FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 26 november 2010

'Van Gelder biechtte cokegebruik op'

Turner Yuri van Gelder zou voorafgaand aan de wereldkampioenschappen in Rotterdam tijdens een bijeenkomst met het Nederlandse team opgebiecht hebben dat hij opnieuw cocaïne had gebruikt. Dat meldde vrijdagavond Nieuwsuur op basis van bronnen die dat tegenover de NOS zouden hebben gezegd.

De ringenspecialist werd door de KNGU vanwege 'medische redenen van persoonlijke aard' drie dagen voor de start van de WK in Rotterdam uit de Nederlandse ploeg gezet. De suggestie dat hij opnieuw aan de cocaïne zou hebben gezeten, ontkende de turner later in een persbericht. Dopingtesten waren ook negatief. Volgens de NOS zouden Van Gelder en de KNGU sinds donderdag weer met elkaar in gesprek zijn.

De wereldkampioen van 2005 maakte deze zomer zijn rentree na een schorsing van een jaar wegens dopegebruik. De turner had cocaïne gebruikt. Van Gelder won na zijn terugkeer een wereldbekerwedstrijd in Gent. Hij dwong een plaats in de selectie voor de WK af, maar kwam uiteindelijk niet aan de start.

'Van Gelder biechtte cokegebruik op'
'Van Gelder biechtte cokegebruik op' (Foto: ANP)

Gewone IJslanders gaan grondwet schrijven

De bevolking van IJsland gaat zaterdag naar de stembus voor een bijzonder referendum: de IJslanders mogen gewone burgers gaan kiezen die met elkaar een nieuwe grondwet gaan schrijven. Honderden mensen hebben zich opgegeven en willen deel gaan uitmaken van Constitutionele Vergadering, die rond de dertig leden zal tellen.

"Het is de eerste keer in de wereldgeschiedenis dat de grondwet van een land op deze manier wordt herzien, door een direct democratisch proces", aldus Berghildur Erla Bergthorsdottir, woordvoerder van de commissie die de vorming van de Constitutionele Vergadering begeleidt.

IJsland heeft nooit een eigen grondwet geschreven. Nadat het land in 1944 onafhankelijk werd van Denemarken werd de Deense grondwet overgenomen. Er werden wel enkele clausules aangepast om duidelijk te maken dat het land een onafhankelijke republiek was geworden. Ook werd 'koning' vervangen door 'president'. Sinds 1944 heeft een grondige herziening van de grondwet altijd op de agenda van de regering gestaan.

Na het instorten van de economie in 2008 nam de druk om de grondwet te herzien toe. Velen zagen de ineenstorting van de economie niet alleen als een economisch probleem, maar ook als een falen van de regering en allerlei regulerende instellingen. Volgens veel mensen had de economische malaise kunnen worden voorkomen als er een strenger raamwerk voor een grondwet was geweest. IJslanders begonnen te twijfelen aan het fundament van de samenleving en de woede over de falende regering nam toe. Het werd steeds duidelijker dat er sprake was van een enorme corruptie binnen de regering van het Scandinavische land.

Uiteindelijk werd in een tweeduizend pagina's tellend rapport, dat na een parlementair onderzoek werd opgesteld, duidelijk dat het land toe was aan een grondige herziening van de grondwet. Hiermee zou het vertrouwen van de bevolking in de regering moeten worden hersteld.

"Het is erg belangrijk voor gewone burgers (...) om deel te nemen aan de grondwetsherziening", zei premier Johanna Sigurdardottir. "We hopen dat deze nieuwe grondwet een sociaal convenant is, dat leidt tot wederopbouw en verzoening. Om dat te laten plaatsvinden, moet het hele land erbij betrokken worden."

De Constitutionele Vergadering zal bestaan uit 25 tot 31 personen. Het definitieve aantal hangt af van de verhouding tussen geslacht en gelijkheid. Iedereen kon zich opgeven om deel te nemen aan de vergadering, behalve de president, parlementariërs en de commissie die de vorming van de Constitutionele Vergadering begeleidt.

De Constitutionele Vergadering gaat volgend jaar een nieuw voorstel voor de grondwet schrijven. Daarvoor wordt materiaal gebruikt dat bij een eerder project werd verzameld. Eerder dit jaar konden duizend willekeurig gekozen IJslanders tussen de 18 en 89 jaar hun visie geven op de grondwet en wat er in zou moeten staan.

Niet iedereen is er van overtuigd dat de grondwet moet worden gewijzigd. Sommigen zien het proces als een frivole en populistische exercitie en hebben kritiek op de hoge kosten die aan het proces verbonden zijn. Thorstein Arnalds, een technicus, heeft zich kandidaat gesteld en wil dat de grondwet ongewijzigd blijft. "De grondwet had niets te maken met het instorten van het bancaire stelsel en staat ook niet in de weg bij het herbouwen ervan", zo zei hij.

Anderen zijn echter wel enthousiast. Berglind Steinsdottir, student en proeflezer van de grondwet, zei 'uitermate optimistisch en opgewonden' te zijn over het uiteindelijke resultaat.

'Te oude' Nesta keert niet terug naar Lazio

Alessandro Nesta (34) hoeft niet te rekenen op een terugkeer naar Lazio. De Romeinen vinden de verdediger te oud.

Nesta staat onder contract bij AC Milan. De routinier heeft een aflopende verbintenis in Milaan en is nog niet tot een akkoord gekomen over een langer verblijf bij de Rossoneri. In Italiaanse media werd daarom al gesuggereerd dat Lazio op het vinkentouw zou zitten.

Nesta stond in het verleden lang onder contract bij de Romeinse club. "Ik denk niet dat hij weg wil bij Milan", zei Lazio-president Claudio Lotito tegen Italiaanse media. "Bovendien hebben wij het beleid dat we alleen jonge spelers aantrekken."

"Behalve dat hij boven de dertig jaar is, past zijn salaris ook niet binnen onze financiële huishouding. Datzelfde geldt voor Antonio Cassano", aldus Lotito. Cassano (Sampdoria) zou ook in de belangstelling staan van Lazio.

[WTF] Djokovic naar halve finale

Novak Djokovic heeft zich bij de ATP World Tour Finals in Londen eenvoudig voor de halve finale geplaatst. De nummer drie van de wereld was in het laatste groepsduel te sterk voor de Amerikaan Andy Roddick: 6-2 en 6-3. Djokovic kan zich op maken voor een ontmoeting met Roger Federer.

Djokovic begon moeizaam aan de wedstrijd en wist in de eerste game maar net zijn eigen service te behouden. Daarna kwam de Serviër echter beter in de wedstrijd en wist hij in de vierde game een break te pakken. Roddick wist dat niet meer ongedaan te maken en leverde zelfs nog een keer zijn opslag in.

De setwinst was voor Djokovic al genoeg voor een plaats in de halve finale. De tweede set haalde hij vervolgens ook redelijk eenvoudig binnen. De mondiale nummer drie neemt het zaterdag op tegen Federer, die in de andere poule als eerste eindigde. De andere halve eindstrijd gaat tussen Rafael Nadal en Andy Murray.

Man uit Mierlo vast voor serie autobranden

Een 40-jarige man uit Mierlo is donderdagavond aangehouden op verdenking van het stichten van autobranden in zijn woonplaats. De politie hoopt dat er met zijn aanhouding een einde is gekomen aan de reeks autobranden in de Brabantse plaats.

Een man belde de politie toen hij een automobilist met gedoofde lichten de Tramweg zag inrijden. De politie hield de man na onderzoek aan en nam zijn auto in beslag.

In Mierlo vonden afgelopen week tijd dertien autobranden plaats, zowel overdag als 's avonds. De voertuigen stonden aan de openbare weg. Ook kort voor de aanhouding van de man werden nog twee auto's in de fik gestoken.

'Groot-BrittanniŽ haalde oplichter Taliban binnen'

De Britse geheime dienst is verantwoordelijk voor de deelname van een man die zich uitgaf voor Mullah Akhtar Mohammad Mansour aan vredesonderhandelingen met de Afghaanse regering. Dat heeft Mohammad Omar Daudzai, een vertrouweling van de Afghaanse president Hamid Karzai, vrijdag gezegd.

Volgens Daudzai brachten de Britse autoriteiten de man in juli of augustus naar Kabul voor gesprekken met Karzai. Een Afghaan die eveneens betrokken was bij de besprekingen kreeg op een zeker moment in de gaten dat de man niet Mansour was. Later bleek dat de man een winkelier was uit de Pakistaanse stad Quetta. De man zou naar verluidt royaal betaald zijn om aanwezig te zijn bij de besprekingen.

"Internationale partners moeten niet zo snel opgewonden raken over dat soort dingen", aldus Daudzai. Hij voegde daaraan toe dat het incident aantoont dat de vredesonderhandelingen door de Afghanen moeten worden geleid. Een andere medewerker van de Afghaanse regering noemde de Britse geheime dienst 'naïef'.

Het kantoor van de Britse premier David Cameron en het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken wilden niet reageren op de uitlatingen van Daudzai.

Mansour, een voormalig minister van Luchtvaart in het Talibanbewind, is een belangrijk lid van de Talibanraad of shura in Quetta. Aan het hoofd van die raad staat Talibanleider Mullah Mohammad Omar. Mansour was een bekende Talibanleider die vaak in het nieuws is geweest. Het is dan ook onduidelijk waarom het zo moeilijk was om vast te stellen dat hij niet degene was met wie gesproken werd.

Uitslag NAC Breda - PSV

Vanavond stond in de Eredivisie het duel tussen NAC Breda en PSV op het programma. Hieronder vind je de uitslag van dat duel.

NAC Breda

4 - 2

PSV

 30' Leonardo
 41' Amoah
 50' Boussaboun
 79' Amoah
   15' Reis
 33' Dzsudzsák
 
 Gele kaart: Lens, Bakkal, Pieters (PSV)
 Rode kaart: Luijckx (74/2xg) (NAC Breda)
 
Stadion: Rat Verlegh Stadion, Breda
Toeschouwers: 19.000
Arbiter: Vink
 
Opstelling:   Opstelling:
Ten Rouwelaar
Koenders
Penders
Horváth
Fehér
Luijckx
Boussaboun (Gorter/80)
Schilder
Leonardo (Loran/84)
Amoah
Lurling (Gudelj/78)
  Isaksson (Cássio/37)
Hutchinson
Marcelo (Koevermans/83)
Bouma
Pieters
Afellay
Toivonen (Engelaar/64)
Bakkal
Lens
Reis
Dzsudzsák

Iran getroffen door aardbeving

Het zuiden van Iran is vrijdag getroffen door een aardbeving met een kracht van 5,4 op de schaal van Richter. Vooralsnog zijn er geen berichten over slachtoffers of schade. Dat meldde de Iraanse staatstelevisie.

Het epicentrum van de beving lag bij de stad Firouzabad, ongeveer duizend kilometer ten zuiden van de hofdstad Teheran. In de stad en de omliggende gebieden wonen ruim honderdduizend mensen. De inwoners van de stad voelden de korte aardbeving naar eigen zeggen nauwelijks.

Politie schiet op vluchtende automobilist

De politie heeft vrijdagavond tot tweemaal toe geschoten op een vluchtende automobilist. De bestuurder probeerde tijdens zijn vlucht op agenten in te rijden, maar die konden op tijd wegspringen. Wel raakten tijdens een achtervolging twee mensen in een andere auto gewond bij een botsing.

De automobilist slaagde erin te ontkomen, maar zijn auto werd gevonden bij de Sorghvlietlaan. Na een tip van een getuige werd in een woning een man aangehouden. De politie onderzoekt nog of dat de gevluchte automobilist is.

De automobilist trok de aandacht omdat hij door het centrum van Veendam reed met gestolen nummerplaten. Toen agenten hem wilden controleren ging hij er met hoge snelheid vandoor.

Na een botsing op de Apollolaan reed de man direct door. Op de Kielsterachterweg probeerde de politie hem voor het eerst klem te rijden, maar dat lukte niet. De man reed op een agent in en reed, ondanks dat die het vuur opende, door. Op de Sorghvlietlaan probeerde de politie het nog eens, met hetzelfde resultaat.

De politie is nog op zoek naar getuigen. Op diverse plaatsen in Veendam wordt naar sporen gezocht.

Twee satellieten gelanceerd vanuit Frans-Guyana

Een raket, geladen met twee communicatiesatellieten, is vrijdag gelanceerd vanuit Frans-Guyana. Dat meldt Arianespace, de commerciële tak van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA.

De Ariane 5-raket moet Intelsat 17 in een baan rond de aarde brengen. Deze satelliet wordt gebruikt voor telecommunicatie in Europa, het Midden-Oosten, Rusland en Azië. Ook werd de HYLAS 1, die afgelegen gebieden en het platteland in Europa moet gaan voorzien van mobiel breedbandinternet, de ruimte in geschoten.

Contador levert documenten in

Alberto Contador heeft vandaag aan de Spaanse justitie veel documenten overhandigd die aan moeten tonen dat hij geen doping gebruikt heeft. De Spanjaard is tijdens de afgelopen Tour betrapt op het gebruik van het verboden middel clenbuterol, iets wat hij zelf wijt aan het eten van vervuild vlees.

Het UCI hecht weinig waarde aan de verklaring van de renner. De wielerunie heeft de Spanjaard al een voorlopige schorsing opgelegd en heeft de Spaanse bond verzocht deze om te zetten in een definitieve schorsing. Contador heeft aangegeven dat als hij langdurig geschorst wordt hij zijn fiets aan de wilgen zal gaan hangen.

Man rijdt vriendin opzettelijk aan

Een 29-jarige man heeft vrijdagmiddag in de Noord-Hollandse plaats Blokker zijn vriendin opzettelijk aangereden met zijn auto. De 24-jarige vrouw is met hoofdletsel naar een ziekenhuis gebracht, meldt de politie. De man is aangehouden. Het motief van de aanslag is niet bekend.

De aanrijding vond rond 13.00 uur plaats op een parkeerplaats van een restaurant aan de Westerblokker. Een klas middelbare scholieren was getuige van het incident. Voor de kinderen is slachtofferhulp geregeld.

Racende 16-bit characters

Animator Steve Williams heeft een hoop 16-bit karakters bij elkaar gegooid en ze laten racen om wie het snelst is. Dit allemaal in omgevingen van diverse games. De meeste bekende gamehelden zijn erbij, zoals Mario, Kirby, Sonic en Samus. Er zitten ook een paar iets oudere en minder bekende bij, bijvoorbeeld personages uit het Disney-universum zoals Timon uit de Lion King of Aladdin.

Sonic lijkt weinig geduchte tegenstanders te hebben, kijk het filmpje zelf maar om te kijken wie er wint.

Peuter gewond na val in gierput

Een meisje van 2 jaar is vrijdagmiddag in Stroe gewond geraakt door een val in een gierput. De peuter viel in de afvoerpijp van de gierput en raakte daarin bekneld. Het kind raakte door de damp in de put bedwelmd, maar kon door ambulancepersoneel worden bevrijd. Ze is met ademhalingsmoeilijkheden afgevoerd naar een ziekenhuis.

Het ongeluk gebeurde rond 14.30 uur op de Malendijk in de Gelderse plaats. Waardoor het kind in de put terechtkwam is niet duidelijk. Ze is ter plaatse behandeld door ambulancepersoneel en hulpverleners van een traumaheli.

Julius en Yoko naar Castlevania

Konami heeft twee nieuwe personages vrijgegeven voor Castlevania: Harmony of Despair op XBLA. Het gaat om Yoko Belnades en Julius Belmont, die als personages in de eerste Castlevania die op de Nintendo DS uitkwam, voorkwamen. De DLC is te downloaden via XBLA voor 240 MSP in totaal.

Yoko Belnades zal zich meer in de achtergrond schuilhouden en veel magie gebruiken om vijanden van een afstandje te verpulveren. Julius Belmont zal zich dichter bij de vijand bevinden met een zweep en een aantal soorten messen om te gooien. Bekijk Julius hieronder in een vroeg gameplay-filmpje.

Gevaarlijke vliegtuigmotoren van scholen gehaald

Defensie haalt een aantal oude vliegtuigmotoren terug van scholen omdat ze schadelijke straling uitstoten. De motoren van gevechtsvliegtuigen werden in de jaren tachtig en negentig aan musea en scholen gegeven als studiemateriaal, maar onlangs bleek dat ze mogelijk straling uitstoten en asbest bevatten.

Volgens het ministerie van Defensie is er geen acuut gevaar omdat er slechts bij een beperkt aantal motoren een kleine hoeveelheid straling en asbest is vastgesteld. Toch is uit voorzorg besloten alle aan onder meer ROC's geschonken motoren terug te halen.

Het gaat om de motoren van de F-104 Starfighter en van de NF-5. De J79-motor van dat eerste toestel blijkt mogelijk gevaarlijk. Met de andere motor is niets mis, maar ook die wordt voor de zekerheid opgehaald.

Hoewel er volgens Defensie geen reden voor ongerustheid is, is een informatienummer opengesteld voor vragen: 0800-1351.

Fŗbregas: "Real Madrid is sterker dan voorheen"

De voetbalwereld kijkt reikhalzend uit naar El Clásico. Real Madrid gaat maandag op bezoek bij aartsrivaal FC Barcelona.

Cesc Fàbregas zal de Spaanse topper vanuit Londen ongetwijfeld volgen. De middenvelder kwam in het verleden uit voor Barcelona. Deze zomer werd de Spaans international vaak gelinkt aan een terugkeer naar Catalonië. Ondanks zijn voorkeur voor Barça vindt hij Real op dit moment erg sterk. "Real is sterker dan in voorgaande jaren."

Fàbregas blikt tegenover El Mundo Deportivo vooruit op de titanenstrijd. "Ik verwacht een gelijk opgaande strijd. Het zijn twee clubs met een geweldige historie", aldus de aanvoerder van Arsenal die veel spelers van beide ploegen kent vanuit de Spaanse nationale ploeg. Fàbregas is bekend met de kwaliteiten van de Madrilenen.

"Real is in de counter levensgevaarlijk. Angel Di Mariá heeft mij dit seizoen in positieve zin verrast. En Ronaldo is natuurlijk een topspeler. Hij heeft enorm veel kwaliteiten", zei Fàbregas, die Ronaldo in het verleden bespeelde met Arsenal. "Toen hij nog bij Manchester United speelde, hadden wij het altijd lastig met hem."

Foto's: Twitterfeest Eric Corton

Afgelopen dinsdag hield Eric Corton zijn eerste #twitterfeest in popzaal Luxor in Arnhem. Wat begon met een opmerking in de trant van: "Als ik zoveel volgers heb, geef ik een feestje", was de zaal gevuld met honderden twittervrienden van @EricCorton. Natuurlijk ontbraken ook de coryfeeën @RudyMackay, @MarijkeRoskamp en @Sharid3fm niet op het feestje.

Tijdens de uitzending van 3voor12 traden drie bands op. Elk uur een andere band.

Als eerste werdt afgetrapt door De Staat, gevolgd door Triggerfinger. Als afsluiter kwam de plaatselijke band Krach op het podium. Dit alles aan elkaar gepraat door Eric Corton.

Hieronder een kleine sfeerimpressie van de avond.

 

Spaanse claimt zon als eigendom

Een 49-jarige Spaanse vrouw uit de regio Galicië claimt vrijdag in de webeditie van de Spaanse krant El Mundo de eigenaresse van de zon te zijn. Ze heeft dit vast laten leggen bij een notaris en wil nu geld van iedereen die gebruikmaakt van 'haar' zon.

Een internationale overeenkomst bepaalt dat een land niet het eigendom van een planeet of ster kan opeisen, maar daarin wordt niet gesproken over individuen, aldus de vrouw. Nadat ze had gelezen dat een Amerikaan de maan en enkele sterren als eigendom opeist, zette ze haar zinnen op de zon.

De helft van de eventuele opbrengsten wil de vrouw schenken aan de Spaanse regering, die in economisch zwaar weer verkeert. Een vijfde wil ze in de Spaanse pensioenfondsen stoppen, 10 procent zet ze in om een einde te maken aan de wereldhonger en nog eens 10 procent is bestemd voor onderzoek. De rest houdt ze zelf.

Spaanse claimt zon als eigendom
Spaanse claimt zon als eigendom (Foto: ANP)

[EK] Kromowidjojo: "Eindelijk"

Ranomi Kromowidjojo heeft vandaag bij het EK kortebaan in Eindhoven getoond weer helemaal terug op niveau te zijn. In een Nederlands onderonsje wist ze op de 100 meter vrije slag Femke Heemskerk uiteindelijk met ruim verschil te kloppen.

Kromowidjojo moest eerder dit jaar met hersenvliesontsteking gedwongen rust nemen, maar dit vormde voor haar geen belemmering om snel terug te keren op topniveau. "Eindelijk. Vorig jaar won Inge Dekker, het jaar daarvoor was Femke de snelste," twitterde de 20-jarige Groningse. Een uur voor de strijd had ze al vertrouwen in de goede afloop. "Mijn laatste tweet voor het vuurwerk. Ik ben tevreden met deze race. Dit geeft vertrouwen voor de WK over drie weken."

Heemskerk ging halverwege de race nog aan de leiding, maar moest het uiteindelijk afleggen tegen Kromowidjojo. "Geen goud. Ja, dat is balen. Ik heb er wel van genoten. De strijd tussen de Nederlanders is leuk. Ik was niet sterk genoeg voor de laatste 25 meter."

Telltale komt met Puzzle Agent Lite en '30 Days of Telltale'

Nu kun je Telltale's puzzelgame Nelson Tethers: Puzzle Agent op je iPhone spelen zonder hem te kopen. Telltale heeft namelijk een lite versie voor de game uitgebracht, voor de iPad en de iPhone. Puzzle Agent is een goede puzzler met veel humor. Voor iedereen bekend met Professor Layton zal deze game wel bekend aanvoelen.

Als je toch liever wat geld voor je Telltale-game neer wilt leggen, of je hebt geen iPhone of iPad, is er nog een andere aanbieding. Telltale begint namelijk vandaag met de "30 Days of Telltale"-uitverkoop, waarin er op elke dag een andere aanbieding zal komen. Vandaag is de aanbieding 50 procent korting op alles in de Telltale-store, behalve voor de nieuwe game Poker Night at the Inventory en de nog niet uitgekomen Back to the Future.

 puzzle agent

 

Speel met Aveline in Dragon Age II

BioWare heeft een nieuw personage onthuld voor Dragon Age II. Het gaat om een dame genaamd Aveline Vallen, een soldate die ervoor gekozen heeft om haar geadopteerde thuishaven Kirkwall te verdedigen. Aveline is getraind in het gebruik van een schild en zwaard en is onvermoeibaar, tot een punt.

Aveline is een pittige tante die staat voor de mensen die ze beschermt. Daarnaast zal ze geen levens verspillen aan mensen die hun eer boven de anderen zetten. Eer kan volgens Aveline wel hersteld worden als iedereen veilig thuis is. Bekijk Aveline in de vier screens hieronder, waarvan de eerste concept art is. Dragon Age II komt 11 maart uit in Europa voor de PS3, Xbox 360 en de PC.

