FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 17 december 2010

Prins en Máxima bij ouders Amsterdam

Prins Willem-Alexander en prinses Máxima hebben vrijdagavond een bijeenkomst bijgewoond van ouders van kinderen die direct betrokken zijn bij de zedenzaak in die stad. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) bekendgemaakt.

"Door middel van hun aanwezigheid willen zij hun medeleven tonen, dat ook symbool staat voor de betrokkenheid van de Nederlandse bevolking met deze kinderen en hun ouders", aldus een verklaring van de RVD.

[Upd] Verkeersalarm opgeheven

Het verkeersalarm dat Rijkswaterstaat vrijdagmiddag afkondigde, blijft voorlopig van kracht. Dat meldde een woordvoerder vrijdag rond 22.00 uur. Het alarm geldt voor het hele land, maar Rijkswaterstaat waarschuwt vooral voor de gladheid op de wegen in de Randstad.

Update 23.50 uur

Rijkswaterstaat heeft vrijdagavond om 23.30 uur het verkeersalarm ingetrokken. Wel waarschuwt de instantie weggebruikers voor 'verraderlijk gladde wegen' de komende nacht en dagen. Op sommige plekken moet er langzamer gereden worden dan normaal is toegestaan.

Rijkswaterstaat adviseert mensen zich daar aan te houden.

Verkeersalarm blijft van kracht
Verkeersalarm opgeheven (Foto: ANP)

Gouden Loeki naar Pietertje van Calvé

De reclamespot 'Pietertje' van Calvé Pindakaas heeft vrijdagavond de Gouden Loeki gewonnen. Televisiekijkers mochten uitmaken welke tv-commercial de mooiste, grappigste of meest bijzondere spot van het jaar was. 'Muis' van Centraal Beheer Achmea eindigde op de tweede plaats, gevolgd door 'Oranje Leeuwen' van ING.

De Ster reikte de Gouden Loeki dit jaar voor de zestiende keer uit. Calvé Pindakaas won twee keer eerder de Gouden Loeki, in 1998 met 'Goal!’ en in 2002 met 'Voetballertje’, ook commercials met kinderen in de hoofdrol.

'Gouden Loeki naar Pietertje van Calvé'

Vijf Nederlandse hockeyers in sterrenteam 2010

De internationale hockeybond FIH heeft vrijdag vijf Nederlanders beloond voor hun goede prestaties in het afgelopen jaar. Teun de Nooijer, Guus Vogels, Naomi van As, Maartje Paumen en Joyce Sombroek kregen allen een plekje in het hockeyteam van het jaar.

Het is voor De Nooijer al de vijfde keer dat hij in het All Star-team van de FIH zit. De inmiddels gestopte keeper Vogels, Van As en Paumen zitten er voor de derde keer bij. Voor Sombroek is het haar eerste uitverkiezing.

Zowel het mannen- als het vrouwenteam is samengesteld door spelers, coaches en sportjournalisten.

Uitslag MVV Maastricht - FC Zwolle

FC Zwolle heeft vrijdag voor de negende keer op rij in de Jupiler League gewonnen. De koploper won uit bij MVV met 0-2 door doelpunten van Joey van den Berg en Eric Botteghin.

Van den Berg zette de ploeg van Art Langeler al na een kwartier spelen op voorsprong. Na een goede aanval belandde de bal aan de linkerkant van het veld. Van den Berg twijfelde niet en schoot beheerst achter MVV-goalie Job Bulters. Botteghin maakte er in de tweede helft vanuit een corner 0-2 van.

Door de overwinning staat Zwolle nu elf punten los van de nummer twee FC Volendam. De Noord-Hollanders hebben echter nog wel twee wedstrijden tegoed. MVV blijft zestiende.

Het duel tussen MVV en Zwolle was vrijdag het enige duel in de Eerste Divisie dat doorging. De overige acht wedstrijden werden vanwege de slechte weersomstandigheden afgelast. De duels worden in het nieuwe jaar ingehaald.

Dragon Age 2 Combat Walkthrough

Ontwikkelaar BioWare heeft een nieuwe trailer de deur uitgedaan van Dragon Age II, deze trailer staat in het teken van het gevechtssysteem op de PC. In de trailer kunnen we zien er gewisseld kan worden tussen het uit deel 1 bekende 'strategisch vechten' en 'real-time' vechten, er kan tijdens het spel tussen beide systemen gewisseld worden. Dragon Age II zal op 11 maart 2011 in Europa te koop zijn voor de PC en Xbox 360.

Ferrari-rijders krijgen gelijke kansen

Ferrari-president Luca di Montezemolo heeft benadrukt dat Fernando Alonso en Felipe Massa starten met gelijke kansen. De Italiaan weigert Alonso meteen het kopmanschap te geven. Pas als er een rijder kansloos in het kampioenschap dreigt te raken wil de renstal uit Maranello nadenken over het gebruik van teamorders.

"Als een van de rijders geen kans meer maakt op het kampioenschap, zullen we teamorders toepassen. Maar ik wil twee rijders die kunnen winnen. En ik wil zeker geen rijder die gefrustreerd is omdat hij weet dat hij over minder vermogen beschikt. Bovendien zijn de races te onvoorspelbaar om alles op één coureur te zetten. In de eerste race van het seizoen zou een teamorder belachelijk zijn, of zelfs in de derde. Maar in Duitsland was zeer duidelijk dat Felipe minder snel was dan Alonso," zei Di Montezemolo.

De Italiaan vindt Oostenrijk 2002 dan ook een vergissing. Toen ging Rubens Barrichello slechts luttele meters voor de eindstreep in de remmen zodat Michael Schumacher kon winnen. "Het was te vroeg in het seizoen. Maar het hoorde bij onze filosofie. We winnen samen en we verliezen samen." Deze race was de reden dat teamorders in de Formule 1 verboden werden. Inmiddels zijn ze weer toegestaan.

Iraakse christenen vluchten naar noorden

Duizenden Iraakse christenen vluchten weg uit de provincies in het midden van het land naar de relatief veilige Koerdische regio in het noorden. Dat heeft de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties UNHCR vrijdag gezegd.

Zo'n duizend gezinnen zouden Bagdad en de provincie Mosul hebben verlaten sinds op 31 oktober 68 mensen om het leven kwamen bij een aanval op een kerk in de hoofdstad. Volgens UNHCR-woordvoerster Melissa Fleming is er sprake van een 'langzame maar gestage exodus'.

Crysis 2 Nanosuit-trailer

Ontwikkelaar Crytek Studios heeft een nieuwe trailer de deur uitgedaan van de game Crysis 2, deze trailer staat in het teken van de 'Nanosuit' die de hoofdrolspeler aan heeft. In de Trailer is te zien dat de 'Nanosuit' veel mogelijkheden biedt, zo kan je er onder andere onzichtbaar mee worden. Crysis 2 zal in Europa op 25 maart 2011 te koop zijn voor de PC, Xbox 360 en de PlayStation 3. 

Beroep in zaak fataal scooterongeval Nijmegen

De 20-jarige Mohamed el G. uit Beuningen, die vrijdag door de rechtbank in Arnhem is veroordeeld tot acht jaar cel voor het veroorzaken van een dodelijk scooterongeval in Nijmegen, gaat in hoger beroep tegen de uitspraak. Dat heeft zijn advocaat Richard Baggen vrijdag bekendgemaakt.

El G. kreeg ook een rijontzegging van tien jaar opgelegd. Baggen noemt de uitspraak 'onbegrijpelijk en onbevredigend.' Volgens Baggen is El G. enkel veroordeeld vanwege een belastende verklaring van een medegedetineerde. Die medegedetineerde heeft verklaard dat El G. de scooter bestuurde. "Die verklaring is volstrekt ongeloofwaardig. Daar klopt niets van", aldus Baggen, die de belastende verklaring graag op betrouwbaarheid had willen toetsen. Dat verzoek wees de rechtbank echter af.

El G. en Mohamed S. (19) uit Nijmegen waren op de vlucht voor de politie. Ze reden met hoge snelheid door de drukke binnenstad van Nijmegen en schonden alle verkeersregels. Aan de dollemansrit op15 januari kwam een einde toen de twee een 50-jarige man uit Arnhem aanreden op een zebrapad op de St. Canisiussingel. Het slachtoffer overleed later in een ziekenhuis aan zijn verwondingen.

S. werd vrijgesproken van doodslag, omdat hij de bijrijder was en geen mogelijkheid had om in te grijpen, oordeelde de rechtbank. Hij kreeg wel zestien maanden cel voor het voorbereiden van een gewapende overval op een hotel opgelegd. Zijn advocaat Jan Schadd is blij dat zijn cliënt door de rechtbank niet als bestuurder van de scooter is aangemerkt. "Hij had als bijrijder niets in te brengen tijdens de rit. De rechtbank denkt daar ook zo over." Wel vindt Schadd de opgelegde celstraf voor het voorbereiden van een gewapende overval, gelet op vergelijkbare zaken, aan de hoge kant. Toch gaat S. waarschijnlijk niet in beroep tegen de uitspraak.

Justitie eiste twee weken geleden zeven en zes jaar cel en een rijontzegging van acht en tien jaar tegen het tweetal wegens doodslag. Ook wilden de verdachten volgens het OM een overval plegen op een Nijmeegs hotel. Bij hun aanhouding trof de politie onder meer gezichtsbedekkende kleding en een vuurwapen aan. De twee ontkennen beiden de scooter te hebben bestuurd en schuiven elkaar de schuld in de schoenen.

De 18-jarige broer van El G. kwam begin dit jaar ook in het nieuws toen hij twee journalisten van dagblad De Gelderlander bedreigde. De jongere broer wilde niet dat het dagblad over het ongeval en de bedreiging zou schrijven. De Gelderlander besloot het artikel uiteindelijk niet te plaatsen. De hoofdredacteur ontkent voor de bedreiging te zijn gezwicht. De rechtbank in Arnhem veroordeelde de jongere broer in april tot 51 dagen cel voor de bedreiging.

Het Openbaar Ministerie beraadt zich nog op een eventueel hoger beroep. Het OM wil de vonnissen eerst nader bestuderen.

Religielessen verboden op kinderopvang

De regering van de Canadese staat Quebec heeft besloten om het geven van godsdienstlessen te verbieden op openbare kinderdagverblijven. Ook bidden met de kinderen is niet langer toegestaan.

De regel wordt in juni ingevoerd op gesubsidieerde kinderdagverblijven. De opvangcentra die zich er niet aan houden krijgen niet langer geld van de overheid. Yolande James, Minister van Familiezaken: "We zeggen hiermee duidelijk dat onze kinderdagverblijven niet gesubsidieerd worden om het geloof bij te brengen." Quebec telt ongeveer honderd kinderopvangcentra met een religieus tintje, waarbij lessen worden gegeven in onder meer de islam en het jodendom. Particuliere kinderdagverblijven mogen wel religieuze lessen blijven geven.

De aanwezigheid van religieuze symbolen zoals een Jezus aan het kruis en een joodse zevenarmige kandelaar blijven wel toegestaan, net als kerstbomen. Kinderleiders mogen zelf wel bidden en religieuze liederen zingen, maar mogen dat niet samen doen met de kinderen. Ook zijn personen als pastors, imams en rabbijnen niet langer welkom. 

[WTCC] 16-jarige debuteert in 2011

De Spanjaard Pepe Oriola zal de jongste coureur ooit worden die in het World Touring Car Championship heeft gereden. SUNRED Engineering heeft de pas 16-jarige rijder vastgelegd voor 2011.

Oriola eindigde dit jaar als vierde in de Seat Leon Eurocup en eindigde in de Spaanse Supercopa in 2009 zelfs al op het podium. "Het is een droom die uitkomt. Het zal zwaar worden omdat ik de jongste in het veld ben, maar ik zal mijn best doen om indruk te maken. Het zal lastig worden om voor de titel te gaan strijden, maar ik heb wel de kans om van de beste rijders te leren," zei de jongeling.

Dood is dood op 'Insane' in The Witcher 2

The Witcher 2: Assassins of Kings zal een zogenaamde "permanent death" bevatten als feature voor de "Insane" moeilijkheidsgraad.

Eurogamer heeft gesproken met CD Projekt gameplay designer Mateusz Kanik, die uitlegde dat spelers wel hun spel op kunnen slaan op Insane, maar als je dood gaat kan je dus niet je savegame laden. Er zijn nog wel plannen om iets doen om dit strenge permanent death iets te versoepelen, zoals Kanik zei zoiets als een "resurrection scroll; maybe DLC or something."

Kanik zei daarbij ook nog dat er "for sure" een achievement zal zijn voor het uitspelen van de game op Insane. Dat lijkt wel wat magertjes, als je bedenkt dat je helemaal overnieuw mag beginnen als je dood gaat in de game.

witcher 2

Rond 21.30 uur nog 200 kilometer file

Het aantal files als gevolg van de hevige sneeuwval is in de loop van vrijdagavond langzaam afgenomen. Rond 21.30 uur stond er nog zo'n 200 kilometer file op wegen in de provincies Noord- en Zuid-Holland en Utrecht, meldt de ANWB. Om 17.00 uur, toen de situatie het ergst was, stond er ongeveer 750 kilometer file op de Nederlandse wegen.

De VerkeersInformatieDienst (VID) kondigde in de loop van de dag een verkeersalarm af dat vrijdagavond nog van kracht blijft. Volgens de VID blijven de rijomstandigheden vooral in de westelijke helft van het land voorlopig zeer gevaarlijk.

Het weeralarm van het KNMI was een groot deel van de dag van kracht, maar is inmiddels ingetrokken. Rond 21.00 uur waarschuwde het KNMI nog wel voor extreem weer in Zuid-Holland en Zeeland. Die provincies hebben nog te maken met zwaardere sneeuwval, elders in het land sneeuwt het af en toe licht. Overal is er kans op gladheid.

De treinen rijden ook zaterdag volgens een aangepaste dienstregeling, meldt de NS. Dat betekent dat op veel trajecten minder treinen rijden om te voorkomen dat de treinenloop stagneert. Vrijdag strandden veel treinreizigers op stations in de Randstad. De NS raadde reizen per trein af en zegt er alles aan te doen om vrijdagavond alle reizigers 'netjes thuis te brengen'.

[PDC] Scholten naar hoofdtoernooi

In het Londense Alexandra Palace is gisteren de PDC World Darts Champiosnhip begonnen. Gisteren kwam er nog geen Nederlander in actie. Eerder vandaag kwam Co Stompé in actie en zag zichzelf al snel uit het toernooi kukelen. Ronald Scholten kwam echter ook in actie en moest het in de voorronde opnemen tegen de nummer vier uit Finland, Veijo Viinikka.

De voorrondepartijen tijdens het World Darts Championship gaan zijn volgens het first-to-4 principe. Ronald Scholten kwam al snel op een 2-0 achterstand te staan maar knokte zichzelf binnen een paar minuten terug tot een 2-2 stand. Scholten brak zijn Finse tegenstander en kwam daarmee voor het eerst op een voorsprong. Hij begon echter in de zesde leg met een '26-score' en kon hierdoor niet echt afstand nemen van zijn tegenstander. Toch was het de Nederlander die de partij wist te winnen.

Scholten zal het in de laatste partij van vanavond opnemen in de eerste ronde tegen Ronnie Baxter.

Geen gewonden bij botsing trein en auto

Op een bewaakte spoorwegovergang in Vorden is vrijdagmiddag een personenauto aangereden door een trein. Bij de botsing raakte niemand gewond, heeft de politie bekendgemaakt. De bestuurder van de auto kon zich op tijd uit de voeten maken.

Op de spoorwegovergang op de Oude Zutphenseweg raakte rond 16.50 uur de spiegel van de auto van een bestuurster uit Brummen de spiegel van een tegemoetkomende wagen. Die auto werd bestuurd door een man uit Vorden. De vrouw kon haar auto op de weg tot stilstand brengen, maar de auto van de Vordenaar kwam gedeeltelijk op het spoor terecht.

De poging om de auto van het spoor te krijgen, moest worden gestaakt toen een trein uit de richting Vorden naderde. De machinist kon de trein niet meer tot stilstand brengen en knalde op de auto die total loss raakte. Bij de botsing vielen geen gewonden.

Bosz: "Het werd heel even stil"

Het duel tussen FC Twente en Heracles Almelo werd vandaag op last van de autoriteiten afgelast. Dit tot teleurstelling van de gasten uit Almelo.

"Wij zaten met de spelersgroep te eten in een restaurant, toen er tegen zes uur een telefoontje binnenkwam. Toen werd het even heel stil. We hadden heel graag gespeeld, maar dit bepalen wij niet.", aldus trainer Peter Bosz tegenover TC/Tubantia.

"We hadden ons goed voorbereid, waren er klaar voor, maar er wordt niet gespeeld. Jammer." Verdediger Antoine van der Linden steekt zijn teleurstelling niet onder stoelen of banken. "We wilden heel graag spelen", aldus de verdediger.

"Tegen PSV hebben we twee weken geleden heel aardig gevoetbald en we waren erg benieuwd hoe het tegen FC Twente zou gaan. Het voordeel voor ons is dat straks iedereen weer fit is. Ik ook met mijn neus", aldus de verdediger.

Ook Bolivia erkent Palestina

Ook Bolivia erkent de onafhankelijkheid van Palestina. Dat heeft de Boliviaanse president Evo Morales vrijdag aangekondigd. De Palestijnen zijn volgens hem slachtoffer van genocide. Eerder deze maand hadden Brazilië, Argentinië en Uruguay al de onafhankelijkheid van de Palestijnse gebieden erkend.

De Palestijnse beweging PLO riep in 1988 de onafhankelijkheid van de staat Palestina uit. Sindsdien hebben iets meer dan honderd landen Palestina erkend als onafhankelijk land. Daaronder zijn niet alleen alle Arabische landen, maar ook staten als China, India en Polen. Nederland onderhoudt wel diplomatieke betrekkingen met de Palestijnse Autoriteit, maar beschouwt het niet als onafhankelijke staat.

Ook Bolivia erkent Palestina
Ook Bolivia erkent Palestina (Foto: ANP)

Moss blij met nieuwe regels in F1

Stirling Moss is blij dat de FIA het gemeen rijden van Formule 1-rijders aan wil pakken. De de oud-coureur en zestienvoudig grand prix-winnaar vermoedt dat Michael Schumacher heel wat minder te spreken is over de reglementswijzigingen.

"Ik zie dat ze iets doen tegen gemeen rijgedrag. Dat vermindert waarschijnlijk de kansen van Schumacher. Wat hij deed in Hongarije was schandalig. De Formule 1 is nu een van de veiligste sporten, maar als op dat moment iemand uit de pitstraat was gekomen, had het rampzalig kunnen aflopen," zei Moss tegen ESPNF1.

Schumacher duwde Rubens Barrichello bij een poging om hem te blokkeren in Hongarije bijna in de pitmuur en kwam slechts weg met een waarschuwing. Barrichello pakte uiteindelijk, doordat hij net genoeg ruimte had, de tiende plaats van Schumi af. De Duitser heeft een verleden met soortgelijke acties, want in 1994 sneed hij in Adelaide Damon Hill de pas af en pakte zijn eerste wereldtitel, terwijl hij drie jaar later bij Jacques Villeneuve minder succes had en zelfs hierdoor de tweede stek in het kampioenschap door diskwalificatie kwijtraakte.

