - Aflevering 1

 

Net als vorig jaar gaan reviewers MrManiak en Beaudelaire op zoek naar De Mol in het AVRO-programma Wie is de Mol?. Zij proberen samen én tegen elkaar de identiteit van De Mol te onthullen. Dit jaar wordt het iets breder aangepakt: ook andere crew van FOK! proberen De Mol te onthullen. Wie zal dit jaar het aan het juiste eind hebben en belangrijker: Wie is de Mol?

Vorige specials:

FOK! op het spoor van De Mol - Inleiding

Kubica mist rally van Monte Carlo wederom

Robert Kubica moet net als vorig jaar de rally van Monte Carlo aan zich voorbij laten gaan. De Pool krijgt van zijn werkgever Lotus Renault GP geen toestemming om in het prinsdom te mogen rijden. Vorig jaar blies hij al in de proloog de motor van zijn auto op.

Kubica wilde met een Super 2000-auto deel gaan nemen aan de wedstrijd, maar Renault heeft zelf geen auto die zich met de toppers in de Intercontinental Rally Challenge kan meten. De Pool keek daarom bij andere merken, maar nu hij van zijn werkgever geen toestemming heeft gekregen om te rijden heeft hij zich bij de Automobile Club de Monaco afgemeld voor het evenement.

Ferrari richt zich op aerodynamica

Het Formule 1-team van Ferrari is er deze winter alles aan gelegen om het gat met Red Bull Racing te dichten. Volgens de Italianen ligt de sleutel in het verbeteren van de aerodynamica, een gebied waar de Oostenrijkers vorig jaar een zeer groot deel van de winst wisten te behalen.

Ferrari was op de snellere circuits een geduchte tegenstander van Red Bull, maar op de banen waar veel downforce vereist was had de RB6 een groot voordeel ten opzichte van de F10. Vorig jaar gingen er veel geruchten over flexibele voorvleugels, speciale vloeren en een aangepaste ophanging bij de door Adrian Newey ontworpen auto. Ondanks intensieve controles werd er bij Red Bull niets geconstateerd dat tegen de regels was.

"Wat dat betreft was onze auto niet zo goed als die van Red Bull," zei het hoofd van de ontwerpafdeling van Ferrari, Nikolas Tombazis, tegen Sport Bild. "We hebben onze aerodynamica-afdeling geherstructureerd, de windtunnel verbeterd en een ambitieus ontwikkelingsprogramma op poten gezet."

"Daarnaast proberen we uiteraard ook met nieuwe en innovatieve uitvindingen op de proppen te komen. Het ziet er vooralsnog allemaal hoopgevend uit, dus we verwachten er in 2011 gelijk vanaf de eerste race goed bij te zitten."

Coalitie verliest Kamermeerderheid in peiling

Regeringspartijen VVD en CDA en gedoogpartij PVV hebben geen meerderheid meer in de Tweede Kamer. Dat blijkt uit een vrijdag gepubliceerde peiling van TNS NIPO. Bij de verkiezingen in juni haalden de drie partijen samen 76 zetels, maar dat zijn er nu 3 minder.

De VVD blijft bijna drie maanden na de beëdiging van het kabinet-Rutte met 36 zetels ruimschoots de grootste partij, gevolgd door PvdA (24), PVV (21) en CDA (16). D66 haalt 16 virtuele zetels, de SP 15 en GroenLinks 14.

Na de verkiezingen voor de Provinciale Staten op 2 maart wordt duidelijk of de drie partijen samen een meerderheid in de Eerste Kamer zullen krijgen. TNS NIPO geeft aan dat de animo voor deze verkiezingen nog niet al te groot is.

De opkomst bij verkiezingen voor de Provinciale Staten lag de afgelopen paar keer tussen de 45 en 50 procent. Een kleine twee maanden voor de verkiezingen zegt 42 procent van de Nederlanders 'zeker wel' te gaan stemmen. Zo'n 55 procent van de stemgerechtigden geeft aan te weten dat de verkiezingen voor de Provinciale Staten in maart plaatsvinden.

Het lijkt er om te gaan spannen. Precies de helft van de Nederlanders die al een partijvoorkeur heeft, geeft aan VVD (22 procent), PVV (16 procent) of CDA (12 procent) te gaan stemmen. De PvdA krijgt van 16 procent de voorkeur en SP, D66 en GroenLinks van 8 procent. Ruim een op de zes kiezers weet nog niet welke partij zijn stem krijgt. 15 procent geeft nu al aan niet te gaan stemmen.

De achterban van de oppositie is vastbeslotener om naar de stembus te gaan dan die van de coalitiepartijen. Van de kiezers van GroenLinks zegt 69 procent 'zeker wel' te gaan stemmen, terwijl ook PvdA- en D66-kiezers met beide 62 procent relatief vastberaden zijn. De achterban van de VVD (53 procent), CDA (50 procent) en PVV (34 procent) blijft daar flink bij achter.


Coalitie verliest Kamermeerderheid in peiling (Foto: Novum)

Arsenal kan Vela bij tien clubs stallen

Carlos Vela hoeft zich in het restant van het seizoen geen zorgen te maken over speelminuten. Zijn huidige club Arsenal wil het Mexicaanse talent tijdelijk ergens anders stallen. Volgens manager Arsène Wenger hebben zich tien clubs gemeld voor Vela.

"Op dit moment liggen er ongeveer tien aanbiedingen van clubs uit Spanje, Frankrijk en Engeland. Drie of vier clubs uit de Premier League willen hem hebben", aldus de Fransman.

Wenger hoopt stiekem dat zijn pupil naar een andere Engelse club verkast. "Dan kunnen we hem namelijk het beste in de gaten houden en conclusies trekken over zijn toekomst en ontwikkeling. Maar hij moet wel het gevoel hebben dat hij naar de club kan waar hij zelf heen wil. Wanneer spelers van dit kaliber te huur zijn, komen er altijd heel erg veel clubs op af."

Man breekt rug bij 'val' van balkon

Een 48-jarige Hagenaar is vrijdagochtend ernstig gewond geraakt nadat hij vermoedelijk op de vlucht was geslagen voor de politie. Agenten troffen in zijn woning dertig wietplanten aan.

De politie ging rond 07.00 uur een kijkje nemen bij een etagewoning aan de Soestdijksekade omdat daar mogelijk een hennepkwekerij zou zijn. Omdat de voordeur gesloten bleef, werd een slotenmaker gebeld om de deur te openen. Voordat deze arriveerde kregen de agenten van de meldkamer te horen dat de onderbuurvrouw haar bovenbuurman in de tuin had aangetroffen.

De Hagenaar was zwaargewond. De man is met onder meer een gebroken rug, een gebroken hiel en mogelijk inwendig letsel met een ambulance naar een ziekenhuis gebracht.

De politie vermoedt dat de man via zijn balkon wilde vluchten toen de politie bij hem aanbelde. Zelf heeft hij tegen agenten verklaard dat hij van het balkon was gevallen.

[Dakar] De Rooy: scheurtje in ruggenwervel

Gerard de Rooy blijkt tijdens de eerste etappe van de Dakar Rally een scheurtje in zijn ruggenwervel opgelopen te hebben. De Nederlander ging met zijn vrachtwagen te hard over een heuvel en kreeg hierbij weer last van zijn rug. De pijn belette hem om verder te rijden.

De Rooy zegt zelf dat het om een breukje gaat. In 2009 liep hij in de Silk Way Rally ook al een scheurtje in zijn ruggenwervel op, waardoor hij Dakar 2010 moest missen. De nieuwe blessure zit overigens op een lager punt in de rug dan de vorige. Hij wilde na onderzoek in het ziekenhuis terugkeren in de rally als teammanager, maar moet hier nu van af zien. Mogelijk vliegt hij nog wel naar Buenos Aires waar op 16 januari de Dakar Rally finisht.

Trein voor studenten zondag gratis in januari

De NS heeft nog een actie bedacht om mensen te compenseren voor de overlast ten gevolge van het winterweer. De komende vier zondagen hoeven studenten die door de week gratis reizen met hun Studenten OV-chipkaart niet te betalen voor hun treinreis. Normaal krijgen ze 40 procent korting.

Het aanbod geldt in januari op zondag van 04.00 uur tot maandag 04.00 uur en alleen in NS-treinen en niet voor meereizende personen. Woensdag maakte de NS al andere maatregelen bekend om vaste klanten te compenseren voor de overlast van vorige maand.

NS-klanten die een OV-jaarkaart of jaartrajectabonnement voor de tweede klasse hebben, mogen de rest van de maand buiten de spits eerste klasse reizen. Houders van een Voordeelurenkaart kunnen op werkdagen na 19.00 uur voor 2,50 euro de hele avond onbeperkt reizen.

Op oudejaarsdag liet de NS al weten het zogeheten zoutkaartje in januari weer in te voeren. Dat houdt in dat mensen zonder kortingskaart buiten de spits met 40 procent korting kunnen reizen.

Reizigersorganisatie Rover is overigens niet tevreden met de regeling die de NS woensdag presenteerde. Volgens Rover bieden de maatregelen geen echte compensatie voor de haperende dienstregeling van de afgelopen tijd. Het gaat volgens de organisatie slechts om goede maatregelen om buiten de spits reizen te stimuleren. Rover wil dat de compensatie pas ingaat in februari, omdat de problemen in januari nog niet voorbij zouden zijn.


Trein voor studenten zondag gratis in januari (Foto: Novum)

Breukhoven: Gratis cd Trijntje 'grote fout'

Hans Breukhoven heeft felle kritiek geuit op Trijntje Oosterhuis. De zangeres heeft besloten haar nieuwste album gratis weg te geven. Dat is in het verkeerde keelgat geschoten van de directeur van platenzaken Free Record Shop en Van Leest, die haar volgende cd zal bekijken met de nodige scepsis.

"Ze hoeft bij mij niet meer aan te kloppen", zegt Breukhoven vrijdag in het AD. "We worden gepasseerd. Ik kom op voor het brood van mijn mensen." Volgens hem maken Trijntjes platenlabel en haar management een 'grote fout' die haar carrière kan schaden. "Een artiest moet fysiek in de winkels zichtbaar zijn."

Trijntje heeft nog niet gereageerd op de kritiek, maar krijgt bijval van Guus Meeuwis. "Ik sta er zelf ook voor open", zegt hij. "In deze tijd moet je verder denken dan de traditionele winkelverkoop."

Volgende week zaterdag geeft Trijntje via het AD 750 duizend gratis exemplaren van haar nieuwe album Sundays in New York weg. De zangeres hoopt zo mensen te bereiken die haar muziek nog niet kennen.


Breukhoven noemt gratis cd Trijntje 'grote fout' (Foto: Novum)

Vee langs stijgende Maas geŽvacueerd

Het vee dat in de weilanden staat langs de Maas in Zuid-Limburg moet vrijdag naar binnen worden gehaald. De gecoördineerde hulpdiensten besloten de dieren te evacueren als voorzorgsmaatregel in verband met het stijgende water, meldt de gemeente Maastricht.

Naar verwachting blijft het peil van de Maas vrijdag verder oplopen. De hoeveelheid smelt- en regenwater die vanuit de Ardennen naar Nederland stroomt neemt toe. De rivier verwerkte vrijdagavond rond 18.30 uur bijna 1900 kubieke meter water per seconde.

Op de hoogste plekken in de Ardennen ligt nog ruim 40 centimeter sneeuw. Afhankelijk van de snelheid waarmee dit pak sneeuw smelt, verwacht de gemeente in de nacht van vrijdag op zaterdag de hoogste piek van de Maas.

Ook het waterpeil in de Rijn wordt nauwlettend gevolgd. Rijkswaterstaat verwacht midden volgende week een waterstand van ruim 15 meter boven NAP, nu is dat nog 5 meter lager.

Het Waterschap Roer en Overmaas heeft wachten ingesteld om de kade permanent te bewaken. Eerder werden meerdere afsluiters van beken dichtgezet en pompen langs de Maas geplaatst. Bij de regenwaterbuffer bij het dorp Partij worden zandzakken geplaatst.

De uiterwaarden van Oosterbeek en Wageningen worden zaterdagmiddag onder water gezet om de zomerkade van de Nederrijn niet te beschadigen. Waterschap Vallei en Eem controleert vrijdag of er geen vee en materiaal meer aanwezig is.

In Nijmegen wordt zondagochtend de Waalkade afgesloten in verband met het stijgende water. De gemeente verwacht rond 07.00 uur water op de kade. Zaterdag worden uit voorzorg banken, parkeermeters, prullenbakken en plantenbakken verwijderd.

De smeltende sneeuw zorgde donderdagavond al voor overlast in verschillende plaatsen in Zuid-Limburg. In Nuth, Valkenburg en Vaals werd de brandweer veertig keer gebeld over overstroomde wegen en ondergelopen kelders.

Bisschop woedend over katholieke naaktkalender

Een katholieke Spaanse jeugdbeweging heeft een gewaagd plan opgevat om geld in te zamelen: een kalender met scènes uit het traditionele Passiespel die bijna naakt worden uitgebeeld. De bisschop van Mallorca is woedend.

De beweging heeft vrijwel alle kalenders voor 2011 à tien euro al verkocht en overweegt een tweede druk. Maar de bisschop van Mallorca, Jesus Murgui, is woedend en noemt de kalender een gebrek aan respect voor een van de belangrijkste katholieke feestdagen.

"De kalender bagatelliseert Pasen", stelde het kantoor van de bisschop vrijdag in een e-mail aan persbureau AP. Volgens de leden van de beweging toont het succes van de kalender echter aan dat ze veel aanhang hebben. Ze hebben 1500 euro voor driehonderd kalenders betaald en zullen de winst gebruiken om hun werkzaamheden te bekostigen.

[Upd] Kankerverwekkende stoffen in sloten Moerdijk

Het oppervlaktewater in de omgeving van de brand bij Chemie-Pack in Moerdijk is sterk verontreinigd met kankerverwekkende stoffen. Dat blijkt vrijdag uit monsters van het waterschap Brabantse Delta.

In het water werden concentraties kankerverwekkende stoffen als xyleen, naftaleen en tolueen gevonden. Ook is het water ernstig vervuild met oplosmiddelen. Het is niet duidelijk om welke stoffen het precies gaat.

De monsters zijn woensdag en donderdag genomen in de sloten aan de Vlasweg en de Oostelijke Randweg op het industrieterrein in Moerdijk. Hierin belandde tijdens de brand veel bluswater.

Volgens het waterschap wordt het vervuilde oppervlaktewater overgepompt naar opslagtanks. Het kan niet in een normale rioolwaterzuiveringsinstallatie gezuiverd worden. Het biologische proces zou dan ernstig verstoord worden. De autoriteiten bepalen later wat er met het water gaat gebeuren.

Update 19.03 uur

Het ANP meldt vrijdag dat het saneren van de grond nog maanden gaat duren. Er wordt onderzocht welke stoffen in de grond terecht zijn gekomen. Een woordvoerder van een chemisch opruimbedrijf stelt dat er niet te lang mee gewacht moet worden, omdat chemische stoffen zich verspreiden via het grondwater.

Belangstellenden worden in verband met hun eigen veiligheid op afstand gehouden. Een aantal hulpverleners, brandweerlieden en politiemensen heeft vrijdag last gekregen van hoestbuien, prikkende ogen en keel. Enkele medewerkers moesten zich medisch laten onderzoeken, maar zijn inmiddels weer aan het werk.

Sparta test Spanjaard Delgado

Sparta Rotterdam begroet tijdens het trainingskamp in het Turkse Belek een stagespeler. De Spaanse verdediger Carlos Delgado mag proberen een contract af te dwingen bij de club.

Delgado is geen onbekende voor Sparta. De linksbenige verdediger werkte namelijk al eens een stage af bij de Rotterdammers. Vanwege de hoge opleidingsvergoeding die Sparta toen had moeten betalen, zag de club destijds af van het aantrekken van de twintigjarige Delgado. Hij speelde toen nog voor Málaga. Tegenwoordig komt hij uit voor het B-team van UD Almería.

Ornoch per direct weg bij Veendam

Andrew Ornoch vertrekt per direct bij BV Veendam. De Canadees verruilt de club uit de Jupiler League voor FC Toronto in zijn vaderland, waar Aron Winter trainer is geworden. De spits kampte met heimwee.

De 25-jarige Ornoch, die geboren werd in Polen, kwam in de zomer van 2009 naar Nederland. Heracles Almelo trok hem aan, maar de aanvaller speelde slechts één wedstrijd in de Eredivisie. Na een stage besloot Veendam hem in augustus een contract aan te bieden. In de Jupiler League vond Ornoch drie keer het net.