Aveline VallenAveline VallenAveline VallenAveline Vallen

Duitsland en Uruguay spelen herhaling troostfinale WK

Volgend jaar gaan Duitsland en Uruguay op herhaling. De twee landen spelen op 29 mei een vriendschappelijke interland tegen elkaar.

Tijdens het WK voetbal afgelopen zomer in Zuid-Afrika speelden de twee landen tegen elkaar in de strijd om de derde plaats. De Duitsers wonnen toen.

Overgens zou de oefeninterland pas in 2012 worden gespeeld, maar de Duitse voetbalbond besloot de ontmoeting een jaar te vervroegen.

Pinkpop wil verhoogde btw als bioscoop ontlopen

Festival Pinkpop hoopt de verhoogde btw te ontlopen door zich voor te doen als bioscoop. Directeur Jan Smeets weet nog niet of het juridisch haalbaar is. Lowlands besloot de btw-verhoging voor de cultuursector te ontlopen door vrijdag al met de verkoop te starten. Andere festivals en theaterbureaus hebben deze truc ook al ingezet.

Smeets vindt het niet eerlijk dat voetbal, film en circus de btw-verhoging, die op 1 januari van 6 naar 19 procent stijgt, ontlopen. Hij denkt daar een oplossing voor te hebben bedacht. "We hebben over twee hectare van het terrein een openluchtbioscoop. We draaien films en geven daar een gratis programma bij. Dan zijn we dus bioscoop Pinkpop", lichtte Smeets vrijdag toe in Ochtendspits. "Het is te hopen dat het juridisch allemaal haalbaar is."

De Pinkpop-directeur is niet te spreken over de plannen van de nieuwe regering. "Ik vind het een onwijs plan, ik kan er geen ander woord voor bedenken", zegt hij. "Dit is dodelijk. Onze buurman Duitsland heft op cultuur 0 procent en op enigszins commerciële cultuur 7 procent. In het kader van Europese samenwerking vind ik dat niet goed."

De kaartverkoop voor Lowlands is vrijdag van start gegaan, zodat bezoekers nog van het lage btw-tarief kunnen profiteren. "Ik probeer mijn bezoekers te beschermen tegen de verhoging, die in ons geval zo'n twintig euro zou kosten. Vandaag gaan we in de voorverkoop en we zijn vaak snel uitverkocht", zegt directeur Eric van Eerdenburg.

Pinkpop vindt 11, 12 en 13 juni plaats in Landgraaf. Lowlands wordt op 19, 20 en 21 augustus gehouden in Biddinghuizen.

Jongen op trekker sloopt McDrive

Een zeventienjarige jongen uit het Duitse Velbert heeft een enorme ravage veroorzaakt bij de plaatselijke McDonalds. Benji Bauer reed met een trekker door de McDrive heen.

Benji leende de trekker, zowel aan de voor- als achterzijde voorzien van een ploeg, bij een boer waar hij heeft gewerkt. De jongen had zin in een warme hap en besloot het landbouwvoertuig mee te nemen. "Ik dacht dat ik wel met een trekker door de drive-in kon", luidde zijn verklaring. "Ik had het echter mis."

De Duitser ramde het twaalf ton wegende gevaarte door de veredelde snackbar en kegelde vuilnisbakken, aanwijsborden en planten omver.  Vervolgens ging de jongeman ervandoor, maar kon door de lage snelheid snel worden ingehaald. De schade van 3.500 euro zal op hem worden verhaald.

Ricciardo vrijdagrijder bij Toro Rosso

Daniel Ricciardo zal volgend jaar vrijdagrijder bij Scuderia Toro Rosso worden, zo maakte het team vandaag bekend. De Australiër maakt deel uit van het Red Bull Junior-programma en maakte vorige week tijdens de rookietest in Abu Dhabi indruk door beide dagen met de Red Bull veruit de snelste tijden te rijden.

Ricciardo zal in de vrijdagtrainingen Sébastien Buemi of Jaime Alguersuari gaan vervangen. Ook is hij in de weekenden de derde rijder bij de Italiaanse renstal. Daarnaast zal Ricciardo wederom uit gaan komen in de World Series by Renault.

Duitser verwarmt gestolen auto met aftapstroom

Een 31-jarige Duitser vond het donderdag nogal koud in zijn auto. Hij tapte in Maastricht stroom van een lantaarnpaal en liet daar een kacheltje in de gestolen auto op draaien.

Toezichthouders van de gemeente zagen rond 21.15 uur op de Sonnevillelunet dat er een draad tussen de auto en de lantaarnpaal liep. Agenten constateerden dat de Duitser in een gestolen auto zat. De man had gedronken en bekende dat hij de auto had gestolen van zijn voormalige werkgever. Hij wordt naar Duitsland gebracht.

[WB] Groothuis tegen Kuipers op schaatsmijl

Tijdens de wereldbekerwedstrijden in Hamar nemen Stefan Groothuis en Simon Kuipers het morgen tegen elkaar op op de 1.500 meter. Dit bepaalde de loting vandaag.

Groothuis en Kuipers treffen elkaar in de negende en voorlaatste rit. In de rit ervoor rijdt olympisch kampioen Mark Tuitert tegen Trevor Marsicano. In de tiende rit moeten Håvard Bøkko en Shani Davis het tegen elkaar opnemen.

De vrouwen rijden morgen de 5.000 meter. In de B-Groep rijden vier Nederlandse deelneemsters, in de A-groep alleen Marije Joling. Joling moet het in de eerste rit opnemen tegen Masako Hozumi uit Japan.

Total War voorop

Total War staat vanaf heden vooraan bij elke nieuwe game in de RTS franchise van SEGA. Dit hebben uitgever SEGA en ontwikkelaar Creative Assembly onlangs besloten.

Vandaag gaven ze ook toelichting op die beslissing: "The Total War series of games spans over 10 years of titles. We wanted to identify all of these as one series using a more obvious naming convention for players."

SEGA en Creative Assembly willen dus dat de franchise beter herkenbaar wordt. Ze noemen de nieuwe benaming van games logischer. Om deze verandering kracht bij te zetten, hebben ze de nieuwe box-art vrijgegeven. 

Total War: Shogun 2 is een real time strategy die zich afspeelt in het feodale Japan en verschijnt op 15/03/2011 exclusief voor de pc.

 

Saudi-ArabiŽ pakt Al Qaidaleden op

De autoriteiten in Saudi-Arabië hebben de afgelopen maanden 149 Al Qaidaverdachten opgepakt. Daarmee zijn aanslagen in het koninkrijk op regeringsfunctionarissen, mediapersoonlijkheden en burgerdoelen voorkomen. Het Saudische ministerie van Binnenlandse Zaken heeft dit vrijdag meegedeeld.

De gearresteerde militanten opereerden in drie afzonderlijke netwerken en verscheidene losse cellen, zei een woordvoerder. Onder hen waren 25 buitenlanders en één vrouw. Bij huiszoekingen werden wapens en zeshonderdduizend dollar in contanten in beslag genomen. De verschillende groepen hadden banden met het buitenland, wierven geld en trainden hun leden in het gebruik van wapens en het maken van explosieven. Sommige leden werden naar conflictgebieden buiten Saudi-Arabië gestuurd, zei de woordvoerder, die geen bijzonderheden gaf.

Saudi-Arabië leek Al Qaida sinds een reeks aanslagen vanaf 2003 redelijk onder de duim te hebben. Sommige belangrijke militanten wisten echter te ontkomen naar het buurland Jemen, van waaruit nu aanslagen in Saudi-Arabië en elders worden beraamd.

PVV'er Van Bemmel verzweeg nevenfunctie niet

PVV'er Jhim van Bemmel heeft een bijbaan wel opgegeven bij de Tweede Kamer. Door een 'ambtelijke fout' is het echter niet opgenomen in het register van nevenfuncties, verklaart een woordvoerder van de Tweede Kamer vrijdag.

Deze verklaring is uitgegeven naar aanleiding van 'berichtgeving in de media'. De Volkskrant schreef vrijdag dat Van Bemmel had verzuimd zijn bijbaan en eventuele inkomsten als directeur van een aantal bedrijven op te geven. Dit was dus wel bekend. "De griffier van de Tweede Kamer betreurt dat door deze ambtelijke fout een verkeerd beeld is ontstaan."

De PVV'er raakte eerder deze week in opspraak toen bleek dat hij in 2006 was veroordeeld voor valsheid in geschrifte en dat niet had gemeld aan zijn politiek leider Geert Wilders. Hij raakte daarop een deel van zijn woordvoerderschappen kwijt.

Wilders liet eerder op de dag weten dat hij het 'gewroet' van de media in het verleden van PVV'ers spuugzat is. Het begint op een 'ordinaire heksenjacht' te lijken, aldus Wilders.

Bruggen blijken sterker dan gedacht

Duizenden bruggen hoeven niet op korte termijn te worden vervangen of versterkt. Hierdoor bespaart de overheid de komende vijf jaar zo'n driehonderd miljoen euro. Rijkswaterstaat was bang dat deze bruggen versterkt moesten worden, maar uit onderzoek van hoogleraar betonconstructies Joost Walraven van de Technische Universiteit Delft blijkt dat deze angst ongegrond is.

Rijkswaterstaat dacht dat drieduizend bruggen niet sterk genoeg waren, ook omdat de verkeersbelasting enorm is toegenomen, legt Walraven uit. "Toen zijn we een onderzoek gestart om te kijken of er geen reserves in de bruggen zaten."

Met een team van tien man maakte Walraven platen met dezelfde vorm als een brugdek. Om te kijken welke belasting de platen kunnen hebben, werden er grote krachten op uitgeoefend. Ook heeft het team balken uit bestaande viaducten gehaald en getest. Uit het onderzoek bleek dat de bruggen veel sterker waren en langer meekunnen.

De TU Delft werkt met Rijkswaterstaat en TNO aan verbetering van constructies in het samenwerkingsverband Infraquest.


Bruggen blijken sterker dan gedacht (Foto: Novum)

Nieuwe kostuums voor Yun en Yang

Super Street Fighter IV komt ook in de arcadehal te staan. Natuurlijk hebben de personages, net zoals in de console-versies alternatieve kostuums. De meeste zullen overgenomen worden van de eerdere versie, maar de nieuwe karakters moeten ook nog wat aangemeten krijgen.

De nieuwe karakters Yun en Yang zullen onderstaande pakjes krijgen. Uhm, apart. Of we ooit de karakters als DLC kunnen downloaden voor de console-versies is onbekend, maar anders komt er vast een deel waar we ook thuis weer kunnen spelen met Yun en Yang.

Super Street Fighter IV

Bondsraad stemt in met kernenergiewet

Na de Bondsdag heeft vrijdag ook het Duitse hogerhuis, de Bondsraad, ingestemd met het plan van bondskanselier Angela Merkel om de zeventien kerncentrales in Duitsland twaalf jaar langer open te houden.

Oppositiepartijen kondigden aan het besluit bij de rechter te zullen aanvechten.

Opiniepeilingen geven aan dat een meerderheid van de Duitsers vast wil houden aan een eerder plan om alle kerncentrales uiterlijk 2021 te sluiten. Merkel wil de centrales langer in bedrijf houden zodat er meer tijd is om over te stappen op duurzame energie. De nieuwe energiestrategie moet Duitsland helpen gestelde doelen voor vermindering van de uitstoot van broeikasgassen te bereiken.


Bondsraad stemt in met kernenergiewet (Foto: Novum)

Splinter Cell 6 bevestigd door Jade Raymond

Jade Raymond, de graag geziene director bij Ubisoft, heeft bevestigd dat de Ubisoft-studio in Toronto bezig is met Splinter Cell 6. Er werken op dit moment ruim tachtig mensen aan het spel. Jade Raymond wil met de studio zeker vijf topspellen maken, dus een franchise zoals Splinter Cell zal zeker helpen.

"We zijn bezig met Splinter Cell 6, het volgende deel in de bekende franchise en we doen alles hier in Toronto", zegt Raymond in de video. "Binnen tien jaar willen we deze studio laten groeien tot minimaal achthonderd medewerkers en we zijn ruim op schema".

In mei liet Raymond al weten dat er een nieuw deel aan zat te komen, maar dit keer is het dan ook gezegd dat het om Splinter Cell 6 gaat. Als je de video bekijkt, zie je dat er al hard aan gewerkt wordt. In de ontwikkelstudio zijn ze naast Splinter Cell 6 bezig met nog een project. Bekijk de video hier.

Jade Raymond

Sparta haalt Moens binnen

Sparta heeft met Oscar Moens overeenstemming bereikt over een contract tot het einde van het seizoen. De 37-jarige sluitpost moet vanavond nog wel medisch gekeurd worden. De Rotterdammers hopen met Moens de nodige ervaring binnen te halen.

Moens debuteerde achttien jaar geleden in het betaalde voetbal voor Excelsior. Daarna kwam hij uit voor Go Ahead Eagles, AZ, RBC Roosendaal, Genoa, Willem II, PSV en als laatste voor de Dayton Dutch Lions uit de Verenigde Staten.

De tweevoudig international speelde 386 wedstrijden in het betaalde voetbal. Zijn laatste optreden op de Nederlandse velden was op 11 maart 2007 in de wedstrijd tussen PSV en Excelsior (0-0).

Een nieuwe Assassin's Creed in 2011

Assassin's Creed: Brotherhood ligt net in de winkel, maar Ubisoft laat al weten dat er volgend jaar weer een nieuw deel in de reeks uit zal komen. De baas van de Europese marketing-afdeling, Geoffroy Sardin, geeft dit aan in een interview. Of het weer een verder verloop is van het verhaal van Ezio of dat we nu weer verdergaan met Assassin's Creed III wilde hij niet zeggen.

Assassin's Creed: Brotherhood doet het ondertussen erg goed, want in de week van de release is het meer dan een miljoen keer over de toonbank gegaan. Tot op heden zijn er meer dan twintig miljoen exemplaren van de gehele serie over de toonbank gegaan. Hierdoor is het de beste franchise voor Ubisoft op het moment.

We hoeven niet bang te zijn dat de reeks erg snel ten einde zal komen, al wil de uitgever niet ieder jaar een nieuw deel uitbrengen. Volgens Ubisoft moet er soms even afstand genomen worden om weer tot iets creatiefs en vernieuwends te komen. Die pauze hebben ze nu nog niet genomen, dus in 2011 mogen we waarschijnlijk weer een Animus gebruiken.

Assassin's Creed: Brotherhood

Arnhemmer opgepakt voor kinderporno

Een 59-jarige man uit Arnhem is opgepakt voor bezit van kinderporno. Ook zou hij het strafbare materiaal hebben verspreid. De politie kwam de man op het spoor na een tip van een fotowinkel. Bij een huiszoeking zijn volgens de politie 'aanzienlijke hoeveelheden' kinderporno gevonden op dvd's en computers.

De huiszoeking is al in augustus verricht, maar de man is dinsdag pas aangehouden. Hij is inmiddels voorgeleid en voor twee weken in bewaring gesteld.

Jol: 'We moeten weer een winnend team krijgen'

De coach van de Amsterdamse voetbalcub Ajax, Martin Jol, heeft tijdens een persconferentie gezegd dat hij graag zo snel mogelijk weer een winnend team wil hebben.

"Ik verwacht dat iedereen erbij is," zei Jol op de website van Ajax. "We moeten proberen om zo snel mogelijk weer een winnend elftal te krijgen. Dan keert het plezier vanzelf terug." Voorlopig moeten de Amsterdammers het even zonder Suárez doen nadat hij zijn tegenstander Otman Bakkal in de nek had gebeten. Ook is Kenneth Vermeer al enige tijd uitgeschakeld, daarnaast  zullen Nicolas Lodeiro, Florian Jozefzoon, Andre Ooijer en Rasmus Lindgren ook voorlopig niet mee doen.

Ajax hoopt zondag bij de wedstrijd tegen VVV-Venlo drie punten te halen. Dat ze voorlaatste in de Eredivisie staan, doet Jol niet veel: "Natuurlijk gaat het dit seizoen minder met VVV, maar dat heeft vooral met het vertrek van Honda te maken. Ze hebben dit seizoen weliswaar veel wedstrijden verloren, maar daar zaten ook een aantal kleine nederlagen tussen. De krachtsverschillen waren toen niet zo heel groot. Denk bijvoorbeeld aan de wedstrijd die ze begin dit seizoen tegen FC Twente (1-2 nederlaag, red.) speelden. Aan de andere kant kon Vitesse ze laatst veel pijn doen via de counter (1-5, red.)."

Zalm wil dat kabinet minder op cultuur bezuinigt

Het kabinet van CDA en VVD zou niet zo veel moeten bezuinigen op cultuur, aangezien cultuur belangrijk is voor het bedrijfsleven en het vestigingsklimaat. Dat zei oud-minister van Financiën en huidig ABN Amro-baas Gerrit Zalm vrijdag op de Dag van de Belegger.

"Er hadden minder bezuinigingen op cultuur in het regeerakkoord gemoeten. Cultuur is voor het bedrijfsleven en het vestigingsklimaat niet onbelangrijk", aldus VVD'er Zalm, die eraan toevoegde dat Nederland een aantal mooie orkesten en theatergezelschappen kent, dat volgens hem niet verloren mag gaan.

Het gedoogkabinet van Rutte wil in totaal 200 miljoen euro bezuinigen op cultuur. Bovendien gaat de btw op toegangskaartjes omhoog van 6 naar 19 procent.

Waarop het kabinet precies gaat bezuinigen, is nog niet bekend. In het regeerakkoord staat wel dat het Muziekcentrum van de Omroep wordt opgeheven. Daaronder vallen onder meer het Radio Filharmonisch Orkest en het Metropole Orkest.

Vorige week suggereerde Frits Bolkestein, oud-fractievoorzitter van de VVD en voormalig eurocommissaris, dat er niet minder maar meer geld naar cultuur zou moeten, en dat het verschil zou moeten worden gecompenseerd door een vermindering op ontwikkelingshulp. Zalm is echter van mening dat het kabinet 'dat zelf maar moet uitzoeken'.

Nick & Simon hebben wroeging na kritiek

Nick & Simon vinden het soms erg lastig om commentaar te geven bij de talentenjacht The Voice of Holland. Soms knaagt het geweten van de Volendamse zangers als ze kritiek hebben gegeven, omdat de heren naar eigen zeggen ook vaak genoeg fouten maken. "Ik weet donders goed dat ik ook onzuiver zing", zegt Nick.

"Ik vind het af en toe wel erg gênant om iets negatiefs over de kandidaten te zeggen", zegt Nick in het AD. "Als iemand er een paar keer naast zit tijdens het zingen en ik zeg daar iets over, dan denk ik tegelijkertijd: ik zit er zelf altijd een paar keer naast. Bij elk optreden."

"Na de eerste liveshow heb ik in mijn bed liggen woelen", geeft Simon toe. Toch vindt de Volendammer de kritische noten terecht. "Op tv komen we over alsof wij het beter weten, maar we geven alleen aanwijzingen. Een voetbalcoach is ook niet beter dan zijn spelers."


Nick & Simon (Foto: Novum)

Onduidelijkheid over aanpak dierziektes blijft

Het blijft onduidelijk welk ministerie in de toekomst de leiding krijgt bij een uitbraak van dierziektes die ook voor mensen gevaarlijk kunnen zijn, zoals de Q-koorts. Het kabinet heeft daar geen afspraken over gemaakt. Dat heeft premier Mark Rutte (VVD) vrijdag gezegd.

Het kabinet kan zich in grote lijnen vinden in de harde conclusies van een commissie die de aanpak van de Q-koorts heeft onderzocht, maar neemt niet de aanbeveling over dat het ministerie van Volksgezondheid in de toekomst altijd de leiding krijgt. "De volgende keer zul je zien dat het net even anders loopt, waardoor het handiger kan zijn dat een ander departement het voortouw neemt."

Volgens het maandag verschenen rapport kwam de bestrijding van de Q-koorts te laat op gang door onenigheid tussen het ministerie van Landbouw en het ministerie van Volksgezondheid. De ministeries kwamen pas in actie in 2009, twee jaar na het uitbreken van de ziekte.

Als er opnieuw een crisis uitbreekt, zal het kabinet snel besluiten welk ministerie de leiding krijgt, zei Rutte. "Je kunt niet nu al zeggen: Volksgezondheid krijgt het voortouw." Mocht er opnieuw ruzie uitbreken tussen twee ministers, dan zullen Rutte en vicepremier Maxime Verhagen (CDA) snel ingrijpen, zei Rutte.

In een brief aan de Tweede Kamer schrijft het kabinet wel dat de volksgezondheid vooropstaat bij de bestrijding van dierziektes die op mensen kunnen overgaan. Het ministerie van Landbouw, dat inmiddels is samengegaan met het ministerie van Economische Zaken, beschikt echter over onmisbare kennis over dierziektes. Beide ministeries blijven dus samen verantwoordelijk.

Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) liet in antwoord op vragen van de pers doorschemeren dat zij in een volgend geval wel de leiding zal opeisen. Staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA) wilde geen vragen beantwoorden. Rutte ontkende dat er ruzie tussen de twee is uitgebroken naar aanleiding van het rapport over de Q-koorts.

De Q-koorts woedde vooral in het zuiden van het land. De ziekte, die vooral geiten en schapen treft en op mensen kan overslaan, maakte in 2009 duizenden mensen ziek. Ongeveer tien van hen overleden.

Griekse krant To Vima zegt papier vaarwel

Het gerespecteerde Griekse dagblad To Vima verschijnt vanaf 1 januari in digitale vorm. Alleen de zondageditie wordt dan nog gedrukt op papier.

Het besluit vloeit deels voort uit de Griekse schuldencrisis. De krant schrijft vrijdag in een hoofdartikel dat het aantal mensen dat de krant bij de kiosk koopt ver achterblijft bij het aantal online-lezers: achtduizend om 82 duizend afgelopen donderdag.

Om lezers aan zich te binden stelt de krant een gratis smart phone-applicatie en website beschikbaar, maar wie de volledige digitale editie wil lezen moet een betaald abonnement nemen.

To Vima behoort tot de Persgroep Lambrakis, die ook het dagblad Ta Nea uitgeeft.


'To Vima' (Foto: Novum)

Lange Frans scoort derde nummer 1-hit

Lange Frans en Thé Lau zijn binnengekomen op nummer een in de Single Top 100. Met hun duet Zing voor Me verstoten de heren Duck Sauce met het nummer Barbra Streisand van de koppositie.

Zing Voor Me is de derde single waarmee Lange Frans de lijst aanvoert. "Ik hoor net dat ik m'n derde nummer een te pakken heb", schrijft de rapper op Twitter. "Bedankt allemaal."

Cabaretier Jochem Myjer prijkt op een opvallende tweede plek. Zijn eerste single Mijn Dag! stijgt veertien plaatsen. Duck Sauce moet het deze week doen met een derde plek.

In de Album Top 100 komt Marco Borsato's Dromen Durven Delen binnen op de eerste plaats. Los Angeles, The Voices heeft met het debuutalbum een top 5-notering te pakken. De groep van Gordon komt met Los Angeles binnen op plek vier.