Moss is voorstander van het Kinetic Energy Recovery System in de sport. "Ik verwacht dat over tien of vijftien jaar iedere straatauto over een dergelijk systeem beschikt. Autosport is de beste manier om dingen te bewijzen en te testen voordat ze gemeengoed worden. De teams gaan ongetwijfeld veel ontdekken over de technologie die ze gebruiken. Het is weliswaar duur, maar ik kan geen medelijden hebben met de teams, want ze geven alle enorme bedragen uit."

Ook de beweegbare achtervleugels en het verbod op teamorders kunnen de goedkeuring van de Brit verdragen. Door alle wijzigingen wordt de rol van de coureur namelijk belangrijker dan in de afgelopen jaren het geval is geweest.

[PDC] Stompé hard onderuit

In het Londense Alexandra Palace is gisteren de PDC World Darts Championship begonnen. Gisteren kwam er nog geen Nederlander in actie. Vandaag is dat wel het geval. Co Stompé neemt het op tegen Peter Wright en later op de avond speelt Ronald Scholten een wedstrijd in de voorronde.

Voor Stompé was het de eerste keer op een groot podium sinds zijn wereldtitel samen met Raymond van Barneveld. Beide spelers hadden in het begin van de wedstrijd moeite om de triples te vinden maar Stompé wist wel de eerste leg te behouden.  In de daaropvolgende leg was het Wright die het initiatief nam maar een dubbel miste. De Amsterdammer wist zijn 111 punten wel uit te gooien en brak de Brit. De daaropvolgende leg werd weer door Wright gewonnen en zag zich daarmee terug in de set komen. Toen de Engelsman ook nog eens tot twee gelijk wist te komen werd de strijd om de eerste set spannend. Stompé kreeg een hoop pijlen voor een dubbel maar zag Wright uitendelijk triomferen.

Ook in de tweede set kreeg Stompe wat kansen op een break. Toch kwam de Nederlander alweer snel in het nauw door het missen van dubbels. Hetzelfde zag de Amsterdammer gebeuren in zijn eigen leg en opnieuw werd de Nederlander zelf gebroken. Ook de derde leg ging verloren en Stompé kwam op een 2-0 achterstand in sets. In de derde set van de wedstrijd kwam Stompé weer wat beter in zijn eigen spel maar zag toch ook ditmaal Wright in zijn nek hijgen. Uiteindelijk was het Stompé die de set binnenhaalde en zichzelf terug in de wedstrijd wist te gooien.

In de vierde set leek Stompé op stoom en won de eerste leg. In de tweede leg, die hij zelf begon, gooide de Nederlander tweemaal een 180'er. Hij verloor de leg echter alsnog. De daaropvolgende leg ging weer naar Wright en daardoor moest Stompé de Brit nog een keer een breaken maar dit gebeurde niet. Stompé verliest dus in de eerste ronde van het PDC World Championship.

Dr. Dre in Mafia Wars

Spelers van Mafia Wars krijgen als één van de eerste de nieuwe videoclip te zien van 'Kush', de eerste single van rapper Dr. Dre's komende album. De videoclip is slechts één van de dingen die met het Dre-thema te maken hebben in Mafia Wars, er is een speciale sectie gemaakt genaamd ''Hustlin' wit Dre', in deze sectie kan men speciale items verdienen, zoals een koptelefoon, een speciale auto en verschillende wapens.

Mark Pincus, CEO van de ontwikkelaar Zynga, had het volgende erover te zeggen: "Dre is a cultural icon that has inspired generations of music lovers. We're huge music fans at Zynga and we know the players within Mafia Wars will love the chance to discover incredible music content while playing with their friends."

Het is niet de eerste keer dat Mafia Wars zich zelf associeert met rappers, eerder had Zynga rapper Snoop Dogg al ingehuurd voor een onderdeel in het spel.

MafiaDre

Jensen: SBS 6 bedroevend

RTL-presentator Robert Jensen vindt de programmering van SBS 6 bedroevend. De talkshowhost vermoedt dat de SBS-zenderleiding RTL 4 probeert te imiteren.

"Het gaat niet goed bij SBS. De kijkcijfers zijn dramatisch. Ik heb SBS altijd een warm hart toegedragen, maar het is daar de laatste jaren zo truttig geworden. Vroeger was het uitdagende tv, maar tegenwoordig is het een slechte versie van RTL 4. Komt het nog goed met SBS? Tuurlijk, gewoon back to the roots en de beuk erin!", aldus de radio-dj vrijdag in de Spits.

SBS 6 bereikte woensdag een nieuw dieptepunt, zegt Jensen: "Het groots aangekondigde, exclusieve, niet te missen, spectaculairste interview van het jaar, je kent het wel. Niemand minder dan Yolanthe van Platinum MasterCard werd geïnterviewd door de lelijkste man sinds SBS Shrek de Derde uitzond; Evert Santegoeds. 400.000 kijkers trok het spektakel, een aanfluiting voor SBS-begrippen."

Volgens Jensen is SBS 6 aan het wankelen: "De programmering wordt om de haverklap aangepast, de zenderleiding zit met zijn handen in het haar en deze week werd ook nog eens bekend dat de SBS-groep te koop staat."


Robert Jensen: SBS 6 bedroevend

Zaterdag aangepaste dienstregeling treinen

Het treinverkeer rijdt zaterdag in het hele land volgens een aangepaste dienstregeling. Dat liet een woordvoerder van spoorbeheerder ProRail vrijdagavond weten.

Er wordt voor komende nacht nog sneeuw verwacht. "Er rijden morgen minder treinen, het doel is te blijven rijden." Reizigers moeten rekening houden met vertraging en krijgen het advies om op www.ns.nl te kijken voor vertrektijden.

Zaterdag aangepaste dienstregeling treinen
Zaterdag aangepaste dienstregeling treinen (Foto: ANP)

Ronde van het Groene Hart mogelijk niet in 2011

Er bestaat een kans dat de Ronde van het Groene Hart in 2011 geen doorgang zal kunnen vinden. Nadat Eneco zich eerder dit jaar terugtrok als hoofdsponsor, bleek het lastig om een nieuwe geldschieter te vinden. Wanneer deze niet voor 7 januari gevonden wordt zal de koers in 2011 niet gehouden worden.

"Wij zijn inderdaad in een uitermate cruciale fase aanbeland en het voortbestaan van de Ronde staat serieus op het spel," verklaarde koersdirecteur Herman Brinkhoff tegen Wielerland. "De huidige economische omstandigheden leiden er toe dat vele bedrijven, ook sponsoren die ons de afgelopen 4 jaar steunden, nu de hand op de knip houden."

De vijfde editie staat in 2011 geplant voor 20 maart, de dag na Milaan - San Remo. Dit jaar ging de zege naar Jens Mouris van Vacansoleil.

Defect toilet legt verkeer plat

Een defect toilet heeft vrijdag een verkeerschaos in de Slowaakse hoofdstad Bratislava veroorzaakt. Van 's middags tot vroeg in de avond was de centrale toegangsbrug over de Donau in beide richtingen gestremd, omdat het toilet in het café van een 85 meter hoge uitkijktoren boven de brug overstroomde. Daardoor ontstond een gigantische ijspegel.

Niemand mocht in de buurt van de almaar aangroeiende pegel bij de brug komen, aldus lokale media. Pas toen de reddingsdiensten de pegel stukje voor stukje hadden weggehaald en een loodgieter de wc had gerepareerd, werd de brug weer vrijgegeven.

Uitkeringsregeling kunstenaars afgeschaft

Kunstenaars kunnen vanaf 2012 geen beroep meer doen op de uitkeringsregeling voor kunstenaars. Het kabinet heeft ingestemd met een voorstel van staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Paul de Krom (VVD), bleek vrijdag na afloop van de ministerraad.

Nu voorziet de Wet Werk en Inkomen Kunstenaars (WWIK) erin dat beginnende kunstenaars in de eerste tien jaar maximaal vier jaar een aanvulling op hun inkomen kunnen krijgen om in hun levensonderhoud te voorzien.

De maatregel tot afschaffing van de WWIK is aangekondigd in het regeerakkoord. Het kabinet vindt het niet gepast dat voor kunstenaars andere regels gelden dan voor andere ondernemers of werknemers en maakt een eind aan de uitzonderingspositie.

Afschaffing van de WWIK past in het kabinetsstandpunt dat de sociale zekerheid alleen is bestemd voor mensen die echt niet kunnen werken. Kunstenaars die na 1 januari 2012 niet in staat zijn met hun werk voldoende inkomsten op te bouwen, moeten actief op zoek naar ander werk. Eventueel ook buiten de kunstsector, vindt het kabinet.

Brits hof: migrantenlimiet onwettig

Het Britse hooggerechtshof heeft vrijdag besloten dat een tijdelijke limiet op het aantal niet-Europeanen dat in Groot-Brittannië mag werken onwettig is. De Britse regering wil vanaf april jaarlijks niet meer dan 22.000 van dit soort immigranten binnenlaten.

In juni van dit jaar werd een tijdelijke limiet ingesteld voor de periode waarin het parlement over een definitief quotum debatteerde. Maar juist dit quotum is volgens het hof onvoldoende aan de wet getoetst en daarom ongeldig.

De regering liet weten in beroep te gaan tegen de beslissing.

Schadefonds Madoff schikt voor 7,2 miljard

Een schadefonds dat geld inzamelt voor de slachtoffers van de oplichtingspraktijken van de Amerikaanse meesteroplichter Bernard Madoff heeft een schikking ter waarde van 7,2 miljard dollar (5,4 miljard euro) getroffen met een van de grootste profiteurs van de fraude, Jeffry Picower, een inmiddels overleden filantroop en zakenman uit Florida. De schikking werd vrijdag in een rechtbank in New York getroffen.

Volgens advocaat Preet Bharara is nu ongeveer de helft van de twintig miljard dollar -het verlies van alle slachtoffers tezamen- teruggekregen. Ze noemde het een 'waarlijk historische schikking'.

Picower verdronk in oktober 2009 nadat hij een hartaanval had gekregen in het zwembad van zijn landgoed in Florida.

16 minuten Shogun 2: Total War gameplay

In het onderstaande filmpje kan je, de titel verklapt het al, wel 16 minuten aan Shogun 2: Total War gameplay bekijken. Het filmpje toont een strijd met bijbehorend commentaar. Je kan in het filmpje onder andere het overzicht dat je hebt in de game zien en close-ups van de gevechten tussen losse eenheden.

Er wordt uitgelegd wat er gebeurt en hoe er bepaalde dingen gedaan worden. Tijdens en voor de battle wordt er ook een deel van de omgeving bekeken en geanalyseerd.

Brinkman lijsttrekker PVV Noord-Holland

Hero Brinkman wordt lijsttrekker van de PVV voor de Provinciale Statenverkiezingen in Noord-Holland. De Tweede Kamerfractie heeft Brinkman gekozen als lijsttrekker voor de provincie waar hij zelf woonachtig is.

Hij wil zijn werk als Kamerlid combineren met een plek in de Provinciale Staten. "Dat wordt hard werken, maar daar ben ik niet vies van", liet Brinkman vrijdag weten. Hij is voornemens om niet voortijdig op te stappen als hij in de Provinciale Staten zit. Vier PVV'ers, onder wie Geert Wilders, gaven dit jaar hun zetel in de gemeenteraad op omdat dit niet te combineren bleek met het Kamerlidmaatschap.

Brinkman ziet het tegengaan van de islamisering als belangrijkste punt. Hij wil dat ambtenaren en gedeputeerden geen hoofddoekjes dragen. Ook wil hij dat er een einde komt aan het verstrekken van provinciale integratiesubsidies.


Hero Brinkman lijsttrekker PVV Noord-Holland (Foto: Novum)

Sneeuwval nog niet ten einde

Het is nog niet gedaan met de sneeuw. Vrijdagnacht kunnen er in het westen nog sneeuwbuien vallen en ook in het weekeinde gaat het sneeuwen, meldt het KNMI.

Op sommige plaatsen viel vrijdag dertig centimeter sneeuw. Vooral in het westen van het land viel in korte tijd veel. Het KNMI kondigde een weeralarm af voor de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht.

In het westen van het land is er vrijdagnacht nog kans op een sneeuwbui. Met temperaturen onder het vriespunt zal de meeste sneeuw blijven liggen. Zaterdag laat de zon zich af en toe zien, maar kan 's avonds in het zuiden opnieuw sneeuw vallen. Ook zondag is er kans op sneeuw.

De sneeuw is funest voor schaatsliefhebbers. Ondanks dat het kwik 's nachts tot min acht kan dalen, lijken de kansen om te schaatsen op korte termijn verkeken door het pak sneeuw. Langlaufers kunnen dit weekeinde wel hun lol op.


Sneeuwval nog niet ten einde (Foto: Novum)

Clooney vervangt Downey Jr. in Gravity

George Clooney vervangt Robert Downey Jr. in de sciencefictionthriller Gravity. De film van Alfonso Cuaron werd maandenlang geplaagd door afzeggingen van acteurs en actrices en dreigde zelfs geen doorgang te kunnen vinden. Dat schrijft het filmvakblad Hollywood Reporter.

De Mexicaanse regisseur had eerst Robert Downey Jr. en Angelina Jolie op het oog voor de film waarin een vrouwelijke astronaut terug naar de aarde probeert te komen na een ongeluk in de ruimte. Na meerdere toe- en afzeggingen van de 35-jarige Jolie werden onder anderen Scarlett Johansson en Natalie Portman gepolst. Uiteindelijk hapte Sandra Bullock toe, maar toen besloot Downey Jr. er de brui aan te geven.

Filmstudio Warner Bros. overwoog om het project te laten varen, maar wist toch Clooney te strikken. De mannelijke hoofdrol in Gravity is geen dragende en heeft alleen speeltijd in de eerste, cruciale scène waarin twee astronauten overblijven na de rampzalige gebeurtenissen in hun ruimtestation.

De opnames van Gravity staan gepland in de lente, vlak nadat Clooney het filmen van zijn politieke drama Ides of March heeft afgerond.


George Clooney (Foto: Novum)

[WK] Kromowidjojo niet helemaal tevreden

Ranomi Kromowidjojo won in Dubai haar eerste individuele gouden medaille op een wereldkampioenschap. Tijdens het WK kortebaan versloeg haar landgenote Femke Heemskerk op de 100 meter vrije slag en was daarmee blij, maar uiteindelijk niet helemaal tevreden.

"Ik ben niet helemáál tevreden, want het lukte me niet om mijn tijd van Eindhoven te verbeteren," zei ze na afloop van haar race. "Maar ik heb gehaald wat ik wilde halen. De winnaarsmentaliteit was er in elk geval wel. In de laatste vijftig meter heb ik gas gegeven."

"Het EK was de eerste stap, dit is de tweede stap richting de Spelen en dan is dit een mooie opstap. Of het on-Nederlands is om zoiets te zeggen? Als het realistisch is, durf ik dat ook wel uit te spreken."

Misbruikzaak Amsterdam schokt kabinet

Het kabinet is geschokt door de misbruikzaak in Amsterdam. Dat zei vicepremier Maxime Verhagen (CDA) vrijdag tijdens de wekelijkse persconferentie, waarbij hij premier Mark Rutte (VVD) verving die in Brussel is.

De kwestie is besproken tijdens de ministerraad. Alle bewindslieden waren 'buitengewoon geschokt' door het nieuws dat hoofdverdachte Robert Mikelsons tientallen kleine kinderen heeft misbruikt, zei Verhagen. "Dit soort gedrag gaat je verstand te boven. Het is gewoon afgrijselijk".

"We leven bijzonder mee met de jonge slachtoffertjes en de ouders die in grote onzekerheid verkeren", zei Verhagen. Hij noemde het leed dat is toegebracht 'onherstelbaar'.

De vicepremier sprak verder met lof over de wijze waarop Amsterdam de zaak aanpakt.

VN gaan oorzaak cholera-epidemie Haïti onderzoeken

Secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon richt een internationaal wetenschappelijk panel op dat de bron van de cholera-epidemie in Haïti moet achterhalen. De epidemie heeft al aan meer dan 2400 mensen het leven gekost. Dat heeft Ban vrijdag gezegd.

Er doen verschillende theorieën over de oorzaak van de epidemie de ronde. Al langer steken hardnekkige geruchten de kop op dat de cholera afkomstig is van een basis van VN-militairen uit Nepal. Honderden mensen in de buurt van de basis zouden ziek zijn geworden. De VN ontkennen dat de basis de oorzaak is, omdat deze zou beschikken over waterdichte sanitatievoorzieningen.

Trein bekogeld op station Ermelo

Op het treinstation in Ermelo is vrijdagmiddag een intercity bekogeld. Vermoedelijk drie jongens gooiden de voorruit van de trein kapot. De machinist raakte niet gewond, maar is wel hevig geschrokken, meldt de politie.

Het incident gebeurde omstreeks 16.10 uur. Waarmee de intercity van Zwolle naar Amersfoort werd bekogeld, is niet bekend. De geschrokken machinist is doorgereden naar het volgende station, waar hij door collega's werd opgevangen.

Er zijn nog geen verdachten opgepakt, maar de politie vermoedt dat drie jongens het voorwerp tegen de voorruit van de trein hebben gegooid. De politie is begonnen met een onderzoek en is op zoek naar getuigen.

Jolande Sap (GroenLinks) wil regeren

GroenLinks is geen eeuwige oppositiepartij maar wil verantwoordelijkheid dragen. Dat zei de nieuwe fractievoorzitter Jolande Sap vrijdag tijdens de persconferentie waarbij Femke Halsema haar vertrek toelichtte.

Deze zomer strandden nog de onderhandelingen voor regeringsdeelname aan een paars kabinet. Sap voerde daarbij samen met Halsema de onderhandelingen. De nieuwe fractievoorzitter kondigde aan dat zij op zoek wil naar 'vormen van samenwerking' zodat haar partij na de volgende verkiezingen wel aan de macht komt.

De 47-jarige Sap kwalificeert de huidige politieke tijden als 'onzeker'. "Als VVD, CDA en PVV geen meerderheid halen in de Eerste Kamer kan het kabinet zomaar zijn langste tijd hebben gehad."

De leiderswisseling is 'zorgvuldig' voorbereid. De afgelopen maanden heeft het tweetal er vaak en intensief over gesproken. "Ik sta nu voor de uitdaging de kiezers te laten zien dat ik een waardig opvolger ben van Femke", zei Sap. "Ik zal me daar met al mijn kunde en passie voor inzetten."

Een koerswijziging is niet aan de orde; Sap onderschrijft de lijn die Halsema de afgelopen jaren inzette.

Het debat over een eventuele nieuwe missie in Afghanistan in januari wordt het eerste grote debat dat Sap zal voeren als nieuwe fractieleider. Na het kerstreces treedt Niels van den Berge toe tot de Kamerfractie van GroenLinks. De 25-jarige Van den Berge is momenteel beleidsmedewerker voor GroenLinks in de Tweede Kamer.


Jolande Sap wil regeren (Foto: Novum)

Frankrijk veroordeelt 13 medewerkers Pinochet

Een rechtbank in Frankrijk heeft dertien voormalige medewerkers van het regime van de Chileense dictator Augusto Pinochet vrijdag veroordeeld voor hun betrokkenheid bij de verdwijning van vier Franse ingezetenen. Twee van de dertien kregen een levenslange gevangenisstraf. Eén verdachte werd vrijgesproken.