[Video] Mahut speelt in vrouwenoutfit

In de strijd om de Hopman Cup in het Australische Perth kon Engeland vanwege een aantal blessures vandaag niet tegen Frankrijk in actie komen in het dubbelspel. Frankrijk besloot hierop een partijtje te spelen tegen de Verenigde Staten. De wedstrijd op zich was niet bijzonder. Het was Nicolas Mahut die de show stal. Hij kwam de baan op in vrouwenkledij, inclusief lange sokken en roze haarband.

Nadal delft onderspit tegen Davydenko

Rafael Nadal is vrijdag uitgeschakeld in de halve finale van het ATP-toernooi in Doha. De Rus Nikolay Davydenko was de Spaanse nummer een van de wereld met 6-3, 6-2 de baas.

Voor Davydenko, als vierde geplaatst in Doha, was het de vierde keer op rij dat hij Nadal klopte. De Rus is één van negen spelers met een positief saldo tegen Nadal. Hij won zes van de tien ontmoetingen.

Nadal, die ook donderdag in zijn kwartfinale tegen Ernests Gulbis al klaagde over koorts, liet zich tegen Davydenko ook behandelen. Toen had de Spanjaard de eerste set al verloren en stond hij in het tweede bedrijf ook een break achter. Davydenko liep nog uit naar 5-0 voordat Nadal nog een opleving had.

Hij pakte een break terug en kreeg kansen om nog verder terug te komen, maar Davydenko voorkwam dat. De Rus krijgt daardoor de kans om zijn titel te prolongeren. Vorig jaar was hij in de finale te sterk voor Nadal.

De Rus krijgt in de eindstrijd dit jaar Roger Federer tegenover zich. De Zwitser (2) rekende in de eerste halve finale af met de als derde geplaatste Fransman Jo-Wilfried Tsonga: 6-3, 7-6 (2). In 2005 en 2006 won Federer het toernooi in de Qatarese hoofdstad. De afgelopen twee jaar werd hij in de halve finale uitgeschakeld.

Chinese arbeiders ziek van gelekte chemicaliŽn

62 arbeiders van een farmaceutische fabriek in het oosten van China zijn na een lek ziek geworden van het inademen van chemicaliën. Van hen lagen er vrijdag nog 37 in het ziekenhuis. Het staatspersbureau Xinhua heeft dit gemeld.

Het ongeluk deed zich donderdag voor in de fabriek van Wanbei Pharmaceutical in Suzhou, in de provincie Anhui. De weggelekte stof was fosgeen, dat gebruikt wordt bij de productie van pesticiden, pijnbestrijdingsmiddelen en antibiotica.

Arbeidsongevallen eisen in China jaarlijks duizenden levens. Werknemers zijn vaak slecht getraind en aan veiligheidsvoorschriften wordt niet altijd de hand gehouden.

Lancering Discovery weer uitgesteld

Opnieuw is de vlucht van het ruimteveer Discovery uitgesteld. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA verwacht de spaceshuttle niet begin, maar pas eind februari te lanceren. Onderhoudsmedewerkers zeiden meer tijd nodig te hebben om problemen met de brandstoftank te verhelpen.

In november werd de lancering al uitgesteld toen in het metaal van de brandstoftank scheurtjes werden ontdekt. Vorige week werden meer scheuren aangetroffen.

Het doel van de missie van de Discovery, de op één na laatste met de spaceshuttle, is om voorraden naar het internationale ruimtestation ISS te brengen.


Lancering Discovery weer uitgesteld (Foto: Novum)

Daklozenvakbond wil flat in Amsterdam kopen

De Daklozenvakbond wil de flat Kleiburg in Amsterdam Zuidoost wel voor een euro overnemen van woningcorporatie Rochdale. Het bestuur van de bond heeft besloten serieus op het aanbod in te gaan.

De daklozenbond heeft de corporatie per e-mail uitgenodigd om begin volgende week om de tafel te gaan zitten om details en plannen te bespreken. "Ik wacht op antwoord", zegt Henk Wichard, een van de oprichters van de in augustus opgerichte vakbond. Hij is in tegenstelling tot de bestuursleden zelf niet dakloos.

Rochdale-directeur Evert Bartlema zei vrijdag in Het Parool financieel geen mogelijkheden te zien om Kleiburg overeind te houden en heeft aangeboden de flat voor een symbolisch bedrag van één euro te willen overdragen aan iedere serieuze projectontwikkelaar. "Maar als er ondernemers zijn die denken dat wel te kunnen, mogen zij het van ons proberen."

De corporatie maakte onlangs bekend Kleiburg, dat ongeveer vijfhonderd woningen telt, te willen slopen, omdat de eerder geplande renovatie naar schatting 70 miljoen euro gaat kosten.

Wichard wil appartementen die vrijkomen weer geschikt maken om er een dakloze in te zetten. "We willlen geen mensen eruit flikkeren natuurlijk. Daarom willen we met Rochdale en deskundigen praten over wat nu echt nodig is."

Duitse jongeren vast in papiercontainer

Vier jongeren in de Duitse deelstaat Beieren hebben na een bezoek aan een kroeg in Miesbach in een papiercontainer een ritje gemaakt dat ze nog lang bij zal blijven. De container kantelde, waardoor de vier klem kwamen te zitten. Niemand raakte gewond, zei de politie vrijdag.

Vanwege de gladheid in het stadje hadden de vier jongens weinig zin om naar huis te lopen. Ze besloten daarom de papiercontainer te nemen. Halverwege de straat sloeg de container echter om en kwam op zijn kop, op het deksel, tot stilstand. De jongens zagen zich daardoor genoodzaakt met hun mobieltje de hulpdiensten op te trommelen.

Zuid-Afrikaanse teamgenoot voor Van der Vaart

Tottenham Hotspur heeft de selectie versterkt met de Zuid-Afrikaanse international Bongani Khumalo. De 23-jarige verdediger komt over van Supersport United, waarmee hij drie jaar op rij kampioen van Zuid-Afrika werd. Khumalo was afgelopen zomer vaste waarde in het Zuid-Afrikaanse elftal op het WK in eigen land.

De Spurs kampen dit seizoen met de nodige personele problemen in de defensie en dus is de Zuid-Afrikaanse verdediger een welkome versterking voor manager Harry Redknapp. Khumalo was eerder dit seizoen al op proef bij de club van Rafael van der Vaart. De Spurs doen nog mee in de Champions League en FA Cup en draaien ook bovenin de Premier League mee.

JFK-ambulance geveild

De ambulance waarmee het lichaam van de vermoorde Amerikaanse president John F. Kennedy op 22 november 1963 werd vervoerd, toen het vanuit Dallas in Washington aankwam, wordt geveild. Het is niet bekend wat het voertuig moet opleveren.

De Pontiac Bonneville Naval Ambulance uit 1963 vervoerde Kennedy van de basis waar het presidentiële vliegtuig aankwam, de Andrews Air Force Base, naar het Bethesda Naval Hospital in Maryland. Dezelfde ambulance werd gebruikt om de kist van Kennedy, samen met zijn vrouw en zijn broer Robert, naar het Capitool te brengen.

Velen die op die dag in november naar de korrelige zwart-witbeelden keken zagen Jackie Kennedy, met haar met bloed bevlekte kleding, de ambulance ingaan.

De veiling loopt van 17 tot 23 januari.

Weer honderden vogels dood uit de lucht

Honderden, mogelijk duizenden duiven zijn in het Italiaanse stadje Faenza dood uit de lucht gevallen. De dode vogels hangen in bomen, liggen in bloemperkjes, op daken en straten. Dat meldden lokale media vrijdag.

De duiven hadden blauwe vlekken in de snavel. Dat zou kunnen duiden op vergiftiging of zuurstoftekort. Een aantal vogels is opgestuurd naar een laboratorium voor onderzoek naar de doodsoorzaak.

Eerder vielen ook in de Verenigde Staten zwermen vogels dood uit de lucht. In Arkansas ging het om circa vijfduizend dieren, in Louisiana om vijfhonderd. Mogelijk zijn de zwermen daar in de lucht geraakt door hagel of bliksem. In Zweden stortte een groep kauwen door onbekende oorzaak neer.

Honderden duiven dood in Italië
Honderden duiven dood in Italië (Foto: ANP)

Kritische reacties kabinetsbesluit Afghanistan

Het kabinetsbesluit om een trainingsmissie naar Afghanistan te sturen valt bij veel partijen niet in goede aarde. Omdat de PVV tegen zo'n missie is, moet het kabinet op zoek naar steun onder de andere partijen in de Tweede Kamer om een meerderheid te vinden.

PVV-leider Geert Wilders vindt het een 'slecht besluit' om meer dan 500 mensen naar Afghanistan te sturen. "Nederland heeft genoeg gedaan. Wat ons betreft niet een man meer. Voor wat voor missie dan ook naar Afghanistan. Ik hoop dat het kabinet geen meerderheid bij links gaat vinden voor dit slechte besluit", zo sms't hij.

Die steun gaat het kabinet in ieder geval ook niet vinden bij de PvdA. De partij van Job Cohen laat namelijk weten dat zij het besluit 'onmogelijk' kunnen steunen, omdat er ook militairen meegaan op de missie en de missie ook een militair karakter heeft. "De politiemensen die in dat kader worden opgeleid, worden na de opleiding ingezet in de strijd tegen de taliban en niet of nauwelijks voor wat wij verstaan onder politietaken", stelt Cohen. "Het zijn gewoon (para)militaire taken."

D66, GroenLinks en de ChristenUnie (CU) houden nog een slag om de arm. Alexander Pechtold (D66) en Jolande Sap (GroenLinks) geven beide aan het debat over het besluit af te wachten. Pechtold heeft aangegeven dat hij op zich wel vindt dat Nederland een bijdrage kan leveren aan de training van politieagenten in Afghanistan en Sap heeft aangegeven er 'serieus naar te willen kijken'.

De ChristenUnie is bij monde van woordvoerder Voordewind een klein beetje concreter, hij zegt dat de ChristenUnie het besluit onder meer wil toetsen op veiligheid voor Nederlanders en dat de CU sowieso niet wil dat het geld wat nodig is voor de missie betaald wordt uit het potje ontwikkelingssamenwerking.

Mark Rutte geeft namens het kabinet aan dat de nu voorgestelde missie 'wezenlijk anders' is dan de vorige. Het doel van de missie is namelijk om op te leiden en te trainen niet om offensieven uit te voeren. De Duitse ISAF-troepen zijn verantwoordelijk voor de bescherming van de Nederlanders.

De Nederlandse Politiebond (NPB) laat via woordvoerder Jan-Willem van de Poel weten dat het nog te vroeg is voor een trainingsmissie in Afghanistan: "We zijn helemaal niet tegen missies om in andere landen de civiele politie op te leiden en te trainen, maar Afghanistan is net even anders dan andere gebieden. Je zit hier in een kneiterhard oorlogsgebied."

De reactie van de NPB is met name voor het kabinet van belang omdat de NPB de politie zal adviseren. Deelname van politiebonden aan dit soort missies is namelijk vrijwillig.

Brand Rotterdams appartementencomplex aangestoken

De brand in Rotterdam waardoor in de nacht van 1 op 2 januari 84 appartementen moesten worden ontruimd, is aangestoken. Daar gaat de politie van uit, laat zij vrijdag weten. Er is geen technische oorzaak voor de brand vastgesteld.

Niemand is aangehouden, het onderzoek loopt nog. De politie is op zoek naar getuigen.

Het vuur was binnen een uur onder controle, waarna de meeste bewoners terug naar hun woning konden. Een aantal bewoners koos er echter voor de nacht in een hotel of bij familie door te brengen.

De brand brak omstreeks 01.30 uur uit in in de parkeergarage van het winkelgedeelte onder het appartementengebouw op de Laan op Zuid. Vanwege de rookontwikkeling werd de boel ontruimd. Bij de brand vielen geen gewonden, maar zes mensen zijn ter plekke behandeld aan hyperventilatie als gevolg van de schrik. Twee appartementen liepen rookschade op.

Razer maakt mini gamelaptop

Razer, maker van verschillende gaming hardware als o.a. muizen, toetsenborden en headsets, heeft nu een mini gamelaptop in ontwikkeling. Deze laptop, de Switchblade, zou het onderweg spelen van PC-spellen makkelijk moeten maken. Met een 7" capacitive multi-touch scherm en een toetsenbord dat zich automatisch aanpast aan het spel dat gespeeld wordt, zou dit een uitstekende combinatie moeten zijn voor draagbaar spelen.

Verder is het apparaat uitgerust met een Intel mobiele processor, 3G, één USB-poort en natuurlijk staat er ook Windows 7 op. Daardoor kan men deze laptop ook gebruiken om gewoon video's te kijken, te surfen, muziek af te spelen of eens lekker een PowerPoint-presentatie maken.

De laptop staat gepland voor 2012, dus het is nog heel even wachten.

 

Lijst met giftige stoffen blijft geheim

De lijst met honderden gevaarlijke stoffen die Chemie-Pack in Moerdijk herbergde, wordt vooralsnog niet vrijgegeven. Dat heeft een woordvoerster van de gemeente Moerdijk vrijdag laten weten.

Daardoor blijft voor burgers onduidelijk welke stoffen er woensdag zijn verbrand. Het zou gaan om honderden verschillende chemische stoffen, die een politiewoordvoerder omschreef als 'giftig, bijtend en brandbaar'. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft de lijst in beslag genomen in verband met het strafrechtelijk onderzoek, aldus de gemeente. Het OM was nog niet bereikbaar voor commentaar.

Lijst met giftige stoffen blijft geheim
Lijst met giftige stoffen blijft geheim (Foto: ANP)

Kunstenares Tinkebell: Boete weinig creatief

Kunstenares Tinkebell vindt de 950 euro boete, waarvan 475 euro voorwaardelijk, die het OM vandaag tegen haar eiste maar 'weinig creatief'.

Dat zei Tinkebell (echte naam: Katinka Simonse) tegen AT5. "Drie jaar lang aan een zaak werken, zo veel getuigen en experts en dan 450 euro. Ik vind het een beetje matig en weinig creatief. Maar het hele spektakel is een groot cadeau. Ik wilde mensen aan het denken zetten."

Overigens was de kunstenares zelf niet aanwezig in de rechtszaal. "Ik moest een taart bakken", zo gaf zij als reden hiervoor op.

'Gifgebruik landbouw risico voor omwonenden'

De toelating en risicobeoordeling van bestrijdingsmiddelen bij de teelt van bloembollen is 'volledig achterhaald'. Dat zeggen toxicologen en medici zaterdag in het tv-programma Zembla. Ze maken zich zorgen over de gezondheid van omwonenden en met name van kleine kinderen.

Volgens de Nederlandse Vereniging van Toxicologen is het beleid van het College voor de Toelating van Gewasbeschermingsmiddelen (CTGB), dat bepaalt welke bestrijdingsmiddelen zijn toegestaan, 'volkomen achterhaald' en is de norm niet veilig genoeg. Het CTGB meet niet hoeveel landbouwgif er in de lucht terechtkomt en hoeveel daarvan wordt ingeademd.

Door verdamping en verwaaiing komt een groot deel van de bestrijdingsmiddelen die Nederlandse boeren en kwekers gebruiken in de lucht terecht. Mensen die in de omgeving van bloembollenvelden wonen, lopen daardoor ernstige risico's.

"Het gif is met name schadelijk voor de kinderen die nog in ontwikkeling zijn", zegt kinderarts Pieter Sauer van het Academisch Ziekenhuis in Groningen. Volgens hem zou het onder meer kunnen leiden tot onvruchtbaarheid, snelle veroudering en Alzheimer.

De Partij voor de Dieren wil een spoeddebat over het gifgebruik in de bollenteelt en het risico dat het met zich meebrengt voor de volksgezondheid. Volgens Kamerlid Esther Ouwehand moet staatssecretaris Henk Bleker van Landbouw (CDA) snel een einde maken aan het massale gifgebruik.

Schultz vergelijkt spoorproblemen door winterweer

Minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz (VVD) laat in kaart brengen hoe spoorbedrijven van andere Europese landen de afgelopen weken het winterse weer hebben doorstaan. Zodoende wil zij een beter beeld krijgen van de prestaties van de NS en ProRail.

Dat vertelde de bewindsvrouw vrijdag na afloop van de ministerraad. Door het winterse weer vielen in december verschillende treinen uit. De NS voerde daarop een versoberde dienstregeling in. Sinds deze week is de normale treindienst weer ingevoerd, maar de spoorwegen kampen nog met een tekort aan treinstellen. Daarom zijn veel treinen korter. Belangenorganisatie Maatschappij Voor Beter OV vreest dat hier appelen met peren zullen worden vergeleken. "Ieder land is anders. Bovendien zijn de prestaties in andere landen niet maatgevend voor wat we hier van de spoorsector mogen verwachten."