Progress, het nieuwe album van de Britse band Take That inclusief Robbie Williams, staat op nummer zes. De vijf heren geven vrijdagavond een optreden in The Voice of Holland.


Lange Frans (Foto: Novum)

Rusland opent fabriek voor vernietiging c-wapens

Rusland heeft vrijdag in Potsjep, 250 kilometer ten zuidwesten van Moskou, een nieuwe fabriek voor de ontmanteling van chemische wapens geopend. De fabriek, aan de grens met Oekraïne en Wit-Rusland, is de laatste in een serie van zes fabrieken die het chemische wapenarsenaal van Rusland moeten vernietigen. De fabriek in Potsjep gaat rond de 7500 ton zenuwgas verwerken, omgerekend zo'n 19 procent van de voorraad.

De fabriek, gelegen in een dichtbegroeid berkenbos, is van groot belang voor Rusland, omdat het land heeft beloofd alle chemische wapens in april 2012 vernietigd te hebben. Deze deadline wordt echter niet gehaald zei Viktor Cholstov, de Russische minister van Industrie en Handel. Rusland heeft volgens hem nog zeker twee tot drie jaar nodig.

De oorzaak van de vertraging is volgens Cholstov een tekort aan geld. De regering heeft volgens hem maar weinig bijgedragen en internationale donoren wisten slechts 60 procent van de benodigde fondsen bijeen te brengen. In augustus meldde het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken ook al dat de deadline niet zou worden gehaald.

Niet alleen Rusland maar ook de VS heeft problemen om de deadline van 2012 te halen.


Rusland vernietigt chemische wapens (Foto: Novum)

Geen DNA-match in zaak Nicky Verstappen

Het DNA-onderzoek op het lichaam van de voormalige kampoudste in de zaak van de moord op Nicky Verstappen, heeft geen match opgeleverd. Het DNA dat op kleding van de 11-jarige Verstappen is gevonden kwam niet overeen met dat van de man, meldt het Openbaar Ministerie vrijdagavond.

Volgens justitie is er geen volgende stap in het onderzoek rond de moord in 1998. Er kan pas weer iets worden ondernomen als er nieuwe feiten aan het licht komen in de zaak.

In de zaak is al bij meerdere mensen DNA afgenomen. Kampleider Joos B. was 80 jaar toen Verstappen tijdens een zomerkamp in Brunssum verdween en dood werd teruggevonden. B. zou eerder hebben bekend in 1954 te zijn veroordeeld voor ontucht met twee jongens.

Zijn graf werd dinsdag geopend om te onderzoeken of hij iets met de moord te maken had. Daarbij liet justitie het belang van opheldering van de zaak voor nabestaanden van Verstappen en het maatschappelijk belang zwaar meewegen.

Tweede christen overleden na rellen CaÔro

In een ziekenhuis in de Egyptische hoofdstad Caïro is een tweede christen overleden die eerder deze week gewond raakte bij gevechten met de politie. De 24-jarige Milad Malak werd in zijn buik geschoten en overleed vrijdag, zei een bron bij de politie.

De rellen braken woensdag uit toen de politie de bouw van een kerk liet stilleggen, omdat de bouwvergunningen zouden zijn overtreden. In totaal 156 christenen werden aangehouden op verdenking van geweldpleging.

Koptische christenen klagen dikwijls dat zij in Egypte gediscrimineerd worden. Over het algemeen leven zij in vrede met de islamitische meerderheid, maar soms komt het tot botsingen, vooral over beperkingen bij de bouw van kerken.

Eerste veroordeling voor kraakverbod

In Utrecht zijn vrijdag voor het eerst in Nederland zes krakers veroordeeld voor het nieuwe kraakverbod. Ze kregen een werkstraf van veertig uur opgelegd. Twee andere verdachten gingen vrijuit door een procedurefout. Het OM had tegen één kraker vijf weken cel en tegen de anderen werkstraffen van zeventig tot veertig uur geëist.

De krakers werden op 1 november uit het oude KPN-gebouw in Utrecht gezet, een maand na invoering van het kraakverbod. De verdediging van de krakers vond dat het OM niet-ontvankelijk moest worden verklaard, omdat de Hoge Raad eerder bepaalde dat niet zomaar mag worden ontruimd. Krakers moeten de kans krijgen vooraf naar de rechter te stappen om hun ontruiming aan te vechten.

De rechter vond dat de krakers wel konden worden veroordeeld, maar legde wel lagere straffen op dan geëist. Twee van de acht werden vrijgesproken omdat uit het proces-verbaal niet bleek dat ze in het kraakpand waren tijdens de ontruiming. Volgens een woordvoerder van het OM was dat een foutje in het proces-verbaal. Het OM gaat mogelijk in beroep.

Assassins Creed: Brotherhood doet het goed in Europa

Ubisoft heeft bekendgemaakt dat Assassins Creed: Brotherhood meer dan één miljoen keer is verkocht in de eerste week na de Europese release. De complete franchise is nu meer dan twintig miljoen keer verkocht en verwacht de dertig miljoen te halen voor het einde van het jaar.

De cijfers zijn bekend geworden door een interview met Geoffroy Sardin die de baas van de marketing-afdeling is. Hij geeft daarnaast aan dat Assassins Creed: Brotherhood in de eerste week beter verkocht dan het tweede deel in de serie. Assassins Creed: Brotherhood doet het nog beter voor Ubisoft want het is de beste launch-titel ooit voor het bedrijf.

Volgens Sardin speelt zo'n 60 procent van de speleigenaren de multiplayer die voor het eerst in het spel zit. Assassins Creed: Brotherhood kwam vorige week uit op 19 november.

Brotherhood

[WvdW] Voorbeschouwing AZ - sc Heerenveen

Natuurlijk staat er dit weekend weer een kakelverse speelronde in de Eredivisie op het programma. Na de topper van afgelopen week, die tussen Ajax en PSV (0-0) ging, is het hoog tijd voor twee ploegen die momenteel in de top tien staan. De Wedstrijd van de Week is het duel tussen AZ en sc Heerenveen.

AZ

AZ draait tot op heden prima mee in de hoogste Nederlandse voetbalklasse en staat, mede door de laatste vijf zeges in de competitie, op de vijfde plaats. De formatie van trainer Gert-Jan Verbeek won acht duels, verloor er drie en speelde vier keer gelijk. Door dit resultaat staat de ploeg uit Alkmaar op gelijke hoogte met Ajax, dat een beter doelsaldo heeft. De achterstand op FC Twente, de huidige nummer twee, is te overzien. Die bedraagt namelijk maar drie punten.

Het is er AZ dus alles aan gelegen om de drie punten dit weekend binnenboord te houden. Dit zal dan moeten gebeuren zonder Niklas Moisander, die een schorsing uitzit. Daarnaast zijn ook Kew Jaliens en Joey Didulica nog geblesseerd en verblijft Jonathas nog altijd in zijn geboorteland Brazilië.


Verbeek: "Het is geen speciale wedstrijd voor mij" (Wikimedia Commons/Paulblank)

Voor Verbeek wordt het hoe dan ook een bijzondere avond. Hij maakte namelijk twintig jaar deel uit van sc Heerenveen. Toch heeft de oefenmeester naar eigen zeggen geen speciale gevoelens voor het naderende duel tegen zijn voormalige broodheer. "Speciaal is het niet. Er lopen nog maar drie of vier spelers rond waarmee ik ooit bij Heerenveen heb gewerkt."

sc Heerenveen

Ook sc Heerenveen kan met een goed gevoel naar de ranglijst van de Eredivisie kijken. De Friezen staan eveneens in de top tien, maar liepen wat meer averij op. Zij wonnen namelijk maar zes wedstrijden, verloren vier keer en moesten vijf maal de punten delen. De achterstand op tegenstander AZ bedraagt nu nog vijf punten, maar dat kunnen er na dit weekend zomaar twee worden.

Trainer Ron Jans koos er afgelopen weekend, voor aanvang van het duel tegen Willem II (5-0), voor om Viktor Elm de voorkeur te geven boven aankoop Bas Dost, die op de bank begon. De aanvaller speelde uiteindelijk nog wel een half uur, maar de oefenmeester gaf een duidelijk signaal naar de jongeling, die in de zomer overkwam van Heracles Almelo. "De organisatie staat voorop. Iedereen moet zijn taak uitvoeren."


Kruiswijk is weer terug na een knieblessure en start waarschijnlijk in de basis

Jans kan in de wedstrijd tegen AZ weer een beroep doen op Arnold Kruiswijk, die weer terug is na een blessure. De verdediger miste het duel met Willem II door knieproblemen, maar is nu weer fit. Dit zal wellicht betekenen dat Youssef El-Akchaoui op de bank moet starten. In de confrontatie met de Tilburgers kreeg hij namelijk een basisplaats. Daarnaast kennen de Friezen geen blessuregevallen of schorsingen, waardoor Jans zeer waarschijnlijk een aantal keuzes moet gaan maken.

Historie

AZ en sc Heerenveen staan komend weekend voor de 34e keer tegenover elkaar. De Friezen presteren overall het beste en wonnen vijftien wedstrijden, waar de Alkmaarder formatie slechts tien keer zegevierde. Toch heeft de formatie van trainer Verbeek in de laatste drie thuiswedstrijden telkens met royale cijfers gewonnen. De twee confrontaties daarvoor gingen echter verloren.

Vorig jaar stonden beide ploegen tegenover elkaar in het kader van de Johan Cruijff Schaal. AZ werd in het seizoen 2008/2009 kampioen van Nederland en sc Heerenveen won de KNVB beker. Uiteindelijk gingen de Alkmaarders er met de winst vandoor. Het werd namelijk 5-1 voor de ploeg, die destijds door Ronald Koeman werd geleid. Brett Holman, Mounir El Hamdaoui, Maarten Martens en Jeremain Lens (2) waren verantwoordelijk voor de doelpunten.

Laatste vijf wedstrijden in Alkmaar:

Datum Competitie Thuis Uit Uitslag
06/03/2010 Eredivisie AZ sc Heerenveen 4-1
25/07/2009 Johan Cruijff Schaal AZ sc Heerenveen 5-1
10/05/2009 Eredivisie AZ sc Heerenveen 3-1
21/10/2007 Eredivisie AZ sc Heerenveen 0-1
22/04/2007 Eredivisie AZ sc Heerenveen 3-1


Wedstrijdinformatie:

Het duel tussen AZ en sc Heerenveen, dat zaterdag in het AFAS Stadion wordt gespeeld, staat onder leiding van arbiter Kevin Blom en begint omstreeks 18.45 uur. Hieronder kun je alvast discussiëren over de opstellingen en de eventuele uitslag.

[EK] Dekker pakt goud op vlinderslag

Het blijft medailles regenen voor de Nederlandse zwemploeg bij het Europees kampioenschap kortebaan in Eindhoven. Inge Dekker prolongeerde zojuist met succes de Europese titel op de 50 meter vlinderslag. Dekker tikte aan in een tijd van 25,38.

Hinkelien Schreuder, die vorig jaar nog met Dekker de titel deelde, was nu goed voor zilver in een tijd van 25,49. Het brons ging naar Triin Aljand uit Estland in 25,90.

[EK] Zilver voor Verlinden op vlinderslag

Op de tweede dag van het Europees kampioenschap kortebaan in Eindhoven heeft Joeri Verlinden zilver gepakt op de 100 meter vlinderslag. Verlinden tikte aan in een tijd van 50,52. De titel ging naar de Duitser Steffen Deibler in 49,95.

Vorig jaar eindigde Verlinden bij de EK nog net naast het podium (vierde) op dit onderdeel. Twee jaar geleden eindigde hij als zevende in de eindstrijd.

Activision wil graag dat we gaan moorden

Activision heeft een nieuwe website online gezet met daarop een teaser voor 'Murder Your Maker'. Weer een nieuwe titel die pas op 11 december tijdens de Spike TV video game awards te zien zal zijn.

Er is nog weinig bekend over de titel, en de teaser is ook niet bepaald scheutig met informatie of hints. Een kale man kijkt naar een plattegrond met daarop moordlocaties. Om de kaart hangen nieuwsartikelen. Misschien is het dus een spel waarin je een seriemoordenaar speelt. We zullen op 11 december vast meer te weten komen.

Murder your maker

Van Arum krijgt nieuwe functie bij Vitesse

Voormalig interim-trainer Hans van Arum blijft werkzaam bij Vitesse. De oud-speler krijgt komende maand van de clubleiding te horen wat zijn nieuwe functie is. Tot die tijd werkt hij als scout.

Van Arum was assistent van de voormalig trainer Theo Bos. Nadat die werd ontslagen op 21 oktober fungeerde Van Arum als interim-trainer. De nieuwe trainer Albert Ferrer stelde echter geen prijs op de aanwezigheid van de 43-jarige oud-aanvaller in zijn technische staf, waarna Van Arum op non-actief werd gezet.

Criterion komt met auto's voor NFS: Hot Pursuit

Ontwikkelaar Criterion heeft aangegeven dat ze een auto-pack zullen uitbrengen voor Need for Speed: Hot Pursuit zodra hun laatste trailer één miljoen kijkers heeft. Die één miljoen kijkers moeten voor 12 december de trailer bekeken hebben en dan zal de DLC beschikbaar worden, gratis.

De gratis DLC zal bestaan uit de volgende auto's;

  • Lamborghini Murciélago LP 650-4 Roadster
  • Bentley Continental Supersports Convertible
  • Dodge Viper SRT10 Convertible Final Edition

Bekijk hieronder de trailer die nog zo'n 850.000 keer bekeken moet worden. Aan de slag dus mensen!

 

Alderweireld: "Moet mezelf wegcijferen voor een ander"

Toby Alderweireld was vorig seizoen een basisspeler bij Ajax. Met de komst van André Ooijer is zijn rol veranderd.

De 36-jarige Ooijer krijgt van trainer Martin Jol vaak de voorkeur boven de Belg. Alderweireld stond in negen van de vijftien competitieduels in de basis. De centrale verdediger krijgt door een schorsing van Ooijer weer speelminuten. Alderweireld moet zich schikken in zijn nieuwe rol. "Je moet het accepteren en jezelf wegcijferen voor een ander."

“Natuurlijk ben je er niet blij om en vind je zelf dat je moet spelen, maar als iemand anders speelt, moet ik diegene gewoon steunen", zei Alderweireld tegen AT5. De Belgische mandekker verwijst daarmee indirect naar Ooijer. Jol liet eerder weten dat hij niet tevreden was over de vorm van Alderweireld aan het begin van dit seizoen.

"Tegen FC Groningen, FC Twente, AC Milan en Auxerre was hij niet alert genoeg. Toby moet scherper worden om in de basis te blijven", aldus de trainer van Ajax eerder. Alderweireld speelde de laatste twee duels negentig minuten mee bij Ajax. De Amsterdammers hielden PSV op 0-0 en werden door Real Madrid te kijk gezet (0-4).

Middelkoop finalist in Dominicaanse Republiek

Matwé Middelkoop heeft de eindstrijd bereikt van de Future in de Dominicaanse Republiek. Daarin mag onze landgenoot het opnemen tegen de als eerste geplaatste Victor Estrella.

Middelkoop trof in de halve finales de als zesde geplaatste Moldaviër Roman Borvavov. De als tweede geplaatste Middelkoop wist in twee sets te winnen; 6-3 en 6-3.

Estrella, die voor eigen publiek speelt, won in zijn halve finale met 6-2 en 7-5 van de als vijfde geplaatste Duitser Peter Gojowczyk.

[EK] Goud Kromowidjojo in supersnelle tijd

Ranomi Kromowidjojo heeft in Eindhoven tijdens het EK kortebaan haar eerste grote individuele gouden medaille gewonnen. De zwemster was met haar 51,44 oppermachtig en bleef haar landgenote Femke Heemskerk (52,02) ruim voor.

Het brons was voor de Duitse Britta Steffen, die met 52,92 ruim achter de twee Nederlandsen bleef. De tijd van Kromowidjojo, was de snelste die ooit is gezwommen in een textielpak.

Een op drie Zuid-Afrikanen geeft verkrachting toe

Een op drie Zuid-Afrikaanse mannen in de Zuid-Afrikaanse provincie Gauteng, waarin ook Johannesburg ligt, heeft wel eens een vrouw verkracht. Dat blijkt uit een door de regering gefinancierd onderzoek van de Medical Research Foundation.

Bij het onderzoek gaf 37 procent van de mannen toe een vrouw te hebben verkracht. 7 procent zei bovendien wel eens mee te hebben gedaan aan een groepsverkrachting. Een kwart van de 511 vrouwen die werden geïnterviewd zei verkracht te zijn. Slechts 25 verkrachtingen werden gemeld bij de politie.

Meer dan de helft van de vrouwen zei bovendien wel eens te maken hebben gehad met geweld. Van de 487 ondervraagde mannen zei 78 procent wel eens geweld tegen een vrouw te hebben gebruikt.

De Medical Research Foundation hoopt de studie ook in andere delen van Zuid-Afrika uit te voeren.

Zus zoekt Tanja Nijmeijer in Colombia

De zus van Tanja Nijmeijer is in Colombia naar haar op zoek. Marloes Nijmeijer blijft een aantal weken in het Zuid-Amerikaanse land in de hoop contact met het Nederlandse Farc-lid te leggen. Dat melden Colombiaanse media.

De zus trekt door de Colombiaanse jungle en is ook van plan naar La Macarena af te reizen. Bij een aanval op een basis van de Farc in die regio kwam de commandant van Nijmeijer, Mono Jojoy, om het leven. Sinds de aanval is niets van Nijmeijer vernomen. Of ze nog leeft, is dan ook niet duidelijk.

Marloes Nijmeijer laat weten het gebruik van geweld te verwerpen. Ze zegt boos te zijn op Tanja, die in een onlangs uitgezonden interview aangaf betrokken te zijn geweest bij aanslagen.


(Foto: Novum)

[EK] Brons voor Van Aggele op 100 school

Robin van Aggele heeft een bronzen medaille veroverd tijdens het EK kortebaan zwemmen in Eindhoven. Van Aggele eindigde op de 100 meter schoolslag achter de Italiaan Fabio Scozzoli en de Duitser Hendrik Feldwehr als derde. 

Halverwege lag Van Aggele aan de leiding, maar zag Scozzoli voorbijkomen, die met 57,78 een sterke tijd neerzette. Van Aggele, die zijn titel verdedigde, kwam niet verder dan 58,68. Lennart Stekelenburg eindigde als zevende in de finale.

Het boek van Ni no Kuni

De meeste gamers kijken nieuwsgierig uit naar de Nintendo 3DS, maar je zou bijna vergeten dat er nog wat pareltjes op de Nintendo DS uit gaan komen. Een daarvan is Ni no kuni, het spel dat in december in Japan uit gaat komen. Naast het spel krijg je ook een boek dat je moet gebruiken om het spel te spelen.

Het boek bevat namelijk magische spreuken en veel hints om puzzels in het spel op te lossen. De puzzels worden bedacht door het team van het spel Professor Layton. Studio Ghibli werkt mee aan het spel om de animatie en tekeningen de typische Ghibli-sfeer mee te geven. In Japan is Ghibli dan ook een fenomeen, de reclames op televisie hoeven dan ook maar kort te zijn om het spel onder de aandacht te brengen. Hieronder zie je dat het spel voor jong en oud is. Ni no kuni komt pas in de lente van 2011 in Europa uit voor de DS. Er is ook een PlayStation 3 versie in de maak, maar of daar een boek bij zal zijn is nog niet bekend.

Eerste twintig minuten van Joe zijn avonturen

Afgelopen week kwam de DLC voor Mafia II uit. Deze DLC genaamd Joe's Adventure laat je in de huid kruipen van Joe die de hoofdrol speelt in deze uitbreiding. Iemand heeft de eerste twintig minuten van de DLC gespeeld en op YouTube gezet om te bekijken, bekijk de filmpjes hieronder.

Joe's Adventure bevat nieuwe queestes, kleding, auto's en locaties. Daarnaast zijn er nu ook leaderboards toegevoegd aan het spel. Mafia II kwam eind augustus uit voor de PC, PS3 en Xbox 360.

[EK] Dekker, Schreuder naar finale 50 vlinder

Hinkelien Schreuder en Inge Dekker hebben zich geplaatst voor de finale op de 50 meter vlinderslag tijdens het Europees kampioenschap kortebaan in Eindhoven. De Nederlandse dames werden in hun serie eerste en tweede en dat was voldoende voor een finaleplaats.

Dekker was met haar 25,73 de snelste van alle halve finalisten, terwijl Schreuder in 26,06 vierde was. De finale van dit nummer, waarop Schreuder en Dekker samen titelverdedigster zijn, is vanavond.

[EK] Driebergen naar finale op 50 rug

Nick Driebergen heeft zich geplaatst voor de finale van de 50 meter rugslag. Tijdens het Europees kampioenschap in Eindhoven werd hij met 24,01 tweede in zijn serie achter Stanislav Donets. Het was uiteindelijk ook de tweede tijd overall.

Bastiaan Lijesen redde het niet. In zijn halve finale eindigde hij als vierde in 24,60, waarmee hij 0,10 te kort kwam voor een finaleplaats. De finale is later vanavond.

VS waarschuwt Nederland om Wikileaks

De Verenigde Staten hebben Nederland gewaarschuwd voor documenten die de komende dagen worden gepubliceerd op de klokkenluiderswebsite Wikileaks. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) vrijdag gezegd.

Wikileaks heeft aangekondigd zo'n 2,7 miljoen vertrouwelijke documenten te zullen publiceren. Rosenthal heeft niet van de VS te horen gekregen op welke manier Nederland daarin voorkomt. "Maar waarschijnlijk speelt er iets dat met Nederland te maken heeft. We wachten rustig af."

De Amerikanen hebben ook andere westerse landen gewaarschuwd, waaronder Groot-Brittannië, Australië, Israël, Denemarken en Noorwegen.

Ontwikkelingshulp naar minder landen

Het kabinet wil het aantal landen dat ontwikkelingshulp van Nederland krijgt, terugbrengen van de huidige 33 naar minder dan zestien. Het kabinet heeft vrijdag ingestemd met een plan hiervoor van staatssecretaris van Buitenlandse Zaken Ben Knapen (CDA).

Volgend jaar gaat het budget voor ontwikkelingshulp met 400 miljoen euro omlaag. Het kabinet bezuinigt vooral op onderwijs en gezondheidszorg in de Derde Wereld. De aandacht gaat voortaan vooral uit naar zaken als voedselzekerheid en waterbeheer.

Het kabinet wil ook een grotere rol van het Nederlandse bedrijven. "We gaan kijken hoe je ontwikkelingssamenwerking zo kunt inzetten dat je ook de economie in Nederland een boost kunt geven", zei Rutte.

Basile: "Messi kan nooit leider van ArgentiniŽ worden"

Vanwege zijn karakter kan Lionel Messi nooit de leider worden van de Argentijnse voetbalploeg. Dat denkt voormalig bondscoach Alfio Basile.

