FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 27 december 2010

Vergiftiging dissidenten onderzocht

Het Openbaar Ministerie in Duitsland onderzoekt een mogelijk geval van vergiftiging van een Russisch dissidentenechtpaar. Dat meldden Duitse media maandag.

Eerder deze maand berichtte het tijdschrift Focus over medisch onderzoek waaruit bleek dat Viktor en Marina Kalasjnikov zeer grote hoeveelheden kwik in hun bloed hadden. Het stel woonde sinds eind jaren '90 in een reeks Europese landen en staat bekend om kritiek op het Kremlin.

Viktor Kalasjnikov werkte in het verleden voor de Russische geheime dienst KGB in Brussel. Zijn vrouw is afgestudeerd historica. Ze zijn nu allebei actief als freelance journalisten en commentatoren. In oktober werden ze ziek tijdens een bezoek aan Berlijn.

Britse media leggen al een link met de moord op de Russische ex-spion Alexandr Litvinenko in 2006. Hij stierf in Londen door vergiftiging met het radioactieve polonium.

Taliban ontvoeren stamleden

Pakistaanse Taliban hebben in Zuid-Waziristan 23 stamleden ontvoerd die onlangs gesproken hebben met de commandant van het Pakistaanse leger. Taliban-rechtbanken in de regio beslissen over enkele dagen wat er met de mannen en jongens moet gebeuren, zei Taliban-woordvoerder Azam Tariq. "Dit is een waarschuwing aan alle stamleden om niet naar het gebied te komen, omdat wij nog steeds aanwezig zijn in Zuid-Waziristan."

Het leger stuurde ruim een jaar geleden dertigduizend militairen naar Zuid-Waziristan om de Taliban uit het gebied te verdrijven. Het leger zegt honderden opstandelingen te hebben gedood en de niet ver van de Afghaanse grens gelegen regio grotendeels onder controle te hebben gebracht. Ongeveer vierhonderdduizend burgers, voornamelijk leden van de Mehsud-stad, zijn het gebied ontvlucht. Velen verblijven in Dera Ismail Khan of andere steden aan de rand van het stammengebied en ondanks inspanningen van het leger durven maar weinigen terug te keren.

"Aan de ene kant zegt de regering dat in Zuid-Waziristan vrede heerst, aan de andere kant worden onze stamleden ontvoerd", zei Maulanda Esamuddin Mehsud, een van de twee Mehsud-leiders die zeiden door familie van de slachtoffers van de ontvoering op de hoogte te zijn gesteld.

De 23 ontvoerden woonden op 7 december bijeenkomsten met de Pakistaanse legerchef generaal Ashfaq Parvez Kayani bij. Kayani bezocht enkele ontwikkelingsprojecten waaronder scholen, die de vooruitgang in het gebied moesten aantonen.

Het is onduidelijk hoe de 23 precies zijn ontvoerd. Volgens bronnen bij Pakistaanse inlichtingendiensten werden ze met beloften van voedselrantsoenen naar een plaats aan de grens van Zuid- en Noord-Waziristan gelokt, waar ze door militanten gevangen werden genomen.

Staatssecretaris Knapen bezoekt Sudan

Staatssecretaris van Buitenlandse Zaken Ben Knapen (CDA) bezoekt volgende week Sudan. Het wordt de eerste reis buiten Europa van Knapen als bewindsman. Hij bezoekt van 2 tot en met 6 januari onder meer de plaatsen Khartoum, Abyie en Juba, meldt het ministerie.

In Sudan zal Knapen zich laten informeren over de laatste stand van zaken bij de voorbereiding van het referendum over onafhankelijkheid van het zuiden dat op 9 januari plaatsvindt. De bewoners in het zuiden beslissen dan of zij bij het noorden willen blijven of zich willen afscheiden om een nieuw land te vormen.

Gevreesd wordt dat het referendum uitloopt op bloedvergieten. De Verenigde Naties bereiden zich voor op de mogelijkheid dat bijna drie miljoen mensen in Sudan ontheemd raken als er geweld uitbreekt. Sudan gaat al jaren gebukt onder een burgeroorlog. In de regio Dafur zijn de afgelopen jaren honderdduizenden doden gevallen en zo'n twee miljoen mensen op de vlucht geslagen.


Staatssecretaris Knapen volgende week naar Sudan (Foto: Novum)

Marokko arresteert terreurverdachten

De Marokkaanse autoriteiten hebben zes personen met kennis van explosieven gearresteerd, omdat zij ervan worden verdacht voorbereidingen te hebben getroffen voor aanslagen met autobommen. Dat heeft het Marokkaanse ministerie van Binnenlandse Zaken maandag gezegd.

Waar en wanneer de verdachten werden aangehouden werd niet bekendgemaakt. In een verklaring zegt het ministerie dat de zes aanslagen wilden plegen op binnen- en buitenlandse doelwitten. De zes zouden deel uitmaken van een terreurnetwerk.

De Marokkaanse regering pakt regelmatig terreurverdachten op. In 2003 kwamen bij aanslagen in Casablanca 45 mensen om het leven.

Wat kan je doen met LittleBigPlanet 2?

Het vervolg op de in 2008 verschenen PlayStation 3-exclusive LittleBigPlanet is onderweg. Nog 25 dagen, en dan ligt LittleBigPlanet 2 in de nederlandse winkelrekken.

De game bevat naast meer dan 1600 nieuwe objecten om je mee uit te leven ook een nieuw groots verhaal. Ontwikkelaar Media Molecule heeft vandaag een trailer op het internet gezet die hieronder te bekijken is. LittleBigPlanet-fans kunnen vanaf 21 januari met LittleBigPlanet 2 aan de slag.

Agressieve honden bijten agenten

Twee agenten hebben maandag bijtwonden opgelopen toen ze langs de A58 bij het Brabantse Rucphen twee agressieve losgebroken honden vingen. De dieren hadden daarvoor al een fietser gebeten, meldt de politie.

De agenten kregen de honden, een Mechelse herder en een rottweiler, rond 12.00 uur te pakken. Samen met medewerkers van Rijkswaterstaat jaagden ze de dieren op naar een bedrijfsterrein aan de Ettenseweg, waar ze met toestemming van de eigenaar achter een hek werden opgesloten.

De honden zijn in beslag genomen en elders ondergebracht. Een gedragstest moet uitwijzen wat er met ze moet gebeuren. De eigenaar van de twee honden is inmiddels achterhaald en op de hoogte gebracht. De dieren zijn vermoedelijk ontsnapt vanaf een terrein dat zij moesten bewaken.

Dode en zwaargewonde bij ongeval scooter en trein

Een persoon is maandagavond om het leven gekomen doordat een scooter in Culemborg tegen een trein is gebotst. Een andere persoon raakte zwaargewond, meldt de politie.

Het ongeval vond omstreeks 21.45 uur plaats aan de Zeedijk. De twee slachtoffers zaten vermoedelijk op de scooter. Hoe het ongeval heeft kunnen plaatsvinden, is nog onduidelijk. Ook de identiteit van de slachtoffers is nog onbekend.

Aantal nieuwjaarsduiken afgelast om ijs

Ondanks dat de dooi op veel plekken in Nederland heeft ingezet, gaat een aantal nieuwjaarsduiken niet door omdat er te veel ijs ligt. Onder meer in Doesburg, Oldambt en Meerwijck zijn duiken afgelast.

Ook in het Groningse Kropswolde en Midwolda is het ijs te dik om de duik door te laten gaan. De duik in het Overijsselse Dedemsvaart gaat om dezelfde reden waarschijnlijk eveneens niet door.

De nieuwjaarsduik in Oldenzaal gaat niet door, maar dat heeft niets te maken met ijs. De organisatie is gestopt met het organiseren van de duik omdat de Oldenzaalse wethouder Frits Rorink op 1 januari dit jaar gewond raakte. Hij liep een klapvoet op tijdens het geven van het startschot.

De traditionele nieuwjaarsduik in Scheveningen gaat vooralsnog gewoon door. De organisatie van de grootste duik van Nederland verwacht ongeveer tienduizend deelnemers. Pas bij een gevoelstemperatuur van -10 graden Celsius wordt de duik afgelast.

Vorig jaar nam een recordaantal van meer dan 25.000 mensen deel aan de nieuwjaarsduiken in Nederland.

Taylor blijft tot 2016 bij Newcastle United

Steven Taylor speelt ook de komende jaren voor Newcastle United. De 24-jarige verdediger heeft zijn contract bij de club uit Premier League verlengd tot de zomer van 2016. Taylor en de Magpies waren al maandenlang in gesprek over een nieuwe verbintenis en op de achtergrond toonde Arsenal al interesse.

"Ik wil de fans bedanken dat ze me altijd zijn blijven steunen toen de onderhandelingen moeizaam verliepen", zegt Taylor op de clubsite. "Ik wil ze daarvoor terugbetalen met goede prestaties." De Engelsman is in zijn nopjes met de contractverlenging. "Ik kwam als klein jongetje binnen bij de club en ben ervan overtuigd dat ik hier mijn ambities kan verwezenlijken."

Manager Alan Pardew speelde een belangrijke rol in de onderhandelingen. De trainer, die Chris Hughton begin december opvolgde, wilde Taylor maar wat graag behouden. "Ik heb Steven altijd bewonderd. Hij heeft voor zijn leeftijd al veel wedstrijden gespeeld, kwam al Europees uit en was aanvoerder van Engeland onder de 21 jaar. Dat zegt genoeg." Taylor begon de laatste vier wedstrijden in de basis. Daarvoor speelde hij geen minuut.

De verdediger maakte in het seizoen 2003/2004 zijn debuut voor Newcastle, maar kwam pas een jaar later echt met regelmaat in actie. Tot dusver speelde hij 136 wedstrijden voor de promovendus, waarin hij achtmaal doeltreffend was.

[NK sprint] Timmer: "Ik heb gewoon geen kracht"

Marianne Timmer eindigde op de 500 meter bij het NK sprint als veertiende. Vervolgens besloot de sprintster niet meer te starten op de 1.000 meter.

"Ik ben nog lang niet fit. Ik moest hier starten om me te plaatsen voor de 1000 meter en misschien hing er wel een wondertje in de lucht. Dan ga je het tegen beter weten in toch maar proberen. Maar ik heb gewoon geen kracht," aldus Timmer.

A1 en A12 weer dicht voor reparaties

De A1 en de A12 zijn maandagavond weer afgesloten voor spoedreparaties aan het wegdek. Dat hebben de ANWB en Rijkswaterstaat maandag gemeld.

Op de A1 is tussen Amsterdam en Amersfoort een stuk weg afgesloten tot dinsdag 05.00 uur. Op de A12 is tussen Utrecht en Arnhem een deel van de weg tot dinsdag 06.00 uur niet begaanbaar. In beide gevallen moet Rijkswaterstaat spoedreparaties uitvoeren vanwege omvangrijke vorstschade.

De werkzaamheden op de A12 in de omgekeerde richting staan voor dinsdagavond en woensdagochtend gepland. Maar of dit ook doorgaat, hangt af van de actuele weersomstandigheden. Maandag veroorzaakten reparatiewerkzaamheden aan de A1 tussen het knooppunt Azelo en de afrit Markelo al lange files.

A1 en A12 weer dicht voor reparaties
A1 en A12 weer dicht voor reparaties (Foto: ANP)

Netanyahu oppert interim-akkoord

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu wil eventueel een voorlopig akkoord met de Palestijnen sluiten, als de onderhandelingen over een vredesregeling zonder succes blijven. Als de onderhandelingen vastlopen op de toekomst van Jeruzalem of de terugkeer van Palestijnse vluchtelingen, dan zou een interim-akkoord een uitweg kunnen bieden, zei Netanyahu maandag tegen de televisiezender Kanaal 10.

Minister van Buitenlandse Zaken Avigdor Lieberman liet zich zondag in soortgelijke zin uit. Een vredesovereenkomst met de Palestijnen is onder de huidige omstandigheden niet mogelijk en Israël zou zich beter kunnen richten op een langlopend interim-akkoord waarin economische en veiligheidskwesties geregeld worden, zei de hardliner. De Palestijnen wijzen een voorlopig akkoord af.

De jongste ronde directe vredesbesprekingen werd in september afgebroken omdat Israël een aflopende bouwstop voor nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever niet wilde verlengen.

LŲw: "Trainers Mainz en Dortmund kunnen mij opvolgen"

Joachim Löw ziet in Thomas Tuchel en Jurgen Klopp, trainers van respectievelijk FSV Mainz en Borussia Dortmund, zijn mogelijke opvolgers als bondscoach van Duitsland.

"Klopp en Tuchel zouden zeker weten het nationale elftal kunnen coachen", zei Löw tegen de Frankfurter Allgemeine Zeitung. Volgens de bondscoach delen ze allebei dezelfde filosofie over het werken met jeugdspelers.

"Ik zie gelijkenissen tussen hun speelwijze bij Mainz en Dortmund en die van het Duitse elftal", verklaarde Löw verder.

Löw denkt er voorlopig echter nog niet over om te stoppen. Onlangs verlengde hij zijn contract tot na het EK 2012, maar mocht Duitsland niet winnen, dan hoopt hij op een nieuwe kans op het WK 2014.

IsraŽl beleeft toeristisch recordjaar

De Israëlische toeristenindustrie heeft een recordjaar achter de rug. Volgens voorlopige berekeningen bezochten dit jaar 3,45 miljoen toeristen het land, 14 procent meer dan in het oude recordjaar 2008. Vorig jaar was het toerisme in Israël net als in veel andere landen door de wereldwijde economische en financiële crisis sterk teruggelopen.

De meeste bezoekers waren volgens minister van Toerisme Stas Misezhnikov afkomstig uit de Verenigde Staten, Rusland, Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland. Meer dan twee derde van de toeristen was christen en 23 procent joods.


Israël beleeft toeristisch recordjaar (Foto: Novum)

Explosies in Servische munitiefabriek

Een Servische munitiefabriek is maandag door een reeks explosies getroffen. De schade is aanzienlijk, maar volgens de autoriteiten kon personeel op tijd in veiligheid worden gebracht en zijn er geen slachtoffers gevallen.

De Sloboda-fabriek staat in Cacak in Midden-Servië en produceert artilleriegranaten en andere explosieve wapens voor het leger. De oorzaak van de explosies is nog niet bekend; wegens ontploffingsgevaar kan de brandweer niet dicht bij het vuur komen.

Medvedev: etnische conflicten dodelijk gevaar

De Russische president Dmitri Medvedev beschouwt de jongste etnische spanningen als een 'dodelijk gevaar' voor Rusland. Als de regering het gewelddadige nationalisme geen halt toe kan roepen, kan het land uiteenvallen, zei Medvedev maandag op een bijeenkomst in het Kremlin.

Tegelijkertijd viel Medvedev zijn voorganger, de huidige premier Vladimir Poetin, openlijk af, nadat die de Sovjet-Unie een geslaagd voorbeeld had genoemd van een samenleving waarin verschillende etnische groepen vriendschappelijk met elkaar omgingen. Medvedev noemde de sovjetervaring niet precies positief en zag die liever niet herhaald. "De Sovjet-Unie was een op ideologie gebaseerde staat en, laten wij daar geen doekjes om winden, een strenge bovendien. Rusland is anders. Wij moeten werken aan nieuwe benaderingen."

Poetin zei dat Rusland verzuimd heeft lering te trekken uit de ervaring van de Sovjet-Unie en pleitte voor cultivering van Russische vaderlandsliefde. Ook zei hij dat de bevolkingsregistratie, waardoor mensen in de sovjettijd zich minder makkelijk in Moskou of Sint-Petersburg konden vestigen, 'te snel' geliberaliseerd is.

Medvedev waarschuwde tegen pogingen etnische groepen te isoleren. "Wij zijn één land en wij moeten leren samen te leven." Herinvoering van de strenge restricties uit het verleden zou nu vooral mensen uit de Kaukasus treffen. "Etnische conflicten zijn uiterst gevaarlijk", zei de Russische president. "Wij kunnen niet toestaan dat enkele domkoppen ons gemeenschappelijke huis vernielen."

Na de moord op een voetbalsupporter zijn nationalisten twee weken geleden in Moskou de straat opgegaan. Zij riepen 'Rusland voor de Russen' en sloegen Kaukasiërs in elkaar. Bij botsingen tussen hooligans en de politie in de buurt van het Kremlin raakten meer dan dertig mensen gewond.


Medvedev: etnische conflicten dodelijk gevaar (Foto: Novum)

Geen water Haarlem en Hoofddorp door stroomstoring

Grote delen van Kennemerland en Amstelland zitten sinds maandagavond 19.30 uur zonder water door een stroomstoring in een pompstation. Waterleidingbedrijf PWN meldt via Twitter en RTV Noord-Holland dat er tijdelijk geen water is in onder meer Haarlem, Zandvoort en Hoofddorp.

Het door een storing getroffen pompstation staat in Hoofddorp. PWN probeert het water om te leiden via een ander waterverdeelpunt, zodat in ieder geval een deel van het gebied weer van water kan worden voorzien. Hoe lang de storing gaat duren, is nog onbekend.

Schweinsteiger Duits voetballer van het jaar

Bastian Schweinsteiger is door voetbaltijdschrift Kicker uitgeroepen tot beste Duitse voetballer van het jaar. De middenvelder van Bayern München was een van de uitblinkers in het Duitse elftal, dat derde werd op het WK in Zuid-Afrika.

Schweinsteiger verlengde pas nog zijn contract bij Bayern tot 2016. Hij won afgelopen seizoen het kampioenschap in Duitsland, de Duitse beker en haalde de finale van de Champions League.

De 26-jarige middenvelder heeft inmiddels 223 wedstrijden in de Bundesliga op zijn naam staan en won al vijf landskampioenschappen.