Verschillende landen in Europa gingen gebukt onder het winterweer. In Nederland kregen de NS en ProRail veel kritiek te verduren, maar Schultz wijst erop dat soms ook gewoon sprake is van overmacht. "De natuur kun je niet altijd overwinnen."

Niet alleen op het spoor, maar ook het weg- en luchtverkeer ondervond veel hinder van de winter. Rijkswaterstaat had voldoende zout in huis voor de snelwegen, maar veel gemeenten kwamen niettemin zonder zout te zitten. Dat baart Schultz zorgen, zeker omdat dit vorige winter ook het geval was.

De schade aan de snelwegen lijkt mee te vallen, zei de bewindsvrouw. "Ik heb niet veel aanwijzingen dat er heel veel meer schade is dan vorig jaar."


Schultz vergelijkt spoorproblemen door winterweer (Foto: Novum)

Doden door slecht weer in Zuid-Afrika

Zeker 39 mensen zijn in het oostelijke deel van Zuid-Afrika omgekomen door overstromingen en onweersbuien. Dat hebben de Zuid-Afrikaanse autoriteiten bekendgemaakt.

Vrijdag werd bevestigd dat zeker 26 mensen, onder wie 4 kinderen, sinds half december zijn omgekomen als gevolg van de slechte weersomstandigheden in de plattelandsprovincie de Oost-Kaap. In de aangrenzende provincie KwaZulu-Natal verdronken vorige week 6 mensen tijdens overstromingen. Op zondag kwamen al 7 mensen om door blikseminslag.

Honderden mensen in het hele land zijn geëvacueerd nadat zware regenval huizen en boerderijen ernstig beschadigde en gewassen vernielde. Ook al zijn dergelijke weersomstandigheden niet ongebruikelijk, het dodental is wel 'behoorlijk hoog', aldus een woordvoerder van de Zuid-Afrikaanse rampendienst.

Nog geen griepgolf in zicht

Het aantal mensen met griep in Nederland neemt iets toe, maar een griepgolf is nog niet in zicht. Vorige week hadden 36 op de 100.000 mensen griepverschijnselen. Bij 51 is pas sprake van een epidemie.

Dat blijkt uit onderzoek van het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg Nivel op basis van meldingen van huisartsen. Die zien vooral jonge kinderen met influenza-achtige ziektebeelden.

In Nederland circuleren momenteel twee typen griepvirussen, de gewone seizoensgriep en de Mexicaanse griep (H1N1). Dit seizoen zijn tot en met donderdag 52 mensen in het ziekenhuis opgenomen met Mexicaanse griep. Drie van hen zijn overleden.

Artsen moeten ziekenhuisopnames en sterfgevallen van H1N1 verplicht melden. Dat geldt niet voor de gewone seizoensgriep. Daarom is niet te zeggen hoeveel mensen aan de gewone griep zijn overleden.

In 2009 was sprake van een enorme griepgolf. Op het hoogtepunt in januari waren er 153 griepgevallen per 100.000 mensen. Sinds de winter van 2004-2005 was dit aantal niet zo hoog geweest.

[EK] Skobrev wint 5.000m, Blokhuijsen leidt

De 5.000 meter voor mannen bij het Europees kampioenschap allround in Collalbo is gewonnen door Ivan Skobrev. De Rus bleef Koen Verweij en Wouter Olde Heuvel met 6.30,01 net voor.

Na negen van de in totaal vijftien ritten was het de Italiaan Luca Stefani die met 6.47,71 de snelste was. Sverre Lunde Pedersen dook daar met 6.38,12 als eerste onder. Renz Rotteveel was in de twaalfde rit de eerste Nederlander op het ijs. Hij moest het opnemen tegen Ivan Skobrev. Skobrev zocht al snel de aanval maar Rotteveel kon de Rus bijbenen. Met acht ronden voor de boeg versnelde Skobrev weer en nu moest Rotteveel afhaken. Beiden reden onder de snelste tijd van Pedersen. Rotteveel moest afhaken terwijl Skobrev, de Russisch allround kampioen, wederom een versnelling plaatste. Skobrev kwam in 6.30,01, Rotteveel in 6.37,51.

Håvard Bøkko had in de rit erop niets aan Enicio Fabris die het tempo van de Noor niet kon bijbenen. Bøkko slaagde er echter niet in om de tijd van Skobrev te verbeteren: 6.32,70. Fabris kwam niet verder dan 6.43,07. Jan Blokhuijsen nam het in de veertiende rit op tegen de Fransman Alexis Contin. De Nederlander zocht direct de aanval en Contin kon niets anders doen dan volgen. Met zes ronden voor de boeg was de Nederlander sneller dan Skobrev. De voorsprong van Blokhuijsen op Skobrev werd echter wel minder. In de laatste twee ronden verloor hij teveel tijd om de Rus voor te blijven. Uiteindelijk kwam hij in  6.32,21 over de meet waardoor hij Skobrev in het algemeen klassement na twee afstanden wel voorblijft.

Koen Verweij en Wouter Olde Heuvel vormden het laatste paar op de 5.000 meter. Olde Heuvel nam de regie in de rit in handen en was zeven minuten voor het einde het snelste. Verweij wist de achterstand op Olde Heuvel, die het aan het einde wat moeilijk kreeg, langzaam in te lopen en zich terug te vechten. Twee ronden voor het einde had hij de achterstand ongedaan gemaakt. Verweij wist dankzij een laatste binnenbocht Olde Heuvel te verslaan in 6.30,50, de tweede tijd.

Uitslag 5.000m

Pos. Schaatser Land Tijd
1 Ivan Skobrev Rusland 6.30,01
2 Koen Verweij Nederland 6.30,49
3 Wouter Olde Heuvel Nederland 6.31,14
4 Jan Blokhuijsen Nederland 6.32,21
5 Håvard Bøkko Noorwegen 6.32,70
6 Renz Rotteveel Nederland 6.37,51

Algemeen klassement

Pos. Schaatser Land Punten Verschil 1.500
1 Jan Blokhuijsen Nederland 75.551 -
2 Koen Verweij Nederland 75.609 +0,18
3 Ivan Skobrev Rusland 75.671 +0,36
4 Håvard Bøkko Noorwegen 75.920 +1,11
5 Wouter Olde Heuvel Nederland 76.234 +2,05
7 Renz Rotteveel Nederland 77.121 +4.71

Juve haalt Toni als vervanger Quagliarella

Luca Toni vervolgt zijn voetbalcarrière bij Juventus. De 33-jarige spits tekende vrijdag een contract voor anderhalf jaar bij de Italiaanse club. Toni is als vervanger gehaald voor Fabio Quagliarella die donderdag tegen Parma zijn knieband afscheurde en dit seizoen niet meer in actie komt. Juve neemt Toni transfervrij over van Genoa.

Toni stapte deze zomer over van Bayern München naar Genoa, omdat hij niet door een deur kon met trainer Louis van Gaal. De 47-voudig Italiaans international stond tussen 2007 en 2010 onder contract bij de Rekordmeister.

De lange spits speelde in Italië verder voor AS Roma, Fiorentina, Palermo en Brescia. Zijn grootste succes behaalde Toni in 2006 toen hij met de Squadra Azzurra wereldkampioen werd in Duitsland.


Juve haalt Toni als vervanger Quagliarella (Foto: Novum)

'China spioneerde bij Renault'

Er zijn aanwijzingen voor Chinese betrokkenheid bij bedrijfsspionage bij de Franse autofabrikant Renault. Dat heeft de Franse parlementariër Bernard Carayon vrijdag gezegd.

Volgens Carayon tonen 'betrouwbare bronnen' aan dat een Chinese handelaar geprobeerd heeft geheimen te ontfutselen aan drie directeuren van Renault, die eerder deze week door de autofabrikant op non-actief zijn gezet. De aantijging wordt ondersteund door 'bewezen, diverse en betrouwbare' bronnen, zei hij.

Renault deelde donderdag mee juridische stappen te willen nemen tegen de spionage.


'China spioneerde bij Renault' (Foto: Novum)

Chatten met Avatar Kinect

In Avatar Kinect zullen spelers kunnen chatten met andere Kinect-eigenaren. De Avatars zullen d.m.v. de Kinect-camera dezelfde bewegingen maken als de speler, waardoor dit een zeer interactieve chat wordt.  Tevens zit er de functie op om video's op te nemen en deze direct op Facebook of Youtube te zetten. Dit geeft spelers de kans om hun eigen serie of talkshow te maken.

Avatar Kinect komt deze lente en zal voor Xbox Live Gold-leden gratis te downloaden zijn.

VVV huurt Ojo tot einde van het seizoen van PSV

Funso Ojo speelt het komende halfjaar voor VVV-Venlo. De nummer voorlaatst van de Eredivisie huurt de 19-jarige middenvelder tot het einde van het seizoen van PSV. Ojo gaat morgen al op trainingskamp mee naar het Turkse Belek, meldt de Limburgse club.

De Belg kon bij PSV niet rekenen op veel speelminuten. Hij kwam in augustus alleen tot invalbeurten tegen ADO Den Haag en Sibir Novosibirsk voor de Europa League. In drie jaar tijd speelde Ojo in totaal slechts zes duels voor de Eindhovense club.

Hoofddoekverbod op Volendamse school mag niet

Een katholieke middelbare school in Volendam is vrijdag op de vingers getikt door de Commissie Gelijke Behandeling (CGB). De school verbood een islamitische leerlinge een hoofddoek te dragen, maar volgens de commissie mag dat niet.

De CGB oordeelt dat de school discrimineert op grond van godsdienst. Toen het meisje op school verscheen met een hoofddoek, mocht ze geen lessen meer bijwonen. Haar huiswerk moest ze vervolgens maken in de kamer van de afdelingsleider. Als het meisje haar hoofddoek niet af zou doen, zou ze van de school gestuurd worden.

De school stelt dat het dragen van een hoofddoek in strijd is met de katholieke identiteit van de school. In eerste instantie communiceerde de schoolleiding echter dat het meisje geen hoofddoek mocht dragen omdat petten en mutsen ook niet worden getolereerd in de klas.

Volgens het CGB moeten leerlingen de ruimte krijgen om hun godsdienst of levensovertuiging te uiten door bijvoorbeeld een hoofddoek, keppeltje of kruisje te dragen. Alleen als er sprake is van een identiteitsbreuk kan voor sommige bijzondere scholen, zoals een katholieke, een uitzondering worden gemaakt. Maar volgens het CGB geldt dat in dit geval niet.

Aretha Franklin goed hersteld van operatie

Aretha Franklin voelt zich alweer stukken beter. De 68-jarige soullegende onderging onlangs een operatie, maar het is nog altijd onduidelijk wat haar mankeerde. Volgens de Queen of Soul hoeven haar fans zich echter geen zorgen te maken. "Het probleem is opgelost", laat ze weten.

Franklin vertelt aan het Amerikaanse tijdschrift Jet dat ze vorig jaar tijdens een concert voor de eerste keer doorhad dat er iets niet klopte, toen ze 'enorme pijn' in haar zij voelde. De zangeres bezocht verschillende doktoren voordat de kwaal uiteindelijk werd geconstateerd.

Wat deze kwaal dan wel is, wil Franklin niet kwijt. "Ik praat met niemand over mijn gezondheid, op mijn doktoren na", legt ze uit. Wel heeft ze advies voor haar fans. "Als er iets ongewoons met je aan de hand is, iets waarvan je weet dat het niet zou moeten gebeuren, ga naar je dokter. Zorg ervoor dat je erachter komt wat er aan de hand is."

Franklin werd vorige maand geopereerd, nadat ze eerder al haar concerten en publieke optredens tot mei had geschrapt. Volgens verschillende bronnen lijdt de zangeres aan alvleesklierkanker.

Nog eens tientallen wapens in woning Kerkrade

In de woning in Kerkrade waar in december vorig jaar al een compleet wapenarsenaal werd gevonden, zijn donderdag nog eens tientallen wapens aangetroffen. Dat heeft het Openbaar Ministerie vrijdag bekendgemaakt.

De politie viel de woning aan de Pannesheiderstraat begin december binnen na een tip en trof onder meer een raketwerper, automatische geweren, revolvers, pistolen en messen aan. Ook werd er geld gevonden en een paar kilo harddrugs. De 39-jarige bewoner en zijn 38-jarige vrouw werden aangehouden. Een week later bracht de politie nog eens een bezoek aan het pand en stuitte in een verborgen ruimte op ruim honderd wapens.

Uit nieuwe informatie bleek dat er nog meer wapens in de woning zouden moeten liggen. De politie ging daarom donderdag voor de derde keer op zoek. De woning werd met dertig mensen grondig doorzocht. Muren en vloeren werden opengebroken en de tuin werd overhoop gehaald.

De politie trof nog eens ongeveer zeventig wapens en munitie aan. Een woordvoerder van justitie wilde niet zeggen waar die precies lagen, behalve dat het 'zeer ongebruikelijke plaatsen' waren. Ook werd een 'verdachte substantie' aangetroffen.

In totaal werden tijdens de drie doorzoekingen ongeveer vierhonderd vuurwapens in de woning gevonden. Volgens het OM, dat spreekt van een unieke vondst, is minstens 90 procent daarvan illegaal.

De twee verdachten zitten nog vast.

Yasuda naar Vitesse

Vitesse heeft zich verzekerd van de diensten van de Japanner Michihiro Yasuda. Yasuda (23) komt over van Gamba Osaka uit zijn geboorteland.

Yasuda is de eerste Japanner in de historie van Vitesse. Technisch directeur Ted van Leeuwen is in zijn nopjes met de komst van de multifunctionele speler. "Hij is een linker- en rechtervleugelverdediger, die ook voorin kan spelen. Hij is snel, heeft een goed schot in beide benen en is bovenal een echte winnaar."

Opstelten hekelt uitvallen website crisis.nl

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) vindt het niet kunnen dat de website crisis.nl een uur uit de lucht is geweest tijdens de grote brand bij Chemie-Pack in Moerdijk. Dat zei de bewindsman vrijdag na afloop van de ministerraad.

"Dat kan niet en dat moet niet", zei Opstelten. De website is bedoeld om burgers te informeren tijdens grote rampen. Het is daarom van belang dat de site voortaan niet meer uitvalt. "Dat gaan wij gewoon verbeteren."

Opstelten vindt verder dat de brandweer goed werk heeft verricht. Deskundigen betoogden vrijdag in de ochtendkranten nog dat bij het bestrijden van de brand veel mis is gegaan. Zo is de brandweer van Moerdijk niet goed uitgerust voor het bestrijden van chemische branden. Ook duurde het lang voordag de blusploeg op sterkte was.

"In de kern heeft de brandweer een goede zaak gedaan", zei Opstelten. Hij wees erop dat er geen doden en gewonden zijn gevallen. "Het is goed afgelopen voor de feiten die ik nu ken." Niettemin zijn er 'allerlei leermomenten'. Daarvoor wil Opstelten eerst de evaluatierapporten afwachten. Onder meer de Onderzoeksraad voor Veiligheid is een onderzoek begonnen.

Geen Ronde van het Groene Hart in 2011

Dit jaar zal er geen Ronde van het Groene Hart worden gereden. De organisatie krijgt vanwege het ontbreken van een hoofdsponsor het budget voor dit jaar niet rond.

"Bijzonder sneu voor de partners die de Stichting ook in 2011 hun steun hadden toegezegd, zoals de Stuurgroep Groene Hart, startplaats Pijnacker en finishplaats Zoetermeer. En ook voor die vele vrijwilligers die zich al die jaren hebben ingezet om de Ronde een succes te laten zijn", aldus koersdirecteur Herman Brinkhoff die wel optimistisch blijft. "Wij blijven zoeken naar een nieuwe hoofdsponsor zodat we in 2012 de draad weer kunnen oppakken."

Specs PlayStation Phone gelekt

Nadat eerder al enkele foto's opdoken van de PlayStation Phone, zijn nu meer details bekend geworden. De Chinese website IT168 heeft de specs bekendgemaakt van de nieuwste Xperia-telefoon. Het is onbekend hoe IT168 aan de details gekomen is, maar het lijkt redelijk accuraat.

De telefoon zal onder andere een 1GHz-Snapdragon QSD8255 hebben, dezelfde processor als in de HTC Desire HD zit. De GPU zal een Qualcomm Adreno 205 zijn. De telefoon krijgt een scherm van 4", met een resolutie van maximaal 854x480 pixels. Verder zal de telefoon een redelijk grote batterij krijgen van 1.500mAh, een 5-megapixel camera met LED flash, 512MB RAM, 512MB ROM en zal de telefoon active noise cancelling hebben, zoals de Nexus One dat ook had.