Basile, die tot 2010 ook trainer was van Boca Juniors, is een fan van Messi. "Hij is een fenomeen", zei Basile in Estudio Futbol op de Argentijnse televisie. "Hij doet onmogelijke dingen met een bal, maar vanwege zijn karakter kan hij geen leider worden van Argentinië. Tenzij zijn persoonlijkheid door de jaren heen zal veranderen."

Basile was coach van Messi tussen 2006 en 2008 bij de Argentijnse ploeg. Na de eerste nederlaag in de geschiedenis tegen Chili stapte Basile op. Op het afgelopen WK werd Argentinië in de kwartfinale uitgeschakeld.

"Ik heb heilig geloofd dat Argentinië kampioen ging worden in Zuid-Afrika omdat ik weet dat we topspelers hebben. Eigenlijk alles wat Messi afvuurde, kwam op de paal terecht. Ik hoop dat alles nu goed gaat voor Sergio Batista (nieuwe bondscoach, red.). Hij laat het team in dezelfde stijl spelen als ik deed."

[WTF] Nadal als groepswinnaar door

Rafael Nadal heeft zich als groepswinnaar weten te plaatsen voor de halve finales van de ATP World Tour Finals. Nadal zag Tomas Berdych lang als zijn gelijke in de wedstrijd, maar na de eerste set was het voorbij voor de Tsjech; 7-6 (3) en 6-1.

Ondanks een laag servicepercentage hield Berdych lang gelijke tred met Nadal. In de tiebreak gaf hij het echter uit handen en daarna leek de partij ook direct over. Berdych wist zijn eerste servicegame in die set nog wel met hangen en wurgen binnen te halen, maar verloor vervolgens vijf games op rij.

Nadal treft morgen in de halve finale de nummer twee van de andere poule, de Schot Andy Murray. Vanavond zullen Novak Djokovic en Andy Roddick uitmaken wie morgen mag uitkomen tegen Roger Federer.

OM eist 2,5 jaar voor oplichten verzekeraar

Een 32-jarige man uit Rijswijk gaat als het aan justitie ligt tweeënhalf jaar de cel in wegens het oplichten van verzekeraar Delta Lloyd. Justitie verdenkt de man ervan de verzekeraar in de drie jaar dat hij daar werkte, voor miljoenen te hebben opgelicht.

De Rijswijker zou vanaf 2005 met behulp van aannemers hebben gefraudeerd. Hij vervalste opdrachten en liet fictieve facturen indienen bij de verzekeraar. Die betaalde deze, waarna het geld terechtkwam bij bv's van de Rijswijker. In totaal maakte de man ruim 4,5 miljoen euro buit. Hij liet het volgens justitie breed hangen. Zo schafte hij luxe spullen aan en liet zijn huizen verbouwen.

Naast de Rijswijker zijn er nog veertien verdachten in de zaak, allemaal aannemers. Negen van hen hebben schikkingen met de verzekeraar getroffen. Volgens het OM gaat het om hoge bedragen. De anderen moeten zich volgende week voor de rechtbank verantwoorden. De ex-werknemer van Delta Lloyd wordt gezien als hoofdverdachte. Volgens justitie nam hij het initiatief tot het indienen van de valse facturen.

Delta Lloyd startte in 2008 een intern onderzoek naar aanleiding van dubieuze facturen. Dat leidde naar de Rijswijker. Het bedrijf deed aangifte van valsheid in geschrifte en oplichting.

Het OM verdenkt de Rijswijker er ook van tot drie keer toe de handtekening van zijn terminale vriendin te hebben vervalst op huwelijksstukken.

De rechtbank in Den Haag doet over twee weken uitspraak.

Mogelijk parcourswijziging WK wielrennen door politici

De organisatie van het wereldkampioenschap wielrennen van volgend jaar in Kopenhagen moet mogelijk het parcours gaan wijzigen. Een groep Deense politici vindt dat een driedaagse afsluiting van de wegen niet verantwoord is, zeker omdat de verwachte inkomsten maar 135.000 euro zijn.

De politici hebben een verzoek ingediend bij de gemeenteraad, die volgende maand een beslissing erover zal nemen. De organisatie is alvast begonnen met het maken van alternatieve plannen, maar zal hier pas mee naar buiten komen als een definitief besluit genomen is.

Ecclestone neergeslagen en beroofd in Londen

Formule 1-baas Bernie Ecclestone is beroofd in de Engelse hoofdstad London. De Brit werd door vier overvallers aangevallen en in elkaar geslagen, hierna moest hij zijn juwelen en horloge afstaan. In totaal is er voor ruim 200.000 buit gemaakt.

Bij het kantoor van de miljardair stonden de overvallers te wachten. Na de beroving werd Ecclestone naar het ziekenhuis gebracht, waar hij werd geholpen aan een kleine verwonding. Scotland Yard liet het volgende weten: "In dit vroege stadium is het duidelijk dat er juwelen zijn gestolen, maar hoe veel precies weten we nog niet."

Vier jaar geleden werd de steenrijke Ecclestone ook al beroofd. Toen moest hij zijn Mercedes CLS55 AMG afstaan.

Portugees parlement aanvaardt bezuinigingen

Het Portugese parlement heeft vrijdag ingestemd met de bezuinigingsmaatregelen van de regering. Die moeten het vertrouwen van de financiële markt in het land herstellen, zonder dat Portugal een beroep hoeft te doen op het noodfonds van de Europese Unie.

Premier José Socrates zei in een korte verklaring na de aanvaarding van het plan dat er 'geen enkel alternatief' is. "Wij moeten deze inspanning doen."

Volgens Socrates is Portugal hard bezig het begrotingstekort dit jaar omlaag te brengen tot 7,3 procent van het bruto binnenlands product. Het was vorig jaar 9,3 procent, het hoogste in de eurozone na Griekenland, Ierland en Spanje.

De regering blijft er bij dat Portugal geen internationale financiële nodig heeft, zoals Griekenland heeft gekregen en waarover Ierland onderhandelt. Minister van Financiën Fernando Teixeira dos Santos gaat ervan uit dat Portugal zes maanden nodig heeft om de markten ervan te overtuigen dat het de overheidsuitgaven in de hand kan krijgen.


(Foto: Novum)

Batman: Arkham City bevat geen voertuigen

Ontwikkelaar Rocksteady heeft in een interview bevestigd dat er geen speelbare voertuigen in hun nieuwe game Batman: Arkham City zullen komen. Aangezien dit spel zich in een veel groter gebied gaat afspelen dan bij deel een, waren de geruchten dat er gebruik van de Batmobile kon worden gemaakt, maar dat zal niet gebeuren.

De eigenaar van Rocksteady, Sefton Hill, zei: "What we've really focused on is Batman himself. We see him as the ultimate vehicle." Ook zei hij dat Rocksteady nog lang niet op hun beste doen is en dat hun nieuwste game Arkham City een stuk beter dan Batman: Arkham Asylum zal gaan worden.

Arkham City

Materazzi: "Er is een verschil tussen kopstoot Eto'o en Zidane"

Nadat Samuel Eto'o vorig weekend opponent Bostjan Cesar een kopstoot gaf, gingen de gedachten snel terug naar de WK-finale van 2006. In de mondiale eindstrijd deelde Zinedine Zidane in zijn laatste wedstrijd als profvoetballer een kopstoot uit aan Marco Materazzi. De Italiaanse verdediger, nog actief bij Internazionale, zegt echter dat er een verschil is tussen de twee acties.

"Of Eto'o Zidane mocht? Nou, er is een verschil tussen de twee acties omdat Samuel 'sorry' heeft gezegd tegen iedereen", aldus Materazzi tegen Sky Sport Italië. "Ik heb Zidane een hand gegeven. Mijn geweten is goed."

Materazzi zou volgens Zidane enkele familieleden hebben beledigd tijdens de finale, waardoor uiteindelijk de stoppen bij de Fransman doorsloegen. Eto'o is voor zijn kopstoot drie Serie A-duels geschorst.

Verdachte bekent moord op Duitse tieners

Een 26-jarige verdachte heeft de dubbele moord op twee tieners in het Duitse Bodenfelde bekend. Dat heeft zijn advocaat vrijdag verklaard. De man werd vrijdagmiddag voorgeleid aan de onderzoeksrechter.

De 14-jarige Nina en 13-jarige Tobias werden op gruwelijke wijze vermoord. Volgens de politie werd de verdachte Jan O. mogelijk gedreven door moordlust. Het meisje werd vrijdag onder grote belangstelling begraven, Tobias wordt zaterdag ter aarde besteld.

BioWare: ''Er komen te veel games uit''

In een interview met de mede-eigenaar van BioWare, Ray Muzyka, werd hem gevraagd wat voor hem de grootste tegenvaller in de gameindustrie is. Hij zei dat er nu veel te veel games uitkomen. Wekelijks komen er tientallen games uit en dat is lastig voor hemzelf en voor het team om bij te houden.

Ray Muzyka zei: "There's too many games released. It's interesting, because it's very, very busy, it makes it very hard as a player to keep up. The releases clump up - even though that is changing a little bit. For us, we have to play our games, play competitor's games, play other relevant games, and play the handful of games we just really want to play more of and finish," en "I try and play two-or three hours a night, but that's hard and it's not enough."

Toen Muzyka werd gevraagd wat zijn favoriete game ooit was, zei hij dat dat waarschijnlijk wel de originele System Shock was.

BIOWARE

Willem II'er Hakola heeft ziekte van Pfeiffer

Juha Hakola heeft opnieuw een tegenslag te verwerken gekregen. De aanvaller van Willem II was net hersteld van een hamstringblessure, maar kampt nu met de ziekte van Pfeiffer. Volgens de Tilburgers kan Hakola enkele maanden zijn uitgeschakeld.

De 23-jarige Hakola, die deze week net weer zou aansluiten bij de groepstraining, moet de komende week volledige rust houden. Daarna wordt bekeken hoe zijn herstel vordert. De Fin voelde zich al enkele dagen niet fit en vanwege de symptomen werd zijn bloed gecontroleerd, waarna de ziekte aan het licht kwam.

Vervolg Test Drive verschijnt begin februari

Het vervolg op het in 2006 uitgebrachte racespel Test Drive Unlimited is vanaf 11 februari te koop. Dat heeft Atari vrijdag bekendgemaakt. Het spel behoort tot het door gamestudio Eden Games verzonnen Massively Online Openworld Racing-genre (MOOR).

De racegame wordt gekenmerkt door een vrij te doorkruisen eiland, diverse race-uitdagingen, veel verschillende auto's en de mogelijkheid het avontuur van de spelers naadloos te laten overlopen in het online racen tegen andere gamers. De meest opvallende toevoeging is dat het eiland ook te voet kan worden verkend.

Test Drive Unlimited 2 verschijnt voor de Xbox 360, PlayStation 3 en pc.

Ban op tweedehands onderbroeken

Ghanese marktlieden moeten hun assortiment vanaf februari aanzienlijk inkrimpen: tweedehands onderbroeken, zakdoeken en matrassen mogen dan niet meer verkocht worden. De overheid heeft de import van deze materialen om gezondheidsredenen in 1994 al verboden, maar is nu van plan om te gaan handhaven.

Veel Ghanezen kopen op de markt tweedehands kleding uit Europa, omdat deze vaak goedkoper is dan nieuwe kleding, meldde de BBC vrijdag. Handelaarster Cynthia geeft toe dat er wel eens vieze kleding in de stapels zit, maar dat klanten die kleding niet kopen. "Het maakt niet uit hoe arm iemand is, ze zullen geen spullen kiezen met vlekken. Dat gooien we weg."

Ook klant Doris snapt de regels niet. "Ik draag al vanaf mijn kindertijd tweedehands kleding en ik ben er nooit ziek van geworden." De Ghanese overheid benadrukt dat niet alle tweedehands kleding in de ban gaat.

Terreurverdachte was held belwinkel

Een van de terreurverdachten die dinsdag in Amsterdam zijn aangehouden, is een aantal weken geleden geïnterviewd door AT5, nadat hij eigenhandig een vechtpartij had beëindigd. Bij de knokpartij in een belwinkel in Amsterdam-West ontwapende hij een van de vechtersbazen die met een vuurwapen zwaaide, meldt de lokale omroep.

Samir S. vertelde in het interview op de Amsterdamse zender trots dat een arrestatieteam niet beter had kunnen ingrijpen. De terreurverdachte sprak zich ook uit tegen straatgeweld. Het wapen bleek overigens achteraf nep.

De held van de belwinkel in de Bestevaerstraat werd dinsdag in de woning van zijn ouders aan de Admiraal de Ruijterweg in opdracht van justitie in België van zijn bed gelicht door een arrestatieteam. In totaal werden die dag in Amsterdam, België en Duitsland dertien mensen opgepakt op verdenking van het voorbereiden van een aanslag in België.

De drie Nederlandse verdachten hebben bezwaar gemaakt tegen hun uitlevering aan België en zitten nog vast in Nederland. Het kan nog maanden duren voordat ze aan België worden overgedragen.

Ontevreden Boschker krijgt kans na wegvallen Mihaylov

Op de dag dat Sander Boschker ventileerde dat hij aan een vertrek dacht, komt er een plekje vrij onder de lat. Nikolay Mihaylov heeft een blessure. Mihaylov hield een knieblessure over aan het duel met Internazionale en ontbreekt dit weekend tegen NEC, schrijft De Telegraaf. Boschker viel eerder dit seizoen al in tegen PSV en stond onder de lat in twee bekerwedstrijden.

Eerder vandaag gaf Boschker nog aan bij FC Twente TV dat hij een vertrek overweegt, als hij elders wel aan speelminuten toe kan komen. "Ik was ervan uitgegaan dat ik de kans zou krijgen om te spelen. De constatering dat het niet zo is, valt me wel zwaar," aldus Boschker. "Als ik hier niet kan spelen, moet ik het misschien ergens anders proberen."

"Vooral bij de Champions League-wedstrijden is het heel moeilijk om op de bank te zitten. Ik kan het niveau nog heel erg makkelijk aan. Ook na dit seizoen wil ik nog doorgaan."

BioWare plaagt verder

BioWare plaagt ons verder met nog een teaser voor de game die zij 11 december op de Video Game Awards zullen gaan aankondigen. Ze hebben het nieuwe plaatje geplaatst op hun Facebook-pagina die, zoals eerder, te vertalen is in binaire-code. De vertaling van deze code leidt tot dit plaatje. Het plaatje is een album-cover van de band The Clash, waarvan het meest populaire nummer 'London Calling' is, dus wellicht dat ze verwijzen naar de plaats waar de game zich zal gaan afspelen.

Het vorige binaire raadsel verwees naar de website van de British Secret Intelligence Service. Voor verdere informatie zullen we helaas tot 11 december moeten wachten.

Binair

Aangespoelde man is vermiste kapitein

De drenkeling die vrijdagochtend in Hoek van Holland werd gevonden is de vermiste sleepbootkapitein. Dat meldt de politie. De sleepboot sloeg op 11 november om op de Nieuwe Waterweg bij Hoek van Holland door de eerste herfststorm.

Een voorbijganger zag het lichaam vrijdagochtend rond 08.00 uur liggen en waarschuwde de politie. De politie herkende de kapitein aan zijn kleding. In de loop van de middag kon worden vastgesteld dat het inderdaad om de 46-jarige Belgische kapitein ging.

Van de vijf opvarenden konden er drie snel uit het water worden gehaald. Het lichaam van de machinist spoelde de nacht van 11 november aan op het strand van 's-Gravenzande.

[Upd] 'Muis' schrikt DWDD op

De uitzending van De Wereld Draait Door (DWDD) werd donderdagavond even opgeschrikt door een gillende dame in het publiek. Het lekkere blonde modepopje was in beeld toen ze plotseling een muis zag lopen. Zowel presentator Matthijs van Nieuwkerk als zijn gasten schrokken van de kreet, maar reageerden vervolgens luchtig.

"U zag een muis lopen? Ik had hem bijna!", zei Van Nieuwkerk. Of het daadwerkelijk een muis was, is niet duidelijk geworden. Recentelijk lag een uitzending van DWDD ook al even stil, toen een vrouw in het publiek flauwviel. Ze kwam al snel bij kennis.

Update 16.18 uur
Het modepopje blijkt 'Earphonegirl' te zijn, een Amsterdamse die zaterdag aan de voorronde auditie van het RTL-programma de X-Factor meedoet. "Wat erg! Zo had ik me mijn '1 minute of fame' niet voorgesteld! En hoe genant is het dat het ook nog eens overal wordt herhaald", aldus de aandachtszieke Earphonegirl.


'Muis' schrikt donderdag uitzending De Wereld Draait Door op

Meeste schaatsers slaan WB in Japan over

Nederland is bij de wereldbekerwedstrijden schaatsen in Japan over twee weken met een kleine groep vertegenwoordigd. De meeste schaatsers slaan de wedstrijden op 11 en 12 december in Obihiro over.

Die zouden niet passen in de voorbereiding op de Nederlandse kampioenschappen sprint en allround later in december. In totaal doen maar acht Oranje-schaatsers (vijf mannen en drie vrouwen) mee.

Een week eerder, op 4 en 5 december, gaan de meeste Nederlandse sprinters nog wel naar de wereldbekerwedstrijden in het Chinese Changchun. Daar doen zeven Nederlandse vrouwen en zeven Nederlandse mannen mee.

Jans: "Benieuwd hoe we ons bij AZ staande houden"

Sc Heerenveen gaat morgen op bezoek bij AZ. Trainer Ron Jans is vooral benieuwd hoe zijn ploeg zich staande houdt in Alkmaar.

Volgens Jans zijn zijn spelers zowel fysiek als mentaal topfit. "Dat zie je terug op de training", zegt de trainer op de clubwebsite van Heerenveen. "Er wordt scherp en met plezier gewerkt. Het gevoel is prima."

Jans wil dat iedereen zijn taak uitvoert. "We vragen niet meer, maar eisen. De organisatie staat voorop. Iedereen moet zijn taak uitvoeren. Het team heeft uit bij Feyenoord ervaren dat je profijt hebt van een goede organisatie, die lijn moeten we vasthouden."

De coach kijkt uit naar het duel met AZ. "Ik heb AZ Europees moeizaam zien presteren en vorige week bij Twente speelde het lot een grote rol. AZ groeit net als ons in vorm, ook in die zin ben ik benieuwd hoe wij ons in Alkmaar staande houden", aldus Jans.

Ook Extrema vervroegt voorverkoop

Ook dancefestivalorganisator Extrema vervroegt de voorverkoop voor haar Nederlandse festivals, Extrema Outdoor en Solar Weekend. Het bedrijf wil op die manier in navolging van bijvoorbeeld Lowlands de btw-verhoging op kaartjes voor zijn.

De voorverkoop voor de festivals in Best en Roermond begint aanstaande woensdag. Kaarten houden tot het eind van het jaar dezelfde prijs als dit jaar en de eerste kopers ontvangen als beloning een dvd van het evenement.

Lowlands raakte vrijdag in recordtempo uitverkocht.

18 jaar cel voor moordenaar Milly

De rechtbank in Dordrecht heeft vanmiddag de 27-jarige Sander Vreeswijk veroordeeld tot achttien jaar cel en tbs voor de moord op en vrijheidsberoving van de 12-jarige Milly Boele uit Dordrecht. De rechters vinden niet bewezen dat Vreeswijk zijn slachtoffer seksueel heeft misbruikt, maar dat hij wel schuldig is aan aanranding van Milly en dat hij haar lichaam in zijn achtertuin heeft begraven en verborgen.

Het Openbaar Ministerie (OM) had twee weken geleden 25 jaar celstraf en tbs met dwangverpleging geëist tegen de oud-politieagent voor moord, seksueel misbruik, vrijheidsberoving en het verbergen van het lichaam.

Milly uit de wijk Sterrenburg verdween op 10 maart spoorloos. Kort voor haar verdwijning sprak ze nog telefonisch met haar moeder, waarin ze zei dat een buurman met een kat voor de deur stond. Volgens de rechters lokte de oud-agent zijn slachtoffer mee naar zijn huis waar hij haar misbruikte en haar met zijn riem wurgde. Daarna begroef hij het lijk van Milly in de achtertuin. Vreeswijk gaf zichzelf een week later aan bij de politie.

Achttien jaar cel en tbs voor moord Milly
Achttien jaar cel en tbs voor moord Milly (Foto: ANP)

Basso niet in Giro 2011

Ivan Basso zal in 2011 zijn overwinning in de Ronde van Italië van dit jaar niet verdedigen. De Italiaan van Liquigas wil zich volledig gaan richten op de Tour van volgend jaar.

“Als ik nog een keer de Giro zou winnen, kom ik in een select gezelschap drievoudige winnaars, maar dat weegt niet op tegen de extra waarde die mijn twee roze truien krijgen bij een Tourzege”, aldus Basso tegenover Cycling Weekly. “De miljoenen fans moeten zich niet beledigd voelen door mijn absentie. Ik zou hen pas echt schofferen als ik de Dolomieten op halve kracht zou passeren. Ik geloof bovendien dat ik de Tour kan winnen.”

Basso is van mening dat Liquigas zijn ploegmaat Vincenzo Nibali voor de komende Giro moet inzetten als kopman. "In de Vuelta (die Nibali won, red.) heeft hij bewezen hoe volwassen hij is. Hij zou allerminst een B-keus zijn.”

Johan Derksen weigert sigaar bij Jensen

Johan Derksen heeft donderdag een sigaar van Robert Jensen geweigerd in de gelijknamige RTL-talkshow van de radio-dj. De sigaarrokende voetbalanalist vond het niet gepast om de huisregels van RTL te schenden, en bovendien zei Derksen niet van provoceren te houden.

Derksen: "Ik vind wel Jensen, je moet je wel een beetje aan de huisregels houden, want de volgende stap is dat je me voorstelt om iemand in z'n kontje te neuken en dat doe je toch ook niet." "Blijf kijken, na de reclame Johan met Jan Paparazzi in z'n reet", reageerde Jensen op Derksens schunnige opmerking.

De voetbaljournalist liet zich echter niet van zijn stuk brengen door de vadsige RTL-presentator: "Dan zou je eindelijk eens goede kijkcijfers hebben!" Volgens Stichting KijkOnderzoek keken er donderdag 400.000 mensen naar Jensen.


Johan Derksen weigert sigaar bij Jensen (Fragment op 1:44)

Politiehonden VS verstaan alleen Duits

In Duitsland opgeleide herdershonden zijn in de Verenigde Staten zeer geliefd als politiehond. De Amerikaanse politiehondenorganisatie USPCA schat dat van de achtduizend honden die de politie bijstaan, meer dan de helft zo'n herdershond is.

Een probleem is dat de in Duitsland opgeleide dieren alleen Duits verstaan en Engels moeten leren. Vaak wordt daarvan afgezien, want Duits heeft ook voordelen. Duitse woorden als 'sitz' en 'such' klinken meer als een bevel dan de Engelse woorden en criminelen raken soms in verwarring, als zij een voor hen vreemd woord horen.

Inwoners van Simi Valley in Californië kijken soms nog op, als agent Jason Wilkinson 'platz' tegen zijn in Duitsland opgeleide hond Titen roept. "Vele mensen blijven verwonderd staan als ik mijn bevelen geef en kunnen niet geloven dat ik tegen Titen echt Duits spreek", zegt de agent.

