FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 9 december 2010

Miljoen handtekeningen Greenpeace-petitie

Greenpeace heeft donderdag de Eurocommissaris voor landbouw Dacian Ciolos een petitie overhandigd die door meer dan een miljoen mensen is ondertekend. In de petitie vraagt Greenpeace verdere verspreiding van genetisch gemodificeerde gewassen in de EU tegen te gaan.

Greenpeace wil de ontwikkeling van genetisch aangepaste gewassen een halt toeroepen, totdat er voldoende onafhankelijk wetenschappelijk bewijs is om het risico van dergelijke gewassen in te kunnen schatten. De huidige inschatting van de EU houdt volgens de milieuorganisatie onvoldoende rekening met de langetermijneffecten op het milieu.

Buiten het hoofdkantoor van de EU maakten activisten van Greenpeace een enorme schildering op het trottoir, waarin een aantal landelijke scènes werd afgebeeld, voorzien van een protestleus.


Greenpeace-petitie door miljoen mensen ondertekend (Foto: Novum)

Vijftal zwaar vergiftigd door koolmonoxide

Vijf mensen zijn donderdagavond met zeer ernstige vergiftigingsverschijnselen naar een ziekenhuis gebracht nadat zij in een woning in Amsterdam zeer hoge concentraties koolmonoxide hadden ingeademd. Dat meldt de brandweer.

De brandweer werd rond 19.45 uur gealarmeerd. De vijf slachtoffers waren allemaal aanwezig in de woning aan de Jan van Beersstraat. Onderzoek van de brandweer wees uit dat de afvoergassen van de ketels van acht buren in de woning terechtkwamen.

De buren hebben een stookverbod gekregen. De woningcorporatie is ingelicht en is gevraagd het probleem op te lossen.

Senaat VS blokkeert afschaffing homobeleid leger VS

De Republikeinen in de Amerikaanse Senaat hebben donderdag een wetsvoorstel geblokkeerd waarmee het 'don't ask, don't tell'-beleid van de Amerikaanse strijdkrachten zou worden afgeschaft en homoseksuele militairen uit konden komen voor hun geaardheid.

De Democraten slaagden er niet in een overeenkomst met de Republikeinen te sluiten en kwamen drie stemmen tekort om het wetsvoorstel door de Senaat te krijgen.

Met de stemming komt een einde aan maanden van politieke strijd over een van de belangrijkste onderwerpen op de politieke agenda van de Amerikaanse president Barack Obama. Het is onwaarschijnlijk dat er snel nog een keer over de wet zal worden gestemd.

Het 'don't ask, don't tell'-beleid -dat inhoudt dat homo's en lesbiennes alleen bij de Amerikaanse strijdkrachten kunnen dienen als ze hun geaardheid niet openlijk uitdragen- stamt uit 1993.

Prosinecki begint trainerscarrière in Belgrado

Robert Prosinecki begint aan zijn eerste klus als hoofdtrainer. De voormalig Joegoslavisch en Kroatisch international tekent een contract bij het Servische Rode Ster Belgrado, waar hij de ontslagen Aleksandar Krstic opvolgt. De 41-jarige Prosinecki speelde tussen 1987 en 1991 voor Rode Ster Belgrado. In zijn laatste seizoen won hij er de Europa Cup I.

Als assistent van de nationale ploeg van Kroatië deed Prosinecki al wat trainerservaring op. Nu vindt de spelmaker van weleer het tijd om op eigen benen te staan. "Ik verheug me enorm op deze uitdaging. Mijn doelstelling is om aanvallend en aantrekkelijk voetbal te spelen. Hopelijk kunnen we de achterstand op Partizan Belgrado nog goedmaken."

Prosinecki kwam als speler onder meer uit voor Real Madrid, FC Barcelona, Sevilla, Portsmouth en het Belgische Standard Luik. Met Kroatië eindigde hij op het WK van 1998 als derde door in de troostfinale van Nederland te winnen.


Robert Prosinecki (Foto: Novum)

Doden bij explosie fabriek VS

Een explosie bij een kleine chemische fabriek in New Cumberland, in de Amerikaanse staat West Virginia heeft donderdag aan twee personen het leven gekost. Een derde persoon raakte gewond. Dat heeft een medewerker van de fabriek gezegd.

Het bedrijf, AL Solutions, produceert additieven voor de aluminiumindustrie. In 2006 kwam ook al een medewerker om het leven toen in de productiehal van de fabriek een explosie plaatsvond.

Als-ie er maar in gaat

Vorige week hoorde ik voor het eerst sinds tijden weer iets van Clarence Seedorf. Dat ligt ongetwijfeld aan mij, want de beste jongen zal beslist het nodige gedaan hebben de afgelopen jaren. Maar voetbal is zeg maar niet mijn ding. Clarence heeft zich echter verbonden aan een reclamespotje van Nivea. U kunt het bijna niet hebben gemist. Het voetballende enfant terrible spreekt in het filmpje de legendarische woorden: ‘We begrijpen het, trainer. Als-ie er maar in gaat.’ Dat hiermee niet de bal bedoeld wordt, moge duidelijk zijn. En dat heeft hij geweten. Het arme schaap kreeg alles wat vrouw en Italiaans was over zich heen. De commotie verbaasde me nogal.

Rellen in Engeland om hoger collegegeld

De Engelse regering heeft donderdag aangekondigd dat het collegegeld zal worden verhoogd naar 9.000 pond per jaar. De verhoging hing al tijden in de lucht. In Londen heeft dit vandaag tot hevige protesten en aanvaringen met de politie geleid.

De verhoging van het collegegeld is niet zonder slag of stoot gegaan; een aantal politici is vanwege de kwestie al afgetreden. Vandaag werd het voorstel echter met een kleine meerderheid aangenomen. Eerder dit jaar besloot de Engelse overheid al om de studiefinanciering af te schaffen per 1 januari 2011.

Het debat over de verhoging van het collegegeld komt voort uit het besluit van de regering om fors te bezuinigen op financiering van het hoger onderwijs. "Zelfs als het hoger onderwijs te maken kreeg met dezelfde (lagere -red.) bezuinigingen als andere overheidsdieinsten, zou het collegegeld nog naar vierduizend pond moeten," stelt parlementslid John Denham.

Vanuit heel Engeland zijn mensen gekomen om te demonstreren bij het parlementsgebouw, volgens de politie vaak met de intentie om te rellen. De protesten verlopen dan ook af en toe gewelddadig en de massaal aanwezige politie heeft al diverse arrestaties verricht.

Een groep betogers viel een auto met daarin Prins Charles en zijn echtgenote Camilla aan. Hoewel een ruit van het voertuig sneuvelde bleven Charles en Camilla ongedeerd.

Bij de schermutselingen zijn 37 gewonden gevallen, meldt de BBC. Politiecommissaris Sir Paul Stephenson meldt dat er 'een diepgaand onderzoek gestart wordt naar de rellen'.

Het afschaffen van de studiefinanciering en het verhogen van het collegegeld kan schooluitval tot gevolg hebben. De vrees is dat vooral jongeren uit gezinnen met lagere inkomens na de middelbare school niet verder zullen leren.

Zie de bron voor een videoverslag van de rellen naar aanleiding van de collegegeldverhoging.

Blatter: "Antarctica te ver weg voor een WK"

Sepp Blatter pareert de kritiek die hij na de toewijzing van de WK's aan Rusland en Qatar te verduren kreeg. De FIFA werd verdacht en beschuldigd van corruptie.

Vooral het Engelse kamp spuwde gal over de toewijzing van het WK 2018 aan Rusland, terwijl het prima bid van het eigen land terzijde werd geschoven. Blatter is niet onder de indruk van de criticasters.

"We hebben vanuit de media een aantal forse klappen gehad en dat heeft ons imago geen goed gedaan", aldus Blatter tegen TZ. "Maar we hebben er alles aan gedaan om dat beeld te veranderen. Daarbij is eveneens een taak voor de media weggelegd, ik verwacht dat zij de realiteit onder ogen gaan zien."

Met de toewijzing van Qatar poogde de wereldvoetbalbond een signaal af te geven. De FIFA wil 'nieuwe' regio's een kans bieden. "Antarctica is te ver weg om een WK te organiseren. We moeten denken aan de plaatsen waar het WK nog nooit is geweest. Azië is voetbalgek, maar kan veel meer aan bod komen. Waarom niet in landen als India en China? Dat zijn nieuwe markten."

Win een leuke iPad gadget!

In samenwerking met iPadparts.eu mag FOK! twee luxe iPad gadgets weggeven.

iPadparts.eu

Een beschermhoes met een geïntegreerd bluetooth toetsenbord excl. iPad
Een kunstlederen beschermhoes die je iPad een professionele uitstraling geeft en je iPad omtovert naar een kleine computer! Handig als je veel moet typen op het forum!

Luxe iPad standaard
Een standaard in de stijl van Apple die je iPad op een comfortabele manier presenteert en je iPad omtovert naar een fantastische digitale fotolijst wanneer je hem niet gebruikt!

Winnen
Wil jij kans maken op één van deze twee iPad gadgets geef dan het antwoord op de volgende vraag:

iPadparts.eu verkoopt hoezen in allerlei soorten en maten, wat is de prijs van de duurste beschermhoes die je kan vinden op iPadparts.eu site?

Je kunt je antwoord tot en met 15 december inzenden via deze link.

Geef het aantal euro's zonder euroteken. (niet 12 euro, ook niet 12,00 maar wel 12)

101-jarige pedo sterft in cel

De 101 jaar oude pedofiel Theodore Sypnier, de oudste gevangene in de Amerikaanse staat New York, is dinsdag een natuurlijke dood gestorven in het penitentiair hospitaal, nadat hij eerder deze week gezondheidsproblemen kreeg.

Sypnier molesteerde tientallen jaren kinderen van vier tot acht jaar.  In 1999 werd hij al opgesloten wegens het molesteren van twee jonge zusjes van vier en zeven jaar oud. Sypnier was toen 90 jaar oud.

Na zijn voorwaardelijke vrijlating in 2008 werd hij wederom opgesloten nadat hij niet op was komen dagen bij een hulpgroep voor seks-delinquenten.

In januari 2012 maakte Sypnier kans voorwaardelijk vrij te komen.

theodore sypnier
Theodore Sypnier

Sportschool ontruimd wegens brand

In een voormalig schoolgebouw middenin een woonwijk in het Limburgse Beek is donderdagavond brand uitgebroken. In hetzelfde pand zit een sportschool, die is ontruimd. Vanwege de rookontwikkeling kregen omwonenden het advies de ramen en deuren gesloten te houden, meldt een woordvoerder van de hulpdiensten.

Het vuur woedt in een U-vormig gebouw aan de Labouréstraat. Het voormalige schoolgebouw zit in een poot van de U, de sportschool in de andere poot. De brandweer probeert te voorkomen dat de brand overslaat naar de rest van het gebouw.

Ondanks dat het brandende gebouw middenin een woonwijk staat, is er vooralsnog geen aanleiding omliggende woningen te ontruimen, zegt de woordvoerder. Hoeveel mensen de sportschool hebben moeten verlaten, is onbekend.

Bij de brand is niemand gewond geraakt. Vooralsnog zijn geen gevaarlijke hoeveelheden schadelijke stoffen vrijgekomen. De brandweer heeft het vuur volgens de woordvoerder inmiddels goed onder controle, maar is de brand nog niet meester. "Dat kan nog wel uren duren."

Middelkoop naar laatste vier Santo Domingo

Matwé Middelkoop heeft de halve eindstrijd bereikt tijdens de Future in Santo Domingo, de hoofdstad van de Dominicaanse Republiek. Onze landgenoot won in de kwartfinales in drie sets van Julien Dubail; 6-3, 2-6 en 6-2.

Middelkoop, zelf als tweede geplaatst in Santo Domingo, trof in Dubail de nummer acht van de plaatsingslijst. In de halve finales treft de Leerdammer Olivier Sajous. De Canadees versloeg in de kwartfinales de als vijfde geplaatste Roman Borvanov; 3-6, 7-5 en 7-6.

Stewart baalt als een stekker van situatie Jonathas

Jonathas is hard op weg zich onmogelijk te maken bij AZ. De Braziliaanse aanvaller verblijft in zijn vaderland, terwijl AZ geen idee heeft wanneer hij terugkomt.

De Alkmaarders stuurden maandag scout Jose Fortes Rodriguez naar Brazilië om op zoek naar te gaan naar Jonathas, die sinds zijn vertrek naar zijn geboorteland niets meer van zich had laten horen. Jonathas werd gevonden, maar liet weten zijn eigen belang voorop te stellen. Ook Earnest Stewart heeft geen idee wanneer hij de aanvaller weer kan verwelkomen.

Stewart is op de hoogte van de ernstige ziekte van Jonathas' moeder, maar heeft weinig begrip. "Hij schijnt zijn mobieltje in Nederland te hebben laten liggen, waardoor we moeilijk contact krijgen met hem," aldus Stewart tegen het Noordhollands Dagblad.

Jonathas is bezig aan zijn tweede seizoen in Alkmaar. In die twee seizoenen kwam hij tien keer uit in de hoofdmacht van de Alkmaarders. Vooral dit seizoen was op goed op dreef, maar werd zijn opmars een halt toegeroepen toen hij halsoverkop naar Brazilië vloog.

'Alcoholslot niet voor alcoholverslaafden'

Een zogenoemd 'alcoholslot' kan een effectief middel zijn om automobilisten die incidenteel te veel drinken te scannen voor ze de weg op gaan. Maar voor pure alcoholverslaafden biedt het hulpmiddel geen soelaas, vindt CDA-Tweede Kamerlid Sander de Rouwe.

Hij diende daarom donderdag een motie in om verslaafden uit te sluiten van het alcoholslotprogramma. Die motie werd gesteund door PvdA'er Jacques Monasch.

Bij een alcoholslot moet de automobilist eerst blazen om de auto gestart te krijgen. Op die manier wordt gecontroleerd of een risicobestuurder met een slok te veel op wil rijden. Volgens De Rouwe kan het systeem werken voor incidentele en probleemdrinkers. Verslaafden zo'n slot geven, gaat hem een stap te ver. Minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) heeft al een Kamerbrief over dit onderwerp toegezegd.

Poetin bekritiseert Westen om Assange

Het Westen heeft zo zijn eigen problemen als het gaat om democratie. Dat blijkt volgens de Russische premier Vladimir Poetin uit de arrestatie van WikiLeaks-oprichter Julian Assange. Poetin zei dit tijdens een interview waarin hem werd gevraagd te reageren op de gelekte diplomatieke memo's van de Verenigde Staten. In de memo's wordt Rusland afgeschilderd als ondemocratisch en corrupt tot op het hoogste niveau.

"Denkt u dat de Amerikaanse diplomatieke dienst een kristalheldere bron van informatie is? Denkt u dat echt?", zo zei Poetin, die zichtbaar geagiteerd was door de vragen. "Als het Westen democratisch is", zo zei Poetin vervolgens, "waarom werd meneer Assange dan weggestopt in een gevangenis? Is dat democratie?". Volgens Poetin verwijt de pot de ketel dat hij zwart ziet.

Eerder deze maand reageerde Poetin tijdens een interview met de Amerikaanse televisiepresentator Larry King ook al geprikkeld op de beschrijving van Rusland als een 'virtuele maffiastaat'. Een beschrijving van een Amerikaanse diplomaat van Poetin en de Russische president Medvedev als 'Batman en Robin' noemde Poetin 'arrogant, grof en onethisch'.

[MLB] Red Sox en Crawford sluiten megadeal

De Boston Red Sox en Carl Crawford hebben een megadeal gesloten in de Major League Baseball. De 29-jarige transfervrije buitenvelder ondertekende een 7-jarig contract dat hem in totaal 142 miljoen dollar (107 miljoen euro) gaat opleveren.

Crawford is de eerste speler van deze Amerikaanse honkbalclub die per seizoen meer dan 20 miljoen dollar verdient. Eigenaar John Henry, die ook een belang heeft in de Engelse voetbalclub Liverpool, sloot bovendien niet eerder zo'n lange verbintenis af met een honkballer.

Crawford, vier keer gekozen in het all-star-team, kan dan ook mooie statistieken overleggen. Afgelopen seizoen kwam hij in dienst van de Tampa Bay Rays tot een slaggemiddelde van .307, met negentien homeruns, dertien triples (3-honkslagen) en 90 hits. Hij stal 47 honken en scoorde 110 keer.

Uncharted 3 teaser en screenshots online

Uncharted 3, voor velen een meest verwachte game. PlaystationBlog laat ons meegenieten van een aantal screenshots en een korte teaser/trailer. Uncharted 3 wordt net als zijn voorganger een "interactieve cinematische ervaring", waarbij personage gedreven verhaalvertelling belangrijk is.

Het idee voor het verhaal kwam voort uit de wens om iets met zand te doen. De makers wilden met zand werken, omdat het een uitdaging is en het er voor zorgt dat de speler nieuwe plekken kan ontdekken. Laten we het maar kort houden en geniet van de beelden:

Uncharted 3

Uncharted 3

Rentree Del Potro in Sydney

Tennisser Juan Martín del Potro zal in Sydney zijn rentree gaan maken. De 22-jarige Argentijn, die hersteld is van een polsblessure, heeft een wildcard ontvangen voor het tennistoernooi dat op 9 januari van start gaat.

De Potro speelde dit seizoen weinig toernooien door het blessureleed. Hij haalde in januari de vierde ronde van de Australian Open, maar kwam daarna langdurig niet in actie. In september keerde de Argentijn terug op de baan, maar na de snelle verliespartijen in Bangkok en Tokyo besloot hij een punt achter het seizoen te zetten.

Man neergestoken bij verkeersruzie om bumperkleven

Een 22-jarige automobilist uit Den Haag is donderdag in zijn woonplaats neergestoken bij een verkeersruzie. De man had de bestuurder van de auto die achter hem reed aangesproken op bumperkleven. Een 26-jarige Hagenaar is aangehouden als verdachte, meldt de politie.

Het slachtoffer reed rond 16.15 uur over de Houtwijklaan toen hij merkte dat de auto achter hem nauwelijks afstand hield. Hij sloeg rechtsaf en reed de Oude Haagweg op, waarna zijn achterligger op korte afstand volgde. Op het kruispunt met de Thorbeckelaan moesten beide auto's stoppen voor het verkeerslicht, waarop de 22-jarige uitstapte om de bestuurder van de auto achter hem aan te spreken op zijn rijgedrag.

Ook deze bestuurder stapte uit en sloeg direct het slachtoffer in zijn gezicht. Hij pakte vervolgens een mes, waarop de 22-jarige man naar zijn auto vluchtte. Hij kon echter niet voorkomen dat hij steekwonden in zijn hals en arm opliep. Ook werd een achterband van zijn auto lek gestoken.

Het slachtoffer wist met zijn auto een politiebureau te bereiken, vanwaar hij even later met een ambulance naar een ziekenhuis werd gebracht. Na behandeling mocht hij weer naar huis.

Aan het einde van de middag meldde een 26-jarige man uit Den Haag zich op een politiebureau. Hij is vermoedelijk de dader en is aangehouden.

Elijah Wood in Beastie Boys-film

Elijah Wood wordt een van de acteurs in de film Fight for Your Right Revisited. De film is eigenlijk een langere versie van de eerste single van de Beastie Boys, Fight for Your Right, van hun debuutalbum Licensed to Ill uit 1986. Bandlid Adam Yauch, bekend als MCA, gaat de korte film regisseren en het script schrijven. Hij maakte in 2000 al de videocompilatie Beastie Boys: Video Anthology, met verschillende clips van de band.

Naast Elijah Wood zijn ook Jack Black, Will Ferrell, John C. Reilly, Seth Rogen en Danny McBride van de partij. Dat staat op de website van het Sundance Film Festival, het onafhankelijk filmfestival van Robert Redford. Het is nog niet duidelijk wat de rolverdeling wordt, en of de Beastie Boys zelf in de film te zien zullen zijn.

Fight for Your Right Revisited, met als ondertitel 'After the boys leave the party?', gaat tijdens het Sundance Film Festival in januari in première.


Elijah Wood (Foto: Novum)

Gezicht christelijke partij blijkt pornoster

Het Tsjechische KDU-CSL is in ernstige verlegenheid gebracht door het nieuwe gezicht van de partij. De 26-jarige blondine die in nationale klederdracht de kalenders van de christelijke partij siert, blijkt een pornoster te zijn.

Met veel tamtam werd de mooie studente Radiologie Jana Skrabalova uit Praag aangekondigd als het nieuwe, jonge gezicht van de Tsjechische evenknie van het CDA. Gekleed in allesverhullende klederdracht prijkt de mooie blondine op de kalenders van de partij. De partijbonzen hebben Jana nu echter keihard laten vallen toen de christenen ontdekten waar zij haar schamele studiebeurs mee aanvult.

Enkele partijleden hebben namelijk ontdekt dat het partijgezicht meespeelt in een internetpornofilm. In het filmpje brengt ze zichzelf al masturberend naar een hoogtepunt. "Het is goed geld verdienen", verklaart Jana zelf in het filmpje.

"Ik ben woedend en teleurgesteld", laat partijleider Pavel Belobradkem weten. "Ze leek zo'n leuk meisje. We kunnen dit echter niet tolereren. Ze zal dan ook uit de kalenders worden geschrapt en niet langer worden gelinkt aan de partij."

Enkele shots uit het filmpje (NSFW uiteraard) zijn hier en hier te zien. Een gedeelte van het filmpje is hier te bekijken

Spaanse sportbonden zwijgen

De Spaanse atletiekfederatie (RFEA) en de nationale sportraad (CSD) zwijgen over 'Operación Galgo'. 'Operación Galgo' is de dopingzaak waarbij eerder vandaag een aantal arrestaties werden verricht.