Als de gebruiker games wil spelen op de telefoon, zal deze de PlayStation Pocket-applicatie moeten gebruiken. Het is echter nog niet bekend welke games dit zullen zijn. Het kan zijn dat er PS1-spellen omgezet gaan worden, maar ook PSP-games zullen mogelijk zijn op de telefoon.

De website kon verder niet aangeven of de telefoon een definitieve versie is of dat dit een testexemplaar is. Het kan zomaar zijn dat de specs alsnog veranderen, maar dit zullen we moeten afwachten. In februari heeft Sony een persevenement gepland om meer nieuws te brengen over de Xperia-reeks en de verwachting is dan ook dat hier meer nieuws gebracht zal worden over de PlayStation Phone.

 

'Sms ff bondige clips' is nieuwe 'ding flof bips'

'Sms ff bondige clips' is het nieuwe ezelsbruggetje om alle zeventien eurolanden makkelijker te kunnen onthouden. Het zinnetje won het in een online verkiezing van het Genootschap Onze Taal van onder meer 'Cobi's sms: pin ff geld' en 'sms ding flof biceps'.

Het ezelsbruggetje is de opvolger van 'ding flof bips' uit 2001, toen nog in twaalf landen met de euro kon worden betaald. Op 1 januari werd Estland het zeventiende lid van de Eurozone, waarop Onze Taal mensen vroeg om een nieuw ezelsbruggetje te verzinnen. Uit ruim negenhonderd reacties werden vervolgens vijf kanshebbers geselecteerd.

Naast eerder genoemde ezelsbruggetjes kon er ook gestemd worden op 'cd, gsm of fles in bips' en 'begin sf-films op cd's'. Het winnende 'sms ff bondige clips' kreeg uiteindelijk 26 procent van de 2570 stemmen.

Op volgorde van de letters van het nieuwe ezelsbruggetje zijn de landen van de eurozone: Slovenië, Malta, Slowakije, Frankrijk, Finland, België, Oostenrijk, Nederland, Duitsland, Ierland, Griekenland, Estland, Cyprus, Luxemburg, Italië, Portugal en Spanje.

Onze Taal verwacht overigens over een paar jaar weer een nieuw ezelsbruggetje te moeten introduceren. Ook EU-landen als Polen, Tsjechië en Zweden willen de munt gaan gebruiken.

'FBI onderzoekt sterfgeval op Nederlands schip'

De FBI onderzoekt de dood van een opvarende van een Nederlands vrachtschip in de Amerikaanse stad Houston. Het gaat om een Oekraïner, die dood werd gevonden in zijn hut na een ruzie met een andere Oekraïense opvarende op oudejaarsavond, meldt de Wereldomroep vrijdag.

Wie verantwoordelijk is voor de zaak is onduidelijk. Mogelijk moet justitie in Nederland zich erover buigen, omdat het incident plaatsvond op een Nederlands schip. Ook kan het dat Oekraïne de zaak gaat onderzoeken vanwege de Oekraïner die mogelijk verdachte is in de zaak. De FBI kijkt eerst of er sprake is van een misdrijf.

Deskundigen spreken volgens de Wereldomroep van een zeldzame zaak. Het gebeurt niet vaak dat een dergelijke moordzaak plaatsvindt in internationale wateren.

Het schip Alexia was van Hamburg onderweg naar Houston. De twee zouden tijdens een feestje aan boord met elkaar op de vuist zijn gegaan en liepen beide verwondingen op. Volgens een ooggetuige was er geen aanwijzing dat de verwondingen fataal zouden zijn.

Verdacht pakketje gevonden in Eindhoven

In een park in Eindhoven is vrijdagmiddag een mogelijk explosief pakketje gevonden. De politie heeft de omgeving van de vindplaats afgezet. Niemand mag binnen een straal van 100 meter rond het pakketje komen. Bomexperts zullen de vondst onderzoeken, zegt een woordvoerder van de politie.

Het pakketje werd rond 13.30 uur gevonden in het park aan de Maria van Bourgondiëlaan. Wat het doelwit kan zijn van een eventueel explosief in die buurt is onduidelijk. Er is een koptische kerk aan de Alpenroosstraat, maar dat is aan de andere kant van de stad.

Jack van Gelder: Begrip voor Borst

Jack van Gelder heeft er begrip voor dat voetbalanalist Hugo Borst na jaren vertrekt bij zijn talkshow Studio Voetbal (SV). Borst maakte donderdag bekend al zijn tv-werk op te schorten, omdat hij oververmoeid is en zich inspiratieloos voelt.

"Ik vind het heel goed dat Hugo voor zichzelf heeft uitgemaakt dat hij terug wil naar zijn roots: het schrijven. Hij vindt dat hij zichzelf niet meer is op tv. Ik vind het van erg veel moed getuigen en van inlevingsgevoel om te zeggen: 'Ik stop met televisie.'", aldus Van Gelder tegenover Shownieuws.

De NOS-presentator is niet verbaasd dat Borst oververmoeid is: "Hij had veel dingen te doen. Er is veel op hem afgekomen en het is op een gegeven moment te veel geworden."

Bij de andere SV-analist Youri Mulder kwam het nieuws van Borst wel als een verrassing: "Ik was wel een beetje verbaasd eigenlijk. Behoorlijk dramatisch vind ik het eigenlijk wel. Ik schrok er wel een beetje van. Hij was al wel iets minder bij Studio Voetbal aanwezig. Wat ik wel een beetje aan Hugo gemerkt heb de laatste tijd, is dat hij heel erg druk was."


Jack van Gelder: Begrip voor het besluit van Hugo Borst om te stoppen met tv

Een motor verhuizen

Bij verhuizingen ben je altijd lekker bezig met een hoop vrienden om in korte tijd alles in een bus te laden en op de nieuwe locatie weer uit te laden. In dit geval moet er echter ook een motor mee. Een redelijk forse en zware motor ook. Er zijn dan twee opties. De eerste is dat je gewoon naar de nieuwe locatie rijdt. De tweede is dan dat je de motor in de bus zet. Als je dan al kiest voor de bus dan heb je wederom twee opties. De ene is dat je hem met veel krachtvertoon met zijn allen de bus in duwt/tilt. De andere optie is dat je hem via een plank de bus in rijdt. Ik betwijfel of hier voor de juiste opties is gekozen.

Kabinet akkoord met missie Afghanistan

De ministerraad is vrijdag akkoord gegaan met een nieuwe missie naar Afghanistan. Het moet een trainingsmissie worden van in totaal 545 man naar het noorden van het land en de hoofdstad Kabul. Later komt daar ook Bamiyan bij. Ook wil het kabinet vier F-16-gevechtsvliegtuigen in Afghanistan houden.

Dat heeft het kabinet vrijdag geschreven in een brief (pdf) aan de Tweede Kamer. Uitgangspunt is versterking van de civiele en justitiële keten in Afghanistan. Premier Mark Rutte en minister Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken) geven later vrijdag een toelichting op het besluit.

Kabinet akkoord met nieuwe missie Afghanistan
Kabinet akkoord met nieuwe missie Afghanistan (Foto: ANP)

Patty Brard gaat solo

Patty Brard waagt zich voortaan ook zonder haar collega's van Luv op het podium. De zangeres begint een solocarrière. Brard komt binnenkort met haar eigen album. Begin vorig jaar gaf ze al een voorproefje van haar solozangkunsten met een eigen carnavalskraker Het Leven is een Feest.

De 55-jarige Brard presenteert zich vanaf nu als 'ultieme feestartiest' die een avond kan vullen met nummers van haar eigen album, maar ook met bekende meezingnummers. Haar eerste soloalbum bevat Nederlandstalige nummers.

De Shownieuws-presentatrice heeft componist Emiel Hartkamp in de arm genomen. Hij werkte eerder samen met artiesten als Frans Bauer en Marianne Weber. Brard werd in de jaren zeventig bekend met de meidenband Luv. De dames treden nog steeds op en Brard blijft dat ook doen naast haar solocarrière.


Patty Brard (Foto: Novum)

Bionic Commando Rearmed 2 slingert begin februari naar PSN en XBLA

Bionic Commando Rearmed 2 zal 2 februari uitkomen voor Xbox Live Arcade en Playstation Network, zo heeft Capcom bekendgemaakt. Het originele vervolg op de remake van de oorspronkelijke Bionic Commando zal zo'n €15 of 1200 Microsoft-punten kosten.

Hoewel de verlengbare arm nog steeds het belangrijkste onderdeel van de gameplay zal zijn kan Spencer nu ook springen. De Challenge Rooms uit de eerste game zullen terugkeren met nieuwe uitdagingen om te overwinnen.

Willem II ziet af van komst Kaloglu

De transfer van Sinan Kaloglu van Vitesse naar Willem II is van de baan. De hekkensluiter van de Eredivisie heeft besloten van de huurperiode van een halfjaar af te zien, omdat de 29-jarige spits enkele afspraken niet is nagekomen. Bovendien had Kaloglu aanvullende eisen waar Willem II niet aan wil voldoen, meldt de club.

De overstap naar Tilburg had voor Kaloglu uitkomst moeten bieden voor zijn gebrek aan speeltijd bij Vitesse. De tweevoudig Turks international kon dit seizoen nog niet op speelminuten rekenen. Kaloglu, die in 2009 werd overgenomen van VfL Bochum, heeft nog een contract tot het einde van het seizoen.

Ivanovic heeft goede hoop op Australian Open

Ana Ivanovic verwacht dat ze vanaf 17 januari mee kan doen aan de Australian Open. De 23-jarige Servische kampt momenteel met een buikspierblessure. "Ik heb goede hoop dat ik binnen tien dagen weer fit ben", tekent de organisatie op uit haar mond. Wel meldde Ivanovic zich af voor het tennistoernooi van Sydney, dat zondag begint.

Ivanovic liep de kwetsuur gisteren op in een wedstrijd voor de Hopman Cup tegen de Belgische Justine Henin. De Servische trok zich vervolgens vrijdagochtend noodgedwongen terug voor de finale. Omdat de reglementen niet toestaan dat een speler voor de eindstrijd vervangen wordt, neemt België nu de finaleplaats van Servië in.


Ivanovic heeft goede hoop op Australian Open (Foto: Novum)

Duits veevoer al maanden verontreinigd

Met dioxine vervuilde industrievetten worden blijkbaar al veel langer in Duits veevoer verwerkt dan tot nog toe werd aangenomen. Een particulier laboratorium stelde al op 19 maart 2010 vast dat een monster van veevoerfabrikant Harles und Jensch te veel dioxine bevatte, meldt de Hannoversche Allgemene Zeitung vrijdag.

Het ministerie van Landbouw van Sleeswijk-Holstein heeft de informatie bevestigd. De toegestane maximumwaarde van 0,75 nanogram dioxine per kilogram vet werd met meer dan het dubbele overschreden. Toch werd het ministerie pas op 27 december op de hoogte gesteld. Het betreffende monster uit maart werd op 29 december door de autoriteiten in beslag genomen.

Ook na maart 2010 zijn volgens het ministerie bij eigen controles van de onderneming ongerechtigheden geconstateerd, die evenmin werden gemeld. Ook het veevoerbedrijf Wulfa-Mast uit Nedersaksen, dat het huidige schandaal op 23 december met een melding aan het rollen bracht, wist volgens het federale ministerie van Landbouw al een maand eerder dat een verwerkte partij vet verontreinigd was.

Ondertussen zijn in verband met het besmette veevoer in heel Duitsland 4709 veehouderijen getroffen, zegt het ministerie voor Consumentenzaken. Het gaat overwegend om varkensmesterijen, waarvan het overgrote deel zich in Nedersaksen bevindt. Daar mogen 4468 bedrijven geen producten meer uitleveren, totdat is aangetoond dat ze niet verontreinigd zijn.

De voorzitter van de Duitse Boerenbond Gerd Sonnenleitner schat dat de getroffen boerenbedrijven door het dioxineschandaal per week 40 tot 60 miljoen euro schade lijden.

Sean Penn krijgt Stanley Kramer Award

Sean Penn wordt beloond met de Stanley Kramer Award. Het Producers Guild of America, een beroepsvereniging van film- en televisieproducenten, kent de prijs toe aan de acteur vanwege zijn sociaal-maatschappelijke betrokkenheid.

Penn krijgt de onderscheiding tijdens een ceremonie op 22 januari uitgereikt. De voorzitter van het gilde noemt hem een toegewijde activist, die indrukwekkende verhalen, zaken en individuen belicht. De prijs is vernoemd naar filmregisseur Stanley Kramer.

De 50-jarige acteur is het eerste individu dat de prijs in ontvangst mag nemen. Eerder ging de award naar films als An Inconvenient Truth en Hotel Rwanda. Penn won de prijs al eens met de film I am Sam, waarin hij een verstandelijk beperkte vader speelde.


Sean Penn krijgt Stanley Kramer Award (Foto: Novum)

[EK] Niedzwiedski wint 500 meter

Konrad Niedzwiedski heeft bij het EK allround schaatsen in Collalbo de 500 meter gewonnen. De Pool bleef in de slotrit met een tijd van 36,04 seconden Jan Blokhuijsen (36,33 seconden) en Koen Verweij (36,56 seconden) ruim voor.

Eén van de eerste outsiders die op het buitenijs in Italië in actie moest komen was de Fransman Alexis Contin. Hij kwam tot 37,76 seconden en lijkt hierdoor geen rol in het klassement te kunnen spelen. De met rugproblemen kampende Italiaanse favoriet Enrico Fabris klokte slechts 37,23 seconden en werd hiermee elfde. Ook hij lijkt de titel niet te kunnen pakken.

Van de Nederlanders was Rens Rotteveel in rit negen de eerste die in actie kwam. Hij klokte 37,37 seconden en kwam tot een dertiende tijd. Enkele ritten later was het de beurt aan Nederlands kampioen Wouter Olde Heuvel die 37,12 seconden neerzette en hiermee geen goede zaken voor het klassement gedaan heeft, omdat de grote favoriet Håvard Bøkko na een voorzichtige laatste binnenbocht 36,65 seconden klokte.

De Noor werd in zijn rit evenwel geklopt door Verweij die dankzij een sterke ronde 36,56 seconden neerzette. In de voorlaatste rit deed Ivan Skobrev met 36,67 seconden goede zaken en de Rus lijkt hiermee samen met Bøkko de kandidaat voor de titel te zijn. Aan de snelste tijden kwamen ze niet, want Niedzwiedski en Blokhuijsen zetten goede tijden neer.

Uitslag

Pos. Schaatser Land Tijd
1 Konrad Niedzwiedski Polen 36,04
2 Jan Blokhuijsen Nederland 36,33
3 Koen Verweij Nederland 36,56
4 Håvard Bøkko Noorwegen 36,65
5 Ivan Skobrev Rusland 36,67
9 Wouter Olde Heuvel Nederland 37,12
13 Rens Rotteveel Nederland 37,37

[Upd] Anita en Ed beledigen Chinezen

Zangduo Anita en Ed heeft een nieuwe carnavalshit die behoorlijk beledigend is voor Chinezen. Het symphatieke stel strooit namelijk lustig met alle vooroordelen over Chinezen.

Zo is om te beginnen de gehele videoclip gemaakt in een klein strookje beeld, zogenaamd de wereld gezien vanuit een Chinees oog. Verder kunnen Chinezen volgens Anita en Ed geen bergtoppen of zonsondergangen zien. Een voordeel, aldus het duo. Een Chinees ziet alles in breedbeeld. Wat de Chinese gemeenschap ervan vindt is nog niet bekend.

Doe ook mee aan de poll!

Update 13.29 uur
Het management van Anita en Ed heeft in hun gastenboek gereageerd op de commotie rond het lied.

Beste mensen,
Hierbij een berichtje over de nieuwe carnavals single van Anita en Ed. Er zijn mensen die het liedje als disciminerend ervaren. Dit is ABSOLUUT niet de bedoeling en ook niet het geval. Dit liedje is bedoeld voor de carnaval en is al eerder uitgebracht door de zingende buschauffeur. Zij hebben het enkel en alleen in een nieuw jasje gestoken. Mochten mensen het toch zo zien dan bieden Anita en Ed hiervoor hun oprechte excuses aan. Het is geenszins de bedoeling geweest om Chinese mensen te kwetsen.
Management Anita en Ed

Nederlander kijkt meer televisie

Nederlanders hebben vorig jaar meer televisie gekeken dan in het jaar daarvoor. De gemiddelde kijktijd per dag steeg in 2010 naar 191 minuten. In 2009 werd iedere dag nog 184 minuten naar de televisie gekeken. Dat blijkt uit jaarcijfers van Stichting KijkOnderzoek.

Volgens de stichting is de stijging in kijktijd deels te verklaren door grote sportevenementen als het WK voetbal en door de regenachtige augustusmaand.