Politiehonden VS verstaan alleen Duits
Politiehonden VS verstaan alleen Duits (Foto: ANP)

Veroordeling piratensite blijft

Drie van de vier oprichters van de website Pirate Bay hebben het beroep dat zij tegen hun veroordeling vorig jaar hadden ingesteld, verloren. Wel verlaagde het hof van beroep de gevangenisstraffen, maar het verhoogde de boete tot 46 miljoen kroon (bijna 5 miljoen euro).

De rechtbank veroordeelde de vier mannen in april 2009 tot een jaar gevangenisstraf en boetes van 32 miljoen kroon. De vierde veroordeelde was ziek. Daarom is zijn beroep nog niet behandeld.

Pirate Bay is controversieel, omdat de website online illegale bestanden uitwisselt. Ondanks de rechterlijke uitspraak is de website nog steeds actief.

Veroordeling oprichters piratensite blijft
Veroordeling oprichters piratensite blijft (Foto: ANP)

Ontsnapte stier krijgt toekomst tussen varkens

De stier die uit islamitisch slachthuis Atlas in Arnhem ontsnapte is aan Het Beloofde Varkensland geschonken. Dat twitterde vrijdag Dafne Westerhof, die het 'varkensparadijs' in Amstelveen bestiert. Het dier wordt dus niet geslacht.

De stier zorgde vorige week woensdagochtend voor opschudding nadat hij uit het slachthuis was ontsnapt. Hij rende de straat op en beschadigde twee passerende auto's, maar niemand raakte gewond. Het dier belandde uiteindelijk in een busremise, waar het anderhalf uur na zijn ontsnapping met een verdovingsgeweer werd uitgeschakeld. Door de zware verdoving is het dier niet meer geschikt voor consumptie.

Eerder deze week liet de eigenaar van de stier nog aan De Telegraaf weten dat hij minimaal vijfduizend euro voor de stier wilde hebben, anders zou hij het dier toch slachten. Dierenliefhebbers uit het hele land gaven daarna massaal aan dat het beest gered moest worden en er werden inzamelingsacties gestart.

In Het Beloofde Varkensland mogen dieren vrij rondlopen. Er worden onder meer knuffelworkhops gegeven. De dieren worden 'bofkonten' genoemd.

Onbekend is of iemand geld heeft betaald voor de transfer en hoeveel. De eigenaar van het slachthuis was vrijdag niet bereikbaar voor commentaar.

ItaliŽ zet veroordeelde Marokkaan uit

De Italiaanse autoriteiten hebben een wegens betrokkenheid bij een terreurcomplot veroordeelde Marokkaan vrijdag het land uitgezet. Khalid Khamlich werd in 2007 tot 5,5 jaar cel veroordeeld wegens deelname aan een cel die aanslagen voorbereidde op de Milanese metro en de kathedraal van Cremona.

Khamlich is vervroegd uit de gevangenis ontslagen en vrijdag meteen op een vliegtuig naar Casablanca gezet. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken zijn de openbare orde en de staatsveiligheid gebaat bij Khamlichs uitzetting.

Begeleid autorijden vanaf 17 jaar in Duitsland

Duitsers mogen vanaf volgend jaar al op hun 17e hun rijbewijs halen. Ze mogen dan onder begeleiding van een ervaren automobilist een auto besturen.

In Duitsland is sinds 2004 een proef met 'begeleid autorijden' voor 17-jarigen gehouden. De resultaten waren zo bemoedigend, dat besloten is dit permanent mogelijk te maken. Jongeren kunnen vanaf 16,5 rijles nemen en op hun 17e rijexamen doen. Als ze dat halen mogen ze vanaf hun 17e verjaardag achter het stuur, mits iemand van 30 jaar of ouder ernaast zit. Deze begeleider moet zelf minstens vijf jaar rijervaring hebben en niet meer dan drie strafpunten op het rijbewijs. De begeleider moet ook formeel als zodanig staan ingeschreven; iemand mag niet spontaan naast een beginneling in de auto gaan zitten.

Een 17-jarige die alleen achter het stuur wordt betrapt, moet zijn rijbewijs inleveren. Daarbovenop komt dan een boete en een verlengde proeftijd. Om het rijbewijs terug te krijgen moet opnieuw examen worden afgelegd.

Begeleid autorijden voor 17-jarigen werd in 2004 bij wijze van proef ingevoerd in Nedersaksen. De proef werd later uitgebreid en loopt eind december af. Volgens de regering is het aantal verkeersongelukken afgenomen en is de verkeersveiligheid duidelijk verbeterd.

Vuilnisvrouw krijgt klap na weigeren vuilniszak

In Breda heeft een boze man donderdag een vuilnisvrouw geslagen, omdat zij weigerde zijn vuilniszakken mee te nemen. Dat heeft de politie vrijdag bekendgemaakt. De vrouw heeft aangifte gedaan, de man is meegenomen naar het bureau.

De man reageerde agressief, omdat zijn vuilniszakken die aan de kant van de Lichterveldestraat stonden, niet door de medewerkers van Afvalservice Breda werden ingeladen. Volgens de voorschriften werden alleen kliko's geleegd en geen losse zakken opgehaald. De 33-jarige Bredanaar was daar al vaker op gewezen.

De man gooide eerst een vuilniszak in de cabine van de vuilniswagen en vervolgens sloeg hij de vuilnisvrouw.

Mark Wahlberg zet zinnen op hoofdrol Broken City

Mark Wahlberg heeft zijn zinnen gezet op de hoofdrol in de film Broken City. De Amerikaanse acteur zegt in een interview met MTV het script een van de beste niet-geproduceerde scenario's ooit te vinden.

"Het is een geweldig project dat enorm veel talent zou moeten aantrekken", zegt de 39-jarige acteur. "Vergelijkbaar met klassiekers als Chinatown en LA Confidential." Het script is vervaardigd door Brian Tucker als schrijfoefening en werd later aangekocht door het productiebedrijf van John Malkovich.

Broken City gaat over Billy Taggert, een voormalig agent die wordt ontslagen nadat hij een kind heeft neergeschoten. Hij raakt verbitterd en bouwt een nieuw leven op als privédetective. Dan wordt hij ingehuurd door een man die burgemeester van New York wil worden.

Het scenario bevat veel duistere plotwendingen. Zo moeten Billy en zijn vriendin zien af te rekenen met een man die net uit de gevangenis komt en haar lastigvalt. Wanneer de film in de bioscoop verschijnt, is nog niet bekend.


(Foto: Novum)

Van der Vaart adviseert Bale bij Spurs te blijven

Rafael van der Vaart adviseert zijn ploeggenoot Gareth Bale om de stap naar de absolute top nog even uit te stellen. "Dit is pas het eerste seizoen dat hij in de basis staat", zegt de middenvelder van Tottenham Hotspur. "Voor hem is het gewoon het beste om nog een tijdje hier te blijven."

De 21-jarige Bale maakt een spectaculaire ontwikkeling door en staat naar verluidt op het verlanglijstje van FC Barcelona en Internazionale. "Voordat ik naar de Spurs kwam, kende ik hem niet zo goed", geeft Van der Vaart toe. "Hij is een echte krachtpatser en heel snel. Het is ongelooflijk wat hij momenteel doet."

Middenvelder Bale was dit seizoen in veertien wedstrijden al goed voor vijf treffers. Daarnaast maakte hij indruk in de Champions League-wedstrijden tegen Inter, FC Twente en Werder Bremen.

Van der Vaart zelf is in Londen ook aan een prima seizoen bezig, al kampt hij momenteel met een enkelblessure. De wedstrijd tegen Werder Bremen moest hij daarom woensdag al laten schieten, de ontmoeting van zondag met Liverpool komt mogelijk ook te vroeg. Vrijdag trainde de middenvelder niet mee. Trainer Harry Redknapp schat de kans dat Van der Vaart zondag in actie komt op 50 procent.


Van der Vaart adviseert Bale bij Spurs te blijven (Foto: Novum)

Gilbert ziet kansen in de Tour de France

Phillipe Gilbert gaat mogelijk in 2011 de Tour de France rijden. De Belg van Omega Pharma-Lotto denkt er al een tijdje over na, maar benadrukt in La Derniere Heure dat hij en zijn ploeg nog geen beslissing hebben genomen.

"We moeten met het team ook naar de andere belangen kijken en praten met André Greipel en Jurgen Vandenbroeck," zei Gilbert, die net als zijn teammanager kansen ziet op ritzeges. "De aankomst op de Mont des Alouttes op de eerste dag en de Mur de Bretagne op de vierde dag liggen me zeker. Maar ook de aankomst in Lisieux (zesde rit) spreekt me aan en ik sluit zelfs winstkansen naar Super-Besse en Saint-Flour niet uit."

"Het is waar dat ik op mijn palmares een rit in de Tour en een gele trui mis, maar we moeten een weloverwogen beslissing nemen de komende weken."

A. Schleck: "Ben favoriet voor de Tour"

Andy Schleck ziet zichzelf als grote favoriet voor de eindzege van de Tour de France van 2011. Dit zei de Luxemburgse renner tegenover Cyclingnews. De renner startte samen met zijn broer een nieuwe ploeg, waarmee hij direct een ProTeam-licentie kreeg.

"Ik denk dat ik volgend jaar aan de Tour begin als favoriet. Dat geeft me het vertrouwen om mijn doel, het winnen van de Tour, te bereiken," aldus de tweevoudig nummer twee van de Tour. "Sinds het begin ben ik elk jaar met stappen vooruit gegaan. Als ik dat dit jaar weer kan doen ben ik volgend jaar favoriet."

"Het jaar ervoor lag ik ongeveer 2.50 minuut achter en dit jaar deed ik mee om de winst. Het was een enorme strijd tot het einde en ik ben er altijd in blijven geloven. In 2009 reed ik de tijdrit met het idee dat er niets te winnen viel maar dat was dit jaar spannender. Het was een hele andere Tour voor mij."

Verder keek Schleck ook op de rest van het seizoen tevreden terug. "Het ging over het algemeen best goed. Ik heb de doelen gehaald die ik wilde behalen. Natuurlijk wilde ik de Tour winnen, maar ik ben erg trots op mijn twee etappezeges en mijn tweede plaats."

Jol: "Geen problemen met Danny Blind"

Trainer Martin Jol heeft geen problemen met zijn assistent Danny Blind. De oefenmeester van Ajax verklaarde vandaag dat hij slechts eenmaal een meningverschil met de oud-aanvoerder van de Amsterdamse club heeft gehad. "Het ging toen over zijn zoon Daley", reageerde Jol op berichten van vorige week in de media.

"Danny vond het beter dat zijn zoon bij Jong Ajax op het middenveld voetbalde", vervolgde de hoofdtrainer uit Scheveningen. "Maar we hebben daar ook al jongens als Rodney Sneijder en Bonevacia lopen. Daarom was het voor Jong Ajax beter dat Daley in de defensie voetbalde. Verder heb ik nooit problemen met Danny gehad. We hoeven dus ook niets uit te praten."

Boek: Cora Frowijn & Nathalie Vet - De man achter de crimineel

In de krant is er iedere dag wel aandacht voor criminelen en misdaden. Piet H. vermoordt dochtertje, Karel D. zit straf van 10 jaar in Thailand uit vanwege drugssmokkel, etc. Zo'n krantekop is maar een topje van de ijsberg van het levensverhaal van een crimineel. Wat gebeurde er immers in zijn leven dat het zo ver heeft kunnen komen? In De man achter de crimineel laten schrijfsters Cora Frowijn en Nathalie Vet, zelf werkzaam in een justitiële omgeving, 30 criminelen aan het woord over hun leven. Een uniek beeld van wat er nooit in de krant staat.

'Van Luyn verzweeg ontucht bisschop Ter Schure'

Bisschop Ad van Luyn van Rotterdam is sinds enkele jaren op de hoogte van een misbruikzaak binnen de rooms-katholieke kerk, maar heeft dat tot nu toe verzwegen. Dat melden de Wereldomroep en NRC Handelsblad vrijdag. Van Luyn zou afweten van ontucht door voormalig bisschop van Den Bosch Jan ter Schure.

Ter Schure zou zich als jonge priester hebben vergrepen aan een minderjarige internaatsleerling. Dat blijkt uit documenten van de Rooms-Katholieke Kerk die in handen zijn van de omroep en de krant.

De leerling werd tussen 1948 en 1953 misbruikt door zeven salesiaanse priesters op Huize Don Rua in het Gelderse Ugchelen. Een van die priesters was Ter Schure. De leerling, die anoniem wil blijven, heeft later een schadevergoeding van de kerk gekregen.

Ter Schure was van 1985 tot 1998 bisschop van Den Bosch. Hij overleed in 2003 op 80-jarige leeftijd.

Olifantenstropers doodgeschoten in Kenia

Parkwachters van de Keniaanse dienst voor natuurbeheer hebben twee mannen doodgeschoten die in het nationale park Amboseli op een kudde olifanten aan het schieten waren. Drie andere stropers wisten te ontkomen, maar zijn waarschijnlijk gewond geraakt. Kenya Wildlife Service heeft dit vrijdag meegedeeld.

KWS-agenten hebben nu vijf stropers gedood, het hoogste aantal binnen een maand. KWS vermoedt dat de bende in Amboseli drie weken geleden in hetzelfde gebied twee olifanten heeft gedood.

Het is de stropers te doen om de slagtanden van de dieren. Het ivoor wordt voornamelijk naar Azië gesmokkeld.

IJsbeertweeling geboren in Ouwehands Dierenpark

In Ouwehands Dierenpark Rhenen is donderdag een ijsbeertweeling geboren. De jongen en hun moeder Freedom maken het goed, zegt een woordvoerder van het dierenpark.

Moeder Freedom had zich een paar dagen in het kraamhol teruggetrokken om zich op de bevalling voor te bereiden. Door camera's in het verblijf konden de verzorgers haar nauwlettend in de gaten houden en waren ze donderdag getuige van de bevallingen. Nummer twee werd een aantal uren na het eerste jong geboren.

De beren hebben nog geen namen omdat het geslacht nog niet duidelijk is. "Over een paar weken, als we erbij kunnen, gaan we leuke namen verzinnen." Pas in het voorjaar zijn de ijsbeertjes voor bezoekers te zien. De komende maanden blijven de jongen en hun moeder nog in het kraamhol. Vader Viktor en oma Huggies zijn wel te zien in het ijsberenverblijf.

Sinds drie jaar staat de ijsbeer op de lijst van zeer bedreigde diersoorten, mede vanwege de gevolgen van de klimaatverandering. De geboorte van deze jongen is daarom zeer belangrijk voor het in stand houden van de diersoort. Ouwehands Dierenpark doet mee met een fokprogramma.

Een pratende Isaac in Dead Space 2 trailer

EA is zo vriendelijk geweest een nieuwe trailer voor Dead Space 2 op het internet te verspreiden. We kunnen zien wat voor gruwelijke zaken Isaac nu weer mee zal gaan maken.

In het filmpje zijn een aantal veranderingen te zien ten opzichte van het eerste deel. De meest opvallende is dat de hoofdrolspeler Isaac Clarke eindelijk praat. In het eerste spel kwam hij niet veel verder dan schreeuwen om de vreselijke wonden die hem toegebracht werden.

De Kogel bij toeval in de spits beland

Leon de Kogel mag steeds vaker minuten maken bij FC Utrecht. De aanvaller speelde drie jaar geleden nog in het amateurvoetbal. Bij SV Houten was De Kogel een centrale verdediger. "De trainer had op een gegeven moment geen spits, dus wilde hij mij daar proberen," zei hij in het Algemeen Dagblad.

"Ik reageerde lacherig. Ik spits? Hoewel ik net als veel anderen twijfelde dacht ik 'ach, laten we het maar gewoon proberen'. Ik had er als talent nooit bovenuit gestoken, voetbalde voor mijn plezier."

Met 25 treffers was het goed raak voor De Kogel, die prompt in de interesse stond van Ajax, FC Utrecht, Vitesse en RBC Roosendaal. Vooral zijn schot is goed. "Van jongs af aan vind ik het al leuk uit alle standen op doel te schieten. De garagedeur tegenover mijn ouderlijk huis zit niets voor niets vol deuken," aldus de lange spits.

Nerveus wordt hij niet van de minuten die hij van Ton du Chatinier krijgt. "Mij krijg je er niet zenuwachtig door," besloot hij. FC Utrecht speelt dit weekend tegen Heracles Almelo in het Polman Stadion.

Elijzen wordt sportdirecteur bij Omega Pharma-Lotto

Michiel Elijzen gooit het vanaf volgend jaar over een andere boeg. De 28-jarige Nederlander sluit zijn actieve wielercarrière bij Omega Pharma - Lotto af en gaat bij de Belgische wielerploeg als sportdirecteur aan de slag.

Elijzen was vijf jaar profrenner, waarbij de laatste twee jaar bij Omega Pharma (Silence) - Lotto. In zijn loopbaan behaalde hij twee overwinningen.

Lowlands binnen 2 uur uitverkocht

Vanmorgen om 11.00 uur zijn de kaarten van Lowlands 2011 al in de verkoop gegaan. Dit gebeurde nu al uit protest omdat het kabinet-Rutte definitief besloten heeft de BTW op cultuurkaarten te verhogen van 6 procent naar 19 procent. 

Op internet en op radiozenders gonsde het al van de geruchten dat alle kaarten inmiddels vergeven zijn, maar nu is echt bevestigd dat er nog slechts 7000 speciale voor CJP gereserveerde kaarten te koop zijn. Zodra de verkoop begon raakten de lijnen en servers overbelast, waardoor het sowieso al moeilijk was om de felbegeerde kaarten te bemachtigen. Twitter meldt dat het komende uur af en toe nog wat kaarten beschikbaar komen uit vrijgevallen reserveringen, dus mocht je nog graag een kaartje hebben, geef de moed dan nog niet helemaal op!

Quansah langer bij Heracles Almelo

Kwame Quansah en Heracles Almelo hebben overeenstemming bereikt over een nieuw contract tot en met de zomer van 2014. Dit meldde de club uit Almelo vandaag.

De 28-jarige Ghanese verdediger speelt sinds 2004 bij Heracles. "Wij zijn erg tevreden over de inzet en de kwaliteiten van Quansah. De afgelopen seizoenen behoorde hij tot de beste middenvelders in de Eredivisie. Kwame is een echte clubman en een echte Almeloër geworden,” aldus Nico-Jan Hoogma, directeur van Heracles.

Kinect-hack maakt surfen over het web mogelijk

Een nieuwe Kinect-hack met de naam DepthJS maakt het mogelijk om met de Kinect-camera een browser te besturen. De makers, van het MIT Media Lab Fluid Interfaces Group, zeggen dat het mogelijk zal zijn om allerlei applicaties die binnen de browser lopen te besturen.

In de video demonstreren ze de navigatie op websites waarbij het maken van een vuist ervoor zorgt dat je iets selecteert en door middel van een sla-beweging kun je scrollen. Al eerder was er een Duitse softwarefabrikant die Windows 7 applicaties liet besturen door Kinect.  

Groot cocaÔneatelier ontdekt in Rotterdam

In een Rotterdamse woontoren is dinsdag een groot cocaïneatelier ontdekt. De politie trof ruim tachtig kilo coke aan, met een waarde van zo'n drie miljoen euro. Dat maakte justitie vrijdag bekend.

In de woning bevonden zich vijf mannen uit Purmerend en Rotterdam tussen de 34 en 47 jaar. Op het moment dat het arrestatieteam binnenviel, waren ze bezig met versnijden van de harddrugs. De van origine Surinaamse mannen zijn aangehouden.

De politie trof in het appartement, waar een zware cocaïnelucht hing, naast de cocaïne onder meer keukenapparatuur aan waarmee de coke werd vermengd met een ander wit poeder.

In de woning van de 45-jarige vriendin van een van de mannen in Purmerend werd later op de dag voor 1,4 miljoen euro aan bankbiljetten aangetroffen. Ook zij is aangehouden. In haar huis werden bovendien mobiele telefoons, laptops, een geldtelmachine, scherpe munitie en de verpakking van een vuurwapen aangetroffen. Alles is in beslag genomen.

De politie onderzoekt waar de drugs vandaan komen. De zes verdachten worden vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Werkloze stewardessen komen met kalender

Een kalender met foto's van schaars geklede stewardessen van luchtvaartmaatschappij Mexicana is een hit in Mexico. De eerste oplage van duizend exemplaren was reeds voor de kalender donderdag verscheen uitverkocht en een tweede oplage, van drieduizend stuks, is daarom in de maak.

Tien stewardessen van Mexicana lieten de kalender maken om de aandacht te vestigen op hun eigen lot en dat van de luchtvaartmaatschappij, die in augustus faillissement aanvroeg en sindsdien geen vluchten meer uitvoert.

Het idee voor de kalender is afkomstig van Coral Perez, die tien jaar voor Mexicana werkte. De tien stewardessen brachten zelf het bedrag van honderdduizend peso (zesduizend euro) op dat nodig was om de kalender te kunnen maken. Een kalender, waarop de stewardessen in bikini poseren bij en in vliegtuigen, kost 149 peso (negen euro).

Kort voor de kalender verscheen kwam Mexicana met een reorganisatieplan en halverwege december gaan enkele vliegtuigen mogelijk weer de lucht in. Volgens het plan gaat de luchtvaartmaatschappij verder met 30 procent van het personeel.

Mexicana is een van de oudste luchtvaartmaatschappijen ter wereld. Ze werd opgericht in 1921, kort na de KLM en het Australische Qantas.


Werkloze stewardessen komen met kalender (Foto: Novum)

Waarom DoubleFine geen PC games maakt

Ontwikkelaar DoubleFine, bekend van onder andere: Brütal Legend en Costume Quest, is bezig met een nieuwe game genaamd 'Stacking'. De game wordt gemaakt voor de PlayStation 3 en de Xbox 360, er waren veel teleurgestelde reacties dat de game niet voor PC gemaakt wordt, een woordvoerder van het bedrijf vertelt waarom.

De woordvoerder geeft aan, dat het niet de keuze is van de ontwikkelaar voor welke platformen een game gemaakt wordt, maar dat dat de keuze is van de degene die het betaalt, in veel gevallen de uitgever. Verder geeft hij aan dat de technologie bij DoubleFine aanwezig is om PC-games te maken, maar dat de uitgever daar tot op heden niet om gevraagd heeft, niet omdat de uitgever PC-gamers haat, maar omdat ze er te weinig winst in zien. DoubleFine geeft wel om de PC-gamers en zodra het financieel mogelijk is willen zij zelf een PC-game maken.

Hij zei "As a developer we do not have final say in the sku plan for our games. That is the decision of the person investing the money, i.e. the publisher. We have much of the technology in place to produce PC versions of all these games, but there is still some more work required to make them shippable and that costs money. So far, our publishers have not elected to fund that work. Not because they hate PC Gamers, but because they don't see enough financial reward. Double Fine does care about PC Gamers, and we always push for a PC version, and will continue to do so in the future. If we ever get super stinking rich here, with enough money to fund PC versions of our games, then we will go back and make them ourselves! Oh man, wouldn't that be cool?"