De atletiekbond liet alleen weten dat alle topatleten dit jaar verschillende malen zijn getest op doping. Daarnaast hebben ze ook altijd meegewerkt aan de strijd tegen het gebruik van verboden middelen en methoden in de sport.

"Je moet respecteren dat iemand onschuldig is totdat het bewijs van het tegendeel is geleverd. Als dat gebeurt zal de RFEA iedereen die tijdens wedstrijden of in de voorbereiding daarop positief wordt bevonden, straffen conform de geldende regels," aldus een verklaring van de bond.

Weinig vertrouwen in goed besteden giften noodhulp

Bijna vier op de vijf Nederlanders hebben er geen vertrouwen in dat giften voor noodhulp goed worden besteed. De helft van de bevolking zegt echter geld te geven bij een landelijke inzamelingsactie. Dat blijkt uit onderzoek van Maurice de Hond naar het sentiment rond humanitaire hulp in Nederland, dat donderdag tijdens de opening van het Humanity House in Den Haag is gepresenteerd.

PVV-stemmers blijken het minste vertrouwen te hebben in humanitaire hulp. Van hen denkt slechts 2 procent dat het geld goed terechtkomt. Van de VVD'ers en SP-kiezers is dat 11 en 18 procent. Bij de aanhangers van de overige politieke partijen schommelt het vertrouwen tussen de 30 en 40 procent.

De helft van de mensen die wel eens geeft aan een landelijke inzamelingsactie zegt door de veranderende economische omstandigheden minder geld te gaan geven. Slechts 37 procent van de Nederlandse bevolking denkt daarnaast dat Nederland goed voorbereid is op een ramp.

Het Humanity House is een museum en platform over mensen die zijn getroffen door rampen en conflicten. De bedoeling is dat bezoekers er ervaren wat het is om een ramp mee te maken of in een oorlog verzeild te raken en hoe het voelt om aangewezen te zijn op noodhulp.

Roddick volgend jaar weer in Davis Cup

Andy Roddick stelt zich volgend seizoen weer beschikbaar voor het Amerikaanse Davis Cup-team. Dat heeft de 28-jarige tennisser vandaag in een persverklaring laten weten. Roddick liet het landentoernooi vorig jaar schieten omdat hij kampte met de naweeën van een knieoperatie.

Roddick maakt er een gewoonte van om al voor het seizoen te beslissen over zijn deelname aan de Davis Cup. "Als ik ervoor ga, ben ik ook het hele jaar beschikbaar. Ik ben niet iemand die alleen komt opdraven als het me toevallig een keertje goed uitkomt." Roddick maakte tot nu toe 22 Davis Cup-ontmoetingen mee en won het toernooi in 2007.

Met zijn achtste plaats is Roddick de beste Amerikaanse tennisser van het moment. Hij begint op 4 maart aan het Davis Cup-seizoen met een uitwedstrijd tegen Chili.


Roddick volgend jaar weer in Davis Cup (Foto: Novum)

Apeldoorn hoeft geen hufterfilmpjes meer op site

Het uploaden van foto's en filmpjes van jonge vandalen op de site hufterhunt.nl is niet meer mogelijk. De afgelopen dagen heeft de mogelijkheid tot uploaden geleid tot een aantal 'smakeloze reacties' op de site, meldt de gemeente Apeldoorn donderdag.

De website is een initiatief van de gemeente Apeldoorn. Die wilde in aanloop naar nieuwjaar een klopjacht openen op vandalen. Vooral jongeren werd gevraagd mee te helpen de 'hufters' op te pakken, bijvoorbeeld door vandalen te filmen of te fotograferen en deze beelden te uploaden via de site.

De site is donderdag in opdracht van de gemeente echter aangepast, vanwege de 'smakeloze reacties'. Wat die reacties inhielden, wil een woordvoerder van de gemeente niet vertellen. "We gaven mensen de gelegenheid om huftergedrag aan de kaak te stellen, maar we moesten constateren dat mensen het leuk bleken te vinden te laten zien wat ze zoal kunnen uitspoken, op een buitengewoon smakeloze manier. Het doel van schadepreventie is hiermee dus duidelijk niet gediend."

Bezoekers wordt nu geadviseerd zich met hun informatie te melden bij de politie. De campagne hufterhunt, waarvoor een speciaal team de komende dagen onder meer middelbare scholen en het uitgaanscentrum bezoekt, wordt verder wel voortgezet.

The Witcher komt naar de iPhone

The Witcher zal naar de iPhone komen in januari van volgend jaar en dat zal gaan gebeuren onder de naam: The Witcher: Versus. Het spel zal ontwikkeld worden door one2tribe en zal uitgegeven worden door Chillingo. Het spel zal turn-based zijn en je zal de acties voor je personage voor je het gevecht aangaat kiezen.

In het spel zal je kunnen kiezen uit drie klassen: De Witcher, De Sorceress en de Frightener. Het zal mogelijk zijn om queesten af te ronden om nieuwe voorwerpen te verkrijgen. Daarnaast zal het spel achievements en highscores bevatten waardoor je de competitie kan aangaan met andere spelers.

Ben je benieuwd naar The Witcher: Versus, bekijk dan hieronder een trailer met uitleg van enkele mogelijkheden.

Veolia past route Breda aan om dronken jongeren

Bussen van Veolia rijden voortaan op vrijdagavond een andere route in Breda om geen dronken jongeren meer te hoeven vervoeren. Dat heeft het vervoersbedrijf donderdag bekendgemaakt. De laatste weken zijn buschauffeurs en reizigers verschillende keren slachtoffer geworden van geweld door dronken jongeren.

De laatste ritten van enkele buslijnen rijden op vrijdagavond niet meer door de binnenstad, maar gaan rechtstreeks van het station naar hun eindbestemming. Veolia zegt dat deze maatregel nodig is om het personeel en de reizigers te behoeden voor meer geweld.

Volgens Veolia maken veel jongeren uit de omgeving van Breda op vrijdagavond na 'happy hour' gebruik van de bus om thuis te komen. Vaak zijn ze dronken en gewelddadig.

Het vervoersbedrijf zegt al verschillende keren bij de gemeente te hebben aangeklopt om het probleem aan te pakken. "Ondanks de herhaalde verzoeken worden het personeel en de reguliere reizigers nog steeds met de overlast geconfronteerd", laat Veolia weten.

Groep Lotus wil Renault-team volledig overnemen

Gisteren werd bekend dat Groep Lotus een aandeel van vijftig procent in het Renault F1 Team heeft genomen. Voor de baas van het bedrijf Dany Bahar is dit niet genoeg en hij hintte dan ook om ook de resterende aandelen van Genii Capital over te nemen in de komende jaren.

"Onze manier van werken betekent dat we uiteindelijk zelf de touwtjes in handen willen hebben," zei Bahar tegen Autosport. "Het is dezelfde route. Je start ergens en neemt dan langzaam maar zeker de controle over. We willen op de lange termijn niet alleen sponsor zijn van het team zijn."

Genii Capital heeft de andere vijftig procent van het team in handen en het Luxemburgse bedrijf wil ook in de nabije toekomst betrokken blijven bij de renstal.

Er worden ondertussen vraagtekens gezet bij de plannen van Groep Lotus omdat deze veel geld kosten. Volgens Bahar is alles geen probleem. "We zouden het niet doen zonder de steun van de aandeelhouders, banken en investeerders. Als we die niet hadden dan zouden we gek zijn om met zo'n ambitieus plan te komen."

Rosenthal neemt afstand van 'onzin' PVV

Minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) heeft zich gedistantieerd van uitlatingen van Geert Wilders over de Palestijnse kwestie. Volgens Rosenthal maakt de Nederlandse regering in het buitenland 'keer op keer, ontspannen en helder' duidelijk dat de opvattingen van Wilders niet het standpunt van Nederland vertegenwoordigen. "De reactie daarop is geruststellend", aldus de minister.

Zondag hield Wilders een toespraak in Israël waarin hij stelde dat Jordanië tot Palestina omgevormd zou moeten worden. "Jordanië is de enige Palestijnse staat die er ooit zal komen", stelde Wilders.

PvdA-Kamerlid Frans Timmermans eiste donderdag van de minister dat hij afstand nam van deze 'onzin'. Rosenthal verzekerde Timmermans dat Nederland voorstander is van een tweestatenoplossing, zoals ook in het regeerakkoord staat. Mocht hierover in het buitenland onduidelijkheid ontstaan dan kan hij 'klip en klaar uitleggen' hoe de regering over dit punt denkt, voegde hij hier aan toe.


Rosenthal distantieert zich van 'onzin' PVV (Foto: Novum)

'Homopartner DiCaprio bekend'

Armie Hammer speelt wellicht de homoseksuele partner van Leonardo DiCaprio in de film Hoover. Dat schrijft het Amerikaanse tijdschrift Entertainment Weekly. DiCaprio speelt de titelrol van FBI-oprichter J. Edgar Hoover, en lang werd gespeculeerd over wie de rol van zijn grote liefde Clyde Tolson zou spelen.

De 24-jarige Hammer speelde eerder de tweeling Cameron en Tyler Winklevoss in de Facebook-film The Social Network. Hij heeft naast The Social Network eigenlijk geen filmervaring. Toch verkiest regisseur en producent Clint Eastwood hem blijkbaar boven Joaquin Phoenix, die eerder voor de rol werd genoemd maar nooit officieel is benaderd.

Ondertussen meldt het Amerikaanse New York Magazine dat Charlize Theron zou zijn gevraagd voor de rol van Helen Gandy. Zij kwam als 21-jarige secretaresse in dienst van Hoover, en bleef uiteindelijk ruim 54 jaar voor hem werken.

Hoover wist gedurende zijn carrière verborgen te houden dat hij homoseksueel was, onder meer uit vrees gechanteerd te worden door politieke tegenstanders. Officieel waren hij en Tolson slechts collega's met een erg hechte vriendschap.


Leonardo DiCaprio (Foto: Novum)

16-jarige opgepakt voor 'WikiLeaks-aanvallen'

De politie heeft in de nacht van woensdag op donderdag in Den Haag een 16-jarige jongen gearresteerd die betrokken zou zijn bij digitale aanvallen van sympathisanten van WikiLeaks op websites van onder meer MasterCard en PayPal.

Dat heeft het landelijk parket van het Openbaar Ministerie (OM) donderdag bekendgemaakt.

WikiLeaks-aanhangers zijn de aanvallen gaan uitvoeren na de aanhouding van WikiLeaks-oprichter Julian Assange in Groot-Brittannië.

16-jarige opgepakt voor'WikiLeaks-aanvallen'
16-jarige opgepakt voor'WikiLeaks-aanvallen' (Foto: ANP)

Veld Celtic bespeelbaar, duel afgelast

De competitiewedstrijd tussen Celtic en Kilmarnock voor komende zaterdag is afgelast, En dat terwijl het veld op Parkhead bespeelbaar is ondanks het barre winterweer in Schotland.

De wedstrijd gaat toch niet door op advies van de politie. De korpsleiding is van mening dat de wegen door de hevige sneeuwval te gevaarlijk zijn om grote groepen voetbalfans op pad te laten gaan.

Het duel Dundee United - Motherwell op Tannadice is om dezelfde reden afgelast en waarschijnlijk wacht de wedstrijd Hamilton - Hibernian hetzelfde lot. De andere wedstrijden in de hoogste Schotse divisie gaan vooralsnog wel door.

Golfer Sluiter dichtbij Tourkaart

Golfer Tim Sluiter is dichtbij een speelkaart voor de Europese Tour in 2011. De Nederlander bezet na een ronde van 69 slagen na de vijfde dag de gedeelde 25e plaats. De 21-jarige deelt deze plaats met tien anderen. Morgen wordt de zesde en laatste ronde gespeeld. Een plaats bij de eerste dertig is voor een tourkaart vereist.

Sluiter werd dit jaar op het derde profniveau, de EPD Tour, vijfde en dwong hiermee een kaart voor de Challenge Tour af. De 21-jarige Nederlander wil echter meer en gaat meteen voor het hoogste niveau.

'Geen obstakels aanpak langstudeerders'

Het kabinet verwacht niet dat de aanpak van langstudeerders op juridische bezwaren stuit. Dat zei staatssecretaris van Onderwijs Halbe Zijlstra (VVD) tijdens een debat in de Tweede Kamer. "Ik ben ervan overtuigd dat deze maatregel door te voeren is."

De PvdA had om het debat gevraagd naar aanleiding van kritiek van de Nijmeegse Radboud Universiteit. Die bekritiseerde het voornemen van Zijlstra om reeds ingeschreven studenten vanaf volgend jaar al te beboeten als zij meer dan een jaar studievertraging hebben opgelopen. Dat zou in strijd zijn met het rechtszekerheidsbeginsel.

Tanja Jadnanansing (PvdA) wilde weten wat dit betekent voor het voornemen van Zijlstra. "Ik denk dat het juridisch kan", antwoordde hij. De bewindsman zei dat het kabinet de juridische consequenties van het voorstel goed laat onderzoeken. Voordat de plannen worden ingediend bij de Tweede Kamer, wint hij namelijk eerst juridisch advies bij de Raad van State in.

De bezwaren van de Radboud Universiteit worden daarbij meegenomen, verzekerde Zijlstra. Het wetsvoorstel wordt begin volgend jaar naar de Kamer gestuurd en moet per 1 september in werking treden.

De Hoge Raad oordeelde in 1989 over eenzelfde soort voorstel van toenmalig minster Deetman dat dit in strijd was met het rechtszekerheidsbeginsel.

Aanvallers leggen site Sarah Palin plat

Aanhangers van de onthullingssite WikiLeaks hebben de website van de Amerikaanse politica Sarah Palin lamgelegd. De aanval op haar officiële site SarahPac.com is kennelijk een reactie op Palins kritiek dat de WikiLeaks-voorman Julian Assange 'een anti-Amerikaan is met bloed aan zijn handen'.

De cyberaanvallers hadden woensdag de site van MasterCard een flink aantal uren platgelegd. Internetters die met hun creditcard wilden betalen, meldden problemen met een verificatiecode. De sites van Visa en PayPal waren ook een tijdje onbereikbaar. De bedrijven hadden eerder besloten geen betalingen aan WikiLeaks meer te verzorgen.

De groep cyberaanvallers, die zich Anonymous noemt, zegt inmiddels vierduizend leden te tellen. Ze openen ook de aanval op handelssite Amazon.com, dat WikiLeaks van zijn servers had verbannen. Die site was om 17.00 uur nog bereikbaar.

Aanvallers leggen site Sarah Palin plat
Aanvallers leggen site Sarah Palin plat (Foto: ANP)

SP dient motie van afkeuring in tegen Kamp

De SP heeft donderdag een motie van afkeuring ingediend tegen minister Henk Kamp (Sociale Zaken en Werkgelegenheid).

SP-Kamerlid Paul Ulenbelt heeft de motie bij de behandeling van de begroting Sociale Zaken ingediend, omdat Kamp een door de Kamer aangenomen motie van zijn hand weigert uit te voeren. Hierdoor dreigt er volgens de SP'er onnodig te worden gesneden in de uitkering van gepensioneerden.

Ulenbelt had eerder al gedreigd met een motie van wantrouwen. Volgens hem moet Kamp voorkomen dat er gekort wordt op pensioenuitkeringen 'enkel en alleen' wegens de lage rekenrente die fondsen nu moeten hanteren om hun dekkingsgraden te beoordelen. De SP'er meent dat de kortingen slecht zijn voor het vertrouwen van mensen in het pensioenstelsel.

De verwachting is overigens dat de afkeurende motie over het pensioenbeleid van Kamp onvoldoende steun krijgt in de Kamer.

SP dient motie van afkeuring in tegen Kamp
SP dient motie van afkeuring in tegen Kamp (Foto: ANP)

Dode Necromorphs in Dead Space 2 trailer

Uitgever Electronic Arts heeft een nieuwe trailer de deur uitgedaan van Dead Space 2. In de trailer is goed te zien dat het nieuwe avontuur zwaar gaat worden voor hoofdrolspeler Isaac Clarke. Isaac bevindt zich in de trailer op een nieuw ruimtestation, dat vergeven is van de Necromorphs, zowel bekende als onbekende vormen van de gemuteerde mensen. 

Een demo van Dead Space 2 zal op 21 december 2010 te downloaden zijn en de game zal in Europa op 25 januari 2011 in de winkels liggen, voor Xbox 360, PlayStation 3 en de PC.

'Krijgt u een stijve, dan bent u geen homo'

Tsjechië heeft het Ei van Columbus gevonden om het aantal asielzoekers de kop in te drukken. Asielzoekers die beweren vanwege hun homoseksualiteit in eigen land te worden vervolgd, worden gesommeerd een heteropornofilm te kijken. Indien er bij de kandidaat-Tsjech seksuele opwinding te constateren valt, dan weet men dat diegene liegt.

De opmerkelijke homotest heeft voor grote commotie gezorgd bij de Europese Unie (EU). Volgens EU-functionarissen is de test onbetrouwbaar en in strijd met de EU-wetgeving.

Radek John, de Tsjechische minister van Binnenlandse Zaken, heeft de proef gisteren nog verdedigd. Vandaag liet zijn ministerie echter weten dat de test al een jaar niet meer is afgenomen.

'Dopingfamilie' aangeklaagd in Italië

De aanklagers van de antidopingcommissie van het Italiaans Olympisch Comité (CONI) hebben forse straffen geëist tegen een groot deel van de Bernucci-familie wegens doping.

In totaal zijn vijf personen aangeklaagd. Het zijn wielrenner Lorenzo Bernucci, zijn vrouw, zijn broer, zijn moeder en zijn schoonvader. CONI wil deze clan in totaal voor 22 jaar schorsen wegens bloeddoping.

Bernucci werd in 2007 door zijn ploeg T-Mobile ontslagen wegens het gebruik van verboden middelen. Daarna dook zijn naam eveneens op in het onderzoek naar de dopingpraktijken van topsprinter en land- en teamgenoot Alessandro Petacchi bij Lampre. Tijdens huiszoeking bij beide renners werden verdachte medische producten in beslag genomen.

Tegen Lorenzo Bernucci is zes jaar schorsing geëist. De andere vier familieleden zouden vier jaar geen enkele rol mogen vervullen in de sportwereld.

Museum New York stelt geur tentoon

De neus speelt zelden een rol tijdens een zinnenprikkelend bezoek aan een museum. Het Museum voor Kunst en Design in New York heeft daar donderdag verandering in gebracht met de oprichting van het Centrum voor Olfactorische Kunsten.

Het museum wil geur 'direct in de hoofdstroom van de kunstgeschiedenis plaatsen' en aantonen dat geur gelijkstaat aan 'schilderijen, beeldhouwkunst, architectuur en alle andere artistieke media', zei Chandler Burr, voormalig geurencriticus van The New York Times, die door het museum is ingehuurd als eerste curator voor olfactorische kunst.

Geur is een bijzonder interessant deel van de wereld van design, zei museumdirecteur Holly Hotchner. Het past goed bij het museum, een 'zinnenprikkelende of op de zintuigen gerichte' plek, waar bezoekers veel objecten kunnen aanraken en voelen.

De eerste tentoonstelling, 'De kunst van de geur, 1889-2011', is volgend jaar november gereed. Bezoekers zullen iedere geur ervaren langs een twee meter breed pad dat de bochten van de galerijmuur volgt. Hierin zijn speciale knoppen aangebracht, die de 'kunstwerken' vrijlaten.

Deuren verdwenen uit Maastrichts monument

Uit een rijksmonument in Maastricht zijn 22 deuren verdwenen. De gemeente Maastricht heeft aangifte gedaan bij de politie. Dat liet de gemeente donderdag weten. Maastricht wil niet zeggen om welk monument het gaat.

De eigenaar van het pand klopte met de vermissing van de deuren bij de gemeente aan. Het gaat om 21 eiken paneeldeuren en een eikendeur met glas. Het is niet duidelijk wie de deuren heeft weggehaald en of dat opzettelijk is gebeurd.

Het is verboden een monument zonder vergunning aan te passen. Het beschadigen van een beschermd monument is een economisch delict, zo staat in de Monumentenwet.

Maastricht is met ongeveer 1660 rijksmonumenten de tweede monumentenstad van Nederland.

Baby gestolen uit Duits ziekenhuis

Uit een ziekenhuis nabij de Duitse stad Frankfurt is donderdag een pasgeboren baby gestolen. Dat heeft de politie bekendgemaakt.

Het meisje werd donderdagochtend vroeg geboren. Rond het middaguur kwam een vrouw de kamer van de moeder binnen en nam het meisje mee. De moeder van het kind dacht dat de vrouw een foto van het kind ging maken, maar de vrouw kwam niet terug en verliet het ziekenhuis met het kind in een buggy, vergezeld door een andere vrouw.

De politie heeft een enorme zoekactie op touw gezet en heeft speurhonden en helikopters ingezet om het kind terug te vinden.

Papegaai aapt doodskreten bejaarde na

Tijdens een huiszoeking maandag in het ronduit smerige huis van een verwaarloosde bejaarde vrouw in de Amerikaanse staat South Carolina werd de politie op het verkeerde been gezet door spookachtige kreten om hulp, gevolgd door een krakerig lachen. De 98-jarige Anne Copeland verkeerde in de laatste uren van haar leven -ze zou de volgende dag overlijden- maar haar doodskreten werden herhaald door haar papegaai.

Het huis stonk naar rottend vlees en uitwerpselen van dieren. Copeland lag met doorligplekken in haar bed in een dorp op tachtig kilometer afstand van de stad Charleston. "De vrouw had al lange tijd geen medische hulp gehad", zei politieagent Eric Bonnette. Naast de papegaai liepen er in de woning nog zeven honden en diverse katten rond.