Het best bekeken programma was met ruim 8,5 miljoen kijkers de WK-finale tussen Nederland en Spanje. In de top 25 staat verder slechts een programma dat geen sportuitzending betreft. Boer zoekt vrouw trok op 19 december ruim 4,2 miljoen kijkers en staat daarmee op plaats dertien.

Het televisiejaar werd gedomineerd door de Publieke Omroep en RTL Nederland, die beiden hun marktaandeel in de avond zagen stijgen. Zo bereikte Nederland 1 een marktaandeel van 23,3 procent, tegen 21,9 in 2009. RTL 4 steeg van 15,1 naar 16,2 procent.

Dat ging ten koste van SBS 6, dat daalde van 12,6 naar 11,3 procent. De zender staat met slechts een programma in de top 25 best bekeken programma's zonder sport. RTL 4 en Nederland 1 bezetten de overige plaatsen.

Gamen op mobiele telefoon tegen Playstation 3

Binnenkort is het mogelijk om op een mobiele telefoon te gamen tegen Playstation 3- en pc-bezitters. Tijdens de Consumer Electronic Show in Las Vegas demonstreerden elektronicagigant LG en hardwarefabrikant NVIDIA de gameconnectie tussen spelcomputers en de Optimus 2X-telefoon door bezoekers het strategische spel Dungeon Defenders te laten spelen. Dat schrijft de gamewebsite Ripten.

Dungeon Defenders maakt gebruik van de Unreal 3.0-engine. Deze grafische software wordt ook toegepast in grote Xbox 360- en Playstation 3-spellen als de actiegame Gears of War, het ruimteavontuur Mass Effect 2 en nog te verschijnen spellen waaronder BioShock Infinite.

De Optimus 2X van LG is krachtig genoeg om beelden in volledig HD te tonen. Volgens de website wordt de telefoon in de komende weken gelanceerd in de Verenigde Staten en Europa.Twee agenten geschorst na personeelsfeest

Twee agenten in Twente zijn geschorst na een personeelsfeestje. De politie heeft het over 'ongewenste omgangsvormen', maar wil niet zeggen wat er precies is gebeurd. Het gaat om een 33-jarige hoofdagent en een 47-jarige brigadier.

Naar de twee is een onderzoek ingesteld door het bureau Interne Veiligheid van het politiekorps Twente. De korpschef heeft besloten naar aanleiding van het onderzoek de dienders te schorsen. Of ze worden ontslagen is nog niet bekend.

Gbagbo zet Britse en Canadese ambassadeur land uit

Zittend president Laurent Gbagbo van Ivoorkust heeft de ambassadeurs van Groot-Brittannië en Canada gelast het land te verlaten. Het gaat om een vergeldingsmaatregel, zei een naaste medewerker. Groot-Brittannië en Canada hebben de door Gbagbo benoemde Ivoriaanse ambassadeurs uitgewezen.

Gbagbo heeft volgens de internationale gemeenschap de in november gehouden presidentsverkiezingen verloren van zijn politieke rivaal Allasane Ouattara. Hij wordt niet meer erkend als rechtmatig president, maar weigert het veld te ruimen.

Volgens Gbagbo's naaste medewerker Pascal Affi N'Guessan zijn diens ambassadeurs door hun uitzetting vernederd en gebeurt nu hetzelfde met de ambassadeurs van de twee betrokken landen. Ze mogen echter blijven als de Ivoriaanse ambassadeurs dat ook mogen, zei hij.

Gbgbo's maatregel stelt in de praktijk niet zo veel voor. Zo is de Britse ambassadeur helemaal niet in Abidjan gestationeerd; hij zit in het Ghanese Accra.

De Boer laat talent De Kamps meetrainen

Frank de Boer heeft A-junior Joeri de Kamps vrijdag mee laten trainen. Sinds de aanstelling van De Boer trainden er al verschillende talenten mee met het eerste van Ajax. Lorenzo Ebecilio, Aras Özbiliz en Rodney Sneijder trainden bijvoorbeeld ook al mee. Ebecilio debuteerde onder De Boer, Özbiliz deed dat al onder Martin Jol.

Mounir El Hamdaoui verscheen nog niet op het veld. Hij werkte binnen een training af in het krachthonk. De Marokkaanse aanvaller is nog herstellende van een keelontsteking.

Ajax werkt toe naar een oefenwedstrijd tegen Hamburger SV. Deze wordt aanstaande zaterdag gespeeld in de Imtech ArenA van de Duitse club. Het duel start om 16:00 uur.

Flash-wedding

Bij Finch thuis staat alles in het teken van de aanstaande bruiloft. Verder ga ik hier geen woorden aan vuil maken, de quote van de submitter en de bijbehorende YouTube film zegt genoeg...

When a crowd spontaneously breaks into song, in this case "Ain't no mountain high enough," which became a hit in the late 1960s when Marvin Gaye recorded it, it's got to be one of those flash mobs that seem to be happening more often these days, right? Well, that's what happened at the Prudential Center a few weeks ago, except this was no ordinary flash mob. It was a flash wedding (and a Jewish wedding, as you'll note when they break the traditional glass at the end). And when bride and groom suddenly take off their regular clothes to reveal their wedding get-ups, the gig is up. And everyone realizes what's happening. It's cute. Just hope their honeymoon wasn't at the food court.

Met dank aan InTrePidIvity voor de submit.

'Kou funest voor 3D-tv'

3D-tv's functioneren nog niet zo perfect als de fabrikanten en hun PR-afdelingen de consument willen doen geloven. Volgens een analyse van technologiesite Hardware.info is een lage temperatuur funest voor het functioneren van zowel de 3D-tv's als de bijbehorende 3D-brillen. Dit blijkt uit een vrijdag gepubliceerde aflevering van Hardware.info TV.

Crosstalk
Bij het testen van de nieuwe Samsung UE46C9000 3D-tv door Hardware.info bleek namelijk dat de temperatuur van de apparaten een enorme invloed heeft op zogeheten 'crosstalk'.

De crosstalk houdt in dat de beeldschermen en de 3D-brillen niet altijd 100 procent op tijd overschakelen tussen het beeld voor het linkeroog en de rechteroog, waardoor er crosstalk ontstaat. Het beeld dat bedoeld is voor het linkeroog kan dus 'achterblijven' als het beeld voor het rechteroog aanstaat en vice versa.

Temperatuur
Hardware.info-medewerker Koen Crijns: "Crosstalk is afhankelijk van de temperatuur. Hoe warmer je de 3D-bril maakt, hoe minder crosstalk je hebt." Eric van Ballegoie sluit aan bij zijn collega: "Van het scherm wisten we het al, de kristallen waaruit LCD bestaan, reageren gewoon sneller op het moment dat ze warmer zijn."

"We kwamen er bij het testen van deze televisie achter. Ik ging aan de slag met de televisie netjes opgewarmd, maar de 3D-bril erg koud, en de crosstalk was echt verschrikkelijk. Na een half uurtje werd de crosstalk steeds minder en minder, en dat kwam dus omdat die bril warmer werd", aldus Van Ballegoie.

Crijns: "Niemand gaat met 7 graden thuis tv kijken, maar we zagen zelfs al verschillen tussen 18, 20 en 24 graden. Als je van een iets minder warme woonkamer houdt is 3D kijken al veel minder goed dan kijken met 20 of 22 graden."

3D-bril op de kachel
Ballegoie vervolgt: "Wil je zo min mogelijk crosstalk hebben moet je sowieso je tv een half uurtje op laten warmen. Wil je de beste kwaliteit moet je de 3D-bril op de kachel leggen, maar dan moet je uiteraard niet je kachel op 100 graden hebben, want anders smelt ie weg natuurlijk. Maar de bril een half uurtje op de kachel leggen voordat je 3D gaat kijken scheelt een hoop in de belevenis."

Eerder al bleek dat 3D-tv en hun brillen voor enorme hoofdpijn kunnen zorgen.


'Warm eerst de tv en bril op voordat men 3D gaat kijken' (Fragment op 6:35)

Doornbos richt vizier op het DTM

Robert Doornbos wil dit seizoen in het DTM gaan rijden. De Nederlander heeft mindere jaren in de IndyCar Series en in de Superleague Formula achter de rug en wil nu bij het team van Mercedes zijn talenten gaan tonen. Hij meldt tegen GPUpdate in onderhandeling met het Duitse merk te zijn.

"We hebben twee mindere seizoenen achter de rug in de IndyCar en de Superleague. Voor 2011 willen we dan ook met een schone lei beginnen en ons richten op een klasse waar je gewoon een paar jaar in actief kunt zijn. Ik heb nog wel een paar goede jaren in me en als dat IndyCar is, met alle plezier, maar dat is nu heel moeilijk qua sponsoring," zei Doornbos.

"We voeren nu gesprekken met Mercedes en dat gaat erg goed. We zijn al een paar keer in Stuttgart geweest om te praten. Ik denk dat de DTM een hele mooie klasse zou zijn voor de toekomst."

El Hamdaoui traint weer met Ajax

Mounir El Hamdaoui is vandaag weer op het trainingsveld van Ajax verschenen. De spits is hersteld van een keelontsteking, die hem de afgelopen week aan de kant hield.

El Hamdaoui ontbrak de afgelopen maand bij Ajax. Hij meldde zich begin december ziek nadat trainer Frank de Boer hem had gepasseerd voor de uitwedstrijd in de Champions League bij AC Milan. De spits kreeg een boete en wilde dinsdag weer bij zijn ploeggenoten aansluiten. Dat mislukte wegens een keelontsteking.

Maarten Stekelenburg, Demy de Zeeuw, Gregory van der Wiel, Eyong Enoh en Christian Eriksen trainden vandaag voor het eerst in het nieuwe jaar met Ajax. Ze kregen langer vakantie omdat ze afgelopen zomer op het WK uitkwamen. Ajax voetbalt morgen vriendschappelijk bij Hamburger SV en vertrekt vervolgens naar Turkije voor een trainingskamp.

Bahrein wil seizoensopener behouden

De organisatie van de Grand Prix van Bahrein wil graag de seizoensopener in de Formule 1 behouden. Vorig jaar nam het emiraat het kalenderslot van Australië over en dit bevalt prima. Australië was sinds 1996, met uitzondering van 2006, jarenlang de eerste race,

Melbourne wil graag eind maart een Formule 1-race organiseren, omdat dan de zomertijd in Europa net in is gegaan en de wedstrijd daarom daar op een gunstiger tijdstip uitgezonden kan worden. Bahrein heeft hierdoor de kans gegrepen en wil nog jarenlang de seizoensopener zijn, hoewel de race vorig jaar tegenviel en een optocht kon worden genoemd.

"We zijn erg trots dat we de seizoensopener zijn. We hebben hard gewerkt om deze positie te bemachtigen. Het is voor ons en onze sponsoren erg belangrijk om de eerste race te zijn. Dat betekent namelijk dat mensen maanden in plaats van weken naar de race toeleven," meldt sjeik Salman bin Isa Al Khalifa.

Twee miljoen gamers dansen als Michael Jackson

Het dansspel Michael Jackson: The Experience is wereldwijd twee miljoen keer verkocht. Dat zegt game-uitgever Ubisoft. Het dansspel werd op 23 november uitgebracht voor de Nintendo DS, PSP en Nintendo Wii.

Het aantal verkochte Michael Jackson-dansspellen zal zeker nog toenemen. Op 14 april komt Ubisoft met de Playstation 3- en Xbox 360-versie van de dansgame. Hierbij wordt gebruikgemaakt van de bewegingsgevoelige besturing voor beide spelcomputers, te weten de Playstation Move en de Kinect-camera.

Bij de reeds beschikbare dansspellen rond de King of Pop zijn de te maken bewegingen vooral geïnspireerd op Jacksons bekende dansbewegingen. De omgevingen binnen het spel komen uit bekende muziekvideo's en de spellen zitten vol met bekende hits. Dankzij de Kinect-camera en de Playstation Move kunnen bewegingen nauwkeuriger geregistreerd worden. Zo moeten spelers tot het uiterste gaan om de danspasjes uit nummers als Thriller en Smooth Criminal na te doen. Lees hier wat wij van Michael vinden.'Brand Moerdijk ontstaan tijdens vullen tank'

De brand bij het chemische bedrijf Chemie-Pack in Moerdijk is woensdag buiten ontstaan tijdens het afvullen van een lading. Een vonk zou mogelijk bij de ontvlambare stof zijn gekomen waardoor plotseling een hevige brand ontstond.

Dat hebben werknemers van het bedrijf gezegd, schrijft BN/De Stem. Volgens hen hebben bedrijfshulpverleners nog geprobeerd het vuur te blussen, maar was er geen houden aan. Volgens de werknemers worden op de plek waar de brand ontstond onder meer tankauto's gevuld en gelost.

Dat de brand buiten ontstond was volgens de werknemers een geluk bij een ongeluk. Alle collega's die binnen aan het werk waren, konden het gebouw daardoor op tijd verlaten.

De directie van het bedrijf zei donderdag in een reactie niet te willen speculeren over de oorzaak van de brand.

'Waxinewerper wil dna-onderzoek familie koningin'

De man die op Prinsjesdag een waxinelichthouder tegen de Gouden Koets gooide, deed dat om aandacht te vragen voor de positie van de koningin. De 29-jarige Erwin L. betwijfelt of koningin Beatrix wel echt koningin is. Dat bleek vrijdag tijdens een zitting in de rechtbank in Den Haag, twittert een verslaggever van De Telegraaf vanuit de rechtszaal.

Volgens L. was koning Willem III, de vader van koningin Wilhelmina, onvruchtbaar. De verdachte wil een dna-onderzoek om dat aan te tonen. Zijn advocate Mariëlle van Essen zei tijdens de zitting een einde te willen maken aan de discussie over de positie van de koningin door het dna van Willem III, koningin Wilhelmina en koningin Juliana te onderzoeken. Volgens haar kan dat, omdat ze nog in de grafkelder liggen.

Als blijkt dat Willem III geen kinderen kon verwekken, kan Wilhelmina niet zijn dochter zijn en is Beatrix niet door erfopvolging koningin geworden, redeneert Van Essen. Haar cliënt kan dan niet worden vervolgd voor het beledigen van de koningin, omdat Beatrix geen koningin is.

L. kwam vrijdag tijdens de zitting met een lijst van ongeveer 125 getuigen die hij wil laten horen. Daarop staan leden van het koninklijk huis en Kamerleden. Ook wil hij 'mensen met de voornaam Marieke' laten horen.

De zaak zou eigenlijk donderdag al behandeld worden, maar werd uitgesteld omdat de verdachte het niet eens was met de 'ranzige kleding' die hij aan moest trekken. Hij werd door de onenigheid in een isoleercel gezet, waardoor het niet lukte hem op tijd naar de rechtbank te vervoeren.

Volgens de verslaggeefster van De Telegraaf had L. vrijdag schone kleren aan, maar was zijn broek wel twee maten te groot.


'Waxinewerper wil dna-onderzoek familie koningin' (Foto: Novum)

HRT bevestigt komst Karthikeyan

Narain Karthikeyan maakt komend seizoen bij Hispania zijn rentree in de Formule 1. De 33-jarige Indiër reed in 2005 al een jaar voor Jordan in de koningsklasse van de autosport. Daarna was hij nog twee jaar testrijder voor Williams. "Het is altijd mijn ambitie geweest om terug te keren in de top van de autosport", zegt Karthikeyan.

De Indiër is ervan overtuigd dat hij ondanks zijn lange afwezigheid zal slagen. "Ik heb het tempo, de conditie en de wil om succesvol te zijn in de Formule 1." Die mening is ook teambaas Colin Kolles toegedaan. "Narain heeft eerder voor Jordan en Williams in de Formule 1 gewerkt en heeft veel ervaring opgedaan in verschillende raceklasses. Ik weet zeker dat zijn snelheid en ervaring van grote waarde zullen zijn voor het team. We kijken ernaar uit om met hem samen te werken." Wie Karthikeyans ploeggenoot wordt bij Hispania is nog niet bekend.

Olievlek Noordzeekanaal verspreidt zich

De olievlek in het Noordzeekanaal bij Amsterdam verspreidt zich. Door het draaien van de wind is de olie onder de oliewerende schermen door gekomen, liet een woordvoerder van Rijkswaterstaat vrijdag weten. De olie heeft zich verspreid over een afstand van ongeveer 3 kilometer.

De olie kwam in het water terecht bij een aanvaring tussen twee schepen maandagavond in de Mercuriushaven in Amsterdam. Een schip gevuld met stookolie raakte beschadigd, waarop een van de tanks ging lekken. De lekkende tanker werd direct naar een havenbekken gesleept, dat werd afgesloten met oliewerende schermen.