DF

Vos maakt debuut op omnium

Marianne Vos zal volgende week, bij de wereldbekerwedstrijden baanwielrennen in Melbourne, debuteren op het onderdeel omnium.

Vos sprak al eerder haar ambitie uit voor het omnium, een meerkamp die in 2012 in Londen voor het eerst op het olympische programma staat. Bij de Spelen van 2008 in Beijing pakte Vos nog de titel op de puntenkoers maar dat onderdeel heeft niet meer de olympische status.  

Vlaanderen krijgt eigen Voice

De Vlaamse commerciële omroep vtm heeft de uitzendrechten van het Nederlandse programma The Voice Of Holland gekocht. De Vlaamse versie De Stem Van Vlaanderen moet in 2012 op de buis komen.

Dat meldde de krant Het Laatste Nieuws vrijdag. Het blad spreekt over een superpopulaire talentenjacht en jongste tv-hitfenomeen van bedenker John de Mol. Vtm komt volgend jaar eerst nog met een nieuwe reeks van Idool.

Horner: "Webber heeft het goed gedaan"

Red Bull-teambaas Christian Horner heeft zijn steun uitgesproken aan Mark Webber. De Australiër leek dit jaar in de laatste Formule 1-race in Abu Dhabi de grootste tegenstrever van Fernando Alonso te zijn, maar bleef berooid achter nadat teamgenoot Sebastian Vettel de titel opeiste.

Webber was na het seizoen teleurgesteld en wilde wat tijd voor zichzelf. Toch mag de Australiër trots zijn, want hij won dit seizoen vier races en reed een constant seizoen. Horner denkt dat Webber ook volgend jaar weer mee kan gaan doen om de titel. "Absoluut. Ik zie geen reden waarom niet."

"Hij rijdt buitengewoon goed. Dit jaar heeft hij in een extreem zwaar seizoen goed gepresteerd en ik denk dat hij volgend jaar gebruik gaat maken van de lessen die hij in 2010 geleerd heeft," zei Horner tegen Autosport. "Hij heeft wat tijd nodig om het seizoen te overdenken en wanneer hij objectief naar het seizoen kijkt dan kan hij trots zijn op wat hij dit seizoen bereikt heeft. Hij heeft vier races gewonnen, waaronder de kroonjuweel in Monaco waar hij veruit de beste was en hij deed in het kampioenschap mee tot in de laatste race."

Horner verwacht dat Webber uitgerust en fris terugkeert voor het seizoen 2011. "Vele van de vijf titelkandidaten kunnen terugkijken op een seizoen met alsen en maren en allemaal hebben ze aan de leiding in het kampioenschap gestaan. Mark heeft deze zomer enkele maanden het kampioenschap geleid en zal teleurgesteld zijn dat hij zijn ultieme doel niet bereikt heeft, maar hij heeft het gewoon erg goed gedaan. Hij zal zijn batterijen weer opladen voor 2011 en weer zeer competitief zijn."

Mogelijk schikking in zaak-Hernandez

Het in opspraak geraakte PVV-Kamerlid Marcial Hernandez rekent erop dat zijn zaak wordt geseponeerd wegens gebrek aan bewijs. Niettemin is hij onder omstandigheden bereid tot een schikking met het Openbaar Ministerie.

Dat bevestigt Hernandez' advocaat Richard van der Weide vrijdag. De PVV'er bracht eind september een nacht in een Haagse politiecel door nadat hij iemand bij een café aan het Plein een kopstoot zou hebben gegeven. Hernandez zelf ontkent dit in alle toonaarden.

Dat hij toch bereid is tot een eventuele schikking heeft te maken met alle media-aandacht die hem ten deel valt. De zaak zou niet voor februari voor de rechter komen. En wanneer getuigen moeten worden gehoord kan het nog een paar maanden langer duren, zegt de raadsman.

Al die tijd zouden de schijnwerpers op hem zijn gericht. "Om dat te voorkomen, louter uit opportuniteit, wil hij dat overwegen", zegt Van der Weide over de schikking. Zijn cliënt wil zo snel mogelijk af van alle negatieve aandacht.

De raadsban benadrukt dat een eventuele schikking 'contre coeur' zou zijn. Hernandez heeft namelijk alle kans om een eventuele rechtszaak glansrijk te winnen. Er is gebrek aan bewijs, er zijn tegenstrijdige verklaringen en Hernandez zelf ontkent, aldus de advocaat. De NOS berichtte onlangs dat op camerabeelden is te zien dat Hernandez iemand in het gezicht slaat.

Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie in Den Haag bevestigt vrijdag dat Van der Weide heeft gevraagd om af te zien van vervolging en openstaat voor een schikking.

'Verspreiding aids door drugsspuiters halt toeroepen'

De verspreiding van aids en hiv kan worden vertraagd, als intraveneuze drugsgebruikers niet als criminelen, maar als patiënten behandeld zouden worden. Dat zegt het Internationale Rode Kruis in een vrijdag verschenen rapport.

Meer dan 80 procent van alle landen houdt vast aan een 'kunstmatige werkelijkheid', door niet te willen erkennen dat ze door drugsspuiters als criminelen te behandelen bijdragen aan de verspreiding van het aidsvirus, stelt het Rode Kruis. Naar schatting zestien miljoen mensen over de hele wereld dienen zichzelf drugs toe door middel van een injectie en in elk werelddeel neemt hun aantal toe. Intraveneus drugsgebruik is volgens het Rode Kruis aantrekkelijk door het snelle en intense effect.

Het Rode Kruis bepleit bij landen een nieuwe strategie om de verspreiding van hiv onder intraveneuze drugsgebruikers een halt toe te roepen. Het komt met suggesties om het risico te verminderen dat verslaafden het virus oplopen via besmet bloed door het gebruik van reeds gebruikte naalden. De organisatie wijst er ook op dat veel verslaafden zich om hun drugsgebruik te bekostigen laten betalen voor seks, 'waardoor het een stuk waarschijnlijker wordt dat hiv wordt verspreid onder een nietsvermoedend publiek'.

Onder de 33,3 miljoen seropositieven in de wereld bevinden zich meer dan drie miljoen intraveneuze drugsgebruikers. Vooral in China, Maleisië, Rusland, Oekraïne en Vietnam heeft het intraveneuze drugsgebruik epidemische vormen aangenomen, zo staat in het rapport. In Rusland, Georgië en Iran vormen drugsspuiters meer dan 60 procent van alle seropositieven. Volgens het Rode Kruis is het zaak dat overheden drugsspuiters alternatieve drugsprogramma's aanbieden of voor schone injectiespuiten zorgen. Onderzoek wijst uit dat het aantal besmettingen door de verschaffing van schone naalden met 42 procent kan worden teruggebracht, aldus het Rode Kruis.

Winona Ryder zocht vriendschap Angelina Jolie

Winona Ryder had gehoopt dat ze dikke vriendinnen zou worden met tegenspeelster Angelina Jolie in de film Girl, Interrupted uit 1999. Dat zat er echter niet in, aangezien Jolie steeds op afstand bleef.

"Ik weet nog dat ik dacht: oh, we gaan vast heel goede vriendinnen worden", zegt de 39-jarige Ryder tegen de Britse filmsite Total Film. "Maar ik denk dat ze me wilde blijven zien als mijn personage Susanna, en niet als Winona. Dus hield ze op gepaste wijze afstand."

Ook na de opnames van de film, waar Ryder coproducent van was, is dit niet veranderd. "Ik heb haar nog eens gezien tijdens een filmprijsuitreiking, maar daarna eigenlijk niet meer." De destijds 24-jarige Jolie zou uiteindelijk een Golden Globe en een Oscar krijgen voor haar hoofdrol als jonge vrouw met zware psychische problemen.

Ryder heeft nog een andere reden waarom Girl, Interrupted nare herinneringen bij haar oproept. "Ik kan die film nu niet meer kijken vanwege Brittany Murphy. Haar personage pleegt zelfmoord. Ik was heel hecht met Brittany voordat ze stierf." Murphy overleed vorig jaar op 32-jarige leeftijd aan de gevolgen van een zware longontsteking en bloedarmoede.


(Foto: Novum)

Japan loopt niet warm voor Kinect

De bewegingsgevoelige Kinect-camera voor de Xbox 360 lijkt niet erg populair in Japan. De camera werd in twee dagen tijd 26 duizend keer verkocht. De camera ging afgelopen weekeinde in de verkoop, maar geen enkele game voor Kinect staat bij de eerste twintig van de Japanse top vijftig.

Het best verkochte spel voor Kinect is Dance Evolution van game-uitgever Konami. Van dit spel zijn zesduizend exemplaren verkocht. Hiermee staat het dansspel op de 24e plaats. Kinect Sports staat op de 47e plaats, terwijl spellen als Sonic Free Riders en Crossboard 7 niet eens in de top vijftig te vinden zijn.

De Xbox 360-spelcomputer is de minst populaire spelcomputer in Japan. Naar schatting zijn er 1,4 miljoen consoles verkocht, tegenover 5,8 miljoen PlayStation 3's en 10,8 miljoen Wii's. Dat zou een reden zijn waarom Kinect niet over de toonbank vliegt. Daarnaast zouden Japanse huiskamers te weinig ruimte bieden om optimaal gebruik te maken van de camera.

In Nederland is Kinect Adventures al twee weken terug te vinden op de zesde plaats in de top tien van best verkochte games. Ook in Nederland wordt Kinect Adventures uitsluitend verkocht in combinatie met de Kinect-camera. Om hoeveel exemplaren het gaat, is niet bekend.


Cruijff en Hiddink met WK-bid naar ZŁrich

Johan Cruijff en Guus Hiddink zijn op 2 december in Zürich om het WK-bid van Nederland en België voor 2018 te ondersteunen.

Op die dag besluit wereldvoetbalbond FIFA waar de WK's van 2018 en 2022 plaatsvinden. Beide landen geven in de Zwitserse stad nog een laatste presentatie om de leden van het uitvoerend comité te overtuigen.

De premiers Mark Rutte en Yves Leterme zijn ook van de partij in de delegatie van voorzitter Ruud Gullit. Jean-Marie Pfaff en Paul van Himst vertegenwoordigen voetballend België. Het Nederlandse koningshuis ontbreekt in Zürich. Topman Harry Been van het HollandBelgiumBid sprak eerder de hoop uit dat koningin Beatrix, prins Willem-Alexander en prinses Máxima aanwezig zouden zijn.

Cruijff en Hiddink met WK-bid naar Zürich
Cruijff en Hiddink met WK-bid naar Zürich (Foto: ANP)

Toch geen trophies in Metal Gear Solid 4

Na een eerder gerucht dat de 'Greatest Hits' editie van Metal Gear Solid 4: Guns of the Patrios wel trophies zou bevatten,  blijkt de game toch geen ondersteuning te bieden aan het prestatie-systeem van de PlayStation 3. Hoewel in het onderstaande plaatje is te zien dat het wel op de verpakking staat, bevat de game toch echt geen trophies.

Volgens een eerder bericht zou de nieuwe versie de trophies introduceren, maar helaas is anders gebleken. Ontwikkelaar Kojima heeft nog geen reactie gegeven en het is ook niet bekend of de trophies via een eventuele update toch beschikbaar zullen worden gesteld.

Het schijnt dat het stukje 'Trophies' op elke verpakking wordt gedrukt van elke PlayStation 3 game, ongeacht of de game deze daadwerkelijk bevat. Wat vinden de Fok!kers hiervan? Bedrog of een foutje waarmee geleefd kan worden?

MGS4

[Upd] Treinverkeer rond Schiphol plat

Op last van de brandweer rijden er vrijdagochtend geen treinen van en naar Schiphol. Dat meldde spoorbeheerder ProRail.

Wat er precies aan de hand is, is onduidelijk. Er zijn meldingen dat er brand of rook is in een trein op het station op Schiphol. De verscheidene instanties kunnen dat echter nog niet bevestigen.

Volgens ProRail moeten reizigers rekening houden met een vertraging van meer dan een uur. Het duurt zeker nog tot half twaalf voordat de treinen weer gaan rijden.

Update 12.03 uur

Het treinverkeer is weer op gang. Alle treinen rijden weer volgens de normale dienstregeling, alleen op het perron waar de brand was, vertrekken geen treinen.

Brandweer legt treinverkeer Schiphol stil
Brandweer legt treinverkeer Schiphol stil (Foto: ANP)

[EK] Estafetteploeg als snelste naar finale EK

De Nederlandse estafettevrouwen hebben zich op het EK kortebaan in Eindhoven met overmacht geplaatst voor de finale op de 4x50 meter vrije slag. Inge Dekker, Saskia de Jonge, Ilse Kraaijeveld en Marleen Veldhuis zwommen een tijd van 1.36,76 minuten. Nummer twee Duitsland was bijna drie seconden langzamer. De finale wordt vrijdagavond gezwommen.

Hinkelien Schreuder stelde op de 100 meter wisselslag een plaats in de halve finale veilig. Met een tijd van 1.00,76 minuten moest ze slechts twee zwemsters voor zich dulden. Eerder op de ochtend had Schreuder zich ook op de 50 meter vlinderslag al bij de laatste zestien gevoegd. Lieke Verouden werd dertiende op de 100 meter wissel en plaatste zich daarmee ook voor de halve finale.

Bij de mannen bereikten Joost Reijns en Stefan de Die de volgende ronde op de 100 meter vrije slag, al lijken hun medaillekansen gering. Reijns werd in 48,31 seconden achtste, De Die (48,79) zette de veertiende tijd neer. De Rus Daniil Izotov mocht zich in 46,49 seconden de snelste van het deelnemersveld noemen.

Zelfde officieren in proces-Wilders

De officieren van justitie in de strafzaak tegen PVV-leider Geert Wilders hoeven niet te worden vervangen. Dat heeft de rechtbank in Den Haag vrijdag bepaald.

Het Openbaar Ministerie is 'een en ondeelbaar', voerde de rechter aan als motivatie. Dit betekent dat het er niet toe doet welke officier een zaak behandelt. De rechter heeft ook een aantal andere eisen afgewezen.

De Stichting Landelijk Beraad Marokkanen en een aantal mensen die zich benadeeld voelen door Wilders hadden een kort geding tegen de staat aangespannen. Deze eisers hadden er eerder voor gezorgd dat het gerechtshof Amsterdam het OM opdracht gaf Wilders alsnog te vervolgen, maar zijn niet tevreden over de manier waarop het OM de zaak aanpakt.

De twee behandelende officieren van justitie eisten vorige maand vrijspraak voor belediging van moslims en aanzetten tot haat en discriminatie. Doordat een verzoek van Wilders tot wraking van de drie leden van de Amsterdamse rechtbank werd toegewezen, moet het strafproces opnieuw worden gevoerd, met nieuwe rechters. Een regiezitting staat gepland voor 7 februari.


(Foto: Novum)

Voetbalster Koster mag niet terug naar AZ

Voetbalster Daphne Koster mag van de rechter niet terugkeren bij haar oude club AZ. De aanvoerster van het Nederlands vrouwenelftal verloor een kort geding dat ze daarover tegen de KNVB had aangespannen. AZ heeft al het maximale aantal van vijf internationals onder contract staan en voor Koster wordt geen uitzondering gemaakt.

Tot begin dit jaar speelde Koster voor AZ om vervolgens voor een paar maanden naar het Amerikaanse Sky Blue FC te verkassen. Daarna dacht ze gewoon terug te kunnen keren naar Alkmaar, maar omdat clubs in de Eredivisie voor vrouwen maximaal vijf internationals in dienst mogen hebben, stuitte dat op verzet van de KNVB.

Koster spande daarop een kort geding aan tegen de voetbalbond. Vrijdag oordeelde de rechter dat de KNVB 'in redelijkheid' tot de afwijzing is gekomen, waardoor de deur bij AZ dicht blijft voor Koster. Om alsnog aan voetballen toe te komen, moet de 29-jarige speelster voor een andere club kiezen of haar interlandcarrière beëindigen.

Auto vliegt uit bocht en ramt woning

In het Brabantse Erp is vrijdagochtend een auto uit de bocht gevlogen en tegen een woning tot stilstand gekomen. Dat heeft de politie bekendgemaakt. De bestuurster van de auto raakte gewond en is naar het ziekenhuis vervoerd. Zij is niet in levensgevaar.

Het ongeluk gebeurde rond 08.15 uur op de Schansoord. Vermoedelijk was gladheid de oorzaak van de slippartij.

De woning staat in een scherpe bocht waar het in de ochtenduren verraderlijk glad was. Door de aanrijding liep de woning aanzienlijke schade op, de gevel is ontzet. De bewoners waren op het moment van de aanrijding thuis, maar bleven ongedeerd.

Rechtbank haalt streep door Vogelaarheffing

De Vogelaarheffing is onterecht opgelegd aan woningcorporaties die niet actief zijn in de veertig zogeheten Vogelaarwijken. Dat heeft de rechtbank in Utrecht vrijdag bepaald. Jaarlijks werd bij deze corporaties 75 miljoen euro aan bijdragen geheven ten behoeve van de corporaties die wel actief zijn in de achterstandswijken.

De woningcorporaties waren het van meet af aan oneens met het meebetalen aan de sociale huisvesting in de veertig Vogelaarwijken waar ze zelf niet actief bij betrokken waren. De corporaties spanden daarop een zaak aan tegen het Centaal Fonds Volkshuisvesting dat de heffingen oplegt.

Het fonds vindt dat deze corporaties moeten bijdragen aan de investeringen die nodig zijn voor de achterstandswijken die zijn vernoemd naar de voormalige minister Ella Vogelaar. Volgens de rechtbank had de heffing niet opgelegd mogen worden, omdat de betrokken corporaties daardoor onder meer in de problemen komen met hun eigen begrotingsplannen.

De heffing, die tien jaar zou gelden, is in 2008 en 2009 opgelegd, maar wordt door het nieuwe kabinet afgeschaft. Vanaf 2014 komt er een heffing voor alle woningcorporaties.

Bij Woningstichting Den Helder is opgelucht gereageerd op de uitspraak. "Het is en was een onrechtmatige regeling. We krijgen nu het betaalde geld terug en dat kunnen we extra investeren in de eigen wijken", zegt financieel directeur Peter Kramer.

Een soortgelijke reactie heeft directeur Ab Gieling van Woonschakel Medemblik. "Deze beslissing geeft de financiële ruimte terug aan corporaties die het geld van de heffing beter in hun eigen werkgebied kunnen gebruiken."

Fallout: New Vegas level cap omhoog

De eerste DLC voor Fallout: New Vegas exclusief voor de Xbox 360 is onderweg, de DLC heet 'Dead Money' en brengt een aantal leuke extra's met zich mee. Zo is de level cap in Dead Money verhoogd naar level 35 en zijn er nieuwe perks en achievements beschikbaar.

De DLC zal vanaf 21 december beschikbaar zijn en neemt de speler mee naar het hart van New Vegas. Het verhaal zal gaan om een gijzeling van het Sierra Madre Casino, waarbij je het niet alleen opneemt tegen de mysterieuze Ghost People, maar ook tegen de beveiliging van het casino zelf. Een samenwerking met een aantal 'outlanders' is dan ook noodzakelijk.

De officiële site van Fallout: New Vegas zegt dat het nieuwe avontuur een aantal uren zal duren en dat de verhaallijn uitdagend zal zijn met lastige keuzes in het verschiet. "Navigate your way through a challenging new storyline, with even tougher choices, and will add hours of extended gameplay," aldus de site.

FNV

Miljoen euro winst voor Twente

FC Twente heeft bekendgemaakt dat de club over afgelopen seizoen een winst van 1,2 miljoen euro heeft geboekt. De Tukkers zijn door voetbalbond KNVB ingedeeld in Categorie 3, waar de gezonde clubs in zitten.

Eerder dit jaar had Twente nog ruzie met de KNVB omdat de waarde van de spelers niet op de balans opgenomen was. Hierdoor zat de club in Categorie 2. Na aanpassing van het boekhoudsysteem trad de ploeg van Joop Munsterman wel toe tot Categorie 3.

De KNVB zal begin december de volledige categorie-indeling bekendmaken. Veel is echter al duidelijk omdat verschillende clubs al openheid van zaken hebben gegeven.

'3D-gaming is meer dan alleen diepte toevoegen'

Tijdens de keynote getiteld "Seeing is Believing: 3D a New Creative Medium for Games" op de ontwikkelaarsconferentie in Liverpool sprak Mick Hocking van Sony Europe. Volgens hem kunnen 3D-spellen meer bieden dan alleen visuele diepte. Hij vindt dat 3D-technologie nieuwkomers zal aanspreken, omdat de technologie het spel natuurlijker kan laten lijken.

"Dingen zoals de manier waarop we de Move gecombineerd met 3D hebben gebruikt in het spel Tumble maken een spel natuurlijker en toegankelijker, waardoor er meer mensen je spel willen spelen," zei Hocking. De mogelijkheid om interactie te hebben in de 3D-wereld van een spel maakt de technologie geschikt voor nieuwe creatieve ideeën.

Sony beweert dat er meer dan vijftig 3D-games worden ontwikkeld voor de PlayStation 3. En natuurlijk geeft Sony tijdens deze ontwikkelaarsbijeenkomst de tip om alle games in ontwikkeling bij de aanwezigen om te zetten naar 3D. "We zijn hier om jullie te helpen en willen jullie ook helpen bij de ontwikkeling".

Alleen zal Sony's marketing-afdeling moeten zorgen dat gamers ook gaan investeren. Want voor het bovenstaande voorbeeld van Tumble zul je naast een PlayStation 3 met Move-controller ook een 3D-televisie en 3D-bril moeten kopen. Heb jij het er al voor over?

3D

Staking bij Eurowings

Piloten van de luchtvaartmaatschappij Eurowings, partner van het Duitse Lufthansa, zijn vrijdag in staking gegaan. De Duitse luchthavens werden door de staking gedwongen zeker 46 vluchten te annuleren.

Volgens de pilotenvakbond Cockpit legden 140 van de 305 piloten van Eurowings het werk vrijdagochtend om 05.00 uur neer. De staking zou tot ongeveer 13.00 uur duren.

De piloten voeren actie tegen het plan van Eurowings om het met minder vliegtuigen te gaan doen, waardoor ontslagen dreigen.

Button: "KERS een voordeel voor McLaren"

Jenson Button is blij dat het Kinetic Energy Recovery System (KERS) volgend jaar haar rentree in de Formule 1 zal maken. Vorig jaar bewees het systeem voor McLaren haar waarde, doordat hiermee vele rijders ingehaald konden worden. Het KERS van McLaren werkte beter dan dat van de concurrenten die hun eigen variant gebruikten.

"We hebben volgend jaar niet de F-duct, wat jammer is omdat we een geweldig systeem hebben," zei Button in een webchat van McLaren. "Ik heb nog nooit met KERS gereden, maar dit team heeft vorig jaar dit systeem gebruikt en deed dit goed, omdat ze na de start veel dichter bij me kwamen."