Gedacht wordt dat het lachen van de vogel een imitatie was van de lach van de dochter van Copeland, Gloria Park Clark (62). Zij werd ingerekend en aangeklaagd voor mishandeling en nalatigheid, met de dood van een kwetsbare volwassene tot gevolg. Clark had een ambulance gebeld toen haar moeder moeite kreeg met ademen. Het ambulancepersoneel schakelde na het zien van de situatie in het huis de politie in.

Gemeenten doen vaker onderzoek naar corruptie

Gemeenten zijn steeds alerter op corruptie en fraude onder ambtenaren. Het aantal onderzoeken daarnaar dat jaarlijks wordt gehouden is toegenomen van 135 in 2003 naar 301 dit jaar. Dat blijkt uit onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam.

In twee derde van de onderzochte gevallen concludeerden gemeentesecretarissen dat de verdenking terecht was. In ruim 30 procent van die gevallen werden politie en justitie ingeschakeld.

De onderzoekers stellen vast dat de meeste onderzoeken over fraude en corruptie bij ambtenaren gingen (88 procent). Omkoping van gemeenteraadsleden komt volgens de onderzoekers weinig voor.

Uit het onderzoek blijkt dat het lokale bestuur steeds meer aandacht heeft voor de integriteit van de werknemers. Gemeenten hebben steeds vaker regels, procedures en sancties die integriteitproblemen moeten voorkomen. Volgens de onderzoekers is nog wel meer aandacht nodig voor een adequate registratie van wat er misgaat.

Deze week moeten negen ambtenaren zich verantwoorden voor de rechtbank in Den Bosch in een Limburgse bouwfraudezaak. De ambtenaren zouden zijn omgekocht door medewerkers van bouwbedrijf Janssen de Jong Infra. Tegen voormalig provincieambtenaar Jan S. werd woensdag een jaar onvoorwaardelijke cel geëist voor het aannemen van steekpenningen in ruil voor opdrachten.

Duitser tuigt enorme wietplant op als kerstboom

De Duitse politie heeft donderdag in Koblenz een 'oude hippie' opgepakt. De man wordt mogelijk vervolgd voor zijn nogal aparte versie van een kerstboom: hij had een ruim twee meter hoge wietplant opgetuigd.

De politie viel het appartement van de 58-jarige man binnen nadat ze eerder deze week een tip had gekregen. Agenten vonden in het huis ruim honderdvijftig gram wiet. Vervolgens werd in de woonkamer de 'kerstboom' ontdekt: een wietplant van twee meter hoog die was versierd met lichtjes.

De verdachte verklaarde de plant nog verder te hebben willen optuigen. Ook wilde hij er met Kerst cadeautjes onder leggen. Het mocht niet zo zijn. Volgens een woordvoerder van de politie is de plant in beslag genomen en moet de 'Kerstdroom worden vernietigd'.

Eis: vijf jaar cel voor genitaal verminken dochter

Tegen een vader die ervan wordt verdacht zijn 5-jarige dochtertje genitaal te hebben verminkt, is donderdag in hoger beroep vijf jaar cel geëist. De rechtbank in Haarlem sprak de man eerder nog vrij van genitale verminking. Het Openbaar Ministerie in Amsterdam blijft echter van mening dat het kind door toedoen van haar vader genitaal is verminkt.

De rechtbank in Haarlem oordeelde eerder dat het weliswaar vaststaat dat het meisje is verminkt, maar dat niet kon worden bewezen dat haar vader dit had gedaan. De man werd wel veroordeeld tot drie maanden cel voor het bijten in de wang en slaan van zijn dochter.

Zowel het OM als de man ging in beroep tegen de uitspraak. Het OM stelt dat op basis van de verklaringen van het meisje en haar pleegouders, het geconstateerde letsel en de wijze waarop het letsel moet zijn toegebracht, bewezen is dat de vader de dader is. Ook het bijten in de wang en slaan van zijn dochter acht justitie bewezen.

Het gerechtshof in Amsterdam doet 23 december uitspraak.

IOC: Meer sportevenementen naar Midden-Oosten

Het Internationaal Olympisch Comité IOC hoopt dat het Midden-Oosten gaat proberen in de toekomst meer grote sportevenementen binnen te halen. Vorige week werd het WK voetbal van 2022 aan Qatar toegewezen. "Er is in bepaalde landen in het Midden-Oosten grote interesse in sportwedstrijden. We zouden daarom graag biedingen van hen ontvangen", zegt voorzitter Jacques Rogge.

Volgens de 68-jarige Belg zijn verschillende regio's in het Midden-Oosten 'capabel om goede en georganiseerde biedingen neer te leggen'. Naar verluidt overweegt Dubai zich beschikbaar te stellen voor de organisatie van de Olympische Spelen van 2020.

Eerder deze week zei Rogge in Zuid-Afrika dat in een spannende strijd een 'nieuwe regio' zijn voorkeur heeft om de Olympische Spelen te organiseren. In 2016 worden de Spelen al voor het eerst georganiseerd op Zuid-Amerikaans grondgebied, in Brazilië.

Het beleid van het IOC vertoont overeenkomsten met dat van de FIFA. Voorzitter Sepp Blatter zei dat de toewijzing voor Qatar (2022) en in minder mate Rusland (2018) passen in het streven van de wereldvoetbalbond om het voetbal over de wereld uit te breiden.

FC Twente en Ajax verdienen 9 miljoen in CL

De twee Nederlandse clubs die dit seizoen in de Champions League actief waren hebben zeker 9 miljoen euro verdiend. Zowel FC Twente als Ajax werden derde in hun poule en spelen na de winterstop in de Europa League.

Het startgeld in de Champions League bedraagt 7,2 miljoen euro. Clubs krijgen per gewonnen wedstrijd 800.000 euro. Een gelijkspel levert 400.000 euro op. Met de plaatsing bij de laatste 32 van de Europa League krijgen FC Twente en Ajax nog eens 2 ton.

Lotus Renault: "Petrov eerste keuze"

Voor het Formule 1-team Lotus Renault is Vitaly Petrov de eerste keuze als tweede rijder naast Robert Kubica. Volgens teameigenaar Gerard Lopez moet de 26-jarige Rus hem wel overtuigen dat hij in 2011 consistenter kan rijden dan in dit seizoen het geval was.

"Petrov geniet onze voorkeur, maar hij moet eerst nog wel met ons om tafel. Vitaly onderging vorige week een operatie, waardoor hij nog geen tijd had om met teambaas Eric Boullier en de engineers te praten," zei Lopez tegen Autosport. "We maken ons beslissing op basis van het gesprek dat we met Vitaly hebben en of hij begrepen heeft wat we van hem verwachten als hij blijft."

"Wij verwachten dat hij vaker kan laten zien wat hij in Hongarije en in Abu Dhabi heeft laten zien. We weten dat hij de snelheid heeft, maar we weten ook dat hij soms de focus mist om het een heel weekend lang te kunnen. Als Vitaly blijft dan moet hij vaker goed presteren."

Mocht Lotus-Renault er niet uitkomen met Petrov dan heeft het nog andere opties, maar het proces zal hetzelfde blijven. Voor de kerst wil de renstal de tweede coureur bekend maken.

Rasmussen zal nooit meer de Tour rijden

Michael Rasmussen denkt niet dat hij ooit nog een Tour de France zal gaan rijden. De Deen zei dit vandaag bij de presentatie van zijn nieuwe ploeg Team Christine Watches.

Na een schorsing van twee jaar mag Rasmussen sinds 2009 weer wielrennen. Komend jaar doet hij dat voor het continentale team van de Deense horlogeontwerpster Hembo.

Dat team is voor grote wedstrijden afhankelijk van een wildcard. "Als je op het derde niveau koerst, is meedoen aan de Tour daarom niet reëel", aldus Rasmussen.

Jim Morrison alsnog vrijgesproken van obsceniteiten

Jim Morrison wordt 39 jaar na zijn dood alsnog vrijgesproken van obsceen gedrag. De zanger toonde in 1969 op het podium in Miami zijn geslachtsdeel aan zijn publiek wat hem een veroordeling opleverde. Morrison ging in beroep tegen de uitspraak, maar overleed terwijl het proces nog liep.

De gouverneur van de staat Florida besloot zich alsnog in te zetten voor de vrijspraak van de The Doors-zanger. Hij heeft daarbij toestemming nodig van een commissie die zich in dergelijke gevallen over een zaak buigt. Twee van de drie leden zeggen voor vrijspraak te stemmen en daarmee zou de aanklacht tegen Morrison komen te vervallen.

Het is altijd onduidelijk gebleven of Morrison daadwerkelijk aanstootgevend gedrag vertoonde in de concertzaal. Volgens sommige concertbezoekers opende de zanger slechts zijn gulp. Ook The Doors-toetsenist Ray Manzarek pleit voor zijn onschuld. "Het is nooit gebeurd. Het was massahypnose."

Morrison stierf in 1971 op 27-jarige leeftijd, waarschijnlijk aan de gevolgen van drugsgebruik. De gouverneur en de commissieleden stemmen donderdag officieel. De uitspraak komt dan een dag nadat de zanger 67 zou zijn geworden.

ProRail en NS beloven snelle en betere communicatie

De directies van de NS en spoorbeheerder ProRail gaan bij een verstoring sneller reageren en beter communiceren met treinreizigers en spoorpersoneel. Beide organisaties omarmen de aanbevelingen van het spoorpersoneel zoals verwoord in het FNV-rapport 'Kou uit de lucht'.

Dat is het resultaat van overleg dat de bonden, NS en ProRail donderdagochtend hebben gevoerd. Ook de chaos op het spoor afgelopen zaterdag is uitgebreid besproken tijdens het overleg dat al langer stond gepland. "Toen ging het zeker niet goed in de Randstad", erkent een NS-woordvoerder. "We moeten echt beter communiceren over de prognoses." NS-directeur Bert Meerstadt bood maandag zijn excuses al aan.

Afgesproken is dat het management en de 'werkvloer' de aanbevelingen op korte termijn in detail uitwerken en in concrete maatregelen omzetten. FNV Bondgenoten en veel spoorpersoneel stellen dat de chaos op het spoor van dit weekeinde te wijten is aan onvoldoende samenwerking en gebrekkige communicatie in en tussen de spoorbedrijven.

Dat intensieve samenwerking tussen de spoorbedrijven van het grootste belang is, is geen punt van meningsverschil. Wel wijzen de partijen erop dat verstoringen zich bij extreme weersomstandigheden altijd kunnen voordoen.

Door de hevige sneeuwval raakte het treinverkeer zaterdag ernstig ontregeld, vooral rondom Utrecht. Berichten dat leidinggevenden van de NS zaterdag niet aanwezig waren op het crisiscentrum, kloppen volgens de woordvoerder niet.

Tot vier jaar cel voor brute overval op bejaarde

Een 19-jarige vrouw uit Amsterdam is veroordeeld tot vier jaar celstraf voor een overval op de woning van een 93-jarige vrouw. De 16-jarige medepleger uit Zeist kreeg twaalf maanden jeugddetentie en jeugd-tbs opgelegd.

De twee belden in april aan bij een woning in Lelystad. Toen de hoogbejaarde bewoonster opendeed, werd ze aangevallen door de twee meiden. Ze staken haar met een scherp voorwerp en lieten de vrouw zwaargewond achter. De rechtbank in Lelystad veroordeelde de twee voor poging tot doodslag.

Het OM had twee weken geleden acht jaar cel geëist tegen de oudste van de twee. Tegen de jongste eiste justitie anderhalf jaar jeugddetentie en jeugd-tbs.

De 19-jarige vrouw had eerder al een voorwaardelijke celstraf van vijf maanden opgelegd gekregen vanwege een mishandeling. Die straf moet ze nu ook uitzitten.

Flamini voorlopig aan de kant bij AC Milan

Mathieu Flamini komt dit kalenderjaar waarschijnlijk niet meer in actie voor AC Milan. De 26-jarige Fransman moest zich woensdagavond in het met 2-0 verloren Champions League-duel met Ajax al na 25 minuten laten vervangen. Onderzoek heeft uitgewezen dat de middenvelder door een knieblessure drie tot vier weken uitgeschakeld is, meldt de Milanese club.

Flamini is in zijn derde seizoen bij Milan nog altijd niet verzekerd van een basisplaats. Van zijn twaalf optredens begon hij de helft in de basis. De drievoudig Frans international speelde eerder vier seizoenen bij Arsenal en een jaar bij Olympique Marseille.

NRC: publieke omroep steeds rechtser

De Nederlandse publieke omroep (NPO) krijgt een steeds rechtser karakter. In de afgelopen drie maanden was bijna de helft van de gasten en andere sprekers in praatprogramma's lid van een rechtse partij, blijkt uit onderzoek van NRC Handelsblad.

Tussen 1 september en 30 november waren 47 van de honderd meest gevraagde gasten lid van een rechtse partij, tegenover zeventien van links. In 2008 turfden de onderzoekers nog 35 rechtse sprekers en 28 bij links. Bij het onderzoek is uitgegaan van een klassieke indeling van het Nederlandse parlement, waarbij D66 en de Partij voor de Dieren bij links zijn gerekend.

Vrouwelijke gasten zijn bij de publieke ondervertegenwoordigd. In de top honderd staan slechts achttien vrouwen. Voor wetenschappelijke onderwerpen wordt het vaakst aangeklopt bij voormalig VVD-Tweede Kamerlid en historicus Arend Jan Boekestijn. In het genre 'cultuur en vermaak' is dat Youp van 't Hek, bij 'radio en tv' Jort Kelder.

De publieke omroep zegt zich niet te kunnen vinden in de gebruikte onderzoeksmethode van de NRC. "Om uitspraken te kunnen doen, moet je verder gaan dan het turven van gasten en een langere periode onderzoeken dan drie maanden", zegt een woordvoerder in gesprek met de krant.

Ook moeten programma's die sinds 1 september bestaan de mogelijkheid krijgen zich te ontwikkelen. De NPO wil in 2011 zelf onderzoeken of rechts te veel domineert in praatprogramma's.

Aguilera woest om lekken pikante foto's

Christina Aguilera is niet blij met het lekken van de pikante kiekjes uit haar privécollectie. De blootfoto's van de zangeres werden gestolen van de computer van haar styliste en openbaar gemaakt door hackers. Aguilera is een zoektocht naar de daders gestart.

Op de foto's draagt de 29-jarige zangeres slechts stickers op haar tepels en een tuigje van juwelen. "De afbeeldingen van Christina Aguilera die zijn gelekt naar de pers, zijn illegaal verkregen door hackers die in de computer van haar stylist hebben ingebroken", laat haar woordvoerder weten aan het Amerikaanse tijdschrift People. "De foto's zijn thuis in alle privacy gemaakt."

Het is nog onbekend wie er achter de digitale diefstal zit. "We proberen de identiteit van de hackers te achterhalen en zullen ze keihard aanpakken", zegt de woordvoerder. "Hun gedrag is verwerpelijk."


(Foto: Novum)

Epic's Infinity Blade nu in de AppStore

De nieuwe game van Epic Games en chair is vanaf vandaag te downloaden in de AppStore. Infinity Blade is te downloaden voor de iDevices voor €4,99 en moet een revolutie zijn voor de games op de iPhone en dergelijke apparaten. Dan gaat het vooral om de grafische impact, want de game ziet er netjes uit.

In Infinity Blade ben jij een krijger die op wraak uit is, je vader is vermoord en al te blij ben je daar niet om. Het spel speelt zich af rondom en in een kasteel en het is een Action RPG. De trailer van de game kun je hieronder zien.

 

Broken Sword 2 remastered voor iOS en PC

Broken Sword 2: The Smoking Mirror heeft een remake gekregen van de originele makers, Revolution, en zal "voor kerst" uitkomen voor iOS apparaten (iPhone, iPod Touch en iPad). Een PC-versie zal "begin volgend jaar" uitkomen. De remake bevat nieuwe getekende art door Watchmen-artiest Dave Gibbons.

De animaties, muziek, achtergronden en filmpjes hebben allemaal een oppoetsbeurt gekregen. Een nieuw hint-systeem zal spelers helpen als ze vastzitten. De eerste Broken Sword game kreeg een gelijksoortige remaster die uit is voor iOS, Nintendo DS en de Wii. De game zal ook Dropbox-functie bevatten, waardoor opgeslagen spellen op een server bewaard worden, waardoor je op elk iOS apparaat verder zal kunnen spelen op dezelfde savegame. De game bevat ook Apple Game Centre ondersteuning.

Charles Cecil, managing director van Revolution, heeft het volgende te zeggen: "The original Broken Sword went to number one in the App store, was BAFTA-nominated and received the most fantastic reviews, both from reviewers and the game's audience on the App store – as well as appealing to fans of the series, the game reached a whole new audience. I am thrilled to be able to unveil this updated version. Publishing through the App Store has offered extraordinary opportunities. As well as allowing us to communicate directly with our audience, we are now in the position where we can re-work our original games while simultaneously writing new adventure titles. It is an extraordinary time for the games industry and for independent developers in particular."

Van Bommel ontspannen over aflopend contract

Mark van Bommel heeft geen haast met de contractbesprekingen over zijn komende zomer aflopende verbintenis bij Bayern München. "Ik heb geen deadline", zegt de 33-jarige aanvoerder donderdag tegen het Duitse persbureau DPA.

"We gaan eerst praten met Bayern", vervolgt Van Bommel daags na de 3-0 overwinning op FC Basel voor de Champions League. "Als de club mij een nieuw contract aanbiedt, dan denken we daar over na. En als ze dat niet doen, dan kijken we rustig verder."

De verdedigende middenvelder begon gisteren voor de tweede maal na zijn blessure in de basiself. Van Bommel stond in november langs de kant met een slepende knieblessure. Voor zijn kwetsuur maakte hij alle wedstrijden van de Duitsers vanaf het beginsignaal mee en was een basisplaats min of meer gegarandeerd.

Van Bommel staat sinds de zomer van 2006 onder contract bij Bayern, dat hem destijds overnam van FC Barcelona. Tot dusver kwam hij tot 191 competitiewedstrijden. Van Bommel speelde eerder zes seizoenen voor PSV en zeven voor Fortuna Sittard.

Bloemendaal organiseert EHL in 2011

In april 2011 zal Bloemendaal plaats van handeling zijn van de achtste- en kwartfinales van de Euro Hockey League. Naast Bloemendaal doen ook HGC en Oranje Zwart mee aan de titelstrijd voor clubteams.

Bloemendaal moet het in de kwartfinales opnemen tegen titelhouder Uhlenhorster HC. Wordt dat duel gewonnen, dan treft Bloemendaal de winnaar van het duel tussen Oranje Zwart en Real Club de Polo Barcelona. HGC moet het in de kwartfinales opnemen tegen het Ierse Glenanne.

De wedstrijden worden gespeeld in het Paasweekeinde, 22 tot en met 25 april.

Verhagen spreekt bedrijven aan op helpdesks

Minister Maxime Verhagen van Economische Zaken gaat bedrijven aanspreken op de kwaliteit van hun klantenservice. Hij doet dat naar aanleiding van vragen van Tweede Kamerleden en een landelijke actie van cabaretier Youp van 't Hek.

Verhagen nodigt de Klantenservice Federatie op korte termijn uit voor een gesprek. Volgens de minister is er al wel het een en ander gebeurd de afgelopen tijd, maar moet de klantenservice verder worden verbeterd. "Dit moet echt beter", schrijft hij in een brief aan de Kamer.

Youp van 't Hek legde wat Verhagen betreft 'de vinger op de zere plek met zijn actie'. Van 't Hek was die begonnen nadat zijn zoon het aan de stok had gekregen met telecombedrijf T-Mobile. De slechte service van helpdesks noemde hij het 'legaal naaien van klanten'. Van 't Hek beëindigde zijn actie met het uitbrengen vorige week van het eenmalige magazine De Help.

Verhagen spreekt bedrijven aan op helpdesks
Verhagen spreekt bedrijven aan op helpdesks (Foto: ANP)

Uncharted 3: Drake's Deception aangekondigd

Het zat er natuurlijk al aan te komen, maar nu is die echt aangekondigd, Uncharted 3: Drake's Deception. In het derde verhaal rondom Nathan Drake zal de beste man dit keer reizen naar de woestijn, op zoek naar een verloren stad. Hierbij kom je langs veel arabische steden en ook heel veel zand.

Ook legt Naughty Dog met dit deel meer nadruk op een betere multiplayer en een betere co-op. De game zal ook wat andere verbeteringen krijgen zoals wat extra aandacht voor het klimmen en het vechten is wat versoepeld zodat je ook tegen meerdere tegenstanders tegelijk kan vechten. De game moet eind 2011 uitkomen en ook dit deel is exclusief op de PlayStation 3.

uncharted 3

drake

uc3

drake

 

Chirac in maart voor de rechter

De Franse oud-president Jacques Chirac moet in maart voor de rechtbank verschijnen. De 78-jarige politicus wordt ervan verdacht partijvrienden allerlei banen te hebben toegeschoven toen hij burgemeester van Parijs was. Totaal 28 mensen zouden onterecht op de loonlijst van de stad hebben gestaan. In werkelijkheid waren ze actief voor de RPR-partij van Chirac.

De Fransman was burgemeester van Parijs van 1977 tot 1995, voordat hij werd gekozen tot president van Frankrijk. Als president was hij onschendbaar voor aanklachten zoals in de huidige zaak.

De 78-jarige Chirac is de eerste Franse oud-president die zich voor het gerecht moet verantwoorden. De zittingen zijn gepland tot 8 april.

Chirac in maart voor de rechter
Chirac in maart voor de rechter (Foto: ANP)

'Overeenkomst Icesave rond'

IJsland heeft met Nederland en Groot-Brittannië een ontwerpovereenkomst bereikt over de terugbetaling van de Icesaveschulden van het land. Dit heeft de IJslandse staatsradio donderdag gemeld zonder details te geven.