Een oliebestrijdingsschip uit Rotterdam is naar de hoofdstad onderweg om te helpen de olie op te ruimen. Rijkswaterstaat overlegt nog over het inzetten van andere schepen. "We proberen de situatie zo snel mogelijk onder controle te krijgen", aldus de zegsman.

Gamers betalen graag voor gratis game

Door het online rollenspel Lord of the Rings Online gratis te maken, is het spel veel populairder geworden. Bovendien levert het de makers ook drie keer zoveel geld op. Dat vertelt een woordvoerder van gamestudio Turbine in een interview met de gamewebsite TenTonHammer.

Door de game gratis aan te bieden en spelers te laten betalen voor nieuwe gebieden en extra opdrachten is de online game nieuw leven ingeblazen. Daarnaast verdient Turbine nu meer geld aan het spel. Dezelfde stap is gezet voor de game Dungeons & Dragons Online. Binnen deze online game steeg de omzet van vijfhonderd procent. Specifieke winstcijfers zijn niet bekendgemaakt.

The Lord of the Rings Online werd voorheen gespeeld door spelers die een abonnement hadden afgesloten. Vorig jaar zomer waren er zo'n honderdduizend spelers voor de online game. Binnen een maand na de introductie van het nieuwe verdienmodel kwam twintig procent van de oude spelers terug bij het spel. Daarnaast heeft een miljoen Amerikaanse spelers zich geregistreerd voor de game.Rode kaart Castaignos geseponeerd

De rode kaart van Luc Castaignos, die hij afgelopen woensdag in de oefenwedstrijd van Feyenoord tegen Sparta kreeg, is geseponeerd. Na het zien van de televisiebeelden zag de de aanklager betaald voetbal geen aanleiding om de centrumspits te schorsen.

In de 57e minuut van de wedstrijd liet Castaignos zich provoceren en maakte een trappende beweging naar een tegenstander. Hierop werd hij met rood van het veld gestuurd.

Donkey Kong zag er nog nooit zo goed uit

Concept art is vaak de eerste fase in het productieproces, een tekenaar kan vaak helemaal zijn gaan gang. Vaak ziet de concept art er niet hetzelfde uit als de game. Zoals in het geval van Epic Mickey: daar hoopte iedereen op de donkere steampunk-sfeer uit de concept art. Hetzelfde geldt uiteindelijk voor Donkey Kong: Country Returns. Als deze concept art eerder verschenen was, hadden we heel iets anders van Donkey Kong: Country Returns verwacht.

[NHL] Leafs verslaan Blues in shootout

De Toronto Maple Leafs hebben hun thuiswedstrijd tegen de St. Louis Blues met 6-5 gewonnen na een shootout. De Leafs kwamen op een voorsprong van maar liefst 5-2, maar verpestten deze in de derde periode waardoor het 5-5 werd. In de shootout bleken zij toch over de sterkste zenuwen te beschikken waardoor de overwinning naar de thuisploeg ging.

De Leafs kwamen al na vijftien seconden op voorsprong via Colby Armstrong. De Blues gingen echter met een voorsprong de kleedkamer in door goals van Alexander Steen en David Backes. In de tweede periode namen de Leafs het heft in handen door drie goals te maken. Mikhail Grabovski, Kris Versteeg en Phil Kessel waren de doelpuntenmakers.

Toen Kessel in de derde periode ook nog de 5-2 maakte leek de wedstrijd gespeeld. Niets bleek minder waar, want Brad Winchester verkleinde de marge naar twee goals met nog veertien minuten te gaan. Anderhalve minuut later was het alweer raak via verdediger Eric Brewer. Matt D'Agostini maakte zeven minuten voor tijd de gelijkmaker, maar de Blues konden niet doordrukken voor de overwinning.

Een shootout was daarom nodig, en ook daarin gingen de Blues voortvarend van start. De poging van Leafs-speler Kessel werd gestopt terwijl Steen scoorde. Grabovski scoorde vervolgens met een weergaloze spin-o-rama, waarna Brad Boyes de Blues op een 2-1 voorsprong in de shootout bracht. Kris Versteeg hield de Leafs in de race door de 2-2 te scoren, waarna D'Agostini zijn poging gestopt zag worden. Tyler Bozak scoorde wel voor de Leafs en dit bleek voldoende voor de overwinning, want Patrik Berglund miste zijn poging voor de Blues.

Uitslagen NHL

Thuis Uit Uitslag
Toronto Maple Leafs St. Louis Blues 6-5 (SO)
Boston Bruins Minnesota Wild 1-3
New Jersey Devils Philadelphia Flyers 2-4
Montreal Canadiens Pittsburgh Penguins 2-1 (SO)
Colorado Avalanche Phoenix Coyotes 0-2
Edmonton Oilers New York Islanders 2-1
Los Angeles Kings Nashville Predators 2-5
San Jose Sharks Buffalo Sabres 0-3

'Gevaar voor eigenrichting brandweer dreigt'

De Amsterdamse brandweercommandant Caroline van de Wiel is bang voor eigenrichting binnen haar korps. Dat zegt ze in een interview met AT5.

De commandant zag het afgelopen jaar het geweld tegen haar personeel fors toenemen. Van de Wiel is nu bang dat de brandweerlieden het niet meer pikken en het recht in eigen hand nemen. 

"Schelden wordt tegenwoordig gewoon gevonden, maar het is niet gewoon", aldus Van de Wiel. Ze begrijpt dat de emoties bij haar personeel hoog kunnen oplopen. "Ik hoop dat ze in een dergelijke situatie rustig blijven. Maar ik kan wel begrijpen dat het ze wat doet. Dergelijk gedrag tegen hulpverleners is onacceptabel."

'Toni op weg naar Juventus'

Luca Toni lijkt Genoa te gaan verlaten. Juventus wil de Italiaanse spits graag overnemen. De 33-jarige spits moet Fabio Quagliarella vervangen in de punt van de aanval.

Quagliarella raakte donderdagmiddag zwaar geblesseerd tijdens de competitiewedstrijd tegen Parma (4-1 verlies). Hij staat naar verwachting maanden aan de kant. Hij wordt later vandaag onderzocht om de exacte ernst van de blessure te bekijken.

Verwacht wordt dat Toni later vandaag een contract ondertekent in Turijn. Volgens Tuttosport heeft algemeen directeur Diuseppe Marotta al gesprekken achter de rug met Toni en diens zaakwaarnemer. Toni zou weg willen bij Genoa nadat de club Enrico Preziosi heeft ontslagen.

Toni kan transfervrij worden opgepikt, maar Juve is naar verluidt 3,5 miljoen euro kwijt aan salariskosten.

Voorzorgslanding vliegtuigje op basis Volkel

Een vliegtuigje heeft vrijdagochtend een geslaagde voorzorgslanding gemaakt op vliegbasis Volkel. De PC-7 had een technisch probleem, waarna het tweepersoons toestel aan de grond gezet is. Over de ernst van de problemen is niets bekend, maar de landing is goed verlopen en niemand raakte gewond.

De politie spreekt van een 'heel klein ongevalletje'. "Maar het is allemaal goed afgelopen." Een woordvoerder van de militaire vliegbasis zegt dat er eigenlijk niks aan de hand was. "Er stonden hulpdiensten paraat, maar dat is gewoon de procedure als er iets niet goed zit in een vliegtuig."

Het toestel wordt nagekeken. Wat precies de aanleiding was voor de voorzorgslanding is niet bekend.

Middelkoop naar kwalificatie ATP Auckland

Matwé Middelkoop gaat proberen komend weekend een plekje in het ATP-toernooi van Auckland in de wacht te slepen. Onze landgenoot neemt het in de kwalificatie van dit evenement in de eerste ronde op tegen José Statham, die een wildcard kreeg.

Middelkoop bereidt zich tijdens het ATP-toernooi in Auckland voor op de kwalificatiewedstrijden voor de eerste Grand Slam van dit jaar, de Australian Open. Naast de Leerdammer zullen ook Igor Sijsling, Jesse Huta Galung en Thomas Schoorel zich aan de kwalificaties voor het toernooi in Melbourne gaan wagen.

Blatter wil WK 2022 in de winter houden

Sepp Blatter, voorzitter van de wereldvoetbalbond (FIFA), speelt wederom met de gedachten om het WK voetbal van 2022 in januari plaats te laten vinden. In dat jaar wordt de mondiale titelstrijd in Qatar uitgevochten. Nu wordt het toernooi nog in juli georganiseerd.

"Ik verwacht dat het wordt gehouden in de winter," liet Blatter aan de vooravond van de start van de strijd om de Azië Cup weten. "We hebben tijd om deze kwestie nader te bekijken."

"Het WK is nog elf jaar weg, maar we moeten beslissen wat de meest geschikte periode is voor een succesvol wereldkampionschap. Dat betekent in januari of het eind van het jaar."

Lichte blessures voor DzsudzsŠk en Bouma

Balázs Dzsudzsák en Wilfred Bouma zullen nog even niet op het trainingsveld te zien zijn. Beide heren hebben last van blessures aan respectievelijk de achillespees en teen.

De Eredivisie ligt nog een dag of zestien stil, waardoor Fred Rutten ervoor kiest om het tweetal aan de kant te houden. Dzsudzsák en Bouma lieten zich gisteren wel op de training zien, maar raakten de bal niet aan.

BelgiŽ neemt finaleplek ServiŽ in Hopman Cup over

Een blessure van Ana Ivanovic kost Servië een plaats in de finale van de Hopman Cup. De 23-jarige Servische kan door een buikspierkwetsuur niet in actie komen. Omdat vervangingen voor de finale volgens de reglementen niet zijn toegestaan, neemt runner-up België nu de plaats in van groepswinnaar Servië.

België neemt het in de finale op tegen de Verenigde Staten of Frankrijk die beide vandaag nog een groepsduel moeten afwerken. De beste papieren zijn momenteel voor de Amerikanen, die slechts een van de drie wedstrijden tegen Groot-Brittannië hoeven te winnen om als groepswinnaar te eindigen.

'Bruma naar HSV'

Niet PSV maar Hamburger SV wordt de club die zich binnenkort versterkt met Jeffrey Bruma. De 19-jarige speler van Chelsea wordt waarschijnlijk voor een half jaar verhuurd aan de club uit Hamburg aldus de Telegraaf.

Bruma debuteerde vorige week in de basis voor Chelsea in de Engelse Premier League wegens de vele blessure gevallen bij de Engelse topclub.

Chelsea wil de speler zo snel mogelijk verhuren zodat hij speeltijd opdoet maar de blessure van Oud-PSV'er Alex gooit roet in het eten. De club wacht daardoor even met het verhuren van Bruma.

Onlangs kwam in het nieuws dat Bruma in de belangstelling zou staat van PSV. De Telegraaf geeft echter aan dat de club uit Eindhoven nooit in de race was voor de jonge verdediger.

Huis Illinois wil af van doodstraf

Het Huis van Afgevaardigden van de Amerikaanse staat Illinois wil de doodstraf in de staat afschaffen. Een voorstel daartoe werd donderdag door de benodigde zestig afgevaardigden gesteund. Het voorstel moet nu nog in stemming worden gebracht in de Senaat van Illinois.

Een kleine elf jaar geleden kondigde de toenmalige gouverneur van Illinois, George Ryan, een moratorium op de doodstraf af, een eerste stap op weg naar afschaffing. In een eerdere stemming keerde het Huis zich echter tegen afschaffing.

De Democratische voorzitter van de Senaat van Illinois is zelf voorstander van afschaffing. Hij zei te hopen dat het voorstel door de Senaat komt. Hij zei evenwel ook dat het om een principiële kwestie gaat en dat het de leden van zijn partij vrijstaat om tegen het voorstel te stemmen.

SEGA komt met nieuwe console

Sega komt met een nieuwe console en hij is wat anders dan anders. Het is er namelijk eentje voor in het publieke toilet. In Japan zijn tegenwoordig urinoirs te vinden met daarin een sensor die meet hoe hard je plast maar ook vanuit welke hoek. De console heeft de naam 'Toylet' gekregen.

Momenteel zijn er vier spellen te spelen op de console:

  • Mannekin Pis: Plas zo hard als je kan.
  • Graffiti Eraser: Verwijder graffiti door over het plaatje heen te plassen.
  • The North Wind and Her: Hoe harder je plast, hoe harder de wind waait en hoe harder de wind waait hoe eerder het rokje van een meisje omhoog gaat.
  • Milk from Nose: Hoe harder je plast dan je tegenstander hoe meer melk er uit de neus komt van je personage op het scherm.

'Vitesse huurt BarÁa-talent'

Vitesse heeft volgens De Gelderlander de tweede versterking van deze transferperiode in huis gehaald. Marti Riverola Raballer wordt gehuurd van FC Barcelona.

Na Michihiro Yasuda is de 19-jarige aanvallende middenvelder de tweede aanwinst van Vitesse dit jaar. Riverola komt voor een half jaar op huurbasis over van Barça.

Riverola heeft de gehele jeugdopleiding van Barcelona doorlopen. Hij begon op zijn zesde bij de nummer één van de Primera División en speelt momenteel in de Segunda División met Barcelona B.

Volgens De Gelderlander meldt hij zich mogelijk zaterdag al op de training van Vitesse. Trainer Albert Ferrer zou een belangrijke rol gespeeld hebben in de komst van de jongeling. Hij kwam in het verleden als speler uit voor Barcelona.

Keane weg bij Ipswich Town

Na twintig maanden Ipswich Town te hebben gecoacht stapt coach Roy Keane op. Volgens BBC Sports zijn de slechte resultaten van de afgelopen weken de oorzaak van het vertrek.

De 1-0 nederlaag bij Nottingham Forest van afgelopen maandag was alweer de zevende nederlaag in negen wedstrijden voor de Ierse coach. De ploeg staat hierdoor op de negentiende plaats in de Engelse Championship.

De 39-jarige Keane was eerder trainer bij Sunderland. Bij Ipswich had hij nog een contract tot medio 2011.

Linkin Park komt naar Rock Band

Vanaf volgende week 11 januari zal Linkin Park beschikbaar zijn in de Rock Band-Store. Er zullen zes nummers beschikbaar komen voor individuele download of allemaal in één keer. Twee nummers zullen ook een Pro Guitar en Pro Bass uitbreiding krijgen. Bekijk hieronder de nummers en de kosten.

  • Crawling
  • In The End (Pro Guitar & Pro Bass mogelijk)
  • Numb
  • Somewhere I Belong
  • Waiting for the End
  • What I've Done (Pro Guitar & Pro Bass mogelijk)

Elk nummer zal €1,49 kosten (200 Wii Points, 160 MSP), de Pro Guitar en Pro Bass uitbreiding is beschikbaar voor €0,79 per stuk. Alle zes de nummers samen zullen beschikbaar zijn voor €7,99 (800 MSP of 1000 Wii Points).
De DLC is vanaf volgende week dinsdag beschikbaar op de Xbox 360 en de Wii en vanaf woensdag op het PSN.

Politievakbond kritisch over missie Afghanistan

Politievakbond ACP staat kritisch tegenover een nieuwe missie in Afghanistan. Voorzitter Gerrit van de Kamp maakt zich zorgen over de veiligheid van de trainers die Afghaanse politieagenten moeten opleiden. Vrijdag wordt het voorstel voor een nieuwe missie in de ministerraad besproken. In totaal zouden ongeveer 350 politiemensen en militairen worden uitgezonden.

De ACP wil dat de veiligheid van de trainers voldoende gegarandeerd wordt door militairen. Daarbij vindt de CNV-bond het onbespreekbaar dat politiemensen worden ingezet in zogeheten 'peace enforcing'-missies, waarbij nog gevochten moet worden om de vrede af te dwingen.

Als sprake is van een 'peacekeeping'-missie, die gericht is op het bewaren van de vrede, is inzet wel bespreekbaar. Dan moet echter wel duidelijk zijn dat de taken gericht zijn op de opbouw van civiele structuren, zoals bestuur, de rechterlijke macht en de politie, laat de ACP donderdag weten. Pas als het kabinet de veiligheid van de politiemensen voldoende gegarandeerd heeft, gaat ACP bepalen of een missie steun krijgt.

Vooralsnog lijkt een eventuele trainingsmissie in de provincie Kunduz slechts op een kleine Kamermeerderheid te kunnen rekenen. De PVV, PvdA, SP en de Partij voor de Dieren hebben al aangegeven niets te voelen voor een nieuwe missie. Dit betekent dat het kabinet slechts een meerderheid van 79 zetels zou kunnen krijgen. Doorgaans is een ruimere meerderheid nodig voor het uitzenden van Nederlanders naar oorlogsgebied.