Alle veertien verdachten werden bij verstek berecht, wat het voornamelijk tot een symbolisch proces maakte.

De twee verdachten die tot levenslang zijn veroordeeld zijn Juan Manuel Contreras Sepulveda, destijds het hoofd van de politieke politie van Pinochet, en Octavio Espinoza Bravo, een legerkolonel.

Schiphol zet veldbedden klaar

Op Schiphol staan 1500 veldbedden klaar voor gestrande reizigers. De luchthaven verwacht dat er tussen de 1500 en 2000 reizigers de nacht op Schiphol moeten doorbrengen. Er zijn extra veldbedden paraat, meldt een woordvoerder.

Vanwege de sneeuwval vielen vrijdag zo'n 250 vluchten uit. Omdat het ook elders in Europa sneeuwde, was er nauwelijks vliegverkeer mogelijk binnen Europa. Vrijdagavond wordt er niet meer naar Europese bestemmingen gevlogen.

Zaterdag hoopt Schiphol weer als normaal te kunnen vliegen. Maar ook als het weer meezit, zal er nog een stevig na-ijleffect zijn, waarschuwt de woordvoerder. "Er is een enorme achterstand die we moeten inlopen. Dat duurt wel even."

Reizigers wordt geadviseerd informatie over hun vlucht nauwlettend in de gaten te houden.

Ferrari dreigt met vertrek uit Formule 1

Ferrari heeft weer gedreigd met een vertrek uit de Formule 1. Het Italiaanse merk wil vanaf 2013 extra geld zien van de commerciële rechtenhouder van de sport Formula One Management. Wel wil het team uit Maranello Bernie Ecclestone of diens opvolger graag behouden.

Halverwege vorig jaar dreigde Ferrari vanwege een budgetlimiet, samen met de andere teams uit de Formula One Teams Association, te vertrekken uit de sport. Er werd echter alsnog een Concorde Agreement afgeloten, wat de renstallen tot eind 2012 aan de Formule 1 verbindt. De nieuwe kwestie draait om geld.

Investeringsmaatschappij CVC is de eigenaar van FOM en dat is Ferrari-president Luca di Montezemolo een doorn in het oog. Hij wil niet dat de aandeelhouder te veel te zeggen krijgt in de Formule 1. "We zijn op een kruispunt beland," zei de Italiaan die drie opties noemde voor de toekomst.

Di Montezemolo wil een contract voor vijf tot acht jaar sluiten. Hij sluit niet uit daarbij alsnog in zee te gaan met CVC als zij met enkele toezeggingen over de brug komen. Ook is het mogelijk dat de teams op zoek gaan naar een andere promotor die CVC gaat vervangen. Tenslotte kunnen de teams besluiten om alles in eigen hand te nemen en zelf een Formule-klasse te gaan organiseren.

Silence verkozen tot beste trancenummer

Tiësto's remix van het nummer Silence van Delerium en Sarah McLachlan is uitgeroepen tot het beste trancenummer aller tijden. Dat heeft Armin van Buuren donderdagavond onthuld in zijn radioshow A State of Trance.

Trancefans konden stemmen op hun tien favoriete tracks. Armada Music, het platenlabel dat mede door Armin van Buuren is opgericht, stelde daaruit een Trance Top 1000 samen. Het is volgens Armada de eerste keer dat een lijst met populairste trancenummers in kaart is gebracht.

Van Buuren, die al vier jaar achter elkaar is uitgeroepen tot 's werelds beste dj, komt 63 keer voor in de lijst, zowel met eigen nummers als met remixen. Dj Tiësto is goed voor 41 noteringen en Ferry Corsten haalt de lijst 25 keer. De honderd beste nummers van de Trance Top 1000 worden op 26 december uitgezonden in A State of Sundays, een 24 uur durende radioshow van Van Buuren.


Silence beste trancenummer aller tijden (Foto: Novum)

[WK] Weer wereldrecord voor Lochte

De Amerikaanse zwemmer Ryan Lochte heeft tijdens het WK korte baan zijn tweede wereldrecord neergezet. Op de 200 meter wisselslag snelde hij naar 1.50,08 minuten, net geen anderhalve seconde onder de oude toptijd van de Zuid-Afrikaan Darian Townsend. Die stond sinds november vorig jaar.

De Oostenrijker Markus Rogan (1.52,90) won zilver, brons was er voor Lochtes landgenoot Scott Clary (1.53,56).

Gisteren verbeterde Lochte in Dubai al het wereldrecord op de 400 meter wisselslag. Dat was toen het eerste wereldrecord dat sneuvelde sinds de lichaamsbedekkende zwempakken per begin dit jaar waren verboden. Donderdag zorgden de Russische estafettemannen ook voor een nieuw wereldrecord op de 4x200 meter vrije slag.


Weer wereldrecord voor Ryan Lochte (Foto: Novum)

Staatssecretaris zwijgt over btw-verhoging

Het kabinet heeft vrijdag uitvoerig gesproken over btw-verhoging voor concertkaartjes. Maar wat hierover aan de Eerste Kamer zal worden gemeld, daar werden na afloop van de ministerraad geen mededelingen over gedaan. "Ik kan het niet verklappen", zei staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD).

De senaat nam dinsdag een motie aan waarin het kabinet wordt opgeroepen om af te zien van de btw-verhoging op 1 januari. De Eerste Kamer kan echter geen wijzigingen aanbrengen in voorstellen van het kabinet, maar ze alleen goed- of afkeuren. Daarom dreigt de PvdA om het hele belastingplan voor volgend jaar -waar de btw-verhoging deel van uitmaakt- te verwerpen.

Het belastingplan wordt dinsdag besproken in de senaat. Het kabinet moet voor die tijd een brief sturen naar de Eerste Kamer met daarin een reactie op de aangenomen motie. Weekers zei dat het kabinet de kwestie heeft besproken, maar dat de komende dagen nog een aantal dingen verder moet worden uitgewerkt. Voordat de brief naar de senaat wordt gestuurd, doet hij dan ook geen mededelingen.

De Tweede Kamer heeft al wel ingestemd met de btw-verhoging en het belastingplan. Premier Mark Rutte (VVD) voorspelde eerder een patstelling wanneer ook de senaat voet bij stuk houdt.

ABN Amro rondt overzetten klanten Fortis af

De samenvoeging van ABN Amro en Fortis Bank Nederland in het particuliere bedrijf is afgerond, meldt ABN Amro Bank vrijdag. De rekeningen van 1,6 miljoen klanten van voormalig Fortis Bank Nederland zijn succesvol overgezet naar de systemen van ABN Amro.

De overzetting is vrijwel vlekkeloos verlopen, aldus Paulus de Wilt, algemeen directeur particuliere klanten van de bank in staatshanden. "We kunnen nu echt bouwen aan een nieuwe bank die de klant centraal stelt", zegt de directeur in een toelichting.

Bij de presentatie van de derdekwartaalcijfers stelde bestuursvoorzitter Gerrit Zalm al dat de integratie van de door de staat genationaliseerde Nederlandse bankonderdelen van de voormalige ABN Amro- en Fortis-concerns op schema lag. Toen meldde hij al dat 150 van de 650 kantoren opgeheven waren.

Het integratieproces loopt tot 2012. In 2011 worden de gegevens van zakelijke en private banking klanten samengevoegd.

Acteur 40 Year Old Virgin levenslang de cel in

Shelley Malil is veroordeeld tot een levenslange celstraf. De Indiase acteur, die in 2005 te zien was in de komedie The 40 Year Old Virgin, is schuldig bevonden aan poging tot moord op zijn ex-vriendin.

De 45-jarige Malil stak in augustus 2008 meer dan twintig keer in op zijn ex-vriendin Kendra Beebe, toen hij haar in haar huis aantrof met een andere man. Ze overleefde de steekpartij, maar hield er een geperforeerde long en wonden aan haar hals, borst, rug en armen aan over.

Drie maanden geleden werd Malil al schuldig bevonden aan poging tot moord en mishandeling. Donderdag hoorde hij de rechter hem een levenslange celstraf opleggen. Over twaalf jaar maakt de acteur kans op een voorwaardelijke vrijlating.

Malil liet aan de rechter weten dat hij vrede heeft met de straf. "Ik ben bereid wat dan ook te doen om ervoor te zorgen dat ik mijn wangedrag weer goedmaak", liet de acteur weten.

Feestgangers dansen al uren in gestrande trein

De medewerkers van het Juridisch Loket hadden zich het bedrijfsuitje vrijdag vast anders voorgesteld. Zij staan sinds circa 14.00 uur als gevolg van de sneeuw vast in een feesttrein die is afgehuurd om het lustrumfeest te vieren. De 148 medewerkers die vanmorgen het vertrekpunt Utrecht ondanks de sneeuwval konden bereiken, maken er in de trein het beste van.

De feesttrein staat vast ter hoogte van de Amsterdam ArenA. Volgens algemeen directeur Jan Albert Waal, zelf ook feestganger in de trein, zit de stemming er ondanks de tegenslag nog steeds goed in. "Een echte white sensation", noemt Waal de belevenis.

De medewerkers van het Juridisch Loket, afkomstig van alle vestigingen in het land, zouden met de speciale feesttrein vanuit Utrecht, via een omweg, naar het instituut Beeld en Geluid in Hilversum gaan, waar hen een feestprogramma stond te wachten. Daar zijn ze echter nooit aangekomen.

De loketmedewerkers feesten voorlopig verder in de gestrande trein. Er is muziek en er wordt gedanst. Voorlopig is er voor iedereen genoeg te eten en te drinken. De lustrumvierders mogen de trein niet verlaten en hopen in de loop van de avond het vertrek- en eindpunt Utrecht te bereiken.

Het Juridisch Loket, de landelijke organisatie waar iedereen terechtkan voor gratis juridisch advies, bestaat dit jaar vijf jaar. Ter afsluiting van het jubileumjaar was de trein afgehuurd om met z'n allen een bijzonder feestje te vieren.

[Upd] FC Twente - Heracles Almelo afgelast

De competitiewedstrijd tussen FC Twente en Heracles Almelo, die voor vanavond op het programma stond, is afgelast. Dat is besloten omdat het onverantwoord is voor supporters om op pad te gaan door het winterse weer.

Eerder vandaag werden al acht van de in totaal negen wedstrijden in de Jupiler League van vanavond afgelast.

Update 18:50 uur

De wedstrijd wordt nu gespeeld op woensdag 19 januari. Om 20.00 uur treffen de ploegen elkaar dan in Enschede.

Totale chaos op wegen door sneeuw

De verkeerschaos op de Nederlandse wegen is vrijdagmiddag compleet. Rond 17.00 uur stond er 750 kilometer file, meldt de ANWB. Hiermee staat de spits vijfde op de ranglijst van drukste spitsen en derde op de lijst van drukste avondspitsen.

De VerkeersInformatieDienst heeft een verkeersalarm afgekondigd. Mensen wordt afgeraden de weg op te gaan. Vooral in de Randstad staan lange files. Rond Amsterdam en Utrecht is er sprake van een verkeersinfarct. Op de A27 tussen Almere en Gorinchem staat een file van vijftig kilometer omdat trucks de brug bij Houten niet op komen.

De A7 bij knooppunt Zaandam is in de richting van Amsterdam afgesloten vanwege ijsvorming. In beide richtingen staat een file van meer dan twintig kilometer. De A12 bij Zoetermeer in de richting Utrecht is ook dicht vanwege een geschaarde vrachtwagen.

Spammer veroordeeld wegens schenden forumregels

Een spammer die de Algemene Voorwaarden van Gay.nl heeft geschonden is door de rechter veroordeeld tot het betalen van een boete van 5000 euro. In de voorwaarden stond dat het initiëren van commerciële communicatie op de site niet is toegestaan en per overtreding 500 euro dient te worden betaald.

De spammer stuurde gebruikers een privéberichtje met de uitnodiging hem toe te voegen op MSN. Daar werd verzocht een 0906-nummer te bellen. Vier mensen klaagden hierover waarop Gay.nl de spammer meldde dat hij de algemene voorwaarden had geschonden. Nadat de spammer weigerde te betalen, spande Gay.nl een rechtszaak aan.

De spammer voerde nog aan nooit een overeenkomst te hebben gesloten, maar de rechter oordeelde dat die er wel degelijk was omdat bij registratie een checkbox moest worden aangevinkt.

De rechter veroordeelde de spammer tot het betalen van de boete van 5000 euro, alsmede het betalen van de proceskosten à 700 euro.

Met de veroordeling is duidelijk gemaakt dat Algemene Voorwaarden van websites wel degelijk bindend zijn.

Aanhouding voor doden Pool in Rotterdam

Een 38-jarige man uit het Zuid-Hollandse Kwintsheul is donderdagavond aangehouden omdat hij betrokken zou zijn bij de dood van een 30-jarige Pool. Deze man werd op 17 november levenloos aangetroffen in een woning aan de Tapuitstraat in Rotterdam.

Aanvankelijk leek het erop dat het slachtoffer door een brand in zijn slaapkamer was omgekomen. Sectie wees echter uit dat de man al voor de brand was gedood, laat de politie weten. Een twintigkoppig rechercheteam onderzoekt het misdrijf.

Neo Geo-controller voor de PS3

Vlak voor de komst van de Neo Geo-games op PSN hebben SNK Playmore en accessoire-maker Exar een Neo Geo-controller voor de PlayStation 3 gemaakt. De Neo Geo-controller USB is een replica van de oorspronkelijke controller die bij het Neo Geo CD-systeem werd geleverd met twee belangrijke verschillen: Het heeft een USB-connector, zodat het werkt op de PS3 en PC, en behalve de toevoeging van een PS-knop zijn de L1 en R1 op de controller gezet in plaats van op de schouders.

De controller wordt momenteel nog besteld bij NCSX en Play-Asia, maar wanneer ze op voorraad zijn kan je rekenen op een prijs van rond de 40 euro.

Neo-geo

[WK] Nijhuis naar finale 100m school

Moniek Nijhuis heeft zich bij het WK kortebaan in Doha geplaatst voor de finale van de 100 meter schoolslag. Nijhuis zette in de halve eindstrijd met 1.05,92 de achtste tijd neer. Nijhuis, de Europese kampioene op deze afstand, had in de series nog de vijfde tijd gezwommen.

Op de 400 meter vrije slag bezorgde Paul Biedermann Duitsland zijn eerste medaille dit WK. Biedermann, die zich als achtste voor de eindstrijd had geplaatst, tikte aan in een tijd van 3.37,06.

Weer rook in zelfde toestel ArkeFly

Een Boeing 737-800 van ArkFly die donderdag een voorzorgslanding maakte vanwege rook in de cabine, is vrijdag opnieuw voortijdig geland wegens rook. In tegenstelling tot een dag eerder bleef de rook nu beperkt tot de achterste keuken en raakte niemand onwel. Het toestel was uitvoerig gecheckt en of het om hetzelfde probleem gaat, is nog de vraag.

Volgens een woordvoerder van reisorganisatie Tui, de eigenaar van ArkeFly, zou het kunnen dat er sprake is van toeval en dat de problemen niets met elkaar te maken hebben. Donderdag bleek de rook in de cabine afkomstig van de stof die gebruikt was om de buitenkant van het toestel ijsvrij te maken. Dertig mensen werden daardoor onwel.

Het toestel was donderdag na een controle en een testvlucht op Schiphol vrijgegeven. Tijdens een vlucht naar Hurghada in Egypte ging het opnieuw mis. Het vliegtuig met 175 passagiers en zeven bemanningsleden week uit naar Stuttgart. De passagiers bleven ongedeerd. Ze vliegen rond 19.00 uur met een ander toestel alsnog naar hun bestemming.

Het vliegtuig wordt in Stuttgart nu nogmaals binnenstebuiten gekeerd. Daarbij krijgt ArkeFly hulp van Lufthansa, de grootste luchtvaartmaatschappij op de Duitse luchthaven.

De gestrande passagiers van vrijdag zijn niet dezelfde mensen die een dag eerder ook in het toestel zaten. Die zijn inmiddels al op hun bestemming. De gedupeerden hebben volgens Tui geen recht op een vergoeding. Wel krijgen ze wat te eten en te drinken en eventueel opvang aangeboden.

Trijntje Oosterhuis in januari onder het mes

Trijntje Oosterhuis wordt waarschijnlijk in de eerste week van januari geopereerd aan haar keelamandelen. De klieren spelen de zangeres regelmatig parten tijdens het zingen en daarom besloot ze tot een operatie. De optredens van Oosterhuis komen niet in gevaar.

"De operatie is zo gepland dat we niemand hoeven teleur te stellen", laat de manager van de 37-jarige zangeres weten. "Als alles goed gaat is Trijntje na een paar dagen weer op de been. Het is een standaardingreep."

Oosterhuis moest in oktober al eens stemrust in acht nemen vanwege een ernstige keelontsteking. Toen moest ze wel optredens afzeggen. De operatie moet ervoor zorgen dat stemproblemen in de toekomst uitblijven.


Trijntje Oosterhuis in januari onder het mes (Foto: Novum)

Bronzen plaquettes Indië-monument Roermond gestolen

In Roermond zijn ruim dertig bronzen plaquettes gestolen bij het Nationaal Indië-monument. Op het monument staan de namen van overleden Nederlandse militairen in Indië. De waarde van de bronzen platen wordt geschat op een ton. Burgemeester Henk van Beers van Roermond spreekt van lijkenpikkers.

De plaquettes werden vermoedelijk in de nacht van woensdag op donderdag meegenomen in een busje, meldt de politie. Het gaat om platen van verschillende afmetingen. Andere plaquettes werden beschadigd achtergelaten, vermoedelijk omdat de dieven ze niet van het natuursteen konden verwijderen.

De burgemeester is ernstig verontwaardigd. Hij hoopt dat de plaquettes en de dieven spoedig worden gevonden. Hij wil ook dat de schade snel wordt hersteld.

Been: "We zullen voor de winst spelen"

De voorbereiding van Feyenoord op De Klassieker is niet ideaal. Vandaag konden de Rotterdammers door het weer niet buiten trainen. Mario Been zei dat zijn ploeg voor de winst wil gaan in Amsterdam.

Been beperkte zich met zijn selectie tot een binnentraining en het bekijken van videobeelden. "Niet ideaal, maar ook niet onoverkomelijk", laat hij optekenen op de clubsite. Been is onder de indruk van de tegenstander van zondag. "Je ziet dat die ploeg verder is dan wij in de opbouw. Wij moeten zorgen dat wij naar zo'n niveau toegroeien."

"Qua prestaties zijn we aan de beterende hand, maar er is nog veel winst te boeken in de manier waarop wij spelen. Ook vandaag weer hebben wij naar de spelers toe de nadruk gelegd op de opbouw van achteruit. Het gaat om de keuzes die de spelers in het veld maken."

Been weet dat Ajax met Urby Emanuelson en Gregory van der Wiel twee aanvallende backs heeft. "Het is belangrijk dat wij zelf ook durven te voetballen zondag. We zullen voor de winst spelen." Leroy Fer, Jon Dahl Tomasson, Sekou Cissé, Dani Fernández, Stefan de Vrij en Bart Schenkeveld ontbreken zondag. Ruben Schaken is nog steeds geschorst.