Het team dat de onderhandelingen heeft gevoerd, keert nu terug naar IJsland en stelt later donderdag de leiders van de politieke partijen in IJsland op de hoogte, zo heeft het IJslandse ministerie gemeld.

Nederland en Groot-Brittannië hebben enkele miljarden tegoed van IJsland. Het gaat om geld dat zij hebben voorgeschoten na het omvallen van de internetspaarbank Icesave in 2008. Een eerdere overeenkomst over terugbetaling van dat geld werd afgelopen maart door de IJslanders afgewezen in een referendum.

'Overeenkomst Icesave rond'
'Overeenkomst Icesave rond' (Foto: ANP)

Leerdam en Mokotjo terug op trainingsveld

Feyenoord-trainer Mario Been lijkt zondag in de stadsderby tegen Excelsior gewoon een beroep te kunnen doen op Kelvin Leerdam en Kamohelo Mokotjo. De twee hielden kleine pijntjes over aan het duel met Willem II van afgelopen weekeinde, maar hervatten morgen de groepstraining, meldt de Rotterdamse club.

Mokotjo viel zondag na 55 minuten geblesseerd uit met een enkelblessure. Gevreesd werd voor een zware kwetsuur, maar de schade blijkt mee te vallen. Zijn kompaan Leerdam speelde de wedstrijd in Tilburg wel uit, maar moest dat bekopen met knieletsel. Na enkele dagen rust is ook hij weer hersteld.

Feyenoord moet het duel met de stadsgenoot winnen om enigszins afstand te nemen van de onderste plaatsen. De club bezet de veertiende plaats met zeventien punten. De buurman uit Kralingen staat twee posities lager genoteerd in de Eredivisie en heeft twee punten minder verzameld.

Dreigpamfletten bezorgd bij moskeeën

Bij moskeeën in heel Nederland zijn pamfletten met dreigementen binnengekomen. Op de pamfletten staat onder meer 'Wilders verlost ons van jullie', schrijft Het Parool donderdag. De Unie van Marokkaanse Moskeeën in Nederland kon het bericht niet direct bevestigen.

Vanwege de dreigementen houden bezoekers van drie Marokkaanse moskeeën in Amsterdam 's nachts de wacht. De pamfletten zijn de afgelopen twee maanden bezorgd. Vicevoorzitter van de Unie van Marokkaanse Moskeeën in Amsterdam en Omstreken Aissa Zanzen zegt in de krant dat bewust geen ruchtbaarheid aan de zaak is gegeven.

"We willen geen slachtoffertje spelen. We laten ons niet opjagen. Anders denken de daders dat ze geslaagd zijn." Zanzen wil een meldpunt openen om racistische uitingen aan het adres van moslims in kaart te brengen.

De dreigbrieven zouden 'peanuts' zijn als ze worden vergeleken met hoe moslims in Amsterdam worden behandeld. "Ik hoor bijna dagelijks dat er gewelddadige uitingen worden gedaan in de richting van meisjes en vrouwen op straat", zegt Zanzen. "Ze worden regelmatig bespuugd door vreemdelingen op straat."

Saudisch elitefeest: drank en geheimen

Terwijl de dj de dansvloer opzweepte, mixte de barman speciale wodkadrankjes. De gastheer, een prins, had zijn hele entourage meegenomen. Was het een vipfeest in Los Angeles, modeweek in Parijs? Wat dacht je van Jiddah, in Saudi-Arabië, waar de islamitische zedenpolitie een stevige vinger in de pap heeft en de strengste wetgeving in het Midden-Oosten met harde hand handhaaft.

Het verslag is afkomstig van een Amerikaanse diplomaat, die de opdracht had gekregen de 'sociale interactie' tussen rijke Saudische jongeren waar te nemen, die hierover rapporteerde in een memo dat door WikiLeaks is gepubliceerd.

"Het ondergrondse nachtleven van elitejongeren in Jiddah is uitbundig en zinderend", aldus de memo. "Alle wereldse verleidingen en zondes zijn volop verkrijgbaar -alcohol, drugs, seks- maar alles achter gesloten deuren."

Is dit hetzelfde land waar vrouwen niet mogen rijden en achter slot en grendel kunnen verdwijnen als ze contact hebben met mannen buiten hun eigen familie? Het land waar de nationale tak van de islam -het wahhabisme- in het Westen het meest bekend is om zijn onthoofdingen en zijn rol als sobere bewaker van de heilige pelgrimssteden Mekka en Medina?

Voor diegenen die niet bekend zijn met de onderstromen van het Midden-Oosten is het allemaal misschien wat moeilijk te bevatten. Maar het Amerikaanse telegram raakt aan een basisles voor het begrijpen van de regio: openbare zeden en privépassies kunnen ver uit elkaar liggen. Het is een soort lokale variatie op het Amerikaanse 'don't ask, don't tell'-beleid.

Ook achter de gesloten deuren in Teheran worden wilde feesten gehouden, zelfs in een tijd dat conservatieve hardliners steeds meer grip op het land krijgen. Conservatieve oliesjeiks in de Golf zorgen ervoor dat hun wijnkelders goed gevuld zijn.

Het is niet ongebruikelijk om buiten Saudi-Arabië reizigers uit het koninkrijk laveloos te zien zitten aan een bar op een vliegveld of te zien losgaan in Bahrein -een favoriete feestplek voor Saudiërs, die hier eenvoudig via de snelweg heen kunnen rijden en, soms, terug kunnen slingeren.

De Amerikaanse diplomaat beschreef in januari 2009 zijn belevenissen op het Halloween-feest in Jaddah, waar hij een uitnodiging voor had ontvangen. Allereerst moest hij voorbij de beveiliging van de prins. In de volgende ruimte konden vrouwen hun lichaamverhullende sluiers afdoen. Binnen schonken barmannen uit de Filipijnen illegaal gestookte wodka.

Een Amerikaanse 'fabrikant van energiedranken' -wiens naam in de WikiLeaks-publicatie was gecensureerd- droeg bij aan de uitbundige sfeer op het feest, waar zich, volgens de diplomaat, ook prostituées in de menigte bewogen. "Niet ongebruikelijk op dergelijke feesten", aldus de memo. "De plek deed denken aan een willekeurige nachtclub, waar dan ook buiten het koninkrijk: meer dan genoeg alcohol, jonge dansende stelletjes, een dj achter de draaitafel en iedereen in pak."

Achter de bar stonden flessen drank, maar ogenschijnlijk alleen als decorstukken. Een fles Smirnoff kost op de zwarte markt al gauw vierhonderd dollar, terwijl illegaal gestookte wodka voor 26 dollar per fles verkocht wordt. Dit prijsverschil leek zelfs voor de gastheer te verleidelijk, een prins wiens familie zes generaties geleden verbonden was aan de tak van de Saudische koning Abdullah.

De naam van de prins was uit het bericht verwijderd. "Hoewel (...) niet in de lijn van de troonsopvolging (staat, red.), geniet hij nog altijd de voordelen van een landhuis, een luxe auto, een levenslange toelage en eigen beveiliging."

Daarnaast geniet hij waarschijnlijk ook voldoende politieke invloed om de strenge zedenpolitie buiten de deur te houden. De religieuze politie was 'nergens te bekennen', aldus de diplomaat. "Saudische jongeren genieten relatieve sociale vrijheid en kunnen vleselijke verleidingen najagen, maar alleen achter gesloten deuren -en alleen de rijken."

Kuipers: "Sven is nog steeds de kopman"

Sven Kramer mag dan dit schaatsseizoen afwezig zijn, volgens Simon Kuipers is de Fries nog steeds de kopman van de TVM-ploeg. De sprinter/middellange afstandsrijder stelt dit in een interview met NUsport.

"Ook al is hij sportief uitgeschakeld, hij is nog steeds lid van dit team en nog steeds erg betrokken. Ik spreek hem bijna elke dag," zei Kuipers die vindt dat Kramer duidelijk de kopman is. "Ik heb bij verschillende grote schaatsers in een team gezeten, bij verschillende kopmannen, bij verschillende mensen die ook vooral dachten dat ze kopman waren. Maar een kopman wint niet alleen op het ijs, die regelt ook veel daarbuiten. Nou, Sven is een absolute kopman."

Kuipers kwam dit seizoen over van de Control-ploeg waarmee hij nog steeds goed contact heeft. Hij denkt dat een rijder uit die ploeg Mark Tuitert sportman van het jaar wordt en niet Kramer of Wesley Sneijder. "Het gaat om het filmpje, he? Om het verhaal, de emoties. Dus het zal wel Mark worden. Zijn onverwachte olympische goud spreekt tot de verbeelding."

Hans Teeuwen keert terug als cabaretier

Hans Teeuwen keert terug in het Nederlandse theater met een avondvullend programma. Zijn nieuwe show, Spik Splinter, gaat begin april in première in theater Carré in Amsterdam.

Zijn woordvoerster heeft donderdag een bericht daarover in Het Parool bevestigd. Het is het eerste nieuwe Nederlandse cabaretprogramma van Teeuwen in zeven jaar tijd. Zijn laatste voorstelling, Industry of Love, speelde hij in het seizoen 2003-2004. In de jaren daarna maakte hij onder meer de film Masterclass, trad op met een band en speelde een cabaretprogramma in Groot-Brittannië.

Spik Splinter is tot en met september te zien in een groot aantal zalen in Nederland en België. De kaartverkoop begint dinsdag. Teeuwen geldt sinds zijn solodebuut Hard en zielig in 1994 als een van de meest talentvolle en spraakmakende cabaretiers van Nederland.

Hans Teeuwen keert terug als cabaretier
Hans Teeuwen keert terug als cabaretier (Foto: ANP)

Wilders meest gezochte politicus op Google

Geert Wilders is de meest gezochte politicus op Google. Het afgelopen jaar werd de lijsttrekker van de PVV het vaakst ingevoerd in de internetzoekmachine. Bij de politieke partijen kwam de SP als populairste uit de bus, gevolgd door de VVD en de PVV. Dat blijkt uit het eindejaarsrapport van de internetzoekmachine.

Na Wilders werd PvdA-lijsttrekker Job Cohen het meest ingevoerd, premier Mark Rutte volgt op plaats drie. Zorg, cultuur en financiering waren de populairste politieke thema's. Ook werden de verkiezingsprogramma's van de partijen veel opgespoord via Google.

Het meest gezochte woord van 2010 is profielensite Hyves. De chatbox Chatroulette was de snelst stijgende zoekopdracht in vergelijking met vorig jaar. Ook scoren aanbieders van e-mail en sociale netwerken hoog in de top tien van gezochte zoektermen. De lijst wordt verder aangevuld met grote evenementen en populaire televisieprogramma's als het WK voetbal en Oh Oh Cherso.

Het is onduidelijk hoe vaak er middels Google is gezocht. De zoekmachine heeft geen cijfers openbaar gemaakt. Het rapport wordt donderdagmiddag gepubliceerd.


Geert Wilders meest gezochte politicus op Google (Foto: Novum)

Dudek zes weken aan de kant

Jerzy Dudek kan zeker zes weken niet in actie komen voor Real Madrid. De 37-jarige Poolse doelman heeft zijn onderkaak gebroken, meldt de Koninklijke. De oud-speler van Feyenoord verlietgisteren in het Champions League-duel met Auxerre kort voor de rust geblesseerd het veld, nadat hij in botsing was gekomen met Roy Contout.

De aftocht was voor Dudek extra zuur, omdat hij pas voor het eerst dit seizoen in actie kwam. Hij fungeert als stand-in voor legende Iker Casillias. Dudek staat sinds de zomer van 2007 onder contract bij Real en speelde sindsdien pas een competitiewedstrijd. Daarvoor speelde hij zowel zes seizoenen bij Liverpool als bij Feyenoord.


Dudek zes weken aan de kant met gebroken kaak (Foto: Novum)

Politie regelt op verzoek goedkope overnachting

Een 36-jarige automobilist heeft woensdagnacht een gratis overnachting gekregen van de politie. De man uit het Brabantse Oeffelt vroeg omstreeks 01.45 uur een agent op de Prinsenstraat in Dordrecht naar een goedkoop hotel en werd prompt in de cel gezet.

De man bleek gezocht te worden door de politie. Hij gedroeg zich nogal nerveus waardoor de agent hem vroeg naar zijn rijbewijs. De diender ontdekte toen dat man verdacht wordt van diefstal en verduistering. Ook bleek hij in een gestolen auto te rijden. De agent kon daarop meteen zijn vraag naar een goedkope overnachting beantwoorden en zette hem achter slot en grendel.

Deel verpleeghuis ontruimd na brand

Twee verdiepingen van verpleeghuis De Sterrenlanden in Dordrecht zijn donderdagochtend ontruimd na een brand. Volgens een politiewoordvoerder was de brand snel geblust en zijn er geen gewonden gevallen.

De brand brak rond 11.15 uur uit op de derde verdieping van het pand aan de Minnaertweg. Uit voorzorg werden de in totaal 26 bewoners van de derde en tweede verdieping geëvacueerd. Dat verliep volgens de woordvoerder vlekkeloos.

De brandweer ventileert het gebouw en verricht metingen om te kijken of er schadelijke stoffen zijn vrijgekomen. De bewoners kunnen waarschijnlijk later op de dag weer naar hun kamers.

De brand is vermoedelijk ontstaan door kortsluiting.


Deel verpleeghuis ontruimd door brand (Foto: Novum)

ITF biedt Sampras replica voor gestolen Davis Cups

De voorzitter van de internationale tennisfederatie, Francesco Bitti, heeft tennisser Pete Sampras een replica van zijn twee gestolen Davis Cup-trofeeën aangeboden. Een aantal weken terug werd een groot deel van Sampras' prijzenkast in een opslagplaats in Los Angeles ontvreemd.

Naast de twee Davis Cups werden onder meer een olympische ring en de beker voor zijn eerste winst op de Australian Open buitgemaakt.

"Wij weten hoe speciaal een Davis Cup-overwinning is voor een tennisser", zegt Bitti. "Daarom bieden we Pete deze replica aan, ook als erkenning voor de uitstekende reputatie die hij heeft opgebouwd tijdens het evenement."

Sampras geldt nog altijd als een van de succesvolste tennissers aller tijden. Hij won 62 toernooien, waarvan veertien grand slams, en voerde 286 weken de wereldranglijst aan. Pistol Pete zette in augustus 2003 op 32-jarige leeftijd een punt achter zijn carrière.

Miley Cyrus meest gezocht

Zoekmachine Yahoo! heeft bekendgemaakt dat gebruikers het meest hebben gezocht op Miley Cyrus als celebrity. Op nummer één heeft BP met zijn olielek de eer en de nummer twee positie is voor het WK dit jaar. Miley Cyrus heeft de eervolle derde plaats gekregen.

De vierde plaats is voor Kim Kardashian en Lady Gaga heeft de vijfde plaats. Voor Miley is 2010 een goed jaar geweest. Ze heeft het album 'Can't Be Tamed' uitgebracht en daarnaast heeft ze ook de film 'The Last Song' gereleased.

Google zal zijn lijst later deze maand publiceren.

Spaanse politie weer op dopingjacht

De Spaanse politie is vandaag begonnen met een grote operatie op het dopinggebruik in de sport tegen te gaan. De Guardia Civil heeft onder de naam Operatie windhond invallen gedaan bij atleten, coaches en doktoren in Palencia, Madrid en El Escorial.

 

Eén van de sporters die wordt genoemd is atlete Marta Domínguez, wereldkampioen op de 3000 meter horden in Berlijn 2009. Haar coach Cesar Perez zou volgens de krant Marca gearresteerd zijn. Tenslotte wordt er wederom een link gelegd met de dopingdokter Eufemiano Fuentes. In het verleden voorzag hij wielrenners Roberto Heras, Jan Ullrich, Ivan Basso en Alejandro Valverde van verboden middelen.

In eerste instantie viel ook de naam van Luis Leon Sanchez, een wielrenner die vanaf 1 januari gaat rijden bij de Rabobank-ploeg. Zijn naam bleek echter verward te zijn met die van oud-mountainbiker Alberto León die wel opgepakt is.

SBS-zender Veronica woest op media

SBS-zender Veronica is woest op de berichtgeving in de media. Volgens de zender scoort hun nieuwe show Beat De Mol helemaal geen slechte kijkcijfers: "Het is echt jammer dat mediablogs -die zonder enige vorm van hoor of wederhoor hun blogs plaatsen- klakkeloos overgetikt worden door nieuwssites die het bericht dan weer als feitelijk nieuws brengen."

Volgens Veronica zijn de kijkcijfers van Johnny de Mols tv-show juist goed: "We zijn dik tevreden met de score van Beat De Mol op dinsdagavond. Sterker nog, Johnny scoort ver boven ons zendergemiddelde. Normaal zitten wij met onze doelgroep mannen 20 tot 34 jaar op 8,6 procent, Beat De Mol scoorde maar liefst 11 procent. En dat tegenover de goed bekeken wedstrijden van het Champions League-voetbal, waar onze doelgroep ook zit."

Afgelopen dinsdag scoorde Beat De Mol 365.000 kijkers, ruim onder het beoogde aantal van 750.000, waarop mediatycoon en vaderlief John de Mol hoopte. Het was de slechtst bekeken uitzending sinds de première van de show. "Het is een schommeling. De ene week scoort het beter, en dan weer een klein beetje minder", aldus Veronica.


SBS-zender Veronica woest op media

Een op vier laat terminale vriend zitten

Een kwart van de Nederlanders laat het contact met een dodelijk zieke vriend of kennis verwateren. Dat blijkt uit onderzoek dat SIRE heeft laten uitvoeren. De stichting lanceert donderdag een nieuwe campagne die is gericht op het sociale contact van dodelijk zieken.

Nederlanders weten volgens de onderzoekers best dat terminaal zieken behoefte hebben aan contact, maar ze zien er vaak tegenop om hen te bellen of op te zoeken. Ondervraagden geven aan dat ze niet weten hoe ze met een dodelijke ziekte moeten omgaan en dat ze niet weten wat ze tegen hun zieke vriend of kennis moeten zeggen.

Uit het onderzoek blijkt dat een derde van de respondenten vaker contact zou willen met ongeneeslijk zieke vrienden of kennissen. Veel overvraagden hebben spijt omdat ze niet vaak genoeg bij hun zieke kennis langsgaan of hem of haar even opbellen.

De ondervraagden voelen zich bovendien snel bezwaard om contact op te nemen met hun zieke vriend, omdat ze denken dat die geen behoefte heeft aan een druk sociaal leven. Daardoor worden de zieken dubbel gestraft, stelt SIRE, Stichting Ideële Reclame.

Met de campagne 'Ik ben er nog' wil de stichting het onderwerp aansnijden en inzichtelijk maken wat voor impact een dodelijke ziekte heeft op sociale contacten en de omgeving van een patiënt.

Nederlandse inflatie stabiel op 1,6 procent

De Nederlandse inflatie is in november onveranderd ten opzichte van een maand eerder. Dit blijkt donderdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De inflatie is in november uitgekomen op +1,6 procent. De inflatie is daarmee sinds juli vrijwel constant.

De prijzen van kleding hadden in november een prijsverhogend effect op de inflatie. Hoewel kleding in november 1 procent goedkoper was dan een jaar geleden, was kleding in oktober nog 2,3 procent goedkoper dan een jaar eerder.

Daarnaast meldt het CBS dat de prijsontwikkeling voor onder andere benzine, bloemen en planten vorige maand een licht verlagend effect had op het inflatiecijfer, waardoor de inflatie per saldo onveranderd bleef.

Volgens de Europees geharmoniseerde methode (HICP) bleef de inflatie in Nederland in november ten opzichte van oktober gelijk op 1,4 procent. Ook de inflatie in de eurozone bleef volgens Eurostat in november ten opzichte van een maand eerder gelijk op 1,9 procent. Het is in november voor de twaalfde maand op rij dat de inflatie in Nederland lager is dan de inflatie in de eurozone.

Man uit Kerkrade bijt stuk uit neus vriendin

Een 21-jarige man uit Kerkrade heeft woensdagmiddag een stukje uit de neus van zijn vriendin gebeten. Na de beet liet hij haar gewond achter in haar woning in Geleen en sprong hij bij een toevallig passerende automobiliste in het voertuig.

De man dwong de 63-jarige bestuurster door te rijden. Op de rijksweg trapte de vrouw op de rem en vluchtte ze de auto uit om hulp te halen. De Kerkradenaar ging er te voet vandoor en kon even later door de politie worden aangehouden.

Zijn 21-jarige vriendin moest zich in het ziekenhuis aan haar neus laten helpen. De gegijzelde automobiliste kwam met de schrik vrij. Waarom de man zijn vriendin toetakelde, is niet bekend.

Bomberman Battlefest op XBLA

Hudson heeft vandaag Bomberman Live: Battlefest op Xbox LIVE Arcade gelanceerd. Vorig jaar is het spel al aangekondigd en het zou eind 2009 al moeten zijn verschenen, die deadline heeft de ontwikkelaar dus duidelijk niet gehaald.

Het is een direct vervolg op Bomberman Live, dat 600.000 keer is gwdownload, en bevat 'dezelfde manische actie waar de serie bekend om staat'. Daarnaast bevat Battlefest een online multiplayer voor acht man, nieuwe modes, arenas, power-ups, kostuums en je avatar is ook speelbaar als personage.

Er is ook al downloadable content beschikbaar vanaf 29 december en op 15 december verschijnen er verscheidene kledingstukken voor je Avatar. Hudson heeft nog geen woord gesproken over een PSN- of WiiWare-release.

[Upd] 'New Kids dronken flink op filmset'

De acteurs uit de film New Kids Turbo sloegen soms flink wat bier achterover tijdens het draaien van scènes. Dat deden de vijf hoofdrolspelers, die hun eigen regisseur waren, in het belang van de film. Na wat uitproberen kwamen de makers tot de conclusie dat er echt bier moest worden gebruikt voor de opnames.