'Veel mis bij bestrijden brand Moerdijk'

Bij het bestrijden van de brand bij het chemiebedrijf Chemie-Pack in Moerdijk is veel misgegaan. Dat zeggen deskundigen vrijdag in verschillende kranten.

Zo is de brandweer van de Noord-Brabantse plaats niet goed uitgerust voor het bestrijden van chemische branden. Ook duurde het lang voordat de blusploeg op sterkte was.

De brandweerwagens in Moerdijk zijn niet goed uitgerust voor branden op industrieterreinen, stelt oud-brandweerofficier Sjoerd de Jonge van de gemeente Moerdijk in De Telegraaf. De wagens hebben bijvoorbeeld geen schuimblussers aan boord, die wel nodig zijn voor het bestrijden van chemische branden.

Volgens de oud-officier zijn de brandweermannen bovendien slecht opgeleid voor het bestrijden van branden van deze omvang. Ook zijn er te weinig brandweerlieden voorhanden. Veel moeten van te ver komen. Daardoor konden sommige brandweerwagens pas na twintig minuten richting de brand vertrekken.

Het AD schrijft dat het bedrijf volgens de milieuvergunning geen detectiesysteem voor brand had in een van de opslaghallen, het tankenpark en de kantoorruimte. Volgens de krant is de brand vermoedelijk buiten ontstaan, op de plek waar jerrycans met chemische vloeistoffen worden gevuld. Op die plek zou eveneens geen detectiesysteem voor brand zijn.

Veiligheidsexpert Jorrit Nieuwenhuis van Arcadis en Chemisch technoloog Menso Molag van TNO stellen in de krant het vreemd te vinden dat de brand zo groot heeft kunnen worden. Het bedrijf moest immers voldoen aan veiligheidsvoorschriften als zware brandwerende wanden en bestrijdingssystemen.

Hoogleraar crisisbeheersing en fysieke veiligheid Ira Helsloot zegt in het Nederlands Dagblad dat alle gevaarlijke stoffen die je kunt bedenken in de vrijgekomen rook zaten. Hij trekt bovendien het nut van het verrichten van metingen in twijfel. "Het duurt drie dagen eer je kunt aantonen dat er dioxinen vrijkwamen. Terwijl we dat gewoon wel weten, bij een brand als deze."

Ben Ale, hoogleraar rampenbestrijding aan de TU Delft zegt in dezelfde krant dat de concentraties gif in de lucht juist laag waren, door de goede weersomstandigheden. De hemel was woensdagmiddag strakblauw, waardoor de rook hoog kon opstijgen. Vrijgekomen gassen vervlogen volgens hem bovendien onmiddellijk doordat de brand zo hevig woedde. Door de regen zijn vervolgens concentraties schadelijke stoffen verdund en weggespoeld.

De brand in Moerdijk brak woensdagmiddag door nog onbekende oorzaak uit. De brandweer is tot donderdagnacht bezig geweest met blussen. Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zijn geen verontrustende concentraties schadelijke stoffen vrijgekomen.

NAC verwacht dit jaar nog uit de schulden te komen

NAC Breda is druk bezig met het wegwerken van de schuld van 4,2 miljoen. De club hoopt volgend seizoen met een schone lei te starten.

Op de nieuwjaarsreceptie gisteren maakte voorzitter Bas van Bavel bekend dat de club de schuld van 4,2 miljoen euro met tweederde heeft teruggebracht. Volgend seizoen hoopt NAC volledig schuldenvrij te zijn.

Van Bavel zegt dat er structureel is bezuinigd, er meer commerciële inkomsten waren en er geen incidentele kosten meer zijn gemaakt. Daarnaast heeft de verkoop van middenvelder Kees Kwakman NAC ook nog een flinke smak geld opgeleverd. Dat meldt Omroep Brabant.

Het Rat Verlegh Stadion zit wekelijks vol, wat de financiële situatie bevordert. Daarnaast gaat het volgens Van Bavel op het sportieve vlak ook prima. NAC staat momenteel op de negende plaats.

Grondwet VS opgelezen in Huis van Afgevaardigden

Voor het eerst in de geschiedenis is donderdag in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden de grondwet in zijn geheel opgelezen. Het gaat om een initiatief van de Republikeinen, die weer in de meerderheid zijn in het Huis.

De Republikeinen wilden op deze wijze duidelijk maken dat zij de grondbeginselen van de Verenigde Staten zullen verdedigen. Vooral de ultraconservatieve 'tea party' beweging had op de voordracht aangedrongen.

De Democraten deden ook mee. De voordracht nam ongeveer anderhalf uur in beslag. In totaal lazen 135 afgevaardigden een stuk van de grondwet voor. Het spits werd afgebeten door de nieuwe voorzitter van het Huis, de Republikein John Boehner. Daarna volgde zijn voorgangster als voorzitter, de Democrate Nancy Pelosi.

Extra politiebewaking in Londen

Bij belangrijke knooppunten van het openbaar vervoer in Londen wordt extra politiebewaking ingezet. Vanaf vrijdag worden de luchthavens Luton en Heathrow en de trein- en metrostations in de Britse hoofdstad verscherpt bewaakt.

Volgens Sky News hebben de nooddiensten richtlijnen ontvangen over hoe te handelen in het geval van een serie op elkaar volgende aanslagen, zoals die in het Indiase Mumbai in 2008.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken sprak van een reële en ernstige terreurdreiging, maar liet ook weten dat de kans op een terreuraanslag sinds vorig jaar januari niet groter is geworden en onveranderd op het een na hoogste niveau is gebleven.

Hoogwaterstand Maas door smeltwater

Smeltwater uit België en Frankrijk heeft vrijdagochtend gezorgd voor een hoogwaterstand in de Maas in Zuid-Limburg. Dat blijkt uit gegevens van Rijkswaterstaat. De rivier voerde bij het meetpunt Sint Pieter meer dan 1500 kubieke meter water per seconde af. Vanaf die waarde is sprake van hoogwater en worden maatregelen genomen.

De hoogwaterstand werd even na 08.00 uur bereikt. Afgelopen nacht nam de stroomsnelheid van de rivier snel toe.

Verschillende plaatsen in Zuid-Limburg hadden donderdagavond te maken met wateroverlast door smeltende sneeuw. In Nuth, Valkenburg en Vaals werd de brandweer veertig keer gebeld over overstroomde wegen en ondergelopen wegen.


Hoogwaterstand Maas door smeltwater (Foto: Novum)

[NBA] Oklahoma verrast Dallas

In de Amerikaanse NBA heeft Oklahoma City Thunder de uitwedstrijd tegen Dallas Mavericks gewonnen. In Dallas werd het 95-99.

Halverwege leek er voor Dallas met een voorsprong van tien punten nog niets aan de hand te zijn. Het gat werd in de derde kwart zelfs nog iets groter waarna de bezoekers er verdedigend een schepje bovenop deden.

Zonder de geblesseerden Dirk Nowitzki en Caron Buler slaagde Dallas er niet in de basket meer zo makkelijk te vinden. Hierdoor kwam Oklahoma steeds dichterbij en ze sloegen in de slotfase toe. Met drie driepunters in de laatste 67 seconden was DeShawn Stevenson beslissend. Topscorer was Kevin Durant met 28 punten.

Transfer Amrabat naar Kayserispor onzeker

PSV heeft nog altijd geen bankgarantie ontvangen van Kayserispor betreffende de transfer van Nordin Amrabat. Hierdoor is de transfer onzeker.

Volgens De Telegraaf groeien de twijfels bij PSV over het rondkomen van de overstap van Amrabat. De Eindhovenaren hebben nog geen bankgarantie ontvangen. "En zolang die er niet is, komt er ook geen overschrijving", zegt technisch manager Marcel Brands. "Daarom zeg ik nooit dat het rond is als dit soort dingen gebeuren."

Amrabat kwam dit seizoen amper aan spelen toe bij PSV onder trainer Fred Rutten. De oud-speler van VVV-Venlo gaf aan weg te willen uit Eindhoven, waarna hij eerder deze week een akkoord bereikte met het Turkse Kayserispor. De speler werd het eens over een contract van 4,5 jaar bij de club waar Shota Arveladze trainer is.

Mocht de transfer gewoon doorgaan, dan zal Amrabat met Kayserispor in de Turkse top gaan spelen. De Turkse formatie staat momenteel namelijk op de vierde plaats.

Ronaldinho definitief weg bij Milan

Ronaldinho vertrekt officieel bij AC Milan. De Braziliaanse aanvaller bereikte gisteren overeenstemming met de Italiaanse club over ontbinding van zijn contract. Daarmee is de weg vrij voor een terugkeer naar Brazilië. Daar heeft zijn oude liefde Gremio interesse in de spelmaker. Ook Palmeiras en Flamengo dingen naar zijn hand.

Ronaldinho, tweevoudig wereldvoetballer van het jaar, laat zelf weten dat zijn toekomst 'nog open is'. Wel liet hij weten het liefst in zijn vaderland te spelen. De 30-jarige liet tijdens een persconferentie met AC Milan-vice-president Adriano Galliani in Rio de Janeiro dankbaar te zijn voor zijn 'geweldige tijd' bij de Rossoneri.

Ronaldo begon zijn loopbaan in 1998 bij Gremio en stapte in 2001 over naar Paris Saint Germain. Na twee seizoenen in Frankrijk kocht FC Barcelona de aanvaller. Daar won hij in 2006 de Champions League en werd hij in 2004 en 2005 verkozen tot beste voetballer van de wereld.

In 2008 verruilde Ronaldinho Barcelona voor AC Milan, maar daar had hij moeite om een vaste waarde te worden. Mede daardoor werd hij afgelopen zomer niet opgeroepen voor de Braziliaanse WK-ploeg. Door zijn terugkeer naar Brazilië hoopt Ronaldinho in 2014 wel mee te mogen naar het WK in eigen land.


(Foto: Novum)

[NBA] Weer operatie voor Yao Ming

Yao Ming moet opnieuw een operatie ondergaan aan een stressfractuur in zijn linkerenkel. De 2,29 meter lange Chinees zal daardoor opnieuw lang uit de roulatie zijn.

De dertigjarige Ming weet nog niet hoe zijn toekomst eruit zal zien: "Ik zal de komende tijd gebruiken om al mijn opties te onderzoeken.” Vanwege een breuk in zijn linkervoet miste de boomlange Chinees het hele vorige NBA-seizoen. De center van de Houston Rockets kwam dit seizoen af en toe in actie, maar raakte na vijf duels opnieuw geblesseerd.

"Ik weet dat me opnieuw een lange revalidatie wacht, maar ik kijk ernaar uit om daarmee te beginnen”, aldus Ming. Volgens zijn artsen staat hij zeven tot tien maanden aan de kant. Het contract van de zevenvoudig All Star bij de Rockets loopt na dit seizoen af.

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over een raar verlof.

Een 20-jarige Rotterdamse gevangene is woensdagavond niet teruggekeerd van zijn verlof. Hij had zich weer moeten melden bij de penitentiaire inrichting in Krimpen aan den IJssel. De man had een aantal dagen verlof. Zijn moeder bracht hem na het verlof weer terug naar de gevangenis. Maar nog voordat zij daar aankwamen, stapte de man uit de auto en ging ervandoor.
 
Gevolg: een veroordeelde boef zit niet in de bak, de politie heeft extra werk aan het opsporen en aanhouden van de jeugdige crimineel, en komt dus tijd tekort voor het oplossen van uw of mijn fietsendiefstal.

Podolski nieuwe aanvoerder 1.FC KŲln

Lukas Podolski is sinds donderdag de nieuwe aanvoerder van 1.FC Köln. De aanvaller neemt de band over van verdediger Youssef Mohamad. Frank Schäfer, trainer van FC Köln, vindt Podolski de echte leider van de ploeg.

De 25-jarige aanvaller reageert verheugd. "Het is een enorme eer voor me om aanvoerder te zijn en ik zie het als een grote uitdaging", zegt hij op de clubsite.

Podolski wordt de laatste tijd vaak in verband gebracht met een transfer. Eerder liet hij weten open te staan voor een nieuwe club. Onder andere AC Milan, Manchester City en Juventus zouden geïnteresseerd zijn.

Van Gaal: "Voetbalkalender anders indelen"

Louis van Gaal ziet het liefste een andere indeling van de voetbalkalender. "Je moet gelijke omstandigheden creëren voor elke club en speler", aldus de trainer van Bayern München.

"Kwalificatieduels voor EK en WK zouden achter elkaar in één periode moeten worden afgewerkt en niet meer tussentijds. Dan hebben we ook geen last meer van jetlags van spelers. Zes weken kwalificatieduels aansluitend of voorafgaand aan een competitie van acht maanden", zegt hij tegen NUsport.

"Dan creëer je gelijke omstandigheden voor elke club en speler. Jaren terug heb ik dit plan al geopperd, maar nu lijkt de FIFA ook wel iets te voelen voor dit idee", vervolgt hij. "Mijn voorzitter Rummenigge, die dicht op het vuur zit, heeft signalen in die richting ontvangen. Ik denk niet dat ik het nog meemaak als trainer, maar het zou een hele goede zaak zijn."

Veel animo voor stoppen met roken

Stoppen met roken is in trek, nu zorgverzekeraars sinds 1 januari hulp aan rokers vergoeden uit het basispakket. Verschillende antirookhulpprogramma's hebben het een stuk drukker gekregen en ook huisartsen merken een lichte toename van het aantal hulpverzoeken. Dat schrijft het Nederlands Dagblad vrijdag.

Volgens antirookorganisatie Stivoro voorziet de vergoeding in een behoefte. Voor een groepscoaching bij stoppen met roken meldden zich in de eerste dagen van het jaar al zeventig mensen. In de hele maand december waren dat er 71 en een maand daarvoor zelfs slechts 27.

Sinefuma, een bedrijf dat in het zuiden van het land stopcursussen aanbiedt, merkt ook dat het drukker is. "Ik word sinds deze week zo'n tien keer per dag gebeld door mensen die willen stoppen met roken", zegt een woordvoerder in de krant. Sinefuma heeft contracten getekend met verschillende verzekeraars.

Hoewel de huisartsen ook een toename zien, is nog niet te zeggen of er een verband is met de vergoedingsregeling, zegt een woordvoerder van de Landelijke Huisartsen Vereniging. Er is elk jaar in januari een piek van mensen die willen stoppen.

Kunstenares voor rechter om dierenmishandeling

De omstreden kunstenares Tinkebell, pseudoniem voor Katinka Simonse, moet zich vrijdag voor de rechtbank in Amsterdam verantwoorden voor dierenleed. Zij wordt ervan verdacht dat zij 95 hamsters in 2008 heeft mishandeld. De beestjes fungeerden als kunstproject.

Volgens het Openbaar Ministerie heeft Tinkebell de hamsters gedurende vier uur in plastic hamsterballen laten lopen, terwijl dit maximaal dertig minuten is toegestaan. Vervolgens werden de dieren in twee kleine kooien geplaatst die door urine en uitwerpselen ernstig vervuild waren. De kooien stonden op de tocht en waren niet voorzien van voldoende water en voedsel.

Als gevolg daarvan had een aantal hamsters korsten op de kop en was er een met een beschadigd oog.

Gebruik van dieren voor haar vermeende kunstprojecten is Simonse niet vreemd. Zo maakte zij eerder onder andere al een tas van haar eigen kat. Zij gaf daarbij aan het dier zelf de nek gebroken te hebben.

De hamsters waren onderdeel van de tentoonstelling Save the Pets. Verschillende partijen als de Stichting Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming en het Comité Dierennoodhulp maakten hier in 2008 bezwaar tegen. De rechter zal nu over de zaak oordelen.

Koptische kerstviering zonder incidenten

De kerstviering in de koptische kerken in Amsterdam, Eindhoven en Utrecht is donderdagavond rustig begonnen. De orthodoxe gebedshuizen worden beveiligd, nadat bekend werd dat ze op een lijst van Al Qaida staan.

Het terreurnetwerk zou hebben opgeroepen om tijdens het koptische kerstfeest aanslagen te plegen op kerken in Egypte en Europa.

In Eindhoven zijn er agenten en beveiligers met honden aanwezig bij het pand aan de Alpenroosstraat. Ook in Amsterdam is er een beveiliger met een hond aanwezig bij het gebouw aan de Mosstraat in Noord. Kerkgangers werd gevraagd om na de dienst niet bij het gebouw te blijven hangen maar direct naar huis te gaan. De sfeer was evenwel ontspannen. Een woordvoerder van de politie in Utrecht laat weten dat bij de dienst in de Domstad zich ook nog geen incidenten hebben voorgedaan.

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) vroeg deze week politiekorpsen om extra alert te zijn rond de viering van het kerstfeest in de koptische kerken.