Kerk wilde verkrachtende priester niet ontslaan

Het Vaticaan heeft in de jaren negentig voorkomen dat een van kindermisbruik verdachte priester kon worden ontslagen. Dat blijkt uit een onderzoek naar doofpotaffaires rond kindermisbruik binnen de katholieke kerk. Details uit het onderzoek werden vrijdag vrijgegeven.

Kerkleiders in Dublin gaven in 1993 de opdracht om de pedofiele katholieke priester Tony Walsh te ontslaan. Tegen de priester waren toen al vijftien jaar achtereen klachten ingediend. Het Vaticaan besloot vervolgens dat Walsh niet ontslagen mocht worden, maar moest worden ondergebracht in een Iers klooster.

In 1996 zwichtte de kerk alsnog nadat de politie een strafrechtelijk onderzoek had ingesteld en Walsh na een begrafenis een jongen misbruikte in het toilet van een kroeg. Vorige week werd Walsh veroordeeld voor het verkrachten van jongens.

[Upd] Jostiband in DWDD

De VARA-talkshow De Wereld Draait Door (DWDD) zal vrijdagavond eindelijk een goede muziekband in huis hebben. Speciaal voor de laatste reguliere uitzending van het huidige DWDD-seizoen zal het Jostiband Orkest gaan optreden.

In de show zullen dit keer veel bekende gezichten hun hoogtepunten van 2010 laten zien. Zo zijn onder andere Marc-Marie Huijbregts, Jan Mulder, Halina Reijn, Alexander Klöpping, Felix Rottenberg en vaste DWDD-tafeldoos Yvon Jaspers te gast. DWDD wordt vrijdagavond uitgezonden op Nederland 3 om 19.30 uur.

Update 17.12 uur - DWDD roept publiek op
Door de slechte weersomstandigheden kan het uitgenodigde publiek niet bij de DWDD-studio komen. De redactie van het programma roept via een modern Twittertje op 'iedereen die in Amsterdam woont en graag te gast wil zijn vanavond bij DWDD', naar de studio te komen.


Het Jostiband Orkest vrijdagvanavond in DWDD

Winterweer legt ook websites plat

De websites van onder meer de NS en de ANWB kunnen het grote aantal bezoekers nauwelijks aan. Door de chaos op de weg en op het spoor gaan veel mensen online op zoek naar actuele reisinformatie.

De website van de NS met actuele informatie vertoont al de hele dag kuren, volgens het spoorbedrijf door een technische storing bij KPN. De ANWB laat weten dat de site bijna bezwijkt. De website van het KNMI was wel bereikbaar.

Van Wolfswinkel geopereerd

Ricky van Wolfswinkel is vanmiddag geopereerd. Afgelopen woensdag, in de Europa League-wedstrijd van FC Utrecht tegen Liverpool, brak de spits zijn sleutelbeen.

Vanmorgen wees onderzoek in het ziekenhuis uit dat een operatie noodzakelijk was. Er is nu een plaatje bij Van Wolfswinkel ingebracht en dat moet het herstel bespoedigen. "We hopen dat Ricky er in de wedstrijd tegen Ajax (23 januari) weer bij is", aldus clubarts Simon Goedegebuure. 

Schappen AH steeds leger door stakingen

Ook een deel van de werknemers van het distributiecentrum van Albert Heijn in Zwolle heeft het werk neergelegd. Werknemers van distributiecentra in Zaandam, Pijnacker, Tilburg en Geldermalsen deden dat al eerder deze week. Albert Heijn laat weten dat inmiddels honderden winkels door de stakingen in de problemen komen met de bevoorrading.

Werknemers van een aantal distributiecentra van Albert Heijn legden woensdagavond het werk neer nadat cao-onderhandelingen tussen de vakbonden en Albert Heijn na zeven uur overleg opnieuw waren vastgelopen. Albert Heijn bood een loonsverhoging van 1,5 procent, de vakbonden eisten een verhoging van 2 procent. FNV Bondgenoten laat echter weten nog altijd te gaan voor een loonsverhoging van 2,5 procent.

Volgens een woordvoerder van Albert Heijn maakt de supermarkt zich zorgen om de drukke dagen voor kerst. "We willen uiteraard voor onze klanten over alle producten beschikken, maar steeds meer winkels missen producten." Volgens haar merkt het bedrijf tot nu toe niet dat klanten wegblijven.

Volgens een woordvoerder van FNV zetten de werknemers van de distributiecentra hun staking voor onbepaalde tijd voort. Er is vooralsnog geen zicht op hervatting van het cao-overleg, zeggen Albert Heijn en de vakbonden.

Advies NS: ga niet of vertrek ruim op tijd

De Nederlandse Spoorwegen (NS) adviseren mensen niet met de trein te reizen als dat niet strikt noodzakelijk is. Gaan mensen toch, dan moeten ze ruim op tijd vertrekken. Een woordvoerder liet vrijdag weten dat de NS zich gezien de weersomstandigheden aansluit bij eerdere adviezen van de ANWB en het KNMI.

Het treinverkeer is nog op gang, aldus de zegsman. "Maar het is wel zwaar overal."

Advies NS: ga niet of vertrek ruim op tijd
Advies NS: ga niet of vertrek ruim op tijd (Foto: ANP)

Loodsen Westland gevuld met gestolen goederen

Bij een inval in twee loodsen in het Westland heeft de politie een grote hoeveelheid gestolen goederen aangetroffen. De spullen zijn afkomstig van diefstallen en inbraken in Nederland en Duitsland. Twee mannen uit Den Haag zijn aangehouden. De gestolen goederen werden dinsdag ontdekt, maar de politie heeft de vondst pas vrijdag bekendgemaakt.

In de loodsen in Monster lagen onder meer scooters en kinderfietsen, kleding van merken als Uggs en Versace, 2500 flessen cognac en verboden wapens als ploertendoders en boksbeugels opgeslagen. De politie vermoedt dat zelfs de vorkheftruck waarmee de goederen in de loodsen werden verplaatst, is gestolen.

Enkele weken geleden ontving de politie informatie dat in de loodsen in Monster gestolen goederen lagen opgeslagen. Uit onderzoek bleek dat de loodsen daadwerkelijk werden gebruikt voor criminele praktijken.

De politie verwacht de komende tijd meer verdachten aan te houden. De twee mannen die nu zijn aangehouden, worden onder meer verdacht van het in voorraad hebben en verkopen van valse merkkleding, verboden wapenbezit en heling.

Honden weggehaald bij dreigende fokker

Bij een hondenfokker die een dierenhotel exploiteert in de Noordoostpolder zijn donderdag 24 honden weggehaald. De controleurs van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) werden bedreigd door de eigenaar, diens vrouw, een kennis en een dierenarts. De politie hield het viertal aan. Ze krijgen een proces-verbaal voor bedreiging van ambtenaren.

De fokker hield in het dierenhotel zowel eigen honden als pensionhonden onder slechte omstandigheden. De honden lagen in hun eigen uitwerpselen op een koude en natte ondergrond.

Een dierenarts van de VWA constateerde dat het merendeel van de honden in goede conditie was maar beoordeelde de huisvesting als volstrekt ontoereikend. Een aantal hokken is zelfs totaal ongeschikt voor het houden van honden. Tijdens een eerdere controle was al geconstateerd dat de huisvesting niet in orde was. De dieren zijn naar een opvangadres gebracht.

Man zwaargewond bij steekpartij in woning Tilburg

In een woning in Tilburg is donderdagavond een 36-jarige man neergestoken, vermoedelijk door een familielid. Het slachtoffer is met een ambulance overgebracht naar een ziekenhuis, waar hij op de intensive care werd opgenomen. Zijn toestand is ernstig, laat de politie weten.

De politie heeft een tijd vergeefs naar de dader gezocht. Wel werd een 33-jarige man uit Tilburg aangehouden op verdenking van betrokkenheid. Ook hij is familie van het slachtoffer en is in een cel gezet.

De steekpartij in de woning in de Martinitorenstraat vond rond 19.30 uur plaats. De politie onderzoekt de zaak.

Montenegro wordt kandidaatlid EU

Montenegro heeft vrijdag de kandidaatstatus gekregen voor een lidmaatschap van de Europese Unie, een belangrijke stap richting een volwaardig lidmaatschap van de EU. "Dit is een sterk signaal van onze betrokkenheid bij de toekomst van de Balkan", zei José Manuel Barroso, voorzitter van de Europese Commissie.

Waarschijnlijk duurt het nog zeker vier of vijf jaar voordat alle formaliteiten zijn afgehandeld en de Unie instemt met een volledig lidmaatschap. Het Balkanlandje moet voortgang boeken op gebieden als corruptiebestrijding.

Montenegro, met een kleine zevenhonderdduizend inwoners, maakte lang deel uit van het voormalig Joegoslavië. In 2006 verwierf het land zijn onafhankelijkheid na de ontbinding van een korte unie met Servië.

Van de acht landen in de westelijke Balkan is alleen Slovenië lid van de EU. Kroatië heeft de toetredingsonderhandelingen bijna afgerond en verwacht volgend jaar of in 2012 toe te treden.

[WK] V. Rouwendaal vijfde op 200m rug in record

Bij het WK kortebaan in Dubai is Sharon van Rouwendaal vijfde geworden in de finale van de 200 meter rugslag, De 17-jarige Nederlandse zwemster tikte aan in een tijd van 2.04,10 waarmee ze haar eigen Nederlandse record met 0,03 seconden verbeterde.

De wereldtitel ging naar Alexianne Castel uit Frankrijk in 2.01,67. Melissa Franlin en Zhou Yanxin eindigden als respectievelijk tweede en derde.

PlayStation App voor de iPhone en Android-telefoons

Sony Computer Entertainment Europe heeft de aankondiging gedaan dat er een officiële PlayStation App zal komen voor de iPhone en Android-telefoons in Europa. De App zal interactie bieden met het PlayStation Network, het zal niet mogelijk zijn om te gamen via de mobiele telefoon, maar er kan geworden gekeken naar onder andere informatie van het account, zoals verdiende Trophies en de status van vrienden. Bovendien zal er via de App nieuws te lezen zijn van het Europese PlayStation Blog.

De eerste versie van de PlayStation App zal binnenkort beschikbaar zijn in: Het Verenigd Koninkrijk, Spanje, Frankrijk, Duitsland en Nederland. Sony heeft al toegezegd dat de App beschikbaar zal worden gesteld in meer landen binnen Europa, maar of de App ook buiten Europa gebruikt zal kunnen worden is nog niet bekend. 

PS APP

[WK] Goud Kromowidjojo, zilver Heemskerk

Ranomi Kromowidjojo heeft bij het WK kortebaan in Dubai de wereldtitel veroverd op de 100 meter vrije slag. Kromowidjojo was landgenote Femke Heemskerk net te snel af. Het brons ging naar de Australische zwemster Natalie Coughlin.

Voor  Kromowidjojo is het voor de derde keer dat ze goud wint op een groot toernooi op een individueel nummer. Bij het EK kortebaan vorige maand in Eindhoven pakte ze de titels op de 50 en 100 meter vrije slag.

Rutten positief over loting

PSV werd bij de loting van de Europa League eerder vandaag gekoppeld aan het Franse Lille OSC. Fred Rutten, de trainer van de Eindhovenaren, was na afloop positief.

Ik zie absoluut mogelijkheden om een ronde verder te komen. Een mooie tegenstander met een gunstige reistijd voor zowel ons als voor de supporters,” aldus Rutten.

Lille OSC is in de Franse competitie momenteel koploper. Rutten bestempelt de Ligue 1 als fysiek. “Die competitie heeft zich ontwikkeld, mede door media-inkomsten kunnen spelers behouden worden. Maar ik ben positief gestemd. Het is een tegenstander met perspectief.”

Gears Of War-bèta bij Bulletstorm

Epics aankomende, alles over the top, shooter Bulletstorm krijgt een Collectors Edition in de vorm van een 'Epic Edition'. De 'Epic Edition' is alleen verkrijgbaar voor de Xbox 360 en daarmee krijg je eerder toegang tot de Gears Of War 3 bèta die ergens in 2011 begint. Over een Europese bèta is nog niets bekend.

De 'Epic Edition' kost bij onze buren aan de overkant van de oceaan 60,- dollar. Naast vroege toegang tot de bèta krijg je ook nog wat extra's in Bulletstorm. Zo krijg je een extra mooie zweep, extra armor, mooie nieuwe schoenen en een "Peace Maker Carbine."

[Upd] Acht duels Jupiler League afgelast

Door het winterse weer gaan er in elk geval al twee wedstrijden vanavond niet door in de Jupiler League. Waarschijnlijk zullen er meer volgen. 

FC Emmen - Cambuur Leeuwarden gaat niet door omdat het veld te gevaarlijk is voor de spelers. Door de combinatie van vorst en sneeuw is de grasmat glad en bovendien niet egaal.Dit meldt FC Emmen op haar website.

Ook de wedstrijd tussen Telstar en RKC Waalwijk gaat niet door. Het veld in het Tata Steel Stadion is onbespeelbaar.

Update 10:50 uur

De wedstrijd van Go Ahead Eagles tegen Veendam van vanavond gaat ook niet door. Het veld is onbespeelbaar wegens sneeuw- en ijsresten. Daarnaast is ook AGOVV Apeldoorn - Helmond Sport afgelast.

Update 11:07 uur

De wedstrijd FC Eindhoven - RBC Roosendaal voor vanavond is ook afgelast. Door sneeuwval en de weersvoorspellingen kan het duel geen doorgang vinden. Dit meldt FC Eindhoven. Tevens werd bekendgemaakt dat de wedstrijd in elk geval ook komende maandag niet gespeeld gaat worden. FC Den Bosch - Fortuna Sittard gaat om dezelfde reden ook niet door.

Update 11:20 uur

Almere City FC heeft bij de KNVB aangegeven dat er in principe gespeeld kan worden. De wedstrijd Almere City FC – Sparta Rotterdam blijft daarom vooralsnog op het programma staan. Ook het veld van MVV is vanmorgen goedgekeurd en  MVV - FC Zwolle gaat vooralsnog door.

Update 11:29 uur

Ook het veld van FC Dordrecht is afgekeurd. FC Dordrecht - FC Volendam gaat daarom ook vanavond niet door.

Update 15:25 uur

Almere City - Sparta is alsnog afgelast. Het veld is bespeelbaar, maar door de situatie op de weg kan de selectie van Sparta niet op tijd in Almere komen

Update 16:00 uur

Ook na een herkeuring is het veld van MVV in Maastricht goedgekeurd. De wedstrijd tegen FC Zwolle, die om 20:00 uur begint, gaat dan ook gewoon door.

Ronald P. ook vervolgd voor moord Rijswijkse

De 35-jarige Ronald P., verdachte in de Puttense moordzaak, wordt ook vervolgd voor de moord op Anneke van der Stap uit Rijswijk. Dat liet het Openbaar Ministerie in Den Haag vrijdag weten. Het OM verdenkt de man van moord of doodslag. Ook moet hij voorkomen voor het bezit van kinderporno.

P. sprak regelmatig met zijn medegevangene Rob van H. over de moord op de Rijswijkse, zei Van H. tegen het gerechtshof in Arnhem tijdens een rechtszitting in de Puttense moordzaak.

De 22-jarige Anneke van der Stap werd op 22 juli 2005 dood aangetroffen in de bosjes in haar woonplaats Rijswijk. Ze was toen al elf dagen vermist.

P. zit vast voor de moord op stewardess Christel Ambrosius in 1994. Hij werd in 2008 aangehouden voor die moord nadat zijn DNA bleek overeen te komen met sporen op het lichaam van Ambrosius.

50 miljoen keer Angry Birds

Dé mobiele game van dit moment, Angry Birds is, 50 miljoen keer gedownload. Het Android besturingssysteem van Google is verantwoordelijk voor 60% van de downloads, de iPhone-versie was lucratiever voor de ontwikkelaar Rovio.

Tegelijkertijd maakte de ontwikkelaar bekend dat alle Angry Bird spelers samen gemiddeld 200 miljoen minuten doorbrengen met de game. Angry Birds is niet alleen populair, het heeft ontwikkelaar Rovi zeker geen windeieren gelegd aangezien de ontwikkelkosten ongeveer 100.000 Amerikaanse dollars waren.

Assange vreest vervolging door VS

WikiLeaks-hoofdredacteur Julian Assange vreest dat de Verenigde Staten op het punt staan hem aan te klagen. Dat zei hij vrijdag in het landhuis in het oosten van Engeland waar hij verplicht moet verblijven. Volgens Assange wordt hij onderworpen aan 'wat een geheim juridisch onderzoek tegen mij of mijn organisatie lijkt te zijn'.

De Australiër liet erop volgen dat zijn organisatie veerkrachtig is en ontworpen om 'aanvallen op haar leven' te weerstaan. De beschuldigingen wegens verkrachting en seksuele intimidatie die in Zweden tegen hem zijn ingediend, zijn volgens hem onderdeel van een lastercampagne.


Julian Assange vreest vervolging door Verenigde Staten (Foto: Novum)

RTL: Publieke programma's graag overnemen

RTL 4-baas Erland Galjaard zou wel meer programma's van de publieke omroep willen overnemen dan alleen Dit Was Het Nieuws. "Het Mooiste Meisje van de Klas van de TROS en natuurlijk Boer Zoekt Vrouw zou ik dolgraag bij RTL willen zien. Want dat is geen typisch programma voor de publieke omroep", aldus Galjaard in een interview met de Nieuwe Revu.

Galjaard verklapte ook dat RTL in het verleden heeft geprobeerd om De Wereld Draait Door-presentator Matthijs van Nieuwkerk naar RTL te willen halen. Het aanbod om op hoofdzender RTL 4 om half elf een nieuwe Barend & Van Dorp te presenteren sloeg de VARA-presentator echter af.

Tim Knol geeft optredens in Indonesië

Tim Knol gaat proberen Indonesië te veroveren. De 21-jarige singer-songwriter uit Hoorn reist in januari af naar het Aziatische land om vier shows te geven. Knol, bekend van de hit Sam, kijkt er erg naar uit.

"Dat wordt helemaal te gek. Dat wordt heel gaaf", zegt hij in de radioshow van Giel Beelen. "Vier shows gaan we daar doen. Het schijnt dat er echt een uitzinnig publiek is. Ik sprak iemand die daar is geweest. Acht á negenhonderd man voor je neus, die gaan helemaal uit hun dak. Er is gratis eten en dan komen ze daar allemaal op af."

De zanger timmert in Nederland al flink aan de weg en is zelfs genomineerd voor de Popprijs, die in januari op Eurosonic Noorderslag wordt uitgereikt. Knol verwacht geen prijs. "Ik hoop dat Caro Emerald 'm wint."


Tim Knol (Foto: Novum)

Fries vrijuit voor gooien stormram naar agent

Een 39-jarige man uit Leeuwarden is vrijgesproken voor het gooien van een vijftien kilo zware stormram naar een agent. De agent werd niet geraakt toen de Fries de metalen buis afgelopen zomer van het balkon naar beneden gooide. Volgens de rechtbank in Leeuwarden mikte de man niet op de agent en lag het niet voor de hand dat de agent zou worden geraakt.