"Ze hebben op dat gebied zo veel ervaring dat ik denk dat we een voordeel hebben, net als Mercedes GP en Force India die ook de Mercedes-motor gebruiken. We hebben waarschijnlijk een voordeel op Red Bull en Ferrari, wat fantastisch is. We moeten van elk voordeel gebruikmaken."

De Brit denkt dat het wisselen van een verstelbare voorvleugel naar een verstelbare achtervleugel het gedrag van de auto's enorm kan beïnvloeden. "We kunnen de achtervleugel alleen aanpassen om in te halen als je binnen een seconde van een andere auto zit, dus dat gaat niets helpen voor de balans van de auto."

"Het is jammer dat we de verstelbare voorvleugel verliezen, waardoor het vinden van de balans lastig zal zijn. Bij de start van de race hebben we 150 kilogram brandstof aan boord, terwijl we aan het eind nog maar vijf kilogram in de tanks hebben zitten. Hierdoor verandert de balans van de auto enorm en gaat het lastig voor ons worden, waardoor je veel onder- en overstuurde auto's gaat zien en je daar niets aan kunt doen."

Dubbele pech voor bejaarde Rijswijker

Een 87-jarige automobilist uit Rijswijk had donderdagavond dubbele pech. Hij nam om 22.00 uur in Delft de verkeerde afslag op de Kfar Savaweg en kwam muurvast te zitten in de bussluis op de Brasserskade.

Maar het werd nog erger. Toen de hoogebejaarde man uitstapte viel hij in het water dat zich in de bussluis had opgehoopt. Een takelwagen van een bergingsbedrijf ontfermde zich over de drijfnatte Rijswijker.

Schade door kapot asfalt moeilijk te verhalen

Automobilisten die als gevolg van kapotgevroren asfalt schade oplopen aan hun voertuig, krijgen die vaak niet vergoed van Rijkswaterstaat. Driekwart van de schadeclaims die na de afgelopen winter werden ingediend, is afgewezen.

Rijkswaterstaat kreeg na de afgelopen winter ruim 3600 schadeclaims binnen van automobilisten die schade aan hun voertuig hadden opgelopen door kapot asfalt. Daarvan zijn er ruim 3100 afgehandeld. Ruim een kwart hiervan is gedeeltelijk of geheel toegekend, liet een woordvoerder weten.

De meeste claims worden afgewezen omdat automobilisten niet aan de voorwaarden voldoen. Ze moeten kunnen aantonen dat ze op een bepaalde datum ergens hebben gereden waar het asfalt kapot was gevroren. Ook moeten ze aannemelijk maken dat ze niet te hard hebben gereden of waarschuwingsborden hebben genegeerd.

CD: De Jeugd van Tegenwoordig - De Lachende Derde

We kunnen allang niet meer om de Nederlandse rapformatie De Jeugd van Tegenwoordig heen. In 2005 kwam de groep met de single 'Watskeburt?!' en het leek erop dat het niet meer werd dan een eendagsvlieg. In hetzelfde jaar kwam het album Parels voor de Zwijnen en drie jaar later de opvolger De Machine. Vooral dankzij het optreden in een bomvolle Bravo-tent op Lowlands zette De Jeugd zichzelf op de kaart in Nederland muziekland. Nu is het derde album De Lachende Derde in de winkels verkrijgbaar en is de vraag of de groep de succeslijn door kan zetten.

[EK] Titelverdedigsters Dekker, Schreuder verder

Titelverdedigsters Inge Dekker en Hinkelien Schreuder hebben zich weten te plaatsen voor de halve finales op de 50 meter vlinderslag tijdens het Europees kampioenschap kortebaan. De dames zetten respectievelijk de eerste (25,45) en de derde (25,75) tijd neer.

Marleen Veldhuis kwam voor het eerst in actie tijdens dit nummer. De zwemster, die teruggekeerd is na een zwangerschap, werd vierde in de series met een tijd van 26,13, maar mag niet verder omdat per land maar twee deelnemers door mogen.

Contador: "Hoop dat het snel achter de rug is"

Alberto Contador heeft nogmaals laten weten dat hij hoopt dat zijn clenbuterolzaak snel opgelost is. Tegen de Spaanse tv-zender RTVE sprak hij de hoop uit dat het nog voor januari allemaal achter de rug is. De drievoudig Tourwinnaar zei ook te vertrouwen op een goede afloop.

"Omdat ik nu eenmaal niets fout gedaan heb," zei de Spanjaard die vasthoudt aan de verklaring dat zijn positieve test komt door het eten van besmet vlees en ook klaagt aan een gebrek aan steun. "Ook mijn oude team Astana liet me vallen. Gelukkig kan ik wel nog rekenen op de steun van de fans."

[EK] Lijesen, Driebergen verder op 50 rug

Bastiaan Lijesen en Nick Driebergen hebben zich weten te plaatsen voor de halve finales van de 50 meter rugslag op het EK kortebaan in Eindhoven. Driebergen ging als zesde naar de halve finale met 24,38.

Lijesen zette een 24,54 op de klok, waarmee hij tiende was. Ook Jurjen Willemsen was met zijn 24,73 snel genoeg voor de halve finale, maar hij viel af omdat er maar twee zwemmers per land door mogen.

Panthers trekt zich terug uit ijshockey eredivisie

Zoetermeer Panthers heeft zich uit de eredivisie teruggetrokken. Op de website van de club worden het gebrek aan steun vanuit de gemeente en andere instanties en de dure accommodaties als redenen voor dat besluit aangevoerd.

Er kwamen nauwelijks toeschouwers naar de Panthers en ook de sponsors stonden niet echt in de rij. "Wij hebben moeten concluderen dat de ijshockeysport niet leeft in Zoetermeer," zo stelde de club vast.

Le Contť veertiende bij start wereldbeker

Joska le Conté heeft bij de eerste wereldbekerwedstrijd bij het skeleton niet weten te overtuigen. De Nederlandse was op de olympische baan van Whistler veertiende op bijna drie en een halve seconde van de winnares Marion Thees.

De Duitse versloeg de Canadese Mellisa Hollingsworth met een ruime marge van 0,92 seconden. De derde plaats was voor de landgenote van Thees Anja Huber, die eerder dit jaar tijdens de Olympische Spelen ook brons won op deze baan.

VS brieft landen over komend lek Wikileaks

De Verenigde Staten hebben zes bondgenoten geïnformeerd over de verwachte nieuwe publicatie van geheime documenten door de onthullingssite Wikileaks, aldus Wikileaks. Het gaat om Groot-Brittannië, Australië, Canada, Denemarken, Noorwegen en Israël.

Naar verwachting lekt de site de komende dagen duizenden diplomatieke berichten over corruptiebeschuldigingen tegen politici in Rusland, Afghanistan en andere Centraal-Aziatische landen. De beschuldigingen zouden zo zwaar zijn dat regeringen in verlegenheid kunnen worden gebracht.

Volgens krant al-Hayat tonen de documenten dat Turkije steun verleende aan Al Qaida in Irak. Ook zou blijken dat de VS hulp gaven aan de PKK, de Koerdische rebellen die tegen Turkije strijden, aldus de krant The Washington Post.

Het zou gaan om zevenmaal meer documenten dan de 400.000 die in oktober over Irak zijn onthuld.

[NBA] Wizards verliezen weer buitenshuis

De Atlanta Hawks hebben een reeks van drie opeenvolgende nederlagen weten te doorbreken. De Hawks waren de Washington Wizards de baas met 116-96. De Wizards blijven daardoor op slechts vijf overwinningen staan, daarnaast wonnen ze nog geen wedstrijd buiten het eigen stadion.

De wedstrijd was eigenlijk na het eerste kwart al beslist, toen de Hawks een voorsprong namen van 19-4. Het liep zelfs nog uit naar een voorsprong van 27 punten, waarna het wat bankzitters liet spelen.

Thuis Uit Uitslag
Atlanta Washington 116-96
LA Clippers Sacramento 100-82

FOK! verkozen tot Website van het Jaar

Op donderdagavond 25 november is FOK.nl verkozen tot beste Website van het Jaar 2010 in de categorie 'Nieuws en Informatie'. Tijdens de uitreiking die plaatsvond in de Beurs van Berlage in Amsterdam, namen admins Breuls en iteejer de prijs in ontvangst.

In de categorie 'Nieuws en Informatie' haalde NU.nl de titel binnen voor meest populaire site.

Onze collega's van Tweakers.net vielen dit jaar in de prijzen voor beste en meest populaire prijsvergelijkingssite en beste community.

Alle winnaars op een rijtje:


Beste website Meest populaire website
Auto en vervoer Onderdelenzoeker.nl Marktplaats Auto's
Carrière Nationalevacaturebank.nl Nationalevacaturebank.nl
Communities Gathering of Tweakers Hyves.nl
Entertainment Youtube.com Youtube.com
Financiën Yunoo.nl Rabobank.nl
Games Playtopia.nl Zylom.com
Internet & Telecom XS4ALL.nl Ziggo.nl
Overheid ConsuWijzer.nl DigiD.nl
Nieuws & Informatie Fok.nl Nu.nl
Educatie Scholieren.com Kennisnet.nl
Zoeken & Vinden Google.nl Google.nl
E-commerce iBOOD.com Marktplaats.nl
Sport PSV.nl Voetbal International
Huisvesting & Interieur Funda.nl Ikea.nl
Reizen Zoover.nl VakantieVeilingen.nl
TV & Radio Nederland.FM UitzendingGemist.nl
Goede doelen KiKa.nl KiKa.nl
Gezondheid & Welzijn Valtaf.nl Receptenweb.nl
Dating Paiq.nl Relatieplanet.nl
Vergelijking Tweakers Pricewatch Tweakers Pricewatch
Weer & Verkeer Google.nl Buienradar.nl

Yunoo.nl werd verkozen tot allerbeste website van 2010.

Hernieuwde samenwerking Hewitt en Roche

Tony Roche wordt opnieuw de coach van de Australische tennisser Lleyton Hewitt. De twee werkten eerder al samen tussen 2007 en 2009 en willen nu samen gaan proberen Hewitt hoger op de wereldranglijst te krijgen. Door blessures en tegenvallende resultaten staat de voormalig nummer één van de wereld nu 54e.

"Ik kijk ernaar uit en hoop met hem weer te klimmen op de wereldranglijst," aldus de 29-jarige Hewitt, die alweer ruim tien jaar meespeelt op de ATP Tour. "Maar hij blijft werken om zichzelf te verbeteren. Dat is een goed teken," zo besloot Roche.

Noodweer hindert skiŽrs

De voorbereiding van de skiërs op de eerste afdaling van het seizoen wordt flink in de war geschopt door noodweer. Een deel van de training voor de opening van het wereldbekerseizoen in het Canadese Lake Louise moest donderdag (plaatselijke tijd) worden afgelast.

Door windstoten met een snelheid van rond de 100 kilometer per uur is het veel te gevaarlijk voor de skiërs om de piste op te gaan. Zware sneeuwval zorgt er ook voor dat het zicht matig is waardoor het risico op blessures toeneemt.

Voorlopig gaat Aksel Lund Svindal het beste om met de moeilijke omstandigheden. De Noor was de sterkste bij de eerste training. De race staat voor zaterdag op het programma.

Weer autobrand in Vught

In Vught is opnieuw een auto in brand gestoken. Dat gebeurde in de nacht van donderdag op vrijdag, rond 01.45 uur in de Bleekstraat. Dat meldt een woordvoerder van de politie. In de Brabantse plaats zijn de afgelopen weken al zeventien auto's in vlammen opgegaan.

De politie houdt er rekening mee dat de branden het werk zijn van een pyromaan. Eerder al riepen de politie en de burgemeester de inwoners van Vught op goed op te letten en melding te maken van verdachte situaties. Tot nu toe is nog niemand aangehouden in verband met de reeks autobranden.

Rooney: "United verlaten had mijn grootste fout kunnen worden"

Wayne Rooney zorgde vorige maand voor veel onrust bij Manchester United door aan te geven te willen vertrekken. Hier heeft hij nu zijn excuses voor aangeboden. De spits van Manchester United zat niet lekker in zijn vel en gaf bij manager Sir Alex Ferguson aan zo snel mogelijk weg te willen bij United.

Hij werd zelfs in verband gebracht met Manchester City, de stadsgenoot en rivaal van United. Maar van een transfer kwam niets terecht. Sterker nog, de Engelse international verlengde zijn contract. Nu alles achter de rug is en Rooney zich weer bezighoudt met voetballen, zegt hij sorry. "Ik moet mijn excuses aanbieden voor mijn gedrag. United verlaten had mijn grootste fout ooit kunnen worden."

"We hebben veel spelers weg zien gaan bij de club en dat is lang niet altijd goed gegaan," vervolgt de aanvaller. Hij geeft aan nooit de overstap naar City te maken. "Als ik was weggegaan, zou dat zeker het buitenland geworden zijn."

Wasilewski na vijftien maanden terug in wedstrijdselectie

Maci Wasilewski maakt na vijftien maanden van herstel eindelijk weer deel uit van de wedstrijdselectie van RSC Anderlecht. Volgens de Belgische media maakt Wasilewski deel uit van de wedstrijdselectie van Anderlecht voor het duel met Charleroi. De Pool heeft al enkele wedstrijden met de beloften van Anderlecht achter de rug en is nu klaar voor het grote werk.

Door een horrortackle van Axel Witsel in de wedstrijd tegen Standard Luik liep Wasilewski eind augustus 2009 een dubbele beenbreuk op. Het was in eerste instantie nog maar de vraag of hij nog normaal zou kunnen lopen. Maar de Pool heeft zich teruggevochten en is nu klaar voor zijn rentree.

Derde explosie in mijn Nieuw-Zeeland

In de Nieuw-Zeelandse mijn waar de lichamen van 29 omgekomen kompels liggen heeft zich vrijdag een derde explosie voorgedaan, precies een week na de eerste explosie, waardoor de mijnwerkers vast kwamen te zitten. Een tweede explosie woensdag maakte een definitief einde aan de hoop dat de kompels nog te redden zouden zijn.

Peter Whittall, de directeur van de Pike River kolenmijn, heeft eerder al gezegd dat het nog weken, misschien wel maanden kan duren voordat de lichamen van de omgekomen mijnwerkers kunnen worden geborgen. Vanwege de aanwezigheid van methaangas en andere gevaarlijke gassen kunnen reddingswerkers niet in de mijn afdalen.

Dode man aangespoeld in Hoek van Holland

In Hoek van Holland is vrijdagochtend het lichaam van een dode man aangespoeld. Dat heeft de politie gemeld. Zijn identiteit is nog niet bekend.

Het lichaam werd rond 8.00 uur aangetroffen op het Noorderhoofd. De politie doet onderzoek naar de identiteit van de man. Of het gaat om de kapitein van de sleepboot die eerder deze maand omsloeg tijdens de eerste herfststorm, kan de politie nog niet zeggen.

Wilders is 'heksenjacht' spuugzat en zwijgt

Geert Wilders wil niet reageren op de nieuwste affaires rondom zijn Kamerleden. "Ik ben het inmiddels spuugzat", laat de PVV-leider per sms weten. "Het gewroet van de media in het verleden van PVV'ers begint nu op een ordinaire heksenjacht te lijken. Ik werk daar niet meer aan mee."

Wilders belooft 'zaken aan te pakken als PVV'ers fouten hebben gemaakt'. "Maar de hyperige media kunnen even de diepvries in wat mij betreft. Ik wil dat de rust terugkeert en reageer niet meer op ieder incident."

Wilders wil dus niet zeggen wat hij vindt van de onthullingen over zijn Kamerleden Hero Brinkman en Eric Lucassen, en of hij maatregelen tegen hen neemt. Van Brinkman bleek donderdagavond dat hij in 2001 op de vlucht is geslagen voor een politiecontrole. Lucassen wordt volgens de Volkskrant van vrijdag al jaren achtervolgd door deurwaarders, omdat hij in grote financiële problemen verkeert. Ook zou hij als Kamerlid nog een uitkering van het UWV ontvangen.

Lucassen kwam eerder in opspraak vanwege een veroordeling in 2002 wegens ontucht als sergeant van de landmacht met twee ondergeschikten. Hij had die veroordeling voor Wilders verzwegen, evenals twee boetes voor het terroriseren van buurtbewoners in Haarlem. Lucassen is aangebleven als PVV-Kamerlid, maar mag van Wilders nergens meer het woord over voeren. Als Lucassen of een ander uit de PVV-fractie zou worden gezet, is er geen meerderheid meer voor het kabinet in de Tweede Kamer.

Brinkman kwam eerder in de publiciteit omdat hij in 2009 in het Haagse perscentrum Nieuwspoort een barman zou hebben geslagen. Brinkman ontkende dat, maar gaf wel toe een drankprobleem te hebben.

De afgelopen tijd zijn nog diverse andere PVV-Kamerleden in opspraak gekomen na onthullingen over hun verleden. Kamerlid James Sharpe stapte op nadat bekend was geworden dat hij directeur was geweest van een bedrijf dat in Hongarije was beboet voor het misleiden van consumenten. Ook waren er beschuldigingen van mishandeling tegen Sharpe.


(Foto: Novum)

Ook vrijdag geen post in de brievenbus

Ook vrijdag bezorgen de medewerkers van TNT Post vrijwel geen post. De postbodes en andere medewerkers begonnen donderdag een tweedaagse stakingsactie uit protest tegen de reorganisatieplannen. TNT Post wil af van elfduizend werknemers, van wie er 3100 gedwongen worden ontslagen.

Abvakabo FNV, BVPP en CNV Publieke Zaak hadden de TNT Post-medewerkers opgeroepen het werk neer te leggen, toen het bedrijf niet met een afdoende reactie kwam op de eis van de bonden om het aantal ontslagen naar beneden bij te stellen. Vorige week demonstreerden duizenden postmedewerkers in Den Haag tegen de aangekondigde reorganisatie en werd er ook een dag geen post bezorgd.

Net als vorige week, geldt tijdens de tweedaagse staking die nu van kracht is dat voor rouwkaarten, medische post en pakketten een uitzondering wordt gemaakt.

Bestuursvoorzitter Peter Bakker van TNT heeft eerder gezegd dat de acties weinig zin hebben, omdat hij vasthoudt aan de voorgenomen reorganisatie. "Die staking, hoezeer ik hem ook begrijp, gaat niet helpen."

'11 april 1954 minst nieuwswaardige dag'

Onderzoekers van de universiteit van Cambridge hebben uitgezocht wat voor de media de minst belangwekkende dag van de twintigste eeuw moet zijn geweest. De Britse wetenschappers kwamen tot de slotsom dat voor journalisten 11 april 1954 wel een vreselijk saaie dag moet zijn geweest. Dat meldt de Daily Mail.

Het onderzoek werd uitgevoerd met behulp van een krachtige computer, genaamd True Knowledge, die meer dan 300 miljoen gegevens over de afgelopen eeuw afscande en analyseerde. Volgens de onderzoekers is het de enige dag in die eeuw geweest waarop geen belangrijke gebeurtenis plaatsvond of een prominent figuur overleed. Ook zijn er geen belangrijke mensen geboren op die dag.

Een kleine kanttekening is wel op zijn plaats: het onderzoek is waarschijnlijk sterk op Groot-Brittannië toegespitst. Zo zullen de parlementsverkiezingen die op die dag in België werden gehouden in dat land wellicht toch enig betekenis hebben gehad.

Sojoez veilig geland in Kazachstan

De Russische ruimtecapsule Sojoez is vrijdag veilig geland in Kazachstan. De capsule, met aan boord de Russische kosmonaut Fjodor Joertsjichin en de Amerikaanse astronauten Shannon Walker en Douglas Wheelock, was vier dagen eerder uit het internationale ruimtestation ISS vertrokken dan oorspronkelijk gepland.

De Sojoez zou het drietal op 30 november terugbrengen naar de aarde. Omdat op 1 en 2 december in de Kazachse hoofdstad Astana een top van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) plaatsvindt, willen de autoriteiten met het oog daarop het luchtruim 'leeg' houden. Daarom werd besloten de Sojoez vrijdag al te laten landen.


(Foto: Novum)

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over de door Hero Brinkman bepleite openheid binnen de PVV.

Hero Brinkman blijkt te hebben verzwegen dat hij zich een aantal jaren geleden dronken achter het stuur met gedoofde lichten en hoge snelheid een politiecontrole heeft ontfutseld. Dat gebeurde in de periode dat hij als wijkagent berucht was door zijn harde, onverzoenlijke optreden. Nu is hij kamerlid van een partij die zero-tolerance predikt. Wij spreken thuis inmiddels van Hero-tolerance.

[Gerucht] PS Phone in februari

Er is een uitnodiging opgedoken waarop de vier bekende symbolen van PlayStation staan met daarnaast een afbeelding van een telefoon. De presentatie zal op 9 december plaatsvinden. Naast de PSP2 bestaan er al tijden geruchten over de PS Phone, dus misschien komt er op 9 december duidelijkheid over deze vermeende Android-mobiel.

De site MobileCrunch heeft nog wat verder onderzoek gedaan rond deze uitnodiging en sprak met een 'tipgever' die vertelde dat het echt was en dat de telefoon zal worden gelanceerd in februari volgend jaar. De tipgever vertelde ook dat het scherm van deze Android-telefoon net zo scherp is als het nieuwe Retina-scherm van iPhone. Dit zou met Sony Bravia-technologie zijn gedaan. De tipgever gaf ook aan dat de prijzen van spellen op het niveau van mobiele spellen zullen zitten, dus een stuk goedkoper dan PSP-spellen. Of het waar is? Dat zullen we dan op 9 december horen.

Uitnodiging

Dreigingsniveau op 'ernstig' tijdens Londen 2012

Het Britse terreuralarm blijft gedurende de Olympische Spelen van 2012 op 'ernstig' staan. Dat heeft de Britse minister van Terreurbestrijding Pauline Neville-Jones donderdag gezegd. De classificatie betekent dat een aanslag in Groot-Brittannië zeer waarschijnlijk is.

Volgens Neville-Jones 'moeten we uitgaan van de veronderstelling dat (de dreiging) blijft zoals die is'. Om het land voor te bereiden op een mogelijke aanslag wordt in de aanloop naar de Spelen een serie 'rigoureuze testen en oefeningen' gehouden, waarbij alle verantwoordelijke onderdelen van de regering worden betrokken, aldus de minister.

Naar verwachting worden er tijdens de Olympische Spelen dagelijks zo'n negenduizend agenten ingezet. Zij moeten onder meer het openbaar vervoer in Londen beschermen.

De Londense politie is zich aan het voorbereiden op het evenement en bekijkt tevens welke maatregelen moeten worden genomen als het terreurdreigingsniveau verandert naar 'kritiek'. "We moeten ons ervan bewust zijn dat er sprake is van een terreurdreiging, maar de gebeurtenissen van de afgelopen weken (rellen tijdens studentenprotesten, red.) zijn een belangrijke herinnering dat we ook klaar moeten zijn voor verstoringen van de openbare orde", zei de adjunct-commissaris van politie Chris Allison.