Stuntman gewond op set The Hangover 2

Een Australische stuntman is ernstig gewond geraakt tijdens opnames in de Thaise hoofdstad Bangkok voor de komedie The Hangover 2. Hij ligt momenteel in coma, schrijft de Australische krant Daily Telegraph.

Het ongeval zou al op 17 december hebben plaatsgevonden. Twee auto's reden met hoge snelheid op elkaar in, waarna stuntman Scott McLean zwaargewond uit de auto moest worden gehaald. McLean beschreef zichzelf in 2007 als bijna behorend tot de top tien van Australische stuntrijders.

In The Hangover 2 zijn Bradley Cooper, Zach Galafianakis en Ed Helms weer te zien in de hoofdrollen. Ditmaal gaan ze naar Thailand om daar de trouwerij van Stu (Helms), die in deel één zijn vrouw dumpte, te vieren. De film draait vanaf 26 mei in de Nederlandse bioscopen.


Stuntman gewond op set The Hangover 2 (Foto: Novum)

Recordaantal bruinvissen in Noordzee geteld

Stichting Rugvin heeft dit jaar het recordaantal van 403 bruinvissen gezien in de Noordzee tussen Hoek van Holland en Harwich in Groot-Brittannië. Dat is bijna vier keer zo veel als normaal gesproken wordt waargenomen. In voorgaande jaren werden nooit meer dan honderd bruinvissen geteld.

Dit jaar werden voor het eerst sinds jaren geen witsnuitdolfijnen gezien. In andere jaren werden er altijd wel een paar geteld.

De vrijwilligers van de stichting Rugvin tellen sinds 2005 bruinvissen en dolfijnen. Ze varen dan heen en weer tussen Hoek van Holland en Harwich. De meeste bruinvissen worden van februari tot mei geteld. Dit jaar werden in het weekend van 17 en 18 april alleen al 316 bruinvissen waargenomen.

Beroemde auto Snoop Dogg in beslag genomen

De kerst van Snoop Dogg is niet geheel naar wens verlopen. De auto van de rapper werd in beslag genomen door de politie. Zijn gele Pontiac werd meegenomen omdat een vriend van Snoop met een ongeldig rijbewijs een rondje reed in de bolide.

De auto ving het oog van agenten toen ze deze vrijdagavond zagen rondrijden zonder lichten. Bij controle bleek dat de bestuurder geen geldig rijbewijs had. De 39-jarige Snoop Dogg was niet in de buurt.

De rapper draait echter wel op voor de kosten. Hij moet volgens entertainmentwebsite TMZ 260 dollar lappen om zijn auto uit 1967 mee naar huis te mogen nemen.


Beroemde auto Snoop Dogg in beslag genomen (Foto: Novum)

Wellink (DNB) lapt commissie aan laars

Nout Wellink, de nobele president van De Nederlandsche Bank (DNB), lapt de conclusies van de commissie-De Wit aan zijn laars. Dit meldt Wellink middels een uitgebreide brief (PDF) aan de Tweede Kamer, die maandag uitlekte.

De commissie-De Wit, onder leiding van SP-Kamerlid Jan de Wit, onderzocht maandenlang de oorzaken die ten grondslag lagen aan de in 2008 uitgebroken financiële en economische crisis.

De conclusies van het rapport uitte scherpe kritiek op de rol die Wellink en zijn DNB heeft gespeeld, vooral inzake de overname van ABN Amro en het Icesave-debacle. Toen al, tijdens de verhoren van de commissie met Wellink, waste de DNB-president tevergeefs zijn handen in onschuld.

De Tweede Kamer eiste vervolgens dat DNB de conclusies van de commissie-De Wit overnam. Maar op de valreep van de jaarwisseling 2010-2011 weigert Wellink dit dus te doen. Juist de kritiek op het optreden van de centrale bank bij ABN Amro en Icesave wordt door Wellink verworpen.

Volgens DNB kon de centrale bank niets doen aan de overname van ABN Amro en had eerder ingrijpen bij Icesave de schade juist vergroot.


Nout Wellink (DNB) wast handen in onschuld na scherpe kritiek commissie

[NK sprint] "Kan me niet voorstellen dat Timmer nu stopt"

Het einde van de loopbaan van Marianne Timmer is akelig dichtbij gekomen. De schaatsster van Team Liga verliet na de eerste 500 meter via de achteruitgang de NK sprint.

Nadat ze vorige week werd geveld door griep bleek de rijdster te verzwakt om nog voluit te kunnen schaatsen. Om dit seizoen nog in actie te kunnen komen, zal de schaatsbond clementie moeten tonen.

Wil Timmer nog bij een internationale wedstrijd aan de start staan, moet ze hopen dat de technische commissie langebaan van de KNSB haar een skate-off voor de 500 meter gunt. Op die manier zou de drievoudig olympisch kampioene nog kunnen starten bij de wereldbekerrace in Moskou, waar ze zich dan weer mogelijk kan kwalificeren voor de WK afstanden.

Bij dat evenement, in maart, was Timmer van plan haar imposante carrière af te sluiten. Of ze zich nu überhaupt nog plaatst voor dat titeltoernooi is zeer de vraag. "Ik zie het somber in", sprak coach Peter Kolder. "Maar ik kan me niet voorstellen dat ze stopt. Ik denk dat ze nog een jaartje doorgaat."

'Kan me niet voorstellen dat Timmer nu stopt'
'Kan me niet voorstellen dat Timmer nu stopt' (Foto: ANP)

SomaliŽrs dienen klacht in tegen AIVD

De zes Somaliërs die op kerstavond in Rotterdam werden opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij terrorisme, maar die inmiddels weer zijn vrijgelaten, gaan samen een klacht indienen. Ook de broer van een van de verdachten heeft zich hierbij aangesloten. Dat meldt advocaat Michael Ruperti maandagavond.

De klacht wordt ingediend bij de commissie die toezicht houdt op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten, de CTIV. "Zij vinden het onterecht dat ze zijn opgepakt. Dat dit onterecht was, blijkt ook wel, aangezien ze zo snel weer zijn vrijgelaten. Wij willen weten hoe dit alles kon gebeuren. De onderste steen moet boven komen", zegt Ruperti. Ook wordt gekeken of de Somaliërs een schadevergoeding kunnen krijgen.

De klacht is nog niet ingediend. Maandagavond zitten nog zes Somalische verdachten vast. Het OM beslist dinsdag of zij worden voorgeleid aan de rechter-commissaris van de rechtbank in Rotterdam of dat zij ook moeten worden vrijgelaten. "Daar willen we eerst op wachten", vertelt de advocaat.

De aanhoudingen volgden op kerstavond op een ambtsbericht van de AIVD dat vrijdag aan het landelijk parket werd verstrekt. In het bericht werd gemeld dat een aantal Somaliërs op korte termijn een terroristische aanslag in Nederland wil plegen. Met de arrestaties wilden het OM en de politie in de eerste plaats voorkomen dat een aanslag werd gepleegd.

Zondag maakte het Openbaar Ministerie bekend dat vijf van de twaalf opgepakte verdachten wegens gebrek aan bewijs geen verdachten meer zijn. Twee mannen met een Nederlandse verblijfsvergunning werden zondagavond vrijgelaten. Drie Somaliërs werden overgedragen aan de vreemdelingendienst van de politie. Het gaat om twee mannen met een Deense verblijfsvergunning en een man zonder verblijfsvergunning. Maandag werd nog een verdachte vrijgelaten, eveneens wegens gebrek aan bewijs.

De nationale recherche viel vrijdag ook een belwinkel en vier woningen in Rotterdam binnen. Daarnaast werden invallen gedaan in twee motelkamers in de gemeente Gilze-Rijen. Bij de doorzoekingen zijn geen wapens of explosieven gevonden.

Volgens de advocaat is de belwinkel, eigendom van de broer van een van de ex-verdachten, flink overhoop gehaald.

Alanis Morissette bevallen van zoon

Alanis Morissette is op eerste kerstdag moeder geworden. De 36-jarige zangeres beviel van haar zoon, laat een woordvoerder van Morissette weten aan het Amerikaanse tijdschrift People.

"Ever Imre Morissette-Treadway is op 25 december geboren", liet de woordvoerder weten. "Iedereen is gezond en gelukkig." Vader van het knulletje is Mario 'Souleye' Treadway, de 30-jarige rapper met wie Morissette in mei trouwde. Dat de zangeres een jongetje kreeg, onthulde ze vorige maand.

Morissette maakte haar eerste zwangerschap in oktober wereldkundig. De zangeres moest opbiechten dat het een verrassing was. Tijdens een routinecontrole bij de huisarts ontdekte de zangeres dat ze in verwachting was. "Ik dacht er helemaal niet aan. Ik zei tussen neus en lippen door dat ik overtijd was", vertelde Morissette destijds.


Alanis Morissette (Foto: Novum)

Natalie Portman zwanger en verloofd

Natalie Portman is zwanger en verloofd. De verloofde van de 29-jarige actrice is Benjamin Millepied. Portman verwacht haar eerste kind in het nieuwe jaar. Dat heeft een woordvoerder van het stel bevestigd.

Het tweetal leerde elkaar kennen tijdens de opnamen van Black Swan. Millepied, die choreograaf is, verzon de danspassen voor het balletdrama. Portman, die van Israëlische afkomst is, speelde in films als Closer, V for Vendetta en Star Wars Episode 1, 2 en 3. Voor haar rol in Closer ontving ze een Golden Globe.

Black Swan draait vanaf 3 februari in de Nederlandse bioscopen.

Miljoen schade door vorst aan gebouwen

Verzekeraar Interpolis heeft maandag zevenhonderd meldingen gekregen van schade aan huizen en andere gebouwen als gevolg van de heftige sneeuwval en vorst van de afgelopen week. De totale schade bedraagt ruim 1 miljoen euro, zei een woordvoerster van Interpolis maandag.

Nu de dooi is ingevallen, worden de schades zichtbaar. Het gaat voornamelijk om lekkages als gevolg van gesprongen leidingen of beschadigingen aan daken. Daar komen nog vijftig schadegevallen van agrarische bedrijven bij. Over de hoogte van deze schades kon de woordvoerster nog niets zeggen.

Limburg telde de meeste schadegevallen met een kleine tweehonderd meldingen. Daarna volgde Brabant met 140 meldingen. Uit het oosten van het land kreeg Interpolis er een kleine honderd.

Miljoen schade door vorst aan gebouwen
Miljoen schade door vorst aan gebouwen (Foto: ANP)

[PDC] Webster, Thornton naar achtste finales

De eerste spelers die voor de achtste finales van de PDC World Darts Championship geplaatst zijn, zijn bekend. Mark Webster, Peter Wright en Robert Thornton hebben vandaag allen hun partij in de middagsessie van vandaag in winst weten om te zetten.

Webster trof in de tweede ronde Ronnie Baxter, die in de eerste ronde onze landgenoot Roland Scholten wist te verslaan. Het vershil tussen beide darters was niet eens zo groot. Beide spelers speelden drie sets tot de beslissende vijfde leg. Daarin was Webster telkens de sterkste. Hij wist ook de vierde set te winnen en zodoende pakte de Welshman een klinkende 4-0 overwinning. In de achtste finales treft de oud-winnaar van Lakeside de winnaar van de partij tussen Colin Lloyd en Mark Hylton.

Wright nam het in de tweede ronde op tegen Paul Nicholson. Wright profiteerde, net als in de eerste ronde tegen Co Stompé, opnieuw optimaal van het gestuntel van zijn tegenstander Nicholson. De Aussie speelde sterk, maar faalde op de dubbels. Wright wist hier optimaal van te profiteren en won zelfs uiteindelijk verrassend met 4-2. In de achtste finales wacht mogelijk een confrontatie met Phil Taylor. Hij moet eerst zien af te rekenen met Per Laursen.

Thornton kende geen moeizame mieddag tegen Andy Hamilton. The Thorn stond geen set af en won met 4-0. Thornton speelde goed, maar had de overwinning vooral te danken aan het matige spel van Hamilton. The Hammer gooide zes keer een 180'er, maar wist slechts vijftien procent van zijn dubbels te raken. Thornton profiteerde hier optimaal van en won uiteindelijk zonder setverlies. In de achtste finales treft hij Adrian Lewis of Mark Dudbrigde.

Blaas de boel op in Binb

Er is een nieuwe trailer van indiegame Binb verschenen. In dit spel zal je net als in Bomberman bommen moeten plaatsen om vijanden te moeten doden en paden vrij te maken voor je personage. In het spel zal je vier verschillende spelwerelden hebben die elke keer willekeurig opgebouwd zijn.

Het is de bedoeling om zoveel mogelijk buit te verzamelen en af en toe één van de pittige bazen te doden. Het spel waarschijnlijk binnen nu een en een maandje te vinden zijn op verschillende websites. Bekijk hieronder de trailer.

Duitsland plant 'cyber-afweercentrum'

Computers van de Duitse regering en overheid krijgen steeds vaker cyberaanvallen te verduren, voornamelijk uit China.

Van januari tot september 2010 werden ongeveer zestienhonderd elektronische aanvallen ontdekt, vergeleken met negenhonderd in heel 2009. Dat heeft woordvoerder Stefan Paris van het ministerie van Binnenlandse Zaken in Berlijn maandag meegedeeld.

Als technisch geavanceerd land is Duitsland een aantrekkelijk doelwit voor cyberaanvallen. Om hiertegen een dam op te werpen wil de regering in 2011 een nationaal 'cyber-afweercentrum' oprichten. Overheidsexperts en leden van de inlichtingendiensten moeten hiervan deel uitmaken en het centrum moet nauw samenwerken met het bedrijfsleven, zei Paris.

Roelvink verbaasd over 'slechte' videoclip

Dries Roelvink is verrast door zijn notering in een lijst met slechtste videoclips. De muziekvideo van het nummer Alleen Door Jou, waarmee Roelvink zijn eerste en enige nummer 1-hit tot nu toe scoorde, werd door het Britse Yahoo op de tweede plaats van slechtste clips gezet.

"Ik vind het vreemd", vertelt Dries aan Novum Nieuws. "Het is mijn beste en duurste clip tot nu toe." De zanger huurde een professioneel team in dat ook samenwerkt met grote namen als Armin van Buuren. "We zijn twee dagen zoet geweest met de opnamen en we waren zeer tevreden met het resultaat."

Roelvink kreeg via zijn boekingsbureau te horen dat de video, die enkele maanden geleden uitkwam, erg populair was. "Ze zeiden: 'het is niet normaal hoe vaak de clip wordt bekeken'. Al met al was het een super geslaagd project", vindt Roelvink. Overigens is het niet bekend op basis waarvan de lijst, waarop internationale bekendheden als Susan Boyle en Christina Aguilera voorkomen, is samengesteld.

De 51-jarige volkszanger denkt dat zijn imago hem wellicht parten heeft gespeeld bij zijn notering in de lijst. "Ik sta natuurlijk bekend om de sportschool, de zonnebank en mijn gele zwembroek", weet Roelvink. "Misschien dat ze dachten: 'Dan zal zijn clip ook wel niks zijn'. Maar ik ben wel wat gewend hoor, ik kan wel een stootje hebben."

Roelvink is momenteel bezig met een ballad. "Als Marco Borsato 'm zou zingen, zou 'ie twaalf weken op één staan", denkt Dries. "Maar bij mij is het altijd even afwachten."


Dries Roelvink (Foto: Novum)

Film over Lindsay Lohan in de maak

De eerste film die het leven van Lindsay Lohan persifleert is in de maak. Model en nieuwbakken actrice Lydia Hearst Shaw neemt de rol van Lohan op zich in de komedie, getiteld Dogs in Pocketbooks. Dat schrijft de Amerikaanse krant New York Times.

"Lydia speelt de brutale filmgodin Amber Lynn Cox die steeds weer naar de afkickkliniek moet, problemen heeft met justitie en achtervolgd wordt door hebberige persagenten, paparazzi en stalkers - het is allemaal duidelijk gebaseerd op Lindsay Lohan", zegt scenarist Charles Casillo.

De filmmaker is vooral bekend van zijn hoofdrol in de korte film Fetish die eerder dit jaar uitkwam. Hierin probeert een uitgerangeerde actrice, een rol van Joan Collins, weer in de spotlights te komen door het aan te leggen met een jonge, populaire talkshowpresentator. De 77-jarige diva is ook in Dogs in Pocketbooks te zien, waarin ze een doorgewinterde persagent speelt.

Casillo benadrukt dat de film niet gemeen bedoeld is naar Lohan. "Ze heeft hier zelf ook al vaak genoeg grappen over gemaakt. De film is meer een satire op de ronduit geschifte mensen die zich om haar heen verzamelen en de situaties die daaruit voortvloeien. Het is een satire op de hedendaagse obsessie met beroemdheid."

De opnames voor Dogs in Pocketbooks gaan in februari in Los Angeles van start. Een premièredatum is nog niet bekend.


Film over Lindsay Lohan in de maak (Foto: Novum)

Veldrijder Albert wint in Diegem

Niels Albert heeft de Superprestigecross in Diegem op zijn naam geschreven. De Belgische veldrijder kwam solo over de streep nadat Sven Nys in de laatste ronde met pech afhaakte, maar nog wel als tweede eindigde.

Wereldkampioen Zdenek Stybar maakte zijn rentree en liet dit weten door meteen de aanval te kiezen. Dankzij de inspanningen van Nys werd hij teruggehaald en gingen Albert en Nys er vandoor. Uiteindelijk werd Stybar achter dit duo nog wel derde. Beste Nederlander was Gerben de Knegt met plaats tien. In het klassement blijft Nys leiden.