De agent stond onder het balkon toen de man op 14 juni de stormram naar beneden smeet. Volgens zijn advocaat was er sprake van een paniekreactie. Het gevaarte vloog langs de agent. De advocaat had ingezet op vrijspraak. Justitie vond dat hij bewust het risico had genomen dat de agent zou overlijden en eiste een jaar cel.

Waarom de stormram werd gegooid, is onduidelijk.

Kapper neergestoken in Amsterdam-West

Een 28-jarige kapper is vrijdag lichtgewond geraakt bij een steekincident in een kapsalon in Amsterdam-West. Hij had om nog onduidelijke redenen ruzie gekregen met zijn collega. De politie heeft beiden aangehouden. Het slachtoffer is met een steekwond in zijn arm naar een ziekenhuis overgebracht.

Het incident vond rond het middaguur plaats in de zaak aan de Jan Evertsenstraat. De politie onderzoekt wat er precies is gebeurd.

Ruiz en Janko schatten Rubin Kazan hoog in

FC Twente staat een lastige uitwedstrijd te wachten tegen Rubin Kazan in de Europa League. De Tukkers werden vandaag aan de Russische kampioen gekoppeld.

Bryan Ruiz, momenteel geblesseerd, is vermoedelijk weer terug als beide teams de degens kruisen. "Rubin Kazan is de kampioen van Rusland en dat zegt wel iets", zegt hij op de clubsite van Twente. "In de Champions League hebben ze het in een groep met FC Barcelona goed gedaan."

"Rubin Kazan is een topteam", gaat hij verder. "Wij hebben nu deze ronde van de Europa League bereikt en onze doelstelling is om verder te komen. Het zal niet eenvoudig worden, maar wij willen het maximale in Europa bereiken."

Marc Janko sluit zich aan bij de woorden van zijn ploeggenoot. "We hebben in Rubin Kazan een zware opponent getroffen. Ze hebben in de Champions League uitstekend gepresteerd en 1-1 gelijkgespeeld tegen Barcelona. Dat geeft aan dat ze veel kwaliteiten hebben. We weten dat het erg moeilijk zal gaan worden, maar wij willen een ronde verder komen en alles gaan geven om Kazan te verslaan. Wij hebben ons als ploeg laten zien in Europa en hebben de kwaliteiten om verder te komen in de Europa League."

[Winnaars] Sensuele bordspellen!

 Ultiem Verlangen

In samenwerking met Moodzz mag FOK! zes sensuele bordspellen weggeven.

Moodzz
Bij Moodzz' assortiment romantische en erotische Gifts & Games staat aandacht en warmte tussen vrienden en geliefden centraal. De kado-artikelen zijn origineel, liefdevol, hartverwarmend en soms een tikje ondeugend.
De meer uitdagende spellen kunnen op een speelse manier een positieve impuls geven aan een liefdesrelatie.

Ultiem Verlangen
Een erotisch spel voor twee dat je samen beleeft!
Ultiem verlangen neemt je mee op een ontdekkingsreis, waarbij genieten centraal staat. Het is een absolute aanrader voor alle mensen (18+) die hun seksuele relatie speels, intiem en uitdagend willen hebben en houden. Bekijk hier de officiële site.

Bordspel

Winnaars
De antwoorden zijn geteld en gecontroleerd en nu hebben zes winnaars die de komende week alsnog warme avonden beleven met hun partner! Gefeliciteerd en geniet ervan!

Hier is een lijstje met de gelukkigen:
DDuiveltje
Altern8
gegie
Lente_
de_Bhok
Grijsmuisje

Wii mogelijk fors in prijs verlaagd

'De Nintendo Wii moet 99 dollar, omgerekend 75 euro, kosten. Het apparaat ligt nu, met Wii Sports, in de winkel voor 189 euro. Bij een forse prijsverlaging zou Nintendo de voorsprong op de naaste concurrenten, Kinect van Microsoft en de Move van Sony, kunnen behouden'. Dat zegt bestuursvoorzitter van game-uitgever Electronic Arts John Riccitiello tegen de website Industry Gamers. Hij wil niet loslaten of de prijs ook daadwerkelijk omlaag gaat.

Move en Kinect maken gebruik van geavanceerdere technieken dan de Nintendo Wii. Zo wordt de Move geroemd om zijn nauwkeurigheid, terwijl spelers voor Kinect helemaal geen apparaat hoeven vast te houden. Qua prijs zit de Nintendo Wii nog altijd relatief laag. De Move-controller voor de Playstation 3 kost zestig euro en voor een tweede controller komt daar veertig euro bovenop. De Kinect-camera voor de Xbox 360 kost 150 euro. Bovendien moet er voor Kinect en Move ook een spelcomputer gekocht worden.

Tot een jaar of twee geleden gingen Wii's nog als warme broodjes over de toonbank. Er werden zeven keer zoveel Wii's verkocht als andere spelcomputers. In de afgelopen twaalf maanden is de verkoop gedaald, al doet Nintendo nog altijd goed mee naast de Playstation 3 en Xbox 360.

De topman van Electronic Arts zou graag zien dat Nintendo meer moeite doet om andere uitgevers te steunen. "Er zijn genoeg leuke games van andere uitgevers, maar geen enkele game is bepalend voor de spelcomputer. Dat zijn Nintendo's eigen spellen wel", meent Riccitiello.

De Japanse gamegigant heeft sinds de lancering van de spelcomputer in december 2006 winst gemaakt op elke verkochte Nintendo Wii. In totaal zijn meer dan tachtig miljoen Wii-spelcomputers verkocht.De Boer over Anderlecht: "Lekker dichtbij"

Frank de Boer denkt dat het duel tussen Ajax en Anderlecht voor de supporters een leuk treffen zal worden. "Lekker dichtbij", was zijn eerste reactie nadat bekend werd dat Ajax aan Anderlecht werd gekoppeld.

"Dit is het duel van de Lage Landen. Ik kan me de duels tussen Ajax en Anderlecht van vorig seizoen nog herinneren in de groepsfase van de Europa League. Toen vond ik ze gelijkwaardig aan elkaar, ook al verloor Ajax in de ArenA met 1-3."

"We zijn zeker niet kansloos", schatte hij in op de clubsite. "Als we over twee duels winnen van Anderlecht, maakt het mij niet zoveel uit wie we dan treffen: Basel of Moskou. We moeten ons eerst focussen op Anderlecht. Het is knap dat zij in hun poule met Zenit Sint Petersburg, AEK Athene en Hadjuk Split tweede zijn geworden. Anderlecht is een team dat in de eigen competitie altijd bovenin meedraait. Dit jaar ook weer. Ik denk dat het ook voor de supporters een leuke wedstrijd wordt."

WikiLeaks: VS vreest biowapens uit Indiaas lab

De gebrekkige beveiliging van Indiase laboratoria kan deze instellingen tot doelwit maken van terroristen die de hand willen leggen op biologische wapens. Dat staat in een vrijdag door WikiLeaks op de website van The Guardian gepubliceerd geheim document van de Amerikaanse ambassade in New Delhi.

De Indiase regering zou de kans op een aanslag met biologische wapens uiterst klein achten, aldus de memo uit juni 2006. Een groter risico vormt de mogelijkheid die terroristen hebben om uit Indiase laboratoria 'bacteriën, parasieten, virussen en giftige stoffen' te stelen voor aanslagen elders.

"Terroristen die waar dan ook in de wereld aanslagen beramen kunnen de geavanceerde biotechnologie-industrie van India en zijn grote biomedische onderzoeksgemeenschap gebruiken als potentiële bronnen van biologische wapens", aldus de memo. "De uitgebreide luchtverbindingen van New Delhi met de rest van de wereld en de kwetsbaarheden waar op luchthavens gebruik van kan worden gemaakt, kunnen bewuste en onbewuste dragers gevaarlijke stoffen eenvoudig het land in of uit brengen."

"Het is niet moeilijk om hier een faciliteit te betreden om een dodelijke biologische stof mee te nemen", zegt een anonieme deskundige in het telegram. "De harde werkelijkheid is dat je een bewaker kunt omkopen met een pakje sigaretten om binnen te komen", zegt een andere.

Eén bron zei dat ook de duizenden wetenschappers een probleem vormen. "Het werven van Indiase wetenschappers door anti-Amerikaanse extremisten, voor ideologische doeleinden of voor commercieel gewin, kan een grote dreiging vormen."

KNMI kondigt weeralarm af

Het KNMI heeft vrijdagmiddag een weeralarm afgekondigd. Het alarm geldt voor de komende 48 uur voor de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht, waar vrijdagmiddag veel sneeuw valt. Het KNMI waarschuwt weggebruikers in het hele land voor gladheid.

De ANWB meldt dat er rond 14.20 uur zo'n vijfhonderd kilometer file op de weg staat en spreekt van een chaos, vooral in de Randstad. Ook op het spoor zijn er problemen: in de Randstad wordt volgens een aangepaste dienstregeling gereden en zijn er dus minder treinen.

In Amsterdam rijden de bussen niet, meldt vervoersbedrijf GVB vrijdagmiddag. In Den Haag en Rotterdam rijden minder trams en bussen.

Vrouw slaat politieagente in gezicht

Een 18-jarige vrouw uit Leiden heeft tijdens een worsteling in het centrum van de stad een politieagente in haar gezicht geslagen. De vrouw, die is aangehouden, sprong donderdagavond in de bres voor een 20-jarige vrouw die bij een vechtpartij was betrokken.

De politieagente was afgekomen op een melding over de vechtpartij op de Beestenmarkt. Bij een poging de 20-jarige vrouw aan te houden, werd de agente belaagd door twee andere vrouwen, onder wie de 18-jarige. Zij sloeg de agente in het gezicht en werd aangehouden.

Later werd duidelijk dat de 20-jarige vrouw eerder op de avond ruzie had gehad voor de bioscoop aan de Steenstraat. Zij sloeg daarbij een 15-jarige jongen uit Alphen aan den Rijn na onenigheid over het gooien van lege flesjes in de bioscoopzaal.

De twee vrouwen zijn meegenomen naar het politiebureau. Tegen hen is proces-verbaal opgemaakt.

Team Movistar in 2011 met blauw shirt

Blauw zal de hoofdkleur van wielerploeg Team Movistar, de opvolger van Caisse d'Epargne, in 2011 gaan worden. Dat blijkt uit de shirts van de nieuwe ploeg die gepresenteerd zijn. Midden op het blauwe shirt staat in het wit en groen de naam en het logo van de hoofdsponsor.

Voor een groot deel zal Team Movistar bestaan uit renners die dit jaar voor Caisse d'Epargne reden. Kopman Luis-Leon Sanchez vertrok echter naar Rabobank.

Diddy moet zich verantwoorden

Diddy is op het matje geroepen door The London Hotel in New York. Tijdens een feestje dat de rapper daar deze week gaf vloog het haar van een van de aanwezigen in de brand. Het hotel eist tekst en uitleg van Diddy.

Ter ere van het verschijnen van zijn nieuwe album Last Train to Paris gaf de rapper dinsdag een feest in The London, het hipste hotel van New York. Gedurende het feestgedruis vatte het haar van een model vlam, waardoor enige paniek ontstond. De dame lag in een bad omringd met kaarsen en kwam te dicht bij een van de vlammen.

Volgens de Amerikaanse entertainmentwebsite TMZ heeft Diddy zich donderdag moeten verantwoorden bij The London. De rapper zou met het voorval de regels van het hotel hebben overtreden en mag zich wellicht nooit meer vertonen in The London.


P. Diddy (Foto: Novum)

DVD: Erik van Muiswinkel en Diederik van Vleuten - Mannen Op Schijf

Een van de meeste ondergewaardeerde komische duo's in Nederland is het tweetal Diederik van Vleuten en Erik van Muiswinkel. De heren speelden niet alleen met regelmaat 'typetjes' in Kopspijkers en Studio Spaan, maar hun grootste verdienste is toch zeker de reeks van zes theaterprogramma's die ze samen maakten tussen 1997 en 2009. In 2009 kondigden de heren hun afscheid als theaterduo aan en toerden voor het laatste het land door met het programma Mannen, het allerbeste! Om de samenwerking op gepaste wijze te vieren en om een beetje afscheid te nemen, is er nu een box verschenen met de televisieregistraties van alle zes programma's: Mannen op Schijf.

Schorsing Sparv blijft staan

De tuchtcommissie van de KNVB heeft de straf voor Tim Sparv van FC Groningen niet gewijzigd. De aanklager betaald voetbal had de aanvaller eerder deze week voor vier duels geschorst waarvan één duel voorwaardelijk. Groningen had dat schikkingsvoorstel echter afgewezen.

In de competitiewedstrijd tegen AZ vorige week maakte Sparv een harde overtreding op Rasmus Elm waarna hij met rood van het veld werd gestuurd.

Geen gevangenisbezoek voor Xiaobo

Nobel-vredesprijswinnaar Liu Xiaobo mag in de gevangenis geen familiebezoek meer ontvangen. Ook zijn vrouw staat, een week na de prijsuitreikingsceremonie in Oslo, nog steeds onder huisarrest. Dat heeft het Informatiecentrum voor Mensenrechten en Democratie in Hongkong vrijdag meegedeeld.

China is woedend dat Liu, die tot elf jaar gevangenis is veroordeeld wegens staatsondermijning, de Nobelprijs heeft gekregen. Niemand van zijn familie of vriendenkring kreeg toestemming om de prijs voor hem in ontvangst te nemen. Twee lege stoelen markeerden tijdens de uitreikingsceremonie de afwezigheid van Liu en zijn vrouw, Liu Xia.

Liu Xia's zwager, Liu Xiaoguang, liet aan het informatiecentrum weten dat zij haar woning zelfs niet uit mag om groente te kopen. Volgens haar vader mogen zijn vrouw en hij hun dochter niet bezoeken. Advocaat Shang Baojun zei vrijdag dat hij haar niet kon bereiken. De mobiele telefoon en internetaansluiting van Liu Xia zijn sinds de bekendmaking van de Nobelprijs half oktober afgesloten. Bij de flat van Liu was vrijdag geen politie te zien, maar een AP-verslaggever die naar binnen wilde werd in de lobby door twee mannen weggestuurd.

Chinese gevangenen hebben wettelijk het recht om eens per maand familiebezoek te ontvangen, maar afgelopen maand zou Liu geen bezoek hebben gehad. Liu Xiaoguang zei dat de familie nog geen enkele brief van hem heeft ontvangen.

Hof veroordeelt Hofstadgroep wel voor terreur

Het gerechtshof in Amsterdam heeft de zeven verdachten in het Hofstadproces veroordeeld voor lidmaatschap van een terroristische organisatie. Eerder werden de verdachten nog vrijgesproken door het hof in Den Haag omdat ze geen groep zouden vormen. De rechtszaak moest daarna echter van de Hoge Raad over worden gedaan.

Vijf verdachten krijgen vijftien maanden cel. De twee anderen, die bij hun aanhouding in 2004 in Den Haag belegerd werden door de politie, krijgen respectievelijk drie jaar en twee maanden en dertien jaar, omdat ze handgranaten op zak hadden en Jason W. er ook daadwerkelijk eentje gooide naar het arrestatieteam.

Jason W., die met de granaat meerdere agenten verwondde, krijgt een lagere straf dan de vijftien jaar cel die hij eerder kreeg opgelegd. Het hof doet dat niet vanwege de opvallende excuusbrief die hij aan de Volkskrant schreef en waarin hij het extremisme afzwoer, maar vanwege zijn relatief jonge leeftijd tijdens zijn arrestatie. Hij was 19 jaar toen hij de granaat gooide.

Ismael A. krijgt drie jaar en twee maanden cel voor het bezit van de granaten en het lidmaatschap van de terreurgroep. Dat is conform de eis. Eerder kreeg hij vijftien maanden cel. Tegen de vijf medeverdachten waren straffen van 19 tot 23 maanden geëist.

[Upd] Halsema per direct weg bij GroenLinks

Femke Halsema stapt per direct op als fractieleider bij haar partij GroenLinks. Dat maakte ze zojuist bekend. Volgens eigen zeggen is het om een 'positieve reden'.

Jolande Sap zal na de kerst Halsema opvolgen. Femke was bezig aan haar vierde volle periode bij GroenLinks. Om 13.30 uur geeft Halsema een persconferentie om nader uit te leggen waarom ze nu ineens opstapt.

Update 14.16 uur

In de persconferentie heeft Femke Halsema aangegeven dat ze stopt omdat haar tijd er op zit. Ze vindt het nu tijd dat haar opvolgster kan bouwen aan een nog sterker GroenLinks. Halsema keek terug op een termijn van 12,5 jaar als lid van de Tweede Kamer waarin veel gebeurde: 9/11, twee politieke moorden en een economische crisis.

Op de vraag wat Halsema nu gaat doen, antwoordde ze dat ze eerst haar huis en 'interne huis' op orde wil krijgen maar dat ze daarna weer fulltime aan het werk wil. Halsema gaf verder ook aan, er alle vertrouwen in te hebben dat Jolande Sap de fractie veel goeds kan brengen.

Zieke El Hamdaoui dreigt klassieker te missen

Mounir El Hamdaoui lijkt zondag de klassieker met Feyenoord te moeten missen. De 26-jarige Marokkaan is ziek en verscheen de hele week niet op het trainingsveld van de Amsterdamse club. El Hamdaoui miste door griep al de vorige competitiewedstrijd tegen Vitesse.

Interim-trainer Frank de Boer heeft in de korte tijd dat hij de scepter zwaait over Ajax nog nauwelijks een beroep kunnen doen op El Hamdaoui. De eerste wedstrijd tegen AC Milan was de aanvaller wel van de partij, maar De Boer posteerde de clubtopscorer met elf goals echter op de bank. El Hamdaoui ging vervolgens een gesprek aan met De Boer om opheldering te vragen over zijn reserverol.

Wees een scherpschutter met Playstation Move

Gamers die het besturen van games als Killzone 3 en Socom 4 met de Dual Shock-controller voor watjes vinden, kunnen nu met een echt geweer aan de slag. De Playstation Sharp Shooter is een voorwerp waar je je Move-controller in kunt vastzetten om zo iedereen op het scherm aan flarden te schieten.

Het geweer is aan te passen naar verschillende gebruikers. Zo zul je een Recoil Stock kunnen uitschuiven, de firing mode live kunnen aanpassen en de Move-knop kan worden bedekt wanneer hij niet nodig is. Dit speeltje in combinatie met een 3D TV zou volgens Killzone maker Hermen Hulst de perfecte combinatie zijn, al zal volgens Hulst iemand met een 2D TV en een Dual Shock-controller niets missen.

Wanneer de peripheral uit zal komen is nog niet bekend, in het onderstaande filmpje kun je wel alvast zien hoe dit alles te werk gaat.

Playstation Sharp Shooter

 Playstation Sharp Shooter Playstation Sharp Shooter

 

Zeer lange files door sneeuwval

De hevige sneeuwval zorgt vrijdag voor problemen op de weg. Gevreesd wordt voor een zeer drukke avondspits, vooral in het westen van het land. Rond 13.20 uur staat er al 330 kilometer file. In de Randstad rijden treinen volgens een aangepaste dienstregeling.

Het KNMI waarschuwt voor extreem weer. Plaatselijk kan er tot tien centimeter sneeuw vallen. Vooralsnog kondigt het weerinstituut geen weeralarm af. Wel worden weggebruikers gewaarschuwd voor gladheid door het bevriezen van sneeuwresten.