Niet alleen moet Londen voorbereid zijn op een aanslag, ook moet er volgens minister Neville-Jones meer worden gedaan om cybercriminaliteit aan te pakken. Tijdens de Olympische Spelen in Beijing vonden er dagelijks rond de twaalf miljoen cyberaanvallen plaats. "De Spelen zijn hoe dan ook een aantrekkelijk doelwit voor cybercriminelen", aldus de minister. "Op dit moment is de grootste dreiging fraude met toegangskaarten en we werken hard om ons hier tegen te beschermen."

'PVV'er al jaren achtervolgd door deurwaarders'

PVV-Kamerlid Eric Lucassen verkeert in grote financiële problemen en wordt al jaren achtervolgd door deurwaarders. Dat meldt de Volkskrant vrijdag. Lucassen zou ook nog een uitkering van het UWV ontvangen. De krant zegt over documenten te beschikken waaruit de geldproblemen van Lucassen blijken.

Hoe groot de totale schuld van het Kamerlid is, is niet bekend. In een recent rapport over zijn kredietwaardigheid zou Lucassen worden aangeduid als een 'hoog risico'. De PVV'er wil niets zeggen over zijn financiële situatie, die volgens hem 'privé' is.

Op alle adressen waar Lucassen sinds 2003 woonde, zou hij betalingsproblemen hebben gehad. Twee weken geleden zouden twee incassobureaus een ultimatum hebben gesteld voor een vordering van 25 duizend euro.

Dat Lucassen nu een uitkering zou hebben, is 'niet waar' en 'een misverstand'. Hij zou twee weken geleden een verzoek van het UWV hebben ontvangen om eventuele wijzigingen in zijn persoonlijke situatie door te geven. Die wijzigingen kunnen gevolgen hebben voor een uitkering.

Vorige week kwam het PVV-Kamerlid in opspraak vanwege een veroordeling in 2002 wegens ontucht als sergeant van de landmacht met een ondergeschikte. Hij had die veroordeling voor PVV-leider Geert Wilders verzwegen, evenals twee boetes voor het terroriseren van buurtbewoners in Haarlem.


(Foto: Novum)

Explosies gehoord op Yeonpyeong

Op het Zuid-Koreaanse eiland Yeonpyeong, dat dinsdag door Noord-Korea werd bestookt met artilleriegranaten, werd vrijdag wederom het geluid van artillerievuur gehoord. Volgens een bron bij de Zuid-Koreaanse strijdkrachten waren twee explosies te horen. Momenteel wordt uitgezocht wat er aan de hand is.

Noord-Korea uitte donderdag opnieuw dreigende taal jegens het zuiden. Als Zuid-Korea niet ophoudt met zijn 'militaire provocaties' gaan de Noord-Koreaanse strijdkrachten over tot 'een tweede en een derde krachtige vergeldingsaanval', liet het regime in Pyongyang weten.

Het dreigement uit Pyongyang kwam nadat de woordvoerder van de Zuid-Koreaanse president Lee Myung-bak had gezegd dat extra troepen worden gestuurd naar de Zuid-Koreaanse eilanden bij de grens met het noorden. Bovendien staat er voor eind deze maand een gezamenlijke militaire zee-oefening met de Verenigde Staten gepland. Dergelijke oefeningen zijn het noorden een doorn in het oog.

Zuid-Korea besloot tot troepenversterking op de eilanden nadat Yeongpyeong dinsdag door Noord-Korea was bestookt met artilleriegranaten, waarbij vier doden vielen en zeker dertig gebouwen werden verwoest. VN-chef Ban Ki-moon sprak van een van de 'ergste incidenten' sinds het einde van de Koreaanse oorlog.

Hoewel er vaker confrontaties tussen beide landen zijn geweest, was dit de eerste keer dat burgerdoelen werden geraakt. Volgens een analist betekent de dood van burgers voor veel Zuid-Koreanen dat de schermutselingen een andere fase zijn ingegaan.

Zieke Elia mist duel met Stuttgart

Eljero Elia ontbreekt dit weekend bij Hamburger SV. De aanvaller is herstellende van griep.

Door de ziekte miste Elia deze week een aantal trainingen. Donderdag keerde de international terug bij HSV, maar volgens hoofdtrainer Armin Veh is het voor Elia te vroeg om zaterdag te spelen tegen VfB Stuttgart.

Elia heeft dit seizoen al meerdere malen last gehad van blessures. Hij kwam daardoor pas tot zeven competitiewedstrijden. Ook tijdens de laatste interlands van het Nederlands elftal ontbrak hij.

Tegen Stuttgart ontbreekt ook Joris Mathijsen. De verdediger komt dit kalenderjaar niet meer in actie vanwege een enkelblessure, opgelopen bij Oranje. Heiko Westermann, Guy Demel en Frank Rost keren terug in het keurkorps van Veh.

Ramsey op huurbasis naar Nottingham Forest

Aaron Ramsey gaat tot 3 januari op huurbasis spelen voor Nottingham Forest. De talentvolle middenvelder stond negen maanden buitenspel wegens een dubbele beenbreuk en is nu fit verklaard.

Om wedstrijdritme op te doen verhuurt Arsenal hun talent voor twee maanden aan Nottingham Forest, dat in de Championship uitkomt. Ramsey, international van Wales, liep negen maanden terug een dubbele beenbreuk op na een woeste tackle van Stoke City-speler Ryan Shawcross.

De negentienjarige Ramsey, jeugdproduct van Cardiff City, hoopt bij Nottingham Forest genoeg wedstrijdritme op te doen om volgend jaar weer zijn opwachting te maken in het eerste elftal van Arsenal.

Coach Arsène Wenger zag twee weken geleden niets in een verhuur van zijn talent, maar is van gedachte veranderd: "We wensen Ramsey veel succes toe bij Nottingham Forest. We kijken ernaar uit om hem in 2011 weer in het shirt van Arsenal te zien spelen."

Nieuwe voorzitter voor Liverpool

Tom Werner wordt per 1 december de nieuwe voorzitter van Liverpool. De vijftigjarige Amerikaan volgt Martin Broughton op. Dit maakte de Engelse ploeg gisteren bekend.

Werner is tevens voorzitter van New England Sport Ventures. Dit bedrijf werd vorige maand voor een bedrag van 340 miljoen eigenaar van de ploeg van onze landgenoten Dirk Kuijt en Ryan Babel.

"Ons doel is om keihard te werken voor de supporters en uiteindelijk zilverwerk in de prijzenkast te zetten", aldus Werner, die behalve Liverpool ook de Amerikaanse honkbalclub Boston Red Sox onder zijn hoede heeft.

[WTF] Murray: "Het voelt geweldig hier"

Andy Murray plaatste zich gisteren voor de halve finales van de ATP World Tour Finals. In zijn laatste partij won hij eenvoudig in twee sets van David Ferrer; 6-2 en 6-2.

Na afloop van de partij reageerde Murray vanuit de O2 Arena in Londen. "Het voelt geweldig om hier in Londen de halve eindstrijd te bereiken", aldus de Schot die zich samen met Roger Federer plaatste bij de laatste vier van het toernooi.

In de halve finales treft Murray waarschijnlijk de huidige nummer één van de wereld Rafael Nadal.

Trulli: "Ik blijf bij Lotus"

Jarno Trulli verwacht, ondanks dat er nog niks is vastgelegd, dat hij ook volgend seizoen voor Lotus in de Formule 1 zal rijden. De Italiaan kende een moeizaam seizoen in 2010, maar gaat ervan uit dat hij blijft.

Tegenover BBC Norfolk vertelde Trulli: "Ik zal over een paar dagen naar de fabriek gaan en me dan gaan voorbereiden op het seizoen 2011. Ik zal een nieuw stoeltje passen. Daarna zal ik waarschijnlijk een tijdje ontspannen met mijn vrienden en familie."

Noord-Korea: Oorlog dichterbij door oefening

De plannen van de Verenigde Staten en Zuid-Korea om een gezamenlijke maritieme oefening te houden in de Gele Zee, brengen het Koreaanse schiereiland 'dichter bij de rand van oorlog'. Dat meldden Noord-Koreaanse staatsmedia vrijdag.

"De situatie op het Koreaanse schiereiland nadert de rand van oorlog, door het roekeloze plan van schietgrage elementen om opnieuw oorlogsoefeningen te houden die gericht zijn op de Democratische Volksrepubliek Korea", aldus het persbureau KCNA.

Dinsdag ontstond een nieuwe crisis tussen de beide Korea's, toen Noord-Korea het eiland Yeonpyeong beschoot met zware artillerie. Twee Zuid-Koreaanse burgers en twee militairen kwamen om. De aanval was waarschijnlijk gericht op een militaire basis, maar er werden ook woonhuizen geraakt.

Rechtbank bepaalt straf in zaak Milly Boele

De rechtbank in Dordrecht bepaalt vrijdag welke straf ex-politieman Sander V. krijgt voor het vermoorden van de 12-jarige Milly Boele. Justitie verdenkt hem van moord, seksueel misbruik, vrijheidsberoving en het verbergen van haar lichaam en eiste twee weken geleden 25 jaar cel en tbs met dwangverpleging.

Boele verdween op 10 maart dit jaar. Ze was bijna een week vermist en er werd uitvoerig naar haar gezocht. Ook buurman V. zocht mee. Uiteindelijk werd het meisje in zijn achtertuin gevonden nadat hij zichzelf bij de politie had gemeld.

Volgens justitie heeft hij zijn buurmeisje meegelokt naar huis en haar daar gedwongen hem oraal te bevredigen. Uiteindelijk zou hij haar met zijn riem hebben gewurgd en in zijn tuin hebben begraven.

V. heeft bekend het meisje te hebben omgebracht en begraven, maar van seksueel misbruik zou geen sprake zijn. Hij zou wel haar borsten hebben betast. Verder zei hij in de rechtbank zich weinig meer van de dag te kunnen herinneren.

De moord valt V. volgens het OM zwaarder aan te rekenen omdat hij het vertrouwen dat burgers in de politie moeten kunnen hebben, zou hebben geschaad. Volgens deskundigen heeft de ex-politieman een persoonlijkheidsstoornis, is hij verminderd toerekeningsvatbaar en is de kans op herhaling aanzienlijk. Daarom eiste justitie ook tbs met dwangverpleging.

De ouders wilden dat de uitspraak wordt uitgesteld zodat kan worden onderzocht of V. xtc gebruikte ten tijde van de moord. Na de inhoudelijke behandeling bleek dat dit kan worden nagegaan door de haren te onderzoeken. De brief waarin de advocaat om extra onderzoek vraagt werd echter niet in behandeling genomen, omdat het OM en de verdachte door het einde van het proces geen kans hadden gehad op de brief te reageren.

Gent woedend op Club Brugge

Het clubbestuur van AA Gent is woedend op Club Brugge. De club van Adrie Koster probeerde twee scouts van Gent te paaien. Michel Louwagie, algemeen directeur van Gent, is woedend dat Club het duo probeerde te strikken. "Ik vind dit ongehoord en niet passen," zei hij donderdag op een persconferentie.

"Ik zie dit als een poging tot destabilisering van de werking binnen onze ploeg," aldus Louwagie. "Wie me kent weet dat ik het bestuur van Club Brugge hierover zeker nog eens ga interpelleren."

Gunther Schepens en Gilbert De Groote hebben het aanbod van Club naast zich neergelegd. "De tandem Schepens-De Groote verricht heel goed werk. Ik ben dan ook fier dat beiden beslisten om verder te gaan bij AA Gent," besloot de preses.

Wilders zet trend met wraking rechtbank

Het aantal wrakingsverzoeken is explosief toegenomen sinds PVV-leider Geert Wilders vorige maand de rechtbank met succes wraakte. Sinds Wilders' advocaat Moszkowicz de Amsterdamse rechtbank wraakte, zijn bij de rechtbank in Rotterdam elf wrakingsverzoeken binnengekomen. In dezelfde periode vorig jaar gebeurde dat één keer, schrijft Trouw vrijdag.

Een zelfde trend is bij de rechtbank in Den Haag te zien. Daar werden dertien wrakingsverzoeken ingediend, terwijl dat er vorig jaar maar vier waren. Bij Utrecht kwamen over heel vorig jaar twintig verzoeken binnen. Nu zijn dat er tien in een maand. De Raad voor de Rechtspraak zou ook signalen krijgen dat veel meer wordt gewraakt.

Iedereen die vindt dat de rechters in het proces de schijn van partijdigheid wekken, kan een wrakingsverzoek indienen. Drie andere rechters beoordelen dat verzoek. Als de rechters inderdaad partijdig over kunnen komen, worden ze vervangen en begint het proces van voor af aan.

President van de rechtbank in Utrecht Herco Uniken Venema denkt dat veel mensen niet wisten dat je rechters kunt wraken. "Door het Wilders-proces - dat natuurlijk enorm veel belangstelling heeft gekregen - weten ze dat nu wel. En zeggen ze tegen hun advocaat: wráken die rechter", zegt hij in de krant.

Rechtspsycholoog Peter van Koppen wijst erop dat een wrakingsverzoek zelden kans heeft. Van de 350 verzoeken die vorig jaar werden ingediend, werden er maar vijftien toegewezen. Bij een niet toegewezen verzoek moeten de advocaat en zijn cliënt met dezelfde rechters verder, terwijl hun integriteit is betwist. "Bijzonder pijnlijk", meent Van Koppen.

Wilders diende een wrakingsverzoek in omdat de rechters in zijn proces hadden geweigerd de arabist Hans Jansen, die als getuige-deskundige had opgetreden, opnieuw te horen. De wrakingskamer van de Amsterdamse rechtbank oordeelde dat zij daardoor de schijn van partijdigheid hadden gewekt.

Moszkowicz had om wraking van de rechters gevraagd nadat bekend was geworden dat Jansen enkele maanden eerder tijdens een etentje had gepraat met Tom Schalken, lid van het Amsterdamse gerechtshof. Jansen verklaarde in de media dat Schalken hem tijdens het etentje had geprobeerd te beïnvloeden. Moszkowicz wilde hem daar in de rechtszaal over ondervragen, maar de rechters weigerden dat.

PVV-leider Wilders staat terecht voor belediging van moslims en het aanzetten tot haat en discriminatie. Het proces gaat 7 februari verder.

Middelkoop op dreef in Dominicaanse Republiek

Matwé Middelkoop heeft de halve eindstrijd bereikt van de Future in de Dominicaanse Republiek. Onze landgenoot won in drie sets van Piero Luisi; 1-6, 6-0 en 6-2.

De als tweede geplaatste Middelkoop kende een slecht begin van de wedstrijd. Luisi, die zich via de kwalificaties in het hoofdtoernooi vocht, won de eerste set verrassend met 1-6. Middelkoop stelde echter snel orde op zaken en sleepte de tweede set oppermachtig met 6-0 binnen.

Ook in de beslissende derde set, die hij met 6-2 won, was de Leerdammer beduidend beter. Door de overwinning treft Middelkoop in de halve finales de als zesde geplaatste Moldaviër Roman Borvavov.

Villarreal beloont hoofdcoach voor derde plaats

Villarreal gaat drie jaar langer in zee met hoofdtrainer Juan Carlos Garrido. De clubleiding is uiterst content over de manier waarop Garrido het eerste elftal leidt. Villarreal staat momenteel derde in de Primera Division en mag zich met recht best of the rest noemen. Vrijdag zal de club bekendmaken dat Garrido tot de zomer van 2014 onder contract staat.

Garrido nam het halverwege vorig seizoen over van Ernesto Valverdo. Daarvoor was hij trainer van het tweede team van Villarreal, dat het prima deed in de tweede divisie.

Hoewel de club zich niet plaatste voor de Europa League, mocht Villarreal dit seizoen deelnemen aan het tweede Europese clubtoernooi. De ploeg was stand-in voor Real Mallorca, dat wegens een gebrekkige financiële huishouding werd uitgesloten van Europees voetbal.

Lazio Roma treft AS Roma in Coppa Italia

Lazio Roma heeft ten koste van Serie B-ploeg Albinoleffe de achtste finales van de Coppa Italia bereikt. In eigen huis won Lazio met 3-0. Door dit resultaat treft de Romeinse ploeg in de volgende ronde stadsgenoot AS Roma.

In de vijftiende minuut kwam Lazio dankzij een doelpunt van Javier Garrido op voorsprong. Kort voor rust verdubbelde Guglielmo Stendardo de score. Vijf minuten voor tijd scoorde Simone Del Nero het derde doelpunt voor de Biancocelesti.

Door de overwinning treft de huidige nummer twee van de Serie A  in de achtste finales van het Italiaanse bekertoernooi stadsgenoot AS Roma. Eerder dit seizoen troffen beide ploegen elkaar al in de competitie. Destijds won AS Roma op bezoek bij Lazio met 2-0.

Dragon Ball Zenkai in Japanse arcade

In Japan zal op 10 december een testversie in de arcadehallen staan van Dragon ball Zenkai: Battle Royal. Deze game maakt gebruik van PlayStation 3 hardware om de gevechten van de bekende anime-serie op het scherm te toveren. Of de game uitkomt op console is nog niet bekend.

Dragon Ball Zenkai zal ondersteuning hebben voor vier spelers. Door middel van een netwerkverbinding zijn de verschillende arcadekasten die in Japan staan met elkaar verbonden. Het is een 'battle royal', waarin alleen de twee beste spelers van een match doorgaan naar de volgende ronde tegen om het weer op te nemen tegen twee andere mensen ergens in Japan. Kom maar op met die poort naar consoles!

[WB] Twee wijzigingen in achtervolgingsploegen

Bondscoach Wopke de Vegt heeft donderdag zijn achtervolgingsploegen bekendgemaakt die komend weekend zullen schaatsen tijdens de Wereldbekerwedstrijden ploegenachtervolging in Hamar. In vergelijking met vorige week in Berlijn zijn er twee wijzigingen.

Het mannenteam dat komend weekend zal schaatsen bestaat uit Koen Verweij, Rhian Ket en Bob de Vries. In vergelijking met vorige week is Wouter Olde Heuvel afwezig. Hij is op trainingskamp en wordt in Hamar vervangen door Ket.

Bij de vrouwen is Ireen Wüst afwezig. De TVM-rijdster is ook op trainingskamp in Zuid-Afrika en wordt vervangen door Marrit Leenstra. Verder bestaat de damesploeg uit Jorien Voorhuis en Marije Joling.

Sneijder: "Ook Janssen klaar voor de top"

Theo Janssen is klaar voor de Europese top. Dat denkt Wesley Sneijder. De middenvelder van Internazionale liet dit aan NuSport weten. "Voor hem geldt hetzelfde als voor Ibrahim Afellay. Hij is er klaar voor," stelde Sneijder.

"Theo heeft het tegen ons uitstekend gedaan. Maar ook tegen andere ploegen heeft hij laten zien dat hij klaar is voor de top. In de Nederlandse competitie speelt hij ijzersterk. Net als Afellay verdient hij een overstap naar een mooie club in het buitenland," zei Sneijder, die woensdag met 1-0 won van Twente. De international weet ook dat Inter gecharmeerd is van de spelmaker van Twente.

"Ze zijn van hem onder de indruk. Maar ja ik kan het wel willen, er komt veel meer bij kijken voor een speler naar Inter wordt gehaald. Uiteindelijk beslist de president. Ik zou Theo een transfer in elk geval van harte gunnen."

Iran ontstemd over rapport IAEA

De chef van het Iraanse atoomprogramma, vicepresident Ali Akbar Salehi, heeft donderdag zijn ongenoegen geuit over een rapport van het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) dat eerder deze week uitkwam. Volgens Salehi moet het IAEA zich beperken tot het inspecteren van de nucleaire faciliteiten en geen details vrijgeven over zaken als 'hoeveel kilo uranium of hoeveel centrifuges we hebben'.

In het IAEA-rapport staat beschreven hoe inspecteurs bij een controle van een verrijkingscentrale in Natanz, in Midden-Iran, opmerkten dat een aantal centrifuges niet in werking was. Bovendien stond in het rapport dat Iran onvoldoende meewerkte bij het aantonen dat al het nucleaire materiaal in het land slechts wordt gebruikt voor vreedzame doeleinden.

Iran heeft het IAEA er herhaaldelijk van beschuldigd informatie die tijdens inspecties wordt vergaard te lekken aan de Verenigde Staten. Bovendien ontkent Iran dat het onvoldoende meewerkte bij de controles van het IAEA. "Het agentschap kan niet meer eisen stellen dan die zijn opgesteld in de waarborgovereenkomst", aldus Salehi. De vicepresident doelde hiermee op de inspectie van zwaarwaterinstallaties. De inspectie van deze installaties is afgesproken in het non-proliferatieverdrag, dat niet door Iran is ondertekend.

In het rapport roept de chef van het IAEA, Yukiya Amano, Iran op om het non-proliferatieverdrag te ondertekenen, waardoor er meer inspecties mogelijk zijn. Iran weigert dit echter.

600.000 doden door meeroken

Een op de honderd mensen sterft door het meeroken. Wereldwijd gaat het jaarlijks om 600.000 doden, van wie 165.000 kinderen. Dat meldden deskundigen van wereldgezondheidsorganisatie WHO vrijdag in het vakblad The Lancet.

Volgens het tijdschrift is dit de eerste allesomvattende studie naar meeroken.

Wereldwijd ademt 40 procent van de kinderen, 33 procent van de vrouwen en 35 procent van de mannen onvrijwillig de tabaksrook van anderen in. De doden bij volwassenen zijn te vinden in alle landen. De kinderen die sterven door meeroken, wonen vooral in arme landen; zij zijn vaak al verzwakt door infecties.

De meerokers sterven vooral naar aanleiding van hartkwalen, aldus de WHO. Andere aanleidingen zijn astma, longkanker en andere ademhalingsproblemen

De onderzoekers gebruikten gegevens van 192 landen uit 2004, bij gebrek aan recentere cijfers.

Competitie noemt Gran Turismo saai en 'steriel'

De nieuwe racegame Gran Turismo 5 is steriel en saai. Dat beweren concurrerende uitgevers Electronic Arts en Codemasters op de website van het Britse magazine CVG. Waar Gran Turismo 5 een racesimulatie moet zijn, is EA's nieuwe racegame Need for Speed: Hot Pursuit meer gericht op actie. Daarnaast komt de uitgever volgend jaar met Need for Speed: Shift 2, een directe concurrent voor Gran Turismo 5.

"Zij hebben een steriele game gemaakt waarin het verzamelen van auto's centraal staat. Dat is alles wat je doet. We denken met Need For Speed: Shift 2 een andere ervaring te kunnen bieden," aldus een woordvoerder tegenover CVG. Op welke manier de uitgever dit denkt te bereiken, werd niet gezegd. Ook concurrent Codemasters, bekend van onder andere de racegames F1 2010 en de Colin McRae Dirt-serie, is ook niet echt te spreken over de nieuwe racegame van Sony. Hoewel de Britse uitgever het spel ziet als een 'technologisch hoogstandje' geven ze tegenover CVG aan de actie saai te vinden.

Gran Turismo 5 is sinds 24 november beschikbaar voor de PlayStation 3. Het racespel is over een periode van vijf jaar meerdere keren uitgesteld omdat de ontwikkelaars nog niet tevreden waren over de game.