Centrum internetcriminaliteit naar TNO

Het Informatieknooppunt Cybercrime wordt vanaf het nieuwe jaar ondergebracht bij onderzoeksorganisatie TNO. Dat heeft het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie maandag bekendgemaakt.

In het knooppunt wisselen overheid en bedrijven informatie uit over de dreiging en aanpak van internetcriminaliteit. Het werd vier jaar geleden tijdelijk ingesteld, maar krijgt nu permanent onderdak omdat de samenwerking tussen overheid en het bedrijfsleven op het gebied van cybercrime een succes is.

Minister Maxime Verhagen is blij dat het informatieknooppunt onderdak heeft bij TNO. "We moeten bedrijven en consumenten goed beschermen tegen internetmisdaad en TNO heeft een enorme kennis van ICT en een unieke positie tussen overheid en bedrijfsleven."

[NK sprint] "Hiermee laat ik zien dat ik erbij hoor"

Ireen Wüst won bij de Nederlandse kampioenschappen sprint in Thialf de 1.000 meter in 1.16,60. Daarmee bleef ze Annette Gerritsen (1.16,93) en Margot Boer (1.17,06) voor. In het algemeen klassement staat Wüst na de eerste dag derde en is ze in de race voor deelname aan de WK.

"Hiermee laat ik zien dat ik erbij hoor", aldus Wüst, die door de KNSB werd aangewezen voor de EK allround en daardoor de NK allround, die gelijktijdig met de NK sprint plaatsvinden, kon overslaan. "Als ik morgen nog zo'n dag rijd, doe ik mee om de tickets. Dit is voor mij de bevestiging dat het goed zit. Al mis ik het allrounden deze dagen stiekem wel een beetje."

Boer leidt het klassement. Over haar 1.000 meter was ze nog niet tevreden. "Het is nog drie weken tot de WK. Daar moet mijn race helemaal top zijn."

Veldrijder Nys door tot maart 2014

Sven Nys zal nog zeker tot zijn 38e blijven wielrennen. De Belgische veldrijder zal in 2014 bij Landbouwkrediet zijn loopbaan afsluiten. De topman van het bedrijf, Luc Versele, maakte vandaag dit nieuws bij de Superprestige in Diegem bekend.

"De onderhandelingen zijn maandagmiddag afgerond. Nys zal zijn carrière in 2014 bij ons afsluiten," zei Versele. Nys is blij met de nieuwe overeenkomst. "Ik ben blij met het respect dat ik op deze manier krijg van de ploeg. Ik wil de rest van mijn carrière voor Landbouwkrediet rijden en hoef me nu al die tijd niet meer om contractbesprekingen te bekommeren."

[NK sprint] Dubbelslag voor Groothuis

Stefan Groothuis gaat op het NK sprint na de eerste dag aan de leiding. Hij reed een zeer sterke 1000 meter en kon zo de koppositie veroveren.

De 1000 meter begon zonder Simon Kuipers. De nummer zeven van de 500 meter moest door een blessure afhaken. Kjeld Nuis leek als eerste een sterke tijd te gaan rijden. Zijn tijd van 1.09,54 werd echter geschrapt omdat hij op het laatste rechte stuk twee keer met zijn schaats over de lijn ging. Jan Smeekens, vooral specialist op de 500 meter, deed het ook op de 1000 meter goed en werd met 1.10,23 vierde. Jan Bos deed het ook goed, hij werd in 1.09,82 tweede.

Groothuis was echter oppermachtig. Zijn tijd van 1.08,54 was slechts twee tienden boven het baanrecord van Shani Davis. Door de zege en grote voorsprong op de rest staat hij nu ook aan de leiding in het klassement. Daarin is Jan Smeekens nu tweede, Jan Bos bezet de derde plaats.

Uitslag:

# Naam Tijd
1 Stefan Groothuis 1.08,54
2 Jan Bos 1.09,82
3 Sjoerd de Vries 1.09,90
4 Jan Smeekens 1.10,23
5 Remco Olde Heuvel 1.10,28

Tussenstand klassement:

# Naam Punten Achterstand 500m
1 Stefan Groothuis 69530  
2 Jan Smeekens 70155 0,63
3 Jan Bos 70420 0,89
4 Sjoerd de Vries 70720 1,19
5 Michel Mulder 71080 1,55

[NK sprint] Timmer en Kuipers haken af

Marianne Timmer en Simon Kuipers zijn niet begonnen aan de tweede afstand bij het Nederlands kampioenschap sprint in Heerenveen. De grieperige Timmer werd op de eerste 500 meter veertiende en besloot daarna naar huis te gaan.

Kuipers werd zevende op de 500 meter en dacht op de 1.000 meter plaatsen in het klassement goed te kunnen maken, maar vanwege een beenblessure haakte de TVM-rijder af. Nog onduidelijk is of hij de kwetsuur bij de misslag op de 500 meter heeft opgelopen.

OM: Zesde SomaliŽr vrijgelaten

Nadat zondag al vijf Somaliërs werden vrijgelaten, van de twaalf die op kerstavond waren opgepakt in Rotterdam als terrorismeverdachten, is vandaag een zesde Somaliër niet langer verdacht en op vrije voeten gesteld. In eerste instantie zou het OM maandag bekendmaken wat het met de overige zes verdachten van plan is, maar inmiddels is dat een dag opgeschoven naar dinsdag.

De twaalf mannen waren opgepakt naar aanleiding van een bericht van de AIVD, die zich op een 'betrouwbare bron' beroept. Of er bewijzen zijn tegen de overige zes verdachten is nog niet bekend. De advocaat van twee inmiddels vrijgelaten Somaliërs bereidt een schadeprocedure voor.

Nederlands dressuursucces in Mechelen

Dressuurruiter Edward Gal is maandag bij wedstrijden in het Belgische Mechelen eerste geworden op de Grand Prix. Hij bereikte dat resultaat met de merrie Sisther de Jeu. Als enige noteerde Gal een score van meer dan 70%. Hans Peter Minderhout eindigde met Exquis Nadine als tweede, voor de Duitse Helen Langehanenberg.

Gal was na afloop zeer tevreden. "Sisther is nog steeds zeer gespannen. Op weg naar de hoofdring voel je de spanning langzaam maar zeker in haar lijf sluipen. Daardoor ontstaan ook foutjes", aldus Gal.

De ruiter uit Harskamp liet met zijn overwinning zien dat hij nog altijd meetelt. Eerder dit jaar werd zijn toppaard Totilas verkocht, waarmee hij bij de Wereldruiterspelen in Kentucky drie keer goud won. De 11-jarige merrie Sisther de Jeu is net als Totilas een nakomeling van Gribaldi.

Robben: "Verloren WK-finale moeilijk te accepteren"

Arjen Robben stond in 2010 in de finale van de Champions League en het WK. Beide gingen verloren en daar heeft de aanvaller nog altijd moeite mee.

"Het jaar valt voor mij in twee delen", zegt Robben op de clubwebsite van Bayern München. "Het eerste deel tot de WK-finale kon bijna niet beter. Daarna volgde deel twee, waarin ik ook veel werk heb verzet maar helaas niet op het veld."

Sinds de verloren WK-finale speelde Robben geen wedstrijd meer. "Het was zeer moeilijk, misschien wel de moeilijkste fase in mijn carrière. Je lichaam wil trainen en spelen, maar je mag niet. En je weet dat er nog een lange tijd voor je hebt voor je weer kan spelen. Ik hou van voetbal, wil spelen. En als je dat dan niet kan, dan is dat zeer moeilijk."

Vorig seizoen lukte bijna alles bij Robben. "Het zou best wel eens mijn beste fase van mijn carrière kunnen zijn. Maar dat is ook logisch als je bijna alles bereikt wat je kan wensen. Met Bayern de titel en de beker, en de finale van de Champions League. Met de nationale ploeg heb ik de WK-finale gehaald. Dat spreekt dat het mijn beste seizoen was."

Maar ondanks de prestaties van Robben, is hij niet tevreden. "Het valt me moeilijk de verloren finales te accepteren. Misschien krijg ik nooit meer zulke kansen.Ik moet zeggen dat de nederlaag op het WK toch wat meer pijn doet dan die in de Champions League. Want met Bayern hebben we een prima seizoen gespeeld en titels gewonnen. Als ik terugkijk op het WK, dan denk ik alleen aan die finale. Alle andere wedstrijden – het was toch een super prestatie met Nederland de finale te halen – schuif je opzij."

[NK sprint] Boer leidt na eerste dag

Margot Boer gaat na de eerste dag van het NK sprint aan de leiding bij de vrouwen. Nadat ze eerder vandaag de 500 meter won, eindigde ze op de kilometer als derde.

Ireen Wüst won de 1.000 meter in 1.16,60. De nummer twee in het klassement na de eerste dag, Annette Gerritsen, eindigde op de kilometer in 1.16,93 als tweede.

Gerritsen had de afgelopen weken last van een hamstringblessure en rijdt in Heerenveen pas haar eerste serieuse wedstrijd.

Uitslag 1.000 meter

Pos. Schaatsster Tijd
1 Ireen Wüst 1.16,60
2 Annette Gerritsen 1.16,93
3 Margot Boer 1.17,07
4 Laurine van Riessen 1.17,37
5 Sophie Nijman 1.17,81

Klassement na eerste dag

Pos. Schaatsster Punten
1 Margot Boer 77.020
2 Annette Gerritsen 77.145
3 Ireen Wüst 77.480
4 Laurine van Riessen 77.575
5 Sophie Nijman 78.225

Hete tweets

Stonden ze in een vuurzee met een half verschroeide stoppelbaard een fikkend fabriekspand te blussen. Twitterden ze berichten als: “@Firefly49  Gloeiende gloeiende, het wordt me nu wel erg heet onder de voeten. Ik snak naar koud bier #rapblussendiehap #heet” en  “@SmokingPeter  Check dit verkoolde karkas, zo zie je ze toch niet vaak! http://twitpic.com/3asx97 #zwart”. Burning tweets, I like ‘em. 

Bert Brussen sliep slecht van 'Brussengate'

Bert Brussen heeft er slecht van geslapen dat hij onderwerp van onderzoek werd van het Openbaar Ministerie (OM). Dat zei de internetjournalist vannacht op Radio 1. In augustus moest hij zich melden bij het 'Team Bedreigde Politici' van de politie om als verdachte verhoord te worden. Op zijn website had hij namelijk een screenshot van een tweet van Mohamed Ghabri geplaatst. Die schreef dat de keel van Wilders doorgesneden moest worden.

Inmiddels wordt Brussen officieel nog verdacht van haatzaaien, maar heeft hij al een tijdje niks meer van het OM gehoord. De gebeurtenissen hebben wel hun spoor nagelaten. "Als ik Twitter ben ik onbewust bezig met of ik iets kan zeggen ja of nee. De weblog-cultuur is toch dat je iemand makkelijk dood kan wensen (ga eens dood!) of zo. Een soort corpsballenhumor. Maar op Twitter lezen allerlei mensen mee die dat misschien niet snappen."

Brussen heeft er ook slecht van geslapen. "Omdat het verschrikkelijk is dat je niks verkeerd hebt gedaan, maar toch aangepakt wordt. En het is ook niet leuk om te lezen dat er mensen zijn die het goed vinden dat ik naar het OM moest."

De journalist is overigens niet van plan een schikking te treffen om er vanaf te zijn. "Dan lijkt het toch een soort van bekennen van schuld. Ik vind dat ik zo sterk sta, dat ik dat niet ga doen. Ook als het maar 1 euro is."

Afellay moet debuut voor Barcelona uitstellen

Ibrahim Afellay mag op 2 januari nog niet in actie komen voor Barcelona als zijn nieuwe club het opneemt tegen Levante. Door de regelgeving in de Primera Divisiòn kan Afellay zijn nieuwe ploeggenoten slechts vanaf de tribune bekijken. Spaanse clubs mogen hun nieuwe spelers namelijk pas op de eerste maandag van januari inschrijven bij de Spaanse voetbalbond.

Voor Barcelona komt dit slecht uit. De wedstrijd tegen Levante wordt namelijk al op zondag 2 januari gespeeld. Clubs die op die dag spelen spreken dan ook van competitievervalsing.

Afellay kan pas op woensdag 5 januari zijn debuut maken in het shirt van Barcelona. Dan neemt de koploper van Spanje het in de Copa del Rey op tegen Athletic de Bilbao.

RBC weer op zoek naar nieuwe trainer

RBC Roosendaal moet voor de derde keer in korte tijd op zoek naar een nieuwe trainer. Fuat Çapa verruilt de Brabantse eerstedivisionist per direct voor Kasimpasa, de hekkensluiter in de Turkse competitie. Çapa was pas tweeënhalve maand in dienst bij RBC, dat in juli de Hongaar Sandor Popovics een week na zijn aanstelling al zag opstappen.

Na het vertrek van Popovics namen interim-trainers Eric Hellemons en Peter van Vossen tijdelijk de taken waar. Volgende week tijdens het trainingskamp in Antalya bekijkt de clubleiding wie er na de winterstop voor de groep moet staan.

Çapa was in Nederland eerder trainer bij MVV. Verder werkte hij in België bij Turnhout, Patro Maasmechelen, Verbroedering Geel en Hamme en bij het Turkse Gençlerbirligi. De 42-jarige trainer tekent bij Kasimpasa een contract voor anderhalf seizoen.

Obama bij uitzondering naar de kerk

De Amerikaanse president Barack Obama is tweede kerstdag met zijn gezin naar de kerk gegaan. Hij bezocht een dienst met zo'n honderd anderen in een kapel op een marinebasis in Honolulu, vlakbij zijn vakantieverblijf op Hawaï.

Obama is geen vaste kerkganger sinds hij in januari 2009 in het Witte Huis trok. Volgens zijn medewerkers wil hij kerkgangers in Washington het ongemak besparen dat ontstaat als een president op bezoek komt.

De president geniet momenteel van elf dagen kerstvakantie op Hawaï, na een periode waarin hij enkele zware politieke besluiten moest leiden. Dat betrof onder meer kortingen op de belasting, de toelating van openlijke homoseksuelen tot het leger en het START-ontwapeningsverdrag met Rusland.

Obama bij uitzondering naar de kerk
Obama bij uitzondering naar de kerk (Foto: ANP)

[NK sprint] Smeekens heer en meester op 500m

Jan Smeekens heeft de eerste 500 meter voor mannen bij het NK sprint in Heerenveen op zijn naam geschreven. Smeekens kwam tot een winnende tijd van 35,04.

Stefan Groothuis eindigde in 35,26 als tweede, Jan Bos werd in 35,51 derde. Later vandaag rijden de mannen nog de 1.000 meter.

Uitslag 500 meter

Pos. Schaatsster Tijd
1 Jan Smeekens 35,04
2 Stefan Groothuis 35,26
3 Jan Bos 35,51
4 Jacques de Koning 35,54
5 Kjeld Nuis 35,64

Brawn: "F1 in 2011 trager dan dit jaar"

Mercedes Grand Prix-teambaas Ross Brawn denkt dat de Formule 1-bolides volgend seizoen langzamer zullen zijn dan de auto's die dit jaar gebruikt werden. De F-duct en de dubbele diffuser verdwijnen, terwijl het Kinetic Energy Recovery System terugkeert en de verstelbare achtervleugel nieuw is.

"Ik geloof niet dat we volgend jaar net zo snel zullen zijn als de topteams dit jaar waren," zei Brawn tegen Motorsport-Total. Toch denkt hij dat de auto's gedurende het jaar weer een stuk sneller zullen worden. "Zo gaat het nu eenmaal in de Formule 1. Wij hebben afgelopen jaar ook ongeveer een seconde gewonnen, terwijl de teams voor ons zelfs één tot anderhalve tel vooruitgang boekten."

Ook de banden die nu door Pirelli geleverd worden vormen een onzekere factor. "Wat de rondetijden betreft weten we niet wat de banden ons gaan brengen. De banden moeten voor iedereen hetzelfde zijn, maar we willen wel dat de verhouding tussen de prestaties en slijtage van de banden zo is dat dit het racen interessant kan maken."

"We hebben afgelopen jaar namelijk races gezien - zoals in Canada - die zeer spannend werden door het verschil tussen de diverse bandencompounds. We mogen de banden dan ook niet enkel op de rondetijden afrekenen, maar moeten ook kijken naar de show die ze kunnen bieden."

Al Shabaab: 'Obama moet zich bekeren tot de islam'

De leider van de Somalische terreurorganisatie Al Shabaab heeft maandag gedreigd met aanslagen op de Verenigde Staten. Fuad Mohamed 'Shongole' Qalaf zei maandag in een interview dat de Amerikaanse president Barack Obama zich moet bekeren tot de islam. Als hij dat niet doet volgen er aanslagen.

"We zeggen tegen de Amerikaanse president Barack Obama dat hij de islam moet omarmen, voordat we naar zijn land toe komen", dreigde Qalaf.

Vooralsnog heeft Al Shabaab geen aanslagen gepleegd buiten Afrika, maar westerse inlichtingendiensten maken zich hier al tijden zorgen over. Al Shabaab heeft jonge Amerikaanse Somaliërs benaderd in een poging hen te rekruteren. Rond de twintig zijn naar Somalië gereisd om training te ontvangen en zeker drie van hen pleegden zelfmoordaanslagen in Somalië.

Al Shabaab heeft het grootste deel van het zuiden en het midden van Somalië in handen. Bovendien heeft de organisatie de steun van honderden buitenlandse strijders, voornamelijk uit Oost-Afrika.

De militie wil de door de VN gesteunde regering van Somalië omverwerpen. De regering wordt echter beschermd door rond de achtduizend militairen van de vredesmacht van de Afrikaanse Unie, die bestaat uit militairen uit Uganda en Burundi.