Dominee ontslagen na seks in kerk

De protestantse kerk in de Noord-Duitse stadstaat Hamburg heeft een 49-jarige dominee ontslagen omdat hij seks heeft gehad in zijn kerk. Een 32-jarige vrouw, lid van de kerkenraad, had hem aangegeven. Volgens haar heeft de dominee haar met rode wijn dronken gevoerd en overrompeld.

Dit heeft Bild, de grootste Duitse krant, vrijdag gemeld. Na een kerkdienst in november vorig jaar werd er flink gedronken in de kerk. Op een gegeven moment na middernacht waren alleen nog de predikant (getrouwd, drie kinderen) en de vrouw in het gebouw, aldus het relaas van het slachtoffer.

De dominee ging aan haar broek zitten en begon te hijgen. Vervolgens verloor de vrouw het bewustzijn. De volgende ochtend werd de vrouw halfnaakt wakker tussen de kerkbankjes. Haar broek en slipje waren zoek. Dominee G. probeerde vergeefs de zaak te sussen door via e-mail excuses te sturen.

Uitspraak in zaak tegen Imca Marina

De rechtbank in Groningen spreekt zich vrijdag uit over de zaak die een voormalig werknemer van Imca Marina tegen de zangeres heeft aangespannen. Chef-kok George Hummen is boos over een artikel in het tijdschrift Privé. Hij eist een schadevergoeding van 10.000 euro en een rectificatie.

In het tijdschrift stond een interview met de zangeres, waarin ze sprak over het faillissement van De Vicarie in Midwolda, haar restaurant en trouwkapel. Marina wijst daarin zonder een naam te noemen een medewerker aan die haar zaak kapot heeft willen maken.

Volgens de kok is het duidelijk dat Marina hem op het oog heeft. Hij voelt zich in zijn eer en goede naam aangetast. Volgens Imca Marina is zij niet verantwoordelijk voor het verhaal in Privé.

Uitspraak in zaak tegen Imca Marina
Uitspraak in zaak tegen Imca Marina (Foto: ANP)

Koperdieven verstoren treinverkeer

Op het spoortraject Woerden-Bodegraven is vrijdagochtend 80 meter koperdraad gestolen. Als gevolg hiervan is er zeker tot acht uur vrijdagochtend geen treinverkeer mogelijk tussen Woerden en Alphen aan den Rijn. Dat meldde het Korps landelijke politiediensten (KLPD).

De politie gaat uit van twee verdachten. De dieven staakten hun werkzaamheden toen monteurs op het toneel verschenen. Zij kwamen voor de storing die door de diefstal was ontstaan.

VS stellen sanctie in tegen Gbagbo

Amerikaanse burgers mogen niet langer zakendoen met de Ivoriaanse president Laurent Gbagbo, zijn vrouw en enkele van zijn bondgenoten. Het Amerikaanse ministerie van Financiën heeft de president donderdag deze sanctie opgelegd, omdat Gbagbo na het verliezen van de presidentsverkiezingen in zijn land nog altijd weigert af te treden.

Tegoeden die de president eventueel in de Verenigde Staten heeft, zijn door de sanctie bevroren.

Oppositieleider Alassane Ouattara werd uitgeroepen tot winnaar van de verkiezingen in november, maar Gbagbo wil de macht niet aan hem overdragen. Mensenrechtengroepen hebben de Ivoriaanse president ervan beschuldigd dat hij politieke opponenten heeft laten vermoorden.

Atsma houdt nachtvluchten traumaheli's tegen

De traumahelikopters in Amsterdam en Groningen krijgen geen vergunning om nachtvluchten uit te voeren. Het plan was dat de traumaheli's vanaf april ook 's nachts ingezet zouden kunnen worden, maar staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Joop Atsma (CDA) vindt de vluchten te riskant.

De ANWB, die eigenaar is van de helikopters, is verbaasd over het besluit, zegt een woordvoerder. Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport zou juist om de nachtvluchten gevraagd hebben en nu steekt een ander ministerie daar een stokje voor. Een deel van het land blijft door het besluit volgens de ANWB verstoken van snelle, nachtelijke noodhulp.

Het plan was dat de traumaheli's vanaf vier academische ziekenhuizen het hele land bestrijken. Atsma stelt nu dat het opstijgen in het donker te gevaarlijk is. Met landingen heeft hij geen probleem.

ANWB-directeur Guido van Woerkom vindt dat het besluit van Atsma veel te laat komt. Er was niet eerder aangegeven dat vluchten vanaf het dak niet mochten. "Als we dat eerder wisten hadden we er rekening mee kunnen houden", zegt hij tegenover Radio 1. Er is volgens hem miljoenen euro's geïnvesteerd in het geschikt maken van de daken.


(Foto: Novum)

Winter officieel gepresenteerd bij FC Toronto

Aron Winter is donderdag officieel gepresenteerd als nieuwe trainer en technisch directeur van de Canadese voetbalclub FC Toronto. "Ik ben heel blij met deze kans", zei de 43-jarige Nederlander tijdens zijn presentatie.

Winter heeft Bob de Klerk meegenomen als assistent. "De visie van Toronto komt overeen met mijn gedachten over voetbal. Ik kijk er naar uit om een ploeg samen te stellen die in staat is binnen en buiten het veld succes te boeken." FC Toronto komt uit de in de Amerikaanse Major League Soccer.

Winter was tot de zomer van 2009 jeugdtrainer van Ajax. Op voorspraak van Johan Cruijff trad hij in december toe tot de ledenraad van de Amsterdamse club. De Klerk was bij Ajax met Frank de Boer verantwoordelijk voor de A1.

Myhrer verslaat Kostelic in WB-wedstrijd slalom

André Myhrer heeft Ivica Kostelic een gevoelige nederlaag bezorgd. De Kroaat moest toezien hoe Myhrer in de Kroatische stad Zagreb de wereldbekerwedstrijd slalom wist te winnen.

Kostelic kwam 0,10 secondes tekort om Myhrer te verslaan. De Zweed pakte daardoor zijn tweede wereldbekerzege uit zijn loopbaan. Eerder was hij in 2006 de beste bij een slalom in het Amerikaanse Beaver Creek.

"Ik heb geprobeerd om me te focussen op mijn skiën en niet op het resultaat. Ik kwam de laatste tijd snelheid tekort", zei Myhrer naderhand. In de stand van de WB-slalom wist hij Kostelic van de eerste plaats te verdringen.

Na de eerste run stond Myhrer, winnaar van het Olympisch brons, nog vierde. Olympisch kampioen Giuliano Razzoli ging na run één aan kop, maar kende een slechte tweede run. De Italiaan eindigde uiteindelijk als vierde.

'Echte innovatie gebeurt op de pc'

Met innovaties als microtransacties, grote online games, gratis online spellen en sociale games is de pc het centrum van alle innovatie op gamegebied. Dat zegt Gabe Newell, bestuursvoorzitter en oprichter van gamestudio Valve, tegenover het gamevakblad Develop.

Spelcomputers als de Xbox 360 en Playstation 3 zijn gesloten platformen waarbij ontwikkelaars gekeurd moeten worden door respectievelijk Microsoft en Sony. Op de pc hebben bedrijven veel meer vrijheid om nieuwe verdienmodellen en spelvormen door te voeren in hun spellen. Op de pc is het aanbieden van gratis online games uitgegroeid tot een geaccepteerd verdienmodel. Woensdag prees Newell de nieuwste microprocessor van computermaker Intel. De processor combineert rekenkracht met grafische berekeningen en moet een standaard neerzetten voor het ontwikkelen van geavanceerde games voor op de pc. Deze zogenoemde Sandy Bridge-processor is gemaakt met het oog op laptops. Concurrent AMD komt dit jaar ook met een dergelijke hybride processor genaamd Fusion.

Newells studio is verantwoordelijk voor de Half-Life-serie, het distributienetwerk Steam en werkt op dit moment aan het puzzelspel Portal 2. Valve werkt steeds meer aan Playstation 3- en Xbox 360-spellen, maar ziet de pc nog altijd als bron van innovatie.


Acteergame Yoostar2 komt naar Europa

Filmkenners kunnen binnenkort hele scènes uit films als Terminator, 300 en The Wizard of Oz naspelen. Game-uitgever Namco Bandai heeft donderdag bekendgemaakt dat de filmkaraokegame Yoostar2 dit voorjaar in Europa verschijnt voor de Xbox 360 en Playstation 3.

Yoostar2 vereist het gebruik van de Kinect-camera of de Playstation-camera omdat de beeltenis van de speler in een filmscène wordt verwerkt. Teksten op het scherm laten zien welke zinnen gesproken moeten worden om mee te spelen in de scène. Aan het optreden van de speler wordt een score toegekend.

De acteerprestaties van gamers kunnen online gedeeld worden via Youtube, Twitter en Facebook. Hiermee volgt het de trend die de karaokegame SingStar is ingeslagen op de Playstation 3.


Rosenthal wil opheldering over lot Bahrami

Minister Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken) wil onmiddellijk opheldering van de Iraanse ambassadeur over het lot van de Nederlands-Iraanse Zahra Bahrami. De Wereldomroep berichtte woensdag dat de vrouw in Teheran ter dood is veroordeeld.

Rosenthal is zeer bezorgd over de situatie van de vrouw. "Het ministerie en onze ambassade in Teheran blijven aandringen op informatie, de mogelijkheid om haar consulaire bijstand te verlenen en een eerlijke rechtsgang", aldus de minister in een verklaring.

Bahrami kreeg de doodstraf opgelegd voor het smokkelen van drugs. De vrouw werd zondag al veroordeeld, maar het vonnis komt nu pas naar buiten omdat haar advocaat zwijgplicht had, aldus dochter Banafsheh Najebpour tegen de radiozender. In december 2009 ging Bahrami op familiebezoek in Teheran. Zij werd gearresteerd, omdat ze bij een demonstratie tegen de regering zou zijn geweest.

Gevangene keert niet terug van verlof

Een 20-jarige Rotterdamse gevangene is woensdagavond niet teruggekeerd van zijn verlof. Hij had zich weer moeten melden bij de penitentiaire inrichting in Krimpen aan den IJssel. Dat meldde een politiewoordvoerster donderdag na soortgelijke berichtgeving van RTV Rijnmond.

De man had een aantal dagen verlof. Zijn moeder bracht hem na het verlof weer terug naar de gevangenis. Maar nog voordat zij daar aankwamen, stapte de man uit de auto en ging ervandoor. Een zoektocht heeft vooralsnog niets opgeleverd.

De politie kon niet zeggen waarvoor de man een celstraf uitzat.

Games downloaden lastig op smartphone

Voor 15 procent van de Nederlandse smartphone-bezitters is het downloaden van extra applicaties en spelletjes een onoverkomelijke hindernis. Zo moet er bijvoorbeeld een account aangemaakt worden of moet er tegoed ingekocht worden om extra software te kunnen kopen.

Meer dan de helft van de mogelijkheden van de multifunctionele telefoons wordt niet gebruikt. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van The Phone House onder 511 Nederlanders van 16 jaar en ouder die in het bezit zijn van een smartphone.

Games spelen op smartphones, zoals de iPhone en Android-telefoons, heeft vorig jaar een groei meegemaakt. Vooral puzzelspellen als Cut the Rope en Angry Birds deden het goed. De populairste game van 2009, Doodle Jump, werd dat jaar zo'n twee miljoen keer gedownload, terwijl Angry Birds vorig jaar de grens van tien miljoen passeerde.

Met de Appstore heeft de iPhone blijkbaar de meest toegankelijke interface om extra applicaties te downloaden. Van alle smartphone-gebruikers gebruiken iPhone-bezitters de mogelijkheden van hun telefoon namelijk het meest. Zij internetten en bellen ook meer dan andere smartphone-bezitters. Uit het onderzoek blijkt eveneens dat vrouwen meer geneigd zijn een smartphone te kopen vanwege het uiterlijk van het apparaat, terwijl mannen meer gaan voor de zakelijke toepassingen.

Games downloaden lastig op smartphone

'Ultraorthodoxen ook het leger in'

Ultraorthodoxe joden moeten ook in het leger dienen. Dat is de mening van de bevelhebber van het Israëlische leger, Gabi Ashkenazi. "Diegenen die niet dienen, moeten zich schamen", zei hij donderdag tegen de legerradio.

Tienduizenden ultraorthodoxe joden in Israël worden vrijgesteld van de dienstplicht om zich te kunnen richten op hun religieuze studie. Deze vrijstellingen zorgen al langer voor wrijving in de Israëlische samenleving. Ashkenazi sprak zich duidelijk uit over de kwestie en zei dat de ultraorthodoxen ook het leger in kunnen 'en ze moeten daartoe worden gebracht'.

Ondanks zijn oproep is het zeer onwaarschijnlijk dat ultraorthodoxen binnenkort worden opgeroepen. De partijen die hen vertegenwoordigen beschikken over een meerderheid in het parlement.

'Derde gamestudio op Call of Duty gezet'

Downloadbare levels voor Call of Duty: Black Ops zijn in productie bij de Amerikaanse gamestudio Raven Software. Dat wordt gesuggereerd in een vacature op de site van de gamestudio. Raven zou het derde bedrijf zijn dat binnen veertien maanden tijd aan Call of Duty werkt. In 2009 maakte Infinity Ward de game Call of Duty: Modern Warfare 2 en vorig jaar maakte gamestudio Treyarch Call of Duty: Black Ops.

In de vacature valt te lezen dat Raven werkt aan een bestaand, succesvol en realistisch militair schietspel voor verschillende spelcomputers. Call of Duty: Black Ops is een schietspel dat zich afspeelt tijdens de Koude Oorlog. Daarnaast is het succesvol te noemen omdat het binnen vijf dagen 476 miljoen euro opleverde voor uitgever Activision. Officieel is er niets bevestigd, maar de gamestudio werd in oktober al in verband gebracht met de productie van downloadbare extra's voor het schietspel Call of Duty: Black Ops.

Raven Software werkt exclusief voor game-uitgever Activision. Eerder maakte de gamestudio het tegenvallende schietspel Wolfenstein en de actiegame Wolverine: Origins. In oktober werd het contract van een deel van het personeel van Raven niet verlengd. De studio zou zich gaan richten op kleinere projecten in plaats van hele spellen.

Ophef om schrappen 'n-word' uit Huckleberry Finn

In de Verenigde Staten is verontwaardigd gereageerd op de uitgave van een editie van de klassieker Huckleberry Finn, waarin het woord 'nigger' is vervangen door 'slave'. De criticasters stellen onder meer dat deze 'censuur' de antiracistische boodschap van de roman schaadt.

Het wereldberoemde boek van Mark Twain uit de negentiende eeuw verhaalt over de reis van een blanke Amerikaanse jongen over de rivier de Mississippi. Daarbij neemt de roman het racisme en de houding ten opzichte van slavernij in de zuidelijke staten van de VS op de hak. Op veel Amerikaanse scholen is het echter uit het lesprogramma geschrapt omdat het woord nigger er veelvuldig in wordt gebezigd.

Omslag Huckleberry FinnOm die reden maakte professor Alan Gribben, gespecialiseerd in de verhalen van Mark Twain, een editie waarin dat woord is vervangen door slave. De uitgever heeft hierover echter veel klachten ontvangen.

Zo zegt Cindy Lovell, beheerder van het huis waar Twain opgroeide en wat nu een museum is, dat het boek door de wijziging aan kracht inboet. Het is immers een sterk antiracistisch verhaal, stelt ze: Finn groeit op in een racistische samenleving en leert dit af te wijzen. Andere critici, waaronder academici, schrijvers en mensenrechtenactivisten, zeggen dat het op een poging lijkt om de geschiedenis van het racisme in de VS te negeren.

Volgens Gribben is het vervangen van 'the n-word' echter noodzakelijk, omdat anders een belangrijk verhaal uit de Amerikaanse literatuur en geschiedenis niet wordt gelezen. Het gebruik van het woord ligt namelijk zeer gevoelig.

Ook de Amerikaanse pers heeft kritisch op de editie van Gribben gereageerd. Er wordt onder meer op gewezen dat Twain zeer precies was in zijn keuze van woorden. Zo zei hij naar verluidt dat het verschil tussen het juiste woord en een bijna juist woord levensgroot is. Ook schreef hij eens opdracht te hebben gegeven een drukker die zijn interpunctie had gewijzigd, te laten doodschieten zonder hem tijd voor een gebedje te gunnen.

Laatste reviews en specials
review
Darksiders Genesis
special
Westerborkpad - In het spoor van de Jodenvervolging
review
Hunters: Al Pacino jaagt op nazi's in de jaren 70
review
Bayonetta and Vanquish 10th Anniversary Bundle
review
Patapon 2 Remastered
review
Star Wars Battlefront II
©FOK.nl e.a.