De Wijkertunnel in de A9 bij Amsterdam is in beide richtingen afgesloten omdat vrachtwagens de helling niet meer kunnen nemen. Een tunnelbuis van de Beneluxtunnel bij Rotterdam is dicht vanwege ijsvorming.

Op de A27 tussen Almere en Utrecht staat een file van veertig kilometer. Op de A2 bij Maarssen staat het verkeer in beide richtingen vast over een lengte van twintig kilometer. Rond Utrecht, Amsterdam en Rotterdam staan op de snelwegen ook lange files. De verbindingszaak van de A12 naar de A4 richting Amsterdam bij het Prins Clausplein is afgesloten omdat de weg te glad is.

In Amsterdam rijden de bussen niet, meldt vervoersbedrijf GVB vrijdagmiddag. In Den Haag en Rotterdam rijden minder trams en bussen.

ProRail meldt twee wisselstoringen. Fyra-reizigers tussen Amsterdam en Rotterdam hebben hier tot 14.00 uur last van. Tussen Gouda en Alphen aan den Rijn rijden ook geen treinen. De site van de NS ligt om onduidelijke redenen plat. 's Ochtends waren er al veel problemen rond Utrecht CS.

Sneeuw in Voorburg
Veel sneeuw gevallen in Voorburg (Foto: FOK! / Googolplexian)

[EL] Loting achtste finales

Zojuist is de loting voor de zestiende én achtste finales van de Europa League verricht. Hieronder vind je de wedstrijden, zoals deze door het lot zijn bepaald. Ajax speelt eerst uit tegen Anderlecht, FC Twente speelt eerst uit tegen Rubin Kazan, en PSV moet naar Frankrijk voor de wedstrijd tegen Lille OSC.  De wedstrijden zijn op 17 en 24 februari.

De volledige loting:

# Thuis Uit
1 SSC Napoli (Ita) Villarreal (Spa)
2 Glasgow Rangers (Scho) Sporting Club de Portugal (Por)
3 Sparta Praag (Tsj) Liverpool (Eng)
4 Anderlecht (Bel) Ajax (Ned)
5 Lech Poznan (Pol) sc Braga (Por)
6 Besiktas (Tur) Dynamo Kiev (Oek)
7 FC Basel (Zwi) Spartak Moskou (Rus)
8 Young Boys (Zwi) Zenit St. Petersburg (Rus)
9 Aris Saloniki (Gri) Manchester City (Eng)
10 PAOK FC (Gri) CSKA Moskou (Rus)
11 Sevilla (Spa) FC Porto (Por)
12 Rubin Kazan (Rus) FC Twente
13 Lille OSC (Fra) PSV
14 Benfica (Por) VfB Stuttgart (Dui)
15 BATE Borisov (Wru) Paris St. Germain (Fra)
16 Metalist Charkiv (Oek) Bayer leverkusen (Dui)

In de achtste finales treffen de winnaars elkaar als volgt:

# Thuis Uit
1 Winnaar duel 14 Winnaar duel 15
2 Winnaar duel 6 Winnaar duel 9
3 Winnaar duel 12 Winnaar duel 8
4 Winnaar duel 10 Winnaar duel 11
5 Winnaar duel 13 Winnaar duel 2
6 Winnaar duel 16 Winnaar duel 1
7 Winnaar duel 4 Winnaar duel 7
8 Winnaar duel 3 Winnaar duel 5

Mortal Kombat is fan-service

De Mortal Kombat-serie is bekend bij iedere zelfrespecterende gamer. Niemand kan ontkennen dat de games door de jaren nogal wat veranderingen hebben ondergaan. Veranderingen waar niet iedereen even blij mee was.

Ed Boon zegt nu dat de nieuwe Mortal Kombat ontworpen is met ‘fan service’ als uitgangspunt. Boon geeft verder toe dat de Mortal Kombat-serie nogal vervreemd is van zijn oorspong:”Mortal Kombat's taken a number of turns and we've kind of reinvented ourselves a few times and in the last game was the biggest departure because we were actually a T-Rated (Teen) game, so this game will really come back and be as 'Mortal Kombat' as anybody ever remembers.”

Luisterend naar de fans kwam Ed er achter dat de fans het liefste een mengelmoes wilden van
Mortal Kombat 2 and Ultimate Mortal Kombat 3. Nou laat dat nu precies de insteek zijn van de nieuwe Mortal Kombat!

De game staat nu gepland voor april 2011 en hij zal uitkomen in drie versies namelijk een standard-, een Kollectors- en een Tournament-editie.

Vergrijzing raakt in stroomversnelling

Nederland vergrijst in verdubbeld tempo en krijgt er de komende vijf jaar een half miljoen 65-plussers bij. De afgelopen vijf jaar waren dat er nog een kwart miljoen. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.

De toenemende vergrijzing komt doordat de babyboomgeneratie de komende jaren de leeftijd van 65 bereikt. Tussen 2016 en 2040 komen er nog eens anderhalf miljoen 65-plussers bij. Het totaal aantal ouderen komt dan uit op 4,6 miljoen. Nu zijn dat er twee miljoen minder.

In 2040 is volgens het CBS iets meer dan een kwart van de bevolking 65 jaar of ouder. Na 2040 daalt het aantal ouderen.


Aantal 65-plussers loopt snel op (Foto: Novum)

Stiles: Dexter ging niet vreemd met mij

Actrice Julia Stiles heeft inmiddels gereageerd op de sterke geruchten dat zij de oorzaak zou zijn van de breuk tussen Michael C. Hall en Jennifer Carpenter, de twee sterren uit de drama-thrillerserie Dexter. Tegenover entertainmentsite TMZ zegt Stiles: "Ik heb absoluut niets van doen met de breuk tussen Michael en Jennifer."

Afgelopen dinsdag besloten de twee een punt te zetten achter hun huwelijk, naar verluidt omdat Hall was vreemdgegaan met Stiles, zijn tegenspeelster in het vijfde seizoen van Dexter. Stiles: "We zijn goede vrienden, en hebben plezier om met elkaar te werken. Dit is iets persoonlijks tussen Michael en Jennifer en we zouden respect moeten hebben voor hun privacy."

"Hoewel ik graag mijn leven privé houd, voelde ik me toch genoodzaakt om te zeggen dat ik niet op één of andere manier betrokken ben bij de breuk tussen mijn collega's", besluit de 29-jarige actrice.

Bezoek ook het centrale Dexter-topic op het forum.


Julia Stiles: Dexter-acteur Michael C. Hall niet vreemdgegaan met mij

Verkeerschaos in Duitsland door sneeuw

Zware sneeuwval heeft donderdagavond en vrijdagochtend chaos veroorzaakt in het Duitse verkeer. Op autowegen en autosnelwegen deden zich talrijke ongevallen voor en ontstonden kilometerslange files.

Op de luchthaven van Frankfurt moesten start- en landingsbanen sneeuwvrij worden gemaakt en werden tweehonderd vluchten geannuleerd. Op veel plaatsen bleven ook veel scholen gesloten omdat busbedrijven geen leerlingen konden vervoeren.

Ook treinreizigers ondervonden hinder. Tussen Hamburg en Lübeck zaten donderdagavond honderden passagiers urenlang opgesloten in een trein die door stroomuitval stil was komen te staan. Pas na twee uur konden de eerste 150 mensen door de brandweer uit de trein worden gehaald. Tweehonderd andere passagiers, onder wie twee klassen schoolkinderen, moesten nog twee uur geduld oefenen voordat de trein kon worden weggesleept.


Sneeuw: sfeer op de kerstmarkten, maar chaos in het verkeer (Foto: Novum)

Politie vindt auto met lijk in sloot

In een sloot in het Zeeuwse Sint Philipsland is vrijdagochtend een auto gevonden met daarin een lijk. Dat laat de politie weten.

De auto werd rond 10.00 uur gevonden in een sloot aan de Lageweg. Toen de hulpdiensten de inzittende een uur later uit de auto kregen, was het slachtoffer al overleden.

De politie weet niet hoe de auto in de sloot terecht is gekomen en hoelang het voertuig er al lag. De identiteit van de automobilist is nog niet bekend.

Schaatsers BAM ontbreken op NK allround

De schaatsers uit de marathonploeg van BAM komen niet in actie op het NK allround. Bob de Jong, Bob de Vries, Jorrit Bergsma en Robert Bovenhuis zijn volgens coach Jillert Anema geen kanshebbers voor de titel en hebben zich vandaag afgemeld.  "Wij willen winnen en zijn niet geïnteresseerd in troostprijzen", aldus de trainer.

Anema heeft daarentegen zijn zinnen gezet op het NK marathon, dat op tweede kerstdag in Utrecht wordt verreden. Het NK allround vindt van 27 tot en met 29 december plaats in Heerenveen.

Schaatsers BAM ontbreken op NK allround
Schaatsers BAM ontbreken op NK allround (Foto: ANP)

[CL] Loting achtste finales

Vanmiddag werd er in het Zwitserse Nyon geloot voor de achtste finales van de Champions League. De heenwedstrijden worden op 15-16 en 22-23 februari afgewerkt. De returns vinden plaats op 8-9 en 15-16 maart. Hieronder een overzicht van de loting.

De loting maakte een aantal leuke affiches bekend. Zo staat de finale van vorig jaar, tussen Internazionale en Bayern München, op het programma. Ook de ontmoeting tussen Arsenal en FC Barcelona mag interessant genoemd worden.

Loting achtste finales Champions League

# Club Club
1. AS Roma (Ita) Shachtar Donetsk (Oek)
2. AC Milan (Ita) Tottenham Hotspur (Eng)
3. Valencia (Spa) Schalke 04 (Dui)
4. Internazionale (Ita) Bayern München (Dui)
5. Olympique Lyon (Fra) Real Madrid (Spa)
6. Arsenal (Eng) FC Barcelona (Spa)
7. Olympique Marseille (Fra) Manchester United (Eng)
8. FC Kopenhagen (Den) Chelsea (Eng)

Dr. Lautrec komt naar de 3DS

Konami heeft vandaag een nieuwe game onthuld voor de 3DS. Het gaat hierbij om een game met Dr. Lautrec, een archeoloog met een hoge hoed en een aantal andere kenmerken die hem aan Professor Layton doen denken.

Bij deze uiterlijke kenmerken zal het echter ook blijven. In de game Dr. Lautrec and the Forgotten Knights draait het plot om archeologie en zul je grote gebeurtenissen, gevechten en belangrijke conversaties tegenkomen.

Konami heeft al aardig wat op haar releaselijst voor de 3DS gezet. Zo zijn bijvoorbeeld Metal Gear Solid, Contra en PES ook al aangekondigd voor de 3DS. Deze nieuwe titel mag zich nu ook bij dit lijstje scharen.

Dr. Lautrec

Eredivisieclubs samen op 72 miljoen euro verlies

De clubs uit de Eredivisie hebben over het seizoen 2009/2010 samen 71,8 miljoen euro verlies geleden. Dat is bijna 41 miljoen euro meer dan het jaar ervoor. De KNVB maakte deze cijfers vandaag op een persconferentie bekend. Eerder deze week meldde de voetbalbond al dat zes clubs op het hoogste niveau onder curatele van de KNVB staan.

De clubs uit de Jupiler League, het tweede profniveau, lieten aanzienlijk betere cijfers noteren. De achttien clubs leden samen anderhalf miljoen euro verlies, 8,5 miljoen euro minder dan in het seizoen 2008/2009.

Drugsoorlog Mexico eist 30.000 levens

Sinds president Felipe Calderon eind 2006 de strijd aanbond tegen de Mexicaanse drugskartels, zijn bij drugsgerelateerd geweld in het land meer dan dertigduizend mensen omgekomen. Dat heeft de regering donderdag meegedeeld.

Tussen januari en november werden 12.500 mensen gedood, vergeleken met 9600 in heel 2009, zei procureur-generaal Arturo Chavez.

De regering zegt verder dat het gewelddadige kartel La Familia in het westen van Mexico door recente arrestaties en de dood van verscheidene leiders 'systematisch is verzwakt'. De regering benadrukt dat zij niet met de kartels zal onderhandelen. "De enige optie voor deze criminelen is zichzelf aangeven bij de autoriteiten."

In de verklaring legt de regering ook nog eens uit dat de federale troepen die in de deelstaat Michoacan zijn ingezet, daar voornamelijk zijn omdat de plaatselijke politie en die van de deelstaat niet in staat zijn La Familia te bestrijden. Maar 15 procent van de politieagenten van de deelstaat zou betrouwbaar zijn en van de lokale politie zelfs maar 9 procent.


Drugsoorlog Mexico eist meer dan dertigduizend levens  (Foto: Novum)

Limburgse gouverneur Frissen stopt toch

De Limburgse commissaris van de koningin Léon Frissen stopt ermee. Hij liet eerder weten beschikbaar te zijn om in juli te worden herbenoemd, maar komt daar nu op terug, laat Frissen vrijdag in een brief aan Provinciale Staten weten. Volgens de 61-jarige Frissen trekt de functie een te zware wissel op zijn privéleven.

De gouverneur, zoals de functie in Limburg wordt genoemd, zegt zich na zijn eerdere beslissing om te willen blijven te hebben bedacht. "Ik ben uiteindelijk na intensief beraad in kleinere kring tot een ander standpunt gekomen, te meer omdat een herbenoeming in mijn optiek voor meerdere jaren zou moeten zijn."

CDA'er Frissen schrijft in de brief zich de resterende maanden 'met vol vermogen' in te blijven zetten voor de provincie. Daarna gaat hij meer tijd vrijmaken voor zijn gezin.

Hij werkt sinds 2005 als commissaris van de koningin in Limburg. Daarvoor was hij onder meer burgemeester in Arcen en Velden en in Horst aan de Maas en acht jaar lang Tweede Kamerlid.


Léon Frissen stopt toch als gouverneur Limburg (Foto: Novum)

Moody's verlaagt kredietoordeel Ierland

Moody's Investors Service heeft vrijdag de kredietwaardering voor Ierland verlaagd. Ook worden de verwachtingen op negatief gehandhaafd vanwege de vrees dat de financiële positie van de overheid verder kan verslechteren als de economische groei tegenvalt.

De kredietwaardigheidsbeoordelaar waarschuwde op 9 december al voor een mogelijke afwaardering van de Ierse rating.

De verlaging met vijf stappen tot Baa1 van Aa2 wordt veroorzaakt door 'de kristallisatie van bankgerelateerde verplichtingen op de staatsbalans', licht analist Dietmar Hornung van Moody's toe.

Het nieuws had een negatieve invloed op de euro, die net was opgeklommen tot $1,3326 maar weer terugviel tot $1,33. Ten opzichte van de Zwitserse frank daalde de Europese munt tot het laagste niveau ooit op CHF1,2720.

Moody's wees verder op de toegenomen onzekerheid ten aanzien van de economische verwachtingen voor Ierland, die worden geraakt door de uitgebreide bezuinigingen van de overheid. Deze remmen de groeivooruitzichten en kunnen de financiële doelstellingen raken, aldus het ratingbureau.

Ondanks de verlaging heeft de rating van Ierland nog altijd de status 'investment grade', wat voortkomt uit het lidmaatschap van de Europese Unie en het internationale reddingsplan.

Fitch hanteert voor Ierland een BBB+ rating met stabiele verwachtingen en Standard & Poor's heeft het land staan op een A-rating, maar waarschuwde wel al voor een afwaardering.

Japan focust defensiebeleid op China

Japan moet zijn defensiebeleid niet meer afstemmen op de Koude-Oorlogsdreiging uit Rusland, maar op het opkomende China. Dat staat in nieuwe richtlijnen die vrijdag door het kabinet zijn goedgekeurd. Het nieuwe beleid voorziet verder in een nauwere band met de Verenigde Staten en uitgebreidere samenwerking met regionale partners, zoals Zuid-Korea en Australië.

China heeft verbolgen op het nieuwe Japanse beleid gereageerd. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Beijing noemde het 'onverantwoordelijk'. China maakt zich sterk voor vrede en ontwikkeling in Azië en bedreigt niemand, zei een woordvoerster.

Om de strijdkrachten te versterken wil Japan nieuwe onderzeeërs en gevechtsvliegtuigen aanschaffen en zijn mogelijkheden om zich tegen raketten te verdedigen vergroten. Ook moeten de grondstrijdkrachten mobieler worden, zodat ze sneller op eventualiteiten in het zuidwesten van het land kunnen reageren.

In het nieuwe beleid wordt China als een grotere bedreiging afgeschilderd dan Rusland. Daarom moet het accent van de verdediging worden verlegd van het noordelijke eiland Hokkaido naar eilanden in het zuiden, zoals Okinawa en gebieden als de Senkaku of Diaoyu-eilanden, die zowel door Japan als China worden opgeëist en die onlangs tot diplomatieke spanningen hebben geleid.

Het verbond met de VS blijft 'onvervangbaar' voor de Japanse veiligheid. Daarom moet er nauwer worden samengewerkt tussen de Japanse strijdkrachten en de 47.000 Amerikaanse militairen in Japan. Verder moet Japan op diplomatiek en defensiegebied 'proactiever' worden.

De snelle militaire versterking van China en het gebrek aan transparantie baren Japan zorg. Ook de militaire activiteit van Noord-Korea is een 'dringende en ernstige destabiliserende factor'.

Bloedige vechtpartij in parlement Oekraïne

Zeker drie leden van de Oekraïense oppositie zijn donderdagavond gewond geraakt tijdens een vechtpartij in het parlement. De afgevaardigden gooiden onder meer perforators en stoelen naar elkaar.

Eén afgevaardigde werd met een ernstige hoofdwond op een brancard afgevoerd. Een ander raakte gewond aan een hand en de derde werd in het ziekenhuis opgenomen.

Zelfs voor Oekraïense begrippen werd er hevig gevochten. De oppositie heeft om een strafrechtelijk onderzoek gevraagd.

De vechtpartij had plaats terwijl er in de politiek veel spanningen bestaan over een gerechtelijk onderzoek tegen oppositieleidster Joelia Timosjenko, die wordt verdacht van grootschalige corruptie. Het vechten begon, toen de oppositie zich in de vergaderzaal opsloot en spandoeken tegen de actie van de justitie tegen Timosjenko ophing.

Toro Rosso presenteert auto op 1 februari

Het team van Toro Rosso zal op 1 februari haar nieuwe bolide voor komend seizoen presenteren op het circuit van Valencia. Daarmee zijn ze na Sauber het tweede team die bekendmaakt wanneer de presentatie van de nieuwe bolide is.

De afgelopen maanden is al een paar keer verzekerd dat zowel Sebastien Buemi als Jaime Alguersuari een contract voor 2011 hebben. Het is vooralsnog nog niet duidelijk of de twee coureurs allebei daadwerkelijk bij de start van het seizoen 2011 in Bahrein in de bolide zitten.

Red Dead Redemption verkoopt acht miljoen keer

Rockstars actiegame in het Wilde Westen, Red Dead Redemption, is bijna acht miljoen keer verscheept sinds de game eerder dit jaar lanceerde. Normaliter draaide de uitgever verlies in de jaren tussen de release van nieuwe Grand Theft Auto-spellen. Maar dit spel maakt het verschil.