Al Shabaab heeft in juli uit wraak aanslagen gepleegd in Uganda. Daarbij kwamen 76 mensen om het leven. De groep zou bovendien banden hebben met Al Qaida en een schuilplaats bieden aan het brein achter de aanslagen op Amerikaanse ambassades in Tanzania en Kenia in 2008, waarbij 224 mensen de dood vonden.

Beieren wil verbod op Dead Space 2

De lokale overheid van de Duitse deelstaat Beieren heeft een klacht ingediend over het actiespel Dead Space 2. Tijdens een online spel kunnen gamers in de gedaante van monsters andere gamers in de gedaante van mensen vermoorden. De deelstaat vindt dit onacceptabel en wil dat het spel verboden wordt. Dat schrijft de Duitse website pcgames.

Game-uitgever Electronic Arts vindt het belachelijk dat een game met een leeftijdsaanduiding voor spelers van 18 jaar en ouder door de deelstaat Beieren als probleem wordt gezien. "Dergelijke spellen zijn niet bedoeld voor kinderen, maar moeten wel door volwassenen gespeeld kunnen worden", laat een woordvoerder van de uitgever weten. EA wil dertigduizend handtekeningen van Duitse gamers verzamelen om de lokale overheid te laten zien hoe erg hun ideeën indruisen tegen die van het volk.

Electronic Arts is sinds juli in gesprek met de Duitse keuringsdienst USK over het actiespel. De horrorgame Dead Space 2 wordt, dankzij de klacht van de deelstaat, in januari voor de zesde keer gekeurd. Dead Space 2 verschijnt eind januari voor de pc, Xbox 360 en Playstation 3. Of het spel tegen die tijd ook in Duitsland verkrijgbaar is, is nog niet bekend.


Jack Spijkerman: Ik tel weer mee

Jack Spijkerman denkt dat het publiek hem zijn overstap naar Talpa in 2005 definitief heeft vergeven. Zijn nieuwe shows op RTL 4, Echt Waar en Wat Vindt Nederland, zijn een groot succes. Dit zegt de tv-presentator in een interview met de TROS Kompas.

Spijkerman: "Grappig, hoe het werkt in de showbizz. Het ene moment word je uitgekotst, moet je bijna dood, en het andere moment kijken er ruim een miljoen mensen naar je. Op die manier leer je wel relativeren. Nu krijg ik weer uitnodigingen voor premières en dergelijke, en ben ik weer een meetellende BN'er."

In 2005 stapte de VARA-presentator, toen nog extreem succesvol met het programma Kopspijkers, over naar het prestigieuze Talpa (later genaamd Tien) van mediatycoon John de Mol. Heel Nederland viel toen over hem heen waarom 'een linkse presentator voor het grote geld ging'.

"Elke keer dat ik de krant opensloeg, vroeg ik me af wat ik nu weer had misdaan. Als je je hoofd op de voorpagina ziet staan met een groot rood kruis erdoorheen, alsof je dood bent... toen daar ook nog een scheiding bijkwam, gingen de bladen mij echt te lijf", aldus Spijkerman.

Dankzij het succes van John de Mol-formules als Echt Waar en Wat Vindt Nederland heeft Spijkerman weer rust: "We blijven met de kijkcijfers boven het miljoen zitten. Dat is natuurlijk geweldig. Het is leuk om op je 62ste met zoiets terug te komen op tv. Blijkbaar is de formule goed en heb ik mijn verleden een beetje achter me gelaten."


Jack Spijkerman: Ik tel weer mee

Dinsdag weer sneeuwval in ochtendspits

Het gaat dinsdag tijdens de ochtendspits weer sneeuwen. Vanuit het zuidwesten trekt winterse neerslag over het land. Verspreid over de hele dag valt er 2 tot 5 centimeter sneeuw. Alleen het noordoosten lijkt de dans te ontspringen, meldt het KNMI. De ANWB waarschuwt opnieuw voor gladheid.

Er is volgens het KNMI een kleine kans dat in Zeeland geen sneeuw, maar regen valt. In dat geval kan het ook door opvriezing van het wegdek erg glad worden. De middagtemperatuur varieert van -3 graden in het noordoosten tot rond het vriespunt in Zeeland.

De ANWB geeft nog geen officiële waarschuwing uit voor de voorspelde sneeuw. Het blijft voorlopig volgens een woordvoerder bij de inmiddels gebruikelijke waarschuwing voor lokale gladheid.

De gladheid zorgt maandag overigens voor weinig problemen. De meeste wegen liggen er tijdens de kerstvakantie tamelijk verlaten bij. Wel loopt de A1 tussen Hengelo en Markelo vol door een spoedreparatie. Er stond rond 15.00 uur zo'n 7 kilometer. De problemen houden aan tot 17.00 uur uur. Vanaf 22.00 uur wordt weer gewerkt aan de A1 bij Bussum.

De A12 wordt maandagavond van 19.00 uur tot 24.00 uur tussen Ede en Oosterbeek in de richting Arnhem ook afgesloten als gevolg van vorstschade. Dinsdag wordt het asfalt in tegengestelde richting gerepareerd. Dan is de weg naar verwachting tussen 19.00 uur en 04.00 uur afgesloten.

Prijzig stuur voor Gran Turismo 5

Thrustmaster heeft eindelijk het officiële stuur en gaspedalen-set af voor de race-game Gran Turismo 5. Het apparaat heet 'The T500 RS' en is gemaakt voor Gran Turimso 5. Als we de makers moeten geloven is dit het meest geadvanceerde stukje gaming-techniek allertijden, zij omschrijven de hardware als: "vigorous, fast-acting and extremely responsive".

Meesterbrein achter de T500 RS en baas van Polyphony Digital, Kazunori Yamauchi, had het volgende te zeggen over de T500 RS: "The goal that I set for the Thrustmaster team was to design for me the most precise wheel ever developed, without any latency – to accurately reproduce the sensations of GT5, and let users truly feel the emotions experienced by drivers on real racing circuits."

De specificaties van de hardware:

  • Het stuur wegt 4.6 kilogram
  • De pedalen-set 7.3 kilogram, de pedalen-set is volledig van metaal gemaakt en is volledig in hoogte aan te passen.
  • Het stuur kan 1080 graden draaien en dankzij een 'gemotoriseerde stop' zijn deze 3 rotaties in gevoeligheid aan te passen naar de wensen van de speler.
  • Het stuur bevat H.E.A.R.T (HallEffect AccuRate Technology). Deze technologie werkt met magnetisch mechanisme zodat het stuur werkt met enorme nauwkeurigheid.
  • Het stuur heeft een '16-bit resolutie' en '65536 values on its steering axis'.

De TR500 RS zal in Nederland te koop zijn vanaf 5 januari 2011 voor 'slechts' €499.99.

GT 5

Gt 5 

Witsel gaat weer de fout in

Alex Witsel blijkt een hardleerse voetballer te zijn. De speler van Standard Luik krijgt van de Belgische voetbalbond KBVB een schorsing van drie duels opgelegd omdat hij met gestrekt been inkwam bij Cercle Brugge-speler Neto.

Vorig jaar werd Witsel bekend omdat hij bij een onbesuisde tackle Marcin Wasilewski van RSC Anderlecht een gebroken been bezorgde. Hiervoor kreeg hij destijds elf duels schorsing en 2.500 euro boete opgelegd. In hoger beroep werd dit beperkt tot acht duels en 250 euro boete. Tegen de nieuwe straf kan Witsel nog in beroep gaan.

Gijp: VI Oranje hoogtepunt van 2010

De vaste Voetbal International (VI)-analist René van der Gijp kijkt terug op een mooi 2010. "Mijn persoonlijk hoogtepunt van 2010 is toch wel het succes van VI Oranje. Ik ben er trots op dat we in vijf weken tijd van 119.000 kijkers naar een miljoen zijn gegroeid, daar doe je het toch wel een beetje voor", zegt Van der Gijp in een interview met de Avrobode.

De oud-profvoetballer is trots om deel uit te maken van VI: "Het is een programma waar van alles in zit: humor, informatie, leuke gesprekken. Die populariteit is echt gegroeid, dat had niemand van tevoren verwacht. Veel mensen roepen dat VI het eerste satirische sportprogramma is, sinds Harry Vermeegen en Henk Spaan zijn gestopt. Maar wij hebben nooit van tevoren geroepen: 'We gaan een satirisch sportprogramma maken.' Dat is zo gegroeid."

Van der Gijp merkt dat hij samen met Johan Derksen heuse tv-persoonlijkheden zijn geworden: "Ik merk dat we een soort typetjes zijn geworden. Toen wij anderhalf jaar geleden de studio kwamen binnenlopen, keek het publiek ons nauwelijks aan. Nu vallen bij die mensen de monden open, omdat ze ons voor het eerst in het echt zien."

RTL 7 zendt maandagavond om 20.30 uur een anderhalf uur durend programma uit met de 2010-hoogtepunten van VI.


René van der Gijp: VI Oranje hoogtepunt van 2010

Inbreker blijkt nostalgische Amerikaan

Geen inbreker maar een Amerikaan die zijn familie dolgraag zijn oude school wilde laten zien. Dat trof de politie zondag aan op het terrein van de Amerikaanse school aan de Rijksstraatweg in Wassenaar.

De politie zag zondagmiddag via beveiligingscamera’s mensen lopen op het terrein van de school en ging poolshoogte nemen. Daar aangekomen, bleek het om een Amerikaanse familie van zeven personen te gaan. De zoon had vijftien jaar geleden op de school gezeten en wilde zijn voor kerst overgekomen familie zijn vroegere school laten zien.

'Dit jaar 2000 Christenen gedood in Nigeria'

Nigeria was in 2010 het gevaarlijkste land voor christenen. Gewelddadige acties van moslims hebben dit jaar aan tweeduizend christenen in het Afrikaanse land het leven gekost. Dat heeft de organisatie Open Doors, die opkomt voor vervolgde christenen, maandag gemeld.

Het afgelopen kerstweekeinde kwamen in Nigeria nog zeker 39 mensen om bij rellen tussen moslims en christenen.

Andere landen waar christenen in 2010 het slachtoffer van geweld door moslims werden, zijn Irak, Pakistan en Laos. In Irak kwamen volgens Open Doors negentig christenen om. In Pakistan wordt iedere maand zeker één christen om zijn geloof gedood en in het communistische Laos werden 29 geloofsgenoten om het leven gebracht.

Open Doors baseert zich op gedocumenteerde gevallen. Het is bekend dat er tienduizenden Noord-Koreaanse christenen vastzitten, maar over hun lot is niets bekend.

'Dit jaar 2000 christenen gedood in Nigeria'
'Dit jaar 2000 christenen gedood in Nigeria' (Foto: ANP)

Populariteit Knut kost dierentuin geld

De populariteit van ijsbeer Knut kost de dierentuin in Berlijn ongeveer 2 miljoen euro. Omdat het dier zo veel extra publiek trok, moet de zoo dat bedrag aan de stad terugbetalen. Dat heeft de rekenkamer, die toeziet op de uitgaven van het stadsbestuur, bepaald.

Vooral in 2007, Knuts eerste levensjaar, kwamen er veel meer mensen naar de dierentuin dan in andere jaren. De rekenkamer vindt het onjuist dat de Berlijnse zoo ondanks de recordinkomsten toch nog subsidie van de stad ontving.

Populariteit Knut kost dierentuin geld
Populariteit Knut kost dierentuin geld (Foto: ANP)

Gemeente ontruimt sporthal om sneeuw op dak

De Limburgse gemeente Beek heeft maandag het plaatselijke sportcomplex De Haamen ontruimd en gesloten. Dat gebeurde uit voorzorg vanwege de grote hoeveelheid sneeuw op het dak, zei een woordvoerster van de gemeente maandag.

Zeker als er nog meer sneeuw of regen gaat vallen, kan de belasting te groot worden voor de constructie van het dak, aldus de woordvoerster. Het complex blijft zeker tot volgende week maandag gesloten, daarna wordt opnieuw bekeken hoe verder.

Volgens de gemeente wordt de komende dagen regen verwacht. Het effect van smeltende sneeuw in combinatie met regen op het dak is volgens de gemeente onvoorspelbaar, omdat met sneeuw gevulde afvoerpijpen het water niet kunnen afvoeren.

The Old Republic verschijnt eind 2011

Het online rollenspel Star Wars: The Old Republic verschijnt eind volgend jaar. Dat schrijft het Britse vakblad MCV op zijn website in een artikel over gamestudio Bioware. Eerdere berichten over een release in de lente of zelfs het begin van 2012 worden hiermee tegengesproken.

Bioware heeft drie spellen in ontwikkeling. Het fantasierijke rollenspel Dragon Age 2 is vanaf maart verkrijgbaar, terwijl het derde deel van het sciencefictionrollenspel Mass Effect in oktober of november wordt verwachten. Star Wars: The Old Republic moet na Mass Effect 3 en voor het einde van het jaar uitkomen, schrijft het vakblad.

De gamestudio zet Star Wars: The Old Republic neer als een online spel dat sterk draait om het verhaal. Zo heeft de gamestudio alle dialogen uit de game opgenomen, krijgen spelers keuzes voorgeschoteld in deze dialogen en hebben de gemaakte keuzes consequenties voor het verloop van het spel. Centraal in de game staat de strijd tussen de Sith Empire en de Jedi Republic. Deze oorlog speelt zich 3500 jaar voor de komst van Darth Vader af.

Uitgever Electronic Arts maakte in mei bekend dat het bedrijf nog nooit zoveel geld heeft geïnvesteerd in een game als in Star Wars: The Old Republic. Naar verluidt zou het gaan om 100 miljoen dollar.

The Old Republic is niet het eerste online rollenspel gebaseerd op het Star Wars-universum. Sony Online Entertainment bracht in 2003 de game Star Wars Galaxies op de markt. De pc-game kent een dalend aantal actieve spelers, maar kan nog altijd gespeeld worden.


Alonso vreest komst Vettel niet

Sebastian Vettel mag dan dit jaar de wereldtitel in de Formule 1 voor de neus van Fernando Alonso weggekaapt hebben, de Ferrari-coureur vreest de Duitser niet. Zelfs niet als deze zijn huidige team Red Bull verruilt voor Ferrari. Nu bezet Felipe Massa het tweede stoeltje bij het Italiaanse team nog.

"Ik ben niet bang voor Vettel. Mocht hij op een dag bij Ferrari komen, dan zal ik daar geen problemen mee hebben. Ik heb daar bovendien toch niets over te zeggen," zei hij tegen de Spaanse pers.

Hij wijst er op dat hij sinds zijn debuut in de Formule 1 bij Minardi altijd meer of evenveel punten heeft gehaald dan zijn teamgenoot. "Ik ben nog nooit bang geweest voor een van mijn teamgenoten. Het is ook nog niet voorgekomen dat een teammaat meer punten scoorde dan ik. Ik maak mij dan ook geen zorgen over welke toekomstige teamgenoot dan ook."

9 procent meer files op snelwegen in 2010

Op de Nederlandse snelwegen stond afgelopen jaar 9 procent meer file dan vorig jaar. Vooral in de regio Amsterdam en in het midden van het land nam de filezwaarte, de lengte keer de duur van de file, toe. Alleen op de snelwegen rond Eindhoven nam de filezwaarte af. Dat meldt de ANWB maandag.

Een van de oorzaken dat er dit jaar meer file stond dan vorig jaar is de sneeuw. Afgelopen jaar begon en eindigde met sneeuw, wat geregeld voor forse spitsen zorgde. Drie spitsen van dit jaar zijn door het winterweer in de top tien van drukste spitsen aller tijden beland.

Op de lijst van grootste knelpunten stegen vooral de A4 van Amsterdam naar Den Haag tussen Roelofarendsveen en Hoogmade en de A20 bij Rotterdam tussen de knooppunten Terbregseplein en Kleinpolderplein hard. De eerste steeg van de derde naar de eerste plek, de tweede stond niet eerder in de top tien, maar komt dit jaar binnen op de zesde plaats. Op de tweede plek staat net als vorig jaar de A2 van Amsterdam naar Utrecht tussen Breukelen en Utrecht.

De ANWB noemt het verder opvallend dat het tijdens de zomermaanden ook behoorlijk druk was op de weg. In de regenachtige maand augustus stonden er bijvoorbeeld veel meer files dan vorig jaar. Daarbij bleven vermoedelijk meer Nederlanders dicht bij huis deze zomer door de economische dip, wat voor extra verkeer op de Nederlandse snelwegen zorgde. Ook wegwerkzaamheden veroorzaakten veel extra files.

[NK sprint] Boer blijft Gerritsen voor

Margot Boer heeft bij het NK sprint voor vrouwen de 500 meter op haar naam geschreven. Boer kwam in een tijd van 38.49 over de finish.

Annette Gerritsen eindigde in 38,69 terwijl Laurine van Riessen met een tijd van 38,89 als derde eindigde. Marianne Timmer stelde teleur. De schaatsster van Team Liga kwam met een tijd van 40,03 niet verder dan de veertiende plaats.

Uitslag 500 meter

Pos. Schaatsster Tijd
1 Margot Boer 38,49
2 Annette Gerritsen 38,68
3 Laurine van Riessen 38,89
4 Thijsje Oenema 39,05
5 Ireen Wüst 39,18

Newey: "RB7 niet zomaar topauto"

Red Bull Racing behaalde dit jaar met de RB6 beide kampioenschappen in de Formule 1. De ontwerper van de bolide, Adrian Newey, beseft dat de verwachtingen voor de opvolger, de RB7, hooggespannen zijn, maar benadrukt dat het lastig is om weer een topauto neer te zetten.