"We wilden eerst de blikken met water vullen, maar je wilt het in een shot openmaken en dan moet het spuiten. En je wilt dat er schuim aan je snor blijft hangen en zo", legt acteur Flip van der Kuil in Metro uit. Dat betekende dat er soms meerdere biertjes per scène doorheengingen. "Ja, als het vaak over moest."

New Kids Turbo gaat over hangjongeren in het Brabantse Maaskantje. Reinout Oerlemans nam met Eyeworks de productie voor zijn rekening. De film gaat donderdag in première.

Update 14.27 uur
Vanavond zitten Reinout Oerlemans en de heren van New Kids samen met tafeldame Yvon Jaspers in de uitzending van De Wereld Draait Door om 19.30 uur op Nederland 3.


Tijdens de opnames van New Kids Turbo werd er aardig wat bier gedronken (Foto: Novum)

IJsbeer geboren in Blijdorp

Diergaarde Blijdorp heeft er een ijsbeer bij. Moeder Olinka is waarschijnlijk maandagavond bevallen. Op beelden van de webcam in het kraamhol is af en toe een klein wit frummeltje te zien, meldt de dierentuin donderdag. Als alles goed gaat, komt de kleine in het voorjaar naar buiten. Het geslacht van de baby is nog niet bekend.

Bezoekers kunnen via grote schermen meekijken in de kraamkamer, die is geïsoleerd van publiek en verzorgers om de absolute rust van een ijshol zo veel mogelijk te benaderen. De komende maanden blijven moeder en jong in winterrust.

Een ijsbeerbaby is bij de geboorte niet veel groter dan een hamster en compleet hulpeloos. Het blijft volgens Blijdorp voorlopig nog spannend of het allemaal goed blijft gaan. Olinka is wel een ervaren moeder die eerder al jongen in Wenen heeft grootgebracht, overigens van dezelfde vader, die Eric heet. Mannetjesijsberen leiden een solitair leven en bemoeien zich niet met de opvoeding van hun nageslacht.

De laatste keer dat in Blijdorp ijsberen werden geboren was in 1996, toen Taco en Winner het levenslicht zagen. In totaal zijn er acht ijsbeerjongen grootgebracht in de Rotterdamse dierentuin. Vorige maand werd een ijsbeertweeling geboren in Ouwehands Dierenpark.

De ijsbeer staat sinds drie jaar op de lijst van zeer bedreigde diersoorten.


IJsbeer geboren in blijdorp (Foto: Novum)

'Orlando Bloom terug in The Hobbit'

Orlando Bloom zou in bespreking zijn om de rol van de elf Legolas weer op zich te nemen in de Hobbit-films. Hij vertolkte deze al in de drie The Lord of the Rings-films. Dat schrijft de Amerikaanse filmsite Deadline. Legolas komt echter in het boek The Hobbit geheel niet voor.

Cate Blanchett liet eerder al weten dat zij haar rol als elfenkoningin Galadriel weer op zich neemt. Ian McKellen, Andy Serkis en Hugo Weaving zijn in vergevorderde besprekingen voor de rollen van respectievelijk tovenaar Gandalf, de gemuteerde Hobbit Gollum en elfenkoning Elrond. Deze vier personages komen wel in het boek voor.

Het is nog niet duidelijk welke rol Legolas in de film gaat spelen, maar volgens Deadline gaat het om meer dan een klein gastrolletje. The Hobbit wordt verfilmd in twee delen, die gepland staan voor 2012 en 2013.


'Orlando Bloom terug in The Hobbit' (Foto: Novum)

Ontsnapte schapen maken A7 onveilig

Het verkeer op de A7 bij Bolsward in Friesland heeft donderdagmorgen een kudde loslopende schapen moeten ontwijken. De tien beesten waren ontsnapt over een bevroren sloot in een naastgelegen weiland. Er deden zich geen ongevallen voor, meldt de politie.

De afgelopen week kreeg de politie in Friesland meerdere meldingen over ontsnapte schapen binnen. Woensdagavond was het raak op de A32 met vijftien loslopende beesten.

Volgens een woordvoerder zien de beesten het verschil tussen ijs en land niet. "En als er een schaap over de dam is, volgen er meer", aldus de zegsman. De politie adviseert veehouders om juist nu goed op hun schapen te letten en mogelijk extra hekken te plaatsen.

Boeren die hun schapen niet in het weiland houden, riskeren een boete. Volgens de politie zijn zij verantwoordelijk voor mogelijke ongevallen.

Task Force moet imago FIFA verbeteren

De FIFA liep de afgelopen tijd veel imagoschade op door de negatieve berichtgeving over de wereldvoetbalbond. FIFA-voorzitter Sep Blatter wil iets doen om dit imago te veranderen. De Zwitser gaat een Task Force instellen.

De FIFA kreeg de laatste weken veel kritiek rond de toewijzing van de wereldkampioenschappen van 2018 en 2022 in respectievelijk Rusland en Qatar. Ook werden er twee officials van de FIFA geschorst voor de stemming van de WK's op 2 december. Drie andere leden van het uitvoerend comité kwamen in opspraak door een BBC documentaire.

'Verkeersalarm alleen door overheid'

RWS wil dat de ANWB zich niet meer bemoeit met het geven van op het weer gebaseerde file-alarmen.

Gisteren gaf de ANWB een spitsalarm af omdat er sneeuw en ijzel zou komen maar het alarm zorgde juist voor meer files volgens de VerkeersInformatieDienst. Rijkswaterstaat vindt dat alleen de overheid nog een spits- of weeralarm zou moeten afgeven. RWS denkt dat weggebruikers veel meer gebaat zijn met een eenduidige berichtgeving.

"Bayern en de KNVB zitten nog niet op één lijn"

De KNVB en Bayern München kunnen nog altijd niet door één deur. Bayern wil nog altijd een schadevergoeding voor de blessure die Arjen Robben zou hebben opgelopen bij het Nederlands elftal tijdens het WK. De KNVB wil hier niets van weten en is met de Duitse club in gesprek over een oplossing.

Een mogelijke oplossing zou een oefenwedstrijd tussen Oranje en Bayern München zijn. Dit zou moeten gebeuren in 2011. De opbrengst van dat duel gaat in dat geval volledig naar Bayern. Daarnaast wil Der Rekordmeister meer controle hebben over de spelers die moeten worden afgestaan aan nationale teams.

De Duitse club laat weten dat beide partijen nog altijd praten over een oplossing. "Er is zeker nog geen akkoord over dit probleem", zegt Bayern-woordvoerder Markus Hörwick tegenover Voetbal International. "Bayern en de KNVB zitten nog niet op één lijn. Pas als wij tevreden zijn, kan dit boek dicht. Het gaat om meer dingen, behalve een oefenwedstrijd."

Tchmil: "Management Menchov slecht"

Ploegleider van Team Katusha Andrei Tchmil is niet blij dat wielrenner Denis Menchov niet voor zijn team gaat rijden. In plaats daarvan koos de Rus voor Geox, ondanks dat het bijna zeker leek dat hij naar Katusha zou gaan.

"Ik had wel een andere houding verwacht. Aangezien het een Russische ploeg is en een nationaal wielerproject, had ik verwacht dat ze me niet als elke andere renner zouden behandelen," zei Menchov in Biciciclismo over onderhandelingen met Tchmil.

De ploegleider reageert per brief op de uitlatingen van de Rus. "Ik denk dat een slimme man, zoals de renner in kwestie (Menchov, red.) dit soort uitlatingen niet doet zonder druk van buitenaf. Ik heb met hem in Barcelona gesproken, als mannen onder elkaar," zei Tchmil.

"Als 'een andere houding' gelijk staat aan 'meer geld', dan moet ik zeggen dat ons eerste aanbod veel hoger lag dan wat hij bij Geox gaat verdienen. Ik denk dan ook dat we daar een overeenstemming over hadden kunnen bereiken. Niet omdat hij een Rus is, maar omdat hij het waard is. Na de gesprekken hoorde ik niets meer van Menchov en moest ik het nieuws over Geox via de pers vernemen. Ik denk dan ook dat er andere factoren speelden, waar hij zelf waarschijnlijk geen weet van had. Geld was niet de reden, anders hadden we ongetwijfeld meer gesproken."

"Dit onderwerp verdient ook niet zo veel aandacht. Ik wens Menchov een succesvolle tijd toe, maar ik wil wel zeggen dat er geen plaats is voor hem bij Katusha, zo lang hij dit management heeft. Hopelijk ziet hij dat zelf ook."

'UFO gecrasht in Tirol'

Wie dit jaar op wintersport gaat naar de Tiroler sneeuw, loopt de kans op sporen van buitenaards leven te stuiten. Volgens een groep believers is er dinsdagavond namelijk een UFO neergestort.

Het Duitse Centrale Centrum voor Onderzoek naar hemelverschijnselen (CENAP) heeft gisteren bekendgemaakt dat een ooggetuige dinsdag rond 20.30 uur een 'gloeiende vuurbal' heeft gespot langs de hemel boven de Tiroler Alpen. Volgens CENAP is het goed mogelijk dat de man heeft gezien hoe een ruimteschip probeerde te landen.

"Ik zag een zeer heldere vuurbal van oost naar west langs de hemel vliegen", zo citeerde CENAP de Oostenrijker. "Het was veel helderder dan Jupiter. Een lange tijd ging het door, voordat het uiteindelijk verdween. Ik denk dat ik aan het einde een sissend geluid hoorde."

CENAP roept iedere getuige van de UFO-ramp op zich bij hen te melden. Het is helaas niet bekend of er ook filmbeelden van de crash zijn gemaakt. Nabestaanden van de verongelukte aliens kunnen hopelijk troost vinden bij een groep Oekraïense ufologen. Zij willen namelijk een monument oprichten ter nagedachtenis aan buitenaardse wezens die zijn omgekomen tijdens hun poging contact te leggen met aardbewoners.

De kans dat het daadwerkelijk om een gecrashed buitenaards ruimteschip gaat is overigens nihil.

CD: The Damned Things - Ironiclast

Ze worden bestempeld als de nieuwe heavy metal supergroep. The Damned Things is een samenwerking van leden van de bands Anthrax, Fall Out Boy en Everytime I Die. Sinds juni deed men enkele shows ter promotie, waaronder eentje in de Melkweg in Amsterdam, en bracht het enkele singles uit via het internet. Morgen zal echter eindelijk officieel hun debuutalbum, Ironiclast, in Nederland verschijnen. Tijd voor een verdere kennismaking.

Webber: "Blessure was niet hinderlijk"

Mark Webber heeft nogmaals benadrukt dat het breukje in zijn schouder dat hij met het mountainbiken opliep hem niet gehinderd heeft bij het racen. Daarom heeft de Australiër zijn team Red Bull Racing niet ingelicht over de blessure.

"Ik was er zeker van dat ik in de auto geen last zou hebben van de blessure. Daarom heb ik er niemand over verteld. Dat was niet nodig. Als ik hinder zou ondervinden, had ik het team uiteraard wel op de hoogte gebracht. Maar dat was niet het geval," zei Webber op zijn officiële site over het ongeval. De Australiër onthulde de blessure vorige week in zijn boek Up Front.

Dat hij pijnstillers op zondag in Japan nam was uit voorzorg. "Het was voor het eerst dat ik meer dan vijftig ronden moest rijden. Bovendien hadden we diezelfde ochtend de uitgestelde kwalificatiesessie. Dus ik volgde het beste medische advies voor die dag."

Hij snapt dan ook niet dat er zoveel ophef was over de blessure. "Er zal wel weinig nieuws te melden zijn. De enige reden dat ik het in het boek heb opgenomen, is omdat ik de Australische lezers een goed beeld wilde geven van een sport die voor hen moeilijk te volgen is. Na elke race heb ik laten optekenen wat er met me gebeurde, en de blessure is daar onderdeel van," zei de coureur die zegt inmiddels hersteld van de blessure te zijn.

Chmielarz: "Bulletstorm is geen hersenloos spel"

Adrian Chmielarz, oprichter van People Can Fly, beweert dat veel mensen het spel Bulletstorm ten onrechte bestempelen als een hersenloos schietspel. Volgens hem stelt 98% van de gamers hun mening bij na het spelen van het spel, en hij vindt het jammer dat degenen die het spel niet spelen ten onrechte slecht denken over het spel.

Chmielarz geeft aan "dat het spel weliswaar geschikt is om na een zware dag stoom af te blazen door allerlei dingen op te blazen en neer te schieten, maar dat er ook een andere kant aan het spel zit. Als je het op de juiste manier speelt, punten verdient om extra's vrij te spelen en je vaardigheden verbetert, is het een uitdagend spel. Op de beurzen hebben we expres de sappige stukjes laten testen. De story-mode echter is heel anders, en mensen die dat gespeeld hebben zijn onder de indruk van de dialogen, karakters, interacties en de verrassende plotwendingen."

Het spel zal in februari uitkomen voor de PC, PlayStation 3 en Xbox 360. We zijn benieuwd!

 

Contador: "Drie grote rondes rijden en winnen"

Alberto Contador hoopt volgend seizoen in de drie grote rondes in actie te komen. Sterker nog, de Spanjaard wil ze alledrie in één seizoen winnen.

Mocht hij niet geschorst worden wegens zijn positieve clenbuteroltest op de tweede rustdag van de Tour de France, dan komt de Spanjaard in de Vuelta, Giro en Tour uit van 2011. Mocht hij geschorst worden, dan zal Contador een punt achter zijn wielercarrière zetten.

Het idee om alledrie de grote rondes te rijden en proberen te winnen, kwam op tijdens het trainingskamp met zijn nieuwe ploeg Team Saxo op het Canarische eiland Fuerteventura. Ploegleider Bjarne Riis stelde het idee voor en Contador ging direct akkoord.

Het is nog niemand gelukt om de drie grote rondes in één seizoen te winnen. Contador wist wel de drie grote rittenkoersen te winnen. Hij won de Giro en Vuelta in 2008 en in 2007, 2009 en 2010 was hij de beste in de Tour de France. Alleen Jacques Anquetil, Felice Gimondi, Eddy Merckx en Bernard Hinault wisten dit ook voor elkaar te krijgen.

'Palmeiras wil Ronaldinho en Adriano'

De Braziliaanse club Palmeiras wil Ronaldinho en Adriano overhalen om terug te keren naar hun vaderland. Volgens Italiaanse media heeft Palmeiras zelfs al een bod uitgebracht op het tweetal.

Volgens Salvadar Hugo Palaia, voorzitter van Palmeiras, is de ploeg druk bezig de twee Brazilianen terug te halen: "Het is een droom, dat uit kan gaan komen. We zijn er al naar toe aan het werken." Luis Felipe Scolari, tegenwoordig trainer van Palmeiras, zou met name aandringen op de komst van het tweetal.

Ronaldinho kan bij AC Milan niet altijd rekenen op een basisplaats. De Braziliaan kwam dit seizoen tot nu toe slechts zeven competitiewedstrijden in actie. Coach Massimo Allegri geeft vaak de voorkeur aan Zlatan Ibrahimovic en Robinho.

Ook Adriano komt weinig aan spelen toe bij AS Roma. De spits, die Marco Borriello en Mirko Vučinić voor zich moet dulden, kwam dit seizoen slechts drie wedstrijden binnen de lijnen.

Vragenuurtje Tweede Kamer op de schop

De komende tijd komen op dinsdag meer ministers en staatssecretarissen zich in het parlement verantwoorden tijdens het vragenuurtje. De Tweede Kamer experimenteert in de periode tussen het kerst- en het krokusreces met een nieuwe opzet van het wekelijkse vragenuurtje. Dat laat het presidium, het bestuur van de Tweede Kamer weten.

Momenteel is er tijdens het vragenuurtje, dat iedere dinsdag om 14.00 uur plaatsvindt, tijd voor zo'n vier vragen over actuele kwesties. Door per vraag minder tijd uit te trekken moet er plaats zijn voor zes tot zeven onderwerpen. Hierbij krijgt alleen het Kamerlid dat de betreffende bewindspersoon ter verantwoording heeft geroepen het woord. Andere fracties mogen zich niet in het debat mengen, zoals nu vaak wel gebeurt. De minister of staatssecretaris krijgt minder spreektijd, zodat er meer vaart in het vragenuurtje komt.

Als de nieuwe opzet bevalt wordt het reglement van orde aangepast. Kamervoorzitter Gerdi Verbeet deed eerder dit jaar al een voorstel om het complete kabinet driemaal per week ter verantwoording te roepen in de Kamer. Dat plan kreeg geen meerderheid.

Fossiele hyenakeutel uit Noordzee gevist

Vissers op de Noordzee hebben een fossiele hyenakeutel in hun net gevonden. De drol is tussen de dertigduizend en veertigduizend jaar oud. Nooit eerder werd een hyenakeutel opgevist uit de Noordzee. Dat liet het Natuurhistorisch Museum Rotterdam donderdag weten.

Het was door eerder gevonden fossielen al bekend dat tienduizenden jaren geleden grottenhyena's hebben geleefd op wat nu de Noordzeebodem is. De dieren leefden daar samen met wolharige mammoeten, neushoorns, rendieren en reuzenherten.

De vondst van de keutel van vijf bij vier centimeter geeft een beter beeld van hoe de Noordzeebodem er duizenden jaren geleden uit moet hebben gezien. Het museum hoopt meer keutels op te vissen om nog meer informatie over het leefgebied te krijgen.

Volgens het museum is de keutel mooi bruin gefossiliseerd. "De perfecte fossilisatie van dit relatief jonge uitwerpsel is uitzonderlijk", liet het museum weten. Uitwerpselen laten zich doorgaans slecht fossiliseren. De hyenakeutel is opgenomen in de collectie van het museum.

Het vissersschip was speciaal op zoek naar fossiele zoogdierresten op de Maasvlakte in het gebied waar zand wordt opgezogen voor de aanleg van de Tweede Maasvlakte. Naast de hyenakeutel werden op speciale vistochten ruim tweehonderd andere fossielen gevonden, vooral van de wolharige mammoet.


Fossiele hyenakeutel opgevist uit Noordzee (Foto: Novum)

Pardew nieuwe trainer Newcastle United

Alan Pardew is de nieuwe manager van Newcastle United. De 49-jarige Engelsman volgt Chris Hughton op, die maandag werd ontslagen wegens slechte resultaten.

Pardew tekende bij The Magpies een contract dat tot medio 2016 zal lopen. Dit liet de ploeg via hun website weten. De trainer was eerder werkzaam bij Reading, West Ham United, Charlton Athletic en Southampton.

Newcastle wist vorig seizoen naar de Premier League te promoveren en staat na twaalf speelrondes op de twaalfde plaats. Zaterdag treft de ploeg, waar doelman Tim Krul onder contract staat, in eigen huis Liverpool.

Ook de naam van Martin Jol ging rond als opvolger voor Hughton. Hij zal zijn eventuele rentree in de Premier League dus moeten uitstellen.

Sander V. kan niet terug naar vorige advocaten

Sander V., veroordeeld voor de moord op de 12-jarige Milly Boele, kan niet terug naar zijn vorige advocaten Tjalling van der Groot en de broers Willem en Hans Anker. "Als we een verzoek van hem hadden gehad was het antwoord nee geweest", zegt Van der Groot.

Hij wijst erop dat V. bij zijn overstap naar Bram Moszkowicz verklaarde dat hij een 'frisse blik' op de zaak wilde hebben. "Dan kun je dus niet opeens terugkeren, zo werkt het niet." Van der Groot benadrukt wel dat de advocaten en V. in goed overleg uit elkaar zijn gegaan. Wie de verdediging van V. in hoger beroep dan wel oppakt, is nog niet bekend.

Moszkowicz maakte vorige week bekend de verdediging van Sander V. over te nemen, nadat de oud-agent tot achttien jaar cel en tbs was veroordeeld. Woensdag liet Moszkowicz weten V. toch niet te verdedigen. De reden was dat zich 'een omstandigheid' had voorgedaan.

Justitie ging overigens ook in hoger beroep tegen de uitspraak, omdat V. is vrijgesproken van verkrachting. Hij had haar gegijzeld en aangerand voordat hij haar met zijn riem wurgde en in zijn tuin begroef. Er zijn spermasporen bij Boeles mond gevonden, maar volgens de rechtbank was er geen bewijs dat hij haar dwong hem oraal te bevredigen. Het OM is het daar niet mee eens.

TNT verliest veel klanten door stakingen

Postbedrijf TNT is als gevolg van de staking van zijn postbodes de afgelopen tijd al 'honderden grote en kleinere klanten' in Nederland kwijtgeraakt. Daar komt nog bij dat meerdere klanten TNT hebben gemeld dat zij willen overstappen op digitale post. Dat zegt directeur Pieter Kunz van TNT Post donderdag in Het Financieele Dagblad.

Volgens Kunz is de overstap naar digitale postbezorging voor TNT nog veel gevaarlijker dan de overstap naar een concurrent. "Als iemand overstapt naar een ander postbedrijf, kunnen we die terugwinnen door meer kwaliteit te leveren. Maar een klant die op digitale post overgaat, zijn we echt kwijt. De staking is slecht voor ons."

Party-organisator Joost van Bellen beaamt dat hij de flyers van het jaarlijkse feest Manifesto door 'de staking, slecht weer en slecht beleid van TNT' niet op tijd bij de doelgroep krijgt. Uit arren moede verstuurt hij de uitnodigingen nu digitaal.

Voorts kost de poststaking bol.com honderdduizenden euro's, omdat de webwinkel het duurdere TNT Pakketpost inhuurt om zijn belofte 'vandaag besteld morgen bezorgd' waar te maken.