Take Two's CEO Ben Feder: "We hebben ons doel bereikt: we zijn een jaar winstgevend geweest zonder de release van een Grand Theft Auto-game. Onze omzetgroei is hoger dan verwacht en dankzij onze diverse portfolio van titels, waaronder Red Dead Redemption en NBA 2K11, alsmede goede verkoop van eerder verschenen titels en digitale content, blijven we uitbreiden. Onze 2K Sports-tak was ook winstgevend gedurende deze periode."

Volgens de financiële cijfers van het afgelopen kwartaal is de netto omzet van Take Two met 65 procent omhoog gegaan in vergelijking met vorig jaar naar ruim 876 miljoen euro. Daarmee brengt het de uitgever een netto winst van meer dan 32 miljoen euro op. Vorig jaar rond dezelfde tijd maakte de uitgever 106 miljoen euro verlies.

RDR

Noord-Korea dreigt Zuid-Korea opnieuw

Noord-Korea heeft Zuid-Korea vrijdag gewaarschuwd af te zien van artillerieoefeningen op het eiland Yeongpyeong. Als de aangekondigde oefeningen doorgaan, zullen de 'intensiteit en omvang' van Noord-Korea's antwoord veel erger zijn dan de beschieting van Yeongpyeon vorige maand, waarbij vier Zuid-Koreanen omkwamen.

Zuid-Korea zegt dat de schietoefeningen onderdeel zijn van 'normale, gerechtvaardigde' exercities. Bij de oefeningen zullen vertegenwoordigers van het VN-Commando aanwezig zijn die toezien op de naleving van de wapenstilstand in de Koreaanse oorlog.

[WK] Record Stekelenburg, geen finale

Lennart Stekelenburg heeft bij het WK kortebaan in Doha het Nederlands record verbeterd op de 200 meter schoolslag. Stekelenburg tikte aan in een tijd van 2.07,38 waarmee hij net onder het oude record van Thijs van Valkengoed bleef.

Overigens was de tijd van Stekelenburg niet goed genoeg voor een plek in de finale. Alleen de eerste acht gingen door, Stekelenburg zwom de dertiende tijd.

Acht jaar cel voor fatale scooterrit Nijmegen

De twee mannen die begin januari met een gestolen scooter een dodelijk ongeval veroorzaakten in de Nijmeegse binnenstad, moeten respectievelijk acht jaar en zestien maanden de cel in. De rechtbank in Arnhem legde een van hen vrijdag ook een rijontzegging van tien jaar op. Justitie had zeven en zes jaar cel en een rijontzegging van acht en tien jaar geëist tegen het tweetal.

Het duo, Mohamed el G. (20) en Mohamed S. (19), was op de vlucht voor de politie. Volgens justitie reden de twee met hoge snelheid door de drukke binnenstad van Nijmegen en werden alle verkeersregels geschonden. Aan de dollemansrit kwam een einde toen de twee een 50-jarige man uit Arnhem aanreden op een zebrapad aan de St. Canisiussingel. Het slachtoffer overleed later in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

S. uit Nijmegen werd vrijgesproken van doodslag, omdat hij de bijrijder was en geen mogelijkheid had om in te grijpen, oordeelde de rechtbank. Hij kreeg zestien maanden cel voor het voorbereiden van een gewapende overval op een hotel.

De 20-jarige El G. uit Beuningen kreeg een zwaardere straf opgelegd dan geëist. Volgens de rechters blijkt uit zijn handelen 'een grote mate van onverschilligheid en respectloosheid tegen andere mensen' Ook heeft de rechtbank rekening gehouden met een eerdere veroordeling wegens huiselijk geweld en de grote maatschappelijke onrust die ontstond na het fatale ongeval.

De twee ontkennen beiden de scooter te hebben bestuurd en schuiven elkaar de schuld in de schoenen. De 18-jarige broer van El G. kwam begin dit jaar ook in het nieuws toen hij twee journalisten van dagblad De Gelderlander bedreigde. De jongere broer wilde niet dat het dagblad over het ongeval en de bedreiging zou schrijven. De Gelderlander besloot het artikel uiteindelijk niet te plaatsen. De hoofdredacteur ontkent voor de bedreiging te zijn gezwicht. De rechtbank in Arnhem veroordeelde de jongere broer in april tot 51 dagen cel voor de bedreiging.

Binnenkort App Store voor de Mac

Apple heeft bevestigd dat er een Mac-versie komt van de App Store, de nieuwe versie zal op 6 januari 2011 beschikbaar zijn voor Apple computers die werken met het besturingssysteem Mac OS X Snow Leopard. De App Store is een digitale winkel van Apple waar men applicaties kan downloaden, waaronder spelletjes, nieuwsportalen en zelfs navigatiesystemen.

Apple geeft aan dat de App Store voor de Mac hetzelfde gebruikersgemak zal bieden als de iOS-versies voor ondere andere de iPhone en de iPad. De Mac-versie van de App Store zal applicaties die de gebruiker heeft gedownload voorzien van automatische updates.

APP

[Upd] Treinverkeer rond Utrecht plat door stroomstoring

Van en naar Utrecht Centraal rijden vrijdagochtend geen treinen door een stroomstoring. Reizigers moeten rekening houden met een vertraging van meer dan een uur, meldt ProRail. De spoorbeheerder verwacht dat de treinen rond 11.00 uur weer volgens schema rijden.

Ook op andere trajecten zijn problemen. Tussen Tiel en Geldermalsen rijden geen treinen door een seinstoring. Ook daar loopt de vertraging op tot meer dan een uur. Tussen Den Haag Centraal en Alkmaar rijden minder treinen door een wisselstoring.

Door de weersomstandigheden zijn bovendien vertragingen tussen Dordrecht en Geldermalsen. De vertraging is daar ongeveer een kwartier.

Update 10.18 uur

FOK!ker Paul meldt dat de treinen inmiddels weer rijden.

Hotels in Bethlehem volgeboekt

De stad Bethlehem op de Westelijke Jordaanoever hoopt met Kerstmis twee miljoen pelgrims en andere bezoekers uit het buitenland te ontvangen. De meer dan dertig hotels zijn volgeboekt, zegt locoburgemeester George Saadeh van de stad van ongeveer 28.000 inwoners, waar volgens het Nieuwe Testament Jezus Christus ter wereld kwam.

Het aantal bezoekers met kerst is de laatste jaren sterk gegroeid. Twee jaar geleden trokken nog 40.000 mensen eind december naar Bethlehem. In het begin van de 21e eeuw durfden veel buitenlanders de reis naar de stad niet aan wegens het geweld als gevolg van de tweede intifada, de opstand van Palestijnen in de bezette gebieden, en de Israëlische blokkades bij de stad.

Vecht om een capsule in Marvel vs Capcom 3

Er is een nieuwe Marvel vs Capcom 3-trailer en die laat ons zien hoe er tussen verschillende karakters een gevecht uitbreekt. Dit gevecht wordt gestart vanwege een capsule met een onbekende oranje substantie erin. He is onduidelijk of dit een gewone trailer is of dat er misschien wel een verhaallijn is in het spel.

Bekijk de nieuwe trailer voor Marvel vs Capcom 3 hieronder, het spel komt 18 februari 2011 uit voor de PS3 en de Xbox 360.

Culemborg goed voorbereid op jaarwisseling

De gemeente Culemborg heeft zich goed voorbereid om oud en nieuw in de wijk Terweijde dit jaar rustig te laten verlopen. Tijdens de vorige jaarwisseling braken rellen uit tussen Molukse en Marokkaanse buurtbewoners.

Het tijdelijk cameratoezicht in de stad van 27.000 inwoners is uitgebreid en er is net als in andere steden extra politie op de been, zegt een gemeentewoordvoerder. Onlangs zijn zo'n tien buurtbewoners in een brief gewaarschuwd zich te gedragen.

Tijdens de vorige jaarwisseling kregen Marokkaanse en Molukse groepen het met elkaar aan de stok. De mobiele eenheid moest eraan te pas komen om ze uit elkaar houden. Ruiten werden ingegooid en auto's in brand gestoken.

Ook reed een Marokkaanse automobilist een voortuin in waar een aantal mensen stond. Het voertuig kwam tegen de gevel van de woning tot stilstand. De man is veroordeeld wegens poging tot doodslag. Door de rellen gold een paar weken een noodverordening in de wijk.

Culemborg heeft het afgelopen jaar veel gedaan om de problemen in de wijk aan te pakken. "Er zijn afgelopen jaar veel contacten geweest en initiatieven ontplooid, sinds februari is er een bewonersoverleg met zeven enthousiaste bewoners die van Terweijde weer een mooie wijk willen maken." Ook lopen er twee buurtveiligheidsteams van Marokkaanse en Molukse jongeren rond. Zij worden door een professional opgeleid tot beveiliger. Daarnaast zijn twee gezinsmanagers en andere hulpverleners actief.

Sneeuw zorgt voor problemen op druk Schiphol

De sneeuwval zorgt vrijdag op Schiphol voor flinke problemen. Veel vluchten zijn tijdens het drukke eerste weekeinde van de kerstvakantie vertraagd of geannuleerd. Sinds 08.30 uur vertrokken en landden er nauwelijks vluchten op tijd door het hevige winterweer.

De luchthaven raadt reizigers aan de vluchtinformatie goed in de gaten te houden. Zij kunnen contact opnemen met de luchtvaartmaatschappij of de meldingen op de site van Schiphol in de gaten houden. Ook KLM waarschuwt voor uitval en vertragingen.

Het KNMI verwacht in ieder geval tot aan het middaguur nog flinke sneeuwval in het westen van het land. Schiphol is druk doende banen sneeuwvrij te maken en vliegtuigen met bevriezingsverschijnselen vliegklaar te maken, het zogeheten de-icen.

Juist vanaf dit weekeinde is het op Schiphol erg druk vanwege het begin van de vakantie. De luchthaven rekent vrijdag op zo'n 125.000 passagiers.


(Foto: Novum)

Seks op de PC met behulp van Kinect

Ontwikkelaar Thrixxx is momenteel bezig met een seksspel voor de Xbox 360 en de PC die gebruik maakt van de Kinect-camera. Wat alle mogelijkheden zullen worden van het spel is nog onduidelijk maar momenteel is het al wel mogelijk om met je handen de virtuele dames aan te raken en te strelen.

Het spel is nog in een vroeg stadium maar bekijk hieronder bewegende beelden. Alhoewel er weinig gebeurt kan het als NSFW-bestempeld worden. Kijken op eigen risico dus.

Doden bij raketaanvallen Pakistan

Bij vermoedelijk Amerikaanse raketaanvallen in de Pakistaanse regio Khyber aan de grens met Afghanistan zijn vrijdag minstens vijftien mensen om het leven gekomen. Twee Pakistaanse bronnen hebben dit gemeld.

De aanvallen vonden plaats in twee dorpen in het Tirah-dal in de Khyber-regio. Donderdagavond vond er ook al een aanval plaats. Tot dusver werden voornamelijk doelwitten in Noord-Waziristan bestookt, een tribaal gebied dat onder feitelijke controle staat van Taliban en Al-Qaidagroepen.

Dit jaar hebben er al meer dan honderd raketaanvallen op Pakistaans grondgebied plaatsgevonden, meer dan twee keer zoveel als vorig jaar.

Thaci 'diep beledigd' door aantijging orgaanhandel

Premier Hashim Thaci van Kosovo is 'diep beledigd' door de aantijging dat hij leiding gaf aan een bende die nieren verkocht van gevangen burgers die waren omgebracht. Hij noemde de beschuldigingen donderdag 'monsterlijk' en 'schandelijk'.

Volgens Thaci zijn de beschuldigingen van de Zwitser Dick Marty, die in opdracht van de Raad van Europa onderzoek heeft gedaan naar beweringen dat leden van het Bevrijdingsleger van Kosovo eind jaren negentig in organen handelden, erop gericht het internationale aanzien van Kosovo te bezoedelen.

"De wereld weet wie de agressor was en wie de slachtoffers waren in Kosovo", zei hij. "Deze tendens om de geschiedenis te veranderen, om de agressor en het slachtoffer gelijk te stellen, zal opnieuw falen."

Thaci reageerde donderdag op de Kosovaarse publieke omroep voor het eerst in het openbaar op de beschuldigingen. "Als premier, als burger van Kosovo en als een vader voel ik mij diep beledigd. De waarheid en gerechtigheid zijn aan onze zijde."

Eerder donderdag verklaarde Marty op een persconferentie in Parijs dat 'onmenselijke' behandeling van mensen en illegale handel in menselijke organen in de onmiddellijke nasleep van de Kosovaarse onafhankelijkheidsoorlog tegen Servië onbestraft blijven. In zijn rapport stelt hij dat burgergevangenen van het UCK werden doodgeschoten, opdat hun nieren verhandeld konden worden. Hij suggereerde dat Thaci ooit 'baas' was van een criminele onderwereld achter die orgaanhandel.

Servische officieren van justitie die oorlogsmisdaden onderzoeken toonden zich donderdag 'voldaan' over het rapport van Marty. Zij voegden eraan toe dat hun onderzoek naar orgaanhandel in de regio 'een belangrijke bron' was van het rapport. "Deze dag is voor ons zeer belangrijk omdat wij al langere tijd aan deze zaak werken", zei aanklager Vladimir Vukcevic. Hij beweerde dat mogelijk vijfhonderd mensen -vierhonderd Serviërs en de rest andere niet-Albanezen- slachtoffer zijn geworden van deze 'klassieke' operatie van georganiseerde misdaad.

Marty wilde niet specificeren hoeveel mensen om hun organen ter dood zouden zijn gebracht. "Er waren slachtoffers -misschien niet zoveel als sommige mensen claimen- maar er waren verscheidene slachtoffers en zelfs als het er maar een of twee waren is dat voldoende om een onderzoek te rechtvaardigen."

Thaci riep Marty op feiten en bewijzen aan gerechtelijke instituties te overhandigen en medewerking te verlenen aan hun onderzoekingen. Hij kondigde ook 'alle mogelijke juridische en politieke actie' aan om de aantijgingen te weerleggen. Eerder zei een medewerker dat Thaci overweegt Marty en de Britse krant The Guardian, die als eerste over het rapport berichtte, voor de rechter te dagen wegens smaad.

Thaci was tijdens de oorlog van 1998-1999 met Servië politiek leider van het opstandelingenleger. Zijn partij heeft net de eerste algemene verkiezingen sinds de onafhankelijkheidsverklaring van Kosovo in 2008 gewonnen. Het is nog onduidelijk welke gevolgen het rapport van Marty zullen hebben voor de onderhandelingen die Kosovo en Servië op het punt staan te beginnen om de betrekkingen te normaliseren.

KNMI: extreem weer in het westen

Het KNMI waarschuwt voor extreem weer. Vooral in het westen van het land komen intensieve sneeuwbuien voor. Plaatselijk kan tot tien centimeter vallen. De waarschuwing geldt voor Noord- en Zuid-Holland, Zeeland en Noord-Brabant en blijft in ieder geval nog de hele ochtend van kracht.

Ook in het zuiden van het land kan vrijdag een paar centimeter sneeuw vallen. In andere delen van het land kan het volgens het KNMI verraderlijk glad zijn door bevriezing van sneeuwresten.

Rond 08.15 uur stond ongeveer 250 kilometer file op de wegen, meldt de ANWB. Eerder verwachtte de ANWB ondanks de gladheid nog een lichte ochtendspits, omdat het op vrijdag altijd relatief rustig is en voor mensen de kerstvakantie al begonnen.


(Foto: Novum)

Voetbalwet mag wat Ajax betreft strenger

Ajax is voorstander van een meldingsplicht voor supporters met een stadionverbod. Dit meldt De Telegraaf.

"Het is een initiatief van de gemeente Amsterdam dat wij heel erg zien zitten", zegt algemeen directeur Rik van den Boog. "De voetbalwet is er, maar van ons mag die - naar Engels voorbeeld - nog wel iets strenger. Formeel moeten we nog met Amsterdam, justitie en politie bespreken of de meldingsplicht haalbaar is."

Wat Van den Boog betreft hoeft niet iedere supporter met een stadionverbod zich te melden op het politiebureau op de dag van de wedstrijd. "Alleen voor de 'zware gevallen', waarbij er kans op herhaling is. Of bij een dusdanig ernstig vergrijp, dat het ook is gerechtvaardigd."

Wekelijkse releaselijst week 50

Releaselijst week 50, 13-12-2010 t/m 19-12-2010, Europese data. Het sneeuwt, mensen staken maar gelukkig FOK!games niet. Deze week is weer een matige week voor de nieuwe releases. Deze week komt de Vietnam-DLC voor Battlefield: Bad Company 2 uit op de PC, de consoles moeten tot volgende week wachten.

iPad

- Risk
- Simcity Deluxe
- World of Goo

PS3

- Sackboy's Prehistoric Moves

PC 

- Battlefield: Bad Company 2 Vietnam

Wii

- The Ultimate Battle of the Sexes

Kabinet buigt zich nog eens over btw op kunst

Het kabinet praat vrijdag over de uitdrukkelijke wens van de Eerste Kamer om af te zien van de btw-verhoging op podiumkunsten. Premier Mark Rutte beloofde de Senaat, nadat die een motie erover had aangenomen, er heel serieus naar te kijken.

Rutte is zelf vrijdag in Brussel, maar de ministerraad zal zich onder leiding van vicepremier Maxime Verhagen buigen over het probleem. Het kabinet wil de btw-verhoging doorzetten en heeft daarvoor in de Tweede Kamer een meerderheid van VVD, CDA, PVV, ChristenUnie en SGP. Maar de oppositie in de Senaat dreigt volgende week dinsdag het belastingplan af te stemmen als de btw-verhoging niet wordt teruggedraaid.

De kans dat het kabinet nog met een wezenlijk ander alternatief op de proppen komt lijkt niet groot. De PVV wil niet en ook bij VVD en CDA is er weinig animo om de al aangenomen maatregel terug te draaien. Ook praktisch is er een probleem: de Kamer zou moeten terugkomen van reces om een gewijzigd wetsvoorstel te bespreken.

Kabinet buigt zich nog eens over btw op kunst
Kabinet buigt zich nog eens over btw op kunst (Foto: ANP)

DiRT 3 gaat op de Gymkhana-tour

Gymkhana is een populaire opkomende vorm van competitie in de autosport en draait voornamelijk om het racen over een parcours met nauwe bochten en veel obstakels om te ontwijken. Dit doe je natuurlijk niet op een slakkentempo en dat laat DiRT 3 zien in een nieuwe trailer.

In de trailer zien we in-game beelden van een Gymkhana-parcours waarbij je spectaculaire moves moet uithalen om het parcours te doorkruisen. DiRT 3 staat gepland voor een 2011 release voor de PC, PS3 en de Xbox 360. Bekijk de trailer hieronder.

CD: Supperclub - Seduction

De Supperclub in Amsterdam is geen standaard eetgelegenheid, geen overzichtelijk decor met overal tafeltjes en stoeltjes zoals je in de meeste restaurants gewend bent. Het is een bredere beleving die niet alleen inspeelt op het zintuig smaak, maar ook op zicht, gehoor en wie weet nog wel tast. De Supperclub is inmiddels uitgegroeid tot een globaal concept, want naast Amsterdam zijn er nu ook Supperclubs in Londen, San Francisco, Istanbul en Los Angeles. De clubs integreren eten met muziek en visuals. Loungebanken, speciale gerechten, een dansvloer en enkele dj's en vj's proberen een symbiose te vormen.