Newey wil dan ook nog geen verwachtingen voor 2011 uitspreken. "Simpelweg omdat dat nu nog onmogelijk is. De waarheid is namelijk dat – en dat is het mooie van autosport – zaken zeer snel kunnen veranderen. Als anderen deze winter beter werk verrichten, liggen we op achterstand," zei hij tegen Autosport.

"Het enige voordeel dat we hebben, is dat we vol vertrouwen aan onze nieuwe auto kunnen werken. De enige winst kan het begrijpen van processen zijn, zoals het succesvol ontwikkelen van een nieuwe auto," ging Newey verder. "Een verschil ten opzichte van vorig seizoen is dat het reglement geen grote veranderingen kent. Het is dus vooral een kwestie van voortborduren en doorontwikkelen. We weten niet of de grote teams daar beter in zijn dan wij, dat moeten we ondervinden."

Kirby's Epic Yarn kan je eten

Om de aankomende release van Kirby's Epic Yarn te vieren gaat het Japanse bedrijf Takara Tomy Arts Kirby in snoepvorm gieten. Volgende maand releaset de Oosterse snoepfabrikant Kirby's Epic Yarn 'gummy candy'. Elk doosje bevat 20 snoepjes. Dat is inclusief een verzamelbare kaarten van de vormen van Kirby in haar nieuwe game.

Takara Tomy Arts maakt het zich er een beetje makkelijk van af, het zijn eigenlijk gewoon ronde roze gezichtjes die onze roze held moeten voorstellen. Als je nog geïnteresseerd kan je de snoepjes bestellen op de Japanse Amazone

Dieven rukken kop van pauw af

Onbekenden hebben een vrouwtjespauw in dierenparkje De Wiken in Drachten vlak voor kerst onthoofd. De beheerder van het park vond alleen de kop van de pauw terug. Hij denkt dat het dier op de kerstdis is beland.

Voetsporen wijzen erop dat er twee personen bij betrokken zijn geweest. Ze hadden vrij spel doordat een de vijver naast het dierenparkje was bevroren. Het hekwerk is aan de waterkant slechts 1,20 meter hoog, terwijl de rest 1,80 meter hoog is, aldus de verslagen beheerder Reint Tienstra maandag. Hij vond het pauwenkopje bij de voederkooi waar ze haar vaste plekje had. Ze hebben haar 's nachts gepakt en de kop van de romp gerukt.

pauw © http://farm1.static.flickr.com/252/518586233_11544f0cf0.jpg (audiinsperation)
Dieven rukken kop Pauw af (foto: audiinsperation license: CC)

[NK allround] Verweij wint de 500 meter

Koen Verweij heeft op het NK allround in Heerenveen de 500 meter gewonnen. Verweij won in een dik persoonlijk record van 36,27.

Verweij brak in het seizoen 2008/2009 door, maar kende een teleurstellend olympisch jaar. Daarom moest hij al in één van de eerste ritten in actie komen. Hij zette echter een scherpe tijd neer waar niemand meer aan kwam. Jan Blokhuijsen, die eerder dit seizoen op het NK afstanden nog teleurstelde, werd tweede in 36,50. Thomas Krol werd verrassend derde in 36,63. Hij klopte in een rechtstreeks duel Wouter Olde Heuvel. De titelverdediger werd in 36,85 vijfde.

Uitslag:

# Naam Tijd
1 Koen Verweij 36,27
2 Jan Blokhuijsen 36,50
3 Thomas Krol 36,63
4 Bernd Zweden 36,84
5 Wouter Olde Heuvel 36,85

 

Klassieker wordt later op de avond gespeeld

De wedstrijd tussen Ajax en Feyenoord van woensdag 19 januari wordt niet om 20:00 uur gespeeld, maar om 20:45 uur.

De wedstrijd tussen de nummer vier en dertien van de Eredivisie zou eerst op zondag 19 december gespeeld worden. Door de zware sneeuwval in het hele land werd dit duel verplaatst naar 19 januari. Er kon wel gespeeld worden in de Amsterdam ArenA, maar door de gevallen sneeuw was het voor supporters niet veilig om naar het stadion te komen.

Voordat deze inhaalwedstrijd gespeeld wordt gaan Ajax en Feyenoord eerst op trainingskamp. Ajax trekt naar de Turkse zon en belegt een trainingskamp in Belek. Feyenoord gaat naar Spanje.

'Ook na 2015 contract voor NS'

Het huidige contract van de NS met de staat voor het reizigersvervoer loopt in 2015 af. Volgens spoorwegdeskundige Richard Latter is het echter nu al duidelijk dat reizigers ook na 2015 afhankelijk blijven van de NS.

De drie andere organisaties met een vervoerdersvergunning, te weten Veolia, Connexxion en Arriva hebben simpelweg niet de capaciteit om de rol van de NS over te nemen. "Zo'n bedrijf zou dan ergens personeel, treinen en een hele regelstructuur vandaan moeten halen. Dat is op korte termijn volstrekt onrealistisch", zo zegt Latten.

Het feit dat Connexxion, Veolia en Arriva een vervoerdersvergunning hebben, betekent niet automatisch dat de bedrijven daarachter, het Duitse Deutsche Bahn en het Franse Transdev, ook reizigers in Nederland mogen vervoeren. Bovendien is het technisch niet direct mogelijk. "De Duitse treinen rijden op 15.000 volt wisselspanning, de Nederlandse op 1.500 volt gelijkspanning. Je hebt treinen nodig die speciaal voor het Nederlandse spoor zijn gemaakt of zijn gemaakt voor beide systemen, zoals de Duitse ICE. Maar die is ongeschikt voor binnenlandse intercity's of stoptreinen."

De mogelijkheid dat een buitenlandse vervoerder de NS overneemt, acht Latten bijzonder klein aangezien de Nederlandse staat de enige aandeelhouder is. "De Nederlandse overheid zou dan het reizigersvervoer uit handen geven aan één buitenlands bedrijf. Dat gaat nooit gebeuren. Er is geen land in Europa waar dat het geval is."

Latten belicht nog een derde optie, namelijk het spoorwegnet in sectoren verdelen en aan verschillende vervoerders toewijzen, die hij direct ook weer afschrijft. Deze situatie bestaat in Engeland, maar het spoorwegnet is daar anders ingericht dan in Nederland. "Het Britse spoor heeft de vorm van een ster, met Londen als centrum. Het Nederlandse net is een soort web. Alles is met elkaar verbonden." Het gevolg zou zijn dat treinen niet meer op elkaar aansluiten en dat men vaker moet overstappen.

Latten besluit met de weinig hoopgevende conclusie dat de overheid in 2015 geen keus heeft. Het is de NS of niets.

Soul Calibur komt terug met vijfde deel

De vechtgameserie Soul Calibur wordt uitgebreid met een vijfde deel. Dat hebben producer Katsuhiro Harada van game-uitgever Namco Bandai en game-ontwikkelaar Daishi Odashima onthuld via Twitter. De Japanners lieten een bericht achter op hun Twitterpagina waarin de tekst 'Soul Calibur is terug!' stond.

De Soul Calibur-serie is een vechtspel waarbij twee personages het tegen elkaar opnemen. Soul Calibur wist zich in het begin op twee punten te onderscheiden van de concurrentie. Zo bestond een vechtarena uit meerdere verdiepingen, waardoor tegenstanders bijvoorbeeld door muren en van bruggen gegooid konden worden. Daarnaast beschikken de vechters over wapens.

De Soul Calibur-serie was in 2003 erg populair op de Playstation 2 en Nintendo Gamecube. Van dit tweede deel uit de serie zijn 4,5 miljoen spellen verkocht. Het laatste spel dat indruk wist te maken, was Soul Calibur IV uit 2008. Van deze game voor de Playstation 3 en Xbox 360 zijn zo'n 2,5 miljoen exemplaren verkocht. Vorig jaar verscheen Soul Calibur: Broken Destiny nog voor de PSP maar met maximaal vierhonderdduizend verkochte exemplaren heeft dat spel geen potten kunnen breken.

Het is niet bekend voor welke spelcomputers de nieuwe Soul Calibur gemaakt wordt. Ook hebben de ontwikkelaars nog niets laten weten over de releasedatum van het vechtspel.Vrouw wurgt baby met navelstreng

Een Afrikaanse vrouw heeft in een toilet op de luchthaven van Dubai een kind gebaard en deze kort daarna met de navelstreng gewurgd. Het lijkje heeft ze vervolgens in een vuilnisbak gedumpt, dat meldt de politie van Dubai.

Het lijkje werd ontdekt nadat een reiziger bloedsporen had gezien op de vloer van het toilet in terminal I. Die riep de hulp in van een schoonmaker. Zij vonden de vermoorde baby in een vuilniszak. Rond het halsje van het kind was de navelstreng gewikkeld. De baby zag blauw en ademde nog, maar stierf enige tijd later. Reanimatie mocht niet meer baten.

De vrouw kon aan de hand van veiligheidscamera's worden geïdentificeerd en opgepakt toen ze enkele minuten later in het vliegtuig naar haar vaderland stapte.

De politie vermoedt dat de vrouw zwanger was van haar minnaar. Ze zou het kind om het leven hebben gebracht om de buitenechtelijke relatie geheim te houden.

[NK allround] Leenstra snelste op 500m

Bij het NK allround in Heerenveen heeft Marrit Leenstra zojuist de 500 meter voor vrouwen gewonnen. Leenstra kwam tot een winnende tijd van 39,21. Ze bleef daarmee als enige onder de veertig seconden.

Diane Valkenburg werd in 40,13 tweede, Linda de Vries schaatste met 40,24 de derde tijd. Valkenburg en De Vries reden allebei een nieuw persoonlijk record.

Uitslag

Pos. Schaatsster Tijd
1 Marrit Leenstra 39,21
2 Diane Valkenburg 40,13
3 Linda de Vries 40,24
4 Jorien Voorhuis 40,43
5 Jorieke de Geest 40,54

Arsenal wil reeks Drogba doorbreken

Arsenal vreest vanavond in de topper in het Emirates Stadium tegen Chelsea vooral voor Didier Drogba. De Ivoriaanse aanvaller maakte in zijn dertien voorgaande optredens tegen de Gunners dertien doelpunten. Nooit stapte Drogba na een wedstrijd tegen de stadsgenoot als verliezer van het veld.

"Drogba is altijd enorm efficiënt geweest tegen ons", weet Arsenal-coach Arsène Wenger. "We zullen hem geen centimeter ruimte mogen geven. Dat wordt onze belangrijkste opdracht." Arsenal moet zich ook zien te wapenen tegen Frank Lampard. De middenvelder keert na een rugblessure terug in de basis van Chelsea.

Bij de thuisploeg is Robin van Persie fit genoeg om te starten. Wenger overweegt om zijn spits Marouane Chamakh rust te gunnen. "Marouane heeft dit seizoen erg veel gespeeld en is wat vermoeid. Bovendien was hij in Frankrijk gewend om gedurende deze periode een winterstop te hebben."

Arsenal en Chelsea proberen vanavond om de achterstand op Manchester United niet te ver te laten oplopen. De koploper won gisteren met 2-0 van Sunderland en is als enige ploeg dit seizoen nog ongeslagen.

Linkse demonstratie, rechtse reactie

Zondag 16 januari zal in Amsterdam een grote demonstratie tegen het huidige kabinet plaatshebben, zo maakte Job Cohen (PvdA) maandag in de Volkskrant bekend. Geert Wilders (PVV) vindt het een nogal 'nutteloze' demonstratie en laat zich verder smalend uit over de kersttoespraak van koningin Beatrix.

De demonstratie wordt in ieder geval breed gedragen. Naast de PvdA doen de vakbonden mee, evenals de SP, GroenLinks, kerkelijke instanties en ontwikkelingshulporganisaties. D66 is ook uitgenodigd, zij geven aan positief te zijn over de demonstratie, maar hebben nog niet aangegeven of ze ook een afgevaardigde sturen. Cohen meldt dat het 'anders' moet en kan in Nederland. In eerste instantie zou de ChristenUnie ook van de partij zijn, maar toen bleek dat de demonstratie op zondag zou zijn, haakten zij af.

Het belangrijkste doel van de demonstratie zal het geven van een stemadvies zijn. Cohen doelt hier op de aanstaande provinciale statenverkiezingen, waar hij hoopt dat het huidige kabinet geen meerderheid in de senaat zal halen.

Geert Wilders gaf een reactie op de demonstratie tegenover Elsevier. "Laat hem maar lekker gaan demonstreren met zijn linkse vriendjes van Cordaid tot GroenLinks op 16 januari, misschien kan hij dat wel beter dan zoutloos debatteren in de Kamer."

Wilders denkt ook dat de demonstratie geen nut zal hebben: "2011 wordt geen jaar van links of muliticul, maar een jaar van aanpakken en problemen oplossen voor Henk en Ingrid die links met slap theedrinkbeleid heeft veroorzaakt met betrekking tot immigratie, veiligheid, slechte ouderenzorg en ga zo maar door."

Cohen liet op zijn beurt weten niet gecharmeerd te zijn van Wilders' reactie op het arresteren van de terreurverdachten in Rotterdam dit weekend. Wilders verwijst in zijn reactie op sarcastische wijze naar de kersttoespraak van de koningin. Op Twitter zei Wilders namelijk: "De twaalf opgepakte Somalische terreurverdachten zochten volgens mij in Nederland niet direct naar wat ons verbindt en delen onze waarden vast ook niet."

Cohen vond dat Wilders de kersttoespraak onterecht uit zijn verband trok. Wilders vond van niet. "Als Cohen kritisch is, dan heb ik het goed gedaan met mijn tweet! De toespraak van de Majesteit was weer vol met multicul, dus van mijn opmerkingen neem ik niets terug", zo besloot de PVV-leider.

Beschieting sneeuwbalgooiers was met klappertjespistool

Een man die donderdag in Amsterdam door een arrestatieteam werd ingerekend voor het beschieten van kinderen die sneeuwballen gooiden, gebruikte een klappertjespistool. Bij de aanhouding van de man ging de politie ervan uit dat hij een echt vuurwapen had. Later dacht de politie aan een luchtdrukpistool.

De schutter zegt maandag zelf tegenover AT5 dat het een klappertjespistool was. Hij wilde de overlastgevende kinderen alleen maar laten schrikken, maar heeft daar nu spijt van. "Ik wil mijn excuses aanbieden aan de kinderen die geschrokken zijn en aan de buurt die waarschijnlijk ook wel geschrokken is."

De man uit de Rivierenbuurt, die door een arrestatieteam werd ingerekend, zegt met het klappertjespistool rond te lopen vanwege bedreigingen door een dakloze man uit de buurt. De politie zou daar volgens hem niets tegen doen.

Ferguson hoopt op 25 goals van Berbatov

Nu doelpuntenmachine Wayne Rooney nog wat aan het sputteren is, weet Dimitar Berbatov het net wél met regelmaat te vinden. Manager Sir Alex Ferguson stelt hoge verwachtingen aan de Bulgaarse spits.

Ferguson wil dat Berbatov dit seizoen minimaal 25 doelpunten maakt en Manchester United naar de titel leidt. Momenteel staat de aanvaller op dertien goals.

Maar Berbatov is niet verzekerd van een basisplaats. "Er zijn wedstrijden waarbij we spelen met een man in de punt en drie middenvelders er kort achter. Dimitar begrijpt dat", aldus Ferguson. "Maar zijn vorm is uitstekend. Hij staat al op dertien goals. Als hij er 25 kan maken dan hebben we een goede kans om de Premier League te winnen."

Ploeggenoot Patrice Evra houdt Berbatov scherp. "Ik blijf tegen hem zeuren als hij niet scoort op de training. Maar hij zegt altijd dat ik me geen zorgen moet maken en dat hij zal scoren in de wedstrijd. Hij werkt hard. Hij is een goede kerel van een andere klasse."

Zout uit Turkije biedt redding

Maandag is in Moerdijk een Turks schip aangekomen met 7000 ton strooizout. Er heerste al een tijd een zouttekort in Nederland, waardoor eerder in Zuid-Holland en Zeeland besloten werd om alleen op de drukste wegen nog te strooien. In de komende weken worden nog meer schepen uit Turkije verwacht met in totaal 180.000 ton strooizout aan boord.

Gemeenten die een zouttekort hebben of verwachten kunnen zich tot het einde van dit kalenderjaar aanmelden bij het zoutloket. Het zoutloket is ingesteld om te zorgen dat het strooizout eerlijk verdeeld wordt.

Voor 10 miljoen euro aan cocaÔne onderschept

De douane heeft bij een controle bij een opslagbedrijf in Noord-Brabant 200 kilo cocaïne aangetroffen. De harddrugs vertegenwoordigen een straatwaarde van zo'n 10 miljoen euro. De container waarin de coke werd aangetroffen kwam uit Zuid-Amerika, meldt de douane.

Bij het opslagbedrijf werd woensdag bij het lossen van een container een aantal tassen aangetroffen met pakketten die in tape gewikkeld waren. Na de vondst werd de douane ingeschakeld, die de cocaïne vond. Niemand is nog aangehouden.

Depressielijn vaak gebeld tijdens kerst

De Depressielijn is veel gebeld tijdens de kerstdagen. De twee lijnen waren constant bezet, zei een woordvoerder maandag. Hoeveel mensen precies hebben gebeld, is pas later deze week bekend. Vorig jaar belden tijdens kerst tussen de vijftig en honderd mensen.

Normaal is de Depressielijn in het weekend niet bereikbaar, maar voor kerst werd een uitzondering gemaakt omdat mensen zich dan extra eenzaam en depressief kunnen voelen.

De medewerkers van de Depressielijn zijn ervaringsdeskundigen. Ze hebben zelf een zware depressie gehad en herkennen daarom de problemen van bellers.