Ook Aziatische bond wil WK Qatar in winter spelen

Na Franz Beckenbauer wil ook de Aziatische voetbalconfederatie dat het WK in Qatar wordt afgewerkt in januari of februari 2022. Volgens secretaris-generaal Peter Velappan is airconditioning in de stadions en op oefenterreinen 'geen oplossing'.

De Aziaat denkt dat enkele Europese teams het eindtoernooi wel eens kunnen gaan boycotten vanwege de extreme hitte. In Qatar lopen de temperaturen in de zomermaanden op tot ver boven de veertig graden.

De Duitser Beckenbauer, lid van het uitvoerend comité van de FIFA, opperde vorige week al het plan om het WK eenmalig naar januari te verplaatsen. De wereldvoetbalbond liet vervolgens weten geen heil te zien in dat idee. Het WK heeft in 2022 voor het eerst in de geschiedenis plaats in het Midden-Oosten.

'Poetingras' te koop via internet

Vorige week werd bekend dat Rusland in 2018 het WK voetbal mag organiseren. Op internet is inmiddels nu 'Poetingras' te koop.

Op de zakken met zaad staat de afbeelding van Poetin en de slogan: "Bereid je voor op het WK 2018”. Het gras is een blijk van waardering aan de premier van Rusland. Poetin verleende zijn volledige medewerking om het WK naar Rusland te halen.

Overigens melden Russische media dat de premier nooit toestemming heeft gegeven om zijn afbeelding op de zakken te gebruiken.

Ov-bedrijven bewaren reisgegevens te lang

Openbaarvervoersbedrijven overtreden de wet door reisgegevens van studenten te lang te bewaren. Dat concludeert het College bescherming persoonsgegevens (CBP) in een donderdag verschenen rapport.

De privacywaakhond deed onderzoek naar de verwerking van persoonsgegevens van studenten bij het in- en uitchecken met de OV-chipkaart. Daaruit bleek dat de Amsterdamse en Rotterdamse vervoersbedrijven GVB en RET en kaartuitgever Trans Link Systems (TLS) de reisgegevens te lang bewaren.

De bedrijven hebben volgens het CBP geen verantwoord beleid voor bewaartermijnen van de gegevens. Het CBP heeft de bedrijven al eerder gemeld dat ze voorzieningen moeten treffen om persoonsgegevens niet onnodig lang te bewaren. "Nu blijkt dat ze hiervan geen werk hebben gemaakt en overtreden ze de Wet bescherming persoonsgegevens", concludeert het CBP.

Uit het onderzoek blijkt ook dat de Nederlandse Spoorwegen studenten niet goed informeren over het in- en uitchecken. De NS verwerkt volgens het CBP zonder noodzaak reisgegevens van studenten en dat is in strijd met de wet.

GVB en RET lieten donderdag in een reactie weten al langere tijd in gesprek te zijn met het Ministerie van Financiën en de Belastingdienst over bewaartermijnen van persoonsgegevens. Volgens de bedrijven voeren zij wel degelijk beleid op dit gebied, maar is dat nog niet ten uitvoer gebracht.

De bedrijven willen een gesprek met het CBP over de uitkomst van het rapport. Na overeenstemming over de bewaartermijnen kan wat GVB en RET betreft worden begonnen met implementatie van het beleid.

[Video] Rel om seks in metro

Een hitsig stelletje heeft voor heel wat commotie gezorgd in een Weense metro. Het jonge stel ging flink van bil op een metrobankje, tot hilariteit van de vele medepassagiers. Zij grepen dan ook massaal naar hun mobieltjes om het tafereeltje te filmen.

De vrijpartij maakt de tongen flink los op Oostenrijkse internetfora. Volgens sommige kijkers is het filmpje een hoax en niets meer dan een amateuristische pornofilm. Anderen denken echter wel dat het tweetal zo opging in het liefdesspel dat zij alles om hen heen vergaten.

Hoe dan ook, het filmpje houdt de gemoederen flink bezig. Talloze joelende reizigers hebben het gebeuren aanschouwd en gefilmd. Het stelletje bekommerde zich echter niet om de omstanders en bleef rustig doorgaan met rampetampen. 


Het bewuste filmpje (NSFW uiteraard)

LittleBigPlanet 2 is simpelweg cool

LittleBigPlanet 2 zal volgende maand verschijnen en de marketing machine is dus nog maar even aangewakkerd. De opening van de game is al over het internet verspreidt, maar er is nog meer te vinden.

Zo ook een Wolfenstein 3D-level, gemaakt door een beta-tester die zichzelf Raphael noemt. Het level ziet er echt heel erg goed uit en het belooft heel wat voor de toekomst van de game. SCEE heeft vandaag de LittleBigPlanet 2 beta geopend voor de Europese PlayStation Plus gebruikers.

Leiding Ajax in gesprek met Cruijff

Rik van den Boog en Uri Coronel hebben afgelopen weekeinde met Johan Cruijff gesproken. De directeur en voorzitter van Ajax willen niets over de inhoud van het gesprek kwijt. De bedoeling is wel dat beide partijen snel weer met elkaar om de tafel zitten.

Cruijff maakt zich zorgen over zijn jeugdliefde. Hij wil van Ajax weer een succesvolle club maken. De legendarische nummer veertien speelt sinds het vertrek van voorzitter Joan Laporta geen grote rol meer binnen Barcelona. Hij wil mogelijk meer invloed op de Amsterdamse club uitoefenen.

Leiding Ajax in gesprek met Cruijff
Leiding Ajax in gesprek met Cruijff (Foto: ANP)

Panamakanaal gesloten wegens overstromingen

Het Panamakanaal is woensdag voor het scheepvaartverkeer gesloten wegens overstromingen. Door de wateroverlast na zware regenval zijn in het Midden-Amerikaanse land al acht mensen omgekomen.

Het is voor het eerst in het 96-jarig bestaan van het kanaal dat de waterweg dicht moet vanwege weersomstandigheden. Eenentwintig jaar geleden werd het kanaal gesloten na de inval van Amerikaanse troepen om president Manuel Noriega ten val te brengen.

Volgens president Ricardo Martinelli heeft het in Panama in de 73 jaar dat er neerslaggegevens worden bijgehouden nog nooit zoveel geregend. In het oosten van het land zijn vijftienhonderd mensen geëvacueerd.

Chinese vredesprijs overvalt winnaar

Een Chinese groep heeft donderdag de Confucius-vredesprijs toegekend aan de voormalige Taiwanese vicepresident Lien Chan. De prijs is als een alternatief voor de Nobelprijs in het leven geroepen om de Chinese 'kijk op vrede' over het voetlicht te brengen. China is laaiend over de toekenning van de Nobelprijs aan de dissident Liu Xiaobo en spreekt van een westers complot.

Lien, erevoorzitter van de Nationalistische Partij in Taiwan, werd voor zijn inspanningen om vrede tussen China en Taiwan te stichten uit acht kandidaten tot winnaar verkozen, zei het Chinese comité.

De prijswinnaar toonde zich verbaasd. Het kantoor van Lien liet woensdag weten dat hij nergens van af wist en geen plannen had om naar Beijing te reizen om de prijs in ontvangst te nemen.

Bij de ceremonie in Beijing werden de prijs en het bijbehorende geldbedrag van honderdduizend yuan (11.325 euro) donderdag overhandigd aan een jong meisje. Over haar relatie tot Lien was niets bekend.

Voorzitter Tan Changliu van het Confuciusprijscomité zei eerder dat zijn groep geen officiële overheidsinstantie is, maar gaf toe dat er nauw wordt samengewerkt met het ministerie van Cultuur. Aan Liu, de winnaar van de Nobelprijs, wilde hij donderdag geen woorden vuilmaken.

Liu is mede-opsteller van het handvest Charta'08, dat pleit voor politieke hervormingen in China. Hij is tot elf jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens staatsondermijning. De Chinese autoriteiten zijn een demoniseringscampagne tegen Liu begonnen en hebben zijn vrouw en andere activisten onder huisarrest geplaatst. Vrienden hebben een reisverbod gekregen, waarschijnlijk om te verhinderen dat zij naar Oslo reizen om de Nobelprijs voor hem in ontvangst te nemen.


(Foto: Novum)

Boek: De vioolbouwer van Auschwitz

Auschwitz, een mensonterend kamp waar vele mensen helaas om zijn gebracht door de Nazis. Er is al veel over geschreven, fictie en non-fictie, maar één ding staat vast of het verhaal nu echt of verzonnen is, het was een hel voor de gevangenen. Af en toe kreeg er misschien eentje een net iets minder slecht leven omdat hij of zei een bepaald talent had. De vioolbouwer van Auschwitz is een stukje fictie over zo iemand.

Leeuwarden wil garant staan voor Cambuur

De gemeente Leeuwarden is bereid om voor een bedrag van 750.000 euro garant te staan voor sc Cambuur. Marco Florijn, wethouder van financiën en sport van Leeuwarden, heeft dit gezegd. Overigens is er wel een voorwaarde: Ondernemers moeten ook 750.000 in de club investeren. De gemeenteraad moet het plan nog goedkeuren.

In het plan van Florijn staat verder dat de raad van commissarissen van de club uit de Jupiler League per 31 december moet aftreden. De gemeente Leeuwarden mag vervolgens een commissaris voor de nieuwe raad voordragen. Die commissaris kan namens de gemeente de zaken in de gaten houden.

sc Cambuur heeft al geruime tijd te kampen met grote financiële problemen. De gemeente Leeuwarden en Cambuur onderhandelen al geruime tijd over verschillende scenario's om de club te redden.

Ambtenaar jaar de cel in voor oplichting gemeente

Een 46-jarige ambtenaar uit Duiven moet een jaar de cel in omdat hij de gemeente gedurende vier jaar heeft opgelicht voor in totaal ruim 380 duizend euro. Hij had samen met een vrouw een groenvoorzieningsbedrijfje opgericht. Dat stuurde rekeningen aan de gemeente, maar verrichte daarvoor geen werk.

De man werkte bij de afdeling groenvoorziening en accordeerde de rekeningen zelf. Hij betaalde deze feitelijk aan zichzelf uit. De rechtbank in Arnhem acht de ambtenaar schuldig aan fraude. De 37-jarige vrouw uit Zevenaar werd veroordeeld tot 160 uur werkstraf.

De Duivenaar liet het breed hangen. Hij kocht allerlei dure dingen en kleding van het geld, maakte reisjes met zijn gezin en betaalde rekeningen voor de vrouw. De rechtbank oordeelde dat de vrouw een veel minder groot aandeel in de fraude had. Het bedrijfje stond weliswaar op haar naam, maar dat zij was betrokken bij de fraude in de periode daarna is niet vast komen te staan. Het bedrijfje werd overigens binnen een jaar opgeheven.

DVD: Spanish Movie

De meeste mensen krijgen al kippenvel als ze een filmtitel kijken wat het woord 'movie' bevat. Dat in combinatie met de typische dikke rode letters en je hebt er weer een parodiefilm bij. Na Epic -, Scary -, Disaster -, Superhero -, Date - en natuurlijk Scary Movie (1 tot en met 4) is er nu een parodie gemaakt op een aantal Spaanse films met de logische titel Spanish Movie. Uiteraard heeft wijlen Leslie Nielsen een kleine cameo in één van zijn laatste films.

'McEwen stopt in 2012 met wielrennen'

Robbie McEwen denkt er over na om tijdens de Tour Down Under in 2012 definitief een punt te zetten achter zijn wielerloopbaan. Vervolgens zou hij actief willen blijven in het wielrennen bij zijn nieuwe werkgever Pegagus Sports.

Komend jaar is hij echter van plan om voor zijn nieuwe Australische wielerformatie prijzen te pakken. "Ik denk dat ik nog kan winnen in grote wedstrijden, maar ik kan ook de rol van wegkapitein, mentor en raadgever op me nemen", aldus de sprinter tegenover Cyclingnews.

Bahar: "Twee Lotus-teams zijn geen probleem"

De baas van Groep Lotus Dany Bahar vindt het geen probleem dat er vanaf volgend jaar twee Lotus-teams in de Formule 1 gaan rijden. Het bedrijf kocht zich gisteren in bij Renault F1 en doopte de renstal om tot Lotus Renault GP. Daarnaast zal ook Team Lotus van Tony Fernandes in de sport actief zijn.

Volgens Bahar levert het gebruik van de naam Lotus door meerdere teams extra promotie op in plaats van de verwarring die zou kunnen ontstaan omdat beide renstallen met de kleuren zwart en goud willen gaan rijden. "Het is geen probleem voor mij, want vier teams zijn beter dan twee. De controverse is vooral door de media opgestuwd, maar is in Maleisië al voor onze aandeelhouders opgelost en opgelost met de eigenaren van 1Malaysia Racing Team (de eigenaar van Team Lotus) en het raakt ons dan ook niet meer," zei hij tegen BBC Norfolk.

Volgens Bahar is de deal met Renault qua kosten aantrekkelijker dan een overeenkomst met het team van Fernandes. "Het is een strategische beslissing, want als je een team vanuit het niets opbouwt dan kost het vele malen meer. Misschien is er meer voldoening voor individuen, maar wij kunnen ons het niet veroorloven om de tijd en het geld in een team te steken dat vanaf nul begint en overwinningen moet boeken."

Groep Lotus investeert niet alleen in de Formule 1. Het bedrijf sponsort ook een IndyCar-team en ontplooit activiteiten in de Le Mans Series. Daarnaast werkt het samen met ART in de GP2 en GP3 Series.

Ondertussen is Formule 1-journalist Joe Saward een andere mening toegedaan. Hij vindt dat Bahar met zijn strategie achter het net vist en te veel risico neemt met het merk Lotus om Fernandes uit de markt te drukken. Mocht er een rechtszaak komen tussen Team Lotus en Groep Lotus dan is het waarschijnlijk dat Team Lotus deze zal gaan winnen. Het merk Lotus kan hierdoor veel schade oplopen en Groep Lotus kan zelfs aan de acties tenonder gaan. Fernandes zal de boedel dan wel over willen nemen, maar onduidelijk is of het dan door de schade voor het merk nog wel rendabel is.

'Verlaag studiebeurs met 30 procent'

De jongerenafdeling van de VVD, de JOVD, wil dat de studiebeurs met 30 procent wordt verlaagd. Volgens de partij levert dat bijna vierhonderd miljoen euro op en kan daardoor de boete voor langstudeerders van de baan.

Het kabinet wil studenten die hun studie niet op tijd afmaken meer collegegeld laten betalen. Studenten die langer dan een jaar uitloop hebben moeten per jaar drieduizend euro meer collegegeld betalen. De JOVD ziet die plannen niet zitten.

"Als je alles naast elkaar zet, kun je maar tot een conclusie komen: het is een rommelige mix van bezuinigingsplannen", vindt landelijk voorzitter van de JOVD Martijn Jonk. Volgens Jonk zit er geen enkele visie achter de plannen.

De JOVD wil ook dat het kabinet studenten een sociaal leenstelsel aanbiedt. "Studenten krijgen de mogelijkheid aantrekkelijk en veilig te lenen, terwijl het onderwijs de ruimte krijgt ambities waar te maken."

De basisbeurs voor uitwonende studenten bedraagt 246 euro per maand, voor thuiswonenden is dat 75 euro. Uitwonenden die een aanvullende beurs hebben en het maximale bedrag lenen krijgen maandelijks 738 euro. In een onderzoek van studenten.net gaf 55 procent van de ondervraagde studenten overigens aan maandelijks nooit geld tekort te komen, zo bleek donderdag.

Moratti: "Inter moet wereldtitel pakken"

Massimo Moratti, voorzitter van Internazionale, heeft de druk op trainer Rafael Benitez verder opgevoerd. Hij eist namelijk de wereldtitel van Benítez tijdens het WK voor clubteams in Abu Dhabi.

"Er zijn geen excuses meer aan te voeren. Het WK voor clubteams moet gewonnen worden", aldus Moratti. Benítez leeft al een tijd in onzekerheid bij Inter, gezien de wisselvallige resultaten van afgelopen weken en de teleurstellende vijf plaats in de Serie A.

Volgende week woensdag komt Inter in actie tijdens het WK voor clubteams. Het Italiaanse team stroomt samen met het Braziliaanse Internacional pas in de halve finales in.

Ook bij winst van de wereldbeker is Benítez volgens Moratti nog altijd niet zeker van zijn baan. "Ik ga nu niet de voorbereiding op dat toernooi verstoren. Maar daarna zullen we wel zien", aldus de voorzitter.

Agentenmishandelaar (17) al vrij

De zeventienjarige Marokkaanse jongen die een agente in het gezicht schopte en een andere agent een kopstoot gaf, is alweer vrijgelaten. De jongen werd op 21 november opgepakt wegens mishandeling.

Het incident gebeurde toen de jongen zich 's nachts met een vriend verdacht ophield bij geparkeerde auto's. Een buurtbewoner werd in elkaar geslagen toen hij de jongens aansprak. Toen de poltie ter plaatse was, bedreigde de jongen de politie, gaf een paar kopstoten en trapte een vrouwelijke agent in haar gezicht.

De jongen moet in januari voor de rechter verschijnen en mag dus nu naar huis. Wel met een enkelband om en onder toezicht van de jeugdreclassering.

Smolov: "Ik heb teveel kansen gemist"

Fedor Smolov heeft bij Feyenoord niet kunnen laten zien wat hij in huis heeft. Dat zegt hij in het Algemeen Dagblad.

Smolov werd door de Rotterdammers gehuurd van Dinamo Moskou. De aanvaller had in De Kuip een goede start, maar daarna kon hij niet meer imponeren. Smolov ging terug naar Moskou voor een blessurebehandeling, waarna Dinamo besloot om hem meteen te houden. De 20-jarige spits keert dus niet terug in Rotterdam.

"Er zijn financiële problemen bij Dinamo en ze hebben mij per direct nodig. Ik hoop na de jaarwisseling hier een basisplaats af te dwingen", aldus Smolov, die teleurgesteld is over zijn prestaties bij Feyenoord. "Nederland heeft de echte Smolov nooit gezien. Toch was dit een leerzame periode. Probleem is dat Feyenoord vooral behoefte heeft aan ervaren voetballers. Jeugdige talenten zijn er al voldoende in de Kuip, dat heeft iedereen kunnen zien."

De jonge Rus is ook kritisch naar zichzelf. "Tijdens het trainingskamp in Portugal liep het prima, maar ik heb het geen passend vervolg gegeven. Ik heb te veel kansen gemist, terwijl aanvallers worden afgerekend op doelpunten."

Einde van StarCraft II: Heart of the Swarm uitgelekt

Kotaku heeft erg vroeg de hand weten te leggen op een video waarop kennelijk het einde van StarCraft II: Heart of the Swarm staat. Hoe vroeg? Gezien het feit dat het spel, geproduceerd door Blizzard, pas over minstens een jaar uit zou komen veel te vroeg...

En kennelijk vond Activision Games Inc . dat ook, aangezien ze de video al van YouTube hebben laten verwijderen. In de video zijn beelden te zien die af en toe afgewisseld werden met nog niet complete storyboard-beelden. Naast deze duidelijke aanwijzing dat het daadwerkelijk om een uitgelekte video ging en niet om "zomaar een video op internet gevonden", is in het filmpje ook het watermerk van The Third Floor, dat eerder ook meewerkte aan StarCraft II: Wings of Liberty, te zien.

Blizzard heeft de standaard zin "Blizzard Entertainment does not comment on rumors or speculation" van stal gehaald als reactie op het bericht, maar de (succesvolle) pogingen om de video van internet te laten verwijderen spreken voor zich... Zie hier de video die (nog) op internet te vinden is, voor zolang het duurt. Het mag voor zich spreken dat het een spoiler bevat, dus denk goed na of je het wilt zien.

Deetman: hulp aan slachtoffers misbruik moet beter

De hulp aan slachtoffers van misbruik binnen de katholieke kerk moet ingrijpend verbeteren. Dat geldt ook voor de behandeling van hun klachten, concludeert de commissie-Deetman die het misbruik binnen de kerk onderzocht. Deetman presenteert donderdagochtend de eerste resultaten.

De instelling Hulp en Recht, waar slachtoffers zich kunnen melden, moet volgens de commissie worden omgevormd tot een organisatie die bestaat uit een klachtencommissie, een meldpunt en een professioneel kwaliteitscentrum. Bij dat centrum moeten klagers eenvoudig en op deskundige wijze worden doorverwezen naar de juiste hulpverlening.

Wilders laakt Turkije-bezoek Rosenthal

Geert Wilders is niet te spreken over het bezoek dat minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) in februari af wil leggen aan Turkije. De PVV-leider vindt het niet gepast dat de bewindsman net voor de verkiezingen voor de Provinciale Staten op 2 maart naar het land gaat.

"Ga niet met Rosenthal mee maar met de PVV en zeg tegen Turkije nee", wordt het verkiezingsthema, twitterde Wilders donderdagochtend.

De PVV is mordicus tegen toetreding van Turkije tot de Europese Unie, hoewel daar vooralsnog geen sprake van is. Nederland en Turkije vieren in 2012 dat beide landen vierhonderd jaar diplomatieke betrekkingen onderhouden.

Jongen met tractorcombinatie van A7 geplukt

De Friese politie heeft woensdag op de A7 bij Joure een tractor met twee aanhangwagens van de snelweg gehaald. De 16-jarige bestuurder gaf volgens de politie aan dat zijn navigatiesysteem hem de snelweg op had gestuurd.

Agenten waren aan het einde van de middag bezig met de afhandeling van een ongeluk toen ze op de vluchtstrook een trekker aan zagen komen. Ze dirigeerden de jongen naar de Sewei in Joure. Daar legde de jongen uit dat hij slechts had gedaan wat het navigatiesysteem hem opdroeg.