XBLA gaat met korting de kerst tegemoet

Xbox Live Marketplace gaat de feestdagen knallend tegemoet met allemaal verschillende aanbiedingen in de periode van 21 december tot en met 31 december. Het is mogelijk dat sommige items hieronder niet beschikbaar zullen zijn in alle gebieden. Major Nelson komt elke dag ook nog met een aantal verrassingen.

Kortingen vanaf 21 december

Super Meat Boy met korting: 800 MSP, de korting: 33%
Comic Jumper met korting: 800 MSP, de korting: 33%
Toy Soldiers met korting: 800 MSP, de korting: 33%
Banjo Tooie met korting: 600 MSP, de korting: 50%
Castle Crashers met korting: 600 MSP, de korting: 50%
The UnderGarden met korting: 400 MSP, de korting: 50%
Risk Factions met korting: 400 MSP, de korting: 50%
Afterburner Climax met korting: 400 MSP, de korting: 50%
Borderland's Claptrap New Revolution met korting: 400 MSP, de korting: 50%
Carcassonne met korting: 400 MSP, de korting: 50%

Xbox LIVE Deal of the Week** :

Week van 20 december - Forza Car Packs:
World Class Car Pack, 200 MSP (50% korting) 
Summer Velocity Car Pack, 200 MSP (50% korting) 
Exotic Car Pack, 200 MSP (50% korting) 
Road & Track Car Pack, 200 MSP (50% korting) 
Audi R8 LMS RC Car, 160 MSP (50% korting) 
Checkered Flags, 80 MSP (50% korting)

** Speciale prijzen voor Xbox Live Gold-gebruikers

Xbox Games On Demand: 

21 december: Red Dead Redemption
21 december: Prince of Persia The Forgotten Sands
28 december: Transformers: War for Cybertron
28 december: Just Cause 2
28 december: Ghostbusters

Xbox LIVE Avatar Marketplace:

15 december: Bomberman LIVE
15 december: Sonic the Hedgehog 4 Episode I
15 december: Winter Wear
23 december: Disney Sidekicks
23 december: University Collection (College Football Bowl Season)
23 december: Ninjas Collection

Xbox Game Add-Ons:

21 december: Battlefield: Bad Company 2 Vietnam Expansion Pack, 1200 MSP
29 december: Bomberman Live: Battlefest Bomb-Up Pack I, 240 MSP

Xbox Live Arcade
22 december: A World of Keflings, 800 MSP 
29 december: Raskulls, 800 MSP 
5 januari: ilomilo, 800 MSP

Debutant Tamata: "Ali B. is mijn zwager en begeleider"

Abel Tamata (20) maakte gisteravond zijn debuut in de hoofdmacht van PSV. Hij kwam negentig minuten in actie tegen Metalist Kharkiv (0-0).

Na afloop van zijn eerste wedstrijd in het eerste van PSV stelde Tamata zich voor. "Ik ben 20 jaar, kom van Jong PSV en kreeg vandaag de kans." Hoewel Tamata een onbekende is in Nederland, is zijn zaakwaarnemer dat niet. "Ali B. is mijn zwager en mijn begeleider. Dat is leuk maar hij kan ook heel zakelijk zijn hoor", aldus Tamata over de Nederlandse rapper.

"Hij geeft mij vooral mentale tips, voetballen leer ik al van de trainers bij PSV. Ik speel sinds dit jaar linksback, maar kreeg nu de kans als rechtsback. Dat maakt me niet zo uit, ik voel me op beide plaatsen goed."

[NBA] Celtics blijft winnen

In de Amerikaanse NBA heeft Boston Celtics zijn twaalfde overwinning op rij geboekt. Boston versloeg Atlanta Hawks met 102-90 en verstevigde daarmee de leiding in de Eastern Conference.

Boston moest het doen zonder sleutelspelers Rajon Rondo en Shaquille O'Neal. Toch bracht het vijf spelers in het veld die meer dan tien punten scoorde. Ray Allen en Glen Davis kwamen allebei tot achttien punten.

De koploper in de Western Conference, San Antonio Spurs, boekte een nipte 113-112 zege op Denver Nuggets. Bij de Spurs was Tim Duncan topscorer met 28 punten.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
New Jersey Washington 97-89
Boston Atlanta 102-90
Denver San Antonio 112-113

Sauerbreij negende in Telluride

Bij wereldbekerwedstrijden in het Amerikaanse Telluride is Nicolien Sauerbreij negende geworden op de parallelreuzenslalom. De olympisch kampioene, die afgelopen dindag werd verkozen tot beste sportvrouw van 2010, werd in de achtste finales uitgeschakeld. Zus Marieke kwam niet verder dan de kwalificaties.

 Fränzi Mägert-Kohli won de wedstrijd. Zij won in de finale van de Duitse Isabella Laböck.

Larry King zet punt achter praatprogramma

Met een laatste close-up van zijn oude radiomicrofoon, is donderdag na een kwart eeuw een einde gekomen aan het legendarische praatprogramma van CNN-presentator Larry King. De 77-jarige King stopte na 25 jaar met de talkshow, om meer tijd met zijn gezin door te kunnen brengen.

Talloze grote namen passeerden in de laatste aflevering de revue om de presentator te lauweren. "Een van de titanen van de televisie", oordeelde president Barack Obama. Ook de Californische gouverneur Arnold Schwarzenegger liet zich niet onbetuigd: hij riep donderdag symbolisch uit tot Larry King Dag.

Met het vertrek van King komt een einde aan een van de langstlopende televisieprogramma's ter wereld. De talkshow bood jarenlang een podium aan politici en beroemdheden die grote onthullingen wilden doen, zonder aan een al te kritisch verhoor te worden onderworpen. De milde King had niet de gewoonte agressief door te vragen.

Larry King Live werd voor het eerst uitgezonden in 1985 en was uiteindelijk over de hele wereld te zien. De studio werd daarbij in de loop der jaren al even iconisch als de presentator: King zat altijd voor een oude radiomicrofoon, met een kaart van de wereld op de achtergrond.

Larry King zet punt achter praatprogramma
Larry King zet punt achter praatprogramma (Foto: ANP)

Grootste moskee van Nederland gaat open

Na een bouwtijd van ruim zeven jaar wordt vrijdag de grootste moskee van Nederland, de Essalammoskee aan de Colosseumweg in Rotterdam geopend. Het gebedshuis wordt in gebruik genomen door burgemeester Ahmed Aboutaleb en wethouder Hamit Karakus.

Er is de afgelopen jaren veel te doen geweest om de moskee. Zo zou er te veel invloed zijn vanuit het buitenland, mede door geldschieter sjeik Hamdan bin Rashid al-Maktoum van de Verenigde Arabische Emiraten. Ook ontstond er ruzie tussen de bezoekers en het bestuur van het gebedshuis. Dat conflict werd uiteindelijk beslecht bij de rechter.

Ondertussen werd ook de bouw nog eens voor lange tijd stilgelegd. Om de moskee toch te voltooien, moest wethouder Hamit Karakus zich ermee bemoeien. Hij zorgde er uiteindelijk voor dat er weer verder werd gebouwd, met als resultaat een voltooide moskee op Rotterdam-Zuid.

Grootste moskee van Nederland gaat open
Grootste moskee van Nederland gaat open (Foto: ANP)

Japanner steekt in op kinderen in schoolbus

Een Japanse man heeft vrijdag met een mes zeker dertien mensen verwond in twee bussen, op een treinstation in Toride ten noordoosten van Tokio. De meeste slachtoffers waren schoolkinderen. Dat meldde de politie.

"De verdachte ging de bussen in en zwaaide met het mes en hakte in op de passagiers", aldus een woordvoerder van de politie. "Het incident had plaats in een schoolbus en in een andere bus voor gewone burgers, die beiden voor het station stonden geparkeerd."

De 27-jarige man werd door ooggetuigen gestopt. Hij is later door de politie gearresteerd. Over zijn motieven is vooralsnog niets bekendgemaakt.

Eerste executie VS met dierenmedicijn

Voor het eerst is in de Verenigde Staten bij een executie een middel gebruikt dat normaal alleen voor dieren bestemd is. De 58-jarige John Duty stierf in Oklahoma, nadat onder meer pentobarbital was toegediend.

Van de Amerikaanse staten die de doodstraf uitvoeren, is een aantal al maanden op zoek naar natriumthiopental, een van de drie medicijnen die gebruikt worden voor een executie. Leverancier Hospira was door de voorraad heen, waardoor staten besloten executies uit te stellen of de drugs in het buitenland te bestellen.

Oklahoma koos echter voor het gebruik van pentobarbital, dat veeartsen gebruiken om dieren in slaap te brengen.

'Nog niet genoeg steun voor missie Afghanistan'

De Tweede Kamer buigt zich in januari over de vraag of er een nieuwe missie naar Afghanistan komt. Het kabinet heeft nu nog niet genoeg steun voor de trainingsmissie. Dat zegt minister-president Mark Rutte vrijdag in De Telegraaf.

Rutte geeft aan nu nog geen garanties te hebben of er een Kamermeerderheid is voor de missie. Volgens de krant is het zeer ongebruikelijk dat een kabinet bij dit soort beladen politieke thema's naar de Kamer stapt zonder eerst voldoende steun te hebben. Meestal stuurt een kabinet alleen troepen overzee als daar brede parlementaire steun voor is.

Gedoogpartner PVV is tegen een nieuwe missie. Daarom is intensief gesproken met D66, GroenLinks en de ChristenUnie, die het minderheidskabinet van VVD en CDA aan een meerderheid zouden kunnen helpen.

Rutte benadrukt dat een nieuwe Afghaanse missie niet bedoeld is om de internationale reputatie van Nederland op te vijzelen. "Het is om de Afghanen te helpen, maar het is ook in het belang van Nederland direct, omdat het zorgt voor een stabiele regio."


(Foto: Novum)

Drie Nederlandse clubs loten mee in Nyon

FC Twente, Ajax en PSV zitten vrijdag in de kokers voor de loting van de knock-outfase in de Europa League. Zowel FC Twente als Ajax stroomt vanuit de Champions League in, waar ze als nummer drie in de groep eindigden. PSV kwalificeerde zich als winnaar van groep I van de Europa League voor de zestiende finales.

Op het hoofdkantoor van de Europese voetbalbond vindt om 12.00 uur eerst de loting plaats voor de achtste finales van de Champions League. Titelverdediger Internazionale eindigde net als de grootmachten AC Milan en Arsenal als tweede in de groep en treft daardoor mogelijk al vroeg in het toernooi favorieten als FC Barcelona, Bayern München, Chelsea of Real Madrid.

Een uur later is de loting voor de zestiende én achtste finales van de Europa League. FC Twente, Ajax en PSV zijn daarbij geplaatst. Ze treffen een nummer twee uit de Europa League of een van de vier 'zwakste' nummers drie uit de Champions League.

Druk weekend voor Schiphol door kerstvakantie

Schiphol maakt zich op voor een druk weekend vanwege het begin van de kerstvakantie. In totaal stappen tot en met zondag zo'n 350.000 mensen op het vliegtuig. Vrijdag wordt de drukste dag met 125.000 passagiers. Dat laat de luchthaven weten.

Schiphol raadt vakantiegangers aan op tijd naar de luchthaven te komen. De KLM verzoekt reizigers drie uur voor vertrek aanwezig te zijn.

De luchthaven is volledig in kerstsfeer gehuld. Entertainers maken reizigers het wachten aangenaam. Zo delen ijskoninginnen, wensfeeën en kerstmannen cadeautjes uit. Ook gaan horecagelegenheden eerder open.

Kinderdagverblijf Het Hofnarretje blijft open

Het Amsterdamse kinderdagverblijf Het Hofnarretje blijft voorlopig open. Dat heeft burgemeester Eberhard van der Laan donderdagavond met de nieuwe interim-manager besloten. Dat maakte de gemeente Amsterdam bekend.

Eerder sprak Van der Laan twijfels uit of het kinderdagverblijf waar de van kindermisbruik verdachte Robert Mikelsons heeft gewerkt, nog wel open moest blijven. Vanaf dinsdag zijn op elke vestiging van de opvang twee specialisten aanwezig om toezicht te houden.

Van der Laan houdt de ontwikkelingen in Het Hofnarretje goed in de gaten. Waar nodig worden aanvullende maatregelen genomen om de kwaliteit van de zorg en veiligheid van de kinderen te waarborgen, laat hij weten.

Volgens medewerkers zouden regelmatig haattelefoontjes op de crèche binnenkomen. Ook zouden mensen voor de ramen van het kinderdagverblijf schreeuwen. De directeur van het kinderdagverblijf stapte deze week op nadat bekend werd dat er afscheidsfeestjes met kinderen bij hem thuis werden gehouden.

De 27-jarige Mikelsons wordt verdacht van het misbruiken van dertig tot vijftig kinderen in twee kinderdagverblijven.

Krajicek wil weer Fed Cup spelen

Michaëlla Krajicek staat open voor een terugkeer in het Nederlandse Fed Cup-team. De 21-jarige tennisster liet anderhalf jaar geleden weten niet meer onder teamcaptain Manon Bollegraf te willen spelen. Op dat standpunt lijkt ze nu echter te zijn teruggekeerd.

Bollegraf uitte vorig jaar stevige kritiek op de relatie van Krajicek met haar fitnesscoach Allistair McCaw. "Maar we hebben nooit echt ruzie gehad", relativeerde de Almeerse de commotie die destijds ontstond. "Ik weet dat de tennisbond deze week toenadering gaat zoeken. Ik wil graag weer in de Fed Cup spelen dus ik denk dat het wel goed gaat komen. Al zou ik natuurlijk liever met een andere coach werken dan met Manon"

De verzoenende taal van Krajicek volgde net na haar overwinning in de tweede ronde van de Nederlandse Tennis Masters in Rotterdam, al had ze wel drie sets nodig om Nicole Thyssen van zich af te schudden: 6-3, 2-6, 6-1. "Ik heb hier twee jaar niet meer gespeeld, dus ik was een beetje nerveus aan het begin", verontschuldigde ze zich.

De schouderblessure die haar de afgelopen maanden parten speelde, is verleden tijd. Ze zegt dan ook helemaal klaar te zijn voor een terugkeer in de top honderd. "In mijn privéleven is het ook weer rustig. Mijn vader is hier, Allistair is hier. Als het op dat vlak niet goed zit, lukt het op de baan ook niet", weet de huidige nummer 143 van de wereld.

Op het afgelopen seizoen blikt ze met gemengde gevoelens terug. "Het was wisselvalling. De prestaties waren lang niet altijd goed en tot overmaat van ramp eindigde ik het jaar met een blessure. Maar ik heb me de laatste weken lekker kunnen ontspannen en kijk uit naar volgend seizoen."

Voorlopig blijft Krajicek op de oude voet doorgaan. Ze stelt geen specifieke tenniscoach aan en blijft doorgaan met haar geliefde McCaw als begeleider. "Ik heb nooit gezegd dat een nieuwe coach geen optie is, maar momenteel heb ik dat verlangen nog niet. Ik voel me happy in deze situatie."

Krajicek treft haar voorbereidingen voor het nieuwe seizoen in Praag. Ze bereidt zich in haar geboorteland voor op de kwalificaties van de Australian Open. Het eerste grandslamtoernooi van het jaar begint op 17 november.

Stage Parker bij Leicester verlengd

Bernard Parker heeft van Twente-trainer Michel Preud'homme toestemming gekregen langer stage te lopen bij Leicester City. De Zuid-Afrikaanse aanvaller liep in een oefenduel van Leicester een lichte enkelblessure op en daarom krijgt Leicester van Twente de kans om Parker langer aan het werk te zien.

Parker komt bij de huidige landskampioen nauwelijks aan spelen toe en mag vertrekken. Vorig seizoen kwam hij over van Thanda Royal Zulu.

Van der Linden met masker op in derby

Antoine van der Linden moet vanavond met een masker op spelen tijdens de competitiewedstrijd van Heracles tegen FC Twente. Van der Linden zal er vervaarlijk uitzien in de tweede Twentse derby van het seizoen.

De eerste werd een gelijkspel in Almelo (0-0).Van der Linden moet in de tweede Twentse derby een beschermend masker dragen. Dat meldt De Telegraaf. De verdediger van Heracles Almelo draagt het masker omdat hij in het thuisduel tegen VVV-Venlo zijn neus brak na een duel.

Van der Linden zal in de defensie worden geassisteerd door Peter Reekers die de geblesseerde Birger Maertens vervangt. Trainer Peter Bosz van Heracles kan in Enschede ook niet beschikken over Marko Vejinovic. De middenvelder is herstellende van darmklachten.

Mogelijk sober oudjaar door zedenzaak

Burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam overweegt om de oudejaarsviering in de stad te versoberen vanwege een gebrek aan mankracht bij de politie.

Dat zei Van der Laan in het AT5-programma Het Gesprek met de Burgemeester. Het korps is zo druk met het onderzoek naar de omvangrijke zedenzaak, dat Van der Laan waarschijnlijk hulp moet inroepen van andere politiekorpsen. En als het nodig is zal de eindejaarsviering worden versoberd.

[PDC] Taylor moeizaam door, Beaton uitgeschakeld

Topfavoriet Phil Taylor heeft de tweede ronde van de PDC World Darts Championship gehaald. De als eerste geplaatste Engelsman won met de nodige moeite van Gary Mawson. Voor de als 24e geplaatste Steve Beaton viel in de eerste ronde al het doek. Hieronder een korte samenvatting van de eerste dag.

Op papier lijkt de uitslag van de partij tussen The Power en Mawson uitstekend, maar de 3-0-overwinning kwam moeizaam tot stand. In zijn partij tegen Mawson kon de veelvoudig winnaar van het WK zijn topvorm niet vinden en met veel moeite werd de Amerikaan uiteindelijk verslagen. Mocht Mawson wat zorgvuldiger met zijn kansen zijn omgegaan, dan behoorde een stunt zeker tot de mogelijkheden. In de volgende ronde treft titelverdediger Taylor mogelijk oud-winnaar John Part.

Steve Beaton, die op de Grand Slam of Darts nog zorgde voor de uitschakeling van Phil Taylor, speelde een zeer matige partij tegen Mark Hylton. De voormalig Lakeside-winnaar mocht nog van geluk spreken dat hij er een vijfde set uithaalde, maar daarin sloeg Hylton alsnog toe. De Engelsman won uiteindelijk knap met 2-3 van The Bronzed Addonis en staat zodoende in de tweede ronde tegenover Colin Lloyd of Andree Welge.

Mark Webster, als 25e geplaatst tijdens het PDC WK Darts, kende ook een uitstekende start van het toernooi. De Welshman, die vorig jaar de halve finales wist te bereiken, won simpel met 3-0 van Steve Mais. Mr Magic maakte er bij zijn opkomst een ware show van, maar eenmaal op het podium viel er van zijn kant weinig meer te genieten. Webster speelde constant en trok zodoende de partij erg eenvoudig naar zich toe. In de tweede ronde treft hij mogelijk Ronnie Baxter of Roland Scholten.

Laatste reviews en specials
review
Bad Boys For Life
review
Star Trek: Picard
special
'Bad Boys For Life is een hommage aan de jaren 90'
special
Hearthstone gaat door met prima periode
review
Blu-ray: Good Boys
review
The Expanse seizoen 4
©FOK.nl e.a.