[Upd] Pakketbom bij Griekse ambassade in Rome

Bij de Griekse ambassade in Rome is maandag een pakketbom binnengekomen. De politie, brandweer en explosievenopruimingsdienst zijn ter plaatse om de zaak te onderzoeken. In de ambassade van Venezuela is een verdacht pakketje gevonden. Dit melden de Italiaanse politie en het persbureau ANSA.

Vorige week ontploften pakketbommen in de ambassades van Chili en Zwitserland. Daarbij vielen twee gewonden. Een anarchistische groepering eiste de verantwoordelijkheid op.

Update 13.38 uur

Er zijn ook bij de ambassades van Denemarken en Monaco verdachte pakketjes gevonden. Na onderzoek bleek dat het alleen bij de ambassade van Griekenland om explosieven ging. Het bompakket aldaar is inmiddels onschadelijk gemaakt, zo melden Italiaanse media. Bij de Nederlandse ambassade is ook gezocht naar verdachte pakketjes, maar daar is niks gevonden.

[Upd] Y. Kramer ploegleider marathonschaatsers

Oud-schaatser Yep Kramer is kandidaat voor de functie van coach bij de nieuwe ploeg van Gert Ruitenberg. Dit meldt De Telegraaf.

Vorige week contracteerde Ruitenberg Ingmar Berga, Christijn Groeneveld en Gary Hekman. De drie rijden nu nog voor AMI Kappers, dat na dit seizoen ophoudt te bestaan.

Ruitenberg heeft ook al de marathonploeg Van Werven en hij wil naast die ploeg volgend seizoen met een tweede ploeg komen. Insiders melden dat binnenkort de naam van de nieuwe sponsor en nieuwe coach bekend worden gemaakt. Kramer, de vader van Sven, zou voor die laatste functie nadrukkelijk in beeld zijn.

Update 13:37 uur

Yep Kramer (tweede bij het EK in 1983) wordt trainer en ploegleider bij het marathonteam van manager Gert Ruitenberg. De 53-jarige Fries tekende vandaag een tweejarig contract.

Van Calker wil met nieuwe sponsor naar Sochi

Bobsleeër Edwin van Calker heeft een nieuwe hoofdsponsor gepresenteerd voor zijn team. Het bedrijf Lowergy Concepts, fabrikant van energiezuinige producten, heeft zich voor vier jaar verbonden aan de equipe.

Van Calker hoopt dankzij deze financiële injectie het mislukte optreden tijdens de Spelen van Vancouver te kunnen wegspoelen met succes in Sochi 2014.

"Na alles wat er in 2010 is gebeurd, is dit een fantastische opsteker", reageerde Van Calker bij de onthulling van de geldschieter. Edwin van Calker vormt samen met zijn broer Arnold, Sybren Jansma en Cesar Gonzalez de viermansbob. In de tweemansbob is Jansma zijn remmer.

Van Calker kwalificeerde zich voor de Spelen van Vancouver, maar besloot in de viermansbob niet te starten op de lastige olympische baan.

IndonesiŽ boos na voetbalduel

De president van Indonesië, Yudhoyono, heeft zijn minister van sport opdracht gegeven een protest in te dienen, na een verloren voetbalwedstrijd in en tegen Maleisië.

De Indonesiërs, die met 3-0 de eerste wedstrijd in de finale van de AFF Cup verloren, zeggen dat hun doelman en andere spelers door het publiek met laserpennen uit hun concentratie werden gehaald. De internationals van Indonesië waren de laserstralen zat en zochten de catacomben op. Na acht minuten besloten ze om verder te spelen.

Na de hervatting werd Indonesië weggespeeld door Maleisië. Het thuisland besliste de eerste finale door binnen twaalf minuten drie keer te scoren.

Woensdag is de tweede finalewedstrijd in Indonesië. President Yudhoyono heeft de fans opgeroepen zich "niet te gedragen zoals Maleisië".

FOK!userawards!

Het einde van het jaar nadert met rasse schreden dus is het tijd voor de jaarlijkse verkiezingen op FOK!. Net zoals voorgaande jaren kun je je stem uitbrengen in vele categorieën. Van beste mod, via leukste newbie tot leukste weblogger.

Om te stemmen ga je naar onze speciale FOK!userawardsite. En FOK! zou FOK! niet zijn als er op het FOK!forum ook een topic over zou zijn.

Dus snel naar onze digitale stembus en stemmen maar.

'Rust binnen Roda JC betaalt zich uit'

Roda JC sluit het jaar 2010 af als de nummer zes van de eredivisie. Dat is veel beter dan vooraf werd verwacht. "De rust in de club betaalt zich uit", aldus algemeen directeur Martin van Geel op de site van de Limburgers.

Nog geen anderhalf jaar geleden was de club door een dreigend faillissement en de bijna-degradatie naar de eerste divisie op sterven na dood. Op de helft van de huidige voetbaljaargang doet Roda weer volop mee.

"Toen ik twee jaar geleden naar Roda kwam was de club als los zand. De selectie bestond uit verschillende groepjes en er was veel haat en nijd onder de spelers", vervolgt Van Geel. "De professionaliteit is onder trainer Harm van Veldhoven terug bij Roda. In het huidige klimaat floreren spelers. Ook spelers die het elders, om wat voor reden dan ook, niet is gelukt."

'Rust binnen Roda JC betaalt zich uit'
'Rust binnen Roda JC betaalt zich uit' (Foto: ANP)

Mido zegt 'nee' tegen Spaanse subtoppers

Mido lijkt zich op zijn gemak te voelen bij Ajax. De Egyptische aanvaller heeft namelijk aanbiedingen vanuit Spanje naast zich neergelegd.

Espanyol en Deportivo de La Coruña informeerden naar de Ajacied, meldt het Egyptische ModernKora. Mido wil echter in Amsterdam blijven spelen. "Ik wil Ajax in januari niet verlaten", zei hij volgens Voetbal International. "Ik wil tot de zomer blijven en een prijs pakken om de fans terug te betalen voor hun steun."

Mido werd door Martin Jol naar Ajax gehaald, maar opvolger Frank de Boer is nog niet overtuigd van de toegevoegde waarde van de spits. "Ik heb op 4 januari een gesprek met de clubleiding over mijn toekomst", vertelt hij. Volgens Mido waren de aanbiedingen van Espanyol en Deportivo financieel te laag.

In het seizoen 2002-2003 speelde Mido al eens in Spanje, want Ajax verhuurde hem toen aan Celta de Vigo. Daar kwam hij weinig aan spelen toe. Espanyol staat momenteel vijfde in de Primera Division, terwijl Deportivo de La Coruña de huidige nummer dertien is.

Wierdenaar bedreigt agenten met bijl

Een man uit het Overijsselse Wierden is in het kerstweekend opgepakt nadat hij met een trekker een tuin aan gort reed en vervolgens agenten met een bijl had bedreigd.

Dat gebeurde allemaal in een tuin van een woning aan de Eerste Nieuwstadsweg in Wierden. De man tufte eerst met een tractor de tuin binnen. Daarna sloopte hij een sierlantaarn en een hek. Toegesnelde agenten wilden de man tot bedaren brengen, maar dat hielp niet. In plaats daarvan uitte de Wierdenaar bedreigingen met een bijl om vervolgens te vluchten. Agenten arresteerden hem echter.

Fietsendief steekt man met schaar

Een 37-jarige man uit Tilburg is zaterdag door de politie opgepakt, nadat hij een man verschillende keren met een schaar stak.

De dertiger had eerder de fiets van het slachtoffer gestolen. Toen hij zijn stalen ros terugeiste, ontstak de verdachte dief in woede. De twee begonnen te knokken, waarbij de 37-jarige man met een schaar op het slachtoffer instak. Hij liep verwondingen op aan zijn hand, been en rug. De man werd na de mishandeling naar het ziekenhuis gebracht.

Geen Australian Open voor Jie Zheng

Jie Zheng doet volgende maand niet mee aan de Australian Open. De Chinese tennisster heeft nog te veel last van een polsblessure die haar al sinds september aan de kant houdt. Zheng schopte het vorig jaar in Melbourne tot de halve finale. Daarin was ze niet opgewassen tegen de Belgische Justine Henin.

Door het mislopen van de Australian Open gaat Zheng een flinke duikeling maken op de wereldranglijst. "Het was een hele moeilijke beslissing. Maar als ik weer fit word, krijg ik heus nog wel eens een herkansing", meldt de 27-jarige speelster via Twitter. Het eerste grandslamtoernooi van het jaar begint op 17 januari.

Dooi tempert Elfstedenkoorts

De hoop op een Elfstedentocht lijkt voorlopig vervlogen. Maandag dooit het licht in Friesland en ook rond Kerstmis was het niet koud genoeg om het ijs aan te laten groeien. Ron Wiersma van Meteo Consult sluit uit dat de tocht der tochten nog dit jaar plaatsvindt. "Dat kunnen we echt vergeten."

Woensdag- en donderdagnacht gaat het naar verwachting wel flink vriezen, met temperaturen tot 10 graden onder het nulpunt. Dit zet echter lang niet genoeg zoden aan de dijk om het ijs over het hele traject te laten aangroeien tot de benodigde 15 centimeter. Bovendien is het overdag rond het vriespunt en zijn er nog een hoop plekken op de route van de tocht waar het nog open ligt. Hier heeft de wind vrij spel, wat de aangroei van ijs bemoeilijkt.

Directeur van Meteo Consult Harry Otten zei vorige week dat de Elfstedentocht nog voor de jaarwisseling gehouden kon worden als alle sneeuw van het ijs zou worden verwijderd. Inmiddels is duidelijk dat die uitspraak voorbarig was. "De weerkaarten zagen er toen heel anders uit", legt zijn collega Wiersma uit.

"Toen werd veel strengere vorst voorspeld. Ook voor de komende periode hebben de modellen moeite om te voorspellen hoe koud het wordt", zegt Wiersma. "Het kan gaan dooien, maar het is ook mogelijk dat na een kwakkelperiode de kou weer terugkomt."


Dooi tempert Elfstedenkoorts (Foto: Novum)

Inbreker met spijt geeft zich aan tijdens kerst

Een veelpleger heeft Kerstmis aangegrepen om spijt te betuigen en zich vrijwillig bij de politie in Delft gemeld. De 34-jarige man bekende tijdens de kerstdagen enkele inbraken te hebben gepleegd. De politie controleerde het verhaal en beloonde de Haagse spijtoptant met een plek in de cel.

De inbreker meldde zich op tweede kerstdag rond 16.15 uur bij de politie met zijn kerstopenbaringen. Hij vertelde dat hij een aantal inbraken in de omgeving van de TU Delft had gepleegd en daarbij onder meer een laptop en camera's had gejat. Hij vertelde ook waar hij de buit had gelaten, waarna die door agenten werd teruggevonden.

De politie zet zwaar in op de aanpak van veelplegers, omdat die verantwoordelijk zijn voor een relatief groot deel van de criminaliteit. Zo kunnen ze in een inrichting worden geplaatst om van alcohol- of drugsproblemen af te komen. Vaak hangt het recidive gedrag namelijk samen met verslavingen.

Nederlands producentenvertrouwen stijgt

De stemming onder ondernemers in de industrie is in december van dit jaar sterk verbeterd. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag. Het producentenvertrouwen kwam uit op 2,5 tegen 0,3 in november. Vooral over hun orderpositie waren de ondernemers zeer te spreken.

Het producentenvertrouwen is samengesteld uit drie deelindicatoren: het oordeel over de orderpositie, het oordeel over de voorraden gereed product en de verwachte productie in de komende drie maanden.

Het oordeel over de orderpositie verbeterde sterk, aldus het statistiekbureau. Het aantal producenten dat de orderpositie groot vond was voor het eerst in ruim twee jaar groter dan het aantal dat de orderpositie klein vond.

Ook het oordeel over de voorraden verbeterde aanzienlijk. De stemming over de toekomstige productie was echter minder optimistisch dan in november. Er waren in december meer ondernemers die een afname verwachtten dan die een toename verwachtten.

In december rapporteerden de ondernemers in de industrie een flinke toename van de waarde van de orderontvangst. De index orderpositie (orders uitgedrukt in maanden werk) steeg van 102,0 naar 102,6. Over de toekomstige personeelssterkte dachten de ondernemers vrijwel hetzelfde als in november.

Ondernemers in de zakelijke dienstverlening zijn echter niet zo positief gestemd. De meerderheid verwacht een toename van de omzet in de komende drie maanden, maar deze groep is kleiner dan een maand geleden. Een kleine meerderheid verwacht echter wel dat de werkgelegenheid afneemt.

Het meest pessimistisch waren architecten en ingenieursbureaus. Zij waren vooral somber over het economisch klimaat en over de verwachte personeelssterkte in hun branche.

Oliemagnaat Chodorkovski schuldig bevonden

De voormalige Russische oliemagnaat Michail Chodorkovski is maandag door een rechtbank in Moskou schuldig bevonden aan verduistering. Dit melden de Russische persbureaus Interfax en ITAR-Tass. Het is het tweede proces tegen deze ooit rijkste man van Rusland.

In 2003 werd Chodorkovski wegens belastingontduiking tot acht jaar gevangenisstraf veroordeeld. Deze straf zit er dus bijna op. Hij loopt, nu hij schuldig is bevonden aan verduistering, het gevaar tot minstens 2017 vast te moeten blijven zitten.

De processen tegen Chodorkovski worden door velen gezien als een strafmaatregel voor zijn pogingen om destijds een politiek en economisch tegengewicht te bieden aan president Vladimir Poetin. Chodorkovski's olieconcern Yukos werd na zijn veroordeling overgenomen door de Russische staat.

Chodorkovski was tijdens de roerige privatisering in de jaren '90 -toen Ruslands grondstoffen werden verdeeld onder de zakenlieden met politieke connecties die later bekend werden als de 'oligarchen'- meedogenloos in zijn pogingen om Yukos in zijn greep te krijgen. Toen hij het concern eenmaal onder zijn controle had, werd hij een van de eersten in Rusland die pleitten voor de invoering van westerse zakenmethoden. Daarnaast ondersteunde hij politieke partijen die zich verzetten tegen Poetins beleid en richtte hij een stichting op om het maatschappelijke middenveld in Rusland te versterken.

Hij stond maandag terecht wegens verduistering van miljarden dollars aan olie, een beschuldiging die zijn aanhangers absurd noemen.


Oliemagnaat Chodorkovski schuldig bevonden (Foto: Novum)

Boonen start seizoen in Qatar en Oman

Tom Boonen begint het nieuwe wielerseizoen met twee koersen in het Midden-Oosten. Dit zei de Belg vandaag tegenover verscheidene media. Op 6 februari verschijnt Boonen aan de start van de Ronde van Qatar. Een week later doet hij mee aan de Ronde van Oman.

Afgelopen seizoen pakte Boonen, die het hele seizoen geplaagd werd door blessureleed, vier overwinningen, waaronder een etappe in de Tirreno-Adriatico. In juli van dit jaar werd de oud-wereldkampioen geopereerd aan zijn knie nadat hij ten val kwam in de Ronde van Zwitserland. Hierdoor stond Boonen bijna vier maanden aan de kant.

Gezochte Fries gepakt na vernielingen in hotel

De politie heeft zondagmiddag in een hotel in Workum een gezochte man aangehouden nadat hij vernielingen had aangericht. De 38-jarige man uit Workum was in augustus niet teruggekeerd van verlof, meldt de politie maandag. Waarvoor hij vastzat is niet bekendgemaakt.

Medewerkers van een hotel aan het Noard in de Friese plaats belden rond 13.30 uur de politie, omdat de man schade had veroorzaakt en het hotel weigerde te verlaten. Toen agenten poolshoogte namen, ontdekten ze dat de man gezocht werd.

De Fries is vastgezet in een politiebureau in Leeuwarden. Hij krijgt de rekening voor de schade in het hotel en moet ook een openstaande boete betalen.

Uitslagen Engeland speelronde 19

Afgelopen weekeinde werd de negentiende speelronde van de Engelse Premier League gespeeld. De wedstrijden Everton - Birmingham City en Blackpool - Liverpool werden afgelast. Hieronder de uitslagen van de overige wedstrijden, de stand en een link naar de overige statistieken.

Van der Vaart weer belangrijk voor Spurs

Rafael van der Vaart bezorgde Tottenham Hotspur op tweede kerstdag een overwinning tegen Aston Villa. Dankzij twee goals van de Nederlander zegevierde de Londense club in Birmingham met 2-1. Eerder dit seizoen nam Van der Vaart in de eveneens met 2-1 gewonnen thuiswedstrijd tegen Villa ook al beide Spurs-doelpunten voor zijn rekening.

De prestatie van Tottenham was extra knap omdat de ploeg ruim een uur lang met een man minder speelde. Jermain Defoe moest het veld ruimen na een elleboogstoot in het gezicht van James Collins. Even daarvoor had Van der Vaart op aangeven van Alan Hutton de score geopend.

In de 67e minuut was Van der Vaart opnieuw trefzeker, deze keer na goed voorbereidend werk van Gareth Bale en Aaron Lennon. De spanning keerde nog even terug toen doelman Heurelho Gomes tien minuten voor tijd werd verrast door een voorzet van Marc Albrighton. De Spurs gaven de overwinning, waardoor ze steviger vijfde komen te staan in de Premier League, echter niet meer uit handen.

United wint wederom, City ook

Manchester United handhaaft zich aan kop van de Premier League. Op Old Trafford werd Sunderland met 2-0 verslagen. Beide goals werden gemaakt door de Bulgaar Dimitar Berbatov, met dertien doelpunten topscorer in Engeland.