Toen hij eenmaal op de snelweg reed, zag hij geen kans meer om te keren. Daarom was hij over de vluchtstrook verder gereden. De jongen heeft een bekeuring gekregen.

Bokser Klitsjko zegt titelgevecht af

De Oekraïense zwaargewicht Vladimir Klitsjko heeft zich teruggetrokken voor het titelgevecht tegen de Britse bokser Dereck Chisora. Dat gevecht stond voor zaterdag op het programma.

Op zijn website zegt de 34-jarige Klitsjko dat hij last heeft van een onwillige buikspier. Die blessure liep de wereldkampioen bij de WBO, IBF en IBO gisteren op tijdens een trainingssessie.

De tegenstander van de Oekraïner, Chisora, is profbokser sinds 2007 en won al zijn 14 partijen. Hij hoopte overmorgen de tweede Britse wereldkampioen boksen te worden na David Haye bij de WBA.

VID: spitsalarm ANWB was onnnodig

Wederom is een aangekondigd alarm van de ANWB uitgelopen op een overdreven voorspelling. Dat is de mening van onder meer de VerkeersInformatieDienst. De ANWB voorspelde een chaos op de weg door sneeuw en ijzel, maar het viel allemaal reuze mee.

Alleen het noorden en oosten heeft last van gladheid en sneeuw, regio's waar amper files zijn in de spits. In de randstad was er geen overlast door het weer. De file was op het hoogtepunt 480 kilometer, slechts 150 kilometer meer dan anders. Een paar weken geleden was er geen spitsalarm afgegeven en zorgde een klein laagje sneeuw voor 960 kilometer file.

De VerkeersInformatieDienst heeft forse kritiek op de ANWB en vindt het alarm voorbarig. "De alarmen die de ANWB de afgelopen jaren wel afgaf, vielen achteraf altijd mee", zegt woordvoerder Patrick Potgraven: "Ik denk niet alleen dat het alarm onnodig is, maar dat het eigenlijk heel slecht is dat je zo hoog van de toren blaast. Want je ziet dat het negatieve effect eigenlijk groter is dan het positieve effect. Ik denk dat dat heel slecht is."

Deetman kandidaat-voorzitter CDA

Wim Deetman en Ferdinand Grapperhaus zijn kandidaat voor het voorzitterschap van het CDA. Een selectiecommissie heeft hun namen voorgelegd aan het partijbestuur, meldt de NOS.

Deetman presenteert donderdagochtend zijn onderzoek naar het misbruik binnen de kerk. Daarnaast was hij minister van Onderwijs, voorzitter van de Tweede Kamer en burgemeester van Den Haag. Grapperhaus heeft ervaring als advocaat en is hoogleraar Europees arbeidsrecht aan de Universiteit van Maastricht. Hij was voorzitter van de programmacommissie van het CDA voor de verkiezingen van dit jaar.

Deetman staat bekend als tegenstander van de coalitie met gedoogsteun van de PVV. Grapperhaus was voor. De leden bepalen uiteindelijk wie de nieuwe voorzitter wordt.

De vorige voorzitter, Peter van Heeswijk, vertrok in juni na een dramatische verkiezingsuitslag. De partij verloor de helft van de zetels in de Tweede Kamer. Hij bekleedde de functie vier jaar. Hij werd opgevolgd door waarnemend voorzitter Henk Bleker. Toen die staatssecretaris werd, nam Liesbeth Spies het tijdelijk over. Op het partijcongres van 12 februari wordt de definitieve opvolger gekozen.

Premier Poetin helpt Petrov

De kans is groter geworden dat de Rus Vitaly Petrov volgend jaar wederom bij het team van Renault rijdt. De Russische premier Vladimir Poetin zou een belangrijk deel van het benodigde budget opgehoest hebben om Petrov in de koningsklasse van de autosport te houden.

Poetin, een autosportliefhebber, stapte vorige maand nog in een F1-wagen van Renault op een speciaal aangelegd circuit in Leningrad. Hij heeft er ook voor gezorgd dat Sochi vanaf 2014 jaarlijks een Grand Prix mag organiseren.

Veel pre-orders voor Ni no Kuni

In Japan is het Nintendo DS-spel Ni no kuni eindelijk uit. Uitgever Level-5 maakte gisteren tijdens de release-party bekend dat het spel zo'n 600.000 bestelllingen op zijn naam heeft staan. De uitgever verwacht dat Ni no Kuni uiteindelijk tussen de één en twee miljoen keer over de toonbank zal gaan. De samenwerking met Studio Ghibli heeft vast iets te maken met deze cijfers.

Bij de Nintendo DS-versie van het spel krijg je een boek dat je zult moeten gebruiken om het spel uit te spelen. Feiten over monster, spreuken die je na kan tekenen op je DS met je DS-stylus en een hoop andere geheimen zijn in het naslagwerk te vinden. Of en wanneer de DS-versie naar Europa komt is nog niet bekend. De PlayStation 3-versie, dat geen boek heeft, zal ergens volgend jaar uitkomen. Er is aangegeven dat deze wel vertaald zou worden. Hopelijk gaan ze de DS-versie met boek ook nog hier uitbrengen.

Ni no kuni

PowNed en WNL onder verscherpt toezicht

Het Commissariaat Voor De Media (CvdM) gaat onderzoeken wat de precieze banden zijn tussen de twee publieke omroepen WNL (Wakker Nederland) en PowNed en de Telegraaf Media Groep, omdat het vermoeden bestaat dat zij té hecht met hun commerciële tegenhanger samenwerken. Dat meldt Televizier.nl.

Het CvdM gaat onderzoeken of dat het geval is, en of de handelingen van de beide omroepen door de beugel kunnen. De omroepen komen onder verscherpt toezicht te staan.

Zowel WNL als PowNed, dat is opgestart door de TMG-website GeenStijl.nl, vinden hun oorsprong bij de Telegraaf Media Groep. Onderzocht wordt nu waarom de omroepen de banden met hun commerciële tegenhanger nog niet helemaal hebben doorgeknipt.

De website van PowNed wordt van content voorzien door GeenStijl en andersom plaatst GeenStijl veel linkjes naar en informatie van Powned. Zo word je, als je op de site van PowNed op 'inloggen' klikt, doorgeleid naar http://registratie.geenstijl.nl. Ook delen PowNed en GeenStijl hetzelfde ip-adres.

Verder worden programma's van beide omroepen geproduceerd door andere dochterbedrijven van TMG. In principe is dat laatste, het uitbesteden van producties aan externe partijen, voor omroepen niet verboden. In dit geval gaat het echter om twee omroepen die hun oorsprong bij een commercieel bedrijf hebben, die hun producties (en dus belastinggeld) steevast naar dat commerciële bedrijf terugsluizen, door hun bestellingen voor producties alleen bij dat bedrijf te plaatsen.

NRC meldt dat de redactie van GeenStijl onlangs is verhuisd naar een pand aan de Plantage Middenlaan waar omroep PowNed ook is gevestigd. Hofleverancier van omroep WNL is Telegraaf Video Media, een dochterbedrijf van TMG. De productiemaatschappij maakt voor WNL tv- en radioprogramma's als Ochtendspits, Avondspits en Uitgesproken WNL. Redacteuren van deze programma's zijn in dienst van het productiebedrijf; de redactie is gevestigd op de Basisweg waar ook dagblad De Telegraaf is gevestigd.

Wanneer het onderzoek wordt afgerond is nog niet bekend. Volgens GeenStijl is alles '100% ingedekt'.

Update: bericht aangevuld.


Hoogstaande televisie volgens PowNed

Vier doden bij helikoptercrash Mexico

Bij een ongeluk met een politiehelikopter in Mexico zijn woensdag vier inzittenden om het leven gekomen en twee zwaargewond geraakt.

Het ongeluk gebeurde in een bergachtige streek in de deelstaat Veracruz. De helikopter had net enkele gevangenen afgeleverd bij een gevangenis in Villa Aldama. De autoriteiten vermoeden dat harde wind en slecht zicht een rol hebben gespeeld bij het ongeluk.

Volleybalvrouwen Sliedrecht winnen, Weert onderuit

De volleybalvrouwen van Sliedrecht Sport hebben gisteravond in de tweede ronde van de Europese Challenger Cup thuis het Oostenrijkse Hartberg met 3-0 verslagen. De setstanden waren 25-16, 25-13 en 25-16. Vanavond speelt TVC Amstelveen in de tweede ronde tegen het Belgische Gent.

In de vierde ronde van de strijd om de CEV Cup ging PND VC Weert thuis met 2-3 ten onder tegen Neuchatel uit Zwitserland. De setstanden waren 25-19, 18-25, 25-15, 13-25 en 12-25.

Woensdag 15 december zijn de returns.

Chinese gezant in Pyongyang

Een hoge gezant van China heeft donderdag in Pyongyang gesproken met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Il. Het Chinese staatspersbureau Xinhua zei niets over de inhoud van de besprekingen die staatsraad Dai Bingguo met Kim heeft gevoerd, maar China staat onder zware internationale druk om te helpen de spanningen op het Koreaanse schiereiland te verminderen. Onlangs kwamen vier Zuid-Koreanen om het leven bij een Noord-Koreaanse artilleriebeschieting op een Zuid-Koreaanse eiland nabij de omstreden zeegrens tussen Noord- en Zuid-Korea.

China is de belangrijkste bondgenoot van Noord-Korea. Het regime in Pyongyang leunt zwaar op Beijing voor economische hulp en diplomatieke steun. In de Koreaanse oorlog van 1950-'53 vocht China aan de kant van Noord-Korea.

Het Noord-Koreaanse persbureau KCNA meldt dat Dai en Kim in een warme en vriendschappelijke atmosfeer hebben gesproken over manieren om de betrekkingen tussen de twee landen verder te versterken. KCNA zegt niet of het artillerie-incident aan de orde is gekomen.

Ondertussen heeft gouverneur Bill Richardson van de Amerikaanse staat New Mexico aangekondigd binnenkort naar Noord-Korea te reizen. Richardson, die vaker in Noord-Korea is geweest, is uitgenodigd door Kim Gye Gwan, de belangrijkste nucleaire onderhandelaar van Noord-Korea.

In een verklaring liet Richardson weten zich in toenemende mate zorgen te maken over recente acties van Noord-Korea, die volgens hem de spanningen en instabiliteit hebben vergroot. "Als ik kan bijdragen aan vermindering van de spanning op het schiereiland, zal mijn trip zeer de moeite waard zijn." Richardson was VN-ambassadeur onder president Bill Clinton en treedt al jaren op als diplomatiek probleemoplosser, met onder meer trips naar Sudan, Cuba en Irak.

Kaakfractuur voor Dudek

Jerzy Dudek heeft gisteren in de Champions League-wedstrijd van Real Madrid tegen Auxerre een kaakfractuur opgelopen. De Poolse keeper kwam kort voor rust in botsing met Roy Contout en moest zich laten wisselen.

Dudek kreeg gisteren tegen Auxerre de voorkeur boven vaste doelman Iker Casillias. Na het uitvallen van Dudek nam derde doelman Antonio Adan de plek onder de lat bij De Koninklijke over.

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over de treinreiziger als onbelangrijke factor.

Een hoop gedoe de laatste tijd over de toiletloze nieuwe Sprinters van de NS. Consumentenorganisaties dringen te vergeefs aan op wc’s in die treinen, maar kregen nul op het rekest. Nu hebben de vakbonden zich in de strijd gemengd (want ook een conducteur moet wel eens plassen), en met acties gedreigd. En hup… De NS-top is overstag. Een vervolgorder van die toiletloze treinen is geschrapt. Raar.

[NBA] James op schot bij Miami

Miami Heat heeft in de Amerikaanse NBA gisteren met 111-98 Utah Jazz verslagen. LeBron James had met 33 punten een groot aandeel in de zesde zege op rij van Miami Heat. Bij Utah speelde de Nederlander Francisco Elson ruim tien minuten mee.

Boston Celtics won gisteren voor de achtste achtereenvolgende keer. Het werd 105-89 tegen de Denver Nuggets.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
Boston Denver 105-89
Cleveland Chicago 83-88
New York Toronto 113-110
New Orleans Detroit 93-74
Milwaukee Indiana 97-95
Minnesota Oklahoma 103-111
San Antonio Golden State 111-94
Phoenix Memphis 98-104 wnv
Utah Miami 98-111
Sacramento Washington 116-91
LA Clippers LA Lakers 86-87

FARC-rebellen laten vijf gevangenen gaan

De Colombiaanse rebellenbeweging FARC wil vijf gevangenen vrijlaten en overdragen aan bemiddelaar Piedad Córdoba. In ruil voor de vrijlating wil FARC van de Colombiaanse regering garanties voor de veiligheid. Dat staat in een verklaring die woensdag op het internet verscheen.

De gevangenen die worden vrijgelaten zijn een politiecommandant, een korporaal, een marinier en twee gemeenteraadsleden.

Sinds januari 2008 heeft de FARC veertien gijzelaars vrijgelaten. Allen zijn overgedragen aan Córdoba, een oud-senator die nauwe banden onderhoudt met de Venezolaanse president Hugo Chavez.

In totaal houden de rebellen 22 militairen en agenten en een onbekend aantal burgers gegijzeld. Een van de gijzelaars wordt al dertien jaar vastgehouden.

Albert Verlinde laat zich 24 uur opsluiten

Showbizzkenner Albert Verlinde laat zich 24 uur lang opsluiten met tv-interviewer Wilfried de Jong voor het praatprogramma 24 Uur Met. Dit heeft de VPRO bekendgemaakt. Verlinde is één van de gasten die zich laat opsluiten voor de tv-show.

Naast de roddeljournalist zullen ook PVV-Kamerlid Fleur Agema, illisionist Hans Klok, acteur Jack Wouterse en acteur Pierre Bokma een etmaal doorbrengen met De Jong. De nieuwe serie van 24 Uur Met gaat op 10 januari in première op Nederland 3.


Albert Verlinde laat zich 24 uur opsluiten voor interviewprogramma

Turkse studenten protesteren tegen optreden politie

Studenten in Turkije hebben woensdag een parlementariër belaagd met eieren toen hij een bezoek bracht aan de Universiteit van Ankara. Assistenten van de parlementariër, Burhan Kuzu, moesten hem beschermen met paraplu's tegen het spervuur van eieren. Dat blijkt uit beelden van Turkse media.

De studenten wilden met de eierregen hun onvrede uiten over het harde optreden van de politie afgelopen weekeinde tijdens een ander protest. Bij dat protest gingen studenten de straat op om te protesteren tegen een bespreking van de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan en rectoren van Turkse universiteiten over het collegegeld. De politie trad toen hard op en gebruikte traangas en de wapenknuppel om de actievoerders uiteen te drijven. Studenten werden over de grond gesleept en een zwangere vrouw werd in haar maag geslagen, waardoor ze een miskraam kreeg.

De studenten eisen dat de collegegelden worden afgeschaft en willen dat de universiteit niet langer onder invloed staat van de regering.

Greenpeace verlaat bouwplaats Essent

De actievoerders van Greenpeace verlaten de bouwplaats voor een kolencentrale van Essent op de Eemshaven in Groningen. Door de aanwakkerende wind zijn de actievoerders genoodzaakt uit de hijskranen te komen, meldt de milieuorganisatie.

Ruim twintig actievoerders bezetten dinsdagavond de bouwplaats. Ongeveer de helft beklom enkele hijskranen. Twee actievoerders bivakkeerden in een tent die op zeventig meter hoogte tussen drie hijskranen was gehangen.

De politie besloot niet in te grijpen omdat de actievoerders ervaren klimmers zijn en de situatie veilig was. Een woordvoerder liet eerder weten dat de politie wel in actie zou komen als de situatie onveilig werd. Bijvoorbeeld doordat de actievoerders onderkoeld zouden raken.

Met de actie protesteerde Greenpeace tegen de bouw van een 'overbodige en meest vervuilende kolencentrale van Nederland'. Essent vond de actie onterecht en wees erop dat de kolencentrale ook biomassa gaat verstoken.

Ook benadrukte het bedrijf al een kwart van de groene stroom in Nederland te leveren. De centrale is volgens Essent niet overbodig, omdat het onmogelijk zou zijn Nederland nu volledig op groene energie te laten draaien.

Ook Nuon wil een kolencentrale in de Eemshaven bouwen. Greenpeace zegt trots te zijn op de klimmers en actie te blijven voeren tot de bedrijven 'werkelijk' kiezen voor schone energie.

Van Gaal: "Dit geeft vertrouwen"

Louis van Gaal kijkt met genoegen terug op de poulefase van de Champions League. Bayern München won daarin vijf van de zes duels.

Gisteren sloten de Duitsers de eerste ronde af met een overtuigende 3-0 zege op FC Basel. Het elftal van Van Gaal verloor in de groepsfase maar één wedstrijd, tegen AS Roma. "Niet veel ploegen zijn erin geslaagd vijf van hun groepswedstrijden te winnen. We scoorden drie keer, dus ik ben tevreden. De zege geeft ons ook zelfvertrouwen voor de komende wedstrijden", aldus Van Gaal in De Telegraaf.

Bayern is één van de vier clubs die vijf van de zes poulewedstrijden omzette in winst. Ook Chelsea, Real Madrid en Shakhtar Donetsk eindigden met die cijfers op de eerste plaats in hun groep. Real Madrid, Barcelona en Manchester United zijn de enige clubs die in de eerste ronde geen enkele wedstrijd verloren.

Volgende week vrijdag vindt de loting voor de achtste finales plaats. Bayern zal worden gekoppeld aan één van de nummers twee, namelijk Inter, Lyon, Valencia, FC Kopenhagen, Marseille, AC Milan of Arsenal. Aanstaande zaterdag krijgt Van Gaal in de Bundesliga bezoek van St. Pauli.

Film: New Kids Turbo

Sinds 2007 zijn de sketches van New Kids mateloos populair. De serie over de hangjongeren van het dorpje Maaskantje wordt niet alleen uitgezonden in Nederland maar ook België, Duitsland en Zweden moeten eraan geloven. Regisseurs Steffen Haars en Flip van der Kuilkomen nu met een film van New Kids onder de toepasselijke naam New Kids Turbo die geproduceerd wordt door Eyeworks. De vraag is of een lange film over de asociale niksnutten wel net zo leuk kan zijn als de korte sketches die zo populair zijn.

Oud-keeper Timmer nieuwe trainer FC Horst

Henk Timmer zal het seizoen afmaken als hoofdtrainer bij FC Horst. De Eersteklasser ontsloeg eerder Jan van den Heuvel en heeft in de oud-doelman, die Henk Lubbersen als assistent krijgt, een opvolger gevonden.

Van den Heuvel werd door FC Horst ontslagen, nadat de ploeg met 5-0 verloor van WVF. Op dit moment staat de ploeg in de Eerste klasse D na elf wedstrijden met slechts zeven punten onderaan. Timmer, die bij FC Horst voor het eerst hoofdtrainer van een club wordt, zal daar verandering in moeten brengen.

Timmer keepte in zijn loopbaan als doelman bij FC Zwolle, AZ, Ajax, Feyenoord en sc Heerenveen. Ook kwam hij zeven keer uit voor het Nederlands elftal.

Ziekenhuis stuurt foto's AZ-doelman naar journalist

Het Medisch Centrum Alkmaar heeft een cd met foto's van de MRI-scan van AZ-doelman Joey Didulica naar een journalist gestuurd. Om de gevoelige patiëntgegevens te bemachtigen hoefde de onderzoeksjournalist zich alleen maar voor te doen als de fysiotherapeut van de doelman, schrijft De Telegraaf.

Omdat hij de de naam en de geboortedatum van de patiënt wist, kreeg hij de cd binnen enkele dagen opgestuurd. Het ziekenhuis kondigt aan de zaak 'tot op de bodem' uit te zoeken.

"We doen er alles aan om te zorgen dat met de grootste zorgvuldigheid met patiëntgegevens wordt omgegaan", zegt een woordvoerder. "Onze medewerkers worden hier voortdurend op getraind." Zonder toestemming van een patiënt zouden dit soort gegevens nooit worden verstrekt.

Alleen behandelaars die bij het ziekenhuis bekend zijn, kunnen via een digitaal netwerk patiëntgegevens opvragen. Bij incidentele aanvragen moet de aanvrager aantonen dat hij toestemming heeft van de patiënt.

Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport vindt volgens de krant dat de informatie nooit had mogen worden verstuurd. AZ zegt het voorval te betreuren. Een woordvoerder van de club kondigt in De Telegraaf aan dat de technisch directeur en de clubarts contact met het ziekenhuis opnemen.

Het is niet de eerste keer dat blijkt dat patiëntgegevens gemakkelijk te bemachtigen zijn. Een redacteur van het toenmalige tv-programma Nova wist in 2008 al inlogcodes voor het informatiesysteem van een ziekenhuis te bemachtigen door zich voor te doen als medewerker van de computerdienst.

Het programma had de proef op de som genomen na een onderzoek van het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) en de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen liet destijds in een reactie weten ervan overtuigd te zijn dat ziekenhuizen de informatiebeveiliging nog voor de introductie van het elektronisch patiëntendossier (EPD) kunnen garanderen.

Geplaatste status Ajax en FC Twente in Europa League

Ajax en FC Twente hebben tijdens de loting voor de laatste 32 van de Europa League, die op 17 december plaatsvindt in het Zwitserse Nyon, een geplaatste status. Daardoor ontlopen beide ploegen sterke tegenstanders in de loting.

Ajax werd, met zeven punten, de op twee na beste nummer drie van de acht Champions League-ploegen. Alleen Spartak Moskou en Sporting Braga scoorden in de groepsfase meer punten. FC Twente hield met een totaal van zes punten en een goed doelsaldo (9-11) FC Basel, Rubin Kazan, Glasgow Rangers en Benfica achter zich.