De thuisploeg gaf de toeschouwers die op Boxing Day naar het stadion waren gekomen vooral in de eerste helft waar voor hun geld. Berbatov opende al na vijf minuten de score, waarna de paal en doelman Craig Gordon een grotere score voorkwamen. Aan de andere kant kreeg Edwin van der Sar hooguit wat terugspeelballen te verwerken.

Ook na rust waren de Mancunians heer een meester, al leverde dat weinig uitgespeelde kansen meer op. Toch werd het door een fraai schot van Berbatov nog 2-0, waarna de wedstrijd gelopen was. Bij Sunderland, dat eerder dit seizoen nog met 3-0 won bij Chelsea, speelde Boudewijn Zenden bijna de hele wedstrijd mee.

Manchester City liet de achterstand op de stadgenoot niet verder oplopen. De uitwedstrijd tegen Newcastle United werd eenvoudig met 3-1 gewonnen. Al na vijf minuten stond het 0-2, mede door een grote fout van doelman Tim Krul. City staat slechts twee punten achter United, maar heeft wel twee wedstrijden meer gespeeld.


Uitslagen speelronde 19:

Thuis Uit Uitslag
Fulham West Ham United 1-3
Blackburn Rovers Stoke City 0-2
Bolton Wanderers West Bromwich 2-0
Manchester United Sunderland 2-0
Newcastle United Manchester City 1-3
Wolverhampton Wigan Athletic 1-2
Aston Villa Tottenham Hotspur 1-2
Everton Birmingham City Afg
Blackpool Liverpool Afg
Arsenal Chelsea 27/12

Stand:

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 Manchester United 17 10 7 0 37 38-16
2 Manchester City 19 10 5 4 35 28-16
3 Arsenal 17 10 2 5 32 34-19
4 Chelsea 17 9 4 4 31 31-12
5 Tottenham Hotspur 18 8 6 4 30 27-23
6 Bolton Wanderers 19 7 8 4 29 32-25
7 Sunderland 19 6 9 4 27 21-20
8 Stoke City 18 7 3 8 24 23-22
9 Newcastle United 18 6 4 8 22 28-29
10 Liverpool 17 6 4 7 22 21-22
11 Blackpool 16 6 4 6 22 24-29
12 West Bromwich 18 6 4 8 22 24-31
13 Blackburn 19 6 4 9 22 23-30
14 Everton 18 4 9 5 21 20-21
15 Aston Villa 18 5 5 8 20 20-30
16 Wigan Athletic 18 4 7 7 19 15-29
17 Birmingham 17 3 9 5 18 17-20
18 Fulham 18 2 10 6 16 17-23
19 West Ham United 19 3 7 9 16 19-32
20 Wolverhampton Wanderers 18 4 3 11 15 19-32

Klik hier om meer statistieken over de Engelse Premier League te bekijken!

'Tottenham is serieuze titelkandidaat'

Manager Harry Redknapp van Tottenham Hotspur denkt dat zijn ploeg dit seizoen serieus mee kan doen om de titel in Engeland. Dat meldde hij na de 2-1-overwinning op Aston Villa gisteren. "Wij zijn een gevaarlijke outsider", aldus de trainer van onder anderen Rafael van de Vaart.

De Nederlander tekende op Boxing Day voor beide treffers van de Spurs tegen Villa. De ploeg klom door de overwinning naar de vijfde plaats in de Premier League, zeven punten achter koploper Manchester United.

"De competitie ligt dit seizoen meer open dan ooit", aldus Redknapp. "De titel is niet onmogelijk. Het verschil in de top vijf, zes is niet zo groot. We moeten er zelf in geloven, dan maken we zeker kans."

'Tottenham is serieuze titelkandidaat'
'Tottenham is serieuze titelkandidaat' (Foto: ANP)

'MaleisiŽ broeinest voor terrorisme'

De universiteiten van Maleisië zijn een ideale locatie geworden voor islamitische extremisten om jongeren te rekruteren voor terroristische netwerken. Daarvoor waarschuwen veiligheidsexperts in het Aziatische land maandag.

Volgens hen hebben politici in het land lange tijd een laks beleid gevoerd. "Terroristen komen het land binnen als studenten, zodat ze onder de radar van de autoriteiten blijven. Op de universiteiten kunnen ze andere studenten rekruteren", zegt hoogleraar Zamihan Mat Zin.

Afgelopen jaar werd in het land een aantal buitenlandse terroristen gearresteerd. Premier Muhyiddin Yassin noemde dat een 'ongezonde trend die de nationale veiligheid kan schaden'. Maleisië is tot op heden grotendeels gevrijwaard gebleven van terroristische aanvallen.

Boer zoekt vrouw legt het af tegen kerststal

Het populaire tv-programma Boer zoekt vrouw moest het op tweede kerstdag afleggen tegen de huiselijke gezelligheid van de kerstboom en de kerststal. Zondag zagen 'maar' ruim 3,2 miljoen tv-kijkers het datingprogramma met presentatrice Yvon Jaspers. Dat heeft de Stichting KijkOnderzoek (SKO) maandag bekendgemaakt.

Vorige week keken meer dan 4,1 miljoen mensen naar Boer zoekt vrouw, het hoogste aantal kijkers van dit seizoen. Het programma stond zondag wel op de eerste plaats van de top 25 van meest bekeken programma's, gevolgd door het Journaal van acht uur, dat ruim 2,6 miljoen kijkers trok.

Het muziekprogramma Top 2000 a Gogo kwam op de vijftiende plaats. Het programma van presentator Matthijs van Nieuwkerk wist zondag 482.000 mensen te boeien.

Boer zoekt vrouw legt het af tegen kerststal
Boer zoekt vrouw legt het af tegen kerststal (Foto: ANP)

Jongen rijdt auto ouders in de prak

Een ritje van een 15-jarige jongen in de auto van zijn ouders is zondagavond niet goed afgelopen. Het leek de jongen uit het Gelderse Huissen een goed idee om ongevraagd een rondje te gaan rijden. Hij verloor echter de controle over het stuur en reed dwars door een heg. Hij kwam tegen een geparkeerde auto tot stilstand, meldt de politie.

De jonge brokkenpiloot bleek bovendien te hebben gedronken. Hij kreeg een proces-verbaal en is aan zijn ouders overgedragen.

Indiegame van het jaar

Indie DB heeft zijn lijst met de beste indie-games van 2010 bekend gemaakt. Afgeleid van een totaal van 34.393 stemmen in samenspraak met medewerkers van verschillende sites en een jury, zijn dit de indie-games die de top tien vormen van 2010:

 

   1. Minecraft - Mojang Specifications
   2. Amnesia: The Dark Descent - Frictional Games
   3. Super Meat Boy - Team Meat
   4. Mount & Blade: Warband - Taleworlds
   5. Dwarf Fortress - Bay 12 Games
   6. VVVVVV - Terry Cavanagh, composed by Magnus Pålsson
   7. The Ball - Teotl Studios Ek. För.
   8. Limbo - Playdead
   9. Gang Garrison - Faucet
  10. Zombie Driver - Exor Studios

Verder is hieronder de lijst te zien met winnaars in andere categorieën, waarbij de winnaar steeds dikgedrukt bovenaan staat. Er wordt onderscheid gemaakt tussen de ‘Player’s choice’ en de ‘Editor’s choice’.

Editor's choice:

Most Innovative

    * Minecraft
    * Super Meat Boy
    * Nudo
    * VVVVVV
    * The Ball

Best Original Art

    * Limbo
    * Jolly Rover
    * Love
    * VVVVVV
    * The Ball

Best Upcoming Indie

    * Monaco
    * Dustforce!
    * Bastion
    * Fez
    * Overgrowth

Best Multiplayer Indie

    * Mount & Blade: Warband
    * Frozen Synapse
    * Minecraft
    * Shoot First
    * Love

Best Singleplayer Indie

    * Minecraft
    * Limbo
    * Super Meat Boy
    * VVVVVV
    * Amnesia: The Dark Descent

Player's Choice (gerangschikt op het aantal verkregen stemmen):

Best Upcoming Indie

   1. Natural Selection 2
   2. Overgrowth
   3. Primal Carnage
   4. Interstellar Marines
   5. Depth

Gladheid in uitgestorven spits

De weinige automobilisten die maandagochtend de weg op gaan worden gewaarschuwd voor gladheid. Wegen zijn door opvriezing van regen en smeltwater vooral lokaal spiegelglad. De snelwegen liggen er beter bij, meldt de ANWB. Vanwege de kerstvakantie is er echter nauwelijks sprake van een ochtendspits.

De relatieve stilte op de weg is tussen kerst en de jaarwisseling gebruikelijk. Wel was het op tweede kerstdag zondag een stuk rustiger dan normaal. De traditionele drukte richting onder meer meubelboulevards viel mee. Er stond op het hoogtepunt zo'n 115 kilometer file. Een jaar eerder stond er op tweede kerstdag 150 kilometer file.

Zondag werd de A1 bij Bussum wel deels gesloten voor spoedreparaties. De reparaties worden maandagavond hervat. Er kan worden omgereden via de A6 en de A27, wat een vertraging van een kwartier oplevert.


Gladheid in uitgestorven spits (Foto: Novum)

India lanceert sharia-beurs voor moslims

De effectenbeurs in Mumbai heeft maandag een beursgraadmeter gelanceerd speciaal voor bedrijven die zich houden aan de islamitische sharia-wetgeving. De beursuitbater in Mumbai wil op die manier meer moslims naar de beursvloer lokken.

De BSE Tasis Sharia 50-index bestaat uit de grootste bedrijven van de vijfhonderd genoteerde ondernemingen in Mumbai die zich houden aan de sharia-wetten. Bedrijven in de sharia-index mogen bijvoorbeeld niet profiteren van de verkoop van 'zondige' zaken zoals tabak, vuurwapens en alcohol. Ook het verdienen van geld door het vragen van rente is niet toegestaan in de sharia.

India telt 160 miljoen islamieten, maar veel moslims houden zich afzijdig van de beurs vanwege de beperkingen die de sharia oplegt. "De beurs in Mumbai kent het grootste aantal bedrijven ter wereld dat zich aan de sharia houdt. Alle moslimlanden tezamen hebben niet zo veel sharia-bedrijven als de beurs in Mumbai", aldus de algemeen directeur van Tasis.

[NBA] Spurs te sterk voor Washington

San Antonio Spurs heeft in de NBA Washington Wizards verslagen. San Antonio zegevierde met 94-80.

Tony Parker, goed voor 20 punten en 14 assists, en Manu Ginobill (21 punten) waren op dreef voor San Antonio. Rashard Lewis was bij de bezoekende ploeg goed voor 21 punten, maar hij kreeg weinig steun van zijn ploeggenoten.

Washington moest het stellen zonder forwards Andray Blatche en JaVale McGee. Het tweetal was geschorst nadat ze bij een kroegruzie met elkaar op de vuist gingen.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
LA Clippers Phoenix 108-103
Cleveland Minnesota 98-98
Detroit Chicago 92-95 wnv
New Orleans Atlanta 93-86
Indiana Memphis 90-104
San Antonio Washington 94-80
Denver Philadelphia 89-95

Weer raketaanval VS op Noord-Waziristan

Een Amerikaanse raketaanval op een bolwerk van moslimextremisten in de aan Afghanistan grenzende Pakistaanse stammenregio Noord-Waziristan heeft maandag aan zeker zes mensen het leven gekost. Dit hebben bronnen bij de Pakistaanse inlichtingendienst gezegd.

Dit jaar hebben Amerikaanse onbemande vliegtuigjes, zogeheten drones, minstens 110 raketaanvallen uitgevoerd op extremistische doelen in het noordwesten van Pakistan -meer dan twee keer zoveel als in 2009. In het Pakistaanse stammengebied houden zich Taliban- en Al Qaidastrijders schuil die het gemunt hebben op de buitenlandse en vooral Amerikaanse troepen in Afghanistan. In Noord-Waziristan zetelt onder andere het Haqqani-netwerk.

NAVO-militair gedood in Afghanistan

Een NAVO-militair is maandag bij een bermbomaanslag in het zuiden van Afghanistan om het leven gekomen. Dit heeft de NAVO bekendgemaakt. De nationaliteit van het slachtoffer en de exacte locatie van de aanslag werden niet gemeld.

Volgens gegevens van het persbureau AP zijn dit jaar in Afghanistan al zeker 697 NAVO-militairen gesneuveld. Dat maakt 2010 tot het tot dusverre dodelijkste jaar voor de internationale troepenmacht in Afghanistan.

Provincie: Vitesse maakt verlies van 5 miljoen

Waar Vitesse eerder melding maakte van een verlies van 1,6 miljoen euro over het afgelopen seizoen, heeft de Staten van Provincie Gelderland het over een bedrag van bijna vijf miljoen euro.

Volgens de provincie heeft Vitesse het afgelopen boekjaar een verlies van bijna vijf miljoen euro geleden. De provincie is verbaasd dat de club van Merab Jordania 5,8 miljoen europ opvoert als bedrag dat ze te goed zouden hebben van de provincie omdat deze de afspraken over verlaging van de huur van het Gelredome niet nagekomen zou zijn.

"Dat mogen ze vinden, maar geen rechter heeft zich daar nog over gebogen", zo zegt een woordvoerder van de provincie in De Telegraaf. "We hebben, toen we gedagvaard werden, bij Vitesse het verzoek neergelegd alle begrotingen, jaaroverzichten en transferoverzichten van 1999 t/m 2008 naar ons toe te sturen. Tot de dag van vandaag hebben we niets ontvangen. Dit is een aparte vorm van boekhouding."

Het rommelt bij Vitesse. Vorige week raakte de club uit Arnhem hoofdsponsor Zuka al kwijt.

Stomende douchescene uit The 3rd Birthday

Vorige week kwam The 3rd Birthday uit in Japan en hoofdpersoon Aya Brea neemt in het spel een stomende douche. Natuurlijk kunnen wij tijdens deze koude dagen niet iets achter houden dat vele gamers wat zal opwarmen. Daarom, onderaan het bericht de stomende douchescene.

In The 3rd Birthday wordt New York geplaagd door verschrikkelijke monsters, hoofdpersoon Aya is de enige die kan helpen vanwege speciale krachten die ze heeft. Het spel staat gepland voor een release in het eerste kwartaal van 2011 voor Europa op de PSP.

Bekijk hieronder de trailer die voor sommigen als NSFW ervaren kan worden.

JFK dicht; noodtoestand in vijf staten

Na het zuidoosten van de Verenigde Staten kampt nu ook het noordoosten met zwaar winterweer. Op sommige plekken wordt tot een halve meter sneeuw verwacht. De luchthaven JFK in New York, waar eerder al talloze vluchten moesten worden geannuleerd, is sinds zondagavond gesloten.

Delen van het zuiden van de VS beleefden een witte kerst, voor het eerst sinds de jaren tachtig van de negentiende eeuw.

De problemen in het zuidoosten verplaatsten zich met een koudefront mee naar het noordoosten. Het winterweer gaat niet alleen met zware sneeuwval gepaard, maar ook met harde windvlagen. Inmiddels hebben de gouverneurs van de staten Maryland, Virginia, North Carolina, Massachusetts en Maine de noodtoestand uitgeroepen.

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over de stelende overheid.

Het is al heel lang bekend, maar nu pas openbaar. In de jaren-90 heeft de overheid voor zo’n 15 miljard euro uit de pensioenkas van de ambtenaren geplunderd. Een schande, temeer daar het ABP mogelijk nu pensioenen moet bevriezen of zelfs verlagen. We leven dus in een land waarin de overheid steelt van zijn eigen werknemers.

Noord-Korea: geduld is beperkt

Noord-Korea heeft maandag gezegd dat het slechts beperkt geduld heeft met de militaire oefeningen van Zuid-Korea. Het land zegt dat het te danken is aan zijn zelfbeheersing en vredelievendheid dat er geen gevechten zijn ontstaan in de zee bij Noord- en Zuid-Korea.

De partijkrant van de regerende communisten van Noord-Korea noemde de oefeningen een 'gevaarlijke samenzwering' van Zuid-Korea en de Verenigde Staten, die leiden tot 'vernietiging'. De VS hebben 28.500 manschappen in Zuid-Korea.

Zuid-Korea heeft de laatste dagen massale militaire oefeningen gehouden, waaronder met de Amerikaanse marine. De oefeningen volgden nadat Noord-Korea een Zuid-Koreaans eiland had beschoten, waarbij vier doden vielen. De beschieting was weer een gevolg van een Zuid-Koreaanse oefening, waarbij een granaat in Noord-Koreaans water zou zijn gevallen.

Krokodillengevaar na overstromingen

Overstromingen in het tropische noorden van Australië hebben geleid tot een krokodillenalarm. Meerdere van deze reptielen zijn gezien in overgelopen waterwegen, meldden autoriteiten maandag.

Burgemeester Andrew Lancini van Hinchinbrook Shire zei dat meerdere inwoners de zoutwater-roofdieren hadden waargenomen.

Overvloedige regenval heeft delen van de staat Queensland onder water gezet, toen de tropische storm Tasha zaterdag over de staat trok. Het water heeft enkele dorpen afgesloten van de buitenwereld. Het dorp Chinchilla is deels geëvacueerd, nadat er 10 centimeter regen viel in één nacht.

Vrouw overlijdt na ontwaken in doodskist

Een Braziliaanse vrouw die op kerstavond levend uit haar doodskist werd gehaald, is twee dagen later alsnog overleden. De 88-jarige Maria das Dores da Conceicao was vorige week woensdag doodverklaard door artsen, meldde de Braziliaanse krant O Globo.

De vrouw werd in een doodskist gelegd en naar het mortuarium gebracht. Maar toen medewerkers daar vier uur later haar lichaam verzorgden, merkten ze een rustige ademhaling. De vrouw werd snel naar het ziekenhuis gebracht, tot opluchting van haar vrienden en familie.