De geplaatst status betekent voor beide Nederlandse ploegen dat ze in de volgende ronde van de Europa League sterke ploegen als Bayer Leverkusen, Sporting Lissabon, FC Porto, CSKA Moskou, Zenit Sint-Petersburg en Liverpool zullen ontlopen.

Winterweer treft vooral noorden van het land

Vooral het noorden lijkt donderdagochtend een zware spits te krijgen. De gevreesde gladheid in de Randstad blijft uit. De temperatuur ligt daar duidelijk boven nul, meldt de VerkeersInformatieDienst (VID).

Woensdag werd nog gevreesd dat het winterweer de Randstad zwaar zou treffen. Er werd dan ook een zeer zware spits voorspeld. De spits wordt volgens de VID nog wel zwaarder dan normaal. Ook moeten automobilisten rekening houden met gladheid door bevriezing.

Op de snelwegen zijn woensdagnacht niet meer ongelukken gebeurd dan normaal. Boven de lijn Alkmaar-Arnhem en Rotterdam-Breda kan nog neerslag vallen. Het midden van het land blijft gespaard.

Middelkoop naar kwartfinales Santo Domingo

Matwé Middelkoop heeft zich bij de laatste acht spelers weten te plaatsen van de Future in Santo Domingo. Tim van Terheijden wist in de hoofdstad van de Dominicaanse Republiek de kwartfinales niet te bereiken.

De als tweede geplaatste Middelkoop had niet veel moeite met de Amerikaan Philip Simmonds en won in twee sets; 7-6 en 6-4. In de kwartfinale neemt de Leerdammer het op tegen de als achtste geplaatste Belg Julien Dubail.

Van Terheijden, die als lucky loser alsnog aan het hoofdtoernooi mocht meedoen, trof in de achtste finales Rudy Coco. De als vierde geplaatste Coco won in drie sets van onze landgenoot; 7-6, 3-6 en 6-3.

DNB: premies autoverzekering te laag

De huidige premies die worden betaald voor autoverzekeringen zijn te laag. De premies moeten stijgen, zodat verzekeraars niet in financiële problemen komen. Dit stelt De Nederlandsche Bank (DNB), zo schrijft de NOS.

De opkomst van goedkopere internetverzekeraars heeft er volgens DNB voor gezorgd dat andere verzekeringsmaatschappijen de tarieven verlaagden. De bank vreest dat verzekeraars de failliete internetverzekeraar Ineas achterna zullen gaan, omdat veel, met name WA-premies, niet meer kostendekkend zouden zijn.

DNB zegt dat verzekeraars op extra aandacht van de bank kunnen rekenen en indien nodig worden aangesproken op niet-kostendekkende premies. De maatschappij moet vervolgens de strategie toelichten. De 'zorgwekkende situatie' vraagt om maatregelen, aldus de bank.

Aanvaring op Schelde eist mensenleven

Een aanvaring tussen een baggerschip en een containerschip op de rivier de Schelde heeft ten minste één leven geëist. In eerste instantie werden drie bemanningsleden vermist, maar één van hen is inmiddels dood teruggevonden.

Rond tien uur woensdagavond botsten de twee schepen op elkaar ter hoogte van het Belgische dorp Doel, vlakbij de Nederlandse grens. Volgens de brandweer zonk het baggerschip vrijwel onmiddellijk, zo meldden Belgische media. De Belgische brandweer en politie hebben een grote zoekactie op touw gezet. Met behulp van onder meer sonar en een helikopter wordt naar de vermisten gezocht.

Door de barre weersomstandigheden achten hulpdiensten de kans klein dat de andere twee nog levend worden gevonden, meldden Belgische media in de nacht van woensdag op donderdag. De nationaliteit van de slachtoffers is nog niet bekend.

Visa.nl weer bereikbaar

De Nederlandse website van creditcardmaatschappij Visa is donderdagochtend vroeg weer bereikbaar. De site lag sinds woensdagavond een paar uur plat wegens een DDoS aanval. Visa, een van de grootste creditcardmaatschappijen ter wereld, liet eerder al weten dat transacties en bankgegevens niet getroffen zijn door de aanval, meldden Amerikaanse media.

Woensdag was op de homepage van Visa.com te lezen dat de site doelwit was van Operation Payback. Hier zou de actiegroep Anonymous achter zitten, die klokkenluiderswebsite WikiLeaks zegt te verdedigen door middel van cyberaanvallen.

De actiegroep had de aanval, die om 22.00 uur Nederlandse tijd begon, circa een uur eerder aangekondigd via Twitter. Kort na de aanval bleef de actiegroep via het microblog instructies geven aan degenen die meehielpen de aanval uit te voeren.

De Zeeuw: "Vreemd gevoel na overwinning"

Demy de Zeeuw was in de Champions League-wedstrijd tegen AC Milan (0-2 winst) verantwoordelijk voor het eerste doelpunt. Hij was verbaasd over het spel van de Amsterdamse ploeg in San Siro.

"Het is vreemd dat we zo spelen na een week waarin zoveel is gebeurd", aldus De Zeeuw, die daarmee refereerde naar het vertrek van Martin Jol en de komst van Frank de Boer.

De overwinning doet de ploeg goed, maar De Zeeuw is van mening dat Ajax nog niet op niveau is: "We moeten nu kijken hoe het verder gaat. Alles lukte vandaag. Hopelijk kunnen we deze lijn doortrekken. Als je ziet hoe goed we spelen, hebben we ons zelf tekort gedaan in de Champions League."

Commissie-Deetman presenteert eerste rapport

De commissie-Deetman, die het seksueel misbruik binnen katholieke instellingen onderzoekt, presenteert donderdag haar eerste advies in Den Haag. Dat zal gaan over de hulpverlening aan de slachtoffers.

De bedoeling is dat het eindrapport van de commissie in november volgend jaar wordt uitgebracht. In totaal zes verschillende slachtoffergroepen, uit plaatsen als Eindhoven, Maastricht en Nijmegen, pleitten de afgelopen week bij de Tweede Kamer voor onafhankelijk onderzoek.

Mea Culpa United riep woensdag op tot een parlementaire enquête en vijf andere slachtoffergroepen lieten zondag gezamenlijk weten een parlementair onderzoek te willen. De slachtoffers vinden de onderzoekscommissie niet onafhankelijk. Ze zijn onder meer ontevreden over het feit dat de commissie onder voorzitterschap van oud-minister Wim Deetman onderzoek doet op initiatief van de rooms-katholieke kerk zelf.

Bij de onderzoekscommissie-Deetman hebben de afgelopen maanden ruim duizend mensen melding gemaakt van seksueel misbruik.

'Shell geïnfiltreerd in regering Nigeria'

Het Brits-Nederlandse olieconcern Shell heeft eigen mensen op elk relevant ministerie van Nigeria zitten en 'heeft dus toegang tot alles wat er op die ministeries wordt gedaan'. Dat zou Ann Pickard, voormalig hoofd van Shell in Nigeria, in oktober vorig jaar tegen de Amerikaanse ambassadrice Robin Renee Sanders hebben gezegd. Dat blijkt uit door WikiLeaks gepubliceerde Amerikaanse documenten, berichtte de Britse krant The Guardian woensdagavond.

Pickard zei dat de Nigeriaanse regering was vergeten over de mate waarin Shell ministeries had geïnfiltreerd en er niet van op de hoogte was hoeveel het bedrijf wist over haar beraadslagingen, aldus Sanders. Ook zou uit de documenten naar voren komen dat Shell vertrouwelijke informatie uitwisselde met de VS. In een geval gaf het olieconcern bijvoorbeeld de namen van Nigeriaanse politici die het verdacht van steun aan militanten aan Amerikaanse diplomaten.

Volgens mensenrechtenactivisten toont de gelekte informatie aan dat het olieconcern en politici met elkaar zijn verstrengeld in Nigeria. Het West-Afrikaanse land verdient jaarlijks miljarden aan olie, maar 70 procent van de bevolking leeft onder de armoedegrens.

"Shell en de Nigeriaanse regering zijn twee kanten van dezelfde munt", reageerde Celestine AkpoBari van Social Action Nigeria. "Shell is overal. Ze hebben ogen en oren op elk ministerie. Daarom komen ze overal mee weg. Ze zijn machtiger dan de regering zelf."

'Shell geïnfiltreerd in regering Nigeria'
'Shell geïnfiltreerd in regering Nigeria' (Foto: ANP)

'Chinese diplomaten orkestreren protest Oslo'

De Chinese overheid heeft Chinezen in Noorwegen onder druk gezet om te demonstreren tegen de uitreiking van de Nobelprijs voor de Vrede, vrijdag in de hoofdstad Oslo. Dat stelde Amnesty International donderdag. Volgens de mensenrechtenorganisatie kregen Noorse Chinezen van diplomaten te horen dat wegblijven van de demonstraties serieuze consequenties kan hebben.

De Chinese overheid is zeer ontstemd over de toekenning van de Nobelprijs aan dissident en mensenrechtenactivist Liu Xiaobo en probeert volgens Amnesty nu dus ook de uitreiking van de prijs te verstoren. Liu Xiabo zal zelf niet bij de ceremonie aanwezig zijn; hij zit in eigen land een celstraf van elf jaar uit wegens ondermijning van de staat. Zijn vrouw Liu Xia staat onder huisarrest.

Amnesty zegt zich te baseren op betrouwbare bronnen binnen de Chinese gemeenschap in Noorwegen.

Atsma: betrek bedrijfsleven bij klimaatdoelen

Het bedrijfsleven en de markten zijn tot nu toe onvoldoende betrokken bij de klimaatonderhandelingen. Als dit niet gebeurt kan er ook geen echte vooruitgang worden geboekt. Dat zei staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, Joop Atsma (CDA) woensdag in zijn toespraak voor de plenaire vergadering van de klimaatconferentie in Cancún, Mexico.

De staatsecretaris riep de ruim 190 deelnemende landen op om liever twee 'haalbare' stappen te nemen dan een grote 'onrealistische' sprong. Atsma vindt dat de landen praktisch en realistisch moeten zijn om gemaakte doelstellingen tijdens de klimaattop in Kopenhagen vorig jaar te kunnen bereiken.

Bestaande marktmechanismen moeten volgens Atsma worden versterkt en ook moet er worden gezocht naar nieuwe oplossingen. Als dit niet hand in hand gaat met het betrekken van het bedrijfsleven, wacht volgens de staatssecretaris echter een mislukking. Nederland gaat mee met het beleid van de Europese Unie om broeikasgassen terug te dringen en vernieuwend en efficiënt met energie om te gaan.

De verwachtingen op een gezamenlijk bindend akkoord, op de klimaatconferentie die vorige week maandag begon, zijn niet hooggespannen. Veel partijen geloven dat er pas volgend jaar tijdens de klimaattop in Durban, Zuid-Afrika, meer spijkers met koppen kunnen worden geslagen.

Vrijdag, op de slotdag, wordt gepoogd tot een gezamenlijke verklaring te komen. Maar de kans hierop wordt als zeer gering geschat.

Van Vliet verkent WK-parkoers

Wielerbondscoach Leo van Vliet heeft woensdag een bezoek gebracht aan Kopenhagen, locatie van het wereldkampioenschap wielrennen op de weg volgend jaar.

"Beetje golvend, met een kort klimmetje vlak na het begin van het rondje, maar dat stelt niks voor. Een heel ander parkoers dan we de afgelopen jaren gewend zijn", was zijn conclusie.

Van Vliet sprak al eens met Theo Bos, een sprinter voor wie het een parkoers op maat zou kunnen zijn. "Ik ben benieuwd hoe Theo zich in 2011 ontwikkelt. Als we dit jaar al met dertig man finishen denk ik dat dit helemaal een WK voor sprinters wordt", aldus de bondscoach, die in Denemarken ook op zoek is naar accommodatie om de ploeg onder te brengen.

Van Vliet verkent WK-parkoers
Van Vliet verkent WK-parkoers (Foto: ANP)

Zweten in Zweden (1)

"Sneeuwt het al?" had ik vooruit gemaild. Het sneeuwde als de ziekte. Kan de ziekte sneeuwen? Van mij wel. In de vliegende sneeuwstorm daalden we de trap van het vliegtuig af. Goedkoop, die prijsvechters op de markt van internationale vluchten, maar je loopt zo een kou op. Het was min twaalf.
"We moeten nog opschieten," zei Vrouwlief in de aankomsthal. "Om half tien hebben we de bus gereserveerd. Hoe laat is het nu?"
"Vijf voor half tien."
"Dat gaan we niet redden."

Jonge Belg tilt tafel op tijdens WK tafeltennis

Een jonge Belgische tafeltennisser heeft het WK voor junioren moeten verlaten. De 18-jarige Lauric Jean werd vanwege onsportief gedrag door zijn coach, in samenspraak met de Belgische bond, weggestuurd.

Dinsdag werd Jean gediskwalificeerd toen hij in zijn tweede voorrondepartij tegen de Engelsman David McBeath uit woede de tafeltennistafel had opgetild. Dit was aanleiding voor zijn coach om zijn pupil, die nog in actie had moeten komen in het dubbelspel, weg te sturen.

Social media en Google domineren Google

Social media en aanbieders van e-mailaccounts scoren dit jaar wederom goed in de top tien van de meest gezochte zoektermen door Nederlanders op internet. Dat blijkt uit de donderdag gepubliceerde Zeitgeist-lijsten van Google.

Nederlanders zochten dit jaar net als in 2009 het meest op Hyves, gevolgd door YouTube. Google zelf verstootte 'online' van de derde plaats, de vierde plek was net als vorig jaar voor Marktplaats. Nummer vijf is dit jaar Facebook, waar dat vorig jaar nog Google was.

"Mensen vinden het makkelijker om via de zoekmachine van Google op Hyves of Facebook te komen in plaats van het hele webadres in te typen", verklaarde een woordvoerder van Google.

Google zelf rukte in 2010 twee plaatsen op naar een derde plek. "De reden dat veel mensen op ons zoeken, heeft te maken met producten van Google die mensen willen vinden", aldus de woordvoerder.

Analist Ed Achterberg van onderzoekbureau Telecompaper benadrukte dat sociale netwerken steeds belangrijker worden in het dagelijks leven van de consument. "Hyves en Facebook zijn een wereld op zich die steeds toegankelijker wordt."

Vooral jongeren maken gebruik van sociale netwerken. "Dat heeft te maken met het gedrag van deze jongeren. Zij kunnen met hun smartphones op elk moment van de dag via Hyves of Facebook laten weten wat ze aan het doen zijn", aldus Achterberg. "Sociale netwerken hebben een plekje veroverd in onze communicatieketen en zijn niet meer weg te denken."

'Aanval MasterCard vanuit Nederland'

De nationale recherche doet een grootschalig onderzoek naar de aanval op de website van MasterCard. Het vermoeden bestaat dat een groot deel van de aanval vanuit Nederland is gedaan.

Het landelijk parket van het Openbaar Ministerie (OM) bevestigde woensdagavond berichtgeving daarover door de NOS. De website van de creditcardmaatschappij lag een groot deel van de dag plat.

De digitale aanval is een reactie op het besluit van het bedrijf geen overboekingen meer te verzorgen naar WikiLeaks. Een actiegroep met de naam Anonymous dreigde eerder al met een cyberaanval op alle bedrijven met een anti-WikiLeaks-agenda. Uit het rechercheonderzoek moet nog blijken wie de verantwoordelijken zijn, aldus een woordvoerder van het landelijk parket.

Tropeninstituut verlaagt salaris van directeur

Het salaris van de bestuursvoorzitter van het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) wordt per 1 januari verlaagd tot de zogeheten DG-norm. Dat is de uitkomst van een gesprek dat woensdag plaatsvond tussen de voorzitter van de raad van commissarissen van het instituut en staatssecretaris van Buitenlandse Zaken Ben Knapen.

Het KIT zegt het te betreuren dat de indruk is gewekt niet te hebben voldaan aan eerdere verzoeken om het salaris van directeur Jan Donner te verlagen. Volgens commissaris Rudy Rabbinge heeft het instituut meerdere malen contact opgenomen met het Ministerie van Buitenlandse Zaken om over de kwestie te praten.

Dinsdag dreigde de Tweede Kamer met het intrekken van de subsidie aan het KIT en aan ontwikkelingsorganisatie SNV als zij het salaris van hun directeuren niet zouden verlagen naar 124.000 euro, de DG-norm. SNV laat woensdag weten de brief af te wachten die Knapen, verantwoordelijk voor Ontwikkelingssamenwerking, beloofd heeft te sturen.

De organisatie heeft geen gesprek met de staatssecretaris gepland. In augustus werd bekend dat SNV-directeur Dirk Elsen tegen de 160 duizend euro verdient.

Nederlandse artiesten samen op nieuw festival

Tientallen Nederlandse artiesten staan in augustus op de planken tijdens het nieuwe festival Dutch Valley. Dat maakten de organisatoren woensdag bekend. Welke acts op het podium staan, wordt binnenkort aangekondigd tijdens een persconferentie.

De organisatoren noemen Dutch Valley 'het Lowlands van de Nederlandse artiest'. "Van Nederpop tot smartlap, van rock tot megapiraat en van après ski tot hiphop, alles komt samen tijdens dit festival", belooft de organisatie. "Alle internationale en nationale muziekstijlen en stromingen die het Nederlandse product rijk is, komen aan bod."

Dutch Valley, dat het grootste festival met artiesten en muziek van eigen bodem moet worden, vindt op 13 augustus plaats in recreatiegebied Spaarnwoude. Een week eerder is dat gebied het toneel van Dance Valley, het dance-festijn dat sinds 1995 plaatsvindt. Naast muziek worden de naar verwachting dertigduizend bezoekers van Dutch Valley getrakteerd op theater, entertainment, shows en attracties. De kaartverkoop van Dutch Valley start zaterdag.


Tientallen Nederlandse artiesten op nieuw festival (Foto: Novum)

Doden bij treinbotsing in Bangladesh

Bij een frontale botsing tussen twee treinen zijn woensdag in Bangladesh zeker negentien doden gevallen. Tientallen mensen zijn gewond geraakt, meldden de reddingsdiensten.

Eén trein was onderweg van de hoofdstad Dhaka naar de zuidelijke havenstad Chittagong, terwijl de andere trein de reis in tegengestelde richting maakte. In het district Narsingdi botsten de treinen op elkaar.

Mogelijk was een wisselstoring de oorzaak van het ongeluk.

Verkiezingsuitslag Haïti leidt tot geweld

Het bekendmaken van de voorlopige uitslag van de eerste ronde van de presidentsverkiezingen in Haïti heeft woensdag geleid tot geweld. Boze aanhangers van een van de kandidaten richtten barricades op en stichtten brandjes.

De kiescommissie van Haïti maakte dinsdagavond bekend dat Jude Célestin, een beschermeling van de huidige regering, en Mirlande Manigat, de vrouw van de voormalige president Leslie Manigat, deelnemen aan de tweede ronde van de verkiezingen. De populaire zanger Michel Martelly zou 6800 stemmen minder dan Célestin hebben gekregen en werd uitgesloten van deelname.

Direct na de bekendmaking werd de uitslag nationaal, maar ook internationaal in twijfel getrokken. Aanhangers van Martelly gingen de straat op, hoewel de kiescommissie eerder zei dat mogelijk een derde kandidaat kan deelnemen aan de tweede ronde op 16 januari.

"Als ze ons niet Martelly en Manigat in de tweede ronde geven, dan zal Haïti in brand staan", zei een van de demonstranten. "We leven nog steeds in tentenkampen en Célestin verspilt geld aan verkiezingsposters."

De demonstranten gooiden met stenen, beschadigden voertuigen en stalen goederen uit winkels. Tevens werd het het hoofdkantoor van de partij van Célestin in brand gestoken. Volgens hulpverleners reageerde de nationale politie erg traag en weigerden veel agenten dienst te doen.

De verkiezingen van 28 november werden geplaagd door fraude. Duizenden mensen konden geen stem uitbrengen, omdat de kieslijsten niet in orde waren. Bovendien waren er meldingen van stembusfraude, geweld en intimidatie, die bevestigd werden door internationale waarnemers.

De huidige president René Preval riep op tot een einde aan de protestacties. "Dit is niet hoe het moet werken in dit land", zei hij in een toespraak voor de radio. "De bevolking lijdt door alle schade die wordt aangericht."

De president wees beschuldigingen van stembusfraude van de hand en hekelde de Amerikaanse ambassade op Haïti die kritiek leverde op het verloop van de verkiezingen. Volgens Preval is het aan de kiescommissie om te bepalen of de verkiezingsuitslag in orde is. "Als er problemen zijn, dan kunnen we om de tafel gaan en erover praten, maar de Amerikaanse ambassade is niet de CEP (de kiescommissie, red.)."


Verkiezingsuitslag Haïti leidt tot geweld (Foto: Novum)

'Aretha Franklin heeft kanker'

De Amerikaanse soullegende Aretha Franklin (68) heeft kanker. Dat meldden Amerikaanse media woensdag op basis van informatie van een familielid. Het zou om alvleesklierkanker gaan, waaraan de meeste patiënten binnen enkele jaren na de diagnose sterven.

De zangeres werd vorige week geopereerd, maar toen werd niet bekendgemaakt waaraan. Ze zou het naar omstandigheden goed maken. Franklin zei vorige week zelf dat haar operatie zeer succesvol was verlopen.

Franklin scoorde wereldwijde hits met onder meer de nummers Think en Respect.

Soullegende Aretha Franklin heeft kanker
Soullegende Aretha Franklin heeft kanker (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
review
The Irishman
review
Een avond lang kippenvel bij The World of Hans Zimmer in de Ziggo Dome
special
Interview met Rojo en Cazorla (Fortnite)
review
Planet Zoo
review
Plants vs. Zombies: Battle for Neighborville
review
Aeternoblade 2
©FOK.nl e.a.