Twee dagen later overleed de vrouw alsnog. De vrouw zou aan hoge bloeddruk hebben geleden, maar een doodsoorzaak is nog niet bekend.

Engeland klaagt negen terreurverdachten aan

De Britse politie heeft negen van de twaalf mannen aangeklaagd die vorige week zijn opgepakt op verdenking van het beramen van een terreuraanslag in Groot-Brittannië. Drie mannen zijn vrijgelaten, meldde de politie maandag.

Volgens de politie hebben de aangeklaagde mannen sinds 1 oktober plannen voorbereid voor een explosie waarbij meerdere doden hadden moeten vallen. Ze hadden op internet gezocht naar geschikte doelen.

De aangeklaagde mannen moeten maandag voorkomen bij de rechters van de City of Westminster Magistrates Court.

De mannen waren in de vroege ochtend van 20 december van hun bed gelicht. Ze variëren in leeftijd van 17 tot 28 jaar. Twee van de mannen komen uit Londen, drie uit Cardiff en vier uit Stoke-on-Trent. Enkele verdachten zijn van Bengalese afkomst.

Engeland klaagt negen terreurverdachten aan
Engeland klaagt negen terreurverdachten aan (Foto: ANP)

Noodtoestand door sneeuw aan oostkust VS

Aan de noordoostkust van de Verenigde Staten heerst zondagavond lokale tijd een verkeerschaos door zware sneeuwbuien. De gouverneur van de Amerikaanse staat Massachussetts heeft de noodtoestand uitgeroepen. Ruim duizend vluchten zijn geschrapt, de spoordienst tussen New York en Boston is uitgevallen.

De Amerikaanse weerdienst waarschuwde voor sneeuwstormen langs de hele oostkust. De dienst rekent op een halve meter sneeuw in New York City, waarbij maandag bovendien een storm opsteekt met snelheden van bijna 90 kilometer per uur. Dat komt juist op het moment dat veel mensen weer naar hun kantoor gaan na Kerstmis.

"Helaas ligt onze stad direct op de weg van de storm", zei burgemeester Michael Bloomberg van New York. Hij heeft 2400 sneeuwruimers opgeroepen. Zaterdag beleefde het zuiden van de VS al een zeldzame witte kerst.

Noodtoestand door sneeuw aan oostkust VS
Noodtoestand door sneeuw aan oostkust VS (Foto: ANP)

Sneeuwschuiver stopt spookrijder

In Oostenrijk is een spookrijder wel op een heel bijzondere manier tegengehouden. Op een Alpenpas bij Steiermark had de 38-jarige stomdronken automobilist al met veel geluk niemand geraakt toen hij op zondagochtend vroeg in de verkeerde richting reed door twee tunnels.

Tot hij op de snelweg plots in de koplampen keek van een enorme sneeuwschuiver. De spookrijder knalde, met 1,8 promille alcohol in zijn bloed, tegen de grote schuif. De sneeuwruimer bleef uiteraard ongedeerd. De spookrijder en zijn passagier raakten beiden in een shock door de botsing.

"Ik heb nog met mijn lichten geknipperd, ben zeer langzaam gaan rijden. Toen knalden we toch op elkaar", zei de 35-jarige bestuurder van de sneeuwschuiver in de Oostenrijkse krant Kronen Zeitung maandag. De bestuurder van de sneeuwschuiver had jaren geleden ook al een spookrijder tegengehouden. "Liever doe ik het niet nog eens", hoopt hij.

Sneeuwschuiver stopt spookrijder
Sneeuwschuiver stopt spookrijder (Foto: ANP)

'SomaliŽrs verdacht van link met Al Shabaab'

De Somaliërs die vrijdag werden opgepakt voor terrorisme, worden verdacht van betrokkenheid bij de islamitische terreurgroep Al Shabaab. Dat schrijft de Volkskrant maandag op basis van bronnen in de Somalische gemeenschap in Nederland, Kenia en de Somalische hoofdstad Mogadishu.

Een van de twaalf mannen die op kerstavond werd opgepakt zou familie zijn van een commandant van de aan Al Qaida gelieerde terreurorganisatie Al Shabaab. De bijnaam van de commandant, Mohamed Garmashaqo, zou ook de bijnaam zijn van de opgepakte eigenaar van een belhuis in Rotterdam, Mohamed Abdullahi R.

Bekenden van belhuiseigenaar R. zeggen volgens de krant dat er geen sprake kan zijn van terrorisme. De verdachten zouden islamitisch zijn, maar niet radicaal.

Van de twaalf zijn er overigens zondag vijf vrijgelaten wegens gebrek aan bewijs. Deze vijf worden ook al niet meer beschouwd als verdachte. Over het lot van de anderen wordt maandag in de loop van de dag besloten. Dan wordt gekeken of ze langer vast blijven zitten of dat ze ook weg mogen.

De advocaat van enkele van de verdachten, Michael Ruperti, is niet te spreken over de aanhoudingen naar aanleiding van een ambtsbericht van de AIVD. De inlichtingendienst waarschuwde daarin voor een op handen zijnde aanslag in Nederland. De raadsman wil een onderzoek naar de manier van werken van de AIVD. Tegenover Radio 1-programma Met het oog op morgen spreekt hij van een blunder.

Voetenbad uit de handel wegens schokgevaar

Gebruikers van een voetenbad dat sinds oktober verkocht werd door Kruidvat, Trekpleister en Prijsmepper worden gewaarschuwd voor elektrocutiegevaar. Het AEG voetenbad wordt uit de handel gehaald. Door een defect kan water op delen die onder spanning staan terechtkomen, staat in een waarschuwing in de ochtendbladen.

Het probleem doet zich voor wanneer het voetenbad zonder luchtpomp wordt gebruikt. Het water lekt dan naar het binnenwerk van het apparaat, waardoor gebruikers die met hun voeten in het bad zitten een schok kunnen krijgen. Of dat in de praktijk al is gebeurd, heeft fabrikant Rochèl DPA Nederland niet bekendgemaakt.

Het gaat om het AEG voetenbad FM 5507 met het serienummer 2851 of 2971. Dat nummer is te vinden op een sticker aan de onderkant. Gebruikers worden opgeroepen het voetenbad niet meer te gebruiken en het naar de winkel terug te brengen. De aankoopprijs wordt vergoed.

FNV komt met werkgeversorganisatie hulp aan huis

FNV Bondgenoten wil een werkgeversorganisatie oprichten voor particulieren die gebruikmaken van een hulp aan huis. De particulieren moeten de positie van verzorgers, alfahulpen, schoonmaaksters en andere kleine dienstverleners structureel verbeteren, schrijft Trouw maandag.

Op de regeling die voor deze dienstverleners geldt is al langer kritiek. De regeling is opgesteld met vrouwen die wat bijverdienen in het achterhoofd. Administratieve rompslomp werd daarom niet nodig geacht. Als hun werkgever (de patiënt) overlijdt of hen niet meer nodig heeft, kunnen ze zonder pardon worden ontslagen. Als de hulp ziek wordt, hoeft de patiënt geen ziektegeld uit te keren.

De markt voor dienstverlening aan huis komt volgens de vakbond niet van de grond. Dat zou onder meer komen doordat bedrijven die de hulp aan huis netjes willen regelen het niet kunnen opnemen tegen zwartwerkers die dit in hun eentje aanbieden.

Omdat er steeds meer vraag is naar goede hulp aan huis, moeten de zaken goed worden geregeld, zegt vakbondsbestuurder Mari Martens in de krant. Particulieren hebben er volgens hem baat bij dat de hulp die ze nodig hebben wordt geregeld door bedrijven. Die regelen bijvoorbeeld vervanging als een hulp ziek is. Een zwartwerker kan dat in zijn eentje niet.

De vakbond wil meer druk op de politiek uitoefenen door particulieren die hulp nodig hebben als werkgevers te mobiliseren. Een van de punten die volgens Martens moet veranderen is het invoeren van belastingaftrek voor particulieren die een hulp aan het werk hebben. Ook de duizenden hulpen zonder verblijfspapieren zouden onder die regeling moeten vallen.

De onderzoeksters Leontine Bijleveld en Eva Cremers vinden de regeling die nu geldt discriminerend en in strijd met internationale afspraken. De Vereniging Vrouw en Recht Clara Wichmann vindt dat de Europese Commissie daarom een procedure moet beginnen tegen de Nederlandse staat.

De vereniging financiert ook een proefproces van een alfahulp die door een ongeluk zonder inkomen kwam te zitten. Haar zaak komt in januari opnieuw voor de rechter.

Drie kwart garages onveilig voor personeel

Bij drie kwart van de garagebedrijven is de veiligheid van de medewerkers in het geding. Dat blijkt uit een onderzoek van de Arbeidsinspectie onder 1060 garages en werkplaatsen. Hefbruggen bleken ongekeurd, machines kunnen omvallen en bij het oppompen van banden is er ontploffingsgevaar.

In dertig gevallen was de situatie zo onveilig dat inspecteurs tijdens de controles de werkzaamheden in een garage direct stillegden. Grootste probleempunt was de hefbrug. Die bleek vaak niet gekeurd of werd verkeerd gebruikt. Bij slecht onderhoud kan de hefbrug instorten of kunnen auto's eraf glijden.

Zeven garages hadden geen bandenkooi die werknemers tijdens het oppompen van banden moet beschermen tegen rondvliegend materiaal als de band klapt. Ook vonden de inspecteurs werkplekken waar de monteurs van hoge plekken konden vallen of waar zware voorwerpen konden omvallen of verschuiven.

De resultaten van de controle zijn slechter dan bij een eerdere inspectieronde. Wel hoeven werknemers over het algemeen minder zwaar te tillen. Ook scoren bedrijven die eerder bezocht waren nu beter.

Cole wil Chelsea van vorig seizoen weer zien

Ashley Cole hoopt dat Chelsea vandaag tegen Arsenal de vorm van het succesvolle vorige seizoen kan halen. Chelsea won vorig seizoen de landstitel en de FA Cup. In de competitie maakte The Blues meer dan honderd doelpunten.

Dit seizoen gaat het een stuk moeizamer. Chelsea wist in de laatste vijf duels niet te winnen. "Het is nog vroeg in het seizoen, maar het wordt nu wel gaan gebeuren", zei Cole tegen The Mirror.

"We moeten weer op het goede pad komen en wedstrijden gaan winnen. Iedereen heeft weleens een dipje. Hopelijk is die van ons nu voorbij en kunnen we een goede serie neerzetten vanaf nu. We moeten alleen naar onszelf kijken en zo goed spelen als we kunnen", aldus de linksback van Chelsea.

"We zijn de winnaar van de 'dubbel' van vorig seizoen. We moeten die zeges nu ook waarmaken. Op dit moment doen we dat namelijk niet. We weten hoe het is om de landstitel te winnen. Dat geeft ons hoop. De concurrentie wordt steeds beter, maar nu moeten wij ook beter gaan spelen", besluit Cole.

A very merry Christmas

Voor de zus van Lara's andere oma, tante Nellie van 86, verliep Kerst helaas minder perfect. Ze was net twee keer geopereerd, kon slecht meer zien en horen, had erg veel pijn en was vanwege de narcose ronduit vergeetachtig aan het worden. 's Ochtends werd ze nog gekscherend door Lara's pa en broertjes geïmiteerd, maar toen ze op de avond van eerste kerstdag met hevige pijn en een prop in haar longen weer met de ambulance naar Goes werd gereden viel het direct stil met de grappen.

Tweede Europese breedbandsatelliet gelanceerd

De Ka-Sat breedbandsatelliet van Eutelsat is zondag kort voor 23.00 uur vanuit Kazachstan met een Russische raket de ruimte in geschoten. De kunstmaan kan twee miljoen huishoudens in zogenoemde 'notspots' van internettoegang voorzien.

De lancering past binnen het streven van de Europese Unie om te zorgen dat alle inwoners toegang kunnen krijgen tot breedbandinternet. Onlangs verbond eurocommissaris Neelie Kroes haar politieke lot hieraan: als in 2013 niet iedere EU-ingezetene breedbandtoegang heeft, stapt ze op. Momenteel zijn circa 30 miljoen huishoudens van breedbandtoegang verstoken, veelal in afgelegen plattelandsgebieden.

Ka-Sat in de ruimteDe Ka-Sat levert verbindingen met een maximale snelheid van 10Mbit, en kan twee miljoen huishoudens van internet voorzien. De satelliet wordt beheerd door het bedrijf Eutelsat. Concurrent Avanti bracht vorige maand al de Hylas-1 in de ruimte, die 300.000 huishoudens kan bedienen.

Eutelsat heeft met rond de zeventig distributeurs op de grond overeenkomsten gesloten, in gebieden die bereikt kunnen worden met de ruim tachtig signaalbundels van de Ka-Sat. De kunstmaan, die op een hoogte van 36.000 kilometer hoogte wordt geplaatst, zal naar verwachting in mei of juni 2011 operationeel zijn.

De lancering werd overigens met de nodige spanning gevolgd, omdat de vorige lancering van een Russische Proto-M raket vier weken geleden was mislukt. Onderzoek wees uit dat er te veel brandstof was gebruikt, waardoor het ruimtevaartuig te zwaar was.

Ka-Sat bereik
Bereiksgebieden van de Ka-Sat

Utrechter wint Wetenschapsquiz 2010

Waarom lijkt een Tibetaan op een mol? Deelnemer Thieu Romgens aan de Nationale Wetenschapsquiz wist het antwoord en werd zondag de winnaar van 2010. Mollen hebben zich net als inwoners van Tibet evolutionair aangepast aan een zuurstofarme omgeving.

Volgens de organisatoren van de quiz, de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en de VPRO is Romgens daarmee de knapste kop van Nederland 2010.

De quiz werd zondag op televisie uitgezonden. In totaal deden ruim 4550 deelnemers aan de quiz vanuit huis mee. Gemiddeld beantwoordden ze zes van de vijftien vragen goed.

Mannen vulden de quiz iets beter in dan vrouwen. De mannelijke inzenders hadden gemiddeld 6,6 vragen goed. Bij vrouwen lag dat aantal op 6,3. Bij het onderdeel journalisten versus wetenschappers dat zondagavond op televisie werd uitgezonden, bleken de wetenschappers net iets slimmer. Astronoom Marijke Haverkorn won dat onderdeel van de quiz.

Utrechter wint Wetenschapsquiz 2011
Utrechter wint Wetenschapsquiz 2010 (Foto: ANP)

Kerstprijsvraag 2010: Dag 3

jpv

De kerstprijsvraag van 2010 is in volle gang! Gedurende acht dagen lang, van 25 december tot en met 1 januari, verschijnen er dagelijks acht vragen, twee plaatjes en een opdracht op FOK!games. Door het beantwoorden van deze vragen, het raden van de plaatjes en het maken van de opdracht kun je punten verdienen die vervolgens ingezet kunnen worden op games of goodies naar keuze in een veiling. Meer informatie over de prijsvraag en de regels kun je hier vinden. Het maakt niet uit hoeveel vragen je goed hebt of hoeveel dagen je mee doet, ook door slechts één dag mee te doen kun je al een game naar keuze winnen!

De vragen:
1. Wii Fit gaf een vrouw een (on)plezierige aandoening. Zij heeft minimaal tien keer per dag iets nodig. Wat heeft ze precies nodig?
2. Door Halo 3 te spelen kon je een land in nood helpen. Welk land was dit?
3. Welke game kreeg de ultieme gouden stick?
4. Welke game werd in Rusland kapot geschoten en verbrand omdat hij niet gewaardeerd werd?
5. De reclameman van PlayStation kreeg bij de Kiwi's een kloon. Voor welk bedrijf/zender maakte deze kloon reclame?
6. In welke 'game' kun je stamina-punten verzamelen door in het echte leven taken uit te voeren zoals de was doen?
7. Welke kleurrijke game krijgt zijn eigen animatieserie?
8. Wat heeft een crimineel van zijn PlayStation gemaakt?

De afbeeldingen:
9. Van welke game/developer/publisher is dit logo?

ing

 

10. Welk game-personage zie je hier?

 

 img

De opdracht
De opdracht van vandaag is iets lastiger. Probeer met behulp van games en toebehoren zo ver mogelijk te tellen en leg dat vast op een foto. Hoe je dit doet is aan jou. Je kunt bijvoorbeeld Halo, Halo 2 en Halo 3 naast elkaar leggen om zo te tellen, maar je games in de vorm van cijfers leggen mag ook. Probeer zo ver mogelijk te komen, zolang alle cijfers maar op de foto te zien zijn. Indien nodig mag je een toelichting meesturen en meerdere (maximaal drie) foto's insturen mag, zolang de games waarmee je telt maar niet meerdere keren gebruikt zijn voor verschillende cijfers.

De vijf mensen die het verste geteld hebben verdienen hoe dan ook zes punten en alle andere inzendingen krijgen punten voor de originaliteit in combinatie met tot hoever er geteld is. Iedereen die instuurt verdient sowieso twee punten.

Bonuspunten
Er zijn vandaag ook bonuspunten te verdienen ergens op FOK!games. Zoek, doe mee en zorg dat je deze bonuspunten bemachtigt!

Je kunt de vragen hier beantwoorden. Je kunt elke vraag los beantwoorden en vragen die je niet weet dus (voorlopig) overslaan. Alle vragen kunnen beantwoord worden tot en met 2 januari 23:59 uur.

Laatste reviews en specials
review
Need for Speed Heat
review
Atelier Ryza: Ever Darkness & the Secret Hideout
review
Blu-ray: The Secret Life of Pets 2
review
Blu-ray: Hellboy 4K
review
Blu-ray: Yesterday
special
Interview Team Paraluna op DreamHack Rotterdam
©FOK.nl e.a.